Григорук Михаил Иванович : другие произведения.

Укра§на пiслячорнобильська...

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Iсторiя кра§ни. Яка вона? Рiзна. Коли пишеться патрiотом - це одна iсторiя, коли ворогом - зовсiм iнша. А ця iсторiя написана простим укра§нцем вiн §§ так реально бачить. Автор не пiдтримує жодну з сторiн чи ворогуючих партiй, вiн пiдтримує лише справедливiсть, тому ця iсторiя Укра§ни - справедлива. Так вважає автор, а ти, читачу, порiвнюй §§ з своєю точкою зору. Всi фото - з Iнтернету.

  
  
  Михайло Григорук
  
  
  
  
  
  
  У К Р А Ї Н А
  пiслячорнобильська
  
  очима пересiчного укра§нця
  
  
  
  
  
  
  м. Вiнниця
  2012
  
  
  
  
  
  
  
  
   Iсторiя кра§ни. Яка вона? Рiзна. Коли пишеться патрiотом - це одна iсторiя, коли ворогом - зовсiм iнша. А ця iсторiя написана простим укра§нцем вiн §§ так реально бачить. Автор не пiдтримує жодну з сторiн чи ворогуючих партiй, вiн пiдтримує лише справедливiсть, тому ця iсторiя Укра§ни - справедлива. Так вважає автор, а ти, читачу, порiвнюй §§ з своєю точкою зору.
   Всi фото - з Iнтернету.
  
  
  
  
  
  
  
  1986-й рiк.
   Шановний читачу, ти занурюєшся в новiтню iсторiю Укра§ни. Тебе по нiй поведе автор, а ти не збийся на манiвцi. Автор подiлив iсторiю на двi половини - до Чорнобиля, та пiсля, але нi, сам Чорнобиль подiлив iсторiю Укра§ни на "до" та "пiсля".
   Площа Укра§ни становить бiльше 600 000 км², вона складає 5,7% територi§ Європи i 0,44% територi§ свiту. Друга кра§на за величиною на європейському континентi пiсля Росi§, або найбiльша кра§на, яка повнiстю знаходиться в Європi. Географiчний центр Європи розташований неподалiк мiста Рахова Закарпатсько§ областi.
   Друга свiтова вiйна почала об"єднувати укра§нськi землi. В 1939 роцi за таємною згодою мiж фашистською Нiмеччиною й кремлiвськими керiвниками Польща була роздiлена, i землi Захiдно§ Укра§ни ввiйшли до складу СССР i воз'єдналися з Укра§нською РСР. Ми пам"ятаємо, що в 1920 роцi росiйська армiя потерпiла поразку пiд Варшавою, в результатi 18 березня 1921 року в Ризi Москва розрахувалася з Польщею за цю поразку захiдноукра§нською територiєю. У 1940 роцi Румунiя повернула Пiвнiчну Буковину й Пiвденну Бессарабiю, i вони стали частиною УРСР. За договором 1945 року мiж Чехословаччиною й Радянським Союзом до складу УРСР увiйшла Закарпатська область. З огляду на спiльнiсть економiки, територiальну близькiсть, iсторичне минуле, тiснi господарськi й культурнi зв'язки, рiшенням Верховно§ Ради СССР, до 300-лiття Переяславсько§ ради, у 1954 роцi Кримська область була передана до складу УРСР.
  
  
  
   Укра§на складається з 25 областей.
   В Укра§нi проживають 52 млн осiб, з них 77,8% - укра§нцi, 17,3% - росiяни i 4,9% - представники iнших нацiональностей: бiлоруси, євре§, молдовани, поляки, болгари, угорцi, румуни, чехи, гагаузи, татари, цигани, азербайджанцi, узбеки, греки. Частка мiського населення складає 67,2 %, кiлькiсть жiнок - 53,7 %. Середня тривалiсть життя - 68 рокiв: 62 роки у чоловiкiв i 74 - у жiнок.
   Укра§на - аграрно-промислова кра§на. Вона є одним з провiдних експортерiв деяких видiв сiльськогосподарсько§ продукцi§ i продовольства, зокрема, соняшниково§ олi§. Народно-господарський комплекс кра§ни включає такi види промисловостi як важке машинобудування, чорна та кольорова металургiя, суднобудування, автомобiлебудування, авiабудування, виробництво технiки, обладнання для електростанцiй, нафто-газово§ та хiмiчно§ промисловостi. Укра§на є потужним виробником електроенергi§. Налагоджено виробництво ракетоносi§в, супутникiв та обладнання для дослiдження космосу. Укра§на є значним виробником збро§ - танкiв, вiйськово-транспортних лiтакiв, зенiтно-ракетних комплексiв, оптичного обладнання. Вона замикає провiдну десятку вуглевидобувних кра§н свiту - 71 млн. тонн, входить до ведучо§ групи з 7 кра§н з видобутку залiзно§ руди, виплавцi чавуну й сталi, виробництву прокату й глинозему. Кра§на - великий виробник зерна, найбiльший виробник цукрового буряка. Входить у сiмку найбiльших свiтових виробникiв цукру й свинини.
   Укра§на є одним iз членiв-засновникiв Органiзацi§ Об'єднаних Нацiй.
   Укра§нська дiаспора є досить численною - 7 млн. укра§нцiв проживають у республiках СССР i 5 млн. - у далекому зарубiжжi. Дiаспору умовно подiляють на схiдну: Росiя - 4,3 млн., Казахстан - 900 тис., Молдова - 600 тис., Бiлорусь - 300 тис., Узбекистан - 150 тис., Киргизiя - 100 тис. мешканцiв укра§нського походження, i захiдну: США - 2 млн., Канада - 800 тис., Бразилiя й Аргентина - по 400 тис., Австралiя, Францiя i Португалiя - по 40 тис., Великобританiя - 30 тис., Нiмеччина - 25 тис.
   Якщо уважно подивитися на карту, то в центрi кра§ни знаходиться славне мiсто Вiнниця - тут живе автор, а Вiнниця бере свiй вiдлiк вiд 1363 року, а в 1640 роцi вона отримала Магдебурзьке право. Чим же воно славиться, славне мiсто Вiнниця? Найбiльше двома iсторичними пам"ятками: мавзолеєм Пирогова i ставкою Гiтлера "Вервольф".
   Пирогов Микола Iванович (25.11.1810р.-5.12.1881р.) - росiйський хiрург, анатом i педагог. Засновник оперативно§ хiрургi§ та топографiчно§ анатомi§, вiйськово-польово§ хiрургi§. Член-кореспондент Росiйсько§ Академi§ наук, народився в Москвi, помер у Вiнницi. Учасник вiйни на Кавказi - 1847 року i Кримсько§ вiйни - 1855 року, Пирогов справедливо вважається засновником вiйськово§ хiрургi§. Пiсля звiльнення з державно§ служби, Пирогов поселився в своєму маєтку "Вишня" неподалiк вiд Вiнницi, де органiзував безкоштовну лiкарню. Тут великий учений запропонував новий спосiб бальзамування померлих i в цiй церквi, в пiдвалi, зберiгається набальзамоване цим способом тiло самого Пирогова.
  
  
   В Радянському Союзi є два мавзоле§: в Вiнницi - Пирогова i в Москвi - Ленiна, i нiяк не навпаки, бо Пирогова забальзамували за 43 роки до Ленiна.
   На протилежному краю Вiнницi розташована польова ставка Гiтлера "Вервольф". Пiсля початку вiйни, 19 липня 1941 року, Вiнниця була окупована. А в кiнцi 1941-го пiд Вiнницею в районi Стрижавки розгорнулось грандiозне будiвництво секретного об"єкту, його будували чотирнадцять тисяч вiйськовополонених. На площi в кiлька гектарiв сiм поверхiв з триметровими залiзобетонними стiнами й п"ятиметровими покриттями спустились пiд землю та останнiй поверх зрiвнявся з поверхнею. Пiсля закiнчення роботи всiх, хто приймав участь в будiвництвi, лiквiдували. Абсолютно всiх - сво§х i чужих. Це був суперсекретний об"єкт, в якому Гiтлер почувався в повнiй безпецi. Нiхто не знає, чому Гiтлер особисто вибрав це мiсце для своє§ ставки. Спершу Гiтлер ухвалив свою ставку в Лубнах Полтавсько§ областi з назвою "Дубовий дiм" але потiм передумав, чи може зачароване мiсце бiля Вiнницi йому бiльш сподобалось? Для Гiтлера на поверхнi побудували одноповерховий будиночок, з якого був вхiд до пiдземелля.
   Кiлька партизанських загонiв дiяли навкруги Вiнницi, але ближче п"ятидесятикiлометрово§ зони §х не пiдпускали. В самiй Вiнницi було пiдпiлля, але про iснування ставки вони навiть не здогадувались. Ось так об"єкт був засекречений. I не тiльки нiмцями. Пiсля визволення Вiнницi радянськими вiйськами, ставка Гiтлера попала пiд увагу НКВД. Всi, хто займався цим об"єктом, пiдписались про нерозголошення цiє§ таємницi до кiнця життя, а документи, якi вцiлiли, були похованi в надрах КГБ. На початку березня 1944 року, перед визволенням Вiнницi, нiмцi з аеродрому доставили авiабомби, якими й пiдiрвали всi споруди та виходи з бункеру. Все iнше зруйнували вогнеметами, i ставку Гiтлера зрiвняли з поверхнею землi. Крiм басейну, на який, напевно, на вистачило бомби, а вогнемет його не взяв.
  
  1942 рiк. Фюрер з генералiтетом на територi§ ставки "Вервольф" на краю басейна.
   В 1989-90 роках на територi§ ставки було розпочато пошуково-розвiдувальнi роботи за комплексною програмою "Гермес". В них брали участь чотирнадцять ВУЗiв колишнього Радянського Союзу. З допомогою унiкальних приладiв та супутникiв були вiдслiдкованi мiсця проходження пiдземних комунiкацiй та мiсць залягання порожнин. Порожнини - це пiдземнi примiщення, що нагадують своєю формою свастику. Площа порожнин величезна - триста на сiмсот метрiв.Але вiдкрити бункер не зумiли - технiки не вистачило, i грошей теж. А в 1991 роцi почались в Москвi рiзнi ГКЧП, i ми виявились "за кордоном".
   В даний час в восьми кiлометрах на пiвнiч вiд Вiнницi шумить сосновий лiс. В центрi цього лiсу в кiлькох мiсцях нашим очам вiдкриваються циклопiчнi шматки бетону. Це висадженi в повiтря виходи з бункеру.
  
  Є ще цiкаве мiсце на поверхнi - вiдкритий басейн, що зарiс осокою. Його нiяк не можуть почистити вже 44 роки.
  
   А на полiтичнiй аренi в 1986 роцi вiдбуваються цiкавi подi§. На початку березня минулого року вмер дряхлий Генсек Черненко, наступного дня Генеральним вибрали молодого Горбачова. I той зразу ж оголосив "перестройку", "ускорение" i "гласность". Да, перебудова в нашiй кра§нi необхiдна як повiтря, бо тупцювання на мiсцi може привести до колапсу економiки. Як починав перебудову Генсек Андропов? Починав iз себе, як кажуть, особистим прикладом. Пiсля цього почали звiльнятися з роботи деякi секретарi обкомiв партi§, номенклатурнi чиновники, на заводи прийшли кавказькi джигiти, якi все життя продавали квiти та апельсини, i ставали слюсарями 1-го розряду, i це в 40 рокiв. Почала рости дисциплiна виробництва. Доки цiєю справою не зайнялися партiйнi активiсти, пiсля чого дисциплiну почали пiдтримувати штиками, а народ цього не сприйняв. А ось Горбачов почав свою перебудову з низiв, з свiдомостi. А для нашого народу головне переконання - це дати можливiсть заробити, а потiм це зароблене отоварити. А при голих вiтринах скiльки б ти не говорив про "перестройку", товарiв не прибавиться, бо треба приймати кардинальнi змiни, треба дати народу свободу виробництва i право вибору при цiй свободi. А якщо народ вiдпустити, як кажуть, "на вольные хлеба", то навiщо йому, цьому народу, Генеральний секретар разом з його Комунiстичною партiєю? I тому Горбачов свою "перестройку" заговорив, "заболтал", бо вiн говорив дуже багато, а про що? Як виявилось пiзнiше, нi про що. А що таке "ускорение", навiть наш "генiальний" секретар пояснити не змiг. А ось "гласность" наш народ зрозумiв так: гавкати дозволили, а харчiв не добавили. I почала перебудова трiщати по всiх швах, а за нею держава почала трiщати.
   А перебудова все-таки дала результат, але результат навпаки, це коли почалася боротьба з пияцтвом. Iдеологом "антиалкогольно§ кампанi§" став Єгор Лiгачов. Передбачалося пiдвищення роздрiбних цiн i одночасно рiзке скорочення виробництва лiкеро-горiлчано§ продукцi§. Спочатку було пiдготовлене суспiльство. "У сучасних умовах, коли радянський народ успiшно здiйснює завдання комунiстичного будiвництва, все бiльш нетерпимим стає пияцтво. Пияцтво завдає шкоди здоров'ю трудящих, нерiдко призводить до руйнування сiм'§, згубно позначається на вихованнi дiтей. Пiд впливом алкоголю люди втрачають почуття вiдповiдальностi перед суспiльством i державою, вчиняють хулiганство та iншi злочини. Пияцтво завдає шкоди виробництву, призводить до прогулiв та iнших порушень трудово§ дисциплiни, аварiй i загибелi людей. Трудящi справедливо вимагають вжиття бiльш ефективних заходiв до викорiнення пияцтва, створення нетерпимого ставлення до будь-яких його проявiв, рiшучого припинення самогоноварiння, дальшого змiцнення громадського порядку i трудово§ дисциплiни". Пiсля того, як "трудящi почали справедливо вимагати", з"явився Указ Президi§ Верховно§ Ради СССР вiд 16 травня 1985 року "Про посилення боротьби з пияцтвом". I цей Указ спустили, як кажуть, "донизу", i за його виконання взялися партiйнi активiсти. Результат виявився не той. Черги за горiлкою i вином стали кiлометровими, люди менше пити не стали, навпаки, почали пити все, що горить, люди тру§лись сурогатом, якого стали виготовляти в кiлькостях, як ранiше горiлчана промисловiсть, збiльшилося число наркоманiв, виробництво стало падати, бо люди, замiсть роботи, отоварювали свiй купон на пляшку горiлки, бо ця пляшка ставала валютою - народ почав розплачуватися один з одним вином i горiлкою. Бюджет однiє§ лише Укра§ни втратив 10 млрд. рублiв. Ось до чого привiв штучний дефiцит. Не можна населення в дечому обмежувати, треба цей товар чимось компенсувати. А компенсацi§ не знайшли. Зате фантазi§ в чиновникiв появилось багато лишньо§. Почали з того, що почали бити пляшки, добре що порожнi. Навiть план собi для цього установляли, однi секретарi райкомiв хвалилися перед iншими секретарями, що ось вчора в моєму районi розбили пляшок на два ешелони бiльше, нiж в твоєму. Дурдом "Веселка", як каже мiй сусiд - розбивати, це ж не створювати. Далi почали корчувати виноградники у Криму й на Закарпаттi. Виноградники, елiтнi, якi вирощували сотнi лiт, сокирою! Чи не грiх? Може в нас виноградного соку, мусу, варення надлишок? Нi, все це в дикому дефiцитi. А виноград рубаємо, лише б вiдрапортувати в перших шеренгах. Якби Горбачов працював на дачi, вiн знав би, щоб виростити виноградну лозу, треба 5-7 рокiв, щоб виростити виноградну плантацiю, треба 30-40 рокiв, щоб добитися елiтних сортiв, треба столiття. Чому за цей злочин нiхто не несе вiдповiдальностi?
   А укра§нцi як гнали чудову самогонку, так i продовжують §§ гнати.
   Є в Закарпаттi селище Солотвино. Там в шахтi рубають сiль, а потiм в цiй шахтi лiкують людей. На глибинi 300 м пiд землею розташований спелеотерапевтичний комплекс. Незмiнна температура повiтря, що не залежить вiд погодних умов та пори року, низька вологiсть повiтря та висока концентрацiя солi - лiкують алергiю, астму, бронхiт, туберкульоз. Крiм пiдземного корпусу, використовують ропу солоних озер та лiкувальнi грязi. Лiкувальнi грязi курорту за сво§м складом та властивостями iдентичнi ропi та грязям Мертвого моря. Унiкальну алергологiчну лiкарню, подiбних до яко§ в свiтi бiльше не iснує, було створено в 1976 роцi.
   23 сiчня, через 72 секунди пiсля старту з мису Канаверал, пiдiрвався американський космiчний корабель "Челенджер". Загинули семеро астронавтiв, серед яких було двi жiнки, одна з них вчителька початкових класiв Крiста Маколiфф. Екiпажу належало запустити в космос супутник зв'язку i провести декiлька експериментiв на борту корабля: вони повиннi були замiряти спектр комети Галлея, взяти проби на радiацiю у внутрiшнiх вiдсiках космiчного корабля i вивчити дiю невагомостi на розвиток курячих ембрiонiв. Але внаслiдок обмерзання було пошкоджено вогнетривке покриття, i "Челенджер" вибухнув, утворивши вогненну кулю. Нам постiйно втовкмачували, що лише радянськi космонавти освоюють космос в мирних цiлях, а американськi астронавти - вони мiлiтаристи. I ось коли зiрвався "Челенджер", я остаточно зрозумiв, що американська вчителька початкових класiв хотiла покорити космос з воєнною метою, а нашi полковники - всi лiтають з мирними цiлями.
   20 лютого на Керченському заводi "Затока" спущено на воду перший вiтчизняний атомний лiхтеровоз "Севморпуть". Лiхтеровоз-контейнеровоз "Севморпуть" - єдине в СССР криголамно-транспортне судно з ядерною енергетичною установкою. Головне його призначення - доставка рiзних народногосподарських вантажiв у лiхтерах i контейнерах у пiвнiчнi райони кра§ни. Потужна енергетична установка дозволяє судну самостiйно рухатися в льодах товщиною до 1 м. З моменту пiдйому прапора лiхтеровоз "Севморпуть" пройшов 302 000 миль, перевiз бiльше 1,5 мiльйонiв тонн вантажiв, здiйснивши за цей час всього лише одну перезарядку ядерного реактора. Для порiвняння: судам, якi працюють на Дудинськiй лiнi§, довелося б виконати майже 100 рейсiв, щоб перевезти таку ж кiлькiсть вантажу, витративши при цьому майже 100 000 тонн палива.
   На початку року вилетiло з гнiздечка пташеня - Ан-124 "Руслан" - лiтак, який є найбiльшим вантажним лiтаком у свiтi. Виробляється на Ки§вському авiацiйному заводi "Авiант". Лiтаки Ан-124 використовуються для перевезення локомотивiв, яхт, фюзеляжiв лiтакiв i багатьох iнших великогабаритних вантажiв. Дальнiсть польоту Ан-124 з максимальним навантаженням 120 тонн складає 5 600 км.
   Комета Галлея. Поява цiє§ комети вiщує горе i нещастя багатьом людям: повiнь, епiдемi§, вiйни, голод, землетруси. Цього року комета Галлея з"явилась на горизонтi в квiтнi. I вибухнув четвертий реактор Чорнобильсько§ атомно§. Наступного разу ця комета з"явиться над Землею в 2062 роцi. Якi сюрпризи очiкують Укра§ну наступного разу? А чи буде Укра§на Укра§ною, чи не занапастять §§ нашi керманичi? Хто доживе - побачить.
   Чорнобильська АЕС розташована на рiчцi Прип'ять. Це великий енергетичний вузол потужнiстю 4 млн. кВт. Перший енергоблок був запущений 26 вересня 1977 року, наступнi - у груднi 1978, 1981 i 1983 рокiв вiдповiдно. Всi - в кiнцi кварталу або року. А ми знаємо, що таке аврал в кiнцi кварталу, i яка якiсть вiд тако§ роботи. Вироблення електроенергi§ в останнiй перед аварiєю час становив близько 28 млрд. квт/год на рiк.
   26 квiтня o 1.24 на 4-му енергоблоцi Чорнобильсько§ АЕС внаслiдок серi§ теплових вибухiв був зруйнований реактор, значна кiлькiсть радiоактивних речовин потрапила у довколишнє середовище. За розрахунками експертiв, сумарний вихiд радiоактивних матерiалiв становив 50 млн. кюрi, що рiвнозначно наслiдкам вибухiв 500 атомних бомб, скинутих у 1945 роцi на Хiросiму. Всього в Укра§нi була заражена територiя загальною площею 50 тис. кв. км у 12-ти областях. Це була не лише техногенно-екологiчна катастрофа, а й соцiальна. В Укра§нi нараховується 3,2 млн. потерпiлих вiд катастрофи, у тому числi 1 млн. дiтей. Серед них значно вищий, нiж в середньому по Укра§нi, рiвень захворювань органiв дихання, щитовидно§ залози й iнших. В роботах з лiквiдацi§ наслiдкiв катастрофи взяли участь 600 тис. чоловiк, 200 тис. з них отримали пiдвищенi дози опромiнення. Тепер вони потребують спецiалiзовано§ медично§ допомоги i спостереження за станом здоров'я протягом всього життя. З числа потерпiлих вiд аварi§ на ЧАЕС за 10 рокiв помре 170 тис. чоловiк.
   Ця аварiя, яка забрала життя десяткiв людей, завдала шкоди здоров'ю мiльйонiв чоловiк i наслiдки яко§ ще довго будуть позначатися на майбутнiх поколiннях, вважається найжахливiшою антропогенною катастрофою в iсторi§ людства. Економiчнi збитки Укра§ни внаслiдок Чорнобильсько§ катастрофи становлять близько 180 мiльярдiв доларiв.
  
