Курланд Майкл : другие произведения.

Вiктарыянская лiхадзейства: калекцыя Марыярцi

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  IНФАРМАЦЫЯ АБ АђТАРСКIХ ПРАВАХ
  
  
  
  Аѓтарскае права No 2001, 2003, 2006, 2008, 2011 аѓтар
  Майкл Курланд
  
  ПЕРШАЕ ВЫДАННЕ
  
  Апублiкавана кампанiяй Wildside Press LLC
  
  
  
  www.wildsidebooks.com
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРЫСВЯЧЭННЕ
  
  
  
  Гэта для Кiта Кала,
  
  Якi бачыѓ добрае ѓ прафесара Марыярцi.
  
  OceanofPDF.com
  
  Увядзенне
  
  
  
  Калi некалькi гадоѓ таму мне прадставiлася магчымасць напiсаць апавяданнi, дзеянне якiх адбываецца ѓ свеце Шэрлака Холмса, я абраѓ прафесара Джэймса Кловиса Марыярцi ѓ якасцi галоѓнага героя сваiх апавяданняѓ галоѓным чынам таму, што, хоць свеце было вядома яго iмя, нiхто нiчога пра яго не ведаѓ, бо ведаць яшчэ было няма чаго. Дзiѓна, але, улiчваючы яго дурную славу сярод выдуманых злачынцаѓ, ён згадваецца толькi ѓ сямi з шасцiдзесяцi аднаго аповяду Артура Конан Дойла пра Шэрлака Холмсе, фiгуруе ѓ сюжэтах толькi двух i нi ѓ адным з iх не з'яѓляецца на сцэне. Мы ведаем, што Холмс лiчыць сябе "Напалеонам Злачыннасцi ... арганiзатарам паловы зла i амаль усяго, што застаецца нераскрытым у [Лондане]", але нам нiколi не кажуць, чаму або як, за выключэннем самых расплывiстых выразаѓ.
  
  Я не быѓ настолькi саманадзейны, каб выкарыстоѓваць самога Холмса (хоць ён сапраѓды з'яѓляецца ѓ маiх апавяданнях), але, злёгку подкрутив, я мог бы ѓзяць туманнага, бестелесного прафесара Марыярцi i надаць яму плоць i косткi. Мой тэзiс палягае ѓ тым, што ён быѓ злачынцам - ад гэтага нiкуды не дзенешся, - але ён быѓ больш падобны на Робiн Гуда, Раффлса або Саймана Темплара, чым на крымiнальнага Напалеона. Чаму ж тады Холмс апiсаѓ яго як "найвялiкшага iнтрыгана усiх часоѓ, арганiзатара ѓсiх дьявольщин, кантралюючага мозг злачыннага свету ..."? Таму што, я аддаю перавагу верыць, у Холмса было тое, што французы называюць iдэя фiкс на тэму Марыярцi. Прафесар быѓ адзiным чалавекам, якога Холмс калi-небудзь сустракаѓ, за выключэннем яго брата Майкрофта, якi быѓ разумнейшы за яго, i гэта даводзiла яго да шаленства. Ён так i не змог выкрыць Марыярцi нi ѓ адным з яго ѓяѓных задум, што толькi ѓмацавала яго перакананасць у тым, што прафесар сапраѓды быѓ злым генiем. Я даследаваѓ гэтую тэорыю ѓ пяцi раманах ("Пякельнае прылада", "Смерць ад газавага лiхтара", "Вялiкая гульня", "Iмператрыца Iндыi", i рыхтуецца да выхаду ѓ блiжэйшы час "Хто думае зло"), а таксама ѓ гэтых чатырох апавяданнях.
  
  (Другое iмя "Кловiс", дарэчы, дададзена мной, каб адрознiваць прафесара Джэймса Марыярцi ад яго брата палкоѓнiка Джэймса Марыярцi, якi згадваецца ѓ адным з апавяданняѓ сэра Артура.)
  
  OceanofPDF.com
  
  ПАДЗЯКI
  
  
  
  "Шмат гадоѓ таму i ѓ iншым месцы" упершыню з'явiлася ѓ "Маiм Шэрлака Холмсе", пад рэд Майкла Курланда, "Мiнатаѓра Святога Марцiна", 2003. Аѓтарскiя правы No 2003, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Райхенбах" упершыню з'явiѓся ѓ "Шэрлака Холмса: Скрытыя гады", пад рэд Майкла Курланда, "Мiнатаѓра Святога Марцiна", 2006. Аѓтарскiя правы No 2006, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Парадокс Парадола" упершыню з'явiѓся ѓ "Пякельным прыладзе i iншых" Майкла Курланда, "Мiнатаѓра Святога Марцiна", 2001. Аѓтарскiя правы No 2001, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Партрэт Оскара Уайльда" упершыню з'явiѓся ѓ часопiсе Strand, выпуск No XXV, чэрвень-верасень 2008 г. Аѓтарскiя правы No 2008, 2011 Майкл Курланд.
  
  OceanofPDF.com
  
  ШМАТ ГАДОђ ТАМУ I ђ IНШЫМ МЕСЦЫ
  
  
  
  Мяне завуць прафесар Джэймс Кловiс Марыярцi, доктар фiласофii, F. R. A. S. Магчыма, вы чулi пра мяне. За апошнiя некалькi дзесяцiгоддзяѓ я быѓ аѓтарам шэрагу паважаных навуковых манаграфiй i часопiсных артыкулаѓ, у тым лiку трактата аб биномиальной тэарэме i манаграфii пад назвай "Дынамiка астэроiда", якая была добра прынята ѓ навуковых колах як у Вялiкабрытанii, так i на кантыненце. Мая нядаѓняя артыкул у Брытанскi астранамiчны часопiс, "Назiрання за лiпеньскiм зацьменнем Меркурыя ѓ 1889 годзе з некаторымi здагадкамi адносна ѓплыву гравiтацыi на светлавыя хвалi", выклiкаѓ некаторыя каментары сярод тых нямногiх, хто мог зразумець яго значэнне.
  
  Але я баюся, што калi вы i ведаеце маё iмя, то, па ѓсёй верагоднасцi, не з якiх-небудзь маiх апублiкаваных навуковых прац. Больш таго, мая цяперашняя, я б сказаѓ, благая слава была не па маёй вiне i, безумоѓна, не па майму выбару. Я па натуры замкнёны, як сказалi б некаторыя, ѓтойлiвы чалавек.
  
  За апошнiя некалькi гадоѓ апавяданнi з мемуараѓ нейкага доктара Джона Ватсана аб гэтым придурке, якi заве сябе "дэтэктывам-кансультантам", мiстэрам Шэрлака Холмсе, з'яѓлялiся ѓ часопiсе "Стрэнд" i ѓ iншых месцах усё часцей i, на мой погляд, набылi зусiм неабгрунтаваную папулярнасць. Даследчыкi "вышэйшай крытыкi", як называюць сваё недарэчнае занятак гэтыя невыносныя педанты, якiя прысвячаюць сваё жыццё выискиванию драбнюткiх дэталяѓ у апавяданнях доктара Ватсана, прааналiзавалi даволi банальную прозу Ватсана з тым прагным увагай, якое гурманы надаюць горках паштэта з гусiнай печанi. Яны здабываюць схаваны сэнс з кожнага слова i экстрапалюецца факты, якiя не з'яѓляюцца доказамi, з кожнага абзаца. Што нязменна прыводзiць iх да высноѓ, яшчэ больш праѓдападобным, чым тыя, да якiх схiляецца сам Холмс.
  
  Занадта многае з гэтых няправiльна накiраваных разважанняѓ тычыцца мяне i маiх адносiн з самаабвешчаным майстрам дэтэктыѓнага справы. Аматары дэтэктыѓных расследаванняѓ патрацiлi шмат часу i энергii на развагi пра тое, як мы з Шэрлакам Холмсам ѓпершыню сустрэлiся, i што менавiта прымусiла звычайна спакойнага Холмса назваць мяне "Напалеонам злачыннасцi", не прадставiѓшы нi найменшых доказаѓ у падтрымку гэтага таго, хто клiча слыху.
  
  Я прапаную расказаць гэтую гiсторыю цяпер, каб задаволiць гэта недарэчнае цiкаѓнасць i пакласцi канец розным спекуляцыям, якiя з'явiлiся ѓ некаторых прыватных манаграфiях. ђнясу яснасць: мы з Холмсам не сваякi; у мяне не было пазьбегнуць непрыстойных адносiн нi з адной з яго сваячак; я не краѓ у яго дзяцiнства любоѓ. Таксама ён, наколькi мне вядома, не аказваѓ нiякiх гэтых паслуг нi мне, нi каму-небудзь з членаѓ маёй сям'i.
  
  У любым выпадку, запэѓнiваю вас, я больш не буду легкадумна ставiцца да падобных абвiнавачваннях. Якiмi б прыватнымi нi былi гэтыя манаграфii, iх аѓтарам прыйдзецца адказаць за iх у судзе, калi так будзе працягвацца.
  
  Незадоѓга да таго недарэчнага эпiзоду ѓ Рейхенбахского вадаспаду Холмс меѓ неасцярожнасць апiсаць мяне сваiм збiтым з панталыку памочнiку як "арганiзатара паловы зла i амаль усяго, што засталося незаѓважаным у гэтым вялiкiм горадзе". (Пад гэтым ён, вядома, меѓ на ѓвазе Лондан). Аб тым, якiя злачынствы я, як мяркуецца, учынiѓ, ён, як нi дзiѓна, маѓчаѓ. Ватсан не пытаѓся падрабязнасцяѓ, i iх не было прапанавана. Добры доктар паверыѓ Холмсу на слова ѓ сувязi з гэтым невыносным абразай. Калi б Холмс не палiчыѓ за лепшае знiкнуць на тры гады пасля прад'яѓленага яму бруднага абвiнавачваннi, я, несумненна, пасадзiѓ бы яго на лаву падсудных за паклёп.
  
  А затым, калi Холмс вярнуѓся з свайго працяглага адпачынку, падчас якога ѓ яго не хапiла дабрынi, прыстойнасцi перадаць хоць адно слова, якое дало б зразумець яго дарагому таварышу, што ён жывы, ён распавёѓ аб нашай "барацьбе" ѓ вадаспаду, якую любы дзевяцiгадовы дзiця прызнаѓ бы завершаным мастацкiм творам, але гэта падманула Ватсана.
  
  Праѓда пра Рейхенбахском iнцыдэнт - але няма, гэта не для дадзенага апавядання. Проста дазвольце мне зрабiць кароткую паѓзу, самую нязначную ѓ гэтай хронiцы, перш чым я працягну, каб я мог прыцягнуць вашу ѓвагу да некаторых дэталяѓ гэтай гiсторыi, якiя павiнны былi насцярожыць найпростага пачаткоѓца ѓ тым факце, што яго абвялi вакол пальца, але Ватсан праглынуѓ гэта цалкам.
  
  У аповедзе, якi ён апублiкаваѓ пад назвай "Апошняя праблема", Ватсан распавядае, што Холмс з'явiѓся ѓ яго кабiнеце аднойчы ѓ красавiку 1891 года i сказаѓ яму, што яму пагражае прафесар Марыярцi - я сам - i што ѓ той дзень на яго ѓжо двойчы нападалi мае агенты, i ён чакае, што на яго нападуць зноѓ, верагодна, чалавек, якi страляе з пнеѓматычнай вiнтоѓкi. Калi гэта было так, то хiба не прадбачлiва з яго боку было адправiцца ѓ рэзiдэнцыю свайго блiзкага сябра i такiм чынам падвергнуць яго таксама смяротнай небяспекi?
  
  На гэтай сустрэчы Холмс заяѓляе, што праз тры днi ён зможа перадаць "прафесара з усiмi галоѓнымi членамi яго банды" ѓ рукi палiцыi. Навошта чакаць? Холмс не прыводзiць выразнай прычыны. Але да тых часоѓ, сцвярджае Холмс, ён у сур'ёзнай небяспекi. Ну што ж! Калi б гэта было так, хiба Скотленд-Ярд не падаѓ бы Холмсу з радасцю пакой, няма, некалькi пакояѓ у гатэлi па яго выбару - цi ѓ самой Скотленд-Ярдзе, - каб забяспечыць яго бяспеку на наступныя тры днi? Але Холмс кажа, што нiчога не зробiш, акрамя як бегчы з краiны, i Ватсан зноѓ верыць яму. Хiба беспярэчная дружба - гэта не цудоѓная рэч?
  
  Затым Холмс угаворвае Ватсана далучыцца да яго ѓ гэтым нiбыта паспешным адступленнi. На наступную ранiцу яны сустракаюцца на вакзале Вiкторыя, дзе Ватсан з цяжкасцю пазнае Холмса, якi замаскировался пад "шаноѓнага iтальянскага святара", як мяркуецца, каб падмануць праследавацеляѓ. Гэта прадугледжвае, што ворагi Холмса могуць даведацца вялiкага шпiка, але паняцця не маюць, як выглядае яго добры сябар доктар Ватсон, якi не маскiруецца, якi сапраѓды ад нараджэння няздольны да маскiроѓцы.
  
  Яшчэ раз адзначым, што пасля шасцiмесячнага адсутнасцi, на працягу якога мы з Холмсам - але няма, гэта не мой сакрэт, каб раскрываць яго, - ва ѓсякiм выпадку, праз шэсць месяцаѓ пасля таго, як мяне палiчылi мёртвым, я вярнуѓся ѓ свой дом на Расэл-сквер i заняѓся сваiмi звычайнымi справамi, а Ватсан зрабiѓ выгляд, што нiчога не заѓважыѓ. У рэшце рэшт, Холмс забiѓ мяне, i гэтага было дастаткова для Ватсана.
  
  Я мог бы працягваць. На самай справе, я з дзiѓнай стрыманасцю не раблю гэтага. Называць мяне заѓзятым злачынцам - гэта падстава для ѓзбуджэння справы; а затым ѓскладняць справа, выстаѓляючы мяне такiм растяпой, што мяне абдурылi юнацкiя выхадкi Холмса, зусiм невыносна. Усiм павiнна быць ясна, што падзеi, якiя папярэднiчалi таго дня ѓ Рейхенбахского вадаспаду, калi яны адбывалiся так, як апiсана, былi задуманы Холмсам, каб абдурыць свайго ласкавага кампаньёна, а не "Напалеона злачыннасцi".
  
  Але я ѓжо дастаткова адцягнуѓся. У гэтай кароткай артыкуле я апiшу, як склалiся адносiны памiж Холмсам i мной, i, магчыма, дам некаторы ѓяѓленне пра тое, як i чаму ѓ Холмса развiѓся зусiм неабгрунтаваны антаганiзм па адносiнах да мяне, якi доѓжыѓся ѓсе гэтыя гады.
  
  Упершыню я сустрэѓ Шэрлака Холмса ѓ пачатку 1870-х гадоѓ - не буду ѓдакладняць. У той час я быѓ старэйшым выкладчыкам матэматыкi ѓ, назаву яго "Куiнз каледж", адным з шасцi шаноѓных каледжаѓ, якiя складаюць невялiкi ѓнутраны унiверсiтэт, якi я назаву "Вексли", каб захаваць ананiмнасць падзей, якiя я збiраюся апiсаць. Я таксама змяню iмёны людзей, якiя фiгуруюць у гэтым эпiзодзе, за выключэннем толькi Холмса i мяне; бо тыя, хто быѓ уцягнуты ѓ гэта справа, напэѓна, не жадаюць, каб iм нагадвалi пра гэтым эпiзодзе або даймалi прэса дадатковымi падрабязнасцямi. Вы, вядома, можаце звярнуцца да Холмсу за сапраѓднымi iмёнамi гэтых людзей, хоць я мяркую, што ён будзе не больш шчыры, чым я.
  
  Дазвольце мне таксама адзначыць, што ѓспамiны не з'яѓляюцца цалкам надзейнымi запiсвалi прыладамi падзей. З часам яны заблытваюцца, злiваюцца разам, фабрыкуюцца i адкiдаюцца, пакуль тое, што застаецца, не стане мець толькi мiмалётнага падабенства з першапачатковым падзеяй. Так што, калi вам пашчасцiла быць адным з тых, чые жыццi перасеклiся з нашымi з Холмсам жыццямi ѓ "Куiнсi" у гэты час, i вашыя ѓспамiны аб некаторых дэталях гэтых падзей адрознiваюцца ад маiх, запэѓнiваю вас, што, па ѓсёй верагоднасцi, мы абодва памыляемся.
  
  Унiверсiтэт Вексли быѓ рэспектабельнай старажытнасцi, з рэспектабельнай царкоѓнай базай. Большасць выкладчыкаѓ Кѓiнз былi царкоѓнiкамi таго цi iншага профiлю. Латынь i грэцкi па-ранейшаму лiчылiся падмуркам, на якiм павiнна будавацца адукацыю. "Сучасная" бок унiверсiтэта паѓстала ѓсяго дзесяць гадоѓ таму, i выкладчыкi класiчнай школы да гэтага часу са змяшаным пачуццём здзiѓлення i пагарды глядзелi на выкладчыкаѓ натуральных навук i прапанаваныя курсы, якiя яны ѓпарта апiсвалi як "Смярдзючыя".
  
  У той час Холмс быѓ младшекурсником. Яго прысутнасць выклiкала пэѓны цiкавасць сярод выкладчыкаѓ, многiя з якiх памяталi яго брата Майкрофта, якi вучыѓся ѓ унiверсiтэце каля шасцi гадоѓ таму. Майкрофт правёѓ большую частку сваiх трох гадоѓ у Кѓiнз ѓ сваiм пакоi, выходзячы толькi, каб паесцi i набраць ахапак кнiг у бiблiятэцы i вярнуцца ѓ свой пакой. Калi ён усё-ткi з'яѓляѓся ѓ лекцыйным зале, то часта для таго, каб паправiць выкладчыка ѓ якой-небудзь фактычнай або педагагiчнай памылку, якая заставалася незаѓважанай, часам гадамi, на адной з яго лекцый. Майкрофт пакiнуѓ унiверсiтэт, не выканаѓшы патрабаванняѓ для атрымання ступенi, заявiѓшы з некаторым падставай, што ён атрымаѓ усё, што магло прапанаваць навучальная ѓстанова, i не бачыць сэнсу заставацца.
  
  У Холмса было мала сяброѓ сярод аднакласнiкаѓ, i, падобна, яму так больш падабалася. Яго iнтарэсы былi разнастайнымi, але часовымi, паколькi ён апускаѓся спачатку ѓ адну вобласць даследаванняѓ, а затым у iншую, спрабуючы знайсцi што-то, што дастаткова стымулявала яго, каб зрабiць гэта справай свайго жыцця; што-тое, да чаго ён мог бы ѓжыць свой магутны iнтэлект i здольнасць да пiльнай i дакладнаму назiраннi, якiя ѓжо тады былi вiдавочныя, калi не былi цалкам развiтыя.
  
  Неѓзабаве памiж мной i гэтым энергiчным маладым чалавекам ѓсталявалася дзiѓная дружба. Азiраючыся назад, я б апiсаѓ гэта як цэрэбральны сувязь, заснаваную ѓ асноѓным на агульным снобизме высокаiнтэлектуальных людзей па адносiнах да тых, каго яны лiчаць сваiмi iнтэлектуальнымi падначаленымi. Я прызнаюся ѓ гэтай слабасцi ѓ юнацтве, i мая адзiная абарона ад абвiнавачваннi ѓ фанабэрства заключаецца ѓ тым, што тыя, каго мы з усiх сiл старалiся iгнараваць, сапраѓды гэтак жа iмкнулiся пазбягаць нас.
  
  Iнцыдэнт, аб якiм я збiраюся расказаць, адбыѓся восенню, неѓзабаве пасля таго, як Холмс вярнуѓся на другi курс. Новы выкладчык далучыѓся да каледжу, заняѓшы нядаѓна створаную кафедру маральнай фiласофii, кафедру, падораную уладальнiкам млына ѓ Мiдландзе, якi ѓзяѓ за правiла наймаць на свае фабрыкi столькi дзяцей малодшай дванаццацi гадоѓ, колькi яго агенты маглi прыбраць з вулiц. Адсюль, я мяркую, i яго цiкавасць да маральнай фiласофii.
  
  Новага чалавека звалi- ну, для мэтаѓ гэтага аповеду давайце назавем яго прафесарам Чарльзам Мейплзом. Яму было, наколькi я магу судзiць, за сорак; поѓны, вастраносы, блiзарукi, прыязны мужчына, якi важна крочыѓ i злёгку пагойдваѓся пры хадзе. Яго голас быѓ высокiм i напружаным, а манеры - складанымi. Яго прамова суправаджалася складанымi рухамi рук, як быццам ён надаваѓ паветры падабенства таго, што апiсваѓ. Калi хто-небудзь бачыѓ яго ѓдалечынi перасякаюць двор у лунаѓ шэрай мантыi магiстра мастацтваѓ, размахивающим кiем чырвонага дрэва з латуневай ручкай у выглядзе качынай галавы, з якой ён нiколi не расставаѓся, i жестикулирующим ѓ пустэчу, ён больш за ѓсё нагадваѓ кормнае каралеѓскага голуба.
  
  Маральная фiласофiя была прыдатным прадметам для Мейплза. Нiхто не мог дакладна сказаць, што яна ѓключае ѓ сябе, i таму ён быѓ вольны казаць пра тое, што цiкавiла яго ѓ дадзены момант. I iнтарэсы яго, здавалася, былi iмгненнымi: ён чэрпаѓ iнтэлектуальную ежу з таго кветкi веды, якi ранiцай здаваѓся яму самым яркiм, i стамляѓся ад яго яшчэ да наступлення ночы. Прабачце за некалькi паэтычны абарот прамовы; размова аб клён, здаецца, падкрэслiвае гэта ѓ адным з iх.
  
  Я не хачу сказаць, што Мейплс былi iнтэлектуальна непол-ноценны; зусiм няма. Ён валодаѓ пранiзлiвым розумам, вострай выразнасцю выразаѓ i саркастычным досцiпам, якое часам прарывалася скрозь яго лагодны фасад. Клёны казалi аб грэцкiх i рымскiх паданнях аб мужнасцi i прымушалi шкадаваць аб тым, што мы жывем у гэтыя ѓпаднiцкiя часы. Ён чытаѓ лекцыi аб схiльнасцi дзевятнаццатага стагоддзя замяняць мараль павярхоѓнай ханжой i пакiнуѓ сваiм студэнтам яркi вобраз амаральнасцi, якая бурлiць i ѓздымаецца не вельмi глыбока пад паверхняй. Ён казаѓ аб тым-то i тым-то i выклiкаѓ у сваiх вучняѓ нязменны энтузiязм з гэтай нагоды i неослабевающее агiду да таго-то.
  
  У каледжы ѓсё яшчэ iснавала негалоснае здагадка, што бясшлюбнасьць з'яѓляецца прыдатнай мадэллю для студэнтаѓ, i таму толькi нежанатыя i, як мяркуецца, выконваюць цэлiбат выкладчыкi сялiлiся ѓ тым цi iншым з розных будынкаѓ у сценах каледжа. Тыя нешматлiкiя, у каго былi жонкi, знаходзiлi жыллё ѓ ваколiцах горада, дзе маглi, пераважна на прыстойным адлегласцi ад унiверсiтэта. Мейплз лiчыѓся адным з самых хатнiх, i ён i яго жонка Андрэа знялi дом з даволi шырокай тэрыторыяй на Барлимор-роѓд недалёка ад каледжа, якi яны дзялiлi з сястрой Андрэа Люсиндой Мойз i iнструктарам па фiзкультуры па iмя Крисбой, якi, вырашыѓшы жыць далей ад каледжа па сваiм уласным прычынах, зняѓ пару пакояѓ на верхнiм паверсе. У далёкiм канцы ѓчастка знаходзiѓся невялiкi гасцявы домiк, якi не быѓ заняты. Уладальнiк дома, якi пераехаѓ у Глазга некалькi гадоѓ таму, трымаѓ яго для сябе, калi час ад часу прыязджаѓ у горад. "Мейплз" нанялi кухарку i пакаёѓку, якiя працавалi дзённай прыслугай, а ноччу спалi ѓ сваiх дамах.
  
  Андрэа была прывабнай жанчынай, якая, здавалася, бясстрашна наблiжалася да трыццацi, з разумнымi карымi вачыма на шырокiм твары i капой густых каштанавых валасоѓ, якiя спадалi ёй на спiну дзе-то нiжэй талii, калi яна не збiрала iх у нейкае падабенства велiзарнага пучка вакол галавы. У яе была салiдная знешнасць i рашучы характар.
  
  Яе сястра, якую ѓсе, хто яе ведаѓ, называлi "Люсi", была некалькi маладзей i больш незямной па натуры. Яна была стройным золотоволосым стварэннем з пераменлiвым настроем: звычайна яркая i ѓпэѓненая ѓ сабе i больш чым здольная справiцца з усiм, што мог кiнуць ёй подлы стары свет, але часам змрочная, панурая i злая на астатняй свет за тое, што ён не адпавядаѓ яе стандартам. Калi яе ахоплiвала благое настрой, яна была сцёрта ѓ свой пакой i адмаѓлялася каго-небудзь бачыць, пакуль яно не пройдзе, што па нейкай прычыне маладыя людзi каледжа знаходзiлi надзвычай рамантычным. У яе была засяроджаная манера пiльна глядзець на вас, пакуль вы размаѓлялi, як быццам вашы словы былi адзiнымi важнымi рэчамi ѓ свеце ѓ гэты момант, i яна адчувала сябе прывiлеяванай, слухаючы вас. Гэта прымусiла некалькiх младшеклассников iмгненна закахацца ѓ яе, паколькi яна была, бадай, першым чалавекам, i ѓжо дакладна першай жанчынай, калi не лiчыць iх мацi, якая калi-небудзь звяртала сур'ёзную ѓвагу на ѓсё, што яны казалi.
  
  Адным з младшеклассников, якога прыцягнула вiдавочнае абаянне мiс Люсi, быѓ мiстэр Шэрлак Холмс. Яна глядзела на яго шырока расплюшчанымi вачыма, пакуль ён сур'ёзна, як кажуць маладыя людзi, казаѓ пра рэчы, якiя, я ѓпэѓнены, яе нiколькi не цiкавiлi. Магчыма, гэтую дзёрзкую маладую лэдзi зацiкавiѓ сам Холмс? Я, вядома, спадзяваѓся на гэта, дзеля яго самога. У Холмса не было сясцёр, а чалавек, якi вырас без сясцёр, мала абаронены ад тых хiтрасцяѓ, тых нявiнных выкрутаѓ цела, прамовы i рухаѓ, якiмi прырода забяспечыла маладых самак у сваiм сляпым жаданнi працягнуць род.
  
  Я не быѓ пiльным назiральнiкам за любоѓнымi прыгодамi Люсi Мойз, але, наколькi я мог бачыць, яна ставiлася да ѓсiх сваiх прыхiльнiкаѓ аднолькава: не заахвочвала iх i не адгаворвала, а атрымлiвала асалоду ад iх грамадствам i трымала iх на досыць вялiкай адлегласцi, як фiзiчна, так i эмацыйна, каб задаволiць самую патрабавальную дуэнью. Мне здалося, што яна знаходзiць ѓсiх сваiх маладых джэнтльменаѓ злёгку пацешнымi, разглядаючы iх з той адцягненасцю, якую можна знайсцi ѓ гераiнь п'есы Оскара Уайльда, калi скарыстацца сучасным параѓнаннем.
  
  Прафесар Мейплз ѓзяѓ на сябе бацькоѓскую ролю настаѓнiка крыху далей, чым большасць выкладчыкаѓ, i, вядома, далей, чым мне хацелася б, пасябраваѓшы са сваiмi студэнтамi, i, калi ѓжо на тое пайшло, з усiмi студэнтамi, якiя хацелi, каб з iмi пасябравалi, сур'ёзна, шчыра i па-добраму. Але тады здавалася, што ён сапраѓды клапацiѓся аб патрэбах i дабрабыце маладых людзей Уэксли. Асабiста я адчуваѓ, што спробаѓ даць адукацыю большасцi з iх у класе i на ѓроках было цалкам дастаткова. Па большай частцы iх не цiкавiла нiчога, акрамя спорту, за выключэннем тых, каго не цiкавiла нiчога, акрамя рэлiгii, i яны былi задаволеныя тым, што навукi i матэматыка заставалiся цёмнымi таямнiцамi.
  
  Мейплз i яго жонка ладзiлi "хатнiя" пасляабедзенныя чаявання два разы ѓ месяц, у другi i чацвёрты аѓторак, i даволi хутка гэтыя мерапрыемствы сталi вельмi папулярныя сярод студэнтаѓ. Яго нявестка, якая нязменна прысутнiчала, несумненна, была часткай гэтай прычыны, як i запас чайных пiрожных, булачак, фруктовых тарталеток i iншых разнастайных харчовых прыпасаѓ. Я прысутнiчаѓ на некалькiх з iх, i неѓзабаве мяне ахапiла неазначальных пачуццё, што што-то было не тым, чым здавалася. Я кажу "неопределимый", таму што я не мог дакладна сказаць, што менавiта азадачыла мяне ѓ гэтых падзеях. У той час я не надаваѓ гэтаму асаблiвага значэння. Толькi пазней гэта падалося важным. Я паспрабую даць вам слоѓную карцiну апошняга з гэтых мерапрыемстваѓ, на якiх я прысутнiчаѓ; апошняга, як аказалася, перад трагедыяй.
  
  Менавiта Холмс прапанаваѓ нам у той дзень наведаць чаяванне ѓ прафесара Мейплз. Я спрабаваѓ унушыць яму элементарнае разуменне матэматычнага аналiзу, i ён запатрабаваѓ ад мяне прыклад якой-небудзь сiтуацыi, у якой такiя веды маглi б спатрэбiцца. Я выклаѓ тры праблемы: адну з вобласцi астраномii, звязаную з пошукам планеты Вулкан, якая, як кажуць, знаходзiцца ѓнутры арбiты Меркурыя; iншую з вобласцi фiзiкi, якая тычыцца вызначэння магнiтных сiлавых лiнiй пры падачы электрычнага току; i яшчэ адну, заснаваную на некаторых маiх уласных думках адносна iдэй прафесара Мальтус аб кантролi колькасцi насельнiцтва.
  
  Холмс адмахнуѓся ад iх. "Так, я ѓпэѓнены, што яны па-свойму вельмi цiкавыя, - сказаѓ ён, - але, шчыра кажучы, яны мяне не датычацца. Для мяне не мае значэння, круцiцца Зямля вакол Сонца цi Сонца вакол Зямлi, да тых часоѓ, пакуль той, хто што-небудзь робiць, працягвае рабiць гэта надзейна ".
  
  "У вас няма iнтэлектуальнага цiкаѓнасцi да навакольнага свету?" - Спытаѓ я з некаторым здзiѓленнем.
  
  "Насупраць", - сцвярджаѓ Холмс. "Я адчуваю вялiкую цiкаѓнасць, але биномиальная тэарэма цiкавiць мяне не больш, чым яна мяне. Я адчуваю, што павiнен абмежаваць сваё цiкаѓнасць тымi прадметамi, якiя будуць мне хоць як-то карысныя ѓ будучынi. Мне так шмат чаму трэба будзе навучыцца на шляху, якi я абраѓ, што, баюся, я не адважуся заходзiць занадта далёка па бакавым дарогах ".
  
  "А!" Сказаѓ я. "Я не ведаѓ, што вы ѓступiлi на абраны вамi шлях, цi, больш таго, што вы выбралi дарогу, па якой iсцi".
  
  Мы з Холмсам сядзелi ѓ лекцыйным зале, дзе больш нiкога не было, i пры маiх словах ён устаѓ i пачаѓ неспакойна хадзiць па аѓдыторыi. "Я б не сказаѓ, што я дакладна абраѓ дарогу," сказаѓ ён, " каб працягнуць гэтую, я мяркую, непазбежную метафару. Але ѓ мяне ёсць уяѓленне аб напрамку, у якiм я хачу рухацца- " Ён падняѓ указальны палец правай рукi i з сiлай выставiѓ яго перад сабой. "- i я адчуваю, што павiнен асцярожна абмежаваць свае крокi шляхамi, якiя вядуць у гэтым напрамку".
  
  "Вы спадзяецеся дабрацца да гэтай чаркi якое вы можаце зрабiць хутка або смеццевай кошыка ѓ канцы пакоя?" - Спытала я, а затым хутка падняла руку ѓ прымiрэнчым жэсце. "Няма, няма, я бяру свае словы назад. Я рады, што ты сфармуляваѓ мэта ѓ жыццi, нават калi яна не ѓключае матэматыку. У якiм кiрунку знаходзiцца гэты горад на ѓзгорку, да якога ты iмкнешся?"
  
  Холмс злосна паглядзеѓ на мяне, а затым задумаѓся. "Гэта ѓсё яшчэ трохi расплывiста", - сказаѓ ён мне. "Я бачу гэта толькi ѓ агульных рысах. Чалавек-" Ён сабраѓся з думкамi. "Чалавек павiнен iмкнуцца рабiць што-то большае, чым ён сам. Лячыць хваробы, выкараняць голад, беднасць або злачыннасць".
  
  "Ах!" Сказаѓ я. "Высакародныя думкi". Мне здалося, што я чую цудоѓны голас мiс Люсi, шчыра гаворыць гэта або што-то падобнае Холмсу ѓ працягу тыдня. Калi мужчыну раптам дзiвяць высакародныя амбiцыi, удар звычайна наносiць жанчына. Але я падумаѓ, што было б разумней не згадваць пра гэта вывадзе, якi, ва ѓсякiм выпадку, быѓ даволi папярэднiх i не засноѓваѓся на якiх-небудзь важкiх доказах.
  
  "Сёння ѓ прафесара Мейплз пасляабедзенным чай", - пракаментаваѓ Холмс. "I я падумваѓ пайсцi".
  
  "Чаму гэта так", - сказаѓ я. "I так i павiнна быць. I ѓ якасцi апошняй спробы зацiкавiць вас дэталямi, якiя вы не знойдзеце карыснымi ѓ дадзены момант, я звяртаю вашу ѓвагу на форму вуха Люсинды Мойс. Пры правiльным разглядзе узнiкае цiкавы пытанне. У вас павiнна быць магчымасць паназiраць за iм, магчыма, нават даволi ѓважлiва, сёння днём.
  
  " Якое вуха? - спытаѓ я.
  
  "Падыдзе i тое, i iншае".
  
  "Што здарылася з вухам мiс Люсi?" Запатрабаваѓ адказу Холмс.
  
  " Ну, нiчога. Гэта цудоѓнае вуха. Добрай формы. Плоскiя, трохi пляскатыя мочкi. Я нiколi не бачыѓ iншага такога. Вельмi прывабнае, калi ѓжо на тое пайшло.
  
  "Тады добра," сказаѓ Холмс.
  
  Я зачынiѓ некалькi кнiг, якiмi карыстаѓся, i паклаѓ iх у свой заплечнiк. "Сапраѓдным я адмаѓляюся ад любых будучых спробаѓ выкладаць вам вышэйшую матэматыку", - сказаѓ я яму. " Я прапаную перапынiць пасяджэнне i адправiцца да прафесара дадому, да яго чайным пiрожным.
  
  Так мы i зрабiлi.
  
  Мерапрыемства "Клёнаѓ" праходзiла з трох гадзiн дня да шасцi вечара, хоць некаторыя прыбылi трохi раней, а некаторыя, я мяркую, засталiся крыху пазней. Надвор'е была на здзiѓленне мяккай для сярэдзiны кастрычнiка, i мы з Холмсам, прыехаѓшы ѓ той дзень каля паловы чацвёртага, выявiлi прафесара, яго дамачадцаѓ i прыкладна тузiн гасцей, якiя былi раскiданыя па лужку за домам прадказальнымi купкамi. Прысутнiчаѓ вiцэ-канцлер унiверсiтэта, якi адпачываѓ у шэзлонгу з кубкам гарбаты i талеркай булачак. Класiчную Грэцыю прадстаѓляѓ дэкан Герберт Маккатерс, пажылы мужчына вельмi цвярозага i рэспектабельнага выгляду, якi ѓ гэты момант закочвалi калашыны штаноѓ, рыхтуючыся перайсцi ѓброд невялiкi штучны сажалка з Андрэа Мейплз, якая зняла туфлi i прыѓзняла спаднiцы, выконваючы далiкатны баланс памiж мокрай адзеннем i приличиями.
  
  Крисбой, iнструктар па фiзкультуры з "Клёнаѓ", буйны, мускулiсты i працяг выгляду мужчына гадоѓ пад трыццаць, стаяѓ у куце лужка з трэнерам па гульнях па прозвiшчы Фолтинг; малады чалавек з целаскладам i агульнай знешнасцю аднаго з гнуткiх атлетаѓ, намаляваных старажытнагрэцкiмi скульптурамi, калi вы можаце ѓявiць маладога грэцкага атлета, апранутага ѓ цельпукаваты шэрую фланель. Фолтингу было добра вядома гэта параѓнанне, мяркуючы па яго практыцы гераiчна пазiраваць кожны раз, калi ён думаѓ, што хто-то глядзiць на яго.
  
  Яны ѓдвух стаялi каля дома, размахваючы спартыѓнымi клюшкамi з дзiкай мускулистостью i абмяркоѓваючы драбнюткiя дэталi футбольнага матчу ѓ мiнулую суботу, акружаныя натоѓпам захопленых школьнiкаѓ малодшага ѓзросту. У кожным унiверсiтэце ёсць студэнты, якiх гульнi цiкавяць больш, чым вучоба. Гады праз яны распавядаюць аб тым цi iншым матчы па крыкеце супраць сваiх смяротных ворагаѓ з суседняга навучальнай установы або аб якiм-небудзь асаблiва багатым футбольным матчы. Здаецца, iх нiколi не турбуе i, магчыма, iм нават у галаву не прыходзiць, што яны займаюцца справамi, у якiх адпаведным чынам навучаны трохгадовы шымпанзэ або арангутан мог бы перасягнуць iх. I па нейкай незразумелай мне прычыне гэтым мужчынам дазволена галасаваць i размнажацца. Але, яшчэ раз, я адцягнуѓся.
  
  Мейплз велiчна iшоѓ па лужку, яго шэрая настаѓнiцкая мантыя раздзiмалiся вакол тулава, у закладзеных за спiну руках ён трымаѓ кiй, якая тырчала ѓ яго за спiной, як хвост, за iм вынiкала зграйка маладых джэнтльменаѓ ѓ цёмна-карычневых акадэмiчных мантыях, з класнымi дошкамi пад пахамi, большасць з iх аказвалi свайму прафесару вытанчанае пашану, пераймаючы яго хадзе i паставы. - Iдэал унiверсiтэта, - казаѓ Мейплз голасам, што ня церпiць пярэчанняѓ, яѓна захапляючыся сваёй тэмай, - гэта аристотелевский стадыён, адфiльтраваным праз сярэднявечныя манаскiя школы".
  
  Падышоѓшы да мяне, ён кiѓнуѓ мне, а затым разгарнуѓся i накiраваѓся туды, адкуль прыйшоѓ, вышываючы на сваю тэму. "Тыя студэнты, якiя прагнулi чаго-то большага, чым рэлiгiйнае адукацыю, якiя, магчыма, хацелi вывучаць юрыспрудэнцыю або што-то з медыцыны, накiроѓвалiся ѓ больш буйныя гарады, дзе можна было знайсцi вучоных, здольных навучаць iх. Парыж, Балоння, Ёрк, Лондан; тут збiралiся студэнты, часта якiя вандруюць з горада ѓ горад у пошуках падыходнага настаѓнiка. Праз стагоддзе цi два навучанне стала формализованным, i школы атрымалi афiцыйнае iснаванне, атрымаѓшы хартыi ад мясцовага манарха i, магчыма, ад папы рымскага ".
  
  Мейплз раптам застыѓ на паѓкроку i развярнуѓся тварам да сваёй свiце. "Але не рабiце памылак!" - настаѓляѓ ён iх, шматзначна размахваючы кiем перад сабой, паказваючы яе качыным булавешкай спачатку на аднаго студэнта, а затым на iншага. "унiверсiтэт складаецца не з яго будынкаѓ, яго каледжаѓ, яго лекцыйных залаѓ або гульнявых пляцовак. Не, нават не яго гульнявыя пляцоѓкi. Унiверсiтэт складаецца з людзей - выкладчыкаѓ i студэнтаѓ, якiя аб'ядноѓваюцца ѓ яго назве. Universitas scholarium - так абвяшчае статут, якi прадугледжвае стварэнне, скажам так, гiльдыi студэнтаѓ. Або, як у выпадку з Парыжскiм унiверсiтэтам, universitas magistrorum, гiльдыяй выкладчыкаѓ. Так што мы з вамi роѓныя. Запраѓце шчыльна кашулю ѓ штаны, мiстэр Помфрит, вы зусiм мае быць.
  
  Ён павярнуѓся i працягнуѓ свой шлях праз лужок, яго голас зацiхаѓ удалечынi. Яго вучнi, без сумневу, уражаныя новаздабытымi роѓнасцю, потрусили за iм.
  
  Як раз у гэты момант Люсi Мойз слiзганула на лужок, увайшоѓшы праз французскiя дзверы ѓ задняй частцы дома, i паставiла на накрыты парасонам стол свежае страва з выпечкай. За ёй паспяшалася пакаёѓка, несучы збан, поѓны дымлiвай гарачай вады, каб напоѓнiць чайнiк. Шэрлак Холмс адышоѓ ад мяне i нядбайна пабрыѓ праз лужок, умудрыѓся апынуцца побач з мiс Люсi як раз своечасова, каб дапамагчы ёй расставiць выпечку па стале. Праявiѓ ён якi-небудзь асаблiвы цiкавасць да яе вуха, я не мог заѓважыць.
  
  Я замовiѓ кубак гарбаты i кавалак чайнага торта i прыняѓ на сябе сваю звыклую ролю назiральнiка з'яѓ. Гэта было маёй натуральнай схiльнасцю на працягу многiх гадоѓ, i я ѓзмацнiѓ ѓсе здольнасцi, з якiх пачынаѓ, свядомым высiлкам дакладна фiксаваць тое, што я бачу. Я практыкаваѓся ѓ гэтым дастаткова доѓга, нават тады, што гэта стала маёй другой натурай. Я не мог сядзець насупраць чалавека ѓ чыгуначным вагоне, не заѓважыѓшы, напрыклад, па брелку ад яго гадзiн, што ён, скажам, розенкрейцер, а па слядах зносу на яго левай манжете - што ён касiр або аканом. Чарнiльная пляма на вялiкiм пальцы яго правай рукi казала ѓ карысць гiпотэзы касiра, у той час як стан яго чаравiк магло сведчыць аб тым, што ѓ той дзень ён не быѓ на працы. Кашалёк, якi ён прыцiскаѓ да цела, мог паказваць на тое, што ён перакладаѓ банкноты ѓ фiлiял банка або, магчыма, хаваѓся з банкаѓскiмi сродкамi. I гэтак далей. Я распавядаю пра гэта толькi для таго, каб паказаць, што мае назiраннi былi зробленыя не ѓ чаканнi трагедыi, а былi ѓсяго толькi вынiкам маёй ѓстоянай звычкi.
  
  Наступны гадзiну або каля таго я блукаѓ па лужку, спыняючыся то тут, то там, каб павiтацца з тым цi iншым студэнтам або прафесарам. Я затрымаѓся з краю гэтай групы i некаторы час слухаѓ энергiчную крытыку нядаѓняга рамана Уiлкi Колiн "Месяцовы камень" i таго, як ён уяѓляе сабой цалкам новы вiд мастацкай лiтаратуры. Я спынiѓся каля гэтага навалы людзей, каб паслухаць, як малады чалавек шчыра распавядае аб добрых справах, якiя здзяйсняюцца мiстэрам Уiльямам Бутам i яго Асацыяцыяй хрысцiянскага адраджэння ѓ трушчобах нашых буйных гарадоѓ. Я заѓсёды не давяраѓ сур'ёзным, набожным, шумным маладым людзям. Калi яны шчырыя, яны невыносныя. Калi яны няшчырыя, яны небяспечныя.
  
  Я назiраѓ, як Андрэа Мейплз, вытершая ногi i приспустившая спаднiцы, бярэ страва з выпечкай i блукае па лужку, прапаноѓваючы тое крекер, то чайны кекс, шэпчучы iнтымныя каментары да выпечцы. Мiсiс Мейплз валодала дарам iмгненнай блiзкасцi, ѓмела ствараць iлюзiю, што ѓ вас з ёй агульныя выдатныя, хоць i няважныя сакрэты. Яна бачком прайшла мiма Крисбоя, якi цяпер быѓ заняты тым, што кiраваѓ адцiсканнi пяцi або шасцi сваiх спартыѓных пратэжэ, i што-то прашаптала маладому Фолтингу, трэнеру па гульнях, i ён засмяяѓся. А потым яна ѓстала на дыбачкi i што-то яшчэ прашаптала. Прыкладна праз хвiлiну, а гэта занадта шмат для таго, каб гаварыць шэптам, яна зрабiла некалькi танцавальных крокаѓ назад i спынiлася, а Фолтинг пачырванеѓ. Чырванець цяпер зусiм выйшла з моды, але ѓ сямiдзесятыя гэта было модна як для мужчын, так i для жанчын. Хоць тое, як тое, што лiчыцца мiжвольная фiзiялагiчнай рэакцыяй, можа быць альбо модным, альбо якiя выйшлi з моды, патрабуе далейшага вывучэння доктарам Фрэйдам i яго калегамi-психоаналитиками.
  
  Крисбой сабраѓся з духам i ѓскочыѓ на ногi. "Заставайся на сваiм баку вулiцы!" - раѓнуѓ ён Андрэа Мейплз, што напалохала i яе, i маладых гульцоѓ, двое з якiх перакулiлiся i ѓтаропiлiся на тое, што адбываецца, у той час як астатнiя трое цi чацвёра працягвалi адцiскацца ѓ шалёным тэмпе, як быццам над iмi не адбывалася нiчога асаблiвага. Праз секунду мiсiс Мейплз засмяялася i працягнула яму талерку з выпечкай.
  
  Прафесар Мейплз павярнуѓся, каб паглядзець на маленькую групу прыкладна ѓ дваццацi футах ад яго, i яго рукi мацней сцiснулi кiй. Хоць ён стараѓся захоѓваць спакой, некалькi секунд ён вiдавочна знаходзiѓся ва ѓладзе нейкiх моцных эмоцый, перш чым аднавiѓ кантроль. "Зараз, зараз, мая дарагая", - крыкнуѓ ён праз лужок. "Давайце не будзем правакаваць спартсменаѓ".
  
  Андрэа падскочыла да яго i, нахiлiѓшыся, штосьцi прашаптала яму на вуха. Паколькi на гэты раз яна была да мяне тварам, а я ѓжо некалькi гадоѓ практыкаваѓся ѓ чытаннi па вуснах, я змог разабраць, што яна сказала: "Магчыма, я зраблю табе паслугу, тата-медзведзяня", - прашаптала яна. Яго адказу я не бачыѓ.
  
  Праз некалькi хвiлiн мае блукання прывялi мяне туды, дзе Шэрлак Холмс сядзеѓ у адзiноце на адным з палатняных крэслаѓ у французскiх вокнаѓ з безнадзейным выглядам. "Ну," сказаѓ я, азiраючыся па баках, " а дзе мiс Люсi?
  
  "Яна раптам выявiла, што ѓ яе моцна балiць галава i ёй трэба пайсцi прылегчы. Як мяркуецца, яна пайшла прылегчы", - сказаѓ ён мне.
  
  "Зразумела", - сказаѓ я. "Пакiдаючы цябе пакутаваць у адзiноце сярод натоѓпу".
  
  "Баюся, я што-то не то сказаѓ", - прызнаѓся мне Холмс.
  
  " Праѓда? Што ты сказаѓ?
  
  "Я не ѓпэѓнены. Я казаѓ аб - ну ..." Холмс выглядаѓ збянтэжаным, такога выказвання я ѓ яго нiколi не бачыѓ нi раней, нi з тых часоѓ.
  
  "Надзеi i мары," выказаѓ здагадку я.
  
  "Што-то ѓ гэтым родзе", - пагадзiѓся ён. "Чаму словы, якiя гучаць так - важна - калi чалавек звяртаецца да маладой лэдзi, з якой ён знаходзiцца ѓ блiзкiх адносiнах, гучаць недарэчна, калi яны вымаѓляюцца перад усiм светам? Гэта, як вы разумееце, мiстэр Марыярцi, рытарычнае пытанне.
  
  "Я разумею", - сказаѓ я яму. "Не вярнуцца нам у каледж?"
  
  Так мы i зрабiлi.
  
  Наступны дзень застаѓ мяне ѓ зале пасяджэнняѓ, якiя сядзяць у маiм звычайным крэсле пад карцiнай алеем, якая паказвае сэра Джэймса Уолсингема, першага рэктара Кѓiнз-каледжа, якi атрымлiвае ключы ад каледжа з рук каралевы Лiзаветы. Я дзялiѓ сваю ѓвагу памiж кубкам кавы i лiстом ад прападобнага Чарльза Доджсона, майго калегi-матэматыка, якi тады вучыѓся ѓ Оксфардзе, у якiм ён выкладаѓ некаторыя з сваiх iдэй адносна таго, што мы маглi б назваць матэматычнымi абмежаваннямi лагiчных канструкцый. Маё адзiнота было перапынена дынам Маккатерсом, якi клыпаѓ да мяне з кубкам гарбаты ѓ руцэ, выглядаючы яшчэ старэй, чым звычайна, i апусцiѓся на крэсла побач са мной. "Добры дзень, Марыярцi," выдыхнуѓ ён. " Хiба гэта не жудасна?
  
  Я адклаѓ лiст убок. "Хiба гэта не жудасна?" Я спытаѓ у яго. "У той дзень? Ваенныя навiны? Тэорыя биогенеза Хакслi?" Магчыма, вы маеце на ѓвазе кавы - ён сёння проста жудасны.
  
  Маккатерс сумна пакiваѓ галавой. "Калi б я мог так лёгка паставiцца да навiнам", - сказаѓ ён. "Я заѓсёды так добра ѓсведамляѓ, так сумна ѓсведамляѓ перасцярога Джона Донна".
  
  "Я думаѓ, Дон пакончыѓ з угаворам на апошнiя дзвесце гадоѓ або каля таго", - сказаѓ я.
  
  Але Маккатерса было не спынiць. Ён быѓ поѓны рашучасцi працытаваць Донна, i працытаваѓ: "Смерць кожнага чалавека прымяншае i мяне, таму што я датычны да Чалавецтву", - працягнуѓ ён, праiгнараваѓшы мой каментар. "I таму нiколi не пасылай даведацца, па кiм звонiць звон: ён тэлефануе па табе".
  
  Я ѓстрымаѓся ад згадкi аб тым, што дэкан, самотны чалавек, якi праводзiѓ вялiкую частку часу няспання ѓ разважаннях над лiтаратурай, напiсанай больш чым за дзве тысячы гадоѓ да яго нараджэння, верагодна, быѓ менш уцягнуты ѓ жыццё чалавецтва, чым любы iншы чалавек, якога я калi-небудзь ведаѓ. "Зразумела", - сказаѓ я. "Звон тэлефанаваѓ па каму-то?"
  
  "I забойства робiць усё нашмат горш", - працягнуѓ Маккатерс. "Як выказаѓся Лукрэцый -"
  
  " Хто быѓ забiты? - Цвёрда спытала я, перарываючы яго экскурс у класiку.
  
  " А? Ты хочаш сказаць, што не ведаеш? О, божа мой. Тады гэта стане для цябе чым-то накшталт шоку. Справа ѓ тым, што прафесар Мейплз ...
  
  " Хто-то забiѓ Мейплз? - спытаѓ я.
  
  "Няма, няма. Мая думка была незакончанай. Прафесар Мейплз арыштаваны. Яго жонка - Андрэа, мiсiс Мейплз - забiтая".
  
  Прызнаюся, я быѓ ашаломлены. Вы можаце замянiць гэта больш моцным тэрмiнам, калi хочаце. Я паспрабаваѓ даведацца ѓ Маккатерса яшчэ сякiя-такiя падрабязнасцi, але дачыненне да дэкана фактах не выходзiла за рамкi забойства i арышту. Я дапiѓ каву i адправiѓся на пошукi дадатковай iнфармацыi.
  
