Гошкив Владимир Владимирович : другие произведения.

Виноград на Прикарпаттi

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 6.41*4  Ваша оценка:


  
  
   Виноград на Прикарпаттi: секрети успiху.
  
   Визначальним чинником, що зумовив моє зацiкавлення виноградом є неперевершенi смаковi якостi винограду сучасних сортiв. Жодна iнша культура не вiдзначається таким розма§ттям смакових якостей. Найкращим за сво§ми смаковими якостями, безумовно, є мускатний виноград, хоча новiтнi сорти з iзабельним присмаком також заслуговують на велику увагу. З появою нових сучасних сортiв стало можливим вирощування винограду в регiонах, де ранiше виноградництва практично не було, зокрема, у нашому регiонi. Я не беру до уваги поодинокi спроби приватних господарiв вирощувати виноград сорту Iзабелла, або iнших старих iзабельних сортiв. В наших умовах цi сорти часто не достигають, а якщо i достигають, то §х смаковi якостi не витримують нiяко§ критики, порiвняно iз сучасними сортами. Хочу зазначити, що виноградом я займаюся бiльше десяти рокiв, i напрацьований досвiд дає пiдстави говорити про цiлковитий успiх цiє§ справи у нашому регiонi. За цей час було проведено спостереження за десятками сортiв. Хоча придатними для практичного використання виявилося зовсiм небагато сортiв - це Гiбрид Бiлий, Любава, Московський Бiлий та Вiкторiя, можна вважати наш регiон для виноградництва досить перспективним. Формулу успiху можна виписати слiдуючим чином: треба перевiрений сорт винограду посадити правильним способом у вiдповiдному мiсцi та забезпечити необхiдний догляд. За умови дотримання цих чинникiв садiвник буде постiйно отримувати високий урожай винограду чудово§ якостi при вiдносно невеликих затратах працi.
   Стосовно пiдбору сортiв винограду, то особливостi мiсцевого клiмату зумовлюють великi обмеження. Зокрема, для нашого регiону характерна пiдвищена вологiсть повiтря, тривалi перiоди холодно§ дощово§ погоди, знижена сума активних температур. Тому сорти для нашого регiону повиннi бути стiйкими до розтрiскування та загнивання ягiд, мати високi показники морозостiйкостi та бути ранньостиглими.
   Стосовно морозостiйкостi, то необхiдно знати, що для нашого регiону сорти з морозостiйкiстю менше двадцяти семи градусiв морозу, а це морозостiйкiсть сорту Вiкторiя, є абсолютно непридатними. Варто вiдзначити, що показники морозостiйкостi, якi часто зазначають у каталогах винограду, є величиною дуже вiдносною i може значно коливатися в залежностi вiд умов вирощування. Вирiшальний вплив на морозостiйкiсть виноградного куща має мiсце посадки. У мiсцях з пiдвищеною вологiстю грунту виноградна лоза погано визрiває, через це морозостiйкiсть виноградного куща сильно знижується. Тому виноград треба садити тiльки у мiсцях, де немає високого рiвня грунтових вод, вiдсутнiй приплив надлишково§ води з iнших мiсць. Зокрема, для сучасних сортiв неприпустимо садити кущi пiд будинком, як це звикли нашi господарi, тому що дощова вода, що стiкає з даху будинку, зумовлює порушення грунтово-водного балансу у цьому мiсцi. Морозостiйкiсть винограду у великiй мiрi залежить вiд умов освiтлення та живлення виноградного куща. Добре освiтленi та пiдживленi кущi набагато стiйкiшi до морозу. Також великi кущi бiльш стiйкi до морозу, порiвняно з молодими. Таким чином, для забезпечення морозостiйкостi кущi треба садити у сухому, добре освiтленому мiсцi, забезпечити належне живлення та умови для формування великого куща.
   Великi формування виноградного куща забезпечують високу врожайнiсть високоякiсного винограду. Укривання винограду я не використовую взагалi. Причин цьому декiлька. Через пiдвищену вологiсть лоза випрiває, втрачається урожайнiсть та життєздатнiсть куща. Також великi кущi винограду вкрити просто неможливо. Загалом, я вважаю, щозайматись укривним виноградом просто непотрiбно, оскiльки є достатньо неукривних сортiв, якi нiчим не поступаються укривним.
   Пiдвищена вологiсть повiтря, та зумовлене цим випрiвання виноградно§ лози робить необхiдними змiни у способах розмноження винограду, порiвняно iз загальноприйнятими в iнших регiонах. Iдеальним для нашого регiону я вважаю розмноження вiдводками, тобто прикопуванням пагонiв. Це прикопування потрiбно проводити навеснi, тому що прикопанi восени пагони через зиму часто випрiвають. Також через випрiвання я не рекомендую проводити розмноження чубуками. Молоденькi, низькорозмiщенi щодо рiвня грунту саджанцi винограду дуже вразливi до випрiвання та низьких температур. Треба докласти багато часу i зусиль, щоб з них виросли повноцiннi кущi.
   Варто вiдзначити, що виноград, як жодна iнша культура, вiдзначається мiнливiстю багатьох характеристик в залежностi вiд умов вирощування. Зокрема, кущi винограду сорту Вiкторiя в сезонi 2008 року виявили сильно виражену схильнiсть до таких змiн. Кущ сорту Вiкторiя, що рiс на вiддаленому участку за умов вiльного запилення достиг рано. Ягоди були малого i середнього розмiру, солодкi, дуже приємного смаку, насиченого кольору, майже не потрiскали i не гнили пiд час холодних осiннiх дощiв. На iншому участку виноград того ж сорту Вiкторiя, що рiс поруч з виноградом пiзньостиглого сорту Росiйський Конкорд, мав вигляд, наче зовсiм iнший сорт. Грона винограду з цього куща були дуже великими, ягоди також були великими. Забарвлення ягiд було зеленувате, як у сорту Росiйський Конкорд. Смак ягiд був кислий, урожай, так i не достигнувши, повнiстю потрiскав i зiгнив на кущi пiсля дощу. Подiбнi змiни бiльш характернi для сортiв з функцiонально жiночим типом квiтки. За умови правильного пiдбору сорту для запилення, такi сорти також можна з успiхом вирощувати на своєму участку.
   Правильний догляд за виноградом полягає в тому, щоб забепечити умови для повноцiнного живлення та росту куща. Для пiдживлення кущiв я використовую скошену траву, тирсу, iншу органiчну сировину. Нiяких додаткових обробок хiмiчними речовинами я не застосовую. Для того, щоб виноградний кущ вирiс великим i високопродуктивним, потрiбно зробити великi шпалери. Це можуть бути багатоплощиннi шпалери, або шпалери шатрового типу. Площини шпалер потрiбно орiєнтувати таким чином, щоб виноградний кущ був добре освiтлений зi схiдно§ та пiвденно§ сторони.
   Насамперед хотiв би застерегти аматорiв виноградно§ справи вiд непродуманого пiдбору та розширення сортименту вирощуваного винограду. Зазнавши невдачi, люди часто полишають цю прекрасну i перспективну справу - вирощування винограду, яка воiстину є вершиною садового мистецтва.
  
   Володимир Гошкiв.

Оценка: 6.41*4  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"