Кінг Стывен : другие произведения.

Стывен Кінг Яно Том 2 Ўз'яднанне

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Table of Contents
  
  Частка 3 Дарослыя
  
  Кіраўнік 10 Ўз'яднанне
  
  1 Біл Денбро бярэ таксі
  
  2 Біл Денбро прыглядаецца
  
  3 Бэн Хэнском скідае вага
  
  4 Няўдачнікі ўваходзяць у курс справы
  
  5 Рычы бибикают
  
  6 Няўдачнікам прыносяць дэсерт
  
  Кіраўнік 11 Пешыя экскурсіі
  
  1 Бэн Хэнском бярэ кнігу ў бібліятэцы
  
  2 Эдзі Каспбрэк ловіць мяч
  
  3 Бев Рогі наносіць візіт
  
  4 Рычы нясецца прэч
  
  5 Біл Денбро бачыць прывіда
  
  6 Майк Хэнлан знаходзіць сувязь
  
  Кіраўнік 12 Тры няпрошаных госця
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  Дерри: Трэцяя інтерлюдія
  
  Частка 4 Ліпеня 1958 года
  
  Кіраўнік 13 Апакаліптычная бітва камянёў
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  Кіраўнік 14 Альбом
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  Кіраўнік 15 Дымавая яма
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  Кіраўнік 16 Няўдача Эдзі
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  Кіраўнік 17 Яшчэ адзін зніклы: смерць Патрыка Хокстеттера
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  Кіраўнік 18 «Яблычак»
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  Дерри: Чацвёртая інтерлюдія
  
  Частка 5 Рытуал Чудзь
  
  Кіраўнік 19 Начныя чування
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  Кіраўнік 20 Кола замыкаецца
  
  1 Тым
  
  2 Одра
  
  3 Нумар Эдзі
  
  4
  
  5
  
  6 У Пусткі
  
  Кіраўнік 21 Пад горадам
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  13
  
  Кіраўнік 22 Рытуал Чудзь
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4 Рычы
  
  5 Эдзі
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9 Бэн
  
  10
  
  11 Беверлі
  
  12
  
  Кіраўнік 23 Зыход
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4 Біл
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  Дерри: Апошняя інтерлюдія
  
  Эпілог Біл Денбро абганяе д'ябла‐2
  
  Змест
  
  
  Стывен Кінг
  
  Яно
  
  Том 2
  
  Ўз'яднанне
  
  No Stephen King, 1986
  
  No Пераклад. В. Вэбер, 2011
  
  No Выданне на рускай мове AST Publishers, 2018
  
  * * *
  
  
  
  Частка 3
  
  Дарослыя
  
  Падзенне, выкліканае адчаем,
  
  І без дасягненняў
  
  Прыводзіць да новага абуджэння:
  
  Якое – адраджэнне адчаю.
  
  Чаго мы не можам дасягнуць,
  
  Што забаронена нам любіць,
  
  Што страцілі мы ў чаканні —
  
  За гэтым варта падзенне,
  
  Бясконцае і нястрымнае.
  
  Уільям Карлас Уільямс. Патэрсан
  
  Гэтым не прымусіць цябе вярнуцца дадому, цяпер?
  
  Гэтым не прымусіць цябе вярнуцца дадому?
  
  Усе Божыя дзеці пасля падарожжаў стамляюцца.
  
  Гэтым не прымусіць цябе вярнуцца дадому?
  
  Джо Саўт 1
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  Ўз'яднанне
  
  
  
  1
  
  Біл Денбро бярэ таксі
  
  2звінеў Тэлефон, будзіў і вырываў з сну, занадта глыбокага для сноў. Ён пачаў шукаць тэлефонны апарат, не адкрываючы вачэй, прачнуўшыся не больш чым напалову. Калі б званкі спыніліся, ён бы тут жа праваліўся ў сон. Зрабіў бы гэта проста і лёгка, як калі-то спускаўся па заснежаных схілах ў Маккэррон-парк на сваім Манеўранай летуне . Бяжыш з санкамі, бросаешься на іх і ляціш уніз... ледзь не са хуткасцю гуку. Дарослым такога не зрабіць – отобьешь яйкі.
  
  Пальцы яго прайшліся па дыску, соскользнули, падняліся назад. Было ў яго цьмянае прадчуванне, што тэлефануе Майк Хэнлан. Майк тэлефануе з Дерри, каб сказаць, што ён павінен вярнуцца, сказаць, што ён павінен ўспомніць, сказаць, што яны далі абяцанне, Стэн Урис разрэзаў ім далоні асколкам бутэлькі з-пад колы, і яны далі абяцанне...
  
  Толькі ўсё гэта ўжо адбылося.
  
  Ён прыбыў учора, у другой палове дня. Амаль у шэсць вечара, калі дакладней. Калі Майк патэлефанаваў яму апошняму, выказаў меркаванне ён, то ўсе астатнія таксама павінны былі дабрацца ў самы розны час; некаторыя, магчыма, правялі тут цэлы дзень. Сам ён нікога не бачыў, не хацеў нікога бачыць. Проста зарэгістраваўся ў гатэлі, падняўся ў свой нумар, замовіў вячэру праз бюро абслугоўвання, зразумеў, што не зможа нічога з'есці, як толькі вячэра паставілі перад ім, потым лёг у ложак і моцна, без сноў, спаў да гэтага самага тэлефоннага званка.
  
  Біл разлепил адзін вачэй і пашукаў тэлефонную трубку. Яна ўпала на прикроватный столік, і ён пацягнуўся да яе, адначасова адкрываючы другі вачэй. У галаве панавала поўная пустата, ён спрэс адарваўся ад рэальнасці, дзейнічаў на аўтамаце.
  
  Нарэшце яму ўдалося ўхапіць тэлефонную трубку. Ён прыўзняўся на локці, паднёс яе да вуха.
  
  – Алё?
  
  – Біл? – Голас Майка Хэнлана, па меншай меры ў гэтым ён не памыліўся. На мінулым тыдні ён наогул не памятаў Майка, а цяпер аднаго слова хапіла, каб даведацца яго. Даволі-такі дзіўна... але не прадвяшчала нічога добрага.
  
  – Так, Майк.
  
  – Так, я цябе разбудзіў?
  
  – Так, разбудзіў. Усё нармальна. – На сцяне над тэлевізарам вісела агідная карціна: рыбакі ў жоўтых дождевиках выцягвалі сеткі з лобстараў. Гледзячы на яе, Біл зразумеў, дзе знаходзіцца. «Дэры таунхаус», Верхняя Галоўная вуліца. У паўмілі па гэтай вуліцы і на другім баку Бэсі-парк... Мост Пацалункаў... Канал. – Які гадзіну, Майк?
  
  – Без чвэрці дзесяць.
  
  – Які дзень?
  
  – Трыццатае. – У голасе Майка чулася некаторы здзіўленне.
  
  – Зразумела. Добра.
  
  – Я падрыхтаваў сустрэчу ў вузкім коле. – Цяпер голас Майка змяніўся.
  
  – Так? – Біл перакінуў ногі праз край ложка. – Прыехалі ўсе?
  
  – Усе, акрамя Стэна Уриса, – адказаў Майк. І што-то ў яго голасе заставалася Білу незразумелым. – Бев прыбыла апошняй. Позна ўвечары.
  
  – Чаму ты кажаш, апошняй, Майк? Стэн можа пад'ехаць сёння.
  
  – Біл, Стэн мёртвы.
  
  – Што? Як? Яго самалёт...
  
  – Нічога такога, – перапыніў яго Майк. – Паслухай, калі ты не пярэчыш, я думаю, лепш пачакаць, пакуль мы не збярэмся разам. Тады я змагу ўсё расказаць адразу ўсім.
  
  – Яго смерць звязаная з гэтым?
  
  – Думаю, так. – Майк памаўчаў. – Я ўпэўнены, што звязана.
  
  Біл зноў адчуў знаёмую цяжар жаху, ад якога сціскаецца сэрца – да гэтага так хутка абвыкаеш? Ці ты заўсёды насіў яго ў сабе, толькі не адчуваў і не задумваўся, як не задумваешся пра непазбежнасць уласнай смерці?
  
  Ён пацягнуўся за цыгарэтай, зацягнуўся і патушыў запалку, выдыхнуўшы дым.
  
  – Ніхто учора адзін з адным не бачыўся?
  
  – Няма... упэўнены, што няма.
  
  – І ты яшчэ нікога не бачыў?
  
  – Не... табе тэлефаную першаму.
  
  – Добра. Дзе збіраемся?
  
  – Ты памятаеш тое месца, дзе быў Металургічны завод?
  
  – На Пашавага дарозе?
  
  – Ты адстаў ад жыцця, даўніна. Цяпер гэта Гандлёвая дарога. У нас там пабудаваны трэці з самых вялікіх гандлёвых цэнтраў штата. «Сорак восем крам пад адным дахам для вашага зручнасці».
  
  – Гучыць вельмі па-а-а-амерыканску, гэта дакладна.
  
  – Біл?
  
  – Што?
  
  – Ты ў парадку?
  
  – Ды. – Сэрца білася вельмі ўжо часта, кончык цыгарэты крыху подрагивал. Ён заікаўся. І Майк гэта пачуў.
  
  Настала кароткая паўза, якую перапыніў Майк:
  
  – Адразу за гандлёвым цэнтрам пабудавалі рэстаран, «Нефрыт Усходу». У іх ёсць банкетныя залы. Учора я адзін і зняў. Уся другая палова дня наша, калі мы захочам.
  
  – Думаеш, нам спатрэбіцца столькі часу?
  
  – Я проста не ведаю.
  
  – Таксі мяне туды давязе?
  
  – Безумоўна.
  
  – Добра. – Біл запісаў назва рэстарана ў нататнік, які ляжаў ля тэлефона. – Чаму там?
  
  – Напэўна, таму, што ён новы, – казаў Майк павольна. – Быццам бы... нават не ведаю...
  
  – Нейтральная тэрыторыя? – прапанаваў Біл.
  
  – Ды. Мабыць, што так.
  
  – Рыхтуюць смачна?
  
  – Не ведаю. А як у цябе апетыт?
  
  Біл падавіўся дымам, ці то засмяяўся, то закашляўся.
  
  – Не так каб вельмі, дружа.
  
  – Так, я цябе зразумеў.
  
  – У апоўдні?
  
  – Лепш у гадзіну дня. Каб даць Беверлі выспацца.
  
  Біл затушыў недакурак.
  
  – Яна замужам?
  
  Майк зноў сумеўся.
  
  – Усё даведаемся пры сустрэчы.
  
  – Як быццам вяртаешся на сустрэчу выпускнікоў праз дзесяць гадоў пасля заканчэння школы. Каб убачыць, хто патаўсцеў, хто полысел, у каго дэ-дзеці.
  
  – Спадзяюся, так і будзе, – уздыхнуў Майк.
  
  – Ды. Я таксама, Майкі, я таксама.
  
  Ён паклаў трубку, потым доўга стаяў пад душам, замовіў сняданак, але толькі пакалупаўся ў талерцы. Так, яго апетыт вызначана пакідаў жадаць лепшага.
  
  Біл набраў нумар «Біг йеллоу кеб компані» і папрасіў даслаць машыну без чвэрці гадзіну, мяркуючы, што пятнаццаці хвілін цалкам хопіць для таго, каб дабрацца да Пашавага дарогі (не мог ён думаць аб ёй як аб Гандлёвай дарозе, нават убачыўшы Гандлёвы цэнтр ўласнымі вачыма), але недаацаніў шчыльнасць транспарту ў абедзенны гадзіну... і наколькі разросся Дерри.
  
  У 1958-м гэта быў звычайны горад, не больш. У тэрытарыяльных межах Дерри жылі каля трыццаці тысяч чалавек і яшчэ сем – у прылеглых мястэчках.
  
  Цяпер Дерри ператварыўся ў сапраўды вялікі горад, вядома, не такі, як Лондан ці Нью-Ёрк, але вельмі нават вялікі па мерках штата Мэн, у самым буйным горадзе якога, Портлендзе, насельніцтва не перавышала трыста тысяч чалавек.
  
  І пакуль таксі павольна паўзло па Галоўнай вуліцы («Мы цяпер над Каналам, – думаў Біл. – Яго не відаць, але ён унізе, вада бяжыць у цемры»), а потым павярнула на Цэнтральную, прадбачыць першую думка Біла не складала працы: як жа ўсё змянілася. Але прадказальная думка суправаджалася моцным расчараваннем, чаго ён ніяк не чакаў. Дзяцінства ён памятаў як жахлівае, трывожнае час... і не толькі з-за лета 1958 года, калі яны сямёра сутыкнуліся тварам да твару з кашмарам, але і з-за смерці Джорджа, з-за глыбокай летаргіі, у якую запалі бацькі пасля гэтай смерці, з-за бесперапынных насмешак над яго заіканнем, з-за таго, што Баўэрс, Хаггинс і Крыс пастаянна высочвалі іх пасля той перастрэлкі камянямі ў Пусткі,
  
  (Баўэрс, Хаггинс і Крыс, е-маё, Баўэрс, Хаггинс і Крыс, ё-маё)
  
  і ад адчування, што Дэры – халодны, Дэры – бяздушны, Дерри глыбока пляваць, жывы хто-небудзь з іх або памёр, Дерри без розніцы, яны ўзялі верх або няма над Пеннивайзом-Блазнам. Жыхары Дерри так доўга жылі з Пеннивайзом ва ўсіх яго абліччах... і, магчыма, нейкім вар'ятам чынам пачалі разумець яго. Ён ім падабаўся, яны ў ім мелі патрэбу. Любілі яго? Магчыма. Так, магчыма і такое.
  
  Але з чаго гэта расчараванне?
  
  Толькі таму, што змены такія стандартныя? Ці таму, што для яго Дерри пазбавіўся свайго своеасаблівасці.
  
  Кінатэатр «Бижу» знік, яго месца заняла аўтастаянка («УЕЗД СТРОГА ПА ПРАПУСКАХ, – абвяшчала надпіс над брамай. – АЎТАМАБІЛІ ПАРУШАЛЬНІКАЎ БУДУЦЬ ЭВАКУЯВАНЫЯ»). Зніклі і якія размяшчаліся побач «Карабель абутку» і рэстаран «Ленч у Байли». Іх замяніла аддзяленне Паўночнага нацыянальнага банка. Лічбавае табло на фасадзе з шлакоблоков паказвала час і тэмпературу, апошнюю па шкалах Фарэнгейта і Цэльсія. «Аптэчны магазін на Цэнтральнай», логава містэра Кіна, дзе Біл у той дзень здабыў лекі ад астмы для Эдзі, таксама знік. Завулак Рычарда ператварыўся ў нейкі гібрыд паміж вуліцай і невялікім гандлёвым цэнтрам. Чытаючы шыльды, пакуль таксі стаяла на святлафоры, Біл высветліў, што там размяшчаліся крамы гуказапісу, натуральных прадуктаў, гульняў і цацак. Плакат у вітрыне апошняга паведамляў аб тым, што ідзе поўная распродаж «ПАДЗЯМЕЛЛЯ І ЦМОКІ».
  
  Таксі рыўком прасунулася наперад, спынілася.
  
  – Хутка не дабяромся, – папярэдзіў таксіст. – Хацелася б, каб усе гэтыя чортавы банкі разнеслі на час абеду. Пардон за мой французскі, калі вы рэлігійны чалавек.
  
  – Усё нармальна, – адказаў Біл. Неба даўно зацягнулі хмары, а зараз некалькі кропель дажджу ўпалі на лабавое шкло. Радыёпрымач што-то мармытаў пра душевнобольном, які аднекуль збег і вельмі небяспечны, потым забубніў аб «Рэд сокс», якія ніякай небяспекі не ўяўлялі. У сярэдзіне дня паабяцалі ліўні, потым высвятленне. Калі Бары Вабіла застагнаў аб Мэндзі, якая прыйшла і дала, нічога не ўзяўшы, таксіст выключыў радыё.
  
  – Калі яны з'явіліся? – спытаў Біл.
  
  – Хто? Банкі?
  
  – Ды.
  
  – У канцы шасцідзесятых – пачатку сямідзесятых па большай частцы, – адказаў таксіст, буйны мужчына з тоўстай шыяй. У клецістай чорна-чырвонай паляўнічай куртцы. Флуоресцирующая, аранжавая, запэцканая машынным алеем фуражка шчыльна сядзела на галаве. – Яны захапілі ўсе гэтыя грошы на абнаўленне горада. Абяцалі, што рэалізацыя гэтага плана пойдзе на карысць усім. У выніку нас усіх абадралі як ліпку. Затое з'явіліся банкі. Ведаеце, яны маглі дазволіць сабе з'явіцца. Чорт бы іх пабраў. Абнаўленне горада, кажуць яны. Усраться і не жыць, кажу я. Пардон за мой французскі, калі вы рэлігійны чалавек. Столькі казалі пра тое, што цэнтр горада здабудзе новае жыццё. Ды ўжо, класна яны яго ажывілі. Знеслі большасць старых крам і пабудавалі банкі і аўтастаянкі. І ведаеце, месца для паркоўкі знайсці па-ранейшаму немагчыма. Трэба было б павесіць ўвесь Гарадскі савет за іх канцы. За выключэннем гэтай Паліц, вядома, яе павесіць за сіські. Ды толькі ў яе іх, падобна, няма. Плоская, як дошка. Пардон за мой французскі, калі вы рэлігійны чалавек.
  
  – Рэлігійны, – усміхнуўся Біл.
  
  – Тады выметайтесь з майго таксі і ідзіце ў гробаны царква, – усклікнуў таксіст, і яны абодва зарагаталі.
  
  – Жывяце тут даўно? – спытаў Біл.
  
  – Усё жыццё. Нарадзіўся ў Гарадской бальніцы кінгстан на тэмзе, і мае гробаны астанкі пахаваюць на могілках «Гара надзеі».
  
  – Добрая справа.
  
  – Так, вядома, – кіўнуў таксіст. Отхаркнул, апусціў шкло, выплюнуў у дождж здаравенны зялёна-жоўты камяк. Такое стаўленне да жыцця, супярэчлівае, але прывабнае, амаль гуллівы, Біл называў «змрочным весялосцю». – Хлопцу, які яго зловіць, тыдзень не прыйдзецца купляць жавальную гумку. Пардон за французскі, калі вы рэлігійны чалавек.
  
  – Не так ужо горад і змяніўся. – Якая наводзіць тугу чарада банкаў і аўтастаянак заставалася ззаду па меры таго, як яны прасоўваліся ўверх па Цэнтральнай вуліцы. Вяршыня ўзгорка, Першы нацыянальны банк, і яны пачалі прыбаўляць у хуткасці. – «Аладзіна» на месцы.
  
  – Так, – пагадзіўся таксоўшчык. – Але толькі цудам. Гэтыя вырадкі хацелі знесці і яго.
  
  – Дзеля яшчэ аднаго банка? – спытаў Біл, і нейкая яго частка здзівілася, выявіўшы, што іншая яго частка прыйшла ў жах ад гэтай думкі. Ён не мог паверыць, што чалавек у здаровым розуме захацеў бы знесці гэты велічны храм радасці, з купалам і зіготкай люстрай, з левай і правай лесвіцамі, спіралямі узнімальнымі на балкон, з гіганцкім заслонай, які не проста разыходзіўся ў бакі, калі пачынаўся фільм, а чароўнымі складкамі і зборкамі падымаўся наверх, падсветленыя рознымі адценнямі чырвонага і сіняга і жоўтага, і зялёнага, тады як прывадныя механізмы за сцэнай трашчалі і рыпелі. «Толькі не «Аладзіна»! – выкрыкнула шакаваная частка. – Як яны маглі нават падумаць аб тым, каб скапаць «Аладзіна» дзеля БАНКА!»
  
  – Ага, банка! – кіўнуў таксіст. – Дакладна, гробаны насрать, пардон за мой французскі, калі вы рэлігійны чалавек. «Першы гандлёвы акругі Пенобскот» паклаў вока на гэты ўчастак. Яны хацелі прыбраць кінатэатр і ўзвесці на гэтым месцы «банкаўскі цэнтр, які прапануе насельніцтву ўвесь спектр паслуг». Атрымалі ад Гарадскога савета ўсе неабходныя паперы, так што «Аладзіна» быў асуджаны. Але потым мясцовыя жыхары, тыя, што даўно тут жылі, утварылі камітэт. Яны падавалі петыцыі, яны маршыравалі, аралі, нарэшце, дамагліся ад Гарадскога савета правядзення грамадскіх слуханняў, і Хэнлан размазал гэтых вырадкаў па сценцы. – У голасе таксіста чулася глыбокае задавальненне.
  
  – Хэнлан? – здрыгануўшыся, спытаў Біл. – Майк Хэнлан?
  
  – Ён самы. – Таксіст на імгненне павярнуў галаву, каб зірнуць на Біла. Круглае раззлаваны твар, акуляры ў рагавой аправе, на дужках даўно засохлыя кроплі белай фарбы. – Бібліятэкар. Чарнаскуры. Вы яго ведаеце?
  
  – Ведаў, – адказаў Біл, успомніўшы, як сустрэў Майка ў ліпені 1958-га. І да гэтага прыклалі руку Баўэрс, Хаггинс і Крыс... зразумела. Баўэрс, Хаггинс і Крыс
  
  (вай-вай)
  
  не давалі ім праходу, гулялі сваю ролю, самі таго не жадаючы, ціснулі на іх семярых, сціскаючы ў адзінае цэлае... моцна, мацней, яшчэ мацней. – Мы разам гулялі ў дзяцінстве. Да таго як я з'ехаў.
  
  – Гэта ж трэба, – паківаў галавой таксіст. – Маленькі гробаны маленькі свет, пардон...
  
  – ...за мой французскі, калі вы рэлігійны чалавек, – скончыў за яго Біл.
  
  – Гэта ж трэба, – паўтарыў таксіст, і нейкі час яны ехалі моўчкі, а потым ён зноў загаварыў: – Дэры, вядома, моцна змяніўся, але многае засталося як раней. Гатэль «Дэры таун-хаўс», куды я за вамі пад'язджаў, Воданапорная вежа ў Мемарыяльным парку. Вы памятаеце гэта месца, містэр? У дзяцінстве мы думалі, што там жывуць прывіды.
  
  – Я памятаю.
  
  – Паглядзіце, бальніца. Даведаецеся яе?
  
  Гарадская бальніца знаходзілася па правую руку ад іх. За ёй рака Пенобскот спяшалася да месца сустрэчы з Кендускигом. Пад сочащимся дажджом вясновым небам рака отливала колерам цьмянага волава. Бальніцу Біл памятаў – выкрашенное ў белы колер драўляны будынак з двума крыламі, па тры паверхі кожнае. Яно стаяла на ранейшым месцы, але цяпер як-то сціснулася, скукожилось, акружанае новымі дзесяццю, можа, нават дванаццаццю карпусамі. Злева размяшчалася аўтастаянка, і на ёй стаялі не менш за пяць сотняў аўтамабіляў.
  
  – Госпадзе, гэта не бальніца на хрэн, а кампус якога-небудзь каледжа!
  
  Таксіст хохотнул.
  
  – Я чалавек не рэлігійны, таму дарую вам ваш французскі. Так, бальніца цяпер амаль такая ж вялікая, як Усходняя мэнская ў Бангоре. У іх і радыелагічнае аддзяленне, і тэрапеўтычны корпус, і шэсцьсот палат, і свая пральня, і яшчэ бог ведае што. Старая бальніца яшчэ застаецца, але ў ёй цяпер месціцца адміністрацыя.
  
  Біл раптам адчуў дзіўнае раздваенне, такое з ім ўжо здаралася, калі ён упершыню глядзеў стэрэаскапічны фільм і спрабаваў сумясціць два малюнка, якія не супадалі цалкам. Ён памятаў, што падмануць вочы і мозг як-то атрымалася, але расплачвацца давялося жудаснай галаўным болем... і адчуваў, як галаўны боль спяшалася да яго і зараз. Новы кінгстан на тэмзе – гэта добра. Але стары Дерри таксама нікуды не дзеўся, як драўлянае будынак Гарадской бальніцы. Стары Дерри па большай частцы пахавалі пад усёй гэтай навізной... але вачэй імкнуўся зірнуць на яго... вышукваў яго.
  
  – Грузавога двара, верагодна, таксама ўжо няма, так? – спытаў Біл.
  
  Таксіст зноў засмяяўся:
  
  – Для чалавека, які з'ехаў адсюль дзіцем, у вас вельмі добрая памяць, містэр («Цябе б сустрэцца са мной на мінулым тыдні, – падумаў Біл, – мой франкоговорящий сябар»). – Ён на месцы, але цяпер гэта разваліны і іржавыя рэйкі. Там не спыняюцца і таварныя цягнікі. Адзін хлопец хацеў яго купіць і пабудаваць на яго месцы спартыўны парк – поле для гольфа, трэніровачныя пляцоўкі для бейсбола, пляцоўка для міні-гольфа, аўтадром, траса картынгу, павільён відэагульняў, напэўна, што-то яшчэ, я проста не ведаю, але паўстала нейкая блытаніна з уласнікам зямлі. Я думаю, гэты хлопец атрымае сваё, ён настойлівы, але пакуль ідзе судовае разбіральніцтва.
  
  – І Канал, – прамармытаў Біл, калі яны звярнулі з Знешняй Цэнтральнай вуліцы на Пастбищную дарогу, якая, як і казаў Майк, называлася, згодна з зялёным шчыце-паказальніку, Гандлёвай дарогай. – Канал-то па-ранейшаму тут.
  
  – Так, – адказаў таксіст. – І, думаю, будзе тут заўсёды.
  
  Цяпер злева ад Біла цягнуўся Гандлёвы цэнтр Дерри, і пакуль яны праязджалі міма яго, Біл зноў адчуў гэта дзіўнае раздваенне. Дваццаць сем гадоў таму на месцы цэнтра распасціралася вялікае, доўгае поле, зарослы высокай травой і гіганцкімі качан сланечнікамі, якія «адзначалі» паўночна-заходні край Пусткі. За ёй, на захадзе, знаходзіўся Олд-Кейп, жылы раён для маламаёмных. Ён памятаў, як яны даследавалі гэтае поле, імкнучыся не падыходзіць блізка і не зваліцца ў правал – велізарную дзірку ў зямлі, якая ўтварылася на месцы Металургічнага завода Китчнера, які выбухнуў у велікодную нядзелю 1906 года. Поле захоўвала мноства рэліквій, і яны адкопвалі іх з зацікаўленасцю археолагаў, обследующих егіпецкія руіны: цэглу, чарпакі, кавалкі жалеза з іржавымі балтамі, аскепкі шкла, бутэлькі, напоўненыя нейкай безыменнай жыжкай, і смярдзела яна, як самая жудасная атрута гэтага свету. Што-то дрэннае здарылася непадалёк ад гэтага месца, у жвіровым кар'еры, размешчаным каля звалкі, але пакуль Біл не мог успомніць, што менавіта. Пакуль ён памятаў толькі імя, Патрык Гумбольдт, і быццам бы да гэтай гісторыі нейкае дачыненне меў халадзільнік. І яшчэ птушка, якая мела Майка Хэнлана. Што?..
  
  Біл паківаў галавой. Фрагменты. Саломінкі на ветры. Нічога больш.
  
  Поле адышло ў Нябыт, разам з рэшткамі Металургічнага завода. Біл раптам успомніў велізарную дымавую трубу Металургічнага завода, абліцаваную пліткай, дзесяць апошніх футаў звонку пакрывала сажа. Яна ляжала на баку, у высокай траве, як гіганцкі муштук. Яны нейкім чынам залазілі на яе і хадзілі туды-сюды, раскінуўшы рукі, як канатоходцы, смяяліся. Ён патрос галавой, нібы хацеў выгнаць міраж гандлёвага цэнтра, выродлівага нагрувашчванні будынкаў з шыльдамі: «СІРС», і «ДЖЭЙ. К. ПЕННИС», і «ВУЛВОРТА», і «КВС», і «ЙОРКС СТЕЙК ХАЎС», і «УОЛДЕНБУКС», і дзясяткамі іншых. Пад'язныя дарожкі вялі да аўтамабільных стаянак і выводзілі з іх. Але Гандлёвы цэнтр не знік, таму што миражем не быў. А ад Металургічнага завода Китчнера не засталося следу, як і ад поля, якое акружала яго руіны. У адрозненне ад успамінаў Гандлёвы цэнтр рэальна існаваў.
  
  Але чаму-то Біл ў гэта не верыў.
  
  – Вам сюды, містэр. – Таксіст павярнуў на аўтастаянку перад збудаваннем, якое выглядала як вялікая пластмасавая пагада. – Трошкі спазніліся, але лепш позна, чым ніколі, ці я не мае рацыю?
  
  – Вядома ж, маюць рацыю. – Біл працягнуў таксісту пяцёрку. – Рэшты не трэба.
  
  – Усраться і не жыць! – усклікнуў таксіст. – Калі захочаце, каб вас куды-то адвезлі, патэлефануйце ў «Біг йеллоу» і папытаеце перадаць заказ Дэйву. Назавіце мяне па імені.
  
  – Я проста папрашу перадаць заказ рэлігійнаму чалавеку, – усміхнуўся Біл. – Таго, які ўжо нагледзеў сабе ўчастак на «Гора надзеі».
  
  – Вы ўсё зразумелі, – засмяяўся Дэйв. – Удалага вам дня.
  
  – І вам таксама, Дэйв.
  
  Біл трохі пастаяў пад лёгкім дажджом, назіраючы, як ад'язджае таксі. Раптам зразумеў, што збіраўся задаць таксісту яшчэ адзін пытанне, але забыўся... магчыма, свядома.
  
  Ён хацеў спытаць, ці падабаецца Дэйву жыць у кінгстан на тэмзе.
  
  Біл рэзка павярнуўся і ўвайшоў у «Нефрыт Усходу». Майк Хэнлан чакаў у вестыбюлі – сядзеў у плеценым крэсле з велізарнай пашыраецца спінкай. Ён падняўся, і Біл адчуў, як па ім, скрозь яго, пракацілася пачуццё нерэальнага. Адчуванне раздвоенасці вярнулася, толькі цяпер больш моцнае, больш жудаснае.
  
  Ён памятаў хлопчыка ростам пяць футаў і тры цалі, стройнага, ўвішнага. Перад ім стаяў мужчына ростам пяць футаў сем цаляў, хударлявы, у вопратцы, якая вісела на ім, як на вешалцы, з глыбокімі маршчынамі на твары, говорившими аб тым, што мужчыне далёка за сорак, а не трыццаць восем або каля таго.
  
  Ўзрушэнне, якое выпрабаваў Біл, павінна быць, адбілася на яго твары, таму што Майк спакойна сказаў:
  
  – Я ведаю, як выглядаю.
  
  Біл пачырванеў.
  
  – Не так ужо і дрэнна, Майк. Проста я памятаю цябе хлопчыкам. І ўсе.
  
  – Усё?
  
  – Ты выглядаеш крыху стомленым.
  
  – Я крыху стаміўся, але я гэта перажыву. Спадзяюся. – Ён усміхнуўся, і ўсмешка асвятліла яго твар. У ёй Біл ўбачыў хлапчука, якога ведаў дваццаць сем гадоў таму. Як старая драўляная Гарадская бальніца сышла ў цень пад напорам сучасных шкла і бетону, так і хлопчыка, якога ведаў Біл, замаскіравалі непазбежныя аксэсуары ўзросту. Маршчыны на лбе, маршчыны ад куткоў рота, сівізна на скронях. Але старая бальніца, хай і якая пайшла ў цень, усё роўна заставалася на месцы, а таму нікуды не дзеўся і знаёмы Білу хлапчук.
  
  Майк працягнуў руку:
  
  – Сардэчна запрашаем у кінгстан на тэмзе, Вялікі Біл.
  
  Біл праігнараваў руку, абняў Майка. Майк моцна прыціснуў яго да грудзей, і Біл плячом і шыяй адчуў яго жорсткія кучаравыя валасы.
  
  – Калі што не так, Майк, мы гэта паправім. – Біл чуў слёзы ў сваім голасе і не спрабаваў іх хаваць. – Адзін раз мы з гэтым справіліся, з-справімся і тыя-еперь.
  
  Майк адарваўся ад Біла, патрымаў на адлегласці рукі, і хоць па-ранейшаму ўсміхаўся, яго вочы вельмі ўжо блішчалі. Ён дастаў насоўку, выцер вочы.
  
  – Вядома, Біл. Будзь упэўнены.
  
  – Вы рушыце ўслед за мной, спадары? – спытала старэйшая афіцыянтка, мініяцюрная, ўсмешлівая азіятка ў ружовым кімано з цмокам, изогнувшим пакрыты луской хвост. Яе чорныя валасы, забраныя ўверх, ўтрымлівалі грабяні са слановай косці.
  
  – Я ведаю дарогу, Роўз, – адказаў ёй Майк.
  
  – Вельмі добра, містэр Хэнлан. – Яе ўсмешка стала шырэй. – Я думаю, вы сустрэліся з радасцю.
  
  – І я так думаю, – кіўнуў Майк. – Сюды, Біл.
  
  Ён павёў яго цьмяна асветленым калідорам, міма агульнага абедзеннага залы, да дзвярэй, якую закрывала бисерная фіранка.
  
  – Астатнія?.. – пачаў Біл.
  
  – Усё тут, – адказаў Майк. – Усе, хто змог прыехаць.
  
  Біл на імгненне замяўся у дзверы, раптоўна яго ахапіў страх. Пудзіла не невядомае, не звышнатуральнае; пудзіла ўсведамленне таго, што ён стаў на пятнаццаць цаляў вышэй, чым у 1958 годзе, і страціў ледзь ці не ўсе валасы. Ён раптам стушавацца (амаль жахнуўся) пры думцы, што зараз зноў пабачыць іх усіх і ранейшыя дзіцячыя асобы апынуцца пахаванымі пад тымі, якія адбыліся з імі зменамі, як апынулася пахаванай старая бальніца. А месца чароўных кінатэатраў-палацаў у іх галовах занялі банкі.
  
  «Мы пасталелі, – падумаў Біл. – Мы не ўяўлялі сабе, што такое можа здарыцца, ва ўсякім выпадку, тады, ва ўсякім выпадку, з намі. Але гэта здарылася, і, калі я переступлю гэты парог, таемнае зробіцца відавочным: усе мы – дарослыя».
  
  Ён паглядзеў на Майка, збянтэжанага і притихшего.
  
  – Як яны выглядаюць? – пачуў ён свой няўпэўнены голас. – Майк... як яны выглядаюць?
  
  – Увайдзі і ўбачыш. – Голас Майка гучаў па-добраму, і ён адкрыў дзверы, прапаноўваючы Білу увайсці ў маленькі банкетная зала.
  
  
  
  2
  
  Біл Денбро прыглядаецца
  
  Магчыма, прыглушаны святло стаў прычынай ілюзіі, якая доўжылася толькі долі секунды, але потым Біл пытаўся ў сябе, а не атрымаў ён пасланне, адрасаванае толькі яму: лёс іншы раз можа быць добрай.
  
  У гэты кароткі момант яму здалося, што ніхто з іх не пасталеў, што ўсе сябры нейкім чынам рушылі ўслед прыкладу Піцера Пэна і засталіся дзецьмі.
  
  Рычы Тозиер, заваліўшы крэсла на заднія ножкі, каб прыціснуць спінку да сцяны, што-то распавядаў Беверлі Марш, якая падняла руку да рота, хаваючы смех; і гарэзная ўсмешка Рычы ніколькі не змянілася. Эдзі Каспбрэк сядзеў злева ад Беверлі. А перад ім, побач са шклянкай вады, ляжала пластыкавая бутэлечка з якія адыходзяць ад вечка закругленай дзяржальняй. Форма і бутэлечкі, і дзяржальні осовременилась, але прызначэнне, несумненна, засталося ранейшым: гэта быў інгалятар. На іншым канцы стала, назіраючы сёмуху з напісанымі на твары заклапочанасцю, радасцю і засяроджанасцю, сядзеў Бэн Хэнском.
  
  Біл выявіў, што яго рука хоча падняцца да галавы, і ўсвядоміў з сумным здзіўленнем, што ў гэты самы момант ён ледзь не правёў ёю па лысіне, у надзеі, а раптам яго валасы цудоўным чынам вярнуліся – выдатныя рудыя валасы, якія ён пачаў губляць ужо на другім курсе каледжа.
  
  Тут мыльная бурбалка ілюзіі лопнуў. Біл ўбачыў, што Рычы без ачкоў і падумаў: «Напэўна, носіць кантактныя лінзы» – так і апынулася. Акуляры ён ненавідзеў. Футболкі і вельветавыя штаны, у якіх перш хадзіў Рычы, саступілі месца касцюма, якія не прадаваліся ў секцыях гатовай адзення: Біл прыкінуў, што каштаваў гэты касцюм даляраў дзевяцьсот і шился на заказ.
  
  Беверлі Марш (калі яе прозвішча заставалася Марш) ператварылася ў асляпляльную прыгажуню. Цяпер яна не збірала валасы ў нядбайны конскі хвост – яны падалі на плечы яе прасценькай белай блузы «Шипэнд-Шор» 3 каскадам змягчэлага колеру, свяціліся, як бурштынавае возера. Біл лёгка ўявіў сабе, што на вуліцы, нават у такі змрочны дзень, як гэты, яны бы палалі дзівоснымі рознакаляровымі агнямі. І паспрабаваў уявіць сабе, якое яно – закапацца рукамі ў гэтыя валасы. «Гісторыя старая як свет, – суха падумаў ён. – Я люблю сваю жонку, але да чаго дробка добрая!»
  
  Эдзі (гэта дзіўна, але чыстая праўда), пасталеўшы, стаў вельмі ўжо падобны на Энтані Перкінса 4. Твар яго пакрывалі заўчасныя маршчыны (хоць у рухах ён здаваўся нават маладзей Рычы і Бэна). Дадавалі гадоў і акуляры без аправы, якія ён насіў акуляры, якія мог бы апранаць англійская барристер 5, набліжаючыся да лаве суддзі або знаёмячыся з рэзюмэ справы. Валасы ён стрыг коратка, прычоска даўно выйшла з моды, а ў канцы пяцідзесятых і пачатку шасцідзесятых называлася «Ліга плюшчу». Яркі клятчасты пінжак спартыўнага крою выглядаў так, нібы набыў яго Эдзі на распродажы ў краме мужчынскага адзення, які дажываў апошнія дні... але насіў гадзіны швейцарскія, «Патэк Філіп», а мезенец на правай руцэ ўпрыгожваў пярсцёнак з рубінам. Занадта велізарна-вульгарным і знарочыста паказной, каб быць стекляшкой.
  
  Хто сапраўды змяніўся, так гэта Бэн, і зноў зірнуўшы на яго, Біл адчуў ужо звыклае раздваенне. Твар засталося ранейшым, валасы, больш доўгія і пасівелыя, ён зачесывал, як і раней, направа. Але Бэн стаў худым. Нязмушана сядзеў на крэсле, расшпіліўшы непатрабавальную скураную камізэльку, пад якой віднелася кашуля з шамбре. Ён насіў джынсы «лэвіс» з прамымі калашынамі, каўбойскія боты і шырокі пояс з спражкай з черненого срэбра. Адзенне аблягаюць стройную, з вузкімі сцёгнамі постаць. На руцэ поблескивал наборны цяжкі бранзалет, толькі са звёнамі не з золата, а медзі. «Ён схуднеў, – падумаў Біл. – Ператварыўся ва ўласную цень... Старына Бэн схуднеў. Сапраўды цудаў няма канца».
  
  На імгненне ў маленькай пакойчыку павісла няўяўная цішыня. То быў адзін з самых незвычайных момантаў, якія давялося выпрабаваць Білу Денбро. Стэна з імі не было, але тым не менш сёмы ўдзельнік на сустрэчу прыйшоў. Тут, у банкетнай зале рэстарана, Біл адчуваў яго прысутнасць гэтак жа выразна, як калі б бачыў перад сабой... і гэта быў не стары ў белай вопратцы і з касой на плячы. Гэта было белае пляма на карце, якое ляжала паміж 1958 і 1985 гадамі, тэрыторыя, якую даследчык мог бы назваць Вялікім Нязведаным. Біл паспрабаваў адказаць на пытанне, што менавіта магло там быць. Беверлі Марш у кароткай спадніцы, выстаўляўся напаказ вялікую частку доўгіх, точеные ног, Беверлі Марш у боціках гоу-гоу, з гладкімі і расчесанными на прамы прабор валасамі? Рычы Тозиер, які нясе плакат з надпісам «СПЫНІЦЕ ВАЙНУ» з аднаго боку і «ПРЫБЯРЫЦЕ ППОР 6 З КАМПУСА» з другога? Бэн Хэнском ў жоўтай касцы з перакладной малюначкам, на якой намаляваны амерыканскі сцяг, без кашулі, з жыватом, які ўсё менш навісае над поясам, кіраўнік бульдозерам, седзячы пад парасонам з парусіны? Гэты сёмы быў чорным? Не знаходзіўся ў сваяцтве з Г. Рэпам Браўнам 7 або Грэндмастером Флэшем 8, ні ў якім разе, гэты хлопец насіў простыя белыя кашулі і вылинявшие слаксы з «Джэй. К. Пені», сядзеў у зале для навуковай працы бібліятэкі універсітэта Мэна, пісаў артыкулы аб крыніцах заўваг і магчымых перавагах ISBN пры каталагізацыі кніг, тады як за сценамі бібліятэкі праходзілі дэманстрацыі, Філ Оукс спяваў «Рычард Ніксан, знайдзі сабе іншую краіну», людзі паміралі ў вёсках, назвы якіх ніхто не мог вымавіць; ён жа сядзеў, паглынуты сваёй працай (Біл бачыў яго), якую асвятляў які падае ў акно зімовы святло, са строгім і захопленым асобай, ведаючы, што праца бібліятэкара вельмі падобная з працай механіка вечнага рухавіка. Ён быў сёмым? Ці гэта быў малады чалавек, які стаіць перад люстэркам, які назірае, як павялічваецца лоб, які глядзіць на рудаватыя валасы, тыя, што засталіся на грэбень, на адлюстраванне ў люстэрку груды нататнікаў, якія ляжаць на стале, нататнікаў з першым, чарнавым варыянтам рамана «Джаана», які будзе апублікаваны годам пазней?
  
  Хто-небудзь з вышэйзгаданых, усе з вышэйзгаданых, ніхто з вышэйзгаданых.
  
  На самай справе гэта не мела значэння. Сёмы тут быў, і ў нейкі момант яны ўсе адчулі яго прысутнасць... і, магчыма, найлепшым чынам зразумелі жудасную сілу істоты, якое вярнула іх сюды. «Яно жыва, – падумаў Біл, халадзеючы пад адзеннем. – Вачэй трытона, хвост дракона, рука вісельніка... чым бы Яно ні было, Яно зноў тут, у Дерри. Яно».
  
  І ён адчуў раптам, што Яно – той самы сёмы, што Яно і час нейкім чынам ўзаемазаменныя, што Яно насіла асобы іх усіх, і тысяч іншых, прыкрываючыся якімі наводзіла жах і забівала... і думка, што Яно магло быць імі, несумненна, палохала больш за ўсё. «Калі шмат што ад нас засталося тут? – думаў ён з узрастаючым жахам. – Наколькі шмат ад нас так і не пакінула дрэнажныя тунэлі і каналізацыйныя калектары, дзе жыло Яно... і дзе кормилось? Таму мы забыліся? Таму што частка кожнага з нас засталася без будучыні, не пасталела, ніколі не з'язджала з Дерри? Таму?»
  
  Ён не бачыў адказаў на іх тварах... на іх адлюстроўваліся толькі пытанні, якія ён задаваў сабе.
  
  Думкі фармуюцца і праскокваюць у долі імгненняў або ў мілісекунды, ствараючы ўласныя часовыя рамкі, так што ўсе гэтыя развагі ў галаве Біла змясціліся ў нейкія пяць секунд.
  
  А потым Рычы Тозиер, прываліўшы крэсла да сцяны, зноў шырока ўсміхнуўся:
  
  – Ой, вы толькі паглядзіце – у Біла Денбро храмаваная дах. І як доўга ты паліраваў яе пастай «Тэтл» 9, Вялікі Біл?
  
  І Біл, паняцця не маючы, што за гэтым рушыць услед, адкрыў рот і пачуў уласны голас:
  
  – На хер цябе і тваю трепотню, Балабол.
  
  На імгненне павісла цішыня... а потым банкетная зала выбухнуў смехам. Біл паспяшаўся да іх, пачаў паціскаць рукі, і хоць у яго адчуваннях у той момант хапала жудаснага, сее-што яго супакойвала: ўсведамленне, што ён нарэшце-то вярнуўся дадому.
  
  
  
  3
  
  Бэн Хэнском скідае вага
  
  Майк Хэнлан выпіўку замовіў, і, нібы кампенсуючы узніклую раней паўзу, усё адразу загаварылі. Беверлі Марш, як высветлілася, цяпер стала Беверлі Рогі. Па яе словах, у Чыкага яна выйшла замуж за цудоўнага чалавека, які цалкам перавярнуў яе жыццё і як па ўзмаху чароўнай палачкі змог ператварыць схільнасць жонкі да шыццю ва паспяховае прадпрыемства па распрацоўцы і пашыве моднай вопраткі. Эдзі Каспбрэку належала кампанія па пракаце лімузінаў ў Нью-Ёрку. «Наколькі я ведаю, мая жонка цяпер можа ляжаць у ложку з Аль Пачына», – усміхнуўшыся, ён абвясціў, і ўсё зноў зарагаталі.
  
  Яны ведалі аб дасягненнях Біла і Бэна, але ў Біла склалася адчуванне, што да самага апошняга часу яны ніяк не звязвалі іх імёны (Бэн – архітэктар, ён – пісьменнік) з сябрамі дзяцінства. Беверлі дастала з сумачкі па асобніку «Джааны» і «Чорнай стремнины» (абедзве ў кішэнным фармаце) і папрасіла аўтограф. Біл адмаўляцца не стаў, але заўважыў, што кнігі новенькія, нібы яна купіла іх у кіёску ў аэрапорце, калі выйшла з самалёта.
  
  У той жа манеры Рычы сказаў Бэну, у якім ён захапленні ад камунікацыйнага цэнтра Бі-бі-сі ў Лондане... але ў яго вачах чыталася здзіўленне, нібы ён не мог звязаць то будынак з гэтым мужчынам... або з тоўстым хлапчуком, які паказаў ім, як затапіць палову Пусткі з дапамогай некалькіх выкрадзеных дошак і іржавай аўтамабільнай дзверцы.
  
  Рычы працаваў дыджэем ў Каліфорніі. Ён сказаў ім, што яго мянушка – Чалавек тысячы галасоў, і Біл застагнаў:
  
  – Госпадзе, Рычы, твае галасы заўсёды былі такімі жудаснымі.
  
  – Ліслівасцю вы нічога не даможацеся, миста, – нядбайна адказаў Рычы.
  
  Калі Бев спытала, ці носіць ён кантактныя лінзы, Рычы панізіў голас:
  
  – Наклонись бліжэй, бі-бі.
  
  Беверлі нахілілася і радасна ўскрыкнула, калі Рычы ледзь павярнуў галаву, каб яна ўбачыла край мяккіх лінзаў «Гидромист», якія ён насіў.
  
  – Бібліятэка ўсё тая ж? – спытаў Бэн Майка Хэнлана.
  
  Майк дастаў кашалёк і прадэманстраваў фотаздымак бібліятэкі з вышыні птушынага палёту. Зрабіў гэта з гонарам чалавека, які паказвае фатаграфіі сваіх дзяцей пасля пытання аб сям'і.
  
  – Яе зрабіў хлопец, у якога свой лёгкаматорны самалёт, – растлумачыў ён, калі фатаграфія пайшла па руках. – Я спрабаваў пераканаць Гарадскі савет або якога-небудзь добра забяспечанага прыватнага спонсара вылучыць грошы на павелічэнне фатаграфіі да памераў вітража, каб павесіць яе ў дзіцячай бібліятэцы. Пакуль безвынікова. Але фатаграфія добрая, праўда?
  
  Яны ўсе пагадзіліся. Бэн глядзеў на яе даўжэй за ўсіх, проста ўпіўся позіркам. Нарэшце пастукаў пальцам па шкляному калідоры, які злучаў два будынкі.
  
  – Ты дзе-небудзь такое бачыў, Майк?
  
  Майк ўсміхнуўся:
  
  – Гэта твой камунікацыйны цэнтр, – і ўсе шасцёра зноў засмяяліся.
  
  Прынеслі напоі. Усё нарэшце-то расселіся.
  
  Пакой агарнула цішыня, нечаканая, ніякаватая, якая выклікала замяшанне. Яны пераглянуліся.
  
  – Ну? – спытала Беверлі ахінальным, крыху хрыплаватым голасам. – За што п'ём?
  
  – За нас, – тут жа адказаў Рычы. Ужо не ўсміхаючыся. Ён сустрэўся позіркам з Білам, всколыхнув ў ім буру эмоцый, з якімі Біл ледзь справіўся: ён успомніў сябе і Рычы пасярод Нейболт-стрыт, калі пачвара, якая магла быць клоўнам ці магла быць пярэваратнем, знікла, а яны абдымалі адзін аднаго і плакалі. Яго рука, падымаючы шклянку, дрыжала, і некалькі кропель ўпалі на сурвэтку.
  
  Рычы павольна ўстаў і, адзін за іншым, яны рушылі ўслед яго прыкладу: Біл – першым, потым Бэн і Эдзі, Беверлі і, нарэшце, Майк Хэнлан.
  
  – За нас, – паўтарыў Рычы, і яго голас, як і рука Біла, крыху дрыжаў. – За Клуб няўдачнікаў 1958.
  
  – За Няўдачнікаў. – У голасе Бев чуліся вясёлыя ноткі.
  
  – Няўдачнікаў. – Твар Эдзі за ачкамі без аправы было бледным і старым.
  
  – Няўдачнікаў, – пагадзіўся Бэн. Лёгкая і сумная ўсмешка искривила куткі рота.
  
  – Няўдачнікаў, – прамовіў Майк Хэнлан.
  
  – Няўдачнікаў, – падвёў рысу Біл.
  
  Яны чокнуліся. Выпілі.
  
  Зноў цішыня ўпала, але на гэты раз Рычы яе не парушыў. Усе адчувалі, наколькі неабходная гэтая паўза.
  
  Яны селі, і Біл павярнуўся да чалавека, які іх сабраў.
  
  – Выкладвай, Майк. Раскажы нам, што тут адбываецца і што мы можам зрабіць.
  
  – Спачатку паямо, – адказаў Майк. – Пагаворым пазней.
  
  Яны прыняліся за ежу... і елі доўга і з задавальненнем. «Як у старым анекдоце пра прысуджанага да смерці», – падумаў Біл, і адчуў, што сам даўно ўжо не еў з такім апетытам... яго так і карцела падумаць: «З самага дзяцінства». Рыхтавалі ў рэстаране не на вышэйшым узроўні, але і далёка не дрэнна, і ежы было шмат. Неўзабаве ўсе шасцёра актыўна перадавалі адзін аднаму якія стаяць на стале стравы: свіныя рабрынкі, курыцу з грыбамі, абсмаленыя курыныя крылцы, блінцы з гароднінай, вадзяныя арэхі, загорнутыя ў бекон, палоскі вэнджанай ялавічыны на пожагах.
  
  Перш за ўсё ім на стол паставілі падносы з закускамі, па цэнтры кожнага стаяла маленькая керамічная жаровня. І Рычы (ён дзяліў паднос з Беверлі), як дзіця, трымаў над жароўняй усё, што потым клаў у сваю талерку, уключаючы палову блінцоў з гароднінай і некалькі чырвоных фасолин.
  
  – Жаровня на стале – мне гэта так падабаецца, – прызнаўся ён Бэну. – Я б з'еў гаўно на палачцы, калі на маім стале стаіць жаровня.
  
  – І, верагодна, ужо з'еў, – хмыкнуў Біл, і Беверлі так смяялася, што ёй давялося выплюнуць ежу на сурвэтку, каб не падавіцца.
  
  10– Госпадзе, здаецца, мяне зараз вырве. – Рычы так дакладна зымітаваў Дона Пардо , што Беверлі засмяялася яшчэ мацней, яе твар стаў пунцовым.
  
  – Спыні, Рычы, – выдыхнула яна. – Я цябе папярэджваю.
  
  – Папярэджанне пачута, – адказаў Рычы. – Еш, еш, дарагая.
  
  Роўз сама прынесла дэсерт – вялікую гару «Запечанай Аляскі» 11, і сама запаліла торт на чале стала, там, дзе сядзеў Майк.
  
  – Больш жараў на маім стале, – сказаў Рычы голасам чалавека, які памёр і адправіўся на нябёсы. – Гэта лепшая трапеза, якую мне даводзілася ёсць у гэтым жыцці.
  
  – Мы імкнуліся, – апусціла вочы Роўз.
  
  – Калі я задзьму агонь, маё жаданне збудзецца? – спытаў ён яе.
  
  – У «Нефрыце Усходу» выконваюцца ўсе жаданні, сэр.
  
  Ўсмешка Рычы разам аціхла.
  
  – Мне падабаецца ваш настрой, але, ведаеце, я сумняюся ў праўдзівасці вашага зацвярджэння.
  
  Яны з'елі амаль увесь торт. І калі Біл адкінуўся на спінку крэсла, з жыватом, выпирающим над рэменем, ён звярнуў увагу на якія стаяць на стале шклянкі. Здавалася, іх сотні. Біл ледзь усміхнуўся, успомніўшы, што ўгаварыў два марціні да абеду і яшчэ бог ведае колькі бутэлек піва «Кірын» за ежай. Іншыя ад яго не адставалі. У іх цяперашнім стане і падсмажаныя кеглі для боўлінга, напэўна, адрозніваліся б хвацкім густам. І аднак, ён не адчуваў, што напіўся.
  
  – Я столькі не еў з самага дзяцінства, – падаў голас Бэн. Яны ўсе паглядзелі на яго, і ён крыху пачырванеў. – У прамым сэнсе слова. Гэтая самы сытны абед з тых часоў, як я вучыўся ў дзесятым класе.
  
  – Ты сеў на дыету? – спытаў Эдзі.
  
  – Так, – кіўнуў Бэн. – Сеў. На дыету свабоды Бэна Хэнскома.
  
  – І што цябе да гэтага падштурхнула? – спытаў Рычы.
  
  – Наўрад ці вы захочаце слухаць гэтую старажытную гісторыю... – Бэн закруціўся на крэсле.
  
  – Не ведаю, як астатнія, але я хачу, – перапыніў яго Біл. – Раскажы нам, Бэн. Без утойвання. Што ператварыла Стагі Колхуна ў мадэль з глянцавага часопіса, якую мы бачым сёння?
  
  Рычы фыркнуў:
  
  – Стог, дакладна. Я і забыўся.
  
  – Не такая ўжо гэта гісторыя. Нават наогул не гісторыя. Пасля таго лета... пасля 1958-га... мы пражылі ў Дерри яшчэ два гады. Потым мая мама страціла працу, і нам давялося пераехаць у Нябраску, таму што там жыла яе сястра, якая прапанавала ўзяць нас да сабе да тых часоў, пакуль маці не атрымаецца зноў устаць на ногі. Добрага ў гэтым было мала. Яе сястра, мая цётка Джын, ставілася да тых умелым псаваць жыццё стервам, якія лічаць сваім абавязкам пастаянна нагадваць табе аб тваім месцы ў гэтым вялікім свеце. Яна нястомна паўтарала, як нам пашанцавала, што ў маёй маці ёсць сястра, якая дала нам стол і прытулак, як нам пашанцавала, што мы не жывем на дапамогу, і ўсё такое. Я стаў такім тоўстым, што выклікаў у яе агіду. Яна не давала мне спакою. «Бэн, ты павінен больш займацца фізкультурай. Бэн, у цябе будзе інфаркт да таго, як табе споўніцца сорак, калі ты не похудеешь. Бэн, у свеце галадае так шмат дзяцей, што табе павінна быць сорамна свайго вагі». – Ён памаўчаў, выпіў вады. – Але яна памінала галадоўнікаў дзяцей і ў тых выпадках, калі я пакідаў што-то ў талерцы.
  
  Рычы засмяяўся і кіўнуў.
  
  – У любым выпадку краіна толькі выходзіла з крызісу, і маёй маці спатрэбіўся амаль год на пошукі пастаяннай працы. Тады мы з'ехалі з дома маёй цётачкі ў Ла-Вістой і перабраліся ў Омах. У параўнанні з 1958 годам я дадаў дзевяноста фунтаў. Думаю, я толстел выключна для таго, каб дапячы цёткі Джын.
  
  Рычы прысвіснуў.
  
  – Так ты важыў...
  
  – Амаль дзвесце дзесяць фунтаў, – змрочна адказаў Бэн. – І калі я пайшоў у Истсайдскую сярэднюю школу ў Омах, урокі фізкультуры... не сталі маімі любімымі. І там мяне клікалі Сисястым. Спадзяюся, ідэя вам зразумелая.
  
  Насмешкі працягваліся сем месяцаў, але аднойчы, калі мы пераапраналіся пасля чарговага ўрока фізкультуры, двое ці трое хлопцаў пачалі... пляскаць мяне па жываце. Яны называлі гэта «стрясти тлушч». Хутка да іх далучыліся яшчэ двое ці трое. Потым чацвёра ці пяцёра. І нарэшце, яны ўсе прынялі ўдзел у гэтай забаве, пачалі ганяць мяне па распранальні, шлёпаючы па жываце, па азадку, па спіне, па нагах. Я перапалохаўся і пачаў крычаць. Ад маіх крыкаў астатнія проста заліваліся смехам.
  
  Ведаеце, – Бэн глядзеў на стол, перакладаючы нажы і відэльцы, – азіраючыся назад, я магу сказаць, што да званка Майка той дзень быў апошнім, калі я падумаў пра Генры Бауэрсе. Пачаў гэта сын фермера, хлопец са здаравеннымі ручищами, і пакуль яны ганялі мяне, я вырашыў, што Генры вярнуўся ў маё жыццё. Думаю... не, я ведаю, што менавіта тады я і запанікаваў.
  
  Яны гналі мяне па калідоры, міма шафак, дзе хлопцы, якія сур'ёзна займаліся спортам, захоўвалі сваю амуніцыю. Голы, чырвоны, як звараны лобстараў, я страціў пачуццё ўласнай годнасці... ці сябе. Вось да чаго яны мяне давялі. Я крычаў, зовя на дапамогу, а яны беглі за мной і аралі: «Стрясем тлушч! Стрясем тлушч! Стрясем тлушч!» Там стаяла лава...
  
  – Бэн, табе не абавязкова ўсё гэта ўспамінаць! – раптам усклікнула Беверлі. Твар яе зрабіўся попельна-шэрым. Яна круціла ў руках шклянку, ледзь не расплескав ваду.
  
  – Хай скончыць, – запярэчыў Біл.
  
  Бэн кінуў на яго кароткі позірк і кіўнуў.
  
  – Лава стаяла ў канцы калідора. Я спатыкнуўся аб яе, упаў, стукнуўся галавой. Хвіліну ці дзве яны стаялі вакол мяне, а потым нечы голас сказаў: «Добра. Добрага патрошку. Ідзіце пераапранацца».
  
  У дзвярах стаяў трэнер, у сініх спартыўных штанах з белымі лампасамі і белай футболцы. Ніхто не ведаў, як даўно ён за ўсім гэтым назіраў. Яны ўсе паглядзелі на яго, некаторыя ўсміхаліся, іншыя адчувалі сябе вінаватымі, асобы трэцяе не выказвалі нічога. Яны сышлі. А я расплакаўся.
  
  Трэнер яшчэ нейкі час стаяў, прываліўшыся да дзвярнога вушака, гледзячы на мяне, гледзячы на голага тоўстага хлопчыка, чыя скура пачырванела ад незлічоных плескачоў, на тоўстага хлопчыка, які плакаў, лежачы на падлозе.
  
  Нарэшце ён спытаў: «Бэні, чаму б табе на хер не заткнуцца?»
  
  І я заткнуўся. Ад здзіўлення. Ўявіць сабе не мог, што пачую такое слова з вуснаў настаўніка. Паглядзеў на яго знізу ўверх, а ён падышоў і сеў на лаву, пра якую я спатыкнуўся. Нахіліўся да мяне, і свісток, які вісеў у яго на шыі, пахіснуўся і стукнуў мяне па лбе. На імгненне я падумаў, што ён збіраецца пацалаваць мяне ці зрабіць што-то такое, і адхіснуўся, але ён схапіў мяне за сіські і сціснуў. Потым прыбраў рукі і выцер аб штаны, быццам дакранаўся да чаго-небудзь будынка.
  
  «Ты думаеш, я збіраюся супакойваць цябе? – пачуў я ад яго. – Дарэмна. Іх ванітуе ад твайго выгляду, і мяне таксама ванітуе. Прычыны ў нас розныя, але толькі таму, што яны – дзеці, а я – не. Яны не ведаюць, чаму іх ад цябе ванітуе. Я ведаю. Мяне ванітуе, таму што я бачу, як ты хоронишь добрае цела, якое даў табе Бог, пад таўшчэзным пластом тлушчу. Гэта форменнае бязладдзе – так патураць уласным дурным жаданням. А цяпер паслухай мяне, Бэні, таму што іншага выпадку пагаварыць з табой мне не прадставіцца. У мяне футбольная каманда, і баскетбольная, і лёгкаатлетычная, а ў прамежках даводзіцца працаваць і з плывунамі. Таму гэта наш першы і апошні размову. Ты заплыў тлушчам тут. – Ён пастукаў мяне па лбе, па таму самаму месцу, куды ўдарыў гэты чортаў свісток. – Там у ўсіх запасіцца тлушч. А калі ты сосредотачиваешь тое, што ў цябе паміж вушэй, на дыеце, то пачынаеш губляць вагу. Але такія хлопцы, як ты, на гэта не здольныя».
  
  – Які мярзотнік! – абурана ўсклікнула Беверлі.
  
  – Так, – Бэн шырока ўсміхнуўся. – Але ён не ведаў, што ён мярзотнік, такім быў тупым. Ён, верагодна, бачыў Джэка Уэба ў фільме «Інструктар» 12 раз шэсцьдзесят, таму сапраўды думаў, што аказвае мне паслугу. І, як высветлілася, аказаў. Таму што ў той самы момант я сёе пра што падумаў. Я падумаў...
  
  Ён адвярнуўся, нахмурыўся – і ў Біла раптам паўстала престраннейшее пачуццё: ён ведаў, што зараз скажа Бэн, перш чым той адкрыў рот.
  
  – Я сказаў вам, што апошні раз успомніў Генры Бауэрса, калі гэтыя хлопцы ганяліся за мной і зганялі з мяне тлушч. А калі трэнер падымаўся, каб сысці, я ў апошні раз па-сапраўднаму падумаў пра тое, што мы зрабілі ўлетку пяцьдзесят восьмага. Я падумаў...
  
  Бэн зноў сумеўся, па чарзе паглядзеў на кожнага, нібы вывучаючы твары, і працягнуў, старанна выбіраючы словы.
  
  – Я падумаў, як добра мы дзейнічалі разам. Я падумаў аб тым, што мы зрабілі і як мы гэта зрабілі, і мяне раптам ахінула: калі б трэнеру давялося сутыкнуцца тварам да твару з чым-то такім, валасы ў яго імгненна бы пасівелі, а сэрца бы спынілася, як старыя гадзіны. Напэўна, я паставіўся да яго несправядліва, але і ён паступіў дакладна так жа па адносінах да мяне. І напэўна, зразумела, што пасля гэтага адбылося са мной...
  
  – Ты азвярэў, – падказаў Біл.
  
  Бэн ўсміхнуўся.
  
  – Так, цалкам дакладна, – кіўнуў ён. – Я яго паклікаў: «Трэнер!»
  
  Ён павярнуўся і паглядзеў на мяне. «Вы кажаце, што трэніруецеся лёгкаатлетычную каманду?» – спытаў я.
  
  «Цалкам дакладна, – адказаў ён. – Хоць табе гэта без розніцы».
  
  «Паслухай мяне, дурны, тупоголовый сукін сын, – працягнуў я, і ў яго адвісла сківіца і выпучились вочы. – У сакавіку я збіраюся прыняць удзел у спаборніцтвах па бегу. І што ты думаеш з гэтай нагоды?»
  
  «Я думаю, табе варта зачыніць пашчу, пакуль ты не нажыў сур'ёзных непрыемнасцяў».
  
  «Я збіраюся перамагчы ўсіх, каго ты выставіш. Я збіраюся перамагчы тваіх лепшых спартсменаў. А потым я хачу пачуць ад цябе гробаны прабачэнне».
  
  Яго пальцы сціснуліся ў кулакі, і на імгненне мне здалося, што зараз ён вернецца і врежет мне так, што мала не падасца. Але пальцы расьціснуліся.
  
  «Гэта ўсяго толькі словы, тлусты трэст, – пачуў я. – Казаць можа кожны. Але калі ты абгоніш! маіх лепшых, я падам заяву аб сыходзе і пайду убіраць кукурузу». З тым ён і сышоў.
  
  – Ты схуднеў? – спытаў Рычы.
  
  – Калі на тое пайшло, так, – адказаў Бэн. – Але трэнер памыліўся. Прычына была не ў мяне ў галаве. Яе трэба было шукаць у маёй маці. У той вечар я прыйшоў дадому і сказаў, што хачу схуднець. Скончылася ўсё жудаснай сваркай, мы абое расплакаліся. Яна пачала з ранейшых аргументаў: я зусім не тоўсты, проста ў мяне шырокія косці, а вялікі хлопчык, які хоча стаць вялікім мужчынам, павінен ёсць шмат толькі для таго, каб не губляць вагу. Для яе... думаю, мая паўната дадавала ёй упэўненасці. Яе палохала неабходнасць адной выхоўваць сына. У яе не было ні спецыяльнай адукацыі, ні асаблівых навыкаў, толькі жаданне працаваць. І калі яна магла даць мне дабаўку... або паглядзець на мяне праз стол і ўбачыць, які я вялікі...
  
  – Яна адчувала, што ў гэтай бітве з жыццём яна перамагае, – уставіў Майк.
  
  – Дакладна. – Бэн дапіў піва і далонню выцер маленькія пенныя вусікі з верхняй губы. – Так што змагацца давялося перш за ўсё не з маёй галавой, а з ёй. Яна маё жаданне проста отторгала, і не адзін месяц. Не хацела выкідваць маю старую вопратку, не купляла новую. Я да таго часу ўжо бегаў. Бегаў пастаянна, і часам сэрца білася так моцна, што я ледзь не губляў прытомнасць. Мой першы забег на мілю скончыўся тым, што мяне званітавала і я такі грукнуўся ў непрытомнасць. Потым я якое-то час толькі ванітаваў. А крыху пазней мне даводзілася ўтрымліваць штаны, каб яны не зваліліся з мяне на бягу.
  
  Я узяўся разносіць газеты і бегаў з почтальонской торбай на шыі. Яна білася аб маю грудзі, а я трымаўся рукамі за штаны. Мае кашулі ўжо нагадвалі ветразі. Вечарамі, прыходзячы дадому, я з'ядаў палову таго, што ляжала ў маёй талерцы. Маці плакала і казала, што я мора сябе голадам, забіваю сябе, што я больш яе не люблю, што яна надрываецца на рабоце дзеля мяне, а мне на гэта напляваць.
  
  – Божа, – прамармытаў Рычы, закурваючы. – Не ўяўляю сабе, як ты гэта вытрымаў, Бэн.
  
  – Проста твар трэнера пастаянна стаяла перада мной, – адказаў Бэн. – Я памятаў, як ён выглядаў пасля таго, як схапіў мяне за сіські ў калідоры, які вёў у мужчынскую распранальню. Так мне і ўдалося схуднець. Я купіў сабе новыя джынсы і сёе-тое з адзення на грошы, якія атрымліваў на пошце, а адзін стары, які жыў на першым паверсе, шылам праколваюць на маім рамяні новыя дзіркі... калі не памыляюся, пракалоў пяць. Думаю, я тады ўспомніў яшчэ адзін выпадак, калі мне самому давялося купляць новыя джынсы – пасля таго, як Генры сапхнуў мяне ў Пустку і ледзь не зрэзаў на кавалкі.
  
  – Так, – усміхнуўся Эдзі. – У той дзень ты яшчэ даў мне параду наконт шакаладнага малака. Памятаеш?
  
  Бэн кіўнуў.
  
  – Калі я і ўспомніў, – працягнуў Бэн, – то толькі на секунду, а потым усё сышло. Прыкладна ў той жа час я пачаў хадзіць у школе на курс «Здароўе і правільнае харчаванне» і высветліў, што зеляніны можна ёсць колькі заўгодна і пры гэтым зусім не папраўляцца. Як-то ўвечары маці паставіла на стол міску з салатай, шпінатам, кавалачкамі яблыка і рэшткамі вяндліны. Я ніколі не любіў заечай ежы, але ў той вечар тройчы браў дабаўку і казаў маці, як усё смачна.
  
  І, як высветлілася, праблема вырашылася сама сабой. Маці не хвалявала, што менавіта я еў, галоўнае, каб я еў шмат. Пасля гэтага яна закармливала мяне салатамі. Я іх еў тры наступных года. Іншы раз глядзеў у люстэрка, каб пераканацца, што нос у мяне не тузаецца, як у труса.
  
  – А з трэнерам чым скончылася? – спытаў Эдзі. – Ты выйшаў на бегавую дарожку? – І ён закрануў інгалятара, нібы думка аб бегу нагадала аб астме.
  
  – Так, выйшаў, – адказаў Бэн. – На двух дыстанцыях, дзвесце дваццаць ярдаў і чатырыста сорак. Да таго часу я схуднеў на семдзесят фунтаў і вырас на два цалі, таму тое, што засталося, лепш размеркавалася па целе. У першы дзень я выйграў забегі і на дзьвесьце дваццаць ярдаў, абагнаўшы другога прызёра на шэсць футаў, і на чатырыста сорак, адарваўшыся на восем футаў. Потым падышоў да трэнера, такому взбешенному, што ён мог бы кусаць локці. «Падобна на тое, вам пара падаваць заяву аб сыходзе і ісці збіраць кукурузу, – сказаў я яму. – Калі збіраецеся браць квіток у Канзас?»
  
  Спачатку ён маўчаў... толькі ўрэзаў мне, і я ўпаў на спіну. Потым загадаў мне прыбірацца са стадыёна. Сказаў, што такія разумнікі, як я, яму ў лёгкаатлетычнай камандзе не патрэбныя.
  
  «Я б не пайшоў да вас у каманду, нават калі б мяне прызначыў туды прэзідэнт Кэнэдзі, – адказаў я, выціраючы кроў з кутка рота. – І паколькі я пачаў худнець дзякуючы вам, зла я на вас не трымаю... але ў наступны раз, калі паставіце перад сабой талерку з варанай кукурузай, успомніце пра мяне».
  
  Ён сказаў мне, што зробіць з мяне адбіўную, калі я адразу ж не пайду. – Бэн крыху ўсміхаўся, але ў гэтай усмешцы не было нічога прыемнага і ўжо дакладна нічога настальгічнага. – Так і сказаў. Усе глядзелі на нас, у тым ліку хлопцаў, якіх я перамог. І ўсе яны знаходзіліся ў замяшанні. Я яму на гэта адказаў: «Паслухайце мяне, трэнер. Адзін удар вам з рук сыдзе, таму што вы – раззлаваны няўдачнік, занадта стары, каб як-то змяніць сваё жыццё. Але паспрабуйце стукнуць мяне яшчэ раз, і я зраблю ўсё, каб вы засталіся без працы. Не ўпэўнены, што мне гэта ўдасца, але я прыкладу ўсе сілы. Я схуднеў для таго, каб здабыць крыху ўласнай годнасці і спакою. І вось за гэта варта змагацца».
  
  – Усё гэта гучыць выдатна, Бэн, – падаў голас Біл, – але пісьменнік ўва мне задаецца пытаннем, няўжо які-то дзіця мог сказаць такое.
  
  Бэн кіўнуў, усміхнуўся сваёй асаблівай усмешкай.
  
  – Сумняваюся, калі б гаворка ішла пра дзіця, не які прайшоў праз тое, што давялося зведаць нам. Але я гэта сказаў... і не кідаўся словамі.
  
  Біл падумаў, кіўнуў:
  
  – Добра.
  
  – Трэнер стаяў, упёршы рукі ў бокі, – працягваў Бэн. – Ён адкрыў рот і тут жа зачыніў. Усе маўчалі. Я павярнуўся і сышоў і больш не бачыў трэнера Вудлея. Калі мой куратар прынёс мне спіс прадметаў на наступны навучальны год, хто-то ў графе фізкультура напісаў «ВЫЗВАЛЕНЫ», і куратар зацвердзіў гэта.
  
  – Ты яго перамог! – усклікнуў Рычы, ускінуўшы над галавой сціснутыя ў кулакі рукі. – Малайчына, Бэн!
  
  Бэн паціснуў плячыма:
  
  – Думаю, я перамог частку сябе. Мабыць, трэнер мяне падштурхнуў... але я думаю, менавіта вы прымусілі мяне паверыць, што такое мне сапраўды пад сілу. І я гэта зрабіў.
  
  Бэн абаяльна паціснуў плячыма, але Біл бачыў кропелькі поту, якія выступілі ў яго на лбе.
  
  – Даволі споведзяў. Але я гатовы выпіць яшчэ піва. Калі шмат кажаш, разыгрываецца смага.
  
  Майк прасігналіў афіцыянтцы.
  
  Усе шасцёра што-то замовілі і балбаталі аб дробязях, пакуль не прыбылі напоі. Біл глядзеў на свой шклянку з півам, назіраючы, як бурбалкі караскаюцца па сценках. Яго забаўляла і палохала надзея, што хто-то яшчэ раскажа гісторыю аб пражытых гадах, дапусцім, Беверлі – аб цудоўным чалавеку, за якога яна выйшла замуж (хай нават ён і быў занудай, як і большасць цудоўных людзей), або Рычы Тозиер ўзяўся б цкаваць байкі пра пацешных выпадках у радыёстудыі, або Эдзі Каспбрэк распавёў бы ім, які на самай справе Тэдзі Кэнэдзі, колькі пакідае на чай Роберт Редфорд... або вылучыў бы некалькі цікавых версій аб тым, чаму Бэн змог скінуць лішнія фунты, а ён па-ранейшаму не растаецца з інгалятарам.
  
  «Справа ж у тым, – думаў Біл, – што Майк можа пачаць гаварыць у любую хвіліну, а ў мяне няма ўпэўненасці, што я хачу яго слухаць. І сэрца ў мяне б'ецца занадта ўжо часта, і рукі залішне пахаладзелі. Каб вытрымаць такі страх, трэба быць на дваццаць пяць гадоў маладзей. Так скажыце што-небудзь, хто-небудзь. Давайце пагаворым аб кар'ерах і сваяках, аб тым, якое гэта – зноў глядзець на даўніх сяброў і ўсведамляць, што час пару-тройку разоў моцна врезало табе ў нос. Давайце пагаворым пра сэкс, пра бейсбол, аб цэнах на бензін, аб будучыні краін – удзельніц Варшаўскага дагавора. Аб чым заўгодна, за выключэннем адной тэмы, абмеркаваць якую мы тут і сабраліся. Так скажыце што-небудзь хто-небудзь».
  
  Хто-то сказаў. Эдзі Каспбрэк. Але не стаў апісваць Тэдзі Кэнэдзі, не назваў суму чаявых, якія пакідае Роберт Редфорд, нават не патлумачыў, чаму не растаецца з гэтай штуковінай, якую ў далёкім мінулым Рычы называў «сосалкой для лёгкіх». Ён спытаў Майка, калі памёр Стэн Урис.
  
  – Пазаўчора вечарам. Калі я вам тэлефанаваў.
  
  – Гэта як-то звязана... з прычынай нашага прыезду сюды?
  
  – Я мог бы сысці ад адказу і сказаць, што, напэўна, нікому ведаць не дадзена, раз ужо перадсмяротнай запіскі не пакінуў, – адказаў Майк. – Але здарылася гэта практычна адразу пасля майго званка, таму здагадка лагічнае.
  
  – Ён пакончыў з сабой, так? – суха спытала Беверлі. – Госпадзе... бедны Стэн.
  
  Астатнія глядзелі на Майка, які дапіў піва, перш чым адказаць.
  
  – Ён здзейсніў самагубства, ды. Мяркуючы па ўсім, падняўся ў ванную неўзабаве пасля таго, як я яму патэлефанаваў, набраў вады, лёг у ванну і перарэзаў сабе запясці.
  
  Біл агледзеў стол, вакол якога застылі узрушаныя, пабялелыя асобы – не цела, толькі гэтыя асобы, якія нагадваюць белыя кругі.
  
  Як белыя паветраныя шары, месяцовыя паветраныя шары, прывязаныя даўні абяцаннем, якое даўно трэба было прызнаць страціўшым сілу.
  
  – Як ты даведаўся? – спытаў Рычы. – Пра гэта напісалі ў мясцовых газетах?
  
  – Няма. З некаторых часоў я выпісваю газеты тых гарадоў, дзе вы жылі. Многія гады даглядала за вамі.
  
  – «Я шпіён» 13, – змрочна кінуў Рычы. – Дзякуй, Майк.
  
  – Гэта была мая праца, – проста адказаў Майк.
  
  – Бедны Стэн, – паўтарыла Беверлі. Навіна яе як громам ўразіла, яна ніяк не магла з ёй звесці. – Але ж тады ён быў такім адважным. Такім... мэтанакіраваным.
  
  – Людзі мяняюцца, – заўважыў Эдзі.
  
  – Няўжо? – спытаў Біл. – Стэн быў... – Ён расправіў рукамі абрус, падшукваючы дакладныя словы. – Стэн ва ўсім шанаваў парадак. У такіх людзей кнігі на паліцах падзелены на мастацкую літаратуру і дакументальную... і ў кожным раздзеле стаяць строга па алфавіце. Я памятаю, як ён аднойчы сказаў... не памятаю, дзе мы былі і што рабілі, ва ўсякім выпадку, пакуль не памятаю, але думаю, здарылася гэта бліжэй да канца той гісторыі. Ён сказаў, што страх вынесе, але трываць не можа пэцкацца. Мне падаецца, у гэтых словах і заключалася сутнасць Стэна. Можа, званок Майка Стэн ўспрыняў як неабходнасць выбару. А ён мог выбіраць адно з двух: застацца ў жывых і выпацкацца або памерці чыстым. Можа, на самім-то справе людзі ніколькі не змяняюцца. Можа, яны проста... можа, яны проста дубянеюць.
  
  Узніклую паўзу парушыў Рычы:
  
  – Добра, Майк. Што адбываецца ў Дерри? Раскажы нам.
  
  – Я магу расказаць вам толькі частка, – адказаў Майк. – Я магу расказаць вам, да прыкладу, што адбываецца цяпер... і я магу расказаць сее-што пра вас. Але я не магу расказаць вам усё, што здарылася летам 1958 года, і не думаю, што ў гэтым ёсць неабходнасць. З часам вы ўсё успомніце самі. Думаю, калі я распавяду вам занадта шмат да таго, як вы будзеце гатовыя ўспомніць, тое, што здарылася са Стэнам...
  
  – Можа здарыцца з намі? – роўным голасам спытаў Бэн.
  
  Майк кіўнуў:
  
  – Ды. Менавіта гэтага я і баюся.
  
  – Тады раскажы нам тое, што можаш, Майк, – папрасіў Біл.
  
  – Добра, – кіўнуў Майк. – Раскажу.
  
  
  
  4
  
  Няўдачнікі ўваходзяць у курс справы
  
  – Зноў пайшлі забойства, – без хітрыкаў пачаў Майк. Агледзеў усіх тых, што сядзяць за сталом, а потым яго погляд спыніўся на Біле. – Першае з «новых забойстваў», калі дазволіце ўвесці такі непрыемны тэрмін, пачалося на Мосце Галоўнай вуліцы, а скончылася пад ім. Ахвярай стаў гей і па-дзіцячы непасрэдны мужчына, якога звалі Адрыян Меллон. Ён пакутаваў на астму.
  
  На стале з'явілася рука Эдзі, кранула інгалятара.
  
  – Гэта здарылася мінулым летам, дваццаць першага ліпеня, у апошнюю ноч фестывалю «Дні Канала». У нас гэта свята, наш... наш...
  
  – Деррийский рытуал, – пачуўся ціхі голас Біла. Яго доўгія пальцы масажавалі віскі, і не складала працы здагадацца, што ён думае аб сваім браце Джорджу... Джорджу, які амаль напэўна адкрыў лік ахвяраў у мінулы раз.
  
  – Рытуал, – паўтарыў Майк. – Ды.
  
  Ён распавёў аб тым, што адбылося з Адрыянам Меллоном, хутка, не атрымліваючы ніякага задавальнення ад таго, што па ходзе яго аповеду вочы ў іх раскрываліся ўсё шырэй і шырэй. Распавёў, што напісалі ў «Ньюс» і чаго не напісалі... апошні ўключала сведкавыя паказанні Хагарти і Крыстафера Ануина аб нейкім клоуна, які обретался пад мостам, як троль у вядомай казцы аб даўно мінулых часах, клоуна, які, па словах Хагарти, выглядаў як нешта сярэдняе паміж Рональдам Макдональдом і Бозо.
  
  – Гэта быў ён. – Бэн разам восіп. – Гэтая падла Пеннивайз.
  
  – І яшчэ. – Майк ўсё глядзеў на Біла. – Аднаго з паліцэйскіх, якія расследавалі гэтую справу, уласна, таго, хто выцягнуў цела Адрыяна Меллона з Канала, звалі Гаральд Гарденер.
  
  – Госпадзе Ісусе! – Біл ледзь не плакаў.
  
  – Біл? – Беверлі павярнулася да яго, дакранулася да яго рукі, у голасе чулася трывога. – Біл, што здарылася?
  
  – Гарольду тады было гадоў пяць. – Біл зьбянтэжана глядзеў на Майка ў чаканні пацверджання.
  
  – Ды.
  
  – Ты аб чым, Біл? – спытаў Рычы.
  
  – Га-а-арольд Гарденер – з-сын Дэйва Гарденера, – адказаў Біл. – Дэйв жыў на адной вуліцы з намі, калі Джорджа ля-забілі. Менавіта ён першым падбег да Дж-Дж... да майго брата, і прынёс яго дадому, загорнутым у пра-коўдру.
  
  Яны пасядзелі моўчкі, ніхто не мог вымавіць ні слова. Беверлі на імгненне заплюшчыла вочы рукой.
  
  – Усё вельмі нават сыходзіцца, так? – нарэшце спытаўся Майк.
  
  – Так, – ціха адказаў Біл, – сыходзіцца, усё дакладна.
  
  – Я сачыў за вамі шасцю доўгія гады, як ужо казаў, – працягваў Майк, – але толькі нядаўна пачаў разумець, навошта я гэта рабіў, што ў мяне была дакладная і канкрэтная мэта. Аднак я не спяшаўся, чакаў, каб паглядзець, як будуць развівацца падзеі. Ці бачыце, я адчуваў, што павінен быць абсалютна ўпэўнены, перш чым... патрывожыць вас. Не на дзевяноста адсоткаў, нават не на дзевяноста пяць. Толькі на ўсе сто.
  
  У снежні мінулага года васьмігадовага Стывена Джонсана знайшлі мёртвым у Мемарыяльным парку. Як і Адрыяна Меллона, яго моцна знявечылі да або адразу пасля смерці, але выглядаў ён так, нібы мог памерці ад спалоху.
  
  – Яго згвалтавалі? – спытаў Эдзі.
  
  – Няма, толькі знявечыла.
  
  – Колькі ўсяго? – спытаў Эдзі, але яму дакладна не хацелася гэтага ведаць.
  
  – Шмат, – адказаў Майк.
  
  – Колькі? – паўтарыў пытанне Біл.
  
  – Дзевяць. Пакуль.
  
  14– Не можа быць! – усклікнула Беверлі. – Я б прачытала пра гэта ў газеце... Калі той шалёны кап забіваў жанчын у Касл-Рок, штат Мэн ... і калі ў Атланце забівалі дзяцей 15...
  
  – Так, вядома, – кіўнуў Майк. – Я шмат пра гэта думаў. Тыя падзеі сапраўды вельмі падобныя з тым, што адбываецца тут, і Бев правы: гэта навіны, якія павінны разлятацца ад узбярэжжа да ўзбярэжжа. У пэўным сэнсе параўнанне з Атлантой палохае мяне больш за ўсё. Забітыя дзевяць дзяцей... горад павінны напоўніць і здымачныя групы інфармацыйных службаў, і лжеэкстрасенсы, і рэпарцёры, пачынаючы з «Атлантык мансли» і заканчваючы «Ролінг стоўн»... карацей, увесь медиацирк.
  
  – Але гэтага не здарылася, – вымавіў Біл.
  
  – Няма, – кіўнуў Майк, – не здарылася. Адзін артыкул у нядзельным дадатку надрукавалі ў «Портленд сандзі тэлеграф», яшчэ адну, пасля двух апошніх забойстваў, – у «Бостан глоўб». Бостанская праграма «Добры дзень!» у гэтым лютым паказала сюжэт аб нераскрытых забойствах, і адзін з экспертаў згадаў забойства ў Дерри, але між іншым... і ён, вядома, не абмовіўся аб тым, што яму вядома аб такіх жа масавых забойствах у 1957-1958-м або 1929-1930-м.
  
  На тое ёсць, вядома, відавочныя прычыны. Атланта, Нью-Ёрк, Чыкага, Дэтройт... гэта горада з магутнымі сродкамі масавай інфармацыі, і, як правіла, найбольшую агалоску атрымлівае што-то случающееся у гарадах з магутнымі сродкамі масавай інфармацыі. У Дерри няма ні адной тэле - або радыёстанцыі, калі не лічыць ФМ-радыёстанцыі, якую арганізавала кафедра англійскай мовы і мовы ў сярэдняй школе. Калі казаць аб сродках масавай інфармацыі, той край іх зямлі – Бангоре.
  
  – За выключэннем «Дэры ньюс», – нагадаў Эдзі, і ўсе засмяяліся.
  
  – Але мы ведаем, што ў свеце ўсё ўладкавана па-іншаму. Камунікацыйная сетка пакрывае і Дэры, і ў якой-то момант гэтая гісторыя не магла не стаць здабыткам грамадскасці ў маштабах усёй краіны. Але не стала. І я думаю, прычына простая: Ён гэтага не хоча.
  
  – Яно, – задуменна прамовіў Біл, нібы размаўляючы сам з сабой.
  
  – Яно, – пагадзіўся Майк. – Калі ўжо нам як-то трэба называць Яно, магчыма, будзе лепш, калі мы гэтым і абмяжуемся. Ці бачыце, я ўсё больш схіляюся да таго, што Яно знаходзіцца тут так даўно, чым бы Яно ні было... што стала часткай Дерри, такой жа часткай, як Воданапорная вежа, або Канал, або Бэсі-парк, або бібліятэка. Толькі Яно – не тая частка, якую можна ўбачыць або памацаць, разумееце. Можа, калі-то так было, але цяпер Яно... ўнутры. Якім-то чынам ўрасло ў Дерри. Па-мойму, толькі гэтая версія дазваляе даць тлумачэнне ўсім жахам, якія адбываліся тут... як тым, якія быццам бы паддаюцца тлумачэнню, так і не паддаюцца. У 1930 годзе адбыўся пажар у негрыцянскай клубе, які называўся «Чорнае пляма». Годам раней групу тупоголовых бандытаў сярод белага дня расстралялі на Канальнай вуліцы.
  
  – Банда Брэдлі, – кіўнуў Біл. – Іх перабілі агенты ФБР, так?
  
  – Так пішуць гісторыкі, толькі гэта не зусім дакладна. Я шмат бы аддаў, калі б мяне пераканалі, што гэта хлусня, таму што я люблю гэты горад, але, наколькі мне ўдалося высветліць, банду Брэдлі, усіх семярых, расстралялі добрапрыстойныя жыхары Дерри. Як-небудзь я распавяду вам пра гэта.
  
  У 1906 годзе падчас пасхальнай палявання за яйкамі выбухнуў Металургічны завод Китчнера. У тым жа годзе хто-то калечил жывёл, і сляды ў рэшце рэшт прывялі да Эндру Рулину, роднаму брату дзядулі таго чалавека, якому цяпер належыць кампанія «Рулин фармс». Яго забілі да смерці трое памочнікаў шэрыфа, якім загадалі даставіць яго ў пастарунак. Ні аднаго з іх не прыцягнулі да суду.
  
  Майк Хэнлан дастаў з унутранай кішэні пінжака маленькі нататнік і, прагортваючы яго, працягнуў, не падымаючы галавы:
  
  – У 1877 годзе чатырох чалавек лінчавалі ў межах адміністрацыйнай мяжы горада. У тым ліку лэры на суку і святара метадысцкай царквы, які ўтапіў у ванне чатырох сваіх дзяцей, нібы кацянят, прастрэліў галаву жонцы, а потым сунуў рэвальвер ёй у руку, каб зымітаваць самагубства, але нікога гэтым не правёў. За год да гэтага чацвярых лесарубаў знайшлі мёртвымі ў хаціне на беразе Кендускига, ніжэй па плыні. Іх у прамым сэнсе разарвалі на кавалкі. Знікнення дзяцей, цэлых сем'яў, якія зафіксаваныя ў старых дзённікавых запісах... але не ў афіцыйных дакументах. Я магу працягваць і працягваць, але, магчыма, думка вы ўлавілі.
  
  – Я ўлавіў, будзь упэўнены, – кіўнуў Бэн. – Што-то тут адбываецца, але смецце з хаты не выносілі.
  
  Майк закрыў нататнік, прыбраў ва ўнутраны кішэню, паглядзеў на іх.
  
  – Будзь я страхоўшчыкам, а не бібліятэкарам, напэўна, намаляваў бы вам графік. Ён паказаў бы незвычайна высокі ўзровень усіх гвалтоўных злачынстваў, якія мы ведаем: згвалтаванне, інцэст, крадзяжу з узломам, рабаванні, крадзяжы аўтамабіляў, жорсткае абыходжанне з дзецьмі жорсткае абыходжанне з жонкамі, нападу на людзей.
  
  У Тэхасе ёсць досыць буйны горад, у якім працэнт гвалтоўных злачынстваў значна ніжэй, чым можна чакаць у горадзе такога памеру і з насельніцтвам з розным колерам скуры. Дзіўнае міралюбнасць якія жывуць там людзей стала прадметам спецыяльнага даследавання. Высветлілася, што прычына ў вадзе... у ёй раствораны нейкі прыродны транквілізатар. Тут – поўная супрацьлегласць. Дэры – горад гвалту ў любы год. Але кожныя дваццаць сем гадоў, хоць перыядычнасць не ідэальна дакладная, варта дзікая ўспышка гвалту... і краіна пра гэта нічога не ведае.
  
  – Ты кажаш, тут нейкая ракавая пухліна? – спытала Беверлі.
  
  – Зусім не. Рак, які не лечаць, абавязкова забівае. Дерри не памёр; наадварот, квітнее... але ціхенька, не прыцягваючы да сябе ўвагі. Гэта дастаткова вялікі горад, у адносна маланаселенай штаце, дзе занадта часта здараецца што-то дрэннае... дзе кожную чвэрць стагоддзя або каля таго адбываецца што-то зусім ужо жудаснае.
  
  – І гэта прасочваецца з самага пачатку? – спытаў Бэн.
  
  Майк кіўнуў.
  
  – 1715-1716-й, з 1740 па 1743-й, вось ужо выпаў цяжкі перыяд, 1769-1770-й, і гэтак далей, да цяперашняга часу. У мяне адчуванне, што з кожным разам становіцца ўсё горш і горш, магчыма, таму, што за кожны цыкл насельніцтва ў Дерри дадаецца, а можа, прычына іншая. І ў 1958 годзе цыкл быццам бы абарваўся заўчасна. Нашымі намаганнямі.
  
  Біл Денбро нахіліўся наперад, у яго заблішчалі вочы.
  
  – Ты ўпэўнены ў гэтым? Упэўнены?
  
  – Так, – кіўнуў Майк. – Ва ўсіх іншых выпадках лік асобных забойстваў дасягала максімуму дзе-то ў верасні, а потым усё сканчалася масавай гібеллю людзей. Жыццё ў горадзе вярталася ў норму дзе-то да Свята нараджэння хрыстовага... у крайнім выпадку да Вялікадня. Іншымі словамі, кожныя дваццаць сем гадоў наступаў «дрэнны перыяд» працягласцю ад чатырнаццаці да дваццаці месяцаў. Наш дрэнны перыяд пачаўся забойствам твайго брата ў кастрычніку 1957-га і рэзка абарваўся ў жніўні 1958 года.
  
  – Чаму? – тут жа спытаў Эдзі, дыханне яго стала рэзкім. Біл памятаў, як свістаў Эдзі пры ўдыху, калі пачынаўся прыступ астмы, і ведаў, што цяпер той схопіцца за «сосалку для лёгкіх». – Што мы зрабілі?
  
  Пытанне павісла ў паветры. Майк ўжо сабраўся адказаць... але толькі пакруціў галавой.
  
  – Вы ўспомніце. З часам вы ўспомніце.
  
  – А калі няма? – спытаў Бэн.
  
  – Тады не застанецца нічога іншага, як спадзявацца на Божую дапамогу.
  
  – Дзевяць дзяцей загінулі ў гэтым годзе, – паківаў галавой Рычы. – Госпадзе.
  
  – Лайза Альбрэхт і Стывена Джонсана знайшлі ў канцы 1984-га. У лютым знік падлетак, Дэніс Торрио. Вучань сярэдняй школы. Яго цела знайшлі ў Пусткі ў сярэдзіне сакавіка. Изувеченное. А гэта ляжала побач.
  
  Фатаграфію Майк дастаў з кішэні, у які прыбраў нататнік. Пусціў яе па крузе. Беверлі і Эдзі здзіўлена зірнулі на яе, але Рычы Тозиер адрэагаваў куды як больш рэзка. Выпусціў яе, нібы апёк пальцы.
  
  – Госпадзе! Госпадзе, Майк! – Рычы паглядзеў на яго вялізнымі ад жаху вачыма і тут жа перадаў фатаграфію Білу.
  
  Зірнуўшы на яе, Біл адчуў, як свет зацягвае шэрай заслонай. Нейкае імгненне ён не сумняваўся, што зараз грымнецца ў прытомнасць. Потым пачуў стогн і зразумеў, што застагнаў ён сам. А потым таксама выпусціў фатаграфію.
  
  – Што такое? – пачуў ён пытанне Беверлі. – Што гэта значыць, Біл?
  
  – Гэта школьная фатаграфія майго брата, – нарэшце адказаў Біл. – Гэта Дж-Георгі. Фатаграфія з яго альбома. Тая, што знікла. Тая, што падміргвала.
  
  Яны зноў пусцілі па крузе. Біл статуяй сядзеў на чале стала, утаропіўшыся ў нікуды. З рук у рукі пераходзіла фатаграфія фатаграфіі. Адна захавала другую, прыстаўленую да чаму-то беламу: на другі вусны хлопчыка разышліся ва ўсмешцы, адкрыўшы дзве дзіркі, якія так і не запоўніліся новымі зубамі («Калі, вядома, зубы не растуць у труне», – падумаў Біл і здрыгануўся). На белай палосцы пад фатаграфіяй Джорджа цягнулася надпіс: «ШКОЛЬНЫЯ СЯБРЫ 1957-1958».
  
  – Яе знайшлі ў гэтым годзе? – зноў спытала Беверлі. Майк кіўнуў, і яна павярнулася да Біла: – Калі ты бачыў яе ў апошні раз, Біл?
  
  Ён аблізнуў вусны, паспрабаваў адказаць. З вуснаў не сарвалася ні гуку. Паспрабаваў яшчэ раз, пачуў рэха слоў у галаве, зразумеў, што заіканне вяртаецца, уступіў у барацьбу з ім, уступіў у барацьбу з жахам.
  
  – Я не бачыў гэтую фатаграфію з 1958 года. Апошні раз бачыў вясной, на наступны год пасля смерці Джорджа. А калі захацеў паказаць яе Рычы, яна і-знікла.
  
  Што-то гучна пшыкнула, прымусіўшы іх агледзецца. Эдзі, у лёгкім сумеўшыся, клаў інгалятар на стол.
  
  – Эдзі Каспбрэк ўдыхае! – радасна ўсклікнуў Рычы, а потым раптам загаварыў Голасам дыктара кінахронікі:
  
  – Сёння ў Дерри ўсе сабраліся на Парад астматыкаў, і зорка шоў – Вялікі Эд Сопленос, вядомы ўсёй Новай Англіі ка...
  
  Ён змоўк на паўслове, рука паднялася да твару, быццам для таго, каб прыкрыць вочы, і Біл тут жа падумаў: «не, Не, не для гэтага. Не для таго, каб прыкрыць вочы, а каб зрушыць акуляры на пераноссі. Акуляры, якіх даўно ўжо няма. Госпадзе Ісусе, ды што тут адбываецца?»
  
  – Эдзі, прабач, – працягнуў Рычы ужо сваім голасам. – Гэта так жорстка. Не ведаю, што на мяне знайшло. – Ён агледзеў астатніх, на твары чыталася здзіўленне.
  
  У насталай паўзе загаварыў Майк:
  
  – Пасля таго, як знайшлі цела Стывена Джонсана, я абяцаў сабе: калі здарыцца што-то яшчэ, калі будзе яшчэ адно забойства, здзейсненае зразумела кім, я пазваню, але ў выніку цягнуў са званкамі яшчэ два месяцы. Мяне быццам загипнотизировало тое, што адбываецца – мэтанакіраванасцю, прадуманасцю. Фатаграфію Георгі знайшлі на які зваліўся дрэве менш чым у дзесяці футах ад цела Торрио. Яе не схавалі – зусім наадварот. Забойца нібы хацеў, каб яе знайшлі. І я ўпэўнены, што забойца сапраўды гэтага хацеў.
  
  – Як ты знайшоў паліцэйскую фатаграфію, Майк? – спытаў Бэн. – Яна ж зроблена паліцэйскім фатографам, так?
  
  – Так, менавіта. У паліцэйскім упраўленні ёсць адзін хлопец, які не супраць зарабіць трохі грошай. Я плачу яму дваццаць баксаў у месяц – усё, што магу дазволіць. Ён – мой крыніца інфармацыі.
  
  Цела Доуна Роя знайшлі праз чатыры дні пасля Торрио. У Маккэррон-парк. Трынаццацігадовага. Абезгалоўленага.
  
  23 красавіка гэтага года. Адам Терролт. Шаснаццаць гадоў. Абвешчаны зніклым без вестак, калі не вярнуўся дадому пасля рэпетыцыі аркестра. Знойдзены на наступны дзень побач з сцежкай, якая праходзіць уздоўж лесапалосы ззаду Заходняга Брадвея. Таксама абезгалоўленых.
  
  6 траўня. Фрэдэрык Коўэн. Два з паловай гады. Знойдзены на другім паверсе, патопленым ў ўнітазе.
  
  – Ох, Майк! – усклікнула Беверлі.
  
  – Так, гэта жудасна. – У голасе гучала злосць. – Ці вы думаеце, я сам не ведаю?
  
  – У паліцыі ўпэўненыя, што гэта не мог быць... нейкі няшчасны выпадак? – спытаў Бэн.
  
  Майк паківаў галавой:
  
  – Яго маці развешвала бялізну ў двары. Яна пачула шум барацьбы... пачула крыкі сына. Паспяшалася ў хату. Калі падымалася па лесвіцы на другі паверх, па яе словах, пачула, як ва ўнітазе зноў і зноў спускалі ваду... і яшчэ хто-то смяяўся. Яна сказала, што смех не быў чалавечым.
  
  – І яна нічога не ўбачыла? – спытаў Эдзі.
  
  – Толькі свайго сына, – адказаў Майк. – Яму зламалі пазваночнік, разбілі галаву. Шкляныя дзверы ў душавую кабіну разбілі. Усё было заліта крывёю. Маці цяпер у Бангорском псіхіятрычным інстытуце. Мой... мой крыніца ў паліцэйскім упраўленні кажа, што яна сышла з розуму.
  
  – Ні хрэна дзіўнага, – прасіпеў Рычы. – У каго ёсць цыгарэты?
  
  Беверлі дала яму адну. Рычы закурыў, рукі моцна трэсліся.
  
  – Па версіі паліцыі, забойца увайшоў праз парадную дзверы, пакуль маці Коуэна вешала бялізну на двары. А потым, калі яна бегла па лесвіцы чорнага ходу, выскачыў праз акно ваннай у двор, з якога яна ўжо сышла, і схаваўся незаўважаным. Але акно ў ваннай маленькае, праз яго з цяжкасцю праціснуўся б і сямігадовы дзіця, а да вымощенного каменем ўнутранага дворыка дваццаць пяць футаў. Рейдмахер не любіць казаць пра гэта, і ніхто з рэпарцёраў, ва ўсякім выпадку ніхто з «Ньюс», не паспрабаваў націснуць на яго.
  
  Майк адпіў вады і пусціў па коле іншую фатаграфію. Ужо не паліцэйскую. Іншую школьную фатаграфію. Ўсмешлівага хлопчыка гадоў трынаццаці. У парадным касцюме, з чыстымі рукамі, складзенымі на каленях... але вочы гарэзна блішчалі. Чарнаскурага хлопчыка.
  
  – Джэфры Холі, – растлумачыў Майк. – 13 мая. Праз тыдзень пасля забойства маленькага Коуэна. Яго знайшлі ў Бэсі-парк. Каля Канала. З успоратым жыватом.
  
  Яшчэ праз дзевяць дзён, 22 траўня, пяцікласніка Джона Ф'юры знайшлі мёртвым на Нейболт-стрыт...
  
  Эдзі пранізліва ўскрыкнуў, пацягнуўся да ингалятору і збіў яго са стала. Інгалятар адкаціўся да Білу, які падняў яго. Твар Эдзі набыў хваравіта-жоўты колер. У грудзях свістала.
  
  – Дайце яму папіць! – закрычаў Бэн. – Дайце яму што-небудзь...
  
  Але Эдзі ківаў галавой. Уставіў інгалятар ў рот і націснуў на клапан. Лекавая бруя ударыла ў горла. Грудзі паднялася, лёгкія вбирали у сябе паветра. Эдзі яшчэ раз націснуў на клапан, потым адкінуўся на спінку крэсла, полузакрыв вочы, цяжка дыхаючы.
  
  – Усё добра, – выдыхнуў ён. – Дайце мне хвілінку. Я цяпер оклемаюсь.
  
  – Эдзі, ты ўпэўнены? – спытала Беверлі. – Можа, табе лепш прылегчы...
  
  – Усё добра, – сварліва паўтарыў Эдзі. – Гэта ўсяго толькі... шок. Вы разумееце. Шок. Я спрэс забыўся пра Нейболт-стрыт.
  
  Ніхто не пракаментаваў. Не было патрэбы. «Табе здаецца, што ты ўжо дасягнуў мяжы, – падумаў Біл, – але тут Майк называе яшчэ адно імя, і яшчэ адно, як фокуснік, у якога цэлая капялюш махлярскіх трукаў, і цябе зноў збівае з ног».
  
  Яны не чакалі, што на іх абрынецца так шмат і адразу, не чакалі такой магутнай і невытлумачальнай хвалі гвалту, якім-то чынам нацэленай на шасцярых людзей, тых, хто сабраўся ў гэтай пакоі – ва ўсякім разе, менавіта гэта меркавала фатаграфія Джорджа.
  
  – Джон Ф'юры пазбавіўся абедзвюх ног, але судова-медыцынскі эксперт кажа, што здарылася гэта ўжо пасля яго смерці. Сэрца хлопчыка не вытрымала. Ён памёр ад страху ў прамым сэнсе слова. Знайшоў яго паштальён, які ўбачыў якая тырчыць з-пад ганка руку.
  
  – Дом дваццаць дзевяць, так? – спытаў Рычы, і Біл хутка паглядзеў на яго. Рычы сустрэўся з ім позіркам, ледзь прыкметна кіўнуў і зноў павярнуўся да Майку: – Дом дваццаць дзевяць па Нейболт-стрыт.
  
  – Так, – усё так жа спакойна адказаў Майк. – Нумар дваццаць дзевяць. – Ён адпіў вады. – З табой сапраўды ўсё ў парадку, Эдзі?
  
  Эдзі кіўнуў. Яму лягчэй дыхалася.
  
  – Рейдмахер арыштаваў першага падазраванага на наступны дзень пасля таго, як выявілі цела Ф'юры. У той жа дзень, зусім выпадкова, у перадавіцы «Дэры ньюс» з'явілася патрабаванне аб адстаўцы начальніка паліцыі.
  
  – Пасля васьмі забойстваў? – спытаў Бэн. – Вельмі нават радыкальнае патрабаванне, вы згодныя?
  
  Беверлі спытала, каго арыштавалі.
  
  – Хлопца, які жыве ў халупе на шашы 7, амаль за адміністрацыйнай мяжой паміж горадам і Ньюпортом, – адказаў Майк. – Яго лічаць пустэльнікам. Топіць печ адходамі драўнянага вытворчасці, дах пакрыў крадзенымі дошкамі і каўпакамі з колаў. Завуць яго Гаральд Эрл. Калі за год праз яго рукі і праходзяць дзвесце даляраў наяўнымі, то гэта шмат. Хто-то, праязджаючы міма, убачыў, як ён стаяў у двары і глядзеў у неба ў той дзень, калі знайшлі цела Джона Ф'юры. У залітай крывёю вопратцы.
  
  – Дык можа... – У голасе Рычы чулася надзея.
  
  – Ён размаляваў у хляве трох аленяў, – адказаў Майк. – Яго адвезлі ў Хейвен. Там і высветлілася, што кроў – аленевая. Рейдмахер спытаў, забіў ён Джона Фьюри, і Эрл быццам бы адказаў: «Ага. Я забіў шмат людзей. Застрэліў іх на вайне». Ён таксама сказаў, што бачыў шмат чаго ў лесе. Сінія агні, якія плаваюць у некалькіх цалях над зямлёй. Трупныя агні, так ён іх называў. А яшчэ снежнага чалавека.
  
  Яго адправілі ў Бангорский псыханэўралягічны інстытут. Медыцынскі агляд паказала, што печань у яго практычна атрафаванае. Ён піў растваральнік для фарбы...
  
  – Божа мой, – выдыхнула Беверлі.
  
  – ...і схільны галюцынацый. Але яны не адпускалі Эрла, і яшчэ трыма днямі раней Рейдмахер лічыў яго галоўным падазраваным. Восем чалавек рыліся на ўчастку і ў халупе Эрла у пошуках отрубленных галоў, засень, зробленых з чалавечай скуры, і яшчэ бог ведае чаго...
  
  Майк змоўк, нахіліў галаву, потым працягнуў. Голас яго крыху падсеў.
  
  – Я стрымліваўся і стрымліваўся. Але пасля апошняга выпадку патэлефанаваў. І пашкадаваў, што не зрабіў гэтага раней.
  
  – Выкладвай, – буркнуў Бэн.
  
  – Наступнай ахвярай стаў яшчэ адзін вучань пятага класа. Вучыўся разам з Ф'юры. Яго знайшлі побач з Канзас-стрыт, каля таго месца, дзе Біл хаваў ровар, калі мы гулялі ў Пусткі. Хлопчыка звалі Джэры Беллвуд. Яго разарвалі на кавалкі. Тое, што ад яго засталося, знайшлі ля падножжа бетоннай сцяны, якую ўзвялі ледзь не ўздоўж усёй Канзас-стрыт гадоў дваццаць назад, каб спыніць глебавую эрозію. Гэта паліцэйская фатаграфія ўчастка сцены, пад якім знайшлі Беллвуда. Зрабілі яе менш чым праз паўгадзіны пасля таго, як парэшткі павезлі.
  
  Ён перадаў фатаграфію Рычы Тозиеру, які, паглядзеўшы, аддаў яе Беверлі. Яна кінула кароткі погляд на фатаграфію, зморшчылася, аддала Эдзі, які доўга і прагна глядзеў на яе, перш чым перадаць Бэну. Бэн працягнуў фатаграфію Білу, толькі мелькам зірнуўшы на яе.
  
  Па бетоннай сцяны цягнулася надпіс:
  
  ВЯРТАЙЦЕСЯ ДАДОМУ ВЯРТАЙЦЕСЯ ДАДОМУ ВЯРТАЙЦЕСЯ ДАДОМУ
  
  Біл змрочна паглядзеў на Майка. Калі раней ён адчуваў замяшанне і страх, то цяпер адчуў першыя варушэння злосці. І ўзрадаваўся. Злосць – не такое ўжо добрае пачуццё, але ўсё лепш, чым шок, лепш, чым безотчетный страх.
  
  – Надпіс зроблена чым я і думаю?
  
  – Так, – кіўнуў Майк. – Крывёю Джэры Беллвуда.
  
  
  
  5
  
  Рычы бибикают
  
  Майк сабраў фатаграфіі. Ён меркаваў, што Біл можа папрасіць першую, з Джорджам, але Біл не папрасіў. Фатаграфіі ён прыбраў ва ўнутраны кішэню, і ледзь яны зніклі, усе, у тым ліку і Майк, адчулі палёгку.
  
  – Дзевяць дзяцей, – казала Беверлі вельмі ціха. – Не магу ў гэта паверыць. Тое ёсць... я веру, але не магу паверыць. Дзевяць дзяцей, і ніякай рэакцыі? Зусім ніякай?
  
  – Не зусім так, – адказаў Майк. – Людзі раздражнёныя, людзі напалоханы... або так здаецца. Немагчыма вызначыць, калі чалавек праяўляе сапраўдныя пачуцці, а калі толькі прыкідваецца.
  
  – Прыкідваецца?
  
  – Беверлі, ты памятаеш, калі мы былі дзецьмі, як ты крычала, зовя на дапамогу, а чалавек склаў газету і пайшоў у дом, калі?
  
  На імгненне што-то проглянуло ў яе вачах – жах і ўспаміны. Потым засталося толькі замяшанне.
  
  – Не... калі гэта было, Майк?
  
  – Не важна. З часам усё вернецца. Цяпер жа я магу сказаць наступнае: вонкава ў Дерри ўсё так, як і павінна быць. Сутыкнуўшыся з шэрагам такіх жудасных забойстваў, людзі робяць усё, што ад іх можна чакаць, і па большай частцы паўтараюць тое, што рабілі ў пяцьдзесят восьмым, калі дзеці спачатку знікалі, а потым іх знаходзілі забітымі. Зноў збіраецца камітэт «Выратуем нашых дзяцей», толькі не ў сярэдняй школе Дерри, а ў пачатковай. У горадзе працуюць шаснаццаць дэтэктываў з пракуратуры штата і група агентаў ФБР. Я не ведаю, колькі іх, і думаю, Рейдмахер, хай і пыжится, таксама гэтага не ведае. Зноў уведзены каменданцкую гадзіну...
  
  – Так, каменданцкую гадзіну. – Бэн павольна паціраў шыю. – Ён тварыў цуды ў пяцьдзесят восьмым. Гэта я памятаю.
  
  – ...і ёсць матчыны групы суправаджэння, стараннямі якіх кожнага дзіцяці ад першага да восьмага класа адводзяць са школы дадому. За апошнія тры тыдні рэдакцыя «Ньюс» атрымала дзве тысячы лістоў з патрабаваннем вырашыць праблему. І, зразумела, людзі пачалі з'язджаць з горада. Я часам думаю, гэта адзіны спосаб вызначыць, хто сапраўды хоча спыніць забойства, а хто – не. Тыя, хто шчыра гэтага хочуць, баяцца і з'язджаюць.
  
  – Людзі сапраўды едуць? – спытаў Рычы.
  
  – Гэта здараецца кожны раз, калі пачынаюцца забойствы. Дакладна вызначыць, колькі з'язджае людзей, немагчыма, таму што з 1850-га ці каля таго роўна ў год забойства не ўкладваюцца. Але прыблізныя разлікі ёсць. Яны бягуць, як дзеці, якія выявілі, што ў доме сапраўды насяляюць прывіды.
  
  – Вяртайцеся дадому, вяртайцеся дадому, вяртайцеся дадому, – паўтарыла Беверлі, а калі адарвала погляд ад сваіх рук, паглядзела на Біла, а не на Майка. – Яно хацела, каб мы вярнуліся. Чаму?
  
  – Яно можа хацець, каб мы ўсе вярнуліся. – Голас Майка прагучаў ледзь разчэй. – Вядома, можа. Яно, магчыма, хоча адпомсціць. У рэшце рэшт, аднойчы мы прымусілі Яно адступіць.
  
  – Адпомсціць... а можа, вярнуць заведзены парадак, – унёс іншае здагадку Біл.
  
  Майк кіўнуў:
  
  – Заведзены парадак і сышоў з вашых жыццяў. Ніхто з вас не з'ехаў з Дерри цэлым і цэлым... без меткі Яно. Усе вы забыліся тое, што здарылася тут, і вашы ўспаміны аб тым леце да гэтага часу адрывістыя. І трэба было б адзначыць яшчэ адзін у пэўнай ступені цікаўны факт – вы ўсе багатыя.
  
  – Ды кінь ты, – адмахнуўся Рычы. – Наўрад ці гэта...
  
  – Не кіпяціць, не кіпяціць. – Майк падняў руку, усміхнуўся. – Я ж ні ў чым вас не абвінавачваю, толькі спрабую выкладаць факты. Вы багатыя па мерках бібліятэкара маленькага гарадка, які ў год атрымлівае крыху менш адзінаццаці штук пасля выплаты падаткаў, так?
  
  Рычы няёмка паціснуў плячыма ў дарагім касцюме. Бэн адрываў вузенькія палоскі ад сваёй сурвэткі і, здавалася, з галавой пагрузіўся ў гэта занятак. Ніхто не глядзеў на Майка, за выключэннем Біла.
  
  16– Ніхто з вас, вядома, і побач не стаіць з Г. Л. Ханты , гэта дакладна, – працягваў Майк, – але вы зарабляеце вельмі нават нядрэнна па мерках амерыканскага верхняга сярэдняга класа. Мы ўсе тут сябры, таму не кривите душой: няхай падымуць рукі тыя, хто паказаў у падатковай дэкларацыі за 1984 год суму менш за дзевяноста тысяч.
  
  Яны пераглянуліся, сарамліва, ледзь не вінавата, як заўсёды здараецца з амерыканцамі, калі ім прама паказваюць на іх паспяховасць: як быццам грошы – звараныя ўкрутую яйкі; калі з'есці іх занадта шмат, без пердежа не абысціся. Біл адчуў, як кроў прылівае да шчок і нічога не мог з гэтым зрабіць. Яму заплацілі на дзесяць тысяч больш згаданай Майкам сумы за першы варыянт сцэнарыя «Пакоя на гарышчы». Яму абяцалі заплаціць па дваццаць тысяч за кожную з двух дапрацовак сцэнара, калі яны спатрэбяцца. Плюс яшчэ роялці... і важкі задатак па толькі што падпісанага кантракту на дзве кнігі... і якую суму ён паказаў у падатковай дэкларацыі за 1984 год? Амаль восемсот тысяч даляраў, так? Дастатковую, каб яна выглядала жахліва вялікі ў параўнанні адзінаццаццю тысячамі гадавога даходу Майка Хэнлана.
  
  «Значыць, столькі яны плацяць табе за тое, каб не згас маяк, даўніна Майк, – падумаў Біл. – Госпадзе Ісусе, у якой-то момант цябе вызначана варта было папрасіць прыбаўку!»
  
  – Біл Денбро, – працягваў Майк, – паспяховы раманіст у грамадстве, дзе раманісты напералік, і толькі некаторыя з іх настолькі ўдачлівыя, што атрыманых за продаж раманаў грошай хапае на жыццё. Беверлі Рогі – дызайнер жаночай адзення. Гэты бізнес прыцягвае многіх, але чаго-то дамагчыся ўдаецца адзінкам. Ёй атрымоўваецца. Калі на тое пайшло, цяпер яна – самы запатрабаваны дызайнер ў цэнтральнай траціны гэтай краіны.
  
  – Гэта не мая заслуга. – Яна нервова засмяялася, запаліла новую цыгарэту ад дымлівага недакурка папярэдняй. – Гэта ўсё Тое. Толькі Тым. Без яго я б ушивала блузкі і подрубала подолы. У мяне няма ніякай дзелавой жылкі, нават Тым гэта кажа. Гэта толькі... вы разумееце, Том. І поспех. – Яна глыбока зацягнулася і тут жа затушылі цыгарэту.
  
  – Мая думаць, дама занадта ўжо пратэставаць, – хітра заўважыў Рычы.
  
  Яна хутка павярнулася да яго і адарыла суровым позіркам. Кроў кінулася ў твар.
  
  – І што ты хочаш гэтым сказаць, Рычы Тозиер?
  
  – Не біце мяне, миз Скавлет! – заверашчаў Рычы высокім, дрыготкім Голасам Пиканинни, і ў гэты самы момант Біл з жахлівай яснасцю ўбачыў хлапчука, якога ведаў; не тую оттесненную цень, што іншы раз праступала скрозь дарослы лад Рича Тозиера, але чалавека, яшчэ больш рэальнага, чым цяперашні Рычы. – Не біце мяне! Дазвольце мне пренисти вам исчо адзін мятный джулеп 17, миз Скавлет! Вы выпіць яго на ганку, дзе ледзь прохлаже! Не порите беднага малчыка!
  
  – Ты жудасны, Рычы. – Голас Беверлі гучаў холадна. – Пара табе пасталець.
  
  Рычы паглядзеў на яе, яго ўсмешка павольна увяла, на твары адбілася няўпэўненасць.
  
  – Я думаў, што пасталеў, пакуль не вярнуўся сюды.
  
  – Рыч, ты, магчыма, самы паспяховы дыджэй Злучаных Штатаў. – Майк працягнуў тэму. – Увесь Лос-Анджэлес корміцца з тваёй рукі. Самыя ўдалыя ў цябе дзве сіндыкаваныя праграмы, адна – Сорак лепшых, другая – што-то накшталт Сарака вар'яцкіх...
  
  – Думай, што гаворыш, дурань, – загаварыў Рычы Голасам містэра Ці 18, але пачырванеў ад задавальнення. – А не то памяняю цябе месцамі, перад і зад. Правяду кулаком аперацыю на мозгу. Я...
  
  – Эдзі, – Майк ужо адвярнуўся ад Рычы, – у цябе квітнеючая фірма па пракаце лімузінаў, і гэта ў горадзе, дзе даводзіцца расштурхваць вялікія чорныя аўтамабілі, пераходзячы вуліцу. Кожны тыдзень у Вялікім Яблыку разараюцца дзве кампаніі па пракаце лімузінаў, але ў цябе ўсё выдатна. Бэн, ты, верагодна, лепшы з маладых архітэктараў па ўсім свеце.
  
  Бэн адкрыў рот, магчыма, каб запратэставаць, і тут жа рэзка зачыніў.
  
  Майк ім усім усміхнуўся, раскінуў рукі.
  
  – Я нікога не хачу бянтэжыць, але павінен выкласці ўсе карты на стол. Ёсць людзі, якія дамагаюцца поспеху маладымі, і ёсць людзі, якія дамагаюцца поспеху ў вузкіх галінах. Калі б такіх людзей не было, думаю, ва ўсіх даўно б апусціліся рукі. Калі б такое адбылося з кім-то адным з вас ці двума, мы маглі б спісаць гэта на супадзенне. Але ў нашым выпадку гаворка ідзе пра ўсіх. У тым ліку і Стэнлі Уриса, які быў самым паспяховым маладым бухгалтарам у Атланце... гэта значыць, і на ўсім Поўдні. Мой выснова – ваш поспех бярэ пачатак у тым, што адбылося тут дваццаць сем гадоў таму. Калі б вы ўсё надыхаўшыся тады азбеставай пылу і зараз у вас усіх дыягнаставалі бы рак лёгкіх, суадносіны было б не менш пераканаўчым. Хто-небудзь хоча запярэчыць?
  
  Ён глядзеў на іх. Яны маўчалі.
  
  – З усімі зразумела, акрамя цябе, – нарэшце зазначыў Біл. – Што здарылася з табой, Майкі?
  
  – Хіба не відавочна? – ён усміхнуўся. – Я заставаўся тут.
  
  – Не даваў згаснуць маяка, – дадаў Бэн. Біл здрыгануўся, рэзка павярнуўся да яго, але Бэн пільна глядзеў на Майка і нічога не заўважыў. – І мяне такі расклад не радуе, Майк. Больш таго, пры такім раскладзе я адчуваю сябе говнюком.
  
  – Амін, – выдыхнула Беверлі.
  
  Майк паківаў галавой:
  
  – Вы не павінны адчуваць за сабой віну, ніхто. Ці вы думаеце, што я застаўся тут па ўласным выбары, сапраўды гэтак жа, як вы, любы з вас, вырашыў з'ехаць? Чорт, мы ж былі дзецьмі. Па той ці іншай прычыне вашы бацькі з'ехалі з Дерри, а вас ўзялі з сабой, як багаж. Мае бацькі засталіся. Гэта сапраўды быў іх выбар? Нашы бацькі самі так вырашылі? Не думаю. Кім прымалася рашэнне, каму ехаць, а каму заставацца? Вырашала поспех? Лёс? Яно? Якая-то іншая вышэйшая сіла? Не ведаю. Але дакладна не мы. Таму няма чаго дакараць сябе.
  
  – Ты... не злуешся? – сарамліва спытаў Эдзі.
  
  – Я быў занадта заняты, каб злавацца, – адказаў Майк. – Доўгі час я назіраў і чакаў... думаю, назіраў і чакаў задоўга да таго, як зразумеў, што раблю, але апошнія пяць гадоў або каля таго знаходзіўся, можна сказаць, у стане баявой гатоўнасці. З пачатку гэтага года я стаў весці дзённік. А калі чалавек піша, ён думае больш інтэнсіўна... а можа, лепш засяроджваецца на галоўным. І калі я пісаў дзённік, я сярод іншага думаў аб прыродзе Яно. Яно змяняецца, мы гэта ведаем. Я думаю, Яно маніпулюе людзьмі і пакідае на людзях свае меткі, толькі ў сілу таго, што такая ўжо ў Яно сутнасць – усё роўна, што ты адчуваеш на сабе пах скунса нават пасля таго, як доўга отмокал ў ванне, калі ён «разрадзіўся» дзе-то паблізу ад цябе. Або як конік меціць тваю далонь, вылучаючы нейкую жыжу, калі ты ловіш яго.
  
  Майк павольна расшпіліў кашулю, развёў падлогі ў бок. На грудзях, паміж соску, яны ўбачылі ружовыя загагуліны шнараў на гладкай карычневай скуры.
  
  – Як кіпцюры пакідаюць шнары.
  
  – Пярэварацень. – Рычы ледзь не стагнаў. – Госпадзе Ісусе, Вялікі Біл, пярэварацень! Калі мы пайшлі на Нейболт-стрыт!
  
  – Што? – спытаў Біл. Голасам чалавека, вырванного з сну. – Што, Рычы?
  
  – Ты не памятаеш?
  
  – Няма... а ты?
  
  – Я... амаль ўспомніў... – Рычы змоўк, разгублены і спалоханы.
  
  – Ты кажаш, гэтая пачвара – не зло? – спытаў Майка Эдзі. На шнары ён глядзеў як зачараваны. – Што Яна – нейкая частка... натуральнага парадку?
  
  – Яно – не частка таго натуральнага парадку, які мы разумеем або апраўдваем, – адказаў Майк, зашпільваючы кашулю, – і я лічу мэтазгодным зыходзіць менавіта з таго, што мы разумеем: Яно забівае, забівае дзяцей, і гэта дрэнна. Біл зразумеў гэта раней за нас. Ты памятаеш, Біл?
  
  – Я памятаю, што хацеў забіць Яно. – І ўпершыню (з тых часоў і да канца) пачуў, што вымавіў гэта слова з вялікай літары. – Але ў сусветным маштабе я гэты прадмет не разглядаў, калі вы разумееце, аб чым я... проста хацеў забіць Яно, таму што Яно забіла Джорджа.
  
  – І па-ранейшаму хочаш?
  
  Біл старанна абдумаў пытанне. Паглядзеў на свае рукі, якія ляжаць на стале, успомніў Джорджа ў жоўтым дажджавіку, з паднятым капюшонам, з папяровым караблікам, обмазанным парафінам, у адной руцэ. Паглядзеў на Майка.
  
  – Е-яшчэ больш, чым перш.
  
  Майк кіўнуў, нібы менавіта гэта і чакаў пачуць.
  
  – Яно пакінула метку на кожным з нас. Яно падпарадкоўвала нас сваёй волі, як падпарадкоўвала увесь горад, з дня ў дзень, нават у тыя доўгія перыяды, калі спала або зімавала, ці што там рабіла паміж... перыядамі большай актыўнасці. – Майк падняў палец. – Але калі Яно падпарадкоўвала нас сваёй волі, мы, у сваю чаргу, ўздзейнічалі сваёй воляй на Яно. Мы спынілі Яно, абарвалі цыкл. Я ведаю, мы гэта зрабілі. Мы напалохалі Яно? Нанеслі балючы ўдар? Я думаю, так. Я думаю, мы вельмі блізка падышлі да таго, каб забіць Яно, раз ужо вырашылі, што забілі.
  
  – Але гэтую частку ты не памятаеш, так? – спытаў Бэн.
  
  – Няма. Я магу ўспомніць усё да чатырнаццатага жніўня 1958 года, можна сказаць, у драбнюткіх падрабязнасцях. Але з таго дня і да чацвёртага верасня або каля таго, калі мы зноў пайшлі ў школу, – поўная пустата. Няма нават смутных успамінаў – ўсё сцёрта. За адным выключэннем. Я быццам бы памятаю Біла, што-то які крычыць аб мёртвых агнях.
  
  Рука Біла сутаргава тарганулася. Зачапіла адну з пустых бутэлек, якая звалілася на падлогу і грохнула, як бомба.
  
  – Ты параніўся? – прыўстаўшы, спытала Беверлі.
  
  – Няма, – адказаў Біл. Хрыплым, сухім голасам. Скура пакрылася мурашкамі. Чэрап быццам павялічваўся ў памерах. Біл літаральна адчуў,
  
  (мёртвыя агні)
  
  як ён усё мацней і мацней расцягвае скуру на твары.
  
  – Я падыму...
  
  – Не, сядзь. – Біл хацеў паглядзець на яе і не змог. Не мог адвесці вачэй ад Майка.
  
  – Ты памятаеш мёртвыя агні, Біл? – мякка спытаў Майк.
  
  – Няма. – Вусны ў яго анямелі, як здараецца, калі стаматолаг ледзь переусердствует з новокаином.
  
  – Ты ўспомніш.
  
  – Вельмі спадзяюся, што няма.
  
  – Усё роўна ўспомніш, – адказаў Майк. – Але пакуль... няма. Я таксама не памятаю. А хто-небудзь з вас?
  
  Усе паківалі галовамі.
  
  – Але мы што-то зрабілі, – роўным тонам працягнуў Майк. – У якой-то момант змаглі стварыць што-то накшталт групавой волі. У якой-то момант выйшлі на нейкі асаблівы ўзровень узаемаразумення, свядома ці несвядома. – Ён нервова поерзал. – Госпадзе, як жа мне хочацца, каб Стэн быў з намі. У мяне ёсць адчуванне, што Стэн, з яго схільнасцю да спарадкаванасці, змог бы вылучыць якую-небудзь ідэю.
  
  – Можа, і змог бы, – кіўнула Беверлі. – Можа, таму-то ён і пакончыў з сабой. Можа, ён разумеў, што калі і было нейкае чараўніцтва, то для дарослых яно не спрацуе.
  
  – А я думаю, што спрацуе, – запярэчыў Майк. – Таму што ў нас шасцярых ёсць яшчэ адна агульная асаблівасць. Цікава, хто-небудзь зразумеў, аб чым я?
  
  На гэты раз Біл адкрыў рот – і тут жа яго закрыў.
  
  – Ну ж. – Майк глядзеў на яго. – Ты ведаеш, што гэта. Я гэта бачу па тваім твары.
  
  – Не ўпэўнены, што ведаю, – адказаў Біл, – але думаю, што м-мы ўсе бязьдзетныя. Гэта т-так?
  
  Рушылі ўслед імгненні здзіўленага маўчання.
  
  – Так, – кіўнуў Майк. – Так.
  
  – Маці Божая і ўсе анёлы! – абурана усклікнуў Эдзі. – І якое дачыненне мае ўсё гэта да цане фасолі ў Перу? З чаго ты вырашыў, што ва ўсіх у гэтым свеце павінны быць дзеці? Гэта ж трызненне!
  
  – У вас ёсць дзеці? – спытаўся Майк.
  
  – Калі ты, як і казаў, не выпускаў нас з-пад увагі, то па-чартоўску добра ведаеш, што няма. Але я па-ранейшаму лічу, што гэта нічога не значыць.
  
  – Вы спрабавалі зачаць дзіця?
  
  – Мы ніколі не засцерагаліся, калі ты пра гэта, – прамовіў Эдзі з кранальным годнасцю, але шчокі яго прыкметна пачырванелі. – Так ужо выйшла, што мая жонка трохі... Чорт. Яна вельмі ўжо тоўстая. Мы хадзілі да лекара, і яна сказала нам, што ў маёй жонкі, магчыма, ніколі не будзе дзяцей, калі яна не схуднее. Гэта што, злачынства?
  
  – Расслабся, Эрс, – умяшаўся Рычы, нахіляючыся да яго.
  
  – Не называй мяне Эдсом і не ўздумай ўскубнуць за шчаку! – узвіўся Эдзі, паварочваючыся да Рычы. – Ты ведаеш, я гэтага трываць не магу. Ніколі не мог!
  
  Рычы адхіснуўся, міргаючы.
  
  – Беверлі? – спытаўся Майк. – Як наконт цябе і Тома?
  
  – Дзяцей няма, – адказала яна. – І мы не предохраняемся. Тым хоча дзяцей... і я, зразумела, таксама, – таропка дадала яна, агледзеўшы ўсіх. Біл падумаў, што вочы ў яе вельмі ўжо блішчаць. Як у актрысы, імкнецца добра згуляць. – Проста пакуль не атрымлівалася.
  
  – Ты праходзіла гэтыя абследавання? – спытаў Бэн.
  
  – Так, вядома. – З вуснаў Беверлі сарваўся лёгкі смяшок, больш падобны на хіхіканне. І тут на Біла прыйшло азарэнне, як часам здараецца з людзьмі цікаўнымі і праніклівымі: раптам ён многае ўразумеў аб Беверлі і яе мужа Томе, ён жа самы цудоўны чалавек ва ўсім свеце. Беверлі здала ўсе неабходныя аналізы і прайшла ўсе абследавання. Але ён выказаў здагадку, што гэты цудоўны чалавек, яе муж, з парога адхіліў думку аб тым, што са спермай, выпрацаванай у святых яечках, можа быць што-то не так.
  
  – Як наконт цябе і тваёй жонкі, Вялікі Біл? – спытаў Рычы. – Вы спрабавалі? – Яны ўсе з цікаўнасцю глядзелі на яго... таму што ведалі яго жонку. Вядома, Одра не была самай вядомай або самай любімай актрысай гэтага свету, але займала пэўнае месца ў іерархіі знакамітасцяў, якая нейкім чынам падмяніла талент, стаўшы сродкам разліку ў другой палове дваццатага стагоддзя; яе фатаграфія з'явілася ў часопісе «Піпл», калі яна насіла кароткую стрыжку, і па ходу даволі-такі доўгага і сумнага знаходжання ў Нью-Ёрку (п'еса, у якой яна збіралася згуляць, правалілася) яна прыняла ўдзел у тэлешоў «Галівудскія пятнашкі», нягледзячы на катэгарычныя пярэчанні яе агента. Яна была незнаёмкай са знаёмым ім усім чароўным тварыкам. Білу здалося, што больш за ўсё яго цікавіць адказ Беверлі.
  
  – У апошнія шэсць гадоў мы перыядычна спрабавалі, – адказаў Біл. – Апошнія восем месяцаў, плюс-мінус – няма, таму што ўдзельнічаем у здымках фільма. Ён называецца «Пакой на гарышчы».
  
  – Ведаеш, у нас ёсць кароткая штодзённая забаўляльная праграма, якая пачынаецца ў пяць пятнаццаць папаўдні, а заканчваецца ў палове шостага, – перапыніў яго Рычы. – «Сустрэча з зоркамі». Так на мінулым тыдні яны прысвяцілі адзін выпуск гэтага чортаву фільму – «Муж і жонка з радасцю працуюць разам»... што-то ў гэтым родзе. Згадалі вашыя імёны і прозвішчы, але я не звязаў адно з іншым. Пацешна, ці не праўда?
  
  – Вельмі, – адказаў Біл. – У любым выпадку, Одра сказала, што нам моцна не пашанцуе, калі яна зацяжарыць у перыяд падрыхтоўкі да здымак, а потым ёй прыйдзецца дзесяць тыдняў напружвацца на здымачнай пляцоўцы і ванітаваць па раніцах. Але так, мы хочам дзяцей. І мы спрабавалі.
  
  – Абследаваліся? – спытаў Бэн.
  
  – Ды. Чатыры гады таму, у Нью-Ёрку. Лекары выявілі ў Одры маленькую дабраякасную пухліну маткі і сказалі, што нам пашанцавала, таму што пухліна не перашкодзіла б Ложы зацяжарыць, але магла прывесці да пазаматкавай цяжарнасці. Ні ў мяне, ні ў яе дзетародная функцыя не парушаная.
  
  – Гэта нічога не даказвае, – усумніўся Эдзі.
  
  – Але мяркуе, – прамармытаў Бэн.
  
  – Па тваёй частцы ніякіх здарэнняў, Бэн? – спытаў Біл і ледзь не засмяяўся, калі зразумеў, што замест Бэна ледзь не вымавіў Стог.
  
  – Я ні разу не быў жанаты і заўсёды захоўваў асцярожнасць, таму судовых пазоваў па прызнанні мяне бацькам ніхто не падаваў, – адказаў Бэн. – Больш не ведаю, што і сказаць.
  
  – Хочаце пачуць вясёлую гісторыю? – спытаў Рычы. Ён усміхаўся, але вачэй гэтая ўсмешка не закранала.
  
  – Вядома, – кіўнуў Біл. – Вяселае у цябе заўсёды добра атрымлівалася.
  
  – Твой твар што мая дупа, сябрук, – сказаў Рычы Голасам ірландскага копа. Характэрным Голасам ірландскага копа. «З Галасамі ў цябе значна лепш, Рычы, – падумаў Біл. – Хлапчуком ты не мог адлюстраваць ірландскага копа, як ні стараўся. Толькі аднойчы... або двойчы... калі...
  
  (мёртвыя агні)
  
  дык калі ж?»
  
  – Твой твар што мая дупа, – паўтарыў Рычы. – Проста не забывай пра гэта, мой юны сябар.
  
  Бэн Хэнском раптам заціснуў сабе нос і пракрычаў пранізлівым, дрыготкім хлапечым голасам: «Біп-біп, Рычы! Біп-біп! Біп-біп!»
  
  Імгненне праз Эдзі таксама заціснуў нос і далучыўся да Бэну. Яго прыкладу рушыла ўслед Беверлі.
  
  – Добра! Добра! – смеючыся, усклікнуў Рычы. – Добра, здаюся! Госпадзе!
  
  – Ды ўжо. – Эдзі адкінуўся на спінку крэсла, рагочучы да слёз. – На гэты раз мы прищучили цябе, Балабол. Малайчына, Бэн.
  
  Бэн ўсміхаўся, але на твары адбівалася некаторы здзіўленне.
  
  – Біп-біп, – паўтарыла Бев і хіхікнула. – Я пра гэта зусім забылася. Мы заўсёды бибикали цябе, Рычы.
  
  – Вы проста не маглі ацаніць сапраўдны талент, – лагодна адказаў Рычы. Як і ў ранейшыя часы, ты мог збіць яго з ног, але ён тут жа падымаўся зноў, быццам надзіманая лялька-неваляшка з насыпанным ў ніжняй частцы пяском, якая паказвае легендарнага Джо Палуку 19. – Гэта быў твой чарговы ўнёсак у Клуб няўдачнікаў, праўда, Стог?
  
  – Ды, мабыць, што так.
  
  – Які малайчына! – У голасе Рычы чуўся поўнае глыбокай пашаны захапленне, і тут жа ён пачаў адбіваць паклоны прама за сталом: кожны раз пры нахіле ледзь не тыкался носам у кубак з гарбатай. – Які малайчына! Дзеці, які малайчына!
  
  – Біп-біп, Рычы, – сур'ёзным тонам прамовіў Бэн і тут жа выбухнуў смехам, гэтак непадобным на яго бразгоча хлапечы голас. – Ты ўсё той жа Дарожны Бягун 20.
  
  – Так вы хочаце слухаць гісторыю або няма? – спытаў Рычы. – Я хачу сказаць, асаблівай розніцы не будзе. Бибикайте, калі ёсць на тое жаданне. Я ўмею трываць абразы. Я хачу сказаць, перад вамі сядзіць чалавек, які аднойчы ўзяў інтэрв'ю ў Озі Осбарна 21.
  
  – Расказвай, – прапанаваў яму Біл, глянуў на Майка і ўбачыў, што той вызначана павесялеў (і прыкметна супакоіўся) у параўнанні з пачаткам ленч. Адбылося гэта таму, што ён убачыў, як амаль падсвядома (і вельмі лёгка) яны ўваходзяць у старыя ролі, чаго практычна ніколі не здараецца пры сустрэчы даўніх сяброў пасля шматгадовай разлукі. Біл падумаў, што прычына менавіта ў гэтым. І яшчэ ён падумаў: «Калі і існуюць неабходныя ўмовы, выкананне якіх дазваляе скарыстацца магіяй, то, магчыма, за гэтым ленчем яны і выконваюцца, незалежна ад нас». Думка гэтая не асабліва цешыла. Ён адчуваў сябе чалавекам, прывязаным да боеголовке кіраванай ракеты.
  
  Сапраўды, біп-біп.
  
  – Што ж, – пачаў Рычы, – я мог бы прапанаваць вам доўгі і сумны варыянт ці кароткі накшталт стрипа «Блондзі і Дэгвуд», але, мабыць, спынюся на чым-то сярэднім. Праз год пасля пераезду ў Каліфорнію я сустрэў дзяўчыну, і мы закахаліся адзін у аднаго. Сталі жыць разам. Спачатку яна прымала супрацьзачаткавыя таблеткі, але ад іх яе ўвесь час ванітавала. Яна казала аб тым, каб уставіць спіраль, але я яе ў гэтым не вельмі-то падтрымліваў – у газетах як раз пачалі з'яўляцца артыкулы, што гэты метад кантрацэпцыі небяспечны для здароўя.
  
  Мы шмат гаварылі пра дзяцей і сышліся на тым, што не хочам іх, нават калі прымем рашэнне ўзаконіць нашыя адносіны. Безадказна прыносіць дзяцей у такой гавённы, небяспечны, перанаселены свет... і бла-бла-бла, бла-бла-бла, давай подложим бомбу ў мужчынскі туалет ў будынку Банка Амерыкі, вернемся ў нашу кватэру, папалім траўку і пагаворым пра адрозненні паміж маоизмом і трацкізмам. Вы разумееце, аб чым я.
  
  А можа, я вельмі ўжо моцна наязджаю на нас абодвух. Чорт, мы былі маладыя і досыць идеалистичны. Карацей, я перарэзаў семявыводящие пратокі, як гэта кажуць насельнікі Беверлі-Хілс з уласцівым ім вульгарным шыкам. Аперацыя прайшла без праблем і пасляаперацыйных ускладненняў. Такое здараецца, ці ведаеце. У аднаго майго прыяцеля яйкі надзьмуліся да памеру пакрышак «кадзілака» мадэлі 1959 года. Я збіраўся падарыць яму шлейкі і пару бочак на дзень нараджэння – гэтакі эксклюзіўны грыжевой бандаж... але яны паспелі зменшыцца да таго.
  
  – Адчуваюцца уласцівыя цябе такт і высакароднасць, – заўважыў Біл, і Беверлі зноў пачала смяяцца.
  
  Рычы адказаў шырокай, шчырай усмешкай.
  
  – Дзякуй табе, Біл, за словы падтрымкі. Слова «fuck» сустракаецца ў тваёй апошняй кнізе дзвесце шэсць разоў. Я лічыў.
  
  – Біп-біп, Балабол, – сур'ёзным голасам адказаў Біл, і ўсе засмяяліся. Білу ўжо і не верылася, што ўсяго дзесяць хвілін назад яны казалі пра забітых дзяцей.
  
  – Працягвай, Рычы, – умяшаўся Бэн. – Твая гісторыя зацягваецца.
  
  – Мы з Сэндзі пражылі два з паловай гады. Двойчы ўшчыльную падыходзілі да таго, каб ажаніцца. Мяркуючы па тым, як усё абярнулася, пазбавілі сябе ад галаўнога болю і мітусні, звязанай з разводам. Ёй прапанавалі працу ў карпаратыўнай юрыдычнай фірме ў Вашынгтоне прыкладна ў той жа час, калі я атрымаў прапанову ад радыёстанцыі СКАРБ папрацаваць дыджэем па выхадных. Не так каб шмат, але дзверы для мяне ўжо прыадчыніліся. Яна сказала, што гэта яе вялікі шанец, а я – самы заўзяты мужчынскі шавініст Злучаных Штатаў, раз хачу яе спыніць, ды і наогул яна па горла сытая Каліфорніяй. Я адказаў ёй, што гэта мой шанец. Мы полаялись, потым зноў полаялись, і ў выніку Сэндзі з'ехала.
  
  Дзе-то праз год пасля гэтага я вырашыў зрабіць зваротную вазэктомию. Без асаблівай на тое прычыны, і я чытаў, што шанцы мінімальныя, але падумаў: а чаму няма?
  
  – Ты з кім-то пастаянна сустракаўся? – спытаў Біл.
  
  – Няма – і гэта самае смешнае. – Рычы нахмурыўся. – Проста аднойчы прачнуўся... ну, не ведаю, з думкай, што гэта трэба зрабіць.
  
  – Ты, павінна быць, з глузду з'ехала. – Эдзі паківаў галавой. – Агульны наркоз замест мясцовага? Сапраўдная хірургічная аперацыя? І потым тыдзень у бальніцы?
  
  – Так, лекар мне ўсё гэта казаў, – адказаў Рычы. – А я адказаў, што ўсё роўна хачу. Не ведаю, чаму. Док спытаў, ці разумею я, што пасля аперацыі мяне даволі доўга будуць мучыць болю, а вынік – пяцьдзесят на пяцьдзесят у лепшым выпадку. Я адказаў, што так. Ён пагадзіўся правесці аперацыю, і я спытаў: калі? Самі ведаеце, мой прынцып – чым хутчэй, тым лепш. Не гані коней сынок, не гані, пачуў я ад яго. Першы крок – узяць ўзор спермы, каб пераканацца ў неабходнасці аперацыі. «Ды кіньце, – адмахнуўся я. – Мне рабілі аналіз пасля вазэктомии. Ніякіх народкаў». Ён мне сказаў, што часам семявыводящие пратокі аднаўляюцца самі сабой. «Ды добра! – кажу я яму. – Упершыню пра гэта чую». Ён сказаў, што шанцы вельмі малыя, практычна нікчэмныя, але, паколькі аперацыя такая складаная, мы павінны гэта праверыць. І я адправіўся ў мужчынскі туалет з каталогам «Фрэдэрыкс оф Галівуд» 22, каб паганяць скурку і спусціць ў пластыкавы шкляначку...
  
  – Біп-біп, Рычы, – перапыніла яго Беверлі.
  
  – Так, ты права, – кіўнуў Рычы. – Каталог «Фрэдэрыкс» – гэта хлусня. Яго не знайсці ў клініцы. У любым выпадку док патэлефанаваў мне праз тры дня і спытаў, якую навіну я хачу пачуць першай, добрую ці дрэнную.
  
  «Пачнем з добрай», – адказаў я.
  
  «Добрая навіна – у аперацыі няма неабходнасці, – пачуў я. – Дрэнная – калі якая-небудзь жанчына, з якой вы спалі ў апошнія два ці тры гады, падасць пазоў аб прызнанні вас бацькам, гэты пазоў, хутчэй за ўсё, задаволяць».
  
  «Вы кажаце мне тое самае, аб чым я думаю?» – спытаў я яго.
  
  «Я кажу вам, што ваша сперма здольная да апладнення, і здарылася гэта не сёння. У вашым узоры мільёны маленькіх «чарвячкоў». Карацей, дні, калі вы маглі не трывожыцца аб тым, што вашыя гульні могуць скончыцца з'яўленнем на свет дзіцяці, скончыліся, Рычард».
  
  Я падзякаваў яго і павесіў трубку. Потым патэлефанаваў Сэндзі ў Вашынгтон.
  
  «Рыч! – кажа яна мне, і голас Рычы раптам стаў голасам гэтай самай Сэндзі, з якой ніхто з іх ніколі не сустракаўся. Не імітацыяй, не падабенствам – яе сапраўдным голасам. – Як прыемна цябе чуць. Я выйшла замуж».
  
  «Так, гэта выдатна, – адказаў я. – Табе трэба было даць мне ведаць. Я б прыслаў цябе блендер».
  
  «Усё той жа Рычы, такі ж жартаўнік», – сказала яна.
  
  «Вядома, усё той жа Рычы, такі ж жартаўнік, – пацвердзіў я. – Між іншым, Сэндзі, ты нікога не нарадзіла пасля ад'езду з Лос-Анджэлеса? І выкідкаў ў цябе не было?»
  
  «Гэта жарт зусім не смешная, Рычы», – пачуў я і адчуў, што яна зараз кіне трубку, таму распавёў ёй, што здарылася. Яна зноў пачала смяяцца, толькі на гэты раз проста зайшлася смехам, смяялася, як я заўсёды смяяўся з вамі, быццам хто-то распавёў самую вясёлую жарт у свеце. Калі ж смех пачаў заціхаць, я спытаў, што такога пацешнага яна знайшла ў маіх словах. «Гэта проста цудоўна. На гэты раз пасмешышча – ты. Пасля столькіх гадоў Рычы Тозиер нарэшце-то стаў пасьмешышчам. І колькі маленькіх говнюков ты зачаў пасля таго, як я паехала на ўсход, Рыч?»
  
  «Як я разумею, гэта азначае, што ты яшчэ не спазнала радасцяў мацярынства?» – пытаюся я яе.
  
  «Я павінна нарадзіць у ліпені, – адказвае яна. – Яшчэ пытанні ёсць?»
  
  «Так, – кажу я. – Калі ты адмовілася ад думкі, што прыносіць дзяцей у гэты гавённы свет амаральна?»
  
  «Калі сустрэла мужчыну, які не лайно», – адказвае яна і кідае трубку.
  
  Біл зарагатаў. Смяяўся, пакуль па шчоках не пакаціліся слёзы.
  
  – Я думаю, яна так хутка кінула трубку, каб апошняе слова засталося за ёй, – працягнуў Рычы, – а потым, магчыма, цэлы дзень чакала, што я пазваню яшчэ раз. Але я ўмею прызнаваць паразу. Тыднем пазней я пайшоў да лекара і папрасіў расказаць больш падрабязна, якія шанцы на самаадвольнае аднаўленне семявыводящих параток. Ён сказаў, што казаў пра гэта з некаторымі з сваіх калегаў. Як высветлілася, за трохгадовы перыяд, з васьмідзесятага па восемдзесят другі год, каліфарнійскае аддзяленне А-эм-а 23 атрымала дваццаць тры справаздачы аб самаадвольным аднаўленні семявыводящих параток. Шэсць выпадкаў прызнаныя вынікам няўдалай вазэктомии. Яшчэ ў шасці выяўлена махлярства – хлопцы хацелі адхапіць кавалак ад банкаўскага рахунку лекараў. Таму... адзінаццаць выпадкаў за тры гады.
  
  – Адзінаццаць з колькіх? – спытала Беверлі.
  
  – З дваццаці васьмі тысяч шасцісот васемнаццаці, – адказаў Рычы.
  
  За сталом запанавала цішыня.
  
  – То ёсць шанец на выйгрыш ў «Ірландскую латарэю» і то больш, але пры гэтым ніякіх дзяцей. Ёсць нагода поржать, Эрс?
  
  – Усё роўна гэта нічога не даказвае... – забубнил сваё Эдзі.
  
  – Так, не даказвае, – пагадзіўся Біл, – але прадугледжвае пэўную сувязь. Пытанне ў тым, што нам цяпер рабіць? Ты пра гэта думаў, Майк?
  
  – Вядома ж, думаў, – адказаў Майк, – але не мог рабіць нейкія высновы да таго часу, пакуль вы ўсё не зберацеся і не пагаворыце, што цяпер і адбылося. Я не мог выказаць здагадку, як пройдзе наша сустрэча, пакуль усе мы не сабраліся разам.
  
  Ён доўга маўчаў, задуменна абводзячы позіркам тых, што сядзяць за сталом.
  
  – Адна ідэя ў мяне ёсць, але перш чым я агучу яе, думаю, мы ўсе павінны вырашыць, ці ёсць у нас тут агульную справу ці не. Паспрабуем мы зноў зрабіць тое, што ўжо спрабавалі? Хочам мы зноў паспрабаваць забіць Яно? Або проста падзелім кошт на шасцярых і вернемся да таго, чым займаліся і раней?
  
  – Падобна на тое... – пачала Беверлі, але Майк паківаў галавой, паказваючы, што не скончыў.
  
  – Вы павінны разумець, што прадказаць нашы шанцы на поспех немагчыма. Я ведаю, яны не так добрыя, як і ведаю, што яны б павысіліся, будзь з намі Стэн. Усё роўна засталіся б не так добрыя, але вышэй, чым цяпер. Са смерцю Стэна створаны намі круг разомкнулся. Калі на тое пайшло, я не думаю, што з растуленым кругам мы зможам знішчыць Яно ці нават на якое-то час куды-то загнаць, як нам атрымалася ў мінулы раз. Я думаю, Яно заб'е нас усіх, аднаго за адным, і, верагодна, смерць кожнага будзе жудаснай і пакутлівай. Дзецьмі мы стварылі магічны круг, няхай я нават зараз не разумею, як нам гэта ўдалося. Думаю, калі мы сумесна вырашым працягнуць пачатае, нам прыйдзецца паспрабаваць сфармаваць новы круг, паменш, але я не ведаю, ці атрымаецца гэта нам. Я нават думаю, што мы, магчыма, вырашым, што стварылі яго, а потым высветліцца, што гэта не так... калі будзе занадта позна... ну... высветліцца гэта занадта позна.
  
  Майк зноў агледзеў іх стомленымі, глыбока запавшими на карычневым твары вачыма.
  
  – Я думаю, што мы павінны прагаласаваць. Застаемся мы тут і робім другую спробу або раз'яжджаемся па дамох. Трэцяга не дадзена. Я паклікаў вас сюды сілай даўняга абяцанні, хоць сумняваўся, што вы яго памятаеце, але не магу ўтрымліваць вас тут толькі гэтым абяцаньнем. Усе будзе толькі горш і хутчэй за ўсё жаласней.
  
  Ён паглядзеў на Біла, і той зразумеў, што набліжаецца момант, якога ён баяўся больш за ўсё, але не мог прадухіліць, а потым, з пачуццём палягчэння, якое, магчыма, адчувае самазабойца, прыбіраючы рукі з руля хутка нясецца аўтамабіля і падымаючы для таго, каб заплюшчыць вочы, змірыўся з прыходам гэтага моманту. Майк сабраў іх тут, Майк выклаў усе факты... а цяпер здымаў з сябе мантыю лідэра. Меў намер вярнуць гэтую мантыю таго, хто насіў яе ў 1958 годзе.
  
  – Што скажаш, Вялікі Біл? Огласи пытанне.
  
  – Перш чым я гэта зраблю, хачу ля-даведацца, ці ўсе разумеюць пытанне. Ты хацела нешта сказаць, Бев.
  
  Яна пахітала галавой.
  
  – Добра. Па-олагаю, пытанне такі: мы застаемся і змагаемся або забываем аб гэтай гісторыі? Хто за тое, каб застацца?
  
  Пяць Секунд, якія сядзяць за сталом застылі як статуі, і Білу успомніліся аўкцыёны, дзе ён бываў, у тыя моманты, калі цана лота нечакана узлятала на велізарную вышыню, і тыя, хто не хацеў удзельнічаць у гандлі, заміралі: баяліся пачасацца або сагнаць муху з кончыка носа з-за боязі, што аўкцыяніст ўспрыме гэта рух цела як каманду падняць цану яшчэ на пяць ці дваццаць пяць «штук».
  
  Біл падумаў пра Георгі, які нікому не зрабіў зла і толькі хацеў выбрацца з дома пасля таго, як прасядзеў у ім цэлы тыдзень, пра Георгі з раскрасневшимися шчокамі, з папяровым караблікам у адной руцэ, застегивающим гузікі порхаўкі іншы, пра Георгі, благодарящем яго... а потым наклоняющемся і целующем яшчэ ў падпаленую ад тэмпературы шчаку: «Дзякуй, Біл. Класны караблік».
  
  Ён адчуў, як у ім падымаецца ранейшая лютасьць, але цяпер ён стаў старэй і глядзеў на ўсё шырэй. Гаворка ішла не толькі пра Георгі. Жудасная калона імёнаў прамаршыравала ў яго ў галаве: Бэці Рипсом, знойдзеная ўмерзла ў зямлю, Черил Ламоника, вылаўленая з Кендускига, Мэттью Клементс, сдернутый з трохколавага ровара, Вераніка Грогэн, дзевяцігадовая, знойдзеная ў вадасцеку, Стывен Джонсан, Лайза Альбрэхт, усе іншыя, і бог ведае столькі зніклых без вестак.
  
  Ён павольна падняў руку.
  
  – Давайце заб'ём Яно. На гэты раз – давайце сапраўды заб'ем.
  
  На імгненне яго паднятая рука заставалася ў адзіноце, як рука адзінага вучня ў класе, які ведае правільны адказ, таго самага, якога ненавідзяць усе астатнія дзеці. Потым Рычы уздыхнуў і падняў руку са словамі: «Якога чорта. Не можа гэта быць горш інтэрв'ю з Озі Осбарнам».
  
  Беверлі падняла руку. На твар румянец вярнуўся, чырвонымі плямамі, раскіданымі па скуламі. Выглядала яна неверагодна ўзбуджаная і напалоханыя да смерці.
  
  Майк падняў руку.
  
  Бэн.
  
  Эдзі Каспбрэк сядзеў, вжавшись ў спінку крэсла, і выглядаў так, нібы хацеў растварыцца ў ёй і знікнуць. Твар яго, тонкае, з дробнымі рысамі, лучилось страхам, калі ён паглядзеў спачатку направа, потым налева, зноў на Біла. На імгненне Біл ужо вырашыў, што Эдзі цяпер адсуне крэсла, ўстане і, не азірнуўшыся, выскачыць за дзверы. Потым ён падняў адну руку, а другі схапіўся за інгалятар.
  
  – Малайчына, Эрс, – пахваліў яго Рычы. – Гатовы спрачацца, на гэты раз ржачек ў нас будзе дастаткова.
  
  – Біп-біп, Рычы, – прасіпеў Эдзі.
  
  
  
  6
  
  Няўдачнікам прыносяць дэсерт
  
  24– Дык якая ў цябе ідэя, Майк? – спытаў Біл. Напружанне разрадзіла Роўз, сустрэўшая іх у вестыбюлі рэстарана. Яна прынесла вазачку з печывам шчасця . З цікаўнасцю паглядзела на шасцярых людзей, кожны з якіх сядзеў з паднятай рукой. Рукі яны таропка апусцілі, але ніхто не вымавіў ні слова, пакуль за Роўз не зачыніліся дзверы.
  
  – Ідэя дастаткова простая, – адказаў Майк, – але, магчыма, і небяспечная.
  
  – Выкладвай, – прапанаваў Рычы.
  
  – Думаю, рэшту дня мы павінны правесці паасобку. Кожнаму з нас варта пайсці ў тую частку Дерри, якую ён ці яна памятае лепш за ўсё... толькі не ў Пустку. Не думаю, што каму-небудзь з нас варта ісці туды... пакуль. Калі хочаце, уявіце сабе, як пешыя экскурсіі.
  
  – Якая мэта, Майк? – спытаў Бэн.
  
  – Дакладна не ведаю. Вы павінны разумець, што основываюсь я выключна на інтуіцыі...
  
  – У гэтым рытме што-то ёсць – не дазволіць нам прысесці, – адгукнуўся Рычы.
  
  Астатнія ўсміхнуліся. Усе, акрамя Майка, – той толькі кіўнуў.
  
  – Можна сказаць і так. Кіравацца інтуіцыяй – усё роўна што падабраць рытм і танцаваць пад яго. Дарослым карыстацца інтуіцыяй цяжка, і гэта галоўная прычына, убеждающая мяне, што менавіта так мы і павінны паступіць. У рэшце рэшт, дзеці ў сваіх паводзінах на восемдзесят працэнтаў грунтуюцца на інтуіцыі, ва ўсякім выпадку, дзе-то да чатырнаццаці гадоў.
  
  – Ты кажаш пра тое, каб зноў урубіцца ў сітуацыю, – удакладніў Эдзі.
  
  – Мабыць. Мая ідэя ў гэтым. Калі ў вас няма якога-то асаблівага месца, проста даверцеся нагах і паглядзіце, куды яны прывядуць вас. Потым мы сустрэнемся ўвечары ў бібліятэцы і пагаворым аб тым, што здарылася.
  
  – Калі што-то здарыцца, – паціснуў плячыма Бэн.
  
  – Я думаю, што здарыцца.
  
  – Што менавіта? – спытаў Біл.
  
  Майк паківаў галавой:
  
  – Паняцця не маю. Але думаю, калі што і здарыцца, то непрыемнае. Думаю, цалкам магчыма, што адзін з нас не з'явіцца ўвечары ў бібліятэцы. Няма падставаў так думаць... калі не лічыць інтуіцыі.
  
  Адказам стала доўгая паўза.
  
  – Чаму паасобку? – нарэшце спытала Беверлі. – Калі мы павінны зрабіць гэта разам, чаму ты хочаш, каб мы сышлі адсюль па адным, Майк? Асабліва калі рызыка, мяркуючы па тваім здагадкам, так вялікі?
  
  – Думаю, я магу адказаць на гэтае пытанне, – падаў голас Біл.
  
  – Гавары, Біл, – кіўнуў Майк.
  
  – Кожны з нас сутыкнуўся з гэтым сам па сабе. – Біл глядзеў на Беверлі. – Я не памятаю ўсё – пакуль не памятаю, але памятаю многае. Фатаграфію ў пакоі Георгі, якая прыйшла ў рух. Мумію Бэна. Пракажонага, якога Эдзі ўбачыў пад ганкам на Нейболт-стрыт. Майк выявіў кроў на траве каля Канала ў Бэсі-парк. І птушка... была нейкая птушка, праўда, Майк?
  
  Майк змрочна кіўнуў.
  
  – Вялікая птушка.
  
  – Але не такая прыязная, як з вуліцы Сезам?
  
  Рычы нервова хохотнул.
  
  – Адказ Дерри на «Джэймс Браўн 25 выдае класны прыкол»! Дзеці мае, мы дабраслаўлю або мы праклятыя?
  
  – Біп-біп, Рычы, – асадзіў яго Майк, і Рычы заціх.
  
  – Для цябе гэта быў голас з каналізацыйнай трубы і кроў, выплеснувшаяся з зліўной адтуліны, – Біл павярнуўся да Беверлі. – А для Рычы... – Ён змоўк у здзіўленні.
  
  – Верагодна, я – выключэнне, якое пацвярджае правіла, Вялікі Біл, – запоўніў паўзу Рычы. – У тое лета я сутыкнуўся з чым-то дзіўным, дзіўным па-буйному, у пакоі Джорджа, разам з табой. Мы тады прыйшлі ў твой дом і зазірнулі ў яго альбом з фотаздымкамі. І фатаграфія Цэнтральнай вуліцы ў Канала раптам ажыла. Ты памятаеш?
  
  – Так, – кіўнуў Біл. – Але ты ўпэўнены, што раней нічога не было, Рычы? Зусім нічога?
  
  – Я... – Што-то мільганула ў вачах Рычы. Ён працягнуў павольна. – Як-то раз Генры і яго сябрукі пагналіся за мной... незадоўга да заканчэння навучальнага года, і я адарваўся ад іх у аддзеле цацак Ўнівермага Фрыза. Я пайшоў да Гарадскому цэнтру, пасядзеў на лаўцы ў парку і падумаў, што ўбачыў... але, магчыма, мне гэта толькі прымроілася.
  
  – Што менавіта? – спытала Беверлі.
  
  – Нічога, – адказаў Рычы амаль што груба. – Прымроілася. Сапраўды. – Ён паглядзеў на Майка. – Я не пярэчу супраць прагулкі. Дазволіць забіць час. Спатканне з роднымі месцамі.
  
  – Так мы дамовіліся? – спытаў Біл.
  
  Усе кіўнулі.
  
  – А потым сустрэнемся ў бібліятэцы ў... у якім гадзіне, Майк?
  
  – У сем вечара. Націсніце на кнопку званка, калі спозніцеся. Да пачатку летніх канікул па буднях бібліятэка зачыняецца ў сем гадзін.
  
  – У сем так у сем. – Біл зноў абвёў усіх поглядам. – І будзьце асцярожныя. Пастаянна памятаеце: ніхто з нас на самай справе не ведае, што мы дэ-е-елаем. Лічыце, што гэта разведка. Калі што-то ўбачыце, не ўступайце ў бой. Бяжыце.
  
  – «Я закаханы – не задзіра», – пракаментаваў Рычы летуценным Голасам Майкла Джэксана.
  
  – Што ж, калі ўжо мы збіраемся гэта зрабіць, то пара пачынаць. – Лёгкая ўсмешка прыўзняла левы куток рота Бэна. Хутчэй горкая, чым вясёлая. – Хоць калі б я быў пракляты, калі скажу ў гэтую самую хвіліну, куды збіраюся пайсці, раз ужо Пустку пад забаронай. Там мне было лепш за ўсё... там – і з вамі. – Яго погляд перамясціўся да Беверлі, затрымаўся на імгненне і ссунуўся. – Я не магу назваць іншага месца, якое так шмат значыць для мяне. Верагодна, я проста поброжу пару гадзін, пагляджу на будынкі і промочу ногі.
  
  – Ты знойдзеш, куды пайсці, Стог, – запярэчыў Рычы. – Наведай крамы, дзе ты купляў ежу, і подзаправься.
  
  Бэн засмяяўся:
  
  – У адзінаццаць гадоў я мог з'есці значна больш, а цяпер так наеўся, што вы можаце выкаціць мяне адсюль.
  
  – Што ж, я гатовы, – сказаў Эдзі.
  
  – Секундачку! – усклікнула Беверлі, калі яны пачалі адсоўваць крэслы ад стала. – Печыва шчасця. Не забудзьцеся пра яго.
  
  – Так, – кіўнуў Рычы, – я магу ўявіць сабе, што знайду ў маім. «ХУТКА ЦЯБЕ З'ЕСЦЬ ВЯЛІКІ МОНСТАР. ДОБРАГА ТАБЕ ДНЯ».
  
  Яны засмяяліся, і Майк перадаў вазачку з печывам шчасця Рычы, той узяў адно і пусціў вазачку па крузе. Біл заўважыў, што ніхто не разламаў пячэнне, узяўшы яго з вазачкі; яны сядзелі, трымаючы маленькія, у форме капялюшы, печенюшки у руках або паклаўшы на стол перад сабой, і калі Беверлі, усё яшчэ ўсміхаючыся, падняла з талеркі сваё печыва, Біл адчуў, што з грудзей памкнуўся крык: «Няма! Не, не рабі гэтага, не трэба, пакладзі назад, не ламай!»
  
  Але ён спазніўся. Беверлі разломила печыва, за ёй – Бэн, Эдзі адкалупваў кавалачак відэльцам, і літаральна за імгненне да таго, як ўсмешка Беверлі змянілася грымасай жаху, Біл паспеў падумаць: «Мы ведалі, якім-то чынам мы ведалі. Таму што ніхто не надкусіў печыва шчасця. Так робіцца заўсёды, але ніхто з нас гэтага не зрабіў. Як-то, нейкая наша частка па-ранейшаму памятае... усё».
  
  І выявіў, што гэта падспуднае веданне палохала больш за ўсё; куды больш красамоўна, чым Майк, гэта тлумачыла, наколькі глыбокую метку пакінула Яно на кожным з іх... і метка гэтая нікуды не дзелася і дагэтуль.
  
  Кроў выплюхнулася з печыва шчасця Беверлі, як з взрезанной артэрыі. Пацякла па руцэ, потым на белы абрус на стале, ўтварыла на ёй ярка-чырвонае пляма, якое тут жа выкінула ў розныя бакі прагныя ружовыя атожылкі.
  
  Эдзі Каспбрэк выдаў здушаны крык і так рэзка адсунуўся ад стала, што ледзь не перакуліўся разам з крэслам. Вялікае казурка, з хитиновым жаўтлява-карычневым выродлівым панцырам, вылезало з яго печыва шчасця, як з кокана. Обсидиановые вочы слепа глядзелі перад сабой. Калі казурка спосаб на сподачак для хлеба, крошкі дажджом пасыпаліся з яго спіны. Шум гэты Біл ясна пачуў, і потым пачуў яшчэ раз, у сваіх снах, калі прылёг паспаць у другой палове гэтага дня. Цалкам вызваліўшыся, казурка з сухім скрыгатам пацерлася тонкія заднія лапкі, і Біл зразумеў, што перад імі жудасны цвыркун-мутант. Ён доковылял да краю талеркі і зваліўся з яе, упаў на спіну.
  
  – Госпадзе! – прасіпеў Рычы. – Госпадзе, Вялікі Біл, гэта вачэй, дарагі Божа, гэта вачэй, гробаны вачэй...
  
  Біл рэзка павярнуў галаву і ўбачыў, што Рычы глядзіць на печыва шчасця, вусны яго адцягнуліся, агаліўшы зубы ў палохалай ўхмылка. Кавалачак печыва ляжаў на абрусе, з дзіркі пільна глядзеў чалавечы вачэй, з россыпам маленькіх дробак на карей вясёлкі і бялку.
  
  Бэн Хэнском адкінуў сваё печыва, не наўмысна, а ад нечаканасці, як чалавек, раптам выявіў, што трымаў у руцэ нейкую брыдоту. А пакуль яго печыва шчасця кацілася па стале, Біл ўбачыў ўнутры два зубы, карані якіх пацямнелі ад запечанай крыві. Яны тырчалі разам, як насенне ва ўнутранай паражніны гарбузы.
  
  Біл зноў паглядзеў на Беверлі і ўбачыў, што яна ўцягвае ў сябе паветра, каб закрычаць. Яе погляд не адрываўся ад казуркі, якое выползло з печыва Эдзі: гэтая пачвара, па-ранейшаму лежачы на спіне, цяпер вяла варушыла лапкамі.
  
  Біл ужо не сядзеў на месцы. Ён не думаў – толькі рэагаваў. «Інтуіцыя, – мільганула думка ў той самы момант, калі ён ускочыў з крэсла і заціснуў рукой рот за імгненне да яе крыку. – Вось я які, дзейнічаю інтуітыўна. Майк можа мной ганарыцца».
  
  Так што з рота Беверлі не вырваўся крык, а сцятае: «М-м-м-м!»
  
  Эдзі выдаваў свісцячыя гукі, якія Біл добра памятаў. Але лічыў, што праблемы ў гэтым няма: адзін ўпырск з упрыгожце свой хот-дог для лёгкіх, і ўсё ў Эдзі будзе добра. Усё будзе ідэальна, як сказаў бы Фрэдзі Файрстоун, і Біл задаўся пытаннем – не ў першы раз, – чаму ў чалавека ў такія моманты ўзнікаюць гэтак дзіўныя думкі.
  
  Ён таропка агледзеў астатніх, і што-то яшчэ раптам вярнулася з таго лета, што-тое, якое прагучала надзвычай архаічна, але зусім дарэчы:
  
  – Ні гу-гу! Вы ўсе! Ні гу-гу! Проста маўчыце!
  
  Рычы прайшоўся рукой па роце. Твар Майка стала брудна-шэрым, але ён кіўнуў Білу. Усе яны адсунуліся ад стала. Біл яшчэ не выявіў сваё печыва шчасця, але цяпер бачыў, што яго боковинки варушацца – раздзімаюцца і здзімаюцца, раздзімаюцца і здзімаюцца, раздзімаюцца і здзімаюцца – нібы ўнутры хто-то сядзіць і спрабуе вырвацца са зняволення.
  
  – М-м-м-м-м! – Дыханне Бев казытала яму далонь.
  
  – Ні гу-гу, Беверлі, – з гэтымі словамі ён прыбраў руку.
  
  Яе вочы, здавалася, занялі ўвесь твар. Рот тузануўся.
  
  – Біл... Біл, ты бачыў... – Погляд Беверлі зрушыўся на цвыркуна і затрымаўся на ім. Казурка, падобна, памірала. Яго шурпатыя вочы паглядзелі на Беверлі, і тая застагнала.
  
  – П-п-спыні, – строга запатрабаваў Біл – Придвигайся да стала.
  
  – Я не магу, Білі, не магу прибли...
  
  – Можаш! Ты да-олжна! – Ён пачуў крокі, лёгкія і хуткія, якія набліжаюцца па калідоры з іншага боку пацеркавай фіранкі. Агледзеў астатніх. – Вы ўсе! Придвиньтесь да стала! Размаўляйце! Трымайцеся натуральна!
  
  Беверлі зірнула на яго, у вачах застыла маленне, але Біл паківаў галавой. Сеў і падсунуў крэсла да стала, стараючыся не глядзець на печыва шчасця, якое ляжала на яго талерцы. Яно раздулася, быццам нарыў, які ўсё напаўняўся і напаўняўся гноем, але пры гэтым працягваў павольна пульсаваць, разжимался і сціскаўся. «А бо я мог яго надкусіць», – з жахам падумаў Біл.
  
  Эдзі зноў націснуў на клапан інгалятара, з доўгім хрипящим гукам уцягваючы ў лёгкія чарговую порцыю жыватворнай туману.
  
  – Дык хто, па-твойму, стане чэмпіёнам? – спытаў Біл Майка, твар яго перекосила дзікая грымаса. У гэты самы момант Роўз прайшла скрозь фіранку, у вачах чытаўся пытанне. Краем вока Біл заўважыў, што Беверлі прысунулася да стала. «Разумнік», – падумаў ён.
  
  – Думаю, выдатныя шанцы ў «Чыкагскіх мядзведзяў», – адказаў Майк.
  
  – Усё добра? – спытала Роўз.
  
  – О-выдатна, – адказаў Біл. Паказаў на Эдзі. – У нашага сябра быў прыступ астмы. Ён прыняў лекі. Цяпер яму лепей.
  
  Роўз ў трывозе паглядзела на Эдзі.
  
  – Лепей, – прасіпеў той.
  
  – Мне прыбраць са стала?
  
  – Крыху пазней, – адказаў Майк і натужна ўсміхнуўся.
  
  – Усё было добра? – Роўз агледзела стол, у голасе чулася сумнеў. Яна не бачыла ні цвыркуна, ні вочы, ні зубоў, ні дыхання печыва шчасця Біла. Яе погляд абыякава прайшоўся і па плямы крыві на абрусы.
  
  – Усё было вельмі добра, – адказала Беверлі і ўсміхнулася, куды больш натуральна, чым Біл або Майк. І яе ўсмешка супакоіла Роўз, пераканала – калі што-то і не ў парадку, то ў гэтым няма віны ні абслуговага персаналу, ні кухні. «У дзяўчынкі моцны характар», – падумаў Біл.
  
  – Прадказанні спадабаліся? – спытала Роўз.
  
  – Не магу казаць за астатніх, – адказаў Рычы, – але маё трапіла не ў брыво, а ў вока.
  
  Біл пачуў драпанне. Паглядзеў на сваю талерку, убачыў ножку, пробившую сценку печыва шчасця. Яна скреблась па паверхні талеркі.
  
  «Я мог бы яго надкусіць», – зноў падумаў ён, але працягваў усміхацца.
  
  – Вельмі. – Ён зноў перавёў погляд на Роўз.
  
  Рычы глядзеў на талерку Біла. Велізарная шэра-чорная муха выползала з хісткіх пад яе напорам печыва. Яна ледзь чуваць гулі. З печыва таксама выцякала жоўтая слізь, збіралася лужынка. З'явіўся і пах, цяжкі, густы пах запалёнай раны.
  
  – Што ж, калі зараз я вам не патрэбна...
  
  – Цяпер – не, – адказаў Бэн. – У вас цудоўная кухня. Вельмі... вельмі незвычайныя стравы.
  
  – Тады я вас пакідаю. – І Роўз з паклонам знікла за пацеркавай фіранкай. Ніткі з пацеркамі яшчэ калыхаліся і стукаліся адзін ад аднаго, калі ўсе яны зноў адсунуліся ад стала.
  
  – Гэта што? – хрыпла спытаў Бэн, гледзячы на жудаснае істота, якое акупавала талерку Біла.
  
  – Муха, – адказаў Біл. – Муха-мутант. Калі не памыляюся, створана ўяўленнем пісьменніка Жоржа Ланжелана 26. Ён напісаў аповяд, які так і назваў – «Муха». Па яго знялі фільм, не такі ўжо добры. Але сам аповяд па-чартоўску мяне напалохаў. Яно вяртаецца да сваіх старых трукаў, нічога больш, таму што я збіраюся напісаць раман «Дарожныя казуркі». Такое ў мяне пакуль рабочая назва. Я ведаю, гучыць даволі-такі па-дурному, але вы разумееце...
  
  – Прашу мяне прабачыць, – прамармытала Беверлі. – Думаю, мне трэба блевануць.
  
  Яна выскачыла з банкетнай залы перш, чым хто-небудзь паспеў устаць.
  
  Біл расправіў сурвэтку і накінуў яе на муху памерам з птушаня вераб'я. Нічога такога вялікага не магло змясціцца ў маленечкім кітайскім печыва шчасця... але змясцілася. З-пад сурвэткі двойчы пачулася гудзенне, потым наступіла цішыня.
  
  – Госпадзе, – выдыхнуў Эдзі.
  
  – Пара і нам на хрэн вымятацца адсюль. – Майк падняўся. – З Беверлі сустрэнемся ў вестыбюлі.
  
  Беверлі як раз выходзіла з жаночага туалета, калі астатнія сабраліся ля касы. Бледная, але рашучая. Майк заплаціў па чэку, цмокнуў Роўз ў шчочку, і яны выйшлі ў дажджлівы дзень.
  
  – Ніхто не перадумаў? – спытаўся Майк.
  
  – Я – не, – адказаў Бэн.
  
  – Не, – падтрымаў яго Эдзі.
  
  – Наконт чаго? – спытаў Рычы.
  
  Біл паківаў галавой і паглядзеў на Беверлі.
  
  – Я застаюся, – сказала яна. – Біл, што ты меў на ўвазе, кажучы, што Яно вяртаецца да старых трукам?
  
  – Я думаў пра тое, каб напісаць раман пра насякомых, – адказаў ён. – Таму гісторыя Ланжелана вплелась у мае думкі. Таму я ўбачыў муху. А ты – кроў, Беверлі. Чаму ты думала аб крыві?
  
  – Напэўна, таму, што кроў была ў ракавіне, – без запінкі адказала Беверлі. – Кроў, якая выплюхнулася з зліўной адтуліны ў ваннай маёй кватэры, калі мне было адзінаццаць гадоў.
  
  Яна сказала праўду? Калі на тое пайшло – няма. Таму што, калі кроў выплюхнулася ёй на пальцы цёплай бруёй, перад яе разумовым поглядам паўстала крывавы адбітак, які яна пакінула на дыване пасля таго, як наступіла на асколак разбітага флакона з-пад духаў. Том. І
  
  (Бевви, часам ты мяне трывожыш)
  
  яе бацька.
  
  – Цябе таксама дасталася казурка. – Біл глядзеў на Эдзі. – Чаму?
  
  – Не проста казурка. – адказаў Эдзі. – Цвыркун. У падвале нашага дома цвыркуны. Дом каштуе дзвесце тысяч, і мы не можам пазбавіцца ад цвыркуноў. Па начах яны зводзяць нас з розуму. За пару дзён да званка Майка мне прысніўся сапраўды жудасны кашмар. Мне снілася, што я прачынаюся, а ў ложку поўным-поўна цвыркуноў. Я спрабую распужалі іх інгалятарам, але магу выціснуць з яго толькі якія-то рыплівыя гукі, і перад тым як прачнуцца, я ўсведамляю, што і ён набіты цвыркуноў.
  
  – Роўз нічога гэтага не бачыла, – заўважыў Бэн і паглядзеў на Беверлі: – Як твае бацькі не ўбачылі кроў, вылецела з зліўной адтуліны ракавіны, хай яна запэцкаўшы ўсю ванную пакой.
  
  – Так, – кіўнула Беверлі.
  
  Яны пераглядваліся, стоячы пад дробным дажджом.
  
  Майк паглядзеў на гадзіннік.
  
  – Аўтобус праз дваццаць хвілін. Чацвярых я магу адвезці ў горад у маёй машыне, калі мы потеснимся. Ці магу выклікаць таксі. Выбар за вамі.
  
  – Я пройдусь прама адсюль, – адказаў Біл. – Не ведаю, куды пайду, але цяпер самы час падыхаць свежым паветрам.
  
  – Я выклічу таксі, – вырашыў Бэн.
  
  – Я паеду з табой, калі ты высадзіш мяне ў цэнтры, – сказаў Рычы.
  
  – Добра. Куды пойдзеш?
  
  Рычы паціснуў плячыма:
  
  – Пакуль не ведаю.
  
  Астатнія аддалі перавагу чакаць аўтобуса.
  
  – У сем вечара, – нагадаў Майк. – І будзьце асцярожныя, гэта тычыцца ўсіх. – Яны пагадзіліся выконваць асцярожнасць, хоць Біл не разумеў, як можна даваць такое абяцанне, не ведаючы, з якімі пагрозамі ім, магчыма, трэба будзе сутыкнуцца.
  
  Хацеў сказаць гэта ўслых, але зірнуў на іх твары, і яму стала ясна, што яны і так ведаюць.
  
  Таму ён пайшоў, на развітанне ускінуўшы руку. Вільготны паветра прыемна халадзіў твар. Яго чакала доўгая прагулка, але Біла гэта цалкам задавальняла. Трэба было аб чым падумаць. Яго радавала, што сустрэча скончылася і яны прыступілі да справы.
  
  
  
  Кіраўнік 11
  
  Пешыя экскурсіі
  
  
  
  1
  
  Бэн Хэнском бярэ кнігу ў бібліятэцы
  
  Рычы Тозиер выйшаў з машыны на скрыжаванні, дзе сыходзіліся Канзас-стрыт, Цэнтральная і Галоўная вуліцы, а Бэн адпусціў таксі на вяршыні пагорка Ўздым-вмилю. За рулём сядзеў той самы «рэлігійны чалавек», які падвозіў Біла да рэстарана, але ні Бэн, ні Рычы гэтага не даведаліся: Дэйв пагрузіўся ў змрочнае маўчанне. Напэўна, Бэн мог бы выйсці разам з Рычы, але зыходзіў з таго, што кожны павінен пачаць сваю экскурсію ў адзіноце.
  
  Ён назіраў, як таксі ўліваецца ў транспартны паток, стоячы на рагу Канзас-стрыт і Долтры-Клоўз, сунуўшы рукі глыбока ў кішэні, стараючыся выкінуць з галавы агіднае завяршэнне іх ленч. Не мог; думкі вярталіся да чорна-шэрай мухі, выползающей з печыва шчасця на талерцы Біла, з распластанными па спіне, перасыпаных жылкамі крылцамі. Ён спрабаваў перайсці з гэтага тошнотворного ладу на што-то яшчэ, думаў, што яму ўдалося, але праз пяць хвілін гідкая муха зноў паўстала перад яго разумовым поглядам.
  
  «Я спрабую як-то гэта абгрунтаваць, – думаў ён, – не з маральнага пункту гледжання, а хутчэй, з матэматычнай. Будынкі будуюць, кіруючыся пэўнымі законамі прыроды; законы прыроды можна выказаць раўнаннямі; ўраўненні неабходна абгрунтоўваць. У чым абгрунтаванне таго, што адбылося менш за паўгадзіны назад?»
  
  «Пакінь гэта ў спакоі, – сказаў ён сабе, і не ў першы раз. – Ты не можаш гэта абгрунтаваць, таму проста пакінь у спакоі».
  
  Вельмі добры савет; ды толькі рушыць услед яму Бэн не мог. Ён успомніў, што на наступны дзень пасля сустрэчы з муміяй жыццё яго пацякла звычайным шляхам. Ён ведаў, што ледзь не трапіў у лапы пачвары, чым бы яно ні было, але яго жыццё працягвалася: ён пайшоў у школу, напісаў кантрольную па арыфметыцы, зазірнуў пасля школы ў бібліятэку, еў з уласцівым яму апетытам. Проста убудаваў істота, якое ўбачыў на Канале, у сваё жыццё, а калі казаць аб тым, што істота гэта ледзь не забіла яго... што ж, дзеці часцяком балансуюць на грані смерці. Яны перабягаюць вуліцы, не гледзячы па баках, на возеры заплываюць занадта далёка на надзіманых гумовых плытах, і ім даводзіцца веславаць з апошніх сіл, каб вярнуцца на бераг. Яны падаюць на азадак са шведскіх сценак і на галаву з дрэў.
  
  Цяпер, стоячы пад дробным дажджом перад «Надзейным скобяным крамай» (Бэн успомніў, што ў 1958 годзе гэта памяшканне займаў ламбард «Браты Фрейти», падвойныя вітрыны якога запаўнялі пісталеты, вінтоўкі, небяспечныя брытвы і гітары, падвешаныя за грыфы і якія нагадваюць экзатычных жывёл), ён думаў пра тое, што дзеці лепш сябе адчувалі побач са смерцю, з вялікай лёгкасцю убудавальных у сваё жыццё невытлумачальнае. Падспудна яны верылі ў існаванне нябачнага свету. Цуды, створаныя што светлымі, што цёмнымі сіламі, прымаліся пад увагу, безумоўна, але гэтыя цуды не спынялі жыццё. У дзесяць гадоў раптоўнае сутыкненне з выдатным або жахлівым не перашкаджала з'есці за ленчем лішні чиз-дог ці два.
  
  27Але ўсё мянялася, варта было табе пасталець. Ты больш не ляжаў у ложку, у поўнай упэўненасці, што хто-то копошится у сценнай шафе або скрабецца ў акно... але калі што-то здаралася, што-то, не мае рацыянальнага тлумачэння, у сеткі ўзнікала перагрузка, аксонов і дендрытаў награваліся. Цябе пачынала трэсці і тузаць, цябе пачынала гнуць і корежить, тваё ўяўленне отплясывало хіп-хоп і бібоп на тваіх нервах. Табе не пад сілу проста ўбудаваць тое, што здарылася ў сваё жыццё. Не ўбудоўваецца яно, і ўсё тут. Твой розум вяртаецца да сустрэчы з ім, лёгенька яго тычыцца, як кацяня – клубка нітак... пакуль, з часам, зразумела, ты ці сходзіш з розуму, ці трапляеш у такое месца, дзе не можаш дзейнічаць з поўнай аддачай.
  
  «І калі такое адбудзецца, – падумаў Бэн, – Яно зжарэ мяне. Зжарэ нас. Цёпленькімі».
  
  Ён пакрочыў па Канзас-стрыт, не накіроўваючыся – ва ўсякім выпадку, свядома – да нейкага канкрэтнага месца. У галаву раптам прыйшла думка: «Што мы зрабілі з тым сярэбраным доларам?»
  
  Ён па-ранейшаму не мог успомніць.
  
  «Срэбны даляр, Бен... З яго дапамогай Беверлі выратавала табе жыццё. Цябе... можа, і ўсім астатнім... і перш за ўсё Білу. Яно ледзь не вырвала мне вантробы, перш чым Беверлі... што? Што яна зрабіла? І як гэта спрацавала? Яна прымусіла Яно адступіць, і мы ўсе ёй дапамагалі. Але як?»
  
  Нечакана ў галаву прыйшло слова, слова, якое для яго нічога не значыла, але па скуры пабеглі мурашкі: «Чудзь».
  
  Бэн паглядзеў на тратуар, на імгненне ўбачыў намаляваны на ім мелам контур чарапахі, і перад вачыма ўсё паплыло. Ён зажмурыўся, а адкрыўшы вочы, убачыў, што ніякай чарапахі і не было: толькі «класікі», напалову смытые лёгкім дажджом.
  
  Чудзь.
  
  Што ж гэта значыла.
  
  – Не ведаю, – адказаў ён услых і хутка агледзеўся: раптам хто-то заўважыў, як ён размаўляе сам з сабой, і выявіў, што збочыў з Канзас-стрыт на Кастэла-авеню. На ленчэ ён сказаў астатнім, што Пустку – адзінае месца, дзе хлапчуком ён адчуваў сябе шчаслівым... але гэта цягнула толькі на напалову праўду, так? Было яшчэ адно месца. І цяпер, выпадкова ці свядома, ён ішоў туды: у публічную бібліятэку Дерри.
  
  Пастаяў перад ёй хвіліну-іншую, па-ранейшаму не вымаючы рук з кішэняў. Бібліятэка не змянілася; ён захапляўся яе лініямі дакладна так жа, як і ў дзяцінстве. Спраектавалі бібліятэку добра, як большасць каменных будынкаў. Архітэктару атрымалася паставіць у тупік ўважлівага назіральніка супярэчнасцямі: каменная самавітасць ў пэўнай ступені уравновешивалась вытанчанасцю арак і калон; будынак выглядала масіўным, як банк, і пры гэтым лёгкім і паветраным (ну, лёгкім, калі казаць аб гарадскіх будынках, асабліва пабудаваных у пачатку стагоддзя, і вокнах, перакрыжаваныя вузкімі палоскамі жалеза, элегантных і закругленых). Супярэчнасці гэтыя надавалі будынку асаблівы шарм, і Бэн не здзівіўся, адчуўшы, як па ім пракацілася хваля любові да гэтага месца.
  
  Не моцна змянілася і Кастэла-авеню. Паглядзеўшы уздоўж вуліцы, ён убачыў Грамадскі цэнтр Дерри і задаўся пытаннем, а ці захаваўся «Кастэла-авеню маркет», які знаходзіўся далей, бліжэй да таго месца, дзе дугападобная Кастэла-авеню зноў выходзіла на Канзас-стрыт.
  
  Бэн пайшоў праз лужок, ледзь заўважаючы, як змакаюць туфлі, каб зірнуць на шкляны калідор, які злучае корпуса дарослай і дзіцячай бібліятэк. Ён таксама не змяніўся, і, стоячы на лужку побач са схіленыя да зямлі галінамі ніцай вярбы, Бэн бачыў людзей, якія праходзяць па калідоры. Радасць, якую ён адчуваў перш, зноў захліснула яго, і Бэн ўпершыню сапраўды забыўся пра тое, што адбылося ў канцы ленч, за якім ён сустрэўся з сябрамі дзяцінства пасля столькіх гадоў расстання. Ён памятаў, як дзіцем прыходзіў на гэтую самую кропку, толькі зімой, прабіваючы дарогу ў снезе, які даходзіў да сцёгнаў, і стаяў ледзь не па пятнаццаць хвілін. Ён памятаў, што прыходзіў у прыцемках, і зноў яго прыцягвалі кантрасты, і ён стаяў, адчуваючы, як дранцвеюць кончыкі пальцаў, а снег растае ў зялёных гумовых ботах на тоўстай рубчатай падэшве. Ён стаяў, ахутаны сгущающимися змярканнем, свет вакол яго лиловел пад напорам рана надыходзячай зімовай ночы, з небам колеру попелу на ўсходзе і распаленых вуглёў – на захадзе. Вакол яго панаваў холад, тэмпература паветра – дванаццаць градусаў марозу, нават ніжэй, калі вецер дзьмуў з скаванай марозам Пусткі, а дзьмуў ён часта.
  
  Там жа, у нейкіх сарака ярдаў ад таго месца, дзе стаяў Бен, людзі хадзілі ўзад-наперад у кашулях з кароткімі рукавамі. Там, у нейкіх сарака ярдаў ад таго месца, дзе ён стаяў, знаходзіўся тунэль яркага белага святла, крыніцай якога служылі флуоресцентные лямпы пад столлю. Там смяяліся дзеткі, закаханыя парачкі старшакласнікаў прагульваліся, узяўшыся за рукі (але ім даводзілася расцепляться, калі яны трапляліся на вочы каму-тое з библиотекарш). У гэтым было нешта магічнае, магічнае ў добрым сэнсе слова, і па маладосці Бэн не мог аднесці гэтую магію на кошт такіх обыденностей, як электрычны ток і цэнтральнае ацяпленне. Магія складалася ў тым, што гэты зіхатлівы святлом і жыццём цыліндр злучаў два цёмных будынка, як дарога жыцця, магія складалася ў тым, што на тваіх вачах людзі ішлі праз цёмны заснежанае поле, не заўважаючы ні цемры, ні холаду. І таму становячыся выдатнымі і чароўнымі.
  
  Потым ён сыходзіў (як сыходзіў цяпер) і, агінаючы будынак, вяртаўся да галоўнага ўваходу (як рабіў цяпер), але заўсёды спыняўся і азіраўся (як рабіў цяпер), перш чым каменны кут будынка дарослай бібліятэкі хаваў ад яго гэтую далікатную пупавіну.
  
  Дзівячыся сіле, з якой настальгія сціскала яго сэрца, Бэн накіраваўся да прыступках, якія вядуць да дзвярэй дарослай бібліятэкі, на імгненне затрымаўся на вузкай пляцоўцы за калонамі – тут пад высокай дахам заўсёды панавала прахалода, якім бы гарачым ні выдаваўся дзень. Затым адкрыў дзверы, абабіты жалезам, з прарэзам для кніг і ступіў у цішыню.
  
  Успаміны накатили з такой сілай, што ў Бэна на імгненне закружылася галава, ледзь толькі ён апынуўся пад безуважлівым святлом звісаюць з столі шкляных плафонаў-шароў. Нічога фізічнага ў сіле гэтай не было – Бэн не мог параўнаць яе ні з ударам у сківіцу, ні з аплявухай. Хутчэй яна была падобна дзіўнага адчування, быццам час згарнуўся нейкай пятлёй, і ты вярнуўся туды, дзе ўжо паспеў пабываць. За адсутнасцю лепшага людзі называюць гэта пачуццё déjà vu. Бэн адчуваў яго і раней, але ніколі яно не абвальваліся на яго з такой ашаламляльнай сілай. Секунду або дзве ён стаяў ля самага парога, у поўным сэнсе слова закінуты ў часе, не маючы ні найменшага паняцця, колькі ж яму цяпер год. Трыццаць восем або адзінаццаць?
  
  Яго атачала знаёмая цішыня, толькі зрэдку якая парушаецца чыім-то шэптам, ледзь чутным стукам – хто-то з бібліятэкараў проштамповывал кнігі і апавяшчэння аб тым, што кніга не здадзена ў тэрмін, – шолахам переворачиваемых старонак газет ці часопісаў. І асветленасць у бібліятэцы цяпер яму падабалася дакладна так жа, як і раней. Святло падала праз высокія вокны, шызы, як галубінае крыло, у гэты дажджлівы дзень, святло, які убаюкивал і наганяў дрымоту.
  
  Перасякаючы шырокі зала, выстланный лінолеўмам з чырвона-чорным малюнкам, ужо амаль што стершимся, Бэн, як і заўсёды, стараўся ступаць нячутна – па цэнтру дарослую бібліятэку вянчаў купал, і ўсе гукі ўзмацняліся.
  
  Ён бачыў, што шрубавыя жалезныя лесвіцы, якія вялі да стэлажоў, засталіся на ранейшым месцы, па абодва бакі падковападобнай стала, за якім сядзелі бібліятэкары, але яшчэ ён убачыў і маленькі ліфт, даданыя да лесвіцах за тыя дваццаць пяць гадоў, што прайшлі пасля іх з маці ад'езду з Дерри. Выгляд ліфта прынёс палёгку – прыслабіў задушлівай пачуццё déjà vu.
  
  Перасякаючы зала, Бэн адчуваў сябе няпрошаным госцем, замежным шпіёнам. Кожнае імгненне ён чакаў, што бібліятэкарцы, якая сядзіць за сталом, падыме галаву, паглядзіць на яго, а потым гучна і выразна, прымусіўшы ўсіх чытачоў перапыніць свой занятак і павярнуцца да яго, скажа: «Вы! Ды, вы! Што вы тут робіце? У вас няма ніякага права знаходзіцца тут! Вы – Звонку! Вы – з Мінулага! Вяртайцеся, адкуль прыйшлі. Неадкладна ідзіце, пакуль я не выклікала паліцыю!»
  
  Бібліятэкарцы падняла галаву – маладая жанчына, мілавідная, на кароткае імгненне Бэн падумаў, што яго фантазія ўвасобіцца ў жыццё, і сэрца запрыгнуло ў горла, калі яе светла-блакітныя вочы сустрэліся з яго. Але ўбачыў ён у іх поўная абыякавасць і зразумеў, што можа ісці далей. Калі ён і быў шпіёнам, яго не раскрылі.
  
  Бэн прайшоў пад вітком адной з вузкіх і забойна стромкіх усходаў з каванага жалеза, накіроўваючыся да калідоры, які вёў у дзіцячую бібліятэку, усміхнуўся, усвядоміўшы (толькі пасля таго, як гэта зрабіў), што паўтарыў яшчэ адзін свой дзіцячы рытуал – ускінуў галаву, як вскидывал і хлапчуком, у надзеі ўбачыць дзяўчыну ў спадніцы, якая спускаецца па лесвіцы. Ён успомніў (цяпер успомніў), як аднойчы, у восем або дзевяць гадоў, без усялякай на тое прычыны паглядзеў уверх і зазірнуў акурат пад спадніцу з баваўнянай тканіны сімпатычнай старшакласніцы, убачыўшы яе чысценькія ружовыя трусікі. І выгляд гэтых трусікаў патрос яго ані не менш, чым раптоўны сонечны зайчык, пасланы залацістым бранзалетам на лодыжцы Беверлі Марш, які ў апошні навучальны дзень лета 1958 года працяў яго сэрца стралой пачуцці, больш глыбокага, чым проста каханне ці прыхільнасць. Бэн памятаў, як сядзеў за сталом у дзіцячай бібліятэцы і думаў пра нечаканае відовішча хвілін дваццаць, а то і больш, а лоб і шчокі ў яго гарэлі. Перад ім ляжала разгорнутая кніга па гісторыі цягнікоў, у якой ён не мог прачытаць ні радка, яго пеніс ператварыўся ў маленькую цвёрдую галінку, і гэтая галінка пусціла карані яму глыбока ў жывот. Ён мроіў, што яны з гэтай дзяўчынай пажаніліся, жывуць у маленькім доме на ўскраіне горада, атрымліваючы асалоду ад задавальненнямі, якіх ён яшчэ не разумеў.
  
  Адчуванні гэтыя зніклі гэтак жа раптоўна, як і з'явіліся, аднак з тых часоў ён ні разу не праходзіў пад лесвіцай, не ускінуўшы галаву. Але ніколі больш не ўбачыў нічога цікавага і захапляльнага (аднойчы па прыступках асцярожна спускалася таўстуха сярэдніх гадоў, і ён таропка адвярнуўся, збянтэжаны, адчуваючы сябе зламыснікам), аднак звычка заставалася – і дала аб сабе ведаць нават цяпер, калі ён даўно ўжо стаў дарослым.
  
  Бэн павольна ішоў па калідоры, заўважаючы і іншыя змены: жоўтыя налепкі ў кожнага выключальніка з надпісам «АПЕК ЛЮБІЦЬ МАРНАТРАЎЦЫ ЭЛЕКТРАЭНЕРГІІ, а таму СБЕРЕГАЙ КОЖНЫ ВАТ!». Увайшоўшы ў дзіцячы свет са столікамі з светлага дрэва і такімі ж маленькімі крэсламі, свет, у якім фантан з пітной вадой ўзвышаўся над падлогай толькі на чатыры фута, ён убачыў, што на далёкай сцяне ўсё так жа вісяць фатаграфіі ў рамках, толькі не Дуайта Эйзенхаўэра і Рычарда Ніксана, а Рональда Рэйгана і Джорджа Буша 28. Рэйган, успомніў Бэн, вёў праграму «Тэатр Джэй-эл», калі ён скончыў пяты клас, а Джорджу Бушу тады не споўнілася і трыццаці.
  
  Але...
  
  Адчуванне déjà vu, накацілася зноў. Ён нічога не мог з гэтым зрабіць і на гэты раз у поўнай меры адчуў страшэнны жах чалавека, які нарэшце-то ўсведамляе пасля паўгадзіны бултыхания ў вадзе, што бераг не становіцца бліжэй і ён тоне.
  
  У бібліятэку ён трапіў у Казачны гадзіну, у куце на мініяцюрных стульчыках паўколам сядзелі з дзясятак малых, слухалі. «І хто гэта тут, хто ідзе па мойму мосце?» – вымавіла бібліятэкарцы нізкім, рыклівы голасам злога троля з казкі, і Бэн падумаў: «Калі яна падыме галаву, я ўбачу, што гэта міс Дэйвис, так, гэта будзе міс Дэйвис і выглядаць яна будзе такой жа...»
  
  Але калі бібліятэкарцы падняла галаву, ён убачыў больш маладую жанчыну, нават у параўнанні з міс Дэйвис, якой тая была дваццаць сем гадоў таму.
  
  Некаторыя малыя закрывалі раты рукамі і хіхікалі, але большасць глядзелі на библиотекаршу, а ў іх поглядах чытаўся вечны пытанне любой казкі: абвядуць монстра вакол пальца... ці ён наб'е сабе жывот?
  
  – Гэта я, Хриплоголосый Білі-Казёл, іду па тваім мосце, – працягвала расказваць казку бібліятэкарцы, калі Бэн, зьбялеўшы, праходзіў міма яе.
  
  «Як гэта можа быць тая казка? Тая самая казка? І я павінен паверыць, што гэта ўсяго толькі супадзенне? Таму што я не веру... не магу паверыць, чорт пабяры!»
  
  Ён нахіліўся да фонтанчику з пітной вадой, нахіліўся так нізка, што адчуў сябе Рычы, отбивающим паклоны.
  
  «Я павінен з кім-то пагаварыць, – у паніцы падумаў Бэн. – З Майкам... Білам... з кім-небудзь. Няўжо што-то сапраўды счапляецца тут разам мінулае і сучаснасць, вышвыривая прамежкавыя гады, ці мне гэта толькі здаецца? Таму што, калі не здаецца, не ўпэўнены, што я да гэтага гатовы. Я...»
  
  Ён паглядзеў на стойку здачы кніг, і сэрца, здавалася, на імгненне спынілася, каб потым забіцца ў два разы часцей. На стойцы ён убачыў плакат са строгімі чорнымі літарамі на белым фоне... вельмі знаёмы. Надпіс на плакаце абвяшчала:
  
  «ПАМЯТАЙ АБ КАМЕНДАНЦКАЙ ГАДЗІНЕ
  
  З 19:00.
  
  ПАЛІЦЭЙСКАЕ КІРАВАННЕ КІНГСТАН НА ТЭМЗЕ»
  
  У гэты момант яму ўсё стала гранічна ясна: азарэнне прыйшло выклікалай забабонны страх выбліскам святла, і ён усвядоміў, што галасаванне, якое яны правялі, – усяго толькі жарт. Няма ніякага вяртання назад, і ніколі не было. Яны прасоўваліся па шляху, гэтак жа предопределенному, як запала ў памяць звычка, якая прымусіла яго ўскінуць галаву, калі ён праходзіў пад лесвіцай, якая вядзе да стэлажоў. Тут, у Дерри, жыў водгук мінулага, смяротны водгук, і ўсім ім заставалася спадзявацца толькі на адно: гэты водгук яшчэ можна змяніць у іх карысць, змяніць так, што ім ўдасца пакінуць Дерри жывымі.
  
  – Божа, – прамармытаў ён і моцна пацёр шчаку далонню.
  
  – Магу я вам чым-небудзь дапамагчы? – пачуўся голас побач з Бэнам, і ён падскочыў ад нечаканасці. Належаў голас дзяўчыне гадоў семнаццаці, з капой русых валасоў, якім заколкі не давалі ўпасці на сімпотнае тварык старшакласніцы. Зразумела, ён бачыў перад сабой памочніцу бібліятэкара; яны працавалі і ў 1958 годзе, старшакласніцы і старшакласнікі, расстаўлялі кнігі па паліцах, паказвалі дзецям, як карыстацца каталогам. Абмяркоўвалі рэцэнзіі і школьныя артыкулы, дапамагалі са зноскамі і библиографиями. Плацілі за гэта грошы, але заўсёды знаходзіліся старшакласнікі, якіх гэта не адпуджвала. Таму што такая праца ім падабалася.
  
  Прыгледзеўшыся больш уважліва да добразычлівае стаўленне, але ўсё-ткі вопрошающему погляду, Бэн успомніў, што яму тут не месца: ён – волат у краіне ліліпутаў. І няпрошаны госць. У дарослай бібліятэцы з-за гэтага ён адчуваў сябе не ў сваёй талерцы, таму што на яго маглі паглядзець, з ім маглі загаварыць, у дзіцячай бібліятэцы выпрабаваў хутчэй палёгку. Па-першае, атрымаў доказ, што ён па-ранейшаму дарослы, а той факт, што дзяўчына не насіла бюстгальтара пад ковбойкой, выклікаў яшчэ большае палёгку, а не эрэкцыю: калі і патрабавалася пацверджанне, што на двары 1985 год, а не 1958, на гэта адназначна паказвалі соску дзяўчыны, ясна праступаюць скрозь матэрыю.
  
  – Не, дзякую вам, – адказаў ён і тут жа, па прычыне, якую не мог сабе растлумачыць, пачуў, як дадае: – Я шукаў свайго сына.
  
  – Так? А як яго завуць? Можа, я яго бачыла. – Дзяўчына ўсміхнулася. – Я ведаю большасць дзяцей.
  
  – Яго клічуць Бэн Хэнском, – адказаў Бэн. – Але я яго тут не бачу.
  
  – Скажыце мне, як ён выглядае, і я змагу перадаць яму вашыя словы, калі ёсць такая неабходнасць.
  
  – Ну, – Бэн ўжо шкадаваў аб сваёй здавалася, – ён полноват і падобны на мяне. Але ніякай праблемы няма, міс. Калі ўбачыце яго, проста скажыце, што яго бацька заязджаў па дарозе дадому.
  
  – Скажу. – Яна ўсміхнулася, але ўсмешка абмежавалася вуснамі, і Бэн раптам усвядоміў, што падышла яна і загаварыла з ім не толькі з ветлівасці і жадання дапамагчы. Яна працавала памочніцай бібліятэкара дзіцячай бібліятэкі горада, у якім за апошнія восем месяцаў забілі дзевяць дзяцей. Ўбачыла незнаёмага мужчыну ў свеце, куды дарослыя зазіраюць рэдка, звычайна для таго, каб пакінуць або забраць дзіця. Так што падазронасць яе мела пад сабой важкія падставы.
  
  – Дзякуй вам. – Ён усміхнуўся, спадзеючыся, што супакоіў яе, і рэціраваўся.
  
  Калідорам прайшоў у дарослую бібліятэку і, падпарадкоўваючыся імпульсу, які не разумеў, накіраваўся да подковообразному стала... але, само сабой, у гэты дзень ім належыла прытрымлівацца імпульсам, так? Прытрымлівацца імпульсам і паглядзець, куды яны завядуць.
  
  Шыльда на стале паказвала, што сімпатычную библиотекаршу, якая сядзела за ім, завуць Кэрал Дэннер. За яе спіной Бэн бачыў дзверы з панэллю матавага шкла і надпісам «МАЙКЛ ХЭНЛАН СТАРЭЙШЫ БІБЛІЯТЭКАР».
  
  – Магу я вам чым-небудзь дапамагчы? – спытала міс Дэннер.
  
  – Думаю, так, – адказаў Бэн. – Спадзяюся на гэта. Мне б хацелася завесці бібліятэчную картку.
  
  – Вельмі добра. – Яна ўзяла бланк. – Вы жывяце ў Дерри?
  
  – У сапраўдны момант – няма.
  
  – Ваш хатні адрас?
  
  – Рурал-стары, шашы два, Хемингфорд-Хоум, штат Небраска. – На імгненне ён запнуўся, забаўляючыся яе недаўменным позіркам, потым дадаў паштовы індэкс: – Пяць-дзевяць-тры-чатыры-адзін.
  
  – Гэта жарт, містэр Хэнском?
  
  – Зусім не.
  
  – Так вы пераязджае ў Дерри?
  
  – Такіх планаў у мяне няма.
  
  – Не далекавата будзе ездзіць за кнігамі? Або ў Небраска няма бібліятэк?
  
  – Гэта ў некаторым родзе сентыментальны момант. – Бэн думаў, што такая размова з незнаёмым чалавекам даецца яму нялёгка, але няма, ніякіх цяжкасцяў не паўстала. – Бачыце, я нарадзіўся ў Дерри. І тут упершыню пасля таго, як з'ехаў адсюль яшчэ дзіцем. Пагуляў па горадзе, паглядзеў, што змянілася, а што няма. І раптам мяне ахінула, што я пражыў тут дзесяць гадоў, з трох да трынаццаці, але на памяць аб гэтых гадах у мяне нічога не засталося. Нават паштоўкі. У мяне былі сярэбраныя даляры, але адзін я страціў, а астатнія падарыў сябру. Напэўна, мне патрэбен сувенір з дзяцінства. Пазнавата, канешне, але нездарма ж кажуць – лепш позна, чым ніколі.
  
  Кэрал Дэннер ўсміхнулася, і ўсмешка ператварыла яе ў асляпляльную прыгажуню.
  
  – Па-мойму, гэта вельмі міла. Калі вы пагуляць дзесяць ці пятнаццаць хвілін, ваша картка, калі вы вернецеся да стала, будзе ўжо гатовая.
  
  Бэн ледзь прыкметна ўсміхнуўся ў адказ.
  
  – Як я разумею, трэба будзе ўнесці заклад. Жыхар іншага горада і ўсё такое.
  
  – У дзяцінстве ў вас была бібліятэчная картка?
  
  – Безумоўна. – Ўсмешка Бэна стала шырэй. – Мяркую, пасля маіх сяброў бібліятэчная картка стаяла ў мяне на першым месцы.
  
  – Бэн, не мог бы ты падняцца сюды? – пачуўся гучны голас, разрезавший бібліятэчную цішыню, як скальпель.
  
  Ён павярнуўся, вінавата тузануўся, як робяць людзі, калі хто-то крычыць у бібліятэцы. Не ўбачыў ні аднаго знаёмага чалавека... а імгненнем праз ўсвядоміў, што ніхто не падняў галаву і ніякім чынам не выказаў здзіўлення або раздражнення. Старыя па-ранейшаму чыталі «Дэры ньюс», «Бостан глоўб», «Нэшнл джеографик», «Ю-эс ньюс энд уорлд рипорт». У зале даведачнай літаратуры дзве старшакласніцы схіліліся над пачкам газет і чаркай рэгістрацыйных картак. Некалькі чалавек праглядалі кнігі на паліцах раздзела «НАВІНКІ БЕЛЕТРЫСТЫКІ – ВЫДАЮЦЦА ТОЛЬКІ НА ТЫДЗЕНЬ». Нейкі стары ў недарэчнай фуражцы, з потушенной трубкай, заціснутай у зубах, прагортваў альбом з малюнкамі Луіса дэ Варгас.
  
  Бэн павярнуўся да маладой жанчыне, якая ў здзіўленні глядзеў на яго.
  
  – Што-то не так? – спытала яна.
  
  – Няма, – з усмешкай адказаў Бэн, – проста мне здалося, быццам я што-то пачуў. Напэўна, пералёт падзейнічаў на мяне мацней, чым я думаў. Так што вы казалі?
  
  – Калі на тое пайшло, казалі вы. Я як раз збіралася дадаць, што звесткі пра вас павінны захоўвацца ў архіве, калі вы карысталіся бібліятэкай, калі жылі ў Дерри. Уся інфармацыя цяпер на микрофишах. За гэтыя гады і ў нас сёе-тое змянілася.
  
  – Так, – кіўнуў ён, – у Дерри змянілася многае... але многае і засталося такім жа, як і раней.
  
  – У любым выпадку я магу пашукаць вашу прозвішча і аднавіць вашу картку. Тады закладу не спатрэбіцца.
  
  – Выдатна, – адказаў Бэн, але перш чым паспеў падзякаваць библиотекаршу, той жа голас зноў прарэзаў святую цішыню бібліятэкі, яшчэ больш гучны і радасны: «Хутка сюды, Бэн! Падымайся, маленькі тоўсты гаўнюк! Гэта тваё жыццё 29, Бэн Хэнском!»
  
  Бэн адкашляўся:
  
  – Я вам вельмі ўдзячны.
  
  – Дробязі. – Яна схіліла галаву набок. – На вуліцы пацяплела?
  
  – Трохі, – адказаў ён. – А што?
  
  – Вы...
  
  – Гэта зрабіў Бэн Хэнском! – пракрычаў голас. Аднекуль зверху, ад стэлажоў. – Бэн Хэнском забіваў дзяцей! Трымаеце яго! Хапайце яго!
  
  – ...змакрэлі, – дагаварыла яна.
  
  – Праўда? – задаў ён ідыёцкі пытанне.
  
  – Карткай я займуся прама цяпер.
  
  – Вялікі дзякуй.
  
  Яна падышла да старой пішучай машынцы «Ройял», якая стаяла на рагу падковападобнай стала.
  
  Бэн павольна адышоў. Сэрца бухало, як барабан. І так, ён змакрэў, адчуваў, як пот сцякае з ілба, выступае пад пахамі, змочвае валасы на грудзях. Ён падняў галаву і ўбачыў блазна Пеннивайза, які стаяў на верхняй пляцоўцы вінтавой лесвіцы, размешчанай па левую руку, і глядзеў на яго зверху ўніз. Твар пакрываў белы грым, рот чырванеў ухмылкай забойцы. Замест вачэй – пустыя вачніцы. У адной руцэ – звязак шарыкаў, у другім – кніга.
  
  «Не ён, – падумаў Бэн. – Яно. Я стаю пасярод ратонды публічнай бібліятэкі Дерри травеньскім днём 1985 года, я – дарослы, і бачу самы жудасны кашмар майго дзяцінства. Я сустрэўся тварам да твару з Яно».
  
  – Падымайся, Бэн, – паклікаў зверху Пеннивайз. – Я не прычыню табе шкоды. У мяне для цябе кніга! Кніга... і шарык. Падымайся!
  
  Бэн адкрыў рот, каб адказаць, каб сказаць, што Пеннивайз, напэўна, з глузду з'ехала, калі думае, што ён, Бэн, падымаецца па лесвіцы, але тут жа зразумеў: вымаві ён хоць слова, усе павернуцца да яго, усе падумаюць, а не псіх ці ён?
  
  – Добра, я ведаю, што ты не можаш адказаць, – крыкнуў Пеннивайз ўніз і захіхікаў. – Хоць я ледзь не правёў цябе, праўда? Прабачце, сэр, прынц Альберт у вашым прыбіральні?.. Гэта так?.. Лепш выпусціце небараку 30. Прабачце, мэм, гэта ваш халадзільнік ўцякае 31?.. Ваш?.. Тады не варта вам, каб яго злавіць?
  
  Клоўн на верхняй лесвічнай пляцоўцы закінуў галаву і визгливо зарагатаў. Смех адбіўся ад купалы ратонды, быццам зграя лятучых мышэй, і Бэну толькі неверагодным высілкам волі ўдалося ўтрымаць рукі ўнізе, не даць ім падняцца і заткнуць вушы.
  
  – Падымайся, Бэн, – зноў паклікаў Пеннивайз. – Мы пагаворым. На нейтральнай тэрыторыі. Чаму няма?
  
  «Я не падымуся, – падумаў Бэн. – Думаю, калі я нарэшце-то дабяруся да цябе, ты не захочаш мяне бачыць. Таму што мы збіраемся цябе забіць».
  
  Зноў пачуўся пранізлівы смех блазна.
  
  – Забіць мяне? Забіць? – І раптам, даганяючы жах, ён загаварыў голасам Рычы Тозиера, дакладней, Голасам Пиканинни:
  
  – Не забівайце мяне, маса, я буду добрым нигга, не забівайце вашага чевного малчыка, Стог! – і зноў загучаў пранізлівы смех.
  
  Дрыжучы ўсім целам, пабляднеўшы, сказаў Бэн перасякаў цэнтральную частку дарослай бібліятэкі пад дрыготкім рэхам гэтага смеху. Адчуваў, што яго зараз вырве. Ён спыніўся перад паліцай з кнігамі, дрыготкай рукой наўгад ўзяў адну. Яго халодныя пальцы пачалі перагортваць старонкі.
  
  – Гэта твой адзіны шанец, Стог! – Голас гучаў дзе-то ззаду і вышэй. – Прэч з горада. Уберись да цемры. Калі застанешся... ты і ўсе астатнія. Ты занадта стары, каб спыніць мяне. Вы занадта старыя. Занадта старыя, каб чаго-то дамагчыся, акрамя як знайсці сваю смерць. Ты хочаш убачыць, як гэта адбудзецца сёння ўвечары?
  
  Ён павольна павярнуўся, па-ранейшаму трымаючы кнігу ў зьледзянелых руках. Не ведаў, куды глядзець, але стварылася адчуванне, быццам пад падбародкам з'явілася нябачная рука і пачала падымаць, падымаць, падымаць яго галаву.
  
  Клоўн знік. Дракула стаяў на верхняй пляцоўцы лесвіцы, што падымалася да стэлажоў злева ад падковападобнай стала. Не кіношны Дракула, не Бела Лугоши, не Крыстафер Лі, не Фрэнк Ланджелла, не Фрэнсіс Ледерер, не Реджо Нодлер 32. Там стаяла старажытная нежыць з асобай, якія нагадваюць перакручанай корань, з мярцвяна-бледнай скурай, пурпурно-чырвонымі, колеру запечанай крыві вачыма. Рот адкрыўся, агаліўшы нахіленыя адзін аднаму зубы, якія маглі перакусіць чалавека напалову.
  
  – Р-р-р! – прагыркаў вампір, і сківіцы, пстрыкнуўшы, зачыніліся. З рота лінуў чорна-чырвоны паток. Отхваченные кавалкі вуснаў ўпалі на белы шоўк параднай кашулі і папаўзлі ўніз, пакідаючы змеящиеся крывавыя сляды.
  
  – Што ўбачыў Стэн Урис перад тым, як памерці? – крыкнуў вампір з вознесенной над Бэнам лесвічнай пляцоўкі, смеючыся крывавай дзіркай-ротам. – Прынца Альберта ў бляшанцы? Ці Дэйва Крокетт, караля дзікага Фронтира? Што ён убачыў, Бэн? Ты таксама хочаш убачыць? Што ён убачыў? Што ён убачыў? – Зноў пачуўся ўсё той жа пранізлівы смех, і Бэн зразумеў, што зараз закрычыць сам, ды, няма ніякай магчымасці спыніць гэты крык, ён абавязкова вырвецца з грудзей. Кроў жудасным патокам сцякала з лесвічнай пляцоўкі. Адна кропля ўпала на скрюченную артрытам руку старога, які чытаў «Уол-стрыт джорнел». Пабегла паміж костак пальцаў. Стары не бачыў яе і не адчуваў.
  
  Бэн рыўкамі уцягваў у сябе паветра, у поўнай упэўненасці, што цяпер яго крык праніжа цішыню цёплага, дажджлівага майскага дня, страшны, як удар нажа... або выплюнутое з рота лязо брытвы.
  
  Але паветра выйшаў няроўным выдыхам, а крык ператварыўся ў словы, вымаўленыя так жа ціха, як вымаўляецца малітва:
  
  – Зразумела, мы зрабілі з яго кулі. Мы ператварылі срэбны даляр у сярэбраныя кулі.
  
  Спадар у кіроўчай фуражцы, які прагортваў малюнкі дэ Варгас, рэзка падняў галаву.
  
  – Глупства, – сказаў ён. Некалькі чалавек паднялі галовы, а хто-то раздражнёна зашыпеў на старога: «Ш-ш-ш!»
  
  – Прабачце. – Голас Бэна дрыжаў, ён адчуваў, што па твару цячэ пот, а кашуля прыліпла да цела. – Я думаў услых...
  
  – Глупства, – паўтарыў стары ўжо гучней. – Нельга адліць сярэбраныя кулі з срэбных даляраў. Ўсеагульны зман. З бульварнага чытва. Праблема ў асаблівасцях гравітацыі...
  
  Раптам побач са старым паўстала жанчына, міс Дэннер.
  
  – Містэр Брокхилл, калі ласка, цішэй, – мякка звярнулася яна да старога. – Людзі чытаюць...
  
  – Мужчына хворы, – рэзка адказаў Брокхилл, перш чым ўткнуцца ў альбом з малюнкамі. – Дай яму аспірын, Кэрал.
  
  Кэрал Дэннер паглядзела на Бэна, і на твары ў яе адбілася трывога.
  
  – Вам нядобра, містэр Хэнском? Я ведаю, казаць такое няветліва, але вы выглядаеце жудасна.
  
  – Я... – Бэн запнуўся. – Я паеў у кітайскім рэстаране. Напэўна, незвычайная ежа не спадабалася майму страўніку.
  
  – Калі хочаце прылегчы, у кабінеце містэра Хэнлана ёсць кушэтка. Вы можаце...
  
  – Няма. Дзякуй, але няма. – Ён не хацеў прылегчы, а выбрацца з публічнай бібліятэкі Дерри. Паглядзеў на верхнюю лесвічную пляцоўку. Клоўн знік. Вампір знік. Але застаўся паветраны шарык, прывязаны да нізкім парэнчаў з каванага металу, якія цягнуліся па перыметры лесвічнай пляцоўкі. На паверхні надзьмутага да мяжы шарыка Бэн прачытаў: «ДОБРАГА ТАБЕ ДНЯ! ВЕЧАРАМ ТЫ ПАМРЭШ!»
  
  – Я прынесла вашу бібліятэчную картку. – Кэрал асцярожна дакранулася да перадплечча Бэна. – Яна вам яшчэ патрэбна?
  
  – Так, дзякую. – Бэн з булькатаннем уцягнуў паветра. – Вельмі шкадую, што ўсё так выйшла.
  
  – Спадзяюся, гэта не харчовае атручванне, – працягвала трывожыцца дзяўчына.
  
  – Не атрымалася б, – зноў падаў голас містэр Брокхилл, не адрываючыся ад альбома з малюнкамі дэ Варгас і не вымаючы потухшей трубкі з кутка рота. – Выдумка з таннага рамана. Куля будзе куляцца.
  
  Бэн адказаў яму, сам не ведаючы, што збіраецца сказаць.
  
  – Мы адлілі не зусім кулі – кругляшы. Першапачаткова разумелі, што кулі нам не зрабіць. Я хачу сказаць, мы былі дзецьмі. Гэта я прапанаваў...
  
  – Ш-ш-ш! – Хто-то зноў паспрабаваў аднавіць бібліятэчную цішыню.
  
  Брокхилл адарыў Бэна некалькі здзіўленым позіркам, ужо сабраўся што-небудзь сказаць, але уткнуўся ў малюнкі.
  
  Калі яны вярнуліся да стала, Кэрал Дэннер працягнула яму маленькую аранжавую картку са штампам «ПУБЛІЧНАЯ БІБЛІЯТЭКА ДЕРРИ» у верхняга тарца. У некаторым здзіўленні Бэн раптам усвядоміў, што гэтая першая картка дарослай бібліятэкі, якую ён атрымаў. У дзяцінстве картка ў яго была канареечно-жоўтая.
  
  – Вы ўпэўненыя, што не хочаце прылегчы, містэр Хэнском?
  
  – Мне ўжо крыху лепш, дзякую.
  
  – Дакладна?
  
  Яму ўдалося ўсміхнуцца:
  
  – Дакладна.
  
  – Вы і выглядаеце крыху лепш. – У яе голасе гучала сумнеў, нібы яна разумела, што трэба сказаць менавіта гэтыя словы, але сама-то ў гэта не верыла.
  
  Потым яна сунула кнігу пад прылада для мікрафільмавання, якое выкарыстоўвалася ў тыя дні для рэгістрацыі выдадзеных кніг, і Бэна ледзь не разабраў істэрычны смех. «Гэтую кнігу я схапіў, калі клоўн загаварыў голасам Пиканинни, – падумаў ён. – Яна вырашыла, што я хачу яе ўзяць. За апошнія дваццаць пяць гадоў я ўпершыню бяру кнігу ў публічнай бібліятэцы Дерри і нават не ведаю, што гэта за кніга. З іншага боку, мне без розніцы. Проста дайце мне адсюль сысці, разумееце? Гэтага дастаткова».
  
  – Дзякуй. – Ён сунуў кнігу пад паху.
  
  – Мы заўсёды рады вас бачыць, містэр Хэнском. Вы дакладна абыйдзецеся без аспірыну?
  
  – Будзьце ўпэўнены, – адказаў ён і пасля кароткай замінкі дадаў: – Вы, выпадкам, не ведаеце, як пажывае місіс Старрет? Барбара Старрет? Яна ўзначальвала дзіцячую бібліятэку.
  
  – Яна памерла, – адказала Кэрал Дэннер. – Ужо тры гады як памерла. Інсульт, наколькі мне вядома. Паверыць цяжка. Не такі ўжо яна была старой... пяцьдзесят восем гадоў або... пяцьдзесят дзевяць. Містэр Хэнлан на дзень закрываў бібліятэку.
  
  – Ясна, – кіўнуў Бэн і адчуў, як у сэрца ўтварылася пустата. Вось што здараецца, калі вяртаешся да тых, хто ў памяці тваёй, ці як там спяваецца ў песні. Глазировка торта, салодкая, ды начынне горкая. Людзі або забыліся цябе, ці памерлі, або страцілі валасы і зубы. У некаторых выпадках ты выяўляеш, што яны страцілі і розум. Ох, як жа гэта добра – быць жывым. Прывітанне, хлопец.
  
  – Мне вельмі шкада. Вы яе любілі, так?
  
  – Усе дзеці любілі місіс Старрет, – адказаў Бэн і ў трывозе ўсвядоміў, што на вачах ўжо слёзы.
  
  – Вы...
  
  «Калі яна яшчэ раз спытае, ці ў парадку я, напэўна, я сапраўды заплачу, або закричу, або што-тое зраблю».
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік:
  
  – Баюся, мне трэба бегчы. Вялікі дзякуй, вы мне вельмі дапамаглі.
  
  – Добрага вам дня, містэр Хэнском.
  
  «Пажаданне правільнае, таму што ўвечары я памру».
  
  Ён наставіў на яе палец і рушыў праз залу да дзвярэй. Містэр Брокхилл падняў галаву, рэзка павярнуўся да яго, кінуў на яго падазроны погляд.
  
  Бэн паглядзеў на верхнюю пляцоўку вінтавой лесвіцы, якая размяшчалася злева ад падковападобнай стала. Шарык па-ранейшаму вісеў у паветры, прывязаны да парэнчаў. Толькі надпіс на ім змянілася:
  
  Я ЗАБІЎ БАРБАРУ СТАРРЕТ!
  
  КЛОЎН ПЕННИВАЙЗ
  
  Бэн адвёў вочы, адчуў, як сэрца зноў забілася ля самага горла. Выйшаў з бібліятэкі ў сонечнае святло. У суцэльным пласце аблокаў з'явіліся парывы, і цёплае травеньскае сонца прарвалася да зямлі. У яго промнях трава выглядала неверагодна зялёнай і сакавітай. Бэн адчуў, што на сэрцы ў яго палягчэла. Нібы ён пакінуў у бібліятэцы нейкую ношу, якую раней цягаў у сабе... а потым ён паглядзеў на кнігу, якую ўзяў, і зубы яго раптам пстрыкнулі з неверагоднай сілай. У руках ён трымаў «Бульдозер», кнігу Стывена Н. Мидера, адну з тых трох, з якімі выйшаў з бібліятэкі ў той дзень, калі скокнуў у Пустку, ратуючыся ад Генры Бауэрса і яго сябрукоў.
  
  І, раз ужо гаворка зайшла аб Генры, на вокладцы да гэтага часу застаўся адбітак падэшвы яго сапёрнага бота.
  
  Дрыготкай рукой, няёмка перагортваючы старонкі, ён дабраўся да задняй вокладкі. Бібліятэка перайшла на микрофильмовую сістэму кантролю выдачы кніг, ён гэта бачыў. Але ў гэтай кнізе на ўнутраным боку задняй вокладкі застаўся кішэню, у якім ляжаў фармуляр. У кожнай запоўненай радку пасля напісанай ад рукі прозвішчы наведвальніка бібліятэкі, які браў кнігу, стаяў штамп бібліятэкара з усталяванай датай вяртання. Бэн прачытаў:
  
  
  
  
  А ў апошняй запоўненай радку убачыў свае імя і прозвішча, напісаныя яго дзіцячым почыркам, з моцным націскам алоўка:
  
  Бенджамін Хэнском 9 ліпеня 1958
  
  І на фармуляры, і па ўсім задняга форзацу, і па ўсіх старонках хто-то проштамповал тлустымі чырвонымі чарніламі, якія выглядалі як кроў, адно слова: «ЗНІШЧЫЦЬ».
  
  – Божа мой, – прашаптаў Бэн. Не ведаў, што яшчэ сказаць; слова гэта цалкам і цалкам характарызавала сітуацыю, якая склалася. – Божа мой, божа мой.
  
  Ён стаяў пад прамянямі сонца, раптам задаўшыся пытаннем, а з чым жа давялося сутыкнуцца астатнім.
  
  
  
  2
  
  Эдзі Каспбрэк ловіць мяч
  
  Эдзі выйшаў з аўтобуса на куце Канзас-стрыт і Коссат-лейн. Апошняя чвэрць мілі спускалася ўніз па ўзгорку, перш чым скончыцца тупіком – абрывалася стромкім схілам, скатывающимся ў Пустку. Эдзі не меў ні найменшага паняцця, чаму вырашыў выйсці з аўтобуса менавіта тут; Коссат-лейн нічога для яго не значыла, у гэтай частцы Канзас-стрыт ніхто з яго знаёмых не жыў. Але быццам бы ён ступіў на тратуар ў патрэбным месцы. Гэта ўсё, што ён ведаў, а нічога іншага яму на той момант і не патрабавалася. Беверлі выйшла яшчэ раней, нядбайна махнуўшы рукой, на адной з прыпынкаў Ніжняй Галоўнай вуліцы. Майк на аўтамабілі з'ехаў да бібліятэкі.
  
  І цяпер, назіраючы, як маленькі і нейкі недарэчны аўтобус «Мэрсэдэс» з'язджае ўсё далей і далей ад прыпынку, Эдзі задаўся пытаннем, а што ж ён усё-такі тут робіць, стоячы на занюханном скрыжаванні занюханного гарадка ў пяцістах мілях ад Майры, якая, несумненна, трывожыцца да слёз, не ведаючы, што з ім. У гэта самае імгненне ў яго раптам закружылася галава, ён закрануў кішэні пінжака, успомніў, што пакінуў драмамин ў нумары гатэля разам з усімі іншымі лекамі. Аспірын, зрэшты, быў пры ім. Ён не выходзіў з дому без аспірыну, сапраўды гэтак жа, як не выходзіў без штаноў. Эдзі усухую праглынуў дзве таблеткі і пакрочыў па Канзас-стрыт, думаючы, што можа пайсці ў публічную бібліятэку ці хаця б павярнуць на Кастэла-авеню. Неба пачало распагоджвацца, і ў Эдзі нават мільганула думка дошагать да Заходняга Брадвея, палюбавацца старадаўнімі мясцовымі віктарыянскімі асабнякамі, якія ўзвышаліся толькі ў двух сапраўды прыгожых жылых кварталах Дерри. Падлеткам ён іншы раз так і рабіў – проста праходзіў па Заходняму Брадвеі, як бы па справе, быццам бы накіроўваючыся куды-то яшчэ. Непадалёк ад кута Уитчем-стрыт і Заходняга Брадвея стаяў дом Мюллеров, з чырвонай цэглы, з вежамі па кутах, за зялёнай загараддзю. Мюллеры трымалі садоўніка, які заўсёды падазрона глядзеў на Эдзі, пакуль той праходзіў міма.
  
  Памятаў Эдзі і дом Боўі, праз чатыры хаты ад Мюллеров, па той жа баку. Ён лічыў, што гэта адна з прычын, па якіх Грэта Боўі і Салі Мюлер былі такімі закадычными сяброўкамі ў пачатковай школе. З зялёнай дахам, таксама з вежкамі, але не з квадратным верхам, як у Мюллеров, а з пацешнымі конусамі, якія здаваліся Эдзі шутовскими каўпакамі. Летам на бакавой лужку заўсёды стаяла садовая мэбля: стол пад вялікім жоўтым парасонам, плеценыя крэслы, між двух дрэў вісеў гамак. І за домам заўсёды гулялі ў кракет. Эдзі гэта ведаў, хоць яго ніколі не запрашалі ў дом Грэты, каб згуляць у кракет. Ідучы па Заходняму Брадвеі (быццам куды-то накіроўваючыся), Эдзі часам чуў гукі удараў па шары, смех, стогны, калі чый-то шар «адлятаў у бок». Аднойчы нават убачыў Грету, са шклянкай ліманаду ў адной руцэ і крокетным малатком у іншы, стройную і неапісальна прыгожую (нават абпаленыя сонцам плечы здаваліся неапісальна прыгожымі тады дзевяцігадоваму Эдзі Каспбрэку), якая ідзе за сваім шарам, які «адляцеў у бок» – пасля ўдару отрикошетил ад дрэва, і Грэта з'явілася ў поле зроку Эдзі.
  
  Ён нават крыху закахаўся ў яе ў той дзень – у бліскучыя светлыя валасы, што падалі на плечы яе сукенкі-шортаў нябесна-сіняга колеру. Грэта агледзелася, і на імгненне ён падумаў, што яна яго ўбачыла, але аказалася, што няма: калі ён нерашуча ускінуў руку ў прывітанні, яна не памахала ў адказ, а толькі ўдарыла па шару і пабегла следам за дом. Эдзі пакрочыў далей, не крыўдуючы на пакінуты без адказу прывітанне (ён шчыра верыў, што яна яго не заўважыла) ці на тое, што яна ніколі не запрашала яго паўдзельнічаць у суботняй гульні ў кракет: з якой нагоды такі красуні, як Грэта Боўі, запрашаць такога хлапчука, як ён? Узкогрудого, астматыка, з тварам, падобным на пысу патанулы вадзяной пацукі.
  
  «Так, – думаў Эдзі, ідучы бязмэтна па Канзас-стрыт, – трэба было б мне пайсці на Заходні Брадвей, зноў глянуць на ўсе гэтыя дамы... Мюллеров, Боўі, доктара Хоула, Трэкераў...»
  
  Тут яго думкі рэзка абарваліся, таму што (спамяні рыса – ўміг з'явіцца) ён стаяў перад гаражом для грузавікоў братоў Трэкераў.
  
  – Усё яшчэ тут, – вырвалася ў Эдзі, і ён засмяяўся. – Сукін кот!
  
  Дом на Заходнім Брадвеі, які належаў братам Філу і Тоні Трекерам, перакананым халасцякам, быў, мабыць, самым прыгожым з усіх асабнякоў на гэтай вуліцы: беласнежны, з зялёнымі лужкамі, вялікімі кветнікамі (зразумела, хупава упісанымі ў ландшафт), якія квітнелі ўсю вясну і лета. Пад'язную дарожку кожную восень залівалі гудронам, таму яна заўсёды заставалася чорнай, як цёмны люстэрка, зялёная чарапіца на шматлікіх пахілах даху колерам амаль не адрознівалася ад травы лужка, і людзі часам спыняліся, каб сфатаграфаваць скляпеністыя вокны, старадаўнія і запамінальныя.
  
  «Любыя двое мужчын, якія падтрымліваюць дом у такім ідэальным стане, павінны быць гомиками», – аднойчы раздражнёна кінула маці Эдзі, але ён не адважыўся звярнуцца да яе за тлумачэннямі.
  
  Гараж для грузавікоў ўяўляў сабой поўную супрацьлегласць асабняк Трэкераў на Заходнім Брадвеі. Нізкае будынак склалі з цэглы, якія ўжо крышыліся ад старасці, а ў зямлі з цёмна-чырвоных сталі чорнымі, як сажа. Вокны пакрываў пласт бруду, за выключэннем маленькага круглага акенца ў кабінеце дыспетчара. Гэта шкло падтрымлівалася ў ідэальнай чысціні дзецьмі, якія прыходзілі сюды і да Эдзі, і пасля яго, таму што над сталом дыспетчара вісеў каляндар «Плэйбоя». Ніхто з хлопцаў не праходзіў на пляцоўку за гаражом, дзе гулялі ў бейсбол, не спыніўшыся, каб працерці шкло бейсбольнай пальчаткай і зірнуць на дзяўчыну месяца.
  
  Гараж з трох бакоў атачала пляцоўка ўкатаным жвіру. Трэйлеры, прызначаныя для паездак на вялікія адлегласці («Джымі-Піты», «Кентуорты», «Рыа»), усе з надпісамі на бартах «ТРЭКЕР БРАЗЕРС. ДЕРРИ НЬЮТАН ПРАВІДЭНС ХАРТФАРД НЬЮ-ЁРК», часам стаялі там у бязладным багацці. Здаралася, сабраныя, іншы раз – кабіны і кузава па асобнасці, застыўшы на колах або стойках.
  
  Браты стараліся не прымушаць грузавікамі пляцоўку за гаражом, таму што былі заўзятымі бейсбольнымі заўзятарамі і хацелі, каб дзеці прыходзілі сюды гуляць. Філ Трэкер сам вадзіў трэйлер, так што хлапчукі сутыкаліся з ім рэдка. Але Тоні Трэкер, мужчына са здаравеннымі біцэпсамі і вялікім пузам, вёў бухгалтэрыю і займаўся рахункамі, таму Эдзі (сам ён ніколі не гуляў – маці забіла б яго, калі б пачула, што ён гуляе ў бейсбол, бегае, глытае пыл, гэтак шкодную для яго слабых лёгкіх, рызыкуючы зламаць нагу, атрымаць страсенне мозгу ці бог ведае што яшчэ) часцяком яго бачыў. Ён быў неад'емнай дэталлю гадовага антуражу, яго голас здаваўся Эдзі такім жа атрыбутам гульні, як пазней – голас Мэла Алена 33: Тоні Трэкер, велізарны, але пры гэтым які нагадвае прывід, у белай кашулі, мерцавшей, калі спускаліся летнія прыцемкі, а светлячкі пачыналі віць у паветры карункі агеньчыкаў, крычыць: «Ты павінен паспець ўстаць пад гэты ма-ач, Рыжы, перш чым зможаш яго злавіць!.. Не отрывай вачэй ад ма-ача, Паўпінты! Ты не зможаш ударыць па гэтай чортавай хреновине, калі не будзеш на яе глядзець!.. Слізгаць, Капыт! Ты заедзеш кедамі у твар другога бейсмена, ён ніколі не зможа асаліць цябе!»
  
  Эдзі памятаў, што Трэкер нікога не клікаў па імёнах. Толькі – гэй, Рыжы, гэй, Блондзі, гэй, Акулярык, гэй, Паўпінты. І ніколі не казаў «мяч», толькі «ма-ач». І біту Тоні Трэкер заўсёды называў ясеневую тронкам: «Цябе ніколі не ўдарыць па гэтаму ма-ачу, Падкова, калі ты не будзеш як варта замахвацца ясеневую тронкам».
  
  Усміхаючыся, Эдзі падышоў крыху бліжэй... і тут жа ўсмешка прывяла. Доўгі цагляны будынак, у якім апрацоўваліся заяўкі, дзе рамантаваліся грузавікі і захоўваўся груз (толькі на кароткія тэрміны), стаяла цёмная і маўклівае. Скрозь жвір прарасла трава. Ніякіх грузавікоў на бакавых пляцоўках, толькі адзін іржавы каркас кузава.
  
  Падышоўшы яшчэ бліжэй, Эдзі ўбачыў у адным з вокнаў таблічку з надпісам «ПРАДАЕЦЦА».
  
  «Трэкеры выйшлі з гульні», – падумаў Эдзі і здзівіўся смутку, якую выклікала гэтая думка... нібы хто-то памёр. Ён парадаваўся, што не дайшоў да Заходняга Брадвея. Калі кампанія «Трэкер бразерс» магла спыніць існаванне – «Трэкер бразерс», якая, здавалася, будзе заўсёды, – што магло здарыцца з вуліцай, па якой ён так любіў шпацыраваць хлапчуком? Эдзі раптам зразумеў, што не хоча гэтага ведаць. Не хоча ўбачыць Грету Боўі з сівізною ў валасах, з располневшими сцёгнамі і задам, што адбываецца з тымі, хто шмат сядзіць, шмат есць і шмат п'е; так лепш – бяспечней – трымацца далей.
  
  «Нам усім варта было так паступіць – проста трымацца далей. Няма ў нас тут ніякіх спраў. Вяртацца туды, дзе вырас, – усё роўна што выконваць які-небудзь вар'яцкі йоговский трук, скажам, сунуць ногі ў рот. А потым праглынуць сябе так, каб нічога не засталося; зрабіць такое немагчыма, і любы разважны чалавек павінен толькі радавацца, што немагчыма... так што ж усё-такі здарылася з Тоні і Філам Трэкерамі?»
  
  Для Тоні, магчыма, усё скончылася інфарктам: ён цягаў на сабе як мінімум семдзесят пяць лішніх фунтаў тлушчу і мяса, і сэрца магло не вытрымаць. Паэтам дазволена рамантызаваныя пабітыя сэрца, Бары Вабіла спявае пра іх, і Эдзі нічога не меў супраць (яны з Майрай сабралі ўсе альбомы, запісаныя Бары Вабіла), але асабіста ён аддаваў перавагу раз у год здымаць электракардыяграму. Вядома ж, калі Тоні што і падвяло, так гэта сэрца. А Філ? Магчыма, бяда подстерегла яго на аўтастрадзе. Эдзі, які і сам зарабляў на жыццё, круцячы баранку (дакладней, раней зарабляў; цяпер толькі часам вазіў знакамітасцяў, а вялікую частку часу рулил сталом), ведаў, якія небяспекі ўтойваюць у сабе аўтастрады. Даўніна Філ мог у галалёд вылецець на сваім трэйлеры з трасы дзе-небудзь у Нью-Хэмпшыры або ў Хайнсвиллских лясах да поўначы ад Мэна. А можа, у яго трэйлера адмовілі тормазы на доўгім спуску на поўдзень ад Дерри, калі ён ехаў у Хейвен пад вясновым дажджом. Аб гэтым і аб многім іншым гаварылася ў песнях аб кіроўцах-дальнабойніка, якія хадзілі ў стетсонах і не грэбавалі падману. Руліць сталом часам самотна, але Эдзі дастаткова шмат часу прасядзеў у кіроўчым крэсле, і яго інгалятар заўсёды ездзіў разам з ім, ляжаў на прыборнай шчыце, рычаг клапана цьмяна адбівалася ў ветравым шкле (а ў бардачку кампанію ингалятору складала цэлая аптэка), і ведаў, што колер адзіноты – расплывіста-чырвоны: адлюстраванае ад мокрага асфальту святло задніх ліхтароў аўтамабіля, які едзе наперадзе цябе пад праліўным дажджом.
  
  – А час бяжыць, нам за ім не ўгнацца, – прашаптаў Эдзі Каспбрэк, не аддаючы сабе справаздачы, што кажа ўслых.
  
  Адчуваючы сябе спакойным і няшчасным (у такім стане ён, сам таго не падазраючы, знаходзіўся даволі часта), Эдзі абышоў будынак, поскрипывая па жвіры туфлямі ад «Гучы», каб зірнуць на пляцоўку, дзе ў яго дзяцінстве пастаянна гулялі ў бейсбол, у тыя далёкія часы, калі свет, здавалася, на дзевяноста адсоткаў складаўся з дзяцей.
  
  Пляцоўка не так ужо і змянілася, але аднаго погляду хапіла, каб зразумець: у бейсбол тут больш не гуляюць – у якой-то момант традыцыя памерла, па ёй адной кіраваным прычынах.
  
  У 1958 годзе ромб ўнутранага поля абмяжоўвалі не выбеленыя дарожкі, якія злучаюць базы, а вытоптанные нагамі сцяжынкі. І баз, як такіх, у іх не было, у гэтых хлапчукоў, якія гулялі тут у бейсбол (усе хлапчукі былі старэйшыя за Няўдачнікаў, хоць Эдзі памятаў, што Стэнлі Урис часам прымаў удзел у гульні; адбіваў мяч слабавата, але на вонкавым полі бегаў хутка і дэманстраваў хвацкую рэакцыю). Базамі служылі чатыры кавалка бруднай брызента, якія захоўваліся пад пагрузнай платформай доўгага цаглянага будынка, урачыста даставаліся адтуль, калі хлапчукоў набіралася на дзве каманды, і не менш урачыста вярталіся на месца, калі сгустившиеся змярканне спынялі гульню.
  
  Але цяпер Эдзі не бачыў пратаптаныя бейсбольных сцежак. Занадта ўжо шмат пустазелля прарасло праз жвір. Паўсюль блішчалі аскепкі пабітых бутэлек з-пад піва і газіроўкі; ў тыя даўнія дні ўсе аскепкі добрасумленна прыбіраліся. Што засталося нязменным, дык гэта драцяны плот у далёкім канцы пляцоўкі, вышынёй у дванаццаць футаў і іржавы, як засохлая кроў. Ён размалёўваў неба ромба.
  
  «Гэта яна, зона кругавой прабежкі», – падумаў Эдзі. Сунуўшы рукі ў кішэні, ашаломлены, ён стаяў на тым месцы, дзе дваццаць сем гадоў таму быў «дом» 34. За плот і ў Пустку. Такі ўдар па мячы яны называлі «Аўтаматам». Эдзі гучна засмяяўся і тут жа нервова азірнуўся, нібы гэта засмяяўся прывід, а не мужчына ў слаксах за шэсцьдзесят даляраў, мужчына з плоці і крыві, рэальны, як... ну, рэальны, як...
  
  «Кінь, Эрс, – быццам бы прашаптаў яму ў вуха голас Рычы. – І ты зусім не рэальны, і ў апошнія гады ржачек цябе выпадала мала, і здараліся яны рэдка. Так?»
  
  – Так, так, – ціха адказаў Эдзі і штурхнуў некалькі каменьчыкаў, якія апынуліся пад нагой.
  