  Забойства - гэта сенсацыйнае злачынства, якое выклiкае вялiкую цiкавасць нават у ступенных i не ад свету гэтага выкладчыкаѓ Кѓiнз-каледжа. I забойства ѓ mediis rebus, або, магчыма, лепш, у mediis universitatibus; тое, якое сапраѓды адбываецца сярод згаданых ступенных донаѓ, прымусiць задумацца нават самых не ад свету гэтага. Гiсторыя, якая хутка распаѓсюдзiлася па каледжу, заключалася ѓ наступным:
  
  Квартэт веласiпедыстаѓ, старшакласнiкаѓ каледжа Сэнт-Саймонс, тры днi ѓ тыдзень, у дождж цi яснае надвор'е, выязджаюць разам на досвiтку, каб гадзiну цi два пакатацца на ровары перад сняданкам. Гэтым ранiцай, не звяртаючы ѓвагi на халоднае iмжа, распачатую ноччу, яны, як звычайна, адправiлiся па Барлимор-роѓд. Каля васьмi гадзiн, або неѓзабаве пасля гэтага, яны выпадкова спынiлiся ля ганка маленькага катэджа на тэрыторыi прафесара Мейплз. На адным з ровараѓ ѓпала подковка або што-то ѓ гэтым родзе, i яны спынiлiся, каб выправiць пашкоджанне. Ровар з ланцужным прывадам iснаваѓ тады ѓсяго некалькi гадоѓ i быѓ схiльны мностве няспраѓнасцяѓ. Я разумею, што раварыстам нават сёння карысна мець пры сабе поѓны набор iнструментаѓ, каб быць гатовымi да непазбежнай аварыi.
  
  Адзiн з удзельнiкаѓ вечарыны, якi сядзеѓ на прыступках катэджа, прыхiнуѓшыся спiной да дзвярэй, наколькi гэта было магчыма, схаваѓшыся ад дажджу, i пацягваѓ латакiю, пакуль рамантавалася пашкоджаная машына, адчуѓ што-то лiпкае ѓ сябе пад рукой. Ён паглядзеѓ i выявiѓ пашыраецца пляма, якое выходзiць з-пад дзверы. Цяпер, у залежнасцi ад таго, якая версiя гiсторыi вам больш за ѓсё падабаецца, ён альбо паказаѓ на пляма i сказаѓ: "Паслухайце, хлопцы, як вы думаеце, што гэта такое?" Цi ён ускокваѓ на ногi з крыкам: "Гэта кроѓ! Гэта кроѓ! Тут адбылося нешта жудаснае". Я схiльны аддаць перавагу апошнюю версiю, але, магчыма, мне падабаецца толькi алiтэрацыя.
  
  Маладыя людзi, адчуѓшы, што каму-то ѓнутры катэджа можа спатрэбiцца дапамога, пастукалi ѓ дзверы. Не атрымаѓшы адказу, яны патузаць ручку i выявiлi, што яна зачыненая. Вокны па ѓсiм будынку таксама былi зачыненыя. Яны разбiлi шкло ѓ акне, адамкнулi яго i ѓсе разам пралезлi ѓнутр.
  
  У калiдоры, вядучым да ѓваходных дзвярэй, яны выявiлi Андрэа Мейплз ѓ тым, што было апiсана як "распранутая", якая ляжыць у лужыне крывi - як мяркуецца, яе ѓласнай, паколькi яна была моцна збiтая па галаве. Сцены i столь былi заляпаны крывёю. Недалёка ад цела ляжала тое, што, як мяркуецца, была прыладай забойства: кiй чырвонага дрэва з латуневай ручкай у выглядзе качынай галавы.
  
  Адзiн з мужчын неадкладна паехаѓ на ровары ѓ палiцэйскi ѓчастак i вярнуѓся з сяржантам палiцыi i двума констеблями. Калi яны пераканалiся, што кiй з цвёрдага дрэва належыць прафесару Мейплзу i што ён пастаянна насiѓ яе з сабой, палiцыянты перасеклi лужок, падышлi да галоѓнага дому i дапыталi прафесара, якi снедаѓ. Па заканчэннi гутаркi сяржант арыштаваѓ Мейплза i адправiѓ аднаго з афiцэраѓ за экiпажам, у якiм прафесара можна было даставiць у палiцэйскi ѓчастак.
  
  Было каля чатырох гадзiн дня, калi Шэрлак Холмс пастукаѓ у дзверы майго кабiнета. "Вы, вядома, чулi", - сказаѓ ён, плюхаясь ѓ маё крэсла. "Што нам рабiць?"
  
  "Я чуѓ", - сказаѓ я. "I якое мы маем да гэтага дачыненне?"
  
  " Гэты сяржант палiцыi, яго завуць Мiкс, арыштаваѓ прафесара Мейплза за забойства сваёй жонкi.
  
  "Так я i чуѓ".
  
  "Ён не праводзiѓ нiякага расследавання, нават не зiрнуѓ на наваколле i не пакiнуѓ канстэбля для аховы тэрыторыi, так што, як толькi дождж спынiцца, арды хваравiта цiкаѓных будуць таптаць катэдж i лужок i знiшчаць любыя доказы, якiя там можна будзе знайсцi".
  
  "Няѓжо?" Спытаѓ я. "I адкуль ты так шмат пра гэта ведаеш?"
  
  "Я быѓ там", - сказаѓ Холмс. Заѓважыѓшы мой здзiѓлены погляд, ён пакiваѓ галавой. "О, не, не ѓ час забойства, калi б яно нi адбылося. Калi канстэбль прыехаѓ за экiпажам, каб павезцi прафесара Мейплз, я выпадкова апынуѓся ѓ стайнi. Конюх, яго завуць Биггс, з'яѓляецца дасведчаным байцом з адной клюшкай, i я часам бяру ѓ яго ѓрокi па ранiцах, калi ѓ яго ёсць час. Таму, калi яны вярнулiся ѓ дом прафесара, Биггс сеѓ за руль, а я сеѓ у экiпаж з констеблем, якi ѓсё мне расказаѓ.
  
  "Мяркую, ён яшчэ якое-то час будзе казаць пра гэта", - пракаментаваѓ я. "Забойства тут не зусiм звычайная справа".
  
  " Менавiта так. Ну, я пайшоѓ далей, думаючы, што магу быць чым-то карысны Люсi. У рэшце рэшт, яе сястру толькi што забiлi.
  
  "Прадбачлiва з вашага боку," сказаѓ я.
  
  "Так. Ну, яна не хацела мяне бачыць. Нiкога не хацела бачыць. Проста заставалася ѓ сваiм пакоi. Мяркую, я не магу яе вiнавацiць. Такiм чынам, я паслухаѓ, як сяржант дапытваѓ прафесара Мейплза - i, наколькi я магу судзiць, ён па-чартоѓску дрэнна з гэтым справiѓся, - а затым выйшаѓ i агледзеѓ тэрыторыю - два дамы i прастора памiж iмi, - каб паглядзець, цi змагу я вызначыць, што адбылося. Я таксама агледзеѓ цела Андрэа Мейплз, наколькi мог, з парога. Я баяѓся, што, калi падыду яшчэ блiжэй, сяржант Мiкс заѓважыць i прагонiць мяне ".
  
  "I вы высветлiлi, што адбылося?"
  
  "Магчыма," сказаѓ Холмс. " Калi вы зробiце мне паслугу i прагуляецеся са мной, я хацеѓ бы паказаць вам, што я знайшоѓ. Я мяркую, што маю добрае ѓяѓленне аб тым, што адбылося мiнулай ноччу - або, па крайняй меры, аб некаторых iстотных дэталях. Я вылiчыѓ гэта па слядах на зямлi i некалькiх дэталяѓ у катэджы, аб якiх сяржант не паклапацiѓся. Мне здаецца, што ѓ расследаваннi злачынстваѓ можна зрабiць значна больш, чым прывыкла рабiць палiцыя. Але я хацеѓ бы ведаць ваша меркаванне. Скажыце мне, што вы думаеце."
  
  Я надзеѓ палiто. "Пакажы мне," сказаѓ я.
  
  Церусiѓ моцны i халодны дождж, зямля была мокрай, i да таго часу, калi мы пад'ехалi да дома, цела ѓжо прыбралi; усё гэта паменшыла колькасць цiкаѓных наведвальнiкаѓ да двух рэпарцёраѓ, якiя, пабадзяѓшыся па катэджы, але не здолеѓшы трапiць у галоѓны дом, забiлiся ѓ двуколку, пад'ехаѓшую да параднага ѓваходу, чакаючы, калi з'явiцца хто-небудзь, каго можна было б угаварыць зрабiць заяву.
  
  Галоѓны дом i катэдж выходзiлi фасадамi на Барлимор-роѓд, але паколькi дарога адзiн сябар вышэйшы гаёк дрэѓ памiж iмi, шлях праз тэрыторыю быѓ значна карацей. Ад дома да катэджа было каля трыццацi ярдаѓ па сцяжынцы i, магчыма, крыху больш, чым у два разы больш па дарозе. У той час я вымяраѓ адлегласць, але дакладных лiчбаѓ не памятаю.
  
  Мы абышлi дом з тыльнага боку i пастукалi ѓ дзверы каморы. Пасля некалькiх секунд разглядвання праз бакавое акно пакаёѓка ѓпусцiла нас.
  
  "Гэта вы, мiстэр Холмс", - сказала яна, адыходзячы ѓ бок, каб ѓпусцiць нас. "Хiба гэта не жудасна? Я чакаѓ тут у задняй дзверы чалавека з сцяжком, якi павiнен быѓ хутка прыбыць.
  
  " Банцiнг?
  
  " Цалкам дакладна. Чорны сцяг, якi мы павiнны павесiць на вокнах, як i належыць, улiчваючы абставiны. Хiба гэта не жудасна? Мы павiнны пакiнуць дзверы i вокны адкрытымi ѓ памяць аб загiнулых, толькi цела гаспадынi было зьнесена, i гаспадара павезлi, i iдзе дождж, i гэтыя газетчыкi ѓвойдуць i будуць прыставаць да мiс Люсi, калi дзверы будзе адкрыта. А потым дзе-то там чакае забойца, i хто ведае, што ѓ яго на розуме.
  
  " Значыць, вы не думаеце, што прафесар Мейплз забiѓ сваю жонку? - Спытаѓ я.
  
  Пакаёѓка паглядзела на мяне, потым на Холмса, потым зноѓ на мяне. " Уiла, гэта мiстэр Марыярцi, - прадставiѓ яе Холмс. " Ён мой сябар i выкладае матэматыку ѓ каледжы.
  
  "Ах", - сказала яна. "Вельмi прыемна, сэр". I яна зрабiла элементарны рэверанс у мой бок. "Не, сэр, я не думаю, што прафесар забiѓ мiсiс. Навошта яму гэта рабiць?"
  
  "У самай справе, чаму", - сказаѓ я.
  
  "Мiс Люсi ѓ гасцiнай," паведамiла Вiла Холмсу. " Я скажу ёй, што вы тут.
  
  " Я бачу, вас тут добра ведаюць, - сказаѓ я Холмсу, калi пакаёѓка пайшла.
  
  "За апошнiя некалькi месяцаѓ я меѓ гонар суправаджаць мiс Люсi туды-то i туды-то", - адказаѓ Холмс трохi нацягнута, як быццам я абвiнавачваѓ яго ѓ чым-то несумленных. "Нашы адносiны заѓсёды былi вельмi правiльнымi".
  
  Я падавiла жаданне сказаць "як сумна", так як думала, што ён дрэнна гэта ѓспрыме.
  
  Люсiнда выйшла ѓ хол, каб сустрэць нас. Яна здавалася цалкам падушанай, але яе вочы блiшчалi, а колер асобы быѓ лiхаманкавым. "Як добра, як прыемна бачыць цябе, Шэрлак," цiха сказала яна, працягваючы яму руку. " А вы мiстэр Марыярцi, адзiн Шэрлака.
  
  Мы з Холмсам абодва пробормотали што-то суцяшальнае.
  
  "Мне шкада, што я не заѓважыла цябе, калi ты прыйшоѓ раней, Шэрлак", - сказала яму Люсi, праводзячы нас у гасцiную i паказваючы на пару мяккiх крэслаѓ. "Я быѓ не ѓ тым стане, каб каго-небудзь бачыць".
  
  "Я цалкам разумею", - сказаѓ Холмс.
  
  "Я рада, што вы ѓсталi на абарону майго - прафесара Мейплза," сказала Люсi, апускаючыся ѓ крэсла з прамой спiнкай насупраць Холмса. " Як хто-то мог западозрыць яго ѓ забойстве маёй дарагой сястры Андрэа, цалкам за межамi майго разумення.
  
  "У мяне ёсць падставы меркаваць, што ён сапраѓды невiнаваты, Люсi, дарагая", - сказаѓ Холмс. "Я збiраюся правесцi майго сябра мiстэра Марыярцi па тэрыторыi, каб паказаць яму, што я знайшоѓ, i паглядзець, цi згодны ён з маiмi высновамi".
  
  "I якiя вашы высновы?" - спытала Люсi." Хто, па вашаму думку, здзейснiѓ гэта жахлiвае злачынства?"
  
  "Ты паняцця не маеш?" - Спытаѓ я.
  
  Люсiнда адхiснулася, як быццам я яе ѓдарыѓ. "Як я магла?" - спытала яна.
  
  "Я не хацеѓ напужаць цябе", - сказаѓ я. "У тваёй сястры былi ворагi?"
  
  "Вядома, няма", - сказала Люсi. "Яна была таварыскай, цёплай i прыязнай, i яе ѓсе любiлi".
  
  "Андрэа адправiлася ѓ катэдж, каб з кiм-небудзь сустрэцца", - сказаѓ Холмс. "У вас ёсць якiя-небудзь здагадкi, хто гэта быѓ?"
  
  "Нiякiх", - сказала Люсi. "Я знаходжу ѓсё гэта даволi шакавальным". Яна апусцiла галаву на рукi. "Даволi шакавальным".
  
  Праз iмгненне Люсi падняла галаву. " Я падрыхтавала невялiкую дарожную сумку з рэчамi прафесара Мейплз. Змена бялiзны, кашуля, пара каѓнерыкаѓ, некалькi насовак, яго помазок i брытва.
  
  "Я не думаю, што яны дазволяць яму ѓзяць брытву", - пракаментаваѓ Холмс.
  
  "О!" Сказала Люсi. "Я пра гэта не падумала".
  
  "Магчыма, я памыляюся", - сказаѓ Холмс. "Я навяду даведкi".
  
  " Цi магу я папрасiць вас аднесцi яму сумку? Люсi паднялася. " Яна ѓ мяне наверсе.
  
  Мы рушылi ѓслед за ёй наверх, у гаспадарскую спальню, каб забраць сумку. Пакой уяѓляла сабой ѓзор мужчынскага бязладзiцы, ложак прафесара Мейплз - у iх чаму-то былi асобныя ложкi з начным столiкам памiж iмi - была змятая, а пасцельная бялiзна раскiдана паѓсюль. Адзенне была развешанымi па розных прадметах мэблi, а скрынi бюро вылучаны. Мейплс апрануѓся ѓ спешцы i, як мяркуецца, пад наглядам палiцыi, перш чым яго адвезлi ѓ палiцэйскi ѓчастак. Ложак Андрэа была ахайнай i жорсткай, i было вiдавочна, што яна не спала ѓ ёй мiнулай ноччу.
  
  Я вырашыѓ хуценька зазiрнуць у астатнiя пяць пакояѓ, якiя прымыкаюць да холу. Я падумаѓ, што дам Холмс i мiс Люсi магчымасць пабыць сам-насам, калi яны пажадаюць ёю скарыстацца.
  
  Адна з пакояѓ, даволi вялiкая, з ложкам пад балдахiнам, вiдавочна, належала Люсi. Яна была жаноцкай, без празмернасцяѓ, i надзвычай, амаль клапатлiвай, акуратнай. У пакоi было два шафы насупраць адзiн аднаго, у кожным з якiх унiзе захоѓвалася калекцыя абутку, а наверсе - разнастайная жаночая адзенне.
  
  Я зачынiѓ дзверы Люсi i пастукаѓ у дзверы насупраць. Не атрымаѓшы адказу, я штурхнуѓ дзверы. Гэта была адна з двух пакояѓ, якiя здымаѓ пансионер Крисбой, абстаѓленая як гасцёѓня, i я мог бачыць дзверы ѓ спальню злева. Малады спартыѓны iнструктар сядзеѓ за пiсьмовым сталом, ссутулив плечы i уткнуѓшыся тварам у рукi, якiя ляжаць на стале. " Крисбой? - Крисбой? - спытаѓ я. 'Прабач, я не ведаѓ, што ты тут. Гэта здавалася дрэнным апраѓданнем для таго, каб ѓрывацца да мужчыны, але маё цiкаѓнасць, верагодна, было недаравальным, калi ѓжо на тое пайшло.
  
  Ён сеѓ i павярнуѓся. "Усё роѓна", - сказаѓ ён, выкарыстоѓваючы маленькае ручнiк, якое трымаѓ у руцэ, каб выцерцi твар, чырвоны i апухлы ад слёз. "Ёсць якiя-небудзь навiны?" ён спытаѓ мяне.
  
  "Наколькi мне вядома, няма", - сказаѓ я.
  
  "Па-чартоѓску дзiѓная рэч", - сказаѓ ён. "Гэты палiцэйскi думае, што Джон - прафесар Мейплз - забiѓ Андрэа. Як ён мог так падумаць? Прафесар Мейплз нiкому не мог прычынiць шкоды. Абражайце iх, ды; крытыкуйце iх, ды; калiце iх зьедлiвасьцямi iронii, ды. Але стукнiце каго-небудзь палкай? Нiколi!"
  
  Я падаѓся з гасцiнай Крисбоя, пробормотав што-то невыразнае, i зачынiѓ дзверы. Дзверы ѓ калiдор злева цяпер была пазначаная як спальня Крисбоя. Дзверы справа апынулася гардеробной Андрэа з невялiкай канапай, бюро, туалетным столiкам i дзвярыма, якая вядзе ѓ гаспадарскую спальню. Астатняя дзверы вяла ѓ туалет.
  
  Холмс выйшаѓ з гаспадарскай спальнi з дарожнай торбай пад пахай, пацiснуѓ руку Люсi, i мы спусцiлiся ѓнiз i выйшлi праз заднюю дзверы.
  
  "Сюды, сюды", - сказаѓ Холмс, ведучы мяне вакол дома. "На дарожцы ёсць разметка, якая, я мяркую, дае некаторае ѓяѓленне аб тым, што тут адбылося. Я накрыѓ iх некалькiмi дошкамi, якiя знайшоѓ побач з домам, каб iх не змыла вадой i не затапталi.
  
  "Разумна", - сказаѓ я.
  
  "Элементарна", - адказаѓ ён.
  
  Холмс паклаѓ чатыры дошкi на дарожку памiж домам i чуйнай. Мы спынiлiся ѓ блiжэйшай да дома. " Палiцэйская тэорыя - тэорыя сяржанта Мiкса - складаецца ѓ тым, што Андрэа Мейплз пайшла з дому, каб прызначыць спатканне ѓ катэджы з невядомым прыхiльнiкам - калi мужчыну, якi сустракаецца з замужняй жанчынай, можна назваць прыхiльнiкам. Яны спрабуюць вызначыць, хто ён такi. Прафесар Мейплз, прачнуѓшыся дзе-то ѓначы i выявiѓшы, што яго жонкi няма, адправiѓся ѓ катэдж, злавiѓ яе, калi жанiх сыходзiѓ, або адразу пасля таго, як ён сышоѓ, зразумеѓ, што адбылося, па стане яе адзення, калi не па iншых, э-э, прыкметах, i ѓ некантралюемай лютасьцi забiѓ яе да смерцi сваёй кiем.
  
  Я кiѓнуѓ. "Прыкладна так мне i было расказана".
  
  "Гэтая гiсторыя абвяргаецца наяѓнымi доказамi", - заявiѓ Холмс, асцярожна падымаючы дошку. "Звярнiце ѓвагу на сляды".
  
  Дошка часткова закрывала лiнiю слядоѓ, якiя вядуць ад дома да катэджа, i, па меншай меры, адна прыступка вяла назад да дому. Ва ѓсiх выпадках адбiтак належаѓ жаночай туфлi.
  
  "Звярнiце ѓвагу на гэта паглыбленне", - сказаѓ Холмс, паказваючы на круглае адтулiну каля трох чвэрцяѓ цалi у папярочнiку i, магчыма, на цаля глыбiнёй, якое знаходзiлася крыху наперадзе i правей адбiтка чаравiка.
  
  Ён падбег да наступнай дошцы i перасунуѓ яе, затым наступную. " Паглядзi сюды, - крыкнуѓ ён. " I сюды, i сюды. Той жа малюнак.
  
  "Так," сказаѓ я, "разумею". Я нахiлiѓся i ѓважлiва агледзеѓ некалькi слядоѓ, адзначыѓшы памеры ад шкарпэткi да пяткi i шырыню адбiтка ѓ сваiм кiшэнным нататнiку i зрабiѓшы грубы накiд таго, што ѓбачыѓ, з усiх сiл прыкрываючы нататнiк ад лёгкай морас.
  
  "Звярнiце ѓвагу, што нi адзiн з слядоѓ нi ѓ тым, нi ѓ iншым кiрунку не быѓ пакiнуты чалавекам", - сказаѓ Холмс.
  
  "Так," сказаѓ я, "я гэта бачу". Там было тры пары крокаѓ, дзве вялi ад хаты да катэджа, а адна вярталася.
  
  "Гэта даказвае, што прафесар Мейплз не забiваѓ сваю жонку", - заявiѓ Холмс.
  
  "Гэта, безумоѓна, аслабляе абвiнавачанне супраць яго", - прызнаѓ я.
  
  "Ну жа," сказаѓ Холмс. " Вы, вядома, разумееце, што ѓся справа заснавана на силлогизме, згодна з якiм, паколькi Мейплз нiколi не расстаецца са сваёй кiем i паколькi яго кiем забiлi Андрэа Мейплз, то Мейплз, павiнна быць, забiѓ сваю жонку.
  
  "Падобна на тое", - пагадзiѓся я.
  
  "Цiкавая кiй", - сказаѓ мне Холмс. "Аднойчы мне давялося яе агледзець. Цi ведаеце вы, што на самой справе гэта кiй-шпага?"
  
  "Я гэтага не ведаѓ", - сказаѓ я.
  
  "Я лiчу, што гэта дакажа важны факт у справе", - сказаѓ мне Холмс.
  
  " Я мяркую, вы прыйшлi да высновы, што мiнулай ноччу прафесар Мейплз быѓ без сваёй кiя.
  
  " Цалкам дакладна. Андрэа Мейплз сама аднесла яго ѓ катэдж. Гэта вiдаць па адбiтках яе ног.
  
  "Як вы думаеце, што адбылося?" Я спытаѓ Холмса.
  
  "Як вы заѓважылi, тут тры пары слядоѓ", - сказаѓ Холмс. "Двое iдуць ад хаты да катэджа, а адзiн вяртаецца ѓ дом. Як вы можаце бачыць, гэта сляды жанчыны, i, як я нi стараѓся, я не змог знайсцi нiякiх слядоѓ, пакiнутых мужчынам. Здаецца, што адзiн з сэтаѓ трохi адрознiваецца па паглыбленнi пяткi ад iншых. Сцэна вяртання, здаецца, складаецца з крокаѓ, якiя знаходзяцца далей адзiн ад аднаго i пакiдаюць больш глыбокi адбiтак, чым астатнiя. Вывучыѓшы iх, я б сказаѓ, што Андрэа Мейплз адправiлася ѓ катэдж, каб з кiмсьцi сустрэцца. Перш чым ён прыехаѓ, яна вырашыла ѓзброiцца i таму кiнулася назад у дом i переобулась - магчыма, першая пара прамокла, калi яна наступiла ѓ лужыну, - а затым узяла кiй свайго мужа, якая, як яна ведала, на самай справе была кiем для шпагi, i вярнулася ѓ катэдж ".
  
  " А чалавек, з якiм яна планавала сустрэцца?
  
  "Павiнна быць, ён прыйшоѓ па дарозе, паколькi на сцежцы няма разметкi. Але прафесар Мейплз напэѓна прыйшоѓ бы па сцежцы".
  
  " Значыць, яна лiчыла, што ёй пагражае нейкая небяспека?
  
  "Таму я б прачытаѓ гэта".
  
  " Значыць, вы хочаце сказаць, што гэта не было рамантычным спатканнем?
  
  "Магчыма, так яно i было", - выказаѓ меркаванне Холмс. "Магчыма, яна вырашыла разарваць раман з нейкiм чалавекам i ведала, што ѓ яго запальчывы характар. У дадзеным выпадку, падобна на тое, яна была права".
  
  Мы дабралiся да катэджа i, выявiѓшы, што задняя дзверы не зачынены, увайшлi ѓ маленькую каморку, якая вядзе на кухню. Холмс паставiѓ дарожную сумку ѓ дзверы i кiнуѓ палiто i капялюш на кухонны крэсла, i я рушыѓ услед яго прыкладу.
  
  "Гэта тлумачыць, чаму яна не змагла абудзiць свайго мужа i вярнулася ѓ катэдж адна, хоць лiчыла, што ёй пагражае небяспека", - сказаѓ я. "Гэта выразна звязвае большасць вядомых фактаѓ. Але я баюся, што вам не ѓдасца пераканаць палiцыю ѓ сваёй праваце.
  
  "Чаму бы i няма?"
  
  "Ёсць факт бязладзiцы ѓ вопратцы Андрэа Мейплз. Наколькi я разумею, яна была ѓ нiжнiм бялiзну i, падобна, апраналася. Гэта паказвае на тое, што сустрэча з яе таямнiчым iншым была, э-э, сяброѓскай.
  
  " Магчыма, ён навязался ёй сiлай.
  
  " Магчыма. Але тады можна было б чакаць, што яе адзенне была не проста расшпiлена або знятая, а расцягнутая або парваная. Я не чуѓ, каб гэта было так. У вас была магчымасць агледзець вопратку жанчыны?
  
  "Так, я звярнуѓ асаблiвую ѓвагу на стан яе адзення. На ёй была нiжняя спаднiца i што-то яшчэ - яшчэ адно белае адзенне з фальбонамi, прикрывавшее верхнюю частку яе цела. Я не вельмi разбiраюся ѓ назвах жаночай адзення.
  
  "Я таксама", - сказаѓ я. "Мяркую, астатняя яе адзенне была дзе-то паблiзу?"
  
  "Гэта было ѓ спальнi".
  
  Мы ѓвайшлi ѓ гасцiную. Шторы былi зашморгнены, не прапускаючы нават слабы святло з зацягнутага хмарамi неба. Холмс шоргнуѓ запалкай i запалiѓ алейную лямпу, якая стаяла на суседнiм стале. Мiгатлiвы святло кiдаѓ гратэскныя ценi па пакоi, ствараючы цьмянае адчуванне прыгнечанасцi i безвыходнасцi. Або, магчыма, гэта было проста ѓсведамленне таго, што тут нядаѓна адбылося, што надало пакоi яе злавесны характар. "Там", - сказаѓ Холмс, паказваючы на вялiкае пляма крывi няправiльнай формы на падлозе ля ѓваходных дзвярэй. "Вось дзе яна ляжала. Яна выйшла з спальнi, так як астатняя яе адзенне была там, i падвергнулася нападу ѓ гасцiнай.
  
  "Цiкава," сказаѓ я.
  
  "У самай справе?" Адказаѓ Холмс. "Якiм чынам?"
  
  На гэтае пытанне не наканавана было атрымаць адказу, па меншай меры, тады. У гэты момант ѓваходныя дзверы з грукатам расчынiлiся, i сяржант палiцыi неабсяжнага целаскладу, з круглым чырвоным тварам i велiчнымi вусамi ѓ выглядзе руля протопал па калiдоры ѓ пакой. "Цяпер сюды", - прагрымеѓ ён. "Што вы, джэнтльмены, тут робiце, калi я магу спытаць?"
  
  "Сяржант Мiкс," сказаѓ Холмс. " Вы вярнулiся на месца злачынства. Магчыма, вы ѓсе-ткi скарыстаецеся маiм прапановай.
  
  Мiкс паглядзеѓ на Холмса з выглядам добразычлiвага цiкаѓнасцi. - I што ж гэта за прапанова, малады чалавек?
  
  " Я ѓжо казаѓ вам, што было б нядрэнна паставiць тут канстэбля, каб цiкаѓныя не блукалi паблiзу. Гэта было, калi вы суправаджалi прафесара Мейплза ѓ экiпаж, каб павезцi яго.
  
  " Чаму ж так яно i было, мiстэр... э-э...
  
  " Холмс. А гэта мiстэр Марыярцi.
  
  Мiкс нядбайна кiѓнуѓ мне i зноѓ пераключыѓ сваю ѓвагу на Холмса. " Так, мiстэр Холмс. Так яно i было, i вы так i зрабiлi. Мы, супрацоѓнiкi рэгулярнай палiцыi, заѓсёды ѓдзячныя за любыя намёкi цi прапановы, якiя мы можам атрымаць ад такiх маладых джэнтльменаѓ, як вы. Наколькi я памятаю, вы таксама што-то казалi аб захаваннi слядоѓ на дарожцы за домам.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  " Ну, я пайшоѓ паглядзець на вашы сляды, мiстэр Холмс, падняѓ пару дошак, якiя вы паклалi, i зазiрнуѓ пад iх. Гэта былi менавiта тыя сляды, пра якiх вы казалi, - сляды ног, i я сардэчна дзякую вас.
  
  "Па вашаму паводзiнам я бачу, што вы не надае вялiкага значэння адбiтках пальцаѓ", - пракаментаваѓ Холмс, не дазваляючы сабе раздражняцца з-за слоѓ сяржанта або яго насмешлiвага тону.
  
  "Мы заѓсёды стараемся, каб пракласцi прамой i дакладны курс, калi расследуем справа", - патлумачыѓ сяржант. "Заѓсёды ёсць факты i абставiны, якiя, здаецца, не ѓкладваюцца ѓ агульную карцiну. I гэта таму, што, калi вы дазволiце мне так выказацца, яны не маюць нiякага дачынення да гэтай справы.
  
  "Але, магчыма, бываюць выпадкi, калi некаторыя з гэтых фактаѓ, якiя вы iгнаруеце, на самай справе даюць больш дакладнае тлумачэнне таго, што адбылося на самай справе", - выказаѓ меркаванне Холмс. " Напрыклад, сяржант, я ѓпэѓнены, вы заѓважылi, што ѓсе сляды былi пакiнутыя жанчынай. На сцежцы няма нi адзiнага адбiтка мужчынскi ногi.
  
  " Як скажаце, мiстэр Холмс. Не магу сказаць, што я вывучаѓ iх так ужо ѓважлiва.
  
  Холмс кiѓнуѓ. "Калi тое, што я кажу, праѓда, - сказаѓ ён, - вам гэта нi аб чым не кажа?"
  
  Сяржант Мiкс цярплiва ѓздыхнуѓ. "Гэта паказвала б на тое, што абвiнавачаны не iшоѓ па сцежцы. Магчыма, ён iшоѓ па дарозе. Магчыма, ён ляцеѓ. На самай справе не мае значэння, як ён дабраѓся да катэджа, важна толькi тое, што ён рабiѓ пасля таго, як прыехаѓ.
  
  "Вы заѓважылi адбiтак кiя побач са слядамi жанчыны?" Спытаѓ Холмс. "Гэта вам нi аб чым не кажа?"
  
  "Нiчога," пагадзiѓся сяржант. " У яе магла быць iншая кiй для хады цi, магчыма, галiнка з дрэва.
  
  Холмс пацiснуѓ плячыма. "Я здаюся", - сказаѓ ён.
  
  "Вам было б лепш даць расследаванне прафесiяналам, малады чалавек", - сказаѓ Мiкс. "Мы ѓжо правялi сее-якое расследаванне самастойна, не думайце, што мы гэтага не рабiлi. I тое, што мы пачулi, вельмi добра завяршае справу супраць прафесара Мейплз. Мне шкада, але вось i ѓсё."
  
  "Што вы чулi?" Запатрабаваѓ адказу Холмс.
  
  " Не звяртайце ѓвагi. Гэта ѓсё высветлiцца на следстве, i гэта адбудзецца досыць хутка. А зараз вам дваiм лепш прыбiрацца адсюль. Я прытрымлiваюся вашаму радзе замкнуць катэдж i закалоць разбiтае акно. Мы не хочам, каб цiкаѓныя сышлi з мэбляй ".
  
  Мы забралi нашы шапкi, палiто i сумку са свежай адзеннем прафесара Мейплз i выйшлi з катэджа. Дождж спынiѓся, але наблiжалiся змярканне, i ѓ кронах дрэѓ гуляѓ халодны вецер. Мы з Холмсам моѓчкi вярталiся ѓ каледж, кожны пагружаны ѓ свае думкi: Холмс, па-вiдаць, гадаѓ, якiя новыя факты ѓсплылi на святло, i спрабаваѓ вырашыць, як данесцi сваю iнфармацыю да ѓладаѓ; я разважаѓ пра мараль раскрыцця Холмсу або iншым людзям таго, што я выявiѓ, i зыходзячы з гэтага, таго, што я выказаѓ здагадку, або дазволiць справе працягвацца без майго ѓмяшання.
  
  Холмс пакiнуѓ мяне ѓ каледжы, каб я прайшоѓ у палiцэйскi ѓчастак, а я вярнуѓся ѓ свае пакоi.
  
  Дазнанне адбылося праз два днi ѓ каплiцы, дазвольце мне назваць гэта каледжам Святога Эльма, аднаго з нашых сястрынскi каледжаѓ, якiя ѓваходзяць у склад унiверсiтэта. Каплiца, вялiкая гатычную будынак з лавамi, здольнае змясцiць некалькi сотняѓ людзей, якiя малiлiся, была запазычаная для гэтай больш свецкай мэты ѓ разлiку на даволi вялiкая колькасць гледачоѓ; у гэтым чаканнi каранера не быѓ расчараваны.
  
  Каранера, мясцовага сквайр па iмi сэр Джордж Куик, выклiкалi для выканання гэтай функцыi два цi тры разы ѓ год. Але звычайна гэта тычылася няшчасных, якiя патанулi ѓ канале або якiя звалiлiся з даху. Забойства ѓ гэтым раёне былi даволi рэдкiя; або, магчыма, большасць забойцаѓ дзейнiчалi больш выдасканалена, чым тыя, хто расправiѓся з Андрэа Мейплз.
  
  Мы з Холмсам сядзелi ѓ зале i назiралi за ходам допыту. Холмс падышоѓ да коронеру яшчэ да таго, як прысяжныя расселiся, i спытаѓ, цi можа ён даць паказаннi. Калi ён патлумачыѓ, што хацеѓ сказаць, сэр Джордж адправiѓ яго назад на сваё месца. Тое, што ён хацеѓ прапанаваць, не было доказам, патлумачыѓ яму сэр Джордж, а яго iнтэрпрэтацыяй доказаѓ. "Гэта справа прысяжных iнтэрпрэтаваць прадстаѓленыя доказы, - сказаѓ яму сэр Джордж, - а не вас цi мяне". Твар Холмса пачырванеѓ ад гневу i прынiжэньня, i ён злосна абвёѓ позiркам залу суда i ѓсiх, хто ѓ iм знаходзiѓся. Я з усiх сiл стараѓся гэтага не заѓважаць.
  
  Люсiнда была ѓ першым шэрагу, апранутая ѓ чорнае. Яе твар быѓ каменным, яна глядзела прама перад сабой скрозь полуприкрытую вэлюмам галаву i, здавалася, не сачыла нi за чым, што адбывалася вакол яе. Побач з ёй сядзеѓ Крисбой з чорнай павязкай на руцэ i прыгнечаным выразам твару. Прафесар Мейплз сядзеѓ збоку, побач з iм сядзеѓ мажны канстэбль, а яшчэ адзiн сядзеѓ ззаду яго. У яго было ошеломленное выраз твару, як быццам ён сапраѓды не мог ѓспрымаць усё гэта ѓсур'ёз.
  
  Сэр Джордж паведамiѓ прысутным, што ён збiраецца дзейнiчаць арганiзавана i што ён не пацерпiць нiякай гульнi на скрыпцы, а затым выклiкаѓ свайго першага сведкi. Аказалася, што гэта быѓ малады веласiпедыст з лiпкiмi пальцамi. "Я ѓбачыѓ, што гэта была кроѓ, - сказаѓ ён, - i што яна выцекла з-пад дзверы знутры дома".
  
  Затым ён апiсаѓ, як ён i яго спадарожнiкi разбiлi акно, каб пракрасцiся ѓнутр, i выявiлi цела Андрэа Мейплз, распростертое на падлозе ля ѓваходных дзвярэй.
  
  "I як яна была апранутая?" - спытаѓ каранера.
  
  "Яна была не апранутая, сэр", - рушыѓ услед адказ.
  
  У залi падняѓся шум, малады чалавек пачырванеѓ i выправiѓся. "Гэта значыць, яна была цалкам апранутая. На ёй было, э-э, нiжняе бялiзну, але не сукенка.
  
  " Туфлi? - спытаѓ каранера з лiслiвым выглядам чалавека, якому даводзiцца кожны дзень абмяркоѓваць напаѓаголеных дам.
  
  "Я так не думаю, сэр".
  
  "Гэта ѓсё," сказаѓ яму каранера, " калi толькi ѓ прысяжных няма пытанняѓ?" дадаѓ ён, гледзячы на шасцярых гараджан у iмправiзаванай ложа прысяжных.
  
  Старшына прысяжных, пажылы мужчына з густымi бакенбардамi колеру барановай адбiѓной, кiѓнуѓ i пiльна паглядзеѓ на сведкi. "Не маглi б вы сказаць нам," павольна спытаѓ ён, " якога колеру было гэта нiжняе бялiзну?
  
  "Белы," сказаѓ малады чалавек.
  
  "Ну, а зараз," сказаѓ сэр Джордж, сурова гледзячы на брыгадзiра, " хопiць аб гэтым!
  
  Наступным выклiкалi сяржанта Мiкса. Ён сядзеѓ на iмправiзаванай свидетельской трыбуне з капелюшом у руцэ, яго форма i твар былi адпалiраваныя да бляску, што iснавала, бадай сабой ѓзор ангельскай прыстойнасцi. Каранера правёѓ яго па выклiку, прыбыѓшы на месца здарэння разам з двума констеблями i агледзеѓшы цела.
  
  " I што вы зрабiлi потым, сяржант?
  
  "Адправiѓшы канстэбля Гофа ѓ Бичемшир паведамiць палiцэйскага лекара, я старанна абследаваѓ памяшканне, каб высветлiць, цi змагу я ѓсталяваць, што адбылося ѓ гэтым, э-э, памяшканнi".
  
  " I да якiх жа высноѓ прыйшлi вы?
  
  " Нябожчыца была апазнаная як мiсiс Андрэа Мейплз, жонка прафесара Мейплз, якая жыла ѓ галоѓным доме на тым жа ѓчастку. Яна была апранутая...
  
  "Так, так, сяржант," перабiѓ сэр Джордж. - Мы чулi, як яна была апранутая. Калi ласка, працягвайце.
  
  " Вельмi добра, сэр. Калi я аглядаѓ яе, яна была мёртвая ѓжо некаторы час. Зыходзячы з майго досведу, я б выказаѓ здагадку, што яе смерць наступiла памiж сям'ю i дзесяццю гадзiнамi раней. Што паказвае на час яе смерцi дзе-то каля паѓночы.
  
  "I на чым вы засноѓвае гэты вывад?"
  
  "Кроѓ вакол цела была даволi добра згорнутая, але не цалкам у больш глыбокiх лужынах, i ѓ той час цела, па-вiдаць, даволi моцна пераходзiла ѓ трупнае адубенне.
  
  " Вы вельмi назiральныя, сяржант. А што яшчэ вы заѓважылi?
  
  "Прылада забойства ляжала побач з целам. Гэта была кiй з цвёрдага дрэва з ручкай у выглядзе качынага галоѓкi. На iм было трохi крывi ахвяры, а да галавы качкi ѓ галiне дзюбы быѓ прымацаваны жмут валасоѓ ахвяры. Адзiн з веласiпедыстаѓ, якi ѓсё яшчэ прысутнiчаѓ, апазнаѓ кiй як ѓласнасць прафесара Мейплза, мужа ахвяры."
  
  "I што ты зрабiѓ потым?"
  
  "Я накiраваѓся ѓ галоѓны корпус, каб распытаць прафесара Мейплза, якi як раз садзiѓся снедаць, калi я прыйшоѓ. Я распавёѓ яму аб смерцi яго жонкi, i ён прыкiнуѓся, што вельмi устрывожаны гэтай навiной. Затым я папрасiѓ яго прад'явiць свой кiй, i ён выдаткаваѓ некаторы час, прыкiдваючыся, што шукае яе. Затым я арыштаваѓ яго i паслаѓ канстэбля Парфри за экiпажам, каб адвезцi прафесара ѓ пастарунак."
  
  " Ну-ка, ну-ка! - невысокi, каржакаваты прысяжны з моржовыми вусамi, покрывавшими яго твар ад носа да падбародка, закруцiѓся на сваiм крэсле i ваяѓнiча нахiлiѓся наперад. "Што прымусiла вас арыштаваць прафесара ѓ той момант? Мне здаецца, што той, з кiм жанчына з Мейплз сустракалася ѓ гэтым катэджы пасярод ночы, з большай верагоднасцю прыкончыѓ яе ".
  
  "Зараз, зараз, мы пяройдзем да гэтага", - сказаѓ каранера, пiльна гледзячы на капрызнага прысяжнага. "Я спрабую упорядоченно выкласцi факты па справе. Мы дастаткова хутка дабяромся да гэтага ".
  
  Наступным сведкам быѓ палiцэйскi хiрург, якi паказаѓ, што памерлая сустрэла сваю смерць у вынiку множных удараѓ тупым прадметам па галаве i плячах. Ён не мог сказаць, якi менавiта ѓдар забiѓ яе, гэта мог быць любы з некалькiх. I, ды, кiй з качкадзюбам, прадстаѓленая ѓ якасцi доказы, магла быць прыладай забойства.
  
  Сэр Джордж кiѓнуѓ. Вось i ѓсё для тых, хто хацеѓ атрымаць iнфармацыю не ѓ належным парадку. Цяпер....
  
  Наступным выклiкалi прафесара Мейплза. Аѓдыторыя выглядала выжидающей. Ён паказаѓ, што ѓ апошнi раз бачыѓ сваю жонку каля дзевяцi гадзiн у ноч, калi яна была забiтая. Пасля чаго ён лёг у ложак i, паколькi спаѓ, не заѓважыѓ яе адсутнасцi.
  
  " Вы не заѓважылi, што яе не было, калi прачнулiся або калi спусцiлiся да сняданку? - Спытаѓ сэр Джордж.
  
  "Я выказаѓ здагадку, што яна сышла крыху раней", - адказаѓ Мейплс. "Часам яна сыходзiла крыху раней. Я, вядома, не разглядаѓ магчымасць несумленнай гульнi. Ты ж ведаеш, так не бывае".
  
  Прафесар Мейплз папрасiѓ прабачэння, i аѓдыторыя выглядала расчараванай.
  
  Наступным быѓ прызваны прышчавы малады чалавек па iменi Крампер. Ён патлумачыѓ, што працаваѓ у мясцовым пабе "Чырвоная падвязка" кiм-то накшталт памочнiка па агульнай справе. У ноч забойства ён працаваѓ незвычайна дапазна, перастаѓляючы бочкi з элем з адной часткi склепа ѓ iншую. "Гэта з-за пацукоѓ", - патлумачыѓ ён.
  
  Сэр Джордж разумна не стаѓ развiваць гэты адказ далей. " У якiм гадзiне вы адправiлiся дадому? ён спытаѓ.
  
  "Павiнна быць, працягвалася каля паѓночы, з аднаго боку або з iншай".
  
  Сэр Джордж чакальна ѓтаропiѓся на Кремпера, а Кремпер у адказ самаздаволена ѓтаропiѓся на сэра Джорджа.
  
  " Ну i што? - нарэшце спытаѓ каранера.
  
  " Ну? Аб тым, што здарылася, пакуль я iшоѓ дадому. Ну, я бачыѓ, як хто-то выходзiѓ з старога катэджа Уилстоун.
  
  " Гэта той катэдж, дзе адбылося забойства? - Падказаѓ сэр Джордж.
  
  "Так, гэта той самы. Раней там жыѓ джэнтльмен па iмi Уилстоун. Па-мойму, да гэтага часу час ад часу вяртаецца".
  
  "А!" сказаѓ сэр Джордж. " А гэты чалавек, якога вы бачылi якiя выходзяць з, э-э, старога уилстоунского катэджа?
  
  " Так атрымалася, што я ведаю гэтага джэнтльмена. Клiчуць Фолтинг. Ён выкладае скачкi i прысяданнi, або што-то ѓ гэтым родзе, побач з будынкам каледжа Фiлд.
  
  У зале пачуѓся шум, якi сэр Джордж здушыѓ позiркам.
  
  " I вы маглi ясна бачыць, хто быѓ гэты джэнтльмен, нягледзячы на тое, што была глыбокая ноч?
  
  " Цалкам ясна. Ёсць, сэр.
  
  "I як гэта было?"
  
  "Ну, у доме гарэла святло, i ѓсе яго твар было асветлена гэтымi агнямi".
  
  "Што ж", - сказаѓ сэр Джордж, паглядзеѓшы спачатку на прысяжных, а затым на аѓдыторыю. "Наступным мы выклiчам мiстэра Фолтинга, каб пацвердзiць гiсторыю мiстэра Кремпера. I ён убачыць, джэнтльмены i, э-э, лэдзi. Ён убачыць. Такiм чынам, што яшчэ вы бачылi, мiстэр Кремпер?
  
  " Ты маеш на ѓвазе, у доме?
  
  "Цалкам дакладна. У доме".
  
  "Ну, я бачыѓ даму, аб якой iдзе гаворка, - даму, якая пакончыла з сабой".
  
  " Вы бачылi мiсiс Мейплз ѓ доме?
  
  "Так, гэта так. Яна была ѓ дзверы, развiтвалася з гэтым правiнiлiся джэнтльменам".
  
  " Значыць, у той час яна была жывая i здаровая?
  
  "Так. Што яна была."
  
  Старшына прысяжных нахiлiѓся наперад. "I як яна была апранутая?" выгукнуѓ ён, а затым нахабна ѓтаропiѓся на каранера, якi павярнуѓся i ѓтаропiѓся на яго.
  
  "Я бачыѓ яе ѓсяго некалькi секунд, перш чым яна зачынiла дзверы", - адказаѓ Кремпер. "На ёй было што-то белае, я не вельмi разгледзеѓ, што".
  
  " Так, дзякуй, - вы вольныя, - сказаѓ сэр Джордж.
  
  Наступным выклiкалi мiстэра Фолтинга, i ён падкраѓся да свидетельскому крэсла, як чалавек, якi ведае, што яму прыснiѓся дрэнны сон, але не ведае, як з яго выбрацца. Ён прызнаѓся, што быѓ начным наведвальнiкам Андрэа Мейплз. Ён быѓ не вельмi задаволены гэтым, i большасць яго адказаѓ былi невыразнымi, нягледзячы на пастаянныя разважаннi сэра Джорджа гаварыць гучней. Ён паведамiѓ коронерскому суду, што Андрэа запрасiла яго сустрэцца з ёй у катэджы ѓ дзесяць гадзiн.
  
  "А што наконт яе мужа?" запатрабаваѓ адказу каранера.
  
  "Я спытаѓ яе аб гэтым", - сказаѓ Фолтинг. "Яна засмяялася. Яна сказала мне, што ён не будзе пярэчыць; што я магу спытаць у яго, калi захачу. Я, э-э, я з iм не размаѓляѓ.
  
  "Не," сказаѓ каранера, "я не думаю, што вы гэта зрабiлi".
  
  Фолтинг быѓ апошнiм сведкам. Каранера нагадаѓ прысяжным, што яны не павiнны вiнавацiць каго-небудзь у злачынстве, нават калi яны лiчаць, што злачынства мела месца; гэта праца крымiнальных судоѓ. Яны павiнны былi ѓсяго толькi вызначыць прычыну смерцi. Пасля кароткай нарады прысяжныя вынеслi вердыкт аб незаконным прычыненнi смерцi.
  
  "Дзякую вас," сказаѓ сэр Джордж. " Вы выканалi свой абавязак. Я мяркую, "сказаѓ ён, гледзячы на сяржанта Мiкса," што мне няма неабходнасцi прапаноѓваць палiцыi план дзеянняѓ.
  
  "Не, сэр", - адказаѓ яму Мiкс. "Прафесар Мейплз будзе прыцягнуты да суду прысяжных".
  
  Сэр Джордж кiѓнуѓ. "Цалкам дакладна", - сказаѓ ён.
  
  "Ба!" Холмс сказаѓ мне напаѓголасу.
  
  "Ты не згодны?" - Спытаѓ я.
  
  "Я магу прыдумаць тузiн спосабаѓ, якiмi Фолтинг мог пракруцiць гэты трук", - сказаѓ ён. "Гэты малады чалавек - Кремпер - не бачыѓ Андрэа Мейплз ѓ дзвярным праёме, ён убачыѓ выблiск чаго-то белага".
  
  "Магчыма", - сказаѓ я.
  
  "Ба!" Холмс паѓтарыѓ.
  
  Калi мы выйшлi з будынка, мiс Люсi падышла да Холмсу i адвяла яго ѓ бок, што-то сур'ёзна кажучы яму напаѓголасу. Я павольна пайшоѓ назад у свае пакоi, спрабуючы вырашыць, што рабiць. Мне не падабалася ѓмешвацца ѓ спробы ѓладаѓ дамагчыся справядлiвасцi, i я, верагодна, не змог бы даказаць тое, што, як я ведаѓ, было праѓдай, але цi мог я стаяць у баку i дазволiць асудзiць невiнаватага чалавека за забойства? I Мейплз, напэѓна, быѓ бы прызнаны вiнаватым, калi б паѓстаѓ перад судом. Супраць яго не было рэальных доказаѓ, але ѓ яго была бачнасць вiны, i гэтага дастаткова, каб пераканаць дзевяць прысяжных з дзесяцi.
  
  Прыкладна праз два гадзiны Холмс падышоѓ да мяне з зiхатлiвымi вачыма. "Мiс Люсi - выдатная жанчына", - сказаѓ ён мне.
  
  "Праѓда?" - Спытаѓ я.
  
  "Мы крыху пагаварылi аб яе сястры. Гэта значыць, яна спрабавала пагаварыць пра Андрэа, але пастаянна зрывалася i плакала, перш чым паспявала скончыць думка ".
  
  "Нядзiѓна", - сказаѓ я.
  
  "Яна спытала мяне, цi лiчу я прафесара Мейплза вiнаватым", - распавёѓ мне Холмс. "Я сказаѓ, што перакананы ѓ адваротным. Яна спытала мяне, думаю я, што яго асудзяць, калi ён паѓстане перад судом. Я падумаѓ, што лепш быць сумленным. Я сказаѓ ёй, што гэта здаецца верагодным."
  
  "Ты сказаѓ ёй праѓду", - пракаментаваѓ я.
  
  "Яна перакананая ѓ яго невiнаватасцi, нягледзячы на тое, што была забiтая яе ѓласная сястра. Многiя - большасць людзей дазволiлi б эмоцыям узяць верх над логiкай. I яна хоча дапамагчы яму. Яна сказала: 'Тады я ведаю, што я павiнна рабiць", - i сышла, каб дамовiцца аб найманнi адваката.
  
  "Яна так сказала?" - Спытала я.
  
  "Яна так i зрабiла".
  
  " Холмс, падумайце добранька. Яна казала, што збiраецца наняць адваката?
  
  Холмс на iмгненне здрыгануѓся ад майго пытання. "Што ж, давайце паглядзiм. Яна сказала, што ведае, што павiнна зрабiць, i я сказаѓ, што яму спатрэбiцца лепшы адвакат у акрузе, каб апраѓдацца, нягледзячы на тое, што мы ведаем, што ён невiнаваты ".
  
  "Iшто?"
  
  " А потым яна сказала, што не дапусцiць, каб яго асудзiлi. I яна- ну,- яна пацалавала мяне ѓ шчаку i сказала: "Да пабачэння, мiстэр Холмс, вы былi добрым сябрам'. I яна паспяшалася прэч.
  
  " Як даѓно яна пайшла ад цябе?
  
  "Магчыма, гадзiну, магчыма, крыху больш".
  
  Я ѓскочыѓ на ногi. " Хадзем, Холмс, - сказаѓ я, - мы павiнны спынiць яе.
  
  "Спынiць яе?"
  
  " Пакуль яна не нарабiла глупстваѓ. Iдзем, нельга губляць часу!
  
  "Што робiць?" - спытаѓ ён, прыспешаная за мной, пакуль я спяшалася па калiдоры, нацягваючы палiто.
  
  "Проста прыйдзi!" Я сказаѓ. "Магчыма, я памыляюся".
  
  Мы выбеглi з каледжа на Барлимор-роѓд i хуткiм крокам працягнулi шлях у кiрунку дома Мейплов. Дарога туды заняла каля дзесяцi хвiлiн, i я штурхнуѓ ѓваходныя дзверы, не паспрабаваѓшы пастукаць.
  
