Гэты мастацкі твор. Персанажы, інцыдэнты і дыялогі з'яўляюцца прадуктам уяўлення аўтара і не павінны разглядацца як рэальныя. Любое падабенства з рэальнымі падзеямі ці людзьмі, жывымі ці мёртвымі, цалкам выпадкова.
Асаблівая падзяка Дэну Мэрфі са Службы паркаў ЗША за тое, што ён паказаў мне на руіны ўніз па рацэ Сан-Хуан, Чарлі і Сьюзан Дэлорм і іншым рачным аматарам экспедыцый Wild River Expeditions, Кэнэту Цозі з White Horse Lake, Эрні Бюлоу, і сям'і Тома і Яна Прэч з Нацыянальнага гістарычнага парку культуры Чако. Усе персанажы ў гэтай кнізе выдуманыя. Так, Дрэйтан і Ной Вунь на самай справе кожную раніцу дабіраюцца да школы на аўтобусе шэсцьдзесят міль, але ў рэальным жыцці яны нават лепш, чым выдуманыя аналагі, знойдзеныя тут.
Гэтая гісторыя прысвечана Стывену Ловаці,
першынец Лары і Мэры Ловаці.
Няхай ён заўсёды будзе атачаць сябе прыгажосцю.
Кіраўнік Адзін
Месяц узышоў проста над абрывам ззаду яго. На ўтрамбаваным пяску мыльнага дна цень хадака прыняў дзіўную выцягнутую форму. Часам гэта нагадвала чаплю, часам - адну з фігурак піктаграмы анасазі. Аніміраваная піктаграма, рукі якой рытмічна рухаюцца, калі цень месяца плыве па пяску. Часам, калі казіная сцежка выгіналася і выстаўляла профіль хадака на фоне месяца, цень рабіўся самім Какапелі. Рукзак утвараў мудрагелісты горб духу, выгнутую флейту Какапелі, як кій. Калі глядзець зверху, цень прымусіў бы наваха паверыць у тое, што вялікія паўночныя кланы еі, званыя «Спрынклер», прынялі бачную форму. Калі б анасазі паўстаў са сваёй тысячагадовай магілы ў кучы смецця пад руінамі ўцёса, ён убачыў бы Флейтыста-Гарбунья, буянага бога ўрадлівасці яго страчанага народа. Але цень была ўсяго толькі формай доктара Элеаноры Фрыдман-Бернал, якая загароджвае святло кастрычніцкага месяца.
Доктар Фрыдман-Берналь цяпер адпачыла, села на зручную скалу, зняла заплечнік, пацірала плечы, дазваляючы халоднаму высокаму паветру пустыні выпарыць пот, які прахарчаваў яе кашулю, перагледзеўшы доўгі дзень.
Ніхто не мог яе ўбачыць. Вядома, яны бачылі, як яна з'яжджала з Чако. Дзеці стаялі на шэрым досвітку, каб паспець на школьны аўтобус. І дзеці расказвалі пра гэта сваім бацькам. У гэтым малюсенькім ізаляваным таварыстве паркавай службы, які складаецца з тузіна дарослых і двух дзяцей, усё ведалі ўсё пра ўсіх. Ніякай магчымасці адзіноты не было. Але яна ўсё зрабіла правільна. Яна абышла сталае жыллё і праверыла ўсіх чальцоў брыгады. Яна сказала, што едзе ў Фармінгтан. Яна сабрала выходную пошту, каб адправіць яе ў Гандлёвую пасаду Бланка. Яна запісала спіс неабходных людзям прадметаў забеспячэння. Яна сказала Максі, што ў яе ліхаманка Чако - ёй трэба з'ехаць, паглядзець фільм, паабедаць у рэстаране, панюхаць выхлапныя газы, пачуць іншы набор галасоў, патэлефанаваць цывілізацыі па тэлефоне, які сапраўды працаваў. Яна правядзе ноч, дзе зможа пачуць гукі цывілізацыі, апроч бясконцай цішыні Чако. Максі спачуваў. Калі Максі і падазравала што-небудзь, яна падазравала, што доктар Элеанора Фрыдман-Бернал сустракалася з Леманам. Гэта было б добра для Элеаноры Фрыдман-Бернал.
Ручка складанай рыдлёўкі, якую яна прышпіліла да сваёй сумцы, прыціскалася да яе спіне. Яна спынілася, перамясціла вагу і паправіла рамяні заплечніка. Дзесьці ў цемры каньёна яна пачула дзіўны віск совы, якая палюе на начных грызуноў. Яна зірнула на гадзіннік: 10:11, які стаў 10:12, пакуль яна глядзела. Часу хопіць.
Ва Уцёсе яе ніхто не бачыў. Яна была ў гэтым упэўнена. Яна патэлефанавала з Шыпрока, каб пераканацца, што ніхто не выкарыстоўвае стары дом Бо Арнольда на шашы. Ніхто не адказаў. Калі яна прыехала, у хаце было цёмна, і яна пакінула яго такім, знайшоўшы ключ пад кветкавай скрыняй, дзе Бо заўсёды яго пакідала. Яна займала грошы асцярожна, нічога не парушаючы. Калі яна паклала яго назад, Бо ні завошта не здагадалася, што ён знік. Не тое, каб гэта мела значэнне. Бо быў біёлагам, зарабляў на жыццё няпоўным працоўным днём у Бюро землеўпарадкавання, пакуль ён заканчваў дысертацыю па пустынных лішайніках або таму, што ён вывучаў. Яму было напляваць ні на што іншае, калі яна ведала яго ў Мэдысан, і зараз ён не ведаў.
Яна пазяхнула, пацягнулася, пацягнулася да свайго рукзака і вырашыла крыху адпачыць. Яна не спала каля дзевятнаццаці гадзін. Ёй заставалася яшчэ двое, перш чым яна дабралася да месца. Потым яна раскочвала спальны мяшок і не вылазіць з яго, пакуль не адпачыла. Ня спяшайся. Яна думала пра Лемана. Вялікі. Непрыгожа. Разумная. Шэры. Сэксуальна. Леман набліжаўся. Яна напаіла яго, паабедала і паказала, што ў яе ёсць. І ён павінен быць уражаны. Ён павінен пагадзіцца, што яна даказала сваю праўду. Для публікацыі гэта было не абавязкова - яго ўхвалу. Але чамусьці ёй гэта было патрэбна. І гэтая ірацыянальнасць нагадала ёй аб Максі. Максі і Эліёт.
Яна ўсміхнулася і пацерла твар. Тут было ціха, толькі некалькі казурак выдавалі начныя гукі. Зацішны. Халоднае паветра апускаецца ў каньён. Яна здрыганулася, падняла заплечнік і з цяжкасцю залезла ў яго. Недзе далёка ззаду яе на грэбені-мылі брахаў каёт. Яна магла чуць яшчэ адзін праз водную роўнядзь, вельмі далёкі, цяўканне ў гонар месячнага святла. Яна хутка пайшла па ўтрамбаваным пяску, высока падняўшы ногі, каб расцерці іх, не думаючы аб тым, што яна будзе рабіць сёння ўвечары. Яна дастаткова доўга думала пра гэта. Магчыма, занадта доўга. Замест гэтага яна падумала пра Максі і Эліёт. Мазгі, абодва. Але дурнаватыя. Блюблад і Бедняжка. Чалавек, які мог рабіць усё, быў апантаны жанчынай, якая нічога не сказала, а ён нічога не сказаў. Бедны Эліёт! Ён ніколі не мог перамагчы.
Успышка маланкі
Відаць на ўсходнім гарызонце - занадта далёка, каб чуць гром, і няправільны кірунак, каб пагражаць дажджом. «Апошні ўздых лета», - падумала яна. Месяц быў цяпер вышэйшы, і яго святло прыглушала колеры каньёна да адценняў шэрага. Тэрмабялізна і хада сагравалі яе цела, але рукі былі ледзянымі. Яна вывучала іх. Ніякіх рук для лэдзі. Пазногці тупыя і зламаныя. Скура цвёрдая, пакрытая шнарамі, мазолістая. Яны называлі гэта скурай антрапалогіі, калі яна была студэнткай. Скура людзей, якія ўвесь час знаходзяцца на сонцы, працуюць у брудзе. Гэта заўсёды турбавала яе маці, як усё ў ёй непакоіла яе маці. Стаць антраполагам замест лекара, а потым не выходзіць замуж за лекара. Шлюб з пуэртарыканскім археолагам, які нават не быў яўрэем. А потым страціў яго з-за іншай жанчыны. «Надзеньце пальчаткі», - сказала яе маці. «Дзеля ўсяго святога, Элі, у цябе рукі, як у земляроба».