  
   Бiльше 100 рятiвникiв, якi працювали 26 квiтня 1986 року на мiсцi аварi§, стали жертвами променево§ хвороби, причому у 41 випадку iз смертельним результатом. У першi години пiсля аварi§, коли ще не були точно визначенi §§ розмiри i вага, а також внаслiдок недостатнього радiацiйного контролю, частина людей, що працювали на найбiльш небезпечних дiлянках, одержали великi дози опромiнення, а також опiки при гасiннi пожежi. Усiм потерпiлим була зроблена перша медична допомога. До 6 години ранку 26 квiтня було госпiталiзовано 108 чоловiк, а протягом дня ще 24. На основi дiагностики променево§ хвороби, 237 чоловiк, у кого розвиток гостро§ променево§ хвороби прогнозувався з найбiльшою iмовiрнiстю, були термiново госпiталiзованi в клiнiчнi заклади Києва i Москви.
   Найсерйознiшим прямим наслiдком аварi§ на Чорнобильськiй АЕС стало збiльшення випадкiв захворювання раком щитовидно§ залози серед дiтей. В Бiлорусi§ кiлькiсть випадкiв захворювання цiє§ досить рiдкою у звичайнiй клiнiчнiй практицi хворобою збiльшилося у 60 разiв, в Укра§нi - у 40 разiв, у Росi§ - у 20 разiв. В Укра§нi 92 тисячi людей офiцiйно визнанi iнвалiдами, у той час як половина населення цiє§ кра§ни стверджує, що i §х здоров'ю завдано шкоди. Наслiдки аварi§ на Чорнобильськiй АЕС будуть позначатися на постраждалих регiонах ще сотнi рокiв. Куди подiнеться цезiй, який у землi? Вiн там так i залишиться. Напевно, вiдчуватися все це буде довго - територi§ будуть забрудненi сотнi й тисячi рокiв.
   На початку травня ситуацiя на зруйнованому енергоблоцi вкрай загострилася. Температура в реакторi досягла 2440oС при критичнiй в 2770. Повторний вибух, на думку фахiвцiв, погрожував перетворити в зону високого радiацiйного зараження територiю з радiусом в 500 км! Шахтарi та метробудiвцi пробили до основи реактора тунель, встановивши систему охолодження рiдким киснем, запобiгши нову бiду.
   Ми безмежно вдячнi пожежникам, мiлiцiонерам, вiйськовим, авiаторам, енергетикам, якi в першi днi прибули до Чорнобиля i практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. 25 вересня звання Героя Радянського Союзу за мужнiсть i геро§зм, виявленi пiд час лiквiдацi§ аварi§ на Чорнобильськiй АЕС, присвоєно Вiкторовi Кибенку та Володимировi Правику (посмертно), а також Леонiдовi Телятникову. Незабаром вiдкрили меморiальну алею Пам"ятi "Геро§в Чорнобиля", встановивши сiм погрудь пожежникiв - лiквiдаторiв Геро§в Укра§ни та Радянського Союзу Володимира Тишури, Миколи Тiтенка, Василя Iгнатенка, Миколи Ващука, Вiктора Кiбенка, Володимира Правика i Леонiда Телятникова.
   На 26 квiтня радiацiйна обстановка в мiстi Чорнобилi була ясна. Нiяких заходiв на випадок аварiйно§ ситуацi§ там передбачено не було: люди не знали, що робити. По всiх iнструкцiях i наказах, що iснують уже 25 рокiв, рiшення про виселення населення з небезпечно§ зони повиннi були приймати мiсцевi керiвники. До моменту при§зду урядово§ комiсi§ можна було вивести з зони всiх людей навiть пiшки. Але нiхто не взяв на себе вiдповiдальнiсть. А ось сво§ родини мiсцевi чиновники вивезли разом з меблями вже наступного дня. I вся ця катастрофа трималася в великiй таємницi, ми б про не§ мiсяцями не знали, якби Швецiю не накрила радiоактивна хмара. Лише пiсля цього нашi керманичi почали брехати, що нiчого особливого не трапилось, що десь там, в укра§нському Полiссi щось
  
  зiрвалось. Людей вигнали на першотравневий парад (я не проговорився, да, вигнали!), а народу признались про аварiю лише на 10-й день(!). На 1 Травня рiвень радiацi§ в Києвi зашкалював вище допустимого в 80 тисяч разiв. Погода була дуже чудова, весна, всi трудяться на присадибних дiлянках, загоряють, а в цей час §х накриває радiацiйна хмара, нiхто й не догадується, яке лихо пiдкрадається до них зненацька. Iнформацi§ ж нiяко§!
   Тепер про лiквiдаторiв. 600 тисяч сильних мужчин грудьми закрили вирву 4-го блоку. А через чверть столiття, коли всi вони стануть немiчними iнвалiдами, власть §м зрiже пенсi§, а коли вони стануть цi пенсi§ вiдстоювати, власть §х кийками по загривку, а на бiльш активних натравить прокуратуру. Ось так в нас шанують геро§в. Але це буде потiм, а зараз §х ще звуть героями.
   Життя продовжується. Недовго 30-кiлометрова зона залишалась безлюдною. У селi, яке обезлюднiло поблизу Чорнобиля, яке розташоване в 18 кiлометрах вiд реактора у глибинi зони, що заборонена для проживання, з"явилось 600 мiсцевих жителiв, якi нелегально повернулися в рiднi мiсця i стали сталкерами. Цивiлiзацi§ нiяко§, але дичини, риби, грибiв чорнобильських до бiса, i вони цi чорнобильськi продукти реалiзують на ринках ближнiх мiст.
   В цей час у травнi було опублiковано Постанову ЦК КПСС i Ради Мiнiстрiв СCCP "Про заходи щодо посилення боротьби з нетрудовими доходами". Формально вона була спрямована проти дiлкiв "тiньово§ економiки". На практицi ж головними §§ жертвами виявилися колгоспники та городяни, що вирощували фрукти й овочi на продаж, кустарi, вуличнi торговцi. На мiсцях представники влади з партiйних активiстiв трощили теплицi на присадибних i дачних дiлянках.
   30 рокiв тому, 30 червня 1956 року, ЦК КПСС ухвалив постанову про подолання культу особи Сталiна. Партiйне керiвництво в УРСР за вказiвкою з Москви розгорнуло кампанiю засудження культу особи на партiйних зборах i в пресi. Матерiали з'§зду щодо культу особи приховувалися вiд громадськостi. Повний текст таємно§ доповiдi М.Хрущова буде оприлюднено лише у 1989 pоцi, тобто через 33 роки пiсля з'§зду. Членiв партi§ знайомили з ним спецiальним закритим листом. Частково цi факти можна пояснити тим, що iснувала серйозна небезпека виникнення суспiльно§ напруги, оскiльки ще було чимало людей, якi зберегли вiрнiсть сталiнським принципам, для яких його авторитет був непохитним, з iншого боку все це могло призвести до пiдриву авторитету КПСС як лiдера у мiжнародному комунiстичному i робiтничому русi. З метою прискорення процедури реабiлiтацi§ пiсля XX з'§зду в табори були направленi спецiальнi комiсi§ з перегляду справ, якi отримали право вирiшувати питання на мiсцi i негайно звiльняти реабiлiтованих. У результатi було звiльнено кiлька мiльйонiв чоловiк. А дiяльнiсть органiв державно§ безпеки, суду, прокуратури поставлена пiд суворий контроль партi§ i держави. Крiм доповiдi Хрущова, була ще й фраза О.Фадєєва: "Культ особи був, але була й особа".
   31 серпня пiд Новоросiйськом внаслiдок зiткнення iз суховантажем затонуло пасажирське судно "Адмiрал Нахiмов". Шестипалубний теплохiд "Адмiрал Нахiмов" пiд час кру§зного рейсу "Одеса - Батумi" зiткнувся з сухогрузом "Петро Васев" i затонув за 7 хвилин у Цемеськiй бухтi Новоросiйська. Жертвами стали 423 пасажири i члени екiпажу. Як два кораблi не розминулися при виходi з бухти, досi не зрозумiло. Прозвучав моторошний звук удару, вiд якого здригнулася вся бухта, в "Адмiрала Нахiмова" фактично розiрвало днище, вiн отримав смертельну пробо§ну в 80 кв. м. Трюм i палуби вода заповнювала з шаленою швидкiстю, миттєво перетворивши каюти в братську могилу. За сiм хвилин легендарний "Адмiрал Нахiмов" зник пiд водою повнiстю, а багато людей в жаху борсалися в повнiй темрявi в умовах сильного шторму. Як з нашого анекдоту, хай Бог мене простить, коли зiткнулися наш лiтак з нашим пiдводним човнем. Цемеська бухта - це ж не гараж, з якого ви§жджають кiлька автомобiлiв, тримайся правого боку, якщо рух правостороннiй, i все буде в нормi. Але капiтани не трималися.
   19 листопада в СССР ухвалено Закон про iндивiдуальну трудову дiяльнiсть, згiдно з яким допускалося iндивiдуальне пiдприємництво у сферi виробництва товарiв народного споживання i побутового обслуговування. I почали люди працювати на себе, не на бугая, як ранiше казали, а на себе.
   В груднi 1986 року в Алма-Атi (Казахстан) пройшли масовi демонстрацi§ та мiтинги проти русифiкацi§. Їх причиною послужило те, що Пленум Центрального Комiтету Комунiстично§ партi§ Казахстану, який вiдбувся 16 грудня, призначив на пост першого секретаря ЦК КП Казахстану Г.Колбiна, росiянина за нацiональнiстю, який працював до того першим секретарем Ульяновського обкому КПСС. Вранцi 17 грудня в Алма-Атi почалася демонстрацiя молодi з протестом проти прийнятого рiшення. Увечерi 17 грудня була зроблена перша спроба розгону демонстрацi§, застосованi пожежнi машини, сапернi лопатки, палицi, службовi собаки. Почалися масовi заворушення. Вранцi 18 грудня в Алма-Ату прибули спецiальнi частини з iнших мiст кра§ни. Демонстрацiя була розiгнана. В ходi масових безладiв в Алма-Атi загинуло 2 особи, близько тисячi людей були пораненi. Мiтинги i демонстрацi§ протесту пройшли також у Джезказганi, Павлодарi, Карагандi, Талди-Курганi, Аркалику, Кокчетавi, Чимкентi та iнших мiстах. Пiсля розгону демонстрацi§ влада приступила до репресiй. Близько 900 чоловiк були покаранi в адмiнiстративному порядку, бiльше 300 чоловiк вiдраховано з вузiв, звiльненi з роботи 319 учасникiв подiй, виключенi з лав КПСС - 52, з ВЛКСМ - 758. Загальна кiлькiсть затриманих становила 8 500 осiб, 99 осiб були засудженi до рiзних термiнiв позбавлення волi.
   Мене запитують, чому я пишу не лише про Укра§ну, а й про iншi республiки Радянського Союзу. Бо ми живемо в державi, де розмитi кордони, вже 70 рокiв розмитi, i ми живемо однiєю великою сiм"єю, а якщо якась частина цiє§ сiм"§ захоче усамiтнитись, то наш "старший брат" введе вiйська i почнуться подi§, як в Алма-Атi, якi я щойно описав. У нас був шанс до самостiйностi в 1918 роцi, але завдячуючи мiсцевiй "п"ятiй колонi", ми його згубили.
  
  Це Ки§в - музей Велико§ вiтчизняно§ вiйни. Ї§ звуть Мамою!
   З Новим роком!
  
  
  