  Па праўдзе кажучы, ён бачыў толькі два мяча, перелетевших праз плот у далёкім канцы пляцоўкі «Трэкер бразерс», і абодва разы па мячы біў адзін і той жа пацан – Рыгало Хаггинс. У свае дванаццаць гадоў Рыгало выглядаў камічна вялікім: ростам ўжо ў шэсць футаў і вагой, напэўна, у сто семдзесят фунтаў. Мянушку ён атрымаў за ўменне доўга і гучна рваць, атрымлівалася ў яго нешта сярэдняе паміж кваканьем жабы і стракатанне цыкады. Здаралася, рыгая, ён стукаў рукой па вуснах, і зрываюцца з іх гукі нагадвалі кліч індзейцаў.
  
  Рыгало быў здаравенным і не тоўстым, цяпер успамінаў Эдзі, але Бог, падобна, не планаваў, каб хлопчык станавіўся такім вялікім у дванаццаць гадоў; калі б Рыгало не памёр у той лета, ён мог бы дадаць у росце яшчэ шэсць цаляў, а то і больш, але мог бы і навучыцца кіраваць такім вялізным целам у свеце куды меншых па памерах людзей. «Ён нават мог, – падумаў Эдзі, – навучыцца дабрыні». Але ў дванаццаць гадоў Рыгало, нязграбны і злосны, нават вырабляў ўражанне разумова адсталага выключна з-за рэзкіх і на здзіўленне няспраўных рухаў цела. Якая там лёгкасць, уласцівая, скажам, Стэнлі! Цела здоровяка, здавалася, ніяк не размаўляла з яго мозгам, існавала ва ўласным запаволеным свеце. Эдзі ўспомніўся адзін вечар, калі мяч, адбіты бэттером, павольна ляцеў прама на Рыгало, які стаяў на знешнім полі. Ён мог злавіць гэты мяч, не сыходзячы з месца. Рыгало застыў, задраўшы галаву, ускінуўшы руку, нібы ў прывітанні, але падставіць пальчатку пад мяч так і не знайшоў час, і ён ударыў Рыгало па цемечку з гучным «бонг». Такі ж гук чуецца, калі мяч, кінуты з трэцяга паверха, падае на дах «форда». Мяч падскочыў на чатыры фута і акуратна апусціўся ў пальчатку. У аднаго небаракі, Оўэна Філіпса, «бонг» гэты выклікаў смех. Рыгало падышоў да яго і штурхнуў так моцна, што Філіпс пабег дадому, крычучы ад болю і з дзіркай у штанах. Больш ніхто не засмяяўся... хіба што пра сябе. Эдзі лічыў, што Рычы Тозиер, калі б пры гэтым прысутнічаў, напэўна, не ўтрымаўся б ад колкой рэплікі, і Рыгало хутчэй за ўсё адправіў бы яго ў бальніцу. Такую ж марудлівасць дэманстраваў Рыгало і ў «хаце». Выбіць яго не складала працы, а калі пасля яго ўдару мяч адскоквала ў зямлю, то нават самыя няўклюдныя гульцы ўнутранага поля салили яго да таго, як ён дабіраўся да першай базы. Але калі ўжо ўдар атрымліваўся, мяч ляцеў вельмі, вельмі далёка. Эдзі бачыў два мяча, якія Рыгало адправіў за плот, і абодва ўдару атрымаліся прыгожымі. Першы мяч так і не знайшлі, хоць з дзесятак хлапчукоў пералезлі праз плот і пачалі гойсаць па Пусткі.
  
  Другі адшукалі. Мяч гэты належаў іншаму шестикласснику (Эдзі не мог успомніць яго імя і прозвішча – толькі мянушка; хлапчукі звалі яго Смаркаты, таму што ён вечна хадзіў прастуджаным), і ім гулялі ў канцы вясны і ў пачатку лета 1958 года. У выніку мяч зведаў значныя змены ў параўнанні з ідэальна круглым беласнежным шарам з чырвонымі шыўкамі, якім яго дасталі з скрынкі ў краме. Ён пацёрся, яго пакрывалі зялёныя плямы ад травы і драпіны ад сотняў удараў па жвіры. Сцежкі ў адным месцы пачалі надрывацца, і Эдзі (ён бегаў за мячамі, выкатившимися за мяжу поля, калі дазваляла астма, і смакаваў кожнае нядбайнае: «Дзякуй, малы», – якім яго ўзнагароджвалі, калі ён вяртаў мяч у поле) ведаў, што хутка каму-то прыйдзецца даставаць ізастужку «Чорны кот» і абмотваць ёю мяч, каб ім маглі пагуляць яшчэ тыдзень ці крыху даўжэй.
  
  Але перш чым надышоў гэты дзень, сямікласнік з неверагодным імем Стрынгер і прозвішчам Дедэм падаў, як ён гэта называў, «з зменнай хуткасцю». Браў падачу Рыгало Хаггинс. Дакладна разлічыў час падлёту мяча (павольныя падачы падыходзілі яму як нельга лепш) і ўдарыў па видавшему віды «сполдингу» 35 Сопливого. Ашалёўка мяча тут жа адарвалася і спланавала на пляцоўку, прызямліўшыся ў некалькіх футах ад другой базы, быццам вялікая белая матылёк. Сам мяч падымаўся ўсё выйшаў і вышэй у раскошнае падсветленыя заходам неба, раскручиваясь і раскручиваясь. Хлапчукі, анямелыя ад здзіўлення, паварочвалі галовы, сочачы за палётам мяча. Эдзі памятаў, як з вуснаў Стрынгеры сарвалася: «Срань гасподняя!» – і такое глыбокая павага чулася ў яго голасе. Мяч усё ляцеў і ляцеў, яны ўсё бачылі разматывающуюся аборку, і, магчыма, яшчэ да таго, як мяч даляцеў да зямлі, ўжо ў Пусткі, шасцёра хлопчыкаў караскаліся за плот. Эдзі памятаў, як Тоні Трэкер здзіўлена рагатаў і крычаў: «Гэты мяч паляцеў бы і за стадыён «Янкіз» 36. Паляцеў бы на хрэн і за стадыён «Янкіз».
  
  Знайшоў мяч Піцер Гордан, недалёка ад ручая, які трыма тыднямі пазней члены Клуба няўдачнікаў перагарадзілі плацінай. Дыяметр яго зменшыўся да трох цаляў. Але аборка не парвалася.
  
  Па маўклівай дамоўленасці хлапчукі прынеслі рэшткі мяча Сопливого Тоні Трекеру, які агледзеў іх, не прамаўляючы ні слова, стоячы ў атачэнні таксама молчавших хлапчукоў. З боку магло здацца, што гэтая група – хлапчукі, якія акружылі высокага мужчыну з вялізным жыватом, – сабралася па якім-то рэлігійнай нагоды, скажам, пакланіцца нейкай святой рэліквіі. Рыгало Хаггинс нават не абабег базы. Проста стаяў сярод іншых, як чалавек, не вельмі-то ўсведамляе, дзе знаходзіцца і што робіць. І мяч, які працягнуў яму Тоні Трэкер, дыяметрам саступаў тэніснаму.
  
  Эдзі, з галавой пагрузіўшыся ў ўспаміны, пакрочыў праз пляцоўку, мінуў питчерскую горку (толькі горкай яна ніколі не была, хутчэй ямкой, з якой прыбралі жвір), выйшаў у зону шорт-ступня 37. Спыніўся, услухоўваючыся ў атачала яго цішыню, рушыў далей, да проволочному плота. Ён праржавелі яшчэ мацней, цяпер яго оплел нейкі гідкі уюн, але ён заставаўся на ранейшым месцы. Скрозь вочкі Эдзі бачыў адыходзячы ўніз схіл, зарослы яркай зелянінай.
  
  Пустку нават больш, чым раней, нагадвала джунглі, і ўпершыню Эдзі задаўся пытаннем: а чаму ўчастак зямлі, пакрыты гэтак буянай расліннасцю, назвалі Пусткаю? Нічога пустога не было там і ў памоўцы. Чаму не Гушчар? Чаму не Джунглі?
  
  Пустку.
  
  Нейкае змрочнае, нават злавеснае слова, але калі яно з чым-то і асацыявалася, то ніяк не з перапляценнем галінак кустоў і дрэў, якія раслі так густа, што ім даводзілася змагацца за месца пад сонцам. Перад разумовым поглядам ўзнікалі пясчаныя выдмы, якія сыходзяць да гарызонту, або шэрая раўніна саланчакі. Пустая, бясплодная зямля. Майк казаў, што яны ўсе бясплодныя, і гэта, падобна, і праўда так. Іх сямёра, і ні аднаго дзіцяці. Відавочнае парушэнне тэорыі верагоднасці, нават у эпоху планавання сям'і.
  
  Эдзі глядзеў скрозь іржавыя ромбы, чуючы далёкі рокат машын, якія праязджаюць па Канзас-стрыт, чуючы далёкае журчанне вады ўнізе. Ён бачыў, як ручай зіхаціць пад вясновым сонцам. Трысняговыя зараснікі засталіся на ранейшым месцы, толькі выглядалі хваравіта-белымі, нібы плямы грыбка на зялёным фоне. За зараснікамі відаць былі багністыя ўчасткі, якія мяжуюць з Кендускигом. Па чутках, тамтэйшая багна засмоктвала з канцамі.
  
  «Я правёў самыя шчаслівыя дні майго дзяцінства ў гэтай клаацы», – падумаў Эдзі, і па яго целе прабегла дрыготка.
  
  Ён ужо збіраўся адвярнуцца, калі погляд зачапіўся за што-то: бетонны цыліндр з металічнай вечкам, шахта морлоков, як называў іх Бэн, смеючыся, ды толькі смех гэты абмяжоўваўся вуснамі, таму што вочы заставаліся сур'ёзнымі. Калі да яго падысці, цыліндр будзе не вышэй пояса (калі ты – дзіця) і ты прачытаеш на ім адлітыя паўкругам словы: «ДЭПАРТАМЕНТ ГРАМАДСКІХ РАБОТ ДЕРРИ». А з глыбіні да цябе данясецца гудзенне: там працавалі нейкія машыны.
  
  Шахты морлоков.
  
  «Туды мы і пайшлі. У жніўні. У канцы. Спусціліся па адной з шахтаў, у каналізацыйныя тунэлі, толькі праз якое-то час яны перасталі быць тунэлямі. Яны сталі... сталі... чым?
  
  Там, унізе, яны знайшлі Патрыка Хокстеттера. Перш чым Яно забрала яго, Беверлі ўбачыла, як ён робіць што-то дрэннае. Тады яна засмяялася, але ведала – што-то дрэннае. Што-то звязанае з Генры Бауэрсом, так? Так. Думаю, так. І...»
  
  Ён рэзка павярнуўся і пакрочыў да закінутага гаражу, не жадаючы больш глядзець на раскинувшуюся унізе Пустку, злуючыся на думкі, якія лезлі ў галаву. Яму хацелася дадому, да Майры. Яму зусім не хацелася заставацца ў Дерри. Ён...
  
  – Лаві, маляўка!
  
  Эдзі азірнуўся на голас і ўбачыў, што праз плот да яго ляціць мяч. Мяч ўпаў на жвір, падскочыў. Эдзі выцягнуў руку і злавіў яго. Рэфлекторна, не думаючы, што робіць, спрытна злавіў, нават элегантна.
  
  Паглядзеў на тое, што трымае ў руцэ, і ўнутры ўсё пахаладзела і апусцілася. Калі-то гэта быў бейсбольны мяч, але цяпер засталася толькі абцягнутая аборкай сфера, таму што ашалёўку з мяча злупілі. Ён бачыў, як размотавшаяся аборка цягнецца за мячом. Яна пераплюхвалі праз плот, як нітка павуціны, і знікала ў Пусткі.
  
  «Божа, – падумаў Эдзі. – Госпадзе. Яно тут. Тут, побач са мной. ЦЯПЕР...»
  
  – Спускайся ўніз і пагуляй, Эдзі, – пачуўся голас з іншага боку плота, і Эдзі, ледзь не губляючы прытомнасць ад жаху, зразумеў, што гэта голас Рыгало Хаггинса, забітага ў тунэлях пад Дерри ў жніўні 1958 года. І тут жа з'явіўся і сам Рыгало, падымаўся па схіле да плота.
  
  На ім была паласатая бейсбольная форма «Нью-ёркскіх янкі», замазанная зялёным, з прицепившимися сее-дзе восеньскімі лісткамі. Эдзі бачыў перад сабой Рыгало, але пры гэтым і пракажонага, істота, якое ва ўсёй сваёй пачварнасці паднялося з залітай вадой магілы. Цягліцы на цяжкім твары віселі шматкамі. Адна вачніцы апусцела. Паразіты мітусіліся ў валасах. Левую пэндзаль хавала парослая мохам бейсбольная пальчатка. Гнілыя пальцы правай лезлі скрозь ромбападобныя ячэйкі заборнай сеткі, а калі страшыдла сціснула пальцы, Эдзі пачуў гідкі скрыгат, які ледзь не звёў яго з розуму.
  
  – Гэты мяч паляцеў бы і за стадыён «Янкіз», – працытаваў Рыгало Тоні Трэкера і ўхмыльнуўся. Жаба, хваравіта бледная і корчащаяся, вывалілася з яго рота і ўпала на зямлю. – Ты мяне чуеш? Паляцеў бы на хрэн і за стадыён «Янкіз». Між іншым, Эдзі, хочаш, каб цябе адсмактаць? Я зраблю гэта за дзесяцік. Чорт, я зраблю гэта бясплатна.
  
  Твар Рыгало змянілася. Желеподобный кончык носа адваліўся, адкрыўшы два воспаленно-чырвоных канала, якія Эдзі бачыў у сваіх снах. Валасы погрубели і адступілі ад скроняў, сталі бялявымі, як павуцінне. Гнілая скура на лбе лопнула, агаліўшы белую косць, пакрытую якой-то слізістай субстанцыяй, нібы затуманенная лінза пражэктара. Рыгало знік; ператварыўся ў стварэньне, якая ў свой час выпаўзла з-пад ганка дома 29 па Нейболт-стрыт.
  
  – Бобі отсосет за дзесяцік, – проворковал пракажоны і пачаў караскацца на плот. Пакідаючы кавалачкі плоці на перекрестьях дроту. Плот рыпеў і тросся пад яго цяжарам. Калі ён дакранаўся да вьюнам, яны тут жа чарнелі. – Ён зробіць гэта ў любы час. Пятнашка за перапрацоўку.
  
  Эдзі паспрабаваў закрычаць. Але ў яго вырваўся толькі сухі, бязмоўныя піск. Лёгкія нібы ператварыліся ў самыя старажытныя ў свеце акарын 38. Ён паглядзеў на мяч, які трымаў у руцэ, і раптам гэты мяч пачаў пацець крывёю. Кроплі падалі на жвір і пачкали туфлі Эдзі.
  
  Ён адкінуў мяч і, хістаючыся, адступіў на два крокі. Вочы вылезлі з арбіт, Эдзі выціраў рукі аб кашулю. Пракажоны дабраўся да вяршыні плота. Галава жудаснай формы, якая нагадвае разадзьмуты хэллоуиновский ліхтар з гарбуза, пагойдвалася на фоне неба. Вываліўся язык, даўжынёй у чатыры фута, можа – у шэсць. Ён спускаўся ўніз па плота, нібы змяя, якая выпаўзла з рота пракажонага.
  
  Толькі што пракажоны вісеў на плоце... а ў наступную секунду знік.
  
  Не растаў у паветры, як прывід у кіно; проста знік з гэтага свету. А Эдзі пачуў гук, які пацвердзіў, што пракажоны прывідам не быў: быццам корак вылету з бутэлькі шампанскага. Гук паветра, рванувшегося запаўняць аб'ём, раней запоўнены целам пракажонага.
  
  Эдзі павярнуўся і пабег, але не паспеў прабегчы і дзесяці футаў, як чатыры якіх-небудзь прадмета або істоты вылецелі з ценю, якая пануе пад пагрузнай платформай ля закінутага гаражу. Эдзі падумаў, што гэта лятучыя мышы, і закрычаў, закрыў галаву рукамі... Потым ён убачыў, што гэта квадраты брызента – тыя самыя квадраты брызента, якія выкарыстоўваліся як базы, калі на пляцоўцы гулялі ў бейсбол вялікія хлопцы.
  
  Яны кружылі і кружылі ў застылым паветры, і Эдзі давялося прыгнуцца, каб пазбегнуць сустрэчы з адным з іх. А потым усе яны адначасова прызямліліся на звыклых месцах, узняўшы воблачка пылу: «дом», першая база, другая, трэцяя.
  
  Хапаючы ротам паветра, які ніяк не жадаў праходзіць у лёгкія, Эдзі прабег міма «дома», яго вусны расцягнуліся, твар побелело, як сметанковы сыр.
  
  ХРЯСТЬ! Гук біты, якая ўдарыла па фантомному мячы. А потым...
  
  Эдзі спыніўся, ногі адмаўляліся яму служыць, з вуснаў сарваўся стогн.
  
  Зямля вспучивалась па лініі, якая злучае «дом» з першай базай, нібы гіганцкі крот хутка прарываў тунэль ля самай паверхні зямлі. Жвір каціўся ў абодва бакі. А той, хто капаў зямлю, дабраўся да базы, і кавалак брызента узляцеў у паветра. Брызент падымаўся так рэзка і хутка, што выдаваў шархоткі гук, падобны з тым, які можна пачуць, калі чысцільшчык абутку энергічна апрацоўвае туфель адразу двума шчоткамі. Зямля пачала успушваецца паміж першай і другой базамі, усё хутчэй і хутчэй. Квадрат брызента на другі базе узляцеў з тым жа шуршанием, і ледзь паспеў апусціцца на сваё ранейшае месца, як нябачны землякоп ўжо дасягнуў трэцяй базы і накіраваўся да «дому».
  
  Чацвёрты кавалак брызента таксама падняўся ў паветра, і тут жа землякоп выскачыў на свет божы, быццам чорт з табакеркі. Эдзі ўбачыў, што гэта Тоні Трэкер, ад асобы якога засталіся месцамі прыліплыя да чэрапе счарнелыя кавалкі плоці, а белая кашуля ператварылася ў лахманы. Ён вылез з зямлі ў «доме», па пояс, хістаючыся з боку ў бок, як які-то гратэскавы чарвяк.
  
  – Не важна, як моцна ты будзеш трымацца за гэты ясенева тронак, – казаў Тоні Трэкер хрыплым, скрыпучым голасам. Зубы выпирали з рота ў вар'яцкай усмешцы. – Не важна, Астматык! Мы дабяромся да цябе. Да цябе і тваіх сяброў. Мы атрымаем МА-АЧ!
  
  Эдзі закрычаў, адхіснуўся. Яму на плячо легла рука. Ён адхіснуўся. Хватка на імгненне ўзмацнілася, потым рука адпусціла яго плячо. Ён павярнуўся. Перад ім стаяла Грэта Боўі. Мёртвая. Палову твару як не бывала; чарвякі мітусіліся ў пакінутым чырвоным мясе. У руцэ яна трымала зялёны паветраны шарык.
  
  – Аўтамабільная аварыя, – патлумачыла вядомая частка рота і расцягнулася ва ўсмешцы. Суправаджалася ўсмешка жудасным скрыпам, і Эдзі ўбачыў сухажыллі, якія рухаюцца, як папружкі. – У васемнаццаць гадоў, Эдзі. Я выпіла і закинулась «чырвонай птушачкай» 39. Твае сябры тут, Эдзі.
  
  Эдзі падаўся назад, выставіўшы перад сабой рукі. Грэта ішла следам. Кроў, выплеснувшаяся ёй на ногі, засохла доўгімі палосамі. На Грэтэ былі туфлі без заднікам.
  
  І тут у яе за спіной ён убачыў яшчэ адно страшыдла: Патрык Хокстеттер плёўся да яго праз знешняе поле. Таксама ў форме «Нью-ёркскіх янкі».
  
  Эдзі пабег. Грэта схапіла яго, парвала кашулю, выплюхнула нейкую жудасную вадкасць яму за каўнер. Тоні Трэкер вылазіў з праведзенай ім дзіркі ў зямлі. Шатающийся Патрык Хокстеттер, ледзь цягнучы ногі, цягнуўся да яго. Эдзі пабег, не ведаючы, адкуль возьмецца неабходны для бегу паветра, але ўсё роўна пабег. І на бягу ўбачыў словы, выплывшие прама перад ім, словы, напісаныя на зялёным шарыку, які трымала Грэта Боўі:
  
  ЛЕКІ АД АСТМЫ ВЫКЛІКАЕ РАК ЛЁГКІХ!
  
  НАЙЛЕПШЫЯ ПАЖАДАННІ АД «АПТЭЧНАГА КРАМЫ НА ЦЭНТРАЛЬНАЙ»
  
  Эдзі бег. Бег і бег і ў якой-то момант паваліўся без пачуццяў каля Маккэррон-парк. Якія-то хлапчукі ўбачылі яго і абышлі бокам, таму што выглядаў ён як алкаголік, ад якога можна падхапіць якую-небудзь хваробу, або нават як забойца. Яны ўжо сабраліся паведаміць пра яго ў паліцыю, але ўсё-такі не сталі.
  
  
  
  3
  
  Бев Рогі наносіць візіт
  
  Беверлі рассеяна шагала па галоўнай вуліцы ад «Таун-хаўса», куды забегла, каб пераапрануцца ў сінія джынсы і ярка-жоўтую блузку. Яна не думала аб тым, куды ідзе. Думала вось аб чым:
  
  Валасы твае —
  
  Гарачыя вуглі зімой.
  
  Хачу ў іх згарэць.
  
  Яна схавала атрыманую паштоўку ў ніжнім скрыні камоды, пад стосам бялізны. Яе маці, напэўна, паштоўку бачыла, але гэта значэння не мела. Самае галоўнае – бацька ў гэты скрыню ніколі не зазіраў. Калі б ён знайшоў паштоўку, то паглядзеў бы на яе яркімі, амаль што прыязнымі вачыма, погляд якіх парализовывал яе, і спытаў бы самым прыязным тонам: «Ты рабіла што-нешта такое, чаго табе рабіць не варта было, Бев? Ты што-то рабіла з нейкім хлопчыкам?» І адкажы яна «так», або адкажы яна «не», рушыў услед бы хуткі ўдар, такі хуткі і моцны, што спачатку яна б нават не адчула болю – праходзіла некалькі секунд, перш чым пустата ў месцы ўдару знікала і яе запаўняла боль. А потым голас бацькі, такі ж прыязны, дадаў бы: «Беверлі, часам ты мяне трывожыш. Вельмі трывожыш. Ты павінна пасталець. Ці гэта не так?»
  
  Яе бацька да гэтага часу мог жыць у кінгстан на тэмзе. Жыў тут, калі ў апошні раз даў аб сабе ведаць, але гэта адбылося... колькі прайшло гадоў? Дзесяць? Задоўга да таго, як яна выйшла за Тома. Яна атрымала ад яго паштоўку, не прасценькую паштовую паштоўку, як з вершам, а каляровую, з выявай агіднай пластмасавай статуі Падлогі Баньян, якая высілася перад Гарадскім цэнтрам. Статую паставілі ў пяцідзесятых гадах, яна стала адным з сімвалаў яе дзяцінства, але паштоўка бацькі не выклікала ў яе ні настальгіі, ні ўспамінаў; з тым жа поспехам ён мог даслаць паштоўку з «Брамай на Захад» ў Сэнт-Луісе або мостам «Залатыя вароты» ў Сан-Францыска.
  
  «Спадзяюся, справы ў цябе ідуць добра і ты ў поўным здароўі, – напісаў ён. – Спадзяюся, ты прышлеш мне што-небудзь, калі зможаш, таму што маю я крыху. Я люблю цябе, Бевви. Тата».
  
  Ён сапраўды любіў яе, і якім-то чынам, лічыла яна, з-за яго любові яна па вушы втюрилась ў Біла Денбро тым доўгім летам 1958 года: таму што з усіх хлапчукоў менавіта Біл дэманстраваў сілу, якую яна потым закахалася-куча з бацькам... але пры гэтым зусім іншую сілу – тую, што прыслухоўвалася да меркавання іншых. Па вачах і учынкаў Біла яна бачыла: ён не верыць, што «неспакой» за блізкіх, якое не пакідала бацькі – адзіная прычына, якая апраўдвае прымяненне сілы... нібы людзі – хатнія ўлюбёнцы, якіх трэба песціць і караць.
  
  Як бы тое ні было, да канца іх першай сустрэчы поўным складам у ліпені таго года, сустрэчы, на якой Біл, не прыкладаючы да таго намаганняў, стаў іх безумоўным лідэрам, яна вар'яцка любіла яго. І назваць яе пачуццё звычайнай закаханасцю школьніцы – усё роўна што назваць «ролс-ройс» транспартным сродкам з чатырма коламі, чым-то накшталт вазы для перавозкі сена. Яна не чырванела, калі бачыла яго, абыходзілася і без визгливого смеху, не пісала яго імя на дрэвах мелам або чарніламі на Мосце Пацалункаў. Проста ўвесь час жыла з яго чынам у сэрцы, адчуваючы салодкую, пакутлівую душэўную боль. Яна б памерла дзеля яго.
  
  І цалкам натуральна, яна лічыла, што ёй хацелася верыць, быццам менавіта Біл даслаў гэта любоўны верш... але яна ніколі не заходзіла так далёка, каб сапраўды сябе ў гэтым пераканаць. І потым... у якой-то момант... хіба аўтар не адкрыўся ёй? Так, Бэн ёй усё сказаў (але цяпер не ўспомніла б, нават калі б ад гэтага залежала яе жыццё, калі і пры якіх абставінах ён сказаў ёй пра гэта ўслых), і хоць сваю любоў да яе ён хаваў амаль гэтак жа добра, як яна – любоў да Білу,
  
  (але ты сказала яму, Бевви, ты сказала яму, што любіш)
  
  любоў гэтая не выклікала б сумненняў у любога ўважлівага (і добрага) чалавека: яна выяўлялася ў тым, як старанна ён захоўваў з ёй дыстанцыю, у тым, як змянялася яго дыханне, калі яна тычылася яго пэндзля або перадплечча, у тым, як ён апранаўся, ведаючы, што ўбачыць яе. Мілы, далікатны, тоўсты Бэн.
  
  Як-то ён разбурыўся, гэты складаны доподростковый трохкутнік, але як менавіта, яна па-ранейшаму ўспомніць не магла. Сярод шмат чаго іншага. Здаецца, Бэн прызнаўся, што напісаў і адаслаў ёй нешта маленькае любоўны верш. Здаецца, яна прызналася Білу ў сваёй любові і паабяцала любіць яго вечна. І якім-то чынам два гэтыя прызнання дапамаглі выратаваць іх усіх... ці не дапамаглі? Яна не памятала. Гэтыя ўспаміны (або ўспаміны аб ўспамінах, так, мабыць, правільней) здаваліся вяршынямі выспаў, дакладней, выступамі аднаго каралавага рыфа, які ўздымаецца над вадой, не асобныя, а злучаныя на глыбіні разам. І аднак, калі яна спрабавала нырнуць, каб убачыць астатняе, перад разумовым поглядам узнікаў нейкі шалёны вобраз: шпакі, якія кожную вясну вярталіся ў Новую Англію, якія сядзяць на тэлефонных правадах, на дрэвах, на дахах дамоў, ссорящиеся з-за месцы і напаўняюць паветра канца сакавіка пранізлівымі крыкамі. Вобраз гэты зноў і зноў прыходзіў да яе, чужы і трывожыць, як моцны прамень радыёмаяка, забіваючы сігнал, які ты сапраўды хочаш злавіць.
  
  Беверлі выпрабавала шок, усвядоміўшы, што стаіць перад пральні самаабслугоўвання «Клін-Клоўз», куды яна, Стэн Урис, Бэн і Эдзі аднеслі анучы ў той дзень у канцы чэрвеня: анучы, запэцканыя крывёй, якую маглі бачыць толькі яны. Ўбачыла, што вокны ў высмаглай мыльнай пене, а на дзверы вісіць таблічка з надпісам ад рукі: «ПРАДАЕЦЦА УЛАДАЛЬНІКАМ». Знайшоўшы ўчастак, свабодны ад пены, Беверлі зазірнула ў пральню. Ўбачыла пустое памяшканне з больш светлымі квадратамі на брудных жоўтых сценах: там стаялі пральныя машыны.
  
  «Я іду дадому», – у жаху падумала яна, але ўсё роўна працягнула шлях.
  
  Гэты раён не моцна змяніўся. Спілавалі яшчэ некалькі дрэў, магчыма, вязаў, здзіўленых хваробай. Дома сталі больш абшарпанымі; пабітыя вокны сустракаліся часцей, чым у яе дзяцінстве. Некаторыя дзіркі зачынілі кардонам, іншыя – няма.
  
  І неўзабаве яна стаяла перад шматкватэрным домам нумар 127 па Ніжняй Галоўнай вуліцы. Нікуды за гады яе шматгадовага адсутнасці ён не дзеўся. Аблупленая белая фарба, якую яна памятала, стала аблупленай шакаладна-карычневай фарбай, але ў тым, што гэта дом, дзе яна жыла, сумнявацца не даводзілася. Гэта акно іх кухні, а той – яе спальні.
  
  («Джым Дойон, сыдзі з той дарогі! Сыдзі неадкладна, ці ты хочаш, каб цябе збіла машына і ты памёр?»)
  
  Беверлі пробрала дрыжыкі, яна скрыжавала рукі на грудзях, абхапіўшы локці далонямі.
  
  Бацька мог яшчэ жыць тут; так, мог. Ён пераехаў б толькі ў выпадку крайняй неабходнасці. «Проста падыдзі да пад'езда, Беверлі. Паглядзі на паштовыя скрыні. Тры скрыні на тры кватэры. І калі на адным прозвішча «МАРШ», ты зможаш націснуць званок, і вельмі хутка пачуецца шоргат пантофляў у калідоры, дзверы адкрыецца, і ты ўбачыш яго, мужчыну, сперма якога зрабіла цябе рудавалосай і леўшуном і дала табе здольнасць маляваць... памятаеш, як ён раней маляваў? Ён мог намаляваць усё, што хацеў. Калі ў яго ўзнікала такое жаданне. Але ўзнікала яно нячаста. Думаю, у яго было занадта шмат падставаў для трывогі. А калі ўсё-ткі ўзнікала, ты гадзінамі сядзела і назірала, пакуль ён маляваў катоў, і сабак, і коней, і кароў з «Му-у» ў людзей падымаецца ад морды бурбалках. Ты смяялася, і ён смяяўся, а потым казаў: «Цяпер ты, Бевви», – і калі ты брала ручку, ён накіроўваў тваю руку, і ты бачыла, як з-пад тваіх пальцаў з'яўлялася карова, ці котка, або усмешлівы чалавечак, тады як ты ўдыхала пах яго «Меннен скін брейсер» і цяпло яго скуры. Давай, Беверлі. Націсні кнопку званка. Ён адкрые дзверы, і ён будзе старым, з тварам, глыбока прорезанным маршчынамі, а зубы, тыя, што засталіся, будуць жоўтымі, і ён паглядзіць на цябе і скажа: «Ды гэта ж Бевви, Бевви прыехала дадому, каб пабачыцца са старым бацькам, заходзь, Бевви, я так рады цябе бачыць, я так рады, таму што ты трывожыш мяне, Бевви, ты моцна мяне ТРЫВОЖЫШ».
  
  Яна павольна пайшла па дарожцы, і пустазелле, якія выраслі паміж бетоннымі плітамі, чапляліся за калашыны яе джынсаў. Яна ўглядалася ў вокны першага паверха, але ўсе іх шчыльна фіранкі. Паглядзела на паштовыя скрыні. Трэці паверх – «СТАРК-УИЗЕР». Другі паверх – «БЕРК». Першы паверх (у яе перахапіла дыханне) – «МАРШ».
  
  «Але я не пазваню. Я не хачу яго бачыць. Я не націсну кнопку гэтага званка».
  
  Вось яно, цвёрдае рашэнне, нарэшце-то! Рашэнне, якое служыла пачаткам паўнакроўным і карыснай жыцця цвёрдых рашэнняў! Па дарожцы яна выйшла на тратуар! Накіравалася назад да цэнтру горада! Вярнулася ў гатэль «Таун-хаўс»! Сабрала рэчы! Выклікала таксі! Паляцела! Загадала Таго вымятацца! Зажыла паспяхова! Памерла шчаслівай!
  
  Яна націснула кнопку званка.
  
  Пачула знаёмае пабразгванне у гасцінай – пабразгванне, якое заўсёды ўспрымала як нейкі кітайскае імя: Чинг-Чэнг! Цішыня. Няма адказу. Яна переминалась на ганку з нагі на нагу, раптам паўстала жаданне справіць малую патрэбу.
  
  «Нікога няма дома, – з палёгкай падумала яна. – Цяпер я магу ісці».
  
  Замест гэтага патэлефанавала зноў: Чинг-Чэнг! Няма адказу. Падумала аб выдатным коротеньком вершы Бэна і паспрабавала ў дакладнасці ўспомніць, дзе і як ён прызнаўся ў аўтарстве і чаму, на кароткае імгненне яна звязала гэта прызнанне са сваёй першай менструацыяй. Яна пачала менструировать у адзінаццаць гадоў? Вядома ж, няма, хоць яе грудзей «праклюнуліся» ў сярэдзіне зімы. Так чаму?.. Але тут, раздзіраючы ход думак, у яе ў галаве паўстала карціна тысяч шпакоў на тэлефонных правадах і дахах, галдящих ў гэты белы вясновы дзень.
  
  «Цяпер я пайду. Я патэлефанавала двойчы; гэтага дастаткова».
  
  Але яна патэлефанавала яшчэ раз.
  
  Чинг-Чэнг!
  
  Цяпер яна пачула, як хто-то набліжаўся да дзвярэй, і гукі гэтыя ніколькі яе не здзівілі: стомлены шэпт старых шлапакі. Беверлі таропка агледзелася і вельмі, вельмі блізка падышла да таго, каб даць дзёру. Яна паспела б дабегчы па бетоннай дарожцы да кута і схавацца, каб бацька падумаў: ніхто да яго не прыходзіў, проста хлапчукі песцяцца. «Гэй, містэр, прынц Альберт у вашым прыбіральні?..»
  
  Беверлі рэзка выдыхнула, і ёй давялося сціснуць горла, таму што з вуснаў ледзь не сарваўся смех палёгкі. Дзверы адкрыў зусім не яе бацька. На парозе стаяла і запытальна глядзела на яе высокая жанчына гадоў пад восемдзесят. З раскошнымі валасамі, па большай частцы срэбнымі, але сее-дзе колеру чыстага золата. За шклом ачкоў без аправы Беверлі ўбачыла вочы, сінія, як вада фіёрдаў, з берагоў якіх, хутчэй за ўсё, і прыбылі ў Амерыку продкі гэтай жанчыны. Яна была ў сукенцы з пурпурнога муарового шоўку, не новым, але прыстойным. Маршчыністы твар свяціўся дабрынёй.
  
  – Так, міс?
  
  – Прабачце. – Жаданне смяяцца знікла так жа хутка, як і прыйшло. Яна заўважыла камею на шыі старой. Амаль, напэўна, слановая костка, акружаная палоскай золата, тонкай, ледзь бачнай. – Я, напэўна, націснула не тую кнопку («Ці спецыяльна патэлефанавала ў чужой званок», – прашаптаў ўнутраны голас). – Я хацела патэлефанаваць Маршу.
  
  – Маршу? – Маршчыны на лбе старой паглыбіліся.
  
  – Ды, бачыце...
  
  – Марш у гэтым доме не жыве.
  
  – Але...
  
  – Калі толькі... вы кажаце пра Элвіна Маршу, так?
  
  – Так! – усклікнула Беверлі. – Пра майго бацькі!
  
  Рука старой паднялася да камее, дакранулася да яе. Яна больш пільна ўгледзелася ў Беверлі, з-за чаго тая адчула сябе зусім юнай, нібы прынесла скрынку з печывам, якое пяклі герлскауты, або рэкламны лісток, скажам, з просьбай падтрымаць школьную каманду «Тыграў Дерри». А потым старая ўсміхнулася... па-добраму, але пры гэтым і сумна.
  
  – Павінна быць, вы даўно страцілі з ім сувязь. Мне не хочацца прыносіць благую вестку, я для вас зусім незнаёмы чалавек, але ваш бацька ўжо пяць гадоў як памёр.
  
  – Але... на званку... – Яна паглядзела зноў, і з вуснаў сарваўся нейкі дзіўны гук здзіўлення, выдатны ад смешка. Хвалюючыся, падсвядома ніколькі не сумняваючыся, што бацька па-ранейшаму жыве ў іх кватэры, яна прыняла «КЕРШ» за «МАРШ».
  
  – Вы – місіс Керш? – спытала яна. Вестку аб смерці бацькі ўзрушыла яе, але пры гэтым яна адчувала сябе круглай дурніцай з-за дапушчанай памылкі: жанчына магла прыняць яе за полуграмотную.
  
  – Місіс Керш, – адказала старая.
  
  – Калі Вы ведалі майго бацьку?
  
  – Практычна няма. – Голасам яна нагадвала Еду з фільма «Імперыя наносіць зваротны ўдар», і Беверлі зноў захацелася засмяяцца. Калі яшчэ яе настрой так хутка змянялася? Па праўдзе кажучы, яна не магла гэтага ўспомніць... але баялася, што ўспомніць, і вельмі нават хутка. – Ён жыў у гэтай кватэры да мяне. Мы бачыліся – ён з'язджаў, я заязджала – на працягу некалькіх дзён. Ён пераехаў на Ревард-лейн. Вы ведаеце, дзе гэта?
  
  – Так, – кіўнула Беверлі. Ревард-лейн адыходзіла ад Ніжняй Галоўнай вуліцы ў чатырох кварталах бліжэй да адміністрацыйнай мяжы Дерри, там шматкватэрныя дамы былі меншых памераў і больш абшарпаныя.
  
  – Часам я сутыкалася з ім у «Кастэла-авеню-маркет», – працягнула місіс Керш, – і ў пральні самаабслугоўвання, да таго як яна зачынілася. Час ад часу мы перакідваліся парай слоў. Мы... дзяўчынка, вы такая бледная. Прайдзіце ў дом і дазвольце мне пачаставаць вас гарбатай.
  
  – Не, я не магу, – ледзь не шэптам адказала Беверлі, але адчувала, што збялела, нібы запацелыя шкло, праз якое нічога не разглядишь. І так, яна не адмовілася б ад гарбаты, і ад крэсла, седзячы на якім і выпіла б гэты чай.
  
  – Вы можаце і пройдзеце, – мякка запярэчыла місіс Керш. – Гэта самае меншае, чым я магу кампенсаваць вам сумную вестку, якую паведаміла.
  
  І перш чым Беверлі паспела запратэставаць, яна выявіла, што яе ўжо вядуць па полутемному пад'езда ў ранейшую кватэру, якая быццам бы стала менш памерам, але не выклікала адмоўных эмоцый, магчыма таму, што ў ёй усё змянілася. Месца пластыкавага стала з ружовым верхам і приставленных да яго трох крэслаў заняў маленькі круглы стол, крыху больш приставного століка, з штучнымі кветкамі ў керамічнай вазе. Замест старэнькага халадзільніка «Келвинатор» з круглым кампрэсарам на верхняй вечку (бацька пастаянна яго папраўляў) яна ўбачыла «Фриджидейр» колеру медзі. Над маленькай і вызначана эканамічнай плітой мацавалася мікрахвалеўка «Амана радар рэндж». На вокнах віселі сінія фіранкі, за вокнамі стаялі кветкавыя скрыні. Лінолеўм, настеленный перш, злупілі, адкрыўшы арыгінальны драўляны падлогу. Шматкроць навощенный, ён цьмяна поблескивал.
  
  Місіс Керш – яна ўжо паставіла на пліту чайнік – павярнулася да Беверлі:
  
  – Вы тут выраслі?
  
  – Так, – адказала Беверлі. – Але цяпер усё па-іншаму... акуратна... утульна... ўзрушаюча!
  
  – Якая вы добрая. – І ад асляпляльнай ўсмешкі місіс Керш разам памаладзела. – У мяне ёсць трохі грошай, ці бачыце. Трохі, але з пенсіяй па старасці мне цалкам хапае. Вырасла я ў Швецыі. У гэтую краіну прыехала ў 1920-м, чатырнаццацігадовай дзяўчынкай без гроша ў кішэні... а гэта лепшы спосаб даведацца цану грошах, вы згодныя?
  
  – Так, – кіўнула Бев.
  
  – Я працавала ў шпіталі, – працягнула місіс Керш. – Шмат гадоў – з дваццаць пятага года я там працавала. Дарасла да пасады старэйшай сястры-гаспадыні. Усе ключы былі ў мяне. Мой муж вельмі ўдала інвеставаў нашы грошы. А цяпер я прыбыла ў ціхую гавань. Прайдзіцеся па кватэры, міс, пакуль закіпае вада.
  
  – Не, я не магу...
  
  – Калі ласка... я па-ранейшаму адчуваю сябе вінаватай. Прайдзіцеся, калі хочаце!
  
  І яна прайшлася. Спальня яе бацькоў цяпер стала спальняй місіс Керш, і розніца кідалася ў вочы. Выглядала пакой святлей і прасторней. Вялікі камода з кедра, з выразанымі ініцыяламі «РГ», здавалася, напаўняў паветра водарам смалы. Велізарная пикейное покрыва ляжала на ложку. З выявай жанчын, якія нясуць ваду, хлопчыкаў, погоняющих кароў, мужчын, скирдующих сена. Выдатнае покрыва.
  
  Яе спальня стала швейнай пакоем. Чорная швейная машынка «Зінгер» стаяла на металічным століку пад двума яркімі лямпамі «Тэнзар». Адну сцяну ўпрыгожвала выява Ісуса, іншую – фатаграфія Джона Ф. Кэнэдзі. Прыгожая горка стаяла пад фатаграфіяй Кэнэдзі – заставленная кнігамі, а не фарфорам, але глядзелася ад гэтага ані не горш.
  
  Нарэшце, Беверлі дабралася да ваннай.
  
  Яе вытрымалі ў ружовым колеры, але такога прыемнага воку адцення, што яна не здавалася вульгарнай. Усю сантэхніку памянялі, і тым не менш да ракавіне Беверлі набліжалася з асцярогай, адчуваючы, як захопліваюць яе ўспаміны аб даўнім кашмары: баялася, што завітае ў чорнае, без вечка, зліўную адтуліну, пачуе шэпт, а потым кроў...
  
  Беверлі нахілілася над ракавінай, злавіўшы ў люстэрку адлюстраванне свайго бледнага твару і цёмных вачэй, а потым ўтаропілася ў зліўную адтуліну, чакаючы галасы, смех, стогны, кроў.
  
  Як доўга яна магла б прастаяць там, сагнуўшыся над ракавінай, чакаючы таго ж, што адбылося дваццаць сем гадоў таму, Беверлі не ведала; адарвацца ад ракавіны яе прымусіў толькі голас місіс Керш:
  
  – Чай, міс!
  
  Яна адскочыла, вырваўшыся з путаў самогипноза, рэтыраваліся з ваннай. Калі ў гэтай ракавіне і была чорная магія, цяпер яна сышла... ці не прачнулася.
  
  – Ой, ну навошта ўсё гэта!
  
  Місіс Керш, усміхаючыся, радасна паглядзела на яе.
  
  – Міс, калі б вы ведалі, як рэдка цяпер хто-небудзь заходзіць у госці, то не сталі б так казаць. Ды я стаўлю на стол значна больш для мужчыны з «Бангоре гідра», які прыходзіць, каб зняць паказанні лічыльніка! Маімі стараннямі ён таўсцее!
  
  Парцалянавыя кубкі і сподкі стаялі на круглым стале, белыя, з сіняй аблямоўкай. На талерцы ляжалі маленькія пірожныя і лустачкі торта. Над заварочным чайнікам, што дымился паркам побач з прысмакамі, падымаўся прыемны водар. Усміхнуўшыся, Бев падумала, што не хапае толькі мініяцюрных сэндвічаў са зрэзанай скарыначкай: тетисандвичей, так яна іх называла, заўсёды ў адно слова. Тетисандвичи бывалі трох відаў: са сметанковым сырам і алівамі, з кресс-салатай і з яечным салатай.
  
  – Прысядзьце, – прапанавала місіс Керш. – Прысядзьце, міс, і я налью вам чай.
  
  – Я – не міс. – І Беверлі падняла левую руку, каб паказаць заручальны пярсцёнак.
  
  Місіс Керш ўсміхнулася і ўзмахнула рукой: якое глупства, казаў гэты жэст.
  
  – Я ўсіх прыгожых маладых жанчын называю «міс». Па звычцы. Не крыўдуйце.
  
  – Я не крыўдую, – адказала Беверлі, але па нейкай прычыне ёй раптам стала крышачку не па сабе: што-то ва ўсмешцы старой здалося ёй... якім? Непрыемным? Фальшывым? Падступным? Але гэта ж недарэчна, так?
  
  – Мне падабаецца, як вы тут усё перарабілі.
  
  – Праўда? – Місіс Керш налівала гарбату. Цёмны, каламутны. Беверлі вызначана не хацела яго піць... і раптам у яе паўсталі сумневы, а хацелася ці ёй ўвогуле тут знаходзіцца.
  
  «Пад дзвярным званком было напісана «МАРШ», – раптам прашаптаў ўнутраны голас, і Беверлі спалохалася.
  
  Місіс Керш перадала ёй поўную кубак.
  
  – Дзякую вас. – Беверлі зноў паглядзела на чай. Так, мутнаваты, але водар выдатны. Яна зрабіла маленькі глыток. І смак цудоўны. «Хопіць шарахацца ад ценю», – сказала яна сабе. – Гэты кедравы камода такі прыгожы.
  
  – Антыкварная рэч, гэты камода, – адказала місіс Керш і засмяялася. Беверлі заўважыла, што старая захавала прыгажосць ва ўсім, акрамя аднаго – такое часта сустракалася ў паўночных краях. Зубы ў яе былі вельмі дрэнныя, моцныя, але ўсё роўна дрэнныя. Жоўтыя, і пярэднія два налезали адзін на аднаго. А іклы здаваліся такімі доўгімі, амаль біўнямі.
  
  «Але яны былі белымі... яна ўсміхнулася, калі адчыніла дзверы, і ты падумала, якія белыя ў яе зубы».
  
  Раптам Беверлі не на жарт спалохалася. Раптам ёй захацелася – спатрэбілася – прыбрацца адсюль.
  
  – Вельмі старая, ды! – усклікнула місіс Керш, і выпіла сваю кубак у адзін прысест, з нечаканым, шакавальным чмяканнем. Ўсміхнулася Беверлі – ўсьміхнулася ёй – і Беверлі заўважыла, што вочы старой таксама змяніліся. Вавёркі пажоўклі, пайшлі чырвонымі пражылкамі. Валасы сталі танчэй, каса звузілася, срэбра, перемежаемое залатымі пасмамі, знікла, саступіўшы месца цьмянай шэрасці.
  
  – Вельмі старая, – паўтарыла місіс Керш над пусты кубкам, гарэзна гледзячы на Беверлі гэтымі жоўклымі вачыма. Тырчаць зубы зноў падаліся ў агіднай, амаль што пажадлівай усмешцы. – З дома са мной ён прыбыў. На ім выразаны манаграма «РГ». Вы заўважылі?
  
  – Ды. – Уласны голас данёсся аднекуль здалёку, а частка розуму верашчала: «Калі яна не ведае, што ты заўважыла усе гэтыя змены, можа, ты выкруцішся. Калі яна не ведае, не бачыць...»
  
  – Мой бацька. – Слова гэта яна вымавіла, як «отьец», і Беверлі ўбачыла, што змянілася і сукенка. Стала слою, зашелушилось чорным. Камея ператварылася ў чэрап з адвіслай сківіцай. – Яго звалі Роберт Грэй, але ён больш вядомы як Боб Грэй, больш вядомы як Пеннивайз, Танцуючы клоўн. Хоць і гэта не яго імя. Але ён любіў пажартаваць, мой отьец.
  
  Яна зноў засмяялася. Некаторыя зубы пачарнелі, як і сукенка. Маршчыны на скуры паглыбіліся. Сама скура, раней малочна-ружовая, стала балюча-жоўтай. Пальцы ператварыліся ў кіпцюры. Яна ўсьміхнулася Беверлі.
  
  – З'ешце што-небудзь, дарагая. – Голас падняўся на падлогу-актавы, але ў ім дадалося скрипучести, і цяпер ён гучаў, як дзверцы склепа, поворачивающаяся на завесах, забітых сырой зямлёй.
  
  – Не, дзякую вам, – пачула Беверлі фразу, якую яе рот сказаў высокім голасам дзіцяці, спяшаецца дадому. Словы гэтыя, падобна, нарадзіліся не ў яе мозгу; яны сарваліся з вуснаў, а потым ім давялося пранікнуць у вушы, каб яна даведалася пра тое, што сказала.
  
  – Няма? – перапытала ведзьма і зноў ўсьміхнулася.
  
  Яе кіпцюры шкрэблі па талерцы. Яна пачала абедзвюма рукамі запіхваць у рот пірожныя з мелассой і глазураваныя лустачкі торта. Жудасныя зубы разжимались і сціскаліся, разжимались і сціскаліся, пазногці, доўгія і брудныя, пратыкалі прысмакі, крошкі сыпаліся ўніз па костлявому падбародка. З рота смярдзела раскладаецца трупамі, якія разарвала напорам распирающих іх газаў. Смех цяпер нагадваў сухое клохтанье. Валасы радзелі. Скрозь іх ужо проглядывал лускаваты чэрап.
  
  – Ох, ён любіў жартаваць, мой отьец. Гэта жарт, міс, калі вы іх любіце: мой отьец выносіў мяне, не мая мутар. Ён высрал мяне з дупы! Хі! Хі! Хі!
  
  – Я павінна сысці, – пачула Беверлі свой, такі ж пранізлівы голас – голас маленькай дзяўчынкі, якую вельмі пакрыўдзілі на яе першай вечарыне. Яна цьмяна аддавала сабе справаздачу, што ў кубку ў яе не чай, а дзярмо, вадкае дзярмо, падаруначак з каналізацыйных тунэляў пад горадам. І яна выпіла гэтага лайна, трохі, усяго маленькі глыток, Госпадзе, Госпадзе, блаславёны Ісус, калі ласка, калі ласка...
  
  Жанчына скукоживалась ў яе на вачах, худнела; цяпер насупраць яе сядзела карга з тварам – зморшчаным яблыкам, смеющаяся пранізлівым, хрюкающим смехам і раскачивающаяся ўзад-наперад.
  
  – Мой отьец і я – адно цэлае, – казала яна. – Што я, што ён, і, дарагая мая, калі табе хапае розуму, табе лепш ўцячы туды, адкуль ты прыехала, хутка ўцячы, таму што, калі застанешся, усё будзе горш смерці. Тыя, хто памірае ў Дерри, не паміраюць па-сапраўднаму. Ты ведала гэта раней; павер у гэта і цяпер.
  
  Павольным рухам Беверлі ўперлася нагамі ў падлогу. Нібы з боку ўбачыла, як ўпіраецца нагамі ў падлогу і адсоўваецца ад стала і ад ведзьмы, у жаху, не верачы сваім вачам, не верачы, таму што ўпершыню ўсвядоміла, што акуратны маленькі абедзенны столік – не з цёмнага дуба, а з сметанковай помадка. Прама ў яе на вачах ведзьма, усё яшчэ смеючыся, касавурачы старымі жоўтымі вачыма ў кут пакоя, отломила кавалак і прагна засунула ў чорную дзірку – свой рот.
  
  Цяпер яна бачыла, што кубкі зроблены з белай кары, на якую акуратна нанесеная палоска сіняй глазурай. А Ісус Хрыстос і Джон Кэнэдзі – леденцовые, і калі Беверлі паглядзела на іх, Ісус паказаў ёй мову, а Кэнэдзі ліпка падміргнуў.
  
  – Мы ўсе чакаем цябе! – закрычала ведзьма, і яе пазногці прочертили глыбокія баразёнкі на паверхні стала з помадка. – Так! Так!
  
  Плафоны над галавой сталі карамельных шарамі, сцены абшылі панэлямі з паленага цукру. Беверлі паглядзела пад ногі і ўбачыла, што яе абутак пакідае сляды на масьніцах, якія і не маснічыны зусім, а пліткі шакаладу. У пакоі стаяў задушлівы пах салодкага.
  
  «Божа, гэта ж «Гензель і Грэтэль», гэта ж ведзьма, якой я баялася больш за ўсё, таму што яна ела дзяцей...»
  
  – Ты і твае сябры! – смеючыся, крычала ведзьма. – Ты і твае сябры! У клетцы! Пакуль не прагрэецца печ! – Пад яе гаўкаючых смех Беверлі пабегла да дзвярэй, але бегла яна, як у запаволенай здымцы. А смех ведзьмы біўся і кружыў над яе галавой зграяй лятучых мышэй. Беверлі закрычаў. Пад'езд смярдзеў цукрам, нугой, карамеллю і прыкрага сінтэтычнай трускаўкай. Ручка дзвярэй, раней з штучнага крышталя, ператварылася ў жахлівы цукровы крышталь.
  
  «Ты трывожыш мяне, Бевви... вельмі ТРЫВОЖЫШ!»
  
  Яна павярнулася – рудыя валасы праляцелі міма асобы, – каб убачыць свайго бацьку, які, цягнучы ногі, выходзіў следам за ёй з кватэры, у чорным сукенка ведзьмы, з камеей-чэрапам на шыі; твар бацькі обвисло, стала азызлым, вочы пачарнелі, як абсідыян, пальцы сціскаліся і разжимались, страсная ўхмылка изогнула вусны.
  
  – Я біў цябе, таму што хацеў ОТТРАХАЛ цябе, Бевви, гэта ўсё, што я хацеў, я хацеў ОТТРАХАЛ цябе, я хацеў З'ЕСЦІ цябе, я хацеў з'есці тваю ШАПІКАХ, я хацеў СМАКТАЦЬ твой КЛІТАР, заціснуўшы яго ў зубах, СМАЧНІНА, Бевви, пра-пра-пра-пра-пра, СМАЧНІНА Ў МАІМ ПУЗІКАЎ, я хацеў пасадзіць цябе ў клетку... і распаліць печ... і памацаць тваю МАНДА... тваю пухленькую МАНДА... а калі яна стала б дастаткова пухленькой, каб яе з'есці... З'ЕСЦІ...
  
  Крычучы, Беверлі ўхапілася за ліпкую ручку і выскачыла на ганак, цяпер упрыгожанае фігуркамі з праліне і з падлогай з сметанковай помадка. Далёка, цьмяна – перад вачыма ўсё плыло – яна бачыла, якія едуць па вуліцы аўтамабілі, жанчыну, якая каціла каляску з прадуктамі з «Кастэла».
  
  «Я павінна выбірацца адсюль, – падумала яна, ужо губляючы складнасць думак. – Тут усё нерэальна, калі толькі я змагу дабегчы да тратуара...»
  
  – Карысці ад тваёй летаніны не будзе. – Яе бацька
  
  (мой отьец)
  
  смяяўся. – Мы гэтага так доўга чакалі. Гэта будзе забава. Гэта будзе ВКУСНЯШКОЙ ў нашых ЖЫВАТАХ.
  
  40Беверлі зноў азірнулася, цяпер яе бацька змяніў чорнае сукенка ведзьмы на клоунскі касцюм з вялікімі аранжавымі гузікамі. На галаве красавалася шапка з янота, па модзе 1958 года, якія «рухаў у масы» Фесс Паркер ў дыснэеўскім фільме пра Дэйві Крокетте. У адной руцэ ён трымаў звязак паветраных шарыкаў. У другі – нагу дзіцяці, зусім як курыную ножку. На кожным шарыку Беверлі бачыла адну і тую ж надпіс: «ЯНО ПРЫЙШЛО ЗВОНКУ».
  
  – Скажы сваім сябрам, што я – апошні прадстаўнік паміраючай цывілізацыі. – Усё з той жа жудаснай усмешкай, спатыкаючыся і хістаючыся, ён спусціўся з ганка следам за Беверлі. – Адзіны выжыў на паміраючай планеце. Я прыбыў сюды, каб абрабаваць усіх жанчын... згвалціць ўсіх мужчын... і навучыцца танцаваць пад «Мятный твіст».
  
  Спусціўшыся з ганка, клоўн шалёна заторгалася ў танцы, са звязкам шарыкаў ў адной руцэ і адарванай, крывавай нагой дзіцяці ў іншы. Клоунскі касцюм трепало, як пры моцным ветры, але Беверлі ніякага ветру не адчувала. Ногі яе заплелись, і яна грукнулася на тратуар, ледзь паспеўшы выставіць рукі, каб змякчыць удар. Боль ад далоняў прастрэліла да плячэй. Жанчына, якая штурхала перад сабой каляску з набытымі прадуктамі, спынілася, нерашуча азірнулася, а потым рушыла далей, ледзь паскараем крок.
  
  Клоўн накіраваўся да яе, адкінуўшы адарваную нагу. Яна ўпала на лужок з глухім стукам. Беверлі яшчэ з імгненне ляжала, распростершись на тратуары, у поўнай упэўненасці, што вельмі хутка яна павінна прачнуцца, што ў рэальным жыцці такога быць не можа, што гэта кашмарны...
  
  Яна ўсвядоміла, што памыляецца, за імгненне да таго, як сагнутыя, з доўгімі пазногцямі пальцы клоўна дакрануліся да яе. Клоўн быў сапраўдным; ён мог яе забіць. Як забіваў іншых дзяцей.
  
  – Шпакі ведаюць тваё сапраўднае імя, – раптам закрычала Беверлі.
  
  Клоўн адхіснуўся, і ёй раптам здалося, што ўсмешка на вуснах ўнутры намаляванай вялікай чырвонай ўсмешкі ператварылася ў грымасу нянавісці і болю... а можа, і страху. Але, магчыма, змена гэта трэба было спісаць на яе ўяўленне, і Беверлі вызначана не мела ні найменшага паняцця, з чаго сказала такое, але гэтая фраза дазволіла ёй выйграць некалькі секунд.
  
  Яна ўскочыла і пабегла. Завішчалі тармазы, і грубы голас, адначасова помнячы сябе ад шаленства і спалоханы, закрычаў: «Глядзі, куды прэш, курыца бязмозглае!» Бакавым зрокам Беверлі ўбачыла хлебны фургон, які ледзь не збіў яе, калі яна кінулася праз вуліцу, быццам дзіця – за гумовым мячом, а потым ужо стаяла на тратуары з процілеглага боку, цяжка дыхаючы. З тупой болем у левым баку. Хлебны фургон прайшоў далей па Ніжняй Галоўнай вуліцы.
  
  Клоўн знік. Нага знікла. Дом застаўся на ранейшым месцы, але цяпер Беверлі бачыла, што ён паўразбураны і кінуты, усе вокны забітыя фанерай, прыступкі, вядучыя да ганка, зламаныя.
  
  «Я там была ці мне ўсё гэта пригрезилось?»
  
  Але яна бачыла, што джынсы – брудныя, жоўтая блузка ў пылу.
  
  І пальцы ў шакаладзе.
  
  Беверлі выцерла іх аб джынсы і хуткім крокам пайшла прэч, з гарачым тварам, халоднай, як лёд, спіной, а вочныя яблыкі, здавалася, пульсавалі, вылазячы з арбіт і вяртаючыся назад, у такт хуткім ударам сэрца.
  
  «Мы не зможам перамагчы Яно. Чым бы Яно ні было, мы не зможам перамагчы ЯНО. Яна нават хоча, каб мы распачалі такую спробу – Яно хоча паквітацца. І нічыя, мяркую, Яно не задаволіць. Мы павінны выбрацца адсюль... проста з'ехаць».
  
  Што-то потерлось пра яе ікру, лёгенька, як кацяня.
  
  Беверлі з крыкам адскочыла ў бок. Паглядзела ўніз, і ўнутрана сціснулася, рука кінулася да рота.
  
  Шарык, жоўты, як яе блуза. З ярка-сіняй надпісам: «ТЫ ПГАФ, КГОЛИК».
  
  У яе на вачах ён паляцеў далей, падскокваючы на тратуары, куды гнаў цёплым, майскім ветрыкам.
  
  
  
  4
  
  Рычы нясецца прэч
  
  «Што ж, у нейкі дзень Генры і яго сябрукі пераследвалі мяне... да заканчэння навучальнага года, гэта дакладна...»
  
  Рычы крочыў па Знешняй Канальнай вуліцы, міма Бэсі-парк. Цяпер ён спыніўся, глыбока засунуўшы рукі ў кішэні, глядзеў на Мост Пацалункаў, але, калі на тое пайшло, не бачыў яго.
  
  «Я адарваўся ад іх у аддзеле цацак «Фрыза».
  
  Пасля вар'яцкага завяршэння ленч ўз'яднання Рычы ішоў куды вочы глядзяць, спрабуючы хоць як-то звесці з тымі жахамі, што павылазілі з печыва шчасця... ці, здавалася, павылазілі з печыва шчасця. Ён-то думаў, што з печыва, магчыма, нічога і не вылезало. Гэта была групавая галюцынацыя, выкліканая ўсім гэтым леденящим кроў дзярмом, аб якім яны казалі. Галоўнае доказ гэтай версіі заключалася ў тым, што Роўз нічога не бачыла. Зразумела, бацькі Беверлі таксама не бачылі кроў, якая выплюхнулася з ракавіны ў ваннай, але гэта далёка не адно і тое ж.
  
  «Няма? Чаму няма?»
  
  – Таму што цяпер мы, дарослыя, – прамармытаў ён і выявіў, што гэтай думкі не хапае ні пераканаўчасці, ні логікі; магчыма, гэта такая ж бязглуздзіца, як радок з якой-небудзь дзіцячай лічылачкі.
  
  Ён рушыў далей.
  
  «Я пайшоў да Гарадскому цэнтру, пасядзеў нейкі час на лаўцы ў парку і падумаў, што ўбачыў...»
  
  Ён зноў спыніўся, хмурачыся.
  
  «Убачыў – што?
  
  ...але мне гэта толькі прымроілася.
  
  Што – гэта? Што – у рэчаіснасці?»
  
  Рычы паглядзеў налева і ўбачыў вялікі будынак са шкла, цэглы і сталі, якое выглядала такім стыльным ў канцы пяцідзесятых і раптам стала старажытным і вартым жалю.
  
  «І цяпер я тут, – падумаў ён. – Вярнуўся да гэтага гребаному Гарадскому цэнтру. Месца іншы галюцынацыі. Ці мроі. Або што б гэта ні было».
  
  Іншыя бачылі ў ім блазна і кривляку, і ён з лёгкасцю зноў увайшоў у гэтую ролю. Ах, мы ўсе з лёгкасцю ўваходзім у нашы старыя ролі, ці вы гэтага не заўважалі? Але што ў гэтым такога ўжо незвычайнага? Рычы падумаў, што такое можна ўбачыць на любой сустрэчы выпускнікоў праз дзесяць або дваццаць гадоў пасля заканчэння школы: галоўны жартаўнік класа, якому ў каледжы адкрылася, што яго пакліканне – служыць Богу, прапусціўшы пару шкляначак, аўтаматычна становіцца тым жа жартаўнік, якім і быў раней; вялікі знаўца літаратуры, а цяпер гандляр грузавікамі «Джэнерал мотарс», пачынае размаўляць пра Джона Ирвинге або Джона Чивере; хлопец, які гуляў у школьнай рок-групе «Мундогс» ўвечары па суботах, а цяпер стаў прафесарам матэматыкі ў Корнелле, аказваецца на сцэне з гітарай «Фэндэр» наперавес і па п'яні ва ўсю глотку гарлапаніць «Глорию» або «Птушку на хвалі». І што казаў з гэтай нагоды Спрынгсцін? «Не адступай, бэбі, не здавайся»... Аднак куды прасцей верыць у словы старых песень, перакуліўшы шкляначку-іншы або пакурыўшы якаснай панамскай чырвонай 41.
  
  Але Рычы верыў: галюцынацыя – вяртанне да ранейшага, а не сапраўднае жыццё. Магчыма, дзіця мог сам стаць бацькам, але інтарэсы бацькоў і сыноў часта моцна розніліся, і знешне яны далёка не заўсёды нагадвалі адзін аднаго. Яны...
  
  «Але ты сказаў – дарослыя, а цяпер гэта гучыць як дзіцячы лепет; гэта гучыць як бязглуздзіца. Чаму так, Рычы? Чаму?
  
  Таму што Дерри, як і раней, жудасны горад. Чаму мы проста не развіталіся з ім?
  
  Таму што жыццё не так простая, вось чаму».
  
  Хлапчуком ён гуляў коміка, часам вульгарна, здаралася, пацешнага, таму што гэта быў адзін з спосабаў выжыць побач з такімі, як Генры Баўэрс, і не сысці з розуму ад нуды і адзіноты. Рычы разумеў, што ў значнай ступені прычыну варта шукаць у яго мазгах, якія звычайна працавалі на хуткасці, у дзесяць, а то і ў дваццаць разоў вышэй хуткасці яго аднакласнікаў. Яны знаходзілі яго дзіўным, невытлумачальным, нават самазабойцам, у залежнасці ад фортэль, які ён выкідваў, але, магчыма, тлумачылася ўсё проста – падвышанай хуткасцю думак. Але хіба хутка цяміць – гэта проста?
  
  У любым выпадку гэтую асаблівасць чалавек праз якое-то час бярэ пад кантроль – павінен узяць або знайсці спосаб нацкоўваць ціск, і для Рычы такімі «ахоўнымі клапанамі» сталі, да прыкладу, Кинки Брифкейс або Бафард Киссдривел. Рычы адкрыў для сябе гэты спосаб праз некалькі месяцаў пасля таго, як зайшоў на радыёстанцыю каледжа, быццам бы нуды дзеля, і выявіў усё, што толькі мог жадаць. У першую ж тыдзень ля мікрафона. Спачатку ў яго атрымлівалася не вельмі: ён занадта нерваваўся, каб усё было як трэба. Але калі зразумеў, што пры яго патэнцыяле ён можа рабіць гэтую працу не проста добра, а лепш за ўсіх, аднаго ўсведамлення гэтага факту хапіла, каб эйфарыя закінуў яго на месяц. І ў той жа час ён пачаў разумець вялікі прынцып, які руліў сусвету, па меншай меры часткай сусвету, звязанай з кар'ерай і поспехам: трэба знайсці вар'ята, які носіцца ў тваім свядомасці і псуе цябе жыццё. Потым загнаць яго ў кут і схапіць. Але не забіваць яго. Не, не забіваць. Смерць – занадта лёгкі выхад для такіх маленькіх нягоднікаў. Ты апранаеш на яго вупраж і пачынаеш араць на ім. Вар'ят ўкалывае, як дэман, ледзь табе ўдаецца загнаць яго ў баразну. І час ад часу забяспечвае цябе ржачками. І так яно сапраўды і атрымалася. І ўсё стала добра.
  
  Ён забаўляў слухачоў, усё так, над яго хохмамі смяяліся, у рэшце рэшт ён перарос кашмары, якія хаваліся ў цені ўсіх гэтых хохм. Ці думаў, што перарос. Да гэтага дня, калі слова «дарослы» страціла ўсякі сэнс для яго уласных вушэй. І цяпер трэба было мець справу з чым-то яшчэ, ці па меншай меры задумацца аб гэтым; і гэтая велізарная і зусім ідыёцкая статуя Падлогі Баньян перад Гарадскім цэнтрам.
  
  «Верагодна, я – выключэнне, якое пацвярджае правіла, Вялікі Біл».
  
  «Але ты ўпэўнены, што раней нічога не было, Рычы? Зусім нічога?»
  
  «Я пайшоў да Гарадскому цэнтру... падумаў, што ўбачыў...»
  
  Вострая боль другі раз за дзень іголкамі пранізала вочы, і Рычы зачыніў іх рукамі, здушаны стогн сарваўся з вуснаў. Боль сышла гэтак жа хутка, як і ўзнікла. Але ён бо яшчэ што-то унюхал, праўда? Што-тое, чаго тут на самай справе не было, але было раней, што-тое, заставившее яго падумаць аб
  
  (Я тут, з табой, Рычы, трымай маю руку, ты можаш узяцца за маю руку)
  
  Майцы Хэнлоне. Ён унюхал дым, які паліў вочы, ад якога яны слязіліся. Дваццаццю сямю гадамі раней ён дыхаў гэтым дымам; у канцы засталіся толькі Майк і ён, і яны ўбачылі...
  
  Але ўсё сышло.
  
  Ён яшчэ на крок наблізіўся да пластмасавай статуі Падлогі Баньян, цяпер потрясавшей радаснай вульгарностью дакладна так жа, як у дзяцінстве Рычы ўразілі памеры статуі. Міфалагічны Падлогу ўздымалася над зямлёй на дваццаць футаў, ды яшчэ шэсць дадаваў пастамент. З усмешкай ён глядзеў зверху ўніз на аўтамабілі і пешаходаў Знешняй Канальнай вуліцы, стоячы на краі лужка перад Гарадскім цэнтрам. Гарадскі цэнтр пабудавалі ў 1954-1955 гадах для баскетбольнай каманды адной з ніжэйшых ліг, якая так і не з'явілася. Годам пазней, у 1956 годзе, Гарадскі савет Дерри прагаласаваў за вылучэнне грошай на статую. Пытанне гэты горача абмяркоўвалася і на публічных слуханнях у гарадскім савеце, і ў «Дэры ньюс», у калонках «Лісты рэдактару». Многія лічылі, што гэта будзе выдатная статуя, якая прыцягне турыстаў. Іншыя лічылі, што сама ідэя пластмасавага Падлогі Баньян жудасная, безгустоўныя і наогул поўны змрок. Выкладчыца малявання сярэдняй школы Дерри, успомніў Рычы, напісала ліст у «Ньюс», папярэдзіўшы, што гэта падарве уродище, калі статую такі паставяць у кінгстан на тэмзе. Усміхаючыся, Рычы задаўся пытаннем, а працягнулі кантракт з гэтай дробкай або няма?
  
  Супрацьстаянне – цяпер Рычы разумеў, што гэта тыповая бура ў шклянцы вады, якія здараюцца што ў вялікіх, што ў малых гарадах, – працягвалася шэсць месяцаў, і, зразумела, сэнсу ў гэтым не было роўным лікам ніякага; статую ўжо купілі, і нават калі б гарадскі савет зрабіў што-то неймавернае (асабліва для Новай Англіі) – вырашыў не выкарыстоўваць нешта такое, за што выплачаныя грошы, то куды, скажыце на літасць, дэлі б куплю? Потым статую, якую не высякалі, а адлілі ў формах на нейкім заводзе пластмас, паставілі на належнае ёй месца, яшчэ загорнутую ў брезентовое палотнішча, досыць вялікая, каб паслужыць ветразем на кліперы. Знялі палотнішча 13 мая 1957 года, у сто пяцідзясятую гадавіну заснавання горада. Само сабой, адна частка тых, хто сабраўся заохала ад абурэння, тады як іншая адказала на гэта захопленымі ахамі.
  
  Калі палотнішча знялі, Падлогу паўстаў перад гараджанамі ў камбінезоне з нагруднік і клятчастай чырвона-белай кашулі, з цудоўнай чорнай, такі окладистой, такі лесорубской барадой. Пластмасавы сякера, вядома ж, Гадзіла ўсіх пластыкавых сякер, ляжаў у яго на плячы, і ён усміхаўся паўночным нябёсаў, якія ў дзень адкрыцця помніка былі такімі ж сінімі, як шкура вернага спадарожніка Падлогі (Бэйбі, аднак, пры адкрыцці не прысутнічаў: даданне сіняга вала зрабіла б кошт помніка непад'ёмнай для гарадскога бюджэту).
  
  Дзеці, якія прысутнічалі на цырымоніі (прыйшлі сотні, у тым ліку і дзесяцігадовы Рычы Тозиер разам з бацькам), шчыра і ад усёй душы захапляліся пластмасавым гігантам. Бацькі падымалі дзяцей на квадратны пастамент, на якім стаяў Падлогу, фатаграфавалі, а потым, усміхаючыся, з трывогай назіралі, як дзеці, смеючыся, залазілі і поўзалі па гіганцкім чорным ботаў Падлогі (папраўка – па гіганцкім чорным пластмасавым ботаў).
  
  І ў сакавіку наступнага года Рычы, стомлены і перапалоханы, плюхнуўся на адну з лавак перад статуяй, уцёкшы (ледзь-ледзь) ад спадароў Бауэрса, Крыса і Хаггинса, якія гналі яго ад пачатковай школы Дерри ледзь ці не праз усю цэнтральную частку горада. Адарвацца яму ўдалося толькі ў аддзеле цацак Ўнівермага Фрыза.
  
  Деррийский філіял не ішоў ні ў якое параўнанне з велічным будынкам ўнівермага ў цэнтры Бангора, але Рычы ў той момант не задумваўся аб такіх дробязях: у шторм падыходзіць любая гавань. Генры Баўэрс яго даганялі, а сілы Рычы падыходзілі да канца. Ён нырнуў у пашчу верцяцца дзвярэй ўнівермага, таму што не бачыў іншага шляху да выратавання. Генры, які, безумоўна, не разумеў, як працуюць такія механізмы, ледзь не страціў кончыкі пальцаў, спрабуючы схапіць Рычы, калі той праскочыў у зазор паміж нерухомай сценкай і якая верціцца створкай, а потым памчаўся ў глыбіні ўнівермага.
  
  Спяшаючыся ўніз, з выбившимся з штаноў падолам кашулі, ён пачуў удары, жахлівыя гукі ад верціцца дзверы, гучныя, як стрэлы ў телефильмах, і зразумеў, што Лары, Мо і Керла па-ранейшаму гоняцца за ім. Ён смяяўся, збягаючы ў падвальны паверх, але гэта быў нервовы смех; Рычы переполнял жах, як труса, дагадзіць ў драцяны силок. На гэты раз яны сапраўды мелі намер отколошматить яго (а праз дзесяць тыдняў ці каля таго – падчас гэтага забегу Рычы і ўявіць сабе такога не мог ён паверыць, што гэтая тройца, асабліва Генры, здольная на ўсё, акрамя забойства, і, вядома ж, збялеў б ад шоку, калі б яму распавялі пра апакаліптычнай бітве камянямі, калі будзе знята і гэта апошняе абмежаванне). А вінаваціць у гэтай гісторыі ён, як і заўсёды, мог толькі ўласную нястрыманасць.
  
  Рычы і іншыя яго вучні пятага класа заходзілі ў спартыўную залу. Шестиклассники – Генры вылучаўся сярод іх, як бык сярод кароў, – выходзілі з залы. Хоць Генры вучыўся ў пятым класе, у зале ён займаўся з больш старэйшымі хлопцамі. З труб пад столлю зноў капала вада, і містэр Фацио яшчэ не падышоў і не паставіў таблічку з надпісам «АСЦЯРОЖНА! МОКРЫ ПАДЛОГУ!». Генры паслізнуўся на лужыне і пляснуўся на пятую кропку.
  
  І перш чым Рычы паспеў вокам міргнуць, яго здрадлівы рот зайграў:
  
  – Так трымаць, абцасы-бананы!
  
  Зарагаталі аднакласнікі і Рычы, і Генры, а сам Генры, калі падняўся, зусім не смяяўся: яго твар колерам нагадвала толькі што выцягнуты з печы цэгла.
  
  – Пагаворым пазней, Акулярык, – працадзіў Генры і рушыў да выхаду з залы.
  
  Смех разам верш. Хлапчукі глядзелі на Рычы як на нябожчыка. Генры не спыніўся, каб паназіраць за рэакцыяй; проста выйшаў, апусціўшы галаву, з чырвонымі локцямі (стукнуўся імі аб падлогу) і вялікім мокрым плямай на штанах. Гледзячы на мокрае пляма, Рычы адчуў, як яго забойна дасціпны рот зноў адкрываецца... але на гэты раз зачыніў яго, ды так хутка, што ледзь не ампутировал кончык мовы.
  
  «Ды добра, ён забудзе, – супакойваў сябе Рычы, пераадзяваючыся. – Вядома, забудзе. Стары Хэнк не адрозніваецца добрай памяццю. Кожны раз, сядаючы сраць, ён хутчэй за ўсё зазірае ў інструкцыю, дзе напісана, што і як трэба рабіць, ха-ха».
  
  Ха-ха.
  
  – Ты труп, Балабол, – сказаў яму Вінс Талиендо, па мянушцы Казяўка, тузаючы сябе за сябра, які вісіць над машонка, памерам і формай нагадвае худасочны арахіс. У голасе чуліся сум і павага. – Але не хвалюйся. Я прынясу кветкі.
  
  – Адрэж сабе вушы і прынясі качаны каляровай капусты, – дасціпна адказаў Рычы, і ўсе засмяяліся, нават даўніна Казяўка Талиендо засмяяўся, чаму няма, яны маглі дазволіць сабе смяяцца. Над імі не капала. Пасля школы яны адправіліся па дамах, каб паглядзець Джымі Дод і Мышкетеров ў праграме «Клуб Мікі Маўса» ці паслухаць, як Фрэнкі Лаймон спявае «Я не малалетні злачынец» у праграме «Амерыканская эстрада», а вось Рычы прыйшлося несціся праз аддзелы жаночага ніжняга бялізны і посуду да аддзелу цацак, пот сцякаў у яго па спіне ў расколіну паміж ягадзіц, а перапуджаныя яйкі забіраліся ўсе вышэй і вышэй, быццам хацелі павіснуць на пупку. Вядома, яны маглі дазволіць сабе смяяцца. Ха-ха-ха-ха-ха.
  
  Генры нічога не забыўся. Рычы пайшоў з школы праз дзверы ў крыле дашкольнікаў, на ўсялякі выпадак, але Генры паставіў там Рыгало Хаггинса, на той самы выпадак. Ха-ха-ха-ха-ха.
  
  Рычы заўважыў Рыгало першым, інакш ніякага забегу не было б. Рыгало глядзеў у бок Дэры-парк, трымаючы ў адной руцэ цыгарэту, якую яшчэ не паспеў закурыць, а другі ляніва выцягваючы штаны з азадка. Рычы, крадучыся, перасёк дзіцячую пляцоўку і ўжо прарабіў немалы шлях на Картэр-стрыт, перш чым Рыгало павярнуў галаву і заўважыў яго. Ён паклікаў Генры і Віктара, і пагоня пачалася.
  
  Дабраўшыся да аддзела цацак, Рычы ўбачыў, што там абсалютна, цалкам пуста. Адсутнічаў нават прадавец – дарослы чалавек, які мог утрымаць сітуацыю пад кантролем. Ён чуў, як тры дыназаўра апакаліпсісу набліжаюцца з кожным імгненнем. А сам проста не мог больш бегчы. Ад кожнага ўдыху левы бок прарэзала боль.
  
  Погляд яго ўпаў на дзверы з надпісам «АВАРЫЙНЫ ВЫХАД / ЎКЛЮЧАЕЦЦА АХОЎНАЯ СІГНАЛІЗАЦЫЯ». У грудзях зацеплілася надзея.
  
  Рычы пабег па праходзе, заставленному цацкамі «Дональд Дак ў скрыначцы», танкамі арміі Злучаных Штатаў, вырабленымі ў Японіі, рэвальверамі з пистонами Самотнага рэйнджара, заваднымі робатамі. Дабраўся да дзвярэй, з усёй сілай наваліўся на штурхае рычаг. Дзверы адчыніліся, упускаючы ў аддзел халодны сакавіцкі паветра. Зазвінела ахоўная сігналізацыя. Рычы сагнуўся напалову і кінуўся ў суседні праход. Дзе і лёг на падлогу яшчэ да таго, як зачыніліся дзверы.
  
  Генры, Віктар і Рыгало ўляцелі ў аддзел цацак, калі дзверы зачыніліся, адсякаючы звон ахоўнай сігналізацыі. Яны кінуліся да дзвярэй, Генры першы, з закаменевшим, рашучым тварам.
  
  Нарэшце-то з'явіўся прадавец, убег у аддзел. У сіняй нейлонавай куртцы над неверагодна выродлівага клятчастага пінжака спартыўнага крою. Аправа яго ачкоў была ружовай, як вочы белага труса. Рычы падумаў, што выглядае прадавец як Уолі Кокс 42 у ролі містэра Пиперса, і яму давялося ўткнуцца здрадлівым ротам у мяккую частку перадплечча, каб не растраціць апошнія сілы на смех.
  
  – Гэй, хлопцы! – усклікнуў містэр Пиперс. – Праз гэтую дзверы выходзіць нельга. Гэта аварыйны выхад. Гэй, вы! Хлопцы!
  
  Віктар нервова глянуў на яго, але Генры і Рыгало не мянялі ўзятага курсу, і Віктар рушыў услед за імі. Ахоўная сігналізацыя зазвінела зноў, на гэты раз звінела даўжэй, пакуль усе трое не выскачылі ў завулак за домам. Яшчэ да таго, як яна змоўкла, Рычы падняўся і затрусил да аддзелу жаночага ніжняга бялізны.
  
  – Вас усіх больш не пусцяць у гэты магазін! – пракрычаў яму ўслед прадавец.
  
  Азірнуўшыся, Рычы адказаў голасам бабулі-ворчуньи:
  
  – Хто-небудзь казаў вам, малады чалавек, што выглядаеце вы рыхт-у-рыхт як містэр Пиперс?
  
  Так ён у той дзень і выратаваўся. А потым апынуўся ў мілі ад «Фрыза», перад Гарадскім цэнтрам... дзе, як ён спадзяваўся, яму больш не пагражала ніякая бяда. Па меншай меры, на якое-той час. Ён выматаўся дашчэнту. Сеў на лаўку ледзь лявей статуі Падлогі Баньян, марачы толькі аб цішыні і спакоі, каб хоць трохі оклематься. Літаральна праз некалькі хвілін ён меў намер падняцца і пайсці дадому, але пакуль млел пад цёплым сонейкам. Дзень-то пачаўся халодным, дробным дажджом, затое цяпер можна было паверыць, што вясна набірала сілу.
  
  З лаўкі Рычы бачыў вялікае табло Гарадскога цэнтра, на якім у гэты сакавіцкі дзень вялізнымі яркімі сінімі літарамі напісалі:
  
  ГЭЙ, МОЛАДЗЬ!
  
  ПРЫХОДЗЬЦЕ 28 САКАВІКА
  
  РОК-Н-РОЛЬНАЕ ШОЎ АРНІ «ТУ-ТУ» ГИНСБЕРГА!
  
  ДЖЭРЫ ЛІ ЛЮІС
  
  «ПИНГВИНС»
  
  ФРЭНКІ ЛАЙМОН І «ТИНЕЙДЖЕРС»
  
  «ДЖЫН ВІНСЭНТ І ЯГО БЛУ КЭПС»
  
  ФРЭДЗІ «БУМ-БУМ» КЭНАН
  
  ВЕЧАР ПРЫЕМНЫХ ЗАБАВАК!!!
  
  На гэта шоу Рычы сапраўды хацеў бы пайсці, але ведаў, што няма сэнсу нават марыць. На думку яго маці, вечар прыемных забаў не мог мець нічога агульнага з Джэры Лі Люісам, размаўлялым амерыканскай моладзі, што ў нас курыца ў хляве, чыім хляве, якім хляве, маім хляве. Калі на тое пайшло, не мог ён мець нічога агульнага і з Фрэдзі Кэнноном, песню якога «Дзяўчынка-таллахасска, у якой цела – казка» пастаянна круцілі па радыё. Яна прызнавала, што ў падлеткавым узросце любіла Фрэнка Сінатру (якога цяпер клікала Фрэнкі-Сноб), але сягоння, як і маці Біла Денбро, трываць не магла рок-н-рол. Чак Бэры прыводзіў яе ў жах, і яна заяўляла, што Рычард Пенниман, вядомы сярод падлеткаў і яшчэ больш малодшых слухачоў як Літл Рычард, выклікае ў яе жаданне «ванітаваць, як курыца».
  
  І Рычы ні разу не папрасіў растлумачыць яму гэтую фразу.
  
  Бацька да рок-н-ролу ставіўся нейтральна і, магчыма, мог схіліцца ў яго бок, але сэрцам Рычы разумеў, што па гэтым пытанні вырашальным будзе слова маці – ва ўсякім выпадку, пакуль яму не споўніцца шаснаццаць ці семнаццаць гадоў, а да таго часу, яна ў гэтым ніколькі не сумнявалася, рок-н-рольная манія, якая ахапіла краіну, сыдзе на няма.
  
  Рычы лічыў, што маюць рацыю апынуцца хутчэй «Дэні і Джуниорс» 43, а не яго маці – рок-н-рол ніколі не памрэ. Ён закахаўся ў рок-н-рол, хаця крыніц гэтай музыкі ў яго было толькі два: праграма «Амерыканская эстрада» па Канале 7 днём і бостанская радыёстанцыя УМЕКС вечарам, калі паветра станавіўся больш разрэджаным, і грубы захоплены голас Арні Гинсберга даходзіў да яго той гучным, то затихающим, як голас прывіда, выкліканага на спиритическом сеансе. Рок-н-рол не проста цешыў Рычы. Слухаючы гэтую музыку, ён адчуваў, як становіцца больш, мацней, як яго перапаўняе прага жыцця. Калі Фрэнкі Форд спяваў «Марскі круіз» або Эдзі Кокрэн – «Летні блюз», Рычы літаральна не знаходзіў сабе месца ад шчасця. Гэтая музыка валодала сілай, моцай, якая па праву належала ўсім худым падлеткам, тоўстым падлеткам, выродлівым падлеткам, сарамлівым падлеткам – карацей, няўдачнікам гэтага свету. У гэтай музыцы ён адчуваў, што вар'яцкае напружанне, якое магло забіваць і ўзвялічваць. Ён пакланяўся Таўстуну Даміно (побач з якім Бэн Хэнском выглядаў стройным і падцягнутым), і Бадзі Холі, які, як і Рычы, насіў акуляры, і Крикуну Джэю Хокинсу, які на сваіх канцэртах выскокваў з труны (так, ва ўсякім выпадку, казалі Рычы), і групе «Доувеллс», члены якой танцавалі, як чорныя хлопцы.
  
  Ну, амаль як.
  
  Ён ведаў, што прыйдзе час, калі ён будзе слухаць рок-н-рол, колькі яму захочацца – не сумняваўся, што яго будуць гуляць, калі маці, нарэшце, здасца і дазволіць слухаць любімую музыку, але адбудзецца гэта не 28 сакавіка 1958 года... і не ў 1959 годзе... і...
  
  Яго погляд адарваўся ад вялікага табло Гарадскога цэнтра, а потым... што ж... потым ён, павінна быць, заснуў. Толькі такое тлумачэнне ўяўлялася яму лагічным. Тое, што адбылося потым, магло здарыцца толькі ў сне.
  
  І цяпер сюды зноў прыйшоў Рычы Тозиер, які нарэшце-то атрымаў столькі рок-н-ролу, колькі хацеў... і выявіў, да сваёй радасці, што гэтага ўсё роўна мала. Яго погляд зрушыўся да вялікім табло Гарадскога цэнтра і ўбачыў на ім, з неверагоднай выразнасцю і яснасцю, усё тыя ж сінія літары, толькі складваліся яны ўжо іншыя словы:
  
  14 ЧЭРВЕНЯ
  
  ХЭВІ-МЕТАЛ МАНІЯ
  
  ДЖУДАС ПІЛЬНА
  
  АЙРАН МЕЙДЕН
  
  КУПЛЯЙЦЕ КВІТКІ ТУТ АБО Ў ЛЮБЫМ БІЛЕТНАЙ КІЁСКУ
  
  «У нейкі момант яны вырашылі апусціць радок «Вечар прыемных забаў, – падумаў Рычы, – а іншых адрозненняў я пакуль не бачу».
  
  І пачуў «Дэні і Джуниорс», цьмяна і здалёк, нібы даносіліся гэтыя галасы з таннага радыё, стаяў у другім канцы доўгага калідора: «Рок-н-рол ніколі не памрэ... я пачую яго ў канцы Вечнасці... ён будзе гучаць і гучаць... убачыш сам, мой сябар...»
  
  Рычы паглядзеў на Падлогі Баньян, святога апекуна Дэры – горада, які, паводле легендаў, з'явіўся на гэтым самым месцы, таму што менавіта тут выцягвалі на бераг лес, які сплаўлялі па рацэ. У тыя далёкія часы, па вясне, тоўстыя ствалы пакрывалі паверхню Пенобскота і Кендускига ад берага да берага, іх цёмная кара поблескивала на вясновым сонейку. І чалавек хітрэй мог перабрацца з «Крыніцы Уоллиса» на Пякельных падлогу-акра ў «Рамперс» (карчма «Рамперс» карысталася такой дрэннай рэпутацыяй, што яе часцей называлі «Вядром крыві»), што ў Брюстере, не замачыўшы чаравік вышэй трэцяга перакрыжавання скураных шнуркоў. Такія гісторыі расказвалі ў дні юнацтва Рычы, і ён лічыў, што ва ўсіх гэтых гісторыях ёсць крыха Падлогі Баньяна.
  
  «Даўніна Падлогу, – падумаў ён, гледзячы знізу ўверх на пластмасавую статую. – І што ты поделывал пасля майго ад'езду? Пракладаў новыя рэчышча рэк, вяртаючыся дадому стомленым і цягнучы за сабой сякеру? Ствараў новыя возера, калі цябе патрабавалася вялікая ванна, у якую ты мог сесці, пагрузіўшыся ў ваду па рыльца? Палохаў маленькіх дзяцей сапраўды гэтак жа, як у той дзень напалохаў мяне?»
  
  Бац – раптам ён успомніў усё, як іншы раз успамінаецца слова, якое доўга круцілася на кончыку мовы.
  
  Такім чынам, ён сядзеў пад цёплым сакавіцкім сонейкам, магчыма, задрамаў, думаючы пра тое, як пойдзе дадому і паспее на апошнія паўгадзіны «Амерыканскай эстрады», і тут яго твар абдало цёплым паветрам. Адкінула валасы з ілба. Ён падняў вочы і ўбачыў вялікую пластмасавую фізіяномію Падлогі Баньян акурат перад сваім тварам, больш, чым на экране кінатэатра, якія запоўнілі ўсе яго поле зроку. А паток паветра выклікаў наклонившийся да лаўцы Падлогу... толькі выглядаў ён ужо не зусім як Падлогу. Лоб нізкі, які навісае над вачыма, чырвоны, як у п'яніцы са стажам, нос, з якога тырчалі пучкі жорсткіх валасоў, вочы налиты крывёю, адзін ледзь касіў.
  
  Сякера больш не ляжаў на яго плячы. Пол абапіраўся на сякерышча, тупы канец ляза вмялся ў бетон дарожкі. Пол па-ранейшаму ўсміхаўся, ды толькі весялосць ва ўсмешцы гэтай не праглядалася. Між гіганцкіх жоўтых зубоў прасочвалася пах трупаў маленькіх звяркоў, якія гніюць у кустоўі гарачым днём.
  
  – Я цябе з'ем, – паведаміў яму велікан нізкім рокочущим голасам – нібы валуны стукаліся адзін аб аднаго пры землятрусе. – Калі ты не аддасі мне маю курыцу-наседку, і маю арфу, і мае мяшэчкі з золатам, я з'ем цябе прама цяпер, тваю маці!
  
  Ад паветра, які выходзіў з рота волата разам з гэтымі словамі, кашуля Рычы затрепыхалась, як ветразь пад ураганным ветрам. Ён вжался ў спінку лаўкі, вочы вылезлі з арбіт, валасы ўсталі дыбам і тырчалі ва ўсе бакі, як пёры, ахутаныя зловонием.
  
  Волат зарагатаў. Узяўся абедзвюма рукамі за сякерышча, зусім як Тэд Уільямс 44 браўся за сваю любімую бейсбольную біту (або за ясенева тронак, калі вам так больш падабаецца), і выцягнуў сякеру з дзіркі, якую той промял ў бетоне. Сякера пачаў падымацца ў паветра, выдаючы нізкае, смяротнае шамаценне. Рычы раптам зразумеў, што волат збіраецца рассячы яго напалам.
  
  Але адчуваў, што не можа паварушыцца; яго ахапіла неверагодная апатыя. Ды і ці трэба? Ён задрамаў, яму прысніўся сон. Зараз якой-небудзь кіроўца націсне на клаксон, абураючыся паводзінамі хлапчукі, які перабег вуліцу перад яго аўтамабілем, і ён прачнецца.
  
  – Гэта дакладна, – правуркатаў волат. – Ты прачнешся ў пекле. – І ў апошні момант, калі сякера дабраўся да апагею і застыў там, Рычы ўсвядоміў, што ўсё гэта зусім не сон... або, калі ўжо сон, то такі, што можа забіць.
  
  Паспрабаваўшы закрычаць, але не выдаўшы ні гуку, Рычы скаціўся з лавы на разровненный жвір, які пакрываў пляцоўку каля помніка. Але цяпер з пастамента тырчалі толькі два здаравенных сталёвых загваздкі, на якія ўсталёўваліся ногі статуі. Гук рассякаў паветра сякеры напоўніў свет давящим шоргатам. Ўсмешка волата ператварылася ў грымасу забойцы. Вусны так разышліся, што здаліся не толькі зубы, але і дзёсны, чырвоныя пластмасавыя дзясны, агідна чырвоныя, паблісквалі.
  
  Сякера ўдарыў па лаве там, дзе толькі што сядзеў Рычы. Рубящая абза была такой вострай, што ўдар выйшаў практычна бясшумным, але лава імгненна развалілася на дзве часткі, і на разрэзе з-пад пласта зялёнай фарбы падалася яркая і чаму-то тошнотворная бель дрэва.
  
  Рычы ляжаў на спіне. Усё яшчэ спрабуючы закрычаць, ён пачаў адштурхоўвацца абцасамі. Жвір заползал за варот кашулі, пад пояс штаноў. А Падлогу ўзвышаўся над ім, зверху ўніз глядзеў на яго вачыма, памерам з крышку каналізацыйнага калодзежа. Пол глядзеў зверху ўніз на хлапчука, на спіне отползающего ад яго па жвіры.
  
  Волат ступіў да яго. Рычы адчуў, як здрыганулася зямля, калі на яе апусціўся чорны ботаў. Ўзляцела воблачка жвіру. Рычы перакаціўся на жывот і ўскочыў. Але яго ногі пабеглі яшчэ да таго, як ён паспеў скаардынавацца, і ў выніку ён зноў плюхнуўся на жывот. Пачуў, як паветра выбілі з лёгкіх. Валасы ўпалі на вочы. Ён бачыў аўтамабілі, што бегалі ўзад-наперад па Канальнай і Галоўнай вуліцах, як яны хадзілі кожны дзень, як быццам нічога не адбывалася, як быццам ніхто з вадзіцеляў не бачыў ці не зважаў на тое, што Падлогу Баньян ажыў, сышоў з пастамента, каб здзейсніць забойства сякерай, памеры якога не саступалі хаце на колах класа «люкс».
  
  Сонечны святло патух. Рычы ляжаў на астраўку цені, які сілуэтам нагадваў чалавека.
  
  Ён падняўся на калені, ледзь не заваліўся на бок, здолеў устаць і пабег, як мог хутка. Калені яго падымаліся ледзь не да грудзей, рукі працавалі, як поршні. Ён пачуў, як за спіной нарастае шоргат опускающегося сякеры, і гук гэты здаваўся зусім не гукам, а павышэннем ціску паветра на яго скуру і барабанныя перапонкі: «Шы-і-і-іп-п-п-п...»
  
  Зямля здрыганулася. Зубы Рычы клацнули, як парцалянавыя талеркі пры землятрусе. Яму не патрабавалася азірацца, каб зразумець: сякера Падлогі напалову закапаўся ў бетонную дарожку ў считаных цалях ад яго ног.
  
  У яго галаве раптам загучала песня «Доувеллсов»: «Хлапчукі ў Брыстолі шустры, як зброю, брыстальскі стомп 45 гуляюць яны...»
  
  З ценю волата Рычы зноў выскачыў у сонечнае святло, і ледзь гэта адбылося, пачаў смяяцца, тым самым істэрычным смехам, што зрываўся з яго вуснаў, калі ён збягаў па лесвіцы ў падвальны паверх «Фрыза». Цяжка дыхаючы, зноў з рэззю ў левым баку, Рычы рызыкнуў абярнуцца.
  
  Пол Баньян высился на пастаменце, як і заўсёды, ускінуўшы на плячо сякеру, гледзячы ў неба, з вуснамі, разошедшимися ў аптымістычнай ўсмешцы міфалагічнага героя. Лава, якую сякеру Баньян разваліў напалам, цалюткае стаяла на ранейшым месцы, каб ніхто не хваляваўся. Жвір ў тым месцы, дзе Высокі Падлогу («Ён – мой прыкол», – раптам маніякальна пракрычала ў галаве Рычы Анет Фуничелло 46) ставіў сваю гіганцкую нагу, ляжаў роўным пластом, ледзь потревоженный толькі там, дзе яго тычылася спіна Рычы, калі ён
  
  (паўзе ад гіганта)
  
  зваліўся з лавы, задремав. Не было ні слядоў ботаў Баньяна на жвіры, ні увагнутасцяў ў бетоне ад сякеры. Не было нічога і нікога, акрамя хлапчукі, за якім гналіся іншыя хлапчукі, вялікія хлопцы, і яму прысніўся вельмі кароткі (але вельмі ўражлівы) сон пра забойцу-калоса... калі заўгодна, пра гіганцкага, у эканамічнай расфасоўцы, Генры Бауэрса.
  
  – Дзярмо, – прамармытаў Рычы дрыготкім голасам і нервова хохотнул.
  
  Ён пастаяў яшчэ нейкі час, каб паглядзець, а раптам статуя варухнецца зноў... можа, подмигнет яму, можа, перакіне сякера з пляча на плячо, можа, сыдзе з пастамента і зноў рушыць на яго. Але, зразумела, нічога такога не здарылася.
  
  Зразумела.
  
  Дык чаго хвалявацца? Ха-ха-ха-ха.
  
  Дрымота. Сон. Нічога больш.
  
  Але, як аднойчы заўважыў Абрагам Лінкальн, або Сакрат, або хто-то яшчэ з вялікіх, пагулялі і будя. Пара ісці дадому і супакоіцца. Рушыць услед прыкладу Печыва з «Сансет-Стрып, 77» 47 і проста расслабіцца.
  
  І хоць самы кароткі шлях ляжаў праз парк ля Гарадскога цэнтра, Рычы вырашыў, што гэты шлях яму не падыходзіць. Не хацеў ён набліжацца да статуі. Да хаты дабраўся вакольным шляхам, а да вечара практычна забыўся аб тым, што здарылася.
  
  Каб успомніць толькі сёння.
  
  «І цяпер тут сядзіць мужчына, – думаў Рычы, – тут сядзіць мужчына ў дымчата-зялёным пінжаку спартыўнага крою, набытым у адным з лепшых магазінаў Родзе-Драйв; тут сядзіць мужчына ў пантофлях «Бас Уиджанс» на нагах і трусах «Кальвін Кляйн» на азадку; тут сядзіць мужчына, вочы якога устаўленыя мяккія кантактныя лінзы; тут сядзіць мужчына, які памятае сон хлопчыка, які думаў, што кашуля «Лігі плюшчу» з гафтачкай на спіне і шузы «Снэп Джэк» – апошні піск моды; тут сядзіць дарослы, які глядзіць на ўсё тую ж статую, і, гэй, Пол, Высокі Падлогу, я тут, каб сказаць, што ты ва ўсіх сэнсах такі ж, як і перш, не састарэў ні на адзін доўбаны дзень».
  
  Ранейшае тлумачэнне па-ранейшаму звінела ў галаве: сола, сон.
  
  Рычы лічыў, што можа паверыць у монстраў, калі ёсць такая неабходнасць; монстраў-то ў жыцці хапала. Хіба не сядзеў ён у радиостудиях, чытаючы на стужцы навін пра такіх, як Ідзі Амін Дада, або Джым Джонс, або той хлопец, што падарваў столькі народу ў «Макдональдсе», размешчаным па суседстве? Сри агнём і запалкі эканоміць, монстры абыходзіліся танна! Каму патрэбен квіток у кіно за пяць баксаў, калі ты можаш прачытаць пра іх у газеце за трыццаць пяць цэнтаў або паслухаць па радыё бясплатна? І Рычы лічыў, што можа паверыць у версію Майка Хэнлана, ва ўсякім выпадку, на якое-то час, раз ужо ён верыў у існаванне такіх, як Джым Джонс; Яно нават валодала нейкім абаяннем, таму што прыбыло Звонку, і ніхто і ніколі не заявіць аб сваёй адказнасці за Яно. Ён мог паверыць у монстра, у якога асоб не менш, чым гумовых масак у сувенірнай краме (калі ўжо ты сабраўся ўзяць адну, так лепш адразу прыдбаць тузін, оптам – танней, так, хлопцы?), у парадку абмеркавання... але каб тридцатифутовая статуя сышла з пастамента і паспрабавала рассячы цябе пластмасавым сякерай? Гэта занадта ўжо кучеряво. Як сказаў Абрагам Лінкальн, або Сакрат, або хто-то яшчэ: «Я буду ёсць рыбу і буду ёсць мяса, але ўсё лайно запар ёсць не буду». Такое проста не...
  
  Тут вострая калючы боль зноў прастрэліла яму вочы, без усялякага папярэджання, выклікаўшы крык. Такога моцнага прыступу яшчэ не было, боль пракралася глыбей і не сыходзіла даўжэй, да смерці перепугав Рычы. Ён абхапіў вочы лодачкамі далоняў, пачаў намацваць ніжнія павекі паказальнымі пальцамі, маючы намер выціснуць лінзы. «Напэўна, нейкая інфекцыя, – падумаў ён. – Але, госпадзе, да чаго ж балюча!»
  
  Ён ужо адцягнуў павекі ўніз і падрыхтаваўся да таго, каб, міргнуўшы, – рух-то адпрацаваны – аддзяліць лінзы ад вочных яблыкаў (а потым, блізарука прыжмурыўшыся, пятнаццаць хвілін шукаць іх на жвіры вакол лавы, але, бачыць бог, нічога іншага не заставалася, таму што яму ў вочы вколачивали цвікі), калі боль знікла. Не аслабла – проста знікла. Толькі што была, і раптам – раз, і сышла. Вочы ледзь послезились і перасталі.
  
  Рычы павольна апусціў рукі – сэрца шалёна калацілася ў грудзях, – гатовы пазбавіцца ад лінзаў, як толькі вернецца боль. Яна не вярнулася. І раптам ён падумаў аб адным фільме жахаў, які сапраўды напалохаў яго дзіцем, магчыма, таму, што ён так саромеўся ачкоў і так шмат думаў аб сваіх вачах. Той фільм называўся «Паўзучы вачэй», з Форэстам Такером у галоўнай ролі. Не вельмі добры фільм. Іншыя хлопцы надарвалі жываты ад смеху, але Рычы не смяяўся. Ён застыў, похолодев, побелев і отупев, пазбавіўшыся не толькі свайго, але і ўсіх іншых галасоў, калі жэлацінавы вачэй з'явіўся з штучнага туману на якой-то ангельскай здымачнай пляцоўцы, варушачы перад сабой кудзелістымі шчупальцамі. Выгляд гэтага вочы вырабіў на Рычы моцнае ўражанне, таму што ўяўляў сабой мноства яшчэ не зусім усвядомленых страхаў і трывог. Неўзабаве пасля прагляду яму прыснілася, як ён стаіць перад люстэркам, падымае вялікую шпільку, павольна ўганяе лязо у чорны зрэнка свайго вочы, адчувае, як вочны дно залівае крывёю і яно спружыніць пад вастрыём. Ён успомніў – цяпер успомніў, – як прачнуўся і выявіў, што абмачэце. І лепшым сведчаннем жаху, у які увагнаў яго гэты сон, магло служыць наступнае: обоссанная ложак выклікала ў яго не сорам, а бязмерная палёгку. Ён прыціснуўся да мокрым, цёпламу плямы ўсім целам, радуючыся таму, што бачыць яго на ўласныя вочы.
  
  – На хер усё гэта, – няўпэўненым голасам прамармытаў Рычы Тозиер і пачаў падымацца.
  
  Ён ужо вырашыў, што зараз вернецца ў «Таун-хаўс» і крыху паспіць. Калі гэта была Алея памяці, то ён аддаваў перавагу Лос-Анджэлес. Аўтастраду ў гадзіну пік. Боль у вачах – хутчэй за ўсё вынік ператамлення і змены гадзінных паясоў, плюс хвалявання ад сустрэчы з мінулым, і ўсё гэта ў адзін дзень. Больш ніякіх шокавых уражанняў, ніякіх экскурсій. Яму не падабалася, як яго думкі пераскокваюць з аднаго на іншае. Якая там песня была ў Піцера Гэбриэля? «Шокируй малпу»? Што ж, гэтая малпа ўжо шакаваная па вушы. Так што цяпер самы час задрамаць і, магчыма, зірнуць на яго як бы з боку.
  
  Калі Рычы падняўся з лавы, погляд яго вярнуўся да вялікім табло Гарадскога цэнтра. Адразу ж ногі яго падагнуліся, і ён плюхнуўся на лаву, моцна прыклалі да яе задам.
  
  РЫЧЫ ТОЗИЕР ЧАЛАВЕК ТЫСЯЧЫ ГАЛАСОЎ
  
  ВЯРТАЕЦЦА Ў ДЭРЫ – КРАІНУ ТЫСЯЧЫ ТАНЦАЎ
  
  
  
  У ГОНАР ВЯРТАННЯ БАЛАБОЛА ГАРАДСКІ ЦЭНТР
  
  З ГОНАРАМ ПРАДСТАЎЛЯЕ РОК-ШОУ РЫЧЫ ТОЗИЕРА
  
  «ТОЛЬКІ МЁРТВЫЯ»
  
  БАДЗІ ХОЛІ
  
  РЫЧЫ ВАЛЕНСАЎ 48
  
  БІГ-БОППЕР
  
  ФРЭНКІ ЛАЙМОН
  
  ДЖЫН ВІНСЭНТ
  
  МАРВІН ГАЙЕ
  
  
  
  ГАРАДСКАЯ МУЗЫЧНАЯ ГРУПА
  
  ДЖЫМІ ХЕНДРЫКС – ГІТАРА
  
  ДЖОН ЛЕНАН – РЫТМ-ГІТАРА
  
  ФІЛ ЛИНОТТ – БАС-ГІТАРА
  
  КЕЙТ МУН – УДАРНЫЯ
  
  ЗАПРОШАНЫ ВАКАЛІСТ – ДЖЫМ МОРЫСАН
  
  
  
  САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ ДАДОМУ, РЫЧЫ
  
  ТЫ ТАКСАМА МЁРТВЫ
  
  Рычы падалося, быццам нехта высмактаў ўвесь паветра з лёгкіх, а потым ён зноў пачуў той гук, нават не пачуў, а адчуў ціск паветра на скуру і барабанныя перапонкі: «Шы-і-і-іп-п-п-п...» Скаціўся са лавы на жвір, думаючы: «Так вось што называецца déjà vu, цяпер ты гэта ведаеш, цябе больш няма патрэбы пытацца іншых...»
  
  Ён стукнуўся плячом, перакаціўся на спіну. Паглядзеў уверх, на статую Падлогі Баньян... толькі Падлогу Баньян з пастамента знік. Яго месца заняў клоўн, цудоўны і бясспрэчны, адліты з пластмасы, дваццаць футаў фасфарасцыраваны кветак, з загримированным асобай, якая вянчала пацешны круглы каўнер. Аранжавыя гузікі-помпоны, адлітыя з пластмасы, кожная памерам з валейбольны мяч, збягалі ўніз па срэбнаму касцюму. Замест сякеры ён трымаў у руцэ вялікую нізку пластмасавых шарыкаў. На кожным выгравировали дзве надпісы: «ДЛЯ МЯНЕ ГЭТА ПА-РАНЕЙШАМУ РОК-Н-РОЛ» і «РОК-ШОУ РЫЧЫ ТОЗИЕРА «ТОЛЬКІ МЁРТВЫЯ».
  
  Ён папоўз назад, адштурхваючыся абцасамі і далонямі. Жвір забіваўся пад пояс штаноў. Рычы пачуў, як расползся шво пад яго рукавом пінжака спартыўнага крою з Родзе-Драйв. Ён перавярнуўся на жывот, падцягнуў ногі, хістаючыся, падняўся, азірнуўся. Клоўн глядзеў на яго зверху ўніз. Яго вочы па-дурному круціліся ў вачніцах.
  
  – Я цябе напалохаў, чал? – правуркатаў клоўн.
  
  І Рычы пачуў, як яго рот адказаў, сам па сабе, ніяк не звязаны з змярцвелым мозгам:
  
  – Такіх танных трукаў у мяне поўны багажнік, дубіна. Так-то.
  
  Клоўн усміхнуўся і кіўнуў, быццам нічога іншага і не чакаў. Крывава-чырвоныя вусны разышліся, агаляючы іклы-зубы, кожны які сканчаецца вастрыём.
  
  – Я мог бы пакончыць з табой прама зараз, калі б хацеў скончыць. Але мне хочацца падоўжыць задавальненне і павесяліцца ад душы.
  
  – Я таксама повеселюсь, – пачуў Рычы свой рот. – А самае вялікае весялосьць нас чакае, калі мы прыйдзем, каб адарваць тваю гробаны галаву, бэбі.
  
  Усмешка клоўна рабілася ўсё шырэй і шырэй. Ён падняў другую руку, у белай пальчатцы, і Рычы адчуў, як вецер, выкліканы гэтым рухам, садзьмуў з ілба валасы – зусім як дваццаць сем гадоў таму. Паказальны палец блазна нацэліўся на яго. Велізарны, як бэлька.
  
  «Вялізны, як баль...» – паспеў падумаць Рычы, і тут боль ўдарыла зноў. Усадзіўшы дзесяткамі іголак ў мяккае жэле вачэй. Ён закрычаў і ускінуў рукі да вачэй.
  
  – Перш чым выдаляць парушынку з вока бліжняга свайго, займіся бервяном ва ўласным воку, – павучальна вымавіў блазан, голас яго грымеў і вібраваў. І зноў Рычы воблака ахутала смуроднага дыхання.
  
  Ён паглядзеў уверх, паспешліва адступіў на паўдзесятка крокаў. Клоўн нахіліўся, упёрся рукамі ў калені, абцягнутыя яркімі панталонах.
  
  – Хочаш пагуляць яшчэ, Рычы? Я магу паставіць свой палец на тваю пипку, і ў цябе будзе рак прастаты. Ці на галаву, каб пачала расці пухліна мозгу, – хоць некаторыя людзі скажуць, што, акрамя яе, там нічога і не было. Я магу наставіць палец цябе на рот, і твой дурны балбатлівы мова ператворыцца ў адну вялікую язву. Я магу гэта зрабіць, Рычы. Хочаш паглядзець?
  
  Вочы блазна павялічваліся, павялічваліся, чорныя зрэнкі сталі памерам з мяч для софтбола. У іх Рычы ўбачыў неверагодную чарнату, якая магла існаваць толькі за межамі Сусвету; ён убачыў дзікую радасць, якая магла звесці яго з розуму. Ён зразумеў, што Яно па сілах і гэта, і многае іншае.
  
  І аднак Рычы зноў пачуў свой рот, толькі загаварыў ён не яго голасам і ні адным з створаных ім, у мінулым або сучаснасці, голасам; гэтага голасу Рычы ніколі раней не чуў. Потым ён скажа астатнім, але без належнай упэўненасці, што гэта быў голас містэра Дживза-Нігер, гучны і горды, які парадыруе сам сябе і рыпучы:
  
  – Пшел вон з майго месца, ты, вялікі, стары, белы клоўн! – пракрычаў Рычы і раптам зноў пачаў смяяцца. – Без дурняў і черномазых, хрэн нямыты! Я іду куды хачу, я кажу калі хачу, і сябра мой ўстае, калі я хачу! Увесь час маё, і жыццё маё, я ведаю, што рабіць і без цябе! Асмелішся палезці – можаш огресть! Ты чуў мяне, ты, бледнатвары мяшок з лайном?
  
  Рычы здалося, што клоўн адхіснуўся, але ён не затрымаўся ні на секунду, каб пераканацца ў гэтым. Проста пабег, рукі працавалі, як поршні, крысы пінжака луналі за спіной, не звяртаючы ўвагі на якога-то тату, які спыніўся, каб яго маляня мог палюбавацца Падлогай, а цяпер падазрона глядзеў на Рычы, нібы задаючыся пытаннем, а не з глузду з'ехала ці той. «Калі на тое пайшло, – падумаў Рычы, – мне і самому здаецца, што я звар'яцеў. Госпадзе, напэўна, так яно і ёсць. І гэта была самая говенная імітацыя Грэндмастера Флэша, але як-то спрацавала, як-то...»
  
  І тут услед загрымеў голас блазна. Бацька маленькага хлопчыка гэтага голасу не чуў, а малы раптам зморшчыў твар і разревелся. Тата падхапіў сына на рукі, прыціснуў да сябе, нічога не разумеючы. Нягледзячы на які ахапіў яго жах, Рычы сачыў за гэтым маленькім прадстаўленнем. Голас блазна смяяўся ад злосці, а можа, быў проста злым: «Тут, унізе, у нас ёсць вачэй, Рычы... ты мяне чуеш? Вачэй, які поўзае. Калі ты не хочаш ляцець, не хочаш сказаць «бывай», ты можаш спусціцца ўніз, пад гэты горад, і павітацца з гэтым вялікім вокам! Ты можаш спусціцца і ўбачыць яго ў любы час. У любы зручны табе час, калі захочацца. Ты чуеш мяне, Рычы? Прынясі йо-йо. І хай Беверлі надзене вялікую шырокую спадніцу з чатырма ці пяццю ніжнімі спадніцамі. І кольца мужа хай павесіць на шыю. Скажы Эдзі, каб надзеў свае двухколерныя скураныя туфлі. Мы згуляем бібоп, Рычы! Мы згуляем ЎСЁ-Е-Е ХІТЫ!»
  
  Дабраўшыся да тратуара, Рычы рызыкнуў азірнуцца, і ўбачанае ніколькі яго не супакоіла. Пол Баньян яшчэ не вярнуўся на пастамент, але і блазан ужо адтуль сышоў. Цяпер там стаяла двадцатифутовая статуя Бадзі Холі. Адзін вузкі лацкан яго клятчастага пінжака ўпрыгожваў значок-гузік з надпісам «РОК-ШОУ РЫЧЫ ТОЗИЕРА «ТОЛЬКІ МЁРТВЫЯ».
  
  Адну дужку ачкоў Бадзі змацоўвала ізастужкай.
  
  Маленькі хлопчык па-ранейшаму істэрычна роў; бацька хуткімі крокамі ішоў да цэнтра горада, несучы малога на руках.
  
  І Рычы сыходзіў ад Гарадскога цэнтра,
  
  (на гэты раз ногі мяне не падвялі)
  
  імкнучыся не думаць аб тым,
  
  (мы згуляем ЎСЁ-Е-Е ХІТЫ!)
  
  што зараз адбылося. Думаць ён хацеў зусім аб іншым, скажам, пра большущем шклянцы віскі, які збіраўся выпіць у бары гатэля «Дэры таун-хаўс», перад тым як улегчыся задрамаць.
  
  Гэтая думка пра выпіўкі – самай звычайнай выпіўкі – крыху палепшыла яму настрой. Ён зноў азірнуўся, і на душы стала яшчэ лягчэй, таму што Падлогу Баньян вярнуўся на належнае яму месца і ўсміхаўся неба, з пластмасавым сякерай на плячы. Рычы прыбавіў кроку, проста панёсся, нарошчваючы адлегласць паміж сабой і статуяй. Ён нават пачаў разглядаць варыянт галюцынацыі, калі боль у чарговы раз ўдарыла па вачах, глыбокая і бязлітасная, прымусіўшы яго вскрикнуть. Сімпатычная маладая дзяўчына, якая ішла наперадзе, летуценна гледзячы на праплываюць аблокі, азірнулася, помялась, а потым паспяшалася да Рычы:
  
  – Містэр, што з вамі?
  
  – Гэта мае кантактныя лінзы, – прахрыпеў Рычы. – Мае чортавы кантактныя лінзы... Госпадзе, да чаго ж балюча!
  
  На гэты раз ён так спяшаўся, што ледзьве не праткнуў вочы паказальнымі пальцамі. Адцягнуў ніжнія павекі і падумаў: «Я не змагу міргнуць, каб выцягнуць лінзы, гэта дакладна, я не змагу міргнуць, каб выцягнуць іх, вочы будуць хварэць, і хварэць, і хварэць, пакуль я не ослепну, не ослепну, не ас...» – але ён міргнуў, і гэтага хапіла, каб лінзы выскачылі з вачэй. Рэзкі і выразны свет, дзе колеру не наползали адзін на аднаго, а асобы не расплываліся, проста знік. Яго месца занялі накладаюцца адзін на аднаго рознакаляровыя контуры. І хоць Рычы і дзяўчына, якая вучылася ў сярэдняй школе, занепакоеная і якая прагне дапамагчы, ледзь не пятнаццаць хвілін поўзалі па тратуары, ні адну з лінзаў ім знайсці не ўдалося.
  
  А ў галаве Рычы быццам бы гучаў смех блазна.
  
  
  
  5
  
  Біл Денбро бачыць прывіда
  
  У той дзень Біл Пеннивайза не ўбачыў – затое ўбачыў прывіда. Гэтага прывіда. Тады Біл у гэта паверыў, і ні адно з наступных падзей не пахіснула яго ўпэўненасці ў тым, што так яно і было.
  
  Ён ішоў па Уитчем-стрыт, нейкі час пастаяў у вадасцёку, дзе Джордж сустрэў сваю смерць у той дажджлівы кастрычніцкі дзень 1957 года. Прысеў, ўгледзеўся ў вадасцёк, уладкованы ў вырезе, зробленым у бордюрном камені. Моцна стукала сэрца, але ён усё роўна ўзіраўся ў чарнату.
  
  – Выходзь, чаму ты не выходзіш, – прашаптаў ён, і ў яго паўстала не такая ўжо вар'яцкая ідэя, што голас яго плыве па цёмным тунэлях, дзе з столяў капае вада, не заціхае, а прасоўваецца і прасоўваецца наперад, падсілкоўваючыся уласным рэхам, адлюстроўваючыся ад пакрытых мохам сцен і даўно якія выйшлі з ладу механізмаў. Ён адчуваў, як яго голас разносіцца над павольна бягучай вадой і, магчыма, чуецца ў сотні іншых вадасцёкаў па ўсім горадзе. – Выходзь адтуль, а не то мы прыйдзем і выцягнем цябе.
  
  Ён нервова чакаў адказу, апусціўшыся на кукішкі, заціснуўшы рукі паміж сцёгнамі, як кэтчер паміж падачамі. Але адказу не было.
  
  Біл ужо сабраўся ўстаць, калі на яго ўпала цень.
  
  Ен рэзка ўскінуў галаву ў прадчуванні сутычкі, гатовы да ўсяго... але ўбачыў хлопчыка гадоў дзесяці, можа, адзінаццаці, у патрапаных бойскаутских шортах, якія выстаўляюць напаказ абадраныя каленкі. У адной руцэ ён трымаў марозіва «Фруктовы лёд», у другога – фиберглассовый скейтборд, якому, мяркуючы па ўвазе, даставалася не менш, чым каленках. Марозіва прама-ткі свяцілася аранжавым. Скейтборд – зялёным.
  
  – Вы заўсёды размаўляеце з вадасцёкамі, містэр? – спытаў хлопчык.
  
  – Толькі ў Дерри, – адказаў Біл.
  
  Якое-то час яны вельмі сур'ёзна глядзелі адзін на аднаго, а потым адначасова засмяяліся.
  
  – Я хачу задаць табе дурны па‐апытанне, – звярнуўся да хлопчыка Біл.
  
  – Добра, – адказаў хлопчык.
  
  – Ты калі-небудзь з-чуў што-небудзь з такога вадасцёку?
  
  Хлопчык паглядзеў на Біла, як на вар'ят.
  
  – Ла-ладна, – кіўнуў Біл. – Забудзь мой па‐апытанне.
  
  Ён рушыў далей, прайшоў з дзясятак крокаў – накіроўваючыся да вяршыні ўзгорка і подумывая аб тым, каб зірнуць на свой ранейшы дом, – калі хлопчык паклікаў яго:
  
  – Містэр?
  
  Біл азірнуўся. Пінжак спартыўнага крою ён павесіў на палец і закінуў за плячо. Верхнюю гузік кашулі расшпіліў, вузел гальштука прыслабіў. Хлопчык насцярожана яго разглядваў, нібы шкадуючы аб рашэнні працягнуць размову. Потым паціснуў плячыма, як бы кажучы: «Чаму няма?»
  
  – Ды.
  
  – Так?
  
  – Ды.
  
  – І што адтуль казалі?
  
  – Я не ведаю. Быццам бы на нейкім замежнай мове. Я чуў голас, які даносіцца з адной з гэтых помпавых станцый у Пусткі. Адной з гэтых помпавых станцый, яны выглядаюць як трубы, якія тырчаць з зямлі...
  
  – Я ведаю, аб чым ты. Ты чуў дзіцячы голас?
  
  – Спачатку дзіцячую, потым ён стаў дарослым. – Хлопчык памаўчаў. – Я спалохаўся. Пабег дадому і сказаў бацьку. Ён адказаў, што я, напэўна, чуў рэха, разносящееся па трубах з чыйго-небудзь дома.
  
  – Ты ў гэта паверыў?
  
  Хлопчык абаяльна ўсміхнуўся:
  
  – Я прачытаў у кнізе Рыплі «Хочаш вер, хочаш – не» пра хлопца, у зубах якога гучала музыка. Як з радыё. Яго пломбы былі маленькімі радиоприемниками. Напэўна, калі б я паверыў у гэта, то мог паверыць ва ўсё.
  
  – Зразумела, – кіўнуў Біл. – Але ты ў гэта паверыў?
  
  Хлопчык неахвотна паківаў галавой.
  
  – А потым ты калі-небудзь чуў такія галасы?
  
  – Аднойчы, калі прымаў ванну, – адказаў хлопчык. – Голас дзяўчынкі. Толькі плач. Без слоў. Я баяўся выцягнуць затычку, калі памыўся, таму што думаў, а раптам я яе ўтаплю.
  
  Біл зноў кіўнуў.
  
  Насцярожанасць сышла з вачэй хлопчыка, яны блішчалі, у іх чытаўся цікавасць.
  
  – Вы ведаеце пра гэтых галасах, містэр?
  
  – Я іх чуў, – адказаў Біл. – Вельмі-вельмі даўно. Ты ведаў дзяцей, да-оторых тут забілі, сынок?
  
  Вочы хлопчыка разам пацьмянелі, у іх вярнулася насцярожанасць, да якой дадалася трывога.
  
  – Мой тата кажа, што я не павінен размаўляць з незнаемцамі. Ён кажа, што любы можа быць забойцам. – Ён адступіў на крок, у цень вяза, у які дваццаць сем гадоў таму Біл аднойчы урэзаўся на ровары. Упаў і пагнуў руль.
  
  – Толькі не я, малы. Апошнія чатыры месяцы я пражыў у Англіі. Прыехаў у Дерри толькі ўчора.
  
  – Я ўсё роўна не павінен размаўляць з вамі, – стаяў на сваім хлопчык.
  
  – Гэта правільна, – пагадзіўся Біл. – У нас з-з-свабодная краіна.
  
  Хлопчык памаўчаў, потым загаварыў:
  
  – Адзін час я сябраваў з Джоні Ф'юры. Ён быў добрым хлопцам. Я плакаў, – дзелавіта скончыў хлопчык, доедая марозіва. Высунуў мову, на час ярка-аранжавы, і лізнуў руку.
  
  – Трымайся далей ад вадасцёкаў і каналізацыйных люкаў, – роўным голасам параіў яму Біл. – Трымайся далей ад пустак і кінутых дамоў. Трымайся далей ад грузавога двара. Але перш за ўсё – трымайся далей ад вадасцёкаў і каналізацыйных люкаў.
  
  Вочы хлопчыка зноў заблішчалі, але ён доўга, доўга маўчаў, перш чым спытаў:
  
  – Містэр, хочаце пачуць сёе-што цікавае?
  
  – Вядома.
  
  – Вы ведаеце той фільм, дзе акула елі людзей?
  
  – Усе ведаюць. «Чэ-е-елюсти».
  
  – У мяне ёсць сябар. Яго клічуць Томі Викананца, і ён тупаваты. Кацялок не варыць, вы разумееце, аб чым я?
  
  – Ды.
  
  – Ён думае, што бачыў гэтую акулу ў Канале. Пару тыдняў таму ён адзін блукаў па Бэсі-парк, і кажа, што ўбачыў гэты плаўнік. Кажа, што вышынёй ён быў у восем або дзевяць футаў. Толькі плаўнік, разумееце? Ён кажа: «Вось што забіла Джоні і астатніх. Гэта акула з «Сківіц», таму што я яе бачыў». На гэта я яму кажу: «Канал такі брудны, што там не зможа жыць нават пячкур. А ты думаеш, што ўбачыў у ім акулу. У цябе не варыць кацялок, Томі». Томі кажа, што акула выскачыла з вады, зусім як у канцы фільма, і паспрабавала зжэрці яго, але ён паспеў уцячы. Вельмі пацешна, праўда, містэр?
  
  – Вельмі смешна, – пагадзіўся Біл.
  
  – Кацялок не варыць, так?
  
  Біл памарудзіў з адказам.
  
  – Трымайся далей і ад Канала, сынок. Ты слухаеш мяне?
  
  – Хочаце сказаць, што вы ў гэта верыце?
  
  Біл падушыўся. Збіраўся паціснуць плячыма. Потым кіўнуў.
  
  Хлапчук выдыхнуў, шапялявым свістам. Занурыўся, быццам прысаромлены.
  
  – Ды. Часам я думаю, што кацялок не варыць у мяне.
  
  – Я ведаю, аб чым ты. – Біл падышоў да хлапчуку, які вельмі сур'ёзна глядзеў на яго, і на гэты раз не адвярнуўся з сарамлівасці. – Ты добиваешь свае калені на гэтай дошцы, сынок.
  
  Хлапчук зірнуў на абадраныя калені і ўхмыльнуўся:
  
  – Так, напэўна. Але як-небудзь выкручусь.
  
  – Можна паспрабаваць? – нечакана спытаў Біл.
  
  Хлапчук зірнуў на яго, з адваліўшыся ад здзіўлення сківіцай, і засмяяўся.
  
  – Гэта будзе пацешна. Ніколі не бачыў дарослага на скейтбордзе.
  
  – Я дам табе чацвяртак.
  
  – Мой бацька казаў...
  
  – Ніколі не браць грошы або з-прысмакі ў незнаёмца. Слушную параду. Я ўсё роўна дам табе чацвяртак. Што скажаш? Толькі да кута Дж-Джэксан-стрыт.
  
  – Ды кіньце вы! – Хлапчук засмяяўся, весела і ад душы. – Не патрэбны мне ваш чацвяртак. У мяне ёсць два бакса. Я проста багач. Але я павінен гэта ўбачыць. Толькі не вінаваціце мяне, калі што-то зламаў.
  
  – Не хвалюйся, – адказаў Біл. – Я застрахаваны.
  
  Ён крутануў пальцам адно з колцаў, і яму спадабалася лёгкасць, з якой яно закруцілася – падобна на тое, шарыкаў ў падшыпніку хапала. Добры, прыемны такі гук. Ён ускалыхнуў ў грудзях Біла што-то вельмі даўняе. Якое-небудзь жаданне, такое ж прыгожае, як і каханне. Біл ўсміхнуўся.
  
  – Аб чым вы думаеце? – спытаў хлапчук.
  
  – Думаю, што я ў-убьюсь, – адказаў Біл, і хлапчук засмяяўся.
  
  Біл апусціў скейтборд на тратуар, паставіў на яго адну нагу. Для пробы пакатаў скейтборд ўзад-наперад. Ўжо бачыў, як імчыцца ўніз па Уитчем-стрыт, да скрыжавання, на зялёным, адцення авакада, скейтбордзе хлапчукі, крысы пінжака лунаюць ззаду, лысіна блішчыць на сонца, калені сагнутыя, як у пачаткоўцаў-гарналыжнікаў, якія ў першы раз выходзяць на схіл. І гэтая пастава кажа табе аб тым, што ў думках яны ўжо ўпалі. Ён мог паспрачацца, што хлапчук ездзіў на скейтбордзе інакш. Ён мог паспрачацца, што хлапчук ездзіў,
  
  (навыперадкі з д'яблам)
  
  быццам у апошні раз.
  
  І цудоўнае пачуццё памерла ў грудзях Біла. Ён убачыў, занадта ўжо выразна, як дошка выслізгвае з-пад яго ногі, вызваліўшыся, коціцца далей ўніз па вуліцы, неверагоднага флуоресцентные-зялёнага колеру, які мог спадабацца толькі дзіцяці. Ён убачыў, як плюхается на зад, а можа, і на спіну. Павольна прыходзіць у сябе ў асобнай палаце Гарадской бальніцы, накшталт той, дзе яны наведвалі Эдзі, калі той зламаў руку. Усё цела ў гіпсе, адна нага паднятая на складанай сістэме трасоў і блокаў. Заходзіць лекар, глядзіць на яго карту, глядзіць на яго, потым кажа:
  
  – Вам, ставяцца ў віну дзве памылкі, містэр Денбро. Першая – няўмелае кіраванне скейтбордам. Другая – вы забыліся, што вам ужо пад сорак.
  
  Ён нахіліўся, падняў дошку, працягнуў хлапчуку.
  
  – Мабыць, устрымаюся.
  
  – Збаяліся? – лагодна пацікавіўся хлопчык.
  
  Біл сунуў кулакі пад мышкі і замахаў локцямі, малюючы баязлівую курыцу.
  
  – Куд-кудах.
  
  Хлопчык засмяяўся:
  
  – Паслухайце, мне пара дадому.
  
  – Будзь асцярожны, калі едзеш на гэтай штуковине. – Біл паказаў на скейтборд.
  
  – На скейтбордзе быць асцярожным нельга, – адказаў хлапчук, гледзячы на Біла так, быццам у таго не варыў кацялок.
  
  – Дакладна, – кіўнуў Біл. – Правільна. Як мы кажам у киношном бізнэсе, я цябе чую. Але трымайся далей ад вадасцёкаў і каналізацыйных люкаў. І старайся гуляць з сябрамі.
  
  Хлопчык кіўнуў:
  
  – Я ж побач з домам.
  
  «І мой брат быў побач», – падумаў Біл.
  
  – У любым выпадку ўсё гэта хутка скончыцца, – сказаў ён хлапчуку.
  
  – Скончыцца? – перапытаў хлопчык.
  
  – Я так думаю.
  
  – Добра. Яшчэ ўбачымся... трусишка!
  
  Хлапчук паставіў адну нагу на скейтборд і адштурхнуўся іншы. Як толькі ссунуўся з месца, паставіў на дошку іншую нагу і пакаціў уніз, як здалося Білу, на забойнай хуткасці. Але ён імчаўся, як і меркаваў Біл, з нядбайнай зграбнасцю. Біл адчуваў любоў да гэтаму хлапчуку, і радаснае хваляванне, і жаданне самому стаць хлапчуком, разам з перахопліваюць дыханне страхам. Хлапчук ехаў так, нібы не існавала ні смерці, ні сталення. Хлапчук здаваўся вечным і неуничтожимым ў сваіх бойскаутских шортах колеру хакі, пацёртых красоўках, з абадранымі і бруднымі каленкамі, і валасы ляцелі ў яго над спіной.
  
  «Асцярожна, хлопец, цябе не прайсці гэты паварот!» – падумаў Біл, але хлапчук пераклаў цела налева, як танцор брэйк-данса, ногі разгарнулі фиберглассовую зялёную дошку, і ён без усялякіх намаганняў павярнуў на Джэксан-стрыт, загадзя выказаўшы здагадку, што на шляху яму ніхто не сустрэнецца. «Хлопчык мой, – падумаў Біл, – так будзе не заўсёды».
  
  Ён падышоў да свайго ранейшаму хаце, але не спыніўся, толькі замарудзіў крок ледзь не да черепашьего. На палянцы ў плеценым крэсле сядзела жанчына са спячым дзіцем на руках і назірала за двума дзецьмі, гадоў васьмі і дзесяці, якія гулялі ў бадмінтон на яшчэ вільготнай ад дажджу траве. Малодшы з іх, хлопчык, адлюстроўваючы падачу, перакінуў валан праз сетку, і маці пахваліла яго: «Малайчына, Скэн!»
  
  Колер дома не змяніўся, застаўся цёмна-зялёным, і над дзвярыма Біл ўбачыў знаёмае веерападобна акно, але кветкавыя клумбы яго маці з лужка зніклі. І з задняга двара, наколькі Біл мог бачыць з тратуара, знік спартыўны комплекс, які бацька пабудаваў з запазычаных на працы непатрэбных адрэзкаў труб. Біл згадаў, як аднойчы Джордж зваліўся з верхняй перакладзіны і утварыў кавалак зуба. Як жа ён роў!
  
  Ён глядзеў на свой дом (што-то засталося ранейшым, што-то сышло з канцамі) і думаў, а не падысці яму да жанчыны з немаўляткам на руках. Ён мог бы сказаць: «Добры дзень, я – Біл Денбро, калі-то я жыў у гэтым доме». І жанчына адказала б: «Як цікава». І што за гэтым магло рушыць услед? Ён Мог спытаць яе, захавалася ці твар, якое ён так старанна выразаў на адной з паддашкавых бэлек? Гэта твар яны з Джорджам часам выкарыстоўвалі замест мішэні для дартса. Ён мог спытаць, спяць ці яе дзеці на агароджаным заднім ганку асабліва ў гарачыя летнія ночы, ціхенька размаўляючы перад тым, як заснуць, назіраючы далёкія зарніцы? Напэўна, ён мог бы задаць гэтыя пытанні, але пры гэтым вельмі ўжо моцна заікаўся б, калі б паспрабаваў завабіць жанчыну... ды і хацеў ён ведаць адказы? Пасля смерці Джорджа дом стаў мёртвым, і прычына, па якой ён вярнуўся ў Дерри, не мела да дому ні найменшага адносіны.
  
  Біл дайшоў да вугла і павярнуў направа, не азірнуўшыся.
  
  І хутка ўжо крочыў па Канзас-стрыт, накіроўваючыся назад да цэнтру горада. Пастаяў ля агароджы, якое цягнулася ўздоўж тратуара, гледзячы на Пустку. Агароджа не зьмянілася – той жа пабелены штыкетнік, і Пустку быццам бы засталася ранейшай... хіба што зарасла яшчэ мацней. З таго месца, дзе стаяў Біл, ён бачыў толькі два адрозненні: знікла воблака чорнага дыму, якое заўсёды вісела над гарадской звалкай (звалку замяніў сучасны смеццеперапрацоўчы завод), і праз зеляніна Пусткі перакінулася эстакада, частка хуткаснай магістралі. Усё астатняе заставалася рыхт-у-рыхт такі ж, як і ў тое лета, калі ён у апошні раз бачыў Пустку: трава і кусты спускаліся да багністага равнинному участку злева і справа да дрэў, якія растуць ледзь не адзін на адным. Ён бачыў зараснікі расліны, якое яны называлі бамбукам: серабрыста-белыя сцеблы падымаліся на дванаццаць, а то і чатырнаццаць футаў. Біл згадаў, як Рычы аднойчы паспрабаваў паліць сухія лісце гэтага бамбука, заяўляючы, што менавіта ад іх джазавыя музыкі лавілі кайф. Рычы злавіў толькі адно: яго вытошнило.
  
  Біл чуў цурчанне вады, бягучай мноствам маленькіх раўчукоў, бачыў, як сонца адлюстроўваецца ад больш шырокага люстэрка Кендускига. І пах застаўся ранейшым, нават пасля ліквідацыі звалкі. Цяжкі дух растуць раслін, асабліва моцны па вясне, не мог цалкам перакрыць смурод сцёкавых вод і чалавечых спаражненняў. Смурод гэты, вядома, ледзь прабівалася, але давала аб сабе ведаць. Пах раскладання – абавязковы фон.
  
  Там усё скончылася ў мінулы раз, там ім трэба было паставіць кропку і цяпер. Там... пад горадам.
  
  Ён пастаяў яшчэ нейкі час, перакананы, што павінен што-то ўбачыць... нейкае праява зла, на барацьбу з якім ён прыбыў у кінгстан на тэмзе. Не ўбачыў нічога. Цурчала вада. Гукі гэтыя, вясёлыя і жывыя, нагадалі яму пра плаціне, якую яны калі-то пабудавалі ў Пусткі. Ён бачыў дрэвы і кусты, якія ветрык гойдаў. І нічога больш. Ніякага праявы зла. Ён пайшоў далей, оттирая з далоняў пабел.
  
  Біл працягваў шлях да цэнтра горада, што-то, памятаючы, аб чым-то грезя, і сутыкнуўся яшчэ з адным дзіцем, на гэты раз з дзяўчынкай гадоў дзесяці, у вельветавых штанах з высокай таліяй і ў вылинявшей чырвонай блузцы. Адной рукой яна стукала мячом, у другой трымала ляльку за светлыя валасы.
  
  – Гэй! – паклікаў яе Біл.
  
  Дзяўчынка падняла галаву.
  
  – Што?
  
  – Які лепшы магазін у кінгстан на тэмзе?
  
  Яна абдумала пытанне.
  
  – Для мяне ці для каго-то яшчэ?
  
  – Для цябе.
  
  – «Патрыманая ружа, паношаная адзенне», – адказала яна без найменшай запінкі.
  
  – Не зразумеў.
  
  – Не зразумелі што?
  
  – Гэта сапраўды назва крамы?
  
  – Вядома, – адказала яна, гледзячы на Біла, як на прыдуркаватага. – «Патрыманая ружа, паношаная адзенне». Мая мама кажа, што гэта крама старызніка, але мне падабаецца. У іх столькі старых рэчаў. Напрыклад, пласцінкі, пра якіх ты ніколі не чуў. А яшчэ паштоўкі. І пахне там, як на гарышчы. Я павінен ісці дадому. Пакуль.
  
  Яна пайшла, не азіраючыся, пастукваючы мячом і трымаючы ляльку за валасы.
  
  – Гэй! – крыкнуў ён услед.
  
  – Вы хочаце, каб я зноў яго назвала?
  
  – Гэты магазін. Дзе ён?
  
  Яна адказала, гледзячы на яго:
  
  – Там, куды вы ідзяце. Ля падножжа Ўздыму-вмилю.
  
  Біл адчуў, як мінулае дае аб сабе ведаць, раскрываецца ў ім. Ён ні аб чым не збіраўся пытацца дзяўчынку. Пытанне вылецеў у яго з рота, як корак з бутэлькі шампанскага.
  
  Біл спусціўся з пагорка Пад'ём-у-мілю. Склады і мясаперапрацоўчыя заводы, якія ён памятаў з дзяцінства – змрочныя цагляныя будынкі з бруднымі шыбамі, благоухавшие мяснымі пахамі, – па большай частцы зніклі, хоць два, «Армаур» і «Стары биф» засталіся. Але «Хемхилл» адышоў у нябыт, а на месцы «Іголак биф-энд-кошэр міпса» пабудавалі автобанк і пякарню. Каля «Флігеля братоў Трэкер» Біл убачыў шчыт з надпісам старозаветными літарамі, якія складаліся ў назву крамы, згаданае дзяўчынкай з лялькай: «ПАТРЫМАНАЯ РУЖА, ПАНОШАНАЯ АДЗЕННЕ». Чырвоны цэгла пафарбавалі жоўтай фарбай, гадоў дзесяць або дваццаць таму назад вельмі весяленькай, але цяпер потускневшей. Колеру мачы, як сказала б Одра.
  
  Біл накіраваўся да крамы, зноў адчуваючы déjà vu. Потым ён скажа астатнім, што ведаў, з якога пабачыць прывіда яшчэ да таго, як яго ўбачыў.
  
  Вітрыны крамы «Патрыманая ружа, паношаная адзенне» пакрывала не пыл, а бруд. Ніякай меланхоличности антыкварных крам, ніякіх маленькіх ложкаў на колцах, або буфетаў з мноствам скрыначак, або набораў шкляной посуду часоў Вялікай дэпрэсіі, падсветленых ўтоенымі лямпамі накіраванага святла; гэты магазін яго маці, з уласцівым ёй пагардай, назвала б «ламбардаў янкі». Рэчы ляжалі навалам, там, тут, дзе заўгодна. Сукенкі спаўзалі з вешалак для паліто. Гітары падвесілі за грыфы, з-за чаго яны нагадвалі пакараных злачынцаў. Стаяла скрынка з пласцінкамі-сорокапятками. На цэнніку Біл прачытаў: «10 ЦЭНТАЎ ЗА ШТУКУ, 12 ШТУК ЗА БАКС. СЁСТРЫ ЭНДРУС, ПЭРЫ КОМА, ДЖЫМІ РОДЖЕРС, ІНШЫЯ». Дзіцячая адзенне суседнічала з жудаснага выгляду дзіцячымі туфлямі: «ПАНОШАНЫЯ, АЛЕ НЕ ДРЭННЫЯ. $ 1.00 ЗА ПАРУ». Два тэлевізара глядзелі сляпымі экранамі. Трэці паказваў мінакам расплываюцца вобразы «Сямейкі Брэйдзі» 49. Іншая кардонная скрынка – у ёй старыя кнігі кішэннага фармату, па большай частцы без вокладак («2 ЗА ЧАЦВЯРТАК, 10 ЗА ДАЛЯР, у краме ёсць іншыя, НЕКАТОРЫЯ «ПОГОРЯЧЕЕ») – стаяла на вялікім радыёпрымачы з брудным белым пластмасавым корпусам і дыскам налады памерам з будзільнік. Запылены, вышчарблены абедзенны стол ўпрыгожвалі брудныя вазы з букетамі штучных кветак.
  
  Усё гэта Біл ўспрыняў як хаатычны фон яшчэ адной выстаўленай у вітрыне рэчы, якая адразу прыкавала яго погляд. Ён стаяў, шырока раскрыўшы вочы, не верачы таму, што бачыў перад сабой. Мурашкі бегалі па ўсім целе, знізу даверху, лоб пакрыўся потам, рукі пахаладзелі, і на імгненне ў яго ўзнікла адчуванне, што цяпер усе дзверы ў галаве адкрыюцца і ён успомніць усё.
  
  У правай вітрыне стаяў Сільвер.
  
  Па-ранейшаму без апорнай стойкі, з крануты іржой пярэднім і заднім крыламі, з замацаваным на рулі клаксоном, праўда, гумавая груша ад узросту пакрылася расколінамі. Сам клаксон, які Біл заўсёды старанна паліраваў, пацьмянеў, на ім з'явіліся плямы іржы. Плоскі багажнік, на якім Рычы так часта ездзіў, трымаючыся за Біла, заставаўся на ранейшым месцы над заднім крылом, але скрывіўся і вісеў на адным ніце. Хто-небудзь з тых, да каго трапіў ровар пасля Біла, обтянул сядло штучнай скурай «пад тыгра», якая цяпер так вытерлась, што паласы ледзь праглядаліся.
  
  Сільвер.
  
  Біл падняў якая стала чужой руку, каб выцерці слёзы, якія павольна цяклі па шчоках. А прарабіўшы тое ж самае ўжо насоўкай, увайшоў у краму.
  
  У «Ўжыванай ружы, паношанай вопратцы» стаяла векавая затхлость. Як правільна паказала дзяўчынка, там пахла гарышчам, толькі не з тых, дзе добра пахне. На гэтым гарышчы не захоўваліся старыя сталы, на паверхню якіх рэгулярна ўціраць ільняное масла, на гэты гарышча не зацягвалі старыя, абабітыя плюшем і аксамітам канапы. Тут пахла истлевшими кніжнымі вокладкамі, бруднымі, обтянутыми вінілам канапавымі падушкамі, якія ў мінулым часта пакідалі на гарачым сонца, дзе яны ледзь не плавіліся, пылам і мышыным дзярмом.
  
  З які працуе тэлевізара даносіліся смех і крыкі сямейкі Брэйдзі.
  
  Годную кампанію складаў ім голас дыджэя, які вяшчаў з радыёпрымача, які знаходзіцца дзе-то ў глыбінях крамы, і зваўся «ваш прыяцель Бобі Расэл». Ён абяцаў новы альбом Принса таго радиослушателю, які першым дазваніцца ў студыю і назаве прозвішча акцёра, які выканаў ролю Уолі ў тэлесерыяле «Пакіньце гэта Биверу». Біл ведаў – гэтага хлапчука клікалі Тоні Дау, – але яго не цікавіў новы альбом Принса. Радыёпрымач стаяў на высока падвешанай паліцы сярод партрэтаў дзевятнаццатага стагоддзя. Пад ім і пад партрэтамі сядзеў гаспадар крамы, мужчына гадоў сарака, у дарагіх фірмовых джынсах і сеткаватай футболцы. Валасы ён зачесывал таму і схуднеласцю, напэўна, мог супернічаць з вязнем канцлагера. Ногі ён паклаў на стол, завалены бухгалтарскімі кнігамі. Тут жа стаяў і старадаўні касавы апарат. Мужчына чытаў кнігу кішэннага фармату, раман, які, на думку Біла, ніколі не быў намінаваны на Пулітцэраўскую прэмію. Называўся раман «Жарабцы са будпляцоўкі». На падлозе, перад сталом, узвышаўся рэкламны слуп, якія ставілі перад цырульні. Спіральныя паласы ввинчивались ў бясконцасць. Стары шнур, працягнуты па падлозе да разеткі ў сцяне, нагадваў стомленую змяю. На таблічцы перад слупом паказвалася: «ВІД, які вымірае. $ 250».
  
  Калі бразнуў званочак над дзвярыма, мужчына, які сядзеў за сталом, заклаў месца, дзе чытаў, вокладкай книжицы запалак і падняў галаву.
  
  – Вам дапамагчы?
  
  – Так, – адказаў Біл і адкрыў рот, каб спытаць аб ровары ў вітрыне. Але перш чым загаварыў, яго розум раптам запоўніла адно прапанову, засланіўшы сабой усе астатнія думкі:
  
  «Праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет».
  
  Адкуль, скажыце на літасць, яно ўзялося?
  
  (праз змрок)
  
  – Шукаеце што-небудзь канкрэтнае? – спытаў прадавец. Голас гучаў ветліва, але прадавец пільна ўзіраўся ў Біла.
  
  «Ён глядзіць на мяне, нібы вырашыў, што я накурыўся той самай траўкі, ад якой ловяць кайф джазмэны», – падумаў Біл і ледзь не засмяяўся, хай думкі і блыталіся.
  
  – Так, мяне і-і-цікавіць
  
  (слуп бялее)
  
  гэты з-з-слуп...
  
  – Цырульны слуп, так? – У вачах гаспадара магазіна Біл ўбачыў (нягледзячы на хаос у галаве), тое самае, што памятаў і ненавідзеў з дзяцінства: нецярпенне мужчыны ці жанчыны, якім даводзіцца слухаць заіку, жаданне хутка скончыць думка, каб небарака заткнуўся. «Але я не заикаюсь! Я з гэтым справіўся! Я, ТВАЮ МАЦІ, НЕ ЗАИКАЮСЬ! Я...»
  
  (апоўначы)
  
  Словы так ясна гучалі ў яго ў галаве, быццам прамаўляў іх там хто-то яшчэ. Ён ператварыўся ў чалавека з Бібліі, апанаванага дэманамі... чалавека, у якога ўсялілася нейкае істота Звонку. І аднак ён пазнаў голас і выдатна разумеў – голас яго. Біл адчуваў які выступіў на твары пот.
  
  – На слуп я магу
  
  (прывід)
  
  даць вам зніжку, – тым часам казаў гаспадар крамы. – Па праўдзе кажучы, за дзвесце пяцьдзесят баксаў мне яго не прадаць. Я аддам яго вам за сто семдзесят пяць. Што скажаце? У краме гэта адзіная сапраўды антыкварная рэч.
  
  (столбенеет)
  
  – СЛУП! – выгукнуў Біл, і гаспадар крамы ледзь адскочыў. – Не слуп мяне цікавіць.
  
  – З вамі ўсё ў парадку, містэр? – Заспакойлівы тон ніяк не вязалася з суровасцю погляду, і Біл заўважыў, што левая рука мужчыны больш не ляжыць на стале. Ён ведаў (тут не спрацавала інтуіцыя – лагічнае мысленне), што адзін скрыню стала вылучаны, хай і не бачыў гэтага, і мужчына ўзяўся за схаваны ў скрыні пісталет ці рэвальвер. Магчыма, ён баяўся рабавання. Без усялякага «магчыма» – проста баяўся. Ён, у рэшце рэшт, быў геем, і жыў у горадзе, дзе мясцовыя маладзёны зладзілі Адрыяну Меллону апошні ў жыцці купанне.
  
  (праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет)
  
  Фраза гэтая выкідала з галавы ўсе думкі; ён быццам схадзіў з розуму. Адкуль яна ўзялася?
  
  (праз змрок)
  
  Фраза паўтаралася і паўтаралася.
  
  Прыклаўшы титаническое высілак, Біл атакаваў фразу. Зрабіў гэта, прымусіўшы розум перавесці іншароднае прапанову на французская. Менавіта так, падлеткам, ён змагаўся з заіканнем. Словы маршыравалі ў яго свядомасці, ён змяняў іх... і раптам адчуў, што хватка заікання аслабла.
  
  Тут жа да яго дайшло, што гаспадар крамы нешта яму кажа.
  
  – Па-а-ардон?
  
  – Я сказаў, калі збіраецеся забіцца ў прыпадку, зрабіце гэта на вуліцы. Мне такога лайна не трэба.
  
  Біл глыбока ўдыхнуў.
  
  – Давайце пачнем з-зноў. Уявіце сабе, быццам я толькі што па‐ошел.
  
  – Добра. – Мужчына нічога не меў супраць. – Вы толькі што ўвайшлі. Што цяпер?
  
  – Ве-елосипед ў акне, – адказаў Біл. – Колькі вы хочаце за ровар?
  
  – Вазьму дваццаць баксаў. – Напружанне з голасу сышло, але левая рука пакуль на стол не вярнулася. – Думаю, у свой час гэта быў «швинн», але цяпер ператварыўся ў дварняка. – Ён змераў Біла позіркам. – Вялікі ровар. Вы маглі б ездзіць на ім.
  
  – Баюся, на роварах я ўжо отъездился, – адказаў Біл, думаючы аб зялёным скейтбордзе хлапчукі.
  
  Мужчына паціснуў плячыма. Левая рука вярнулася на стол.
  
  – У вас сын?
  
  – Д-ды.
  
  – Колькі гадоў?
  
  – О-О-адзінаццаць.
  
  – Вялікі ровар для адзінаццацігадовага.
  
  – Вы возьмеце дарожны чэк?
  
  – Пры ўмове, што сайт не перавысіць дзесяць баксаў.
  
  – Я дам вам дваццаць даляраў. Вы дазволіце патэлефанаваць?
  
  – Калі мясцовы нумар.
  
  – Мясцовы.
  
  – Тады калі ласка.
  
  Біл патэлефанавала ў гарадскую бібліятэку. Майк ўжо вярнуўся на працу.
  
  – Ты дзе, Біл? – спытаў ён і тут жа дадаў: – З табой усё ў парадку?
  
  – Усё выдатна. Ты каго-небудзь бачыў?
  
  – Няма. Мы убачымся ўвечары. – Кароткая паўза. – Я на гэта разлічваю. Чым магу табе дапамагчы, Вялікі Біл?
  
  – Я купляю ровар, – спакойным голасам адказаў Біл. – І падумаў, можа, мне прикатить яго да цябе. У цябе ёсць гараж або хлеў, дзе яго можна паставіць?
  
  Рушыла ўслед больш доўгая паўза.
  
  – Майк? Ты...
  
  – Я цябе чую. Гэта Сільвер?
  
  Біл паглядзеў на гаспадара крамы. Той зноў чытаў кнігу... або толькі глядзеў у яе і ўважліва слухаў.
  
  – Ды.
  
  – Ты дзе?
  
  – Крама называецца «Патрыманая ружа, паношаная адзенне».
  
  – Зразумела. Я жыву ў доме шэсцьдзесят адзін па Палмер-лейн. Ты пойдзеш па Галоўнай вуліцы...
  
  – Я знайду.
  
  – Добра. Там і сустрэнемся. Хочаш вячэраць?
  
  – Не адмоўлюся. Ты зможаш сысці з працы?
  
  – Няма праблем. Кэрал мяне прыкрые. – Майк запнуўся. – Яна кажа, што за гадзіну да майго вяртання прыходзіў адзін мужчына. А калі сыходзіў, выглядаў як прывід. Яна апісала мне яго. Гэта Бэн.
  
  – Ты ўпэўнены?
  
  – Ды. І ровар. Ён – частка ўсяго гэтага, так?
  
  – Я не здзіўлюся, – адказаў Біл, пазіраючы на гаспадара крамы, які быццам бы зачитался.
  
  – Сустрэнемся ў мяне дома. Нумар шэсцьдзесят адзін. Не забудзь.
  
  – Не забуду. Дзякуй, Майк.
  
  – Няхай беражэ цябе Гасподзь, Вялікі Біл.
  
  Біл паклаў трубку. Гаспадар крамы тут жа зачыніў кнігу.
  
  – Знайшлі месца для захоўвання, сябар мой?
  
  – Ды. – Біл дастаў дарожныя чэкі, распісаўся на дваццатцы. Гаспадар крамы так уважліва перш дзве подпісы, што пры іншых, не гэтак надзвычайных абставінах Біл палічыў бы гэта за абразу.
  
  Нарэшце гаспадар крамы выпісаў квітанцыю і сунуў дарожны чэк у адно з аддзяленняў касавага апарата. Падняўся, прыціснуўшы рукі да паясніцы. Прагнуўся, потым накіраваўся да вітрын. Ён так грацыёзна лавіраваў паміж кучамі утылю або амаль утылю, што Біл загледзеўся.
  
  Мужчына падняў ровар, выцягнуў з вітрыны, паставіў на падлогу. Біл узяўся за руль, каб дапамагчы, і тут жа па яго целе прабегла дрыготка. Сільвер. Зноў. Сільвер ў яго руках, і
  
  (праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет)
  
  яму прыйшлося зноў выганяць гэтую фразу з галавы, таму што яна зводзіла яго з розуму.
  
  – Задняя шына трохі сдулась, – папярэдзіў гаспадар крамы, хоць, па праўдзе кажучы, шына стала плоскай, як аладкі. Пярэдняя – няма, але пратэктар цалкам сцёрся і месцамі скрозь гуму віднеўся корд.
  
  – Разбяромся, – адказаў Біл.
  
  – Довезете яго?
  
  («Раней бы давёз без праблем; цяпер – не ведаю»)
  
  – Думаю, так, – адказаў Біл. – Дзякую.
  
  – Не за што. Калі надумаеце наконт цырульніцкага слупа, заходзьце.
  
  Гаспадар крамы патрымаў дзверы адкрытай. Біл выйшаў на тратуар, павярнуў налева і пакаціў ровар у бок Галоўнай вуліцы. Людзі з здзіўленнем і цікаўнасцю глядзелі на лысага мужчыну, які каціў вялікі ровар з спущенным заднім колам і гудком з грушай, якія выступаюць над іржавай сеткаватай кошыкам, але Біл іх не заўважаў. Ён млел, адчуваючы, як добра ляглі ў яго дарослыя далоні гумовыя ручкі руля, успамінаў, як хацеў завязаць вузлом тонкія палоскі рознакаляровага пластыка і ўставіць у кожную ручку, каб яны луналі на ветры. Але так і не спадабніўся.
  
  Ён спыніўся на рагу Цэнтральнай і Галоўнай вуліц, каля крамы «Містэр Пейпербэк». Прыставіў веласіпед да сцяны, зняў пінжак. Каціць ровар са спушчанай задняй шынай – праца не з лёгкіх, а сонца прыпякала. Біл кінуў пінжак у кошык ля руля і працягнуў шлях.
  
  «Ланцуг іржавая, – падумаў ён. – Той, каму належаў ровар, не занадта клапаціўся пра яго».
  
  Біл зноў спыніўся, хмурачыся, спрабуючы ўспомніць, што адбылося з Сільвер. Ён яго прадаў? Аддаў? Можа, страціў? Успомніць не мог. Затое гэта ідыёцкае прапанову
  
  (праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет)
  
  зноў паўстала ў галаве, дзіўнае і недарэчнае, як мяккае крэсла на поле бою, як прайгравальнік ў каміне, як востра заменчаныя алоўкі, якія выступаюць з бетоннай дарожкі.
  
  Біл патрос галавой. Прапанова развалілася і растала, як дым. Ён пакаціў Сільвер да дому Майка.
  
  
  
  6
  
  Майк Хэнлан знаходзіць сувязь
  
  Але спачатку ён прыгатаваў вячэру – гамбургеры з тушеные грыбамі і лукам і салата з шпінату. Да таго часу яны скончылі рамонт Сільвер і прагаладаліся.
  
  Жыў Майк ў маленькім акуратным катэджы «Кейп-Код», белым з зялёнай аздабленнем. Майк пад'ехаў, калі Біл каціў Сільвер па Палмер-лейн. Ён сядзеў за рулём старэнькага «форда» з іржавымі порожкам і треснутым заднім шклом, і Біл успомніў відавочны факт, так спакойна паказаны Майкам: шэсць членаў Клуба няўдачнікаў, якія пакінулі Дерри, перасталі быць такімі. Майк, застаўшыся ў Дерри, апынуўся далёка ззаду.
  
  Біл закаціў Сільвер ў гараж Майка, з земляной промасленным падлогай. Тут падтрымліваўся такі ж ідэальны парадак, як і ў доме (гэта Біл высветліў крыху пазней). Інструменты, кожны на сваім цвіку, лямпы ў бляшаных плафоне, якія вешаюць над сталамі для більярда. Біл прыставіў веласіпед да сцяны. Якое-то час ён і Майк глядзелі на яго моўчкі, сунуўшы рукі ў кішэні.
  
  – Гэта Сільвер, дакладна, – нарэшце парушыў паўзу Майк. – Я думаў, ты мог памыліцца. Але гэта ён. Што збіраешся рабіць з ім?
  
  – Каб мне здохнуць, калі ведаю. Веласіпедны помпа ў цябе ёсць?
  
  – Ды. Думаю, ёсць усё неабходнае і для заклейку шын. Яны бяскамерныя?
  
  – Заўсёды былі. – Біл нахіліўся, каб абследаваць спустившую шыну. – Ды. Бяскамерныя.
  
  – Збіраешся зноў на ім паездзіць?
  
  – Ра-азумеется, не, – рэзка адказаў Біл. – Проста мне не падабаецца бачыць яго з з-з-спущенным колам.
  
  – Як скажаш, Вялікі Біл. Ты – бос.
  
  Біл павярнуўся да яго, але Майк ўжо сышоў да далёкай сцяне гаража за помпай. З аднаго з шафак ён дастаў бляшанку з усім неабходным для заклейку шыны і працягнуў Білу, які з цікаўнасцю на яе паглядзеў. Успаміны пра такіх жестянках засталіся ў яго з дзяцінства: такога ж памеру і формы, як і бляшанкі, у якіх трымалі тытунь мужчыны, якія аддаюць перавагу асабіста скочваць цыгарэты, толькі вечка была бліскучай і шурпатай – яна выкарыстоўвалася, каб апрацаваць месца праколу перад тым, як ставіць латку. Бляшанка выглядала навюсенькай, прылеплены цэннік «Вулко» казаў пра тое, што каштавала яна сем даляраў і дваццаць тры цэнта. Біл быццам бы памятаў, што ў дзяцінстве такі набор ён мог купіць за даляр з четвертаком.
  
  – Яна ў цябе тут не ляжала. – Пытальных нотак у голасе Ўжо не чулася.
  
  – Няма, – пагадзіўся Майк. – Купіў на мінулым тыдні. У тым самым гандлёвым цэнтры, калі на тое пайшло.
  
  – У цябе ёсць ровар?
  
  – Няма. – Майк сустрэўся з ім позіркам.
  
  – Проста ўзяў і купіў?
  
  – Проста ўзнікла такое жаданне. – Майк па-ранейшаму глядзеў Біла ў вочы. – Прачнуўся і падумаў, што гэтая штуковіна можа спатрэбіцца. Думка гэтая не адпускала ўвесь дзень. Таму... я пайшоў і купіў. І яна табе спатрэбілася.
  
  – І яна мне спатрэбілася, – кіўнуў Біл. – Але, як кажуць у мыльных операх, што ўсё гэта значыць, дарагая?
  
  – Спытаем у астатніх, – адказаў Майк. – Увечары.
  
  – Думаеш, яны ўсе прыйдуць?
  
  – Не ведаю, Вялікі Біл. – Майк памаўчаў і дадаў: – Думаю, ёсць верагоднасць, што не ўсе. Адзін ці двое могуць вырашыць, што лепш уцячы з горада. Або... – Ён паціснуў плячыма.
  
  – І што будзем рабіць, калі такое здарыцца?
  
  – Не ведаю. – Майк паказаў на бляшанку: – Я заплаціў за яе сем даляраў. Будзем што-небудзь з ёй рабіць ці толькі глядзець?
  
  Біл ўзяў пінжак з сеткаватай кошыкі і акуратна павесіў на пустуючы цвік. Потым перавярнуў Сільвер, паставіўшы на руль і сядло, і пачаў асцярожна круціць задняе кола. Яму не падабаўся іржавы скрып ўтулкі колы, і ён памятаў, як практычна бясшумна круціліся колцы скейтборда хлапчукі. «Кропелька машыннага алею «Тры-у-адным» пра гэта паклапоціцца, – падумаў ён. – Не перашкодзіла б і вышмараваць ланцуг. Па-чартоўску іржавую... і ігральныя карты. Варта было б паставіць на колы ігральныя карты. У Майка, гатовы спрачацца, яны ёсць. Добрыя. З плёнкавым пакрыццём, такія жорсткія і слізкія, што пры першай спробе іх потасовать яны практычна заўсёды рассыпаюцца па падлозе. Ігральныя карты, вядома, і прышчэпкі, каб замацаваць іх...»
  
  Паток думак абарваўся, Біл раптам пахаладзеў.
  
  «Аб чым, у імя Ісуса, ты думаеш?»
  
  – Што-то не так, Біл? – мякка спытаў Майк.
  
  – Усё добра. – Яго пальцы намацалі што-то маленькае, круглае і цвёрдае. Ён падсунуў пад знаходку пазногці і пацягнуў. З шыны вылезла кнопка. – На-ашел ві-і-иновника, – абвясціў ён, і тут жа ў галаве зноў паўстала гэтая фраза, дзіўная, няпрошаная, прабіўная: «праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет». Але цяпер за яго голасам рушыў услед голас маці: «Паспрабуй яшчэ, Білі. На гэты раз у цябе амаль атрымалася». І Эндзі Дивайн 50 у ролі Джингса, неразлучным аднаго Гая Мэдысан, закрычаў: «Гэй, Дзікі Біл, пачакай мяне».
  
  Яго затрэсла.
  
  (слуп бялее)
  
  Ён паківаў галавой.
  
  «Мне не вымавіць яе, не заікаючыся, і сягоння», – падумаў ён і на імгненне адчуў, што цяпер зразумее, у чым справа і адкуль узялася гэтая фраза.
  
  А потым усё сышло.
  
  Ён адкрыў бляшанку з наборам усяго неабходнага для рамонту шын і ўзяўся за працу. Часу сышло нямала. Майк стаяў, прываліўшыся да сцяны ў промнях предвечернего сонца, закатав рукавы кашулі, распусціўшы вузел гальштука, насвістваючы, як здалося Білу, мелодыю песні «Яна ўразіла мяне вучонасцю».
  
  Чакаючы, пакуль клей схопіцца, Біл – каб прабавіць час, сказаў ён сабе – вышмараваў ланцуг Сільвер, заднюю зорачку і ўтулкі. Выглядаць лепш ровар ад гэтага не стаў, але, калі Біл пакруціў колы, рыпанне знік, і гэта цешыла. Першае месца на конкурсе прыгажосці Сільвера ўсё роўна не пагражала. Яго перавага заключалася ў іншым: ён мог імчацца як вецер.
  
  Да гэтага часу, палове на шостую вечара, Біл практычна цалкам забыўся пра існаванне Майка, з галавой пагрузіўшыся ў простае і выклікае пачуццё глыбокага задавальнення справа – рамонт ровара. Нарэшце ён накруціў штуцэр помпы на вентыль задняга колы і назіраў, як шына «таўсцее», заполняясь паветрам. Патрэбнае ціск вызначыў на навобмацак. З радасцю адзначыў, што пастаўленая ім латка паветра не прапускае.
  
  Пераканаўшыся, што ўсё ў парадку, скруціў штуцэр помпы з вентыля і ўжо сабраўся перавярнуць Сільвер, калі пачуў за спіной хуткае шчоўканне ігральных карт. Ён разгарнуўся, ледзь не зваліўшы Сільвер.
  
  Майк стаяў ззаду, трымаючы ў руцэ калоду веласіпедных ігральных карт з сіняй кашуляй.
  
  – Такія падыдуць?
  
  Біл шумна выдыхнуў:
  
  – Мяркую, у цябе ёсць і прышчэпкі?
  
  Майк дастаў чатыры з кішэні кашулі і працягнуў яму.
  
  – Як я разумею, выпадкова апынуліся пад рукой?
  
  – Так, што-то ў гэтым родзе, – кіўнуў Майк.
  
  Біл ўзяў карты, паспрабаваў іх ператасаваць. Рукі дрыжалі так, што карты пасыпаліся з рук. Разляцеліся па гаражы... але толькі дзве прызямліліся тварам уверх. Біл паглядзеў на іх, потым на Майка. Погляд Майка застыў на якія былі раскіданыя па падлозе картах. Вусны яго адцягнуліся, агаліўшы зубы.
  
  Тварам уверх ляжалі два пікавых туза.
  
  – Гэта немагчыма, – вырвалася ў Майка. – Я толькі што выявіў калоду. Глядзі. – Ён паказаў на скрыню для смецця, які стаяў ля ўваходу ў гараж, і Біл ўбачыў цэлафанавы абгортку. – Як у адной калодзе могуць апынуцца два пікавых туза?
  
  Біл нахіліўся і падняў тузы.
  
  – Ты зможаш раскідаць па падлозе цэлую калоду так, каб толькі дзве карты леглі тварам уверх? – спытаў ён. – А гэтае пытанне яшчэ больш ян...
  
  Ён перавярнуў тузы, паглядзеў, потым паказаў Майку: у аднаго кашуля сіняя, у іншага – чырвоная.
  
  – Госпадзе Ісусе, Майкі, у што ты нас уцягнуў?
  
  – І што ты будзеш з імі рабіць? – абыякава спытаў Майк.
  
  – Паставіць на месца, – адказаў Біл і раптам засмяяўся. – Менавіта гэта мне прапануецца з імі зрабіць, так? Калі для магіі патрабуюцца якія-небудзь папярэднія ўмовы, яны тым ці іншым чынам непазбежна рэалізуюцца. Я правоў?
  
  Майк не адказаў. Ён назіраў, як Біл падышоў да задняга кола Сільвер і замацаваў ігральныя карты. Яго рукі яшчэ дрыжалі, і на гэта сышло час, але ў рэшце рэшт ён справіўся, удыхнуў, затрымаў выдых і крутануў кола. У гаражнай цішыні ігральныя карты з кулямётнай хуткасцю запляскалі па спицам.
  
  – Пайшлі, – мякка паклікаў Майк. – Пайшлі, Вялікі Біл. Я прыгатую нам што-небудзь паесці.
  
  Бургеры яны смелі і цяпер сядзелі, палілі, назіраючы, як на заднім двары Майка цемра пачынае праступаць з змяркання. Біл дастаў кашалёк, выцягнуў чыю-то візітоўку і напісаў на адваротным баку прапанова, якое не давала яму спакою з таго самага моманту, як ён убачыў Сільвер ў вітрыне крамы «Патрыманая ружа, паношаная адзенне». Паказаў Майку, які ўважліва прачытаў і падціснуў вусны.
  
  – Цябе гэта што-небудзь кажа? – спытаў Біл.
  
  – «Праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет». – Майк кіўнуў. – Так, кажа.
  
  – Тады скажы мне. Ці ты збіраешся зноў п-п-прапанаваць самому дадумацца?
  
  – Няма, – адказаў Майк, – думаю, у гэтым выпадку я магу табе сказаць. Гэта скорагаворка. Выкарыстоўваецца як практыкаванне для шепелявых і заик. Тым летам твая маці спрабавала навучыць цябе вымаўляць яе. Летам 1958 года. Ты часцяком хадзіў і мармытаў гэтую хуткамоўку сабе пад нос.
  
  – Праўда? – спытаў Біл, а потым павольна сам жа і адказаў: – Ды, хадзіў.
  
  – Павінна быць, ты вельмі хацеў яе парадаваць.
  
  Біл, які раптам адчуў, што зараз заплача, толькі кіўнуў. Адказаць не наважыўся.
  
  – У цябе нічога не выйшла, – працягваў Майк. – Я гэта памятаю. Ты па-чартоўску стараўся, але ўсё роўна мову на цябе не слухаўся.
  
  – Але я вымавіў гэтую фразу, – адказаў Біл. – Як мінімум адзін раз.
  
  – Калі?
  
  Біл з такой сілай грымнуў кулаком па стале, што захварэла рука.
  
  – Не памятаю! – выгукнуў ён. І паўтарыў зноў, ужо спакойна: – Проста не памятаю!
  
  
  
  Кіраўнік 12
  
  Тры няпрошаных госця
  
  
  
  1
  
  Майк Хэнлан абтэлефанаваў усіх 28 траўня, а на наступны дзень Генры Баўэрс пачаў чуць галасы. Яны размаўлялі з ім увесь дзень. Якое-то час Генры думаў, што яны даносяцца з месяца. Бліжэй да вечара, адарваўшыся ад градкі, якую пропалывал на агародзе, ён убачыў месяц у дзённым небе сінім, бледную і маленькую. Месяц-прывід.
  
  Таму, уласна, ён і паверыў, што з ім кажа месяц. Толькі месяц-прывід магла казаць галасамі-прывідамі – галасамі яго даўніх сяброў і галасамі маленькіх дзяцей, якія гулялі ў Пусткі даўным-даўно. Гэтымі галасамі – і яшчэ адным... які ён не адважваўся назваць.
  
  Першым з іх загаварыў з месяца Віктар Крыс. «Яны вяртаюцца, Генры. Яны ўсе, чал. Яны вяртаюцца ў Дэры».
  
  Потым з ім загаварыў Рыгало Хаггинс, магчыма, з зваротнай боку месяца. «Ты – адзіны, Генры. Адзіны з нас, хто застаўся. Ты павінен зрабіць іх, Генры. Ты павінен зрабіць іх дзеля мяне і Віка. Маленькія дзеці не могуць узяць над намі верх. Я ж аднойчы так выдатна ударыў па мячы на пляцоўцы ля гаража Трэкераў, і Тоні Трэкер сказаў, што такі мяч паляцеў бы і за межы стадыёну «Янкіз».
  
  Ён пропалывал градку, гледзячы на месяц-прывід, а праз нейкі час прыйшоў Фогерти і ўрэзаў яму па шыі, паклаўшы тварам у зямлю.
  
  – Ты выпалываешь гарох разам з пустазеллем, казёл.
  
  Генры ўстаў, змахнуў зямлю з твару, вытряс з валасоў. Перад ім стаяў Фогерти, буйны мужчына ў белай куртцы і белых штанах, з выпирающим наперад жыватом. Ахоўнікам (у «Джунипер-Хіл» яны называліся «абаронцамі») забаранялася насіць дубінкі, таму некаторыя з іх – горш за ўсіх былі Фогерти, Адлер і Кунц – насілі ў кішэнях валікі четвертаков. Гэтымі валікамі яны заўсёды білі па адным месцы – ззаду па шыі. Четвертаки ніхто не забараняў. Четвертаки не лічыліся смяротным прыладай у «Джунипер-Хіл», псіхіятрычнай лякарні, размешчанай на ўскраіне аўтамабіля volkswagen beetle 51, побач з адміністрацыйнай мяжой горада Сіднэй.
  
  – Шкадую, што так атрымалася, містэр Фогерти, – адказаў Генры і шырока ўсміхнуўся, прадэманстраваўшы шчарбатыя і прореженные жоўтыя зубы. Выглядалі яны як плот з штыкетніка у кінутага дома. Зубы Генры пачаў губляць гадоў у чатырнаццаць.
  
  – Так, ты шкадуеш, – адказаў Фогерти. – І будзеш шкадаваць яшчэ больш, калі я зноў злаўлю цябе за гэтым, Генры.
  
  – Так, сэр, містэр Фогерти.
  
  Фогерти сышоў, яго чорныя чаравікі пакідалі вялікія карычневыя сляды на зямлі Заходняга саду. Раз ужо Фогерти павярнуўся да Генры спіной, той скарыстаўся момантам, каб крадком агледзецца. Іх адправілі на праполку, як толькі неба ачысьцілася ад хмараў, пацыентаў Сіняй палаты, куды змяшчалі тых, хто калі-то быў асабліва небяспечным, а цяпер лічыўся адносна небяспечным. Калі на тое пайшло, усе пацыенты «Джунипер-Хіл» лічыліся адносна небяспечнымі: у гэтай псіхіятрычнай лякарні ўтрымліваліся толькі злачынцы, прызнаныя шалёным. Генры Баўэрс трапіў сюды за забойства свайго бацькі позняй восенню 1958 года – той год праславіўся судамі над забойцамі; калі гаворка заходзіла аб судах над забойцамі, ні адзін год не мог параўнацца з 1958-м.
  
  Але, зразумела, усе думалі, што ён забіў не толькі свайго бацькі. Калі б гаворка ішла толькі пра яго бацьку, Генры не правёў бы дваццаць гадоў у псіхіятрычнай бальніцы штата ў Огасте, або ў уціхамірвальнай кашулі, або пад дзеяннем псіхатропных прэпаратаў. Не, гаворка ішла не толькі аб яго бацьку: улады думалі, што ён забіў усіх, па меншай меры – большасць.
  
  Пасля вынясення прысуду «Ньюс» апублікавала перадавіцу пад назвай «Канец доўгай ночы ў Дэры». У артыкуле яны прывялі галоўныя доказы: рэмень ў камодзе Генры, які належаў Патрыку Хокстеттеру; школьныя падручнікі ў сценах шафе Генры, некаторыя выдадзеныя знікламу без вестак Рыгало Хаггинсу, іншыя – знікламу без вестак Віктару Криссу (абодвух ведалі як блізкіх сяброў Бауэрса); і – самая обличающая – трусікі, засунуць у матрац Генры праз разрэз у чахле, трусікі Веранікі Грогэн, як высветлілі па пазнацы пральні.
  
  Генры Баўэрс, заяўлялася ў «Ньюс», і быў тым монстрам, які наводзіў жах на Дерри вясной і летам 1958 года.
  
  «Ньюс» абвясціла аб канцы доўгай ночы ў Дерри на першай паласе свайго нумары ад 6 снежня, хоць нават такі недоумок, як Генры, ведаў, што ноч у Дерри не скончыцца ніколі.
  
  Яны засыпалі яго пытаннямі, узялі ў кола, ткнуў у яго пальцам. Двойчы начальнік паліцыі адвесіў яму поўху, аднойчы дэтэктыў па прозвішчы Лоттман ударыў у жывот, параіўшы яму прызнацца, ды хутчэй.
  
  «Звонку сабраліся людзі, і настрой у іх дрэнны, Генры, – сказаў яму гэты Лоттман. – У Дерри даўно ўжо нікога не лінчавалі, але гэта не азначае, што такога тут больш не будзе».
  
  Ён лічыў, што яны не адступяцца, колькі б гэта ні заняло часу. Наўрад ці хто-небудзь з іх сапраўды верыў, што жыхары Дерри могуць ўварвацца ў паліцэйскі ўчастак, выцягнуць Генры на вуліцу і задраць на першым жа суку. Але ім усім адчайна хацелася падвесці рысу пад гэтым летам крыві і жахаў. Яны б і падвялі, хай Генры нікога і не забіваў. Праз нейкі час ён зразумеў, чаго яны ад яго хочуць – прызнання ва ўсім. Пасля кашмару каналізацыйных тунэляў, пасля таго, што здарылася з Рыгало і Віктарам, ён асабліва і не пярэчыў. Так, сказаў Генры, ён забіў свайго бацькі. І сказаў праўду. Так, ён забіў Віктара Крыса і Рыгало Хаггинса, і таксама сказаў праўду, ва ўсякім выпадку, у тым, што павёў іх у тунэлі, дзе іх забілі. Так, ён забіў Патрыка. Так, ён забіў Вераніку. Так – на адно пытанне, так – на ўсе. Няпраўда, але значэння гэта не мела. Каму-то трэба было ўзяць на сябе віну. Магчыма, толькі па гэтай прычыне яго і пакінулі ў жывых. А калі б ён адмовіўся...
  
  Наконт рамяня Патрыка ён усё разумеў, таму як выйграў яго ў Патрыка ў карты яшчэ ў красавіку, выявіў, што рэмень яму малы і кінуў у адзін з скрынь камоды. І наконт падручнікаў ён усё разумеў: чорт, яны сябравалі, да падручнікаў, выдадзеных на летнія заняткі, ставіліся гэтак жа абыякава, як да тых, якімі карысталіся падчас навучальнага года. Яны ім былі патрэбныя, як сурку чачотка. У сцянных шафах Крыса і Хаггинса, напэўна, валяліся яго падручнікі, і копы хутчэй за ўсё таксама гэта ведалі.
  
  Трусікі... няма, ён паняцця не меў, як трусікі Веранікі Грогэн патрапілі ў яго матрац.
  
  Але ён думаў, што ведаў, хто – ці што – паклапаціўся пра гэта.
  
  Лепей пра такое не гаварыць.
  
  Лепш адлюстроўваць прыдурка.
  
  Яго адправілі ў Огасту, а потым, у 1979 годзе, перавялі ў «Джунипер-Хіл». У гэтай лякарні ён толькі раз трапіў у калатнечу і толькі таму, што спачатку яго не разумелі. Які-то хлопец паспрабаваў выключыць начнік Генры. У выглядзе Дональда Дака з маленькай бескозыркой на галаве. Дональд абараняў Генры пасля заходу сонца. У цемры прыйшлі б пачвары. Замкі на дзвярах і металічная сетка, іх бы не спынілі. Яны б пратачыліся як туман. Пачвары. Яны гаварылі, і смяяліся, і... часам яны хапалі. Кудлатыя пачвары, гладкія, з вачыма. Пачвары, якія сапраўды забілі Віка і Рыгало, калі ў жніўні 1958 года яны ўтрох ўвайшлі ў каналізацыйныя тунэлі, пераследуючы тых хлопцаў.
  
  Азіраючыся, Генры бачыў іншых пацыентаў Сіняй палаты. Джорджа Девилля, які ў адзін зімовы вечар 1962 года забіў жонку і чацвярых дзяцей. Джордж не падымаў галавы, яго сівыя валасы ерошил вецер, соплі бадзёра цяклі з носа, вялізны драўляны крыж матала з боку ў бок, у такт яго ўдараў матыкай. Джымі Донлина. Ва ўсіх газетах пра Донлине напісалі, што летам 1965 года ў Портлендзе ён забіў маці, але не згадалі, што Джымі спрабаваў па-новаму пазбавіцца ад цела: да таго часу, калі наляцелі копы, Джымі з'еў палову, уключаючы мазгі маці. «Ад іх я стаў удвая разумнейшыя», – як-то раз прызнаўся Джымі Генры пасля адбою.
  
  На наступнай за Джымі градцы фанатычна махал матыкай і адначасова зноў і зноў спяваў адну радок, як, зрэшты, і заўсёды, недавярак француз Бенні Болье, падпальшчык, пироманьяк. І цяпер, працуючы, ён паўтараў радок з песні «Дорс»: «Спрабуючы падпаліць ноч, спрабуючы падпаліць ноч, спрабуючы падпаліць ноч, спрабуючы...»
  
  Праз нейкі час яго спевы пачынала дзейнічаць на нервы.
  
  За Бенні працаваў Франклін Д Круз, які згвалціў больш за пяцьдзесят жанчын, перш чым яго злавілі са спушчанымі штанамі ў бангорском Тэрас-парк. Узрост яго ахвяр вар'іраваў ад трох гадоў да васьмідзесяці аднаго года. Гэты Фрэнк Д Круз не меў асаблівых пераваг. Арлен Уэстон крыху адставаў ад астатніх, таму што занадта шмат часу праводзіў, летуценна гледзячы на сваю матыку. Фогерти, Адлер, Джон Кунц – усе яны выкарыстоўвалі заціснуты ў кулак валік з четвертаками, каб пераканаць Уэстон варушыцца ледзь хутчэй, і аднойчы Кунц ўдарыў яго ледзь мацней, чым трэба было, таму што кроў пайшла не толькі з носа Арлена Уэстон, але і з вушэй, і ў той жа вечар высветлілася, што ў яго страсенне мозгу. Лёгкае, але страсенне. З таго дня Арлен ўсё глыбей і глыбей апускаўся ва ўнутраную цемру, і цяпер пра вяртанне не магло быць і гаворкі: Арлен ледзь не цалкам абарваў сувязь з навакольным светам. За Арленом...
  
  – Падымеш нарэшце матыкі ці табе дапамагчы, Генры? – прагыркаў Фогерти, і Генры тут жа пачаў выпалывать пустазелле. Ён не хацеў скалынанняў мозгу. Не хацеў станавіцца такім жа, як Арлен Уэстон.
  
  Хутка зноў пачуліся галасы. Але на гэты раз ён чуў іншыя галасы, галасы падлеткаў, якія ўцягнулі яго ў гэтую гісторыю. Яны шапталі з месяца-прывіда.
  
  «Ты не можаш злавіць нават жирдяя, – прашаптаў адзін. – Цяпер я багаты, а ты пропалываешь гарох. Мне смешна, гаўнюк!»
  
  «Ба-а-ауэрс, ты не мо-ожешь па-оймать ды-аже п-п-прастуду! Прачытаў ка-акія-то хо-орошие да-кнігі, па-вока сі-идишь з-тут? Я на-аписал шмат! Я бо-о-огат, а ты – у Дж-Дж-Джунипер-Хіл! Ха-ха, дурны га-овнюк!»
  
  – Сціхніце, – прашаптаў Генры галасоў-зданям, дадаўшы хуткасці, выпалывая разам з пустазеллямі парасткі гароху. Пот каціўся па шчоках, як слёзы. – Мы маглі вас зрабіць. Мы маглі.
  
  «Мы цябе пасадзілі пад замок, гаўнюк, – засмяяўся яшчэ адзін голас. – Ты ганяўся за мной і не змог злавіць, а цяпер я таксама багаты! Так трымаць, абцасы-бананы!»
  
  – Сціхніце, – шаптаў Генры, усё хутчэй працуючы матыкай. – Проста заткніцеся!
  
  «Ты хацеў залезці мне у трусы, Генры? – пачаў дражніць яго яшчэ адзін голас. – А табе не абламалася! Я дала ім усім, таму што была шлюхай, але цяпер я таксама багатая, і мы зноў разам, і мы зноў гэтым зоймемся, але цябе зноў не абламаецца, нават калі б я пагадзілася даць табе, таму што ў цябе ўжо не варта. Так што, ха-ха, Генры, мы ўсе смяемся над табой».
  
  Генры махал матыкай, ва ўсе бакі ляцелі зямля, пустазелле, парасткі гароху; галасы-прывіды з месяца-прывіда гучалі цяпер вельмі гучна, мільгацелі ў галаве, і Фогерти ўжо з крыкам бег да яго, але Генры яго не чуў. З-за галасоў.
  
  «Не змог справіцца нават з такім ниггером, як я, так? – ўступіў яшчэ адзін голас. – Мы пабілі вас у той бітве камянёў! Мы вас, вашу маці, пабілі! Ха-ха, гаўнюк! Ты – пасмешышча!»
  
  Цяпер яны бубнілі ўсе разам, смяяліся над ім, смяяліся над тым, што ў яго абцасы-бананы, пыталіся, ці падабалася яму электрошоковая тэрапія, якой яго пакаралі, калі ён трапіў у Чырвоную палату, пыталіся, ці падабаецца яму ў «Джунипер-Хіл», пыталіся і смяяліся, пыталіся і смяяліся, і Генры адкінуў матыкі і пачаў крычаць на месяц-прывід, якая завісла ў сінім небе, а потым месяц змянілася і стала тварам блазна, тварам у белым грыме, з чорнымі дзіркамі вачэй, і чырвона-крывавая ўсмешка раптам перайшла ў ўсмешку, такую непрыстойна шчырую, што вытрымаць яе не ўяўлялася магчымым: менавіта тады Генры і пачаў крычаць, не ў лютасьці, а ад дзікага жаху, голас блазна гаварыў цяпер з месяца-прывіда, і казаў наступнае: «Ты павінен вярнуцца, Генры. Ты павінен вярнуцца і давесці справу да канца. Ты павінен вярнуцца ў Дерри і забіць іх усіх. Дзеля мяне. Дзеля...»
  
  Тут Фогерти – ён стаяў побач і крычаў на Генры ўжо дзве хвіліны (тады як іншыя пацыенты Сіняй палаты стаялі ля сваіх градак, трымаючы ў руках матыкі, нібы карыкатурныя фаласы, але на іх тварах не чытаўся цікавасць да таго, што адбываецца, а амаль што, ды, амаль што задуменнасць, нібы яны разумелі, што ўсё гэта – частка сакрамэнту, дзякуючы якому яны і апынуліся тут, што раптоўны прыступ крыкаў, якімі выліўся Генры Баўэрс ў Заходнім садзе, нясе ў сабе нешта большае, чым можа здацца з першага погляду) – надакучыла крычаць, і ён ад душы ўрэзаў Генры кулаком з заціснутым у ім валікам четвертаков. Генры паваліўся як падкошаны, але голас блазна рушыў услед за ім у жудасную варонку цемры, куды ён правальваўся, паўтараючы зноў і зноў: «Забі іх усіх, Генры, забі іх усіх, забі іх усіх, забі іх усіх».
  
  
  
  2
  
  Генры Баўэрс ляжаў без сну.
  
  Месяц зайшла, і за гэта ён мог яе толькі падзякаваць. Ноччу ў месяца убавлялось прывіднасць, яна станавілася больш рэальнай, і ён не сумняваўся, што памёр бы ад жаху, калі б убачыў агіднае твар блазна, плывущее ў небе над пагоркамі, і палямі і лясамі.
  
  Ён ляжаў на баку, пільна гледзячы на начнік. Дональд Дак даўно перегорел; яго замянілі Мікі і Міні Маўс, таньчаць польку; ім на змену прыйшло зялёнае твар Оскара-ворчуна з вуліцы Сезам, а ў мінулым годзе месца Оскара заняла мыска медзведзяня Фозі. Генры адмяраў гады зняволення згарэлымі ночниками, а не кававымі лыжачкамі.
  
  Раніцай 30 траўня, роўна ў дзве гадзіны і чатыры хвіліны, ноч, святло згасла. Ціхі стогн сарваўся з вуснаў Генры – нічога больш. У гэтую ноч каля дзвярэй Сіняй палаты дзяжурыў Кунц – горшы з ахоўнікаў. Нават горш Фогерти, які так моцна ўдарыў яго днём, што Генры ледзь мог павярнуць галаву.
  
  Вакол яго спалі іншыя пацыенты Сіняй палаты. Бенні Болье спаў у фіксатара. Калі яны вярнуліся, скончыўшы праполку, яму дазволілі паглядзець які стаіць у палаце тэлевізар, па якім паказвалі чарговы паўтор адной з серый «Экстранай дапамогі», і каля шасці гадзін ён пачаў люта мастурбаваць, крычучы: «Спрабуючы запаліць ноч! Спрабуючы запаліць ноч! Спрабуючы запаліць ноч!» Яму далі заспакойлівы, і яно дапамагло прыкладна на чатыры гадзіны, але каля адзінаццаці, калі дзеянне элавила сышло на няма, ён заняўся тым жа. Тузаў свой стары шланг з такой сілай, што паміж пальцамі выступіла кроў, працягваючы крычаць: «Спрабуючы запаліць ноч!» Яму зноў далі заспакойлівы і замацавалі рукі і ногі ў зашчапкамі. Цяпер ён спаў, і ў цьмяным святле начніка яго зморшчаны тварык выглядала такім жа сур'ёзным, як у Арыстоцеля.
  
  З-за ложка Болье даносіліся ціхі і гучны храп, бурчание, часам хто-то падпускаў галубка. Чуў Генры і дыханне Джымі Донлина, беспамылкова вядомае, хоць і спаў Джымі праз пяць ложкаў. Рэзкае і ледзь шум, чаму-то яно асацыявалася ў Генры з якая працуе швейнай машынкай. З-за дзверы ў калідор даносіўся слабы гук які працуе тэлевізара Кунца. Генры ведаў, што Кунц звычайна глядзіць старыя фільмы па канале 38, п'е «Тексас драйвер» і есць ленч. Кунц аддаваў перавагу сандвічы з камякамі арахісавае масла і бермудскія лукам. Калі Генры пра гэта пачуў, яго передернуло, і ён падумаў: «Няўжо хто-то ўпэўнены, што ўсе вар'яты сядзяць пад замком?»
  
  На гэты раз голас прыйшоў не з месяца.
  
  На гэты раз загаварылі з ім з-пад ложка.
  
  Генры адразу пазнаў голас. Належаў ён Віктару Криссу, якому ўжо дваццаць сем гадоў, як адарвалі галаву ў тунэлях пад Дерри. Адарваў яму галаву Франкенштэйн-монстар. Генры бачыў, як гэта адбылося, а потым ён убачыў, як вочы монстра зрушыліся, і адчуў на сабе іх водянисто-жоўты погляд. Так, Франкенштэйн-монстар забіў Віктара, а потым забіў Рыгало, але цяпер Вік з'явіўся зноў, нібы паўтор-прывід чорна-белага фільма ў праграме «Выдатныя пяцідзесятыя», калі прэзідэнт быў лысым, а «б'юік» выпускаліся з выхлапнымі адтулінамі ў бартах.
  
  Але цяпер, пасля таго, што здарылася ў садзе, калі з-пад ложка пачуўся голас Віктара, Генры выявіў, што ён спакойны і нічога не баіцца. Нават адчувае палёгку.
  
  – Генры! – паклікаў Вік.
  
  – Вік! – усклікнуў Генры. – Што ты робіш пад ложкам?
  
  Бенні Болье усхрапнуў і нешта прамармытаў у сне. Швейная машынка ў носе Джымі на імгненне зрабіла паўзу ва ўдыху і выдохах, Кунц зменшыў гук маленькага «Соні», і Генры літаральна ўбачыў, як ён сядзіць, схіліўшы галаву набок, прыслухоўваючыся, адна рука на кнопцы памяншэння гуку, пальцы іншы пагладжваюць валік з четвертаками ў правым кішэні белай курткі.
  
  – Табе не абавязкова казаць услых, Генры, – даносіцца з-пад ложка. – Я цябе пачую, нават калі ты толькі падумаеш. А мяне яны зусім не чуюць.
  
  – Чаго ты хочаш, Вік? – спытаў Генры.
  
  Адказу доўга не было. Генры падумаў, што Вік, магчыма, сышоў. За дзвярыма Кунц дадаў гук у тэлевізары. Унізе пачулася царапание, потым ледзь зарыпелі спружыны, калі цёмная цень вылазіла з-пад ложка. Даўніна Вік паглядзеў на Генры і ўсміхнуўся. Генры усміхнуўся ў адказ, але з асцярогай. Вельмі ўжо даўніна Вік нагадваў Франкенштэйна-монстра тых даўніх дзён. Шнар, падобны на вытатуяваную вяроўку, абвіваў шыю. Генры падумаў, што Віку прышылі галаву акурат па гэтым шнару. Вочы Віка набылі дзіўны шэра-зялёнае святло, а вяселкі, здавалася, плавалі ў якой-то вязкай субстанцыі.
  
  Вік так і застаўся дванаццацігадовым.
  
  – Я хачу таго ж, што і ты, – пачуў Генры. – Я хачу адплаціць ім.
  
  «Адплаціць ім», – у думках паўтарыў Генры Баўэрс.
  
  – Але ты павінен выбрацца адсюль, каб гэта зрабіць, – працягнуў Вік. – Ты павінен вярнуцца ў Дерри. Ты мне патрэбен, Генры. Ты патрэбен нам усім.
  
  «Яны не могуць прычыніць Табе шкоды», – адказаў Генры, разумеючы, што кажа не толькі з Вікам.
  
  – Яны не змогуць прычыніць Мне шкоду, калі толькі напалову павераць у Мяне. Але ёсць сякія-такія трывожныя прыкметы, Генры. Тады мы таксама не думалі, што яны змогуць нас пабіць. Аднак жирдяй сышоў ад цябе ў Пусткі. І жирдяй, і жартаўнік, і дзеўка сышлі ад нас пасля кіно. І гэтая бітва камянёў, калі яны выратавалі нігер...
  
  «Не гавары пра гэта!» – пракрычаў Генры Віку, і ў гэта імгненне ў голас вярнулася цвёрдасць, якая рабіла яго іх важаком. Потым ён сцяўся, думаючы, што Вік врежет яму – вядома, Вік мог зрабіць усё, што хацеў, раз ужо быў прывідам, – але толькі ўсміхнуўся Віктар.
  
  – Я магу разабрацца з імі, калі толькі яны напалову павераць, але ты-той жывы, Генры. Ты можаш дабрацца да іх, незалежна ад таго, ці вераць яны, вераць напалову або не вераць наогул. Ты можаш прыкончыць іх па адным або ўсіх адразу. Ты можаш адплаціць ім.
  
  «Адплаціць ім, – паўтарыў Генры і з сумневам паглядзеў на Віка. – Але я не змагу выйсці адсюль, Вік. На вокнах драцяная сетка, за дзвярыма сёння Кунц. Можа, наступнай ноччу...»
  
  – Наконт Кунца не турбуйся. – Вік падняўся, і Генры ўбачыў, што на ім тыя самыя джынсы, што і ў апошні дзень яго жыцця, і яны па-ранейшаму запэцканы ў подсыхающей жыжцы сцёкавых канаў. – Аб Кунцэ я паклапачуся. – І Вік працягнуў руку.
  
  Пасля кароткага ваганні Генры паціснуў яе. Яны з Вікам накіраваліся да Сіняй дзверы палаты і гуку тэлевізара. І ўжо падышлі да яе, калі прачнуўся Джымі Донлин, які з'еў мозг ўласнай маці. Вочы ў яго акругліліся, калі ён убачыў начнога госця Генры. Гэта была яго маці. Яе камбінацыя не даставала да падлогі хіба што на чвэрць цалі, як і заўсёды. Макушка адсутнічала. Яе вочы, жахліва чырвоныя, павярнуліся ў яго бок, а калі яна ўсміхнулася, Джымі ўбачыў звыклыя сляды памады на яе жоўтых конскіх зубах. Джымі закрычаў:
  
  – Не, мама! Не, мама! Не, мама!
  
  Тэлевізар тут жа выключыўся, і яшчэ да таго, як іншыя пацыенты прачнуліся, Кунц расчыніў дзверы ў палату з крыкам:
  
  – Добра, гаўнюк, рыхтуйся да таго, што тваёй галаве цяпер дастанецца. З мяне хопіць!
  
  – Не, мама! Не, мама! Калі ласка, мама! Не, мама...
  
  Кунц уварваўся ў палату. Спачатку ўбачыў Бауэрса, высокага, з тоўстым жыватом, такога недарэчнага ў піжаме, азызлага і бледнага ў падальным з калідора святле. Потым паглядзеў налева і закрычаў на ўсю моц лёгкіх. Побач з Бауэрсом стаяў монстар ў клоўнскім касцюме. Ростам не менш васьмі футаў. Касцюм серебрился. Зверху ўніз па ім спускаліся аранжавыя гузікі-помпоны. На ногі монстар надзеў пацешныя велізарныя чаравікі. Але ў галаве монстра нічога чалавечага не было: Кунц бачыў пысу дабермана, адзінага жывёльнага на божай зялёнай зямлі, якога баяўся Джон Кунц. Вочы сабакі гарэлі чырвоным. Вусны адцягнуліся назад, агаляючы гіганцкія белыя зубы.
  
  Валік з четвертаками выпаў з анямелых пальцаў Кунца і адкаціўся ў кут. На наступны дзень Бенні Болье, які ўсё праспаў, знайшоў яго і схаваў у скрыні для абутку. Потым месяц купляў на гэтыя четвертаки цыгарэты.
  
  Кунц набраў у грудзі паветра, каб зноў закрычаць, калі клоўн скокнуў на яго.
  
  – Прыйшоў час цырка! – пракрычаў клоўн рыклівы голасам, і яго рукі ў белых пальчатках ўпалі на плечы Кунца.
  
  Толькі ў гэтых пальчатках былі не рукі, а лапы.
  
  
  
  3
  
  Трэці раз за гэты дзень – доўгі, доўгі дзень – Кей Макколл падышла да тэлефона.
  
  На гэты раз яна пайшла далей, чым у першых двух выпадках; на гэты раз пачакала, пакуль на іншым канцы провада здымуць трубку і сакавіты голас ірландскага копа прамовіць: «Паліцэйскі ўчастак на Шосты вуліцы, сяржант О'браэн Бэннон. Чым я магу вам дапамагчы?» – а ўжо потым паклала трубку.
  
  – Усё ў цябе атрымліваецца. Госпадзе, ды. Да восьмага або дзевятай разу ты з імі з духам і назавеш яму сваё імя.
  
  52Яна прайшла на кухню і наліла сабе віскі з содавай (віскі – кропельку, содавай – астатняе), хоць ведала, што пасля дарвона ўжываць спіртное не рэкамендуецца. Яна ўзгадала радкі з песні, якую часцяком спявалі ў студэнцкіх кавярнях яе маладосці: «Галаву віскі залі, джынам напоўні жывот, доктар мне скажа – памрэш, ведаць бы толькі – калі», – і весела зарагатала. За стойкай бара вісела люстэрка. Кей зірнула на сваё адлюстраванне і разам перастала смяяцца.
  
  Хто гэтая жанчына?
  
  Адзін вачэй ледзь не цалкам заплыло.
  
  Хто гэтая збітая жанчына?
  
  Нос таго ж колеру, што і у п'яніцы, які трыццаць ці больш гадоў наведваў пажыўныя месцы, ды яшчэ і распухлы да агіднасці.
  
  Хто гэтая збітая жанчына, якая выглядае дакладна так жа, як тыя жанчыны, якія ўсё-ткі добредают да шелтер 53 (калі яны дастаткова напалоханыя, або досыць адважныя, ці проста ў лютасьці), вырашыўшы кінуць мужчыну, избивающего яе з тыдня ў тыдзень, з месяца ў месяц, з года ў год?
  
  Зігзагападобны парэз на шчацэ.
  
  Хто яна, даражэнькая Кей?
  
  Адна рука на перавязі.
  
  Хто? Гэта ты? Няўжо гэта ты?
  
  – Гэта яна... міс Амерыка, – праспявала Кей, і ёй хацелася, каб голас гучаў груба і цынічна, але ён даў пеўня на сёмым складзе і зламаўся на восьмым. І не грубы гэта быў голас, а спалоханы. Аб чым Кей выдатна ведала. Ёй даводзілася палохацца раней, а потым удавалася пераадолець страх. Але яна адчувала, што на гэты раз пераадоленне запатрабуе вельмі шмат часу.
  
  У маленькай палаце, якая прымыкае да прыёмнага аддзялення бальніцы «Сёстры міласэрнасці», якая знаходзілася ў паўмілі ад дома Кей, ёю займаўся малады і сімпатычны доктар. Пры іншых абставінах яна магла б ад няма чаго рабіць (або з куды большай зацікаўленасцю) падумаць аб тым, каб запрасіць яго дадому на першакласны сэкс-курс. Але ў той момант сэксуальнага ўзбуджэння не адчувала. Боль не спрыяла сэксуальнаму ўзрушанасці. Як і страх.
  
  Прозвішча яго была Геффин, і пляваць яна хацела на яго пільны погляд. Ён прайшоўся да ракавіне з белым папяровым шкляначкай, напалову напоўніў яго вадой, паставіў на стол, дастаў з шуфляды стала пачак цыгарэт, прапанаваў Кей.
  
  Яна ўзяла адну, і ён даў ёй прыпаліць. Яму давялося секунду-іншую ганяцца агеньчыкам запалкі за кончыкам цыгарэты, таму што рука яе дрыжала. Ён кінуў запалку ў шкляначку з вадой. Зашипев, яна згасла.
  
  – Выдатная звычка, так?
  
  – Аральная фіксацыя 54, – адказала Кей.
  
  Ён кіўнуў, рушыла ўслед доўгая паўза. Лекар працягваў глядзець на яе. У яе склалася ўражанне, што ён чакаў, калі ж яна заплача, і яе гэта раззлавала, таму што слёзы ўжо падступалі да вачэй. Яна трываць не магла, калі хто-то, тым больш мужчына, прадугледжвае яе эмацыйную рэакцыю.
  
  – Бойфрэнд? – нарэшце спытаў ён.
  
  – Я б аддала перавагу пра гэта не казаць.
  
  – Што ж. – Ён курыў і глядзеў на яе.
  
  – Ваша мама не казала вам, што гэта няветліва – таращиться на людзей?
  
  Яна хацела задаць пытанне з выклікам, але прагучаў ён як маленне: перастаньце на мяне глядзець, я ведаю, як выглядаю, я бачыла. За гэтай думкай рушыла ўслед іншая – яна падазравала, што з яе сяброўкай Беверлі такое здаралася не аднойчы, і найбольшы шкоду кулакі мужчыны прычынялі як раз не цела, выклікаючы, калі можна так сказаць, внутридушевное крывацёк. Яна ведала, як выглядае, ды. Горш таго – ведала, што адчувае. Яна баялася. А страх – агіднае пачуццё.
  
  – Я скажу вам гэта толькі адзін раз, – вымавіў Геффин ціха і добразычліва. – Калі я працую ў прыёмным аддзяленні – калі выпадае мая чарга дзяжурыць, – я прымаю парадку дваццаці збітых жанчын у тыдзень. Інтэрны прымаюць на два дзясяткі больш. Таму глядзіце – тэлефонны апарат прама на стале. Званок за мой кошт. Вы тэлефануеце на Шостую вуліцу, называеце ім ваша імя і адрас, кажаце, што здарылася і хто гэта зрабіў. Потым кладзе трубку, я дастаю бутэльку бурбона, якую трымаю ў гэтым шафе – выключна для медыцынскіх мэтаў, вы разумееце, – і мы за гэта вып'ем. Таму што я лічу, і гэта маё асабістае меркаванне, што ёсць толькі адна форма жыцця, больш ніжэйшая, чым мужчына, які збівае жанчыну, і гэта – пацук, хворая пранцамі.
  
  Кей кісла ўсміхнулася:
  
  – Я цаню ваша прапанова, але адмоўлюся. Пакуль.
  
  – Добра, – паціснуў плячыма лекар. – Калі прыйдзеце дадому, уважліва паглядзіце на сябе ў люстэрка, міс Макколл. Ужо не ведаю хто, але ён адхвастаў вас прыстойна.
  
  Тут яна заплакала, нічога не змагла з сабой зрабіць.
  
  Тым Рогі патэлефанаваў каля паўдня, на наступны дзень пасля таго, як яна пасадзіла Беверлі ў аўтобус, каб даведацца, калі Кей ў апошні раз мела зносіны з яго жонкай. Голас гучаў спакойна, разважліва, у ім не чулася раздражненне. Кей адказала, што не бачыла Беверлі амаль два тыдні. Тым падзякаваў і паклаў трубку.
  
  Каля гадзіны дня пачуўся дзвярны званок. Кей – яна працавала ў кабінеце – падышла да дзвярэй.
  
  – Хто там?
  
  – З «Кветкавага магазіна Креджина», мэм, – адказаў пранізлівы голас, і па дурасці яна не зразумела, што гэта Том загаварыў фальцэтам. Па дурасці яна паверыла, што Тое можа так лёгка здацца. Па дурасці зняла ланцужок, перш чым адкрыць дзверы.
  
  Ён ступіў праз парог, і яна паспела вымавіць: «Прэч з мо...» – перш чым немаведама адкуль які ўзяўся кулак Тома ўдарыў ёй у правае вока, зачыніўшы яго і прастрэліў галаву болем. Кей адляцела ў пярэдні пакой, па шляху хапаючыся за што папала, каб выстаяць на нагах. Ваза з вузкім горлам пад адну ружу ўпала на пліткі падлогі і разляцелася ўшчэнт, повалилась вешалка. Ўпала і Кей. Тым зачыніў за сабой дзверы і накіраваўся да яе.
  
  – Прэч адсюль! – пракрычала яна.
  
  – Як толькі ты скажаш мне, дзе яна, – адказаў Том, перасякаючы пярэдні пакой. Кей адзначыла, што і Тым выглядае ўсё роўна – калі на тое пайшло, выглядае жудасна, – і яе гэта вельмі парадавала. Што б ні рабіў Тое з Бев, па ўсім выходзіла, што Бев з ім разлічылася. Ва ўсякім выпадку, цэлы дзень яму давялося праляжаць... і ўсё роўна, мяркуючы па вонкавым выглядзе, бальніца па ім плакала.
  
  Але яшчэ ён выглядаў вельмі злосным. Проста разьюшаным.
  
  Кей паднялася і падалася назад, не адрываючы ён яго вачэй, як глядзяць на дзікага звера, які вырваўся з клеткі.
  
  – Я сказала табе, што не бачыла яе, і гэта праўда. А цяпер вымятаць адсюль, пакуль я не выклікала паліцыю.
  
  – Ты яе бачыла. – Яго распухлыя вусны паспрабавалі расцягнуцца ва ўсмешцы. Яна заўважыла, што з яго зубамі дзеецца нядобрае. Ад некаторых пярэдніх засталіся толькі бездапаможныя рэшткі. – Я табе патэлефанаваў, сказаў, што не ведаю, дзе Бев. Ты адказала, што не бачыла яе два тыдні. Не задала ніводнага пытання. Нават не сказала, што так табе і трэба, хоць я па-чартоўску добра ведаю, як ты мяне ненавідзіш. Дык дзе яна, ты, тупая манда? Скажы мне.
  
  Кей павярнулася і пабегла да далёкай сцяне пярэднім пакоі, каб праскочыць ссоўныя дзверы ў гасціную, зрушыць іх і закрыць на ўразны замак паваротам баранчыка. Да дзвярэй, яна дабегла першай – ён кульгаў, – але дзверы зрушыць не паспела. Тым паспеў паставіць плячо паміж створкамі, а потым рэзка расчыніў іх. Яна павярнулася, каб бегчы далей; ён схапіў яе за сукенку і тузануў на сябе, адарваўшы ўсю «спіну» да таліі. «Гэта сукенку пашыла твая жонка, гаўнюк», – паспела падумаць яна, а потым Тым разгарнуў яе тварам да сябе.
  
  – Дзе яна?
  
  Кей ўскінула руку і залепила яму поўху. Галава Тома адкінулася назад, з парэза на левай шчацэ зноў пацякла кроў. Ён схапіў Кей за валасы і пасадзіў яе твар на свой кулак. Кей здалося, што нос проста выбухнуў. Яна закрычала, ўдыхнула, каб закрычаць зноў, і закашлялась ўласнай крывёю. Яе ахапіў дзікі жах. Такога жаху яна не адчувала за ўсю сваю жыццё. Гэты звар'яцелы сукін сын збіраўся яе забіць.
  
  Яна крычала, яна крычала, а потым яго кулак упіўся ёй у жывот, вышибив з яе ўвесь паветра, і цяпер яна магла толькі раскрываць рот. На імгненне яна нават падумала, што цяпер задыхнецца.
  
  – Дзе яна?
  
  Кей пахітала галавой.
  
  – Не бачыла...... яе... – прохрипела яна. – Паліцыя... ты сядзеш у турму... гаўнюк...
  
  Ён падняў яе на ногі, і яна адчула, як у плячы што-то надломилось. Зноў боль, такая моцная, што Кей замутило. Тым разгарнуў яе, па-ранейшаму трымаючы за руку, потым загнуў руку ёй за спіну, і Кей прыкусіла губу, даючы сабе слова, што больш не закрычыць.
  
  – Дзе яна?
  
  Кей пахітала галавой.
  
  Ён тузануў яе руку, тузануў з такой сілай, што сам рохкнуў. Яна адчула яго дыханне на сваім вуху, адчула, як яе правы кулак ударыў пра яе левую лапатку, і зноў закрычала. Таму што ў плячы што-то надломилось яшчэ мацней.
  
  – Дзе яна?
  
  – ...ведаю...
  
  – Што?
  
  – Я не ВЕДАЮ!
  
  Ён адпусціў яе і штурхнуў. Кей, рыдаючы, звалілася на падлогу, з носа цяклі соплі і кроў. Пачуўся амаль музычны звон, і, азірнуўшыся, Кей ўбачыла схіленага над ёй Тома. Ён разбіў яшчэ адну вазу, на гэты раз з уотерфордовского крышталя 55. Вазу ён трымаў за падстава, а вышчэрблены скол знаходзіўся ў некалькіх цалях ад яе асобы. Яна як загіпнатызаваная ўтаропілася на вострага.
  
  – Вось што я табе скажу. – Словы выляталі паміж ўдыхамі і струменямі цёплага паветра. – Ты зараз кажаш мне, куды яна паехала, ці табе прыйдзецца збіраць твар з падлогі. У цябе ёсць тры секунды, можа, менш. Калі я злуюся, час для мяне ідзе хутчэй.
  
  «Маё твар», – падумала яна, і гэтая думка прымусіла здацца... ці, калі заўгодна, зламала яе: думка аб тым, што гэты монстар изрежет яе твар «ружанькай» з уотерфордовской вазы.
  
  – Яна паехала дадому. – З вуснаў Кей сарвалася галашэньне. – У родны горад, кінгстан на тэмзе. Горад называецца Дерри, у штаце Мэн.
  
  – Як паехала?
  
  – На аўтобусе да Мілўокі. Адтуль збіралася ляцець.
  
  – Паршывая, смярдзючая блядзь! – ускрыкнуў Том, устаючы. Прайшоўся па гасцінай, учапіўшыся рукамі ў валасы, і без таго якія тырчаць ва ўсе бакі. – Гэтая манда, гэтая блядзь, гэтая пажадлівая сука! – Ён узяў хупавую драўляную скульптуру (мужчыну і жанчыну, якія займаюцца любоўю), якую Кей купіла яшчэ ў дваццаць два гады, і запусціў ў камін, дзе яна разляцелася ў трэскі. Зірнуў на сваё адлюстраванне ў люстэрку над камінам, пастаяў з шырока расплюшчанымі вачыма, быццам глядзеў на прывід. Дастаў нешта з кішэні пінжака, у якім прыйшоў, і яна ўбачыла, не без здзіўлення, што гэта кніга ў вокладцы кішэннага фармату. На адным баку літары з чырвонай фальгі складаліся ў назву – «Чорная быстрыню». Карціна адлюстроўвала некалькіх маладых людзей, якія стаяць на высокім абрыве над ракой.
  
  – Хто гэты хрэн?
  
  – А? Што?
  
  – Денбро. Денбро. – Ён патрос перад ёй кнігай, потым стукнуў па твары. Шчаку працяў боль, і па ёй разлілося гарачае цяпло, як ад печы. – Хто ён?
  
  Кей пачала разумець.
  
  – Яны сябравалі. У дзяцінстве. Яны выраслі ў Дерри.
  
  Ён зноў ударыў яе кнігай, на гэты раз па другой шчацэ.
  
  – Калі ласка, – усхліпнула яна. – Калі Ласка, Том.
  
  Ён перацягнуў праз яе антыкварны (васемнаццатага стагоддзя), з хупавымі выгнутымі ножкамі крэсла, разгарнуў. Сеў. Яго злоснае твар глядзела на яе па-над спінкі.
  
  – Слухай мяне. Слухай свайго дзядзьку Тома. Ты на гэта здольная, сжигавшая бюстгальтары сука?
  
  Кей кіўнула. Яна адчувала ў горле смак крыві, гарачы і медны. Плячо гарэла. Яна маліла Бога, каб усё абмежавалася вывіхам, не пераломам. Але ж гэтым не магло абмежавацца. «Маё твар, ён збіраўся парэзаць мне твар...»
  
  – Калі ты патэлефануеш у паліцыю і скажаш, што я сюды прыходзіў, я буду ўсё адмаўляць. Ты ні хрэна не дакажаш. У тваёй служанкі выхадны, так што мы тут удваіх. Вядома, яны ўсё роўна могуць мяне арыштаваць, усё магчыма, так?
  
  Яна адчула, як ківае, нібы галава тузанулася на вяровачцы.
  
  – Вядома, могуць. І як толькі мяне выпусцяць пад заклад, я прыйду сюды. Потым яны знойдуць твае грудзей на кухонным стале, а вочы ў акварыуме. Ты мяне зразумела? Ты зразумела, пра што кажа твой дзядзька Томі?
  
  Кей зноў расплакалася, вяровачка, прывязаная да галавы, зноў запрацавала. Галава апускалася і паднімалася.
  
  – Чаму?
  
  – Што? Я... я не пазваню.
  
  – Ачуйся, дзеля бога! Чаму яна з'ехала?
  
  – Я не ведаю! – Кей ледзь не крычала.
  
  Тым пагразіў ёй вазай-ружанькай.
  
  – Я не ведаю, – ужо цішэй паўтарыла Кей. – Калі ласка. Яна мне не сказала. Калі ласка, больш не бі мяне.
  
  Ён шпурнуў вазу ў кошык для смецця і ўстаў.
  
  Пайшоў, не азіраючыся, нахіліўшы галаву, здаравенны, нязграбны, медведеподобный мужчына.
  
  Яна кінулася следам за ім і замкнула дзверы. Пасля кароткай перадышкі як магла хутка (наколькі дазваляла боль у жываце) похромала наверх і замкнула шкляныя дзверы на тэрасу: раптам у яго ўзнікла б жаданне залезці на тэрасу па калоне і ўвайсці ў кватэру гэтым шляхам. Вядома, яму моцна дасталася ад Бев, але ж ён зусім ашалеў.
  
  Пасля гэтага Кей першы раз падышла да тэлефоннага апарата і ўспомніла словы Тома, ледзь ўзялася за трубку.
  
  «Як толькі мяне выпусцяць пад заклад, я прыйду сюды... твае грудзей на кухонным стале, а вочы ў акварыуме».
  
  Яна рыўком прыбрала руку.
  
  Пайшла ў ванную. Паглядзела на бягучы нос-памідор, заплывший вачэй. Яна не плакала. Сорам і жах, якія яна адчувала, сушылі слёзы. «Ох, Бев, я зрабіла ўсё, што магла, – думала яна. – Але мой твар... ён сказаў, што изрежет мой твар...» У шафцы-аптэчцы знайшліся дарвон і валиум. Яна ніяк не магла вырашыць, чаму аддаць перавагу, і ў выніку прыняла па таблетцы кожнага. Потым пайшла ў бальніцу «Сёстры міласэрнасці», каб атрымаць першую медыцынскую дапамогу, і сустрэлася са знакамітым доктарам Геффином, адзіным мужчынам, якога ёй не хацелася б бачыць сцёртым з твару зямлі.
  
  Адтуль потащилась дадому, зноў дадому, тра-ля-ля.
  
  Падышла да акна спальні, выглянула. Сонца вісела над гарызонтам. На Ўсходнім узбярэжжы згушчаліся змярканне – у Мэне было амаль сем вечара.
  
  «Наконт копаў ты вырашыш пазней. Цяпер галоўнае – папярэдзіць Беверлі.
  
  І ўсё б істотна спрасцілася, – падумала Яна, – калі б ты сказала мне, дзе спынішся, Беверлі, любоў мая. Напэўна, ты не ведала сама».
  
  Ужо два гады кінуўшы паліць, Кей трымала пачак «Пэл-Мэлл» у скрыні стала на ўсялякі пажарны выпадак. Дастала цыгарэту, запаліла, зморшчылася. Апошні раз яна брала цыгарэту з пачкі ў снежні 1982 года, а гэтая затхласцю не саступала канстытуцыйнай папраўцы аб раўнапраўі мужчын і жанчын, пылящейся ў сенаце штата Ілінойс. Кей цыгарэту тым не менш выкурила, жмурачы адно вока ад дыму. Другі і так заставаўся сощуренным, дзякуй Таму Рогану.
  
  Левай рукой (гэты сукін сын вывіхнуў ёй плечавы сустаў правай), яна набрала нумар «Інфармацыйнай службы штата Мэн» і папрасіла даць назвы і тэлефоны ўсіх гатэляў і матэляў Дерри.
  
  – Мэм, на гэта сыдзе час. – У голасе аператара чулася сумнеў.
  
  – На гэта сыдзе больш часу, сястрычка, – адказала ёй Кей. – Мне прыйдзецца ўсё запісаць маёй дурной рукой, таму што разумная адправілася ў адпачынак.
  
  – Звычайна мы...
  
  – Паслухайце мяне, – мякка абарвала яе Кей. – Я тэлефаную з Чыкага і спрабую знайсці маю сяброўку, якая толькі-толькі сышла ад мужа і паехала ў Дерри, дзе нарадзілася. Ён выцягнуў з мяне гэтыя звесткі, таму што па-зверску збіў. Гэты чалавек – псіх. Яна павінна ведаць аб тым, што ён едзе ў кінгстан на тэмзе.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, а потым у голасе аператара інфармацыйнай службы дадалося чалавечнасці:
  
  – Я думаю, вам патрэбен нумар паліцэйскага кіравання Дерри.
  
  – Выдатна. Я запішу і яго. Але яе неабходна папярэдзіць, – гнула сваё Кей. – І... – Яна падумала пра парэзы на шчоках Тома, пра гузы на лбе, каля скроні, яго кульгавасці, агідна распухших вуснах. – І калі яна даведаецца аб яго прыездзе, можа, гэтага будзе дастаткова.
  
  Яшчэ адна доўгая паўза.
  
  – Вы на сувязі, сястрычка? – спытала Кей.
  
  – «Арлингтон матор-лоджа», – пачала дыктаваць аператар. – 643-8146. «Бэсі-Парк-інаў», 648-4083, «Баньян матор-корт»...
  
  – Крыху марудней, добра? – папрасіла Кей, ліхаманкава запісваючы. Яна пашукала вачыма попельніцу і, не знайшоўшы, затушылі «Пэл-Мэлл» аб прэс-пап'е. – Працягвайце.
  
  – «Кларендон-інаў»...
  
  
  
  4
  
  З аднаго боку, ёй пашанцавала. Ужо пяты званок дазволіў высветліць, што Беверлі Рогі спынілася ў «Дэры таун-хаўс». З іншага – не пашанцавала, таму што Беверлі ў гатэлі не было. Кей пакінула свае імя і тэлефон, папрасіла перадаць Беверлі, што тая павінна патэлефанаваць ёй, як толькі вернецца, не важна, у якім гадзіне.
  
  Парцье паўтарыў запісанае пасланне. Паклаўшы трубку, Кей паднялася на другі паверх і прыняла яшчэ адну таблетку валиума. Прылегла ў чаканні сну. Сон не прыходзіў. «Прабач, Бев, – думала яна, гледзячы ў цемру, у дрымоце, выкліканай дзеяннем таблетак. – Тое, што ён сказаў аб маім твары... Я проста не вытрымала. Патэлефануй хутчэй, Бев. Калі ласка, патэлефануй хутчэй. І сцеражыся гэтага звар'яцелага сукін сын, за якога ты выйшла замуж».
  
  
  
  5
  
  Звар'яцелы сукін сын, за якога Беверлі выйшла замуж, затраціў на дарогу значна менш часу, чым Бев днём раней, таму што скарыстаўся аэрапортам о'хара, адным з найбуйнейшых хабаў 56 у Злучаных Штатах. У палёце ён чытаў і перачытваў звесткі пра аўтара, прыведзеныя ў канцы кнігі. Там паказвалася, што Біл Денбро нарадзіўся ў Новай Англіі, акрамя «Чорнай стремнины» напісаў яшчэ тры рамана (тут жа, само сабой, паказвалася, што яны таксама выдадзены ў кішэнным фармаце выдавецтвам «Сигнет»). Ён і яго жонка, актрыса Одра Філіпс, жылі ў Каліфорніі. У цяперашні час ён працаваў над новым раманам. Адзначыўшы, што кішэннае выданне «Чорнай стремнины» апублікавана ў 1976 годзе, Тым выказаў здагадку, што некаторыя з іншых раманаў напісаныя пазней.
  
  Одра Філіпс... ён бачыў яе ў кіно, так? Ён рэдка звяртаў увагу на акторак – добрымі Тым лічыў дэтэктывы, баевікі, фільмы жахаў, – але, калі гаворка ішла аб той дробцы, якую ён памятаў, то ён вылучыў яе выключна па адной прычыне: выглядала яна як Бев, тыя ж рудыя валасы, шэра-блакітныя вочы, грудзі, знаходзяцца ў пастаянным руху.
  
  Ён выпрастаўся ў крэсле, пастукваючы кніжкай па калене, спрабуючы ігнараваць боль у галаве і ў роце. Так, дакладна. Одра Філіпс, рудавалосая і з класнымі сіськамі. Ён бачыў яе ў фільме Клінта Іствуда, а годам пазней у фільме жахаў, які называўся «Магільная месяц». Гэты фільм ён глядзеў з Беверлі і, выходзячы з кінатэатра, згадаў, што яны, па яго думку, падобныя. «Мне так не здаецца, – адказала Бев. – Я вышэй, а яна прыгажэй. І валасы ў яе больш цёмныя». І ўсе. Ён больш аб гэтым не ўспамінаў. А цяпер успомніў.
  
  «Ён і яго жонка, актрыса Одра Філіпс...»
  
  У псіхалогіі Тым, хай адносна, але разбіраўся; ён ёю карыстаўся, каб маніпуляваць жонкай з першага ж дня іх сямейнага жыцця. І цяпер у яго ў галаве пачала фармавацца нейкая непрыемная думка, нават не думка – пачуццё. Засноўвалася на наступным: Бев і гэты Денбро разам гулялі ў дзяцінстве, а потым Денбро ажаніўся на жанчыне, якая, што б ні казала Беверлі, выглядала вылітай жонкай Тома Рагана.
  
  І ў якія гульні гулялі Денбро і Беверлі ў дзяцінстве? У «ручаёк»? У «бутэлечку»?
  
  У іншыя гульні?
  
  Том сядзеў у крэсле, пастукваў кнігай па назе, і адчуваў, як кроў пульсуе ў скронях.
  
  Калі ён прыбыў у міжнародны аэрапорт Бангора і пачаў абыходзіць стойкі кампаній, якія здаюць аўтамабілі напракат, дзяўчыны – апранутыя ў жоўтае, чырвонае, зялёнае – нервова глядзелі на яго ладна пацярпелае ў сутычцы з Бев твар, гаварылі яму (яшчэ больш нервова), што машын для пракату ў іх няма, і перапрашалі.
  
  Тым накіраваўся да газетнаму кіёска і купіў мясцовую газету. Раскрыў на старонцы аб'яваў аб продажы. Не звяртаючы ўвагі на погляды, якія кідалі на яго, якія праходзілі міма людзі, адабраў тры аб'явы. Трапіў у дзесятку другім званком.
  
  – У газеце напісана, каб вы прадаеце універсал «Форд-ЛТД» мадэлі семдзесят шостага года. Тысяча чатырыста баксаў.
  
  – Так, дакладна.
  
  – Вось што я вам скажу. – Том дакрануўся да партманеце, які ляжаў ва ўнутранай кішэні пінжака. – Вы пригоняете яго ў аэрапорт, і мы разлічваемся на месцы. Вы аддаяце мне аўтамабіль і пасведчанне аб тэхнічным аглядзе і пішаце згоду на продаж. Я плачу наяўнымі.
  
  Гаспадар «форда» замяўся.
  
  – Мне прыйдзецца зняць нумары.
  
  – Вядома, няма пытанняў.
  
  – Як я пазнаю вас, містэр...
  
  – Містэр Бар. – Том глядзеў на рэкламны шчыт над выхадам з тэрмінала: «БАР-ХАРБАР ЭЙРЛАЙНС» АДКРЫВАЕ ПЕРАД ВАМІ НОВУЮ АНГЛІЮ – І ЎВЕСЬ СВЕТ». – Я буду стаяць ля далёкіх дзвярэй. Вы даведаецеся мяне, таму што твар у мяне ўсе ў ранках. Учора мы з жонкай каталіся на роліках, і я па-чартоўску няўдала ўпаў. Напэўна, усё магло быць і горш, таму што пацярпела толькі твар.
  
  – Вельмі шкадую, містэр Бар.
  
  – Усё зажыве. Вы толькі падганяючы машыну, мой дарагі сябар. – Ён павесіў трубку, накіраваўся да дзвярэй і выйшаў у цёплы, пахучы кветкавымі водарамі майскі вечар.
  
  Хлопец на «Фордзе-ЛТД» ужо праз дзесяць хвілін паказаўся з густым змроку. Літаральна хлапчук. Яны ўдарылі па руках. Хлопец напісаў згоду на продаж, і Тым нядбайна засунуў паперку ў кішэню. Пастаяў, назіраючы, як ужо былы ўладальнік здымае з «форда» нумарныя знакі штата Мэн.
  
  – Даю яшчэ тры даляра за адвёртку, – сказаў Том, калі той скончыў з нумарнымі знакамі.
  
  Хлапчук задуменна паглядзеў на яго. Паціснуў плячыма. Працягнуў адвёртку, узяў тры даляравыя купюры з рук Тома. «Не мая справа», – казала гэта поціск плячэй, і Тым падумаў: «Ты цалкам мае рацыю, мой дарагі юны сябар». Пачакаў, пакуль хлапчук паедзе на таксі. Потым сам сеў за руль «форда».
  
  Адразу стала ясна, што ён купіў кавалак лайна: скрынка перадач выла, карданны вал стагнаў, корпус бразгатаў, тормазы трымалі дрэнна. Але ўсё гэта не мела роўна ніякага значэння. Ён паехаў на стаянку, дзе аўтамабілі пакідалі надоўга, заплаціў, атрымаў квітанцыю, заехаў на тэрыторыю, прыпаркаваўся побач з «субару», які, падобна, прастаяў тут не адзін дзень. Адвёрткай, набытай у хлапчука, Том зняў нумарныя знакі з «субару» і паставіў на «форд». Працуючы, нешта напяваў сабе пад нос.
  
  Да дзесяці вечара ён каціў на ўсход па шашы 2, на сядзенне побач з ім ляжала разгорнутая дарожная карта штата Мэн. Ужо ў шляху зразумеў, што радыёпрымач «форда» не працуе, так што ехаў Тым у цішыні. Яму гэта не перашкаджала. Хапала ўласных думак. Да прыкладу, аб тым, што ён зробіць з Беверлі, калі дабярэцца да яе.
  
  Ён не сумняваўся, ніколькі не сумняваўся, што Беверлі дзе-то непадалёк.
  
  І паліць.
  
  «Ох, дарагая мая дзяўчынка, ты моцна пагарачыўся, вырашыўшыся пайсці насуперак Таму Рогану. Не на таго напала. І цяпер пытанне толькі адзін: што мы з табой будзем рабіць?»
  
  «Форд» прарэзаў ноч, пераследуючы прамяні уласных фар, і да таго часу, калі Тым дабраўся да Ньюпорт, ён знайшоў адказ на гэтае пытанне. Потым выявіў які працуе магазін лекаў і паўсядзённых тавараў. Зайшоў і купіў блок цыгарэт «Кэмэл». Калі сыходзіў, уладальнік крамы пажадаў яму добрага вечара. Том адказаў тым жа.
  
  Кінуў блок цыгарэт на сядзенне і працягнуў шлях. На шашы 7 скінуў хуткасць, каб не праскочыць міма патрэбнага яму павароту. Нарэшце ўбачыў яго: шашы 3, і шчыт-паказальнік – «ХЕЙВЕН 21, ДЕРРИ 15». Павярнуў і паехаў крыху хутчэй. Паглядзеў на блок цыгарэт, усміхнуўся. У зялёным отблеске прыборнага шчытка парэзанае, бугристое твар Тома здавалася дзіўным і страшнаватая.
  
  «Купіў табе цыгарэты, Бевви, – думаў Тым, пакуль «Форд-ЛТД» ехаў паміж соснаў і ялінаў, накіроўваючыся да Дерри з хуткасцю крыху вышэй шасцідзесяці міль у гадзіну. – Толькі для цябе. І калі мы ўбачымся, я прымушу цябе з'есці іх усё, кожную гробаны цыгарэту. А калі гэтага хлопца Денбро таксама трэба сёе-чаму навучыць, што ж, і мы гэта зробім. Ніякіх праблем, Бевви. Зусім ніякіх праблем».
  
  І ўпершыню з таго моманту, як гэтая брудная сука задала яму чос і збегла, Тым адчуў, як у яго падымаецца настрой.
  
  
  
  6
  
  Одра Денбро ляцела ў Мэн першым класам на самалёце «ДС‐10» кампаніі «Брытыш эйруэйс». З Хітроў самалёт вылецеў без дзесяці шэсць вечара і з таго самага моманту гнаўся за сонцам. Сонца перамагала – калі на тое пайшло, перамагло, – але значэння гэта не мела. Дзякуючы ниспосланной провід поспеху яна высветліла, што рэйс 23 «Брытыш эйруэйс» Лондан – Лос-Анджэлес прадугледжвае адну пасадку для дазапраўкі... у міжнародным аэрапорце Бангора.
  
  Той дзень выдаўся зусім кашмарным. Фрэдзі Файрстоуну, прадзюсару фільма «Пакой на гарышчы», спатрэбіўся Біл. Паўстала нейкая загвоздка з каскадершей, якая падала з лесвіцы замест Одры. Быццам бы ў каскадзёраў быў свой прафсаюз, і гэтая жанчына выканала пакладзеную на тыдзень квоту трукаў або што-то ў гэтым родзе. Прафсаюз патрабаваў, каб Фрэдзі або выпісаў гэтай каскадерше пазаўрочныя, або наняў іншую жанчыну для выканання трука. Праблема складалася ў тым, што іншыя жанчыны фігурай вельмі ўжо адрозніваліся ад Одры. Фрэдзі прапанаваў прафсаюзнаму босу скарыстацца паслугамі мужчыны. Падаць-то трэба было не ў майтках і станіку. Мужчыну забяспечылі б парыком, накладной грудзьмі, накладкамі на сцягна, а калі неабходна, то і на ягадзіцы.
  
  «Не пойдзе, прыяцель, – адказаў прафсаюзны бос. – Статут прафсаюза не дапускае замену жанчыны мужчынам. Дыскрымінацыя па палавой прыкмеце».
  
  У киношном бізнэсе аб тэмпераменце Фрэдзі хадзілі легенды, і ў той момант ён выйшаў з сябе. Паслаў прафсаюзнага боса, таўстуна, які ледзь мог перасоўвацца самастойна, так і несла ад яго, як ад казла, на тры вясёлых літары. Прафсаюзны бос параіў Фрэдзі сачыць за сваёй прамовай, а не тое на здымачнай пляцоўцы «Пакоя» не застанецца ні аднаго каскадзёры. А потым зрабіў характэрны жэст – пацёр вялікім пальцам па паказальным, маўляў, гані бабкі, і Фрэдзі проста ашалеў. Прафсаюзны бос уяўляў сабой гару тлушчу, Фрэдзі, які пры кожнай магчымасці гуляў у футбол і аднойчы набраў сто ачкоў у крыкет, не саступаў прафсаюзнаму босу ў камплекцыі, толькі месца тлушчу займалі мышцы.
  
  Ён выкінуў прафсаюзнага боса прэч, вярнуўся ў кабінет, каб абмазгаваць тое, што здарылася, дваццаць хвілін праз з'явіўся зноў, крычучы, каб да яго неадкладна паклікалі Біла. Ён хацеў зноўку перапісаць усю сцэну, каб прыбраць з яе падзенне з лесвіцы. Ложы прыйшлося сказаць Фрэдзі, што Біла ў Англіі няма.
  
  – Што? – У Фрэдзі адвісла сківіца. Ён глядзеў на Мараў так, нібы яна на яго вачах рехнулась. – Што ты мне такое кажаш?
  
  – Яго выклікалі ў Штаты... вось што я табе кажу.
  
  Фрэдзі хітнуўся наперад, быццам збіраўся яе схапіць, і Одра спалохана адскочыла. Фрэдзі паглядзеў на свае рукі, сунуў у кішэні і толькі потым ускінуў вочы на Мараў.
  
  – Мне вельмі шкада, Фрэдзі. Праўда.
  
  Яна паднялася, наліла сабе кубак кавы з кававаркі, якая ўвесь час працавала ў кабінеце Фрэдзі, адзначыўшы, што рукі яе крыху дрыжаць. Калі садзілася, пачула ўзмоцнены дынамікамі голас Фрэдзі, разносящийся па ўсёй студыі. Ён адпускаў ўсіх па хатах або пабам. Здымачны дзень скончыўся. Одра зморшчылася. Як мінімум дзесяць тысяч фунтаў сабаку пад хвост.
  
  Фрэдзі выключыў сістэму гучнай сувязі, устаў, наліў сабе кавы. Зноў сеў, прапанаваў ёй пачак цыгарэт «Сілкоў кат».
  
  Одра пахітала галавой.
  
  Фрэдзі узяў цыгарэту, запаліў, сощурился на Мараў скрозь тытунёвы дым.
  
  – Справа сур'ёзная, так?
  
  – Так, – адказала Одра, з усіх сіл імкнучыся стрымаць нервовасць.
  
  – Што здарылася?
  
  І Одра расказала ўсё, што ведала, таму што любіла Фрэдзі і цалкам яму давярала. Фрэдзі слухаў уважліва, без ценю ўсмешкі. Шмат часу аповяд Одры не заняў. Калі яна скончыла, яшчэ пляскалі дзверы, а са стаянкі даносіўся шум заводимых матораў.
  
  Фрэдзі нейкі час памаўчаў, гледзячы ў акно. Потым павярнуўся да яе:
  
  – У яго нервовы зрыў.
  
  Одра зноў пахітала галавой:
  
  – Няма. Нічога падобнага. Ніякага зрыву. – Яна сглотнула і дадала: – Можа, цябе варта было ўсё гэта чуць і бачыць.
  
  Фрэдзі крыва ўсміхнуўся.
  
  – Ты павінна разумець, што дарослыя мужчыны рэдка лічаць неабходным стрымліваць абяцанні, якія яны давалі дзецьмі. І ты чытала раманы Біла; ты ведаеш, як шмат у іх аб дзяцінстве, і напісана вельмі выдатна. Абсалютна дакладна. Абсурдная сама ідэя, што ён спрэс забыўся ўсё, што здарылася з ім у дзяцінстве.
  
  – Шнары на далонях, – паказала Одра. – Іх не было. Да сённяшняга раніцы.
  
  – Лухта! Ты проста не заўважала іх да сённяшняга раніцы.
  
  Яна бездапаможна паціснула плячыма:
  
  – Я б заўважыла. – І ўбачыла, што ён ёй не верыць.
  
  – Так што ж тады рабіць? – спытаў яе Фрэдзі, але яна толькі пахітала галавой. Фрэдзі паліў новую цыгарэту ад недакурка першай. – З прафсаюзным босам я ўсё ўладжу. Не сам хутчэй за ўсё; зараз ён аддасць перавагу убачыць мяне ў пекле, перш чым дасць мне хоць аднаго каскадзёры. Я пашлю да яго Тэдзі Рауленда. Тэдзі гомик, але ён можа ўгаварыць птушак спусціцца з дрэў на зямлю. Але што потым? На здымкі ў нас засталося чатыры тыдні, а твой муж дзе-то ў Масачусецы...
  
  – У Мэне...
  
  Фрэдзі адмахнуўся:
  
  – Без розніцы. І ці добра ты будзеш гуляць без яго?
  
  – Я...
  
  – Ты мне падабаешся, Одра. Сумленнае слова. І мне падабаецца Біл... нягледзячы на ўсе гэта дзярмо. Мяркую, мы выкруцімся. Калі давядзецца падпраўляць сцэнар, я яго падпраўлю. Бог сведка, у свой час мне давялося гэтым займацца... А калі атрымаецца не так, як яму хацелася б, вінаваты толькі ён сам. Я змагу абыйсціся без Біла, але не змагу абыйсціся без цябе. Я не магу дапусціць, каб ты паляцела ў Штаты услед за сваім мужам, і мне трэба, каб ты гуляла ў поўную сілу. Зможаш ты гэта зрабіць?
  
  – Не ведаю.
  
  – Я таксама. Але я хачу, каб ты вось пра што падумала. Якое-то час мы зможам захаваць усё ў таямніцы, можа, нават да канца здымак. Калі ты будзеш трымацца малайцом і рабіць сваю працу. А калі смоешься ты, гэтага не схаваеш. Я магу раззлавацца, але па натуры я не злапамятны і не збіраюся казаць табе, што нагі тваёй не будзе ні на адной здымачнай пляцоўцы, калі ты пакінеш гэтую. Але ты павінна ведаць: калі пойдзе пагалоска, што ты здольная на такія фортели, цябе могуць перастаць здымаць. Я кажу з табой, як добры дзядзька, я ведаю. Табе гэта агідна?
  
  – Не, – абыякава адказала яна. Па праўдзе кажучы, яе не хвалявала, што і як ён казаў. Думаць яна магла толькі аб Біле. Фрэдзі быў мілы чалавек, але ён не разумеў. Мілы чалавек ці не, яго займала толькі адно – як усё гэта адаб'ецца на фільме. Ён не бачыў выразу вачэй Біла... не чуў яго заікання.
  
  – Добра. – Фрэдзі падняўся. – Пойдзем са мной у паб «Заяц і ганчакі». Нам абодвум карысна прапусціць па шкляначцы.
  
  Яна пахітала галавой:
  
  – Спіртное мне зусім ні да чаго. Я паеду дадому і ўсё абдумаю.
  
  – Я выклічу машыну, – прапанаваў ён.
  
  – Няма. Дабяруся цягніком.
  
  Ён пільна глядзеў на яе, паклаўшы руку на тэлефонны апарат.
  
  – Як я разумею, ты збіраешся ляцець за ім у Штаты, і кажу табе: гэта сур'ёзная памылка, мілая дзяўчынка. Цяпер у яго дакучлівая ідэя, але хлопец ён разумны. Мазгі ў яго прачысцілі, а калі гэта адбудзецца, ён вернецца. Калі б ён хацеў, каб ты паехала з ім, ён бы так і сказаў.
  
  – Я яшчэ нічога не вырашыла, – адказала яна, ведаючы, што для сябе яна ўжо вырашыла ўсе; вырашыла да таго, як раніцай за ёй прыехала машына.
  
  – Добра падумай, мілая. – Фрэдзі яшчэ спрабаваў яе ўгаварыць. – Не рабі нічога такога, аб чым потым пашкадуеш. – Яна адчувала, як ён спрабуе націснуць на яе сваім аўтарытэтам, патрабуючы, каб яна здалася, паабяцала нікуды не з'язджаць, рабіць сваю працу, пасіўна чакаць, пакуль Біл вернецца... ці знікне ў дзюры мінулага, з якой яму ўдалося вырвацца.
  
  Одра падышла да яго, лёгенька чмокнула ў шчаку.
  
  – Яшчэ ўбачымся, Фрэдзі.
  
  Яна паехала дадому і патэлефанавала ў «Брытыш эйруэйс». Сказала операционистке, з якой яе злучылі, што хоча трапіць у маленькі гарадок Дерри ў штаце Мэн, калі такое магчыма. Якое-то час, пакуль операционистка кансультавалася з кампутарам, у трубцы панавала цішыня... а потым ёй паведамілі навіны, якія цягнуць на дар нябёсаў: рэйс 23, пасадка ў Бангоре, размешчаным менш чым у пяцідзесяці мілях ад патрэбнага ёй гарадка.
  
  – Забраніраваць месца на рэйс, мадам?
  
  Одра закрыла вочы, убачыла грубаватае, у агульным-то добрае, вельмі эмацыйны твар Фрэдзі, пачула яго словы: «Добра падумай, мілая. Не рабі нічога такога, пра што потым будзеш шкадаваць».
  
  Фрэдзі не хацеў, каб яна з'язджала. Біл не хацеў, каб яна з'язджала. Тады чаму яе сэрца крычала, патрабуючы, каб яна з'ехала?
  
  «Госпадзе, што ж мне рабіць...»
  
  – Мадам? Вы мяне чуеце?
  
  – Браніруюць, – адказала Одра і збянтэжылася. «Добра падумай, мілая...» Можа, не варта ёй прымаць рашэнне прама зараз; раніца вечара мудрагелісцей. Яна стала корпацца ў сумачцы ў пошуках крэдытнай карткі «Амерыкан экспрэс». – На заўтра, першы клас, калі магчыма, але я вазьму любы білет.
  
  «Калі перадумаю, заўсёды змагу зняць бронь. Верагодна, перадумаю. Прачнуся ў разумным розуме, і ўсё праясніцца».
  
  Але раніцай нічога не праяснілася, і сэрца гэтак жа гучна гнала яе ўслед за мужам. Сон павярнуўся чарадой кашмараў. Потым яна патэлефанавала Фрэдзі – не хацела, але лічыла, што павінна. Шмат чаго ёй сказаць не ўдалося – яна толькі сабралася растлумачыць, чаму ўпэўненая ў тым, што патрэбна Білу, як пачула мяккі пстрычка, і пайшлі гудкі адбою: Фрэдзі паклаў трубку, не прамовіўшы ні слова пасля пачатковага «алё».
  
  Але з іншага боку, па разуменні Одры, гэты мяккі пстрычка сказаў усё, што ёй трэба было пачуць.
  
  
  
  7
  
  Самалёт прызямліўся ў Бангоре у 19:09 па мясцовым часе. Салон пакінула толькі Одра, выклікаўшы здзіўлена-задумлівыя погляды астатніх пасажыраў, магчыма, задающихся пытаннем, чаму хто-то вырашыў скончыць палёт тут, у гэтым забытым Богам кутку зямлі. Одра падумала, а не растлумачыць, у чым справа: яна шукае мужа, таму не ляціць далей. Ён вярнуўся ў маленькі гарадок, які знаходзіцца паблізу, таму што яму патэлефанаваў сябар дзяцінства і нагадаў пра абяцанне, пра якое ён сам начыста забыўся. Гэты тэлефонны званок нагадаў яму і пра памерлага брата, аб якім ён не думаў ужо больш за дваццаць гадоў. Ах ды, пасля гэтага званка ён зноў стаў заікацца... і якія-то дзіўныя белыя шнары з'явіліся ў яго на далонях.
  
  «А потым, – падумала Одра, – мытнік, які стаіць ля трапа, выкліча людзей у белых халатах».
  
  Яна забрала свой адзіны чамадан – на транспортере ён выглядаў такім адзінокім – і накіравалася да стоек кампаній, якія здаюць аўтамабілі напракат, як прыкладна гадзінай пазней паступіць Тым Рогі. Ёй пашанцавала больш. У кампаніі «Нэшнл кар рентал» знайшоўся «датсун».
  
  Дзяўчына запоўніла бланк, і Одра у ім распісалася.
  
  – Я адразу падумала, што гэта вы. – Дзяўчына ўжо сумелася. – Вас не абцяжарыць даць мне аўтограф?
  