«І твар, як у земляроба», - падумала яна.
Каньён быў такім, якім яна памятала ўлетку, калі яна дапамагла скласці карту і каталагізаваць яго ўчасткі. Выдатнае месца для піктаграм. Прама наперадзе, адразу за таполямі, на стромай сцяне з пяшчаніку, дзе выгіналася дно каньёна, была іх галерэя. Яны назвалі гэта бейсбольнай галерэяй з-за таго, што постаць вялікага шамана здавалася камусьці падобнай на мульцяшную версію суддзі.
Месяц асвятляў толькі частку сцяны, і з-за касога святла яе было цяжка ўбачыць, але яна спынілася, каб агледзець яе. У гэтым святле завостраная, шыракаплечая постаць містычнага шамана Анасазі страціла свой колер і ператварылася ў проста цёмную форму. Над ім скакаў беспарадак фігур, фігурак, абстракцый: непазбежны Какапелі, яго гарбатая постаць выгнутая, яго флейта накіравана амаль у зямлю; якая ляціць чапля; стаячая чапля; зігзагападобная паласа пігмента, якая паказвае змяю. Потым яна заўважыла каня.
Ён стаяў злева ад вялікага бейсбольнага шамана, большай часткай у месяцовым цені. Відавочна, гэта прыбаўленне наваха, паколькі анасазі зніклі за трыста гадоў да таго, як іспанцы прыйшлі на конях. Гэта быў стылізаваны конь з бочкападобнай целам і прамымі нагамі, але без тыповай наваха тэндэнцыі надаваць прыгажосць усяму, што яны спрабавалі зрабіць. Вершнік выглядаў як Какапелі - які палівае вадой, як клікалі яго наваха. Прынамсі, вершнік, здавалася, гуляў на флейце. Ці быў гэты дадатак раней? Яна не магла ўспомніць. Такія даданні наваха не былі рэдкасцю. Але гэта яе збянтэжыла.
Затым яна заўважыла на кожным з трох футаў жывёлы па малюсенькіх ляжачых фігурах. Тры. Кожны з маленькім кружком, уяўлялым галаву, аддзеленую ад цела. У кожнага адрэзана адна нага.
Хворы. А чатыры гады таму іх тут не было. Гэта яна б запомніла.
Упершыню Элеанора Фрыдман-Бернал усвядоміла цемру, цішыню, сваю поўную ізаляцыю. Яна выпусціла заплечнік, пакуль адпачывала. Цяпер яна падняла яго, сунула руку праз рамень для пераноскі і перадумала. Яна расшпіліла бакавую кішэню і дастала пісталет. Гэта быў аўтаматычны пісталет .25 калібра. Прадавец паказаў ёй, як яго загружаць, як працуе засцерагальнік, як трымаць. Ён сказаў ёй, што ён дакладны, просты ў выкарыстанні і зроблены ў Бельгіі. Ён не сказаў ёй, што для гэтага патрэбны незвычайныя боепрыпасы, на якія заўсёды трэба паляваць. Яна ніколі не спрабавала гэта ў Мэдысан. Падавалася, што там ніколі не было месца, дзе можна было б бяспечна страляць. Але калі яна прыехала ў Нью-Мексіка, у першы дзень, калі было дастаткова ветру, каб панесці гук, яна выехала ў пустэчу па дарозе да Краўнпойнт і практыкавалася з ёй. Яна страляла з яго па камянях, мёртвым дрэве і ценях на пяску, пакуль ён не здаваўся натуральным і зручным, і яна ўдарала па прадметах або падыходзіла дастаткова блізка. Калі яна выдаткавала большую частку скрынкі з патронамі, яна выявіла, што ў краме спорттавараў у Фармінгтоне іх няма. І тое ж самае з вялікай установай у Альбукерцы, і ў рэшце рэшт яна замовіла іх з каталога. Цяпер у новай скрыні засталося семнаццаць патронаў. Яна прывяла з сабой шасцярых з іх. Поўны часопіс. Пісталет здаваўся халодным у яе руцэ, халодным, цвёрдым і абнадзейваючым.
Яна кінула яго ў кішэню пінжака. Калі яна вярнулася на пясчанае дно мыцця і паднялася па ім, яна адчула цяжар у сцягне. Каёты былі бліжэй, двое з іх былі недзе над ёй, на ўзгорку за вяршынямі скал. Часам начны ветрык дзьмуў дастаткова, каб выдаваць гукі ў кустах ля дна, грукочучы лісцем рускіх алівак і шэпчучы скрозь лісце тамарыкаў. Звычайна гэта было ціха. Сцёк ад летніх мусонаў запоўніў лужыны на камяністым дне. Большасць з іх цяпер амаль высахла, але яна чула жаб, цвыркуноў і насякомых, якіх не магла апазнаць. Нешта шчоўкнула ў цемры там, дзе мёртвыя перакаці-поле сабраліся на абрыў, і аднекуль наперадзе яна пачула нешта падобнае на свіст. Начная птушка?
Яна ўключыла ўспышку. Ніякай рызыкі, што хто-небудзь гэта ўбачыць. І гэта прымусіла яе задумацца аб тым, як далёка будзе знаходзіцца найбліжэйшы чалавек. Не так далёка, як ляціць птушка - міль пятнаццаць ці дваццаць, пакуль ляціць варона. Але нялёгкі шлях унутр. Ніякіх дарог па ландшафце з амаль цвёрдага каменя і ніякіх прычын для будаўніцтва дарог. У анасазі няма прычын прыходзіць сюды, калі на тое пайшло, акрамя як уцячы ад таго, што за імі палюе. Нічога такога, пра што маглі б падумаць антраполагі - нават культурных антраполагаў з іх сумна вядомым талентам ствараць тэорыі без доказаў. Але прыйшлі яны. А з імі прыйшоў яе мастак. Пакінуўшы ззаду каньён Чако. Прыйшла сюды, каб стварыць больш сваіх гаршкоў і памерці.
З таго месца, дзе ішоў доктар Фрыдман-Бернал, яна магла бачыць адну з іх руін, нізка на сцяне скалы справа ад яе. Яна ўспомніла, што калі б было светла, яна магла б убачыць яшчэ дваіх у вялізнай нішы амфітэатра на скале злева ад яе. Але цяпер алькоў быў чорным ад ценю - крыху падобны на вялікі раскрыты рот.
Яна пачула піск. Кажаны. Некалькі яна заўважыла адразу пасля заходу сонца. Тут яны варушыліся, пырхаючы над месцамі, дзе сцёк запоўніў выбоіны, а выбоіны спарадзілі казурак. Яны прамільгнулі перад яе тварам, проста над яе валасамі. Назіраючы за імі, Элі Фрыдман-Бернал не глядзела, куды яна ішла. Пад яе нагой павярнуўся камень, і яна страціла раўнавагу.
Заплечнік каштаваў ёй дастаткова звычайнай вытанчанасці, каб падзенне было цяжкім і нязграбным. Яна зламала яго правай рукой, сцёгнам і локцем і выявіла, што расцягнулася на дне ручая, параненая, узрушаная і ўзрушаная.
Локаць быў вельмі балючым. Ён падрапаў пяшчанік, разарваў яе кашулю і пакінуў ранку, якая, калі яна дакранулася да яго, афарбавала яе палец крывёй. Затым яе ўвагу прыцягнула выцятае сцягно, але зараз яно анямела і пакарае яе пазней. І толькі калі яна з цяжкасцю паднялася на ногі, яна заўважыла парэз на далоні. Яна агледзела яго ў святле ўспышкі, выдала якая спачувае пстрычка і села, каб разабрацца з ім.