  
  1987-й рiк.
   Розпочався новий рiк.
   20 рокiв тому, на початку березня 1967 року, на запорiзькому заводi "Комунар" розпочався серiйний випуск моделi малолiтражного автомобiля "Запорожець-966", а вже в лютому 1986 року зiйшов з конвеєра 2,5-мiльйонний автомобiль. Ми зараз смiємося з одного слова "Запор". Але ж в той час у вiтчизняному машинобудуваннi були лише "Москвич" та "Запорожець". А ви згадайте ареал заселення "Запорожця" - вiд далеко§ Схiдно§ Нiмеччини до Курильсько§ гряди, вiд пiвнiчно§ тундри до теплого Чорного моря. А ви кажете "Запор"!
   25 лютого виповнюється 100 рокiв вiд дня народження Леся Курбаса - укра§нського актора в ки§вському театрi Миколи Садовського, режисера в харкiвського театру "Березiль", з 1925 року - народного артиста УРСР. Його звiльнили з посади керiвника "Березiля" i вiн кiлька мiсяцiв працював у Соломона Михоелса в Московському державному єврейському театрi на Малiй Броннiй, де його й арештували. Його заслали на Бiломорсько-Балтiйського канал, потiм вiдправили на Соловки. 3 листопада 1937 року, пiсля повторного суду, Курбаса розстрiляли, а в 1957 роцi посмертно реабiлiтували. Пройде 54 роки пiсля реабiлiтацi§ маестро, i на харкiвському мiському кладовищi на надгробному пам'ятнику Курбасу буде пошкоджено барельєф. Цим поступком укра§нофоби в незалежнiй Укра§нi пiдтвердять свою ненависть до всього укра§нського.
   70 рокiв тому, 21 березня 1917 року, царя Миколу II i його родину було заарештовано революцiйними силами Росi§. Їх доправили до Єкатеринбурга разом з малолiтнiми дiтьми, слугами та лiкарем Боткiним, а в нiч з 16 на 17 липня 1918 року в Iпатiєвському домi розстрiляли разом з малолiтнiми дiтьми, слугами та гордiстю росiйсько§ медицини лiкарем Боткiним. Я можу зрозумiти - цар i цариця. А дiти, в чiм §х вина? А хiба були класовими ворогами для революцiйно налаштованих мас слуги та повар? А вони розстрiляли ще й сина знаменитого лiкаря Боткiна, цим вони знищили майбутню росiйську медицину. Я вже не кажу про те, що §х по-людському не поховали, а закопали як тварин. Цей грiх комунiстична влада не замолить нiколи.
   28 травня в Москвi на Краснiй площi приземлився лiтак, на якому нiмецький льотчик Матiас Руст перелетiв iз Гельсiнкi, порушивши повiтряний кордон СССР. До крилато§ машини, що зупинилася, збiглися перехожi i мiлiцiонери, а пiлот спокiйно вийшов до людей i почав роздавати автографи. Так в столицю СССР, обминувши найсучаснiшi засоби ПВО, прилетiв 19-рiчний громадянин ФРГ Матiас Руст. Яким же чином простому нiмецькому юнаковi вдалося те, чого не вдавалося ранiше нiкому? Вдень 27 травня Руст вилетiв iз Гамбурга в Стокгольм на легкому лiтаку "Цессна". Незабаром пiсля вильоту, Руст перервав зв'язок з фiнською диспетчерською службою i попрямував до берегово§ лiнi§ Балтiйського моря. Лiтак знизився до п'ятдесяти метрiв i став практично невидимий для радiолокаторiв. У воду Руст скинув спецiально припасенi канiстри з маслом - щоб збити з пантелику можливих переслiдувачiв. Рятувальники виявили в морi масляну пляму i розцiнили це як доказ аварi§ легкого лiтака. Руст же перетнув радянський кордон i взяв курс на Москву. Посадити лiтак на Краснiй площi нiмецькому юнаковi вдалося лише з третьо§ спроби. Усмiхненого пiлота, що вийшов з кабiни, вiдразу заарештували. "Повiтряного хулiгана" досить швидко засудили до чотирьох рокiв колонi§.
   Вiдомий нацистський злочинець Рудольф Гесс пiсля Нюрнберзького процесу вiдбував довiчне ув'язнення в тюрмi Шпандау, що знаходилася у британському секторi окупацi§ Берлiна. 17 серпня пiд час прогулянки у парку в'язницi, Р. Гесс зайшов до бесiдки i там повiсився на електропроводi. Нiхто не мiг помислити, що ув'язненого чекає така смерть. Вiн нiколи не говорив про це i тому його вчинок був для всiх несподiванкою, на останньому оглядi пацiєнт вiдчував себе непогано, у нього були незначнi скарги на здоров'я, але настрiй був бадьорим. Тому смерть Гесса зовсiм не випадкова, i може бути таке, що видатного в минулому нациста просто прибрали. Адже вiн був вже в тому вiцi, коли мiг не боятися за своє майбутнє i заговорити, а це завдало б серйозно§ шкоди Великiй Британi§. Хто вiн, Рудольф Гесс? Народився в 1894 роцi. У роки Першо§ свiтово§ вiйни - льотчик. За участь у путчi 1923 року був засуджений i сидiв разом з Гiтлером, допомагаючи йому в написаннi "Майн кампф". З 1925 року - особистий секретар Гiтлера, звання - обергрупенфюрер СС. У 1938 роцi Гiтлер призначив його сво§м наступником. У травнi 1941 року Гесс здiйснив полiт до Великобританi§ для укладання угоди про перемир'я, але був iнтернований до кiнця вiйни як вiйськовополонений. Нюрнберзький трибунал засудив його до довiчного ув'язнення, i мiстився вiн у в'язницi Шпандау. I ось такий кiнець. Матерiали англiйських архiвiв, що стосуються Гесса, до цих пiр засекреченi.
   В липнi вiдбувся суд над винуватцями найбiльшо§ у свiтi ядерно§ аварi§ на ЧАЕС. Перед судом постали шiсть працiвникiв ЧАЕС - директор, головний iнженер, заступник головного iнженера з експлуатацi§, начальник реакторного цеху, начальник аварiйно§ змiни станцi§ та державний iнспектор Держатоменергонагляду СССР. Суд розглянув справу i винiс такий вирок: директоровi, головному iнженеру, заступниковi головного iнженера - по десять рокiв, начальнику змiни станцi§ - п"ять рокiв, начальнику реакторного цеху - три роки та iнспекторовi Держатоменергонагляду - два роки позбавлення волi.
   60 рокiв тому, в нiч з 11 на 12 вересня 1927 року в Криму трапився землетрус, що викликав справжню катастрофу - були загиблi й пораненi, величезнi руйнування. Епiцентр землетрусу був на морському днi бiля Ялти i сила його досягала 9 балiв. Земля коливалася, в будинках падали стiни, розколювалися дахи, обрушувалися балкони й карнизи. У горах гримiли обвали, море вiдiйшло вiд берега й знову обрушилося на нього бурхливою хвилею. Згасло свiтло, жах охопив людей. На морi пiд Севастополем з'явилися величезнi стовпи диму й вогню, це горiв метан, пiднятий iз дна моря. Багато селищ Криму були перетворенi в купи ру§н. В районi Ялти постраждало 70% будiвель. Землетрус тривав кiлька днiв, навiть 15 вересня ще вiдчувалися його поштовхи.
   200 рокiв тому 17 вересня 1787 року пiд час Конституцiйно§ Конвенцi§ в Фiладельфi§ була ухвалена i ратифiкована в усiх 13 тодiшнiх американських штатах конституцiя Сполучених Штатiв Америки, яка є найстарiшою федеральною конституцiєю. Конституцi§ 1787 року передувало ухвалення Декларацi§ незалежностi вiд 4 липня 1776 року. Вона була проголошена пiд час боротьби з Великобританiєю представниками тринадцяти британських колонiй - Вiргiнi§, Массачусетсу, Пiвнiчно§ Каролiни, Пiвденно§ Каролiни, Мерiленда, Род-Айленда, Коннектiкуту, Нью-Джерсi, Нью-Гемпшира, Нью-Йорка, Делавера, Пенсiльванi§ i Джорджi§. Поправки до Конституцi§ США приймались в 1791, 1804, 1865, 1868, 1870, 1913, 1920, 1933, 1951, 1963, 1964, 1967, 1971 роках. За 200 рокiв чуднi американцi приймали всього 13 разiв поправки до своє§ конституцi§. В нас на Укра§нi за 14 рокiв тричi кардинально змiнювали конституцiю, в останнiй раз "пiд" Януковича "незалежний" суд взагалi вiдмiнив дiю чинно§ конституцi§, а зобов"язав "стару" виконувати сво§ обов"язки, доки нову конституцiю не придумають. Якби американцi такими темпами мiняли сво§ конституцi§, то §х було б: "пiд" 49 президентiв та "пiд" 38 нових штатiв, в сумi - треба було б прийняти 87 конституцiй. А вони користуються однiєю конституцiєю, яку прийняли 200 рокiв тому!
   40 рокiв тому, 26 жовтня 1947 року, в захiдних областях Укра§ни розпочалася найбiльш масова за повоєнний перiод депортацiя укра§нцiв. Перед цим 9 вересня 1944 року уряд УРСР i Польський комiтет нацiонального визволення пiдписали у Люблiнi Угоду про евакуацiю укра§нського населення з територi§ Польщi i польських громадян з територi§ УРСР. Вiдповiдно до угоди, укра§нцi мали добровiльно пере§хати до УРСР. Проте депортацiя укра§нського населення вiдбувалася за допомогою вiйськових пiдроздiлiв. З прикордонних укра§нських областей до Польщi ви§хало понад 800 тис. осiб, а з територi§ Польщi до Укра§ни - близько 500 тис. осiб. Завершальним етапом переселення укра§нцiв стала операцiя "Вiсла"- депортацiя укра§нського населення вглиб Польщi iз застосуванням вiйськово§ сили, що супроводжувалось позбавлення прав укра§нцiв на землю, лiквiдацiєю культурно-освiтнiх установ, Греко-католицько§ церкви. Акцiя мотивувалася тим, що укра§нське населення становило для загонiв УПА велику матерiальну i людську базу, що утруднювало §х лiквiдацiю. Укра§нцiв виселяли на тi територi§ у захiднiй та пiвнiчнiй частинi польсько§ держави, що до 1945 року належали Нiмеччинi. Операцiя "Вiсла" була скоординованою на мiждержавному рiвнi - пiд час §§ проведення вiддiли НКВД та чехословацько§ армi§ заблокували схiднi та пiвденнi кордони Польщi.
   Одночасно iз цими переселеннями iз семи захiдних областей Укра§ни в 1944-52 роках як укра§нських "нацiоналiстiв", "куркулiв", "посiбникiв бандитiв" у пiвнiчно-схiднi регiони СССР виселили понад 175 тис. осiб. Для проведення депортацiй залучали, крiм спiвробiтникiв каральних органiв, танки та бронетехнiку. Бiльшiсть депортованих були селянами, частково робiтниками i службовцями. Вiдправляли також осiб похилого вiку, iнвалiдiв вiйни, пiдлiткiв, осiб, що не були членами колгоспiв, колгоспникiв за невиконання "мiнiмуму" трудоднiв. Масова депортацiя стала дiєвим засобом тиску на захiдноукра§нське селянство задля утворення колгоспiв та оподаткування населення. Ну i чим наша власть вiдрiзнялась вiд фашистiв, що гнали наших людей в рабство в Фатерлянд? Нацисти гнали чужi народи, а наш НКВД - сво§х людей.
   5 рокiв тому, 10 листопада 1982 року, помер Генеральний секретар ЦК КПСС "дорогой товарищ" Леонiд Iллiч Брежнєв. Про його смерть народ повiдомили лише через добу, чи боялись, чи владу дiлили. Похований на Червонiй площi в Москвi. Бронзовий бюст встановлений в Днiпродзержинську. 7 травня 1976 року Головi Ради Оборони Л.I.Брежнєву було присвоєно звання Маршала Радянського Союзу. 22 квiтня 1979 року Л.I.Брежнєву була присуджена Ленiнська премiя за бiографiчнi книги "Мала земля", "Вiдродження", "Цiлина".
   Його нагороди:
  4 Золотi Зiрки Героя Радянського Союзу (18.12.1966, 18.12.1976, 19.12.1978, 18.12.1981)
  Золота медаль "Серп i Молот" Героя Соцiалiстично§ Працi (17.06.1961)
  8 орденiв Ленiна,
  2 ордена Жовтнево§ Революцi§,
  2 ордена Червоного Прапора,
  орден Богдана Хмельницького 2-го ступеня,
  орден Вiтчизняно§ вiйни 1-го ступеня,
  орден Червоно§ Зiрки i багато медалей,
  Почесна зброя - Iменна шабля iз золотим Гербом СССР (18.12.1976).
  Був тричi Героєм ЧССР, НБР, ГДР, Героєм i Героєм працi МНР, Героєм працi В'єтнаму, Героєм Куби, удостоєний вищих орденiв Iндонезi§, Чехословаччини, Болгарi§, ГДР, Монголi§, Куби, В'єтнаму, Польщi, Югославi§, Угорщини, Перу, Румунi§, Фiнляндi§, Коре§, Ефiопi§, Ємену, Афганiстану, та багато iнших нагород.
   Звернiть увагу, майже всi нагороди датованi його днем народження. Якби дав йому Бог здоров"я прожити ще пiвтора мiсяцi, був би наш "дорогой Леонид Ильич" в шостий раз Героєм.
   Брежнєв отримав орден Перемоги 20.02.1978 р. Посмертно позбавлений нагороди указом М.С.Горбачова вiд 21.09.1989 р.
   31 грудня 1917 року Рада Народних Комiсарiв Росi§ ухвалила декрет про визнання державно§ незалежностi Фiнляндi§, яка з 1809 року була автономним Великим князiвством пiд протекторатом росiйського царя. I ось що вийшло з цiє§ незалежностi. Зараз Фiнляндiя - високорозвинена iндустрiально-аграрна кра§на. Провiднi галузi промисловостi: металургiйна, машинобудiвна, суднобудiвна, електронне обладнання, целюлозно-паперова, деревообробна, чорна та кольорова металургiя, хiмiчна, текстильна, швейна, харчова промисловiсть. Основнi природнi багатства кра§ни - лiс, метали. Розвиненi всi види сучасного транспорту. Паромне сполучення з Швецiєю, Естонiєю, Польщею, Нiмеччиною. Високорозвинений мобiльний зв'язок. Корпорацiя "Нокiа", заснована у Фiнляндi§, є найбiльшим свiтовим виробником мобiльних телефонiв. З 1995 року Фiнляндiя є членом Європейського Союзу. На сьогоднi Фiнляндiя належить до найрозвинутiших кра§н свiту.
   Зразу ж пiсля лютнево§ революцi§ незалежностi вiд росiйсько§ iмперi§ домагається Польща, яка з 1815 року в якостi Королiвства Польського перейшла до Росi§ за те, що поляки воювали на боцi Наполеона. В той час королем Польщi став росiйський цар Олександр I. Ленiн незалежнiсть Польщi пообiцяв, але свого слова не дотримав i почались воєннi дi§, в результатi в 1920 роцi Польща захистила свою незалежнiсть, коли перемогла армi§ Будьонного i Тухачевського. Самi горе-стратеги повтiкали, а в польському полонi залишили 150 тисяч червоноармiйцiв. Але Гiтлер i Сталiн розшматували Польщу вже у вереснi 1939-го. А з 1944 року вона пiдпадає пiд вплив Радянського Союзу з §§ непереможною армiєю, а з 1955 року створюється Варшавський блок i вона на довгi роки перетворюється в соцiалiстичну державу з пануванням комунiстiв в усiх областях розвитку, а це вiдкат вiд демократi§ i повний застiй. Але пiсля розпаду Варшавського блоку i, головне, СССР, Польща вступила на самостiйний шлях розвитку i в 1999 роцi вступила в блок НАТО, а в 2004 роцi - в Євросоюз, в 2007 роцi - в Шенгенську зону. I тепер в Польщi є перспектива. Але ви зрiвняйте темпи розвитку Фiнляндi§, яка майже 100 рокiв була повнiстю самостiйною, i Польщу, яка цю самостiйнiсть придбала два десятки рокiв тому. Соцiалiстична система, керована Радянським Союзом, загальмувала розвиток цiє§ системи на сотнi рокiв.
   А тепер повернемось до Укра§ни. Сто рокiв тому Укра§на була значно багатшою на ресурси i вiд Польщi, i вiд Фiнляндi§. Укра§на теж попросила незалежностi, Росiя самостiйнiсть Укра§ни визнала, але негайно розпочала агресiю проти не§. I в сiчнi 1918 року на станцi§ Крути вiдбувся бiй мiж 4-тисячною росiйською бiльшовицькою армiєю Михайла Муравйова та 300-ми ки§вськими студентами, що захищали пiдступи до Києва. Студенти загинули, бо в тилу "п"ята колона" з укра§нських бiльшовикiв пiдняла заколот на ки§вському заводi "Арсенал", сили були розпорошенi i нiкому було §х пiдтримати. I почались поразки укра§нсько§ армi§ вiд росiйсько§ большовицько§ навали. В результатi бiльшовики захопили владу, i iсторiя пiшла пiд укiс: розкуркулення, колективiзацiя, штучний голод, сталiнськi репресi§, фашистська окупацiя, знову голод, знову репресi§, хрущовськi експерименти, брежневський застiй i маразм, начебто прихiд незалежностi, але дiйсний прихiд до влади кримiнально§ олiгархi§ i передiл власностi на користь цих олiгархiв. Однопартiйна мафiя переросла в мафiю кримiнальну. Тепер на всiх щаблях влади узаконились вiдвертi бандитськi пахани, грабують державу, створюють "пiд себе" бандитськi закони, а Укра§на чахне. Наша держава перетворилась в найбiльш корумповану державу свiту. Маючи такi черноземи, держава не може себе прогодувати, iмпортує продукти. Наша Вiнницька область мала 39 цукрових заводiв, забезпечувала цукром пiв-Союзу i половину кра§н Варшавського блоку. Зараз працює два чи три заводи, що переробляють бразильську тростину, а бурякового цукру ми давно не смакували. Чи є якась надiя, що Укра§на в розвитку дожене Польщу чи якось наблизиться до Фiнляндi§? Нiяко§. Якби Укра§на добилась незалежностi в тому ж 1918 роцi, сьогоднi вона годувала б всю Європу, а зараз не може прогодувати саму себе, закупляє гречку в Кита§, картоплю - в Польщi, помiдори та огiрки - в Єгиптi.
   На цiй нотi з Новим роком!
  
  
  
  
  