  Одра аўтограф дала, распісалася на адваротным баку іншага бланка, падумаўшы: «Пастарайся скарыстацца гэтым аўтографам цяпер, мілая. Калі Фрэдзі Файрстоун правоў, праз пяць гадоў ён не будзе каштаваць і шэлега».
  
  Не без некаторага здзіўлення яна зразумела, што зноў пачала думаць як амерыканка. Правёўшы ў Амерыцы толькі пятнаццаць хвілін.
  
  Яна атрымала дарожную карту, і дзяўчына, узрушаная зносінамі з зоркай да такой ступені, што ледзь магла гаварыць, здолела нанесці на карту найлепшы маршрут да Дерри.
  
  Дзесяць хвілін праз Одра ўжо ехала па шашы, нагадваючы сабе на кожным скрыжаванні, што яе прыйдзецца адціраюць ад асфальту, калі яна забудзе, дзе знаходзіцца, і паедзе па левай паласе.
  
  І толькі ў машыне Одра ўсвядоміла, што ніколі ў жыцці так не баялася.
  
  
  
  8
  
  Дзякуючы дзівацтвы лёсу або ў выніку іншы раз случающегося супадзення (у кінгстан на тэмзе, па праўдзе кажучы, супадзення здараліся, і часта) Том зняў нумар у «Каала-ін» на Знешняй Джэксан-стрыт, а Одра – у «Холідэй-ін». Гэтыя матэлі размяшчаліся побач, а іх аўтастаянкі падзяляла прыпаднятая над асфальтам бетонная пешаходная дарожка. І так ужо атрымалася, што «датсун» Одры і «форд» Тома апынуліся прыпаркаванымі нос да носа, падзеленыя толькі пешаходнай дарожкай. Абодва ўжо спалі, Одра на баку, не выдаючы ні гуку, Тым на спіне, храпя так гучна, што трапяталіся распухлыя вусны.
  
  
  
  9
  
  Генры хаваўся ўвесь дзень у кустах ля шашы 9. Часам спаў. Часам назіраў за патрульнымі аўтамабілямі, якія, як паляўнічыя сабакі, гойсалі па шашы. І пакуль Няўдачнікі елі ленч, Генры прыслухоўваўся да галасоў з месяца.
  
  А калі наступіла цемра, ён выйшаў на абочыну і падняў руку з оттопыренным вялікім пальцам.
  
  Неўзабаве нейкі крэтын спыніўся, каб падвезці яго.
  
  
  
  Дерри: Трэцяя інтерлюдія
  
  На дарожку птенчик выйшаў,
  
  Не ведаючы, што яго я бачыў,
  
  Чарвячка напалам разарваў
  
  І з'еў у сырым – небарака.
  
  Эмілі Дзікінсан. На дарожку птенчик выйшаў
  
  17 сакавіка 1985 г.
  
  Пажар у клубе «Чорнае пляма» адбыўся позняй восенню 1930 года. Наколькі я здолеў усталяваць, гэты пажар – у якім ледзь не загінуў мой бацька – завяршыў цыкл забойстваў і знікненняў 1929-1930 гадоў, дакладна гэтак жа, як выбух Металургічнага завода Китчнера завяршыў папярэдні цыкл, які стаяў ад гэтага на дваццаць пяць гадоў. Быццам жахлівая ахвяра патрабавалася, каб ўласкавіць нейкую жудасную сілу, якая тварыла зло ў гэтых краях... адправіць Яно ў спячку яшчэ на чвэрць стагоддзя.
  
  Але калі такая ахвяра патрабавалася для завяршэння кожнага цыклу, тады атрымлівалася, што без чаго-то аналагічнага не мог пачацца і чарговы цыкл.
  
  І гэтая думка навяла мяне на банду Брэдлі.
  
  Іх расстралялі на скрыжаванні, дзе сыходзіліся Канальная вуліца, Цэнтральная і Канзас-стрыт – недалёка ад месца, адлюстраванага на фатаграфіі, якая прыйшла ў рух на вачах Біла і Рычы адным чэрвеньскім днём 1958 года – прыкладна за трынаццаць месяцаў да пажару ў «Чорным пляме», у кастрычніку 1929 года... незадоўга да краху фондавай біржы 57.
  
  Як і ў выпадку з пажарам, многія жыхары Дерри быццам бы і не памятаюць, што адбылося ў той дзень. Яны ці зьяжджалі з гораду, наведвалі сваякоў. Ці спалі днём і пачулі аб тым, што здарылася, толькі па радыё, з вячэрняга выпуску навін. Або проста глядзеў табе ў вочы і адкрыта хлусілі.
  
  У паліцэйскіх справаздачах указана, што шэфа Саллівана у гэты дзень нават не было ў горадзе («Вядома ж, я памятаю, – казаў мне Алоіс Нэлі, седзячы ў крэсле на залітай сонцам верандзе Дома састарэлых Полсана ў Бангоре. – Я служыў у паліцыі першы год, так што павінен памятаць. Ён з'ехаў у Заходні Мэн, паляваў на птушак. Іх ужо накрылі прасцінамі і панеслі да яго вяртання. Як жа ён тады раззлаваўся, Джым Саліван»), але на фатаграфіі ў дакументальнай кнізе пра гангстэр, якая называецца «Крывапіўцы і галаварэзы», намаляваны усмешлівы мужчына, які стаіць у моргу ў изрешеченного кулямі трупа Эла Брэдлі, і калі гэта не шэф Саліван, то, вядома ж, яго брат-блізнюк.
  
  І толькі ад містэра Кіна я даведаўся версію гэтай гісторыі, якую схільны лічыць сапраўднай, Норберта Qinā, якому з 1925 па 1975 год належаў «Аптэчны магазін на Цэнтральнай». Ён пагадзіўся пагаварыць са мной, але, як і бацька Бэці Рипсом, прымусіў выключыць дыктафон да таго, як сказаў хоць слова – гэта не мела значэння, яго рыпучы голас я чую і цяпер, – яшчэ адзін спявак у чортавым хоры, назва якому – Дэры.
  
  – Не бачу прычын не расказаць. – Ён паціснуў плячыма. – Ніхто гэтага не надрукуе, а калі хто-то і надрукуе, так ніхто не паверыць. – Ён прапанаваў мне старадаўнюю аптекарскую банку: – Лякрычныя чарвякі. Наколькі я памятаю, ты заўсёды аддаваў перавагу чырвоныя, Майкі.
  
  Я ўзяў аднаго.
  
  – Шэф Саліван ў той дзень быў у горадзе?
  
  Містэр Кін засмяяўся і сам узяў лакрычныя чарвяка.
  
  – Ты задаваў сабе гэтае пытанне, так?
  
  – Задаваў, – пагадзіўся я, жуючы кавалачак чырвонага лакрычныя чарвяка. Я не з'еў ні аднаго з таго часу, калі яшчэ хлапчуком працягваў свае цэнты больш маладому і шустра містэру Кіну. Густ у саладкакарані заставаўся хвацкім.
  
  – Ты занадта малады, каб памятаць ўдар Бобі Томсана 58 у плэй-оф 1951 года – ён гуляў за «Гігантаў», – дазволіў яму зрабіць кругавую прабежку. Табе тады было гады чатыры. Некалькімі гадамі пазней у газеце надрукавалі вялікі артыкул пра той гульні, і, падобна, не менш за мільён жыхароў Нью-Ёрка сцвярджалі, што прысутнічалі ў той дзень на стадыёне. – Містэр Кін жаваў лакрычныя чарвяка, і з кутка яго рота пабегла струменьчык чорнай сліны. Ён выцер яе насоўкай.
  
  Мы сядзелі ў яго кабінеце за гандлёвай залай аптэчнага крамы, таму што Норберт Кін, у свае восемдзесят пяць і дзесяць гадоў, як пайшоў на пенсію, усё яшчэ вёў бухгалтэрыю для свайго ўнука.
  
  – А з знішчэннем банды Брэдлі усё наадварот! – выклікнуў Кін. Ён усміхаўся, але нічога прыемнага ў яго ўсмешцы я не ўбачыў – ад яе веяла цынізмам і холадам. – Тады ў цэнтральнай частцы Дерри жылі тысяч дваццаць. Галоўную і Канальную вуліцы вымостили чатырма гадамі раней, а Канзас-стрыт заставалася прасёлкавай дарогай. Летам за кожным аўтамабілем цягнуўся шлейф пылу, у сакавіку і лістападзе яна ператваралася ў балота. Кожны чэрвень пагорак Пад'ём-у-мілю залівалі бітумам, і кожны год Чацвёртага ліпеня мэр казаў аб тым, што Канзас-стрыт атрымае цвёрдае пакрыццё, але адбылося гэта толькі ў 1942 годзе. Тады... так пра што я казаў?
  
  – У цэнтральнай частцы горада жылі дваццаць тысяч чалавек, – нагадаў я.
  
  – Ага. І з гэтых дваццаці тысяч палова, верагодна, памерлі, можа, і больш... пяцьдзесят гадоў – доўгі тэрмін. І ў Дерри людзі часта паміраюць маладымі. Можа, што-то носіцца ў паветры. Але з тых, хто застаўся, не думаю, што ты знойдзеш больш за дзесятак чалавек, якія скажуць, што былі ў горадзе, калі банду Брэдлі адправілі ў апраметную. Батч Роуден з мяснога рынку, магчыма, прызнаецца – ён трымае фатаграфію аднаго з іх аўтамабіляў на сцяне, у якой ён сячэ мяса. Толькі па фатаграфіі цяжка здагадацца, што гэта аўтамабіль. Шарлота Литтлфилд магла б табе сёе-чаго расказаць, калі застанеш яе ў добрым настроі; яна выкладае ў сярэдняй школе. Наколькі я памятаю, тады ёй было гадоў дзесяць або дванаццаць, але, гатовы спрачацца, яна шмат чаго памятае. Карл Сноў... Обры Стэйсі... Эбен Стампнелл... і гэты стары, які малюе такія дзіўныя карціны і п'е вечарамі ў «Крыніцы Уоллиса»... думаю, яго прозвішча Пикман... яны памятаюць. Усе яны там былі...
  
  Ён замоўк, гледзячы на лакрычныя чарвяка ў руцэ. Я ўжо сабраўся «падштурхнуць» яго, але раздумаў.
  
  Нарэшце ён загаварыў сам:
  
  – Большасць іншых солгут, сапраўды гэтак жа, як людзі хлусілі аб тым, што сваімі вачыма бачылі знакаміты ўдар Бобі Томсана і яго кругавую прабежку, вось я пра што. Але аб бейсбольным матчы людзі хлусілі таму, што хацелі б бачыць. А наконт сваёй прысутнасці ў Дерри людзі зманілі б таму, што ў той дзень з радасцю з'ехалі б з горада. Ты разумееш, аб чым я, сынок?
  
  Я кіўнуў.
  
  – Ты ўпэўнены, што хочаш пачуць астатняе? – спытаў мяне містэр Кін. – Ты трошкі пабляднеў, містэр Майкі.
  
  – Я не хачу, – адказаў я, – але думаю, што мне лепш выслухаць.
  
  – Добра, – паціснуў плячыма містэр Кін.
  
  Гэта быў і мой дзень успамінаў. Калі стары зноў прапанаваў мне аптекарскую банку, я раптам успомніў радыёперадачу, якую слухалі мае бацькі, калі я быў зусім маленькі: «Містэр Кін, спецыяліст па вышуку без вестак зніклых» 59.
  
  – Шэрыф правёў у горадзе цэлы дзень, усё так. Ён збіраўся папаляваць на птушак, але вельмі хутка перадумаў, калі Лол Мейкен прыйшоў да яго і сказаў, што ў другой палове дня чакае ў госці Эла Брэдлі.
  
  – Як Мейкен гэта даведаўся? – спытаў я.
  
  – Што ж, гэта таксама цікавая гісторыя. – І на твары містэра Кіна зноў з'явілася цынічная ўсмешка. – У хіт-парадзе ФБР Брэдлі ніколі не быў ворагам грамадства нумар адзін, але яны яго шукалі, дзе-то з 1928 года. Эл Брэдлі і яго брат Джордж абрабавалі шэсць ці сем банкаў на Сярэднім Захадзе, а потым выкралі аднаго банкіра, дзеля выкупу. Грошы ім заплацілі – трыццаць тысяч даляраў, па тых часах вялікая сума, – але банкіра яны ўсё роўна забілі.
  
  Да таго часу на Сярэднім Захадзе зямля пачала гарэць пад нагамі банд, і Эл з Джорджам разам са сваімі крысенышами падаліся на паўночна-ўсход. Яны арандавалі вялікі фермерскі дом на ўскраіне Ньюпорт, непадалёк ад «Рулин фармс».
  
  Здарылася гэта ў гарачыя дні дваццаць дзевятага, у ліпені, жніўні, можа, у пачатку верасня... Не ведаю, калі менавіта. Складалася банда з васьмі чалавек. Эл Брэдлі, Джордж Брэдлі, Джо Канклін, яго брат Кэл, ірландзец Артур Мэлай, якога празвалі Сляпы Мэлай, таму што пры моцнай блізарукасці ён надзяваў акуляры толькі ў выпадку крайняй неабходнасці, і Патрык Гоуди, малады хлопец з Чыкага, па чутках, апантаны забойствамі, але прыгожы, як Аданіс. Кампанію ім складалі дзве жанчыны, Кітым Донах'ю, грамадзянская жонка Джорджа, і Мэры Хоусер, сяброўка Гоуди, але якую часам пускалі па крузе, згодна з тым гісторыям, што мы пачулі пазней.
  
  Па прыездзе сюды яны зрабілі адно няправільнае здагадка, сынок: вырашылі, што яны ў поўнай бяспецы, раз ужо знаходзяцца так далёка ад Індыяны.
  
  Нейкі час яны сядзелі ціха, потым засумавалі і захацелі папаляваць. Зброі ім хапала, а патронаў – няма. І сёмага кастрычніка яны прыехалі ў Дерри на двух аўтамабілях. Патрык Гоуди павёў жанчын па крамах, тады як іншыя мужчыны зайшлі ў Магазін спартыўных тавараў Мейкена. Кітым Донах'ю купіла сукенку ў Універмагу Фрыза. У ім і памерла праз два дні.
  
  Лол Мейкен абслугоўваў мужчын сам. Ён памёр у 1959 годзе. Атлусценне, сэрца і не вытрымала. Зрэшты, ён заўсёды быў занадта тоўстым. Але на зрок не скардзіўся і, па яго словах, даведаўся Эла Брэдлі, ледзь той увайшоў у краму. Падумаў, што даведаўся і астатніх, сумняваўся толькі наконт Мэллоя, пакуль той не надзеў акуляры, каб лепей разглядзець нажы, выстаўленыя пад шклом.
  
  Эл Брэдлі растлумачыў мэту іх прыходу: «Мы б хацелі купіць патроны».
  
  «Што ж, – кажа Мейкен, – вы звярнуліся па адрасе».
  
  Брэдлі працягнуў яму сьпіс, і Лол гучна яго зачытаў. Паперка гэтая згубілася, але, наколькі я ведаю, Лол казаў, што ад гэтага спісу ўнутры ў яго ўсё пахаладзела. Яны хацелі купіць пяцьсот патронаў трыццаць восьмага калібру, восемсот – сорак пятага, шэсцьдзесят – пяцідзесяці, такіх больш не робяць, стрэльбавыя патроны з буйной і дробнай шротам, тысячу патронаў дваццаць другога калібру, для даўгаствольная і кароткаствольнай вінтовак. Плюс – адзнач гэта – шаснаццаць тысяч патронаў для аўтамата сорак пятага калібру.
  
  – Срань гасподняя! – вырвалася ў мяне.
  
  Вусны містэра Кіна зноў изогнула цынічная ўсмешка, і ён працягнуў мне аптекарскую банку. Спачатку я пакруціў галавой, але потым узяў яшчэ аднаго чарвяка.
  
  – «Гэта буйны заказ, хлопцы», – кажа Лол.
  
  «Пайшлі, Эл, – умешваецца Сляпы Мэлай. – Я ж казаў табе, што ў такім занюханном гарадку нам гэтага не купіць. Паехалі ў Бангоре. Баюся, там таксама нічога няма, але хоць прокатимся».
  
  «Не ганіце коней, – спакойна кажа Лол. – Гэта па-чартоўску добры заказ, і я не хачу аддаваць яго таго габрэю ў Бангоре. Патроны дваццаць другога калібру я магу даць вам прама цяпер, а таксама стрэльбавыя патроны з дробнай шротам і палову – з буйной. Я магу даць вам па сто патронаў трыццаць восьмага і сорак пятага калібраў. Што тычыцца астатняга... – Тут Лол прыкрыў вочы і пачаў пастукваць пальцамі па падбародку, нібы падлічваючы, колькі яму спатрэбіцца часу. – Паслязаўтра. Як наконт гэтага?»
  
  Брэдлі усміхнуўся ва ўвесь рот і сказаў, што яго гэта цалкам задаволіць. Кэл Канклін ўсё-ткі паспрабаваў схіліць астатніх да паездкі ў Бангоре, але яго не падтрымалі.
  
  «Слухай, калі ты не ўпэўнены, што зможаш выканаць гэты заказ, скажы аб гэтым прама цяпер, – звярнуўся Эл Брэдлі да Лолу, – таму што я добры хлопец, але злаваць мяне не трэба. Разумееш?»
  
  «Вядома, – ківае Лол, – і вы атрымаеце ўсе неабходныя вам патроны, містэр?..»
  
  «Містэр Рэйдэр, – адказвае Брэдлі. – Рычард Ды Рэйдэр, да вашых паслуг».
  
  Ён працягнуў руку, і Лол моцна яе паціснуў, радасна ўсміхаючыся.
  
  «Вельмі рады нашаму знаёмству, містэр Рэйдэр».
  
  А калі Брэдлі спытаў, калі яму і яго сябрам лепш пад'ехаць, каб забраць тавар, Лол Мейкен адказаў пытаннем на пытанне: «Як наконт двух гадзін?» Яны вырашылі, што час гэта іх цалкам задаволіць, і сышлі. Лол праводзіў іх поглядам. Яны сустрэлі дзвюх жанчын і Гоуди на тратуары. Лол даведаўся і Гоуди.
  
  І што, па-твойму, зрабіў Лол? – спытаў мяне містэр Кін, бліснуўшы вачыма. – Выклікаў копаў?
  
  – Як я разумею, няма, – адказаў я, – грунтуючыся на тым, што адбылося. Я б зламаў нагу, спяшаючыся да тэлефона.
  
  – Што ж, можа, зламаў бы, а можа, і няма. – Да цынічнай усмешцы містэра Кіна дадаўся яркі бляск вачэй, і па маім целе прабегла дрыготка, таму што я ведаў, аб чым ён... і ён ведаў, што я ведаю. Як толькі што-нешта цяжкае пачынае каціцца, яго ўжо не спыніць; яно будзе каціцца і каціцца, пакуль не трапіць на роўны ўчастак, дзе вычарпаецца паступальны рух. Вы можаце ўстаць на шляху гэтага цяжкага, і вас расплющит... але вам гэта цяжкае не спыніць.
  
  – Можа, зламаў бы, а можа, няма, – паўтарыў містэр Кін. – Але я магу сказаць табе, што зрабіў Лол Мейкен. Рэшту гэтага дня і ўвесь наступны ён казаў мужчынам, якія заходзілі ў яго краму, што ведае, хто палюе ў лясах на мяжы Дерри і Ньюпорт, страляе ў аленяў, курапатак і яшчэ бог ведае ў каго з канзасских пішучых машынак 60. Банда Брэдлі. Ён у гэтым ніколькі не сумняваўся, таму што пазнаў іх усіх. Лол называў мужчынам час, калі я чакаў зноў убачыць банду ў сваёй краме. Казаў, што абяцаў Брэдлі патроны, якія той хацеў атрымаць, і меў намер стрымаць абяцанне.
  
  – Колькім? – спытаў я. Бліскучыя вочы містэра Кіна гіпнатызавалі мяне. Я раптам адчуў пах, які стаіць у кабінеце, – пах лекаў, што адпускаюцца па рэцэпце, і парашкоў, растирок і сіропаў ад кашлю, – раптам усе гэтыя пахі пачалі мяне душыць... але я хутчэй бы памёр ад удушша, чым сышоў з кабінета містэра Кіна.
  
  – Колькім Лол распавёў пра банду? – удакладніў містэр Кін.
  
  Я кіўнуў.
  
  – Дакладна сказаць не магу. Не стаяў побач і не лічыў. Мяркую, ён распавядаў толькі тым, каму мог давяраць.
  
  – Каму мог давяраць, – паўтарыў я. Голас мой ледзь сеў.
  
  – Так, – кіўнуў містэр Кін. – Жыхарам Дерри. Праўда, кароў у нас трымалі нешматлікія. – Ён пасмяяўся старой жарце 61, перш чым працягнуць. – Я зайшоў да Лолу каля дзесяці раніцы, на наступны дзень пасля першага візіту Брэдлі. Зайшоў толькі з тым, каб даведацца, ці гатовыя фатаграфіі з маёй апошняй плёнкі – у тыя дні проявкой плёнкі і друкаваннем фатаграфій займаўся толькі Мейкен, – але, атрымаўшы фатаграфіі, я сказаў, што прикуплю патроны для майго вінчэстара.
  
  «Сабраўся пастраляць дзічыну, Норб?» – спытаў мяне Лол, перадаючы патроны.
  
  «Магчыма, атрымаецца абкласці некалькіх шкоднікаў», – адказаў я, і мы пасмяяліся. – Містэр Кін хохотнул і пляснуў сябе па кашчавай назе, быццам лепшай жарты з таго часу і не чуў. Ён нахіліўся наперад і паляпаў мяне па калене. – Я аб тым, сынок, што гарадок маленькі, навіны распаўсюджваюцца хутка, па-іншаму і не бывае. Калі сказаць патрэбным людзям, то ўсе, хто павінен ведаць, даведаюцца... ты разумееш, аб чым я? Возьмеш яшчэ аднаго чарвяка?
  
  Я ўзяў анямелымі пальцамі.
  
  – Растолстеешь. – Містэр Кін хіхікнуў. Выглядаў ён тады такім старым... бясконца старым, акуляры з бифокальными шклом спаўзлі з доўгага носа, тонкая скура обтянула скулы без адзінай маршчынкі. – На наступны дзень я прынёс у аптэку карабін, а Боб Таннер, які працаваў больш старанна усіх, каго я потым наймаў, прыхапіў з сабой паляўнічую стрэльбу свайго бацькі. Дзе-то ў адзінаццаць да нас зазірнуў Грэгары Коўл, каб купіць пітной соды, і я гатовы паклясціся, што ў яго з-за пояса тырчала дзяржальня «кольта» сорак пятага калібру.
  
  «Толькі не отстрели сабе яйкі з гэтай штуковіны», – пажартаваў я.
  
  «Дзеля гэтага я прайшоў увесь шлях з Милфорда, і ў мяне жудаснае пахмелле, – кажа ён. – Напэўна, каму-то я отстрелю яйкі яшчэ да заходу сонца».
  
  Прыкладна ў палове другога я павесіў на дзверы таблічку «ХУТКА БУДУ. Калі ЛАСКА, ПРАЯВІЦЕ ЦЯРПЕННЕ», узяў карабін і выйшаў праз чорны ход у завулак Рычарда. Спытаў Боба Танера, ці пойдзе ён са мной, але ён сказаў, што хоча скончыць падрыхтоўка лекі для місіс Эмерсан і далучыцца да мяне пазней. «Пакіньце мяне аднаго жывога», – папрасіў ён, але я шчыра прызнаў, што абяцаць гэтага не магу.
  
  Канальная вуліца цалкам апусцела – ні аўтамабіляў, ні пешаходаў. Хіба што час ад часу праязджаў грузавік з таварамі. Я ўбачыў Джэйка Пиннета, які перасякае вуліцу, і ў абедзвюх руках ён трымаў па вінтоўкі. Ён сустрэўся з Эндзі Криссом, і ўдваіх яны пайшлі да адной з лавак, якія стаялі там, дзе цяпер Ваенны мемарыял... ты ведаеш, дзе Канал сыходзіць пад зямлю.
  
  Пити Ваннесс, Эл Нэлі і Джымі Гордан сядзелі на прыступках будынка суда, елі сандвічы і садавіна з кошыкаў для ленч, чым-то мяняліся. Зусім як дзеці на школьным двары. Усе пры зброі. Джымі Гордан прынёс з сабой «спрынгфілд» часоў Першай сусветнай вайны, і вінтоўка, здавалася, памерам пераўзыходзіла яго.
  
  Я ўбачыў хлапчука, які крочыў да Ўздыму-вмилю... думаю, гэта быў Зак Денбро, бацька твайго даўняга сябра, таго самага, які стаў пісьменнікам, і Кені Бортон крыкнуў яму з акна читальной пакоя «Крысціян сайенс»: «Табе пара прыбрацца адсюль, хлопец; зараз пачнецца стральба». Зак глянуў яму ў твар і памчаўся з усіх ног.
  
  Усюды я бачыў мужчын, узброеных мужчын, яны стаялі ў дзвярных праёмах, і сядзелі на прыступках, і выглядалі з вокнаў. Грег Коўл сядзеў у дзвярным праёме крыху далей па вуліцы. «Кольт» ляжаў у яго на каленях, а два дзесяткі патронаў ён паставіў побач з сабой, як алавяных салдацікаў. Брус Джейгермейер і гэты швед, Олаф Терамениус, стаялі ў цені, пад казырком кінатэатра «Бижу».
  
  Містэр Кін глядзеў на мяне, скрозь мяне. Вастрыня погляду знікла; вочы засціліся, памякчэлі, як здараецца з вачыма мужчыны, калі ён успамінае адзін з лепшых момантаў свайго жыцця – першую кругавую прабежку, або першую фарэль, фарэль, якую ён здолеў выцягнуць з ракі, або першую жанчыну, якая легла пад яго па сваёй волі.
  
  – Я памятаю шум ветру, сынок, – летуценна працягнуў ён. – Я памятаю, як шумеў вецер, калі гадзіннік на будынку суда прабілі двойчы. Боб Таннер падышоў да мяне ззаду, а я так нерваваўся, што ледзь не знёс яму галаву.
  
  Ён толькі кіўнуў мне і перасёк вуліцу, накіроўваючыся да «Бакалеі Вэннока», а за ім цягнулася яго цень.
  
  Ты мог бы падумаць, што народ пачаў разыходзіцца, калі прайшло спачатку дзесяць хвілін, пятнаццаць, дваццаць? Але ніхто не сышоў. Усё проста чакалі. Таму што...
  
  – Ведалі, што яны прыедуць, так? – спытаў я. Мог бы і не пытацца.
  
  Ён празьзяў, як настаўнік, задаволены бліскучым адказам вучня.
  
  – Цалкам дакладна! Мы ведалі. Ніхто пра гэта не казаў, ні ў каго не ўзнікла і думкі сказаць: «Добра, давайце пачакаем да дваццаці хвілін трэцяга, а потым, калі яны не прыедуць, я пайду працаваць». Вуліца па-ранейшаму пуставала, але ў два дваццаць пяць два аўтамабіля, чырвоны і цёмна-сіні, спусціліся з пагорка Пад'ём-у-мілю да скрыжавання. «Шэўрале» і «ласалль». Конклины, Патрык Гоуди і Мэры Хаўзэр сядзелі ў «шэўрале», браты Брэдлі, Мэлай і Кітым Донах'ю – у «ласалле».
  
  Заехалі на скрыжаванне, як і пакладзена, а потым Эл Брэдлі націснуў на педаль тормазу так рэзка, што «шэўрале», за рулём якога сядзеў Гоуди, ледзь не ўрэзаўся ў «ласалль». Занадта ўжо пустыннай была вуліца, і Брэдлі гэта зразумеў. Ён даўно ўжо ператварыўся ў звера, а для таго, каб развіўся звярыны інстынкт самазахавання, шмат часу не патрабуецца, асабліва калі цябе чатыры гады ганяюць, як калонка ў кукурузе.
  
  Ён адчыніў дзверцы «ласалля», пастаяў на падножцы, а потым рукой даў знак Гоуди – маўляў, вяртаемся. Гоуди спытаў: «Што, бос?» – я ясна пачуў гэтыя два словы, адзіныя пачутыя мною, з тых, што вымавіў хто-то з іх у той дзень. Яшчэ я памятаю сонечны зайчык. Ад кішэннага люстэрка. Мэры Хаўзэр у той самы момант пудрила носік.
  
  Менавіта тады Лол Мейкен і Бифф Марлоў, яго памочнік, выбеглі з крамы. «Рукі ўверх, Брэдлі, вы акружаныя!» – крыкнуў Лол, але перш чым Брэдлі паспеў агледзецца, адкрыў агонь. Першы раз прамахнуўся, другую кулю усадзіў у плячо Брэдлі. Тут жа хлынула кроў. Брэдлі іншай рукой ўхапіўся за дзвярную стойку «ласалля», нырнуў назад у кабіну. Уключыў перадачу, і тут загрымелі стрэлы з усіх бакоў.
  
  Скончылася ўсё за чатыры, можа, пяць хвілін, але тады гэтыя хвіліны моцна расцягнуліся. Пити, Эл і Джымі па-ранейшаму сядзелі на прыступках будынка суда і всаживали кулю за куляй у задні борт «шэўрале». Я бачыў, як Боб Таннер страляе, апусціўшыся на адно калена. Джейгермейер і Тераминиус палілі ў правы борт «ласалля» з-пад брыля кінатэатра. Грег Коўл стаяў у сцёкавай канаве, абедзвюма рукамі трымаючы «кольт» сорак пятага калібру, і раз за разам націскаў на спускавы кручок.
  
  Пяцьдзесят, можа, і шэсцьдзесят мужчын стралялі адначасова. Пасля таго як усё скончылася, Лол Мейкен выковырял трыццаць шэсць куль з цагляных сцен свайго крамы. І зрабіў ён гэта праз тры дні, калі ўсе, хто хацеў, ужо паспелі падысці і складаным нажом здабыць сабе сувенір. У нейкія моманты здавалася, што гэта бітва на Марне. І вакол крамы Мейкена кулі многія вокны павыбівалі.
  
  Брэдлі пачаў разгортваць «ласалль» і рабіў гэта хутка, але да таго часу, як аўтамабіль апісаў полкруга, кулі прабілі ўсе чатыры колы. Разляцеліся ўшчэнт і фары, і ветравое шкло. Сляпы Мэлай і Джордж Брэдлі адстрэльваліся з пісталетаў праз апушчаныя шкла задніх бакавых дзверцаў. Я бачыў, як адна куля трапіла Мэллою ў шыю і літаральна разарвала яе. Ён стрэліў яшчэ двойчы і ўпаў на дзверцы са звісаюць ўніз рукамі.
  
  Гоуди паспрабаваў разгарнуць «шэўрале», ды толькі ўрэзаўся ў зад «ласалля» Брэдлі. Тут для іх усё і скончылася. Пярэдні бампер «шэўрале» зачапіўся за задні бампер «ласалля», і яны пазбавіліся апошняга шанцу выехаць з скрыжавання.
  
  Джо Канклін вылез з задняга сядзення, устаў на скрыжаванні з пісталетамі ў абедзвюх руках і адкрыў агонь. Страляў ён у Джэйка Пеннета і Эндзі Крыса. Гэтыя двое скаціліся з лавы, дзе сядзелі, на траву. Эндзі пачаў крычаць: «Мяне забілі! Мяне забілі!» – але ні адна куля яго не зачапіла; як і Джэйка.
  
  Джо Канклін паспеў расстраляць усе патроны, перш чым у яго патрапілі. Крысы яго расшпіленай пінжака падхапіў вецер, вецер тузаў калашыны яго штаноў, нібы нейкая жанчына, якую Джо не бачыў, спрабавала іх абкідаюць. З машыны ён вылез у саламяным капелюшы, але яе сарвала з галавы, і ўсе ўбачылі, што расчесать валасы на прамы прабор. Адзін пісталет ён сунуў пад паху, другі стаў перазараджваць, калі чыя-то куля забіла яго, і ён паваліўся на зямлю. Кені Бортон потым хваліўся, што менавіта ён паклаў Джо, але гэта мог быць хто заўгодна.
  
  Брат Конклина, Кэл, выскачыў з машыны, як толькі Джо ўпаў, і тут жа паваліўся побач з дзіркай у галаве.
  
  Потым вылезла Мэры Хаўзэр. Можа, яна хацела здацца, не ведаю. У правай руцэ яна па-ранейшаму трымала пудраніцу, у люстэрка якой глядзела, калі пудрила носік. Яна штосьці крычала, але грукат стрэлаў не дазваляў пачуць словы. Кулі лёталі вакол яе. Адна вышибла пудраніцу у яе з рукі. Яна паспрабавала вярнуцца ў салон, калі куля трапіла ёй у сцягно. Але ёй усё-такі ўдалося залезці на пярэдняе сядзенне.
  
  Эл Брэдлі да адмовы ўціснуў у падлогу педаль газу, і яму ўдалося зрушыць «ласалль» з месца. Ён працягнуў за сабой «шэўрале» дзесяць футаў, перш чым сарваў з яго бампер.
  
  Хлопцы палівалі «ласалль» свінцом. Усе вокны выбілі. Адно крыло валялася на зямлі. Забіты Мэлай вісеў на дзверцах, але абодва брата Брэдлі былі жывыя. Джордж адстрэльваўся з задняга сядзення. Яго жанчына, мёртвая, сядзела побач з ім: куля трапіла ёй у вока.
  
  Далёка Эл Брэдлі не з'ехаў. Хутка яго аўтамабіль ткнулся ў бардзюрны камень і застыў. Ён вылез з-за руля і пабег да Каналу. Яго изрешетили кулямі.
  
  Патрык Гоуди выслізнуў з «шэўрале» з такім выглядам, быццам збіраецца здацца, але потым выхапіў рэвальвер трыццаць восьмага калібру з наплечной кабуры. Націснуў на спускавы кручок разы тры, страляючы наўгад, а потым кашуля ўспыхнула ў яго на грудзях. Яго адкінула на борт «шэўрале», ён заскользил па ім, пакуль не сеў на падножку. Патрык стрэліў яшчэ раз і, наколькі мне вядома, толькі гэтая куля і зачапіла аднаго з нас. Отрикошетила ад чаго-то і черканула па руцэ Грега Коўла. Пакінула шнар, які ён, напіўшыся, усім паказваў, пакуль хто-то, можа, Эл Нэлі, не сказаў яму, адвёўшы яго ў бок, што аб тым, што здарылася з бандай Брэдлі лепш маўчаць.
  
  Хаўзэр зноў вылезла з машыны, і на гэты раз яе жаданне здацца не выклікала сумневаў, таму што яна падняла рукі. Можа, ніхто і не хацеў яе забіваць, але яна апынулася пад крыжаваным агнём і загінула пад кулямі.
  
  Джордж Брэдлі здолеў дабегчы да той лавы каля Ваеннага мемарыяла, а потым нечы стрэл з стрэльбы разнёс яму патыліцу зарадам дробу. На зямлю ён падаў ужо мёртвым, надзьмуў ў штаны.
  
  (Не аддаючы сабе справаздачы ў тым, што раблю, я ўзяў з банкі яшчэ аднаго лакрычныя чарвяка.)
  
  – Яны стралялі па аўтамабілях яшчэ хвіліну ці дзве, перш чым агонь пачаў сціхаць, – працягваў містэр Кін. – Калі ў мужчын закіпае кроў, астывае яна не адразу. Менавіта тады я агледзеўся і ўбачыў шэрыфа Саллівана за спінамі Нэлі і іншых, якія размясціліся на прыступках будынка суда. Ён страляў у «шеви» з помпавай стрэльбы «рэмінгтон». Не дазваляй нікому казаць, што яго там не было; Норберт Кін сядзіць перад табой і кажа табе, што ён там быў.
  
  Да таго часу, калі страляніна спынілася, гэтыя аўтамабілі ўжо і не выглядалі як аўтамабілі – проста старызну з валяющимися вакол асколкамі шкла. Людзі рушылі да іх. Ніхто не казаў ні слова. Цішыню парушалі толькі завыванне ветру ды храбусценне шкла пад ботамі. Менавіта тады пачалося фатаграфаванне. І ты павінен ведаць – калі справа даходзіць да фатаграфій, гісторыя сканчаецца.
  
  Містэр Кін пагойдваўся на сваім крэсле, гледзячы на мяне, шлапакі мерна атрымаць аб падлогу.
  
  – Нічога такога ў «Дэры ньюс» не напісалі, – толькі і змог я сказаць. Назаўтра газета выйшла з загалоўкам «ПАЛІЦЫЯ ШТАТА І ФБР ПЕРАСТРАЛЯЛІ БАНДУ БРЭДЛІ Ў ГАРАЧЫМ БАІ». Ніжэй ішоў падзагаловак: «Пры актыўнай падтрымцы мясцовай паліцыі».
  
  – Зразумела, няма. – Містэр Кін радасна засмяяўся. – Я бачыў, як выдавец, Мак Лафлин, усадзіў дзве кулі ў Джо Конклина.
  
  – Божа, – прамармытаў я.
  
  – Наеўся лакрицей, сынок?
  
  – Наеўся, – кіўнуў я. Аблізнуў вусны. – Містэр Кін, а як атрымалася... пры такой колькасці сведак... схаваць гэтую гісторыю?
  
  – Так ніхто нічога не хаваў. – На твары містэра Кіна чыталася шчырае здзіўленне. – Проста пра гэта шмат не казалі. І сапраўды, што адбылося асаблівага? У той дзень не забілі прэзідэнта або містэра Гувера 62. Сапраўды гэтак жа адстрэльваюць шалёных сабак, укус якіх – верная смерць.
  
  – Але жанчыны?
  
  – Пара прастытутак, – абыякава адмахнуўся ён. – Акрамя таго, здарылася гэта ў Дерри, а не ў Нью-Ёрку ці Чыкага. Месца, сынок, вызначае значнасць навін ані не менш, чым тое, што ў гэтым месцы здарылася. А таму загаловак аб смерці дванаццаці чалавек пры землятрусе ў Лос-Анджэлесе набіраюць вялікім шрыфтам, чым аб забойстве трох тысяч у якой-небудзь Богам забытай краіне на Блізкім Усходзе.
  
  «Акрамя таго, здарылася гэта ў Дэры».
  
  Гэтую фразу я чуў раней і, мяркую, калі працягну расследаванне, пачую яшчэ... і яшчэ... і яшчэ. Мясцовыя жыхары вымаўляюць яе сапраўды гэтак жа, як маглі б сказаць: «З-за сілы цяжару», – спытай я іх, чаму пры хадзе яны не адрываюцца ад зямлі. Яны кажуць пра гэта як пра закон прыроды, які павінен разумець кожны чалавек. І, зразумела, самае горшае ў тым, што я разумею.
  
  Але ў мяне заставаўся яшчэ адзін пытанне, і я задаў яго містэру Кіну:
  
  – У той дзень, калі пачалася стральба, вы бачылі каго-то незнаёмага?
  
  Ад хуткага адказу містэра Кіна тэмпература ў мяне ўпала градусаў на дзесяць... ці мне так здалося.
  
  – Ты пра блазна? Як табе ўдалося даведацца аб ім, сынок?
  
  – Напэўна, хто-то сказаў, – унікліва адказаў я.
  
  – Я бачыў яго толькі мімаходам. Як толькі пачалася страляніна, я ні на што іншае не адцягваўся. Толькі раз агледзеўся і ўбачыў яго пад казырком кінатэатра «Бижу», за спінамі гэтых шведаў. Толькі ён быў не ў клоўнскім касцюме або ў чым-то такім, а ў сялянскім камбінезоне з нагруднік і кашулі з баваўнянай тканіны пад ім. Але твар пакрываў пласт белага грыму, якім яны карыстаюцца, і на грыме чырванела намаляваная широченная клоунская ўсмешка. І ва ўсе бакі тырчалі шматкі штучных валасоў. Аранжавых. Смешна тырчалі.
  
  Лол Мейкен не бачыў гэтага хлопца, а Бифф бачыў. Толькі ён усё пераблытаў, таму што думаў, што бачыў яго ў адным з вокнаў жылога дома, размешчанага злева. Аднойчы я спытаў пра клоуна ў Джымі Гордана – ён загінуў у Пэрл-Харбары, ведаеш, пайшоў на дно разам са сваім караблём, здаецца, «Каліфорніяй», – і ён сказаў, што бачыў блазна за Ваенным мемарыялам.
  
  Містэр Кін паківаў галавой, усміхнуўся:
  
  – Пацешна, як людзі ўспрымаюць тое, што адбываецца вакол іх у такой сітуацыі, а яшчэ пацешней іх успаміны пра тое, што адбылося, калі ўсё сканчаецца. Ты можаш пачуць шаснаццаць розных гісторый, і ні адна з іх не супадзе з другога. Вазьмі, да прыкладу, зброя гэтага блазна...
  
  – Зброя? – перапытаў я. – Так ён таксама страляў?
  
  – Так, – кіўнуў містэр Кін. – У той момант, калі я ўбачыў яго, ён быццам бы страляў з вінчэстара з паваротнай засаўкай, і толькі потым да мяне дайшло – я так падумаў, таму што сам страляў з такога вінчэстара. Биффу Марлоў здалося, што клоўн страляў з «ремингтона», таму што ён сам страляў з «ремингтона». А калі я спытаў Джымі, той адказаў, што клоўн страляў з «спрынгфілда», такога ж, як у яго. Цікава, праўда?
  
  – Цікава, – выціснуў я. – Містэр Кін... ніхто з вас не задаваўся пытаннем, а якога чорта там апынуўся клоўн, тым больш у сялянскай камбінезоне?
  
  – Вядома, – адказаў містэр Кін. – Дробязь, ты разумееш, але мы задумаліся. Вырашылі, што гэта хто-небудзь з нашых. Хацеў паўдзельнічаць, але не жадаў, каб яго пазналі. Можа, член Гарадскога савета. Хорст Мюлер або нават Трэйс Ноудлер, тады наш мэр. Ці хто-небудзь з практыкуючых спецыялістаў. Лекар ці адвакат. Думаю, у такім грыме я б не даведаўся і ўласнага бацькі.
  
  Ён засмяяўся, і я спытаў, што яму ўспомнілася пацешнае.
  
  – Магчыма, гэта быў сапраўдны клоўн, – адказаў ён. – У дваццатых і трыццатых гадах акруговая кірмаш у Эсці праводзілася значна раней, чым цяпер, і была ў самым разгары на тым тыдні, калі ў Дерри завітала банда Брэдлі. На акруговай кірмашы выступалі блазны. Магчыма, адзін з іх прослышал, што мы таксама ладзім атракцыён, і прыехаў, таму што захацеў прыняць у ім удзел.
  
  Ён холадна ўсміхнуўся.
  
  – Я ўжо сканчаю, але хачу сказаць табе яшчэ сее-што, раз ужо табе цікава і ты так ўважліва слухаеш. Мне распавёў пра гэта Бифф шаснаццаць гадоў праз, пасля некалькіх куфляў піва, якія мы выпілі ў бангорском «Пілоце». Распавёў ні з таго ні з гэтага. Па яго словах, клоўн высоўваўся з акна так далёка, што Бифф нават здзівіўся, як той не падае. Бифф казаў, што з акна тырчалі не толькі галава, плечы і рукі. Бифф казаў, што клоўн вылез з акна па калені, павісла ў паветры, страляючы па аўтамабілях, на якіх прыехала банда Брэдлі, з широченной чырвонай усмешкай на твары. «Ён нагадваў ліхтар з гарбуза, які моцна напалохалі» – так сказаў Бифф.
  
  – Нібы ён лётаў, – падказаў я.
  
  – Так, – пагадзіўся містэр Кін. – Бифф сказаў сёе-тое яшчэ. Што-то не давала яму спакою не адзін тыдзень. Ён не мог зразумець, што менавіта. І быццам бы адказ блізка, круціцца на кончыку мовы, але ў рукі не даецца. Як камар або пясчаная мушка, якую не адагнаць. Ён сказаў, што яму адкрылася ісціна як-то ўначы, калі ён падняўся з ложка па малой патрэбе. Стаяў перад унітазам, адліваў, ні пра што асабліва не думаючы, і тут усё ўстала на свае месцы: стральба пачалася ў два дваццаць пяць, ярка свяціла сонца, але гэты клоўн цені не кідаў. Зусім не кідаў.
  
  
  
  Частка 4
  
  Ліпеня 1958 года
  
  Ты спіш, і чакаеш мяне, і чакаеш агню, і я нясу яго цябе, забіты прыгажосцю тваёй. Забіты.
  
  Уільям Карлас Уільямс. Патэрсан
  
  З'явіўся я на свет, дзяўчынка-красуня,
  
  Паглядзіце, як кругла і упруга попка.
  
  Даў плескачоў мне акушэр, маўляў, з днём
  
  нараджэння,
  
  Кіска таксама добрая, усім на любата 63.
  
  Сідні Симьен 64. Мая шапіках
  
  
  
  
  
  Кіраўнік 13
  
  Апакаліптычная бітва камянёў
  
  
  
  1
  
  Біл прыходзіць першым. Седзячы на крэсле з высокай спінкай ў самой дзверы чытальнай залы, ён назірае, як Майк абслугоўвае апошніх вячэрніх наведвальнікаў: бабульку з некалькімі гатычнымі раманамі кішэннага фармату, мужчыну з велізарным томам па гісторыі Грамадзянскай вайны і худога падлетка, які хоча ўзяць кнігу з налепкай на верхнім куце пластыкавай вокладкі, якая паказвае, што кніга выдаецца толькі на сем дзён. Біл бачыць, не выпрабоўваючы ні здзіўлення, ні гонару за ўласную празорлівасць, што гэта яго апошні раман. Дзівіцца ён, падобна, ужо не здольны, а празорлівасць, у рэшце рэшт, не больш чым рэальнасць, у якую паверыў, але яна павярнулася ўсяго толькі грезой.
  
  Сімпатычная дзяўчына ў спадніцы з шатландкі, крысы якой змацаваныя вялікі залаты шпількай («Госпадзе, я не бачыў такой ужо не ведаю, колькі гадоў, – думае Біл. – Няўжо яны вяртаюцца?»), скармливает четвертаки ксероксу і капіюе ліст за лістом, пазіраючы на вялікія гадзіннік з маятнікам, якія стаяць за стойкай. Усе гукі, як і пакладзена ў бібліятэцы, ціхія і заспакаяльныя: парыпванне падэшваў і абцасаў па чырвона-чорнага лінолеўма, мернае ціканне гадзін, отсчитывающих секунду за секундай, кацінае буркатанне капіявальнай машыны.
  
  Юнак бярэ раман Уільяма Денбро і падыходзіць да дзяўчыны ў ксеракса ў той самы момант, калі тая заканчвае капіяванне і пачынае збіраць свае лісты.
  
  – Арыгінал можаш пакінуць на стале, Мэры, – кажа Майк. – Я прыбяру.
  
  Дзяўчына адорвае Майка ўдзячнай усмешкай.
  
  – Дзякуй, містэр Хэнлан.
  
  – Спакойнай ночы. Спакойнай ночы, Білі. Ідзіце адразу дадому.
  
  – Бука схопіць цябе, калі ты... не будзеш... асцярожны! – страшным голасам прамаўляе Білі, худы юнак, і абдымае дзяўчыну за талію.
  
  – Не думаю, што яно ўсцешыцца на такіх вырадкаў, як вы, – кажа Майк, – але тым не менш будзьце асцярожныя.
  
  – Будзем, містэр Хэнлан, – адказвае дзяўчына цалкам сур'ёзна і з кулачком лёгенька б'е юнака ў плячо: – Пайшлі, вырадак, – і хіхікае. І ў гэта імгненне з сімпатычнай жаданай старшакласніцы ператвараецца ў нязграбную адзінаццацігадовую дзяўчынку-падлетка, якой у свой час была Беверлі Марш... калі яны праходзяць міма, Біла трасе яе прыгажосць... і ён адчувае страх; хоча падысці да юнака і сказаць яму, што дадому ён павінен ісці па добра асветленых вуліцах і не азірацца, калі хто-то з ім загаворыць.
  
  «На скейтбордзе быць асцярожным нельга, містэр», – прамаўляе фантомны голас у галаве Біла, і ён усміхаецца сумнай усмешкай дарослага.
  
  Назірае, як юнак адкрывае дзяўчыне дзверы. Яны выходзяць у вестыбюль, збліжаюцца, і Біл гатовы паставіць роялці за кнігу, якую юнак па імя Білі трымае пад пахай, што той пацалаваў дзяўчыну, перш чым адкрыць вонкавую дзверы. «Дурань ты, Білі, калі не пацалаваў, – думае Біл. – А цяпер давядзі яе да дома цэлай і цэлай. Дзеля бога, давядзі яе да дома цэлай і цэлай».
  
  – Зараз прыйду, Вялікі Біл! – крычыць яму Майк. – Трохі приберусь, і ўсё.
  
  Біл ківае, кладзе нагу на нагу. Папяровы пакет, які ляжыць на каленях, ціха шамаціць. У пакеце пінта бурбона, і Біл думае, што ніколі ў жыцці яму не хацелася так выпіць, як цяпер. Ён упэўнены, калі не лёд, то ўжо вада у Майка, напэўна, знойдзецца, і адчувае, што сыдзе і вада, тым больш што спатрэбіцца яе трохі.
  
  Ён думае аб Сильвере, прислоненном да сцяны Майкова гаража на Палмер-лейн. І, цалкам натуральна, думкі яго пераскокваюць да таго дня, калі яны ўсё сустрэліся ў Пусткі (усе, акрамя Майка) і кожны зноў пераказаў сваю гісторыю: пракажоны пад ганкам; мумія, якая ідзе па лёдзе; кроў з зліўной адтуліны, і мёртвыя хлопчыкі ў Воданапорнай вежы, і якія рухаюцца фатаграфіі, і пярэваратні, якія маюць маленькіх хлопчыкаў па пустых вуліцах...
  
  У той дзень, напярэдадні свята Чацвёртага ліпеня, яны сышлі ў Пустку далей, чым заўсёды, зараз ён гэта ўспамінае. У горадзе стаяла спякота, а ў цені на ўсходнім беразе Кендускига панавала прахалода. Ён памятае, што непадалёк знаходзіўся адзін з бетонных цыліндраў, мерна гудзеў сам з сабой, зусім як нядаўна ксеракс гулі для сімпатычнай старшакласніцы. Біл успамінае і гудзенне, і тое, як, скончыўшы з гісторыямі, усе паглядзелі на яго.
  
  Яны хацелі, каб ён сказаў ім, што цяпер рабіць, а ён гэтага не ведаў. І няведанне выклікала адчай.
  
  Гледзячы на велізарную цень Майка, якія перамяшчаюцца па абабітай цёмнымі драўлянымі панэлямі сцяне залы даведачнай літаратуры, Біл раптам ўсведамляе: ён не ведаў, што рабіць, таму што 3 ліпеня яны сабраліся не ў поўным складзе. Канчаткова іх каманда сфармавалася пазней, у закінутым жвіровым кар'еры, які знаходзіўся за сметнікам, дзе выбрацца з Пусткі не складала працы, дакладна так жа, як на Канзас-стрыт і на Мерит-стрыт. Уласна, менавіта над кар'ерам цяпер праходзіў ўчастак аўтамагістралі. Назвы ў кар'ера не было; яго даўно ўжо закінулі, абсыпаюцца схілы зараснікі травой і кустамі. Аднак боезапасу там хапала – ва ўсякім выпадку, хапіла для апакаліптычнай бітвы камянёў.
  
  Але да таго, на беразе Кендускига, Біл не ведаў, што сказаць... што яны хацелі ад яго пачуць? Што ён сам хацеў ім сказаць? Ён успамінае, як пераводзіў погляд з аднаго твару на іншае... глядзеў на Бэна, Бев, Эдзі, Стэна, Рычы. І успамінае музыку. Літл Рычард. «Вомп-бамп-э-ломп-бамп...» Музыку. Ціхую. І іскрынкі святла, якія б'юць яму ў вочы. Ён успамінае іскрынкі святла, якія б'юць яму ў вочы, таму што...
  
  
  
  2
  
  Рычы павесіў транзістарны прыёмнік на самую ніжнюю галінку дрэва, да якога прываліўся. І хоць усе яны схаваліся ў цені, сонечныя прамяні, адлюстраваныя ад паверхні вады Кендускига, білі ў храмаваны корпус радыёпрымача, а потым ужо дабіраліся да вачэй Біла.
  
  – У-прыбяры э-гэтую ш-туковину, Ры-і-ічы, – папрасіў яго Біл. – О-яна ме-еня з-слепіць.
  
  – Вядома, Вялікі Біл, – тут жа адказаў Рычы, без усялякіх жартаў. Ён не толькі зняў радыёпрымач з галінкі, але і выключыў, аб чым Біл адразу ж пашкадаваў; цішыня, якая парушаецца толькі плёскатам вады ды далёкім мерных гудзеннем помпаў дрэнажнай сістэмы, стала вельмі гучнай. Іх погляды крыжаваліся на твары Біла, і яму хацелася прапанаваць ім глядзець куды-то яшчэ: чаго так на яго таращиться? Ён што, чудик якой-то?
  
  Але, зразумела, паступіць так ён не мог, таму што яны чакалі аднаго: каб ён сказаў ім, што цяпер рабіць. Тое, што яны даведаліся, ціснула мёртвым грузам, і яны разлічвалі, што ён пакажа ім верны шлях. «Чаму я?!» – хацелася яму закрычаць, але, зразумела, ён ведаў адказ на гэтае пытанне. Таму што, падабалася яму гэта ці не, іншага кандыдата на ролю лідэра не было. Таму што ён вылучаў ідэі, таму што яго брата забіла невядома што, але галоўным чынам таму, што ён (як менавіта, ён да канца так і не зразумее) стаў Вялікім Білам.
  
  Ён паглядзеў на Беверлі і хутка адвёў погляд ад ціхамірнага даверу, якое чыталася ў яе вачах. Ды і наогул, калі ён глядзеў на Беверлі, у ніжняй частцы жывата ўзнікалі якія-то дзіўныя адчуванні. Трапятанне.
  
  – Мы не-не мо-ожем пайсці ў па-олицию, – нарэшце сказаў ён. Нават для яго вушэй голас гучаў хрыпла і вельмі ўжо гучна. – Мы не-е мо-ожем па-ойти і да на-ашим п-продкам. Калі тое-олька... – Ён з надзеяй паглядзеў на Рычы. – Да-як на-асчет т-твайго пра-бацькі і ма-атери, Акулярык? Аб-яны‐быццам бы але-ормальные?
  
  – Шаноўны, – адказаў Рычы Голасам прыслужніка Тудлса, – вы, безумоўна, нічога не разумееце, кажучы так пра маіх маменьке і татулька. Яны...
  
  – Пераходзь на амерыканскі, Рычы, – падаў голас Эдзі, які сядзеў побач з Бэнам. Там ён уладкаваўся па адной простай прычыне: цень Бэна цалкам накрываў яго. Тварам – маленькім, зморшчаным, заклапочаным – Эдзі нагадваў дзядка. Правая рука сціскала інгалятар.
  
  – Яны падумаюць, што мяне пара адпраўляць у «Джунипер-Хіл». – Сёння Рычы прыйшоў у старых акулярах. Днём раней сябрук Генры Бауэрса, якога звалі Кард Джейгермейер, падкраўся да Рычы ззаду, калі той выходзіў з кафэ з ражком фісташкавага марожанага. «Ты водзіш!» – закрычаў Джейгермейер, які важыў больш Рычы на добрых сорак фунтаў, і з сілай ударыў Рычы па спіне спалучана рукамі. Рычы паляцеў у зліўную канаву, застаўшыся без ачкоў і без ражка з марозівам. Левае шкло разбілася, і маці Рычы жудасна на яго раззлавалася, а ад яго апраўданняў адмахнулася.
  
  «Я ведаю толькі адно: ты занадта шмат часу болтаешься без справы, – заявіла яна яму. – Падобна на тое, Рычы, ты думаеш, што дзе-то расце очечное дрэва і мы здымаем з яго новую пару ачкоў, як толькі ты разьбіваеш старую».
  
  «Але, мама, гэты хлопец штурхнуў мяне, зайшоў ззаду, гэты вялікі хлопец, і штурхнуў мяне...» – Рычы ўжо ледзь не плакаў. Ён не мог пераканаць маці паглыбіцца ў сітуацыю, і бяссілле прычыняла больш болю, чым адправяцца ў канаву ўдар Карты Джейгермейера, такога тупога, што яго нават не накіравалі ў летнюю школу.
  
  «Я нічога не хачу пра гэта чуць, – суха выдала Мэгі Тозиер. – Але калі ты ў наступны раз ўбачыш свайго бацькі, які прыйдзе дадому, ледзь трымаючыся на нагах, адпрацаваўшы дапазна тры дні запар, падумай пра гэта, Рычы. Калі ласка, падумай».
  
  «Але, мама...»
  
  «Я сказала, хопіць», – рэзка і канчаткова абарвала сына Мэгі... горш таго, па голасе адчувалася, што яна вось-вось заплача. Яна выйшла з пакоя і ўключыла тэлевізар, занадта гучна. А Рычы, такі няшчасны, застаўся сядзець за кухонным сталом.
  
  Гэта ўспамін і прымусіла Рычы зноў пагушкаць галавой.
  
  – Бацькі ў мяне нармальныя, але такога яны ніколі не павераць.
  
  – А да-як на-асчет д-іншых рэ-ебят?
  
  І яны пачалі азірацца – Біл ўспомніць пра гэта шмат гадоў праз, – нібы шукалі таго, каго няма побач.
  
  – Якіх? – У голасе Стэна чулася сумнеў. – Я не магу назваць каго-то яшчэ, каму можна давяраць.
  
  – Тым не ме-енее... – пачаў Біл з трывогай у голасе, а потым узнікла кароткая паўза: Біл думаў, як працягнуць.
  
  
  
  3
  
  Калі б Бэну Хэнскому задалі такое пытанне, ён бы адказаў, што Генры Баўэрс ненавідзіць яго больш, чым любога іншага члена Клуба няўдачнікаў з-за таго, што здарылася ў той дзень, калі яны з Генры скокнулі ў Пустку з Канзас-стрыт, і ў іншы дзень, калі ён, Рычы і Беверлі ўцяклі з «Аладзіна», але перш за ўсё таму, што ён не даў Генры спісаць гадавую кантрольную, у выніку чаго Генры адправілі ў летнюю школу і той у чарговы раз наклікаў на сябе гнеў бацькі, прыдуркаватага Буча Бауэрса.
  
  Калі б спыталі Рычы, ён бы сказаў, што Генры ненавідзіць яго больш за іншых з-за таго дня, калі ён правёў Генры і яго мушкецёраў, сыдучы ад іх ва Ўнівермагу Фрыза.
  
  Стэн Урис сказаў бы, што Генры ненавідзіць яго больш за ўсіх, паколькі ён яўрэй (калі Стэн вучыўся ў трэцім класе, а Генры ў пятым, як-то зімой Генры тэр твар Стэна снегам да тых часоў, пакуль у Стэна не пайшла кроў і ён не пачаў лямантаваць ад болю і страху).
  
  Біл Денбро верыў, што Генры Баўэрс ненавідзеў яго больш за ўсё, таму што ён быў хударлявым, таму што ён заікаўся, таму што любіў прыгожа апранацца («Па-о-агледзіце на э-э-гэтага г-г-гребаного пе-е-едика!» – усклікнуў Генры ў Дзень прафесійнай арыентацыі, які праводзіўся ў школе ў красавіку, а Біл прыйшоў у гальштуку; і яшчэ да канца дня гальштук з яго сарвалі і павесілі на дрэва, якое расце на Картэр-стрыт, далёка ад школы).
  
  Генры Баўэрс сапраўды ненавідзеў усіх чацвярых, але хлапчук з кінгстан на тэмзе, які займаў першы радок у асабістым хіт-парадзе нянавісці Генры, да трэцяга ліпеня не меў да Клубу няўдачнікаў ні найменшага адносіны. Першая радок належала Майклу Хэнлану, чарнаскураму хлапчуку, які жыў у чвэрці мілі ад фермы Бауэрса.
  
  Бацькі Генры, Оскара Бауэрса па мянушцы Буч, цалкам справядліва лічылі полоумным. У пагаршэнні свайго фінансавага, фізічнага і душэўнага стану ён вініл сям'ю Хэнлонов наогул, а бацькі Майка у асаблівасці. Буч любіў распавядаць сваім нешматлікім сябрам і адзінаму сыну пра тое, як Уіл Хэнлан засадзіў яго ў турму акругі, калі ўсе яго, Хэнлана, куры здохлі.
  
  – Каб яму выплацілі страхоўку, разумееце. – Ён пазіраў на сваіх слухачоў і яго вочы зіхацелі драчливостью (толькі-посмейте-мяне-перабіць), як у капітана Білі Бонса ў «Адмірала Бенбоу». – Некаторыя з яго сяброў зманілі, каб пацвердзіць яго словы, і мне прыйшлося прадаць мой «меркурый».
  
  – Хто схлусіў, тата? – спытаў тады васьмігадовы Генры, абураючыся з-за несправядлівасці, дапушчанай па адносінах да бацькі. Пра сябе ён падумаў, што знойдзе гэтых хлусаў, калі вырасце, обмажет іх мёдам, звяжа і пасадзіць у мурашнік, як у некаторых вестэрнах, якія паказвалі па суботах у кінатэатры «Бижу».
  
  І паколькі яго сын ніколі не стамляўся слухаць гэтую гісторыю (хоць, калі б Буча спыталі, ён бы заявіў, што расказваў усё як было), Баўэрс-старэйшы заліваў яго вушы нянавісцю і скаргамі на цяжкую лёс. Ён тлумачыў сыну, што ўсе нігер дурныя, але некаторыя яшчэ і хітрыя, што ў глыбіні душы ўсе яны ненавідзяць белых мужчын і хочуць ўзараць «баразёнку» белай жанчыны. Можа, справа зусім не ў страхоўцы за была курыц, казаў Буч. Можа, Хэнлан хацеў ускласці на яго віну, таму што бачыў у ім канкурэнта, гандлюе той жа прадукцыяй. Ён так і паступіў, у гэтым можна не сумнявацца, як мы не сумняваемся ў тым, што лайно прыліпне да одеялу. А потым у горадзе знайшліся белыя паклонніка нігер, якія пагадзіліся пацвердзіць яго словы, ды яшчэ прыгразілі адправіць Буча ў турму штата, калі той не заплаціць ниггеру. «І чаму няма? – раз за разам пытаўся Буч свайго сына, які слухаў, шырока раскрыўшы вочы, маўклівы і з бруднай шыяй. – Чаму няма? Я ўсяго толькі чалавек, які ваяваў з японцамі за сваю краіну. Такіх, як я, шмат, а ён адзіны ў акрузе нігер».
  
  Пасля гісторыі з курамі адно непрыемнае падзея трэба было за іншым. На трактары «Дзір» лопнула цяга; на паўночным поле зламалася барана; чирей на шыі пачаў нарывать, і яго давялося ўскрыць, потым пачаў нарывать зноў, і справа скончылася хірургічным умяшаннем; нігер выкарыстаў грошы, атрыманыя несумленным шляхам для таго, каб збіваць кошты Буча, і пакупнікі перацяклі да яго.
  
  Генры толькі і чуў: нігер, нігер, нігер. Усе ставілася ў віну ниггеру. У нігер прыгожы белы дом з другім паверхам і катлом на вадкім паліве, тады як Буч, яго жонка і сын вымушаны жыць ледзь не ў халупе з аббітыя руберойдам сценамі. Калі ферма не прыносіла даходу і Бучу прыпадала якое-то час працаваць у лесе, віна ўсё роўна клалася на нігер. І калі іх калодзеж перасох ў 1956 годзе, вінаваты застаўся ранейшым.
  
  У той жа год Генры, тады дзесяцігадовы, пачаў прыкормліваць сабаку Майка, Містэра Чыпса, бульённымі костачкамі і бульбянымі чыпсамі. Вельмі хутка Містэр Чыпсы віляў хвастом і бег на кліч Генры. І аднойчы Генры скарміў яму фунт гамбургера, шчодра закрашанае атрутай для насякомых. Яд ён знайшоў у хляве і тры тыдні збіраў грошы, каб купіць мяса ў «Кастэла».
  
  Містэр Чыпсы з'еў палову атручанага мяса і спыніўся. «Давай, сканчай баляванне, ниггерская псина», – прашыпеў Генры. Містэр Чыпсы завилял хвастом. Генры клікаў яго так з самага пачатку, і ён думаў, што гэта ўсяго толькі яшчэ адна мянушка. Калі пачаліся болі, Генры дастаў з кішэні бялізнавую вяроўку і прывязаў Містэра Чыпса да бярозе, каб той не мог ўцячы дадому. А потым сеў на плоскі, нагрэты сонцам камень, абапёрся падбародкам на далоні і назіраў, як памірае сабака. Сядзець прыйшлося доўга, але Генры лічыў, што выдаткаваў час не дарма. У канцы ў Містэра Чыпса пачаліся сутаргі, а з пашчы пацякла зялёная пена.
  
  «І як табе гэта падабаецца, ниггерская псина? – спытаў Генры сабаку, якая павярнула вочы на гук голасу Генры і паспрабавала вильнуть хвастом. – Цябе прыйшоўся па гусце твой ленч, говенная дварняк?»
  
  Калі сабака памерла, Генры адвязаў вяроўку, пайшоў дадому і расказаў бацьку пра тое, што зрабіў. Да таго часу старэйшы Баўэрс ўжо зусім з глузду з'ехала; годам пазней жонка сыдзе ад яго пасля таго, як ён саб'е яе ці ледзь не да смерці. Генры сапраўды гэтак жа баяўся бацькі, а часам жудасна ненавідзеў, але пры гэтым і любіў. І ў той дзень, распавёўшы аб атручэнні сабакі, адчуў, што нарэшце-то падабраў ключык да бацькавай любові, паколькі Буч ляпнуў сына па спіне (так моцна, што Генры ледзь не паваліўся на падлогу), прывёў у гасціную і даў піва. Тады Генры ўпершыню паспрабаваў піва і ўсё астатняе жыццё будзе асацыяваць яго густ з двума станоўчымі эмоцыямі: перамогай і любоўю.
  
  «Добрая справа, і выдатна зроблена!» – усклікнуў прыдуркаваты бацька Генры. Яны чокнуліся карычневымі бутэлькамі і выпілі. Наколькі мог зразумець Генры, нігер так і не даведаліся, хто забіў іх сабаку, але меркаваў, што пэўныя падазрэнні ў іх узніклі. Ён спадзяваўся, што паўсталі.
  
  Іншыя члены Клуба няўдачнікаў бачылі Майка толькі здалёк, то ёсць ведалі пра яго існаванне – не маглі не ведаць, раз ужо Майк быў адзіным у горадзе негрыцянскі дзіцем, – але не больш за тое, таму што Майк не хадзіў у пачатковую школу Дерри. Яго маці была пабожнай баптысткаю, і Майка адправілі ў Царкоўную школу на Нейболт-стрыт. Паміж геаграфіяй, літаратурай і арыфметыкай там яшчэ завучвалі Біблію, разбіралі значэнне дзесяці запаведзяў у свеце бязбожны і абмяркоўвалі паўсядзенныя маральныя праблемы (што рабіць, калі на тваіх вачах прыяцель што-то скраў або настаўнік пры табе згадаў імя Госпада дарэмна).
  
  Майка Царкоўная школа цалкам задавальняла. Здаралася, ён падазраваў, што чаго-то пазбаўлены – скажам, больш актыўнага зносін з дзецьмі свайго ўзросту, – але з гэтым згаджаўся пачакаць да сярэдняй школы. Ён, вядома, трохі нерваваўся, з-за колеру сваёй скуры, але, з іншага боку, наколькі ён бачыў, яго маці і бацькі ў горадзе паважалі, і Майк спадзяваўся, што дакладна так жа будуць ставіцца і да яго.
  
  Выключэнне з гэтага правіла складаў, само сабой, Генры Баўэрс.
  
  І хоць Майк стараўся гэтага не паказваць, Генры выклікала ў яго жах. У 1958 годзе Майк, стройны і добра складзены, ростам пераўзыходзіў Стэнлі Уриса, але Біла Денбро яшчэ не дагнаў. Яго хуткія ногі некалькі разоў ратавалі яго ад кулакоў Генры. І, зразумела, ён вучыўся ў іншай школе. З-за гэтага, плюс з-за розніцы ва ўзросце, іх шляху рэдка перасякаліся. І Майк прыкладаў усе намаганні да таго, каб як мага радзей сустракацца з Генры. Іронія лёсу: хоць Генры ненавідзеў Майка Хэнлана больш, чым любога іншага хлопца ў Дерри, Майку даставалася ад яго менш, чым астатнім.
  
  Але ўсё-ткі даставалася. Вясной, пасля забойства сабакі Майка, Генры выскачыў з кустоў, калі Майк ішоў у горад, каб узяць кнігі ў бібліятэцы. Стаяў канец сакавіка, сонейка прыпякала, па такім надвор'і Майк мог бы паехаць і на ровары, але ў тыя дні цвёрдае пакрыццё на Уитчем-роўд обрывалось адразу за фермай Бауэрсов, а гэта азначала, што ў сакавіку дарога ператваралася ў балота.
  
  «Прывітанне, нігер», – осклабился выскачыў з кустоў Генры.
  
  Майк падаўся назад, страляючы вачыма то направа, то налева, шукаючы шанец на выратаванне. Ён ведаў: калі ўдасца праскочыць міма Генры, то ён здолее ад яго ўцячы. Генры быў буйней, мацней, але і медлительнее.
  
  «Хачу зрабіць сабе смаляную чучелко. – Генры надвинулся на Майка. – Ты для гэтага недастаткова чорны, але я гэта зараз выпраўлю».
  
  Майк зірнуў налева і крыху нахіліўся ў тую ж бок. Генры праглынуў прынаду – ірвануўся туды ж, занадта рэзка і хутка, каб адразу змяніць кірунак руху. А Майк, рухомы і вёрткі, кінуўся направа (у сярэдняй школе ён ужо на другім годзе навучання патрапіць у асноўны склад футбольнай каманды, і толькі пералом нагі ў апошнім сезоне перашкодзіць яму ўсталяваць школьны рэкорд па атрыманых ачках). І ён лёгка б праскочыў міма Генры, калі б не бруд. На ёй Майк паслізнуўся і ўпаў на калені. Генры наваліўся на яго, перш чым ён паспеў падняцца.
  
  «Ниггерниггерниггер!» – крычаў Генры, нібы ў рэлігійным экстазе, валяя Майка па гразі. Бруд лезла Майку пад каўнер курткі, штаны. Ён адчуваў, як бруд набіваецца ў чаравікі, але не плакаў, пакуль Генры не пачаў кідаць бруд яму ў твар, забіўшы абедзве ноздры.
  
  «Цяпер ты чорны! – ликующе крычаў Генры, уціраючы бруд Майку ў валасы. – Цяпер ты САПРАЎДЫ чорны! – Ён ірвануў уверх поплиновую куртку Майка і кашулю і вываліў прыгаршчу гразі яму на пупок. – Цяпер ты чорны, як апоўначы ў ШАХЦЕ! – трыумфальна крычаў Генры. І плесканул Майку брудам у абодва вуха. Потым падняўся, засунуў брудныя рукі пад рэмень і закрычаў: – Я забіў тваю сабаку, чорны хлопчык!» – але Майк гэтага не пачуў: словы заглушила бруд, забившая вушы, і яго ўласныя рыданні.
  
  Генры бруд штурхнуў нагой, абліўшы Майка чорнымі пырскамі, павярнуўся і пайшоў дадому, не азіраючыся. Крыху пазней Майк падняўся з лужыны і, усё яшчэ плачучы, таксама накіраваўся дадому.
  
  Маці Майка, вядома, прыйшла ў лютасць; яна хацела, каб Уіл Хэнлан патэлефанаваў шэрыфу Бортону і той заехаў да Бауэрсам яшчэ да заходу сонца. «Ён і раней чапляў Майкі, – пачуў Майк яе голас. Ён сядзеў у ваннай, а яго бацькі размаўлялі на кухні. Ён напоўніў Ванну другі раз. Першая порцыя стала чорнай, ці ён у яе сеў. Ад лютасьці маці нават загаварыла з тэхаскім вымовай, і Майк ледзь яе разумеў. – Хай з ім разбярэцца закон, Уіл Хэнлан! І з сабакам, і са шчанюком! Выкліч паліцыю, ты чуеш мяне?»
  
  Уіл чуў, але да шэрыфу не звярнуўся. А калі жонка крыху супакоілася (Майк да таго часу ўжо два гадзіны як спаў), нагадаў ёй праўду жыцця. Шэф Бортон – не шэф Саліван. Калі б яго курэй потравили пры шерифе Бортоне, ён бы ніколі не атрымаў дзвесце долараў і яму прыйшлося б проста выцерціся; некаторыя людзі ўстаюць з табой плячом да пляча, калі праўда на тваім баку, а некаторыя – няма; і Бортон ставіўся да другіх, таму што быў размазня.
  
  – У Майка і раней ўзнікалі праблемы з гэтым хлопцам, так, – пагадзіўся ён з Джэсікай. – Але не так каб шмат, таму што ён стараніўся Генры Бауэрса. Пасля гэтага выпадку ён стане яшчэ больш асцярожным.
  
  – Ты збіраешся спусціць яму гэта з рук?
  
  – Як я разумею, Баўэрс распавядае сыну розныя гісторыі пра нашых ўзаемаадносінах, і той ненавідзіць ўсю нашу сям'ю. Да таго ж бацька, напэўна, казаў яму, што белы чалавек павінен ненавідзець ниггеров. Адсюль усё і ідзе. Наш сын негр, і змяніць гэтага я не магу, як не магу сказаць табе, што Генры Баўэрс будзе апошнім, ад каго яму дастанецца толькі таму, што ў яго карычневая скура. Яму прыйдзецца сутыкацца з гэтым усё жыццё, як сутыкаюся я і як ты сутыкаешся. Ды ў той самай Царкоўнай школе, куды ён ходзіць па тваім патрабаванні, настаўніца сказала ім, што чорныя не так добрыя, як белыя, паколькі Хам, сын Ноя, глядзеў на свайго бацьку, п'янага і голага, а вось два іншых хлопчыка адвялі вочы. Таму сыны Хама назаўжды асуджаныя секчы дровы і цягаць ваду. І Майкі кажа, што яна, распавядаючы гэтую гісторыю, глядзела на яго.
  
  Джэсіка ўскінула вочы на мужа, притихшая і няшчасная. Дзве слёзы, па адной з кожнага вочы, з'явіліся і павольна папаўзлі па шчоках.
  
  – І нікуды ад гэтага не дзецца?
  
  Адказаў ён мякка, але бязлітасна. У тыя часы жонкі верылі мужам, і ў Джэсікі не было падставы сумнявацца ў яе Уилле.
  
  – Няма. Ад слова «нігер» нікуды не дзецца ні цяпер, ні ў свеце, у якім нам наканавана жыць, табе і мне. Нігер Мэна ўсё роўна нігер. Іншы раз я думаў, што вярнуўся ў кінгстан на тэмзе па адной прычыне – тут пра гэта не забудзеш. Але я пагавару з хлопчыкам.
  
  На наступны дзень ён паклікаў Майка ў свіран. Сеў на дышаль бароны, паляпаў па ёй, запрашаючы сына сесці побач.
  
  – Табе лепш бы трымацца далей ад гэтага Генры Бауэрса.
  
  Майк кіўнуў.
  
  – Яго бацька прыдуркаваты.
  
  Майк зноў кіўнуў. Аб гэтым у горадзе казалі. Майк толькі некалькі разоў мімаходам бачыў Бауэрса-старэйшага і толькі атрымаў пацверджанне гэтай высновы.
  
  65– Я не кажу, што ў яго ледзь-ледзь з'ехала дах. – Уіл закурыў баглеровскую цыгарэту і паглядзеў на сына. – Ён у трох кроках ад вар'яцтва. І такім вярнуўся з вайны.
  
  – Мне здаецца, Генры таксама псіх. – Майк гаварыў ціха, але цвёрда, што Уіла парадавала... хоць ён, куды як больш прымудроны жыццём, ледзь не загінулы ў спаленном клубе, які называўся «Чорнае пляма», не верыў, што такі дзіця, як Генры, мог быць вар'ятам.
  
  – Ведаеш, ён занадта шмат слухаў бацьку, але гэта натуральна, – адказаў Уіл. Аднак і ў гэтым пытанні Майк быў бліжэй да ісціны. Ці То з-за цеснага зносін з бацькам, ці то па нейкай іншай прычыне – з-за нечага вонкавага ўздзеяння – Генры павольна, але няўхільна каціўся ў бездань вар'яцтва. – Я не хачу, каб ты заўсёды і ад усяго ўцякаў, – працягнуў Уіл, – але паколькі ты негр, іншы раз гэта аптымальны выхад. Ты разумееш, аб чым я?
  
  – Так, тата, – адказаў Майк, думаючы аб Бобе Готиере, які спрабаваў растлумачыць Майку, што «нігер» не можа быць дрэнным словам, так як яно не сыходзіць з мовы яго бацькі. Больш таго, пераконваў Майка Боб, гэта добрае слова. Калі ўдзельнік тэлепраграмы «Бокс па пятніцах» атрымліваў добрую чос, але заставаўся на нагах, яго бацька казаў: «Галава ў яго такая ж моцная, як у нігер»; калі хто-то адрозніваўся на працы (містэр Готиер працаваў на мясаперапрацоўчым заводзе «Стары биф»), яго бацька казаў: «Гэты хлопец працуе, як нігер». «І мой бацька такі ж хрысціянін, як твой», – скончыў Боб. Майк памятаў, як глядзеў на белае сур'ёзнае твар Боба Готиера, абрамленая капюшонам лыжнага касцюма, і адчуваў... не, не злосць – бясконцую смутак. Яму хацелася плакаць. Ён бачыў у асобе Боба шчырасць і добрыя намеры, але адчуваў адзінота, адасобленасць і прорву, разделявшую яго і гэтага хлопчыка.
  
  – Я бачу, ты разумееш, аб чым я. – Уіл паляпаў сына па валасах. – І калі дойдзе да бойкі, ты павінен абдумаць свае дзеянні. Павінен спытаць сябе, ці варта дзеля Бауэрса лезці на ражон. Варта?
  
  – Няма, – адказаў Майк. – Думаю, што не варта.
  
  Прайшоў нейкі час, перш чым ён змяніў сваё меркаванне. І адбылося гэта 3 ліпеня 1958 года.
  
  
  
  4
  
  Калі Генры Баўэрс, Віктар Крыс, Рыгало Хаггингс, Піцер Гордан і разумова адсталы старшакласнік Стыў Сэдлер (яго празвалі Лось, як аднаго з персанажаў «Арчы комікс») гналі задыханага Майка Хэнлана праз грузавы двор да якая знаходзілася ў паўмілі Пусткі, Біл і іншыя члены Клуба няўдачнікаў ўсё яшчэ сядзелі на беразе Кендускига, разважаючы над якая стаяла перад імі праблемай.
  
  – Ду-думаю, я з-ведаю, г-дзе е-яго шукаць, – нарэшце перапыніў паўзу Біл.
  
  – У каналізацыі, – сказаў Стэн, і ўсё падскочылі ад раптоўнага трэска. Эдзі вінавата ўсміхнуўся, вяртаючы інгалятар на калені.
  
  Біл кіўнуў:
  
  – Не-есколько д-дзён той-ому на-азад я ра-аспрашивал мо-о-яго пра-бацькі пра ка-анализационной сі-истеме.
  
  «Раней тут было балота, – патлумачыў Зак сыну, – і бацькі-заснавальнікі прымудрыліся размясціць цэнтр горада ў самай горшай яго часткі. Тая частка каналу, што пракладзена пад Цэнтральнай і Галоўнай вуліцамі і выходзіць на паверхню ў Бэсі-парк, на самай справе дрэнажная канава, па якой, так ужо выйшла, працякае Кендускиг. Большую частку года гэтыя дрэнажныя тунэлі практычна пустыя, але яны гуляюць важную ролю вясной для адводу лішкаў вады або пры паводках... – ён памаўчаў, магчыма, успамінаючы паводка мінулага года, калі страціў малодшага сына, – ...дзякуючы помпам».
  
  «На-а-асосам?» – перапытаў Біл, крыху адвярнуўшы галаву, нават не падумаўшы пра гэта. Калі ён моцна заікаўся, з вуснаў ляцела сліна.
  
  «Дрэнажных помпам, – удакладніў бацька. – Яны ў Пусткі. Бетонныя цыліндры, якія выступаюць з зямлі на тры фута».
  
  «Б-Б-Бэн Хэ-э-энском на-азывает іх ш-ш-шахтамі мо-о-орлоков». – Біл ўсміхнуўся.
  
  Усміхнуўся і Зак... толькі ценем усмешкі, уласцівай яму ў мінулым. Яны былі ў майстэрні Зака, дзе той разгублена круціў у руцэ нагель 66.
  
  «На самой справе гэта гразевыя помпы, малы, – удакладніў Зак. – Яны ўстаноўлены ў цыліндрах на глыбіні каля дзесяці футаў і прапампоўваюць бруд і сцёкі, калі ўзровень зямлі роўны або нават ледзь падымаецца. Механізмы гэтыя старыя, і гораду даўно пара купіць новыя помпы, але Гарадскі савет заўсёды спасылаецца на беднасць, калі гэтае пытанне ўключаюць у парадак дня пасяджэння бюджэтнага камітэта. Калі б я атрымліваў чацвяртак кожны раз, калі мне даводзілася, стоячы па калена ў лайне, рамантаваць гэтыя помпы... але табе, напэўна, нецікава ўсё гэта слухаць, Біл. Чаму б табе не паглядзець тэлік? Здаецца, сёння паказваюць «Шугарфут» 67.
  
  «Я хо-очу па-пра-ослушать», – адказаў Біл, і не толькі з-за зробленага раней высновы, што пад Дерри жыве нешта жудаснае.
  
  «А чаму ты хочаш паслухаць пра гразевых помпах?»
  
  «Да-даклад у ш-школе», – знайшоўся Біл.
  
  «Цяпер вакацыі».
  
  «У з-наступным го-годзе».
  
  «Ведаеш, гэта даволі сумная тэма, – паківаў галавой Зак. – Настаўнік, напэўна, паставіць табе двойку за тое, што ты яго усыпишь. Глядзі – гэта Кендускиг, – ён правёў прамую лінію па тонкаму пласту пілавіння на стале, са шчыліны ў якім тырчала ножовка, – а гэта Пустку. Паколькі цэнтр размешчаны ніжэй жылых кварталаў... Канзас-стрыт, Олд-Кейп або Заходняга Брадвея... вялікую частку сцёкаў цэнтра горада прыходзіцца адпампоўваць ў раку. Сцёкавыя вады жылых дамоў у асноўным трапляюць у Пустку сваім ходам. Разумееш?»
  
  «Д-д-ды», – адказаў Біл, падсунуўся да бацькі, каб лепей разгледзець малюнак, цяпер яго плячо тычылася перадплечча бацькі.
  
  «Калі-небудзь сцёкавыя вады перастануць наўпрост скідаць у раку, і на ўсім гэтым будзе пастаўлены крыж. Але пакуль гэтыя помпы стаяць у... як іх назваў твой прыяцель?»
  
  «У шахтах морлоков», – адказаў Біл без усякага заікання; ні ён сам, ні яго бацька гэтага не заўважылі.
  
  «Так. Гэтыя помпы патрэбныя для перапампоўвання сцёкаў, і са сваёй працай яны спраўляюцца вельмі нават нядрэнна. Калі толькі не ідзе моцны дождж і аб'ём сцёкаў не ўзрастае шматкроць. Таму што хоць самацёчная дрэнажы і калектары сцёкавых вод з помпамі павінны функцыянаваць незалежна, на самай справе яны то і справа перасякаюцца. Бачыш? – Ён намаляваў некалькі иксов, якія адыходзяць ад Кендускига, і Біл кіўнуў. – Наконт дрэнажавання вады табе трэба ведаць наступнае – вада цячэ куды толькі можа. Калі яна падымаецца высока, то пачынае запаўняць і дрэнажы, і калектары. Калі вада ў самотечных дрэнаж падымаецца дастаткова высока, яна залівае гэтыя помпы, выклікае ў іх кароткае замыканне. Дадае мне клопатаў, таму што я павінен іх чыніць».
  
  «Тата, а аб-яны вялікія, гэтыя дрэнажы і калектары?»
  
  «Цябе цікавяць памеры?»
  
  Біл кіўнуў.
  
  «Галоўныя дрэнажныя калектары дыяметрам, напэўна, у шэсць футаў. Другарадныя, якія адыходзяць ад жылых кварталаў, думаю, фута тры ці чатыры. Некаторыя крыху больш. І павер мне, Білі, калі я табе гэта кажу, – больш таго, можаш сказаць сваім сябрам: вы ніколі не павінны лезці ў гэтыя трубы, ні ў гульні, ні на спрэчку, ні чаму-небудзь яшчэ».
  
  «Чаму?»
  
  «Іх будавалі з дзясятак розных гарадскіх саветаў пачынаючы з 1885 года. Падчас Дэпрэсіі Кіраванне грамадскіх работ пабудавала дадатковыя дрэнажную і каналізацыйную сістэмы, тады на грамадскія працы вылучалі шмат грошай. Але хлопца, які кіраваў гэтымі праектамі, забілі на Другой сусветнай, а пяць гадоў праз дэпартамент водазабеспячэння выявіў, што чарцяжы дрэнажнай сістэмы па большай частцы зніклі. Прыкладна дзевяць фунтаў чарцяжоў бясследна зніклі паміж 1937 і 1950 гадамі. Я хачу, каб ты гэта сабе ўразумеў – ніхто не ведае, куды і чаму ідуць усе гэтыя чортавы тунэлі і трубы.
  
  Калі яны працуюць, нікому няма да гэтага справы. Калі не працуюць, тром або чатыром небаракам з дэпартамента водазабеспячэння даводзіцца высвятляць, якой помпа заліло або ў якім тунэлі ўтварылася пробка. І калі яны спускаюцца ўніз, то абавязкова бяруць з сабой ленч. Унізе цёмна, смярдзіць, і там пацукі. Гэтага ўжо дастаткова для таго, каб не лезці туды, але ёсць і яшчэ адна, больш важкая прычына – у дрэнажнай сістэме можна заблудзіцца. Такое ўжо здаралася».
  
  Заблудзіцца пад Дерри. Заблудзіцца ў каналізацыйных тунэлях. Думка гэтая настолькі спалохала Біла, што пару секунд ён не мог вымавіць ні слова. Потым спытаў:
  
  «Але хіба туды не маглі па-ослать людзей, каб на-анести...»
  
  «Мне трэба скончыць з гэтымі нагелямі, – рэзка абарваў яго Зак і павярнуўся да сына спіной. – Ідзі ў дом і глядзі тэлевізар».
  
  «Н-н-але па-а-а...»
  
  «Ідзі, Біл». – І Біл зноў адчуў холад. Той самы холад, які ператвараў вячэры ў катаванне, калі бацька прагортваў часопісы па электратэхніцы (ён спадзяваўся на павышэнне ў наступным годзе), а маці чытала адзін з бясконцых ангельскіх дэтэктываў: Марш, Сэйерс, Інэса, Оллингэм. Ад гэтага холаду ежа цалкам губляла густ; усё роўна што ёсць замарожанае страва, так і не якія пабылі ў духоўцы. Часам пасля вячэры ён ішоў у свой пакой і ляжаў на ложку, трымаючыся за жывот, які скручивало спазмамі, і думаў: «Праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет». Пасля смерці Джорджа ён усё часцей і часцей успамінаў гэтую хуткамоўку, хоць маці навучыла яго ёй яшчэ за два гады да смерці Джорджа. Для Біла гэтая скорагаворка ператварылася ў талісман: у той дзень, калі ён зможа падысці да маці і, гледзячы ёй у вочы, вымавіць гэтую хуткамоўку, не запінаючыся і не заікаючыся, холад знікне; вочы маці успыхнуць, яна абдыме яго і скажа: «Выдатна, Білі! Які добры хлопчык! Які добры хлопчык!»
  
  Аб гэтым ён, зразумела, нікому не казаў. Ніякія катаванні не прымусілі б яго выдаць гэтую таемную фантазію, якая захоўвалася ў глыбіні яго сэрца. Ні дыба, ні іспанскі бот, ні дзікія коні, да якіх яго б прывязалі, каб разарваць. Калі б ён змог вымавіць гэтую фразу, якой маці між іншым навучыла яго адным суботняй раніцай, калі яны з Джорджам глядзелі на Гая Мэдысан і Эндзі Дывайна ў «Прыгоды Дзікага Біла Хикока», яна стала б пацалункам, разбудившим Спячую Прыгажуню, вырвавшим яе з халодных сноў у цёплы свет кахання казачнага прынца.
  
  «Праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет».
  
  Нічога гэтага ён не сказаў сваім сябрам 3 ліпеня – але пераказаў усё, што даведаўся ад бацькі, аб каналізацыйнай і дрэнажнай сістэмах Дерри. Выдумка даваўся Білу лёгка і нязмушана (іншы раз выдумка рассказывалась нават лягчэй праўды), і цяпер размова з бацькам здабыў выдуманы фон, выдатны ад рэальнага: ён і яго стары, распавёў Біл, разам глядзелі тэлевізар і пілі каву.
  
  – Твой бацька дазваляе табе піць каву? – спытаў Эдзі.
  
  – Ко-о-онечно, – адказаў Біл.
  
  – Выдатна! – усклікнуў Эдзі. – Мая маці кава мне не дае. Кажа, што які змяшчаецца ў ім кафеін небяспечны для здароўя. – Ён памаўчаў. – Але сама п'е шмат кавы.
  
  – Мой бацька дазваляе мне піць каву. Калі я хачу, – уставіла Беверлі, – але ён бы мяне забіў, калі б даведаўся, што я палю.
  
  – Чаму вы так упэўненыя, што гэтая пачвара ў каналізацыі? – спытаў Рычы, пераводзячы погляд з Біла на Стэна Уриса і зноў на Біла.
  
  – У-ўсё на э-гэта у-у-паказвае, – адказаў Біл. – Га-олоса, ко-хакера ў, якія з-чула Бе-е-еверли, да-оносились з з-зліўной пра-адтуліны. І да-кроў. Калі да-клоўн г-гнаўся за намі, гэтая пра-аранжавая пу-уговица ле-ежала у па‐одостока. І Дж-Дж-Джордж...
  
  – Гэта быў не клоўн, Вялікі Біл, – умяшаўся Рычы. – Я табе казаў. Я ведаю, гэта вар'яцтва, але за намі гнаўся пярэварацень. – Ён агледзеў астатніх. – Клянуся Богам. Я яго бачыў.
  
  – Для тыя-ебя ён быў пярэваратнем, – удакладніў Біл.
  
  – Што?
  
  – Ра-азве ты не па-онимаешь? Для тыя-ебя ён быў пра-пра-пярэваратнем, па-пра-отому што ты з-з-глядзеў гэты ту-упой фі-ільм у «А-А-Аладдине».
  
  – Я не даганяю.
  
  – Здаецца, я цябе зразумеў, – Бэн глядзеў на Біла.
  
  – Я па-ошел ў бі-иблиотеку і ра-азобрался з э-гэтым, – растлумачыў Біл. – Я думаю, гэта г-г-г... – напружыўся і выплюнуў гэта слова, – ...глэмор.
  
  – Дзеяслоў? – з сумневам перапытаў Эдзі.
  
  – Г-г-глэмор, – паўтарыў Біл. Потым пераказаў артыкул з энцыклапедыі і кіраўніка з кнігі «Праўда ночы». Глэмор, ён высветліў, гэльское імя для істоты, якое ўсялілася ў Дерри. У іншых нацый і іншых культур у іншыя часы гэта істота называлі інакш, але ўсе імёны азначалі адно і тое ж. Індзейцы раўнін называлі яго «вабіць». Гэты вабіць часам прымаў вобраз пумы, лася або арла. Тыя ж самыя індзейцы верылі, што вабіць можа ўсяляцца ў іх і ў такія моманты яны маглі ператвараць аблокі ў жывёл, імем якіх называлі свой род. Жыхары Гімалаяў называлі яго тэллус, або тейлус, што азначала злое колдующее істота, якое можа прачытаць твае думкі. А потым прыняць вобраз страшыдлы, якога ты баішся больш за ўсё. У Цэнтральнай Еўропе яго называлі эйлак, брат ваўкалака або вампіра. У Францыі гэта быў луп-гару, або пярэварацень. Слова гэта часцяком няправільна перакладаецца як вервольф 68, але, патлумачыў ім Біл, луп-гару мог станавіцца наогул кім заўгодна: ваўком, коршакам, авечкай, нават казуркам.
  
  – У тым, што ты прачытаў, дзе-небудзь напісана, як перамагчы глэмора? – спытала Беверлі.
  
  Біл кіўнуў, але, мяркуючы па выразе яго твару, не вельмі-то верыў, што такое магчыма.
  
  – У жы-ителей Гі-ималаев быў ры-итуал і-збавення ад яго, але ён та-акой пра-пра-агідны.
  
  Яны глядзелі на яго. Слухаць не хацелася, але ж нічога іншага не заставалася.
  
  – На-азывался ён ры-і-итуал Чу-Чудзь. – І Біл пачаў тлумачыць, у чым гэты рытуал складаўся. – Калі ты – гімалайскі святы, то ты высочваў тейлуса. Тейлус выторкваў мову. Ты выторкваў мову. Вы з тейлусом накладвалі мовы адзін на аднаго, потым прикусывали іх, сцеплялись і глядзелі адзін аднаму ў вочы.
  
  – Ой, мяне зараз вырве. – Беверлі повалилась на зямлю. Бэн асцярожна паляпаў яе па спіне. Потым агледзеўся, правяраючы, ці не бачыць хто гэта. Ніхто не бачыў. Рычы, Стэн і Эдзі як зачараваныя глядзелі на Біла.
  
  – І што потым? – спытаў Эдзі.
  
  – Гэта з-з-гучыць, як б-трызненне, але ў да-кнізе на-аписано, г-што‐вы-ачинаете ра-асказывать а-анекдоты і за-агадывать за-агадки.
  
  – Што? – перапытаў Стэн.
  
  Біл кіўнуў, і яго твар казала ўсім, хто хацеў ведаць – абыходзячыся без слоў, – што ён не робіць адкрыцця, а ўсяго толькі дакладвае аб ім.
  
  – І-менавіта так. Пе-ервым э-гэты монстар тыя-ейлус ра-ассказывает а-анекдот, а па-отом т-ты, і ў‐вы дэ-елаете э-пра гэта па-чарзе...
  
  Беверлі вёскі, падцягнуўшы калені да грудзей, абхапіўшы іх рукамі.
  
  – Не разумею, як людзі могуць гаварыць са спалучана мовамі.
  
  Рычы неадкладна высунуў мову, схапіў яго пальцамі і нараспеў прамовіў:
  
  – Мой бацька працуе на говносвалке! – Гэтая дзіцячая выхадка на нейкі час зняла напружанне.
  
  – Мо-ожет, пра-зносіны тыя-е-елепатическое, – працягнуў Біл. – У лю-юбом з-выпадку, е-калі чэ-еловек за-асмеется пе-ервым, не-есмотря на б-б-...
  
  – Боль? – спытаў Стэн.
  
  Біл кіўнуў.
  
  – ...то-огда тыя-ейлус у-забівае яго і з-з-з'ядае. Яго ду-ушу, я ду-думаю. Н-але е-калі чэ-еловеку у-атрымоўваецца за-аставить тыя-ейлуса за-асмеяться пе-ервым, ён у-сыходзіць на з-сто гадоў.
  
  – У кнізе напісана, адкуль з'яўляецца гэтая пачвара? – спытаў Бэн.
  
  Біл паківаў галавой.
  
  – Ты ў гэта хоць ледзь-ледзь верыш? – спытаў Стэн. Па голасе адчувалася, што яму хочацца падняць усё гэта на смех, але духу не хапае.
  
  Біл паціснуў плячыма:
  
  – Па-очти ве-ерю. – Ён хацеў дадаць нешта яшчэ, але паківаў галавой і больш не прамовіў ні слова.
  
  – Гэта многае тлумачыць, – павольна загаварыў Эдзі. – Блазна, пракажонага, пярэваратня... – Ён паглядзеў на Стэна. – Напэўна, нават мёртвых хлопчыкаў.
  
  – Падобна на тое, гэта работка для Рычарда Тозиера, – загаварыў Рычы Голасам дыктара кінахронікі. – Чалавека тысячы анекдотаў і шасці тысяч загадак.
  
  – Калі мы пашлем цябе, нас усіх будзе чакаць смерць, – адказаў на гэта Бэн. – Павольная. У пакутах. – І ўсе зноў засмяяліся.
  
  – Дык што ж нам з гэтым рабіць? – спытаў Стэн, і зноў Біл змог толькі пагушкаць галавой... ён адчуваў, што амаль ведае адказ.
  
  Стэн падняўся:
  
  – Хадзем куды-небудзь яшчэ. Засядзеліся мы тут.
  
  – А мне тут падабаецца, – запярэчыла Беверлі. – У цяньку так добра. – Яна паглядзела на Стэна. – Цябе, напэўна, захацелася падурэць. Пайсці на звалку і біць камянямі бутэлькі.
  
  – Мне падабаецца біць камянямі бутэлькі на сметніку. – Рычы стаў побач са Стэнам. – Гэта ўва мне кажа Джэй-дзі, бэбі. – Ён падняў каўнер і закруціўся па беразе, як Джэймс Дын ў фільме «Бунтар без прычыны». – Яны мяне дасталі. – Рычы з задуменным выглядам чухаў грудзі. – Вы ведаеце хто. Бацькі. Школа. Пра-ШЧЭ-ства. Усе. Гэта цісне, бэбі. Гэта...
  
  – Гэта лайно, – скончыла за яго Беверлі і ўздыхнула.
  
  – У мяне ёсць петарды, – сказаў Стэн, і яны разам забыліся пра глэморов, вабіць і неубедительную імітацыю Джэймса Дзіна, выкананую Рычы, ледзь толькі Стэн дастаў з кішэні скрынку «Блэк кэт» 69. Скрынка гэтая зрабіла ўражанне нават на Біла.
  
  – Га-госпадзе Ісусе, З – Стэн, дзе ты э-ў‐узяў?
  
  – У аднаго таўстуна, з якім часам хаджу ў сінагогу, – адказаў Стэн. – Я вымяняў іх у яго на пачак коміксаў з Супермэнам і Маленькай Лулу.
  
  – Давай узарвём іх усё! – закрычаў Рычы, па-за сябе ад радасці. – Давай узарвём іх, Стэнни, і я нікому не скажу, што ты і твой бацька забілі Хрыста, абяцаю табе. Я буду ўсім казаць, што нос у цябе маленькі, Стэнни! Я буду ўсім казаць, што ты неабрэзаны!
  
  На гэтым Беверлі завішчала ад смеху і залілася фарбай, быццам яе цяпер хопіць ўдар, а потым проста закрыла твар рукамі. Біл засмяяўся, Эдзі засмяяўся, да іх далучыўся і Стэн. Смех гэты пераляцеў праз шырокі, абмялелы Кендускиг, у дзень, які папярэднічае Чацвёртаму ліпеня, летні гук, ясны і вясёлы, як сонечныя прамяні, якія адлюстроўваюцца ад паверхні вады, і ніхто з іх не ўбачыў аранжавых вока, пільна глядзяць на іх з зараснікаў ажыны. Зараснікі гэтыя акупавалі трыццаць футаў берага злева ад таго месца, дзе яны сядзелі, і пасярод з зямлі тырчала, па тэрміналогіі Бэна, «шахта морлоков». Па-над гэтай акружанай кустамі бетоннай трубы і глядзелі на іх вышэйзгаданыя вочы, кожны ў дыяметры больш за два футаў.
  
  
  
  5
  
  Прычынай, па якой Майк ўцякаў ад Генры Бауэрса і яго не-такі-ужо-вясёлай чарады, заключалася ў тым, што на наступны дзень уся краіна святкавала чарговую гадавіну сваёй незалежнасці. У Царкоўнай школе быў аркестр, і Майк гуляў у ім на трамбоне. Чацвёртага ліпеня аркестру трэба было прайсці ў складзе святочнага параду, гуляючы «Баявы гімн Рэспублікі», «Наперад, хрысціянскае воінства» і «выдатная Амерыка». Гэтага параду Майк з нецярпеннем чакаў больш за месяц. На апошнюю генеральную рэпетыцыю ён пайшоў пешшу, таму што на ровары лопнула ланцуг. Прызначылі рэпетыцыю на палову трэцяга, але з хаты Майк выйшаў у гадзіну дня: хацеў папаліраваць да люстранога бляску трамбон, які захоўваецца ў музычнай пакоі школы. Хоць на трамбоне ён гуляў не лепш, чым Рычы імітаваў галасы, інструмент ён любіў, і калі накатывала туга, то паўгадзіны маршаў Сузы, гімнаў ці патрыятычных песень зноў падымалі яму настрой. У адным з кішэняў з клапанам кашулі колеру хакі ляжала бляшанка з паліравальнай пастай Сэддлера для медзі, дзве або тры анучы тырчалі з кішэні джынсаў. Аб Генры Бауэрсе ён і думаць забыўся. Але погляд, кінуты праз плячо пры набліжэнні да Нейболт-стрыт і Царкоўнай школе разам прымусіў бы Майка ўспомніць пра яго, таму што Генры, Віктар, Рыгало, Піцер Гордан і Лось Сэдлер рассыпаліся папярок дарогі ззаду яго. Калі б яны выйшлі з хаты Бауэрса на пяць хвілін пазней, Майк паспеў бы схавацца за вяршыняй наступнага ўзгорка; апакаліптычная бітва камянёў (і ўсё, што за ёй рушыла ўслед) магла б адбыцца па-іншаму ці не адбыцца зусім.
  
  Але Майк сам, гады праз, прыйшоў да высновы, што, магчыма, тым летам ніхто з іх не быў гаспадаром уласнага лёсу; а ўдача і свабода выбару калі гулялі нейкую ролю, то вызначана не галоўную. За ленчем, дзе яны сустрэліся пасля шматгадовай разлукі, ён мог бы расказаць іншым аб некалькіх падазроных супадзенні, але па меншай меры аб адным ён не меў ні найменшага паняцця. У той дзень вячоркі ў Пусткі скончыліся, калі Стэн Урис паказаў скрынку з петардамі «Блэк кэт», і Клуб няўдачнікаў у поўным складзе накіраваўся да звалцы, каб падпаліць іх. А Віктар, Рыгало і астатнія прыйшлі на ферму Бауэрса, таму што ў Генры былі тыя ж петарды, а таксама круглыя («бомбы з вішнямі» 70) і цыліндрычныя (М‐80) феерверкі (праз некалькі гадоў апошнія будуць забароненыя). Вялікія хлопцы збіраліся пайсці за углехранилище грузавога двара і апрыходаванай скарбы Генры.
  
  Ніхто з іх, нават Рыгало, пры звычайных абставінах ніколі не зайшоў бы на ферму Бауэрса – перш за ўсё з-за прыдуркаватага таткі Генры, але і яшчэ па адной прычыне: любы прыход заканчваўся тым, што даводзілася дапамагаць Генры палоць, збіраць камяні, якія з'яўляліся зноў і зноў, секчы дровы, цягаць ваду, скирдовать сена, збіраць усё, што паспела акурат на той момант – гарох, агуркі, памідоры, бульбу. Алергіяй да працы гэтыя хлопцы не пакутавалі, але ім хапала спраў і дома, так што не хацелася працаваць яшчэ і на прыдуркаватага айца Генры, які біў ўсіх без разбору (аднойчы з паленам накінуўся на Віктара Крыса, калі той выпусціў кошык з памідорамі, якую нёс да придорожному ларка). Дрэнна, калі цябе дубасіць бярозавым паленам. Яшчэ горш, калі пры гэтым прыгаворваюць: «Я заб'ю ўсіх япошек! Я заб'ю ўсіх япошек! Я заб'ю ўсіх гребаных япошек!» – як прыгаворваў Буч Баўэрс.
  
  І Рыгало Хаггинс, хай і тупы, выказаўся на гэты конт лепш за ўсіх. «Я не звязваюся, нах, з псіхамі», – сказаў ён Віктару Криссу двума гадамі раней. Віктар засмяяўся і пагадзіўся.
  
  Але супраць спеву сірэн аб усіх гэтых феерверках выстаяць не змог ніхто.
  
  – Паслухай, Генры, – паспрабаваў ўцячы Віктар, калі Генры патэлефанаваў яму ў дзевяць раніцы і запрасіў зайсці, – я сустрэну цябе каля углехранилища ў гадзіну дня. Пойдзе?
  
  – Ты з'явішся ў углехранилища ў гадзіну дня, але мяне там не будзе, – адказаў Генры. – У мяне занадта шмат працы. Калі ты подвалишь да углехранилищу ў тры гадзіны, я там буду. І першая М‐80 разарвецца ў цябе ў дупе, Вік.
  
  Вік падушыўся, а потым пагадзіўся прыйсці і дапамагчы з працай.
  
  Прыйшлі і астатнія, і ўпяцёх, працуючы як праклятыя, яны скончылі ўсе неўзабаве пасля поўдня. Калі Генры спытаў у бацькі, ці можна яму пайсці пагуляць, Баўэрс-старэйшы ляніва махнуў рукой. У той дзень ён уладкаваўся на заднім ганку з квартовой малочнай бутэлькай, запоўненай вельмі моцным сідрам, пад рукой, ля самага крэслы-пампавалкі. Партатыўны радыёпрымач «Филко» стаяў на поручне (у гэты дзень «Рэд сокс» гулялі з «Вашингтонскими сенатарамі», і любы чалавек у здаровым розуме не мог чакаць ад гэтай гульні нічога добрага). На каленях у Буча ляжаў японскі меч – сувенір з вайны. Буч казаў, што вырваў гэты меч з рукі паміраючага япошка на востраве Тарава, але на самой справе купіў за шэсць бутэлек «Будвайзера» і тры ручкі ў Ганалулу. І цяпер Буч заўсёды даставаў гэты меч, калі напіваўся. А паколькі усе хлопцы, у тым ліку і Генры, не сумняваліся, што рана ці позна ён пусціць меч у ход, ўяўлялася мэтазгодным трымацца ад Буча далей, калі меч ляжаў у яго на каленях.
  
  Хлопцы ледзь выйшлі на дарогу, як Генры заўважыў які ішоў наперадзе Майка Хэнлана.
  
  – Гэта ж нігер! – І яго вочы ўспыхнулі, як у дзіцяці, подумавшего пра Санта-Клаўса, які абавязкова прыйдзе на Каляды.
  
  – Нігер? – На твары Рыгало Хаггинса адбілася здзіўленне – ён-то бачыў Хэнлонов вельмі рэдка, – а потым яго вочы таксама ўспыхнулі. – Так! Нігер! Давай яго зловім, Генры!
  
  Рыгало прыпусціў следам, тупаючы, як слон. Астатнія рушылі ўслед за ім, але Генры схапіў Рыгало і спыніў яго. Яму часцей за іншых даводзілася ганяцца за Майкам Хэнланам, ён ведаў, што гэта той самы выпадак, калі сказаць «зловім яго» куды як прасцей, чым зрабіць. Бегаць гэты чорны хлапчук ўмеў.
  
  – Ён нас не бачыць. Давайце пойдзем хутка, пакуль ён нас не заўважыць. Скароцім адлегласць.
  
  Так яны і паступілі. Іншы назіральнік мог бы ўсміхнуцца: усе пяцёра выглядалі так, быццам змагаюцца за медаль у спартыўнай хадзе. Тоўсты жывот Лася Сэдлера калыхаўся ўверх-уніз пад футболкай з эмблемай сярэдняй школы Дерри. Пот каціўся па раскрасневшемуся твару Рыгало. Але адлегласць паміж імі і Майкам скарачалася – дзвесце ярдаў, сто пяцьдзесят, сто, – і пакуль гэты маленькі негритенок Самба 71 не азірнуўся. Яны ўжо чулі, як ён што-то насвістывае.
  
  – Што ты збіраешся з ім зрабіць? – ціха спытаў Віктар Крыс. У голасе гучаў выключна цікавасць, але, па праўдзе кажучы, Віктар хваляваўся. У апошні час Генры трывожыў яго ўсё больш і больш. Ён бы нічога не меў супраць, калі б Генры хацеў збіць гэтага Хэнлана, нават распрануць дагала і закінуць яго штаны і трусы на верхавіну дрэва, але ён баяўся, што на розуме ў Генры што-то іншае. Апошні час адбылося некалькі непрыемных інцыдэнтаў з вучнямі пачатковай школы Дерри, якіх Генры называў «гэтыя маленькія говнюки». Генры прывык памыкаць гэтымі маленькімі говнюками і тэрарызаваць іх, але ў апошнія месяцы яны раз за разам хаваліся ад іх. У сакавіку Генры з сябрамі гналіся за акулярыкам па прозвішчы Тозиер, загналі яго ў Універмаг Фрыза, а там страцілі, хоць, здавалася, ён ужо ў іх у руках. А ў апошні навучальны дзень гэты Хэнском...
  
  Але Віктар не любіў пра гэта думаць.
  
  Яго трывожыла іншае: Генры можа зайсці ЗАНАДТА ДАЛЁКА. Аб тым, што такое ЗАНАДТА ДАЛЁКА, Віктар таксама не любіў думаць... але занепакоены сэрца зноў і зноў падымала гэтае пытанне.
  
  – Мы яго зловім і адвядзем у углехранилище, – адказаў Генры. – Думаю, сунэм па петарде ў яго чаравікі і паглядзім, потанцует ён.
  
  – Але не М‐80, так, Генры?
  
  Калі Генры задумаў што-то такое, Віктар вырашыў, што ў гэтым удзельнічаць не будзе. М‐80 у кожным чаравіку адарвала б ниггеру ступні, а гэта Віктар і называў «ЗАНАДТА ДАЛЁКА».
  
  – У мяне іх усяго чатыры. – Генры не адрываў вачэй ад спіны Майка Хэнлана. Яны скарацілі адлегласць да сямідзесяці пяці ярдаў, і ён таксама панізіў голас. – Думаеш, я патрачу на дзве гэтага гребаного черномазого?
  
  – Не, Генры. Вядома, няма.
  
  – Хопіць і пары «Блэк кэт». Потым разденем яго і выкінем вопратку ў Пустку. Можа, ён абпаліць атрутным плюшчом, пакуль будзе яе шукаць.
  
  – А яшчэ мы изваляем яго ў вугле. – Цьмяныя вочы Рыгало ўспыхнулі. – Добра, Генры? Гэта крута?
  
  – Крута, крута. – Нядбайнасць у голасе Генры Віктару не спадабалася. – Мы изваляем яго ў вугле, як аднойчы я извалял яго ў бруду. І... – Генры шырока ўсміхнуўся, паказаўшы зубы, якія ўжо пачалі гніць. – І я яму сёе-тое скажу. Здаецца, калі я казаў яму гэта ў мінулы раз, ён мяне не пачуў.
  
  – Што, Генры? – спытаў Піцер. Піцера Гордана захапіла гэтая паляванне. Ён належаў да адной з «лепшых сем'яў» Дэры, жыў на Заходнім Брадвеі і праз два гады збіраўся з'ехаць у прыватную школу ў Гротоне, дзе атрымаў бы неабходную падрыхтоўку для паступлення ў прэстыжны каледж – такім ён, ва ўсякім выпадку, бачыў сваю будучыню 3 ліпеня. Пітэр быў разумнейшы Віка Крыса, але правёў у гэтай кампаніі занадта мала часу, каб заўважыць, як руйнуецца псіхіка Генры.
  
  – Пачуеш, – адказаў Генры. – А цяпер затыкніся. Ён блізка.
  
  Адлегласць да Майка скарацілася да дваццаці пяці ярдаў, і Генры ўжо збіраўся адкрыць рот, каб загадаць схапіць яго, калі Лось Сэдлер «падарваў» першую петарду гэтага дня. Напярэдадні ўвечары ён з'еў тры талеркі тушанай фасолі і пернул ледзь не гучней ружэйнага стрэлу.
  
  Майк азірнуўся, і Генры убачыў, як шырока раскрыліся яго вочы.
  
  – Хапайце яго! – праравеў Генры.
  
  Майк на імгненне застыў, а потым сарваўся з месца, ведаючы, што яго жыццё залежыць ад хуткасці ног.
  
  
  
  6
  
  Няўдачнікі ішлі скрозь бамбукавыя зараснікі Пусткі калонай па адным, выстраіўшыся ў наступным парадку: Біл, Рычы, следам за ім Беверлі, стройная і прыгожая, у сініх джынсах і белай блузцы без рукавоў, у плеценых сандалях на босую нагу, за ёй Бэн, імкнучыся не пыхкаць занадта гучна (хоць тэмпература ў гэты дзень паднялася да 27 градусаў, ён надзеў адзін з сваіх цельпукаваты швэдраў), Стэн і ў ар'ергардзе Эдзі, у якога з правага пярэдняга кішэні штаноў тырчаў інгалятар. Біл ўяўляў сабе, што гэта «сафары ў джунглях», як часта здаралася з ім, калі яму даводзілася перасякаць гэтую частку Пусткі. Высокі белы бамбук абмяжоўваў бачнасць сцежкай, якую яны тут праклалі, чорная зямля хлюпала пад нагамі, і сустракаліся ўчасткі, якія прыходзілася абыходзіць або пераскокваць, калі не хочаш измазать абутак. Лужыны стаялай вады пакрывала тонкая вясёлкавая плёнка. Пахла звалкай і гнілой расліннасцю.
  
  Ледзь Кендускиг схаваўся за паваротам, Біл спыніўся і павярнуўся да Рычы:
  
  – У-наперадзе ці-гульняў, То-озиер.
  
  Рычы кіўнуў і павярнуўся да Беверлі.
  
  – Тыгр, – выдыхнуў ён.
  
  – Тыгр, – перадала яна Бэну.
  
  – Людаед? – спытаў Бэн, затрымаўшы дыханне.
  
  – Вакол яго кроў, – пацвердзіла Беверлі.
  
  – Тыгр-людаед, – прамармытаў Бэн, павярнуўшыся да Стэн, і той паведаміў гэтую навіну Эдзі, маленькае твар якога раскраснелось ад хвалявання.
  
  Яны растварыліся ў бамбука, сышоўшы з сцяжынкі чорнай зямлі, якая пятляла па зарасніках, цудоўным чынам не зарастая. Тыгр прайшоў перад імі, і яны ўсе ўбачылі яго ледзь не наяве: велізарнае, вагой, напэўна, у чатырыста фунтаў, з магутнымі цягліцамі, грацыёзна перекатывающимися пад шаўкавістай паласатай поўсцю. Яны ўбачылі ледзь не наяве зялёныя вочы тыгра, кропелькі крыві вакол пашчы – усё, што засталося ад апошняй купкі воінаў-пігмеяў, якіх тыгр зжор жыўцом.
  
  Бамбук ледзь чуваць зашелестел, злавесна і музычна, і замер. Магчыма, падзьмуў і верш гадовы ветрык... а можа, афрыканскі тыгр прайшоў па Пусткі ў бок Олд-Кейп.
  
  – Сышоў. – Біл шумна выдыхнуў і вярнуўся на сцежку. Астатнія рушылі ўслед яго прыкладу.
  
  Толькі Рычы прыйшоў у гэты дзень узброеным, і цяпер ён трымаў у руцэ пісталет з пистонами.
  
  – Калі б ты даў каманду, я б яго прыстрэліў, Вялікі Біл, – змрочна папракнуў ён Біла і мушкай паправіў якія спаўзаюць з носа старыя акуляры.
  
  – Па-акруга ва-а-атузи, – адказаў Біл. – З-сстрельба – бо-ольшой рызыка. Т-ты ж н-не хо-очешь, г-каб пра-яны на-абросились на н-нас?
  
  – Няма, – прызнаў Рычы правату Вялікага Біла.
  
  Біл махнуў рукой – маўляў, наперад, – і яны зноў рушылі па сцежцы, рэзка сужавшейся на выхадзе з зараснікаў бамбука. Сцяжынка зноў прывяла іх на бераг Кендускига, там, дзе выступоўцы з вады камяні дазвалялі пераправіцца праз раку. Раней Бэн паказаў ім, як і дзе іх трэба ўсталяваць. Ты бярэш вялікі камень і кладзеш у ваду. Потым бярэш другі камень і кладзеш у ваду, стоячы на першым. Бярэш трэці і кладзеш у ваду, стоячы на другім, і працягваеш пераступаць і класці, пакуль не дабіраешся да супрацьлеглага берага (у гэты час года глыбіня ракі не перавышала фута, і ў многіх месцах былі відаць карычнева-жоўтыя пясчаныя водмелі), не замачыўшы ног. Ідэя была настолькі просты, што магла прыйсці ў галаву і немаўляці, але ніхто з іх не змог да гэтага дадумацца, пакуль Бэн не патлумачыў што да чаго. Наконт гэтага кацялок у яго варыў выдатна, але, паказаўшы, як і што трэба зрабіць, Бэн не даваў табе зразумець, што сам ты – тупень.
  
  Калонай па адным яны выйшлі на бераг і рушылі праз раку па сухім плямам-камянях, якія яны паклалі папярок рэчышча.
  
  – Біл! – раптам усклікнула Беверлі.
  
  Біл застыў, не азіраючыся, выцягнуўшы рукі перад сабой.
  
  – У вадзе піранні. Я бачыла, як два дні таму яны з'елі цэлую карову. Праз хвіліну пасля таго, як яна ўпала ў ваду, ад яе засталіся абгрызеныя косткі. Не свались!
  
  – Зразумеў, – кіўнуў Біл. – Асцярожней, хлопцы!
  
  Яны рушылі далей, пераступаючы па камянях. Таварны цягнік загромыхал па насыпы, калі Эдзі Каспбрэк дабраўся да сярэдзіны ракі і ледзь не страціў раўнавагу ад раптоўнага рэва цеплавознага гудка. Ён паглядзеў у зіхацела на сонцы ваду і на імгненне сярод сонечных зайчыкаў, якія стрэламі святла білі ў вочы, сапраўды ўбачыў кружлялі ў вадзе піранняў. І яны не былі часткай гульні, якая засноўвалася на джунглевой фантазіі Біла; у гэтым Эдзі ніколькі не сумняваўся. Рыбы, якіх ён бачыў, выглядалі як залатыя рыбкі-пераросткі, з агіднымі сківіцамі сома або акуня. Вострыя зубы ў мностве тырчалі паміж тоўстых вуснаў, і піранні колерам не адрозніваліся ад залатых рыбак. Былі аранжавымі, як пухнатыя помпоны, якія іншы раз бачыш на касцюмах блазнаў ў цырку.
  
  Яны кружылі ў дробнай вадзе, скрыгочучы зубамі.
  
  Эдзі замахаў рукамі. «Зараз я ўпаду, – падумаў ён. – Зараз я ўпаду, і яны зжаруць мяне жыўцом...»
  
  А потым Стэнлі Урис моцна ўхапіў яго за запясце і дапамог утрымаць раўнавагу.
  
  – Ледзь паспеў. Калі б ты ўпаў, маці задаволіла б цябе чосу.
  
  Пра маці ў той момант Эдзі як раз і не думаў. Астатнія ўжо выбраліся на другі бераг і цяпер лічылі вагоны таварняка. Эдзі кінуў дзікі погляд на Стэна, потым зноў ўгледзеўся ў ваду. Убачыў емістасць міма пакет з-пад бульбяных чыпсаў, але нічога больш. Зноў ускінуў вочы на Стэна.
  
  – Стэн, я бачыў...
  
  – Што?
  
  Эдзі паківаў галавой.
  
  – Напэўна, нічога. Я проста...
  
  (але яны там былі, так, яны там былі, і яны зжэрлі б мяне жыўцом)
  
  ...трохі струхнул. З-за тыгра. Пайшлі.
  
  Заходні бераг Кендускига – бераг Олд-Кейп – ператвараўся ў моры бруду пры дажджы і вясной, калі вада са ўсёй Пусткі сцякала ў Кендускиг, але моцнага дажджу ў Дерри не было ўжо больш двух тыдняў, так што бруд высахла, і бераг пакрыўся патрэсканай скарынкай, з якой тырчалі бетонныя цыліндры, адкідвае кароткія цені. У дваццаці ярдаў ніжэй па плыні бетонная труба абрывалася над Кендускигом. З яе ў раку сцякаў паток бруднай, бурай вады.
  
  – Тут страшнавата. – І Бэн выказаў агульнае меркаванне, таму што астатнія кіўнулі.
  
  Біл павёў усіх ўверх па беразе і ў густыя зараснікі хмызняку, дзе гулі казуркі і стрекотали цыкады. Час ад часу чулася цяжкае лопат крылаў – нейкая птушка падымалася ў паветра. Аднойчы сцежку перад імі перабегла вавёрка, а пяць хвілін праз, калі яны падыходзілі да невысокага яе грэбені, які огораживал гарадскую звалку, вялікая пацук з кавалачкам цэлафану, захраслым у вусікамі, прашмыгнула міма Біла, вынікаючы таемнаму шляху, пракладзенаму ў яе ўласным прыродным мікракосм.
  
  Цяпер у паветры стаяў рэзкі і з'едлівы пах звалкі. У неба падымаўся чорны слуп дыму. Зямлю па-ранейшаму покрыва густая расліннасць (за выключэннем сцежкі, па якой яны ішлі), але сярод зеляніны з'яўлялася ўсё больш смецця. Біл назваў яго «свалочная перхаць», даставіўшы невымоўнае задавальненне Рычы. Ён смяяўся ледзь не да слёз. «Ты павінен гэта запісаць, Вялікі Біл, – сказаў Рычы. – Гэта сапраўды класна».
  
  Газеты, зацепившиеся за галінкі, калыхаліся і пляскалі, як уцэненыя сцягі; у сонечных промнях паблісквалі срэбрам бляшаныя банкі, купкай якія ляжаць у зялёнай лагчынцы; куды ярчэй сонца адбівалася ад аскепкаў разьбітых піўной бутэлькі. Беверлі заўважыла ляльку з такой ярка-ружовай пластыкавай «скурай», што яна выглядала абпаленай. Беверлі падняла ляльку і тут жа адкінула з крыкам агіды, убачыўшы шаравата-белых жучкоў, у вялікай колькасці якія поўзаюць пад заплесневевшей спадніцай і па гниющим нагах. Выцерла пальцы аб джынсы.
  
  Яны падняліся на грэбень і паглядзелі на звалку.
  
  – Дзярмо, – прамармытаў Біл і засунуў рукі ў кішэні.
  
  Астатнія стоўпіліся вакол яго.
  
  Сёння палілі паўночную частку звалкі, але тут, пад імі, наглядчык звалкі (Арманда Фацио, Мэндзі для сяброў, халасцяк, брат прыбіральніка пачатковай школы Дерри) папраўляў «Д‐9» часоў Другой сусветнай вайны, які выкарыстоўваўся для таго, каб гарнуць смецце ў кучы, якія потым падпальваліся. Кашулю ён зняў, а большы радыёпрымач, які стаяў на кіроўчым сядзенне пад брызентавым навесам, трансляваў забаўляльную праграму, папярэднюю гульні «Рэд сокс» з «Сенатарамі».
  
  – Уніз нам не спусціцца, – пагадзіўся Бэн. Мэндзі Фацио быў чалавекам добрым, але, убачыўшы дзяцей на сметніку, тут жа гнаў іх прэч – з-за пацукоў, з-за яду, які ён рэгулярна раскідваў, каб пацукоў не распладзілася занадта шмат, – таму што дзеці маглі парэзацца, стукнуцца, апячыся, і яшчэ па адной, самай галоўнай прычыне: ён свята верыў, што сметнік – не месца для дзяцей. «Вы ж добрыя, так? – крычаў ён на падлеткаў, якіх звалка прыцягвала магчымасцю пастраляць з духовушек па бутэльках (або пацукам, або чайкам) і шанцам знайсці што-небудзь карыснае: механічную цацку, якая яшчэ працавала, крэсла, які можна паправіць, тэлевізар з яшчэ цэлай вакуумнай трубкай – і яна так класна выбухала, калі запусціць у яе цэглай. – Вы ж добрыя дзеці, так? – крычаў Мэндзі (крычаў ён не ад злосці, а па прычыне глухаты, і слыхавы апарат насіць не жадаў). – Хіба бацькі не вучылі вас быць добрымі? Добрыя хлопчыкі і дзяўчынкі не гуляюць на сметніку! Ідзіце ў парк! Ідзіце ў бібліятэку! Ідзіце ў Грамадскі цэнтр і гуляйце ў настольны хакей! Будзьце добрымі!»
  
  – Гэта дакладна, – кіўнуў Рычы. – Звалка выключаецца.
  
  Якое-то час яны пасядзелі, гледзячы зверху ўніз на Мэндзі, які важдаўся з бульдозерам, у надзеі, што той пакончыць са сваім заняткам і сыдзе, але не асабліва верачы ў гэта: наяўнасць радыёпрымача меркавала, што Мэндзі вырашыў правесці тут усю другую палову дня. «Такое раззлуе і святога», – падумаў Біл. Лепшага месца, чым звалка, для падпалу петард проста не было. Іх клалі пад кансервавыя банкі, а потым, калі петарды разгараліся, банкі ўзляталі ў паветра. А калі петарду пакласці ў бутэльку, падпаліць і ўцячы з усіх ног, то бутэлька выбухала. Не заўсёды, але даволі часта.
  
  – Шкада, што ў нас няма М‐80, – уздыхнуў Бэн, не ведаючы, як хутка адзін з такіх феерверкаў швырнут яму ў галаву.
  
  – Мая мама кажа, што людзі павінны здавольвацца тым, што ў іх ёсць. – Словы гэтыя Эдзі вымавіў так сур'ёзна, што ўсе засмяяліся.
  
  А калі смех верш, яны зноў павярнуліся да Біла.
  
  Біл нейкі час засяроджана думаў.
  
  – Я з-ведаю ме-есто. З-стары г-жвіровы ка-арьер на да-краю Пу-устоши у-у г-грузавога д-двара...
  
  – Дакладна! – усклікнуў Стэн, паднімаючыся. – Я ведаю гэта месца. Ты геній, Біл.
  
  – Там выдатнае рэха, – пагадзілася Беверлі.
  
  – Дык пайшлі, – падвёў вынік Рычы.
  
  Усе шасцёра – магічнае лік мінус адзін – пакрочылі па яе грэбені пагорка, опоясывающему звалку. Мэндзі Фацио падняў галаву, убачыў іх сілуэты на фоне сіняга неба: прама-ткі індзейцы ў баявым паходзе. Хацеў накрычаць на іх – «Пустку не месца для дзяцей», – але замест гэтага вярнуўся да працы. На яго-то звалку яны не зайшлі.
  
  
  
  7
  
  Майк Хэнлан прабег міма Царкоўнай школы, не зменшыў ходу, і памчаўся на Нейболт-стрыт да грузавым двары. Прыбіральшчыкам у Царкоўнай школе працаваў містэр Гендрон, глыбокі стары, яшчэ больш глухі, чым Мэндзі Фацио. Да таго ж большую частку летніх дзён ён аддаваў перавагу праводзіць у склепе, спаў побач з бойлерам, па нагоды лета адключаным, выцягнуўшыся на старым шэзлонгу і з «Дэры ньюс» на каленях. Майк б яшчэ барабаніў у дзверы і клікаў старога, калі Генры Баўэрс падскочыў бы да яго і адарваў галаву.
  
  І Майк пабег далей.
  
  Але не зламаючы галаву; спрабуючы кантраляваць хуткасць, спрабуючы сачыць за дыханнем. Пакуль ён яшчэ не выдохся. Генры, Рыгало і Лось Сэдлер яго не трывожылі – нават поўныя сіл, яны беглі, як хромающие буйвалы, але Віктар Крыс і Піцер Гордан былі куды хутчэй. Прабягаючы міма дома, дзе Біл і Рычы бачылі блазна – ці пярэваратня, – ён рызыкнуў абярнуцца і выявіў, што Піцер Гордан практычна дагнаў яго. Пітэр радасна ўсміхаўся, ва ўвесь рот, ва ўсе трыццаць два зубы, і Майк падумаў: «Цікава, стаў бы ён так усміхацца, ведаючы, што адбудзецца, калі яны мяне зловяць?.. Ці ён думае, што яны проста збіраюцца пляснуць мяне па спіне, сказаць: «Ты вада», – і ўцячы?»
  
  І калі на Майка надвинулись вароты з надпісам на іх: «ПРЫВАТНАЯ ЎЛАСНАСЦЬ. СТАРОННІМ УВАХОД ЗАБАРОНЕНЫ. ПАРУШАЛЬНІКІ БУДУЦЬ ПАКАРАНЫЯ» – ён ірвануў з усіх сіл. У баку пакуль не калола, дыханне пачасцілася, але знаходзілася пад кантролем, аднак Майк ведаў, што калоць пачне, калі ён і далей будзе бегчы з такой хуткасцю. У вуснах брамы ён яшчэ раз азірнуўся і ўбачыў, што зноў адарваўся ад Піцера. Віктар адставаў крокаў на дзесяць, астатнія – на сорак, а то і на пяцьдзесят ярдаў. Але нават з такой адлегласці Майк разгледзеў чорную нянавісць на твары Генры.
  
  Ён праскочыў у шчыліну, разгарнуўся, зачыніў вароты, пачуў, як шчоўкнула засаўка. Імгненнем праз Піцер Гордан урэзаўся ў сеткаватыя вароты, і тут жа падбег Віктар Крыс. Усмешка спаўзла з твару Піцера – яе змяніла крыўда. Ён пашукаў дзяржальню, якая паварочвала б засаўку, але не знайшоў: засаўка зачынялася і адкрывалася толькі знутры.
  
  Не ў сілах паверыць у тое, што здарылася, ён крыкнуў:
  
  – Хлопец, адчыні вароты! Так несумленна.
  
  – А што, па-твойму, сумленна? – цяжка дыхаючы, спытаўся Майк. – Пяцёра на аднаго?
  
  – Несумленна, – паўтарыў Піцер, нібы не пачуў пытанняў Майка.
  
  Майк паглядзеў на Віктара, убачыў трывогу ў яго вачах. Віктар хацеў нешта сказаць, але тут да брамы падаспелі і астатнія.
  
  – Адчыняй, нігер! – праравеў Генры і пачаў трэсці вароты з такой сілай, што Пітэр здзіўлена вылупіўся на яго. – Адчыняй! Адчыняй неадкладна!
  
  – Не адкрыю, – роўным голасам адказаў Майк.
  
  – Адчыняй! – раўнуў Рыгало. – Адчыняй, гробаны малпа!
  
  Майк падаўся назад ад брамы, сэрца гулка стукала ў грудзях. Ён не памятаў, каб калі-небудзь так баяўся, так хваляваўся. Яны выстраіліся ўздоўж варот, крычалі, абзывалі мянушкамі, якіх ён ніколі не чуў: начная вош, черножопый, малпавая харя і ўсякімі іншымі. Ён не звярнуў увагі, як Генры дастаў нешта з кішэні, потым шоргнуў аб пазногаць драўлянай запалкай... але калі што-то круглае і чырвонае пераляцела праз вароты, інстынктыўна адскочыў, таму «бомба з вішнямі» разарвалася злева ад яго, падняўшы воблака пылу.
  
  Выбух прымусіў іх на імгненне замаўчаць. Майк, не верачы сваім вушам, глядзеў на іх, яны – на яго. На твары Піцера Гордана адбівалася шок, нават Рыгало, і той, падобна, пачаў цяміць, што пахне смажаным.
  
  «Цяпер яны баяцца Генры, – раптам падумаў Майк, і тут у ім загаварыў новы голас, магчыма, упершыню, ужо не дзіця, а дарослага. – Яны баяцца, але іх гэта не спыніць. Ты павінен уцякаць, Майкі, а не тое што-то здарыцца. Не ўсе яны захочуць, каб гэта здарылася – Віктар не захоча, можа, і Піцер Гордан, – але гэта здарыцца, таму што Генры пастараецца, каб здарылася. Так што звальвай. І звальваюць хутка».
  
  Ён падаўся яшчэ на два ці тры крокі, а потым Генры Баўэрс сказаў:
  
  – Я забіў тваю сабаку, нігер.
  
  Майк застыў з такім адчуваннем, быццам яму ў жывот запусцілі шарам для боўлінга. Ён паглядзеў у вочы Генры Бауэрса і ўбачыў, што той сказаў чыстую праўду: ён забіў Містэра Чыпса.
  
  І гэты момант ісціны расцягнуўся для Майка ледзь не на вечнасць – гледзячы ў вар'яцкія, заліваю потым вочы Генры, на яго пачарнелае ад лютасці твар, ён упершыню зразумеў так шмат: сярод іншага і тое, што Генры значна больш шалёна, чым Майк нават мог сабе ўявіць. А перш за ўсё ён зразумеў, што свет жорсткі, і гэты факт нават у большай ступені, чым праўда аб смерці сабакі, прымусіў яго крыкнуць:
  
  – Ты смярдзючы белы мярзотнік!
  
  Генры закрычаў ад лютасьці і атакаваў вароты, палез наверх, дэманструючы жахлівую сілу. Майк затрымаўся яшчэ на імгненне, каб пераканацца, што той дарослы голас – сапраўдны, і так, так яно і выйшла: пасля нядоўгага вагання астатнія разышліся і таксама палезлі на плот.
  
  Майк павярнуўся і пабег праз грузавы двор, чорная цень білася ў яго ног. Таварны цягнік, які бачылі Няўдачнікі, калі перасякалі Пустку, даўно ўжо з'ехаў, і не адзінага гуку не далятала да вушэй Майка, за выключэннем уласнага дыхання ды меладычнага позвякивания сеткі плота, праз які пералазілі Генры і астатнія.
  
  Майк ужо бег праз тры шэрагу чыгуначных шляхоў. Яго красоўкі адкідвалі дзындра, кавалкі якога ляжалі паміж рэйкамі. Ён спатыкнуўся і ўпаў, перасякаючы другія шляху, адчуў, як боль ўспыхнула ў лодыжцы. Падняўся і пабег далей. Пачуў грукат: Генры саскочыў ўніз з вяршыні плота.
  
  – Зара я дабяруся да цябе, нігер! – зароў ён.
  
  Разважны частка Майка вырашыла, што цяпер яго адзіны шанец – Пустку. Калі ён дабярэцца туды, то зможа схавацца ў кустах, у бамбука... або, калі стане зусім ужо дрэнна, залезці ў адну з дрэнажных труб і перачакаць там.
  
  Ён мог усё гэта зрабіць, так, магчыма... але ў грудзях разгарэлася гарачая іскра лютасьці, спрэс пазбаўленая разважнасці. Ён мог зразумець, чаму Генры пры першай магчымасці гнаўся за ім, але Містэр Чыпсы?.. Забіць Містэра Чыпса? «МАЯ САБАКА – не нігер, ты, смярдзючы мярзотнік», – на бягу думаў Майк, і распиравшая яго злосць нарастала.
  
  Цяпер ён чуў іншы голас, голас свайго бацькі: «Я не хачу, каб ты заўсёды і ад усяго ўцякаў... І калі дойдзе да бойкі, ты павінен абдумаць свае дзеянні. Павінен спытаць сябе, ці варта дзеля Бауэрса лезці на ражон...»
  
  Майк бег па прамой да складах-ангараў. За імі ўзвышаўся яшчэ адзін драцяны плот, аддзялялі грузавы двор ад Пусткі. Ён меў намер пералезці праз гэты плот і саскочыць на іншую бок. Цяпер жа павярнуў направа, да гравийному кар'еру.
  
  Гэты жвіровы кар'ер прыкладна да 1935 года выкарыстоўваўся як углехранилище – тут вугаль загружалі ў паравозы саставаў, якія рухаліся праз станцыю Дерри. Потым з'явіліся цеплавозы, за імі – электравозы. Потым на працягу доўгіх гадоў (рэшткі вугалю расцягнулі мясцовыя жыхары, якія карысталіся вугальнымі печамі) адзін з мясцовых падрадчыкаў здабываў тут жвір, але ён згалеў ў 1955 годзе, і з тых часоў кар'ер пуставаў. Чыгуначныя шляхі па дузе падыходзілі да кар'еру, а потым сыходзілі ад яго, але рэйкі саржавелі, і паміж гнілую шпаламі вырас крестовник-жаўтуха. Тыя ж расліны раслі і вакол кар'ера, змагаючыся за сонечныя прамяні з золотарником і сланечнікам. Сярод расліннасці ў мностве валяліся кавалкі спеченного дзындры, так званага клінкеру.
  
  На шляху да кар'еру Майк зняў кашулю. Падбегшы да схіле, ён азірнуўся. Генры бег праз шляху. Астатнія ішлі за ім. Магчыма, гэта і быў аптымальны варыянт. Выкарыстоўваючы кашулю як мяшок, Майк накидал ў яе важкія кавалкі клінкеру. І пабег да плота, трымаючы кашулю ў руках, але караскацца не стаў, прываліўся да яго спіной. Вытряс клінкер з кашулі, нахіліўся, падняў некалькі кавалкаў.
  
  Генры клінкеру не бачыў; ён бачыў толькі нігер, які патрапіў у пастку, прижавшегося спінай да плота. І з ровам панёсся да яго.
  
  – Гэта табе за маю сабаку, мярзотнік! – крыкнуў Майк, не падазраючы, што па шчоках паліліся слёзы, і з усяго размаху шпурнуў клінкер ў Генры. Ўдар з гучным «бонг» прыйшоўся ў лоб. А потым клінкер адскочыў у бок. Генры ўпаў на калені. Рукі падняліся да галавы. Скрозь пальцы тут жа праступіла кроў, як у фокусніка у атракцыёне.
  
  Астатнія спыніліся, на іх тварах чыталася поўнае здзіўленне. Яны проста не верылі сваім вачам. Генры закрычаў ад болю, ускочыў, усё яшчэ трымаючыся за галаву. Майк кінуў яшчэ адзін клінкер. Генры адхіліўся. Крокам рушыў на Майка, а калі Майк кінуў трэці клінкер, адарваў руку ад ірванай раны на лбе і нядбайна адбіў яго рукой. Генры пасміхаўся.
  
  – Цябе чакае сюрпрыз, – зароў ён. – Такі... гр-р-р... – Чацвёрты кавалак спеченного вугалю трапіў Генры дакладна ў кадык. Генры зноў плюхнуўся на калені. Піцер Гордан таращился на яго. Лось Сэдлер хмурыў бровы, нібы спрабаваў вырашыць складаную арыфметычную задачу.
  
  – Чаго чакаеце? – атрымалася выціснуць з сябе Генры. Кроў сачылася між пальцаў. Ён не казаў – хрыпеў. – Хапайце яго! Хапайце гэтага маленькага членососа!
  
  Майк не стаў глядзець, паслухаюць яны Генры або няма. Ён кінуў кашулю, разгарнуўся да плота і пачаў караскацца. Чые-то рукі схапілі яго за ступню. Ён зірнуў уніз і ўбачыў скажонае твар Генры Бауэрса, выпацканы крывёй і вуглём. Майк тузануў нагой. Кроссовка засталася ў руцэ Генры. Голай ступнёй ён рэзка рушыў уніз, у твар Генры. Адчуў, як нешта хруснула. Генры зноў закрычаў, адхіснуўся, цяпер трымаючыся за нос, з якога лілася кроў.
  
  Іншая рука – Рыгало Хаггинса – схапіла Майка за брючину, але ён здолеў вырвацца. Перакінуў нагу цераз плот, і тут што-то з оглушающей сілай ударыла яго па шчацэ. Пацякла цёплая бруя. Што-то яшчэ трапіла ў сцягно, потым у руку. Яны кідалі ў Майка яго ж камяні.
  
  Ён павіс на руках, потым саскочыў, двойчы перакаціўся. Зарослая кустамі зямля сыходзіла ўніз, і, магчыма, толькі гэта выратавала Майку зрок, а можа, і жыццё. Генры Баўэрс зноў падышоў да плота і шпурнуў праз яго «М‐80». Феерверк разарваўся з жудасным грукатам і выпаліў ўчастак травы.
  
  Майк, у якога звінела ў вушах, перакуліўся і не без працы падняўся на ногі. Цяпер ён стаяў у высокай траве, на краі Пусткі. Ён працёр рукой правую шчаку, і далонь афарбавалася крывёю. Кроў Майка не спалохала; ён ведаў, што з такой калатнечы без адзінай драпіны яму не выбрацца.
  
  Генры кінуў «бомбу з вішнямі», але Майк своечасова заўважыў небяспеку і адскочыў у бок.
  
  – Хапаем яго! – праравеў Генры і палез на плот.
  
  – Чорт, Генры, я не ведаю... – Для Піцера Гордана ўсё зайшло занадта далёка, сітуацыя, якая склалася, вызначана яму не падабалася. Ужо да крыві-то справа ніяк дайсці не магло – ва ўсякім выпадку, па часткі яго каманды – з улікам таго, як усё складвалася ў іх карысць.
  
  – А трэба было б ведаць. – Генры паглядзеў на Пітэра, завісшы на сярэдзіне плота, нагадваючы раздувшегося атрутнага павука ў чалавечым вобразе. Яго зласлівыя вочы не адрываліся ад Піцера. Кроў сцякала па твары. Майк ударам нагі Генры зламаў нос, але той пакуль гэтага не ўсведамляў. – Табе лепш ведаць, а не то я разбяруся з табой, гробаны вырадак.
  
  Іншыя таксама палезлі на плот, Піцер і Віктар з відавочнай неахвотай, Рыгало і Лось – энергічна, як і заўсёды.
  
  Майк не стаў іх чакаць, павярнуўся і кінуўся ў кусты.
  
  – Я цябе знайду, нігер! – закрычаў услед Генры. – Я цябе знайду!
  
  
  
  8
  
  Няўдачнікі дабраліся да краю жвіровага кар'ера, які цяпер ператварыўся ў гіганцкую, зарослую пустазеллем воспіны на целе зямлі. Апошні аўтамабіль з жвірам з'ехаў адсюль тры гады таму. Яны ўсе згрудзіліся вакол Стэна, апаскаю гледзячы на скрынку з петардамі, і тут прагрымеў першы выбух. Эдзі падскочыў – ён усё яшчэ разважаў аб пираньях, якіх быццам бы бачыў у рацэ (ён не ведаў, як выглядаюць сапраўдныя піранні, але схіляўся да таго, што не падобныя яны на зубастых залатых рыбак-переростков).
  
  – Не турбуйцеся, Эдзі-сан. – Рычы загаварыў Голасам кітайскага кулі. – Усяго ліся длугие мальсики взлывают фейелвелки.
  
  – Вы-ыходит х-хрэнова, Ры-і-ічы, – асадзіў яго Біл. Усе засмяяліся.
  
  – Я буду старацца, Вялікі Біл. Адчуваю, што ты одаришь мяне сваёй любоўю, калі ўсё-такі стане атрымлівацца. – І пачаў пасылаць яму паветраныя пацалункі. Біл наставіў на яго палец-пісталет. Бэн і Эдзі, стаялі бок аб бок, усміхаліся.
  
  – «Я так малады, а ты так старая, – раптам заспяваў Стэн Урис, на здзіўленне дакладна імітуючы Падлогі Анку 72– так, дарагая мая...»
  
  – Ён могет пе-е-еть! – заверашчаў Рычы Голасам Пиканинни. – Падумать толькі, гэты малчык могет спяваць! – І тут жа працягнуў Голасам дыктара кінахронікі: – Хачу, каб ты неадкладна тут распісаўся, хлопец, дзе пазначана пункцірам. – Рычы абняў Стэна за плечы і асляпляльна ўсміхнуўся. – Мы отрастим цябе валасы, хлопец. Мы дамо табе гітару. Мы...
  
  Біл двойчы ткнуў Рычы ў плячо, хутка і лёгенька. Ім усім не цярпелася падпаліць петарды.
  
  – Вскрывай скрынку, Стэн, – выказала агульнае жаданне Беверлі. – Запалкі ў мяне ёсць.
  
  Яны зноў згрудзіліся і глядзелі, як Стэн асцярожна выкрывае скрынку з петардамі. На чорнай этыкетцы віліся забаўныя кітайскія іерогліфы, з якімі суседнічала ацвярэджвае і надпіс на англійскай: «Не трымаеце ў руцэ з запаленым кнотам», – якая прымусіла Рычы засмяяцца.
  
  – Як добра, што сказалі. Я-то заўсёды трымаў іх у руцэ пасля таго, як запальваў кнот. Думаў, што гэта лепшы спосаб пазбавіцца ад пазногцяў.
  
  Вельмі асцярожна, ледзь не з глыбокай павагай, Стэн выдаліў чырвоную цэлафанавы абгортку і выклаў блок кардонных трубак – сініх, і чырвоных, і зялёных – на далонь. Іх кноты заплели ў кітайскую коску.
  
  – Я развяжу іх... – пачаў Стэн, і тут пачуўся другі выбух, куды больш гучны. Рэха павольна пракацілася па Пусткі. Воблака чаек паднялося з усходняга боку звалкі, яны пранізліва крычалі, выказваючы сваю незадаволенасць. Няўдачнікі падскочылі ад нечаканасці. Стэн выпусціў петарды, і яму прыйшлося іх падымаць.
  
  – Ўзарвалі дынаміт? – нервова спытала Беверлі. Яна глядзела на Біла, які стаяў, падняўшы галаву, шырока раскрыўшы вочы. Яна падумала, што ніколі ён не выглядаў такім прыгожым – але ў пасадцы галавы чыталася што-то напружаны, што-то трывожнае. Ён нагадваў аленя, учуявшего пах пажару.
  
  – Думаю, ўзарвалі М‐80, – спакойна заўважыў Бэн. – У мінулым годзе на Чацвёртае ліпеня, я прыйшоў у парк, і старшакласнікі ўзарвалі пару штук. Адну кінулі ў жалезны смеццевы кантэйнер. Грымнула так жа.
  
  – У кантэйнеры прабіла дзірку, Стог? – спытаў Рычы.
  
  – Не, але адну сценку выперло вонкі. Быццам хто-то праціснуў яе сваім задам. Яны ўцяклі.
  
  – Гэтую ўзарвалі бліжэй, – паказаў Эдзі. Ён таксама глядзеў на Біла.
  
  – Будзем падрываць петарды ці не? – спытаў Стэн. Ён ужо отсоединил кноты дзясятка петард, а астатнія акуратна паклаў назад у ваксаваную паперу.
  
  – Вядома, – кіўнуў Рычы.
  
  – У-прыбяры і-іх.
  
  Усе запытальна паглядзелі на Біла, у трывозе: рэзкі тон сказаў ім значна больш, чым словы.
  
  – У-прыбяры і-іх, – паўтарыў Біл, твар яго скрывіўся – так ён стараўся выціснуць з сябе словы. З вуснаў ляцела сліна. – Ч-што-то се-зараз з-здарыцца.
  
  Эдзі аблізнуў вусны, Рычы вялікім пальцам ссунуў акуляры уверх па потному носе, Бэн, не аддаючы сабе справаздачы ў тым, што робіць, ступіў да Беверлі.
  
  Стэн адкрыў рот, памкнуўся нешта сказаць, але пачуўся яшчэ выбух, послабее.
  
  – Ка-амни.
  
  – Што, Біл? – перапытаў Стэн.
  
  – Ка-а-амни. З-снарады. – І Біл пачаў збіраць камяні, рассовывая па кішэнях, пакуль яны не оттопырились. Усе астатнія глядзелі на яго, як на вар'ята... а потым Эдзі адчуў, як на ілбе выступіў пот. І раптам зразумеў, якія адчуванні ўзнікаюць пры прыступе малярыі. Ён адчуў нешта такое, што адчуваў у той дзень, калі яны з Білам пазнаёміліся з Бэнам (толькі Эдзі, як і астатнія, цяпер называў для сябе Бэна выключна Стогам), у той дзень, калі Генры Баўэрс паходзячы расквасил яму нос... толькі гэта адчуванне было вельмі ўжо моцным. Быццам Пусткі трэба было ператварыцца ў другую Хірасіму.
  
  Бэн пачаў збіраць камяні, потым Рычы, рухаючыся хутка, моўчкі. Акуляры спаўзлі з носа, ўпалі на зямлю. Ён рассеяна склаў іх, сунуў за пазуху.
  
  – Навошта ты гэта робіш, Рычы? – высокім спалоханым голасам спытала Беверлі.
  
  – Не ведаю, дзетка, – адказаў Рычы, працягваючы збіраць камяні.
  
  – Беверлі, можа, табе на якое-то час лепш вярнуцца да звалцы, – прапанаваў Бэн, набраўшы поўныя рукі камянёў.
  
  – Хрэн табе, – чмыхнула Беверлі. – Хрэн табе, Бэн Хэнском. – І прынялася збіраць камяні.
  
  Стэн задуменна глядзеў, як яны збіралі камяні, нібы фермеры-лунацікі. Потым рушыў услед іх прыкладу, вусны яго сціснуліся ў тонкую, якая асуджае палоску.
  
  Эдзі адчуў знаёмыя адчуванні – горла пачало сціскацца, ператвараючыся ў саломінку.
  
  «Не цяпер, чорт пабяры, – раптам падумаў ён. – Не цяпер, калі я патрэбны маім сябрам. Як і сказала Беверлі, хрэн табе».
  
  І заняўся тым жа, што і яго сябры.
  
  
  
  9
  
  Генры Баўэрс за вельмі кароткі тэрмін стаў занадта вялікім, каб заставацца хуткім і спрытным пры звычайных абставінах, але склаліся абставіны кардынальна адрозніваліся ад звычайных.
  
  Боль і лютасць мучылі яго, і на пару ператварылі Генры, хай на кароткі час, у генія сілы, начыста пазбаўленага духу. Складнасць думак сышла. Яго свядомасць чым-то нагадвала травяны пажар, які здарыўся познім летам у апускаюцца прыцемках: усё ружова-чырвонае і дымна-шэрае. Ён імчаўся за Майкам Хэнланам, як бык – за чырвонай анучай. Майк бег па ледзь прыкметнай сцежцы, пратаптанай па краі кар'ера, якая з часам прывяла б да звалцы, а Генры ўжо не разбіраў, сцежка перад ім ці не сцежка. Ламіўся напрасткі, праз высокую траву і кусты, з шыпамі і без іх, не заўважаючы ні драпін, якія пакідалі на яго скуры шыпы, ні удараў галінак па твары, шыі, руках. Значэнне мела толькі адно: кучаравая галава нігер, адлегласць да якой няўхільна скарачалася. У правай руцэ Генры трымаў М‐80, у левай – запалку. Дагнаўшы нігер, ён збіраўся чыркнуць запалкай, запаліць кнот і засунуць феерверк ниггеру ў штаны.
  
  Майк ведаў, што Генры набліжаецца, а астатнія наступаюць яму на пяткі. І спрабаваў дадаць хуткасці. Цяпер ён ужо адчуваў жудасны страх і толькі неверагодным высілкам волі стрымліваў паніку. На чыгуначных шляхах ён падвярнуў шчыкалатку мацней, чым яму спачатку здалося, і цяпер прыкметна накульгваў. А грукат і трэск, з якімі Генры ламіўся скрозь кусты, выклікалі непрыемнае пачуццё, што гоніцца за ім не чалавек, а сабака-забойца або раз'юшаны мядзведзь.
  
  Сцежка нырнула ў жвіровы кар'ер, і Майк хутчэй упаў, чым збег уніз. Скаціўся па схіле на дно, ускочыў, прабег полкарьера і толькі тады ўбачыў шасцярых падлеткаў. Яны стаялі ў шэраг, і на тварах усіх чыталася аднолькава дзіўнае выраз. Толькі потым, калі ў Майка з'явілася магчымасць абдумаць тое, што здарылася, ён зразумеў, што` ў іх тварах здалося яму такім дзіўным: здавалася, яны яго чакалі.
  
  – Дапамажыце, – выдыхнуў Майк і, кульгаючы, паспяшаўся да іх. Інтуітыўна звяртаўся ён да высокага рыжеволосому хлапчуку. – Хлопцы... вялікія хлопцы...
  
  Тут у кар'ер уварваўся Генры. Убачыў шасцярых падлеткаў і, прытармазіўшы, спыніўся. На імгненне на твары яго адбілася сумнеў, потым ён азірнуўся. Убачыў свае войскі і ўжо пасміхаўся, калі зноў паглядзеў на Няўдачнікаў (Майк цяпер стаяў побач і ледзь ззаду Біла Денбро, цяжка дыхаючы).
  
  – Я цябе ведаю, смаркач, – сказаў ён Білу. Паглядзеў на Рычы: – І цябе таксама ведаю. Дзе твае акуляры, акулярык? – Але перш чым Рычы паспеў адказаць, Генры ўбачыў Бэна. – Тваю маці! Жирдяй і габрэй таксама тут! А гэта твая цёлка, жирдяй?
  
  Бэн падскочыў, нібы яго раптам пляснулі па азадку.
  
  У гэты момант да Генры падцягнуўся Піцер Гордан. За ім – Віктар Крыс, які заняў месца з іншага боку Генры. Апошнімі прыбылі Рыгало і Лось. Яны ўсталі побач з Пітэрам і Віктарам, так што цяпер дзве групы нагадвалі арміі, изготовившиеся да бою.
  
  Цяжка дыхаючы, больш нагадваючы быка, чым чалавека, Генры працягнуў:
  
  – Я б з задавальненнем ўрэзаў вам усім, але сёння мне не да вас. Мне патрэбен гэты нігер. Брысь адсюль, драбяза!
  
  – І хутчэй! – самаздаволена поддакнул Рыгало.
  
  – Ён забіў маю сабаку! – выгукнуў Майк пранізлівым, дрыготкім голасам. – Ён сам сказаў!
  
  – А ты ідзі сюды, – прагыркаў Генры, – і тады, можа, я цябе не заб'ю.
  
  Майка трэсла, але ён не ссунуўся з месца.
  
  За ўсіх адказаў Біл. Спакойна і выразна.
  
  – Пу-устошь наша. А ў‐вы, дэ-етки, у-сыходзіце пра-адсюль.
  
  Вочы Генры шырока раскрыліся. Быццам яму раптоўна адвесілі аплявуху.
  
  – І хто мяне прымусіць? Ты, конская дупа?
  
  – М-мы, – адказаў Біл. – Т-ты м-да нас-заставацца, Ба-ауэрс. П-правальвай.
  
  – Заікаючымся вырадак! – раўнуў Генры. Нахіліў галаву і кінуўся наперад.
  
  Біл трымаў у левай руцэ жменю камянёў. Яны ўсе трымалі па жменьцы камянёў, за выключэннем Майка і Беверлі, якая сціскала адзін камень у правай руцэ. Біл пачаў кідаць камяні ў Генры, не спяшаючыся, кожны раз з усёй сілы цаляючы. Першы, праўда, праляцеў міма, але другі трапіў Генры ў плячо. Калі б трэці не трапіў у мэта, Генры урэзаўся б у Біла і зваліў на зямлю. Але ён трапіў у нахіленую галаву Генры.
  
  Ад болю той войкнуў, падняў галаву... і ў яго разам ўдарылі чатыры каменя: кінуты Рычы Тозиером трапіў у грудзі, Эдзі – у плячо, Стэнам Урисом – у галёнку, Беверлі (гэта быў яе адзіны камень) – у жывот.
  
  Ён вылупіўся на іх, не верачы сваім вачам, і раптам паветра напоўніўся свистящими снарадамі. Генры паваліўся на спіну, на твары яго чыталіся боль і здзіўленне.
  
  – Да мяне, хлопцы! – пракрычаў ён. – Дапамажыце!
  
  – А-а-атакуем іх, – ціха загадаў Біл і, не чакаючы, рушаць услед за ім або няма, пабег наперад.
  
  Яны рушылі ўслед, кідаючы камяні не толькі ў Генры, але і ў астатніх. Вялікія хлопцы нагибались, каб таксама ўзброіцца, але перш чым яны паспелі гэта зрабіць, іх засыпала камянямі. Піцер Гордан ўскрыкнуў ад болю, калі камень, кінуты Бэнам, адляцеў ад скулы, разбіўшы яе ў кроў. Ён адступіў на пару крокаў, кінуў камень-другі... а потым уцёк. З яго хапіла – на Заходнім Брадвеі ў такія гульні не гулялі.
  
  Генры згроб камяні з зямлі. На шчасце для Няўдачнікаў, у асноўным маленькія. Кінуў той, што пабольш, і параніў Беверлі руку. Яна ўскрыкнула.
  
  Бэн з ровам кінуўся на Генры Бауэрса. Той паспеў павярнуць галаву і ўбачыць яго, але на крок у бок часу ўжо не хапіла. Не здолеў ён і прыняць баявую стойку. Бэн важыў больш за сто пяцьдзесят фунтаў, амаль сто шэсцьдзесят. Так што сутычкі не атрымалася. Баўэрс не распластаўся на зямлі – узляцеў. Прызямліўся на спіну, і яго працягнула яшчэ некалькі футаў. Бэн пабег да яго і толькі цьмяна адчуў боль у вуху, у якое трапіў кінуты Рыгалом Хаггинсом камень памерам з мяч для гольфа.
  
  Генры, яшчэ не прыйшоўшы ў сябе, падымаўся на калені, калі Бэн зблізіўся з ім і ўдарыў нагой, моцна прыклалі кроссовкой да левага клуба Генры. Той цяжка паваліўся на спіну. Яго вочы запаліліся злосцю.
  
  – Нельга кідацца камянямі ў дзяўчынак! – закрычаў Бэн. Ніколі раней не адчуваў ён такой лютасці. – Нельга... – Тут ён убачыў полымя ў левай руцэ Генры: той запаліў драўляную запалку, паднёс агеньчык да талстому фитилю М‐80 і шпурнуў феерверк Бэну ў твар. Але Бэн аўтаматычна, не думаючы, што робіць, адбіў феерверк далонню, як бадмінтон ракетка адбівае валан. М‐80 паляцеў уніз. Генры ўбачыў гэта, вочы яго акругліліся, і ён, крычучы, адкаціўся ў бок. Імгненнем пазней феерверк выбухнуў, пакрыўшы сажай кашулю на спіне Генры і вырваўшы з яе здаравенны жмут.
  
  Тут жа камень, кінуты Ласем Сэдлером, трапіў у Бэна, і той паваліўся на калені. Ляснулі Зубы, прыкусіўшы мову. Бэн міргаў, страціўшы арыентацыю. Лось рушыў на яго, але перш чым дабраўся да які стаяў на каленях Бэна, Біл зайшоў ззаду і ператварыў спіну вялікага хлопца ў мішэнь. Лось разгарнуўся, проревев: «Ты напаў на мяне са спіны, баязлівец! Так несумленна, тваю маці!»
  
  Але не паспеў ён пайсці ў атаку, як Рычы далучыўся да Біла. Рыторыка Лася наконт таго, што шчыра, а што – не, Рычы не ўразіла; ён бачыў, як пяцёра вялікіх хлопцаў гналіся за адным спалоханым і маленькім – наўрад ці такі ўчынак ставіў іх у адзін шэраг з каралём Артурам і рыцараў Круглага стала. Адзін з камянёў Рычы расьсек Ласю скуру над левай брывом, і Лось завыў ад болю.
  
  Эдзі і Стэн падскочылі да Рычы і Білу. Да іх падышла і Беверлі. Па руцэ яе цякла кроў, вочы зіхацелі. Ляцелі камяні. Рыгало Хаггингс ўскрыкнуў, калі адзін трапіў яму ў локаць. Ён нязграбна запрыгал, паціраючы удар. Генры падняўся. На спіне кашуля вісела лахманамі, але яму скуру якім-то цудам не абпаліла. Перш чым ён паспеў павярнуцца, камень, кінуты Бэнам Хэнскомом, трапіў Генры ў патыліцу, прымусіўшы зноў плюхнуться на калені.
  
  Найбольшы ўрон у той дзень прычыніў Няўдачнікам Віктар Крыс, збольшага таму, што быў нядрэнным пітчарам, а ў асноўным – парадаксальна – таму, што не адчуваў ніякіх эмоцый. Знаходзіцца тут яму хацелася ўсё менш і менш. Бітва камянёў пагражала сур'ёзнымі траўмамі: ўдзельніку маглі прабіць чэрап, выбіць некалькі зубоў, нават вачэй. Але раз ужо ён трапіў сюды, то меў намер не адступаць, а пастаяць за сябе.
  
  Падобнае стрыманасць дазволіла яму вычакаць трыццаць лішніх секунд і набраць жменю падыходнага памеру камянёў. Адзін ён шпурнуў у Эдзі, калі Няўдачнікі зноў сталі ў баявы ланцуг, і трапіў таму ў падбародак. Эдзі ўпаў, плачу, пацякла кроў. Бэн павярнуўся да Эдзі, але той ужо паднімаўся, кроў ярка вылучалася на бледнай скуры, вочы ператварыліся ў шчылінкі.
  
  Віктар кінуў камень у Рычы і трапіў у грудзі. Рычы кінуў камень у Віктара, але той лёгка адхіліўся і наступны камень шпурнуў у Біла. Біл нахіліў галаву – недастаткова хутка: камень парваў шчаку.
  
  Тут Біл павярнуўся да Віктара. Іх погляды сустрэліся, і ў вачах заікі Віктар убачыў нешта такое, што да смерці напалохала яго. Як ні дзіўна, з яго вуснаў ледзь не сарваліся словы: «Я больш не буду», – ды толькі такога не кажуць нейкаму сопляку. Не кажуць, калі не хочаш, каб сябры перасталі трымаць цябе за чалавека.
  
  Біл рушыў на Віктара, Віктар – на Біла. Адначасова, нібы па нейкаму телепатическому сігнале, яны пачалі шпурляцца адзін у аднаго камянямі, скарачаючы разделявшее іх адлегласць. А вакол камяні лётаць перасталі: астатнія апусцілі рукі, назіраючы за гэтай парай; нават Генры павярнуў галаву.
  
  Віктар нагибался, уворачивался – Біл нічога такога не рабіў. Камяні Віктара траплялі яму ў грудзі, у плячо, у жывот. Адзін закрануў вуха. Нібы не заўважаючы болю, Біл мерна кідаў камень за каменем, укладваючы ў кожны кідок ўсю сілу. Трэці трапіў Віктару ў каленны кубачак, і ён выдаў здушаны стогн. Камянёў у яго больш не засталося, тады як Біл сціскаў у руцэ гладкі кавалак белага кварца памерам з качынае яйка. І Віктару Криссу камень гэты здаваўся вельмі вялікім і цвердым. Падзяляла іх менш за пяць футаў.
  
  – У-У-прэч о-о-адсюль, – пачуў Віктар, – і-або я п-проломлю тыя-ебе га-олову. Я н-не шу-вучу.
  
  Зазірнуўшы ў вочы Біла, Віктар зразумеў, што так яно і ёсць. Ён моўчкі павярнуўся і рушыў услед за Пітэрам Горданам.
  
  Рыгало і Лось нерашуча пераглянуліся. Струменьчык крыві цякла ў Лася з кутка рота. Цякла кроў і па шчацэ Рыгала з ірванай раны на галаве.
  
  Генры варушыў вуснамі, але з іх не зрывалася ні гуку. Біл павярнуўся да яго:
  
  – У-У-прэч.
  
  – А калі не уберусь? – Голас Генры быццам бы гучаў ваяўніча, але ў вачах яго Біл бачыў зусім іншае. Генры баяўся, а таму ўжо змірыўся з тым, што прыйдзецца сысці. Здавалася б, Білу варта было радавацца, нават радавацца, але ён адчуваў толькі стомленасць.
  
  – Е-калі н-у-у-уберешься, м-мы у вас да-обьем. Ду-думаю, м-мы‐ўшасцёх пра-адправім у‐усіх у бо-ольницу.
  
  – Сем разоў, – паправіў яго Майк Хэнлан, далучыўшыся да іх. У абедзвюх руках ён трымаў па каменю памерам з мяч для софтбола. – Ідзі сюды, Баўэрс. Я з задавальненнем урэжу табе.
  
  – Ты гробаны нігер! – віскнуў Генры, голас завагаўся, у ім пачуліся слёзы. І гэты лямант начыста пазбавіў Рыгало і Лася жадання працягваць барацьбу. Камяні выпалі з разжавшихся пальцаў. Рыгало агледзеўся, нібы не разумеючы, дзе ён і як сюды трапіў.
  
  – Прэч адсюль, з нашага месца! – крыкнула Беверлі.
  
  – Маўчы, манда, – агрызнуўся Генры. – Ты... – Чатыры каменя паляцелі адначасова, ударыўшы Генры ў чатыры месцы. Ён войкнуў і паваліўся на зарослую пустазеллем зямлю. Заскакалі лахманы кашулі. Лежачы, ён перакладаў погляд з суровых, зусім дарослых асоб гэтых сопляков на спалоханыя асобы Рыгало і Лася. Гэтыя двое яму не дапамогуць. Ніхто яму не дапаможа. Лось нават адвярнуўся.
  
  Генры падняўся, усхліпваючы, уцягваючы соплі зламаным носам.
  
  – Я заб'ю вас усіх! – крыкнуў ён і пабег да сцежцы. Праз некалькі імгненняў ён схаваўся з выгляду.
  
  – У-сыходзіце. – Біл павярнуўся да Рыгало. – У-прэч адсюль. І бо-вольшы н-не п-прыходзьце сю-юды. Пу-устошь на-аша.
  
  – Не трэба было табе злаваць Генры, пацан, – адказаў Рыгало. – Пайшлі, Лось.
  
  І яны сышлі, апусціўшы галовы, не азіраючыся. Сямёра падлеткаў стаялі няроўным паўкругам, усё ў крыві. Апакаліптычная бітва камянёў доўжылася менш чатырох хвілін, але Біл адчуваў сябе так, нібы прайшоў усю Другую сусветную вайну, ад першага да апошняга дня, адваяваў на абодвух тэатрах баявых дзеянняў, без адзінай увольнительной.
  
  Цішыню парушала толькі адчайная, профілем барацьба Эдзі Каспбрэка, які спрабаваў праштурхнуць паветра ў лёгкія. Бэн накіраваўся да яго, адчуў, што тры булачкі з крэмам і чатыры шакаладных пірожных, якія ён з'еў па дарозе да Пусткі, заварушыліся і пачалі паліць страўнік, прабег міма Эдзі у кусты і проблевался як мага цішэй, не прыцягваючы да сябе ўвагі.
  
  Так што да Эдзі падышлі Рычы і Бев. Беверлі абняла яго за тонкую талію, а Рычы дастаў інгалятар з кішэні.
  
  – Кусай, Эдзі, – прапанаваў ён, і калі Эдзі паспрабаваў уцягнуць у сябе паветра, націснуў на клапан.
  
  – Дзякуй, – нарэшце выціснуў ён.
  
  Бэн вярнуўся з кустоў, расчырванелы, выціраючы рот рукой. Беверлі падышла да яго, узяла яго рукі ў свае.
  
  – Дзякуй, што заступіўся за мяне.
  
  Бэн кіўнуў, не адрываючы вачэй ад сваіх брудных красовак.
  
  – Заўсёды гатовы, дзетка.
  
  Адзін за адным яны паварочваліся да Футболку, Майку з яго чорнай скурай. Глядзелі на яго пільна, асцярожна, раздумліва. Майк сутыкаўся з падобным цікаўнасцю перш – не было дня ў яго жыцця, каб не сутыкаўся, – таму не адводзіў вачэй.
  
  Біл перавёў погляд з Майка на Рычы. Рычы паглядзеў на яго. І Біл літаральна адчуў, як што-то пстрыкнула – нейкая апошняя дэталь ўстала на належнае ёй месца ў машыне невядомага яму прызначэння. Па спіне нібы рассыпаліся ледышки. «Цяпер мы ўсе разам», – падумаў ён, і гэтая думка падалася яму вельмі дакладнай, вельмі правільнай, і на імгненне Білу здалося, што ён вымавіў гэтыя словы ўслых. Але, зразумела, агучваць гэтую думку неабходнасці не было; ён бачыў гэта па вачах Рычы, Бэна, Эдзі, Беверлі, Стэна.
  
  «Цяпер мы ўсе разам, – зноў падумаў ён. – І хай дапаможа нам Бог. Цяпер сапраўды ўсё пачынаецца. Госпадзе, калі ласка, дапамажы нам».
  
  – Як цябе клічуць, хлопец? – спытала Беверлі.
  
  – Майк Хэнлан.
  
  – Хочаш повзрывать петарды? – спытаў Стэн, і ўсмешка Майка цалкам сышла за адказ.
  
  
  
  Кіраўнік 14
  
  Альбом
  
  
  
  1
  
  Як высвятляецца, Біл не застаецца ў адзіноце: яны ўсе прыносяць выпіўку.
  
  Біл – бурбон, Беверлі – гарэлку і пакет апельсінавага соку, Рычы – ўпакоўку з шасці бляшанак піва, Бэн Хэнском – бутэльку віскі «Дзікае индюшка», а ў Майка ўпакоўка з шасцю банкамі піва каштуе ў маленькім халадзільніку ў пакоі адпачынку супрацоўнікаў бібліятэкі.
  
  Эдзі Каспбрэк ўваходзіць апошнім, з невялікім пакетам з шчыльнай, карычневай паперы.
  
  – Што ты прынёс, Эдзі? – пытаецца Рычы. – «Зарекс» або «Кулэйд» 73?
  
  Нервова усміхаючыся, Эдзі дастае з пакета спачатку бутэльку джыну, потым бутэльку сливового соку.
  
  У павісла оглушающей цішыні Рычы кажа: «Хто-небудзь павінен выклікаць людзей у белых халатах. Эдзі Каспбрэк нарэшце-то звар'яцеў».
  
  – Джын і калючая сок вельмі карысныя для здароўя, – вінаватым голасам адказвае Эдзі... і ўсё дзіка рагочуць, іх гукі весялосці разносяцца па затихшей бібліятэцы, рэхам адбіваюцца ад сцен, хвалямі пракатваюцца па шкляному калідоры, якія злучаюць дарослую бібліятэку з дзіцячай.
  
  – Валяй, – кажа Бэн, выціраючы слязлівыя вочы. – Валяй, Эдзі. Гатовы паспрачацца, гэты кактэйль спрыяе перамяшчэнню «пошты».
  
  Усміхаючыся, Эдзі напаўняе на тры чвэрці папяровы шкляначку сокам, не спяшаючыся дадае дзве вечкі джына.
  
  – Ох, Эдзі, як я цябе люблю! – усклікае Беверлі, і Эдзі падымае галаву, ашаломлены, але усмешлівы. Яна азірае стол. – Я вас усіх люблю.
  
  – М-мы таксама любім цябе, Б-Бев, – адказвае Біл.
  
  – Так, – ківае Бэн. – Мы любім цябе. – Яго вочы адкрываюцца шырэй, ён смяецца. – Я думаю, мы па-ранейшаму любім адзін аднаго... Вы ведаеце, наколькі рэдка такое здараецца?
  
  Узнікае кароткая паўза, і Майк не асабліва здзіўлены, заўважыўшы, што Рычы ў акулярах.
  
  – Кантактныя лінзы пачалі паліць вочы, і мне прыйшлося іх зняць, – тлумачыць ён, адказваючы на пытанне Майка. – Ці Не час нам перайсці да справы?
  
  Яны ўсе глядзяць на Біла, як і тады, у жвіровым кар'еры, і Майк думае: «Яны глядзяць на Біла, калі ім патрэбен лідэр, на Эдзі – калі патрабуецца штурман. «Перайсці да справы», да чаго адваротная фраза. Ці павінен я ім сказаць, што забітыя, знойдзеныя тады і цяпер, не падвергліся сэксуальнаму гвалту, што цела не знявечыла, а часткова з'елі? Павінен я ім сказаць, што я нарыхтаваў сем шахцёрскіх касак з магутнымі электрычнымі ліхтарамі і цяпер яны ляжаць у мяне дома, адна для Стэна Уриса, які не змог пришкандыбать, як мы раней казалі? Ці, можа, проста прапанаваць ім разысціся па нумарах і добранька выспацца, таму што заўтра, днём ці ўначы, усё скончыцца – небудзь для Яно, альбо для нас?»
  
  Нічога з гэтага казаць неабходнасці няма, і прычына таму – толькі што вымаўленыя словы: яны па-ранейшаму любяць адзін аднаго. За мінулыя дваццаць сем гадоў многае змянілася, а ўзаемная любоў якім-то цудам – няма. «І гэта, – думае Майк, – наша адзіная рэальная надзея».
  
  Адзінае, што сапраўды застаецца – так гэта давесці пачатае да канца, завяршыць працэс злучэння мінулага з сучаснасцю, згарнуць палоску існавання ў нейкае падабенства колы. «Так, – думае Майк, – сённяшняя задача – збудаваць гэта кола; заўтра мы паглядзім, круціцца ці яно, як раней... як круцілася, калі мы выгналі вялікіх хлопцаў з жвіровага кар'ера і з Пусткі».
  
  – Ты памятаеш астатняе? – пытаецца Майк Рычы.
  
  Рычы отхлебывает піва і пампуе галавой.
  
  – Я памятаю твой аповяд аб птушцы... і дымавую яму. – Ўсмешка распаўзаецца па твары Рычы. – Я ўспомніў пра гэта ўвечары, калі ішоў сюды, следам за Бевви і Бэнам. Такая гробаны жудасць тады...
  
  – Біп-біп, Рычы, – усміхаецца Беверлі.
  
  – Ну, вы ведаеце. – Працягваючы ўсміхацца, ён зрушвае акуляры уверх па пераноссі характэрным жэстам таго даўняга Рычы. Падморгвае Майку. – Мы з табой, так, Майкі?
  
  Майк коратка смяецца, ківае.
  
  – Міс Скавлетт! Міс Скавлетт! – пранізліва крычыць Рычы Голасам Пиканинни. – У вяндлярні становіцца вельмі ўжо жавко, міс Скавлетт!
  
  Біл смяецца.
  
  – Яшчэ адзін інжынерны і архітэктурны трыумф Бэна Хэнскома.
  
  Беверлі ківае:
  
  – Мы капалі яму для клубнага дома, калі ты, Майк, прынёс у Пустку бацькаў альбом з фотаздымкамі.
  
  – Госпадзе! – Біл рэзка выпростваецца. – І фотаздымкі...
  
  Рычы змрочна ківае:
  
  – Той жа фокус, што і ў пакоі Георгі. Толькі на гэты раз мы ўсё гэта бачылі.
  
  – Я ўспомніў, што здарылася з лішнім сярэбраным доларам, – кажа Бэн.
  
  Яны ўсе паварочваюцца да яго.
  
  – Я аддаў астатнія тры аднаму майму прыяцелю, перш чым прыехаў сюды, – тлумачыць Бэн. – Для яго дзяцей. Я памятаў, што быў чацвёрты, але не мог успомніць, што з ім сталася. Цяпер успомніў. – Ён глядзіць на Біла. – Мы адлілі з яго сярэбраны кругляк, так? Ты, я і Рычы. Спачатку мы збіраліся адліць сярэбраны кулю...
  
  – Ты практычна не сумняваўся, што нам гэта ўдасца, – згаджаецца Рычы. – Але ў канцы...
  
  – Мы з-збаяліся. – Біл павольна ківае. Успамін натуральным шляхам займае належнае яму месца, і калі гэта адбываецца, Біл чуе ўсё той жа ціхі, але выразны пстрычка. «Мы набліжаемся», – думае ён.
  
  – Мы пайшлі на Нейболт-стрыт, – дадае Рычы. – Мы ўсе.
  
  – Ты выратаваў мне жыццё, Вялікі Біл, – раптам кажа Бэн, і Біл пампуе галавой. – Выратаваў, дакладна, – настойвае Бэн, і на гэты раз Біл галавой не пампуе. Падазрае, што, магчыма, выратаваў, толькі яшчэ не памятае як... і ён ратаваў? Ён думае, што, магчыма, Беверлі... але не памятае. Пакуль, ва ўсякім выпадку, не памятае.
  
  – Прашу мяне прабачыць. – Майк ўстае. – У мяне ўпакоўка піва ў халадзільніку пакоі адпачынку.
  
  – Вазьмі маю, – прапануе Рычы.
  
  – Хэнлан не піць піва белага чалавека, – адказвае Майк. – Асабліва тваё, Балабол.
  
  – Біп-біп, Майкі, – урачыста прамаўляе Рычы, і Майк сыходзіць за півам пад агульны лагодны смех.
  
  Ўключае святло ў пакоі адпачынку, абшарпанай, з праціснуты крэсламі, з кававаркай «Сайлекс», якую даўно трэба было адмыць, інфармацыйнай дошкай са старымі аб'явамі, звесткамі аб расцэнках і гадзінах працы, некалькімі карыкатурамі з «Нью-йоркера», жоўклымі, з загнувшимися кутамі. Майк адкрывае маленькі халадзільнік і адчувае шок, ледзяной і пробирающий да касцей, як бывае ў лютым, калі стаіць мароз і здаецца, што красавік не наступіць ніколі. Сінія і аранжавыя паветраныя шарыкі выплываюць з халадзільніка суцэльным патокам, дзясяткі шарыкаў, навагодні букет з шарыкаў, і скрозь страх, сковавший свядомасць Майка, раптам прарываецца бессвязная думка: «Не хапае толькі Гая Ламбарда з яго «Спакон веку 74». Шарыкі міма асобы Майка паднімаюцца да столі. Ён спрабуе крычаць, не можа крычаць, убачыўшы, што прыкрывалі шарыкі, што Яно засунуло ў халадзільнік побач з півам, нібы на начную закуску, якая магла спатрэбіцца яму пасля таго, як усе яго нікчэмныя сябры раскажуць свае нікчэмныя гісторыі і разыйдуцца па арандаваным постелям ў сваім родным горадзе, які ўжо і не родны.
  
  Майк адступае на крок, рукі падымаюцца да твару, адсякаючы ўбачанае. Наторкаецца на крэсла, ледзь не падае і прыбірае рукі. Нічога не мяняецца, адарваная галава Стэна Уриса ляжыць побач з пакаваннем з шасці бляшанак піва «Бад лайт», галава не мужчыны, а адзінаццацігадовага хлопчыка. Рот раскрыты ў бязгучным крыку, але Майк не бачыць ні зубоў, ні мовы, таму што рот набіты пер'ем. Пёры светла-карычневыя і неверагодна велізарныя. Ён выдатна ведае, у якой птушкі такія пёры. Так. Ды, вядома. Ён бачыў гэтую птушку ў траўні 1958 года, і яны ўсё бачылі яе ў пачатку жніўня 1958 года, і потым, гады праз, наведваючы ў бальніцы памірае бацькі, ён высветліў, што Уіл Хэнлан аднойчы таксама бачыў гэтую птушку, пасля таго, як здолеў выбрацца з палаючага клуба «Чорнае пляма». Кроў з шыі Стэна, ў бахроме шматкоў скуры, капала ўніз і ўтварыла лужыну на ніжняй паліцы. Скруціўшыся, кроў стала цёмна-рубиновой і поблескивала у слабым святле лямпачкі, усталяванай у халадзільніку.
  
  – А... а... а... – атрымоўваецца выціснуць з сябе Майку, але ніякіх іншых гукаў з яго вуснаў не злятае. Потым галава адкрывае вочы, і гэта ярка-сярэбраныя вочы блазна Пеннивайза. Яны паварочваюцца да Майку, і галава пачынае курчыцца з набітым пер'ем ротам. Яна спрабуе гаварыць, магчыма, хоча вымавіць прароцтва, як аракул у грэцкай трагедыі.
  
  «Падумаў, што трэба было б далучыцца да вас, Майк, таму што без мяне вам не перамагчы. Вы не можаце перамагчы без мяне, і ты гэта ведаеш, так? У вас мог бы быць шанец, калі б сабраліся ўсе, але мой тыпова амерыканскі розум не вытрымаў напружання, калі ты разумееш, аб чым я, прыдурак. Усё, на што здольныя вы шасцёра, – пагаманіць аб ранейшых часах, а потым знайсці сваю смерць. Я і падумаў, што мне па сілах збіць вас з гэтага шляху. Збіць вас, сечешь, Майкі? Сечешь, дружа? Сечешь, гробаны паганы нігер?»
  
  «Ты не сапраўдная!» – крычыць Майк, але нічога не чуе; ён нібы становіцца тэлевізарам з адключаным гукам.
  
  Неверагодна, абсурдна, галава падміргвае яму.
  
  «Я сапраўдная, будзь упэўнены. Сапраўдная, як кроплі дажджу. І ты ведаеш, аб чым я кажу, Майкі. Тое, што вы ўшасцёх намерваецеся зрабіць, падобна спробе ўзляцець на рэактыўным самалёце без пасадкавага шасі. Няма ніякага сэнсу ўзлятаць, калі не зможаш прызямліцца, так? І няма ніякага сэнсу спускацца пад зямлю, калі не зможаш падняцца назад. Вам ніколі не дадумацца да правільных загадак і анекдотаў. Вам ніколі не рассмяшыць мяне, Майкі. Вы ўсе забыліся, як выварочваць вашы крыкі навыварат. Біп-біп, Майкі, і што ты скажаш? Памятаеш птушку? Усяго толькі верабей, але выглядае о'кей! Такіх яшчэ пашукаць трэба, так? Вялікая, як свіран, вялікая, як гэтыя тупыя японскія монстры, якія палохалі цябе, калі ты быў маленькім хлопчыкам. Дні, калі ты ведаў, як адагнаць тую птушку ад свайго парога, сышлі назаўжды. Павер у гэта, Майкі. Калі ты ведаеш, як выкарыстоўваць сваю галаву па прызначэнні, ты з'едзеш адсюль, з'едзеш з Дерри, неадкладна. Калі не ведаеш, як яе выкарыстоўваць, яна стане такой жа, як гэтая. Сённяшні паказальнік на вялікай дарозе жыцця – «Выкарыстоўвай яе па прызначэнні, перш чым страціш, дарагі ты мой».
  
  Галава перакочваецца на твар (пёры ў роце брыдка шастаюць) і вывальваецца з халадзільніка. Ўдараецца аб падлогу і коціцца да яго, як агідны шар для боўлінга, слипшиеся ад крыві валасы змяняюцца ухмыляющимся асобай; яна коціцца да яго, пакідаючы на падлозе ліпкі след крыві і рэшткі пёраў, вусны варушацца вакол пёравай кляп.
  
  «Біп-біп, Майкі! – крычыць галава, а Майк у жаху адступае ад яе, выставіўшы перад сабой рукі, быццам гэтым можа не падпусціць да сябе. – Біп-біп, біп-біп, біп-на-хрэн-біп!»
  
  Раптам раздаецца гучны бавоўна – гук пластмасавай коркі, вылятае з бутэлькі таннага шампанскага. Галава знікае. («Сапраўдная, – думае Майк, адчуваючы млоснасць. – Нічога звышнатуральнага ў гэтым бавоўне няма, усяго толькі паветра уварваўся ва раптам вызвалілася прастора... сапраўдная, Госпадзе, сапраўдная»). Тонкая сеточка кропель крыві завісае ў паветры. Потым падае на падлогу. І няма ніякай неабходнасці прыбірацца ў пакоі адпачынку; Кэрал нічога не ўбачыць, калі прыйдзе сюды заўтра раніцай, нават калі ёй давядзецца пракладваць шлях скрозь паветраныя шарыкі, каб дабрацца да кававаркі і наліць сабе першую кубак кавы. Як зручна. Майк пранізліва смяецца.
  
  Падымае галаву і бачыць, што паветраныя шарыкі нікуды не дзеліся. На сініх надпіс: «НІГЕР ДЭРЫ – У АЎЦЕ». На аранжавых: «НЯЎДАЧНІКІ ПА-РАНЕЙШАМУ ПРАЙГРАЮЦЬ, АЛЕ СТЭНЛІ УРИС НАРЭШЦЕ-ТО ВЫРВАЎСЯ НАПЕРАД».
  
  «Няма ніякага сэнсу ўзлятаць, калі не зможаш прызямліцца, – запэўнівала яго галава. – Няма ніякага сэнсу спускацца пад зямлю, калі не зможаш падняцца назад». Апошняя фраза зноў наводзіць яго на думкі аб шахцёрскіх касках. Галава сказала праўду? І раптам ён успамінае дзень, калі прыйшоў у Пустку упершыню пасля бітвы камянёў. 6 ліпеня, праз два дні пасля таго, як на парадзе Чацвёртага ліпеня ён прамаршыраваў у складзе аркестра... праз два дні пасля таго, як упершыню на свае вочы ўбачыў блазна Пеннивайза. І пасля таго дня ў Пусткі, пасля таго, як ён праслухаў іх гісторыі і, павагаўшыся, распавёў уласную, ён прыйшоў дадому і спытаў у бацькі, ці можна зазірнуць у яго альбом з фотаздымкамі.
  
  А чаму ён пайшоў у Пустку шостага ліпеня? Ён ведаў, што знойдзе іх там? Быццам бы ведаў – і не толькі, што яны там будуць, але і дзе менавіта. Яны казалі аб клубным доме, Майк гэта памятае, але яму здалося, што яны казалі пра гэта, не ведаючы, як пагаварыць аб чым-то іншым, больш важным.
  
  Майк, падняўшы галаву, глядзіць на паветраныя шарыкі, але зараз іх не бачыць, спрабуючы ўспомніць, што адбывалася ў той дзень, у той гарачы-гарачы дзень. Раптам ўсведамляе, што вельмі важна ўспомніць усё, кожны нюанс, нават стан душы.
  
  Таму што той дзень стаў адпраўной кропкай. Раней астатнія казалі аб тым, каб забіць Яно, але не рабілі ніякіх дзеянняў, не будавалі планаў. З з'яўленнем Майка кола замкнулася, кола пачало круціцца. Менавіта ў той дзень, толькі пазней, Біл, Рычы і Бэн пайшлі ў бібліятэку і сур'ёзна ўзяліся за распрацоўку ідэі, выказанай Білам за дзень да гэтага, ці за тыдзень, ці за месяц. Усё пачалося...
  
  – Майк? – кліча Рычы з залы даведачнай літаратуры, дзе сабраліся астатнія. – Ты там не памёр?
  
  «Амаль», – думае Майк, гледзячы на паветраныя шарыкі, на кроў, на пёры ў халадзільніку.
  
  – Думаю, вам лепш прыйсці сюды, – крычыць ён у адказ.
  
  Ён чуе, як рыпаюць крэслы, чуе іх невыразныя галасы, чуе ўсклік Рычы: «Ну што цяпер?» – а іншае вуха, ужо ў яго памяці, чуе, як Рычы кажа што-то яшчэ, і раптам ён успамінае тое, што вышукваў у памяці; больш за тое, ён разумее, чаму гэта што-то выслізгваў ад яго. Рэакцыя іншых, калі ён выйшаў на паляну ў самай цёмнай, самай далёкай, самай зарослай часткі Пусткі... не было ніякай рэакцыі. Ні здзіўлення, ні пытанняў, як ён іх знайшоў, нічога. Бэн еў «Твинки», успамінае ён, Беверлі і Рычы палілі. Біл ляжаў на спіне, заклаўшы рукі пад галаву, глядзеў у неба. Эдзі і Стэн з сумненнем глядзелі на вяроўкі, нацягнутыя на калках, акрэслівае квадрат са бокам прыкладна ў пяць футаў.
  
  Ні здзіўлення, ні пытанняў, нічога. Ён проста прыйшоў, і яго прынялі ў кампанію. Нібы, самі таго не ведаючы, яны яго чакалі. І гэтым трэцім вухам, вухам памяці, ён чуе, як Рычы кажа Голасам Пиканинни, які ўжо гучаў гэтым вечарам: «Базэ, міс Клозэ, сюды...
  
  
  
  2
  
  ...зноў пвишел гэты чевный малчык. Я не ведаць, чаго яму трэба у Пусткі! Посмотви на гэтую кувчавую галаву, Вялікі Біл! – Біл не варухнуўся, па-ранейшаму летуценна гледзячы на гладкія летнія аблокі, праплываюць па небе. Абдумваў што-то важнае. І хай яго зварот застаўся без адказу, Рычы ніколькі не пакрыўдзіўся. Проста працягнуў: – Ад аднаго погляду на гэтую кувчавую галаву ў мяне ўзнікае думка аб яшчэ адным мятном джулепе! Мабыць, я вып'ю яго на веванде, дзе ледзь прохлаже...»
  
  – Біп-біп, Рычы, – абарваў яго Бэн з набітым «Твинки» ротам, і Беверлі засмяялася.
  
  – Прывітанне, – нерашуча павітаўся Майк. Яго сэрца білася ледзь мацней, чым звычайна, але ён настроіўся давесці справу да канца. Ён павінен падзякаваць іх, і яго бацька казаў, што даўгі заўсёды трэба аддаваць... і па магчымасці хутчэй, пакуль не наросли працэнты.
  
  Стэн азірнуўся:
  
  – Прывітанне, – і зноў засяродзіўся на агароджаным вяроўкамі квадраце па цэнтры паляны. – Бэн, ты ўпэўнены, што атрымаецца?
  
  – Атрымаецца, – запэўніў яго Бэн. – Прывітанне, Майк.
  
  – Хочаш цыгарэту? – спытала Беверлі. – У мяне засталіся дзве.
  
  – Не, дзякую. – Майк глыбока ўдыхнуў. – Я хацеў яшчэ раз падзякаваць вас за тое, што вы мне дапамаглі ў той дзень. Гэтыя хлопцы хацелі пакалечыць мяне. Мне вельмі шкада, што некаторым з вас таксама дасталася.
  
  Біл махнуў рукой, як бы кажучы, што гэта глупства.
  
  – О-яны ў‐увесь г-год да-оставали н-нас. – Ён сеў, а потым раптам пільна паглядзеў на Майка. – Мо-огу я ко-ае,-што ў тыя-ебя з-спытаць?
  
  – Вядома. – Майк нясьмела прысеў. З такімі преамбулами ён ужо сутыкаўся. Гэты Денбро меў намер спытаць яго, як гэта – быць неграм.
  
  Але пачуў зусім іншае пытанне.
  
  – Калі Л-л-ларсен 75 па-одавал не-еберущиеся падачы ў Мі-ировых се-ериях 76, к-як, па-пра-твойму, я-яму. п-проста ве-езло?
  
  Рычы глыбока зацягнуўся, закашляўся. Беверлі лагодна паляпала яго па спіне.
  
  – Ты пакуль пачатковец, Рычы. Яшчэ навучышся.
  
  – Я думаю, усё абрынецца, Бэн. – Эдзі заклапочана глядзеў на абгароджаны квадрат. – Не хачу хаваць сябе жыўцом сваімі ж рукамі.
  
  – Не пахаваеш ты сябе жыўцом, – адказаў Бэн. – А калі такое і здарыцца, будзеш смактаць блинский стары інгалятар, пакуль хто-небудзь цябе не откопает.
  
  Словы гэтыя здаліся Стэнлі Урису неверагодна смешнымі. Ён абапёрся аб локці, закінуў галаву і рагатаў, пакуль Эдзі не штурхнуў яго ў галёнка, прапанаваўшы заткнуцца.
  
  – Шанцавала, – нарэшце адказаў Майк. – Я думаю, у падачах, якія не адбіваюць, больш шанцавання, чым майстэрства.
  
  – Я-я-ажэ, – кіўнуў Біл. Майк чакаў працягу, але Біл ужо сказаў усё, што хацеў. Ён зноў лёг, падклаўшы рукі пад галаву, і пачаў вывучаць праплываюць аблокі над імі.
  
  – А што вы задумалі? – Майк павярнуўся да квадрату зямлі, огороженному нацягнутымі на калках вяроўкамі.
  
  – У Стагі гэта ідэя тыдня, – адказаў Рычы. – У мінулы раз ён затапіў Пустку, і атрымалася нядрэнна, але гэтая ідэя – вышэйшы клас. Сягоння ў нас месячнік будаўніцтва нашага клубнага дома. А наступны месяц...
  
  – Х-хопіць тыя-ебе на-аезжать н-на Бе-ена. – Біл па-ранейшаму глядзеў у неба. – Па-олучится хо-орошо.
  
  – Ну што ты, Біл. Я ж жартую.
  
  – І-часам ты шу-утишь з-занадта м-шмат, Ры-ічы.
  
  Папрок Рычы знёс моўчкі.
  
  – Я ўсё-ткі не разумею, – паківаў галавой Майк.
  
  – Усё вельмі проста, – адказаў Бэн. – Яны хацелі шалаш на дрэве, і мы можам яго пабудаваць, але ў людзей ёсць дурная звычка ламаць косткі, калі яны падаюць з дрэва...
  
  – Печыва... Печыва... пазыч мне костачкі 77, – праспяваў Стэн і зноў засмяяўся. Астатнія вытаращились на яго. Пачуццём гумару Стэн не адрозніваўся, і жарты яго былі вельмі своеасаблівыя.
  
  – Вы схадзіць з розуму, сеньёр, – пракаментаваў Рычы. – Гэтая, я думаць, ад спякоты.
  
  – Карацей, мы зароемся ў зямлю прыкладна на пяць футаў у межах пазначанага мной квадрата. Глыбей не атрымаецца, таму што дабяромся да грунтавых вод. Тут яны даволі блізкія да паверхні. Потым мы ўмацуем сцены, каб яны не абваліліся. – Ён шматзначна паглядзеў на Эдзі, але Эдзі трывожыўся.
  
  – А што потым? – зацікавіўся Майк.
  
  – Потым настелим дах.
  
  – Як?
  
  – Пакладзем дошкі. Зробім люк або што-то такое, каб ўваходзіць і выходзіць, нават вокны, калі захочам...
  
  – Нам па-онадобятся пе-етли, – уставіў Біл, па-ранейшаму гледзячы на неба.
  
  – Мы іх зможам купіць у «Скабяных таварах Рейнольдса», – тут жа прапанаваў Бэн.
  
  – І ка-арманные дэ-еньги у‐усім вы-ыдали на не-еделю.
  
  – У мяне ёсць пяць даляраў, – сказала Беверлі. – Зарабіла, застаючыся з суседскімі дзецьмі.
  
  Рычы тут жа папоўз да яе на руках і каленях.
  
  – Я люблю цябе, Бевви. – Ён глядзеў на яе па-сабачы адданымі вачыма. – Ты выйдзеш за мяне замуж? Мы будзем жыць у обшитом хвояй бунгала...
  
  – Дзе? – перапытала Беверлі, а Бэн назіраў за імі з трывогай, заклапочанасцю, але і з усмешкай.
  
  – Обшитом бусной сонгало, – адказаў Рычы. – Пяці даляраў хопіць, салодзенькая, ты, і я, і малая зажывём ўтрох...
  
  Беверлі засмяялася, пачырванела і адышла ад яго.
  
  – Мы ра-азделим ра-асходы, – зазначыў Біл. – Таму-то мы і ствараем клуб.
  
  – Накрыўшы яму дошкамі, мы скрепим іх сверхпрочным клеем – «Тэнгл-Трэк», так ён называецца – і зверху пакладзем дзёран. Можа, набросаем хваёвых іголак. Будзем сядзець ўнізе, а людзі... такія, як Генры Баўэрс... будуць хадзіць прама над намі і не ведаць, што мы тут.
  
  – Ты падумаў і пра гэта? – здзівіўся Майк. – Гэта крута.
  
  Бэн ўсміхнуўся. Прыйшла яго чарга чырванець.
  
  Біл раптам сеў і паглядзеў на Майка:
  
  – Хо-очешь па-омогать?
  
  – Так... вядома, – адказаў Майк. – Гэта будзе весела.
  
  Астатнія пераглянуліся – Майк гэта адчуў, не толькі ўбачыў. «Нас сямёра», – падумаў ён, і без усялякай на тое прычыны, па целе прабегла дрыготку.
  
  – І калі вы збіраецеся закапацца ў зямлю?
  
  – Аб-вельмі з-хутка, – адказаў Біл, і Майк ведаў – ведаў, – што Біл кажа не толькі аб падземным клубным доме, задуманым Бэнам. І Бэн гэта ведаў. Як і Рычы, Беверлі, Эдзі. Стэн Урис перастаў усміхацца. – М-мы са-обираемся на-ачать э-гэты п-праект аб-вельмі з-хутка.
  
  Рушыла ўслед паўза, і Майк раптам зразумеў наступнае: па‐першае, яны хочуць што-то сказаць, што-то яму сказаць... а па‐другое, у яго не было ўпэўненасці, што ён хацеў гэта пачуць. Бэн ўзяў палку, пачаў што-то чарціць на зямлі, яго валасы падалі на твар. Рычы грыз і без таго абгрызены пазногці. Толькі Біл пільна глядзеў на Майка.
  
  – Што-то не так? – Майку стала не па сабе.
  
  – М-м-мы да-да-клуб, – вельмі павольна загаварыў Біл. – Ты мо-ожешь быць у да-клубе, калі хо-очешь, але тыя-ебе прыйдзецца х-захоўваць нашы сакрэты.
  
  – Ты пра клубны дом? – спытаўся Майк. Якая ахапіла яго трывога толькі нарастала. – Само сабой...
  
  – У нас ёсць і іншы сакрэт, малы. – Рычы па-ранейшаму не глядзеў на Майка. – І Вялікі Біл кажа, што гэтым летам у нас больш важная справа, чым капанні падземных клубных дамоў.
  
  – У гэтым ён мае рацыю, – дадаў Бэн.
  
  Раптам што-то пшыкнула. Майк падскочыў. Але гэта Эдзі націснуў на клапан інгалятара. Ён вінавата паглядзеў на Майка, паціснуў плячыма, потым кіўнуў.
  
  – Што ж, не трымайце мяне ў няведаньні, – папрасіў Майк. – Раскажыце мне.
  
  Біл пазіраў на астатніх.
  
  – Да-хто-небудзь н-не хо-очет, г-каб ён па‐ошел у да-клуб?
  
  Ніхто не сказаў ні слова, не падняў рукі.
  
  – Да-хто хо-очет ра-ассказать? – спытаў Біл.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, і на гэты раз Біл яе не перапыняў. Нарэшце Беверлі ўздыхнула і паглядзела на Майка.
  
  – Дзяцей забіваюць. Мы ведаем, хто гэта робіць, і гэта не чалавек.
  
  
  
  3
  
  Яны расказалі яму, адзін за адным: клоўн на лёдзе, пракажоны пад ганкам, кроў і галасы ў слаўным адтуліне, мёртвыя хлопчыкі ў Воданапорнай вежы. Рычы распавёў аб тым, што адбылося, калі яны з Білам вярнуліся на Нейболт-стрыт. Біл загаварыў апошнім, распавёў аб школьнай фатаграфіі, якая рухалася, і аб фатаграфіі, у якую ён сунуў руку. Скончыў тлумачэннем, што невядомая істота забіла яго брата, а Клуб няўдачнікаў вырашыў забіць гэтага монстра... кім бы ён на самай справе ні быў.
  
  Пазней, вяртаючыся дадому, Майк думаў, што яму варта было слухаць з нарастаючым недаверам, пераходзячым у жах, а потым уцякаць зламаючы галаву, не азіраючыся, пераканання, што яго або падымае на смех кампанія белых падлеткаў, якія не любяць чорных, або яго занесла да шасцярым психам, якія якім-небудзь чынам заразіліся гэтай дурнотай адзін ад аднаго, як цэлы клас можа падчапіць грып ад аднаго хворага.
  
  Але ён не ўцёк, таму што, нягледзячы на жах, адчуваў нейкае дзіўнае спакой. Спакой – і што-то яшчэ, што-то больш важнае: адчуванне, што ён дома. «Цяпер нас сямёра», – падумаў ён, калі Біл нарэшце-то скончыў.
  
  Ён адкрыў рот, не ўпэўнены ў тым, што зараз скажа.
  
  – Я бачыў блазна.
  
  – Што? – ва ўнісон спыталі Рычы і Стэн, а Беверлі павярнула галаву так хутка, што хвост кінуўся з левага пляча да правага.
  
  – Я бачыў яго Чацвёртага. – Майк казаў павольна, галоўным чынам Білу. Яго вочы, ясныя, засяроджаныя, не адрываліся ад вачэй Майка, патрабавалі, каб ён працягваў. – Так, Чацвёртага ліпеня... – На імгненне ён змоўк, падумаўшы: «Але я яго пазнаў. Я пазнаў яго, таму што ўбачыў не ў першы раз. І не ў першы раз убачыў што-то... што-то нядобрае».
  
  Тут ён падумаў аб птушцы, упершыню сапраўды дазволіў сабе падумаць пра птушку – за выключэннем кашмараў – з траўня. Ён-то лічыў, што сыходзіць з розуму. Прыемна высветліць, што ты ўсё-такі не вар'ят... але палёгку гэта пудзіла. Ён аблізнуў вусны.
  
  – Давай, – нецярпліва кінула Бев. – Не цягні.
  
  – Справа ў тым, што я ўдзельнічаў у парадзе. Я...
  
  – Я цябе бачыў, – уставіў Эдзі. – Ты граў на саксафоне.
  
  – Калі на тое пайшло, на трамбоне, – паправіў яго Майк. – Я гуляў у складзе аркестра нейболтской Царкоўнай школы. Так ці інакш, я бачыў блазна. Ён раздаваў паветраныя шарыкі дзецям на скрыжаванні ў цэнтры горада, дзе сыходзяцца тры вуліцы. Такі ж, як і казалі Бэн і Біл. Срэбны касцюм, аранжавыя гузікі, белы грым на твары, вялікая чырвоная ўсмешка. Я не ведаю, памада, гэта была ці грым, але выглядала як кроў.
  
  Іншыя ківалі, ажывіўшыся, толькі Біл працягваў пільна глядзець на Майка.
  
  – О-аранжавыя пу-учки па‐олос? – спытаў ён Майка, а потым несвядома закрануў галавы пальцамі.
  
  Майк кіўнуў.
  
  – Убачыўшы яго... я спалохаўся. І пакуль я глядзеў на яго, ён павярнуўся і памахаў мне рукой, нібы прачытаў мае думкі, ці мае пачуцці, ці як гэта называецца. І гэта... ну... спалохала мяне яшчэ мацней. Тады я не ведаў чаму, але ён так спалохаў мяне, што я пару хвілін не мог гуляць на трамбоне. Уся сліна ў мяне ў роце перасохла, і я адчуў... – Ён коратка глянуў на Беверлі. Цяпер ён усё ўспомніў з неверагоднай выразнасцю: як сляпіла сонца, люта адбівалася ад яго трамбона і ад хрому аўтамабіляў, як гучна грала музыка, якім ярка-сінім было неба. Клоўн падняў руку ў белай пальчатцы (у другой ён трымаў звязак паветраных шарыкаў) і павольна памахаў з боку ў бок, а яго крывавая ўсмешка была занадта чырвонай і занадта шырокай – крык, вывернуты навыварат. Ён памятаў, як яго скура машонкі пачатку сціскацца, як у кішках раптам завіравала, і ён спалохаўся, што цяпер міжвольна ў штаны накладзе. Але такога ў прысутнасці Беверлі ён сказаць не мог. У прысутнасці дзяўчат такога не кажуць, нават у прысутнасці тых дзяўчат, пры якіх можна сказаць «сука» або «мярзотнік». – Я спалохаўся, – скончыў ён, адчуваючы, што гэтага недастаткова, проста не ведаючы, як сказаць астатняе.
  
  Але яны ўсё ківалі, нібы зразумелі, і Майк адчуў, як па яго пракацілася хваля неверагоднага палягчэння. Нейкім чынам гэты клоўн паглядзеў на яго, усміхнуўся яму сваёй чырвонай усмешкай, яго белая пальчатка гайдалася з боку ў бок... але баяўся ён блазна больш, чым тых, што гналіся за ім Генры Бауэрса і яго сябрукоў. Значна больш.
  
  – Потым мы прайшлі міма, – працягнуў Майк. – Падняліся па ўзгорку на Галоўную вуліцу. І я ўбачыў яго зноў, ён зноў раздаваў паветраныя шарыкі дзецям. Толькі многія дзеці браць іх не хацелі. Некаторыя, зусім маленькія, плакалі. Я не мог зразумець, як ён здолеў дабрацца сюды так хутка. Нават падумаў, што блазнаў, напэўна, два, разумееце, і апранутыя яны аднолькава. Каманда. Але калі ён павярнуўся да мяне і зноў памахаў мне рукой, я зразумеў, гэта ён. Той жа самы чалавек.
  
  – Ён не чалавек, – запярэчыў Рычы, і Беверлі здрыганулася. Біл абняў яе, і яна з падзякай на яго паглядзела.
  
  – Ён памахаў мне рукой... а потым падміргнуў. Як быццам у нас быў агульны сакрэт. Або... або, магчыма, ён у курсе, што я яго пазнаў.
  
  Біл прыбраў руку з плеч Беверлі.
  
  – Ты яго у-у-даведаўся?
  
  – Думаю, так, – кіўнуў Майк. – Мне трэба сёе-што праверыць, перш чым адказаць напэўна. У майго бацькі ёсць фатаграфіі... ён іх збірае... паслухайце, вы тут часта гуляеце, так?
  
  – Вядома, – адказаў Бэн. – Таму-то мы і будуем клубны дом.
  
  Майк зноў кіўнуў.
  
  – Я праверу і пагляджу, ці мае рацыю я. Калі правоў, прынясу гэтыя фатаграфіі.
  
  – З-старыя фатаграфіі? – спытаў Біл.
  
  – Ды.
  
  – Ч-што яшчэ?
  
  Майк адкрыў рот і зноў зачыніў. У няўпэўненасці агледзеўся, потым усе-ткі адважыўся.
  
  – Вы падумаеце, што я дурнаваты. Чокнутый або хлушу.
  
  – Т-ты ду-умаешь, г-што м-мы чо-окнутые?
  
  Майк паківаў галавой.
  
  – Можаш паспрачацца, што няма, – падаў голас Эдзі. – У мяне шмат чаго не так, але я не ку-ку. Думаю, што няма.
  
  – Так, – пагадзіўся Майк. – Ты не чокнутый.
  
  – І м-мы н-не ду-умаем, г-што т-ты п-п-п-псіх.
  
  Майк яшчэ раз агледзеў усіх, адкашляўся.
  
  – Я бачыў птушку. Два-тры месяцы таму назад. Я бачыў птушку.
  
  Стэнлі Урис павярнуўся да Майку:
  
  – Што за птушку?
  
  – Яна выглядала як верабей, – з відавочнай неахвотай загаварыў Майк, – збольшага, але і як малінаўка. З аранжавай грудкі.
  
  – І што такога ты заўважыў у гэтай птушцы? – спытаў Бэн. – У Дерри птушак шмат. – Але, мяркуючы па голасе, яму было не па сабе, і, зірнуўшы на Стэна, Майк зразумеў, што Стэн успамінае тое, што здарылася з ім у Воданапорнай вежы і тое, як ён пераламіў ход падзей, пачаўшы выкрыкваць назвы птушак. Але Стэн спрэс забыўся аб сваіх успамінах, варта было Майку працягнуць.
  
  – Гэтая птушка была больш дома на колах.
  
  Ён пазіраў на іх узрушаныя, здзіўленыя асобы. Чакаў смеху, але ніхто не засмяяўся. Стэн выглядаў так, быццам яго хапілі па галаве цаглінай. Твар пабялеў настолькі, што набыло колер прыглушаных лістападаўскіх сонечных прамянёў.
  
  – Клянуся, гэта праўда. Гэта была гіганцкая птушка, накшталт тых птушак з фільмаў жахаў, якія лічацца дагістарычнымі.
  
  – Так, як у «Гіганцкім когте» 78, – уставіў Рычы. Ён думаў, што птушка выглядае вельмі ўжо несапраўднай, але да таго часу, калі яна дабралася да Нью-Ёрка, так разнерваваўся, што высыпаў частка папкорна ўніз, праз агароджу гаўбца кінатэатра «Аладзіна». За такое Фокс Фоксуорт мог бы выкінуць яго з залы, але фільм усё роўна скончыўся. Часам табе даюць пад зад, але, як сказаў Вялікі Біл, здараецца, выспятка даеш ты.
  
  – Але яна не выглядала дагістарычнай. І яна не нагадвала тых птушак, як яны там называюцца, пра якіх распавядалі гісторыі старажытныя грэкі і рымляне.
  
  – Ру-у-ух? – выказаў здагадку Біл.
  
  – Дакладна. Не такая была птушка. Я ж кажу, што-то сярэдняе паміж вераб'ём і снегіром. Двума самымі распаўсюджанымі птушкамі. – І Майк нервова засмяяўся.
  
  – Г-г-дзе...
  
  – Раскажы нам, – папрасіла Беверлі, і, сабраўшыся з думкамі, Майк распавёў. Распавядаючы, назіраючы, як на іх тварах адбіваліся трывога і спалох, але не недавер або насмешка, ён адчуваў, быццам цяжкая ноша скочваецца з плячэй. Як Бэн з муміяй, або Эдзі з пракажоны, або Стэн з утонувшими хлопчыкамі, ён бачыў нешта такое, што звяло б дарослага з розуму, не жахам убачанага, а нерэальнасць таго, што адбываецца, не паддаецца ніякаму лагічнаму тлумачэнню. З іншага боку, дарослыя часта ігнаруюць не паддаецца тлумачэнню. Твар Ільлі згарэла даччыных ад святла Божай любові, або Майк так зразумеў; але Ільля быў стары, калі гэта здарылася, і, магчыма, гэта ўсё змяніла. Хіба яшчэ адзін з біблейскіх персанажаў, малады, амаль дзіця, не пачаў змагацца з анёлам на роўных?
  
  Ён убачыў птушку і працягнуў жыць, як і раней; убудаваў гэтыя ўспаміны ў свой погляд на свет. А ў такім узросце погляд гэты незвычайна шырокі. Але тое, што здарылася з ім у той дзень тым не менш затаілася ў цёмных кутках яго свядомасці, і часам у сне ён уцякаў ад гэтай жудаснай птушкі, якая накрывала яго сваім ценем. Некаторыя з гэтых сноў ён памятаў, іншыя – не, але сны не сыходзілі, нібы цені, якія рухаліся самі па сабе.
  
  Наколькі мала ён забыўся і як моцна тая гісторыя ціснула на яго (калі ён займаўся паўсядзённымі справамі: дапамагаў бацьку, хадзіў у школу, катаўся на ровары, выконваў даручэнні маці, чакаў з'яўлення негрыцянскіх рок-гуртоў у праграме «Амерыканская эстрада»), вызначылася перш за ўсё палёгкай, якое ён адчуў, падзяліўшыся з іншымі. А распавёўшы ўсё, Майк зразумеў, што ўпершыню дазволіў сабе падумаць пра гэта з таго ранняга раніцы ля Канала, калі ён убачыў тыя дзіўныя баразёнкі... і кроў.
  
  
  
  4
  
  Майк распавёў пра птушку на старым Металургічным заводзе і аб тым, як залез у трубу, каб схавацца ад яе. У той жа дзень, толькі пазней, трое Няўдачнікаў – Бэн, Рычы, Біл – крочылі да публічнай бібліятэцы Дерри. Бэн і Рычы пазіралі па баках, баючыся нарвацца на Бауэрса і кампанію, але Біл глядзеў пад ногі, хмурачыся, паглынуты сваімі думкамі. Прыкладна праз гадзіну пасля свайго аповеду Майк пайшоў, сказаўшы, што бацька прасіў яго прыйсці да чатырох, каб сабраць гарох. Беверлі, па яе словах, трэба было зайсці ў краму і прыгатаваць абед бацьку. У Эдзі і Стэна таксама знайшліся справы. Але перш чым разысціся, яны пачалі рыць тое, чаго трэба было стаць – апыніся Бэн правоў – іх падземным клубным домам. Для Біла (ён падазраваў, што і для ўсіх) першая отброшенная рыдлёўка зямлі стала нечым сімвалічным. Калі ім сапраўды трэба было што-то зрабіць групай, усім разам – яны пачалі.
  
  Бэн спытаў Біла, ці верыць ён гісторыі Хэнлана. Яны мінулі Грамадскі цэнтр Дерри і ўжо падыходзілі да бібліятэкі, каменнага будынка, укрывшемуся у цені вязаў, узрост якіх пераваліў за сотню гадоў. Нейкім цудам іх пакуль не кранула галандская хвароба, якая ў апошнія гады стала бізуном гэтых дрэў.
  
  – Ды. Я ду-думаю, э-гэта п-праўда. Г-г-дурному, але праўда. А ты, Ры-і-ічы?
  
  Рычы кіўнуў.
  
  – Ды. Мне брыдка ў гэта верыць, калі вы разумееце, аб чым я, але, мабыць, я веру. Памятаеце, што ён сказаў наконт мовы птушкі?
  
  Біл і Бэн кіўнулі. Аранжавыя ўздуцці на ім.
  
  – Гэта фірмовы знак, – працягнуў Рычы. – Як у любога злыдня з коміксаў. Лекса Лютора або Джокера, каго ні вазьмі. Гэтая пачвара заўсёды пакідае сваю пазнаку.
  
  Біл задуменна кіўнуў. Усё роўна што злыдзень з коміксаў. Таму што яны так ўспрымалі гэта пачвара? Так аб ім думалі? Так, магчыма. Дзіцячы лепет, але стваралася адчуванне, што гэтая пачвара на дзіцячым лепете і буяла.
  
  Яны перайшлі вуліцу.
  
  – Я з-з-спытаў З – З-Стэна, з-чуў пра-пра-пра-пра та-акой п-птушцы. Н-не-абавязкова та-акой бо-ольшой, да-як э-гэтая, н-але п-проста на-а...
  
  – Сапраўднай? – падказаў Рычы.
  
  Біл кіўнуў.
  
  – О-ён з-сказаў, г-што, па‐немагчыма, та-акая п-птушка мо-ожет б-быць у Ю-Паўднёвай А-Амерыцы і-або ў А-А-Афрыцы, але тое-олька н-не в-тут.
  
  – Так ён у яе не паверыў? – спытаў Бэн.
  
  – О-ён па-оверил, – адказаў Біл. А потым распавёў ім аб тым, што выказаў здагадку Стэн, калі Біл праводзіў яго да таго месца, дзе Стэн пакінуў ровар. Ідэя Стэна складалася ў наступным: ніхто з іх не мог убачыць гэтую птушку, пакуль Майк не распавёў сваю гісторыю. Што-то яшчэ – магчыма, але не гэтую птушку, таму што яна была асабістым монстрам Майка Хэнлана. А цяпер... цяпер гэтая птушка стала ўласнасцю ўсяго Клуба няўдачнікаў, так? Па разуменні Стэна, яна магла выглядаць па-рознаму: варонай для Біла, коршакам для Рычы, залацістым арлом для Беверлі, але цяпер Яно магло быць птушкай для іх усіх. Біл сказаў Стэн, што цяпер, калі зыходзіць з яго ідэі, любы з іх мог убачыць пракажонага, мумію, а то і мёртвых хлопчыкаў.
  
  «Гэта азначае, што мы павінны досыць хутка перайсці да справы, калі хочам што-то зрабіць, – адказаў Стэн. – Яно ведае...»
  
  «Г-што? – рэзка спытаў Біл. – У-ўсё, г-што м-мы з-ведаем?»
  
  «Чал, калі Яна гэта ведае, нам вечка, – адказаў Стэн. – Але, будзь упэўнены, Яно ведае, што мы ведаем пра Яно, і я думаю, Яно паспрабуе нас кокнуть. Ты ўсё яшчэ думаеш аб нашым ўчорашняй размове?»
  
  «Так».
  
  «Мне хацелася б пайсці з табой».
  
  «Б-Бэн і Ры-і-ічы па-пойдуць. Бэн сапраўды ў-разумны, і Ры-і-ічы таксама, калі не ду-урачится».
  
  Яны ўжо падышлі да бібліятэкі, калі Рычы спытаў Біла, навошта, уласна, яны сюды прыйшлі. Біл ім распавёў, гаварыў павольна, каб не так моцна заікацца. Ідэя круцілася ў яго ў галаве апошнія два тыдні, але набыла канкрэтныя абрысы толькі дзякуючы аповяду Майка аб птушцы.
  
  Што ты робіш, калі хочаш пазбавіцца ад птушкі?
  
  Ты ў яе страляеш і забіваеш яе.
  
  Што ты робіш, калі хочаш пазбавіцца ад монстра? Фільмы мяркуюць, што яго можна забіць, стрэліўшы срэбнай куляй.
  
  Бэн і Рычы слухалі з належным павагай. Потым Рычы спытаў:
  
  – І дзе ты возьмеш сярэбраны кулю, Вялікі Біл? Закажешь па пошце?
  
  – Да-як з-смешна. Мы павінны з-зрабіць яе.
  
  – Як?
  
  – Я думаю, для таго мы і прыйшлі ў бібліятэку, – адказаў на пытанне Рычы Бэн. Рычы кіўнуў і ссунуў акуляры уверх. Біл падумаў, што ў вачах за ачкамі, акрамя розуму і цікавасці, чытаецца сумнеў. Ён і сам сумняваўся. Але па крайняй меры дурэць Рычы вызначана не збіраўся, а гэта ўжо крок у патрэбны бок.
  
  – Ты думаеш аб бацькоўскім «вальтэр»? – спытаў Рычы. – Тым самым, што мы бралі на Нейболт-стрыт?
  
  – Так, – кіўнуў Біл.
  
  – Нават калі мы зможам адліць сярэбраныя кулі, дзе мы возьмем срэбра? – спытаў Рычы.
  
  – Дазвольце мне паклапаціцца пра гэта, – спакойна адказаў яму Бэн.
  
  – Што ж... добра, – паціснуў плячыма Рычы. – Мы дазволім Стозе паклапаціцца пра гэта. А што потым? Зноў Нейболт-стрыт?
  
  Біл кіўнуў:
  
  – О-зноў Не-ейболт-стрыт. І мы з-знясем э-тую гробаны га-олову.
  
  Усе трое яшчэ трохі пастаялі, пераглядваючыся з вельмі сур'ёзным выглядам, а потым увайшлі ў бібліятэку.
  
  
  
  5
  
  – Будзь я пракляты, зноў гэты чорны хлопец! – усклікнуў Рычы Голасам ірландскага копа.
  
  Прайшла тыдзень, набліжалася сярэдзіна ліпеня, і будаўніцтва падземнага клубнага дома падыходзіла да канца.
  
  – Добрага вам ранку, містэр О'браэн Хэнлан, сэр! І якім выдатным, выдатным абяцае быць гэты дзень, выдатным, як расце бульба, так казала мне мая старая матушка...
  
  – Наколькі мне вядома, раніца заканчваецца ў апоўдні, Рычы, – Бэн з'явіўся з ямы, – а апоўдні ўжо дзве гадзіны, як мінуў.
  
  Яны з Рычы абшывалі сцены ямы дошкамі. Бэн зняў швэдар – дзень гарачы, праца цяжкая, футболка посерела ад поту і прыліпла да грудзей і тоўстага жывата. На свой знешні выгляд ён цяпер увагі не звяртаў, але Майк падазраваў, што Бэн, пачуўшы надыходзячую Беверлі, апынуўся б у мешковатом швэдры, перш чым хто-небудзь паспеў бы сказаць «щенячья каханне».
  
  – Не придирайся, а то я пераблытаў цябе са Стэнам-Супермэнам. – З ямы Рычы вылез пяць хвілін назад, сказаўшы Бэну, што пара перакурыць.
  
  «Быццам бы ты казаў, што цыгарэт у цябе няма», – здзівіўся Бэн.
  
  «Не, – пагадзіўся Рычы, – але гэта справа прынцыпу».
  
  Майк трымаў пад пахай бацькаў альбом з фотаздымкамі.
  
  – Дзе народ? – спытаў ён. Майк ведаў, што Біл дзе-то непадалёк, таму што пакінуў свой ровар пад мостам побач з Сільвер.
  
  – Біл і Эдзі паўгадзіны таму рушылі на звалку за дошкамі, – адказаў Рычы. – Стэнни і Беверлі пайшлі ў «Скобяные тавары Рейнольдса» за завесамі. Ужо не ведаю, якую хрэнь сабраўся ўсталяваць там Стог, каб лазіць знізу ўверх і зверху ўніз, ты разумееш, але наўрад ці гэта будзе што-тое добрае. За ім патрэбен вока ды вока, ведаеш. Між іншым, ты павінен нам дваццаць тры цэнта, калі хочаш застацца ў клубе. Твой ўзнос на завесы.
  
  Майк перакінуў альбом з правай рукі ў левую, залез у кішэню, адлічыў дваццаць тры цэнта (у яго асабістай скарбніцы застаўся адзін десятицентовик) і працягнуў Рычы. Потым падышоў да ямы, зазірнуў у яе.
  
  Толькі гэта была ўжо не яма. Сцены акуратна абшылі дошкамі. Кожную сцяну падперлі. Дошкі, вядома, былі самыя розныя, але Бэн, Біл і Стэн падагналі іх па памеры з дапамогай інструментаў з майстэрні Зака Денбро (Біл кожны вечар адвозіў усе інструменты дадому, дрыгатліва сочачы за тым, каб на месца яны вярталіся такімі ж чысьцюткімі, якімі і браў іх кожную раніцу). Паміж падпоркамі Бэн і Беверлі прыбілі перамычкі. Яма ўсё яшчэ нервировала Эдзі, зрэшты, ён заўсёды знаходзіў падставу для хваляванняў. З аднаго боку ад ямы акуратна паклалі квадратныя кавалкі дзёрну, якімі потым яны збіраліся замаскіраваць дах.
  
  – Падобна на тое, вы ведаеце, што робіце, – выказаў сваё меркаванне Майк.
  
  – Само сабой, – адказаў Бэн і паказаў на альбом: – Гэта што?
  
  – Альбом майго бацькі пра Дерри, – адказаў Майк. – Ён калекцыянуе старыя фатаграфіі, паштоўкі і газетныя артыкулы аб горадзе. Гэта яго хобі. Я перачытваў альбом пару дзён таму... казаў вам, што, па-мойму, бачыў блазна раней. І я бачыў. Тут. Таму і прынёс альбом. – Ад сораму ён не адважыўся дадаць, што не папрасіў у бацькі дазволу ўзяць альбом. Баяўся пытанняў, да якіх гэта магло прывесці, і пацягнуў альбом з хаты, як злодзей, пакуль бацька абганяць бульбу на заходнім полі, а маці развешвала вымытая бялізну на заднім двары. – Падумаў, што вы таксама павінны на яго зірнуць.
  
  – Так давай паглядзім, – прапанаваў Рычы.
  
  – Я б пачакаў, пакуль збяруцца ўсе. Думаю, так будзе лепш.
  
  – Добра. – Па праўдзе кажучы, Рычы асабліва і не хацелася глядзець на фатаграфіі Дерри яшчэ і ў гэтым альбоме. Асабліва пасля таго, што здарылася ў пакоі Георгі. – Хочаш дапамагчы мне і Бэну з ашалёўкай сцен?
  
  – Вядома. – Майк асцярожна паклаў бацькаў альбом далей ад які будуецца клубнага дома, каб на яго выпадкова не трапіла зямля, калі яе будуць выкідваць знізу, і ўзяў рыдлёўку Бэна.
  
  – Рой тут, – паказаў Бэн. – Углубись на фут. Потым я пастаўлю падпорку і буду яе трымаць, а ты забросаешь яму зямлёй.
  
  – Добры план, чал, – глыбакадумна прамовіў Рычы, пасеўшы на краі ямы, звесіўшы ўніз ногі.
  
  – А ты чаго сядзіш? – спытаўся Майк.
  
  – Сіл няма, – адказаў Рычы.
  
  – А як прасоўваецца ваша задумка з Білам? – Майк зняў кашулю і пачаў капаць. У яме было горача, нават для Пусткі. У кустах сонна, нібы летнія гадзіны, стрекотали цыкады.
  
  – Ну... нядрэнна, – адказаў Рычы, і Майку здалося, што ён кінуў на Бэна перасцярогі погляд. – Мабыць.
  
  – А чаму б табе не ўключыць радыё, Рычы? – спытаў Бэн. Ён паставіў дошку ў яму, якую выкапаў Майк, і зафіксаваў яе. Транзістарны прыёмнік Рычы, як і заўсёды, вісеў на тоўстай галінцы бліжэйшага дрэва.
  
  – Батарэйкі селі, – адказаў Рычы. – Ты ж узяў мае апошнія дваццаць пяць цэнтаў на завесы, памятаеш? Гэта жорстка, Стог, вельмі жорстка. Пасля ўсяго, што я для цябе зрабіў. А акрамя таго, тут я магу злавіць толькі УАБИ, а яны гуляюць толькі слінявы рок.
  
  – Што? – перапытаў Майк.
  
  – Стог думае, што Томі Сэндс і Пэт Бун спяваюць рок-н-рол, але толькі таму, што ён хворы на галаву. Элвіс спявае рок-н-рол. Эрні. К. Доу спявае рок-нролл. Карл Перкінс спявае рок-н-рол. Бобі Дарына. Бадзі Холі. «Ох, Пэгі... мая Пэгі...»
  
  – Калі ласка, Рычы, – паспрабаваў спыніць яго Бэн.
  
  – А таксама Фэтс Даміно, – Майк абапёрся аб рыдлёўку, – Чак Бэры, Літл Рычард, «Шэп і Лаймлайтс», Лаверна Бэйкер, «Фрэнкі Лаймон і тинейджерс», «Хэнк Балард і Миднайтерс», «Коастерс», «Айли бразерс», «Крестс», «Чордс», Стыкс мак-гіл...
  
  Яны вылупіліся на яго ў такім здзіўленні, што Майк засмяяўся.
  
  – Пасля Літл Рычарда я ад цябе адстаў, – прызнаў Рычы. Яму падабаўся Літл Рычард, але ў тое лета з усіх рок-н-роллщиков яго галоўным кумірам быў Джэры Лі Люіс. Нядаўна маці Рычы ўвайшла ў гасціную ў той момант, калі Джэры Лі паказвалі ў «Амерыканскай эстрадзе». Ён як раз лег на раяль і гуляў, звесіўшы рукі ўніз, а валасы падалі на твар. Пры гэтым Джэры Лі спяваў «Сакрэт сярэдняй школы». Рычы спужаўся, што яна зараз грымнецца ў прытомнасць. Не грукнулася, але атрымала ад убачанага такую моцную эмацыйную траўму, што за абедам у той вечар прапанавала адправіць Рычы ў спартыўны лагер. Цяпер жа Рычы матнуў галавой, каб валасы ўпалі на вочы і заспяваў: «Сёння ў школе танчаць рок, пара і табе ступіць за парог...»
  
  Бэн закруціўся па дне ямы, трымаючыся за тоўсты жывот, робячы выгляд, што яго зараз вырве. Майк заціснуў нос, але смяяўся так моцна, што з вачэй пырснулі слёзы.
  
  – У чым справа? – спытаў Рычы. – Якая муха вас ўкусіла? Я ж добра праспяваў! Сапраўды добра!
  
  – Ды добра. – Майк так заліваўся смехам, што ледзь мог казаць. – Гэта ж так смешна. Я хачу сказаць, праўда смешна.
  
  – У неграў няма густу, – фыркнуў Рычы. – Я думаю, так нават напісана ў Бібліі.
  
  – Твая мутер. – Майк засмяяўся яшчэ мацней. А калі Рычы, у шчырым здзіўленні, спытаў, што гэта значыць, Майк сеў на зямлю і, хістаючыся ўзад-наперад, схапіўшыся за жывот, проста вішчаў ад смеху.
  
  – Ты, напэўна, думаеш, што я зайздрошчу. – Рычы нічога не разумеў. – Ты, напэўна, думаеш, што я хачу быць неграм.
  
  Цяпер ужо Бэн паваліўся на зямлю, вар'яцка рагочучы. Усё яго цела трэслася. Вочы вылезлі з арбіт.
  
  – Хопіць, Рычы, – здолеў просипеть ён. – Я накладу ў штаны. Я з-здохну, калі ты не п-спыніш.
  
  – Я не хачу быць неграм, – працягнуў Рычы. – Каму паляванне насіць ружовыя штаны, і жыць у Бостане, і купляць піцу кавалкамі? Я хачу быць габрэем, як Стэн. Я хачу валодаць ламбардаў і прадаваць людзям нажы з выкидными лёзамі, і пластмасавую сабачую ванітаў, і патрыманыя гітары.
  
  Бэн і Майк ўжо галасілі ад смеху. І смех іх разносіўся па зялёнай зарослай лагчыне, якую памылкова называлі Пусткаю, прымушаючы птушак падымацца ў паветра, а бялок на імгненне заміраць, перарываючы свае справы. Гэта быў смех бесклапотнай юнацтва, пранізлівы, вясёлы, поўны жыцця, чысты, свабодны. І практычна ўсе жывыя істоты, якія яго чулі, рэагавалі аднолькава, але адно істота выпала з бетоннай дрэнажнай трубы ў Кендускиг, у яго верхнім цячэнні, ужо нежывым. Дзень таму над Дерри выліўся наймацнейшы лівень (будучы клубны дом практычна не пацярпеў: як толькі пачаліся земляныя працы, Бэн кожны вечар накрываў яму кавалкам брызента, які Эдзі реквизировал з задворкаў «Крыніцы Уоллиса»; смярдзеў брызент жудасна, але з адведзенай яму функцыяй спраўляўся), і ў дрэнажных трубах і тунэлях два ці тры гадзіны бурлілі патокі вады. Менавіта гэтая вада і выштурхнула труп на сонца, каб яго хуценька знайшлі мухі.
  
  Гэтага дзевяцігадовага хлопчыка звалі Джымі Каллум. Ад асобы застаўся толькі нос. Усё астатняе ператварылася ў жудаснае месіва. Голае мяса усеивали глыбокія чорныя дзіркі, і, мабыць, толькі Стэнлі Урис змог бы вызначыць, што гэтыя дзіркі – ад удараў дзюбай. Удараў вельмі вялікай дзюбай.
  
  Вада перекатывалась праз брудныя баваўняныя штаны Джымі Каллума. Яго белыя рукі заставаліся на паверхні, як дохлыя рыбы. Рукі таксама исклевали, але не так моцна. Кашуля з агурцовым узорам раздувалася і опадала, раздувалася і опадала, як мачавая бурбалка.
  
  Біл і Эдзі, нагружаныя дошкамі, знойдзенымі на сметніку, перасеклі Кендускиг па выступоўцам з вады камянях у нейкіх сарака ярдаў ад цела. Яны пачулі, як заліваюцца смехам Рычы, Бэн і Майк, ўсміхнуліся самі і дадалі кроку, не заўважыўшы цела Джымі Каллума, каб паглядзець, што так развесяліла іх сяброў.
  
  
  
  6
  
  Яны ўсё яшчэ смяяліся, калі Біл і Эдзі выйшлі на паляну, аж спацела спіна пад цяжкім грузам. Эдзі, звычайна бледны як смерць, і то крыху расчырванеўся. Яны звалілі дошкі на ўжо амаль зніклую кучу расходных матэрыялаў. Бэн вылез з ямы, каб праінспектаваць здабычу.
  
  – Выдатна! – усклікнуў ён. – Ваў! Крута!
  
  Біл плюхнуўся на зямлю.
  
  – М-мне цяпер з-зваліцца з і-інфарктам і-або чу-уть па-одождать?
  
  – Пачакаць, – рассеяна адказаў Бэн. Ён таксама прынёс у Пустку сее-які інструмент і цяпер схіліўся над новымі дошкамі, выбіваючы цвікі і выкручваючы шрубы. Адну дошку адкінуў – трэснуць. Пры паляпванні па другі ў трох месцах выявіліся паражніны, так што Бэн і адкінуў яе. Эдзі сядзеў на кучы зямлі, назіраючы за ім. Пусціў у рот брую з інгалятара, калі Бэн выцягваў з дошкі іржавы цвік, скарыстаўшыся малатком-абцугамі. Цвік вылазіў са скрыпам, якое нагадвае віск маленькага непрыемнага звярка, якому не спадабалася, што на яго наступілі.
  
  – Ты падхапіць слупняк, калі паранішся аб іржавы цвік, – праінфармаваў Эдзі Бэна.
  
  – Так? – перапытаў Рычы. – Што такое сифняк? Гучыць, як жаночая хвароба.
  
  – Мазгоў у цябе як у птушкі, – агрызнуўся Эдзі. – Не сифняк, а слупняк. І азначае гэта сціск сківіц. Выклікаюць хвароба асаблівыя мікробы, якія жывуць у іржы. Разумееш, калі ты порежешься аб іржавы цвік, яны могуць патрапіць у тваё цела і... э... тваім нервах прыйдзе піпец. – Эдзі пачырванеў яшчэ мацней і зноў прыснул з інгалятара ў рот.
  
  – Сціск сківіц, госпадзе. – Словы Эдзі вырабілі ўражанне на Рычы. – Не пазайздросціш.
  
  – Будзь упэўнены. Спачатку твае сківіцы счапляюцца так моцна, што ты не можаш іх расціснуць нават для таго, каб паесці. Цябе робяць дзірку ў шчацэ і кормяць вадкасцю праз трубку.
  
  – Ух ты! – Майк стаяў у яме, падняўшы галаву, шырока раскрыўшы вочы. Вавёркі яркімі плямамі вылучаліся на карычневым твары. – Праўда?
  
  – Мне сказала мама, – адказаў Эдзі. – А потым у цябе сціскаецца горла, і ты ўжо нічога не можаш ёсць, і паміраеш ад голаду.
  
  Яны моўчкі трывалі ўвесь гэты жах.
  
  – Гэта невылечна, – важка дадаў Эдзі.
  
  І зноў яму адказала маўчанне.
  
  – Таму я заўсёды остерегаюсь іржавых цвікоў і падобнага лайна, – падвёў вынік Эдзі. – Аднойчы мне рабілі противостолбнячную прышчэпку, і гэта сапраўды балюча.
  
  – Тады чаму ты ходзіш на звалку з Білам і цягнеш сюды усё гэта барахло? – спытаў Рычы.
  
  Эдзі коратка глянуў на Біла, смотревшего ўніз, у яму, якой трэба было стаць клубным домам, і любоў і абажанне, читавшиеся у гэтым поглядзе, цалкам маглі сысці за адказ, але Эдзі ціхенька сказаў:
  
  – Іншы раз што-то трэба зрабіць, не лічачыся з рызыкай. Гэтая першая важная ісціна, якую я даведаўся не ад мамы.
  
  Зноў наступіла маўчанне, але не такое ўжо няёмкае, потым Бэн пачаў выбіваць іржавыя цвікі, і неўзабаве да яго далучыўся Майк Хэнлан.
  
  Транзістар Рычы, пазбаўлены голасу (па меншай меры да таго часу, пакуль бацькі не выдадуць Рычы чарговую порцыю кішэнных грошай на тыдзень ці ён сам не знойдзе лужок, якую трэба выкасіць), пагойдваўся на ніжняй галіны пад лёгкім ветрыкам. У Біла з'явіўся час падумаць над тым, як усё гэта дзіўна, дзіўна і выдатна, што гэтым летам яны ўсе сабраліся тут. Знаёмыя яму дзеці з'язджалі да сваякоў. Знаёмыя яму дзеці з'язджалі з бацькамі ў адпачынак у «Дыснэйлэнд» у Каліфорнію ці на Кейп-Код, або – у адным выпадку – у вельмі далёкае месца з незвычайным і нейкім выслізгвалай назвай – Гштаад. Дзеці з'язджалі ў царкоўны лагер, дзеці з'язджалі ў скаўцкі лагер, дзеці з'язджалі ў лагеры для багатых дзяцей, дзе іх вучылі плаваць і гуляць у гольф, дзе ты вучыўся казаць: «Гэй, выдатны ўдар», – замест «Каб ты здох», – калі твой супернік у тэнісе падаваў на вылет; дзеці, бацькі якіх проста везлі іх КУДЫ ДАЛЕЙ. Біл мог гэта зразумець. Некаторыя знаёмыя яму дзеці хацелі з'ехаць КУДЫ ДАЛЕЙ, напалоханыя монстрам, бродившим у тое лета па Дерри, але Біл падазраваў, што бацькоў, якія баяліся гэтага монстра, значна больш. Людзі, якія планавалі правесці адпачынак дома, раптам прымалі рашэнне з'ехаць КУДЫ ДАЛЕЙ.
  
  (Гштаад. Гэта ў Швецыі? У Аргентыне? У Іспаніі?)
  
  Усё гэта нагадвала полиомиелитную паніку ў 1956 годзе, калі заразіліся чацвёра дзяцей, якія пайшлі паплаваць у Мемарыяльны басейн О'браэн Браяна. Дарослыя – для Біла слова гэта было стопрацэнтным сінонімам мам і тат – вырашылі тады, як і цяпер, што з'ехаць КУДЫ ДАЛЕЙ лепш. Бяспечней. І ўсе, хто мог з'ехаць, з'ехалі. Біл разумеў, што такое «КУДЫ ДАЛЕЙ», і ён мог разважаць над дзіўнай прыцягальнасцю такога слова, як Гштаад, але прыцягальнасць гэтая цягнула толькі на бляклы цень страсці; Гштаад – гэта КУДЫ ДАЛЕЙ; Дэры – запал.
  
  «І ніхто з нас не з'ехаў КУДЫ ДАЛЕЙ, – думаў Біл, назіраючы, як Бэн і Майк выбіваюць цвікі з прынесеных са звалкі дошак, тады як Эдзі накіраваўся ў бліжэйшыя кусты, каб адліць («Ты павінен гэта рабіць, як толькі паўстала жаданне, каб не расцягваць мачавая бурбалка, – аднойчы сказаў ён Білу, – але трэба і сцерагчыся атрутнага плюшчу. Каму паляванне абпаліць свой крантик»). – Мы ўсе тут, у Дерри. Ніякіх лагераў, ніякіх сваякоў, ніякіх адпачынкаў бацькоў, ніякіх КУДЫ ДАЛЕЙ. Мы ўсе тут. На месцы, і можам разлічваць адзін на аднаго».
  
  – На сметніку ёсць дзверы. – Эдзі выйшаў з кустоў, зашпільваючы маланку шырынкі.
  
  – Спадзяюся, ты скінуў лішняе, Эрс, – звярнуўся да яго Рычы. – Калі ты гэтага не зрабіў, ты можаш захварэць на рак. Мая мама мне так казала.
  
  На твары Эдзі адбілася здзіўленне, потым трывога, нарэшце ён заўважыў ўхмылку Рычы. Разбіў яго (або паспрабаваў разбіць) поглядам «так-хто-паверыць у такую лухту», а потым працягнуў:
  
  – Яна такая вялікая, што ўдваіх мы б яе не забралі. Але Біл кажа, калі мы ўсе пойдзем туды, то зможам давалачы.
  
  – Вядома, усё стрэсці не ўдаецца нікому. – Рычы таксама гнуў сваё. – Эрс, хочаш ведаць, што аднойчы сказаў мне адзін разумны чалавек?
  
  – Не хачу, – адказаў Эдзі, – і я не хачу, каб ты называў мяне Эрс, Рычы. Я сур'ёзна. Я ж не клічу цябе Дзік, як у «З цябе капае, Дзік 79?» – і не разумею, чаму...
  
  – Гэты разумны чалавек сказаў мне наступнае. – Рычы нібы і не пачуў Эдзі. – «Колькі ні тряси – апошняя кропля ў трусы». Таму ў свеце так шмат хворых на рак, Эдзі, любоў мая.
  
  – У свеце так шмат хворых на рак, таму што такія крэтыны, як ты і Беверлі Марш, паляць, – запярэчыў Эдзі.
  
  – Беверлі – не кретинка, – пагрозліва заявіў Бэн. – Думай, што кажаш, Эдзі.
  
  – Гэй, вы, біп-біп, – рассеяна ўкруціў Біл. – А е-калі га-оворить пра Бе-еверли, яна сі-ильная. І па-оможет нам прыцягнуць тую д-дзверы.
  
  Бэн спытаў, што гэта за дзверы.
  
  – Да-чырвонага дэ-ерева, ду-думаю.
  
  – Хто-то выкінуў дзверы з чырвонага дрэва? – У голасе Бэна чулася здзіўленне, але недавер адсутнічала.
  
  – Людзі выкідваюць ўсе, – паціснуў плячыма Майк. – Гэта называюць сметнікам. Мяне проста зло бярэ, калі я прыходжу туды. Проста зло бярэ.
  
  – Так, – пагадзіўся Бэн. – Многія рэчы можна так лёгка паправіць. А ў Кітаі і Паўднёвай Амерыцы, у людзей нічога няма. Так кажа мая мама.
  
  – У Мэне таксама ёсць людзі, у якіх нічога няма, Сані Джым 80, – змрочна заўважыў Рычы.
  
  – Ч-што э гэта? – спытаў Біл, заўважыўшы які ляжыць на зямлі альбом, які прынёс Майк. Майк патлумачыў, дадаўшы, што хоча паказаць ім блазна на малюнках, калі Беверлі і Стэн вернуцца з завесамі.
  
  Біл і Рычы пераглянуліся.
  
  – Што не так? – спытаўся Майк. – Вы ўбачылі яго на фатаграфіі, калі былі ў пакоі твайго брата, Біл?
  
  – Так, – адказаў Біл, але больш нічога не сказаў.
  
  Яны па чарзе працавалі ў яме, пакуль не падышлі Стэн і Беверлі, несучы па пакету з шчыльнай карычневай паперы. У пакетах ляжалі завесы. І пакуль Майк казаў, Бэн сядзеў, скрыжаваўшы ногі, і майстраваў вокны, яшчэ без шкла, якім трэба было адкрывацца і закрывацца, паварочваючыся на завесах, у двух доўгіх дошках. Магчыма, толькі Біл заўважыў, як хутка і лёгка рухаліся пальцы Бэна; якімі яны былі спрытныя і дасведчанымі, быццам пальцы хірурга. Біл імі захапляўся.
  
  – Некаторым з гэтых малюнкаў больш за сто гадоў, казаў мой бацька. – Альбом ляжаў у Майка на каленях. – Ён знаходзіць іх на распродажах, якія людзі ладзяць у сябе ў двары, або ў камісійных крамах. Часам купляе або выменивает у іншых калекцыянераў. Некаторыя стэрэаскапічныя – іх дзве на адной доўгай картцы, а калі глядзіш на іх праз спецыяльнае прыстасаванне, падобнае на бінокль, то бачыш адну карцінку, толькі яна трохмерная, як «Дом васковых фігур» 81 ці «Істота з Чорнай лагуны».
  
  – З чаго яму падабаецца ўвесь гэты хлам? – спытала Беверлі. На ёй былі звычайныя «левисы», але яна зрабіла што-то дзіўнае з манжэтамі, обшила верхнія чатыры цалі якім-небудзь яркім матэрыялам з узорам пэйслі 82, так што выглядалі яны як штаны з фантазіі якога-небудзь матроса.
  
  – Так, – кіўнуў Эдзі. – Дэры па большай частцы такі сумны горад.
  
  – Дакладна я не ведаю, але думаю, справа ў тым, што ён тут не нарадзіўся, – няўпэўнена адказаў Майк. – Разумееце... ну, не ведаю... для яго тут усё новае, або як калі б увайсці ў кіназалу на сярэдзіне фільма...
  
  – Са-амо з-обой, – перапыніў яго Біл, – ты хочаш ведаць, з чаго ўсё на-ачалось.
  
  – Так, – кіўнуў Майк. – У Дерри багатая гісторыя, мне гэта таксама цікава. І я думаю, частка гісторыі горада як-то звязана з той пачварай... з Яно, калі вы хочаце так яе называць.
  
  Ён паглядзеў на Біла, і Біл кіўнуў, у яго вачах застыла задуменнасць.
  