  Мiстэр Крисбой сядзеѓ у гасцiнай, утаропiѓшыся на сцяну насупраць, эцюд у прыпыненнi руху. У адной руцэ была лыжка, у другой - маленькая бутэлечка. Калi мы ѓвайшлi ѓ пакой, ён павольна паставiѓ абодва прадмета на стол. "Прафесар Мейплз залежыць ад гэтай вадкасцi", - сказаѓ ён. "Дзве поѓныя лыжкi перад кожным прыёмам ежы". Ён падняѓ бутэльку, каб мы маглi агледзець яе. Этыкетка абвяшчала: Запатэнтаваны Пiѓ Чароѓны элiксiр здароѓя. "Як ты думаеш, яны дазволяць мне прынесцi яму некалькi бутэлечак?"
  
  "Я ѓпэѓнены, што яны б так i зрабiлi", - сказаѓ я яму. "Ты ведаеш, дзе Люсi?"
  
  "Яна наверсе, у сваiм пакоi", - сказаѓ мне Крисбой. "Яна вельмi засмучаная. Але, вядома, мы ѓсе вельмi засмучаныя. Яна прасiла не турбаваць".
  
  Я накiраваѓся да лесвiцы, Холмс рушыѓ услед за мной. "Да чаго такая спешка?" Ён патрабавальна спытаѓ. "Мы не можам проста ѓварвацца да яе".
  
  "Мы павiнны", - сказаѓ я. Я пастукаѓ у дзверы, але адказу не было. Дзверы была зачыненая. Я навалiѓся на яе плячом. Пасля трэцяга штуршка дзверы паддалася, i я, спатыкаючыся, ѓвалiѓся ѓ пакой, Холмс рушыѓ услед за мной.
  
  Пасярод пакоя стаяѓ перавернуты крэсла. З крука на столi, на якiм калi-то вiсела люстра, навiсаѓ цела Люсi Мойс.
  
  "Божа мой!" Усклiкнуѓ Холмс.
  
  Холмс паставiѓ крэсла на месца i выцягнуѓ з кiшэнi маленькi складаны нож. Я утрымлiваѓ цела нерухома, пакуль Холмс ускокваѓ на крэсла i пiлаваѓ вяроѓку, пакуль яна не лопнула. Мы асцярожна паклалi яе на ложак. Па яе бледным твары i выпученным невiдушчым вачам было ясна, што прывесцi яе ѓ пачуццё немагчыма. Тым не менш Холмс зрэзаѓ пятлю з яе шыi. "Жудасна," сказаѓ ён. - I ты ведала, што гэта адбудзецца? Але чаму? Няма нiякай прычыны...
  
  "Па ѓсiх прычынах", - сказаѓ я. "Не, я не прадказваѓ гэтага, вядома, не так хутка, але я сапраѓды думаѓ, што яна можа выкiнуць якую-небудзь глупства".
  
  "Але-"
  
  "Павiнна быць, яна пакiнула запiску", - сказаѓ я.
  
  Мы накрылi яе цела коѓдрай, i Холмс падышоѓ да пiсьмовага стала. "Так", - сказаѓ ён. "Тут канверт, адрасаваны 'Палiцыi'. I другое - яно адрасавана мне!"
  
  Ён разарваѓ канверт. Праз некалькi секунд ён працягнуѓ яго мне.
  
  Шэрлак,
  
  Усё магло б быць па - iншаму
  
  калi б я быѓ iншым.
  
  Ты мне неверагодна падабаецца.
  
  Думай пра мяне добра.
  
  Мне так шкада.
  
  Люсi
  
  "Я не разумею", - сказаѓ Шэрлак Холмс. "Што гэта значыць? Чаму яна гэта зрабiла?'
  
  "Лiст у палiцыю," сказаѓ я, " што ѓ iм гаворыцца?"
  
  Ён адкрыѓ яго.
  
  Таму, хто гэта прачытае-
  
  Я адказны за смерць маёй сястры Андрэа. Я забiѓ яе ѓ прыступе рэѓнасцi. Я не магу жыць з гэтым i не магу дазволiць прафесару Мейплзу, мiлага i нявiннаму чалавеку, пакутаваць за маё злачынства. Так будзе лепш для ѓсiх зацiкаѓленых бакоѓ.
  
  Люсiнда Мойз
  
  "Я не разумею", - сказаѓ Холмс. "Яна раѓнавала да Фолтингу? Але я не думаѓ, што яна ѓвогуле добра ведала Фолтинга".
  
  "Яна захоѓвала свае сакрэты," сказаѓ я, "нават пасля смерцi".
  
  "Якiя сакрэты?"
  
  "Гэты дом," сказаѓ я, абводзячы рукой вакол сябе, "захоѓвае адзiн вялiкi сакрэт, якi, можна сказаць, складаецца з некалькiх сакрэтаѓ паменш".
  
  " Вы ведалi, што гэта зрабiла яна... што яна забiла сваю сястру?
  
  "Так, я так i думаѓ". Я паляпаѓ яго па плячы, i ён здрыгануѓся, як быццам маё дакрананне было балючым. "Давай цяпер спусцiмся ѓнiз", - сказаѓ я.
  
  "Iдзiце," сказаѓ Холмс. " Я далучуся да вас праз некалькi хвiлiн.
  
  Я пакiнуѓ Холмса тарашчыцца на схаванае коѓдрай цела на ложку i спусцiѓся ѓ гасцёѓню. "Люсi скончыла з сабой", - сказаѓ я Крисбою, якi паставiѓ бутэльку, але ѓсё яшчэ глядзеѓ на сцяну насупраць. "Яна пакiнула запiску. Яна забiла Андрэа".
  
  "А-а-а!" - сказаѓ ён. "Тады яны адпусцяць прафесара".
  
  "Так", - сказаѓ я.
  
  "Апошнiя некалькi дзён яна паводзiла сябе дзiѓна. Але з-за таго, што здарылася, я нiколi не думаѓ.... Павесiлася?"
  
  "Так", - сказаѓ я. "Хто-то павiнен пайсцi ѓ палiцэйскi ѓчастак".
  
  "Вядома". Крисбой ѓстаѓ. "Я пайду". Ён выйшаѓ у пярэднi пакой i зняѓ з вешалкi сваё палiто. "Аааа. Небарака". Ён выйшаѓ за дзверы.
  
  Хвiлiн праз дзесяць Холмс спусцiѓся ѓнiз. "Як вы даведалiся?" - спытаѓ ён.
  
  "Сляды, якiя вы так старанна захавалi", - сказаѓ я. "Там было тры лiнii: дзве вядуць да катэджа, а адна вяртаецца. Тая, што выходзiла адна, была ѓ iншай абутку, i яна -яна - выйшла першай. Я мог сказаць гэта, таму што некаторыя адбiткi з iншага набору перакрывалi першы. I гэта быѓ другi набор, на якiм былi ѓвагнутасцi ад кiя. Такiм чынам, хто-то - нейкая жанчына - выйшаѓ за Андрэа Мейплз, i гэтая жанчына вярнулася. Яна выйшла з кiем i вярнулася без яе.
  
  "Я прапусцiѓ гэта мiма вушэй", - сказаѓ Холмс.
  
  "Гэта лягчэй сказаць, чым назiраць", - сказаѓ я яму.
  
  "Я склаѓ сваё меркаванне аб тым, што збiраюся знайсцi, яшчэ да таго, як адправiѓся на пошукi", - сказаѓ ён. "Дэдуктыѓны працэс пакутуе ад прадузятых меркаванняѓ".
  
  "Гэта пытанне лiквiдацыi немагчымага", - сказаѓ я яму. "Тады ѓсё, што застаецца, якiм бы неверагодным яно нi было, павiнна быць праѓдай".
  
  "Я запомню гэта", - сказаѓ ён. "Я ѓсё яшчэ не магу зразумець, чаму Люсi так раѓнавала мяне да Андрэа".
  
  "Яна была такой, але не ѓ тым сэнсе, як ты сабе ѓяѓляеш", - сказаѓ я яму.
  
  "Што ты маеш на ѓвазе?"
  
  "Ты памятаеш, што я параiѓ табе звярнуць увагу на вушы Люсинды?"
  
  " Так. "Холмс выглядаѓ збянтэжаным. " Яны былi падобныя на - вушы.
  
  "Iх форма была даволi характэрнай i моцна адрознiвалася ад формы вушэй Андрэа. Асноѓная форма вуха, па-вiдаць, сталая ѓ сям'i. Гэта было разумным указаннем на тое, што Андрэа i Люсiнда на самай справе не былi сёстрамi ".
  
  " Не зусiм сёстры? Тады яны былi - кiм?
  
  "Яны былi палюбоѓнiкамi", - сказаѓ я яму. "Ёсць жанчыны, якiя ѓлюбляюцца ѓ iншых жанчын, дакладна гэтак жа, як ёсць мужчыны, якiя ѓлюбляюцца ѓ iншых мужчын. Старажытныя грэкi лiчылi гэта цалкам нармальным".
  
  " Палюбоѓнiкi?
  
  " Андрэа аддавала перавагу жанчын мужчынам, i Люсiнда была яе, э-э, парай.
  
  " Але- прафесар Мейплз - яе муж.
  
  "Я мяркую, што гэта сапраѓды быѓ шлюб па разлiку. Калi вы паглядзiце на спальнi, стане ясна, што Андрэа i Люсi звычайна дзялiлi спальню - Люсi, - паколькi ѓ iх абедзвюх там шмат адзення. I я б выказаѓ здагадку, што ѓ прафесара Мейплза i мiстэра Крисбоя аналагiчная дамоѓленасць.
  
  " Ты думаеш, прафесар i Крисбой- Але яны...
  
  "Нямецкi прафесар па iмя Ульрихс прыдумаѓ слова для абазначэння такiх саюзаѓ; ён называе iх гомасексуальнымi. У некаторых грамадствах яны прымаюцца, а ѓ некаторых асуджаюцца. Мы жывем у другiм ".
  
  Холмс сеѓ у крэсла з прамой спiнкай. "Гэта так", - сказаѓ ён. "Значыць, вы думаеце, што яны вынайшлi гэты метад хаваць свае адносiны?"
  
  "Я мяркую, што шлюб, калi ён наогул быѓ, i Андрэа ѓдачарыць Люсi як сваю "сястру", быѓ заключаны задоѓга да таго, як менаж пераехаѓ сюды. Гэта было iдэальнае рашэнне, калi кожны абараняѓ iншага ад пагарды грамадства i джала законаѓ, якiя забараняюць садамii i падобнае паводзiны ".
  
  " Але Андрэа паехала ѓ катэдж, каб уступiць, э-э, у iнтымныя адносiны з Фолтингом.
  
  "Ёй падабалася флiртаваць, вы, павiнна быць, заѓважылi гэта. I яна, вiдавочна, не была пераборлiвая ѓ тым, з кiм з падлог яна флiртавала, або з кiм з падлог яна, скажам так, давяла свой флiрт да канца. Такiя жанчыны ёсць, многiм з iх гэта здаецца незвычайна прывабным i, ах, захапляльным. Па словах Светония, дачка Жнiѓня Цэзара Юлiя, падобна, была адной з iх. Андрэа знаходзiла Фолтинга прывабным i была поѓная рашучасцi займець яго. Я мяркую, што яны з Люсi пасварылiся з гэтай нагоды, але Андрэа ѓсё роѓна адправiлася на сустрэчу з Фолтингом, у той час як Люсi засталася ѓ сваiм пакоi i давяла сябе да прыступу рэѓнасцi. Яна не збiралася забiваць Андрэа; пра гэта сведчыць той факт, што яна не адкрыла кiй з мячом, хоць павiнна была ведаць аб гэтым.
  
  Холмс з хвiлiну маѓчаѓ, i я бачыѓ, як у iм нараджаецца нейкае моцнае пачуццё. "Вы ѓсё гэта прадугледзелi", - сказаѓ ён, паварочваючыся да мяне, яго словы былi выразнымi i стрыманымi.
  
  "Вялiкую частку," прызнаѓся я. - Але не лай сябе за тое, што выпусцiѓ гэта. Я быѓ знаёмы з iдэяй гомасэксуальнасцi з кнiг, i некалькi маiх знаёмых, - расказвалi мне аб такiх адносiнах. У мяне былi веды, а ѓ вас - няма."
  
  Але я няправiльна ацанiѓ кiрунак думак Холмса. Раптам у iм выбухнула ярасць. "Вы маглi б спынiць гэта", - закрычаѓ ён. "Вы дазволiлi гэтаму здарыцца!"
  
  Я адступiла, каб нiхто з нас не зрабiѓ таго, аб чым потым пашкадуем. "Я нiчога не ведала нi пра спатканнi Андрэа, - сказала я яму, - нi аб лютасьцi Люсинды".
  
  Холмс глыбока ѓздыхнуѓ. "Не, - сказаѓ ён, - вы не маглi прадухiлiць забойства, але вы маглi прадухiлiць самагубства Люсi. Вiдавочна, вы ведалi, што яна задумала".
  
  "Вы прыпiсваць мне прадбачанне, якiм я не валодаю", - сказаѓ я яму.
  
  "Вы даволi ясна далi зразумець, што яна мела на ѓвазе праз гадзiну пасля здарэння", - сказаѓ ён. "Чаму вы не маглi примчаться сюды раней?"
  
  "Я не ведаю", - сказаѓ я яму. "Пакуль ты не распавёѓ мне, што яна табе сказала, мне не прыходзiла ѓ галаву-"
  
  "Гэта не ѓдарыла цябе!"
  
  " Вы самi гаварылi з ёй, - сказаѓ я, - i ѓсё ж нi аб чым не здагадалiся.
  
  "Я не ведаѓ таго, што ты ведаеш", - сказаѓ ён. "Я быѓ дурнем. Але ты - кiм ты быѓ?"
  
  У мяне не было для яго адказу. Магчыма, мне трэба было здагадацца, што задумала Люсi. Магчыма, я сапраѓды здагадаѓся. Магчыма, на нейкiм падсвядомым узроѓнi я ѓзважваѓ варыянты таго, што яна скончыць з сабой або паѓстане перад англiйскiмi прысяжнымi, а затым аднойчы халодным ранiцай яе выведуць на вулiцу, надзенуць на галаву капюшон i обвяжут цяжкай пяньковай вяроѓкай вакол шыi, i я пачую, як маладушны святар мармыча ёй пропаведзi, пакуль яны не зачынiць пастку.
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Праз некалькi хвiлiн прыбыла палiцыя. На наступны дзень прафесар Мейплз быѓ вызвалены з-пад варты i вярнуѓся дадому. На працягу месяца яны з Крисбоем сабралi рэчы i пакiнулi каледж. Хоць афiцыйна аб iх адносiнах нiколi нiчога не гаварылася, чуткi гналi iх да наступнага месца працы Maples, а затым i да наступнага, пакуль, нарэшце, яны цалкам не пакiнулi Брытанiю. Пасля гэтага я згубiѓ iх след. Холмс пакiнуѓ каледж у канцы семестра. Я мяркую, што пасля гадавога перапынку ён пасля паступiѓ у Кембрыдж.
  
  Холмс так i не дараваѓ мяне за тое, што, па яго думку, я здзейснiѓ. Падобна на тое, ён таксама так i не дараваѓ прадстаѓнiцам прыгожага полу грахi Люсинды Мойс. У той час я не ѓсведамляѓ усёй глыбiнi яго пачуццяѓ да яе. Магчыма, ён таксама гэтага не разумеѓ. Яго пачуццё да мяне выклiкае шкадаванне i з гадамi прывяло да некаторых жахлiвым абвiнавачванняѓ з яго боку. Я не святы. Сапраѓды, так ужо атрымалася, што ѓ канчатковым вынiку я так жа часта апыняѓся па той бок закона, як i няма. Мне прыемна называць сябе першым у Англii злачынцам-кансультантам, паколькi я дазваляю сабе парушаць законы сваёй краiны, каб падтрымаць свае навуковыя пачынаннi. Але калi Холмс называе мяне "злачынным Напалеонам", хiба ён, магчыма, не бачыць скрозь туман часу накрытыя коѓдрай цела той няшчаснай дзяѓчыны, у смерцi якой ён вiнавацiць мяне? I можа быць, ён разважае аб тым факце, што першая i, магчыма, адзiная жанчына, якую ён калi-небудзь любiѓ, была няздольная палюбiць яго ѓ адказ?
  
  У любым выпадку, я раблю апошнi строгае папярэджанне тым з вас, хто паѓтарае брудныя насмешкi Холмса ѓ мой адрас у друку або iншым чынам: iснуюць пэѓныя законы нашай краiны, якiя я шчыра прымаю, i законы аб паклёпе займаюць першае месца ѓ спiсе. Беражыцеся!
  
  OceanofPDF.com
  
  REICHENBACH
  
  
  
  Я мяркую, вы памятаеце газетныя паведамленнi аб выпадковых смерцi дэтэктыва-кансультанта Шэрлака Холмса i выбiтнага матэматыка прафесара Джэймса Марыярцi ѓ вадаспаду Кесела на рацэ Райхенбах ѓ Швейцарыi. Або, магчыма, вы чыталi справаздачу доктара Ватсана аб супрацьстаяннi ѓ, як ён гэта назваѓ, "Рейхенбахского вадаспаду" памiж Холмсам i "галоѓным злачынцам" Марыярцi. Здаецца, што ѓсё ѓ англамоѓным свеце чыталi цi, па меншай меры, чулi пра гэты iнцыдэнт. А затым, як вы памятаеце, прыкладна тры гады праз Холмс зноѓ з'явiѓся ѓ Ватсана i даволi падрабязна патлумачыѓ сваю адсутнасць i меркаваную смерць. Што ж, я тут, каб сказаць вам, што амаль кожнае слова ѓ гэтых справаздачах, уключаючы адрачэнне Холмса, з'яѓляецца хлуснёй, i я павiнен гэта ведаць. Я прафесар Джэймс Марыярцi.
  
  У гэтым няма вiны нi газет, якiя публiкавалi свае публiкацыi з звычайным грэбаваннем да фактаѓ, нi доктара Ватсана, якi верыѓ усяму, што распавядаѓ яму яго сябар i кампаньён Шэрлак Холмс. Не можа быць лепшага сябра, чым той, хто верыць усяму, што яму кажуць, незалежна ад таго, наколькi моцна гэта абвяргаецца доказамi зваротнага. Хiба гэта, у рэшце рэшт, не аснова большасцi рэлiгiй?
  
  Такiм чынам, гэта справаздачу аб падзеях, якiя прывялi да знiкнення, i пра тое, што адбылося неѓзабаве пасля гэтага. Я збiраѓся сказаць "праѓдзiвае апiсанне", але ѓстрымаѓся, таму што памяць мяне падводзiць, i былi некаторыя факты, у якiя я не быѓ прысвечаны, якiя маглi паѓплываць на праѓдзiвасць таго, што адбылося. Такiм чынам, гэта справаздачу пра падзеi ѓ тым выглядзе, у якiм яны падавалiся мне ѓ той час.
  
  Увечары ѓ сераду, 22красавiка 1891 года, мiстэр Моуз, мой дварэцкi, правёѓ чалавека па iмя Типпинс ѓ мой кабiнет. Высокi, хударлявы, цыбаты мужчына, апрануты ѓ чорны сурдут з чырвонымi манжэтамi i кiшэнямi i вялiкiмi меднымi гузiкамi, стаяѓ з капелюшом-цылiндрам у руцэ перад маiм сталом i глядзеѓ на мяне скрозь велiзарныя залатыя акуляры. Яго нос, хоць i недастаткова вялiкi, каб выглядаць па-сапраѓднаму гратэскава, быѓ самым прыкметным прадметам на яго твары, магчыма, з-за сеткi чырвоных вен пад ружавата скурай. Шчотачка вусоѓ прама пад носам надавала твару характар, але гэта быѓ не той персанаж, пазнаёмiцца з якiм я б пастараѓся з усiх сiл. "Я прыйшоѓ да вас ад мiстэра Холмса", - пачаѓ ён. " Яму патрэбна ваша дапамога, i ён папрасiѓ мяне накiраваць вас у сакрэтнае месца, дзе ён вас чакае.
  
  Мяне нялёгка здзiвiць. На самай справе, я марную нямала часу i сiл на тое, каб не здзiѓляцца. Але, прызнаюся, на секунду я быѓ уражаны. " Холмс хоча мяне бачыць? Гэта нейкi трук? - Спытаѓ я.
  
  Ён падумаѓ. "Не, я б так не падумаѓ", - сказаѓ ён нарэшце. "Я думаю, ён занадта тоѓсты, каб займацца падобнымi глупствамi".
  
  "А!" Сказаѓ я. "Тоѓсты, цi не так? Значыць, мiстэру Майкрофту Холмсу патрэбна мая дапамога".
  
  "Сапраѓды," пагадзiѓся Типпинс. " Хiба я не сказаѓ, што гэта?
  
  " Я падумаѓ, што, магчыма, яго брат...
  
  Типпинс фыркнуѓ. " Дэтэктыѓ-кансультант? Якое дачыненне ён мае да знешняй палiтыцы?
  
  " Знешняя палiтыка? - Пацiкавiѓся я.
  
  "Магчыма, вам лепш проста пайсцi i высветлiць гэта самiм", - прапанаваѓ Типпинс.
  
  " У Мiнiстэрства замежных спраѓ?
  
  " Не, мiстэр Холмс не хоча, каб стала вядома, што ён сустракаецца з вамi, таму ён скарыстаѓся маiмi паслугамi, каб даставiць вас у яго, так сказаць, сакрэтнае месца.
  
  "Паслугi?" Я спытаѓ. "Якога роду паслугi?"
  
  Ён пастукаѓ сябе па грудзях. "Я памагаты", - сказаѓ ён.
  
  "Цiкава", - пагадзiѓся я. "Вы будуеце планы i iнтрыгi для ѓрада Яе Вялiкасцi?"
  
  "Я даю людзям магчымасць рабiць неабходныя рэчы незвычайнымi спосабамi, калi больш звыклыя спосабы недаступныя". Ён усмiхнуѓся. " Час ад часу я аказваю паслугi мiстэру Холмсу, але мала хто яшчэ ва ѓрадзе Яе Вялiкасцi карыстаѓся маiмi паслугамi.
  
  "I якую неабходную паслугу вы маглi б аказаць мне ѓ вашай неортодоксальной манеры?" Я спытаѓ у яго.
  
  "За вашым домам сочаць", - сказаѓ Типпинс.
  
  Я кiѓнуѓ. Я ведаѓ аб пастаянным назiраннi за маiм домам на працягу апошнiх некалькiх тыдняѓ. "Без сумневу, тым самым дэтэктывам-кансультантам, пра якi вы згадвалi", - сказаѓ я.
  
  "Мiстэр Холмс не хацеѓ, каб стала вядома, што ён збiраѓся пагаварыць з вамi, - патлумачыѓ Типпинс, - таму ён паслаѓ мяне".
  
  "Зразумела", - сказаѓ я. "Як ты збiраешся даставiць мяне туды незаѓважаным?"
  
  "Звонку мяне чакае экiпаж," сказаѓ Типпинс, расшпiльваючы сурдут. " Кучар ведае, куды ехаць. Ты выйдзеш адсюль пад маiм iмем. Я буду чакаць вашага вяртання тут, калi вы не пярэчыце. Я прынёс кнiгу. "Ён зняѓ сурдут i працягнуѓ яго мне. " Надзень гэта.
  
  "Гэта характэрна", - сказаѓ я, разглядаючы чырвоныя кiшэнi. "Але я не ѓпэѓнены, што мы досыць падобныя, э-э, вонкава, каб маскарад спрацаваѓ".
  
  "Ах! Вось мы i дабралiся да сутнасцi справы", - сказаѓ ён мне. Ён пацягнуѓся да залатой аправе сваiх ачкоѓ i асцярожна зняѓ iх з твару. Разам з iмi з'явiлiся чырвоны нос i вусы шчотачкай. Твар пад iмi было зусiм звычайным, а нос, калi ѓжо на тое пайшло, даволi маленькiм.
  
  "Блаславi мяне бог!" - Сказаѓ я, або, магчыма, гэта было трохi больш моцнае выраз.
  
  Ён усмiхнуѓся. "Проста, але эфектыѓна", - сказаѓ ён. "Назiральнiкi ѓбачаць тое, што яны чакаюць убачыць".
  
  Я надзеѓ акуляры з прилагающимися да iх носам i вусамi i нацягнуѓ палiто.
  
  "Трымай", - сказаѓ Типпинс, працягваючы мне свой цылiндр. "Гэта дапоѓнiць iлюзiю".
  
  I гэта сапраѓды адбылося. Загарнуѓшыся ѓ сурдут Типпинса i надзеѓшы большую частку таго, што калi-то было яго тварам, я сунуѓ дзённiк, якi чытаѓ, у кiшэню палiто i выйшаѓ з хаты. Я забраѓся ѓ сцярог мяне экiпаж, моцную, але нiчым не характэрную воз, фурман што-то сказаѓ конi, i мы рушылi ѓ шлях. Я пачакаѓ каля дзесяцi хвiлiн, перш чым зняць асабовую частку маскi. Магчыма, мне не трэба было здымаць яго так хутка, але я адчувала сябе досыць па-дурному ѓ рознакаляровай палiто, не надзеѓшы гэтага носа нi на iмгненне даѓжэй, чым было неабходна. Я ѓважлiва сачыѓ за заднiм шклом, але, наколькi я мог меркаваць, нiхто не сачыѓ за намi i не выяѓляѓ празмернага цiкавасцi да нашага праезду.
  
  Пасля некалькiх паваротаѓ, разлiчаных на тое, каб прымусiць любога, хто варта за намi, з'явiцца ѓ поле зроку, "джарви" паехаѓ даволi прамым курсам на Риджентс-Парк-роѓд, павярнуѓ на бакавую вулiцу i спынiѓся пасярод шматкватэрнага дома. Ён саскочыѓ са свайго курасаднi i адкрыѓ для мяне дзверцы экiпажа. "Вунь тая дзверы", - сказаѓ ён, паказваючы на карычневую дзверы, вельмi падобную на ѓсе астатнiя карычневыя дзверы ѓздоѓж вулiцы. "Цябе чакаюць".
  
  Мне прыйшло ѓ галаву, што гэта можа быць пасткай. У Лондане ёсць людзi, якiя аддалi перавагу б бачыць мяне мёртвым, чым скрасцi мiльён фунтаѓ, i адзiн з iх мог апынуцца за той дзвярыма замест тоѓстага мiстэра Холмса. Але ѓ мяне ёсць нюх на такiя рэчы, i гэта было адначасова занадта мудрагелiста i занадта банальна, каб быць чым-то iншым, чым здавалася. Таму я падняѓ каѓнер запазычанага палiто, абараняючыся ад халоднага ветру, перасёк дарожку i нацiснуѓ на кнопку званка ѓ названай дзверы.
  
  Не больш чым праз тры секунды дзверы адчынiлiся, i невысокая жанчына неабсяжных габарытаѓ, апранутая як пакаеѓка, жэстам запрасiла мяне ѓвайсцi. Цi Была яна на самай справе пакаёѓкi або якi-то замаскiраванай супрацоѓнiцай Дыпламатычнай службы, я не магу сказаць. "Сюды, прафесар Марыярцi, сэр", - сказала яна. "Вас чакаюць".
  
  Яна правяла мяне ѓ пакой, якая магла б быць пакоем чакання ѓ прыёмнай якога-небудзь лекара або, калi ѓжо на тое пайшло, прыёмнай агента па бранiраванню квiткоѓ у мюзiк-хол. Там стаялi шырокi, ладна пацёртая канапа з чорнай скуры, некалькi вялiкiх i моцных крэслаѓ, цяжкi стол з нейкага цёмнага дрэва, слаба асветлены трыма насценнымi бра з прыглушаным газам, i акно з цяжкiмi светла-зялёнымi муслиновыми фiранкамi, якiя былi зашморгнены. У пакой слаба данёсся глыбокi пульсавалы гук; я не мог адрознiць нi месцазнаходжання, нi функцыi яго крынiцы. Нейкi механiзм? На правай сцяне, якая вядзе ѓ заднюю частку дома, былi зачыненыя двайныя дзверы. "Калi ласка, пачакайце", - сказала яна. "Ён хутка будзе ѓ вас". Тэмбр яе голасу змянiѓся, калi яна вымавiла "Ён", дадатковы рэзананс надаѓ слову важнасць, як быццам я чакаѓ убачыць самога Арыстоцеля або Чарльза Дарвiна. "Калi ласка, не адкрывайце шторы", - дадала яна, выходзячы з пакоя.
  
  Я уключыѓ газавую лямпу ѓ адным з насценных бра i ѓладкаваѓся ѓ крэсле пад iм, дастаѓшы з кiшэнi часопiс, якi я захапiѓ з сабой, "Астрофизический часопiс Эрлангенского унiверсiтэта", i пагрузiѓся ѓ яго старонкi. Аѓстрыйцы Iофе i Шастак вылучылi тэорыю аб тым, што iмглiстасцi, назiраныя у вялiкiя тэлескопы, ѓяѓляюць сабой не якi-то мiжзоркавы газ, а на самай справе велiзарныя аблокi зорак, вельмi падобныя на нашу ѓласную галактыку Млечны Шлях, бачныя на велiзарных адлегласцях. Калi так - але я адцягнуѓся.
  
  Праз некаторы час я пачуѓ, як адчынiлiся i зачынiлiся дзверы, падняѓ вочы i ѓбачыѓ Шэрлака Холмса, якi стаяѓ у дзвярным праёме. "Такiм чынам!" зароѓ ён, гледзячы на мяне па-над свайго тонкага, крючковатого носа. "У рэшце рэшт, гэта быѓ адзiн з тваiх трукаѓ!" Ён выставiѓ сваю кiй перад сабой, як дзiця, якi грае ѓ дуэль. "Папярэджваю цябе, што я гатовы да любых нечаканасцяѓ".
  
  "Як мiла з твайго боку", - сказаѓ я, складаючы свой дзённiк i прыбiраючы яго назад у кiшэню.
  
  "Мiстэр Холмс," сказала шыракаплечы пакаёѓка ѓ яго за спiной. " Калi ласка, сядайце. Ваш брат зараз спусцiцца.
  
  Холмс прайшоѓ да крэсла ѓ далёкiм канцы пакоя i лёгка апусцiѓся на яго. "Паглядзiм", - сказаѓ ён, не зводзячы з мяне вачэй. Ён сагнуѓ сваю кiй, апiсаѓшы ѓ паветры перад сабой серыю фiгур, а затым паклаѓ яе на каленi.
  
  Дзверы зноѓ адчынiлiся, i ѓ пакоi паѓстала буйная фiгура Майкрофта Холмса. "Шэрлак," сказаѓ ён, - прафесар Марыярцi. Добра, што вы прыйшлi. Далучайцеся да мяне ѓ суседнiм пакоi, там мы зможам пагаварыць.
  
  "Ты запрасiла яго?" - спытаѓ Шэрлак, паказваючы дрыготкай кiем у мой бок. "Аб чым ты думаѓ?"
  
  "Усяму свой час," сказаѓ Майкрофт. " Выконвайце за мной. "Ён протопал праз прыёмную i расчынiѓ двайныя дзверы. Пакой, якая адкрылася такiм чынам, калi-то была сталовай дома, але цяпер ператварылася ѓ канферэнц-залу з вялiзным палiраваным сталом чырвонага дрэва ѓ цэнтры, акружаным цяжкiмi крэсламi з таго ж цёмнага дрэва, аббiтыя зялёнай скурай. Па перыметры стаялi шэрагi картотечные шаф i пара невялiкiх пiсьмовых сталоѓ. У далёкай сцяны стаяѓ вялiкi картаграфiчны шафа. Астатнiя сцены былi завешаныя пришпиленными картамi, схемамi, графiкамi i дакументамi ѓсiх вiдаѓ i памераѓ, а таксама адной карцiнай алеем у рамцы, якая перадавала паляванне на лiс, якая была пакрыта цёмным налётам бруду i занядбанасцi. На вокнах былi цяжкiя шторы, якiя былi зашморгнены. Пакой была ярка асветленая трыма свяцiльнямi, свисавшими з столi. Я заѓважыѓ, што гэта электрычныя лямпы з вялiкiмi металiчнымi нiткамi ѓ вакуумированных колбах. Гэта тлумачыла гудзеѓ гук, якi я чуѓ: у гэтым доме была ѓласная электрастанцыя.
  
  Калi мы ѓвайшлi, ѓ пакоi чакалi трое мужчын: двое сядзелi за сталом з суровым выглядам, а трэцi хадзiѓ па пакоi, заклаѓшы рукi за спiну. У адным з тых, што сядзяць мужчын, стройным, бездакорна одетом седеющем мужчыну з бакенбардамi колеру барановай адбiѓной, я адразу пазнаѓ лорда Истхоупа, якi займае пасаду мiнiстра замежных справаѓ у цяперашнiм урадзе Торы Яе Вялiкасцi.
  
  "Праходзьце, сядайце," запрасiѓ Майкрофт Холмс. "А вось i яны, спадары," дадаѓ ён, звяртаючыся да трох мужчын у пакоi. " Мой брат Шэрлак i прафесар Джэймс Марыярцi.
  
  Хадзiѓ уздоѓж мужчына спынiѓся. " Яны дамовiлiся? - спытаѓ ён.
  
  " Не, ваша светласць. Я яшчэ не растлумачыѓ iм сiтуацыю.
  
  Трэцi мужчына ѓтаропiѓся на нас па-над сваiх ачкоѓ у чарапахавай аправе. "Такiм чынам, гэта цуд-людзi", - сказаѓ ён.
  
  "Перастаньце, сэр," запратэставаѓ Майкрофт Холмс. - Я нiколi не сцвярджаѓ, што яны былi цудатворцамi.
  
  "Лепш бы так i было", - сказаѓ мужчына.
  
  Я заняѓ месца з правага боку стала. Холмс перайшоѓ на левы бок i сеѓ так, каб трымаць мяне ѓ поле зроку, размаѓляючы з нашымi гаспадарамi.
  
  Майкрофт сашчапiѓ рукi за спiной i нахiлiѓся наперад. "Джэнтльмены", сказаѓ ён, звяртаючыся да мяне i Холмсу, "дазвольце прадставiць iх светласцi лорда Истхоупа i лорда Фамма". (Менавiта так вымаѓляецца гэтае iмя. Пазней я даведаѓся, што яго светласць Эван Фотерингем, граф Стомшир.) " I Яго правасхадзiцельства барон ван Дурм.
  
  Лорд Фотерингем, джэнтльмен, расхаживавший па пакоi, быѓ высокiм мужчынам з арыстакратычным носам i редеющими валасамi. Барон ван Дурм быѓ велiзарным мужчынам, падобным на мядзведзя, з густымi бакенбардамi колеру барановай адбiѓной i сярдзiтым цёмнымi вачыма. Ён быѓ бездакорна апрануты ѓ жамчужна-шэры ранiшнi касцюм з дыяментавай шпiлькай памерам з яйка малiнаѓкi, скрепляющей яго белы шаѓковы гальштук.
  
  "Я бачу, вы даведалiся лорда Истхоупа", - сказаѓ Майкрофт Холмс i мне, прачытаѓшы па нашым злёгку расширившимся вачам больш, чым большасць людзей змаглi б прачытаць на дваццацi васьмi старонках вячэрняй газеты. " Лорд Фотерингем - старшыня Каралеѓскага камiтэта па абароне Каралеѓства, а барон ван Дурм - генеральны дырэктар амстэрдамскага аддзялення Дома ван Дурмов.
  
  Хоць гэта назва не атрымала шырокага прызнання за межамi ѓрада або фiнансавых колаѓ, Дом ван Дурм з'яѓляецца адным з самых багатых, магутных i паспяховых прыватных банкаѓскiх дамоѓ у свеце. Маючы фiлiялы ва ѓсiх месцах, якiя вы толькi можаце сабе ѓявiць, i многiя з якiх вам i ѓ галаву не прыйдуць, ван Дурмы падтрымлiвалi якiя маюць патрэбу ѓрада i прыводзiлi да краху ѓрада, палiтыка якiх абражала iх.
  
  Ван Дурм злёгку кiѓнуѓ сваёй масiѓнай галавой у наш бок. Лорд Фотерингем перастаѓ хадзiць па пакоi дастаткова надоѓга, каб злосна зiрнуць на Шэрлака Холмса, лорд Истхоуп выдаѓ цiхi аднаскладовыя рык.
  
  "Яны ведаюць, хто вы, " сказаѓ нам Майкрофт, - i нам усiм разам трэба сёе-што, э-э, абмеркаваць з вамi, што мае першарадную важнасць, далiкатнасць i сакрэтнасць. Перш чым мы працягнем, я павiнен атрымаць ад вас слова, што нiшто з таго, што мы тут скажам, не будзе паѓторана па-за межамi гэтага пакоя.
  
  Я падняѓ брыво. Шэрлак выглядаѓ здзiѓленым. " Даю табе слова, - сказаѓ я.
  
  "Вы б паверылi гэтаму -" - пачаѓ Холмс, паказваючы на мяне дрыготкiм пальцам. Затым ён змоѓк, паколькi Майкрофт злосна паглядзеѓ на яго, апусцiѓ палец i глыбока ѓздыхнуѓ. "О, вельмi добра", - сказаѓ ён. "Я таксама даю табе слова".
  
  Майкрофт сеѓ. Лорд Фотерингем перастаѓ хадзiць па пакоi i стаѓ тварам да нас, заклаѓшы рукi за спiну. "Сiтуацыя такая, джэнтльмены", - сказаѓ яго светласць. "Ворагi Брытанii выношваюць д'ябальскi змова, i небяспека для бяспекi гэтага каралеѓства - магчыма, i ѓсяго свету - тоiцца ѓ кожным кутку Еѓропы. Прасцей кажучы, над Брытанскай iмперыяй навiсла цень".
  
  "Што гэта за д'ябальскi змова?" - Спытаѓ я.
  
  Лорд Истхоуп сфакусаваѓ на мне свае мяккiя блакiтныя вочы. "У гэтым сутнасць праблемы," сказаѓ ён, ухвальна кiваючы, як быццам я сказала што-небудзь разумнае. " Мы не ведаем.
  
  " Цень? Вочы Холмса звузiлiся. Трое дваран маглi падумаць, што ён засяродзiѓ сваю ѓвагу на гэтай расце ценi, але я - i, верагодна, яго брат - ведалi, што ён абдумвае, цi варта сiлай затрымаць лорда Фотерингема. У мяне ѓ самога было нешта падобнае.
  
  Холмс адкiнуѓся на спiнку крэсла, сашчапiѓшы пальцы на камiзэльцы i амаль зачынiѓшы вочы. " Вы не ведаеце?
  
  "Магчыма, мне варта растлумачыць," сказаѓ барон ван Дурм. "Па ѓсёй Еѓропе ёсць прыкметы, ледзь улоѓныя, але выразныя прыкметы таго, што хутка адбудзецца нешта вельмi важнае, што гэта датычыцца Вялiкабрытанii i што гэта не прадвяшчае нiчога добрага. Узяты сам па сабе, кожны з гэтых iнцыдэнтаѓ - гэтых знакаѓ - мог бы быць выпадковым падзеяй, нiчога не значным, але калi глядзiш на iх усё разам, вымалёѓваецца заканамернасць ".
  
  " У нас у Ваенным мiнiстэрстве ёсць прымаѓка, - умяшаѓся лорд Фотерингем. "'Адзiн раз - выпадковасць, два - супадзенне, тры разы - дзеяннi працiѓнiка".
  
  Шэрлак Холмс нахiлiѓся наперад i сашчапiѓ рукi пад падбародкам, паставiѓшы локцi на стол. "Якога роду здарэння?" ён спытаѓ.
  
  Лорд Истхоуп пачаѓ: "У розных цэнтрах сацыялiстычнай i анархiсцкай думкi па ѓсёй Еѓропе; ѓ Парыжы, Вене, Празе прамоѓцы пачалi перасцерагаць супраць брытанскага iмперыялiзму i "таемных планаѓ" Вялiкабрытанii па сусветнага панавання".
  
  "Зразумела," сказаѓ я. "'Сакрэтныя пратаколы старэйшын з Даѓнiнг-стрыт', так? Я згодны з вамi, што iснуе фiласофская школа, якая лiчыць, што ангельцы - адно з Страчаных каленяѓ Iзраiля ".
  
  "Само па сабе гэта было б пацешна i наѓрад цi злавесна", - сказаѓ Истхоуп. "Але калi вы лiчыце, што гэтыя прамоѓцы з'яѓляюцца часткай плана, накiраванага на тое, каб пракласцi шлях да чаму-то, тады яны заслугоѓваюць больш сур'ёзнага стаѓлення".
  
  "Нават так," пагадзiѓся лорд Фотерингем. "Большасць з тых, хто слухае гэтую лухту цяпер, нават сярод эмiгранцкiх сацыялiстычных супольнасцяѓ, павiнны разумець, што гэта лухта, улiчваючы, што Вялiкабрытанiя - адна з нямногiх краiн, якая дазваляе гэтым групам свабоду перамяшчэння i асацыяцый, не турбуючыся аб палiцэйскiх шпiёнаѓ ѓ iх асяроддзi".
  
  "Калi, вядома, яны не iрландцы", - прама сказаѓ Майкрофт Холмс, падаѓшыся наперад у сваiм крэсле. Гэта было сустрэта поѓным маѓчаннем, i ён не стаѓ развiваць гэтую думку.
  
  "Што яшчэ?" спытаѓ Холмс.
  
  "Газеты," сказаѓ лорд Фотерингем.
  
  "На старонках газет розных еѓрапейскiх краiн: Францыi, Германii, Аѓстрыi, Швейцарыi - час ад часу з'яѓляюцца непрыстойныя перадавiцы, якiя абвiнавачваюць урад Яе Вялiкасцi ѓ сакрэтным плане агрэсii супраць кантынентальных дзяржаѓ", - патлумачыѓ Майкрофт.
  
  "Як дзiѓна," сказаѓ Шэрлак.
  
  "Мы ведаем аб трох розных людзей у ѓрадах трох розных краiн, якiя рыхтуюць антибританское заканадаѓства таго цi iншага роду", - сказаѓ лорд Истхоуп. "Рыхтуюцца, вы заѓважыце, але не падпарадкоѓваюцца. Яны чакаюць падыходнага моманту. Мы павiнны выказаць здагадку, што яны вераць, што хутка наступiць падыходны момант. Калi мы ведаем пра трох, як мяркуецца, iх больш ".
  
  "Гэтыя трое мужчын ведаюць адзiн аднаго?" - Спытаѓ Холмс.
  
  "Вiдавочна, няма", - адказаѓ яму брат.
  
  "Тады мы таксама павiнны выказаць здагадку, што дзе-то есць рука, дергающая за нiтачкi".
  
  "Мы сапраѓды так мяркуем", - сказаѓ Майкрофт.
  
  "Гэта ѓсё?" - Спытаѓ Холмс.
  
  "Хiба гэтага недастаткова?" - спытаѓ Истхоуп.
  
  "На самой справе," сказаѓ барон ван Дурм, " ёсць яшчэ сёе-тое. Дом ван Дурмов, як вы маглi здагадацца, мае агентаѓ, стратэгiчна размешчаных па ѓсёй Еѓропе. Большасць з iх ажыццяѓляюць банкаѓскую дзейнасць. Некаторыя проста збiраюць iнфармацыю. Поспех мiжнароднага банка залежыць ад якасцi збiранай iм iнфармацыi. Адзiн з гэтых агентаѓ займае высокае становiшча ѓ ѓрадзе, скажам, замежнай дзяржавы, якая не заѓсёды была ѓ лепшых адносiнах з Вялiкабрытанiяй. У ходзе сваёй працы на нас ён наткнуѓся на дакумент, якi мог бы пралiць некаторы святло на гэтыя падзеi. Яно было адрасавана не яму.
  
  "А!" усклiкнуѓ Шэрлак Холмс.
  
  "Гэта копiя, перакладзеная на ангельскую", - сказаѓ ван Дурм, вымаючы лiст паперы з папкi, якая ляжыць перад iм на стале, i перадаючы яго Холмсу, якi двойчы ѓважлiва прачытаѓ яго, перш чым перадаць мне:
  
  Трынаццаць-
  
  Ваш кароткi, i насычаны iнфармацыяй справаздачу быѓ вельмi жаданым. Мы павiнны працягваць i нарошчваць нашы намаганнi па дыскрэдытацыi Англii i англiйскай. Прасцей ссекчы дрэва, калi вы атруцiлi каранi.
  
  Шаснаццаты падвёѓ нас. Горш таго, ён, магчыма, аддаѓ нас. Яго бачылi якiя ѓваходзяць у амбасаду на Прынц Рупертштрассе. Ён прабыѓ там гадзiну. Ён больш так не паступiць.
  
  Наблiжаецца дзень. Разгортваюцца падзеi. Праца i стараннасць прыносяць вялiкiя ѓзнагароды. Фларыда цяпер наша. Паведамiце братам, што кiрунак абрана i вяршыня ужо ѓ поле зроку. Калi мы даможамся поспеху, мы даможамся поспеху разам. Тыя, хто пацерпiць няѓдачу, пацерпяць няѓдачу ѓ адзiночку. Настаѓ час для розуму i дзёрзкасцi. Гiсторыi трэба распавядаць. Iнцыдэнты трэба арганiзоѓваць.
  
  Леѓ мiрна спiць. За Холмсам i Марыярцi назiраюць, як i за Лампье ѓ Парыжы i Эттином ѓ Берлiне. Яны не напагатове.
  
  Адпраѓляйцеся ѓ Линдау 16чысла. Кампанiя збiраецца. Першае месца. Тры белыя прышчэпкi. Спалiце гэта.
  
  Адзiн
  
  "Што вы пра гэта думаеце?" - спытаѓ ван Дурм.
  
  "Першапачаткова гэта было на нямецкай?" - Спытаѓ я.
  
  "Гэта так", - сказаѓ ван Дурм.
  
  " У пасольстве на Прынц-Руперт-штрасэ?
  
  "Брытанскае пасольства ѓ Вене знаходзiцца на Прынц-Рупертштрассе," сказаѓ лорд Истхоуп.
  
  Холмс адкiнуѓся на спiнку крэсла. " Линдау - нямецкае назва? - Спытаѓ ён.
  
  " Горад на Бодензее, на нямецкiм баку аѓстрыйскай мяжы. Истхоуп распавёѓ яму.
  
  "Даволi далёка ад Фларыды," заѓважыѓ Холмс.
  
  "Гэта так", - пагадзiѓся Истхоуп. "Мы не змаглi прыдумаць праѓдападобна тлумачэння гэтай лiнii. Нават, калi ѓжо на тое пайшло, фантастычнага".
  
  "Ва ѓсiм пасланнi ёсць што-то мудрагелiстае", - сказаѓ я. "Адрасавана 'Трынаццацi" з "Аднаго". У iм есць што-то ад Люiса Кэрала".
  
  "Чаму яго не спалiлi?" спытаѓ Холмс.
  
  "Так i было", - сказаѓ яму ван Драм. "Па крайняй меры, спроба была распачатая. Арыгiнал быѓ знойдзены ѓ камiннай рашотцы, абвугленыя i апалены. Але яно было складзена некалькi разоѓ, так што пацярпелi толькi краю, i ѓсё пасланне было вынята некранутым ".
  
  Я ѓсмiхнуѓся, уявiѓшы сабе вобраз высокапастаѓленага ѓрадавага чыноѓнiка, што поѓзае па камiна.
  
  Холмс ѓтаропiѓся на мяне. "Я адчуваю вашу руку ѓ гэтай справе", - сказаѓ ён.
  
  Мне было не да смеху, i, баюся, я дазволiѓ необдуманному лаянкi зляцець з маiх вуснаѓ.
  
  "Цалкам дакладна," сказаѓ лорд Истхоуп.
  
  "Яго iмя пазначана ѓ дакуменце," настойваѓ Холмс. " Хiба вы не бачыце...
  
  "Хопiць!" - крыкнуѓ Майкрофт зманлiва цiхiм голасам. "Ваша iмя таксама пазначана ѓ дакуменце. Павер мне на слова, Шэрлак, што, у чым бы яшчэ нi быѓ замяшаны Марыярцi, ён не мае дачынення да гэтых падзеяѓ.
  
  Шэрлак Холмс адарыѓ брата доѓгiм позiркам, а затым прыняѓ позу панурага згоды з глыбiнь свайго крэсла.
  
  Барон ван Дурм перакладаѓ погляд з аднаго на iншага. "Я думаѓ, ты сказаѓ, што яны маглi б працаваць разам", - сказаѓ ён Майкрофту.
  
  "Яны могуць", - запэѓнiѓ яго Майкрофт. "Iм проста трэба трохi часу, каб акрыяць ад iх узаемнай сваркi".
  
  Мяне гэта абурыла. Я не зрабiѓ нiчога, што магло б заахвоцiць Холмса ѓ яго iдыёцкiх абвiнавачаньнях. Але я прытрымаѓ мову.
  
  "Калi мы ѓбачылi згадкi пра вас, мы, натуральна, праверылi," сказаѓ лорд Истхоуп, " i пераканалiся, што за вамi сапраѓды назiралi. Вы заѓважылi?
  
  "Я выказаѓ здагадку, што гэта было зроблена па ѓказаннi маладога мiстэра Холмса", - сказаѓ я.
  
  "Я думаѓ, Марыярцi зноѓ кiнуѓся ѓ свае звычайныя д'ябальскiя штучкi", - прагыркаѓ Холмс.
  
  "Ну вось, бачыце, вы абодва памылiлiся", - сказаѓ Истхоуп. Ён павярнуѓся да Майкрофту. "Вы ѓпэѓненыя, што гэта тыя людзi, якiя нам патрэбныя?"
  
  "Так," сказаѓ Майкрофт.
  
  " А што з Лампье i Эттином? - Спытаѓ Холмс.
  
  "А!" - сказаѓ ван Дурм.
  
  "Гэта, напэѓна, Альфонс Лампье, вядомы французскi крымiналiст?" - Спытаѓ я.
  
  "Так, так i было б", - пацвердзiѓ ван Дурм.
  
  "Як вы можаце быць упэѓнены, што гэта той самы Лампьер, аб якiм iдзе гаворка?" - Спытаѓ Холмс.
  
  " Таму што ѓчора яго забiлi.
  
  "Супадзенне," сказаѓ Холмс.
  
  "Яго знайшлi ѓ руiнах спаленага катэджа за межамi вёскi Линдау", - сказаѓ лорд Истхоуп. "Тое, што яго знайшлi, чыстая выпадковасць. Ён - яго цела - магло заставацца там месяцамi. Ён быѓ амаль голы, i яго рукi былi звязаныя. Ён быѓ ужо мёртвы, калi дом быѓ падпалены, але секцыя ѓнутранай сцяны абрынулася i выратавала яго цела ад агню ".
  
  Холмс адкрыѓ рот, каб нешта сказаць, але лорд Истхоуп працягнуѓ: "Перад смерцю ён надрапаѓ шпiлькай некалькi слоѓ на ѓнутраным боку сцягна. Ils se réunissent. Азначае 'яны сустракаюцца', або 'яны збiраюцца', або 'яны збiраюцца', у залежнасцi ад абставiн.
  
  "Я вымушаны зрабiць папраѓку", - сказаѓ Холмс. "Супадзенне можа зайсцi занадта далёка. Хто-небудзь дакладна ведае, над чым ён працаваѓ, калi быѓ забiты?"
  
  "Нашы агенты ѓ Парыжы спрабуюць высветлiць гэта нават цяпер", - сказаѓ ван Дурм.
  
  "Што ты хочаш, каб мы зрабiлi?" - Спытаѓ я.
  
  " Паколькi яны - кiм бы яны нi былi - назiраюць за вамi, - сказаѓ лорд Истхоуп, - мы заключаем, што ѓ iх ёсць прычыны баяцца вас. Магчыма, з-за вашых вядомых здольнасцяѓ, кожнага з вас у сваёй сферы, або, магчыма, таму, што вы валодаеце нейкай iнфармацыяй, пра якую, магчыма, нават не падазраяце, гэта было б каштоѓна ".
  
  Мы з Холмсам з хвiлiну абдумвалi гэта. Як раз у той момант, калi я збiраѓся не пагадзiцца з гэтым дыягназам, Холмс апярэдзiѓ мяне. "Думаю, што няма", - сказаѓ ён.
  
  Барон ван Дурм выглядаѓ здзiѓленым. "Чаму няма?" ён спытаѓ.
  
  "На вугальных шахтах Уэльса шахцёры бяруць з сабой у шахту канарэйку", - сказаѓ Холмс. "Гэта робiцца для таго, каб як мага раней папярэдзiць iх аб дрэнным паветры, паколькi канарэйкi больш успрымальныя, чым шахцёры. Мы - канарэйкi гэтых людзей".
  
  "Я не бачу аналогii," сказаѓ лорд Истхоуп.
  