  1988-й рiк.
   Прийшов новий рiк.
   70 рокiв тому, 6 лютого 1918 року Рада Народних Комiсарiв Росi§ ухвалила декрет про введення захiдноєвропейського календаря. Вiдповiдно до декрету, пiсля 31 сiчня 1918 року настало 14 лютого. Питання про реформу календаря в Росi§ було вирiшено вiдразу пiсля Велико§ Жовтнево§ соцiалiстично§ революцi§. Уже 16 листопада 1917 року воно було поставлене на обговорення Раднаркому РСФСР, що 24 сiчня i прийняв "Декрет про введення в Росiйськiй республiцi захiдноєвропейського календаря". У декретi говорилося: "З метою встановлення в Росi§ однакового майже з усiма культурними народами вирахування часу, Рада Народних Комiсарiв постановляє ввести пiсля закiнчення сiчня мiсяця цього року у цивiльний побут новий календар". Для цього: "Перший день пiсля 31 сiчня цього року вважати не 1 лютого, а 14 лютого, другий день - вважати 15 i т.д.". Зараз ми переходимо на "лiтнiй" час на одну годину наперед, а нашi предки - зразу на два тижнi.
   На сьогоднi на картi Радянського Союзу з"явилось багато "гарячих точок" в нацiональних вiдносинах. Однiєю з них стала Нагiрно-Карабахська автономна область Азербайджану - територiя, населена переважно вiрменами. Вiрмени, що жили в Карабаху, зажадали возз'єднання з Вiрменiєю. У серпнi 1987 року вони посилають до Москви пiдписану десятками тисяч людей петицiю з проханням передати НКАО до складу Вiрменсько§ РСР. 20 лютого сесiя обласно§ Ради звернулася до Верховно§ Ради Азербайджансько§ РСР з проханням передати область до складу Вiрменi§, але отримала вiдмову. 21 лютого Полiтбюро ЦК КПСС приймає постанову, згiдно з яким вимога про включення Нагiрного Карабаху до складу Вiрменсько§ РСР представляється як прийняте в результатi дiй екстремiстiв i нацiоналiстiв i таке, що суперечить iнтересам Азербайджансько§ РСР та Вiрменсько§ РСР. Постанова обмежується загальними закликами до нормалiзацi§ обстановки, вироблення i здiйснення заходiв щодо подальшого соцiально-економiчного та культурного розвитку автономно§ областi. Центральнi органи влади i надалi, незважаючи на загострення обстановки, будуть керуватися цiєю постановою, безперервно заявляючи, що перекроювання кордонiв не буде. У Нагiрному Карабаху вiдбулися озброєнi зiткнення мiж вiрменами та азербайджанцями. Центральна влада не змогла знайти полiтичного компромiсу. Двi республiки фактично опинились у станi вiйни мiж собою. 27-29 лютого - вiрменський погром у мiстi Сумга§т - перший масовий вибух етнiчного насильства. Пiд час цих подiй загинуло 26 вiрмен i 6 азербайджанцiв, сотнi людей поранено, величезна кiлькiсть пiддалося насильству, тортурам i знущанням, багато тисяч стали бiженцями. Своєчасного розслiдування причин та обставин погромiв, встановлення та покарання провокаторiв i безпосереднiх учасникiв злочинiв не було проведено, що призвело до ескалацi§ конфлiкту. В подальшому в Азербайджанi та Вiрменi§ вiдбуваються масовi погроми, що супроводжуються насильством i вбивствами мирного населення. Десятки тисяч вiрмен почали залишати Азербайджан, тодi як азербайджанцi, боячись вiдплати, в свою чергу залишали Вiрменiю. У рядi мiст Азербайджану i Вiрменi§ вводиться надзвичайний стан. На цей час припадає найбiльший масовий потiк бiженцiв - сотнi тисяч чоловiк з обох сторiн. Так в Радянському Союзi з"явилось перше вогнище громадянсько§ вiйни.
   25 лютого Радянський Союз розпочав дострокове вивезення сво§х ракетних систем СС-12 i СС-23 (дальнiстю 800-1000 км) з територiй ГДР i Чехословаччини, що стало важливим внеском у процес ратифiкацi§ Договору СССР i США про лiквiдацiю ракет середньо§ дальностi. У сiчнi 1986 року на черговому раундi женевських переговорiв з боку СССР було запропоновано новi положення по всьому комплексу ядерних озброєнь - взаємна вiдмова СССР i США вiд створення, випробовувань та розгортання ядерних озброєнь. По стратегiчних озброєннях пропонувалось 50% скорочення на протязi 5-8 рокiв ядерних засобiв двох держав, якi досягають територi§ один одного. СССР також виступив з новою iнiцiативою, в нiй пропонувалось вiддiлити проблему ракет середнього радiусу дi§ в Європi iз блоку питань, якi розглядались спiльно на переговорах в Женевi, i заключити окрему угоду про §х повну лiквiдацiю в Європi i скорочення ракет цього класу до 100 боєголовок в СССР в азiатськiй частинi i в США - на §х нацiональнiй територi§. Також зазначалось, що пiсля пiдписання угоди про лiквiдацiю радянських та американських ракет середнього радiусу дi§ в Європi, СССР виводить iз ГДР та ЧССР оперативно-тактичнi ракети.
   20 рокiв тому, 27 березня 1968 року, пiд час навчально-тренувального польоту трагiчно загинув перший у свiтi космонавт Юрiй Гагарiн.
   Читачам буде цiкаво ознайомитись з його нагородами.
   Його звання: Льотчик-космонавт СССР, Герой Радянського Союзу, Герой Соцiалiстично§ Працi Чехословацько§ Соцiалiстично§ Республiки, Герой Соцiалiстично§ Працi Народно§ Республiки Болгарiя, Герой Працi Демократично§ Республiки В'єтнам.
   Його ордени: Ленiна (СССР), Георгiя Дiмiтрова (Болгарiя), Карла Маркса (ГДР), Зiрка I класу (Iндонезiя), Хрест Грюнвальда (Польща), Прапор I Ступеня з дiамантами (Угорщина), Намисто Нiлу (Єгипет), Велика стрiчка Африкансько§ Зiрки (Лiберiя), За заслуги в галузi повiтроплавання (Бразилiя), Перший кавалер ордену "Плайя-Хiрон" (Куба).
   Його медалi i дипломи: Медаль "Золота Зiрка" (СССР), Золота медаль iменi Костянтина Цiолковського "3а видатнi роботи в областi мiжпланетних сполучень", Медаль де Лаво (Мiжнародна федерацiя аеронавтики, FAI), Золота медаль уряду Австрi§, Золота медаль i почесний диплом "Людина в космосi" Iталiйсько§ асоцiацi§ космонавтики, Золота медаль "За видатну вiдмiннiсть" i почесний диплом Королiвського аероклубу Швецi§, Велика золота медаль i диплом Мiжнародно§ федерацi§ аеронавтики, Золота медаль Британського суспiльства мiжпланетних сполучень, Медаль Колумба (Iталiя), Золота медаль мiста Сен-денi (Францiя), Золота медаль Премi§ "За хоробрiсть" Фонду Маццоттi (Iталiя).
   Юрiй Гагарiн був вибраний почесним громадянином мiст: Калуга, Новочеркаськ, Сумга§т, Смоленськ, Вiнниця, Севастополь, Саратов (СССР); Софiя, Перник, Пловдiв (Болгарiя); Афiни (Грецiя); Фамагуста, Лiмасол (Кiпр); Сен-Денi (Францiя); Тренч'янськi Теплицi (Чехословаччина). Йому також були врученi золотi ключi вiд ворiт мiст Ка§р i Александрiя (Єгипет).
   Юрiй Гагарiн 27 березня 1968 року, разом з пiлотом Серьогiним, виконуючи тренувальний полiт на лiтаку МIГ-15, трагiчно загинув за невiдомих обставин поблизу села Новосьолово Киржачського району Володимирсько§ областi. Похований бiля Кремлiвсько§ стiни на Червонiй площi.
   За американськими даними, до Гагарiна мiнiмум четверо космонавтiв здiйснили невдалi спроби облетiти земну кулю, але загинули, - О.Ледовський - 1957 р., С.Шиборiн - 1958 р., А.Мiтков - 1959 р. та I.Качур - 1960 р.
   Цього лiта ми вiдзначаємо 1000-рiччя хрещення Ки§всько§ Русi - процес прийняття i поширення християнства у Великому Князiвствi Руському. Утвердження християнства на Русi - тривалий i складний процес, що розтягнувся у часi на багато столiть нашо§ ери, пройшовши у своєму розвитку кiлька важливих стадiй: спонтанного проникнення християнських iдей i цiнностей до язичницького середовища, боротьби християнства та iнших свiтових релiгiй за сфери впливу, проголошення християнства державною релiгiєю Ки§всько§ Русi, протистояння язичницького суспiльства новiй iдеологi§. Хрестити Ки§вську Русь i проголосити християнство державною релiгiєю припало князю Володимиру. Володимир переконався, що для змiцнення держави та §§ престижу потрiбна нова вiра. Ки§вська держава пiдтримувала найтiснiшi стосунки з Вiзантiєю - найбагатшою, могутньою i найбiльш культурно впливовою державою того часу. Так вiн вирiшив прийняти християнство та охрестити весь свiй народ. I збулась подiя - масове хрещення у 988 роцi мешканцiв Києва, а згодом iнших мiст держави князем Володимиром Святославовичем, в результатi чого християнство стало провiдною релiгiєю на Русi.
   20 рокiв тому була розтоптана "Празька весна". В нiч з 20 на 21 серпня 1968 року на територiю Чехословаччини ввiйшли вiйська п"яти держав-учасниць Варшавського блоку: СССР, Болгарi§, Угорщини, ГДР i Польщi, було введено в кра§ну 200 тисяч солдатiв i 5 тисяч танкiв. У переданому тодi офiцiйному зверненнi говорилося, що цi заходи були продиктованi прагненням покласти край наростанню полiтично§ кризи у братськiй кра§нi, вiдвернути загрозу соцiалiстичним здобуткам чехословацьких трудящих, пiдриву стратегiчно§ стабiльностi й безпеки свiтового соцiалiзму. Багато економiчних проблем тогочасно§ Чехословаччини було зумовлено тим, що кра§на прийняла радянську модель розвитку, нав"язану §й Москвою, з акцентом на першочергове зростання важко§ промисловостi й недооцiнкою тих сфер економiки, якi прямо впливали на життя людей. Чехословацька економiка вiдiгравала значну роль у розвитку всiє§ соцiалiстично§ спiвдружностi. Радянський Союз забезпечував §§ потреби в сировинi, паливi, iнших матерiалах i видах продукцi§, але були випадки вiдмови вiд послуг радянських партнерiв, чи технiчний рiвень поставлено§ продукцi§ не влаштовував, чи може не виконувалися термiни постачання. Будучи вiльними у виборi партнерiв, чехословацькi господарники повертали свiй погляд на Захiд, а радянськi керiвники дiйшли висновку, що це - вияв антирадянських настро§в. Напередоднi серпневих подiй у чехословацькiй пресi дуже активно обговорювалося питання про порушення соцiалiстично§ законностi. Керiвництво партi§ вiдмовилося брати участь у Варшавськiй зустрiчi соцiалiстичних кра§н у липнi 1968 року. Це вже була пряма загроза цiлостностi соцiалiстично§ спiвдружностi. I тому нашi танки появились на вулицях Праги. При вторгненнi 72 громадяни Чехословаччини загинули, сотнi були пораненi. В Радянському Союзi частина iнтелiгенцi§ протестувала проти введення радянських вiйськ до Чехословаччини, 25 серпня на Краснiй Площi пройшла демонстрацiя в пiдтримку §§ незалежностi з гаслами "Ганьба окупантам!", "Руки геть вiд ЧССР!", "За вашу i нашу свободу!". Демонстрацiя була придушена, демонстранти були засудженi. В самiй Чехословаччинi результатом стала велика хвиля емiграцi§, близько 300 тисяч висококвалiфiкованих фахiвцiв ви§хали на Захiд. Чехи пам"ятають подi§ 21 серпня i недолюблюють Радянський Союз i комунiстичну систему взагалi. Саме тому в сьогоднiшнiй Чехi§ неможлива загроза комунiстичного реваншу, а сама кра§на вже вписалася в загальноєвропейськi структури.
   Нещодавно прийнятий закон "Про кооперацiю" гарантує громадянам:
  право добровiльного вступу в кооператив i вiльного виходу з нього; участь в управлiннi всiма справами кооперативу; самостiйнiсть колективного господарювання i незалежнiсть кооперативу в прийняттi рiшень щодо виконання його статутних завдань; право отримувати готiвковi доходи вiд кооперативно§ дiяльностi, вiдповiднi до кiлькостi та якостi працi.
   Цей закон призвiв до появи величезного числа рiзних кооперативiв, якi вiдрiзнялися вiд приватних пiдприємств вiдсутнiстю наймано§ працi та колективними принципами. Так, на початку 1987 року в кооперативах працювали 15 тис. осiб, на початку 1988 року - 150 тис. осiб, а до лiта 1988 року - 200 тис. осiб. Згiдно з законом про кооперацiю, з'явилася також можливiсть створення кооперативних банкiв. До кiнця року в кра§нi вiдкриється 41 комерцiйний банк, до середини наступного - 143. Найбiльшого розвитку кооперативи отримали в роздрiбнiй торгiвлi та громадському харчуваннi. Виникла мережа комерцiйних магазинiв, власники яких скуповували державнi товари i перепродували §х за надвисокими цiнами. Але в умовах дефiциту люди охоче користувалися послугами кооперативiв.
   7 листопада в Криму закiнчились успiшнi випробування пасажирського морського двопалубного судна на пiдводних крилах "Циклон", побудований в м. Феодосiя ФВО iм. 26 з'§зду КПСС "Море". "Циклон" є флагманом серед пасажирських морських суден на пiдводних крилах. Теплохiд призначений для швидкiсних пасажирських перевезень на морях i в прибережних районах океанiв з вiддаленням вiд портiв до 100 миль.
   Технiчнi характеристики:
  Пасажиромiсткiсть: 250 осiб;
  Довжина: 44,2 м;
  Ширина: 12,6 м;
  Висота: 14,2 м;
  Крейсерська швидкiсть: 70 км / год;
  Висота хвилi: 2,5 м;
  Дальнiсть плавання: 300 миль.
   15 листопада вiдбувся перший (i останнiй!) полiт космiчного корабля багаторазового використання "Буран" у безпiлотному варiантi. "Буран" призначений для вирiшення ряду оборонних завдань, виведення на орбiту навколо Землi рiзних космiчних об'єктiв; доставки модулiв i персоналу для зборки на орбiтi великогабаритних споруд i мiжпланетних комплексiв; повернення на Землю несправних супутникiв; виконання iнших вантажопасажирських перевезень по маршруту Земля-космос-Земля. На орбiту його вивела ракета-носiй "Енергiя", яку проектували i збирали днiпропетровськi ракетобудiвники. Зробивши два витки навколо Землi по орбiтi 250 км, вiн приземлився на спецiальний аеродром у районi старту - Байконур.
   Стартова вага системи "Енергiя-Буран" - 2400 т.
   Корабель-лiтак "Буран":
   висота - 16,5м,
   довжина - 36,4м,
   розмах крил - 24м,
   посадочна швидкiсть - 340 км/год, як у сучасного винищувача.
   7 грудня в результатi сильного землетрусу у Вiрменi§ було зруйновано 4 мiста та понад 300 сiл, загинули 25 тисяч людей, 140 тисяч стали iнвалiдами, а близько пiвмiльйона мешканцiв залишилися просто неба. Пiдземнi поштовхи небувало§ сили за 30 секунд практично знищили Спiтак, розташований у самому епiцентрi землетрусу, зруйнували Ленiнакан, Степанован, Кiровакан. Землетрус охопив близько 40% територi§ Вiрменi§. Причиною велико§ кiлькостi жертв стала низька сейсмостiйкiсть будiвель в зонi землетрусу, прорахунки в органiзацi§ та керiвництвi рятувальними роботами, вiдсутнiсть спецiально§ рятувально§ технiки та персоналу. Передбачити землетрус силою в 10 балiв не змогли навiть прилади сейсмологiчного iнституту, який працював у Спiтаку. Ця трагедiя сколихнула весь свiт. На допомогу потерпiлим поспiшили медики та професiйнi рятувальники iз 64 кра§н свiту. Неоцiненну допомогу Вiрменi§ у тi складнi часи подала Укра§на, передусiм своєю участю у житловому будiвництвi. Фахiвцi заборонили людям оселятися в цiй мiсцевостi, адже Спiтак розташований просто на розломi земно§ кори, яка в майбутньому може спровокувати подiбну трагедiю. Та вiрмени - народ, дуже прив'язаний до рiдно§ землi, тому покидати мiсто й навколишнi територi§ вiдмовилися категорично. Правда, Вiрменiя - невелика кра§на i переселити громадян у безпечнiшi мiсця можливостi не має, i тому потерпiлi вiд землетрусу мiста почали вiдбудовуватися. Протягом зими з усього свiту надходили пожертви для допомогти постраждалим вiд землетрусу та для вiдновлення будiвель. Спiтак було повнiстю перебудовано, причому багато вiдновлених районiв вiдображають архiтектури рiзних кра§н, якi збудували там новi будинки.
   Ми не повиннi забувати подi§ 40-лiтньо§ давностi, коли 6 жовтня 1948 року землетрус в Ашхабадi, столицi Туркменiстану, силою в 10 балiв призвiв до загибелi 100 тисяч людей iз 130 тисяч мешканцiв Ашхабаду. Тодi уцiлiло лише 7 будинкiв.
   40 рокiв тому, 10 грудня 1948 року, Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацiю прав людини:
  Стаття 1. Всi люди народжуються вiльними i рiвними у сво§й гiдностi та правах.
  Стаття 2. Кожна людина повинна мати всi права i всi свободи, незалежно вiд раси, кольору шкiри, статi, мови, релiгi§, полiтичних або iнших переконань, нацiонального чи соцiального походження, майнового, станового або iншого становища.
  Стаття 3. Кожна людина має право на життя, на свободу i на особисту недоторканнiсть.
  Стаття 4. Нiхто не повинен бути в рабствi або у пiдневiльному станi.
  Стаття 5. Нiхто не повинен зазнавати тортур, або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гiднiсть, поводження i покарання.
  Стаття 7. Всi люди рiвнi перед законом i мають право на рiвний §х захист законом.
  Стаття 9. Нiхто не може зазнавати безпiдставного арешту, затримання або вигнання.
  Стаття 10. Кожна людина, для визначення §§ прав i обов'язкiв i для встановлення обгрунтованостi пред'явленого §й кримiнального обвинувачення, має право на те, щоб §§ справа була розглянута прилюдно i з додержанням усiх вимог справедливостi незалежним i безстороннiм судом.
  Стаття 11. Кожна людина, обвинувачена у вчиненнi злочину, має право вважатися невинною доти, поки §§ виннiсть не буде встановлена в законному порядку шляхом прилюдного судового розгляду, при якому §й забезпечують усi можливостi для захисту. Не може накладатись покарання тяжче вiд того, яке могло бути застосоване на час вчинення злочину.
  Стаття 12. Нiхто не може зазнавати безпiдставного втручання у його особисте i сiмейне життя, безпiдставного посягання на недоторканнiсть його житла, тайну його кореспонденцi§ або на його честь i репутацiю.
  Стаття 13. Кожна людина має право вiльно пересуватися i обирати собi мiсце проживання у межах кожно§ держави. Кожна людина має право покинути будь-яку кра§ну, включаючи й свою власну, i повертатися у свою кра§ну.
  Стаття 14. Кожна людина має право шукати притулку вiд переслiдувань в iнших кра§нах i користуватися цим притулком.
  Стаття 15. Нiхто не може бути безпiдставно позбавлений громадянства або права змiнити своє громадянство.
  Стаття 16. Чоловiки i жiнки, якi досягли повнолiття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, нацiональностi або релiгi§ одружуватися i засновувати сiм'ю. Шлюб може укладатися тiльки при вiльнiй i повнiй згодi сторiн, що одружуються. Сiм'я має право на захист з боку суспiльства та держави.
  Стаття 17. Кожна людина має право володiти майном. Нiхто не може бути безпiдставно позбавлений свого майна.
  Стаття 18. Кожна людина має право на свободу думки, совiстi i релiгi§.
  Стаття 19. Кожна людина має право на свободу переконань i на вiльне §х виявлення.
  Стаття 20. Кожна людина має право на свободу мирних зборiв i асоцiацiй.
  Стаття 21. Кожна людина має право брати участь в управлiннi своєю кра§ною безпосередньо або через вiльно обраних представникiв.
  Стаття 22. Кожна людина має право на соцiальне забезпечення i на здiйснення необхiдних для пiдтримання §§ гiдностi i для вiльного розвитку §§ особи прав.
  Стаття 23. Кожна людина має право на працю, на вiльний вибiр роботи, на справедливi i сприятливi умови працi та на захист вiд безробiття, має право на рiвну оплату за рiвну працю, має право на справедливу i задовiльну винагороду, яка забезпечує гiдне людини iснування, §§ само§ та §§ сiм'§.
  Стаття 24. Кожна людина має право на вiдпочинок i дозвiлля, включаючи право на розумне обмеження робочого дня та на оплачувану перiодичну вiдпустку.
  Стаття 25. Кожна людина має право на такий життєвий рiвень, включаючи §жу, одяг, житло, медичний догляд та необхiдне соцiальне обслуговування, який є необхiдним для пiдтримання здоров'я i добробуту §§ само§ та §§ сiм'§, i право на забезпечення в разi безробiття, хвороби, iнвалiдностi, вдiвства, старостi чи iншого випадку втрати засобiв до iснування через незалежнi вiд не§ обставини.
  Всi дiти, народженi у шлюбi або поза шлюбом, повиннi користуватися однаковим соцiальним захистом.
  Стаття 26. Кожна людина має право на освiту. Освiта повинна бути безплатною. Початкова освiта повинна бути обов'язковою. Технiчна i професiйна освiта повинна бути загальнодоступною, а вища освiта повинна бути однаково доступною для всiх на основi здiбностей кожного.
   Генеральна Асамблея ООН 10 грудня 1948 року.
   21 грудня в Києвi вiдбувся перший випробувальний полiт транспортного лiтака АН-225 "Мрiя". Це укра§нський надважкий транспортний лiтак, створений в КБ iменi Антонова, найпотужнiший у свiтi. Ан-225 було створено в першу чергу для потреб радянсько§ космiчно§ програми в частинi транспортування вантажiв i зокрема - космiчних кораблiв багаторазового використання "Буран" i компонентiв ракетно§ системи "Енергiя". Лiтак може перевозити i великогабаритнi вантажi iншого призначення. Вантажi можуть розмiщуватись як у фюзеляжi, так i "на спинi". "Мрiя" перевозить вантажi, якi не пiд силу iншим типам лiтальних апаратiв. Для зменшення ваги конструктори вiдмовились вiд заднього вантажного люка. Вантаж завантажується через люк в носовiй частинi. Для цього передбачена система присiдання переднiх стоєк шасi. Довжина лiтака складає 84 м, висота - 18 м, розмах крила - 88 м. Максимальна злiтна вага лiтака Ан-225 "Мрiя" складає 600 тн, крейсерська швидкiсть - 800 км/год., висота польоту - 9 000 м, максимальна дальнiсть польоту - 15 400 км.
  
   Майбутнi рекорди "Мрi§":
  13 травня 1989 року Ан-225 перевiз "Буран" з мiста Жуковський в Байконур;
  перевезення максимального комерцiйного вантажу в 247 т.;
  абсолютний рекорд вантажопiдйомностi - 253,8 т.;
  перевезення найважчого в iсторi§ авiацi§ моновантажу - 187,6 т. - з Франкфурту (Нiмеччина) до Єревану (Вiрменiя);
  перевезення найдовшого в iсторi§ авiацi§ моновантажу - 42,1 м. з Китаю (аеропорт м. Шицзячжуан) в Данiю (аеропорт Воєнс/Скридструп).
   22 грудня в небi над мiстечком Локербi (Шотландiя) зазнав катастрофи американський пасажирський авiалайнер "Бо§нг-747". Загинуло 270 осiб. Цей вибух здiйснили лiвiйськi терористи за допомогою пластично§ вибухiвки. Лiтак здiйснював рейс з Лондона в Нью-йорк. Лiвiя визнала вiдповiдальнiсть за знищення авiалайнера та виплатила вiдшкодування на загальну суму понад 1 мiльярд доларiв.
   З Новим роком!
  
  
  