  – Я прагартаў альбом пасля параду Чацьвёртага ліпеня, таму што ведаў: я бачыў гэтага блазна раней. Ведаў. І паглядзіце.
  
  Ён адкрыў альбом, перагарнуў пару старонак, зачыніў, працягнуў Бэну, які сядзеў справа ад яго.
  
  – Н-не т-чапайце з-з-старонкі! – папярэдзіў Біл, і такая ўладарнасць чулася ў яго голасе, што яны падскочылі. Рычы бачыў, што ён сціснуў у кулак пальцы, якія параніў, сунувшись ў альбом Джорджа. Сціснуў з усяе сілы.
  
  – Біл мае рацыю, – падтрымаў яго Рычы такім нясмелым, гэтак неричиским голасам, што прагучалі гэтыя словы вельмі пераканаўча. – Будзьце асцярожныя. Як і казаў Стэн, калі мы бачылі, як гэта здарылася, вы таксама зможаце ўбачыць, калі гэта здарыцца.
  
  – Адчуць, – змрочна дадаў Біл.
  
  Альбом пераходзіў з рук у рукі, усе бралі яго з асцярогай, за краю, нібы вялікі кавалак старога дынаміту, потеющий кроплямі нітрагліцэрыну.
  
  Альбом вярнуўся да Майку. Ён адкрыў яго на адной з першых старонак.
  
  – Тата кажа, што дату гэтай карцінкі вызначыць немагчыма, але, верагодна, яна адносіцца да сярэдзіны васемнаццатага стагоддзя. Ён адрамантаваў аднаму хлопцу пілу за скрыню старых кніг і малюнкаў. Гэта адна з іх. Ён кажа, што варта яна баксаў сорак, а то і больш.
  
  Гэта была гравюра на дрэве, памерам з вялікую паштоўку. Калі альбом дабраўся да Біла, ён з палёгкай убачыў, што бацька Майка закрыў тую частку старонкі, дзе размяшчаліся карцінкі, ахоўнай пластыкавай плёнкай. Як зачараваны, ён глядзеў на карцінку і думаў: «Вось. Я бачу яго... ці Яно. Сапраўды бачу. Гэта твар ворага».
  
  Малюнак строіла з сябе блазна, які жангліраваў большущими знішчыць пасярод бруднай вуліцы. На абодвух баках вуліцы было некалькі жылых дамоў і некалькі відавочна нежылых, як здагадаўся Біл, крам, або факторый, або, як яны тады называліся. Біл б і не падумаў, што гэта Дерри, калі б не Канал. Ён ужо быў на гравюры, з акуратна вымощенными берагамі. У верхняй частцы гравюры Біл бачыў мулаў на пешаходнай дарозе, пракладзенай уздоўж Канала, якія цягнулі баржу.
  
  З паўдзесятка дзяцей сабраліся вакол блазна. Адзін – у пастушеской саламянай капелюшы. Другі – з абручом і палкай, каб каціць яго. Не з той палкай, якую цяпер можна набыць у «Вулворте» разам з абручом, – з звычайнай адсечанай ці адламаныя галіной. Біл бачыў кароткія выступы там, дзе галінкі паменш зрэзалі нажом або сякерай. «Гэтую штуковіну зрабілі не на Тайвані і Карэі», – думаў ён, не адрываючы вачэй ад хлапчукі, які мог бы быць ім, нарадзіся ён на чатыры ці пяць пакаленняў раней.
  
  Клоўн шырока ўсміхаўся. Грымам ён не карыстаўся (але для Біла ўсе яго твар выглядала загримированным) і быў лысым, калі не лічыць двух пучкоў валасоў, якія тырчалі над вушамі, як рогі, і Біл без працы пазнаў іх блазна. «Дзвесце гадоў таму, а то і больш», – падумаў ён і адчуў, як падымаецца ўнутры хваля жаху, гневу і хвалявання. Дваццаць сем гадоў праз, седзячы ў публічнай бібліятэцы Дерри і успамінаючы, як ён ўпершыню зазірнуў у альбом бацькі Майка, Біл ўсвядоміў, што тады апынуўся ў шкуры паляўнічага, які знайшоў першы свежы след старога тыгра-людаеда. Дзвесце гадоў таму... так даўно, і аднаму Богу вядома, наколькі даўняе. Ён задаўся пытаннем, як доўга дух Пеннивайза знаходзіцца тут, у Дерри... але раптам зразумеў, што яму зусім не хочацца шукаць адказ на гэтае пытанне.
  
  – Дай мне, Біл! – папрасіў Рычы, але Біл яшчэ якое-то час патрымаў альбом, з трывогай гледзячы на гравюру, упэўнены, што яна зараз прыйдзе ў рух: кеглі (калі гэта былі кеглі), якімі жангляваў клоўн, пачнуць ўзлятаць і падаць, узлятаць і падаць, дзеткі – смяяцца і апладзіраваць (толькі, магчыма, смяяцца і апладзіраваць будуць не ўсе; некаторыя закричат ў жаху і разбягуцца), мулы, якія цягнулі баржу, выйдуць за межы гравюры.
  
  Гэтага не здарылася, і ён перадаў альбом Рычы.
  
  Калі альбом вярнуўся да Майку, той перавярнуў некалькі старонак, шукаючы патрэбную.
  
  – Гэтая карцінка з тысяча восемсот пяцьдзесят шостага. Лінкальна абяруць прэзідэнтам яшчэ праз чатыры гады.
  
  Альбом зноў пайшоў па руках. На гэты раз усе глядзелі на каляровую карцінку, што-то накшталт карыкатуры, на якой купка п'яніц стаяла перад салуном, тады як таўстун палітык з пухнатымі бакенбардамі прамаўляў, стоячы на дошцы, якая ляжала на двух вялікіх бочках. У адной руцэ ён трымаў кружку з пенящимся півам. Дошка, на якой ён стаяў, адчувальна гнулася пад яго цяжарам. Крыху ў баку група жанчын у капорах з агідай взирала на гэта фиглярство і прыхільнасць да спіртнога. Надпіс пад малюначкам абвяшчала: «ПАЛІТЫКА ВЫКЛІКАЕ СМАГУ», – КАЖА СЕНАТАР ГАРНЕР».
  
  – Па словах бацькі, такія карцінкі былі вельмі папулярныя за дваццаць гадоў да Грамадзянскай вайны, – тлумачыў Майк. – Іх называлі «дурашки», і людзі пасылалі іх адзін аднаму. Ведаеце, як жарты ў «Мэде» 83.
  
  – Са-а-атира, – удакладніў Біл.
  
  – Так, – кіўнуў Майк, – але цяпер паглядзіце ў ніжні кут.
  
  Малюнак нагадвала «Мэд» і ў іншым – мноствам дэталяў і пабочнымі жартамі, як на карыкатурах на фільмы на развароце Морта Дракера 84. У куце усмешлівы таўстун выліваў шклянку піва ў пашчу плямістай сабаку. Жанчына сядзела на пятай кропцы пасярод лужыны. Двое хлапчукоў прыклейвалі запалкі з сернай галоўкай да падэшваў туфляў квітнеючай бізнэсмэна, дзяўчына, якая ішла на абцасах, спатыкнулася, і яе кінула на вяз, ды так, што з-пад спадніцы здаліся панталоны. Але, нягледзячы на багацце дэталяў, усё адразу і без дапамогі Майка зразумелі, на каго трэба глядзець. Апрануты ў яркі клятчасты касцюм-тройку коміваяжора, клоўн гуляў у напарсткі з п'янымі дрывасекамі. Ён падморгваў аднаму з іх – мяркуючы па здзіўлена адвіслай сківіцы, толькі што указавшему не на той напарстак. І каміваяжор-клоўн забіраў у яго манетку.
  
  – Зноў ён, – выдыхнуў Бэн. – І што – на сто гадоў пазней?
  
  – Прыкладна, – адказаў Майк. – А гэта карцінка з 1891 года.
  
  Гэта была выразка з першай старонкі «Дэры ньюс». Загаловак радасна крычаў: «УРРА! МЕТАЛУРГІЧНЫ ПРАЦУЕ!» І ніжэй, больш дробнымі літарамі: «Увесь горад прыйшоў на пікнік». Карцінка, яшчэ адна гравюра на дрэве, захавала цырымонію разразання стужачкі пры адкрыцці Металургічнага завода Китчнера; па стылі яна нагадала Білу рэпрадукцыі выдавецтва «Карриер-энд-Айвс», якімі яго маці ўпрыгожыла гасціную, хоць моцна саступала ў якасці. Мужчына ў сурдуце і цыліндры трымаў вялікія расчыненыя нажніцы над стужачкай, нацягнутай перад варотамі Металургічнага завода, натоўп, чалавек пяцьсот, назірала. Злева клоўн – іх клоўн – хадзіў колам для групы дзяцей. Аўтар гравюры захаваў яго галавой ўніз, ператварыўшы ўсмешку ў крык.
  
  Майк хутка перадаў альбом Рычы.
  
  За гравюрай на дрэве з'явілася фатаграфія, пад якой Уіл Хэнлан напісаў: «1933: Адмена 85 у Дерри». І хоць ніхто з іх практычна нічога не ведаў ні пра законе Вольстида 86, ні аб яго адмене, фатаграфія казала сама за сябе. Яна захавала «Крыніца Ўіліса» на Пякельных падлогу-акра. Зала ледзь не да столі запаўнялі мужчыны ў белых кашулях з отложными каўнярамі, у саламяных капелюшах, у лесорубских кашулях, у футболках, у дзелавых касцюмах. Усе з пераможным выглядам трымалі ў руках шклянкі і бутэлькі. Акно-вітрыну ўпрыгожвалі дзве вялікія надпісы: «З ВЯРТАННЕМ, ДЖОН ЯЧМЕННАЕ ЗЕРНЕ» і «СЁННЯ ПІВА БЯСПЛАТНА». Клоўн, апрануты, як самы круты дэндзі (белыя туфлі, гетры, гангстарскія штаны) паставіў адну нагу на падножку аўтамабіля «Рэо» і піў шампанскае з жаночай туфлікі з высокім абцасам.
  
  – Тысяча дзевяцьсот сорак пяты год, – сказаў Майк.
  
  Зноў «Дэры ньюс». Загаловак: «ЯПОНІЯ ЗДАЕЦЦА – УСЁ СКОНЧАНА! СЛАВА БОГУ, УСЁ СКОНЧАНА!» Парад змяёй круціўся па Галоўнай вуліцы ў напрамку пагорка Пад'ём-у-мілю. І на заднім плане яны бачылі блазна, у серабрыстым касцюме з аранжавымі гузікамі, застылага ў россыпы кропак на крупнозернистом газетным фотаздымку, які прадугледжвае (ва ўсякім выпадку, для Біла), што нічога не скончана, ніхто не здаўся, ніхто не перамог, усё па нулях па-ранейшаму правіла, дуля з макам па-ранейшаму звычай; і зыходзіць трэба з таго, што ўсё па-ранейшаму страчана.
  
  Біл пахаладзеў, у роце перасохла, яго ахапіў спалох.
  
  Раптам кропкі на фотаздымку зніклі, і ён прыйшоў у рух.
  
  – Дык гэта... – пачаў Майк.
  
  – З-з-глядзіце. – Слова вылецела з рота Біла, як часткова растаў ледзяной кубік. – У-ўсё з-з-глядзіце н-на э-гэта!
  
  Яны згрудзіліся вакол альбома.
  
  – Госпадзе! – прашаптала Беверлі, узрушаная ўбачаным.
  
  – Гэта ЯНО! – Рычы ледзь не крычаў, ад хвалявання молотя Біла па спіне. Ён павярнуўся, паглядзеў на бледны напружаны твар Эдзі, на застылага Стэна Уриса. – Менавіта гэта мы бачылі ў пакоі Джорджа! Менавіта гэта...
  
  – Ш-ш-ш, – абарваў яго Бэн. – Паслухайце. – І, ледзь не плачучы, дадаў: – Іх чуваць... Госпадзе, іх чуваць адтуль.
  
  І ў цішыні, якая парушалася толькі шолахам лісця пад летнім ветрыкам, яны ўсё ўсвядомілі, што сапраўды чуваць. Аркестр гуляў нейкі ваенны марш, ледзь адрозны і далёкі... ці то з-за адлегласці... ці то з-за мінулых гадоў... то прычына крылася ў чым-то яшчэ. Радасныя воклічы натоўпу нагадвалі галасы, якія даносяцца з радыёпрымача, у якога збіта налада. Чуліся і нейкія воплескі, вельмі слабыя, нібы хто-то пстрыкаў пальцамі.
  
  – Феерверкі, – прашаптала Беверлі, пацерла вочы дрыготкімі рукамі. – Гэта феерверкі, так?
  
  Ніхто не адказаў. Усё, вачыма ў падлогу-асобы, глядзелі на рухомую карцінку.
  
  Парад накіроўваўся да іх, але перад тым, як яго ўдзельнікі выходзілі на самы пярэдні план і наступным крокам пераступалі бы з карцінкі ў свет, отстоящий ад іх на трынаццаць гадоў... яны знікалі, нібы хаваліся за немаведама адкуль узніклым паваротам. Спачатку салдаты Першай сусветнай вайны, з такімі старымі асобамі пад каскамі, якія нагадваюць талеркі для супу, разам з плакатам «ВЕТЭРАНЫ ПЕРШАЙ СУСВЕТНАЙ ДЕРРИ ВІТАЮЦЬ ВЯРТАННЕ ДАДОМУ НАШЫХ АДВАЖНЫХ ХЛОПЦАЎ», потым байскаўт, киванианцы 87, Асацыяцыя медсясцёр тылу, хрысціянскі аркестр Дерри, ветэраны Другой сусветнай Дерри, нарэшце, аркестр сярэдняй школы. Натоўп бурліла. З вокнаў другое і трэцяе паверхаў офісных і адміністрацыйных будынкаў ляцелі разматывающиеся каляровыя папяровыя стужкі і канфеці. Клоўн трошачку прыскокваў па тратуары, уставаў на рукі, хадзіў колам, імітаваў снайпера, імітаваў салют. І Біл упершыню звярнуў увагу, што людзі адварочваліся ад яго – але не таму, што бачылі, не па гэтай прычыне; хутчэй адчувалі рух паветра або якой-то непрыемны пах.
  
  Толькі дзеці сапраўды бачылі яго і падаваліся назад.
  
  Бэн працягнуў руку да малюнку, зусім як Біл у пакоі Джорджа.
  
  – Не-е-е-е! – закрычаў Біл.
  
  – Я думаю, усё нармальна, Біл, – супакоіў яго Бэн. – Глядзі. – І ён паклаў руку на імгненне на ахоўную пластыкавую плёнку, што ляжала па-над карцінкі, а потым прыбраў. – Але калі плёнку зняць...
  
  Беверлі ўскрыкнула. Клоўн спыніў свае кульбіты, як толькі Бэн прыбраў руку. Паспяшаўся да іх, яго намаляваны крывавай фарбай рот тузаўся і смяяўся. Біл адхіснуўся, але альбом трымаў моцна, думаючы, што клоўн знікне разам з парадам, аркестрам, бойскаутами і кабрыялетам «кадылак», у якім ехала «Міс Дерри» 1945 года.
  
  Але клоўн не знік за паваротам, які знаходзіўся на самым краі фотаздымка. Замест гэтага ён неверагодна хутка ўскараскаўся на ліхтарны слуп, які ўзвышаўся ў левым куце. Зьвесіўся з яго, як малпа з галінкі, і раптам яго твар прижалось да ахоўнай пластыкавай плёнцы, якую Уіл Хэнлан нацягнуў над ўсіх старонак альбома. Беверлі ўскрыкнула зноў, на гэты раз да яе далучыўся Эдзі, хоць яго крык, амаль што нячутны, больш нагадваў выдых. Пластык выгнулась – потым яны ўсе прызналі, што гэта бачылі. Біл заўважыў, як ледзь расплющился чырвоны нос блазна, сапраўды гэтак жа, як расплюшчвалі нос, калі прыціскаецца да аконнага шкла.
  
  – Я заб'ю вас усіх! – Клоўн смяяўся і крычаў. – Паспрабуйце толькі спыніць мяне, і я вас усіх заб'ю! Зьвяду вас з розуму, а потым заб'ю! Вы не зможаце спыніць мяне! Я – Пернікавыя чалавечак! Я – Падлетак-пярэварацень!
  
  І на імгненне Яно ператварылася ў падлетка-пярэваратня, пасярэбраная месяцам морда чалавека-ваўка глядзела на іх па-над каўняра серабрыстага касцюма, скаля белыя зубы.
  
  – Вы не зможаце спыніць мяне, я пракажоны!
  
  Морду ваўка змяніла твар пракажонага, страшнае, з адслойваецца скурай, з гнілую язвамі, якое глядзела на іх вачыма жывога трупа.
  
  – Вы не зможаце спыніць мяне, я – мумія!
  
  Твар пракажонага састарэла, пайшло маршчынамі. Старажытныя павязкі напалову размотались і звісалі ўніз. Бэн адвярнуўся, стаў белым, як снег, адна рука распласталася на шыі і вуху.
  
  – Вы не зможаце спыніць мяне, я – мёртвыя хлопчыкі!
  
  – Няма! – выгукнуў Стэн Урис. Яго вочы вылезлі з арбіт. «Узрушаная плоць», – раптам падумаў Біл, і гэтыя словы ён выкарыстоўвае ў рамане дванаццаць гадоў праз, паняцця не маючы, адкуль яны ўзяліся, проста выкарыстоўвае, як пісьменнікі заўсёды выкарыстоўваюць патрэбнае слова ў патрэбны час, узяўшы яго, як дар з далёкага космасу,
  
  (іншага свету)
  
  адкуль іншы раз прыходзяць патрэбныя словы.
  
  Стэн вырваў у яго альбом і зачыніў. Трымаў, сціскаючы абедзвюма рукамі, сухажыллі надзьмуліся на запясцях і перадплеччах. Ён агледзеў астатніх, і вочы яго гаварылі пра тое, што ён на мяжы вар'яцтва.
  
  – Не, – паўтарыў ён. – Няма, няма, няма.
  
  І раптам Біл зразумеў, што яго ў большай ступені турбуе стан Стэна, яго паўтараюцца адмаўлення, а не клоўн, яму стала ясна, што менавіта такую рэакцыю клоўн і спадзяваўся справакаваць, таму што...
  
  «Таму што Яно, магчыма, баіцца нас... сапраўды баіцца, упершыню за сваю доўгую, доўгую жыццё».
  
  Ён схапіў Стэна і двойчы страсянуў, моцна, трымаючы за плечы. Зубы Стэна клацнули, ён выпусціў альбом. Майк падабраў яго і таропка адклаў у бок, не жадаючы дакранацца да яго пасля ўбачанага.
  
  Але альбом належаў яго бацьку, і ён інтуітыўна разумеў, што бацька ніколі не ўбачыць таго, што толькі што бачылі яны.
  
  – Няма. – Стэн прыціх.
  
  – Так, – адказаў Біл.
  
  – Няма, – стаяў на сваім Стэн.
  
  – Ды. М-мы...
  
  – Няма.
  
  – ...у-ўсё э-гэта ві-идели, Стэн. – Біл агледзеў астатніх.
  
  – Так, – кіўнуў Бэн.
  
  – Так, – кіўнуў Рычы.
  
  – Так, – кіўнуў Майк. – Госпадзе, ды.
  
  – Так, – кіўнула Беверлі.
  
  – Так, – выціснуў Эдзі з свайго хутка сжимающегося горла.
  
  Біл паглядзеў на Стэна, патрабуючы, каб той не адводзіў вачэй.
  
  – Не па-оддавайся, чал Т-ты тое-оже э-гэта бачыў.
  
  – Я не хацеў! – віскнуў Стэн. Лоб пакрывала пленка поту.
  
  – Але т-ты ві-идел.
  
  Стэн паглядзеў на астатніх, павольна пераводзячы погляд з аднаго на іншага. Прабегся рукой па кароткіх валасах, з уздрыгам выдыхнуў. Але вочы ачысціліся ад вар'яцтва, якое так устрывожыла Біла.
  
  – Так, – паўтарыў ён за ўсімі. – Ды. Добра. Так. Гэтага ты хацеў? Так.
  
  «Мы па-ранейшаму ўсе разам, – падумаў Біл. – Яно нас не спыніла. Мы па-ранейшаму можам забіць Яно... калі не збаімся».
  
  Біл агледзеў астатніх і ў кожнай пары вачэй убачыў нейкую частку істэрыкі Стэна. Яна прысутнічала, хай і не такая моцная.
  
  – Д-ды. – Ён пасміхнуўся Стэн. Праз імгненне усміхнуўся і Стэн, і шок, отражавшийся на яго твары, хай і не цалкам, але сышоў. – Менавіта э-гэтага я і хо-гатэль, трусохвост.
  
  – Біп-біп, прыдурак, – сказаў Стэн, і ўсе засмяяліся. Істэрычна, визгливо, але Біл лічыў, што лепш такі смех, чым ніякай.
  
  – Ды добра. – Ён загаварыў толькі таму, што хто-то павінен быў сказаць што-то. – Так-авайте да-остроим да-клубны д-дом. Ні-икто не п-супраць?
  
  Ён убачыў падзяка ў іх вачах і парадаваўся за іх... але іх падзяку не магла выгнаць які ахапіў яго жах. Больш таго, гэтая падзяка ў якой-то ступені выклікала ў яго нават нянавісць да іх. Няўжо яму наканавана назаўжды хаваць уласны жах, каб не разбурыць тыя далікатныя повязі, што робяць іх адзіным цэлым? Ды і наогул, нават так думаць несумленна, праўда? Таму што ў нейкай ступені ён выкарыстаў іх – выкарыстаў сваіх сяброў, рызыкаваў іх жыццямі – каб адпомсціць за забітага брата. Але ці толькі ў гэтым справа? Няма, таму што Джордж мёртвы, і Біл падазраваў, што за яго атрымалася б адпомсціць толькі коштам ахвяр з боку жывых. І кім пры такім раскладзе выглядаў ён? Эгаістычным говнюком, які размахваў алавяным мячом і спрабаваў удаваць з сябе караля Артура?
  
  «Госпадзе, – у думках прастагнаў ён, – калі дарослым даводзіцца ўвесь час думаць аб такім, я не хачу сталець».
  
  Яго рашучасць не аслабла, але набыла прысмак горычы.
  
  Горычы.
  
  
  
  Кіраўнік 15
  
  Дымавая яма
  
  
  
  1
  
  Рычы Тозиер зрушвае акуляры на пераноссі (гэты жэст ўжо становіцца звыклым, хоць апошнія дваццаць гадоў ён насіў кантактныя лінзы) і з здзіўленнем думае аб тым, што атмасфера ў пакоі змянілася, пакуль Майк успамінаў здарэнне з птушкай на руінах Металургічнага завода Китчнера і яны казалі пра альбом яго бацькі з фатаграфіямі і рухаецца малюначкам.
  
  Рычы адчуў, як пакой запаўняе нейкая вар'яцкая, п'янлівая энергія. За апошнюю пару гадоў ён дзевяць або дзесяць разоў спрабаваў какаін, у асноўным на вечарынках; калі ты вядомы дыджэй, какаін дома лепш не трымаць – і адчуванні падобныя, але не зусім. Пачуццё гэта было больш чыстым, больш моцным. Рычы падумаў, што яно знаёма яму па дзяцінству, калі ён прачынаўся з ім кожны дзень і ўспрымаў як належнае. І калі, меркаваў Рычы, дзіцем ён калі-небудзь задумваўся аб гэтым глыбінным пласце энергіі (ён не мог успомніць, ці задумваўся), то проста палічыў яго як нешта само сабой разумеецца, тое, што заўсёды будзе з табой, як колер вачэй або агідна скрыўленыя пальцы ног.
  
  Што ж, як высветлілася, гэта няпраўда. Энергія, якую ты бадзёра выкачивал дзіцем, энергія, якая, як табе здавалася, ніколі не скончыцца, вычарпалася паміж васемнаццаццю і дваццаццю чатырма гадамі, саступіла месца чаму-то значна больш цеснай, такім жа фальшывым, як кокаиновый кайф: мэтанакіраванасці, магчыма, або намерам, або якому-небудзь іншаму разумнаму слову з лексікону Моладзевай гандлёвай палаты. Адбывалася гэта незаўважна – не разам, як раскаты грому. І, магчыма, думаў Рычы, гэта-то і пудзіла больш за ўсё. Ты не мог перастаць быць дзіцём імгненна, з гучным выбухным «ба-бах», як выбухалі гэтыя клоунскія паветраныя шары з надпісамі а-ля «Бірма-Шейв» 88. Дзіця павольна выходзіў з цябе, як паветра з праколатай шыны. І аднойчы, падышоўшы да люстэрка, ты выяўляў, што на цябе глядзіць дарослы. Ты мог па-ранейшаму насіць сінія джынсы, хадзіць на канцэрты Спрынгсціна і Сигера, фарбаваць валасы, але з люстэрка на цябе ўсё роўна глядзела твар дарослага. І адбываліся гэтыя змены, пакуль ты спаў, магчыма, як візіты Зубной феі 89.
  
  «Не, – думае Рычы. – Не Зубной феі. Феі сталення».
  
  Ён гучна смяецца – пацешны, аднак, вобраз, – і калі Беверлі запытальна глядзіць на яго, махае рукой.
  
  – Не звяртай увагі, крошка, – кажа ён. – Тут падумаў аб сваім.
  
  Але цяпер гэтая энергія зноў тут. Не, яшчэ не ўся – пакуль не ўся, – але вяртаецца. І гаворка не толькі аб ім. Ён адчувае, як гэтая энергія напаўняе пакой. Рычы думае, што і Майк выглядае тып-топ, упершыню з таго моманту, як яны сабраліся на той жудасны ленч у рэстаране ля Гандлёвага цэнтра. Увайшоўшы ў вестыбюль і, убачыўшы Майка, які сядзіць з Бэнам і Эдзі, Рычы з жахам падумаў: «Гэты чалавек сыходзіць з розуму, падобна, ён рыхтуецца пакончыць з сабой». Але цяпер нічога такога няма і ў памоўцы. Не тое каб адступіла на другі план – проста сышло. Рычы сядзеў побач і назіраў, як рэшткі гэтага вар'яцтва соскользнули з твару Майка, калі ён «ажыўляў» успаміны аб птушцы і альбоме. Цяпер яго падсілкоўваць тая самая энергія. Тое ж самае ён мог сказаць і пра астатніх. Гэта адчувалася па выразе асоб, галасам, жэстах.
  
  Эдзі налівае сабе яшчэ адзін шкляначку джына і сливового соку. Біл выпівае бурбон. Майк адкрывае новую банку піва. Беверлі падымае галаву, глядзіць на паветраныя шарыкі, якія Біл прывязаў да апарата для прагляду мікрафільмаў, які стаяў на стале бібліятэкараў у агульным зале, і таропка дабівае трэцюю «адвёртку». Яны ўсё п'юць і п'юць, але ніхто не п'янее. Рычы не ведае, з якой крыніцы паступае энергія, якую ён адчувае, але дакладна не з бутэлек або слоікаў са спіртным.
  
  «НІГЕР ДЭРЫ – У АЎЦЕ»: сінія шарыкі.
  
  «НЯЎДАЧНІКІ ПА-РАНЕЙШАМУ ПРАЙГРАЮЦЬ, АЛЕ СТЭНЛІ УРИС НАРЭШЦЕ-ТО ВЫРВАЎСЯ НАПЕРАД»: аранжавыя.
  
  Рычы думае, адкрываючы банку піва: «Мала таго, што Яно можа звярнуцца ў любога чортава монстра па свайму выбару. Мала таго, што Яно выкарыстоўвае нашы страхі. Так цяпер Яно яшчэ і Радні Дэнджерфилд 90 у жаночым уборы».
  
  Парушае паўзу Эдзі.
  
  – І наколькі Яно ведае пра тое, што мы зараз робім? – пытаецца ён.
  
  – Яно тут пабывала, так? – кажа Біл.
  
  – Не ўпэўнены, што гэта мае нейкае значэнне, – адказвае Эдзі.
  
  Біл ківае:
  
  – Гэта ўсяго толькі віртуальныя вобразы. Ці азначаюць яны, што Яно можа бачыць нас, ведаць, што мы робім? Я ў гэтым сумняваюся. Мы можам бачыць вядучага выпуску навін на экране тэлевізара. А ён нас – няма.
  
  – Гэтыя шарыкі не проста віртуальныя вобразы. – Беверлі тыкае вялікім пальцам за плячо. – Яны сапраўдныя.
  
  – Калі на тое пайшло, гэта так, – падае голас Рычы, і ўсе глядзяць на яго. – Вобразы – сапраўдныя. Вядома, сапраўдныя. Яны...
  
  І раптам што-то яшчэ ўстае на месца, што-то новае. Яшчэ адзін успамін вяртаецца з такой сілай, што ён заціскае вушы рукамі. А вочы за шклом ачкоў шырока раскрываюцца.
  
  – Божа мой! – усклікае Рычы. Хапаецца за стол, прыўздымаецца, зноў плюхается на крэсла з гучным плескачом. Збівае банку піва, занадта рэзка пацягнуўшыся да яе, падымае, выпівае тое, што ў ёй засталося. Глядзіць на Майка, а астатнія здзіўлена і заклапочана глядзяць на яго.
  
  – Пячэ! – Ён амаль крычыць. – Паліць у вачах! Майк! У вачах пячэ...
  
  Майк ківае, ледзь усміхаецца...
  
  – Ры-і-ічы? – пытаецца Біл. – Ты пра ч-чым?
  
  Але Рычы амаль не чуе яго. Успамін пракатваецца па яго прыліўной хваляй, кідаючы то ў жар, то ў холад, і раптам ён разумее, што ўспаміны вяртаюцца адно за адным, па чарзе. Калі б ён успомніў усё адразу, эфект не адрозніваўся б ад стрэлу псіхалагічнага помпавай стрэльбы, поднесенного да скроні. Яму б сарвала дах.
  
  – Мы бачылі прыход Яно, – кажа ён Майку. – Мы бачылі, як Яно прыйшло, так? Ты і я... ці толькі я? – Ён хапае руку Майка, якая ляжыць на стале. – Ты таксама гэта бачыў, Майкі, ці толькі я? Ты бачыў? Лясны пажар? Кратэр?
  
  – Я бачыў, – роўным голас адказвае Майк і сціскае руку Рычы. Той на імгненне закрывае вочы, думаючы, што за ўсё жыццё не адчуваў такога палягчэння, нават у той раз, калі самалёт, на якім ён ляцеў з Лос-Анджэлеса ў Сан-Францыска, з'ехаў з узлётна-пасадачнай паласы і проста спыніўся. Ніхто не загінуў, ніхто не атрымаў траўмаў. Частка багажу вывалілася з верхніх паліц, толькі і ўсяго. Ён скокнуў на жоўты аварыйны надзіманы трап, унізе дапамог жанчыне адысці ад самалёта. Яна падгарнула шчыкалатку, спатыкнуўшыся аб грудок, схаваны высокай травой. Яна смяялася і галасіла: «Не магу паверыць, што я не мёртвая, не магу паверыць, проста не магу паверыць». На што Рычы – адной рукой ён амаль нёс жанчыну, а іншы махал пажарным, якія падзывалі да сябе якія з'яўляюцца з самалёта пасажыраў – адказаў: «Добра, ты мёртвая, ты мёртвая, ты мёртвая, цяпер табе палягчэла?» – І яны абодва закаціліся вар'ятам смехам... але такога моцнага палягчэння, як цяпер, ён тады не адчуў.
  
  – Аб чым гэта вы? – пытаецца Эдзі, пераводзячы погляд з аднаго на іншага.
  
  Рычы глядзіць на Майка, але той пакруціў галавой:
  
  – Излагай, Рычы. Я на сёння наговорился.
  
  – Вы не ведаеце, а можа, не памятаеце, таму што вы сышлі, – кажа ім Рычы. – Мы з Майкі засталіся, апошнія два індзейца ў дымавой яме.
  
  – У дымавой яме, – задуменна паўтарае Біл. Погляд яго блакітных вачэй скіраваны кудысьці ўдалячынь.
  
  – Паленне ў вачах пад кантактнымі лінзамі, – працягвае Рычы. – Упершыню я яго адчуў адразу пасля званка Майка у Каліфорнію. Тады я не ведаў, што гэта такое, а цяпер ведаю. Дым. Дым двадцатисемилетней даўніны. – Ён глядзіць на Майка. – Гэта што-то псіхалагічны, як, па-твойму? Псіхасаматычнае? Падсвядомае?
  
  – Не думаю, – спакойна адказвае Майк. – Па-мойму, твае адчуванні гэтак жа рэальныя, як гэтыя шарыкі, як галава, якую я ўбачыў у халадзільніку, або труп Тоні Трэкера, які бачыў Эдзі. Раскажы ім, Рычы.
  
  – Здарылася гэта праз чатыры ці пяць дзён пасля таго, як Майк прынёс у Пустку альбом свайго бацькі. Напэўна, як раз пайшла другая палова ліпеня. Клубны дом мы ўжо пабудавалі. Але... гэтая дымавая яма – твая ідэя, Стог. Ты запазычыў яе з якой-то кнігі.
  
  Усміхаючыся, Бэн ківае.
  
  Рычы думае: «Дзень выдаўся пахмурным. Ні ветрыка. У паветры пахла навальніцай. Як і ў іншы дзень, дзе-то праз месяц, або каля таго, калі мы стаялі ў вадзе, утварыўшы круг, і Стэн рэзаў нам рукі асколкам бутэлькі з-пад колы. Паветра застыў у прадчуванні чаго-то такога, што павінна здарыцца, і Бэн яшчэ сказаў, што ў клубным доме так хутка стала зусім дрэнна менавіта з-за адсутнасці цягі».
  
  17 ліпеня. Так, менавіта ён, дзень дымавой ямы. 17 ліпеня, амаль праз месяц пасля таго, як пачаліся летнія вакацыі і ў Пусткі. сфармавалася ядро Клуба няўдачнікаў – Біл, Эдзі і Бэн. «Дазвольце зірнуць прагноз надвор'я на той дзень амаль дваццаць сем гадоў таму, – думае Рычы, – і я скажу, што там напісана, яшчэ перш, чым яго прачытаю: Рычы Тозиер, ён жа Вялікі вяшчун. «Горача, вільготна, верагоднасць навальніц». І асцерагайцеся бачанняў, якія могуць прыйсці, пакуль вы унізе, у дымавой яме...»
  
  Гэта здарылася праз два дні пасля таго, як знайшлі цела Джымі Каллума, праз дзень пасля таго, як містэр Нэлі зноў прыйшоў у Пустку і сядзеў на клубным доме, не ведаючы, што пад ім, таму што яны ўжо настелен дах, і Бэн асабіста прасачыў за кладкай кавалкаў дзірвану. Выявіць, што ўнізе што-тое ёсць, можна было толькі адным спосабам: прапаўзці вакол, апусціўшыся на карачкі. Клубны дом, як і плаціна, стаў трыумфам Бэна, але аб гэтым дасягненні містэр Нэлі застаўся ў поўным няведаньні.
  
  Ён дапытваў іх падрабязна, афіцыйна, запісваў адказы ў нататнік з чорнай вокладкай, але яны мала што маглі яму сказаць – ва ўсякім выпадку, аб Джымі Каллуме, – і містэр Нэлі зноў пайшоў, яшчэ раз нагадаўшы ім, каб яны не гулялі ў Пусткі ў адзіночку... ніколі. Рычы здагадаўся, што містэр Нэлі загадаў бы ім вымятацца адсюль, калі б хто-то ў паліцэйскім упраўленні Дерри сапраўды верыў, што гэтага хлопчыка (або каго-небудзь з дзяцей) забілі менавіта ў Пусткі. Але копы выдатна ўсё разумелі: парэшткі тут заканчвалі свой шлях у сілу асаблівасцяў дрэнажнай і каналізацыйнай сістэм Дерри.
  
  Містэр Нэлі прыходзіў шаснаццатага, ды, таксама ў гарачы і вільготны дзень, але сонечны, а вось семнаццатага неба зацягнулі цяжкія хмары.
  
  – Рычы, ты збіраешся распавядаць ці не? – пытаецца Бев. Яна ледзь усміхаецца поўнымі бледна-ружовымі вуснамі, вочы яе зіхацяць.
  
  – Проста думаю, з чаго пачаць. – Рычы здымае акуляры, выцірае аб кашулю, і раптам разумее, з чаго: з таго моманту, як зямля раскрылася ў яго і Біла ног. Зразумела, ён ведаў аб клубным доме – як і Біл, як і ўсе астатнія, але па-ранейшаму палохаўся, калі ля ног раптам з'яўлялася чорная дзірка.
  
  Ён памятае, як Біл прывёз яго на багажніку Сільвер да звыклага месца на Канзас-стрыт, а потым схаваў ровар пад маленькім мостам. Ён памятае, як яны ўдваіх крочылі па сцежцы да палянцы, часам праціскаючыся паперадзе бокам, таму што кусты літаральна сыходзіліся адзін з адным: была сярэдзіна лета, і ў Пусткі усе бурна расло. Памятае, як адмахваўся ад камароў, якія гулі каля самых вушэй, зводзячы з розуму; нават памятае, як Біл сказаў (як жа ён ясна памятае цяпер, калі ўсё вярнулася, быццам здарылася гэта нават не ўчора, а адбываецца прама зараз): «Па-па-пастой се-се...
  
  
  
  2
  
  – секундочку, Ры-і-ічы. У тыя-ебя на ш-шыі сядзіць адзін чэ-ертовски бо-ольшой.
  
  – Госпадзе, – выдыхнуў Рычы. Камароў ён ненавідзеў. Маленькія якія лётаюць вампіры, вось хто яны, калі прытрымлівацца толькі фактаў. – Забі яго, Вялікі Біл.
  
  Біл ляпнуў Рычы па шыі.
  
  – О-ох!
  
  – Ві-і-идишь?
  
  Біл выставіў руку перад тварам Рычы. Раздушаны камар ляжаў у сярэдзіне плямы крыві, красневшего на далоні. «Маёй крыві, – падумаў Ен, – якая пітво для цябе і многіх іншых».
  
  – Так, – адказаў ён.
  
  – Не па‐олнуйся. Э-гэты г-гадзяня у-ужо ні-ікалі не з-станцуе тая-анго. – Яны пайшлі далей, забіваючы камароў, адмахваючыся ад хмар машкары, якую прыцягвала нейкая складнік паху іх поту – нешта такое, што гады праз назавуць «феромонамі». Чым бы яны ні былі.
  
  – Біл, калі ты збіраешся сказаць астатнім аб срэбных пулях? – спытаў Рычы, калі яны падыходзілі да палянцы. У дадзеным выпадку пад астатнімі разумеліся Бев, Эдзі, Майк і Стэн, хоць Рычы падазраваў, што Стэн ўжо здагадваўся, чаму яны часцяком бываюць у бібліятэцы. Стэн хутка цяміў што да чаго, нават занадта хутка, часам думаў Рычы, што не заўсёды ішло яму на карысць. У той дзень, калі Майк прынёс у пустку альбом бацькі, Стэн ледзь не даў дзёру. Калі на тое пайшло, Рычы амаль не сумняваўся, што Стэна яны больш не ўбачаць і Клуб няўдачнікаў стане секстэтам (гэта слова Рычы вельмі падабалася, але абавязкова з націскам на першы склад). Але на наступны дзень Стэн вярнуўся, і Рычы яшчэ больш запаважаў яго. – Скажаш ім аб гэтым сёння?
  
  – Н-не се-егодня, – адказаў Біл.
  
  – Думаеш, яны не спрацуюць?
  
  Біл паціснуў плячыма, і Рычы, які, магчыма, разумеў Біла Денбро лепш, чым хто б то ні было, пакуль у жыцці апошняга не з'явілася Одра Філіпс, здагадаўся пра ўсё, што мог бы сказаць цяпер Біл, калі б не перашкоды на шляху яго прамовы: адлітыя дзецьмі сярэбраныя кулі падыходзяць для кніг, падыходзяць для коміксаў... Іншымі словамі, гэта трызненне. Небяспечны трызненне. Яны могуць паспрабаваць гэта зрабіць, ды. У Бэна Хэнскома, магчыма, усё атрымаецца, ды. У кіно яны б спрацавалі, так. Але...
  
  – Думаеш, не?
  
  – У мяне ёсць і-і-ідэя, – адказаў Біл. – Прасцей. Але калі толькі Бе-е-еверли...
  
  – Беверлі – што?
  
  – Не бе-ери ў га-олову.
  
  І больш па гэтай нагоды Біл нічога не сказаў.
  
  Яны выйшлі на паляну. Калі прыгледзецца больш уважліва, магло здацца, што трава тут намулянае мацней, чым усюды, а лісце і сасновыя іголкі нібы набросаны на дзёран спецыяльна. Біл падняў абгортку ад шакаладнага кекса – амаль напэўна кінутую Бэнам – і рассеяна сунуў у кішэню.
  
  Хлопчыкі падышлі да цэнтру паляны... і кавалак зямлі, даўжынёй у дзесяць цаляў і шырынёй у тры, адваліўся у жудасным скрипе пятлёй, адкрыўшы чорную шчыліну-акно. З гэтай чарнаты выглядалі вочы, і ў Рычы па спіне прабег халадок. Але гэта былі ўсяго толькі вочы Эдзі, і ўсяго толькі Эдзі, якога тыднем пазней яны наведваюць у шпіталі, зароў голасам злога троля:
  
  – Хто ідзе па мойму мосце?
  
  Знізу пачуліся смяшкі, успыхнуў ручной ліхтарык.
  
  – Сяляне, сеньёр. – Рычы, прысеўшы на кукішкі, пакручваючы рукой уяўны вус, загаварыў Голасам Панча Ванильи.
  
  – Так? – адгукнулася знізу Беверлі. – Дайце зірнуць на вашы жэтоны.
  
  – Купоны? – радасна ўсклікнуў Рычы. – Не патрэбныя нам ніякія блинские купоны.
  
  – Пайшоў к чорту, Панча, – адказаў Эдзі і зачыніў шчыліну ў зямлі. Знізу зноў пачуліся прыглушаныя смяшкі.
  
  – Выходзіце з паднятымі рукамі! – пракрычаў Біл хрыплаватым камандным голасам. Пачаў кружыць па выкладзенай дзірваном даху клубнага дома. Адчуваў, што дзёран пад яго нагамі спружыніць, але ледзь-ледзь; дах яны пабудавалі моцную. – У вас няма ні адзінага шанцу! – крычаў ён, бачачы сябе бясстрашным лос-анджелесским паліцыянтам Джо Фрайди 91. – Выходзьце неадкладна, смаркачы. Не то я пачну СТРАЛЯЦЬ!
  
  І ён падскочыў, каб падкрэсліць значнасць сваіх слоў. Знізу пачуліся крыкі і смех. Біл ўсміхаўся, не заўважаючы, як Рычы глядзіць на яго – па-разумнаму, не як дзіця на дзіця, але – на кароткі міг – як дарослы на дзіцяці.
  
  «Ён не ведае, што заікаецца не заўсёды», – падумаў Рычы.
  
  – Давай упусцім іх, Бэн, пакуль яны не праламалі дах, – пачуўся голас Бев, і імгненне праз патайная дзверцы адкінулася, як люк субмарыны. Здалося счырванелы твар Бэна – Рычы адразу зразумеў, што Бэн сядзеў побач з Беверлі.
  
  Біл і Рычы спусціліся, Бэн зачыніў дзверцы. Цяпер яны ўсе сядзелі, прываліўшыся спіной да дашчанай сцен, падцягнуўшы калені да грудзей, асобы цьмяна падсвечваў ліхтарык Бэна.
  
  – Т-так г-што т-тут п-адбываецца? – спытаў Біл.
  
  – Нічога асаблівага, – адказаў Бэн. Ён сапраўды сядзеў побач з Беверлі, і твар яго не толькі раскраснелось, але і свяцілася ад шчасця. – Мы проста...
  
  – Раскажы ім, Бэн, – перапыніў яго Эдзі. – Раскажы ім гэтую гісторыю! Паглядзім, што яны скажуць!
  
  – Для тваёй астмы карысці ад гэтага не будзе, – папярэдзіў Стэн голасам адзінага-тут-разважнага чалавека.
  
  Рычы сядзеў паміж Майкам і Бэнам, абхапіўшы калені спалучана рукамі. Унізе панавала цудоўная прахалода. Цудоўная таямнічасць. Вынікаючы поглядам за прамянём ліхтарыка, слізгальнага ад асобы да твару, ён на час забыўся спалох, які пару хвілін таму выклікала ў яго раптам якая адкрылася ў зямлі шчыліну.
  
  – Аб чым вы кажаце?
  
  – Бэн распавядаў нам аб адным індзейскім абрадзе, – адказала Бев. – Але Стэн правоў, для тваёй астмы, Эдзі, карысці ад гэтага не будзе.
  
  – А можа, нічога страшнага не здарыцца. – У голасе Эдзі чулася толькі лёгкая трывога, што Рычы, вядома ж, заценил. – Звычайна яна турбуе мяне, калі я разволнуюсь. У любым выпадку мне хацелася б паўдзельнічаць.
  
  – Па-пра-оучаствовать ў ч-чым? – спытаў Біл.
  
  – У абрадзе «Дымавая яма», – адказаў Эдзі.
  
  – І г-што э-гэта та-акое?
  
  Прамень ліхтара Бэна пайшоў наверх, погляд Рычы рушыў услед за ім. І пакуль прамень бязмэтна кружыў па драўлянай даху, Бэн распавядаў пра абрад. Прамень перасякаў выдзеўбаныя і расколатыя панэлі дзверы з чырвонага дрэва, якую яны сем разоў прыцягнулі са звалкі трыма днямі раней – за дзень да таго, як копы знайшлі цела Джымі Каллума. Аб Джымі, ціхім, маленькім хлопчыка, які таксама насіў акуляры, Рычы памятаў адно: у дажджлівыя дні той любіў гуляць у скрэббл. «Больш яму ў скрэббл не згуляць», – падумаў Рычы і здрыгануўся. У змроку клубнага дома ніхто гэтага не ўбачыў, але Майк Хэнлан, які сядзеў з ім плячом да пляча, з цікаўнасцю на яго паглядзеў.
  
  – Гэтую кнігу я ўзяў у бібліятэцы на мінулым тыдні, – пачаў Бэн. – Яна называецца «Прывіды Вялікіх раўнін» – пра індзейскіх плямёнах, якія жылі на захадзе сто пяцьдзесят гадоў таму. Пайюты, пауни, кайова, ото, команчи. Праўда добрая кніга. Мне хацелася б як-небудзь паехаць туды, дзе яны жылі. У Аеву, Нябраску, Каларада, Юту...
  
  – Затыкніся і раскажы аб абрадзе «Дымавая яма». – Беверлі ткнула яго ў бок локцем.
  
  – Вядома, – кіўнуў Бэн. – Добра. – І Рычы не сумняваўся, што адказ Бэна не змяніўся б, калі б Бев ткнула яго локцем і сказала: «Выпі гэты яд прама зараз, Бэн». – Бачыце, практычна ва ўсіх гэтых плямёнаў існаваў асаблівы абрад, і наш клубны дом нагадаў мне аб ім. Калі ім трэба было прыняць важнае рашэнне – то рушыць услед за статкамі бізонаў, тое ці знайсці новы крыніца чыстай вады, то ўступіць у бой або заключыць мір з ворагамі, яны вырывалі ў зямлі вялікую яму і накрывалі галінамі, пакідаючы маленькае вентыляцыйная адтуліна.
  
  – Ды-ы-ымовую яму, – удакладніў Біл.
  
  – Твой востры розум не перастае дзівіць мяне, Вялікі Біл, – сказаў Рычы ну вельмі сур'ёзным голасам. – Табе пара ўдзельнічаць у «Дваццаці адным» 92. Гатовы спрачацца, ты паб'еш даўніну Чарлі ван Дорена.
  
  Біл зрабіў выгляд, быццам збіраецца стукнуць яго, і Рычы адхіснуўся, моцна прыклалі галавой да подкосу.
  
  – Чорт!
  
  – Ты гэтага заслужыў, – вынес вердыкт Біл.
  
  – Я упью тепя, мерский гринго, – заверашчаў Рычы. – Нам не нушны ніякія вонюсие...
  
  – Можа, хопіць, хлопцы? – умяшалася Беверлі. – Гэта цікава. – І надарыла Бэна вельмі цёплым позіркам. Рычы тут жа падумаў, што з вушэй Стагі праз пару хвілін паваліць пар.
  
  – Хо-орошо, Бэн, – кіўнуў Біл. – М-мы-слухаем.
  
  – Вядома, – прасіпеў Бэн. Яму давялося адкашляцца, перш чым ён здолеў працягнуць. – Падрыхтаваўшы дымавую яму, яны распальвалі унізе вогнішча. Выкарыстоўвалі зялёныя галінкі, каб дыму было пабольш. Потым усе індзейскія воіны спускаліся ў яму і садзіліся вакол вогнішча. У кнізе напісана, што гэта быў рэлігійны абрад, але адначасова і паядынак, разумееце? Дзе-то праз паўдня большасць воінаў вылазілі з ямы, таму што не вытрымлівалі дыму, і заставаліся толькі двое ці трое. Ім адкрываліся бачання.
  
  – Так, калі я буду дыхаць дымам пяць ці шэсць гадзін, у мяне хутчэй за ўсё таксама пачнуцца бачання, – заўважыў Майк, і ўсе засмяяліся.
  
  – Меркавалася, што бачання падкажуць племя, што трэба рабіць, – працягнуў Бэн. – Я не ведаю, праўда гэта ці няма, але ў кнізе напісана, што ў большасці выпадкаў бачання падказвалі правільнае рашэнне.
  
  У клубным доме запанавала цішыня, і Рычы паглядзеў на Біла. А потым да яго дайшло, што яны ўсе глядзяць на Біла, і ўзнікла адчуванне – зноў, – што гісторыя Бэна аб дымавой яме не проста цікавая інфармацыя, якую ты даведаешся з кнігі, а потым спрабуеш паўтарыць, накшталт хімічнага эксперыменту або трук штукара. Ён гэта ведаў, і ўсе гэта ведалі. Магчыма, Бэн зразумеў гэта нават да таго, як пачаў распавядаць. Гісторыя гэтая – кіраўніцтва да дзеяння.
  
  Ім павінны адкрыцца бачання... у большасці выпадкаў бачання падказвалі правільнае рашэнне.
  
  Рычы падумаў: «Гатовы спрачацца, калі б мы спыталіся ў яго, Стог адказаў бы, што кніга літаральна скокнула яму ў рукі. Нібы што-то хацела, каб ён прачытаў менавіта гэтую кнігу і распавёў нам аб абрадзе «Дымавая яма». Таму што тут сабралася племя, так? Так. Мы. І так, нам трэба ведаць, што здарыцца далей».
  
  Гэтая думка прывяла да іншай: «Меркавалася, што гэта здарыцца? Павінна было здарыцца з таго самага моманту, як Бэн паказаў, што падземны клубны дом лепш дома на дрэве? І што з гэтага мы прыдумалі самі, а калі чым падумалі за нас?»
  
  Яму здавалася, што думка гэтая ў пэўным сэнсе нават грэе. Прыемна ўсведамляць, што ёсць нешта больш цябе, разумнейшы, і гэта нешта думае за цябе, як дарослыя рыхтуюць табе ежу, купляюць вопратку, плануюць твой час, і Рычы не сумняваўся: сіла, якая звяла іх разам, якая выкарыстала Бэна, каб той распавёў ім пра дымавой яме, – зусім не тая сіла, што забівала дзяцей. Гэтая сіла супрацьстаяла іншы... супрацьстаяла
  
  (ды добра, ты можаш гэта сказаць)
  
  Яно. І тым не менш яму не падабалася, што ён не кантралюе свае дзеянні, што яго накіроўваюць, выкарыстоўваюць.
  
  Яны ўсё глядзелі на Біла; чакалі, што скажа Біл.
  
  – А г-што, і уп-п-рямь да-крута.
  
  Беверлі выдыхнула, Стэна передернуло... і ўсё.
  
  – І уп-п-рямь да-крута, – паўтарыў Біл, гледзячы на рукі, і, магчыма, прычыну трэба шукаць у цьмяным святле ліхтарыка, які трымаў Бэн або ва ўласным уяўленні, але ў Рычы склалася ўражанне, што Біл крыху збялеў і выглядае вельмі спалоханым, хай і усміхаецца. – Можа, гэта ві-идение па-одскажет нам, г-што дэ-зрабіць з на-ашей п-п-п-праблемай.
  
  «Калі каму-то і будзе бачанне, так гэта Білу», – падумаў Рычы, але тут ён як раз і памыліўся.
  
  – Вядома, там напісана, што спрацоўвае такое толькі для індзейцаў, але паспрабаваць будзе цікава.
  
  – Так, хутчэй за ўсё мы отключимся ад дыму і памром тут, – змрочна прадказаў Стэн. – Гэта сапраўды будзе цікава, будзьце ўпэўненыя.
  
  – Ты не хочаш гэтага рабіць, Стэн? – спытаў Эдзі.
  
  – Хутчэй хачу. – Стэн ўздыхнуў. – Баюся, з-за вас у мяне едзе дах, разумееце? – Ён павярнуўся да Біла. – Калі?
  
  – Се-зараз. Ло-ови мо-омент, т-так?
  
  У клубным доме павісла ашаломлены, раздумчивая цішыня. Потым Рычы падняў рукі, адкінуў дзверцы і ўпусціў цьмяны святло застылага летняга дня.
  
  – Сякера пры мне. – Бэн вылез з клубнага дома следам за ім. – Хто дапаможа мне насекчы галінкі?
  
  У выніку дапамагалі ўсе.
  
  
  
  3
  
  На падрыхтоўку сышоў гадзіну. Яны прынеслі чатыры ці пяць охапок зялёных галінак, з якіх Бэн обрубил ўсе сучкі і абадраў усё лісце.
  
  – Дым яны дадуць, – заявіў ён. – Не ведаю толькі, ці ўдасца нам іх распаліць.
  
  Беверлі і Рычы спусціліся на бераг Кендускига і прынеслі кучу вялікіх камянёў, выкарыстаўшы замест мяшка куртку Эдзі (маці заўсёды прымушала яго браць з сабой куртку, нават калі тэмпература паветра перавышала дваццаць пяць градусаў: можа пайсці дождж, казала місіс Каспбрэк, і калі ў цябе будзе куртка, яна не дасць табе прамокнуць да ніткі).
  
  – Ты ў гэтым удзельнічаць не зможаш, Бев, – заўважыў Рычы, калі яны неслі камяні да клюбнага хаце. – Ты дзяўчынка. Бэн казаў, што толькі воіны спускаліся ў дымавую яму – не скво.
  
  Беверлі спынілася, паглядзела на Рычы, у яе позірку чыталіся здзіўленне і раздражненне. Пасму валасоў выбілася з конскага хваста. Беверлі выпятила ніжнюю губу і садзьмуў пасму з ілба.
  
  – Я магу пакласці цябе на лапаткі, калі захачу, Рычы. І ты гэта ведаеш.
  
  – Гэта не вашно, міс Скавлетт! – Рычы акругліў вочы. – Ты ўсё роўна дзяўчынка, і заўсёды будзеш дзяўчынкай! Ты не індзейскі воін!
  
  – Тады я буду воинессой, – адказала Беверлі. – Так мы нясем гэтыя камяні да клюбнага хаце ці мне паглядзець, як яны будуць адскокваць ад твайго сранае кумпола?
  
  – Злітуйцеся, міс Скавлетт! – закрычаў Рычы. – Няма ніякага сральника ў чалавечым кумполе.
  
  Беверлі так смяялася, што выпусціла свой край курткі, і камяні высыпаліся. Яна кідала на Рычы змрочныя погляды, пакуль яны збіралі камяні, а Рычы жартаваў, крычаў на розныя Галасы і думаў, якая яна прыгажуня.
  
  Хоць Рычы жартаваў, кажучы аб тым, што ў дымавую яму ўваход ёй замоўлены па палавой прыкмеце, Біл Денбро прытрымліваўся таго ж меркавання, але ўжо на поўным сур'ёзе.
  
  Яна стаяла перад ім, узяўшыся ў бокі, яе шчокі палалі ад злосці.
  
  – Можаш узяць гэтыя словы і запхнуць доўгай палкай сам ведаеш куды, Заіка Біл! Я ў гэтым таксама ўдзельнічаю, ці я ўжо не член вашага вашывага клуба?
  
  – Дэ-справа н-не ў э-гэтым, Бе-Бе-Бев, і т-ты э-гэта зна-а-аешь, – цярпліва спрабаваў растлумачыць ён. – Хто-то павінен застацца на-наверсе.
  
  – Чаму?
  
  Біл паспрабаваў адказаць, але галасавыя звязкі яго не слухаліся. Ён паглядзеў на Эдзі, просячы дапамогі.
  
  – Стэн гэта ўжо казаў. Наконт дыму. Біл думае, што такое магчыма. Мы можам адключыцца, седзячы там, унізе. І памром. Біл кажа, што менавіта гэта адбываецца з людзьмі пры пажарах. Яны не згараюць. Яны задыхаюцца ад дыму. Яны...
  
  Цяпер яна павярнулася да Эдзі:
  
  – Добра. Ён хоча, каб хто-то застаўся наверсе на выпадак бяды?
  
  Няшчасны Эдзі кіўнуў.
  
  – Дык чаму не ты? Астма-то ў цябе.
  
  Эдзі прамаўчаў. Яна зноў павярнулася да Біла. Астатнія стаялі вакол, сунуўшы рукі ў кішэні, разглядаючы свае красоўкі.
  
  – Прычына ў тым, што я дзяўчынка, так? Гэта сапраўдная прычына, так?
  
  – Бе-е-е-е...
  
  – Можаш нічога не казаць, – чмыхнула яна. – Толькі кивни або покачай галавой. Твая Башка не заікаецца, так? Прычына ў тым, што я дзяўчынка?
  
  Біл неахвотна кіўнуў.
  
  Яна доўга глядзела на яго, вусны задрыжалі, і Рычы падумаў, што яна зараз заплача. Замест гэтага Беверлі выбухнула.
  
  – Ды на хер вас усіх! – Яна паварочвалася, гледзячы на кожнага, і яны падаваліся назад пад яе позіркам, нібы ён обжигал. – На хер вас усіх, калі вы думаеце тое ж самае! – Яна зноў паглядзела на Біла і загаварыла хутка, бомбардируя яго словамі: – Гэта больш, чым паршывая дзіцячая гульня накшталт салочек, вайны або пряток, і ты гэта ведаеш, Біл. Нам трэба гэта зрабіць. Гэта частка гульні. І ты не павінен выключаць мяне толькі таму, што я дзяўчынка. Разумееш? Табе лепш гэта зразумець, інакш я пайду прама цяпер. А калі я пайду, то зусім. Назаўжды. Ты разумееш?
  
  Яна змоўкла. Біл глядзеў на яе. Ён, падобна, супакоіўся, але Рычы ахапіў страх. Ён падумаў, што яны могуць пазбавіцца шанцу (калі ён у іх і быў) знайсці спосаб дабрацца да пачвары, якая забіла Георгі Денбро і іншых дзяцей, дабрацца да Яно і забіць Яно. «Сем, – думаў Ен, – гэта магічнае лік. Нас павінна быць сямёра. Толькі так, а не інакш».
  
  Дзе-то заспявала птушка; змоўкла; заспявала зноў.
  
  – Хо-о-орошо. – Рычы з палёгкай выдыхнуў. – Але да-да-хто-то павінен застацца на-аверху. Хто хо-очет?
  
  Рычы думаў, што Эдзі або Стэн напэўна вызовутся добраахвотнікамі, але Эдзі нічога не сказаў. І Стэн маўчаў, бледны і насупленых. Майк сунуў вялікія пальцы за рэмень, як Стыў Маккуін ў серыяле «Узяць жывым або мёртвым», і рухаліся толькі яго вочы.
  
  – Ну, ч-ч-што ж вы? – дадаў Біл, і Рычы зразумеў, што цяпер усё сур'ёзна – да гэтага падвялі гарачая гаворка Бев і суровае, занадта дарослае твар Біла. Абрад гэты – яшчэ адзін крок на іх шляху, магчыма, такі ж небяспечны, як яго з Білам экспедыцыя ў дом 29 па Нейболт-стрыт. Яны гэта ведалі... і ніхто не адступіўся. Раптам Ен адчуў, што вельмі ганарыцца імі, вельмі ганарыцца, што ён сярод іх. Пасля столькіх гадоў, калі яго не бралі ў разлік, цяпер ён увайшоў у лік галоўных дзеючых асоб. Нарэшце-то без яго не маглі абыйсціся. Ён не ведаў, застаюцца яны няўдачнікамі або няма, але ў тым, што яны адзінае цэлае, сумневаў не было. Яны сябры. Па-чартоўску блізкія сябры. Рычы зняў акуляры і энергічна працёр шкла падолам кашулі.
  
  – Я ведаю, што рабіць. – З гэтымі словамі Бев дастала з кішэні кніжыцу запалак. Пярэднюю вокладку ўпрыгожвалі фатаграфіі (такія маленькія, што разгледзець іх без павелічальнага шкла не ўяўлялася магчымым) прэтэндэнтак на тытул «Міс Рэйнгольд» 93 1958 года. Беверлі запаліла адну запалку і тут жа яе задула. Адарвала яшчэ шэсць і дадала да згарэлай. Ўстала да іх спіной, а потым павярнулася тварам, трымаючы правую руку перад сабой. З сціснутага кулака тырчалі белыя канцы сямі запалак. – Цягніце. – Яна сунула руку Білу пад нос. – Той, каму дастанецца згарэла запалка, застанецца наверсе і выцягне астатніх, калі яны пачнуць даваць дуба.
  
  Біл сустрэўся з ёй позіркам.
  
  – Т-так‐вось чэ-яго т-ты хо-очешь?
  
  Яна ўсміхнулася, і ад гэтай усмешкі яе твар зрабілася асляпляльна прыгожым.
  
  – Так, вялікі дурань, менавіта гэтага я і хачу. А як наконт цябе?
  
  – Я лю-ю-юблю цябе, Б-Бев, – адказаў Біл, і яе шчокі запламенели.
  
  Біл ж гэтага быццам бы і не заўважыў. Ён уважліва вывучаў канцы запалак, якія тырчаць з яе сціснутага кулака і нарэшце пацягнуў за адзін. Яму дасталася запалка з сіняй, несгоревшей галоўкай. Бев павярнулася да Бэну і прапанавала выбраць адну з шасці пакінутых.
  
  – Я таксама кахаю цябе, – прасіпеў Бэн. Твар набыло колер саспелай слівы, здавалася, яго цяпер хопіць ўдар. Але ніхто не засмяяўся. Дзе-то ў глыбінях Пусткі зноў заспявала птушка. «Стэн можа сказаць, якая менавіта», – разгублена падумаў Рычы.
  
  – Дзякуй, – усміхнулася Бев, і Бэн выцягнуў запалку. З сіняй галоўкай.
  
  Яна прапанавала запалкі Эдзі. Той усміхнуўся, вельмі сарамліва, неверагодна пяшчотнай і такі ранімы усмешкай:
  
  – Што ж, я таксама люблю цябе, Бев, – і наўгад выцягнуў запалку. З сіняй галоўкай.
  
  Тыя, што засталіся чатыры запалкавых канца ў сціснутым кулаку Бев працягнула Рычы.
  
  – Ах, як шэй я лублу вас, міс Скавлет! – закрычаў Рычы ва ўсю моц сваіх лёгкіх, рассылаючы вуснамі паветраныя пацалункі. Беверлі толькі глядзела на яго, ледзь усміхаючыся, і Рычы раптам ахапіў сорам. – Я праўда люблю цябе, Бев. – Ён дакрануўся рукой да яе валасоў. – Ты крутая.
  
  – Дзякуй, – адказала яна.
  
  Ён выцягнуў запалку і паглядзеў у поўнай упэўненасці, што яму дасталася згарэла. Ён памыліўся.
  
  Беверлі прапанавала запалкі Стэн.
  
  – Я люблю цябе. – З гэтымі словамі ён выцягнуў запалку з яе кулака. З сіняй галоўкай.
  
  – Ты ці я, Майк. – Яна павярнулася да Майку, прапаноўваючы выцягнуць адну з двух пакінутых.
  
  Ён ступіў да яе.
  
  – Я не так добра ведаю цябе, каб любіць, але ўсё роўна люблю. Напэўна, ты магла б падаць маёй маці ўрокі крыку.
  
  Усе засмяяліся, і Майк выцягнуў запалку. Таксама несгоревшую.
  
  – Падобна на тое, пра-заставацца ў‐усе ра-даўно тыя-ебе, Бев, – зазначыў Біл.
  
  Збянтэжаная – столькі шуму, і ўсё дарма, – Беверлі адпусціла кулак.
  
  Усе ўбачылі, што і ў апошняй запалкі сіняя, несгоревшая галоўка.
  
  – Т-ты па-одменила з-запалкі! – абурана выклікнуў Біл.
  
  – Няма. – Ніякага абуранага пратэсту, што магло б выклікаць падазрэнні, толькі крайняе здзіўленне. – Сумленнае слова, не падмяняла.
  
  Потым яна паказала ім сваю далонь. Яны ўсё ўбачылі ледзь прыкметнае плямка сажы, пакінутае згарэлай запалкавай галоўкай.
  
  – Біл, маці клянуся!
  
  Біл яшчэ пару секунд глядзеў на яе, потым кіўнуў. Па агульнаму маўклівай згодзе ўсе сямёра вярнулі запалкі Білу. Сем штук, з блакітнымі галоўкамі. Стэн і Эдзі пачалі шнарыць па зямлі пад нагамі, але згарэлай запалкі не знайшлі.
  
  – Я не падмяняла запалку, – паўтарыла Беверлі, ні да каго не звяртаючыся.
  
  – Так што ж нам цяпер рабіць? – спытаў Рычы.
  
  – Мы ў‐ў-усе спусцімся ўніз, – адказаў Біл. – Таму што і-менавіта э-гэта ад нас т-патрабуецца.
  
  – А калі мы ўсе отключимся? – спытаў Эдзі.
  
  Біл паглядзеў на Беверлі.
  
  – Е-калі Бе-е-еў га-оворит п-п-праўду, а пра-яна га-оворит п-п-праўду, не аб-аб-отключимся.
  
  – Адкуль ты ведаеш? – спытаў Стэн.
  
  – З-ведаю, і-і-і‐усё.
  
  Зноў заспявала птушка.
  
  
  
  4
  
  Бэн і Рычы спусціліся першымі, астатнія пачалі перадаваць ім камяні. Рычы браў іх і аддаваў Бэну, які выкладваў каменны круг на земляной падлозе клубнага дома, па цэнтру.
  
  – Досыць, – нарэшце вырашыў Бэн. – Гэтага хопіць.
  
  Астатнія таксама спусціліся ўніз, кожны з бярэмем зялёных галінак, порубленных сякеркай Бэна. Апошнім – Біл. Ён зачыніў патайныя дзверцы і адкінуў замацаванае на завесах вузкае акно.
  
  – У-у-вось. Э-гэта на-аша ды-ымовая яма. У н-нас е-ёсць ра-астопка?
  
  – Можаце скарыстацца гэтым, калі хочаце. – Майк дастаў з кішэні як заўжды, пакамечаны кніжку коміксаў Арчы. – Я яе ўжо прачытаў.
  
  Біл адну за іншы вырываў станіцы, павольна і паважна. Іншыя сядзелі каля сцяны, калена да калена, плячо да пляча, назіралі, маўчалі. Напружанне нарастала.
  
  Біл паклаў на паперу маленькія галінкі, паглядзеў на Беверлі:
  
  – У тыя-е-ебя е-ёсць з-запалкі.
  
  Яна чыркнула адной, маленькі жоўты агеньчык успыхнуў у густым змроку.
  
  – Напэўна, гэтая хрень ўсё роўна не загарыцца. – Яе голас злёгку дрыжаў, і яна паднесла запалку да паперы ў некалькіх месцах. Калі полымя амаль дабралася да пальцаў, кінула запалку ў сярэдзіну маленькага вогнішча.
  
  Потрескивая, ўзняліся жоўтыя языкі полымя, выхопліваючы са змроку іх асобы, з якіх разам сышла напружанасць, і ў гэты момант Рычы цалкам і цалкам паверыў у праўдзівасць індзейскай гісторыі Бэна, падумаў, што так яно і было ў тыя далёкія дні, калі рухаліся за статкамі бізонаў (такімі вялізнымі, што ад гарызонту да гарызонту пакрывалі зямлю, якая сотрясалась ад іх тупату) індзейцы ведалі пра белым чалавеку толькі па чутках ці з легенд. У гэты момант Рычы мог уявіць сабе індзейцаў, кайова, або пауни, ці як яны там называліся, якія сядзяць у дымавой яме, калена да калена, плячо да пляча, назіралых, як языкі полымя ўгрызаюцца ў зялёнае дрэва, пакрываючы яго гарачымі язвамі, прыслухоўваючыся да слабога, але ўстойліваму шыпеньня соку, выпаривающегося з вільготных галінак, чакаючы з'яўлення бачання.
  
  Так, седзячы тут, ён мог ва ўсё гэта паверыць... і гледзячы на сур'ёзныя твары сваіх сяброў, якія пільна глядзелі на языкі полымя і обугливающиеся старонкі, выдраныя з коміксу Арчы, прынесенага Майкам, Рычы бачыў, што яны таксама ў гэта вераць.
  
  Галінкі заняліся. Клубны дом пачаў запаўняцца дымам. Частка яго, белая, як баваўняныя дымавыя сігналы ў якім-небудзь вестэрне з Рэндольфом Скотам або Адзі Мэрфі, якія паказвалі па суботах, сыходзіла праз дымавое адтуліну. Але, паколькі наверсе паветра практычна застыў, вялікая частка дыму асядала ўнізе. Ад яго едкости пякло вочы і пяршыла ў горле. Рычы пачуў, як двойчы кашлянуў Эдзі, суха, нібы адна дошка ўпала на іншую... і зноў запанавала цішыня. «Не варта яму тут быць», – падумаў ён... але пры гэтым адчуваў, што тут Эдзі самае месца.
  
  Біл падкінуў новую порцыю зялёных галінак у гарачы вогнішча і спытаўся тонкім, зусім не падобным на яго звыклы, голасам:
  
  – У да-ого-небудзь е-ёсць ві-идения?
  
  – Я бачу, як мы вылезаем адсюль, – адказаў Стэн Урис, і Беверлі засмяялася, але смех тут жа перайшоў у прыступ страшнага кашлю.
  
  Рычы адкінуў галаву, прываліўся патыліцай да сцяны, паглядзеў на дымавое адтуліну, вузкі прастакутнік матава-белага святла. Падумаў пра статуі Падлогі Баньян ў той сакавіцкі дзень... але то быў толькі міраж, галюцынацыя
  
  (бачанне)
  
  – Дым мяне дабівае, – паскардзіўся Бэн. – У-ф-ф!
  
  – Так ідзі, – прамармытаў Рычы, не адрываючы вачэй ад дымавога адтуліны. Ён адчуваў, што бярэ сітуацыю пад кантроль. Ён адчуваў, што стаў лягчэй фунтаў на дзесяць. І сапраўды адчуваў, што клубны дом дадаў у памерах. Раней тоўстая правая нага Бэна Хэнскома прыціскалася да яго левай назе, а костлявое плячо Біла Денбро ўпіралася ў яго правую руку. Цяпер ён не датыкаўся ні з адным з іх. Нетаропка глянуў направа, потым налева, каб пераканацца, што можа давяраць сваім адчуванням, і яны яго не падвялі. Ад Бэна, які размясціўся злева, яго аддзяляў добры фут. Справа Біл сядзеў на яшчэ большай адлегласці.
  
  – Мястэчка становіцца больш, сябры і суседзі, – абвясьціў Рычы. Глыбока ўдыхнуў, закашляўся. У грудзях, глыбока ў грудзях, кашаль аддаўся болем, як бывае пры прастудзе, пры грыпе ці пры чым-то яшчэ. Якое-то час ён думаў, што кашаль не пройдзе. Ён будзе кашляць і кашляць, пакуль астатнія не выцягнуць яго наверх. «Калі змогуць выцягнуць», – падумаў Рычы, але думка гэтая ледзь прадзяўбліся скрозь дым і ўжо дакладна не спалохала.
  
  Потым Біл некалькі разоў стукнуў яго па спіне, і кашаль спыніўся.
  
  – Ты не ведаеш, што ты не вечны. – Рычы зноў глядзеў на дымавое адтуліну, а не на Біла. І якім жа яно здавалася яркім! Заплюшчваючы вочы, ён усё роўна бачыў гэты прастакутнік, які плавае ў цемры, толькі ярка-зялёным, а не ярка-белым.
  
  – Э-гэта ты пра ч-чым? – спытаў Біл.
  
  – Аб заікання. – Рычы змоўк, пачуўшы, што кашляе хто-то яшчэ, толькі не мог зразумець, хто менавіта. – Ты павінен размаўляць на розныя Галасы, Вялікі Біл, а не я. Ты...
  
  Кашаль стаў гучней. Раптам клубны дом заліў святло, так рэзка ўспыхнуў, такі яркі, што Рычы давялося прыжмурыцца. Але ён здолеў разглядзець Стэна Уриса, які караскаўся вонкі.
  
  – Прабачце, – выціснуў Стэн скрозь сутаргавы кашаль. – Выбачайце, больш не магу...
  
  – Усё нармальна, – пачуў Рычы уласны голас. – Не патрэбныя ніякія цябе блинские купоны. – Голас яго нібы даносіўся з іншага цела.
  
  Імгненне праз патайная дзверцы зачыніліся, але хлынувшего ўніз свежага паветра хапіла, каб у галаве ў яго крыху праяснілася. І перш чым Бэн адсунуўся, каб заняць частку месца, вызваленага Стэнам, Рычы паспеў зноў адчуць нагу Бэна, якая прыціскалася да яго назе. І з чаго гэта ён вырашыў, што клубны дом становіцца больш?
  
  Майк Хэнлан падкінуў у вогнішча чарговую порцыю зялёных галінак. Рычы зноў задыхаў неглыбока, гледзячы на дымавое адтуліну. Кошт часу ён страціў, але цьмяна аддаваў сабе справаздачу, што ў клубным доме ўтульна і цёпла, калі забыцца пра дым.
  
  Ён агледзеўся, разглядаючы сваіх сяброў. Убачыць іх атрымалася з цяжкасцю, яны знікалі ў дымавых ценях і ўсё яшчэ белым летнім святле. Беверлі привалилась галавой да подкосу, яе рукі ляжалі на каленях. Яна закрыла вочы, слёзы цяклі па шчоках да мочкі. Біл сядзеў, паклаўшы нагу на нагу, прыціснуўшы падбародак да грудзей. Бэн...
  
  І ў той самы момант Бэн падняўся на ногі, зноў адкрываючы дзверцы.
  
  – Вось ідзе Бэн, – абвясьціў Майк, які сядзеў насупраць Рычы, скрыжаваўшы ногі, з прамой, як дошка, спінай, нібы сапраўдны індзеец, і чырвонымі, як у куніцы, вачыма.
  
  Зверху павеяла прахалодай. Паветра крыху ачысьціўся, таму што дым сыходзіў праз адчыненыя дзверцы. Кашляць, сотрясаемый ванітавым спазмамі Бэн з дапамогай Стэна вылез на паверхню, і перш чым хто-то з іх паспеў зачыніць дзверцы, Эдзі, хістаючыся, падняўся, смяротна бледны, з синюшными мяшкамі не толькі пад вачыма, але і на выліцах. Яго вузкая грудзі хутка-хутка падымалася і апускалася. Ён паспрабаваў намацаць край люка і ўпаў бы, калі б Бэн не схапіў яго за адну руку, а Стэн – за іншую.
  
  – Прабачце, – ледзь чуваць пропищал Эдзі, і тут яго выцягнулі наверх. Патайная дзверцы зачыніліся зноў.
  
  Рушыў услед доўгі, спакойны перыяд. Дыму прыбаўлялася, у клубным доме павіс густы туман. «Па мне, выглядае як гарохавы суп, Ватсан», – падумаў Рычы і на імгненне ўявіў сябе Шэрлакам Холмсам (Холмсам, які выглядаў зусім як Бэзил Рэтбоун ў кіно і быў чорна-белым), які мэтанакіравана ішоў па Бэйкер-стрыт. Марыярці знаходзіўся дзе-то непадалёк, элегантны кеб чакаў, і гульня была ў самым разгары.
  
  94Думка гэтая прыйшла на здзіўленне ясная, на здзіўленне аб'емная, прама-ткі важкая, не якая-то сола з тых, у якія ён увесь час правальваўся (вырашальны момант для «Босокс» , другая палова дзевятага інінгу, усе базы занятыя, падача, адбіты мяч... падымаецца ўсё вышэй... ЛЯЦІЦЬ! Кругавая прабежка, Тозиер... і рэкорд Бейба 95 пабіты!), а што-то ледзь ці не рэальнае.
  
  І сітуацыя ўяўляецца яму дастаткова пацешнай, каб падумаць: усё, што ён з гэтага вынесе, так гэта бачання Бэзила Рэтбоуна ў ролі Шэрлака Холмса, і важнасць бачанняў, падобна, пераацаніць.
  
  Ды толькі праціўнік іх – не Марыярці. Іх супернік – нейкае Яно... і Яно рэальна. Яно...
  
  Тут патайная дзверцы адкрываецца, і Беверлі спрабуе выбрацца вонкі, заходясь сухім кашлем, прыціскаючы далонь да рота. Бэн цягне яе за адну руку, Стэн падхоплівае пад іншую. Збольшага яна вылазіць сама, збольшага яе выцягваюць. Імгненне – і яна наверсе і яе няма.
  
  – О-ён з-становіцца бо-о-вольшы, – падаў голас Біл.
  
  Рычы агледзеўся. Убачыў круг камянёў, у якім гарэла вогнішча, «выплёўваючы» клубы дыму. Насупраць Майк сядзеў, скрыжаваўшы ногі, нагадваючы татэм, выразаны з чорнага дрэва, глядзеў на яго па-над агню пачырванелыя ад дыму вачыма. Ды толькі ад Майка яго аддзялялі не менш дваццаці футаў, і Біл апынуўся яшчэ далей, па правую руку Рычы. Падземны клубны дом пашырыўся да памераў бальнага залы.
  
  – Не важна, – адказаў Майк. – Яно хутка прыйдзе. Што-то прыйдзе.
  
  – Д-ды, – ківае Біл. – Але я... я... я...
  
  Ён закашляўся. Паспрабаваў суняць кашаль, але той толькі ўзмацняўся, сухі, разьдзірае горла. Цьмяна Рычы ўбачыў, як Біл з цяжкасцю падняўся, пацягнуўся да патаемнай дзверцах. Адкінуў яе.
  
  – У-У-У-поспехаў...
  
  І знік, выцягнутым на паверхню астатнімі.
  
  – Падобна на тое, ты ды я, старына Майкі. – Прамовіўшы гэтыя словы, Рычы закашляўся. – Я не сумняваўся, што гэта будзе Біл...
  
  Кашаль узмацніўся, Рычы сагнуўся напалову, суха кашляючы, не ў сілах набраць у лёгкія паветра. У галаве бухало – удар змяняўся ударам, – яна ператварылася ў налітую крывёю рэпу, вочы пад акулярамі напоўніліся слязьмі.
  
  Здалёку данёсся голас Майка:
  
  – Падымайся наверх, калі больш не можаш, Рычы. Угорать няма чаго. Яшчэ памрэш.
  
  Ён працягнуў да Майку руку, памахаў ёю,
  
  (ніякіх блинских купонаў)
  
  паказваючы, што не выходзіць з гульні. Мала-памалу Рычы пачаў спраўляцца з кашлем. Майк быў правоў: што-то павінна здарыцца, і хутка. Рычы хацеў убачыць гэта.
  
  Ён адкінуўся назад, зноў агледзеў дымавую яму. Пасля прыступу кашлю ён раптам адчуў неверагодную лёгкасць, і цяпер здавалася, што ён плавае на паветранай падушцы. Адчуванні гэтыя яму падабаліся. Удыхаючы часта і неглыбока, ён думаў: «Калі-небудзь я стану зоркай рок-н-ролу. Менавіта так, так. Я буду знакамітым, буду выпускаць пласцінкі і альбомы, здымацца ў кіно. Буду насіць чорны пінжак спартыўнага крою і белыя шузы, буду ездзіць на жоўтым «кадзілаку». А калі вярнуся ў Дерри, яны будуць кусаць локці ад зайздрасці, нават Баўэрс. Я ў акулярах, але што, на хрэн, такога? Бадзі Холі таксама ў акулярах. Я буду гуляць, пакуль не посинею, і танцаваць, пакуль не почернею. Я буду першай рок-зоркай з Мэна. Я...»
  
  Думка сплыла. Значэння гэта не мела. Ён зразумеў, што яму больш няма неабходнасці па ледзь-ледзь ўцягваць паветра. Яго лёгкія прыстасаваліся. Ён мог ўдыхаць столькі дыму, колькі хацеў. Можа, ён прыбыў з Венеры.
  
  Майк дадаў у вогнішча галінак. Каб не адставаць ад яго, Рычы паступіў гэтак жа.
  
  – Як сам, Рыч? – спытаўся Майк.
  
  Рычы ўсміхнуўся:
  
  – Лепш. Добра, амаль. А ты?
  
  Майк кіўнуў і ўсміхнуўся ў адказ:
  
  – Усё добра. У галаву прыходзяць дзіўныя думкі?
  
  – Ды. Хвіліну назад я лічыў сябе Шэрлакам Холмсам. Потым падумаў, што магу танцаваць, як хлопцы з «Доувеллс». Вочы ў цябе такія чырвоныя, што ты не паверыш.
  
  – У цябе таксама. Пара куніц ў клетцы, вось хто мы.
  
  – Так?
  
  – Ды.
  
  – Хочаш сказаць, усё шляхам?
  
  – Усё шляхам. Хочаш сказаць, ты знайшоў патрэбнае слова?
  
  – Я знайшоў, Майкі.
  
  – Так, добра.
  
  Яны ўсміхнуліся адзін аднаму, потым Рычы адкінуў галаву назад, прываліўшыся патыліцай да сцяны, і паглядзеў уверх, на дымавое адтуліну. А неўзабаве пачаў сплываць куды-то ў бок. Не... не ў бок. Уверх. Ён уплывал ўверх. Як
  
  (лётаем унізе тут мы ўсе)
  
  паветраны шарык.
  
  – Да-да-у‐у-у-вы т-т-там, па-арні. У па-пра-орядке?
  
  Голас Біла, спускаецца праз дымавое адтуліну. Долетающий з Венеры. Занепакоены. Глыбока ўнутры Рычы адчуў, як зноў плюхнуўся на ранейшае месца.
  
  – У парадку, – пачуў ён свой голас, далёкі і раздражнёны. – У парадку, мы гаворым, усё ў парадку, адвалі, Біл, дай нам даведацца слова, мы гаворым, мы знайшлі патрэбнае
  
  (месца)
  
  слова.
  
  Клубны дом яшчэ дадаў у памерах, яго выстилал падлогу з паліраванага дрэва. Дым згусціўся да туману, скрозь яго вогнішча проглядывался з цяжкасцю. Гэты зала! Госпадзе памілуй! Велізарны, як які-небудзь бальная зала ў адным з музычных фільмаў МГМ 96. Майк глядзеў на яго ад далёкай сцяны, сілуэт, ледзь адрозны скрозь туман.
  
  Ты тут, стары Майкі?
  
  Тут і з табой, Рычы.
  
  Ты па-ранейшаму хочаш сказаць, што ўсё ў парадку?
  
  Так... але вазьмі мяне за руку... ты можаш працягнуць руку?
  
  Думаю, так.
  
  Рычы працягнуў руку і, хоць Майк знаходзіўся ў далёкай сцяны гэтага вялізнага залы, адчуў, як моцныя карычневыя пальцы стуліліся на яго запясце. І яму адразу стала добра, якім добрым быў гэты дотык – добра імкненне знайсці ў падтрымцы, падтрымку ў імкненні, знайсці цвёрдае ў дыме і дым у цвёрдым...
  
  Ён закінуў галаву і паглядзеў на дымавое адтуліну, такое белае і маленькае. Цяпер яно было значна вышэй, на вышыні многіх міль. Венерианский светлавы ліхтар.
  
  Працэс пайшоў. Ён узьняўся. «Паехалі», – падумаў Рычы і пачаў падымацца ўсё хутчэй скрозь дым, туман, змог, як ні назаві.
  
  
  
  5
  
  Клубны дом яны пакінулі.
  
  Ўдваіх стаялі бок аб бок пасярод Пусткі, і ўжо пачало змяркацца.
  
  Ён ведаў, што гэта Пустку, але вакол усё было іншым. Лістота гушчы, пышней, з больш рэзкімі пахамі. Такіх раслін, ён ніколі не бачыў, а прыгледзеўшыся, Рычы зразумеў, што за некаторыя дрэвы ён прыняў гіганцкія папараць. Да яго даносіўся шум Кендускига, шум бягучым вады, куды больш гучны, чым раней. Ад лянівага слізгацення па рэчышчы не засталося і следу – вада раўла, як у рацэ Каларада, вырываюцца з Гранд-Каньёна.
  
  І ён адчуў, як горача. У Мэне летам таксама бывала горача і досыць вільготна, каб уначы цела іншы раз станавілася ліпкім ад поту, але з такімі спякотай і вільготнасцю Рычы не сутыкаўся ніколі ў жыцці. Нізкі туман, малочны і густы, запаўняў нізіны і стелился па зямлі, абцякаючы ногі хлопчыкаў. У паветры стаяў рэзкі пах падпаленых зялёных галінак.
  
  Ён і Майк, не абмяняўшыся ні словам, рушылі на шум бягучым вады, пракладваючы шлях праз незнаёмую расліннасць. Тоўстыя ліяны звісалі паміж дрэвамі, быццам падобныя на павуцінне гамак, аднойчы Рычы пачуў, як нехта ломіцца скрозь падлесак. Па гуках жывёла гэта памерамі пераўзыходзіла аленя.
  
  Ён спыніўся на некалькі імгненняў, каб агледзецца, павярнуўся на трыста шэсцьдзесят градусаў, вывучаючы гарызонт. Ён ведаў, дзе павінен узвышацца тоўсты белы цыліндр Воданапорнай вежы, але не знайшоў яе на належным месцы. Як не выявіў чыгуначнай галінкі, якая ідзе да грузавым двары ў канцы Нейболт-стрыт або жылога раёна Олд-Кейп: дамоў месца занялі нізкія абрывы і пагоркі з чырвонага пяшчаніку, якія тырчаць сярод гіганцкіх папараці і соснаў.
  
  Над галавой пачулася плясканне крылаў. Хлопчыкі пригнулись, і над імі праляцела эскадрылля лятучых мышэй. Такіх велізарных лятучых мышэй Рычы не бачыў ніколі і спалохаўся нават мацней, чым у тыя імгненні, калі Біл спрабаваў разагнаць Сільвер і яны чулі, як іх наганяе пярэварацень. Бязмоўе і чужароднай гэтага месца наводзілі страх, але яшчэ больш палохала іншае: яны яго ведалі, і ведалі добра.
  
  «Палохацца няма чаго, – сказаў сабе Рычы. – Памятай – гэта ўсяго толькі сон, або бачанне, або як ты яго сам назавеш. На самай справе мы з даўніной Майкі сядзім у нашым клубным доме, надыхаўшыся дымам. Вельмі хутка Вялікі Біл занервничает, таму што якое-то час мы не адказваем, а потым яны з Бэнам спусцяцца і выцягнуць нас. Як спявае Конуэй Твитти 97 – гэта ўсяго толькі фантазія».
  
  Але цяпер ён бачыў: крылы кажаноў такія падраныя, што скрозь іх прабівалася святло каламутнага сонца, а калі яны праходзілі пад гіганцкім папараццю, Рычы заўважыў тоўстую жоўтую гусеніцу, якая паўзла папярок шырокага зялёнага ліста, адкідаючы цень. І маленечкія чорныя казуркі скакалі і гулі на целе гусеніцы. Калі гэта сон, то такіх выразных сноў ён яшчэ ніколі не бачыў.
  
  Яны ішлі на гук вады ў густым, стелящемся, доходящем да каленяў тумане, і Рычы не мог сказаць, тычацца яго ногі зямлі або няма. Нарэшце яны дабраліся да месца, дзе і туман, і зямля абрываліся. Рычы глядзеў, не верачы сваім вачам. Ён бачыў перад сабой не Кендускиг... і тым не менш Кендускиг. Вада раўла і пенілася ў вузкім рэчышчы, пробитом ў скальнай пародзе... і, гледзячы на іншы бераг, ён бачыў стагоддзя, захаваныя ў пластах каменя, чырвоным, аранжавым, зноў чырвоным. Гэтую раку, яны па камянях перайсці б не змаглі; тут патрабаваўся вераўчаны мост, а калі ўпадзеш, паток панясе цябе адразу. Шумела вада злоснай, тупы лютасцю, і пакуль Рычы, разявіўшы рот, глядзеў на раку, з яе выскачыла ружавата-серабрыстая рыба, праляцела па неверагодна высокай дузе, на хаду хапаючы насякомых, хмары якіх віселі над паверхняй. Рыба плюхнулася ў ваду, але Рычы паспеў разглядзець яе і зразумеў, што такой рыбы не бачыў ніколі ў жыцці, нават у кніжках.
  
  Птушкі чарадой ляцелі ў небе, выдаючы грубыя крыкі. Не дзясятак, не два – на імгненне неба пацямнела ад птушак, яны зачынілі сабой сонца. Яшчэ якое-то жывёла ломанулось скрозь кусты, за ім рушылі ўслед іншыя. Рычы разгарнуўся, сэрца балюча ухало ў грудзях, і ён убачыў, як міма прабегла быццам бы антылопа, накіроўваючыся на паўднёвы ўсход.
  
  «Што-то ідзе. І яны гэта ведаюць».
  
  Птушкі паляцелі, верагодна, дружна вырашыўшы перабрацца куды-то на поўдзень. Міма іх зноў прабегла якое-то жывёла... і яшчэ адно. Зноў наступіла цішыня, якая парушаецца толькі мерных буркатаннем Кендускига. У цішыні вісела чаканне, цішыня чакала, калі ж што-то адбудзецца, і Рычы гэта не падабалася. Ён адчуваў, як валасы на патыліцы варушацца і спрабуюць ўстаць, і зноў схапіў Майка за руку.
  
  «Ты ведаеш, дзе мы? – пракрычаў ён Майку. – Ты знайшоў патрэбнае слова?»
  
  «Госпадзе, хай, – адказаў Майк. – Я знайшоў. Гэта мінулае, Рычы! Мінулае!»
  
  Рычы кіўнуў. Мінулае, пачатак часоў, ўсё паганскае, ўсё паганскае мінулае, калі мы ўсе жылі ў лесе і нідзе, акрамя лесу. Яны знаходзіліся ў Пусткі і ў мінулым, і толькі Гасподзь Бог ведаў, за колькі тысяч гадоў да нашага часу. Яны перанесліся ў няўяўнае мінулае, да ледніковага перыяду, калі Новая Англія – тыя ж тропікі – нічым не адрознівалася ад цяперашняй Паўднёвай Амерыкі... Калі цяперашні, адкуль яны адбылі, усё яшчэ існавала. Ён зноў агледзеўся, нервова, ужо чакаючы ўбачыць брантазаўры, які падняў да неба доўгую шыю і які разглядае іх зверху ўніз, з пашчай, набітай зямлёй і вырваным з коранем раслінамі, або шаблязубага тыгра, які выходзіць з падлеску.
  
  Але іх атачала цішыня, якая звычайна надыходзіць за пяць або дзесяць хвілін да таго, як люта громыхнут ліловыя галавы, якія сутыкнуліся ў небе, вецер памрэ цалкам, а паветра раптам афарбуецца незвычайнай пурпурной жаўцізной і напоўніць яго густы пах перезаряженных аўтамабільных акумулятараў.
  
  «Мы ў мінулым, за мільён гадоў да нашай эры, можа, за дзесяць мільёнаў або за восемдзесят, але мы тут, і што-то павінна здарыцца, я не ведаю што, але што-то, і я баюся, я хачу, каб гэта скончылася я хачу вярнуцца Біл калі ласка Біл калі ласка выцягні нас адсюль мы нібы падаем у фатаграфію ў якую-небудзь фатаграфію, калі ласка, калі ласка, дапамажы...»
  
  Рука Майка напружылася, сціскаючы яго руку, і ён зразумеў, што цішыні больш няма. Ёй на змену прыйшла роўная нізкая вібрацыя – Рычы хутчэй адчуваў яе, чым чуў, яна ціснула на яго нацягнутыя барабанныя перапонкі, гула ў маленькіх костачках, якія і перадавалі гук. Яна нарастала. Роўная, манатонная. Рычы не мог яе хоць як-то ахарактарызаваць. Яна проста была:
  
  (слова у пачатку было слова месца)
  
  невыразны, бяздушны гук. Рычы абапёрся аб дрэва, каля якога яны стаялі, і калі рука дакранулася да ствала, абхапіла яго, адчуў, як вібрацыя перадаецца знутры. І ў той жа момант зразумеў, што адчувае яе ступнямі, што яна паколваннем падымаецца да лытках і икрам, ператвараючы сухажыллі ў камертон.
  
  Вібрацыя нарастала. І нарастала.
  
  І зыходзіла з неба. Сам таго не жадаючы, але не ў сілах утрымацца, Рычы падняў галаву. Сонца расплаўленай манетай гарэла ў арэоле туману. Пад ім зялёнай балоцістай нізінай застыла Пустку. І Рычы падумаў, што ведае, якім будзе бачанне: ім трэба было засведчыць прыход Яно.
  
  Вібрацыя здабыла голас: зычнай роў, які набіраў і набіраў сілу, пакуль не зрабіўся аглушальнай. Рычы заціснуў вушы рукамі і закрычаў. Але не змог пачуць ўласнага крыку. Побач з ім Майк Хэнлан таксама заціскаў вушы рукамі і крычаў, і Рычы бачыў, што з носа ў Майка цячэ кроў.
  
  Аблокі на захадзе асвяціліся запылавшим чырвоным агнём. Агонь гэты набліжаўся да іх, пашыраючыся з палоскі ў ручай, у раку злавеснага колеру. А потым, калі падпалены, які падае аб'ект прабіў аблокі, наляцеў вецер. Гарачы і опаляющий, дымны і задушлівы. Гэтая штуковіна у небе нагадвала пламенеющую запалкавую галоўку гіганцкіх памераў, занадта яркую, каб на яе можна было глядзець. Дугі электрычных разрадаў зрываліся з яе, сінія зігзагі білі ў зямлю, пакідаючы пасля сябе гром.
  
  «Зоркалёт! – закрычаў Рычы, падаючы на калені і закрываючы вочы рукамі. – Госпадзе, гэта зоркалёт!» Але Рычы верыў – і потым раскажа гэта астатнім як зможа, – што гэта быў не зоркалёт, хоць ён нейкім чынам і дабраўся сюды праз космас. Тое, што спусцілася на Зямлю ў той далёкі дзень, прыйшоў з месца, якое знаходзілася значна далей іншай зорнай сістэмы або іншай галактыкі, і слова «зоркалёт» першым прыйшло ў галаву, магчыма, толькі таму, што розум Рычы не мог інакш ўспрыняць убачанае.
  
  Пачуўся выбух – равучы гук, за якім зямля здрыганулася, збіўшы іх з ног. На гэты раз Майк схапіўся за руку Рычы. Пачуўся яшчэ адзін выбух. Рычы адкрыў вочы і ўбачыў яркае полымя і калону дыму, ўзнімальную ў неба.
  
  «Яно! – крыкнуў ён Майку, у экстазе жаху – ніколі ў жыцці, ні да, ні пасля, ніякая іншая эмоцыя не ўразіць яго так глыбока, не раструшчыць да такой ступені. – Яно! Яно! Яно!»
  
  Майк падняў яго на ногі, і яны пабеглі ўздоўж берага юнага Кендускига, не заўважаючы, як блізка ад іх абрыў. Раз Майк спатыкнуўся і ўпаў на калені. Потым прыйшла чаргу Рычы. Ён парваў штаны і садраў скуру на нагах. Вецер узмацняўся і гнаў на іх пах палаючага лесу. Дым рабіўся ўсё гусцей, і Рычы цьмяна зразумеў, што яны з Майкам бягуць не адны. Жывёлы таксама прыйшлі ў рух. Ўцякалі ад дыму, агню, смерці ў агні. Магчыма, і ўцякалі ад Яно.
  
  Які прыбыў у іх свет.
  
  Рычы пачаў кашляць. Ён чуў, як побач з ім кашляе Майк. Дым рабіўся гушчы, вымываючы зялёныя, і шэрыя, і чырвоныя фарбы дня. Майк зноў упаў, і яго рука выслізнула з рукі Рычы. Ён паспрабаваў яе знайсці і не змог.
  
  «Майк! – закрычаў ён у паніцы, кашляючы. – Майк, дзе ты? Майк! МАЙК!»
  
  Але Майк знік; Майка нідзе не было.
  
  «рычы! рычы! рычы!
  
  (ХРЯСТЬ!)
  
  «рычы! рычы! рычы, з табой...
  
  
  
  6
  
  – ...усё ў парадку?
  
  Яго вочы адкрыліся, і ён убачыў Беверлі, што стаяла побач з ім на каленях, вытирающую яму рот хусткай. Астатнія – Біл, Эдзі, Стэн і Бэн – згрудзіліся ззаду яе, з заклапочанымі і спалоханымі асобамі. У Рычы жудасна балела падлогу-асобы. Ён паспрабаваў нешта сказаць Беверлі, але мог толькі хрыпець. Паспрабаваў адкашляцца – і яго ледзь не званітавала. Горла і лёгкія, здавалася, устилал дым.
  
  Нарэшце яму ўдалося просипеть:
  
  – Гэта ты ўрэзалася мне, Беверлі?
  
  – Больш нічога не магла прыдумаць.
  
  – Хрясть, – прамармытаў Рычы.
  
  – Я не ведала, очухаешься ты, вось і ўсё. – Раптам Беверлі расплакалася.
  
  Рычы нязграбна паляпаў яе па плячы, Біл паклаў руку ёй на шыю. Яна тут жа павярнулася, узяла яе, сціснула.
  
  Рычы ўдалося сесці. Свет тут жа загойдаўся на хвалях, а калі выраўняўся, Рычы ўбачыў привалившегося да суседняга дрэва Майка з ашаломленым і попельна-шэрым тварам.
  
  – Я ванітаваў? – спытаў Рычы Бев.
  
  Яна кіўнула, усё яшчэ плачучы.
  
  Хрипатым, запинающимся Голасам ірландскага паліцэйскага Рычы спытаў:
  
  – На цябе патрапіла, дарагая?
  
  Бев засмяялася скрозь слёзы і пахітала галавой.
  
  – Я павярнула цябе на бок. Баялася... бо-баялася, што ты за-за-за-захлынесься б-блевотиной. – І яна зноў расплакалася.
  
  – Не-е-шчыра. – Біл па-ранейшаму трымаў яе руку. – З-за-аикаюсь тое-олька я.
  
  – Нядрэнна, Вялікі Біл. – Рычы паспрабаваў устаць і цяжка пляснуўся на зямлю. Свет працягваў калыхацца на хвалях. Ён закашляўся і адвярнуў галаву, усвядоміўшы, што зноў пачне ванітаваць, за секунду да таго, як гэта адбылося. Вырвала яго зялёнай пенай і густой, цягучай слінай. Рычы заплюшчыў вочы і прасіпеў:
  
  – Хто-небудзь хоча перакусіць?
  
  – Ф-фу, дзярмо! – усклікнуў Бэн, з агідай і смеючыся.
  
  – Па-мойму, выглядае хутчэй як блевотина. – Але, калі шчыра, казаў Рычы з зачыненымі вачыма. – Дзярмо звычайна лезе з іншага канца, ва ўсякім выпадку, у мяне. Наконт цябе не ведаю, Стог. – Нарэшце адкрыўшы вочы, ён убачыў, што клубны дом у дваццаці ярдаў, акно і патайная дзверцы адчыненыя, з іх падымаецца дым, ужо амаль празрысты.
  
  На гэты раз Рычы здолеў падняцца на ногі. Першыя некалькі секунд ён не сумняваўся, што ці зноў блеванет, або выключаецца, або сумясціць першае з другім.
  
  – Хрясть, – прамармытаў ён, назіраючы, як свет расплываецца і калышацца ў яго перад вачыма. Калі прыступ галавакружэння прайшоў, ён накіраваўся да Майку. Вочы яго былі чырвонымі, як у куніцы, а па вільготным манжетам Рычы здагадаўся, што і Майку не ўдалося захаваць змесціва страўніка.
  
  – Для белага хлопчыка ты трымаўся нядрэнна, – прасіпеў Майк і лёгенька усяе сілы выцяў кулаком у плячо Рычы.
  
  Рычы не знайшоўся з адказам – а такое здаралася з ім вельмі рэдка.
  
  Падышоў Біл. За ім астатнія.
  
  – Ты нас выцягнуў? – спытаў Рычы.
  
  – Я і Б-Б-Бэн. Т-ты да-крычаў. У-вы пра-абодва. Н-але... – Ён паглядзеў на Бэна.
  
  – Павінна быць, з-за дыму, Біл. – Аднак упэўненасці ў голасе гэтага тоўстага хлопчыка не чулася зусім.
  
  – Ты пра тое, аб чым я думаю? – суха спытаў Рычы.
  
  Біл паціснуў плячыма:
  
  – Аб ч-чым т-ты, Ры-Рычы?
  
  Адказаў Майк:
  
  – Спачатку нас там не было, так? Вы спусціліся ўніз, пачуўшы нашы крыкі, але спачатку нас там не было?
  
  – Усё завалакло дымам, – нагадаў Бэн. – Ды яшчэ вы сваімі крыкамі наганялі страху. Але крыкі... яны даносіліся... ну...
  
  – О-яны да-оносились і-з ды-а-алекого далёкая, – падхапіў Біл. Моцна заікаючыся, ён распавёў, што, спусціўшыся ўніз, яны не змаглі ўбачыць ні Рычы, ні Майка. У паніцы пачалі абмацваць падлогу і сцены, баючыся, што абодва памруць, задыхнуўшыся дымам, калі яны не будуць дзейнічаць хутка. І, нарэшце, Біл схапіў руку Рычы. Тузануў «чэ-е-ертовски сі-моцна», і Рычы вынырнуў з-за густога дыму, ужо губляючы прытомнасць. Біл павярнуўся і ўбачыў Бэна, які трымаў у мядзведжых абдымках Майка. Абодва кашлялі. Бэн падняў Майка і выкінуў праз патайныя дзверцы.
  
  Бэн, слухаючы ўсё гэта, ківаў:
  
  – Я працягваў мацаць ў дыме рукамі, разумееце? Больш нічога не рабіў, толькі мацаў, нібы хацеў паціснуць камусьці руку. Ты схапіў адну, Майк. Па-чартоўску добра, што ты яе схапіў, Майк. Я думаю, калі б не схапіў, мы б цябе не знайшлі.
  
  – Вас, хлопцы паслухаць, так наш клубны дом значна больш, чым на самай справе, – заўважыў Рычы. – Вы хадзілі, шукалі. А там кожная сцяна за ўсё ў пяць футаў.
  
  Павісла цішыня, і ўсе глядзелі на Біла, які задуменна хмурыўся.
  
  – О-ён бы-ыл бо-вольшы, – нарэшце загаварыў ён. – Т-так, Бэн?
  
  Бэн паціснуў плячыма:
  
  – Сапраўды, больш. Калі, вядома, справа не ў дыме.
  
  – Гэта не дым, – запярэчыў Рычы. – Перад тым, як усё адбылося – перад тым, як мы выйшлі, – я, памятаецца, падумаў, што ён не менш бальнага залы у кіно. У адным з гэтых мюзіклаў. Накшталт «Сем нявест для сямі братоў». Я ледзь мог разгледзець Майка ля процілеглай сцяны...
  
  – Перад тым як вы выйшлі? – перапытала Беверлі.
  
  – Ну... накшталт таго... я хачу сказаць...
  
  Яна схапіла Рычы за руку:
  
  – Гэта здарылася, так? Праўда здарылася! Вам было бачанне, як у кнізе Бэна! – Яна зазьзяла. – Гэта праўда здарылася?
  
  Рычы паглядзеў на свае ногі, потым на Майка. Убачыў, што з калена вельветавыя штаны Майка вырваны жмут і яго парваныя джынсы на абодвух каленях. Скрозь дзіркі прагледжвалі крывацечныя ранкі.
  
  – Калі гэта называецца бачаннем, барані мяне Бог ад яшчэ аднаго. Нічога не ведаю наконт нашага Кингфиша 98, але калі я спускаўся туды, дзірак на штанах не было. А яны, між іншым, амаль новыя. Матуля мяне за іх взгреет.
  
  – Што адбылося? – адначасова спыталі Бэн і Эдзі.
  
  Рычы і Майк пераглянуліся. Потым Рычы спытаў:
  
  – Беви, цыгарэты ёсць?
  
  У яе знайшліся дзве, загорнутыя ў анучку. Рычы паклаў адну ў рот, Бев дала яму прыкурыць, але пасля першай зацяжкі ён так закашляўся, што аддаў ёй цыгарэту.
  
  – Не магу. Прабач.
  
  – Гэта было мінулае, – сказаў Майк.
  
  – Хрэна з два, – запярэчыў Рычы. – Не проста мінулае. Ўсё паганскае мінулае.
  
  – Так, правільна. Мы засталіся ў Пусткі, але Кендускиг прабягаў мілю ў хвіліну. Глыбокі. Па-чартоўску бурны. У ім плавала рыба. Думаю, ласось.
  
  – М-мой пра-бацька го-о-оворит, г-што з-ды тут-аавно у-ужо няма ры-ыбы і-з-за з-сцёкавых вод.
  
  – Мы перанесліся ў зусім далёкае мінулае. – Рычы няўпэўнена агледзеў усіх. – Думаю, на мільён гадоў, не менш.
  
  Яму адказала магільнае маўчанне.
  
  – Але што здарылася? – нарэшце вымавіла Беверлі.
  
  Рычы адчуваў, як словы падняліся да горла, але, калі паспрабаваў выпусціць іх вонкі, адчуў, што яго зноў вырве.
  
  – Мы бачылі прыход Яно, – усё-ткі выціснуў ён з сябе. – Я думаю, менавіта гэта.
  
  – Божа, – прамармытаў Стэн. – Госпадзе.
  
  Што-то рэзка пшыкнула – Эдзі скарыстаўся інгалятарам.
  
  – Яно прыйшло з неба, – падхапіў Майк. – Нічога такога я больш праверыць, ці не хачу. Што-то палала так ярка, што мы не маглі на яго глядзець. Гэта што-то разбрасывало маланкі і грымела громам. Шум... – Ён паківаў галавой і паглядзеў на Рычы. – Ревело так, нібы наступіў канец святла. А калі гэтая хрень ўпала на зямлю, пачаўся лясны пажар. На тым для нас усё і скончылася.
  
  – Гэта быў зоркалёт? – спытаў Бэн.
  
  – Так, – адказаў Рычы.
  
  – Няма, – адказаў Майк.
  
  Яны пераглянуліся.
  
  – Ды, мабыць, ён, – паправіўся Майк.
  
  І адначасова скарэктаваў свой адказ і Рычы:
  
  – Не, не думаю, што зоркалёт, ці ведаеце, але...
  
  Яны зноў пераглянуліся. Ў некаторым замяшанні.
  
  – Кажы ты, – прапанаваў Рычы Майку. – Думаю, мы пра адно і тое ж, але яны не усякаюць.
  
  Майк адкашляўся ў кулак і абвёў астатніх амаль што вінаватым позіркам.
  
  – Я не ведаю, як мне гэта расказаць.
  
  – Па-пра-опробую, – прапанаваў Біл.
  
  – Што-то прыйшоў з неба, але не зусім зоркалёт. І не метэарыт. Хутчэй... ну... Каўчэг Запавету Гасподняга, з Бібліі, з Духам Божым у ім... толькі без усякага Бога. Адчуваючы Яно, назіраючы за яго прыходам, ты ведаў, што дабра ад яго не чакай, што Яно – гэта зло.
  
  Майк паглядзеў на іх.
  
  Рычы кіўнуў.
  
  – Яно прыйшло... звонку. У мяне ўзнікла такое пачуццё. Звонку.
  
  – Адкуль – звонку, Рычы? – спытаў Эдзі.
  
  – Звонку за ўсё, – адказаў той. – І калі Яно спускалася... утварылася самая вялікая дзірка, якую можна ўбачыць у жыцці. Яно ператварыла вялікі пагорак ў дзірку ад пончыкі, у што-нешта такое. Яно прызямлілася там, дзе цяпер цэнтральная частка Дерри.
  
  Ён агледзеў усіх.
  
  – Усекли?
  
  Беверлі кінула недокуренные цыгарэту, растаптала абцасам.
  
  – Яно заўсёды было тут, – працягваў Майк, – з спрадвечных часоў... да таго, як наогул з'явіліся людзі, хіба што тады яны жылі ў Афрыцы, скакалі па дрэвах і жылі ў пячорах. Кратэр знік, верагодна, у ледніковы перыяд, калі даліна стала глыбей, а кратэр запоўніўся валунамі і зямлёй, якія цягнуў з сабой ледавік... але Яно ўжо тады было там, спала, магчыма, чакаючы, пакуль растане лёд, чакаючы, калі прыйдуць людзі.
  
  – Вось чаму Яно выкарыстоўвае каналізацыйныя калектары і дрэнажныя тунэлі, – уставіў Рычы. – Для Яно яны што аўтастрады.
  
  – Вы не бачылі, як Яно выглядала? – рэзкім, крыху хрыплым голым спытаў Стэн Урис.
  
  Майк і Рычы паківалі галовамі.
  
  – Ці зможам мы пабіць Яно? – у насталай цішыні спытаў Эдзі. – Калі Яно такое?
  
  Яму ніхто не адказаў.
  
  
  
  Кіраўнік 16
  
  Няўдача Эдзі
  
  
  
  1
  
  Да таго часу, калі Рычы заканчвае, яны ўсе ківаюць. Эдзі ківае разам з усімі, успамінае разам з усімі, калі боль раптам прастрэльвае ўверх па левым предплечью. Прастрэльвае? Няма. Раздзірае левае перадплечча: такое адчуванне, быццам хто-то спрабуе завастрыць на косткі іржавую пілу. У Эдзі твар перакошваецца, ён суе руку ва ўнутраны кішэню пінжака, перабірае бурбалкі, шукае патрэбны на навобмацак, дастае экседрин. Адпраўляе ў рот дзве таблеткі, запівае джынам са калючая сокам. Боль у руцэ цэлы дзень то з'яўлялася, то знікала. Спачатку, ён спісваў боль на бурсіт 99: такое часам з ім здаралася ў дажджлівы дзень. Але па ходу апавядання Рычы ў яго усплываюць новыя ўспаміны, і ён разумее, адкуль боль. «Мы ўжо ідзем не па Алеі памяці, – думае Эдзі. – Гэта ўсё больш і больш падобна на Лонг-Айлэнд-экспрессуэй».
  
  Пяццю гадамі раней, на звычайнай дыспансерызацыі, (Эдзі праходзіў звычайную дыспансерызацыю кожныя паўгода) лекар паміж справай адзначыў: «У цябе тут даўні пералом, Эд... зваліўся з дрэва хлапчуком?»
  
  «Што-то накшталт гэтага», – пагадзіўся Эдзі, але не папрацаваў сказаць доктару Роббинсу, што яго маці, без сумневу, звалілася б, як нежывы ад кровазліцця ў мозг, калі б убачыла ці пачула, што яе Эдзі лазіць па дрэвах. Па праўдзе кажучы, ён і не змог бы дакладна ўспомніць, як зламаў руку. Гэта не здавалася чым-то важным (хоць цяпер Эдзі знаходзіць такое адсутнасць цікавасці вельмі дзіўным – ён, у рэшце рэшт, чалавек, які вельмі трапятліва ўспрымае кожны чых або змяненне колеру крэсла). Але гэта стары пералом, існая пусцяковіна, якая здарылася з ім даўным-даўно, у дзяцінстве, якое ён ледзь памятаў, ды і ўспамінаць не хацеў. Пералом даваў аб сабе ведаць падчас працяглых паездак у дажджлівы дзень, але пара таблетак аспірыну прыводзілі усё ў норму. Ніякіх праблем.
  
  Аднак цяпер гэта не тая боль, якая лёгка здымаецца аспірынам; цяпер якой-то вар'ят точыць іржавую пілу, выбівае які-то рытм на косткі, і ён памятае, што такія ж адчуванні былі ў яго ў бальніцы, асабліва позна ўвечары, у першыя тры ці чатыры дні пасля таго, што здарылася. Ён ляжаў у ложку, сястры ў летнюю спякоту, чакаючы, калі ж медсястра прынясе таблетку, слёзы бязгучна скочваліся па шчоках у вушныя ракавіны, і ён думаў: «Быццам нейкі псіх вострыць ў маёй руцэ пілу».
  
  «Калі гэта Алея успамінаў, – думае Эдзі, – то я гатовы абмяняць яе на адну вялікую мазгавую клізму: хай прачысціць мозг, як тоўстую кішку».
  
  Не аддаючы сабе справаздачы, што збіраецца загаварыць, Эдзі прамаўляе:
  
  – Мне Руку зламаў Генры Баўэрс. Памятаеце?
  
  Майк ківае.
  
  – Перад тым, як знік Патрык Хокстеттер. Колькасці я не памятаю.
  
  – Я памятаю, – абыякава адказвае Эдзі. – 20 ліпеня. Хокстеттер лічыўся зніклым... з?.. Дваццаць трэцяга?
  
  – З дваццаць другога, – папраўляе яго Беверлі Рогі, хоць не кажа ім, чаму так ўпэўненая ў даце: справа ў тым, што яна бачыла, як Яно утащило Хокстеттера. І яна не кажа ім, хоць верыла тады, як верыць і цяпер, што Патрык Хокстеттер да таго моманту зусім звар'яцеў, быў яшчэ больш шалёна, чым Генры Баўэрс. Яна ім скажа, але цяпер чаргу Эдзі. Яна ім скажа пасля Эдзі, а потым, мяркуе яна, Бэн раскажа пра развязкі тых ліпеньскіх падзей... срэбнай пуле, якую яны так і не адважыліся зрабіць. «Цяжка ўявіць сабе больш кашмарную парадак дня», – думае Беверлі... але чаму яна ахоплена такой вар'яцкай радасцю? І калі яна ў апошні раз адчувала сябе такі малады? Яна ледзь можа ўседзець на месцы.
  
  – Дваццатае ліпеня, – паўтарае Эдзі, перасоўваючы інгалятар па стале ад адной рукі да іншай. – Праз тры ці чатыры дні пасля гісторыі з дымавой ямай. Рэшту лета я правёў у гіпсе. Памятаеце?
  
  Рычы пляскае сябе па лбе характэрным жэстам, які яны ўсё памятаюць з тых даўніх дзён, і Біл думае з усмешкай і трывогай, што на імгненне Рычы сапраўды выглядаў як Біверу Клівера.100
  
  – Ну як жа, зразумела! Рука ў цябе была ў гіпсе, калі мы пайшлі ў той дом на Нейболт-стрыт, так? І потым... у цемры... – Але тут Рычы трасе галавой, на твары напісана здзіўленне.
  
  – Што, Ры-ічы? – пытаецца Біл.
  
  – Яшчэ не магу ўспомніць гэтую частку, – прызнаецца Рычы. – А ты?
  
  Біл павольна пакруціў галавой.
  
  – Хокстеттер быў з імі ў той дзень, – кажа Эдзі. – Тады я ў апошні раз бачыў яго жывым. Можа, ім замянілі Піцера Гордана. Думаю, Баўэрс больш не хацеў мець з Пітэрам ніякіх спраў. Пасля таго, як той збег у дзень бітвы камянёў.
  
  – Яны ўсе памерлі, так? – роўным голасам пытаецца Беверлі. – Пасля Джымі Каллума паміралі толькі дружкі Бауэрса... або яго былыя сябрукі.
  
  – Усе, акрамя Бауэрса, – згаджаецца Майк, зірнуўшы на паветраныя шарыкі, прывязаныя да апарата для прагляду мікрафільмаў, – Баўэрс ў «Джунипер-Хіл». Прыватнай закрытай псіхіятрычнай лякарні ў Огасте.
  
  – І да-як пра-яны з-зламалі цябе руку, Э-Эдзі?
  
  – Тваё заіканне ўзмацняецца, Вялікі Біл, – без ценю усмешкі кажа Эдзі і дапіў сваю джын са калючая сокам.
  
  – Не звяртай увагі. Ра-асскажи нам.
  
  – Раскажы нам, – паўтарае Беверлі і лёгенька тычыцца пальцамі яго перадплечча. Боль прастрэльвае руку.
  
  – Добра. – Эдзі зноў напаўняе шклянку, глядзіць у яго і пачынае: – Праз пару дзён пасля таго, як я вярнуўся дадому з лякарні, вы прыйшлі да мяне і паказалі гэтыя сярэбраныя шарыкі. Ты памятаеш, Біл?
  
  Біл ківае.
  
  Эдзі глядзіць на Беверлі:
  
  – Біл спытаў цябе, выстрелишь ты імі, калі да гэтага дойдзе... таму што ў трапнасці ніхто не мог параўнацца з табой. Здаецца, ты адказала «няма»... што ты занадта баішся. І ты сказала нам што-то яшчэ, але я ніяк не магу ўспомніць, што менавіта. Быццам бы... – Эдзі высоўвае мову і чэша кончык, нібы здзірае што-то прилипшее. Рычы і Бэн ўсміхаюцца. – Што-то звязанае з Хокстеттером?
  
  – Так, – ківае Беверлі. – Я раскажу, калі ты скончыш. Валяй.
  
  – Пасля таго, пасля таго, як вы ўсё сышлі, да мяне ў пакой зайшла маці, і мы моцна пасварыліся. Яна не хацела, каб я і далей размаўляў з кім-то з вас. І яна магла прымусіць мяне пагадзіцца... ўмела яна, умела знайсці падыход да хлопчыка, вы разумееце...
  
  Біл зноў ківае. Ён памятае місіс Каспбрэк, неабсяжную жанчыну з дзіўным тварам, тварам шизофренички, якое магло выглядаць каменным, лютым, няшчасным і спалоханым адначасова.
  
  – Так, яна магла пераканаць мяне пагадзіцца, – паўтарае Эдзі. – Але сее-што яшчэ здарылася ў той дзень, калі Баўэрс зламаў мне руку. Нешта такое, што сапраўды мяне ўразіла.
  
  З яго вуснаў злятае лёгкі смяшок, ён думае: «Гэта сапраўды мяне ўразіла, усё так... і гэта ўсё, што ты можаш сказаць? Які сэнс казаць, калі ты не можаш сказаць людзям, што ты сапраўды адчуваеш? У кнізе ці ў кіно тое, што высветлілася перад тым, як Генры Баўэрс зламаў мне руку, змяніла б усю маю жыццё, і нічога не пайшло б так, як пайшло... у кнізе або кіно я здабыў бы свабоду. У кнізе або кіно мне не давялося б трымаць у маім нумары ў «Таун-хаўс» цэлы чамадан таблетак, я не ажаніўся б на Майры, не прынёс бы сюды гэты ідыёцкі гробаны інгалятар. У кнізе або кіно. Таму што...»
  
  Раптам, на вачах ва ўсіх, інгалятар Эдзі сам па сабе коціцца па стале. І калі коціцца, выдае сухое шамаценне, падобнае на гук маракаса 101, або на перакатванне маленькіх костачак, або нават на смех. Дабраўшыся да процілеглага краю стала, паміж Рычы і Бэнам, інгалятар падскоквае ў паветра і падае на падлогу. Рычы спрабуе схапіць яго, але раздаецца рэзкі крык Біла:
  
  – Не т-чапай яго!
  
  – Паветраныя шарыкі! – крычыць Бэн, і яны ўсе паварочваюцца. На шарыках, якія прывязаныя да апарата для прагляду мікрафільмаў, цяпер надпіс: «ЛЕКІ АД АСТМЫ ВЫКЛІКАЕ РАК!» Пад слоганам аскаленыя чарапы.
  
  Яны выбухаюць ў два прыёму, спачатку палова, потым астатнія.
  
  Эдзі глядзіць на гэта дзейства, у роце перасыхае, знаёмае адчуванне ўдушша пачынае звужаць дыхальныя шляхі заціскнымі балтамі.
  
  – Хто з-сказаў цябе і ч-што табе сказалі?
  
  Эдзі аблізвае вусны, хоча пайсці за інгалятарам, але не вырашаецца. Хто ведае, чым ён цяпер напоўнены?
  
  Ён думае пра той дзень, 20 ліпеня, аб тым, як маці дала яму чэк, з усімі запоўненымі графамі, за выключэннем сумы пропіссю, і даляр наяўнымі для яго – кішэнныя грошы.
  
  – Містэр Кін, – адказвае ён, і ўласны голас даносіцца да вушэй здалёк. – Мне сказаў містэр Кін.
  
  – Не самы лепшы чалавек у Дэры, – адзначае Майк, але Эдзі, які пайшоў у свае думкі, ледзь чуе яго.
  
  Так, той дзень выдаўся гарачым, але ў гандлёвым зале «Аптэчнага крамы на Цэнтральнай» панавала прахалода, драўляныя лопасці вентылятараў ляніва круціліся пад ляпным столлю, у паветры стаяў заспакойваючы пах вырабляецца на месцы парашкоў і гатовых лекаў. У гэтым месцы прадавалі здароўе – яго маці не прамаўляла гэтых слоў услых, але свята верыла ў іх, і ў свае адзінаццаць з паловай гадоў Эдзі нават не падазраваў, што яго маці можа памыляцца, у гэтым ці чым-то яшчэ.
  
  «Што ж, містэр Кін паклаў гэтаму канец», – думае ён цяпер з настальгічнай злосцю.
  
  Ён памятае, што якое-то час правёў каля стойкі з коміксамі, круціў яе, каб паглядзець, ці няма новых выпускаў «Бэтмэна», або «Супербою», або яго фаварыта, «Пластычнага чалавека». Ён ужо аддаў спіс маці (яна пасылала яго ў аптэку, як у іншых хлопчыкаў пасылалі ў бакалейнай крамы на рагу) і яе чэк містэру Кіну; той падбіраў усё неабходнае, прастаўляў у чэку патрэбную суму і даваў Эдзі распіску, каб потым маці магла спісаць гэтыя грошы са свайго банкаўскага рахунку. Эдзі не бачыў у гэтым нічога незвычайнага. Тры розных лекі для маці, плюс бутэлька геритола, таму што, як яна загадкава сказала яму: «У ім шмат жалеза, Эдзі, а жанчынам жалеза трэба больш, чым мужчынам». Яшчэ яго вітаміны, бутэлька «Эліксіра доктара Суэтта» для дзяцей... і, зразумела, яго лекі ад астмы.
  
  Ўсё заўсёды ішло па заведзеным парадку. Потым ён зазірнуў бы ў «Кастэла-авеню маркет» са сваім доларам і купіў два шакаладных батончыка і «пепсі». З'еў бы батончыкі, выпіў «пепсі» і ўсю дарогу дадому дрынкаў б дробяззю ў кішэні. Але гэты дзень выдаўся іншым; скончыць яго Эдзі трэба было ў бальніцы, што ўжо сведчыла аб адрозненні гэтага дня ад усіх іншых, аднак заведзены парадак пачаў парушацца раней – калі яго паклікаў містэр Кін. Таму што замест таго, каб уручыць Эдзі вялікі белы пакет, набіты лекамі, і аддаць распіску, а потым пераканацца, што Эдзі засунуў яе глыбока ў кішэню, адкуль яна не выпадзе, містэр Кін задуменна паглядзеў на яго і сказаў:
  
  – Зайдзі...
  
  
  
  2
  
  ...на хвілінку да мяне ў кабінет, Эдзі. Я хачу з табой пагаварыць.
  
  Эдзі паглядзеў на фармацэўта насцярожана, трохі спалохана. У галаве мільганула думка, што містэр Кін западозрыў яго ў крадзяжы. На параднай дзверы вісела аб'ява, якое ён заўсёды чытаў, калі ўваходзіў у «Аптэчны магазін на Цэнтральнай». Напісалі яго асуджаюць чорнымі літарамі, такімі вялікімі, што нават Рычы Тозиер мог прачытаць без акуляраў: «ДРОБНЫ КРАДЗЕЖ – гэта НЕ ХОХМА, і гэта НЕ ПРЫКОЛ, і гэта НЕ ЗАБАВА! ДРОБНЫ КРАДЗЕЖ – гэта ЗЛАЧЫНСТВА, І МЫ ПАДАДЗІМ Ў СУД».
  
  Эдзі ніколі ў жыцці нічога не скраў, але гэта аб'ява заўсёды выклікала ў яго пачуццё віны – стварала адчуванне, быццам містэру Кіну вядома пра яго што-нешта такое, чаго не ведаў ён сам.
  
  А потым містэр Кін заблытаў яго яшчэ больш, спытаў:
  
  – Як наконт газіроўкі з марозівам?
  
  – Ну...
  
  – За кошт установы. У гэты час дня я заўсёды прашу прынесці мне яе ў кабінет. Добрая энергетычная падсілкоўванне для тых, каму не трэба сачыць за вагой, і магу сказаць, што нам дваім дакладна не трэба. Мая жонка кажа, што я выглядаю як фаршыраваная вяроўка. Твой прыяцель, гэты хлопец Хэнском, вось каму трэба сачыць за вагой. Якое цябе марозіва, Эдзі?
  
  – Бачыце, мама загадала мне вяртацца дадому. Як толькі...
  
  – Адчуваю, ты аддаеш перавагу шакаладнае. Падыдзе цябе шакаладнае? – Вочы містэра Кіна бліснулі, але сухім бляскам, як сонца, адлюстроўваецца ад кавалачкаў лушчака ў пустыні. Так, ва ўсякім выпадку, падумаў Эдзі, вялікі прыхільнік такіх аўтараў вестэрнаў, як Макс Бранд і Арчы Джосилен.
  
  – Вядома, – здаўся Эдзі. Што-то раздражняў яго ў манеры містэра Кіна падштурхоўваць да пераноссі акуляры ў залатой аправе. Ды і сам містэр Кін выглядаў і заклапочаным, і чым-то вельмі задаволеным. Эдзі не хацелася ісці ў кабінет містэра Кіна. Яго запрашалі туды не дзеля газіроўкі. І што б яму ні сказалі, Эдзі дакладна ведаў – навіны не будуць з разраду добрых.
  
  «Можа, ён збіраецца сказаць мне, што ў мяне рак, – мільганула ў галаве Эдзі вар'яцкая думка. – Гэты дзіцячы рак. Лейкамія. Божа!»
  
  «Не тупі, – адказаў ён сам сабе, спрабуючы разважаць у сябе ў галаве здравомысляще, як Заіка Біл. Заіка Біл ужо стаў галоўным героем у жыцці Эдзі, замяніўшы сабой Джока Махоні з тэлесерыяла «Вершнік з гор», які паказвалі раніцай па суботах. І хай Вялікі Біл не мог гаварыць, як усе, цяміў ён – лепш не бывае. – Гэты тып – фармацэўт, а не лекар, у рэшце рэшт». Але Эдзі ўсё роўна нерваваўся.
  
  Містэр Кін падняў вечка прылаўка і паклікаў Эдзі костлявым пальцам. Эдзі пайшоў. Хай і супраць волі.
  
  Рубі, прадаўшчыца, сядзела ля касавага апарату і чытала часопіс пра кіно «Сілвер скрін».
  
  – Сячы, цябе не абцяжарыць прыгатаваць дзве газіроўкі з марозівам? – звярнуўся да яе містэр Кін. – Адну – з шакаладным, другую – з кававым?
  
  – Вядома. – Сячы заклала старонку, якую чытала, фальгой ад жуйкі і ўстала.
  
  – Прынясі іх у кабінет.
  
  – Вядома.
  
  – Пайшлі, сынок, я цябе не з'ем. – І містэр Кін падміргнуў Эдзі, на самай справе падміргнуў, чым патрос яго да глыбіні душы.
  
  Эдзі ніколі не заходзіў за прылавак і цяпер з цікавасцю разглядаў усе гэтыя бутэлькі, таблеткі, банкі. Апыніся ён тут адзін, заняўся б вывучэннем ступкі і песціка, вагаў і гірак, шкляных ёмістасцяў, запоўненых капсуламі. Але містэр Кін перадаў яго ў кабінэт і шчыльна зачыніў за сабой дзверы. Калі шчоўкнула сабачка замка, Эдзі адчуў нарастаючую напружанасць у грудзях і паспрабаваў здушыць яе. У белым пакеце сярод лекаў для маці ляжаў цалкам запраўлены інгалятар, і ён мог пусціць у рот доўгую брую, як толькі выйдзе з гэтага кабінета.
  
  На рагу стала містэра Кіна стаяла банка з лакричными чарвякамі. Ён пасунуў яе да Эдзі, запрашаючы пачаставацца.
  
  – Дзякуй, я не хачу, – ветліва адмовіўся Эдзі.
  
  Містэр Кін сеў на верціцца крэсла, які стаяў за сталом, пераставіў банку бліжэй да сябе і ўзяў аднаго чарвяка. Потым высунуў скрыню, што-то адтуль дастаў. Паклаў на стол побач з высокай слоікам лакрычным чарвякоў, і Эдзі ахапіла сапраўдная трывога: кампанію банку склаў інгалятар. Містэр Кін закінуў галаву. Яго патыліцу закрануў насценнага календара. Маляваліся на календары ўсё тыя ж таблеткі. Пад імі вялікія літары складаліся ў слова «СКУИББ» 102. І...
  
  ...на адзін жахлівы момант, калі містэр Кін толькі адкрыў рот, каб загаварыць, Эдзі успомніў тое, што здарылася з ім у абутковым краме: тады маці раскричалась на яго, яшчэ маленькага хлопчыка, за тое, што ён сунуў нагу ў рэнтгенаўскі апарат, якія стаялі тады ў абутковых крамах. І ў гэты жахлівы момант Эдзі падумаў, што містэр Кін цяпер скажа наступнае: «Эдзі, дзевяць з дзесяці лекараў згаджаюцца з тым, што лекі ад астмы выклікае рак, сапраўды гэтак жа, як рэнтгенаўскія апараты, якія ставілі ў абутковых крамах. Ты ім, напэўна, ужо захварэў. Я лічу, што табе трэба гэта ведаць».
  
  Аднак на самай справе містэр Кін сказаў зусім іншае. Настольна нечаканае, што Эдзі не знайшоўся з адказам; мог толькі сядзець, дурань дурнем, на драўляным крэсле з прамой спінкай па другі бок стала містэра Кіна.
  
  – Гэта працягваецца даволі доўга.
  
  Эдзі адкрыў рот і зноў зачыніў.
  
  – Колькі табе гадоў, Эдзі? Адзінаццаць, так?
  
  – Так, сэр, – ледзь чутна адказаў Эдзі. Дыхалася яму з цяжкасцю. Ён яшчэ не свістаў, як кіпячы чайнік (у такіх сітуацыях Рычы усклікаў: «Хто-небудзь, выключыце Эдзі! Ён ужо закіпеў!»), але такое магло здарыцца ў любую секунду. Ён з пажадлівасцю глянуў на інгалятар, які ляжыць на стале містэра Кіна, але, паколькі чакалі ад яго іншага, адказаў: – У лістападзе споўніцца дванаццаць.
  
  Містэр Кін кіўнуў. Потым нахіліўся наперад, як фармацэўт у тэлевізійным рэкламным роліку, і сашчапіў рукі перад сабой. Лінзы яго ачкоў блішчалі ў яркім святле потолочных флуоресцентных лямпаў.
  
  – Ты ведаеш, што такое плацебо, Эдзі?
  
  Нярвуючыся, Эдзі падзяліўся з ім сваёй лепшай здагадкай:
  
  – Гэта такія штукі ў кароў, з якіх цячэ малако, так?
  
  Містэр Кін засмяяўся і адкінуўся на спінку крэсла.
  
  – Няма, – адказаў ён, і Эдзі пачырванеў да каранёў сваіх коратка стрыжаны валасоў. Цяпер ён ужо мог чуць свіст ва ўласным дыханні. – Плацебо – гэта...
  
  Яго перапыніў энергічны двайны стук у дзверы. Не чакаючы «увайдзіце», Рубі пераступіла парог, трымаючы ў абедзвюх руках па старомодному шклянцы для газіроўкі з марозівам.
  
  – З шакаладным, як я разумею, цябе. – Яна ўсміхнулася Эдзі, а ён, як мог, ёй, але ніколі раней, за ўсё жыццё, яго цікавасць да газіроўкі з марозівам не знаходзіўся на гэтак нізкім узроўні. Эдзі ахапіў спалох, як перад усім наогул, так і па цалкам канкрэтнаму нагоды; такое заўсёды здаралася з ім, калі ён сядзеў на назіральным стале доктара Хэндора ў адных трусах, чакаючы, калі доктар прыйдзе, і ведаючы, што яго маці ў прыёмнай, займае большую частку канапы і моцна, нібы псалтыр, трымае перад вачыма кнігу (звычайна «Сілу пазітыўнага мыслення» Нормана Вінцэнта Піла ці «Народную медыцыну Вермонта» доктара Джарвіса). Распрануты, безабаронны, ён адчуваў, што на пару яны загналі яго ў пастку.
  
  Ён адпіў газіроўкі, калі Рубі выходзіла з кабінета, не адчуваючы смаку.
  
  Містэр Кін пачакаў, пакуль за дзяўчынай зачыніцца дзверы, потым усміхнуўся сухі, лушчак-на-сонца, усмешкай.
  
  – Расслабся, Эдзі. Я цябе не з'ем і не зраблю табе нічога благога.
  
  Эдзі кіўнуў, таму што містэр Кін быў дарослым, а з дарослымі варта было згаджацца заўсёды (так вучыла яго маці), але пры гэтым падумаў: «Ды ўжо, чуў я гэта хлусня. Што-нешта такое казаў лекар, калі адкрыў стэрылізатары, і ў нос ударыў рэзкі, страшны пах спірту. Пах уколаў і пах хлусні, і усё зводзілася да аднаго: калі яны кажуць, што балюча не будзе, як укус комарика, гэта азначае, што ад болю выць захочацца».
  
  Ён яшчэ раз паспрабаваў засмактала газіроўку праз саломінку, і, напэўна, дарма. Усё пакінутая прастора ў сжимающемся горле патрабавалася яму для таго, каб прапіхваць у лёгкія паветра. Ён зноў паглядзеў на інгалятар, які ляжыць на стале містэра Кіна, хацеў папрасіць, але не адважыўся. Дзіўная думка прыйшла Эдзі ў галаву: можа, містэр Кін ведае, што яму патрэбен інгалятар, але ён не вырашаецца яго папрасіць, можа, містэр Кін
  
  (мучыць)
  
  цвеліць яго. Толькі такая думка – глупства, так? Дарослы, асабліва дарослы, які дапамагае іншым людзям паправіць здароўе, не стаў бы так дражніць маленькага хлопчыка, праўда? Вядома ж, няма. Пра гэта нават думаць нельга, таму што такая думка прывяла б да неабходнасці жудаснага пераасэнсавання навакольнага свету, якім яго ўяўляў сабе Эдзі.
  
  Але інгалятар ляжаў, ляжаў тут, так блізка і так далёка, зусім як вада, да якой не можа дабрацца чалавек, які памірае ад смагі ў пустыні. Ён ляжаў тут, на стале. Пад ўсмешлівымі слюдяными вачыма містэра Кіна.
  
  Эдзі хацелася, больш чым калі б тое ні было, апынуцца цяпер у Пусткі, са сваімі сябрамі. Думка пра монстры, якім-то велізарным монстры, шныряющем пад горадам, дзе ён нарадзіўся і вырас, использующем дрэнажныя тунэлі і каналізацыйныя трубы, каб перабірацца з месца на месца, палохала, іншая думка – ўступіць у барацьбу з гэтым пачварай і перамагчы, палохала яшчэ больш... але ўсё лепш, чым знаходзіцца тут. Як можна змагацца з дарослым, які казаў, што балюча не будзе, калі ты ведаў, што будзе, ды яшчэ як? Як можна змагацца з дарослым, які задаваў цябе дзіўныя пытанні і казаў што-то незразумелае накшталт: «Гэта працягвалася дастаткова доўга»? Гэта значыць, ледзь ці не выпадкова, думаючы зусім пра іншае, Эдзі адкрыў адну з вялікіх ісцін дзяцінства: сапраўдныя монстры – дарослыя. Нічога знамянальнай не здарылася, думка гэтая не бліснула асляпляльнай выбліскам, не абвясціла аб сабе звонавым звонам і трубным голасам. Проста прыйшла і сышла, амаль пахаваная пад іншы всесокрушающей думкай: мне патрэбен мой інгалятар і я хачу сысці адсюль.
  
  – Расслабся, – зноў паўтарыў містэр Кін. – Твае бяды, Эдзі, большай часткай ад таго, што ты пастаянна напружаны і заціснуты. Возьмем, да прыкладу, тваю астму. Паглядзі сюды.
  
  Містэр Кін высунуў скрыню стала, пакапаўся ў ім, потым дастаў паветраны шарык. Набіраючы ў вузкую грудзі як мага болей паветра (яго гальштук падскокваў, быццам вузкая лодка на невялікай хвалі), надзьмуў яго. На шарыку Эдзі прачытаў: «АПТЭЧНЫ МАГАЗІН НА ЦЭНТРАЛЬНАЙ». ЛЕКІ, ЎСЯКАЯ ЎСЯЧЫНА, ПЕРАВЯЗАЧНЫЯ МАТЭРЫЯЛЫ». Містэр Кін перакруціць гумовае рыльца і выставіў шарык перад сабой.
  
  – Давай уявім сабе, што гэта лёгкае. Тваё лёгкае. Мне варта было б надзьмуць два, але, раз у мяне застаўся толькі адзін шарык ад распродажу, якую мы зладзілі адразу пасля Каляд...
  
  – Містэр Кін, ці магу я ўзяць інгалятар? – У галаве ў Эдзі пачатак стукаць. Ён адчуваў, як пераціскаецца дыхальнае горла, а на лбе выступае пот. Яго шклянку з газіроўкай і шакаладным марозівам стаяў на краі стала містэра Кіна. Вішанька наверсе павольна правальвалася ў збітыя вяршкі.
  
  – Праз хвілінку, – адказаў містэр Кін. – Слухай і глядзі ўважліва, Эдзі. Пара каму-то гэта зрабіць. Калі Рассу Хэндору не хапае мужнасці, давядзецца мне. Тваё лёгкае – такі ж шар, толькі абцягнута цягліцамі. Гэтыя мышцы – як рукі чалавека, які працуе з мяхамі, ты разумееш? У здаровага чалавека яны дапамагаюць лёгкаму пашырацца і скарачацца. Але калі гаспадар лёгкіх пастаянна заціснуты і напружаны, мышцы пачынаюць працаваць супраць лёгкіх, а не дапамагаць ім. Глядзі!
  
  Містэр Кін паклаў узловатую, костлявую, з нырачнымі бляшкамі руку на паветраны шар і націснуў. Шар надзьмуўся і вылез з-пад яго кулака. Эдзі сцяўся, рыхтуючыся да бавоўны. Адначасова адчуў, што дыхальнае горла перакрыты цалкам. Нахіліўся праз стол і схапіў інгалятар. Плячом ударыў цяжкі шклянку з марозівам і газіроўкай. Шклянку зляцеў са стала і з грукатам разбіўся аб падлогу.
  
  Грукат гэты Эдзі цьмяна чуў. Ён сдергивал вечка з інгалятара, всовывал наканечнік ў рот, націснуў на клапан. Са всхлипом паспрабаваў ўдыхнуць, і думкі яго, як і заўсёды ў такія моманты, панесліся панічным патокам, натыкаючыся адзін на аднаго: «калі Ласка матуля я задыхаюся я не магу ДЫХАЦЬ ох, мой дарагі Божа ох, мой дарагі Ісус добры і міласэрны я не магу ДЫХАЦЬ, калі ласка, я не хачу паміраць не хачу паміраць, калі ласка...»
  
  А потым туман, выплеснувшийся з інгалятара, сконденсировался на распухших сценках дыхальнага горла, і ён зноў змог дыхаць.
  
  – Прабачце. – Эдзі ледзь не плакаў. – Мне вельмі шкада, што шклянку разбіўся... я ўсё прыбяру і заплачу за яго... толькі, калі ласка, не кажаце маме, добра? Прабачце, містэр Кін, але я не мог удыхнуць...
  
  Пачуўся двайны стук у дзверы, і Рубі всунула галаву ў кабінет.
  
  – У вас усё...
  
  – Усё выдатна, – абарваў яе містэр Кін. – Пакінь нас.
  
  – Ну, тады изви-і-ните! – Сячы закаціла вочы і зачыніла дзверы.
  
  Эдзі зноў задыхаў са свістам. Яшчэ раз пусціў у рот брую з інгалятара, зноў пачаў прасіць прабачэння. Змоўк, толькі заўважыўшы, што містэр Кін яму усміхаецца – сваёй асаблівай сухі усмешкай. Рукі ён склаў на жываце. Сдувшийся паветраны шарык ляжаў на стале. Новая думка прыйшла ў галаву Эдзі. Ён спрабаваў яе прагнаць, але не змог. Містэр Кін выглядаў так, быццам прыступ астмы Эдзі даставіў яму больш задавальнення, чым газіроўка з кававым марозівам, шклянку з якой напалову апусцеў.
  
  – Не хвалюйся, – адказаў ён, – потым Рубі тут приберется, і, па праўдзе кажучы, я нават рады, што ты разбіў шклянку. Таму што я паабяцаю нічога не казаць тваёй маці, калі ты паабяцаеш не казаць ёй аб гэтым нашым размове.
  
  – Вядома, абяцаю, – з запалам усклікнуў Эдзі.
  
  – Добра, – кіўнуў містэр Кін. – Мы дасягнулі ўзаемаразумення. І ты адчуваеш сябе значна лепш, так?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  – Чаму?
  
  – Чаму? Ну... таму што я прыняў лекі. – Ён паглядзеў на містэра Кіна, як у школе глядзеў на місіс Кейсі, калі даваў адказ, у правільнасці якога сумняваўся.
  
  – Але ты не прыняў лекі, – запярэчыў містэр Кін. – Ты прыняў плацебо. Плацебо, Эдзі, выглядае як лекі і па гусце як лекі, але гэта не лекі. Плацебо – не лекі, таму што не ўтрымлівае актыўных кампанентаў. Або калі гэта лекі, то лекі вельмі незвычайнае. Лекі для галавы. – Містэр Кін ўсміхнуўся. – Ты гэта разумееш, Эдзі? Лекі для галавы.
  
  Эдзі зразумеў, чаго там; містэр Кін казаў яму, што ён – чокнутый. Але онемевшие вусны выдалі іншы адказ:
  
  – Не, я вас не разумею.
  
  – Дазволь распавесці табе кароткую гісторыю, – працягваў містэр Кін. – У 1954 годзе ў універсітэце Депола 103 праводзіліся даследаванні з хворымі язвай. Сто пацыентам давалі таблеткі. Усім казалі, што таблеткі дапамогуць ім вылечыць язвавую хвароба, але пры гэтым палове пацыентаў давалі плацебо... калі на тое пайшло, дражэ «Эм-энд-Эмс» з аднолькавай ружовай глазурай. – Містэр Кін выдаў дзіўны пранізлівы смяшок, нібы апісваў нейкі ўдалы розыгрыш, а не навуковы эксперымент. – З ста пацыентаў дзевяноста тры адзначылі значнае паляпшэнне свайго стану, а ў васьмідзесяці аднаго гэта паляпшэнне зафіксавалі праведзеныя абследавання. І што ты думаеш? Які вывад ты зробіш з гэтага эксперыменту?
  
  – Я не ведаю, – ледзь чутна адказаў Эдзі.
  
  Містэр Кін пастукаў сябе па галаве.
  
  – Большасць хвароб пачынаюцца тут, вось што я думаю. Я ўжо шмат, вельмі шмат гадоў займаюся гэтым бізнэсам і даведаўся пра плацебо задоўга да таго, як лекары з універсітэта Депола правялі сваё даследаванне. Звычайна плацебо прапісваюць старым. Пажылыя людзі, і мужчыны, і жанчыны, прыходзяць да доктара, перакананыя, што ў іх хвароба сэрца, рак або дыябет, або яшчэ нейкая жудасная напасці. Але вельмі часта нічога гэтага няма і ў памоўцы. Яны ўсё роўна адчуваюць сябе толькі таму, што яны старыя, нічога больш. Але што ў такой сітуацыі рабіць ўрача? Казаць ім, што яны – гадзіны без хадавой спружыны? Ха! Ледзь. Лекары занадта любяць належныя ім узнагароды. – І цяпер вусны містэра Кіна выгнуліся, выказваючы нешта сярэдняе паміж усмешкай і пагардлівай усмешкай.
  
  Эдзі проста сядзеў, чакаючы, калі ўсё скончыцца, скончыцца, скончыцца. «Але ты не прыняў лекі» – гэтыя словы не выходзілі з галавы.
  
  – Лекары ім гэта не кажуць, і я ім гэта не кажу. Навошта мітусіцца? Часам такі дзядок або бабулька прыходзяць сюды з рэцэптам, на якім напісана: «Placebo», або 25 міліграм «Blue skies» 104, так гэта называў стары док Пірсан.
  
  Містэр Кін хохотнул і глынуў газіроўкі з кававым марозівам.
  
  – І што ў гэтым дрэннага? – спытаў ён, Эдзі, а паколькі Эдзі сядзеў і маўчаў, сам жа і адказаў: – Нічога! Абсалютна нічога! Па меншай меры... звычайна. Плацебо – дар божы для старых. А ёсць і іншыя выпадкі – ракавыя хворыя, людзі з прагрэсавальнай сардэчнай недастатковасцю, з жудаснымі хваробамі, якія мы яшчэ не разумеем і не можам лячыць, і некаторыя з іх дзеці, такія, як ты, Эдзі! Калі ў такіх выпадках плацебо дапамагае пацыенту адчуць сябе лепш, у чым шкода? Ты бачыш шкоду, Эдзі?
  
  – Не, сэр, – адказаў Эдзі, гледзячы на плямы шакаладнага марожанага і ўзбітых вяршкоў, лужыну газіроўкі і аскепкі шклянкі на падлозе. Пасярод гэтага бязладдзя ляжала вішанька, нібы згустак згуслаю крыві на месцы злачынства. У яго зноў сціснула грудзі.
  
  – Тады мы з табой аднаго поля ягады! Мысьлім аднолькава. Пяць гадоў таму, калі ў Вернана Майтленда выявілі рак стрававода – хваравітую, вельмі хваравітую разнавіднасць рака – і ў лекараў скончыліся ўсе эфектыўныя сродкі, якія дазвалялі здымаць боль, я прыйшоў да яго ў шпіталь з бурбалкай шарыкаў з цукрозы. Бачыш, ён быў маім самым блізкім сябрам. І я яму сказаў: «Верн, гэта эксперыментальнае болесуцішальнае сродак. Лекар не ведае, што я даю табе гэтыя лекі, таму, дзеля бога, будзь асцярожны і не выдай мяне. Яны могуць не спрацаваць, але, думаю, яны спрацуюць. Прымай не больш адной у дзень, і толькі калі боль стане зусім ужо невыноснай». Ён дзякаваў мяне са слязамі на вачах. Са слязамі, Эдзі! І гэта лекі для яго спрацавала! Усяго толькі шарыкі з цукрозы, але яны забівалі вялікую частку болю... таму што боль – тут.
  
  І містэр Кін, вельмі сур'ёзна, зноў пастукаў сябе па галаве.
  
  – Маё лекі таксама працуе, – паказаў Эдзі.
  
  – Я ведаю, што працуе, – кіўнуў містэр Кін і ўсміхнуўся донара з сябе, самазадаволенай усмешкай дарослага. – Яно спрацоўвае для тваёй грудзей, таму што ўздзейнічае на тваю галаву. «Гидрокс», Эдзі, гэта вада з кропелькай камфорного алею для медыцынскага прысмаку.
  
  – Няма! – У дыханні Эдзі зноў пачуўся свіст.
  
  Містэр Кін адпіў газіроўкі, адправіў у рот лыжачку раставаў кававага марожанага і грэбліва выцер падбародак насоўкай, пакуль Эдзі зноў скарыстаўся інгалятарам.
  
  – Я хачу сысці. – Эдзі прыўзняўся з крэсла.
  
  – Дазволь мне скончыць, калі ласка.
  
  – Няма! Я хачу сысці, вы атрымалі свае грошы, і я хачу сысці.
  
  – Дазволь мне скончыць. – Словы гэтыя містэр Кін вымавіў так катэгарычна, што Эдзі апусціўся на крэсла. Як жа іншы раз дзеці ненавідзяць дарослых за іх улада. Як жа ненавідзяць!
  
  – Збольшага гэтая праблема выклікана тым, што твой доктар, Рас Хэндор, слабак. Але галоўная прычына ў тваёй маці, у яе абсалютнай ўпэўненасці у тым, што ты хворы. А ты, Эдзі, трапіў паміж двух агнёў.
  
  – Я не чокнутый, – выдыхнуў Эдзі.
  
  Крэсла пад містэрам Кином зарыпеў, як гіганцкі цвыркун.
  
  – Што?
  
  – Я сказаў, што я не чокнутый! – пракрычаў Эдзі. І тут жа яго твар заліла фарба сораму.
  
  Містэр Кін ўсміхнуўся. Думай што хочаш, казала яго ўсмешка. Думай што хочаш, але я буду думаць што хачу.
  
  – Эдзі, я табе кажу толькі адно: фізічна ты цалкам здаровы. Ў тваіх лёгкіх астмы няма – яна ў тваім розуме.
  
  – То бок вы кажаце, што я дурнаваты.
  
  Містэр Кін нахіліўся наперад, пільна гледзячы на Эдзі над счэпленых на стале рук.
  
  – Я не ведаю. – Голас гучаў мякка. – Ты чокнуты?
  
  – Гэта ўсё хлусня! – усклікнуў Эдзі, здзіўлены, што такія гучныя словы вырваліся з яго сціснутай грудзей. Ён думаў пра Біле, пра тое, як Біл адрэагаваў бы на такія цудоўныя весткі. Біл ведаў бы, што адказаць, заікаючыся або няма. Біл ведаў, калі павінна праявіць адвагу. – Усё гэта адна вялікая хлусня. У мяне астма, астма!
  
  – Так, – кіўнуў доктар Кін, і цяпер звычайна сухая ўсмешка ператварылася ў ашчэр чэрапа. – Але адкуль яна ў цябе ўзялася?
  
  У галаве ў Эдзі бушаваў смерч. І як жа яму стала дрэнна, зусім дрэнна.
  
  – Чатыры гады таму, у 1954-м – як гэта ні дзіўна, у той самы год, калі універсітэт Депола праводзіў свае даследаванні, – доктар Хэндор пачаў прапісваць цябе «Гидрокс». Назва пазначае вадарод і кісларод, два кампанента вады. З таго часу я патуралі гэтаму падману, але больш не буду. Твая астма ўздзейнічае на твой розум, а не на цела. Твая астма – вынік нервовага напружання дыяфрагмы па волі твайго свядомасці... ці тваёй маці. Фізічна ты цалкам здаровы.
  
  Павісла гнятлівая цішыня.
  
  Эдзі так і сядзеў на крэсле, у галаве ўсё змяшалася. На імгненне ён дазволіў сабе выказаць здагадку, што містэр Кін кажа праўду, але выснова гэты вёў да занадта ўжо жудасным наступстваў. З другога боку, а навошта містэру Кіну хлусіць, тым больш у гэтак сур'ёзным пытанні? Містэр Кін сядзеў і ўсміхаўся сваёй яркай, сухі, бессардэчнай пустыннай усмешкай.
  
  «У мяне ёсць астма, ёсць. У той дзень, калі Генры Баўэрс ўдарыў мяне ў нос, дзень, калі мы з Білам спрабавалі пабудаваць плаціну ў Пусткі, я ледзь не памёр. І я павінен думаць, што маё прытомнасць ўсяго толькі... толькі гэта выдумала?
  
  Але з чаго яму хлусіць? (І толькі па сканчэнні шматлікіх гадоў, у бібліятэцы, Эдзі задаў сабе яшчэ больш жудасны пытанне: «З чаго яму трэба было гаварыць праўду?»)».
  
  Цьмяна ён пачуў голас містэра Кіна:
  
  – Я ніколі не ўпускаў цябе з-пад увагі, Эдзі. І распавёў табе ўсё гэта, таму што цяпер ты дастаткова дарослы, каб мяне зразумець, і яшчэ па адной прычыне – я заўважыў, што ў цябе нарэшце-то з'явіліся сябры. Яны добрыя сябры, так?
  
  – Так, – кіўнуў Эдзі.
  
  Містэр Кін пахіснуўся на крэсле назад (зноў пачуўся скрып, прымушае ўспомніць пра сверчках) і закрыў адно вока: можа, падміргнуў, а можа, і няма.
  
  – І я гатовы спрачацца, твая маці іх не вельмі-то даруе, так?
  
  – Яны ёй вельмі нават падабаюцца, – адказаў Эдзі, думаючы пра тое, як маці асуджала Рычы Тозиера («у яго не рот, а памыйніца... і я принюхалась да яго дыхання, Эдзі... думаю, ён паліць»), як грэбліва наказвала яму не пазычаць грошы Стэнлі Урису, таму што той – габрэй, як трываць не магла Біла Денбро і гэтага «таўстуна». Але паўтарыў тую ж фразу. – Яны ёй вельмі нават падабаюцца.
  
  – Праўда? – Містэр Кін працягваў усміхацца. – Што ж, можа, гэта так, можа – не, але, ва ўсякім выпадку, у цябе ёсць сябры. Чаму б табе не пагаварыць з імі аб гэтай праблеме? Гэта... гэта псіхалагічная слабасць. Высветліце, што яны табе скажуць.
  
  Эдзі не адказаў. Для яго размову з містэрам Кином скончыўся; ён ужо вырашыў, што маўчаць – бяспечней. І баяўся, што расплачацца, калі ў самым хуткім часе не сыдзе з гэтага кабінета.
  
  – Што ж! – Містэр Кін падняўся. – Думаю, на гэтым усё, Эдзі. Калі я цябе засмуціў, прабач. Я толькі выконваю свой абавязак, якім я яго бачу. Я...
  
  Але перш чым ён паспеў сказаць што-то яшчэ, Эдзі збег, з інгалятарам у адной руцэ і белым пакетам з парашкамі і таблеткамі ў іншы. Адна нага паслізнулася на пляме марожанага, і ён ледзь не ўпаў. За дзвярыма прыпусціў яшчэ хутчэй, куляй вылецеў з «Аптэчнага крамы на Цэнтральнай», нягледзячы на шум дыханне. Рубі адарвалася ад часопіса пра кіно, разявіўшы рот, паглядзела яму ўслед.
  
  Спіной ён адчуваў, што містэр Кін стаіць у дзвярах і па-над прылаўка для лекаў па рэцэпце убачыўшы яго ганебнае ўцёкі, худзенькі, акуратны, задуменны і ўсмешлівы. Усмешлівы той самай сухі пустыннай усмешкай.
  
  Ён спыніўся на скрыжаванні, дзе сыходзіліся Канзас-стрыт, Цэнтральная і Галоўная вуліцы. Сеўшы на нізкую каменную сценку каля аўтобуснага прыпынку, зноў пусціў у горла брую з інгалятара. Яго горла ўжо стала слізкі ад гэтага медыцынскага прысмаку,
  
  (гэта вада з кропелькай камфорного алею для медыцынскага прысмаку)
  
  і Эдзі падумаў, што яго хутчэй за ўсё выверне навыварат, калі сёння ён яшчэ раз скарыстаецца інгалятарам.
  
  Ён сунуў інгалятар ў кішэню і, назіраючы за якія праязджаюць аўтамабілямі, накіраваўся па Галоўнай вуліцы да пагорка Пад'ём-у-мілю. Ён стараўся ні пра што не думаць. Асляпляльна спякотнае сонца пякло галаву. Кожны падарожны аўтамабіль «выстрэльваў» у вочы дроцікамі адлюстраванага святла, і ў скронях ўжо пачала стукаць боль. Ён не мог прымусіць сябе па-ранейшаму злавацца на містэра Кіна, але з тым, каб адчуваць жаль да Эдзі Каспбрэку праблем не ўзнікала. Ён вельмі шкадаваў Эдзі Каспбрэка. Ён лічыў, што Біл Денбро не стаў бы марнаваць час на жаль да сабе, але нічога не мог з сабой парабіць.
  
  Больш за ўсё яму хацелася рушыць услед радзе містэра Кіна: пайсці ў Пустку і распавесці ўсё сваім сябрам, паслухаць, што яны скажуць, даведацца, якія яны могуць прапанаваць адказы. Але зараз зрабіць гэта ён не мог. Маці чакала яго дадому,
  
  (па волі твайго свядомасці... ці тваёй маці)
  
  і калі б ён не вярнуўся,
  
  (галоўная прычына ў тваёй маці, у яе абсалютнай ўпэўненасці у тым, што ты хворы)
  
  усё магло скончыцца жаласна. Яна выказала здагадку бы, што ён быў з Білам, або з Рычы, або з «жиденком», як яна называла Стэна (настойваючы, што называе яго так не з прадузятасці – проста «выкладвае карты на стол»: пад гэтым мелася на ўвазе праўдзівасць у складаных сітуацыях). І, стоячы на вулічным куце, беспаспяхова спрабуючы хоць як-то спарадкаваць ход думак, Эдзі ведаў, што яна сказала б яму, даведаўшыся, што яшчэ адзін з яго сяброў негр, а яшчэ адзін – дзяўчынка, і не такая маленькая, таму што ў яе ўжо пачала налівацца грудзі.
  
  Павольна ён рушыў далей, у жаху ад таго, што ў такую спякоту прыйдзецца караскацца на ўзгорак Ўздым-вмилю. Тратуар, па яго разуменню, распаліўся да такой ступені, што можна смажыць яечню. Упершыню яму захацелася, каб у школе зноў пачаліся заняткі і ён апынуўся б у новым класе, подлаживаясь пад патрабаванні новай настаўніцы, каб нарэшце-то скончылася гэта жудаснае лета.
  
  Ён спыніўся на сярэдзіне ўздыму, недалёка ад таго месца, дзе дваццаць сем гадоў праз Біл Денбро зноў набредет на Сільвер, і выцягнуў з кішэні інгалятар. Прачытаў на налепцы: «Аэразоль гидрокса. Ўжываць па неабходнасці».
  
  І яшчэ які-небудзь элемент галаваломкі ўстаў на месца. «Ўжываць па неабходнасці». Ён быў яшчэ дзіцем, сосунком (як часам называла яго маці, калі «выкладвала карты на стол»), але нават адзінаццацігадовы дзіця ведаў, што ніхто нікому не дасць цяперашні лекі, а потым напіша на ім «ўжываць па неабходнасці». Няхай гэта сапраўднае лекі, так лёгка забіць сябе, прымаючы яго, ці ўзнікне жаданне. Эдзі разумна разважыў, што так можна спруцянець нават ад аспірыну.
  
  Ён свідраваў позіркам інгалятар, не заўважыўшы бабулькі, якая з цікаўнасцю паглядзела на яго, накіроўваючыся ўніз, да Галоўнай вуліцы, з кошыкам для прадуктаў у руцэ. Эдзі адчуваў, што яго здрадзілі. І ў той момант ён ледзь не выкінуў пластыкавую бутэлечку ў канаву... «Няма, – падумаў ён, – лепш адразу адправіць яе ў вадасцёк». Вядома! Чаму няма? Хай гэтая бутэлечка дастанецца Яно, пребывающему дзе-то ў падземных тунэлях і калектарах. «Падавіся плацебо, ты, стомордое уродище!» Эдзі дзіка рассмяяўся і ўшчыльную наблізіўся да таго, каб так і паступіць. Але ў рэшце рэшт звычка аказалася занадта моцнай. Ён зноў прыбраў інгалятар ў правы пярэдні кішэню штаноў і пайшоў далей, ледзь заўважаючы рэдкія аўтамабільныя гудкі або вуркатанне дызельнага рухавіка аўтобуса, калі той праязджаў міма. І вядома ж, Эдзі паняцця не меў, як хутка яму давядзецца даведацца, што такое боль – сапраўдная боль.
  
  
  
  3
  
  Дваццаць пяць хвілін праз, калі Эдзі выходзіў з «Кастэла-авеню маркет» з «пепсі» і двума шакаладнымі батончыкамі «Пейдей», яго чакаў непрыемны сюрпрыз: злева ад маленькага крамы, на дробленом жвіры, стаялі на каленях Генры Баўэрс, Віктар Крыс, Лось Сэдлер і Патрык Хокстеттер. У першы момант Эдзі падумаў, што яны гуляюць у косці; потым убачыў, што збіраюць грошы ў «агульны кацёл» на бейсбольнай кашулі Віктара. Побач грудком ляжалі іх падручнікі гадовай школы.
  
  У звычайны дзень Эдзі ціхенька сышоў бы ў краму і папрасіў містэра Гедро дазволіць яму выйсці праз чорны ход, але гэты дзень ніяк не цягнуў на звычайны. Эдзі замёр на месцы, адной рукой схапіўшыся за сеткаватую дзверы з маленькімі рэкламнымі плакатамі цыгарэт: «ВИНСТОН» – СМАК САПРАЎДНЫХ ЦЫГАРЭТ», «З ДВАЦЦАЦІ АДНАГО ВЫДАТНАГА ГАТУНКУ ТЫТУНЮ АТРЫМЛІВАЕЦЦА ДВАЦЦАЦЬ ЛЕПШЫХ ЦЫГАРЭТ», і з хлопчыкам-пасланцам, крыклівым «ПАТРАБУЙЦЕ «ФІЛІП МОРЫС», а ў другой трымаючы карычневы пакет з крамнымі пакупкамі і белы – з аптэкі.
  
  Віктар Крыс ўбачыў яго і тыцнуў локцем Генры. Той падняў галаву; як і Патрык Хокстеттер. Лось, які цяміў павольней, працягваў адлічваць цэнты яшчэ секунд пяць, перш чым зразумеў, што вакол яго ўсталявалася нейкая дзіўная цішыня, і таксама падняў галаву.
  
  Генры ўстаў, атрасаючы з каленяў дробныя каменьчыкі. Дзве лонгеты тырчалі з-пад павязкі на носе, і загаварыў ён гугнявым голасам.
  
  – Каб мне здохнуць. Адзін з камнеметчиков. І дзе твае сябры, гаўнюк? У краме?
  
  Эдзі паківаў галавой перш, чым сцяміў, што гэта чарговая памылка.
  
  Ўсмешка Генры стала шырэй.
  
  – Што ж, гэта добра. Я не супраць таго, каб разабрацца з вамі па адным. Спускайся ўніз, гаўнюк.
  
  Віктар стаяў побач з Генры. Патрык Хокстеттер – ледзь ззаду, яго застылую бессэнсоўную ўсмешку Эдзі ведаў са школы. Лось яшчэ ўздымалася.
  
  – Ідзі сюды, гаўнюк, – дадаў Генры. – Давай пагаворым пра кіданні камянёў. Давай пра гэта пагаворым, хочаш?
  
  Цяпер, ужо занадта позна, Эдзі вырашыў, што лепш за ўсё яму вярнуцца ў краму. У краму, дзе ён будзе пад абаронай дарослага. Але калі ён падаўся назад, Генры ірвануўся наперад і схапіў яго. Тузануў Эдзі за руку, моцна тузануў, і яго ўсмешка змянілася злосным выскалам. Іншы рукой Эдзі больш не трымаўся за сеткаватую дзверы. Ён зляцеў з прыступак і абавязкова ткнулся бы тварам у жвір, калі б Віктар не злавіў яго пад пахі, і тут жа не адкінуў. Эдзі ўдалося ўтрымацца на нагах, але, каб захаваць раўнавагу, ён двойчы павярнуўся вакол восі. Цяпер чацвёра хлопцаў глядзелі на яго з адлегласці ў дзесяць футаў, Генры – ледзь наперадзе астатніх, зноў усміхаючыся. Валасы на патыліцы стаялі тарчма.
  
  Злева ад Генры быў Патрык Хокстеттер, сапраўды жудасны хлопец. Да гэтага дня Эдзі не даводзілася бачыць, каб ён з кім-то вадзіў кампанію. Патрыка адрозніваў і лішак вагі, так што яго жывот нависало над рамянём з спражкай Чырвонага вершніка. Яго ідэальна круглае твар заўсёды было белым, як смятана. Цяпер жа яно ледзь подрумянилось, нос проста абгарэў, і чырвань расцякалася з крылаў на шчокі. У школе Патрык любіў забіваць мух зялёнай пластмасавай лінейкай і складаць іх у пенал. Часам ён паказваў сваю калекцыю дохлых мух якому-небудзь новаму вучню на школьным двары падчас перамены. Яго тоўстыя вусны ўсміхаліся, але шэра-зялёныя вочы заставаліся сур'ёзнымі і задуменнымі. Ён ніколі не прамаўляў ні слова, калі дэманстраваў сваю калекцыю, што б ні казаў яму пачатковец. Такое ж выраз твару было ў яго і цяпер.
  
  – Як пажываеш, Чалавек-камень? – Генры рушыў да Эдзі. – Сёння камяні з сабой прыхапіў?
  
  – Не чапай мяне. – Голас Эдзі дрыжаў.
  
  – «Не чапай мяне», – перадражніў Генры, ускінуўшы рукі ў прытворна жаху. Віктар засмяяўся. – А што зробіш, калі крану, Чалавек-камень? Што? – З неверагоднай хуткасцю ён выкінуў руку наперад і ўрэзаў Эдзі па скуле. Грымнула, як пры ружейном стрэле. Галава Эдзі тузанулася. З левага вока пацяклі слёзы.
  
  – Мае сябры ў краме, – прамармытаў Эдзі.
  
  – «Мае сябры ў краме», – пранізлівым голасам пракрычаў Патрык Хокстеттер. – Ой! Ой! Ой! – І пачаў абыходзіць Эдзі справа.
  
  Эдзі ўжо паварочваўся да яго, калі Генры ударыў яго другі раз, ужо па іншай скуле.
  
  «Не плач, – сказаў ён сабе, – гэтага яны ад цябе хочуць, але ты гэтага не зробіш, Эдзі, Біл б гэтага не зрабіў, Біл не заплакаў бы, і ты таксама не запла...»
  
  Віктар ступіў наперад і адкрытай далонню штурхнуў Эдзі ў грудзі. Эдзі адступіў на паўкроку, а потым упаў праз Патрыка, які прысеў ля яго ног. Ён стукнуўся спіной аб жвір, паспрабаваў адштурхнуцца ад яго рукамі, а потым – у-уф – з лёгкіх разам выйшаў увесь паветра.
  
  Генры Баўэрс скокнуў на яго, каленямі прыціснуў рукі, задам сеў на жывот.
  
  – Прыхапіў з сабой камяні, Чалавек-камень? – праравеў Генры, і шалёны бляск яго вачэй спалохаў Эдзі куды больш, чым боль у руках або немагчымасць ўдыхнуць. Генры звар'яцеў, сумненняў не заставалася. І побач круціўся Патрык.
  
  – Хочаш пакідаць камяні? Я дам табе камянёў! Вось! Вось табе камяні!
  
  Генры згроб жменю дробненага жвіру, апусціў руку на твар Эдзі і пачаў ўціраць жвір ў скуру, раздирая шчокі, павекі, вусны. Эдзі адкрыў рот і закрычаў.
  
  – Табе патрэбныя камяні! Я дам табе камянёў, Чалавек-камень! Табе патрэбныя камяні? Добра! Добра! Добра!
  
  І пачаў набіваць дробненым жвірам адкрыты рот Эдзі. Каменьчыкі драпалі дзясны, скрыгаталі на зубах, адскоквалі ад пломбаў. Эдзі зноў закрычаў і выплюнуў жвір.
  
  – Хочаш яшчэ камянёў? Так? Дадаць яшчэ? Дадаць...
  
  – Спыні! Чуеш! Спыні! Ты, хлопчык! Адчапіся ад яго! Неадкладна! Ты мяне чуеш? Адчапіся ад яго!
  
  Заплаканымі, полуприкрытыми вачыма Эдзі ўбачыў, як вялікая рука апусцілася ўніз, схапіла Генры за каўнер кашулі і правую лямку камбінезона. Тузанула, і Генры адляцеў ў бок. Прызямліўся на жвір і ўскочыў. Эдзі так хутка падняцца не ўдалося. Ён паспрабаваў устаць, але цела спачатку не слухалася. Ён прагна хапаў ротам паветра і выплёўваў з рота скрываўленыя каменьчыкі.
  
  Яму на дапамогу прыйшоў містэр Гедро, у доўгім белым фартуху, і адчувалася, што ён у лютасьці. На твары ўладальніка крамы не чыталася страху, хоць Генры перарос яго на тры цалі і важыў фунтаў на пяцьдзесят больш. На твары ўладальніка крамы не чыталася страху, таму што ён быў дарослым, а Генры – дзіцем. «Ды толькі цяпер, – падумаў Эдзі, – гэта нічога не значыць. Містэр Гедро проста не разумее. Ён не разумее, што Генры звар'яцеў».
  
  – Ідзіце адсюль! – Містэр Гедро насоўваўся на Генры, пакуль маскі яго туфляў не ўперліся ў маскі красовак высокага хлопчыка з панурым тварам. – Ідзіце адсюль і не смейце вяртацца. Такога я не пацярплю. Чацвёра на аднаго! Што скажуць вашы маці?
  
  Ён агледзеў астатніх падпаленымі злымі вачыма. Лось і Віктар апусцілі галовы. Пачалі вывучаць свае красоўкі. Патрык працягваў глядзець ці то на містэра Гедро, то скрозь яго пустымі шэра-зялёнымі вачыма. А містэр Гедро перавёў погляд на Генры і паспеў сказаць:
  
  – Сядайце на свае ровары і... – калі Генры моцна штурхнуў яго ў грудзі.
  
  Выраз крайняга здзіўлення, якое з'явілася на твары містэра Гедро, пры іншых абставінах выглядала б камічна. Ён адляцеў назад, з-пад ног пырснуў жвір, стукнуўся пяткамі аб ніжнюю прыступку лесвіцы, якая вядзе да дзвярэй яго крамы, і плюхнуўся на трэцюю.
  
  – Ды як ты... – пачаў ён.
  
  Цень Генры навісла над ім.
  
  – Ідзі ў краму.
  
  – Ты... – Але на гэты раз містэр Гедро змоўк сам. Таму што ўбачыў (Эдзі гэта зразумеў) агонь вар'яцтва ў вачах Генры. Хутка падняўся, фартух ляпнуў пра ногі, павярнуўся, пачаў падымацца, спатыкнуўся, упаў на адно калена, тут жа ўскочыў, але, спатыкнуўшыся, выказаў страх, а таму пазбавіўся апошніх рэшткаў ўлады дарослага над дзецьмі.
  
  У дзверы містэр Гедро азірнуўся.
  
  – Я тэлефаную копам!
  
  Генры зрабіў выгляд, быццам зараз скокне на яго, і містэр Гедро рэціраваўся ў краму. І Эдзі зразумеў, што для яго ўсё скончана. Неверагодна, неспасціжна, але тут ён абароны не знойдзе. Заставалася адно – выносіць ногі.
  
  І пакуль Генры стаяў ля лесвіцы і свідраваў позіркам містэра Гедро, а астатнія быццам зачараваныя глядзелі (і, за выключэннем Патрыка Хокстеттера, не без жаху) на гэта нечакана паспяховае замах на ўладу дарослых, Эдзі убачыў свой шанец. Развярнуўся і пабег.
  
  Ён ужо мінуў полквартала, калі Генры павярнуўся, бліскаючы вачамі.
  
  – Хапай яго! – зароў ён.
  
  Астма або няма, у той дзень Эдзі прымусіў сваіх праследавацеляў папацець. На некаторых участках, іншы раз даўжынёй па пяцьдзесят футаў, ён не памятаў, як падэшвы яго абутку дакраналіся да зямлі. Некалькі імгненняў ён нават песціў нясмелую думка, што яму ўдасца ад іх уцячы.
  
  А потым, літаральна перад тым, як ён выбег на Канзас-стрыт, дзе, магчыма, змог бы адчуць сябе ў бяспецы, з пад'язной дарожкі на тратуар, прама пад ногі Эдзі, нечакана выехаў маленькі хлопчык на трохколавым ровары. Эдзі паспрабаваў згарнуць, але пры такой хуткасці лепш бы пераскочыў праз хлапчука (звалі яго Рычард Коўэн, яму трэба было вырасці, ажаніцца і стаць бацькам Фрэдэрыка Коуэна, якога зацягнула ў ўнітазе і часткова з'ела стварэньне, падняўшыся над унітазам воблака чорнага дыму, а потым, ператварыўшыся ў няўяўнага монстра), хоць бы зрабіў такую спробу.
  
  Адна нага Эдзі зачапілася за заднюю падножку ровара, на якім гэты маленькі гаўнюк мог стаяць адной нагой, калі хацеў штурхаць ровар, як самакат. Рычард Коўэн, чыйго яшчэ не народжанага сына. Яно заб'е дваццаць сем гадоў праз, нават не пахіснуўся на сваім сядзенні. Эдзі, аднак, узляцеў у паветра, прызямліўся, стукнуўшыся плячом аб тратуар, падскочыў, зноў прызямліўся, па інэрцыі яго працягнула яшчэ дзесяць футаў, здзіраючы скуру на локцях і каленях. Ён спрабаваў ўстаць, калі Генры Баўэрс урэзаўся ў яго, як снарад базука, і Эдзі распластаўся на тратуары. Носам ткнулся ў бетон. Палілася кроў.
  
  Генры адкаціўся ў бок, як парашутыст-дэсантнік, і зноў ускочыў. Схапіў Эдзі за карак і пэндзаль правай рукі. З разадзьмутага, заціснутага паміж лонгетами носа вырываўся гарачы і вільготны паветра.
  
  – Табе патрэбныя камяні, Чалавек-камень? Вядома! Срань смярдзючая! – Ён заламаў руку Эдзі за спіну. Эдзі закрычаў – Камяні для Чалавека-каменя, так, Чалавек-камень? – Ён заламаў руку яшчэ вышэй. Эдзі закрычаў гучней. За спінай ён пачуў крокі, што набліжаюцца астатніх. І малы на трохколавым ровары пачаў лямантаваць. «Сардэчна запрашаем у клуб, хлопец», – падумаў Эдзі, і, нягледзячы на боль, нягледзячы на слёзы і страх, з вуснаў сарваўся гучны смех, вельмі ўжо падобны на роў асліны.
  
  – Думаеш, гэта смешна? – спытаў Генры, і ў голасе гучала хутчэй здзіўленне, чым лютасьць. – Думаеш, гэта смешна? – А можа, у голасе гучаў і спалох? Па сканчэнні шматлікіх гадоў Эдзі падумае: «Так, спалох. У голасе гучаў спалох».
  
  Эдзі извернулся, хоць Генры па-ранейшаму трымаў яго за запясце. Скура стала слізкай ад поту, і ён амаль вырваўся з пальцаў Генры. Можа, таму Генры заламаў руку Эдзі яшчэ мацней. Эдзі пачуў трэск у руцэ – такі гук раздаецца, калі зімой ламаецца галінка пад цяжарам лёду і снегу. Ад рукі па ўсім целе пакацілася боль, дзікая і асляпляе. Ён пранізліва закрычаў, але крык гэты да яго вушэй даляцеў аднекуль здалёку. Свет станавіўся шэрым, і, калі Генры адпусціў яго і адштурхнуў, ён быццам бы паляцеў над тратуарам. Прайшло шмат часу, перш чым ён прызямліўся на гэты самы тратуар. Пакуль ляцеў, ён паспеў добра разгледзець кожную трэшчынкі. Паспеў нават палюбавацца адлюстраваннем прамянёў ліпеньскага сонца ў ўкрапванні лушчака ў бетоне тратуара. Паспеў заўважыць квадраты «класікаў», даўным-даўно намаляваных дробным ружовым. Потым – на міг – гэтыя ружовыя паласы пачалі выгінацца, мяняць форму, сталі чым-то яшчэ. Цяпер яны выглядалі як чарапаха.
  
  Напэўна, ён страціў бы прытомнасць, але стукнуўся зламанай рукой, і гэта прынесла новую боль – рэзкую, вострую, обжигающую, жахлівую. Ён адчуў скрыгат труцца сябар аб сябра тарцоў косткі ў месцы пералому. Прыкусіў язык так, што пырснула кроў. Перакаціўся на спіну і ўбачыў, што стаяць над ім Генры, Віктара, Лася і Патрыка. Выглядалі яны неверагодна высокімі, неверагодна здаравеннымі, нагадваючы людзей, якія прынеслі труну і цяпер зазіралі ў магілу.
  
  – Табе гэта падабаецца, Чалавек-камень? – спытаў Генры, голас ягоны далятаў здалёк, прарываючыся скрозь аблокі болю. – Табе падабаюцца такія гульні, Чалавек-камень? Табе падабаецца такая заваруха?
  
  Патрык Хокстеттер засмяяўся.
  
  – Твой бацька прыдуркаваты, – пачуў Эдзі свой голас, – і ты такі ж.
  
  Ўхмылка зляцела з твару Генры ў мановение вока, нібы яму ўляпілі аплявуху. Ён падняў нагу, каб штурхнуць Эдзі... і тут у гарачым, застылым паветры пачуўся і пачаў нарастаць выццё паліцэйскай сірэны.
  
  – Генры, я думаю, нам лепш змотвацца, – сказаў Лось.
  
  – Я дакладна ведаю, што мне тут рабіць больш няма чаго, – падтрымаў яго Віктар. З якога ж далёкая даносіліся іх галасы! Яны, здавалася, прыплывалі, як паветраныя шары блазна. Віктар пабег да бібліятэкі, праз Маккэррон-парк, каб не маячыць на вуліцы.
  
  Генры замарудзіўся на імгненне, магчыма, спадзеючыся, што паліцэйскі аўтамабіль едзе па сваіх справах куды-то яшчэ, і ён зможа працягнуць займацца сваімі. Але сірэна няўмольна набліжалася.
  
  – Пашанцавала табе, падла, – кінуў ён і разам з Ласем рушыў услед за Віктарам.
  
  Патрык Хокстеттер крыху затрымаўся.
  
  – Гэта табе давесак, – прашаптаў ён нізкім, асіплым голасам. Удыхнуў і выплюнуў вялікі камяк зялёнай слізі на успацелы, скрываўлены твар Эдзі. Выхаркнул. – Не еш усё адразу, калі не хочаш. – І вусны Патрыка разышліся ў жоўцевай, палохалай ўсмешцы. – Частка пакінь на потым, калі хочаш.
  
  Ён павольна павярнуўся і таксама пайшоў.
  
  Эдзі паспрабаваў сцерці харкотину з асобы здаровай рукой, але ад найменшага руху боль ўспыхвала з новай сілай.
  
  «Ды ўжо, выходзячы з аптэкі, ты і думаць не думаў, што вельмі хутка будзеш ляжаць на тратуары Кастэла-авеню са зламанай рукой і з харкотиной Патрыка Хокстеттера, паўзе па твары. Так? Ты нават не выпіў «пепсі». Жыццё поўная сюрпрызаў, праўда?»
  
  Неверагодна, але Эдзі зноў засмяяўся. Ледзь чуваць, вядома, і смех болем аддаваўся ў зламанай руцэ, але ён грэў душу. І Эдзі адзначыў сёе-тое яшчэ: ніякай астмы. Дыханне нармальнае, ва ўсякім выпадку, пакуль. Яно і да лепшага. У такім стане ён не змог бы дацягнуцца да інгалятара. Ні пры якіх абставінах.
  
  Выла сірэна і выла зусім блізка. Эдзі зачыніў вочы, і павекі просвечивали чырвоным. Потым чырвонае стала чорным – на яго легла цень. Маленькага хлопчыка на трохколавым ровары.
  
  – Усё добра? – спытаў маленькі хлопчык.
  
  – Па мне бачна, што ў мяне ўсё добра?
  
  – Па табе відаць, што ў цябе ўсё жудасна. – І маленькі хлопчык ад'ехаў, напяваючы дзіцячую песеньку.
  
  Эдзі зноў пачаў смяяцца. Пад'ехала паліцэйская машына; ён пачуў скрып тармазоў. Яму захацелася, каб прыехаў містэр Нэлі, хоць Эдзі і ведаў, што містэр Нэлі – пешы патрульны.
  
  «Дык чаму, скажы на ласку, ты смяешся?»
  
  Эдзі не ведаў, як не ведаў, чаму, нягледзячы на боль, ён адчувае такое велізарнае палягчэнне. Можа, прычына была ў тым, што ён па-ранейшаму жывы, абышоўся ўсяго толькі зламанай рукой і ўсё яшчэ папраўна? Тады яго цалкам задаволіў такі адказ, але гады праз, седзячы ў бібліятэцы Дерри са шклянкай джыну і сливового соку перад сабой і інгалятарам пад рукой, ён сказаў астатнім, што адчуваў – прычына не толькі ў гэтым; ён быў досыць дарослым, каб гэта адчуваць, хоць і не мог зразумець ці выказаць словамі, у чым яшчэ.
  
  «Я думаю, што тады ўпершыню ў жыцці адчуў сапраўдную боль, – мог бы сказаць ён сваім сябрам. – І яна апынулася зусім не такой, як я яе сабе ўяўляў. Яна не знішчыла мяне як асобу... у мяне з'явілася база для параўнання, я высветліў, што чалавек можа існаваць, выпрабоўваючы боль і нягледзячы на боль».
  
  Эдзі павярнуў галаву направа і ўбачыў вялікія чорныя шыны «Файрстоун», зіготкія хромам каўпакі, пульсавалыя сінія агні. І тут жа пачуў голас містэра Нэлі, густы ірландскі, неверагодна ірландскі, куды больш падобны на голас Ірландскага копа ў выкананні Рычы, чым на сапраўдны голас містэра Нэлі... але, магчыма, адбівалася адлегласць:
  
  – Госпадзе Йисусе, гэта ж малы Каспбрэк!
  
  У гэты самы момант Эдзі «паляцеў».
  
  
  
  4
  
  І, за адным выключэннем, даволі доўга дзе-то «лётаў».
  
  105У сябе ён прыйшоў зусім ненадоўга ў «хуткай». Убачыў містэра Нэлі, які сядзеў ля сцяны, піў што-то з маленькай бутэлькі карычневага шкла і чытаў кнігу кішэннага фармату. Называлася кніга «Суд – гэта я» . Такі вялікі грудзей, як у дзяўчыны на вокладцы, Эдзі бачыць не даводзілася. Яго погляд зрушыўся з містэра Нэлі на кіроўцу. Той павярнуўся да Эдзі і адарыў яго шырокай злавеснай усмешкай, твар было мярцвяна-бледным ад грыму і тальку, вочы зіхацелі, як новенькія четвертаки. За рулём «хуткай дапамогі» сядзеў Пеннивайз.
  
  – Містэр Нэлі, – прахрыпеў Эдзі.
  
  Містэр Нэлі падняў галаву і ўсміхнуўся:
  
  – Як сябе адчуваеш, мой хлопчык?
  
  – ...кіроўца... кіроўца...
  
  – Ды мы ў хвіліну прыедзем. – Містэр Нэлі працягнуў Эдзі маленькую карычневую бутэльку. – Глотни. Адразу палягчэе.
  
  Эдзі выпіў чаго-то такога, што нагадвала вадкі агонь. Закашляўся, зноў разбередив руку. Зноў паглядзеў на кіроўцу. Нейкі незнаёмы мужчына са стрыжкай-вожыкам. Не клоўн.
  
  Эдзі зноў праваліўся ў нябыт.
  
  І зноў прыйшоў у сябе ўжо ў палаце прыёмнага аддзялення. Медсястра прахалоднай вільготнай анучай мыла з яго твару кроў, бруд, харкотину і кавалачкі жвіру. Твар щипало, але вільготная ануча прыемна холодила скуру. Ён пачуў голас маці, звеставанне за дзвярыма, і паспрабаваў папрасіць медсястру не ўпускаць яе, але ні слова не сарвалася з яго вуснаў, як ён ні стараўся.
  
  – ...калі ён памірае, я хачу гэта ведаць! – крычала яго маці. – Вы мяне чуеце? Ведаць гэта – маё права, і ўбачыць яго – маё права! Вы ведаеце, што я магу вас засудзіць? Я знаёмая з адвакатамі, з многімі адвакатамі! Некаторыя з маіх лепшых сяброў – адвакаты!
  
  – Не спрабуй казаць, – параіла Эдзі медсястра. Маладая, і ён адчуваў, як яе грудзей прыціскаліся да яго руцэ. На імгненне ў яго мільганула шалёная думка, што медсястра – Беверлі Марш, а потым ён у чарговы раз адключыўся.
  
  Калі ачуўся, маці ўжо была ў палаце і са хуткасцю кулямёта што-то выговаривала доктару Хэндору. Габарыты Соні Каспбрэк дзівілі ўяўленне, яе ногі, таўшчэзныя, але на здзіўленне гладкія, абцягвалі эластычныя панчохі. На бледным твары вылучаліся пламенеющие плямы румяны.
  
  – Мама... – атрымалася вымавіць Эдзі, – усё добра... я ў парадку...
  
  – Не, ты не ў парадку, – прастагнала місіс Каспбрэк. Яна заламала рукі, і Эдзі пачуў, як хруснулі косткі яе пальцаў. Адчуў, як ад аднаго погляду на яе яго дыханне пачынае пачашчацца. Ён жа бачыў, у якім яна стане, як на яе падзейнічала апошняе здарэнне з ім. Ён хацеў сказаць ёй: «Супакойся, а не то цябе хопіць ўдар», – але не змог. У горле занадта перасохла. – Ты не ў парадку, ты атрымаў цяжкую траўму, вельмі цяжкую траўму, але ўсё з табой будзе добра, гэта я табе абяцаю, Эдзі, ўсё з табой будзе добра, нават калі нам прыйдзецца прывезці ўсіх спецыялістаў, якія толькі ёсць у тэлефонным даведніку. Ох, Эдзі... Эдзі... твая бедная рука.
  
  Яна вылілася грамагалосымі рыданнямі. Эдзі ўбачыў, што медсястра, якая памыла яго, глядзіць на яе без усялякага спагады.
  
  І па ходзе гэтага спектакля доктар Хэндор мармытаў:
  
  – Соня... калі ласка, Соня... Соня... – Худы, хваравітага выгляду мужчына, з маленькімі вусікамі, якім не хапала гушчыні, ды і подстригал ён іх няроўна, таму на левай баку яны былі сапраўдней, чым на правай. І ён відавочна нерваваўся. Эдзі памятаў, як гэтым раніцай ахарактарызаваў яго містэр Кін, і пашкадаваў доктара Хэндора.
  
  Нарэшце, сабраўшыся з духам, Рас Хэндор здолеў дадаць голасу цвёрдасці.
  
  – Калі вы не возьмеце сябе ў рукі, вам прыйдзецца выйсці, Соня.
  
  Яна павярнулася да яго, і ён адступіў на крок.
  
  – Я нічога такога не зраблю! Нават не прапаноўвайце! Тут у пакутах ляжыць мой сын! Мой сын ляжыць тут на ложы болю!
  
  Эдзі пабіў іх усіх, здабыўшы нармальны голас.
  
  – Я хачу, каб ты выйшла, мама. Калі ім прыйдзецца зрабіць што-нешта такое, ад чаго я буду крычаць, а я думаю – ім прыйдзецца, будзе лепш, калі ты выйдзеш.
  
  Яна павярнулася да яго, изумленная... і пакрыўджаная. Убачыўшы крыўду на яе твары, Эдзі адчуў, як няўмольна пачынае сціскаць грудзі.
  
  – Я, вядома ж, не пайду! – закрычала яна. – Як ты мог такое сказаць, Эдзі! У цябе трызненне. Ты не разумееш, што кажаш, гэта адзінае тлумачэнне!
  
  – Я не ведаю, аб якім вы кажаце тлумачэнні, і яно мяне не цікавіць, – падала голас медсястра. – Мне зразумела толькі адно: мы стаім і нічога не робім, тады як нам трэба займацца рукой вашага сына.
  
  – Вы кажаце мне... – пачала Соня, і голас яе, высокі, падняўся яшчэ на пару актаў, што здаралася, калі яна надта хвалявалася.
  
  – Калі ласка, Соня, – умяшаўся доктар Хэндор. – Давайце не будзем спрачацца. Давайце дапаможам Эдзі.
  
  Соня змоўкла, але яе бліскучыя вочы – вочы мядзведзіцы, дзіцяняці якой пагражала бяда, – паабяцалі медсястры, што ў самым хуткім будучыні ёй не абмінуць непрыемнасцяў. Нават судовага пазову. Потым вочы засціліся, вільгаць загасила іх бляск, а можа, схавала. Яна ўзяла Эдзі за здаровую руку і сціснула з такой сілай, што ён паморшчыўся ад болю.
  
  – Цяпер табе дрэнна, але ты хутка паправішся. Хутка паправішся, я табе гэта абяцаю.
  
  – Вядома, мама, – прахрыпеў Эдзі. – Я магу ўзяць мой інгалятар?
  
  – Вядома. – Соня пераможна паглядзела на медсястру, нібы яе апраўдалі, зняўшы нейкае недарэчнае абвінавачванне. – У майго сына астма. Гэта сур'ёзная хвароба, але ён трымаецца годна.
  
  – Добра, – абыякава адказала медсястра.
  
  Яго маці трымала інгалятар так, каб ён мог удыхнуць. Імгненнем пазней доктар Хэндор ўжо абмацваў зламаную руку. Як мог асцярожна, але боль працяў Эдзі. Ён быў на мяжы крыку і скрыгатаў зубамі, каб стрымацца. Баяўся, што, закричи ён, яго маці таксама пачне крычаць. Пот буйнымі кроплямі выступіў у яго на лбе.
  
  – Вы прычыняе яму боль! – усклікнула місіс Каспбрэк. – Я ведаю, што прычыняеце! У гэтым няма неабходнасці! Спыніце! Няма ніякай неабходнасці прычыняць яму боль! Ён вельмі слабенькі, ён не вынесе такой болю!
  
  Эдзі ўбачыў, як абураны погляд медсёстры упёрся ў стомленыя, поўныя трывогі вочы доктара Хэндора. Пачуў маўклівы дыялог. «Выпроводите адсюль гэтую жанчыну, доктар!» – патрабавала медсястра. «Не магу. Баюся», – адказаў ён, адводзячы вочы.
  
  Боль надавала неверагодную яснасць мыслення (хоць, па праўдзе кажучы, Эдзі не хацеў вельмі ўжо часта адчуваць такую яснасць: цану даводзілася плаціць занадта высокую), і гэты маўклівы размова пераканаў Эдзі пагадзіцца з усім, што казаў яму доктар Кін. Яго інгалятар напаўняўся звычайнай вадой з кропелькай пахкага рэчывы. Яго астма гнездзілася не ў горле або легкіх, а ў галаве. Так ці інакш, яму трэба было звесці з гэтай ісцінай.
  
  Ён паглядзеў на сваю маці і дзякуючы ўсё той жа болю разгледзеў яе да драбнюткіх падрабязнасцяў: кожны кветка на сукенку з «Лейн Брайант» 106, плямы поту пад пахамі (мяккія падшэўкі, якія яна там насіла, набраліся наскрозь), пацертасці і драпіны на туфлях. Ён убачыў, якія маленькія ў яе вочы і як яны хаваюцца ў мяшках плоці, і тут яму ў галаву прыйшла жудасная думка: гэтыя вочы амаль як у драпежніка і падобныя на вочы пракажонага, які вылез з склепа дома 29 па Нейболт-стрыт. «Я іду, Эдзі, усё добра... ад таго, што ты ўцякаеш, карысці цябе не будзе, Эдзі».
  
  Доктар Хэндор мякка абхапіў далонямі зламаную руку Эдзі і сціснуў. Боль выбухнула.
  
  Эдзі пазбавіўся пачуццяў.
  
  
  
  5
  
  Яму далі выпіць якой-небудзь вадкасці, і доктар Хэндор наклаў на руку гіпс. Эдзі пачуў, як ён сказаў маці, што гэта пералом па тыпу «зялёнай галінкі» 107, не больш сур'ёзны, чым любы іншы дзіцячы пералом. «Такія пераломы звычайна здараюцца ў дзяцей, калі яны падаюць з дрэў», – растлумачыў ён, і тут жа Эдзі пачуў абураны адказ яго маці: «Эдзі не лазіць па дрэвах! А цяпер я хачу ведаць праўду! Наколькі ён кепскі?»
  
  Потым медсястра дала яму таблетку. Зноў ён адчуў дотык яе грудзей да свайго пляча і парадаваўся магчымасці адчуць гэта мяккае ціск. Нават скрозь застилающий вочы туман Эдзі бачыў, што медсястра злуецца, і яму здалося, што ён сказаў: «Яна – не пракажоны, калі ласка, не думайце так, яна трасецца нада мной, таму што любіць мяне», – але, верагодна, не вымавіў ні слова, таму што сярдзітае твар медсёстры не змянілася.
  
  Потым ён цьмяна памятаў, як яго везлі па калідоры і ззаду, затихая, чуўся голас маці: «Што значыць, прыёмныя гадзіны? Не кажаце мне пра прыёмныя гадзіны, гэта мой сын!»
  
  Затихая. Эдзі радаваўся, што яна заціхала, радаваўся, што ён заціхаў. Боль сышла, а разам з ёй і яснасць мыслення. Ён не хацеў думаць. Ён хацеў дрэйфаваць. Адчуваў, што правая рука стала занадта цяжкай. Задаўся пытаннем, яму наклалі гіпс або няма. Не мог разабрацца, у гіпсе яго рука або няма. Ён цьмяна чуў галасы з радыёпрыёмнікаў, якія стаяць у палатах, цьмяна бачыў іншых пацыентаў у бальнічных халатах, вышагивающих па шырокіх калідорах, і было горача... так горача. Калі Эдзі ўкацілі ў палату, ён убачыў сонца, скатывающееся да гарызонту злым памяранцава-крывавым шарам, і раптам падумаў: «Як вялікая гузік на клоўнскім касцюме».
  
  – Уставай, Эдзі, ты можаш хадзіць, – вымавіў голас, і ён выявіў, што можа. Слізгануў паміж чыстых прахалодных прасцін. Голас паведаміў яму, што гэтай ноччу ён будзе адчуваць боль, але не павінен тэлефанаваць з просьбай прынесці таблетку болесуцішальнага, калі толькі боль не стане занадта ўжо моцнай. Эдзі спытаў, ці можна яму папіць. Яму далі шклянку з вадой і саломінку з гафрыраванай сярэдзінай, каб ён мог яе сагнуць. Ён выпіў усю ваду, смачную і халодную.
  
  Боль ён у тую ноч адчуваў, шмат болю. Ляжаў без сну, трымаючы ў левай руцэ кнопку выкліку, але не націскаючы на яе. Звонку бушавала навальніца, і калі успыхвала сіне-белая маланка, ён адварочваўся ад вокнаў, баючыся, што ўбачыць жахлівую ухмыляющуюся фізіяномію, выгравированную на небе гэтым электрычным агнём.
  
  Нарэшце ён заснуў, і яму прысніўся сон. Ён убачыў, як Біл, Бэн, Рычы, Стэн, Майк і Бев – яго сябры – прыехалі ў бальніцу на роварах (Біл прывёз Рычы на багажніку Сільвер). Ён здзівіўся, што Бев ў сукенка – прыемнага воку зялёнага колеру. Як вада ў Карыбскім моры на вокладцы «Нэшнл джиогрэфик». Эдзі не мог успомніць, ці бачыў ён яе калі-небудзь у сукенка; на памяць прыходзілі толькі джынсы і брыджы так, як гэта назвалі дзяўчынкі, «школьны камплект» – спадніцы і блузкі, блузкі звычайна белыя, з круглымі каўнярамі, спадніцы звычайна карычневыя, плиссированные, подрубленные па сярэдзіну ікры, так што сінякі на каленках не выстаўляліся на ўсеагульны агляд.
  
  У сне ён бачыў, як прыехалі яны да дзвюх гадзін папаўдні, калі да пацыентаў пачыналі пускаць наведвальнікаў, і яго маці, якая цярпліва чакала з адзінаццаці раніцы, пачала крычаць на іх так гучна, што ўсе на яе азіраліся.
  
  «Калі вы думаеце, што ўвойдзеце туды, вам варта яшчэ разок добранька падумаць! – крычала яго маці, і цяпер клоўн, які ўвесь гэты час таксама правёў у пакоі чакання (але сядзеў у куце і да гэтага моманту прыкрываў твар ілюстраваным часопісам «Лук» 108), ускочыў і пачаў бязгучна апладзіраваць, хутка зводзячы і разводзячы рукі ў белых пальчатках. Ён скакаў і скакаў, прайшоўся колам, зрабіў сальта назад, пакуль місіс Каспбрэк крычала на такіх жа, як Эдзі, Няўдачнікаў, пакуль яны адзін за адным хаваліся за спіну Біла, які стаяў, як скала, збялеў, але вонкава спакойны, глыбока засунуўшы рукі ў кішэні джынсаў (можа, для таго, каб ніхто, уключаючы самога Біла, не мог бачыць, дрыжаць яны ці няма). Клоўн заставаўся нябачным для ўсіх, акрамя Эдзі... хоць немаўля, які мірна спаў на руках сваёй маці, раптам прачнуўся і гучна заплакаў.
  
  «Вы і так зрабілі шмат зла! – крычала маці Эдзі. – Я ведаю, што гэта за хлапчукі. Яны дрэнна вучыліся ў школе, яны на дрэнным рахунку ў паліцыі! І калі гэтыя хлапчукі маюць на вас зуб, гэта не прычына для іх, каб мець зуб і на Эдзі. Я яму гэта сказала, і ён са мной пагадзіўся. Ён хоча, каб я загадала вам сысці, ён больш не жадае мець з вамі справы, больш не жадае нікога з вас бачыць. З гэтага часу яму не патрэбна ваша так званая дружба! Ні з кім з вас! Я ведала, што гэта прывядзе да бяды, і паглядзіце, што з гэтага выйшла! Мой Эдзі у шпіталі! Такі слабенькі хлопчык, як ён...»
  
  Клоўн скакаў, скакаў, сядаў на шпагат, стаяў на адной руцэ. Ўсмешка яго станавілася зусім ужо сапраўднай, і ў сваім сне Эдзі ўсвядоміў, што менавіта гэтага клоўн, зразумела, і хацеў – убіць сярод іх слаўны вялікі клін, развесці іх у бакі і знішчыць найменшы шанец на сумесныя дзеянні. Ахоплены мярзотным экстазам, клоўн зрабіў двайны кулек і сакавіта цмокнуў яго маці ў шчаку.
  
  – Ма-а-альчишки, ко-о-хакера ў, якія з-зрабілі э-гэта... – пачаў Біл.
  
  – Няма чаго табе са мной размаўляць! – завішчала місіс Каспбрэк. – Не смей мне што-то казаць! Я сказала, вашы з ім шляхі разышліся! Назаўсёды!
  
  Потым у пакой чакання убег інтэрн і сказаў маці Эдзі, што яна павінна супакоіцца ці ёй прыйдзецца пакінуць бальніцу. Клоўн пачаў раставаць, знікаць і пры гэтым мяняцца. Эдзі ўбачыў пракажонага, мумію, птушку; ён убачыў і пярэваратня, і вампіра з зубамі – брытвавым лёзамі, якія тырчаць у розныя бакі, як люстэрка ў люстраным лабірынце ў ярмарочном парку атракцыёнаў; ён убачыў Франкенштэйна, якую-то пачвара, мясістую і падобную на малюска, які адкрывае і зачыняе пашчу; ён ўбачыў дзясятак іншых страшных монстраў, сотню. Але акурат перад тым, як клоўн знік канчаткова, ён убачыў самае жудаснае: твар сваёй маці.
  
  «Няма! – ён паспрабаваў закрычаць. – Няма! Няма! Гэта не яна! Гэта не мая маці!»
  
  Ніхто не азірнуўся. Ніхто не пачуў. І на мяжы абуджэння, з жахам, ад якога яго кінула спачатку ў жар, а потым у холад, ён зразумеў, што ніхто і не мог пачуць. Ён памёр. Яно забіла яго, і ён памёр. Стаў прывідам.
  
  
  
  6
  
  Ад горка-салодкага трыумфу, які выпрабавала Соня Каспбрэк, отвадив так званых сяброў Эдзі, не засталося і следу, ледзь на наступны дзень, 21 ліпеня, яна ўвайшла ў асобную палату Эдзі. Яна не магла сказаць, чаму такое здарылася з адчуваннем трыумфу, або чаму адчуванне гэта раптам змянілася безотчетным страхам; напэўна, справа была ў бледным твары яе сына, на якім не адлюстроўваліся ні боль, ні трывога. Не, такога выказвання ў яго яна яшчэ не бачыла. На ім чыталася праніклівасць. Праніклівасць, і насцярожанасць, і рашучасць.
  
  Сутыкненне паміж сябрамі Эдзі і яго маці адбылося не ў пакоі чакання, як хлопчыку прыснілася; яна ведала, што яны прыйдуць – «сябры» Эдзі, якія, верагодна, вучылі яго паліць, нягледзячы на астму, «сябры», якія аказваюць на яго такое разбэшчвальны ўплыў, што ён, прыходзячы ўвечары дадому, мог гаварыць толькі пра іх, «сябры», з-за якіх яму зламалі руку. Яна выказала усё гэта сваёй суседцы, місіс Ван Претт. «Прыйшла пара выкласці на стол некалькі карт», – сурова заявіла місіс Каспбрэк. Місіс Ван Претт мучылася ад якога-то скурнага захворвання і практычна заўсёды з запалам, нават лісліва, згаджалася з усім, што казала місіс Каспбрэк, але ў гэтым выпадку здзейсніла безразважны ўчынак – запярэчыла.
  
  – Мне здаецца, вам трэба радавацца таму, што ў яго з'явіліся сябры, – адказала ёй місіс Ван Претт, калі яны развешвалі вымытая бялізну ў прахалодзе ранняга раніцы перад працай. Адбывалася ўсё гэта ў першы тыдзень ліпеня. – І для яго менш небяспекі, калі ён гуляе з іншымі дзецьмі, місіс Каспбрэк, ці вы так не думаеце? Улічваючы, што дзеецца ў гэтым горадзе, усе гэтыя забойствы бедных дзяцей?
  
  На гэта місіс Каспбрэк толькі злосна чмыхнула (уласна, не змагла знайсціся з адэкватнай славеснай рэплікай, хоць потым прыдумала дзесяткі, некаторыя білі не ў брыво, а ў вока), але калі ўвечары таго ж дня місіс Ван Претт патэлефанавала ёй, і голас гучаў заклапочана, каб спытаць, ці пойдзе яна з ёй, як і звычайна, пагуляць у бінга, місіс Каспбрэк холадна адказала, што ў гэты вечар ёй хочацца пабыць дома і даць адпачынак ног.
  
  Што ж, яна спадзявалася, што цяпер місіс Ван Претт задаволеная. Яна спадзявалася, што цяпер місіс Ван Претт ведае: у гэта лета ў Дерри маньяк, які забівае дзяцей і немаўлят, не адзіная небяспека. Яе сын ляжаў на ложку болі ў Гарадской бальніцы, яму магло паралізаваць правую руку, яна пра такое чула, і, не дай бог, дробныя аскепкі косткі маглі па крывяносных пасудзінах патрапіць у сэрца, прадзіравіць яго і забіць Эдзі. Гасподзь Бог, вядома ж, такога ніколі не дапусціць, але яна чула аб падобных выпадках, то ёсць Гасподзь Бог такое ўсё ж дапускаў. Хай і рэдка.
  
  Яна кружыла па доўгім, укутанному ценем ганка Гарадской бальніцы, ведаючы, што яны абавязкова з'явяцца, поўная рашучасці адплаціць ім за іх так званую «сяброўства», за гэты дух таварыства, які прыводзіў да зламаным руках і ложу болю, адсекчы іх раз і назаўжды.
  
  У рэшце рэшт яны прыйшлі, у чым яна і не сумнявалася, і, да свайго жаху, яна ўбачыла, што адзін з іх – нігер. Супраць ниггеров яна нічога не мела; лічыла, што ў сябе на поўдні яны маюць поўнае права ездзіць на аўтобусах, куды ім захочацца, і ёсць у закусачных-рэстаранах для белых, і не сядзець у асобнай зоне ў кінатэатрах, пры ўмове, што яны не прыстаюць да белым
  
  (жанчынам)
  
  людзям, але яна таксама свята верыла ў, як яна казала, птушыную тэорыю: вароны лётаюць з варонамі, а не са снегирями. Шпакі маюць зносіны са скворцами, не круцяцца сярод соек або салаўёў. «Кожнаму сваё» – такім быў яе дэвіз, і, убачыўшы Майка Хэнлана, які ехаў на ровары разам з астатнімі з такім выглядам, быццам меў на гэта поўнае права, яна ўмацавалася ў рашучасці пакласці ўсяму гэтаму канец, не кажучы ўжо пра тое, што раззлавалася яшчэ больш. «Ты ніколі не казаў мне, што адзін з тваіх «сяброў» – нігер», – у думках упікнула яна Эдзі, нібы той быў тут і мог яе пачуць.
  
  «Што ж, – думала яна дваццаць хвілін праз, уваходзячы ў бальнічную палату, дзе ляжаў яе сын з велізарнай гіпсавай павязкай на руцэ (у яе зашчымела сэрца ад аднаго погляду на яго), – я дала ім ад варот паварот... каламбур – гэта дарэчы». Ніхто не паспрабаваў запярэчыць, за выключэннем гэтага хлапчукі Денбро, які так жудасна заікаўся. Толькі яму хапіла духу адказваць ёй. Дзяўчынка, кім бы яна ні была, толькі бліснула адназначна блядскими вачыма – з Ніжняй Галоўнай вуліцы ці адкуль-небудзь горай, як адразу вызначыла Соня Каспбрэк, – але ёй хапіла розуму не раскрываць рота. Калі б вымавіла хоць гук, Соня ўсё б ёй выдала: патлумачыла, якія дзяўчынкі цягаюць з хлопчыкамі. Вядома, як называюць такіх дзяўчынак, і яна не дапусціць, каб яе сын, зараз ці калі-небудзь, з імі размаўляў.
  
  Астатнія стаялі, апусціўшы галаву, пераступаючы з нагі на нагу. Гэтага яна ад іх і чакала. А калі выказала ім усё, што хацела, яны селі на ровары і ўкацілі. Гэты Тозиер уладкаваўся на багажніку ззаду Денбро на велізарным, небяспечным для катання ровары, і місіс Каспбрэк, ўнутрана содрогнувшись, задалася пытаннем, а колькі раз сапраўды гэтак жа ездзіў на гэтым страшным ровары яе Эдзі, рызыкуючы рукамі, і нагамі, і шыяй, і жыццём.
  
  «Я зрабіла гэта дзеля цябе, Эдзі, – думала яна, уваходзячы ў бальніцу з высока паднятай галавой. – Я ведаю, спачатку ты, магчыма, адчуеш расчараванне, і гэта натуральна. Але бацькі заўсёды ведаюць, што лепш для іх дзяцей; Бог стварыў бацькоў перш за ўсё для таго, каб накіроўваць, выхоўваць... і аберагаць. Перажыўшы першаснае расчараванне, ты зразумееш». І калі яна адчувала ў той момант палёгку, то толькі таму, што старалася дзеля Эдзі, а не сябе. А што яшчэ можна адчуваць, як не палёгку, ратуючы сына ад дрэннай кампаніі.
  
  Ды толькі цяпер, калі яна глядзела на твар Эдзі, палёгку азмрочыла нарастальная трывога. Ён не спаў, хоць яна на гэта разлічвала. Замест таго каб прачнуцца пры яе ад цяжкага, забяспечанага моцнымі болесуцішальнымі сну млявым, туга соображающим, псіхалагічна уразлівым, ён глядзеў на яе чэпка і насцярожана, а бо звычайна Эдзі адрозніваў мяккі і нясмелы погляд. Як і Бэн Хэнском (хоць Соня гэтага не ведала), Эдзі ставіўся да тых хлопчыкаў, якія маглі хутка зірнуць на твар, каб даведацца эмацыйны настрой суразмоўцы, і тут жа адводзілі вочы. Але цяпер Эдзі глядзеў на яе ва ўпор («Можа, адбіваецца дзеянне лекаў, – падумала яна. – Вядома ж, гэта лекі. Мне трэба перагаварыць з доктарам Хэндором наконт лекаў, якія тут яму даюць»), і менавіта яна адчула жаданне адвесці погляд. «Мяркуючы па яго выгляду, ён чакаў мяне», – падумала яна, і ёй бы парадавацца ад гэтай думкі – хлопчык, які чакае сваю маці, што можа быць прыемней погляду Госпада...
  
  – Ты прагнала маіх сяброў. – Голас гучаў абыякава, у ім не чулася ні сумневу, ні пытання.
  
  Яна тузанулася, быццам яе выкрылі ў чым-то предосудительном, і, вядома ж, першай у галаве бліснула вінаватая думка: «Як ён даведаўся? Не можа ён гэтага ведаць!» – але тут жа яна раззлавалася на сябе (і на яго) за падобныя пачуцці. Ўсміхнулася яму.
  
  – Як мы сёння сябе адчуваем, Эдзі?
  
  Так, яна адрэагавала правільна. Хто-небудзь, якая-небудзь дзяўчына, добраахвотна якая выконвае абавязкі медсястры, ці нават учорашняя некампетэнтная і варожая медсястра, сболтнул лішняе. Хто-то.
  
  – Як мы сябе адчуваем? – спытала зноў, калі Эдзі не адказаў. Падумала, што ён яе не пачуў. Ні ў адной з медыцынскіх кніг і часопісаў яна не чытала, што пералом рукі можа адбіцца на слых, але выказала здагадку, што такое магчыма, магчыма ўсё.
  
  Эдзі па-ранейшаму ёй не адказваў.
  
  Яна наблізілася да ложка, ненавідзячы сябе за нарастаючую нерашучасць, нават нясмеласць, не давяраючы гэтаму пачуццю, таму што ніколі раней не адчувала ні нерашучасці, ні нясмеласці ў адносінах з Эдзі. Адчувала яна і злосць, але гэта пачуццё толькі нарождалось. Ды якое права меў ён прыводзіць яе ў такі стан, пасля таго, колькі яна для яго зрабіла, столькім ахвяравала дзеля яго.
  
  – Я размаўляла з доктарам Хэндором, ён запэўнівае, што ты будзеш зусім здаровы, – бадзёра затараторила Соня, сядаючы на які стаіць ля ложка драўляны крэсла з прамой спінкай. – Зразумела, калі ўзнікне самая нязначная праблема, мы паедзем да спецыяліста ў Портленд. У Бостан, калі спатрэбіцца. – Яна ўсміхнулася, быццам облагодетельствовав яго.
  
  Эдзі у адказ не ўсміхнуўся. І працягваў маўчаць.
  
  – Эдзі, ты мяне чуеш?
  
  – Ты прагнала маіх сяброў, – паўтарыў ён.
  
  – Так, – адказала яна, перастаўшы прыкідвацца, але больш нічога не сказала. У маўчанку маглі гуляць двое. Проста глядзела на яго і ўсміхалася.
  
  Але здарылася дзіўнае; жудаснае, калі на тое пайшло. Вочы Эдзі... пачалі нейкім чынам павялічвацца ў памерах. Шэрыя крапінкі на яго радужках быццам бы заварушыліся, як бягуць навальнічныя аблокі. І раптам яна зразумела, што ён не пакрыўджаны на яе, не злуе або што-небудзь з гэтай оперы. Ён у лютасьці... і вось тут Соня спалохалася, адчуўшы, што ў палаце ў гэты момант знаходзіцца нешта большае, чым яе сын. Яна апусціла вочы, раскрыла сумачку, пачала корпацца ў ёй у пошуках папяровай сурвэткі.
  
  – Так, я іх прагнала. – Яна выявіла, што голас у яе застаецца роўным і досыць упэўненым... калі ёй няма неабходнасці глядзець на сына. – У цябе сур'ёзная траўма, Эдзі. Пакуль цябе не патрэбныя ніякія наведвальнікі, акрамя тваёй матулі, і тым больш табе не патрэбныя такія наведвальнікі. Калі б не яны, ты б цяпер сядзеў дома і глядзеў тэлевізар ці будаваў у гаражы аўтамабіль для Мыльничной гонкі 109.
  
  Эдзі марыў пабудаваць гоначны аўтамабіль і адправіцца з ім у Бангоре. Прызам для пераможцы служыла цалкам аплачаная паездка ў Акрон, штат Агаё, на Нацыянальнае мыльничное дэрбі. Соня не секла пад корань гэтую мару, пакуль ёй здавалася, што стварэнне гоначнага аўтамабіля з скрынь для апельсінаў і колаў ад дзіцячага возка «Чу-Чу флайер» 110 застаецца толькі марай. Вядома ж, яна ніколі не дазволіла б Эдзі рызыкаваць жыццём, удзельнічаючы ў гонцы на такім небяспечным транспартным сродку, ні ў Тых, ні ў Бангоре, ні – асабліва – у Акронім, куды, як паведаміў Эдзі, дабірацца прыйшлося б на самалёце, а там яго чакаў самагубчы спуск па крутым схіле ў пастаўленым на колы і пазбаўленым тармазоў скрыні з-пад апельсінаў. Але, як часта казала маці Соні, менш ведаеш – мацней спіш (яе маці таксама прытрымлівалася і іншага прынцыпу – скажы ўсю праўду і посрами д'ябла, – аднак калі справа даходзіла да прымавак або афарызмаў, Соню, як і большасць людзей, адрознівала дзіўная выбіральнасць).
  
  – Руку мне зламалі не мае сябры, – казаў Эдзі усё тым жа роўным голасам. – Я распавёў пра гэта доктару Хэндору ўчора ўвечары, а сёння раніцай містэру Неллу, які прыходзіў да мяне. Руку мне зламаў Генры Баўэрс. З ім былі і іншыя хлопцы, але зрабіў гэта Генры. Калі б са мной былі мае сябры, гэтага б не здарылася. А здарылася толькі таму, што я быў адзін.
  
  Тут Соне успомніліся словы місіс Ван Претт аб тым, што з сябрамі дзіця ў большай бяспекі, і злосць вярнулася скачком тыгра. Яна ўскінула галаву.
  
  – Гэта не мае значэння, і ты гэта ведаеш. Што з табой, Эдзі? Ты думаеш, твая маці ўчора з дуба паваліўся? Дык ты думаеш? Я выдатна ведаю, што руку цябе зламаў Генры Баўэрс. Ірландскі кап, аб якім ты кажаш, заходзіў і да нас у дом. Гэты вялікі хлопчык зламаў табе руку, таму што ты і твае «сябры» чым-то яго раззлавалі. А цяпер падумай, што б было, калі б ты паслухаў мяне і з самага пачатку трымаўся ад іх далей?
  
  – Я думаю, тады здарылася б нешта значна горшае, – адказаў Эдзі.
  
  – Эдзі, ты, вядома, жартуеш.
  
  – Я кажу сур'ёзна. – І яна адчула сілу, якая ідзе з яго, якая ідзе ад яго, накатывающую хвалямі. – Біл і астатнія мае сябры вернуцца, мама. Гэта я дакладна ведаю. І калі яны вернуцца, ты не будзеш іх спыняць. Ты не скажаш ім ні слова. Яны мае сябры, і ты не лишишь мяне сяброў толькі таму, што баішся адзіноты.
  
  Яна ўтаропілася на яго, нібы громам здзіўленая, у жаху. Слёзы напоўнілі вочы і пацяклі па шчоках, убіраючыся ў пудру.
  
  – Вось як ты, значыць, кажаш з роднай маці, – вымолвила яна скрозь рыданні. – Можа, менавіта так твае «сябры» кажуць са сваімі бацькамі. Напэўна, гэтаму ты навучыўся ад іх.
  
  Плачучы, яна адчувала сябе спакайней. Звычайна, калі яна пачынала плакаць, плакаў і Эдзі. Хто-то мог бы сказаць – забаронены прыём, але, калі гаворка ішла аб выратаванні яе сына, падыходзілі любыя сродкі. Так яна, ва ўсякім выпадку, думала.
  
  Яна падняла галаву, слёзы струменіліся з вачэй, яна адчувала сябе неапісальна няшчаснай, абяздоленых, адданай... і упэўненай. Эдзі, лічыла яна, не выстаіць супраць такога патоку слёз і гора. Гэтая халодная рашучасць сыдзе з яго твару. Можа, ён пачне хапаць ротам паветра і ў дыханні з'явіцца свіст, і гэта будзе знак, гэта заўсёды служыла знакам, што барацьба скончана і яна атрымала чарговую перамогу... дзеля яго, зразумела. Заўсёды дзеля яго.
  
  Яе чакала ўзрушэнне – выраз яго твару засталося ранейшым, больш таго, рашучасці толькі дадалося, і рыданні разам абарваліся. На яго твары чыталася і смутак, а гэта пудзіла яшчэ больш: Соня ўсвядоміла, што ў якой-то ступені смутак гэтая дарослая, а ад адной думкі пра Эдзі як пра дарослым ў галаве пачынала панічна матляцца маленькая птушачка. Такое здаралася рэдка, толькі калі яна задумвалася, а што будзе з ёй, калі Эдзі не захоча паступаць у бізнес-каледж, які знаходзіўся ў Дерри, або ў універсітэт Мэна у Orono, або ў прыватны універсітэт Хассона ў Бангоре, адкуль мог кожны дзень вяртацца дадому пасля заняткаў, што будзе, калі ён сустрэне дзяўчыну, закахаецца, ці захоча ажаніцца. «І што будзе са мной пры такім раскладзе? – крычала паникующая птушка, калі Соню наведвалі гэтыя дзіўныя кашмарныя думкі. – Якое месца прыгатавана мне ў такога жыцця? Я люблю цябе, Эдзі! Я люблю цябе! Я клапачуся пра цябе і люблю цябе! Ты не ўмееш гатаваць, мяняць пасцельная бялізна, сціраць майкі і трусы! Ды і навошта табе? Я ведаю, што, як і калі трэба рабіць! Я ведаю, таму што люблю цябе».
  
  І ён сказаў тое ж самае:
  
  – Мама, я люблю цябе. Але я люблю і маіх сяброў. Я думаю... я думаю, ты прымушаеш сябе плакаць.
  
  – Эдзі, ты прычыняеш мне такую боль, – прашаптала яна, і новыя слёзы, ад якіх бледны твар Эдзі дваілася і троилось, пакаціліся па шчоках. І калі некалькімі імгненнямі раней слёзы ліліся наўмысныя, то зараз іх змянілі сапраўдныя. Характар, трэба адзначыць, у Соні быў моцны: пахаваўшы мужа, яна не зламалася, знайшла працу на сжимающемся рынку працы, што было няпроста, выхоўвала сына, і, калі ўзнікала такая неабходнасць, змагалася за яго. І па-сапраўднаму, без усялякага разліку, цяпер яна плакала, мабыць, упершыню з тых часоў, як пяцігадовы Эдзі цяжка хварэў бранхітам і яна знаходзілася ў поўнай упэўненасці, што Эдзі памрэ, калі ён ляжаў на ложку болю, палаючы ад высокай тэмпературы, кашляючы і задыхаючыся. Цяпер прычынай слёз служыла гэта жудасна дарослае, у чым-то чужое выраз яго твару. Яна баялася за Эдзі, але так жа, у нейкім сэнсе, баялася яго самога, баялася аўры, якая, здавалася, атачала сына... і чаго-то ад яе патрабавала.
  
  – Не прымушай мяне выбіраць паміж табой і маімі сябрамі, мама. – Голас дрыжаў, гучаў напружана, але заставаўся пад кантролем. – Таму што гэта несправядліва.
  
  – Яны – дрэнныя сябры, Эдзі! – ледзь не ў істэрыцы выкрыкнула яна. – Я гэта ведаю, адчуваю ўсім сэрцам, яны не прынясуць табе нічога, акрамя болю і гора! – І самае жудаснае заключалася ў тым, што казала яна шчыра; якая-то яе частка інтуітыўна зразумела гэта па вачах Біла Денбро, які стаяў перад ёй, глыбока засунуўшы рукі ў кішэні, з рудымі валасамі, пламенеющими пад гадовым сонцам. Яго вочы былі такімі сур'ёзнымі, такімі адхіленымі і далёкімі... зусім як цяпер вочы Эдзі.
  
  І не тая аўра, якую цяпер яна адчувала вакол Эдзі, тады атачала Біла? Тая ж, але толькі мацней. Яна лічыла, што так.
  
  – Мама...
  
  Яна паднялася так рэзка, што ледзь не зваліла крэсла.
  
  – Я вярнуся вечарам. Шок, здарэнне, боль, з-за гэтага ты так са мной кажаш. Я ведаю. Ты... ты... – Яна змоўкла, таму што ў галаве ўсё змяшалася, забраўшы ў віхуры словы, якія яна хацела сказаць. – Тое, што здарылася з табой жудасна, але ўсё ў цябе будзе добра. І ты ўбачыш, што я правы Эдзі. Яны дрэнныя сябры. Не нашага круга. Не для цябе. Ты ўсё абдумаць і спытаеш сябе, давала табе твая мама дрэнны савет. Ты ўсё абдумаць, і... і...
  
  «Я ж спяшаюся, – падумала яна з сумам і щемящим жахам. – Я ўцякаю ад уласнага сына! Госпадзе, калі ласка, не дапусці гэтага!»
  
  – Мама.
  
  Яна ўсё роўна ледзь не ўцякла, таму што цяпер баялася яго, так, ён уяўляў сабой нешта большае, чым яе Эдзі; яна адчувала прысутнасць у ім іншых, яго «сяброў» і чаго-то яшчэ, чаго-то, які хаваецца за іх, і яна баялася, як бы гэта што-то не выглянула, каб здацца ёй. Яна бачыла, што Эдзі сам не свой, у яго нейкая жудасная хвароба, з ціскоў якой ён не можа вырвацца, як пяцігадовым не мог вырвацца з ціскоў бранхіту і ледзь не памёр.
  
  Яна замерла, узяўшыся за ручку дзвярэй, не жадаючы слухаць, што ён можа сказаць... а калі ён сказаў, прагучала гэтая фраза так нечакана, што спачатку яна проста нічога не зразумела. Калі ж да яе дайшло, словы абрынуліся, як мяшок цэменту, і на імгненне яна падумала, што зараз зваліцца без пачуццяў.
  
  – Містэр Кін сказаў, што маё лекі ад астмы – простая вада.
  
  – Што? Што? – Яна павярнулася да яго, бліскаючы вачыма.
  
  – Простая вада. З якой-то дадаткам для медыцынскага прысмаку. Ён сказаў, што гэта пла-це-бо.
  
  – Гэта хлусня. Хлусня, і нічога больш! Чаму містэр Кін вырашыў сказаць табе такую хлусню? Што ж, мяркую, у Дерри ёсць і іншыя аптэкі. Мяркую...
  
  – У мяне быў час падумаць над гэтым, – голас Эдзі гучаў мякка, але няўмольна, і ён глядзеў ёй у вочы, – і я не сумняваюся, што ён сказаў мне праўду.
  
  – Эдзі, запэўніваю цябе, гэта не так! – Паніка вярнулася, трапечучы крылцамі.
  
  – Я думаю, гэта праўда, інакш на ингаляторе напісалі б нейкае папярэджанне наконт таго, што занадта частае выкарыстанне можа забіць цябе, па меншай меры, выклікаць ваніты. Нават...
  
  – Эдзі, я не хачу гэтага чуць! – усклікнула яна і закрыла рукамі вушы. – Ты... ты... ты не ў сабе, і ў гэтым уся справа!
  
  – Нават калі гэта лекі, якое можна купіць без рэцэпту, яны прыкладаюць спецыяльную інструкцыю, – працягнуў Эдзі, не падвышаючы галасы. Яго шэрыя вочы не адрываліся ад яе вачэй, і яна не магла апусціць іх, не магла нават паварушыць імі. – Нават калі гэта сіроп ад кашлю «Віксом»... ці твой геритол.
  
  Ён на пару секунд змоўк. Яе рукі ўпалі. Сталі занадта цяжкімі. У яе не засталося сіл і далей прыціскаць іх да вушам.
  
  – І... павінна быць, ты гэта таксама ведала, мама.
  
  – Эдзі! – закрычала яна.
  
  – Таму што... – працягнуў ён, нібы яна і, не раскрываючы рота – цяпер ён хмурыўся, засяродзіўшыся на тым, што займала яго, – ...таму што бацькі павінны разбірацца ў леках, якія прымаюць іх дзеці. Я карыстаўся інгалятарам пяць, часам шэсць разоў у дзень. І ты не дазволіла б мне гэтага рабіць, калі б думала, што гэта лекі можа мне нашкодзіць. Таму што твая праца – ахоўваць мяне. Я гэта ведаю, таму што ты заўсёды так казала. Таму... ты ведала, мама? Ты ведала, што гэта простая вада?
  
  Яна нічога не адказала. Яе вусны трэсліся. Трэслася, падобна, усё яе твар. Яна больш не плакала. Занадта спалохалася, каб плакаць.
  
  – Таму што, калі ты ведала, – Эдзі працягваў хмурыцца, – калі ты сапраўды ведала, я хачу, каб ты сказала мне – чаму? Што-то я магу зразумець сам, але чаму мая мама хацела, каб я браў ваду за лекі... і лічыў, што ў мяне астма тут, – ён паказаў на свае грудзі, – тады як містэр Кін кажа, што ўся мая астма толькі там. – І ён паказаў на галаву.
  
  Яна падумала, што ўсё растлумачыць. Растлумачыць спакойна і лагічна. Як баялася, што ён памрэ ў пяць гадоў, як гэта звяло б яе з розуму, улічваючы, што яна страціла Фрэнка двума гадамі раней. Як прыйшла да разумення, што абараніць свайго дзіцяці можна толькі пільным увагай да яго і любоўю, што за дзіцем трэба сачыць, як за садам, ўгнойваць, выдаляць пустазелле і так, часам абрэзаць і прарэжваюць, хай гэта і балюча. Яна магла б сказаць, што часам для дзіцяці лепш – асабліва такога хваравітага дзіцяці, як Эдзі, – думаць, што ён хворы, чым сапраўды хварэць. І яна магла б скончыць сваю тыраду словамі аб непраходнай тупасці лекараў і дзіўнай сіле любові; яна магла б сказаць: яна ведала, што ў яго астма, і не мела ніякага значэння, што думалі па гэтай нагоды лекары і што яны яму прапісвалі. Яна магла б сказаць, што лекі рыхтуюцца не толькі ў ступках шкодных аптэкараў, сующих нос у чужыя справы. Эдзі, магла б яна сказаць, гэта лекі, таму што гэтая матчына любоў робіць яго такім, і я магу надаваць вадзе гаючыя ўласцівасці, пакуль ты хочаш гэтага і дазваляеш мне гэта рабіць. Гэта сіла, якую Бог дае тым, хто любіць і клапатлівым маці. Калі ласка, Эдзі, калі ласка, каханне майго сэрца, ты павінен мне паверыць.
  
  Але ў выніку яна не сказала нічога. Занадта спалохалася.
  
  – Але, магчыма, нам нават не трэба аб гэтым казаць, – працягнуў Эдзі. – Містэр Кін, магчыма, жартаваў са мной. Часам дарослыя... ты разумееш, яны любяць жартаваць над дзецьмі. Таму што дзеці гатовыя верыць ледзь ці не ўсім. Нядобра так рабіць з дзецьмі, але часам гэта робяць дарослыя.
  
  – Так! – з запалам сказала Соня Каспбрэк. – Ім падабаецца жартаваць, і часам яны такія дурныя... зласлівыя... і... і...
  
  – Значыць, я буду па-ранейшаму мець зносіны з Білам і астатнімі маімі сябрамі і працягваць прымаць лекі ад астмы. Верагодна, гэта найлепшы выхад. Ці ты так не думаеш?
  
  Толькі цяпер яна зразумела, ужо занадта позна, як спрытна – і як жорстка – яе загналі ў пастку. Ён практычна шантажаваў яе, але што яна магла з гэтым зрабіць? Яна хацела спытаць, адкуль у яго такая ашчаднасць, такое ўменне маніпуляваць людзьмі, адкрыла рот, каб спытаць... а потым зачыніла. Таму што, улічваючы яго настрой, ён, хутчэй за ўсё, адказаў бы.
  
  Але яна ведала адно. Так. Адно яна ведала напэўна: больш ніколі, ніколі, ніколі, ніколі ў жыцці ногі яе не будзе ў аптэцы сующего нос у чужыя справы містэра Кіна.
  
  – Мама? – перапыніў яе разважанні яго голас, на здзіўленне сарамлівы.
  
  Яна падняла галаву і ўбачыла, што перад ёй зноў Эдзі, толькі Эдзі, і з радасцю рушыла да яго.
  
  – Ты мяне обнимешь, мама?
  
  Яна абняла, але асцярожна, каб не прычыніць боль зламанай руцэ (і не зрушыць аскепкі косткі, якія маглі патрапіць у сістэму кровазвароту і дабрацца да сэрца – а які маці хочацца забіць сваё дзіцятка любоўю?), а Эдзі абняў яе.
  
  
  
  7
  
  Па разуменні Эдзі, яго маці пайшла вельмі своечасова. На працягу гэтага жудаснага супрацьстаяння ён адчуваў, як у горле і лёгкіх запасіцца паветра, захраснуў там і не сдвигающийся з месца, затхлы і цяжкі, пагражаў атруціць яго.
  
  Ён трымаўся, пакуль за ім не зачыніліся дзверы, а потым пачаў прагна раскрываць рот і хрыпець. Але непрадыхлівае паветра хадзіў узад-наперад па сжатому горла, нібы цёплая качарга. Ён пацягнуўся за інгалятарам, стукнуў зламаную руку, але яго гэта не хвалявала. Выпусціў у горла моцную брую. Глыбока ўдыхнуў камфорный густ, думаючы: «Не важна, плацебо гэта ці не, як ні назаві, галоўнае, што дапамагае».
  
  Лёг на падушкі, зачыніў вочы, упершыню пасля з'яўлення маці ў палаце задышав свабодна. Ён спалохаўся, моцна спалохаўся. Што ён нагаварыў ёй, як сябе паводзіў з ёй... гэта быў ён – і не зусім ён. Што-то дзейнічала ў ім, дзейнічала праз яго, нейкая сіла... і яго маці таксама гэта адчула. Эдзі бачыў гэта ў яе вачах, у яе дрыжачых вуснах. Ён не мог сказаць, што сіла гэтая – зло, але яе велізарная моц палохала. Тое ж самае адчуваеш, калі ў парку забаў садзішся на сапраўды небяспечны атракцыён і ўсведамляеш, што вылезці не атрымаецца, пакуль паездка не скончыцца, якая б цябе ні пагражала небяспека.
  
  «Назад шляху няма, – падумаў Эдзі, адчуваючы гарачае цяжар гіпсавай павязкі на зламанай руцэ, сверб скуры пад ёй. – Ніхто не вернецца дадому, пакуль мы не дойдзем да канца. Але, госпадзе, я так баюся, так баюся». І ён ведаў сапраўдную прычыну, па якой не дазволіў ёй адсекчы яго ад сяброў: адзін бы ён гэтага не вынес.
  
  Ён трохі паплакала, а потым пагрузіўся ў трывожны сон. Снілася яму цемра, у якой механізмы – помпы – што-то перапампоўваць і перапампоўваць.
  
  
  
  8
  
  Вечарам, калі Біл і астатнія Няўдачнікі прыйшлі ў бальніцу, зноў збіраўся дождж. Эдзі не здзівіўся іх з'яўлення. Ведаў, што яны вернуцца.
  
  Дзень выдаўся гарачым – усе пагаджаліся, што трэці тыдзень ліпеня стала самай гарачай у гэта незвычайна спякотнае лета, – і да чатырох папаўдні ў небе пачалі збірацца навальнічныя хмары, лілова-чорныя і вялізныя, цяжарныя дажджом, зараджаныя маланкамі. Людзі спяшаліся скончыць свае справы і прыкметна нерваваліся, раз-пораз пазіраючы на неба. Большасць схілялася да таго, што навальніца выбухне да абеду і вымые з паветра цяжкую задуху. Паркі і дзіцячыя пляцоўкі Дерри, дзе летам і так не тоўпіўся народ, да шасці вечара апусцелі цалкам. Але дождж усё не пачынаўся, і віселі арэлі-вольга, не адкідваючы цені ў дзіўна роўным жоўтым святле. Аддаленыя раскаты грому, сабачы брэх, гул аўтамабіляў, якія праязджаюць па Знешняй Галоўнай вуліцы, – ніякія іншыя гукі не чуліся ў палаце Эдзі, пакуль не прыйшлі Няўдачнікі.
  
  Біл зайшоў першым, за ім – Рычы, Беверлі і Стэн, Майк і, нарэшце, Бэн. У швэдры пад горла выглядаў ён зусім няшчасным.
  
  Яны наблізіліся да ложка, такія сур'ёзныя. Нават Рычы не ўсміхаўся.
  
  «Іх асобы, – думаў Эдзі. – Іх асобы. Оосподи-сусі! Якія ў іх твары!»
  
  Ён бачыў у іх тое самае, што днём маці ўбачыла ў яго асобе: такое дзіўнае спалучэнне сілы і бездапаможнасці. У жаўтлявым предгрозовом отсвете, ложащемся на скуру, асобы станавіліся прывіднымі, далёкімі, расплывістымі.
  
  «Мы на ростанях, – падумаў Эдзі. – Наперадзе што-нешта новае... а цяпер мы на раздарожжы. І што нас чакае, калі мы абыходзім яго? Куды мы трапім? Куды?»
  
  – П-прывітанне, Э-Э-Эдзі, – павітаўся Біл. – Ка-ак дэ-ела?
  
  – Нармальна, Вялікі Біл. – Эдзі паспрабаваў усміхнуцца.
  
  – Учора дзянёк у цябе, як я разумею, выдаўся той яшчэ. – Ледзь Майк вымавіў гэтыя словы, як накаціў раскаты грому. У палаце Эдзі не гарэла ні верхні святло, ні настольная лямпа, і ўсе яны, здавалася, то знікалі, то з'яўляліся ў синюшном святле, вливающемся ў акно. Эдзі падумаў аб тым, што гэтым святлом накрыты цяпер увесь Дерри, пад ім цяпер ляжыць Маккэррон-парк, ён няроўнымі прамянямі правальваецца скрозь дзіркі ў даху Моста Пацалункаў, у ім Кендускиг нагадвае дымчатае шкло, шырокая стужка якога нядбайна кінутая ў Пусткі. Ён падумаў аб дзіцячых качалках, дошкі якіх замерлі пад рознымі кутамі побач з будынкам пачатковай школы пад громоздящимися чорнымі аблокамі. Ён падумаў пра гэта предгрозовом жоўтым святле, аб маўчаньні: здавалася, увесь горад заснуў... ці памёр.
  
  – Так, – адказаў ён, – хоць куды.
  
  – М-мае з-старыя па-ослезавтра і-ідуць у кі-і-і-але, – паведаміў Біл. – Ко-огда на-ачнется ў‐другі фі-ільм, і мы-іх з-зробім. Се-е-е...
  
  – Сярэбраныя шарыкі, – падказаў Рычы.
  
  – Я думаў...
  
  – Так будзе лепш, – перапыніў яго Бэн. – Я па-ранейшаму думаю, што мы змаглі б зрабіць кулі, але гэтага недастаткова. Будзь мы дарослымі...
  
  – Так, свет быў бы выдатным, будзь мы дарослымі! – усклікнула Беверлі. – Дарослыя могуць рабіць усё, што захочуць, так? Дарослыя могуць рабіць усё, што захочуць, і ў іх заўсёды ўсё атрымліваецца правільна. – Яна засмяялася, нервовы бразгоча смех разнёсся па палаце. – Біл хоча, каб я застрэліла Яно. Можаш ты сабе такое ўявіць, Эдзі? Проста кліч мяне Беверлі Оукли 111.
  
  – Я не разумею, аб чым вы кажаце, – паківаў галавой Эдзі, але падумаў, што разумее: у агульных рысах карціну ён сабе ўяўляў.
  
  Бэн патлумачыў. Яны расплавят адзін з яго срэбных даляраў і отольют два срэбных шарыка, дыяметрам крыху менш, чым у шарикоподшипнике. Потым, калі пад домам 29 па Нейболт-стрыт сапраўды жыве пярэварацень, Беверлі пусціць шарык у галаву Яно з «Яблычка», рагаткі Біла. І бывай, пярэварацень. А калі яны маюць рацыю ў тым, што гэта адно істота з многімі мордамі, тады – бывай, Яно.
  
  Верагодна, на твары Эдзі адбілася крайняе здзіўленне, таму што Рычы засмяяўся і кіўнуў:
  
  – Я цябе разумею, чал. Я таксама падумаў, што ў Біла паехала дах, калі ён пачаў казаць пра тое, каб скарыстацца рагатку замест пісталета яго бацькі. Але сёння днём... – Ён змоўк і адкашляўся. «Але сёння, пасля таго як твая мама прагнала нас ледзь не пінкамі» – вось што ён збіраўся сказаць, але вырашыў, што без такіх падрабязнасцяў можна і абысціся. – Сёння мы пайшлі на звалку. Біл прыхапіў «Яблычак». І паглядзі. – З задняга кішэні Рычы дастаў сплющенную банку, у якой калі-то плёскаліся ў сіропе кавалачкі ананаса, расфасаваныя кампаніяй «Дэль Монтэ». Пасярэдзіне зеўрала ірваная дзірка дыяметрам прыкладна ў два цалі. – Беверлі зрабіла яе каменем, з дваццаці футаў. Па мне, што дзірка ад кулі трыццаць восьмага калібру. Дэ Балаболь ў гэтым перакананы. А калі дэ Балаболь перакананы, ён перакананы.
  
  – Прошибить банку – гэта адно, – стаяла на сваім Беверлі. – Калі гаворка аб чым-то яшчэ... аб чым-то жывым... Біл, гэта павінен зрабіць ты. Сапраўды.
  
  – Не-е-е, – паківаў галавой Біл. – Мы ў‐усё з-стралялі. Ты ві-і-идела, г-што і з э-гэтага вы-ышло.
  
  – І што выйшла? – спытаў Эдзі.
  
  Біл патлумачыў, павольна, з прыпынкамі, пакуль Беверлі глядзела ў акно, так шчыльна сціснуўшы вусны, што яны пабялелі. Яна, па прычынах, якія нават сама не магла растлумачыць, не проста баялася: знаходзілася ў глыбокім шоку ад таго, што адбылося. Па шляху сюды яна з запалам ўгаворвала іх, што адліваць яны павінны ўсё-ткі кулі... не, не так ужо яна верыла, не больш Біла або Рычы, што кулі спрацуюць, калі прыйдзе час пусціць іх у ход, затое дакладна ведала: калі што-то здарыцца ў тым доме, зброя павінна быць у чыіх-то яшчэ
  
  (Біла)
  
  руках.
  
  Але факты застаюцца фактамі. Кожны браў па дзесяць камянёў і страляў з «Яблычка» па дзесяці банкам, пастаўленым у дваццаці футах. Рычы трапіў у адну з дзесяці (і то камень толькі черканул па ёй). Бэн збіў дзве, Біл – чатыры, Майк – пяць.
  
  Беверлі, нядбайна нацягваючы гумку і практычна не цэлячыся, трапіла ў дзевяць слоікаў дакладна па цэнтру. Дзясятая таксама ўпала, але камень адскочыў ад верхняга абадка.
  
  – Але спачатку м-м-мы да-олжны зрабіць з-снарады.
  
  – Паслязаўтра? – перапытаў Эдзі. – Мяне да таго часу ўжо выпішуць. – Маці, вядома, будзе пратэставаць... але ён не думаў, што пратэсты будуць вельмі ўжо бурнымі. Пасля сённяшняга размовы – наўрад ці.
  
  – Рука баліць? – спытала Беверлі. Яна прыйшла ў ружовым сукенка (у сне ён бачыў іншае сукенка; магчыма, Беверлі апранала яго днём, калі маці прагнала іх), з маленькімі аплікацыямі-кветачкамі. І ў шаўковых або нейлонавых панчохах. Выглядала яна вельмі дарослай і пры гэтым зусім юнай, як дзяўчынка, якая грае ў пераапранання, з летуценным і задуменным тварам. «Гатовы спрачацца, у яе такое ж асоба, калі яна спіць», – падумаў Эдзі.
  
  – Не так каб моцна, – адказаў ён.
  
  Яны яшчэ нейкі час пагаварылі, іх галасы перыядычна перарываліся громовыми раскатамі. Эдзі не спытаў, што здарылася, калі яны прыходзілі да бальніцы днём, ніхто з іх аб гэтым здарэнні не згадаў. Рычы дастаў йо-йо, пару раз адправіў яе «спаць», прыбраў.
  
  Размова звяў, і у адну з паўз кароткі пстрычка прымусіў Эдзі павярнуць галаву. Біл што-то трымаў у руцэ, і на імгненне Эдзі адчуў, як яго сэрца трывожна забілася: ён падумаў, што гэта нож. Але тут Стэн уключыў верхні святло, разганяючы змрок, і Эдзі ўбачыў, што гэта ўсяго толькі шарыкавая ручка. Пры святле яны выглядалі, як і заўсёды, сапраўднымі, яго сябрамі, і нікім больш.
  
  – Я падумаў, што мы павінны распісацца на тваім гіпсе. – Біл сустрэўся з Эдзі позіркам.
  
  «Але гаворка не пра гэта, – падумаў Эдзі з раптоўнай і трывожнай яснасцю. – Гэта дагавор. Гэта дагавор, Вялікі Біл, не так, або што-то максімальна да яго блізкае». Ён спалохаўся... потым устыдился і раззлаваўся на сябе. Калі б ён зламаў руку да гэтага лета, хто распісаўся б на яго гіпсе? За выключэннем маці і, магчыма, доктара Хэндора? Яго цётачкі з Хейвен?
  
  Яго атачалі сябры, і тут яго маці памылялася: не яны былі дрэннымі сябрамі. «Магчыма, – падумаў ён, – няма такога паняцця, як добрыя сябры або дрэнныя сябры, магчыма, ёсць толькі сябры, якія стаяць побач з табой, калі ты ў бядзе, і не даюць табе адчуць сябе адзінокім. Можа, яны вартыя таго, каб трывожыцца за іх, спадзявацца на іх дабрабыт, жыць дзеля іх. Можа, яны вартыя таго, каб памерці за іх, калі ўжо да гэтага дойдзе. Няма добрых сяброў. Няма дрэнных сяброў. Ёсць толькі людзі, з якімі ты хочаш быць, з якімі табе трэба быць, якія пасяліліся ў тваім сэрцы».
  
  – Вядома. – Эдзі ледзь восіп. – Вядома, выдатная ідэя, Вялікі Біл.
  