Яна выцягнула кавалачак жвіру, які захраснуў у пятцы яе рукі, спаласнула парэз пляшкі і перавязала яго хусткай, выкарыстоўваючы левую руку і зубы, каб зацягнуць вузел. А затым яна працягнула мыццё, зараз больш асцярожна, пакінуўшы лятучых мышэй ззаду, зрабіўшы паварот зваротна ў месяцовае святло, а затым яшчэ раз у цені. Тут яна забралася на невысокі алювіяльны выступ ля высмаглага рэчышча ракі і кінула свой заплечнік. Гэта было знаёмае месца. Яны з Эдуарда Берналам разбілі тут палатку пяць гадоў таму, калі былі аспірантамі, палюбоўнікамі і членамі каманды картаграфіі. Эдзі Бернал. Маленькі круты Эд. Весялосць, пакуль доўжылася. Але не так ужо і доўга. Неўзабаве, напэўна да Калядаў, яна апускае злучок. Эд ці наўрад заўважыць. Магчыма, уздых палягчэння. Канец той кароткай фазы, калі ён думаў, што адной жанчыны будзе дастаткова.
Яна выдаліла камень, некалькі прутоў, разгладзіла зямлю краем падэшвы чаравіка, выкапала і размякчыла ўчастак, дзе павінны былі быць сцёгны, а затым разгарнула спальны мяшок. Яна выбрала месца, дзе ляжала з Эдзі. Чаму? Збольшага выклік, збольшага сентыментальнасць, збольшага таму, што гэта было самае зручнае месца. Заўтра будзе цяжкая праца, і парэзы на далоні зробяць капанне цяжкім і, верагодна, балючым. Але яна яшчэ не была гатова да сну. Занадта моцная напруга. Занадта шмат турботы.
Стоячы тут, побач са спальным мяшком, у месячным святле было бачна больш зорак. Яна праверыла восеньскія сузор'і, знайшла палярную зорку і сапраўды атрымала кірунак. Затым яна паглядзела праз ваду ў цемру, якая хавала тое, што яны з Эддзі назвалі «Куранём». У вузкай каменнай нішы сям'і Анасазі пабудавалі двухпавярховае жыллё, разлічанае на трыццаць чалавек. Над ім, у іншым алькове, настолькі схаваным, што яны не заўважылі б, што, калі б Эдзі не задаўся пытаннем, адкуль узлятае вячэрні палёт кажаноў, анасазі пабудавалі невялікі каменны форт, дабрацца да якога можна было толькі з дапамогай ненадзейных рук і апор. . Менавіта вакол ніжняга жылля Элеанора Фрыдман-Бернал упершыню знайшла своеасаблівыя чарапкі. Калі яе памяць не падманула яе. Менавіта там, калі заўтра будзе дастаткова светла, яна будзе капаць. У парушэнне закона наваха, федэральнага закона і прафесійнай этыкі. Калі б толькі яе памяць не падманула яе. І зараз у яе было больш сведчанняў, чым проста яе памяць.
Яна не магла дачакацца світання. Не цяпер. Ня так блізка. Яе ліхтарыка хапіла б, каб праверыць.
У яе была выдатная памяць. Яна беспамылкова і без промахаў узлезла на лёгкі ўздым па асыпным схіле і па натуральнай сцежцы да краю. Там яна спынілася і накіравала святло на уцёс. Петрагліфы былі дакладна такімі, якімі яна іх запомніла. Спіраль, якая магла б прадстаўляць сіпапу, з якога людзі выйшлі з улоння Маці-Зямлі, лінія кропак, якая магла б прадстаўляць міграцыі клана, шырокія
плечы, якія этнографы лічылі ўвасабленнем духаў качыны. Там жа, скрозь цёмны лак пустыні на твары абрыву, відаць была постаць, якую Эдзі назваў Вялікім Правадыром, якая выглядала з-за афарбаванага ў чырвоны колер шчыта, і постаць, у якой, здавалася, было мужчынскае цела, але ногі і галава. чаплі. Гэта быў адзін з двух яе каханых, таму што ён здаваўся зусім невытлумачальным нават культурным антраполагам, якія маглі растлумачыць што заўгодна. Іншы быў іншай версіяй Какапелі.
Дзе б вы яго ні знаходзілі - і вы бачылі яго паўсюль, гэтыя зніклыя людзі выразалі і малявалі свае душы на скалах паўднёвага захаду - Какапелі выглядаў прыкладна гэтак жа. Яго гарбатую постаць падтрымлівалі ножкі-палкі. Рукі трымалі прамую лінію да яго маленечкай круглай галавы, з-за чаго ён здаваўся гуляючым на кларнеце. Флейта можа быць накіравана ўніз ці наперад. У астатнім тое, як яго малявалі, мала адрознівалася. Акрамя тут. Тут Какапелі ляжаў на спіне, накіраваўшы флейту ў неба. "Нарэшце-то", - сказаў Эдзі. - Вы знайшлі дом Какапелі. Тут ён сьпіць».
Але зараз Элеанора Фрыдман-Бернал амаль не глядзела на Какапелі. Кандамініюмам Chicken быў не за гарамі. Вось што яе прывабіла.
Першае, што яе вочы ўлавілі, калі прамень яе ўспышкі асвятліў поўную цемру нішы, былі белыя плямы там, дзе нічога белага быць не павінна. Яна дазволіла ўспышцы блукаць па разбітых сценах, адлюстроўвацца ад чорнай паверхні заканчваецца вады лужыны пад імі. Затым яна перамясціла прамень назад на гэтае несумяшчальнае адлюстраванне. Гэта было менавіта тое, чаго яна баялася. Косці. Косці раскіданыя паўсюль. 'Вось дзярмо!' сказала Элеанора Фрыдман-Бернал, якая амаль ніколі не выкарыстоўвала лаянкі. 'Дзярма! Дзярмо! Дзярмо!'
Хтосьці капаў. Нехта рабаваў. Паляўнічы за гаршкамі. Выкрадальнік часу. Хтосьці патрапіў сюды першым.
Яна засяродзілася на бліжэйшым белым. Чалавечая плечавая косць. Дзіцячы. Ён ляжаў на кучы друзлай зямлі недалёка ад таго месца, дзе абвалілася сцяна. Раскопкі праводзіліся ў горцы зямлі, былым звалкай гэтай супольнасці. Звычайнае месца для пахаванняў, і першае месца выкапалі вопытныя паляўнічыя за гаршком. Але дзірка тут была невялікай. Ёй стала лепей. Магчыма, не было нанесена вялікай шкоды. Рыццё выглядала свежым. Магчыма, тое, што яна шукала, усё яшчэ будзе тут. Яна даследавала з выбліскам, шукаючы іншыя прыкметы капання. Яна нічога не знайшла.
Не было і ніякіх слядоў рабаванняў дзе-небудзь яшчэ. Яна пасвяціла святлом у адзіную яму, выкапаную ў кучы смецця. Ён адбіваўся ад камянёў, россыпу гліняных чарапкоў, змешаных з зямлёй, і таго, што здавалася хутчэй чалавечымі косткамі - часткай ступні, падумала яна, і пазванком. Побач з ямай, на пліце з пяшчаніку, акуратным побач былі пастаўлены чатыры ніжнія сківіцы - тры дарослыя, адна крыху старэйшая за дзіцячы ўзрост. Яна нахмурылася, убачыўшы такое размяшчэнне, і прыўзняла бровы. Лічыцца. Зноў агледзеўся навокал. Дажджу не было - прынамсі, дажджу не было ў гэтым абароненым месцы - з таго часу, як былі праведзены раскопкі. Але калі ж пайшоў дождж? Не на працягу некалькіх тыдняў у Чако. Але Чако знаходзіўся амаль за дзвесце міляў на ўсход і поўдзень.
Ноч была ціхай. Ззаду яе яна пачула дзіўныя спевы маленькіх жаб, якія, здавалася, квітнелі ў гэтым каньёне ўсюды, дзе збіралася вада. Эдзі называў іх леапардавымі жабамі. І яна зноў пачула свіст. Начная птушка. Бліжэй зараз. Паўтузіна нататак. Яна нахмурылася. Птушка? Што гэта яшчэ можа быць? Па дарозе ад ракі яна бачыла прынамсі тры віды яшчарак - дубцахваста і вялікую яшчарку з ашыйнікам, а яшчэ адну яна не магла апазнаць. Яны вялі начны лад жыцця. Яны нешта свіснулі?
У басейне яе ліхтарык адлюстроўваў мноства маленькіх кропак святла - вочы жаб. Яна стаяла і назірала, як яны падскокваюць, спалоханыя яе вялізнай прысутнасцю, да бяспечнай чорнай вады. Затым яна нахмурылася. Нешта было дзіўна.