  1989-й рiк.
   Розпочався новий рiк.
   70 рокiв тому, 17 лютого 1919 року Всеросiйський Центральний Виконавчий Комiтет ухвалив постанову про права винесення вирокiв Всеросiйською надзвичайною комiсiєю для боротьби з контрреволюцiєю, спекуляцiєю тощо. I пiшли рубати голови - ВЧК, ОГПУ, НКВД, КГБ, СБУ. Менi здається, що цi каральнi органи бiльше воювали з власним народом, анiж з контреволюцiєю.
   14 сiчня завершено виведення радянських вiйськ iз Афганiстану. Пiд час вiйни в Афганiстанi загинуло 3,28 тисячi вiйськовослужбовцiв з Укра§ни, 80 чоловiк пропали безвiсти. В Укра§нi мешкає близько 150 тисяч ветеранiв-афганцiв, з яких 8 тисяч було поранено, з них 3,5 тисячi стали iнвалiдами. Рiшення про введення радянських вiйськ до Афганiстану було ухвалене 12 грудня 1979 року на засiданнi Полiтбюро ЦК КПСС i оформлено секретною ухвалою ЦК КПСС. Офiцiйною метою введення було запобiгання загрозi iноземного вiйськового втручання. Як формальну пiдставу Полiтбюро ЦК КПСС використувало неодноразовi прохання керiвництва Афганiстану. I 24 грудня 1979 року радянськi вiйська ввели в Афганiстан. За 10 рокiв вiйни там загинуло понад 14 тисяч радянських солдатiв i офiцерiв. За оцiнками незалежних дослiдникiв, втрати радянсько§ армi§ склали 140 тисяч убитими та 350 тисяч пораненими.
   14 квiтня 1988 року за посередництва ООН в Швейцарi§ мiнiстрами закордонних справ Афганiстану i Пакистану пiдписанi Женевськi угоди про полiтичне врегулювання ситуацi§ в Демократичнiй Республiцi Афганiстан. Радянський Союз зобов'язався вивести свiй контингент в 9-мiсячний термiн, починаючи з 15 травня. США i Пакистан, зi свого боку, повиннi були припинити пiдтримувати моджахедiв. 15 лютого 1989 року з Афганiстану були повнiстю виведенi радянськi вiйська. Виведенням вiйськ 40-о§ армi§ керував останнiй командувач контингентом - генерал-лейтенант Борис Громов.
   У груднi 1988 року були прийнятi змiни до Конституцi§ СССР i новий закон СССР "Про вибори народних депутатiв СССР". Найвищим органом влади кра§ни оголошувався З'§зд народних депутатiв СССР, вiн обирався строком на п'ять рокiв. Передбачалося, що у повному складi З'§зд збиратиметься один раз на рiк. Для вирiшення повсякденних питань законодавчо§ дiяльностi i здiйснення контрольних повноважень З'§зд обирав зi свого складу Верховну Раду, яка дiяла постiйно. З'§зд народних депутатiв СССР формувався з 2 250 осiб. З них 750 депутатiв обиралися у територiальних округах на основi рiвного виборчого права, 750 - таким же чином у нацiонально-територiальних округах. Ще 750 складали депутати, обранi органiзацiями: КПСС, профспiлки, ВЛКСМ, громадськi органiзацi§, науковi товариства, творчi спiлки.
   Загальнi вибори пройшли 26 березня 1989 року. Серед народних депутатiв було 87% членiв i кандидатiв в члени КПСС i 13% безпартiйних. В число депутатiв увiйшли i представники демократично настроєних кiл суспiльства, якi дiстали можливiсть використовувати З'§зд як трибуну для виразу власних поглядiв. Найбiльш лiберальнi з цих депутатiв склали демократично опозицiйну "Мiжрегiональну депутатську групу". Чисельнiсть цiє§ групи складала 250 чоловiк. Союзний депутатський корпус дав дорогу в життя новiй генерацi§ полiтикiв. Серед них - Борис Єльцин, Андрiй Сахаров, Анатолiй Собчак, Юрiй Карякiн, Юрiй Рижов, Юрiй Болдирєв, Галина Старовойтова, Олексiй Казаннiк, Юрiй Афанасьєв. В числi перших народних депутатiв СССР - майбутнi глави держав кра§н СНД Аскар Акаєв, Iслам Карiмов, Петро Лучинський, Нурсултан Назарбаєв, Сапармурат Нiязов.
   З 1 квiтня 1919 року декретом Раднаркому Укра§ни Асканiю-Нову оголошено Державним заповiдником. Це науково-дослiдна установа в системi Академi§ аграрних наук Укра§ни, державний заповiдник, заснований в 1874 роцi Фрiдрiхом Фальц-Фейном. Асканiя-Нова - всесвiтньо-вiдомий нацiональний заповiдник Укра§ни, єдиний в Європi куточок тiпчако-ковилового степу, якого нiколи не торкався плуг. Тут створено зоопарк, де зiбранi птицi та звiрi майже з усiх кра§н свiту. Дикi тварини утримуються на волi. Частину територi§ займає ботанiчний парк з численними штучними озерами i ставками, в ньому зростають дерева та чагарники всiх клiматичних зон землi. Асканiя-Нова вiдрiзняється вiд iнших заповiдникiв тим, що на його територi§, крiм мiсцевих, аборигенних, степових видiв дико§ фауни, добре прижилися багато рiдкiсних тварин, якi привезенi не тiльки з Європи та Азi§, але й з Африки, Австралi§ та Америки. На Асканiю-Нову було покладено завдання зберiгати i вивчати природу цiлинного степу, а також аклiматизовувати та вивчати можливо бiльше число видiв тварин i рослин, якi мають народногосподарське значення. При Асканi§-Новiй були створенi науково-степова станцiя, зоотехнiчна станцiя з племiнним господарством, фiтотехнiчна станцiя, зоопарк, ботанiчний сад, дендропарк. В 1983 роцi Асканiю-Нову реорганiзовано у бiосферний заповiдник. Площа заповiдника складає 33 тисячi га, з них третина - "абсолютно заповiдна" степова зона. Заповiдник утримує 800 рiзновидiв диких свиней, оленiв, коней, зебрiв, бiзонiв, зубрiв, антилоп, баранiв, бикiв, верблюдiв, лам, вiслюкiв, куланiв, шотландських понi, сайгакiв - найстарших копитних, ровесникiв мамонтiв; 60 рiзновидiв птахiв - лебедiв, фазанiв, качок, лелек, гусей єгипетських та iндiйських, страусiв, пiвденноамериканських нанду i австралiйських ему, якi тут аклiматизовуються та одомашнюються.
   7 квiтня 1989 року в результатi пожежi, яка виникла у сьомому вiдсiку радянського атомного пiдводного човна (АПЛ) "Комсомолец", субмарина затонула. Його повна назва - глибоководний великий атомний торпедний пiдводний човен. АПЛ вважався найкращим у радянському вiйськовому флотi. З 69 членiв екiпажу вдалося врятувати лише 27. Для iнших пiдводникiв могилою став мiцний титановий корпус човна. Вiн лiг на дно на глибинi 1600 метрiв. Пiдняти субмарину сучасними технiчними засобами неможливо. Це найсучаснiша експериментальна модель - глибина занурення понад 1 000 метрiв (жодна субмарина в свiтi не могла опускатися так глибоко). В нижнiй точцi занурення супермiцний титановий корпус стискало з такою силою, що вiн зменшувався в дiаметрi з 8 до 7,5 метра, пiдводна водотоннажнiсть 8 500 тонн, швидкiсть 30 вузлiв, боєкомплект 22 торпеди, частина з яких могла бути замiнена на крилатi ракети "Гранат". Цей човен на сво§й робочiй глибинi занурення не виявлявся нiякими засобами й був недосяжним для будь-яко§ збро§. А загинув "Комсомолец" через пожежу, почав горiти внутрiшнiй кабель, який проходив по всьому човну, i загасити його не було нiяко§ можливостi. "Комсомолец" не був останнiм в списку затонулих. Згадаймо катастрофу, яка сталася 12 серпня 2000 року з атомним пiдводним кораблем "Курск", в результатi яко§ загинуло 118 пiдводникiв.
   Майже всi меблi для атомних субмарин, а вони на пiдводних човнах досить специфiчнi, проектували в конструкторському бюро "Едельвейс" в Ужгородi. КБ було розташоване на механiчному заводi, працювало тут 200 iнженерiв-конструкторiв. Звiсно, все, що стосувалося вiйськово§ галузi, було пiд страшним секретом, навiть проектування меблiв.
   Укра§на теж має свiй човен - дизельно-електричний пiдводний човен "Запорiжжя", вiн багато рокiв небоєздатний. Збудували його ще в 1970 роцi в Ленiнградi, потiм субмарина входила до складу Пiвнiчного флоту СССР. У 1990 роцi §§ перебазували до Севастополя, а пiд час розподiлу Чорноморського флоту 1997 року пiдводний човен став власнiстю Укра§ни й отримав назву "Запорiжжя". Завдовжки корабель 91 метр, має шiсть торпедних апаратiв. Однак пiдводний човен росiяни передали у непридатному станi. Є й командир цього човна - капiтан 3-го рангу, правда, його посада - командир дивiзiону пiдводних човнiв ВМФ Укра§ни. Який дивiзiон, такий i пiдводний човен "Запорiжжя" - проiржавiла дiжка, що дивом тримається на водi.
   Трагiчно закiнчилися подi§ 9 квiтня в Тбiлiсi, коли саперними лопатками було вбито 20 людей. Цi подi§ були кульмiнацiйним моментом декiлькох днiв протесту, спрямованих на пiдтримку незалежностi Грузi§. Причиною початку мiтингiв стало рiшення одного з сiл Абхазi§ приєднатися до РСФСР - представники опозицi§ звинуватили Москву у пiдбурюваннi сепаратизму. Це викликало мiтинг протесту 4 квiтня у Тбiлiсi, який органiзували лiдери грузинсько§ опозицi§ Звiад Гамсахурдiя та Iраклiй Церетелi. Пiзнiше до лозунгiв зупинити сепаратизм приєдналися заклики проти Радянсько§ влади. Багатотисячне зiбрання людей в центрi Тбiлiсi було мирним, не було зафiксовано жодних випадкiв насилля або спроб захопити владу. А рiшення розiгнати демонстрацiю силою було прийняте грузинськими комунiстами, що отримали безпосереднiй наказ вiд Михайла Горбачова негайно звiльнити площу вiд людей. I на мирних демонстрантiв кинули дивiзiю Дзержинського. Солдати били демонстрантiв гумовими кийками, а спецназiвцi користовувалися проти них саперними лопатками. Бiльше чотирьох тисяч людей вiд ударiв саперними лопатками отримали поранення. Розгiн демонстрацi§ i застосування сили проти мирних людей викликали значний резонанс. На Першому з'§здi народних депутатiв СССР була сформована слiдча комiсiя на чолi з Анатолiєм Собчаком, яка в своєму звiтi визнала надмiрне застосування сили вiйськами. До того ж було вiдмiчено, що основною мотивацiєю вiйськ було не виконати наказ звiльнити площу, а помститися демонстрантам та провчити §х. Висновки слiдчо§ комiсi§ Собчака викликали загальне схвалення в Грузi§ - iм'ям Собчака була названа вулиця i пiсля його смертi йому був встановлений пам'ятник. З приходом до влади Гамсахурдi§ 9 квiтня було проголошено Днем нацiонально§ єдностi. Пiд час референдуму про збереження СССР, окремий республiканський референдум переважною бiльшiстю висловився за незалежнiсть Грузi§. На другi роковини трагедi§ - 9 квiтня 1990 року Грузiя проголосила незалежнiсть вiд СССР.
   16 квiтня було опублiковане повiдомлення Урядово§ комiсi§ з розслiдування масових захоронень в районi селища Бикiвня на околицi Києва, поблизу автостради Ки§в-Бровари. У Бикiвнянському лiсi знаходиться найбiльше в Укра§нi мiсце поховання жертв масових полiтичних репресiй. Тут був об'єкт спецiального призначення НКВД, де в 30-х - 40-х роках вiдбувалися масовi захоронення розстрiляних та закатованих. Тут в таємнiй обстановцi здiйснювались масовi поховання осiб, репресованих i страчених у Києвi органами НКВС в позасудовому порядку. Офiцiйно будiвництво спецiально§ зони для таємних поховань розпочалося ще в 1936 роцi. На сьогоднi за виявленими i опрацьованими спiвробiтниками СБУ документами встановлено прiзвища 14191 особи. Вперше останки жертв були виявленi мiсцевими жителями восени 1941 року. Цi могили було розкрито на огляд громадськостi пiд час окупацi§ нiмецькою владою з метою викриття злочинiв бiльшовицького режиму. Однак пiсля закiнчення вiйни радянською владою всю iнформацiю було знову засекречено. Три державнi комiсi§ 1944, 1971, 1987 рокiв оголосили про те, що у Бикiвнi похованi жертви фашизму. При цьому в ходi дiяльностi останньо§ з них було виявлено та знищено багато документiв. В 1988 роцi Рада мiнiстрiв УРСР зобов'язала вивчити питання, пов'язане з бикiвнянським похованням. Була створена четверта комiсiя. Судово-медична експертиза дала змогу зробити остаточний висновок, що то були останки жертв сталiнських репресiй - радянських громадян, страчених НКВД у 1936-1941 роках. Тому четверта комiсiя лише в 1989 роцi оголосила, що у Бикiвнi похованi жертви сталiнських репресiй.
   4 червня виникла аварiя на газопроводi скрапленого газу "Захiдний Сибiр-Урал-Поволжя" недалеко вiд станцi§ Улу-Теляк, що в Башкирi§. Газопровiд проходив поряд з залiзницею, в низинi трапився порив трубопроводу, газ почав витiкати, але вiн скраплений, важчий вiд повiтря, тому почав заливати низину. В цей час назустрiч одним одному йшли два пасажирських потяги. I вони зустрiлись в низинi, з"явилась iскра, в результатi - страшний вибух i залiзнична катастрофа, найбiльша залiзнична катастрофа в СССР. Вiд вибуху загинули 800 пасажирiв, скiльки скалiчених - нiхто не рахував.
   23 червня в Одесi вiдкрили пам"ятний знак до 100-рiччя з дня народження Анни Ахматово§ - росiйсько§ поетеси. Ахматова (Горенко) Анна Андрi§вна народилася в Одесi в 1889 роцi, дружина Миколи Гумiльова, мати Льва Гумiльова. Лауреат мiжнародно§ лiтературно§ премi§ "Етна-Таормiна" (Iталiя, 1962р.), почесний доктор лiтератури Оксфордського унiверситету (Велика Британiя, 1965р.). В 1962 роцi була номiнована на Нобелiвську премiю з лiтератури. Похована на Комаровському кладовищi пiд Ленiнградом в 1966 роцi.
   Запорiзький облвиконком створив на островi Хортиця етнографiчний музей. Це найбiльший острiв на Днiпрi, розташований в районi мiста Запорiжжя нижче Днiпрогесу, унiкальний природний й iсторичний комплекс. Хортиця є одним з семи чудес Укра§ни. Нацiональний заповiдник "Хортиця" створили в 1965 роцi, до його складу входить сам острiв Хортиця i прилеглi острови та скелi: Байда, Дубовий, Ростьобин, Три Стоги, Середня, Близнюки, урочище Вирва на правому березi Днiпра, що мають загальнодержавне та iсторичне значення. Загальна площа заповiдника - 2400 га. Хортиця вiдiграла чималу роль у боротьбi козакiв проти татар i полякiв. В XV сторiччi Хортиця стала центром формування протидi§ Польщi зi сторони козакiв. Саме тут у 1550-х pоках князь Дмитро Вишневецький-Байда збудував фортецю, що планувалася польським урядом для контролю над рухом козакiв через Днiпро i на Хортицi. У сiчнi 1557 року турецько-татарськi вiйська напали на фортецю i зруйнували §§. В 1596-1648 роках на Хортицi перебувала залога реєстрових козакiв, звiдси починали повстанськi походи Тарас Федорович-Трясило (1630р.), Iван Сулима (1635р.). Богдан Хмельницький в 1648 роцi розгромив на Хортицi польську залогу. В 1660-70-х pоках Хортиця була вiйськовою базою Iвана Сiрка.
   Запорiзька Сiч була зруйнована в 1775 роцi. На сьогоднi на островi знаходяться заселенi селища. На територi§ острова велика кiлькiсть пам'яток iсторi§ й археологi§, десятки будинкiв вiдпочинку, санаторi§в, туристичних баз, пляжi, багато назв пов'язано з перебуванням запорожцiв: урочище Сагайдачного, Сiчовi ворота, Козача могила, Совутина скеля.
   Влiтку 1989 року почали страйкувати шахтарi. Криза у вугiльнiй промисловостi розпочалася ще у 1970 pоцi, коли закритою постановою ЦК КПСС Донбас було визнано неперспективним регiоном i прiоритет був вiдданий розвитку вуглевидобутку в Кузбасi, Екiбастузi, на КАТЕКу, де видобуток здiйснювався вiдкритим способом. Приводом масових страйкiв стало погiршення забезпечення шахтарських регiонiв продовольчими й промисловими товарами. Невдоволення шахтарiв вилилося через недостатнє забезпечення технiки безпеки, загибелi робiтникiв, прагненням достойно§ оплати працi i пiдвищення якостi життя.
   Страйк розпочався 12 липня у Кузбасi i за кiлька днiв його пiдтримали гiрники Донбасу. Шахтарi вимагали вiд уряду встановити твердi розцiнки на тонну вугiлля i метр проходки, запровадити пiдвищену оплату працi за роботу у вечiрнiй i нiчний час, скоротити апарат управлiння, вирiшити питання з газопостачанням i водопостачанням шахтарських селищ Донбасу, виплачувати родинам загиблих шахтарiв одноразову допомогу в розмiрi рiчного заробiтку загиблого i надання квартири позачергово. Для подальшого розвитку шахт i вдосконалення гiрничого господарства вимагали будiвництва нових стволiв. Була висунута вимога всенародного обговорення ново§ Конституцi§ СССР i прийняття §§ не пiзнiше 7 листопада 1990 року.
   Страйк тривав 10 днiв i збитки склали 8 мiльйонiв рублiв. Страйковий комiтет i комiсiя ЦК КПСС, ВЦСПС i Рада Мiнiстрiв СССР розглянули вимоги страйкуючих та дiйшли тако§ угоди:
  - встановити твердi розцiнки за тонну вугiлля i метр проходки;
  - запровадити пiдвищену доплату працi за роботу у вечiрнiй i нiчний час;
  - надати повну економiчну i юридичну свободу i самостiйнiсть пiдприємствам вiдповiдно до Закону СССР "Про державне пiдприємство";
  - надати право пiдприємствам продавати продукцiю, вироблену понад укладенi договори, за договiрними цiнами;
  - пiдприємствам за рахунок фонду матерiального заохочення виплачувати одноразову допомогу родинам загиблих шахтарiв, виплачувати при виходi на пенсiю одноразову допомогу працюючим, що проробили тривалий час на одному пiдприємствi, встановлювати додатковi вiдпустки, здiйснювати iншi соцiальнi виплати.
   Бiльшу частину вимог шахтарiв було задоволено.
   З конвеєра Запорiзького автомобiлебудiвного заводу "Комунар" зiйшов 3-мiльйонний автомобiль. Ним стала нова модель "Запорожця" - ЗАЗ-1102 Таврiя. Це легковий передньопривiдний автомобiль з кузовом типу хетчбек. Пiд час розробки i випробування модель мала назву "Перспектива". Перспективою вона була довгих 18 рокiв - вiд проектування до виробництва. За цi 18 рокiв "Таврiя" морально застарiла. Аналогiчно "Запорожцю" "Таврiя" широко використовується як автомобiль для iнвалiдiв. А ось для iнвалiдiв - це добра машина, бо для них навiть мотоколяска - це автомобiль.
   В жовтнi пройшли ходовi випробування важкого авiаносного крейсера "Тбiлiсi", побудованого в Миколаєвi. "Тбiлiсi" призначений для ураження великих надводних цiлей, захисту морських з'єднань вiд атак ймовiрного противника. П'ятий за рахунком важкий авiаносний крейсер СССР - "Тбiлiсi" був закладений на стапелi Чорноморського суднобудiвного заводу 1 вересня 1982 року. Вiд сво§х попередникiв вiн вiдрiзнявся можливiстю злетiв i посадок на нього лiтакiв сухопутних Су-27, МiГ-29 i Су-25. Для цього вiн мав значно збiльшену польотну палубу i трамплiн для зльоту лiтакiв. У ходi випробувань пройдено 16 200 миль, скоєно 454 польоти лiтакiв. Пiсля розпаду СССР у зв'язку з побоюваннями пред'явлення на нього претензiй з укра§нсько§ сторони, 1 грудня 1991 року був екстренно i таємно виведений iз Севастополя i почав перехiд на Пiвнiчний флот.
   Технiчнi характеристики:
  Довжина - 305м.
  Ширина - 72м.
  Водотоннажнiсть - 55 тис. тонн.
  Дальнiсть плавання - 8 000 миль.
  Екiпаж - 1960 чоловiк.
   Читач, ти звернув увагу, це п'ятий за рахунком наш авiаносець? Всю радянську iсторiю нам втовкмачували, що на озброєннi наших флотiв авiаносцiв нема, бо §х просто не може бути. В американцiв є, i багато, а в нас нема, тому нам треба бiльше озброюватись. А виявляється, §х аж п"ять, а ще один - недобудований на стапелях того ж Миколаєвського суднобудiвного заводу.
   50 рокiв тому, 23 серпня 1939 року, в Кремлi в присутностi Й.В.Сталiна, Народний комiсар закордонних справ СССР В'ячеслав Молотов й Iмперський мiнiстр закордонних справ Нiмеччини Iоахим фон Рiббентроп пiдписали Договiр про ненапад мiж Нiмеччиною та Радянським Союзом, названий iсториками пактом Молотова - Рiббентропа. Газета "Правда" 24 серпня опублiкувала повiдомлення про переговори, а 31 серпня Договiр було ратифiковано Верховною Радою СССР. Офiцiйна пропаганда десятирiччями твердила про виправданiсть для СССР укладання Пакту, оскiльки цей договiр дав паузу кра§нi, вiдсунув вiйну на два роки, дозволив краще пiдготуватися до вiйни. Й це пояснення виглядає правдоподiбно, бо мiжнародне становище тодi було занадто складним, а Гiтлер з Сталiним прагнули зiштовхнути у вiйнi iнших i цим знешкодити §х.
   Але разом iз Пактом про ненапад було пiдписано Секретний додатковий протокол. Секретним протоколом СССР i Нiмеччина роздiлили Схiдну Європу на сфери впливу:
  "З нагоди пiдписання Пакту про ненапад мiж Нiмеччиною i Союзом Радянських Соцiалiстичних Республiк представники обох Сторiн, що нижче пiдписалися, обговорили в суворо конфiденцiйних бесiдах питання про розмежування §хнiх сфер впливу в Схiднiй Європi. Цi бесiди призвели до угоди в такому:
   1. У разi територiальних i полiтичних перетворень в областях, що належать прибалтiйським державам (Фiнляндi§, Естонi§, Латвi§, Литвi), пiвнiчний кордон Литви має бути межею, що роздiляє сфери впливу Нiмеччини та СССР. У зв'язку з цим зацiкавленiсть Литви в районi Вiльно визнана обома Сторонами.
   2. У разi територiальних i полiтичних перетворень в областях, що належать Польськiй державi, сфери впливу Нiмеччини i СССР буде розмежовано приблизно по лiнi§ рiчок Нарев, Вiсла i Сан. Питання про те, чи бажане в iнтересах обох Сторiн збереження незалежностi Польсько§ держави, i про кордони тако§ держави буде остаточно вирiшено лише ходом майбутнiх полiтичних подiй. У будь-якому випадку обидва Уряди вирiшать це питання шляхом дружньо§ згоди.
   3. Щодо Пiвденно-Схiдно§ Європи, Радянська сторона вказала на свою зацiкавленiсть у Бессарабi§. Нiмецька сторона ясно заявила про цiлковиту полiтичну незацiкавленiсть у цих територiях.
   4. Даний протокол розглядається обома Сторонами як суворо секретний.
   Москва, 23 серпня 1939 р.".
   Головним iнiцiатором тако§ угоди був Сталiн. Якщо для Нiмеччини важливим був сам договiр про ненапад, нейтралiтет СССР у подальших воєнних подiях, то СССР цiкавив змiст домовленостей. Саме в радянському варiантi проекту договору вiд 19 серпня, уперше з'являється: "Цей договiр набуває чинностi тiльки у разi одночасного пiдписання спецiального протоколу iз зовнiшньополiтичних питань. Протокол є складовою частиною Пакту". Секретний протокол розв'язував агресiю проти Польщi i був ключем до початку Друго§ свiтово§ вiйни, вiдчинив дверi для вiйни СССР проти Фiнляндi§, для окупацi§ кра§н Прибалтики та Бессарабi§. Зрозумiло, що такий документ мав бути суворо секретним, тому радянське керiвництво i комунiстична пропаганда категорично заперечували iснування Секретного протоколу. На Заходi текст Секретного протоколу вiдомий iз 1948 року, коли Держдепартаментом США були опублiкованi документи МЗС Нiмеччини 1939- 1941 рокiв. Однак до останнього часу всi такi публiкацi§ називалися фальсифiкацiями. I радянська, i нiмецька сторони знищили оригiнали Секретного протоколу, проте графологiчна, фототехнiчна й лексична експертизи копiй, карт i iнших документiв пiдтверджують факт його пiдписання та iснування, причiм, знайшовся оригiнал карти розподiлу Європи з пiдписами Сталiна i Рiббентропа. Мiж тим, переговори з Нiмеччиною за секретними протоколами велися Сталiним i Молотовим таємно вiд радянського народу, партi§, Верховно§ Ради й Уряду СССР, цi протоколи було вилучено з процедур ратифiкацi§. 23 серпня не був випадковою помилкою, це було iстинною суттю режиму, його справжнiм ставленням до долi народiв, до питань вiйни i миру, це було нормою його полiтики. Вождi нацистсько§ Нiмеччини вiдповiли за сво§ злочини перед людством, в тому числi за розв'язування Друго§ свiтово§ вiйни, на Мiжнародному вiйськовому трибуналi в Нюрнберзi. Але полiтика Сталiна була нiчим не краща за дi§ Нiмеччини.
   Друга свiтова вiйна, розпочата нацистською Нiмеччиною, вступила в свою вирiшальну фазу 1 вересня 1939 року переходом гiтлерiвських армiй польського кордону. 3 вересня 1939 року Велика Британiя та Францiя оголосили вiйну Нiмеччинi. I лише 17 вересня Радянський Союз теж перейшов державний кордон Польщi, теж вступив у Другу свiтову вiйну, згiдно з Секретним протоколом, але якось тихо, щоб всi народи зрозумiли, що агресором є Нiмеччина, а ми ввiйшли на польську територiю як визволителi. Червона Армiя просунулась до "лiнi§ Керзона", зайняла територi§ Захiдно§ Укра§ни i Захiдно§ Бiлорусi§, якi ранiше за Ризьким мирним договором 1921 року були переданi до складу Польщi. У ходi бойових дiй нiмецькi вiйська захопили 420 тисяч полонених, Червона Армiя - 250 тисяч. Але пiсля "визволення" територi§ Захiдно§ Укра§ни i Захiдно§ Бiлорусi§ появилась маса "ворогiв народу", i почались репресi§.
   Складовою частиною цих репресiй були й розстрiли польських офiцерiв та iнтелiгенцi§ в Катинi - розстрiли, якi радянська верхiвка теж дуже довго приховувала або списувала на нiмецьку армiю. Це були масовi страти польських громадян, здiйсненi органами НКВД в Смоленськiй областi навеснi 1940 року. Розстрiли проводилися за рiшенням особливо§ Трiйки НКВД СССР вiдповiдно до постанови Полiтбюро ЦК ВКП(б) вiд 5 березня 1940 року.
   Напередоднi, 3 березня 1940 року, народний комiсар внутрiшнiх справ Л.Берiя запропонував Полiтбюро:
   У таборах для вiйськовополонених НКВД СССР й у в'язницях захiдних областей Укра§ни й Бiлорусi§ на сьогоднiшнiй день утримується 14700 осiб колишнiх офiцерiв польсько§ армi§, що були працiвниками польсько§ полiцi§ й розвiдувальних органiв, членiв польських нацiоналiстичних контрреволюцiйних партiй, учасникiв розкритих контрреволюцiйних повстанських органiзацiй, перебiжчикiв й iн. Всi вони є заклятими ворогами радянсько§ влади, сповненими ненавистi до радянського строю. НКВД СССР вважає за необхiдне справи вiйськовополонених розглянути в особливому порядку, iз застосуванням до них вищо§ мiри покарання - розстрiлу.
   Для знищення ув'язнених Осташковського табору приготували Калiнiнську в'язницю, заздалегiдь звiльнену вiд iнших ув'язнених. Одночасно неподалiк вiд Калiнiна екскаватори вирили кiлька величезних ям. Такi ж ями викопали й поруч iз Катинью. З початку квiтня вiйськовополонених почали вивозити на розстрiл ешелонами по 350-400 осiб. Жертвам повiдомляли, що §х готують до вiдправлення на батькiвщину. Страти продовжувались з початку квiтня до середини травня 1940 року. Пiсля розстрiлiв у Москву вiдправили телеграму: "Операция по разгрузке лагерей закончена". Всього було розстрiляно 21 857 осiб. Ця акцiя стала ударом по всiй польськiй iнтелiгенцi§, оскiльки серед страчених були мобiлiзованi адвокати, журналiсти, iнженери, вчителi, лiкарi, професори. В 1939 роцi були також заарештованi всi учасники укра§нського нацiонально-визвольного руху в Польщi.
   Коли почалась агресiя нацистсько§ Нiмеччини проти СССР, радянський уряд почав загравати з урядами Великобританi§ та iнших наших союзникiв вiдносно нацiонального питання. З телеграми Наркома закордонних справ СССР послу СССР в Великiй Британi§ 3 липня 1941 року (мовою оригiналу):
   "1. До нас доходят предложения о том, чтобы было разрешено полякам создать в СССР национальный комитет и сформировать национальные части для совместной с СССР борьбы против германского фашизма. Советское правительство разрешило создать национальные комитеты и оказать полякам помощь в деле вооружения этих частей.
   2. По вопросу о восстановлении государства Польши Вам следует придерживаться позиции, что мы стоим за создание независимого польского государства в границах национальной Польши, включая некоторые города и области, недавно отошедшие к СССР(!), причем вопрос о характере государственного режима Польши Советское правительство считает внутренним делом самих поляков(!).
   3. Для Вашего сведения сообщаю, что в СССР имеется двадцать тысяч военнопленных поляков(!), которые будут переданы в распоряжение Польского национального комитета, когда будет организован этот комитет".
   Яке кощунство! Ми розпочали агресiю проти Польщi i загарбали в не§ територiю, то тепер, коли ми в бiдi, ми §м цю територiю обiцяєм повернути, а також обiцяєм не вмiшуватись, коли поляки будуть будувати свою державу. Ми! Не вмiшуватись! Такого нiколи не було, ми вмiємо лише вмiшуватись i провокувати агресi§. А про полонених полякiв. Вони вже 15 мiсяцiв гниють в землi, а нашi керiвники граються §х свiтлою пам"яттю.
   26 жовтня 1939 року Народнi збори Захiдно§ Укра§ни ухвалили декларацiю про перехiд всiє§ влади до рук трудящих i встановлення радянсько§ влади, про входження в СССР i возз'єднання Захiдно§ Укра§ни з УРСР, про нацiоналiзацiю банкiв, про конфiскацiю помiщицьких i монастирських земель i передачу §х у власнiсть держави. Одночасно з цим в 1939-1941 роках iз Захiдно§ Укра§ни та Захiдно§ Бiлорусi§ було депортовано у вiддаленi регiони СССР приблизно 10% населення - близько 1,25 млн. осiб. Також у схiднi райони РСФСР, Казахстан i республiки Середньо§ Азi§ з Укра§ни депортували 35 тис. полякiв i бiльше 10 тис. нiмцiв.
   З самого початку нiмецько§ окупацi§ почалося примусове переселення на роботу в Нiмеччину, яке за сво§ми методами та жорстокiстю мало вiдрiзнялося вiд радянських репресiй. Загалом iз територi§ Укра§ни було вивезено 2,2 млн. осiб.
   Пiсля вигнання нiмецьких вiйськ iз територi§ Захiдно§ Укра§ни репресi§ проти укра§нцiв спалахнули з новою силою й набули величезних масштабiв. Сотнi тисяч бiйцiв Укра§нсько§ повстансько§ армi§ (УПА) i тих, хто спiвчував §м, потрапили до таборiв зi стандартним термiном 25 рокiв. Цiлi села було вислано "за пособничество" УПА. А вислано було близько 2 млн. осiб. У травнi 1944 року з Криму виселили 200 тис. кримських татар, а влiтку того ж року - 40 тис. болгар, вiрмен i грекiв, якi мешкали на пiвостровi.
   Загальнi втрати Захiдно§ Укра§ни величезнi. Укра§нське населення областей, приєднаних до СССР пiсля 1939 року, становило 7,95 млн. осiб, а 1970 року - 7,821 млн. осiб, тобто за 40 рокiв воно не збiльшилося, а зменшилося
   17 вересня 1989 року у Львовi пройшла демонстрацiя з приводу 50-рiччя введення радянських вiйськ до Захiдно§ Укра§ни вiдповiдно до пакту Молотова-Рiббентропа, в якiй взяли участь 150 тис. осiб. Але нашi доблеснi спецслужби теж не дрiмали (дається мовою оригiналу):
   П Л А Н
  мероприятий МВД УССР по предупреждению и срыву возможных акций со стороны так называемого комитета по защите Украинской католической церкви, других формирований экстремистского и националистического толка в период подготовки и празднования 50-летия воссоединения Западной Украины с Украинской ССР:
   В период подготовки к проведению торжеств, посвященных 50-летию воссоединения Западной Украины с Украинской ССР, значительно активизировали свою противоправную деятельность, прежде всего в западном регионе республики, экстремистские, националистические группировки и религиозные фанатики, которые стремятся использовать эти мероприятия для клеветнической кампании против органов советской власти, нагнетания атмосферы межнациональной вражды, дискредитации идей интернационализма и дестабилизации обстановки. По имеющимся данным лидерами неформальных объединений негативной направленности будут предприняты попытки спровоцировать групповые правонарушения и массовые беспорядки.
   С целью недопущения осложнения оперативной обстановки в период проведения указанных торжеств, срыва планируемых антигосударственными элементами акций, осуществить следующие основные мероприятия:
   1. Провести совещание руководителей оперативных служб аппарата министерства, на котором дать критическую объективную оценку всем негативным факторам, способствующим резкому осложнению обстановки в республике при проведении торжеств, посвященных 50-летию воссоединения Западной Украины с Украинской ССР, и поставить перед ними конкретные задачи по срыву приуроченных к этой дате каких-либо акций со стороны экстремистских, националистических и униатских группировок.
   2. Командировать в области западного региона республики бригады наиболее опытных сотрудников министерства во главе с заместителями министра и руководителями отраслевых служб для оказания органам внутренних дел практической помощи в обеспечении охраны общественного порядка и безопасности, координации их деятельности в указанный период.
   3. Учитывая сложность оперативной обстановки и активность самодеятельных группировок негативной направленности, направить на период с 14 по 19 сентября из других областей в распоряжение УВД Тернопольского облисполкома 290 чел. и УВД Ивано-Франковского облисполкома - 120 чел. с полной экипировкой и табельным вооружением.
   Войти с ходатайством в МВД СССР о привлечении к охране правопорядка в этот период в г. Львове в/ч 5443, в/ч 3238 и в/ч 3350.
   4. Оперативному штабу МВД УССР обеспечить четкое функционирование системы обмена с подразделениями КГБ и другими правоохранительными органами упреждающей информацией о тенденциях к обострению оперативной обстановки, намерениях лидеров экстремистских, националистических и запрещенных религиозных группировок, их вооруженности, наличии групп охранников и боевиков, своевременно реагировать на такие сигналы с целью предупреждения нежелательных акций.
   5. Обеспечить усиление охраны зданий партийных, советских, правоохранительных органов, отделений Госбанка, предприятий связи. транспорта, энерго- и водоснабжения, других объектов жизнеобеспечения городов и населенных пунктов.
   6. Осуществить целевые операции по выявлению лиц, склонных к совершению противоправных действий, незаконно хранящих оружие, а также преступников-гастролеров. Установить строгий контроль за особо опасными рецидивистами, лицами, ранее судимыми за тяжкие преступления и антигосударственную деятельность, наркоманами, психически больными с агрессивными намерениями с целью предупреждения с их стороны каких-либо правонарушений и враждебных проявлений.
   Пригласить в органы советской власти и прокуратуры лидеров экстремистских, националистических и религиозных группировок для официального предостережения о недопустимости акций, направленных на срыв торжеств, посвященных 50-летию воссоединения Западной Украины с Украинской ССР, проведению с ними разъяснительных бесед об отказе от таких намерений, об их персональной ответственности за возможные последствия, которые повлекут за собой эти акции, поскольку правоохранительные органы будут принимать все имеющиеся силы и средства по их пресечению, привлечению организаторов и активных участников несанкционированных мероприятий к уголовной и административной ответственности.
   7. Осуществить комплекс согласованных мероприятий территориальных и транспортных органов внутренних дел по ограничению передвижения лидеров и активистов группировок негативной направленности в целях недопущения их прибытия в места проведения торжеств, для чего:
   7.1. Создать совместные заслоны на железнодорожных станциях Львов, Луцк, Тернополь, Ивано-Франковск, Ровно, Сокаль, Стрий, Красне, Подволочиск, Золочев, Самбор, Калуш, Коломыя, в аэропортах областных центров западного региона Украины. Организовать их работу так, чтобы своевременно выявлять намерения лидеров и активных участников экстремистских и националистических группировок выехать в города, где будут проводиться торжества, посвященные 50-летию воссоединения Западной Украины с Украинской ССР. Принимать меры к пресечению таких попыток, а при невозможности воспрепятствовать их выезду, обеспечить своевременный взаимный обмен информацией о таких лицах и их сопровождение в пути следования.
   7.2. Усилить наряды стационарных постов ГАИ и организовать работу дополнительных круглосуточных заслонов дорожно-патрульной службы милиции на автомобильных дорогах в направлении гг. Львова, Тернополя, Ивано-Франковска со стороны прилегающих районов и областей с целью недопущения проезда негативно настроенных лиц всеми видами автотранспорта, особенно автобусами. Прикрепить к постам и заслонам группы сотрудников по документированию правонарушений.
   7.3. По согласованию с местными советскими органами и руководителями областных территориально-производственных объединений автотранспорта, автотранспортных предприятий, организаций, имеющих ведомственный транспорт, решить вопросы недопущения оформления заявок и выделения автобусов, в т.ч. ведомственных, для групповой перевозки членов неформальных объединений в гг. Львов, Тернополь, Ивано-Франковск, Киев на период с 14 по 19 сентября.
   7.4. Организовать ежедневную работу оперативно-поисковых групп приемников-распределителей по проверке мест возможного укрытия уголовно-преступного элемента, концентрации ведущих скитальческий образ жизни монашествующих лиц. Обеспечить глубокую проверку их возможной причастности к совершенным преступлениям, фактам провоцирования групповых правонарушений и принятие к ним мер, предусмотренных законом.
   8. Для предотвращения фактов вовлечения молодежи в групповые антиобщественные проявления, связанные с празднованием 50-летия воссоединения Западной Украины с Украинской ССР, совместно с комитетами комсомола осуществить комплекс мероприятий по изучению происходящих в этой среде процессов, выявлению подстрекателей, вовлекающих учащихся и студентов в совершение акций против порядка управления, межнациональные конфликты, и принимать к ним меры в соответствии с законом.
   9. Во взаимодействии с органами прокуратуры, уполномоченными Совета по делам религий при СМ УССР западного региона Украины, обеспечить надежный контроль за деятельностью униатских священников, монашествующих лиц. В соответствии с действующим законодательством пресекать их попытки провести несанкционированные сборища и молебны верующих, захвата культовых зданий.
   10. Обеспечить четкую расстановку сил и средств в местах проведения торжеств, посвященных 50-летию воссоединения Западной Украины с Украинской ССР, гибкое маневрирование и управление ими в зависимости от складывающейся обстановки. Внести предложения в штабы ДНД о дополнительном выделении дружинников для усиления охраны правопорядка в этот период.
   11. Обеспечить четкую работу групп документирования противоправной деятельности лидеров и активистов неформальных объединений с использованием видео и звукозаписывающей техники. Особое внимание уделить установлению изготовителей и распространителей националистической символики, самиздатовской литературы. Установить контроль за правильным оформлением материалов о таких правонарушениях и своевременным направлением их в народные суды, органы прокуратуры для привлечения виновных к ответственности по закону.
   12. Установить с 14 до 19 сентября в МВД УССР, во всех органах, подразделениях и учреждениях внутренних дел, учебных заведениях, частях внутренних войск областей Западной Украины круглосуточное дежурство руководящего и командного состава, усиленных оперативных групп. Перевести личный состав на работу по усиленному варианту.
   13. Осуществить контрольные проверки соблюдения правил хранения взрывчатых материалов, огнестрельного оружия, сильнодействующих ядовитых и радиоактивных веществ, порядка деятельности полиграфических предприятий и использования множительной техники.
   14. Повсеместно проводить целенаправленную работу среди личного состава по разъяснению враждебной сущности некоторых неформальных группировок, униатской церкви, развенчанию их попыток оклеветать и приуменьшить значение этой исторической даты, по созданию в каждом коллективе высокой боевой готовности, требовательности, ответственности за выполнение служебного долга, повышению профессиональной и политической бдительности, поддержанию строгого уставного порядка.
   Ви звернули увагу на слова "с полной экипировкой и табельным вооружением"? Вони були готовi вiдкривати вогонь з табельно§ збро§ по мирним зiбранням, лише ждали наказу.
   1 вересня 1939 року розпочалися полiгоннi випробування першо§ у свiтi реактивно§ системи залпового вогню "Катюша". 14 липня 1941 року вперше пролунав залп "Катюшi". Поява ново§ збро§ значно посилила боєздатнiсть Червоно§ армi§. Один iз конструкторiв "Катюшi" - наш земляк Iван Гвай. Кандидат технiчних наук Iван Iсидорович Гвай жив у Днiпропетровську та навчався у технiкумi залiзничного транспорту. Як кращого студента його вiдправили на навчання до Москви. З 1938 року вiн працював в обороннiй промисловостi, а через 2 роки отримав свiдоцтво про винахiд установки для стрiльби ракетними снарядами, яка в народi вiдома пiд назвою "Катюша". Перший залп "Катюшi" гiтлерiвцi з жахом могли спостерiгати в Оршi, невеличкому мiстечку, що в Бiлорусi§. Там на березi Днiпра зараз розмiщений пам"ятник знаменитiй БМ-13-16.
   30 рокiв тому, 15 жовтня 1959 року, агент КГБ Сташинський вбив Степана Бандеру - провiдника ОУН, який вiдкрито мешкав у Мюнхенi. Йому дали зброю - пiстолет з ампулами отрути. 14 жовтня 1959 року, вистеживши Бандеру у пiд'§здi власного будинку, Сташинський вистрiлив йому в обличчя отрутою. Отрута швидко не випарувалася, i був зафiксований факт вбивства вiд отруєння. Пiсля виконання завдання Сташинського нагородили орденом Бойового Червоного Прапора. Пiзнiше разом з дружиною вiн втiк до Захiдного Берлiна i здався мiсцевiй полiцi§, де зiзнався у вбивствi Бандери. Сташинського вiддали пiд суд i засудили лише до 8 рокiв тюрми, оскiльки винним у злочинi вважався СССР, а Сташинський був лише виконавцем злочинних наказiв. Вже пiсля 4 рокiв ув'язнення завдяки спiвпрацi з американськими спецслужбами його звiльнили.
   Степан Андрiйович Бандера народився 1 сiчня 1909 року в селi Старий Угринiв, на той час Австро-Угорщина.
  