  "Нашы, э-э, працiѓнiкi назiраюць за намi, таму што яны вераць, што, калi ѓраду Яе Вялiкасцi стане вядома аб iх махiнацыях, яно пашле аднаго з нас для расследавання. Альбо я, па вiдавочным прычынах, альбо прафесар Марыярцi, "ён зрабiѓ паѓзу на секунду, каб злосна зiрнуць на мяне, а затым працягнуѓ," з-за яго вядомых сувязяѓ з злачынным светам Еѓропы. Гэта, несумненна, так. Але яны баяцца нас не больш, чым шахцёр баiцца канарэйкi. Холмс перапыняѓ сваю прамову неспакойнымi рухамi сваiх тонкiх рук. "Калi яны павераць, што нам вядома аб iх дзеяннях, яны неадкладна i бязлiтасна лiквiдуюць нас".
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш, калi ты нiчога пра iх не ведаеш?" Спытаѓ лорд Фотерингем.
  
  "Альфонс Лампье распавёѓ мне", - адказаѓ Холмс.
  
  " Што? Як ты мог... О, я разумею.
  
  "Магчыма, мне варта было б сказаць "спроба лiквiдаваць нас", "працягнуѓ Холмс, - паколькi iншыя спрабавалi, i нi адзiн з iх пакуль не атрымаѓ поспех".
  
  Мяне пацешыла, што Холмс згадаѓ мяне ѓ сваiх паказаннях, паколькi ён так часта абвiнавачваѓ мяне ѓ спробах лiквiдаваць яго. Але я нiчога не сказаѓ.
  
  "Так што ж нам рабiць?" - спытаѓ барон ван Дурм.
  
  "З мноства магчымасцяѓ," сказаѓ Майкрофт, - ёсць тры, якiя прыцягваюць больш за астатнiх".
  
  "I гэта так i ёсць?" спытаѓ лорд Истхоуп.
  
  "Адзiн з iх заключаецца ѓ тым, каб трымаць майго брата i прафесара Марыярцi на ѓвазе ѓ дома, каб супакоiць нашых працiѓнiкаѓ, у той жа час выкарыстоѓваючы iншых для зрыву iх планаѓ".
  
  "Хто?" спытаѓ лорд Истхоуп.
  
  "Якiя iншыя?" рэхам адгукнуѓся барон ван Дурм.
  
  "Паняццi не маю", - прызнаѓся Майкрофт Холмс. "Другая магчымасць - адвесцi Холмса i Марыярцi, не паставiѓшы ѓ вядомасць назiральнiкаѓ".
  
  "Якiм чынам?" спытаѓ лорд Фотерингем.
  
  "Магчыма, з дапамогай васковых манекенаѓ гэтых дваiх, выстаѓленых у iх вiтрынах i передвигаемых па iм, каб дамагчыся праѓдападабенства жыцця".
  
  "Смешна!" усклiкнуѓ барон ван Дурм.
  
  "Трэцяя магчымасць," сказаѓ Майкрофт, - складаецца ѓ тым, каб яны сышлi адкрыта, але такiм чынам, каб тыя, хто назiрае за iмi, прыйшлi да высновы, што iх iнтарэсы сканцэнтраваны ѓ адным месцы".
  
  Шэрлак паглядзеѓ на брата. "Цудоѓна, Майкрофт", - сказаѓ ён. "I як жа нам гэтага дамагчыся?"
  
  Магчымасцi сiтуацыi прыцягнулi мяне. "Я б параiѓ вам, Холмс, гнацца за мной хоць на край свету, як вы так часта пагражалi зрабiць", - сказаѓ я, усмiхаючыся.
  
  Холмс ѓтаропiѓся на мяне.
  
  "Магчыма," сказаѓ Майкрофт, "з невялiкiмi зменамi, гэта сапраѓды тое, што нам варта зрабiць". Ён пацёр паказальным пальцам правай рукi кончык носа. "Калi б вы двое забiлi адзiн аднаго, нiхто з тых, хто вас ведаѓ, не здзiвiѓся б. I я думаю, можна з упэѓненасцю выказаць здагадку, што назiральнiкi спынiлi б назiранне ѓ гэтым выпадку ".
  
  " Забiць адзiн аднаго? - Недаверлiва перапытаѓ Холмс.
  
  "Як вы прапануеце iм гэта зрабiць?" - спытаѓ барон ван Дурм.
  
  Майкрофт пацiснуѓ плячыма. "Якiм-небудзь чынам i ѓ такiм месцы, дзе не ѓзнiкне нiякiх здагадак, што гэта было прытворства", - сказаѓ ён. "Сумеснага скачка з даху высокага будынка было б дастаткова. Магчыма, Эйфелева вежа.
  
  Цяпер гэта зайшло занадта далёка. "I як ты прапануеш нам перажыць падзенне?" Я спытаѓ.
  
  Майкрофт ѓздыхнуѓ. "Я мяркую, гэта павiнна быць дзе-небудзь ѓ менш людным месцы, - сказаѓ ён, - каб табе не давялося перагiнаць палку". У яго голасе гучала шчырае шкадаванне. Цiкава, каго з нас ён уяѓляѓ скакаць з абрыву, падумаѓ я.
  
  Барон ван Дурм пстрыкнуѓ пальцамi. "Я дакладна ведаю гэта месца!" - сказаѓ ён. "Недалёка ад горада Мейринген у Швейцарыi ёсць вялiкi вадаспад на рацэ Райхенбах".
  
  "Райхенбах?" перапытаѓ Холмс.
  
  "Прыток Аара", - патлумачыѓ ван Дурм. "Да гэтага месца вядзе ѓсяго адна сцежка, i калi б сказалi, што вы ѓпалi, нiхто б не чакаѓ знайсцi вашыя астанкi. Рака ѓ гэтым месцы хуткая, глыбокая i, э-э, карная.
  
  "Чаму так далёка ад дома?" спытаѓ лорд Фотерингем.
  
  "У гэтага ёсць некалькi пераваг," задуменна прамовiѓ Холмс. "Наша паездка туды дасць нашым супернiкам час убачыць, што мы ставiм сабе адзiн аднаго, а не палюем за iмi, i гэта пакiне нас у Швейцарыi, нашмат блiжэй да Германii i вёсцы Линдау".
  
  "Нават так," пагадзiѓся Майкрофт.
  
  - А тваё знаходжанне ѓ Швейцарыi не выклiча ѓ iх падазрэнняѓ? - Спытаѓ лорд Истхоуп.
  
  Я адважыѓся адказаць. "Яны нiчога не ведаюць аб нашых iнтарэсах у Линдау, i калi яны павераць, што мы мёртвыя, гэта ѓсё роѓна не будзе мець значэння".
  
  "Гэта так", - пагадзiѓся Истхоуп.
  
  "Такiм чынам," сказаѓ лорд Фотерингем. - Цi верыце вы, джэнтльмены, што зможаце забыцца аб асабiстай варожасцi дастаткова надоѓга, каб служыць сваёй каралевы?
  
  Я ѓжо збiраѓся адказаць ветлiвым рогатам цi, магчыма, нават лёгкiм хiхiканнем, калi, да майго здзiѓлення, Холмс ѓстаѓ i расправiѓ плечы. "За каралеву i краiну", - сказаѓ ён.
  
  У гэты момант усе погляды былi скiраваныя на мяне. Я пацiснуѓ плячыма. "На блiжэйшыя некалькi тыдняѓ, у мяне нiчога няма", - сказаѓ я.
  
  * * * * * * *
  
  
  
  З невялiкiм змяненнем у першапачатковым плане гонка па Еѓропе павiнна была быць праведзена з правдоподобием, заклiканым пераканаць ђотсана, а таксама любых гледачоѓ, у тым, што яна была сапраѓднай. Змена заключалася ѓ тым, што я павiнен быѓ пераследваць Холмса, а не наадварот. Майкрофт вырашыѓ, што так будзе больш пераканаѓча.
  
  Праз Два днi пачалася вялiкая пагоня. Холмс патэлефанаваѓ Ватсону, каб сказаць яму, што я спрабаваѓ забiць яго (Холмса), i ён павiнен бегчы ѓ Еѓропу. Гiсторыя заключалася ѓ тым, што мая "банда" вось-вось будзе схоплены палiцыяй, але пакуль гэта не было зроблена, Холмс знаходзiѓся ѓ вялiкай небяспецы. Ватсан пагадзiѓся суправаджаць яго ѓ палёце i на наступны дзень далучыѓся да Холмсу ва "другiм вагоне першага класа з пярэдняй боку" Кантынентальнага экспрэса на вакзале Вiкторыя. Холмс быѓ замаскiраваны пад сцiплага пажылога прэлата, але Ватсан не маскiраваѓся, i таму ѓ назiральнiкаѓ не было праблем з назiраннем. Яны бачылi, як Холмс i Ватсан беглi ѓ Экспрэсе, i бачылi, як я наняѓ Спецыяльны цягнiк, каб пераследваць iх. Холмс i Ватсан, здавалася, выслiзнулi ад мяне, кiнуѓшы свой багаж i сышоѓшы з экспрэса ѓ Кентэрберы. Яны адправiлiся праз усю краiну ѓ Ньюхейвен, а адтуль на колавым параходзе "Брэтань" у Дьепп.
  
  Трасучы кулаком i мармычучы "Праклёны, зноѓ сарвалася!", я адправiѓся наѓпрост у Парыж i некалькi дзён пратырчаѓ у iх багажу, вiдавочна, чакаючы, што яны прыйдуць i забяруць яго. Калi яны не з'явiлiся, я пусцiѓ слых сярод еѓрапейскага злачыннага свету, што заплачу значнае ѓзнагароджанне за iнфармацыю пра месцазнаходжанне двух ангельцаѓ, якiя выглядалi так-то i так-то. У рэшце рэшт да мяне дайшла вестка, i я правёѓ некалькi дзён, пераследуючы iх па Еѓропе, а за мной, у сваю чаргу, iшлi некалькi джэнтльменаѓ, якiя з усiх сiл старалiся трымацца далей ад староннiх вачэй.
  
  Як i планавалася, я сустрэѓся з Холмсам i Ватсан ѓ вёсцы Мейринген ѓ Швейцарыi 6траѓня. Пасля абеду яны адправiлiся паглядзець на вадаспад, размешчаны прыкладна ѓ двух гадзiнах хады ад гасцiнiцы, i я паслаѓ хлопчыка з запiскай Ватсону, каб прывабiць яго назад у гасцiнiцу даглядаць за мiфiчнай хворай жанчынай. Затым Холмс павiнен быѓ напiсаць лiст Ватсону, пакласцi яго i якi-небудзь прадмет адзення на выступ i знiкнуць, падаѓшы ѓсiм меркаваць, што мы з iм перайшлi мяжу ѓ магутнай бiтве дабра i зла. Хм! Затым я знiкну са сцэны i сустрэнуся з Холмсам у Линдау праз чатыры днi.
  
  Але гэтаму не наканавана было спраѓдзiцца. Калi хлопец паспяшаѓся аднесцi запiску Ватсону, я быѓ вымушаны змянiць план. Я рушыѓ услед за iм i схаваѓся за валуном, калi ѓбачыѓ, што хлопец i Ватсан спяшаюцца назад. Затым я кiнуѓся наперад, да выступу, дзе Холмс ѓжо паклаѓ запiску ѓ сваю сярэбраную портсигарку, паклаѓ яе побач з альпенштоком на краi скалы i ѓ апошнi раз выкурыѓ трубку з таго брыдкага тытуню, якi ён палiць, перш чым знiкнуць.
  
  "Ага!" - сказаѓ ён, заѓважыѓшы маё наблiжэнне. "Я ведаѓ, што гэта было занадта добра, каб быць праѓдай! Значыць, гэта будзе татальная бiтва не на жыццё, а на смерць, цi не так, прафесар?" Ён ускочыѓ на ногi i схапiѓся за альпеншток.
  
  "Не кажыце глупстваѓ, Холмс," зароѓ я. " Адзiн з пераследвалi нас людзей дабраѓся да гатэля як раз у той момант, калi я адаслаѓ хлопца з запiскай. Калi б я не прыйшоѓ за табой, пакуль ён назiраѓ, ён наѓрад цi пераканаѓся б, што мы абодва ѓпалi са скалы.
  
  "Такiм чынам!" - сказаѓ Холмс. "Падобна на тое, нам усё-такi прыйдзецца змагацца або, па меншай меры, пакiнуць пераканаѓчыя сляды бойкi i, магчыма, некалькi клочьев изодранной адзення".
  
  "I тады мы павiнны знайсцi якi-небудзь спосаб пакiнуць гэты выступ, не вяртаючыся тым шляхам, якiм прыйшлi. Дзве пары слядоѓ, якiя вяртаюцца на сцежку, выдалi б гульню ". Я падышоѓ да краю i паглядзеѓ унiз. Шлях быѓ стромым i стромкiм, i ѓ некаторых месцах скала здавалася высечанай, так што спусцiцца ѓнiз было б немагчыма без крукаѓ, вяровак i мноства iншых альпiнiсцкiх прыладаѓ, якiя мы забылiся ѓзяць з сабой. "Мы не можам спусцiцца ѓнiз", - сказаѓ я.
  
  "Што ж, тады," хутка сказаѓ Холмс, " нам пара наверх.
  
  Я агледзеѓ скалу ззаду нас. "Магчыма", - сказаѓ на заканчэнне я. "Цяжка, але магчыма".
  
  "Але спачатку мы павiнны пераканаѓча порыскать зямлю ля краю скалы", - сказаѓ Холмс.
  
  "Давайце прабяжымся па трэцяму i чацвёртаму ката барицу", - прапанаваѓ я. Я зняѓ свой "iнвернес", паклаѓ яго, а таксама сваю кiй з савiнай галоѓкай i капялюш на блiжэйшы выступ i прыняѓ першую абарончую пазiцыю ѓ барицу, або "выжидающий краб".
  
  Холмс ѓ адказ зняѓ капялюш i палiто. "Мы павiнны быць асцярожныя, каб выпадкова не пазабiваць адзiн аднаго", - сказаѓ ён. "Мне б не хацелася выпадкова забiць вас".
  
  "I я, i ты", - запэѓнiла я яго.
  
  Мы выконвалi баявыя практыкаваннi каля чвэрцi гадзiны, у працэсе прыводзячы ѓ парадак сябе i зямлю. "Досыць!" Нарэшце сказаѓ Холмс.
  
  "Згодны", - сказаѓ я. "Апошнi штрых". Я ѓзяѓ сваю палку са скалы i павярнуѓ ручку на чвэрць абароту, вызваляючы схаванае ѓнутры восьмидюймовое лязо. "Мне непрыемна гэта рабiць," сказаѓ я, ' але ѓ iнтарэсах праѓдападабенства..."
  
  Холмс насцярожана назiрае за мной, пакуль я закочваюць правы рукаѓ i асцярожна пратыкаюць руку вастрыём ляза. Я багата вышмараваѓ апошнiя некалькi цаляѓ ляза ѓласнай крывёю, а затым адкiнуѓ зброю ѓ бок, як быццам яно было страчана ѓ баi. Дзяржальна палкi я пакiнуѓ каля каменя. "За каралеву i краiну", - сказала я, обматывая парэз насоѓкай i закочваючы рукавы.
  
  "Вы ляѓшун, цi не так?" Спытаѓ Холмс. "Я павiнен быѓ здагадацца".
  
  Мы сабралi астатнюю вопратку i пачалi караскацца па амаль отвесному схiле скалы над намi. Гэта была павольная, стомная праца, якая рабiлася яшчэ больш небяспечнай з-за таго, што было ѓжо далёка за поѓдзень, а доѓгiя ценi, слепнучы на прорву, перашкаджалi ясна бачыць.
  
  Прыкладна праз дваццаць хвiлiн Холмс, якi, нягледзячы на пастаянны паток невыразных скаргаѓ, з велiзарнай энергiяй караскаѓся па схiле скалы i быѓ прыкладна на два корпуса вышэй мяне, усклiкнуѓ: "Ага! Вось палка, досыць вялiкая, каб змясцiць нас! Магчыма, нам варта адпачыць тут."
  
  Я ѓскараскаѓся побач з iм, i мы ѓдваiх ляглi на пакрыты мохам каменны выступ, так што над краем былi вiдаць толькi нашы галовы, калi мы ѓзiралiся ѓ сгущающиеся змярканне ѓнiзе. Па маiх ацэнках, мы знаходзiлiся прыкладна ѓ двухстах футах над уступам, якi пакiнулi.
  
  Я не ѓпэѓнены, колькi мы так праляжалi, таму што было занадта цёмна, каб разглядзець цыферблат маiх кiшэнных гадзiн, а мы не адважвалiся запалiць святло. Але праз некаторы час мы змаглi разглядзець, што хто-то iдзе па ѓступы, якi мы нядаѓна пакiнулi. У яго быѓ маленькi лiхтар, пры святле якога ён пачаѓ уважлiва вывучаць зямлю, навакольныя скалы i схiл скалы як над, так i пад выступам, хоць ён накiраваѓ прамень недастаткова высока, каб убачыць нас з таго месца, дзе мы глядзелi на яго зверху ѓнiз. Праз хвiлiну ён знайшоѓ скрынку з-пад цыгарэт, якую Холмс пакiнуѓ Ватсону, асцярожна адкрыѓ яе, прачытаѓ запiску ѓнутры, затым зноѓ зачынiѓ i паклаѓ назад на камень. Яшчэ хвiлiна пошукаѓ прывяла яго да акрываѓленага лязе, якое ён уважлiва агледзеѓ, паспрабаваѓ пальцам, а затым схаваѓ пад куртку. Затым ён павольна пайшоѓ назад тым жа шляхам, якiм прыйшоѓ, уважлiва вывучаючы па шляху сляды на сцежцы.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвiлiн мы пачулi галасы ѓнiзе, i да краю абрыву падышлi чацвёра мужчын: двое швейцарцаѓ з гасцiнiцы ѓ зялёных ледерхозенах з вялiкiмi яркiмi лiхтарамi ѓ руках; доктар Ватсан i мужчына, якi нядаѓна сышоѓ. "Не," сказаѓ мужчына, калi яны з'явiлiся ѓ поле зроку, " я нiкога не бачыѓ на сцежцы. Я не ведаю, што здарылася з вашым сябрам.
  
  Ватсан блукаѓ па скалы, гледзячы туды i сюды, сам толкам не разумеючы, на што ён глядзiць. "Холмс!" - усклiкнуѓ ён. "Божа мой, Холмс, дзе вы?"
  
  Холмс заварушыѓся побач са мной i, здавалася, хацеѓ што-небудзь сказаць, але ѓстрымаѓся.
  
  Адзiн з швейцарцаѓ заѓважыѓ сярэбраны скрынку для цыгарэт. "Гэта належыць вашаму сябру?" спытаѓ ён, паказваючы на яе.
  
  Ватсан кiнуѓся да яго. "Так!" - сказаѓ ён. "Гэта Холмса". Ён пакруцiѓ яго ѓ руках. Але чаму-" Адкрыѓшы скрынку, ён выцягнуѓ лiст, разарваѓшы яго напалову. "Марыярцi!" - сказаѓ ён, прачытаѓшы лiст пры святле аднаго з лiхтароѓ. "Значыць, гэта здарылася. Гэта тое, чаго я баяѓся". Ён склаѓ лiст, сунуѓ яго ѓ кiшэню i падышоѓ да краю скалы, каб зазiрнуць ѓнiз, у чернильную цемру. "Бывай, мой сябар", - сказаѓ ён здушаным ад хвалявання голасам. "Самы лепшы чалавек, якога я калi-небудзь ведаѓ". Затым ён павярнуѓся да астатнiх. "Пойдзем," сказаѓ ён, "мы тут нiчога добрага зрабiць не зможам".
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Паколькi мы не маглi бяспечна спусцiцца ѓнiз у цемры, мы з Холмсам правялi ноч на гэтым скальным выступе, накiнуѓшы шынялi, наколькi гэта было магчыма, для абароны ад халоднага ветру. Незадоѓга да свiтання пайшоѓ халодны дождж, i мы прамоклi наскрозь яшчэ да свiтання, калi, нарэшце, змаглi спусцiцца назад на выступ унiзе. Наступныя два днi мы падарожнiчалi па сушы пешшу, часам праязджаючы на запрэжанай валамi павозцы прыязнага фермера, пакуль не дабралiся да Вюрстхайма, дзе пасялiлiся ѓ гатэлi Wurstheimer Hof, прынялi ванну, праспалi дванаццаць гадзiн, купiлi прыдатную адзенне i змянiлi сваю знешнасць. На наступную ранiцу я спусцiѓся ѓ канцылярскi краму i купiѓ сёе-якiя чарцёжныя прыналежнасцi, а затым правёѓ некалькi гадзiн у сваiм пакоi, ствараючы некалькi карысных дакументаѓ. Позна ѓвечары таго ж дня Вурстхайм пакiнулi французскi артылерыйскi афiцэр у цывiльным - Холмс бегла гаворыць па-французску, бо ѓ маладосцi правёѓ некалькi гадоѓ у Монпелье i стаѓ даволi бравым артылерыйскiм афiцэрам - i нямецкi старшы iнспектар каналаѓ i гiдратэхнiчных збудаванняѓ. Я паняцця не маю, цi iснуе такая пазiцыя, на самай справе, але дакументы, якiя я склаѓ, выглядалi цалкам дакладна. Я таксама падрыхтаваѓ яшчэ адзiн дакумент, якi, на маю думку, мог бы апынуцца карысным.
  
  "Свет страцiѓ майстры фальсiфiкацыi, калi вы вырашылi стаць, э-э, прафесарам матэматыкi, Марыярцi", - сказаѓ мне Холмс, крытычна праглядаючы падрыхтаваныя мной дакументы. "Вадзяныя знакi выдалi б, калi б хто-то быѓ досыць проницателен, каб вывучыць iх, але вы прарабiлi вельмi пахвальную працу".
  
  "Пахвала ад майстра - гэта сапраѓды пахвала", - сказаѓ я яму.
  
  Ён падазрона паглядзеѓ на мяне, але затым склаѓ пропуск, якi я зрабiѓ для яго, i сунуѓ яго ва ѓнутраны кiшэню.
  
  Неѓзабаве пасля паѓдня 14-га траѓня мы прыбылi ѓ Кройцинген, маленькi гарадок на ѓсходнiм беразе Бодэнскага возера, або, як яго называюць немцы, Бодензее - вялiкi разлiѓ ракi Рэйн даѓжынёй каля сарака мiль i месцамi шырынёй у дзесяць мiль. Гэта месца, дзе сустракаюцца Швейцарыя, Германiя i Аѓстрыя, або сустрэлiся б, калi б на шляху не было возера. Мы селi на колавы параход "Кенiг Фрыдрых" для чатырохгадзiннага падарожжа ѓ Линдау, цiхi курортны гарадок на нямецкiм беразе возера. Холмс у ролi камэнданта Мартэна Дакладна з Corps d'en Artillerie, яго валасы былi падзеленыя праборам пасярэдзiне i старанна зачасаны ѓнiз з абодвух бакоѓ, а былi падстрыжаныя вусы шчотачкай. На iм быѓ строгага крою шэры касцюм з мiнiяцюрнай стужачкай кавалера Ганаровага Легiёна ѓ пятлiцы, i ён злёгку накульгваѓ. Ён дэманстраваѓ поѓнае няведанне нi нямецкай, нi англiйскай, i, такiм чынам, меѓ добрыя шанцы падслухаць тое, што не павiнен быѓ падслухоѓваць.
  
  Я стаѓ герром iнспектарам Ота Штулем з Бюро дырэктараѓ каналаѓ i васальных сервераѓ, i, такiм чынам, можна было чакаць, што я праяѓлю цiкавасць да вадзе i ѓсiм мокрым, што дало мне важкую прычыну соваць нос у месцы, дзе мне няма чаго было соваць нос.
  
  Падчас падарожжа мы забаѓлялiся, пазнаючы прафесii нашых спадарожнiкаѓ. Швейцарцы, як i немцы, спрашчаюць задачу, апранаючыся строга ѓ адпаведнасцi са сваiм класам, статусам i заняткам. Мы разышлiся ѓ меркаваннях з нагоды пары джэнтльменаѓ ѓ кашулях з фальбонамi i падвойнымi радамi медных гузiкаѓ на празмерна упрыгожаных ботфортах. Я выказаѓ здагадку, што яны былi кiм-то накшталт вулiчных музыкаѓ, у той час як Холмс прыняѓ iх за гiдаѓ па гатэлям. Падслухаѓшы iх размову, мы вызначылi, што яны былi падмайстраѓ сантэхнiкаѓ. Холмс ѓтаропiѓся на мяне так, нiбы гэта была мая вiна.
  
  Мы знялi нумары ѓ гатэлi Athènes, старанна не ведаючы адзiн аднаго пры засяленнi. Было б некаторы перавага ѓ тым, каб здымаць нумары ѓ розных гатэлях, але цяжкасць абмену iнфармацыяй незаѓважанай была б занадта вялiкая. Холмс, цi, хутчэй, вэрна, там, павiнен быѓ абысцi гасцiнiцы i спа-салоны ѓ гэтым раёне i высветлiць, у якiх з iх ёсць грамадскiя памяшканнi, дзе можа збiрацца група, або, што больш верагодна, вялiкiя прыватныя пакоя, здаюцца ѓ арэнду, i паслухаць размову гасцей. Штул гутарыѓ з рознымi гарадскiмi чыноѓнiкамi на вельмi важную тэму вады i прымаѓ удзел у любых плётках, якiя яны маглi прапанаваць. Гарадскiя чыноѓнiкi любяць дзялiцца важнымi плёткамi з праходзячымi мiма урадавымi бюракратамi; гэта пацвярджае iх аѓтарытэт.
  
  " Тры белыя прышчэпкi для бялiзны, - задуменна сказаѓ Холмс, гледзячы ѓ акно на адну з велiзарных заснежаных гор, змрочна взиравших на горад. Была ранiца 15-га чысла, i мы толькi што вярнулiся з нашых асобных сняданкаѓ i збiралiся сустрэцца ѓ маiм нумары на трэцiм паверсе гатэля. Пакой Холмса знаходзiлася далей па калiдоры, праз дарогу, i з яе адкрываѓся вiд на гарадскую плошчу, палiцэйскi ѓчастак i возера за iм. З майго акна былi бачныя толькi горы.
  
  "Апошняя радок таго лiста", - успомнiѓ я. "Адпраѓляйся ѓ Линдау шаснаццатага. Кампанiя збiраецца. Першае месца. Тры белыя прышчэпкi. Спалi гэта'. Вельмi лаканiчна.
  
  "Першае месца мае на ѓвазе, што было i другое месца", - разважаѓ Холмс. "Падобна на тое, яны сустракалiся тут раней".
  
  "Больш таго, - выказаѓ здагадку я, - адзiн з iх лiдэраѓ, верагодна, жыве дзе-то тут".
  
  "Магчыма", - пагадзiѓся Холмс. "Падумайце: калi кампанiя "збiраецца", то яны збiраюцца для таго, каб зрабiць тое, што яны рыхтуюцца зрабiць. Калi б яны проста збiралiся разам, каб абмеркаваць пытаннi або атрымаць iнструкцыi, тады яны сустракалiся б, а не збiралiся разам. Вывучэнне мовы i яго канатацыi мае вялiкае значэнне для сур'ёзнага даследчыка ".
  
  "Нават так", - пагадзiѓся я.
  
  Холмс- Дакладна - у той дзень выйшаѓ з хаты i пераходзiѓ з гасцiнiцы ѓ кафэ, а затым у карчму, пiѓ чарнаслiѓ, кава i еѓ пiрожныя. Чалавек валодае дзiѓнай здольнасцю ёсць, не набiраючы вагi, i, наадварот, абыходзiцца без ежы цэлымi днямi ѓ той час, калi iдзе па следзе нягоднiка. Я правёѓ ранiцу, вывучаючы карту горада, каб атрымаць уяѓленне аб тым, дзе што знаходзiцца. Пасля абеду я адправiѓся ѓ ратушу, каб пабачыцца з герром бурмiстрам Пиндлем, буйным мужчынам з пышнымi вусамi i шырокай усмешкай, якая асвятляла яго твар i выпраменьвала добры настрой. Мы сядзелi ѓ яго кабiнеце, ён налiѓ кожнаму з нас па маленькаму шкляначцы шнапса, i мы абмяркоѓвалi пытаннi водазабеспячэння i грамадскага аховы здароѓя. Здавалася, ён быѓ вельмi задаволены тым, што вялiкая бюракратыя далёкага Берлiна наогул ведае аб iснаваннi маленькага Линдау.
  
  Калi вы хочаце зрабiць уражанне на мужчыну сваёй пранiклiвасцю, скажыце яму, што вы адчуваеце, што ён турбуецца аб адносiнах, аб сваiх фiнансах або пра сваё здароѓе. Лепш скажыце яму, што ён справядлiва асцерагаецца, што яго часта няправiльна разумеюць i што яго працу не цэняць. Калi вы хочаце вырабiць ѓражанне на грамадзянскай чыноѓнiка, скажыце яму, што падзяляеце яго заклапочанасць з нагоды гарадскога водазабеспячэння, каналiзацыi або смецця. На працягу першых дзесяцi хвiлiн нашай размовы мы з герром Пиндлем былi сябрамi на працягу многiх гадоѓ. Але усмешлiвы гiгант быѓ не так просты, як здаваѓся. "Скажыце мне," сказаѓ ён, хупава трымаючы келiх са шнапсам двума пульхнымi пальцамi, " што на самай справе хоча ведаць мiнiстэрства? Вы тут не толькi для таго, каб паглядзець, цi цячэ вада з кранаѓ ".
  
  Я ѓсмiхнуѓся яму, як прафесар свайму лепшаму вучню. "Вы вельмi пранiклiвы," сказаѓ я, нахiляючыся да яго. " I вы выглядаеце як чалавек, якi ѓмее захоѓваць сакрэты....
  
  "О, гэта так", - запэѓнiѓ ён мяне, яго нос тузануѓся, як у моцнай паляѓнiчай сабакi, почуявшей пах сасiсак "блутвурст".
  
  Дастаѓшы з унутранай кiшэнi свой асаблiвы дакумент, я разгарнуѓ яго перад iм. Перапоѓнены афiцыйнымi пячаткамi i iмперскiмi арламi, дакумент iдэнтыфiкаваѓ Ота Штуля як афiцэра Nachrichtendienst, Службы ваеннай выведкi кайзера, якi мае званне оберста, i далей заяѓляѓ::
  
  Яго Iмператарская Вялiкасць кайзер Вiльгельм II просiць усiх вернападданых Германii аказваць прад'яѓнiку гэтага дакумента любую дапамогу, у якой ён мае патрэбу, у любы час.
  
  "А!" сказаѓ бурмiстр Пиндль, цяжка кiваючы. " Я чуѓ аб такiх рэчах.
  
  Слава Богу, падумаѓ я, што ты нiколi не бачыѓ яго раней, паколькi я паняцця не маю, як выглядае сапраѓдны.
  
  "Такiм чынам, гер оберст Штуль," спытаѓ Пиндл, " што можа зрабiць для вас бургамiстр Линдау?"
  
  Я зрабiѓ глыток шнапса. У яго быѓ моцны, востры густ. "Паступiлi весткi, - сказаѓ я, - аб некаторых незвычайных дзеяннях у гэтым раёне. Мяне паслалi правесцi расследаванне".
  
  " Незвычайны?
  
  Я кiѓнуѓ. "Незвычайна".
  
  У яго вачах мiльганула панiка. " Запэѓнiваю вас, гер палкоѓнiк, мы нiчога не зрабiлi...
  
  "Няма, няма", - запэѓнiѓ я яго, варожачы, якi незаконнай дзейнасцю займалiся ён i яго камераден. У iншы раз было б цiкава даведацца. "Нас, Nachrichtendienst, не хвалююць дробныя правапарушэннi, якiм могуць патураць мясцовыя чыноѓнiкi, за выключэннем дзяржаѓнай здрады". Я ѓсмiхнуѓся. " Вы ж не потворствуете дзяржаѓнай здрадзе, цi не так?
  
  Мы разам пасмяялiся над гэтым, хоць занепакоены выраз не знiкла цалкам з яго вачэй.
  
  "Не, мяне цiкавяць незнаёмцы", - сказаѓ я яму. "Староннiя".
  
  "Староннiя".
  
  "Менавiта так. Мы атрымалi паведамленнi ад нашых агентаѓ аб тым, што ѓ гэтым раёне адбываюцца падазроныя дзеяннi".
  
  " Якога роду падазроныя дзеяннi?
  
  "А!" Я пагразiѓ яму пальцам. "Гэта тое, што я спадзяваѓся, што ты скажаш мне".
  
  Ён устаѓ i падышоѓ да акна. "Гэта, павiнна быць, тыя самыя verdammter ангельцы", - сказаѓ ён, пляснуѓшы сябе вялiкi рукой па яшчэ большай сцягне.
  
  " Ангелец? - Спытаѓ я. " У вас, напэѓна, поѓна ангельцаѓ?
  
  "Да нас прыязджаюць людзi з усяго свету", - сказаѓ ён мне. "Мы курорт. Мы знаходзiмся на Бодензее. Але нядаѓна нашу ѓвагу прыцягнула група ангельцаѓ".
  
  "Якiм чынам?"
  
  " Iмкнучыся не прыцягваць нашай увагi, калi вы разумееце, што я маю на ѓвазе. Спачатку яны прыходзяць па асобнасцi i прыкiдваюцца, што не ведаюць адзiн аднаго. Але iх бачылi разговаривающими - шепчущимися - па двое або па трое.
  
  "А!" Сказаѓ я. "Шэптам. Гэта вельмi цiкава".
  
  "А потым яны ѓсе катаюцца на лодцы", - сказаѓ бурмiстр.
  
  " Катацца на лодцы?
  
  "Так. Па асобнасцi, па адным або па двое, яны арандуюць цi пазычаюць лодкi i выходзяць на Бодензее на вёслах або пад ветразем. Часам яны вяртаюцца дадому ѓвечары, часам няма".
  
  "Куды яны накiроѓваюцца?" - спытаѓ я.
  
  "Я не ведаю", - сказаѓ Пиндл. "Мы не сачылi за iмi".
  
  "Як доѓга гэта працягваецца?" - Спытаѓ я.
  
  "Час ад часу, прыкладна на год", - сказаѓ ён. "Яны сыходзяць на некаторы час, а затым вяртаюцца. Гэта яшчэ адна прычына, па якой мы iх заѓважылi. Адна i тая ж кампанiя незнаёмых адзiн з адным ангельцаѓ, якiя з'яѓляюцца ѓ адно i тое ж час кожныя некалькi месяцаѓ. Сапраѓды! "
  
  "Як ты думаеш, колькi iх было?" - Спытаѓ я.
  
  "Магчыма, дзве тузiна", - сказаѓ ён. "Магчыма, больш".
  
  Я з хвiлiну абдумваѓ гэта. " Ты можаш расказаць мне пра iх што-небудзь яшчэ? - Спытаѓ я.
  
  Ён пацiснуѓ плячыма. "Усiх узростаѓ, усiх памераѓ", - сказаѓ ён. "Усе мужчыны, наколькi я ведаю. Некаторыя з iх выдатна гавораць па-нямецку. Некаторыя, як мне сказалi, бегла гавораць па-французску. Яны ѓсе гавораць па-ангельску.
  
  Я ѓстаѓ. "Дзякуй", - сказаѓ я. "Галоѓны iнспектар не забудзе той дапамогi, якую вы аказалi".
  
  Я павячэраѓ у маленькiм рэстаранчыку на набярэжнай i назiраѓ, як на возеры згушчаюцца ценi па меры таго, як сонца апускаецца за горы. Пасля вячэры я вярнуѓся ѓ свой пакой, дзе прыкладна праз гадзiну да мяне далучыѓся Холмс.
  
  Я распавёѓ пра свае ѓражаннi за дзень, i ён задуменна кiѓнуѓ i двойчы вымавiѓ "хммм". "Ангельцы", - сказаѓ ён. "Цiкава. Думаю, гульня пачынаецца".
  
  " За якой дзiчынай мы палюем, Холмс? - Спытаѓ я.
  
  "Я бачыѓ сёе-каго з вашых 'ангельцаѓ", - сказаѓ ён мне. "У "Людвiг Хоф" неѓзабаве пасля абеду. Я атрымлiваѓ асалоду ад чорнай парэчкай i размаѓляѓ па-французску, калi ѓвайшлi трое мужчын i селi побач са мной. Яны паспрабавалi ѓцягнуць мяне ѓ размова на англiйскай i нямецкай, а калi я зрабiѓ выгляд, што не разумею, на дрэнным французскай. Мы абмянялiся некалькiмi ласкамi, яны прыпаднялi капялюшы i загаварылi памiж сабой па-ангельску, якi, дарэчы, не так добры, як iх нямецкi ".
  
  "А!" - Сказаѓ я.
  
  "Яны некалькi разоѓ абразiлi мяне па-ангельску, без асаблiвага ѓяѓлення каментуючы маю знешнасць i маё верагоднае паходжанне, а калi я не адказаѓ, яны пераканалiся, што я не разумею, i пасля гэтага казалi свабодна".
  
  "Кажаш?"
  
  "Ну, адна рэч, якая вас зацiкавiць, гэта тое, што Холмс i Марыярцi мёртвыя".
  
  " У самай справе? I як яны памерлi?
  
  "У Рейхенбахского вадаспаду была вялiкая бiтва, i яны абодва кiнулiся ѓ ваду. Iх карэспандэнт сам бачыѓ, як гэта адбылося. Памылкi быць не магло ".
  
  Я ѓтаропiѓся ѓ вакно на снег, якi пакрывае далёкую горную вяршыню. "Оскар Уайльд кажа, што людзi, пра якiх кажуць, што яны памерлi, часта пазней выяѓляюцца ѓ Сан-Францыска", - сказаѓ я. " Я нiколi не быѓ у Сан-Францыска.
  
  Холмс пiльна паглядзеѓ на мяне па-над свайго доѓгага носа. "Я не ведаю, што пра вас думаць", - сказаѓ ён. "Я нiколi не ведаѓ".
  
  "Такiм чынам, зараз, калi мы афiцыйна мёртвыя," сказаѓ я, " што нам рабiць далей?"
  
  "Калi фальшывыя ангельцы выйшлi з пакоя", - працягнуѓ Холмс. "Я рушыѓ услед за iмi. Яны пайшлi да набярэжнай".
  
  "Спадзяюся, вас нiхто не бачыѓ," сказаѓ я.
  
  Холмс скiраваѓ спапяляючы позiрк на карцiну з выявай альпiйскага лугу на далёкай сцяне. "Калi я не хачу, каб мяне бачылi, - заявiѓ ён, - мяне не бачаць".
  
  "Па-дурному з майго боку", - сказаѓ я. "Што ты заѓважыѓ?"
  
  " Яны ѓвайшлi ѓ вялiкi склад побач з пiрса, якiя выступаюць у возера. Прымацаваны да кароткай вяроѓцы ѓ дзверы склада...
  
  "Тры прышчэпкi," я рызыкнула.
  
  - Тры белыя прышчэпкi, " паправiѓ ён.
  
  "Што ж", - сказаѓ я. "Цяпер мы ведаем, дзе".
  
  "Не зусiм", - сказаѓ Холмс. "На працягу наступнага гадзiны я назiраѓ, як яшчэ некалькi чалавек уваходзiлi на склад. А затым з боку вады ѓ будынку адчынiлiся дзверы, i мужчыны паднялiся на борт паравога катэры пад назвай "Iзольда", якi быѓ прывязаны да пiрса побач з будынкам. Затым ён плюхнуѓ ѓ возера i паляцеѓ прэч. Я правёѓ расследаванне i выявiѓ, што цяпер на складзе застаѓся толькi адзiн чалавек, стары наглядчык."
  
  "А!" - Сказаѓ я.
  
  "Лодка вярнулася каля гадзiны таму. Некалькi чалавек сышлi. Сярод iх былi тыя ж людзi, што падымалiся на борт раней, але не ѓсё. "Ён пастукаѓ доѓгiм, тонкiм паказальным пальцам па стале. " Яны што-то робяць дзе-то там, на возеры. Але гэта вялiкае возера.
  
  "Гэта ѓяѓляе цiкавую праблему", - сказаѓ я. "Як мы будзем прытрымлiвацца за iмi па адкрытай вадзе?"
  
  Холмс ѓтаропiѓся ѓ акно. "Праблема з двума трубкамi," сказаѓ ён, выцягваючы сваю старую шиповниковую трубку i набiваючы яе тытунём. - Можа быць, з трыма.
  
  Адчуѓшы пах агiднай сумесi, якую ён аддае перавагу палiць, я папрасiѓ прабачэння i спусцiѓся ѓнiз, дзе паспрабаваѓ kaffee mit schlag. Mit, як аказалася, лiшнi запас. Прыкладна праз гадзiну Холмс спусцiѓся ѓнiз, злёгку кiѓнуѓ у мой бок i выйшаѓ праз парадную дзверы. Праз некаторы час я рушыѓ услед за iм. Наступiла ноч, i вулiчныя лiхтары былi рэдкiмi i цьмянымi. З возера дзьмуѓ халодны вецер.
  
  Холмс стаяѓ у ценi старой стайнi ѓ квартале ад нас. Я адчуѓ агiдны тытунёвы пах, выходны ад яго адзення, яшчэ да таго, як убачыѓ яго.
  
  "Камендант вэрна, там," прадставiѓся я.
  
  "Herr Stuhl."
  
  " Вашы тры трубкi паказалi дарогу?
  
  "Калi б у нас быѓ час, мы маглi б пабудаваць вялiкi назiральны шар i назiраць за iмi з вялiкай вышынi", - сказаѓ Холмс. "Але ѓ нас няма часу. Я думаю, аднаму з нас прыйдзецца схавацца на гэтым паравым катэры i паглядзець, куды ён накiруецца ".
  
  "Калi мяне вылучаць, я не буду балатавацца," цвёрда сказаѓ я яму, - а калi абяруць, я не буду балатавацца".
  
  "Што гэта?" - спытаѓ я.
  
  " Амерыканскi генерал Шэрман. Я прытрымлiваюся яго выдатнаму радзе.
  
  Холмс паглядзеѓ на мяне з агiдай. "Пры ѓсiх недахопах," сказаѓ ён, - я не ѓяѓляѓ вас баязлiѓцам".
  
  "I я таксама не безрассуден", - сказаѓ я яму. "Няма асаблiвага сэнсу патураць загадзя асуджанаму вобразу дзеянняѓ, калi гэта нiчога не дасць i прывядзе толькi да гiбелi чалавека. Успомнi Альфонса Лампье.
  
  Холмс змрочна ѓтаропiѓся ѓ цемру. " Мне няма чаго прапанаваць, - сказаѓ ён. "Наколькi я разумею, у вялiкiх частках акiяна караблi пакiдаюць за сабой фасфарасцыраваны след, якi доѓжыцца некаторы час, але не ѓ азёрах, якiмi б вялiкiмi яны нi былi".
  
  "Якая цудоѓная iдэя!" Сказаѓ я.
  
  " Фасфарасцыраваны след?
  
  " Нейкi след. Карабель адправiцца туды, куды яму трэба, i мы рушым услед за iм.
  
  "Якiм чынам?"
  
  "Хвiлiнку", - сказаѓ я, утаропiѓшыся ѓ прастору. "Чаму не алей? Падыдзе лёгкае алей, афарбаванае ѓ чырвоны колер".
  
  "Блiскуча!" - сказаѓ Холмс. "I каго ж нам папрасiць распырсквае гэта алей па вадзе па меры прасоѓвання лодкi?"
  
  "Мы, мой хто сумняваецца Шэрлак, сконструируем механiзм для выканання гэтай задачы", - сказаѓ я.
  
  Так мы i зрабiлi. На наступную ранiцу я знайшоѓ пятигаллоновую бочку рыбiнага тлушчу, якая падалася мне прыдатнай, i аднёс яе на пустынны прычал, якi Холмс заѓважыѓ учора падчас сваiх блуканняѓ. Затым я вярнуѓся на галоѓную вулiцу i вярнуѓся з парай жалезных гантэлей для практыкаванняѓ, набытых у краме старызнiка. Холмс далучыѓся да мяне неѓзабаве пасля гэтага, прынёсшы скрутак марскi лёскi таѓшчынёй у чвэрць цалi i маленькую бутэлечку чырвонага фарбавальнiка; здаецца, нейкага кандытарскага фарбавальнiка, якi мы дадавалi ѓ алей. Здавалася, сумесь атрымалася здавальняючай, таму мы занялiся тым, што прымацавалi некалькi ручак да барабану металiчнымi шрубамi. Адтулiны для шруб трохi подтекали, але гэта не мела значэння.
  
  Мы пераапранулiся ѓ нядаѓна набытыя купальныя касцюмы i ѓзялi напракат двухмесную вяслярную лодку, загарнуѓшы нашу вопратку i iншыя прадметы, якiя маглi нам спатрэбiцца, у цырату i абклаѓшы iх на дно невялiкага суденышка. Прыкладна праз дваццаць хвiлiн веславання ѓздоѓж берага мы ѓбачылi згаданы пiрс. Паравой катэр "Iзольда" быѓ прышвартаваѓся ѓ борта.
  
  На катэры, падобна, нiкога не было на вахце, таму мы як мага цiшэй падышлi да супрацьлеглым баку пiрса i прывязалi нашу лодку да зручнаму крука. Саслiзнуѓшы ѓ халодную ваду, мы адбуксiравалi бочку з маслам пад пiрс да правага борце "Iзольда". Наблiжаючыся да лодцы, мы чулi глыбокае пыхценне паравой машыны, што сведчыла аб тым, што неѓзабаве нам трэба будзе яшчэ адно падарожжа.
  
  Я ввинтил два четырехдюймовых шрубы ѓ корпус блiжэй да кармы i прымацаваѓ да iх адзiн канец двенадцатифутовой марскi вяроѓкi. Iншы канец Холмс прымацаваѓ да бочцы з-пад алею. Мае разлiкi паказалi, што для ѓтрымання барабана пад вадой спатрэбiцца вага абодвух жалезных гантэлей, таму абодва яны былi трывала прывязаныя да баках барабана. Усё, што заставалася, - гэта ѓторкнуць шрубу ѓ корак, якая зачыняе адтулiну ѓ барабане, i прымацаваць яе кароткай вяроѓкай да пiрса. Такiм чынам, калi паравой катэр адыдзе ад пiрса, корак будзе выдраная, i з барабана пачне выцякаць афарбаванае алей.
  
  Калi мы выконвалi гэта апошняе заданне, мы пачулi крокi над намi на пiрсе i галасы псевдоанглийцев, якiя пачалi падымацца на борт кацера. Усе яны гаварылi па-ангельску, тыя, хто казаѓ, i iх акцэнт быѓ лёгкiм. I ѓсё ж з усяго мноства мясцовых акцэнтаѓ, якiмi працятыя Брытанскiя выспы i якiя дазваляюць аднаму чалавеку пагарджаць iншага, якi вырас у дваццацi мiлях на поѓнач ад яго, гэтага не было нi ѓ адным.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвiлiн пасадка была завершана, пыхценне паравой машыны стала гучней i глыбей, i "Iзольда" адчалiла ад пiрса. Пачуѓся лёгкi, але прыемны бавоѓна, калi корак выцягнулi з бочкi з маслам, i яна пачала сваё падарожжа, уцёк з-пад увагi за паравым катэрам, расплескивая на хаду чырвонае алей.
  
  "Нам лепш вылезцi з вады," сказаѓ Холмс. - У мяне губляюць адчувальнасць рукi i ногi.
  
  "Халодныя ванны - гэта занадта высока ацэнена", - пагадзiѓся я, нястрымна дрыжучы, калi кiнуѓся назад у лодку. Я прытрымаѓ яго, каб Холмс мог забрацца на борт, а затым мы абодва некаторы час вытирались ручнiком i зноѓ апраналi адзенне.
  
  "Давайце адпраѓляцца", - сказаѓ Холмс праз некалькi хвiлiн. "З кожным iмгненнем яны сыходзяць усё далей наперад, i, акрамя таго, практыкаваннi ѓ веславаннi разогреют нас".
  
  Я ѓзяѓся за адну пару вёслаѓ, Холмс - за iншую, i мы вывелi наша невялiкае суденышко на возера. Сонца стаяла проста над галавой, i невялiкае, але выразна бачны чырвонае пляма павольна пашыралася, накiроѓваючыся ѓ бок удаляющегося паравога катэры, якi быѓ ужо досыць далёка, каб я мог зачынiць яго малюнак вялiкiм пальцам выцягнутай рукi.
  
  Мы энергiчна веславання услед за "Iзольда", лёгка рассякаючы далiкатныя хвалi, пакiнутыя яе кильватером. Калi яна была ледзь бачная нам, то, несумненна, наша невялiкае суденышко было не больш чым плямкай для любога з яе кампанii, хто выпадкова павярнуѓся б у бок берага. Неѓзабаве яна цалкам знiкла з-пад увагi, i мы рушылi ѓслед за ёй, не зводзячы вачэй з невялiкага чырвонага плямы, бачнага пад яркiм сонцам.
  
  Прыкладна паѓгадзiны праз, калi слабы водянисто-чырвоны след вывеѓ нас у поле зроку паравога катэры. Яна накiроѓвалася назад да нас, адыходзячы ад вялiкай чорнай баржы, якая мела дзiѓную надбудову i, здавалася, была абсталявана нейкiм рухавiком ззаду. Ва ѓсякiм выпадку, баржа павольна рухалася сваiм ходам, нават калi "Iзольда" адчалiла. Палуба "Iзольда" была перапоѓненая мужчынамi, i, паколькi здавалася верагодным, што ѓ каюце было яшчэ больш мужчын, усё выглядала так, як быццам каманда чорнай баржы вярталася дадому на ноч.
  
  Мы крыху змянiлi наш курс, каб стварыць бачнасць, што накiроѓваемся да процiлеглага берага, i паспрабавалi выглядаць як два джэнтльмена сярэднiх гадоѓ, якiя былi захопленыя веславаннем, магчыма, вяртаючы сабе маладосць. Калi "Iзольда" наблiзiлася да нас, мы прыязна, але бескарыслiва памахалi рукой, i двое матросаѓ на палубе адказалi такiмi ж прывiтаннямi. Цiкава, хто каго дурыць? Я спадзяваѓся, што гэта мы, яны, цi ѓ нашай гiсторыi можа быць зусiм iншы канец, чым мы меркавалi.
  
  "Што цяпер?" - Спытаѓ мяне Холмс, калi стала ясна, што паравой катэр не збiраецца разгортвацца i даследаваць нас больш уважлiва.
  
  "Чорная баржа," сказаѓ я.
  
  "Вядома", - сказаѓ мне Холмс. "Я паѓтараю, што цяпер?"
  
  "Паколькi ён усё яшчэ працуе, хоць i прасоѓваецца нязначна, на борце ѓсё яшчэ ёсць людзi", - сказаѓ я. "Так што проста падцягвацца да борце i караскацца на палубу, верагодна, не самы разумны варыянт".
  
  Холмс выцягнуѓ вёслы з вады i павярнуѓся, каб злосна зiрнуць на мяне. "Пранiклiвае назiранне", - сказаѓ ён. "Я паѓтараю, што цяпер?"
  
  "Мы маглi б падплысцi да яго пад вадой, калi б вада не была такой халоднай; калi б мы маглi заплыѓ так далёка пад вадой. Мы маглi б падысцi да борце i боѓтацца, заяѓляючы, што церпiм бедства, i паглядзець, цi вырашаць тыя, хто на борце, выратаваць нас.
  
  "Або проста пристрелите нас i выкiньце за борт", - пракаментаваѓ Холмс.
  
  "Так, такая магчымасць заѓсёды iснуе", - пагадзiѓся я.
  
  Холмс глыбока ѓздыхнуѓ. "Тады, мяркую, нiчога не зробiш", - сказаѓ ён, укладваючы вёслы i адкiдваючыся на спiнку сядзення, каб паглядзець на зацягнутае хмарамi неба. "Мы плаваем тут да цемры i праводзiм час, молячыся, каб не было дажджу".
  
  Што мы i зрабiлi. Нашы малiтвы былi амаль пачутыя: некаторы час церусiѓ лёгкi, але надзвычай халодны дожджык, але затым ён знiк, змянiѓшыся халодным ветрам.
  
  Адзiнае, што я павiнен сказаць пра Холмса, гэта тое, што, калi не лiчыць яго перыядычнай зацыкленасцi на мне як на крынiцы ѓсяго iснага зла, ён добры таварыш: надзейны i ѓстойлiвы ѓ нягодах, разумны i хутка соображающий у цяжкiх сiтуацыях; верны саюзнiк i, як я меѓ магчымасць пераканацца ѓ мiнулым, грозны вораг. Пакуль мы чакалi, я злавiѓ сябе на тым, што думаю пра Холмса i нашым мiнулым. Аб чым думаѓ Холмс, я не магу сказаць.
  
