Гончаренко Татьяна Александровна : другие произведения.

“березневi” статтi природи або Закони зеленого королевича

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


"Березневi" статтi природи або Закони зеленого королевича

  
   У небi сонечко засяє i кожен почне радiти теплу, яке донесуть до нас його промiнчики. Ми всi вiдчули, що королева - зима передала правлiння, нарештi, своїй сестрицi королевi - веснi.
   Оскiльки весна повинна облетiти свiт i побувати в кожному куточку планети, де її сестриця нанесла вiзит i залишила в серцях людей холод та багато калюж, то королева вирiшила посадити на трон одного зi своїх старших синiв, на ймення Березень, на тимчасове правлiння. А сама полетiла у кругосвiтню подорож, щоб висушити всi калюжi, принести тепло, вiдчуття краси та кохання, найсвiтлiше почуття, у серця людей.
   Кожен правитель, отримавши владу, навiть на певний час, починає встановлювати свої правила. Так i Березень схотiв змiнити життя народу, яким вiн правив. Саме в цей час i з'явилася збiрка нових i, мабуть, перших законiв, якi назвали "Березневi" статтi природи.
   Людина завжди багато чого бажала, та це не означає, що вона потребувала всього того, що хотiла. Бажання... дуже часто переростають у мрiї, а що ж за життя, коли в тебе немає... мрiї... простої.., незабутньої... та, певно, нездiйсненої!.. Ти нiколи не станеш людиною, якщо не матимеш... мрiї. Але iнодi, людина, не слухаючи свого серця, хоче сама не розумiючи чого.
   Березень гадав, що змiнивши щось, його почнуть поважати, вiн стане мудрим i незамiнним правителем. Та королевич не знав, щоб такого придумати, адже одне хибне рiшення й його почнуть ненавидiти. Це характерна риса людини, вона буде славити когось, тому що цей хтось не зробив нiчого поганого, все на благо людства, та один невiрний крок i вся слава, i добрi справи швидко зникають iз пам'ятi, вони улiтають разом iз вiтром у далеку долину гiр. Тому Березень вирiшив спитати кiлькох створiнь, якi населяли землi, якими вiн правив про те, щоб вони хотiли!?
   - Добрий чоловiк! Добридень! Скажи - но, будь ласка, чого б ти хотiв вiд погоди в березнi? - спитав королевич, пiдiйшовши до першої людини, яку побачив.
   - Я не хочу взагалi нi весни, нi зими, нi осенi!.. Лiто найкраща пора року, яка iснує у свiтi. Тепло.., навкруги все цвiте.., можна вiдпочити.., поїхати деiнде.., а головне влiтку в мене вiдпустка...
   Березень дуже здивувався, особливо, коли почув останнi слова.
   - Невже, якщо завжди буде сяяти та грiти сонечко, якщо постiйно буде тепло й людина не працюватиме, то мене усi кохатимуть i поважатимуть!.. - подумав вiн, але вирiшив знайти ще когось i запитати теж саме.
   Протягом дня люди вiдповiдали по - рiзному. Одному, заважали пташки, бо вранцi хочеться довше поспати; другому, сонце слiпило очi й заважало; третьому, потрiбен, хоча б iнодi дощ, але не постiйно, бо вiн заллє усi насадження, а сонце не повинно свiтити кожної хвилини, адже буде посуха; хтось ненавидить запах квiтiв i спiв пташок; комусь навпаки бiльше за життя подобається прокидатися пiд нiжне дзюрчання весняного струмка, мелодiю пташиної пiснi, насолоджуватися приходом весни...
   Березень нiяк не мiг збагнути, чого хоче людина?! У кожного свої бажання й вимоги до весни, тим паче до нього самого: як до першого мiсяця й правителя навеснi. Королевич довго думав i все - таки прийняв рiшення.
   - Оскiльки я, як i нiхто iнший, не в змозi виповнити те, що людина бажає отримати вiд мене, то я, принц на ймення Березень, як тимчасовий правитель у свiтi, вирiшив створити закони, якi сподобаються всiм, але не одночасно: навеснi, танутиме снiг; сонечко буде не тiльки свiтити, а й грiти; днi стануть довшими, щоб людина змогла насолодитися весною; пташки - спiватимуть гiмн весни, але людина - чутиме тiльки гарне цвiркання; вiтерець, повiваючи, трохи пiдспiвуватиме пташкам; дерева й травичка розпочнуть пошиття зеленого вбрання для себе...
   Це так, основнi пункти, тому продовжувати я не буду. Сам Березень прозвав їх "Березневi" статтi природи, а в народi - "Закони зеленого королевича." Зеленого тому, що в такому незрiлому та юному вiцi, Березень намагався з'ясувати й зробити те, що ще нiкому не вдавалося... збагнути чого хоче людина й виповнити це!
   Королевич домiгся чого хотiв, адже його почали поважати й чекати, бо не всi полюбляють люту й морозну зиму. Можливо вiн не виповнив бажання всiх одразу, але кожного дня на вулицi погода, яка хоч комусь, але подобається. Березень збагнув, якщо слухати й творити чого хочуть усi, то настане суцiльний хаос, тому нiколи не треба намагатися сподобатися водночас усiм людям навколо, просто зрозумiй чого хоче бiльшiсть i поводь себе природньо, тiльки тодi ти будеш бажаним гостем завжди i всюди!..
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"