  Біл ўрачыста нахіліўся над яго ложкам і распісаўся на гары гіпсу, у якой ляжала гоіцца рука Эдзі, вялікімі, спалучана літарамі. Рычы распісаўся з шырокім росчыркам. У Бэна вузенькія, у процівагу яго габарытах, літары моцна нахіляліся таму, пагражаючы зваліцца ў любы момант. У Майка Хэнлана літары атрымаліся вялікімі і кривоватыми, таму што ён быў леўшуном і ніяк не мог знайсці зручны кут. У выніку яго роспіс апынулася вышэй локця. Калі Беверлі схілілася над Эдзі, ён адчуў водар якіх-то кветкавых духаў. Распісалася яна акуратнымі кругленькімі літаркамі. Апошнім падышоў Стэн. У яго подпісы літары літаральна зліпаліся паміж сабой. Пакінуў ён яе на запясце Эдзі.
  
  Потым усе яны адступілі ад ложка, нібы усведамляючы, што зрабілі. Звонку зноў цяжка грымнула. Маланка абліла драўляныя сцены і дах бальніцы хваляй асляпляльнага святла.
  
  – Усе распісаліся? – спытаў Эдзі.
  
  Біл кіўнуў.
  
  – П-прыходзь да-да м-мне па-асьле у-у-вячэры па-пра-пра-слезавтра, е-калі з-зможаш, хо-орошо?
  
  Цяпер кіўнуў Эдзі, і тэму закрылі.
  
  Якое-то час яны яшчэ пагаварылі, пераскокваючы з аднаго на іншае. Закранулі і самога животрепещущего ў тым ліпені для Дерри пытання – суда над Рычардам Маклином, якога абвінавачвалі ў тым, што ён да смерці забіў малатком свайго прыёмнага сына Дорсей і прыклаў руку да знікнення старэйшага брата Дорсей, Эдзі Коркорэна. Маклину толькі праз два дні трэба было зламацца прама падчас допыту ў зале суда і, плачучы, прызнацца ў забойстве Дорсей, але Няўдачнікі сышліся на тым, што Маклін хутчэй за ўсё не мае ніякага дачынення да знікнення Эдзі. Гэты хлопчык ці ўцёк з хаты... або яго утащило Яно.
  
  Сышлі яны дзе-то без чвэрці сем, і дождж усё яшчэ не пачынаўся. Ён толькі пагражаў паліць і пасля таго, як прыйшла маці Эдзі, праседзела ў яго і зноў адправілася дадому (яна жахнулася, убачыўшы роспісу на гіпсе, і жахнулася яшчэ больш ад яго рашучасці пакінуць бальніцу на наступны дзень: ўяўляла сабе, што ён правядзе тыдзень, а то і больш, у абсалютным спакоі, «каб канцы абломкаў паспелі зрасціся», як яна выказалася).
  
  І ў рэшце рэшт навальнічныя хмары разарвала і панесла. У той вечар ні адзінай кроплі дажджу не ўпала на Дерри. Духата засталася, і ноччу людзі спалі, хто на ганку, хто на лужку, а хто і ў спальным мяшку на падлозе.
  
  Дождж пайшоў на наступны дзень, але ўжо пасля таго, як Беверлі ўбачыла нешта жудаснае, тое, што здарылася з Патрыкам Хокстеттером.
  
  
  
  Кіраўнік 17
  
  Яшчэ адзін зніклы: смерць Патрыка Хокстеттера
  
  
  
  1
  
  Скончыўшы, Эдзі зноў напаўняе шклянку злёгку дрыготкай рукой. Глядзіць на Беверлі і кажа:
  
  – Ты бачыла Яно, так? Ты бачыла, як Яно утащило Патрыка Хокстеттера на наступны дзень пасля таго, як вы ўсе распісаліся на маім гіпсе.
  
  Астатнія нахіляюцца наперад.
  
  Беверлі адкідвае валасы вогненнай хваляй. Пад імі твар выглядае ненатуральна бледным. Яна дастае з пачка цыгарэту – апошнюю – і чыркаць запальнічкай «Бік». Але, падобна, не можа сумясціць агеньчык з кончыкам цыгарэты. Праз імгненне Біл лёгенька, але цвёрда ухватывает яе запясце, і яго стараннямі агеньчык ссоўваецца ў патрэбнае месца. Беверлі ўдзячна глядзіць на яго, выдыхае воблака шызага дыму.
  
  – Так, – кажа яна, – я бачыла, як гэта здарылася.
  
  Яе б'е дрыжыкі.
  
  – Ён быў чо-о-окнутым, – нагадвае Біл і думае: «Той факт, што Генры дазволіў такому недоумку, як Патрык Хокстеттер, далучыцца да іх кампаніі, калі лета пакацілася да восені... аб чым-то кажа, так? Або аб тым, што Генры губляў сваё зачараванне, сваю прывабнасць, або аб тым, што вар'яцтва самага Генры хутка прагрэсавала, а таму і Хокстеттер пачаў здавацца яму нармальным хлопцам. І першае, і другое паказвала на адно – нарастаючую... што?.. дэградацыю Генры? Гэта правільны тэрмін? Так, у святле таго, што з ім сталася, дзе ён скончыў, мабыць, што так».
  
  «Ёсць і што-то яшчэ, якое пацвярджае гэтую версію», – думае Біл, але пакуль толькі цьмяна памятае, што менавіта. Ён, і Рычы, і Беверлі як-то апынуліся побач з гаражом «Трэкер бразерс» – ужо пачаўся жнівень і заняткі ў летняй школе, дзякуючы якім Генры не занадта іх даймаў, практычна скончыліся, – і хіба не Віктар Крыс падышоў да іх? Вельмі спалоханы Віктар Крыс? Так, было і такое. Усё імкліва кацілася да развязкі, і Біл цяпер думае, што кожны дзіця ў Дерри гэта адчуваў – а асабліва Няўдачнікі і кампанія Генры. Але адбылося гэта пазней.
  
  – Так, гэта ты правільна зразумеў, – абыякава згаджаецца Беверлі. – Патрык Хокстеттер звар'яцеў. Ні адна з дзяўчынак не садзілася перад ім у школе. А калі садзілася, вырашала задачу па арыфметыцы або пісала сачыненне або выклад, то раптам адчувала яго руку... лёгкую, як пёрка, але цёплае і потную. Мясистую. – Яна сглатывает сліну, і ў горле што-то пстрыкае. Іншыя глядзяць на яе без ценю ўсмешкі. – Ты адчуваеш яе на баку, а можа, і на грудзях. Ніхто з нас тады не мог пахваліцца вялікай грудзьмі. Але Патрыка, падобна, гэта і не хвалявала.
  
  Ты адчуваеш... гэта дотык, дергаешься, оборачиваешься, а там Патрык, усміхаецца тоўстымі гумовымі вуснамі. У яго быў пенал...
  
  – Поўны дохлых мух, – раптам падае голас Рычы. – Вядома. Ён забіваў іх зялёнай лінейкай і складваў у пенал. Я нават памятаю, як ён выглядаў: чырвоны, з белай рыфленай пластмасавай вечкам, якая зрушвалася, адкрываючыся і зачыняючыся.
  
  Эдзі ківае.
  
  – Ты дергаешься, а ён усміхаецца, потым адкрывае пенал і ставіць яго так, каб ты бачыла дохлых мух ўнутры, – працягвае Беверлі. – І самае страшнае – самае жудаснае, – ён усміхаецца і нічога не кажа. Місіс Дуглас ведала. Грэта Боўі скардзілася ёй на яго, і я думаю, што Салі Мюлер што-то ёй адзін раз сказала. Але... мне здаецца, місіс Дуглас таксама яго баялася.
  
  Бэн хіснуўся назад на крэсле, рукі счэплены за шыяй. Беверлі да гэтага часу не можа паверыць, што ён такі худы.
  
  – Я ўпэўнены, што ты правы.
  
  – Ч-што з н-ім з-здарылася, Беверлі? – пытаецца Біл.
  
  Яна зноў сглатывает сліну, спрабуючы адагнаць кашмарную моц таго, што яна ўбачыла ў той дзень у Пусткі, калі звязаныя паміж сабой ролікавыя канькі віселі ў яе на плячы, а калена саднило ад болю пасля падзення на Сэнт-Крыспін-лейн, яшчэ адной кароткай, абсаджанай дрэвамі вуліцы, якая тупіком абрывалася там, дзе зямля рэзка сыходзіла ўніз (і да гэтага часу сыходзіць), абрываючыся ў Пустку. Яна памятае (ох ужо гэтыя ўспаміны, яны такія яркія і моцныя, калі прыходзяць), што на ёй былі джынсавыя шорты, калі па праўдзе, то вельмі ўжо кароткія, ледзь-ледзь якія зачыняюць трусікі. У апошні год яна стала звяртаць больш увагі на сваё цела – дакладней, у апошнія паўгода, па меры таго, як яно пачало акругляцца і станавіцца ўсё больш жаноцкім. Убачыць гэта яна, вядома ж, магла дзякуючы люстэрка, але перш за ўсё яе пераконвала паводзіны бацькі, які ў апошні час стаў больш рэзка, часцей пускаў у ход далонь, а то і кулак. Здавалася, ён не знаходзіў сабе месца, як звер у клетцы, а яна нервавалася, знаходзячыся побач з ім, і напружанне толькі ўзмацнялася. Апынуўшыся побач, яны генеравалі якой-то асаблівы пах, якога раней ніколі не было – да гэтага лета. І калі маці сыходзіла, сітуацыя толькі пагаршалася. Калі гэты пах і быў, нейкі пах, тады бацька таксама яго адчуваў, таму што Беверлі бачыла яго ўсе радзей па меры таго, як надвор'е станавілася гарачэй, збольшага з-за турніраў яго летняй лігі боўлінга, збольшага таму, што ён дапамагаў свайму сябру Джо Таммерли чыніць аўтамабілі... але яна падазрае, што ўносіў сваю лепту і пах, які яны генеравалі, знаходзячыся побач, ні адзін з іх гэтага і не хацеў, але генеравалі, і нічога не маглі з гэтым зрабіць, як немагчыма не пацець у ліпені.
  
  Бачанне птушак, сотняў і тысяч людзей, што спускаліся на канькі дахаў, на тэлефонныя драты, на тэлевізійныя антэны, зноў перапыняе яе думкі.
  
  – Атрутны плюшч, – кажа яна ўслых.
  
  – Ч-ч-што? – перапытвае Біл.
  
  – Што-небудзь наконт атрутнага плюшчу, – павольна адказвае яна, гледзячы на яго. – Але справа не ў ім. Мяне нібы абпаліла атрутным плюшчом. Майк?..
  
  – Не важна, – кажа Майк. – Усе прыйдзе. Раскажы нам, што ты памятаеш, Беверлі.
  
  «Я памятаю сінія шорты, – магла б яна сказаць ім, – і як моцна яны выцвели, і як шчыльна абцягвалі сцягна і зад. У адной кішэні ў мяне ляжала паўпарожняя пачак «Лакі страйк», у іншым – «Яблычак».
  
  – Ты памятаеш «Яблычак»? – пытаецца яна Рычы, але ківаюць яны ўсе.
  
  – Біл даў мне рагатку, – кажа яна. – Я не хацела яе браць, але... ён... – Яна усміхаецца Білу, крыху гулліва. – Вялікім Білу сказаць «няма» ніхто не мог, і ўсе справы. Я яе ўзяла, і таму ў той дзень пайшла ў Пустку адна. Каб папрактыкавацца. Я ўсё яшчэ не ведала, ці хопіць мне духу скарыстацца ёю, калі ўзнікне неабходнасць. Ды толькі... я скарысталася ёю ў той дзень. Давялося. Я забіла аднаго з іх... адну частку Яно. Гэта было жудасна. Нават цяпер мне цяжка думаць пра гэта. І адзін з іншых дабраўся да мяне. Глядзіце.
  
  Яна падымае руку і паварочвае так, што ўсе могуць бачыць зморшчаны шнар у верхняй частцы перадплечча, ля самага локця. Гэта чырвоны круг дыяметрам з гаванскі цыгару, і ўражанне такое, быццам хто-то прыклаў яе да скуры Беверлі. Ён ледзь заглублен, і ад аднаго погляду на яго па спіне Майка бяжыць халадок. Гэта яшчэ адна частка гісторыі, накшталт шчырай гутаркі Эдзі супраць яго волі з містэрам Кином. Майк пра яе падазраваў, але ніколі не чуў.
  
  – У адным ты меў рацыю, Рычы, – працягвае Беверлі. – «Яблычак» аказалася смяротным зброяй. Я яго баялася, але ў нейкім сэнсе і палюбіла яго.
  
  Рычы сьмяецца і пляскае яе па спіне.
  
  – Чорт, я ведаў гэта і тады, дурная спадніца.
  
  – Ведаў? Праўда?
  
  – Так, праўда, – ківае ён. – Што-то такое чыталася ў тваіх вачах, Беверлі.
  
  – Я хачу сказаць, выглядала рагатка як цацка, але была сапраўдным зброяй. Прабівала рэальныя дзіркі.
  
  – І ў той дзень ты прабіла ў чым-небудзь дзірку, – мурлыкае Бэн.
  
  Беверлі ківае.
  
  – Так Патрыка...
  
  – Не, госпадзе, няма! – усклікае Беверлі. – Я пра іншае... пачакайце. – Яна ўціскае акурак у попельніцу, некалькі разоў прыкладваецца да шклянцы, але п'е маленькімі глыточкамі, спрабуючы ўзяць сябе ў рукі. Нарэшце ёй гэта ўдаецца. Ну... не зусім. І ў яе ствараецца адчуванне, што гэта ўсё, чаго яна можа дамагчыся ў гэты вечар. – Ведаеце, я каталася на роліках. Ўпала, моцна ободрала нагу. Тады вырашыла, што пайду ў Пустку і потренируюсь ў стральбе з рагаткі. Спачатку накіравалася да клюбнага дому, каб паглядзець, ці няма там каго з вас. Нікога не знайшла. Толькі пах дыму. Вы памятаеце, як доўга ў клубным доме пахла дымам?
  
  Яны ківаюць, усміхаючыся.
  
  – Нам так і не ўдалося пазбавіцца ад гэтага паху, так? – пытаецца Бэн.
  
  – Потым я рушыла да звалцы, – кажа Беверлі, – таму што менавіта там мы праводзілі... прыстрэлка, здаецца, так мы іх называлі, я ведала, што на сметніку шмат такога, з чаго можна пастраляць. У тым ліку і пацукі, ці ведаеце. – Яна змаўкае. Лоб блішчыць плевачка поту. – Вось па каму я сапраўды хацела страляць. Па каму-то жывому. Не па чайкам – я ведала, што чайку мне не падстрэліць, – а вось пацука... я хацела паглядзець, ці атрымаецца. Добра хоць, што я падышла да звалцы з боку Канзас-стрыт, а не ад Олд-Кейп, таму што ад чыгуначнай насыпы там адкрытае прастору. Яны б мяне ўбачылі, і аднаму Богу вядома, чым бы ўсё скончылася.
  
  – Хто б тыя-ебя у-убачыў?
  
  – Яны, – адказвае Беверлі. – Генры Баўэрс, Віктар Крыс, Рыгало Хаггинс і Патрык Хокстеттер. Яны былі на сметніку і...
  
  Раптам, да ўсеагульнага здзіўлення, яна пачынае смяяцца, як дзіця, шчокі становяцца ружова-чырвонымі. Яна смяецца, пакуль слёзы не выступаюць на вачах.
  
  – Якога чорта, Беверлі? – пытаецца Рычы. – Падзяліся жартам.
  
  – Гэта была жарт, усё так, – адказвае Беверлі. – Вядома ж, жарт, але, думаю, яны забілі б мяне, калі ўбачылі, што я за імі подсматриваю.
  
  – Цяпер я ўспамінаю! – крычыць Бэн і таксама пачынае смяяцца. – Я памятаю, як ты нам распавядала!
  
  Скрозь смех Беверлі выціскае з сябе:
  
  – Яны спусцілі штаны і падпальвалі перду.
  
  Імгненне труннай цішыні, а потым усе рагочуць. Смех рэхам разносіцца па бібліятэцы.
  
  Думаючы аб тым, як распавесці ім аб смерці Патрыка Хокстеттера, яна вырашае нагадаць, што Канзас-стрыт адлучала ад звалкі што-то падобнае на пояс астэроідаў. Па ім да звалцы вёў разбіты прасёлак (ён лічыўся гарадскі дарагі і нават меў назву – Олд-Лайм-стрыт), адзіная сапраўдная дарога ў Пусткі, і яна служыла для праезду гарадскіх мусоровозок. Беверлі ішла ўздоўж Олд-Лайм-стрыт, але не па ёй: стала больш асцярожнай (яна лічыла, усе сталі) пасля таго, як Эдзі зламалі руку. Асабліва калі была адна.
  
  Яна прабіралася скрозь густую расліннасць, агінаючы ўчасткі, зарослыя атрутным плюшчом, які вылучаўся чырванаватымі, тоўста бліскучымі лісцем, удыхаючы дымны смурод звалкі, чуючы крыкі чаек. Злева, праз парывы ў лістоце, яна бачыла ОлдЛайм-стрыт.
  
  Астатнія глядзяць на яе ў чаканні. Яна зазірае ў пачак цыгарэт, выяўляе пустэчу. Рычы моўчкі выдае ёй сваю.
  
  Яна запальвае, азірае іх і кажа:
  
  – Накіроўваючыся да звалцы з боку Канзас-стрыт...
  
  
  
  2
  
  ...ты нібы трапляеш у нейкае падабенства пояса астэроідаў. Паясы мусороидов. Спачатку не бачыш нічога, акрамя кустоў, якія растуць з балоцістай зямлі, а потым на вочы трапляўся першы мусороид: іржавая бляшанка з-пад падліўкі для спагецці «Прынс» або бутэлька з-пад газіроўкі, аблепленая жучкамі, якія сползлись на салодкія рэшткі якой-небудзь крэм-соды або напою з травяных экстрактаў. Потым ўвагу прыцягвае кавалачак фальгі, захраснуў у лістоце, бліскучы ў сонечных промнях. Можна ўбачыць кроватную спружыну (а то і шлепнуться на зямлю, зазевавшись і зачапіўшыся за яе) або костка, якую прыцягнула нейкая сабака, обглодала і кінула.
  
  «У самой сметніку нічога дрэннага няма, – думала Беверлі, – мабыць, гэта нават цікавае месца». Але што не падабалася, і нават пудзіла, дык гэта яе распаўзанне. Дзякуючы вось гэтаму пояса мусороидов.
  
  Яна падыходзіла ўсё бліжэй; дрэвы дадавалі ў вышыні, галоўным чынам іглічныя, кусты радзелі. Птушкі крычалі пранізлівымі, сварливыми галасамі, паветра пропитывал пах гару.
  
  Справа ад яе да ствала хвоі привалили пад вуглом іржавы халадзільнік «Амана». Беверлі зірнула на яго і ўспомніла супрацоўніка паліцыі штата, які прыходзіў да іх у школу, калі яна вучылася ў трэцім класе. Сярод іншага ён расказаў ім, чым небяспечныя выкінутыя халадзільнікі: дзіця мог забрацца ў яго, гуляючы, скажам, у хованкі, і задыхнуцца ўнутры. Хоць у каго магло паўстаць жаданне забрацца ў паршывы, стары...
  
  Яна пачула крык так блізка, што падскочыла ад нечаканасці, а за крыкам рушыў услед смех. Беверлі ўсміхнулася. Так вось яны дзе. Сышлі з клубнага дома, провонявшего дымам, і перабраліся сюды. Можа, білі бутэлькі камянямі, можа, шукалі што-небудзь карыснае.
  
  Яна дадала кроку, драпіна на назе забылася, ёй не цярпелася ўбачыць іх... убачыць яго, з рудымі, як і ў яе, валасамі, убачыць, ўсміхнецца ці ён ёй, ва ўласцівай яму манеры, адным кутком вуснаў. Яна ведала, што занадта юна, каб палюбіць хлопца, што можа толькі «улюбляцца», але ўсё роўна любіла Біла. І ішла хутчэй, ролікі цяжкім грузам пагойдваліся на плячы, а гумка «Яблычка» мякка похлопывала па левай ягадзіцы.
  
  І яна падышла да іх ледзь не ўшчыльную, калі да яе дайшло, што кампанія сабралася там не яе – Бауэрса.
  
  Яна ўжо выйшла з кустоў, і прыкладна ў семдзесят ярдаў знаходзіўся самы круты схіл звалкі, лавіна смецця, якая ляжыць на схіле жвіровага кар'ера. Бульдозер Мэндзі Фацио відаць быў злева. А перад ёй ляжалі выкінутыя аўтамабілі. У канцы кожнага месяца іх сплющивали прэсам і адвозілі ў Портленд, але цяпер на сметніку іх знаходзілася тузін, а то і больш, некаторыя стаялі на ступіцах, іншыя перавярнулі на борт, адзін ці два ляжалі на даху, нібы подохшие сабакі. Іх звальвалі ў два шэрагу, і яна ішла па праходзе паміж імі, быццам бандитка з будучыні, разважаючы аб тым, а не разбіць ёй якое-небудзь лабавое шкло з «Яблычка». Адзін кішэню яе сініх шортаў вспучивался ад маленькіх металічных шарыкаў, якімі яна і збіралася папрактыкавацца.
  
  Галасы і смех даносіліся з-за кінутых аўтамабіляў, па яе левую руку, з мяжы звалкі. Беверлі абыйшла апошні, «студебекер» без капота і рухальнага адсека. Прывітальны крык замёр на яе вуснах. Рука, вскинутая ў прывітанні, не проста звалілася ўніз – здавалася, отсохла.
  
  Беверлі збянтэжана, мільганула думка: «Госпадзе, чаму яны ўсе голыя?»
  
  Затым прыйшло ўсведамленне, хто яны, а з ім і спалох. Яна замерла перад пакінутай паловай «студэбэкера», яе цень прыліпла да задникам яе красовак. Імгненне яна была ў іх на ўвазе: калі б хто-небудзь з чатырох, якія сядзелі на кукішках кружком, падняў галаву, то абавязкова ўбачыў бы яе, дзяўчынку ростам ледзь вышэй сярэдняга, з парай ролікаў на адным плячы, доўгімі, стройнымі нагамі з адным акрываўленым каленам (кроў яшчэ сачылася), адвіслай сківіцай і пунсовымі шчокамі.
  
  Перш чым ірвануць назад за «студебекер», яна заўважыла, што голыя яны напалову: кашулі на іх, а штаны і штаны спушчаны да лодыжак, нібы яны сабраліся прыступіць да «Справе нумар два» (памяць якая знаходзіцца ў шоку Беверлі паслужліва падказала эўфемізм, да якога звярталіся дарослыя, калі яна яшчэ толькі вучылася хадзіць) – ды толькі хто чуў пра чатырох вялікіх хлопцаў, якія займаліся «Справай нумар два» адначасова?
  
  Схаваўшыся за аўтамабілем, яна падумала аб тым, каб змыцца, і змыцца як мага хутчэй. Сэрца гулка білася, мышцы набрыняла адрэналінам. Яна агледзелася, звярнуўшы ўвагу на тое, што згубіла, калі ішла сюды, калі думала, што галасы належаць яе сябрам. Шэраг аўтамабіляў, якая раздзяляла яе і хлопцаў, быў вельмі ўжо разрэджаны. Яны не стаялі дзверцы да дзверцах, як за тыдзень або менш, да таго дня, калі прыязджаў прэс, каб ператварыць іх у блокі зламанага металу. Пакуль яна ішла сюды, хлапчукі некалькі разоў маглі заўважыць яе, і на зваротным шляху яна магла трапіцца каму-небудзь на вочы.
  
  Да таго ж яе разбіралі бессаромнае цікаўнасць: што ў рэшце рэшт яны займаліся.
  
  Вельмі асцярожна яна выглянула з-за «студэбэкера».
  
  Генры і Віктар Крыс стаялі больш ці менш тварам да яе. Патрык Хокстеттер размясціўся злева ад Генры. Рыгало Хаггинса яна бачыла са спіны. Адзначыла, што ў яго вельмі вялікі, вельмі валасаты зад, і полуистерический смех раптам запузырился ў горле, як пена над шклянкай імбірнага элю. Ёй прыйшлося заціснуць рот рукамі і кінуцца назад за «студебекер», з усіх сіл стрымліваючы смех.
  
  «Ты павінна вымятацца адсюль, Беверлі. Калі яны зловяць цябе...»
  
  Усё яшчэ прыціскаючы рукі да рота, яна паглядзела ў той бок, адкуль прыйшла. Шырыня праходу паміж аўтамабілямі не перавышала дзесяці футаў, на зямлі валяліся банкі, паблісквалі кавалкі плексігласа, раслі пустазелле. Выдай яна хоць гук, яны б яе пачулі... асабліва калі б адарваліся ад свайго занятку. Калі яна падумала, наколькі нядбайна ішла па сметніку, у яе заледенела кроў. Зноў жа...
  
  Што яны маглі рабіць?
  
  Яна зноў зірнула, на гэты раз убачыўшы куды як больш. Непадалёк грудком ляжалі кнігі – школьныя падручнікі і працоўныя сшыткі. Хлапчукі прыйшлі сюды прама з летніх заняткаў, якія большасць дзяцей называлі «Школай для тупиц» або «Як-бы-школай». А паколькі Віктар і Генры знаходзіліся да яе тварам, яна бачыла іх штучкі. То былі першыя штучкі, якія Беверлі ўбачыла ў сваім жыцці, калі не лічыць малюнкаў у кніжцы, якую Брэнда Эрроусмит паказвала ёй годам раней, і на тых малюнках шмат чаго ўбачыць не ўдалося. Бев разгледзела, што іх штучкі падобныя на трубкі, якія віселі паміж ног. У Генры – маленькая і безвалосая, а ў Віктара – куды як больш, у гармаце чорных валасоў вакол яе.
  
  «У Біла таксама ёсць такая ж», – падумала Бев, і раптам пачырванеў, падобна, усё яе цела: ад хвалі спякота галава закружылася, і ледзь не схапіла жывот. У той момант яна адчувала тое ж самае, што і Бэн Хэнском ў апошні навучальны дзень, калі глядзеў на яе бранзалет на лодыжцы і назіраў, як ён паблісквае на сонцы... але толькі да тых адчуваннях не подмешивалось якое ахапіла яе пачуццё жаху.
  
  Яна зноў азірнулася. Цяпер праход паміж аўтамабілямі, вядучы да збаўчай Пусткі, значна вырас у даўжыні. Яна баялася варухнуцца. Калі б яны даведаліся, што яна бачыла іх штучкі, ёй бы ад іх дасталася. І моцна. Яны маглі моцна яе пакалаціць.
  
  Рыгало Хаггинс раптам зароў, прымусіўшы яе падскочыць, а Генры закрычаў:
  
  – Тры фута! Ні храна сабе, Рыгало! Тры фута! Так, Вік?
  
  Вік пагадзіўся, і яны ўсе зашлись дзікім рогатам.
  
  Бев паспрабавала яшчэ раз вызірнуць з-за «студэбэкера» з обрубленной пярэдняй часткай.
  
  Патрык Хокстеттер павярнуўся і прыўзняў зад так, што ледзьве не закрануў ім носа Генры. У руцэ Генры трымаў нейкі серабрысты, поблескивающий прадмет. Праз імгненне Бев зразумела, што гэта запальнічка.
  
  – Ты быццам бы сказаў, што ўжо на падыходзе, – пачула яна голас Генры.
  
  – Так, – адказаў Пётр. – Я табе скажу, калі. Рыхтуйся!.. Рыхтуйся!.. Ужо ідзе! Га... давай!
  
  Генры пстрыкнуў запальнічкай. Адначасова пачуўся характэрны гук пердежа. Памыліцца Бев не магла. Гукі гэтыя рэгулярна чуліся ў яе доме, звычайна па суботнім вечарах, пасля бабоў і сасісак. Яе бацька любіў паесці тушеные бабы. І ў той момант, як Генры пстрыкнуў запальнічкай, а Патрык пёрнуў, Беверлі ўбачыла такое, што ў яе адвісла сківіца. Бруя ярка-сіняга полымя вырвалася з зада Патрыка. Такім жа полымем гарэў запальной кнот у газавай калонцы.
  
  Хлапчукі зноў так хутка, быццам вада, а Беверлі нырнула за аўтамабіль, душачы вар'яцкі смех. Яна смяялася, але не таму, што знаходзіла ўбачанае смешным. У нейкім сэнсе – так, гэта было пацешна, але ў асноўным смяялася яна таму, што адчувала глыбокае агіду да таго, што адбываецца, помноженное на жах. Яна смяялася, таму што не ведала іншага спосабу адрэагаваць на ўбачанае. Як-то адбіўся той факт, што ўпершыню ўжывую яна паглядзела на мальчишечьи штучкі, але, з іншага боку, яе пачуцці па большай частцы вызначаліся не гэтым. У рэшце рэшт, яна ведала, што ў хлапчукоў ёсць штучкі, сапраўды гэтак жа, як яна ведала, што ў дзяўчынак ёсць іншыя штучкі; гэта значыць, яна атрымала ўсяго толькі пацверджанне. Але ў астатнім тое, што яны рабілі, здавалася такім дзіўным, такім недарэчным і адначасова настолькі прымітыўным, што яна, нягледзячы на прыступ смеху, адчайна змагалася з якія ахопліваюць яе агідай.
  
  «Спыні, – казала яна сабе, як быццам у гэтым быў выхад, – спыні, яны пачуюць цябе, таму проста спыні, Бевви!»
  
  Але не атрымлівалася. Адзінае, што ёй удалося, так гэта смяяцца, не залучаючы ў працэс галасавыя звязкі, таму смех вырываўся з яе практычна бязгучна, балазе рукі моцна заціскалі рот, але шчокі ў яе сталі чырвонымі, а вочы напоўніліся слязьмі.
  
  – Срань гасподняя, балюча! – зароў Віктар.
  
  – Дванаццаць футаў! – пракрычаў Генры. – Клянуся Богам, Вік, дванаццаць гребаных футаў! Клянуся імем маёй маці!
  
  – Мне без розніцы, нават калі б былі дваццаць гребаных футаў, ты апёк мне дупу! – абураўся Віктар, і гэтыя словы выклікалі яшчэ больш гучны рогат; усё яшчэ спрабуючы маўкліва смяяцца пад прыкрыццём аўтамабіля, Беверлі падумала аб фільме, які бачыла па тэліку. Там гуляў Джон Хол. Распавядалася ў фільме пра племя з джунгляў, у якога быў нейкі таемны рытуал, і калі ты бачыў гэты рытуал, то цябе прыносілі ў ахвяру богу гэтага племя, здоровенному каменнаму ідалу. Думкі гэтыя не абарвалі яе смяшкі, наадварот, надалі ім истеричности. Яны ўсё больш нагадвалі маўклівыя крыкі. У яе балеў жывот. Слёзы ручаём каціліся па твары.
  
  
  
  3
  
  У той гарачы ліпеньскі дзень Генры, Віктар, Рыгало і Патрык апынуліся на сметніку, падпальваючы «выхлапныя газы» адзін аднаго, дзякуючы Рине Давенпорт.
  
  Генры ведаў, што адбываецца, калі шчыльна подзаправиться тушеные бобам. Вынік, хутчэй за ўсё, лепш за ўсё апісваўся дзіцячым вершыкі, які ён вывучыў, седзячы на калене свайго бацькі, калі яшчэ насіў кароткія штонікі: «Да бабінам у радасць музыкі слодыч. Чым больш ясі, тым даўжэй спяваеш! Чым даўжэй спяваеш, тым лепш жывеш! І зноў да ежы – бабы на стале!»
  
  Рына Давенпорт і бацька Генры заляцаўся адзін аднаго амаль восем гадоў. Рына была тоўстай, саракагадовай і звычайна бруднай. Генры меркаваў, што Рына і яго бацька часам гуляю, хоць ўявіць сабе не мог, як хто-небудзь мог улегчыся на Рину Давенпорт.
  
  Рына ганарылася сваімі тушеные бобам. Яна замачивала іх у суботу ўвечары, а потым тушила на павольным агні ўсе нядзелю. Генры лічыў, што бабы няма – ва ўсякім выпадку, падыходзілі на тое, каб набіваць імі рот і жаваць, – але пасля васьмі гадоў надакучыла б што заўгодна.
  
  Прычым малыя колькасці Рину не ладзілі: бабоў яна тушила шмат. І калі паказвалася ў нядзелю ўвечары на сваім старэнькім зялёным «Дэ Сота» (пад люстэркам задняга выгляду матлялася маленькая гумавая лялька-галышом, якая выглядала як самая юная ахвяра суда Лінча), то на пасажырскім сядзенні стаяла двенадцатигаллонное вядро з ацынкаванага жалеза, у якім дыміліся тушеные бабы. Увечары яны ўтрох елі бабы: Рына без стомы нахваливала сваю ежу, Буч Баўэрс што-то бурчаў, падбіраючы подливу кавалкам хлеба з вотруб'ем, або проста прапаноўваў ёй замоўкнуць, калі па радыё ішоў якой-небудзь спартыўны рэпартаж, Генры моўчкі еў, гледзячы ў акно, думаючы пра сваё (менавіта над нядзельнай талеркай бабоў яму ў галаву прыйшла думка атруціць Містэра Чыпса, сабаку Майка Хэнлана). На наступны вечар Буч падаграваў бабы. Па аўторках і серадах Генры браў з сабой у школу пластыкавы кантэйнер з тушеные бобам. Да чацвярга або пятніцы ні Генры, ні яго бацька ёсць бабы больш не маглі. У абодвух спальнях пахла пердой, нягледзячы на адкрытыя вокны. Буч браў рэшткі, змешваў з іншымі недаедкамі і скормліваў Бипу і Бопу, двух свінням Бауэрсов. Рына з'яўлялася з поўным вядром дымных тушеных бабоў толькі ў нядзелю, і цыкл паўтараўся. У гэты дзень Генры прыхапіў з сабой велізарная колькасць пакінутых бабоў, і ўчатырох яны з'елі іх у апоўдні на школьнай гульнявой пляцоўцы, седзячы пад ценем старога вяза. З'елі столькі, што ледзь не лопнулі.
  
  Пайсці на звалку прапанаваў Патрык, ведаючы, што ў другой палове гарачага летняга дня там нікога не будзе. Да таго часу, калі яны дабраліся да звалкі, бабы ўжо спраўна выконвалі ускладзеную на іх функцыю.
  
  
  
  4
  
  Мала-памалу Беверлі авалодала сабой. Яна разумела, што трэба выбірацца адсюль: застаючыся на сметніку, яна падвяргала сябе значна большай небяспекі. Яны вельмі захапіліся сваёй забавай і, нават калі б заўважылі, як яна ўцякае, ім яшчэ трэба было яе дагнаць (яна вырашыла для сябе, што ў самым крайнім выпадку, калі дзявацца будзе няма куды, некалькі стрэлаў з «Яблычка» змаглі б пераканаць іх не працягваць пагоню).
  
  І яна ўжо пачала выпаўзаць з-за «студэбэкера», калі пачула голас Віктара.
  
  – Я павінен ісці, Генры. Бацька хоча, каб я сёння дапамог яму сабраць кукурузу.
  
  – Ды добра, – адмахнуўся Генры. – Перажыве.
  
  – Не, ён на мяне злы. З-за таго, што здарылася ўчора.
  
  – Ды наплюй на яго, калі ён не разумее жартаў.
  
  Беверлі слухала ўжо больш уважліва, выказаўшы здагадку, што гаворка ідзе пра той сутычцы, якая скончылася пераломам рукі Эдзі.
  
  – Не, я павінен ісці.
  
  – Па-мойму, у яго баліць дупа, – уставіў Патрык.
  
  – Думай, з кім гаворыш, падла, – сказаў Віктар, – а то пашкадуеш.
  
  – Мне таксама трэба ісці, – падаў голас Рыгало.
  
  – І твой бацька хоча, каб ты дапамог яму убіраць кукурузу? – зло спытаў Генры. Магчыма, так ён жартаваў: бацька Рыгало памёр.
  
  – Не, я атрымаў працу разносчыка ў «Тыднёвай куплі». Сёння павінен туды прыйсці.
  
  – Што за лухту ты нясеш з гэтай «Тыднёвай купляй»? – Па голасе адчувалася, што цяпер Генры яшчэ і знерваваўся, не толькі злуецца.
  
  – Гэта праца, – патлумачыў Рыгало. – Я зарабляю грошы.
  
  Генры грэбліва фыркнуў, і Беверлі зноў выглянула з-за «студэбэкера». Віктар і Рыгало стаялі, зацягваючы рамяні. Генры і Патрык па-ранейшаму сядзелі на кукішках са спушчанымі штанамі. Запальнічка поблескивала у руцэ Генры.
  
  – А ты не дасі драла? – спытаў Генры Патрыка.
  
  – Няма, – адказаў Пётр.
  
  – Табе не трэба збіраць кукурузу або ісці на сранае працу?
  
  – Няма, – адказаў Пётр.
  
  – Добра, да хуткага, Генры, – няўпэўнена развітаўся Рыгало.
  
  – Само сабой, – адказаў Генры, і яго плявок шмякнулся побач з башмаком Рыгало.
  
  Вік і Рыгало рушылі да двух шэрагах раскуроченных аўтамабіляў... да «студебекеру», за якім скрючилась Беверлі. На імгненне яна замерла, застыўшы ад страху, нібы трус. Потым падалася назад у зазор паміж «студебекером» і пабітым, без адзінай дзверцы «фордам». Паглядзела направа-налева, чуючы іх набліжаюцца крокі. У роце перасохла, спіна взмокла ад поту, якая-то частка яе розуму ўжо задалася пытаннем, а як яна будзе выглядаць у такім жа гіпсе, як у Эдзі, з роспісамі ўсіх Няўдачнікаў. Потым Беверлі нырнула ў «форд» з боку пасажырскага сядзення. Згарнулася клубочкам на брудным дыванку, стараючыся заняць як мага менш месца. У кабіне было горача, як у духоўцы, і так моцна пахла пылам, гнілой ашалёўкай і старым пацучыным дзярмом, што Беверлі прыйшлося прыкласці максімум намаганняў, каб не чхнуць або не закашлять. Яна пачула, як Віктар і Рыгало прайшлі зусім побач, нягучна размаўляючы. Потым галасы змоўклі.
  
  Беверлі раз за разам тройчы чхнуў, хутка і ціха, прыклаўшы далоні да рота.
  
  Яна вырашыла, што цяпер зможа сысці, калі не забудзе пра асцярожнасць. Сабралася вылезці з «форда» ужо з боку кіроўцы, перабрацца ў праход паміж двума радамі аўтамабіляў і даць дзёру. Яна лічыла, што ёй гэта ўдасца, але шок – бо яе ледзь не накрылі – пазбавіў Беверлі смеласці. Яна прыйшла да высновы, што застацца ў «фордзе» бяспечней. І потым, раз ужо Віктар і Рыгало сышлі, гэтая парачка неўзабаве магла рушыць услед за імі. Тады яна вернецца да клюбнага хаце. Жаданне пастраляць з рагаткі зьнікла, як дым.
  
  Зноў жа, ёй хацелася адліць.
  
  «Ну жа, – падумала яна. – Ну ж, падымайцеся і ідзіце, падымайцеся і ідзіце, ПА-ЖА-А-АЛУЙСТА!»
  
  Імгненнем пазней Патрык заржаў і зароў ад болю.
  
  – Шэсць футаў! – праравеў Генры. – Як гробаны паяльной лямпы! Клянуся Богам!
  
  На нейкі час запанавала цішыня. Пот цёк па спіне. Праз трэснуць лабавое шкло сонца пякло шыю. Мачавая бурбалка ціснуў.
  
  Генры зароў так гучна, што Беверлі – а яна ўжо ледзь ці не задрамала, нягледзячы на ўсе нязручнасці, – сама ледзь не ўскрыкнула.
  
  – Чорт пабяры, Хокстеттер! Ты спаліў маю гробаны дупу! Што ты робіш з запальнічкай?
  
  – Дзесяць футаў. – Патрык засмяяўся (ад гэтага смеху Беверлі адразу замутило, нібы яна ўбачыла чарвяка, выпаўзае з салаты ў яе талерцы). – Дзесяць футаў, і ні цалі менш, Генры. Ярка-сіняга полымя. Дзесяць футаў, і ні цалі менш. Клянуся Богам!
  
  – Дай сюды, – буркнуў Генры.
  
  «Ідзіце, ідзіце, тупоголовые, валіце адсюль, ідзіце!»
  
  Патрык загаварыў зноў, але так ціха, што Беверлі ледзь пачула яго. Калі б у той спапяляючы апоўдні дзьмуў хоць самы слабенькі ветрык, яна не разабрала б ні словы.
  
  – Давай я табе сее-тое пакажу.
  
  – Што? – спытаў Генры.
  
  – Сёе-што, – адказаў Пётр. – Гэта прыемна.
  
  – Што? – зноў спытаў Генры.
  
  І цішыня.
  
  «Я не хачу глядзець, я не хачу глядзець на тое, што яны зараз робяць, і потым, яны могуць убачыць мяне, больш таго, хутчэй за ўсё ўбачаць, таму што ты выдаткавала ўсю поспех, адпушчаную цябе на сёння, дзяўчынка. Таму заставайся дзе сядзіш. Не выглядывай».
  
  Але цікаўнасць ўзяло верх над здаровым сэнсам. Што-то дзіўнае было ў гэтай цішыні, што-то жахлівае. Цаля за цаляй яна падымала галаву, пакуль яе вочы не апынуліся на ўзроўні треснутого, каламутнага лабавога шкла «форда». Яна магла не трывожыцца наконт таго, што яе ўбачаць: абодва хлопчыка засяродзіліся на тым, што рабіў Патрык. Беверлі не зразумела, што бачыць, але ведала – гэта што-то агіднае... зрэшты, нічога іншага яна ад Патрыка і не чакала, ён заўсёды быў не ў сабе.
  
  Адну руку ён сунуў паміж сцёгнаў Генры, іншую – паміж сваіх. Адной рукой ён пагладжваў штучку Генры, другі – сваю. Толькі не проста пагладжваў... сціскаў, цягнуў ўніз, потым ўверх.
  
  «І што ён такое робіць?» – варажыла нічога не разумее Беверлі.
  
  Яна не ведала, гэта дакладна, але яе гэта дзейства пудзіла. Такога страху яна не адчувала з таго часу, як кроў выплюхнулася з зліўной адтуліны ў ракавіне і абліла ўсю ванную. «Калі яны даведаюцца, што ты гэта бачыла, чым бы гэта ні было, – крычаў ўнутраны голас, – яны не проста взгреют цябе – могуць і забітыь». Аднак і яна не магла адвесці вачэй.
  
  Яна ўбачыла, як штучка Патрыка ледзь падаўжэла, але не моцна: па-ранейшаму вісела паміж ног, як мёртвая змяя. Затое ў Генры – на здзіўленне вырасла. Рука Патрыка хадзіла па ёй ўзад-наперад, уверх-уніз, часам замірала, каб сціснуць, часам пальцы казыталі дзіўны, цяжкі мяшочак, які вісеў пад штучкай Генры.
  
  «Гэта яго яйкі, – падумала Беверлі. – Хлопчыкам ўвесь час даводзіцца хадзіць з такой гаспадаркай? Госпадзе, я б сышла з розуму». У іншай частцы яе розуму пачуўся шэпт: «І ў Біла такія ж». Тут жа яна прадставіла сабе, як трымае іх, сціскае ў далоньцы, гладзіць... і зноў яе прабіла жарам, твар стала пунцовым.
  
  Генры глядзеў на руку Патрыка, як загіпнатызаваны. Яго запальнічка ляжала на каменным выступе, бліскаючы ў промнях гарачага сонца.
  
  – Хочаш, каб я ўзяў у рот? – спытаў Патрык. Яго тоўстыя, мясістыя вусны выгнуліся ў усмешцы.
  
  – Што? – перапытаў Генры, нібы выходзячы з забыцця.
  
  – Я вазьму ў рот, калі хочаш. Я не ад...
  
  Мільганула рука Генры. Біў ён не кулаком, але і не адкрытай далонню – ледзь сагнуў пальцы. Патрык распластаўся на зямлі. Стукнуўся галавой аб жвір. Беверлі апусціла галаву, сэрца выпрыгивало з грудзей, зубы счапіліся, стрымліваючы крык. Абклаўшы Патрыка на зямлю, Генры павярнуўся, і Беверлі здалося, што іх погляды на імгненне сустрэліся, перш чым яна апусціла галаву і згарнулася клубочкам на брудным дыванку ля пярэдняга сядзення выкінутага на сметнік «форда».
  
  «Калі ласка, Божа, Ты паклапаціўся аб тым, каб сонца біла яму ў вочы, так? – маліла яна. – Калі ласка, Божа, я шкадую, што подсматривала. Калі Ласка, Божа!»
  
  Цягнулася пакутная паўза. Белая блузка прыліпла да потному целе. Кропелькі поту, як дробныя жамчужыны, блішчалі на загарэлых руках. Мачавая бурбалка хваравіта пульсавала. Яна адчувала, што вельмі хутка обмочит трусікі. Чакала, што зараз лютае, вар'яцкае твар Генры з'явіцца ў праёме на месцы дзверцы пасажырскага сядзення «форда», не сумнявалася, што так яно і будзе: як ён мог не ўбачыць яе? Ён выцягне яе з кабіны і саб'е. Ён...
  
  Новая і яшчэ больш жудасная думка прыйшла ў галаву, і зноў ёй давялося весці адчайную барацьбу з пазывамі надзьмуць ў штаны. Дапусцім, ён што-небудзь зробіць з ёй свой штукай? Дапусцім, захоча, каб яна ўставіла яе ў сваю зразумела што? Яна ведала, куды пакладзена ёй ўваходзіць, усё так. Раптам гэтыя веды ва ўсёй красе выскачылі з памяці. Беверлі падумала, што сыдзе з розуму, калі Генры паспрабуе ўставіць у яе сваю штуку.
  
  «Калі ласка, няма, калі ласка, Госпадзе, не дай яму заўважыць мяне, калі ласка, добра?»
  
  Потым Генры загаварыў, і, да свайго нарастальным жаху, Беверлі зразумела, цяпер ён знаходзіцца значна бліжэй ад яе, чым раней.
  
  – Пидорские штучкі не па мне.
  
  – Цябе ж спадабалася, – адгукнуўся Патрык, яго голас даносіўся з больш далёкага адлегласці.
  
  – Мне не спадабалася! – пракрычаў Генры. – А калі ты каму-небудзь скажаш, што спадабалася, я цябе заб'ю, маленькі смярдзючы підар!
  
  – У цябе ўстала. – Па інтанацыях Патрыка адчувалася, што ён усміхаецца. І хоць Беверлі сама вар'яцка баялася Генры, ўсмешка гэтая яе не здзівіла. Патрык ж чокнуўся, быў куды больш шалёна Генры, а вар'яты нічога не баяліся. – Я бачыў.
  
  Жвір рыпеў пад нагамі, усё бліжэй і бліжэй. Беверлі паглядзела наверх, яе вочы ледзь не вылезлі з арбіт. Скрозь лабавое шкло «форда» яна ўбачыла патыліцу Генры. Глядзеў ён на Патрыка, але калі б павярнуўся...
  
  – Калі трепанешь каму-небудзь, я скажу, што ты членосос. А потым заб'ю цябе.
  
  – Ты мяне не спалохаеш, Генры. – Патрык засмяяўся. – Але я, магчыма, нікому не скажу, калі ты дасі мне даляр.
  
  Генры пераступіў з нагі на нагу. Ледзь разгарнуўся, і Беверлі цяпер не бачыла яго патыліцу, а частка асобы, хай і пад вострым кутом. «Калі ласка, калі ласка, Госпадзе», – маліла яна, а пазывы адліць станавіліся ўсё мацней.
  
  – Калі ты скажаш, – казаў Генры ціха і мерна, – я раскажу, што ты робіш з коткамі. І з сабакамі. Я распавяду аб тваім халадзільніку. І ты ведаеш, што потым будзе, Хокстеттер? Яны прыйдуць, забяруць цябе і пасадзяць у гробаны дурдом.
  
  Патрык маўчаў.
  
  Генры забарабаніў пальцамі па капоце «форда», у якім хавалася Беверлі.
  
  – Ты мяне чуеш?
  
  – Я цябе чую. – Цяпер голас Патрыка гучаў панура. І ў ім чуўся страх. І тут ён выбухнуў. – Табе спадабалася! У цябе ўстала! Ніколі не бачыў, каб у каго-небудзь так моцна ўставала!
  
  – Так, гатовы спрачацца, ты перевидал шмат стояков, гробаны нікчэмны підар. Толькі памятай, што я сказаў табе аб халадзільніку. Тваім халадзільніку. І калі яшчэ раз трапішся мне на вочы, неўзабаве я буду агнем, табе мазгі.
  
  Зноў Патрык прамаўчаў.
  
  Генры рушыў далей. Беверлі павярнула галаву, убачыла, як ён прайшоў міма кіроўчай паловы «форда». Калі б крыху павярнуў галаву налева, заўважыў бы яе. Але не павярнуў. Імгненнем пазней яна пачула, што ён сыходзіць ўслед за Віктарам і Рыгало.
  
  Так што цяпер застаўся адзін Патрык.
  
  Беверлі чакала, але нічога не змянялася. Проползли пяць хвілін. Жаданне справіць малую патрэбу зрабілася неадольным. Яна магла б вытрываць яшчэ дзве ці тры хвіліны, але не больш. І ёй было не па сабе з-за таго, што яна не ведала, дзе Патрык і чым займаецца.
  
  Зноў яна выглянула праз лабавое шкло і ўбачыла, што ён проста сядзіць. Генры забыў запальнічку. Патрык склаў свае кнігі і сшыткі ў невялікую зрэбную торбу, павесіў на шыю, як разносчык газет, але штаны і трусы па-ранейшаму заставаліся на лодыжках. Ён гуляў запальнічкай. Круціў колца, глядзеў на полымя, практычна нябачнае пад яркім сонцам, захлопывал крышку, паўтараў усё па-новай. Працэс нібы гіпнатызаваў яго. З кутка рота на падбародак бегла струменьчык крыві, вусны справа надзьмуліся. Ён гэтага і не заўважаў. Зноў Беверлі ахапіла агіду. Патрык – вар'ят, без усялякіх сумненняў, і ёй больш за ўсё хацелася выбрацца адсюль.
  
  Вельмі асцярожна, на жываце, нагамі наперад, яна перапаўзла праз выступ, па якім праходзіў карданны вал, праціснулася пад рулём. Паставіла ногі на зямлю, выбралася з кабіны «форда». Потым хутка пабегла ў той бок, адкуль прыйшла. Ужо сярод соснаў азірнулася. Нікога. Звалка драмала пад гарачым сонцам. Беверлі адчула, як напружанне сыходзіць з грудзей, як расслабляецца скручаны ў вузел страўнік. Заставалася толькі жаданне адліць – такое моцнае, што ёй рабілася нядобра.
  
  Прабегшы па сцежцы некалькі крокаў, Беверлі шмыгнула направа. Маланку шортаў расшпіліла яшчэ да таго, як кусты стуліліся за ёй. Паглядзела ўніз, каб пераканацца, што не сядзе на атрутны плюшч. Потым апусціўся на кукішкі, ухапіўшыся рукой за нейкі куст, каб не плюхнуться ў сваю ж лужыну.
  
  Яна ўжо апранала шорты, калі пачула крокі, якія набліжаюцца з боку звалкі. Скрозь кусты мільганулі сінія джынсы і вылинявшая клятчастая школьная кашуля. Патрык. Яна прысела, чакаючы, пакуль ён пройдзе да Канзас-стрыт. Цяперашняя пазіцыя падабалася ёй куды больш ранейшай. Выдатная маскіроўка, мачавая бурбалка пусты, а Патрык цалкам і цалкам у сваім вар'яцкім свеце. І пасля яго сыходу яна магла спакойна накіроўвацца да клюбнага хаце.
  
  Але Патрык не прайшоў міма. Спыніўся зусім побач з тым месцам, дзе Беверлі нырнула ў кусты, і ўтаропіўся на іржавы халадзільнік «Амана» па іншы бок сцежкі.
  
  Беверлі магла бачыць яго скрозь кусты, сама застаючыся практычна нябачнай. Цяпер, пасля таго як яна палегчыць, цікаўнасць зноў выйшла на першы план. А калі б Патрык і заўважыў яе, яна не сумнявалася, што ўжо ад яго-то яна дакладна ўцячэ. Ён не быў такім тоўстым, як Бэн, але лішняга вагі хапала. Беверлі тым не менш дастала з задняга кішэні шортаў «Яблычак», а з пярэдняга – з паўдзесятка сталёвых шарыкаў. Вар'ят Патрык або няма, але пушчаны ў калена шарык пераканае яго ўстрымацца ад далейшай пагоні.
  
  Цяпер Беверлі ўспомніла халадзільнік. На сметніку выкінутых халадзільнікаў хапала, але раптам ёй прыйшло ў галаву, што гэты – адзіны, з якога Мэндзі Фацио не зняў запорный механізм або проста не адарваў дзверцы.
  
  Патрык пачаў нешта напяваць сабе пад нос, пагойдваючыся ўзад-наперад перад іржавым халадзільнікам, і Беверлі адчула, як па спіне зноў прабег халадок. Ён нагадваў брыдкага тыпу з фільма жахаў, людовішча дастаць труп з склепа.
  
  Што ён задумаў?
  
  Але калі б Беверлі гэта ведала, ці магла выказаць здагадку, што адбудзецца, калі Патрык скончыць нейкі асабісты рытуал і адкрые іржавую дзверцы выкінутай «Аманы», яна б адразу ўцякла з усіх ног.
  
  
  
  5
  
  Ніхто – нават Майк Хэнлан – не меў ні найменшага паняцця, да якой ступені звар'яцеў дванаццацігадовы Патрык Хокстеттер, сын гандляра фарбай. Яго маці, добрая каталічка, памрэ ў 1962 годзе, праз чатыры гады пасля таго, як Патрыка пожрало зло, якое існавала ў Дерри і пад ім. Хоць праверкі ўзроўню інтэлектуальнага развіцця паказвалі ніжнюю мяжу нормы, Патрык ўжо двойчы заставаўся на другі год, у першым і трэцім класах. У гэтым годзе ён хадзіў у летнюю школу, каб не правесці наступны навучальны год у пятым класе. Настаўнікі лічылі яго абыякавым вучнем (аб чым некаторыя і пісалі ў табелі пачатковай школы Дерри на шасці радках, якія адводзіліся для «КАМЕНТАРОЎ НАСТАЎНІКА») і з парушэннямі псіхікі (аб чым не напісаў ні адзін – занадта нявызначанымі былі іх адчуванні, занадта расплывістымі, каб выказаць іх нават на шасцідзесяці радках, а не на шасці). Калі б ён нарадзіўся дзесяццю гадамі пазней, школьны кансультант па навучанні адправіў бы яго да дзіцячага псіхолага, які здолеў бы (а можа, і не здолеў; Патрык быў значна разумнейшыя, чым паказвалі вынікі праверкі ўзроўню інтэлектуальнага развіцця) распазнаць палохалыя глыбіні, якія хаваліся за гэтым обрюзгшим і бледным круглым тварам.
  
  Ён быў сацыяпатам і, магчыма, да смажаніны ліпеня 1958 года стаў паўнавартасным псіхапатам. Ён не мог успомніць час, калі лічыў іншых людзей – чаго там, любых жывых істот – «сапраўднымі». Ён цвёрда верыў, што існуе толькі ён сам, магчыма, адзін-адзіны ва ўсёй сусвету, і гэта, безумоўна, даказвала яго «рэальнасць». Ён не разумеў, што такое пачуццё болю, не разумеў, калі яму прычынялі боль (характэрны прыклад – поўнае абыякавасць да таго, што Генры ударыў яго на звалцы). Але хай ён знаходзіў рэальнасць зусім бессэнсоўным паняццем, канцэпцыю «правілаў» Патрык разумеў выдатна. І нават калі ўсе настаўнікі знаходзілі яго дзіўным (і місіс Дуглас, яго настаўніца ў пятым класе, і місіс Уимс, якая вучыла Патрыка ў трэцім класе, ведалі пра пенале з дохлымі мухамі, у пэўным сэнсе разумелі, да якіх гэта можа прывесьці наступстваў, але ў кожнай было ад дваццаці да дваццаці васьмі вучняў, і ва ўсіх знаходзіліся нейкія замарочкі), ні ў аднаго з іх не ўзнікала дысцыплінарных праблем. Ён мог здаць зусім пусты ліст з кантрольнай работай (ці пусты, за выключэннем аднаго вялікага, прыгожага пытальнага знака), і місіс Дуглас высветліла, што лепш трымаць Патрыка далей ад дзяўчынак з-за яго гарэзлівы ручак, але на ўроках ён паводзіў сябе ціха, так ціха, што іншы раз нічым не адрозніваўся ад вялікага кавалка гліны, які вылепілі ў форме хлопчыка. Не заўважаць Патрыка не складала працы, вучыўся ён дрэнна, але нікому не дастаўляў клопатаў, у адрозненне, скажам, ад Генры Бауэрса і Віктара Крыса, нахабных, якія актыўна замінаюць навучальнага працэсу хлапчукоў, якія адбіралі грошы ў малышня або псавалі школьную ўласнасць, калі прадастаўлялася такая магчымасць, і дзяўчынак, як тая, якую вельмі няўдала назвалі Элізабэт Тэйлар: яна пакутавала эпілепсіяй, галава ў яе працавала толькі ад выпадку да выпадку, і яе даводзілася спыняць, калі на школьнай пляцоўцы яна задзірала спадніцу, каб пахваліцца новымі трусікі. Іншымі словамі, у пачатковай школе Дерри вучыліся дзеці з самымі рознымі дзівацтвамі, і ў гэтым віры нават Пеннивайз мог застацца незаўважаным. Але, зразумела, ніхто з настаўнікаў Патрыка (само сабой, і яго бацькі) паняцці не мелі аб тым, што пяцігадовы Патрык забіў свайго брата-немаўля Эйвери.
  
  Калі маці вярнулася з бальніцы з Эйвери, Патрыку гэта не спадабалася. Яго не хвалявала (так, ва ўсякім выпадку, спачатку сказаў ён сабе), колькі будзе дзяцей у яго бацькоў, двое, пяцёра ці пяць дзесяткаў, пры ўмове, што гэты дзіця або дзеці не зменяць яго жыццёвы ўклад. Але ён выявіў, што Эйвери змяніў. Ежу падавалі позна. Ноччу дзіця плакаў і будзіў яго. Бацькі пастаянна таўкліся каля дзіцячага ложачка, і вельмі часта, калі ён хацеў прыцягнуць іх увагу да сябе, яму гэта не ўдавалася. Патрык спалохаўся, а такое здаралася з ім толькі некалькі разоў у жыцці. Калі бацькі прынеслі яго, Патрыка, з бальніцы, падумаў ён, і калі ён «сапраўдны», тады атрымлівалася, што і Эйвери мог быць «сапраўдным». І магло нават атрымацца так, што бацькі захочуць зусім пазбавіцца ад яго, Патрыка, калі Эйвери стане дастаткова вялікім, каб хадзіць і казаць, прыносіць айцу «Дэры ньюс», кінуты разносчыкам на ганак, і падаваць маці формы для выпечкі хлеба. Не тое каб ён баяўся, што яны будуць любіць Эйвери больш (хоць Патрык дакладна ведаў, што яны любяць немаўля больш, і ў гэтым выпадку яго меркаваньне, верагодна, адпавядала рэчаіснасці). Яго хвалявала іншае: 1) з з'яўленнем Эйвери раней устаноўленыя правілы адмянілі або яны змяніліся; 2) Эйвери мог апынуцца «сапраўдным»; 3) існавала верагоднасць, што яго маглі выкінуць прэч, пакінуўшы толькі Эйвери.
  
  Як-то раз Патрык увайшоў у пакой Эйвери днём, прыкладна ў палове трэцяга, неўзабаве пасля таго, як школьны аўтобус прывёз яго з заняткаў. Стаяў студзень. Пачаў падаць снег. Моцны вецер дзьмуў з боку Маккэррон-парк і трашчаў замерзлым шклом. вонкавых рам. Маці спала ў сябе ў спальні. Напярэдадні Эйвери зладзіў ёй вясёлую ноч. Бацька быў на працы. Эйвери спаў на жываце, павярнуўшы галаву набок.
  
  Патрык, з абыякавым круглым тварам, павярнуў галаву Эйвери так, што твар немаўля уткнулось у падушку. Эйвери засоп і зноў павярнуў галаву набок. Патрык гэта адзначыў, пастаяў, думаючы пра гэта. Снег раставаў на яго жоўтых ботах і вадой сцякаў на падлогу. Прайшло, напэўна, хвілін пяць (хутка думаць у Патрыка не атрымлівалася), а потым ён зноў павярнуў галоўку Эйвери, ён яго тварам у падушку і патрымаў. Эйвери тузануўся пад рукой, спрабуючы вызваліць галаву. Але супраціўляўся вельмі слаба. Патрык прыбраў руку. Эйвери зноў павярнуў галоўку набок, коратка крыкнуў, але не прачнуўся. Звонку выў вецер, бразгатаў шклом. Патрык пачакаў, каб пераканацца, што ўскрык Эйвери не разбудзіў маці. Пераканаўся.
  
  Патрык адчуў якое ахапіла яго ўзбуджэнне. Здавалася, упершыню свет паўстаў перад ім ва ўсёй красе. Прырода моцна абдзяліла яго эмоцыямі, але ў гэтыя некалькі імгненняў ён адчуваў сябе як дальтонік, якому зрабілі ўкол, які дазволіў на кароткі час праверыць, ці ўсё ў колеры... або як наркаман, які толькі што прыняў дозу, отправившую яго мазгі на арбіту. Для яго гэта было ў навінку. Ён не падазраваў, што такое магчыма.
  
  Вельмі асцярожна ён зноў павярнуў галоўку Эйвери, ён тварам у падушку. На гэты раз, калі немаўля заторгалася, Патрык яго не адпусціў. Яшчэ мацней уціснуў галаву ў падушку. Эйвери пачаў прыглушана крычаць, і Патрык ведаў, што ён прачнуўся. Падумаў аб тым, што брацік паскардзіцца на яго маці, калі ён адпусціць Эйвери. І не адпускаў. Немаўля спрабаваў вырвацца. Патрык трымаў яго моцна. Немаўля пукнула. Спробы вырвацца слабелі. Нарэшце Эйвери застыў. Патрык патрымаў яго ў тым жа становішчы яшчэ пяць хвілін, адчуваючы, як ўзбуджэнне дасягнула піка, а потым пачало спадаць; дзеянне ўколу спынілася. Свет зноў стаў шэрым, доза сваё адпрацавала.
  
  Патрык спусціўся ўніз, паклаў на талерку піражкі, наліў шклянку малака. Маці спусцілася праз паўгадзіны. Сказала, што не чула, як ён вярнуўся, так стамілася («Больш ты стамляцца не будзеш, матуля, – падумаў Патрык. – Не хвалюйся, я пра гэта паклапаціўся»). Яна пасядзела з ім, з'ела адзін з яго піражкоў, спытала, як прайшлі заняткі. Патрык адказаў, што добра, і паказаў свой малюнак дома і дрэва. Ліст бессэнсоўных крамзоляў і загагулін, намаляваных чорным і карычневым алоўкамі. Маці сказала, што вельмі прыгожа. Патрык кожны дзень прыносіў дадому такія ж чорна-карычневыя завітушкі з закорючками. Часам тлумачыў, што гэта индюшка, часам – калядная ёлка, часам – хлопчык. І маці заўсёды казала, што гэта прыгожа... хаця іншы раз, у самай глыбіннай часткі розуму (яна нават сумнявалася, ці існуе гэтая частка) тревожилась. Што-то не падабалася ёй у гэтых чорна-карычневых малюнках.
  
  Аб смерці Эйвери яна даведалася толькі ў пяць гадзін вечара; раней лічыла, што дзіця проста доўга спіць пасля бяссоннай ночы. Да таго часу Патрык ўжо глядзеў мультсерыял пра «Труса-крыжака» па іх тэлевізары з экранам з дыяганаллю ў сем цаляў і працягваў глядзець, калі падняўся крык. Суседка, місіс Хенлі, прыбегла, калі паказвалі чарговую серыю «Верталётчыкаў» (кідкая маці Патрыка трымала немаўля ў адкрытай дзверы кухні, зыходзячы з нейкай вар'яцкай ідэі, што халоднае паветра можа яго ажывіць; Патрык замёрз, і яму прыйшлося ўзяць з сцянной шафы швэдар). «Дарожны патруль», любімы серыял Бэна Хэнскома, паказвалі, калі з працы вярнуўся містэр Хокстеттер. Да таго часу, калі прыбыў лекар, пачаўся «Фантастычны тэатр», з «вашым вядучым Трумэнам Брэдлі». «Хто ведае, якія дзівацтвы могуць сустракацца ў сусвеце?» – разважаў Трумэн Брэдлі, калі маці Патрыка віскатала і вырывалася з рук мужа на кухні. Доктар адзначыў абсалютная спакой Патрыка, яго погляд, у якім не чыталася пытання, і вырашыў, што хлопчык у глыбокім шоку. Прапанаваў даць Патрыку заспакойлівы. Патрык не пярэчыў.
  
  Смерць вызначылі як няшчасны выпадак. Гады праз маглі б узнікнуць пэўныя пытанні, у сілу адхіленняў ад звычайных сімптомаў смерці немаўлятаў ў калысцы. Але ў тыя часы прычыну смерці проста запісалі ў пасведчанне, і немаўля пахавалі. Патрык парадаваўся гэтаму, таму што, як толькі мітусня ўлеглася, ежу яму зноў пачалі падаваць своечасова.
  
  У вар'яцтве другой паловы таго дня і вечара – людзі ўваходзілі і выходзілі з дома, чырвоныя агні машыны «хуткай дапамогі» Гарадской бальніцы пульсавалі на сценах, місіс Хокстеттер крычала, і выла, і адмаўлялася прыняць заспакойлівы – толькі бацька Патрыка практычна ўшчыльную падышоў да раскрыцця злачынства. Ён дваццаць хвілін стаяў у пустой калысачку Эйвери пасля таго, як цела павезлі, проста стаяў, не ў сілах паверыць у тое, што здарылася. А паглядзеўшы ўніз, убачыў пару слядоў на паркетнай падлозе. Пакінуў сляды снег, стаявший з жоўтых гумовых ботаў Патрыка. І калі містэр Хокстеттер глядзеў на сляды, жудасная думка паднялася ў галаву, як газ падымаецца з глыбокай свідравіны. Рука кінулася да рота, вочы шырока раскрыліся. Перад разумовым поглядам пачала фармавацца карціна таго, што здарылася. Але, перш чым яна набыла выразныя абрысы, містэр Хокстеттер выскачыў з пакоя, пляснуўшы дзвярамі так моцна, што трэснула дзвярная скрынка.
  
  Патрыку ён не задаў ніводнага пытання.
  
  Нічога такога Патрык больш не рабіў, хоць зрабіў бы, калі б прадставілася такая магчымасць. Ён не адчуваў пачуцці віны. Яго не мучылі кашмары. Па сканчэнні часу ён, аднак, пачаў ўсведамляць, што магло здарыцца з ім, калі б яго злавілі. Існавалі правілы. І тым, хто ім не ішоў, пагражалі непрыемнасці... або тым, каго лавілі, калі яны парушалі гэтыя правілы. Чалавека маглі пасадзіць пад замок ці нават на электрычны крэсла.
  
  Але не ідзе з памяці пачуццё ўзбуджэння – гэтыя яркія колеру і вострыя адчуванні – было занадта магутным і цудоўным, каб не паспрабаваць выпрабаваць яго зноў. Патрык мух забіваў. Спачатку проста расплющивал іх мацярынскай мухабойкай. Потым выявіў, што не менш эфектыўна забіваць іх можна і пластмасавай лінейкай. Ён таксама адкрыў для сябе любаты ліпкай паперы. Яе доўгі рулон каштаваў у «Кастэла-авеню-маркет» якія-то два цэнта, і Патрык іншы раз па дзве гадзіны стаяў у гаражы, назіраючы, як мухі садзяцца на ліпкую паперу, а потым спрабуюць вырвацца. Стаяў, разявіўшы рот, яго звычайна мутныя вочы зіхацелі, пот цёк па кругламу твару і грузному целе. Патрык забіваў і жучкоў, але спачатку спрабаваў злавіць іх жывымі. Часам ён сцягвае доўгую іголку з мацярынскай падушачкі для шыцця, нанизывал на яе японскага жука, сеў, скрыжаваўшы ногі, на зямлю ў садзе і назіраў, як той памірае. І ў такія моманты выразам твару нагадваў хлопчыка, які чытае вельмі добрую кнігу. Аднойчы ён знайшоў збітую аўтамабілем котку, якая памірала ў сцёкавай канаве на Ніжняй Галоўнай вуліцы, і сядзеў, назіраючы за ёй, пакуль нейкая старая не ўбачыла, як ён пінае нагой мяукающее якое памірае жывёла. Яна шуганула яго венікам, якой падмятала дарожку ад тратуара да ганка. «Ідзі дадому! – крычала яна яму. – Ты што, спятил?» Патрык пайшоў дадому. На старую ён не раззлаваўся. Яго злавілі, калі ён парушаў правілы, нічога больш.
  
  Потым, у мінулым годзе (ні Майка Хэнлана, ні каго-небудзь з астатніх не здзівіла б, ведай яны, што здарылася гэта ў той самы дзень, калі загінуў Джордж Денбро), Патрык знайшоў іржавы халадзільнік «Амана» – адзін з самых вялікіх мусороидов ў поясе, окружавшем звалку.
  
  Як і Бев, ён чуў аб папярэджаннях, якія тычацца такіх вось выкінутых бытавых прыбораў, аб тым, як мільёны дзяцей задыхаюцца ў іх кожны год. Патрык доўга стаяў, гледзячы на халадзільнік, ляніва гуляючы ў «кішэнны більярд». Ўзбуджэнне вярнулася, толькі больш моцнае, чым перш, якое саступае па інтэнсіўнасці толькі таго нагоды, калі ён прыкончыў Эйвери. Ўзбуджэнне вярнулася, таму што ў ледзяных змрочныя прасторах, якія замянялі Патрыку Хокстеттеру розум, з'явілася ідэя.
  
  Тыднем пазней у Льюсов, якія жылі ў трох дамах ад Хокстеттеров, прапаў кот, Бобі. Дзеці Льюсов, якія памяталі Бобі з нараджэння, гадзінамі абшнырваць акрузе ў яго пошуках. Яны нават скінуліся на аб'яву ў калонцы «Зніклі і адшукваюцца» гарадскі газеты. Нічога з гэтага не выйшла. А калі хто-небудзь з іх бачыў у той дзень Патрыка, апранутага ў тоўстую куртку-пухавік (паводка 1957 года ледзь не адразу змянілася моцнымі халадамі), з кардоннай скрынкай у руках, то нічога не западозрыў.
  
  Энгстромы, якія жылі на паралельнай вуліцы і іх двор межаваў са дваром Хокстеттеров, пазбавіліся шчанюка кокер-спаніэля за дзесяць дзён да Дня падзякі. У наступныя шэсць ці восем месяцаў у іншых дамах рэгулярна знікалі сабакі і кошкі, і, вядома ж, усіх іх краў Патрык, не кажучы аб дваровых катах і сабаках з Пякельных падлогу-акра.
  
  Усіх іх, аднаго за іншым, ён саджаў у іржавы халадзільнік «Амана» каля звалкі. Кожны раз, калі прыносіў чарговае жывёла, сэрца яго гулка білася, вочы гарэлі і слязіліся ад узбуджэння, ён чакаў выявіць, што Мэндзі Фацио сарваў запорный механізм, а то і проста кувалдай збіў дзверцы з завес. Але Мэндзі чаму-то не чапаў гэты халадзільнік. Магчыма, не падазраваў пра яго існаванне, магчыма, сіла волі Патрыка не падпускала яго да халадзільніка... а можа, рабіла гэта іншая сіла.
  
  Кокер Энгстромов працягнуў даўжэй за ўсіх. Нягледзячы на холаду, ён яшчэ не здох, калі Патрык вярнуўся ў трэці раз, каб зірнуць на яго, хоць страціў зыходную жвавасць (ён віляў хвастом і лізаў Патрыку рукі, калі той дастаў яго з скрынкі і пасадзіў у халадзільнік). Калі Патрык вярнуўся першы раз, на наступны дзень, шчанюк ледзь не вырваўся на волю. Патрыку прыйшлося бегчы за ім праз усю звалку, пакуль не ўдалося ў скачку схапіць за заднюю лапу. Шчанюк кусаў Патрыка маленькімі вострымі зубамі, але Патрык, не звяртаючы на гэта ўвагі, аднёс шчанюка да халадзільніка і зноў пасадзіў туды. Пры гэтым у яго ўстаў член. Такое здаралася і раней.
  
  Пры другім візіце шчанюк зноў паспрабаваў вырвацца, але рухаўся занадта павольна. Патрык вярнуў яго ў халадзільнік, з сілай зачыніў іржавую дзверцы і прываліўся да яе спіной. Ён чуў, як шчанюк скрабецца ўнутры. Чуў яго подвывания. «Добры сабачка, – прашаптаў Патрык Хокстеттер. Ён стаяў з заплюшчанымі вачыма, часта дыхаючы. – Вельмі добры сабачка». На наступны дзень, калі адчыніліся дзверцы, шчанюк змог толькі павярнуць вочы ў бок Патрыка. Днём пазней Патрык знайшоў кокера мёртвым. Вакол пашчы застыла пена. Морда кокера нагадала яму какосавы лядзяш на палачцы, і ён рагатаў, дастаючы адубелае цельца з камеры-морилки і выкідваючы ў кусты.
  
  У гэта лета колькасць ахвяр (Патрык думаў пра іх, калі такія думкі прыходзілі яму ў галаву, як аб «паддоследных жывёл») зменшылася. Патрык не толькі лічыў сябе сапраўдным, але і валодаў добра развітым інстынктам самазахавання і абвостранай інтуіцыяй. Ён адчуў, што яго падазраюць. Наконт таго, хто менавіта, упэўненасці ў яго не было. Містэр Энгстрам? Магчыма. У адзін вясновы дзень містэр Энгстрам павярнуўся і доўга глядзеў на Патрыка ў краме «Гэй-энд-Пі». Містэр Энгстрам купляў цыгарэты, а Патрыка паслалі за хлебам. Місіс Джозефс? Магчыма. Яна часам сядзела каля акна гасцінай з падзорнай трубой і, па словах місіс Хокстеттер, пастаянна сава нос у чужыя справы. Містэр Джакубуа, з налепкай таварыства абароны жывёл на заднім бамперы аўтамабіля? Містэр Нэлі? Хто-то яшчэ? Дакладна Патрык не ведаў, але інтуіцыя падказвала, што ён пад падазрэннем, а з інтуіцыяй ён ніколі не спрачаўся. Ён злавіў некалькіх бадзяжных жывёл на Пякельных падлогу-акра, прычым выбіраў толькі худых і хворых, і гэтым абмежаваўся.
  
  Аднак ён выявіў, што халадзільнік каля звалкі здабыў над ім незвычайную ўладу. Калі ў школе яму станавілася сумна, Патрык яго маляваў. Часам халадзільнік сніўся яму – у гэтых снах вышыня «Аманы» дасягала сямідзесяці футаў, і халадзільнік зіхацеў белай эмаллю, ператвараўся ў велічны саркафаг, заліты халодным месячным святлом. У гэтых снах гіганцкая дзверы адчынялася, і ён бачыў вялізныя вочы, якія глядзелі на яго з халадзільніка. Патрык прачынаўся ў халодным поце, але ўсё роўна не мог цалкам адмовіцца ад тых радасцяў, што дарылі яму візіты да халадзільніка.
  
  Сёння ён нарэшце-то высветліў, хто падазраваў яго. Баўэрс. Даведаўшыся, што Генры Бауэрсу вядомы сакрэт яго камеры-морилки, Патрык амаль што запаў у паніку, ва ўсякім выпадку, наколькі мог, падышоў да гэтага стану. Па праўдзе кажучы, не вельмі-то блізка, але ўсё роўна знаходзіў гэта – не страх, а ўнутранае непакой – давящим і непрыемным. Генры ведаў. Ведаў, што Патрык часам парушае правілы.
  
  Яго апошняй ахвярай стаў голуб, якога двума днямі раней ён знайшоў на Джэксан-стрыт. Пасля ўдару аб аўтамабіль голуб не мог лётаць. Патрык пайшоў дадому, узяў у гаражы сваю кардонную скрынку, пасадзіў у яе голуба. Голуб некалькі разоў клюнуў Патрыка ў руку, пакінуўшы неглыбокія, крывавыя ранкі. Патрык не звяртаў на гэта ўвагу. Калі на наступны дзень праверыў халадзільнік, голуб ужо здох, але трупик Патрык не выкінуў. Цяпер жа, пасля пагрозы Генры вывесці яго на чыстую ваду, Патрык вырашыў адразу ж пазбавіцца ад голуба. Падумаў нават аб тым, каб прынесці вядро вады і анучы, каб адцерці халадзільную камеру. Пахла ў яе не вельмі. Калі б Генры распавёў, і містэр Нэлі прыйшоў праверыць яго словы, ён бы зразумеў, што хто-то – калі на тое пайшло, не аднойчы – там памёр.
  
  «Калі ён скажа, – думаў Патрык, стоячы сярод соснаў і гледзячы на іржавы халадзільнік «Амана», – я скажу, што ён зламаў руку Эдзі Каспбрэку. Зразумела, пра гэта ўжо ведалі, але не маглі нічога даказаць, таму што, па іх словах, усе яны ў той дзень гулялі ў доме Генры, і прыдуркаваты бацька Генры гэта пацвердзіў. Але, калі ён скажа, я таксама скажу. Вока за вока.
  
  Але цяпер гэта не важна. Цяпер трэба пазбавіцца ад птушкі. Потым пакінуць дзверцы халадзільніка адкрытай, вярнуцца з вадой і анучамі і ўсё вымыць. Дакладна».
  
  Сабе на пагібель Патрык адкрыў дзверцы халадзільніка.
  
  Спачатку убачанае выклікала ў яго здзіўленне, разумовыя здольнасці не дазвалялі ўсвядоміць, што перад ім. Для яго гэта нічога не значыла. Ён не ўяўляў сабе, з якога боку да гэтага падступіцца. Проста глядзеў, схіліўшы галаву набок, шырока раскрыўшы вочы.
  
  Ад голуба застаўся шкілет у абрамленні пярынак. Плоць обглодали ўсё, дачыста. І паўсюль, вакол шкілета, на сценках, на столі халадзільнай камеры, на драцяных паліцах, віселі дзесяткі нейкіх штуковін колеру скуры, якія выглядалі як вялікія макаронныя ракавінкі. Патрык бачыў, што яны рухаюцца, подрагивают, нібы іх разгойдвае вецер. Толькі ніякага ветру не было. Патрык нахмурыўся.
  
  Раптам адна з «ракавінак» раскрыла мембранныя крылы, такія ж, як у казурак. Патрык паспеў толькі сцяміць, што адбываецца, а «ракушка» ўжо практычна пераадолела адлегласць, што раздзяляе халадзільнік і левую руку Патрыка. У наступнае імгненне яна з чмоканьем стукнулася ў руку. Паўстала адчуванне спякота. І тут жа прайшло, быццам ніякага ўдару і не было... але бледная паверхню «ракавінкі» хутка пачала розоветь, а потым ашаламляльна хутка дабрала чырвані.
  
  Хоць Патрык амаль нічога не баяўся ў звыклым сэнсе слова (цяжка баяцца таго, што «несапраўднае»), адзін від жывых істот выклікаў у яго крайняе агіду. У сем гадоў цёплым жнівеньскім днём ён выйшаў з возера Брустар і выявіў на жываце і нагах чатыры ці пяць п'явак. Ён докричался да хрыпаты, перш чым бацька адарваў іх.
  
  І цяпер, дзякуючы раптоўнага азарэння Патрык зразумеў, што гэта нейкі дзіўны выгляд лятучай п'яўкі. І яны пазапаўнялі яго халадзільнік.
  
  Ён пачаў крычаць, біць па пачвары, прысмактаўшыся да яго руцэ. А пачвара ўжо раздулася ледзь не да памеру тэніснага мяча. На трэцім удары стварэньне разарвалася з ванітны чавкающим гукам. Кроў – яго кроў пацякла па руцэ, ад локця да запясця, але желеобразная безглазая галава пачвары засталася на месцы. Яна сканчалася, як і вузкая галава птушкі, чым-то накшталт дзюбы, толькі не плоскім або вострым, а цыліндрычным і тупым, падобным на хабаток камара. І хабаток тануў у руцэ Патрыка.
  
  Усё яшчэ крычучы, ён заціснуў пальцамі сочащуюся крывёю галаву пачвары і пацягнуў. Хабаток выйшаў лёгка, а следам лінуў паток крыві, змяшанай з нейкай жаўтлява-белай вадкасцю, падобнай на гной. У руцэ засталася дзірка памерам з десятицентовую манету.
  
  А стварэньне, нават разарваная напалам, працягвала выгінацца і рухацца ў яго пальцах, імкнучыся закінуць у іх хабаток.
  
  Патрык адкінуў стварэньне, павярнуўся... і новыя «ракавінкі» вылецелі з халадзільніка, атакаваўшы яго, калі ён спрабаваў знайсці ручку і зачыніць дзверцы. Яны учапіліся яму ў пэндзля, рукі, шыю. Адна прысмакталася да лба. Падняўшы руку, каб сшибить яе, Патрык ўбачыў на пэндзля чатыры пачвары, усе дробна трэсьліся, становячыся спачатку ружовымі, а потым чырвонымі.
  
  Ніякай болю ён не адчуваў... толькі адчуваў, як з яго выпіваюць кроў. І пакуль Патрык крычаў, круціўся, біў сябе па галаве і шыі рукамі, да якіх присосались якія лётаюць п'яўкі, розум пераконваў яго: «Гэта нерэальна, гэта ўсяго толькі благі сон, не хвалюйся, гэта нерэальна, няма нічога рэальна...»
  
  Але кроў, меладычная з раздушаных п'явак, выглядала цалкам рэальнай, і гудзенне іх крылаў здавалася цалкам рэальным... гэтак жа, як і яго жах.
  
  Адна з п'явак трапіла пад кашулю і прысмакталася да грудзей. І пакуль ён адчайна біў па ёй рукой і назіраў за крывяным плямай, расползающимся вакол таго месца, дзе яна сядзела, яшчэ адна «прызямлілася» на правае вока. Патрык яго зачыніў, але нічога ад гэтага не выгадаў. Адчуў, як вока на імгненне апаліла агнём, калі хабаток пачвары прабіў павека і пачаў высмоктваць вадкасць з вочнага яблыка. Патрык адчуваў, як вока «схлопывается» ў вачніцы, і зноў закрычаў. І тут жа п'яўка ўляцела ў рот і прысмакталася да мовы.
  
  Пры гэтым болю ён практычна не адчуваў.
  
  112Хістаючыся, размахваючы рукамі, Патрык рушыў па сцежцы ў адваротны бок, да выкінутым на звалку аўтамабіляў. Паразіты абляпілі яго. Некаторыя, насосавшись да мяжы, выбухалі, як паветраныя шарыкі; калі гэта адбывалася з самымі вялікімі, Патрыка окатывало полпинтой яго ж уласнай гарачай крыві. Ён адчуваў, як раздзімаецца п'яўка ў яго ў роце, і раскрыў яго шырэй, таму што ў галаве засталася толькі адна сувязная думка: не даць ёй выбухнуць там; не даць, ці не даць.
  
  Але яна выбухнула. З рота Патрыка плюхнуў паток крыві і плоці п'яўкі, зусім як блевотина. Ён упаў на зямлю, стаў катацца, усё яшчэ крычучы. Мала-памалу крыкі пачалі заціхаць, нібы даносіліся здалёк.
  
  А перад тым як страціць прытомнасць, Патрык убачыў постаць, якая выступіла з-за апошняга ў шэрагу аўтамабіля. Спачатку ён падумаў, што гэта чалавек, магчыма, Мэндзі Фацио, і ён выратаваны. Але калі постаць наблізілася, Патрык ўбачыў, што твар бесперапынна змяняецца, як расплаўлены воск. У нейкія моманты рысы пачыналі дубянець, і твар станавілася вядомым, але тут жа змянялася зноў, нібы яго ўладальнік ніяк не мог вырашыць, як ён хацеў бы выглядаць.
  
  – Добры дзень і бывай, – пачуўся булькаючы голас аднекуль з-за змяняецца асобы, і Патрык паспрабаваў закрычаць зноў. Ён не хацеў паміраць; як адзіны «сапраўдны» гэтага свету, ён проста не мог памерці. Калі ён паміраў, разам з ім сыходзіў у нябыт ўвесь свет.
  
  Фігура ўхапілася за аблепленыя п'яўкамі рукі Патрыка і пацягнула яго да Пусткі. Заляпаныя крывёю палатнянай сумка з кнігамі, зацепленная лямкамі праз шыю, волочилась разам з ім, удараючыся аб зямлю, падскокваючы на камянях. Патрык, усё яшчэ спрабуючы закрычаць, страціў прытомнасць.
  
  Ачуўся ён толькі аднойчы, у цёмным смуродным пекле, дзе пастаянна капала вада, дзе не было святла, зусім не было святла. Прачнуўся ў той самы момант, калі Яно пачало карміцца.
  
  
  
  6
  
  Спачатку Беверлі не вельмі-то разумела, што яна бачыць або што адбываецца ў яе на вачах... Патрык Хокстеттер раптам замахаў рукамі, запрыгал, закрычаў. Яна асцярожна паднялася, трымаючы рагатку ў адной руцэ і два металічных шарыка ў іншы. Яна чула, як Патрык, спатыкаючыся, брыдзе па сцежцы да звалцы, па-ранейшаму аглушальна крычучы. У гэты момант Беверлі на сто адсоткаў выглядала той красуняй, які з часам стала, і калі б Бэн Хэнском ўбачыў яе такой, яго сэрца магло б і не вытрымаць.
  
  Яна выпрасталася ва ўвесь рост, схіліла галаву налева. Валасы яна запляла ў дзве касы, якія заканчваліся чырвонымі аксамітнымі банцікамі, набытымі ў краме «Далі» за дзесяць цэнтаў. Яна замерла, гатовы да скачка, зусім як котка або рысь. Вага цела перанесла на левую нагу, ледзь разгарнулася ў бок Патрыка, калашыны яе выцвілых шортаў задраліся, адкрываючы краешки жоўтых баваўняных трусікаў. Шорты гэтыя амаль не зачынялі ногі, раскошныя, нягледзячы на раны, сінякі і бруд.
  
  «Гэта выкрут. Ён убачыў цябе, ведае, што па-сумленнаму яму цябе не дагнаць, і спрабуе цябе подманить. Не хадзі, Бевви».
  
  Але іншая частка яе розуму чула ў гэтых крыках занадта шмат болю і страху. Ёй хацелася пабачыць, што здарылася з Патрыкам – калі з ім што-то здарылася – з больш блізкай адлегласці. А больш за ўсё ёй хацелася, каб яна прыйшла ў Пустку іншым шляхам і наогул не бачыла ўсяго гэтага бязладдзя.
  
  Крыкі Патрыка змоўклі. Імгненнем пазней Беверлі пачула яшчэ чый-то голас – але ведала, што гэта ўсяго толькі яе ўяўленне. Таму што пачула, як яе бацька сказаў: «добры дзень і бывай». Але яе бацькі ў гэты дзень у Дерри не было: у восем раніцы ён з'ехаў у Шатландыя. Яны з Джо Таммерли збіраліся забраць у Брансвіку пікап «шеви». Бев страсянула галавой, каб прачысціць мазгі. Голас больш не загаварыў. Вядома ж, яе ўяўленне, нічога больш.
  
  Яна выйшла з кустоў на сцежку, гатовая ўцячы, як толькі Патрык кінецца да яе. Усе яе адчуванні абвастрыліся, нават каціныя вусы не маглі быць такімі абачлівымі. Беверлі паглядзела на сцежку, і вочы ў яе акругліліся. Кроў. Шмат крыві.
  
  «Фальшывая кроў, – настойваў яе розум. – Такая прадаецца ў «Далі» па сорак дзевяць цэнтаў за бутэльку. Будзь асцярожная, Бевви!»
  
  Яна прысела, кранула крыві пальцамі. Пільна паглядзела на іх. На фальшывую кроў не падобна.
  
  У левую руку ўваткнулася што-то гарачае, крыху ніжэй локця. Яна паглядзела ўніз, і перш за ўсё бліснула думка, што гэта репей. Не – не репей. Репей не мог трэсціся і вібраваць. Да яе прысмакталася што-нешта жывое. А імгненнем праз Беверлі зразумела, што гэтая пачвара кусае яе. Яна з усяе сілы ўдарыла па ёй тыльным бокам далоні правай рукі, і стварэньне лопнула, распырскваючы кроў. Дзяўчынка адступіла на крок, сабраўшыся закрычаць, раз ужо ўсё скончылася... ды толькі ўбачыла, што не скончылася. Бясформенная галава пачвары заставалася на руцэ, вонзившись пашчай ў яе плоць.
  
  З крыкам агіды і страху, Беверлі пацягнула галаву на сябе і ўбачыла, як хабаток выходзіць з рукі, быццам маленькі кінжал. І з яго капала кроў. Цяпер яна разумела, адкуль узялася кроў на сцежцы, і яе погляд кінуўся да лядоўні.
  
  Яна ўбачыла, што дзверцы зачыненыя і зашчапіліся, але некалькі паразітаў засталіся звонку і поўзаюць па бел-іржавай паверхні. І ў той самы момант, калі Беверлі глядзела на халадзільнік, адна з п'явак раскрыла мембранныя, як у мухі, крылы і, жужжа, паляцела да яе.
  
  Беверлі дзейнічала на аўтамаце. Ўклала металічны шарык ў пяту, расцягнула гумку. І хоць болі ў левай руцэ не адчувалася, яна ўбачыла, як з раны, прабітай ў скуры гэтай пачварай, пры скарачэнні цягліц выплюхнулася кроў. Беверлі не стала яе сціраць, падсвядома подманивая лятаючую п'яўку.
  
  «Чорт! Міма!» – падумала яна, калі «Яблычак» пстрыкнула і металічны шарык паляцеў зіготкім кавалачкам адлюстраванага сонечнага святла. І, як пазней Беверлі скажа іншым Няўдачнікам, яна ведала, што прамахнулася, дакладна так жа, як гуляе ў боўлінг ведае, што збіць ўсе кеглі не атрымаецца, як толькі няўдала кінуты шар адрываецца ад рукі. Але потым убачыла, як искривилась траекторыя руху шарыка. Адбылося гэта ў долі секунды, але Беверлі ўсё ўбачыла ясна і выразна: траекторыя искривилась. Шарык трапіў у лятаючую стварэньне і разнёс яе на шматкі. Яна ўпала на сцежку дажджом жаўтлявых кропель.
  
  Беверлі спачатку падалася назад, шырока раскрыўшы вочы, з дрыготкімі вуснамі, твар стала попельных. Яна не адрывала погляду ад дзверцы халадзільніка, чакаючы, што яшчэ якая-небудзь пачвара унюхает ці адчуе яе прысутнасць. Але паразіты толькі павольна поўзалі ўзад-наперад, як восеньскія мухі, якіх холад пазбавіў магчымасці лётаць.
  
  Нарэшце яна павярнулася і пабегла.
  
  Паніка чорным полагам заслаў думкі, але цалкам Беверлі ёй не здалася. Трымаючы «Яблычак» у левай руцэ, яна час ад часу азіралася. Кроў па-ранейшаму ярка зіхацела на сцежцы і на лісці некаторых кустоў. Нібы Патрыка на хаду матала з боку ў бок.
  
  Беверлі зноў выскачыла на адкрытае прастору, да вывезеным на звалку аўтамабіляў. Наперадзе ўбачыла вялікае пляма крыві, ужо впитывавшейся ў абсыпаную жвірам зямлю. Зямлю тут нібы взрыли, больш цёмныя палоскі з'явіліся на бялявай паверхні. Як быццам была нейкая барацьба. І ад гэтага месца сыходзілі дзве баразёнкі, якія падзялялі прыкладна два з паловай фута.
  
  Беверлі спынілася, цяжка дыхаючы. Паглядзела на руку і з палёгкай убачыла, што крывацёк практычна спынілася, хоць кроў пятнала ніжнюю частку перадплечча і далонь. Затое з'явілася і запульсировала ныючы боль. Знаёмая боль, якую ёй даводзілася адчуваць дзе-то праз гадзіну пасля наведвання стаматолага, калі пачынала схадзіць на няма дзеянне новакаіну.
  
  Яна паглядзела на сцежку, нічога не ўбачыла, погляд вярнуўся да баразёнках, якія сыходзілі ад звезеных на звалку аўтамабіляў, сыходзілі ад звалкі, цягнуліся ў Пустку.
  
  Гэтыя пачвары сядзелі ў халадзільніку. Яны абляпілі Патрыка, дакладна абляпілі, кроў – таму сведчанне. Ён дабраўся да гэтага месца, а потым
  
  (добры дзень і бывай)
  
  здарылася што-то яшчэ. Што менавіта?
  
  І яна вельмі баялася, што ведала. Гэтыя п'яўкі былі часткай Яно, і яны прыгналі Патрыка да іншай частцы Яно, як ахопленага панікай бычка гоняць па взгону для жывёлы на забой.
  
  «Сматывайся! Сматывайся, Бевви!»
  
  Замест гэтага яна пайшла ўздоўж баразёнак ў зямлі, моцна сціскаючы «Яблычак» у потнай руцэ.
  
  «Ну хоць бы пакліч астатніх!»
  
  «Паклічу... крыху пазней».
  
  Яна ішла і ішла, зямля спадзіста сыходзіла ўніз, станавілася мякчэй. Адкрытая мясцовасць зноў змянілася густой расліннасцю. Дзе-то гучна застрекотала цыкады. Змоўкла. Камары кружылі над скрываўленай рукой. Беверлі іх адганяла, моцна закусіўшы губу.
  
  Што-то ляжала на зямлі. Беверлі спынілася. Падняла. Самаробны кашалек, якія дзеці рабілі на занятках у майстэрнях Грамадскага цэнтра. Бев адразу зразумела, што дзіця, які зрабіў гэты кашалек, майстэрствам не адрозніваўся. Сцежкі, якія замацоўваюць пластык, ужо разлезлись, і знешняя сценка аддзялення для купюр амаль адарвалася. У аддзяленні для дробязі знайшліся дваццаць пяць цэнтаў. Акрамя грошай у кашальку ляжала бібліятэчная картка на імя Патрыка Хокстеттера. Беверлі адкінула кашалек разам з карткай бібліятэчнай і дробяззю. Выцерла пальцы аб шорты.
  
  Яшчэ праз пяцьдзесят футаў знайшла абутку. Кусты сталі такімі густымі, што яна не магла ісці па баразёнках, але не патрабавалася быць следопытом, каб знаходзіць шлях па кроплях і пырскам крыві на лісці і траве.
  
  След прывёў да крутым, густа зарослым схіле. Адзін раз Беверлі паслізнулася, пацягнуў яе ўніз, яна оцарапалась аб вострыя шыпы. Новыя палоскі крыві з'явіліся на правым сцягне. Цяпер яна цяжка дыхала, потныя валасы абляпілі галаву. Крывавы след вывеў на адну з ледзь прыкметных сцежак, пракладзеных у Пусткі. Дзе-то побач знаходзіўся Кендускиг.
  
  На сцежцы ляжала другая кроссовка Патрыка, з акрываўленымі шнуркамі.
  
  Беверлі наблізілася да ракі, напалову расцягнуўшы гумку «Яблычка». На зямлі зноў з'явіліся баразёнкі, ужо не такія глыбокія. «Таму што ён застаўся без красовак», – падумала яна.
  
  Абмінуў апошні паварот і выйшла да ракі. Баразёнкі спусціліся да берага і падвялі Беверлі да бетоннага цыліндра – адной з помпавых станцый. Там яны абарваліся. Беверлі заўважыла, што жалезная вечка цыліндру ледзь ссунутая.
  
  Калі яна нагнулася над цыліндрам і паглядзела ўніз, адтуль данеслася хрипловатое жудаснае хіхіканне.
  
  Тут Беверлі не вытрымала. Паніка, да гэтага часу стрымліваемая, вырвалася вонкі. Беверлі развярнулася і паляцела да паляне, да клюбнага хаце, падняўшы скрываўленую левую руку, каб абараніць твар ад хлеставших яе галін.
  
  «Часам я таксама турбавацца, татачка, – мільганула дзікая думка. – Часам я ВЕЛЬМІ трывожуся».
  
  
  
  7
  
  Праз чатыры гадзіны ўсе Няўдачнікі, за выключэннем Эдзі, сядзелі ў кустах побач з тым месцам, дзе хавалася Беверлі, назіраючы, як Патрык Хокстеттер падыходзіць да халадзільніка і адкрывае яго. Неба над галавой пацямнела ад навальнічных аблокаў, у паветры зноў стаяў пах дажджу. Біл трымаў у руцэ канец доўгай бялізнавай вяроўкі. Ўшасцёх яны скінуліся і купілі вяроўку і аптэчку першай дапамогі Джонсана. Біл акуратна перебинтовал ранку Беверлі.
  
  – Ро-одителям з-скажаш, г-што сі-ильно па-оцарапалась, ко-огда ка-аталась на ро-оликах.
  
  – Мае ролікі! – усклікнула Беверлі. Яна пра іх зусім забылася.
  
  – Вунь яны, – паказаў Бэн. Яны ляжалі непадалёк, і Бэверлі сама пайшла за імі, перш чым Бэн, або Біл, або хто-то яшчэ прапанаваў бы іх прынесці. Яна памятала, што паклала іх на зямлю, перш чым адліць. І не хацела, каб іншыя падыходзілі да таго месца.
  
  Біл сам прывязаў другі канец бялізнавай вяроўкі да ручкі на дзверцах халадзільніка, хоць падышлі яны да яго ўсе разам, вельмі асцярожна, гатовыя ўцячы пры першых прыкметах руху. Бэн прапанаваў Беверлі вярнуць «Яблычак» Білу; той настаяў, каб яна пакінула рагатку пры сабе. Але, як высветлілася, нічога ў халадзільніка не рухалася.
  
  Хоць крыві на сцежцы перад халадзільнікам хапала, паразіты зніклі. Магчыма, іх знесла ветрам.
  
  – Можна прывесці сюды шэфа Бортона, і містэра Нэлі, і сотню іншых копаў, але нічога талковага з гэтага не выйдзе. – У голасе Стэна Уриса чулася горыч.
  
  – Не выйдзе, – пагадзіўся Рычы. – Ні храна яны не ўбачаць. Як твая рука, Бев?
  
  – Баліць. – Яна памаўчала, пераводзячы погляд з Біла на Рычы і зноў на Біла. – Бацькі ўбачаць дзірку, якую гэтая пачвара прарабіла ў маёй руцэ?
  
  – Ду-думаю, што н-няма, – адказаў Біл. – П-прыгатуйцеся бе-ежать. Се-зараз бу-вуду за-авязывать у-вузел.
  
  Ён абматаў канцом вяроўкі храмаваную, у плямах іржы ручку, працуючы з асцярожнасцю сапёра, обезвреживающего баявую міну. Завязаў двайны вузел і пачаў адступаць ад халадзільніка, размотваючы бялізнавую вяроўку.
  
  Нервова ўсміхнуўся астатнім, калі яны крыху адышлі.
  
  – У-уф. Ра-пекла, г-што з э-гэтым за-акончили.
  
  Цяпер, знаходзячыся на бяспечным (як яны спадзяваліся) адлегласці ад халадзільніка, Біл зноў папярэдзіў усіх, каб яны былі гатовыя даць дзёру. Гром бабахнуў у іх над галавой, і ўсё падскочылі. Ўпалі першыя кроплі дажджу.
  
  Біл што ёсць сілы тузануў за вяроўку. Двайны вузел саслізнуў з дзяржальні, але ўжо пасля таго, як адчыніліся дзверцы. З халадзільніка лавінай высыпаліся аранжавыя помпоны. З вуснаў Стэна Уриса сарваўся стогн. Астатнія глядзелі, разявіўшы раты.
  
  Дождж дадаў. Гром зноў грымнуў прама над імі, прымусіўшы ўсіх здрыгануцца, лілова-сіняя маланка разарвала неба, калі дзверцы халадзільніка адкінулася цалкам. Рычы ўбачыў гэта першым і пранізліва закрычаў. Біл зло, спалохана ўскрыкнуў. Астатнія прамаўчалі.
  
  На адваротным баку дзверцы чырванелі выведзеныя засыхающей крывёю словы:
  
  
  
  «СПЫНІЦЕСЯ, ПАКУЛЬ Я НЕ ЗАБІЎ ВАС УСІХ. МУДРЫ САВЕТ АД АДНАГО. ПЕННИВАЙЗ».
  
  
  
  Да дажджу дадаўся град. Дзверцы халадзільніка разгойдвала ўзад-наперад падняліся ветрам, напісаныя крывёю літары пачалі размывацца, чырванаватыя пацячы надавалі надпісы выгляд афішы якога-небудзь фільма жахаў.
  
  Бев не заўважала, што Біл ўстаў, пакуль не ўбачыла, як ён перасякае дарогу, накіроўваючыся да халадзільніка. Ён трос над галавой абодвума кулакамі. Вада цякла па твары, кашуля прыліпла да спіны.
  
  – М-мы тыя-ебя у-заб'ем! – закрычаў Біл.
  
  Загрукатаў гром. Ўспыхнула яркая маланка. Так блізка, што Беверлі адчула пах азону. Дзе-то непадалёк затрашчала якое падала дрэва.
  
  – Біл, вярніся! – крычаў Рычы. – Вярніся, чал! – Ён пачаў падымацца, але Бэн рыўком пасадзіў яго.
  
  – Ты забіў майго брата Джорджа! Сучий сын! Мярзотнік! Смярдзючая пачвара! Пакажыся нам! Пакажыся!
  
  Град ўзмацніўся, жаля іх нават скрозь лістоту. Беверлі падняла руку, каб прыкрыць твар. Яна бачыла, як на шчоках Біла з'яўляюцца чырвоныя меткі.
  
  – Біл, вярніся! – што ёсць моцы закрычала яна, але чарговы грамавы раскаты заглушыў яе. Грукат пракаціўся па Пусткі пад чорнымі аблокамі.
  
  – Дай нам паглядзець на цябе, гондон!
  
  Біл люта штурхнуў груду помпоны, высыпавшихся з халадзільніка. Адвярнуўся і пакрочыў да Няўдачнікам, нахіліўшы галаву. Здавалася, ён не адчуваў удараў градзін, якія ўжо пакрылі зямлю, як снег.
  
  Ён пачаў ламіцца праз кусты, і Стэн прыйшлося схапіць яго за руку, каб ён не ўткнуўся тварам у калючкі. Біл плакаў.
  
  – Усё нармальна, Біл. – Бэн нязграбна абняў яго.
  
  – Так, – сказаў Рычы. – Не хвалюйся. Мы не збаімся. – Ён абвёў астатніх дзікім позіркам. Вочы зіхацелі на мокрым твары. – Хто-небудзь збаяўся?
  
  Усе паківалі галовамі.
  
  Біл паглядзеў на іх, выціраючы вочы. Усе прамоклі да ніткі, нагадваючы шчанюкоў аднаго кодлы, толькі што перайшлі ўброд раку.
  
  – А з-ведаеце, Пра-яно на-ас бо-оится. Я э-гэта чу-у-у-вствую. Да-клянуся Бо-огам, чу-увствую.
  
  Бэн разважліва кіўнуў:
  
  – Думаю, ты маеш рацыю.
  
  – Па-пра-омогите м-мне. Па-ожалуйста. Па-пра-омогите м-м-мне.
  
  – Мы дапаможам, – адказала Беверлі. Абняла Біла. І толькі усвядоміўшы, як лёгка стуліліся яе рукі ў яго на спіне, зразумела, які ён худы. Яна адчувала яго сэрца, б'ецца пад кашуляй. Адчувала, як яно б'ецца побач з яе сэрцам. І ніякае абдымкі не здавалася ёй такім моцным і салодасным. Рычы абняў іх абодвух, паклаў галаву на плячо Беверлі. Бэн прарабіў тое ж самае з іншага боку. Стэн Урис абняў Рычы і Бэна. Майк падушыўся, а потым адной рукой ахінуў талію Беверлі, а іншы – подрагивающие плечы Біла. Яны пастаялі, абняўшыся, а град тым часам зноў ператварыўся ў дождж, такі моцны, што вада, здавалася, выцясняла паветра. Маланкі гулялі па небе, гром казаў. Яны стаялі пад дажджом, адзіным цэлым, абдымаючы адзін аднаго, слухаючы, як дождж шыпіць у кустах. І гэта Беверлі запомніла лепш за ўсё: шум дажджу, і іх агульнае маўчанне, і смутны шкадаванне, што Эдзі няма з імі. Яна гэта ўсё запомніла.
  
  І запомніла, што адчувала сябе вельмі юнай і вельмі моцнай.
  
  
  
  Кіраўнік 18
  
  «Яблычак»
  
  
  
  1
  
  – Добра, Стог, – кажа Рычы. – Твая чарга. Рудая выкурила усе свае цыгарэты і большую частку маіх. Час позні.
  
  Бэн глядзіць на гадзіннік. Сапраўды позна: амаль апоўначы. «Часу засталося толькі на адну гісторыю, – думае ён. – Адну гісторыю да паўночы. Для падтрымання тонусу. І што гэта будзе за гісторыя?» Жарт, вядома, і не вельмі ўдалая; засталася толькі адна гісторыя, ва ўсякім выпадку, толькі адна з тых, якія ён памятае, і гэта гісторыя срэбных кругляшей – як яны адлілі гэтыя кругляшы ў майстэрні Зака Денбро 23 ліпеня і як выкарыстоўвалі 25-га.
  
  – У мяне таксама ёсць шнары, – кажа ён. – Памятаеце?
  
  Беверлі і Эдзі пампуюць галовамі; Біл і Рычы ківаюць. Майк сядзіць моўчкі, вочы на стомленым твары ўважліва сочаць за тым, што адбываецца.
  
  Бэн ўстае і расшпільвае кашулю, разводзіць падлогі ў бакі. Усе бачаць стары шнар у форме літары «Н». Яго лініі паламаў – калі з'явіўся шнар жывот быў значна больш, – але форма пазнавальная.
  
  Іншы тоўсты шнар, спускаецца ад папярочкі літары «Н», больш прыкметны. Ён нагадвае вяроўку на шыбеніцы, толькі без завесы.
  
  Рука Беверлі падымаецца да рота.
  
  – Пярэварацень! У тым доме! Госпадзе Ісусе! – І яна паварочваецца да вокнаў, нібы хоча паглядзець, ці не шнырае ці хто ў цемры.
  
  – Цалкам дакладна, – ківае Бэн. – Але хочаце даведацца сёе-што цікавае? Два дні таму гэтага шнара не было. Візітоўка Генры была; я гэта дакладна ведаю. Таму што паказваў яе аднаму майму сябру, Рыкі Лі, бармэну ў Хемингфорд-Хоуме. Але гэты... – Ён нявесела сьмяецца, пачынае зашпільваць кашулю. – Гэты толькі што вярнуўся.
  
  – Як шнары на нашых руках.
  
  – Так, – кажа Майк, пакуль Бэн зашпільвае гузікі. – Пярэварацень. У той дзень мы ўсе бачылі Яно як пярэваратня.
  
  – Таму што такім раней ві-идел Яно Ры-ічы, – бурчыць Біл. – Бо так?
  
  – Так, – ківае Майк.
  
  – Тады мы былі вельмі блізкія, праўда? – пытаецца Беверлі. У яе голасе чуецца захапленне. – Так блізкія, што маглі чытаць думкі адзін аднаго.
  
  – Даўніна Вялікі Волосатик ледзь не дабраўся да тваіх кішак, Бэн, каб зрабіць з іх падцяжкі. – Але, прамаўляючы гэтыя словы, Рычы не ўсміхаецца. Зрушвае акуляры на пераноссі, а за імі яго твар бледны і прыгнечаны, і змрочнае.
  
  – Біл выратаваў твой бекон, – рэзка дадае Эдзі. – Я хачу сказаць, выратавала нас Бев, але калі б не ты, Біл...
  
  – Так, – згаджаецца Бэн. – Ты, Біл. Я ж зусім разгубіўся у тым дурдоме.
  
  Біл паказвае на пусты крэсла.
  
  – Мне дапамог Стэн Урис. І ён за гэта заплаціў. Магчыма, таму і памёр.
  
  Бэн Хэнском пампуе галавой:
  
  – Не гавары так, Біл.
  
  – Але гэта п-праўда. І калі э-гэта твая ві-іна, то і мая таксама, і ўсіх астатніх, таму што мы не адступіліся. Нават пасля Патрыка, нават пасля надпісы на тым халадзільніку, мы не адступіліся. У асноўным віна, вядома, на мне, таму што я хо-гатэль, каб мы ішлі далей. З-за Джо-Джорджа. Можа, яшчэ і па іншай прычыне. Калі я заб'ю таго, хто ў-забіў Джорджа, думаў я, мае вя-одители зноў стануць лю-ю-ю...
  
  – Любіць цябе? – мякка пытаецца Беверлі.
  
  – Так, вядома. Але я не ду-у-думаю, што гэта чыя-то ві-іна, Бэн. Такім ужо быў Стэн.
  
  – На новае сутыкненне з Яно яго не хапіла, – кажа Эдзі. Ён думае пра містэрам Кине, адкрыў яму вочы на лекі ад астмы, аб тым, што ён да гэтага часу не адмовіўся ад гэтага лекі. Ён думае аб тым, што, магчыма, змог адмовіцца ад звычкі быць хворым, але ад звычкі верыць, што ён хворы, – няма. І, калі ўспомніць, як усё абярнулася, магчыма, гэтая звычка выратавала яму жыццё.
  
  – У той дзень ён паказаў сябе малайцом, – кажа Бэн. – Стэн і яго птушкі.
  
  Смех праносіцца па пакоі, усе глядзяць на крэсла, на якім сядзеў бы Стэн, жыві яны ў справядлівым, разумнага свеце, дзе перамога заўсёды даставалася добрым хлопцам. «Мне не хапае яго, – думае Бэн. – Госпадзе, як жа мне яго не хапае!»
  
  – Рычы, – кажа ён, – памятаеш дзень, калі ты сказаў яму, што па якія дайшлі да цябе чутках ён забіў Хрыста. І Стэн тады адказаў з каменным тварам: «Думаю, гэта быў мой бацька».
  
  – Памятаю. – Голас Рычы так ціха, што яго ледзь чуваць. Ён дастае насоўку з задняга кішэні, здымае акуляры, выцірае вочы, вяртае акуляры на месца. Прыбірае насавой хустку і дадае, не адрываючы погляду ад рук: – Чаму б табе проста не расказаць гэтую гісторыю, Бэн?
  
  – Шчыміць, так?
  
  – Ды. – Голас у Рычы такі хрыплы, што зразумець яго цяжка. – Так, вядома. Шчыміць.
  
  Бэн азіраецца, потым ківае:
  
  – Добра. Яшчэ адна гісторыя да паўночы. Каб трымаць нас у тонусе. У Біла і Рычы ўзнікла ідэя наконт куль...
  
  – Няма, – папраўляе яго Рычы, – першым пра гэта падумаў Біл, і першым занерваваўся...
  
  – Я толькі пачаў т-т-турбавацца...
  
  – Як я разумею, значэння гэта не мае, – перапыняе яго Бэн. – Мы трое правялі нямала часу ў бібліятэцы ў той ліпеня. Спрабавалі высветліць, як нам вырабіць сярэбраныя кулі. Срэбра-у мяне было; чатыры даляра, якія дасталіся ад бацькі. Потым Біл занерваваўся, думаючы пра тое, што з намі будзе, калі зброю дасць асечку, калі монстар пацягнецца да нашых глоткам. А калі мы ўбачылі, як трапна страляе Беверлі з рагаткі Біла, то вырашылі адліць з аднаго сярэбранага даляра кругляшы. Сабралі ўсё неабходнае і як-то ўвечар усе прыйшлі да Біла. Эдзі, ты таксама прыйшоў...
  
  – Я сказаў маці, што мы будзем гуляць у «Манаполію», – кажа Эдзі. – Рука ў мяне хварэла, але ісці мне давялося пешшу. Так яна раззлавалася на мяне. І кожны раз, калі ззаду мяне хто-то з'яўляўся, я паварочваўся, думаючы, што гэта Баўэрс. І боль ад гэтага не памяншалася.
  
  Біл усміхаецца:
  
  – А што мы рабілі, так гэта стаялі і глядзелі, як Бэн працуе. Я думаю, Бэн змог бы адліць і на-сапраўдныя сярэбраныя кулі.
  
  – У мяне такой упэўненасці няма, – адказвае Бэн, хоць і цяпер ведае, што змог бы. Ён памятае, як згушчаліся звонку змярканне (містэр Денбро абяцаў потым развезці іх па дамах), шчокат цыкад ў траве, з'яўленне першых светлячкоў. У сталовай Біл акуратна расклаў на стале гульнявое поле «Манаполіі», каб усё выглядала так, быццам гульня працягвалася ўжо добры час.
  
  Ён памятае круг жоўтага святла, які падае на варштат Зака. Ён памятае, як Біл кажа: «То-олька па-пра...
  
  
  
  2
  
  ...акуратней. Я не хачу пра-пакідаць бе-еспорядок. Мой бацька ра-а... – ён некалькі разоў паўтарыў «а», але потым усё-ткі выгаварыў усё слова, – ...раззлуецца.
  
  Рычы карцінна выцер шчаку.
  
  – Ты падаеш ручнік да пырскам, Заіка Біл?
  
  Біл зрабіў выгляд, што зараз ударыць яго. Рычы падаўся назад, Голасам заверашчаў Пиканинни.
  
  Бэн не звяртаў на іх увагі. Назіраў, як Біл выкладвае пад святло неабходныя прыналежнасці і інструменты. Якая-то частка яго розуму марыла аб тым, каб калі-небудзь і ў яго з'явіўся такі выдатны варштат, але галоўным чынам ён засяродзіўся на маючай адбыцца працы. Справа трэба было менш цяжкае, чым адліўка срэбных куль, але ўсё роўна патрабуе дакладнасці і акуратнасці. Неахайнасці не цярпела ніякая праца. Гэтаму яго ніхто не вучыў, ніхто не казаў, але як-то ён ведаў.
  
  Біл настаяў на тым, каб Бэн адліў кругляшы, сапраўды гэтак жа, як працягваў настойваць, што «Яблычак» павінна быць пры Беверлі. Гэтыя рашэнні абмяркоўваліся і аспрэчваліся, але толькі дваццаць сем гадоў праз, распавядаючы гэтую гісторыю, Бэн ўсвядоміў наступнае: ні ў кога з іх не ўзнікла думкі, што срэбная куля або кругляк не змогуць спыніць монстра, – іх упэўненасць падмацоўвалася тысячаю фільмаў жахаў.
  
  – Добра. – Бэн хруснуў пальцамі і паглядзеў на Біла. – Формы ў цябе?
  
  – Ох! – Біл нават падскочыў. – Се-зараз. – Ён сунуў руку ў кішэню, дастаў насоўку. Паклаў на варштат, разгарнуў. На хустцы ляжалі два сталёвых шара з адтулінай у кожным. Залівальная формы для падшыпнікавых шарыкаў.
  
  Спыніўшыся на кругляшах, а не на пулях, Біл і Рычы вярнуліся ў бібліятэку і прыняліся вывучаць тэхналогію вырабу шарыкаў для падшыпнікаў.
  
  – Спакой нам толькі сніцца, – пракаментавала місіс Старрет. – Кулі на адной тыдні, шарыкі для падшыпнікаў – на наступным! І гэта называецца «школьныя вакацыі»!
  
  – Не хочам, каб мазгі прастойвалі, – адказаў ёй Рычы. – Праўда, Біл?
  
  – П-п-праўда.
  
  Як высветлілася, адліць шарык для падшыпніка – існая дробязь пры ўмове, што ў цябе ёсць залівальнай форма. Вырашыць гэтую праблему дапамаглі ненадакучлівы пытанні, зададзеныя сынам Заку Денбро... і ніхто з Няўдачнікаў не здзівіўся, калі высветлілася, што ва ўсім Дерри залівальная формы для такіх шарыкаў прадаваліся толькі ў адным краме – «Высокадакладныя інструменты і штампы Китчнера», які належаў прапраправнучатому пляменніку гаспадароў Металургічнага завода Китчнера.
  
  Біл і Рычы пайшлі ў краму ўдваіх, і ўся наяўнасць, якую ў тэрміновым парадку змаглі наскрэбці Няўдачнікі – дзесяць даляраў і пяцьдзясят дзевяць цэнтаў, – ляжала ў кішэні Біла. Калі Біл спытаў, колькі будуць каштаваць дзве двухдюймовые формы для адліўкі шарыкаў, Карл Китчнер – выглядаў ён ветэранам алкагольнага фронту, а пахла ад яго, як ад старой гунькі – задаў сустрэчнае пытанне: навошта хлопчыкам спатрэбіліся формы для адліўкі шарыкаў. Права на адказ Рычы падаў Білу, ведаючы, што так будзе прасцей: дзеці кпілі над заіканнем Біла, дарослых яно ставіла ў няёмкае становішча. Таму часам заіканне аказвалася надзвычай карысным.
  
  Біл дабраўся толькі да паловы байкі, прыдуманай на гэты выпадак ім і Рычы – што-то наконт мадэлі млыны, якую яны збіраліся пабудаваць у межах навуковага праекта, – калі Китчнер махнуў рукой, прапаноўваючы яму замаўчаць, і назваў неверагодную цану: пяцьдзесят цэнтаў за кожную форму.
  
  Ледзь верачы ў такую ўдачу, Біл дастаў з кішэні папяровы даляр.
  
  – І не разлічвайце, што я дам вам пакет. – У налітых крывёй вачах Карла Китчнера чыталася грэбаванне чалавека, які дакладна ведае, што ў гэтым свеце ён пабачыў усё, і як мінімум двойчы. – Пакет атрымлівае толькі той, хто пакідае тут не менш за пяць баксаў.
  
  – М-мы пра-абыдземся, сэ-эр, – адказаў Біл.
  
  – І не болтайтесь перад вітрынай, – папярэдзіў Китчнер. – Вам абодвум пара стрыгчыся.
  
  – Т-ты ко-огда-небудзь за-амечал, Ры-і-ічы, – спытаў Біл ужо на вуліцы, – што ў‐ў-дарослыя не п-п-прададуць тыя-ебе ні-ичего, да-акрамя мо-ороженого або, па‐немагчыма, бі-илета ў кі-іна, з-спачатку не з-спытаўшы, а за-ачем тыя-ебе э-ну гэта-ужно.
  
  – Гэта дакладна, – кіўнуў Рычы.
  
  – Па-очему? Па-очему так?
  
  – Таму што яны думаюць, што мы небяспечныя.
  
  – Д-да? Т-ты та-ак ду-умаешь?
  
  – Так, – кіўнуў Рычы і засмяяўся: – Давай поболтаемся перад вітрынай, а? Падымем каўняры і будзем пырхаць на людзей, і хай нашы валасы растуць і растуць.
  
  – Пайшоў т-ты, – адмахнуўся Біл.
  
  
  
  3
  
  – Добра. – Бэн ўважліва агледзеў формы і паклаў на варштат. – А цяпер...
  
  Няўдачнікі рассунуліся, вызваляючы яму месца, з надзеяй гледзячы на яго, зусім як чалавек, нічога не смыслящий ў аўтамабілях, у якога ў дарозе зламаўся рухавік, глядзіць на механіка. Бэн не заўважаў выразаў іх твараў, яго займала толькі будучая праца.
  
  – Дай мне снарад і паяльную лямпу, – распарадзіўся ён.
  
  Біл працягнуў яму абрэзаны корпус мінамётнай міны. Ваенны сувенір. Зак падабраў яе праз пяць дзён пасля таго, як ён разам з арміяй генерала Патана увайшоў у Нямеччыну, фарсіраваўшы раку. У свой час, калі Біл быў маленькім, а Джорджу апраналі падгузнікі, яго бацька выкарыстаў абрэзаны корпус у якасці попельніцы. Потым Зак кінуў паліць, і жалязяка знікла. І толькі тыдзень таму Біл выявіў яе ў далёкай сцяны гаража.
  
  Бэн уставіў абрэзаны корпус у ціскі, замацаваў, узяў у Беверлі паяльную лямпу. Іншую руку сунуў у кішэню, дастаў срэбны даляр, кінуў яго ў імправізаваны прылада для вызначэння. Пачуўся глухі гук.
  
  – Табе даў яго бацька, так? – спытала Беверлі.
  
  – Так, – кіўнуў Бэн, – толькі я не вельмі добра яго памятаю.
  
  – Ты сапраўды хочаш гэта зрабіць?
  
  Бэн паглядзеў на яе і ўсміхнуўся:
  
  – Ды.
  
  Яна ўсміхнулася ў адказ. Іншы ўзнагароды яму і не патрабавалася. Калі б Беверлі ўсміхнулася яму двойчы, ён бы адліў столькі срэбных шарыкаў, што іх хапіла б на зграю пярэваратняў. Бэн паспешліва адвёў погляд.
  
  – Добра. Пачынаем. Няма праблем. У два рахункі ўправімся, так?
  
  Яны няўпэўнена кіўнулі.
  
  Шмат гадоў праз, успамінаючы ўсё гэта, Бэн падумае: «У нашы дні дзіця можа проста пайсці ў краму і купіць пропановую гарэлку... ці такая знойдзецца ў майстэрні бацькі».
  
  У 1958 годзе ўсё было не так; у Зака была паяльной лямпы з бензінавым бачком, і Бэверлі, гледзячы на яе, прыкметна нервавалася. Бэн бачыў, што яна нервуецца, хацеў сказаць ёй, што турбавацца не аб чым, але баяўся, што ў яго здрыганецца голас.
  
  – Не хвалюйся, – сказаў ён Стэн, які стаяў побач з Беверлі.
  
  – Што? – Стэн здзіўлена воззрился на яго.
  
  – Не хвалюйся.
  
  – Я і не хвалююся.
  
  – А я думаў, хвалюешся. І проста хацеў сказаць, што паяльная лямпа зусім бяспечная. На выпадак, калі ты хвалюешся.
  
  – З табой усё ў парадку, Бэн? – спытаў Стэн.
  
  – Усё выдатна, – прамармытаў Бэн. – Дай мне запалкі, Рычы.
  
  Рычы перадаў яму кніжыцу запалак. Бэн адкрыў клапан на сифонной трубцы, паднёс запалку да эжектору. З глухім бавоўнай ўспыхнула сіне-памяранцавае полымя. Рэгулюючы клапан, Бэн прыбраў аранжавую складнік і сінім факелам пачаў награваць дно корпуса мінамётнай міны.
  
  – Варонка ў цябе? – спытаў ён Біла.
  
  – Так-а, в-тут. – Біл працягнуў яму самаробную варонку, якую Бэн змайстраваў раней. Малюсенькая дзірачка ў яе падставе адпавядала заліўной адтуліны ў форме. Бэн зрабіў варонку без адзінага замеру. Біла гэта здзівіла, проста ўразіла, але ён не ведаў, як сказаць аб гэтым Бэну, не вогнав таго ў фарбу. Паглынуты справай, Бэн мог гаварыць з Беверлі – і загаварыў, з сухой стрыманасцю хірурга, які звяртаецца да медсястры.
  
  – Бев, рукі ў цябе дрыжаць менш, чым у астатніх. Ўстаў варонку ў адтуліну. Надзень рукавіцу, каб не апячыся.
  
  Біл працягнуў ёй працоўную рукавіцу бацькі. Беверлі ўставіла бляшаную лейку ў адтуліну залівальнай формы. Усе маўчалі. Паяльная лямпа шыпела занадта гучна. Прыжмурыўшыся, яны глядзелі на брую полымя.
  
  – Па-пра-одождите! – раптам выклікнуў Біл і кінуўся ў дом. Праз хвіліну ён вярнуўся з таннымі, цалкам якія зачыняюць вочы сонцаахоўнымі ачкамі «Чарапаха», якія год ці нават больш валяліся ў адным з скрынь на кухні. – Лепш на-адень і-іх, З – Стог.
  
  Бэн ўзяў акуляры, усміхнуўся, надзеў.
  
  113– Чорт, гэта ж Фабіян , – усклікнуў Рычы. – Ці Фрэнкі Авалон 114, або адзін з гэтых итальяшек з «Амерыканскай эстрады».
  
  – Пайшоў ты, Балабол, – фыркнуў Бэн, але не здолеў стрымаць смех. Думка аб тым, што ён каму-то нагадаў Фабіяна або каго-то падобнага, падалася яму вельмі ўжо пацешнай. Але полымя зварухнулася, і смех імгненна верш. Бэн зноў сканцэнтраваўся на справе.
  
  Дзве хвіліны праз ён працягнуў паяльную лямпу Эдзі, які асцярожна ўзяў яе здаровай рукой.
  
  – Гатова. – Бэн павярнуўся да Біла. – Дай мне другую рукавіцу. Хутка! Хутка!
  
  Біл даў яму рукавіцу, Бэн надзеў яе і, трымаючы корпус мінамётнай міны абароненай рукой, іншы павярнуў ручку шрубы ціскоў.
  
  – Трымай моцна, Бев.
  
  – Я гатовая, мяне чакаць не прыйдзецца, – адказала яна.
  
  Бэн нахіліў прылада для вызначэння над варонкай. Астатнія назіралі, як ручаёк расплаўленага срэбра перацякае з аднаго пасудзіны ў іншы. Бэн наліў колькі трэба, ні кропляй больш. І на імгненне адчуў сябе на сёмым небе. Яго нібы ахутала зарыва белае, і ўсе вакол цудоўным чынам змянілася. На імгненне ён перастаў быць несамавітым тоўстым Бэнам Хэнскомом, які насіў мехаватыя швэдры, каб схаваць жывот і сіські; ён ператварыўся ў Тора, управляющегося з громам і маланкамі ў кузніцы багоў.
  
  Потым гэта пачуццё сышло.
  
  – Добра, – кіўнуў ён. – Цяпер я зноў растаплю срэбра. Хто-то павінен узяць цвік і проковырять адтуліну ў варонцы, пакуль расплаў не зацвярдзеў.
  
  Гэта зрабіў Стэн.
  
  Бэн зноў заціснуў абрэзаны корпус мінамётнай міны ў ціскі і ўзяў у Эдзі паяльную лямпу.
  
  – Так, пераходзім да нумар два.
  
  І ўзяўся за працу.
  
  
  
  4
  
  Дзесяць хвілін праз срэбра залілі і ў другую форму.
  
  – Што цяпер? – спытаўся Майк.
  
  – Цяпер мы гадзіну пагуляем у «Манаполію», – адказаў Бэн, – пакуль яны не затвердеют ў формах. Потым я зубілам разаб'ю формы па лініі раздыма, і мы скончым.
  
  Рычы заклапочана зірнуў на трэснуць шкло «Таймекса». Гадзіны пабывалі не ў адным пераплёце, але працягвалі цікаць.
  
  – Калі вернуцца твае старыя?
  
  – Н-не ра-аньше па-оловины пра-пра-адзінаццатага, – адказаў Біл. – О-яны па-пайшлі на з-з-здвоены се-еанс у «А-а-а-а»...
  
  – У «Аладзіна».
  
  – Ды. А потым яны заедуць за пі-піцай. Яны амаль у‐заўсёды так дэ-елают.
  
  – Значыць, часу ў нас шмат, – заўважыў Бэн.
  
  Біл кіўнуў.
  
  – Тады пайшлі ў дом, – прапанавала Бев. – Я хачу, каб патэлефанаваць дадому. Абяцала, што пазваню. А вам усім прыйдзецца памаўчаць. Ён думае, што я ў Грамадскім цэнтры і адтуль мяне падвязуць.
  
  – А калі ён захоча прыехаць і забраць цябе раней? – спытаўся Майк.
  
  – Тады будзе бяда, – адказала Бев.
  
  Бэн падумаў: «Я абараню цябе, Бев». І тут жа перад разумовым поглядам паплыла чарговая сола з такім салодкім завяршэннем, што па яго целе прабегла дрыготка. Бацька Бев пачынаў наязджаць на яе: крычыць і ўсё такое (нават у грезе Бэн не мог уявіць сабе, як звяртаўся з дачкой Эл Марш). Бэн заслонял яе сабой і прапаноўваў Маршу адваліць.
  
  «Хочаш непрыемнасцяў, таўстун, працягвай абараняць маю дачку».
  
  Хэнском, звычайна ціхі кнігачэі, мог ператварацца ў раз'юшанага тыгра, калі закраналі яго за жывое. З лімітавай шчырасцю ён кажа Элу Маршу: «Перш чым ты дабярэшся да яе, табе прыйдзецца мець справу са мной».
  
  Марш робіць крок наперад... а потым сталёвы бляск у вачах Хэнскома прымушае яго спыніцца.
  
  «Ты пашкадуеш», – мармыча ён, але зразумела, яго запал вычарпаўся: на паверку ён апынуўся папяровым тыграм.
  
  «Што-то я ў гэтым сумняваюся», – кажа Бэн Хэнском са стрыманай усмешкай Гэры Купера, і бацька Беверлі звальвае.
  
  «Што з табой адбылося, Бэн? – Бев плача, але яе вочы ззяюць і поўныя зорак. – Ты выглядаў так, быццам сабраўся яго забіць».
  
  «Забіць яго? – паўтарае Хэнском, і ўсмешка Гэры Купера па-ранейшаму выгінае яго вусны. – Ніколі, бэбі. Ён, можа, і падонак, але па-ранейшаму твой бацька. Я, можа, і взгрел б яго трошкі, але толькі таму, што выходжу з сябе, калі хто-то груба размаўляе з табой. Разумееш?»
  
  Яна кідаецца яму на грудзі, абдымае за шыю, цалуе (у вусны! у ВУСНЫ!).
  
  «Я люблю цябе, Бэн!» – Яна рыдае. Ён адчувае, як яе маленькія грудкі шчыльна прыціскаюцца да яго грудзей...
  
  Ён здрыгануўся, высілкам волі адганяючы ад сябе гэтую яркую, неверагодна дакладную карцінку. Рычы стаяў каля дзвярэй, пытаўся ў яго, ці ідзе ён, і толькі тут Бэн зразумеў, што ў майстэрні ён застаўся адзін.
  
  – Ды. – Бэн ступіў да яго. – Вядома, іду.
  
  – Усталюйце гэта прыкладанне з розуму, Стог, – заўважыў Рычы, калі Бэн пераступаў праз парог, але ляпнуў Бэна па плячы. Той усміхнуўся і на імгненне абхапіў рукой шыю Рычы.
  
  
  
  5
  
  З бацькам у Бев праблем не ўзнікла. З працы ён прыйшоў позна, сказала ёй маці па тэлефоне, заснуў перад тэлевізарам, прачнуўся толькі для таго, каб дабрацца да ложка.
  
  – Цябе прывязуць дадому, Бевви?
  
  – Ды. Бацька Біла Денбро абяцаў адвезці нас усіх.
  
  У голас місіс Марш раптам укралася трывога.
  
  – Ты, часам, не на спатканні, Бевви?
  
  – Не, вядома ж, няма. – Бев глядзела ў арку паміж цёмным калідорам, дзе стаяла, і сталовай, дзе астатнія сядзелі вакол стала з раскладзеным на ім гульнявым полем «Манаполіі». «Але мне хацелася б». – Хлопчыкі тут ёсць, але ўсіх, хто прыходзіць на заняткі, запісваюць у часопіс, і кожны вечар хто-небудзь з бацькоў развозіць усіх па хатах. – Хоць тут яна казала праўду. У астатнім так адчайна ашуквала, што ў цемры адчувала, як гараць шчокі.
  
  – Добра, – адказала маці. – Проста хацела пераканацца. Таму што твой бацька жудасна раззлуецца, калі даведаецца, што ты ў такім узросце ходзіш на спатканні. – І, нібы спахапіўшыся, дадала: – Я б таксама раззлавалася.
  
  – Так, я ведаю. – Бев па-ранейшаму глядзела ў сталовую. Яна ведала; і аднак была тут, не з адным хлопчыкам, а з шасцю, у доме, адкуль сышлі бацькі. Яна ўбачыла, што Бэн заклапочана глядзіць на яе і з усмешкай памахала яму рукой. Ён пачырванеў, але адказаў тым жа.
  
  – А хто-небудзь з тваіх сябровак там ёсць?
  
  «Якіх сябровак, мама?»
  
  – Так, тут Пэці о'хара. І Элі Гейгер. Яна ўнізе, гуляе ў настольны шаффлборд. – Яна саромелася лёгкасці, з якой хлусіла. Шкадавала, што кажа не з бацькам: тады б яе переполнял страх, а не сорам. Бев нават вырашыла, што яна не вельмі добрая дзяўчынка. – Я люблю цябе, мама, – дадала яна.
  
  – І я таксама, Бев. – Маці зрабіла кароткую паўзу. – Будзь асцярожная. У газеце напісалі, што, магчыма, з'явілася яшчэ адна ахвяра. Хлопчык па імя Патрык Хокстеттер. Ён прапаў. Ты яго ведала, Бев?
  
  Яна на імгненне заплюшчыла вочы.
  
  – Не, мама.
  
  – Ну... тады, да пабачэння.
  
  – Да пабачэння.
  
  Бев далучылася да астатніх і недзе з гадзіну яны гулялі ў «Манаполію». Выйграваў Стэн.
  
  – Габрэі вельмі добра ўмеюць рабіць грошы. – Ён паставіў гатэль на Атлантык-авеню і яшчэ дзве цяпліцы на Вентнор-авеню. – Гэта ўсім вядома.
  
  – Госпадзе, зрабі мяне габрэем, – тут жа адгукнуўся Бэн, і ўсе засмяяліся. Бэн да таго моманту практычна згалеў.
  
  Беверлі час ад часу праз стол кідала позіркі на Біла, адзначаючы яго чыстыя рукі, сінія вочы, выдатныя рудыя валасы. Калі ён перасоўваў маленькі срэбны чаравічак, які служыў яму фішкай, па гульнявым полі, яна думала: «Калі б ён трымаў мяне за руку, я б, напэўна, памерла ад радасці». Цеплы святло загараўся ў яе грудзей, і яна ўпотай ўсміхалася, гледзячы на свае рукі.
  
  
  
  6
  
  Вечар скончыўся без здарэньняў. Бэн ўзяў з паліцы зубіла Зака і скарыстаўся малатком, каб выявіць заліўныя формы па лініі раздыма. Яны лёгка разваліліся. З формаў выкаціліся два маленькіх шарыка. На адным яны змаглі разглядзець частку даты: 925. На другім, як здалося Беверлі, хвалістыя лініі нагадвалі валасы статуі Свабоды. Нейкі час яны моўчкі глядзелі на іх, потым Стэн ўзяў адзін.
  
  – Даволі маленькія.
  
  – Такім быў камень у праще Давіда, калі той выйшаў супраць Галіяфа, – заўважыў Майк. – Па мне, яны што трэба.
  
  Бэн згодна кіўнуў. Такімі ж яны здаваліся і яму.
  
  – Мы ўсе з-зрабілі? – спытаў Біл.
  
  – Усё, – адказаў Бэн. – Трымай, – кінуў ён другі кругляк Білу, які гэтага не чакаў і ледзь паспеў злавіць.
  
  Кругляшы пайшлі па крузе. Кожны пільна разглядваў іх, захапляючыся круглявасць, вагой, рэальнасцю. Калі абодва вярнуліся да Бэну, ён заціснуў іх у руцэ і паглядзеў на Біла.
  
  – Што нам цяпер з імі рабіць?
  
  – О-О-аддай іх Бе-еверли.
  
  – Няма!
  
  Біл паглядзеў на яе. Твар заставаўся добрым, але ў ім праступала строгасць.
  
  – Бе-е-еў, мы гэта ў-ужо п-праходзілі, і...
  
  – Я ўсё зраблю, – перапыніла яна Біла. – Буду страляць у гэтых чортавых стварэнняў, калі прыйдзе час, калі яно прыйдзе. У выніку нас усіх, напэўна, заб'юць, але я гэта зраблю. Я толькі не хачу браць іх дадому, вось і ўсё. Хто-небудзь з маіх
  
  (бацька)
  
  бацькоў можа іх знайсці. Тады мне хана.
  
  – Хіба ў цябе няма схованкі? – здзівіўся Рычы. – Хіба так можна? У мяне іх чатыры ці пяць.
  
  – Ёсць адзін, – адказала Беверлі, маючы на ўвазе вузкую шчыліну ў дна яе спружыннага матраца, у якую яна хавала цыгарэты, коміксы, а ў апошні час часопісы пра кіно і модзе. – Але такое я класці туды не рызыкну. Патрымай іх у сябе, Біл. Пакуль не прыйдзе час, патрымай ў сябе.
  
  – Добра, – пагадзіўся Біл, і тут жа на пад'язную дарожку выплюхнулася промні фар. – Й-йопс! Яны ра-аньше. З-сматываемся пра-пра-адсюль.
  
  Яны ўсё сядзелі вакол гульнявога поля «Манаполіі», калі Шэран Денбро адкрыла дзверы кухні.
  
  Рычы закаціў вочы, зрабіў выгляд, быццам выцірае з ілба пот; астатнія весела засмяяліся. Рычы выдаў чарговы прыкол.
  
  Праз імгненне Шэран ўвайшла ў пакой.
  
  – Бацька чакае тваіх сяброў у машыне, Біл.
  
  – Хо-орошо, ма-ама. Мы ў‐усе ра-даўно ка-ак раз за-аканчивали.
  
  – Хто выйграў? – спытала Шэран, радасна ўсміхаючыся маленькім сябрам Біла. «Дзяўчынка вырасце прыгажуняй», – падумала яна. Выказала здагадку, што праз год-другі за дзеткамі прыйдзецца даглядаць, калі звычайную кампанію хлопчыкаў разбавіць дзяўчынкі. Але пакуль, вядома ж, не мела сэнсу хвалявацца аб тым, што сэкс падыме сваю агідную галаву.
  
  – Вы-ыиграл З – Стэн, – адказаў Біл. – Е-е-габрэі аб-аб-вельмі хо-орошо у-умеюць дэ-зрабіць грошы.
  
  – Біл! – усклікнула Шэран, жахнуўшыся і пачырванеўшы... потым паглядзела на іх, здзіўлена, таму што ўсе яны зарагаталі, у тым ліку Стэна. Здзіўленне перайшло ў нешта падобнае на страх (хоць пазней, у ложку, яна нічога не сказала мужу). Што-то вісела ў паветры, быццам статычнага электрычнасці, толькі больш магутнае, больш жахлівае. Яна адчувала: калі дакрануцца – атрымаеш забойны разрад. «Што з імі адбываецца?» – падумала яна ў жаху і, здаецца, адкрыла рот, каб спытаць услых. Але Біл ўжо прасіў прабачэння (па-ранейшаму з д'ябальскім бляскам у вачах), а Стэн казаў, што ўсё нармальна, гэта ў іх такая жарт, якую яны часам з ім разыгрываюць, і Шэран прыйшла ў такое замяшанне, што нічога не змагла сказаць.
  
  Аднак яна адчула палёгку, калі дзеці сышлі, а уласны заікаючымся, які ставіць яе ў тупік сын падняўся да сябе ў пакой і выключыў святло.
  
  
  
  7
  
  25 ліпеня 1958 года Клуб няўдачнікаў упершыню сышоўся з Яно ў адкрытай сутычцы, і Яно ледзь не пусціла кішкі Бэна на падцяжкі. Выдаўся гэты дзень гарачым, вільготным і безветренным. Надвор'е Бэн памятаў дастаткова добра: апошні дзень спякоты. Потым рэзка і надоўга пахаладала, а неба зацягнула шэрымі аблокамі.
  
  Яны з'явіліся каля дома 29 па Нейболт-стрыт прыкладна ў дзесяць раніцы, Біл прывёз Рычы на Сильвере, Бэн прыехаў на «ролі», яго ягадзіцы звісалі па абодва бакі сядла, Беверлі – на чырвоным «швинне» для дзяўчынак. Рудыя валасы, прыбраныя з ілба зялёнай стужкай, луналі за спіной. Майк прыбыў адзін, а пяццю хвілінамі пазней прыйшлі разам Стэн і Эдзі.
  
  – Ка-а-а-ак т-твая ру-ука, Э-Э-Эдзі?
  
  – Не так ужо і дрэнна. Баліць, калі я паварочваюся на гэты бок, калі сплю. Ты прывёз?
  
  У драцяной кошыку, замацаванай у руля, ляжаў брызентавы скрутак. Біл дастаў яго, разгарнуў. Рагатку працягнуў Беверлі, якая ўзяла яе, скорчив грымасу, але нічога не сказаўшы. Ляжала ў скрутку і бляшаная скрыначка з-пад мятных пастилок «Сукретс». Біл адкрыў яе і паказаў усім два срэбных шарыка. Няўдачнікі моўчкі глядзелі на іх, сабраўшыся цеснай купкай на выпаленай лужку перад домам 29 па Нейболт-стрыт, на якой, падобна, раслі толькі пустазелле. Біл, Рычы і Эдзі ўжо бачылі гэты дом. Астатнія – няма, і з цікаўнасцю на яго пазіралі.
  
  «Вокны нагадваюць вочы, – падумаў Стэн, і рука яго пацягнулася да кніжцы у вокладцы, якая ляжала ў заднім кішэні. Ён дакрануўся да яе, таму што яна прыносіла поспех. Стэн насіў яе практычна ўсюды – атлас М. К. Хэнд «Птушкі Паўночнай Амерыкі». – Яны выглядаюць як брудныя сляпыя вочы».
  
  «Дом смярдзіць, – падумала Беверлі. – Я адчуваю яго смурод... але не носам, быццам бы не носам».
  
  Майк падумаў: «Зусім як у той раз, на тым месцы, дзе стаяў Металургічны завод. Тое ж адчуванне... нібы нам прапануюць увайсці».
  
  «Адно з жылля Яно, гэта дакладна, – падумаў Бэн. – Адно з такіх месцаў, як шахты морлоков, адкуль Яно выходзіць і куды вяртаецца. І Яно ведае, што мы тут. Яно чакае, што мы ўвойдзем».
  
  – Вы-ы усе, што хочаце гэта зрабіць? – спытаў Біл.
  
  Яны паглядзелі на яго, бледныя і сур'ёзныя. Ніхто не сказаў «не». Эдзі выцягнуў з кішэні інгалятар і пусціў у рот доўгую брую.
  
  – Дай-ка і мне, – папрасіў Рычы.
  
  Эдзі ў здзіўленні паглядзеў на яго, чакаючы падвоху.
  
  Рычы працягнуў руку.
  
  – Без усякіх жартаў. Можна мне?
  
  Эдзі прыпадняў адно плячо – рух атрымалася вельмі ўжо нязграбным – і працягнуў інгалятар. Рычы націснуў на клапан і глыбока ўдыхнуў.
  
  – Не мог без гэтага. – Ён вярнуў інгалятар, кашлянуў, але погляд яго заставаўся сур'ёзным.
  
  – І мне дай, – працягнуў руку Стэн. – Добра?
  
  У выніку інгалятар пусцілі па крузе. Калі ён вярнуўся да Эдзі, той засунуў яго ў задні кішэню, звонку застаўся толькі носік. І ўсё зноў павярнуліся да дому.
  
  – Хто-небудзь жыве на гэтай вуліцы? – ціха спытала Беверлі.
  
  – У гэтым канцы няма, – адказаў Майк. – Ужо няма. Думаю, часам тут начуюць валацугі, якія прыязджаюць у товарняках.
  
  – Яны нічога не ўбачылі б, – уставіў Стэн. – Для іх ніякай пагрозы няма. Для большасці з іх, ва ўсякім выпадку. – Ён паглядзеў на Біла. – Як думаеш, Біл, хто-небудзь з дарослых можа ўбачыць Яно?
  
  – Не з-з-ведаю, – адказаў Біл. – Хто-то, на-аверное, мо-ожет.
  
  – Як бы мне хацелася, каб мы сустрэлі хаця б аднаго такога, – змрочна прамовіў Рычы. – Недзіцячы гэта справа, вы разумееце, аб чым я?
  
  Біл разумеў. Калі браты Хардзі 115 траплялі ў бяду, з'яўляўся Фентон Хардзі і вызволял іх. Тое ж самае рабіў і бацька Рыка Брэнта 116 у «Навуковых прыгоды Рыка Брэнта». Чорт, нават у Нэнсі Дрю 117 быў бацька, які прыходзіў вельмі своечасова, калі ўсякія злыя людзі звязвалі Нэнсі і кідалі ў закінутую шахту або разбіраліся з ёй як-то па-іншаму.
  
  – З намі павінен быць дарослы. – Рычы глядзеў на зачынены дом з аблупленай фарбай на сценах, бруднымі вокнамі, накрыты ценем ганкам. Ён цяжка ўздыхнуў. На імгненне Бэн адчуў, што іх рашучасць дае слабіну.
  
  – Па-одойдите сюды. – Біл рушыў да дома. – Па-агледзіце на э-гэта.
  
  Яны абышлі ганак злева, там, дзе выламалі дэкаратыўную загародку. Ружовыя кусты раслі на ранейшым месцы... і заставаліся чорнымі і сілкуюцца змярцвелымі там, дзе да іх дакранайцеся Яно, калі вылезало з-пад ганка.
  
  – Яно проста іх закранула і вось што з гэтага выйшла? – у жаху спытала Беверлі.
  
  Біл кіўнуў.
  
  – Вы-ы ўсе яшчэ ў-упэўненыя?
  
  Адразу ніхто не адказаў. Не былі яны ўпэўненыя; хай нават усе разумелі, што Біл ўвойдзе ў дом і без іх, упэўненыя не былі. На твары Біла чытаўся і сорам. Як ён ужо казаў, Джордж ім братам не быў.
  
  «Але ўсе іншыя дзеці, – падумаў Бэн Хэнском. – Бэці Рипсом, Черил Ламоника, маленькі Клементс, Эдзі Коркорэн (магчыма), Роні Грогэн... нават Патрык Хокстеттер. Яно забівае дзяцей, чорт пабяры, дзяцей!»
  
  – Я іду, Вялікі Біл, – сказаў ён.
  
  – Чорт, так, – падтрымала яго Беверлі.
  
  – Вядома, – кіўнуў Рычы. – Ты думаеш, мы дазволім табе пазабаўляцца ў адзіночку, каша-па-роце?
  
  Біл глядзеў на іх, кадык хадзіў уверх-уніз, потым ён кіўнуў. Працягнуў бляшанку Беверлі.
  
  – Ты так хочаш, Біл?
  
  – Хо-очу.
  
  Яна кіўнула – і ў жаху ад адказнасці, і польщенная яго даверам. Адкрыла бляшанку, дастала кругляшы, сунула адзін у правы пярэдні кішэню джынсаў. Другі паклала ў гумовую пяту «Яблычка», і менавіта за пяту яна несла рагатку. Адчувала моцна заціснуты ў кулаку шарык. Спачатку халодны, потым теплеющий.
  
  – Пайшлі. – У голасе чуліся ноткі дрыжыкаў. – Пайшлі, пакуль я не струсила.
  
  Біл кіўнуў, потым пільна паглядзеў на Эдзі.
  
  – Ты-ы з-зможаш э-гэта з-зрабіць, Э-Э-Эдзі?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  – Вядома, змагу. У мінулы раз я быў адзін. Цяпер са мной сябры. Так? – Ён паглядзеў на іх і ўсміхнуўся. Сарамлівы, далікатны і выдатны.
  
  Рычы ляпнуў яго па спіне.
  
  – Менавіта так, сеньорр. Ежли хто паспрабуе стибррить твой ингаляторр, мы яго урроем. І уррывать будзем павольна.
  
  – Гэта жудасна, Рычы, – смеючыся, ацаніла яго старанні Беверлі.
  
  – Ле-езем па-од к-ганак, – скамандаваў Біл. – У-усе вы за м-мной. Потым у па-одвал.
  
  – Калі ты ідзеш першым і гэтая пачвара кінецца на цябе, што мне рабіць? – спытала Бев. – Страляць скрозь цябе?
  
  – Е-калі п-прыйдзецца, – адказаў Біл. – Але я ду-думаю, з-спачатку тыя-ебе на-адо б-б за-айці з-з-з-боку.
  
  Тут Рычы дзіка зарагатаў.
  
  – Мы пра-обыщем ўвесь д-дом, калі прыйдзецца. – Біл паціснуў плячыма. – Можа, нічога не на-айдем.
  
  – Ты ў гэта верыш? – спытаўся Майк.
  
  – Не, – коратка адказаў Біл. – Яно та-ам.
  
  І Бэн не сумняваўся, што ён мае рацыю. Дом 29 па Нейболт-стрыт атачала атрутная аўра. Нябачная – так... але яна адчувалася. Ён аблізнуў вусны.
  
  – Га-отовы? – спытаў іх Біл.
  
  Яны ўсе паглядзелі на яго.
  
  – Гатовыя, Біл, – адказаў Рычы.
  
  – То-огда па-пайшлі. Трымайся ў‐ушчыльную за мной, Бе-е-еверли. – Ён апусціўся на калені і скрозь кусты палез пад ганак.
  
  
  
  8
  
  За Білам рушыла ўслед Беверлі, потым Бэн, Эдзі, Рычы, Стэн, Майк. Лісце пад ганкам хрусцелі, і ад іх падымаўся кіслы, затхлы пах. Бэн паморшчыўся. Хіба так пахне прелая лістота? Ён думаў, што няма. Ад іх, вырашыў ён, ідзе пах муміі, у той самы момант, калі яе знайшлі і ссунулі вечка саркафага: пыл і горыч старажытнай дубільна кіслаты.
  
  Біл ужо дабраўся да разбітага акна і ўзіраўся ў склеп. Беверлі падпаўзла да яго ззаду.
  
  – Што-небудзь бачыш?
  
  Біл паківаў галавой.
  
  – Але гэта ні-ичего н-не в-значыць. Г-глянь, у-вугальная ку-навучаючы, па ко-оторой мы з Ры-і-ічы выбраліся вонкі.
  
  Бэн, які глядзеў у склеп паміж імі, убачыў вугальны бункер. Ён адчуваў узбуджэнне, не толькі страх, ўзбуджэнне і гэта яго цешыла, прычым інтуітыўна ён разумеў, што прычына – гэты самы вугальны бункер. Куча вугалю з'яўлялася для яго нейкай вядомай славутасцю, аб якой ён толькі чытаў або чуў ад іншых.
  
  Біл разгарнуўся і нагамі наперад лёгка саслізнуў праз акно ў падвал. Беверлі аддала «Яблычак» Бэну, сціснуўшы яго руку вакол пяты, каб шарык апынуўся ў кулаку.
  
  – Перадасі рагатку мне ў тую самую секунду, калі я ўстану на зямлю, – загадала яна. – У тую самую секунду.
  
  – Зразумеў цябе.
  
  Яна саслізнула ўніз так жа лёгка і нязмушана, як Біл. І ў адзін захапляльны дух – ва ўсякім выпадку, для Бэна – момант яе блузка вылезла з джынсаў, агаліўшы плоскі белы жывот. А потым Бэн затрымцеў, калі яе рукі закранулі яго пры перадачы рагаткі.
  
  – Усё, яна ў мяне. Спускайся сам.
  
  Бэн разгарнуўся і пачаў пяцца скрозь акно. Яму варта было б прадбачыць, што адбудзецца: па-іншаму быць і не магло. Ён затрымаўся. Яго зад упёрся ў раму прастакутнага акна, і Бэн не мог прасоўвацца далей. Пачаў вылазіць назад і ўсвядоміў, да свайго жаху, што вылезці-то ён можа, але пры гэтым хутчэй за ўсё сдернет з сябе штаны – і, магчыма, трусы – да каленяў. Пасля чаго велізарных памераў дупа зазіхаціць перад тварам яго каханай.
  
  – Паспяшайся! – нецярпліва кінуў Эдзі.
  
  Бэн упёрся рукамі ў зямлю. Спачатку не мог скрануцца, але потым зад ўсё-ткі праціснуўся ў акно. Джынсы заціснулі промежность, расплющивая яйкі. Верхняя рама ссунула кашулю ледзь не да лапатак. Цяпер затрымалася жывот.
  
  – Зацягні жывот, Стог. – Рычы істэрычна хохотнул. – Зацягні жывот, а не то нам прыйдзецца пасылаць Майка за лябёдкай яго бацькі, каб выцягваць цябе адсюль.
  
  – Біп-біп, Рычы, – працадзіў Бэн, рыпаючы зубамі. Уцягнуў жывот наколькі мог. Да гэтага вельмі непрыемнага моманту ён у поўнай меры не разумеў, якое вялікае адгадаваў жывот. Крыху прасунуўся, але зноў затрымаўся.
  
  Павярнуў галаву, змагаючыся з панікай і клаўстрафобіяй. Яго твар стаў ярка-чырвоным і блішчала ад поту.
  
  – Біл! Можаце вы пацягнуць мяне?
  
  Ён адчуў, як Біл ўхапіўся за адну яго шчыкалатку, а Беверлі – за іншую. Зноў, як мага мацней, уцягнуў жывот. І такі праціснуўся ў акно. Біл падхапіў яго. Яны абодва ледзь не ўпалі. На Бев Бэн глядзець не мог. Яшчэ ні разу ў жыцці яму не было так сорамна.
  
  – Т-ты па-орядке, чэ-еў?
  
  – Ды.
  
  Біл нервова засмяяўся. Беверлі далучылася да яго, потым нават Бэн хохотнул, хоць пройдуць гады, перш чым ён зможа ўбачыць што-нешта пацешнае ў гэтым эпізодзе.
  
  – Гэй! – крыкнуў Рычы. – Эдзі патрэбна дапамога, сечете?
  
  – Ко-онечно.
  
  Біл і Бэн ўсталі ля акна. Эдзі праслізнуў унутр на спіне. Біл падхапіў яго ногі над каленкамі.
  
  – Глядзі, што робіш, – сварлівым, нервовым голасам усклікнуў Эдзі. – Я баюся козыту.
  
  – Рамон такой щекотистый, сеньорр, – пракаментаваў зверху Рычы.
  
  Бэн абхапіў Эдзі за талію, імкнучыся не закрануць гіпс і перавязь. На пару з Білам яны асцярожна працягнулі Эдзі скрозь акно, нібы труп. Эдзі ўскрыкнуў толькі раз, і на тым спуск скончыўся.
  
  – Э-Э-Эдзі?
  
  – Ды. Усе добра. Дробязі. – Але на лбе блішчалі вялікія кроплі поту, і дыхаў ён часта і са свістам. Ён абабег поглядам склеп.
  
  Біл зноў адступіў ад акна. Беверлі стаяла побач з ім, цяпер трымаючы «Яблычак» за дзяржальню і за пяту, у любы момант гатовая да стрэлу. Вочы кантралявалі ўвесь склеп. Спусціўся Рычы, за ім Стэн і Майк. Бэн пазайздросціў натуральнасці, з якой яны гэта зрабілі. Цяпер усе яны стаялі ў склепе, дзе месяцам раней пабывалі Біл і Рычы.
  
  У памяшканні панаваў змрок, але не цемра. Цьмяны святло пранікаў скрозь брудныя вокны і расползался па земляной падлозе. Склеп здаўся Бэну вельмі вялікім, нават занадта вялікім, нібы ён бачыў перад сабой якую-то аптычную ілюзію. Пыльныя бэлькі перасякаліся над галавой. Трубы, якія ідуць ад катла, саржавелі. З водаправодных труб звісалі нейкія белыя анучы. Пах заставаўся і ў склепе. Агідна брудны пах. «Яно тут, сапраўды, – падумаў Бэн. – Так, тут».
  
  Біл накіраваўся да лесвіцы. Астатнія рушылі за ім. Ён спыніўся ў першай прыступкі, зірнуў пад яе. Сунуў нагу і што-то выштурхнуў. Усе ўтаропіліся на гэты прадмет. Белую клоўнскім пальчатку, цяпер запэцканую пылам і брудам.
  
  – На-аверх.
  
  Лесвіца вывела іх у брудную кухню. Пасярэдзіне, на покоробившемся лінолеўме, стаяў драўляны крэсла з прамой спінкай. Іншай мэблі не было. У куце ляжалі пустыя бутэлькі. Бэн заўважыў, што хапала іх і ў каморы. Ён адчуваў пах спіртнога, у асноўным віна, і даўно выпаленых цыгарэт. Гэтыя пахі пераважалі, але адчуваўся і іншы пах. І ён станавіўся ўсё мацней.
  
  Беверлі падышла да шафкі на сцяне, адкрыла адзін. Пранізліва закрычала, калі чорна-карычневая амбарная пацук скокнула ёй ледзь не ў твар. Пацук прызямлілася на стальніцу і агледзела іх чорнымі вочкамі. Усё яшчэ крычучы, Беверлі падняла «Яблычак», расцягнула гумку.
  
  – НЯМА! – праравеў Біл.
  
  Яна павярнулася да яго, на бледным твары чытаўся жах. Потым кіўнула і расслабіла руку – срэбны шарык па-ранейшаму быў у пяту. Але Бэн падумаў, што да стрэлу заставалася зусім нічога. Беверлі падалася назад, наткнулася спіной на Бэна, падскочыла. Ён абняў яе рукой, моцна.
  
  Пацук прабегла ўсю стальніцу, саскочыла на падлогу, забегла ў кладоўку і знікла.
  
  – Яно хацела, каб я стрэліла, – казала Беверлі ледзь чуваць. – Каб патраціла палову нашага боезапасу на пацука.
  
  – Так, – кіўнуў Біл. – Гэта ка-ак у трэніровачным цэнтры ФБР ў Да-Да-Квантико, у ка-аком-то з-сэнсе. Яны па-осылают тыя-ебя па гэтай бу-утафорской вуліцы і па-одсовывают цябе мэты. І ты тыя-еряешь ба-алы, калі з-страляеш у добрапрыстойных грамадзян, а не ў п-злачынцаў.
  
  – Я не змагу гэтага зрабіць. – Беверлі ледзь не плакала. – Толькі ўсё испорчу. На, бяры.
  
  Яна працягнула яму «Яблычак», але Біл паківаў галавой:
  
  – Т-ты да-олжна, Бе-е-еверли.
  
  З-за дзверцы аднаго са столікаў пачуўся піск. Рычы накіраваўся туды.
  
  – Вельмі блізка не падыходзь! – крыкнуў Стэн. – Яно, можа...
  
  Рычы зазірнуў за дзверцы, на твары адбілася агіду. Ён зачыніў дзверцы са стукам, рэха якога разнеслася па ўсім доме.
  
  – Крысеныши. – Па голасе адчувалася, што яго каламуціць. – Ніколі столькі не бачыў... напэўна, ніхто не бачыў. – Ён пацёр вусны тыльным бокам далоні. – Іх там сотні. – Ён агледзеў усіх, куток рота тузануўся. – Іх хвасты... яны ўсе заблыталіся, Біл, заблыталіся ў клубок, – Рычы скорчил грымасу, – як змеі.
  
  Яны паглядзелі на дзверцы шафкі, з-за якой па-ранейшаму чуўся піск. «Пацукі, – падумаў Бэн, гледзячы на бледны твар Біла і, за яго плячом, посеревшее – Майка. – Усе баяцца пацукоў. Яно гэта таксама ведае».
  
  – Па-пайшлі. Т-т-тут, на Ёй-ёй-ейболт-стрыт, ве-е-селье не спыняецца.
  
  Яны рушылі ў пярэдні пакой. Тут непрыемна перемешивались пахі гнілой тынкоўкі і мачы. Скрозь брудныя шкла яны бачылі вуліцу і ровары. Бев і Бэн паставілі свае на падстаўкі, Біл – прысланіў да корявому клену. Бэн падумаў, што ровары ад яго за тысячу міль, нібы ён глядзеў на іх з зваротнай боку падзорнай трубы. Пустынная вуліца з пралысіны асфальту на маставой, выцветшее спякотнае неба, мерны гул лакаматыва... усё гэта здавалася яму мрояй, галюцынацыямі. Што было рэальным – так гэта брудная пярэдні пакой з яе смуродам і ценямі.
  
  У адным куце ляжала груда карычневага шкла – бітыя піўныя бутэлькі.
  
  У іншым – напитавшийся набраклыя вільгаццю і эратычны часопіс фармату «дайджэст». На вокладцы жанчына нахілілася над крэслам. Яе спадніца задралася, дэманструючы верхні абрэз сеткаватых панчоха і чорныя трусікі. Карцінка не здалася Бэну асабліва сэксуальнай, і ён не збянтэжыўся, калі Беверлі паглядзела на яе. Ад вільгаці скура жанчыны стала жоўтай, а сама вокладка зморшчылася, з-за чаго на твары жанчыны з'явіліся маршчыны. Яе сладострастная ўсмешка ператварылася ў похотливую грымасу мёртвай шлюхі.
  
  (Гады праз, калі Бэн успамінаў гэтую гісторыю, Бев раптам пранізліва ўскрыкнула, з-за чаго ўсе ўздрыгнулі – яны хутчэй не слухалі гісторыю, а нанова перажывалі тыя падзеі. «Гэта была яна! – віскнула Бев. – Місіс Керш! Гэта была яна!»)
  
  І пакуль Бэн глядзеў, маладая/старая шлюха з вокладкі эратычнага часопіса падміргнула яму. Завиляла задам у непрыстойных запрашэнні.
  
  Похолодев, але ўвесь у поце, Бэн адвярнуўся.
  
  Біл расчыніў дзверы злева ад сябе, і ўслед за ім яны ўвайшлі ў пакой са скляпеністай столлю, якая калі-то была гасцінай. Мятыя зялёныя штаны звісалі з люстры. Як і ў склеп, пакой падалася Бэну занадта вялікі, доўгай, як таварны вагон. Значна больш доўгай, чым дом, якім ён глядзеўся звонку...
  
  «Так то звонку, – загаварыў у галаве новы голас, жартаўлівы, ўстрывожаны, і Бэн раптам усвядоміў, з-за чаго ў душы ўсё анямела – ён чуў самога Пеннивайза. Клоўн гаварыў з ім па нейкаму невядомаму ўнутранаму радыё. – Звонку ўсё здаецца менш, чым на самай справе, дакладна, Бэн?»
  
  – Ідзі, – прашаптаў ён.
  
  Рычы – бледны, напружаны – павярнуўся да яго:
  
  – Ты што-то кажаш?
  
  Бэн паківаў галавой. Голас прапаў. Бэн палічыў, што гэта важна. Гэта добра. Але пры гэтым
  
  (звонку)
  
  ён усё зразумеў. Дом гэты – асаблівае месца, нейкі партал, магчыма, адзін з многіх, праз які Яно знаходзіла шлях у знешні свет. Гэты смярдзючы, гнілы дом, дзе ўсё было не так. Ён не толькі здаваўся вельмі вялікім; сцены і столь не перасякаліся пад тымі кутамі, перспектыва парушалася. Бэн толькі абмінуў дзверы з пярэднім пакоі ў гасціную, і ад астатніх яго аддзяляла адлегласць, ледзь ці не большую, чым Бэсі-парк... але, аддаляючыся, яны, здавалася, павялічваліся, замест таго каб станавіцца менш. Пол стаў нахільным і...
  
  Майк павярнуўся.
  
  – Бэн! – крыкнуў ён, і Бэн ўбачыў трывогу на яго твары. – Даганяй! Мы страцім цябе!
  
  Бэн ледзь змог пачуць апошняе слова. Яно з цяжкасцю дасягнула яго вушэй, як быццам астатніх выносіў хуткі цягнік.
  
  Раптам перапужаўшыся, Бэн кінуўся бегчы. Дзверы за яго спіной зачыніліся з глухім стукам. Ён закрычаў... і што-то, здавалася, праляцела па паветры ў яго за спіной, раздув кашулю. Ён азірнуўся, але нічога не ўбачыў. Тым не менш сумневаў у тым, што што-то праляцела, у яго не ўзнікла.
  
  Ён дагнаў сваіх сяброў. Засопшыся, прагна глытаючы паветра, і мог бы паклясціся, што прабег не менш за паўмілі... але, азірнуўшыся, убачыў, што далёкая сцяна гасцінай ад яго ў нейкіх дзесяці футах.
  
  Майк ухапіў яго за плячо, сціснуў ледзь не да болю.
  
  – Ты напалохаў мяне, чал. – Рычы, Стэн і Эдзі здзіўлена ўтаропіліся на Майка. – Ён выглядаў такім маленькім, – патлумачыў Майк. – Нібы адстаў на мілю.
  
  – Біл!
  
  Біл азірнуўся.
  
  – Мы павінны сачыць за тым, каб усе трымаліся побач адзін з адным. – Бэн цяжка дыхаў. – Гэтае месца – як люстраны лабірынт на кірмашы або што-то такое. Мы можам згубіцца. Я думаю, Яно хоча, каб мы згубіліся. Падзяліліся.
  
  Біл нейкае імгненне глядзеў на яго, шчыльна сціснуўшы вусны.
  
  – Добра. Мы ў‐усё дэ-ержимся адзін аднаго. Ніхто не пра-аддзяляецца.
  
  Яны усе кіўнулі, спалоханыя, збіўшыся ў купку каля дзвярэй з гасцінай. Стэн закрануў рукой птушынага атласа ў заднім кішэні. Эдзі трымаў у руцэ інгалятар, сціскаў яго, разжимал, зноў сціскаў і разжимал, як дохляк вагой у дзевяноста восем фунтаў, які спрабуе нарасціць мышцы з дапамогай тэніснага мяча.
  
  Біл адчыніў дзверы, і яны ўбачылі вузкі калідор. Шпалеры з гірляндамі ружаў і эльфамі ў зялёных шапках отклеивались ад пропитавшейся вадой тынкоўкі. На столі жаўцелі няроўныя плямы працёкаў. Цьмяны святло прабівалася скрозь бруднае акно ў іншым канцы калідора.
  
  Раптам калідор пачаў даўжэць. Столь падняўся, сыходзячы ўвысь з хуткасцю ракеты. Памеры дзвярэй раслі разам з які сыходзіць столлю. Асобы эльфаў выцягваліся, рабіліся варожымі, вочы ператварыліся ў крывацечныя чорныя дзіркі.
  
  Стэн закрычаў і закрыў рукамі вочы.
  
  – Э-э-гэта не на-а-а-ЦЯПЕР! – крыкнуў Біл.
  
  – Сапраўднае! – крыкнуў у адказ Стэн, закрываючы вочы маленькімі кулачкамі. – Цяперашні, ты гэта ведаеш. Госпадзе, я схаджу з розуму, гэта вар'яцтва, гэта вар'яцтва...
  
  – З-з-глядзі! – праравеў Біл Стэн, усім астатнім, і Бэн, у якога кружылася галава, убачыў, як Біл прысеў, а потым падскочыў, выцягнуўшы над сабой сціснутую ў кулак руку. Спачатку яго кулак не тычылася нічога, а потым пачуўся моцны ўдар. Пабел пасыпалася з таго месца, дзе больш не было столі... а потым ён з'явіўся. Калідор зноў стаў калідорам, вузкім, з нізкай столлю, брудным. Але сцены ўжо не сыходзілі ў вышину. І Біл стаяў перад імі, гледзячы на іх, ківаючы скрываўленую руку, обсыпанную пабелам. А над яго галавой у мяккай ад волкасці тынкоўцы аддрукавалася выразны след яго кулака.
  
  – Не-е-е на-а-цяпер, – паўтарыў ён Стэн, ім усім. – Усяго толькі ло-ожная ці-і-ичина. Як хэ-э-э-эллоуиновская ма-маска.
  
  – Для цябе – магчыма, – тупа адказаў Стэн. На яго твары адбіваліся ўзрушэнне і жах. Ён азіраўся, нібы ўжо не разумеючы, дзе знаходзіцца. Гледзячы на Стэна, адчуваючы кіслы пах поту, бруісты з яго часу, Бэн, якога перамога Біла перапоўніла радасцю, зноў спалохаўся. Стэн ўшчыльную падышоў да гранічнай рысы. Яшчэ ледзь-ледзь, і ён заб'ецца ў істэрыцы, магчыма, пачне крычаць, і што тады будзе?
  
  – Для цябе, – паўтарыў Стэн. – Але, калі б я паспрабаваў прарабіць такое, нічога б не выйшла. Таму што... у цябе быў брат, Біл, а ў мяне няма нікога. – Ён зноў агледзеўся, спачатку паглядзеў у гасціную, паветра у якой зрабіўся цёмна-карычневым, такім густым і імглістым, што яны ледзь адрознівалі дзверы, праз якую ўваходзілі, потым перавёў погляд на калідор, больш светлы, але пры гэтым і нейкі цемны, нейкі брудны, нейкі зусім вар'яцкі. Эльфы танцавалі на отслаивающихся шпалерах пад гірляндамі ружаў. Сонца свяціла ў шкла вокны ў далёкім канцы калідора, і Бэн ведаў: калі яны дойдуць да акна, то ўбачаць дохлых мух... разбітае шкло... і што яшчэ? Дошкі раздвинутся, скідаючы іх у смяротную цемру, дзе загребущие пальцы чакалі, каб схапіць усіх і кожнага? Стэн, вядома, мае рацыю, Госпадзе, ну як яны маглі пайсці ў логава Яно, прыхапіўшы з сабой два ідыёцкіх срэбных шарыка і гробаны рагатку?
  
  Ён бачыў, як паніка Стэна пераскоквае ад аднаго да другога, да трэцяга, зусім як пажар у прэрыях, разьдзіманы ветрам. Ад панікі акругліліся вочы ў Эдзі, адвісла сківіца ў Бев, нібы яна ахнула і забылася зачыніць рот, а Рычы абедзвюма рукамі падштурхнуў акуляры на пераноссі і пачаў круціць галавой, шукаючы пераследвае іх д'ябла.
  
  Яны дрыжалі, гатовыя кінуцца хто куды, забыўшыся папярэджанне Біла трымацца разам. Яны прыслухоўваліся да які набраў сілу урагану ветры панікі. Нібы ў сне Бэн пачуў голас міс Дэйвис, памочніка бібліятэкара, якая чытае маленькім дзеткам: «Хто ідзе па мойму мосце?» І ён бачыў іх, малых, зусім дробак, наклоняющихся наперад, з застылымі і сур'ёзнымі асобамі, а ў іх поглядах стаяў вечны пытанне любой казкі: абвядуць монстра вакол пальца... ці Яно наб'е жывот?
  
  – У мяне нікога няма, – проверещал Стэн Урис і раптам стаў такім маленькім, зусім маленькім, каб праслізнуць у шчыліну паміж масніцамі, нібы ліст. – У цябе быў брат, чал, але ў мяне нікога няма!
  
  – Е-е-ёсць! – закрычаў у адказ Біл. Ён схапіў Стэна, Бэн вырашыў, што цяпер Біл врежет яму, і ў думках застагнаў: «Не, Біл, калі ласка, так паступіў бы Генры, калі ты гэта зробіш, Яно заб'е нас усіх прама зараз».
  
  Але Біл не ўдарыў Стэна, груба разгарнуў спіной да сябе і выцягнуў кнігу з задняй кішэні джынсаў.
  
  – Аддай! – закрычаў Стэн і заплакаў. Усе астатнія застылі як громам здзіўленыя, а потым адскочылі ад Біла, вочы якога гарэлі і лоб свяціўся, як лямпа. Ён працягнуў атлас Стэн, як святар працягвае крыж, адганяючы вампіра.
  
  – У цябе е-е-ёсць пці-і-і-і...
  
  Ён падняў галаву, жылы на шыі надзьмуліся, як канаты, кадык тырчаў наканечнікам стралы, вонзившимся ў горла. Бэна перапаўнялі страх і жаль да свайго сябра Білу Денбро; але пры гэтым ён адчуваў неверагоднае палягчэнне. Хіба ён усумніўся ў Біле? Хто-небудзь з іх ўсумніўся? «Ох, Біл, скажы гэта, калі ласка, хіба ты не можаш сказаць?»
  
  І якім-то цудам Біл змог.
  
  – У цябе ёсць ПЦІ-І-І-ИЦЫ! Твае ПЦІ-І-ИЦЫ!
  
  Ён сунуў кнігу ў рукі Стэна. Той узяў атлас, тупа ўтаропіўся на Біла. На яго шчоках блішчалі слёзы. Ён так моцна сціснуў кнігу, што збялелі костачкі пальцаў. Біл глядзеў на яго. Потым агледзеў астатніх.
  
  – Па-пра-пайшлі.
  
  – Птушкі дапамогуць? – спытаў Стэн. Ціха і хрыпла.
  
  – У Воданапорнай вежы яны дапамаглі, так? – нагадала Беверлі.
  
  Стэн няўпэўнена паглядзеў на яе.
  
  Рычы ляпнуў яго па плячы.
  
  – Пайшлі, Стэнище. Ты мужчына ці мыш?
  
  – Хутчэй мужчына, – дрыготкім голасам адказаў Стэн, левай рукой выціраючы з твару слёзы. – Наколькі я ведаю, мышы не обделывают штаны.
  
  Яны засмяяліся, і Бэн мог паклясціся, што адчуў, як дом падаецца ад іх, падаецца, ад гэтага гуку. Майк павярнуўся.
  
  – Гэтая вялікая пакой. Тая, праз якую мы толькі што прайшлі. Паглядзіце!
  
  Яны паглядзелі. Гасцёўня пачарнела. Яе запоўніў не дым, не які-то газ; яе запоўніла чарната, ледзь ці не цвердая чарната. Паветра, які начыста пазбавілі святла. І гэтая чарната, здавалася, накатывала на іх, калі яны ўглядаліся ў яе, ці ледзь не облепляла іх асобы.
  
  – Пайшлі так-альше.
  
  Яны адвярнуліся ад чарнаты і пакрочылі па калідоры. У яго выходзілі тры дзверы, дзве – з брудна-белымі парцалянавымі ручкамі, трэцяя – з дзіркай, праз якую праходзіла вось ручкі. Біл схапіўся за першую ручку, павярнуў, адкрыў дзверы. Бев трымалася ўшчыльную, падняўшы «Яблычак».
  
  Бэн адхіснуўся, адчуваючы, што астатнія робяць тое ж самае, яны ўсе згрудзіліся за спіной Біла, як спалоханыя курапаткі. Дзверы вялі ў спальню, усю абстаноўку якой складаў брудны, у плямах, матрац. Ад сталёвых спружын засталіся адны ўспаміны ў выглядзе іржавых колаў на жоўтай абіўцы матраца. За адзіным акном пампаваліся і ківалі сланечнікі.
  
  – Тут нічога... – пачаў Біл, і тут жа абіўка пачала рытмічна надзімацца і здзімаць, а потым рэзка разарвалася пасярэдзіне. Чорная ліпкая вадкасць выплюхнулася з матраца, яшчэ мацней замазала абіўку, потым пацякла на падлогу, да дзвярэй, выкідваючы доўгія веревкообразные шчупальцы.
  
  – Зачыні яе, Біл! – пракрычаў Рычы. – Зачыні гэтую гробаны дзверы!
  
  Біл зачыніў яе, азірнуўся на іх і кіўнуў:
  
  – Пайшлі.
  
  Ён ледзь паспеў дакрануцца да другой ручцы дзверы – з іншага боку вузкага калідора, – калі з-за тонкага дрэва данёсся і пачаў набіраць сілу траскучы крык.
  
  
  
  9
  
  Нават Біл адхіснуўся ад гэтага нарастаючага, нечалавечага гуку. Бэн адчуваў, што гэты трэск можа звесці яго з розуму; перад разумовым поглядам паўстала поджидающий іх за дзвярыма гіганцкі цвыркун, як у фільме «Пачатак канца», дзе з-за радыяцыі ўсё казуркі сталі вялікімі, ці, можа, у «Чорным скарпіёне», або яшчэ ў адным, аб мурашак у ліўневай каналізацыі Лос-Анджэлеса. Ён не змог бы нават ўцячы, калі б жудаснае трещащее пачвара выбілі дзверы і прынялося гладзіць яго вялізнымі валасатымі лапищами. Ён цьмяна чуў, як побач Эдзі часта і са свістам усмоктвае паветра.
  
  Крык нарастаў, не губляючы трескучей, насекомной складнікам. Біл адышоў яшчэ на крок, кроў адліла ад твару, вочы вылезлі з арбіт, вусны ператварыліся ў ліловы шнар пад носам.
  
  – Застрели гэтую жывёліну, Беверлі! – пачуў Бэн уласны крык. – Застрели яе праз дзверы, застрели, пакуль яна не схапіла нас! – А сонечныя промні падалі на падлогу калідора скрозь бруднае акно ў далёкім канцы цяжкім давящим грузам.
  
  Беверлі падняла рагатку, нібы загіпнатызаваная, а трэск станавіўся ўсё гучней, гучней, гучней...
  
  Але перш чым яна да адмовы расцягнула гумку, Майк закрычаў:
  
  – Няма! Няма, Бев! Госпадзе! Каб я здох! – І, неверагодна, Майк засмяяўся. Праціснуўся наперад, узяўся за ручку, павярнуў, штурхнуў дзверы. Яна са скрыпам выйшла з набраклыя ад волкасці дзвярной скрынкі. – Гэта ж лосиная дудка. Усяго толькі лосиная дудка, нічога больш. Каб адпужваць крумкач!
  
  За дзвярыма яны ўбачылі пустую пакой. На падлозе ляжала банка з-пад «Стерно» з адрэзанымі донца. Пасярэдзіне ў банку нацягнулі ваксаваную вяроўку, канцы завязалі звонку, у прабітых дзірак. І хоць ніякага ветру ў пакоі не было – адзінае акно закрыта і забіта дошкамі, святло пранікаў толькі ў шчыліны асобнымі праменьчыкамі, – крыніцай гэтага жудаснага трэска, вядома ж, служыла банка.
  
  Майк падышоў і з сілай штурхнуў яе. Трэск спыніўся, як толькі банка паляцела ў далёкі кут.
  
  – Усяго толькі лосиная дудка. – Ён павярнуўся да астатніх, нібы просячы прабачэння. – Мы ставім іх на палохала. Пустяковина. Танны трук. Але я-то не варона. – Ён паглядзеў на Біла, больш не смеючыся, але усміхаючыся. – Я ўсё яшчэ баюся Яно – думаю, мы ўсе баімся, – але Яно таксама баіцца нас. І, па праўдзе кажучы, думаю, моцна баіцца.
  
  Біл кіўнуў:
  
  – Я тое-т оже-так ду-думаю.
  
  Яны рушылі да дзвярэй у канцы калідора, і калі Бэн ўбачыў, як Біл сунуў палец у дзірку, якая засталася на месцы дзвярной ручкі, ён зразумеў, што там усё і скончыцца: за гэтай дзвярыма ніякія трукі іх чакаць не будуць. Завоняло яшчэ мацней, і ўзмацніўся грознае адчуванне, што дзве супрацьстаялыя сілы стульваюцца вакол іх. Бэн паглядзеў на Эдзі: адна рука на перавязі, другая сціскае інгалятар. Паглядзеў на Бев – яна стаяла з другога боку, бледная, поднявшая рагатку, якая нагадвала відэлец. Падумаў: «Калі нам прыйдзецца бегчы, я паспрабую абараніць цябе, Беверлі. Клянуся, паспрабую».
  
  Яна, павінна быць, ўлавіла яго думка, таму што павярнулася і натужна ўсміхнулася яму. Бэн ўсміхнуўся ў адказ.
  
  Біл пацягнуў дзверы на сябе. Завесы туга зарыпелі і змоўклі. За дзвярыма знаходзілася ванная пакой... нейкая дзіўная. Хто-то ў ёй што-то разбіў – спачатку Бэн зразумеў толькі гэта. Не бутэльку... а што?
  
  Паўсюль, злосна пабліскваючы, ляжалі белыя крошкі і аскепкі. Потым Бэн зразумеў. Сапраўды чыстае вар'яцтва. Ён засмяяўся. Рычы далучыўся да яго.
  
  – Хто-то дазволіў дзядулі пропердеться, – выказаў сваё меркаванне Эдзі. Майк, смеючыся, заківаў. Стэн ўсміхнуўся. Толькі Біл і Беверлі заставаліся змрочнымі.
  
  Пол усеивали дробныя аскепкі фаянса. Усё, што засталося ад выбухнула ўнітаза. Наклонившийся бачок стаяў у лужыне вады. Не разбіўся ён толькі таму, што туалет стаяў у куце і бачок саслізнуў па сценцы.
  
  Яны стоўпіліся ззаду Біла і Беверлі, пад нагамі хрусцелі аскепкі фаянса. «Хто б гэта ні быў, – падумаў Бэн, – ўнітаз ён разнёс дашчэнту». Прадставіў сабе Генры Бауэрса, які кідае ў ўнітаз два ці тры феерверка М‐80, захлопывающего крышку сядзенні і удирающего з усіх ног. А што яшчэ, акрамя дынаміту, магло так разворотить ўнітаз? Некалькі важкіх кавалкаў засталося, але літаральна считаных. Большая частка ўнітаза ператварылася ў дробныя аскепкі, чым-то нагадваюць дроцікі, якімі страляюць з духавых трубак. Шпалеры (тыя ж гірлянды руж і танцуючыя эльфы) испещрили дзіркі. Выглядалі яны так, быццам нехта стрэліў з драбавіка, але Бэн разумеў, што гэта ўсё тыя ж аскепкі фаянса, вогнанные ў сцены сілай выбуху.
  
  Ванна стаяла на фігурных ножках у выглядзе лап, і бруд доўгія гады збіралася паміж тупых кіпцюроў. Бэн зазірнуў у яе і ўбачыў на дне пласт пяску і бруду. Зверху на іх глядзела іржавая душавая галоўка. Ракавіна і шафку-аптэчка над ёй засталіся некранутымі. За адчыненымі дзверцамі шафкі яны бачылі пустыя паліцы з маленькімі кольцамі іржы там, дзе раней стаялі бутэлькі.
  
  – Я б не падыходзіў блізка, Вялікі Біл! – з трывогай усклікнуў Рычы, і Бэн азірнуўся.
  
  Біл набліжаўся да зліўны адтуліны ў падлозе, над якім раней стаяў ўнітаз. Ён нахіліўся над ім... потым павярнуўся да астатніх.
  
  – Я з-чую ра-аботающие на-асосы... як у Пу-устоши!
  
  Бев падышла да Біла. Бэн ступіў за ёй, і так, пачуў мернае гудзенне. Ды толькі, рэхам праносячыся па трубах, яно зусім не нагадвала працу машын. Здавалася, гэтыя гукі выдае што-то жывое.
  
  – О-О-адтуль Яно п-прыходзіла. – Твар Біла смяротна побелело, але вочы ярка зіхацелі ад ўзбуджэння. – Адтуль Яно п-прыходзіла ў той дэ-ень, і адтуль Яно п-прыходзіць у‐заўсёды! З ка-а-анализации!
  
  Рычы паківаў.
  
  – У склепе мы Яно не ўбачылі. Яно спусцілася па лесвіцы. Таму што ў дом прыходзіла адсюль.
  
  – І гэта зрабіла Яно? – спытала Беверлі.
  
  – Яно то-о-оропилось, ду-думаю, – сур'ёзным голасам адказаў Біл.
  
  Бэн зазірнуў у трубу. Дыяметрам прыкладна ў тры фута і чорную, як шахта. Ўнутраную керамічную паверхню пакрывала скарыначка чаго-то такога, пра што не хацелася і думаць. Што падымаецца з трубы гудзенне дзейнічала гіпнатычна... і раптам ён нешта ўбачыў. Не тымі вачыма, якімі глядзеў на свет, спачатку не імі, але трэцім вокам, глыбока упрятанным у розуме.
  
  Яна імчалася да іх, набліжаўся з хуткасцю экспрэса. Яно ў сваім натуральным абліччы, якім бы яно ні было: іншае абліччы, почерпнутое з іх думак, Яно прыняло б толькі па прыбыцці сюды. Яно набліжалася, паднімаючыся з брудных труб і чорных катакомбаў, вочы Яно зіхацелі звярыным жаўтлява-зяленым святлом; набліжалася, набліжалася; Яно набліжалася.
  
  А потым – спачатку як іскры – ён убачыў у гэтай цемры вочы Яно. Яны набылі форму – бліскучыя і зласлівыя. Да гудению машын далучыўся новы гук: «У-У-у-у-у-у...» – з каналізацыйнай трубы дыхнула зловонием, і Бэн падаўся назад, кашляючы і задыхаючыся.
  
  – Яно блізка! – пракрычаў ён. – Біл, я бачыў Яно, зусім побач!
  
  Беверлі падняла рагатку.
  
  – Добра.
  
  Што-то вырвалася з каналізацыйнай трубы. Бэн, калі пазней спрабаваў аднавіць у памяці гэта першае сутыкненне з Яно, змог згадаць толькі якую-то серабрыста-аранжавую форму. Не прывідную – цалкам матэрыяльную, і Бэн адчуваў, што пад гэтай абалонкай хаваецца што-то яшчэ, не менш за рэальнае... але яго вочы не маглі разглядзець тое, што ён бачыў перад сабой, ва ўсякім выпадку, дастаткова дакладна.
  
  Потым Рычы падаўся назад, яго твар ператварыўся ў маску жаху, і ён закрычаў: «Пярэварацень! Біл! Гэта Пярэварацень! Падлетак-пярэварацень!» І раптам пераменнасць формы знікла, прыняўшы адзіны вобраз для Бэна і для ўсіх астатніх. Яны ўсё ўбачылі Яно, якім яго бачыў Рычы.
  
  Пярэварацень ўзвышаўся над каналізацыйнай трубой, паставіўшы валасатыя ногі па абодва яе боку, дзе раней мацаваўся ўнітаз. Зялёныя вочы Яно зіхацелі на звярынай пысе. Пашча Яно раскрылася, і скрозь зубы сачылася жаўтлява-белая пена. Пачулася громовое рык. Пярэварацень-Яно працягнула рукі да Беверлі, абшэўкі школьнага пінжака задраліся, агаляючы пакрытыя поўсцю перадплечча. Пахла ад Яно жарам, сырой зямлёй і забойствам.
  
  Беверлі закрычала. Бэн схапіў яе ззаду за блузку і ірвануў на сябе так моцна, што швы пад пахамі лопнулі. Когтистая лапа рассекла паветра ў тым месцы, дзе імгненнем раней стаяла Беверлі. Яе адкінула на сцяну. Срэбны шарык выскачыў з пяты «Яблычка». На імгненне бліснуў у паветры. Майк, хутчэй хуткага, злавіў яго і вярнуў Беверлі.
  
  – Страляй, бэбі. – Голас яго гучаў зусім спакойна; нават мерна. – Страляй неадкладна.
  
  Пярэварацень зноў зароў, і роў гэты перайшоў у страшэнны вой. Морду ён ускінуў да столі.
  
  Вой змяніўся смехам. Яно падскочыў на Біла, калі Біл павярнуўся, каб зірнуць на Беверлі. Бэн штурхнуў Біла, і той распластаўся на падлозе.
  
  – Прыстрэліў Яно, Бев! – крыкнуў Рычы. – Дзеля Бога, прыстрэль Яно!
  
  Пярэварацень ірвануўся наперад, і ў Бэна не ўзнікла сумненняў, ні тады, ні потым, што Яно дакладна ведала, хто камандуе парадам. Яно хацела дабрацца менавіта да Біла. Беверлі расцягнула гумку і стрэліла. Шарык паляцеў, і зноў міма мэты, толькі на гэты раз траекторыя яго руху не искривилась. Шарык размінуўся з Яно больш чым на фут, прабіў дзірку ў шпалерах над ваннай. Біл – да яго рук прыліплі кавалачкі фаянса, у дзесятцы месцаў парэзаў скуру да крыві, – гучна вылаяўся.
  
  Пярэварацень рэзка павярнуў галаву. Яго бліскучыя зялёныя вочы ўтаропіліся на Беверлі. Аўтаматычна Бэн засланіў яе, пакуль яна палезла ў кішэню за другім срэбным мячом. Джынсы на ёй былі вельмі вузкія. І яна надзела іх не для таго, каб каго-небудзь падражніць сваёй фігуркай; як і ў выпадку з шортах, якія былі на ёй у дзень Патрыка Хокстеттера і яго халадзільніка, ёй прыйшлося апранаць набытае ў мінулым годзе. Пальцы стуліліся на шарыку, але ён тут жа выслізнуў. Яна схапіла яго зноў, выцягнула, вывярнуўшы кішэню, і на падлогу пасыпаліся чатырнаццаць цэнтаў, два карэньчыка білетаў у «Аладзіна» і шовная пыл.
  
  Пярэварацень скокнуў на Бэна, які стаяў перад Беверлі, абараняючы яе... і перакрываючы лінію агню. Галава Пярэваратня крыху схілілася набок, як у драпежніка, людовішча ўчапіцца ў ахвяру, сківіцы пстрыкалі. Бэн працягнуў рукі да Яно. У яго рэакцыі не засталося месца для жаху – ён адчуваў толькі прочищавшую мазгі злосць, змешаную з здзіўленнем і усведамленнем таго, што час раптам і невытлумачальна спынілася. Ён учапіўся рукамі ў грубую поўсць – «Шкура, – падумаў ён, – я трымаю Яно за шкуру», – і адчуў над ёй моцную костка чэрапа Яно. Бэн адштурхоўваў гэтую воўчую галаву з усёй сілы, але, хай ён і быў буйным хлопчыкам, без усякага выніку. І калі б ён не адступіў і не вжался спінай у сцяну, стварэньне перегрызла б яму горла.
  
  Яно рушыла на Бэна, бліскаючы зелянява-жоўтымі вачыма. Яно рычало пры кожным выдыху. Яно смярдзела сцёкавымі водамі і чым-то яшчэ, нейкім незвычайным, непрыемным пахам, быццам бы гнілой фундука. Цяжкая лапа Яно паднялася, і Бэн зрабіў усё, што мог, каб адскочыць у бок. Лапа са здаравеннымі кіпцюрамі прочертила бяскроўныя раны па шпалерам і вільготнай тынкоўцы пад імі. Бэн цьмяна пачуў гучны крык Рычы, Эдзі патрабаваў ад Беверлі, каб тая страляла, страляла. Але Беверлі не стрэліла. У яе заставаўся толькі адзін-адзіны шанец. Значэння гэта не мела; яна збіралася зрабіць так, каб гэтага стрэлу ёй хапіла. Знікла ўсё, што перашкаджала ёй глядзець на свет, які стаў раптам дзіўна выпуклым і рэльефным; ніколі пазней не ўбачыць яна гэтак ясна прачэрчанай тры вымярэння рэальнасці. Яна ведала кожны адценне, кожны кут, кожную адлегласць. Страх сышоў. Беверлі ахапіў паляўнічы азарт, яна адчувала ўпэўненасць у хуткім і ўдалым завяршэнні палявання. Пульс запаволіўся. Істэрычная дрыжыкі ў руцэ, якая трымае «Яблычак», аслабла і знікла. Цяпер яна магла дакладна наводзіць рагатку на мэта. Беверлі глыбока ўдыхнула. Ёй здавалася, што лёгкія ніколі не запоўняцца да канца. Цьмяна, здалёк, яна чула нейкія воплескі. Не важна, што б яны ні азначалі. Яна зрушылася ўлева, чакаючы, калі неверагодная галава Пярэваратня патрапіць у зазор паміж зубцамі «відэльцы» па-над гумкі, якая прыняла форму расцягнутай літары «V».
  
  Лапы Пярэваратня зноў апусціліся. Бэн паспрабаваў поднырнуть пад іх... але раптам Яна схапіла яго. Пацягнула на сябе, як лялька. Сківіцы раскрыліся.
  
  – Вырадак...
  
  Бэн тыцнуў вялікім пальцам у вока Яно. Пачвара взревело ад болю, і когтистая лапа продрала хлопчыку швэдар. Бэн уцягнуў жывот, але адзін кіпцюр прачарціў обжигающую лінію болі ў грудзях і жываце. Кроў палілася на штаны, красоўкі, на падлогу. А Пярэварацень адкінуў яго ў ванну. Бэн стукнуўся галавой, перад вачыма ўспыхнулі зоркі, яму ўдалося сесці, ён убачыў, што на калені хвастае кроў.
  
  Пярэварацень разгарнуўся. З незвычайнай яснасцю Бен адзначыў, што на ім вылинявшие джынсы «Леві Страусс», з расползшимися швамі. Чырвоная, у соплях, бандана, якую мог бы насіць машыніст, тырчала з задняга кішэні. На спіне срэбна-аранжавага школьнага пінжака Яно Бэн прачытаў: «КАМАНДА ЗАБОЙЦАЎ СЯРЭДНЯЙ ШКОЛЫ ДЕРРИ». Ніжэй імя – «ПЕННИВАЙЗ». І пад ім, па цэнтру, нумар: 13.
  
  Яно зноў рушыла на Біла. Ён паспеў падняцца і цяпер стаяў спіной да сцяны, пільна гледзячы на Яно.
  
  – Прыстрэліў яго, Беверлі! – зноў крыкнуў Рычы.
  
  – Біп-біп, Рычы, – пачула яна уласны голас, у туалеце зараджаўся аўтамат з адлегласці тысячы міль. Галава Пярэваратня раптам з'явілася ў «відэльцу». Яна прищурила вачэй па-над пяты і адпусціла яе. Дрыжыкі ў руках знікла цалкам. Яна стрэліла плаўна і натуральна, як страляла па банкам на сметніку ў той дзень, калі яны вызначалі, хто з іх самы трапны.
  
  Бэн паспеў падумаць: «Ох, Беверлі, калі ты промажешь на гэты раз, нам усім канец, і я не хачу паміраць у гэтай бруднай ванне, але не магу з яе вылезці». Беверлі не прамахнулася. Круглы вачэй – не зялёны, а забойна-чорны – раптоўна з'явіўся па цэнтры носа Яно: Беверлі цэлілася ў правае вока, але трапіла на паўцалі лявей.
  
  Крык Яно – амаль чалавечы крык здзіўлення, болю, страху і лютасьці – ледзь не аглушыў іх. У Бэна ад гэтага крыку загрымела ў вушах. А потым ідэальна круглая дзірка ў носе Яно знікла, прыхаваная патокам крыві. Не, кроў не цякла – біла з раны фантанам, нібы пад высокім ціскам. Кроў Яно абліла валасы і твар Біла. «Не важна, – істэрычна падумаў Бэн. – Не хвалюйся, Біл. Усё роўна ніхто не ўбачыць гэтай крыві, калі мы выйдзем адсюль. Калі выйдзем».
  
  Біл і Бев рушылі на Пярэваратня, а за іх спінамі пранізліва закрычаў Рычы:
  
  – Стрэльні ў Яно зноў, Бев! Забі!
  
  – Забі Яно! – крыкнуў Майк.
  
  – Так, забі Яно! – падтрымаў яго Эдзі.
  
  – Забі! – крыкнуў Біл, яго рот выгнуўся ў дрыготкую дугу. Валасы усыпала жаўтлява-белая пыл тынкоўкі. – Забі Яно, Бев! Не дай сысці!
  
  «Страляць-то няма чым, – бязладна падумаў Бэн, – кругляшей не засталося. Што вы такое кажаце, як яна можа забіць Яно?» Але ён паглядзеў на Беверлі і зразумеў. І калі б яго сэрца і да гэтага імгнення не належала ёй, яно б тут жа стала яе. Яна зноў расцягнула гумку. Пальцы сціскалі пяту, хаваючы, што ў ёй пустата.
  
  – Забі Яно! – крыкнуў Бэн і нязграбна палез праз край ванны. Яго джынсы і трусы прамоклі ад крыві і прыліплі да цела. Ён паняцця не меў, сур'ёзная ў яго рана або няма. Боль апякла яго ў самым пачатку, а потым быццам бы і прайшла, але крыві-то вылілася немерено.
  
  Зеленаватыя вочы Пярэваратня перабягалі з аднаго на іншага, цяпер акрамя болю ў іх чыталася і няўпэўненасць. Кроў па-ранейшаму магутным патокам пралівалася на пінжак.
  
  Біл Денбро ўсміхнуўся. Мяккай, абаяльнай усмешкай... але вачэй яна не кранула.
  
  – Не трэба было табе пачынаць з майго брата, – сказаў ён. – Адпраў гэтага ўблюдка ў пекла, Беверлі.
  
  Нявызначанасць знікла з вачэй пачвары – Яно паверыла. Плаўна, адным рухам, павярнулася і нырнуло ў каналізацыйную трубу. На хаду змяняючыся. Форменны пінжак сярэдняй школы Дерри растварыўся ў шкуры, абодва обесцветились. Чэрап Яно выцягнуўся, нібы зроблены з воску, які размягчился і пацек. І сілуэт Яно змяніўся. На імгненне Бэну здалося, што ён ледзь не ўбачыў сапраўдную форму Яно, і сэрца зашлось у яго ў грудзях, прымусіўшы прагна хапаць ротам паветра.
  
  – Я заб'ю вас усіх, – данёсся з каналізацыйнай трубы громогласный голас. Грубы, жорсткі, нечалавечы. – Заб'ю вас усіх... заб'ю вас усіх... заб'ю вас усіх... – Словы заціхалі, размывались, знікалі, пакуль цалкам не растварыліся ў гуле машын, які падымаўся па трубах.
  
  Дом, здавалася, цяжка, нячутна асёл. Але ён не асядаў – ўсвядоміў Бэн, – ён нейкім невытлумачальным чынам сцяўся, вяртаючыся да звычайных памерах. Паваліліся магічныя чары, якімі карысталася Яно для таго, каб дом 29 па Нейболт-стрыт здаваўся большым, чым быў на самой справе. Дом сцяўся, як эластыка. Зноў стаў звычайным домам, у якім пахла сырасцю і гнілатой, кінутым жыллём, у які часам залазілі алкаголікі і валацугі, каб выпіць. Пагаварыць і правесці ноч пад дахам, а не пад дажджом.
  
  Яно сышло.
  
  І пасля сыходу Яно цішыня здавалася вельмі ўжо гучнай.
  
  
  
  10
  
  – М-мы да-олжны пра-адсюль з-з-змотвацца. – Біл падышоў да ванне, з якой спрабаваў выбрацца Бэн, і схапіў яго за руку. Беверлі стаяла каля каналізацыйнай трубы. Паглядзела на сябе, і сябе ў руках знікла выбліскам, якая, здавалася, ператварыла яе скуру ў цеплы панчоха. Павінна быць, спрацаваў той глыбокі ўдых. Воплескі, якія яна чула... гэта адляталі гузікі з кашулі. Адляцелі ўсе да адзінай. Цяпер блузка раскрылася, і маленькія грудзі тырчалі вонкі. Беверлі запахнула падлогі.
  
  – Ры-і-ічы, – паклікаў Біл. – Дапамажы мне з Бе-ёнам. Ён ран...
  
  Рычы падскочыў да яго, потым Стэн і Майк. Учатырох яны паставілі Бэна на ногі. Эдзі падышоў да Беверлі і нязграбна абняў яе за плечы здаровай рукой.
  
  – Ты малаток, – пахваліў ён яе, і Беверлі залілася слязьмі.
  
  Бэн, хістаючыся, зрабіў два крокі да сцяны і прываліўся да яе, каб не ўпасці. Галава кружылася. Святло то і справа цьмянеў перад вачыма. Яго ванітавала.
  
  А потым рука Біла, моцная і заспакаяльная, абвіла яго плечы.
  
  – Тя-яжелая ра-ана, З – Стог?
  
  Бэн прымусіў сябе паглядзець на жывот. Выявіў, што два простых дзеянні – нахіліць галаву і рассунуць краю разрэзу на швэдры – запатрабавалі ад яго больш мужнасці, чым спатрэбілася для таго, каб прымусіць сябе ўвайсці ў гэты дом. Ён чакаў убачыць, што палова вантроб боўтаецца звонку, як недарэчнае вымя. Замест гэтага выявілася, што паток крыві усох да ледзь бягучага ручайка. Пярэварацень паласнуў яго моцна, але не смяротна.
  
  Да іх падышоў Рычы. Паглядзеў на разрэз, які наўскос спускаўся з грудзей на верхнюю частку жывата. Перавёў позірк на твар Бэна.
  
  – Яно ледзь не пусціла твае кішкі на падцяжкі, Стог. Ты гэта ведаеш?
  
  – Ды пайшоў ты...
  
  Погляды іх сустрэліся, яны на нейкі час замерлі, а потым разам істэрычна зарагаталі, забрызгав адзін аднаго сліной. Рычы абняў Бэна, паляпаў па спіне.
  
  – Мы пабілі Яно, Стог! Мы пабілі Яно!
  
  – М-мы не-не-не-не пабілі Яно, – змрочна адказаў Біл. – Нам проста па-овезло. Сыходзім пра-адсюль, па-вока Яно не на-адумало ве-ернуться.
  
  – Куды? – спытаўся Майк.
  
  – У Пу-устошь.
  
  Беверлі падышла да іх, па-ранейшаму ў запахнутой блузцы. Яе шчокі ярка гарэлі.
  
  – У клубны дом?
  
  Біл кіўнуў.
  
  – Я магу надзець чыю-небудзь кашулю? – Беверлі пачырванела яшчэ пушчы. Біл паглядзеў на яе, і кроў кінулася яму ў твар. Ён паспешліва адвёў вочы, але ў тое ж імгненне Бэн усё зразумеў і адчуў гнятлівую рэўнасць. Таму што ў гэты самы міг Біл ўбачыў Беверлі, які раней бачыў яе толькі Бэн.
  
  Астатнія таксама паглядзелі і адвярнуліся. Рычы кашлянуў у далонь. Стэн пачырванеў. І Майк Хэнлан адступіў на крок або два, нібы сапраўды спалохаўшыся круглявасці маленькай белай грудзей, якая бачная была пад рукой Беверлі.
  
  Беверлі ўскінула галаву, страсянула зблытанымі валасамі. Па-ранейшаму расчырванелая і выдатная.
  
  – Я нічога не магу парабіць з тым, што я дзяўчынка... або з тым, што ў мяне пачынае расці наверсе... а цяпер, калі ласка, хто-небудзь можа даць мне кашулю?
  
  – Ко-онечно. – Біл ужо сцягваў белую футболку праз галаву, агаляючы благія грудзі, на якой не складала працы пералічыць рэбры, і загарэлыя, у рабацінні, плечы. – Бе-ери.
  
  – Дзякуй, Біл. – На кароткі гарачы, гарачы момант позіркі іх сустрэліся. На гэты раз Біл не адвёў вочы. Глядзеў цвёрда, па-даросламу.
  
  – Пу-устяки.
  
  «Удачы табе, Вялікі Біл, – падумаў Бэн і адвярнуўся ад гэтага погляду. Ён прычыняў яму боль, біў у той глыбокае месца, да якога не маглі дабрацца ніякія вампіры або пярэваратні. Але ў той жа час ніхто не адмяняў такое паняцце, як прыстойнасць. Бэн яшчэ не ведаў значэння гэтага слова, але ідэю вельмі нават разумеў: глядзець на іх у той момант, калі яны так глядзяць адзін на аднаго, так жа няправільна, як і таращиться на грудзі Беверлі, калі яна адпусціла блузку, каб надзець футболку Біла. – Раз ужо так выйшла. Але ты ніколі не будзеш любіць яе так, як я. Ніколі».
  
  Футболка Біла даходзіла Беверлі да каленяў. Калі б не якія выглядаюць з-пад падола джынсы, здавалася б, што яна ў камбінацыі.
  
  – Па-пайшлі пра-адсюль, – паўтарыў Біл. – Не в-ведаю, ка-ак ва-а-а-м, але м-мне на-а-а се-егодня х-хопіць.
  
  Як высветлілася, хапіла ўсім.
  
  
  
  11
  
  Менш чым праз гадзіну яны сядзелі ў клубным доме, з откинутыми дзверцамі і акном. Унізе панавала прахалода, і ў той дзень у Пусткі стаяла блажэнная цішыня. Гаварылі яны мала, пагружаныя ў свае думкі. Рычы і Бев перадавалі адзін аднаму «Мальбара». Эдзі прыклаўся да ингалятору. Майк некалькі раз чхнуў і папрасіў прабачэння. Сказаў, што злавіў прастуду.
  
  – Гэта ўсё, што ты могеть злавіць, сеньёр, – лагодна ўкруціў Рычы, але ніхто не засмяяўся.
  
  Бэн ўсё чакаў, што вар'яцкая сутычка на Нейболт-стрыт у выніку нічым не будзе адрознівацца ад сну. «Яна растане і знікне з памяці, – думаў ён, – як бывае з благімі снамі. Ты прачынаешся, прагна хапаючы ротам паветра, увесь у поце, але праз пятнаццаць хвілін не можаш успомніць, што табе снілася».
  
  Як бы не так! Усё, што адбылося, пачынаючы з таго моманту, як ён праціснуўся ў акно склепа, і да імгненні, калі Біл на кухні крэслам разбіў акно, каб яны змаглі вылезці з хаты, заставалася ў яго памяці ясным і выразным. Гэта быў не сон. І запечаная рана на грудзях і жываце таксама не была сном, і не мела значэння, пабачыць яе яго маці або не.
  
  Нарэшце Беверлі паднялася.
  
  – Я павінна ісці дадому. Хачу пераапрануцца, пакуль не вярнулася маці. Яна мяне закапае, калі ўбачыць у хлапечай футболцы.
  
  – Урроет, сеньоррита, – кіўнуў Рычы, – але яна урроет цябе павольна.
  
  – Біп-біп, Рычы.
  
  Біл моўчкі глядзеў на яе.
  
  – Футболку я табе вярну, Біл.
  
  Ён кіўнуў і махнуў рукой, паказваючы, што гэта не важна.
  
  – Цябе не нагорит? Калі вернешся дадому без яе?
  
  – Не-е. Яны е-ледзь за-амечают, г-што я ва‐аб-е гра-ёсць.
  
  Яна кіўнула, прыкусіла пухлую ніжнюю губу, адзінаццацігадовая дзяўчынка, высокая для свайго ўзросту і проста прыгожая.
  
  – Што цяпер, Біл?
  
  – Я н-не в-в-ведаю.
  
  – Гэта не скончылася, так?
  
  Біл кіўнуў.
  
  – Цяпер Яно яшчэ больш хоча дабрацца да нас, – сказаў Бэн. – Хоча.
  
  – Отольем новыя сярэбраныя кругляшы? – спытала яго Бев. Ён выявіў, што ледзь можа сустрэцца з ёй поглядам. «Я люблю цябе, Бев... дазволь мне хаця б гэта. Хай у цябе будзе Біл, ці ўвесь свет, або што ты там пажадаеш. Толькі дазволь мне, дазволь любіць цябе, і больш мне нічога і не трэба».
  
  – Не ведаю, – адказаў Бэн. – Мы можам, але... – Ён не дагаварыў, паціснуў плячыма. Не мог сказаць, што адчувае, не мог выразна выказаць свае думкі – быццам бы ўсё, як у кіно пра монстраў, але гэта ж не кіно. Мумія сёе ў чым выглядала інакш... і гэтыя адрозненні толькі пацвярджалі яе рэальнасць. Тое ж самае ставілася і да Оборотню – Бэн мог гэта сцвярджаць, таму што бачыў яго паралізуючым буйным планам, якога не ўбачыш ні ў адным кіно, нават у трохмерным, таму што адчуваў кончыкамі пальцаў падшэрстак грубай і жорсткай воўны Яно, таму што заўважыў маленькі злосны аранжавы (як помпоны!) агеньчык у адным з зялёных вачэй Яно. Усё гэта было... ну... мрояй-ставшимибылью. І звярнуўшыся ў быль, яны выслізгвалі з-пад улады грезившего, станавіліся смяротна небяспечнымі самі па сабе, здольнымі на незалежныя дзеянні. Сярэбраныя кругляшы спрацавалі дзякуючы іх агульнай – усіх семярых – веры ў тое, што яны спрацуюць. Але Яно кругляшы не забілі. І ў наступны раз Яно паўстане перад імі ў новым абліччы, над якім срэбра уладна не будзе.
  
  «Улада, сіла, – думаў Бэн, гледзячы на Беверлі. Увогуле, усе нармальна; яе вочы зноў сустрэліся з вачыма Біла, і яны глядзелі адзін на аднаго так, быццам вакол нікога не засталося. Толькі адно імгненне, але для Бэна яно расцягнулася надоўга. – Усё заўсёды ўпіраецца ва ўладу. Я люблю Беверлі Марш, і яна валодае уладай трэба мной. Яна любіць Біла Денбро, гэта значыць ён валодае уладай над ёй. Але, як я разумею, ён на шляху да таго, каб палюбіць яе. Можа, прычына ў яе твары, у тым, як яна выглядала, калі казала, што яна дзяўчынка і нічога не можа з гэтым зрабіць. Можа, справа ў аголенай грудзі, показавшейся на секунду. Можа – у тым, як яна часам выглядае, калі ўдала падае святло, або ў яе вачах. Не важна. Але калі ён пачынае яе любіць, яна пачынае набываць ўлада над ім. У Супермэна ёсць сіла, але толькі калі побач няма криптонита. У Бэтмена ёсць сіла, хай ён не можа лётаць і бачыць скрозь сцены. У маёй маці ёсць ўладу нада мной, а ў яе боса на працы – над ёй. Ва ўсіх ёсць нейкая ўлада, за выключэннем хіба што дзяцей і немаўлят».
  
  Але тут ён падумаў, што ўлада ёсць нават у маленькіх дзяцей: яны могуць крычаць, пакуль ты што-то не зробіш, каб яны замаўчалі.
  
  – Бэн? – спытала Беверлі, гледзячы на яго. – Праглынуў мову?
  
  – Што? Няма. Я думаў аб сіле. Сіле кругляшей. – Біл пільна паглядзеў на яго. – Задаўся пытаннем, адкуль гэтая сіла ўзялася.
  
  – Аб-аб-ад... – пачаў Біл і зачыніў рот. На твары адбілася задуменнасць.
  
  – Я сапраўды павінна ісці, – перапыніла паўзу Беверлі. – Яшчэ ўбачымся, так?
  
  – Вядома, прыходзь заўтра, – адказаў Стэн. – Мы будзем ламаць Эдзі другую руку.
  
  Пачуўся смех. Эдзі зрабіў выгляд, што кідае ў Стэна інгалятар.
  
  – Тады пакуль. – І Беверлі вылезла з клубнага дома.
  
  Бэн паглядзеў на Біла і ўбачыў, што той не смяяўся. Задуменнасць не сыходзіла з яго твару, і Бэн разумеў, што яму прыйдзецца два ці тры разы паклікаць Біла, перш чым той адкажа. Ён ведаў, аб чым думаў Біл; у бліжэйшыя дні ён і сам будзе пра гэта думаць. Не ўвесь час, няма. Ён будзе развешваць і здымаць бялізну, па просьбе маці, гуляць у салки і вайну ў Пусткі, а першыя чатыры дні жніўня, калі зарадзяць дажджы, яны сем разоў задаволяць вар'яцкі марафон гульні ў пачиси ў доме Рычы Тозиера, будуць ставіць блокі, «збіваць» фішкі, дакладна разлічваць кідок кубіка з тым, каб ён лёг патрэбнай бокам дагары. Яго маці скажа яму, што, на яе думку, самая прыгожая жанчына Амерыкі – Пэт Ніксан, і прыйдзе ў жах, калі Бэн аддасць свой голас Мэрылін Манро (калі не лічыць колеру валасоў, ён лічыў, што Бев выглядала як Мэрылін Манро). Час сыходзіла і на паглынанне бясконцых прысмакаў – «Твинки», «Рынг-Дингов» і «Хэло-догаў», і на чытанне на заднім ганку навукова-фантастычнага рамана Айзека Азімава «Лакі Стар і месяца Юпітэра». Для ўсяго гэтага знаходзілася час, пакуль рана на грудзях і жываце гаілася, ператвараючыся ў шнар і пачынаючы чухацца, таму што жыццё працягвалася, і ў адзінаццаць гадоў Бэн, хай быў разумным і кемлівым, не будаваў планаў на будучыню. Ён мог жыць з тым, што адбылося ў доме на Нейболт-стрыт. У свеце, у рэшце рэшт, цудаў хапала.
  
  Але выпадалі перыяды, калі ён зноў задаваў сабе і спрабаваў адказаць на тыя ж пытанні: сіла срэбра, сіла кругляшей – адкуль бярэцца такая сіла? Адкуль бярэцца любая сіла? Як ты яе атрымліваеш? Як выкарыстоўваеш?
  
  І яму здавалася, што іх жыццё, магчыма, залежыць ад гэтых пытанняў. Аднойчы ўвечары, калі ён засынаў пад мерную убаюкивающую дроб дажджу па даху і вокнаў, яму прыйшоў у галаву яшчэ адзін пытанне, магчыма, адзіны важнае пытанне. Яно валодала нейкай рэальнай формай; ён амаль што ўбачыў яе. Убачыць форму – усё роўна што адкрыць сакрэт. Гэта справядліва і для сілы? Верагодна, так. Бо хіба няправільна зацвярджэнне, што сіла, як і Яно, пераменлівая па форме? Сілай можа быць і дзіця, крычыць у ночы, і атамная бомба, і срэбны кругляк, і погляд Беверлі на Біла, і зваротны погляд Біла.
  
  І тады чым, чым менавіта была сіла?
  
  
  
  12
  
  За два наступныя тыдні нічога асаблівага не адбылося.
  
  
  
  Дерри: Чацвёртая інтерлюдія
  
  Ты павінна была прайграць
  
  Нельга выйграваць ўвесь час.
  
  Ты павінна была прайграць
  
  Нельга выйграваць ўвесь час, што я казаў!
  
  Я ведаю, мілая мая,
  
  Я бачу, што будзе бяда...
  
  118Джон Лі Хукер . Ты павінна была прайграць
  
  6 красавіка 1985 г.
  
  Вось што я вам скажу, сябры і суседзі: сёння я п'яны. П'яны вусмерть. Жытняе віскі. Пайшоў у «Крыніцу Уоллиса», дзе пачаў, потым за гадзіну да закрыцця зазірнуў у вінны магазін на Цэнтральнай вуліцы і купіў пінту жытняга віскі. Я ведаў, што збіраюся зрабіць. Вечарам напіцца танна, каб раніцай заплаціць утрая даражэй. І цяпер ён сядзіць, п'яны нігер, у публічнай бібліятэцы пасля закрыцця. Перада мной разгорнутая кніга, па левую руку – бутэлька «Олд Кентукі». «Скажы ўсю праўду і посрами д'ябла» – як говаривала мая матухна, але яна забылася сказаць мне, што часам табе ніяк не пасароміць містэра Расшчэпленыя Капыты цвярозым. Ірландцам гэта вядома, але, зразумела, яны белыя нігер Госпада нашага, і, хто ведае, можа, яны на крок наперадзе.
  
  Хачу напісаць пра выпіўку і д'ябла. Памятаеце «Востраў скарбаў»? Старога марскога ваўка ў «Адмірала Бенбоу»? «Мы ім яшчэ пакажам, Джым!» Гатовы спрачацца, стары пердуны нават у гэта верыў. Насосавшись рому – ці жытняга віскі – паверыш у што заўгодна.
  
  Выпіўка і д'ябал. Добра.
  
  Іншы раз мне падабаецца пацешыць сябе, задаючыся пытаннем: колькі мне будзе адпушчана, калі я сапраўды апублікую што-небудзь з напісанага глыбокай ноччу? Калі я сапраўды выцягну на свет Божы некалькі шкілетаў з шафы Дерри. У бібліятэкі ёсць савет дырэктараў. Адзінаццаць чалавек. Адзін з іх сямідзесяцігадовы пісьменнік, якога два гады таму хапіў удар, і ён не здольны без старонняй дапамогі знайсці свой крэсла на пасяджэнні (часам можна ўбачыць, як ён дастае з валасатых ноздраў вялікіх сухіх казлоў і акуратна ўкладвае ў вуха, верагодна, на захоўванне). Яшчэ адзін дырэктар – напорыстая жанчына, якая прыехала з Нью-Ёрка з мужам лекарам і не стамляецца прамаўляць доўгія, віскатлівыя маналогі аб правінцыйнасці Дерри, аб тым, што тут ніхто не разумее ГАБРЭЙСКІХ ПЕРАЖЫВАННЯЎ і як даводзіцца ехаць у Бостан за спадніцай, калі хочаш выйсці з хаты ў чым-небудзь прыстойным. У апошні раз гэтая худосочная кабетка гаварыла са мной, не звяртаючыся да паслуг пасярэдніка, у час каляднай вечарыны рады года паўтара таму. Яна набралася прыстойна джынам і спытала мяне, ці разумее хто ў Дерри ПЕРАЖЫВАННІ ЧОРНЫХ. Я таксама выпіў нямала джына, таму адказаў: «Місіс Глэдри, габрэі, магчыма, вялікая загадка, але нігер для ўсяго свету – адкрытая кніга». Яна папярхнулася, разгарнулася так рэзка, што з-пад шырокай спадніцы на імгненне здаліся трусікі (не занадта цікавае відовішча, я б аддаў перавагу ўбачыць на яе месцы Кэрал Дэннер), і на тым скончыўся мой апошні нефармальны размова з місіс Рут Глэдри. Невялікая бяда.
  
  Іншыя дырэктара – нашчадкі лясных баронаў. Іх падтрымка бібліятэкі – акт спадчыннага адкуплення грахоў; яны гвалтавалі лесу, а цяпер клапоцяцца аб кнігах, сапраўды гэтак жа, як распуста, дасягнуўшы сярэдніх гадоў, можа вырашыць, што пара б і паклапаціцца аб незаконнанароджаныя дзецях, якіх наплодил ў маладосці. Іх дзяды і прадзеды ў прамым сэнсе гэтага слова рассоўвалі ногі лясах да поўначы ад Дерри і Бангора і гвалтавалі гэтых прызначаных у зялёнае нявінніц сякерамі і кандакамі 119. Яны секлі дрэвы, абрэзалі галінкі і ніколі не азіраліся. Яны парвалі цнатлівую плеўку гэтым вялікім лясах, калі прэзідэнтам быў Гровера Кліўленд 120, і практычна завяршылі сваю брудную справу, калі Вудра Вільсана 121 хапіў удар. Гэтыя злыдні ў карункавых каўняра гвалтавалі вялікія лясы, брюхатили іх обрубленными галінкамі і смеццем і ператварылі Дерри з соннага маленькага караблебудаўнічага гарадка ў бурлівы батлейка, дзе салунаў ніколі не зачыняліся, а прастытуткі працавалі начамі напралёт. Адзін з старажылаў, Эгберт Тарэгуд – яму цяпер дзевяноста тры – распавядаў мне, як прывёў худую, як дошка, прастытутку ў маленькую каморку на Пекарной вуліцы (яе больш не існуе; жылы комплекс для сярэдняга класа паважна стаіць на тым месцы, дзе калі-то раўла Пекарная вуліца).
  
  «Толькі спусціўшы ў яе, я ўсвядоміў, што яна ляжыць у лужыне спермы глыбінёй у цаля. І сперма гэтая ўжо згуснула і ператварылася ў жэле. «Дзяўчынка, – кажу я, – хіба ты не думаеш пра сябе?» Яна глядзіць уніз і адказвае: «Я постелю новую прасціну, калі ты хочаш паўтарыць. Дзве быццам бы яшчэ ляжаць у шафе, у калідоры. Я ведаю, што да дзевяці ці дзесяці яшчэ цяміла, на чым ляжу, але да паўночы мая манда так здранцвела, што магла быць і ў Эллсуорте».
  
  Такім быў Дерри ў першыя дваццаць ці крыху больш гадоў дваццатага стагоддзя: росквіт, і п'янка, і гулянка. Па Пенобскоту і Кендускигу бервяна плылі бясконцым патокам з крыгаходу у красавіку да ледостава ў лістападзе. У дваццатых бізнэс пачаў занепадаць без ваенных і будаўнічых заказаў. Лясныя бароны паклалі грошы ў нью-ёркскія і бостанскія банкі, якія перажылі біржавы крах, і пакінулі эканоміку Дерри жыць ці паміраць – саму па сабе. Яны пайшлі ў раскошныя асабнякі на Заходнім Брадвеі, а дзяцей адправілі ў прыватныя школы Нью-Хэмпшыр, Масачусэтса і Нью-Ёрка. Жылі на працэнты з капіталу і карысталіся сваімі палітычнымі сувязямі.
  
  Так што праз семдзесят гадоў пасля таго, як Эгберт Тарэгуд выдаткаваў свой любоўны запал і долар на прастытутку ў залітай спермай ложка на Пекарной вуліцы, ад іх панавання засталіся толькі бязмежныя высечкі ў акругах Пенобскот і Арустук ды цудоўныя віктарыянскі асабнякі, якія займаюць два квартала Заходняга Брадвея... і, зразумела, мая бібліятэка. Ды толькі я не паспеў бы і надрочить член (параўнанне выкарыстоўваю свядома), як гэтыя добрыя людзі з Заходняга Брадвея адабралі б у мяне «маю бібліятэку», паспрабуй я апублікаваць што-небудзь пра «Легіёне белай прыстойнасці», пажар у «Чорным пляме», расстрэле банды Брэдлі... або гісторыю Клода Эру і «Сярэбранага даляра».
  
  Так называлася піўная, дзе ў верасні 1905 года адбылося, верагодна, самае дзіўнае масавае забойства ў гісторыі Амерыкі. У Дерри яшчэ ёсць некалькі старажылаў, якія заяўляюць, што памятаюць гэтую гісторыю, але давяраю я, калі на тое пайшло, толькі Тарэгуду. Яму тады было васемнаццаць.
  
  Цяпер Тарэгуд жыве ў Доме састарэлых Полсана. Зубоў у яго няма, а французскі акцэнт ураджэнца даліны Сэнт-Джона гэтак моцны, што зразумець яго, верагодна, можа толькі іншы старажыл штата Мэн, пры ўмове, калі яго словы запішуць на паперы па правілах фанетыкі. Сэндзі Айвз, фалькларыст з універсітэта Мэна, аб якім я згадваў раней у гэтых бязладных нататках, дапамог мне расшыфраваць мае аўдыёзапісы.
  
  Клода Эру Тарэгуд назваў «адын пахой канак, сын шуки, зглуд катого зверил тобе, як кабыл у унном швете».
  
  (Пераклад: «Адзін дрэнны канак, сын шлюхі, погляд якога свідраваў цябе, як кобылий у месячным святле».)
  
  Па словах Тарэгуда, ён – і ўсе, хто працаваў з Эру, – не сумняваўся ў тым, што той хітры, як сабака, які крадзе курэй... з-за чаго яго налёт з сякерай на «Срэбны долар» ўяўляецца яшчэ больш дзіўным. Зусім не ў яго характары. Да таго дня лесарубы Дерри верылі, што самае большае, на што здольны Эру, так гэта зладзіць лясны пажар.
  
  Лета 1905 года выдаўся доўгім і гарачым, так што пажараў у лясах хапала. Самы буйны – потым Эру прызнаўся, што ўчыніў яго, падсунуўшы падпаленую свечку пад кучу трэсак і галінак – здарыўся ў Вялікіх індзейскіх лясах Хейвен. Тады згарэла дваццаць тысяч акраў спелай драўніны, і дым адчуваўся на адлегласці трыццаці пяці міль, у Дерри, калі запрэжаныя коньмі вагоны паўзлі па Ўздыму-у-мілю.
  
  Вясной таго года нейкі час ішлі размовы аб арганізацыі прафсаюза. Гэтым займаліся чацвёра лесарубаў (арганізоўваць было асабліва няма каго; працоўныя Мэна тады ставіліся да прафсаюзам так жа варожа, як у большасці сваім і цяпер), у тым ліку і Клод Эру, які, верагодна, уяўляў сабе прафсаюзную дзейнасць як магчымасць казаць людзям разумныя словы і часцей п'янстваваць на Пекарной і Кухарскай вуліцах. Эру і трое астатніх называлі сябе «арганізатарамі», лясныя бароны лічылі іх «смутьянами». Ва ўсіх лагерах лесарубаў, ад Тонро да Хейвен-Віліджа і ад Саммер-Плантейшн да Миллинокета, на сталовых віселі аб'явы, извещавшие лесарубаў, што любы, заўважаны ў размовах аб стварэнні прафсаюза, будзе неадкладна звольнены з працы.
  
  У траўні таго ж года адбылася кароткая забастоўка непадалёк ад Трафэм-Нотч, з якой хуценька разабраліся сіламі штрэйкбрэхеры і «гарадскіх афіцэраў» (і гэта больш чым дзіўна, вы разумееце, таму што амаль трыццаць «гарадскіх афіцэраў» размахвалі ручкамі сякер і разбівалі чарапы, хоць да таго майскага дня ў Трафэм-Нотч, і гэта ўсе ведалі, не было ні адзінага канстэбля, ды і пражывала там на пачатку стагоддзя за ўсё 79 чалавек), але Эру і іншыя арганізатары разглядалі тое, што здарылася як вялікую перамогу ў сваім высакароднай справе. Адпаведна, яны прыехалі ў Дерри, каб напіцца і працягнуць «арганізоўваць»... або «бянтэжыць розумы», у залежнасці ад таго, з якога боку глядзець. У любым выпадку такой працай можна займацца толькі на цвярозую галаву. Яны ж абышлі ледзь ці не ўсе бары на Пякельных падлогу-акра і скончылі свой паход у «Спячым срэбным даляры». Там, абняўшы адзін аднога за плечы, п'яныя ў вусцілку, яны горланили прафсаюзныя песні ўперамешку з жалостливыми, накшталт «Вочы маёй мамы глядзяць з Нябёсаў», хоць асабіста я думаю, што любую маці, якая, гледзячы адтуль, убачыла б свайго сыночка ў такім скоцкім стане, не сталі б асуджаць за тое, што яна адвярнулася.
  
  Згодна з Эгберту Тарэгуду, па ўсеагульнага пераканання, існавала толькі адна прычына, якая тлумачыць ўдзел Эру ў прафсаюзным руху. Прычына гэтая клікалі Дэйві Хартуэллом. Ён быў галоўным «арганізатарам» або «бунтаўшчыкоў», а Эру закахаўся ў яго. Не толькі ён; большасць мужчын, якія маюць дачыненне да организующемуся прафсаюзу, любілі Хартуэлла глыбока і горача; той ганарлівай любоўю, якую мужчыны пакідаюць для прадстаўнікоў свайго полу, надзеленых той харызмай, што ўзводзіць іх у ранг святых. «Дэвви Ардувелл фел сабе так, шлофто полфина свет принатлекать яму, а фторая ён зопирать на самак», – патлумачыў Тарэгуд.
  
  (Пераклад: «Дэйві Хартуэлл паводзіў сябе так, быццам палова свету належыць яму, а другую ён замкнуў на замок».)
  
  «Ён быць феликим селофек фнутри; неть нушты гофорить, што не быць. У ім шустфовать шыла, шуствовать доштоенстфо, як і ў павадку, так і ў расхофоре. Неть нушты гофорить, сто ён не быць хорох селофеком. Лудя да яму тянулить».
  
  Эру пайшоў за Хартуэллом арганізоўваць прафсаюз, як пайшоў бы за ім, калі б той вырашыў стаць кораблестроителем ў Бревере, што знаходзіўся далей ад акіяна, або ў Бэте, па шляху да акіяну, ці адправіўся б будаваць эстакады ў Вермонце, ці паспрабаваў вярнуць з захаду «Поні-экспрэс» 122. Эру быў хітрым і злосным, і я мяркую, што ў любым рамане гэта гарантавала адсутнасць у яго якіх-небудзь станоўчых якасцяў. Але часам, калі чалавеку ўсё жыццё не давяраюць, ды і ён сам ні да каго не адчувае даверу, калі ён адзіночка (або няўдачнік), як па ўласным выбары, так і па які склаўся да яго адносінах, ён можа знайсці сябра або палюбоўніка і проста жыць дзеля гэтага чалавека, як сабака жыве дзеля свайго гаспадара. І, падобна, менавіта такія адносіны склаліся паміж Эру і Хартуэллом.
  
  Так ці інакш, усе чацвёра правялі ноч у гасцініцы «Брэнтвудзе-Армс», якую лесарубы тады называлі «Плавае сабакам» (прычына адышла ў Нябыт – гэтага не памятае нават Эгберт Тарэгуд). Чацвёра зарэгістраваліся ў гатэлі; ніхто не выпісаўся. Аднаго, Эндзі Делессепса, больш ніхто не бачыў; наколькі мы можам судзіць, цалкам магчыма, што рэшту жыцця ён правёў у Портсмуце, ні ў чым сабе не адмаўляючы. Але я чаму-то ў гэтым сумняваюся. Яшчэ дваіх «бунтаўшчыкоў», Эмсела Бикфорда і самога Дэйві Хартуэлла, знайшлі ў Кендускиге, якія плаваюць тварам уніз. У Бикфорда не хапала галавы; хто-то знёс яе ударам двухручнага лесорубского сякеры. Хартуэлл пазбавіўся абедзвюх ног, і тыя, хто знайшоў яго, кляліся, што ніколі не бачылі на чалавечым твары такі болю і жаху. Яму што-то засунулі ў рот, з-за чаго шчокі надзьмуліся, і калі тыя, хто выявіў цела, перавярнулі яго і расцягнулі сківіцы, у бруд выпалі сем пальцаў ног. Некаторыя думалі, што тыя, што засталіся тры ён страціў за тыя гады, што сек лес; іншыя схіляліся да таго, што ён іх праглынуў перад тым, як памерці.
  
  На спіне кожнага чалавека мацавалася паперка з адным словам: «ПРАФСАЮЗ».
  
  Клод Эру не паўстаў перад судом за тое, што здарылася ў «Срэбным даляры» вечарам 9 верасня 1905 года, таму няма ніякай магчымасці дакладна даведацца, як у тую травеньскую ноч яму ўдалося пазбегнуць лёсу астатніх «бунтаўшчыкоў». Мы можам толькі выказваць здагадкі: доўгі час пражыўшы ў адзіноце, ён ведаў, калі трэба дзейнічаць хутка, і, магчыма, валодаў шостым пачуццём, якое дазваляла прадбачыць бяду. Але чаму тады ён не ўзяў з сабой Хартуэлла? Або, магчыма, яго адвялі ў лес разам з астатнімі «агітатарамі»? Можа, Эру пакінулі напрыканцы, і ён здолеў уцячы, калі крыкі Хартуэлла (прыглушаныя, таму што рот яму набілі яго ж пальцамі) разносіліся ў цемры, вспугивая з гнёздаў птушак. Даведацца гэта немагчыма, дакладных звестак не атрымаць, але сэрцам адчуваю – гэта правільная версія.
  
  Клод Эру стаў чалавекам-прывідам. Ён заходзіў у лагер лесарубаў у даліне Сэнт-Джон, уставаў у чаргу ў сталовай разам з усімі, атрымліваў поўную талерку, з'ядаў усё і сыходзіў, перш чым хто-небудзь разумеў, што ён тут не працуе. Некалькі тыдняў праз ён з'явіўся ў піўной Уинтерпорта, казаў аб прафсаюзе і кляўся, што адпомсціць тым, хто забіў яго сяброў, і ў першую чаргу Гамільтану Трекеру, Ўільяму Мюлеру і Рычарду Боўі. Усе яны жылі ў Дерри, іх дома з востраканцовымі вежкамі і двухсхільным дахам дахамі стаяць на Заходнім Брадвеі і дагэтуль. Гады праз яны і іх нашчадкі спаляць «Чорнае пляма».
  
  Можна не сумнявацца, што былі людзі, якія хацелі б пазбавіцца ад Клода Эру, асабліва пасля таго, як у чэрвені таго года заполыхали пажары. Але хоць Эру бачылі часта, на адным месцы ён не сядзеў і як звер чуў небяспеку. Наколькі мне ўдалося высветліць, ніводнай афіцыйнай скаргі на яго не падавалі, то ёсць паліцыя ў гэтым не ўдзельнічала. Магчыма, існавалі асцярогі, што Эру раскажа лішняе, калі яго прыцягнуць да суду за падпал.
  
  Якімі б ні былі прычыны, у тое спякотнае лета вакол Дерри і Хейвен гарэлі лясы. Знікалі дзеці, колькасць боек і забойстваў перавысіла сярэднюю норму, і заслона страху накрыла горад, такая ж рэальная, як дым ад пажараў, які адчуваўся на вяршыні пагорка Пад'ём-у-мілю.
  
  Дажджы нарэшце-то пайшлі першага верасня, і ліло цэлы тыдзень. Цэнтр Дерри затапіла, што нікога здзівіць не магло, але вялікія дома на Заходнім Брадвеі стаялі высока над цэнтрам горада, і ў некаторых з гэтых дамоў чуліся ўздыхі палёгкі. «Хай гэты шалёны канак хаваецца ў лясах ўсю зіму, калі яму таго хочацца, – магчыма, казалі там. – У гэта лета ён ужо нічым не нашкодзіць, а да наступнага чэрвеня, калі падсохне зямля, мы яго зловім».
  
  Потым наступіла 9 верасня. Я не магу растлумачыць, што тады адбылося; Тарэгуд не можа растлумачыць; наколькі мне вядома, ніхто не можа. Я магу толькі апісаць тое, што здарылася.
  
  У «Сонным срэбным даляры» тоўпіліся лесарубы, пілі піва, закусвалі. Звонку згушчаліся змярканне, каб перайсці ў туманны вечар. У Кендускиге вада паднялася высока, яна отливала цьмяным срэбрам, запаўняючы Канал ад краю да краю, і, згодна з Эгберту Тарэгуду, дзьмуў моцны вецер: «такей, хто хачем натить дыу ў твоить шанах і отавать усе, хто там хесть». Вуліцы ператварыліся ў балоты. За адным з сталоў у глыбіні залы людзі Уільяма Мюлера гулялі ў карты. Мюлер быў саўладальнікам жалезнай дарогі і лясных масіваў плошчай у мільёны акраў, і людзі, што сядзелі за пакрытым цыратай сталом, збольшага былі часы, збольшага – чыгуначнымі рабочымі, а па сутнасці – галаварэзамі. Двое з іх, Тинкер Маккатчеон і Флойд Колдервуд, адседзелі ў турме. Кампанію ім складалі Латроп Раундс (мянушка ў яго было Эль-Катук, такое ж зразумелае, як і назва гасцініцы «Плавае сабака»), Дэвід Грениер, па мянушцы Стагли, і Эдзі Кінг, барадач у акулярах, такіх жа тоўстых, як яго пуза. Цалкам магчыма, што яны, сярод іншых, два з паловай апошнія месяцы шукалі Клода Эру. І з той жа верагоднасцю можна выказаць здагадку, хаця доказаў няма, што яны ўдзельнічалі ў майскай разборцы, пасля якой Хартуэлла і Бикфорда знайшлі ў рацэ.
  
  Па словах Тарэгуда, народу ў піўной хапала. Дзясяткі людзей пілі піва, елі і плявалі на брудны, пасыпаны пілавіннем падлога.
  
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Клод Эру з вострым з абодвух бакоў лесорубским сякерай у руцэ. Протолкнулся да стойцы, локцямі вызваліўшы сабе месца. Эгберт стаяў злева ад яго. І, па яго словах, пахла ад Эру, як ад тушанай ляснога тхара. Бармэн прынёс Эру шклянку піва, два звараных укрутую яйкі ў місцы і сальніцу. Эру расплаціўся купюрай у два даляра, атрымаў рэшту, даляр і восемдзесят пяць цэнтаў, засунуў грошы ў адзін з кішэняў з клапанам лесорубской курткі. Посолил яйкі і з'еў іх. Посолил піва, выпіў, рыгнул.
  
  – Звонку месцы больш, чым ўнутры, Клод, – лагодна заўважыў Тарэгуд, нібы палова вартавых парадку паўночнага Мэна не ганяліся за Эру тым летам.
  
  – Ведаеш, гэта праўда, – адказаў Эру, толькі, улічваючы, што ён быў канаком, атрымалася ў яго, верагодна, так: «Ты шнаеть, тэта прафта».
  
  Ён замовіў другую шклянку, выпіў, зноў рыгнул. Размовы ля стойкі працягваліся, ніякай табе цішыні, як у вестэрне, калі ў салун ўваходзіць дрэнны ці добры хлопец і са злавесным выглядам накіроўваецца да бара. Некалькі чалавек павіталіся з ім. Клод ківаў ім, махаў рукой, але не ўсміхаўся. Тарэгуд казаў, што выглядаў Эру так, нібы знаходзіўся ў полутрансе. За сталом у глыбіні залы працягвалася гульня ў покер. Эль-Катук здаваў карты. Ніхто не знайшоў час сказаць гульцам, што Клод Эру ў бары – хоць іх столік знаходзіўся ў нейкіх дваццаці футах ад стойкі, а паколькі імя Клода некалькі разоў выкрикивалось людзьмі, якія яго ведалі, цяжка ўявіць сабе, як яны працягвалі гуляць, нібы не падазраючы аб патэнцыйна смяротнай пагрозе, якую таило ў сабе яго прысутнасць. Але яны працягвалі.
  
  Дапіўшы другі шклянку піва, Эру развітаўся з Тарэгудом, падхапіў сякеру і рушыў да стала, за якім людзі Мюлера гулялі ў пятикарточный статкаў-покер. Там ён пачаў секчы.
  
  Флойд Колдервуд як раз наліў сабе шклянку жытняга віскі і ставіў бутэльку на стол, калі падышоў Эру і адсек Колдервуду пэндзаль. Колдервуд паглядзеў на сваю пэндзаль і закрычаў: яна ўсё яшчэ трымала бутэльку, але раптам перастала да чаго-небудзь далучацца, оканчиваясь абцінкамі храсткоў і расьсечанымі венамі. На імгненне пальцы адсечанай пэндзля яшчэ мацней сціснулі бутэльку, а потым пэндзаль ўпала на стол, як дохлы павук. З запясці хлынула кроў.
  
  У бары хто-то запатрабаваў піва, а яшчэ хто-то спытаў бармэна, якога звалі Джонеси, па-ранейшаму ці той фарбуе валасы.
  
  – Ніколі іх не фарбаваў, – раздражнёна адказаў Джонеси; ён ганарыўся сваімі валасамі.
  
  – А адна шлюха ў «Ма Кортні» кажа, што валасы ў цябе вакол шланга белыя, як снег, – гнуў сваё лесаруб, попыт аб валасах.
  
  – Яна схлусіла, – адказаў Джонеси.
  
  – Скинь порткі і дай нам паглядзець, – прапанаваў яшчэ адзін лесаруб па прозвішчы Фолкленд, з якіх піў Эгберт Тарэгуд, перш чым прыйшоў Эру. Фраза гэтая выклікала ўсеагульны смех.
  
  А ззаду іх закрычаў Флойд Колдервуд. Некалькі мужчын, привалившихся да стойцы, між іншым азірнуліся, акурат у той момант, калі Клод Эру утыкаў сякеру ў галаву Тинкера Маккатчеона. Тинкер, буйны мужчына, з пасівелай барадой, прыўзняўся – кроў струменямі сцякала па твары – і зноў сеў. Эру вырваў сякеру з галавы Тинкера. Той пачаў падымацца зноў, і Эру ударыў яшчэ раз, цяпер ужо ў спіну. Гук пачуўся такі, казаў Тарэгуд, нібы вымытая бялізну кінулі на кілімок. Тинкер паваліўся на стол, карты выпалі з яго рукі.
  
  Іншыя гульцы крычалі і галасілі. Колдервуд крычаў у голас, спрабуючы заціснуць левай рукой правую, з обрубка якой хвастала кроў. У Стагли Грениера, па словах Тарэгуда, быў пісталет-у сумцы (гэта значыць, у плечавы кабуры), і ён спрабаваў ухапіцца за дзяржальню, але ніяк не атрымлівалася. Эдзі Кінг паспрабаваў устаць і зваліўся з крэсла, упаў на спіну. Перш чым ён паспеў падняцца, Эру ўжо стаяў над ім, ускінуўшы над галавой сякеру. Кінг закрычаў і падняў уверх абедзве рукі, молячы аб літасці.
  
  – Калі ласка, Клод, я толькі ажаніўся ў мінулым месяцы! – крыкнуў Кінг.
  
  Сякера пайшоў уніз, яго лязо амаль цалкам сышло ў тоўстае жывот Кінга. Пырскі крыві ўзляцелі да потолочных бэлек «Даляра». Эдзі на спіне пачаў адпаўзаць ад стала. Клод выхапіў з яго сякера, як выхоплівае з дрэва мяккай пароды вопытны лесаруб, паківаўшы з боку ў бок, каб аслабіць сжимающую хватку драўніны. Вызваліўшы, зноў ускінуў над галавой. Апусціў, і Эдзі Кінг перастаў крычаць. Клод Эру з ім, аднак, не скончыў; ўзяўся секчы ў дранку для падпалкі.
  
  За стойкай размова пераключыўся на будучую зіму. Вераон Стэнчфилд, фермер з Пальміры, сцвярджаў, што зіма будзе мяккай. Зыходзіў з прынцыпу – чым больш дажджу восенню, тым менш снегу зімой. Элфи Ноглер, ферма якога знаходзілася на Ноглер-роўд у кінгстан на тэмзе (яе ўжо няма; там, дзе Элфи Ноглер вырошчваў гарох і фасолю, і буракі, цяпер адгалінаванне – даўжынёй 8,8 мілі – шасціпалоснай аўтастрады), з ім не згаджаўся. Элфи заяўляў, што зіма будзе о-го-го. Ён налічваў аж восем кольцаў на некаторых гусеніцах матылі «манарх». Трэці мужчына прадвесціў галалёд. Чацвёрты – бруд. Вядома ж, узгадалі і ўраган 1901 года. Джонеси напаўняў шклянкі півам і раздаваў міскі з стромкімі яйкамі. За іх спінамі працягваліся крыкі і ліліся рэкі крыві.
  
  У гэты самы момант майго размовы з Тарэгудом я выключыў дыктафон і спытаўся ў яго:
  
  – Як такое магло здарыцца? Як мне разумець вашы словы? Вы не ведалі, што адбываецца, ці ведалі, але аддавалі перавагу не ўмешвацца, ці як?
  
  Падбародак Тарэгуда уткнуўся ў верхнюю гузік яго заляпаныя ежай камізэлькі. Бровы ссунуліся. Ён доўга, доўга маўчаў. Стаяла зіма, і я чуў – вельмі ціхія – крыкі і смех дзяцей, катаюцца з высокай горкі ў Маккэррон-парк. Паўза ў пакойчыку Тарэгуда, маленькай, застаўленай мэбляй, пропахшей лекамі, так зацягнулася, што я ўжо хацеў паўтарыць пытанне, калі ён адказаў:
  
  – Мы ведалі. Але гэта не мела значэння. У нейкім сэнсе гэта нагадвала палітыку. Ага, у якім-то сэнсе. Як і кіраванне горадам. Лепш за ўсё не перашкаджаць займацца палітыкай або гарадскімі справамі людзям, якія ў гэтым разбіраюцца. Не трэба рабочаму чалавеку ў гэта ўмешвацца. Карысці не будзе.
  
  – Вы сапраўды кажаце пра лёс або проста баіцеся прама сказаць пра гэта? – раптам спытаў я. Пытанне літаральна вылецеў з мяне, і я не чакаў, што Тарэгуд, стары, і тугадум, і малограмотный, адкажа... але ён адказаў, і яго адказ мяне не здзівіў.
  