  У той вечар сцямнела з дзiѓнай хуткасцю. Да дзесяцi хвiлiн дзевятага я ѓжо не мог паглядзець на свае кiшэнныя гадзiны, не шоргнуѓшы запалкай - святло, вядома, быѓ добра схаваны ад староннiх вачэй. З чорнай баржы таксама не было вiдаць агнёѓ. Калi ѓ каютах гарэлi лямпы, то вокны i iлюмiнатары павiнны былi быць добра зашторанае. Мы пачакалi яшчэ некаторы час - колькi менавiта, я не магу сказаць, так як мне не хацелася запальваць яшчэ адну запалку, - а затым, як можна цiшэй налягаючы на вёслы, накiравалiся ѓ бок баржы. Месяц ѓяѓляла сабой тонкi серп, святла было мала, i знайсцi баржу аказалася так жа цяжка, як вы маглi б сабе ѓявiць чорную баржу ѓ амаль бязмесячную ноч. Некаторы час мы маглi чуць пакутлiва павольны гул матора баржы, але немагчыма было сказаць, з якой менавiта боку ён даносiѓся. I гук так добра разносiѓся над вадой, што, здавалася, ён не узмацняѓся i не занепадаѓ, у якiм бы напрамку мы нi веславання. А потым ён спынiѓся. Толькi калi на палубу выйшаѓ чалавек з лiхтаром, якi накiроѓваѓся з кармавой рубкi ѓ насавую, мы змаглi дакладна вызначыць кiрунак нашага руху. Яшчэ праз пяць хвiлiн мы былi пад кармавым навесам баржы, дзе прывязалi лодку да левага борце i спынiлiся, каб падумаць.
  
  "Паѓстанце на палубу, знайдзiце адзiн-два тупых прадмета, якiя можна выкарыстоѓваць у якасцi зброi, i спускайцеся ѓнiз або, па меншай меры, унутр, як мага хутчэй", - сказаѓ Холмс.
  
  "Наперад або назад?" - Спытаѓ я.
  
  "Мы на карме," сказаѓ Холмс, " так што давайце не будзем губляць часу i пойдзем наперад.
  
  Я пагадзiѓся. Мы падцягнулi лодку да борце баржы, наколькi маглi, не отвязывая яе, i я намацаѓ, за што ѓхапiцца. " Добра! - прашаптаѓ я. - Добра! "Пабожнасьць i добрыя справы сапраѓды ѓзнагароджваюцца ѓ гэтым жыццi".
  
  " Што? - Прамармытаѓ Холмс.
  
  "Тут збоку прымацаваная лесвiца", - сказаѓ я яму. Я ѓзяѓся за яе абедзвюма рукамi i пачаѓ падымацца, Холмс рушыѓ услед за мной. Апынуѓшыся на палубе, мы накiравалiся да задняй каюце, намацваючы шлях уздоѓж поручняѓ. Я дабраѓся да нейкага перашкоды; вялiкага металiчнага прадмета, накрытага брызентам i гуттаперчевым казырком ад непагадзi, i спынiѓся, каб на навобмацак абыйсцi яго i вызначыць, што гэта такое, - падобна сляпому, якi спрабуе апiсаць слана. Але пасля некалькiх iмгненняѓ хапання i абмацваннi абрысы слана сталi выразнымi.
  
  "Добра, я буду!" Я сказаѓ, або, магчыма, гэта было што-то мацней.
  
  "У чым справа?" спытаѓ Холмс, якi стаяѓ прама ѓ мяне за спiной.
  
  "Гэта трехдюймовое марское прылада, верагодна, "Хоскинс энд Рыд". Яно страляе девятифунтовым снарадам з дакладнасцю больш за трох мiль. Гэта найноѓшая распрацоѓка артылерыi. Эсмiнцы Каралеѓскага ваенна-марскога флоту абсталёѓваюцца iмi нават цяпер ".
  
  "Я не ведаѓ, што вы так добра знаёмыя з ваенна-марскi баллистикой", - сказаѓ Холмс. У яго голасе гучалi смутныя вiнавацяць ноткi, але так часта бывае, калi ён кажа са мной.
  
  "Я добра знаёмы з шырокiм спектрам рэчаѓ", - сказаѓ я яму.
  
  Мы працягнулi наша прасоѓванне да кармавой рубцы. Я спадзяваѓся натрапiць на страховачны загваздка, або адрэзак жалезнай трубы, або што-небудзь яшчэ, што можна было б адкруцiць i выкарыстоѓваць у якасцi зброi, але нiчога не трапiлася пад руку.
  
  Мы падышлi да дзвярэй рубкi, i Холмс расчынiѓ яе. Унутры было гэтак жа цёмна, як i звонку. Мы ѓвайшлi. Бясшумна прокрадываясь наперад i абмацваючы сцяну, мы змаглi пераканацца, што знаходзiмся ѓ калiдоры невядомай даѓжынi з дзвярыма па абодва бакi.
  
  Раптам у калiдор лiнуѓ святло, калi адчынiлiся дзверы далей па калiдоры. У дзвярах стаяѓ мужчына, размаѓляючы з кiм-то ѓнутры пакоя, але праз секунду ён, напэѓна, выйшаѓ у калiдор. Я пацягнуѓ Холмса за рукаѓ i паказаѓ на тое, што толькi што выявiѓ святло: лесвiца, або, як на караблi называюць усё, што мае прыступкi, лесвiца, вядучая наверх. Хутка паднiмаючыся, мы маглi застацца незаѓважанымi. Мы так i зрабiлi. Наверсе лесвiцы была дзверы, якую я адкрыѓ, i мы ѓвайшлi. Дзверы гучна "шчоѓкнула", зачыняючыся, i мы спынiлiся, чакаючы, насцярожыць гэта тых, хто ѓнiзе. Холмс прыняѓ позу барицу "якая Стаiць саранча" злева ад дзвярэй, гатовы душой i целам сустрэць любога, хто мог бы ѓвайсцi ѓ сiстэму. Я схапiѓ гаечны ключ з блiжэйшай палiцы i ѓстаѓ, падрыхтаваѓшыся, з правага боку.
  
  Не было чуваць нi паспешлiвых крокаѓ па лесвiцы, нi шепчущих галасоѓ знiзу, так што праз некалькi iмгненняѓ мы расслабiлiся i огляделись. Алейная лямпа на падвесках, умантаваная ѓ столь, адкiдала цьмяны святло на пакой. Здавалася, гэта рулявая рубка вялiкага судна з пярэднiмi вокнамi, зачыненымi цяжкiмi парцьеры. У цэнтры знаходзiѓся велiзарны карабельны штурвал з сiгнальнымi трубамi i карабельным тэлеграфам, у задняй частцы - картаграфiчны шафа i штурманскай стол, а таксама рознае марское абсталяванне, раскiданае тут i там па ѓсiм памяшканнi. Капитанское крэсла было привинчено да палубе злева, прашу прабачэння, па левым борце, а побач на кукiшках прымасцiѓся карабельны компас. Па другi бок крэсла стаяѓ окованный металам скураны куфар, досыць вялiкi, каб змясцiць согнувшегося напалову прыстойнага мужчыну росту.
  
  "Рулявая рубка баржы," прашаптаѓ Холмс. " Як дзiѓна.
  
  "У яго сапраѓды ёсць рухавiк", - сказаѓ я.
  
  "Так, але я сумняваюся, што ён зможа развiваць хуткасць больш трох-чатырох вузлоѓ. Здавалася б, румпеля было б дастаткова". Ён зняѓ алейную лямпу з мацавання i пачаѓ павольны агляд пакоя, нахiляючыся, прынюхваючыся, узiраючыся i прамацваючы сцены, падлогу i раскiданыя паѓсюль дэталi апаратуры. Куфар быѓ надзейна зачынены, i, здавалася, больш у пакоi не было нiчога цiкавага. Праз некалькi хвiлiн ён выпрастаѓся i паставiѓ лiхтар на штурманскай стол. "Гэта вельмi дзiѓна", - сказаѓ ён.
  
  "Сапраѓды", - пагадзiѓся я. "Гэта не рулявая рубка шаланды - гэта камандны масток ваеннага карабля".
  
  "Скажам, хутчэй, яго макет", - сказаѓ Холмс. " У штурманском шафе няма карт, а карта, приколотая да гэтага стала, - гэта карта Неапалiтанскага залiва Каралеѓскага ваенна-марскога флоту.
  
  "Магчыма, - выказаѓ здагадку я," мы знайшлi легендарны швейцарскi ваенна-марскi флот".
  
  "Думаю, што няма", - сказаѓ Холмс. "Я знайшоѓ гэта". Ён працягнуѓ мне сiнюю кепку, каб я яе разгледзеѓ. Гэта была фуражка марака брытанскага ваенна-марскога флоту, а збоку залатой нiткай былi вышытыя словы "Каралеѓскае Высокасць Эдгар".
  
  - "Ройял Эдгар" - эсмiнец, - сказаѓ я Холмсу. - Класа "Ройял Генры". Чатыры трубы. Шэсць тарпедных апаратаѓ. Два четырехдюймовых i восем двухдюймовых гармат. Максiмальная хуткасць крыху менш трыццацi вузлоѓ."
  
  "Адкуль вам гэта вядома?" - Спытаѓ Холмс, i ѓ яго голасе пачулася прыхаваная падазронасць.
  
  "Нядаѓна я выконваѓ сёе-якую працу для адмiралцейства", - патлумачыѓ я. "Я, вядома, узяѓ за правiла вывучаць назвы i рэйтынгi ѓсiх караблёѓ Яе Вялiкасцi, якiя знаходзяцца ѓ цяперашнi час у страi".
  
  Ён патрос кепкай у мяне перад носам. "Ты хочаш сказаць, што яны давяраюць табе-" Ён зрабiѓ паѓзу i глыбока ѓздыхнуѓ. "Усё роѓна," скончыѓ ён. Ён паказаѓ у iншы канец пакоя. - У гэтым куфры можа захоѓвацца што-то важнае, але астатняя частка пакоя не ѓяѓляе цiкавасцi.
  
  "За выключэннем капялюшы", - сказаѓ я.
  
  "Так", - пагадзiѓся ён. "Гэта вельмi цiкава".
  
  "Я не захапiѓ з сабой адмычак, - сказаѓ я, - i калi мы взломаем куфар, то аб'явiм аб сваёй прысутнасцi".
  
  "Цiкавая галаваломка," пагадзiѓся Холмс.
  
  У нас так i не было магчымасцi разабрацца з гэтым. Знiзу даносiлiся грукат, глухi ѓдар, вiск i гукi галасоѓ. Няма - з палубы звонку. Холмс зачынiѓ лiхтар, i мы адсунулi адну з запавес, каб паглядзець, што адбываецца.
  
  Паравой катэр вярнуѓся i цяпер быѓ прышвартаваѓся ѓ борта. Калi б людзi, якiя выходзяць з яго, убачылi нашу вяслярную лодку, пришвартованную да карме, жыццё ѓ блiжэйшыя некалькi хвiлiн стала б цiкавей. Але вяслярная лодка ѓжо павярнула назад i знiкла з-пад увагi, i было б няшчасным выпадкам, калi б яны яе ѓбачылi.
  
  Пачулiся адрывiстыя загады - як я заѓважыѓ, на нямецкай, - i восем цi дзесяць чалавек, якiя паднялiся на борт, замiтусiлiся, каб зрабiць тое, дзеля чаго яны паднялiся на борт. Трое з iх накiравалiся да дзвярэй у кармавой рубцы пад намi, i двое мужчын ѓнутры адкрылi дзверы, каб павiтаць iх.
  
  "Калi яны паднiмуцца сюды..." - сказаѓ Холмс.
  
  "Так", - сказаѓ я, успамiнаючы планiроѓку цёмным пакоi. "Тут няма дзе схавацца".
  
  "За гэтымi фiранкамi знаходзiцца адзiная магчымасць", - прашаптаѓ Холмс. "I гэта не вельмi добрая версiя".
  
  "Што ж," сказаѓ я, пачуѓшы тупат ботаѓ па лесвiцы, "прыйдзецца абыйсцiся гэтым".
  
  Мы адышлi да далёкай баку штор i зашморгнула iх за лiчаныя секунды да таго, як я пачула, як адчынiлiся дзверы i дзве - не, тры - пары крокаѓ ѓвайшлi ѓ пакой.
  
  "Лямпа, павiнна быць, згасла", - сказаѓ адзiн з iх па-нямецку. "Я запалю яе".
  
  "У гэтым няма неабходнасцi", - адказаѓ iншы на тым жа мове, i ѓ яго голасе прагучала ѓладарнасць. "Усё, што нам трэба адсюль, - гэта куфар. Посветите туды-сюды. Так, вось ён. Вы двое, паднiмiце яго.
  
  "Так, ваша светласць".
  
  "Здымiце гэта неадкладна i пагрузiце на катэр", - загадаѓ ѓладны голас. "Гэта павiнна суправаджаць нас у цягнiку да Трыеста".
  
  "У гэтую хвiлiну, ваша светласць". I пад нягучную какафонiю удараѓ i стогнаѓ куфар паднялi i вынеслi за дзверы. Праз некалькi секунд стала ясна, што яго светласць сышоѓ з куфрам, i мы зноѓ засталiся адны ѓ пакоi.
  
  "Што ж," сказаѓ я, выходзячы з-за фiранкi. " Трыест. Калi б мы толькi ведалi...
  
  Холмс падняѓ руку, заклiкаючы мяне да маѓчання. Ён з засяроджанай лютасцю глядзеѓ у акно на нашых нядаѓнiх гасцей, калi яны выходзiлi на палубу праз дзверы нiжняга паверха.
  
  "Што гэта?" - Спытаѓ я.
  
  "Хвiлiнку," сказаѓ ён.
  
  На секунду "яго светласць" павярнуѓ галаву, i яго профiль асвятлiѓ лiхтар, якi нёс адзiн з матросаѓ. Холмс адхiснуѓся i ляпнуѓ сябе рукой па лбе. "Я не памылiѓся!" - сказаѓ ён. "Я ведаѓ, што пазнаѓ гэты голас!"
  
  " Хто, яго светласць? - Спытаѓ я.
  
  "Ён!" - сказаѓ ён. "Гэта ён!"
  
  "Каго?"
  
  "Яго клiчуць Вiльгельм Готтсрайх Жыгiмонт фон Ормштейн", - сказаѓ мне Холмс. "Вялiкi герцаг Кассель-Фельштейнский i спадчынны кароль Багемii".
  
  "Гэта на самай справе ён?" Спытаѓ я. "А адкуль вы ведаеце яго светласць?"
  
  "Аднойчы ён наняѓ мяне", - сказаѓ Холмс. "Я не буду больш гаварыць пра гэта".
  
  " Гэта справа нiяк не звязана з нашай цяперашняй, э-э, праблемай? - Спытаѓ я.
  
  "Нiчога", - запэѓнiѓ ён мяне.
  
  "Тады я таксама не буду больш гаварыць пра гэта". Што б гэта нi было, гэта, павiнна быць, моцна падзейнiчала на Холмса, але цяпер было не час верадзiць старыя раны. "Я так разумею, ён мала выкарыстоѓвае англiйская?" - Спытаѓ я.
  
  "Ён мала паважае ѓсё брытанскае", - пацвердзiѓ Холмс. "I я мяркую, што ён не адчувае пяшчоты нi да каго, акрамя сябе самога i, магчыма, членаѓ сваёй блiжэйшай сям'i".
  
  "Сапраѓдны прынц", - сказаѓ я.
  
  Апошнiя з нашых наведвальнiкаѓ паднялiся на борт паравога катэры, i ён адчалiѓ ад баржы. "Цiкава, што заахвоцiла нас нанесцi паѓночны вiзiт", - сказаѓ я.
  
  "Нiчога добрага", - выказаѓ сваё меркаванне Холмс.
  
  Пачуѓся хлюпае гук, падобны на аддаленую адрыжку пад вадой, затым яшчэ адзiн, i баржа з гучным бразгатам i серыяй пстрычак нахiлiлася на правы борт.
  
  "Вось вам i адказ", - сказаѓ Холмс, калi мы абодва ѓхапiлiся за блiжэйшую апору, каб утрымацца на нагах. "Гэта былi выбухi. Яны топяць гэты карабель. Яна будзе пад вадой праз дзесяць хвiлiн, калi толькi не развалiцца на часткi першай, i тады ѓсё будзе хутчэй. Нашмат хутчэй."
  
  "Магчыма, нам варта сысцi", - прапанаваѓ я.
  
  "Магчыма", - пагадзiѓся ён.
  
  Мы паспяшалiся ѓнiз па трапу на палубу.
  
  "Hilfe! Hilfen sie mir, bitte!"
  
  Слабы крык аб дапамозе даляцеѓ аднекуль наперадзе. " Мы iдзем! - Крыкнуѓ я ѓ цемру. "Wir kommen! Wo sind Sie?"
  
  "Ich weiss nicht. У эймена данклен Раум, - рушыѓ услед адказ.
  
  - "У цёмным пакоi' не дапамагае, " прабурчаѓ Холмс. " Там не магло быць цямней, чым тут.
  
  Баржа абрала гэты момант, каб накрениться i яшчэ больш завалiцца на правы борт.
  
  "Hilfe!"
  
  Мы з цяжкасцю прабiлiся ѓ пярэднюю рубку. Крык аб дапамозе даносiѓся аднекуль злева ад дзвярэй. Я вобмацкам прабiраѓся ѓздоѓж сцены, пакуль не дабраѓся да iлюмiнатара. "Прывiтанне!" Я паклiкаѓ ѓнутр, пастукаѓшы у шыбу.
  
  "О, дзякуй Богу", - усклiкнуѓ мужчына па-нямецку. "Вы знайшлi мяне! Вы павiнны, дзеля ѓсяго Святога, развязаць мяне, перш чым гэта няшчаснае судна пойдзе на дно".
  
  Мы з Холмсам ѓвайшлi ѓ дзверы i прайшлi па кароткiм калiдоры, пакуль не дайшлi да павароту налева.
  
  "Ой!" усклiкнуѓ Холмс.
  
  "Што?"
  
  Я пачуѓ скребущий гук. "Пачакайце секунду", - сказаѓ Холмс. "Я толькi што стукнуѓся галавой".
  
  "Прабач", - сказаѓ я.
  
  "Не трэба", - сказаѓ ён мне. "Я толькi што стукнуѓся галавой аб лiхтар, якi звiсае з столi. Дай мне секунду, i я запалю яго".
  
  Ён дастаѓ з кiшэнi маленькi воданепранiкальны футляр з васковымi запалкамi, i праз некалькi секунд ужо гарэѓ лiхтар. "Наперад!" сказаѓ ён.
  
  Адкрыѓшы трэцюю дзверы па калiдоры, я ѓбачыѓ невысокага дзябёлага мужчыну ѓ белай кашулi, цёмных штанах у палоску i камiзэльцы, прывязанага да вялiкага драѓлянага крэсла. З-за намаганняѓ, прыкладзеных пры спробе да ѓцёкаѓ, яго твар пакрылася палосамi поту, а большая частка кашулi выпала з-за пояса, але тонкi чорны гальштук ѓсё яшчэ быѓ завязаны належным чынам. "Святло!" - сказаѓ мужчына. "О, благаслаѓляю вас, сябры мае, хто б вы нi былi".
  
  Мы старалiся адвязаць яго як мага хутчэй, паколькi баржа пад намi зрабiла серыю трывожных рыѓкоѓ i штуршкоѓ i нахiлiлася яшчэ больш рэзка. Цяпер, у дадатак да яго нахiле на правы борт, назiраѓся рашучы нахiл у кармавую частка.
  
  "Дзякуй, дзякуй", - сказаѓ таѓстун, калi вяроѓка саслiзнула з яго ног. "Яны пакiнулi мяне тут памiраць. I дзеля чаго?"
  
  "У самай справе, для чаго?" Адказаѓ я.
  
  "Усё гэта пачалося...."
  
  "Давайце пачакаем, пакуль не сыдзем з гэтага судна, - сказаѓ Холмс, - цi праз некалькi хвiлiн мы будзем размаѓляць пад вадой".
  
  Мы дапамаглi нашаму пухлому таварышу падняцца, хоць нашы ногi былi ненашмат цвярдзей яго, i, моцна поскальзываясь, мы рушылi па палубе. Трывожная дрыжыкi прабегла па судну, калi мы дабралiся да кармы, i мы хутка апусцiлi нашага новага сябра ѓ лодку i рушылi ѓслед за iм ѓнiз. Мы з Холмсам ѓзялiся за вёслы i энергiчна адштурхнулiся ад тонучай баржы, але не паспелi мы праплысцi i пятнаццацi-дваццацi ярдаѓ, як судна з моцным булькатаннем сышло пад ваду, стварыѓшы хвалю, якая зацягнула нас назад у цэнтр вялiзнага вiру, а затым падкiнула ѓ паветра, як трэсачку ѓ вадаспадзе. У iмгненне вока мы прамоклi наскрозь, i наша хлипкое суденышко налiѓся вадой, але якiм-то цудам мы ѓсё яшчэ былi ѓ лодцы, i яна ѓсё яшчэ была на плаву. Холмс пачаѓ вычэрпваць ваду сваёй кепкай, а наш госць - сваiм правым чаравiком, у той час як я працягваѓ прыкладаць намаганнi, каб адвесцi нас далей ад гэтага месца.
  
  Я зарыентаваѓся па нязменнай Палярнай зорцы i накiраваѓся на паѓднёва-ѓсход. Праз некаторы час Холмс далучыѓ свае намаганнi да маiх, i мы ѓжо веславання па цёмным водам з разумнай хуткасцю, нягледзячы на тое, што наша судна ѓсё яшчэ было напалову запоѓнена вадой. Наш пухлы таварыш па караблю працягваѓ вычэрпваць ваду, пакуль не выбiѓся з сiл, затым некалькi хвiлiн аддзiмаѓся i зноѓ пачаѓ вычэрпваць ваду.
  
  Прайшло, напэѓна, паѓгадзiны, перш чым мы заѓважылi удалечынi агнi, якiя паказваюць на тое, што бераг быѓ дзе-то наперадзе нас. Яшчэ паѓгадзiны, i мы уткнулiся носам у пляж. Невялiкi, круты, камянiсты пляж, але, тым не менш, трохi сухой зямлi, i мы былi ѓдзячныя. Мы ѓтрох выбралiся з лодкi i як адзiн ѓпалi на грубы пясок, дзе i ляжалi, змучаныя i нерухомыя. Павiнна быць, я спаѓ, але паняцця не маю, як доѓга. Калi я ѓ наступны раз адкрыѓ вочы, ужо ѓзышоѓ свiтанак, а Холмс ѓжо ѓстаѓ i рабiѓ зарадку ѓ абзы вады.
  
  "Ну жа, ѓстань, мой сябар", - сказаѓ ён, - павiнна быць, ён быѓ п'яны ад фiзiчных практыкаванняѓ, раз звярнуѓся да мяне такiм чынам. - "Мы павiнны зрабiць падрыхтоѓкi i адправiцца ѓ шлях".
  
  Я сеѓ. " Куды мы накiроѓваемся? - Спытаѓ я.
  
  "Вядома, гэта павiнна быць вiдавочна", - адказаѓ Холмс.
  
  "Зрабi мне прыемнае," сказаѓ я.
  
  "Трыест," сказаѓ Холмс. " Куды б нi адправiѓся Вiльгельм Готтсрайх Жыгiмонт фон Ормштейн, туды мы выправiмся i мы. Што б нi адбывалася, ён лiдэр цi адзiн з лiдэраѓ.
  
  "Гэта кажа аб тваёй непрыязнасцi да яго?" Спытаѓ я. "Таму што ты часта казаѓ тое ж самае пра мяне, i рэдка гэта было так".
  
  "Ах, але пры выпадку ...", - сказаѓ Холмс. "Але ѓ дадзеным выпадку гэта мае веды аб гэтым чалавеку. Ён не быѓ бы членам якой-небудзь арганiзацыi, якая не дазваляла б яму быць яе лiдэрам або, па меншай меры, верыць, што ён лiдэр, таму што ён пыхлiвы i сам лёгка паддаѓся б кiраѓнiцтву ".
  
  Наш пухлы сябар выпрастаѓся. "Гэта вы кажаце па-ангельску?" - спытаѓ ён па-нямецку.
  
  "Ja", - сказаѓ я, пераходзячы на гэты мову. "Гэта не мае значэння".
  
  "Гэта тое, што казалi тыя свiннi, якiя выкралi мяне, калi не хацелi, каб я разумеѓ", - сказаѓ ён, з цяжкасцю паднiмаючыся на каленi, а затым на ногi. "Але яны працягвалi забываць, а я многае разумеѓ".
  
  "Добра!" Сказаѓ я. "Мы ѓсе знойдзем сухую вопратку для сябе, i ты нам усё раскажаш".
  
  Ён устаѓ i працягнуѓ мне руку. "Я гер Паѓлюс Гензель, i я дзякую вас i вашага спадарожнiка за выратаванне майго жыцця".
  
  "Ад iмя мiстэра Шэрлака Холмса i ад сябе асабiста, прафесара Джэймса Марыярцi, я прымаю вашу падзяку", - сказаѓ я яму, беручы працягнутую руку i моцна пацiскаючы яе.
  
  "У мяне ёсць адзенне ѓ маiм - пра - я не адважуся вярнуцца ѓ свой гатэль". Рукi нашага сябра ѓзляцелi да рота. "Выкажам здагадку, яны там чакаюць мяне?"
  
  "Ну жа," сказаѓ Холмс. - Яны лiчаць, што вы мёртвыя.
  
  "Я б не стаѓ пераконваць iх у гэтым", - сказаѓ ён.
  
  Мы прайшлi пешшу каля трох мiль назад у наш гатэль, знялi нумар для гер Гензеля i прыступiлi да абмыванне i змене адзення. Мы даручылi кансьержу забяспечыць нашага пухлай аднаго прыдатнай адзеннем, i ён паставiѓся да гэтага так, нiбы пастаяльцы гатэля Athènes вярталiся прамоклым i перапэцканы кожны дзень у годзе. Магчыма, так яно i было.
  
  Было крыху пазней 8:00, калi мы сустрэлiся ѓ рэстаране гатэля за сняданкам. "Такiм чынам," сказаѓ Холмс, нашмароѓваючы круасан апельсiнавым джэмам i паварочваючыся да герру Гензелю, " я дастаткова доѓга стрымлiваѓ сваё цiкаѓнасць, i цалкам магчыма, што вы размяшчаеце карыснай для нас iнфармацыяй. Пачнi з таго, што ты рабiѓ на той баржы, калi не пярэчыш.
  
  Гер Гензель дапiѓ сваю велiзарную кубак гарачага шакаладу, паставiѓ яе на стол з задаволеным уздыхам i выцер вусы. "Гэта проста", - сказаѓ ён, зноѓ напаѓняючы кубак з вялiкага збана на стале. "Я рыхтаваѓся памерцi. I калi б вас, джэнтльмены, не было на борце, я, несумненна, так бы i зрабiѓ.
  
  "Што прымусiла вашых таварышаѓ ставiцца да вас гэтак непрыязна?" - Спытаѓ я.
  
  "Яны не былi маiмi кампаньёнамi", - адказаѓ ён. "Я ѓладальнiк касцюмернай кампанii "Гензель i Гензель". Ён пастукаѓ сябе па грудзях. "Я другi Гензель, як вы разумееце. Першы Гензель, мой бацька, пайшоѓ з бiзнесу некалькi гадоѓ таму i прысвяцiѓ сябе пчалярстве".
  
  "У самай справе?" спытаѓ Холмс. " Я б хацеѓ зь iм пазнаёмiцца.
  
  "Вядома", - пагадзiѓся Гензель. "Я ѓпэѓнены, што ён хацеѓ бы падзякаваць чалавека, якi выратаваѓ жыццё яго сына".
  
  "Так, гэта так", - пагадзiѓся Холмс. "Працягвайце свой аповяд".
  
  " Так. Учора я даставiѓ вялiкi заказ касцюмаѓ нейкаму графу фон Крамму ѓ "Адлерхоф".
  
  "Ха!" ђмяшаѓся Холмс. Мы паглядзелi на яго, але ён проста адкiнуѓся на спiнку крэсла, скрыжаваѓ рукi на грудзях i прамармытаѓ: "Працягвайце!"
  
  "Так", - сказаѓ Гензель. "Ну, гэта былi ваенна-марскiя касцюмы. Форма афiцэраѓ i простых маракоѓ. Ад абутку да фуражак, са знакамi адрознення, стужкамi i ѓсiм iншым".
  
  "Чароѓна", - сказаѓ я. "Форма каралеѓскага ваенна-марскога флоту Вялiкабрытанii, без сумневу".
  
  "Ну так", - пагадзiѓся Гензель. "I iх цалкам дастаткова, каб прыбраць ѓвесь акцёрскi склад для шоѓ Гiлберта i Саллiвана "Сарафанiку".
  
  - А iмя, якое вы вышили на шапачках, - сказаѓ Холмс, - цi магло гэта быць "Каралеѓскi Эдгар"?
  
  "Сапраѓды, так i было", - сказаѓ Гензель, выглядаючы здзiѓленых. "Як ты..."
  
  "Вельмi падобна на гэта?" - Спытаѓ Холмс, выцягваючы з кiшэнi знойдзеную намi кепку i кладучы яе на стол.
  
  Гензель падняѓ яго, уважлiва агледзеѓ, памяѓ анучку ѓ руках i панюхаѓ. "Ну так, - пагадзiѓся ён, "гэта адзiн з нашых".
  
  "Працягвай", - сказаѓ я. "Як ты апынуѓся звязаных ѓ той хацiне?"
  
  "Гэта было, калi я спытаѓ аб нiжнiм бялiзну", - сказаѓ Гензель. "Граф фон Крам, здавалася, пакрыѓдзiѓся.
  
  " Нiжняе бялiзну?
  
  Гензель кiѓнуѓ i адкусiѓ вялiкi кавалак каѓбасы. "Нас папрасiлi даць цяперашнi нiжняе бялiзну, i я прыклаѓ нямала намаганняѓ, каб выканаць яго просьбу".
  
  "Для чаго?" спытаѓ Холмс.
  
  Гензель шырока i выразна пацiснуѓ плячыма. "Я не пытаѓся", - сказаѓ ён. "Я выказаѓ здагадку, што гэта для нейкай пастаноѓкi, якую ён планаваѓ паставiць. Я набыѓ патрабаванае нiжняе бялiзну на Ваенна-марскiх складах у Портсмуце, так што iх сапраѓднасць была гарантаваная ".
  
  "Ты думаѓ, гэта для п'есы?" Спытаѓ я. "Хiба гэта не гучыць як празмерны рэалiзм?"
  
  Яшчэ адно поцiск плячыма. "Я чуѓ, што калi Унтермейер прадзюсуе шоѓ у тэатры Кенигличе, ён кладзе дробязь па кутах мяккiх канап i крэслаѓ, i ѓсе дзверы i вокны на здымачнай пляцоѓцы павiнны адкрывацца i закрывацца, нават калi iмi нельга карыстацца падчас прадстаѓлення".
  
  "Хто мы такiя, каб сумнявацца ѓ тэатральным генii?" Холмс пагадзiѓся. "Калi тэатральныя матросы графа Крамма павiнны насiць марское нiжняе бялiзну, чаму ж тады так таму i быць".
  
  "На самай справе", - сказаѓ Гензель. "Але чаму толькi пяць камплектаѓ?"
  
  Холмс асцярожна паставiѓ кубак з кавы. " Усяго пяць камплектаѓ?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  " I колькi камплектаѓ, э-э, верхняй адзення?
  
  " Трыццаць пяць поѓных мундзiраѓ. Дванаццаць афiцэраѓ, астатнiя простыя матросы.
  
  "Як дзiѓна", - сказаѓ я.
  
  Гензель кiѓнуѓ. "Менавiта гэта я i сказаѓ. Вось чаму я аказаѓся прывязаным да гэтага крэсла, па меншай меры, я так мяркую".
  
  Холмс паглядзеѓ на мяне. "Граф фон Крам," сказаѓ ён, - цi, як я яго лепш ведаю, Вiльгельм Готтсрайх Жыгiмонт фон Ормштейн, вялiкi герцаг Кассель-Фельштейнский i спадчынны кароль Багемii, не любiць, калi яго дапытваюць".
  
  "Зразумела", - сказаѓ я.
  
  " Фон Крам - адзiн з яго любiмых псеѓданiмаѓ.
  
  "Гэты чалавек - кароль?" - Спытаѓ Гензель з ноткай трывогi ѓ голасе. "Няма месца, дзе можна схавацца ад караля".
  
  "Не палохайцеся", - сказаѓ яму Холмс. "Да цяперашняга часу ён ужо забыѓся аб вашым iснаваннi".
  
  "Ах, так", - сказаѓ Гензель. "Гэта пра каралёѓ".
  
  Холмс ѓстаѓ. "Я думаю, мы павiнны адправiцца ѓ Трыест", - сказаѓ ён. "Тут робiцца д'ябальская праца".
  
  "Так", - пагадзiѓся я. "Мне трэба адправiць тэлеграму. Я адпраѓлю адказ у Трыест".
  
  "Мне, я думаю, пара дадому", - сказаѓ Гензель.
  
  "Так, вядома", - пагадзiѓся Холмс. Ён узяѓ Гензеля за руку. " Вы заслужылi падзяку яшчэ адной каралеѓскай асобы, i я паклапачуся, каб з часам вы былi належным чынам ѓзнагароджаныя.
  
  "Вы п - збiраецеся п-п-узнагародзiць мяне?" Гензель запнуѓся. "Але, ваша светласць, ваша каралеѓскае высокасць, я паняцця не меѓ. Я маю на ѓвазе...."
  
  Холмс адрывiста засмяяѓся. "Не, мой дарагi", - сказаѓ ён. "Не я. Высакародная лэдзi, на плячах якой ляжыць цяжар найвялiкшай iмперыi ѓ свеце".
  
  "Пра", - сказаѓ Гензель. "Яна".
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Горад Трыест размешчаны на беразе Триестского залiва, якi з'яѓляецца паѓночнай оконечностью Адрыятычнага мора, i акружаны гарамi, дзе ён не выходзiць да вады. Горад ѓзыходзiць да рымскiм часах, i яго архiтэктура ѓяѓляе сабой папуры з усiх перыядаѓ з тых часоѓ па цяперашнi час. Хоць ён, як мяркуецца, з'яѓляецца часткай Аѓстрыйскай iмперыi, яго грамадзяне ѓ асноѓным гавораць па-iтальянску i больш заклапочаныя падзеямi ѓ Рыме i Венецыi, чым у Вене i Будапешце.
  
  Падарожжа заняло ѓ нас два днi па самым прамым маршруце, якi мы змаглi знайсцi. Але мы зьмiрылiся з думкай, што фон Ормштейн i яго банда псевдоанглийских маракоѓ не маглi прыбыць нашмат раней за нас.
  
  Падчас падарожжа мы абмеркавалi тое, што нам удалося высветлiць, i выпрацавалi план дзеянняѓ. Гэта непазбежна было расплывiстым, паколькi, хоць цяпер у нас было даволi добрае ѓяѓленне пра тое, што планаваѓ фон Ормштейн, мы не ведалi, якiя рэсурсы апынуцца ѓ нашым распараджэннi, каб перашкодзiць яму ажыццявiць свой подлы план.
  
  Перад ад'ездам з Линдау мы з Холмсам паслалi Майкрофту тэлеграму:
  
  ДАШЛIЦЕ НАЗВЫ I МЕСЦАЗНАХОДЖАННЯ УСIХ ЭСМIНЦАђ КЛАСА "РОЙЯЛ ГЕНРЫ" АДКАЗАЦЬ ГЕНЕРАЛУ ПА ТРИЕСТУ ШЭРЛАКУ
  
  Калi мы прыбылi, нас чакаѓ адказ. Мы адасобiлiся ѓ блiжэйшай кавярнi i ѓважлiва вывучылi яго за парай шклянкамi эспрэса:
  
  ВОСЕМ КАРАБЛЁђ КЛАСА ROYAL HENRY ROYAL ELIZABETH I ROYAL ROBERT З АТЛАНТЫЧНЫМ ФЛОТАМ У ПОРТСМУЦЕ ROYAL STEPHEN У ПЕРААБСТАЛЯВАНЫМ СУХIМ ДОКУ ROYAL WILLIAM У БЭНГАЛЬСКАЙ ЗАЛIВЕ ROYAL EDWARD I ROYAL EDGAR НА ШЛЯХУ ђ АђСТРАЛIЮ ROYAL MARY СПIСАНЫ ПРАДАДЗЕНЫ УРУГВАЮ, ЯК МЯРКУЕЦЦА, ПЕРАСЯКАЕ АТЛАНТЫКУ ђ МОНТАВIДЭА ЯКIЯ НАВIНЫ МАЙКРОФТ
  
  Я ляпнуѓ рукой па кававы столiк. " Уругвай!
  
  Холмс паглядзеѓ на мяне.
  
  "Уругвай падзелены на дзевятнаццаць дэпартаментаѓ", - сказаѓ я яму.
  
  "Гэта тыя дробязi, якiмi я адмаѓляюся абцяжарваць свой розум", - сказаѓ ён. "Вывучэнне злачыннасцi i злачынцаѓ дае дастаткова iнтэлектуальных ведаѓ ..."
  
  "З якiх адна," перабiѓ я, "Фларыда".
  
  Ён спынiѓся з адкрытым ротам. " Фларыда?
  
  "Менавiта так".
  
  " Лiст.... 'Фларыда цяпер наша".
  
  "Гэта звычайная практыка - называць ваенныя караблi ѓ гонар акругаѓ, штатаѓ, дэпартаментаѓ або iншых падраздзяленняѓ краiны", - сказаѓ я. "Па-мойму, у брытанскiм ваенна-марскiм флоце ёсць "Эсэкс", "Сасэкс", "Кент" i некалькi iншых.
  
  Холмс гэта абдумаѓ. "Непазбежны выснову", - сказаѓ ён. "Фларыда...."
  
  "I нiжняе бялiзну," сказаѓ я.
  
  Холмс кiѓнуѓ. "Калi вы выключаеце немагчымае," сказаѓ ён, - усё, што застаецца, якiм бы неверагодным яно нi было, мае добрыя шанцы апынуцца праѓдай".
  
  Я пакруцiѓ галавой. "I вы назвалi мяне Напалеонам злачыннасцi," сказаѓ я. " У параѓнаннi з гэтым...
  
  "А!" - сказаѓ Холмс. "Але гэта не злачынства, гэта палiтыка. Мiжнародная iнтрыга. Значна больш грубая гульня. У палiтыкаѓ няма гонару".
  
  Мы хуценька накiравалiся да брытанскага консульства на авеню Сан-Лючыя i прадставiлiся консулу, седовласому, бездакорна апранутага дзяржаѓнаму дзеячу па iмя Обры, папрасiѓшы яго адправiць зашыфраванае паведамленне ѓ Уайтхолл.
  
  Ён запытальна паглядзеѓ на нас па-над ачкоѓ у металiчнай аправе. "Вядома, джэнтльмены", - сказаѓ ён. "Да чаго гэта прывяло?"
  
  "Мы збiраемся папрасiць урад Яе Вялiкасцi даць нам лiнкор", - сказаѓ Холмс i зрабiѓ паѓзу, чакаючы рэакцыi.
  
  Гэта было не тое, чаго можна было чакаць. "Цяпер у порт не заходзяць брытанскiя лiнкоры", - сказаѓ Обры, скрыжаваѓшы рукi на сваiм вялiкiм жываце i адкiнуѓшыся на спiнку крэсла. "Падыдзе цi крэйсер?"
  
  Холмс схiлiѓся над сталом. "Мы кажам сур'ёзна," сказаѓ ён, яго пранiклiвыя вочы зiхацелi над тонкiм аскетiчным носам, " i гэта не жарт. Наадварот, гэта мае першарадную важнасць i тэрмiновасць".
  
  "Я не сумняваюся", - адказаѓ Обры, мякка падняѓшы вочы. "Мая прапанова было шчырым. Калi вам хопiць крэйсера, я гатовы даць яго ѓ ваша распараджэнне. Гэта ѓсё, што ѓ нас ёсць. Ёсць каля чатырох цi пяцi тарпедных кананерскiх лодак Каралеѓскага ваенна-марскога флоту, якiя працуюць сумесна з iтальянскiм ваенна-марскiм флотам, якiя займаюцца спыненнем кантрабандыстаѓ i пiратаѓ ѓ Мiжземным моры, але я не магу прадказаць, калi адна з iх прыйдзе ѓ порт ".
  
  "Але вы гатовыя даць крэйсер у, э-э, наша распараджэнне?" Я спытаѓ
  
  "Так", - сказаѓ Обры, кiваючы. "То бок, у мяне няма прамых паѓнамоцтваѓ на гэта, але паѓнамоцтвы былi перададзеныя мне з Уайтхолл. Сёння ранiцай я атрымаѓ тэлеграму, якая прадпiсвала мне зрабiць усё магчымае, каб дапамагчы вам, калi вы з'явiцеся. Павiнен сказаць, што за васямнаццаць гадоѓ работы на дыпламатычнай службе мне нiколi не давалi падобных iнструкцый. Ад самога прэм'ер-мiнiстра, хiба ты не ведаеш. Разам з даведкай з Адмiралцейства "
  
  Холмс выпрастаѓся. "Майкрофт!" паклiкаѓ ён.
  
  "Несумненна", - пагадзiѓся я.
  
  "Карабель яе Вялiкасцi "Агамемнон" знаходзiцца ѓ порце, - сказаѓ Обры, - i я перадаѓ капiтану Прейснеру просьбу Адмiралцейства падтрымлiваць хуткасць i чакаць далейшых iнструкцый. А зараз, калi б вы маглi сказаць мне, у чым усё гэта справа, магчыма, я змог бы аказаць вам дадатковую дапамогу.
  
  "Давайце неадкладна адправiмся ѓ докi", - сказаѓ Холмс. "Мы ѓсе разгадаем па дарозе".
  
  Обры пацягнуѓся да кнопкi званка за сваiм сталом. "Выклiчце маю карэту", - сказаѓ ён мужчыну, якi з'явiѓся на яго клiч. " I прынясi маю шынель, у паветры халаднавата.
  
  Консул Обры даѓ указаннi, i неѓзабаве мы ѓжо iмчалiся па вулiцах Трыеста, накiроѓваючыся да мунiцыпальным докам, дзе нас павiнен быѓ чакаць катэр, якi даставiць нас на Агамемнона. "На выпадак, калi што-то пойдзе не так, - сказаѓ Холмс консулу, - а ёсць усе шанцы, што так i будзе, вам прыйдзецца падрыхтавацца".
  
  "Падрыхтавацца да чаго?" Спытаѓ Обры. "Якiм чынам?"
  
  Мы з Холмсам па чарзе расказалi яму аб тым, што нам было вядома, i пра нашых здагадках. "Магчыма, мы няправiльна перадалi ѓсе дэталi," сказаѓ я, "але калi падзеi будуць развiвацца не зусiм так, як мы апiсалi, я буду вельмi здзiѓлены".
  
  "Але гэта неверагодна!" Сказала Обры. "Як ты да ѓсяго гэтага дадумаѓся?"
  
  " Зараз няма часу, - заявiѓ Холмс, калi экiпаж спынiѓся. " Нам трэба спяшацца.
  
  "Поспехi", - пажадаѓ Обры. "Я вярнуся ѓ консульства i буду рыхтавацца да вашага поспеху або няѓдачы, у залежнасцi ад таго, да чаго прывядзе гэта вар'яцтва".
  
  "Гэта, павiнна быць, гучыць вар'яцка", - пагадзiѓся я. "Але гэта не наша вар'яцтва, а вар'яцтва нашага супернiка".
  
  "Хадзем," сказаѓ Холмс. " Давайце паднiмемся на борт кацера.
  
  Мы ѓскочылi на борт паравога катэры. Боцман адсалютаваѓ нам, калi мы прабягалi мiма яго па трапе, а затым двойчы дзьмухнуѓ у свiсток, i мы адчалiлi. Гавань была забiтая судамi, i мы лавiравалi памiж судамi ѓсiх вiдаѓ i памераѓ, прабiраючыся да велiзарнай, якi навiсае грамады трохпавярховага крэйсера сучаснай канструкцыi, якi быѓ нашым пунктам прызначэння.
  
  Калi мы дабралiся да "Агамемнона", з палубы крэйсера спусцiлi трап, каб сустрэць нас. Мора ѓ гаванi было спакойным, але пераход з хiсткай палубы паравога катэры на хiсткай трап ля борта крэйсера, нават пры такiх спадзiстых хвалях, патрабаваѓ больш намаганняѓ, чым дастаѓляла задавальненне ступенню, не схiльнага да прыгод чалавека маiх гадоѓ.
  
  Флагманскi афiцэр капiтана Прейснера сустрэѓ нас, калi мы ступiлi на палубу, i правёѓ на масток "Агамменона", дзе Прейснер, хударлявы мужчына з костлявым тварам i кароткай завостранай сiвой бародкай, насцярожана вiтаѓ нас. Холмс, - сказаѓ ён, нацягнута кiѓнуѓшы галавой. - Прафесар Марыярцi. Сардэчна запрашаем, я думаю, у "Агамемнон".
  
  "Капiтан", - прызнаѓ я.
  
  Прейснер памахаѓ перад намi лiстом жоѓтай паперы. "Адмiралцейства просiць мяне аказаць вам любую дапамогу, у якой вы маеце патрэбу, не задаючы пытанняѓ. Або, па меншай меры, не патрабуючы адказаѓ. I гэта, павiнен сказаць, самыя дзiѓныя iнструкцыi, якiя я калi-небудзь атрымлiваѓ.
  
  "Магчыма, гэта самая дзiѓная мiсiя, у якой вы калi-небудзь ѓдзельнiчалi", - сказаѓ яму Холмс.
  
  Капiтан Прейснер ѓздыхнуѓ. "I чаму-то ѓ мяне такое пачуццё, што гэта не прынясе ушанаванняѓ мне цi маёй камандзе", - сказаѓ ён.
  
  "Верагодна, вас папросяць не згадваць пра гэта ѓ вашым афiцыйным справаздачы", - сказаѓ я яму. "На вашым месцы я б не заносiѓ падрабязнасцi ѓ свой часопiс, пакуль у мяне не будзе часу добранька падумаць".
  
  "Так было заѓсёды", - сказаѓ Прейснер. "Што мне рабiць?"
  
  Я паказаѓ на поѓдзень. "Дзе-то там, не занадта далёка, знаходзiцца эсмiнец з сцягам "Юнiён Джэк" цi, магчыма, з Чырвоным сцягам Энсина. Мы павiнны спынiць яго i ѓзяць на абардаж. Або, калi гэта апынецца немагчымым, патопу яго.
  
  Прейснер ѓтаропiѓся на мяне, страцiѓшы дар прамовы. А потым перавёѓ погляд на Холмса, якi кiѓнуѓ. "Патапiць брытанскi ваенны карабель?" - недаверлiва перапытаѓ ён.
  
  "А," сказаѓ Холмс, " але гэта не так. I калi нам не ѓдасца спынiць гэта, у гаванi Трыеста або якога-небудзь найблiзкага прыбярэжнага горада будзе здзейснена якое-небудзь буйное злачынства, i ѓ яго абвiнавацяць брытанскi ваенна-марскi флот ".
  
  "Ваенная хiтрасць?" Спытаѓ Прейснер. "Але мы не на вайне, наколькi я ведаю".
  
  "Тады нам лепш лiчыць гэта "хiтрасцю дзеля мiру", " сказаѓ Холмс. "Хоць канчатковай мэтай вучэнняѓ цалкам можа быць стварэнне стану вайны памiж Вялiкабрытанiяй i некалькiмi кантынентальнымi дзяржавамi".
  
  "Эсмiнец Каралеѓскага флота, - разважаѓ Прейснер, - гэта не эсмiнец Каралеѓскага флота".
  
  "Iмя на яе баку будзе Каралеѓскi Эдгар", - сказаѓ я яму. "На самой справе гэта спiсаны "Royal Mary", якi быѓ прададзены Уругваю. Мы лiчым, што ѓрад Уругвая переименовало яе ѓ "Фларыду".
  
  "Мы збiраемся ваяваць з Уругваем?"
  
  "Цяпер яна знаходзiцца ѓ руках групы еѓрапейскiх ашуканцаѓ, э-э, джэнтльменаѓ, якiя плануюць выкарыстоѓваць яе, каб справакаваць варожасць i, магчыма, актыѓныя баявыя дзеяннi супраць Вялiкабрытанii. Якiм чынам ѓругвайскi ѓлады перадалi грошы змоѓшчыках, яшчэ трэба будзе высветлiць. Цалкам магчыма, што урад Уругвая нiчога не ведае аб меркаванай продажы ".
  
  "Божа мой! Як ты - Не звяртай на гэта ѓвагi!" Прейснер разгарнуѓся i пролаял серыю загадаѓ, якiя прывялi велiзарны карабель у рух.
  
  Пакуль "Агамемнон" выходзiѓ з Триестского залiва i накiроѓваѓся ѓнiз па Адрыятычнага мора, капiтан Прейснер займаѓся кiраваннем сваiм караблём, але як толькi мы апынулiся ѓ адкрытай вадзе, ён перадаѓ штурвал лейтэнанту Виллитсу, свайму неразговорчивому першаму памочнiку з бульдожьей скiвiцай, i паклiкаѓ нас да сябе. "Цяпер раскажы мне, што ты ведаеш, - сказаѓ ён, - i аб чым ты здагадваешся, каб мы маглi спланаваць далейшыя дзеяннi".
  
  Як мага хутчэй, але не выпускаючы нiчога важнага, мы распавялi яму пра нашу гiсторыю. Холмс узяѓ iнiцыятыву ѓ свае рукi i сваiм гугнявым, высокiм голасам выклаѓ тое, што нам было вядома, i як мы гэта даведалiся.
  
  Прейснер абапёрся локцямi аб выступ, якi iдзе па пярэдняй частцы мастка, прама пад вялiкiмi шклянымi ветравым шклом, i ѓтаропiѓся на неспакойны сiне-зялёнае мора. " I на падставе гэтых бедных фактаѓ вы рэквiзавалi адзiн з лiнейных крэйсераѓ Яе Вялiкасцi i адправiлiся на пошукi эсмiнца, якi можа iснаваць, а можа i не iснаваць, i якi, калi ён iснуе, можа цi не можа планаваць якой-небудзь шкоду брытанскiм iнтарэсам? I лорды Адмiралцейства пагадзiлiся з гэтым, э-э, малаверагоднай iнтэрпрэтацыяй? ён пакiваѓ галавой. "Я подчинюсь загадам, нават калi гэта азначае падпарадкаванне вашы загады i гонкi уверх i ѓнiз па Адрыятыцы, але, шчыра кажучы, я гэтага не бачу ".
  
  "Вы не згодныя з тым, што цалкам верагодна, што гэтая клiку завалодала "Каралеѓскай Марыяй" i мае намер нанесцi шкоду Вялiкабрытанii?" Спытаѓ Холмс.
  
  Якую магчымую выгаду для iх магло б прынесцi такое дзеянне?" Спытаѓ Прейснер. "Я згаджаюся з вашым высновай аб тым, што гэтыя людзi навучалi экiпаж кiраваць брытанскiм ваенным караблём, i "Ройял Мэры" цалкам магла быць iм. I калi яны планавалi прыехаць у Трыест, то, верагодна, забiралi карабель дзе-то тут. Але не больш цi верагодна, што, займеѓшы карабель, яны накiруюць яго ѓ якi-небудзь аддалены порт, каб здзейснiць сваё злачынства, калi яно сапраѓды плануецца?"
  
  "Ёсць некалькi прычын меркаваць, што, якога б роду атаку яны нi планавалi, яна будзе паблiзу i ѓ блiжэйшы час", - сказаѓ я.
  
  "Па-першае, - сказаѓ Холмс," iх людзi не могуць быць настолькi добра навучаны кiраваннi сучасным эсмiнцам".
  
  "Па-другое," дадаѓ я, - кожны дадатковы гадзiну, якi яны выдаткуюць, павялiчыць верагоднасць таго, што iх перахопiць якi-небудзь карабель Мiжземнаморскага флоту Яе Вялiкасцi. I адна спроба абмяняцца сiгналамi заклеймит яе як самазванку.
  
  "Для дасягнення максiмальнага эфекту, - сказаѓ Холмс, - акцыю пратэсту варта праводзiць паблiзу вялiкага горада, каб за ёй назiрала як мага больш людзей".
  
  "У гэтым ёсць сэнс", - пагадзiѓся Прейснер.
  
  "А яшчэ ёсць нiжняе бялiзну", - сказаѓ я.
  
  "Так", - пагадзiѓся Холмс. "Гэта выдае ѓсю гульню".
  
  Капiтан Прейснер перакладаѓ погляд з аднаго на iншага. "Гэта так?" ён спытаѓ.
  
  Падышоѓ сцюард з сталовай з парай кубкамi гарбаты для тых, хто быѓ на бриджике, i прадбачлiва падрыхтаваѓ дзве для Холмса i мяне.
  
  Я з удзячнасцю ѓзяѓ чай i сербануѓ. Нi Холмс, нi я не былi апранутыя для халоднага ветра, якi ѓрываѓся ѓ адкрытыя дзверы мастка. "Людзi ѓ форме Каралеѓскага ваенна-марскога флоту павiнны быць бачныя на палубе падчас мерапрыемства, - сказаѓ я капiтану Прейснеру, - каб назiральнiкi на беразе паверылi ѓ маскарад. Але чаму нiжняе бялiзну?"
  
