Гошкив Владимир Владимирович : другие произведения.

Важко бути патрiотом

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


  
   Важко бути патрiотом.
   Настала криза. Слава Богу! За шiсть з половиною тисяч "вiчнозелених попуга§в", що безнадiйно кисли в сло§ку ще з минулого тисячолiття, нарештi вдалося купити щось. "Щось" - це новеньке авто Черi Амулет у люксовiй комплектацi§. В машинi мотор майже на сотню коней, титани, аербеги, абеес, повний електропакет,сидiння з пiдiгрiвом, аудiосистема на диски з шiстьма колонками, кондицiонер та гiдропiдсилювач - купа такого, що я до сих пiр ще не бачив. Загалом - праздник життя. Гарантiя на всю цю радiсть - сто тисяч кiлометрiв!
   Майже за цi самi грошi можна купити вiтчизнянi "Жигулi", або "Волгу", проте менi в ту сторону повертатись не хочеться. Багато менi довелося бачити у своєму життi, проте залишились двi речi, шок вiд яких не минає нiколи! Це - вiтчизняна полiтика та вiтчизнянi автомобiлi. Наразi про автомобiлi.
   Є у мого приятеля "Жигулi" шосто§ моделi. Одного разу на§хав вiн на яму i вилетiла у машинi передня балка. Це - коли машина летить в одну сторону, а колеса - в iншу. Машина, певна рiч, розбилася на пляцок, добре, хоч сам живий залишився. В моє§ сестри "Жигулi" п'ято§ моделi згорiли дощенту, самi по собi, "за власним бажанням". Пiсля танталових мук на iнших "Жигулях", сьомо§ моделi, сестра вiдмовилася вiд вiтчизняних машин назавжди. Брат купив нещодавно "дев'ятку", майже нову. Їде до мене в гостi разом iз сiм'єю, раптом машину обганяє колесо вiд легковика. Пiсля здивування та веселих жартiв з цього приводу швидко настала пора прозрiння. Колесо виявилося з §хньо§ машини. В машинi нещодавно мiняли пiдшипник задньо§ осi i погано це все дiло прикрутили.
   "Жигулi" донедавна вважалися елiтною машиною. Це була свого роду рожева мрiя радянсько§ людини. Менi довгий час довелося мати справу з "Москвичем". Подвиг керування цим автом цiлком можно порiвнювати з геро§чною епопеєю Сталiнграда. Щоб описати всi поломки за сiмдесять тисяч кiлометрiв пробiгу, не вистачило б i трьох сторiнок. Варто вiдзначити основне. В машинi два рази виривало разом iз колесом шарову опору, одного разу мотор провалився донизу i заклинило коробку передач. Моє терпiння закiнчилось, коли в машинi вiдiрвався заднiй мiст разом iз крiпленням ресори. Вiдчуття - повний ексклюзив! Хто любить екстрим - рекомендую! Вiтчизнянi авто - це, як росiйська рулетка, нiколи не знаєш, де попадешся.
   Нещодавно по телебаченню показували репортаж, де активно пропагували iдею захисту вiтчизняного товаровиробника. Авторитетно заявляю - брешуть! Це вiтчизняного товароспоживача треба захищати вiд вiтчизняного товаровиробника. А, взагалi, я люблю дивитися наше телебачення. Перли творчостi наших телевiзiйникiв iнодi здатнi справити незабутнi враження.
   Справа була на Андрiя, в суботу. Вирiшив я подивитися вечiрнiй випуск новин по один плюс один. Спочатку все було нiби нормально, поки не стали показувати репортаж з дитячого садочка. Ведучий питає шестирiчного хлопчика - "Дитинко, ким ти будеш, як виростеш?" - "Гiнекологом", - вiдповiдає шестирiчний хлопчик. Ведучий ще й коментар видав у ефiр, мовляв, яке розумне дитя - i руки в теплi, i грошi в кишенi. Я протверезiв моментально!
   А, взагалi, iдiотизму у нас всюди вистачає, особливо в полiтицi. За чотири роки, що минули пiсля "помаранчево§" революцi§, державний борг Укра§ни зрiс на сто мiльярдiв доларiв. Це - приблизно по десять тисяч доларiв на кожну працездатну людину. Куди цi грошi подiлися - нiхто чомусь розказати не може. На додачу до цiє§ сотнi мiльярдiв нещодавно позичили у Мiжнародному Валютному Фондi ще шiстнадцять мiльярдiв, з яких п'ятсот мiльйонiв доларiв негайно перевели американськiй фiрмi за консалтинговi послуги. Консалтинговi - це вiд слова "консультацiя". Простiше кажучи, люди позичили грошi, не знають, що з ними робити i заплатили американцям, щоб порадили, куди тi грошi примiстити. Чи не iдiоти?!!
   Це не жарти. Справжнiй розмiр цiє§ проблеми народу скоро доведеться вiдчути на власнiй шкурi. Тi грошi будуть видирати з нас скаженими штрафами на дорогах, дикими податками, заниженим курсом гривнi, завищеними процентами по кредитах. Загалом, у справi вибивання грошей державнi люди вiдзначаються багатою фантазiєю, можуть придумати ще щось. Взаємостосунки держави та народу чимдалi, тим бiльше набувають бандитського характеру.
   "Бандитизм у законi" - це ще далеко не всi проблеми найближчого майбутнього. Суспiльство зiткнеться зi справжнiм вибухом кримiнально§ злочинностi. Знаменитi гангстери Америки - Аль Капоне, Боннi i Клайд, Голландець Шульц з'явилися в один час зовсiм не випадково. Всiх §х породила Велика Депресiя тридцятих рокiв, знаменита родичка сучасно§ кризи.
   Немає нiчого нового пiд сонцем. Незадоволенi маси оберуть собi дуче, вождя чи фюрера, який, замiсть свiтлого майбутнього поведе §х у смертельну битву, з яко§ мало хто повернеться. Пiсля того в суспiльствi настане спокiй i процвiтання, яке буде тривати одне-два поколiння. Далi все повториться по кругу.
   Криза - це ще й перiод напружено§ роботи думки. Проводяться науковi дослiдження, робляться великi вiдкриття. З'являться новi лiки, вдосконалиться технiка та технологiя. Свiт сто§ть на порозi фундаментальних перемiн. Можливо, людям вдасться перемогти смерть та знайти елiксир вiчно§ молодостi. Ця радiсна картина до нашого суспiльства наразi стосунку не має.
   Кажуть, що Обама любить Укра§ну, бо ми - бiлi негри Європи. Душа наша буйна, що не знає порядку, повальне злодiйство та зневага до чесно§ працi, влада, що майже вся складається з вождя та його родини - все це радше нагадує картини з життя африканського племенi. Європа у нашому Свазiлендi настане ще не скоро.
   Втiшає одне - ми не одинокi у сво§х стражданнях. Страшненький вигляд, замутнiлi очi, наче у тухло§ риби, язик, що заплiтається на кожному другому словi - це все репортер росiйського бiзнесового каналу Єлєна Звєрєва. "Маски-шоу" вiдпочивають. Не тi люди i не на тому мiсцi - в цьому i є основна причина i джерело кризи. Журналiсти i письменники, що не вмiють писати, лiкарi, що не лiкують, урядники, що не керують - цей список можно продовжувати до безконечностi. Доки так буде, буде в нас i криза, i бунт, i ще сiм кар єгипетських на нашу голову.
  
   Володимир Гошкiв.

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"