  – Ага. Верагодна, кажу.
  
  Я зноў уключыў дыктафон.
  
  Пакуль мужчыны ў стойкі тлумачылі аб надвор'і, Клод Эру працягваў махаць сякерай. Стагли Грениер нарэшце-то здолеў выцягнуць свой пісталет-у сумцы. Сякера ў чарговы раз апускаўся на Эдзі Кінга, ужо за прыкладную вучобу ў капусту. Куля пасля стрэлу Грениера трапіла ў сякеру і, выбіўшы іскру, адскочыла з жаласным выццем.
  
  Эль-Катук падняўся і паспрабаваў падалася назад. У руцэ ён усё яшчэ трымаў калоду, з якой здаваў. Карты пачалі вывальвацца з яго рукі, падалі на падлогу. Клод рушыў за ім. Эль-Катук ускінуў рукі. Грениер стрэліў яшчэ раз, і куля прайшла футах у дзесяці ад Эру.
  
  – Спыніся, Клод, – узмаліўся Эль-Катук. Па словах Тарэгуда, ён быццам бы паспрабаваў усміхнуцца. – Мяне з імі не было. Я ў гэтым не ўдзельнічаў.
  
  Эру што-то зароў.
  
  – Я быў у Миллинокете, – віскнуў Эль-Катук. – Я быў у Миллинокете, клянуся імем маці! Спытай каго хочаш, калі не верыш мне...
  
  Клод падняў сякеру, з якога капала кроў, і Эль-Катук кінуў тыя, што засталіся карты яму ў твар. Сякера апусціўся са свістам. Эль-Катук адхіліўся ад удару. Сякера упіўся ў вагонку, якой была аббітая задняя сцяна залы. Эль-Катук паспрабаваў уцячы. Эру выцягнуў сякера з сцены і ткнуў паміж лодыжак Эль-Катука. Той паваліўся на падлогу. Стагли Грениер зноў стрэліў у Эру, на гэты раз больш удала. Ён целил ў галаву звар'яцелага лесаруба; куля прабіла мяккія тканіны сцягна.
  
  Тым часам Эль-Катук таропка папоўз да дзвярэй, валасы падалі яму на твар. Эру зноў узмахнуў сякерай, оскалив зубы, нешта мармычучы, і імгненне праз адсечаная галава Катука, з які тырчыць паміж зубамі мовай, пакацілася па засыпаным пілавіннем падлозе. Галава спынілася ля бота лесаруба па прозвішчы Варні, які правёў у «Даляры» вялікую частку дня і ўжо так набраўся, што не цяміў, на зямлі ён ці на моры. Варні штурхнуў галаву, нават не паглядзеўшы, што гэта, і крыкнуў Джонеси: «Піва!»
  
  Эль-Катук прапоўз яшчэ тры фута – кроў хвастала з шыі, нібы з трубы высокага ціску, – перш чым зразумеў, што ён мёртвы, і толькі тады заціх. Заставаўся толькі Стагли. Эру павярнуўся да яго, але той ужо убег у сарцір і замкнуў дзверы.
  
  Эру пусціў у ход сякеру, крычучы і беснуясь, на вуснах выступіла пена. Калі ён уварваўся ў сарцір, то Стагли там не знайшоў, хоць у маленькім, з дзіравай дахам памяшканні не было ні аднаго акна. Эру на імгненне застыў, нахіліўшы галаву, з забрызганными крывёю і сліззю рукамі, а потым, зароўшы, адкінуў сядзенне з трыма дзіркамі. І паспеў убачыць боты Стагли, знікаючыя пад дошкай, за якой знаходзілася знешняя частка выграбной ямы. Праз некалькі імгненняў Стагли ўжо бег па Біржавы вуліцы пад дажджом, у гаўне з галавы да пят, крычучы, што яго забіваюць. Ён перажыў разню ў «Срэбным даляры», адзіны з усіх, хто сядзеў за тым сталом, але вытрымаў толькі тры месяцы жартаў пра тое, як ён выратаваўся, і назаўсёды з'ехаў з Дерри.
  
  Эру выйшаў з сарціра і спыніўся перад ім, нібы бык пасля атакі, апусціўшы галаву, трымаючы сякеру перад сабой. Ён цяжка дыхаў, шмаццё чужых мазгоў абляпілі яго да самай макаўкі.
  
  – Зачыні дзверы, Клод, з гэтага сральника смярдзіць горш няма куды! – крыкнуў яму Тарэгуд.
  
  Клод выпусціў сякеру на падлогу і зачыніў дзверы. Потым накіраваўся да стала, за якім сядзелі яго ахвяры, ударам адкінуў якая трапіла на шляху адсечаную нагу Эдзі Кінга, сеў і абхапіў галаву рукамі. Мужчыны ў стойкі вярнуліся да выпіўкі і перапыненых размоў. Пяць хвілін праз у піўной з'явіліся новыя людзі, сярод іх тры памочніка шэрыфа (старэйшым быў бацька Лола Мейкена, але з ім здарыўся сардэчны прыступ, калі ён убачыў усю гэтую кровищу, і яго прыйшлося павезці да доктара Шрэтту). Клода Эру павялі. Ён не супраціўляўся, хутчэй спаў, чым спаў.
  
  У той вечар усе бары на Пекарной і Біржавы вуліцах гулі, пераварваючы навіну аб разні ў «Срэбным даляры». Праведная п'яная лютасьць пачала набіраць сілу, і пасля закрыцця бараў больш за семдзесят чалавек накіраваліся ў цэнтр горада, дзе знаходзілася турма і будынак суда. Яны неслі з сабой паходні і ліхтары. Некаторыя захапілі стрэльбы, іншыя – сякеры, трэція – кандакі.
  
  Шэрыф акругі збіраўся вярнуцца з Бангора толькі да поўдня наступнага дня, так што ў горадзе яго не было, а Гус Мейкен ляжаў у лазарэце доктара Шрэтта з сардэчным прыступам. Два памочніка шэрыфа, якія сядзелі ў пастарунку і гулялі ў криббидж, пачулі надыходзячую натоўп і тут жа змыліся. П'яніцы ўварваліся ў турму і вывалаклі Клода Эру з камеры. Ён асабліва не пратэставаў, затарможаны і безуважным.
  
  Яны пранеслі яго на сваіх плячах, як героя футбольнага матчу; пранеслі яго да Канальнай вуліцы; там лінчавалі, павесіўшы на старым вязе, крона якога навісала над Каналам. «Ён быў настолькі не ў сабе, што і тузануўся-то толькі пару разоў», – сказаў Тарэгуд. І, калі верыць гарадскім архівах, акрамя Клода Эру, у гэтай частцы Мэна нікога ніколі не лінчавалі. Няма патрэбы казаць, што ў «Дэры ньюс» пра гэта не напісалі ні слова. Многія з тых, хто спакойна працягваў піць, пакуль Эру махаў сякерай у «Срэбным даляры», прынялі актыўны ўдзел у яго пакарання. Да паўночы настрой іх прыкметна змянілася.
  
  Я задаў Тарэгуду апошні пытанне: ці бачыў ён у той багаты гвалтам дзень чалавека, якога не ведаў? Які здаўся яму дзіўным, недарэчным, смешным, нейкім блазнам? Які мог піць у бары днём, а бліжэй да вечара прыняцца падбухторваць астатніх, калі п'янка працягвалася і пайшлі размовы пра суд Лінча?
  
  – Можа, і бачыў, – адказаў Тарэгуд. Да таго часу ён стаміўся, клевал носам, яму хацелася спаць. – Толькі гэта было даўно, містэр. Вельмі і вельмі даўно.
  
  – Але вы што-то памятаеце.
  
  – Памятаю, я падумаў, што дзе-то пад Бангором праводзіцца акруговая кірмаш. У той вечар я піў піва ў «Бадье крыві». «Вядра» і «Срэбны долар» падзялялі шэсць дамоў. Там быў адзін хлопец... смешны такі... рабіў сальта і куляўся... жангляваў шклянкамі... паказваў трукі... прыкладваў чатыры десятицентовика да лба, і яны там заставаліся... пацешна, ці ведаеш...
  
  Яго кашчавы падбародак зноў упаў на грудзі. Ён збіраўся заснуць у мяне на вачах. Сліна пачатку тапырыцца ў кутках яго рота, дзе маршчынак было ніяк не менш, чым зморшчын на жаночым кашальку.
  
  – І потым бачыў яго, – дадаў Тарэгуд. – Падумаў, што ён вельмі ўжо добра правёў той вечар... і вырашыў застацца.
  
  – Так, ён тут ужо даўно, – кіўнуў я.
  
  Мне адказаў ледзь чутны храп. Тарэгуд заснуў у сваім крэсле, які стаіць ля акна, з парашкамі і таблеткамі, выстроившимися на падаконніку, як салдаты старасці на пляцы. Я выключыў дыктафон, якое-то час пасядзеў з ім, гэтым дзіўным падарожнікам ў часе з 1890 (або каля таго) года, які памятаў, якой была Амерыка без аўтамабіляў, электрычных ліхтароў, самалётаў і штата Арызона. Пеннивайз ўжо тады жыў тут, гнаў іх па сцежцы да яшчэ аднаго знакавага ахвярапрынашэнне – усяго толькі адным з многіх у доўгай чарадзе знакавых ахвярапрынашэнняў, якія здзяйсняліся ў Дерри. Гэта, здзейсненае ў верасні 1905 года, паклала пачатак чарговага перыяду жаху, які ўключыў у сябе і выбух Металургічнага завода Китчнера на Вялікдзень наступнага года.
  
  Вось тут узнікаюць цікавыя (і, наколькі я разумею, жыццёва важныя) пытанні. Да прыкладу, чым у рэчаіснасці сілкуецца Яно? Я ведаю, што некаторых з дзяцей часткова з'елі – на іх знайшлі сляды зубоў – але, магчыма, мы самі падахвочвае Яно гэта рабіць? Вядома ж, нас вучылі з самага ранняга дзяцінства: монстар цябе з'есць, калі зловіць у лясной часцей. Гэта, верагодна, самае горшае, што мы можам сабе ўявіць. Але ж монстры жывуць нашай верай, так? Мяне нястрымна вядзе да гэтай высновы. Ежа – гэта, магчыма, жыццё, але крыніца сілы – не ежа, а вера. І хто, як не дзіця, здольны паверыць безумоўна?
  
  Але ёсць праблема – дзеці растуць. У царкве ўлада веры увекавечваецца і абнаўляецца перыядычнымі рытуальнымі дзеяннямі. У кінгстан на тэмзе, падобна, гэтая ўлада увекавечваецца і абнаўляецца тымі ж перыядычнымі і рытуальнымі дзеяннямі. Можа такое быць, што Яно абараняе сябе адным простым фактам: калі дзеці вырастаюць і становяцца дарослымі, яны або зусім не здольныя верыць, або іх вера аслаблена нейкім артрытам душы і ўяўлення?
  
  Так, я думаю, у гэтым увесь сакрэт. І калі я пазваню, як шмат яны ўспомняць? Калі многаму павераць? Гэтага хопіць, каб раз і назаўсёды пакончыць з гэтым жахам, або толькі – каб забіць іх усіх? Іх заклікаюць – я гэта ведаю дакладна. Кожнае забойства ў новым цыкле – гэта кліч. Мы двойчы амаль што забілі Яно, і ў канцы загналі ў самыя глыбіні лабірынта тунэляў і смярдзючых каверн пад горадам. Але, мне падаецца, Яно ведае іншы сакрэт: хоць Яно, магчыма, бяссмертная (або амаль бяссмертная), мы-то няма. Яно трэба толькі пачакаць, пакуль акт веры, які ператварыў нас у патэнцыйных забойцаў монстра, а таксама ў крыніца сілы, стане немагчымым. Дваццаць сем гадоў. Можа, Яно для гэты перыяд – тое ж, што для нас кароткі і асвяжальны дзённы сон. І Яно прачынаецца такім жа, якім і засыпала, а мы тым часам пакідаем ззаду трэць жыцця. Нашы перспектывы звузіліся; наша вера ў магію, дзякуючы якой магія і магчымая, пацьмянела, як бляск скуры новай пары туфляў пасля таго, як паходзіш у іх цэлы дзень.
  
  Навошта заклікаць нас назад? Чаму проста не даць нам памерці? Думаю, таму што мы амаль забілі Яно, таму што спалохалі. Таму што Яно хоча адпомсціць.
  
  І цяпер, калі мы больш не верым у Санта-Клаўса, у Зубную фею, у Гензеля і Грэтэль або троля пад мостам, Яно гатова разабрацца з намі. «Вяртайцеся, – кажа Яна. – Вяртайцеся, давайце давядзем да канца пачатае ў Дерри. Прыносіце вашыя палкі, і вашыя шарыкі, і вашы йо-йо! Мы пагуляем. Вяртайцеся, і мы паглядзім, ці памятаеце вы самае простае: якое гэта – быць дзецьмі, якія вераць без аглядкі, а таму баяцца цемры».
  
  Гэта чыстая праўда, не на сто, а на тысячу працэнтаў: я спалоханы. Па-чартоўску спалоханы.
  
  
  
  Частка 5
  
  Рытуал Чудзь
  
  Гэтага не зрабіць. Ад працёкаў
  
  Прагнілі фіранкі. Завесы
  
  Разышліся. Вызвалі плоць
  
  Ад машыны, не строй больш
  
  Мастоў. Праз які паветра
  
  Паляціш ты, звязваючы кантыненты? Няхай словы
  
  Падаюць, як ім заўгодна – тады яны, магчыма,
  
  Знойдуць каханне. Гэта будзе рэдкае
  
  Выпрабаванне. Яны хочуць выратаваць так шмат,
  
  Патоп зрабіў сваю працу.
  
  Уільям Карлас Уільямс. Патэрсан
  
  Глядзі і помні. Глядзі на гэтую зямлю.
  
  Далёка, далёка, праз фабрыкі і траву,
  
  Вядома, вядома, яны дазволяць табе прайсці.
  
  Заговори тады і спытай і лес, і пясок:
  
  Што вы чуеце? Што кажа зямля?
  
  Зямлю забралі: гэта не твой дом.
  
  123Карл Шапіра . Лекцыя аб падарожжы для выгнаннікаў
  
  
  
  Кіраўнік 19
  
  Начныя чування
  
  
  
  1
  
  Публічная бібліятэка Дэры – 1:15
  
  Пасля таго як Бэн Хэнском скончыў гісторыю срэбных кругляшей, яны хацелі пагаварыць, але Майк сказаў, што ўсім пара спаць.
  
  – На сёння з вас хопіць. – Так, па Майку адчувалася, што яму хапіла: твар стомлены, прыгнечаны, і Беверлі падумала, што ён выглядае хворым.
  
  – Але мы не скончылі, – запярэчыў Эдзі. – Як наконт астатняга? Я па-ранейшаму не памятаю...
  
  – Майк п-п-мае рацыю, – абарваў яго Біл. – Ці мы ўсе ўспомнім, ці не-ет. Я думаю, у‐успомнім. Мы ўжо ўзгадалі ўсё, што т-патрабавалася.
  
  – Можа, усё, што нам на карысць? – выказаў здагадку Рычы.
  
  Майк кіўнуў:
  
  – Мы сустрэнемся заўтра. – Ён паглядзеў на гадзіннік. – То ёсць ужо сёння.
  
  – Тут? – спытала Беверлі.
  
  Майк павольна пакруціў галавой.
  
  – Я прапаную сустрэцца на Канзас-стрыт. Там, дзе Біл звычайна хаваў ровар.
  
  – Мы пойдзем у Пустку. – Эдзі здрыгануўся.
  
  Майк зноў кіўнуў.
  
  Некалькі імгненняў усе моўчкі пераглядваліся, потым Біл ўстаў. Астатнія рушылі ўслед яго прыкладу.
  
  – Я хачу, каб рэшту ночы вы праяўлялі лімітавую асцярожнасць, – працягнуў Майк. – Яно пабывала тут і можа з'явіцца там, дзе вы апынецеся. Але пасля гэтай сустрэчы настрой у мяне падняўся. – Ён паглядзеў на Біла. – Я б лічыў, што яшчэ не ўсё страчана, так, Біл?
  
  Біл згодна кіўнуў:
  
  – Ды. Думаю, усё яшчэ можна зрабіць.
  
  – Яно таксама гэта ведае, – працягнуў Майк. – І Яна прыкладзе ўсе намаганні, каб змяніць расклад у сваю карысць.
  
  – І што нам рабіць, калі Яно здасца? – спытаў Рычы. – Заткнуць нос, зачыніць вочы, тры разы павярнуцца вакол і думаць аб добрым? Сыпануць якога-небудзь чароўнага парашка ў твар Яно? Праспяваць песню з рэпертуару Элвіса Прэслі? Што?
  
  Майк паківаў галавой:
  
  – Калі б я мог вам сказаць, ніякіх праблем б і не было, так? Я толькі ведаю, што ёсць іншая сіла – ва ўсякім выпадку, была ў нашым дзяцінстве, якая хацела, каб мы засталіся жывыя і зрабілі гэтую працу. Можа, яна ўсё яшчэ тут. – Ён паціснуў плячыма стомлена, ледзь ці не асуджана. – Я думаў, што двое, можа, трое з вас ўвечары ў бібліятэцы не з'явяцца. Альбо зьедуць, альбо загінуць. Але вы прыйшлі ўсе, і надзеі ў мяне дадалося.
  
  Рычы паглядзеў на гадзіннік:
  
  – Чвэрць другога. Як хутка ляціць час, калі добра яго праводзіш, так, Стог?
  
  – Біп-біп, Рычы. – Бэн суха ўсміхнуўся.
  
  – Беверлі, хочаш прайсціся са мной да «Та-а-аўн-хаўса»? – спытаў Біл.
  
  – Добра. – Яна ўжо апранала куртку. Бібліятэка стала якой-то занадта ціхай, кутающейся ў ценях, палохалай. Біл раптам адчуў, як напружанне двух апошніх дзён разам дало аб сабе ведаць, наваліўшыся на плечы. Будзь гэта проста стомленасць, ён бы ўспрыняў гэта як належнае, але няма, да стомленасці дадалося адчуванне, што ў яго едзе дах, што ён мроіць наяве, ўпадае ў параною. Не адпускала думка, што за ім назіраюць. «Можа, мяне тут і няма, – падумаў ён. – Можа, я ў лякарні для псіхічна хворых доктара Сьцюарда, па суседстве – разваліны графскага дома, а ў палаце па другі бок калідора – Ренфилд, ён са сваімі мухамі і я са сваімі монстрамі, мы абодва ўпэўненыя, што вечарына працягваецца, і апранутыя адпаведна, толькі не ва фракі, а ў ўціхамірвальная кашулі».
  
  – А ты, Ры-ічы?
  
  Рычы паківаў галавой.
  
  – Я дазволю Стозе і Каспбрэку праводзіць мяне дадому. Так, хлопцы?
  
  – Вядома, – кіўнуў Бэн, коратка глянуў на Беверлі, якая стаяла ўшчыльную да Білу, і адчуў боль, ужо, здавалася, забытую. Новае ўспамін з'явілася на мяжы свядомасці, на адлегласці выцягнутай рукі – і тут жа сплыло.
  
  – Як наконт цябе, Ма-а-айк? – спытаў Біл. – Хочаш прайсціся са м-мной і Бев?
  
  Майк паківаў галавой:
  
  – Мне трэба...
  
  І тут Бев закрычала, яе пранізлівы енк разарваў воцарившееся ў бібліятэцы спакой. Скляпеністая купал падхапіў крык, і рэха, як смех баньши, заметалось, захлопало крыламі вакол іх.
  
  Біл павярнуўся да яе; Рычы выпусціў пінжак спартыўнага крою, які здымаў са спінкі крэсла; пачуўся звон разбивающегося шкла: міжвольным рухам рукі Эдзі змахнуў на падлогу пустую бутэльку з-пад джыну.
  
  Беверлі пятилась ад іх, выцягнуўшы перад сабой рукі, яе твар пабялеў як палатно, вочы вылезлі з арбіт.
  
  – Мае рукі! – пракрычала яна. – Мае рукі!
  
  – Што... – пачаў Бэн – і ўбачыў кроў, павольна капае паміж яе дрыжачых пальцаў. Ён рушыў да яе і раптам адчуў, як на руках з'явіліся лініі хваравітага цяпла. Боль не была вострай, хутчэй нагадвала боль, якая адчуваецца ў старой зажившей ране.
  
  Шнары на далонях, якія з'явіліся ў Англіі, выявіліся і крывавілі. Ён павярнуў галаву і ўбачыў Эдзі Каспбрэка, тупа уставившегося на свае рукі. Яны таксама крывавілі. Як і рукі Майка. І Рычы. І Бэна.
  
  – Мы ў гэтым да самага канца, так? – спытала Беверлі. Яна заплакала. І гэты гук узмацніўся застылай пустэчай бібліятэкі. Здавалася, будынак плакала разам з ёй. Біл падумаў, што сыдзе з розуму, калі яму прыйдзецца занадта доўга слухаць гэты плач. – Ды дапаможа нам Бог, мы ў гэтым да самага канца. – Галашэньне сарвалася з яе вуснаў, з носа пацяклі соплі. Беверлі выцерла іх тыльным бокам далоні, і новыя кроплі крыві ўпалі на падлогу.
  
  – Б-ы-ыстро! – Біл схапіў Эдзі за руку.
  
  – Што?..
  
  – Хутка!
  
  Ён працягнуў другую руку, і праз імгненне Беверлі ўзялася за яе. Яна па-ранейшаму плакала.
  
  – Ды. – Выглядаў Майк оцепенелым, затарможаным. – Так, гэта правільна, так? Усё пачынаецца зноў, праўда, Біл? Усё пачынаецца зноў.
  
  – Д-ды, я ду-думаю...
  
  Майк ўзяў іншую руку Эдзі, і Рычы ўзяў іншую руку Беверлі. Імгненне Бэн глядзеў на іх, а потым, нібы ў сне, падняў скрываўленыя рукі і ўстаў паміж Майкам і Рычы. Схапіў іх за рукі. Круг замкнуўся.
  
  (Чудзь гэта рытуал Чудзь і Чарапаха не можа нам дапамагчы)
  
  Біл паспрабаваў вскрикнуть, але ні гуку не сарвалася з яго вуснаў. Ён убачыў, што галава Эдзі запрокинулась, жылы на шыі надзьмуліся. Сцягна Беверлі крутанулись двойчы, люта, нібы ў аргазме, кароткім і рэзкім, як стрэл пісталета дваццаць другога калібру. Вусны Майка дзіўна шевельнулись. Нібы ён хацеў адначасова засмяяцца і скорчить грымасу. У цішыні бібліятэкі запляскалі адкрываюцца і зачыняюцца дзверы, гукам нагадваючы каця шары для боўлінга. У зале перыёдыкі часопісы ўзляцелі, падхопленыя безветренным ураганам. У кабінеце Кэрал Дэннер пішучая машынка ажыла і пачала друкаваць у шалёным тэмпе:
  
  черезсумрак
  
  столббелеет
  
  вполночьпризрак
  
  столбенеетчерезсумракстолббелеетвполночь
  
  Каретку заклінавала. Пішучая машынка засіпела, пачулася электронная адрыжка, быццам унутры ўсё перегорело. У другім сектары стэлаж з кнігамі па акультызму раптам нахіліўся, скінуўшы на падлогу творы Эдгара Кейсі 124, Настрадамуса, Чарльза Форта 125 і апокрыфы.
  
  Біл адчуў нарастальную адчуванне сілы. Цьмяна ўсведамляў, што ў яго ўстаў член і падняліся дыбам валасы на галаве. Замкнёны круг сілу генераваў неверагодную.
  
  Усе дзверы ў бібліятэцы разам зачыніліся.
  
  Старадаўнія гадзіны за сталом бібліятэкара ўдарылі адзін раз.
  
  А потым усё сышло, быццам хто-то пстрыкнуў выключальнікам.
  
  Яны апусцілі рукі, пераглянуліся, канчаткова яшчэ не прыйшоўшы ў сябе. Ніхто не вымавіў ні слова. І пакуль адчуванне сілы сыходзіла, Біл адчуў, як яго ахоплівае асуджанасць. Ён зірнуў на іх бледныя, напружаныя асобы, потым на свае рукі. Кроў вымазала далоні, але раны, якія нанёс Стэнлі Урис вышчэрблены асколкам бутэлькі з-пад колы ў жніўні 1958 года, зноў зачыніліся, пакінуўшы толькі белыя шнары, падобныя на вяроўкі з завязанымі на іх вузламі. Біл падумаў: «Тады мы ў апошні раз сабраліся сем разоў... у той дзень, калі Стэн рэзаў нам рукі ў Пусткі. Стэна няма; ён мёртвы. І гэта апошні раз, калі мы нешта робім ўшасцёх. Я гэта ведаю, адчуваю».
  
  Беверлі, дрыжучы, прыціснулася да яго. Біл абняў яе. Яны ўсе глядзелі на яго, іх вочы ў паўзмроку здаваліся вялізнымі і бліскучымі, ва ўсёй пакоі астраўком святла вылучаўся толькі доўгі стол, за якім яны сядзелі, застаўлены пустымі бутэлькамі, шклянкамі і попельніцамі, набітымі недакуркамі.
  
  – Дастаткова. – Біл восіп. – На сёння весялосць заканчваем. Бальныя танцы пераносяцца на іншы раз.
  
  – Я ўспомніла. – Беверлі, з мокрымі ад слёз бледнымі шчокамі, ўскінула на Біла вялізныя вочы. – Я ўспомніла ўсё. Мой бацька даведаўшыся пра вас. Пагоня. Баўэрс, і Крыс, і Хаггинс. Як я бегла. Тунэль... птушкі... Яно... Я памятаю ўсё.
  
  – Так, – падаў голас Рычы. – Я таксама.
  
  Эдзі кіўнуў:
  
  – Помпавая станцыя...
  
  – І як Эдзі... – перапыніў яго Біл.
  
  – Разыходзімся, – падвёў рысу Майк. – Адпачніце. Ужо позна.
  
  – Пайшлі з намі, Майк, – прапанавала Беверлі.
  
  – Няма. Мне трэба ўсё замкнуць. І я хачу сёе-тое запісаць. Калі заўгодна, пратакол сходу. Шмат часу гэта не зойме. Вы ідзіце.
  
  Яны рушылі да дзвярэй, асабліва не размаўляючы. Біл і Беверлі ішлі побач, Эдзі, Рычы і Бэн – крыху ззаду.
  
  Біл адкрыў і патрымаў дзверы, прапускаючы Беверлі. Яна падзякавала яго, і, калі выходзіла на гранітныя прыступкі, Біл падумаў, якой юнай яна выглядае, які ранімы... З жахам зразумеў, што можа зноў закахацца ў яе. Паспрабаваў падумаць пра Ложы, але Одра засталася так далёка. Цяпер, напэўна, яна спала ў іх доме ў Флите, дзе як раз ўставала сонца і малочнік ўжо пачаў развозіць малако.
  
  Неба над Дерри зноў зацягнулі хмары, і на пустой вуліцы густымі палосамі ляжаў нізкі туман. Перад сабой яны бачылі Грамадскі цэнтр, вузкі, высокі, віктарыянскі, ахінуты цемрай. Біл падумаў: «Што б ні блукаў па Грамадскаму цэнтру, яно блукаў у адзіноце» 126. Яму прыйшлося здушыць вар'яцкі смяшок. Іх крокі аддаваліся як-то занадта гучна. Рука Беверлі нясмела дакранулася да яго рукі, і Біл з удзячнасцю сціснуў яе.
  
  – Усё пачалося да таго, як мы паспелі падрыхтавацца, – сказала яна.
  
  – А мы да-огда-небудзь паспявалі па-одготовиться?
  
  – Ты паспяваў, Вялікі Біл.
  
  Дотык яе рукі раптам стала цудоўным і жыццёва неабходным. Ён задаўся пытаннем, а якое гэта, дакрануцца да яе грудзей другі раз у жыцці, і выказаў меркаванне, што ён усё пазнае ўжо сёння ноччу. Больш поўныя, сталыя... і яго рука знойдзе валасы, калі накрые яе ўзвышаецца лобок. Ён падумаў: «Я любіў цябе, Беверлі... я люблю цябе. Бэн любіў цябе... ён любіць цябе. Мы любілі цябе тады... мы любім цябе цяпер. І нам трэба мацней кахаць цябе, таму што ўсё пачалося. І шляху назад няма».
  
  Ён азірнуўся і ўбачыў бібліятэку, ад якой іх аддзялялі полквартала. Рычы і Эдзі стаялі на верхняй прыступкі; Бен – у ніжняй, гледзячы ім услед. Рукі ён засунуў у кішэні, стаяў, прыгорблены, і, скажоны смещающимися лінзамі нізкага туману, мог сысці за адзінаццацігадовага. І Біл, калі б мог, паслаў бы Бэну такую думку: «Гэта не важна, Бэн. Любоў мае значэнне, клопат... жаданне – так, час – няма. Можа, гэта ўсё, што мы можам узяць з сабой, калі сыдзем з-пад сіні ў цемру. Слабое суцяшэнне, але ўсё лепш, чым ніякага».
  
  – Мой бацька даведаўся, – раптам загаварыла Беверлі. – Як-то днем я прыйшла з Пусткі, і ён толькі-толькі даведаўся. Я расказвала вам, што ён казаў мне, калі злаваўся?
  
  – Што?
  
  – «Ты мяне трывожыш, Бевви». Вось што ён казаў. «Ты мяне трывожыш». – Яна засмяялася і здрыганулася. – Я думаю, ён збіраўся прычыніць мне боль, Біл. Я хачу сказаць, ён і раней рабіў мне боль, але ў апошні раз усе было інакш. Ён... шмат у чым чалавекам ён быў дзіўным. Я любіла яго. Я вельмі яго кахала, але...
  
  Яна паглядзела на яго, магчыма, чакаючы, што ён скажа за яе гэта слова. Ён не вымавіў; слова гэта ёй трэба было вымавіць самой, раней ці пазней. Хлусня і самападман – гэта баласт, які яны не могуць сабе дазволіць.
  
  – Я яго і ненавідзела. – І яе рука на доўгую секунду сціснула руку Біла. – За ўсё жыццё я нікому гэтага не казала. Я думала, Бог тут жа заб'е мяне, калі скажу такое ўслых.
  
  – Тады скажы яшчэ раз.
  
  – Не, я...
  
  – Давай. Будзе балюча, але, магчыма, гэты нарыў выспяваў ўжо занадта доўга.
  
  – Я ненавідзела майго бацькі. – І яна заплакала. – Ненавідзела яго, баялася яго, ніколі не была для яго дастаткова добрай і ненавідзела яго, ненавідзела, але і любіла.
  
  Біл спыніўся, моцна прыціснуў яе да сябе. І яе рукі схапілі яго ў панічным абдымках. Слёзы абросіць яму шыю. Ён адчуваў яе цела, налітае і пругкае. Крыху адсунуўся, не хацеў, каб яна адчула яго які ўстаў член... але яна прысунулася да яго.
  
  – Мы правялі там ўсю раніцу, – працягнула Беверлі, – гулялі ў салки або што-то яшчэ. Зусім нявіннае. У той дзень мы нават не казалі пра Яно, па меншай меры тады... а звычайна мы казалі пра Яно кожны дзень, у якой-то момант. Памятаеш?
  
  – Так, – кіўнуў ён. – У якой-то мо-омент. Памятаю.
  
  – Неба зацягнула цяжкімі аблокамі... стаяла спякота. Мы гулялі ўсю раніцу. Я прыйшла дадому дзе-то ў палове дванаццатай. Думала з'есці сандвіч і талерку супу пасля таго, як прыму душ. А потым вярнуся ў Пустку і яшчэ пагуляю. Мае бацькі ў той дзень працавалі. Але, як высветлілася, ён быў дома. Ён быў дома. І ён...
  
  
  
  2
  
  Ніжняя Галоўная вуліца – 11:30
  
  ...шпурнуў яе праз гасціную, ледзь яна пераступіла парог. Здзіўлены крык вырваўся ў яе і змоўк, калі Беверлі стукнулася аб сцяну з такой сілай, што анямела плячо. Яна плюхнулася на праціснуты канапа. Дзверы ў калідор з грукатам зачыніліся. За дзвярыма стаяў яе бацька.
  
  – Ты мяне трывожыш, Бевви. Часам ты мяне трывожыш. Ты гэта ведаеш. Я табе пра гэта кажу, так? Ты ведаеш, што кажу.
  
  – Тата, што...
  
  Ён павольна ішоў да яе праз гасціную з задуменным, сумным, бязлітасным тварам. Не хацелася ёй бачыць гэтую бязлітаснасць, але яна там была, плёнка бруду на стаялай вадзе. Ён рассеяна пакусваў косткі пальцаў правай рукі, апрануты ў штаны і кашулю колеру хакі. А паглядзеўшы ўніз, Беверлі заўважыла, што яго высокія чаравікі пакідаюць сляды на дыване яе маці. «Мне прыйдзецца яго пыласосіць, – бязладна падумала яна. – Пыласосіць. Калі ён не саб'е мяне да такой ступені, што я не змагу ўзяцца за пыласос. Калі ён...»
  
  Бруд. Чорная бруд. У думках яна адцягнулася ад таго, што адбываецца, у галаве бразнуў трывожны званок. Яна была ў Пусткі з Білам, Рычы, Эдзі і астатнімі. У Пусткі ёсць месца з такой вось чорнай, вязкай брудам, якая наліпла на чаравікі бацькі, багністае месца, дзе расце гаёк скелетообразных белых раслін, якія Рычы называе бамбукам. Калі дзьмуў вецер, ствалы глуха стукаліся адзін аб аднаго, выдаючы гукі, падобныя на бой барабанаў вуду, і няўжо яе бацька пабываў у Пусткі? Няўжо яе бацька...
  
  ШМЯК!
  
  Яго рука апусцілася і ўдарыла яе па твары. Яна стукнулася патыліцай аб сцяну. Ён засунуў вялікія пальцы за рэмень, глядзеў на яе, і на твары чыталася адхілена цікаўнасць. Беверлі адчула, як з левага кутка ніжняй губы цячэ струменьчык цёплай крыві.
  
  – Я бачыў, ты становішся вялікі. – Яна падумала, што ён скажа што-то яшчэ, але пакуль ён вырашыў гэтым абмежавацца.
  
  – Тата, я не разумею, аб чым ты? – спытала яна ціхім дрыготкім голасам.
  
  – Калі ты зманіш мне, я паб'ю цябе да паўсмерці, Бевви, – папярэдзіў ён, і яна з жахам усвядоміла, што ён глядзіць не на яе, а на рэпрадукцыю выдавецтва «Карриер-энд-Айвс», якая вісела на сцяне над канапай. У думках яна зноў адвярнулася, на гэты раз перанеслася ў мінулае. Ёй чатыры гады, яна сядзіць у ванне з сіняй пластмасавай лодкай і фігурным мылам – мараком Папаем; яе бацька, такі вялікі і так горача любімы, апусціўся на калені побач з ваннай, у шэрых баваўняных штанах і паласатай футболцы, у адной руцэ ў яго вяхотка, у другой – шклянку з апельсінавай газіроўкай. Ён мылит ёй спіну і кажа: «Дай мне паглядзець на твае вушкі, Бевви; твая матуля хоча імі павячэраць». І яна чуе, як маленькая Бевви смяецца, гледзячы знізу ўверх на яго добры твар, якое, як ёй уяўляецца, застанецца такім назаўсёды.
  
  – Я... я не буду хлусіць, татачка. Што здарылася? – Ён расплыўся ў яе перад вачыма, таму што пацяклі слёзы.
  
  – Ты была ў Пусткі з хлапчукамі?
  
  Яе сэрца бухнуло, погляд зноў упаў на заляпаныя гразёй чаравікі. Гэта чорная, прилипчивая бруд. Калі ступіць у яе занадта глыбока, яна сдернет з цябе абутку або туфель... і абодва, Рычы і Біл, не сумняваліся, што крыху далей пачынаецца дрыгва, якая можа засмактала чалавека цалкам.
  
  – Я часам гуляю там з...
  
  Шмяк! Далонь, жорсткая ад мазалеў, зноў апусцілася. Беверлі ўскрыкнула ад болю, спалоханая. Выраз яго твару палохала яе. Ён не глядзеў на яе, і гэта таксама пудзіла. Што-то з ім было не так. Што-то змянілася да горшага... А калі ён збіраўся яе забіць? А калі ён...
  
  (перастань Беверлі ён твой БАЦЬКА а БАЦЬКІ не забіваюць ДАЧОК)
  
  страціў над сабой кантроль? А калі?..
  
  – Што ты дазваляла з сабой рабіць?
  
  – Рабіць? Што?.. – Яна паняцця не мела, аб чым ён.
  
  – Здымай штаны.
  
  Яе замяшанне нарастала. Яна не знаходзіла сувязі ў тым, што ён казаў. А ад спробы зразумець яго яе замутило, як пры марской хваробы.
  
  – Што... навошта?..
  
  Яго рука паднялася, яна адскочыла.
  
  – Здымай іх, Беверлі. Я хачу паглядзець, цэлая ці ты.
  
  Цяпер перад яе разумовым поглядам паўстаў новы вобраз, яшчэ больш вар'ят, чым ранейшыя: яна здымае джынсы, і адна нага адвальваецца разам з імі. Бацька рэменем ганяе яе па пакоі, а яна спрабуе упрыгать ад яго на адной назе. Татачка крычыць: «Я ведаў, што ты не цэлая! Я гэта ведаў! Ведаў!»
  
  – Татачка, я не ведаю...
  
  Яго рука апусцілася, але цяпер не адвесіла ёй поўху, а схапіла. Сціснула плячо з такой сілай, што Беверлі закрычала. Ён падняў яе і ўпершыню зірнуў ёй у вочы. Яна зноў закрычала, убачыўшы, што ў іх. Убачыўшы... пустэчу. Яе бацька знік. І Беверлі раптам ўсвядоміла, што яна ў кватэры сам-насам з Яно, сам-насам з Яно ў гэта соннае жнівеньскае раніца. Яна не адчувала таго густога замесу сілы і непрыхаванага зла, які адчувала паўтары тыдні таму ў тым доме на Нейболт-стрыт – яго як-то развяла чалавечнасць яе бацькі, – але Яно было тут, выкарыстоўвала бацькі.
  
  Ён адкінуў яе. Яна стукнулася аб кававы столік, пераляцела праз яго, з крыкам распласталася на падлозе. «Так, значыць, гэта адбываецца, – падумала Беверлі. – Я раскажу Білу, і ён будзе ведаць. Яно ў Дерри ўсюды. Яно проста... Яно проста запаўняе якія ўзнікаюць пустэчы, і ўсе справы».
  
  Яна перакацілася на спіну. Бацька ішоў да яе. Яна папаўзла ад яго на пятай кропцы, валасы падалі на вочы.
  
  – Я ведаю, што ты там была, – загаварыў ён. – Мне сказалі. Я не паверыў. Я не паверыў, што мая Беверлі можа боўтацца з хлапчукамі. Потым убачыў сам, сёння раніцай. Маю Бевви з хлапчукамі. Яшчэ няма дванаццаці гадоў, і ўжо бадзяецца з хлапчукамі! – Гэтая апошняя думка выклікала ў яго новы прыступ лютасці. Яго сухопарую постаць затрэсла, як ад электрычнага разраду. – Яшчэ няма дванаццаці гадоў! – пракрычаў ён і штурхнуў яе ў сцягно, прымусіўшы вскрикнуть ад болю. Сківіцы пстрыкнулі, учапіўшыся ў гэты факт, ці ідэю, ці што там значылі для яго гэтыя словы, як сківіцы галоднага сабаку вцепляются ў кавалак мяса. – Яшчэ няма дванаццаці! Яшчэ няма дванаццаці! Яшчэ няма ДВАНАЦЦАЦІ!
  
  Ён зноў штурхнуў яе, Беверлі отпрыгнула. Яны ўжо перабраліся на кухню. Яго чаравік ўдарыў па скрыні пад плітой, зазвінелі якія стаяць у ім рондалі і патэльні.
  
  – Не ўцячы ад мяне, Бевви. Не рабі гэтага. А не то табе будзе горш. Павер мне. Павер свайму бацьку. Гэта сур'ёзна. Боўтацца з хлапчукамі, дазваляць ім рабіць з табой незнамо што... калі цябе няма дванаццаці – гэта сур'ёзна, Бог – сведка. – Ён схапіў яе за плячо і падняў на ногі. – Ты прыгожанькая дзяўчынка. Ёсць шмат людзей, якія з радасцю обесчестят прыгожую дзяўчынку. І многія прыгожанькія дзяўчынкі хочуць, каб іх зьняславілі. Ты была іх потаскушкой, Бевви?
  
  Нарэшце-то яна зразумела, якую думка падкінула яму Яно... ды толькі якая-то яе частка ведала, што гэтая думка даўно пасялілася ў яго ў галаве, і Яно толькі скарысталася тым, што ляжала пад нагамі, чакаючы, калі падымуць.
  
  – Не, татачка. Не, татачка...
  
  – Я бачыў, як ты паліла! – зароў ён. На гэты раз ён ударыў далонню так моцна, што яна адляцела да кухоннага стала, на які і ўляглася спіной. Паясніцу пранізала дзікая боль. Сальніца і перачніца паляцелі на падлогу. Перачніца разбілася. Чорныя кветкі расцвілі і зніклі ў яе перад вачыма. Гукі сталі занадта гучнымі. Яна ўбачыла яго твар. Што-то ў яго твары. Ён глядзеў на яе грудзі. І раптам яна зразумела, што блузка вылезла з джынсаў, што некалькі пуговичек расстегнулись і што бюстгальтара на ёй няма... пакуль у яе быў толькі адзін бюстгальтар, «пробны». Думкамі яна перанеслася ў дом на Нейболт-стрыт, дзе Біл аддаў ёй сваю футболку. Яна ведала, як вытыркаюць яе грудзі пад тонкай баваўнянай тканінай, але кінутыя мімаходзь погляды хлапчукоў яе не бянтэжылі; яны здаваліся цалкам натуральнымі. А погляд Біла – больш чым натуральным, цёплым і жаданым. Хай нават і небяспечным.
  
  Цяпер жа яна адчувала віну, змешаную з жахам. Так ці не мае рацыю яе бацька? Хіба не прыходзілі да яе
  
  (ты была іх потаскушкой)
  
  такія думкі? Благія думкі? Тыя самыя, пра якіх ён казаў?
  
  «Гэта не тое ж самае! Гэта не тое ж самае, як і
  
  (ты была іх потаскушкой)
  
  погляд, якім ён цяпер глядзіць на мяне! Не тое ж самае!»
  
  Яна заправілі блузку ў джынсы.
  
  – Бевви?
  
  – Татачка, мы проста гулялі, вось і ўсё. Мы гулялі... Мы... не рабілі нічога такога... нічога дрэннага. Мы...
  
  – Я бачыў, як ты паліла, – паўтарыў ён, ступіўшы да яе. Яго погляд слізгануў па грудзях і вузкім, яшчэ не округлившимся клубах. Ён загаварыў нараспеў, высокім голасам школьніка, які напалохаў яе яшчэ больш: – Дзяўчынка, якая жуе жуйку, будзе паліць! Дзяўчынка, якая курыць, будзе піць! І дзяўчынка, якая п'е, усе ведаюць, што будзе рабіць такая дзяўчынка!
  
  – Я НІЧОГА НЕ РАБІЛА! – закрычала яна, калі яго рукі леглі ёй на плечы. Ён не сціскаў іх, не прычыняў ёй болю. Рукі былі далікатнымі. І чаму-то гэта напалохала Беверлі больш за ўсё.
  
  – Беверлі, – ён гаварыў з бясспрэчнай, вар'яцкай логікай апантанага, – я бачыў цябе з хлопчыкамі. Цяпер ты хочаш сказаць мне, што дзяўчынка робіць з хлопчыкамі ў тых зарасніках побач са сметнікам зусім не тое, што дзяўчынка звычайна робіць, лежачы на спіне?
  
  – Адчапіся ад мяне! – крыкнула Беверлі. Злосць вырвалася з глыбокай свідравіны, аб існаванні якой яна не падазравала. Злосць сіне-жоўтым полымем ўспыхнула ў галаве. Замінала думаць. Усе тыя разы, калі ён палохаў яе; усе тыя разы, калі ён сарамаціў; усе тыя разы, калі ён прычыняў боль. – Проста адчапіся ад мяне!
  
  – Не смей так размаўляць з папкай. – У яго голасе чулася здзіўленне.
  
  – Я не рабіла таго, аб чым ты кажаш! Ніколі не рабіла!
  
  – Можа, і няма. Можа – так. Я збіраюся праверыць і пераканацца. Я ведаю як. Здымай штаны.
  
  – Няма.
  
  Яго вочы шырока раскрыліся, агаліўшы жаўтлявыя бялкі вакол цёмна-сініх радужек.
  
  – Што ты сказала?
  
  – Я сказала – не. – Ён глядзеў ёй у вочы і, магчыма, убачыў ревущую ў іх злосць, яркі факел бунту. – Хто табе сказаў?
  
  – Бевви...
  
  – Хто табе сказаў, што мы там гуляем? Незнаёмы? Мужчына, апрануты ў памяранцавае і серабрыстае? У пальчатках? Ён выглядаў як клоўн, хай нават ён і не клоўн? Як яго звалі?
  
  – Бевви, табе лепш спыніцца...
  
  – Не, гэта табе лепш спыніцца.
  
  Ён махнуў рукой, не адкрытай далонню, а сціснутым кулаком, з тым, каб ўрэзаць так ўрэзаць. Бевви прысела. Кулак прасвістаў у яе над галавой і ўдарыў у сцяну. Бацька закрычаў і адпусціў яе, сунуўшы кулак ў рот. Яна адступіла ад яго маленькімі, семенящими крокамі.
  
  – Вярніся сюды!
  
  – Няма. Ты хочаш зрабіць мне балюча. Я люблю цябе, татачка, але я цябе ненавіджу, калі ты такі. Больш ты гэтага зрабіць не зможаш. Яно прымушае цябе гэта рабіць, ты пусціў Ён у сябе.
  
  – Я не ведаю, аб чым ты кажаш, але табе лепш падысці да мяне. Больш я прасіць не буду.
  
  – Няма, – адказала Беверлі і зноў заплакала.
  
  – Не прымушай мяне падысці да цябе і прывесці сюды, Бевви. Ты станеш вельмі няшчаснай маленькай дзяўчынкай, калі я гэта зраблю. Падыдзі да мяне.
  
  – Скажы мне, хто табе сказаў, – адказала яна, – і я падыду.
  
  Ён скокнуў на яе з такой кацінай хуткасцю і спрытам, што яна, хай гэтага і чакала, ледзь не трапілася. Схапілася за ручку кухоннай дзверы, прыадчыніла на шчыліну, у якую здолела праслізнуць, і панеслася па калідоры да параднай дзверы так жа хутка, як дваццаць сем гадоў праз будзе ўцякаць ад місіс Керш. За яе спіной Эл Марш урэзаўся ў дзверы, зноў зачыніў яе, па цэнтры з'явілася расколіна.
  
  – НЕАДКЛАДНА ВЯРНІСЯ, БЕВВИ! – закрычаў ён, расхінаючы дзверы і кідаючыся за ёй.
  
  Парадную дзверы зачынілі на засаўку: Беверлі ўвайшла ў кватэру праз чорны ход. Яе рукі трэсліся. Адной яна спрабавала адкрыць засаўку, іншы дарма тузала ручку. За спіной зноў закрычаў бацька; звярыным
  
  (зняць штаны з потаскушки)
  
  крыкам. Нарэшце яна павярнула баранчык засаўкі, і парадная дзверы расчыніліся.
  
  Гарачы паветра хадзіў узад-наперад па горла. Беверлі павярнулася і ўбачыла, што бацька зусім побач, цягнецца да яе, усміхаючыся і карча рожы, з якія тырчаць з рота конскімі жаўтлявымі зубамі.
  
  Беверлі праскочыла праз сеткаватую дзверы і адчула, як яго пальцы слізганулі па яе блузцы, ні за што не зачапіўшыся. Яна зляцела з прыступак, страціла раўнавагу, распласталася на бетоннай дарожцы, абадраныя абодва калена.
  
  – НЕАДКЛАДНА ВЯРНІСЯ, БЕВВИ, ПАКУЛЬ Я ПАПРУГАЙ НЕ СПУСЦІЎ З ЦЯБЕ ШКУРУ!
  
  Ён сышоў па прыступках, а яна паднялася, з дзіркамі на абедзвюх калашынах,
  
  (здымай штаны)
  
  з каленак сачылася кроў, голле нервовыя заканчэння спявалі: «Наперад, Хрыстова воінства». Беверлі азірнулася – ён ужо насоўваўся на яе, Эл Марш, прыбіральнік і тэхнік-наглядчык, непрыкметны мужчына, апрануты ў штаны колеру хакі і кашулю таго ж колеру з двума нагруднымі, з клапанамі, кішэнямі, кольца з ключамі ланцужком мацавалася да яго жывот, валасы луналі. Але ў вачах яго не было, не было таго Эла Маршу, які цёр ёй спінку і біў у жывот (а рабіў ён і тое, і іншае, таму што яна яго трывожыла, вельмі трывожыла), не было таго Эла Маршу, які аднойчы паспрабаваў заплесці ёй, сямігадовай, коску (атрымалася горш няма куды, але потым яны смяяліся на пару, гледзячы ў люстэрка на якія тырчаць ва ўсе бакі валасы), які па нядзелях рыхтаваў надзвычайны гогаль-моголь з карыцай, значна смачней таго, што прадавалі за чацвяртак у «Кафэ-марозіве» Дэры, не было фігуры-бацькі, мужчынскага пачатку ў яе жыцці, ладу, пазбаўленага усякай сэксуальнай прымешкі. Усё гэта ў вачах спрэс адсутнічала. Яна бачыла ў іх толькі смагу забойства. Яна бачыла ў іх Яно.
  
  Беверлі пабегла. Пабегла ад Яго.
  
  Містэр Паскуаль, здрыгануўшыся, здзіўлена падняў галаву. Ён паліваў лужок і слухаў рэпартаж аб чарговай гульні «Рэд сокс» па транзисторному радыёпрымача, які стаяў на парэнчы ганка. Браты Циннерманы адарваліся ад старога аўтамабіля «хадсон-харнет», які купілі за дваццаць пяць даляраў і мылі практычна кожны дзень. Адзін трымаў у руцэ шланг, іншы – вядро з мыльным растворам. У абодвух адвісла сківіца. Місіс Дэнтоні выглянула з акна сваёй кватэры на другім паверсе. На каленях у яе ляжала сукенка адной з шасці дачок, іншыя сукенкі чакалі сваёй чаргі ў кошыку, з рота тырчалі шпількі. Маленькі Ларс Терамениус хуценька зацягнуў вазок «Рэд бул флайер» з патрэсканай тратуара і ўстаў на засыхающей лужку містэра Паскуаля. Ён расплакаўся, калі Бевви, якая вясной выдаткавала цэлае раніцу, навучыўшы яго завязваць шнуркі красовак так, каб яны не развязывались, крычучы, з шырока расплюшчанымі вачыма, прабегла міма яго. Імгненнем пазней за ёй прайшоў яе бацька, гучна зовя Бевви, і Ларс (яму тады было тры з паловай гады, праз дванаццаць гадоў ён загіне ў матацыклетнай аварыі) убачыў у асобе містэра Марша што-то жудаснае і нечалавечае. Потым яго тры тыдні мучылі кашмары. У іх ён бачыў містэра Маршу, ператвараецца ў павука прама ў сваёй вопратцы.
  
  Беверлі бегла. Яна цалкам аддавала сабе справаздачу, што кошт гэтага забегу – яе жыццё. Калі бацька дагоніць яе, ён не паглядзіць на тое, што яны на вуліцы. У Дерри людзі часам тварылі вар'яцтвы; каб гэта разумець, ёй не патрабавалася чытаць газеты ці ведаць гісторыю горада. Калі ен яе зловіць, то задушыць або заб'е да смерці ці то рукамі, то нагамі. А калі ўсё б скончылася і хто-небудзь прыйшоў і забраў яго, ён сядзеў у камеры, дакладна так жа, як сядзеў у ёй айчым Эдзі Коркорэна, ашаломлены і не разумее, што нарабіў.
  
  Яна бегла да цэнтра горада, і па шляху ёй сустракалася ўсё больш людзей. Яны вылупіліся – спачатку на яе, потым на які бег следам бацькі, – на тварах адбівалася здзіўленне, на некаторых нават здзіўленне. Але гэтым усё і сканчалася. Якое-то час людзі яшчэ глядзелі ім услед, а потым ішлі далей, ранейшым маршрутам. Паветра, які паступаў у лёгкія Беверлі і выходзіў з іх, станавіўся ўсё цяжэй.
  
  Яна перасекла Канал, красоўкі стукалі па бетоне тратуара, а справа ад яе аўтамабілі погромыхивали па цяжкім драўляных бэльках моста. Злева яна бачыла каменную арку, там, дзе Канал сыходзіў пад цэнтр горада. Яна рэзка перасекла Галоўную вуліцу, не звяртаючы ўвагі на гудзенне клаксонаў і віск тармазоў. Перасекла, таму што Пустку знаходзілася па другі бок вуліцы. Ад яе Беверлі аддзяляла ледзь не міля, і, каб трапіць туды, ёй трэба было захаваць адрыў ад бацькі на стромкім Ўздыме-у-мілю (або на адной з яшчэ больш стромкіх бакавых вуліц). Але нічога іншага не заставалася.
  
  – ВЯРНІСЯ, МАЛЕНЬКАЯ СУЧКА, Я ЦЯБЕ ПАПЯРЭДЖВАЮ!
  
  Ужо на другім баку вуліцы яна дазволіла сабе абярнуцца, цяжкая капа рудых валасоў у гэты момант перамясцілася на адно плячо. Яе бацька перасякаў брук, звяртаючы на аўтамабілі не больш увагі, чым яна, і ярка-чырвоны твар блішчала ад поту.
  
  Яна нырнула ў завулак, які праходзіў за Складскіх побач. У завулак выходзілі зады будынкаў, што стаяць уздоўж Ўздыму-у-мілю: «Стары биф», «Армаур митпакинг», «Хемпхилл сторейдж-энд-уэрхаусинг», «Ігл биф-энд-кошэр міпса». Вузкі, брукаваны завулак звужаецца яшчэ мацней у тых месцах, дзе ў яго выкочвалі смеццевыя кантэйнеры і бакі. Брук пакрывала слізь, і адзін толькі Бог ведаў, што і калі тут пралівалі. Паветра напаўнялі розныя пахі, адны слабыя, іншыя рэзкія, трэція проста валілі з ног... але ўсё казалі аб мясе і забоі жывёлы. Гулі хмары мух. З некаторых будынкаў даносіўся страшэнны кроў віск вгрызающихся ў косці піў. Яна то і справа поскальзывалась на бруку. Стукнулася сцягном аб ацынкаваны смеццевы бак, і з некалькіх газетных скруткаў вылезла вонкі требуха, як вялікія сакавітыя кветкі ў джунглях.
  
  – ЦЯБЕ І ТАК УЖО МОЦНА ЎЛЯЦІЦЬ, БЕВВИ! Я ТАБЕ ГЭТА АБЯЦАЮ! ДАЛЕЙ БУДЗЕ ТОЛЬКІ ГОРШ, ДЗЯЎЧЫНКА!
  
  Двое мужчын стаялі каля дзвярэй на пагрузачнай пляцоўцы «Кіршнер пакинг уокс», жавалі тоўстыя сандвічы, кошыкі для ленч стаялі пад рукой.
  
  – Цябе застаецца толькі раскаяцца, дзяўчынка, – пракаментаваў адзін. – Відаць, ты моцна насалілі татулька. – Другі засмяяўся.
  
  Ён набліжаўся. Яна чула грукат яго крокаў і цяжкае дыханне ледзь ці не ў сябе за спіной. Зірнуўшы направа, ўбачыла чорнае крыло яго цені, бягучага па высокім дашчаным плота.
  
  А потым з яго грудзей вырваўся крык здзіўлення і лютасьці: ногі яго заскользили, і ён плюхнуўся на брук. Праз імгненне ён падняўся, але з вуснаў больш не зрываліся словы – толькі бязладныя зласлівыя крыкі, а мужчыны на пагрузнай платформе рагаталі і пляскалі адзін аднаго па спіне.
  
  Завулак збочыў налева... і Беверлі спынілася, яе рот ў жаху раскрыўся. Гарадская мусоровозка стаяла на выездзе з завулка. Зазор з абодвух бакоў не перавышаў дзевяці цаляў. Рухавік працаваў на халастых абаротах. Перакрываючы гэты мерны гул, да яе даносіўся павольны размова з кабіны мусоровозки. І тут мужчыны перапынілі працу, каб перакусіць. Да поўдня заставалася тры ці чатыры хвіліны. Яшчэ ледзь-ледзь, і пачнуць біць гадзіннік на будынку суда.
  
  Яна зноў пачула бацькі, ён набліжаўся. Беверлі звалілася на брук і папаўзла пад мусоровозкой, адштурхваючыся локцямі і абадранымі каленямі. Пахі дызельнага паліва і выхлапных газаў, змяшаўшыся з густым пахам мяса, выклікалі млоснасць. Лёгкасць, з якой Беверлі прасоўвалася наперад, не радавала: яна слізгала па склизкой бруду, якая пакрывала брук. Але Беверлі працягвала паўзці і толькі раз занадта паднялася над брукам, крануўшы гарачай выхлапной трубы мусоровозки. Ёй прыйшлося прыкусіць губу, каб стрымаць крык.
  
  – Беверлі? Ты пад ёй? – Словы падзяляліся ўдыхамі: забег і бацьку даўся нялёгка. Яна павярнулася і сустрэлася з ім позіркам: ён, нагнуўшыся, зазіраў пад мусоровозку.
  
  – Пакінь... мяне ў спакоі! – атрымалася вымавіць ёй.
  
  – Сука, – адказаў ён сіплым, захлебывающимся сліной голасам, лёг на брук, звякнув ключамі, і папоўз следам. Рухі яго рук і ног недарэчным чынам імітавалі плаванне стылем брас.
  
  Беверлі дабралася да кабіны мусоровозки, схапілася за велізарную шыну – яе пальцы патанулі ў пратэктары да другой фалангі – і рэзка паднялася. Стукнулася хвасцец аб пярэдні бампер, а ў наступнае імгненне зноў бегла, накіроўваючыся да Ўздыму-у-мілю. Спераду блузку і джынсы пакрывала ліпкая слізь, смурод ад якой падымаўся да нябёсаў. Азірнуўшыся, яна ўбачыла пэндзля і рабаватыя рукі бацькі, здаліся з-пад кабіны мусоровозки, зусім як клюшні ўяўнага дзіцем пачвары, вылезающего з-пад ложка.
  
  Хутка, не думаючы, яна нырнула ў праход паміж «Складам Фельдмана» і «Флігелем братоў Трэкер». Гэты праход, занадта вузкі, каб звацца проулком, запаўнялі зламаныя скрыні, пустазелле, сланечнікі і, само сабой, смецце. Беверлі кінулася за кучу скрынь і прысела за імі. Некалькі імгненняў праз яна ўбачыла бацьку, які праскочыў міма вусця праходу і пачаў падымацца на пагорак.
  
  Беверлі ўстала, павярнулася і паспяшалася да далёкага канца праходу. Там яго перагароджваў сеткаваты плот. Яна ўскараскалася на яго, пералезла, спусцілася ўніз, апынуўшыся на тэрыторыі Тэалагічнай семінарыі Дерри. Пабегла па ідэальна скошаным лузе і вакол будынка. Пачула, як унутры гуляюць на органе што-то класічнае. Ноты прыемныя і спакойныя, здавалася, отпечатывались на нерухомым паветры.
  
  Ад Канзас-стрыт семінарыю аддзяляла высокая зялёная загарадзь. Беверлі паглядзела скрозь яе і ўбачыла бацьку, які, цяжка дыхаючы, ішоў па супрацьлеглым баку вуліцы. Пад пахамі на кашулі цямнелі кругі поту. Ён азіраўся, упёршы рукі ў бакі. Ключы на кальцы пабразгваў, ярка пабліскваючы на сонцы.
  
  Беверлі назірала за ім, таксама цяжка дыхаючы, сэрца спалохана і хутка-хутка калацілася ў горле. Ёй вельмі хацелася піць, а ўласны пах выклікаў агіду. «Калі б я малявала комікс, – падумала яна, – то абавязкова адлюстравала б ідучыя ад мяне хвалі смуроду».
  
  Яе бацька павольна перайшоў на той бок, дзе знаходзілася семінарыя.
  
  У Беверлі перахапіла дыханне.
  
  «Калі ласка, Госпадзе, я больш не магу бегчы. Дапамажы мне, Госпадзе. Не дай яму знайсці мяне».
  
  Эл Марш павольным крокам ішоў па тратуары міма пахаваны па іншы бок зялёнай агароджы дачкі.
  
  «Дарагі Божа, не дай яму унюхаць мяне!»
  
  Ён не унюхал – магчыма, таму, што, зваліўшыся ў завулку і поползав пад мусоровозкой, пахнуў ані не лепш, чым яна. Ён сышоў. Беверлі назірала, як бацька спускаецца па схіле пагорка Пад'ём-у-мілю, пакуль ён не схаваўся з выгляду.
  
  Яна павольна паднялася. Адзенне брудная, твар бруднае, спіна балела ў тым месцы, дзе яна апяклася аб выхлапную трубу мусоровозки. Але ўсё гэта бляднеў у параўнанні са смерчам, які бушаваў ў яе думках. Беверлі адчувала, што яе панесла на край свету, дзе станавіліся непрыдатныя звычайныя нормы паводзін. Яна не магла ўявіць сабе, як пойдзе дадому; але і не магла ўявіць, як не пойдзе. Яна не паслухаўся свайго бацькі, не паслухаўся яго...
  
  Беверлі прыйшлося выштурхаць з галавы гэтую думку, таму што ад гэтага ныла пад лыжачкай, яна слабела, і яе пачынала трэсці. Яна любіла свайго бацьку. Хіба не пра гэта казала адна з дзесяці запаведзяў: «Шануй бацьку твайго і маці тваю, ды карысць ці будзе, і так доўга жыць будеши на зямлі». Так. Але гэта быў не ён. Не яе бацька. Калі на тое пайшло, ён быў кім-то зусім іншым. Самазванцам. Яно...
  
  Раптам яна пахаладзела, таму што ў галаве бліснуў жудасны пытанне. А ці не здарылася такое і з астатнімі? Або што-то падобнае? Яна павінна іх папярэдзіць. Яны прычынілі Яно боль, і, магчыма, Яно спрабуе прыняць меры, каб засцерагчы сябе, каб яны ніколі больш не змаглі Яно прычыніць боль. Ды і потым, куды ёй цяпер ісці? Яны – адзіныя яе сябры. Біл. Біл сцяміць, што рабіць далей. Біл падкажа ёй, што рабіць далей.
  
  Беверлі спынілася там, дзе дарожка, якая выходзіць з тэрыторыі семінарыі, перасякалася з Канзас-стрыт, і выглянула з-за агароджы. Яе бацька сышоў. Яна павярнула направа і пакрочыла па Канзас-стрыт да Пусткі. Магчыма, нікога з іх там цяпер і не будзе. Яны разышліся па хатах, на ленч. Але яны вернуцца. А пакуль яна можа спусціцца ў халаднаватае клубны дом і пастарацца хоць як-то супакоіцца. Яна пакіне маленькае акно адкрытым, каб у падземны дом трапляла хоць трохі сонечнага святла, і, магчыма, нават здолее паспаць. Яе стомленае цела і перенапрягшийся розум ўхапіліся за гэтую думку. Сон, так, ён сапраўды пайшоў бы ёй на карысць.
  
  Апусціўшы галаву, яна прайшла міма апошніх дамоў. Далей дома ўжо не будавалі, таму што зямля занадта крута скочвалася ў Пустку, у Пустку, куды (яна проста не магла ў гэта паверыць) пракраўся яе бацька, каб шпіёніць за ёй.
  
  Яна, вядома, не чула крокаў у сябе за спіной. Хлопцы стараліся з усіх сіл, каб не выдаваць ні гуку. Здабыча ўжо раней уцякала ад іх, і на гэты раз яны мелі намер яе не ўпусціць. Яны набліжаліся і набліжаліся, нячутна ступаючы, як коткі. Рыгало і Віктар ухмылялись, але твар Генры заставалася вестак адсутным і сур'ёзным. Непричесанные валасы тырчалі ва ўсе бакі. Погляд блукаў, як і ў Эла Маршу ў кватэры. Адзін брудны палец ён прыціскаў да вуснаў – ш-ш-ш-ш, – пакуль яны скарачалі разделявшее іх адлегласць з семдзесят футаў да пяцідзесяці... да трыццаці.
  
  У тое лета Генры устойліва развіваўся над якой-небудзь псіхічнай безданню. Крочыў па мосце, які няўмольна звужаецца і звужаецца. У дзень, калі ён дазволіў Патрыку Хокстеттеру поласкать сябе, мост гэты ператварыўся ў дрот канатаходца. Дрот лопнула гэтым раніцай. Ён выйшаў на двор у адных толькі ірваных, пажоўклых ад мачы трусах і паглядзеў у неба. Прывід месяца, што свяціла мінулай ноччу, яшчэ не закаціўся за гарызонт, і як толькі погляд Генры ўпаў на месяц, яна раптам змянілася, ператварыўшыся ў ухмыляющийся чэрап. Генры ўпаў на калені перад гэтым тварам-чэрапам, ахоплены жахам і радасьцю. Галасы-прывіды загаварылі з месяца. Галасы мяняліся, часам зліваліся ў адзінае мармытанне, у якім не разабраць ні слова... але ён адчуваў ісціну, якая складаецца ў тым, што ўсе гэтыя галасы, адзін голас, адзін розум. Голас загадаў яму адшукаць Віктара і Рыгало і прыйсці з імі на кут Канзас-стрыт і Кастэла-авеню каля поўдня. Голас сказаў, ён сам зразумее, што трэба рабіць. І сапраўды, з'явілася гэтая манда. Ён чакаў, каб голас сказаў яму, што рабіць далей. Адказ прыйшоў, калі яны працягвалі скарачаць дыстанцыю. Голас пачуўся не з месяца, а з каналізацыйнай рашоткі, міма якой яны праходзілі. Голас ціхі, але выразны. Рыгало і Віктар паглядзелі на краты, нібы ашаломленыя, загіпнатызаваныя, потым зноў павярнуліся да Беверлі.
  
  «Забі яе», – загадаў голас з каналізацыі.
  
  Генры Баўэрс сунуў руку ў кішэню джынсаў і дастаў даўгаваты прадмет даўжынёй у дзевяць цаляў, аздоблены па баках пластмасай, якая імітуе слановую косць. У аднаго краю гэтага сумніўнага творы мастацтва поблескивала маленькая храмаваная кнопка. Генры націснуў на яе. З шчыліны ў канцы дзяржальні выскачыла шестидюймовое лязо. Ён падкінуў нож на далоні. Прыбавіў кроку. Віктар і Рыгало – яны па-ранейшаму выглядалі ошарашенными – таксама дадалі кроку, каб не адстаць.
  
  Беверлі не чула іх у прамым сэнсе гэтага слова; не гукі крокаў прымусілі яе абярнуцца, калі Генры Баўэрс ледзь не ўшчыльную наблізіўся з ёй. Сагнуўшы калені, асцярожна ставячы ногі на бетон тратуара, з застылай усмешкай на твары, Генры рухаўся бясшумна, як індзеец. Няма; спрацавала пачуццё, занадта відавочнае, адназначнае і моцнае, каб праігнараваць яго, пачуццё, што...
  
  
  
  3
  
  Публічная бібліятэка Дэры – 1:55
  
  ...за табой назіраюць.
  
  Майк Хэнлан адклаў ручку, паглядзеў на запоўненую ценямі перавернутую чару галоўнага залы бібліятэкі. Убачыў астраўкі святла, створаныя падвешанымі да столі круглымі плафонамі; ўбачыў раставаў у змроку кнігі; ўбачыў металічныя лесвіцы, вытанчанымі спіралямі сыходзяць да стэлажоў. Ён не ўбачыў нічога лішняга або знаходзіцца не на месцы.
  
  І тым не менш не верыў, што ён у бібліятэцы адзін. Больш не верыў.
  
  Калі ўсе астатнія сышлі, Майк прыбраўся з акуратнасцю, даўно якая ўвайшла ў звычку. Дзейнічаў ён на аўтапілоце, думкамі унесшись на мільён міль – і на дваццаць сем гадоў. Ачысьціў попельніцы, выкінуў пустыя бутэлькі (прыкрыў іх іншым смеццем, каб не шакаваць Кэрал), банкі, прызначаныя для наступнай перапрацоўкі, паклаў у скрыню, які стаяў у яго за сталом. Потым узяў шчотку і падмёў аскепкі бутэлькі з-пад джыну, якую разбіў Эдзі.
  
  Каб навесьці парадак на стале, пайшоў у залу перыёдыкі і падабраў рассыпаныя часопісы. І пакуль займаўся гэтымі простымі справамі, яго мозг пракручваў расказаныя Няўдачнікамі гісторыі – робячы ўпор перш за ўсё на тое, што засталося за кадрам. Яны верылі, што ўспомнілі ўсе. Ён лічыў, што Біл і Беверлі сапраўды ўспомнілі амаль усе. Але не цалкам. Астатняе магло да іх прыйсці... калі б дазволіла час. У 1958 годзе часу для падрыхтоўкі не было. Яны казалі і казалі – іх размовы перапыніла толькі бітва камянёў ды адзінкавае праява групавога гераізму ў доме 29 па Нейболт-стрыт – і, магчыма, за размовамі да справы так і не дайшло. Але наступіла 14 жніўня, і Генры з сябрукамі проста загналі іх у каналізацыйныя тунэлі.
  
  «Можа, мне варта было ім сказаць», – думаў Майк, раскладваючы па месцах апошнія часопісы. Але што-то вельмі ўжо супраціўлялася гэтай ідэі – голас Чарапахі, як ён думаў. Можа, гэты самы голас, а можа, і прынцып спиральности таксама адыграў сваю ролю. Магчыма, таму завяршальнага падзеі мелася паўтарыцца, хай і на якім-то іншым, больш высокім узроўні. Да заўтрашняга дня ён падрыхтаваў ліхтары і шахцёрскія каскі; у тым жа сценнай шафе ляжалі акуратна складзеныя і звязаныя разам гумкамі чарцяжы дрэнажнай і каналізацыйнай сістэм Дерри. Але калі яны былі дзецьмі, усе іх размовы і ўсе іх планы, сырыя, а то і проста ніякія, у канцы абгарнуліся нічым; у канцы іх проста загналі ў падземныя тунэлі, навязалі ім наступную за гэтым сутычку. І гэта здарыцца зноў? Вера і сіла, ён ужо прыйшоў да гэтай высновы, ўзаемазаменныя. А канчатковая ісціна яшчэ прасцей? Ні адзін акт веры немагчымы, калі цябе груба не зашвырнут ў бурлівы эпіцэнтр падзей? Як нованароджаны без усякага парашута вылятае з чэрава маці, нібы падае з неба? І раз ты падаеш, табе прыходзіцца верыць у парашут, у яго існаванне, так? Тузаючы за кольца, ужо падаючы, ты выносіш апошняе меркаваньне па гэтым прадмеце, якім бы яно ні было.
  
  «Госпадзе Ісусе, прама-ткі чарнаскуры Фултан Шын 127», – падумаў Майк і засмяяўся.
  
  Майк прибирался, наводзіў парадак, разважаў, а тым часам іншая частка яго розуму чакала, што ён нарэшце-то скончыць і палічыць сябе досыць стомленым, каб пайсці дадому і некалькі гадзін паспаць. Але, скончыўшы з усім, што збіраўся зрабіць, Майк выявіў, што сну ні ў адным воку, і ён бадзёры, як ніколі. Вось ён і накіраваўся да адзінай у бібліятэцы замыкаць пакоі, сеткаватая дзверы ў якую знаходзілася ў глыбіні яго кабінета, адкрыў яе ключом, віселі на яго кальцы з ключамі, і ўвайшоў. У гэтым пакоі, вогнеўстойлівай пры закрытай і замкнёным сейфавай дзверы, захоўваліся найкаштоўнейшыя першыя выданні, кнігі з аўтографамі пісьменнікаў, якія даўно ўжо памерлі (сярод падпісаных выданняў бібліятэка магла пахваліцца «Мобі Дзікім» і «Лісце травы» Ўітмэна), гістарычныя матэрыялы, звязаныя з горадам, і асабістыя архівы тых некалькіх пісьменнікаў, якія жылі і працавалі ў Дерри. Майк спадзяваўся, калі ўсё скончыцца добра, пераканаць Біла пакінуць яго рукапісы публічнай бібліятэцы Дерри. Ідучы па трэцім праходзе сховішчы, асветленым лямпамі пад бляшанымі каўпакамі, удыхаючы знаёмыя бібліятэчныя пахі гною, і пылу, і клею, і старой паперы, ён думаў: «Калі я памру, мяне, напэўна, пакладуць у труну з бібліятэчнай карткай у адной руцэ і штампам «ПРАТЭРМІНАВАНЫ» ў іншы. Можа, гэта нават і лепш, нігер, чым памерці з пісталетам у руцэ?»
  
  Спыніўся ён на сярэдзіне трэцяга праходу. Яго вялікі стэнаграфічную нататнік, запоўнены гісторыямі Дерри і яго ўласнымі запісамі, стаяў паміж «Старым Дерри» Фрыка і «Гісторыяй Дерри» Мішо. Нататнік Майк засунуў так глыбока, што ён быў практычна нябачным. Ніхто б ніколі не змог яго знайсці, калі б адмыслова не шукаў.
  
  Майк дастаў нататнік і вярнуўся да стала, за якім яны сядзелі, па шляху выключыўшы святло ў сховішча і замкнуўшы сеткаватую дзверы. Сеў, прагартаў спісаныя старонкі, думаючы аб тым, які ён стварыў дзіўны і недасканалы дакумент: напалову гісторыя, напалову скандал, збольшага дзённік, збольшага споведзь. Ён нічога не пісаў з 6 красавіка. «Хутка прыйдзецца купляць новы нататнік», – падумаў ён, перагортваючы некалькі якія засталіся пустых лістоў. З усмешкай падумаў пра зыходным чарнавіку рамана «Панесеныя ветрам» Маргарэт Мітчэл, напісаным у многіх і многіх чарках школьных сшыткаў. Потым зняў з ручкі каўпачок і напісаў «31 траўня», адступіўшы на два радкі ад апошняй запісу. Якое-то час пасядзеў, аглядаючы пустынную бібліятэку, а потым пачаў запісваць усё, што адбылося ў тры апошніх дня, пачынаючы з яго тэлефоннай размовы са Стэнлі Урисом.
  
  Майк старанна пісаў пятнаццаць хвілін, потым канцэнтрацыя пачала слабець. Ён перарываўся ўсё часцей і часцей. Перашкаджаў вобраз адарванай галавы Стэнлі Уриса у халадзільніку. Акрываўленай галавы Стэна, з адкрытым, набітым пер'ем ротам, вываливающейся з халадзільніка і катящейся па падлозе да яго. З велізарным высілкам Майк адкараскаўся ад гэтага ладу і працягнуў працу, але літаральна праз пяць хвілін выпрастаўся і разгарнуўся, у поўнай упэўненасці, што ўбачыць галаву, катящуюся па чорна-чырвоным клетак старога лінолеўма, з бліскучымі шклянымі вачыма, як у вісіць на сцяне галавы аленя. Нічога не ўбачыў, ніякай галавы. Нічога не пачуў, акрамя прыглушаных удараў ўласнага сэрца.
  
  «Вазьмі сябе ў рукі, Майкі. Гэта нервы, і ўсё. Нічога больш».
  
  Лёгка сказаць. Словы сталі выслізгваць ад яго, думкі адышлі за межы дасяжнасці. Што-то пачатак ціснуць на патыліцу, мацней і мацней.
  
  За ім назіралі.
  
  Майк паклаў ручку і падняўся з-за стала.
  
  – Ёсць тут хто-небудзь? – Голас рэхам адбіўся ад ратонды, прымусіўшы яго здрыгануцца. Ён аблізнуў вусны, распачаў другую спробу. – Біл?.. Бэн?..
  
  «Біл-мал-мал... Бен-эн-эн...»
  
  Раптам Майк вырашыў, што хоча сысці дадому. А нататнік ён мог узяць з сабой. Пацягнуўся да яго... і пачуў ледзь адрозны гук крокаў.
  
  Агледзеўся. Выспы святла атачалі яшчэ больш сгустившиеся цені. Больш нічога... ва ўсякім выпадку, нічога такога, што ён мог убачыць. Ён чакаў, пад гулкія ўдары сэрца.
  
  Зноў пачуў крокі, толькі на гэты раз здолеў вызначыць, адкуль яны даносяцца. З шклянога калідора, соединявшего дарослую бібліятэку з дзіцячай. Там. Хто-то. Што-то.
  
  Майк бясшумна падышоў да стала выдачы кніг. Драўляныя кліны трымалі адкрытымі палоўкі вялікі шкляной дзверы ў калідор, і ён бачыў нейкую яго частку. Бачыў быццам бы ногі, і раптам які ахапіў яго жах прымусіў задацца пытаннем: а раптам Стэн усё-такі прыйшоў, раптам Стэн выйдзе зараз з цемры з птушыным атласам у руцэ, бледным тварам, синюшными вуснамі, разрэзамі на перадплеччах і запясцях. «Я нарэшце-то прыйшоў, – скажа Стэн. – Мне спатрэбілася час, каб вылезці з ямы ў зямлі, але я нарэшце-то прыйшоў...»
  
  Яшчэ крок, і Майк ўбачыў абутак, абутак і стары ніз калашыны – джынсу і матузы на фоне голых, без шкарпэтак, лодыжак. І ў цемры, амаль на шэсць футаў вышэй лодыжак, паблісквалі вочы.
  
  Адной рукой Майк абмацваў паверхню паўкруглага стала, павольна абыходзячы яго, не адрываючы погляду ад гэтых нерухомых, поблескивающих вачэй. Яго пальцы натыкнуліся на драўляны кут маленькага скрыні – пратэрмінаваныя бібліятэчныя карткі. Папяровая скрыначка – сашчэпкі і гумкі. Нарэшце пальцы знайшлі што-то металічнае і схапілі яго. Нож для выкрыцця лістоў з надпісам «ІСУС ВЫРАТУЕ» на дзяржальні. Нетрывалая штучка, якая прыйшла па пошце ад Баптысцкай царквы Ласкі ў рамках кампаніі па зборы ахвяраванняў. Майк ўжо гадоў пятнаццаць не наведваў службы, але пры жыцці яго маці ўвесь час хадзіла ў гэтую царкву, і ён адаслаў ім пяць даляраў, якія спатрэбіліся б і яму самому. Хацеў выкінуць гэты нож, але чаму-то не выкінуў, і нож да гэтага часу ляжаў сярод хламу на яго палове стала (частка стала, адведзеная Кэрал, заўсёды заставалася бездакорна чыстай).
  
  Майк з усёй сілы сціснуў рукаятку і ўгледзеўся ў цёмны калідор.
  
  Яшчэ крок... яшчэ. Цяпер обтрепанные калашыны ён бачыў да каленяў. Бачыў і сілуэт, якому належалі ногі: буйны, шырокі. Плечы круглявыя. Быццам бы растрапаныя валасы. Фігура обезьяноподобная.
  
  – Хто вы?
  
  Адказу не было. Няпрошаны госць проста стаяў, разглядаючы яго.
  
  Хай і па-ранейшаму спалоханы, Майк ўжо прызнаў ілжывай паралізуючую ідэю – перад ім Стэн Урис, які падняўся з магілы, прызваны ў Дерри шнарамі на руках, нейкім звышнатуральным магнетызмам, які ператварыў яго ў зомбі, зусім як у хаммеровском фільме жахаў 128. Гэты няпрошаны госць мог быць кім заўгодна, але толькі не Стэнам, рост якога не перавышаў пяці футаў і сямі цаляў.
  
  Постаць зрабіла яшчэ крок, і цяпер святло ад бліжэйшай да шкляному калідоры круглай лямпы асвятліў ногі ўжо да самай таліі і шлевки на поясе джынсаў, без рамяня.
  
  І раптам Майк зразумеў, хто перад ім. Зразумеў яшчэ да таго, як няпрошаны госць загаварыў.
  
  – Ой, ды гэта ж нігер. Кідаўся ў каго-то камянямі, нігер? Хочаш ведаць, хто атруціў тваю гробаны сабаку?
  
  Постаць рушыла наперад. Святло ўпаў на твар Генры Бауэрса. Располневшее і обрюзгшее. Скура блішчала нездаровай сальностью; абвіслыя шчокі і падбародак пакрывала шчацінне, напалову чорны, напалову сівая. Тры хвалістыя маршчыны глыбока прарэзалі лоб над кусцістыя бровамі. Іншыя ўтваралі круглыя дужкі ў куткоў полногубого рота. Маленькія зласлівыя вочкі хаваліся ў глыбіні бясколернай плоці, набеглыя крывёю і пазбаўленыя думак. Гэта было твар заўчасна состарившегося чалавека, які ў трыццаць дзевяць выглядаў на семдзесят тры. Але твар гэта належала і двенадцатилетнему хлапчуку. Вопратку Генры пакрывалі зялёныя плямы, пакінутыя кустамі, у якіх ён хаваўся ўвесь дзень.
  
  – Не хочаш павітацца, нігер? – спытаў Генры.
  
  – Прывітанне, Генры. – У галаве мільганула смутная думка, што ён ужо два дні не слухаў радыё і нават не чытаў газету, хоць апошні ўзвёў у ранг рытуалу. Адбылося шмат чаго. Спраў навалілася безліч.
  
  Вельмі дрэнна.
  
  Генры выйшаў з калідора паміж дзіцячай і дарослай бібліятэк і застыў, буравя Майка маленькімі свинячьими вочкамі. Яго вусны разышліся ў гідкай ўхмылка, агаліўшы гнілыя зубы, уласцівыя многім жыхарам мэнской глыбінкі.
  
  – Галасы. Ты чуеш галасы, нігер?
  
  – Чые галасы, Генры? – Майк прыбраў абедзве рукі за спіну, як школьнік, выкліканы да дошкі, каб прачытаць на памяць верш, і пераклаў нож для выкрыцця лістоў з левай рукі ў правую. Падлогавыя гадзіны, падораныя бібліятэцы Хорстам Мюлерам ў 1923 годзе, роўненька адбівалі секунды ў застылым сажалцы бібліятэчнай цішыні.
  
  – З месяца, – адказаў Генры і сунуў руку ў кішэню. – Яны прыходзяць з месяца. Мноства галасоў. – Ён памаўчаў, нахмурыўшыся, потым страсянуў галавой. – Мноства, але ў рэчаіснасці гэта адзін голас. Голас Яна.
  
  – Ты бачыў Яно, Генры?
  
  – Ды. Франкенштэйн. Адарваў Віктару галаву. Цябе б гэта чуць. З такім гукам, быццам зашпілька велізарнай маланкі рэзка ідзе ўніз. Потым Яно рушыла на Рыгало. Рыгало паспрабаваў змагацца з Яно.
  
  – Паспрабаваў?
  
  – Ды. Толькі таму я і выратаваўся.
  
  – Ты пакінуў яго паміраць.
  
  – Не гавары так! – Шчокі Генры спалахнулі цьмяным чырванню. Чым далей ён адыходзіў ад пупавіны, якая злучае дарослую бібліятэку з дзіцячай, тым маладзей станавіўся ў вачах Майка. Ён бачыў ранейшую злосць на твары Генры, але бачыў і сёе-тое яшчэ: дзіцяці, якога выхаваў прыдуркаваты Буч Баўэрс на добрай ферме, з гадамі ператварылася ў кавалак лайна. – Не гавары так! Яно магло забіць і мяне.
  
  – Нас Яно не забіла.
  
  Вочы Генры насмешліва бліснулі.
  
  – Пакуль не забіла. Але заб'е. Калі я пакіну Яно каго-небудзь з вас. – Ён выцягнуў з кішэні прадаўгаваты прадмет даўжынёй у дзевяць цаляў, аздоблены па баках пластмасай, якая імітуе слановую косць. У аднаго краю гэтага сумніўнага творы мастацтва блішчала храмаваная кнопка. Генры націснуў на яе. З дзяржальні выскачыла лязо даўжынёй шэсць цаляў. Ківаючы нож на далоні, ён рушыў да стала, ледзь хутчэй.
  
  – Паглядзі, што я знайшоў. Я ведаў, куды глядзець. – Адно чырвонае павека апусцілася, агідна падморгваючы. – Чалавек з месяца сказаў мне. – Генры зноў прадэманстраваў гнілыя зубы. – «Днём хавайся. Вечарам злаві спадарожку». Стары. Ўдарыў яго. Думаю, забіў. Аўтамабіль кінуў у Ньюпорт. Калі пераходзіў мяжу Дерри, пачуў гэты голас. Паглядзеў у вадасцёк. Там ляжала гэтая адзенне. І нож. Мой стары нож.
  
  – Ты сее-што забываеш, Генры.
  
  Генры моўчкі пасміхаўся, ківаючы галавой.
  
  – Мы выбраліся, і ты выбраўся. Калі Яно хоча нас, Яно хоча і цябе.
  
  – Няма.
  
  – Я думаю, так. Можа, вы, дурачкі, і рабілі працу Яно, але любімчыкаў у Яно не было, так? Яно забрала абодвух тваіх сяброў, і пакуль Рыгало біўся з Яно, ты здолеў збегчы. Я думаю, Генры, ты частка таго справы, якое Яно хоча давесці да канца. Я сапраўды так думаю.
  
  – Няма.
  
  – Можа, ты ўбачыш Франкенштэйна. Або Пярэваратня. Або Вампіра. Ці Блазна, а, Генры? Можа, ты зможаш убачыць, як насамрэч выглядае Яно, Генры. Мы бачылі. Хочаш, каб я расказаў табе? Хочаш, каб я...
  
  – Заткніся! – выгукнуў Генры і кінуўся на Майка.
  
  Майк адступіў у бок, выставіўшы нагу. Генры спатыкнуўся аб яе і заскользил па чырвона-чорнага лінолеўма, як шайба, якую гуляюць у шаффлборд. Стукнуўся галавой аб ножку стала, за якім увечары сядзелі Няўдачнікі, распавядаючы свае гісторыі. На імгненне застыў, аглушаны. Пальцы, якія трымалі дзяржальню нажа, расціснуў.
  
  Майк кінуўся за ім, кінуўся за нажом. У той момант ён мог бы прыкончыць Генры, мог бы ўсадзіць нож для выкрыцця лістоў з надпісам «ІСУС ВЫРАТУЕ» на дзяржальні, які даслалі па пошце з царквы яго маці, у шыю Генры, а потым патэлефанаваць у паліцыю. Нейкае афіцыйнае расследаванне было б, але не занадта актыўны. У Дерри і без таго хапала дзіўных смерцяў і гвалту.
  
  Спыніла яго ўсведамленне, ударившее як маланка: забіўшы Генры, ён выканае работу Яно, сапраўды гэтак жа, як Генры выконваў працу Яно, імкнучыся забіць Майка. І сёе-тое яшчэ: іншы выраз твару Генры, якое ён убачыў, стомлены, зацкаваны погляд дзіцяці, з якім жорстка абышліся, накіраваўшы на крывую дарожку з невядома якой мэтай. Пакуль Генры рос, яго атручвала вар'яцтва Буча Бауэрса: і, ужо вядома, ён належаў Яно нават да таго, як западозрыў, што Яно існуе.
  
  Таму, замест таго каб нанесці ўдар у неабароненую шыю Генры, Майк ўпаў на калені і пацягнуўся за нажом. Ён павярнуўся пад яго рукой – быццам бы па ўласнай волі, – і пальцы Майка стуліліся на лязе. Болю ён не адчуў – толькі кроў палілася з трох пальцаў правай рукі і з далоні, на якой бялелі шнары.
  
  Ён адхіснуўся. Генры перакаціўся, стаў на калені, схапіў нож, і цяпер яны стаялі тварам адзін да аднаго, у абодвух цякла кроў: у Майка – з пальцаў і далоні, у Генры – з носа. Генры матнуў галавой, і чырвоныя кроплі паляцелі ў цемру.
  
  – Думаў, вы былі такія разумныя! – хрыпла крыкнуў ён. – Гробаны смактункі – вось кім вы былі! У сумленнай барацьбе мы б вас пабілі!
  
  – Прыбяры нож, Генры. – Майк гаварыў роўным голасам. – Я пазваню ў паліцыю. Яны прыедуць і павязуць цябе ў «Джунипер-Хіл». Ты будзеш па-за Дерри. І ў бяспецы.
  
  Генры паспрабаваў загаварыць і не змог. Не змог сказаць гэтаму ненавіснаму черномазому, што не будзе ён у бяспекі ні ў «Джунипер-Хіл», ні ў Лос-Анджэлесе, ні ў трапічных лясах Цімбукту. Раней ці пазней ўзыдзе месяц, як белая костка і халодная, як снег, і галасы-прывіды загучаць зноў, і паверхню месяца ператворыцца ў твар Яно, лопочущее, і смеющееся, і приказывающее. Ён праглынуў склизкую кроў.
  
  – Вы ніколі не біліся шчыра!
  
  – А вы? – спытаўся Майк.
  
  – Ты паршиваячерномазаяниггерскаясволочь! – закрычаў Генры і зноў скокнуў на Майка.
  
  Майк адхіліўся назад, каб сысці ад гэтай нязграбнай атакі, страціў раўнавагу, упаў на спіну. Генры зноў стукнуўся аб стол, яго адкінула ў бок, ён павярнуўся, схапіў Майка за руку. Майк узмахнуў нажом для выкрыцця лістоў і глыбока ўсадзіў яго ў перадплечча Генры. Той закрычаў, але замест таго каб адпусціць руку Майка, сціснуў яшчэ мацней. Пацягнуўся да яго, валасы падалі на вочы, кроў з носа цякла на тоўстыя вусны.
  
  Майк упёрся нагой у бок Генры, каб адкінуць яго, але Генры узмахнуў рукой, і нож, апісаўшы шырокую дугу, на ўсе шэсць цаляў увайшоў Майку у сцягно. Увайшоў без усялякіх намаганняў, як у мяккі кекс або ў алей. Генры выцягнуў нож, з якога капала кроў, і Майк з крыкам болю адштурхнуў яго.
  
  Ён з цяжкасцю падняўся, але Генры ускочыў куды спрытней, і Майк з цяжкасцю адхіліўся ад наступнай атакі. Ён адчуваў, як кроў струменіцца па назе вельмі ўжо моцным патокам, напаўняючы туфель. «Здаецца, ён закрануў мне сцегнавую артэрыю, – падумаў Майк. – Госпадзе, гэта дрэнна. Паўсюль кроў. Кроў на падлозе. І туфлі прыйдзецца выкінуць, чорт, я іх толькі два месяцы як купіў...»
  
  Генры зноў папёр на яго, цяжка дыхаючы і пыхкаючы, як раз'юшаны бык. Майк адхіснуўся ўбок і зноў узмахнуў нажом для выкрыцця лістоў. Прарваў кашулю Генры і паласнуў па рэбрах. Генры крэкнуў, калі Майк адкінуў яго ад сябе.
  
  – Подлы нігер! – закрычаў ён. – Паглядзі, што ты зрабіў!
  
  – Кінь нож, Генры, – прапанаваў Майк.
  
  З-за спіны Майка данеслася гідкае хіхіканне. Генры паглядзеў... а потым закрычаў у дзікім жаху, прыціснуўшы рукі да шчоках, нібы глыбока абражаная старая дзева. Майк глянуў на стол дзяжурнага бібліятэкара. Пачуўся гучны, бразгоча звон, і за сталом з'явілася галава Стэнлі Уриса. Спружына вворачивалась ў адарваную шыю, з махроў скуры капала кроў. Твар пакрываў белы грым. На шчоках чырванелі плямы румяны. Вялікія аранжавыя помпоны займалі месца вачэй. Гэтая жудасная галава Стэна-з-табакеркі гайдалася ўзад-наперад на спружыне, нібы адзін з гіганцкіх сланечнікаў, што раслі на Нейболт-стрыт. Рот адкрыўся, і рыпучы, смяецца голас забубнил: «Забі яго, Генры! Забі нігер, забі черномазого, забі яго, забі яго, ЗАБІ ЯГО!»
  
  Майк разгарнуўся да Генры, з жахам разумеючы, што яго перахітрылі, адцягнулі ўвагу, пры гэтым дзе-то на перыферыі свядомасці мільгануў пытанне: чыю галаву на канцы спружыны ўбачыў Генры? Стэна? Віктара Крыса? Можа, свайго бацькі?
  
  Генры зароў і кінуўся на Майка. Рука з нажом хадзіла ўверх-уніз, як іголка швейнай машынкі.
  
  – Усе-е-е-е, нігер! – крычаў Генры. – Усе-е-е-е, нігер! Усё-е-е-е, нігер!
  
  Майк адступіў, і нага, якую праткнуў Генры, подогнулась пад ім. Ён паваліўся на падлогу. Нагу ён практычна не адчуваў. Яна стала халоднай і чужой. Паглядзеўшы ўніз, ён убачыў, што слаксы крэмавага колеру сталі ярка-чырвонымі.
  
  Лязо нажа бліснула перад носам Майка.
  
  І Майк ўдарыў нажом для выкрыцця лістоў з надпісам «ІСУС ВЫРАТУЕ» у той самы момант, калі Генры паварочваўся, каб нанесці новы ўдар. Генры наткнуўся на нож, як жук на шпільку. Цёплая кроў палілася Майку на руку. Пачуўся трэск, і калі ён адхапіў руку, у ёй засталася толькі дзяржальня. Лязо затрымалася ў Генры ў жываце.
  
  – Бо-о-о-жа! Нігер! – закрычаў Генры, схапіўшыся рукой за якая выступае частка обломившегося ляза. Кроў цякла паміж пальцамі. Генры глядзеў на яе, не верачы, вылупіўшы вочы. Галава ззаду стала, покачивающаяся на спружыне, як чорт з табакеркі, разбрасывающая кроплі крыві, віскатала і смяялася. Адчуваючы, што слабее, а перад вачыма ўсё плыве, Майк павярнуўся і ўбачыў, што гэта галава Рыгало Хаггинса, чалавечая корак ад бутэлькі шампанскага, у бейсболцы «Нью-ёркскіх янкі», павернутай брылём на патыліцу. Ён гучна застагнаў, і гэты гук даляцеў да яго вушэй здалёку, рэхам. Ён разумеў, што сядзіць у цёплай лужыне крыві... уласнай крыві. «Калі я не ўскладу паляць на нагу, то памру».
  
  – Бо-о-о-о-о-о-жа! Ні-і-і-і-і-і-г-г-е-е-е-р! – крычаў Генры. Прыціскаючы адну руку да сьцякае крывёй ране на жываце, сціскаючы нож у выкидным лязом у іншы, ён рушыў ад Майка да выхадны дзверы. Яго, як п'янага матала з боку ў бок, і рух Генры па галоўным зале, дзе кожны крок аддаваўся рэхам, нагадвала траекторыю шарыка ў электронным яго. Ён наткнуўся на крэсла і перавярнуў яго. Яго рука, якой ён спрабаваў на што-небудзь абаперціся, скінуў на падлогу стос газет. Дабраўшыся да дзвярэй, ён адкрыў яе, ткнуўшы рукой, і нырнуў у ноч.
  
  Свядомасць пакідала Майка. Ён важдаўся з спражкай рамяня, ледзь адчуваючы пальцы. Нарэшце расшпіліў і выцягнуў з шлевок. Абгарнуў крывацечны нагу, моцна зацягнуў. Трымаючы рэмень адной рукой, папоўз да стала дзяжурнага бібліятэкара. Там стаяў тэлефонны апарат. Майк не ведаў, якім чынам яму ўдасца дабрацца туды, але гэта было не важна. Проста дабрацца – вось што галоўнае. Свет плыў перад вачыма, яго то і справа хавалі полкі шэрага. Ён высунуў мову, прыкусіў яго і тут жа адчуў рэзкі боль. Свет вярнуўся ў фокус. Майк зразумеў, што трымае ў руцэ сломавшийся нож для выкрыцця лістоў, і адкінуў яго. І ў рэшце рэшт шлях яму заступіў стол дзяжурнага бібліятэкара, высокі, як Эверэст.
  
  Майк падсунуў пад сябе здаровую нагу і пачаў падымацца на ёй, схапіўшыся за край стала той рукой, што не трымала рэмень. Вочы ператварыліся ў шчылінкі, вусны трэсліся ад напружання. Нарэшце яму ўдалося падняцца. Стоячы на адной назе, як бусел, ён падцягнуў да сябе тэлефонны апарат з прылепленым да бакавой паверхні папяровым прастакутнікам, на якім напісалі тры нумары: пажарнай аховы, паліцыі і бальніцы. Дрыготкім пальцам, які адстаяў ад яго міль на дзесяць, Майк набраў нумар бальніцы: 555-3711. Заплюшчыў вочы, калі пайшлі доўгія гудкі... а потым яго вочы шырока раскрыліся – яму адказаў блазан Пеннивайз.
  
  – Прывітанне, нігер! – пракрычаў Пеннивайз, і тут жа пачуўся яго рэзкі, пранізлівы смех – нібы ў вуха насыпалі аскепкі шкла. – Што скажаш? Як справы? Я думаю, ты здох, а што думаеш ты? Я думаю, Генры з табой скончыў! Хочаш паветраны шарык, Майкі? Хочаш паветраны шарык? Як справы? Прывітанне табе!
  
  Погляд Майка зрушыўся на падлогавыя гадзіны, мюллеровские гадзіны, як іх называлі, і ён не здзівіўся, што цыферблат змяніла твар бацькі, шэрае, пазначанае на рак. Яго вочы закаціліся, віднеліся толькі пукатыя вавёркі. Раптам бацька высунуў мову, і тут жа гадзіны пачалі біць.
  
  Рука больш не трымалася за стол. Яшчэ некалькі секунд Майк, пагойдваючыся, стаяў на здаровай назе, а потым упаў. Трубка матлялася з боку ў бок, нібы кудмень гіпнатызёра. Яму з цяжкасцю ўдавалася сцягваць рэмень на назе.
  
  – Прывітанне, дарагой Амос! – радасна крычаў Пеннивайз з мотающейся трубкі. – Ето я, Кингфиш! Я ёсць цяпер у кінгстан на тэмзе, і тута труф. Ці не так, хлопец?
  
  – Калі тут хто-небудзь ёсць, – прахрыпеў Майк, – сапраўдны голас за тым, які я чую, калі ласка, дапамажыце мне. Я Майк Хэнлан, знаходжуся ў публічнай бібліятэцы Дерри і истекаю крывёю. Калі вы тут, я вас не пачую. Мне не даюць вас пачуць. Калі вы тут, калі ласка, паспяшайцеся.
  
  Ён лёг на бок і падцягваў ногі да грудзей, пакуль не прыняў позу эмбрыёна. Двойчы абматаў рэмень вакол правай рукі і засяродзіўся на тым, каб утрымаць свет, уплывающий за ватовыя шарообразные аблокі шэрага.
  
  – Прывітанне табе, як справы? – крычаў Пеннивайз з якая звісае са стала, нахіленай трубкі. – Як пажываеш, ты, паршывы чорнага? Прывітанне...
  
  
  
  4
  
  Канзас-стрыт – 12:20
  
  ...цябе, – сказаў Генры Баўэрс. – Як пажываеш, ты, маленькая манда?
  
  Беверлі адрэагавала імгненна – павярнулася, каб уцячы. Такой хуткай рэакцыі яны не чакалі, і ёй, напэўна, удалося б адарвацца... калі б не валасы. Генры пацягнуўся да іх, схапіў некалькі доўгіх пасмаў і тузануў на сябе. Усміхнуўся ёй у твар. Дыханне яго было густым, цёплым і смярдзючым.
  
  – Як пажываеш? – спытаў яе Генры Баўэрс. – Куды ідзеш? Сабралася зноў пагуляць са сваімі говенными сябрамі. Я збіраюся адрэзаць табе нос і прымусіць цябе з'есці яго. Табе гэта спадабаецца?
  
  Яна спрабавала вырвацца. Генры смяяўся і, трымаючы за валасы, тузаў галаву з боку ў бок. Лязо нажа блішчэла небяспекай у пробивающемся скрозь смугу сонечным святле.
  
  Загуў аўтамабільны клаксон. Доўга і працягла.
  
  – Гэй! Гэй! Што гэта вы робіце? Адпусціце дзяўчынку!
  
  За рулём добра захаваўся «форда» мадэлі 1950 года сядзела бабулька. Яна павярнула да тратуары і нахілялася праз схаванае коўдрай пасажырскае сядзенне, каб паглядзець у бакавое акно. Пры выглядзе яе злоснага сумленнага асобы з вачэй Віктара Крыса ўпершыню пайшла ашаломлены пустата, і ён нервова зірнуў на Генры.
  
  – Што?..
  
  – Калі ласка! – пранізліва закрычала Бев. – У яго нож! Нож!
  
  Злосць на твары бабулькі змянілася заклапочанасцю, здзіўленнем і страхам.
  
  – Што вы робіце? Адпусціце яе!
  
  На другім баку вуліцы – Бев гэта бачыла зусім выразна – Герберт Рос падняўся з крэсла на сваім ганку, падышоў да парэнчаў. Паглядзеў на вуліцу. Твар яго заставалася такім жа пустым і абыякавым, як і ў Рыгало Хаггинса. Ён склаў газету, павярнуўся і схаваўся ў доме.
  
  – Адпусціце яе! – пранізліва закрычала бабулька.
  
  Генры оскалился і раптам пабег да яе аўтамабілю, цягнучы Беверлі за валасы. Бев спатыкнулася, упала на адно калена, а ён працягваў яе цягнуць, выклікаючы пакутлівую жудасную боль. Яна адчувала, як выдираются валасы.
  
  Бабулька плакала і таропка падняла шкло на пасажырскай дзверцах. Генры, не перастаючы раўці, ударыў нажом, і лязо заскользило па шкле. Нага бабулькі сарвалася з педалі счаплення старэнькага «форда», аўтамабіль тройчы тузануўся, прасоўваючыся па Канзас-стрыт, заехаў правымі коламі на тратуар і заглух. Генры рушыў за ім, па-ранейшаму цягнучы за сабой Беверлі. Віктар аблізваў вусны і азіраўся. Рыгало насунуў бейсболку «Нью-ёркскіх янкі» на лоб і ў здзіўленні пачаў калупаць у вуху.
  
  Бев на імгненне ўбачыла бледны, спалоханае твар бабулькі. Яна націскала на кнопкі блакавання дзвярнога замка, спачатку на пасажырскім сядзенні, потым са свайго боку. Пасля гэтага яна павярнула ключ запальвання. Рухавік «форда» фыркнуў і завёўся. Генры замахнуўся нагой і ўдарам бота збіў задні ліхтар.
  
  – Пайшла адсюль, сухожопая старая пацук!
  
  Покрыўкі взвизгнули, калі «форд» з'ехаў на брук. Праязджала міма пікапу давялося агінаць яго, каб не сутыкнуцца. Кіроўца абурана націснуў на клаксон. Генры, усміхаючыся, павярнуўся да Бев, і яна з размаху ўрэзалася яму обутой ў абутку нагой па яйках.
  
  Ўсмешка на вуснах Генры разам ператварылася ў грымасу дзікай болю. Нож вываліўся з рукі і запрыгал па тратуары. Іншая рука адпусціла яе зблытаныя валасы (напрыканцы яшчэ раз добранька тузануўшы), а потым ён упаў на калені, спрабуючы закрычаць, трымаючыся за пахвіну. Бев бачыла свае рудыя валасы, якія засталіся на яго руцэ, і ў тое ж імгненне жах, які яна адчувала, ператварыўся ў сляпяна лютасьць. Яна глыбока, з всхлипом, ўдыхнула і смачна харкнула на верхавіну Генры.
  
  Павярнулася і пабегла.
  
  Рыгало кінуўся за ёй, але праз тры кроку спыніўся. Ён і Віктар падышлі да Генры, які адштурхнуў іх, а потым, хістаючыся, падняўся на ногі, усё яшчэ трымаючыся за яйкі абедзвюма рукамі; у тое лета яго білі туды ўжо не ў першы раз.
  
  Ён нахіліўся і падняў з тратуара нож.
  
  – ...яе, – прасіпеў ён.
  
  – Што, Генры? – заклапочана перапытаў Рыгало.
  
  Генры павярнуўся да яго, успацелы, перакошаны болем твар палала такой дзікай нянавісцю, што Рыгало адступіў на крок.
  
  – Я сказаў... пайшлі... за ёй! – удалося выціснуць яму, і ён зачыкільгаў за Беверлі, усё яшчэ трымаючыся за пахвіну.
  
  – Нам яе цяпер не злавіць, – няўпэўнена запярэчыў Віктар. – Чорт, ды ты ж ледзь ідзеш.
  
  – Мы яе зловім. – Генры цяжка дыхаў, яго верхняя губа падымалася і апускалася ў неўсьвядомленай пагардлівай ўхмылка. Кроплі поту збіраліся на лбе і скочваліся па чырвоным шчоках. – Мы яе зловім, не боись. Таму што я ведаю, куды яна ішла. Яна ішла ў Пустку, каб сустрэцца з яе говенными...
  
  
  
  5
  
  «Дэры таун-хаўс» – 2:00
  
  – ...сябрамі, – пачуў ён голас Беверлі.
  
  – Што? – Біл павярнуўся да яе. Думкі яго былі далёка. Яны ішлі, трымаючыся за рукі, маўчанне толькі збліжала іх, узмацняючы ўзаемнае цяга. З яе фразы ён улавіў толькі апошняе слова. У квартале ад іх, скрозь нізка вісіць туман, свяціліся вокны гатэля «Таун-хаўс».
  
  – Я сказала, вы былі маімі лепшымі сябрамі. Адзінымі на той час сябрамі. – Яна ўсміхнулася. – Заводзіць сяброў я ніколі не ўмела, хоць у Чыкага ў мяне ёсць блізкая сяброўка. Яе клічуць Кей Макколл. Думаю, цябе б яна спадабалася, Біл.
  
  – Верагодна. З сябрамі ў мяне таксама не вельмі, – усміхнуўся ён. – А тады іншыя нам былі і не ну-ужны. – Ён бачыў кропелькі вільгаці ў яе валасах, яму падабалася, як святло вулічных ліхтароў ствараў німб вакол галавы Беверлі.
  
  – Цяпер мне сее-што трэба.
  
  – Ч-што?
  
  – Мне трэба, каб ты пацалаваў мяне, – адказала яна.
  
  Ён падумаў пра Ложы, і ўпершыню да яго дайшло, што Одра падобная на Беверлі. Задаўся пытаннем, а можа, уся справа ў гэтым падабенстве, дзякуючы якому яму і хапіла духу прапанаваць Ложы сустрэцца ў канцы той галівудскай вечарынкі, дзе іх пазнаёмілі. Ён адчуў укол віны... а потым абняў Беверлі, сваю сяброўку дзяцінства.
  
  Яе пацалунак быў і патрабавальным, і цёплым, і салодкім. Грудзей прыціснуліся да яго расстегнутому пиджаку, сцягна закранулі яго сцёгнаў... адсунуліся, закранулі зноў. А калі сцягна адсунуліся другі раз, ён закапаўся абедзвюма рукамі ў яе валасы і сам прыціснуўся да яе. Яна ледзь ахнула, адчуўшы яго ўздымаецца член, ткнулась тварам яму ў шыю. І ён адчуў яе слёзы, цёплыя і таемныя.
  
  – Пайшлі, – прашаптала яна. – Хутка.
  
  Біл ўзяў яе за руку, і яны без прыпынку прайшлі рэшту шляху да гатэля. Старое фае, уставленное кадками з раслінамі, захоўвала увядающее абаянне. Інтэр'ер цалкам і цалкам адпавядаў густам лесопромышленников дзевятнаццатага стагоддзя. У гэтак позні гадзіну яны не ўбачылі нікога, за выключэннем начнога парцье, які, паклаўшы ногі на стол, глядзеў тэлевізар у сваім офісе. Адкрытая дзверы туды знаходзілася за стойкай. Біл націснуў кнопку трэцяга паверха пальцам, які ледзь подрагивал... ад ўзбуджэння? Нервовасці? Віны? Усяго пералічанага? Так, вядома, і ад амаль што вар'яцкага шчасця і страху. Гэтыя пачуцці дрэнна спалучаліся адзін з адным, але, падобна на тое, абысціся без якога-небудзь не ўяўлялася магчымым. Ён павёў яе па калідоры да свайго нумару, вырашыўшы па якой-то не вельмі зразумелай прычыне, што змяняць, калі ўжо змяняць, трэба цалкам, то ёсць у сябе, а не ў яе. І чаму-то падумаў пра Сьюзен Браўн, сваім першым літаратурным агента і сваёй першай – калі яму яшчэ не споўнілася і дваццаці – палюбоўніцы.
  
  «Я змяняю. Змяняю жонцы». Ён спрабаваў гэта пераварыць, але тое, што адбываецца здавалася адначасова і рэальным, і нерэальным. Мацней за ўсё адчувалася туга па доме: старамодны пачуццё адразанне ад звыклага свету. Одра, напэўна, ўжо ўстала, варыць каву, сядзіць за кухонным сталом, магчыма, вучыць ролю, магчыма, чытае раман Дзіка Фрэнсіса.
  
  Яго ключ затрымцеў у замочнай свідравіне нумары 311. Калі б яны пайшлі ў нумар Беверлі на пятым паверсе, то ўбачылі б неонавы лямпачку паведамленняў на яе тэлефонным апараце; начны парцье, які глядзеў тэлевізар, перадаў бы Беверлі просьбу яе сяброўкі Кей неадкладна патэлефанаваць у Чыкага (пасля трэцяга адчайнага званка Кей ён нарэшце-то ўспомніў аб тым, каб надыктаваць гэта паведамленне на аўтаадказчык); і пасля ўзыходу сонца ім пецярым, магчыма, не прыйшлося б хавацца ад паліцыі Дерри. Але яны пайшлі ў яго нумар – як, верагодна, і было наканаванае.
  
  Дзверы адчыніліся. Яны пераступілі парог. Яна паглядзела на яго – вочы гарэлі, шчокі палалі, грудзі хутка-хутка ўздымаліся і опадала. Ён абняў яе, і яго знішчыла адчуванне, што ён усё робіць правільна, што мінулае і сучаснасць стульваюцца ў кальцо без найменшага намёку на шво. Нагой ён нязграбна зачыніў дзверы, і яна засмяялася цёплым дыханнем яму ў рот.
  
  – Маё сэрца... – Яна паклала яго руку сабе на левую грудзі. Ён адчуваў пачашчанае біццё пад гэтай зводзіць з розуму мяккасцю.
  
  – Тваё се-ердце...
  
  – Маё сэрца.
  
  Яны ўжо дабраліся да ложка, яшчэ цалкам апранутыя, цалуюцца. Яе рука слізганула яму пад кашулю, потым выбралася адтуль. Пальчыкам яна правяла па пуговицам, спынілася на поясе... а потым той жа палец прасунуўся ніжэй, даследуючы каменную таўшчыню яго члена. Мышцы, аб існаванні якіх ён не падазраваў, нылі і трапяталі ў яго ў пахвіне. Ён абарваў пацалунак і адсунуўся ад яе.
  
  – Біл?
  
  – Павінен п-перапыніцца на мі-мі-хвіліну, – адказаў ён. – А не тое скончу ў ш-штаны, як па-одросток.
  
  Яна пяшчотна засмяялася, паглядзела на яго.
  
  – Справа ў гэтым? Ці з'явіліся сумневы?
  
  – Сумненні, – паўтарыў. – Яны ў мяне‐заўсёды.
  
  – А ў мяне няма. Я яго ненавіджу.
  
  Ён зірнуў на яе, ўсмешка прывяла.
  
  – Да гэтай ночы розумам я гэтага не разумела. Ведала, вядома – як-то – мяркую, ведала. Ён б'е і прычыняе боль. Я выйшла за яго замуж, таму што... таму што, напэўна, мой бацька заўсёды трывожыўся пра мяне. Як бы я ні старалася, ён трывожыўся. І, думаю, я ведала, што з Томам ён бы ўхваліў мой выбар. Таму што Том таксама стаў трывожыцца. Вельмі трывожыцца. А пакуль хто-то трывожыўся пра мяне, я была ў бяспецы. Больш чым у бяспекі. Жывы. – Яна змрочна паглядзела на яго. Блузка Беверлі вылезла з слаксов, адкрываючы белую палоску жывата. Яму захацелася яе пацалаваць. – Але гэта была не жыццё, а кашмар. Выйшаўшы замуж за Тома, я вярнулася ў кашмар. Чаму чалавек гэта робіць, Біл? Чаму чалавек па ўласнай волі вяртаецца ў кашмар?
  
  – Я магу п-прадставіць сабе тое-олька пра-адну прычыну: лю-людзі па‐озвращаются таму, каб ра-азобраться ў сабе.
  
  – Кашмар – гэта тут, – уздыхнула Бев. – Кашмар – гэта Дерри. У параўнанні з гэтым Тым – мелочовка. Цяпер я бачу яго куды як лепш. Я пагарджаю сябе за тыя гады, што пражыла з ім... ты не ведаеш... што ён прымушаў мяне рабіць, і, ды, я рабіла гэта амаль што з радасцю, ведаеш лі, таму што ён трывожыўся пра мяне. Я б заплакала... але часам так сорамна. Ты ведаеш?
  
  – Няма, – спакойна адказаў ён і накрыў яе рукі сваёй. Яна сціснула яго далонь. Вочы падазрона заблішчалі, але слёзы не паліліся. – Усё пра-памыляюцца. Але гэта не э-экзамен. Ты проста праходзіш гэты этап, робячы ўсё, што ў т-тваіх сілах.
  
  – Я хачу сказаць, што не змяняю Таму і не спрабую выкарыстаць цябе, каб адпомсціць яму ці што-то у гэтым родзе. Для мяне гэта што-то... разумнае, і натуральнае, і салодкае. Але я не хачу нашкодзіць цябе, Біл. Ці падманам прымусіць цябе зрабіць што-то такое, аб чым потым ты будзеш шкадаваць.
  
  Ён падумаў аб гэтым, падумаў са ўсёй сур'ёзнасцю. Але дзіўная скорагаворка – праз змрок і гэтак далей – раптам закружыла ў галаве, уварваўшыся ў яго думкі. Дзень выдаўся доўгім. Пасля званка Майка і запрашэння на ленч у «Нефрыт Усходу» прайшла, падобна, сотня гадоў. Так шмат гісторый. Так шмат успамінаў, падобных з фотаздымкамі з альбома Джорджа.
  
  – Сябры не пра-пра-падманваюць адзін аднаго. – Ён нахіліўся да яе. Іх вусны сустрэліся, і ён пачаў расшпільваць яе блузку. Адной рукой Беверлі абняла яго за шыю і прыцягнула да сабе, а іншы расшпіліла маланку на сваіх слаксах і сцягнула іх. На імгненне яго рука затрымалася на яе жываце; потым трусікі рушылі ўслед за слаксами; пасля чаго ён падладжваўся, і яна накіроўвала.
  
  Калі ён уваходзіў у яе, яна выгнулась насустрач і прашаптала:
  
  – Будзь маім сябрам... я люблю цябе, Біл.
  
  – Я таксама кахаю цябе. – Ён усміхаўся ў яе голае плячо. Яны пачалі павольна, і ён адчуў, як яго стаў прабіваць пот, калі яна ледзь паскорылася пад ім. Лішнія думкі адсякаліся, свядомасць ўсё больш канцэнтраваліся на іх яднанні. Яе пары адкрыліся, пульсаваў цудоўны мускус.
  
  Беверлі адчула набліжэнне аргазму. Накіравалася да яго, пацягнулася, ні на міг не сумняваючыся, што ён прыйдзе. Яе цела раптам завибрировало і, здавалася, падскочыў уверх, яшчэ не зведаўшы аргазм, але дасягнуўшы плато, на якое яна ніколі не паднімалася ні з Томам, ні з двума палюбоўнікамі, былымі ў яе да Тома. Яна ўсведамляла, што справа ідзе не да простага аргазму; будзе выбух тактычнай атамнай бомбы. Яна крыху спалохалася... але цела зноў падхапіла зададзены рытм. Яна адчула, як Біл застыў, як усе яго цела стала такім жа цвёрдым, як тая частка, што знаходзілася ў ёй, і ў той самы момант яна скончыла – пачатку канчаць; ні з чым не параўнальнае асалода агоніі выплюхнуўся з усіх раптам адкрыліся шлюзаў, і Беверлі ўкусіла Біла ў плячо, каб прыглушыць свае крыкі.
  
  – Госпадзе, – выдыхнуў Біл, і хоць потым ўпэўненасці ў яе паменшылася, у той момант яна не сумнявалася, што ён плача. Ён падаўся назад, і яна падумала, што ён хоча выйсці з яе – паспрабавала прыгатавацца да гэтага дзейства, якое заўсёды прыносіла з сабой мімалётнае, невытлумачальнае адчуванне страты і пустэчы – і раптам ён з сілай зноў увайшоў у яе. Яна тут жа адчула другі аргазм, хоць такога за сабой не ведала, і адначасова расчынілася акно памяці, і Беверлі ўбачыла птушак, тысячы птушак, апускаюцца на канькі дахаў, і на тэлефонныя правады, і на паштовыя скрыні па ўсім Дерри, вясновых птушак на фоне бялявай красавіцкага неба, і прыйшла боль, змяшаная з задавальненнем – але боль лёгкая, не выклікае асаблівых эмоцый, як не выклікае асаблівых эмоцый белаватае вясновае неба. Лёгкая фізічная боль змешвалася з лёгкім фізічным задавальненнем і пачуццём самасцвярджэння. У яе пацякла кроў... пацякла пацякла......
  
  – Вы ўсе? – раптам закрычала яна, шырока раскрыўшы вочы, ашаломленая.
  
  На гэты раз ён падаўся назад і выйшаў з яе, але, дашчэнту узрушаная вспыхнувшим адкрыццём, яна ледзь гэта заўважыла.
  
  – Што? Беверлі? Аб чым ты?..
  
  – Вы ўсе? Я аддалася вам усім?
  
  Яна ўбачыла ошеломленное твар Біла, яго отвисшую сківіцу... і раптоўнае разуменне. Але адбілася не яе адкрыцьцё; нават узрушаная да глыбіні душы, яна гэта бачыла. Адкрылася і яму.
  
  – Мы...
  
  – Біл? Што гэта?
  
  – Так ты нас выцягнула, – адказаў ён, і вочы яго заблішчалі так ярка, што спалохалі яе. – Беверлі, няўжо ты не па-пра-онимаешь? Так ты нас выцягнула! Мы ўсе... але мы былі... – Раптам на яго твары адбіліся спалох, няўпэўненасць.
  
  – Ты памятаеш астатняе? – спытала яна.
  
  Ён павольна пакруціў галавой.
  
  – Не ў падрабязнасцях. – Біл падняў на яе вочы, і Беверлі ўбачыла, што ён вельмі напалоханы. – Наша ж-е-е-лание выбрацца – вось што ў рэчаіснасці дазволіла нам выбрацца адтуль. І я не ў-упэўнены... Беверлі. Я не ўпэўнены, што дарослыя могуць гэта зрабіць.
  
  Яна доўга моўчкі пазірала на яго, села на край ложка, зняла рэшткі адзення, не задумваючыся над тым, што робіць. Біл любаваўся яе гладкім і прыгожым целам, лінія пазваночніка ледзь бачылася ў змроку, калі яна нахілілася, каб зняць нейлонавыя, да каленяў панчохі. Валасы цяжкай масай падалі на адно плячо. Біл падумаў, што зноў захоча яе да таго, як надыдзе раніца, і пачуццё віны вярнулася, сглаживаемое толькі слабым суцяшэннем: Одра па другі бок акіяна. «Кідаю яшчэ адну манетку ў музычны аўтамат, – падумаў Біл. – Песня называецца «Чаго яна не ведае, то ёй не пашкодзіць». Але дзе-то шкодзіла. Скажам, у прасторах паміж людзьмі.
  
  Беверлі ўстала, разабрала ложак.
  
  – Кладзіся. Нам трэба паспаць. Нам абодвум.
  
  – Хо-орошо. – Таму што яна сказала праўду, дзень выдаўся вельмі доўгім. Больш за ўсё яму хацелася спаць... але не аднаму, сёння – дакладна не аднаму. Шок, выкліканы апошнім узрушэннем, сглаживался, магчыма, занадта хутка, і цяпер ён адчуваў сябе такім стомленым, такім выдохшимся. Рэальнасць ўсё больш пераходзіла ў сон, і, нягледзячы на не адпустовая яго пачуццё віны, ён таксама разумеў, што гэта бяспечнае месца. Нейкі час ён мог паляжаць тут, паспаць у яе абдымках. Ён прагнуў яе цеплыні і прыязнасці. Сэксуальны зарад заставаўся ў абодвух, але гэта не магло прычыніць шкоды ні аднаму з іх.
  
  Біл зняў шкарпэткі і кашулю і забраўся да яе ў ложак. Яна прыціснулася да яго цёплымі грудзьмі, доўгімі прахалоднымі нагамі. Ён абдымаў яе, адчуваючы іх адрозненні: яе цела даўжэй, чым у Одры, грудзі і сцёгны больш поўныя, але гэта жаданае цела.
  
  «Дарагая, з табой трэба было быць Бэну, – сонна падумаў ён. – Я лічу, менавіта так і павінна было быць. Чаму з табой не Бэн?
  
  Таму што ты быў тады, і ты – цяпер, вось і ўсё. Таму што тое, што павінна паўтарыцца, заўсёды паўтараецца. Здаецца, гэта сказаў Боб Дылан... ці, можа, Рональд Рэйган. А можа, гэта я, таму што Бэн – той, хто павінен праводзіць даму дадому».
  
  Беверлі прыціскалася, але не сэксуальна (хоць, няхай ён і засынаў, яна адчувала, як яго канец напружваецца ў яе ногі, і радавалася гэтаму), а з тым, каб адчуваць яго цёпла. Яна і сама напалову спала. Беверлі шчыра радавалася таму, што яна тут, побач з ім, пасля столькіх гадоў. Яна ведала гэта, таму што адчувала і прысмак горычы. Разумела, што ў іх толькі гэтая ноч, можа, і магчымасць яшчэ раз атрымаць асалоду ад адзін адным заўтрашнім раніцай. А потым ім трэба было сысці ў каналізацыйныя тунэлі, як яны сышлі туды раней, і знайсці Яно. Круг сціснецца яшчэ мацней, і іх цяперашнія жыцця плаўна перацякуць у іх дзяцінства; яны ператворацца ў істот, якія знаходзяцца на нейкім вар'яцкім лісце Мёбіуса.
  
  Ці гэта адбудзецца, або яны ўсе там памруць.
  
  Яна павярнулася. Ён прасунуў руку паміж яе бокам і рукой, мякка абхапіў далонню грудзі. І ёй няма чаго было ляжаць без сну, задаючыся пытаннем, ці не сожмутся ці пальцы, каб прычыніць боль.
  
  Думкі пачалі разбягацца – яна саслізгвалі ў сон. Як заўсёды, яна ўбачыла яркія кветкі на лузе, па якім ішла, – мноства кветак, якія калыхаліся пад сінім небам. Кветкі расталі, і ўзнікла адчуванне падзення – адчуванне, якое ў дзяцінстве часам будзілі яе. Яна прачыналася, як ад штуршка, уся ў поце, з раскрытым ў крыку ротам. З падручніка па псіхалогіі, прачытанага ў каледжы, яна даведалася, што ў дзіцячых снах падзенне – звычайная справа.
  
  Але на гэты раз яна не прачнулася, як ад штуршка. Адчувала цёплую і заспакаяльную цяжар рукі Біла, яго далонь і пальцы, якая абдымаюць грудзі. «Калі я і падаю, – падумала яна, – то падаю не адна».
  
  Потым яна прызямлілася і пабегла: гэты сон, якім бы ён ні быў, развіваўся хутка. Яна бегла за ім, пераследуючы сон, цішыню, можа, нават час.
  
  Гады ляцелі. Гады беглі. Калі ты разворачиваешься і бяжыш за сваім дзяцінствам, ты сапраўды павінен ірваць падноскі і выкладвацца цалкам. Дваццаць дзевяць, год, калі яна пачала мелировать валасы (хутчэй). Дваццаць два, год, калі яна закахалася ў футбаліста, якога звалі Грег Мэллори, і ён практычна згвалціў яе пасля вечарынкі ў студэнцкім інтэрнаце (хутчэй, хутчэй). Шаснаццаць, калі яна напілася з двума сяброўкамі на агляднай пляцоўцы Ўзгорка синешейки ў Портлендзе. Чатырнаццаць... дванаццаць...
  
  хутчэй, хутчэй, хутчэй...
  
  Яна бегла ў сон, даганяючы дванаццаць, дагнала, праскочыла скрозь бар'ер памяці, адзін з тых, якімі Яно аблажыла іх усіх (па гусце ён нагадваў халодны туман, які запоўніў лёгкія, якім яна дыхала ў сне), ўбегла ў одиннадцатилетие, бегла, бегла, як очумелая, бегла, каб абагнаць д'ябла, цяпер, азіраючыся назад, азіраючыся...
  
  
  
  6
  
  Пустку – 12:40
  
  праз плячо, вышукваючы іх поглядам, калі, спатыкаючыся і оскальзываясь, спускалася ўніз па схіле. Не бачыла, пакуль не бачыла. Яна «сапраўды прыклала яго», як часам казаў яе бацька... адной думкі пра бацьку хапіла, каб па ёй пракацілася хваля пачуцця віны і адчаю.
  
  Яна зазірнула пад ейны шчуплы мост, спадзеючыся ўбачыць прислоненного да стойцы Сільвер, але ровара не было. Ляжала толькі горка цацачнага зброі, якое яны больш не забіралі дадому, і нічога больш. Яна пакрочыла па сцежцы, азірнулася... і вось яны: Рыгало і Віктар падтрымлівалі паміж сабой Генры. Усе стаялі на насыпы, як індзейцы-вартавыя ў фільме з Рэндольфом Скотам. Бледны як смерць Генры паказаў на яе. Віктар і Рыгало пачалі дапамагаць яму спусціцца ўніз па схіле. Зямля і жвір ляцелі з-пад ног.
  
  Беверлі доўга, нібы загіпнатызаваная, глядзела на іх. Потым павярнулася і пабегла праз раўчук, які выцякае з-пад моста, ігнаруючы камяні, пакладзеныя Бэнам, расплескивая дробную ваду красоўкамі. Яна бегла па сцежцы, гарачае паветра урываўся ў горла. Адчувала, як дрыжаць мышцы ног. Сіл у яе заставалася няшмат. Клубны дом. Калі б яна паспела дабрацца туды, яны б, напэўна, не змаглі б яе злавіць.
  
  Яна бегла па сцежцы, галінкі хвасталі па твары, па счырванелым шчоках, адна ўдарыла па воку, які пачаў слязіцца. Бев згарнула направа, продралась праз кусты, выйшла на паляну. Ўбачыла, што замаскіраваныя патайная дзверцы і акно адкрыты, з іх даносіцца рок-н-рол. Пачуўшы шум, Бэн Хэнском выглянуў з клубнага дома. У адной руцэ ён трымаў скрынку мятных ледзянцоў, у іншы – комікс Арчы.
  
  Глянуў на Бев, у яго адвісла сківіца. Пры іншых абставінах яна знайшла б гэта смешным.
  
  – Бев, якога чорта...
  
  Яна не адказала. Ззаду, не так ужо і далёка, трашчалі галінкі. Данеслася сцятае праклён. Падобна на тое, Генры ажываў. Яна моўчкі падбегла да квадратнай адтуліны, з трапяткімі валасамі, за якія акрамя усякай дрэні, які наліп, калі яна паўзла пад мусоровозкой, зачапіліся лісточкі і абломкі галінак.
  
  Бэн ўбачыў, што яна нясецца на яго, быццам сто першая паветрана-дэсантная дывізія, і знік так жа хутка, як і з'явіўся. Беверлі саскочыла ўніз, і ён нязграбна яе злавіў.
  
  – Зачыні ўсе, – яна цяжка дыхала, – дзеля бога, паспяшайся, Бэн! Яны ідуць сюды!
  
  – Хто?
  
  – Генры і яго сябрукі! Генры звар'яцеў, у яго нож...
  
  Гэтага Бэну хапіла. Ён адкінуў «Джуніара минтс» і комікс. Крякнув, апусціў дзверцы. Зверху яе пакрывалі кавалкі дзёрну. Клей утрымліваў іх на месцы. Некалькі кавалкаў дзірвану ледзь поўзалі, але не больш таго. Беверлі паднялася на дыбачкі і зачыніла акно. Іх ахутала цемра.
  
  Беверлі пачала ліхаманкава шукаць Бэна, знайшла, у паніцы моцна прыціснулася да яго. Праз імгненне ён таксама абняў яе. Абодва стаялі на каленях. Раптам да Беверлі дайшло, што дзе-то ў цемры працягвае гуляць транзістар Рычы: Літл Рычард спяваў «Дзяўчынцы з гэтым не справіцца».
  
  – Бен... радыё... яны пачуюць...
  
  – Госпадзе!..
  
  Ён зачын яе масіўным сцягном і ледзь не зваліў у цемры. Яна пачула, як транзістарны прыёмнік ўпаў на зямлю. «Дзяўчынцы з гэтым не справіцца, хлопцы стаяць і глядзяць», – паведаміў ім Літл Рычард з уласцівым яму грубаватым энтузіязмам. «Дзяўчынцы з гэтым не справіцца, – пацвердзілі подпевающие. – Дзяўчынцы з гэтым не справіцца!» Бэн таксама цяжка дыхаў. На пару яны нагадвалі два паравых рухавіка. Раптам што-то хруснула... і цішыня.
  
  – Чорт, – вырвалася ў Бэна. – Я раздушыў яго. Рычы мне задасць. – Ён пацягнуўся да яе ў цемры. Яна адчула, як яго рука дакранулася да адной яе грудзей і тут жа отдернулась, нібы абпаліўшыся. Яна пашукала яго, ўхапілася за кашулю, пацягнула да сябе.
  
  – Беверлі, што...
  
  – Ш-ш-ш...
  
  Ён змоўк. Яны селі побач, абняўшыся, гледзячы наверх. Цемра не была апраметнай: вузкая палоска свяцілася па адзін бок патаемнай дзверцы, яшчэ тры акрэслівае акно. Адна з трох – досыць шырокая, каб у клубны дом пранікаў касой прамень. Беверлі малілася, каб Генры з сябрукамі гэтых шчылін не ўбачылі.
  
  Яна ўжо чула іх. Спачатку не магла разабраць слоў... потым змагла і мацней прыціснулася да Бэну.
  
  – Калі б яна пайшла ў бамбук, мы б убачылі яе сляды. – Голас Віктара.
  
  – Яны гуляюць дзе-то тут. – Голас Генры гучаў напружана, словы выляталі па адным, нібы кожнае давалася яму з цяжкасцю. – Мне казаў Казяўка Талиендо. У той дзень, калі нас закідалі камянямі, яны прыйшлі адсюль.
  
  – Так, яны гуляюць у вайну і ўсё такое, – дадаў Рыгало.
  
  Раптам оглушающие крокі пачуліся ў іх над галавой: выкладзеная дзірваном дах крыху асеў. Зямля пасыпалася на паднятае твар Беверлі. Адзін, двое, можа, і ўтрох яны стаялі на даху клубнага дома. Страўнік скрутило. Ёй прыйшлося прыкусіць губу, каб здушыць крык. Далонь Бэна легла ёй на шчаку, прыціснула яе твар да яго предплечью. Ён таксама глядзеў уверх, не ведаючы, гадаюць ці яны... ці дакладна ведаюць і разыгрываюць іх.
  
  – У іх ёсць нейкае месца, – працягнуў Генры. – Так казаў мне Казяўка. Дом на дрэве або што-то такое. Яны называюць яго сваім клубам.
  
  129– Калі яны хочуць клуб, я ім накостыляю , – кінуў Віктар. Рыгало зарагатаў, як гіена.
  
  Таптанне над галавой. Дах ледзь захісталася. Вядома, яны не маглі гэтага не заўважыць. Звычайная зямля так сябе не паводзіць.
  
  – Пойдзем да ракі, – вырашыў Генры. – Гатовы спрачацца, яна там.
  
  – Добра, – згадзіўся Віктар.
  
  Крокі, крокі. Яны сыходзілі. Выдых палёгкі прарваўся скрозь сціснутыя зубы Беверлі... і тут Генры дадаў:
  
  – Рыгало, застанешся тут, будзеш пільнаваць сцежку.
  
  – Добра, – адказаў Рыгало і заходзіў ўзад-наперад, часам у баку ад даху, іншы раз прама па ёй. Зямля працягвала абсыпацца. Бэн і Беверлі трывожна пазіралі адзін на аднаго. Напружаныя асобы станавіліся усё брудней. Бев раптам зразумела, што ў клубным доме цяпер пахне не толькі дымам... цяпер тут смярдзела потым і памыйніцай. «Гэта ад мяне», – з агідай падумала яна. Але, нягледзячы на пах, яшчэ мацней абняла Бэна. Яго вялікае цела раптам стала такім жаданым, такім утульным, і яна толькі радавалася, што абдымаць было чаго. Перад летнімі вакацыямі ён, магчыма, быў баязлівым таўстуном, але цяпер стаў іншым. Змяніўся, як і яны ўсе. Калі б Рыгало выявіў, што яны тут, Бэн мог моцна яго здзівіць.
  
  – Калі яны хочуць клуб, я ім накостыляю, – паўтарыў Рыгало і захіхікаў. Напэўна, сапраўды гэтак жа хіхікаў б і троль. – Накостыляю ім, калі яны хочуць клуб. Гэта добра. Крута.
  
  Яна адчула, як торс Бэна скаланаецца рэзкімі, кароткімі рухамі, нібы ён малымі порцыямі ўцягвае паветра ў лёгкія і дакладна гэтак жа выпускае яго. Встревожившись, яна падумала, што ён заплакаў, але прыгледзелася да яго твару і зразумела, што ён спрабуе стрымаць смех. Яго вочы, наполнившиеся слязьмі, напатканыя з яе, дзіка круціліся. Ён адвярнуўся. У слабым святле, ледзь проникающем ў шчыліны ў патаемнай дзверцы і вокны, яна бачыла, што твар Бэна пабарвавеў ад намаганні не засмяяцца.
  
  – Накостылять ім, калі хочуць клуб-кажух. – І з гэтымі словамі Рыгало сеў па цэнтры даху. На гэты раз яна задрыжала мацней, і Бэн пачуў ціхі, але трэск злавесны адной з падпорак. Дах прызначалася для таго, каб трымаць маскіравалы пласт дзёрну... але цяпер да дзірваном дадалося сто шэсцьдзесят фунтаў Рыгало.
  
  «Калі ён зараз не ўстане, то плюхнется да нас на калені», – падумала Бев, і яе таксама пачаў разбіраць смех. Смех спрабаваў вырвацца з яе крыкамі і ровам. Разумовым поглядам яна ўбачыла, як прыадчыняе вакно, высоўвае руку і казыча спіну Рыгало Хаггинса, які сядзіць пад цёплым сонейкам, хихикающего і што-то бормочущего. У апошняй адчайнай спробе стрымаць смех яна ўткнулася тварам у грудзі Бэна.
  
  – Ш-ш-ш-ш, – прашаптаў Бэн. – Дзеля бога, Бев...
  
  Затрашчала. На гэты раз мацней.
  
  – Ці вытрымае? – прашаптала яна ў адказ.
  
  – Магчыма, калі ён не пернэт, – адказаў Бэн, і імгненнем пазней Рыгало менавіта так і паступіў – выдаў доўгую, як мінімум на тры секунды, чаргу. Яны яшчэ мацней прыціснуліся адзін аднаму, заглушаючы смяшкі. У Беверлі так забалела галава, што яна спалохалася, як бы яе не хапіў удар.
  
  А потым яна пачула, што Генры аднекуль здалёк кліча Рыгало.
  
  – Што? – Рыгало падняўся, і на асобы Бэна і Беверлі зноў пасыпалася зямля. – Што, Генры?
  
  Генры што-то пракрычаў у адказ. Беверлі разабрала толькі два словы: «бераг» і «кусты».
  
  – Добра! – адгукнуўся Рыгало і ў апошні раз прайшоўся па даху клубнага дома. Зноў пачуўся трэск, яшчэ больш гучны, і на калені Бев ўпала трэска. Яна здзіўлена ўтаропілася на яе.
  
  – Яшчэ пяць хвілін, – прашаптаў Бэн. – Больш бы дах не вытрымала.
  
  – Ты чуў, як ён запердел? – спытала Бев і пачала смяяцца.
  
  – Прагучала, як пачатак трэцяй сусветнай. – Бэн далучыўся да яе.
  
  Яны занадта доўга стрымліваліся, а таму адчувалі цяпер велізарнае палягчэнне, але смяяцца стараліся ўсе-ткі ціха.
  
  Нарэшце, не падазраючы, што збіраецца гэта сказаць (і, вядома ж, не таму, што фраза гэтая мела хоць якое-то стаўленне да сітуацыі, якая сітуацыі), Бев павярнулася да Бэну.
  
  – Дзякуй за верш, Бэн.
  
  Бэн разам перастаў смяяцца і кінуў на яе сур'ёзны, насцярожаны погляд. Дастаў з задняй кішэні брудны насоўку, павольна выцер твар.
  
  – Верш?
  
  – Хайку. Хайку на паштовай паштоўцы. Ты паслаў яе, так?
  
  – Няма, – адказаў Бэн. – Я не пасылаў цябе хайку. Таму што, калі хлопчык такі, як я, такі таўстун, як я, зрабіў бы што-то падобнае, дзяўчынка, верагодна, падняла бы яго на смех.
  
  – Я не смяялася. Я падумала, што верш выдатны.
  
  – Я не магу напісаць нічога прыгожага. Біл, магчыма. Не я.
  
  – Біл напіша, – пагадзілася яна. – Але такога мілага яму ніколі не напісаць. Дасі хустку?
  
  Ён працягнуў ёй хустку, і яна пачала выціраць твар.
  
  – Як ты даведалася, што гэта я? – нарэшце спытаў ён.
  
  – Я не пазнала, – адказала Беверлі. – Проста зразумела.
  
  Шыя Бэна сутаргава тузалася. Ён глядзеў на свае рукі.
  
  – Нічога такога я гэтым сказаць не хацеў.
  
  Яна пільна паглядзела на яго.
  
  – Спадзяюся, ты толькі цяпер так кажаш. Калі няма, ты сапсуеш мне дзень, а павінна прызнаць, ён у мяне і так не з лепшых.
  
  Ён працягваў глядзець на свае рукі, а калі разлепил вусны, ёй з цяжкасцю ўдалося пачуць яго словы.
  
  – Я хачу сказаць, што люблю цябе, Беверлі, але не хачу нічаму перашкаджаць.
  
  – Ты не перашкодзіш. – Яна абняла Бэна. – Цяпер мне патрэбна ўся любоў, якую я магу атрымаць.
  
  – Але табе асабліва падабаецца Біл.
  
  – Можа, і падабаецца, але гэта не мае значэння. Будзь мы дарослымі, напэўна, мела б. А так вы ўсё падабаецеся мне асабліва. Вы – адзіныя мае сябры. І я таксама люблю цябе, Бэн.
  
  – Дзякуй. – Ён памаўчаў, сабраўся з духам і прызнаўся. Нават здолеў прымусіць сябе падняць на яе вочы. – Верш напісаў я.
  
  Якое-то час яны пасядзелі моўчкі. Беверлі адчувала сябе ў бяспецы. Абароненай. І калі яны так сядзелі, твар бацькі і нож Генры, якія ўзнікаюць перад яе разумовым поглядам, ужо не здаваліся такімі яркімі і пагрозлівымі. Яна не змагла б выказаць словамі гэта пачуццё абароненасці, так і не спрабавала, хоць шмат пазней зразумела, у чым справа: яе абдымаў мужчына, які, не задумваючыся, памёр бы дзеля яе. Гэта яна проста ведала, па якой-то складнікам паху, які ішоў з часу Бэна, па чаму-то самому першабытнаму, на што рэагавалі яе ўласныя залозы.
  
  – Астатнія зьбіраліся вярнуцца, – раптам захваляваўся Бэн. – Што, калі іх зловяць?
  
  Беверлі выпрасталася, усвядоміўшы, што ўжо амаль задрамала. Біл, яна ўспомніла, запрасіў Майка Хэнлана да сабе на ленч. Рычы збіраўся пайсці дадому са Стэнам і перакусіць сандвічы. І Эдзі абяцаў прынесці гульнявую дошку для пачиси. Яны маглі падысьці зусім хутка, не падазраючы пра тое, што Генры з сябрукамі ў Пусткі.
  
  – Мы павінны перахапіць Біла і астатніх, – вырашыла Беверлі. – Генры палюе не толькі за мной.
  
  – Калі мы вылезем, а яны як раз вернуцца...
  
  – Так, але мы-то ведаем, што яны тут. Біл і астатнія – не. Эдзі нават не можа бегчы, яны ўжо зламалі яму руку.
  
  – Ооссподи-сусі! – выдыхнуў Бэн. – Тады нам прыйдзецца рызыкнуць.
  
  – Ды. – Яна сглотнула сліну і паглядзела на «Таймекс». У паўзмроку цыферблат ледзь праглядаўся, але ёй здалося, што ўжо другі гадзіну. – Бен...
  
  – Што?
  
  – Генры сапраўды звар'яцеў. Як той хлопец у «Школьных джунглях». Ён збіраўся мяне забіць, а гэтыя двое яму ў гэтым толькі б дапамаглі.
  
  – Няма, – адмахнуўся Бэн. – Генры, вядома, псіх, але не да такой ступені. Ён толькі...
  
  – Толькі – што? – спытала Беверлі. Успомніла Генры і Патрыка на звалцы аўтамабіляў пад яркім сонцам. Пустыя вочы Генры.
  
  Бэн не адказаў. Ён думаў. Многае мянялася, так? А калі ты сам частка гэтых пераменаў, заўважыць іх складаней. Трэба адступіць у бок, каб убачыць іх... і пры гэтым яшчэ прыйдзецца пастарацца. Калі скончыўся навучальны год, ён толькі баяўся Генры, але толькі таму, што Генры быў буйней і измывался над малодшымі: мог схапіць першакласніка, да болю заламаць яму руку за спіну і адпусціць, плача, даўшы яшчэ і выспятка. Але нічога больш. Потым ён парэзаў жывот Бэну. Далей рушыла ўслед бітва камянёў, і Генры кідаў М‐80 людзям у галаву. Гэтыя феерверкі маглі забіць чалавека. Лёгка маглі забіць. І выглядаў ён цяпер па-іншаму... амаль што апантаным. Яго трэба было сцерагчыся пастаянна, як варта сцерагчыся тыграў або атрутных змей, калі ты ў джунглях. Але да гэтага абвыкаеш. Настолькі прывыкаеш, што не бачыш у гэтым нічога незвычайнага, прымаеш за атрыбут жыцця. Але Генры звар'яцеў, так? Так. Бэн разумеў гэта і ў апошні дзень школьных заняткаў, але свядома адмаўляўся ў гэта верыць ці памятаць пра гэта. У такое не хацелася верыць, і памятаць аб такім не хацелася. І раптам у галаву пранікла думка – рашучая думка, якая не дазваляе сумнявацца ў яе непреложности, – пранікла і распаўзлася, як халодная кастрычніцкая бруд. «Яно выкарыстоўвае Генры. Можа, і іншых таксама, але іх Яно выкарыстоўвае ўжо праз Генры. І калі гэта адпавядае рэчаіснасці, то Беверлі усё правільна кажа. Гэта табе не заварот рукі за спіну або па карку падчас самастойных заняткаў у канцы навучальнага дня, пакуль місіс Дуглас за сталом чытае сваю кнігу, і не штуршок на школьнай гульнявой пляцоўцы, пасля якога ты падаеш і обдираешь каленку. Калі Яно выкарыстоўвае Генры, тады Генры можа пусціць у ход нож».
  
  – Адна старая жанчына ўбачыла, як яны спрабавалі мяне пабіць, – казала Беверлі. – Генры кінуўся за ёй. Разбіў задні ліхтар яе аўтамабіля.
  
  Гэта ўстрывожыла Бэна больш за ўсё. Інтуітыўна ён разумеў, як і большасць дзяцей, што яны жывуць ніжэй плоскасці гледжання, а таму і плоскасці мыслення, большасці дарослых. Калі дарослы ішоў па вуліцы, пагружаны ў свае дарослыя думкі аб працы, аб сустрэчах і куплі аўтамабіля або аб чым там яшчэ думаюць дарослыя, ён ніколі не заўважаў дзяцей, якія гуляюць у класікі, ці ў вайну, або ў квача, або ў чайчай-выбаўляй, ці ў хованкі. Хуліганы накшталт Генры маглі ўволю здзекавацца над іншымі дзецьмі, калі памяталі аб тым, што павінны заставацца ніжэй плоскасці бачання дарослых. У самым крайнім выпадку які праходзіць дарослы мог сказаць што-нешта накшталт: «Чаму б вам гэта не спыніць?» – і рушыць далей, не чакаючы, каб паглядзець, спыніў хуліган безобразничать або няма. Так што хуліган звычайна паводзіў сябе ціха, а калі дарослы паварочваў за вугал... прымаўся за сваё. Нібы дарослыя думалі, што рэальная жыццё пачынаецца толькі пасля таго, як чалавек станавіўся вышэй пяці футаў.
  
  Калі Генры накінуўся на нейкую бабульку, ён тым самым падняўся вышэй плоскасці бачання дарослых. І Бэн не мог знайсці больш пераканаўчага сьведчаньня вар'яцтва Генры.
  
  Па асобе Бэна Беверлі зразумела, што ён ёй верыць, і адчула палёгку. Яна магла не казаць аб тым, што містэр Рос проста склаў газету і пайшоў у дом. Яна не хацела гаварыць пра гэта. Занадта гэта пудзіла.
  
  – Пайшлі на Канзас-стрыт. – Бэн рэзка адкрыў патайныя дзверцы. – Падрыхтуйся да таго, што прыйдзецца бегчы.
  
  Ён высунуўся з клубнага дома і агледзеўся. На паляне панаваў спакой. Чулася толькі цурчанне Кендускига, які праходзіць зусім побач, спевы птушак, мернае буркатанне дызельнага рухавіка цеплавоза на чыгуначнай станцыі. Больш нічога – і гэта насцярожвала. Напэўна, гара звалілася з плячэй Бэна, калі б ён пачуў, як Генры, Віктар і Рыгало з лаянкай ломяцца праз кусты на беразе. Але гэтыя гукі да яго вушэй не даносіліся.
  
  – Вылезаем. – Ён выбраўся сам і дапамог вылезці Беверлі. Яна таксама трывожна агледзелася, рукамі пригладила валасы, зморшчылася, адчуўшы, якія лоевыя.
  
  Ён узяў яе за руку, і скрозь кусты яны накіраваліся на Канзас-стрыт.
  
  – Нам лепш не паказвацца на сцежцы.
  
  – Няма, – запярэчыла Беверлі. – Мы павінны спяшацца.
  
  Ён кіўнуў.
  
  – Добра.
  
  Яны выйшлі на сцежку і пакрочылі на Канзас-стрыт. Аднойчы яна спатыкнулася аб камень на сцежцы і...
  
  
  
  7
  
  Тэрыторыя семінарыі – 2:17
  
  ...Генры цяжка ўпаў на пасярэбраныя месяцам тратуар. Што-то буркнуў, а разам з бурчанием палілася кроў, разлілася па треснутому бетону. У месячным святле яна выглядала чорнай, як кроў жука. Генры доўга і тупа глядзеў на кроў, потым падняў галаву, каб агледзецца.
  
  Канзас-стрыт ў гэтак позні час спала. Дома стаялі цёмныя, толькі дзе-нідзе гарэлі начнікі.
  
  Ага. Каналізацыйная рашотка.
  
  Шарык з ўсмешлівай фізіяноміяй, прывязаны да аднаго з сталёвых дубцоў, пагойдваўся пад слабым ветрыкам.
  
  Генры падняўся на ногі, прыціскаючы да жывата ліпкую руку. Нігер прыклаў яго моцна, але Генры прыклаў нігер мацней. Дассэр. І Генры адчуваў, што па параўнанні з ниггером ён яшчэ вельмі лёгка адкараскаўся.
  
  – Хлопцу вечка, – прамармытаў Генры і, хістаючыся, мінуў паветраны шарык. Свежая кроў, якая працягвае працякаць з раны на жываце, заблішчала на руцэ. – З ім скончана. Зрабіў смаркача. Зраблю іх усіх. Будуць ведаць, як кідаць камяні.
  
  Свет пагойдваўся на доўгіх, спадзістых хвалях, тых самых комберах, якія паказвалі па таму, які стаяў у палаце тэліку перад кожнай серыяй «Аддзела 5-О»,
  
  (арестуй іх, Дэнно, ха-ха, Джэк гробаны Лорд 130 у парадку. Джэк гробаны Лорд вельмі нават у парадку)
  
  і Генры мог Генры мог Генры мог амаль...
  
  (чуць гук, які выдавалі вялікія хлопцы з Оаху, калі падымаліся на грэбень і скалыналі
  
  (сотрясалисотрясалисотрясали
  
  (рэальнасць свету. «Пайплайн» 131. «Шантис» 132. Памятаеце «Пайплайн»? «Пайплайн» была вельмі нічога. «Уайп-аўт» 133. Вар'яцкі смех у самым пачатку, які нагадвае смех Патрыка Хокстеттера. Гробаны підар. Драчыў сабе, як і мне)
  
  што яго хвалявала, так гэта
  
  (чорт, значна лепш, чым добра, усё проста ВЫДАТНА, усё ПРОСТА ВЫДАТНА
  
  (добра Пайплайн седлай яе не адступай мае хлопцы ловяць хвалю і
  
  (сядлаюць
  
  (седлаютседлаютседлают
  
  (хваля і тратуар серфингуют са мной седлай
  
  (хвалю седлай свет але трымай)
  
  вуха ў галаве: яно працягвала чуць той гучны стук звон; вачэй у галаве: ён працягваў бачыць галаву Віктара, ўзнімальную на канцы тае спружыны, з стагоддзямі, і шчокамі, ілбом і, татуяванымі ружанькамі крыві.
  
  Генры глядзіць налева і скрозь застилающий вочы туман бачыць, што дома саступілі месца высокай зялёнай агароджы. Над ёй узвышаецца вузкая, змрочная віктарыянская глыба Тэалагічнай семінарыі. Усе вокны цёмныя. Апошнія выпускнікі пакінулі сцены семінарыі ў чэрвені 1974 года. Тым жа летам дзверы семінарыі зачыніліся, і калі хто цяпер і ўваходзіў у гэты будынак, то ў адзіноце... і па вырашэнні клуба балбатлівых жанчын, якія называлі сябе «Гістарычным грамадствам Дерри».
  
  Генры падышоў да дарожцы, якая вяла да параднай дзверы. Яе перегораживала цяжкая ланцуг, з якой звісала металічная таблічка з надпісам «СТАРОННІМ УВАХОД ЗАБАРОНЕНЫ. ТЭРЫТОРЫЯ АХОЎВАЕЦЦА ПАЛІЦЫЯНТАМ КІРАВАННЕМ ДЕРРИ».
  
  Тут ногі Генры заплелись, і ён зноў цяжка плюхнуўся на тратуар. Шмяк! Наперадзе аўтамабіль выехаў на Канзас - з Хоторн-стрыт. Святло заліў брук і тратуары. Генры ўзіраўся ў асляпляльнае ззянне, пакуль не ўбачыў мігалкі на даху: да яго набліжаўся легавомобиль.
  
  Ён прапоўз пад ланцугом і павярнуў налева, пад прыкрыццё зялёнай агароджы. Начная раса прыемна холодила разгарачаны твар. Генры уткнуўся ў траву, паварочваў галаву з боку ў бок, піў, што мог выпіць.
  
  Патрульная машына праплыла міма, не зніжаючы хуткасці.
  
  Потым раптам уключылася агні, разганяючы цемру выбліскамі сіняга святла. На пустынных вуліцах у бэзу не было ніякай неабходнасці, але яна раптам зараўла ва ўсю моц. З бруку даляцеў віск рып пакрышак.
  
  «Злавілі, мяне злавілі», – запричитал розум... і толькі потым Генры зразумеў, што патрульная машына выдаляецца ад яго па Канзас-стрыт. Імгненне праз пякельны, пранізлівае выццё напоўніў ноч, надвигаясь на яго з поўдня. Ён прадставіў сабе вялізнага, з шаўкавістай поўсцю, чорнага ката, скачкамі нясецца ў цемры, з зялёнымі вачыма і стаіць дыбам поўсцю, Яно ў новым абліччы, спешащее да яго, спешащее зжэрці яго.
  
  Мала-памалу (і толькі па меры таго, як выццё стаў сціхаць) ён зразумеў, што міма праехала «хуткая», у тым жа кірунку, што і легавомобиль. Дрыжучы ўсім целам, Генры ляжаў на мокрай траве, цяпер занадта халоднай, змагаючыся
  
  (пі адзін весяліся адзін рок-н-ролль у нас курыцы ў хляве, у якім яшчэ хляве ў маім яны хляве)
  
  з млоснасцю. Ён баяўся, што выблюет усе кішкі, калі яго пачне рваць... а яму трэба было прыбраць яшчэ пецярых.
  
  «Хуткая» і патрульная машына. Куды яны накіроўваліся? Зразумела, у бібліятэку. Да ниггеру. Але яны спазніліся. Я яго прырэзаў. Маглі б і не ўключаць сірэну, хлопцы. Ён яе не пачуе. Ён такі ж мёртвы, як і заборнай слуп. Ён...
  
  А мёртвы ці што?»
  
  Генры аблізнуў трескающиеся вусны сухім мовай. Будзь нігер мёртвы, сірэна не апавяшчалі б ноч крыкам параненай пантэры. А апавяшчала толькі таму, што ён ім патэлефанаваў. Так, магчыма, – толькі магчыма, – нігер не мёртвы.
  
  – Не, – выдыхнуў Генры, перакаціўся на спіну і ўтаропіўся ў неба, на мільярды бліскучых там зорак. Яно прыбыло адтуль, гэта ён ведаў. Адкуль-то з неба... Яно...
  
  (прыбыло звонку охочее да зямных жанчын прыбыло каб абрабаваць усіх жанчын і згвалціць ўсіх мужчын слухай Фрэнк ты хацеў сказаць абрабаваць ўсіх мужчын і згвалціць ўсіх жанчын, хто вядзе гэтае шоў глюпый чалавек, ты ці Джессус? Віктар часцяком так казаў або што-то падобнае на гэта)
  
  прыбыло з міжзоркавага прасторы. Ад аднаго погляду на зорнае неба па скуры пабеглі мурашкі: яно занадта вялікая, занадта чорнае. І так лёгка ўявіць сабе, як яно ўсё становіцца чырвоным, так лёгка ўявіць сабе, як з ліній агню фармуецца Твар...
  
  Ён заплюшчыў вочы і, дрыжучы ўсім целам, прыціскаючы рукі да жывата, і падумаў: «Нігер мёртвы. Хто-то пачуў, як мы біліся, і выклікаў копаў, каб яны праверылі, што там такое, нічога больш».
  
  Але навошта «хуткая»?
  
  – Заткніся, заткніся, – прастагнаў Генры. Ён зноў адчуў ранейшую лютасьць; успамінаў, як яны зноў і зноў білі яго ў тыя даўнія дні – даўнія дні, якія здаваліся цяпер такімі блізкімі і жыццёва важнымі, – як кожны раз, калі ён ужо думаў, што яны ў яго ў руках, нейкім чынам яны выслізгвалі, прасочваючыся скрозь пальцы. Так адбылося і ў той апошні дзень, калі Рыгало ўбачыў гэтую сучку, бяжыць па Канзас-стрыт да Пусткі. Ён гэта памятаў, ды, памятаў дастаткова ясна. Калі цябе штурхаюць у яйкі, ты гэта запамінаеш. А ў тое лета з ім такое здаралася зноў і зноў.
  
  Генры з цяжкасцю сеў, моршчачыся ад пронзающей кішкі болю.
  
  Віктар і Рыгало дапамаглі яму спусціцца ў Пустку. Ён ішоў як мог хутка, нягледзячы на дзікі боль у яйках і ніжняй частцы жывата. Таму што прыйшоў час з гэтым пакончыць. Яны ішлі па сцежцы, якая вядзе да паляне, ад якой пяць ці шэсць сцежак разыходзіліся, нібы радыусы павуціння. Так, менавіта тут гулялі гэтыя смаркачы; і вызначыць гэта мог не толькі Тонто 134. Тут і там валяліся абгорткі ад цукерак і батончыкаў, абарваны канец ад рулона пістонная, чорных і чырвоных. Некалькі дошак і пілавінне казалі аб тым, што тут яшчэ і што-то будавалі.
  
  Ён памятаў, як стаяў пасярод паляны і аглядаў дрэвы ў пошуках будана, пабудаванага на адным з іх. Калі б знайшоў, то залез бы ў яго і, хавайся дзяўчынка там, перарэзаў ёй горла, а потым мацаў б за сіські, пакуль яны не перасталі б рухацца.
  
  Але знайсці будан ён не змог, як не змаглі ні Віктар, ні Рыгало. І знаёмае раздражненне ахапіла яго. Яны з Віктарам пакінулі Рыгало пільнаваць паляну, а самі пайшлі да ракі. Але і там не знайшлі слядоў дзяўчынкі. Ён памятаў, як нахіліўся, падняў камень і...
  
  
  
  8
  
  Пустку – 12:55
  
  ...кінуў у ваду, раз'юшаны і збіты з панталыку.
  
  – І куды, на хрэн, яна пайшла? – спытаў ён, разгарнуўшыся да Віктара.
  
  Віктар паківаў галавой:
  
  – Не ведаю. У цябе кроў.
  
  Генры паглядзеў уніз, убачыў цёмны пляма, памерам з чацвяртак, на пахвіны джынсаў. Рэзкая боль сышла, ніз жывата ледзь прыкметна ныў, але трусы станавіліся замалыя і ўжо жалі. Яйкі распухалі. Зноў ён адчуў нарастаючую злосць, быццам узловатая вяроўка сцягнула сэрца. Гэта зрабіла дзяўчынка.
  
  – Дзе яна? – прашыпеў Генры, гледзячы на Віктара.
  
  – Не ведаю, – адказаў Віктар пазбаўленым эмоцый голасам, з адсутным выглядам, быццам загіпнатызаваны або які атрымаў сонечны ўдар. – Уцякла, напэўна. Яна ўжо магла дабрацца да Олд-Кейп.
  
  – Туды яна не пайшла, – запярэчыў Генры. – Яна хаваецца. У іх ёсць якое-тое месца, і яна там хаваецца. Можа, гэта не шалаш на дрэве. Можа, што-то яшчэ.
  
  – Што?
  
  – Я... не... ведаю! – закрычаў Генры, і Віктар адхіснуўся.
  
  Генры стаяў у Кендускиге, азіраючыся, халодная вада, бурля, перацякае праз яго боты. Яго погляд спыніўся на бетонным цыліндры, якая ўзвышаецца над насыпам у дваццаці футах ніжэй па плыні – помпавай станцыі. Генры выйшаў з вады і накіраваўся да цыліндра. Скура на твары, здавалася, нацягнуўся, вочы шырока раскрыліся, каб бачыць больш і лепш. І ён літаральна адчуў, як кароткія валосікі ў вушах заварушыліся, прыйшлі ў рух, нібы багавінне пад прыліўной хваляй.
  
  Нізкае гудзенне даносілася з помпавай станцыі, і ён бачыў трубу, якая выходзіла з насыпу і сканчалася над Кендускигом. Паток густы жыжкі выцякала з трубы ў ваду.
  
  Ён нахіліўся над жалезнай кратамі, накрывающей цыліндр.
  
  – Генры? – нервова спытаў Віктар. – Генры? Што ты робіш?
  
  Генры не папрацаваў адказаць. Адным вокам прыпаў да круглай дзіркі ў рашотцы, але не ўбачыў нічога, акрамя чарнаты. Прыклаў да дзіркі вуха.
  
  – Чакай...
  
  Голас прыплыў да яго з чорных глыбінь, і Генры адчуў, як унутры ў яго ўсё пахаладзела, вены і артэрыі ператварыліся ў ледзяныя трубкі. Але разам з гэтымі адчуваннямі прыйшоў і амаль незнаёмае пачуццё: каханне. Яго вочы раскрыліся яшчэ шырэй. Дурная ўсмешка расцягнула вусны. Той жа голас, што і з месяца. Толькі цяпер Яно аказалася ўнізе, на помпавай станцыі... ўнізе, у каналізацыйных тунэлях.
  
  – Чакай... назірай...
  
  Ён чакаў, але больш яму нічога не сказалі – толькі мерна гулі помпы. Ён вярнуўся да Віктара, які насцярожана пазіраў на яго. Нічога яму не сказаў, паклікаў Рыгало. Якое-то час праз той з'явіўся.
  
  – Давай сюды, – кінуў яму Генры.
  
  – Што будзем рабіць, Генры? – спытаў Рыгало.
  
  – Чакаць. Назіраць.
  
  Яны ціхенька падкраліся да паляне і селі, не выходзячы на яе. Генры паспрабаваў сцягнуць ўніз трусы, каб яны не ціснулі на распухлыя яйкі, але гэтая спроба выклікала вельмі моцную боль.
  
  – Генры, што... – пачаў Рыгало.
  
  – Ш-ш-ш!
  
  Рыгало змоўк. У Генры была пачак «Кэмел», але цыгарэты ён раздаваць не стаў. Не хацеў, каб сучка унюхала тытунёвы дым, калі знаходзілася дзе-то непадалёк. Ён мог бы растлумачыць, але не бачыў у гэтым неабходнасці. Голас прамовіў толькі два словы, і яму ўсё стала ясна. Яны тут гулялі. Хутка прыйдуць іншыя. І чаго ганяцца толькі за адной сучкой, калі яны маглі дабрацца да ўсіх семярых маленькіх говнюков?
  
  Яны чакалі і назіралі. Віктар і Рыгало, здавалася, заснулі з адкрытымі вачыма. Прасядзелі яны нядоўга, але гэтага часу Генры хапіла, каб падумаць пра многае. Да прыкладу, пра тое, як гэтай раніцай ён знайшоў нож. У апошні навучальны дзень Генры насіў з сабой іншы нож, а потым дзе-то яго страціў. Гэты быў строме.
  
  Яго даслалі па пошце.
  
  У нейкім сэнсе.
  
  Генры стаяў на ганку, гледзячы на пакамечаны, наклонившийся паштовую скрыню ў іх дома, спрабуючы зразумець, што ж такое ён бачыць. Над скрыняй віселі паветраныя шарыкі. Два прывязалі да металічнага крука, на які паштальён часам вешаў пасылкі, астатнія – да флагштока. Чырвоныя, жоўтыя, сінія, зялёныя. Нібы нейкі дзіўны цырк глыбокай ноччу прайшоў па Уитчем-роўд, пакінуўшы па сабе гэты след.
  
  Падыходзячы да паштовай скрыні, ён убачыў, што на шарыках намаляваныя асобы – асобы сопляков, якія даставалі яго ўсё лета, выстаўлялі на пасмешышча пры любой магчымасці.
  
  Ён глядзеў на гэтыя фізіяноміі, разявіўшы рот, а потым шары палопаліся, адзін за адным. Яго гэта парадавала. Ён нібы прымусіў іх полопаться. Толькі падумаўшы пра гэта, забіў сілай думкі.
  
  135Вечка паштовага скрыні нечакана расчыніліся. Генры падышоў, каб паглядзець, ці няма чаго ўнутры. Хоць паштальён дабіраўся ў такую далеч толькі пасля поўдня, Генры не здзівіўся, убачыўшы ў паштовай скрыні плоскую прастакутную пасылку. Выцягнуў яе. Прачытаў адрас: «Містэру ГЕНРЫ БАУЭРСУ, БДП № 2, ДЭРЫ, штат МЭН». Прачытаў зваротны адрас: «Містэр РОБЕРТ ГРЭЙ, ДЭРЫ, штат МЭН».
  
  Ён разарваў абгортачную паперу, кінуў на зямлю. Усярэдзіне апынулася белая скрынка. Адкрыўшы яе, Генры ўбачыў нож з выкидным лязом, які ляжыць на белай ваце. Ён аднёс скрынку ў дом.
  
  Яго бацька спаў на соломенном тюфяке у асяроддзі пустых бляшанак з-пад піва, жывот ўзвышаўся над жоўтымі баязліўцамі. Генры апусціўся побач з ім на калені, прыслухаўся да храпе і дребезжащему дыханню бацькі, назіраючы, як яго конскія губы падціскаецца і моршчацца пры кожным удыху.
  
  Генры прыставіў тарэц нажа, з якога выскоквала лязо, да худой шыі бацькі. Той крыху тузануўся, а потым вярнуўся ў глыбокі піўны сон. Генры трымаў нож ля шыі хвілін пяць, вочы яго засціліся задуменнасцю, падушачка вялікага пальца поглаживала серабрыстую кнопку на бакавой паверхні нажа. Голас з месяца загаварыў з ім – шаптаў, як вясновы вецер, быццам бы цёплы, але з запрятанным ўнутр холадам, шуршал, як растревоженные восы ў гняздзе, пераконваў, як спрытны палітык.
  
  Усё, што Генры пачуў ад голасу, здалося яму верным, і ён націснуў на серабрыстую кнопку. У нажы што-то пстрыкнула, спружына спрацавала, і шэсць цаляў сталі ўпіліся ў шыю Буча Бауэрса. Лязо ўвайшло ў шыю так жа лёгка, як зубцы відэльцы ўваходзяць у добра звараную курыную грудку. Лязо выскачыла з другога боку, капая крывёю.
  
  Вочы Буча адкрыліся. Ён утаропіўся ў столь. Сківіца адвісла. Кроў пабегла з куткоў рота ўніз па шчоках да мочкі вушэй. У горле забулькало, велізарны бурбалка крывавы ўтварыўся паміж абвіслых вуснаў і лопнуў. Рука бацькі знайшла калена Генры і сутаргава сціснула яго. Генры не пярэчыў. Рука адпала сама. Імгненнем пазней спынілася булькатанне. Буч Баўэрс памёр.
  
  Генры выцягнуў нож, выцер яго аб брудную прасціну, якая прыкрывала саламяны сяннікі бацькі, і кідаў лязо назад, пакуль не шчоўкнула спружына. Без асаблівай цікавасці паглядзеў на бацьку. Пакуль ён стаяў на каленях побач з Бучем, прыставіўшы нож да яго шыі, голас сказаў яму аб тым, што трэба зрабіць у гэты дзень. Патлумачыў усё. І Генры пайшоў у іншы пакой, каб патэлефанаваць Рыгало і Віктару.
  
  Цяпер яны сядзелі ўтрох, усе разам, і хай яйкі жудасна хварэлі, нож, які ляжыць у пярэднім левым кішэні, усяляў спакой. Ён адчуваў, што хутка зноў пусціць яго ў ход. Іншыя вернуцца, каб працягнуць іх дзіцячыя гульні, і тады пачнецца разня. Голас з месяца яму ўсё распісаў, пакуль ён стаяў на каленях побач з бацькам, і па дарозе ў горад ён не мог адарваць вачэй ад бледнага прывіда-дыска ў небе. І бачыў не месяц, а чалавечы твар – жудаснае мігатлівая твар-прывід з кратерными дзіркамі замест вачэй і бяззубай усмешкай, расцягнутай ледзь не да скул. Яно сведчыла
  
  (тут, унізе, мы лётаем Генры мы ўсе лётаем ты таксама хутка будзеш лётаць)
  
  усю дарогу. «Забі іх усіх, Генры», – вяшчаў голас-прывід з месяца, і Генры разумеў, пра каго гаворка. Адчуваў, што задума гэтая яму па душы. Ён заб'е іх усіх, сваіх катаў, і тады ўсе гэтыя непрыемныя думкі – што ён губляе хватку, што няўмольна набліжаецца да вялікага свету, дзе не зможа верховодить, як на гульнявой пляцоўцы пачатковай школы Дерри, да свету, дзе жирдяй, і нігер, і гэты заікаючымся вырадак будуць расці, а ён толькі станавіцца старэй, – сыдуць.
  
  Ён заб'е іх усіх, і галасы – і тыя, што ўнутры, і той, што гаварыў з ім з месяца, – пакінуць яго ў спакоі. Ён заб'е іх, і вернецца дадому, і будзе сядзець на заднім ганку, паклаўшы на калені бацькоўскі японскі меч-сувенір. Будзе піць бацькава піва. Будзе слухаць радыё, але не бейсбол. Бейсбол – гэта для абывацеляў. Замест гэтага ён паслухае рок-н-рол. Хоць Генры гэтага не ведаў (і пляваць хацеў, калі б ведаў), у гэтым ён і Няўдачнікі прытрымліваліся аднаго меркавання: рок-н-рол – гэта вельмі нават крута. «У нас курыцы ў хляве, у якім яшчэ хляве, у маім яны хляве» 136. І ўсё тады будзе добра, тады ўсё будзе выдатна; усё тады будзе тып-топ, а што можа здарыцца потым, ужо не будзе мець роўна ніякага значэння. Голас аб ім паклапоціцца – Генры гэта адчуваў. «Калі ты клапоцішся пра Яно, Яно клапоціцца пра цябе. Так заведзена ў Дерри з спрадвечных часоў».
  
  Але сопляков трэба спыніць, спыніць хутка, спыніць сёння. Так сказаў яму голас.
  
  Генры дастаў з кішэні новы нож, паглядзеў на яго. Пакруціў, захапляючыся тым, як падморгвае сонца і саслізгвае з храмаванай паверхні. А потым Рыгало схапіў яго за руку і прасіпеў:
  
  – Паглядзі на гэта, Генры! Е-маё! Паглядзі!
  
  Генры паглядзеў, і яркае святло разумення успыхнуў ў галаве. Квадратны ўчастак паляны ўздымаўся, нібы па чараўніцтве, адкрываючы якая расце шчыліну цемры. Толькі на імгненне ён адчуў жах, вырашыўшы, што гэта ўладальнік таго голасу... таму што Яно жыло дзе-то пад горадам. Потым пачуў скрып зямлі ў завесах і зразумеў. Яны не змаглі знайсці шалаш на дрэве, таму што яго і не было.
  
  – Госпадзе, мы ж стаялі прама над імі, – прашаптаў Віктар, калі з квадратнага люка ў цэнтры паляны з'явіліся галава і плечы Бэна. Віктар ужо рвануўся на паляну, але Генры схапіў і ўтрымаў яго.
  
  – Хіба мы не збіраемся зрабіць іх, Генры? – спытаў Віктар, калі Бэн вылазіў з падзямелля. Абодва цяжка дыхалі.
  
  – Мы іх зробім, – адказаў Генры, не зводзячы вачэй з ненавіснага жирдяя. «Яшчэ адзін аматар біць па яйках. Я цябе стукну па яйках так, што ты зможаш насіць іх, як завушніцы, тоўстая падла. Пачакай і ўбачыш, што так і будзе». – Не хвалюйся.
  
  Жирдяй дапамагаў сучке вылезці з ямы. Яна трывожна азірнулася, і на імгненне Генры вырашыў, што яна глядзіць прама на яго. Але потым яе погляд зрушыўся ў бок. Парачка пошепталась, накіравалася да падлескам і знікла з выгляду.
  
  – Пайшлі. – Генры падняўся, калі трэск галінак і шамаценне лісця сціхла. – За імі. Але ідзем ціха і блізка не падыходзім. Я хачу ўзяць іх усіх.
  
  Утрох яны перасеклі паляну, прыгнуўшыся, зыркая ва ўсе бакі, нібы выведнікі ў тыле ворага. Рыгало спыніўся, каб зазірнуць у клубны дом, і здзіўлена паківаў галавой.
  
  – Я ж сядзеў у іх на галаве.
  
  Генры нецярпліва махнуў рукой, прапаноўваючы не затрымлівацца.
  
  Яны ішлі па сцежцы, каб не шумець. Палова шляху да Канзас-стрыт засталася ззаду, калі сучка і жирдяй, трымаючыся за рукі («Ну не клёва ці што?» – ледзь не ў экстазе падумаў Генры), з'явіліся літаральна перад імі.
  
  На шчасце, спіной да Генры і яго кампаніі, і ніхто з іх не азірнуўся. Генры, Віктар і Рыгало застылі, а потым сышлі са сцежкі ў кусты. І неўзабаве Бэн і Беверлі ператварыліся ў дзве кашулі, ледзь бачныя скрозь зеляніну. Тройца працягнула пераслед... асцярожна. Генры зноў дастаў нож і...
  
  
  
  9
  
  Генры падвозяць – 2:30
  
  ...націснуў на храмаваную кнопку на дзяржальні. Лязо выскачыла. Генры летуценна паглядзеў на яго. Яму падабалася, як зорны святло гуляў на сталі. Ён паняцця не меў, колькі прайшло часу. Цяпер ён то уплывал з рэальнасці, то вяртаўся ў яе.
  
  Нейкі гук уварваўся ў свядомасць Генры і пачаў нарастаць. Шум аўтамабільнага рухавіка. Ён набліжаўся. Вочы Генры раскрыліся ў цемры. Ён мацней сціснуў нож, чакаючы, што аўтамабіль праедзе міма.
  
  Не праехаў. Павярнуў да тратуары за зялёнай загараддзю і спыніўся, рухавік цяпер працаваў на халастых абаротах. Паморшчыўшыся (жывот у яго дубянее; ужо стаў, як дошка, і кроў ляніва сачылася між пальцаў, здабыўшы глейкасць кляновага соку ў перыяд яго збору, які пачынаўся ў канцы сакавіка або ў пачатку красавіка), Генры падняўся на калені і крыху рассунуў жорсткія галінкі зялёнай агароджы. Убачыў святло фар і сілуэт аўтамабіля. Копы? Яго рука сціскала нож, і расслаблялася, сціскала і расслаблялася, сціскала і расслаблялася.
  
  «Я даслаў за табой аўтамабіль, Генры, – прашаптаў голас. – Накшталт таксі, ты разумееш. У рэшце рэшт, нам як-то трэба хутчэй даставіць цябе ў «Таун-хаўс». Ноч праходзіць».
  
  Голас выдаў сухі смяшок і змоўк. Засталіся толькі шчокат цыкад ды шум які працуе на халастых абарачэннях рухавіка. «Падобна на тое, у яго глушыцель «бомба з вішнямі 137», – разгублена падумаў Генры.
  
  Ён нязграбна ўзняўся і зноў выйшаў на дарожку, якая вядзе да параднаму ўваходу ў семінарыю. Выглянуў з-за агароджы. Не легавомобиль: ніякіх мігалак на даху і іншыя абводы. Абводы... старой мадэлі.
  
  Генры зноў пачуў хіхіканне... а можа, гэта вецер шамацеў лістотай.
  
  Ён выйшаў з ценю загарадзі, прапоўз пад ланцугом, зноў падняўся, накіраваўся да аўтамабіля, які з'явіўся ў гэтым чорна-белым полароидном свеце месяцовага святла і непранікальных ценяў. Выглядаў Генры жудасна: джынсы, ледзь не да каленяў прасякнутай крывёю, пачарнелая ад крыві кашуля, белае пляма асобы пад кароткай казённай стрыжкай.
  
  На скрыжаванні дарожкі і тратуара Генры зноў ўгледзеўся ў аўтамабіль, спрабуючы зразумець, хто за рулём. Што гэта за аўтамабіль, Генры ўжо зразумеў – той самы, які марыў набыць яго бацька: «плімут-ф'юры» мадэлі 1958 года. Аўтамабіль быў чырвона-белым, і Генры ведаў (бацька часта казаў яму пра гэта), што пад капотам рухавік буркуе «V‐8 327» магутнасцю ў 255 конскіх сіл, здольны разагнаць «фьюри» да хуткасці семдзесят міль у гадзіну за дзевяць секунд, падаючы высокаактанавы бензін праз четырехкамерный карбюратар. «Я збіраюся купіць гэты аўтамабіль, а потым, калі я памру, мяне могуць у ім пахаваць», – любіў казаць Буч... ды толькі, зразумела, гэты аўтамабіль ён не купіў, а пахавалі яго за кошт штата, пасля таго, як Генры, бушуючага і які крычыць пра монстраў, павезлі ў дурдом.
  
  «Калі за рулём ён, не думаю, што я змагу сесці ў машыну», – падумаў Генры, сціскаючы нож, п'яна пагойдваючыся з боку ў бок, гледзячы на сілуэт на кіроўчым сядзенне.
  
  Потым пасажырская дзверцы «фьюри» расчыніліся, запалілася лямпачка пад дахам, і кіроўца павярнуўся да яго. Рыгало Хаггинс. Твар яго пакідала жадаць лепшага. Адзін вачэй выцек. Праз гнілую дзірку ў пергаментнай шчацэ віднеліся счарнелыя зубы. На галаве Рыгало красавалася бейсболка «Нью-ёркскіх янкі», якую ён насіў у той дзень, калі памёр. Ён разгарнуў яе брылём назад. Шэра-зялёная цвіль аточвала казырок.
  
  – Рыгало! – усклікнуў Генры, і дзікая боль працяў жывот, прымусіўшы яго вскрикнуть зноў, ужо без слоў.
  
  Мёртвыя вусны Рыгало разышліся ва ўсмешцы, пайшоўшы бялёса-шэрымі расколінамі. Ён працягнуў скрюченную руку да адкрытай дзверцах, запрашаючы садзіцца.
  
  Генры сумеўся, а потым, цягнучы ногі, абышоў «дынама» спераду, праходзячы міма радыятарнага кратаў, працягнуў руку, каб дакрануцца да эмблемы на капоце, як рабіў заўсёды, калі хлапчуком бацька браў яго ў дэманстрацыйны зала ў Бангоре, каб паглядзець на сапраўды такі ж аўтамабіль. Калі ён дабраўся да пасажырскай боку, мяккая хваля шэрага накрыла яго, і яму давялося схапіцца за адкрытую дзверцы, каб не ўпасці. Ён пастаяў, апусціўшы галаву, цяжка дыхаючы. Нарэшце свет стаў ранейшым – па меншай меры часткова, – і ён змог абмінуць дзверцы і плюхнуться на сядзенне. Боль зноў вгрызлась ў жывот, свежая кроў выплюхнулася на руку. Яна нагадвала цёплае жэле. Генры адкінуў галаву і рыпнуў зубамі, жылы на шыі нацягнулі. А потым боль крыху адпусціла.
  
  Дзверцы зачыніліся сама сабой. Лямпачка пад дахам згасла. Генры ўбачыў, як раскладаецца рука Рыгало ўзялася за ручку пераключэння хуткасцяў і врубила першую перадачу. Белыя суставы блішчэлі скрозь зеўрала скуру на костках пальцаў.
  
  «Фьюри» пакаціў па Канзас-стрыт да пагорка Подъемв-мілю.
  
  – Як пажываеш, Рыгало? – Генры пачуў свой голас. Дурны, вядома, пытанне – Рыгало тут быць не мог, мерцвякі аўтамабілі не водзяць, – але нічога іншага ў галаву не прыходзіла.
  
  Рыгало не адказаў. Адзіны запалы вачэй глядзеў на дарогу. Яго зубы непрыемна паблісквалі скрозь дзірку ў шчацэ. Да Генры раптам дайшло, што ад даўніны Рыгало сьмярдзіць. Даўніна Рыгало смярдзеў, як вялікае вядро гнілых памідораў.
  
  Вечка бардачка адкінулася, ударыўшы Генры па каленях, у святле зажегшейся ўнутры маленькай лямпачкі ён убачыў бутэльку «Тексас драйвер», напалову пустую. Генры дастаў бутэльку, адкрыў і зрабіў вялікі глыток. Спіртное праскочыла па горла прахалодным шоўкам і ўлілося ў страўнік распаленай лавай. Генры уздрыгнуў, застагнаў, а потым адчуў сябе крыху лепш, ужо не гэтак адарваным ад навакольнага свету.
  
  – Дзякуй, – падзякаваў ён.
  
  Галава Рыгало павярнулася да яго. Генры пачуў, як сухажыллі шыі зарыпелі, нібы несмазанные завесы. Рыгало з хвіліну свідраваў яго поглядам мёртвага вочы, і Генры толькі цяпер зразумеў, што Рыгало і пазбавіўся большай частцы носа. Стваралася адчуванне, быццам хто-то паласаваўся носам Рыгало. Можа, сабака. Ці пацукі. Хутчэй пацукі. У тунэлях, куды яны загналі ў той дзень сопляков, пацукоў хапала.
  
  Рухаючыся так жа павольна, галава Рыгало павярнулася назад, тварам да дарогі. Генры не пярэчыў. Калі даўніна Рыгало так глядзеў на яго... што ж, Генры адчуваў сябе не ў сваёй талерцы. Што-то чыталася ў позірку адзінага мёртвага вочы. Папрок? Злосць? Што-то яшчэ?
  
  «За рулём гэтага аўтамабіля мёртвы хлапчук».
  
  Генры паглядзеў на сваю руку і ўбачыў на скуры велізарныя мурашкі. Хутка сербануў з бутэлькі. Пайшло лягчэй, цёпла стала разыходзіцца па целе.
  
  «Плімут» спусціўся з пагорка Пад'ём-у-мілю, выкаціўся на кальцавую развязку, па якой транспарт рухаўся супраць гадзіннікавай стрэлкі... толькі ў гэты начны час ніякага транспарту не было. Усе святлафоры мигали жоўтым, заліваючы светлавымі імпульсамі цёмныя бліжэйшыя дома і пустынныя вуліцы. Стаяла такая цішыня, што Генры чуў, як пстрыкаюць рэле ў кожным святлафоры... ці яму толькі здавалася, што ён чуе?
  
  – Я ніколі не збіраўся кінуць цябе там у той дзень, Рыгало, – сказаў Генры. – Я хачу сказаць... ну, ты разумееш... калі ў цябе узнікалі такія думкі.
  
  Зноў зарыпелі мёртвыя сухажыллі. Зноў Рыгало паглядзеў на яго запавшим вокам. Вусны расцягнуліся ў жудаснай усмешцы, обнажившей чорна-зялёныя дзясны, на якіх разросся свой сад цвілі. «І што азначае гэтая ўсмешка? – спытаў сябе Генры, калі аўтамабіль слізгаў па Галоўнай вуліцы міма Ўнівермага Фрыза на адным баку і кінатэатра «Аладзіна» і закусачнай «У Нэна» на іншы. – Прощающая ўсмешка? Ўсмешка даўняга сябра? Ці ўсьмешка, якая кажа: «Я разбяруся з табой, Генры. Я разбяруся з табой за тое, што ў той дзень ты кінуў мяне і Віка!» Што гэта за ўсмешка?»
  
  – Ты павінен разумець, як усё тады было, – пачаў Генры і змоўк. Як тады было? У галаве ў яго усё змяшалася, нібы элементы карцінкі-галаваломкі, якія толькі што вывалілі на адзін з гэтых говенных картачных сталоў у пакоі адпачынку ў «Джунипер-Хіл». Як было ў дакладнасці? Яны ехалі за жирдяем і сучкой да Канзас-стрыт, стаіліся ў кустах, назіраючы, як тыя падымаюцца па схіле наверх. Калі б яны схаваліся з-пад увагі, то ён з Віктарам і Рыгало кінуліся б за імі: двое лепш, чым ні аднаго, а з астатнімі можна разабрацца і пазней.
  
  Але яны не схаваліся. Проста привалились да агароджы, размаўлялі, глядзелі на вуліцу. Час ад часу пазіралі ўніз, на Пустку, але Генры і яго дружкі з кустоў не высоўваліся.
  
  Неба, памятаў Генры, паступова цямнела – з захаду наплывалі хмары. Паветра гусцеў. Збіраўся дождж.
  
  І што адбылося потым? Што?..
  
  Кашчавая когтистая рука самкнуўся на перадплечча Генры, і ён крыкнуў. Ён уплывал ў ватовую шэрасць, але жудаснае дотык Рыгало і боль, ад крыку пранізала кінжалам жывот, вярнулі яго назад. Генры азірнуўся і ўбачыў твар Рыгало ў якіх-небудзь двух цалях ад свайго. Глыбока ўдыхнуў і тут жа пашкадаваў аб гэтым. Даўніна Рыгало і сапраўды сьмярдзеў. Зноў Генры падумаў пра вядры памідораў, надоўга забытым у цёмным куце хлява. Страўнік скрутило.
  
  Раптам ён успомніў, чым усё скончылася... ва ўсякім выпадку, для Рыгало і Віка. Як што-то выйшла з цемры, калі яны стаялі пад шахтай з дрэнажнай кратамі наверсе, варожачы, куды пайсці. Што-то... Генры не мог сказаць, што менавіта, пакуль Віктар не закрычаў: «Франкенштэйн! Гэта Франкенштэйн!» І – так, да іх набліжаўся створаны Франкенштэйнам монстар, з балтамі, якія тырчаць з шыі, глыбокім шрамам на лбе, у чаравіках, падобных на дзіцячыя кубікі.
  
  «Франкенштэйн! – зноў пракрычаў Вік. – Фран...» А потым Вік застаўся без галавы. Галава Віка ўжо ляцела праз тунэль, каб каб не стукнуцца аб далёкую сцяну, выдаўшы глухі чавкающий гук. Жоўтыя вадзяністыя вочы монстра спыніліся на ім, Генры, і ён замёр. Страціў кантроль над мачавой бурбалкай і адчуў, як цёплы паток сцякае па нагах.
  
  Стварэньне ступіла да яго, і Рыгало... Рыгало...
  
  – Паслухай, я ведаю, што ўцёк, – прызнаўся Генры. – Не трэба было мне гэтага рабіць, але... але...
  
  Рыгало толькі глядзеў на яго.
  
  – Я заблукаў, – прашаптаў Генры, як бы тлумачачы даўніны Рыгало, што яму таксама дасталася. Прагучала не вельмі, з тым жа поспехам ён мог сказаць: «Так, я ведаю, што цябе забілі, Рыгало, але і я занозил палец». Але як жа ўсё было жудасна... сапраўды жудасна. Ён доўгія гадзіны блукаў па свеце смярдзючай цемры, пакуль, нарэшце, ён гэта памятаў, не стаў крычаць. У якой-то момант ён зваліўся ў калодзеж – і падаў доўга, паспеўшы падумаць: «Як добра, зараз я памру, і мяне тут больш не будзе» – і апынуўся ў хуткім струмені вады. Ён выказаў здагадку, што знаходзіцца пад Каналам. Потым яго вынесла ў меркнущий сонечнае святло, ён даплыў да берага і выбраўся з Кендускига менш чым у пяцідзесяці ярдаў ад таго месца, дзе дваццаццю шасцю гадамі пазней патоне Адрыян Меллон. Паслізнуўся, упаў, стукнуўся галавой, страціў прытомнасць. Прыйшоў у сябе ўжо ў цемры. Нейкім чынам знайшоў дарогу да шашы 2, адкуль яго падвезлі дадому. Там Генры ўжо чакалі копы.
  
  Але гэта было тады, і з тых часоў выцякло шмат вады. Рыгало закрыў яго сабой, і монстар Франкенштэйна садраў з яго чэрапа левую палову асобы – гэта ўсё, што паспеў убачыць Генры, перш чым даў дзёру. Але цяпер Рыгало вярнуўся і на што-то паказваў.
  
  Генры ўбачыў, што яны спыніліся перад «Дэры таун-хаўс», і раптам усё зразумеў. «Таун-хаўс» – адзіны гатэль, які застаўся ў Дерри з той пары. У 1958 годзе прыезджыя маглі спыніцца таксама ў «Усходняй зорцы» ў канцы Біржавы вуліцы ці ў «Прытулку вандроўніка» на Тора-стрыт. Але абодва гэтыя гатэля зніклі, калі Дерри пачаў актыўна забудоўвацца (Генры ўсё гэта ведаў, не дарма ж у «Джунипер-Хіл» ён штодня чытаў «Дэры ньюс»). Застаўся толькі «Таунхаус» ды некалькі паршивеньких маленькіх матэляў ў аўтастрады.
  
  «Іх усіх я знайду тут, – падумаў Генры. – У адным месцы. Усіх, хто застаўся. Сьпяць у сваіх ложках, з вобразамі круглых цукерак – ці, магчыма, каналізацыйных тунэляў, – танцаваў у галаве. І я да іх дабяруся. Прыкончу аднаго за іншым».
  
  Ён зноў дастаў бутэльку «Тексас драйвер», глынуў. Адчуў свежую кроў, вылецела на калені, і сядзенне пад ім стала ліпкім, але спіртное падымала настрой, са спіртным усё гэта ўжо і не мела значэння. Ён палічыў за лепшае б добры бурбон, але меркаваў, што «Драйвер» лепш, чым нічога.
  
  – Слухай, – сказаў ён Рыгало, – мне шкада, што я ўцёк. Не ведаю, чаму ўцёк. Калі ласка... не злуйся.
  
  Рыгало загаварыў у першы і адзіны раз, але не сваім голасам. З гнілога рота Рыгало пачуўся нізкі і ўладны голас, жахлівы голас. Пры першых жа гуках Генры спалохана заверашчаў. Гэта быў голас з месяца, голас блазна, голас, які ён чуў у снах аб дрэнажных і каналізацыйных калектарах тунэлях, дзе бегла і бегла вада.
  
  – Затыкніся і разбярыся з імі, – загадаў голас.
  
  – Вядома! – віскнуў Генры. – Вядома, без пытанняў, я і сам хачу, ніякіх праблем...
  
  Ён вярнуў бутэльку ў бардачок. Рыльца звякнуло, як зубы. А потым ён убачыў ліст паперы там, дзе ляжала бутэлька. Дастаў, разгарнуў, пакідаючы на кутах крывяныя сляды. Паверсе цягнуўся лагатып, ярка-пунсовымі літарамі.
  
  
  
  
  Ніжэй вялікімі літарамі надрукавалі:
  
  БІЛ ДЕНБРО 311
  
  БЭН ХЭНСКОМ 404
  
  ЭДЗІ КАСПБРЭК 609
  
  БЕВЕРЛІ МАРШ 518
  
  РЫЧЫ ТОЗИЕР 217
  
  Нумары іх пакояў. Гэта добра. Зэканоміць час.
  
  – Дзякуй, Ры...
  
  Але Рыгало сышоў. Вадзіцельскае крэсла пуставала. На ім ляжала толькі бейсболка «Нью-ёркскіх янкі» з цвіллю на казырку. І нейкая слізь засталася на круглай галоўцы ручкі пераключэння хуткасцяў.
  
  Генры ўтаропіўся на пустое кіроўчае крэсла, ўдары сэрца болем аддаваліся ў горле... а ў наступнае імгненне яму здалося, што ён ўлавіў нейкі рух на заднім сядзенні. Ён таропка вылез з аўтамабіля, адкрыўшы дзверцы і ў спешцы ледзь не вываліўся на брук. Накіроўваючыся да параднай дзверы гатэля, па шырокай дузе абышоў «плімут-фьюри», рухавік якога па-ранейшаму працаваў на халастых абарачэннях, нагадваючы прыглушаныя парывы круглых рассыпного феерверкаў (феерверк такога тыпу забаранілі ў штаце Мэн ў 1962 годзе).
  
  Ішоў Генры з цяжкасцю; кожны крок разьдзіраў жывот. Але ён падняўся на тратуар і пастаяў там, гледзячы на васьміпавярховага цагляны гатэль. Разам з бібліятэкай, кінатэатрам «Аладзіна» і семінарыяй гатэль ставіўся да считаным будынкаў, якія Генры памятаў з тых даўніх дзён. Ён бачыў, што на верхніх паверхах вокны амаль усе цёмныя, а два ліхтара матавага шкла па баках параднай дзверы мякка свяціліся ў ночы, акружаныя імглістым арэолам.
  
  З цяжкасцю перастаўляючы ногі, Генры рушыў да ліхтарам, прайшоў паміж імі, плячом штурхнуў дзверы.
  
  Вестыбюль ахутвала начная цішыня. На падлозе ляжаў выцвілы турэцкі дыван. Столь ўяўляў сабой велізарны вітраж, выкананы з прастакутных панэляў, на якіх маляваліся сцэны з лесорубского мінулага Дерри. Усюды стаялі мяккія канапы і вольтеровские крэслы, у велізарным каміне, у якім нічога не гарэла, на металічнай падстаўцы для дроў ляжаў бярозавы ствол, цяперашні дрэва – не газавая гарэлка. Камін ў вестыбюлі гатэля «Таун-хаўс» не быў дэкаратыўным атрыбутам інтэр'еру. У некалькіх нізкіх кадках зелянелі расліны. Двухстворкавая шкляная дзверы вяла ў бар і рэстаран, у такі позні час ужо закрытыя. З якой-то пакойчыку даносіліся ціхія гукі які працуе тэлевізара.
  
  Генры перасёк вестыбюль. Кроў запэцкаўшы яго джынсы і кашулю. Кроў ўелася ў скуру рук. Кроў, як баявая фарба, исполосовала яго шчокі і лоб. Вочы вылазілі з арбіт. Любы, хто ўбачыў бы яго ў вестыбюлі гатэля, кінуўся б бегчы, крычучы ад жаху. Але ніхто яму не сустрэўся.
  
  Дзверы кабіны ліфта разышліся, ледзь Генры націснуў на кнопку выкліку. Ён паглядзеў на паперку ў руцэ, потым на кнопкі з лічбамі. Пасля кароткага разважанні націснуў на «6», і дзверы кабіны стуліліся. Пад гудзенне электраматора кабіна папаўзла ўверх.
  
  «Пачну зверху і буду спускацца ўніз».
  
  Генры прываліўся да далёкай сценкі кабіны, полуприкрыв вочы. Гудзенне ліфта супакойвала. Як і гудзенне помпаў дрэнажнай сістэмы. Той дзень: успаміны аб ім працягвалі вяртацца да Генры. Да чаго ж усё выглядала перадвызначаным, нібы ўсе яны проста гулялі ролі. Вік і даўніна Рыгало... яны здаваліся, ну... ці што, загипнотизированными. Ён памятаў...
  
  Кабіна спынілася, трасянуўшы яго і выклікаўшы прыступ болю ў жываце. Дзверы разышліся. Генры выйшаў у пустынны калідор (зноў расліны, ужо ў падвесных чыгунах, расліны-павукі, ён не хацеў дакранацца ні аднаго з іх, гэтых сочащихся вільгаццю зялёных паўзучых раслін, занадта ўжо яны нагадвалі тых стварэнняў, якія звісалі ўніз там, у цемры). Ён сверился з паперкай. Каспбрэк ў нумары 609. Генры цягнуўся па калідоры, адной рукой абапіраючыся аб сцяну, пакідаючы на шпалерах крывавыя сляды (але ён адыходзіў ад сцяны, калі набліжаўся да аднаго з гэтых вісячых раслін-павукоў; не хацеў мець з імі ніякіх спраў). Дыханне сухімі хрыпамі вырывалася з горла.
  
  Нарэшце, патрэбная яму дзверы. Генры дастаў з кішэні нож з выкидным лязом, аблізнуў перасохлыя вусны, пастукаў. Ніякай рэакцыі. Пастукаў зноў, гучней.
  
  – Хто там?
  
  Сонны голас. Добра. Ён будзе ў піжаме, да канца не прачнуўся. І калі ён адкрые дзверы, Генры ударыць яго нажом у западзіну ў шыі, уразлівую западзіну, ніжэй кадык.
  
  – Калідорны, сэр, – адказаў Генры. – Паведамленне ад вашай жонкі.
  
  Жанаты ці Каспбрэк? Можа, ён звёрз глупства? Генры чакаў, падабраўшыся. Пачуў крокі – шоргат пантофляў.
  
  – Ад Майры? – У голасе чулася трывога. Добра. У наступныя секунды трывогі ў яго толькі дадасца. На правым скроні Генры запульсировала жылка.
  
  – Напэўна, сэр. Імя няма. Толькі сказана, што ад вашай жонкі.
  
  Рушыла ўслед паўза. Потым металічнае пабразгванне: Эдзі важдаўся з ланцужком. Усміхаючыся, Генры націснуў кнопку на дзяржальні нажа. Пстрычка. Ён прыціснуў лязо да шчакі, падрыхтаваўся. Пачуў, як павярнуўся баранчык врезного замка. Яшчэ імгненне, і ён ўсадзіў нож у горла гэтага костлявого маленькага говнюка. Генры чакаў. Дзверы адчыніліся, і Эдзі...
  
  
  
  10
  
  Няўдачнікі збіраюцца разам – 13:20
  
  ...убачыў Стэна і Рычы, толькі што якія выйшлі з «Кастэла-авеню маркет». Кожны еў «Ракету», марозіва, якое вылучалася з трубкі.
  
  – Гэй! – крыкнуў ён. – Пачакайце.
  
  Яны павярнуліся, і Стэн памахаў яму рукой. Эдзі пабег да іх як мог хутка, але, па праўдзе кажучы, не так ужо і хутка. Адна рука была ў гіпсе, іншы ён прыціскаў да баку гульнявую дошку для пачиси.
  
  – Што скажаш, Эдзі? Што скажаш, хлопчык? – спытаў Рычы раскатистым Голасам джэнтльмена з Поўдня (хоць ён больш за ўсё нагадваў голас Фогхорна Легхорна ў мультфільмах «Уорнер бразерс»). – Ах, бог ты мой... Ах, бацюшкі... у хлапчука зламаная рука! Ах, бацюшкі... зрабі ласку, па-онеси за яго игро-овую да-оску для пачиси!
  
  – Дошку я і сам данясу! – Эдзі крыху задыхаўся. – Дасі лізнуць?
  
  – Твая матуля гэтага не ўхваліць, Эдзі. – Рычы сумна паківаў галавой. Пачаў ёсць хутчэй. Ён толькі што дабраўся да шакаладнай сярэдзіны, сваёй каханай часткі. – Мікробы, хлопчык! Ах, бацюшкі... Ах, бацюшкі, можна падчапіць жудасных мікробаў, доедая за кім-то яшчэ.
  
  – Я гатовы рызыкнуць, – адказаў Эдзі.
  
  З неахвотай Рычы працягнуў марозіва Эдзі, але адхапіў руку, ледзь Эдзі двойчы добра прыклаўся да яго мовай.
  
  – Калі хочаш, доешь маё, – прапанаваў Стэн. – Я ніяк не переварю ленч.
  
  – Габрэі шмат не ядуць, – з важным выглядам паказаў Рычы. – Гэта частка іх рэлігіі.
  
  Цяпер яны павольна крочылі ўтрох, накіроўваючыся да Канзас-стрыт і Пусткі. Дерри, здавалася, забыўся глыбокім сном у послеполуденной спякоце. У большасці дамоў, міма якіх яны праходзілі, вокны закрывалі жалюзі. Цацкі валяліся на лужках, нібы іх уладальнікаў таропка адарвалі ад гульні і паклалі спаць. Далёка на захадзе грымеў гром.
  
  – Гэта праўда? – спытаў Эдзі Стэна.
  
  – Не, Рычы паджартоўвае над табой, – адказаў Стэн. – Габрэі ядуць столькі ж, колькі і звычайныя людзі. – Ён паказаў на Рычы. – Як ён.
  
  – Ведаеш, ты вельмі грубы са Стэнам. – Эдзі павярнуўся да Рычы. – Ты б хацеў, каб пра цябе казалі усякую лухту толькі таму, што ты каталік?
  
  – Каталікі таксама добрыя, – адмахнуўся Рычы. – Бацька як-то сказаў мне, што Гітлер быў каталіком, а Гітлер забіў мільёны габрэяў. Так, Стэн?
  
  – Так, мабыць, – адказаў Стэн. Выглядаў ён збянтэжаным.
  
  – Мая маці прыйшла ў лютасць, калі бацька гэта сказаў, – працягнуў Рычы. Яго твар асвятліла ўсмешка успамінаў. – У дзікую лютасьць. А яшчэ ў нас, каталікоў, была інквізіцыя, з дыбой, ціскамі для вялікіх пальцаў і таму падобным. Я лічу, усе рэлігіі такія дзіўныя.
  
  – Згодны з табой, – кіўнуў Стэн. – Мы не артадоксы або што-то ў гэтым родзе. Я хачу сказаць, ямо вяндліну і бекон. Я нават дрэнна ўяўляю сабе, што гэта такое – быць юдэем. Я нарадзіўся ў Дерри, часам мы ездзім у сінагогу ў Бангоре, скажам, на Йом-Кіпур, але... – Ён паціснуў плячыма.
  
  – Вяндліну? Бекон? – Эдзі нічога не разумеў. Ён і яго маці належалі да метадысцкай царквы.
  
  – Артадаксальныя габрэі такога не ядуць, – растлумачыў Стэн. – Дзе-то ў Торы сказана, што нельга ёсць валяющегося ў бруду і крочыў па дне акіянаў. Як гэта дакладна гучыць, я не скажу. Але свініна выключаецца, як і лобстараў. Мае бацькі, праўда, іх ядуць, і я таксама.
  
  – Гэта дзіўна. – Эдзі зарагатаў. – Ніколі не чуў аб рэлігіі, якая казала табе, што ты можаш ёсць. Потым яны пачнуць казаць табе, які ты павінен купляць бензін.
  
  – Кошерный, – адказаў Стэн і сам засмяяўся. Ні Рычы, ні Эдзі не зразумелі, над чым ён смяецца.
  
  – Ты павінен прызнаць, Стэнни, гэта даволі дзіўна, – павярнуўся да яго Рычы. – Я хачу сказаць, табе нельга з'есці сасіску толькі таму, што ты юдэй.
  
  – Так? – усміхнуўся Стэн. – Ты ясі мяса па пятніцах?
  
  – Госпадзе, няма! – у жаху усклікнуў Рычы. – Нельга ёсць мяса па пятніцах, таму што... – Ён заўсміхаўся. – Добра, я разумею, аб чым ты.
  
  – Каталікі сапраўды адпраўляюцца ў пекла, калі ядуць мяса па пятніцах? – здзіўлена спытаў Эдзі, не маючы ні найменшага ўяўлення аб тым, што яго дзядулі і бабулі былі пабожнымі польскімі каталікамі, якія лічылі, што ёсць мяса па пятніцах усё роўна што выйсці з хаты без адзення.
  
  – Вось што я табе скажу, Эдзі, – адказаў яму Рычы. – Я не думаю, што Бог пашле мяне ўніз падсмажваць на агні толькі за тое, што я па непамятлівасці з'ем у пятніцу сандвіч з вэнджанай каўбасой, але ці варта рызыкаваць? Так?
  
  – Думаю, не варта, – кіўнуў Эдзі. – Але мне гэта здаецца такім... – «Такім дурным», хацеў сказаць ён, але ўспомніў гісторыю, якую распавяла ў нядзельнай царкоўнай школе місіс Портли, калі ён быў маленькім – хадзіў толькі ў першы клас маленькіх вернікаў. Па словах місіс Портли, адзін дрэнны хлопчык аднойчы скраў з падноса кавалачак хлеба, які раздавалі на камуніі, і паклаў у кішэню. Ён аднёс гэты кавалачак дадому і кінуў ва ўнітаз толькі для таго, каб паглядзець, што з гэтага выйдзе. І тут жа – так, ва ўсякім выпадку, місіс Портли паведаміла заслушавшимся маленькім вернікам – вада ва ўнітазе афарбавалася ярка-чырвоным. Гэта была Кроў Хрыстова, сказала місіс Портли, і яна з'явілася маленькаму хлопчыку, таму што ён здзейсніў вельмі дрэнны ўчынак, які называецца БЛЮЗНЕРСТВАМ. Яна з'явілася яму, каб ён зразумеў, што ён можа падвергнуць сваю несмяротную душу небяспекі пякельных пакут, кінуўшы цела Хрыстова ва ўнітаз.
  
  138Раней Эдзі вельмі нават падабалася прымаць камунію, што яму дазволілі толькі ў мінулым годзе. Метадысты замест віна выкарыстоўвалі вінаградны сок, а цела Хрыстова прадстаўлялі кубікі свежага, пругкага цуд-хлеба . Яму падабалася гэтая ідэя – ёсць і піць на хаду рэлігійнага рытуалу. Але пасля аповяду місіс Портли яго стаўленне да рытуалу змянілася, з'явіўся страх. Мужнасць патрабавалася нават для таго, каб пацягнуцца за кавалачкам хлеба, і ён заўсёды баяўся электрычнага разраду... або, горш таго, што хлеб раптам зменіць колер у яго руцэ, стане сгустком крыві, і бесьцялесны Голас загрыміць на ўсю царкву: «ня Варты! Ня варты! У пекла яго! У пекла!» Часта пасля камуніі горла яго сціскалася, паветра са свістам уваходзіў у лёгкія і выходзіў з іх, і ён у панічным нецярпенні чакаў, калі ж дабраславеньне скончыцца і ён зможа выскачыць на царкоўную паперць і скарыстацца інгалятарам.
  
  «Не будзь дурнем, – казаў ён сабе, становячыся старэй. – Гэта ўсяго толькі гісторыя, і місіс Портли ўжо дакладна ніякая не святая: мама казала, што яна развялася, калі жыла ў Киттери, і ездзіць гуляць у бінга ў Бангоре, а сапраўдныя хрысціяне ў азартныя гульні не гуляюць, сапраўдныя хрысціяне пакідаюць азартныя гульні язычнікам і каталікам».
  
  Усё гэта мела сэнс, але яго трывогі не развеяла. Гісторыя аб хлебе, які раздавалі тым, хто прымаў камунію, які ператварыў ваду ва ўнітазе ў кроў, турбавала яго, не адпускала, не давала заснуць. І аднойчы ноччу ён зразумеў, што канчатковую яснасць у гэтую гісторыю можна ўнесці толькі адным спосабам: скрасці кавалачак хлеба, кінуць ва ўнітаз і паглядзець, што атрымаецца.
  
  Але на такі эксперымент духу яму не хапіла; яго рацыянальны розум не вытрымліваў змрочнага вобраза: кроў расцякаецца па вадзе, пагражаючы патэнцыйным праклёнам. Яго розум не мог выстаяць перад магічным загаворам: «Гэта маё цела, бярыце яго, ешце; гэта мая кроў, пралітая за вас і за многіх» 139.
  
  Не, ён ніколі б не правёў такі эксперымент.
  
  – Па-мойму, усе рэлігіі дзіўныя, – выказаўся па гэтай нагоды Эдзі. «Але і магутныя, – дадаў яго розум, – амаль вядзьмарскія... ці гэта таксама СВЯТАТАЦТВА?» Думкі перакінуліся на тое, што здарылася з імі ў доме 29 па Нейболт-стрыт, і ўпершыню ён пабачыў вар'яцкую паралель: Пярэварацень, калі на тое пайшло, з'явіўся з унітаза.
  
  – Паслухайце, мне здаецца, усе спяць. – Рычы нядбайна кінуў пустую люльку з-пад «Ракеты» ў ліўневую канаву. – Адчуваеце, як ціха? Або сёння ўсе на дзень адправіліся ў Бар-Харбар?
  
  – Э-э-э-э-й, по-а-арні? – пачуўся за іх спінамі голас Біла. – Па-пра-одождите!
  
  Эдзі павярнуўся, ён заўсёды радаваўся, чуючы голас Вялікага Біла. На Сильвере той абмінуў кут Кастэла-авеню, пакінуўшы Майка далёка ззаду, хоць у таго «швинн» быў самай новай мадэлі.
  
  – Хай-йо, Сільвер, ВПЕРЕ-Е-ЕД! – пракрычаў Біл і памчаўся да іх са хуткасцю не менш дваццаці міль у гадзіну, ігральныя карты выдавалі кулямётную дроб, потым крутануў педалі назад, заблакаваўшы задняе кола, і пакінуў на асфальце цудоўна доўгі чорны гумовы след.
  
  – Заіка Біл! – усклікнуў Рычы. – Як пажываеш, хлопчык? Ах, бацюшкі... Ах, бог ты мой... Як ты, хлопчык?
  
  – Але-ормально, – адказаў Біл. – Бачылі Бэна і Бе-е-еверли?
  
  Да іх пад'ехаў Майк. На яго твары блішчалі маленькія кропелькі поту.
  
  – Як хутка коціць твой вялікі, а?
  
  Біл засмяяўся:
  
  – То-вочна не в-ведаю. Даволі б-ыстро.
  
  – Я іх не бачыў, – адказаў Рычы. – Яны, верагодна, там, у клубе. Спяваюць дуэтам. Ш-бум, ш-бум... ю-ды-ды-ды-ды-ды... ты светишь мне, як сонца, салодкая мая.
  
  Стэн Урис выдаў ванітавы гук.
  
  – Ён проста зайздросціць, – патлумачыў Рычы Майку. – Габрэі не могуць спяваць.
  
  – Бі-і-і...
  
  – Біп-біп, Рычы, – скончыў за яго Рычы, і ўсе засмяяліся.
  
  Яны зноў накіраваліся да Пусткі, Майк і Біл кацілі ровары. Гутарка, спачатку ажыўлены, завяў. Зірнуўшы на Біла, Эдзі убачыў трывогу на яго твары, і падумаў, што гэтая мёртвая цішыня дастае і яго. Ён ведаў, што Рычы пажартаваў, але цяпер стваралася адчуванне, быццам усе жыхары Дерри на гэты дзень сапраўды адправіліся ў Бар-Харбар... ці куды-небудзь яшчэ. Ні аднаго аўтамабіля не праехала міма. Ім не сустрэлася ні адна бабулька, катящая вазок з прадуктамі ў свой дом або кватэру.
  
  – Вельмі ўжо ціха, так? – ўкруціў Эдзі, але Біл толькі кіўнуў.
  
  Яны перайшлі на той бок Канзас-стрыт, за якой знаходзілася Пустку, і ўбачылі тут бягуць да іх, што-то крычаць Беверлі і Бэна. Выгляд Беверлі шакаваў Эдзі. Заўсёды такая чысценькая, акуратная, валасы вымытыя, завязаны ў конскі хвост... а цяпер выглядала так, быццам извалялась ва ўсіх канавах сусвету. Вочы дзікія, шырока расчыненыя. На шчацэ драпіна. Джынсы ў гразі. Блузка парваная.
  
  Бэн адстаў ад яе, бег, цяжка дыхаючы, жывот моталось з боку ў бок.
  
  – У Пустку ісці нельга! – Беверлі прагна лавіла ротам паветра. – Хлопцы... Генры... Віктар... яны дзе-то там... нож... у яго нож...
  
  – Па-пра-омедленнее. – Біл, як і звычайна, без усялякіх намаганняў, падсвядома, узяў камандаванне на сябе. Паглядзеў на подбегающего Бэна. Яго шчокі гарэлі, вялікая грудзі ўздымаліся.
  
  – Яна кажа, што Генры спятил, Вялікі Біл, – растлумачыў Бэн.
  
  – Чорт, ты хочаш сказаць, што раней ён быў у сваім розуме? – спытаў Рычы і плюнуў паміж зубоў.
  
  – За-а-аткнись, Ры-ічы, – кінуў Біл і зноў павярнуўся да Беверлі: – Ра-асскажи.
  
  Рука Эдзі запаўзла ў кішэню і дакранулася інгалятара. Ён не ведаў, аб чым пойдзе гаворка, але не сумняваўся, што нічога добрага ад Беверлі яны не пачуюць.
  
  Прымушаючы сябе гаварыць як мага спакайней, Беверлі выказала адрэдактаваную версію сваёй гісторыі – пачынаючы з таго моманту, як Генры, Віктар і Рыгало злавілі яе на вуліцы. Пра бацьку яна ім нічога не сказала – адчайна саромелася таго, што здарылася.
  
  Калі яна скончыла, Біл нейкі час стаяў моўчкі, нахіліўшы галаву, сунуўшы рукі ў кішэні, з привалившимся да грудзей рулём Сільвер. Астатнія чакалі, часцяком кідаючы погляды на агароджу, цягнулася па краі абрыву. Біл думаў доўга, і ніхто яму не перашкаджаў. Эдзі ўсвядоміў, раптоўна і натуральна, што справа, магчыма, ідзе да развязкі. Ці Не таму дзень такі ціхі, а? Ды яшчэ гэта адчуванне, што ўвесь горад вымер, і ў ім засталіся толькі пакінутыя хаты.
  
  Рычы думаў пра фатаграфіі ў альбоме Джорджа, якая раптам прыйшла ў рух.
  
  Беверлі думала пра бацьку, пра тое, якімі цьмянымі былі яго вочы.
  
  Майк думаў аб птушцы.
  
  Бэн – пра муміі і паху згнілай карыцы.
  
  Стэн Урис думаў пра джынсах, мокрых джынсах, з якіх капала вада, і пра руках, белых, як змятая папера, з якіх таксама капала вада.
  
  – Па-пра-пайшлі, – нарэшце загаварыў Біл. – Мы з-спусцімся ў‐уніз.
  
  – Біл... – На твары Бэна адбілася трывога. – Беверлі кажа, што Генры сапраўды спятил. Ён хацеў забіць...
  
  – Пу-устошь н-і-іх. – Біл абвёў рукой зялёную даліну справа ад іх і пад імі, хмызняк, дрэвы, бамбук, зіхацела пад сонцам ваду. – Э-гэта не і-іх са-аб-обственность. – Ён агледзеў усіх, з суровым тварам. – М-мне на-адоело і-іх бо-ояться. Мы па-абабілі іх у бі-итве ка-амней, і, калі н-нам п-давядзецца па-абабіць і-іх з-зноў, мы э-гэта з-зробім.
  
  – Але, Біл, а калі гэта не проста яны?
  
  Біл павярнуўся да Эдзі, і той адчуў сапраўдны шок, убачыўшы, якое стомлены і адсутны ў Біла твар... што-то пудзіла ў гэтым твары, але толькі пазней, значна пазней, ужо дарослым, засынаючы пасля вячорак у бібліятэцы, Эдзі ўсвядоміў, што менавіта яго палохала: ён бачыў твар хлопчыка, якога падштурхоўвалі да мяжы вар'яцтва, твар хлопчыка, які, па вялікім рахунку, ступенню разважнасці і магчымасцю кантраляваць ўласныя ўчынкі нічым не адрозніваўся ад Генры. Але пры гэтым нікуды не дзеўся і праўдзівы Біл, выглядалі з гэтых спалоханых, апантаных вачэй... злы, поўны рашучасці Біл.
  
  – І г-што з то-ого, е-калі н-не тое-олька аб-яны?
  
  Яму ніхто не адказаў. Пачуўся выбух грому, ужо бліжэй. Эдзі паглядзеў на неба і ўбачыў чорныя навальнічныя хмары, наползающие з захаду. Будзе проливняк, як іншы раз казала яго маці.
  
  – А тыя-е-еперь ва‐ад г-што я ва-ам з-скажу. – Біл агледзеў усіх. – Ніхто з вас не да-олжен і-ісці са м-мной, калі вы не хо-атыце. Рэ-ешать вам.
  
  – Я пайду, Вялікі Біл, – роўным голасам адгукнуўся Рычы.
  
  – Я таксама, – кіўнуў Бэн.
  
  – І я. – Майк паціснуў плячыма.
  
  Пагадзіліся Беверлі і Стэн, апошнім – Эдзі.
  
  – Не думаю, Эдзі, – паківаў галавой Рычы. – Твая рука, ці ведаеш, не выглядае баяздольнай.
  
  Эдзі паглядзеў на Біла.
  
  – Ён м-мне ну-ужен, – адказаў Біл. – Ты дэ-ержись побач з м-мной, Э-Э-Эдзі. Я за тое-обой нагляду.
  
  – Дзякуй Біл. – Стомлены, полубезумное твар Біла раптам здалося яму выдатным – выдатным і каханым. Яго ахапіла здзіўленне. «Напэўна, я памру за яго, папрасі ён аб гэтым. Што ж гэта за сіла? Калі яе клопатамі ты выглядаеш як Біл цяпер, магчыма, не такая ўжо гэта і добрая сіла».
  
  – Так, у Біла ёсць абсалютная зброю. – Рычы падняў левую руку і памахаў у правай падпахі. – Біялагічная бомба.
  
  Бэн і Майк засмяяліся. Эдзі ўсміхнуўся.
  
  Зноў грымнула, на гэты раз так гучна і блізка, што яны падскочылі і збіліся ў купку. Падняўся вецер, вымятаючы смецце з сцёкавай канавы. Першае цёмны воблака праплыло, зачыняючы затуманены сонечны дыск, і іх цені расталі. Вецер дзьмуў халодны, і пот на здаровай руцэ Эдзі разам астыў. Па целе прабегла дрыготку.
  
  Біл павярнуўся да Стэн і задаў быццам бы недарэчны пытанне:
  
  – П-птушыны а-атлас пры табе, Стэн?
  
  Стэн паляпаў па кішэні.
  
  Біл зноў агледзеў усіх.
  
  – Тады па-пайшлі ўніз.
  
  І яны спусціліся па схіле ланцужком па адным, за выключэннем Біла, які, як і абяцаў, трымаўся побач з Эдзі. Ён дазволіў Рычы скатить Сільвер ўніз, але сам паставіў ровар на звыклае месца пад мостам. Потым яны пастаялі, азіраючыся.
  
  Ад які насоўваецца навальнічнага фронту не пацямнела, нават не стала сумрачнее, але святло тым не менш змяніўся. Навакольныя іх прадметы застылі ў сонным паслабленні: пазбаўленыя ценяў, з рэзкімі абводамі, точеные. Ад жаху і благога прадчування у Эдзі засмактала пад лыжачкай: ён зразумеў, што свет гэты яму знаёмы. Менавіта з такім святлом яны сутыкнуліся ў доме 29 па Нейболт-стрыт.
  
  Зігзаг маланкі вытатуировал аблокі, досыць яркі, каб прымусіць яго здрыгануцца. Ён падняў руку, затуляючы твар, і раптам зразумеў, што лічыць пра сябе: «Адзін... два... тры...» – і тут накаціў гром, бабахнула так, быццам побач выбухнуў феерверк «М‐80», і яны ссунуліся яшчэ бліжэй.
  
  – Раніцай пра дождж нічога не казалі, – нервова заўважыў Бэн. – У газеце напісалі – горача і смуга.
  
  Майк пазіраў на небасхіл. Аблокі нагадвалі килевые суда з чорным дном, з высокімі бартамі і цяжка нагружаныя, якія рашуча рассякалі блакітную смугу, якая ішла па небе ад гарызонту да гарызонту, калі яны з Білам выходзілі з хаты Денбро пасля ленч.
  
  – Да чаго хутка плывуць аблокі, – вырвалася ў яго. – Ніколі не бачыў, каб навальніца насоўвалася з такой хуткасцю.
  
  І яго словы пацвердзіў гром.
  
  – Па-пайшлі. – Біл каментаваць не стаў. – Так-авайте пакладзем і-гульнявую да-оску Э-Э-Эдзі у да-клубны да-ым.
  
  Яны рушылі па сцежцы, якую пратапталі за тыдні, мінулыя пасля будаўніцтва і разбурэння плаціны. Біл і Эдзі крочылі наперадзе, іх плечы закраналі зялёную лістоту якія растуць ля сцежкі кустоў, астатнія – следам. Зноў задзьмуў вецер, прымусіўшы шаптацца кроны дрэў і галінкі кустоў. Наперадзе суха стукалі адзін аб аднаго сцеблы бамбука, як барабаны ў кнізе пра джунглі.
  
  – Біл? – прашаптаў Эдзі.
  
  – Што?
  
  – Я падумаў, такое бывае толькі ў фільмах, але... – З вуснаў Эдзі сарваўся смяшок. – Я адчуваю, што за намі нехта назірае.
  
  – Так аб-яны з-тут, са-амо з-обой, – адказаў Біл.
  
  Эдзі нервова агледзеўся і мацней прыціснуў да сябе гульнявую дошку для пачиси. Ён...
  
  
  
  11
  
  Нумар Эдзі – 3:05
  
  ...адкрыў дзверы монстру з коміксу жахаў.
  
  Заліты крывёю прывід стаяў перад ім, і гэта мог быць толькі Генры Баўэрс. Выглядаў Генры як труп, які падняўся з магілы. Твар нагадвала застылую маску нянавісці і смагі забойства, маску ведзьмака. Яго правая рука знаходзілася на ўзроўні шчокі, і калі вочы Эдзі шырока раскрыліся, і ён толькі пачаў набіраць у лёгкія паветра, рука пайшла ўніз з заціснутым у ёй нажом, лязо якога блішчэла, як шоўк.
  
  Не раздумваючы – часу не было; калі б задумаўся, загінуў бы на месцы, – Эдзі зачыніў дзверы. Яна ўдарыла Генры па предплечью, змяніўшы траекторыю руху нажа, які апусціўся па виляющей з боку ў бок дузе ў нейкім цалі ад шыі Эдзі.
  
  Калі дзверы прыціснула руку Генры да дзвярнога вушака, пачуўся хруст. Генры здушана войкнуў, пальцы расьціснуліся, нож запрыгал па падлозе. Эдзі штурхнуў яго нагой, адкінуўшы пад тэлевізар.
  
  Генры наваліўся на дзьверы. Важыў ён на сотню фунтаў больш, чым Эдзі, і таго адкінула, нібы ляльку. Край ложка ударыў яго пад калені, і ён паваліўся на яе. Генры увайшоў у пакой і зачыніў за сабой дзверы. Калі Эдзі сеў, гледзячы на няпрошанага госця шырока расплюшчанымі вачыма, ён ужо паварочваў баранчык дзвярнога замка. У горле ў Эдзі засвистело.
  
  – Добра, підар, – прагыркаў Генры і зірнуў на падлогу ў пошуках нажа. Нажа ён не ўбачыў. Рука Эдзі ўжо ощупывала прикроватный столік, натыкнулася на адну з двух замоўленых ім раней бутэлек з мінеральнай вадой «Пер'е». Поўную бутэльку – другую ён выпіў перад тым, як пайсці ў бібліятэку, таму што раздурэўшыся нервы, выклікаўшы жудасную пякотку. «Пер'е» дабратворна адбівалася на страваванні.
  
  Калі Генры, вырашыўшы, што шукаць нож бескарысна, рушыў да ложка, Эдзі сціснуў рыльца зялёнай грушападобнай бутэлькі ў кулаку і адбіў донца ударам аб край прикроватного століка. Пенная мінералка пацякла па ім, заліваючы якія стаяць на століку бурбалкі з таблеткамі.
  
  Кашулю і джынсы Генры пакрывала кроў, засохлая і свежая. Яго правая рука выгіналася пад дзіўным кутом.
  
  – Маленькі підар. Зараз я навучу цябе, як кідаць камяні.
  
  Ён дабраўся да ложка і пацягнуўся да Эдзі, які ўсё яшчэ з цяжкасцю разумеў, што адбываецца. Прайшло не больш за сорак секунд з таго моманту, як ён адкрыў дзверы. Генры паспрабаваў схапіць яго. Эдзі выкінуў наперад руку з заціснутай у ёй бутэлькай «Пер'е» з адбітым донцам. Вышчэрбленыя краю ўпіліся Генры ў твар, разарвалі правую шчаку, прабілі правае вока. Генры ледзь чуваць, на ўдыху, ускрыкнуў і адхіснуўся. Яго взрезанный вачэй, які мінае жоўта-белай вадкасцю, вываліўся з вачніцы. З шчокі кроў біла фантанам. Крык Эдзі быў нават гучней. Ён падняўся з ложка і ступіў да Генры – магчыма, каб дапамагчы, ён дакладна ён не ведаў, – і Генры зноў кінуўся на яго. Эдзі ўдарыў бутэлькай «Пер'е», нібы шпагай, і на гэты раз зялёныя вострага глыбока ўпіліся Генры ў пэндзаль левай рукі, изрезав некалькі пальцаў. Пацякла свежая кроў. Генры што-то прахрыпеў – прыкладна такія гукі раздаюцца, калі чалавек откашливается, – і штурхнуў Эдзі правай рукой.
  
  Эдзі адляцеў назад, стукнуўся аб пісьмовы стол. Левая рука изогнулась, нейкім чынам апынулася пад ім, і ён на яе ўпаў. Ярка ўспыхнула боль. Ён адчуў, як костка ламаецца ўздоўж лініі ранейшага пералому, і яму давялося сціснуць зубы, каб стрымаць крык.
  
  Цень засланіла святло.
  
  Генры стаяў над ім, пагойдваючыся ўзад-наперад. Калені ў яго падгіналіся. З левай рукі кроў капала на халат Эдзі.
  
  Эдзі па-ранейшаму сціскаючы ў правай руцэ рыльца разбітай бутэлькі «Пер'е», і калі калені Генры ледзь ці не цалкам сагнуліся, выставіў яе перад сабой, лёзамі наперад, упёршы вечка ў сваю грудзіну. Генры паваліўся наперад, як ссечанае дрэва, насаживаясь на шкляныя вострага. Эдзі адчуў, як бутэлька ламаецца ў яго правай руцэ, і боль зноў працяў левую руку, якая заставалася пад ім. Новы цеплы струмень абліў яго цела. Эдзі не ведаў, чыя гэта кроў, яго ці Генры.
  
  Той тузаўся, як выцягнутых на бераг фарэль. Яго ногі выбівалі па дыване чачотку. Да Эдзі далятала яго смуроднае дыханне. Нарэшце Генры заціх і адкаціўся ў бок. Бутэлька тырчала ў яго з жывата, нацэліўшыся вечкам у столь, быццам там вырасла.
  
  – Гыр. – І больш Генры нічога не сказаў. Глядзеў у столь. Эдзі падумаў, што той памёр.
  
  Эдзі не паддаўся прытомнасць, імкнуўся пакласці яго на лапаткі, падняўся на калені, устаў. Боль у зламанай руцэ, якая вісела ўжо перад ім, дапамагла крыху прачысціць мазгі. З хрыпеннем, з цяжкасцю прасоўваючы паветра ў лёгкія, Эдзі дабраўся да начнога століка, дзе ў лужыне пеннай вады ляжаў інгалятар. Падняў, паднёс да рота, пусціў жыватворную брую. Ад агіднага густу спрэю яго передернуло, але ён дадаў другую брую. Паглядзеў на якое ляжыць на падлозе цела... няўжо Генры? Такое магчыма? Ён самы. Пастарэлы, з кароткай стрыжкай, у валасах пераважала сівізна, з тоўстым, белым, расплывшимся целам, але той самы Генры. І Генры памёр. Нарэшце-то Генры...
  
  – Гыр, – паўтарыў Генры і сеў. Яго рукі хапалі паветра, быццам ловячы нешта, што бачыў толькі ён. З вывалившегося вочы працягвала што-то капаць. Генры агледзеўся, убачыў Эдзі, вжавшегося ў сцяну, і паспрабаваў устаць.
  
  Адкрыў рот – і з яго патокам хлынула кроў. Генры зноў паваліўся на падлогу.
  
  З гулка трапяткім сэрцам Эдзі пацягнуўся за тэлефонам, але толькі збіў яго са стала на ложак. Потым схапіў трубку, набраў «0». Тэлефон тэлефанаваў і тэлефанаваў, тэлефанаваў.
  
  «Давай, – думаў Эдзі, – што ты там робіш унізе, дрочишь? Давай жа, калі ласка, здымі гэтую чортаву люльку!»
  
  Тэлефон тэлефанаваў і тэлефанаваў. Эдзі не адрываў вачэй ад Генры, чакаючы, што той у любы момант зноў пачне падымацца. «Госпадзе, як шмат крыві!»
  
  – Рэгістрацыйная стойка, – адказаў нарэшце незадаволены сонны голас.
  
  – Злучыце мяне з нумарам містэра Денбро, – папрасіў Эдзі. – Як можна хутчэй. – Адным вухам ён прыслухоўваўся. Ці моцна яны нашумели? Хто-небудзь будзе стукаць у дзверы і пытацца, ці ўсё ў парадку?
  
  – Вы ўпэўненыя, што хочаце, каб я туды патэлефанаваў? – спытаў парцье. – Цяпер дзесяць хвілін чацвёртага.
  
  – Так, патэлефануеце! – Эдзі ледзь не крычаў. Рука, якая трымала люльку, трэслася. У другой руцэ нібы звілі гняздо агідна гудучы восы. Генры зноў варухнуўся? Не, вядома ж, няма.
  
  – Добра, добра, – адказаў парцье. – Не злуйся, мой сябар.
  
  Пачуўся пстрычка. Потым бурчание званка ў нумары. «Давай, Біл, давай, ды...»
  
  Раптоўная думка, да жаху праўдападобная, прыйшла ў галаву. А калі Генры спачатку зазірнуў у нумар Біла? Ці Рычы? Бэна? Бев? А можа, Генры перш за ўсё наведаў бібліятэку? Вядома ж, дзе-то ён ужо пабываў; калі б хто-то не падрэзаў крылцы Генры, на падлозе мёртвым ляжаў бы ён, Эдзі, і нож з выкидным лязом тырчаў бы з яго грудзей сапраўды гэтак жа, як цяпер рыльца бутэлькі «Пер'е» вырастала з пуза Генры. А можа, Генры наведаў ужо ўсіх астатніх, застаўшы іх яна нібы зацягвае, як і яго? Можа, усе яны мёртвыя? Думка гэтая проста забівала, і Эдзі зразумеў, што, калі ў нумары Біла не здымуць трубку, ён зараз закрычыць.
  
  – Калі ласка, Вялікі Біл, – прашаптаў Эдзі. – Калі ласка, отзовись.
  
  Трубку знялі, і ён пачуў голас Біла, на здзіўленне асцярожны.
  
  – А-а-алё?
  
  – Біл, – сказаў... амаль прамармытаў Эдзі. – Біл, слава богу.
  
  – Эдзі? – Голас Біла на імгненне аддаліўся, ён звярнуўся да каму-то яшчэ, тлумачачы, хто тэлефануе. Затым вярнуўся. – Ч-што з-здарылася, Эдзі?
  
  – Генры Баўэрс. – Эдзі зноў глядзеў на якое ляжыць на падлозе цела. «Ён крыху перамясціўся? Не так-то проста пераканаць сябе, што няма». – Біл, ён прыйшоў сюды... і я яго забіў. У яго быў нож. Я думаю... – Ён панізіў голас. – Я думаю, той самы нож, што і тады. Калі мы сышлі ў каналізацыйныя тунэлі. Ты памятаеш?
  
  – Я па-омню, – змрочна адказаў Біл. – Эдзі, слухай мяне. Я хачу, каб ты...
  
  
  
  12
  
  Пустку – 13:55
  
  ...ве-е-ернулся і папрасіў Бе-е-ена па-одойти да м-мне.
  
  – Добра, – адказаў Эдзі і тут жа адстаў. Яны набліжаліся да паляне. Пад хмарным небам каціліся грымоты, кусты спявалі пад напорам ветру.
  
  Бэн падышоў да Білу, калі яны выходзілі на паляну. Патайная дзверцы засталася откинутой, непраўдападобны чорны квадрат на зялёным фоне. Ясна і выразна чулася цурчанне ракі, і раптам Біл з усёй дакладнасцю зразумеў: гэты гук у гэтым месцы ён чуе ў апошні раз за ўсё сваё дзяцінства. Ён глыбока ўздыхнуў, уцягваючы ў сябе пахі зямлі, і паветра, і сажы з далёкай звалкі, дымлівай, як прачнуўся вулкан, які ніяк не можа вырашыць, вылівацца яму лавай або няма. Ён убачыў зграю птушак, якія ляцяць ад чыгуначнай эстакады да Олд-Кейп. Паглядзеў на палымяны воблака.
  
  – Што такое? – спытаў Бэн.
  
  – Чаму аб-яны не пы-ытаются на-апасть на нас? – спытаў Біл. – Яны з-з-тут. Э-Э-Эдзі са-овершенно п-правоў. Я чу-у-увствую іх.
  
  – Так, – кіўнуў Бэн. – Магчыма, яны настолькі дурныя, што думаюць, быццам мы палезем у клубны дом. Апынемся ў пастцы.
  
  – Ва-аб-немагчыма. – Біл раптам жудасна раззлаваўся на сваё заіканне, не якое дазваляе яму гаварыць хутка. Зрэшты, сёе-тое ён усё роўна не адважыўся б сказаць: пра тое, што літаральна мог бачыць вачыма Генры Бауэрса, аб тым, што ён і Генры, будучы пешкамі, кантраляванымі супрацьлеглымі сіламі, сталі вельмі блізкія, хай і знаходзіліся па розныя бакі барыкады.
  
  Генры чакаў, што яны не адступяць і прымуць бой.
  
  Яно чакала, што яны не адступяць і прымуць бой.
  
  І памруць.
  
  Ледзяная ўспышка белага святла, здавалася, запоўніла галаву. Іх прызнаюць ахвярамі маньяка, які тэрарызаваў Дерри пасля смерці Джорджа. – усіх семярых. Магчыма, іх цела знойдуць, можа – і не. Усё будзе залежаць ад таго, ці зможа і захоча Яно прыкрыць Генры і – у меншай ступені – Віктара і Рыгало. Так, для старонніх, для ўсяго горада, яны стануць ахвярамі маньяка, серыйнага забойцы. «І гэта правільна, па вялікім рахунку так яно і ёсць. Яно хоча, каб мы памерлі. Генры – прыдатны інструмент, Яно нават не прыйдзецца высоўвацца. Думаю, я павінен памерці першым... Беверлі і Рычы яшчэ змогуць арганізаваць супраціў, або Майк, але Стэн спалоханы, як і Бэн, хоць, я думаю, ён мацней Стэна. І ў Эдзі зламаная рука. Навошта я прывёў іх сюды? Госпадзе! Навошта я гэта зрабіў?»
  
  – Біл? – заклапочана паклікаў Бэн. Астатнія ўжо стаялі побач з імі ў клубнага дома. Зноў прагрымеў гром, кусты шамацелі, бамбук пастукваў у меркнущем предгрозовом святле.
  
  – Біл... – На гэты раз Рычы.
  
  – Ш-ш-ш. – Усе змоўклі пад поглядам яго бліскучых, апантаных вачэй.
  
  Ён паглядзеў на падлесак, на сцежку, якая вілася па ім, сыходзячы да Канзас-стрыт, і адчуў, як яго розум раптам падняўся, пераскочыў на больш высокі ўзровень. У розуме заіканне спрэс адсутнічала; наадварот, мяркуючы па яго адчуваннях, думкі выносіў шалёны паток інтуіцыі – нібы ўсё таемнае адкрывалася яму.
  
  «Джордж на адным канцы, я і мае сябры на іншым. А потым усё спыніцца
  
  (зноў)
  
  зноў, так, зноў, таму што такое здаралася раней і ніколі не абыходзілася без вялікай ахвяры ў канцы, што-то жудаснае патрабавалася, каб паставіць тлустую кропку, я не разумею, як я магу гэта ведаць, але я ведаю... і яны... яны...»
  
  – Яны па-пра-озволяли гэтаму здарацца, – прамармытаў Біл, гледзячы на хвосцік якая сыходзіць у падлесак сцежкі. – Ко-о-онечно ж, па-пра-озволяли.
  
  – Біл? – паклікала Бев. Стэн стаяў па адзін бок ад яе, невялікага расточку, акуратны і падцягнуты, у сіняй кашулі пола і баваўняных штанах. Майк – па іншую, пільна ўглядаўся ў Біла, нібы чытаючы яго думкі.
  
  «Яны дазваляюць гэтаму здарацца, заўсёды дазваляюць, і ўсё супакойваецца, жыццё працягваецца, Яно... Яно...
  
  (засынае)
  
  засынае... або ўпадае ў спячку, як мядзведзь... а калі ўсё пачынаецца зноў, яны ведаюць... людзі ведаюць... яны ведаюць, што гэта, павінна быць, Яно».
  
  – Я п-п-п-п-п...
  
  «Калі ласка, Госпадзе, калі ласка, Госпадзе праз змрок слуп бялее ў поўнач прывід столбенеет Госпадзе Ісусе калі ЛАСКА, ДАЙ МНЕ МАГЧЫМАСЦЬ СКАЗАЦЬ».
  
  – Я п-прывёў вас сю-юды, па-пра-отому ч-што бе-е-е-зопасного ме-еста не-ет. – Сліна ляцела з яго вуснаў; Біл выцер іх зваротнай бокам далоні. – Дэ-е-ерри – гэта Яно. Вы па-пра-онимаете ме-еня? – Ён працяў іх поглядам, яны крыху падаліся назад, з бліскучымі ад жудаснага страху вачыма. – Дэ-ерри – гэта Пра-Пра-Яно! У лю-юбом ме-естэ, ку-уда мы па-ойдем... ко-огда Пра-Пра-Яно да-о-оберется да на-ас, яны э-гэтага не ўбачаць, яны э-э-гэтага не у-пачуюць, не ў-даведаюцца. – Біл з маленнем глядзеў на іх. – У-вы па-пра-онимаете, да-як‐у-ўсё з-складваецца? У-ўсё, г-што нам аб-застаецца, т-так э-гэта па-опытаться за-акончить на-ачатое.
  
  Беверлі ўбачыла містэра Роса, які ўздымаецца, таго, хто глядзіць на яе, складывающего газету, сыходзіць у дом. «Яны не ўбачаць, яны не пачуюць, яны не даведаюцца. І мой бацька
  
  (здымай штаны потаскушка)
  
  хацеў мяне забіць».
  
  Майк падумаў пра ленчэ з Білам. Маці Біла знаходзілася ў свеце ўласных мрояў, яна не заўважыла ні аднаго з іх, чытаючы раман Генры Джэймса. Рычы падумаў пра дагледжаным, чысценькім, але абсалютна пустым доме Стэна. Стэн і сам здзівіўся; падчас ленч яго маці практычна заўсёды была дома, а ў тых рэдкіх выпадках, калі з'язджала, абавязкова пакідала запіску, у якой паказвала, дзе яе можна знайсці. У гэты дзень запіскі Стэн не выявіў. Маці з'ехала на аўтамабілі – і ўсё. «Напэўна, адправілася па крамах са сваёй сяброўкай Дэбі», – нахмурыўшыся, выказаў здагадку Стэн, а потым пачаў рыхтаваць сандвічы з яечным салатай. Рычы зусім пра гэта забыўся, а цяпер успомніў. Эдзі падумаў аб сваёй маці. Сыходзячы з дома з гульнявой дошкай для пачиси, ён не пачуў звычайных настаўленняў: «Будзь асцярожны, Эдзі, знайдзі якое-небудзь сховішча, калі пойдзе дождж, Эдзі, не удзельнічай у небяспечных гульнях, Эдзі». Яна не спытала, ці ўзяў ён з сабой інгалятар, не сказала, калі яму трэба вярнуцца дадому, не папярэдзіла, што трэба быць асцярожней з «грубымі хлопчыкамі, з якімі ты гуляеш». Яна з галавой сышла ў мыльную оперу, якую паказвалі па тэліку, быццам яго і не існавала.
  
  Быццам яго і не існавала.
  
  І тая ж думка, у тым ці іншым выглядзе, мільганула ў кожнага: у якой-то момант, паміж ранішнім уздымам і ленчем, яны ўсе сталі прывідамі.
  
  Прывідамі.
  
  – Біл. – Стэн раптам ахрып. – А калі мы выберамся? Праз Олд-Кейп?
  
  Біл паківаў галавой.
  
  – Н-не ду-думаю. На-ас па-оймают у ба-а-а-амбуке... та-а-ам т-т-т-дрыгва... і-або ў Цы-я-ендускиге па-оявятся на-а-астоящие пі-і-і-ираньи... і-або бу-будз е ч-што-то е-яшчэ.
  
  І зноў кожны ўбачыў сваю версію аднаго і таго ж. Бэн – кусты, раптам пераўтвораныя ў расліны-людаеды. Беверлі – лятучых п'явак накшталт тых, што выбраліся з старога халадзільніка. Стэн – балоцісты ўчастак пасярод бамбукавых зараснікаў, выплевывающий жывыя трупы дзяцей, якіх засмактала тамтэйшая знакамітая дрыгва. Майк Хэнлан прадставіў сабе маленькіх рэптылій Юрскага перыяду з мноствам вострых зубоў, раптам выскачылі з-пад гнілой дрэва, якія напалі на іх, разьдзірае на кавалкі. Рычы ўбачыў Поўз Вачэй, які скокнуў на іх зверху, калі яны прабягалі пад чыгуначнай эстакадай. А Эдзі – як яны караскаюцца па схіле да Олд-Кейп толькі для таго, каб выявіць, што наверсе іх чакае пракажоны, на целе якога корпаюцца казуркі і чарвякі.
  
  – Калі б змаглі як-небудзь выбрацца з горада... – прамармытаў Рычы і змоўк, здрыгануўшыся, пачуўшы громогласный адмоўны адказ з неба. Пайшоў дождж, пакуль яшчэ слабы, але які пагражае ў самым хуткім часе перайсці ў магутны лівень. Ад гарачага імгі, якая ахінула сонны Дерри, не засталося і следу, нібы яе і не было. – Мы будзем у бяспекі, калі зможам выбрацца з гэтага гребаного горада.
  
  – Біп-бі... – пачала Беверлі, калі з кустоў вылецеў камень і ўдарыў Майка па галаве. Яго гайданула таму, з-пад шапачкі валасоў пацякла кроў, і ён упаў б, калі б Біл яго не падтрымаў.
  
  – Навучыць цябе, як кідацца камянямі! – данёсся да іх насмешлівы голас Генры.
  
  Біл бачыў, што астатнія азіраюцца, са страхам у вачах, гатовыя кінуцца ў розныя бакі. І, калі б яны гэта зрабілі, для іх сапраўды было б усё скончана.
  
  – Бе-е-ен! – рэзка кінуў ён.
  
  Бэн паглядзеў на яго.
  
  – Біл, мы павінны бегчы. Яны...
  
  Яшчэ два каменя выляцелі з кустоў. Адзін трапіў Стэн ў сцягно. Ён ўскрыкнуў. Хутчэй ад нечаканасці, чым ад болю. Беверлі вывернулася ад другога. Камень упаў на зямлю і скаціўся праз люк у клубны дом.
  
  – Т-ты па-омнишь пе-ервый дэ-ень, ко-огда ты п-прыйшоў сю-юды? – пракрычаў Біл, перакрываючы гром. – Ко-огда за-акончились за-анятия?
  
  – Біл... – пачаў Рычы.
  
  Біл ускінуў руку, загадваючы замаўчаць, яго вочы не адрываліся ад Бэна, прыбіўшы цьвікамі да зямлі.
  
  – Вядома, – адказаў Бэн, спрабуючы глядзець ва ўсе бакі адначасова. З кустоў лілася вада, іх гнула з боку ў бок, ледзь не да зямлі.
  
  – Ша-а-ахта. На-а-асосная станцыя. Ту-у-уда мы да-олжны па-ойти. Адвядзі нас!
  
  – Але...
  
  – О-О-адвядзі нас ту-у-уда!
  