  "I чаму толькi пяць?" Дадаѓ Холмс.
  
  Прейснер задумаѓся. "Добры пытанне", - сказаѓ ён.
  
  "Адзiны разумны адказ заключаецца ѓ тым, што гэтыя пяцёра мужчын павiнны прайсцi пiльны дагляд пры аглядзе iх тэл".
  
  "Iх цела?"
  
  "Падумайце", - сказаѓ Холмс. "Нiжняе бялiзну мае сэнс толькi ѓ тым выпадку, калi чакаецца, што мужчыны будуць агледжаныя".
  
  "Так, я разумею гэта", - пагадзiѓся Прейснер.
  
  "Але калi яны апынуцца жывымi, калi iх агледзяць, любыя разыходжаннi хутка стануць вiдавочнымi", - сказаѓ Холмс.
  
  "Як, напрыклад, тое, што яны не гавораць свабодна па-ангельску", - дадаѓ я.
  
  "Дык вы думаеце, яны апранаюць трупы ѓ брытанскую ваенна-марскую форму?" Спытаѓ Прейснер.
  
  Холмс адвёѓ погляд. "Магчыма," сказаѓ ён.
  
  "Гэй, ветразi ѓ порт!" - матрос за межамi мастка перадаѓ сiгнал впередсмотрящего на топ-мачты. Мы азiрнулiся, каб паглядзець, але гэта сапраѓды быѓ ветразь, верхнi ветразь трехмачтового барка, а не чатыры трубы брытанскага эсмiнца, якiя павольна падалiся ѓ поле зроку па левым борце.
  
  Рэшту таго дня мы бачылi мноства караблёѓ, але ѓжо насталi прыцемкi, перш чым мы знайшлi карабель, якi шукалi. Удалечынi, у некалькiх кропках па правым борце, здаѓся четырехмачтовый эсмiнец. Лейтэнант Уиллитс схапiѓ схему апазнавальных сiлуэтаѓ i правёѓ пальцам па краi, уважлiва ѓзiраючыся ѓ iлюстрацыi. "Я не веру, што ѓ гэтым раёне можа быць якой-небудзь iншай четырехмачтовый эсмiнец, - сказаѓ ён, - але не варта дапускаць памылку".
  
  Капiтан Прейснер агледзеѓ далёкi карабель у бiнокль i, яшчэ да таго, як Виллитс пацвердзiѓ яго апазнанне, павярнуѓся да дзяжурнага матросу i цiха сказаѓ: "Перадайце сiгнал усiм пастам ручнога бою".
  
  Матрос свiснуѓ у трубку сувязi i перадаѓ каманду, i амаль адразу ж на лодцы зацараваѓ спарадкаваны хаос, калi члены экiпажа кiнулiся да прызначаных месцаѓ.
  
  "На iм няма нi сцягоѓ, нi вымпелаѓ", - абвясцiѓ Уиллитс, якi назiраѓ за надыходзячым караблём у свой уласны бiнокль. "Але ён не робiць спробаѓ ухiлiцца ад нас. Здаецца, ззаду ѓ яе нейкi маленькi чорны карабель.
  
  "Было б падазрона, калi б яна павярнула ѓ бок", - сказаѓ Прейснер. "Яна не ведае, што мы ставiм сабе яе. Паднiмiце наш уласны сцяг i сцяг з кодам распазнання на сёння. I паглядзiце, цi зможаце вы апазнаць карабель ззаду.
  
  "Ёсць, ёсць, сэр". Виллитс перадаѓ каманду, i праз некалькi секунд на верхавiне насавой мачты "Агамемнона" лунала некалькi сцягоѓ.
  
  "Адказу няма", - сказаѓ Уиллитс праз хвiлiну. "Пачакайце, ён паварочвае налева, спрабуючы выслiзнуць ад нас. Калi ён завершыць паварот, то зможа паказаць нам свае пяткi. У яго, павiнна быць, хуткасць на тры-чатыры вузла больш.
  
  "Верагодна, менш з непадрыхтаванай машыннай камандай", - пракаментаваѓ Прейснер. "Але тым не менш-"
  
  "Цяпер я магу разабраць яе iмя", - сказаѓ Уиллитс, узiраючыся ѓ бiнокль. "Яна каралеѓскi Эдгар, зусiм дакладна. Або сцвярджае, што гэта так. Iншы карабель трымаецца з далёкай боку ад яе, але, падобна, гэта нейкая вялiкая яхта, выфарбаваныя ѓ чорны колер.
  
  "Без сумневу, кантрабандыст", - сказаѓ Прейснер.
  
  "Я думаю, вы маеце рацыю, сэр".
  
  "Зрабiце папераджальны стрэл па носе i падайце сiгнал 'Цалкам спынiцца", - распарадзiѓся капiтан. "Рулявы, павярнiце на дваццаць градусаѓ направа".
  
  Адно з четырехдюймовых гармат "Агамемнона" рявкнуло адзiн раз, i на носе "Каралеѓскага Эдгара" шугануѓ фантан вады.
  
  Эсмiнец працягваѓ паварочваць, iгнаруючы папярэджанне. "Агамемнон" зрабiѓ яшчэ адзiн стрэл, якi звалiѓся ѓ ваду дастаткова блiзка, каб замачыць любога, хто стаяѓ на носе "Роял Эдгар". Некалькi секунд праз адно з двухдюймовых гармат "Ройял Эдгар" выплюнула слуп полымя, i дзе-то ѓ насавой частцы крэйсера пачуѓся выбух. Праз некалькi секунд пачуѓся яшчэ адзiн выбух, i ѓ сярэдняй частцы карабля пачуѓся гук, падобны на стук сотнi вялiкiх жалезных гаршкоѓ.
  
  "Яны страляюць у нас!" - закрычаѓ лейтэнант Уиллитс."
  
  "Яны яшчэ большыя дурнi", - змрочна сказаѓ капiтан Прейснер i аддаѓ загад адкрыць агонь у адказ.
  
  Сусвет напоѓнiлася жахлiвымi равучымi гукамi, калi восьмидюймовые прылады Агамемнона выпусцiлi ѓ паветра свае стодвадцатифунтовые разрыѓныя снарады. Праз дзве хвiлiны стральба з "Ройял Эдгар" спынiлася, i капiтан Прейснер аддаѓ загад нашаму ѓласным караблю спынiць агонь. У агульнай складанасцi з буйнакалiберных гармат крэйсера было выпушчана не больш за тузiн снарадаѓ, але шкоду, нанесеную эсминцу, усяляѓ веру ѓ моц сучаснай навукi. Судна як нежывы ляжала ѓ вадзе i ѓжо пачало хiлiцца на адзiн борт. З сярэдзiны судна падымалiся клубы дыму, а да носе наблiжаѓся мову полымя.
  
  Чорная яхта ѓжо причалила да "Каралеѓскага Эдгару", i людзi перасаджвалiся на яе. Iншыя спрабавалi спусцiць выратавальную шлюпку за мастком.
  
  "Мы павiнны ѓзяць яе на абардаж, капiтан," сказаѓ Холмс.
  
  "Чаму?" - спытаѓ Прейснер.
  
  " Там могуць быць дакументы.
  
  "Там могуць быць параненыя", - дадаѓ лейтэнант Уиллитс.
  
  "Я загадаю спусцiць шлюпку i папрашу добраахвотнiкаѓ перавезцi вас", - сказаѓ нам Прейснер. "Але я не падвяду "Агамемнон" да гэтага судну. I я папярэджваю вас, што яна або выбухне, альбо пойдзе да дна даволi хутка i раптоѓна.
  
  Былi знойдзеныя добраахвотнiкi - чалавечая раса нiколi не перастае мяне здзiѓляць, - i капiтанскую гичку панiзiлi. Мы ѓзброiлiся рэвальверамi i нажамi з шафкi на мосце, i неѓзабаве нас перавезлi на вёслах да "Каралеѓскага Эдгару", якi анi не апусцiѓся ѓ ваду, хоць агонь усё яшчэ гарэѓ. Калi мы наблiзiлiся, чорная яхта з ровам пранеслася мiма нас, накiроѓваючыся на поѓдзень. Мажны мужчына ѓ форме афiцэра Каралеѓскага ваенна-марскога флоту, нерухома стаяѓ у задняй частцы яхты, пагразiѓ нам кулаком, калi праходзiѓ мiма.
  
  "Гэта быѓ бы кароль?" Я спытаѓ Холмса.
  
  "Я веру, што гэта так", - сказаѓ мне Холмс. "Так, я веру, што гэта так".
  
  Мы загадалi нашым веслярам заставацца ѓ гичке i хутка веславаць прэч пры першых прыкметах таго, што вось-вось адбудзецца нешта непрыемнае.
  
  "А як наконт вас самiх, губернатар?" - спытаѓ баец, якi адказвае за вяслярную каманду.
  
  "Мы нырнем з карабля i хутка паедзем да "Агамемнана", - сказаѓ я яму.
  
  "Мы, верагодна, будзем там раней за вас", - дадаѓ Холмс.
  
  "Вельмi добра, сэр", - адказаѓ баец, але гэта яго не пераканала.
  
  З борта эсмiнцы звiсала пара вяровак, я ѓхапiѓся за адну з iх i падцягнуѓся. Холмс пачакаѓ, пакуль я апынуся на палубе, i рушыѓ услед за мной па вяроѓцы. На палубе было вiдаць вельмi мала пашкоджанняѓ. Калi б не дым ззаду нас i агонь наперадзе, здавалася б, што нiчога страшнага няма.
  
  " Як вы думаеце, чаму яны збеглi, - спытаѓ Холмс, - замест таго каб паспрабаваць патушыць пажар?
  
  "Магчыма, яны не былi навучаны гэтаму", - адказаѓ я. "Магчыма, у iх не было неабходнага абсталявання".
  
  "Магчыма," пагадзiѓся Холмс.
  
  Мы размясцiлiся ѓ сярэдзiне карабля. Па якiм-то невысказанному пагаднення мы абодва павярнулiся i пайшлi наперад. " Калi там ёсць нейкiя карысныя дакументы, - сказаѓ я, - яны, верагодна, на мастку.
  
  "Калi яны i былi, - адказаѓ Холмс, - то Вiльгельм Готтсрайх, несумненна, забраѓ iх з сабой".
  
  "Магчыма", - сказаѓ я.
  
  Мы падышлi да трапа, вядучаму на масток, i Холмс падняѓся наперадзе мяне. Ён спынiѓся, як укапаны, у дзвярах, i я не змог прайсцi мiма. "У чым справа, Холмс?" спытаѓся я, спрабуючы зазiрнуць яму праз плячо.
  
  "Як я i баяѓся, - сказаѓ ён, - але не мог прымусiць сябе паверыць ..." Ён увайшоѓ у пакой, i я ѓвайшоѓ следам за iм.
  
  Там, выстраiѓшыся ѓ шэраг ля задняй сцяны, стаялi чацвёра мужчын у форме звычайных маракоѓ Каралеѓскага ваенна-марскога флоту. Iх рукi i ногi былi звязаны, а раты залепленыя пластырам. Адзiн з iх, здавалася, быѓ у непрытомным стане; ён ляжаѓ дагары, утрымоѓваны толькi вяроѓкай вакол грудзей, якая была прымацаваная да металiчнага крука ѓ сцяне. Астатнiя трое былi ѓ свядомасцi: адзiн нястрымна дрыжаѓ, iншы нерухома глядзеѓ у ветравое шкло, яго твар застыѓ ад шоку, а трэцi змагаѓся, як загнаны звер, са сваiмi кайданы; яго запясцi былi абадраныя, а з iлба цякла кроѓ.
  
  Пяты мужчына з усё яшчэ звязанымi за спiной рукамi ляжаѓ нiцма на падлозе, пагрузiѓшы твар у вялiкую рондаль з вадой. Ён не рухаѓся. Холмс падбег да яго, прыѓзняѓ яго галаву i перавярнуѓ. Праз некалькi секунд ён падняѓся з нерухомага цела. "Занадта позна", - сказаѓ ён.
  
  Мы скарысталiся нашымi нажамi, каб вызвалiць iншых мужчын, i, захапiѓшы ѓсе паперы, якiя змаглi знайсцi, не турбуючы сябе iх праглядам, павялi мужчын назад ѓнiз па лесвiцы i ѓ кабрыялет. Дваццаць хвiлiн праз мы былi на борце "Агамемнона", а "Каралеѓскi Эдгар" усё яшчэ гарэѓ, але апусканне ѓ ваду не зменшылася, i яго нахiл, здавалася, не павялiчыѓся.
  
  "Мы не можам пакiнуць яе ѓ такiм стане, - сказаѓ капiтан Прейснер, - i я не магу адбуксiраваць яе назад; будзе зададзена занадта шмат пытанняѓ".
  
  "Вам прыйдзецца патапiць яе", - сказаѓ Холмс.
  
  Капiтан Прейснер кiѓнуѓ. "Загадайце галоѓным батарэяѓ выпусцiць па эсминцу па дзесяць снарадаѓ кожная, кантраляваным агнём", - сказаѓ ён дзяжурнаму афiцэру на мастку.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвiлiн пасля таго, як быѓ зроблены апошнi стрэл, эсмiнец выдаѓ аглушальную адрыжку i пагрузiѓся ѓ моры носам наперад. Увесь экiпаж "Агамемнона", атрымаѓшы iнфармацыю аб тым, што гэта быѓ карабель-пабрацiм, якi яны былi вымушаныя патапiць, моѓчкi стаяѓ па стойцы смiрна, назiраючы, як ён iдзе да дна. Капiтан Прейснер аддаваѓ гонар да тых часоѓ, пакуль былая "Ройял Мэры" не знiкла з-пад увагi пад хвалямi, як i ѓсе афiцэры на мастку.
  
  Капiтан Прейснер уздыхнуѓ i расслабiѓся. "Спадзяюся, мне больш нiколi не прыйдзецца рабiць нiчога падобнага", - сказаѓ ён.
  
  Пазней тым жа вечарам капiтан Прейснер паклiкаѓ нас у сваю каюту. "У мяне ёсць для вас койка", - сказаѓ ён. "Мы вернемся ѓ порт толькi заѓтра позна ѓвечары".
  
  "Усё ѓ парадку, капiтан", - сказаѓ я. "Нам усё яшчэ трэба скласцi справаздачу для адпраѓкi назад у Уайтхолл".
  
  Прейснер паглядзеѓ на нас. " Тыя людзi, якiх вы прывялi на борт, - вы гаварылi з iмi?
  
  "Мы так i зрабiлi".
  
  "Iшто?"
  
  "Пяць камплектаѓ нiжняй бялiзны," сказаѓ Холмс.
  
  " Але вы ѓзялi з сабой толькi чатырох чалавек.
  
  "Дакладна", - сказаѓ Холмс. "Наш працiѓнiк пачаѓ рыхтавацца да нападу. Адзiн з мужчын ужо патануѓ. Астатнiя неѓзабаве далучылiся б да яго, калi б мы своечасова не натыкнулiся на карабель. План складаѓся ѓ тым, каб пераследваць чорную яхту да гаванi Трыеста, падабраѓшыся як мага блiжэй да горада. Затым вырабiць некалькi стрэлаѓ па убегающему судну, якое прамахнецца i патрапiць наѓздагад па горадзе. Затым эсмiнец сам сыходзiѓ назад у мора. Невялiкi выбух, як мяркуецца, выклiканы агнём у адказ яхты, прывёѓ бы да таго, што пяцёра тапельцаѓ былi б скiнутыя ѓ ваду, i мясцовыя жыхары знайшлi б iх у форме Каралеѓскага ваенна-марскога флоту ".
  
  Капiтан Прейснер доѓга глядзеѓ на яго, пазбавiѓшыся дару мовы. "I ѓсё гэта, - сказаѓ ён нарэшце, - каб дыскрэдытаваць Англiю?" ён спытаѓ. "Якая ад гэтага карысць?"
  
  "Буйныя пажары пачынаюцца ад маленькiх iскраѓ", - сказаѓ Холмс. "Хто можа сказаць, да чаго гэта магло прывесцi?"
  
  Прейснер пакiваѓ галавой. "Вар'яты", - сказаѓ ён.
  
  "Нават калi i так," пагадзiѓся Холмс. " Iх тут звышдастаткова.
  
  Пазней, у нашай каюце, Холмс павярнуѓся да мяне i спытаѓ: "Што вы плануеце рабiць пасля таго, як мы адправiм наш справаздачу?"
  
  Я пацiснуѓ плячыма. "Свет думае, што я мёртвы", - сказаѓ я. "Магчыма, я скарыстаюся гэтым i застануся далей ад грамадскай увагi".
  
  "Я таксама падумваѓ аб чым-небудзь падобным", - сказаѓ мне Холмс. "Я заѓсёды хацеѓ паехаць у Тыбет, магчыма, пагаварыць з ламай Далi".
  
  "Вельмi цiкавы мужчына", - сказаѓ я яму. "Я ѓпэѓнены, што вы палiчылi б такi размова плённым".
  
  Холмс доѓга глядзеѓ на мяне, а потым сказаѓ: "Спакойнай ночы, прафесар" - i выключыѓ святло.
  
  "Спакойнай ночы, Холмс," адказаѓ я.
  
  OceanofPDF.com
  
  ПАРАДОКС ПАРАДОЛА
  
  
  
  Сырой, золкi суботнi дзень, 16 красавiка 1887 года, калi я сяджу перад маленькiм вугальным камiнам у гасцiнай дома прафесара Джэймса Марыярцi на Расэл-сквер i раблю гэтыя нататкi; запiсваю, пакуль яны яшчэ свежыя ѓ маёй памяцi, дзiѓныя i дзiѓныя падзеi, звязаныя з праблемай, у якую прафесар Марыярцi i я апынулiся ѓцягнутыя за апошнiя некалькi дзён. Само справа, у якiм удзельнiчалi некаторыя з самых высокапастаѓленых i важных персон каралеѓства, мела, як выказаѓся Марыярцi, "некалькi момантаѓ, якiя не былi цалкам пазбаѓленыя цiкавасцi для вышэйшых органаѓ". Здольнасць Марыярцi пралiць святло на тое, што астатнiя з нас лiчаць цёмным i таямнiчым, не стане сюрпрызам для любога, хто меѓ хоць якое-то справа з прафесарам. Але што назаѓсёды захавае унiкальнасць гэтых падзей апошнiх дзён у маiм свядомасцi, так гэта тое, што мне ѓдалося зазiрнуць у прыватнае жыццё майго сябра i настаѓнiка, прафесара Джэймса Марыярцi.
  
  Пэѓныя аспекты гэтай справы нiколi не ѓбачаць святло, па меншай меры, пры жыццi каго-небудзь з уцягнутых у яго асоб; i я, вядома, не магу апiсаць гэта ѓ адной з сваiх артыкулаѓ для амерыканскай прэсы, не раскрыѓшы тое, што не павiнна быць раскрыта. Але факты не павiнны быць згубленыя, таму я, па меншай меры, выкажу iх тут, i калi гэтая запiсная кнiжка застанецца замкнёным ѓ нiжнiм скрынi майго стала ѓ маiм офiсе ѓ Амерыканскай службе навiн да самай маёй смерцi, так таму i быць. Па крайняй меры, будучыню даведаецца, што павiнна быць схавана ад гэтага.
  
  Мяне завуць Бенджамiн Барнетт, i я эмiгрант з Нью-Ёрка, працую тут, у Лондане, дырэктарам i ѓладальнiкам Амерыканскай службы навiн; кампанii, якая рассылае навiны i мастацкiя рэпартажы з Вялiкабрытанii i з усяго кантынента ѓ газеты па ѓсёй тэрыторыi Злучаных Штатаѓ па атлантычнага кабелю. Чатыры гады таму прафесар Джэймс Марыярцi выратаваѓ мяне ад сумных абставiнаѓ - а знаходжанне ѓ палоне ѓ турэцкай крэпасцi з'яѓляецца самым сумным акалiчнасцю, якое я толькi магу сабе ѓявiць, якое не цягне за сабой неадкладнай моцнай болю або калецтваѓ, - i гэта выратавала мяне. Пасля гэтага я прапрацаваѓ у яго два гады i знайшоѓ яго адным з самых разумных, пранiклiвы, здольных; карацей кажучы, адным з самых мудрых людзей, якiх я калi-небудзь ведаѓ. Я ѓпэѓнены, большасць з тых, хто меѓ справу з прафесарам, пагадзiлiся б з гэтым, за прыкметным выключэннем нейкага дэтэктыва-кансультанта, якi ставiць Марыярцi ѓ цэнтр кожнага гнюснага змовы, вынашиваемого кiм бы то нi было i дзе б тое нi было за апошнiя чвэрць стагоддзя. Я паняцця не маю, чаму ён упарцiцца ѓ гэтай зайздроснай веры. Я бачыѓ, што прафесар часам абыходзiць закон для дасягнення сваiх уласных мэтаѓ, але я таксама магу засведчыць, што прафесар Марыярцi прытрымлiваецца больш высокiх маральных стандартаѓ, чым многiя з тых, хто яго ѓжывае.
  
  Але я адцягнуѓся.
  
  Падзеi, пра якiя я распавядаю, пачалiся вечарам у мiнулы аѓторак, чатыры днi таму. Мы толькi што скончылi вячэраць, а я ѓсё яшчэ сядзеѓ за абедзенным сталом, пiѓ каву i чытаѓ апошнi нумар часопiса "Стрэнд". Марыярцi панура глядзеѓ у акно, яго доѓгiя арыстакратычныя пальцы набрыньвалi ад нуды. У той час ён чакаѓ, калi будзе завершаны новы спектрограф яго ѓласнай канструкцыi, каб працягнуць свае даследаваннi спектральных лiнiй адной з блiжэйшых зорак. Калi ён не заняты сваiмi навуковымi пачынаннямi, Марыярцi любiць вырашаць праблемы больш зямнога характару, але ѓ дадзены момант не было такога практыкаваннi, каб задзейнiчаць яго iнтэлект; а для прафесара Марыярцi iнтэлект быѓ усiм.
  
  Я скончыѓ артыкул, якую чытаѓ, закрыѓ часопiс i раздражнёна пакруцiѓ галавой.
  
  "Вы маеце рацыю", - сказаѓ Марыярцi, не адварочваючыся ад акна. "Ганебна, як аѓстрыйскi медыцынскi iстэблiшмэнт абышоѓся з доктарам Земмельвейсом. Не перадасi мне цыгару, даѓнiна?
  
  "Не толькi аѓстрыйцы," сказаѓ я, адкладаючы часопiс i працягваючы руку да хьюмидору на камiннай палiцы. " Увесь медыцынскi свет. Але, права, Марыярцi, гэта ѓжо занадта. Дзвесце гадоѓ таму яны спалiлi б цябе на вогнiшчы як ведзьмака.
  
  Марыярцi нахiлiѓся i ѓзяѓ цыгару з хьюмидора, калi я працягнуѓ яе яму. "Пасля ѓсяго таго часу, што мы былi разам," сказаѓ ён, - вы, вядома, ужо можаце прытрымлiвацца маiм метадам".
  
  "Адна справа назiраць з залы, як дэ Колта адводзiць дзяѓчыну са сцэны, - сказаѓ я яму, - i зусiм iншая - ведаць, як робiцца гэты трук".
  
  Марыярцi усмiхнуѓся i пакатаѓ цыгару памiж далонямi. "Мае 'трукi" у некаторым родзе вельмi падобныя на трукi сцэнiчнага штукара", - сказаѓ ён. "Калi даведаешся, як яны рыхтуюцца, яны ѓжо не здаюцца такiмi цудоѓнымi". Ён зрабiѓ паѓзу, каб абрэзаць i праткнуць кончыкi цыгары сваiм сярэбраным разаком для цыгар. Затым ён прыкурыѓ ад газавай гарэлкi, якая вiсела на сцяне, i палiѓ цыгару, каб яна ажыла. "Але падумайце таму. Гэта канкрэтнае цуд павiнна паддавацца нават вашага аналiзу".
  
  Я ѓстаѓ i падышоѓ да буфета, каб налiць сабе яшчэ кубак кавы. Служанка яшчэ не прыбрала посуд пасля вячэры, i я рассеяна пастукала кававай лыжачкай па куфлi для вiна, у якiм нядаѓна была ладная порцыя прыгожага Шато дэ Шлюбе Бардо 63-га года выпуску. Некалькi месяцаѓ таму Марыярцi дазволiѓ асаблiва далiкатную праблему для Хэмiша Пламмета, партнёра кампанii Plummet & Rose, якая спецыялiзуецца на вiнах i спiртных напоях на Пикадилли. Пламмет падарыѓ прафесару скрыню гэтага рэдкага вiна ѓ знак удзячнасцi, i сёння ѓвечары Марыярцi адкаркаваѓ бутэльку i сказаѓ, што яна цудоѓная. Я быѓ рады пагадзiцца.
  
  "Ты прачытай артыкул", - прапанаваѓ я.
  
  "Брава, Барнетт," сказаѓ Марыярцi. " Выдатнае пачатак.
  
  "I ты бачыѓ, як я гэта чытаѓ. Але пачакай - ты быѓ у iншым канцы пакоя i глядзеѓ у акно".
  
  "Дакладна", - прызнаѓ Марыярцi. "Я бачыѓ ваша адлюстраванне ѓ аконным шкле".
  
  "А!" Сказаѓ я. "Але як вы даведалiся- якi артыкул, нават калi бачылi, як я чытаѓ-"
  
  "Я не проста бачыѓ, я назiраѓ. Ты ѓтаропiѓся на сваю свабодную руку, перагортваючы яе i разглядаючы ѓ задуменнай манеры".
  
  "Хiба я гэта зрабiѓ?"
  
  " Вы разважалi аб кампанii Земмельвейса, накiраванай на тое, каб прымусiць яго калег-лекараѓ мыць рукi перад лячэннем пацыентаѓ. Вы, без сумневу, думалi аб тым, колькi бедных жанчын памерла пры родах з-за таго, што лекары пагарджалi яго i адмаѓлялiся прытрымлiвацца яго парадаѓ.
  
  "Гэта так, я памятаю", - сказаѓ я яму.
  
  "Такiм чынам, шляхам назiрання я даведаѓся, якi артыкул вы чыталi. А потым ты адклаѓ часопiс i пакiваѓ галавой, ясна паказваючы паслядоѓнасць сваiх думак, i я сказаѓ тое, што сказаѓ." Марыярцi зноѓ утаропiѓся ѓ акно i моѓчкi зацягнуѓся цыгарай.
  
  Некалькi iмгненняѓ праз мiстэр Моус, дварэцкi Марыярцi, пастукаѓ у дзверы i ѓвайшоѓ, а служанка пранеслася мiма яго i пачала прыбiраць са стала. "Да вас прыйшоѓ мiлорд, прафесар", - сказаѓ ён. "Я правёѓ яго ѓ гасцiную. Вось вiзiтоѓка яго светласцi. "Мiстэр Моус працягнуѓ Марыярцi прастакутны кардон.
  
  Марыярцi акуратна расклаѓ цыгару па краi велiзарнай попельнiцы i паглядзеѓ на картку, а затым паглядзеѓ яшчэ раз. Ён правёѓ пальцамi па паверхнi, а затым пацягнуѓся за шклянкай вады, якiя стаялi на стале, выкарыстоѓваючы яго як павелiчальнае шкло, каб уважлiва вывучыць надпiс на паштоѓцы. "Чароѓна", - сказаѓ ён. " Як выглядае мiлорд? - спытаѓ я.
  
  "Малады", - вымавiѓ мiстэр Моуз. "Яго адзенне трохi неряшлива".
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi. "Добра, я ѓбачу яго ѓ сваiм кабiнеце. Дай нам некалькi секунд, каб уладкавацца, а потым прывядзi яго з сабой".
  
  "Вельмi добра, прафесар", - сказаѓ мiстэр Моуз, злёгку пакланiѓся i пачаѓ адступаць, выйшаѓ з пакоя.
  
  "Высакароднасць аказвае выцвярэжвае дзеянне на мiстэра Моуса", - пракаментаваѓ Марыярцi, калi мы перасякалi хол, накiроѓваючыся ѓ кабiнет.
  
  "Хто гэта, прафесар?" Спытаѓ я. "Клiент?"
  
  Марыярцi перадаѓ мне картку. "Вядома, ён хоча стаць адным з iх", - сказаѓ ён. "Iнакш навошта б яму прыходзiць у такi познi час?"
  
  Я вывучыѓ картку, каб зразумець, што так зацiкавiла Марыярцi. На адным баку было надрукавана: Лорд Эверетт Тэмс, а пад iм: граф Уиттон. Больш нiчога не было. " Значыць, вы не ведаеце, хто ён такi?
  
  - Няма. - Марыярцi падышоѓ да кнiжнай палiцы ѓ свайго стала i пацягнуѓся за, напрыклад,"Кнiгi пэраѓ Берка", затым прыбраѓ руку. " I ѓ нас таксама няма часу шукаць яго, калi я чую яго крокi.
  
  Я сеѓ на крэсла каля акна i стаѓ чакаць падзей.
  
  Праз некалькi секунд у дзверы уварваѓся выматаны мужчына гадоѓ трыццацi пяцi або каля таго ѓ пакамячаным цёмным касцюме i ѓтаропiѓся на нашы асобы, перш чым вырашыць, з кiм з нас ён прыйшоѓ пабачыцца. "Прафесар Марыярцi," сказаѓ ён, звяртаючыся да майго спадарожнiка, якi апусцiѓся ѓ масiѓнае скураное крэсла за сваiм сталом, " я ѓ найвялiкшай бядзе. Вы павiнны мне дапамагчы!"
  
  " Вядома, ваша светласць. Сядзьце, вазьмiце сябе ѓ рукi i раскажыце мне аб сваёй праблеме. Я думаю, вам будзе зручна ѓ гэтым крэсле каля пiсьмовага стала.
  
  Яго светласць апусцiѓся ѓ крэсла i пераводзiѓ погляд з аднаго на iншага, моцна сашчапiѓшы рукi перад сабой.
  
  "Гэта мiстэр Барнетт, мой кампаньён i давераная асоба", - сказаѓ Марыярцi обезумевшему лорду. Усё, што вы вырашыце мне сказаць, цi будзе ѓ бяспецы ѓ яго".
  
  "Так, вядома," сказаѓ лорд Тэмс. " Справа не ѓ гэтым. Толькi- я не ѓпэѓнены, з чаго пачаць.
  
  "Дазвольце мне паглядзець, цi змагу я дапамагчы", - сказаѓ Марыярцi, нахiляючыся наперад i апускаючы падбародак на складзеныя далонi. Яго ястрабiныя вочы некалькi секунд ѓважлiва разглядалi лорда Тэмса. " Вы не замужам. Ваш старэйшы брат нечакана памёр зусiм нядаѓна, пакiнуѓшы вас спадчыннiцай тытула i, як мяркуецца, маёнткаѓ графства Уиттон. Вашы новыя абавязацельствы вымушаюць вас адмовiцца ад абранай вамi прафесii журналiста, i гэты вынiк вас не зусiм задавальняе. Вы з вашым братам былi не ѓ лепшых адносiнах, хоць памiж вамi не было нiчога непрымiрымага.
  
  Рукi яго светласцi апусцiлiся, i ён утаропiѓся на Марыярцi. Прафесар вырабляе такi эфект на некаторых людзей.
  
  Марыярцi сеѓ. "Ёсць некаторыя iншыя прыкметы, якiя наводзяць на разважаннi, але не бясспрэчныя", - сказаѓ ён. " Што тычыцца канкрэтнай праблемы, якая прывяла вас сюды, баюся, вам прыйдзецца расказаць мне, у чым яна заключаецца.
  
  " Хто гаварыѓ з вамi пра мяне? Патрабавальна спытаѓ лорд Тэмс.
  
  "Нiхто, ваша светласць, запэѓнiваю вас", - сказаѓ Марыярцi. "Вы носiце з сабой таблiчкi, каб iх мог прачытаць дасведчаны вачэй".
  
  " Няѓжо? Лорд Тэмс цвёрда абапёрся адной рукой аб край стала, а iншы обвиняюще паказаѓ пальцам на Марыярцi. " Смерць майго брата? Той факт, што я не жанаты - i да таго ж журналiст? Ну ж, сэр!"
  
  Марыярцi нахiлiѓся наперад, яго вочы заблiшчэлi. "У рэшце рэшт, гэта мая прафесiя, мiлорд", - сказаѓ ён. "Мая здольнасць бачыць тое, чаго не бачаць iншыя, верагодна, i прывяла вас да мяне. Такiм чынам, у чым твая праблема?"
  
  Лорд Тэмс глыбока ѓздыхнуѓ, або, магчыма, гэта быѓ ѓздых. "Вашы здагадкi верныя, прафесар Марыярцi", - сказаѓ ён. "Я не жанаты. Мая прафесiя, калi гэта можна так назваць, заключалася ѓ напiсаннi артыкулаѓ на эканамiчную тэматыку для розных лонданскiх газет i часопiсаѓ. Калi рэдактару патрэбна артыкул аб свабодным гандлi або сербскiх ваенных рэпарацый, ён звяртаецца да мяне. Я нядаѓна - зусiм нядаѓна - атрымаѓ тытул, пераняѓшы яго ад майго старэйшага брата Вiнцэнта, якi раптоѓна памёр. Менавiта яго смерць прывяла мяне сюды, каб звярнуцца да вас за дапамогай.
  
  Я нахiлiѓся наперад у сваiм крэсле. Хваляванне ад прысутнасцi ѓ пачатку аднаго з маленькiх практыкаванняѓ Марыярцi не слабее з часам. "Ваш брат быѓ забiты?" Я спытаѓ.
  
  "Смерць майго брата была i застаецца зусiм невытлумачальнай, мiстэр Барнетт", - адказаѓ лорд Тэмс.
  
  Марыярцi пляснуѓ у ладкi. "У самай справе?" сказаѓ ён. "Паслухайце, гэта даволi цiкава. Раскажыце мне ѓсё, што вам вядома аб гэтай справе".
  
  Абставiны простыя. Вiнцэнт адправiѓся ѓ адзiн з сваiх клубаѓ - "Парадол" на Мантэгю-стрыт - пагасцiць некалькi дзён. Ранiцай трэцяга дня афiцыянт зайшоѓ, каб прынесцi Вiнцэнту сняданак, якi ён замовiѓ напярэдаднi ѓвечары, i выявiѓ майго брата мёртвым у сваёй пасцелi. Ён ляжаѓ на спiне, яго твар i грудзi былi ненатуральна чырвонымi, рукi былi паднятыя, нiбы для адлюстравання нейкай нябачнай пагрозы, а на твары застыѓ жах. Лекар клуба, доктар Паполи агледзеѓ яго i сказаѓ, што гэта быѓ апаплексiчнай ѓдар; але, паколькi лекар родам аднекуль з Балкан i не мае брытанскага медыцынскага адукацыi, нiхто, здавалася, не ѓспрыняѓ яго занадта сур'ёзна. Палiцэйскi лекар катэгарычна не пагадзiѓся з гэтым, хоць i не змог паставiць альтэрнатыѓны дыягназ ".
  
  " Вы кажаце, гэта было ѓ "Парадоле"? Ваш брат часта бываѓ у "Парадоле"?
  
  "Ён быѓ членам клуба на працягу многiх гадоѓ," сказаѓ яго светласць, - наведваючы яго, магчыма, шэсць цi сем разоѓ на год. Але на працягу апошнiх трох месяцаѓ ён ездзiѓ туды двойчы ѓ месяц i кожны раз заставаѓся на два-тры днi".
  
  "Вы таксама з'яѓляецеся членам клуба?"
  
  "Я пастаянны госць майго брата", - сказаѓ яго светласць. "Я часам карыстаюся чытальнай залай, але што тычыцца iншых мерапрыемстваѓ клуба, я выявiѓ, што яны мне не да спадобы".
  
  "Па-мойму, я не ведаю гэты клуб", - сказаѓ я Марыярцi.
  
  "Гэта для, э-э, асаблiвых iнтарэсаѓ", - сказаѓ мне Марыярцi. "Гэта месца, куды багатыя мужчыны ходзяць сустракацца з рахманым жанчынамi. Гэта месца сустрэчы вышэйшага грамадства, таго, што французы называюць паѓсвятло. У французаѓ, здаецца, для ѓсяго ёсць слова, вы заѓважылi?"
  
  "Гэта так," пагадзiѓся лорд Тэмс. "Парадол-клуб" iснуе для тых джэнтльменаѓ, якiя атрымлiваюць асалоду ад грамадствам жанчын, скажам так, з распушчанымi норавамi, але бездакорнымi манерамi. Гэта не адзiная ѓстанова падобнага тыпу ѓ Лондане, але яно адно з самых эксклюзiѓных, дарагiх i стрыманых ".
  
  "Выказваѓ цi ваш брат свой густ да такога роду забаваѓ якiм-небудзь iншым спосабам?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Уся яго жыццё круцiлася вакол пачуццёвых задавальненняѓ. Пацешна, праѓда; мама заѓсёды была задаволеная, што Вiнцэнт не захапляѓся крывавымi вiдамi спорту. Яна нiколi не здагадвалася, якiм вiдзе спорту ён аддаваѓся.
  
  Марыярцi адкiнуѓся на спiнку крэсла i пiльна паглядзеѓ на лорда Тэмса. " Калi вы ѓ апошнi раз бачылi свайго брата? - спытаѓ ён.
  
  " Увечары напярэдаднi яго смерцi.
  
  " Ах! Пры якiх абставiнах?
  
  "Я пайшла да яго ѓ клуб, каб папрасiць аб ласцы. Я - я збiралася выйсцi замуж. Я хацела пазычыць трохi грошай са сваёй кiшэнi ".
  
  " Дапаможнiк? - Спытаѓ Марыярцi. " Значыць, у вас не было нiчога свайго?
  
  "Пасля смерцi нашага бацькi ѓсё стан перайшло да Вiнцэнту. Дом i зямлi былi, вядома, спадчыннымi, але Вiнцэнт таксама атрымаѓ у спадчыну ѓсё астатняе. Гэта было ненаѓмысна. Вiнцэнт быѓ на чатырнаццаць гадоѓ старэйшы за мяне, i завяшчанне было складзена за два гады да майго нараджэння. Мае бацькi не чакалi другога дзiцяцi, i ѓ завяшчаннi не было прадугледжана непрадбачаных абставiнаѓ. Мой бацька раптоѓна памёр незадоѓга да майго другога дня нараджэння i не паспеѓ перагледзець завяшчанне.
  
  "Зразумела," сказаѓ Марыярцi.
  
  "Мой брат на самай справе быѓ даволi шчодры", - сказаѓ лорд Тэмс. "Даход журналiста-фрылансера ѓ лепшым выпадку невялiкi. Вiнцэнт даваѓ мне кiшэнныя выдаткi i дадаваѓ некалькi лiшнiх шылiнгаѓ то тут, то там, калi гэта было неабходна.
  
  " А як ты паставiѓся да яго - поблажкам?
  
  "Не мая справа ѓхваляць або не ѓхваляць. Схiльнасцi Вiнцэнта былi яго асабiстым справай. Яго звычкi, як ён пастаянна нагадваѓ мне, нiкому не прычыняюць шкоды. На яго думку, усе яго таварышы былi гатовыя да гэтага i здабывалi выгаду з гэтых адносiн. Я запярэчыѓ яму, паказаѓшы на тое, што шлях заганы ѓвесь час закручваецца спiраллю ѓнiз, i што чым далей па iм продвигаешься, тым цяжэй сысцi з яго ".
  
  "Ён не паслухаѓся?"
  
  "Ён быѓ здзiѓлены".
  
  " Так. I ты паехала да яго, таму што выходзiш замуж?
  
  " Апошнiя два гады я быѓ заручаны з мiс Марго Уитсом, паэткай. Мы павiнны былi ажанiцца на наступным тыднi.
  
  "Павiнны былi быць? Значыць, цырымонiя адмяняецца?"
  
  " Хутчэй, з затрымкай.
  
  "Ад паэткi?"
  
  " Мной. Як я магу дазволiць якой-то выхаванай лэдзi выйсцi за мяне замуж, калi гэта вiсiць у мяне над галавой?
  
  "А!" сказаѓ Марыярцi. " Вас падазраюць у забойстве вашага брата?
  
  Наш новаспечаны госць устаѓ i падышоѓ да акна, глядзеѓ на цёмную вячэрнюю iмжа. "Нiхто нiчога не сказаѓ прама", - сказаѓ ён. "Але Скотленд-Ярд двойчы дапытваѓ мяне, кожны раз крыху больш рэзка. Мае калегi-журналiсты пачынаюць разглядаць мяне хутчэй як патэнцыйную артыкул, чым як калегу. Iнспектар па прозвiшчы Лестрейд заходзiѓ да майго рэдактара ѓ Evening Standard, каб спытаць, цi пiсаѓ я калi-небудзь што-небудзь пра трапiчных атруты.
  
  "Як вынаходлiва з яго боку", - пракаментаваѓ Марыярцi.
  
  Наш наведвальнiк рэзка павярнуѓся. "Прафесар Марыярцi, мне сказалi, што вы можаце вырашыць невырашальнае; што вы можаце ясна бачыць там, дзе iншыя знаходзяць толькi цемру. Я спадзяюся, што гэта праѓда, таму што ѓ адваротным выпадку я не бачу наперадзе нiчога, акрамя цемры", - сказаѓ ён. "Я хачу, каб вы высветлiлi, што здарылася з маiм братам. Калi ён быѓ забiты, я хачу, каб вы высветлiлi, хто гэта зрабiѓ. Калi ён памёр натуральнай смерцю, я хачу, каб вы выявiлi арганiзацыю, якая гэта зрабiла. Маё душэѓны спакой i маё будучыню шчасце залежаць ад вашага поспеху! Вы можаце назваць свой ганарар!"
  
  Марыярцi ѓстаѓ i ѓзяѓ лорда Тэмса за руку. " Спачатку дазвольце мне вырашыць вашу маленькую праблему, - сказаѓ ён, - а потым мы абмяркуем цану.
  
  Пасля яшчэ некалькiх запэѓненняѓ Марыярцi адправiѓ лорда Тэмса назад на Расэл-сквер, запэѓнiѓшы яго, што хутка паведамiць яму пару слоѓ.
  
  "Добра, "Марыярцi", - сказаѓ я, калi мы зноѓ засталiся адны. "З дапамогай якога подзвiгу ты ѓсё гэта вывеѓ? Вы залазiлi ѓ кiшэню гэтага чалавека, калi ён уваходзiѓ у пакой?
  
  "Вывесцi што?" Спытаѓ Марыярцi, адкiдваючыся на спiнку крэсла. "О, ты маеш на ѓвазе-"
  
  "Так, я маю на ѓвазе", - пагадзiѓся я.
  
  "Нiчога экстраардынарнага", - сказаѓ Марыярцi. "Тое, што ён не быѓ жанаты, я сказаѓ на заканчэнне, па стане яго адзення. Нi адна прыстойная жанчына не адпусцiла б свайго мужа на вулiцу ѓ неглаженном касцюме i з прорехой ѓ кiшэнi пiнжака. Гэта таксама падказала мне, што ён пакуль не карыстаецца паслугамi камердынера. Тое, што яго старэйшы брат памёр зусiм нядаѓна, я зразумеѓ з яго вiзiтнай карткi. Нiжняя радок шрыфта была крыху iншага шрыфта, чым верхняя, таксама iнтэрвал памiж двума радкамi быѓ крыху не такiм. Другая радок была дададзеная, верагодна, адным з тых маленькiх ручных прэсаѓ, якiя можна знайсцi ѓ друкарнях. Знiклы камердынер i вiзiтная картка, несумненна, паказваюць на тое, што ён стаѓ графам Уиттоном зусiм нядаѓна. I ён яшчэ не зусiм заехаѓ у маёнтак, iнакш, напэѓна, надрукаваѓ б новыя карткi i, верагодна, купiѓ новы касцюм. Ручной прэс таксама паказаѓ мне на яго прафесiю. Доказ у выглядзе калонкi, якое было засунуць ѓ правы кiшэню яго пiнжака, завяршыла гэты выснову ".
  
  "Па-мойму, яго касцюм выглядаѓ выдатна", - пракаментавала я.
  
  "Так, было б", - сказаѓ Марыярцi. "Што-небудзь яшчэ?"
  
  "Як ты даведаѓся, што памёр старэйшы брат? Чаму не яго бацька?"
  
  "Калi б гэта быѓ яго бацька, то ён чакаѓ бы атрымаць спадчыну ѓ якой-то момант, i канфлiкт памiж кар'ерай i становiшчам у грамадстве быѓ бы даѓно дазволены. Няма, вiдавочна, што нечаканая смерць старэйшага брата паставiла яго перад такой дылемай ".
  
  " А антыпатыя памiж iм i яго братам?
  
  "Зiрнуѓшы на яго правы рукаѓ, я ѓбачыѓ малюсенькiя адтулiны там, дзе раней была чорная павязка. Павязка не была прымацаваная, i малюсенькiя адтулiны не павялiчылiся ад зносу. Перыяд яго жалобы па брату быѓ кароткiм. Гэта, вядома, прадугледжвае пэѓную прахалоду памiж iмi?"
  
  " Але не непрымiрымы?
  
  " Вядома, няма. У рэшце рэшт, ён сапраѓды насiѓ павязку.
  
  "А!" - Сказаѓ я.
  
  На наступную ранiцу Марыярцi знiк перад сняданкам i вярнуѓся, калi я допивал кавы. "Я быѓ у Скотленд-Ярдзе", - сказаѓ ён, здымаючы палiто i вешаѓ яго на кручок каля дзвярэй. "Гэта практыкаванне сапраѓды шматабяцальны. Я паслаѓ "Маммера" здабыць асобнiкi "Лондан Дэйлi Газетт" за апошнiя два месяцы. Крымiнальныя навiны больш поѓныя, хоць i трохi больш злавесныя, у Газетт. Ёсць яшчэ кавы?"
  
  " Чаму вы навучылiся ѓ Скотленд-Ярдзе? - Спытаѓ я, налiваючы яму кубак.
  
  "Расследаванне было адкладзена па просьбе медыцынскага кiравання, якое ѓсё яшчэ спрабуе ѓсталяваць прычыну смерцi. Нябожчык граф, магчыма, пакутаваѓ ад апаплексiчнай ѓдару, як доктар дыягнаставаѓ Паполи, верагодна, з-за чырвонага асобы, але гэта не стала прычынай яго смерцi. Ёсць прыкметы задушвання, але нiчога такога, што магло б яго выклiкаць, i два глыбокiх следу ад уколу на яго шыi. Два патолагаанатама, з якiмi мы кансультавалiся, не могуць прыйсцi да згоды нi ѓ чым, акрамя свайго нязгоды з высновамi доктара Паполи ".
  
  Я паставiѓ кубак з кавы. " Сляды ѓколаѓ, мой дарагi Марыярцi!
  
  Марыярцi сербануѓ кавы. "Не, Барнетт," сказаѓ ён. " Гэта не меткi вампiра i не праколы гадзюкi. Яны занадта шырока расстаѓленыя, спускаюцца нiзка на шыю i амаль пад вушы з кожнага боку галавы. Таксама ёсць некалькi старых слядоѓ ад уколаѓ у дзiѓных месцах; на ѓнутраным боку сцёгнаѓ i пад пахамi. Падобна на тое, яны не маюць дачынення да яго смерцi, але якой мэты яны служылi, невядома".
  
  Марыярцi выпiѓ другую кубак кавы, утаропiѓшыся ѓ камiн i, па-вiдаць, глыбока задумаѓшыся. Затым увайшла мама Толливер, карлица ва ѓсёй працы Марыярцi, са звязкамi газет, i Марыярцi пачаѓ павольна iх праглядаць. "Усё так, як я памятаѓ", - сказаѓ ён нарэшце. "Паслухайце, Барнетт: на мiнулым тыднi ѓ Тэмзе было знойдзена аголенае цела маладога чалавека з двума невытлумачальнымi слядамi ад уколаѓ".
  
  " У шыю? - Спытаѓ я.
  
  " У перадплеччах. I вось- трыма тыднямi раней у поле ѓ Лоѓэры Норвуде было знойдзена цела дзяѓчыны, апранутае толькi ѓ кашулю. У яе было тое, што "Газетт" апiсвае як "дзiѓныя сiнякi" на нагах".
  
  "Гэта важна?" - Спытаѓ я.
  
  "Скотленд-Ярд так не лiчыць", - сказаѓ Марыярцi. Пасля хвiлiннага роздуму ён адклаѓ газету i ѓскочыѓ на ногi. "Пойдзем, Барнетт!" - крыкнуѓ ён.
  
  " Дзе? - Спытала я, нацягваючы куртку.
  
  "Паколькi мы не можам атрымаць здавальняючых адказаѓ адносна абставiнаѓ смерцi лорда Вiнцэнта Тэмса, мы павiнны расследаваць абставiны яго жыцця. Мы накiроѓваемся ѓ Абелард-корт".
  
  " Я думаѓ, клуб "Парадол" знаходзiцца на Мантэгю-стрыт.
  
  "Так i ёсць", - сказаѓ Марыярцi, нахлобучивая капялюш на галаву i беручыся за кiй. "Але мы iдзем у Абелард-корт. Пойдзем!"
  
  Мы памахалi проезжавшему мiма рамiзнiк, Марыярцi пракрычаѓ кiроѓцу адрас, i мы рушылi ѓ шлях. "Я павiнен сказаць табе, Барнетт", - сказаѓ Марыярцi, паварочваючыся да мяне ѓ таксi. "Мы едзем наведаць лэдзi, якая з'яѓляецца маiм добрым сябрам i вельмi важная для мяне. Грамадства забаранiла б нам называць яе 'лэдзi', але грамадства - дурань ".
  
  " Наколькi гэта важна для цябе? - Спытаѓ я.
  
  Марыярцi на iмгненне ѓтаропiѓся на мяне. "У нашай жыцця былi агульныя падзеi, якiя вельмi зблiзiлi нас", - сказаѓ ён. "Я давяраю ёй гэтак жа цалкам, як самому сабе".
  
  Адрас, перад якiм нас высадзiѓ кеб, быѓ узорам дабрачыннасцi сярэдняга класа, як i пакаёѓка, якая адкрыла дзверы, хоць яе касцюм быѓ занадта французскiм для больш кансерватыѓнага дома.
  
  "Мiсiс Аттерли дома?" Спытаѓ Марыярцi. "Не маглi б вы сказаць ёй, што тэлефануюць прафесар Марыярцi i яго сябар?"
  
  Пакаёѓка зрабiла рэверанс i праводзiла нас у гасцiную, аформленую ѓ ружовых i светла-блакiтных танах i абстаѓлены вытанчанай мэбляй з дробнай дэталiзацыяй, якая падкрэслiвае жаноцкасць. Любы мужчына адчуѓ бы сябе грубым, нязграбным i недарэчным у гэтым пакоi.
  
  Пасля нядоѓгага чакання ѓ гасцiную ѓвайшла мiсiс Аттерли. Адна з тых лiверпульскай смяротных, якiя формай i жэстамi заключаюць у сабе таямнiцу жанчыны, ёй магло быць дзевятнаццаць цi сорак, я не магу сказаць. I нi аднаму мужчыну было б усё роѓна. Яе доѓгiя каштанавыя валасы абрамлялi iдэальны авал асобы i разумныя карыя вочы. На ёй было чырвонае шаѓковую хатняе сукенка, якое я не магу апiсаць, не будучы спецыялiстам у такiх рэчах, але я не мог не адзначыць, што яно раскрывало яе больш, чым я калi-небудзь бачыѓ у жанчыны, на якой не быѓ жанаты. Я не палiчыѓ гэта абразлiвым.
  
  "Прафесар!" усклiкнула яна, працягваючы рукi.
  
  Марыярцi ступiѓ наперад. " Беатрыс!
  
  Яна моцна пацалавала яго ѓ шчаку i адпусцiла. "Прайшло занадта шмат часу", - сказала яна.
  
  "Я хачу папрасiць цябе аб ласцы", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Я, абавязаная цябе ѓсiм, нi ѓ чым не магу табе адмовiць", - адказала яна.
  
  Марыярцi павярнуѓся. "Гэта мой сябар i калега, мiстэр Барнетт", - сказаѓ ён.
  
  Беатрыс ѓзяла мяне за руку i моцна пацiснула яе. "Любы адзiн прафесара Марыярцi можа разлiчваць на маю прыхiльнасць", - сказала яна. "I чалавек, якога прафесар Марыярцi называе 'калегам', павiнен быць сапраѓды годным.
  
  "Гм", - сказаѓ я.
  
  Яна адпусцiла маю руку i павярнулася, каб зноѓ сцiснуць абедзве рукi Марыярцi ѓ сваiх. " Прафесар Марыярцi выратаваѓ мяне ад чалавека, якi пад маскай добразычлiвасцi быѓ увасабленнем зла.
  