Не далей чым за шэсць футаў ад таго месца, дзе яна стаяла, адзін з іх упаў у сярэдзіне цэха. Потым яна заўважыла яшчэ аднаго, паўтузіна іншых. Яна прысела на кукішкі побач з жабай, разглядаючы яе. А потым яшчэ, і яшчэ, і яшчэ.
Яны былі прывязаны. Белаватая нітка - магчыма, валакно юкки - была прывязана да задняй лапы кожнай з гэтых малюсенькіх чорна-зялёных жаб, а затым да галінкі, уваткнутай у вільготную зямлю.
Элеанора Фрыдман-Бернал ускочыла на ногі і адчайна асвятліла святлом басейн. Цяпер яна магла бачыць мноства запанікавалі жаб, якія здзяйсняюць гэтыя дзіўныя скачкі, якія сканчаліся, калі іх трос на зямлю цягнуў вяроўкай. На працягу некалькіх секунд яе розум спрабаваў апрацаваць гэтую вар'яцкую, ненатуральную, ірацыянальную інфармацыю. Хто б ...? Гэта мусіць быць чалавечы ўчынак. У гэтага не магло быць разумнай мэты. Калі? Як доўга гэтыя жабы змогуць жыць удалечыні ад выратавальнай вады? Гэта было вар'яцтва.
У гэты момант яна зноў пачула свіст. Адразу за ёй. Ня начная птушка. Ніякай рэптыліі. Гэта была мелодыя, якую "Бітлз" зрабілі папулярнай. "Прывітанне, Джуд", - пачаліся словы. Але Элеанора гэтага не даведалася. Яна была занадта напалохана гарбатай фігурай, якая выходзіла з месячнага святла ў гэтую лужыну цемры.
Раздзел другі
Ť^ť
«ЭЛЕАНАР ФРЫДМАН ХІФЕН БЕРНАЛ». Тэтчэр размяшчала словы, прамаўляючы іх раўнамерна. "Мяне турбуюць жанчыны, якія пішуць свае імёны праз злучок".
Лейтэнант Джо Ліпхорн не адказаў. Ці сустракаў ён калі-небудзь жанчыну з злучком? Не тое каб ён мог успомніць. Але гэты звычай здаваўся яму разумным. Не так дзіўна, як дыскамфорт Тэтчэр. Маці Ліафорна, цёткі Ліяфорна, усе жанчыны, пра якіх ён мог думаць з яго мацярынскага клана Чырвонага Лба, супраціўляліся б ідэі зліцця свайго імя або сямейнай ідэнтычнасці з імем мужа. Ліфорн падумаў пра гэта, але не адчуваў сябе ў гэтым упэўнены. Ён стаміўся, калі Тэтчэр падабрала яго ў штаб-кватэры племянной паліцыі наваха. Цяпер ён дадаў да гэтай стомленасці прыкладна 120 міль язды. Ад Window Rock праз Yah-Ta-Hey да Crownpoint, да тых апошніх дваццаці кіламетраў бруду да Нацыянальнага гістарычнага парка Chaco Culture. Ліфорн быў схільны адхіліць запрашэнне пайсці з ім. Але Тэтчэр папрасіла яго аб ласцы.
«Першая праца копам з таго часу, як мяне навучылі», - сказала Тэтчэр. «Можа спатрэбіцца парада». Канешне, гэта было не так. Тэтчэр была ўпэўненым у сабе чалавекам, і Ліпхорн разумеў, чаму Тэтчэр патэлефанавала яму. Гэта была дабрыня старога сябра, які хацеў дапамагчы. Альтэрнатывай гэтаму было б сесці на ложак у ціхім пакоі і скончыць перабіраць тое, што засталося ад рэчаў Эмы, - вырашыць, што з імі рабіць. "Вядома", - сказаў Ліяфорн. "Прыемнай паездкі". Цяпер яны былі ў цэнтры для наведвальнікаў Чако, сядзелі на жорсткіх крэслах і чакалі прыдатнага чалавека, з якім можна было б пагаварыць. З дошкі аб'яў праз цёмныя сонцаахоўныя акуляры на іх глядзеў твар. «Злодзей Часу», - абвяшчала легенда. Паляўнічыя разбураюць МІНУЛАЕ АМЕРЫКІ.
«Дарэчы, - сказала Тэтчэр, ківаючы ў бок плаката, - але на малюнку павінна быць масоўка. Каўбоі, і акруговыя камісары, і школьныя настаўнікі, і працоўныя трубаправодаў, і ўсе, хто дастаткова буйны, каб справіцца з рыдлёўкай». Ён зірнуў на Ліяфорна, чакаючы адказу, і ўздыхнуў.
"Тая дарога", - сказаў ён. "Я езджу на ім трыццаць гадоў, і ён ніколі не становіцца лепш". Ён зноў зірнуў на Ліяфорна.
- Ага, - сказаў Ліяфорн. Тэтчэр назвала іх керамічнымі чугаламі. "Ніколі не змакае настолькі, каб размягчыць іх", - сказаў ён. "Дождж, гузы проста тоўстыя". Не зусім так. Ліпхорн успомніў ноч мінулага жыцця, калі ён быў малады, патрульным, які працуе ў падагенцтве Краўнпойнт. Які растае снег зрабіў чыгуны чыгуны досыць вільготнымі, каб кераміка стала мяккай. Яго патрульная машына патанула ва ўсмоктваючым бяздонным калішы-брудзе. Ён звязаўся з Краўнпоінтам па рацыі, але дыспетчар не дапамог яму адправіць яго. Такім чынам, ён прайшоў 02:00 да штаб-кватэры RD Ranch. Тады ён быў маладым і баяўся, што Эма будзе хвалявацца за яго. Хтосьці на ранча апрануў ланцугі на паўнапрывадны пікап і выцягнуў яго. З таго часу нічога не змянілася. Вось толькі дарогі былі на ўсё жыццё старэйшыя. Вось толькі Эма была мёртвая.
Тэтчэр сказала сёе-тое яшчэ. Ён глядзеў на яго, чакаючы адказу, тады як яму трэба было назіраць за каляінамі.
Ліяфорн кіўнуў.
“Вы не слухалі. Я спытаўся ў вас, чаму вы вырашылі кінуць паліць».
Ліяфорн нейкі час нічога не казаў. 'Проста стомлены.'
Тэтчэр пакруціў галавой. "Вы прапусціце гэта".
«Не, ты старэеш. Або мудрэй. Вы разумееце, што насамрэч гэта ня мае ніякага значэньня».
"Эма была выдатнай жанчынай", – сказала яму Тэтчэр. "Гэта не верне яе".
"Не, не будзе".
'Яна калі б была жывая, яна б сказала: Джо, рабі
не сыходзь ". Яна казала: «Ты не можаш кінуць жыццё. Я чуў, як яна казала такія рэчы.
"Магчыма", - сказаў Ліяфорн. "Але я проста не хачу больш гэтым займацца".
«Добра, - Тэтчэр ехала некаторы час. 'Перамяніць тэму размовы. Я думаю, што жанчыны, у якіх такія імёны праз злучок, будуць багатымі. Старыя грошы багатыя. Цяжка працаваць. Стэрэатыпы, але так працуе мой розум».
Затым Ліяфхорн быў выратаваны ад думкі аб тым, што сказаць на гэта незвычайна рэзкім нітам. Цяпер ён быў пазбаўлены ад думак аб гэтым зноў. З дзвярнога праёму з надпісам «ТОЛЬКІ ДЛЯ ПЕРСАНАЛА» выйшаў мужчына сярэдняга росту ў акуратна адпрасаванай форме Службы паркаў ЗША. Ён увайшоў у поле касога восеньскага сонечнага святла, якое струменілася праз вокны цэнтра для наведвальнікаў. Ён з цікаўнасцю паглядзеў на іх.
«Я Боб Месяц, - сказаў ён. «Гэта пра Элі?»
Тэтчэр дастаў з курткі скураную тэчку і паказаў Месяцу значок праваахоўных органаў Упраўлення землекарыстання. Л. Д. Тэтчэр, - сказаў ён. - А гэта лейтэнант Ліяфорн. Племянная паліцыя наваха. Трэба пагаварыць з міс Фрыдман-Бернал. Ён выцягнуў канверт з кішэні пінжака. «Майце тут ордэр на ператрус, каб агледзець яе дом».