  Степан Бандера разом з Ярославом Стецьком розробили i озвучили 30 червня 1941 року Акт проголошення Укра§нсько§ Держави. Але Гiтлер не мiг погодитися на те, щоб в якiйсь Укра§нi, крiм нього, був ще один фюрер. I вiн розпорядився Бандеру iнтернувати, з 15 вересня 1941 року - в Берлiнську тюрму, з 1942 по 1944 рiк - у концтабiр Заксенгаузен. У вереснi 1944 року нiмцi його звiльнили i хотiли, щоб вiн керував партизанським рухом в тилу Червоно§ армi§ на боцi нiмцiв, але Бандера воювати проти власного народу вiдмовився. Для гiтлерiвцiв Степан Бандера на той час небезпеки не являв, i вони вiд нього вiдступились.
   28 жовтня Верховна Рада УРСР ухвалила Закон про державний статус укра§нсько§ мови. В цьому законi, незважаючи на його важливе значення для боротьби за збереження укра§нсько§ мови, в багатьох статтях поруч зi словосполученням "укра§нською мовою" стоять слова "або росiйською". Це значною мiрою зводить нанiвець проголошений законом намiр забезпечити "укра§нськiй мовi статус державно§ з метою сприяння всебiчному розвитковi духовних творчих сил укра§нського народу, гарантування його суверенно§ нацiонально-державно§ майбутностi". До цього майже 300 рокiв укра§нська мова заборонялася, пiддавалася репресiям або не мала повноправного державного статусу. I тепер, пiсля прийняття закону, багато ренегатiв з рiзних антиукра§нських партiй шельмують рiдну мову, щоб догодити "старшому брату", хоч з "братом" ми живемо в рiзних квартирах.
   14 грудня на 79-му роцi життя помер великий демократ усiх часiв i народiв - Андрiй Дмитрович Сахаров. В 32 роки Сахаров став академiком, у 41 рiк - тричi Героєм Соцiалiстично§ Працi, в 1975 роцi йому присуджено Нобелiвську премiю. Сахаров написав вiдкритого листа Брежнєву iз протестом проти агресi§ в Афганiстанi i з пропозицiєю здiйснити полiтичну амнiстiю i звiльнити в"язнiв совiстi, заарештованих за переконання. Закiнчилося все це тим, що Андрiй Сахаров сам поповнив список цих в"язнiв сумлiння, його позбавили всiх урядових нагород i вислали в Горький, де вiн жив в умовах повно§ iзоляцi§ та цiлодобового нагляду з боку КГБ. Сахаров був небезпечним для радянського керiвництва, бо доводив перед усiм свiтом фальш i демагогiю брежнєвського правлiння, його антинародну сутнiсть, захищав несправедливо засуджених i переслiдуваних: кримських татар, яким не дозволяють повернутися до Криму, нiмцiв, яких не вiдпускають у Нiмеччину, євре§в, яких не вiдпускають у Iзра§ль, домагався полiтично§ амнiстi§ та скасування страти. А таке не прощали навiть академiкам - Нобелiвським лауреатам. А тепер повернемося за три днi до його смертi, коли Сахаров брав участь в роботi З'§зду народних депутатiв СССР, коли вiн з трибуни З"§зду говорив про поранених та полонених наших хлопцiв в Афганiстанi, коли його бiльшовики-комунiсти освистали, а головний комунiст Горбачов зiгнав з трибуни, а вiн, найрозумнiший з усiх цих "свистунiв", як побитий собачка, покинув трибуну. А через три днi вмер. Я, автор цiє§ книги, звинувачую Генсека Горбачова разом з його компартiєю в смертi великого академiка Сахарова - совiстi нашо§ епохи.
  