  Я падавiла жаданне тут жа выцягнуць нататнiк. " Хто? - Спытала я.
  
  "Пачвара, якое было маiм мужам, мiстэрам Джэральд Аттерли," адказала яна.
  
  "Марыярцi, ты нiколi-" пачаѓ я.
  
  "Гэта было да таго, як ты далучыѓся да маёй арганiзацыi", - сказаѓ Марыярцi. "I я не абмяркоѓваѓ гэта пазней, таму што былi аспекты тых падзей, аб якiх лепш забыцца".
  
  "Дзякуючы прафесара Марыярцi, Джэральд Аттерли больш нiкому не будзе пагражаць на гэтай зямлi", - сказала мiсiс Аттерли. " I мне шкада насельнiкаѓ Пекла, якiм прыходзiцца мець з iм справу.
  
  Марыярцi адпусцiѓ мiсiс Рукi Аттерли, упершыню за ѓвесь час, што я яго ведаѓ, ён выглядаѓ збянтэжаным. "Гэта была цiкавая праблема", - сказаѓ ён.
  
  Мiсiс Аттерли падышла да буфета i ѓзяла графiн з "тантал". "Думаю, не занадта рана для куфля портвейна," сказала яна, запытальна гледзячы на нас.
  
  "Дзякуй, але мы не можам застацца", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Маленькi куфель," сказала яна, налiваючы цёмна-карычневую вадкасць у тры маленькiх куфля на ножках i уручаючы нам кожнаму па адным.
  
  Марыярцi зрабiѓ глыток, потым яшчэ адзiн, а затым ѓтаропiѓся на свой келiх. "Божа мой!" - сказаѓ ён. "Гэта Лангер д'ор '09! Я i не ведаѓ, што ѓ свеце яшчэ засталося што-то падобнае ".
  
  "У мяне з'явiѓся новы сябар-джэнтльмен", - сказала яна. "Яго склепа, я мяркую, не маюць сабе роѓных. Такiм чынам, што я магу для вас зрабiць, мой дарагi прафесар?"
  
  "Вiнцэнт Тэмс, нядаѓна якi памёр граф Уиттон," прадставiѓся Марыярцi. " Вы ведаеце пра яго?
  
  "Ён памёр у клубе "Парадол" на мiнулым тыднi", - сказала мiсiс Аттерли. "Я мяркую, што ѓ той час ён быѓ адзiн у ложку, што было на яго не падобна".
  
  - Ён быѓ пастаянным наведвальнiкам паѓсвятла?
  
  "Скажам лепш, што ён жыѓ у яго ваколiцах", - сказала мiсiс Аттерли.
  
  Марыярцi павярнуѓся да мяне. "Мiсiс Аттерли - гэта мой веснiк для fils du joi - блуднiц, распутниц i куртызанак Лондана ", - сказаѓ ён. "Яны ѓсё давяраюць ёй i дзеляцца з ёй сваiмi праблемамi. I часам, калi гэта не парушае канфiдэнцыяльнасць, яна перадае iнфармацыю мне ".
  
  Я прамаѓчаѓ i пiѓ партвейн.
  
  " У яго светласцi была палюбоѓнiца? - Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Заѓсёды", - адказала мiсiс Аттерли. Ён мяняѓ iх кожныя тры цi чатыры месяцы, але рэдка абыходзiѓся без iх".
  
  "Вы ведаеце, хто быѓ цяперашнiм умiлаваным на момант яго смерцi?"
  
  "Ленор", - сказала яна. "Чарнявая, стройная, экзатычна выглядае, артыстычная; яна, я мяркую, з Бата".
  
  "Яна пагаворыць са мной?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Я пакiну вам запiску", - сказала мiсiс Аттерли. "Я б пайшла з вамi, але я чакаю гасцей з хвiлiны на хвiлiну".
  
  Марыярцi падняѓся на ногi. " Тады мы вас не затрымлiваем. Калi вы будзеце так ласкавы...
  
  Мiсiс Аттерли падышла да свайго пiсьмовага стала i склаѓ кароткую запiску, якую працягнула Марыярцi. "Я напiсала адрас на вонкавым боку", - сказала яна. "Калi ласка, прыходзь да мяне як мага хутчэй, калi табе не трэба будзе ѓцякаць".
  
  "Я так i зраблю", - сказаѓ Марыярцi.
  
  Яна павярнулася да мяне i працягнула руку. "Мiстэр Барнетт", - сказала яна. "Вам тут таксама рады. ђ любы час. Калi ласка, заходзьце".
  
  "Для мяне было б гонарам", - сказаѓ я.
  
  Мы выйшлi з дому i пайшлi ѓнiз па вулiцы, каб злавiць таксi. Калi аѓтамабiль павёз нас назад па вулiцы, я ѓбачыѓ, што перад домам, з якога мы толькi што выйшлi, спынiѓся чорны крыты экiпаж. Мужчына ѓ афiцыйнай вопратцы выйшаѓ i падняѓся па прыступках. Як раз калi мы праязджалi мiма, ён павярнуѓся, каб што-небудзь сказаць свайму кiроѓцу, i я добра разгледзеѓ яго твар. "Марыярцi!" Я сказаѓ. "Гэта быѓ прэм'ер-мiнiстр!"
  
  "Ну што ж", - сказаѓ Марыярцi. "Кажуць, у яго выдатны вiнны склеп".
  
  Адрас, па якiм мы прыйшлi, знаходзiѓся ѓ стайнi недалёка ад плошчы Сьвятога Гумберта. Невысокая жанчына з блакiтна-чорнымi валасамi, яркiмi цёмнымi вачыма i жыццярадасным выразам твару расчынiла дзверы на наш званок. На ёй быѓ працоѓны халат маляра, i па каляровым плямам на iм я заключыѓ, што прадмета адзення знайшлi прымяненне па прызначэннi. "Ну?" патрабавальна спытала яна.
  
  " Мiс Ленор Лестрелль? - Спытаѓ Марыярцi.
  
  Яна агледзела нас з ног да галавы, i, здавалася, убачанае яе не ѓразiла. "У мяне дастатковая страхоѓка, - сказала яна, " я не чытаю кнiг, i калi далёкi сваяк памёр i пакiнуѓ мне велiзарны стан, якое вы перададзiце мне ѓсяго за некалькi фунтаѓ на свае асабiстыя выдаткi, мяне гэта не цiкавiць, вялiкае вам дзякуй. Гэта ѓсё пакрывае?"
  
  Марыярцi працягнуѓ ёй запiску, i яна ѓдумлiва прачытала яе, а затым адступiла ѓ бок. "Тады заходзьце".
  
  Яна правяла нас па калiдоры ѓ доѓгую пакой у задняй частцы дома, якая была прыстасаваная пад майстэрню мастака. Калi мы ѓвайшлi ѓ пакой, перад намi стаяѓ мальберт з вялiкiм палатном, на якiм пачала асядаць фарба. На платформе пад потолочным люкам стаяла хударлявая рудавалосая жанчына, захутаная ѓ па-майстэрску выкладзеныя кавалачкi марлi, з грэцкай вазай на плячы.
  
  "Зрабi перапынак, Молi," сказала мiс Лестрелл. " Гэтыя джэнтльмены хочуць пагаварыць са мной.
  
  Молi саскочыла з платформы i накiнула на плечы хатнi халат. " Тады я буду на кухнi, падрыхтую соммату паесцi, - сказала яна. " Патэлефануй мне, калi я табе спатрэблюся.
  
  Ля адной сцяны стаяѓ вялiкi драѓляны стол, завалены стосамi кнiг, адзення i разнастайных прадметаѓ хатняга ѓжытку, акружаны такiмi ж цяжкiмi крэсламi з прамымi спiнкамi. Мiс Лестрелль махнула ѓ iх бок. " Здымайце палiто. Сядайце, калi хочаце, " сказала яна. " Проста пакладзеце рэчы на падлогу.
  
  "Усё ѓ парадку, мiс Лестрелл", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Рабi як ведаеш," сказала яна. "Не звяртай увагi на 'мiс Лестрель'. Ленор дастаткова добрая.
  
  "Мяне завуць прафесар Марыярцi, а гэта мiстэр Барнетт", - прадставiѓся ёй Марыярцi.
  
  "Так гаварылася ѓ лiсце. I ты хочаш ведаць пра Вiнцэнце. Чаму?"
  
  "Мы расследуем абставiны яго смерцi".
  
  "Я не магу вам моцна дапамагчы. Я не бачыѓ яго некалькi дзён, перш чым ён памёр".
  
  " Я думаѓ, ён быѓ- э-э...
  
  "Трымаеш мяне? Такiм ён i быѓ. У добрай кватэры ѓ самым фешэнэбельным раёне горада, наколькi гэта магчыма ѓ дадзеных абставiнах. Яна махнула рукой на тавары, складзеныя на стале. "Гэта мае рэчы адтуль. Я толькi што скончыла з'язджаць".
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi. "Брат выселiѓ вас?"
  
  "Я не бачыла брата. Гэта месца, дзе я раблю сваю працу, i гэта тое, дзе я выбiраю быць. Я мастачка па ѓласным выбары i прастытутка толькi па неабходнасцi. Паколькi больш не было нiякiх прычын заставацца ѓ гэтай кватэры, я сышоѓ".
  
  Ладная колькасць палотнаѓ было прыхiлена чаркай да блiжэйшай сцяны, i Марыярцi пачаѓ пераварочваць iх наперад i разглядаць адно за iншым. "Вы, здаецца, не занадта засмучаныя смерцю яго светласцi", - пракаментаваѓ ён.
  
  Ленор павярнулася, упёршы рукi ѓ бакi, i ѓтаропiлася на Марыярцi. Праз iмгненне яна пацiснула плячыма i села на высокi драѓляны зэдлiк ля свайго мальберта. "Гэта быѓ шлюб не па любовi", - сказала яна. "Большасць мужчын хочуць, каб iх палюбоѓнiцы дарылi iм любоѓ, але Вiнцэнт хацеѓ ад сваiх жанчын толькi аднаго: быць побач, калi ён патэлефануе. Ён не быѓ асаблiва верны дзяѓчыне, якую змяшчаѓ у дадзены момант, i стамiѓся ад яе праз некалькi месяцаѓ. Паколькi я была з Вiнцэнтам больш трох месяцаѓ, я чакала, што мяне заменяць на працягу двух тыдняѓ. У кватэры, якую ён здымаѓ, дзяѓчыны былi часовымi.
  
  " Табе давялося ѓвесь дзень тырчаць у кватэры, чакаючы яго?
  
  "Пасля дзесяцi вечара", - адказала яна. "Калi ён не знайшоѓ iншага цiкавасцi да дзесяцi або адзiнаццацi, ён хацеѓ, каб яму было да каго прыйсцi дадому".
  
  " Ён калi-небудзь абмяркоѓваѓ з вамi свае дзелавыя пытаннi?
  
  "Нiколi".
  
  " У вас калi-небудзь былi наведвальнiкi?
  
  "Аднойчы да нас на вечар прыходзiла яшчэ адна дзяѓчына, але акрамя яе, нiкога не было".
  
  "Што ты адчуваѓ па гэтай нагоды?"
  
  Ленор пацiснула плячыма. "Ён аплачваѓ рахункi", - сказала яна.
  
  Марыярцi адарваѓся ад вывучэння карцiн. "Як бы вы апiсалi яго сэксуальныя прыхiльнасцi? Вы можаце гаварыць свабодна. Мiстэр Барнетт - журналiст, i таму яго немагчыма шакаваць".
  
  "Я не пярэчу пагаварыць пра гэта, калi вы не пярэчыце паслухаць. Лорд Тэмс у гэтым сэнсе быѓ нармальным. Нiякiх дзiѓных жаданняѓ, пазiцый або партнёраѓ. Ён проста быѓ даволi настойлiвы. Ён адчуваѓ, што калi не будзе кожную ноч спаць з жанчынай, то памрэ ".
  
  Я не мог утрымацца ад воклiчы: "Кожную ноч?"
  
  "Так ён мне сказаѓ". Яна паглядзела на мяне. "ты спрабуеш раскрыць яго забойства?"
  
  "Цалкам дакладна", - сказаѓ я.
  
  Яна павярнулася да Марыярцi. " А вы прафесар Марыярцi. Я чула пра вас. Тады, я думаю, усё ѓ парадку.
  
  Марыярцi нахiлiѓся наперад, як ганчак сабака, почуявшая пах. "Што ѓ парадку?" ён спытаѓ яе.
  
  " Дарэчы, аб Вiнцэнце. Чалавек маёй прафесii не павiнен гаварыць пра сваiх клiентах, гэта непрафесiйна. I паколькi я яшчэ не знайшоѓ апекуна для свайго мастацтва, я не магу дазволiць сабе сысцi з спартыѓнай жыцця ".
  
  "Хто-небудзь яшчэ прасiѓ цябе пагаварыць аб Вiнцэнце?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "О, няма", - сказала яна. "Не зусiм. Але заѓсёды ёсць мужчыны, якiя хочуць пачуць аб iншых мужчын. Я мяркую, што ёсць мужчыны, якiм падабаецца гэта рабiць, мужчыны, якiм падабаецца казаць пра гэта, i мужчыны, якiм падабаецца чуць пра гэта. Яны прыходзяць, частуюць дзяѓчыну вячэрай i задаюць разнастайныя пытаннi аб тым, хто чым займаецца, i што падабаецца рабiць iншым мужчынам, i што на самой справе падабаецца дзяѓчатам, i да таго падобнае. Большасць з iх называюць сябе пiсьменнiкамi, але я нiколi пра iх не чуѓ. I дзе яны маглi апублiкаваць гiсторыi, якiя я iм распавядаю?"
  
  "Iнтымныя густы мужчын разнастайныя i распасцiраюцца ад звычайнага да абсурднага", - пракаментаваѓ Марыярцi.
  
  "Я скажу", - пагадзiлася Ленора. "Чаму я магла б расказаць табе-" Яна ѓсмiхнулася. "Але я не скажу. Акрамя таго, што тычыцца беднага Вiнцэнта, менавiта таму ты тут".
  
  "Сапраѓды", - пагадзiѓся Марыярцi. "Значыць, Вiнцэнт лiчыѓ, што яго майстэрства неабходна для яго здароѓя?"
  
  " Што ён i зрабiѓ. Каля трох тыдняѓ таму, калi ѓ працягу пары вечароѓ ён не мог выступаць, ён запаѓ у такое засмучэнне, якога вы нiколi не бачылi. Я паспрабаваѓ падбадзёрыць яго, сказаѓ, што ён проста ператамiѓся або захварэѓ i будзе гатовы ѓ самыя кароткiя тэрмiны ".
  
  "Як ён успрыняѓ вашыя бадзёрыя словы?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Ён закацiѓ iстэрыку. Я падумала, што ён сышоѓ з розуму. Ён зламаѓ ѓ доме ѓсё, што можна было падняць, i тое, што нельга. Ён збiѓ мяне з ног, але гэта быѓ няшчасны выпадак. Я ѓстаѓ памiж iм i чым-тое, што ён спрабаваѓ зламаць. Калi ѓсё было зламана, ён павалiѓся на падлогу. На наступную ранiцу, калi ён сыходзiѓ, ён здаваѓся цалкам нармальным, як быццам нiчога не здарылася. У той жа дзень прыехала брыгадзiр з Брыгса i Мендэля, каб лiквiдаваць пашкоджаннi i замянiць мэбля i посуд ".
  
  "I якiм ён быѓ пасля гэтага?"
  
  " Пасля гэтага я бачыла яго ѓсяго пару разоѓ. Адзiн раз ён прыйшоѓ да мяне дадому, а iншы раз даслаѓ за мной экiпаж, каб я далучылася да яго ѓ клубе "Парадол". Збоку ёсць непрыкметная дзверы для асаблiвых сяброѓ удзельнiкаѓ. Ён быѓ незвычайна маѓклiвы, але ён адышоѓ ад сваёй праблемы, якой бы яна нi была. Ён даказаѓ гэта ".
  
  " Вы заѓважылi якiя-небудзь дзiѓныя сiнякi на яго целе, калi бачылi яго?
  
  " Сiнякi? Чаму, ды. На шыi. Два ярка-чырвоных плямы, амаль насупраць адзiн аднаго. Я спытала яго пра iх, i ён засмяяѓся i сказаѓ што-то пра Шэлi.
  
  "Шэлi?" Спытаѓ я. "Паэт?"
  
  "Я мяркую. Ён сказаѓ што-то аб павазе да Шэлi, а потым мы доѓга не размаѓлялi. А потым я сышла, i гэта быѓ апошнi раз, калi я яго бачыла ".
  
  "Я бачу, вы знаходзiцеся пад моцным уплывам французскай школы", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  " Ваша мастацтва. "Марыярцi паказаѓ на карцiны. " Вы даволi добрыя.
  
  "А. Дзякуй табе".
  
  "Ты не прадасi мне адну?"
  
  " Няѓжо я- Табе не абавязкова...
  
  "Я хачу. Вось што я табе скажу: адзiн джэнтльмен, ѓладальнiк мастацкай галерэi на Стрэндзе, у яго перада мной даѓжок. Я прышлю яго пабачыцца з табой, паглядзець на твае працы.
  
  "Гэта было б вельмi ласкава".
  
  " Глупства. Пасля таго, як ён убачыць твае працы, ён будзе ѓ мяне ѓ абавязку. Нам прыйдзецца прыдумаць якую-небудзь гiсторыю аб тваiм мiнулым, лонданскае грамадства не гатова да прастытутцы-мастачцы. Яна ледзь гатовая для жанчыны-мастака. Вы не будзеце зарабляць столькi грошай, колькi мужчыны, якiя малююць толькi напалову так жа добра, але гэта будзе лепш, чым у вас атрымлiваецца цяпер ".
  
  У Ленор былi шырока расчыненыя вочы беднай маленькай дзяѓчынкi за кандытарскiм прылаѓкам. "Я не ведаю, што сказаць", - сказала яна.
  
  "Нiчога не кажы, пакуль гэта не адбудзецца", - сказаѓ Марыярцi. "I я вярнуся на наступным тыднi, каб выбраць карцiну для сябе".
  
  "Што б ты нi захацеѓ, гэта тваё", - сказала Ленор.
  
  "Мы дазволiм брата Вiнцэнта заплацiць за гэта", - сказаѓ Марыярцi. Гэта цалкам дарэчы". Ён узяѓ яе за руку. "Было прыемна пазнаёмiцца з вамi", - сказаѓ ён. "Вы мне вельмi дапамаглi".
  
  Мы выйшлi на вулiцу, пакiнуѓшы ззаду дастатковую мiс Лестрелль. "Марыярцi," сказаѓ я, падымаючы каѓнер ад лёгкай морас, распачатай, пакуль мы былi ѓнутры, "ты не павiнен гэтага рабiць".
  
  "Што?"
  
  "Ты выдатна ведаеш, што менавiта. Такiм чынам усяляючы надзеi ѓ гэтую дзяѓчыну. Я добра разгледзеѓ яе карцiны, i яны былi нiчым iншым, як каляровымi плямамi, разбрызганными па палатне. Бо з блiзкай адлегласцi амаль немагчыма было разабраць, што намалявана на фотаздымках.
  
  Марыярцi засмяяѓся. "Барнетт," сказаѓ ён, " ты - нерухомая кропка святла ѓ туманным свеце. Проста паверце мне, што Ван Делдинг не палiчыць сябе нязвыклым глядзець на гэтыя палотны. Свет мастацтва прагрэсаваѓ за апошнiя некалькi дзесяцiгоддзяѓ, як i практычна ѓсё астатняе. I нам прыйдзецца прывыкаць да яшчэ больш хуткiм зменам у будучынi ".
  
  "Спадзяюся, ты памыляешся", - сказаѓ я яму. "Нешматлiкiя з змяненняѓ, якiя я назiраѓ за апошнюю чвэрць стагоддзя, былi да лепшага".
  
  "Перамены - натуральнае ѓмова жыцця", - сказаѓ Марыярцi. "Камянi не змяняюцца самi па сабе". Ён спынiѓ падарожны кеб i назваѓ наш адрас кiроѓцу. "Ну, Барнетт, - сказаѓ ён, калi мы рушылi ѓ шлях," што ты думаеш?"
  
  "Здаецца, я прапусцiѓ свой абед", - сказаѓ я.
  
  "Дакладна", - прызнаѓ ён. "Я станаѓлюся даволi мэтанакiраваным, калi канцэнтруюся на праблеме". Ён пастукаѓ па даху i крыкнуѓ кiроѓцу, каб ён змянiѓ пункт прызначэння на "Савой".
  
  "Я не бачу, наколькi мы прасунулiся ѓ высвятленнi таго, як лорд тэмс сустрэѓ сваю смерць", - сказаѓ я яму. "Мы многае даведалiся аб характары i звычках нябожчыка графа, але, падобна, гэта нiколькi не наблiзiла нас да таго, як ён памёр".
  
  Марыярцi зiрнуѓ на мяне. "Навукоѓцы павiнны навучыцца выкарыстоѓваць рацыянальныя дэдуктыѓны працэсы пры вырашэннi любых праблем, якiя ѓзнiкаюць на iх шляху, будзь то далёкiя галактыкi або брудныя злачынствы ѓ Белгравии", - сказаѓ ён. "I дэдуктыѓны працэс пачынаецца са збору дадзеных. Толькi пасля таго, як у нас будуць усе факты, мы зможам аддзялiць дзындра ад золата ".
  
  "Вядома, Марыярцi", - сказаѓ я. "А што з гэтай справай? У вас павiнны быць нейкiя факты, якiя маюць дачыненне да разгляданай праблеме, на аснове якiх можна запусцiць гэтыя рацыянальныя працэсы ѓ працу. Лорд Вiнцэнт Тэмс, магчыма, i быѓ сэксуальным абжору, але я не разумею, як веданне пра яго больш грубых цялесных прыхiльнасцях пашырыць нашы веды аб тым, як ён памёр.
  
  "Больш грубыя плоцкiя апетыты?" Сказаѓ Марыярцi. "Вельмi добра, Барнетт; ты перасягнуѓ самога сябе. Калi вы паразважаць над тым, што мы даведалiся за апошнiя некалькi гадзiн, вы зразумееце, што наш час было выдаткавана не зусiм марна ".
  
  "Я не ѓпэѓнены, што мы даведалiся што-то каштоѓнае", - сказаѓ я.
  
  Марыярцi на iмгненне задумаѓся. "Мы даведалiся, што нябожчык граф казаѓ пра Шэлi, " сказаѓ ён, - i гэта само па сабе павiнна сказаць нам усё. Але мы даведалiся больш: мы даведалiся, што мастацкi талент можа заквiтнець ѓ самых нечаканых месцах ".
  
  "Кветка!" Сказаѓ я. "Цьфу!"
  
  Марыярцi паглядзеѓ на мяне. "Хто, напрыклад, мог западозрыць, што такi выдатны пiсьменнiцкi талент можа праявiцца ѓ былога рэпарцёра "Нью-Ёрк Уорлд"?"
  
  "Цьфу!" Я паѓтарыѓ.
  
  Пасля ленч ѓ мяне былi сякiя-такiя справы, i, калi я вярнуѓся на Расэл-сквер, Марыярцi не было дома. Я павячэраѓ у адзiноце i сканчаѓ разбiраць назапашаныя газетныя выразкi, калi дзверы ѓ кабiнет адчынiлiся i ѓвайшоѓ высокi мужчына з вадкай бародкай, у цёмным, добра латаным палiто i сiняй кепцы. Перакананы, што да мяне прыстаѓ небяспечны анархiст, я ѓстаѓ, спрабуючы ѓспомнiць, куды паклаѓ свой рэвальвер.
  
  "А, Барнетт, - сказаѓ анархiст самым знаёмым голасам, якi я ведаю, - спадзяюся, у нас засталося што-небудзь на вячэру. Мяне прымушалi пiць больш, чым трэба было, розных брыдкiх напояѓ, i я не давяраѓ ежы.
  
  "Марыярцi!" Усклiкнула я. "Я пазваню кухарцы, каб яна неадкладна што-небудзь прыгатавала. Дзе ты быѓ?"
  
  "Цярпенне," сказаѓ Марыярцi, здымаючы сваё доѓгае габардиновое палiто. Ён адарваѓ бараду i сунуѓ руку ѓ рот, каб зняць са шчок дзве гумавыя падушачкi. Затым некалькi хуткiх рухаѓ вiльготнай губкай па твары, i ён зноѓ стаѓ вядомым. " Спачатку паесцi i, магчыма, выпiць кубачак кавы. Потым я раскажу табе пра свае прыгоды.
  
  Я патэлефанаваѓ i сказаѓ дзяѓчыне, каб кухарка прыгатавала паднос для прафесара, i яна вярнулася з iм праз пяць хвiлiн. Марыярцi еѓ хутка, здавалася, не ѓсведамляючы, што ён есць, яго погляд быѓ прыкаваны да далёкай сцяне. Я ѓжо бачыѓ гэтыя сiмптомы раней. Ён вырашаѓ нейкую праблему, i я ведаѓ, што лепш не ѓмешвацца. Калi задача была цяжкай, ён мог гадзiнамi цi нават днямi сядзець з алоѓкам i блакнотам перад сабой, выпiваючы незлiчоная колькасць кубкаѓ кавы i спажываючы вялiкая колькасць груба нарэзанага вирджинского тытуню, якi ён любiѓ у адной з сваiх верасовых трубак, i, утаропiѓшыся ѓ прастору, перш чым зноѓ пачынаѓ усведамляць, што яго акружае.
  
  Але на гэты раз праблема вырашылася сама сабой да таго часу, як ён даеѓ апошнi кавалак смажанiны, налiѓ сабе маленькую чарку каньяку i памахаѓ бутэлькай у маiм кiрунку. "Гэта вiно было закладзена ѓ бочку за дваццаць гадоѓ да нашай сустрэчы," сказаѓ ён, " i добра вытрымана. Дазвольце налiць вам глыток!"
  
  "Не сёння, Марыярцi", - сказаѓ я. "Раскажы мне, што ты знайшоѓ!"
  
  "Ах!" - сказаѓ ён. "У заяве новага графа Уиттона нас быѓ факт, якi патрабаваѓ праверкi, i я выдаткаваѓ дзень i вечар на яго вывучэнне".
  
  " Якi факт? - Спытаѓ я.
  
  " У колькiх клубах ты знаходзiшся, сябар мой?
  
  Я на секунду задумаѓся. "Давай паглядзiм..."Сенчури", "Амерыкан Сэрвiс Клаб", "Уайтс", "Беллона" - на дадзены момант гэта ѓсё".
  
  " I вы, без сумневу, блiзка знаёмыя з двума цi трыма iншымi людзьмi дзякуючы сяброѓству ѓ якасцi гасцей або наведвання сяброѓ i да таго падобнага?
  
  "Я мяркую, што так".
  
  " I ѓ колькiх з паѓтузiна гэтых клубаѓ, з якiмi вы добра знаёмыя, ёсць клубныя лекары?
  
  "Я ѓпэѓнены, што ва ѓсiх iх ёсць сябры-лекары", - сказаѓ я.
  
  "Вашы развагi бездакорныя", - сказаѓ Марыярцi. "Але ѓ колькiх з iх у штаце ёсць лекары?"
  
  "Чаму, нiякiх", - сказаѓ я. "Навошта клубу трымаць у штаце лекара?"
  
  "Менавiта мой пытанне", - сказаѓ Марыярцi. "Але i лорд Тэмс, i iнспектар Лестрейд апiсалi доктара Паполи як клубнага лекара, што мае на ѓвазе прафесiйныя адносiны памiж лекарам i клубам. I яшчэ адно пытанне: калi б па нейкай прычыне дырэктара клуба вырашылi наняць лекара, выбралi б яны таго, у каго, як сказаѓ нам лорд Тэмс, няма брытанскага медыцынскага адукацыi?"
  
  "Вядома, няма!" Сказаѓ я.
  
  "Цалкам дакладна. I вось я адправiѓся ѓ той раён Iст-Энду, якi населены балканскiмi iмiгрантамi, i даѓ зразумець, што шукаю лекара. Я намякнуѓ на таямнiчыя патрэбы, але выказаѓся вельмi расплывiста, паколькi не ведаѓ, аб якiх менавiта патрэбах iдзе гаворка ".
  
  "Але, Марыярцi," сказаѓ я, "ты не гаворыш на гэтай мове".
  
  "Iснуе пяць цi шэсць магчымых моѓ", - сказаѓ Марыярцi. "Кожны раз, калi хто-то загаворваѓ са мной не па-ангельску, я казаѓ яму, што я з Угарте i не разумею яго дыялекту".
  
  "Дзе Угарте?" - Спытаѓ я.
  
  "Паняццi не маю", - сказаѓ Марыярцi. "Я быѓ бы вельмi здзiѓлены, калi б такое месца наогул iснавала".
  
  "Што ты высветлiѓ?" - Спытаѓ я.
  
  " Што суайчыннiкi глядзяць на доктара Паполи з амаль забабонным страхам i што нядаѓна ён наняѓ некалькiх асiстэнтаѓ з моцнай спiной i сумнiѓнай рэпутацыяй.
  
  "I аб чым гэта табе кажа?"
  
  - Што на заѓтра запланаваны вiзiт у клуб "Парадол". Але цяпер я вып'ю каньяк, а потым добранька высплюся.
  
  Хоць было ясна, што Марыярцi прыйшоѓ да нейкай высновы, ён не падзялiѓся iм са мной. У тую ноч мне прыснiлiся прыгожыя жанчыны ѓ дезабилье, маршыруюць да парламента i патрабуюць права маляваць. Прэм'ер-мiнiстр i Беатрыс спявалi дуэтам з "Пiратаѓ Пензанс" перад перапоѓненай Палатай суполак, якiя ѓжо збiралiся далучыцца да прыпеваѓ, калi на наступную ранiцу мяне разбудзiѓ бой будзiльнiка.
  
  Клуб Paradol размяшчаѓся ѓ вялiкiм будынку на рагу вулiц Мантэгю i Чарльз. Латуневая таблiчка на ѓваходных дзвярэй была вельмi маленькай i непрыкметнай, а ѓсе вокны першага паверха былi зарашочаныя. Мы з Марыярцi двойчы абышлi квартал, Марыярцi зазiраѓ у вокны i тыкаѓ у тратуар i будынка сваёй кiем. Аказалася, што было два дадатковых ѓваходу: маленькая зарешеченная дзверы на Чарльз-стрыт i завулак, якi вядзе да задняга ѓваходу. Абышоѓшы другi круг, мы паднялiся па прыступках i ѓвайшлi ѓ клуб.
  
  Улiчваючы тое, што нам распавядалi аб клубе Paradol, ѓваходная зона была гнятлiва штодзённым. Справа знаходзiлася гардэробная пакой i ношчыка; злева - кабiнет кiраѓнiка з пiсьмовым сталом у дзверы. За пiсьмовым сталом знаходзiлася дзверы ѓ галоѓны чытальная зала, усярэдзiне якога вiднелася стойка з актуальнымi газетамi i часопiсамi. Маленькi, падобны на птушку чалавечак, якi сядзеѓ за сталом, нахiлiѓся наперад i схiлiѓ галаву набок, калi мы ѓвайшлi. " Джэнтльмены, - сказаѓ ён. " Сардэчна запрашаем у Парадол-клуб. Гасцямi каго з нашых членаѓ вы з'яѓляецеся?"
  
  " Вы менеджэр клуба? - спытаѓ я.
  
  " Я памочнiк кiраѓнiка, па iмя Торксон.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ. "Я прафесар Марыярцi", - прадставiѓся ён. "Я тут для расследавання смерцi аднаго з вашых сяброѓ. Гэта мой калега, мiстэр Барнетт".
  
  Торксон адхiснуѓся, нiбы яго ужалили. " Якi з iх? - спытаѓ ён.
  
  "Колькi iх было?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Трое за апошнiя тры месяцы," сказаѓ Торксон. " Стары генерал Куiнсi, адвакат Хапсман i лорд Тэмс.
  
  "У дадзены момант нас займае смерць Вiнцэнта Тэмса", - сказаѓ Марыярцi. "У яго пакоi ѓжо прибрались, i калi няма, цi можам мы гэта ѓбачыць?"
  
  "Хто цябе паслаѓ?" Спытаѓ Торксон.
  
  "Лорд Тэмс," прадставiѓся Марыярцi.
  
  Торксон выглядаѓ здзiѓленым. "Цяперашнi лорд Тэмс, - патлумачыѓ Марыярцi, - папрасiѓ мяне расследаваць смерць былога лорда Тэмса".
  
  "А!" - сказаѓ Торксон. "Гэта, павiнна быць, мiстэр Эверетт. Ну, тады, я думаю, усё будзе ѓ парадку". Дастаѓшы з скрынi стала вялiкую звязку ключоѓ, ён накiраваѓся наверх. " Лорд Тэмс пастаянна трымаѓ тут пакой, - сказаѓ ён. "Нашы гаспадынi вельмi любiлi яго, таму што ён заѓсёды быѓ бездакорным джэнтльменам i вельмi шчодрым", - дадаѓ ён, спынiѓшыся на пляцоѓцы першага паверха i азiрнуѓшыся на нас. Мы з Марыярцi проста ѓтаропiлiся на яго ѓ адказ, як быццам iдэя аб "хостессах" у джентльменском клубе была цалкам нармальнай. Супакоены, ён павёѓ нас на другi паверх i па калiдоры ѓ пакой Вiнцэнта Тэмса. I зноѓ я быѓ уражаны самай нормальностью майго акружэння. Можна было б чакаць, што ѓ клубе, якi вызначаецца прыхiльнасцю яго членаѓ да заганы, як iншыя вызначаюцца ваенным мiнулым сваiх членаѓ або прыхiльнасцю да крыкеце, на сценах будуць вiсець рызыкоѓныя габелены або напаѓголыя дзяѓчыны, мечущиеся з пакоя ѓ пакой. Але ад мэблi з цёмнага дрэва да карцiн са сцэнамi палявання на сценах усё выглядала прыстойна, штодзённа i вельмi па-британски.
  
  Калi мы падышлi да дзвярэй у пакой Вiнцэнта Тэмса, памочнiк кiраѓнiка спынiѓся i павярнуѓся да нас. "Як вы думаеце, новы лорд Тэмс захоча захаваць за сабой пакой?" - спытаѓ ён.
  
  "Ён спадзяецца ажанiцца ѓ найблiжэйшай будучынi", - сказала я.
  
  "А!" - сказаѓ Торксон. "Тады ён амаль напэѓна захоча пакiнуць за сабой пакой". Ён адчынiѓ дзверы i павярнуѓся, каб сысцi.
  
  "Хвiлiнку," сказаѓ Марыярцi. - Афiцыянт, якi выявiѓ цела яго светласцi, вольны?
  
  "Уiльямсан", - сказаѓ памочнiк мэнэджэра. "Я мяркую, ён сёння працуе".
  
  " Не маглi б вы, калi ласка, даслаць яго сюды?
  
  Торксон кiѓнуѓ i паспяшаѓся назад ѓнiз. Нумар на самай справе быѓ трохпакаёвыя. Мы з Марыярцi ѓвайшлi ѓ гасцiную, злева была спальня, а справа - невялiкая сталовая. У гасцiнай стаялi пiсьмовы стол, канапа i мяккае крэсла. Вялiкую сцяну займаѓ кнiжны шафу. Марыярцi дастаѓ павелiчальнае шкло i рулетку i пачаѓ метадычна абследаванне сцен i падлогi.
  
  "Што я магу зрабiць, прафесар?" - Спытаѓ я.
  
  Ён на секунду задумаѓся. "Вывучы кнiгi", - сказаѓ ён.
  
  "За што?" Я спытаѓ.
  
  "Усё, што не з'яѓляецца кнiгай", - сказаѓ ён мне.
  
  Я падышоѓ да кнiжнай шафы i ѓзяѓ наѓздагад некалькi тамоѓ. За выключэннем некалькiх папулярных раманаѓ i увайшоѓ у працы аб напалеонаѓскiх войнах, усе яны былi кнiгамi, якiя нельга было паказваць у змяшанай кампанii. Большасць з iх былi так званымi "французскiмi" раманамi, а астатнiя былi поѓныя эратычных малюнкаѓ, якiя паказваюць сукупленне пар, многiя ѓ паставах, аб якiх я нiколi не марыѓ, а некаторыя ѓ позах, якiя, на маю думку, недасяжныя. Я пачаѓ метадычна праглядаць iх справа налева, зверху ѓнiз, у пошуках чаго-небудзь, што магло быць ѓстаѓлена памiж старонкамi, але нiчога не знайшоѓ.
  
  Пачуѓся стук у дзверы, i я, павярнуѓшыся, убачыѓ каржакаватага мужчыну ѓ унiформе афiцыянта, якi стаяѓ у дзвярным праёме. "Вы хацелi бачыць мяне, сэр?" - спытаѓ ён, звяртаючыся да паветра дзе-то памiж мной i Марыярцi.
  
  " Уiльямсан? - Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Цалкам дакладна, сэр".
  
  " Вы знайшлi цела лорда Тэмса у тую ранiцу, калi ён памёр?
  
  "Я так i зрабiѓ, сэр, i гэта таксама было сапраѓдным шокам". Уiльямсан увайшоѓ у пакой i зачынiѓ дзверы.
  
  "Раскажы мне," папрасiѓ Марыярцi.
  
  " Ну, сэр, я прынёс паднос наверх без чвэрцi восем, як было загадана, i ѓвайшоѓ у гасцiную.
  
  "У цябе быѓ ключ?"
  
  " Так, сэр. Па шляху наверх я ѓзяѓ ключ у парцье. Мне было загадана падаць сняданак у сталовую, а затым роѓна ѓ восем гадзiн пастукаць у дзверы спальнi. Што я i зрабiѓ. Толькi адказу не было."
  
  " Адзiн сняданак цi два? - Спытаѓ Марыярцi.
  
  " Толькi адзiн.
  
  "Гэта было звычайнай справай?"
  
  " О, так, сэр. Калi гаспадыня праводзiла ноч з яго светлостью, яна сыходзiла, калi ён сядаѓ сьнедаць.
  
  "Зразумела," сказаѓ Марыярцi. " А калi адказу не было?
  
  "Я пачакаѓ трохi, а затым пастукаѓ зноѓ. Не атрымаѓшы адказу, я рызыкнуѓ адкрыць дзверы".
  
  "Iшто?"
  
  "Яго светласць ляжаѓ тварам уверх на ложку, утаропiѓшыся ѓ столь. Яго рукi былi паднятыя ѓ паветра над галавой, як быццам ён баяѓся, што хто-то збiраецца яго ѓдарыць. Яго твар быѓ чырвоным, як бурак. Ён быѓ мёртвы."
  
  " Ён быѓ накрыты пасцельнай бялiзнай?
  
  " Не, сэр. Ён ляжаѓ па-над iх.
  
  "Што ты зрабiѓ?"
  
  "Я кiнуѓ".
  
  "Ты?-"
  
  "Мяне вырвала. I на мой сябра таксама".
  
  "Вельмi зразумела. А потым?"
  
  "А потым я спусцiѓся ѓнiз i сказаѓ мiстэру Калтро, мэнэджэра. I ён паклiкаѓ доктара Паполи, а я пайшоѓ ѓ кладовую змянiць кашулю".
  
  Марыярцi выцягнуѓ з кiшэнi шылiнг i кiнуѓ яго афiцыянту. " Дзякуй, Уiльямсан, - сказаѓ ён. " Вы былi вельмi карысныя.
  
  "Дзякуй, сэр", - сказаѓ Уiльямсан, кладучы манету ѓ кiшэню i выходзячы з пакоя.
  
  Невысокi, франтаваты мужчына з барадой лапатай, якая выглядала так, нiбы належала больш буйнога твару, пастукаѓ у адчыненыя дзверы, зрабiѓ два крокi ѓ пакой i пакланiѓся. Крысы яго чорнага сюртука ѓзнялiся, калi ён нахiлiѓся, ствараючы ѓражанне, што назiраеш за вялiкай чорнай птушкай. "Прафесар Марыярцi?" ён спытаѓ.
  
  Марыярцi павярнуѓся тварам да няпрошанаму госцю. " Гэта я.
  
  " А! Торксон сказаѓ мне, што вы тут. Я доктар Паполи. Магу я вам чым-небудзь карысны?
  
  " Магчыма. Што вы можаце расказаць мне аб смерцi лорда Тэмса?
  
  Доктар Паполи пацiснуѓ плячыма. "Калi мяне выклiкалi, ён быѓ мёртвы ѓжо некалькi гадзiн. Было канстатавана адубенне. Яго твар пачырванеѓ, i я выказаѓ здагадку, што яго хапiѓ апаплексiчнай ѓдар; але мяне спынiлi цудоѓныя веды вашых брытанскiх лекараѓ. Калi вы хочаце ведаць больш, вам лепш спытаць у iх.
  
  "Зразумела," сказаѓ Марыярцi. " Дзякуй, доктар.
  
  Паполи пакланiѓся i пачаѓ адступаць, выйшаѓ з пакоя.
  
  Марыярцi прайшоѓ у спальню i ѓтаропiѓся на смятое пасцельная бялiзна. "Уявi гэта, Барнетт", - сказаѓ ён. "Мёртвы граф ѓтаропiѓся ѓ столь, яго твар ненатуральна пачырванеѓ i выказваѓ жах, ён падняѓ рукi супраць нябачнага ворага. I дзiѓныя сляды ад уколаѓ на целе, не пакiдай iх без увагi на сваёй фатаграфii. Ён павярнуѓся да мяне. "Што перадае табе гэта малюнак?"
  
  "Павiнна быць, у гэтым пакоi адбылося што-то жудаснае, - сказаѓ я, - але якая была прырода гэтага здарэння, я паняцця не маю".
  
  Марыярцi пакiваѓ галавой. "У гэтым пакоi не адбылося нiчога страшнага", - сказаѓ ён. "Разуменне гэтага дасць вам ключ да таямнiцы". Ён у апошнi раз агледзеѓ пакой, а затым выйшаѓ у хол. Наступныя паѓгадзiны ён хадзiѓ узад-наперад па калiдоры на гэтым паверсе, а таксама па калiдорах вышэй i нiжэй, углядаючыся i вымераючы. Нарэшце ён вярнуѓся туды, дзе я чакаѓ яго на пляцоѓцы другога паверха. "Пойдзем," сказаѓ ён.
  
  "Дзе?"
  
  " Назад на Расэл-сквер.
  
  Мы выйшлi з клуба i спынiлi экiпаж. Марыярцi быѓ маѓклiвы i здаваѓся безуважлiвым па дарозе дадому. Калi мы ѓвайшлi ѓ дом, Марыярцi выставiѓ у акно маленькi сiнi лiхтар - знак любому праходзiць мiма члену Гiльдыi жабрачых, што iх шукаюць. У Марыярцi даѓнiя адносiны з Гiльдыяй жабрачых i Разыначкай, iх лiдэрам. Яны - яго вочы па ѓсiм Лондане, i ён забяспечвае iх тэхнiчнымi парадамi такога роду, якiя яны не могуць атрымаць з больш звычайных крынiц. Прыкладна праз паѓгадзiны ѓ дзьверы пастукаѓ ухмыляющийся гарбун з гратэскава приплюснутым носам. "Прыгажунчык Боб, мой монникер," сказаѓ ён Марыярцi, калi яго прывялi ѓ офiс, - мяне прыслаѓ Твiст".
  
  "Вось твая праца", - сказаѓ Марыярцi жабраку. "Парадол Клаб" знаходзiцца на скрыжаваннi вулiц Мантэгю i Чарльза. У яго тры ѓваходу. Большасць людзей карыстаюцца галоѓным уваходам на Мантэгю-стрыт. Я хачу, каб за клубам сачылi, i я хачу, каб мужчыны далi мне найлепшае апiсанне любога, хто ѓваходзiць у клуб праз любы з двух iншых уваходаѓ. Але не прыцягваючы да сабе нiякай увагi. Дасылайце каго-небудзь дакладваць мне кожныя паѓгадзiны, але трымаеце месца пад пастаянным наглядам ".
  
  "Так, сэр, прафесар Марыярцi," сказаѓ Прыгажунчык Боб, прыкладваючы руку да фуражцы. " Чатырох хлопчыкаѓ будзе дастаткова. Мы адразу прыступiм да справы.
  
  Марыярцi палез у аптекарскую слоiчак, якая стаяла на камiннай палiцы, i дастаѓ жменю манет. "Хай яны вернуцца сюды на таксi, калi ёсць што паведамiць цiкавага", - сказаѓ ён, уручаючы манеты . "Гэта на бягучыя выдаткi. Пасля я разлiчуся з вамi па звычайных расцэнках".
  
  "Так, сэр, прафесар Марыярцi," паѓтарыѓ Прыгажунчык Боб, павярнуѓся i бачком выйшаѓ за дзверы.
  
  Марыярцi павярнуѓся да мяне. "Цяпер мы чакаем", - сказаѓ ён.
  
  "Чаго мы чакаем?" - спытаѓ я.
  
  "Каб злодзей скарыстаѓся яго паслугамi", - сказаѓ Марыярцi. Ён адкiнуѓся на спiнку крэсла i сеѓ чытаць апошнi нумар штоквартальнага часопiса Брытанскага геалагiчнага грамадства. Я выйшаѓ з пакоя i адправiѓся на доѓгую шпацыр, спынiѓшыся перакусiць у мясцовым пабе, якi, як я знаходжу, супакойвае мой розум.
  
  Я вярнуѓся каля шасцi вечара i расцягнуѓся на канапе ѓ гасцiнай, каб задрамаць. Было крыху больш адзiнаццацi, калi Марыярцi патрос мяне за плячо. Ззаду яго стаяѓ змардаванага выгляду мужчына на мылiцах, жабрак-калека, якога я, помнiцца, бачыѓ у штаб-кватэры Twist на складзе на Годолфин-стрыт. "Хутчэй, Барнетт," крыкнуѓ Марыярцi, " наша драма прыняла крытычны абарот. Вазьмi свой рэвальвер, пакуль я лаѓлю таксi!" Ён схапiѓ сваю капялюш, кiй i палiто i ѓ адно iмгненне выскачыѓ за дзверы.
  
  Я пабег наверх, у сваю спальню, дастаѓ з скрынi стала рэвальвер, пераканаѓся, што ён зараджаны, а затым схапiѓ палiто i пабег унiз. Марыярцi спынiѓ два таксi i як раз сканчаѓ нацарапывать запiску на адваротным баку канверта. Ён працягнуѓ запiску жабраку. "Перадайце гэта iнспектару Лестрейду, i нiкому iншаму", - сказаѓ ён. "Ён будзе чакаць вас".
  
  Марыярцi пасадзiѓ калеку ѓ першае таксi i паглядзеѓ на кiроѓцу. "Адвязi гэтага чалавека ѓ Скотленд-Ярд i чакай яго там", - сказаѓ ён. "I паспяшайся!"
  
  Мы разам забралiся ѓ другое таксi i ѓ добрым тэмпе паехалi да Парадол-клубу. Марыярцi нецярплiва падаѓся наперад на сваiм сядзеннi. "Гэта д'ябальшчына", - сказаѓ ён. "Я нiколi не чакаѓ гэтага".
  
  " Што, Марыярцi, дзеля ѓсяго святога?
  
  "За апошнi гадзiну ѓ заднюю дзверы клуба ѓвайшлi два чалавекi, якiя ѓяѓляюць цiкавасць", - сказаѓ ён. "Адной з iх была маладая дзяѓчына без асаблiвага статусу, якую прывялi двое дужых мужчын, i яна падалася назiральнiку спалоханай. Iншым быѓ герцаг Клэремор".
  
  "Марыярцi!" Я сказаѓ. "Але ён-"
  
  "Так", - пагадзiѓся Марыярцi. "I мы павiнны пакласцi гэтаму канец хутка, цiха i з вялiкай асцярогай. Калi калi-небудзь стане вядома, што ѓ гэтым замешаны герцаг каралеѓскай крывi-"
  
  "Пакласцi канец чаму?" Я спытаѓ. "Што менавiта адбываецца ѓ клубе "Парадол"?"
  
  Марыярцi павярнуѓся i паглядзеѓ на мяне. "Грэкi называлi гэта фанабэрыстасцю", - сказаѓ ён.
  
  Мы пад'ехалi да клуба i выскачылi з таксi. "Пачакай за вуглом!" Марыярцi крыкнуѓ кiроѓцу, калi мы ѓзьбягалi па прыступках ганка. Дзверы была зачыненая, але брамнiк, каржакаваты мужчына з знешнасцю адстаѓнога сяржанта марской пяхоты, адказаѓ на наш стук праз некалькi секунд, нацягваючы куртку i адкрываючы дзверы. Марыярцi схапiѓ яго за каѓнер. "Паслухай, хлопец", - сказаѓ ён. "Некалькi дэтэктываѓ з Скотленд-Ярда прыбудуць сюды з хвiлiны на хвiлiну. Заставайся звонку i чакай iх. Калi яны прыбудуць, накiруйце iх у кабiнет доктара Паполи на другiм паверсе. Скажы iм, што я загадаѓ паводзiць сябе вельмi цiха i не турбаваць iншых гасцей.
  
  "А вы хто такi?" - спытаѓ насiльшчык.
  
  " Прафесар Джэймс Марыярцi. I Марыярцi, пакiнуѓшы швейцара ѓ дзвярах, пабег уверх па лесвiцы, я за iм.
  
  Калiдор другога паверха быѓ цёмным, i мы рухалiся па iм на навобмацак, па шляху праводзячы рукамi па сцяне. " Сюды, - сказаѓ Марыярцi. - Гэта, павiнна быць, дзверы доктара. Ён прыклаѓ вуха да дзвярэй, а затым патузаѓ ручку. "Чорт вазьмi, яна зачыненая".
  
  Успыхнула запалка, святло выраѓняѓся, i я ѓбачыѓ, што Марыярцi запалiѓ свечку вадаправодчык, якую дастаѓ з кiшэнi. "Патрымай гэта для мяне, добра?" - папрасiѓ ён.
  
  Марыярцi працягнуѓ мне свечку i дастаѓ з кiшэнi маленькi выгнуты iнструмент. Ён уставiѓ яго ѓ замак, i пасля некалькiх секунд валтузнi дзверы адчынiлiся. Мы ѓвайшлi ѓ вялiкую пакой, якая была цёмнай i пустыннай. Я падняѓ свечку, i мы ѓбачылi пiсьмовы стол, канапу i шэраг шаф ѓздоѓж адной сцяны.
  
  "Дзе-то тут павiнна быць лесвiца", - сказаѓ Марыярцi, праводзячы рукой па ляпнiне на далёкай сцяне.
  
  "Лесвiца?" - Спытаѓ я.
  
  "Так. Я вымераѓ прастору, калi мы былi тут раней, i зона прама пад гэтай пакоем была абгароджана, доступу з гэтага паверху не было. Акрамя таго, у гэтым куце будынка нядаѓна правялi вадаправод i правялi дрэнаж. Вы можаце бачыць трубы, прылеглыя да сцяны звонку. Логiка падказвае, што - ага!"
  
  Пачуѓся цiхi шчаѓчок, i частка сцяны расчынiлiся на бясшумных завесах, адкрываючы вузкую лесвiцу, якая вядзе ѓнiз. Яркi прамень святла знiзу асвятлiѓ лесвiцу.
  
  Марыярцi з рэвальверам напагатове краѓся ѓнiз па лесвiцы, i я адставаѓ ад яго ѓсяго на крок. Вiдовiшча, паѓстае маiм вачам, калi пакой унiзе адкрылася маiм вачам, запомнiлася мне назаѓсёды. Гэта было так, як калi б я быѓ сведкам сцэны з адной з драм жахаѓ Ле Гран Гиньоля, але пакой пада мной не была дэкарацыяй, а людзi не былi акцёрамi.
  
  Пакой была бездакорна белай, ад фарбаваных сцен да выкладзенага плiткай падлогi, а пара кальцыевых лямпаѓ, устаноѓленых на столi, ѓхiлялi ѓсе ценi i надавалi таго, што адбываецца ненатуральны бляск. Пасярод пакоя на адлегласцi некалькiх футаѓ адзiн ад аднаго стаялi два металiчных стала накшталт тых, што выкарыстоѓваюцца ѓ аперацыйных. Iх атачала штучная рашотка з трубак, канавак i шкляной посуду, якая зыходзiць ад машыны, якая стаяла на кукiшках памiж двума сталамi, аб прызначэннi якой я нават не мог здагадацца.
  
  На стале справа ад мяне, часткова прыкрыты прасцiн, ляжаѓ пажылы мужчына; на iншым стале дакладна так жа накрытая маладая дзяѓчына была прывязаная скуранымi рамянямi. Абодва былi без прытомнасцi, нос i рот iм закрывалi эфiрныя колбачкамi. Памiж iмi стаяѓ доктар Паполи, у чорным сурдуце, замененном белым хiрургiчным фартухом, паглынуты увядзеннем тонкай канюлi ѓ сцягно дзяѓчыны. Яго асiстэнт, таксама ѓ белым, працiраѓ ѓчастак сцягна мужчыны чым-тое, ад чаго засталося карычневае пляма.
  