Выраз твару Месяца быў збянтэжаным. На першы погляд, Ліфхорн здаўся яму дзіўна маладым, каб узначаліць такі важны парк - яго круглы дабрадушны твар заўсёды быў хлапечым. Цяпер, у сонечным святле, былі бачныя сеткі маршчынак вакол яго вачэй і ў кутках рота. Сонца і засушлівасць плато Каларада хутка дзейнічаюць на скуру белых, але патрабуецца час, каб паглыбіць разоры. Месяц быў старэйшы, чым ён выглядаў.
'Пагаварыць з ёй?' - сказала Месяц. - Вы маеце на ўвазе, што яна тут? Яна вярнулася?
Цяпер надышла чарга Тэтчэр дзівіцца. - Хіба яна тут не працуе?
"Але яна знікла", - сказала Месяц. - Хіба вы не для гэтага? Мы паведамілі аб гэтым тыдзень таму. Хутчэй, два тыдні.
'Адсутнічае?' - сказала Тэтчэр. «Што значыць зніклы без вестак?»
Твар Месяца злёгку пачырванеў. Ён адкрыў рот. Закрыў гэта. Удыхнуў. Якім бы маладым ён ні здаваўся, Месяц быў наглядчыкам гэтага парка, а гэта азначала, што ў яго быў вялікі досвед цярплівага стаўлення да людзей.
«Тыдзень таму, у мінулую сераду - гэта было дванаццаць дзён таму, мы патэлефанавалі і паведамілі, што Элі знікла. Яна мусіла вярнуцца ў мінулы панядзелак. Яна не зьявілася. Не тэлефанаваў. На выходныя яна з'ехала ў Фармінгтан. У яе была сустрэча ў панядзелак увечары, вярнуўшыся сюды, і яна не прыйшла для гэтага. Была іншая сустрэча ў сераду. І для гэтага не быў тут. Зусім не ў характары. Зь ёй павінна быць нешта здарылася, і мы паведамілі пра гэта».
'Яна не тут?' - сказала Тэтчэр. Ён пастукаў канвертам з ордэрам на ператрус па далоні.
"Каму вы тэлефанавалі?" - спытаў Ліяфорн, здзіўлены самім сабой, нават калі пачуў, што задае пытанне. Гэта не ягоная справа. Яго гэта не хвалявала. Ён быў тут толькі таму, што Тэтчэр хацела, каб ён прыехаў. Умольваў, пакуль не стала лягчэй, калі табе ўсё роўна, прыйсці, чым не прыйсці. Ён не збіраўся ўмешвацца. Але гэтая турбота раздражняла.
- Шэрыф, - сказала Месяц.
'Які з?' - спытаў Ліяфорн. Частка парка знаходзілася ў акрузе Мак-Кінлі, частка ў Сан-Хуане.
- Акруга Сан-Хуан, - сказала Месяц. «У Фармінгтоне. Так ці інакш, ніхто не выйшаў. Таму мы зноў патэлефанавалі ў мінулую пятніцу. Калі вы зьявіліся, я падумаў, што вы выйдзеце і пачнеце разьбірацца ў гэтым».
"Думаю, мы зараз", - сказаў Ліяфорн. 'Больш ці менш.'
«У нас ёсць скарга на яе, – сказала Тэтчэр. - Дакладней, абвінавачванне. Але вельмі падрабязна, вельмі канкрэтна. Аб парушэннях Закона аб ахове помнікаў даўніны».
Доктар Фрыдман? - сказала Месяц. Доктар Фрыдман - паляўнічы за гаршкамі? Ён ухмыльнуўся. Усмешка амаль ператварылася ў смяшок, але Месяц здушыў гэта. "Я думаю, нам лепш пайсці да Максі Дэвіса", - сказаў ён.
Казаў Месяц, пакуль ён вёў іх па дарозе ўздоўж Чако-Уош, Тэтчэр сядзела побач з ім і, відаць, слухала. Ліяфорн паглядзеў у акно, на вячэрняе святло на зламанай пясчанікавай паверхні скал Чако, на шэра-сярэбраныя пучкі травы на асыпцы, на доўгі цень Фахада-Б'ют, якая распасціраецца праз даліну. Што я буду рабіць сёння ўвечары, калі вярнуся ў Window Rock?
Што я буду рабіць заўтра? Што я буду рабіць, калі надыдзе гэтая зіма? А калі ён пайшоў? Што я буду рабіць зноўку?
- Максі - суседка Элеаноры Фрыдман, - казала Месяц. Побач кватэра ў корпусе для часавага персанала. І абодва ўваходзілі ў склад кантрактнай групы археолагаў. Дапамагаючы вырашыць, якія з больш за тысячы помнікаў анасазі ў юрысдыкцыі Месяца былі значнымі, прыблізна датуючы іх, завяршаючы інвентарызацыю, вырашаючы, якія з іх варта захаваць для даследавання ў аддаленай будучыні, калі ў навукоўцаў з'явяцца новыя метады бачыць скрозь час.
«І яны сябры, - сказала Месяц, - яны сышлі даўным-даўно. Разам хадзілі ў школу. Працуйце разам зараз. Усё гэта. Гэта Максі патэлефанаваў шэрыфу. Сёння Максі Дэвіс
працаваў на BC129, які быў каталожным нумарам, прысвоеным нязведанаму ўчастку Анасазі. На жаль, па словах Месяца, BC129 знаходзіўся на няправільным баку Чако Меса - міма Escavada Wash у канцы вельмі камяністай дарогі.
"BC129?" - спытала Тэтчэр.
- BC129, - паўтарыла Месяц. - Проста пазнака, каб адсочваць гэта. Тут зашмат месцаў, каб прыдумляць ім імёны».
BC129 знаходзіўся ў краю ўзгорка, невысокага ўзгорка, які выходзіў на даліну Чако. Жанчына з кароткімі цёмнымі валасамі, запраўленымі пад кепку, стаяла па пояс у акопе і назірала. Месяц прыпаркаваў свой фургон каля старога зялёнага пікапа. Нават з такой адлегласці Ліяфорн убачыў, што жанчына была прыгожая. Гэта было не проста прыгажосць маладосці і здароўя, гэта было нешта ўнікальнае і выдатнае. Лифорн бачыў такую прыгажосць у дзевятнаццацігадовай Эме, якая ішла па кампусе Універсітэта штата Арызона. Ён быў рэдкім і каштоўным. Малады чалавек наваха, твар якога быў закрыты шырокімі палямі чорнага фетравага капелюша, сядзеў на рэштках сцяны за акопам, паклаўшы рыдлёўку на калені. Тэтчэр і Месяц злезлі з пярэдняга сядзення.
- Я пачакаю, - сказаў Ліяфорн.
Гэта была яго новая праблема. Адсутнасць цікавасці. Гэта было яго праблемай, паколькі яго розум неахвотна апрацоўваў інфармацыю ад лекара Эмы.
«Няма добрага спосабу сказаць гэта, містэр Ліпхорн, - сказаў голас. “Мы страцілі яе. Прама зараз. Гэта быў згустак крыві. Занадта шмат інфекцыі. Занадта шмат напругі. Але калі гэта хоць нейкае суцяшэнне, гэта павінна было быць амаль імгненным.
Ён мог бачыць твар мужчыны - ружова-белую скуру, густыя светлыя бровы, блакітныя вочы, якія адлюстроўваюць халоднае святло хірургічнай прыёмнай праз лінзы акуляраў у рагавой аправе, маленькі чапурысты рот, які размаўляе з ім. Ён усё яшчэ мог чуць словы, гучныя скрозь гул бальнічнага кандыцыянера. Гэта было падобна на які ўспомніўся кашмар. Яскравы. Але ён не мог успомніць, як садзіўся ў машыну на стаянцы, праязджаў праз Гэлап да Шыпрока ці нешта яшчэ ў той дзень. Ён мог успомніць толькі ажыўленне сваіх думак пра дні перад аперацыяй. Пухліна Эмы будзе выдаленая. Яго радасць ад таго, што яна не загінула, як ён так доўга баяўся, жахлівай, невылечнай, непазбежнай хваробай Альцгеймера. Гэта была проста пухліна. Мусіць, не злаякасны. Лёгка вылечны. Эма хутка зноў стане сабой, памяць адновіцца. Шчаслівы. Выдатна. Прыгожы.
