Гошкив Владимир Владимирович : другие произведения.

Маньчжурський персик

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


  
   Маньчжурський персик: досвiд вирощування на Прикарпаттi.
  
   В Давньому Кита§ чемпiонiв смаку серед фруктiв називали слiдуючим чином: лiчi, персик, слива. Я абсолютно згiдний з таким визначенням.
   На жаль, лiчi в нас не росте. Це - тропiчна рослина. Свiжi лiчi в нас продаються дуже рiдко i коштують дорого. Консервованi лiчi, що можна купити в наших супермаркетах, коштують вiдносно дешево, однак абсолютно нездатнi передати все багатство смаку, що притаманне свiжим плодам.
   Що стосується слив, то бiлоплiднi сорти слив, ренклоди, в нас вирощують вже давно. Деякi сорти ренклодiв за смаком цiлком здатнi скласти конкуренцiю персикам.
   Спроби вирощувати персики в наших краях були неодноразово. Однак, по великому рахунку, цi спроби завершились невдачею. Менi доводилось бачити великi персиковi дерева, якi давали врожай до двох вiдер прекрасних плодiв, однак, пiсля сильних морозiв, цi дерева вимерзали пiд корiнь.
   Низька морозостiйкiсть - основна проблема, що заважає поширенню персикiв у наших садах. Деякi любителi пробують вирiшити цю проблему шляхом укриття. Широкого поширення цей спосiб не набув через великi затрати працi та недостатню ефективнiсть.
   Єдиний спосiб, що дозволить вирiшити проблему - це вирощування морозостiйких сортiв. Вже бiльше п'яти рокiв я вирощую в своєму саду маньчжурськi персики. П'ять рокiв - безумовно занадто короткий термiн, щоб говорити про повний успiх справи, однак першi результати дуже обнадiйливi. На жаль, жодно§ згадки про маньчжурськi персики в iнтернетi чи в перiодичнiй пресi менi знайти не вдалося. Садiвник - любитель, що продав менi цю цiкаву рослину, зазначив у своєму листi, що маньчжурський персик витримує морози бiльше тридцяти градусiв. Це - набагато бiльше, нiж у нших, вiдомих менi, сортiв персика. Хочу зазначити, що за весь перiод спостережень випадкiв пiдмерзання маньчжурського персика не було зафiксовано.
   В наших умовах персик маньчжурський - пiзнього строку достигання. В сезон 2008 року через несприятливi умови врожай достиг наприкiнцi вересня. Хочу вiдзначити, що врожайнiсть та стiйкiсть до несприятливих умов у цього персика надзвичайнi. Цого року через дощову погоду в моєму саду потрiскали i погнили майже всi бiлi сливи. Плоди маньчжурського персика також частково потрiскали, однак не загнивали, а продовжили достигати. Можливо, така стiйкiсть пов'язана з тим, що плоди цього персика мають низьку цукристiсть.
   Через низький вмiст цукру плоди маньчжурського персика мають посереднi смаковi якостi. Також плоди у цього персика дрiбнi - розмiром як нашi сливи угорки. В усьому iншому на вигляд, смак та запах - це звичайний персик. Можливо, основне застосування маньчжурського персика буде технiчне, для сокiв, компотiв з додаванням цукру. Для споживання у свiжому виглядi цей сорт також придатний.
  
   Володимир Гошкiв.

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"