  "Добра, доктар", - сказаѓ Марыярцi, накiроѓваючыся да сталоѓ. "Я думаю, будзе лепш, калi вы спынiцеся прама зараз!"
  
  Паполи падняѓ вочы з выразам раздражнення на твары. "Вы не павiнны перабiваць!" - сказаѓ ён. "Вы сапсуеце эксперымент".
  
  "Вашы эксперыменты ѓжо загубiлi занадта шмат людзей", - сказаѓ Марыярцi, падымаючы рэвальвер. "Адыдзiце ад дзяѓчыны! Палiцыя будзе тут з хвiлiны на хвiлiну".
  
  Паполи вылаяѓся на якiм-небудзь замежнай мове i, схапiѓшы карычневую бутэльку, з сiлай шпурнуѓ яе аб сцяну. Яна разляцелася ѓшчэнт, i ѓ адно iмгненне пакой напоѓнiѓ прыкра-салодкi пах, знаёмы мне па якой-то стаматалагiчнай аперацыi, якую я перанесла год таму.
  
  "Не страляйце, прафесар!" Я закрычаѓ. "Гэта эфiр! Адзiн стрэл можа панесцi нас усiх у бiльярдавую!"
  
  " Хутчэй! - Мы павiнны адвесцi адсюль герцага i дзяѓчыну, - загадаѓ Марыярцi.
  
  Паполи i яго асiстэнт былi ѓжо на сярэдзiне лесвiцы. З усiх сiл стараючыся затрымаць дыханне, я, хiстаючыся, падышоѓ да сталоѓ. Марыярцi узвалiѓ герцага сабе на плечы, а я адшпiлiѓ дзяѓчыну, схапiѓ яе, сам не ведаю як, i накiраваѓся да лесвiцы.
  
  Пакуль мы былi на лесвiцы, з пакоя наверсе пачулiся два стрэлы, i я пачуѓ гукi бойкi. Мы ѓвайшлi ѓ пакой i выявiлi, што Лестрейд злосна глядзiць на доктара i яго асiстэнта, якiх моцна трымалi двое рослых палiцэйскiх. "Ён страляѓ у мяне, Марыярцi, ты можаш у гэта паверыць?" - Сказаѓ Лестрейд, i ѓ яго голасе прагучала вiдавочнае раздражненне. " Такiм чынам, што ѓ нас тут?
  
  Мы асцярожна апусцiлi нашу ношку на падлогу, i я перавязаѓ рану на сцягне дзяѓчыны сваiм гальштукам.
  
  Марыярцi паказаѓ на чалавека, якi ляжыць без прытомнасцi на падлозе. "Гэта герцаг Клэремор", - сказаѓ ён. "Было б лепш адвесцi яго адсюль, пакуль пра яго прысутнасцi не стала вядома. Доктара Паполи можна смела абвiнавачваць у забойстве, а яго саѓдзельнiка, я мяркую, у саѓдзеле. Мы прасочым, каб пра дзяѓчынку паклапацiлiся. Прыходзь заѓтра ѓ апоѓднi на Расэл-сквер, i я ѓсё растлумачу за ланчам.
  
  " Але Марыярцi...
  
  " Не цяпер, Лестрейд. Заѓтра.
  
  "О, вельмi добра", - сказаѓ Лестрейд. Ён павярнуѓся да палiцэйскаму ѓ дзверы. "Прынясiце крэсла, каб пасадзiць яго светласць, i мы аднясем яго ѓнiз", - загадаѓ ён.
  
  Мы селi ѓ чакае нас таксi да Абелард-корт, i Беатрыс Аттерли сама адчынiла дзверы на наш стук. Яна, здавалася, не здзiвiлася, выявiѓшы нас стаяць у яе дзверы i якiя падтрымлiваюць ледзь прыходную ѓ прытомнасць дзяѓчыну ѓ гадзiну ночы.
  
  "Ты позаботишься аб гэтай дзяѓчыне некалькi дзён?" Спытаѓ Марыярцi. "З ёй дрэнна звярталiся. Я паняцця не маю, на якой мове яна гаворыць".
  
  "Вядома", - сказала мiсiс Аттерли.
  
  На наступную ранiцу без чвэрцi дванаццаць наш клiент прыбыѓ на Расэл-сквер у адказ на тэлеграму. Лестрейд прыбыѓ роѓна ѓ апоѓднi, прадэманстраваѓшы тым самым пунктуальнасць доказнай палiцыi.
  
  Мы селi за "качаня" з апельсiнавы соусам i пiрагом 82-га года выпуску, i Марыярцi пачаставаѓ нас гутаркай аб вiнах падчас асноѓнага стравы. Толькi пасля таго, як служанка паставiла на стол пачастунак, а Марыярцi налiѓ кожнаму з нас па маленькаму келiху "Iмперыял такай" - з куфля, падоранага Марыярцi самiм Францам Iосiфам пасля паспяховага вырашэння праблемы, звязанай з шэфам Кундшафтс Стэла i балерынай, - ён захацеѓ пагаварыць аб смерцi лорда Вiнцэнта Тэмса.
  
  "З самага пачатку было вiдавочна," пачаѓ Марыярцi, - што лорд Тэмс памёр не там, дзе яго знайшлi. Што выклiкала пытаннi, чаму яго перавезлi i адкуль?"
  
  "Магчыма, для вас гэта вiдавочна", - сказаѓ Лестрейд.
  
  "Ну ж", - сказаѓ Марыярцi. "Яго рукi былi паднятыя, а твар раскраснелось. Але трупы не ляжаць нi з паднятымi рукамi, нi з раскрасневшимися асобамi".
  
  "Гэты зрабiѓ", - сказаѓ Лестрейд. "Я бачыѓ гэта".
  
  "Вы бачылi гэта ѓ поѓнай меры ѓ стане трупнага адубення, - сказаѓ Марыярцi, - якое робiць цела нерухомым у любым становiшчы, якое яно прыняло. Але як яно прыняло такое становiшча? Твар выдае гэта. Пасля смерцi галава была нiжэй цела ".
  
  "Вядома!" Сказаѓ я. "Сiнюха. Я павiнен быѓ здагадацца".
  
  " Сiнюха? - Спытаѓ лорд Тэмс.
  
  "Пасля смерцi кроѓ запасiцца ѓ самой нiжняй кропцы цела," сказаѓ я яму, - з-за чаго скура ѓ гэтай галiне здаецца чырвонай. Я бачыѓ гэта шмат разоѓ, калi быѓ рэпарцёрам у нью-ёркскай палiцыi. Я проста не прывык чуць пра гэта ѓ асобах.
  
  - Ваш брат быѓ у клубе "Парадол", каб скарыстацца паслугамi доктара Паполи, " сказаѓ Марыярцi, паварочваючыся ѓ крэсле тварам да лорду Тэмсу. "Доктар сцвярджаѓ, што ѓ яго ёсць метад аднаѓлення страчанай жыццёвай сiлы чалавека. Ён переливал сваiм пацыентам маладую кроѓ. Такiм чынам, яны вярталi сабе маладую энергiю. Гэта не рэдкая жаданне мужчын, калi яны становяцца старэй, вярнуць сваю маладосць. Паполи палявала на мужчын, якiя маглi дазволiць сабе паспрабаваць гэта. Часам адзiн з яго пацыентаѓ памiраѓ, таму што па якой-то пакуль невядомай прычыне кроѓ адных людзей выклiкае смяротную рэакцыю пры увядзеннi iншаму. Паполи сцвярджаѓ, што ён вынайшаѓ машыну, якая вырашыла б гэтую праблему, - дзiѓнае прылада, якое знаходзiлася памiж двума ложкамi. Але ён, вiдавочна, памыляѓся."
  
  "Адкуль вы гэта ведаеце?" Спытаѓ Лестрейд.
  
  "Сёння ранiцай я хадзiѓ пагаварыць з вашым зняволеным", - сказаѓ Марыярцi. Ён вельмi абураны тым, што знаходзiцца ѓ турме. Ён лiчыць сябе выратавальнiкам чалавецтва. Ён зусiм вар'ят".
  
  " Значыць, акрамя майго брата загiнулi i iншыя людзi? - Спытаѓ лорд Тэмс.
  
  " Так, некалькi. Але яны былi пажылымi людзьмi, i iх прыродная ганарыстасць не дазволiла iм нiкому расказаць пра аперацыi, так што яго таямнiца засталася ѓ бяспецы. Часам хто-небудзь з яго донараѓ памiраѓ, але яны адбывалiся з самых бедных слаёѓ насельнiцтва горада, i па iм не сумавалi ".
  
  " Але мой брат быѓ не настолькi стары.
  
  " Дакладна. Менавiта яго апантанасць сэксуальнай энергiяй прымусiла яго вырашыцца на аперацыю. Яна правалiлася. Паполи i яго асiстэнт думалi, што ваш брат памёр на аперацыйным стале. Яны пакiнулi яго там, не жадаючы несцi цела па калiдоры раннiм вечарам. Пазней, калi яны вярнулiся, каб адвесцi яго ѓ палату, яны выявiлi, што ён ненадоѓга прыйшоѓ у прытомнасць i часткова зняѓ ѓтрымлiвальныя яго рамянi. Верхняя палова яго цела ѓпала са стала ѓ перадсмяротных канвульсiях, i ён застаѓся вiсець на рамянi, обвязанном вакол яго ног. Гэта тлумачыць яго рукi, якiя ѓпалi да падлозе. Калi яны паднялi яго, наступiла адубенне, i яго рукi выглядалi так, як быццам яны былi паднятыя ".
  
  Лорд Тэмс ѓздыхнуѓ. "Бедны Вiнцэнт". Ён устаѓ. "Што ж, прафесар Марыярцi, вы выратавалi мой шлюб i, магчыма, маё жыццё. У мяне склалася ѓражанне, што iнспектар Лестрейд гатовы быѓ закаваць мяне ѓ кайданы ѓ любую секунду.
  
  "Магчыма, так яно i ёсць", - сказаѓ Лестрейд. "Спадзяюся, вы не крыѓдзiцеся?"
  
  " Нiякiх, iнспектар. Я запрашаю вас - усiх вас - на маю вяселле. Цяпер мне трэба iсцi, пабачыць мiс Уитсом i паведамiць ёй радасную навiну. Прафесар Марыярцi, вы дашле мне рахунак, якi палiчыце патрэбным, i я хутка аплачу яго, запэѓнiваю вас.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ, i лорд Тэмс, нахлобучив кацялок на галаву, выйшаѓ за дзверы. Хвiлiну праз Лестрейд рушыѓ услед за iм.
  
  "Марыярцi," сказаѓ я, зноѓ напаѓняючы сваю кубак кавы, " два апошнiх пытання.
  
  Марыярцi працягнуѓ сваю кубак за дабаѓкай. "Што?" спытаѓ ён.
  
  - Як ты думаеш, новы лорд Тэмс захавае за сабой пакоя свайго брата ѓ "Парадоле"?
  
  "Я нiколi не спекулирую," сказаѓ Марыярцi, "гэта шкодна для дэдуктыѓны працэсу". Ён адкiнуѓся назад. "Але калi б я быѓ гульцом, я б паставiѓ дзесятку. Што яшчэ?"
  
  "Мiс Лестрелль сказала нам, што Вiнцэнт згадаѓ Шэлi, i вы сказалi, што гэта кажа само за сябе. Вы сур'ёзна? Сёння ранiцай я прагледзеѓ свой асобнiк "Шэлi" i не змог знайсцi нiчога падыходнага.
  
  Марыярцi ѓсмiхнуѓся. "Мне здаецца, вы не шукалi тую Шэлi", - сказаѓ ён.
  
  "Няправiльны-"
  
  Марыярцi падышоѓ да кнiжнай палiцы i кiнуѓ мне кнiгу. "Паспрабуй гэтую".
  
  Я апусцiѓ вочы на кнiгу. На вокладцы мудрагелiстым гатычным шрыфтам было выведзена назва: Франкенштэйн, або сучасны Праметэй, Мэры Уолстонкрафт Шэлi.
  
  Марыярцi адсутнiчаѓ ѓсе ранiцы i вярнуѓся з карцiнай Ленор Лестрель. Яна ѓся ѓ зялёных, карычневых i сiнiх плямах i, падобна, адлюстроѓвае нейкую пастаральнага сцэну. Баюся, што ён мае намер павесiць яго ѓ сталовай.
  
  OceanofPDF.com
  
  КАРЦIНА ОСКАРА УАЙЛЬДА
  
  
  
  Я не прыношу прабачэннi за тое, што будзе далей, дык пачынаецца. Я маю намер, каб нiхто не чытаѓ гэтых слоѓ у працягу наступных- скажам, за 100 гадоѓ. Але гэта не столькi з калодзежа сцiпласцi, за якую я шырока вядомы i якой справядлiва захапляюся; колькi з жадання, каб я нiкога не турбаваѓ сваiмi грашкамi, i нiхто не турбаваѓ мяне сваiм ухваленнем. Я цалкам здольны не ѓхваляць сябе без старонняй дапамогi."
  
  На гэтым ён абрываецца. Пад iм на старонцы прыведзены некалькi выпадковых думак.
  
  Дзе б ты быѓ без адабрэння сваiх сяброѓ?
  
  I:
  
  Чалавек жыве дзеля радасцi, дасцiпнасцi i дружбы, але я не магу зразумець, за што ён памiрае.
  
  Гэтыя словы напiсаны на першай старонцы некранутага у астатнiм нататнiк, на вокладцы якога надрукаваны "ОФ. студзеня 91-га".
  
  Драматург, паэт, раманiст i "авадзень" Оскар Фiнгал О'браэн Флаэрцi Уайльд пакiнуѓ запiсную кнiжку ѓ маiм доме дзе-то на другiм тыднi студзеня 1891 года. Ён нiколi не тэлефанаваѓ, каб забраць яго; магчыма, у мiтуснi падзей таго месяца ён забыѓся пра яго iснаванне. Магчыма, ён пачаѓ усё спачатку ѓ якой-небудзь iншай запiсной кнiжцы, пераказваючы падзеi да iх сумнага завяршэння, i змясцiѓ апавяданне туды, дзе з часам будзе раскрытая яго версiя гэтай гiсторыi.
  
  Вось мая версiя.
  
  Мяне завуць Бенджамiн Барнетт, i я ѓладальнiк Паѓночнаатлантычнай кабельнай службы навiн, якая прадстаѓляе навiны Вялiкабрытанii i Кантынента паѓночнаамерыканскiх чытачам. А я сябар i былы памагатыя прафесара Джэймса Марыярцi, якi ѓ значнай ступенi фiгуруе ѓ гэтай гiсторыi. Прафесар выратаваѓ мяне з турэцкай турмы некалькi гадоѓ таму, i ѓ ѓзнагароду за гэтую паслугу я прапрацаваѓ у яго некалькi гадоѓ па вяртаннi ѓ Лондан, перш чым заснаваць службу навiн.
  
  Оскар Уайльд апошнiя два гады вёѓ для мяне нерэгулярную калонку аб лонданскай тэатральнай сцэне пад псеѓданiмам Фiнгал Уиллс. Калi я спытаѓ яго, чаму ён адмаѓляецца выкарыстоѓваць сваё ѓласнае iмя, ён адказаѓ мне: "Пiсаць для амерыканскай публiкi - усё роѓна што выступаць у ролi конi з мюзiк-хола. Чалавек робiць гэта толькi дзеля грошай, i яго нiхто не пазнае ". Я не мог з iм спрачацца.
  
  Было каля васьмi гадзiн вечара ѓ аѓторак, у пачатку студзеня, калi мне не змяняе памяць, калi наша пакаёѓка ѓвайшла ѓ мой кабiнет, дзе я перачытваѓ справаздачы аб некалькiх нядаѓнiх судовых працэсах па забойствах, каб паглядзець, цi не зацiкавiць цi што-небудзь бостонскую газету, чытачам якой, падобна, падабаецца брытанская кроѓ. "Усё ѓ парадку, Тыльда", - сказаѓ я ёй. "Ты можаш iсцi спаць. Я выключу лямпы i занясу сваю кубак ѓ буфет".
  
  "Там якi-то джэнтльмен," сказала яна. " У дзвярах.
  
  "Джэнтльмен?"
  
  "Ён кажа, што ён джэнтльмен", - сказала яна мне, працягваючы маленькi срэбны паднос, на якiм ляжала картка джэнтльмена.
  
  Оскар Фiнгал О'браэн Флаэрцi Уэлс Уайльд
  
  "Сапраѓды джэнтльмен", - пагадзiѓся я. "Хоць што... усё Роѓна. Праводзь джэнтльмена, Тыльда, а потым можаш выдаляцца".
  
  Некалькi iмгненняѓ праз у дзверы ѓвайшоѓ Уайльд. Яго твар быѓ бялейшы звычайнага, а валасы растрапаныя у бясхiтраснай манеры. "Дзякуй, што прынялi мяне без папярэджання", - сказаѓ ён, плюхаясь на крэсла. "Спадзяюся, я нiчому не перашкодзiѓ. Слава Богу, ты дома. Ваша жонка- Як пажывае ваша жонка?
  
  "Сесили наверсе, у яе балiць галава. Яна знаходзiць балючымi як святло, так i гук, калi яны трапляюць на яе, таму я стараюся раздражняць яе як мага менш ".
  
  "Сесiлiя", - сказаѓ ён. "Прыгожае iмя". Ён рэзка выпрастаѓся, як быццам раптоѓны спазм скаваѓ яго цела, i выраз крайняй болю - пакуты? - прамiльгнула на яго твары. "Бенджамiн," сказаѓ ён, " ты павiнен дапамагчы мне. Гэта выкрут багоѓ, што я знаёмы з табой, а ты, як я разумею, знаёмы з чалавекам па iмi прафесар Марыярцi".
  
  "Так," адказаѓ я. Прызнаюся, я быѓ збянтэжаны. Я не мог уявiць сабе двух менш падобных людзей, чым напружаны, стрыманы дзеяч навукi прафесар Джэймс Марыярцi i рухомы, блiскучы, дасцiпны эстэт Оскар Уайльд. Яны абодва валодалi велiзарным iнтэлектам i вострай кемлiвасцю, але накiроѓвалi гэтыя дары ѓ цалкам розных напрамках.
  
  "Я павiнен сустрэцца з iм. Я павiнен пагаварыць з iм", - сказаѓ Уайльд. Ён церабiѓ гальштук, як быццам той быѓ крынiцай яго непрыемнасцяѓ, але, здавалася, не заѓважаѓ, што робiць. " I як мага хутчэй. Справа прыватная, але тэрмiновае. Вельмi тэрмiнова. Ты можаш адвесцi мяне да яго?"
  
  "Вядома". Я падумаѓ. "Перш за ѓсё адпраѓлю яму запiску ранiцай i дамоѓлюся аб сустрэчы".
  
  "Мой дарагi хлопчык," сказаѓ Уайльд, - хто ведае, якiя беды могуць абрынуцца на нас з гэтага моманту i да ранiцы? Ты не мог бы дамовiцца пра сустрэчу сёння вечарам?"
  
  "Зараз?" Здзiѓлена спытала я.
  
  "Чаму няма?" Спытаѓ Уайльд рэзкiм i ѓстрывожаным голасам. Ён паказаѓ на акно кабiнета. "Снег перастаѓ, прыемная ноч, на вулiцах умерана ясна. Запэѓнiваю вас, гэта жыццёва неабходна.
  
  Адкiнуѓшы свае благiя прадчування, я паддаѓся яго вiдавочнага засмучэння i падняѓся з крэсла.
  
  "Добра, добра", - сказаѓ Уайльд. "Дзякуй, дзякуй. Я прытрымаѓ свой экiпаж, ён чакае каля дзвярэй".
  
  "Тады пайшлi", - сказаѓ я, нацягваючы куртку. "Калi прафесар дома i прыме нас, мы будзем там праз дзесяць хвiлiн".
  
  Уайлд зняѓ з вешалкi каля дзвярэй сваё палiто, цылiндр i кiй, а я дастаѓ з шафы ѓ пярэднiм пакоi сваё рыштунак, i мы сышлi. Не больш чым праз дзесяць хвiлiн мы ѓжо грукалi ѓ дзверы дома 64 па Расэл-сквер. Мiстэр Моуз, дварэцкi прафесара Марыярцi, ѓпусцiѓ нас, зняѓ верхнюю вопратку i загадаѓ пачакаць у гасцiнай, пакуль ён пойдзе паглядзець, цi прыме прафесар сваiх нечаканых гасцей.
  
  Не паспелi мы сесцi - ну, я сеѓ, а Уайльд пачаѓ хадзiць узад-наперад па вялiкаму дыване Хасмани (падарунак Вялiкага муфтыя Румелии за экстраардынарны учынак, але я адцягнуѓся), - як у дзвярах з'явiѓся прафесар Марыярцi. Высокi, хударлявы мужчына з лёгкай сутуласцю, як быццам ён пастаянна прыстасоѓваѓся да жыцця ѓ свеце людзей менш яго ростам, у Марыярцi былi глыбока пасаджаныя цёмныя вочы пад густымi брывамi, надавалi яму падабенства з задуменным коршакам. Адна брыво была насмешлiва прыпаднятая, калi ён агледзеѓ сваiх наведвальнiкаѓ.
  
  "Барнетт, якая нечаканая радасць", - сказаѓ ён, уваходзячы ѓ пакой. "А гэта, павiнна быць, дзiѓны мiстэр Оскар Уайльд, аб якiм у нашы днi нельга не чуць, куды б ты нi пайшоѓ у Лондане". Ён працягнуѓ руку. "Прыемна, нарэшце, пазнаёмiцца з вамi".
  
  "Баюся, я не магу пацiснуць вам руку, сэр", - сказаѓ Уайлд, адыходзячы ад працягнутай рукi i тэатральна засоѓваючы свае рукi ѓ кiшэнi пiнжака. "Мiстэр Шэрлак Холмс мне ѓсё пра вас расказаѓ!
  
  "О божа", - сказаѓ Марыярцi. "Мой асабiсты Жавер зноѓ заняты. Якую ён распаѓсюджвае паклёп зараз?"
  
  "Ён, э-э, перакананы, што вы несяце адказнасць за ѓсе важныя злачынствы, учыненыя ѓ Лондане, i за многiя з менш значных", - сказаѓ Уайльд.
  
  "Такiм чынам, ён зноѓ i зноѓ даваѓ паказаннi ѓ Скотленд-Ярдзе, i ѓсё ж я ѓсё яшчэ тут".
  
  "I што вы, несумненна, стаiце за падступным i ацкi згубным змовай супраць мяне". Уайльд зрабiѓ нявызначаны i нейкi жаласны жэст у паветры, раптам выглядаючы вельмi стомленым. "Я прыйшоѓ сюды, каб высветлiць, цi гэта праѓда".
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi. "Думаю, я магу з упэѓненасцю сказаць, што гэта не так. Зайдзiце ѓ мой кабiнет i раскажыце, у якiм менавiта злачынстве мяне абвiнавачваюць".
  
  Мы перасеклi хол, i Марыярцi спынiѓся, каб уключыць газавыя лямпы, а затым уладкаваѓся ѓ вялiкiм дубовым крэсле за сваiм масiѓным дубовым сталом i жэстам запрасiѓ нас садзiцца. Мiстэр Моуз увайшоѓ следам за намi, несучы паднос з некалькiмi гранёным графинами i газогеном. " Прашу прабачэння, сэр, - сказаѓ ён. - Я падумаѓ, можа быць...
  
  "Так, вядома", - сказаѓ Марыярцi. "Што вы нам прынеслi?"
  
  Мiстэр Моуз па чарзе звярнуѓ увагу на кожны графiн. "Iрландскае вiскi "Рэзерв о'браэна", - сказаѓ ён. - Каньяк у бочках часоѓ Людовiка XVII i портвейн "Гаррафейра" 1826 года. Я думаю, ён проста ѓступае ѓ свае правы.
  
  " У О'браэн Браяна... - Уайлд выглядаѓ зацiкаѓленым.
  
  "Добры выбар, сэр. I ѓсяго толькi кропельку?" Мiстэр Моус налiѓ у шклянку два цалi залацiстай вадкасцi, пакруцiѓ ручку газагенератараѓ, каб дадаць роѓнае колькасць содавай вады, i працягнуѓ шклянку Уайлду.
  
  Я прызнаѓ, што сумесь падалася мне смачнай, i выпiѓ тое ж самае. Прафесар выпiѓ маленькi шклянку портвейна.
  
  - А цяпер, - сказаѓ Марыярцi, калi мiстэр Моуз выйшаѓ з пакоя, цiха зачынiѓшы за сабой дзверы. " Раскажы мне гiсторыю. Я ведаю, вы падазраяце мяне ѓ блiзкiм удзеле ѓ гэтай справе, але расказваеце так, як быццам я нiчога не ведаю.
  
  Уайлд падазрона ѓтаропiѓся на Марыярцi, але шклянку iрландскага вiскi ѓ яго руцэ, здавалася, супакоiѓ яго, а тое, што ён пацягваѓ, ѓзбадзёрыла яго i ѓзняло, прабачце за выраз, настрой. "Шантаж," коратка адказаѓ ён.
  
  "А!" - адказаѓ Марыярцi. "I якiм чынам вас шантажуюць?"
  
  Уайльд пакiваѓ галавой, яго твар набыло нехарактэрны для яго чырвоны адценне.
  
  "Вядома, сэр, - сказаѓ Марыярцi, - калi гэта я вас шантажирую, то я ѓжо павiнен ведаць, як гэта робiцца. I калi гэта не так - а запэѓнiваю вас, гэта не так, - тады, магчыма, я змагу дапамагчы.
  
  Некалькi эмоцый, i я не маю права дакладна сказаць, што гэта былi за эмоцыi, але я б сказаѓ, што яны былi не з прыемных, адбiлiся на твары Оскара Уайльда. Затым адным рухам ён выцягнуѓ з унутранай кiшэнi пiнжака жорсткую картку i працягнуѓ яе Марыярцi. "Вось," сказаѓ ён.
  
  Марыярцi ѓзяѓ картку i, трымаючы яе пад лямпай на сваiм стале, паглядзеѓ на яе праз магутны кiшэнны аб'ектыѓ, павольна i старанна вывучаючы.
  
  Паводзiны Уайльда ясна давала зразумець, што мне не будуць рады падысцi да стала i даследаваць прадмет самастойна, але пасля ѓ мяне была магчымасць уважлiва вывучыць яго. Гэта была фатаграфiя двух мужчын, якiя ляжаць на чым-то, падобным на дыван, перад незажженным камiнам. На iх не было адзення. Iх становiшча i блiзкасць рабiлi iх, я б сказаѓ, блiзкiмi сябрамi. Адным з iх быѓ Уайльд. Я спадзяюся, што гэтага апiсання дастаткова, каб растлумачыць сiтуацыю, але яно не з'яѓляецца дастатковым для ѓзбуджэння юрлiвасцi. А тым з вас, хто сцвярджае, што шакаваны нават такiм кароткiм апiсаннем, што ж, усё, што я магу сказаць, гэта тое, што я знаходжу ваш шок падазроным i задаюся пытаннем, якiя эмоцыi хаваюцца за iм.
  
  "Я мяркую, гэтая карцiна была iнсцэнiравана", - пракаментаваѓ Марыярцi.
  
  "Сапраѓды", - пагадзiѓся Уайльд.
  
  "Спачатку я падумаѓ, што, магчыма, гэта нейкая кампазiцыя - пакласцi сваю галаву на цела iншага чалавека. Але гэта цяжка зрабiць добра, i тут няма нiякiх прыкмет гэтага. I само цела, э-э, можна апазнаць.
  
  "Так", - пагадзiѓся Уайлд. "Баюся, што, калi б я зняѓ адзежу, не было б нiякiх сумневаѓ у тым, што галава прымацаваная да правiльнага целе". Ён стомлена ѓсмiхнуѓся. "У дадзеным выпадку ѓ такiх вiдавочных недахопах нельга вiнавацiць майго краѓца".
  
  "Мне здаецца, што вас пазiравалi. Вы былi ѓ свядомасцi ѓ той момант?"
  
  "Паколькi ѓ мяне няма нiякiх успамiнаѓ аб гэтай падзеi, я павiнен выказаць здагадку, што няма", - сказаѓ яму Уайльд.
  
  " У вас ёсць якiя-небудзь здагадкi, калi магло адбыцца гэта, э-э, падзея?
  
  Уайльд задумаѓся. "У мiнулую суботу", - сказаѓ ён. "Я драмаѓ у кабiнеце на другiм паверсе тэатра. Я прачнуѓся праз некалькi гадзiн з моцнай галаѓным болем i выявiѓ, што мая адзенне дзiѓна раскiдана ".
  
  "Што вы падумалi ѓ той момант?" Умяшаѓся я.
  
  Уайлд павярнуѓся i паглядзеѓ на мяне. "Я выказаѓ здагадку, што гэта быѓ нейкi розыгрыш. У некалькiх маiх сяброѓ даволi вострае пачуццё гумару. Я падумаѓ, што гэта было залiшне, але ѓ той час я не ведаѓ, каго вiнавацiць i якiя былi намеры. На наступны дзень я атрымаѓ фатаграфiю па дзённай пошце. Да яго была прыкладзена вельмi кароткая запiска."
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi. "Запiска ѓсё яшчэ ѓ вас?"
  
  Уайлд дастаѓ з кiшэнi змятыя лiсток паперы, разгладзiѓ яго i працягнуѓ Марыярцi. У запiсцы буйным шрыфтам, якi я мог лёгка разабраць са свайго месца, проста гаварылася:
  
  £ 10.000
  
  "Лаканiчна," пракаментаваѓ Марыярцi.
  
  "Я так i думаѓ", - пагадзiѓся Уайльд.
  
  " I больш вы нiчога не чулi?
  
  "Пакуль няма".
  
  "У вас ёсць доступ да такiх грошай?"
  
  "Не, калi я прадам усё, што ѓ мяне ёсць. Не, калi я прадам сваю душу".
  
  Марыярцi павярнуѓся да мяне. "Вы разумееце, Барнетт, калi б я звярнуѓся да шантажу, я б не выбiраѓ мастакоѓ, пiсьменнiкаѓ цi акцёраѓ у якасцi сваiх мэтаѓ. Толькi нешматлiкiя з iх валодаюць дастатковым багаццем, каб праект каштаваѓ затрачаных намаганняѓ". Ён зноѓ звярнуѓ сваю ѓвагу на ђайлда. "Вы ведаеце, хто iншы джэнтльмен на фатаграфii?"
  
  "Яго клiчуць Роб Рэйнард", - сказаѓ Уайльд. "Ён дублёр у тэатральнай трупе, якая цяпер ставiць маю новую п'есу. 'Веер лэдзi Уиндермир'. П'еса цяпер на рэпетыцыi.
  
  "I што ён ведае пра гэта?"
  
  "У мяне не было магчымасцi пагаварыць з iм з тых часоѓ, як я атрымаѓ фатаграфiю. Ён не з'явiѓся на рэпетыцыi нi ѓчора, нi сёння".
  
  "У вас сапраѓды былi якiя-небудзь, э-э, адносiны з гэтым маладым чалавекам?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  Уайльд пакiваѓ галавой. "Нават калi б я быѓ зацiкаѓлены ѓ такой сувязi, мiстэр Рэйнард не ѓ маiм гусце. Ён занадта сур'ёзны малады чалавек. Я павiнна быць легкадумнай i разумна жартаваць, а небарака Роб, падобна, не здольны нi на тое, нi на iншае.
  
  Марыярцi на iмгненне задумаѓся. "У вас ёсць якiя-небудзь здагадкi, дзе была зроблена гэтая фатаграфiя?" ён спытаѓ.
  
  "Я мяркую, гэта дэкарацыi для гасцiнай лэдзi Уиндермир", - сказаѓ Уайлд. "Гэта выглядае так, як быццам нас размясцiлi i, э-э, аранжировали на сцэне".
  
  "I што гэта за стадыя?"
  
  - У тэатры "Сэнт-Джэймс".
  
  Марыярцi падняѓся. "Тады пойдзем далей", - сказаѓ ён. "Я б патаптаѓся па гэтых дошках".
  
  " У такi час? - Спытаѓ я.
  
  Марыярцi дастаѓ кiшэнныя гадзiны i зiрнуѓ на iх. "Яшчэ няма дзесяцi," сказаѓ ён. " У тэатры, напэѓна, яшчэ ёсць людзi.
  
  "Рэпетыцыi часта працягваюцца за поѓнач", - пацвердзiѓ Уайлд. "Але я спадзяюся, што няма неабходнасцi згадваць, чаму вы там знаходзiцеся". Я заѓважыѓ, што Уайльд прызнаѓ невiнаватасць прафесара ѓ гэтай справе без далейшага абмеркавання.
  
  "Вядома, няма", - пагадзiѓся Марыярцi. "Дарэчы, калi вы хадзiлi да мiстэру Шэрлаку Холмсу, чаму ён не ѓзяѓся за ваша справа?"
  
  "Вiдавочна, ён паверыѓ некаторых з найбольш абуральных гiсторый пра мяне, нават калi не быѓ упэѓнены, што сапраѓдная фатаграфiя". Сказаѓ Уайлд. "Яго словы заключалiся ѓ тым, што ён не хоча абараняць амаральнасць".
  
  "Вечны педант", - пракаментаваѓ Марыярцi. "Што ж, паехалi!"
  
  Рэпетыцыя скончылася, калi мы прыбылi ѓ тэатр, i сцэна была ѓ поѓным распараджэннi Марыярцi. Ён выдаткаваѓ некаторы час, параѓноѓваючы сцэну з фатаграфiяй, вымераючы адлегласцi i куты з дапамогай рулеткi i транспарцiра, а таксама робячы пазнакi i формулы ѓ маленькiм нататнiку. Ён папрасiѓ Уайльда паказаць яму пакой, з якой, як мяркуецца, быѓ выкрадзены Уайльд, i агледзеѓ лесвiцу, якая вядзе да яе з параднага вестыбюля.
  
  Прыкладна паѓтары гадзiны праз прафесар закрыѓ нататнiк i вярнуѓ яго ѓ кiшэню пiнжака. "Я прапаную перапынiцца на ноч", - сказаѓ ён.
  
  "Вы што-небудзь знайшлi?" - спытаѓ Уайльд.
  
  "Я мяркую, што бачу план дзеянняѓ, якi можа апынуцца небесприбыльным", - сказаѓ яму Марыярцi.
  
  "Хм," сказаѓ Уайлд.
  
  " Няхай у мяне дома заѓтра, скажам, у тры гадзiны дня, i, магчыма, у мяне будуць для цябе сее-якiя навiны.
  
  I нам прыйшлося здавольвацца гэтым.
  
  Я не быѓ упэѓнены, што мне варта ѓключыць сябе ѓ запрашэнне вярнуцца ѓ дом Марыярцi заѓтра, але Уайлд запэѓнiѓ мяне, што жадае майго далейшага прысутнасцi, i таму я пагадзiѓся. Прызнаюся, у мяне было моцнае жаданне давесцi справу да канца.
  
  У сераду, у тры гадзiны, мы з Уайльдом з'явiлiся на парозе дома прафесара з рознiцай у некалькi хвiлiн. Мiстэр Моус правёѓ нас у кабiнет прафесара, дзе мы заспелi яго за сваiм сталом, возящимся з квадратным чорным прадметам памерам прыкладна з маленькую зэдальку для ног. "Гэта прычына вашых непрыемнасцяѓ", - сказаѓ ён Уайльду, кладучы прадмет да сабе на стол.
  
  "Што гэта?" - Спытаѓ я.
  
  "Гэта новая самозарядная камера Baum-Lamphier". Ён пакруцiѓ яе ѓ руках i прадэманстраваѓ. "Аб'ектыѓ тут, матавы шкляны экран ззаду". Ён перавярнуѓ штуковiну ѓверх дном. " Сюды загружаецца ѓпакоѓка плёнкi з дванаццацi шкляных пласцiнак, а затым вы паварочваеце гэты рычажок. Ён зноѓ паставiѓ плёнку вертыкальна. " Цяпер яна загружаная i гатовая да першага здымку. Сучасны прагрэс у фатаграфii, якi дазваляе рабiць здымкi хутчэй, калi не больш мастацка ".
  
  " Гэтая машына зрабiла здымак? - Спытаѓ Уайлд.
  
  "Ну, не гэты самы, але што-то вельмi падобнае".
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?" - Спытаѓ я.
  
  "Уверсе фатаграфii мiстэра ђайлда ёсць невялiкая чорная палоска", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Гэта не мая фатаграфiя", - з горыччу азваѓся Уайльд.
  
  "Ах, так. Але, тым не менш, ёсць бар. Прыкладна адна восьмая цалi у даѓжыню, адна шаснаццатая цалi у шырыню i тры васьмёркi цалi ад верхняй частцы фатаграфii з левага боку".
  
  "Не такi ѓжо i бар", - выказаѓ я сваё меркаванне.
  
  "Але дастатковы", - сказаѓ Марыярцi. "Дастатковы".
  
  "Што гэта значыць?" Спытаѓ Уайльд.
  
  "Глядзiце," сказаѓ Марыярцi, падымаючы камеру. Ён накiраваѓ яе на акно i пстрыкнуѓ затворам. "Цяпер, калi адна адмоѓная пласцiна выдаткаваная, - сказаѓ ён, - нам трэба ѓсталяваць новую пласцiну. Але нам не трэба спачатку выдаляць выкарыстаную пласцiнку, працэс, якi адымае шмат часу i разбурае мастацкi iмпульс. Замест гэтага... " Марыярцi пацягнуѓ за рычаг i перавярнуѓ камеру ѓверх дном. Знутры камеры пачуѓся гучны пстрычка i мяккi стук. Марыярцi адпусцiѓ рычаг i выраѓнаваѓ камеру. "Вуаля! Свежая талерка цяпер на месцы ".
  
  "Разумна", - сказаѓ я.
  
  "О, цуды сучаснай навукi," сказаѓ Уайльд, " няѓжо яны нiколi не спыняцца?"
  
  "ђтрымлiваецца на месцы," працягваѓ Марыярцi, " спружынай i двума штыфтамi, па адным з кожнага боку пласцiны. I з-за таго, што я павiнен выказаць здагадку, што гэта невялiкi, але звычайна непрыкметны вытворчы дэфект, левая шпiлька злёгку выступае за рамку фатаграфii ".
  
  Уайлд на iмгненне задумаѓся, а затым усмiхнуѓся. Магчыма, упершыню за некалькi дзён. "Зразумела", - сказаѓ ён. "Я мяркую, на адну восьмую цалi?"
  
  "Цалкам дакладна," пагадзiѓся Марыярцi.
  
  "Дык гэта i ёсць камера ...."
  
  Марыярцi ѓзяѓ са свайго стала складзены лiст паперы. "Камеру зусiм нядаѓна прывезлi з Багемii, дзе яна вырабляецца", - сказаѓ ён. "I толькi ѓ двух крамах у раёне Лондана яны ёсць. У мяне тут iмёны чатырнаццацi чалавек, якiя набылi Baum-Lamphier з тых часоѓ, як яны ѓпершыню паступiлi ѓ продаж шэсць тыдняѓ таму ". Ён працягнуѓ паперу Уайлду. " Вам знаёма чыё-небудзь iмя?
  
  Уайльд ѓважлiва вывучаѓ спiс, водзячы пальцам па старонцы, мармычучы iмёны пра сябе. Затым ён раптам адкiнуѓся на спiнку крэсла i прамовiѓ рэзкi эпiтэт, якi я не буду тут прыводзiць.
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi. "У спiсе ёсць знаёмае iмя?"
  
  "Бромир", - сказаѓ Уайлд, выплёѓваючы iмя. "Алексiс Бромир.
  
  "А ён такi i ёсць?"
  
  " Дырэктар кампанii па асвятленню.
  
  "Я так i падазраваѓ", - сказаѓ Марыярцi. "Кантраст i адсутнасць ценi на фатаграфii прымусiлi мяне западозрыць, што месца здарэння было старанна - i, магчыма, прафесiйна - асветлена".
  
  "Напышлiвы маленькi чалавечак з адштурхвалай шчотачкай вусоѓ, якiя займаюць большую частку яго верхняй губы", - сказаѓ Уайльд. " Апранаецца ѓ пашытыя на заказ чорныя касцюмы, як- - Уайлд пашукаѓ фразу, - ... як танцуючы трунар.
  
  "Што нам рабiць?" Спытаѓ я. "Мы не можам пайсцi ѓ палiцыю".
  
  "Я прапаную нанесцi вiзiт мiстэру Бромайру", - сказаѓ Марыярцi. "Магчыма, мы зможам пераканаць яго ѓ памылковасцi яго даволi адштурхвае метадаѓ". Падняѓшыся, ён высунуѓ левы скрыню свайго стала i дастаѓ службовы рэвальвер "Уэбли", якi сунуѓ у кiшэню свайго пiнжака.
  
  "Паслухайце," сказаѓ я, " вы ж не збiраецеся...
  
  "Лепш за ѓсё быць гатовым да любых нечаканасцяѓ", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Гэта хутчэй псуе, э-э, выгляд пiнжака", - пракаментаваѓ Уайлд. "Я б аддаѓ перавагу пайсцi ѓ бой бяззбройных, чым дапусцiць, каб мой касцюм быѓ скампраметаваны".
  
  "У мяне дзе-то ёсць падпахавая кабура, - сказаѓ Марыярцi, - але яна стварае непрывабную выпукласць над сэрцам".
  
  "Недастаткова вывучаны выклiк краѓца", - сказаѓ Уайлд. "У вас ёсць адрас Бромайра?"
  
  "Я ведаю", - сказаѓ Марыярцi. Ён жыве ѓ Нотынг-Хiле."
  
  "Я павiнен быѓ здагадацца", - сказаѓ Уайльд.
  
  Быѓ непрывабны шэры дзень, i снег ператварыѓся ѓ золь, калi мы выйшлi з дома Марыярцi. мiстэр Моус пабег на кут i, некалькi разоѓ сьвiснуѓшы, здолеѓ здабыць для нас чатырохколавы ровар.
  
  Было каля чвэрцi пятага, калi мы спынiлiся перад домам у старадаѓнiм георгаѓ стылi з чатырма дарыйскага калонамi па баках ѓваходных дзвярэй i круглым акном наверсе. У далёкiм мiнулым ён быѓ падзелены на кватэры, i Бромир займаѓ першы паверх злева ад фасада. ђваходная дзверы была не зачыненая, мы ѓвайшлi i пачалi падымацца па шырокай лесвiцы, якая, верагодна, была адной з асаблiвасцяѓ дома да таго, як яго раздвоили.
  
  Мы пачулi крыкi, калi дасягнулi першай лесвiчнай пляцоѓкi. Яны слаба пранiкалi скрозь сцены, але не было нiякiх сумневаѓ, што гэта было б якаснае ѓяѓленне, калi б мы знаходзiлiся ѓ пакоi, з якой яны зыходзiлi. Два галасы: адзiн пранiзлiвы, а другi нiзкi i рыклiвы, як у раз'юшанай сабакi. У гуках чулася нейкае стаката, як быццам акцёры рабiлi кароткiя перапынкi, каб падыхаць свежым паветрам або прыдумаць новыя абразы, перш чым аднавiць ѓзаемныя слоѓныя абразы.
  
  "Як ты думаеш..." - пачаѓ я, калi рэшту маiх здагадак быѓ спынены двума рэзкiмi пстрычкамi i крыкам. Затым цiшыня.
  
  " Стрэлы! - Усклiкнуѓ Марыярцi, взбегая па лесвiцы наперадзе нас. Мы iшлi за iм па пятах.
  
  Дзверы Бромайра была зачынена, i Марыярцi пастукаѓ, пачакаѓ секунду i, не атрымаѓшы адказу, з сiлай ударыѓ нагой па замку. Пасля трэцяга ѓдару дзверы расчынiлiся, i мы ѓварвалiся ѓ пакой.
  
  Адкрылася нам сцэна была падобная на карцiну з "Гран Гиньоль": справа ад нас стройны малады чалавек у кашулi з перакошанымi рукавамi, каѓнерыкам, валасы растрапаныя, вочы дзiкiя, ён цяжка дыхаѓ ад страху i панiкi. Яго твар i шыя, здавалася, былi пакрытыя дробнымi драпiнамi. У правай руцэ ён бязвольна трымаѓ маленькi рэвальвер, спярэшчаны дзiѓным сiнiм плямай. Злева ад нас ляжаѓ перавернуты стол, па падлозе былi раскiданыя паперы, фотапласцiнцы, канверты i пiсьмовыя прыналежнасцi. А за iм - скрюченное цела маленькага, бездакорна апранутага мужчыны, якi ляжыць ва ѓсе павялiчваецца лужыне ѓласнай крывi.
  
  Малады чалавек у панiцы кiнуѓся прэч ад нас, але спынiѓся, калi на яго твары прамiльгнула пазнаванне. "Мiстэр Уайлд", - усклiкнуѓ ён. "Гэта вы? А, я бачу, што гэта ён. Я рады, што вы прыйшлi. Але як вы- " ён змоѓк i ѓтаропiѓся на цела. " Але ѓсё роѓна. Занадта позна- занадта позна!
  
  "Рэйнард!" Сказаѓ Уайльд. "Што ты тут робiш?"
  
  "Думаю, тое ж, што i вы", - сказаѓ малады чалавек. "Спрабую дамовiцца з шантажыстам".
  
  "Наколькi я разумею, беспаспяхова," сказаѓ Марыярцi.
  
  "Ён накiнуѓся на мяне i-" Рэйнард пакiваѓ галавой. "Але хто ты?"
  
  " Мяне завуць прафесар Марыярцi. Я прыйшоѓ дапамагчы мiстэру Уайлду ѓ вырашэннi гэтага, э-э, пытання.
  
  "Што, чорт вазьмi, тут адбылося?" Спытаѓ Уайлд.
  
  "Давайце ѓвойдзем ѓнутр i зачынiм дзверы," прапанаваѓ Марыярцi. "Падобна на тое, цяпер у будынку - цi, па меншай меры, на гэтым паверсе - больш нiкога няма, iнакш хто-то, напэѓна, з'явiѓся б у холе. Але людзi павiнны вяртацца дадому са сваёй дзённай працы ѓ любы час, i мы не хочам прыцягваць непатрэбную ѓвагу ".
  
  Мы ѓвайшлi ѓ кватэру i зачынiлi за сабой дзверы, наколькi змаглi. Большая частка дзверы была на месцы, але замак вылецеѓ ад апошняга ѓдару. - Якiя яшчэ пакоi тут ёсць? - спытаѓ я. - Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Там ёсць спальня, туалет i што-то накшталт кухнi, якая не вельмi падыходзiць для падрыхтоѓкi ежы", - сказаѓ Рэйнард.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ. " Цяпер, - сказаѓ ён. " Што ты тут робiш?
  
  "Ты збiраешся тэлефанаваць у палiцыю?" Спытаѓ Рэйнард, iмкнучыся, каб яго голас гучаѓ роѓна.
  
  "А цi павiнны мы?" Адказаѓ Марыярцi.
  
  "Залiшне казаць, што я б аддаѓ перавагу, каб ты гэтага не рабiѓ", - сказаѓ Рэйнард. "Ён быѓ подлым шантажыстам, i яму лепш памерцi, ты так не думаеш?"
  
  "Iснуе закон, якi забараняе забiваць людзей", - пракаментаваѓ Уайльд. "Нават шантажыстаѓ i багатых незамужнiх цётачак".
  
  Мы павярнулiся, каб паглядзець на Уайльда, якi пацiснуѓ плячыма. "Проста так атрымалася", - патлумачыѓ ён. "Калi я пачынаю прапанову, яно часта адхiляецца ѓ нечаканым кiрунку. У гэтым, я мяркую, i заключаецца мой генiй".
  
  "У гэтым выпадку," сказаѓ я, " калi быѓ нейкi спосаб ... Вядома, Марыярцi, павiнен жа быць нейкi спосаб..."
  
  "Думаю, я павiнен падзякаваць цябе, Рэйнард, - сказаѓ Уайльд, - а затым, магчыма, нам усiм варта прыбрацца адсюль i дазволiць палiцыi рабiць з гэтым усё, што яны пажадаюць. Хто-небудзь ведае, што ты тут?"
  
  "Толькi вы, джэнтльмены", - адказаѓ Рэйнард.
  
  Марыярцi павольна пакруцiѓ галавой. - Я думаю, што, магчыма, нам усе-ткi лепш патэлефанаваць у палiцыю, - сказаѓ ён.
  
  Я здзiѓлена паглядзела на яго. " Ты? З усiх людзей менавiта ты?
  
  "Адна справа пакрываць чалавека, якi толькi што пазбавiѓ свет ад шантажыста", - сказаѓ Марыярцi знарок спакойна. "I зусiм iншае - дапамагчы свайму саѓдзельнiку пазбегнуць правасуддзя".
  
  "Што?" Ускрыкнуѓ Уайльд. "Але чаму вы думаеце?-"
  
  "Я ѓпэѓнены ѓ гэтым", - сказаѓ Марыярцi. "Паглядзi на яго руку".
  
  "Яго рука?"
  
  " Гэта сiняе пляма. Яно ад проявочного раствора. Мiстэр Рэйнард выяѓляѓ пласцiны. Ён не ахвяра. Ён саѓдзельнiк. Каб зрабiць гэта, спатрэбiлiся два чалавекi - па меншай меры, каб аднесцi цябе ѓнiз i падрыхтаваць да месца здарэння.
  
  "Ну, я-" - пачаѓ Уайльд. "Рэйнард, чаму ты...?"
  
  Рэйнард падняѓ пiсталет i нерухома трымаѓ яго ѓ руцэ, накiраваѓшы на Марыярцi. Ён узвёѓ курок. "Добра, прафесар Як-там-вас-клiчуць. Думаеш, ты разумны, так? Ну, я...
  
  Гэта было ѓсё, што ён паспеѓ зрабiць. Адна куля з "Уэбли" Марыярцi, выпушчаная з кiшэнi палiто, разарвала яму грудзi, i ён быѓ мёртвы яшчэ да таго, як упаѓ на зямлю.
  
  На iмгненне запанавала потрясенное маѓчанне, а затым Уайльд сказаѓ: "Я буду- я не ведаю, кiм я буду".
  
  "Сумна, але, магчыма, так нават лепш. Вы б нiколi не вызвалiлiся ад яго, калi б ён збег", - сказаѓ Марыярцi Уайлду. " Трэба пашукаць кватэру на прадмет фотапласцiнак, пакуль я прывяду цела ѓ парадак, каб усё выглядала як ѓзаемнае знiшчэнне. Тады нам лепш асцярожна пакiнуць месца здарэння.
  
  "Ён не быѓ джэнтльменам", - рашуча заявiѓ Уайльд. "Гэта вiдаць па галстуку. У сапраѓднага джэнтльмена беспамылковы густ у выбары гальштукаѓ".
  
  "I нам лепш узяць з сабой фотаапарат", - сказаѓ Марыярцi.
  
  I мы сышлi. Нiхто з нас, наколькi мне вядома, больш нiколi не ѓспамiнаѓ аб гэтым iнцыдэнце.
  
  OceanofPDF.com
  
  КНIГI ВЫДАВЕЦТВА BORGO PRESS МАЙКЛА КУРЛАНДА
  
  
  
  Прынцы Зямлi: Навукова-фантастычны раман
  
  Даследаванне магii: Раман лорда Дарсi
  
  Дзесяць маленькiх чараѓнiкоѓ: Раман Лорда Дарсi
  
  Суд над Квинтилианом: тры гiсторыi аб найвялiкшым рымскiм дэтэктыве
  
  Дзяѓчына-Аднарог: Забаѓка
  
  Вiктарыянскi зладзейства: Зборнiк апавяданняѓ аб Марыярцi
  
  OceanofPDF.com
  
  IНФАРМАЦЫЯ ПРА АђТАРА
  
  
  
  Аѓтар больш за трыццаць раманаѓ i мноства апавяданняѓ, артыкулаѓ i iншага, Майкл Курланд прафесiйна пiша ѓжо больш трох дзесяцiгоддзяѓ. Дзеянне яго апавяданняѓ разгортваецца ѓ эпохах i месцах ад Старажытнага Рыма да далёкай будучынi - у любым месцы, дзе чытач не занадта лёгка заѓважыць анахранiзмы. Яго працы з'яѓлялiся на кiтайскiм, французскай, iтальянскай, iспанскай, нямецкай, шведскай, польскай, партугальскай, японскiм, чэшскай мовах, а таксама на некаторых алфавiтах з мноствам гаплiкаѓ i завитушек. Лiчыцца, што гэта фрагменты аднаго вялiкага опуса "вучань унтерменша". Ён быѓ намiнаваны на прэмiю "Х'юга", "Два Эдгара" i Амерыканскую кнiжную прэмiю, а розныя кнiжныя клубы набылi розныя яго кнiгi. Больш падрабязную iнфармацыю можна даведацца на яго вэб-сайце:
  
  www.michaelkurland.com
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"