  З кустоў зноў паляцелі камяні, і на імгненне Біл ўбачыў твар Віктара Крыса, спалоханае, ошарашенное і лютае. А потым камень ударыў яму ў скулу, і цяпер ужо Майк ўтрымаў Біла ад падзення. На імгненне ў вачах у яго пацямнела. Шчака здранцвела. Потым вярнулася адчувальнасць пульсавалай болем, і ён адчуў цячэ кроў. Правёў рукой па шчацэ, тузануўся, намацаўшы якая расце хваравітую шышку, паглядзеў на кроў, выцер руку аб штаны. Яго валасы трапаў вецер.
  
  – Навучыць цябе кідаць камяні, заікаючымся гаўнюк! – Генры то крычаў, то смяяўся.
  
  – О-О-адвядзі нас! – закрычаў Біл. Цяпер ён разумеў, чаму паслаў Эдзі за Бэнам; менавіта праз тую помпавую станцыю ім трэба было ўвайсці ў тунэлі, праз яе, і ніякую іншую, і толькі Бэн мог адрозніць яе ад іншых: усе яны выстраіліся ўздоўж берагоў Кендускига, хай і не на аднолькавай адлегласці адзін ад аднаго. – На-айди яе! Чэ-праз не-е-яе мы па-опадем у‐уніз. Да-о-оберемся да Пра-Пра-Яно!
  
  – Біл, ты не можаш гэтага ведаць! – усклікнула Беверлі.
  
  – Я ведаю! – люта крыкнуў ён ёй – ім усім.
  
  Бэн яшчэ імгненне стаяла, аблізваючы вусны, гледзячы на Біла. Потым павярнуўся і пабег праз паляну да ракі. І тут жа яскравы зігзаг маланкі прарэзаў неба, лілова-белы, а які рушыў за ім раскаты грому прымусіў Біла адхіснуцца. Міма яго носа праляцеў камень памерам з кулак і трапіў Бэну ў зад. Той войкнуў ад болю, і рука яго кінулася да выцятага месца.
  
  – Атрымлівай, жирдяй! – Генры па-ранейшаму то крычаў, то смяяўся. Зашамацелі, затрашчалі кусты, і Генры з'явіўся на паляне. Дождж, і без таго не абы-які, ператварыўся ў лівень. Вада сцякала па валасах Генры на бровы, ўніз па шчоках. Ўсмешка дэманстравала ўсе яго зубы. – Навучыць цябе, як кідаць ка...
  
  Майк падабраў дошку, якая засталася пасля будаўніцтва даху клубнага дома, і шпурнуў яе. Дошка двойчы перавярнулася ў паветры і ўдарыла Генры па лбе. Той войкнуў, прыціснуў руку да лба, нібы чалавек, якому прыйшла ў галаву добрая думка, і плюхнуўся на зямлю.
  
  – Бе-е-ежим! – праравеў Біл. – За-а-а-Бе-е-ёнам!
  
  Зноў затрашчалі кусты, і калі астатнія Няўдачнікі накіраваліся за Бэнам, на паляну вываліліся Віктар і Рыгало. Генры падняўся, і ўтраіх яны накіраваліся ў пагоню.
  
  Нават пазней, калі ўспаміны пра той дзень прыходзілі да Бэну, у яго ў галаве засталіся толькі зблытаныя вобразы гэтага забегу. Ён памятаў галінкі, з лісця сцякала вада, галінкі хвасталі яго па твары, абдавалі халоднай вадой; памятаў, як маланкі білі адна за іншы, а гром грымеў не перастаючы; і ён памятаў, як крыкі Генры, які патрабаваў, каб яны вярнуліся і ўступілі ў сумленны бой, зьліваліся з шумам Кендускига па меры таго, як яны набліжаліся да ракі. Кожны раз, калі ён збаўляў ход, Біл шлёпаў яго па спіне, прымушаючы паскорыцца.
  
  «А калі я не змагу яе знайсці? Калі я не змагу знайсці менавіта гэтую помпавую станцыю?»
  
  Паветра з шумам вырываўся з лёгкіх і урываўся ў іх, гарачы, з прысмакам крыві. Глыбокая драпіна паліла бок. Хварэў зад, у тым месцы, дзе ударыў камень. Беверлі казала, што Генры і яго сябрукі хочуць іх забіць, і Бэн ў гэта верыў, так, верыў.
  
  Ён выскачыў на бераг Кендускига гэтак раптоўна, што ледзь не зваліўся ў ваду. Яму ўдалося ўтрымацца на сушы, але тут сам бераг, подмытый вясновым паводкай, абрынуўся пад цяжарам Бэна, і пацягнуў яго да абзе хутка бягучай вады. Кашуля задралася, халодная гліністая зямля хілілася да скуры.
  
  Біл нахіліўся над ім і рыўком паставіў на ногі.
  
  З кустоў, якія падыходзілі блізка да берага, выбягалі астатнія. Рычы і Эдзі з'явіліся апошнімі. Рычы падтрымліваў Эдзі за пояс. Яго акуляры, з якіх капала вада, трымаліся на самым кончыку носа.
  
  – Ку-ку-куды? – пракрычаў Біл.
  
  Бэн паглядзеў налева, потым направа, выдатна разумеючы, што кожная лішняя секунда можа каштаваць ім жыцця. Рака ўжо паднялася, і чорнае ад аблокаў неба надавала бурлівай вадзе грозны шэра-сталёвай колер. Кусты і дрэвы з скрыўленымі стваламі гнуліся пад ветрам. І ён чуў, як цяжка, са всхлипами, дыхаў Эдзі.
  
  – Ку-у-уда?
  
  – Я не... – пачаў Бэн і тут убачыў нахіленае дрэва і пячору пад ім, дзе ён хаваўся ў той першы дзень. Ён задрамаў, а калі прачнуўся, пачуў галасы Біла і Эдзі. Тады вялікія хлопцы прыйшлі... ўбачылі... перамаглі. «Пакуль, хлопчыкі. Гэта была сапраўды вельмі маленькая, дзіцячая плаціна, паверце мне». – Туды! – крыкнуў ён. – За мной!
  
  Зноў бліснула маланка, і на гэты раз Бэн нават пачуў яе гудзенне, падобнае на гук, які выдаваў перагружаны трансфарматар для цацачнай чыгункі. Яна ўдарыла ў дрэва, і бел-сіні электрычны агонь разваліў яго падстава на мноства трэсак і калыпкоў, памерам вельмі нават падыходных для якога-небудзь казачнага волата. Дрэва з аглушальнай трэскам ўпала ў раку, взметнув велізарны слуп пырскаў. Ад страху Бэн глыбока ўдыхнуў і унюхал што-то гарачае, гнілое, дзікае. Агністы шар пракаціўся па ствале упавшего дрэва, успыхнуў яшчэ ярчэй і згасла. Грымнуў гром – не над галавой, а вакол іх, нібы яны стаялі ў цэнтры навальнічнага воблака. Дождж ліў як з вядра.
  
  Біл ўдарыў Бэна па спіне, выводзячы з ступару.
  
  – Па-пра-ПАЙШЛІ!
  
  І Бэн пайшоў, пабег, спатыкаючыся, па абзе вады, валасы падалі на вочы. Дабраўся да дрэва – пячора пад ім загадала доўга жыць, – перабраўся праз яго, упіраючыся мысками ў мокрую кару, драпаючы далоні і перадплечча.
  
  Біл і Рычы паднялі Эдзі, а калі ён нязграбна пераваліўся праз ствол, яго злавіў Бэн. Абодва паваліліся на зямлю. Эдзі ўскрыкнуў.
  
  – Ты ў парадку? – пракрычаў Бэн.
  
  – Падобна на тое! – крыкнуў у адказ Эдзі, паднімаючыся. Палез за інгалятарам і ледзь не выпусціў. Бэн ўзяў у яго інгалятар, і Эдзі адарыў яго удзячным позіркам, калі Бэн сунуў інгалятар яму ў рот і націснуў на клапан.
  
  Рычы пералез праз дрэва, потым Стэн і Майк. Біл падсадзіў Беверлі, Бэн і Рычы злавілі яе, калі яна саслізгвалі з іншага боку. Валасы прыліплі да лбе, шчоках, галаве, сінія джынсы сталі чорнымі.
  
  Біл пералазіў праз дрэва апошнім, ён забраўся на ствол, перакінуў ногі на другі бок, убачыў тых, што бягуць да іх па вадзе Генры, Рыгало і Віктара і, соскальзывая на зямлю, закрычаў:
  
  – Ка-а-амни! Кідайце камяні!
  
  Камянёў на беразе хапала, а паваленае дрэва ператварылася ў ідэальную барыкаду. Праз пару секунд усе сямёра шпурлялі камяні ў Генры і яго сябрукоў. Тыя амаль ужо дабеглі да дрэва, так што расстрэльвалі іх ва ўпор. І ім давялося адступіць, крычучы ад болю і лютасьці, таму што камяні білі ім у твар, грудзі, рукі, ногі.
  
  – Павучы нас кідаць камяні! – крыкнуў Рычы і кінуў адзін, памерам з курынае яйка, у Віктара. Трапіў у плячо, і камень адскочыў ўверх. – Ах, бог ты мой... Ах, бацюшкі... павучыць нас, хлопчык! Мы добрыя вучні!
  
  – Так-а-а-а! – падтрымаў яго Майк. – Як вам гэта падабаецца? Як вам гэта падабаецца?
  
  Адказу яны не пачулі. Троіца адыходзіла, пакуль не апынулася на бяспечнай адлегласці, а потым яны збіліся ў купку і пачалі раіцца. Праз некалькі імгненняў накіраваліся на бераг, поскальзываясь на мокрай зямлі, па якой у Кендускиг ўжо ў мностве сцякалі ручайкі, хапаючыся за галінкі, каб утрымацца на нагах, і зніклі ў лесе.
  
  – Яны збіраюцца нас абыйсці, Вялікі Біл. – Рычы ссунуў акуляры на пераноссі.
  
  – Э-гэта ні-ичего. Так-авай, Бэн. Мы-ы за тое-обой.
  
  Бэн пабег уздоўж берага, спыніўся (чакаючы, што Генры з сябрукамі выскачаць перад ім) і ўбачыў помпавую станцыю за дваццаць ярдаў ад сябе. Астатнія беглі за ім да бетоннага цыліндра. Іншыя цыліндры тырчалі з зямлі на процілеглым беразе, адзін – даволі блізка, другі – ярдаў у сорак вышэй па плыні. З гэтых двух у Кендускиг выліваліся патокі каламутнай вады. А з таго, да якога яны накіроўваліся, выцякаў толькі тоненькі ручаёк. І Бэн звярнуў увагу, што помпа ў гэтым бетонным цыліндры не гудзеў. Зламаўся.
  
  Ён зірнуў на Біла задуменна... нават спалохана.
  
  Біл глядзеў на Рычы, Стэна і Майка.
  
  – М-мы да-олжны з-з-зрушыць да-вечка. Па-оомогите м-м-мне.
  
  У вечку зрабілі спецыяльныя захопы для рук, але ад дажджу яны зрабіліся слізкімі, а сама вечка была вельмі цяжкай. Бэн ўстаў побач з Білам, і Біл крыху пасунуў рукі, каб хапіла месца і руках Бэна. Той чуў, як унізе капае вада, і гук гэты яму вызначана не падабаўся, нібы вада капала ў калодзеж.
  
  – Так-а-авайте! – выклікнуў Біл, і ўсе пяцёра націснулі. Вечка са скрыпам крыху зрушылася.
  
  Беверлі ўстала побач з Рычы, Эдзі упёрся ў вечка адной здаровай рукой.
  
  – Раз, два, тры, ўзялі! – скамандаваў Рычы. Вечка зрушылася яшчэ. З'явіўся паўмесяц чарнаты.
  
  – Раз, два, тры, ўзялі!
  
  Паўмесяц зрабіўся шырэй.
  
  – Раз, два, тры, ўзялі!
  
  Бэн штурхаў, пакуль перад вачыма не заскакалі чорныя кропкі.
  
  – Адыходзім! – закрычаў Майк. – Яна падае, падае!
  
  Яны адскочылі, гледзячы, як вялікая круглая вечка накреняется і звальваецца. Краем яна торкнулася ў мокрую зямлю, а потым перакулілася і ўлеглася побач з цыліндрам, быццам вялізная шапка. Жучкі саскоквалі з вечка на як заўжды, пакамечаны траву.
  
  – Ох, – вырвалася ў Эдзі.
  
  Біл зазірнуў у бетонны цыліндр. Жалезныя клямары спускаліся да коле чорнай вады, па якой цяпер барабанілі кроплі дажджу. Пасярод грудай мёртвага жалеза стаяў помпа, напалову які пайшоў пад ваду. Ён бачыў, як вада зацякае ў раструб якая падводзіць трубы, і мільганула думка, ад якой засмактала пад лыжачкай: «Туды мы і павінны пайсці. Туды».
  
  – Э-Э-Эдзі. Са-а-адись на ме-еня!
  
  Эдзі з трывогай зірнуў на яго.
  
  – На-а з-з-спіну. Дэ-ержись з-здаровай ру-укой, – і паказаў, як.
  
  Эдзі ўсё зразумеў, але энтузіязму не выказаў.
  
  – Хутка! – раўнуў Біл. – О-яны з-хутка бу-будуць тут!
  
  Эдзі абвіў рукою шыю Біла. Стэн і Майк паднялі яго так, каб ён змог абхапіць нагамі талію Біла. І калі Біл няўклюдна пералазіў праз край цыліндру, Бэн ўбачыў, што Эдзі моцна заплюшчыў вочы.
  
  Шум дажджу перакрывалі іншыя гукі: трэск быццам ламаліся галінак, галасы. Генры, Віктар і Рыгало. Самая агідная кавалерыя гэтага свету.
  
  Трымаючыся за бетонны край цыліндру, Біл пачаў асцярожна спускацца, перастаўляючы ногі з адной жалезнай клямкі на іншую. Ад вады клямары зрабіліся слізкімі. Эдзі мёртвай хваткай сціскаў шыю Біла, і той падумаў, што цяпер яму надарыцца магчымасць пераканацца, якія пакуты прыносіць астма.
  
  – Я баюся, Біл, – прашаптаў Эдзі.
  
  – Я то-о-оже.
  
  Ён адпусціў бетонны край, схапіўся за верхнюю клямар. І хоць Эдзі амаль што душыў яго і ён адчуваў, што стаў важыць на добрых сорак фунтаў больш, Біл на імгненне застыў, каб паглядзець на Пустку, на Кендускиг, на якія бягуць аблокі. Унутраны голас – не спалоханы, хутчэй за ўпэўнены голас – сказаў яму, што ён павінен паглядзець, на выпадак, калі больш ніколі не ўбачыць наземнага свету.
  
  Ён і паглядзеў, а потым пачаў спускацца, з Эдзі на спіне.
  
  – Я больш не магу, – прашаптаў Эдзі.
  
  – Бо-вольшы і не на-адо, – адказаў Біл. – Мы па-очти у‐унізе.
  
  Адна яго нага ўвайшла ў халодную ваду. Ён пашукаў і намацаў наступную клямку. Пад ёй – яшчэ адну, а потым лесвіца скончылася. Ён ужо стаяў на падлозе, па калена ў вадзе, побач з помпай.
  
  Прысеў, зморшчыўся, калі зад апусціўся ў халодную ваду, пачакаў, пакуль Эдзі злезе. Глыбока ўдыхнуў. Пах – не фантан, але рука Эдзі не пережимала горла, і гэта цешыла.
  
  Біл падняў галаву. Да зрэзу цыліндру каля дзесяці футаў. Астатнія згрудзіліся вакол цыліндру, глядзелі ўніз.
  
  – Так-авайте! – крыкнуў ён. – Па аб-аднаму! Б-ыстро!
  
  Беверлі спусцілася першай. Лёгка перакінула нагу цераз край, потым палезла, перахапляючы рукамі за клямары. Стэн – наступным. За ім – Бэн і Майк. Рычы заставаўся апошнім. Ён пачакаў наверсе, прыслухоўваючыся да прасоўванні Генры і яго сябрукоў. Прыкінуў, мяркуючы па гуках, што яны выйдуць на бераг лявей помпавай станцыі, але не моцна з ёй разминутся.
  
  І ў гэты момант Віктар закрычаў:
  
  – Генры! Сюды! Тозиер!
  
  Рычы агледзеўся і ўбачыў, што яны бягуць да яго. Віктар вырваўся наперад... а потым Генры адштурхнуў яго так моцна, што Віктар пляснуўся на калені. Генры трымаў у руцэ нож, усё дакладна, які падыходзіў для забою свіней. З ляза капала вада.
  
  Рычы паглядзеў уніз, убачыў, як Бэн і Стэн дапамагаюць Майку сысці з лесвіцы, і сам пераскочыў праз край цыліндру. Генры зразумеў, што ён робіць, і закрычаў. Рычы, дзіка расхохотавшись, ляпнуў левай рукой па локцевага згіну правай, перадплечча взметнулось да неба, пальцы сціснуліся ў кулак, паўтараючы, напэўна, самы старажытны жэст у свеце. А каб гарантаваць, што Генры ўсё зразумее, Рычы яшчэ і выставіў сярэдні палец.
  
  – Ты памрэш ўнізе! – праравеў Генры.
  
  – Дакажы! – рагочучы, пракрычаў у адказ Рычы. Жах прабіраў ад адной думкі аб спуску ў гэта бетонавую горла, але ён не мог не смяяцца. А потым Голасам ірландскага копа дадаў: – Бог ведае, што ірландская ўдача ніколі не вычарпаецца, мой дарагі хлопчык.
  
  Генры паслізнуўся на мокрай траве і припечатался задам менш чым у дваццаці футах ад Рычы, які стаяў на верхняй жалезнай клямары, так што над бетонавым цыліндрам былі відаць толькі галава і грудзі.
  
  – Пакуль, абцасы-бананы! – крыкнуў Рычы, атрымліваючы асалоду ад трыумфам і пачаў спускацца. Мокрыя клямары выскальзывали з рук, і ён ледзь не ўпаў. Але потым Біл і Майк схапілі яго, і праз імгненне ён ужо стаяў па калена ў вадзе побач з астатнімі. Рычы дрыжаў усім целам, па спіне каціліся хвалі спякота і холаду, і ён ніяк не мог стрымаць смех.
  
  – Табе б бачыць яго, Вялікі Біл. Нязграбны, як і заўсёды, не можа выстаяць на нагах...
  
  Галава Генры з'явілася ў крузе наверсе. Шчокі чырванелі свежымі драпінамі ад галінак. Вусны варушыліся. Вочы зіхацелі.
  
  – Добра! – пракрычаў ён. Бетонны цыліндр крыху глушыў словы. – Я іду. Цяпер вы мае.
  
  Ён перакінуў нагу цераз край, пашукаў верхнюю клямар, знайшоў, перакінуў іншую.
  
  – Ко-огда о-о-ён з-спусціцца да-рэшткавым ні-изко, м-мы ўсе е-яго х-хапаем. Тя-я-янем у‐уніз. Па-о-од ва‐о-оду. Па-пра-онятно?
  
  – Так, губернатар. – І Рычы аддаў гонар дрыготкай рукой.
  
  – Зразумела, – кіўнуў Бэн.
  
  Стэн падміргнуў Эдзі, які не разумеў, што адбываецца... за выключэннем аднаго – Рычы вызначана звар'яцеў. Смяяўся, як вар'ят, калі Генры Баўэрс – жудасны Генры Баўэрс – спускаўся ўніз, каб перабіць іх усіх, як пацукоў ў бочцы.
  
  – Мы гатовыя сустрэць яго, Біл! – пракрычаў Стэн.
  
  Генры замёр. Спусціўшыся на тры клямары. Праз плячо паглядзеў на Няўдачнікаў. І ўпершыню на твары яго адбілася сумнеў.
  
  І тут да Эдзі дайшло. Баўэрс з сябрукамі маглі спускацца толькі па адным. Скакаць занадта высока, улічваючы, што пасярод бетоннага цыліндру высился помпа. А яны чакалі кожнага сем разоў, маленькім цесным кружком.
  
  – І-ідзі сю-юды, Ге-енри, – добразычлівым голасам паклікаў Біл. – Чэ-е-яго т-ты ж-чакаеш?
  
  – І праўда, Генры, – поддакнул Рычы. – Табе ж падабаецца біць існавала. Ідзі сюды.
  
  – Мы цябе чакаем, Генры. – Голас Бэна перапаўняла ветлівасць. – Не думаю, што табе тут спадабаецца, але спускайся, калі хочаш. Калі толькі ты не збаяўся. – І Бэн заквохтал, як курыца. Да яго далучыўся Рычы, потым астатнія. Гэта грэблівае кудахтанне падымалася, адлюстроўваючыся ад вільготных сцен, па якіх сцякала дажджавая вада. Генры глядзеў на іх зверху ўніз, з нажом у левай руцэ, і твар яго стала колеру старых цаглін. Ён прастаяў секунд трыццаць і пачаў падымацца. Няўдачнікі праводзілі яго свістам і абразамі.
  
  – А тыя-еперь у-сыходзім у той-оннель, – прашаптаў Біл. – Б-ы-ыстро.
  
  – Навошта? – спытала Беверлі, але адказваць Білу не давялося. У жарале бетоннага цыліндру зноў з'явіўся Генры і кінуў ўніз камень памерам з футбольны мяч. Беверлі ўскрыкнула, і Стэн тут жа прыціснуў Эдзі да круглай сцяне. Камень ударыўся аб іржавы корпус помпы з музычным «дзінь», адскочыў налева і стукнуўся аб бетонную сцяну, разминувшись з Эдзі менш чым на полфута. Адбітая бетонная дробка чыркнула яго па шчацэ. Камень упаў у ваду. Ва ўсе бакі паляцелі пырскі.
  
  – Б-ы-ыстро! – паўтарыў Біл, і яны згрудзіліся ў якая падводзіць трубы помпы. Дыяметр канала складаў каля пяці футаў. Біл адпраўляў іх туды аднаго за іншым (смутны цыркавы вобраз – вялікія клоўны, якія выходзяць з маленькага аўтамабіля – прамільгнуў у галаве, з хуткасцю метэора; гады праз ён выкарыстоўвае гэты вобраз у кнізе «Чорная быстрыню»), апошнім залез сам, увернувшись яшчэ ад аднаго каменя. Новыя камяні ляцелі ўніз, траплялі ў корпус помпы і адляталі пад рознымі кутамі.
  
  Калі камяні перасталі падаць, Біл выглянуў з хованкі і ўбачыў, што Генры хутка-хутка спускаецца па лесвіцы.
  
  – Х-х-хапаем яго! – пракрычаў ён астатнім. Рычы, Бэн і Майк выскачылі з-за Біла. Рычы пацягнуўся і схапіў Генры за шчыкалатку. Генры вылаяўся і тузануў нагой, нібы спрабуючы скінуць маленькую зубастую сабачку – тэр'ера, скажам, або пекінес. Але Рычы забраўся вышэй, ухапіўшыся за клямку, і ўсадзіў зубы ў шчыкалатку Генры. Той закрычаў і пачаў падымацца. Обувка з гэтай ногі звалілася, звалілася ў ваду і патанула.
  
  – Ён мяне ўкусіў! – крычаў Генры. – Укусіў мяне! Гэты членосос мяне ўкусіў!
  
  – Так, і як добра, што вясной я зрабіў прышчэпку ад слупняку! – крыкнуў яму Рычы.
  
  – Закідвае іх камянямі! – бушаваў Генры. – Закідвае! Адправім іх у каменны век, вышибем ім мазгі!
  
  Ўніз зноў паляцелі камяні. Але хлапчукі паспелі збегчы ў трубу. Толькі руку Майка закрануў маленькі каменьчык, і ён, моршчачыся, прыціскаў яе да цела, чакаючы, пакуль сыдзе боль.
  
  – Патавая сітуацыя, – пракаментаваў Бэн. – Яны не могуць спусціцца, мы не можам падняцца.
  
  – Мы і не да-олжны тут падымацца, – адказаў Біл, – і ў‐вы ўсё гэта ведаеце. Сёе-каму хо-очется, каб мы па‐ообще не падняліся на па-оверхность.
  
  Яны глядзелі на яго. У вачах застылі боль і спалох. Ніхто нічога не сказаў.
  
  Да іх даляцеў голас Генры, лютасьць ў ім маскіравалася пад насмешку:
  
  – Гэй, мы можам прасядзець тут увесь дзень.
  
  Беверлі адвярнулася і глядзела ў глыбіні якая падводзіць трубы. Святло з выдаленнем ад шахты хутка цьмянеў, і шмат чаго яна разгледзець не магла. Бачыла толькі бетонны тунэль, ніжнюю траціну якога запаўняла бягучы вада. Яна звярнула ўвагу, што ўзровень вады цяпер вышэй у цыліндры, у які яны спусціліся. І зразумела чаму: помпа не працаваў, так што ў Кендускиг злівалася толькі частка вады. Яна адчувала, як клаўстрафобія сціскае горла, як скура пакрываецца мурашкамі. Калі вада паднімецца высока, яны ўтопяцца.
  
  – Біл, мы павінны туды ісці?
  
  Ён паціснуў плячыма, сказаўшы гэтым усё. Так, павінны; што яшчэ ім заставалася? Загінуць ад рук Генры, Віктара і Рыгало ў Пусткі? Або ад чыіх-то яшчэ – магчыма, куды больш страшных – у горадзе? Яна вельмі добра зразумела яго думка – ніякага заікання ў гэтым пожатии плячэй не было. Лепш ім самім прыйсці да Яно. Выцягнуць з логава, выклікаць на вырашальны паядынак, як у вестэрне. Больш шчыра. Больш смела.
  
  – Як называўся той рытуал, аб якім ты нам казаў, Вялікі Біл? З бібліятэчнай кніжкі?
  
  – Чу-Чу-Чудзь. – Біл ўсміхнуўся.
  
  – Чудзь, – паўтарыў Рычы. – Ты кусаешь мову Яно, і Яно кусае твой, так?
  
  – Та-а-ак.
  
  – А потым вы распавядаеце анекдоты.
  
  Біл кіўнуў.
  
  – Пацешна. – Рычы глядзеў у чорную трубу. – Не магу ўспомніць ні аднаго.
  
  – Я таксама, – прызнаўся Бэн. Страх цяжка наваліўся яму на грудзі, душыў. Ён адчуваў: калі б не спакой і ўпэўненасць Біла... і не прысутнасць Беверлі, ён бы сеў у ваду і расплакаўся, як дзіця... або проста сышоў з розуму. Але ён дакладна ведаў, што хутчэй памрэ, чым пакажа Беверлі, як ён напалоханы.
  
  – Ты ведаеш, куды ідзе труба? – спытаў Стэн Біла.
  
  Біл паківаў галавой.
  
  – Ты ведаеш, як знайсці Яно?
  
  Біл зноў паківаў галавой.
  
  – Мы даведаемся, калі наблізімся, – раптам умяшаўся ў іх размову Рычы. Глыбока ўдыхнуў. – Калі мы павінны гэта зрабіць, давайце зробім.
  
  Біл кіўнуў:
  
  – Я па-пайду пе-першым. Потым Э-Эдзі. Бе-Бе-Бэн. Бев. Стэн-Су-Су-Супермэн. Ма-Ма-Майк. Ты па-апошнім, Ры-Рычы. Ка-кожны дэ-трымае ру-руку на п-плячы то-то-таго, хто і-ідзе ў‐ў-наперадзе. Будзе тыя-цёмна.
  
  – Вы выходзіце? – крыкнуў зверху Генры Баўэрс.
  
  – Дзе-небудзь мы выйдзем, – прамармытаў Рычы. – Спадзяюся.
  
  Яны сфармавалі калону сляпцоў. Біл толькі раз азірнуўся, каб пераканацца, што рука кожнага ляжыць на плячы які стаяў наперадзе. Потым, крыху нахіліўшыся, каб пераадольваць супраціў патоку, Біл Денбро павёў сяброў у цемру, у якую ледзь не годам раней сплыў папяровы караблік, зроблены ім для брата.
  
  
  
  Кіраўнік 20
  
  Кола замыкаецца
  
  
  
  1
  
  Тым
  
  Таму Рогану прысніўся зусім вар'яцкі сон. У ім ён забіваў бацькі.
  
  Частка яго розуму разумела, наколькі вар'ят гэты сон; яго бацька памёр, калі Том вучыўся яшчэ ў трэцім класе. Ну... «памёр» – не зусім дакладна. «Пакончыў з сабой», мабыць, больш адпавядала рэчаіснасці. Ральф Рогі змяшаў сабе кактэйль з джыну і шчолаку. На адыходак, так сказаць. Тома прызначылі адказным за брата і сясцёр і лупцавалі, калі нешта ішло не так.
  
  Не, ён не мог забіць свайго бацькі... ды толькі ў гэтым палохалай сне ён стаяў побач з бацькам, прыціскаючы да яго шыі што-то такое, якое нагадвае зусім бяскрыўдную дзяржальню... але яна была зусім не бяскрыўдная, так? У краю мелася кнопачка, і калі б ён націснуў на яе, з дзяржальні вылучылася б лязо і пранізала шыю бацькі. «Я не збіраюся нічога такога рабіць. Тата, не хвалюйся, – падумаў у сне яго мозг акурат перад тым, як палец націснуў на кнопку, і выскачыла лязо. Вочы спячага бацькі раскрыліся, ён утаропіўся ў столь; сківіцу адвісла, пачулася крывавае булькатанне. – Тата, я гэтага не рабіў! – закрычаў яго розум. – Хто-то іншы...»
  
  Ён з усіх сіл спрабаваў прачнуцца і не мог. Што яму ўдалося (і, як высветлілася, ні да чаго добрага гэта не прывяло), так пераскочыць у іншы сон. У ім Тым брыў па доўгім, цёмным тунэлі, распырскваючы нагамі ваду. Яйкі хварэлі, саднило твар, исхлестанное галінкамі. З ім ішоў хто-то яшчэ, але ён бачыў толькі смутныя сілуэты. Гэта значэння не мела. Што мела, так гэта смактункі, якія знаходзіліся дзе-то наперадзе. Яны правініліся. Яны заслужылі
  
  (лупцоўкі)
  
  пакарання.
  
  Дзе б ні было гэта чысцец, у ім смярдзела. Вада капала, і падзенне кожнай кроплі рэхам разносілася па тунэлі. Яго туфлі і штаны намоклі. Маленькія говноеды сыходзілі ўсё далей ў гэты лабірынт тунэляў і, магчыма, думалі, што
  
  (Генры)
  
  Том і яго сябры заблукаюць, але ў дурнях засталіся яны самі,
  
  (ха-ха, аблажаліся!)
  
  таму што ў яго знайшоўся яшчэ адзін сябар, асаблівы сябар, і гэты сябар пазначыў шлях, па якім яны ішлі з дапамогай... з дапамогай...
  
  (луношаров)
  
  якіх-то хреновин, вялікіх і круглых, светившихся знутры. Чым-то яны нагадвалі старадаўнія вулічныя ліхтары, якія заўсёды так загадкава свецяцца ў ночы. Адзін з такіх шароў вісеў у паветры на кожным скрыжаванні, і стрэлка на яго бакавой паверхні паказвала, па якім тунэлі яму і
  
  (Віктару і Рыгало)
  
  яго нябачным сябрам ісці далей. І кірунак заўсёды паказвалася правільнае, ды, правільнае; ён чуў, як іншыя ідуць наперадзе, да яго далятала рэха воплескаў іх крокаў і неразборчивого шэпту іх размоў. І адлегласць да іх скарачалася, яны даганялі смактункоў. А калі дагоняць... Том паглядзеў уніз і ўбачыў, што па-ранейшаму трымае ў руцэ нож з выкидным лязом.
  
  На імгненне ён спалохаўся – усё гэта нагадвала астральныя ўражанні, аб якіх ён часам чытаў у таблоідах-штотыднёвіках, калі душа пакідае тваё цела і ўваходзіць у чужое. І форма яго цела здавалася яму нейкай іншай, нібы ён быў не Томам. А
  
  (Генры)
  
  кім-то яшчэ, кім-то больш маладым. Ён пачаў вырывацца з гэтага сну, запанікаваў, а потым з ім загаварыў голас, заспакаяльны голас, нашептывающий на вуха: «Не важна, калі гэта адбываецца, і не важна, хто ты. Важна іншае – Беверлі наперадзе, яна з імі, мой дарагі сябар, і ведаеш што? Яна зрабіла нешта куды горшае, чым ўпотай скуранай цыгарэта. Ведаеш што? Яна трахнулась са сваім даўнім сябрам Білам Денбро! Так, трахнулась! Яна і гэты заікаючымся вырадак у адным ложку! Яны...»
  
  «Гэта хлусня! – паспрабаваў выгукнуць ён. – Яна б не адважылася!»
  
  Але ён ведаў, што гэта не хлусня. Яна выцягнула яго рамянём
  
  (ўдарыла мяне ў яйкі)
  
  па яйках і ўцякла, а цяпер змяніла яму, гэтая блудлівымі
  
  (шлюшка)
  
  маленькая сучка, у прамым сэнсе змяніла яму, і, ох, дарагія сябры, ох, добрыя суседзі, яна атрымае лупцоўку ўсіх загана – спачатку яна, а потым гэты Денбро, яе пішучы раманы сябрук. І любы, хто паспрабуе ўстаць у яго на шляху, таксама атрымае сваю порцыю, можаце быць упэўнены.
  
  Ён дадаў кроку, хоць у грудзях ўжо свістала пры кожным удыху і выдыху. Наперадзе ён заўважыў яшчэ адзін, які свеціцца шар, парылы ў цемры – яшчэ адзін луношар. Ён чуў галасы, якія ідуць наперадзе людзей, і хай гэта былі дзіцячыя галасы, яго гэта ўжо не хвалявала. Як і сказаў голас: не важна, дзе, калі і з кім. Беверлі ішла наперадзе і, ох, дарагія сябры, ох, мілыя суседзі...
  
  – Давайце, хлопцы, пошевеливайтесь, – кінуў ён, і не мела значэння, што і голас належаў не яму, ён казаў голасам якога-то хлапчукі.
  
  Потым, калі яны выйшлі пад луношар, ён азірнуўся і ўпершыню ўбачыў сваіх спадарожнікаў. Кампанію яму складалі два мерцвяка. Адзін пазбавіўся галавы. Твар другога разадралі напалам, нібы гіганцкім кіпцюром.
  
  – Хутчэй мы не можам, Генры, – адказаў яму хлопец з разодранным тварам, і палоўкі яго вуснаў рухаліся па-асобнасці, не сінхронна. Менавіта тады Тым крыкам разарваў сон на шматкі і вярнуўся ў сваё цела, апынуўшыся на самым краі быццам бы бяздоннай прорвы.
  
  Ён з усіх сіл спрабаваў захаваць раўнавагу, але не склалася, і ён зваліўся на падлогу. І хоць падлогу устилал дыван, боль працяў выцятае калена, і яму давялося глушыць крык, вжавшись ротам ў перадплечча.
  
  «Дзе я? Куды мяне, на хрэн, занесла?»
  
  Ён убачыў слабы, але чыста белы свет, і на імгненне, паспеўшы, праўда, спалохацца, падумаў, што зноў вярнуўся ў сон, і гэта свеціцца адзін з тых вар'яцкіх шароў. Потым успомніў, што пакінуў дзверы ванны прачыненых і не выключыў флуоресцентную лямпу. Ён заўсёды пакідаў святло уключаным, калі спыняўся на ноч у незнаёмым месцы; гарантаваў тым самым, што не стукнется пра што-небудзь галёнкай, калі ноччу ўстане адліць.
  
  Думка гэтая дазволіла цалкам аднавіць кантакт з рэальнасцю. Яму прысніўся сон, вар'яцкі сон. Ён у кінгстан на тэмзе, штат Мэн. Прыехаў сюды следам за жонкай і, калі яму сніўся жудасны кашмар, зваліўся з ложка. Гэта ўсё; нічога больш.
  
  «Гэта не проста кашмар».
  
  Ён падскочыў, нібы словы гэтыя прагучалі побач з яго вухам, а не ў галаве. Але вымавіў іх не яго ўнутраны голас, а зусім іншы – халодны, чужы... але пры гэтым вочы, гіпнатызуючы і годны даверу.
  
  Тым павольна падняўся, нашарил шклянку з вадой на тумбачцы, выпіў. Дрыготкай рукой прайшоўся па валасах. Глянуў на гадзіннік, якія ляжаць на століку. Дзесяць хвілін чацвёртага.
  
  Спаць. Чакаць да раніцы.
  
  Чужы голас адказаў: «Але раніцай вакол будуць людзі... занадта шмат людзей. А акрамя таго, на гэты раз ты зможаш апярэдзіць іх там, унізе. На гэты раз ты зможаш быць першым».
  
  Там, унізе? Том падумаў аб сваім сне: вада, капае ў цемры кроплі.
  
  Святло раптам стаў ярчэй. Ён павярнуў галаву: ці не хацеў, але нічога не мог з сабой парабіць. З вуснаў сарваўся стогн. Да ручцы дзверы ў ванную прывязалі шарык. Ён лунаў на канцы ніткі даўжынёй у тры фута, напоўнены белым прывідным святлом; выглядаў зусім як блукаючы агеньчык на балоце, ляніва дрэйф паміж обросшими мохам дрэвамі. На раздзьмутай абалонцы шара намалявалі стралу, крывава-чырвоную стралу.
  
  Яна паказвала на дзверы ў калідор.
  
  «Не мае значэння, хто я, – зноў загаварыў заспакаяльны голас, Тым ўсвядоміў, што гучыць ён не ў яго галаве і не пад вухам, а даносіцца з паветранага шарыка, з асяродку гэтага дзіўнага, прыгожага, белага святла. – Важна іншае: я стараюся зрабіць так, каб усё склалася, як вам таго хочацца, Тым. Я хачу ўбачыць, як ты яе выпорешь; я хачу ўбачыць, як ты выпорешь іх усіх. Калі-то яны занадта часта пераходзілі мне дарогу... а цяпер у іх для гэтага кішка тонкая. Таму слухай, Том. Слухай вельмі ўважліва. Цяпер яны ўсе разам... ідзі за скоча мячом...»
  
  Тым слухаў. Голас з паветранага шара тлумачыў.
  
  Патлумачыў усё.
  
  Калі скончыў, лопнуў выбліскам святла, і Том пачаў апранацца.
  
  
  
  2
  
  Одра
  
  Ложы таксама сніліся кашмары.
  
  Яна прачнулася, як ад штуршка, седзячы ў ложку, прасціна спаўзла да пояса, яе маленькія грудзі падымаліся і апускаліся ў такт хуткаму, узбуджанай дыхання.
  
  Як і Таго, ёй снілася што-то блытанае і гаротнае. Як і Таго, ёй здавалася, што яна стала кім-то яшчэ – дакладней, яе свядомасць перанеслі ў іншае цела і іншы розум (і часткова злілі з ім). Яна знаходзілася ў цемры, яе атачалі іншыя людзі, і яна адчувала панурае пачуццё небяспекі – яны свядома ішлі насустрач гэтай небяспекі, і яна хацела закрычаць, запатрабаваць, каб яны спыніліся, патлумачылі ёй, што адбываецца... але асобу, з якой яна злілася, накшталт бы ўсё ведала і верыла, што гэта неабходна.
  
  Яна таксама аддавала сабе справаздачу ў тым, што іх перасьледуюць і адлегласць да праследавацеляў скарачаецца, мала-памалу.
  
  У гэтым сне быў Біл, і, павінна быць, яна памятала яго словы аб тым, што ён цалкам забыў сваё дзяцінства, раз ужо ў сваім сне бачыла яго дзесяці - або дванаццацігадовым хлапчуком – калі ўсе валасы яшчэ былі пры ім! Яна трымала за руку Біла, цьмяна ўсведамляючы, што вельмі яго любіць, і яе гатоўнасць ісці грунтавалася на непахіснай веры, што Біл абароніць яе і ўсіх астатніх, што Біл, Вялікі Біл, якім-то чынам правядзе іх праз усю гэтую цемру, і яны зноў ўбачаць дзённае святло.
  
  Але ў якім жа яна знаходзілася жаху.
  
  Яны падышлі да разгалінаванню некалькіх тунэляў. Біл спыніўся, пераводзячы погляд з аднаго тунэлю на іншы, і адзін з дзяцей – хлопчык з гіпсавай павязкай на руцэ, якая свяцілася ў цемры прывідна-белым, – загаварыў:
  
  – Туды, Біл. У ніжні.
  
  – Т-т-ты у-у-упэўнены?
  
  – Ды.
  
  І яны палезлі ў ніжні тунэль і натыкнуліся на дзверы, маленькую драўляную дзверы, вышынёй не больш за тры футаў, дзверы, якую можна ўбачыць у кнізе казак, а на дзверы – нейкі знак. Одра не магла ўспомніць, што гэта за знак, нейкая дзіўная руна або сімвал, таму што ад аднаго яго выгляду ўвесь яе жах сканцэнтраваўся ў адной кропцы, і яна вырвала сябе з іншага цела, з цела дзяўчынкі, кім бы
  
  (Беверлі – Беверлі)
  
  тая ні была. Одра прачнулася, седзячы на незнаёмай ложку, уся ў поце, з шырока расплюшчанымі вачыма, часта дыхаючы, нібы толькі што бегла. Яе рукі кінуліся да слядах, напалову чакаючы, што яна знойдзе іх мокрымі і халоднымі ад вады, па якой яна ішла ў сне. Але няма, выявіла, што ногі сухія.
  
  І ўсё роўна Одра не магла зразумець, дзе яна – пэўна, што не ў іх доме ў каньёне Топанга і не ў арандаваным доме ў Флите. Гэта месца яна ні з чым не магла звязаць – незразумелая пакой, абстаўленая ложкам, камодай, двума крэсламі і тэлевізарам.
  
  «Госпадзе. Прыйдзі ў сябе, Одра...»
  
  Яна энергічна пацерла твар рукамі, і ванітна пачуццё ментальнага галавакружэння пачатак сыходзіць. Яна ў горадзе Дэры. Дерри, штат Мэн, дзе яе муж правёў дзяцінства, якое, па яго словах, больш не памятаў. Незнаёмы ёй горад, мяркуючы па адчуваннях, не вельмі добрае месца для жыцця, але цалкам пэўны, якое было адзначана на мапе. Яна тут, таму што тут Біл, і заўтра яна яго ўбачыць, у «Дэры таун-хаўс». І незалежна ад таго, што тут не так, незалежна ад прычыны, па якой у яго на руках з'явіліся гэтыя шнары, гэтай пошасці яны будуць супрацьстаяць разам. Яна патэлефануе яму, скажа, што яна тут, потым далучыцца да яго. А потым... што ж...
  
  140Калі на тое пайшло, Одра паняцця не мела, што будзе потым. Галавакружэнне, адчуванне, што яна знаходзіцца ў нейкім неіснуючым месцы, пагражала вярнуцца. У дзевятнаццаць гадоў яна адправілася ў турнэ па захолустью у складзе нікому не вядомай маленькай трупы: сорак не-самых-лепшых уяўленняў п'есы «Мыш'як і старыя карункі» ў сарака не-самых-лепшых гарадках і мястэчках. І ўсё за сорак сем ня-самых-лепшых дзён. Пачалі яны ў тэатры «Пибоди Диннер» ў Масачусецы, а скончылі ў «Сыграй гэта зноў, Сэм» ў Саусалито . І дзе-то па шляху, у нейкім мястэчку Сярэдняга Захаду, у Эймсе, штат Аёва, або ў Гранд-Айле, штат Небраска, або, магчыма, у Джубилее, штат Паўночная Дакота, яна дакладна так жа прачнулася глыбокай ноччу і запанікаваў, не ведаючы, у якім яна горадзе, які зараз дзень, чаму яна тут і хто яна. Нават уласнае імя здавалася ёй нерэальным.
  
  Ранейшыя адчуванні вярнуліся. Яна прачнулася ад кашмарнага сну і цяпер адчувала выкліканы ім жах. Горад, здавалася, сціскаўся вакол яе, як пітон. Яна гэта адчувала, і адчуванні гэта выклікала вельмі непрыемныя. Яна ўжо раскаивалась, што не паслухала Фрэдзі і не засталася ў Англіі.
  
  Яна засяродзілася на Біле, хапаючыся за думка пра яго дакладна так жа, як тапельцы схопіцца за што заўгодна, за дзеравяку, за выратавальны круг, за ўсё, што
  
  (мы ўсе лётаем тут унізе, Одра)
  
  трымаецца на паверхні.
  
  Яе дапек холад, яна абхапіла рукамі аголеную грудзі, убачыла мурашкі, пакрыць скуру. На імгненне ёй падалося, што чыйсьці голас загаварыў услых, але ў яе ў галаве. Нібы там пасяліўся хто-то чужы.
  
  «Я схаджу з розуму? Госпадзе, гэта праўда?»
  
  «Не, – адказаў яе розум. – Гэта ўсяго толькі дэзарыентацыя... розніца ў часавых паясах... трывожся пра свайго мужа. Ніхто не казаў, у цябе ў галаве. Ніхто...»
  
  «Мы ўсе лётаем тут унізе, Одра, – данёсся голас з ваннай. Сапраўдны голас, рэальны, як будынка. І падступны. Падступны, і здзеклівы, і злосны. – Ты таксама будзеш лётаць». Словы змяніліся непрыстойным смехам, які, затихая, перайшоў у булькатанне, якое іншы раз чуецца ў забітым слаўным адтуліне. Одра ўскрыкнула... прыціснула рукі да рота.
  
  – Я гэтага не чула.
  
  Яна сказала гэта ўслых, падахвочваючы голас запярэчыць ёй. Ён не запярэчыў. У пакоі панавала цішыня. Толькі дзе-то далёка ноч разарваў цеплавозны гудок.
  
  Раптам яна зразумела, што да раніцы чакаць немагчыма і з Білам ёй неабходна убачыцца прама цяпер. Яна знаходзілася ў стандартным нумары матэля, дакладна такім жа, як трыццаць дзевяць іншых нумароў гэтага матэля, але раптам зразумела, што ўсё зайшло занадта далёка. Усе. Калі пачынаеш чуць галасы, гэта ўжо перабор. Занадта страшна. Здавалася, яна саслізгвалі ў кашмар, з якога толькі што вырвалася. Адчувала спалох і жудаснае адзінота. «Нават горш, – падумала Одра. – Я адчуваю сябе мёртвай». Сэрца раптам прапусціла два ўдару, прымусіўшы яе ахнуць і кашлянуть. Паніка ахапіла Мараў, яна ўбачыла сябе палонніцай ўласнага цела, задалася пытаннем, а раптам увесь гэты жах мае пад сабой самую звычайную фізіялагічную прычыну: можа, у яе развіваецца інфаркт. Ці гэта ўжо здарылася.
  
  Сэрца забілася, але няроўна.
  
  Одра ўключыла лямпу на прикроватном століку, зірнула на гадзіннік. Дванаццаць хвілін чацвёртага. Ён, вядома, спіць, але цяпер гэта не важна – яна гатовая на ўсё, толькі б пачуць яго голас. Яна хацела правесці астатак ночы з ім. Калі б Біл ляжаў побач, яе сэрца білася ў такт яго і супакоілася. Кашмары б сышлі. Ён прадаваў кашмары іншым, – такую ўжо абраў прафесію, – але ёй дарыў толькі прымірэнне. За межамі дзіўнага халоднага арэха, убудаванага ў яго ўяўленне, для яго не існавала нічога, акрамя заміранасці. Яна узяла тэлефонны даведнік, знайшла нумар «Дэры таунхаус», патэлефанавала.
  
  – «Дэры таун-хаўс».
  
  – Вас не абцяжарыць злучыць мяне з нумарам містэра Денбро? Містэра Уільяма Денбро?
  
  – Гэтаму хлопцу заўсёды тэлефануюць у такі час? – спытаў начны парцье і, перш чым яна паспела спытаць, як ёй разумець гэтае пытанне, пераключыў яе на нумар Денбро. Пачуўся гудок, другі, трэці; Одра лёгка прадставіла сабе, як ён спіць, накрыўшыся па верхавіну; яна прадставіла сабе, як цягнецца адной рукой, абмацвае прикроватный столік у пошуках тэлефоннага апарата. Яна гэта ўжо бачыла, і кахаючая ўсмешка кранула яе вуснаў. На чацвёртым гудке ўсмешка знікла... пачуўся пяты, шосты. На сёмым парцье разарваў сувязь.
  
  – Гэты нумар не адказвае.
  
  – Сама бачу, Шэрлак. – Одра яшчэ мацней знервавалася і спалохалася. – Вы ўпэўненыя, што злучылі мяне з нумарам містэра Денбро?
  
  – Так, – адказаў парцье. – Не прайшло і пяці хвілін, як містэру Денбро тэлефанавалі з іншага нумары гатэля. Я ведаю, што ён браў трубку, таму што на камутатары лямпачка гарэла адну або дзве хвіліны. Павінна быць, ён сышоў у нумар таго, хто яму патэлефанаваў.
  
  – З якога нумара яму тэлефанавалі?
  
  – Не памятаю. Думаю, з шостага паверха. Але...
  
  Одра паклала трубку на рычаг. Яна ўсё зразумела. Жанчына. Нейкая жанчына патэлефанавала яму... і ён пайшоў да яе. «І што цяпер, Одра? Што мы будзем з гэтым рабіць?»
  
  Яна адчула, што вось-вось заплача. Палілі слёзы вочы і нос; з грудзей гатова было вырвацца галашэньне. Злосці, па меншай меры пакуль, не было... толькі вострае пачуццё страты. Яе кінулі.
  
  «Одра, вазьмі сябе ў рукі. Ты робіш занадта паспешныя высновы. Зараз глыбокая ноч, табе прысніўся дрэнны сон, і цяпер ты ўжо ўяўляеш сабе Біла з іншай жанчынай. Але гэта ж не адзіны варыянт. Што ты зараз зробіш, так гэта сядзеш. Заснуць табе ўжо не атрымаецца. Уключы святло, дачытай раман, які пачала ў самалёце. Памятаеш, што кажа Біл? Лепшы выгляд снатворнага. Книговалиум. І больш ніякіх прыступаў раздражнення. Ніякіх дзікіх выдумак і ніякіх галасоў. Дораці Сэйерс і лорд Пітэр – лепшае ад гэтага сродак. «Почырк забойцы». Гэтая кніга зойме цябе да відна. А потым...»
  
  Раптам успыхнуў святло ў ваннай: яна ўбачыла палоску пад дзвярыма. Затым шчоўкнула запорная сабачка, і дзверы ў ванную расчыніліся. Вочы Одры шырока раскрыліся, яна інстынктыўна прыкрыла грудзі рукамі. Сэрца шалёна калацілася аб рэбры, у роце яна адчула кіслы прысмак адрэналіну.
  
  Той жа голас, нізкі і зачаравальны, вымавіў: «Мы ўсе лётаем тут, унізе, Одра». – Апошняе слова прагучала доўгім, расцягнутым крыкам: «Одра-а-а-а-а», – пасля чаго пачуліся тыя ж самыя бульканне, гукі, вельмі падобныя на смех.
  
  – Хто тут? – усклікнула яна, отшатнувшись. «Гэта ўжо не маё ўяўленне, ні ў якім разе, ты не скажаш мне...»
  
  Ўключыўся тэлевізар. Яна павярнулася і ўбачыла блазна ў серабрыстым касцюме з вялікімі аранжавымі гузікамі, скачуць на экране. На месцы вачэй чарнелі пустыя вачніцы, а калі яго густа нафарбаваныя вусны разышліся ў яшчэ больш шырокай усмешцы, Одра ўбачыла, што зубы ў яго вострыя, як брытвы. Ён падняў адсечаную галаву, з якой капала кроў. Вочы закаціліся, паміж стагоддзе віднеліся толькі вавёркі, рот раскрыўся, але Одра разумела, што гэта галава Фрэдзі Файрстоуна. Клоўн смяяўся і танцаваў. Размахваў галавой, і кроплі крыві знутры падалі на экран. Яна чула, як яны шыпяць.
  
  Яна паспрабавала закрычаць, але з вуснаў сарваўся толькі слабы піск. Не гледзячы, намацала сукенка, якое ляжыць на спінцы крэсла, і сумачку. Потым выскачыла ў калідор і зачыніла за сабой дзверы, цяжка дыхаючы, зьбялеўшы як палатно. Сумачку паставіла паміж ног, праз галаву надзела сукенку.
  
  – Лётаем, – пачуўся за спіной нізкі, хихикающий голас, і Одра адчула, як халодны палец пагладжвае яе голую пятку.
  
  Яна завішчала і отпрыгнула ад дзвярэй. Белыя трупныя пальцы тырчалі ў дзвярной шчыліны, варушыліся, нешта вышукваючы, пазногці адрываліся ад пальцаў, дэманструючы лілова-белыя, бяскроўныя пятачкі скуры пад імі. Кожнае судотык пальцаў з дываном суправаджалася непрыемным шуршанием.
  
  Одра падхапіла лямку сумачкі і басанож кінулася да дзвярэй у канцы калідора. Яе ахапіла паніка, у галаве білася толькі адна думка: знайсці «Дэры таунхаус» і Біла. І не важна, колькі цяпер жанчын у яго ложку, хоць цэлы гарэм. Галоўнае – знайсці яго, каб ён павёз яе далей ад жудаснага пачвары, насялялае ў гэтым горадзе.
  
  Яна выскачыла на дарожку і на аўтастаянку, азіраючыся ў пошуках свайго аўтамабіля. На імгненне мозг адключыўся цалкам, і яна нават не магла ўспомніць, на якой машыне прыехала. Потым успомніла: табачно-карычневы «датсун». Ўбачыла яго, патанулага па ступіцах ў недвижном, стелящемся па зямлі тумане, і паспяшалася туды. Яна не магла знайсці ў сумачцы ключы. Лазіла ў ёй з нарастаючай панікай, намацваючы папяровыя сурвэткі, касметыку, дробязь, сонцаахоўныя акуляры, пласцінкі жавальнай гумкі. Яна не заўважала ні патрапаны «форд-ЛТД», прыпаркаваны бампер у бампер з яе аўтамабілем, ні мужчыну, які сядзеў за рулём. Яна не заўважыла, як адкрылася кіроўчая дзверцы «ЛТД» і адтуль выйшаў мужчына; яна спрабавала пераварыць жудасную думку: ключы ад «датсуна» засталіся ў нумары. Яна не магла туды вярнуцца; проста не магла.
  
  Пальцы крануліся чагосьці цвёрдага, зазубренного і металічнага пад скрыначкай з мятнымі пастилками «Алтоид», і яна схапілася за ключ, пераможна ўскрыкнуўшы. Паспела падумаць, што гэта ключ ад іх «ровера», які стаяў на чыгуначнай станцыі Флита у трох тысячах міль адсюль, але потым выявіла бірулька з акрылавага пластыка кампаніі па арэндзе аўтамабіляў, да якога мацаваўся ключ. Выцягнула ключ з сумачкі, не без працы ўставіла ў замак, часта-часта дыхаючы, павярнула. І тут рука лягла на яе плячо, і яна закрычала... на гэты раз гучна закрычала. У адказ дзе-то тявкнула сабака, і ўсё.
  
  Рука, моцная як сталь, сціснула плячо і разгарнула Мараў на сто восемдзесят градусаў. Перад сабой яна ўбачыла мужчыну з друзлым, бугорчатым тварам. Вочы блішчалі. Калі распухлыя вусны разышліся ў гратэскавай ўсмешцы, яна ўбачыла, што некаторыя з пярэдніх зубоў мужчыны зламаныя. Пянькі выглядалі палохала.
  
  Одра паспрабавала загаварыць і не змагла. Рука здушыла плячо яшчэ мацней, пальцы вдавливались ў плоць.
  
  – Не цябе я бачыў у кіно? – прашаптаў Том Рогі.
  
  
  
  3
  
  Нумар Эдзі
  
  Беверлі і Біл хутка, без адзінага слова, апрануліся, і падняліся ў нумар Эдзі. На шляху да ліфта яны пачулі, як недзе ззаду зазваніў тэлефон. Прыглушана, здалёк.
  
  – Біл, можа, у цябе?
  
  – Па-немагчыма, – адказаў ён, – мо-ожет, хто-то е-яшчэ з на-аших, – і націснуў на кнопку «УВЕРХ».
  
  Эдзі адкрыў ім дзверы, бледны і напружаны. Яго левая рука вісела пад дзіўным кутом, нагадваючы аб даўніх часах.
  
  – Я ў норме, – паведаміў ён. – Прыняў дзве таблеткі дарвона. Боль ужо не такая і моцная. – Але наконт нормы ён, вядома, зграшыў супраць ісціны. Вусны сціскаў так моцна, што яны амаль зніклі, полиловев ад шоку.
  
  Біл паглядзеў міма яго, убачыў цела на падлозе. Аднаго погляду хапіла, каб два пытанні адпалі самі сабой: па‐першае, гэта Генры Баўэрс, па‐другое, ён мёртвы. Ён прайшоў міма Эдзі, прысеў побач з целам. Бутэльку «Пер'е» загналі Генры ў жывот. Вострага сцягнулі з сабой і кашулю. З-пад напаўадкрытага стагоддзя блішчаў вачэй. Рот, напоўнены згуслаю крывёю, скрывіўся. Пэндзля нагадвалі лапы драпежнай птушкі.
  
  Цень ўпала на Біла, і ён падняў галаву. Падышла Беверлі. Яна абыякава разглядала Генры.
  
  – Ён увесь час га-онялся за намі, – нагадаў Біл.
  
  Яна кіўнула.
  
  – Ён не выглядае пастарэлым. Ты згодны, Біл? Ён зусім не выглядае пастарэлым. – Яна рэзка павярнулася да Эдзі, які сядзеў на ложку. Эдзі выглядаў пастарэлым; пастарэлым і змучаным. Зламаная рука ляжала ў яго на каленях. – Мы павінны выклікаць Эдзі лекара.
  
  – Няма, – ва ўнісон адказалі Біл і Эдзі.
  
  – Але яму балюча! У яго зламаная...
  
  – Сітуацыя тая ж, што і ў па-оследний раз. – Біл падняўся і абняў Беверлі, гледзячы ёй у вочы. – Як толькі мы ды-адим аб сабе ведаць... як толькі з-звяжамся з га-га-горадам...
  
  – Яны мяне арыштуюць за забойства, – суха скончыў Эдзі. – Ці арыштуюць нас усіх. Затрымаюць нас. Ці зробяць што-то яшчэ. Потым адбудзецца якой-небудзь інцыдэнт. Адзін з тых інцыдэнтаў, якія здараюцца толькі ў Дерри. Можа, яны нас пасадзяць у турму, дзе мы ўсе атрымаем па пуле ад взбесившегося памочніка шэрыфа. Можа, мы ўсе памром ад харчовага атручвання або надумаем павесіцца ў сваіх камерах.
  
  – Эдзі, гэта вар'яцтва! Гэта...
  
  – Няўжо? – спытаў Эдзі. – Памятай, гэта Дерри.
  
  – Але мы ўжо дарослыя! Вядома ж, ты не думаеш... я хачу сказаць, ён прыйшоў сюды ноччу... напаў на цябе...
  
  – З чэ-ем? – спытаў Біл. – Г-дзе але-пра-ач?
  
  Яна агледзелася, нажа не заўважыла, устала на калені, каб зазірнуць пад ложак.
  
  – Не марнуй часу, – казаў Эдзі усё гэтак жа суха, з лёгкім присвистом ў дыханні. – Я ўдарыў дзвярыма па яго руцэ, калі ён паспрабаваў ўсадзіць у мяне нож. Генры яго выпусціў, і я нагой адкінуў нож пад тэлевізар. Яго там няма. Я ўжо паглядзеў.
  
  – Бе-еверли, па-озвони астатнім, – распарадзіўся Біл. – Ду-думаю, я змагу накласці шыну на руку Эдзі.
  
  Яна доўга глядзела на яго, потым перавяла погляд на труп. Падумала, што сітуацыя ясная для любога копа, у якога ў галаве не толькі пілавінне. У нумары беспарадак. У Эдзі зламаная рука. Ёсьць стопрацэнтовы выпадак самаабароны ад начнога няпрошанага госця. І тут яна ўспомніла містэра Роса. Містэр Рос устаў, паглядзеў. А потым склаў газету і пайшоў у дом.
  
  «Як толькі мы дамо аб сабе ведаць... як толькі звяжамся з горадам...»
  
  Словы гэтыя прымусілі яе ўспомніць Біла-хлапчука, з бледным, стомленым і няцямным, здзічэлым асобай, Біла, які гаворыць, што Дерри і ёсць Яно. «Вы мяне разумееце? У любым месцы, куды мы пойдзем... калі Яно дабярэцца да нас, яны гэтага не ўбачаць, яны гэтага не пачуюць, не пазнаюць. Вы разумееце, як усё складваецца? Усё, што нам застаецца, так гэта паспрабаваць скончыць пачатае».
  
  Стоячы ў нумары Эдзі, гледзячы на труп Генры, Беверлі падумала: «Яны абодва кажуць, што мы зноў сталі прывідамі, што ўсё пачалося, каб паўтарыцца. Усе. Дзіцем я магла гэта прыняць, таму што дзеці амаль што прывіды. Але...»
  
  – Вы ўпэўнены? – у роспачы спытала яна. – Біл, ты ўпэўнены?
  
  Ён ужо сядзеў на ложку побач з Эдзі, мякка абмацваючы яго руку.
  
  – А-а-а т-ты не-е? Пасля у‐у-усяго таго, г-што з-здарылася сёе-егодня?
  
  Так. Усё, што здарылася. Жудаснае завяршэнне іх ленч. Прыгожая пажылая жанчына, якая ператварылася ў ведзьму ў яе на вачах,
  
  (мой отьец выносіў мяне, не мая мутар)
  
  гісторыі, расказаныя ў бібліятэцы, і тое, што ім спадарожнічала. Усё гэта разам узятае. І ўсё ж... яе розум адчайнымі крыкамі патрабаваў паставіць на гэтым кропку, дадаць разважнасці, таму што, калі яна гэтага не зробіць, яны, напэўна, скончаць гэтую ноч паходам у Пустку, дзе знойдуць адну вядомую ім помпавую станцыю і...
  
  – Не ведаю, – адказала яна. – Проста... не ведаю. Нават пасля ўсяго таго, што здарылася, Біл, мне ўяўляецца, што мы можам патэлефанаваць у паліцыю. Магчыма.
  
  – Па-озвони пра-астатнім, – паўтарыў ён. – Па-агледзім, г-што яны з-скажуць.
  
  – Добра.
  
  Спачатку яна патэлефанавала Рычы, потым Бэну. Абодва пагадзіліся прыйсці неадкладна. Ні адзін не спытаў, што адбылося. Яна знайшла ў даведніку хатні нумар Майка і набрала яго. Адказу не дачакалася. Пасля дзясятка званкоў паклала трубку.
  
  – Па-опробую бі-иблиотеку, – прапанаваў Біл. Ён зняў два кароткіх карніза для запавес з меншага з двух вокнаў у нумары Эдзі і прывязваў іх да руцэ поясам ад лазневага халата і шнурком ад піжамы.
  
  Перш чым яна знайшла нумар, у дзверы пастукалі. Бэн і Рычы прыйшлі адначасова. Бэн – у джынсах і кашулі навыпуск, Рычы – у модных шэрых баваўняных піжамны штанах і куртцы. Яго вочы насцярожана азіралі пакой з-пад ачкоў.
  
  – Госпадзе, Эдзі, што з тваёй...
  
  – Божа! – усклікнуў Бэн, убачыўшы на падлозе Генры.
  
  – Ці-ихо! – рэзка кінуў Біл. – І зачыніце д-дзверы!
  
  Рычы зачыніў, упіўся поглядам у труп.
  
  – Генры?
  
  Бэн ступіў да трупа і спыніўся, нібы баяўся, што той яго ўкусіў. Бездапаможна паглядзеў на Біла.
  
  – Ра-а-асскажи. – Біл павярнуўся да Эдзі. – Г-гробаны за-а-аикание тое-олька у-узмацняецца.
  
  Эдзі коратка распавёў аб тым, што здарылася, пакуль Беверлі шукала нумар публічнай бібліятэкі Дерри і набірала яго. Яна выказала здагадку, што Майк вырашыў пераначаваць там, магчыма, на канапе ў сваім кабінеце. І таго, што адбылося, яна ніяк не чакала. Трубку знялі на другім гудке, і незнаёмы голас сказаў: «Алё».
  
  – Алё, – адказала яна, ўскінула руку, заклікаючы астатніх да цішыні. – Містэра Хэнлана, калі ласка.
  
  – Хто гэта? – спытаў голас.
  
  Беверлі облизнула вусны. Біл пільна глядзеў на яе. Бэн і Рычы азірнуліся. І тут у яе ў душы варухнулася сапраўдная трывога.
  
  – Хто вы? – адказала яна пытаннем. – Вы не містэр Хэнлан.
  
  – Я Эндру Рейдмахер, начальнік паліцыі Дерри, – адказаў голас. – Містэр Хэнлан зараз у Гарадской бальніцы. Зусім нядаўна на яго здзейснілі напад, і ён цяжка паранены. А цяпер, калі ласка, скажыце, хто вы? Мне трэба ваша імя.
  
  Але апошняе Беверлі ледзь чула. Шок хвалямі пракатваецца па ёй, галава пайшла кругам. Мышцы жывата, пахвіны і ног расслабіліся, яна перастала іх адчуваць і падумала: «Цяпер зразумела, што адбываецца, калі людзі ад спалоху дзьмуць у штаны. Само сабой. Ты губляеш кантроль над гэтымі цягліцамі...»
  
  – Як цяжка ён паранены? – пачула яна свой голас, раптам зрабіўся такім тонкім, і тут жа Біл апынуўся побач з ёй, яго рука легла ёй на плячо, і Бэн падышоў, і Рычы, і яна адчула бязмерную ўдзячнасць. Выцягнула свабодную руку, і Біл сціснуў яе. Рычы паклаў сваю па-над рукі Біла, Бэн – над рукі Рычы. Падышоў Эдзі, і яго здаровая рука легла зверху.
  
  – Я хачу ведаць ваша імя, – уладным голасам паўтарыў Рейдмахер, і ў тое самае імгненне обосравшийся маленькі трусишка, вырашчаны яе бацькам і пестуемый мужам, амаль што адказаў: «Я – Беверлі Марш і зараз знаходжуся ў «Дэры таун-хаўс». Калі ласка, дашліце містэра Нэлі. У нас мёртвы мужчына, які напалову хлопчык, і мы ўсе вельмі напалоханы».
  
  Але яна вымавіла іншыя словы:
  
  – Я... баюся, я не магу вам яго назваць. Пакуль не магу.
  
  – Што вам пра гэта вядома?
  
  – Нічога, – адказала узрушаная Беверлі. – З чаго вы падумалі, што мне што-тое вядома? Госпадзе Ісусе!
  
  – У вас звычка такая, тэлефанаваць у бібліятэку ў палове чацвёртага ночы? – фыркнуў Рейдмахер. – Даволі балбатні, мілая дзяўчына. Гэта напад, і, мяркуючы па тым, як выглядае містэр Хэнлан, да ўсход сонца яно можа стаць забойствам. Я зноў пытаюся ў вас: хто вы і што пра гэта ведаеце?
  
  Зачыніўшы вочы, з усіх сіл сціскаючы руку Біла, Бев задала чарговыя пытанні:
  
  – Ён можа памерці? Вы гэта кажаце не толькі для таго, каб напалохаць мяне? Ён сапраўды можа памерці? Калі ласка, скажыце мне.
  
  – Ён вельмі цяжка паранены. І калі гэта не пудзіла вас раней, то павінна напалохаць цяпер. А цяпер я хачу ведаць, хто вы і чаму...
  
  Нібы з боку яна назірала, як яе правая рука рассякае паветра, вяртаючы трубку на рычаг. Яна паглядзела на Генры і тузанулася, як ад аплявухі, нанесенай ледзяной рукой. Адзін вачэй Генры зачыніўся. З іншага, выбітага, што-то сочилось.
  
  Здавалася, Генры падміргваў ёй.
  
  
  
  4
  
  Рычы званіў у бальніцу. Біл павёў Беверлі да ложка, дзе яна села побач з Эдзі, утаропіўшыся ў нікуды. Падумала, што заплача, але слёзы не прыйшлі. У той момант ёй хацелася толькі аднаго – каб хто-небудзь прыкрыў Генры Бауэрса. Гэты падморгваць погляд дзейнічаў ёй на нервы.
  
  Рычы ў імгненне вока ператварыўся ў карэспандэнта «Дэры ньюс». Як стала вядома рэдакцыі, на містэра Майкла Хэнлана, старшага бібліятэкара, учынены напад, калі ён затрымаўся па працы ў бібліятэцы. Бальніца можа што-то паведаміць аб стане містэра Хэнлана?
  
  Рычы слухаў, ківаючы.
  
  – Я разумею, містэр Керпаскян... Праз «а»?.. Так-так... Добра. Вы?..
  
  Ён слухаў, настолькі увайшоўшы ў ролю, што пальцам пачаў нешта запісваць у уяўны нататнік.
  
  – А-га... а-га... ды. Я разумею. Што ж, як і звычайна ў такіх выпадках, мы працытуем вас, спаслаўшыся на «крыніца». Потым, пазней, мы зможам... а-га... сапраўды! – Рычы засмяяўся, змахнуўшы з ілба пот. Зноў пачаў слухаць. – Добра, містэр Керпаскян. Так, я... так, я запісаў, Ка-Е-Эр-Пэ-А-Эс-Ка-Я-Эн, дакладна! Чэшскі габрэй? Праўда? Гэта... гэта вельмі незвычайна. Так, абавязкова. Добрай ночы. Дзякуй вам.
  
  Ён паклаў трубку і заплюшчыў вочы.
  
  – Госпадзе! – хрыпла выгукнуў ён. – Госпадзе! Госпадзе! Госпадзе! – Замахнуўся, каб скінуць тэлефонны апарат са стала, потым проста апусціў руку. Зняў акуляры, працёр шкла полай піжамы. – Ён жывы, але стан вельмі цяжкі. Генры исполосовал яго нажом, як калядную індычку. Адзін удар закрануў сцегнавую артэрыю. Майк страціў усю кроў, якую можа страціць чалавек і пры гэтым застацца ў жывых. Яму ўдалося перацягнуць нагу нейкім падабенствам жгута, інакш ён бы памёр да таго, як яго знайшлі.
  
  Беверлі заплакала. Яна плакала, як дзіця. Прыціснуўшы абедзве рукі да твару. Якое-то час цішыню ў пакоі парушала толькі яе всхлипы ды шум дыханне Эдзі.
  
  – Майк не адзіны, каго тым, як калядную індычку, – нарэшце перапыніў паўзу Эдзі. – Генры выглядаў так, нібы адпрацаваў дванаццаць раўндаў супраць Рокі Бальбоа.
  
  – Т-ты ў‐усе е-яшчэ хо-очешь па-ойти у па-олицию, Бев?
  
  На прикроватном століку ляжалі папяровыя сурвэткі, але яны ператварыліся ў слипшуюся, вязкім, набрынялым масу пасярод лужыны «Пер'е». Беверлі пайшла ў ванную, па шырокай дузе абмінуўшы Генры, узяла ручнік, намачыць у халоднай вадзе. Прыклала да разгоряченному апухлым твары, атрымліваючы асалоду ад адчуваннямі прахалоды. Адчула, што можа дастаткова ясна думаць, яшчэ не разумна, але ўжо досыць ясна. І раптам у яе зніклі апошнія сумневы ў тым, што разважлівасць іх заб'е, паспрабуй яны абаперціся на яго. Гэты кап, Рейдмахер, у яго ўзніклі падазрэнні. Чаму няма? Людзі не тэлефануюць у бібліятэку ў палове чацвёртага ночы. Ён ужо выказаў здагадку, што яна што-тое ведае і яе мучыць пачуццё віны. А што ён прадставіць, калі высветліцца, што яна тэлефанавала яму з пакоя, дзе на падлозе ляжаў нябожчык, у жывот якога ўваткнута «ружанькі» з бутэлькі «Пер'е»? Што яна і яшчэ чацвёра незнаёмцаў прыехалі ў горад на дзень раней, каб сустрэцца пасля доўгіх гадоў расстання, і гэты хлопец таксама апынуўся ў горадзе? Прызнала б яна іх гісторыю дакладнай, апыніся на месцы копа? Прызнаў бы хто-небудзь? Вядома, яны б маглі падмацаваць сваю байку сцвярджэннем, што прыехалі ў Дерри з адной мэтай – дабіць пачвара, якое жыло ў дрэнажных тунэлях пад горадам. Рэалістычная нотка заўсёды дадае пераканаўчасці.
  
  Бев выйшла з ваннай і паглядзела на Біла:
  
  – Не, я не хачу ісці ў паліцыю. Я думаю, Эдзі правоў – што-то можа з намі здарыцца. Нешта фатальнае. Але сапраўдная прычына не ў гэтым. – Яна агледзела ўсіх чацвярых. – Мы пакляліся гэта зрабіць. Пакляліся. Твой брат... Стэн... усе астатнія... цяпер Майк. Я гатовая, Біл.
  
  Біл паглядзеў на іх.
  
  Рычы кіўнуў.
  
  – Так, Вялікі Біл. Давай паспрабуем.
  
  – Нашы шанцы зменшыліся, – заўважыў Бэн. – Мы страцілі ўжо дваіх. – Біл маўчаў. – Добра, – кіўнуў Бэн. – Яна мае рацыю. Мы пакляліся.
  
  – Э-Э-Эдзі?
  
  Эдзі ледзь усміхнуўся.
  
  – Як я разумею, мяне зноў спусціцца па лесвіцы на спіне, так? Калі лесвіца ўсё яшчэ там.
  
  – Толькі на гэты раз ніхто камянямі кідацца не будзе, – сказала Беверлі. – Яны мёртвыя. Усе трое.
  
  – Мы зробім гэта прама цяпер, Біл? – спытаў Рычы.
  
  – Так, – адказаў Біл. – Я ду-у-думаю, са-амое у‐час.
  
  – Можна сказаць? – раптам спытаў Бэн.
  
  Біл паглядзеў на яго, усміхнуўся:
  
  – Ко-о-онечно.
  
  – Лепшых сяброў, чым вы, у мяне ніколі не было. Чым бы ўсё ні скончылася, я проста... вы разумееце, хацеў вам гэта сказаць.
  
  Ён глядзеў на іх, яны, са ўсёй сур'ёзнасцю, на яго.
  
  – Я рады, што ўспомніў вас, – дадаў Бэн. Рычы фыркнуў. Беверлі хіхікнула. Потым яны ўсе смяяліся, гледзячы адзін на аднаго, зусім як раней, нягледзячы на тое, што Майк знаходзіўся ў бальніцы, магчыма, паміраў ці ўжо памёр, нягледзячы на зламаную (зноў) руку Эдзі, нягледзячы на тое, што за акном панавала самая чорная, предрассветная цемра.
  
  – Стог, у цябе такі склад. – Рычы смяяўся і выціраў вочы. – Яму трэба было стаць пісьменнікам, Вялікі Біл.
  
  Біл ўсміхнуўся.
  
  – І на гэтай, але-пра-оте...
  
  
  
  5
  
  Яны паехалі на лімузіне, одолженном Эдзі. За руль сеў Рычы. Нізкі туман згусціўся, плыў па вуліцах, як цыгарэтны дым, не дабіраючыся да вулічных ліхтароў. У небе яркімі аскепкамі лёду зіхацелі зоркі – вясновыя зоркі, але, наблізіўшы галаву да напалову адкрытага акна ў пасажырскага сядзення, Біл падумаў, што чуе далёкі летні гром. Дзе-то ў гарызонту збіралася навальніца.
  
  Рычы уключыў радыё, і Джын Вінсэнт засьпяваў хіт пяцідзесятых «Бі-боп-а-лулу». Ўціснуў іншую кнопку і атрымаў Бадзі Холі. Трэцяя парадавала Эдзі Кокрэном і «Гадовым блюзам».
  
  – Я хацеў бы дапамагчы табе, сынок, але ты занадта малы, каб галасаваць, – прамовіў нізкі голас.
  
  – Выключы, Рычы, – мякка папрасіла Беверлі.
  
  Ён пацягнуўся да радыёпрымача, але яго рука застыла ў паветры.
  
  – Заставайцеся на гэтай хвалі. Вас чакаюць новыя ўдзельнікі «Рок-шоу Рычы Тозиера «Толькі мёртвыя»! – Смяецца, крычыць голас блазна перакрыў гітарныя акорды Эдзі Кокрэна. – Не чапай гэты дыск, заставайся ў гэтай магіле рока, яны сышлі з хіт-парадаў, але не з нашых сэрцаў, і вы ідзяце, ідзяце сюды, ідзяце да іх! Тут, унізе, мы граем выключна хіты! Адны-і-і-і хіты! І калі вы мне не верыце, паслухайце запрошанага дыджэя замогильной змены 141 гэтага раніцы Георгі Денбро! Скажы ім, Георгі!
  
  І раптам з радыёпрымача завішчаў брат Біла.
  
  «Ты адправіў мяне на вуліцу, і Яно забіла мяне! Я думаў, Яно ў склепе, Вялікі Біл, я думаў, Яно ў склепе, але Яно хавалася ў вадасцеку, хавалася ў вадасцёку і забіла мяне, ты дазволіў Яно забіць мяне, Вялікі Біл, ты дазволіў...»
  
  Рычы так рэзка крутануў дыск, што адламаў яго, і ён упаў на кілімок ля пярэдняга сядзення.
  
  – У глыбінцы рок-н-рол сапраўды паршывы. – У яго голасе чулася дрыжыкі. – Бев правы. Абыдземся без радыё, згодныя?
  
  Ніхто не адказаў. Вулічныя ліхтары асвятлялі бледны, застылы, задуменны твар Біла, а калі на захадзе зноў загрымеў гром, яны ўсе гэта пачулі.
  
  
  
  6
  
  У Пусткі
  
  Той жа мост.
  
  Рычы прыпаркаваўся побач з ім, яны вылезлі з лімузіна, падышлі да агароджы – таго ж агароджы – і паглядзелі ўніз.
  
  Тая ж Пустку.
  
  у кіно. Каравыя маленькія дрэвы і кусты паблісквалі ў обволакивающем іх тумане, і Біл падумаў: «142Здавалася, яна ніколькі не змянілася за мінулыя дваццаць сем гадоў; для Біла эстакада аўтамагістралі (адзіны новы элемент) выглядала нерэальнай, такой жа эфемернай, як камбінаваны кадр, зняты па спосабе дорисовки, або рирпроекция Напэўна, мы маем на ўвазе менавіта гэта, калі гаворым аб жывучасці памяці, гэта або што-то падобнае, нешта такое, што мы бачым у патрэбны час і пад патрэбным кутом, лад, які дае эмоцыям такі ж імпульс, як рэактыўны рухавік. Ты бачыш гэты вобраз так ясна, быццам усё, тое, што адбылося ў гэтым часовым прамежку, выносіць у бок. Калі жаданне замыкае круг паміж тым, што ёсць, і тым, што хочацца, тады гэты круг замкнуўся».
  
  – Па-пайшлі, – скамандаваў Біл і палез праз агароджу. Яны рушылі ўслед за ім уніз па схіле. З-пад ног сыпалася зямля і каменьчыкі. Калі яны дабраліся да самага нізу, Біл аўтаматычна зірнуў пад мост, каб пераканацца, ці на месцы Сільвер, а потым у думках засмяяўся. Сільвер стаяў ля сцяны ў гаражы Майка. Сільвера, падобна, ролі ў гэтай п'есе не дасталася, хоць гэта здавалася вельмі дзіўным, улічваючы яго гэтак нечаканае з'яўленне.
  
  – О-О-адвядзі нас ту-у-уда! – Біл павярнуўся да Бэну.
  
  Бэн паглядзеў на яго, і Біл прачытаў думка ў яго вачах: «Прайшло дваццаць сем гадоў, Біл, прыкінь», – але затым Бэн кіўнуў і накіраваўся ў падлесак.
  
  Сцяжынка – іх сцяжынка – даўно зарасла, так што ім давялося прадзірацца скрозь зараснікі цярноўніку, іншых калючых кустоў і дзікай гартэнзіі, водар якой проста удушал. Вакол сонна стрекотали цыкады, зрэдку ім трапляліся светлячкі, першыя госці на салодкім свяце лета. Біл лічыў, што дзеці па-ранейшаму гулялі ў Пусткі, але пракладалі свае шляхі і таемныя сцежкі.
  
  Яны выйшлі на паляну, дзе пабудавалі клубны дом, – цяпер паляна знікла, зарасла кустамі і віргінскімі хвоямі з цьмянымі іголкамі.
  
  – Глядзіце, – прашаптаў Бэн і перасёк паляну (у іх памяці яна заставалася на ранейшым месцы, на яе толькі наклалі яшчэ адну рирпроекцию). Ён нахіліўся, за што-то тузануў. На зямлі ляжала дзверы з чырвонага дрэва, якую яны знайшлі на сметніку, прыцягнулі сюды і прыстасавалі пад частка даху іх клубнага дома. На новым месцы, дзе на яе наткнуўся Бэн, яна праляжала гадоў дванаццаць, а то і больш. Паўзучыя расліны абжылі яе і грунтоўна ўкараніліся на бруднай паверхні.
  
  – Пакінь яе ў спакоі, Стог, – прамармытаў Рычы. – Гэта мінулае.
  
  – О-О-адвядзі нас ту-у-уда, – паўтарыў Біл з-за іх спін.
  
  Услед за Бэнам яны рушылі да Кендускигу, забіраючы налева ад паляны, якой больш не існавала. Шум бягучым вады нарастаў, але яны ледзь не зваліліся ў Кендускиг, перш чым хто-то з іх убачыў раку: лісце зялёнай сцяной ўстала на самым краі берага. Уласна, край гэты абваліўся пад каўбойскімі ботамі Бэна, і Біл ўтрымаў яго ад падзення, схапіўшы за каўнер.
  
  – Дзякуй, – падзякаваў Бэн.
  
  – De nada 143. У тыя ды-авние дні ты б у-пацягнуў мяне за са-обой. У-уніз па тыя-ечению?
  
  Бэн кіўнуў і павёў іх па зарослым беразе, прадзіраючыся скрозь кусты, думаючы, наколькі прасцей усё было, калі твой рост не перавышаў чатырох футаў і пяць цаляў і ты мог праскочыць пад усімі гэтымі перапляценнямі (што на сцежцы, што ў галаве, лічыў ён), лёгка і нязмушана поднырнув пад іх. Што ж, усё змянілася. «Наш урок на сёння, хлопчыкі і дзяўчынкі, складаецца ў наступным: чым больш усё змяняецца, тым больш усё змяняецца. І хто б ні сказаў, што чым больш усё змяняецца, тым больш усё застаецца ранейшым, відавочна, што яго адрознівала моцная разумовая адсталасць. Таму што...»
  
  Нага Бэна за нешта зачапілася, і ён з грукатам паваліўся на зямлю, ледзь не стукнуўшыся галавой аб бетонны цыліндр помпавай станцыі. Яго практычна цалкам адгарадзілі ад свету кусты ажыны. Падняўшыся, Бэн выявіў, што шыпы падрапаныя яму твар, пэндзля і перадплечча ў двух дзясятках месцаў.
  
  – Хутчэй у трох, – удакладніў ён услых, адчуваючы, як кроў цячэ па шчоках.
  
  – Што? – перапытаў Эдзі.
  
  – Нічога. – Бэн нахіліўся, каб паглядзець, пра што ён спатыкнуўся. Верагодна, пра корань.
  
  Але ён памыліўся. Яго рука дакранулася да металічнай вечка, якая закрывала бетонны цыліндр. Хто-то скінуў яе з належнага месца.
  
  «Зразумела, – падумаў Бэн. – Мы і скінулі. Дваццаць сем гадоў таму».
  
  Але ўсвядоміў, што гэта трызненне, яшчэ да таго, як убачыў метал, блестевший скрозь іржу на двух паралельных драпінах. У той дзень помпа не працаваў. Рана ці позна хто-небудзь абавязкова прыйшоў бы, каб яго паправіць, і, вядома, рамонтнікі паставілі б крышку на месца.
  
  Ён падняўся, і ўсе пяцёра сабраліся вакол цыліндру. Паглядзелі ўніз. Да іх данесліся слабыя, але знаёмыя гукі: унізе капала вада. І ўсе. Рычы захапіў усе запалкі, якія змог знайсці ў нумары Эдзі. Цяпер ён запаліў цэлую кніжыцу і кінуў ўніз. На імгненне яны ўбачылі вільготныя сцены бетоннага цыліндру і махіну помпы, які ўзвышаўся па цэнтру. Больш нічога.
  
  – Павінна быць, крышку скінулі даўно. – Па голасе адчувалася, што Рычы як-то не па сабе. – Зусім не абавязкова, каб...
  
  – Крышку скінулі нядаўна, – запярэчыў Бэн. – Ва ўсякім выпадку, пасля апошняга дажджу. – Ён узяў у Рычы іншую кніжыцу запалак, запаліў адну, звярнуў увагу на свежыя драпіны.
  
  – Па-пад ёй г-што-то ле-ежит, – сказаў Біл, калі Бэн затушыў запалку.
  
  – Што? – спытаў Бэн.
  
  – Не мо-огу сказаць. Вы-ыглядит ка-ак ля-лямка. Вы з Ры-ічы дапамажыце мне пе-еревернуть яе.
  
  Яны ўзяліся за вечка і адкінулі, як гіганцкую манету. На гэты раз запаліла запалку Беверлі, і Бэн асцярожна, трымаючы за лямку, падняў жаночую сумачку, якая ляжала пад жалезнай вечкам. Беверлі ўжо сабралася патушыць запалку, калі кінула позірк на твар Біла. І застыла, пакуль полымя не дабралася да яе пальцаў. Толькі тады яна адпусціла іх, і запалка згасла ўжо на лета.
  
  – Біл? Што такое? Што не так?
  
  У вачах Біла застыў жах. Ён не мог адарваць погляду ад потертой скураной сумачкі з доўгай скураной лямкамі. Раптам ён успомніў назва песні, якая гучала па радыёпрыёмніку, які стаяў у бакоўцы крамы вырабаў з скуры, дзе ён купіў ёй гэтую сумачку. «Саусалитовская летняя ноч». Гэта ўжо нейкая надзвычайная дзівацтва. Уся сліна знікла ў яго з рота, пакінуўшы мову і ўнутраную паверхню шчок сухімі і гладкімі, як хром. Біл чуў цыкад, бачыў светлякоў, у нос біў пах буянай расліннасці, якая атачала яго, і думаў: «Гэта яшчэ адзін трук яшчэ адна ілюзія яна ў Англіі і гэта проста танны фортэль, таму што Яна напалохана, і так, Яно магчыма, не так упэўнена ў сабе, як раней, калі выклікала сюды нас усіх, і, сапраўды, Біл, будзь добрым розуме: наколькі шмат у гэтым свеце пацёртых скураных сумачак з доўгай лямкамі? Мільён? Дзесяць мільёнаў?»
  
  Верагодна, больш. Але такая толькі адна. Ён купіў яе для Одры ў Бербанке, у краме вырабаў з скуры, у бакоўцы якога гучала «Саусалитовская летняя ноч».
  
  – Біл? – Беверлі трэсла яго за плячо. Дзе-то далёка. У дваццаці сямі лье пад вадой. І як называлася група, якая спявала «Саусалитовскую летнюю ноч»? Рычы, напэўна, ведаў.
  
  – І я ведаю, – спакойным голасам прамовіў Біл, гледзячы ў спалоханае, з шырока расплюшчанымі вачыма твар Рычы, і ўсміхнуўся. – «Дызель». Як наконт таго, каб успомніць усё?
  
  – Біл, што здарылася? – прашаптаў Рычы.
  
  Біл закрычаў. Вырваў запалкі з рукі Беверлі, запаліў адну, вырваў сумачку ў Бэна.
  
  – Біл, госпадзе, што...
  
  Ён расшпіліў маланку, перавярнуў сумачку. І ў вываливающемся змесціве было так шмат ад Одры, што больш ён не закрычаў толькі па адной прычыне: розум адключыўся. Сярод папяровых сурвэтак, пласцінак жавальнай гумкі, касметыкі ён убачыў бляшаную скрыначку мятных пласцінак «Алтоидс»... і упрыгожаную каштоўнымі камянямі пудраніцу, якую ёй падарыў Фрэдзі Файрстоун пасля таго, як яна падпісала кантракт на здымкі ў фільме «Пакой на гарышчы».
  
  – Мая ж-е-ена там, унізе. – Ён упаў на калені і пачаў запіхваць рэчы назад у сумачку. Адкінуў неіснуючыя валасы з ілба, нават не падумаўшы пра гэта.
  
  – Твая жонка? Одра? – здзіўлена спытала Беверлі. У яе акругліліся вочы.
  
  – Яе су-умочка. Яе ве-ещи.
  
  – Госпадзе, Біл, – прамармытаў Рычы. – Быць такога не можаш, ты ведаеш...
  
  Ён знайшоў яе кашалёк з кракадзілавай скуры. Адкрыў, падняў. Рычы запаліў яшчэ запалку і зірнуў на твар, якое бачыў у пяці або шасці фільмах. Фатаграфія на выдадзеным у штаце Каліфорнія кіроўчым пасведчанні не дзівіла якасцю выканання, але выглядала цалкам пераканаўча.
  
  – Але Ге-Ге-Генры мёртвы, і Віктар, і Рыгало... хто мог пацягнуць яе туды? – Біл падняўся, агледзеў усіх ліхаманкава бліскучымі вачыма. – Хто мог?
  
  Бэн паклаў руку яму на плячо.
  
  – Мяркуючы па ўсім, нам лепш спусціцца ўніз і высветліць, ці так?
  
  Біл ўтаропіўся на яго, нібы не разумеючы, хто перад ім, а потым вочы яго праясніліся.
  
  – Ды. Э-Э-Эдзі?
  
  – Біл, я табе вельмі спачуваю.
  
  – Зможаш забрацца на мяне?
  
  – Аднойчы змог.
  
  Біл нахіліўся, і Эдзі ахінуў яму шыю здаровай рукой. Бэн і Рычы паднялі яго, каб ён змог абхапіць нагамі талію Біла. І калі Біл перакінуў нагу цераз край бетоннай цыліндру, Бэн ўбачыў, што вочы Эдзі моцна зачыненыя... і на імгненне пачуў, як б'ецца скрозь зараснікі самая агідная кавалерыя гэтага свету. Ён павярнуўся, чакаючы ўбачыць усю тройцу, якая выходзіць з кустоў і туману, але пачуў толькі трэск бамбука, што ішоў у чвэрці мілі або каля таго, выкліканы падняліся ветрам. Іх даўнія ворагі сышлі назаўжды.
  
  Біл, трымаючыся рукамі за няроўны, шурпаты край бетоннай цыліндру, пачаў асцярожна спускацца, пераступаючы з клямары на клямку. Эдзі трымаў яго за шыю мёртвай хваткай, і Біл ледзь мог дыхаць. «Яе сумачка, дарагі Божа, якім чынам трапіла сюды яе сумачка? Не важна. Але, калі Ты ёсць, дарагі Божа, калі ты чуеш просьбы, зрабі так, каб з ёй нічога не здарылася, каб ёй не давялося пакутаваць за тое, што мы з Бев зрабілі сёння, або за тое, што я зрабіў аднойчы летам яшчэ хлапчуком... гэта быў клоўн? Яе пацягнуў ўніз Боб Грэй? Калі так, не ўпэўнены, ці зможа ёй дапамагчы і сам Гасподзь Бог».
  
  – Я баюся, Біл, – тонкім голасам прашаптаў Эдзі.
  
  Нага Біла кранула халоднай, стаялай вады. Ён спусціўся ў яе, успамінаючы адчуванні і сырой пах, успамінаючы клаўстрафобію, якую выклікала гэта месца... і, між іншым, а што з імі там адбылося? Як яны ішлі па гэтых тунэлях і калектарам? Куды прыйшлі менавіта і як менавіта з іх выбраліся? Ён да гэтага часу не мог нічога гэтага ўспомніць; так і думаў цяпер толькі пра Ложы.
  
  – Я то-о-оже.
  
  Ён прысеў, паморшчыўся, калі халодная вада залілася ў штаны і абліла яйкі, пачакаў, пакуль Эдзі злезе з яго. Потым яны стаялі па калена ў вадзе і назіралі, як астатнія спускаюцца па лесвіцы.
  
  
  
  Кіраўнік 21
  
  Пад горадам
  
  
  
  1
  
  Яно – жнівень 1958 г.
  
  Здарылася што-нешта новае.
  
  У першы раз за цэлую вечнасць, што-то новае. Да з'яўлення сусвету існавалі толькі двое. Само Яно і Чарапаха. Чарапаха, дурная старая старызна, ніколі не вылазіў з свайго панцыра. Яно думала, што Чарапаха, магчыма, здох, мёртвы апошні мільярд гадоў або каля таго. Нават калі не здох, ён заставаўся дурной старой закуткі, і хай нават Чарапаха разам і цалкам выблевал гэтую сусвет, разумным ён ад гэтага ўсё роўна не стаў.
  
  Чарапаха рэціраваўся ў свой панцыр задоўга да таго, як Яно з'явілася на Зямлі і выявіла, што глыбіня ўяўлення тутэйшай жыўнасці незвычайная, а таму асабліва цікавая. І такі ўзровень ўяўлення надаваў ежы хвацкі густ. Зубы Яно рвалі плоць, скованную экзатычнымі жахамі і яркімі страхамі: ежа ўяўляла сабе начных монстраў і рухаюцца багны; супраць волі зазірала ў бяздонныя бездані.
  
  І на гэтай ізабільны ежы Яно вяло вельмі простую жыццё: прачыналася, каб паесці, і засыпала, каб бачыць сны. Яно стварыла месца, якім хацела яго бачыць, і прыхільна пазірала на яго мёртвымі агнямі, якія служылі Яно вачыма. Для Яно Дерри уяўляў сабой предубойный загон, дзе замест авечак знаходзіліся людзі.
  
  Потым... гэтыя дзеці.
  
  Што-то новае.
  
  Упершыню за вечнасць.
  
  Калі Яно ўварвалася ў дом на Нейболт-стрыт з тым, каб забіць іх усіх, адчуваючы смутную няўпэўненасць з-за таго, што яшчэ не зрабіла гэтага (і, вядома ж, няўпэўненасць ўжо сама па сабе была для Яно внове), здарылася нешта зусім нечаканае, нешта абсалютна немагчымае, і гаворка ішла аб болю, болю, неверагоднай, равучай болю, якая расцякалася па ўсёй форме, якую Яно прыняло, і на імгненне ўзнік нават страх, таму што толькі адно аб'ядноўвала Яно з дурным старым Чарапахай і космологией метавселенной, якая ляжыць за межамі кволай ікрынкі гэтай сусвету: усё жывое павінна падпарадкоўвацца законам формы, якую яно прымае. Упершыню Яно ўсвядоміла, што здольнасць змяняць форму мае не толькі плюсы, але і мінусы. Ніколі раней Яна не адчувала болю, ніколі раней не адчувала страху і на імгненне падумала, што можа памерці – галаву ў той момант запаўняла велізарная, сляпуча-белая, срэбная боль, якая рыкала, і мяукала, і раўла, і якім-то чынам дзецям удалося выслізнуць.
  
  Але цяпер яны набліжаліся. Яны ўвайшлі ва ўладанні Яно пад горадам, сем маленькіх дурных дзетак брылі скрозь цемру без святла і зброі. І Яно, зразумелая справа, мела намер забіць іх.
  
  Яно адкрыла для сябе вялікую ісціну: ніякія перамены або сюрпрызы не патрэбныя. І ніякай навізны таксама не трэба. Яно хацела толькі ёсць, і спаць, і бачыць сны, і зноў ёсць.
  
  Услед за болем і тым кароткім, але яркім страхам, накацілася яшчэ адно новае пачуццё (усе сапраўдныя пачуцці былі для Яно, хоць імітаваць пачуцці Яно ўмела выдатна): злосць. Яно збіралася забіць дзяцей, таму што яны дзякуючы якому-то нагоды неверагоднага прычынілі Яно боль. Але спачатку Яно мела намер прымусіць іх пакутаваць, таму што на адзін кароткі міг яны прымусілі Яно іх спалохацца. «Ідзіце да мяне, дзеткі, і паглядзіце, як мы лётаем тут, унізе... як мы ўсе летаем».
  
  Але адна думка не адпускала, хоць Яно ўсімі сіламі гнала яе прэч. Простая думка: калі ўсё вынікала ад Яно (а менавіта так і адбывалася з тых часоў, як Чарапаха выблевал гэтую сусвет і адключыўся ў сваім панцыры), як магло нейкае істота гэтага ці іншага свету дурыць або прычыняць боль Яно, хай нават па дробязі і на самы кароткі час? Як такое магчыма?
  
  І тут апошні элемент новага адкрыўся Яно, на гэты раз не пачуццё, а стрыманае выснова: дапусцім, Яно не адно, як заўсёды ў гэта верыла?
  
  Дапусцім, ёсць яшчэ і хто-то Іншы?
  
  І дапусцім, гэтыя дзеці – агенты гэтага Іншага?
  
  Дапусцім... дапусцім...
  
  Яно пачала біць дрыготка.
  
  Злосць – гэта новае. Боль – гэта новае. Перашкода намерам Яно – гэта новае. Але самым жахлівым з усяго новага стаў страх. Не страх перад дзецьмі, гэта сышло, але страх быць не адзіным.
  
  Не, ніякіх Іншых няма. Вядома ж, няма. Можа, таму, што яны дзеці, іх уяўленне валодала нейкай грубай сілай, якую Яно недаацанілі. Але цяпер яны набліжаліся, і Яно не збіралася ім перашкаджаць. А калі яны наблізяцца, Яно мела намер закінуць іх аднаго за іншым у метавселенную... у мёртвыя агні сваіх вачэй.
  
  Так.
  
  Калі яны дабяруцца сюды, Яно закіне іх, гарлапаняць і ашалелых, у мёртвыя агні.
  
  
  
  2
  
  У тунэлях – 14:15
  
  Бев і Рычы мелі на пару, магчыма, дзесяццю запалкамі, але Біл забараніў іх выкарыстоўваць. Тым больш што некаторы час цьмяны святло ў тунэль трапляў. Цемру ён, вядома, не разганяў, але Біл бачыў, што знаходзіцца ў межах чатырох футаў, а ў такой сітуацыі не мела сэнсу марнаваць запалкі.
  
  Біл меркаваў, што святло пранікае ў тунэль праз вентыляцыйныя каналы ў перакрыццях над іх галовамі і праз круглыя адтуліны ў рашотках, якія закрывалі бетонныя калодзежы помпавых станцый. Здавалася неверагодна дзіўным, што яны пад горадам, але, зразумела, тунэль прывёў іх менавіта туды.
  
  Ўзровень вады павысіўся. Тройчы міма іх праплывалі дохлыя жывёлы: пацук, кацяня і нейкая раздувшаяся бліскучая ідэя, магчыма, лясной сурка. Біл пачуў, як хто-то што-то грэбліва прамармытаў, калі тушка прайшла ўздоўж іх калоны.
  
  Пакуль яны ішлі па адносна спакойнай вадзе, але адчувалася, што хутка іх чакаюць перамены: наперадзе даносіўся глухі роў. І з кожным іх крокам ён набіраў сілу. Тунэль паварочваў направа. Яны мінулі паварот і ўбачылі тры трубы, з якіх вада злівалася ў іх тунэль. Трубы размяшчаліся вертыкальна адна над іншай, як агні святлафора. Тут тунэль заканчваўся. Прыкметна пасвятлела. Агледзеўшыся, Біл ўбачыў, што тунэль прывёў іх у вялікую каверну вышынёй у пятнаццаць футаў. Дахам служыла каналізацыйная рашотка, і вада лілася на іх як з вядра, нібы яны стаялі пад душам.
  
  Біл перавёў погляд на тры трубы. З верхняй выцякала амаль што празрыстая вада, хоць там хапала лісця, галінак і дробнага смецця: недакуркаў, абгортак жавальнай гумкі і да таго падобнага. З сярэдняй трубы лілася шэрая вада. А з ніжняй – шаравата-карычневая комковатая жыжка.
  
  – Э-Э-Эдзі!
  
  Эдзі падышоў да яго. Валасы прыліплі да галавы. Гіпсавая павязка намокла, з яе капала.
  
  – У ка-акую і-ні з-за іх? – Калі патрабавалася што-то пабудаваць – пыталіся Бэна, калі хацелася даведацца, як куды-небудзь прайсці, – Эдзі. Яны пра гэта не казалі, усе і так ведалі. Калі аказваліся на новай для сябе тэрыторыі і хацелі вярнуцца да знаёмага месца, Эдзі выводзіў іх куды трэба, паварочваючы направа-налева з такой непахіснай упэўненасцю, што астатнім не заставалася нічога іншага, як ісці за ім і спадзявацца, што яны ідуць вернай дарогай... трэба адзначыць, што надзеі апраўдваліся заўсёды. Калі Біл і Эдзі пачалі гуляць у Пусткі, Біл, як ён распавядаў Рычы, кожны раз баяўся заблудзіцца, а Эдзі такіх страхаў не ведаў і пастаянна выводзіў Біла менавіта туды, куды яны і хацелі патрапіць. «Калі б я за-а-аблудился ў Хейнсвиллском лесе і Э-Эдзі быў са мной, я б са-ну зусім не хваляваўся, – тлумачыў Біл Рычы. – Ён п-проста з-ведае, ку-уда і-ісці. Мой пра-бацька кажа, ч-што ў некаторых людзей ў галаве убудаваны ко-о-омпас. Эдзі такі».
  
  – Я цябе не чую! – пракрычаў Эдзі.
  
  – Я спытаў, у ка-акую?
  
  – Якую што? – Эдзі трымаў у адной руцэ інгалятар, і Біл падумаў, што ён выглядае, хутчэй, як мокрая андатра, а не хлапчук.
  
  – У ка-акую нам ле-езть?
  
  – Што ж, усё залежыць ад таго, куды мы ходзім пайсці, – адказаў Эдзі, і Біл з радасцю задушыў бы яго, хай нават Эдзі даў цалкам лагічны адказ.
  
  Эдзі з сумневам агледзеў усе тры трубы. Яны маглі ўлезці ў любую, толькі ніжняя выглядала зусім непрывабнай.
  
  Біл знаёмы прапанаваў астатнім стаць кружком.
  
  – І дзе, на хрэн, пра-Пра-Яно? – спытаў ён усіх.
  
  – Пад цэнтрам горада, – выказаў здагадку Рычы. – Акурат пад цэнтрам горада. Каля Канала.
  
  Беверлі заківала. Як і Бэн. Як і Стэн.
  
  – Ма-а-айк?
  
  – Так, – адказаў ён. – Менавіта там. Каля Канала. Або пад Каналам.
  
  Біл перавёў погляд на Эдзі.
  
  – У ка-акую?
  
  Эдзі з неахвотай паказаў на самую ніжнюю... і, хоць у Біла ўпала сэрца, ён ніколькі не здзівіўся.
  
  – У тую.
  
  – Якая гадасць, – паморшчыўся Стэн. – Гэта ж труба з брудам.
  
  – Мы не... – пачаў Майк і змоўк. Схіліў галаву і прыслухаўся. У вачах з'явілася трывога.
  
  – Што... – Больш Біл нічога не сказаў, таму што Майк паднёс палец да вуснаў, заклікаючы да цішыні. Цяпер і Біл чуў воплескі вады, якія набліжаюцца да іх. Бурчание і прыглушаныя словы. Генры не здаваўся.
  
  – Хутка, – разарваў паўзу Бэн. – Пайшлі.
  
  Стэн паглядзеў у тунэль, па якім яны прыйшлі, потым на самую ніжнюю з труб. Шчыльна сціснуў вусны і кіўнуў.
  
  – Пайшлі. Лайно змываецца.
  
  – Стэн-Супермэн выдае прыкол! – усклікнуў Рычы. – Гэта крута, крута, кру...
  
  – Рычы, а чаго б табе не заткнуцца? – зашыпела на яго Беверлі.
  
  Біл паказаў прыклад, першым падышоўшы да трубы, паморшчыўся ад паху і палез у яе. Пах: труба каналізацыйная, пахла лайном, але і яшчэ чым-то, так? Не такі забойны, больш жывы пах. Калі б буркатанне жывёльнага магло пахнуць (а Біл лічыў, што магло, калі пазначанае жывёла ела зразумела што), гэта і быў бы той самы пах, што прабіваўся скрозь першы. «Мы ідзем у правільным кірунку, усё дакладна. Яно тут было... і часцяком».
  
  Калі яны паглыбіліся ў трубу футаў на дваццаць, пах стаў яшчэ больш рэзкім і агідным. Яны прасоўваліся павольна, супраць неглыбокага патоку субстанцыі, якая не была брудам. Біл азірнуўся:
  
  – Ты па-ойдешь з-следам за м-мной, Э-Э-Эдзі. Ты мо-ожешь мне па-онадобиться.
  
  Святло патух да шэрага, пратрымаўся якое-то час, а потым знік цалкам, і яны ступілі
  
  (з-пад сіні і)
  
  у цемру. Біл брыў па жыжцы, адчуваючы, як ногі прабіваюцца скрозь яе, выцягнуўшы перад сабой руку, і нейкая яго частка чакала, што ў любы момант ён можа натрапіць на жорсткія валасы, а ў цемры запаляцца зялёныя вочы-лямпы. І жыццё абарвецца асляпляльнай выбліскам болю, калі Яно галаву сарве з яго плячэй.
  
  Цемру напаўнялі гукі, усе яны ўзмацняліся і рэхам адлюстроўваліся ад сцен. Ён чуў, як сябры ідуць ззаду яго, часам што-то мармычуць. Ён чуў булькатанне і дзіўныя лязгающие стогны. Аднойчы паток прыкрага цёплай вады пракаціўся вакол і паміж яго ног, абліўшы па сцягна і прымусіўшы отпрянуть. Ён адчуў, як Эдзі адчайна ўчапіўся за яго кашулю, а потым ўзровень жыжкі панізіўся да звыклага. І тут жа Рычы, які ідзе апошнім, крыкнуў:
  
  – Я думаю, Біл, нас толькі што обоссал Вясёлы зялёны волат 144.
  
  Біл чуў, як вада або гнаявая жыжка бяжыць у трубах меншага дыяметра над іх галовамі. Ён успомніў размову з бацькам аб каналізацыйнай сістэме Дерри і падумаў, што ведае, якая гэта труба: вада сюды трапляла толькі пры вельмі моцных дажджах або паводках, а змесціва труб, якія знаходзіліся над галовамі, пакінуўшы Дерри, скідалася ў Тора-Стрым або раку Пенобскот. Горад аддаваў перавагу не скідаць сваё дзярмо ў Кендускиг, таму што ад яго завонял б Канал. Але ўся так званая «шэрая вада» паступала ў Кендускиг, і калі каналізацыйныя трубы не маглі справіцца з патокам бруду, лішак скідаўся ў гэтую трубу, як толькі што і адбылося. За адным скідам мог рушыць услед і другі. Біл з трывогай падняў галаву, нічога не бачачы, але разумеючы, што дзе-то наверсе, а можа, і па баках, ёсць зліўныя студні, якія ў любы момант могуць...
  
  Ён не падазраваў, што дабраўся да канца трубы, пакуль не вываліўся з яе. Адчайна замахаў рукамі, спрабуючы ўтрымацца на нагах, але плюхнуўся на жывот ў напаўвадкую масу на два фута ніжэй вусця трубы, з якой толькі што выпаў. Хто-то, попискивая, прабег па яго руцэ. Ён закрычаў і сеў, прыціснуўшы трясущуюся руку да грудзей, разумеючы, што па ёй толькі што прабегла пацук; ён да гэтага часу адчуваў агіднае дотык безвалосага хваста.
  
  Біл паспрабаваў устаць і стукнуўся галавой аб нізкі столь гэтай новай трубы. Моцна стукнуўся, зноў упаў на калені, а перад вачыма ў цемры ўспыхнулі вялікія чырвоныя кветкі.
  
  – Бу-удьте пра-асцярожныя! – пачуў ён свой крык. Словы разнесліся гулкім рэхам. – Тут высокі ўступ! Э-Эдзі! Ты г-дзе?
  
  – Тут! – Рука, якой Эдзі махаў перад сабой, зачапіла нос Біла. – Дапамажы мне, Біл. Я нічога не бачу. Гэты...
  
  Пачулася гучнае «кра-а-а-а-ш-ш-ш»! Беверлі, Майк і Рычы разам вскрикнули. Произойди гэта пры святле, гэтак ідэальная сінхроннасць магла б выклікаць смех, але тут, у цемры, у каналізацыйнай трубе, яна палохала. Раптам усе яны ўжо вывальваліся з трубы. Біл сціснуў Эдзі у мядзведжых абдымках, спрабуючы зберагчы яго зламаную руку.
  
  – Госпадзе, я ўжо падумаў, што патану, – прастагнаў Рычы. – Нас усіх абліло говенной вадой, незабыўныя ўражанні, тут трэба б як-небудзь правесці экскурсію класа, Біл. Першым пойдзе містэр Карсан...
  
  – А потым міс Джиммисон прачытае лекцыю аб асабістай гігіене, – дрыготкім голасам дадаў Бэн, і ўсе выліліся пранізлівым смехам. Калі ж смех верш, Стэн раптам заплакаў.
  
  – Не трэба, чал. – Рычы нязграбна абняў Стэна за ліпкія плечы. – А то мы ўсё расплачемся, чал.
  
  – Я ў парадку! – гучна адказаў Стэн скрозь слёзы. – Хай страшна, гэта я вытрымаю, але мне моташна ад ўсёй гэтай гразі, мне моташна ад таго, што я не ведаю, дзе я цяпер.
  
  – Ты ду-умаешь з-запалкі е-яшчэ на ч-што-то го-о-одятся? – спытаў Біл Рычы.
  
  – Я аддаў свае Бев.
  
  Біл адчуў, як рука дакранулася да яго рукі ў цемры і уціснуў у далонь кніжыцу запалак. На навобмацак сухіх.
  
  – Я трымала іх пад пахай, – патлумачыла Бев. – Могуць і запаліцца. Паспрабуй.
  
  Біл адарваў запалку і шоргнуў. Яна ўспыхнула, і ён падняў яе над галавой. Яго сябры збіліся ў купку, жмурачыся ад яркага агеньчыка. Запэцканыя брудам, усе яны выглядалі вельмі маленькімі і вельмі спалоханымі. Ззаду ён бачыў каналізацыйную трубу, па якой яны прыйшлі сюды. Труба, у якой яны стаялі цяпер, саступала той памерамі. І сыходзіла ў двух кірунках. Пол пакрываў тоўсты пласт ліпкіх адкладаў. І...
  
  Ён шумна ўцягнуў у сябе паветра і загасіць запалку, якая ўжо пачала паліць пальцы. Прыслухаўся. Гукі хутка бягучым вады час ад часу перамяжоўваліся ровам выбрасываемых лішкаў: спрацоўвалі ахоўныя клапаны, адпраўляючы каналізацыйныя сцёкі ў Кендускиг, ад якога яны сышлі на... ён паняцця не меў, як далёка. Генры і яго сябрукоў ён не чуў... пакуль.
  
  – З-справа ад ме-еня ме-ертвец, – загаварыў Біл роўным, спакойным голасам. – Фу-утах ў дэ-есяти аб-ад нас. Я думаю, гэта, па‐немагчыма Па-Па-Па...
  
  – Патрык? – спытала Беверлі, яе голас дрыжаў на мяжы істэрыкі. – Гэта Патрык Хокстеттер?
  
  – Ды. Хочаш, ч-каб я за-ажег е-яшчэ пра-адну з-запалку?
  
  – Табе прыйдзецца, – адказаў яму Эдзі. – Калі я не ўбачу, як ідзе труба, то не пазнаю, у які бок нам павярнуць.
  
  Біл запаліў запалку. У яе святле ўсе ўбачылі пазелянелы, раздувшийся труп, які калі-то быў Патрыкам Хокстеттером. Ён усміхаўся ім з цемры, на здзіўленне добразычліва, але толькі адной паловай асобы: другую обглодали якія жывуць у трубах пацукі. Тут жа валяліся і падручнікі Патрыка з гадовай школы. Ад волкасці яны разбухли да памераў слоўнікаў.
  
  – Госпадзе, – хрыпла прашаптаў Майк, вочы ў яго акругліліся.
  
  – Я зноў іх чую, – усклікнула Беверлі. – Генры і астатніх.
  
  Добрая акустыка, падобна, данесла да іх і яе голас: Генры закрычаў дзе-то ў каналізацыйнай трубе, і на імгненне паўстала адчуванне, быццам ён ужо побач з імі.
  
  – Мы да вас доберее-е-е-емся...
  
  – Давай, давай! – крыкнуў у адказ Рычы, яго вочы ліхаманкава блішчалі. – Не спыняйся, абцасы-бананы! Тут цябе чакае басейн, як у «Асацыяцыі маладых хрысціян». Не сбавляй...
  
  І тут крык такога жудаснага страху і болю даляцеў да іх з трубы, што догорающая запалка выслізнула з пальцаў Біла, ўпала і згасла. Эдзі здаровай рукой абдымаў яго за талію, і цяпер Біл абняў Эдзі, адчуўшы, што яго цела вібруе, як нацягнутая струна. Стэн Урис прыціснуўся да Білу з іншага боку. Крык нарастаў і нарастаў... а потым яны пачулі непатрэбны глейкі чавкающий бавоўна, і крык абарваўся.
  
  – Хто-то дабраўся да аднаго з іх, – пачуўся з цемры поўны жаху голас Майка. – Хто-то... нейкі монстар... Біл, мы павінны выбірацца адсюль... калі ласка...
  
  Біл чуў, што тыя, што засталіся, адзін ці двое, па гуках вызначыць не ўдавалася, спатыкаючыся, спяшаюцца да іх па каналізацыйнай трубе.
  
  – У ка-акую з-з-бок, Э-Э-Эдзі? – нервова спытаў ён. – Ты з-ведаеш?
  
  – Да Каналу? – удакладніў Эдзі, страсаючы рукі Біла.
  
  – Так!
  
  – Направа. Міма Патрыка... або праз яго. – Голас Эдзі раптам стаў жорсткім. – Мяне гэта не хвалюе. Ён адзін з тых, хто зламаў мне руку. Ды яшчэ плюнуў мне ў твар.
  
  – Па-пайшлі. – Біл яшчэ раз зірнуў у трубу, па якой яны прыйшлі. – Це-епочкой па пра-аднаму! Дэ-ержимся за тое-ого, да-хто‐наперадзе, ка-ак і ра-аньше.
  
  Ён рушыў першым, дакранаючыся правым плячом склизкой керамічнай паверхні трубы, сцяўшы зубы, не жадаючы наступіць на Патрыка... або прадушыць яго.
  
  Яны ехалі ўсё далей у цемру, тады як па іншых трубах вакол іх бегла вада, а над імі, на паверхні, бушавала навальніца, прынёсшы ў Дерри раннюю цемра – цемра, якая выла ветрам, і успыхвала электрычным агнём, і ляскатаў падаючымі дрэвамі; гэтыя гукі нагадвалі перадсмяротныя крыкі гіганцкіх дагістарычных жывёл.
  
  
  
  3
  
  Яно – май 1985
  
  Цяпер яны зноў набліжаліся, і хоць усё прайшло, як планавалася, вярнулася нешта такое, чаго Яно не предвидело: гэты зводзіць з розуму, зневажальны страх... гэта адчуванне Іншага. Яно ненавидело страх, накінуўся б на яго і сожрало, калі б здолела... але страх насмешліва танцаваў па-за межамі дасяжнасці, і забіць страх Яно магло толькі адным спосабам – забіўшы іх.
  
  Вядома, для такога страху не было прычын; цяпер яны сталі старэй, і колькасць іх скарацілася з сямі да пяці. Пяць – колькасць сілы, але яно не валодала загадкавымі магічнымі ўласцівасцямі колькасці сем. Так, сапраўды падаслаўшы Яно чалавек не забіў бібліятэкара, але бібліятэкара чакала смерць у лякарні. Крыху пазней, яшчэ да таго, як затеплится зара, Яно мела намер паслаць да яго медбрата-наркамана, які пакончыць з бібліятэкарам канчаткова і беспаваротна.
  
  Жанчына пісьменніка знаходзілася цяпер у Яно, жывая і нежывая – яе розум цалкам знішчыў адзін погляд на Яно без усіх яго масак і чар, а ўсе чары, натуральна, ўяўлялі сабой люстэрка, якія паказвалі насмерць перепуганному гледачу галаграфічныя вобразы – самае горшае, што таілася ў яго ці яе мозгу, сапраўды гэтак жа, як звычайнае люстэрка пускала сонечны зайчык у шырока разяўлены, нічога не падазравалы вачэй і выклікала слепату.
  
  Цяпер розум жонкі пісьменніка знаходзіўся з Яно, знаходзіўся ў Яно, за межамі метавселенной, у чарнаце, недаступнай Чарапасе, у замежжа па-за усялякіх межаў.
  
  Яна знаходзілася ў воку Яно; яна знаходзілася ў розуме Яно.
  
  Яна знаходзілася ў мёртвых агнях.
  
  Так, чары гэтыя былі дзіўныя. Узяць, да прыкладу, Хэнлана. Ён гэтага не памятаў, ва ўсякім выпадку, на свядомым узроўні, але яго маці магла б расказаць яму, адкуль узялася птушка, якую ён бачыў у руінах Металургічнага завода. Шасцімесячным дзіцем маці пакінула яго спаць у дзіцячай ложачку ў дома, а сама пайшла на задні двор, каб развесіць выстиранные пялёнкі і падгузнікі. Яго дзікія крыкі прымусілі яе прыбегчы назад. Вялікая варона сядзела на спінцы ложка і дзяўбла малютку Майка, як ліхое істота з казкі, якія распавядаюць у дзіцячай. Майк крычаў ад болю і жаху, але не мог адагнаць варону, почуявшую лёгкую здабычу. Маці ўрэзалася вароне кулаком і прагнала прэч, убачыла, што варона ў двух або трох месцах адказала Майка ў пульхныя ручкі, пакінуўшы крывавыя сляды, і адвезла да доктара Стиллвэгону, каб зрабіць дзіцяці прышчэпку ад слупняка. Якая-то частка Майка запомніла гэта назаўжды – малюсенькі дзіця, гіганцкая птушка, – і калі Яно прыйшло да Майку, той зноў убачыў гіганцкую птушку.
  
  Але калі яшчэ адзін слуга Яно, муж той дзяўчынкі з мінулага, прыцягнуў жанчыну пісьменніка, Яно не стала апранаць маску – у сябе дома Яно ніколі гэтага не рабіла. Слуга-муж глянуў і ўпаў, памёршы ад шоку, яго твар посерело, вочы заліла кроў, якія лінулі з мозгу, дзе лопнуў з дзясятак сасудаў. Жонка пісьменніка выдала толькі адну яркую, поўную жаху думка – ДАРАГІ ІСУС ЯНО ЖАНОЧАГА ПОЛУ, – і на тым разумовы працэс абарваўся. Яна заплыла ў мёртвыя агні. Яно спусцілася са свайго месца і паклапаціўся аб фізічных рэштках жанчыны: падрыхтавала да таго, каб у наступным падгадавацца імі. І цяпер Одра Денбро вісела высока пасярод усяго, аблытаная ніткамі павуціны, з галавой, свешивающейся на плячо, з шырока расплюшчанымі і ашклянелымі вачыма, адцягнены ўніз пальцамі ног.
  
  Але ў іх заставалася сіла. Яна зменшылася, але заставалася. Яны прыходзілі сюды дзецьмі і якім-то чынам, не маючы шанцаў, насуперак таму, што павінна было быць, насуперак таму, што магло быць, цяжка паранілі Яно, амаль забілі, прымусілі ўцячы ў глыбіні зямлі, дзе Яно съежилось, параненае, якая пакутуе, ненавидящее і дрыжачае, у растекающейся незвычайнай лужыне ўласнай крыві.
  
  Вось вам і яшчэ новае, калі заўгодна: упершыню за бясконцую гісторыю існавання Яно спатрэбіўся план; упершыню Яно выявіла, што баіцца проста атрымаць жаданае з Дерри, сваіх асабістых паляўнічых угоддзяў.
  
  Яно заўсёды і добра кормилось дзецьмі. Многіх дарослых Яно выкарыстоўвала ў сваіх мэтах (пры гэтым яны і не ведалі, што іх выкарыстоўваюць), і за доўгія гады некаторыя нават пайшлі ў ежу – у дарослых ёсць свае жахі, іх залозы таксама можна падаіць, адкрыць да такой ступені, што ўсе рэагенты страху выплюхнуць ў цела і нададуць мясу асаблівы густ. Але страхі дарослых вельмі ўжо складаныя. У дзяцей яны прасцей і звычайна куды больш моцныя. Страхі дзяцей часта факусуюцца на чым-то адным... а калі патрэбна прынада, які дзіця ўстоіць перад блазнам?
  
  Цьмяна Яно разумела, што гэтыя дзеткі нейкім чынам звярнулі супраць Яно яго ж зброю, выпадкова, зразумела (не спецыяльна ж, не па падгаворванні Іншага), аб'яднаўшы сем надзвычай ўражлівых разумаў, тым самым падвергнуўшы Яно сур'ёзнай небяспекі. Паасобку любы з іх стаў бы ежай і пітвом для Яно, і, калі б яны не сабраліся разам, Яно, вядома ж, адшукала б іх аднаго за іншым: багатае ўяўленне кожнага прыцягнула б Яно дакладна так жа, як льва цягне да вадапою пах зебры. Але разам яны раскрылі трывожыць сакрэт, аб якім Яно не мела ні найменшага паняцця: у веры ёсць адваротны бок. Калі дзесяць тысяч сярэднявечных сялян могуць стварыць вампіраў, верачы ў іх існаванне, то можа знайсціся адзін чалавек – магчыма, дзіця, – які прадставіць сабе, што для забойства вампіра патрабуецца асінавы кол. Але кол – гэта ўсяго толькі бяскрыўдная деревяшка; вера – дубіна, якая ўганяе кол у цела вампіра.
  
  І аднак, у канцы Яно ўдалося выратавацца, пайшоўшы ў глыбіню, і вымотанные, ахопленыя жахам дзеці аддалі перавагу не пераследваць Яно, калі іх вораг быў найбольш ўразлівы. Аддалі перавагу паверыць, што Яно мёртва або памірае, і вярнуліся на паверхню.
  
  Яно ведала пра іх клятве, ведала, што яны вернуцца, як леў ведае, што зебра вернецца да вадапою. Яно пачало планаваць яшчэ да таго, як стала апускацца ў сон. Ведала, што прачнецца исцеленным, абноўленым, тады як дзяцінства кожнага з семярых згарыць, як тоўстая свечка. Ранейшая сіла іх ўяўлення приглушится і аслабне. Яны больш не змогуць уявіць сабе, што ў Кендускиге водзяцца піранні, ці што, наступіўшы на расколіну, ты можаш зламаць маці спіну, або што твой дом згарыць, калі ты заб'еш севшую на цябе божую кароўку. Замест гэтага яны будуць верыць ў страхавы поліс. Замест гэтага яны будуць верыць, што да абеду неабходна віно, добрае, але не знакамітае, што-то накшталт «Пуйи-Фюиссе» 145 трохгадовай вытрымкі, і хай бутэлька трохі пастаіць адкрытай, добра, афіцыянт? Замест гэтага яны будуць верыць, што кожная таблетка «Ролэйд» нейтралізуе ў сорак сем разоў больш кіслаты, якая змяшчаецца ў страўнікавым соку, чым важыць сама. Замест гэта яны будуць верыць грамадскай тэлевізіі, будуць верыць палітыку Гэры Харту, будуць бегаць ад інфаркту, перастануць ёсць чырвонае мяса, каб пазбегнуць рака прамой кішкі. Яны будуць звяртацца да доктара Рут 146, калі ім захочацца добра патрахацца, і да прапаведніка Джэры Фолуэллу, калі спатрэбіцца выратаваць сваю душу. І з кожным адыходзячым годам іх фантазіі будуць драбнець. Яно ведала, што, прачнуўшыся, пакліча іх назад: страх – урадлівая глеба, і взрастает на яе лютасьць, а лютасьць патрабуе помсты.
  
  Яно збіралася паклікаць іх, а потым забіць.
  
  Ды толькі цяпер, калі яны ўжо ішлі, страх вярнуўся. Яны выраслі, і ўяўленне ў іх аслабла, але не так моцна, як хацелася б. Яно адчула нічога добрага не прадвесціла, якія выклікаюць трывогу нарастанне іх сілы, калі яны сабраліся разам, і ўпершыню задалася пытаннем: а ці не памылка ці прынятае рашэнне?
  
  Але з чаго такі мінор? Выбар зроблены, і ўсе не так ужо дрэнна. Пісьменнік напалову звар'яцеў з-за сваёй жонкі, і гэта добра. Пісьменнік – самы моцны з іх, ён усе гэтыя гады рыхтаваў свой розум да гэтага сутыкнення, і калі пісьменнік памрэ, облепленный ўласнымі кішкамі, калі іх каштоўны Вялікі Біл памрэ, астатнія стануць лёгкай здабычай.
  
  Яно покормится ўволю... а потым, магчыма, зноў сыдзе ў глыбіню. І засне. На якое-той час.
  
  
  
  4
  
  У тунэлях – 4:30
  
  – Біл! – крыкнуў Рычы ў отдающую рэхам трубу. Ён прасоўваўся наперад як мог хутка, але недастаткова хутка. Памятаў, як дзецьмі яны ішлі па трубе, якая адводзіла ад помпавай станцыі ў Пусткі. Цяпер ён поўз на карачках, і труба здавалася вельмі вузкай. Акуляры ўвесь час саслізгвалі на кончык носа, і ён раз-пораз падымаў іх да пераносся. Ён чуў Бев і Бэна, марудлівых следам.
  
  – Біл! – зноў закрычаў ён. – Эдзі!
  
  – Я тут! – данёсся да яго голас Эдзі.
  
  – Дзе Біл? – пракрычаў Рычы.
  
  – Наперадзе! – адазваўся Эдзі. Зусім блізка, і Рычы хутчэй адчуў, чым убачыў яго. – Ён не стане чакаць!
  
  Галава Рычы стукнулася аб нагу Эдзі. Праз імгненне галава Бев ўперлася Рычы ў зад.
  
  – Біл! – закрычаў Рычы ва ўсю моц лёгкіх. Труба не пусціла крык у боку і вярнула такім моцным рэхам, што захварэлі вушы. – Біл, пачакай нас! Мы павінны ісці разам, ці ты забыўся?
  
  Здалёк данёсся крык Біла: «Одра! Одра! Дзе ты?»
  
  – Чорт бы цябе ўзяў, Вялікі Біл! – прамармытаў Рычы. Акуляры зваліліся з носа. Ён вылаяўся, пашукаў іх, падабраў, вярнуў на месца, мокрыя. Набраў поўныя грудзі паветра і пракрычаў: – Без Эдзі ты заблукаеш, гробаны гаўнюк! Пачакай! Пачакай нас! Ты мяне чуеш, Біл? ПАЧАКАЙ НАС, ЧОРТ ПАБЯРЫ!
  
  Павісла пакутлівая цішыня. Падобна на тое, усё затаілі дыханне. Рычы чуў толькі адзін гук: падальных кропель. Вады ў трубе практычна не было, толькі зрэдку сустракаліся невялікія лужыны.
  
  – Біл! – Дрыготкай рукой ён правёў па валасах, змагаючыся са слязамі. – ОТЗОВИСЬ... КАЛІ ЛАСКА, ЧАЛ! ПАЧАКАЙ! Калі ЛАСКА!
  
  Нарэшце пачуўся голас Біла, яшчэ больш ціха:
  
  – Я чакаю.
  
  – Дзякуй Табе, Госпадзе, за маленькія радасці, – прашаптаў Рычы і ляпнуў Эдзі па азадку. – Варушыся.
  
  – Не ведаю, наколькі мяне хопіць з адной рукой, – апраўдваючыся, адказаў Эдзі.
  
  – Усё роўна варушыся, – паўтарыў Рычы, і Эдзі папоўз далей.
  
  Біл, схуднелы і ўжо выматаны дашчэнту, чакаў іх у калектары, куды выходзілі тры трубы, размешчаныя адна над іншай, як лінзы непрацуючага святлафора. Там яны ўсе змаглі выпрастацца ў поўны рост.
  
  – Там. – Біл паказаў. – Да-Крыс. І Ры-ы-ыгало.
  
  Яны паглядзелі. Беверлі застагнала, і Бэн абняў яе. Шкілет Рыгало Хаггинса, у спарахнелых лахманах, выглядаў больш-менш цэлымі. У Віктара адсутнічала галава. Біл агледзеўся і ўбачыў у баку оскаленный чэрап.
  
  Той самы. Адарваны ад шкілета Крыса. «Дарма вы, дзеткі, тады за намі палезлі», – падумаў Біл і здрыгануўся.
  
  Гэтая частка каналізацыйнай сістэмы больш не выкарыстоўвалася. Рычы падумаў, што прычына гранічна ясная. У горадзе ўвялі ў строй станцыю па перапрацоўцы сцёкавых вод. Пакуль яны вучыліся галіцца, вадзіць аўтамабіль, паліць, трахацца і шмат чаму іншаму, не менш патрэбнага і карыснага, у ЗША з'явілася агенцтва па ахове навакольнага асяроддзя. І ў якой-то момант агенцтва вырашыла, што нядобра скідаць сцёкавыя вады (нават шэрую ваду) без перапрацоўкі ў рэкі і рачулкі. У выніку гэтая частка каналізацыйнай сістэмы проста руйнавалася, разам з ёй гнілі і цела Віктара Крыса і Рыгало Хаггинса. Як і ўсе хлапчукі Піцера Пэна, Віктар і Рыгало ніколі не пасталелі. Ад іх засталіся шкілеты, апранутыя ў пераўтвораныя ў лахманы футболкі і джынсы. Мох вырас на рэбрах Віктара і вакол арла на спражцы яго рамяня.
  
  – Да іх дабраўся монстар, – ціха заўважыў Бэн. – Памятаеце? Мы чулі, як гэта здарылася.
  
  – Одра ме-ертва. – Біл казаў як аўтамат. – Я гэта ведаю.
  
  – Ты не можаш гэтага ведаць! – з такім жарам усклікнула Беверлі, што Біл здрыгануўся і паглядзеў на яе. – Напэўна ты ведаеш, што памерла шмат іншых людзей, і большасць з іх – дзеці. – Яна падышла да яго ўшчыльную, уперла рукі ў бокі. Бруд вымазала ёй твар і рукі, наліпла на валасы. Рычы падумаў, што яна цалкам асляпляльна. – І ты ведаеш, чыя гэта праца.
  
  – М-мне не з-варта было га-оворить ёй, куды я е-еду, – прастагнаў Біл. – Навошта я гэта зрабіў? Навошта я...
  
  Беверлі ўскінула рукі і схапіла яго за кашулю. У зьдзіўленьні Рычы назіраў, як яна трасе Вялікага Біла.
  
  – Хопіць! Ты ведаеш, навошта мы сюды прыйшлі. Мы пакляліся, і мы гэта зробім! Ты мяне разумееш, Біл? Калі яна мёртвая, то мёртвая... але Яно – няма! І нам патрэбен ты. Да цябе даходзіць? Нам патрэбен ты! – Цяпер яна плакала. – Ты павінен стаяць з намі плячом да пляча! Ты павінен стаяць з намі плячом да пляча, як і раней, ці ніхто з нас адсюль не выберацца!
  
  Біл доўга моўчкі глядзеў на яе, і Рычы злавіў сябе на тым, што думае: «Давай жа, Вялікі Біл, давай, давай...»
  
  Біл агледзеў усіх і кіўнуў.
  
  – Э-Эдзі.
  
  – Я тут, Біл.
  
  – Ты ў‐усё яшчэ па-омнишь, якая т-труба?
  
  Эдзі паказаў на трубу, побач з якой ляжаў шкілет Віктара.
  
  – Тая. Па-мойму, вельмі ўжо маленькая, а?
  
  Біл зноў кіўнуў.
  
  – Ты зможаш па ёй пралезці? Са зламанай рукой?
  
  – Дзеля цябе змагу, Біл.
  
  Біл ўсміхнуўся; неверагодна стомленай, самай жудаснай усмешкай, якую даводзілася бачыць Рычы.
  
  – О-адвядзі нас туды, Э-Эдзі. Давайце мы гэта з-зробім.
  
  
  
  5
  
  У тунэлях – 4:55
  
  Ползя па трубе, Біл нагадваў аб сабе порожке ў самым яе канцы, але ўсё роўна ён стаў для яго нечаканасцю. У адзін момант яго рукі прасоўваліся па няроўнай, пакрытай адкладамі паверхні старой трубы, у наступны – сарваліся ў пустэчу. Яго пацягнуў наперад, ён інстынктыўна павярнуўся, пры прызямленні моцна прыклаўся плячом.
  
  – О-асцярожна! – пачуў ён уласны крык. – Тут па-пра-рожек! Э-Э-Эдзі!
  
  – Тут! – Рука, якой Эдзі махаў перад сабой, зачапіла лоб Біла. – Выцягнеш мяне адсюль?
  
  Біл абхапіў Эдзі рукамі і выцягнуў з трубы, стараючыся не зачапіць зламаную руку. Бэн вылез наступным, потым Бев, Рычы.
  
  – У цябе ёсць з-запалкі, Ры-і-ічы?
  
  – У мяне ёсць, – адказала Беверлі. Біл адчуў, як рука дакранулася да яго рукі ў цемры і уціснуў у далонь кніжыцу запалак. – Тут іх восем або дзесяць, але ў Бэна ёсць яшчэ. З нумара.
  
  – Ты трымала іх па-о-од мышкай, Бе-е-еў?
  
  – На гэты раз няма. – У цемры яна моцна абняла яго. Ён прыціснуў яе да сябе, з зачыненымі вачыма, спрабуючы ўвабраць у сябе тое суцяшэнне, якое ёй так хацелася яму даць.
  
  Нарэшце Біл мякка вызваліўся і шоргнуў запалкай. Памяць – вялікая сіла. Усе яны тут жа паглядзелі направа. Астанкі Патрыка ляжалі на ранейшым месцы, сярод некалькіх зарослых мохам або цвіллю грудкоў, у якія маглі ператварыцца кнігі. Што засталося ад Патрыка вядомым, так гэта паўкола зубоў, два ці тры з пломбамі.
  
  Побач з целам ляжала што-то яшчэ. Нейкі гурток, поблескивающий у дрыготкім святле запалкі.
  
  Біл затушыў гэтую запалку і запаліў другую. Падняў гурток.
  
  – Заручальны пярсцёнак Одры. – Голас гучаў абыякава, выхолощено.
  
  Запалка дагарэла ў яго пальцах. У цемры ён надзеў пярсцёнак.
  
  – Біл? – нерашуча спытаў Рычы. – Ты ўяўляеш сабе...
  
  
  
  6
  
  У тунэлях – 14:20
  
  ...як доўга яны блукалі па тунэлях пад Дерри пасля таго, як пакінулі тое месца, дзе ляжала цела Патрыка Хокстеттера, але Біл не сумняваўся, што зваротнага шляху яму не знайсці ніколі. Ён працягваў думаць пра тое, што казаў яму бацька: «Там можна блукаць тыднямі». Калі б ўнутраны компас падвёў Эдзі, Яно нават не прыйшлося б іх забіваць; яны кружылі б па падзямеллі, пакуль не памерлі... ці, калі б зайшлі не ў тую частку, патанулі б, як пацукі ў дажджавой цыстэрне.
  
  Але Эдзі ніколькі не хваляваўся. Зрэдку прасіў Біла запаліць запалку, якіх заставалася ўсё менш, задуменна азіраўся, а потым яны ішлі далей. Направа і налева паварочваў, здавалася, наўздагад. Часам трубы ператвараліся ў тунэлі, такія вялікія, што Біл, падняўшы руку, не дацягваўся да столі. Здаралася, ім даводзілася прасоўвацца на карачках, а аднойчы пяць жудасных хвілін (якія, па яго адчуваннях, расцягнуліся на пяць гадзін) яны паўзлі на жыватах. Эдзі першым, астатнія – уткнуўшыся носам у абцасы папярэдняга.
  
  Не сумняваўся Біл толькі ў адным: нейкім чынам яны патрапілі ў тую частку каналізацыйнай сістэмы Дерри, якая не выкарыстоўвалася. Усе трубы, па якім што-то цякло, засталіся ззаду або вышэй. Роў бягучым вады прыціхла і цяпер чуўся, як далёкі гром. Гэтыя трубы праклалі ў старадаўнія часы. Іх ўнутраную паверхню пакрывала не кераміка, а які-то крохкія глиноподобный матэрыял, які часам цадзілася непрыемна пахкай вадкасцю. Пахі чалавечых спаражненняў – гэтыя крамяны пахі, якія пагражалі задушыць іх усіх, – прыкметна саслаблі, але іх замяніў іншы пах, навадны жах і старажытны, што было значна горш. Бэн думаў, што гэта пах муміі. Эдзі – пах пракажонага. Рычы лічыў, што так пахне самая старажытная ў свеце фланелевая куртка, цяпер истлевшая і прагнілая, куртка лесаруба, вельмі вялікая, досыць вялікая, каб налезть, скажам, на Полу Баньяна. Беверлі здавалася, што менавіта такі пах ідзе з скрыні са шкарпэткамі бацькі. У Стэнлі Уриса гэты пах выклікаў успамін самага ранняга дзяцінства – на здзіўленне габрэйскія ўспамін для хлопчыка, які цьмяна ўсведамляў сваё габрэйства. Гэты пах гліны, змяшанай з алеем, навёў яго на думкі аб безглазом, пазбаўленым рота демоне, якога звалі Голем, створаным у Сярэднія стагоддзя вероотступниками-габрэямі, каб той выратаваў іх ад гояў, якія рабавалі іх, гвалтавалі іх жанчын і выганялі з наседжаных месцаў. Майк думаў аб сухім паху пёраў ў мёртвым гняздзе.
  
  Дабраўшыся да канца вузкай трубы, яны як вугры выслізнулі з яе ўніз, на закругляющуюся паверхню іншы трубы, якая ішла пад вострым вуглом да гэтай, і выявілі, што зноў могуць ўстаць у поўны рост. Біл памацаў галоўкі пакінутых у кніжцы запалак. Чатыры. Ён шчыльна сціснуў вусны, вырашыўшы не гаварыць аб тым, наколькі малы іх запас запалак... пакуль не застанецца іншага выйсця.
  
  – Ка-а-ак на-а-астроение?
  
  Усё што-то пробурчали ў адказ, і ён кіўнуў у цемры. Ніякай панікі і ніякіх слёз, пасля таго як заплакаў Стэн. Добра. Ён намацаў іх рукі, і якое-то час яны проста пастаялі, набіраючыся ўпэўненасці і усяляючы яе сябар у сябра. Біла ахапіла радасьць, ён адчуваў, што нейкім чынам яны ўяўляюць сабой нешта большае, чым простае складанне іх сямі «я». Адзіным цэлым яны набывалі вялікую сілу.
  
  Ён запаліў адну з пакінутых запалак, і яны ўбачылі вузкі тунэль, які сыходзіць ўніз пад невялікім кутом. З столі гэтага тунэлю свешивалась павуціна, сее-дзе падраная вадой, пераўтвораная ў лохмы. Ад яе выгляду Біла па спіне прабег халадок. Сухі падлогу пакрываў пласт старажытнага перагною, якое ўтварылася, магчыма, з лісця, грыбоў... ці якога-то вельмі ўжо даўняга, перепревшего лайна. Наперадзе ён убачыў груду костак і зялёныя лахманы. Магчыма, калі-то раней яны ўяўлялі сабой матэрыю, якая называлася «паліраваны бавоўна». З яе шылі рабочую вопратку. Біл прадставіў сабе, як адзін з рабочых дэпартамента ўтылізацыі сцёкаў Дерри заблудзіўся, прыйшоў сюды, і тут яго знайшло...
  
  Запалка догорала. Біл нахіліў галоўку ўніз, каб яна посветила ледзь даўжэй.
  
  – Ты з-ведаеш, г-дзе мы? – спытаў ён Эдзі.
  
  Эдзі паказаў у той бок, куды спадзіста паніжаўся тунэль.
  
  – Канал там. Да яго менш паўмілі, калі толькі тунэль куды-небудзь не згорне. Цяпер мы, думаю, пад узгоркам Пад'ём-у-мілю. Але, Біл...
  
  Запалка апякла пальцы Біла, і яму давялося яе кінуць. Яны зноў апынуліся ў цемры. Хто-то – Біл падумаў, што Беверлі, – уздыхнуў. Але перш чым запалка згасла, Біл заўважыў трывогу на твары Эдзі.
  
  – Ч-што? Г-што та-акое?
  
  – Кажучы, што мы пад узгоркам Пад'ём-у-мілю, я меў на ўвазе, што мы сапраўды пад узгоркам. Мы ўжо доўга ідзем ўніз. Ніхто так глыбока каналізацыйныя трубы не пракладае. Тунэль на такой глыбіні называецца шахтай.
  
  – І як глыбока, па-твойму, мы забраліся, Эдзі? – спытаў Рычы.
  
  – На чвэрць мілі, – адказаў Эдзі. – Можа, больш.
  
  – Госпадзе Ісусе, – вырвалася ў Беверлі.
  
  – У любым выпадку гэта не каналізацыйныя трубы, – падаў голас Стэн, які стаяў ззаду. – Гэта можна вызначыць па паху. Ён гідкі, але гэта не каналізацыйны пах.
  
  – Я б аддаў перавагу каналізацыйны, – прызнаўся Бэн. – А гэты падобны...
  
  Крык даляцеў да іх з трубы, па якой яны нядаўна паўзлі. Валасы ў Біла на патыліцы ўсталі дыбам. Усе сямёра збіліся ў купку, ухапіўшыся адзін за аднаго.
  
  – ...дабяромся да вас, сучьи дзеці. Мы дабяромся да ва-а-а-а-а...
  
  – Генры, – выдыхнуў Эдзі. – Госпадзе, ён усё яшчэ ідзе за намі.
  
  – Мяне гэта не здзіўляе, – адказаў Рычы. – Некаторыя людзі занадта дурныя, каб своечасова спыніцца.
  
  Яны чулі які чуўся здалёк цяжкае дыханне, скрып ботаў, шолах адзення.
  
  – ...а-а-а-а-с.
  
  – Па-пайшлі, – скамандаваў Біл.
  
  Яны рушылі па тунэлі, на гэты раз калонай па двое, за выключэннем Майка, які замыкаў яе: Біл і Эдзі, Рычы і Бев, Бэн і Стэн.
  
  – Ка-ак ды-алека, па-пра-твойму, Ге-енри?
  
  – Цяжка сказаць, Вялікі Біл, – адказаў Эдзі. – З-за рэха не вызначыш. – Ён панізіў голас. – Ты бачыў груду костак?
  
  – Ды. – І Біл перайшоў на шэпт.
  
  – У яго пояс з інструментамі. Я думаю, гэта адзін з рабочых дэпартамента ўтылізацыі сцёкаў.
  
  – Я тое-оже та-ак па-одумал.
  
  – І як доўга?..
  
  – Я не в-ведаю, – адказаў Біл, і Эдзі здаровай рукой сціснуў руку Біла.
  
  Праз хвілін пятнаццаць яны пачулі, як у цемры што-то да іх набліжаецца.
  
  Рычы спыніўся, заледенев ад пятак да макушкі. Раптам ён зноў стаў трехлеткой. Прыслухоўваўся да гэтага хлюпающему, шуршащему руху – усё бліжэй і бліжэй, бліжэй – і шелестящим, як ад ветру ў лістоце, гукаў, ён ведаў, што яны ўбачаць яшчэ да таго, як Біл запаліў запалку.
  
  – Вока! – закрычаў ён. – Госпадзе, гэта Паўзучы Вачэй!
  
  Спачатку астатнія не маглі дакладна сказаць, што бачаць перад сабой (у Беверлі стварылася адчуванне, што бацька такі знайшоў яе, нават пад зямлёй, Эдзі быццам бы ўбачыў ажыўшага Патрыка Хокстеттера: якім-то чынам Патрык абышоў іх і апынуўся наперадзе), але крык Рычы, безапеляцыйны тон Рычы нібы зафіксавалі форму істоты, які з'явіўся перад імі. Цяпер яны бачылі тое, што бачыў Рычы.
  
  Гіганцкі Вачэй запаўняў тунэль, дыяметр яго ашклянелымі чорнага зрэнкі, акружанага чырванавата-карычневай вясёлкі, складаў два фута. Разадзьмуты, зняволены ў рагавіцу бялок пакрывалі пульсавалыя чырвоныя жылкі. Гэты пазбаўлены стагоддзе і павек жэлацінавы жах рухаўся на падушцы шчупальцаў, начыста пазбаўленых скуры. Шчупальцы абмацвалі крошащуюся паверхню тунэлю, патаналі ў ёй, як пальцы, і ў святле мігатлівага запалкі Біла стваралася ўражанне, быццам Вока адгадаваў гэтыя кашмарныя пальцы, якія цягнулі Яно наперад.
  
  Вачэй глядзеў на іх з тупой, ліхаманкавай прагнасцю. Запалка згасла.
  
  У цемры Біл адчуў, як гэтыя падобныя на галінкі шчупальцы гладзяць яго шчыкалаткі... але не мог скрануцца з месца. Цела скамянела. Ён адчуваў набліжэнне Яно, адчуваў які ідзе ад яго жар, чуў, як пульсуе кроў, смачивающая мембраны Яно. Біл прадставіў сабе ліпкасць, якую адчуе, калі цела Яно дакранецца да яго, але ўсё роўна не мог крычаць. Нават калі новыя шчупальцы дабраліся да таліі Біла, ўхапіліся за завесы для рамяня і пацягнулі яго да Вока, ён не мог крычаць ці супраціўляцца. Нібы ўсё цела ахапіла забойная дрымотнасць.
  
  147Беверлі адчула, як адно шчупальца обвилось вакол яе вуха і раптам зацягнулася пятлёй. Ўспыхнула боль, і Бэверлі, дергающуюся і стонущую, таксама пацягнуў наперад, быццам старая настаўніца выйшла з сябе і цягне ў глыбіню класа, дзе ёй трэба было сядзець на табурэтцы ў дурным каўпаку . Стэн і Рычы паспрабавалі падацца назад, але лес нябачных шчупальцаў ўжо калыхаўся і што-то шаптаў вакол іх. Бэн абняў адной рукой Беверлі і паспрабаваў адцягнуць яе ад Яно. У паніцы яна ўчапілася ў яго рукі мёртвай хваткай.
  
  – Бен... Бэн, Яно схапіла мяне...
  
  – Не, не падхапіла... Пачакай... Я зараз дзірваном...
  
  Ён тузануў, і Беверлі закрычала ад болю. Вуха надорвалось, пацякла кроў. Шчупальца, сухое і не жорсткае, потерлось аб кашулю Бэна, замерла. Потым завязалася вузлом на яго плячы.
  
  Біл выцягнуў руку перад сабой, і яна вдавилась ў желатинную паддаецца мяккасць. «Вока! – крычаў яго розум. – Госпадзе, мая рука ў Воку! Госпадзе! Дарагі Божа! Вачэй! Мая рука ў Воку!»
  
  Тут ён пачаў вырывацца, але шчупальцы няўмольна цягнулі яго да Яно. Яго пэндзаль знікла ў вільготным алчном спякоту. Потым перадплечча. Яго рука ўжо па локаць пагрузілася ў Вока. У любы момант яго цела магло прыціснуцца да гэтай ліпкай паверхні, і Біл адчуваў, што зараз сыдзе з розуму. Але змагаўся адчайна, б'ючы па щупальцам іншай рукой.
  
  Эдзі стаяў нібы ў сне, услухоўваючыся ў прыглушаныя крыкі і гукі барацьбы яго сяброў, якіх зацягвала ў Вока. Ён адчуваў навакольныя яго шчупальцы, але ні адно яшчэ не занялося ім сур'езна.
  
  «Бяжы дадому! – досыць гучна скамандаваў яго розум. – Бяжы дадому, Эдзі, да сваёй матулі. Дарогу ты знойдзеш!»
  
  Біл закрычаў у цемры, гучна і адчайна, а за крыкам пачуліся агідныя хлюпанье і чмоканье.
  
  І тут Эдзі выйшаў з ступару – Яно спрабавала зжэрці Вялікага Біла!
  
  – Няма! – зароў Эдзі... у поўным сэнсе зароў. Ніхто б ніколі не падумаў, што гэты роў, які зрабіў бы гонар вікінгу, исторгся з такой вузкай грудзей, грудзей Эдзі Каспбрэка, лёгкіх Эдзі Каспбрэка, якія пакутавалі ад астмы мацней любых іншых лёгкіх ва ўсім Дерри. Ён кінуўся наперад, пераскокваючы праз шчупальцы, не бачачы іх, зламаная рука ў мокрай гіпсавай павязцы білася яму ў грудзі, хістаючыся на перавязі. Здаровую руку ён засунуў у кішэню і дастаў інгалятар.
  
  (кіслата вось які густ у яго лекі як у кіслаты кіслата, саляная кіслата)
  
  Ён наткнуўся на спіну Біла Денбро і адштурхнуў яго ў бок. Пачуўся плёскат, нібы далонню пляснулі пра ваду, потым ціхае галодны мяўканне, якое Эдзі не столькі пачуў вушамі, як адчуў розумам. Ён падняў інгалятар
  
  (кіслата гэта кіслата калі я хачу, каб гэта была кіслата таму жги яно жги яно жги)
  
  – ГЭТА САЛЯНАЯ КІСЛАТА, ПАЧВАРА! – пракрычаў Эдзі і націснуў на клапан. Адначасова вачэй ударыў нагой. Ступня глыбока ўвайшла ў жэле, прабіўшы рагавіцу. Нагу абдало гарачай вадкасцю. Ён выцягнуў ступню назад, толькі цьмяна аддаючы сабе справаздачу ў тым, што пазбавіўся чаравіка. – ПАЙШОЎ НА ХРЭН! КАНАЙ АДСЮЛЬ, СЭМ! ПРАВАЛЬВАЙ, ХАСЭ! ШТО Б ДУХУ ТВАЙГО ТУТ НЕ БЫЛО! ПАЙШОЎ НА ХРЭН!
  
  Ён адчуў, як шчупальцы закранулі яго, але вельмі ўжо нерашуча. Зноў націснуў на клапан інгалятара, абліўшы Вачэй бруёй лекі ад астмы, і адчуў/пачуў мяўканне... цяпер жаласна-здзіўлены.
  
  – Врежьте Яно! – бушаваў Эдзі. – Гэта ўсяго толькі гробаны Вачэй! Врежьте ад душы! Чуеце мяне! Улупі Яно, Біл! Выбіце усе дзярмо з гэтай пачвары! Госпадзе Ісусе, чаго вы, нах, баіцеся? Я размазываю Яно па сценцы, А Ў МЯНЕ ЗЛАМАНАЯ РУКА.
  
  Біл адчуў, як да яго вяртаюцца сілы. Ён вырваў з Вочы руку, з якой капала нейкая гадасць, і тут жа зноў ударыў па ім. Сціснутым кулаком. Імгненнем пазней побач з ім апынуўся Бэн. Урэзаўся ў Вачэй, буркнуў ад здзіўлення і агіды, пачаў абсыпаць яго дрыготкую жэлацінавых паверхню градам удараў.
  
  – Адпусці яе! – крычаў ён. – Ты мяне чуеш? Адпусці яе! І валі адсюль! Валі адсюль!
  
  – Усяго толькі Вачэй! Усяго толькі гробаны Вачэй! – люта крычаў Эдзі. Ён зноў націснуў на клапан інгалятара і адчуў, што Яно адступае. Шчупальцы, якія тычыліся яго, адваліліся. – Рычы! Рычы! Улупі яму! Гэта ўсяго толькі Вачэй!
  
  Рычы паплёўся наперад, не верачы, што ён гэта робіць, набліжаецца да самым жудасным, самому жахлівае монстру ў свеце. Але набліжаўся.
  
  Ударыў толькі раз, слабенька, і судотык яго кулака з Вокам – тоўстым, мокрым і якім-то храшчаватым – прывяло да таго, што змесціва страўніка фантанам выплюхнуўся вонкі. «Эр-р-р» – рушыў услед гук, і ўсведамленне таго, што ён у прамым сэнсе блеванул на Вока, прывяло да паўторнай рэакцыі страўніка. Рычы нанёс толькі адзін удар, але, раз ужо ён стварыў гэтага канкрэтнага монстра, верагодна, больш і не патрабавалася. Шчупальцы іх больш не тычыліся. Яны чулі, што Яно адступае... а потым цішыню парушыла толькі шум дыханне Эдзі і ціхі плач Беверлі, якая адну руку прыціскала да кровоточащему вуха.
  
  Біл запаліў адну з трох пакінутых запалак, і яны ўбачылі свае ашаломленыя, уражаныя асобы. Левую руку Біла пакрывала густая слізь, якая выглядала сумессю напалову застылага яечнага бялку і сопляў. Кроў тоненькім раўчуком павольна сцякала па шыі Беверлі. А на шчацэ Бэна з'явілася новая драпіна. Рычы павольна падштурхнуў акуляры на пераноссі.
  
  – Мы ўсе ў па-орядке? – хрыпла спытаў Біл.
  
  – А ты, Біл? – пацікавіўся Рычы.
  
  – Д-ды. – Ён павярнуўся да Эдзі і моцна прыціснуў да сябе худзенькага хлапчука. – Ты з-выратаваў мне жы-изнь, чал.
  
  – Яно сожрало твой чаравік. – З вуснаў Беверлі сарваўся дзікі смяшок. – Гэта ж жудасна.
  
  – Я куплю табе новыя кеды. – Рычы ў цемры стукнуў Эдзі па спіне. – Як ты гэта зрабіў, Эдзі?
  
  – Стрэліў у яго з інгалятара. Прыкінуўся, што гэта кіслата. Такі густ у роце, як калі ў мяне выдаецца дрэнны дзень. Спрацавала выдатна.
  
  – «Я размазываю Яно па сценцы, А Ў МЯНЕ ЗЛАМАНАЯ РУКА». – Рычы зарагатаў, як шалёны. – Не хіло, Эрс. Калі на тое пайшло, класны прыкол, вось што я табе скажу.
  
  – Я цярпець не магу, калі ты называеш мяне Эрс.
  
  – Я ведаю. – Рычы моцна яго абняў. – Але хто-то павінен гартаваць цябе, Эрс. Калі тваё бесклапотнае дзяцінства скончыцца і ты вырасцеш, цябе прыйдзецца на ўласным вопыце пераканацца, што жыццё не заўсёды такая лёгкая, маляня!
  
  Тут ужо Эдзі літаральна завішчаў ад смеху.
  
  – Гэты твой самы гавённы Голас, Рычы, які мне толькі даводзілася чуць.
  
  – Трымай інгалятар напагатове, – прапанавала Беверлі. – Ён яшчэ можа нам спатрэбіцца.
  
  – Вы нідзе не бачылі Яно? – спытаўся Майк. – Калі запальвалі запалку?
  
  – Яно у-у-сышло, – адказаў Біл і тут жа змрочна дадаў: – Але мы ўсё бліжэй да Яно. Да таго ме-есту, дзе Яно пра-пра-жыве. І я ду-думаю, на э-гэты раз Яно пра-ад нас да-засталося.
  
  – Генры ўсё ідзе за намі, – ціха прасіпеў Стэн. – Я яго чую.
  
  – Тады пайшлі, – прапанаваў Бэн.
  
  Яны так і зрабілі. Тунэль па-ранейшаму сыходзіў уніз, і пах – тая ж непрыемная звярыная смурод – узмацняўся. Часам яны чулі Генры, але яго крыкі даносіліся здалёк і не асабліва іх хвалявалі. Усе яны адчувалі – аналагічна адчуваннях адхіленасці і разлучэння з рэальнасцю, якія выпрабавалі ў доме на Нейболт-стрыт, – што перасеклі мяжу гэтага свету і ступілі ў нейкую дзіўную пустэчу. Біл разумеў (хоць тады і не здолеў бы выказаць словамі свае ўражанні), што яны набліжаюцца да чорнага і опустошенному сэрца Дерри.
  
  Майку здавалася, што ён літаральна чуе біццё гэтага хворага, аритмичного сэрца. Беверлі адчула, што нейкая злая сіла акружае яе, сціскаецца вакол яе, імкнецца адарваць ад астатніх, пакінуць у адзіноце. Занервничав, яна раскінула рукі, схапілася за рукі Біла і Бэна. І ў яе стварылася адчуванне, што цягнуцца ёй прыйшлося занадта далёка, таму яна усхвалявана крыкнула: «Вазьміцеся за рукі! Падобна на тое, што нас оттаскивает адзін ад аднаго!»
  
  Стэн першым зразумеў, што зноў бачыць. У паветры паўстала слабое, незразумелае свячэнне. Спачатку ён бачыў толькі рукі – адна сціскала руку Бэна, другая – Майка. Потым разглядзеў гузікі на заляпаныя брудам кашулі Майка і кальцо капітана Миднайта – танны падарунак з скрынкі шматкоў, – якое Эдзі любіў насіць на мезенцы.
  
  – Вы таксама бачыце? – спытаў Стэн і спыніўся. Спыніліся і астатнія. Біл агледзеўся, толькі цяпер усвядоміўшы, што вакол не поўная цемра, святла не так каб шмат, але ён ёсць, а тунэль, на здзіўленне, моцна пашырыўся, і яны знаходзіліся ў памяшканні з арачным столлю, якое памерамі не саступае тунэлі Самнера 148 у Бостане. «Пераўзыходзіць», – паправіўся ён, калі агледзеўся з усё ўзрастаючым поўным глыбокай пашаны трапятаннем.
  
  Яны паднялі галовы, каб разглядзець столь, які знаходзіўся ў пяцьдзесят, а то і больш, футах над імі і падтрымліваўся выступоўцамі каменнымі рэбрамі. Паміж імі віселі полкі бруднай павуціння. Пол вымостили каменем, але яго пакрываў пласт бруду, так што водгукі іх крокаў не змяніліся. Ад закругляющихся да столі сцен іх аддзялялі футаў пяцьдзясят з кожнага боку.
  
  – Будаўнікі, падобна, звар'яцелі, адбудаваўшы такое. – Рычы нервова засмяяўся.
  
  – Выглядае як кафедральны сабор, – выдыхнула Беверлі.
  
  – Адкуль ідзе святло? – пацікавіўся Бэн.
  
  – Су-удя па‐ўсім, п-прама з з-сцен, – адказаў Біл.
  
  – Мне гэта не падабаецца, – заявіў Стэн.
  
  – Па-пайшлі. Ге-енри ды-ышит на-ам у з-спіну...
  
  Гучны, рэзкі крык разарваў змрок, потым пачуліся шелестящие, цяжкія ўдары крылаў. З цемры з'явіўся цёмны сілуэт, адзін вачэй гарэў, другі нагадваў потушенную лямпу.
  
  – Птушка! – закрычаў Стэн. – Глядзіце, птушка!
  
  Яно пикировало на іх, як сапраўдны штурмавік, лускаваты аранжавы дзюбу адкрываўся і закрываўся, паказваючы ружовае нутро рота, далікатнае, як атласная падушка ў труне.
  
  Нацелилось Яно прама на Эдзі.
  
  Дзюба ткнулся ў плячо, і Эдзі адчуў, як боль расцякаецца па цягліцам, быццам кіслата. Кроў пацякла на грудзі. Эдзі ўскрыкнуў, калі яму ў твар ударыў паток тлятворнага тоннельного паветра, разагнанага крыламі Яно. Птушка развярнулася і паляцела назад, злосна вачэй блішчаў, круцячыся ў вачніцы, бляск гэты знікаў толькі на імгненні, калі вока закрывала тонкая мембрана стагоддзя. Кіпцюры Яно шукалі Эдзі, які, закрычаўшы, прыгнуўся. І кіпцюры вспороли кашулю, рассеклі матэрыю, намаляваўшы на спіне Эдзі неглыбокія пунсовыя лініі ўздоўж лапатак. Эдзі, крычучы, спрабаваў отползти ў бок, калі птушка кінулася ў чарговую атаку.
  
  Майк ірвануўся наперад, сунуўшы руку ў кішэню, выцягнуў складаны ножык з адным лязом, адкрыў яго. І калі птушка зноў паспрабавала падхапіць Эдзі, ударыў ножыкам па лапе. Ножык увайшоў глыбока. Пырснула кроў. Птушка адляцела, а потым атакавала зноў, складаючы крылы, ператвараючыся ў кулю. Майк ў апошні момант адскочыў у бок, тыцнуў ножыкам. Прамахнуўся, і лапа птушкі з такой сілай ударыла яму па запясця, што рука здранцвела (потым сіняк працягнуўся да локця). Складаны ножык адляцеў у цемру.
  
  Птушка вярталася, пераможна крычучы, і Майк накрыў сваім целам Эдзі, у чаканні горшага.
  
  Стэн ступіў да таго месца, дзе ляжалі хлопчыкі. Стаў над імі, маленькі і акуратны, нягледзячы на брудныя рукі, штаны, кашулю, і раптам як-то дзіўна выцягнуў рукі наперад: далоні ўверх, пальцы ўніз. Птушка выдала чарговы крык і спикировала на Стэна, разминувшись з ім на нейкія цалі. Ветрам валасы Стэна падняло, пасля пралёта птушкі яны вярнуліся на ранейшае месца. Стэн развярнуўся на сто восемдзесят градусаў, каб тварам сустрэць наступную атаку.
  
  – Я веру ў пунсовых танагр, хоць ніколі ні адной не бачыў, – выразна і ясна вымавіў ён. Птушка закрычала і заклала віраж, сыходзячы ў бок, нібы ён у яе стрэліў. – Тое ж самае я магу сказаць пра грифах, пра глейкіх жаўрука з Новай Гвінеі, пра бразільскіх фламінга. – Птушка закрычала зноў, апісала шырокай круг і раптам паляцела ў тунэль, з пранізлівым клекотом. – Я веру ў залацісты лысага арла! – крыкнуў услед Стэн. – Думаю, я нават веру, што дзе-то можа быць птушка фенікс! Але ў цябе я не веру, так што пайшла адсюль да чортавай бабулі! Прэч! Абрусам дарожка, Джэк!
  
  Ён змоўк, і цішыня ўсіх проста аглушыла.
  
  Біл, Бэн і Беверлі падышлі да Майку і Эдзі. Дапамаглі Эдзі падняцца, Біл агледзеў раны.
  
  – Ца-арапины не-еглубокие. Але, на-аверное, чэ-ертовски бо-ольно.
  
  – Яно парвала мне кашулю, Вялікі Біл. – Шчокі Эдзі блішчалі ад слёз, і ў дыханні зноў чуўся свіст. Роў варвара знік; з цяжкасцю верылася, што ён наогул меў месца быць. – І што я скажу маме?
  
  Біл ўсміхнуўся.
  
  – Па-очему б не на-ачать па‐олноваться пра-пра э-гэтым, да-огда мы вы-ыберемся адсюль? П-прысни ле-екарство, Э-Эдзі.
  
  Эдзі прыснул, глыбока ўдыхнуў, потым чхнуў.
  
  – Гэта было крута, чал, – пахваліў Рычы Стэна. – Па-чартоўску крута.
  
  Стэна трэсла.
  
  – Такі птушкі няма, нічога больш. Ніколі не было і ніколі не будзе.
  
  – Мы ідзем! – дзе-то ззаду закрычаў Генры. Голасам зусім звіхнутыя чалавека. Дзіка зарагатаў і завішчаў. Ён нагадваў нешта такое, што вылезла праз шчыліну ў даху ада. – Я і Рыгало. Мы ідзем і дабяромся да вас, гробаны смактункі! Вам не ўцячы!
  
  – У-прэч о-адсюль, Ге-енри! – пракрычаў у адказ Біл. – Па-вока яшчэ ёсць у‐у-час!
  
  Генры адказаў злосным няскладным крыкам, пачуўся шум крокаў, і ў тое самае імгненне Біл ўсвядоміў прызначэнне Генры: ён быў сапраўдным, смяротным, яны не маглі спыніць яго інгалятарам або птушыным атласам. З Генры магія дапамагчы не магла. Ён быў занадта дурны.
  
  – Па-пайшлі. Мы да-олжны дэ-ержаться у‐наперадзе не-е-яго.
  
  Яны пайшлі, узяўшыся за рукі, падраная кашуля Эдзі пляскала ў далоні за спіной. Святло ярчэй рабіўся, тунэль – больш. Яны па-ранейшаму прасоўваліся ўніз па нахільнай падлозе, а столь сышоў так высока, што яны яго ўжо ледзь адрознівалі. Ім здавалася, што ідуць яны не па тунэлі, а па гіганцкай падземнай плошчы, набліжаючыся да якога-то циклопическому замка. Сцены палалі зелянява-жоўтым агнём. Пах узмацняўся, і яны адчувалі вібрацыю, магчыма, сапраўдную, а магчыма, якая існуе толькі ў іх уяўленні. Вібрацыю мерную і рытмічную.
  
  Больш за ўсё падобную на сэрцабіцце.
  
  – Тунэль заканчваецца! – закрычала Беверлі. – Паглядзіце! Там глухая сцяна!
  
  Але падыходзячы бліжэй – мурашкі на гэтай велічэзнай плошчы, выбрукаванай вялізнымі плітамі, кожная з якіх памерам перавышала Бэсі-парк, – яны ўбачылі, што сцяна не зусім глухая. У яе убудавалі адну дзверцы. І хай сцяна падымалася на сотні футаў, дзверцы гэтая была вельмі маленькай. Не больш за трох футаў у вышыню, з тых, што можна ўбачыць у кнізе казак, вырабленая з тоўстых дубовых дошак, счэпленых разам крестообразными палоскамі жалеза. Яны ўсе разам зразумелі, што дзверцы гэтая прызначана для дзяцей.
  
  У галаве Бэна раптам загучаў голас бібліятэкаркі, якая чытае дзецям: «Хто ідзе па мойму мосце?» І ён бачыў малых, зусім дробак, наклоняющихся наперад, з застылымі і сур'ёзнымі асобамі, а ў іх поглядах стаяў вечны пытанне любой казкі: абвядуць монстра вакол пальца... ці Яно наб'е жывот?
  
  Дзверцы ўпрыгожваў нейкі знак, у яе падножжа ляжала куча костак. Маленькіх костак. Адзін толькі Бог ведаў, колькіх дзяцей.
  
  Яны падышлі да обиталищу Яно.
  
  І знак на дзверы: што ён азначаў?
  
  
  
  
  Біл вырашыў, што гэта папяровы караблік.
  
  Стэн ўбачыў птушку, взлетающую ў неба – магчыма, фенікса.
  
  Майк – твар пад капюшонам, і, напэўна, калі б капюшон ссунуўся, яно належала б полоумному Бучу Бауэрсу.
  
  Рычы ўбачыў два очкастых вочы.
  
  Беверлі – пэндзаль, сжимающуюся ў кулак.
  
  Эдзі паверыў, што перад ім твар пракажонага. Проваленные вочы, оскаленный рот – хвароба, впечатанная ў твар.
  
  Бэн Хэнском ўбачыў кучу бінтоў, ад якой быццам бы ішоў пах старажытных рэзкіх затавак.
  
  Пазней, у адзіноце (крыкі Рыгало ўсё яшчэ гучалі ў вушах) дабраўшыся да гэтай дзверцы, Генры Баўэрс ўбачыць на ёй месяц, поўную, круглую... і чорную.
  
  – Я баюся, Біл. – У Бэна дрыжаў голас. – Без гэтага ніяк нельга?
  
  Біл дакрануўся да костак мыском, а потым раздушыў ў пыл, наступіўшы нагой. Ён таксама баяўся... але трэба было памятаць пра Джорджа. Яно адарвала Джорджу руку. Костачкі ад рукі ляжалі ў гэтай кучы? Ды, зразумела, ляжалі.
  
  Яны рабілі гэта дзеля тых, каму гэтыя косткі належалі, Джорджа і астатніх... тых, каго прыцягнулі сюды, тых, каго яшчэ толькі маглі прыцягнуць, тых, каго пакінулі раскладацца ў іншых месцах.
  
  – Нельга.
  
  – А калі яна зачыненая? – піснула Беверлі.
  
  – О-яна не за-аперта, – адказаў Біл, а потым падзяліўся ісцінай, якую ведала яго сэрца: – Та-акія ме-еста ні-ікалі не за-апираются.
  
  Ён паднёс правую руку са зведзенымі разам пальцамі да дзверцах і штурхнуў. Яна расчыніліся, абліўшы ўсіх патокам жаўтлява-зялёнага святла. Тут жа ў нос ударыў пах заапарка, неверагодна моцны, неверагодна насычаны.
  
  Адзін за адным яны пралезлі ў казачную дзверцы і апынуліся ў логаве Яно. Біл...
  
  
  
  7
  
  У тунэлях – 4:59
  
  ...спыніўся так рэзка, што астатнія натыкнуліся на яго і адзін на аднаго, зусім як таварныя вагоны, пры экстраным тармажэнні.
  
  – Што такое? – спытаў Бэн.
  
  – Яно п-прыходзіла сю-юды. Г-Г-Вачэй. Вы па-пра-омните?
  
  – Я памятаю, – адказаў Рычы. – Эдзі спыніў яго інгалятарам. Прыкінуўшыся, што гэта кіслата. Яшчэ сказаў што-то гэтакае. Класны быў прыкол, толькі я не памятаю, які менавіта.
  
  – Э-гэта не ва-ажно. Мы не ў-пабачым нічога такога, што бачылі ра-аньше. – Біл запаліў запалку і агледзеў астатніх. Іх асобы ў полымі запалкі выглядалі свецяцца знутры, святлівымі і загадкавымі. А яшчэ – вельмі маладымі. – Ка-ак вы?
  
  – Мы ў парадку, Вялікі Біл, – адказаў Эдзі, але яго твар перакасіўся ад болю. Шына, накладзеная Білам, развальвалася. – А ты?
  
  – Але-ормально, – адказаў Біл і патушыў запалку да таго, як яго твар магло сказаць ім адваротнае.
  
  – Як гэта здарылася? – спытала Беверлі, у цемры дакрануўшыся да яго рукі. – Біл, якім чынам яна магла...
  
  – Па-отому што я ў-згадаў на-азвание горада. Аб-яна п-прыехала за м-мной. Нават да-огда я на-зваў горад, ч-што-то ў‐ўнутры т-патрабавала, г-каб я за-аткнулся. Я не па-паслухаўся. – Ён бездапаможна паківаў галавой. – Але нават калі аб-яна прыехала ў Дэ-е-ерри, я не па-онимаю, ка-ак яна па-апала сю-юды. Калі яе п-прыцягнуў сю-юды не Ге-е-е-нри, то-огда хто?
  
  – Яно, – адказаў Бэн. – Мы ведаем, Яно не заўсёды выглядае страшилищем. Яно магло прыйсці да яе і сказаць, што ты ў небяспецы. Прыцягнуць яе сюды, каб... нейтралізаваць цябе, ці што. Пазбавіць нас стрыжня. Таму што ты ім быў заўсёды, Вялікі Біл. Стрыжнем, на якім трымалася.
  
  – Тым? – задуменна, амаль здзіўлена вымавіла Беверлі.
  
  – Да-хто? – Біл запаліў новую запалку.
  
  Яна паглядзела на яго з адчайнай шчырасцю.
  
  – Тым. Мой муж. Ён таксама ведаў. Ва ўсякім выпадку, думаю, я сказала яму назву горада, дакладна гэтак жа, як ты сказаў Смерцю. Я не ведаю, запомніў ён ці няма. Тады ён моцна на мяне злаваўся.
  
  – Госпадзе, што ў нас такое? Мыльная опера, у якой усе рана ці позна з'яўляюцца? – спытаў Рычы.
  
  – Не мыльная опера. – Біл казаў так, нібы яго каламуціла. – Шоў. Як цырк. Бев з'ехала з горада і выйшла замуж за Генры Бауэрса. І калі яна пайшла ад яго, ён, само сабой, прыехаў сюды. Зусім як сапраўдны Генры.
  
  – Не, я выйшла замуж за Генры, – запярэчыла Бев. – Я выйшла за свайго бацькі.
  
  – Калі ён біў цябе, якая розніца? – спытаў Эдзі.
  
  – Па-одойдите да м-мне, – папрасіў Біл. – Б-бліжэй.
  
  Яны падышлі. Біл намацаў з аднаго боку руку Рычы, з другога – здаровую руку Эдзі. Хутка яны ўтварылі круг, як і ў мінулы раз, калі іх было больш. Хто-то абняў Эдзі за плечы. Ён добра памятаў гэтыя адчуванні, цёплыя і заспакаяльныя.
  
  Біл адчуў тую ж сілу, якую памятаў з мінулага разу, але ў роспачы зразумеў, што многае сапраўды змянілася. Сіла стала зусім слабенькай – яна ледзь мерцала, як агеньчык свечкі ў спертом, пазбаўленым кіслароду паветры. І цемра быццам бы згусцела, пераможна насунулася на іх. І да яго далятаў пах Яно. «Па гэтым тунэлі, – думаў ён, – не так ужо і далёка, знаходзіцца дзверцы з асаблівым знакам. І што за гэтай дзверцамі? Гэта адзінае, чаго я не магу ўспомніць. Я памятаю, як напружыў пальцы. Таму што яны вельмі ўжо моцна трэсліся, і я памятаю, як адчыніў дзверцы. Я нават памятаю паток хлынувшего з яе святла, які здаваўся жывым, нібы не святло гэта быў, а флуоресцентные змеі. Я памятаю пах, як у абяз'янніку вялікага заапарка, а можа, і горш. А потым... нічога».
  
  – Да-хто-небудзь і-з ва-ас па-омнит, як у рэчаіснасці вы-ыглядело Яно?
  
  – Няма, – адказаў Эдзі.
  
  – Я думаю... – пачаў Рычы, а потым Біл літаральна ўбачыў, як у цемры ён паківаў галавой. – Няма.
  
  – Няма, – сказала Беверлі.
  
  – Н-так. – Голас Бэна. – Гэта адзінае, чаго я па-ранейшаму не магу ўспомніць. Як выглядала Яно... або як мы перамаглі Яно.
  
  – Чудзь, – адказала Беверлі. – Так ты перамог Яно. Толькі я не памятаю, што гэта значыць.
  
  – Трымайцеся за ме-еня, – сказаў Біл, – а я буду трымацца за вас.
  
  – Біл, – голас Бэна гучаў вельмі ўжо спакойна, – што-то ідзе.
  
  Біл прыслухаўся. Пачуў шоргалі нагамі людзі, якія набліжаюцца да іх з цемры... і спалохаўся.
  
  – О-О-Одра? – паклікаў ён... ужо ведаючы, што гэта не яна.
  
  Той, хто шаркаў нагамі на кожным кроку, набліжаўся.
  
  Біл запаліў запалку.
  
  8
  
  Дэры – 5:00
  
  Першая непрыемнасць здарылася ў той дзень позняй вясны 1985 года за дзве хвіліны да ўзыходу сонца. Каб належным чынам ацаніць маштаб гэтай непрыемнасці, трэба было ведаць два факты, вядомыя, зразумела, Майку Хэнлану (які ў гэты час ляжаў без прытомнасці ў асобнай палаце Гарадской бальніцы Дерри), і абодва тычыліся Баптысцкай царквы Ласкі, якая стаяла на рагу Уитчем - і Джэксан-стрыт з 1897 года. Вянчаў царква хупавы белы шпіль, самы высокі з шпілем ўсіх пратэстанцкіх цэркваў Новай Англіі. Усе чатыры боку падставы шпіля ўпрыгожвалі цыферблаты, самі гадзіны вырабілі ў Швейцарыі, адкуль іх і прывезлі ў 1898 годзе. Адзіныя падобныя на гэтыя гадзіны можна ўбачыць у ратушы Хейвен-Вілідж, мястэчку, размешчаным у сарака мілях ад Дерри.
  
  Гадзіны гораду падарыў Стывен Боўі, лясной барон, які жыў на Заходнім Брадвеі. Абышліся яны яму ў семнаццаць тысяч даляраў. Боўі мог дазволіць сабе такія выдаткі. Пабожны вернік і царкоўны стараста ў працягу сарака гадоў (некалькі з іх ён паралельна ўзначальваў «Легіён белай прыстойнасці»), Боўі таксама славіўся сваімі набожнымі пропаведзямі ў Дзень маці, які ён заўсёды паважліва называў Нядзелю маці.
  
  З дня ўстаноўкі да 31 мая 1985 года гэтыя гадзіны шчыра адбівалі кожны гадзіну і кожныя паўгадзіны – за адным ўважлівых выключэннем. У той дзень, калі выбухнуў Металургічны завод Китчнера, гадзіны не прабілі апоўдні. Жыхары горада лічылі, што вялебны Джоллин заглушыў гадзіны, каб такім чынам паказаць, што царква смуткуе аб загінулых дзецях, і Джоллин нікога ў гэтым не разубеждал, хоць да гадзін не падыходзіў. Яны проста не прабілі апоўдні.
  
  Не прабілі яны і ў пяць раніцы 31 мая 1985 года.
  
  У гэты самы момант усе старажылы Дерри адкрылі вочы і селі, патрывожаныя, як ім здавалася, без усялякай на тое прычыны. Прымаліся лекі, ўстаўляліся сківіцы, закуривались цыгары і цыгарэты.
  
  Старыя заступалі на вахту.
  
  Быў сярод іх і Норберт Кін, якім даўно пераваліла за дзевяноста. Ён прачаўкала да акна і паглядзеў на цёмнае неба. Вячэрні прагноз абяцаў яснае сонейка, але косткі казалі яму, што будзе дождж, і моцны. Ён адчуў спалох, глыбока ўнутры; адчуў пагрозу, нібы які пракраўся ў арганізм яд няўмольна пракладаў дарогу да сэрца. Чаму-то падумаў аб тым дні, калі банда Брэдлі бесклапотна прыехала ў Дерри, пад прыцэлы сямідзесяці пяці пісталетаў і вінтовак. Пасля такога ў душы чалавека пануе спакой, ён адчувае пачуццё глыбокага задавальнення, таму што ўсе... усе зроблена правільна. Кін не мог выказацца больш дакладна, нават калі казаў сам з сабой. Пасля такога ў чалавека ўзнікала адчуванне, што ён можа жыць вечна, і Норберт Кін, калі на тое пайшло, пражыў ледзь не цэлую вечнасць. 24 чэрвеня яму спаўнялася дзевяноста шэсць гадоў, і ён кожны дзень отшагивал тры мілі. Але ў той момант яго ахапіў страх.
  
  – Гэтыя дзеці. – Ён глядзеў у акно, не аддаючы сабе справаздачы ў тым, што кажа ўслых. – Пры чым тут гэтыя чортавы дзеці? Што яны вытварыў на гэты раз?
  
  Девяностодевятилетний Эгберт Тарэгуд, які знаходзіўся ў «Срэбным даляры», калі Клод Эру наладзіў свой сякеру і сыграў на ім «Марш мерцвякоў» для чатырох чалавек, прачнуўся ў той жа самы момант, сеў і выдаў хрыплы крык, якога ніхто не пачуў. Яму сніўся Клод, толькі Клод прыйшоў па яго душу, і сякера апусціўся ўніз, і пасля гэтага Тарэгуд ўбачыў ўласную пэндзаль, дергающуюся і сжимающую пальцы на барнай стойцы.
  
  «Што-то не так, – падумаў ён, хай ужо мала чаго цяміў, спалоханы і дрыготкі ў сподніках з плямамі мачы. – Што-то жудасна не так».
  
  Дэйв Гарденер, які выцягнуў знявечанае цела Джорджа Денбро з вадасцёку і чый сын знайшоў першую ахвяру новага цыклу мінулым летам, адкрыў вочы роўна ў пяць і падумаў, нават не паглядзеўшы на гадзіннік, якія стаялі на камодзе: «На царкве Ласкі гадзіны не прабілі пяць... Што не так?» Спалох нарастаў, а прычыну ён вызначыць ня мог. З гадамі справы ў Дэйва ішлі ў гару. У 1965 годзе ён купіў «Карабель абутку». Потым другі «Карабель абутку» з'явіўся ў гандлёвым цэнтры Дерри, трэці – у Бангоре. І раптам пагроза навісла над усім, дзеля чаго ён паклаў жыццё. «Якая пагроза? – пытаўся ён у сябе, гледзячы на спячую жонку. – Якая пагроза? Што ты так заторгалася? Толькі таму, што не прабілі гадзіны?» Але адказу ён знайсці не мог.
  
  Падняўся, падышоў да акна, падцягнуўшы піжамныя штаны. Неба зацягвалі надвинувшиеся з захаду хмары, і трывога Дэйва толькі ўзрасла. Упершыню за вельмі доўгі час ён падумаў пра крыках, якія дваццаць сем гадоў таму паклікалі яго на ганак, адкуль ён і ўбачыў маленькую фігурку ў жоўтым дажджавіку, дзіцяці, якога быццам бы патокам утаскивало ў вадасцёк. Дэйв глядзеў насоўваюцца на аблокі і думаў: «Мы ў небяспецы. Мы ўсе. Увесь Дерри».
  
  Шэф Эндру Рейдмахер, які сапраўды верыў, што стараецца з усіх сіл, каб абарваць новую шэраг забойстваў дзяцей, што захліснула Дерри, стаяў на ганку свайго дома, заклаўшы вялікія пальцы за рэмень «Сэм Браўн», глядзеў на аблокі і адчуваў тое ж неспакой. Адчуваў, што нешта павінна здарыцца. Па-першае, палье, як з вядра. Але гэтым не скончыцца. Ён здрыгануўся... і пакуль стаяў, удыхаючы пах бекону, які смажыла яго жонка, долетавший скрозь сеткаватую дзверы, першыя велізарныя кроплі дажджу ўпалі на бетонную дарожку перад дагледжаным домам на Рейнольдс-стрыт, а на гарызонце за Бэсі-парк правуркатаў гром.
  
  Па целе Рейдмахера зноў прабегла дрыжыкі.
  
  
  
  9
  
  Джордж – 5:01
  
  Біл падняў падпаленую запалку... і з яго вуснаў сарваўся працяглы, адчайны крык.
  
  З глыбінь тунэлю, хістаючыся, да яго накіроўваўся Джордж, апрануты ўсе ў той жа жоўты, запэцканы крывёю порхаўка. Адзін рукаў матляўся, пусты і непатрэбны. На белым як мел твары ззялі срэбрам вочы. Іх погляд не адрываўся ад вачэй Біла.
  
  – Мой караблік! – Джордж ўзвысіў голас. – Я не магу знайсці яго, Біл. Усюды шукаў і не магу знайсці, і цяпер я мёртвы, і гэта твая віна твая віна ТВАЯ ВІНА...
  
  – Дж-Дж-Георгі! – закрычаў Біл. Адчуваў, як у яго зрывае дах.
  
  Джордж, хістаючыся і спатыкаючыся, усё набліжаўся, і цяпер працягнуў да Білу астатнюю руку, белую руку, пэндзаль якой нагадвала птушыную лапу, з бруднымі пазногцямі і скручанымі пальцамі.
  
  – Твая віна, – прашаптаў Джордж і ўсміхнуўся. Біл ўбачыў не зубы – іклы. Яны павольна зрушваліся і раздвигались, як зуб'і ў мядзведжым капкане. – Ты адправіў мяне на вуліцу, і ўсё гэта... твая... віна.
  
  – Не-е-е-е, Дж-Дж-Георгі! – закрычаў Біл. – Я не-е-е-е з-з-ведаў...
  
  – Я заб'ю цябе! – раўнуў Джордж, і з ікластага рота вырваліся нейкія сабачыя гукі: скуголенне, дзяўканне, брэх. Павінна быць, смех. Да ноздраў Біла цяпер далятаў пах Джорджа, і пахла ад Джорджа гнілатой. Ад яго ішоў падвальны пах, гідкі пах, пах самага страшнага монстра, працоўных у куце, желтоглазого, дожидающегося зручнага моманту, каб прабіты жывот якому-небудзь маленькаму хлопчыку. Зубы Джорджа клацнули. Быццам більярдавыя шары стукнуліся адзін аб аднаго. Жоўты гной пачаў працякаць з вачэй, пацёк па шчоках... і запалка згасла.
  
  Біл адчуў, што яго сябры зніклі, зразумела, яны зніклі, пакінулі яго аднаго. Яны адсеклі яго ад сябе, як раней бацькі, таму што Джордж казаў праўду: віна ляжала на ім. І хутка ён адчуе, як адзіная рука хапае яго за шыю, хутка адчуе, як іклы рвуць цела, і гэта будзе правільна. Ён паслаў Джорджа на смерць і ўсё дарослае жыццё пісаў пра жаху гэтага здрады, так, обряжал гэты жах у розныя ўборы, сапраўды гэтак жа, як Яно надевало розныя маскі, перш чым паўстаць перад імі, але монстар пад усім гэтым камуфляжам заставаўся адным і тым жа – Джордж, выбегающий пад слабое дождж з папяровым караблікам, борта якога прасякнутыя парафінам. І цяпер настаў гадзіну адкуплення.
  
  – Ты заслугоўваеш смерці за тое, што забіў мяне, – прашаптаў Георгі. Ён знаходзіўся ўжо побач. Біл заплюшчыў вочы.
  
  Але тут жоўты святло асвяціў тунэль, і Біл зноў адкрыў вочы. Рычы трымаў запалку ў паднятай руцэ.
  
  – Змагайся з Яно, Біл! – крыкнуў Рычы. – Дзеля бога, змагайся з Яно!
  
  «Што яны тут робяць?» – Біл у здзіўленні агледзеў іх. Яны не ўцяклі. Як такое магло здарыцца? Як яны маглі застацца, даведаўшыся, што ён так подла забіў уласнага брата?
  
  – Змагайся з Яно! – крычала Беверлі. – Біл, змагайся! Толькі ты можаш гэта зрабіць! Калі ласка...
  
  Нейкія пяць футаў аддзялялі яго ад Джорджа. Раптам той высунуў мову. Яго пакрывалі нейкія белыя нарасты. Біл зноў закрычаў.
  
  – Забі Яно, Біл! – крыкам патрабаваў Эдзі. – Гэта не твой брат! Забі, пакуль Яно яшчэ маленькае! Забі Яно ЗАРАЗ!
  
  Джордж паглядзеў на Эдзі, на імгненне засяродзіў на ім погляд срэбна-шэрых вачэй, і Эдзі, адляцеўшы таму, спіной стукнуўся ў сцяну, быццам яго адштурхнулі. Біл стаяў, зачараваны, назіраючы, як яго брат падыходзіць да яго, яго брат Джордж, пасля столькіх гадоў, Джордж тады і Джордж цяпер, і ён чуў парыпванне жоўтага порхаўкі Джорджа, па меры таго як Джордж скарачаў разделявшее іх адлегласць, чуў пабразгванне спражак на галёшах, адчуваў пах, падобны на пах мокрых лісця, нібы пад дождевиком цела Джорджа зляпілі з гэтых самых лісця, нібы ў галёшах Джорджа знаходзіліся лісце-ногі, так, чалавек-ліст, вось хто ішоў да яго, Джордж, фантом з разадзьмутым тварам і целам, слепленными з апалага лісця, тых самых, якія іншы раз забіваюць вадасцёкі пасля моцнага дажджу.
  
  Аднекуль здалёк да яго даляцеў віск Беверлі.
  
  (праз змрок)
  
  – Біл, калі ласка, Біл...
  
  (слуп бялее)
  
  – Мы разам пашукаем мой караблік, – казаў Джордж. Густы жоўты гной – пародыя на слёзы – сцякаў па яго шчоках. Ён працягнуў руку да Біла і схіліў галаву набок. Вусны расцягнуліся, агаляючы жудасныя іклы.
  
  (у поўнач прывід столбенеет ў поўнач ПРЫВІД СТОЛБЕНЕЕТ)
  
  – Мы яго знойдзем, – казаў Джордж, і Біл адчуваў дыханне Яно, якое нагадвае смурод раздушанага жывёльнага, які ляжыць на аўтастрадзе ў поўнач. І па меры таго, як раскрываўся рот Джорджа, Біл бачыў маленькіх стварэнняў, якія там поўзалі. – Тут, унізе, усё па-ранейшаму ціха, мы ўсе лётаем тут, унізе, мы будзем лётаць, Біл. Мы будзем лятаць...
  
  Рука Джорджа, колеру рыбінага брушка, самкнуўся на шыі Біла.
  
  (У ПОЎНАЧ ПРЫВІД СТОЛБЕНЕЕТ ЁН БАЧЫЦЬ ЗДАНЯЎ МЫ БАЧЫМ ЗДАНЯЎ ЯНЫ МЫ ТЫ БАЧЫШ ЗДАНЯЎ)
  
  Перакошаны твар Джорджа пацягнулася да шыі Біла.
  
  – ...лётаем...
  
  – Праз змрок слуп бялее! – пракрычаў Біл. Голас стаў нізкім, зусім не падобным на яго ўласны, і Рычы тут жа ўспомніў, што Біл заікаўся, толькі калі казаў сваім голасам: калі прыкідваўся кім-то іншым, не заікаўся ніколі.
  
  Псеўда-Джордж, шыпячы, адхіснуўся. Рука Яно паднялася да твару, нібы абараняючы яго.
  
  – Так! – істэрычна закрычаў Рычы. – Ты ўрэзаў Яно, Біл! Добивай Яно! Добивай! Добивай!
  
  – Праз змрок слуп бялее, ў поўнач прывід столбенеет! – прагрымеў Біл і рушыў на псеўда-Джорджа. – Ты не прывід! Джордж ведае, што я не хацеў яго смерці! Мае бацькі памыляліся! Яны вінавацілі ў гэтым мяне і памыляліся! Ты мяне чуеш?
  
  Псеўда-Джордж рэзка павярнуўся, ежа, як пацук. Яно пачало развальвацца пад жоўтым дождевиком. І порхаўка ўжо сцякаў на падлогу жоўтымі кроплямі, падзяляўся на астраўкі жоўтага. Губляючы форму Яно, станавіўся аморфным.
  
  – Праз змрок слуп бялее, сукін ты сын! – крычаў Біл Денбро. – У поўнач прывід столбенеет! – Ён скокнуў на Яно, яго пальцы ўхапіліся за жоўты плашч, які ўжо не быў дождевиком. Ён ухапіў нейкую дзіўную цёплую ириску, і яна распаўзлася пад яго пальцамі, як толькі яны сціснуліся ў кулак. Біл ўпаў на калені. Потым ўскрыкнуў Рычы, якому догорающая запалка апякла пальцы, і тунэль зноў пагрузіўся ў цемру.
  
  Біл адчуў, як што-то нарастае ў грудзях, што-то гарачае і містык, апальвае, як крапіва. Ён сеў, абхапіў рукамі калені, падцягнуў іх да падбародка ў надзеі суняць боль, хаця б аслабіць яе, і ўдзячны цемры, радуючыся таму, што іншыя не бачаць яго мукі.
  
  Ён пачуў гук, які сарваўся з вуснаў, – хрыплы ўсхліп. За ім рушыў услед другі, трэці.
  
  – Джордж! – крыкнуў ён. – Джордж, мне так шкада! Я ніколі не хацеў, каб з табой з-здарылася што-то п-дрэннае!
  
  Магчыма, яму хацелася б сказаць што-то яшчэ, але ён не змог. Цяпер ён рыдаў, лежачы на спіне, закрыўшы рукой вочы, успамінаючы караблік, успамінаючы, як дождж барабаніў па вокнах яго спальні, успамінаючы лекі і папяровыя сурвэткі на століку ля ложка, тэмпературны жар у галаве і целе, успамінаючы Джорджа, перш за ўсё прыгадвання Джорджа, Джорджа у яго жоўтым дажджавіку з капюшонам.
  
  – Джордж, мне так шкада! – пракрычаў ён скрозь слёзы. – Мне так шкада. Так шкада, калі ласка, мне так ШКАДА-А-АЛЬ...
  
  А потым яны ўсе згрудзіліся вакол яго, яго сябры, і ніхто не запаліў запалку, і хто-то абняў яго, ён не мог сказаць, хто, магчыма, Беверлі, ці, можа, Бэн, або Рычы. Яны былі з ім, і на гэты кароткі міг цемра была на карысць.
  
  
  
  10
  
  Дэры – 5:30
  
  Да палове шостага раніцы ўжо моцна ліло. Сіноптыкі бангорских радыёстанцый выказвалі лёгкае здзіўленне і паблажліва перапрашалі перад людзьмі, якія на падставе учорашніх прагнозаў запланавалі пікнікі або прагулкі на свежым паветры. Няўдача, дарагія сябры, адзін з фортелей, якія заўсёды нечакана выдае надвор'е ў даліне Пенобскот.
  
  Сіноптык з УЗОНа, Джым Уитт, назваў ўзнік навальнічны фронт «дзіўна дысцыплінаванай» сістэмай нізкага ціску. І выказаўся, мабыць, занадта мякка. На досыць невялікай тэрыторыі ўмовы мяняліся ашаламляльна: аблокі ў Бангоре, моцны дождж у Хэмпдене, дробны – у Хейвене, прыстойны – у Ньюпорт. А ў Дерри, размешчаным у нейкіх трыццаці мілях ад цэнтра Бангора, ліло як з вядра. На шашы 7 у некаторых месцах узровень вады дасягаў васьмі цаляў, а непадалёк ад «Рулин фармс» забілася дрэнажная труба, і вада паднялася настолькі, што аўтамабілі па шашы праехаць больш не маглі. Да шасці гадзін дарожная паліцыя выставіла на асфальце аранжавыя знакі «АБ'ЕЗД» з абодвух бакоў затопленага ўчастка.
  
  Гараджане, якія стаялі пад навесам аўтобуснага прыпынку на Галоўнай вуліцы ў чаканні першага аўтобуса, каб з'ехаць на працу, глядзелі цераз парэнчы на Канал, у якім вада ўжо пачала злавесны ўздым. Аб паводцы гаворка, вядома, не ішла. Вада знаходзілася на чатыры фута ніжэй адзнакі 1977 года, а ў тым годзе і паводкі не было. Але дождж ліў і, падобна, не думаў сціхаць, а грымоты праходзілі пад нізкімі хмарамі. Вада бурнымі патокамі бегла са схілу пагорка Пад'ём-у-мілю і раўла ў вадасцёку і дрэнажных рашотках.
  
  «Ніякага паводкі», – згаджаліся ўсе, але на кожным твары чыталася трывога.
  
  У 5:45 выбліскам ліловага святла выбухнуў трансфарматар, усталяваны каля закінутага гаражу братоў Трэкераў, раскідаўшы кавалкі металу па крытай дранкай даху. Адзін з металічных кавалкаў перасек провад высокага напружання, які таксама ўпаў на дах, выгінаючыся, як змяя, стрэліўшы магутным патокам іскраў. Дах загарэлася, нягледзячы на лівень, і хутка шугаў ўвесь гараж. З даху провад высокага напружання ўпаў на зарослую пустазеллем палоску зямлі, якая вяла да пляцоўкі за гаражом, дзе дзеці звычайна гулялі ў бейсбол. Першы званок у пажарную каманду паступіў у гэты дзень у 6:02, а ўжо праз сем хвілін пажарнікі пад'ехалі да гаража Трэкераў. Ледзь ці не першым на зямлю саскочыў Кельвін Кларк, адзін з блізнят, што вучыліся ў адным класе з Білам, Бэнам, Беверлі і Рычы. У трэцім кроку ад пажарнай машыны падэшва яго скуранога бота ступіла на провад пад напругай. Ад магутнага электрычнага разраду смерць наступіла імгненна. Язык вываліўся з рота, а гумовы плашч пачаў дыміцца. І запахла ад яго, як ад падпаленых на гарадской звалцы шын.
  
  У 6:05 жыхары Мерит-стрыт у Олд-Кейпе адчулі што-то накшталт падземнага выбуху. Талеркі траплялі з паліц, карціны са сцен. У 6:06 усе ўнітазы на Мерит-стрыт раптам выбухнулі гейзером лайна і сцёкавых вод, нібы нейкім чынам іх паток разгарнуўся ў трубах і пацек ў процілеглым кірунку, не ў рэзервуары новага завода па перапрацоўцы сцёкавых вод, збудаванага ў Пусткі, а з іх. У некаторых выпадках дзярмо і вада ляцелі з такой сілай, што выбівалі кавалкі тынкоўкі на столі. Жанчыну, якую клікалі Эн Сцюарт, забіла старажытнай шасцярэнькай, якую вынесла з унітаза зваротным патокам. Нібы вялізная куля, шасцярэнька прабіла спачатку матавае шкло душавой кабіны, а потым шыю жанчыны, якая мыла валасы. Эн ледзь не адарвала галаву. Гэтая шасцярэнька перажыла выбух Металургічнага завода, а потым семдзесят пяць гадоў праляжала ў каналізацыйнай сістэме Дерри. Іншая жанчына загінула ў той самы момант, калі ад зваротнага патоку, разагнанага пашыраецца метанам, яе ўнітаз выбухнуў, нібы бомба. Няшчасную, якая як раз сядзела на ім, прагортваючы апошні нумар каталога «Банана рэпаблік», разнесла ў шматкі.
  
  У 6:19 маланка ўдарыла ў так званы Мост Пацалункаў, перакінуты праз Канал паміж Бэсі-парк і сярэдняй школай Дерри. Трэскі ўзляцелі ў паветра, а потым спикировали ў набравшую хуткасць ваду ў Канале, якая іх і забрала.
  
  Вецер набіраў сілу. У 6:30 прыбор, які стаяў у вестыбюлі будынка суда, паказваў, што яго хуткасць складае пятнаццаць міль у гадзіну. Да 6:45 яна ўзрасла да дваццаці чатырох міль.
  
  У 6:46 Майк Хэнлан ачуўся ў палаце Гарадской бальніцы кінгстан на тэмзе. У свядомасць ён прыходзіў павольна: доўгі час думаў, што бачыць сон. Калі і так, то сон яму сніўся дзіўны сон трывогі, як бы назваў яго прафесар доктар Абельсон, псіхааналітык, у якога ён вучыўся ў каледжы. Быццам бы прычыны для трывогі больш і не было, але Майк тым не менш трывожыўся; звычайная пакой з белымі сценамі, здавалася, лямантавала пра пагрозу.
  
  Але ў рэшце рэшт Майк ўсвядоміў, што ўжо прыйшоў у сябе. Зразумеў, што звычайная белая пакой – бальнічная палата. Бутэлькі віселі над яго галавой, адна – з празрыстай вадкасцю, другая – з цёмна-чырвонай, напоўненая донарскай крывёю. На паліцы, прымацаванай да сцяны, ён убачыў тэлевізар з цёмным экранам, пачуў мерны шум дажджу, які б'е ў акно.
  
  Майк паспрабаваў варухнуць нагамі. Адна рухалася лёгка, але іншая, правая нага, не рухалася зусім. Нага гэтая практычна страціла адчувальнасць, і Майк зразумеў, што яна туга перабінтавана.
  
  Мала-памалу падзеі мінулага вечара вярнуліся: ён сеў, каб запісаць усё ў нататнік, і тут з'явіўся Генры Баўэрс. Прывітанне з мінулага, вясёленькая жарт. Яны біліся, і Генры...
  
  «Генры? Куды падзеўся Генры? Адправіўся на пошукі астатніх?»
  
  Майк пацягнуўся за кнопкай выкліку. Яна вісела ў падгалоўе, і ён ужо трымаў яе ў руках, калі адчыніліся дзверы. На парозе паўстаў медбрат. Дзве расстегнутые гузікі на куртцы і взлохмаченные чорныя валасы надавалі яму падабенства з Бэнам Кейсі. На шыі вісеў медальён святога Хрыстафора. Нават у цяперашнім стане, цямячы вельмі і вельмі туга, Майк адразу зразумеў, хто перад ім. У 1958 годзе ў Дерри загінула шаснаццацігадовая дзяўчына, Черил Ламоника. Яе забіла Яно. У яе быў чатырнаццацігадовы брат, Марк, і менавіта ён стаяў цяпер на парозе яго палаты.
  
  – Марк? – прашаптаў ён. – Мне трэба з табой пагаварыць.
  
  – Ш-ш-ш. – Адну руку Марк трымаў у кішэні. – Ніякіх размоў.
  
  Ён прайшоў у палату, а калі ўстаў у нагах ложка, Майк ўбачыў, якія пустыя вочы ў Марка Ламоники, і ў яго засмактала пад лыжачкай. Марк схіліў галаву, нібы слухаючы далёкую музыку. Дастаў руку з кішэні.
  
  З заціснутым у ёй шпрыцом.
  
  – Гэта дапаможа табе заснуць. – Марк рушыў у абход ложка.
  
  
  
  11
  
  Пад горадам – 6:49
  
  – Ш-ш-ш-ш! – раптам выклікнуў Біл, хоць не чулася ніводнага гуку, за выключэннем іх крокаў.
  
  Рычы запаліў запалку. Сцены тунэлю разышліся, і ўсе пяцёра здаваліся такімі маленькімі ў параўнанні з гэтай велізарнай каверной пад горадам. Яны збіліся ў купку, і Беверлі адчула пачуццё déjà vu, гледзячы на гіганцкія каменныя пліты падлогі і якая звісае з столі павуцінне. Яно знаходзілася блізка. Блізка.
  
  – Што ты чуеш? – спытала яна Біла, спрабуючы адразу глядзець ва ўсе бакі, пакуль не згасла запалка Рычы, чакаючы новы сюрпрыз, выползающий або які вылятаў з цемры. Рогі, хто заўгодна? Іншапланецянін з жудаснага фільма з Сігурні Уівер? Велізарная пацук з аранжавымі вачыма і срэбнымі зубамі? Але няма, іх атачаў толькі пыльны пах цемры, ды аднекуль здалёк даносіўся шум бягучым вады, быццам наверсе запаўняліся дрэнажныя калектары.
  
  – Ч-што-то не-е-е-добра. Майк...
  
  – Майк? – перапытаў Эдзі. – Што з ім?
  
  – Я таксама гэта адчуваю, – падаў голас Бэн. – Можа... Біл, ён памёр?
  
  – Няма. – Затуманеныя вочы Біла не выказвалі ніякіх эмоцый. Уся трывога чулася ў голасе, адчувалася па напрягшемуся целе. – Ён... О-О-о-о-н... – Біл праглынуў сліну. У горле нешта пстрыкнула. Вочы шырока раскрыліся. – Не... не-е-е-т!
  
  – Біл? – у трывозе усклікнула Беверлі. – Біл, што такое? Што?..
  
  – Х-х-х-хапайце мае ру-у-у-кі! – закрычаў Біл. – З-з-з-хутчэй!
  
  Рычы кінуў запалку. Узяў Біла за адну руку. Беверлі – за іншую. Свабоднай рукой пачала хапаць цемру, пакуль Эдзі не злавіў яе пальцамі зламанай рукі. Бэн знайшоў яго здаровую руку і замкнуў кола, схапіўшыся за другую руку Рычы.
  
  – Пайшлі яму нашу сілу! – крыкнуў Біл дзіўным, басовитым голасам. – Пайшлі яму нашу сілу, кім бы Ты ні быў, пайшлі яму нашу сілу! Зараз! Зараз! Зараз!
  
  Беверлі адчула, як што-то сыходзіць ад іх і нясецца да Майку. Яе галава маталася з боку ў бок, нібы ў экстазе, і свісцячае дыханне Эдзі змешвалася з нарастаючым грукатам вады ў дрэнажных калектарах.
  
  
  
  12
  
  – Зараз, – прашаптаў Марк Ламоника. Уздыхнуў, зусім як чалавек, які адчувае набліжэнне аргазму.
  
  Майк зноў і зноў націснуў на кнопку выкліку. Чуў, як звініць званок на сястрынскай пасадзе ў калідоры, але ніхто не прыходзіў. Шостым пачуццём ён разумеў, што медсестры сядзяць там, чытаюць ранішнюю газету, п'юць каву, чуюць, але і не чуюць, чуюць, але не рэагуюць і зрэагуюць толькі пасля, калі ўсё будзе скончана, таму што так ужо заведзена ў Дерри. Тут ведаюць: сее-што лепш не чуць і не бачыць... пакуль усё не скончыцца.
  
  Майк расціснуў пальцы, і кнопка выкліку вывалілася з рук.
  
  Марк нахіліўся да яго, кончык іголкі поблескивал. Медальён святога Хрыстафора гіпнатычна хістаўся з боку ў бок, калі медбрат сцягваў прасціну.
  
  – Сюды, – прашаптаў ён. – У грудзіну. – І зноў уздыхнуў.
  
  Майк раптам адчуў, як у яго ўліваецца сіла – нейкая першабытная сіла, якая напампоўвалі яго цела энергіяй, як электрычны ток – акумулятар. Ён застыў, пальцы скурчыліся нібы ў сударгай, вочы раскрыліся. Ён што-то промычал, і тут жа параліч, скавальны цела, адступіў, нібы выгнаны важкай аплявухай.
  
  Правая рука Майка кінулася да століка ля ложка. На ім стаялі пластыкавы збан з вадой і цяжкі шкляны шклянку. Пальцы стуліліся на шклянцы. Ламоника адчуў змены ў стане пацыента; летуценна самаздаволенне знікла з погляду, на змену яму прыйшоў насцярожанае здзіўленне. Ён крыху прыўзняўся, а потым Майк падняў шклянку і увагнаў яго ў твар Марка.
  
  Той закрычаў і адхіснуўся, выпусціў шпрыц, рукі падняліся да разбітаму твару; кроў палілася па запясця на белую куртку.
  
  Сіла сышла гэтак жа нечакана, як і з'явілася. Майк тупа ўтаропіўся на аскепкі шклянкі на ложку і яго бальнічнай піжаме, на ўласную скрываўленую руку. Пачуў хуткі, лёгкі гук надыходзячых крокаў, які даносіцца з калідора.
  
  «Цяпер яны ідуць, – думаў ён. – Так, цяпер ідуць. А хто з'явіцца пасля таго, як яны сыдуць? Хто з'явіцца наступным?»
  
  І яны ўварваліся ў палату, медсёстры, якія спакойна сядзелі, калі ў іх пад вухам надрывался званок кнопкі выкліку. Майк заплюшчыў вочы і пачаў маліцца аб тым, каб усё скончылася. Ён маліўся аб сваіх сябрах, якія цяпер дзе-то пад горадам, маліўся, каб з імі нічога не здарылася, маліўся, каб яны паклалі гэтаму канец.
  
  Майк дакладна не ведаў, Каму моліцца... але ўсё роўна маліўся.
  
  
  
  13
  
  Пад горадам – 6:54
  
  – У не-яго ў‐усе хо-о-орошо, – сказаў нарэшце Біл.
  
  Бэн не ведаў, як доўга яны прастаялі ў цемры, трымаючыся за рукі. І ён адчуў, як што-то – што-то з іх, што-то з іх круга – пайшло і вярнулася. Але ён паняцця не меў, куды гэта што-то – калі яно і існавала – сыходзіла і што там рабіла.
  
  – Ты ўпэўнены, Вялікі Біл? – спытаў Рычы.
  
  – Д-д-ды. – Біл адпусціў рукі Беверлі і Рычы. – Але мы да-олжны скончыць гэта як мо-ожна б-ыстрее. Па-пайшлі.
  
  Яны пайшлі, Рычы і Біл перыядычна запальвалі запалкі. «У нас няма нават пугача, – падумаў Бэн. – Але так і задумана, праўда? Чудзь. І што гэта азначае? Якім мы ўбачылі Яно? Што аказалася пад апошняй маскай? І нават калі мы не забілі Яно, тое цяжка паранілі. Як нам гэта ўдалося?»
  
  Пячора, па якой яны ішлі – Бэн ўжо не мог называць яе тунэлем, – павялічвалася і павялічвалася ў памерах. Іх крокі аддаваліся рэхам. Бэн памятаў гэты пах, ванітны пах заапарка. Ён звярнуў увагу, што запалкі больш не патрэбныя – з'явіўся святло, нейкае падабенства святла: прывіднае свячэнне, інтэнсіўнасць якога нарастала. У гэтым змрочным святле яго сябры выглядалі хадзячымі трупамі.
  
  – Наперадзе сцяна, Біл, – папярэдзіў Эдзі.
  
  – Я з-з-ведаю.
  
  Бэн адчуў, як сэрца пачынае паскараць ход. У роце з'явілася горыч, разбалелася галава. Ён адчуў сябе марудлівым і спалоханым. Ён адчуў сябе тоўстым.
  
  – Дзверцы, – прашаптала Беверлі.
  
  Так, яны ўбачылі дзверцы. Калі-то, дваццаць сем гадоў таму, каб увайсці ў яе, ім прыходзілася ўсяго толькі прыгнуцца. Цяпер яны маглі ўвайсці толькі качыным крокам або на карачках. Яны выраслі; і атрымалі канчатковае доказ таго, калі яно каму-то патрабавалася.
  
  Тыя кропкі на шыі і запясцях Бэна, дзе звычайна замераць пульс, гарэлі агнём, кроў у іх імкнулася прабіць скуру. Бэн адчуваў, як трепыхается сэрца, пагражаючы арытміяй. «Галубіны пульс», – мільганула выпадковая думка, і Бэн аблізнуў вусны.
  
  Яркі зелянява-жоўты святло выбіваўся з-пад дзверцаў; ён жа вырываўся з вычварна замочнай свідравіны, такі густы святло, што яго, здавалася, можна рэзаць нажом.
  
  Яны ўбачылі і знак на дзверы, кожны – свой, і зусім не той, што раней. Беверлі – твар Тома. Біл – адсечаную галаву Одры з пустымі вачыма, якія свідравалі яго вінавацяць адзін позіркам. Эдзі – оскаленный чэрап, зручна ўладкаваўшыся на двух перакрыжаваных касцях, сімвал атрутнага рэчыва. Рычы – барадатую фізіяномію дэгенерацыйна Падлогі Баньян, з вачыма-щелочками забойцы. А Бэн – Генры Бауэрса.
  
  – Біл, нам хопіць сіл? – спытаў ён. – Ці зможам мы гэта зрабіць?
  
  – Я н-не в-в-ведаю, – адказаў Біл.
  
  – А калі яна зачыненая? – піснула Беверлі. Твар Тома курчыла ёй рожы.
  
  – О-яна не за-аперта, – адказаў Біл. – Та-акія ме-еста ні-ікалі не за-апираются. – Ён паднёс правую руку са зведзенымі разам пальцамі да дзверцах і штурхнуў. Дзверцы расчыніліся, абліўшы ўсіх патокам жаўтлява-зялёнага святла. Тут жа ў нос ударыў пах заапарка, пах мінулага стаў сапраўдным, неверагодна жывы, неверагодна моцны.
  
  «Круг, кола», – раптам падумаў Біл і агледзеў астатніх. Потым апусціўся на карачкі і палез у дзверцы. Яго прыкладу рушылі ўслед Беверлі, Рычы, Эдзі. Апошнім – Бэн, па скуры ў яго пабеглі мурашкі ад дотыку да старажытнай бруду на падлозе. Ён мінуў партал, а калі выпростваўся ў гэтым дзіўным свячэнні, якое агністымі змеямі поўзалі па сценах, сочащимся вадой, апошні ўспамін заняло належнае месца, і Бэна нібы аглушыла мэнтальных молатам.
  
  Ён крыкнуў, пахіснуўся, схапіўшыся рукой за галаву, і тут жа прыйшла бессвязная думка: «Нядзіўна, што Стэн пакончыў з сабой! Госпадзі, лепш бы я паступіў так жа!» Тое ж выраз остолбенелого жаху і ўсведамлення, што іх чакае, ён ўбачыў на тварах астатніх: апошні ключ павярнуўся ў апошнім замку.
  
  Потым Беверлі пранізліва закрычала, учапіўшыся ў Біла, а Яно ўжо спяшалася ўніз па заслоны з павуціння, кашмарны Павук, які прыбыў на Зямлю з-за межаў часу і прасторы, Павук, не ўкладваецца ў ліхаманкавыя прадстаўлення аб насельніках самых змрочных глыбінь пекла. «Няма, – стрымана падумаў Біл, – гэта не Павук, зусім няма, але гэта не той вобраз, які Ён выцягнуў з нашых разумаў; гэтая форма найбольш блізкая – з таго, што мы можам успрыняць, – да
  
  (мёртвым агнеў)
  
  сапраўднага вобразу Яно».
  
  Рост Яно складаў пятнаццаць футаў, колерам Яно не адрознівалася ад бязмесячнай ночы. Кожная з лап таўшчынёй не саступала сцягне культурыста. Вочы зіхацелі зласлівымі рубінамі, вылазячы з вачніц, запоўненых ваўкадавяць з іх серабрыстай вадкасцю. Вышчэрбленыя жвала адчыняліся і зачыняліся, адкрываліся і зачыняліся, губляючы шматкі пены. Застылы ад жаху, балансуючы на мяжы вар'яцтва, Бэн з алімпійскім спакоем адзначыў, што пена гэтая жывая; яна ударалася аб смярдзючыя пліты каменнага полу і пачынала паўзе ў шчыліны паміж імі, як найпростыя арганізмы.
  
  «Але Яно ўяўляе сабой і што-то яшчэ, ёсць канчатковая форма, якую я бачу вельмі цьмяна, як можна бачыць сілуэт чалавека, які ходзіць за экранам падчас паказу фільма, нейкая іншая форма, але я не хачу яе бачыць, калі ласка, Госпадзе, не дай мне яе ўбачыць...»
  
  Але ж гэта не мела значэння, так? Яны бачылі тое, што бачылі, і Бэн якім-то чынам разумеў, што Яно заключана ў гэтую форму, форму Павука, іх агульным няпрошаным і невядома адкуль якія ўзяліся глядзельнай успрыманнем. І ў барацьбе менавіта з такім Яно яны захаваюць жыццё ці знойдуць смерць.
  
  Істота визжало і мяукало, і Бэн ніколькі не сумняваўся ў тым, што кожны гук, які выдаецца Яно, ён чуе двойчы, спачатку ў галаве, а праз долі секунды – вушамі. «Тэлепатыя, – думаў ён, – я чытаю думкі Яно». Цень Яно, якая нагадвае яйка, слізгала па старажытнай сцяне логава, дзе пасялілася пачвара. Цела Яно пакрывалі жорсткія валасы, і Бэн бачыў джала, досыць доўгае, каб насадзіць на яго чалавека. З джала капала празрыстая вадкасць, і Бэн бачыў, што яна таксама жывая; як і сліна, яд паўзе ў шчыліны паміж плітамі. Джала, так... але пад ім гратэскава выпірала жывот, амаль што волочилось па падлозе, калі Яно рушыла, крыху змяніўшы кірунак, узяўшы курс на іх лідэра, Вялікага Біла.
  
  «Гэта ж яйцевая камера, – падумаў Бэн, і яго розум, здавалася, завішчаў ад высноў, якія з гэтага вынікалі. – Кім бы ні было Яно, якое мы не можам убачыць, гэтая форма па меншай меры сімвалічна правільная: Яно – жаночага полу, і Яно беременно... Яно і тады было беременно, і ніхто з нас гэтага не ведаў, за выключэннем Стэна, ох, Госпадзе Ісусе, ДЫ, гэта Стэн, Стэн – не Майк, Стэн зразумеў, Стэн сказаў нам... Таму-то мы і павінны былі вярнуцца, што б ні здарылася, таму што Яно – жаночага полу, таму што Яно беременно чым-то няўяўна жахлівым... і набліжаецца час родаў».
  
  Неверагодна, але Біл Денбро выступіў наперад, каб сустрэць Яно.
  
  – Біл, не! – ўскрыкнула Беверлі.
  
  – Не па-пра-пра-одходите! – пракрычаў Біл, не азіраючыся. А Рычы ўжо бег да яго, выкрыкваючы яго імя, і Бэн выявіў, што ногі нясуць яго да Біла. Ён быццам бы адчуваў, як калышацца наперадзе фантомны жывот, і адчуванне гэта яму падабалася. «Я павінен зноў стаць дзіцем, – падумаў ён. – Толькі так і можна не сысці з розуму. Павінен зноў стаць дзіцем... павінен з гэтым звесці. Нейкім чынам».
  
  Ён бег, выкрыкваючы імя Біла. Бакавым зрокам бачыў, што побач бяжыць Эдзі, зламаная рука матлялася, канец пояса ад лазневага халата, якім Біл замацаваў шыну, цягнуўся па падлозе. Эдзі ўжо дастаў інгалятар. Ён выглядаў як заморенный голадам стрэлак, які сціскае ў руцэ дзіўнага выгляду пісталет.
  
  Бэн пачуў, як Біл пракрычаў: «Ты у-у-забіла майго брата, г-г-г-гробаны СУКА!»
  
  Тут Яно нависло над Білам, пахаваўшы яго ў сваёй цені, лапы Яно пачалі малаціць паветра. Бэн пачуў нецярплівае мяўканне, зірнуў у вечныя, злыя, чырвоныя вочы... і на імгненне ўбачыў форму, ўтоеную за чынам павука; ўбачыў агні, ўбачыў бясконцую, які паўзе, валасатую стварэнне, якая складаецца з святла, і толькі з яго, аранжавага святла, мёртвага святла, які кпіў над жыццём.
  
  Рытуал пачаўся ў другі раз.
  
  
  
  Кіраўнік 22
  
  Рытуал Чудзь
  
  
  
  1
  
  У логаве Яно – 1958 г.
  
  Гэта Біл ўтрымаў іх на месцы, калі велізарны Павук спусціўся са сваёй павуціння, падняўшы смярдзючы вецер, які ўскудлаціў ім валасы. Стэн закрычаў, як немаўля, карыя вочы вылезлі з арбіт, пальцы драпалі шчокі. Бэн адыходзіў, пакуль яго тоўсты зад не упёрся ў сцяну злева ад дзверцы. Адчуў, як ягадзіцы ожгло халодным агнём, і адступіў ад сцяны, але ўжо як у сне. Вядома ж, нічога такога наяве здарыцца не магло; гэта быў самы жудасны у свеце кашмарны сон. Ён выявіў, што не можа падняць рукі. Да іх нібы прывязалі цяжкія гіры.
  
  Гэтая павуціна так і прыцягвала погляд Рычы. Тут і там, часткова абгорнутыя паутинными пасмамі, якія рухаліся, як жывыя, віселі напалову з'едзеныя цела. Рычы падумаў, што даведаўся Эдзі Коркорэна, які вісіць пад самым столлю, хоць Эдзі застаўся без абедзвюх ног і адной рукі.
  
  Беверлі і Майк прыціснуліся адзін да аднаго, нібы Гензель і Грэтэль ў лесе, назіраючы, паралізаваныя, як Павук дабраўся да падлогі і накіраваўся да іх, а яго скажоная цень бегла следам па сцяне.
  
  Біл паглядзеў на іх, высокі, худзенькі хлопчык у заляпаныя брудам і дзярмом футболцы, якая калі-то была белай, у джынсах з адваротамі, брудных кедах. Валасы падалі на лоб, вочы блішчалі. Ён агледзеў усіх, здавалася, вызваляючы ад любых абавязацельстваў, і зноў павярнуўся да Павуку. А потым – неверагодна – рушыў да Яно, не пабег, але пайшоў хуткім крокам, сагнуўшы рукі ў локцях, сціснуўшы кулакі.
  
  – Т-т-т-ы у-у-забіў майго б-брата!
  
  – Не, Біл! – закрычала Беверлі, вырвалася з абдымкаў Майка і пабегла да Білу, яе рудыя валасы луналі за спіной. – Пакінь яго! – крыкнула яна Павуку. – Не смей чапаць!
  
  «Чорт! Беверлі!» – падумаў Бэн, і ў наступнае імгненне ён таксама бег, жывот матала з боку ў бок, ногі працавалі нібы поршні. Бакавым зрокам ён бачыў, што злева бяжыць Эдзі Каспбрэк, трымаючы інгалятар ў здаровай руцэ, як пісталет.
  
  І тут Яно нависло над няўзброеным Білам, накрыла яго сваім ценем. Лапы білі паветра. Бэн пацягнуўся да пляча Беверлі. Схапіў, потым яго рука саслізнула. Беверлі павярнулася да яго, з дзікімі вачыма, ощерившись.
  
  – Дапамажы яму! – выкрыкнула яна.
  
  – Як? – крыкам адказаў Бэн. Разгарнуўся да Павуку, пачуў нецярплівае мяўканне Яно, зірнуў у вечныя, злыя, чырвоныя вочы і на імгненне ўбачыў форму, ўтоеную за чынам павука; ўбачыў што-то значна горшае, чым павук. Што-то цалкам складаецца з сводящего з розуму святла. Рашучасць Бэна дала слабіну... але ж яго прасіла Бев. Бев, якую ён любіў.
  
  – Чорт бы цябе ўзяў, пакінь Біла ў спакоі! – закрычаў ён.
  
  Імгненнем пазней рука так моцна ўдарыла яго па спіне, што ён ледзь не ўпаў. Рука Рычы, і, хоць слёзы беглі па яго шчоках, Рычы ашалела ўсміхаўся. Куткі яго рота ледзь не дасягалі мочак вушэй. Сліна цякла паміж зубоў.
  
  – Давай зробім яе, Стог! – пракрычаў Рычы. – Чудзь! Чудзь!
  
  «Яе? – тупа падумаў Бэн. – Ён сказаў, яе?»
  
  – Добра, – адказаў ён услых, – але што гэта такое? Што такое Чудзь?
  
  – Што б мне здохнуць, калі я ведаю, – адказаў Рычы і пабег да Білу, у цень Яно.
  
  Яно нейкім чынам атрымалася сесці на заднія лапы. Пярэднія малацілі паветра над самай галавой Біла. І Стэн Урис, вымушаны падысці, надыходзячы да Яно, нягледзячы на тое, што цела і душа малілі аб зваротным, убачыў, што Біл стаіць, падняўшы галаву, і глядзіць на Яно, і яго сінія вочы счэплены позіркам з нечалавечымі аранжавымі вачыма пачвары, вачыма, з якіх лілося нібы мёртвы святло. Стэн спыніўся, разумеючы, што рытуал Чудзь – чым бы ён ні быў – пачаўся.
  
  
  
  2
  
  Біл у пустаце – упершыню
  
  – ...хто ты і навошта прыйшоў да Мяне?
  
  – Я – Біл Денбро. Ты ведаеш, хто я і чаму я тут. Ты забіла майго брата, і я тут, каб забіць Цябе. Ты выбрала не таго дзіцяці, сука.
  
  – Я вечная. Я Пожирательница светаў.
  
  – Ды? Праўда? Што ж, ты ўжо паела ў апошні раз, сястрычка.
  
  – У цябе няма сілы; сіла тут; адчуй сілу, драбяза, а потым зноў скажы, што ты прыйшоў, каб забіць Вечнасць. Ты думаеш, што бачыш Мяне? Ты бачыш толькі тое, што дазваляе табе ўбачыць твой розум. Хочаш убачыць Мяне? Тады пайшлі! Пайшлі, драбяза! Пайшлі!
  
  Кінуты...
  
  (праз)
  
  не, не кінуты, выстреленный, выстреленный, як жывая куля, як Чалавек-ядро ў цырку Шрайна, які прыязджаў у Дерри кожны май. Яго паднялі і шпурнулі праз пакоі Паучихи. «Гэта мне толькі здаецца, – пракрычаў ён сам сабе. – Маё цела застаецца на ранейшым месцы, вочы ў вочы з Яно, трымайся, гэта ўсяго толькі гульня ўяўлення, трымайся, смялей, не здавайся, не здавайся...»
  
  (змрок)
  
  Летучы наперад, мчась па чорным тунэлі, са сцен якога капала вада, выкладзенай разрушающимися, крошащимися плітамі, узрост якіх складаў пяцьдзесят гадоў, сто, тысячу, мільён-мільярд, хто мог даць дакладны адказ, як вы ўдар у мёртвай цішыні перакрыжаванні, некаторыя падсветленыя зелянява-жоўтым агнём, іншыя – шарамі, напоўненымі белым прывідным святлом, трэція – чарнільна-чорныя, ён нёсся з хуткасцю тысяча міляў у гадзіну паўз груды костак, як чалавечых, так і іншых, нёсся, быццам забяспечаны ракетным рухавіком дзіда ў аэрадынамічнай трубе, цяпер ужо ўверх, не да святла, а да цемры, які-тое волатавай цемры
  
  (слуп)
  
  і, нарэшце, вырваўся вонкі, у абсалютную чарнату, чарнату, якая з'яўлялася ўсім, і космасам, і сусвету, і падлогу гэтай чарнаты быў цвёрдым, цвёрдым, як паліраваны эбонит, і ён слізгаў па ім на грудзях і жываце, і сцёгнах, як шайба ў шаффлборде. Ён апынуўся ў бальнай зале вечнасці, і вечнасць была чорнай.
  
  (бялее)
  
  – спыні, навошта ты гэта кажаш? Табе гэта не дапаможа, дурны хлапчук, і
  
  – у поўнач прывід столбенеет!
  
  – спыні.
  
  – праз змрок слуп бялее ў поўнач прывід столбенеет!
  
  – спыні гэта! спыні гэта! Я патрабую, Я загадваю, каб ты спыніў!
  
  – Не падабаецца табе, так?
  
  І думаючы: «Калі толькі я змагу сказаць гэта ўслых, сказаць не заікаючыся, мне ўдасца разбіць гэтую ілюзію...»
  
  – гэта не ілюзія, дурны маленькі хлапчук – гэта вечнасць, Мая вечнасць, ты ў ёй затерян, затерян назаўжды, цябе ніколі не знайсці шляху назад; ты цяпер вечны, прысуджаны да блужданию ў чарнаце... пасля сустрэчы са Мной тварам да твару, вось што гэта.
  
  Але тут знаходзілася што-то яшчэ. Біл гэта адчуваў, адчуваў, нейкім чынам нават ўлоўліваў пахі: што-то вялікае, наперадзе ў чарнаце. Форма. Адчуваў ён не страх, а поўнае глыбокай пашаны трапятанне; ён набліжаўся да сіле, побач з якой меркла сіла Яно, і ў Біла заставалася толькі час бязладна падумаць: «калі Ласка, калі ласка, кім бы ты ні быў, памятай, што я вельмі маленькі...»
  
  Ён імчаўся да гэтага што-то і ўбачыў, што гэта вялікая Чарапаха, панцыр якой пакрывалі пліты розных бліскучых кветак. Галава старажытнай рэптыліі павольна высунулася з панцыра, і Біл падумаў, што адчуў смутны грэблівае здзіўленне ў пачвары, якая закінуў яго ў гэтую чарнату. Біл ўбачыў, што вочы ў Чарапахі добрыя. Біл падумаў, што нікога старэй Чарапахі немагчыма ўявіць сабе, што Чарапаха куды як Яно старэй, якое абвясціла сябе вечным.
  
  – Хто ты?
  
  – Я Чарапаха, сынок. Я стварыў сусвет, але, калі ласка, не вінаваць мяне за гэта; у мяне разбалеўся жывот.
  
  – Дапамажы мне! Калі ласка, дапамажы мне!
  
  – Я не бяру чыю-то бок у такіх справах.
  
  – Мой брат...
  
  – ...у яго сваё месца ў метавселенной; энергія вечная, і гэта павінен разумець нават такі дзіця, як ты...
  
  Цяпер ён ляцеў міма Чарапахі, і нават пры яго велізарнай хуткасці пакрыты плітамі панцыр цягнуўся і цягнуўся па правы бок ад Біла. Ён падумаў, што едзе ў цягніку, і насустрач едзе іншы цягнік, вельмі-вельмі доўгі, і з часам пачынае здавацца, быццам другі цягнік стаіць на месцы або нават змяніў кірунак руху на супрацьлеглае. Біл ўсё яшчэ мог чуць Яно, воющее і гудящее, высокі і злы голас, нечалавечы, напоўнены вар'яцкай нянавісцю. Але калі Чарапаха пачынаў гаварыць, голас Яно блакаваўся цалкам. Чарапаха казаў у галаве Біла, і Біл якім-то чынам разумеў, што ёсць яшчэ і Іншы, Вышэйшы Іншы, які жыве ў пустаце, якая знаходзілася па-за межамі гэтай пустэчы. Гэты Вышэйшы Іншы, магчыма, стваральнік Чарапахі, які толькі назіраў, і Яно, якое толькі ела. Гэты Другі быў сілай па-за гэтай сусвету, сілай, праўзыходнай усе іншыя сілы, творцам усяго існага.
  
  І раптам Біл падумаў, што цяпер ён усё разумее: Яно мела намер зашвырнуть яго за нейкую сцяну, якая знаходзіцца ў канцы гэтай сусвету, адправіць у нейкае іншае месца,
  
  (якое стары Чарапаха называў метавселенной)
  
  дзе сапраўды жыло Яно; дзе Яно існавала, як гіганцкае, свеціцца ядро, якое магло быць усяго толькі пясчынкай у розуме Іншага; яму трэба было ўбачыць Яно без пакроваў і масак, плямай яркага, смяротнай святла, а потым ён будзе з міласэрнасці аннигилирован або асуджаны на вечнае жыццё, вар'ятам, але пры гэтым у здаровым розуме, ўнутры апантанай думкамі аб забойстве, бязмежнай, бясформеннай, галоднай пачвары.
  
  – Калі ласка, дапамажы мне! Дзеля іншых...
  
  – ты павінен дапамагчы сабе сам, сынок...
  
  – Але як? Калі ласка, скажы мне! Як? Як? ЯК?
  
  Ён ужо дабраўся да пакрытых луской задніх лап Чарапахі; і потым яму хапіла часу, каб разгледзець гэтую велічэзны старажытную плоць, асабліва яго здзівілі цяжкія пазногці – дзіўнага блакітна-жоўтага колеру, і ён разгледзеў галактыкі, якія плаваюць у кожным з іх.
  
  – Калі ласка, ты добры, і я гэта адчуваю і веру, што ты добры, і я малю цябе... няўжо ты мне не дапаможаш?
  
  – ты ўжо ведаеш, ёсць толькі Чудзь і твае сябры.
  
  – Калі ласка, калі ласка...
  
  – сынок, ты павінен настойваць, што праз змрок слуп бялее, а ў поўнач прывід столбенеет... гэта ўсё, што я магу табе сказаць. Як толькі ты залазіш у такое касмалагічны дзярмо, падобнае гэтаму, табе не застаецца нічога іншага, як выкінуць з галавы ўсе інструкцыі...
  
  Біл зразумеў, што голас Чарапахі становіцца ўсё слабей. І сам Чарапаха застаўся ззаду. Ён ляцеў у чарнату, якая была чарней чорнага. І голас Чарапахі забіваў, заглушаў, перакрываў радасны, паспешлівы голас Пачвары, якая закінуў яго ў гэтую чорную пустэчу – голас Паучихи, голас Яно.
  
  – як табе тут падабаецца, Маленькі сябар? табе падабаецца? ты шчаслівы? дасі дзевяноста восем балаў, таму што гэта штука добрая і пад яе можна танчыць? Можаш злавіць на міндаліны і перакідаць з правай на левую? Ты атрымаў задавальненне ад зносін з маім сябрам Чарапахай? Я думала, гэты стары пердуны даўно ўжо здох, хоць карысці ад цябе яго было не больш, чым ад здохлага. Няўжо ты думаў, ён зможа табе дапамагчы?
  
  – няма няма няма няма праз змрок няма ён чэ-е-е-е-е-е-рэз няма...
  
  – перастань лапатаць; час коратка; давай пагаворым, пакуль ёсць такая магчымасць. Раскажы мне пра сябе, Маленькі сябар... скажы мне, табе падабаецца ўся гэтая халодная чарната, якая акружае цябе? Ты атрымліваеш асалоду ад гэтай экскурсіяй у пустэчу, якая ляжыць перад Вонкі? пачакай, пакуль ты не трапіш туды, Маленькі сябар! пачакай, пакуль не трапіш туды, дзе Я! пачакай гэтага! Пачакай мёртвых агнёў! Ты паглядзіш, і ты сыдзеш з розуму... але ты будзеш жыць... жыць... жыць... ўнутры іх... ўнутры Мяне...
  
  Яно расхохоталось дзікім смехам, і Біл ўсведамляў, што голас Яно і пачаў раставаць, і набіраць сілу, нібы ён адначасова аддаляўся ад Яно... і набліжаўся да Яно. І хіба не гэта адбывалася? Так. Ён думаў, што так яно і ёсць. Таму што, хоць абодва галасы гучалі зусім сінхронна, адзін, да якога ён імчаўся, быў цалкам іншародным, прамаўляў гукі, якія не маглі выдаць чалавечыя мову або гартань. «Гэта голас мёртвых агнёў», – падумаў Біл.
  
  – час коратка; давай пагаворым, пакуль яшчэ ёсць такая магчымасць...
  
  Чалавечы голас Яно слабеў, як слабее голас бангорских радыёстанцый, калі сядзіш у аўтамабілі і едзеш на поўдзень. Яркі, сляпучае жах напаўняў розум Біла. Неўзабаве сувязь з Яно-Паучихой магла перапыніцца... і якая-то частка Біла разумела, што, нягледзячы на смех Яно, нягледзячы на весялосьць, менавіта да гэтага Яно і імкнулася. Не проста адправіць яго туды, дзе ў рэчаіснасці Яно знаходзілася, але разарваць іх ментальны кантакт. Разрыў гэты азначаў яго поўнае знішчэнне. Разрыў сувязі азначаў, што шляху да выратаванні больш няма; ён гэта ведаў: так пасля смерці Джорджа бацькі вялі сябе па адносінах да яго. Гэта адзіны ўрок, якім навучыла яго іх халоднае халоднасць.
  
  Выдаляцца ад Яно... і набліжацца да Яго. Але першае чаму-то мела больш важнае значэнне. Калі Яно хацела з'есці маленькіх дзяцей, якія засталіся там, або засмактала іх у сябе, ці што там яшчэ хацела зрабіць з імі Яно, чаму не адправіла іх усіх сюды? Чаму толькі яго?
  
  Таму што Яно патрабавалася пазбавіць Паучиху-Яно ад яго, вось чаму. Што-то як-то звязвала Паучиху-Яно і Яно, якое звалось мёртвымі агнямі. Жывучы ў гэтай чарнаце, Яно магло быць непаражальным, знаходзячыся толькі тут і нідзе больш... але Яно было гэтак жа і на Зямлі, пад Дерри, у пэўным цялесным абліччы. І якім бы агідным гэта абліччы ні было, Яно заставалася цялесным... а значыць, смяротным.
  
  Біл нёсся праз чарнату, яго хуткасць усё нарастала. «Чаму я адчуваю, што большая частка размоў Яно – блеф, бессэнсоўны балбатня? Чаму? Як такое можа быць?»
  
  Цяпер ён гэта разумеў, магчыма... толькі магчыма.
  
  «Ёсць толькі Чудзь», – сказаў Чарапаха. І, дапусцім, гэта і ёсць той самы рытуал? Дапусцім, яны глыбока ўпіліся зубамі ў мовы адзін аднаго, не фізічна, але ментальна, вобразна? І, дапусцім, калі Яно зможа закінуць Біла досыць далёка ў пустэчу, дастаткова наблізіць да вечнай, незнішчальная іпастасі Яно, рытуал скончыцца? Яно вызваліцца ад яго. Заб'е яго і выйграе ўсё...
  
  – ты разважаеш правільна, сынок, але часу зусім мала, хутка будзе позна...
  
  «Яно баіцца. Баіцца мяне! Баіцца нас!»
  
  ...ён паскараўся, паскараўся, і наперадзе з'явілася сцяна, ён адчуў яе, адчуў яе ў чарнаце, сцяну на мяжы прасторы-часу, а за сцяной ляжала іншая сусвет. Мёртвыя агні...
  
  – не гавары са мной, сынок, і не гавары сам з сабой... дзякуючы гэтаму цябе лягчэй адарваць, кусай мацней, калі табе неабыякава, калі ты наважышся, калі цябе хопіць адвагі, калі ты праявіш мужнасць... вгрызайся, сынок!
  
  Біл угрызаючыся – не па-сапраўднаму, а ў думках.
  
  Ва ўвесь голас, толькі не сваім уласным (калі на тое пайшло, голасам свайго бацькі, хоць Біл сыдзе ў магілу, так і не даведаўшыся; некаторыя таямніцы такімі застаюцца, і, можа, яно і да лепшага), набраўшы поўныя лёгкія паветра, ён пракрычаў: «ПРАЗ ЗМРОК СЛУП БЯЛЕЕ Ў ПОЎНАЧ ПРЫВІД СТОЛБЕНЕЕТ А ЦЯПЕР АДПУСЦІ МЯНЕ!»
  
  Ён адчуў, як у яго ў галаве закрычала Яно, крык гэты перапаўнялі раздражненне, незадаволенасць, злосць... але у ім чуліся страх і боль. Яно не прызвычаілася да таго, каб што-нешта ішло не так, як Яно вызначала. Ніколі раней такога не здаралася, і да самых апошніх імгненняў Яно нават не падазравала, што такое магчыма.
  
  Біл адчуў, як Яно тузаецца, не цягне да сабе, а адштурхоўвае... спрабуе отшвырнуть яго.
  
  – Я СКАЗАЎ: «ПРАЗ ЗМРОК СЛУП БЯЛЕЕ!»
  
  – СПЫНІ!
  
  – ВЯРТАЙ МЯНЕ НАЗАД! ТЫ ПАВІННА! Я ЗАГАДВАЮ! Я ПАТРАБУЮ!
  
  Яно закрычала зноў, болі ў гэтым крыку дадалося... магчыма, таму, што Яно правяло сваю доўгую жыццё, прычыняючы боль, кормячыся ёю, а адчуваць боль перш Яно не даводзілася.
  
  І ўсё роўна Яно спрабавала адштурхнуць Біла, пазбавіцца ад яго, слепа і упарта настойваючы на ўласным выйгрышы, раз ужо раней Яно заўсёды выйгравала. Яно адштурхоўвала Біла... але ён адчуваў, што хуткасць яго запавольваецца, і гратэскавы вобраз паўстаў перад яго разумовым поглядам: мова Яно, пакрыты жывы сліной, расцягнуты, як тоўстая гумка, крывацечны. Ён убачыў сябе, што ўчапіўся зубамі ў кончык, вгрызающегося ў яго ўсё глыбей, твар яго пакрываў гной – кроў Яна, – які бруямі выплескивало з мовы, яго окутывало смуроднае дыханне Яно, але ён па-ранейшаму трымаўся, як-то трымаўся, тады як Яно змагалася ў сляпой болю і нарастаючай лютасьці, не жадаючы, каб мову пачаў сціскацца...
  
  (Чудзь, гэта Чудзь, трымайся, выяві смеласць, выяві мужнасць, абараняй брата, абараняй сяброў; вер, вер ва усё, у што верыў раней; вер, што паліцэйскі паклапоціцца аб тым, каб ты дабраўся дадому, калі ты скажаш яму, што заблудзіўся; вер, што Зубная фея жыве ў вялікім глазурном замку, а Санта-Клаўс – пад Паўночным полюсам, робіць цацкі ў кампаніі эльфаў, і капітан Миднайт можа быць сапраўдным, так, можа, хай нават Карлтон, старэйшы брат Сисси і Кельвіна Кларков, кажа, што ўсё гэта дзіцячыя выдумкі, вер, што твае бацька і маці зноў палюбяць цябе, а ты здабудзеш бадзёрасць духу і словы будуць гладка злятаць з тваіх вуснаў; вер, што вы больш не няўдачнікі, і вам няма чаго хавацца ў яме і называць яе клубным домам; вер, што табе больш не трэба плакаць у пакоі Георгі, таму што ты не мог выратаваць яго ці ведаць, якая над ім навісла пагроза; верце ў сябе, верце ў жар гэтага жадання).
  
  Раптам Біл пачаў смяяцца ў цемры, але смехам радаснага здзіўлення – не істэрычным.
  
  «ЧОРТ, Я Ў ГЭТА ВЕРУ!» – пракрычаў ён, і гэта была чыстая праўда: нават у адзінаццаць гадоў ён заўважаў, што ўсе іншы раз абарочваецца як трэба літаральна ў мановение вока. Вакол мігцеў свет, ён ускінуў рукі наперад і ўверх, падняў галаву і раптам адчуў, як наліваецца сілай.
  
  Пачуў чарговы крык Яно... і раптам яго пацягнула назад, у той бок, адкуль ён прымчаўся, і перад разумовым поглядам Біла заставаўся гэты вобраз: яго зубы, глыбока вонзившиеся ў дзіўнае мяса мовы Яно, счэпленыя мёртвай хваткай. Ён ляцеў скрозь чарнату, галава наперадзе, ногі ззаду, канцы шнуркоў заляпанных брудам кедов луналі як сцягі, вецер гэтай пустэчы свістаў у вушах.
  
  Ён пранёсся міма Чарапахі і ўбачыў, што галава схавалася ў панцыры; голас гучаў глуха і скажона, нібы панцыр уяўляў сабой калодзеж вечностей:
  
  – нядрэнна, сынок, але я б давёў справу да канца; не дай Яно выслізнуць, у энергіі ёсць ўласцівасць рассейвацца, ты ведаеш; тое, што ты можаш зрабіць у адзінаццаць, потым часцяком зрабіць ужо нельга.
  
  Голас Чарапахі раставаў, раставаў. Засталася толькі мчащаяся чарната... а потым з'явілася жарало циклопического тунэлю... пахі старажытнасці і раскладання... павуціння слізгалі па твары, як згнілыя полкі павуціння ў доме з прывідамі... пліты, пакрытыя мохам, праляталі міма, і перакрыжаванні, цяпер усе цёмныя, луношары зніклі, і Яно крычала, крычала:
  
  – ...адпусці мяне, адпусці мяне, я пайду ніколі не вярнуся адпусьці МЯНЕ МНЕ БАЛЮЧА БАЛЮЧА БО-ТАА-ЛЬНО...
  
  – Праз змрок слуп бялее! – пракрычаў Біл, ледзь не губляючы прытомнасць. Ён бачыў наперадзе святло, але святло гэты раставаў, мерцая, нібы вялікія свечкі, якія давалі яго, датлявалі... і на імгненне ён убачыў сябе і астатніх, што стаялі радком, узяўшыся за рукі. Эдзі стаяў з аднаго боку ад яго, Рычы – з другога. Ён убачыў ўласнае цела, осевшее, з закінутыя назад галавой, яго вочы не адрываліся ад вачэй Паучихи, якая выгіналася і тузалася, як дэрвіш, сучила валасатымі лапамі, яд капае з джала.
  
  Яно крычала ў перадсмяротнай агоніі.
  
  Біл шчыра ў гэта верыў.
  
  А потым ён уляцеў у сваё цела з той жа сілай, з якой бейсбольны мяч, адбіты па прамой, ўлятае ў пальчатку аднаго з абаронцаў. Сіла гэтая вырвала яго рукі з рук Эдзі і Рычы, кінула яго самога на калені, і ён заскользил па падлозе да мяжы павуціння. Інстынктыўна, не думаючы, схапіўся за адну з нітак, і яго рука тут жа здранцвела, быццам у яе пырснулі поўны шпрыц новакаіну. Сама нітка таўшчынёй не саступала расцяжцы тэлефоннага слупа.
  
  – Не чапай гэта, Біл! – крыкнуў Бэн, і Біл рыўком адхапіў руку, пакінуўшы на ніткі палоску скуры з далоні, акурат пад пальцамі. Пацякла кроў, а Біл з цяжкасцю падняўся на ногі, не адрываючы вачэй ад Паучихи.
  