   Виповнилось 100 рокiв з дня народження Остапа Вишнi - видатного укра§нського письменника-сатирика, майстра художньо§ пародi§ i шаржу, короткого памфлета, сатиричного фейлетону i гуморески. Справжнє iм'я - Павло Михайлович Губенко, який народився 13 листопада 1889 року на хуторi Чечва, що на Полтавщинi. Остап Вишня все життя був веселою, оптимiстичною людиною i сво§м темпераментом так заражав оточуючих, що тi забували про будь-якi проблеми i турботи. В груднi 1933 року Вишня був арештований, його звинуватили в тероризмi - спробi вбити секретаря ЦК КП(б)У П.Постишева. Судова "трiйка" за терористичну i контрреволюцiйну дiяльнiсть присудила письменника до вищо§ мiри покарання - розстрiлу. Колегiя ОГПУ замiнила розстрiл на 10 рокiв ув'язнення у виправно-трудових таборах. Вiдбував покарання О.Вишня в Ухтi Комi АССР. В 1955 роцi безпартiйний письменник, член редколегi§ журналу "Перець", член правлiння Спiлки письменникiв Укра§ни був реабiлiтований. 28 вересня 1956 року смерть обiрвала життя Остапа Вишнi.
   22 грудня в Румунi§ почалася народна революцiя, спрямована проти режиму Нiколае Чаушеску, до влади прийшов Фронт нацiонального порятунку. Находячись при владi, Чаушеску жив на широку ногу i нi в чому собi не вiдмовляв. Для його сiм'§ споруджувалися розкiшнi палаци, де унiтази були iз каррарського мармуру, а в §дальнях переважала посуда з золота. Чаушеску страждав манiакальною пiдозрiливiстю. Його охорона була однiєю iз найбiльших у Європi. Але це не врятувало диктатора вiд народного гнiву. Чаушеску разом iз дружиною втекли з Бухареста, але були арештованi. Суд вiйськового трибуналу тривав усього двi години, вiн пред'явив Нiколає i Єленi Чаушеску обвинувачення в геноцидi, засудив обох до розстрiлу. Вирок було здiйснено на вiйськовiй базi Тяговисте 25 грудня 1989 року.
   В кiнцi 1989 року за згодою мiж керiвниками Захiдно§ та Схiдно§ Нiмеччини, вперше пiсля зведення "берлiнсько§ стiни", Бранденбурзькi ворота були вiдкритi для вiльного проходу через них громадян обох держав.
   З Новим роком!
  
  
  
