Гошкив Владимир Владимирович : другие произведения.

Японська полуниця

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 7.00*4  Ваша оценка:


  
  
   Японська полуниця - найкраща для Прикарпаття.
  
   Чоморра Турусі - таку дивну і незвичну для нас назву має сорт японсько§ полуниці, який найкраще підходить для нашого регіону. Підсумки сезону 2008року тільки підтвердили висновки багаторічних спостережень. За більш ніж десять років на сво§й ділянці я спостерігав як за ремонтантними сортами - Брайтон (США), Референта (Італія), Королева Єлизавета (Великобританія), та сорт американсько§ селекці§, відомий у нас як полуниця, що в'ється, так і за сортами зі звичайним типом плодоношення. Із звичайних сортів я вирощував Гігантелла Максим (Голландія), Гігант Джорней (США), Біг Бой (США), Старккримсон Кінг (США), Московська Ювілейна (Росія).
   На мою думку, ремонтантні сорти полуниць в нашому регіоні можуть мати досить обмежене практичне застосування. Ці сорти вимагають ретельного догляду, тому що внаслідок постійного плодоношення кущі швидко виснажуються, ягоди дрібнішають. Також ці сорти, в основному, є нестійкими до хвороб. Мені назавжди запам'ятався випадок, коли велика грядка полуниць сорту Референта потріскала і повністю зігнила після дощу. Невдачі існують для того, щоб робити правильні висновки, не повторювати помилок та застерегти від них інших людей. Тому я не рекомедую вирощувати Референту в нашому регіоні. На арені інших ремонтантних сортів позитивними якостями в деякій мірі виділяється англійський сорт Королева Єлизавета. Ягоди цього сорту менше пошкоджуються через загнивання, ніж у інших сортів. Сорт відзначається високою врожайністю. З недоліків сорту Королева Єлизавета варто відзначити посередній смак ягід.
   Найбільше практичне значення, на мою думку, має полуниця зі звичайним типом плодоношення, а саме - вищевказаний сорт Чоморра Турусі. Прекрасна "японка" вже десять років є незаперечним лідером практично по всіх параметрах. Цей сорт демонструє найвищу врожайність, найкращу стійкість стиглих ягід до загнивання, прекрасний смак стиглих ягід та найвищу товарність. Чоморра Турусі - це практично єдиний сорт, на якому немає дрібних ягід. Найбільші ягоди цього сорту набагато перевищують за розміром куряче яйце. Ще одна цінна властивість цього японського сорту - це невибагливість до умов вирощування. Також вирощування полуниць сорту Чоморра Турусі приносить неперевершені естетичні враження. Під час весняного цвітіння, коли квітує ця прекрасна полуниця, неможливо відірвати погляд від потужних кущів, вкритих гарним білим цвітом. Ще більше задоволення під час збору врожаю, коли за короткий період часу можна зібрати відро прекрасних, великих і смачних ягід.
   Загальновідомо, що полуниця - це найбільш трудомістка культура. Основна проблема - це необхідність постійно прополювати бур'яни. Сорти з великим листям та потужними кущами, такі як Чоморра Турусі та Гігант Джорней певною мірою більш стійкі до бур'янів, ніж сорти з меншими кущами. Безумовно, найефективнішим методом боротьби з бур'янами є хімічний, за допомогою гербіцидів. Проте, варто пам'ятати, що така "хімічна" продукція є не надто корисна для здоров'я, тому я "хімією" не користуюся.
   Деякою мірою боротися з бур'янами допомагає пересаджування ягід на заздалегідь підготовлені ділянки.
   Спосіб вирощування полуниць, яким я користуюся, великою мірою відрізняється від загальноприйнятого. На відміну від загальноприйнятих строків посадки у другій половині літа, я висаджую полуницю у другій половині вересня, і навіть пізніше. В цей час у грунті достатньо вологи, що має велике значення для полуниці. Також у цей час звільняються грядки після збору врожаю картоплі та буряків. На таких ділянках набагато легше садити полуницю, ніж обробляти цілинну ділянку. Крім того, у цей час закінчуються польові роботи зі збору овочів і можна виділити час для полуниці. Певна річ, якщо в такі пізні терміни висаджувати полуницю загальноприйнятим способом, тобто з відкритою кореневою системою, то садівника спіткає невдача. Ослаблені пересадкою саджанці можуть не витримати зимових морозів. Щоб запобігти цьому, я висаджую полуницю тільки з грудкою землі, тобто із закритою кореневою системою. Внаслідок цього коренева система при пересаджуванні не пошкоджується, саджанці приживаються практично без втрат.
   Ще одна перевага садіння з закритою кореневою системою полягає в тому, що садівник має можливість вносити добрива у посадкову яму, не остерігаючись спалити кореневу систему саджанця великою §х концентрацією. Таким чином економляться самі добрива, які вносяться тільки у потрібному місці і живлять тільки саджанці полуниці, а не бур'яни по всій ділянці. При достатньому живленні полуниця прекрасно плодоносить навіть за умов загущено§ посадки. Використовуючи ці, загалом нескладні поради, садівник може значно ефективніше вирощувати полуницю. Бажаю успіху.
  
   Володимир Гошків.

Оценка: 7.00*4  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"