'Шанцы?' - сказаў хірург. 'Вельмі добра. Лепш дзевяноста працэнтаў поўнага аднаўлення. Калі нешта пойдзе ня так, прагноз выдатны».
Але нешта пайшло не так. Пухліна і яе размяшчэнне аказаліся горш, чым чакалася. Аперацыя доўжылася нашмат даўжэй, чым чакалася. Потым інфекцыя і смяротны згустак.
З таго часу яго нішто не цікавіла. Калі-небудзь ён зноў ажыве. Ці, можа, ён гэта зробіць. Пакуль ён не зрабіў гэтага. Ён сядзеў бокам, выцягнуўшы ногі, спіной да дзвярэй і глядзеў. Тэтчэр і Месяц размаўлялі з белай жанчынай у акопе. Незвычайнае імя для жанчыны. Максі. Верагодна, гэта скарачэнне ад чагосьці, пра што Ліпхорн не мог падумаць. Наваха апранаў джынсавую куртку, ён выглядаў зацікаўленым у тым, што гаварылася, і сарданічным выразам на яго доўгім твары. Максі жэстыкулявала, яе твар ажывілася. Яна вылезла з траншэі, пайшла да пікапа, за ёй ішоў наваха, закінуўшы рыдлёўку праз плячо ў свайго роду ваенную пародыю. У глыбокім цені ад палёў капялюша Ліяфорн убачыў белыя зубы. Мужчына ўсміхаўся. Ззаду яго касое святло восеньскага поўдня акрэсліў контуры плато Чако чорнымі лініямі. Цяпер цень Фахада Б'ют распасціралася па ўсёй тэрыторыі Чака-Уош. За межамі ценю жоўты колер таполі ўздоўж сухога ручая блішчаў на сонцы. Яны былі адзінымі дрэвамі ў карычнева-шэра-серабрыстай сусвету травы. (Дзе яны знайшлі свае дровы, падумаў Ліяфорн, зніклыя тысячы Старажытных, якія пабудавалі гэта велізарнае каменнае жыллё? Антраполагі думалі, што яны пранеслі на сваіх плячах бэлькі даху на пяцьдзесят міль з лясоў на гары Тэйлар і Чуска - неверагодны подзвіг. Але як яны варылі кукурузу, смажылі аленіну, вылечвалі свой посуд і саграваліся зімой? )
Тэтчэр і Месяц вярнуліся ў фургон. Тэтчэр зачыніў дзверцы свайго паліто, нешта сказаў сабе пад нос, зноў адкрыў і зноў зачыніў. Калі Месяц запусціла рухавік, загуло папярэджанне аб рамяні бяспекі. - Рамень бяспекі, - сказала Тэтчэр.
Месяц прышпіліў рамень бяспекі. "Ненавіджу гэтыя рэчы", - сказаў ён.
Зялёны пікап праехаў наперадзе, падымаючы пыл.
«Мы ідзем паглядзець, як яе клічуць», - сказаў Тэтчэр, падвышаючы голас у карысць Ліпхорна. «Гэтая міс Дэвіс не думае, што напісанае праз злучок можа быць паляўнічым за гаршком. Сказала, што збірае гаршкі, але гэта для яе працы. Навуковы. Законны. Сказаў г-жа Бернал у капелюшы
Эд, паляўнічыя за гаршком.
- Гм, - сказаў Ліяфорн. Ён мог бачыць вялікі браніраваны капялюш маладога чалавека праз задняе акно пікапа наперадзе. Дзіўна бачыць наваха, які капае ў руінах. Абуджаючы зданяў Анасазі. Верагодна, хто-небудзь на дарозе Ісуса або ў царкве Пейёт. Вядома, традыцыйны мужчына не рызыкаваў бы захварэць прывіднай хваробай ці, што яшчэ горш, рэпутацыяй ведзьмы, капаючыся сярод костак. Калі вы верылі ў традыцыі пярэваратняў, з костак мёртвых утвараліся малюсенькія ракеты, якімі ведзьмы стралялі ў сваіх ахвяр. Ліяфорн не верыў. Тыя, хто быў праклёнам яго паліцэйскай працы.
«Яна думае, што нешта здарылася з міс Бернал», - сказала Тэтчэр, гледзячы ў люстэрка задняга віду на Ліяпхорна. - Табе варта прышпіліць рамень бяспекі.
- Ага, - сказаў Ліяфорн. Ён важдаўся з ім, думаючы, што, верагодна, з жанчынай нічога не здарылася. Ён успомніў ананімны званок, які справакаваў гэтую паездку. Недзе была б сувязь. Адно нейкім чынам магло звязаць ад'езд доктара Як-яе-імя з Чако з матывам званка. Ад'езд прывёў да званка, ці адбылося нешта, што справакавала абодвух.
'Што вы думаеце?' ён бы спытаў Эму. «Жанчына ляціць у Фармінгтон і пакідае свет. Праз два дні нехта непрыемны здае яе за крадзеж гаршкоў. Магчыма, яна зрабіла нешта, ад чаго яму стала балюча, і ведала, што ён даведаецца пра гэта і выдасць яе. Таму яна з'ехала. Ці яна паехала ў Фармінгтан, прымусіла яго там хварэць і збегла. Ну дык што ты думаеш?
І Эма задала б яму тры ці чатыры пытанні і даведалася б, як мала ён ведае пра жанчыну ці пра нешта яшчэ, звязанае з гэтым, і тады яна б усміхнулася яму і выкарыстоўвала адзін з тых пыльных афарызмаў са сваёй Горкай вады Клан.
«Толькі падгадаваныя каёты думаюць, што ёсць толькі адзін спосаб злавіць труса», - казала яна. А потым яна казала: "Прыкладна ў наступны аўторак жанчына патэлефануе і раскажа сваім сябрам, што збегла і выйшла замуж, і гэта не будзе мець нічога агульнага з крадзяжом гаршкоў". Можа быць, Эма мае рацыю, а можа, яна памыліцца, і гэта не мела значэння. Гэта была гульня, у якую яны гулялі гадамі. Праніклівы розум Эмы працуе супраць яго ўласнага інтэлекту, навострываючы яго мысленне, правяраючы яго логіку на адпаведнасць яе разумнаму сэнсу. Гэта яму дапамагло. Ёй гэта спадабалася. Гэта было весела.
Было весела.
Ліяфорн адразу заўважыў гэта - халоднае, застойнае паветра закінутых месцаў. Ён стаяў побач з Тэтчэр, калі Тэтчэр адамкнула дзверы кватэры доктара Фрыдман-Бернал і штурхнула яе. Захопленае паветра трапіла ў адчувальныя ноздры Ліяфорна. Ён адчуў у ім пыл і ўсю гэтую сумесь пахаў, якія людзі пакідаюць пасля сябе, сыходзячы.
Такія кватэры ў "Парк-Сэрвісе" называюць часовым жыллём для персаналу. У Чако шэсць з іх былі ўбудаваны ў L-вобразную каркасную канструкцыю на бетоннай пліце - частка комплексу, які ўключаў у сябе будынкі для абслугоўвання і захоўвання, аўтамабільны басейн і пастаяннае жыллё для персаналу: шэраг з васьмі каркасных бунгала, якія абапіраюцца невысокі абрыў Чако Імша.
«Што ж, – сказала Тэтчэр. Ён увайшоў у кватэру, Максі Дэвіс на крок ззаду яго. Ліяфорн прыхінуўся да дзвярэй. Тэтчэр спынілася. 'РС. Дэвіс, - сказаў ён, - я папрашу вас пачакаць крыху звонку. Паводле гэтага ордэра на ператрус тут… ну, ён мяняе ўсё. Магчыма, мне давядзецца паклясціся ў тым, што было тут, калі я адчыніў дзверы. Ён усміхнуўся ёй. 'Такія рэчы.'