  Яно пятилось ад іх, сыходзіла ў сгущающийся змрок у далёкім канцы свайго логава, а святло ўсё пачаў цьмянець. На падлозе заставаліся лужыны і лужынкі чорнай крыві: нейкім чынам іх супрацьстаянне разарвала вантробы Яно ў дзесятцы, а то і ў сотні месцаў.
  
  – Біл, павуціна! – закрычаў Майк. – Беражыся!
  
  Біл адступіў, ускінуўшы галаву, а ніткі павуціння Яно ўжо падалі ўніз, ўдараліся аб каменную падлогу па абодва бакі ад яго, як мясістыя белыя змеі. Яны неадкладна пачалі губляць форму, паўзе ў шчыліны паміж плітамі. Павуціна развальвалася, адрывалася ад месцаў мацавання. Адно з целаў, падвешанае як матылёк, спикировало ўніз, ўдарылася аб падлогу з такім гукам, быццам разляцеўся гнілы кавун.
  
  – Паучиха! – закрычаў Біл. – Дзе Яно?
  
  Ён усё яшчэ чуў Яно ў галаве, мяукающее і крычаць ад болю, і цьмяна ўсведамляў, што Яно сышло ў той самы тунэль, куды закінула Біла... але пайшло для таго, каб паляцець у тое месца, куды збіралася адправіць Біла... або каб схавацца, пакуль яны не сыдуць? Каб памерці? Каб пазбегнуць смерці?
  
  – Госпадзе, святло! – закрычаў Рычы. – Агні згасаюць! Што здарылася, Біл? Дзе ты быў? Мы думалі, ты памёр!
  
  У мельтешении думак Біл ведаў, што гэта няпраўда: калі б яны сапраўды падумалі, што ён памёр, то кінуліся б ўрассыпную, і Яно разделалось б з імі паасобку. А можа, Рычы сказаў толькі частка праўды: яны думалі, што ён памёр, але верылі, што ён жывы.
  
  «Мы павінны пераканацца! Калі Яно памірае ці вярнулася, адкуль прыйшло, дзе знаходзіцца іншая частка Яно, гэта выдатна. А калі Яно толькі паранена? Калі зможа паправіцца? Што...»
  
  Пранізлівы крык Стэна выбухнуў у яго думках, як звон разбітага шкла. У затухающем святле Біл убачыў, як адна з нітак павуціння ўпала Стэн на плячо. Перш чым Біл паспеў яму дапамагчы, Майк кінуўся да Стэн і адкінуў яго ў бок. Нітка ўпала на падлогу, прыхапіўшы жмут кашулі Стэна.
  
  – Сыходзім! – крыкнуў Бэн ўсім. – Сыходзім адсюль. Яна ўся падае! – Ён схапіў Беверлі за руку і пацягнуў яе да дзверцах у сцяне, пакуль Стэн ўздымалася і ў замяшанні азіраўся. Потым падскочыў да Эдзі. Ўдваіх яны рушылі да Бэну і Беверлі, дапамагаючы адзін аднаму. У тающем святле абодва выглядалі як фантомы.
  
  Наверсе павуціна прыйшла ў рух, разваливаясь, губляючы якая наводзіць жах сіметрыю. Цела нетаропка паварочваліся ў паветры, нібы кашмарныя балансіры. Перакрыжавання нітак вывальваліся, як спарахнелыя перакладзіны нейкай незвычайнай лесвічнай канструкцыі. Падалі на каменны пол кавалкі шыпелі, як коткі, гублялі форму, распаўзаліся.
  
  Майк Хэнлан пракладаў шлях паміж імі з той жа лёгкасцю, з якой пазней будзе праходзіць абарону дзесяткі футбольных каманд іншых школ, нахіліўшы галаву, дакладнымі манеўрамі сыходзячы ад кантакту. Рычы далучыўся да яго. Неверагодна, але Рычы рагатаў, хоць валасы дуба стаялі ў яго на галаве, нібы іголкі дзікабраза. Святло згасала, фосфоресценция сцен знікала.
  
  – Біл! – крыкнуў Майк. – Хутчэй да нас! Сыходзь адтуль!
  
  – А калі Яно не здохла? – пракрычаў у адказ Біл. – Мы павінны пайсці за Яно, Майк! Мы павінны пераканацца!
  
  Частка павуціння правісла ўніз, як парашут, і ўпала з жудасным гукам: здавалася, з каго-то здзіралі скуру. Майк схапіў Біла за руку і пацягнуў прэч, з-пад падальных кавалкаў.
  
  – Яно мёртва! – пракрычаў далучыўся да іх Эдзі. Яго вочы ліхаманкава гарэлі, дыханне са свістам вырывалася з грудзей. Што падалі кавалкі павуціння пакінулі складаны малюнак шнараў на яго гіпсавай павязцы. – Я чуў Яно, Яно памірала, такія гукі не выдаюць, калі збіраюцца змыцца. Яно памірала, я ў гэтым упэўнены!
  
  Рукі Рычы вынырнулі з цемры, схапілі Біла, заключылі ў абдымкі. Ён пачаў энергічна малаціць Біла па спіне.
  
  – Я таксама чуў, Вялікі Біл... Яно памірала, Вялікі Біл! Яно памірала... а ты не заікаўся! Зусім не заікаўся! Як табе гэта ўдалося? Як, чорт пабяры?..
  
  Галава ў Біла ішла кругам. Стомленасць хапала яго тоўстымі і нязграбнымі рукамі. Ён не мог успомніць, калі адчуваў такую стомленасць... але ён памятаў цягучы, амаль нудны голас Чарапахі: «Я б давёў справу да канца; не дай Яно выслізнуць... тое, што ты можаш зрабіць у адзінаццаць, потым часцяком зрабіць ужо нельга».
  
  – Але мы павінны пераканацца...
  
  Цені злучалі рукі, і цяпер цемра стала амаль што апраметнай. Але перш чым свет канчаткова патух, Біл падумаў, што ўбачыў цень сумневу на твары Беверлі... і ў вачах Стэна. І пры гэтым у адыходзячым святле ён чуў непрыемныя шепчуще-шелестяще-ударныя гукі: няўяўная павуціна Яно распадалася на часткі.
  
  
  
  3
  
  Біл у пустаце – зноў
  
  – ты зноў тут, Дзядок! але што здарылася з тваімі валасамі? ты лысы, як більярдны шар! сумна! як сумна, што людзі так мала жывуць! кожная жыццё – кароткая брашура, напісаная ідыётам! ай-ай-ай, і ўсё такое...
  
  – Я па-ранейшаму Біл Денбро. Ты забіла майго брата, і ты забіла Стэна-Супермэна, і ты спрабавала забіць Майка. І я збіраюся табе сее-што сказаць: на гэты раз я не спынюся, пакуль не давяду справу да канца...
  
  – Чарапаха быў дурны, занадта дурны, каб хлусіць. Ён сказаў табе праўду, Дзядок... такое магчыма толькі раз, ты параніў мяне... ты захапіў мяне знянацку. Такое ніколі больш не паўторыцца. Я паклікала вас сюды. Я.
  
  – Ты паклікала, гэта так, але ты не адзіная...
  
  – твой сябар Чарапаха... ён ужо некалькі гадоў як памёр. Стары ідыёт блеванул унутры панцыра і падавіўся да смерці галактыкі або двума. Сумна гэта, ты згодны? але таксама і даволі дзіўна, заслугоўвае згадкі ў кнізе Рыплі «Хочаш вер, хочаш – няма», вось што я думаю, здарылася гэта прыкладна ў той час, калі ў цябе паўстаў той самы пісьменніцкі псіхалагічны блок 149, ты, павінна быць, адчуў яго сыход, Дзядок...
  
  – Гэтага я таксама не веру.
  
  – але ты паверыш... ты ўсё ўбачыш на гэты раз, Дзядок. Я пастараюся, каб ты ўбачыў усё, у тым ліку і мёртвыя агні...
  
  Біл адчуваў, як голас Яно набірае сілу, раве і грукоча... нарэшце-то ён у поўнай меры адчуў лютасць Яно і прыйшоў у жах. Ён пацягнуўся да мовы розуму Яно, засяроджваючыся, у роспачы спрабуючы зноў здабыць ранейшую дзіцячую веру і адначасова разумеючы няўмольную праўду слоў Яно: у апошні раз Яно заспелі знянацку. На гэты... што ж, Ён падрыхтаваўся да сустрэчы, нават калі іх паклікаў і хто-то яшчэ.
  
  І аднак...
  
  Ён адчуў уласную лютасьць, чыстую і звенящую, калі яго позірк упёрся ў вочы Яно. Ён адчуў старыя шнары Яно, адчуў, што яны сапраўды ледзь не забілі Яно, і гэтыя раны да гэтага часу ныюць.
  
  І калі Яно зашвырнуло яго ў чарнату, калі ён адчуў, як свядомасць выдзіраць з цела, ён сканцэнтраваўся на тым, каб ухапіцца за мову Яно... і не выйшла.
  
  
  
  4
  
  Рычы
  
  Астатнія чацвёра назіралі, быццам паралізаваныя. І бачылі дакладнае паўтарэнне таго, што здарылася, – у іх першы прыход сюды. Паучиха, якая, здавалася, хацела схапіць Біла і падцягнудь да пашчы, раптам застыла. Вочы Біла не адрываліся ад рубінавых вока Яно. Стваралася адчуванне кантакту... сутнасць якога яны не маглі сабе і ўявіць. Але яны адчувалі барацьбу, адчувалі, як кожны з супернікаў імкнуўся навязаць сваю волю іншаму.
  
  А потым Рычы паглядзеў на новую павуцінне і ўбачыў першае адрозненне.
  
  Целы засталіся такімі ж, як і раней, часткова съеденными і часткова сгнившими... але на самым версе, у адным куце, Рычы ўбачыў цела не толькі зусім свежае, але і хутчэй за ўсё жывое. Беверлі ўверх не глядзела – цалкам засяродзіла ўвагу на Біле і Паучихе, – але Рычы, нават ахоплены жахам, адзначыў падабенства паміж Беверлі і жанчынай у павуціне. Валасы доўгія і рудыя. Вочы адкрытыя, але остекленевшие і нерухомыя. Струменьчык сліны сцякала з левага кутка рота да падбародка. Яе прычапілі да адной з галоўных нітак з дапамогай павуцінневай збруі. Ніткі ахоплівалі талію, а потым сыходзілі пад мышкі, і яна вісела, нахіліўшыся ў полупоклоне, са свабодна болтающимися рукамі і нагамі. Туфлі на нагах адсутнічалі.
  
  Звярнуў увагу Рычы і яшчэ на адно цела, ужо ў ніжняй часткі павуціння. Гэтага мужчыну ён ніколі раней не бачыў... але яго розум амаль на падсвядомым узроўні ўлавіў падабенства гэтага мужчыны з нядаўна почившим (аб чым, аднак, ніхто не шкадаваў) Генры Бауэрсом. Кроў выплюхнулася з абодвух вачэй незнаёмца і афарбавала пену вакол яго рота і на падбародку. Ён...
  
  І тут Беверлі закрычала:
  
  – Што-то не так! Што-то пайшло не так, зрабіце што-небудзь, дзеля бога, няўжо ніхто не можа што-небудзь ЗРАБІЦЬ...
  
  Погляд Рычы кінуўся да Біла і Паучихе... і ён адчуў/пачуў жахлівы смех. Твар Біла няўлоўна выцягнуўся. Скура стала пергаментно-жаўтлявай, бліскучай, як у старога. Вочы закаціліся, паміж стагоддзямі засталіся толькі вавёркі.
  
  «Ох, Біл, дзе ты?»
  
  І на вачах Рычы кроў раптам хлынула, пузырясь, з носа Біла. Яго вусны тузаліся ў спробе закрычаць... і цяпер Паучиха зноў набліжалася да яго. Нахілялася, нацэльваючы джала.
  
  «Яно збіраецца яго забіць... ва ўсякім выпадку, забіць яго цела... пакуль яго розум дзе-то яшчэ. То ёсць назаўжды пакінуць яго розум блукаць. Яно перамагае... Біл, дзе ты? Напрамілы бог, дзе ты?»
  
  І адкуль-то з няўяўнага далёкая да яго данёсся вельмі слабы крык Біла... і гукі, хоць і бязладныя, пачалі збірацца ў словы, поўныя
  
  (Чарапаха мёртвы Госпадзе Чарапаха мёртвы)
  
  адчаю.
  
  Бев закрычала зноў і прыклала рукі да вушам, быццам для таго, каб заглушыць гэты гукі голас. Джала Паучихи паднялося, і Рычы ірвануўся да Яно, вусны яго разышліся ў широченной, ледзь не да вушэй, усмешцы, і ён загаварыў сваім лепшым Голасам ірландскага копа:
  
  – Пастой, пастой, мая мілая дзяўчынка! І што гэта, па-твойму, ты робіш? Адчапіся ад гэтага хлопчыка, а не тое я задеру твае ніжнія спаднічцы і отшлепаю па попке!
  
  Паучиха перастала смяяцца, і Рычы адчуў які ўздымаецца вал злосці і болю ў галаве Яно. «Я прычыніў боль Яно! – пераможна падумаў ён. – Прычыніў боль, як наконт гэтага, прычыніў боль Яно, і ведаеце што? Я ЎХАПІЎ МОВУ ЯНО! У БІЛА ЧАМУ-ТО НЕ ВЫЙШЛА, І КАЛІ ЯНО АДЦЯГНУЛАСЯ, Я...»
  
  А потым пад крыкі Яно (у галаве Рычы яны гучалі гудзеннем раз'юшанага пчалінага роя) Рычы выкінулі з уласнага цела ў чарнату, і ён цьмяна аддаваў сабе справаздачу ў тым, што Яно спрабуе стрэсці яго, вызваліць сваю мову. І Яно атрымлівалася вельмі нават нядрэнна. Жах хваляй пракаціўся па ім і змяніўся адчуваннем паўсюднага глупства. Ён успомніў Беверлі з яго йо-йо, якая паказвае яму, як прымусіць йо-йо «заснуць», выгуляць сабачку, абляцець вакол святла. Цяпер жа ён, Рычы, ператварыўся ў чалавека-йо-йо, а мова Яно стаў ніткай. Цяпер з ім выконваўся нейкі трук, і называўся ён не «выгуляць сабачку», але, магчыма, «выгуляць Паучиху», і хіба гэта не смешна, а?
  
  Рычы засмяяўся. Няветліва гэта, смяяцца з поўным ротам, але ён сумняваўся, што ў тутэйшых краях хто-небудзь чытаў кнігі па этыкету міс Маннерс. Рычы засмяяўся зноў, яшчэ гучней.
  
  Паучиха крычала і адчайна трэсла яго, кіпячы ад злосці: Яно зноў засталі знянацку. Яшчэ б, Яна верыла, што выклік яму можа кінуць толькі пісьменнік, а цяпер гэты чалавек, смяецца, як шалёны хлапчук, ўчапіўся ў мову, калі Яна менш за ўсё гэтага чакала.
  
  Рычы адчуў, што ён саслізгвае.
  
  – секундочку террпения, сеньоррита, мы пойдзем туды разам, а не тое я не прродам вам ніякіх лотеррейных квіточак, а кожны з іх з вялікім выигррышем, клянуся імем матерри.
  
  Ён адчуў, што яго зубы зноў ўчапіліся ў мову Паучихи, цяпер яшчэ мацней. Але адчуў і дзікую, хутка надыходзячую боль, калі Яно ўвагнала свае іклы ўжо ў яго мову. І ўсе-ткі гэта было жудасна смешна. Нават у чарнаце, мчась следам за Білам, звязаны з уласным светам адной толькі нітачкай – мовай няўяўнага монстра, нават з застилающим галаву чырвоным туманам, выкліканым болем ад укусаў іклоў монстра, усё гэта было па-чартоўску смешна. Гляньце самі, спадары добрыя, і пераканайцеся, што дыджэй можа лятаць.
  
  І ён ляцеў, менавіта так.
  
  Ніколі Рычы не трапляў у такую чарнату, нават не падазраваў, што яна можа існаваць, а цяпер ляцеў скрозь яе, як яму здавалася, з хуткасцю святла, і пры гэтым яго трэслі, як тэр'ер трасе злоўленую пацука. Ён адчуў, што наперадзе што-то ёсць, нейкі велічэзны труп. Чарапаха, аб якой Біл згадаў затихающим голасам? Павінна быць. Ён убачыў толькі панцыр, мёртвую абалонку. І праляцеў міма, уносясь усё далей у чарнату.
  
  «Сапраўды набраў крэйсерскую хуткасць», – падумаў Рычы, і зноў яму захацелася пасмяяцца.
  
  – Біл, Біл, ты чуеш мяне?
  
  – яго няма, ён у мёртвых агнях, адпусьці мяне! АДПУСЬЦІ МЯНЕ!
  
  (Рычы?)
  
  Неверагодна далёка. Неверагодна далёка ў гэтай чарнаце.
  
  – Біл! Біл! Я тут! трымайся! дзеля бога, трымайся!
  
  – ён мёртвы, вы ўсё мёртвыя, ты занадта стары, няўжо не разумееш? А цяпер адпусці МЯНЕ!
  
  – гэй, сука, рок-н-ролу ўсе ўзросты пакорлівыя.
  
  – АДПУСЦІ МЯНЕ!
  
  – вы мяне да яго, і я, магчыма, адпушчу.
  
  – Рычы
  
  бліжэй, ён ужо бліжэй, слава богу...
  
  – Я іду, Вялікі Біл! Рычы спяшаецца на дапамогу! Збіраюся выратаваць твой адбіты зад! Я ў цябе ў даўгу з таго дня на Нейболт-стрыт, памятаеш?
  
  – адпусці МЕН-Я-Я-Я-Я!
  
  Цяпер Яно корчилось ад болю, і Рычы разумеў, што Яно ніяк ад яго такога не чакала: знаходзілася ў поўнай упэўненасці, што няма іншага суперніка, акрамя Біла. Што ж, добра. Прамашка выйшла. Рычы не збіраўся забіваць Яно прама цяпер, не было ў яго абсалютнай ўпэўненасці у тым, што Яно можна забіць. Але Біл мог загінуць, і Рычы адчуваў, што часу на выратаванне Біла застаецца ўсяго нічога. Біл імкліва набліжаўся да якога-то малоприятному мястэчку, да чаго-то такога, пра што не хацелася нават думаць.
  
  – Рычы, няма! Вяртайся! Тут край за ўсё! Мёртвыя агні!
  
  – рразве можна поверрнуть, калі едзеш на катафалку ў поўнач, сеньорр... і дзе ты, салодкае дзіця? Усміхніся, каб я мог убачыць, дзе ты!
  
  І раптам... Біл, вось ён, ляцеў побач,
  
  (справа, злева, тут звыклых арыенціраў не было)
  
  з аднаго боку або з іншай. А наперадзе Рычы ўгледзеў/адчуў нешта хутка набліжаецца, і ўжо тут яго смех як ветрам здзьмула. Гэта быў бар'ер такой дзіўнай, негеометрической формы, што розум Рычы не мог яго ўспрыняць. Замест гэтага розум прадставіў сабе бар'ер у даступных яму вобразах, дакладна гэтак жа, як прадставіў сабе Яно ў вобразе Паучихи, і дазволіў Рычы убачыць гэты бар'ер у выглядзе каласальнага шэрага плота, зробленага з скамянелых драўляных штакеціне. Штакеціне гэтыя сыходзілі уверх і ўніз, нібы дубцы клеткі. А паміж імі ззяў асляпляльны святло. Ззяў і рухаўся, усміхаўся і рыкаў. Святло жыў.
  
  (мёртвыя агні)
  
  Больш, чым жыў: яго сіла напаўняла – магнетызм, прыцягненне, можа, і што-то яшчэ. Рычы адчуваў, як яго падымае і апускае, закручвае і цягне, нібы ён пераадольваў парогі, седзячы на надзьмутай аўтамабільнай камеры. Ён адчуваў, як святло з цікаўнасцю рухаецца па яго твару... і святло валодаў розумам.
  
  Гэта Яно, гэта Яно, астатняя частка Яно.
  
  – адпусці мяне, ты абяцаў, што АДПУСЦІШ мяне...
  
  – Я ведаю, але часам, салодзенькая, я ілгу. Мая матуля біла мяне за гэта, але мой тата, ён вырашыў проста не звяртаць...
  
  Ён адчуваў, што Біла, кувыркающегося, верціцца, цягне да аднаго з зазораў паміж штакеціне, адчуваў злыя пальцы святла, адлегласць да якіх няўмольна скарачалася, і ў апошнім адчайным высілку паспрабаваў дацягнуцца да свайго сябра.
  
  – Біл! Руку! Дай мне руку! ТВАЮ РУКУ, ЧОРТ ПАБЯРЫ, ТВАЮ РУКУ!
  
  Рука Біла рванулася да яго, пальцы сціскаліся і разжимались, жывы агонь гуляў і пераліваўся на заручальны кольцы Одры, малюючы руніцкія, маўрытанскія ўзоры – колы, паўмесяцы, зоркі, свастыкі, пераплеценыя кольцы, якія злучаліся, утвараючы ланцугу. Той жа святло гуляў і на твары Біла, і здавалася, што яно пакрыта татуіроўкамі. Рычы выцягнуўся наколькі мог, чуючы, як крычыць і вые Яно.
  
  (мне яго не дастаць дарагі Божа мне яго не дастаць ён праскочыць бар'ер)
  
  Потым пальцы Біла стуліліся з пальцамі Рычы, і той сціснуў руку ў кулак. Ногі Біла ўляцелі ў зазор паміж штакеціне, і на адно вар'яцкае імгненне Рычы ўсвядоміў, што бачыць усе косткі, вены і капіляры, нібы ногі Біла патрапілі ў самую магутную рэнтгенаўскую ўстаноўку сусвету. Рычы адчуў, як мышцы яго рукі расцягнуліся, нібы ірыска, адчуў, як трашчыць і стогне плечавы сустаў, пратэстуючы супраць такой дзікай перагрузкі.
  
  Ён сабраў усю сваю сілу і закрычаў: «Цягні нас назад! Цягні нас назад, а не то я цябе заб'ю! Я... загавару цябе да смерці!»
  
  Паучиха закрычала зноў, і Рычы адчуў, як моцная пятля апляла яго цела. Рука ператварылася ў распалены стрыжань болю. Рука Біла пачала вылузвацца з яго рукі.
  
  – Трымайся мацней, Вялікі Біл.
  
  – Трымаюся! Рычы, трымаюся!
  
  «І табе лепш трымацца, – змрочна падумаў Рычы, – таму што, думаю, тут ты можаш отшагать дзесяць мільярдаў міль і не знайсці ні аднаго гребаного платнага туалета».
  
  Іх тащило таму, шалёны святло цьмянеў, ператвараючыся ў россып кропкавых агеньчыкаў, якія з часам таксама патухлі. Яны несліся праз чарнату, як тарпеды. Рычы трымаўся за мову Яно зубамі і за запясце Біла рукой, якую не адпускала боль. З'явіўся Чарапаха: з'явіўся і ў імгненне вока знік.
  
  Рычы адчуваў, што яны набліжаюцца да таго, што праходзіла за рэальны свет (хоць Рычы лічыў, што больш ніколі не зможа думаць аб гэтым свеце як аб «рэальным» і будзе ўспрымаць яго як нейкую спрытную карцінку, якая прыводзіцца ў рух мноствам кабеляў, схаваных заднікам... кабеляў, падобных на галоўныя ніткі павуціння). «Але з намі зараз усё будзе ў парадку, – думаў Рычы. – Мы вернемся. Мы...»
  
  Зноў пачалася гайданка – іх кідала, трэсла, швыряло з боку ў бок. Яно ў апошні раз спрабавала адарваць іх ад мовы і пакінуць па-за. І Рычы адчуў, што яго хватка слабее. Пачуў гартанны, трыумфальны роў Яно і засяродзіўся на тым, каб утрымацца... але працягваў саслізгваць. Адчайна чапляўся зубамі, але мова Яно, здавалася, губляў шчыльнасць і матэрыяльнасць – ператвараўся ў павуцінку.
  
  – Дапамажыце! – пракрычаў Рычы. – Я не магу ўтрымацца! Дапамажыце! Хто-небудзь, дапамажыце нам!
  
  
  
  5
  
  Эдзі
  
  Эдзі толькі збольшага аддаваў сабе справаздачу ў тым, што адбываецца; што-то адчуваў, што-то бачыў, але нібы скрозь кисейный заслону. Біл і Рычы змагаліся з усіх сіл, каб вярнуцца. Іх цела заставаліся тут, але ўсё астатняе – іх сутнасць – знаходзілася дзе-то далёка-далёка.
  
  Ён бачыў, як Паучиха павярнулася, каб зваліць Біла джалам, і тады Рычы пабег да Яно, пачаў гарлапаніць гэтым недарэчным Голасам ірландскага копа, да якога ён звяртаўся ў тыя далёкія гады... толькі за мінулы час Рычы дасягнуў немалых поспехаў, таму што цяпер Голас практычна не адрозніваўся ад голасу містэра Нэлі.
  
  Паучиха павярнулася да Рычы, і Эдзі ўбачыў, як яе жудасныя чырвоныя вочы выпіналася з арбіт. Рычы закрычаў зноў, на гэты раз Голасам Панча Ванильи, і Эдзі адчуў, як Паучиха закрычала ад болю. Бэн хрыпла крыкнуў, калі разрэз з'явіўся на целе Яно, працягнуўся ўздоўж аднаго з старых шнараў. Паток жыжкі, чорнай, як сырая нафта, лінуў з разрэзу. Рычы хацеў сказаць што-то яшчэ... і яго голас пачаў сціхаць, як у спевака ў канцы песні. Галава яго запрокинулась, вочы ўтаропіліся ў вочы Яно. Паучиха зноў застыла.
  
  Час ішоў... Эдзі не мог сказаць, колькі яго выцекла. Рычы і Паучиха глядзелі адзін на аднаго. Эдзі адчуваў сувязь паміж імі, адчуваў ураган слоў і эмоцый, бушуючы дзе-то удалечыні. Ён не мог зразумець, што менавіта там адбываецца, але адчуваў, што напал падзей.
  
  Біл ляжаў на падлозе, з носа і вушэй ішла кроў, пальцы набрыньвалі, доўгі твар пабялеў, вочы заставаліся зачыненымі.
  
  Паучиха ўжо сыходзіла крывёй ў чатырох ці пяці месцах, цяжка параненая, але яшчэ вельмі жывая, а таму небяспечная, і Эдзі падумаў: «Чаму мы проста стаім? Мы маглі б дабіць гэтую жывёліну, пакуль яна не можа адарваць вачэй ад Рычы! Чаму ніхто не варухнецца, чорт пабяры?»
  
  Ён адчуў дзікую радасць – і пачуццё гэта было больш рэзкім і... блізкім. «Яны вяртаюцца! – хацеў закрычаць ён, – але рот занадта перасох, а горла занадта сціснула. – Яны вяртаюцца!»
  
  Потым галава Рычы пачала павольна паварочвацца з боку ў бок. Цела пад адзеннем раптам затряслось. Акуляры спаўзлі на кончык носа, на імгненне завіслі... ўпалі і разбіліся аб каменную падлогу.
  
  Паучиха варухнулася, яе лапы, пакрытыя жорсткай поўсцю, суха загрукалі па падлозе. Эдзі пачуў крык жудаснага ўрачыстасці, а імгненнем пазней у яго галаву уварваўся голас Рычы:
  
  (дапамажыце! я не магу ўтрымацца! дапамажыце! хто-небудзь, дапамажыце нам!)
  
  Тут Эдзі пабег да Паучихе, здаровай рукой выхопліваючы з кішэні інгалятар, яго вусны расцягнуліся ў грымасе, паветра са свістам і болем праходзіў па гартані, якая, мяркуючы па адчуваннях, звузілася да іголкавай вушка. Раптам перад ім узнік твар маці, і яна закрычала: «Не падыходзь да гэтай пачвары, Эдзі! Не набліжаемся да Яно! Ад такіх стварэнняў можна падхапіць рак!»
  
  – Заткніся, мама! – пракрычаў Эдзі высокім, пранізлівым голасам – ніякім іншым проста б не змог. Галава Паучихи павярнулася на гэты гук. Вочы Яно на імгненне адарваліся ад вачэй Рычы.
  
  – На табе! – провопил Эдзі рэшткамі галасы. – На, атрымай!
  
  Ён скокнуў на Яно, адначасова націскаючы на клапан інгалятара, і на імгненне дзіцячая вера ў лекі вярнулася да яго, вера, што лекі можа вырашыць усе праблемы, што яно палепшыць цябе настрой, калі цябе отколошматили вялікія хлопцы, ці падушыў ў цісканіне ля дзвярэй, калі ўсе хацелі як мага хутчэй пакінуць школу, ці калі ты сядзеў побач са стаянкай ля гаража братоў Трэкераў і толькі глядзеў, як гуляюць іншыя, таму што маці не дазваляла гуляць у бейсбол. Гэта было добрае лекі, моцнае лекі, і, скачучы ў морду Паучихи, адчуваючы смуроднае дыханне Яно, адчуваючы, як яго ламае накіраваная на іх лютасьць Яно, жаданне знішчыць іх усіх, ён пусціў струмень з інгалятара ў рубінавы вачэй.
  
  Адчуў-пачуў крык Яно – ужо не лютасьці, а толькі болю, крык дзікай болю. Убачыў кропелькі, рассыпаныя па гэтай крывава-чырвонай выпукласці, убачыў, як кропелькі становяцца белымі, убачыў, як яны раз'ядаюць паверхню вочы (так раз'ела б яе карболовая кіслата), убачыў, як гіганцкі вачэй пачынае ападаць, быццам ўзбіты крывавы яечны бялок, і з яго бяжыць агідны паток крыві і гною.
  
  – Вяртайся, Біл! – крыкнуў Эдзі напрыканцы і ўдарыў Яно, адчуў жар Яно, адчуў вільготнае цяпло і зразумеў, што яго здаровая рука праскочыла ў пашчу Паучихи.
  
  Зноў націснуў на клапан інгалятара, цяпер пусьціўшы струмень у горла, у смярдзючы стрававод, і тут жа прыйшла раптоўная, асляпляе боль, рэзкая, як падзенне цяжкага нажа: сківіцы Яно стуліліся і адхапілі руку Эдзі ля пляча.
  
  Эдзі, з хлещущей з обрубка рукі крывёю, упаў на падлогу, цьмяна ўсведамляючы, што Біл падымаецца, а Рычы, хістаючыся з боку ў бок і спатыкаючыся, брыдзе да яго, як п'яніца на зыходзе доўгай ночы.
  
  – ...Эрс...
  
  Здалёку. Не важна. Ён адчуваў, як усё сыходзіць з яго разам з патокам крыві... лютасьць, боль, страх, бязладдзе і крыўда. Ён лічыў, што памірае, але адчуваў... ах, Госпадзе, адчуваў такое прасвятленне, такую чысціню... здаваўся сабе толькі што вымытым акном, якое прапускае ўвесь цудоўна-пужалы свет раптам насталага дня; гэты свет, о, Божа, гэты цалкам натуральны святло, які кожную секунду, з'яўляецца на гарызонце, калі не ў адным, то ў іншым месцы.
  
  – ...эрс божа мой біл бэн хто-небудзь ён застаўся без рукі яго...
  
  Ён паглядзеў уверх, на Беверлі, і ўбачыў, што яна плача, слёзы цяклі па яе брудным шчоках, калі яна падсоўвала пад яго руку; ён звярнуў увагу, што яна зняла блузку і цяпер спрабавала спыніць паток крыві, і што яна крычала, зовя на дапамогу. Потым ён паглядзеў на Рычы і аблізнуў вусны. Слабасць, нарастала слабасць. Ён станавіўся ўсё чысцей і чысцей, опорожняясь, усё іншароднае вынікала з яго, вось ён і станавіўся чысцей, і святло мог праходзіць скрозь яго, і, будзь у яго дастаткова часу, ён мог бы прачытаць пропаведзь на гэты конт, падзяліцца сваім веданнем. «Не кепска, – пачаў бы ён. – Гэта зусім не дрэнна». Але спачатку яму хацелася сказаць іншае.
  
  – Рычы, – прашаптаў ён.
  
  – Што? – Рычы стаяў на карачках, у роспачы гледзячы на яго.
  
  – Не кліч мяне Эрс, – адказаў Эдзі і ўсміхнуўся. Павольна падняў левую руку і дакрануўся да шчакі Рычы. – Ты ведаеш, я... я... – Эдзі зачыніў вочы, думаючы, як скончыць фразу, і, пакуль думаў аб гэтым, памёр.
  
  
  
  6
  
  Дэры – 7:00-9:00
  
  Да сямі раніцы хуткасць ветру ў Дерри дасягнула трыццаці сямі міль у гадзіну, а пры асобных парывах павялічвалася да сарака пяці. Гары Брукс, прадстаўнік Нацыянальнай метэаралагічнай службы ў міжнародным аэрапорце Бангора, патэлефанаваў у штаб-кватэру НМС ў Огасте. Вецер дзьме з захаду, паведаміў ён, утвараючы дзіўны паўкола... раней яму такога бачыць не даводзілася... выглядае як ураган мясцовага значэння, практычна цалкам бушуючы ў адміністрацыйных межах Дерри. У 7:10 усе асноўныя радыёстанцыі Бангора перадалі першае штармавое папярэджанне. Выбух трансфарматара ў гаража «Трэкер бразерс» абясточыў частка Дерри, якая, адносна Пусткі, знаходзілася па другі бок Канзас-стрыт. У 7:17 ужо ў Олд-Кейп з аглушальным трэскам абрынуўся стары клён, раздушыць крамка «Начная сава» на куце Мерит-стрыт і Кейп-авеню. Сталага пакупніка, Раймонда Фогарти, забіла нечаканым на яго халадзільным шафай з півам. У кастрычніку 1957 года Райманд Фогарти, тады святар Першай метадысцкай царквы Дерри, адпяваў Джорджа Денбро. Клён таксама абарваў дастаткова правадоў, каб пакінуць без электрычнасці і Олд-Кейп, і больш модны раён Шербурн-Вудс, размешчаны крыху далей. Гадзіннік на царкве Ласкі не адбівалі ні шэсць гадзін, ні сем. У 7:20, праз тры хвіліны пасля таго, як паваліўся клён, і праз гадзіну пятнаццаць хвілін пасля раптоўнага выплеск бруду з унітазаў Олд-Кейп, гадзіннік на царкве Ласкі прабілі трынаццаць раз. А праз хвіліну блакітна-белая маланка ўдарыла ў шпіль. Хітры Лібі, жонка святара, так ужо выйшла, у той самы момант выглянула ў акно на кухні і сказала, што «шпіль выбухнуў, быццам яго начынілі дынамітам». Пафарбаваныя белым дошкі, абломкі бэлек, швейцарская гадзінная машинерия паляцелі ўніз, рэшткі шпіля загарэліся, але дождж, дакладней, трапічны лівень, хутка затушыў агонь. Вуліцы, якія вядуць ўніз па схілах узгоркаў да цэнтру горада, ператварыліся ў бурлівыя рэкі. Роў вады ў падземнай частцы Канала, пад Галоўнай вуліцай, прымушаў людзей трывожна пераглядацца. У 7:25, калі аглушальны грукат падзення шпіля баптысцкай царквы Мілаты яшчэ аддаваўся па ўсім Дерри, прыбіральнік, які прыходзіў у «Крыніца Уоллиса» кожную раніцу, за выключэннем нядзелі, каб вымыць падлогу, убачыў нешта, заставившее яго з крыкам выбегчы на вуліцу. Гэты хлопец, які стаў хранічным алкаголікам адзінаццаццю гадамі раней, калі скончыў першы семестр ў універсітэце Мэна, атрымліваў за сваю працу, калі казаць пра грошы, існыя грошы. Сапраўдная зарплата па маўклівай дамоўленасці была ў яго праве выпіць хоць усе піва, якое заставалася з вечара ў бочачцы за стойкай. Рычы Тозиер мог успомніць прыбіральніка (а мог і не ўспомніць); звалі яго Вінцэнт Каруза Талиендо, але, калі ён вучыўся ў пятым класе, яго больш ведалі як Козявку Талиендо. І калі ён мыў падлогу ў той апакаліптычнае раніцу, падыходзячы ўсё бліжэй і бліжэй да стойцы бара, прама ў яго на вачах усе сем кранаў, тры – «Будвайзера», два – «Наррагансетта», адзін – «Шпліц» (вядомага поддатым заўседнікам «Уоллиса» як «Слитс») і адзін – «Мілер лайт», нахіліліся наперад, нібы іх пацягнулі нябачныя рукі, а ў наступнае імгненне з іх хлынулі струмяні залаціста-белай пены. Вінс ірвануў да стойцы, не думаючы пра зданяў або фантомах. Яго турбавала іншае: ранішні заробак выцякае сабаку пад хвост. А потым рэзка спыніўся, вочы Вінса акругліліся, крык жаху абвясціў пустынную, прапахлы півам пячору «Крыніцы Уоллиса». Піва саступіла месца крыві. Яна пузырылася ў храмаваных ракавінах, пераплюхвалі праз край, сцякала ўніз па стойцы бара. А з кранаў лезлі валасы і кавалкі плоці. Казяўка Талиендо назіраў за гэтым дзействам як зачараваны, не мог нават набраць у грудзі паветра, каб зноў закрычаць. Потым пачуўся глухі ўдар: выбухнуў адзін з бочачак, што стаялі за стойкай. Дзверцы ўсіх шафак ў бары расчыніліся. Паваліў зялёны дым, як пасля якога-небудзь цыркавога фокусу. Казяўка вырашыў, што з яго хопіць. З крыкам выбег на вуліцу, превратившуюся ў неглыбокі канал. Плюхнуўся на азадак, ускочыў, у жаху павярнуўся. Адно з вокнаў бара са звонам разляцелася ўшчэнт, нібы разбітае кулямі. Аскепкі засвісталі вакол галавы Вінса. Імгненнем пазней разляцелася другое акно. Зноў нейкім цудам яго не зачапіла... і ён тут жа зразумеў, што прыйшла пара наведаць сястру, якая жыла ў Истпорте. Адразу адправіўся ў шлях, і падарожжа Вінса па Дерри і з яго пацягнула б на асобную сагу... але скажам толькі, што ў рэшце рэшт з горада ён выбраўся. Іншым пашанцавала менш. Алозиус Нэлі, якому не так даўно споўнілася семдзесят сем, сядзеў разам з жонкай у гасцінай іх дома на Стрефэм-стрыт, назіраючы, як навальніца бушуе над Дерри. У 7:32 у яго здарыўся інфаркт. Тыднем пазней яго жонка расказала брату, што Алозиус выпусціў кававы кубак на дыван, выпрастаўся, вочы яго шырока раскрыліся, і ён закрычаў: «Пастой, пастой, мая мілая дзяўчынка! І што гэта, па-твойму, ты робіш? Адчапіся ад гэтага хлопчыка, а не тое я задеру твае ніжнія юбч...» – потым упаў з крэсла і раздушыў сабой кававы кубак. Морын Нэлі, якая добра ведала, як барахлило яго сэрца ў апошнія тры гады, адразу зразумела, што для яго ўсё скончана, і, расслабляючы мужу вузел гальштука, пабегла да тэлефона, каб патэлефанаваць бацьку Макдоуэллу. Але тэлефон не працаваў. З трубкі ішоў гук, які нагадвае лямант паліцэйскай сірэны. І хоць Морын адчувала, што, магчыма, здзяйсняе злачынства, за якое ёй потым прыйдзецца трымаць адказ перад святым Пятром, яна паспрабавала сама здзейсніць над мужам апошнія абрады. Морын не сумнявалася, як потым яна сказала брату, што Бог яе зразумее, нават калі святы Пётр – няма. Алозиус быў добрым чалавекам і добрым мужам, а калі і піў занадта шмат, так гэта давала аб сабе ведаць ірландская кроў. У 7:49 некалькі выбухаў ўзрушылі Гандлёвы цэнтр Дерри, пабудаваны на месцы Металургічнага завода Китчнера. Ніхто не загінуў; цэнтр адкрываўся ў 10:00, а брыгада з пяці прыбіральшчыкаў звычайна прыбывала да 8:00 (і ў такую раніцу, калі б і прыбыла, то, напэўна, не ў поўным складзе). Дэтэктывы, якія потым праводзілі расследаванне, ідэю тэрарыстычнага акту адкінулі. Яны выказалі здагадку – вельмі абцякальна, – што паслужыла прычынай выбухаў пранікненне вады ў сістэму электразабеспячэння Гандлёвага цэнтра. Але якой бы ні была прычына, аб пакупках у Гандлёвым цэнтры жыхары Дерри маглі забыцца надоўга. Адзін выбух цалкам знішчыў ювелірная крама Зейла. Кольцы з дыяментамі, бранзалеты з залатымі пласцінамі, жамчужныя караляў, заручальны пярсцёнак і электронныя гадзіны «Сейко» разляцеліся ў розныя бакі градам бліскучых бразготак. Музычны аўтамат праляцеў ўвесь усходні калідор і прызямліўся ў фантан каля крамы «Джэй. К. Пені», дзе выканаў пузырысты інтэрпрэтацыю галоўнай тэмы з «Гісторыі кахання», перш чым замолкнуть назаўжды. Той жа выбух прабіў дзірку ў кафэ «Баскін-Роббінс», злучыўшы трыццаць адзін гатунак марожанага ў адзін густы суп, які раўчукамі расцёкся па падлозе. Выбух, які прагрымеў у «Сирсе», сарваў частку даху, а які падняўся вецер падхапіў яе, як паветранага змея, і працягнуў тысячу ярдаў, пакуль дах не зрэзала верхавіну сіласнай вежы фермера, якога звалі Брент Килгаллон. Шаснаццацігадовы сын фермера выбег з дома з «Кодакам» маці і сфатаграфаваў вынік. «Нэшнл энкуайер» заплаціў за гэтую фатаграфію шэсцьдзесят даляраў, на якія хлапчук купіў новыя шыны для свайго матацыкла «ямаха». Трэці выбух разнёс магазін жаночай адзення «Купляй-або прайграеш». Гарачыя спадніцы, джынсы і ніжняе бялізну разляцеліся па залітай вадой аўтамабільнай стаянцы. Апошні выбух прагрымеў у размешчаным у Гандлёвым цэнтры аддзяленні «Дэры фармерс траст». І тут адляцела частка даху. Завыла сірэна ахоўнай сігналізацыі і не змаўкала чатыры гадзіны, пакуль якія пад'ехалі электрыкі не адключылі аўтаномную лінію подвода электраэнергіі. Пазыковы кантракты, банкаўскія дакументы, дэпазітныя распіскі, рахункі, бланкі падняліся ў неба і паляцелі, падхопленыя ветрам. І грошы: па большай частцы дзясяткі і дваццаткі, але хапала і пяцёрак, і купюр у пяцьдзесят і сто даляраў. Банкаўскія службоўцы казалі, што страты склалі крыху больш сямідзесяці пяці тысяч даляраў. Пазней, пасля масавай перетряске кіраўніцтва (і важкай дапамогі ФКСССА 150), некаторыя прызнавалі – выключна ў прыватных гутарках, неафіцыйна, – што ветрам знесла больш за дзвесце тысяч даляраў. Рэбека Полсан з Хейвен-Вілідж знайшла купюру ў пяцьдзясят даляраў, трепыхающуюся на дыванку ля дзвярэй чорнага ходу, дзве дваццаткі ў куратніку і сотню амерыканскіх, прилепившуюся да ствала дуба на яе заднім двары. Яны з мужам выкарыстоўвалі гэтыя грошы, каб унесці два ўзносу за набыты ў крэдыт снегаход «Бамбардзье-Скиду». Доктар Хэйлі, які выйшаў на пенсію лекар, які жыў на Заходнім Брадвеі амаль пяцьдзесят гадоў, загінуў у 8:00. Доктар Хэйлі хваліўся, што з гэтых пяцідзесяці гадоў апошнія дваццаць пяць ён штодня рабіў двухмільную шпацыр ад свайго дома на Заходнім Брадвеі да Дэры-парк і назад. Нішто не магло яго спыніць, ні вецер, ні дождж, ні град, ні снег, ні ледзяной віхор з паўночна-паўночна-захаду, ні мароз. Адправіўся ён на шпацыр і 31 траўня, нягледзячы на тое, што ахмістрыня ўсяляк спрабавала яго адгаварыць. Апошнія словы ў гэтым свеце ён сказаў, павярнуўшыся, калі выходзіў за дзверы, нацягваючы капялюш на вушы: «Нельга быць такой дурной, Хільда. Падумаеш, з неба што-нешта капае. Калі б ты жыла тут, у пяцьдзесят сёмым, то ведала б, што такое сапраўдная навальніца!» І ледзь доктар Хэйлі выйшаў на вуліцу, вечка назіральнага калодзежа перад домам Мюллеров раптам аддзялілася ад зямлі, як карысная нагрузка ракеты «Редстоун» 151. Вечка так хутка і акуратна адсекла галаву добраму доктару, што ён прайшоў яшчэ тры крокі, перш чым мёртвым паваліўся на тратуар. А вецер усё мацнеў.
  
  
  
  7
  
  Пад горадам – 16:15
  
  Эдзі вадзіў іх па цёмных тунэлях гадзіну, можа, і паўтара, перш чым прызнаў, тонам больш незразумелым, чым спалоханым, што ўпершыню ў жыцці заблудзіўся.
  
  Яны чулі шум вады ў дрэнажных калектарах, але акустыцы ў гэтых тунэлях давяраць не варта было, таму ніхто не мог сказаць, дзе знаходзіцца крыніца шуму, наперадзе або ззаду, над галавой або пад нагамі. Запалкі скончыліся. Яны заблудзіліся ў цемры.
  
  Біл спалохаўся... вельмі спалохаўся. Ён успомніў размову з бацькам у яго майстэрні. «Прыкладна дзевяць фунтаў чарцяжоў бясследна зніклі... Я хачу, каб ты гэта сабе ўразумеў – ніхто не ведае, куды і навошта ідуць усе гэтыя чортавы тунэлі і трубы. Калі яны працуюць, нікому няма да гэтага справы. Калі не працуюць, тром або чатыром небаракам з дэпартамента водазабеспячэння даводзіцца высвятляць, якой помпа заліло або ў якім тунэлі ўтварылася корак... Ўнізе цёмна, смярдзіць, і там пацукі. Гэтага ўжо дастаткова для таго, каб не лезці туды, але ёсць і яшчэ адна, больш важкая прычына – у дрэнажнай сістэме можна заблудзіцца. Такое ўжо здаралася...»
  
  Такое ўжо здаралася. Такое ўжо здаралася. Гэта здарылася з...
  
  Вядома, здарылася. Таму сведчанне, да прыкладу, куча костак ў рабочай вопратцы, міма якой яны прайшлі па шляху да логава Яно.
  
  Біл адчуў, як у душы падымаецца паніка, і пагнаў яе ўглыб, пад замак. Гэта яму ўдалося, але не без працы. Ён адчуваў яе: паніка тузалася і выгіналася, нібы жывая істота, гатовая ў любы момант вырвацца са зняволення. Да ўсяго іншага не даваў спакою і яшчэ адзін пытанне: яны забілі Яно або няма? Рычы лічыў, што так, і Майк, і Эдзі таксама. Але яму не падабалася сумнеў на твары Бев і Стэна, якое ён заўважыў перад тым, як святло канчаткова згас і яны рэтыраваліся праз маленькую дзверцы. Далей ад падаючай павуціння.
  
  – І што нам цяпер рабіць? – спытаў Стэн.
  
  Біл улавіў у голасе Стэна спалоханую дрыжыкі маленькага хлопчыка і ведаў, што пытанне адрасаваны менавіта яму.
  
  – Так, – сказаў Бэн. – Што? Чорт, шкада, у нас няма ліхтарыка... ці хаця б усе... свечкі. – Білу здалося, што ён пачуў сцятае рыданне, заставившее Бэна спатыкнуцца на апошнім слове. І гэта напалохала яго больш за ўсё. Бэн б вельмі здзівіўся, пачуўшы такое, але Біл лічыў, што таўстун – хлопец дужы і знаходлівы, нават мацней Рычы, не кажучы ўжо пра Стэне. І калі сітуацыя такая, што нават Бэн можа зламацца, тады іх справы зусім дрэнныя. Але перад разумовым поглядам Біла зноў і зноў узнікаў не шкілет працоўнага гарадскога дэпартамента, а Том Соер і Бэкі Тэтчэр, заблудныя ў пячоры Макдугал. Біл адштурхоўваў гэты вобраз, але ён па-ранейшаму вяртаўся.
  
  Яго трывожыла і сёе-тое яшчэ, але стомлены мозг хлопчыка не мог прааналізаваць гэтую надта ўжо вялікую і нявызначаную ідэю. Магчыма, з-за сваёй прастаты ідэя пастаянна ад яго не належала: яны выдаляліся адзін ад аднаго. Сувязь, дзякуючы якой яны ўсё лета ўяўлялі сабой адзінае цэлае, слабела. Яны сышліся з Ён тварам да твару і перамаглі. Яно, магчыма, памерла, як лічылі Рычы і Эдзі, ці атрымала такія цяжкія раненні, што ўляглося спаць на сто, ці тысячу, ці дзесяць тысяч гадоў. Яны паўсталі перад Яно, убачылі Яно без маскі, і, няхай Яно выглядала жудасна – хто б сумняваўся! – ад выгляду Яно ніхто не памёр, а таму Яно пазбавілі ледзь ці не самага магутнага зброі. У рэшце рэшт, усе яны бачылі павукоў. Чужых людзей поўзаюць істот, і Біл дакладна ведаў, што з гэтага часу любы з іх, убачыўшы павука,
  
  (калі мы адсюль выберамся)
  
  абавязкова здрыганецца ад агіды. Але павук заставаўся ўсяго толькі павуком. Магчыма, па вялікім рахунку, калі ўсе маскі жаху скінутыя, няма нічога такога, што не змог бы ўспрыняць чалавечы розум. Гэтая думка бадзёрыла. За выключэннем,
  
  (мёртвыя агні)
  
  мабыць, таго, што знаходзілася там, далёка, але, магчыма, нават гэты няўяўны жывы агонь, які атабарыўся ля ўваходу ў метавселенную, памёр або паміраў. Мёртвыя агні і само падарожжа ў чарнаце ужо затуманілася і ўзгадвалася з цяжкасцю. Ды і не мела гэта значэння. А што мела значэнне – Біл гэта адчуваў, але не ўсведамляў – так гэта развал іх дружбы... іх сяброўства развальвалася, а яны па-ранейшаму заставаліся ў цемры. Іншы дзейнічаў праз іх сяброўства, магчыма, здолеў ператварыць іх у нешта большае, чым проста дзяцей. Але цяпер яны зноў станавіліся дзецьмі. Біл гэта адчуваў, гэтак жа, як і астатнія.
  
  – Што цяпер, Біл? – спытаў Рычы, нарэшце-то выказаўшы агульнае меркаванне.
  
  – Я н-не в-в-ведаю, – адказаў Біл. Заіканне вярнулася, такое ж, як і раней. Ён яго чуў, яны чулі, і Біл стаяў у цемры, удыхаючы сырой пах іх нарастаючай панікі, варожачы, колькі пройдзе часу, перш чым хто-то – Стэн, хутчэй за ўсё Стэн – не спытае ў лоб: «А чаму ты не ведаеш? Ты нас ў гэта ўцягнуў!»
  
  – А дзе Генры? – з трывогай спытаўся Майк. – Усё яшчэ тут, ці як?
  
  – О госпадзе! – хутчэй прастагнаў, чым сказаў Эдзі. – Я пра яго забыўся. Вядома, ён тут, вядома, тут, напэўна заблудзіўся, як і мы, і мы можам у любы момант натрапіць на яго... Оосподи, Біл, у цябе няма ніякіх ідэй? Твой бацька тут працуе. У цябе зусім няма ідэй?
  
  Біл прыслухоўваўся да далёкага затрымліваў выплату заработнай платы шуму вады і спрабаваў адшукаць у галаве тую самую ідэю, якую Эдзі – ды і ўсе астатнія – меў права патрабаваць. Таму што, так, ён прывёў іх сюды і павінен іх адсюль вывесці. Але ў галаву нічога не прыходзіла. Ні-чо-га.
  
  – У мяне ёсць ідэя, – падала голас Беверлі.
  
  У цемры Біл пачуў гук, які не змог вызначыць. Ціхі, шелестящий гук – не страшны. За ім рушыў услед іншы, і гэты вызначыўся адразу: расстегиваемая маланка. «Што?..» – падумаў ён і тут жа зразумеў. Яна распраналася. Па якой-то прычыне Беверлі распраналася.
  
  – Што ты робіш? – спытаў Рычы, і ад здзіўлення яго голас на апошнім слове даў пеўня.
  
  – Я сёе-тое ведаю, – адказала Беверлі ў цемры, і Білу здалося, што яна, калі судзіць па голасе, раптам стала старэй. – Я ведаю, таму што мне сказаў бацька. Я ведаю, як зноў звязаць нас разам. А калі гэтай сувязі не будзе, нам адсюль не выбрацца.
  
  – Якой сувязі? – У голасе Бэна чуліся здзіўленне і жах. – Аб чым ты кажаш?
  
  – Аб тым, што злучыць нас назаўжды. Пакажа...
  
  – Н-н-не, Бе-е-еверли! – Біл раптам зразумеў, зразумеў усё.
  
  – ...пакажа, што я люблю вас усіх, – працягнула Беверлі, – што вы ўсе мае сябры.
  
  – Што яна такое га... – пачаў Майк.
  
  Роўным, спакойным голасам Беверлі перабіла яго.
  
  – Хто першы? – спытала яна. – Думаю...
  
  
  
  8
  
  У логаве Яно – 1985 г.
  
  ...ён памірае. – Беверлі плакала. – Яго рука, Яно сожрало яго руку. – Яна пацягнулася да Білу, прыхілілася да яго, але Біл яе адштурхнуў.
  
  – Яно зноў сыходзіць! – зароў ён. Кроў запяклася на вуснах і падбародку. – Па-пайшлі! Рычы! Бе-е-ен! На э-гэты раз мы да-олжны п-прыкончыць яе!
  
  Рычы разгарнуў Біла да сябе, паглядзеў як на буйна вар'ята.
  
  – Біл, мы павінны дапамагчы Эдзі. Перацягнуць жгутом руку, выцягнуць яго адсюль.
  
  Але Беверлі ўжо паклала галаву Эдзі сабе на калені і закрыла яму вочы.
  
  – Ідзіце з Білам. Калі высветліцца, што з-за вас ён памёр дарэмна, калі Яно вернецца яшчэ праз дваццаць пяць гадоў, або праз пяцьдзесят, ці праз тысячу, клянуся, я... я не дам спакою вашым душам. Ідзіце!
  
  Якое-то імгненне Рычы няўпэўнена глядзеў на яе. Потым звярнуў увагу, што яе твар пачынае губляць выразныя абрысы. Расплываецца, становіцца белым плямай ў густым ценях. Святло цьмянеў. Гэты фактар і стаў вырашальным.
  
  – Добра. – Ён павярнуўся да Біла: – На гэты раз мы давядзем справу да канца.
  
  Бэн стаяў ля павуціння, якая зноў пачала развальвацца. Ён таксама заўважыў цела, падвешанае пад самай столлю, і маліў Бога, каб Біл не паглядзеў уверх.
  
  Але калі першыя кавалкі нітак пачалі падаць на падлогу, Біл ускінуў галаву.
  
  Ён убачыў Мараў, якая нібы апускаўся ўніз ў вельмі старым, скрипящем ліфце. Падала на дзесяць футаў, спынялася, разгойдваючыся з боку ў бок, потым рэзка падала яшчэ на пятнаццаць. Яе твар не змянялася. Вочы, фарфорава-сінія, заставаліся шырока расчыненымі. Босыя ногі пампаваліся ўзад-наперад, як маятнікі. Валасы рассыпаліся па плячах. Рот прыадкрыўся.
  
  – ОДРА! – закрычаў ён.
  
  – Біл, пайшлі! – паклікаў Бэн.
  
  Павуціна развальвалася над імі, з грукатам падала на падлогу, пачынала развальвацца. Рычы раптам абхапіў Біла за пояс і падштурхнуў наперад, адводзячы з-пад абвіслы павуціння, якую ў некаторых месцах аддзялялі ад падлогі нейкія дзесяць футаў.
  
  – Пайшлі, Біл! Пайшлі! Пайшлі!
  
  – Гэта Одра! – у адчаі крыкнуў Біл. – Э-гэта ОДРА!
  
  – Мне пляваць, нават калі гэта папа рымскі, – змрочна адказаў Рычы. – Эдзі мёртвы, і мы павінны забіць Яно, калі Яно да гэтага часу жыва. На гэты раз мы павінны давесці справу да канца, Вялікі Біл. Ці яна жывая, ці не. А цяпер, пайшлі.
  
  Біл патрываў яшчэ з імгненне, а потым асобы дзяцей, мёртвых дзяцей, пранесліся перад яго разумовым поглядам, як фатаграфіі з альбома Джорджа. «ШКОЛЬНЫЯ СЯБРЫ».
  
  – Хо-о-орошо. Па-пайшлі. Б-Бог мяне п-даруе.
  
  Ён і Рычы прабеглі пад абвіслы павуціннем, перш чым яна павалілася, і далучыліся да Бэну, які яшчэ раней выйшаў на больш бяспечнае месца. Яны пабеглі за Яно, а Одра тым часам працягвала разгойдвацца ў пяцідзесяці футаў над каменным падлогай, у кокане, падвешаным да развальваецца павуціне.
  
  
  
  9
  
  Бэн
  
  Яны пайшлі па следзе чорнай крыві Яно – алеістым лужицам гною, які ўцякаў у шчыліны паміж плітамі. А калі падлогу пачаў падымацца да полукруглому чорнага адтуліны ў далёкім канцы пячоры, Бэн ўбачыў і сёе-тое новае: шэраг яек. Чорных, з цвёрдай абалонкай, памерамі не саступаюць страусиным. З іх ішоў матавы святло. Бэн зразумеў, што напаўпразрыстая абалонка. Бачыў, як унутры варушыцца што-то чорнае.
  
  «Дзіцяняты Яно, – падумаў ён і адчуў, як да горла подкатывает млоснасць. – У Яно выкідак. Божа! Божа!»
  
  Рычы і Біл спыніліся, тупа, зьбянтэжана ўтаропіліся на яйкі.
  
  – Ідзіце! Ідзіце! – крыкнуў Бэн. – Я з імі разбяруся. Добейте Яно!
  
  – Трымай! – Рычы кінуў яму кніжыцу запалак з лагатыпам «Дэры таун-хаўс».
  
  Бэн яе злавіў. Біл і Рычы пабеглі далей. Якое-то імгненне Бэн праводзіў іх поглядам у меркнущем святле. Яны пабеглі ў цемру, куды ретировалось Яно, і схаваліся з-пад увагі. Тады ён паглядзеў на бліжэйшы з яек, з тонкай абалонкай, з шевелящейся ценем ўнутры, і адчуў, як растае яго рашучасць. Гэта... гэй, хлопцы, гэта ўжо залішне. Гэта занадта жудасна. І вядома ж, яны памруць без яго дапамогі; іх жа не адкладалі, яны вываліліся.
  
  Але час родаў Яно набліжалася... а калі нават адзін здолее выжыць... нават адзін...
  
  Сабраўшы ўсю волю ў кулак, прадставіўшы сабе бледны якое памірае твар Эдзі, Бэн апусціў цяжкі ботаў «Дезерт драйвер» на першае яйка. Яно, чавкнув, раскалолася, з-пад бота выцякла смярдзючая плацэнта. Павук памерам з пацука на подгибающихся лапках паспрабаваў ўцячы прэч, і Бэн чуў у галаве яго пранізлівыя крыкі, якія нагадваюць гукі, якія выдае ножовка, калі яе хутка-хутка выгінаць туды-сюды, нібы зусім відавочна, нейкую музыку.
  
  Бэн рушыў за ім, і ногі яго больш за ўсё нагадвалі хадулі, але тым не менш наступіў на павука. Адчуў, як захрустел хітын, вантробы выплюхнулася з-пад абцаса. Змесціва страўніка зноў подкатило да горла, і на гэты раз Бэну не ўдалося справіцца з млоснасцю. Яго вырвала, а потым ён крутануў абцас, впечатывая маленькую стварэньне ў камяні, слухаючы, як заціхаюць крыкі ў галаве.
  
  «Колькі? Колькі яек? Хіба я не чытаў, што павукі могуць адкладаць тысячы... ці мільёны? Я не змагу столькі раздушыць, я сыду з розуму...»
  
  «Ты павінен. Ты павінен. Давай, Бен... зробім гэта разам!»
  
  Ён перайшоў да наступнага яйку, прайграны працэс ва ўсіх падрабязнасцях пад затухае святлом. Паўтарылася ўсё: чавкающий храбусценне, расцяканне смярдзючай вадкасці, апошні смяротны ўдар. Наступнае яйка. Наступнае. Наступнае. Бэн павольна прасоўваўся да чорнай арцы, у якой схаваліся яго сябры. Цемра стала апраметнай, Беверлі і развальваецца, павуціна засталіся ззаду. Ён чуў, як падаюць кавалкі павуціння. Яйкі бледна свяціліся ў цемры. Падыходзячы да чарговага, ён запальваў запалку і разбіваў яго. І кожны раз паспяваў раздушыць павука да таго, як запалка гасла. Ён паняцця не меў, што будзе рабіць, калі запалкі скончацца да таго, як ён раздавіць апошняе яйка і расплющит яго няўяўнае змесціва.
  
  
  
  10
  
  Яно – 1985 г.
  
  Яны ішлі.
  
  Яно адчувала, што яны ідуць следам, скарачаюць адлегласць, і страх Яно нарастаў. Можа, Яно і не вечна – гэтая неверагодная думка нарэшце-то прыйшла ў галаву. Што горш, Яна адчувала смерць сваіх дзяцей. Трэці з гэтых агідных ненавісных мужчын-хлапчукоў пераходзіў ад аднаго яйкі да іншаму, ледзь не губляючы розум ад агіды, але працягваў ісці, метадычна вышибая жыццё з кожнага з яек Яно.
  
  «Няма!» – завыў Ён, хістаючыся з боку ў бок, адчуваючы, як жыццёвая сіла выцякае з сотні ран. Ні адна не была смяротнай, але кожная выконвала сваю песню болю, кожная запавольвала прасоўванне. Адна лапа вісела на тоненькай палосцы мяса. Адно вока аслеп. Яно адчувала і велізарную рану ўнутры, вынік дзеяння яду, які аднаму з мужчын-хлапчукоў ўдалося ўпырснуць у горла.
  
  А яны ішлі, скарачалі разделявшее іх адлегласць, і як такое магло здарыцца? Яно подвывало і мяукало, а калі адчула, што яны зусім побач, зрабіла адзінае, што цяпер заставалася: павярнулася, каб змагацца.
  
  
  
  11
  
  Беверлі
  
  Перш чым свет канчаткова згас і запанавала цемра, яна ўбачыла, як жонка Біла апусцілася на дваццаць футаў і завісла. Пачала круціцца, рудыя валасы разметались. «Яго жонка, – падумала Беверлі, – але я была яго першым каханнем, і калі ён меркаваў, што якая-то іншая жанчына была ў яго першай, то толькі па адной прычыне: ён забыўся... забыўся Дерри».
  
  Потым яна засталася ў цемры, сам-насам з гукамі падаючай павуціння і мёртвай, недвижной цяжарам Эдзі. Яна не хацела расставацца з ім, не хацела, каб ён цалкам ляжаў на бруднай падлозе гэтага месца. Таму трымала яго галаву на згіне онемевшей рукі, а другой рукой прыбірала валасы з яго вільготнага ілба. Думала Беверлі пра птушак... вырашыла, што цікавасць да іх пераняла ад Стэна. Беднага Стэна, які не змог прымусіць сябе зноў усё гэта перажыць.
  
  «Яны ўсе... я была іх першай любоўю».
  
  Яна паспрабавала гэта ўспомніць... такія думкі падымалі настрой, калі даводзілася сядзець у поўнай цемры, не ведаючы, адкуль даносяцца гэтыя гукі. Такія думкі прыхарошвае адзінота. Спачатку нічога не ўзгадвалася; галаву забівалі толькі вобразы птушак – крумкач, і граклов, і шпакоў, вясновых птушак, якія адкуль-то вярталіся, калі па вуліцах яшчэ бегла адталая вада, і апошнія плямы бруднага снегу заставаліся ў цяністых месцах, куды не зазіралі сонечныя прамяні.
  
  Па яе разуменні, у Дерри гэтыя птушкі ўпершыню трапляліся на вочы ў хмарны вясновы дзень, прымушаючы задацца пытаннем, а адкуль жа яны прыляцелі. Раптам і разам яны усеивали ўвесь Дерри, напаўняючы паветра белы пранізлівай балбатнёй. Яны садзіліся на тэлефонныя драты і канькі віктарыянскіх асабнякоў Заходняга Брадвея: яны біліся з-за месца на алюмініевых ашэстак тэлевізійнай антэны, усталяванай на даху бара «Крыніца Уоллиса»; яны облепляли цёмныя галіны вязаў, якія растуць на Ніжняй Галоўнай вуліцы. Яны абжываліся, казалі адзін з адным заливистыми крычаць галасамі вясковых старых, тых, хто сабраўся на штотыднёвы вечар гульні ў «бінга», а потым, па якому-то сігнале, які не маглі ўлавіць людзі, усе разам узляталі – і ад іх крылаў неба станавілася чорным, – каб апусціцца дзе-то яшчэ.
  
  «Так, птушкі, я думала пра іх, таму што мне было сорамна. Як я цяпер разумею, я саромелася дзякуючы майму бацьку, а можа, да гэтага прыклаў руку і Яно. Магчыма».
  
  За птушкамі прачынілася іншае ўспамін, смутны і няпэўны. Можа, такім яму і трэба было застацца назаўжды, яна...
  
  І тут паток думак абарваўся: раптам Беверлі ўсвядоміла, што Эдзі...
  
  
  
  12
  
  Каханне і жаданне – 14 жніўня 1958 г.
  
  ...падыходзіць да яе першым, таму што спалоханы больш за ўсіх. Падыходзіць да яе не як сябар таго лета і не як палюбоўнік на гэты момант. Падыходзіць, як падыходзіў да маці трыма або чатырма гадамі раней, каб яго супакоілі. Ён не падаецца назад ад яе гладкай обнаженности, і спачатку яна нават сумняваецца, што ён гэта адчувае. Ён трасецца, і хоць яна моцна прыціскае яго да сябе, цемра такая чорная, што яна не можа яго разгледзець, хай ён і вельмі блізка. Калі б не шурпаты гіпс, ён мог бы сысці за прывіда.
  
  – Што ты хочаш? – пытаецца ён яе.
  
  – Ты павінен ўставіць у мяне сваю штучку, – кажа Беверлі.
  
  Эдзі спрабуе отпрянуть, але яна трымае яго моцна, і ён прыхінацца да яе. Яна чуе, як хто-то – думае, што Бэн, – шумна ўцягвае паветра.
  
  – Бевви, я не магу гэтага зрабіць. Я не ведаю як...
  
  – Я думаю, гэта лёгка. Але ты павінен распрануцца. – У галаве ўзнікае думка аб цяжкасцях, звязаных з кашуляй і гіпсам – іх трэба спачатку аддзяліць, потым злучыць, – і ўдакладняе: – Хоць бы здымі штаны.
  
  – Не, я не магу! – Але яна думае, што частка яго можа і хоча, таму што трэсціся ён перастаў, і яна адчувае што-то маленькае і цвёрдае, прижимающееся да правай баку жывата.
  
  – Можаш, – пярэчыць яна і цягне яго на сябе. Паверхню пад яе спіной і нагамі цвёрдая, гліністая і сухая. Далёкі шум вады навявае дрымоту і супакойвае. Яна цягнецца да Эдзі. У гэты момант перад яе разумовым поглядам з'яўляецца твар яе бацькі, суровае і пагрозлівае,
  
  (я хачу паглядзець, цэлая ці ты)
  
  і тут яна абдымае Эдзі за шыю, яе гладкая шчака прыціскаецца да яго гладкай шчацэ, і калі ён нерашуча тычыцца яе маленькіх грудзей, яна уздыхае і думае ў першы раз: «Гэта будзе Эдзі», – успамінае і ліпеньскі дзень – няўжо гэта было ўсяго толькі ў мінулым месяцы? – калі ў Пустку ніхто не прыйшоў, акрамя Эдзі, і ён прынёс з сабой цэлы пачак коміксаў пра Маленькую Лулу, якія яны чыталі вялікую частку дня. Маленькая Лулу, якая збірала библянику і вляпывалась ў самыя неверагодныя гісторыі, пра ведзьму Хейзл і ўсіх астатніх. І як яны весела правялі час.
  
  Яна думае пра птушак; асабліва пра граклах, і скворцах, і воронах, якія вяртаюцца вясной, і яе рукі ссоўваюцца да рамяні Эдзі і расшпільваць яго, і ён зноў кажа, што не зможа гэта зрабіць; яна кажа яму, што зможа, яна ведае, што зможа, і не адчувае сорам ці страх, а што-то накшталт трыумфу.
  
  – Куды? – пытаецца ён, і гэтая цвёрдая штучка патрабавальна тыкаецца ва ўнутраную паверхню сцягна.
  
  – Сюды, – адказвае яна.
  
  – Бевви, я на цябе ўпаду. – І яна чуе, балючы свіст у яго дыханні.
  
  – Я думаю, так і трэба, – кажа яна яму, і пяшчотна абдымае, і накіроўвае. Ён піхаюць сваю штучку наперад занадта хутка, і прыходзіць боль.
  
  – З-з-з-с – Яна ўцягвае паветра, закусіўшы ніжнюю губу, і зноў думае пра птушак, вясновых птушак, радком тых, што сядзяць на каньках дахаў, разам ўзнімальных пад нізкія сакавіцкія хмары.
  
  – Беверлі? – няўпэўнена пытае ён. – Усё ў парадку?
  
  – Цішэй, – кажа яна. – Табе будзе лягчэй дыхаць. – Ён запавольвае руху, і праз некаторы час дыханне яго паскараецца, але Беверлі разумее, на гэты раз прычына не ў тым, што з ім што-то не так.
  
  Боль сыходзіць. Раптам ён рухаецца хутчэй, потым спыняецца, замірае, выдае гук – нейкі гук. Яна адчувае, што-то гэта для яго азначае, што-то экстраардынарнае, асаблівае, што-то накшталт... палёту. Яна адчувае сілу: адчувае хутка растучы ў ёй пачуццё трыумфу. Гэтага баяўся яе бацька? Што ж, ён баяўся не дарма. У гэтым дзействе таілася сіла, магутная, раздзіралая ланцуга сіла, раней схаваная глыбока ўнутры. Беверлі не адчувае фізічнага асалоды, але душа яе радуецца. Яна адчувае іх блізкасць. Эдзі прыціскаецца тварам да яе шыі, і яна абдымае яго. Ён плача. Яна абдымае яго і адчувае, як яго частка, якая звязвала іх, пачынае ападаць. Не пакідае яе, няма, проста ападае, становячыся менш.
  
  Калі ён злазіць з яе, яна садзіцца і ў цемры тычыцца яго асобы.
  
  – Ты атрымаў?
  
  – Атрымаў – што?
  
  – Як ні назаві. Дакладна я не ведаю.
  
  Ён пампуе галавой, яна гэта адчувае, яе рука па - ранейшаму тычыцца яго шчокі.
  
  – Я не думаю, што гэта ў дакладнасці... ты ведаеш, як кажуць вялікія хлопцы. Але гэта было... гэта было нешта. – Ён кажа ціха, каб іншыя не чулі. – Я люблю цябе, Бевви.
  
  Тут яе памяць дае слабіну. Яна ўпэўненая, што былі і іншыя словы, адны прамаўляліся шэптам, іншыя гучна, але не памятае, што гаварылася. Значэння гэта не мае. Ёй даводзілася ўгаворваць кожнага? Так, хутчэй за ўсё. Але значэння гэта не мела. Адзін за адным яны уговаривались на гэта, на гэтую асаблівую чалавечую сувязь паміж светам і бясконцым, адзіную магчымасць судакранання патоку крыві і вечнасці. Гэта не мае значэння. Што мае, дык гэта любоў і жаданне. Тут, у цемры, ані не горш, чым у любым іншым месцы. Можа, і лепш, чым у некаторых.
  
  Да яе падыходзіць Майк, потым Рычы, і дзея паўтараецца. Цяпер яна адчувае некаторы задавальненне, легкі жар дзіцячага няспелага сэксу, і заплюшчвае вочы, калі да яе падыходзіць Стэн, і думае аб гэтых птушках, вясны і птушак, і яна бачыць іх, зноў і зноў, яны прылятаюць ўсё адразу, усаджваюцца на бязлісцевыя зімовыя дрэвы, коннікі ударнай хвалі набягаючага самага шалёнага часу года, яна бачыць, як яны зноў і зноў падымаюцца ў паветра, шум іх крылаў падобны на лопат многіх прасцін на ветры, і Беверлі думае: «Праз месяц усе дзеці будуць бегаць па Дэры-парк з паветранымі змеямі, стараючыся не зачапіцца вяроўкай з вяроўкамі іншых змеяў». Яна думае: «Гэта і ёсць палёт».
  
  Са Стэнам, як і з астатнімі, яна адчувае гэта сумнае завяданне, растанне з тым, што ім так адчайна трэба было здабыць ад гэтага дзейства, – што-то вельмі важнае – яно знаходзіліся зусім блізка, але не склалася.
  
  – Ты атрымаў? – зноў пытаецца яна, і хоць не ведае дакладна, аб чым гаворка, ёй зразумела, што не атрымаў.
  
  Пасля доўгай паўзы да яе падыходзіць Бэн.
  
  Ён дрыжыць усім целам, але гэтая дрыжыкі выкліканая не страхам, як у Стэна.
  
  – Беверлі. Я не магу. – Ён спрабуе вымавіць гэтыя словы тонам, разумелым здаровае, але ў голасе чуецца іншае.
  
  – Ты зможаш. Я адчуваю.
  
  І яна дакладна адчувае. Ёсць сёе-што цвёрдае; і шмат. Яна адчувае гэта пад мяккай выпукласцю жывата. Яго памер выклікае пэўную цікаўнасць, і яна лёгенька тычыцца яго штуковіны. Бэн стогне ёй у шыю, і ад яго гарачага дыхання яе аголеная скура пакрываецца мурашкамі. Беверлі адчувае першую хвалю сапраўднага спякота, які прабягае па яе целе, – раптам яе перапаўняе нейкае пачуццё: яна прызнае, што пачуццё гэта занадта вялікая
  
  (і штучка ў яго занадта вялікая, яна зможа прыняць яе ў сябе?)
  
  і для яго яна занадта юна, таго пачуцця, якое занадта ўжо ярка і востра дае аб сабе ведаць. Яно параўнальна з М‐80 Генры, што-то такое, не прызначанае для дзяцей, што-то такое, што можа падарвацца і разнесці цябе на шматкі. Але цяпер не месца і не час для турботы: тут каханне, жаданне і цемра. І калі яны не паспрабуюць першае і другое, то, напэўна, застануцца толькі з трэцім.
  
  – Беверлі, не...
  
  – Ды. Навучы мяне лётаць, – кажа яна са спакоем, якога не адчувае, разумеючы па свежай цёплай вільгаці на шчацэ і шыі, што ён заплакаў. – Навучы, Бэн.
  
  – Няма...
  
  – Калі ты напісаў той верш, навучы. Пагладзь мае валасы, калі хочаш, Бэн. Усе добра.
  
  – Беверлі... я... я...
  
  Ён не проста дрыжыць – яго трасе. Але зноў яна адчувае: страх да гэтага стану дачынення не мае – гэта прадвеснік агоніі, выкліканай самім дзействам. Яна думае пра
  
  (птушак)
  
  яго твары, яго дарагім, мілым жаждущем твары, і ведае, што гэта не страх; гэта жаданне, якое ён адчувае, глыбокае, гарачае жаданне, якое цяпер ледзь стрымлівае, і зноў яна адчувае сілу, што-то накшталт палёту, нібы глядзіць зверху ўніз і бачыць усіх гэтых птушак на каньках дахаў, на тэлевізійнай антэны, якая ўсталяваная на бары «Крыніца Уоллиса», бачыць вуліцы, разбегающиеся, як на карце, ох, жаданне, дакладна, гэта што-то, менавіта каханне і жаданне навучылі цябе лётаць.
  
  – Бэн! Так! – нечакана крычыць яна, і ён больш не можа стрымлівацца.
  
  Яна зноў адчувае боль і, на імгненне, адчуванне, што яе задушаць. Потым ён прыўздымаецца на руках, і яна зноў можа дыхаць.
  
  У яго вялікі, гэта так – і боль вяртаецца, і яна значна глыбей, чым калі ў яе ўваходзіў Эдзі. Ёй даводзіцца зноў прыкусіць ніжнюю губу і думаць пра птушак, пакуль паленне не сыходзіць. Але яно сыходзіць, і яна ўжо можа працягнуць руку і адным пальцам дакрануцца да яго вуснаў, і Бэн стогне.
  
  Яна зноў адчувае жар і адчувае, як яе сіла раптам пераліваецца ў яго: яна з радасцю аддае гэтую сілу і сябе разам з ёй. Спачатку з'яўляецца адчуванне калыханні, цудоўнай, нарастаючай па спіралі прысмакі, якая прымушае яе матаць галавой з боку ў бок, беззвучное варкатанне прарываецца між сціснутых вуснаў, гэта палёт, ох, каханне, ох, жаданне, ох, гэта што-то такое, чаго немагчыма не прызнаваць, якая злучае, якое перадаецца, образующее непарыўны круг: злучаць, перадаваць... лётаць.
  
  – Ох, Бэн, ох, мой дарагі, так, – шэпча яна, адчуваючы, як пот выступае на твары, адчуваючы іх сувязь, што-то цвердае ў належным месцы, што-то, як вечнасць, васьмёрка, покачивающаяся на баку. – Я так моцна люблю цябе, дарагі.
  
  І яна адчувае, як што-то пачынае адбывацца, і пра гэта што-то не маюць ні найменшага паняцця дзяўчынкі, якія шэпчуцца і хіхікаюць пра сэкс у прыбіральні для дзяўчынак, ва ўсякім выпадку, наколькі ёй пра гэта вядома; яны толькі треплются аб тым, які жудасны гэты сэкс, і цяпер яна разумее, што для многіх з іх сэкс – неосуществленный, нявызначаны монстар; яны кажуць аб гэтым дзействе толькі ў трэцім твары. Ты Гэта робіш, твая сястра і яе бойфрэнд Гэта робяць, твае мама з татам усё яшчэ Гэта робяць, і як яны самі ніколі не будуць Гэта рабіць; і так, можна падумаць, што дзявочае частка пятага класа складаецца выключна з будучых старых паннаў, і Беверлі відавочна, што ні адна з гэтых дзяўчатак нават не падазраюць аб такім... такім завяршэнні, і яе ўтрымлівае ад крыкаў толькі адно: астатнія пачуюць, і падумаюць, што Бэн робіць ёй балюча. Яна падносіць руку да рота і моцна яе кусае. Цяпер яна лепш разумее пранізлівы смех Грэты Боўі, і Салі Мюлер, і ўсіх іншых: хіба яны, усе сямёра, не правялі вялікую частку гэтага самага доўгага, самага жудаснага лета іх жыццяў, смеючыся, як вар'яцкія? Яны смяяліся, паколькі ўсё, што страшна і невядома, пры гэтым і пацешна, і ты смяешся, як іншы раз дзеці смяюцца і плачуць адначасова, калі з'яўляецца клоўн з заезджага цырка, ведаючы, што ён павінен быць смешным... але ён таксама і незнаёмы, поўны невядомай вечнай сілы.
  
  Ўкус рукі крык не спыняе, і яна можа супакоіць іншых – і Бэна, – толькі паказаўшы, што тое, што адбываецца ў цемры яе цалкам задавальняе.
  
  – Так! Так! Так! – І зноў галаву запаўняюць вобразы палёту, змешаныя з хрыплымі крыкамі граклов і шпакоў; гэтыя гукі – самая салодкая ў свеце музыка.
  
  І яна ляціць, падымаецца ўсё вышэй, і цяпер сіла не ў ёй і не ў ім, а дзе-то паміж імі, і ён ускрыквае, і яна адчувае, як дрыжаць яго рукі, і яна выгінаецца ўверх і вжимается ў яго, адчуваючы яго спазм, яго дотык, іх поўнае зліццё ў цемры. Яны разам вырываюцца ў жыватворны святло.
  
  Потым усё заканчваецца, і яны ў абдымках адзін аднаго, і калі ён спрабуе што-то сказаць – магчыма, якое-небудзь дурное прабачэнне, якое можа спахабіць тое, што яна памятае, якое-то дурное прабачэнне, якое будзе вісець, як наручник, – яна заглушае яго словы пацалункам і адсылае яго.
  
  Да яе падыходзіць Біл.
  
  Ён спрабуе нешта сказаць, але заіканне дасягае піка.
  
  – Маўчы. – Яна адчувае сябе вельмі ўпэўнена, здабыўшы новае веданне, але пры гэтым разумее, што стамілася. Стамілася, і ў яе ўсё баліць. Унутраная і задняя паверхню сцёгнаў ліпкія, і яна думае, што прычына ў тым, што Бэн сапраўды скончыў, а можа, гэта яе кроў. – Усё будзе вельмі нават добра.
  
  – Т-т-ты у-у-у-упэўненая?
  
  – Так, – кажа Беверлі і абедзвюма рукамі абдымае яго за шыю, адчуваючы вільготныя ад поту валасы. – Можаш паспрачацца.
  
  – Э-э-э-гэта... Э-э-э-гэта...
  
  – Мс-з-з...
  
  З ім не так, як з Бэнам; таксама запал, але іншая. Быць з Білам – гэта самае лепшае завяршэнне з усіх магчымых. Ён добры, пяшчотны і амаль што спакойны. Яна адчувае яго запал, але запал гэты умераны і стрымліваецца трывогай за яе, магчыма, таму, што толькі Біл і яна сама ўсведамляюць значнасць гэтага дзейства, як і тое, што пра яго нельга казаць ні каму-то яшчэ, ні нават паміж сабой.
  
  У канцы яна здзіўленая нечаканым уздымам і паспявае падумаць: «Ох! Гэта адбудзецца зноў, я не ведаю, ці вытрымаю...»
  
  Але думкі гэтыя змятае абсалютнай саладосцю дзейства, і яна ледзь чула яго шэпт: «Я кахаю цябе, Бев, я люблю цябе, я заўсёды буду любіць цябе». – Ён паўтарае і паўтарае гэтыя словы без заікання. На міг яна прыціскае яго да сябе, і яны заміраюць, яго гладкая шчака тычыцца яе шчокі.
  
  Ён выходзіць з яе, нічога не сказаўшы, і якое-то час яна праводзіць адна, апранаючыся, павольна апранаючыся, адчуваючы тупую тузанне, якую яны, будучы хлапчукамі, прачуць не маглі, адчуваючы салодкую стому і палёгку ад таго, што ўсё скончылася. Унізе пустата, і хоць яна радуецца, што яе цела зноў належыць толькі ёй, пустата выклікае дзіўную тугу, якую яна так і не можа выказаць... хіба што думае пра безлистных дрэвах пад зімовым небам, дрэвах з голымі галінкамі, дрэвах, якія чакаюць чорных птушак, якія рассядуцца на іх, як святары, каб засведчыць смерць снегу.
  
  Яна знаходзіць сваіх сяброў, пашукаўшы ў цемры іх рукі.
  
  Нейкі час усе маўчаць, а калі чуецца голас, Беверлі не здзіўляецца таму, што ён належыць Эдзі.
  
  – Я думаю, калі мы павярнулі направа два павароту назад, нам трэба было павярнуць налева. Госпадзе, я гэта ведаў, але так змакрэў і нерваваўся...
  
  – Ты ўсё жыццё нервуешся, Эрс, – кажа Рычы. Голас такі задаволены. І ў ім ніякіх панічных нотак.
  
  – Мы і ў іншых месцах паварочвалі не ў той бок, – працягвае Эдзі, ігнаруючы яго, – але гэта была самая сур'ёзная памылка. Калі мы зможам вярнуцца туды, то потым усё будзе добра.
  
  Яны фармуюць няроўную калону, Эдзі першы, за ім Беверлі, яе рука на плячы Эдзі гэтак жа, як рука Майка – на яе плячы. Ідуць зноў, на гэты раз хутчэй. Ранейшае хваляванне Эдзі бясследна знікае.
  
  «Мы ідзем дадому, – думае Беверлі, і па целе прабягае дрыготка палёгкі і радасці. – Дадому, ды. І ўсё будзе добра. Мы зрабілі тое, за чым прыходзілі, і цяпер можам вяртацца назад ужо звычайнымі дзецьмі. І гэта таксама будзе добра».
  
  Яны ідуць скрозь цемру, і Беверлі ўсведамляе, што шум бягучым вады ўсё бліжэй.
  
  
  
  Кіраўнік 23
  
  Зыход
  
  
  
  1
  
  Дэры – 9:00-10:00
  
  Ў дзесяць хвілін десятого хуткасць ветру над Дерри у сярэднім складала пяцьдзесят пяць міль у гадзіну з парывамі да сямідзесяці. Анемометр ў будынку суда зафіксаваў адзін парыў у восемдзесят адну мілю, пасля чаго стрэлка звалілася на нуль. Вецер вырваў усталяваны на даху які верціцца датчык і закінуў у заліты дажджом змрок дня. Як і караблік Джорджа Денбро, яго больш ніхто не бачыў. Да трыццаці дзевяці тое, што ў дэпартаменце водазабеспячэння лічылі зусім немагчымым – маглі б у гэтым паклясціся, – стала не толькі магчымым, але і амаль непазбежным: цэнтр Дерри магло затапіць ўпершыню з жніўня 1958 года. Тады многія старыя дрэнажныя трубы апынуліся забітымі або разбурыліся падчас нечакана моцнай навальніцы. Без чвэрці дзесяць мужчыны з суровымі тварамі з'язджаліся да абодвум бакам Канала на легкавушках і ў пікапах, шалёна равучы вецер спрабаваў садраць з іх непрамакальныя курткі і дажджавікі. Упершыню з кастрычніка 1957 года на бетонных берагах Канала пачалі ўкладваць мяшкі з пяском. Арка, у якую сыходзіў Канал, каб прайсці пад скрыжаваннем, дзе сыходзіліся тры вуліцы, запоўнілася вадой практычна даверху. Тут прайсці па Галоўнай вуліцы, Канальнай і ля падножжа ўзгорка Пад'ём-у-мілю можна было толькі на сваіх дваіх, і тыя, хто, расплескивая ваду, спяшаўся дапамагчы ў кладцы мяшкоў з пяском, адчувалі, як гудуць вуліцы ад вар'яцкага патоку проносящейся пад імі вады. Прыкладна гэтак жа гудзе і эстакада аўтамагістралі, калі па ёй праязджалі міма адзін аднаго тяжелогруженые трэйлеры, але тут вібрацыя была пастаяннай, і людзі радаваліся, што знаходзяцца ў паўночнай частцы цэнтра горада, досыць далёка ад гэтага мернага буркатання, якое хутчэй адчувалася, чым чулася. Перакрываючы шум дажджу і вады ў Канале, Гаральд Гарденер спытаў Альфрэда Зитнера, якому належала «Рыэлтарскай агенцтва Зитнера», размешчанае ў заходняй частцы горада, не праваляцца ці вуліцы. Зитнер пракрычаў у адказ, што хутчэй пекла замерзне. Перад разумовым поглядам Гаральда на імгненне узніклі Адольф Гітлер і Юда Іскарыёт, катаюцца на каньках, а потым ён працягнуў ўкладваць мяшкі з пяском. Вада толькі на нейкія тры цалі не даходзіла да краю бетонных сцен Канала. У Пусткі Кендускиг ўжо выйшаў з берагоў, і не выклікала сумневаў, што да поўдня там утвараецца вялікая, неглыбокае смуроднае возера, з якога будуць тырчаць кроны дрэў і некаторых кустоў, а ўся астатняя буяная расліннасць сыдзе пад ваду. Мужчыны працягвалі працу, спыняючыся, толькі калі заканчваліся мяшкі з пяском... а потым, без дзесяці дзесяць, іх увагнаў у ступар жудасны грукат. Пазней Гаральд Гарденер сказаў жонцы, што падумаў, а ці не надышоў канец святла. Але цэнтр горада не праваліўся скрозь зямлю – тады не праваліўся. Затое абрынулася Воданапорная вежа. Толькі Эндру Кін, унук Норберта Qinā, сваімі вачыма бачыў, як гэта адбылося, але ў тую раніцу ён выкурыў вельмі ўжо шмат калумбійскай чырвонай і спачатку падумаў, што ў яго глюкі. Ён блукаў па залітым дажджом вуліцах Дерри прыкладна з васьмі раніцы, отправясь ў шлях ледзь ці не ў тую самую хвіліну, калі душа доктара Хейла падымалася ў неба, дзе яе чакала вялікая сямейная медыцынская практыка. Ён вымак да ніткі (сухім заставаўся толькі пакуначак з двума ўнцыямі марыхуаны, які Эндру трымаў пад пахай), але зусім гэтага не адчуваў. Яго вочы шырока раскрыліся. Ён як раз дабраўся да Мемарыяльнага парку, які мяжуе з пагоркам, на якім высілася Воданапорная вежа. І, калі толькі ён не памыляўся, Воданапорная вежа нахілілася, як тая гробаны вежа ў Пізе, красующаяся на ўсіх гэтых скрынках з макаронамі. «Вау!» – усклікнуў Эндру Кін, і яго вочы раскрыліся яшчэ шырэй, быццам знутры іх падпіралі маленькія спружынкі. І тут жа пачуўся скрыгат. У яго на вачах нахіл Воданапорнай вежы усё павялічваўся і павялічваўся. Эндру застыў як слуп, мокрыя джынсы прыліплі да худым азадку, мокрая галаўны павязка з узорам пэйслі роняла на вочы кроплі вады. Белыя пліткі адвальваліся са сцяны Воданапорнай вежы, звернутай да цэнтра горада... не, не зусім адвальваліся... хутчэй адскоквалі. Прыкметная расколіна з'явілася прыкладна ў дваццаці футах над каменным падставай вежы. З расколіны ўдарыла вада, а пліткі цяпер ужо не адскоквалі – адляталі, і іх зносіла ветрам. У Воданапорнай вежы што-то заскрыгатаў, і Эндру ўбачыў, як яна рухаецца, быццам стрэлка велізарных гадзін, ад дванаццаці да гадзіны або двух. Мяшочак з траўкай выпаў з-пад мышкі і затрымаўся ў кашулі ў рамяня. Эндру гэтага не заўважаў. Стаяў як зачараваны. З вежы пачуліся рэзкія звонкія гукі, быццам адна за іншы струны лопаліся самай вялікай у свеце гітары. То рваліся тросы, устаноўленыя ўнутры цыліндру, якія належным чынам кампенсавалі напружанне, якое ствараецца ціскам вады. Воданапорная вежа пачала хіліцца хутчэй і хутчэй, дошкі і бэлькі ламаліся, трэскі ляцелі ў паветра. «ГРЕ-Е-Е-БА-А-АНЫЙ НАСРАТЬ!» – пракрычаў Эндру Кін, але яго голас растварыўся ў грукаце падзення Воданапорнай вежы і рове аднаго з трыма чвэрцямі мільёнаў галонаў, без малога васьмі тысяч тон вады, выливающихся з бакавой расколіны. Вада выплюхнулася шэрай прыліўной хваляй, і, вядома, будзь Эндру з таго боку Воданапорнай вежы, куды покатила гэтая хваля, ён бы тут жа адправіўся ў іншы свет. Але Бог з добрай волі п'яніцам, маленькім дзецям і торчкам. Эндру стаяў у такім месцы, адкуль мог усё бачыць, але на яго не трапіла ні кроплі які выліўся з вежы вады. «ГРОБАНЫ СПЕЦЭФЕКТЫ! – пракрычаў Эндру, калі хваля панеслася па Мемарыяльнага парку, як нож бульдозера, зрэзаўшы сонечныя гадзіны, побач з якімі часцяком стаяў хлопчык – звалі яго Стэн-Супермэн Урис – і назіраў за птушкамі ў бацькаў бінокль. – СТЫВЭН СПІЛБЭРГ І НЕ СНІЛАСЯ!» Не выстаяла і каменная купальня для птушак. Якое-то імгненне Эндру бачыў, як яна перагортваецца, купальня на пастаменце, пастамент на купальні, а потым усё знікла. Клёны і бярозы, якія адгароджвалі Мемарыяльны парк ад Канзас-стрыт, посшибало, як кеглі ў боўлінгу. Падаючы, дрэвы парвалі ўсе провада. Хваля перехлестнула праз вуліцу, пачала пашырацца, усё больш нагадваючы ваду, а не нож бульдозера, які зрэзаў сонечныя гадзіны, купальню для птушак і дрэвы, але ёй хапіла энергіі, каб сарваць з падмуркаў дзясятак дамоў, якія стаялі на другім баку Канзас-стрыт, і скінуць іх у Пустку. Яны зваліліся туды з прыкрага лёгкасцю, у большасці сваім цэлымі. Эндру Кін даведаўся адзін з іх, які належаў сям'і Карла Массенсика. Містэр Массенсик выкладаў яму ў шостым класе, сапраўдны звер. 152Калі дом перавальваў цераз край схілу і слізгаў уніз, Эндру Кін зразумеў, што бачыць свечку, ярка горевшую ў адным з вокнаў, і на імгненне задаўся пытаннем, а можа, усё гэта яму толькі мроіцца, калі вы разумееце, аб чым гаворка. Але тут жа ў Пусткі пачуўся выбух і взметнулось жоўтае полымя, нібы ад лямпы Коўлман ўспыхнула салярка, якая вынікае з прабітага бака. Эндру глядзеў на далёкую бок Канзас-стрыт, дзе ўсяго толькі сорак секунд таму акуратным радком стаялі хаты прадстаўнікоў сярэдняга класа. «Цяпер яны Зніклы горад, і табе лепш у гэта паверыць, салодзенькі». На іх месцы засталіся дзесяць скляпоў, здалёк нагадвалі басейны. Апошнюю думку Эндру хацеў агучыць, але крычаць больш не мог. Яго воклічы, падобна, сваё адпрацавала. Дыяфрагма аслабла і стала бескарыснай. Ён пачуў некалькі суправаджаюцца хрустам удараў, нібы волат спускаўся па лесвіцы ў ботах з насыпанными ў іх крекеры. Гэта Воданапорная вежа скочвалася з пагорка, гіганцкі белы цыліндр, выплюхваюць зь сябе рэшткі вады, а канцы тоўстых тросы, якія ўтрымлівалі яе на месцы, кідаліся з боку ў бок і шчоўкалі, як металічныя дубцы, прарывалі канавы ў мяккай зямлі, якія тут жа запаўняліся дажджавой вадой. І на вачах Эндру, які стаяў, уціснуўшы падбародак паміж ключыц, Воданапорная вежа, ужо ў гарызантальным становішчы, даўжынёй больш за ста дваццаці пяці футаў, узляцела ў паветра. На імгненне застыла – сюррэалістычны вобраз, якія, напэўна, прыходзяць у галаву апранутым у ўціхамірвальная кашулі насельнікам пакояў з мяккімі сценамі, – з пакамячанай, бліскучай ад дажджу вонкавай сценкай, разбітымі шыбамі, болтающимися аконнымі створкамі, мігцелкай (усё яшчэ якая працягвае міргаць) на даху, закліканай папярэджваць аб перашкодзе нізка ляцяць самалёты, а потым звалілася на вуліцу з рвущим барабанныя перапонкі грукатам. На Канзас-стрыт хапала вады, які выліўся з Воданапорнай вежы, і зараз уся яна цякла да цэнтру горада з пагорка Пад'ём-у-мілю. «Там таксама ёсць дома», – падумаў Эндру Кін, і раптам калені ў яе падагнуліся. Ён цяжка плюхнуўся на пятую кропку, і пырскі паляцелі ва ўсе бакі. Ён глядзеў на разбіты каменны падмурак, дзе ўсё яго жыццё стаяла Воданапорная вежа. Глядзеў і гадаў, ці паверыць яму хто-небудзь. Гадаў, а ці паверыць ён сабе.
  
  
  
  2
  
  Забойства – 10:02, 31 мая 1985 г.
  
  Біл і Рычы ўбачылі, як Яно павярнулася да іх. Жвала адчыняліся і зачыняліся, адзін відушчы вачэй злосна глядзеў на іх зверху ўніз, і Біл зразумеў, што Яно ёсць свой крыніца святла, як у якая наводзіць жах светляка. Але святло быў мігатлівым і цьмяным: Яно моцна дасталося. Думкі Яно гулі
  
  (адпусціце мяне! адпусціце мяне, і вы атрымаеце усё, што толькі маглі пажадаць – грошы славу стан улада, – я магу вам усё гэта даць)
  
  у яго галаве.
  
  Біл ішоў да Паучихе без зброі, не адрываючы погляду ад яе адзінага вочы. Ён адчуваў, як нарастае ў ім сіла, ўліваючыся ў яго, напружваючы мышцы рук, напаўняючы сціснутыя ў кулакі пальцы сваёй моцай. Рычы крочыў побач, яго вусны расцягнуліся, агаліўшы зубы.
  
  (я вярну табе жонку – я магу гэта зрабіць, толькі я – яна нічога не ўзгадае, як не ўспаміналі вы сямёра)
  
  Яны падышлі блізка, зусім блізка. Біл адчуваў якая ідзе ад Яно смурод і раптам у жаху ўсвядоміў, што гэта пах Пусткі, пах, які яны прымалі за смурод каналізацыі і сцёкавых вод, і падпаленай звалкі... але хіба ў рэчаіснасці яны верылі ў гэтыя крыніцы паху? Не, гэта быў пах Яно, і, магчыма, у Пусткі ён адчуваўся мацней за ўсё, але вісеў і над усім Дерри, як воблака, а людзі яго проста не заўважалі, як работнікі заапарка праз нейкі час перастаюць заўважаць смурод сваіх падапечных і нават здзіўляюцца, калі наведвальнікі пры ўваходзе моршчаць насы.
  
  – Працуем у пары, – прашаптаў ён Рычы, і той кіўнуў, не адрываючы вачэй ад Паучихи, якая цяпер пятилась ад іх, пабліскваючы агіднымі, валасатымі лапамі. Яе нарэшце-то прыперлі да сцяны.
  
  (я не магу даць вам вечнае жыццё, але магу дакрануцца да вас і вы пражывеце вельмі вельмі доўга – дзвесце гадоў, трыста, можа пяцьсот – я магу зрабіць вас багамі Зямлі – калі вы дазволіце мне сысці, калі вы дазволіце мне сысці, калі вы дазволіце мне...)
  
  – Біл? – хрыпла спытаў Рычы.
  
  З крыкам, рвущимся з яго, нарастаючым і нарастаючым, Біл кінуўся на Паучиху. Рычы не адставаў ад яго ні на крок. Яны ўдарылі разам правымі кулакамі, але Біл разумеў, што б'юць зусім не кулакі: удар наносіла іх агульная сіла, падтрыманая сілай Іншага; гэта была сіла памяці і жадання; а перш за ўсё гэта была сіла любові і не забытага дзяцінства, зліўшыся ў адно вялікае кола.
  
  Лямант Паучихи запоўніў галаву Біла, здавалася, раскалоў яму мазгі. Ён адчуў, як яго правы кулак глыбока пранік у копошащуюся мокроту. За кулаком рушыла ўслед рука, па плячо. Ён выцягнуў руку, з якой капала чорная кроў Паучихи. Гной ліўся з проломленной ім дзіркі.
  
  Ён убачыў Рычы, які стаяў пад раздувшимся целам Яно, залітага чорнай бліскучай крывёю, у класічнай баксёрскай стойцы, яго кулакі наносілі ўдар за ўдарам.
  
  Паучиха ўдарыла іх лапамі. Біл адчуў, як адна разарвала яму бок, і кашулю, і скуру. Джала Яно бяссільна ўпіралася ў падлогу. Крыкі чуліся ў галаве ўдарамі званы. Яно нязграбна хіліцца, спрабуючы ўкусіць яго, але Біл, замест таго, каб адступіць, кінуўся наперад, збіраючыся нанесці ўдар ўжо не кулаком, а ўсім целам, ператварыўшы сябе ў тарпеду. Ён уляцеў у жывот Яно, як у футболе – разагнаны абаронца, які апускае плечы і проста ломіцца наперад.
  
  На імгненне адчуў, як плоць Яно проста падаецца назад, каб сціснуцца, а потым адкінуць яго. З нечленораздельным крыкам ён націснуў мацней, штурхаючыся нагамі наперад і ўверх, праломваючы Яно рукамі. І праламаў: яго абліло гарачай крывёю. Кроў цякла па твары, у вушы, трапляла ў нос тонкімі звівістымі струменьчыкамі.
  
  Ён зноў апынуўся ў чарнаце, па самыя плечы ў содрогающемся целе Яно. І няхай вушы залівала кроў, ён чуў мерныя бум-БУМ-бум-БУМ, зусім як гукі вялікага барабана, таго самага, што ўзначальвае парад, калі цырк заязджае ў горад, у асяроддзі ліліпутаў і пританцовывающих клоўнаў на хадулях.
  
  Біццё сэрца Яно.
  
  Ён пачуў, як Рычы закрычаў ад болю. Крык перайшоў у стогн, а потым абарваўся. Біл рэзка ўдарыў наперад абедзвюма сціснутымі ў кулакі рукамі. Ён задыхаўся, облепленный пульсуючымі вантробамі Паучихи, заліты яе крывёю.
  
  Бум-БУМ-бум-БУМ-...
  
  Рукі яго ўсё глыбей пранікалі, раздирая, раздзіраючы, падзяляючы, у пошуках крыніцы гэтага гуку. Яго склизлые пальцы сціскаліся і разжимались, грудзі раздувалася у пошуках паветра.
  
  Бум-БУМ-бум-БУМ...
  
  І раптам яно апынулася ў яго руках, вялікае і жывое, качающееся і пульсуе ў яго далонях, адштурхвае іх, а потым зноў сціскаю.
  
  (НЕТНЕТНЕТНЕТНЕТ)
  
  «Так! – крыкнуў Біл, задыхаючыся, патанаючы ў вантробах. – Так! Паспрабуйце гэта на сабе, сука! ПАСПРАБАВАЦЬ ЯГО НА САБЕ! ТАБЕ ПАДАБАЕЦЦА? ТЫ Ў ЗАХАПЛЕННІ? ТАК?»
  
  Ён звёў пальцы разам над пульсуючым сэрцам Яно, утварыўшы далонямі зваротную літару «V», а потым з усёй сілай, якая заставалася, сціснуў рукі.
  
  Пачуў апошні адчайны крык болю і страху, калі сэрца Яно лопнула пад яго рукамі, заскользило паміж пальцамі трепыхающимися вяровачкамі.
  
  Бум, БУМ, бум, БУ...
  
  Крык пачаў заціхаць, раставаць. Біл адчуў, як цела Паучихи раптоўна заціснула яго, як обжимает кулак эластычная пальчатка. Потым усё паслабілася. Біл адчуў, як цела нахіляецца, павольна валіцца ў бок. Адначасова ён пачаў вылазіць з цела, і свядомасць пагражала яго пакінуць з секунды на секунду.
  
  Паучиха повалилась на бок, велізарны кавалак гарачага мяса. Лапы яшчэ дрыжалі і тузаліся, церліся аб сцяну тунэлю, драпалі падлогу.
  
  Біл адхіснуўся, прагна хапаючы ротам паветра, адплёўваючыся ў спробе ачысціць рот ад агіднага густу Яно. Ногі ў яго заплелись, ён паваліўся на калені.
  
  І ясна пачуў голас Іншага; Чарапаха, магчыма, памёр, але той, хто стварыў яго, – няма.
  
  «Сынок, ты сапраўды добра папрацаваў».
  
  Потым голас сышоў. І разам з ім сышла сіла. Біл адчуваў слабасць, агіду, адчуваў, што напалову звар'яцеў. Азірнуўся і ўбачыў чорны подыхающий кашмар – Паучиху, яшчэ дергающую лапамі.
  
  – Рычы! – закрычаў ён хрыплым, сарваным голасам. – Рычы, ты дзе?
  
  Маўчанне.
  
  Святло патух. Памёр разам з Паучихой. Біл сунуў руку ў кішэню прасякнутай крывёю і сліззю кашулі, каб дастаць апошнюю кніжыцу запалак. Запалкі ён знайшоў, але ні адна не запалілася: галоўкі размокли ад крыві.
  
  – Рычы! – зноў закрычаў ён, з вачэй пакаціліся слёзы. Ён апусціўся на карачкі. Папоўз наперад, абмацваючы цемру то адной, то другой рукой. Нарэшце адна за што-то зачапіла, і гэта што-то млява зварухнулася пры яго дакрананні. Ён пусціў у ход іншую руку... замер, калі яны абодва закранулі асобы Рычы.
  
  – Рычы! Рычы!
  
  Няма адказу.
  
  У цемры Біл падсунуў адну руку пад спіну Рычы, другі – пад калені. З цяжкасцю падняўся і, хістаючыся, рушыў у той бок, адкуль яны прыйшлі, з Рычы на руках.
  
  
  
  3
  
  Дэры – 10:00-10:15
  
  У 10:00 мерная вібрацыя, якая, скаланала вуліцы цэнтральнай часткі Дерри, перайшла ў зычнай грукат. У «Дэры ньюс» потым напісалі, што апоры падземнай часткі Канала, аслабленыя рэзкім напорам вады, выкліканым гэтак моцным ліўнем, не вытрымалі. Некаторыя, аднак, не пагадзіліся з гэтым сцвярджэннем. «Я там быў, таму ведаю, – казаў потым Гаральд Гарденер сваёй жонцы. – Справа не толькі ў тым, што апоры не вытрымалі. Адбылося землятрус, вось галоўная прычына. Гробаны землятрус».
  
  У любым выпадку вынік застаўся ранейшым. Па меры таго як грукат нарастаў і нарастаў, пачалі бразгатаць аконныя шкла, пасыпалася тынкоўка з столяў, а нечалавечыя гукі, якія выдавалі изгибающиеся бэлькі і падмуркі, зліліся ў пужалы хор. Расколіны пабеглі па выщербленному кулямі цаглянага фасада крамы Мейкена, нібы чые-то загребущие рукі. Тросы, якія падтрымліваюць маркізу кінатэатра «Аладзіна», абарваліся, і яна ўпала на вуліцу. Завулак Рычарда, які праходзіў за «Аптэчным крамай на Цэнтральнай», нечакана засыпала лавінай жоўтых цаглін які паваліўся будынка «Прафесійнага цэнтра Браяна Аб ' Дадай», пабудаванага ў 1952 годзе. Велізарнае воблака желтушності пылу паднялося ў паветра, і вецер панёс яго як вэлюм.
  
  Адначасова выбухнула статуя Падлогі Баньян, якая стаіць перад Гарадскім цэнтрам, нібы настаўніца малявання, даўным-даўно угрожавшая разабрацца з гэтым уродищем, паказала, што словы ў яе не разыходзяцца са справай. Барадатая ўсмешлівая галава ўзляцела вертыкальна ўверх. Адну нагу выкінула наперад, іншую назад, быццам Падлогу занадта ўжо энергічна выканаў шпагат, што і прывяло да раздзялення цела. Торс проста разарвала на дробныя кавалачкі, а пластыкавы сякера падняўся ў дажджлівае неба, знік, але потым вярнуўся, шалёна круцячыся. Ён прабіў дах Моста Пацалункаў, а потым і насціл.
  
  І тут жа, у 10:02, цэнтр Дерри проста праваліўся ў зямлю.
  
  Большая частка вады з трэснутай Воданапорнай вежы перасекла Канзас-стрыт і выплюхнулася ў Пустку, але якая-то частка пацякла па вуліцы і з пагорка Пад'ём-у-мілю вылілася ў дзелавой раён. Магчыма, гэтая вада апынулася той самай саломінкай, што зламала спіну вярблюда... а можа, як і сказаў жонцы Гаральд Гарденер, адбыўся землятрус. Расколіны пабеглі па асфальце Галоўнай вуліцы. Спачатку вузкія... потым яны пачалі пашырацца, як галодныя раты, і роў перапоўненай Канала зрабіўся грымнула дужа гучным. Усё пачало калаціцца. Неонавая шыльда «ПРОДАЖ МАКАСІНАЎ» перад сувенірным крамай Карантышкі Сквайрс ўпала на тратуар, на якім вада ўжо паднялася на тры фута. Праз некалькі імгненняў само будынак, размешчанае па суседстве з кнігарняй «Містэр Пейпербэк», пачатак правальвацца скрозь зямлю. Бенні Энгстрам першым заўважыў гэты феномен і ткнуў локцем Альфрэда Зитнера. У таго, калі ён зірнуў у паказаным кірунку, адвалілася сківіца, і ён ткнуў локцем ўжо Гаральда Гарденера. У лічаныя секунды кладка мяшкоў з пяском перапынілася. Мужчыны па абодва бакі Канала стаялі і глядзелі на цэнтр горада, па-ранейшаму старанна поливаемый дажджом, і на ўсіх тварах чыталіся здзіўленне і жах. Дом, першы паверх якога займаў крама «Сувеніры і ўсякая ўсячына Сквайрс», здавалася, пабудавалі ў гіганцкім ліфце, і цяпер гэты ліфт спускаўся. Дом сыходзіў у, здавалася б, цверды бетон нетаропка і з годнасцю. А калі спыніўся, любы мог ўстаць на карачкі на залітым вадой тратуары і залезці ў акно трэцяга паверха. Вада бурліла вакол дома, а імгненнем пазней на даху з'явіўся і сам Маляня, размахваючы рукамі і заклікаючы аб дапамозе. Але ён знік, калі суседняе офіснае будынак, у якім размяшчаўся кніжны магазін, таксама сышло пад зямлю. На жаль, яно апусцілася не вертыкальна, як дом Карантышкі, а прыкметна хіліцца (у якой-то момант вельмі нагадваючы гробаны Пізанскую вежу, изображаемую на ўсіх гэтых скрынках з макаронамі). І калі яно хіліцца, з даху і сцен паляцелі цагліны. Некалькі патрапілі ў Карузліка. Гаральд Гарденер бачыў, як той падаўся назад, прыкрываючы галаву рукамі... а потым тры верхніх паверха будынка, у якім размяшчаўся кніжны магазін «Містэр Пейпербэк», акуратна спаўзлі ў бок нахілу, як тры верхніх аладкі з чаркі. Карантышка знік. Хто-небудзь з мужчын, укладывающих мяшкі, закрычаў, а потым усё паглынуў грукат хісткіх цэнтра Дерри. Людзей сшибало з ног і адкідала ад Канала. Гаральд Гарденер ўбачыў, як будынкі, якія стаяць на Галоўнай вуліцы насупраць адзін аднаго, нахіляюцца наперад, нібы жанчыны, якія вырашылі што-тое абмеркаваць за картачнай гульнёй, калі іх галовы амаль датыкаюцца. Пры гэтым маставая танула, ламалася, правальвалася. Вада бурліла. А потым ля дамоў па абодвум бакам вуліцы цэнтр цяжару выходзіў за межы зоны ўстойлівасці, і яны адзін за адным рушыліся: «Паўночна-заходні банк», «Паўночны нацыянальны», «Тытунёвы магазін Элви», «Музычны магазін Бэндлера». Толькі бурыліся не на брук, таму што маставая ўжо правалілася ў Канал, спачатку расцягнуўшыся, як ірыска, потым разваліўшыся на кавалкі бетону і асфальту. Гаральд ўбачыў, як круглы бетонны востраў у цэнтры скрыжавання, на якім сыходзіліся тры вуліцы, разам знік з-пад увагі, а на яго месцы забіў гейзер, і раптам зразумеў, што зараз адбудзецца.
  
  – Сыходзім адсюль! – закрычаў ён Элу Зитнеру. – Тут усё затопіць! Эл! Тут усё затопіць!
  
  Эл Зитнер, здавалася, не чуе яго. Тварам ён нагадваў лунаціка або загипнотизированного чалавека. Ён стаяў у мокрай, у чырвона-сінюю клетку спартыўнай куртцы, у кашулі з адкладным каўняром ад «Лакоста» з маленькім крокодильчиком на левай баку грудзей, у сініх шкарпэтках з вышытымі на іх з кожнай боку белымі клюшкамі для гольфа, у карычневых гумовых ботах з гумовымі падэшвамі з «л. Л. Біна». Назіраў, як, магчыма, мільён яго асабістых інвестыцый патанае ў вуліцы, і тры-чатыры мільёны інвестыцый яго сяброў, хлопцаў, з якімі ён гуляў у покер, гуляў у гольф, катаўся на лыжах у Рэнгли, дзе ў яго была таймшерная кватэра ў кандамініюмаў. Раптам яго родны горад – Дэры, штат Мэн, – госпадзе памілуй, стаў выглядаць гэтак жа дзіка, як той гробаны горад, па якім итальяшки вазілі людзей на доўгіх, вузкіх каноэ. Хвалі перакочваліся і віравалі паміж будынкамі, якія яшчэ стаялі. Канальная вуліца канчаецца вышчэрбленай чорнай дошкай вышкі для скачкоў, якая навісла над пенящимся возерам. Так што не даводзілася здзіўляцца, што Зитнер не пачуў Гаральда. Іншыя, аднак, прыйшлі да таго ж высновы, што і Гарденер: нельга вывальвае ў бягучы ваду столькі лайна без катастрафічных наступстваў. Некаторыя пакідалі мяшкі з пяском і далі дзёру. Гаральд Гарденер ўваходзіў у іх лік. Таму і выжыў. Іншым пашанцавала менш, і яны засталіся ў непасрэднай блізкасці ад Канала, гарлавіну якога перакрылі тоны асфальту, бетону, цэглы, тынкоўкі, шкла і тавараў, коштам у добрых чатыры мільёны даляраў. Вада, не маючы магчымасці трапіць у Канал, разлівалася, без разбору падхапляючы і мяшкі з пяском, і людзей. Гаральд ўвесь час думаў, што і яму не выбрацца; як хутка ён ні бег, узровень вады падымаўся яшчэ хутчэй. Але выратавацца яму ўсё-ткі атрымалася, падняўшыся па крутым схіле, зарослым кустамі. Азірнуўся ён толькі раз і ўбачыў мужчыну, як яму здалося, Роджэра Лернерда, галоўнага спецыяліста па пазыках ў крэдытным саюзе Гаральда, які спрабуе завесці свой аўтамабіль на стаянцы ля «Міні-гандлёвага цэнтра на Канальнай». Нават скрозь роў ветру і вады ён пачуў, як затарахтел рухавік маленькага аўтамабіля, уздоўж бартоў якога неслася чорная вада. А потым, з аглушальнай грукатам, Кендускиг выйшаў з берагоў і змахнуў з твару зямлі і «Міні-гандлёвы цэнтр на Канальнай», і ярка-чырвоны аўтамабільчык Роджэра Лернерда. Гаральд працягнуў ўздым, чапляючыся за галінкі, карані, за ўсё, што выглядала досыць моцным, каб вытрымаць яго цяжар. Высокая зямля азначала выратаванне. Як мог бы сказаць Эндру Кін, у гэтую раніцу Гаральд Гарденер прасякнуўся ідэяй «высокай зямлі». І Гаральд чуў, як ззаду яго працягвае разбурацца цэнтр Дерри. Гукі гэтыя нагадвалі артылерыйскую кананаду.
  
  
  
  4
  
  Біл
  
  – Беверлі! – паклікаў ён. Спіна і рукі гулі ад болю. Рычы важыў ніяк не менш за пяцьсот фунтаў. «Пакладзі яго на зямлю, – шаптаў розум. – Ён мёртвы, ты па-чартоўску добра ведаеш, што ён мёртвы, так чаго б табе ні пакласці яго на зямлю?»
  
  Але ён не клаў, не мог гэта зрабіць.
  
  – Беверлі! – зноў пракрычаў ён. – Бэн! Хто-небудзь!
  
  Падумаў: «Гэта тое месца, куды Яно забрасывало мяне... і Рычы... толькі Яно забрасывало нас далей... значна далей. На што яно было падобна? Усё сыходзіць з памяці, я забываю...»
  
  – Біл? – Яму адказаў голас Бэна, няўпэўнены і змучаны, але дастаткова блізкі. – Дзе ты?
  
  – Тут, чал. Рычы са мной. Ён... паранены.
  
  – Гавары. – Голас Бэна наблізіўся. – Працягвай казаць.
  
  – Мы забілі Яно. – Біл рушыў на голас. – Мы забілі гэтую суку. І, калі Рычы мёртвы...
  
  – Мёртвы? – Голас Бэна напоўніла трывога. Ён знаходзіўся блізка, зусім блізка... а потым яго рука, абмацваючы цемру, лёгенька дакранулася да носа Біла. – Што значыць, мёртвы?
  
  – Я... ён... – Цяпер яны трымалі Рычы разам. – Я не магу яго ўбачыць. У гэтым уся справа. Я н-не мо-огу е-яго у-у-убачыць!
  
  – Рычы! – крыкнуў Бэн і патрос яго. – Рычы, очнись! Ачуйся, чорт цябе бяры! – Словы наползали адзін на аднаго, голас задрыжаў. – РЫЧЫ, ТЫ ОЧНЕШЬСЯ, ТВАЮ МАЦІ?
  
  З цемры пачуўся сонны, незадаволены, глуховатый голас:
  
  – Добра, Стог. Добра. Не патрэбныя нам ніякія блинские купоны...
  
  – Рычы! – зароў Біл. – Рычы, з табой усё ў парадку?
  
  – Сука адкінула мяне, – адказаў Рычы ўсё тым жа стомленым голасам толькі што прачнуўся чалавека. – Я пра што-то моцна стукнуўся. Гэта ўсё... гэта ўсё, што я памятаю. Дзе Бевви?
  
  – Там жа, – адказаў Бэн і хутка расказаў ім пра яйках. – Я раздушыў больш сотні. Думаю, усе.
  
  – Малю Бога, каб усё, – сказаў Рычы. Па голасу адчувалася, што ён прыходзіць у сябе. – Апусці мяне на зямлю, Вялікі Біл. Я змагу ісці... Шум вады стаў гучней?
  
  – Так, – адказаў Біл. Усе трое стаялі ў цемры, трымаючыся за рукі. – Як твая галава?
  
  – Чартоўску баліць. Што здарылася пасля таго, як я адключыўся?
  
  Біл распавёў ім усё, што мог прымусіць сябе расказаць.
  
  – І Яно мёртва. – У голасе Рычы чулася здзіўленне. – Ты ўпэўнены, Біл?
  
  – Так, – адказаў Біл. – На гэты раз я сапраўды у-у-упэўнены.
  
  – Слава богу, – выдыхнуў Рычы. – Трымаеце мяне, Біл, я цяпер блевану.
  
  Біл прытрымаў, Рычы блеванул, і яны рушылі ў зваротны шлях. То і справа ногі Біла адкідвалі ў цемру што-то круглявае. Аскепкі шкарлупіны яек Паучихи, якія раздушыў Бэн, выказаў меркаванне ён, і па яго целе прабегла дрыготка. Сведчанне таго, што яны ідуць у правільным кірунку. І ён радаваўся, што пабітыя яйкі схаваны цемрай.
  
  – Беверлі! – пракрычаў Бэн. – Беверлі!
  
  – Я тут...
  
  Яе зваротны крык ледзь данёсся да іх, амаль заглушенный вуркатаньнем вады. Яны рушылі далей, зноў і зноў зовя яе, арыентуючыся па яе крыкам.
  
  Калі яны нарэшце дабраліся да Беверлі, Біл спытаў, ці няма ў яе запалак. Яна ўклала іх яму ў руку. Біл запаліў адну і ўбачыў іх прывідныя асобы. Бэн адной рукой абдымаў Рычы, у якога падгіналіся калені, а з правага скроні сачылася кроў. Беверлі сядзела, паклаўшы галаву Эдзі сабе на калені. Павярнуўшыся на другі бок, ён убачыў які ляжыць на каменным падлозе Мараў: ногі выцягнутыя, твар глядзіць у іншы бок. Ад павуцінневай збруі практычна нічога не засталося.
  
  Запалка апякла пальцы, і Білу прыйшлося кінуць яе. У цемры ён няправільна разлічыў адлегласць, спатыкнуўся аб Мараў, ледзь не ўпаў.
  
  – Одра! Одра, ты ме-еня з-чуеш?
  
  Ён сунуў руку ёй пад плечы, пасадзіў. Потым яго рука нырнула пад грыву валасоў, ён прыціснуў пальцы да шыі. Намацаў пульс: павольны і роўны.
  
  Запаліў яшчэ запалку, і калі ўспыхнуў агеньчык, убачыў, як адрэагавалі яе зрэнкі. Але адрэагавалі рэфлекторна, таму што яна па-ранейшаму глядзела ў адну кропку, нават калі ён паднёс запалку да яе твару так блізка, што пачырванела скура. Яна была жывая, але ні на што не рэагавала. Чорт, такое горш, чым смерць, і Біл гэта ведаў. Одра знаходзілася ў сьвядомасьць.
  
  Другая запалка апякла яму пальцы, і ён затушыў яе.
  
  – Біл, не падабаецца мне гэты шум вады, – данёсся да яго голас Бэна. – Думаю, нам трэба сыходзіць.
  
  – Як мы выберамся без Эдзі? – прамармытаў Рычы.
  
  – Выберамся, – упэўнена адказала Беверлі. – Біл, Бэн правоў. Нам трэба сыходзіць.
  
  – Я яе вазьму.
  
  – Вядома. Але мы павінны ісці.
  
  – Куды?
  
  – Ты даведаешся, – адказала Беверлі. – Ты забіў Яно. Ты знойдзеш шлях, Біл.
  
  Ён падняў Мараў, як раней падымаў Рычы, і накіраваўся да астатніх. Па скуры пабеглі мурашкі: Одра ператварылася ў дыхала васковую фігуру.
  
  – Куды ісці, Біл? – спытаў Бэн.
  
  – Я н-н-не...
  
  (ты пазнаеш, ты забіў Яно, і ты знойдзеш шлях).
  
  ...Добра, па-пайшлі. Паглядзім, можа, і здолеем адшукаць дарогу. Беверлі, па‐пра-озьми. – Ён працягнуў ёй запалкі.
  
  – Як наконт Эдзі? – спытала яна. – Мы павінны вынесці яго.
  
  – Да-а-а-ак? – адказаў Біл. – Гэта... Бе-еверли, э-гэта месца ра-а-азваливается.
  
  – Мы павінны вынесці яго, – пагадзіўся Рычы. – Давай, Бэн.
  
  Ўдваіх яны паднялі цела Эдзі. Беверлі запаліла запалку. Першай падышла да дзвярэй з казкі, адкрыла яе. Біл працягнуў у праём Мараў, трымаючы яе далей ад падлогі. Потым Рычы і Бэн вынеслі Эдзі.
  
  – Пакладзеце яго, – сказала Беверлі. – Тут ён можа застацца.
  
  – Тут занадта цёмна. – Рычы усхліпнуў. – Вы разумееце... тут занадта цёмна. Эрс... ён...
  
  – Не, усё правільна, – запярэчыў Бэн. – Можа, менавіта тут ён і павінен застацца. Думаю, менавіта тут.
  
  Яны паклалі Эдзі на зямлю, і Рычы пацалаваў яго ў шчаку. Потым паглядзеў на Бэна невідушчымі вачыма.
  
  – Ты ўпэўнены?
  
  – Ды. Пайшлі, Рычы.
  
  Рычы падняўся, павярнуўся да дзверцах.
  
  – Пайшла на хер, сука! – нечакана крыкнуў ён і зачыніў дзверцы, пнув яе нагой.
  
  Пачуўся гучны пстрычка, нібы дзверцы не толькі зачыніліся, але і защелкнулась на замак.
  
  – Навошта ты гэта зрабіў? – спытала Беверлі.
  
  – Не ведаю, – адказаў Рычы, але ён ведаў вельмі нават добра. Ён павярнуўся літаральна перад тым, як запалка, якую трымала Беверлі, згасла.
  
  – Біл... знак на дзверы...
  
  – А што з ім? – выдыхнуў Біл.
  
  – Яго няма, – адказаў Рычы.
  
  
  
  5
  
  Дэры – 10:30
  
  Шкляны калідор паміж дарослай і дзіцячай бібліятэкамі нечакана выбухнуў ў яркай успышцы святла. Шкло разляцелася парасонам, пасекла лістоту дрэў, што раслі побач паблізу. Ад такога абстрэлу хто-то мог бы сур'ёзна пацярпець, а то і загінуць, але людзей не было ні ў бібліятэцы, ні побач. У той дзень яна проста не адкрылася. Калідор, які так зачароўваў юнага Бэна Хэнскома, зноўку не пабудавалі: разбурэння ў Дерри былі гэтак вялікія, што дзве бібліятэкі пакінулі асобна стаячымі будынкамі. Праз нейкі час ніхто з членаў Гарадскога савета Дерри ужо не мог успомніць, для чаго прызначалася гэтая шкляная пупавіна. Магчыма, толькі Бэн і мог расказаць ім, як гэта, стаяць звонку халодным студзеньскім вечарам, хлюпаць носам, адчуваць, як у рукавіцах дранцвеюць кончыкі пальцаў, і глядзець на людзей, якія ходзяць туды-сюды скрозь зіму, без паліто і акружаныя святлом. Ён мог бы ім усё гэта расказаць... але, магчыма, аб такім не гавораць на пасяджэнні Гарадскога савета, не распавядаюць, як стаяць у халоднай цемры і вучыцца любіць святло. Зрэшты, усё гэта пустыя размовы, а факты такія: шкляны калідор выбухнуў без усялякай на тое прычыны, ніхто не пацярпеў (і дзякуй богу, таму што, паводле канчатковага падліку, колькасць ахвяр урагану, які абрынуўся ў той раніцу на Дэры – калі казаць толькі аб людзях, – і так склала шэсцьдзесят сем забітых і больш за трыста дваццаці параненых), і калідор так і не аднавілі. Пасля 31 траўня 1985 года, каб прайсці з дзіцячай бібліятэкі ў дарослае, даводзілася выходзіць на вуліцу. А калі ішоў дождж ці снег – апранаць паліто.
  
  
  
  6
  
  Да святла – 10:54, 31 мая 1985 г.
  
  – Пачакайце. – Біл цяжка дыхаў. – Мне трэба... перадыхнуць.
  
  – Давай я табе дапамагу, – зноў прапанаваў Рычы. Эдзі яны пакінулі ў логава Паучихи, і пра гэта нікому казаць не хацелася. Але Эдзі памёр, а Одра была жывая... па меншай меры фармальна.
  
  – Сам спраўлюся. – Біл прагна хапаў ротам паветра.
  
  – Хрэна з два. Толькі атрымаеш гробаны інфаркт. Давай я табе дапамагу, Вялікі Біл.
  
  – Як твая го-о-волава?
  
  – Баліць, – адказаў Рычы. – Не змяняй тэму.
  
  З неахвотай Біл дазволіў Рычы ўзяць Мараў. Магло быць і горш: Одра была высокай і звычайна важыла сто сорак фунтаў. Але ў «Пакоі на гарышчы» яна гуляла маладую жанчыну, якую трымаў закладніцай псіхапат, вообразивший сябе палітычным тэрарыстам. І паколькі сцэны на гарышчы Фрэдзі Файрстоун хацеў зняць першымі, Ложы прыйшлося сесці на жорсткую дыету – курынае мяса, тварог, тунец – і скінуць дваццаць фунтаў. Аднак пасля таго як з ёй на руках ён отшагал чвэрць мілі (або паўмілі, або тры чвэрці, хто ведаў), гэтыя сто дваццаць фунтаў цягнулі ўжо на ўсе дзвесце, а то і больш.
  
  – З-з-дзякуй, чэ-е-еў.
  
  – Дробязі. Наступная чаргу – твая, Стог.
  
  – Біп-біп, Рычы, – адказаў Бэн, і Біл не змог не ўсміхнуцца. Стомленай усмешкай, так і не затрымалася яна на яго твары, але лепш нейкая, чым ніякай.
  
  – Куды цяпер, Біл? – спытала Беверлі. – Вада шуміць усё мацней. Вельмі не хочацца тут патануць.
  
  – Цяпер прама, потым налева, – адказаў Біл. – Мусіць, нам лепш прыбавіць кроку.
  
  Яны ішлі яшчэ з паўгадзіны, Біл паказваў, дзе паварочваць. Шум вады працягваў нарастаць і ў рэшце рэшт атачыў іх, і ў цемры гэты долбі-эфект палохаў. Біл абмацваў вільготную сцяну на чарговым скрыжаванні, калі вада пацякла па яго туфляў. Паток быў неглыбокім, але хуткім.
  
  – Перадай мне Мараў, – сказаў ён Бэну, які цяжка дыхаў. – Ідзем супраць плыні. – Бэн асцярожна перадаў Мараў Білу, і той закінуў яе на плячо... так пажарныя выносілі людзей з палаючага дома. Калі б яна запратэставала... тузанулася б... зрабіла б хоць што-небудзь. – Што з запалкамі, Бев?
  
  – Трохі. Можа, паўдзесятка. Біл... ты ведаеш, куды мы ідзем?
  
  – Думаю, д-д-так, – адказаў ён. – Пайшлі.
  
  Ён абмінуў кут, і яны рушылі ўслед за ім. Вада пенілася, абцякаючы лодыжкі Біла, потым дайшла да лытак, нарэшце да сцёгнаў. І шум нарастаў. Тунэль, па якім яны ішлі, мерна вібраваў. Якое-то час Біл думаў, што паток занадта ўжо магутны, каб ісці супраць яго, але потым яны мінулі впускную трубу, праз якую ў тунэль паступала вялікая колькасць вады – ён нават падзівіўся яе бурлівай сіле, – і хуткасць патоку прыкметна ўпала, хоць глыбіня працягвала ўзрастаць. Вада...
  
  «Я бачу ваду, якая паступае па впускной трубе! Бачу яе!»
  
  – Э-э-эй! – закрычаў Біл. – Вы г-што-небудзь ві-і-ідзіце?
  
  – У апошнія пятнаццаць хвілін стала святлей! – крыкнула Беверлі. – Дзе мы, Біл? Ты ведаеш?
  
  «Думаю, так», – ледзь не сарвалася з вуснаў Біла.
  
  – Няма. Пайшлі!
  
  Ён лічыў, што яны павінны набліжацца да забетанаванай часткі рэчышча Кендускига, якая называлася Каналам... той частцы, што праходзіла пад цэнтрам горада і сканчалася ў Бэсі-парк. Але тут быў святло, святло, а ніякага святла ў які праходзіць пад горадам Канале быць не магло. Аднак у тунэлі станавілася ўсё святлей.
  
  У Біла паўсталі сур'ёзныя праблемы з Одрай. Перашкаджаў ўжо не сам паток – хуткасць прыкметна ўпала, – а яго глыбіня. «Хутка яна ў мяне паплыве», – падумаў Біл. Ён бачыў Бэна па левую руку, а Беверлі – па правую. Павярнуўшы галаву, мог убачыць і Рычы, які ішоў ззаду. На дне тунэлю з'явіўся смецце, мяркуючы па ўсім, асобныя цэглу і іх купкі. А наперадзе што-то тырчала з вады, як нос карабля, што тоне.
  
  Бэн накіраваўся да торчащему прадмеце, дрыжучы ў халоднай вадзе. Мокрая цыгарны скрынка плыла прама на яго. Скрынку ён адштурхнуў, схапіўся за які тырчыць прадмет. Яго вочы шырока раскрыліся. З вады тырчала вялікая шыльда. Ён прачытаў літары «АЛ», а ніжэй «НАЗА». Раптам ён усё зразумеў.
  
  – Біл! Рычы! Бев! – крыкнуў ён і зарагатаў ад здзіўлення.
  
  – Што такое, Бэн? – адгукнулася Бев.
  
  Схапіўшы шыльду абедзвюма рукамі, Бэн разгарнуў яе. Адной бокам шыльда царапнула па сцяне. Цяпер яны маглі прачытаць «АЛАДДИ» і «НАЗАД У БУДУЧЫНЮ».
  
  – Гэта ж шыльда «Аладзіна», – заўважыў Рычы. – Як яна?..
  
  – Вуліца правалілася, – прашаптаў Біл. У яго акругліліся вочы. Ён глядзеў наперад. Святла там было больш.
  
  – Што, Біл?
  
  – Што, на хрэн, адбылося?
  
  – Біл? Біл? Што?..
  
  – Усе гэтыя дрэнажныя калектары! – выклікнуў Біл. – Усе гэтыя старыя дрэнажныя калектары! Чарговае паводка! І, думаю, на гэты раз...
  
  Ён рушыў далей, прыпадняўшы Мараў над вадой. Бэн, Бев і Рычы ішлі следам. Пяць хвілін праз, Біл падняў галаву і ўбачыў сіняе неба. Ён глядзеў скрозь расколіну ў перакрыцці тунэлю, расколіну, якая, сыходзячы ад яго, пашыралася ледзь не да сямідзесяці футаў. А з вады наперадзе тырчалі астраўкі і цэлыя архіпелагі: груды цэглы, задняя палова «плімута» з адкрытым багажнікам, да сцяны тунеля, як п'яны, прываліўся лічыльнік з паркоўкі з чырвонай шыльдай «ПАРУШЭННЕ» над шкалой.
  
  Ісці далей стала вельмі цяжка. Раз-пораз сустракаліся горкі і пагоркі, і кожны крок пагражаў вывіхам, а то і пераломам лодыжкі. Вада павольна цякла на ўзроўні іх падпах.
  
  «Цяпер тут цішэй, – падумаў Біл. – А апыніся мы тут двума гадзінамі раней, нават адным, нам давялося б адчайна змагацца за жыццё».
  
  – І што, нах, гэта значыць, Вялікі Біл? – Рычы стаяў ля яго левага локця, твар памякчэў ад напісанага на ім здзіўлення. Глядзеў ён на перакрыцце тунэлю.
  
  «Толькі ніякае гэта не перакрыцце, – падумаў Біл. – Гэта Галоўная вуліца. Дакладней, тое, што было Галоўнай вуліцай».
  
  – Я думаю, цэнтр Дерри ўжо ў Канале і прасоўваецца па Кендускигу. Вельмі хутка ён патрапіць у Пенобскот, а потым апынецца ў Атлантычным акіяне, і мы ад яго канчаткова пазбавімся. Ты дапаможаш мне з Одрай, Рычы? Не думаю, што мне аднаму...
  
  – Вядома, – кіўнуў Рычы. – Вядома, Біл. Ніякіх праблем.
  
  Ён узяў Мараў у Біла. Пры такім асвятленні Біл мог разглядзець яе нават лепш, чым яму хацелася. Бруд на шчоках і на лбе толькі маскіраваліся, але не хавала бледнасць асобы Одры. Вочы заставаліся шырока расплюшчанымі... шырока расплюшчанымі і нявіннымі ва ўсіх сэнсах слова. Мокрыя валасы віселі патлами. Яна занадта нагадвала надзіманую ляльку, якіх прадавалі ў «Куфары асалод» у Нью-Ёрку і на вуліцы Рипербан ў Гамбургу. Розніца заключалася толькі ў роўных, рэдкіх ўдыху і выдохах... але і гэта мог быць які-небудзь тэхнічны трук.
  
  – Як нам адсюль выбрацца? – спытаў ён Рычы.
  
  – Хай Бен подсадит цябе. Ты выбавіш Бев, вы ўдваіх – тваю жонку. Потым Бэн подсадит мяне, а мы усё выцягнем Бэна. Пасля чаго я пакажу вам, як арганізаваць валейбольны турнір для тысячы второкурсниц.
  
  – Біп-біп, Рычы.
  
  – Бибикни сваім азадку, Вялікі Біл.
  
  Стомленасць хвалямі пракатвалася па целе Біла. Ён злавіў погляд Беверлі і некалькі імгненняў трымаўся за яго. Яна яму ледзь кіўнула, і ён усміхнуўся ў адказ.
  
  – Подсадишь мяне, Бэн?
  
  Бэн, які таксама выглядаў неверагодна стомленым, кіўнуў. Глыбокая драпіна бегла па яго шчацэ.
  
  – Думаю, з гэтым я спраўлюся.
  
  Ён крыху нахіліўся і переплел пальцы. Біл паставіў на іх нагу, пацягнуўся рукамі ўверх. Гэтага не хапіла. Бэн падняў прыступку, якую ўтварылі яго далоні, і толькі тады Біл здолеў зачапіцца за край праломіны. Ён падцягнуўся на руках. Перш за ўсё ўбачыў бел-аранжавы оградительный бар'ер. Потым – мужчын і жанчын, якія тлуміліся за гэтым і іншымі бар'ерамі. І нарэшце – Універмаг Фрыза, толькі зменшыўшыся ў памерах і які-то перакошаны. Але вельмі хутка да яго дайшло, што частка ўнівермага ўжо пайшла ў вуліцу і Канал пад ёй, а тыя, што засталіся паверхі накренились і пагражаюць заваліцца ў любы момант, нібы стос нядбайна складзеных кніг.
  
  – Паглядзіце! Паглядзіце! Хто-то на вуліцы!
  
  Нейкая жанчына паказвала на тое месца, дзе ў шырокай расколіне з'явілася галава Біла, а потым і ён сам.
  
  – Дзякуй богу, выжыў хто-то яшчэ!
  
  Яна накіравалася да Білу, пажылая жанчына з хусткай на галаве. Кап затрымаў яе.
  
  – Там небяспечна, місіс Нэльсан. Вы гэта ведаеце. Вуліца можа праваліцца ў любы момант.
  
  «Місіс Нэльсан, – падумаў Біл. – Я вас памятаю. Ваша сястра часам сядзела са мной і Джорджам». Ён падняў руку, паказваючы, што з ім усё ў парадку. Раптам адчуў прыліў добрага настрою... і надзеі.
  
  Павярнуўся да расколіне, лёг на проседающий асфальт, імкнучыся як мага раўнамерней размеркаваць сваю вагу, быццам знаходзіўся на тонкім лёдзе. Працягнуў рукі ўніз, да Бев. Яна схапілася за яго пэндзля і ён, сабраўшы разам рэшту сіл, выцягнуў яе з тунэлю. Сонца, якое ўжо схавалася за воблакам, раптам з'явілася зноў, вярнуўшы ім цені. Беверлі падняла галаву, здрыганулася, потым злавіла погляд Біла і ўсміхнулася.
  
  – Я люблю цябе, Біл. І малюся, каб з ёй усё стала добра.
  
  – З-з-дзякуй, Бевви. – І яго добрая ўсмешка вышибла у яе слязу. Ён абняў яе, і натоўп, якая сабралася за оградительными бар'ерамі, зааплодировала. Фатограф з «Дэры ньюс» зрабіў здымак. Ён з'явіўся ў нумары ад 1 чэрвеня, які надрукавалі ў Бангоре, таму што вада пашкодзіла друкаваныя машыны, устаноўленыя ў друкарні. Подпіс пад фатаграфіяй зрабілі зусім кароткую і настолькі праўдзівую, што Біл выразаў фатаграфію і потым шмат гадоў насіў яе ў сваім паперніку: «ВЫЖЫЛЫЯ». Адно толькі слова, але больш і не патрабавалася.
  
  Адбылося гэта ў Дерри, штат Мэн, без шасці хвілін адзінаццаць.
  
  
  
  7
  
  Дэры – у той жа дзень, пазней
  
  Шкляны калідор паміж дарослай і дзіцячай бібліятэкамі выбухнуў у 10:30. Праз тры хвіліны дождж спыніўся. Не пачаў заціхаць – проста спыніўся, нібы Хто-то Там Наверсе пстрыкнуў пераключальнікам. Вецер ужо стаў губляць сілу, прычым губляў яе так хутка, што людзі зьдзіўлена пераглядваліся, нібы падазравалі ўмяшанне чаго-то звышнатуральнага. А ўжо па гуках усё гэта нагадвала выключэнне рухавікоў «Боінга‐747», шчасна прыпаркаванага да телескопическому трапе. Сонца выглянула ўпершыню ў 10:47. Да поўдня неба ачысьцілася цалкам, і другая палова дня выдалася ў Дерри яснай і гарачым. У 15:30 ртуць у рэкламным тэрмометры «Орандж краш», які вісеў на дзвярах крамы «Патрыманая ружа, паношаная адзенне», паднялася да адзнакі 83 градуса 153 – рэкордна высокай тэмпературы для вясны. Людзі хадзілі па вуліцах, як зомбі, асабліва не размаўлялі, з дзіўна аднолькавым выразам асоб. На іх чыталася дурное здзіўленне: гэта магло б здацца вельмі нават смешным, калі б не было так сумна. Да вечара ў Дерри ўжо прыбудуць здымачныя групы Эй-бі-сі, Сі-бі-эс, Эн-бі-сі і Сі-эн-эн, і потым рэпарцёры службаў навін зоймуцца важнай справай – данесці нейкую версію праўды аб тым, што здарылася да большасці людзей; ператварыць тое, што здарылася ў рэальнасць... хоць хапала такіх, хто казаў, што рэальнасць – ідэя, не вартая даверу, нешта, магчыма, не больш пераканаўчае, чым кавалак парусіны, расцягнуты на перапляценні правадоў, якія нагадваюць галоўныя ніткі нейкай павуціння. На наступную раніцу ў Дерри прыедуць журналісты Браян Гамбл і Ўілард Скот з штодзённай праграмы «Сёння». Па ходзе праграмы Гамбл возьме інтэрв'ю ў Эндру Кіна. «Воданапорная вежа проста ўпала і пакацілася з узгорка, – сказаў Эндру. – Гэта было зашыбісь. Вы разумееце, аб чым я? Тыпу Стывэн Спілбэрг і не снілася, ага. Гэй, калі я бачыў вас у тэлевізары, мне здавалася, што вы, ведаеце, значна буйней». Ты сам і твае суседзі на экране тэлевізара – гэта ператварае тое, што здарылася ў рэальнасць. Дазваляе заняць нейкую пазіцыю і, ужо стоячы на ёй, паспрабаваць спасцігнуць гэты неспасціжны жах. Гэта быў НЕНАРМАЛЬНЫ ЎРАГАН. У наступныя дні загаловак «КОЛЬКАСЦЬ ЗАГІНУЎШЫХ» саступіць месца «НАСТУПСТВЫ ЎРАГАНУ-ЗАБОЙЦЫ». Гэта быў, па сутнасці, «САМЫ СТРАШНЫ ВЯСНОВЫ ЎРАГАН ЗА ЎСЮ ГІСТОРЫЮ ШТАТА МЭН». Усе гэтыя загалоўкі, пры ўсёй іх жудаснае, прыносілі карысць – дапамагалі прытупіць выключную дзівацтва таго, што адбылося... хоць, напэўна, «дзівацтва» – мякка сказана. «Вар'яцтва» падышло б больш. І пасля таго як людзі бачылі сябе ў тэлевізары, тое, што здарылася станавілася больш канкрэтным, менш вар'ятам. Але ў гадзіны, якія засталіся да прыбыцця тэлевізійных здымачных груп, па заваленым смеццем, брудных вуліцах блукалі толькі жыхары Дерри, і іх ашаломленыя асобы казалі аб тым, што яны проста не могуць паверыць сваім вачам. Толькі жыхары Дерри, практычна не размаўляюць паміж сабой, разглядалі тое, што ляжала на зямлі, часам што-то падымалыя. Потым адкідае паднятае, якія спрабуюць ўсвядоміць, што ж усё-такі адбылося за апошнія сем ці восем гадзін. Мужчыны стаялі на Канзас-стрыт, палілі, глядзелі на дамы, сползшие ў Пустку. Іншыя мужчыны і жанчыны, стаўпіўшыся у бела-аранжавых загараджальных бар'ераў, глядзелі ў чорную дзірку, якая да дзесяці раніцы была цэнтрам горада. Загаловак нядзельнага нумары газеты абвяшчае: «МЫ ОТСТРОИМСЯ, клянецца МЭР ДЭРЫ», – і, магчыма, так яно і будзе. Але ў наступныя тыдні, калі Гарадскі савет ліхаманкава вырашаў, з чаго пачынаць аднаўленне горада, гіганцкі кратэр, поглотивший цэнтр Дерри, працягваў павялічвацца ў памерах, не так каб вельмі актыўна, але працягваў. Праз чатыры дні пасля ўрагану павалілася адміністрацыйны будынак «Бангоре гидроэлектрик кампаніі». Яшчэ праз тры дні – будынак «Флаинг догхаус», дзе рыхтавалі самыя смачныя ва Ўсходнім Мэне краут - і чылі-догі. Перыядычна сцёкавыя вады раптам пачыналі цячы ў зваротным кірунку і выплюхваліся з унітазаў ў прыватных і шматкватэрных дамах, у адміністрацыйных будынках. Асабліва цяжкая сітуацыя склалася ў Олд-Кейпе, і людзі пачалі адтуль з'язджаць. 10 чэрвеня адкрыўся сезон скачак у Бэсі-парк. Першы заезд стартаваў у восем вечара, як і планавалася, і гэта, падобна, падняло ўсім настрой. Але секцыя трыбун пад адкрытым небам павалілася, калі рысак выходзілі на апошнюю прамую, і паўдзесятка людзей атрымалі траўмы. Сярод іх апынуўся і Фокс Фоксуорт, кіраўнік кінатэатрам «Аладзіна» да 1973 года. Фокс правёў два тыдні ў бальніцы, куды яго даставілі з пераломам нагі і разрывам яечка. А калі яго выпісалі, ён вырашыў перабрацца да сястры ў Самерсуорт, штат Нью-Хэмпшыр.
  
  І не ён адзін. Дерри развальваўся.
  
  
  
  8
  
  Яны назіралі, як санітар закрывае заднія дзверы «хуткай» і ідзе да пасажырскага сядзення кабіны. «Хуткая» пачала падымацца на пагорак, трымаючы шлях да Гарадской бальніцы. Рычы спыніў яе, літаральна скокнуўшы пад колы, і пераканаў раздражнёнага кіроўцы, які спачатку настойваў, што месца ў машыне няма, перамяніць сваё меркаванне. У выніку Мараў паклалі на насілкі, а насілкі паставілі на падлогу.
  
  – І што цяпер? – спытаў Бэн. Пад яго вачыма віселі велізарныя карычневыя мяшкі, а шыю пакрывала бруд.
  
  – Я па‐пра-озвращаюсь ў «Таун-хаўс», – адказаў Біл. – Бу-вуду спаць шэй-естнадцать гадзін.
  
  – Падтрымліваю, – кіўнуў Рычы. З надзеяй паглядзеў на Бев: – Ёсць цыгарэты, красуня?
  
  – Не, – пакруціла галавой Беверлі. – Думаю, зноў кіну паліць.
  
  – Цалкам разумная думка.
  
  Яны павольна пайшлі ў гару, усе чацвёра, бок аб бок.
  
  – Усе за-а-акончено, – сказаў Біл.
  
  Бэн кіўнуў:
  
  – Мы гэта зрабілі. Ты гэта зрабіў, Вялікі Біл.
  
  – Мы ўсё гэта зрабілі, – запярэчыла Беверлі. – Так шкада, што мы не змаглі вынесці адтуль Эдзі. Я шкадую аб гэтым больш за ўсё.
  
  Яны дабраліся да кута Верхняй галоўнай вуліцы і Пойнт-стрыт. Хлапчук у чырвоным дажджавіку і зялёных ботах пускаў папяровы караблік па хуткай плыні вады ў сцёкавай канаве. Падняў галаву, убачыў, што яны глядзяць на яго, нерашуча памахаў рукой. Біл падумаў, што гэта той самы хлапчук са скейтбордам, прыяцель якога бачыў акулу з фільма «Сківіцы» ў Канале. Усміхнуўся і ступіў да хлапчуку.
  
  – Тыя-е-еперь усё добра, – сказаў ён.
  
  Хлопчык вельмі сур'ёзна ўгледзеўся ў яго, потым сам заўсміхаўся. Ўсмешка атрымалася сонечнай і поўнай надзеі.
  
  – Ды. Я думаю, так.
  
  – Можаш па-аспрэчыць на сваю ш-шкуру.
  
  Хлопчык засмяяўся.
  
  – Ты бу-удешь асцярожней на з-сваім скейтбордзе?
  
  – Наўрад ці, – адказаў хлапчук, і цяпер засмяяўся Біл. З цяжкасцю падавіў жаданне взъерошить яму валасы – таму магло б не спадабацца – і вярнуўся да астатніх.
  
  – Гэта хто? – спытаў Рычы.
  
  – Адзін. – Біл сунуў рукі ў кішэні. – Вы памятаеце, як мы выйшлі адтуль у мінулы раз?
  
  Беверлі кіўнула.
  
  – Эдзі прывёў нас назад у Пустку. Толькі чаму-то на іншы бераг Кендускига. З боку Олд-Кейп.
  
  – Ты і Стог скінулі вечка з адной з гэтых помпавых станцый, – Рычы павярнуўся да Білу, – таму што вы былі самыя моцныя.
  
  – Так, – кіўнуў Бэн. – Скінулі. Сонца ўжо апусцілася ледзь не да самага гарызонту, але яшчэ не зайшло.
  
  – Так, – уздыхнуў Біў. – І тады мы былі ўсе разам.
  
  – Але нішто не доўжыцца вечна. – Рычы паглядзеў уніз, у той бок, адкуль яны прыйшлі, і ўздыхнуў: – Зірніце, да прыкладу, на гэта.
  
  Ён выцягнуў рукі. Шнары на далонях зніклі. Беверлі выцягнула рукі... Бен... Біл. Усе брудныя, але без адзінага шнара.
  
  – Нішто не доўжыцца вечна, – паўтарыў Рычы. Паглядзеў на Біла, і Біл ўбачыў слёзы, якія павольна цяклі скрозь бруд на шчоках Рычы.
  
  – Акрамя, магчыма, любові, – удакладніў Бэн.
  
  – І жадання, – дадала Беверлі.
  
  – Як наконт сяброў? – спытаў Біл і ўсміхнуўся. – Што думаеш, Балабол?
  
  – Што ж, – Рычы ўсміхаўся і цёр вочы, – павінен аб етом падумать, хлопец, ды ўжо, павінен аб етом падумать.
  
  Біл працягнуў рукі, астатнія рушылі ўслед яго прыкладу, яны ўтварылі кола і нейкі час пастаялі, сямёра, колькасць якіх зменшылася да чатырох, але яны ўсё роўна маглі цяпер стаць у гэты круг. Яны пераглянуліся. Бэн таксама плакаў, слёзы ліліся з вачэй, але ён і ўсміхаўся.
  
  – Я так моцна вас люблю. – На імгненне ён з усіх сіл сціснуў рукі Беверлі і Рычы, потым адпусціў. – А не паглядзець ці нам, ці ведаюць у гэтых краях, што такое сняданак? І мы павінны патэлефанаваць Майку. Сказаць, што з намі ўсё ў парадку.
  
  – Хоррошая думка, сеньорр, – кіўнуў Рычы. – Іншы рраз я думаць, з цябе выйсці толк. Што сказаць, Бальсой Біла?
  
  – Я думаць, а ці не пайсці табе на хрэн, – адказаў Біл.
  
  Усё яшчэ смеючыся, яны ўвайшлі ў «Таун-хаўс», і калі Біл штурхнуў шкляныя дзверы, Беверлі адкрылася нешта такое, аб чым яна нікому не сказала, але і ніколі не забылася. На імгненне яна ўбачыла іх адлюстравання ў шкле, але шасцярых, а не чатырох, таму што Эдзі ішоў следам за Рычы, а Стэн – за Білам, з лёгкай усмешкай на твары.
  
  
  
  9
  
  Да святла – 14 жніўня 1958 г., змярканне
  
  Сонца акуратна сядзіць на гарызонце, ледзь пляскаты чырвоны шар, заліваюць Пустку роўным ліхаманкавым святлом. Жалезная вечка на адным з бетонных цыліндраў над помпавай станцыяй ледзь прыўздымаецца, апускаецца, прыўздымаецца зноў, пачынае зрушвацца.
  
  – То-олкай яе, Бе-е-ен, пра-яна з-зломіць мне плячо...
  
  Вечка працягвае зрушвацца, нахіляецца, падае ў кусты, якія растуць ля бетоннага цыліндру. Дзеці, сямёра, вылазяць адзін за іншым і азіраюцца, дурнавата міргаючы ў маўклівым здзіўленні. Такое адчуванне, што яны ніколі раней не бачылі дзённага святла.
  
  – Тут так спакойна, – ціха кажа Беверлі.
  
  І сапраўды, чуюцца толькі гучнае цурчанне вады ды убаюкивающее стракатанне насякомых. Навальніца скончылася, але ўзровень вады ў Кендускиге яшчэ высокі. Бліжэй да горада, каля таго месца, дзе раку забіраюць у бетонны гарсэт і называюць Каналам, яна нават выйшла з берагоў, хоць аб паводцы гаворка не ідзе – справа абмяжуецца хіба што некалькімі залітымі скляпамі. На гэты раз.
  
  Стэн адыходзіць ад іх, твар у яго непранікальны і задуменнае. Біл азіраецца і спачатку думае, што Стэн убачыў на беразе маленькі вогнішча. Яго першае ўражанне – гэта агонь, чырвонае полымя і такое яркае, што глядзець на яго проста немагчыма. Але Стэн падымае агонь правай рукой, кут падзення святла змяняецца, і Біл бачыць, што гэта ўсяго толькі бутэлька з-пад кока-колы, з новых, празрыстых бутэлек, якую хто-то кінуў на беразе. Ён назірае, як Стэн бярэ бутэльку за рыльца, а потым ударае па каменю, торчащему з зямлі. Бутэлька разбіваецца, і Біл разумее, што цяпер яны ўсе сочаць за Стэнам, які капаецца сярод аскепкаў, і твар у яго спакойны, сур'ёзны, засяроджаны. Нарэшце ён падымае вузкі завостраны асколак. Закатывающееся за гарызонт сонца выбівае з яго чырвоныя бліскавіцы, і Біл зноў думае: «Як агонь».
  
  Стэн падымае галаву, глядзіць на Біла, і той раптам разумее: яму ўсё зусім ясна, і ідэя абсалютна правільная. Ён накіроўваецца да Стэн, выцягнуўшы перад сабой рукі, далонямі ўверх. Але Стэн адступае ад яго, заходзіць у ваду. Чорныя мушкі лётаюць над самай паверхняй, і Біл бачыць страказу з пераліўнымі рознымі кветкамі крыламі, маленькую лятаючую вясёлку, якая хаваецца ў зарасніках трыснягу на іншым беразе. Дзе-то пачынае квакаць жаба, а калі Стэн падымае левую руку і да крыві рэжа далонь асколкам шкла, Біл ў якім-то жарсьці захапленні думае: «Як тут бурліць жыццё!»
  
  – Біл?
  
  – Вядома. Абодва.
  
  Стэн рэжа адну далонь. Балюча, але не вельмі. Казадой крычыць, спакойны гук, заспакойваючы. Біл думае: «Казадой кліча месяц».
  
  Ён глядзіць на свае рукі (абедзве далоні сыходзяць крывёй), потым вакол. Усе ўжо падышлі – Эдзі з заціснутым у руцэ інгалятарам, Бэн з вялікім пузам, тырчыць скрозь дзіркі ў швэдры, Рычы, яго твар без ачкоў такое безабароннае, Майк, маўклівы і сур'ёзны, звычайна поўныя вусны сціснутыя ў вузкую палоску. І Беверлі. З паднятай галавой, шырока расплюшчанымі, яснымі вачыма, і валасы ў яе выдатныя, нягледзячы на тое, што ў гразі. Ніхто не прамаўляе ні слова.
  
  «Мы ўсе. Мы ўсе тут».
  
  І ён бачыць іх, сапраўды бачыць іх усіх у апошні раз, таму што якім-то чынам разумее, што больш усе разам, усе сямёра, яны не збяруцца. Беверлі працягвае рукі, праз імгненне – Рычы і Бэн, Майк і Эдзі. Стэн рэжа іх адну за іншы, калі сонца пачынае спаўзаць за гарызонт, і гарачае ярка-чырвонае свячэнне астуджаецца да змрочнага бледна-ружовага. Казадой крычыць зноў, і Біл бачыць першыя завіткі туману над вадой і адчувае, што стаў часткай за ўсё – гэта дзіўныя адчуванні, аб якіх ён нікому не скажа, як шмат гадоў праз Беверлі нікому не скажа аб тым, што ўбачыла адлюстравання двух мёртвых мужчын, якія хлопчыкамі былі яе сябрамі.
  
  Вецер шамаціць лістотай дрэў і кустоў, прымушаючы іх ўздыхаць, і Біл думае: «Гэта цудоўнае месца, і я яго ніколі не забуду. Тут выдатна, і яны прыгожыя; кожны з іх пышны». Казадой крычыць зноў, салодка і працяжна, і на імгненне Білу здаецца, што ён з казадоем – адно цэлае, нібы і ён можа вось так праспяваць, а потым растаць у прыцемках, нібы і ён можа паляцець, адважна ўзняцца ў неба.
  
  Ён глядзіць на Беверлі, і яна яму ўсміхаецца. Заплюшчвае вочы і разводзіць рукі ў бакі. Біл бярэ яе левую руку, Бэн – правую. Біл адчувае цяпло яе крыві, якая змешваецца з яго ўласнай. Астатнія далучаюцца, і яны ўтвараюць круг, іх рукі цяпер счэплены ў гэтым асабліва патаемным яднанні.
  
  Стэн глядзіць на Біла: у гэтым поглядзе і настойлівасць, і страх.
  
  – Па-пра-оклянитесь м-мне, што вы ве-е-ернетесь, – кажа Біл. – Пакляніцеся мне, калі Пра-Пра-Яно не ў-уумерло, вы ве-е-ернетесь.
  
  – Клянуся, – адказвае Бэн.
  
  – Клянуся. – Рычы.
  
  – Так, я клянуся. – Бев.
  
  – Клянуся ў гэтым, – мармыча Майк Хэнлан.
  
  – Ды. Клянуся. – Эдзі, тоненька і ціха.
  
  – Я таксама клянуся, – шэпча Стэн, але яго голас зрываецца, і ён глядзіць уніз, прамаўляючы гэтыя словы.
  
  – Я да-да-клянуся.
  
  Гэта ўсё; усё. Але яны стаяць яшчэ якое-то час, адчуваючы сілу, якую дае круг, замкнёная фігура, утвораная імі. Святло размалёўвае іх асобы бледнымі выцвілымі фарбамі; сонца зайшло і заход памірае. Яны стаяць разам, у адзіным коле, а цемра упаўзае ў Пустку, запаўняючы сцежкі, якія яны пратапталі гэтым летам, паляны, на якіх яны гулялі ў квач і ў вайну, патаемныя мястэчкі на беразе, дзе сядзелі і абмяркоўвалі важныя дзіцячыя пытанні, або палілі цыгарэты Беверлі, або проста маўчалі, назіраючы, як праплываюць па небе аблокі адлюстроўваліся ў вадзе. Вачэй дня зачыняецца.
  
  Нарэшце Бэн апускае рукі. Спрабуе нешта сказаць, пампуе галавой і сыходзіць. Рычы варта за ім, потым Беверлі і Майк, яны ідуць разам. Ніякіх размоў. Яны проста падымаюцца па крутым схіле на Канзас-стрыт і сыходзяць адзін за іншым. І калі Біл думае пра гэта дваццаць сем гадоў праз, ён ўсведамляе, што яны сапраўды больш ні разу не збіраліся ўсе разам. Ўчатырох – часта, часам ўпяцёх, можа, раз ці два – ўшасцёх. Сем разоў – больш ніколі.
  
  Ён сыходзіць апошнім. Доўга стаіць, паклаўшы рукі на пабелены поручань, глядзіць на Пустку ўнізе, а над галавой зоркі засяваюць летні неба. Стаіць пад сінім і над чорным і назірае, як Пустку запаўняецца чарнатой.
  
  «Я ніколі больш не захачу тут гуляць», – раптам думае ён, і, што дзіўна, думка гэтая не напаўняе яго жахам, не выклікае засмучэнні, наадварот, прыносіць неверагоднае адчуванне свабоды.
  
  Біл варта яшчэ некалькі імгненняў, а потым адварочваецца ад Пусткі і ідзе дадому, крочыць па цёмным тратуары, сунуўшы рукі ў кішэні, час ад часу пазіраючы на дамы кінгстан на тэмзе, вокны якіх цёпла свецяцца ў ночы.
  
  Праз пару кварталаў прыбаўляе кроку, думаючы пра вячэру... мінуўшы яшчэ квартал-другі, пачынае насвістваць.
  
  
  
  Дерри: Апошняя інтерлюдія
  
  – У гэты час на акіяне поўным-поўна караблёў, і мы, несумненна, сустрэнем іх колькі заўгодна. Мы ўсяго толькі перасякаем акіян, – містэр Микобер пагуляў маноклем, – усяго толькі перасякаем. Адлегласць вельмі эфемерна.
  
  Чарлз Дыкенс. Дэвід Каперфілд
  
  4 чэрвеня 1985 г.
  
  Біл прыйшоў хвілін дваццаць назад і прынёс нататнік з маімі запісамі – Кэрал знайшла яго на адным з бібліятэчных столікаў і аддала Білу, калі ён яе аб гэтым папрасіў. Я думаў, гэты нататнік мог узяць шэф Рейдмахер, але, верагодна, ён не захацеў з ім звязвацца.
  
  Заіканне Біла зноў знікае, але за апошнія чатыры дні небарака пастарэў на чатыры гады. Ён сказаў мне, што заўтра збіраецца забраць Мараў з Гарадской бальніцы (дзе я сам да гэтага часу обретаюсь), але толькі для таго, каб на прыватнай машыне «хуткай дапамогі» адвезці ў Псыханэўралягічны інстытут Бангора. Фізічна яна ў парадку – дробныя ранкі і ўдары ўжо зажылі. Псіхічна...
  
  – Ты падымаеш яе руку, і яна застаецца наверсе. – Біл сядзеў ля акна і круціў у руках слоік дыет-колы. – Так і вісіць у паветры, пакуль хто-небудзь не апусціць яе. Рэфлексы ёсць, але вельмі запаволеныя. Электраэнцэфалаграма, якую яны знялі, паказвае моцна падушаную альфа-хвалю. Яна ў ка-а-ататоническом стане, Майк.
  
  – У мяне ёсць ідэя, – адказаў я. – Можа, не вельмі добрая. Калі табе не спадабаецца, так і скажы.
  
  – Якая?
  
  – Я прабуду тут яшчэ тыдзень, – адказаў я. – Замест таго каб ехаць з Одрай ў Бангоре, чаму б табе не прывезці яе да мяне, Біл? Правядзі з ёй тыдзень. Пагавары, нават калі яна не будзе табе адказваць. Яна... яна кантралюе свае фізіялагічныя адпраўлення?
  
  – Не, – панура сказаў Біл.
  
  – Ты зможаш... я хачу сказаць, зможаш...
  
  – Ці здолею я пераапрануць яе? – Біл усміхнуўся, але ўсмешка была такая праз слёзы, што мне даводзіцца адвесці вочы. Гэтак жа усміхаўся мой бацька, калі распавядаў мне пра Буче Бауэрсе і курицах. – Ды. Думаю, гэта я змагу зрабіць.
  
  – Не буду пераконваць цябе ўзваліць на сябе такую ношу, калі ты да гэтага не гатовы, – працягнуў я, – але, калі ласка, памятай, ты сам пагадзіўся, што многае з таго, што здарылася, было наканавана звыш. Магчыма, і ролю Одры ў гэтай гісторыі.
  
  – Не з-трэба было мне гаварыць ёй, куды я е-ежу.
  
  Часам лепш прамаўчаць, я так і паступіў.
  
  – Добра, – нарэшце вырвалася ў яго. – Калі ты сур'ёзна...
  
  – Я сур'ёзна. Ключы ад майго дома ў сястры-гаспадыні. У маразілцы ў мяне ляжаць пара стейк Дельмонико. Магчыма, гэта таксама наканаванае.
  
  – Яна есць галоўным чынам мяккую ежу і... э... п'е.
  
  – Што ж, – я пастараўся стрымаць усмешку, – можа, яшчэ ўзьнікне нагода што-небудзь адсвяткаваць. Дарэчы, на верхняй паліцы ў каморы ляжыць бутэлька добрага віна. «Мондави». Мясцовага, але добрага.
  
  Ён падышоў і паціснуў мне руку.
  
  – Дзякуй, Майк.
  
  – Дробязі, Вялікі Біл.
  
  Ён адпусціў маю руку.
  
  – Раніцай Рычы паляцеў у Каліфорнію.
  
  Я кіўнуў:
  
  – Думаю, ён застанецца на сувязі.
  
  – Па-немагчыма. Ва ўсякім выпадку, на якое-той час. Але... – Ён пільна паглядзеў на мяне. – Гэта здарыцца зноў. Я так думаю.
  
  – Мы ўсё забудзем? – удакладніў я.
  
  – Ды. Уласна, працэс ужо пайшоў. Пакуль дробязі. Дэталі. Потым усё больш і больш.
  
  – Можа, яно і да лепшага.
  
  – Можа. – Ён зноў сеў, паглядзеў у акно, рукі не давалі спакою банку з дыет-колай. Амаль, напэўна, думаў аб жонцы, такой маўклівай, і выдатнай, і пластылінавай, якая ляжыць у кататоническом стане з шырока расплюшчанымі вачыма. Аб гуку захлопывающейся і запирающейся дзверцы. Ён уздыхнуў. – Магчыма.
  
  – Бэн? Беверлі?
  
  Ён павярнуўся да мяне з лёгкай усмешкай:
  
  – Бэн запрасіў яе паехаць да яго ў Нябраску, і яна пагадзілася, пакуль на якое-той час. Ты ведаеш пра яе сяброўцы ў Чыкага?
  
  Я кіўнуў. Беверлі распавяла Бэну, а Бен учора мне. Калі я ўсё правільна выкладаю (нічога не пераменшыць), тады атрымліваецца, што апошні апісанне яе дзіўнага, выдатнага мужа Тома ў значна большай ступені адпавядала рэчаіснасці, чым першае. Чатыры года або каля таго дзіўны, выдатны Тым трымаў Беверлі ў эмацыйных, псіхалагічных, а часцяком і фізічных цісках. Дзіўны, выдатны Тым трапіў сюды, выбіўшы інфармацыю пра месцазнаходжанне Бев з яе адзінай блізкай сяброўкі.
  
  – Яна сказала мне, што праз пару тыдняў вернецца ў Чыкага і падасць у паліцыю заяву аб яго знікненні. У сэнсе, Тома.
  
  – Разумна, – кіўнуў я. – Унізе яго ніхто ніколі не знойдзе. – «І Эдзі таксама», – падумаў я, але не сказаў.
  
  – Не знойдзе, – пагадзіўся Біл. – А калі яна вернецца ў Чыкага, гатовы спрачацца, Бэн складзе ёй кампанію. І ведаеш, што яшчэ? Зусім ужо вар'яцкае?
  
  – Што?
  
  – Думаю, яна сапраўды не памятае, што адбылося з Томам.
  
  Я проста глядзеў на яго.
  
  – Яна забылася ці забывае. І я ўжо не магу ўспомніць, як выглядала дзверцы. Д-дзверцы ў логава Яно. Спрабую ўспомніць... і адбываецца нешта зусім дзіўнае: перад разумовым поглядам ўзнікаюць козлікі, якія ідуць па мосце. З казкі «Тры козліка». Таксама трызненне, праўда?
  
  – У рэшце рэшт, яны змогуць прасачыць шлях Тома да Дерри, – заўважыў я. – Ён пакінуў папяровы след шырынёй у мілю. Арэнда аўтамабіля, квіткі на самалёт.
  
  – Я ў гэтым не ўпэўнены. – Біл закурыў. – Я думаю, білет на самалёт ён аплаціў наяўнымі і назваўся выдуманым імем. А машыну, на якой дабраўся сюды, купіў па тандэце або скраў.
  
  – Чаму?
  
  – Ды добра, – адмахнуўся Біл. – Ты думаеш, ён прыехаў сюды толькі для таго, каб отшлепать яе?
  
  Мы доўга глядзелі адзін на аднаго. Потым ён устаў:
  
  – Паслухай, Майк...
  
  – Часу няма, павінен змотвацца, – кіўнуў я. – Гэта я разумею.
  
  Ён засмяяўся, смяяўся доўга, а потым стаў сур'ёзным.
  
  – Дзякуй, што пусціў нас у свой дом, Майкі.
  
  – Я не збіраюся пераконваць цябе, што будзе нейкая розніца. Наколькі мне вядома, ніякага тэрапеўтычнага ўздзеяння мой дом ні на каго не аказвае.
  
  – Што ж... яшчэ ўбачымся. – А потым ён здзівіў мяне. Здзівіў і расчуліў. Пацалаваў у шчаку. – Дабраславі цябе Гасподзь, Майк. Да хуткага.
  
  – Усё, магчыма, утворыцца, Біл, – сказаў я яму. – Не губляй надзею. Усё можа змяніцца да лепшага.
  
  Ён усміхнуўся і кіўнуў, але, думаю, у нас абодвух з галавы не выходзіла адно слова: сьвядомасьць.
  
  
  
  5 чэрвеня 1985 г.
  
  Бэн і Беверлі зайшлі сёння развітацца. Яны не ляцяць – Бэн арандаваў вялікі «кадылак» у агенцтве «Хертц», на якім яны адправяцца ў Нябраску без усякай спешкі. Калі яны глядзяць адзін на аднаго, у іх вачах з'яўляецца што-то гэтакае, і я гатовы паставіць на кон маю пенсію – калі яны яшчэ не спеліся, гэта адбудзецца перш, чым яны дабяруцца да Небраска.
  
  Беверлі абняла мяне, загадала хутчэй папраўляцца і расплакалася.
  
  Бэн таксама абняў мяне, у трэці ці чацвёрты раз спытаў, ці напішу я яму. Я адказаў, што абавязкова напішу, і дакладна буду яму пісаць... якое-то час. Таму што на гэты раз я ад іх нічым не адрозніваюся.
  
  Таксама пачынаю ўсё забываць.
  
  Як і казаў Біл, пакуль гэта дробязі, дэталі. Але ёсць адчуванне, што працэс будзе пашырацца. І, магчыма, праз месяц ці праз год толькі гэты нататнік будзе нагадваць мне пра тое, што адбылося тут, у Дерри. Мяркую, і самі словы могуць пачаць выліньваць, і з часам старонкі стануць такімі ж чыстымі, як і пры куплі гэтага нататніка ў аддзеле канцылярскіх прыладаў у Універмагу Фрыза. Гэта жудасная думка, і днём яна ўяўляецца мне абсалютна паранойяльной... але, вы разумееце, пры начных чуваньнях становіцца больш чым лагічнай.
  
  Гэта забывание... такое здагадка выклікае паніку, але ў пэўным сэнсе абяцае і нясмелае палёгку, пераконвае мяне, як нішто іншае, што на гэты раз яны сапраўды забілі Яно; і нікому не трэба стаяць на варце ў чаканні пачатку новага цыклу. Сляпая паніка, нясмелае палёгку. Палёгку я магу толькі вітаць, нясмелае або любое іншае.
  
  Біл патэлефанаваў, каб сказаць, што яны з Одрай заехалі ў мой дом. Пераменаў у яе стане няма.
  
  «Я заўсёды буду памятаць цябе» – так сказала мне Беверлі перад тым, як яны з Бэнам сышлі.
  
  Думаю, у яе вачах я ўбачыў іншае.
  
  
  
  6 чэрвеня 1985 г.
  
  Цікавая артыкул з'явілася сёння ў «Дэры ньюс», на першай старонцы. Пад загалоўкам: «УРАГАН ПРЫМУШАЕ ХЕНЛІ АДМОВІЦЦА АД ПЛАНАЎ ПАШЫРЭННЯ БУДАЎНІЦТВА». Вышэйзгаданы Хенлі – Цім Хенлі, мультымільярдэр-забудоўшчык, які смерчам уварваўся ў Дэры ў канцы шасцідзесятых. Менавіта Хенлі і Зитнер арганізавалі кансорцыум, стараннямі якога і з'явіўся Гандлёвы цэнтр Дерри (ён, згодна з яшчэ адным артыкуле на першай старонцы, аднаўленню не падлягае). Цім Хенлі імкнуўся да таго, каб Дерри рос і развіваўся. Зразумела, матыў атрымання прыбытку, несумненна, прысутнічаў, але гэтым справа не абмяжоўвалася: Хенлі шчыра хацеў, каб яго планы рэалізаваліся. І яго нечаканы адмова ад пашырэння будаўніцтва дае пэўную ежу для разважанняў. Выснову, што Хенлі незадаволены Дерри, найбольш відавочны, але не адзіны. Цалкам магчыма, што разбурэнне Гандлёвага цэнтра паставіла яго на грань спусташэння.
  
  І ў артыкуле ёсць намёкі, што Хенлі не самотны; іншыя інвестары і патэнцыйныя інвестары ў будучыню Дерри хутчэй за ўсё прызадумаліся. Зразумела, Элу Зитнеру ужо можна не турбавацца: Гасподзь прыбраў яго да сябе, калі цэнтр горада праваліўся скрозь зямлю. Перад іншымі, уключаючы Хенлі, стаіць даволі сур'ёзная праблема: як адбудаваць гарадскую тэрыторыю, якая працэнтаў на пяцьдзесят сышла пад ваду?
  
  Я схіляюся да таго, што пасля доўгага і агідна жывога існавання Дерри, магчыма, памрэ... як памірае ліснік, час цвіцення якога прыйшло і сышло.
  
  У другой палове дня патэлефанаваў Білу Денбро. Стан Одры без зменаў.
  
  Гадзінай раней я зрабіў яшчэ званок, Рычы Тозиеру ў Каліфорнію. Званок прыняў яго аўтаадказчык, пацешыўшы мяне мелодыяй «Криденс клеаруотер ревайвел», якая служыла музычным фонам. Гэтыя машыны пастаянна мяне блытаюць: забываю, калі трэба казаць. Я надыктаваў імя, тэлефон, а пасля кароткай паўзы выказаў надзею, што Рычы зноў можа насіць кантактныя лінзы. Ужо збіраўся класці трубку, калі пачуў: «Майкі? Як пажываеш?» У голасе гучала цеплыня, адчувалася, што Рычы задаволены маім званком... але пры гэтым угадывалось і замяшанне. Так бывае, калі чалавека застаюць знянацку.
  
  – Прывітанне, Рычы, – адказаў я. – У мяне ўсё добра.
  
  – Выдатна. Боль дапякае?
  
  – Ёсць крыху, але ўжо не так, як раней. Што дапякае, так гэта сверб. Чакаю не дачакаюся, калі яны здымуць павязку з рэбраў. Між іншым, «Криденс» мне спадабаліся.
  
  Рычы засмяяўся.
  
  – Чорт, гэта не «Криденс», гэта «Рок-н-рольныя дзяўчыны» з новага альбома Фогарти. «Сентрфилд», так ён называецца. Ты яго не чуў?
  
  – Накшталт няма.
  
  – Трэба табе яго прыкупіць. Выдатны альбом. Усё роўна што... – Ён змоўк, а потым працягнуў: – Усё роўна што ранейшыя часы.
  
  – Я прикуплю, – адказаў я, і, магчыма, так і зраблю. Мне заўсёды падабаўся Джон Фогарти. «Зялёная рака», па мне, лепшая песня «Криденс». «Вяртайся дадому, кажа ён, пакуль не загас святло, кажа ён».
  
  – Як Біл?
  
  – Яны з Одрай пільнуюць мой дом, пакуль я тут.
  
  – Добра. Гэта добра. – Ён памаўчаў. – Хочаш пачуць нешта вельмі дзіўнае, Майкі?
  
  – Вядома. – Але я ўжо ўяўляў сабе, што ён зараз скажа.
  
  – Што ж... сяджу я ў маім кабінеце, слухаю папулярныя навінкі, праглядаю рэкламныя аб'явы, чытаю службовыя запіскі... папер у мяне на стале дзве горы, каб іх разабраць, трэба цэлы месяц араць па дваццаць чатыры гадзіны ў суткі. Таму я уключыў аўтаадказчык, але з гучнай сувяззю, каб браць трубку, калі тэлефануе чалавек, з якім я хачу пагаварыць, а ўсякія крэтыны няхай запісваюцца на плёнку. А цябе я прымусіў так доўга гаварыць па адной простай прычыне...
  
  – ...таму што спачатку паняцця не меў, хто я такі.
  
  – Госпадзе, менавіта так! Як ты даведаўся?
  
  – Таму што мы зноў пачалі забываць. Цяпер ужо мы ўсе.
  
  – Майкі, ты ўпэўнены?
  
  – Можаш назваць мяне прозвішча Стэна? – спытаў я.
  
  На тым канцы провада запанавала маўчанне... доўгае маўчанне. У паўзе я чуў, хай і вельмі ціхі, голас жанчыны, якая размаўляла з кім-то ў Омах... а можа, у Рутвене, штат Арызона... або ў Флінт, штат Мічыган. Я яе чуў, але вельмі дрэнна, зусім як астранаўта, які пакідае сонечную сістэму ў касмічным караблі, отделившемся ад ракеты-носьбіта, і дзякуе каго-то за смачныя пірожныя.
  
  – Здаецца, Андэрвуд, – нарэшце няўпэўнена адказаў Рычы, – але гэта не яўрэйская прозвішча, так?
  
  – Яго прозвішча Урис.
  
  – Урис! – усклікнуў Рычы, з палёгкай і пры гэтым узрушаны. – Госпадзе, гэта кашмар! Прозвішча круцілася ў мяне на мове, але я ніяк не мог яе ўспомніць. Хто-то прыносіць гульню «Шчаслівы выпадак», я кажу: «Прабачце, я баюся, што дыярэя вярнулася, таму мне лепш прама зараз пайсці дадому». Але ты ўсё роўна памятаеш, Майк, як і раней.
  
  – Няма. Я зазірнуў у маю запісную кніжку.
  
  Ізноў доўгая паўза.
  
  – Так ты не памятаў?
  
  – Няма.
  
  – Без балды?
  
  – Без балды.
  
  – Тады на гэты раз усё сапраўды скончылася. – І ў яго голасе чуецца непадробнае палёгку.
  
  – Так, я таксама так думаю.
  
  І зноў у правадах павісла цішыня, праз усю краіну, ад Мэна да Каліфорніі. Я ўпэўнены, мы абодва думалі аб адным і тым жа: «Усё скончылася, так, і праз шэсць тыдняў або праз шэсць месяцаў мы цалкам забудзем адзін аднаго. Усё скончылася, але нам гэта абышлося ў нашу дружбу і жыцця Стэна і Эдзі». Я ўжо амаль забыўся, разумееце? Як ні жудасна гэта гучыць, я амаль забыўся Стэна і Эдзі. У Эдзі была астма або хранічная мігрэнь? Будзь я пракляты, калі памятаю, напэўна, хоць думаю, што яго дакучала мігрэнь. Спытаю Біла. Ён скажа.
  
  – Добра, перадай прывітанне Білу і яго прыгажуню-жонку. – Радасць у голасе Рычы відавочна штучная.
  
  – Абавязкова, Рычы. – Я заплюшчваю вочы і тру лоб. Ён памятае, што жонка Біла ў Дерри, але забыўся, як яе завуць і што з ёй здарылася.
  
  – Калі апынешся ў Лос-Анджэлесе, нумар у цябе ёсць. Мы сустрэнемся і дзе-небудзь пожуем разам.
  
  – Вядома. – Я адчуў, як гарачыя слёзы паляць вочы. – А калі ты зазірнеш сюды, зробім тое ж самае.
  
  – Майкі?
  
  – На сувязі.
  
  – Я люблю цябе, чал.
  
  – І я таксама.
  
  – Выдатна. Трымай хвост пісталетам.
  
  – Біп-біп, Рычы.
  
  Ён засмяяўся.
  
  – Так, так, так. Засунь яго сабе ў вуха, Майкі. Так, малы, у сваё вуха.
  
  Ён паклаў трубку, я таксама. Потым адкінуўся на падушку, заплюшчыў вочы і доўга іх не адкрываў.
  
  
  
  7 чэрвеня 1985 г.
  
  Начальнік паліцыі Эндру Рейдмахер, які заняў гэты пост пасля сыходу шэфа Бортона на пенсію ў канцы шасцідзесятых гадоў, загінуў. Гісторыя дзіўная, і я не магу не звязаць яе з тым, што адбывалася ў Дерри... з тым, што толькі што скончылася ў Дерри.
  
  Будынак, у якім размяшчаліся суд і паліцэйскае кіраванне, знаходзіцца на мяжы той частцы горада, якая звалілася ў Канал, і хай яно выстаяла, абвальванне – або паводка – павінна быць, нанесла сур'ёзны ўрон апорным канструкцыям, аб чым ніхто не здагадваўся.
  
  Як вынікала з газетнай артыкула, Рейдмахер ў той вечар працаваў дапазна ў сваім кабінеце. Уласна, пасля урагану і паводкі ён кожны вечар затрымліваўся на працы. Кабінет начальніка паліцыі даўно ўжо перанеслі з трэцяга паверха на пяты, пад гарышча, дзе захоўваліся архівы і непатрэбныя рэчы. Сярод іх – крэсла пакаранняў, пра якую я ўжо распавядаў на гэтых старонках. Выраблены з жалеза, важыў ён больш за чатырыста фунтаў. Падчас залевы 31 мая нямала вады трапіла ў будынак і, верагодна, трываласць падлогі гарышча прыкметна паменшылася (па інфармацыі з той жа артыкулы). Які б ні была прычына, крэсла пакаранняў праламаў падлогу і ўпаў прама на шэфа Рейдмахера, які сядзеў за сталом і чытаў паліцэйскія рапарты. Ён загінуў імгненна. Патрульны Брус Эндин, вбежавший ў кабінет, знайшоў яго ляжалым на абломках стала з ручкай у руцэ.
  
  Зноў гаварыў з Білам па тэлефоне. Одра пачатку ёсць цвёрдую ежу, але па ледзь-ледзь, паведаміў ён, а ў астатнім змен няма. Я спытаў у яго, чым мучыўся Эдзі, астмай або мігрэнню.
  
  – Астмай, – без запінкі адказаў ён. – Ты не памятаеш яго інгалятар?
  
  – Вядома, памятаю, – адказаў я і ўспомніў, але толькі пасля слоў Біла.
  
  – Майк?
  
  – Ды.
  
  – Якая была ў яго прозвішча?
  
  Я глянуў на запісную кніжку, якая ляжала на століку ля ложка, але не ўзяў яе.
  
  – Што-то не ўспамінаецца.
  
  – Быццам бы Керкорян. – У голасе Біла чулася пакуты, – але не зусім. Хоць у цябе ўсё запісана, так?
  
  – Так, – адказаў я.
  
  – Дзякуй богу.
  
  – У цябе ёсць нейкія ідэі наконт Одры?
  
  – Адна, – адказаў ён, – але такая вар'яцкая, што я не хачу пра гэта гаварыць.
  
  – Дакладна?
  
  – Ды.
  
  – Добра.
  
  – Майк, гэта палохае, праўда? Усё гэта забывание.
  
  – Так, – адказаў я. І яно пудзіла.
  
  
  
  8 чэрвеня 1985 г.
  
  Кампанія «Рейтеон», якая ў ліпені мела намер пачаць будаўніцтва завода ў Дерри, у апошнюю хвіліну спыніла свой выбар на Уотервилле. Перадавіца «Дэры ньюс» выказвае здзіўленне і, калі я правільна чытаю паміж радкоў, крыху страху.
  
  Думаю, я ўяўляю сабе, у чым заключаецца ідэя Біла. Толькі дзейнічаць яму трэба хутка, да таго як рэшткі магіі пакінуць гэтыя месцы. Калі ўжо не пакінулі.
  
  І тое, аб чым я думаў раней, аказалася зусім не паранояй. Імёны, прозвішчы і адрасы астатніх у маёй запісной кніжцы выліньваюць. Па колеры і якасці чарнілаў, якімі зробленыя гэтыя запісы, можна падумаць, што з'явіліся яны ў кніжцы на пяцьдзесят або на семдзесят пяць гадоў раней, чым усе астатнія. Выцвітанне пачалося чатыры ці пяць дзён таму. І я перакананы, што да верасня ад гэтых запісаў нічога не застанецца.
  
  Напэўна, я магу нейкім чынам захаваць іх; магу перапісваць з дня ў дзень. Але я таксама перакананы, што і яны будуць выліньваць, і вельмі хутка занятак гэта стане практыкаваннем у фатальнасці... усё роўна што напісаць, пяцьсот разоў «Я не плююсь жвачкай у класе». Я буду запісваць імёны, якія нічога не будуць для мяне значыць, па той прычыне, што не змагу ўспомніць, чые гэта імёны.
  
  Што было, тое прайшло, што было, тое прайшло.
  
  Біл, дзейнічай хутка... але будзь асцярожны!
  
  
  
  9 чэрвеня 1985 г.
  
  Прачнуўся ноччу ад жудаснага кашмару, які не мог успомніць, у паніцы, ледзь дыхаючы. Пацягнуўся да кнопкі выкліку, але не патэлефанаваў. Раптам прадставіў сабе, што па званку прыйдзе Марк Ламоника са шпрыцом... ці Генры Баўэрс з нажом.
  
  Схапіў запісную кніжку і патэлефанаваў Бэну Хэнскому ў Нябраску... адрас і тэлефонны нумар выцвели яшчэ больш, але я мог іх разабраць. Кукіш з маслам. Механічны запісаны голас тэлефоннай кампаніі паведаміў мне, што гэты нумар адключаны.
  
  Бэн быў тоўстым або ў яго была касалапаў?
  
  Ляжаў без сну да світання.
  
  
  
  10 чэрвеня 1985 г.
  
  Мне кажуць, што заўтра мяне выпісваюць.
  
  Я патэлефанаваў Білу і паведаміў пра гэта – напэўна, хацеў папярэдзіць, што часу ў яго застаецца ўсё менш і менш. Біл – адзіны, каго я ясна памятаю, і ніколькі не сумняваюся, што ён ясна памятае толькі мяне. Мяркую, толькі таму, што мы да гэтага часу ў Дерри.
  
  – Добра, – адказаў ён. – Да заўтрашняга дня мы ачысцім тэрыторыю.
  
  – Сваю ідэю не забыўся?
  
  – Няма. Падобна на тое, прыйшоў час праверыць яе.
  
  – Будзь асцярожны.
  
  Ён засмяяўся, і яго адказ я і зразумеў, і не зразумеў:
  
  – На з-скейтбордзе пра-асцярожным б-ыть не-ельзя, чал.
  
  – Як я пазнаю, што з гэтага выйшла, Біл?
  
  – Ты пазнаеш. – І ён паклаў трубку.
  
  Маё сэрца з табой, Біл, незалежна ад таго, як усё абернецца. Маё сэрца з усімі вамі, і я думаю, нават калі мы забудзем адзін аднаго наяве, то будзем памятаць у нашых снах.
  
  Я амаль скончыў з гэтым дзённікам, і, мяркую, дзённікам усё гэта і застанецца, гісторыя даўніх скандалаў і дзівацтваў, якія адбыліся ў Дерри, не пакіне гэтых старонак. Я нічога не маю супраць. Думаю, пасля таго, як мяне заўтра выпішуць, прыйдзе пара задумацца аб новай жыцця... хоць якой яна будзе, мне пакуль не вельмі ясна.
  
  Я любіў вас усіх, вы ведаеце.
  
  Я так моцна вас любіў.
  
  
  
  Эпілог
  
  Біл Денбро абганяе д'ябла‐2
  
  
  
  Я ведаў нявесту, яна танчыла поні,
  
  Я ведаў нявесту, яна танчыла стролл,
  
  Я ведаў нявесту, яна гуляла з сябрамі,
  
  Я ведаў нявесту, яна танчыла рок-н-рол.
  
  Нік Лоў 154
  
  На скейтбордзе асцярожным быць нельга.
  
  Нейкі хлапчук
  
  1
  
  Апоўдні сонечнага дня.
  
  Біл стаяў голы ў спальні Майка Хэнлана, глядзеў на адлюстраванне свайго хударлявага цела ў люстэрку на дзверы. Лысая галава блішчала ў падальным праз акно святле, які кідаў цень Біла на падлогу і на сцяну. Грудзі без адзінага валасінкі, сцёгны і ікры тонкія, але мускулістыя. «І ўсё-такі, – падумаў ён, – гэта цела дарослага, двух меркаванняў тут быць не можа. Ёсць невялікі жывоцік, дзякуй прадузятасьцю да добрым стейкам, і да піва «Кірын», і да сытным ленчам ў борціка басейна, калі перавага аддавалася французскай або галандскай кухні, а не дыетычным страў. І зад у цябе таксама обвис, даўніна Біл. Ты яшчэ можаш падаць эйс, калі рэзка ўдарыш па мячы, і трапнасць цябе не падвядзе, але ўжо не здольны бегаць за старым колам, як табе ўдавалася ў семнаццаць. У цябе зморшчыны тлушчу на баках, і твае яйкі ўжо пачынаюць отвисать, як і ва ўсіх мужчын сярэдніх гадоў. На тваім твары маршчыны, якіх не было ў семнаццаць... Чорт, іх не было і на тваёй першай аўтарскай фатаграфіі, на якой ты спрабаваў выглядаць так, быццам што-то ведаеш... усё роўна што. Ты занадта стары для таго, што задумаў, Білі-малы. Заб'ешся сам і заб'еш яе».
  
  Ён надзеў трусы.
  
  «Калі б мы ў гэта верылі, то ніколі б не змаглі... зрабіць, ужо не памятаю, што мы там зрабілі».
  
  Таму што ён сапраўды не памятаў, што яны зрабілі, або якія падзеі прывялі да таго, што Одра ператварылася ў пазбаўленую сьвядо-масьці гародніна. Ён толькі ведаў, што збіраўся зрабіць цяпер і аддаваў сабе справаздачу, што забудзе і гэта, калі не зробіць неадкладна. Одра сядзела ў крэсле Майка, валасы падалі ёй на плечы, а яна засяроджана глядзела на экран тэлевізара, дзе паказвалі тэлевіктарыны «Тэлефануем за далярамі». Яна не размаўляла і рухалася, толькі калі Біл яе накіроўваў.
  
  «Там іншае. Ты проста занадта стары, чал. Павер у гэта».
  
  «Я не веру».
  
  «Тады памры тут, у Дерри. Невялікая страта».
  
  Ён надзеў высокія шкарпэткі, адзіныя джынсы, якія прывёз з сабой, майку, набытую ў «Шет шэк» у Бангоре. Ярка-аранжавую майку. З надпісам на грудзі: «І ДЗЕ, ЧОРТ ПАБЯРЫ, ДЭРЫ, ШТАТ МЭН?» Ён сеў на ложак Майка, якую апошнія ночы дзяліў са сваёй цёплай, але трупоподобной жонкай, і надзеў... кеды: іх ён таксама купіў учора ў Бангоре.
  
  Ўстаў і зноў паглядзеў на сябе ў люстэрка. Ўбачыў мужчыну сярэдніх гадоў у хлапечай вопратцы.
  
  «Ты выглядаеш недарэчна».
  
  «А якой падлетак выглядае інакш»?
  
  «Ты не падлетак. Адмоўся ад задуманага».
  
  – Хрэна з два, давай подпустим рок-н-ролу, – ціха сказаў Біл і выйшаў з пакоя.
  
  2
  
  У снах, якія прысніліся яму ў наступныя гады, з Дерри ён будзе заўсёды сыходзіць у адзіноце, на заходзе сонца. Горад пусты; у ім нікога не засталося. Тэалагічная семінарыя і віктарыянскі асабнякі на Заходнім Брадвеі чарнеюць на фоне вогненнага неба: усе заходы, якія ён калі-небудзь бачыў, злучыліся ў гэтым.
  
  Ён чуе свае крокі, рэхам якія адлюстроўваюцца ад бетону. Адзіны іншы гук – цурчанне вады, зліваюцца ў каналізацыйныя рашоткі...
  
  3
  
  Біл выкаціў Сільвер на пад'язную дарожку, паставіў на падстаўку. Праверыў шыны. Знайшоў, што пярэдняя ў поўным парадку, а задняя ледзь мягковата. Узяў веласіпедны помпа, набыты Майкам, і падкачаў яе. Паставіўшы помпа на месца, праверыў ігральныя карты і прышчэпкі. Колы пры кручэнні па-ранейшаму выдавалі той бударажыць трэск аўтаматнай чаргі, які Біл памятаў з дзяцінства. Выдатна.
  
  «Ты з глузду з'ехала».
  
  «Магчыма. Паглядзім».
  
  Ён зноў вярнуўся ў гараж. Узяў маслёнку, вышмараваў ланцуг і зорачку. Падняўшыся, паглядзеў на Сільвер, лёгка, асцярожна націснуў на грушу клаксона. Гук яму спадабаўся. Біл кіўнуў і пайшоў у дом.
  
  4
  
  ...і ён зноў бачыць усе гэтыя будынкі некранутымі, якімі яны былі раней: цагляны форт пачатковай школы Дерри, Мост Пацалункаў, изрисованный складанай вяззю ініцыялаў, пакінутых закаханымі старшакласнікамі, якія маглі б падарваць свет сваёй запалам, але, пасталеўшы, ператвараліся ў страхавых агентаў, і ў прадаўцоў аўтамабіляў, і ў афіцыянтак, і ў парикмахерш; ён бачыць статую Падлогі Баньян, які ўзвышаецца на фоне крывавага неба, і покосившееся пабеленай агароджу, якое цягнецца ўздоўж тратуара Канзас-стрыт па краі Пусткі. Ён бачыць іх, якімі яны былі, і яны назаўжды застануцца такімі ў якой-то часткі яго розуму... і яго сэрца разрываецца ад любові і глыбокай павагі.
  
  «Пакідаем, пакідаем Дерри, – думае ён. – Мы пакідаем Дерри, і, калі якая-небудзь гісторыя і была, гэта будуць яе апошнія пяць ці шэсць старонак; будзь гатовы да таго, каб паставіць гэтую гісторыю на паліцу і забыцца пра яе. Сонца садзіцца, і няма ніякіх гукаў, акрамя маіх крокаў і цурчання вады ў дрэнажных тунэлях. Гэта пара...
  
  5
  
  Перадача «Тэлефануем за далярамі» саступіла месца «Кола фартуны». Одра паслухмяна сядзела перад тэлевізарам, вочы не адрываліся ад экрана. Выраз твару і пастава не змяніліся, калі Біл выключыў тэлевізар.
  
  – Одра. – Ён падышоў да яе, узяў за руку. – Пайшлі.
  
  Яна не варухнулася, яе рука ляжала ў яго, цеплы воск. Біл ўзяў яе за другую руку, што ляжала на падлакотніку Майкова крэслы, і падняў на ногі. Раніцай ён апрануў яе прыкладна гэтак жа, як цяпер сам апрануўся: джынсы «лэвіс» і сіняя блузка-камізэлька. І выглядала б яна выдатна, калі б не пусты погляд шырока раскрытых вачэй.
  
  – Па-пайшлі, – паўтарыў Біл і вывеў яе праз дзверы на кухню Майка, а потым з хаты. Яна ішла з гатоўнасцю... хоць звалілася б з прыступак задняга ганка на зямлю, але Біл абняў яе за талію і дапамог спусціцца з лесвіцы.
  
  Падвёў да Сільвера, які стаяў на падстаўцы, заліты яркім сонечным святлом. Одра спынілася ля ровара, утаропіўшыся ў сцяну гаража Майка.
  
  – Сядай, Одра.
  
  Яна не варухнулася. Цярплівыя намаганні Біла прывялі да таго, што яна перакінула доўгую нагу праз багажнік, замацаваны над крылом задняга колы Сільвер. Нарэшце ўстала так, што багажнік апынуўся паміж яе ног, не дакранаючыся пахвіны. Біл лёгенька націснуў на верхавіну Одры, і яна села.
  
  Пасля гэтага і ён ўзгрувасціўся на сядло Сільвер і ударам пяткі падняў падстаўку. Ужо сабраўся ўзяцца за рукі Одры і пацягнуць на сябе, каб абхапіць імі сваю талію, але перш чым паспеў гэта зрабіць, яны самі прыйшлі ў рух і папаўзлі ўкруг яго, як маленькія, ашаломлены мышкі.
  
  Біл глядзеў на іх, яго сэрца білася часта-часта, хутчэй ўжо не ў грудзях, а пад самым горлам. Ён бачыў першае самастойнае рух, зробленае Одрай пасля таго, як гэта здарылася... што б гэта ні было.
  
  – Одра?
  
  Адказу не было. Ён паспрабаваў павярнуць галаву і зірнуць на яе, але не атрымалася. Так што ён бачыў толькі яе рукі, обхватившие яго талію, з рэшткамі чырвонага лаку, якім у маленькім ангельскім мястэчку пафарбавала пазногці разумная, чароўная, маладая таленавітая жанчына.
  
  – Мы адпраўляемся на веласіпедную шпацыр. – Біл пакаціў Сільвер да Палмер-Лайн, слухаючы, як жвір пахруствае пад шынамі. – Я хачу, каб ты трымалася моцна, Одра. Я думаю... думаю, мы можам ехаць б-ы-ыстро.
  
  «Калі мне хопіць духу».
  
  Яму ўспомніўся хлапчук, якога ён сустрэў у кінгстан на тэмзе пасля свайго прыезду сюды, калі яшчэ нічога не скончылася. «На скейтбордзе быць асцярожным нельга», – сказаў хлапчук.
  
  «Што праўда, то праўда, пацан».
  
  – Одра? Ты гатовая?
  
  Ніякага адказу. Ці яе рукі ледзь мацней ашчаперылі яго? Хутчэй ён прымаў жаданае за сапраўднае.
  
  Ён дабраўся да канца пад'язной дарожкі і паглядзеў направа. Палмер-Лейн ўлівалася ў Верхнюю Галоўную вуліцу, і наступны паварот налева прыводзіў да пагорка, схіл якога спускаўся да цэнтру горада. Уніз. Набіраючы хуткасць. Гэты вобраз выклікаў дрыжыкі страху, і трывожная думка
  
  (у старых косткі больш ломкія, Білі-малы)
  
  праскочыла ў галаве занадта хутка, каб затрымацца і запомніцца. Але...
  
  Трывогай ўсё не абмяжоўвалася, так? Было і жаданне... пачуццё, якое ўзнікла, калі ён убачыў таго хлапчука, які ішоў са скейтбордам пад пахай. Жаданне імчацца хутка, жаданне адчуваць обдувающий цябе вецер, не ведаючы, куды ты нясешся або ад чаго ўцякаеш, проста імчацца. Ляцець.
  
  Трывога і жаданне. Розніца паміж «ці змагу» і «хачу» – розніца паміж дарослым, які пралічвае кошт, і дзіцем, які проста плаціць і сыходзіць, да прыкладу. Розніца ў цэлы свет. І пры гэтым не такая ўжо вялікая. Калі на тое пайшло, муж і жонка – адна сатана. Тое ж самае вы адчуваеце, калі вагончык на рускіх горках аказваецца на вяршыні першага крутога спуску, дзе, уласна, і пачынаецца заезд.
  
  Трывога і жаданне. Што ты хочаш і што баішся паспрабаваць. Дзе ты быў і куды хочаш прыйсці. Што-то такое ёсць у рок-н-рольнай песні пра тое, як табе патрэбныя дзяўчына, аўтамабіль, месца, куды патрапіць і дзе застацца. «Ох, калі ласка, Госпадзе, Ты можаш гэта зразумець?»
  
  Біл на імгненне заплюшчыў вочы, адчуваючы мяккі, мёртвы вага жонкі за спіной, адчуваючы пагорак, які знаходзіўся дзе-то наперадзе, адчуваючы ўдары ўласнага сэрца.
  
  Трымайся, смялей, не адступай.
  
  Ён зноў пакаціў Сільвер.
  
  – Хочаш падпусціць трохі рок-н-ролу, Одра?
  
  Няма адказу. Ну і добра. Ён-то гатовы.
  
  – Тады паехалі.
  
  Біл закруціў педалі. Спачатку атрымлівалася не вельмі. Сільвер небяспечна матала з боку ў бок, вага Одры не спрыяў ўстойлівасці... але, верагодна, яна як-то старалася падтрымаць раўнавагу, нават несвядома, інакш яны б ўпалі. Біл ўстаў на педалі, яго рукі з неверагоднай сілай сціснулі дзяржальні руля, ён ускінуў галаву да неба, вочы ператварыліся ў шчылінкі, жылы на шыі надзьмуліся.
  
  «Свалюсь прама тут, армія яе галаву і сваю...»
  
  (няма, не звалішся, давай, Біл, давай, сукін сын)
  
  Ён стаяў на педалях, круціў іх, адчуваючы кожную цыгарэту, якую выкурыў за апошнія дваццаць гадоў, у повысившемся крывяным ціску і пачашчаным біцці сэрца. «Ды пайшлі вы!» – падумаў ён, і якая ахапіла яго вар'яцкая радасць расцягнула вусны ва ўсмешцы.
  
  Ігральныя карты, якія выдавалі адзінкавыя стрэлы, цяпер пачалі пстрыкаць часцей. Гэта былі новыя карты, спецыяльныя карты для ровараў, і шчоўкалі яны добра і гучна. Біл адчуў, як вецер пачаў абдзімае яго лысую галаву, і ўсмешка стала шырэй. «Вецер – мая праца, – падумаў ён. – Я ствараю вецер, націскаючы на гэтыя гробаны педалі».
  
  У канцы вуліцы высился знак «СТОП». Біл пачаў тармазіць... а потым (ўсмешка стала яшчэ шырэй, агаляючы ўсё больш і больш яго зубоў) зноў націснуў на педалі.
  
  Праігнараваўшы знак «СТОП», Біл Денбро павярнуў налева, на Верхнюю Галоўную вуліцу над Бэсі-парк. Зноў не ўлічыў вагі Одры, і яны ледзь не перакуліліся. Ровар павяло ў бок, ён нахіліўся, потым выпрастаўся. Вецер узмацніўся, астуджаючы пот на лбе, выпараючы яго, вецер обтекал яго вушы з нізкім будоражащим гукам, якія нагадваюць шум акіяна ў марскіх ракавінах, але на самой справе не падобным ні на адзін гук на Зямлі. Біл лічыў, што гук гэты знакам таго хлапчуку са скейтбордам. «Але з гэтым гукам табе трэба будзе расстацца, пацан, – падумаў ён. – У жыцці многае мяняецца. Гэта брудны трук, так што рыхтуйся да яго».
  
  Ён хутчэй круціў педалі, і з павелічэннем хуткасці дадалося ўстойлівасці. Абломкі статуі Падлогі Баньян, які ўпаў калоса, засталіся злева. Біл пракрычаў:
  
  – Хай-йо, Сільвер, ВПЕРЕ-Е-ЕД!
  
  Рукі Одры мацней сціснулі яго талію; ён адчуваў, як яна варушыцца, прыціскаючыся да яго спіне. Але жадання павярнуцца і паглядзець на яе не ўзнікла... ні жадання, ні патрэбы. Ён усё хутчэй круціў педалі, гучна смеючыся, высокі хударлявы і лысы мужчына, склонившийся над рулём, каб паменшыць лабавое супраціў. Людзі азіраліся на яго, калі ён імчаўся міма Бэсі-парк.
  
  Цяпер Верхняя Галоўная вуліца пайшла ўніз, пад стромкім кутом, да правальваўся пад зямлю цэнтру горада, і голас у галаве зашаптаў, што, калі ён не затармозіць, проста ўляціць у яму, якая ўтварылася на месцы скрыжавання, дзе сыходзіліся тры вуліцы, як пякельная лятучая мыш, і заб'е іх абодвух.
  
  Замест таго каб затармазіць, ён працягнуў круціць педалі, прымушаючы ровар імчацца яшчэ хутчэй. Цяпер ён ляцеў з гары Галоўнай вуліцы і ўжо бачыў наперадзе бел-аранжавыя загараджальныя бар'еры і дымныя бочкі, у якіх гарэла хэллоуиновское полымя, якія адзначаюць край правалу, і вяршыні дамоў, што тырчалі між над вуліцамі, нібы народжаныя уяўленнем вар'ята.
  
  – Хай-йо, Сільвер, ВПЕРЕ-Е-ЕД! – апантана пракрычаў Біл Денбро, мчась па схіле пагорка, яшчэ не ведаючы да чаго, у апошні раз адчуваючы Дерри сваім домам, асабліва востра ўсведамляючы, што ён жывы пад гэтым небам, і цяпер усё – жаданне, жаданне, жаданне.
  
  Ён імчаўся з пагорка на Сильвере, ён імчаўся, каб абагнаць д'ябла.
  
  6
  
  ...растання».
  
  Такім чынам, ты сыходзіш, і ёсць жаданне азірнуцца, азірнуцца адзін толькі раз, пакуль растае закат, напрыканцы ўбачыць непатрабавальныя сілуэты Новай Англіі: шпілі, Воданапорную вежу, Падлогі з яго сякерай на плячы. Але азірацца – ідэя не з лепшых, усе гісторыі паўтараюць пра гэта. Паглядзіце, што здарылася з жонкай Лота. Лепш не азірацца. Лепш верыць, што ўсё будзе добра, нават пасля таго, што здарылася... і, магчыма, так і будзе; хто можа сказаць, што такое немагчыма? Не ўсе караблікі, адплывалі ў цемру, больш не знаходзяць сонца або рукі іншага хлапчукі; калі жыццё чаму-то вучыць, так аднаму: шчаслівых концовок так шмат, што чалавеку, які не верыць у Бога, трэба было б ўсумніцца ва ўласным разважнасці.
  
  «Ты сыходзіш і сыходзіш хутка, калі сонца пачынае закочваць за гарызонт», – думае ён у гэтым сне. Вось што ты робіш, І калі ў цябе ёсць час яшчэ на адну думку, можа, табе варта падумаць пра зданяў... зданяў дзяцей, якія стаяць у вадзе на заходзе сонца, якія стаяць, утварыўшы круг, стаяць, узяўшыся за рукі, іх юныя асобы, само сабой, але і рашучыя... досыць рашучыя, каб пакласці пачатак тым дарослым, якімі яны стануць, досыць рашучыя, каб, магчыма, зразумець, што дарослыя, якімі яны стануць, абавязкова павінны пакласці пачатак людзям, якімі яны былі да таго, як ператварыліся ў дарослых, да таго, як спрабавалі ўсвядоміць, што яны таксама смяротныя. Круг замыкаецца, кола круціцца, і ў гэтым усё існае.
  
  Табе не трэба азірацца, каб убачыць гэтых дзяцей; частка твайго розуму бачыць іх заўсёды, навекі жыве з імі, навекі іх любіць. Яны, магчыма, не лепшая твая частка, але менавіта яны адказныя за тое, якім ты стаў.
  
  Дзеці, я вас люблю. Я так моцна вас люблю.
  
  Вось і едзь хутчэй, едзь, пакуль апошні святло саслізгвае за гарызонт, едзь з Дерри, ад памяці... але не ад жадання. Гэта застаецца, яркая камея за ўсё, кім мы былі і ў што верылі дзецьмі, за ўсё, што ззяе ў нашых вачах, нават калі мы згубіліся, і ў ночы скуголіць вецер.
  
  Едзь і працягвай усміхацца. Злаві на радыё рок-н-рол і ідзі па жыцці з усім мужнасцю, якое зможаш сабраць, і з усёй верай, якую зможаш захаваць. Трымайся, смялей, не адступай.
  
  Усё астатняе – цемра.
  
  7
  
  – Гэй!
  
  – Гэй, містэр, вы...
  
  – ...асцярожней!
  
  – Гэты чортаў ідыёт, напэўна...
  
  Словы праляталі міма, бессэнсоўныя, як сцягі на ветры або оторвавшиеся паветраныя шарыкі. Вось і загараджальныя бар'еры. У ноздры яму біў пах палаючага ў бочках газы. Ён бачыў разяўленую цемру на месцы вуліцы, чуў бег вады ў гэтай надыходзячай цемры, і гукі гэтыя выклікалі ў яго смех.
  
  Ён кінуў Сільвер налева, праскочыў так блізка ад бар'ераў, што калашына дакранулася да аднаго. Колы Сільвер аддзялялі нейкія тры цалі ад таго месца, дзе абрываецца асфальт, і месцы для манеўру не заставалася. Наперадзе, перад «Ювелірным крамай Кэша», вада паглынула ўсю брук і палову тратуара. Бар'ер перакрываў доступ на тратуар, які, подмытый знізу, літаральна вісеў над правалам.
  
  – Біл? – Голас Одры, ашаломлены і хрыплаваты. Яна быццам толькі што прачнулася, вырвалася з моцнага сну. – Біл, дзе мы? Што мы робім?
  
  – Хай-йо, Сільвер! – пракрычаў Біл, накіроўваючы Сільвер на бар'ер, які тырчаў з выбітай вітрыны крамы Кэша, пад прамым вуглом да яе. – ХАЙЙО, СІЛЬВЕР, ВПЕРЕ-Е-ЕД!
  
  Сільвер на хуткасці не менш за сорак міль у гадзіну ударыў бар'ер, і яго часткі разляцеліся ў розныя бакі, аранжавая перакладзіна – у адну, падстаўкі, якія нагадваюць літару «А», – у іншыя. Одра закрычала і абхапіла Біла так моцна, што ў яго перахапіла дыханне. Людзі, што стаялі ўздоўж Галоўнай вуліцы, Канальнай і Канзас-стрыт, назіралі.
  
  Сільвер ўляцеў на які вісіць над правалам участак тратуара. Біл адчуў, як яго левыя сцягно і калена шоргнулі па сцяне ювелірнай крамы. Адчуў, як задняе кола Сільвер раптам асела, і зразумеў, тратуар за імі разбураецца...
  
  ...а потым інерцыя Сільвер вынесла іх на больш бяспечны ўчастак тратуара. Біл крутануў руль, каб аб'ехаць перавернуты смеццевы бак, і зноў выехаў на брук. Заскрыгаталі тармазы. Ён убачыў радыятарную краты надыходзячага грузавіка, і ўсё роўна не змог абарваць смех. Ён праскочыў тое месца, якое секундай пазней заняў грузавік. Чорт, няма чаго марнаваць час дарма!
  
  Крычучы, з льющимися з вачэй слязьмі, Біл націскаў і націскаў грушу клаксона, услухоўваючыся ў кожны хрыплы непрыемны гук, вырываецца ў яркі дзённай святло.
  
  – Біл, мы ж заб'емся! – крыкнула Одра, і, хоць у голасе чуўся жах, яна таксама смяялася.
  
  Біл павярнуў і на гэты раз адчуў, што Одра паўтарыла рух ягонага цела, з-за чаго кіраваць роварам стала прасцей, і ім абодвум трымацца на ім стала прасцей, па меншай меры ў гэты кароткі прамежак часу, і цяпер яны ўзаемадзейнічалі, быццам тры жывых істоты.
  
  – Ты так думаеш? – пракрычаў ён у адказ.
  
  – Я гэта ведаю! – адказала яна, а потым схапіла Біла за промежность, дзе член стаяў слупом. – Але не спыняйся!
  
  Наконт гэтага ён нічога не сказаў. Хуткасць Сільвер на ўзгорку Пад'ём-у-мілю стала падаць. Кулямётная дроб ігральных карт распалася на асобныя стрэлы. Біл спыніўся і павярнуўся да Ложы. Бледнай, з шырока расплюшчанымі вачыма, несумненна, спалоханай і нічога не разумее... але очнувшейся, очнувшейся і смеющейся.
  
  – Одра! – Ён смяяўся разам з ёй, дапамог злезці з Сільвер, прыставіў веласіпед да ўдала якая апынулася пад рукой каменнай сцяне, абняў Мараў. Пачаў цалаваць лоб, вочы, шчокі, вусны, шыю, грудзі.
  
  І пакуль ён гэта рабіў, яна абдымала яго.
  
  – Біл, што здарылася? Я памятаю, як выйшла з самалёта ў Бангоре, а потым – нічога. Ты ў парадку?
  
  – Ды.
  
  – А я?
  
  – Ды. Цяпер.
  
  Яна ледзь адштурхнула яго, каб зірнуць яму ў вочы.
  
  – Біл, ты па-ранейшаму заікаецца?
  
  – Няма. – Біл зноў пацалаваў яе. – Заіканне сышло.
  
  – Назаўсёды?
  
  – Так, – кіўнуў ён. – Думаю, на гэты раз яно сышло назаўжды.
  
  – Ты казаў што-то наконт рок-н-ролу?
  
  – Не ведаю. Казаў?
  
  – Я цябе люблю, – адказала яна.
  
  Ён кіўнуў і ўсміхнуўся. А ўсміхаючыся, Біл выглядаў вельмі маладым, нават з лысай галавой.
  
  – Я таксама цябе люблю. Астатняе – глупства.
  
  8
  
  Ён прачынаецца ад гэтага сну, не ў сілах дакладна ўспомніць, што гэта быў за сон. Ведае толькі адно: у сне ён зноў стаў дзіцем. Ён датыкаецца рукой да гладкай спіне жонкі, якая соладка спіць побач і якой сняцца свае сны; ён думае, як гэта добра, быць дзіцем, але добра быць і дарослым, мець магчымасць паразважаць аб сакрамэнце дзяцінства... аб дзіцячай веры і дзіцячых жаданнях. «Калі-небудзь я напішу пра гэта», – думае ён і ведае, што гэта ўсяго толькі рассветную думка, думка, якая прыходзіць у галаву адразу пасля абуджэння. Але да чаго прыемна думаць пра гэта ў чыстай ранішняй цішыні, думаць, што ў дзяцінства ёсць свае мілыя сакрэты і яно прысвячае ў таямніцу смерці, перад тварам якой толькі і выяўляюцца сапраўдныя адвага і любоў. Думаць аб тым, што погляд у будучыню мае на ўвазе сабой погляд у мінулае і таму жыццё кожнага стварае ўласную імітацыю неўміручасці: кола.
  
  Аб гэтым іншы раз думае Біл Денбро ранняй раніцай, пасля таго, як яму сніліся сны, у якіх ён амаль што узгадваў сваё дзяцінства і сяброў, якія дзялілі яго з ім 155.
  
  
  
  Гэтая кніга пачалася ў Бангоре, штат Мэн, 9 верасня 1981 г.
  
  і скончана ў Бангоре, штат Мэн, 28 снежня 1985 г.
  
  
  
  Змест
  
  Частка 3. ДАРОСЛЫЯ 3
  
  Кіраўнік 10. Ўз'яднанне 5
  
  Кіраўнік 11. Пешыя экскурсіі 84
  
  Кіраўнік 12. Тры няпрошаных госця 188
  
  ДЕРРИ: Трэцяя інтерлюдія 223
  
  Частка 4. ЛІПЕНЯ 1958 Г. 241
  
  Кіраўнік 13. Апакаліптычная бітва камянёў 243
  
  Кіраўнік 14. Альбом 297
  
  Кіраўнік 15. Дымавая яма 341
  
  Кіраўнік 16. Няўдача Эдзі 381
  
  Кіраўнік 17. Яшчэ адзін зніклы: смерць Патрыка Хокстеттера 441
  
  Кіраўнік 18. «Яблычак» 486
  
  ДЕРРИ: Чацвёртая інтерлюдія 534
  
  Частка 5. РЫТУАЛ ЧУДЗЬ 553
  
  Кіраўнік 19. Начныя чування 555
  
  Кіраўнік 20. Круг замыкаецца 668
  
  Кіраўнік 21. Пад горадам 697
  
  Кіраўнік 22. Рытуал Чудзь 753
  
  Кіраўнік 23. Зыход 802
  
  ДЕРРИ: Апошняя інтерлюдія 836
  
  Эпілог. БІЛ ДЕНБРО АБГАНЯЕ Д'ЯБЛА‐2 849
  
  1
  
  Джо Саўт (1940-2012, сапраўднае імя Джо Саутер) – амерыканскі кантры - і поп-рок-музыкант, аўтар і выканаўца песень.
  
  
  
  2
  
  Манеўраны лятун – першыя ў свеце кіраваныя санкі. Створаны амерыканскім вынаходнікам Сэмюэлем Лидсом Аленам (1841-1918), якія атрымалі на іх патэнт ў 1889 г.
  
  
  
  3
  
  «Шып-энд-Шор» – кампанія, якая выпускае танную, але стыльную жаночую вопратку.
  
  
  
  4
  
  Перкінс, Энтані (1932-1992) – амерыканскі акцёр, пасля ролі маньяка Нормана Бэйтса ў трылеры Альфрэда Хічкока «Псіха» (1960) і яго сіквелах у асноўным здымаўся ў малабюджэтных фільмах жахаў.
  
  
  
  5
  
  Барристер – адвакат, які мае права выступаць у вышэйшых судах.
  
  
  
  6
  
  ППОР – праграма падрыхтоўкі афіцэраў-рэзервістаў, якая дзейнічае на базе каледжаў і універсітэтаў. Рэалізуецца з 1862 г.
  
  
  
  7
  
  Г Рэп Браўн (р. 1943, сапраўднае імя Джамал Абдула Аль-Амін) – атрымаў вядомасць у 1960-х як старшыня Студэнцкага камітэта негвалтоўных дзеянняў і міністр юстыцыі партыі «Чорныя пантэры». У цяперашні час адбывае пажыццёвы тэрмін за забойства.
  
  
  
  8
  
  Грэндмастер Флэш (р. 1958, сапраўднае імя Джозэф Сэддлер) – амерыканскі рэпер, які стаяў ля вытокаў хіп-хоп-музыкі.
  
  
  
  9
  
  «Тэтл» (ад англ. Turtle – чарапаха) – вядомая фірма па вытворчасці аўтакасметыкі.
  
  
  
  10
  
  Пардо, Дамінік Джордж (1918-2014) – вядомы амерыканскі радыё - і теледиктор.
  
  
  
  11
  
  «Запечаная Аляска» – марозіва ў скарыначцы безэ.
  
  
  
  12
  
  «Інструктар» (1957) – фільм пра інструктара марскіх пяхотнікаў, Джэк Уэб (1920-1982) – выканаўца галоўнай ролі, рэжысёр і прадзюсар.
  
  
  
  13
  
  «Я – шпіён» – папулярны тэлесерыял (1965-1968), у якім упершыню на амерыканскім тэлебачанні адну з галоўных роляў выканаў чарнаскуры акцёр.
  
  
  
  14
  
  Больш падрабязную інфармацыю аб гэтых забойствах можна прачытаць у рамане Стывена Кінга «Мёртвая зона».
  
  
  
  15
  
  Забойства чарнаскурых дзяцей у Атланце пачаліся ў 1979 г. і дасягнулі піку ў 1981-1982 гг ФБР удалося арыштаваць чалавека, якога прызналі вінаватым у двух забойствах, але не ва ўсіх трынаццаці.
  
  
  
  16
  
  Хант, Гаролдсон Лафайет (1889-1974) – амерыканскі мільярдэр.
  
  
  
  17
  
  Джулеп – напой з каньяку або віскі з вадой, цукрам, лёдам і мятай.
  
  
  
  18
  
  Містэр Ці (р. 1952 г., сапраўднае імя Лорэнс Таўрот) – вядомы амерыканскі акцёр, якога акрамя іншых вартасцяў адрозніваюць вялікія габарыты.
  
  
  
  19
  
  Джо Палука – герой коміксаў, вялікі і непаражальны.
  
  
  
  20
  
  Дарожны Бягун – персанаж мультфільмаў.
  
  
  
  21
  
  Сярод іншага Осбарн (н. 1948, сапраўднае імя Джон Майкл Осбарн) славіцца кепскім характарам і схільнасцю шчодра перасыпаць гаворка лаянкай.
  
  
  
  22
  
  «Фрэдэрыкс оф Галівуд» – вядомая кампанія па вытворчасці ніжняга жаночага бялізны.
  
  
  
  23
  
  АМА – Амерыканская медыцынская асацыяцыя, прафесійная арганізацыя частнопрактикующих лекараў, якая аб'ядноўвае лекараў штатаў і акругаў.
  
  
  
  24
  
  Печыва шчасця (печыва з сюрпрызам) – сухое печыва, усярэдзіне якога схавана пасланне: палоска паперы з прыказкай, пацешнай фразай, прадказаннем лёсу.
  
  
  
  25
  
  Браўн, Джэймс Джозэф мл. (1933-2006) – амерыканскі спявак, прызнаны адной з самых уплывовых фігур у поп-музыцы XX стагоддзя.
  
  
  
  26
  
  Ланжелан, Жорж (1908-1972) – французскі пісьменнік, апавяданне «Муха» напісаны ім на англійскай.
  
  
  
  27
  
  Аксоны, дендрит – адпаведна асноўнай доўгі і галінаваным кароткі атожылкі нейрона.
  
  
  
  28
  
  Гаворка ідзе аб Джорджу Бушу-старэйшым, які займаў пасаду віцэ-прэзідэнта ў 1981-1989 гг. пры прэзідэнце Рональде Рэйгане і сам быў прэзідэнтам ЗША ў 1989-1993 гг.
  
  
  
  29
  
  «Гэта тваё жыццё» – назва папулярнай тэлеперадачы, якая выходзіла ў эфір у 1952-1961 гг., а потым была адноўленая з 1972 г. У фармаце перадачы вядучы запрашаў у студыю знакамітасць, а потым, спраўляючыся з матэрыяламі, падрыхтаванымі яго камандай, расказваў біяграфію знакамітасці і часцяком здзіўляў яго, запрашаючы каго-небудзь з сваякоў або старых сяброў.
  
  
  
  30
  
  Жарт, у якой абыгрываецца трубочный тытунь «Прынц Альберт». Пакупнік тэлефануе ў тытунёвы магазін і пытае: «Have you got Prince Albert in a can», і прадавец разумее яго як «Ў вас ёсць тытунь «Прынц Альберт» ў бляшанцы?» Але «in a can» мае і іншае значэнне – у сарціры. Гэта значыць пытанне гучыць: «Прынц Альберт ў вашым сарціры?» Пасля сцвярджальнага адказу прадаўца тэлефануе кажа: «Better let the poor guy out».
  
  
  
  31
  
  Абгульваюцца два значэння ангельскага дзеяслова to run – бегчы і працаваць (Pardon me, васпані, is your refrigerator running).
  
  
  
  32
  
  Акцёры, якія ігралі ролю Дракулы ў розных экранізацыях.
  
  
  
  33
  
  Ален, Мэл (1913-1996) – вядомы амерыканскі спартыўны каментатар.
  
  
  
  34
  
  «Дом» – база, на якой стаіць бэтэр, прымаючы падачу пітчара, і на якую павінен вярнуцца, стаўшы раннер, калі яму ўдаецца адбіць мяч.
  
  
  
  35
  
  «Сполдинг» – кампанія па вытворчасці спартыўных тавараў.
  
  
  
  36
  
  Максімальнае дасягненне бэттера – выбіць мяч за далёкую мяжу гульнявога поля, на трыбуны ці нават за іх.
  
  
  
  37
  
  Шорт-стоп – гулец ўнутранага поля, размяшчаецца паміж другой і трэцяй базамі.
  
  
  
  38
  
  Акарына – старажытны духавы музычны інструмент, гліняная свистковая флейта.
  
  
  
  39
  
  «Чырвоная птушка» – слэнгавая назва секонала (па колеры таблетак), аднаго з самых папулярных у наркаманаў барбітуратаў.
  
  
  
  40
  
  Паркер, Фесс Элиша-малодшы (1924-2010) – амерыканскі кінаакцёр, многія прадметы адзення, якія насіў кіношны Дэйві Крокетт, карысталіся вялікай папулярнасцю ў падлеткаў.
  
  
  
  41
  
  Адзін з відаў марыхуаны.
  
  
  
  42
  
  Кокс, Уоллес Мейнард (1924-1973) – амерыканскі комік і акцёр, які атрымаў вядомасць за выкананне галоўнай ролі ў тэлевізійным серыяле «Містэр Пиперс» (1952-1955). Удзельнічаў у некалькіх папулярных тэлешоў, зняўся больш чым у 20 фільмах.
  
  
  
  43
  
  «Дэні і Джуниорс» – філадэльфійскі рок-гурт. Рычы мае на ўвазе іх песню «Рок-н-рол тут назаўжды»/«Rock'n'roll Is Here To Stay» 1958 г.
  
  
  
  44
  
  Уільямс, Тэадор Сэмюэль (1918-2002) – знакаміты амерыканскі бейсбаліст.
  
  
  
  45
  
  Стомп – разнавіднасць джаза.
  
  
  
  46
  
  Фуничелло, Анет (1942-2013) – амерыканская спявачка і актрыса.
  
  
  
  47
  
  «Сансет-Стрып, 77» – тэлесерыял (1958-1964).
  
  
  
  48
  
  Валенсаў, Рычы (1941-1959) – амерыканскі спявак, загінуў у авіякатастрофе разам з Бадзі Холі і Біг-Боппером.
  
  
  
  49
  
  «Сямейка Брэйдзі» – папулярны амерыканскі тэлесерыял (1969-1974).
  
  
  
  50
  
  Эндзі Дивайн (1905-1977, сапраўднае імя Эндру Варг Дивайн) – амерыканскі акцёр, які атрымаў найбольшую вядомасць пасля выхаду на экран тэлесерыяла «Прыгоды Дзікага Біла Хикока» (1951-1958), у якім галоўную ролю адыграў Гай Мэдысан (1922-1996). Апантаны Біл (1937-1976, сапраўднае імя Джэймс Батлер Хикок) – герой перыяду асваення Дзікага Захаду.
  
  
  
  51
  
  Огаста – сталіца штата Мэн.
  
  
  
  52
  
  Дарвон – моцнае болесуцішальнае. Адпускаецца толькі па рэцэпце.
  
  
  
  53
  
  Шелтер – прытулак для жанчын, якія падвергліся хатняму гвалту.
  
  
  
  54
  
  Адно з тлумачэнняў гэтай шкоднай звычкі: кураць тыя, каго ў маленстве недокормили грудзьмі.
  
  
  
  55
  
  Уотерфорд – горад на поўдні Ірландыі, які славіцца сваім крышталем.
  
  
  
  56
  
  Хаб – аэрапорт, які з'яўляецца перасадачным вузлом.
  
  
  
  57
  
  23 кастрычніка 1929 г., «чорны аўторак», лічыцца пачаткам Вялікай дэпрэсіі.
  
  
  
  58
  
  Гэты ўдар прынёс «Нью-йоркскім гігантам» (прафесійная бейсбольная каманда) 3 ачкі, перамогу ў вырашальным матчы і першае месца ў Нацыянальнай лізе.
  
  
  
  59
  
  «Містэр Кін, спецыяліст па вышуку без вестак зніклых» – адно з першых дэтэктыўных радыё-шоў, рэкардсмен-доўгажыхар (1937-1955).
  
  
  
  60
  
  Сматерс, Джэймс (1888-1967), вынаходнік электрычнай пішучай машынкі, жыў у Канзас-Сіці.
  
  
  
  61
  
  Жыхары Дерри на англійскай Derrymen. Па вымаўленню слова гэта блізка да dairymen – дояры, работнікі малочнай фермы.
  
  
  
  62
  
  Гувер, Джон Эдгар (1895-1972) – дырэктар ФБР з 1924 да 1972 г.
  
  
  
  63
  
  Пераклад Наталлі Рэйн.
  
  
  
  64
  
  Симьен, Сідні (1938-1998) – амерыканскі спявак, песня «Мая шапіках» / «My Toot Toot» (1984) прынесла яму сусветную славу.
  
  
  
  65
  
  Баглеровская цыгарэта – пад маркай «Баглер» ў ЗША з 1932 г. прадаваўся тытунь і папяроснай папера для самаробных цыгарэт.
  
  
  
  66
  
  Нагель – вялікі драўляны цвік.
  
  
  
  67
  
  «Шугарфут» – тэлесерыял-вестэрн, демонстрировавшийся у 1957-1961 гг.
  
  
  
  68
  
  Вервольф – ад нямецкага Werwolf, воўк-пярэварацень.
  
  
  
  69
  
  «Блэк кэт» – найвядомая амерыканская кампанія па вытворчасці піратэхнікі.
  
  
  
  70
  
  «Бомба з вішнямі» – рассыпным феерверк чырвонага колеру.
  
  
  
  71
  
  Маленькі негритенок Самба – герой дзіцячай кнігі «Гісторыя маленькага мурынка Самба» (1899), напісанай шатландскай пісьменніцай Элен Баннерман (1862-1946).
  
  
  
  72
  
  Анка, Падлогу Альберт (н. 1941) – амерыкана-канадскі аўтар-выканаўца і актор ліванскага паходжання.
  
  
  
  73
  
  «Зарекс», «Кулэйд» – растваральныя парашкі для падрыхтоўкі ахаладжальных напояў.
  
  
  
  74
  
  Ламбарда, Гай Альберт (1902-1977) – канадска-амерыканскі дырыжор, аранжыроўшчык, кампазітар. Песня «Спакон веку»/«Auld Lang Syne» – традыцыйны навагодні хіт, упершыню выкананы Гаем Ламбарда ў 1929 г.
  
  
  
  75
  
  Ларсен, Дональд Джэймс (р. 1929) – амерыканскі бейсбаліст, пітчар.
  
  
  
  76
  
  Сусветная серыя – вырашальная серыя гульняў у сезоне, права гуляць у якой атрымліваюць лепшыя каманды Амерыканскай і Нацыянальнай бейсбольных ліг.
  
  
  
  77
  
  Стэн капіюе папулярную песню «Печыва, Печыва, пазыч расчоскі»/«Kookie, Kookie, lend me your comb» з згаданага вышэй папулярнага дэтэктыўнага тэлесерыяла «Сансет-Стрып, 77» (1958-1964).
  
  
  
  78
  
  «Гіганцкі кіпцюр» – навукова-фантастычны фільм (1957), які ўвайшоў у гісторыю як адзін з горшых фільмаў, перш за ўсё з-за пачварных спецэфектаў.
  
  
  
  79
  
  Дзік – не толькі імя, але і адно з назваў мужчынскага палавога органа.
  
  
  
  80
  
  Сані Джым – мянушка зануды, буркуна.
  
  
  
  81
  
  «Дом васковых фігур» – фільм жахаў (1953).
  
  
  
  82
  
  Ўзор пэйслі – які імітуе ўзор кашмирской шалі, са складаным малюнкам тыпу «агуркі».
  
  
  
  83
  
  «Мэд» – гумарыстычны часопіс, заснаваны ў 1952 г.
  
  
  
  84
  
  Дракер, Морт (р. 1929) – вядомы амерыканскі карыкатурыст.
  
  
  
  85
  
  Маецца на ўвазе адмена «сухога закона».
  
  
  
  86
  
  Закон Вольстида – «сухі закон», прыняты кангрэсам у 1919 г.
  
  
  
  87
  
  Киванианцы – члены грамадскай арганізацыі «Киванис інтэрнэйшнл».
  
  
  
  88
  
  «Бірма-Шейв» – амерыканская кампанія па вытворчасці крэму для галення. Праводзіла гучныя рэкламныя кампаніі.
  
  
  
  89
  
  Зубная фея – казачны персанаж, які дае дзецям грошы або падарункі за выпаў малочны зуб. Яго кладуць пад падушку, і фея бярэ малочны зуб і замяняе грашыма, як толькі дзіця засынае.
  
  
  
  90
  
  Радні Дэнджерфилд (1921-2004, сапраўднае імя Джейкоб Коэн) – вядомы амерыканскі комік.
  
  
  
  91
  
  Джо Фрайди – герой «Драгнета», папулярнага паліцэйскага серыяла.
  
  
  
  92
  
  «Дваццаць адно» – тэлевіктарыны, якая выйшла ў эфір у канцы 1950-х гг.
  
  
  
  93
  
  «Міс Рэйнгольд» – штогадовы конкурс, які праводзіла піваварная кампанія «Рэйнгольд бір». Аматары піва выбіралі дзяўчыну, якая ў наступным годзе станавілася «Твар кампаніі», адлюстроўвалася на ўсіх рэкламных шчытах і плакатах, а таксама на этыкетках. Апошнюю «Міс Рэйнгольд» таго перыяду выбралі ў 1964 г.
  
  
  
  94
  
  «Босокс» – так часам называюць прафесійную бейсбольную каманду «Рэд сокс» з Бостана.
  
  
  
  95
  
  Рут, Джордж Герман па мянушцы Бэйбі (Малы) (1895-1948) – легендарны бейсбаліст, кумір заўзятараў.
  
  
  
  96
  
  МГМ – «Метро-Голдвін-Маер», адна з найбуйнейшых кінастудый Галівуда.
  
  
  
  97
  
  Конуэй Твитти (1933-1993, сапраўднае імя Гаральд Лойд Джэнкінс) – адзін з самых паспяховых амерыканскіх выканаўцаў кантры-музыкі.
  
  
  
  98
  
  Кингфиш – персанаж гумарыстычнага радыё - і тэлесерыяла «Амос і Эндзі», дзеянне якога адбываецца ў афраамерыканскай асяроддзі.
  
  
  
  99
  
  Бурсіт – запаленне локцевы сустаўнай сумкі.
  
  
  
  100
  
  Біверу Клівера – герой серыяла «Падайце гэта Биверу» (1957-1963).
  
  
  
  101
  
  Маракасы, або марака, – найстаражытны ударна-шумавы інструмент карэнных жыхароў Антыльскіх выспаў – індзейцаў таіна, разнавіднасць бразготкі, выдаў пры потряхивании характэрны шархоткі гук.
  
  
  
  102
  
  «Скуибб» – фармакалагічная кампанія.
  
  
  
  103
  
  Універсітэт Депола – найбуйнейшы прыватны каталіцкі універсітэт ЗША. Размешчаны ў Чыкага.
  
  
  
  104
  
  «Blue skies» – нябесная сінь (англ.).
  
  
  
  105
  
  «Суд – гэта я» – першы раман (1947) Мікі Спиллейна (1918-2006, сапраўднае імя Фрэнк Морысан Спілейн) аб прыватным дэтэктыве Майцы Хамэры.
  
  
  
  106
  
  «Лейн Брайант» – сетка магазінаў адзення для буйных жанчын.
  
  
  
  107
  
  Пералом па тыпу «зялёнай галінкі» – няпоўны пералом (надлом) доўгай трубчастай косткі.
  
  
  
  108
  
  «Лук»/«Look» – папулярны амерыканскі часопіс (1937-1971), які выходзіў двойчы ў месяц, у якім ўпор рабіўся на фатаграфіі, а не на доўгія артыкулы. У канцы 1950-х гг. наклад складаў каля 4 млн асобнікаў.
  
  
  
  109
  
  Мыльничная гонка – праводзяцца ў ЗША з 1934 г гонкі дзіцячых самаробных, без рухавікоў, аўтамабіляў.
  
  
  
  110
  
  Дыяметр колаў дзіцячага возка «Чу-Чу флайер» – каля 17 см.
  
  
  
  111
  
  Оукли, Эні (1860-1926) – знакаміты стралок, выступала з цыркавымі нумарамі.
  
  
  
  112
  
  1 пінта = 0,57 л.
  
  
  
  113
  
  Фабіян (1943 р., сапраўднае імя Фабіян Энтані Фортэ) – амерыканскі спявак, кумір моладзі канца 1950-х – пачатку 1960-х гг.
  
  
  
  114
  
  Авалон, Фрэнкі (р. 1940) – амерыканскі спявак і акцёр, кумір моладзі канца 1950-х – пачатку 1960-х.
  
  
  
  115
  
  Раманы аб падлетках Фрэнке і Джо Хардзі, дэтэктывах-аматарах (іх бацька – прафесійны прыватны дэтэктыў), прызначаныя для дзяцей і падлеткаў, пачалі выходзіць у 1927 г., і з невялікімі перапынкамі кнігі выдаюцца да гэтага часу.
  
  
  
  116
  
  Рык Брэнт – герой серыі навукова-фантастычных раманаў (1947-1989) Джона Блейна.
  
  
  
  117
  
  Нэнсі Дру – дэтэктыў-аматар, гераіня многіх раманаў для дзяцей і падлеткаў.
  
  
  
  118
  
  Хукер, Джон Лі (1917-2001) – амерыканскі блюзавы спявак, гітарыст.
  
  
  
  119
  
  Кандак – прыстасаванне для перекатки бярвення.
  
  
  
  120
  
  Кліўленд, Гровера (1837-1908) – 22-й (1885-1889) і 24-й (1893-1897) прэзідэнт ЗША.
  
  
  
  121
  
  Вільсан, Вудра (1856-1924) – 28-й (1913-1921) прэзідэнт ЗША.
  
  
  
  122
  
  «Поні-экспрэс» – невялікая амерыканская кур'ерская кампанія XIX ст., якая падтрымлівала конную пошту ў Паўночнай Амерыцы.
  
  
  
  123
  
  Шапіра, Карл Джэй (1913-2000) – вядомы амерыканскі паэт. Лаўрэат Пулітцэраўскай (1945) і многіх іншых літаратурных прэмій.
  
  
  
  124
  
  Кейсі, Эдгар (1877-1945) – амерыканскі празорцаў і лекар.
  
  
  
  125
  
  Форт, Чарльз Гой (1874-1932) – амерыканскі даследчык «непазнанага», складальнік даведнікаў па сенсацый, публіцыст, папярэднік сучаснага уфалагічнага руху.
  
  
  
  126
  
  Біл ледзь відазмяняе фразу з рамана амерыканскай пісьменніцы Шырлі Джэксан (1916-1965) «Прывід дома на ўзгорку» (1959): «Што б ні блукаў па Хіл-Хаўса, яно блукаў у адзіноце».
  
  
  
  127
  
  Фултан Джон Шын (1895-1979, сапраўднае імя Пітэр Джон Шын) – амерыканскі каталіцкі арцыбіскуп, вядомы радыё - і телепроповедник.
  
  
  
  128
  
  Хаммеровский фільм жахаў – ангельская кінакампанія «Хамер філм прадакшн», заснаваная ў 1934 г., больш за ўсё вядомая серыяй фільмаў «Хаммеровский жах», якая выйшла на экраны ў 1950-1970 гг. Сярод іх «Праклён Франкенштэйна», «Мумія», «Дракула».
  
  
  
  129
  
  На англійскай фраза гучыць: «I club them, if they want a club». Клуб і накостылять перадаюцца адным словам – «club», таму Рыгало і смяецца.
  
  
  
  130
  
  «Арестуй іх, Дэнно» – ключавая фраза, якой заканчваецца амаль кожная серыя «Аддзела 5-О».
  
  
  
  131
  
  «Пайплайн» – лічыцца лепшай песняй аб серфінгу.
  
  
  
  132
  
  «Шантис»/«The Chantays» – каліфарнійская сёрф-рок-гурт, «Пайплайн» – песня гэтай групы.
  
  
  
  133
  
  «Уайп-аўт» – яшчэ адна вядомая песня аб серфінгу.
  
  
  
  134
  
  Тонто – індзеец, верны сябар і спадарожнік Самотнага рэйнджара.
  
  
  
  135
  
  БДП – бясплатная дастаўка пошты (ў сельскую мясцовасць).
  
  
  
  136
  
  Словы з песні «Што скажаш»/«What do you say?» Чабби Чекера (н. 1941, сапраўднае імя Эрнэст Эванс), амерыканскага спевака і аўтара песень, вельмі папулярнага ў канцы 1950-х – пачатку 1960-х гг.
  
  
  
  137
  
  Глушыцель «бомба з вішнямі» – асаблівы від глушыцеля, распрацаваны ў 1968 г. У ім выхлапныя газы праходзяць па канале, ізаляваць ад корпуса пластом фибергласса. Назву атрымаў за гучны гук і чырвоны колер корпуса, які выклікае асацыяцыі з феерверкам «бомба з вішнямі».
  
  
  
  138
  
  Цуд-хлеб – гатунак белага хлеба з мукі вышэйшага гатунку, які вырабляецца ў ЗША з 1921 г.
  
  
  
  139
  
  Эдзі перафразую Евангелле ад Матфея (26:26, 28): «Прымеце, ежце, гэта ёсьць Цела Маё... піце з яе ўсе, гэта Кроў Мая новага запавету, за многіх праліваная дзеля дараваньня грахоў».
  
  
  
  140
  
  Саусолито – прыбярэжны гарадок у Каліфорніі.
  
  
  
  141
  
  На радыё замогильной зменай называюць час ад паўночы да васьмі раніцы.
  
  
  
  142
  
  Рирпроекция – візуальнае малюнак якога-небудзь аб'екта здымкі, якое выкарыстоўваецца ў якасці фону.
  
  
  
  143
  
  De nada – не за што (ісп.).
  
  
  
  144
  
  Вясёлы зялёны волат – герой рэкламных ролікаў.
  
  
  
  145
  
  «Пуйи-Фюиссе» – французскае белае сухое віно з больш чым стогадовай гісторыяй.
  
  
  
  146
  
  Рут Вестхаймер (р. 1928, сапраўднае імя Карола Рут Зигель), больш вядомая як Доктар Рут, – амерыканскі сэксапатолаг, вядучая тэле - і радыёперадач, аўтар мноства кніг.
  
  
  
  147
  
  Дурны каўпак – папяровы каўпак, надевавшийся лянівым вучням у выглядзе пакарання.
  
  
  
  148
  
  Тунэль Самнера – транспартны тунэль пад Бостанскі гаванню. Злучае Бостан з міжнародным аэрапортам Логана.
  
  
  
  149
  
  Аб псіхалагічным пісьменніцкім блоку падрабязна расказана ў рамане Стывена Кінга «Мяшок з косткамі».
  
  
  
  150
  
  ФКСССА/FSLIK (Federal Saving and Loan Insurance Corporation) – Федэральная карпарацыя страхавання ссудно-ашчадных асацыяцый; федэральнае ведамства, страхующее дэпазіты ў ашчадных інстытутах-членах (створана ў 1934 г., ліквідавана ў 1989 г.).
  
  
  
  151
  
  «Редстоун» – адна з першых амерыканскіх ракет з ядзернай боегалоўкай.
  
  
  
  152
  
  Лямпа (ліхтар) Коўлман – пераносная лямпа, у якой крыніцай святла з'яўляецца падпалены звадкаваны газ.
  
  
  
  153
  
  83 градуса па шкале Фарэнгейта адпавядаюць 28,33 градуса па шкале Цэльсія.
  
  
  
  154
  
  Нік Лоў (р. 1949, сапраўднае імя Нікалас Дрейн Лоў) – ангельскі музыкант, аўтар песень, прадзюсер.
  
  
  
  155
  
  Карыстаючыся выпадкам, перакладчык выказвае шчырую падзяку рускамоўным фэнам Стывена Кінга (перш за ўсё, Аляксандру Віктарава з Саратава, Барысу Игонину з Мінска, Пятру Кадину з Северадзвінска, Сяргею Ларыну з Разані, Антону Магілёўскаму з Тэль-Авіва, Аляксандру Сяргееву з Мічурынская, Сяргею Сухавей з Новасібірска і Анатолю Філіпенка з Іжэўска), якія прынялі ўдзел у працы над чарнавымі матэрыяламі перакладу, і адміністрацыі сайтаў «Стывен Кінг. ру – Творчасць Стывена Кінга», «Рускі сайт Стывена Кінга» і «Стывен Кінг. Каралеўскі клуб», намаганнямі якіх гэтую працу ўдалося правесці.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"