"Я пачакаю", - сказаў Максі Дэвіс. Яна прайшла міма Ліяфорна, нервова ўсміхаючыся яму, і села на парэнчы ганка ў касым сонечным святле. Яе твар быў змрочным. І зноў Ліяфорн заўважыў яе дзіўную прыгажосць. Гэта была маладая маладая жанчына. Зніміце шапку, яе цёмныя валасы трэба было прычасаць. Яе авальнае твар быў абпалены амаль такім жа цёмным, як у Ліяфорна. Яна паглядзела на рамонтны двор, дзе чалавек у камбінезоне нешта рабіў з пярэдняй часткай грузавіка з платформай. Яе пальцы стукалі па парэнчах - маленькія патрапаныя пальцы на маленькай, пакрытай шнарамі руцэ. Яе сіняя працоўная кашуля ўпіралася ёй у спіну. Пад ім кожная лінія яе цела была напружана. За яе межамі зарослы багавіннем двор, гаспадарчы хлеў, валуны ўздоўж скалы здаваліся амаль што свецяцца ў яркім вячэрнім сонечным святле. З-за гэтага змрок у кватэры доктара Фрыдман-Бернал за Ліяфорнам здаваўся яшчэ больш цёмным, чым быў насамрэч.
Тэтчэр прайшла праз гасціную, расчыніла шторы і рассоўныя шкляныя дзверы. Яны апраўлялі Фахада Б'ют і абшары даліны Чако. Калі не лічыць чаркі кніг на часопісным століку перад маркотнай карычневай канапай, пакой выглядаў нявыкарыстанай. Тэтчэр узяла верхнюю кнігу, вывучыла яе, адклала і ўвайшла ў спальню. Ён стаяў проста ў дзвярным праёме, ківаючы галавой
"Камусьці гэта дапаможа, - сказаў ён, - калі б вы ведалі, якога чорта вы шукаеце".
У пакоі стаялі пісьмовы стол, два крэсла і два двухспальныя ложкі. Адзін, здавалася, быў для сну - покрыва было нядбайна нацягнута на месца пасля апошняга выкарыстання. Іншае было працоўнае месца - зараз яно было пакрыта трыма кардоннымі скрынкамі і мноствам нататнікаў, кампутарных раздруковак і іншых папер. За гэтым ложкам на падлозе ўздоўж сцяны стаялі іншыя скрыні. Падобна, у іх былі ў асноўным аскепкі глінянага посуду. «Ні завошта на Божай зялёнай зямлі сказаць, адкуль яна ўзяла гэтыя рэчы», - сказала Тэтчэр. 'Не тое, што я ведаю а. Гэта магло быць зусім законна.
- Калі толькі яе палявыя запісы не гавораць нам што-небудзь, - сказаў Ліяфорн. 'Яны маглі б. Фактычна, калі яна сабрала гэтыя рэчы ў рамках таго ці іншага праекту, яны павінны сапраўды сказаць, дзе яна ўзяла ўсе гэтыя рэчы. І гэта будзе законна, калі яна не прадасць артэфакты.
«І, вядома, калі яна робіць гэта для праекту, гэта законна», - сказала Тэтчэр. - Калі толькі ў яе няма дазволу. І калі яна прадае гэтыя рэчы, яна, чорт вазьмі, не збіраецца запісваць нічога кампраметуючага.
- Не, - сказаў Ліяфорн.
У дзвярах кватэры з'явіўся мужчына. - Што-небудзь знайшлі? ён спытаў. Ён прайшоў міма Ліяфорна, не гледзячы, у спальню. "Рады бачыць, што вы зацікавіліся гэтым", - сказаў ён. "Элі прапала без вестак амаль тры тыдні".
Тэтчэр асцярожна паклала асколак чыгуна назад у скрынку. 'Хто ты?' ён спытаў.
«Мяне клічуць Эліёт», - сказаў ён. «Я працую з Элі на раскопках Кіт Катл. Або працаваў з ёй. Што мне казаў гэты Месяц? Думаеш, яна крадзе артэфакты?
Ліпхорн выявіў, што яму цікава - цікава, як Тэтчэр з гэтым справіцца. Гэта не было тым, чаго чакалі і ахапляла падрыхтоўка праваахоўных органаў, якую атрымала б Тэтчэр. Няма раздзела, прысвечанага ўварванню грамадзянскай асобы на месца расследавання.
'Г-н. Эліёт, - сказала Тэтчэр, - я хачу, каб ты пачакаў звонку, на ганку, пакуль мы тут не скончым. Тады я хачу пагаварыць з табой».
Эліёт засмяяўся. «Дзеля бога», - сказаў ён тонам, які ўхіляў усякае непаразуменне, якое мог выклікаць смех. «Жанчына знікае амаль на месяц, і ніхто не можа вывесці вас з сябе, хлопцы. Але нехта тэлефануе з ананімам...
"Пагаворым праз хвіліну", - сказала Тэтчэр. "Як толькі я тут скончу".
- Што зроблена? - сказаў Эліёт. - Гатовая памешваць гліняныя чарапкі? Калі вы выведзяце іх са строю, заблытаеце, для яе гэта ўсё сапсуе.
- Вунь, - сказала Тэтчэр усё яшчэ мяккім голасам.
Эліёт ўтаропіўся на яго.
«Можа, гадоў трыццаці ці крыху старэйшыя», – падумаў Урыгушка. Пару цаляў вышэй шасці футаў, стройны, спартовы. Сонца асвятліла яго валасы нават святлей, чым звычайна, вельмі светла-каштанавымі. Яго джынсы былі зношаныя, як і яго джынсавая куртка і яго чаравікі. Але яны падыходзяць. Яны былі дарагімі. І твар адпавядаў шаблону - трохі абсівераныя, але тое, што Эма назвала б «тварам вышэйшага класа». Маленькія вузкія, вялікія блакітныя вочы, нічога крывога, нічога скрыўленага, нічога не пакрытага шнарамі. Не той твар, які вы бачылі б, выглядаючы з грузавіка з працоўнымі-мігрантамі, ці ў брыгадзе страхароў, ці ў кабіне грэйдэра.
"Вядома, тут поўна гаршкоў". Голас Эліята быў сярдзітым. «Вывучэнне гаршкоў - гэта праца Элі...»
Тэтчэр схапіла Эліята за локаць. "Пагаворым пазней", - мякка сказаў ён і правёў яго міма Ліяфорна да дзвярэй. Ён зачыніў за сабой дзверы.
«Праблема ў тым, – сказала Тэтчэр, – што ўсё, што ён кажа, праўда. Яе справа - гаршкі. Так што ў яе тут будзе цэлая куча. Дык што, чорт вазьмі, мы шукаем? '
Ліяфорн паціснуў плячыма. "Я думаю, мы проста паглядзім", - сказаў ён. “Мы знаходзім тое, што знаходзім. Затым мы думаем пра гэта».
У туалеце яны знайшлі яшчэ скрынкі з чарапкамі, на кожным аскепцы была этыкетка, якая, здавалася, атаясамляла яго з месцам, дзе ён быў знойдзены. Яны знайшлі альбом фатаграфій, многія з якіх былі здымкамі людзей, якія, здавалася, былі антраполагамі, якія працуюць на раскопках. Было тры запісныя кніжкі - дзве запоўненыя і адна амаль напалову запоўненая, - у якіх маленькія алоўкавыя малюнкі з абстрактнымі ўзорамі і чыгунамі былі пакрыты вугальнымі націркамі, якія, на іх думку, павінны былі быць узорамі на паверхні чарапкоў. Атачальныя іх запісы былі ў спецыяльнай стэнаграфіі, якую навукоўцы распрацавалі, каб зэканоміць час.
"Вы вывучалі гэта ў штаце Арызона", - сказала Тэтчэр. - Хіба вы не можаце разабраць?
- Я вывучаў антрапалогію, - прызнаўся Ліяфорн. «Але ў асноўным я вывучаў культурную антрапалогію. Гэта спецыяльнасць, і я ў яе не ўваходзіў. Мы пайшлі на некалькі раскопак у паўднёва-заходнім класе антра, але культура анасазі мне не падабалася. Керамікі таксама не было».
Сярод папер на ложку былі два каталогі Нэльсана, абодва аўкцыёны твораў мастацтва амерыканскіх індзейцаў, афрыканскага мастацтва і мастацтва акіянаў. Абодва адчыненыя асабовым бокам уніз, абедзве адчыненыя для старонак, на якіх намаляваныя гаршкі Мімбрэс, Хохокам і Анасазі. Ліяфорн вывучаў іх. Арыентыровачны кошт вар'іраваўся ад 2950 да 41 500 даляраў за ўрну Mimbres. Дзве керамікі Анасазі
былі абведзены чырвоным у адным каталогу і адзін - у іншым. Кошты складалі 4200, 3700 і 14 500 долараў.
«Усё жыццё чула аб Нэльсане, - сказала Тэтчэр. «Думаў, што гэта проста лонданская каманда. Толькі што выстаўленыя на аўкцыён творы мастацтва, шэдэўры, мана. Ліза, і таму падобнае.
"Гэта мастацтва", - сказаў Ліяфорн.
"Карціна - гэта мастацтва", - сказала Тэтчэр. "Які арэх плаціць чатырнаццаць тысяч за гаршчок?" Ён кінуў каталог назад на ложак.
Ліяфорн падняў яго.
Вокладка ўяўляла сабой стылізаванае ўзнаўленне піктаграмы - індзейцаў у выглядзе фігурак з дзідамі, конна на канях з трубчастымі нагамі па паверхні аленевай скуры.
Надпіс наверсе абвяшчаў:
Нэльсана
Заснаваны ў 1744 г.
Мастацтва амерыканскіх індзейцаў
Нью-Ёркскія аўкцыёны 25 і 26 траўня
Ён лёгка адчыняўся для старонак глінянага посуду. Дзесяць фатаграфій гаршкоў, кожная з якіх пранумаравана і апісана пранумараваным подпісам. Нумар 242 быў абведзены чырвоным. Ліяфорн прачытаў подпіс:
. Паліхромная чара Анасазі Святога Іаана, ок. 1000-1250 гг. Н. Э., Глыбока закругленай формы, намаляваная ўнутры ружовым колерам з хвалістымі светлымі "прывіднымі лініямі". Мае геаметрычны ўзор, які ахоплівае дзве пераплеценыя спіралі. Два заштрыхаваныя вышчэрбленыя прамавугольнікі пад абадком. Унутраная паверхня зубчастая. Дыяметр 754 цалі (19 см). 4000 долараў / 4200 долараў.
Прапанова аб перапродажы ад ананімнага калекцыянера. Дакументацыя.
Унутры надрапанага чырвонага круга тая ж ручка паставіла пытальнік над словам «ананімны калекцыянер» і зрабіла пазнакі на палях. Нешта накшталт тэлефоннага нумара. Словы, якія здаваліся імёнамі. "Патэлефануй Q!" «Гл. Хоук». Houk. Імя выклікала слабое рэха ў свядомасці Ліяфорна. Ён ведаў кагосьці па імі Хук. Адзіны запіс, які для яго нешта значыў, быў: «Накай, хітрун». Ліпхорн ведаў пра спрытнага Нака. Сустракаўся з ім раз ці два. Накаі быў прапаведнікам. Хрысціянскі евангеліст-фундаменталіст. Ён усталяваў намёт адраджэння вакол рэзервацыі ў трэйлеры за старым седанам Cadillac, расстаўляючы яе тут і там, заклікаючы тых, хто прыйшоў паслухаць яго, кінуць піць, спыніць блуд, вызнаваць свае грахі, пакінуць свае паганскія звычаі і прыйдзі да Ісуса. Ліпхорн прагледзеў іншыя імёны, шукаючы што-небудзь знаёмае, прачытаў апісанне Tonto Polychrome olla коштам 1400/1800 долараў. Ён паклаў каталог назад на ложак. На наступнай старонцы быў рэкламуецца чорна-белы пахавальны гаршчок Mimbres з «дзірой для забойства» на дне і з выявай яшчарак, якія пераследуюць яшчарак, за 38 600 долараў. Ліяфорн зморшчыўся і адклаў каталог.
«Я збіраюся правесці грубую інвентарызацыю», - сказала Тэтчэр, перабіраючы адну са скрынак. "Проста запішыце сцісла, што ў нас тут ёсць, і мы абодва ведаем, што гэта абсалютна нічога, што нам не спатрэбіцца".
Ліяфорн села ў якое верціцца крэсла і паглядзела на 365-дзённы каляндар на стале. Яго перавялі на 11 кастрычніка. «У які дзень, па іх словах, доктар Гіфенейт сышоў адсюль? Няўжо гэта не было трынаццатага?
«Так, - сказала Тэтчэр.
Ліяфорн перавярнуў старонку на 13 кастрычніка. "Зрабі гэта!" было напісана пад датай. Ён перавярнуў наступную старонку. Наадварот было напісана: "У гасцях". На наступнай старонцы былі дзве нататкі: «Будзьце гатовыя да Lehman. Глядзіце Х. Хоук ».
Х. Хоук. Ці будзе гэта Харысан Хоук? Можа быць. Незвычайнае імя і мужчына падыходзіў да абставін. Хук быў ва ўсім, а ранча Хук - за межамі Блафа і ледзь за ракой Сан-Хуан з паўночнага боку рэзервацыі - знаходзілася ў самым сэрцы краіны руін Анасазі.
Наступная старонка была 16 кастрычніка. Яна была пустой. Так была наступная старонка. Гэта прывяло яго ў сераду. Наадварот яго было напісана: «Lehman !!! каля 16:00. абед, саўэрбратэн і г. д. »
Ліяфорн прагартаў старонкі да цяперашняга моманту. Да гэтага часу доктар Фрыдман-Бернал прапусціў яшчэ два прыёмы. На наступным тыдні яна прапусціць яшчэ адну. Калі толькі яна не вернецца дадому.
Ён адклаў каляндар, прайшоў на кухню і адкрыў халадзільнік, успомніўшы, як Эма любіла гатаваць квашанае мяса. "Гэта занадта шмат працы", - казаў ён, што было лепш, чым казаць ёй, што яму гэта сапраўды не вельмі падабаецца. І Эма казала: "Не больш працы, чым тако наваха, і менш халестэрыну".
Пах сыраваткі і нясвежай ежы запоўніў яго ноздры. Горш пах зыходзіў ад празрыстага посуду на верхняй паліцы. У ім знаходзіўся пакет Ziploc, у якім знаходзіўся вялікі кавалак мяса, прасякнуты чырванавата-карычневай вадкасцю. Sauerbraten. Ліяфорн зморшчыўся, зачыніў дзверы і вярнуўся ў пакой, дзе Тэтчэр завяршала інвентарызацыю.
Сонца ўжо стаяла на даляглядзе, свецячы ў акно і адкідаючы чорны цень Тэтчэр на шпалеры. Липхорн прадставіў, як Элеанора Фрыдман-Бернал спяшаецца праз працэс закваскі, складаючы ўсе гэтыя зморшчаныя і сапсаваныя рэчы ў шэраг на паліцах халадзільніка, каб можна было хутка прыгатаваць абед для Lehman. Але яна не вярнулася гатаваць вячэру. Чаму б і не?
Яна пайшла да Харысана Хоўка з нагоды траўкі? Ліяфорн злавіў сябе на тым, што ўспамінае першы і адзіны раз, калі ён сустрэў гэтага чалавека. Шмат гадоў таму. Ён быў кім? Офіс
Ліяфорн працуе на падстанцыі Каента, ускосна ўдзельнічаў у дапамозе ФБР у вышуках у Сан-Хуане.
Яны называлі іх забойствамі Хоўкаў. Ліфорн, які мала што забыўся, успомніў імёны. Дэлія Хоук, маці. Элмар Хоук, брат. Дэсі Хоук, сястра. Брыгам Хоук, забойца. Харысан Хоук, бацька. Харысан Хоук застаўся ў жывых. Журботны. Ліфорн успомніў, як ён стаяў на ганку каменнага дома, уважліва слухаў, як шэрыф кажа, успомніў, як ён падымаўся з ракі, хістаючыся ад стомы, калі ўжо не было дастаткова светла, каб шукаць Брыгама Хоўка на беразе. Або, амаль напэўна, нават тады, патанулае цела Брыгама Хоўка.
Ці будзе гэта той самы Х. Хук, якога Элеанора Фрыдман-Бернал адзначыла ў сваім календары? Ці быў Харысан Хоук адной з прычын таго, што неўшанаваны банкет сапсаваўся ў халадзільніку? На сваё здзіўленне, Джо Ліапхорн выявіў, што яго цікаўнасць вярнулася. Што перашкодзіла Элеаноры Фрыдман-Бернал прыехаць дадому на вечарынку з госцем, чыё імя заслугоўвае трох клічнікаў? Што прымусіла яе прапусціць вячэру, якую яна так старанна рыхтавала?