  
  1990-й рiк.
   Прийшов новий рiк.
   7 сiчня в Укра§нi дозволили святкувати Рiздво.
   20 сiчня для придушення нацiонального руху в Баку було введено вiйська МВД i КГБ СССР - загинуло близько 130 осiб. В липнi 1989 року в Азербайджанi сформувався Народний Фронт Азербайджану, що став на чолi азербайджанського нацiонального руху. 29 грудня минулого року в Джалiлабадi активiсти Народного фронту захопили будiвлю мiськкому партi§, при цьому десятки людей було поранено. 31 грудня на територi§ Нахiчевансько§ АРСР натовп людей зруйнував держкордон з Iраном. Тисячi азербайджанцiв перетнули рiчку Аракс i браталися зi сво§ми спiввiтчизниками в Iранi. 10 сiчня 1990 року Президiя Верховно§ Ради СССР прийняла постанову "Про грубi порушення закону про державний кордон СССР на територi§ Нахiчевансько§ АРСР". В нiч з 19 на 20 сiчня 1990 року радянська армiя штурмувала Баку з метою розгрому Народного фронту, керуючись указом про введення у мiстi надзвичайного стану. Операцiя отримала кодову назву "Удар". Пiсля придушення повстання у Баку, Радянська Армiя вiдновила скинуту радянську владу у мiстах Азербайджану. Наступного дня пiсля введення вiйськ, на будiвлi ЦК з"явились написи: "Геть радянську iмперiю!", "Геть КПСС!", "Радянська армiя - фашистська армiя!". В результатi силово§ акцi§ понад сотня мирних жителiв, в основному азербайджанцi, загинули. Десятки тисяч азербайджанських комунiстiв публiчно спалили сво§ партквитки. Багато активiстiв Народного фронту були заарештованi. Перший Секретар ЦК Компартi§ Азербайджансько§ РСР Абдул-Рахман Везiров ще до введення вiйськ утiк до Москви. Його замiнив Аяз Муталiбов, що став потiм першим президентом Азербайджану. 20 сiчня вiдзначається як День всенародно§ скорботи в Азербайджанi.
   21 сiчня мiж Києвом i Львовом було створено живий ланцюг - "Укра§нська хвиля" - з нагоди проголошення Дня соборностi Укра§ни. Три мiльйони людей, взявшись за руки, створили на дорогах i шосе безперервний ланцюг вiд Києва до Львова в рiчницю Акта злуки ЗУНР i УНР в 1919 роцi. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабнiших у свiтовiй iсторi§ та став ще одним кроком до здобуття незалежностi Укра§ни. Акцiю "живий ланцюг" Львiв - Ки§в було органiзовано Народним Рухом Укра§ни як символ духовно§ єдностi людей схiдних i захiдних земель Укра§ни, як запорука iснування єдино§, соборно§ Укра§ни.
   60 рокiв тому, 23 сiчня 1930 року, ЦК КП(б)У ухвалив постанову "Про заходи проти куркульства". Таким чином держава перейшла вiд полiтики обмеження куркуля до полiтики його фiзичного знищення. 24 сiчня секретар ЦК КПУ С. Косiор надiслав в усi округи Укра§ни телеграми-директиви з категоричною вимогою до виконання: "Негайно розпочати заходи проти куркулiв з таким розрахунком, щоб до 15 березня §х в основному завершити. Розкуркуленню повинно бути пiддано бiля 150 тисяч господарств по всiй Укра§нi, з них бiля 60 тисяч пiдлягають виселенню за межi Укра§ни, iншi, пiсля конфiскацi§ майна, розселенi у районах свого проживання". Особлива роль у розкуркуленнi вiдводилась органам ОГПУ. 2 лютого 1930 року керiвник ОГПУ Г.Ягода пiдписав наказ "Про заходи лiквiдацi§ куркульства як класу". Перша черга депортування куркулiв з Укра§ни набула таких розмiрiв: 20 тисяч сiмей, 100 тисяч людей, 57 ешелонiв, виселення на Крайню Пiвнiч, закiнчення операцi§ 15 квiтня 1930 року.
   Для розкуркулених селян, якi не пiдлягали депортацi§, влада визначила норми прожиткового мiнiмуму: землi для куркульських господарств вiдвести на найдальших i непридатних землях; з худоби та птицi - 2-3 курки, одне порося; на 3-4 господарства - 6-8 га рiльно§ землi, одного коня, один плуг, один лущильник, одну борону, один культиватор, одного воза та сани. Звернiть увагу, на сiм"ю видiляють 2 (два!) гектари землi! Але згодом цю землю в куркулiв вiдiбрали. Традицiйний селянський тип господарювання було знищено, а загнанi до колгоспiв селяни стали повнiстю залежними вiд держави, §х економiка не виходила за межi присадибно§ дiлянки, з яко§ теж потрiбно було платити податки державi. Апогею визиск села набув в 1932-33 роках, коли плани хлiбозаготiвель були максимально збiльшенi, а населення доведено до стану тотального голоду.
   50 рокiв тому, 10 лютого 1940 року, стався розкол Органiзацi§ укра§нських нацiоналiстiв на ОУН-Б пiд проводом Степана Бандери та ОУН-М Андрiя Мельника. ОУН виникла внаслiдок об'єднання Укра§нсько§ Вiйськово§ Органiзацi§ та студентських нацiоналiстичних спiлок 3 лютого 1929 року. Головною метою ОУН було встановлення незалежно§ соборно§ нацiонально§ держави на всiй укра§нськiй етнiчнiй територi§. Ця мета мала досягатися через нацiональну революцiю та встановлення диктатури. При цьому ми пам"ятаємо, що ОУН виникла на територi§ Захiдно§ Укра§ни, що була пiд впливом Польщi. ОУН наголошувала на важливостi формування сильно§ полiтично§ елiти, нацiонально§ солiдарностi та опори на сво§ сили. ОУН сприймала терор i насильство як полiтичний iнструмент проти зовнiшнiх та внутрiшнiх ворогiв, як засiб, що мав призвести до загального антипольського повстання. ОУН здiйснила в Галичинi й на Волинi сотнi акцiй саботажу, включно iз пiдпалами маєткiв польських землевласникiв, бойкотiв польсько§ тютюново§ й горiлчано§ монополi§, десятки експропрiацiйних нападiв на урядовi установи з метою здобуття капiталiв для своє§ дiяльностi, а також бiльше 60 вбивств. В 1934 роцi польська полiцiя заарештувала декiлькох провiдних дiячiв ОУН, в тому числi Степана Бандеру, i протримала §х в ув'язненнi до початку Друго§ свiтово§ вiйни.
   На Закарпаттi ОУН створила воєнiзоване формування "Карпатська Сiч". 15 березня 1939 року в м. Хуст було проголошено державну незалежнiсть Карпатсько§ Укра§ни, пiсля чого §§ територiю окупували угорськi вiйська. "Карпатська Сiч" вела боротьбу з окупантами, але новостворену державу було лiквiдовано. Сталiнський режим був стурбований наростанням активностi ОУН i органiзував вбивство лiдера органiзацi§ Євгена Коновальця в Роттердамi в 1938 роцi. Смерть Коновальця призвела до розколу ОУН, бо були великi розбiжностi мiж членами ОУН у Захiднiй Укра§нi та членами Проводу укра§нських нацiоналiстiв (ПУН), якi жили за кордоном. Пiсля смертi Євгена Коновальця ПУН очолив полковник Андрiй Мельник. 27 серпня 1938 року в Римi вiдбувся Другий Великий Збiр Укра§нських Нацiоналiстiв, який офiцiйно затвердив Андрiя Мельника на посадi Голови ПУН i надав йому титул вождя. Нацiоналiсти на чолi з Степаном Бандерою, який пiсля окупацi§ Польщi Нiмеччиною повернувся з тюрми, домагалася вiд ПУН та його голови А.Мельника змiни тактики ОУН. Конфлiкт набрав гострих форм i призвiв до розколу. Члени одного крила ОУН стали називати себе "бандерiвцями" ОУН(Б), членiв же другого крила - "мельникiвцями" або ОУН(М). I тодi не подiлили владу, бо де два укра§нцi - там три гетьмани.
   Пiсля закiнчення Друго§ свiтово§ вiйни Органiзацiя Об"єднаних Нацiй створила Мiжнародний вiйськовий Трибунал в нiмецькому мiстi Нюрнберг, щоб покарати воєнних злочинцiв. Його засiдання вiдбувалися з 20 листопада 1945 року по 1 жовтня 1946 року. СССР передав слiдчiй комiсi§ Трибуналу 26 томiв iз пiдiбраними матерiалами, в яких звинувачувались ОУН i УПА. Слiдча комiсiя Трибуналу вивчила не тiльки матерiали, поданi бiльшовиками, а й всi документи нiмецьких архiвiв, i оголосила висновок, що ОУН-УПА не була у вiйнi ворогом людства, а навпаки - вона була стороною, що воювала проти нацизму, боролася за незалежнiсть сво§ держави - Укра§ни. Вiдмову про визнання УПА агресором було затверджено резолюцiєю Генерально§ Асамбле§ ООН вiд 11 грудня 1946 року.
   "Марш Укра§нських Нацiоналiстiв", створений на слова поета Олеся Бабiя композитором О. Нижанкiвським. Три його куплети є гiмном ОУН:
  Зродились ми велико§ години,
  з пожеж вiйни i з полум'я вогнiв -
  плекав нас бiль по втратi Укра§ни,
  кормив нас гнiт i гнiв на ворогiв.
   I ось iдемо в бою життєвому,
   твердi, мiцнi, незламнi мов гранiт -
   бо плач не дав свободи ще нiкому,
   а хто борець - той здобуває свiт.
  Не хочемо нi слави, нi заплати -
  заплатою нам розкiш боротьби:
  солодше нам у бою умирати,
  як жити в путах, мов нiмi раби.
   Доволi нам ру§ни i незгоди -
   не смiє брат на брата йти у бiй.
   Пiд синьо-жовтим прапором свободи
   з'єднаєм весь великий нарiд свiй.
   Велику правду для усiх єдину
   наш гордий клич народовi несе:
   "Вiтчизнi ти будь вiрний до загину -
   нам Укра§на вище понад все!"
   Веде нас в бiй борцiв упавших слава -
   для нас закон найвищий та наказ:
   Соборна Укра§нськая Держава -
   вiльна й мiцна, вiд Сяну по Кавказ.
   30 рокiв тому, в лютому 1960 року, був введений в дiю перший атомний реактор в Укра§нi. До цього, 20 грудня 1951 року, ядерний реактор в США вперше в iсторi§ людства виробив електроенергiю, щоб запалити чотири 100-Ватних лампочки. Перша в свiтi атомна електростанцiя потужнiстю 5 МВт була запущена 27 червня 1954 року в СССР, в мiстi Обнiнськ Калузько§ областi. За межами СССР перша АЕС промислового призначення потужнiстю 46 Мвт була введена в експлуатацiю в 1956 роцi в Колдер-Холi (Великобританiя). Через рiк вступила в лад АЕС потужнiстю 60 МВт в Шиппiнгпортi (США). 439 ядерних реакторiв iз загальною потужнiстю 351 ГВт працюють в 31 кра§нi свiту, з них в США - 103 АЕС, Францi§ - 59 АЕС, Японi§ - 55 АЕС, Росi§ - 10 АЕС, Укра§нi - 4 АЕС.
   За кiлькiстю реакторiв та §х сумарною потужнiстю Укра§на посiдає восьме мiсце у свiтi та п'яте в Європi.
   В Укра§нi розташованi 5 АЕС:
  Чорнобильська атомна електростанцiя - у м. Прип'ять (Ки§вська обл.). На нiй у квiтнi 1986 року сталась одна з найбiльших в iсторi§ людства техногенна катастрофа.
  Пiвденно-укра§нська атомна електростанцiя - у м. Южноукра§нськ Микола§всько§ обл. - 3 атомних енергоблоки.
  Хмельницька атомна електростанцiя - у м. Нетiшин - 2 атомних енергоблоки.
  Запорiзька атомна електростанцiя - у м. Енергодар, найбiльша в Укра§нi i в Європi - 6 атомних енергоблокiв.
  Рiвненська атомна електростанцiя - у м. Кузнецовськ - 4 атомних енергоблоки.
   На працюючих укра§нських АЕС встановлено 15 енергоблокiв потужнiстю 13888 Мвт, якi виробляють 47,4% вiд загального обсягу електроенергi§ в Укра§нi.
   17 лютого 1990 року помер Володимир Васильович Щербицький, який понад 17 рокiв очолював другий за чисельнiстю загiн КПСС - тримiльйонну Компартiю Укра§ни, з травня 1972 по вересень 1989 року. Вiн же був i фактичним хазя§ном УРСР в епоху Л.Брежнєва, Ю.Андропова, К.Черненка, М.Горбачова. Щербицький був представником могутнього днiпропетровського клану. Вiн пройшов всi рiвнi партiйно§ iєрархi§, а був вiн секретарем Днiпродзержинського мiськкому партi§ ще при Сталiнi в 1947 роцi. При ньому змiнилося 6 генсекiв. Почавши §§ в завершальнi роки сталiнсько§ доби, вiн пройшов через хрущовську вiдлигу, брежнєвську стабiлiзацiю та застiй, андроповськi спроби реформ, черненкiвську "мертву зону", горбачовську "перебудову". 17 рокiв в складi вищого полiтичного керiвництва кра§ни, 32 роки член Полiтбюро ЦК Компартi§ Укра§ни - партiйний довгожитель! Двiчi Герой Соцiалiстично§ Працi (1974р., 1977р.), двiчi кавалер ордена Жовтнево§ Революцi§, лауреат Ленiнсько§ премi§, в Днiпропетровську його iменем названо вулицю.
   З iм'ям Щербицького пов'язане посилення русифiкацi§ Укра§ни, переслiдування дiячiв укра§нського дисиденства, з його iнiцiативи партiйнi з'§зди в Укра§нi та вся дiяльнiсть партiйного й державного апарату велася росiйською мовою, у першi днi аварi§ на ЧАЕС намагався приховати трагедiю. У той же час за його керiвництва Укра§ною, в державi вiдбувався економiчний пiдйом, в людей була стабiльна робота та пристойна заробiтна платня, у навчальних закладах студенти отримували квалiфiковану вищу освiту безкоштовно та влаштовувалися за фахом. 28 вересня 1989 року Щербицький пiшов у вiдставку в зв'язку з похилим вiком, а в нiч з 16 на 17 лютого 1990 року застрiлився.
   40 рокiв тому, 5 березня 1950 року, в Бiлогорщi (нинi передмiстя Львова), на 43 роцi життя загинув командир Укра§нсько§ повстансько§ армi§ Р.Шухевич, бiльш вiдомий як генерал Тарас Чупринка. Де його могила, невiдомо. Роман-Тарас Йосипович Шухевич - укра§нський полiтичний i державний дiяч, член галицького крайового проводу Органiзацi§ укра§нських нацiоналiстiв, командир батальйону СС "Нахтiгаль" (1941-42рр.), генерал-хорунжий, головнокомандувач Укра§нсько§ повстансько§ армi§, голова Секретарiату Укра§нсько§ Головно§ Визвольно§ ради (1943-50рр.). Боротьба за волю укра§нського народу, за його суверенне державне iснування i розквiт була змiстом життя Романа Шухевича. Своє iсторичне призначення на вищих посадах в укра§нському визвольно-революцiйному русi доби Друго§ свiтово§ вiйни Роман Шухевич бачив в тому, щоб сконсолiдувати сили ОУН, пiдтримати iнiцiативу Крайового проводу ОУН щодо створення Укра§нсько§ Повстансько§ Армi§ та перетворити §§ в iнструмент боротьби за Укра§нську самостiйну соборну державу.
   Згiдно з постановою Укра§нсько§ Головно§ Визвольно§ Ради (УГВР) вiд 7 липня 1950 року Головний Командир УПА Роман Шухевич був посмертно нагороджений найвищою нагородою УПА - Золотим Хрестом Бойово§ Заслуги першого класу. 12 жовтня 2007 року указом президента Укра§ни В.Ющенка "за визначний особистий внесок у нацiонально-визвольну боротьбу за свободу i незалежнiсть Укра§ни та з нагоди 100-рiччя вiд дня народження та 65-§ рiчницi створення Укра§нсько§ повстансько§ армi§" вiн був посмертно нагороджений званням Героя Укра§ни. У 2010 роцi Донецький окружний адмiнiстративний суд визнав указ недiйсним, посилаючись на те, що звання Героя Укра§ни можуть отримати тiльки громадяни Укра§ни, а Шухевич громадянином Укра§ни не був. Йому присвоєно звання почесного громадянина мiст: Хуста, Тернополя, Iвано-Франкiвська, Львова, Теребовлi, його iменем названi вулицi у Львовi, Славському, Чернiвцях, Луцьку, Тернополi, Дрогобичi, Ужгородi, Рiвному.
   Пiсля Шухевича УПА очолив В. Кук. Василь Кук, генерал-хорунжий УПА, народився в 1913 роцi в с. Красне Золочiвського повiту Тернопiльського воєводства. Bci дiти родини Кукiв були членами ОУН, двох братiв Василя стратили поляки. За радянсько§ влади вci члени родини були засудженi до позбавлення волi, все майно батькiв було конфiсковано. Пiсля смертi Романа Шухевича Кук стає його наступником на всiх посадах - Головним Командиром УПА, Головою Проводу ОУН на укра§нських землях i Головою Генерального Секретарiату УГВР. 23 травня 1954 року В.Кук внаслiдок операцi§ КГБ був взятий у полон. До I960 року вiн перебував у слiдчих iзоляторах Києва та Москви, пiсля чого був звiльнений. В 1960 роцi Василь Кук написав "Вiдкритий Лист В.Кука до Ярослава Стецька, Миколи Лебедя, Степана Ленкавського, Дарi§ Ребет, Iвана Гриньоха та до всiх укра§нцiв, що живуть за кордоном!", у якому визнавав радянську владу в Укра§нi, зрiкався та засуджував засади та методи боротьби ОУН та УПА, а також закликав закордоннi укра§нськi органiзацi§, якi вели нацiонально-визвольну боротьбу, до §§ припинення та визнання СССР. I хто менi пiсля цього доведе, що головнокомандувач УПА, який отримав всього шiсть рокiв, тодi коли за це давали вищу мiру покарання, а пiсля звiльнення влаштувався на роботу в держархiв, де потрiбен "допуск", i хто менi скаже, що товариш Кук не був стукачом КГБ? Був стукачом, i продав iдею за власну свободу!
   Третину З'§зду народних депутатiв, найвищого органу державно§ влади в СССР, обирають громадськi органiзацi§. До громадських органiзацiй, на горе всiх комунiстiв, вiднесли i КПСС. На перших засiданнях З'§зду народних депутатiв опозицiя наполягла на скасуваннi 6-о§ статтi Конституцi§, це про керiвну роль КПСС - "В единстве с народом - сила Партии, в руководстве Партии - сила народа!". Це ж треба придумати таке тупориле гасло, а ми ж його повторювали! Тому авторитет партi§ в наших очах падав катастрофiчно. У березнi 1990 року III З'§зд народних депутатiв скасував 6-у статтю Конституцi§ СССР.
   На тому ж III З'§здi народних депутатiв, 15 березня 1990 року, була заснована нова посада: Президент СССР. Першим i останнiм Президентом СССР став М.С.Горбачов. Президент СССР є главою держави, за конституцiєю вiн обирається громадянами СССР шляхом прямого i таємного голосування, але першi вибори Президента СССР були проведенi З'§здом народних депутатiв. Однак всенароднi вибори Президента СССР так жодного разу i не вiдбулися, бо посада Президента СССР припинила своє iснування 25 грудня 1991 року з вiдставкою М.С.Горбачова.
   40 рокiв тому, 6 квiтня 1950 року, таємною постановою Ради Мiнiстрiв СССР скасовувалися термiни заслання, i спецпоселенцi вважалися засланими навiчно. Бо в лютому 1949 року закiнчувався термiн заслання 13 тисяч осiб, виселених з Захiдно§ Укра§ни в 1944 роцi. Мiнiстр внутрiшнiх справ Укра§ни Т.Строкач, через мiнiстра внутрiшнiх справ СССР, звернувся до заступника голови Ради Мiнiстрiв СССР Л.Берi§ з пропозицiєю скасувати термiни виселення укра§нських нацiоналiстiв, бандитiв i бандпосiбникiв, i встановити, що вони переселенi у вiддаленi райони СССР навiчно i поверненню на мiсце попереднього проживання не пiдлягають. 6 квiтня 1950 року Рада Мiнiстрiв СССР скасувала строки виселення осiб i встановила, що всi вони, i навiть тi, що там народилися, переселенi у вiддаленi райони навiчно. Лише через 41 рiк ця страшна постанова буде вiдмiнена. А ми до цих пiр сперечаємось, хто страшнiший - фашисти чи комунiсти. Вивчайте iсторiю, шановнi, i ви побачите, що якби нашим комунiстам влаштувати новий Нюрнбергзький процес, на бiлий свiт появилися б такi моменти iсторi§, що фашисти проти наших рiдних комунiстiв здалися б хлопчаками.
   16 липня - день проголошення Декларацi§ про державний суверенiтет Укра§ни.
   Д Е К Л А Р А Ц I Я
  про державний суверенiтет Укра§ни, прийнята Верховною Радою УРСР м. Ки§в, 16 липня 1990 року.
   Верховна Рада Укра§нсько§ PCP, виражаючи волю народу Укра§ни, прагнучи створити демократичне суспiльство, виходячи з потреб всебiчного забезпечення прав i свобод людини, шануючи нацiональнi права всiх народiв, дбаючи про повноцiнний полiтичний, економiчний, соцiальний i духовний розвиток народу Укра§ни, визнаючи необхiднiсть побудови правово§ держави, маючи на метi утвердити суверенiтет i самоврядування народу Укра§ни, проголошує державний суверенiтет Укра§ни як верховенство, самостiйнiсть, повноту i неподiльнiсть влади Республiки в межах §§ територi§ та незалежнiсть i рiвноправнiсть у зовнiшнiх зносинах.
   I. Самовизначення Укра§нсько§ нацi§. Укра§нська PCP як суверенна нацiональна держава розвивається в iснуючих кордонах на основi здiйснення укра§нською нацiєю свого невiд'ємного права на самовизначення. Укра§нська PCP здiйснює захист i охорону нацiонально§ державностi укра§нського народу. Будь-якi насильницькi дi§ проти нацiонально§ державностi Укра§ни з боку полiтичних партiй, громадських органiзацiй, iнших угрупувань чи окремих осiб переслiдуються за законом.
   II. Народовладдя. Громадяни республiки всiх нацiональностей становлять народ Укра§ни. Народ Укра§ни є єдиним джерелом державно§ влади в Республiцi. Повновладдя народу Укра§ни реалiзується на основi Конституцi§ Республiки як безпосередньо, так i через народних депутатiв, обраних до Верховно§ i мiсцевих Рад Укра§нсько§ PCP. Вiд iменi всього народу може виступати винятково Верховна Рада Укра§нсько§ PCP. Жодна полiтична партiя, громадська органiзацiя, iншi угрупування чи окрема особа не можуть виступати вiд iменi всього народу Укра§ни.
   III. Державна влада. Укра§нська PCP є самостiйною у вирiшеннi будь-яких питань свого державного життя. Укра§нська PCP забезпечує верховенство Конституцi§ та законiв Республiки на сво§й територi§. Державна влада в Республiцi здiйснюється за принципом §§ розподiлу на законодавчу, виконавчу та судову. Найвищий нагляд за точним i однаковим виконанням законiв здiйснюється Генеральним прокурором Укра§нсько§ PCP, який призначається Верховною Радою Укра§нсько§ PCP, вiдповiдальний перед нею i тiльки §й пiдзвiтний.
   IV. Громадянство Укра§нсько§ PCP. Укра§нська PCP має своє громадянство i гарантує кожному громадянину право на збереження громадянства CСCP. Пiдстави набуття i втрати громадянства Укра§нсько§ PCP визначаються Законом Укра§нсько§ PCP про громадянство. Всiм громадянам Укра§нсько§ PCP гарантуються права i свободи, якi передбаченi Конституцiєю Укра§нсько§ PCP i нормами мiжнародного права, визнаними Укра§нською PCP. Укра§нська PCP забезпечує рiвнiсть перед законом усiх громадян Республiки незалежно вiд походження, соцiального i морального стану, расово§ та нацiонально§ приналежностi, статi, освiти, мови, полiтичних поглядiв, релiгiйних переконань, роду i характеру занять, мiсця проживання та iнших обставин. Укра§нська PCP регулює iмiграцiйнi процеси. Укра§нська PCP виявляє турботу i вживає заходiв щодо охорони i захисту iнтересiв громадян Укра§нсько§ PCP, якi перебувають за межами Республiки.
   V. Територiальне верховенство. Укра§нська PCP здiйснює верховенство на всiй сво§й територi§. Територiя Укра§нсько§ PCP в iснуючих кордонах є недоторканною i не може бути змiнена та використана без §§ згоди. Укра§нська PCP самостiйно визначає адмiнiстративно-територiальний устрiй Республiки та порядок утворення нацiонально-адмiнiстративних одиниць.
   VI. Економiчна самостiйнiсть. Укра§нська PCP самостiйно визначає свiй економiчний статус i закрiплює його в законах. Народ Укра§ни має виключне право на володiння, користування i розпорядження нацiональним багатством Укра§ни. Земля, §§ надра, повiтряний простiр, воднi та iншi природнi ресурси, якi знаходяться в межах територi§ Укра§нсько§ PCP, природнi ресурси §§ континентального шельфу, весь економiчний i науково-технiчний потенцiал, що створений на територi§ Укра§ни, є власнiстю §§ народу, матерiальною основою суверенiтету Республiки i використовуються з метою забезпечення матерiальних i духовних потреб §§ громадян. Укра§нська PCP має право на свою частку в загальносоюзному багатствi, зокрема в загальносоюзних алмазному та валютному фондах i золотому запасi, яке створене завдяки зусиллям народу Республiки. Вирiшення питань загальносоюзно§ власностi (спiльно§ власностi всiх республiк) здiйснюється на договiрнiй основi мiж республiками-суб'єктами цiє§ власностi. Пiдприємства, установи, органiзацi§ та об'єкти iнших держав, §хнiх громадян, мiжнародних органiзацiй можуть розмiщуватись на територi§ Укра§нсько§ PCP та використовувати природнi ресурси Укра§ни згiдно з законами Укра§нсько§ PCP. Укра§нська PCP самостiйно створює банкову, цiнову, фiнансову, митну, податкову системи, формує державний бюджет, а при необхiдностi впроваджує свою грошову одиницю. Вищою кредитною установою Укра§нсько§ PCP є нацiональний банк Укра§ни, пiдзвiтний Верховнiй Радi Укра§нсько§ PCP. Пiдприємства, установи, органiзацi§ та виробничi одиницi, розташованi на територi§ Укра§нсько§ PCP, вносять плату за використання землi, iнших природних i трудових ресурсiв, вiдрахування вiд валютних надходжень, а також сплачують податки до мiсцевих бюджетiв. Укра§нська PCP забезпечує захист всiх форм власностi.
   VII. Екологiчна безпека. Укра§нська PCP самостiйно встановлює порядок органiзацi§ охорони природи на територi§ Республiки та порядок використання природних ресурсiв. Укра§нська PCP має свою нацiональну комiсiю радiацiйного захисту населення. Укра§нська PCP має право заборонити будiвництво та припинити функцiонування будь-яких пiдприємств, установ, органiзацiй та iнших об'єктiв, якi спричиняють загрозу екологiчнiй безпецi. Укра§нська PCP дбає про екологiчну безпеку громадян, про генофонд народу, його молодого поколiння. Укра§нська PCP має право на вiдшкодування збиткiв, заподiяних екологi§ Укра§ни дiями союзних органiв.
   VIII. Культурний розвиток. Укра§нська PCP самостiйна у вирiшеннi питань науки, освiти, культурного i духовного розвитку укра§нсько§ нацi§, гарантує всiм нацiональностям, що проживають на територi§ Республiки, право §х вiльного нацiонально-культурного розвитку. Укра§нська PCP забезпечує нацiонально-культурне вiдродження укра§нського народу, його iсторично§ свiдомостi i традицiй, нацiонально-етнографiчних особливостей, функцiонування укра§нсько§ мови у всiх сферах суспiльного життя. Укра§нська PCP виявляє пiклування про задоволення нацiонально-культурних, духовних i мовних потреб укра§нцiв, що проживають за межами Республiки. Нацiональнi, культурнi та iсторичнi цiнностi на територi§ Укра§нсько§ PCP є винятково власнiстю народу Республiки. Укра§нська PCP має право на повернення у власнiсть народу Укра§ни нацiональних, культурних та iсторичних цiнностей, що знаходяться за межами Укра§нсько§ PCP.
   IX. Зовнiшня i внутрiшня безпека. Укра§нська PCP має право на власнi Збройнi Сили. Укра§нська PCP має власнi внутрiшнi вiйська та органи державно§ безпеки, пiдпорядкованi Верховнiй Радi Укра§нсько§ PCP. Укра§нська PCP визначає порядок проходження вiйськово§ служби громадянами Республiки. Громадяни Укра§нсько§ PCP проходять дiйсну вiйськову службу, як правило, на територi§ Республiки i не можуть використовуватись у вiйськових цiлях за §§ межами без згоди Верховно§ Ради Укра§нсько§ PCP. Укра§нська PCP урочисто проголошує про свiй намiр стати в майбутньому постiйно нейтральною державою, яка не бере участi у вiйськових блоках i дотримується трьох неядерних принципiв: не приймати, не виробляти i не набувати ядерно§ збро§.
   X. Мiжнароднi вiдносини. Укра§нська PCP як суб'єкт мiжнародного права здiйснює безпосереднi зносини з iншими державами, укладає з ними договори, обмiнюється дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами, бере участь у дiяльностi мiжнародних органiзацiй в обсязi, необхiдному для ефективного забезпечення нацiональних iнтересiв Республiки у полiтичнiй, економiчнiй, екологiчнiй, iнформацiйнiй, науковiй, технiчнiй, культурнiй i спортивнiй сферах. Укра§нська PCP виступає рiвноправним учасником мiжнародного спiлкування, активно сприяє змiцненню загального миру i мiжнародно§ безпеки, безпосередньо бере участь у загальноєвропейскому процесi та європейських структурах. Укра§нська PCP визнає перевагу загальнолюдських цiнностей над класовими, прiоритет загальновизнаних норм мiжнародного права перед нормами внутрiшньодержавного права. Вiдносини Укра§нсько§ PCP з iншими радянськими республiками будуються на основi договорiв, укладених на принципах рiвноправностi, взаємоповаги i невтручання у внутрiшнi справи.
   Декларацiя є основою для ново§ Конституцi§, законiв Укра§ни i визначає позицi§ Республiки при укладеннi мiжнародних угод. Принципи Декларацi§ про суверенiтет Укра§ни використовуються для укладення союзного договору.
   Значення цього нормативно-правового документа, прийнятого Верховною Радою за складних iсторичних обставин, для сучасно§ iсторi§ держави надзвичайно важливе. В умовах, коли керiвництво СССР втратило здатнiсть контролювати процеси в державi, коли абсолютну бiльшiсть Верховно§ Ради УРСР становили комунiсти (група 239), прийняття Декларацi§ про державний суверенiтет Укра§ни не лише пришвидшило загибель iмперi§, але й сприяло подальшому розгортанню державницького процесу в кра§нi. Укра§нський народ був серед тих, хто надав необхiдний iмпульс незворотному iсторичному процесу. Декларацiя про державний суверенiтет стала правовою базою для Конституцi§ Укра§ни 1996 року.
   Дата прийняття Декларацi§ про державний суверенiтет Укра§ни була оголошена Днем незалежностi Укра§ни. Однак згодом святкування перенесли на 24 серпня, адже саме в цей день в 1991 роцi Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежностi Укра§ни й остаточно вивела державу зi складу СССР.
   У перiод з 1989 до 1991 роки майже всi республiки СССР прийняли декларацi§ про державний суверенiтет. У березнi 1991 року був проведений всесоюзний референдум, на якому бiльшiсть населення проголосувало за збереження СССР. Втiм, Литва, Естонiя, Латвiя, Грузiя, Молдова та Вiрменiя, якi на той момент оголосили про свою незалежнiсть, не брали участь у референдумi.
   2 серпня Верховна Рада УРСР ухвалила Закон "Про економiчну самостiйнiсть Укра§нсько§ РСР". Цей Закон на основi Декларацi§ про державний суверенiтет Укра§ни визначає змiст, мету i основнi принципи економiчно§ самостiйностi Укра§ни як суверенно§ держави, механiзм господарювання, регулювання економiки i соцiально§ сфери, органiзацi§ фiнансово-бюджетно§, кредитно§ та грошово§ системи Укра§нсько§ РСР.
   2 жовтня 1990 року - початок студентського голодування в Києвi. На Майданi Незалежностi студенти розбили наметовий табiр i оголосили полiтичне голодування. Вони висунули вимоги вiдставки Голови Ради Мiнiстрiв В.Масола, призначення нових виборiв на основi багатопартiйностi, ухвалення постанов про нацiоналiзацiю майна КПСС i ВЛКСМ на територi§ Укра§ни, вiдмови вiд укладання союзного договору, повернення на Укра§ну всiх громадян, якi проходять строкову службу за межами республiки. В результатi вони добились лише вiдставки Масола.
   3 жовтня 1990 року вiдбулося об'єднання Нiмеччини. Ще в листопадi 1989 року була зруйнована Берлiнська стiна. Пiд час зустрiчi з канцлером Г.Колем М.С.Горбачов погодився на об'єднання Нiмеччини. В результатi об'єднана Нiмеччина стала членом НАТО, а СССР отримав економiчну допомогу в розмiрi 10 млрд. марок на облаштування виведених з територi§ Нiмеччини радянських вiйськ, якi згодом осiли в комерцiйних банках i до вiйськовослужбовцiв так i не дiйшли. Крiм цього, все вiйськове майно радянсько§ армi§, що знаходилось на територi§ схiдно§ Нiмеччини, було розграбоване i продане, а це десятки мiльярдiв §хнiх марок.
   А 18 рокiв тому, в 1972 роцi, ФРГ i ГДР пiдписали угоду про принципи взаємостосункiв, одним iз пунктiв яко§ було визнання Захiдною Нiмеччиною Нiмецько§ Демократично§ Республiки як самостiйно§ держави. ГДР утворилась 7 жовтня 1949 року на територi§, пiдконтрольнiй СССР (в тому числi, радянський сектор Берлiна) i проiснувала до об"єднання Нiмеччини 3 жовтня 1990 року. А ось ФРГ, кра§на з найбiльшим населенням i найбiльшою економiкою в Європейському союзi, є однiєю з головних полiтичних сил на Європейському континентi i технологiчний лiдер в багатьох галузях.
   В Сполучених Штатах Америки в жовтнi вiдзначають День Колумба, бо якби Колумб §х не вiдкрив 500 рокiв тому, вони б до цих пiр були б закритими. День Колумба в США є державним загальнонацiональним святом. Воно вiдзначається на честь висадки в Новому Свiтi 12 жовтня 1492 року iталiйського мореплавця Христофора Колумба. У 1937 роцi президент Франклiн Делано Рузвельт оголосив 12 жовтня загальнонацiональним святом. Дату вiдзначали аж до 1971 року, а потiм Конгрес прийняв свою постанову - вiдзначати День Колумба кожен другий понедiлок жовтня.
   30 рокiв тому, 24 жовтня 1960 року, на стартовому майданчику космодрому Байконур за пiвгодини до першого пуску вибухнула ракета Р-16 - перша радянська ракета дальнього радiусу дi§. В результатi аварi§ загинули бiльше 120 осiб, це найбiльша катастрофа в iсторi§ ракетно§ технiки. В ракети запустився двигун другого ступеню, струмiнь розжарених газiв пропалив паливнi баки першого ступеню, пiсля чого паливо виплеснулося на стартовий майданчик у радiусi понад 100 метрiв - i страшний вибух. Поруч з ракетою перебували десятки людей - цивiльнi i вiйськовi фахiвцi. Конструктор ракети Михайло Янгель залишився живий - перед стартом вiн ненадовго вiдiйшов покурити, а маршал артилерi§ Митрофан Недєлiн загинув пiд час вибуху. В Москвi, коли хоронили головного маршала артилерi§ Митрофана Недєлiна, офiцiйною версiєю загибелi була авiакатастрофа. В КГБ матерiали, що стосуються загибелi маршала, озаглавленi так - "Неделинская катастрофа". Але в один i той же час з похоронами маршала сумнi церемонi§ вiдбулися в Днiпропетровську. Тут ховали шiстьох керiвникiв КБ "Пiвденне". Всi вони похованi на одному цвинтарi, але в рiзних мiсцях. Їх немов сховали, щоб у людей не виникло питань про масове поховання. I ще одна цiкава деталь, на надгробних плитах не вказаний день смертi. Всi цi люди згорiли заживо.
   23 жовтня 1990 року пiд тиском громадськостi Верховна Рада Укра§ни скасувала 6-ту статтю конституцi§ УРСР про керiвну роль Компартi§ i прийняла вiдставку голови Ради мiнiстрiв В. Масола.
   В груднi в Москвi четвертий з'§зд народних депутатiв СССР обрав вiце-президентом СССР представленого на цю посаду М.Горбачовим маловiдомого профспiлкового дiяча Г.Янаєва. З'§зд ухвалив рiшення про збереження СССР як оновлено§ федерацi§ рiвноправних суверенних республiк, а також про збереження iсторичного найменування федерацi§ - Союз Радянських Соцiалiстичних Республiк. Було оголошено рiшення органiзувати всесоюзний референдум з питань збереження єдностi оновлено§ радянсько§ федерацi§
   15 жовтня 1990 року Президент СССР М.С.Горбачов був удостоєний Нобелiвсько§ премi§ миру "В знак визнання його провiдно§ ролi в мирному процесi, який сьогоднi характеризує важливу складову частину життя мiжнародного спiвтовариства". Це в той час, коли громадянська вiйна продовжується в Казахстанi, Азербайджанi, Арменi§, Карабаху, Чечнi, Таджикiстанi, Грузi§, Абхазi§, Молдовi, Приднiстров"§, коли комунiсти стараються розв"язати громадянську вiйну в Криму i Прибалтицi, коли половина Радянського союзу охоплена полум"ям громадянсько§ вiйни, президента цiє§ держави нагороджують найвищою премiєю "за мир"! Що це за свiт, в якому ми живемо?
   З Новим роком!
  
  
  
  1991-й рiк.
   Прийшов новий рiк.
   30 рокiв тому, 1 сiчня 1961 року, в СССР провели грошову реформу по змiнi цiн в 10 разiв та обмiну грошових знакiв зразка 1947 року у вiдношеннi 10 до 1. Крiм мiдних монет - "1", "2" та "3" коп.
   13 сiчня вiльнюський телецентр, який транслював передачi на пiдтримку незалежностi Литовсько§ Республiки, було блоковано й взято штурмом радянськими вiйськами. Литва проголосила незалежнiсть у березнi 1990 року - першою з радянських республiк. Комунiсти у вiдповiдь органiзували рух "Єдiнство", який боровся з нацiоналiзмом та буцiм-то за економiчний добробут. У сiчнi 1991-го "Єдiнство" органiзувало масовi демонстрацi§ сво§х прихильникiв проти зростання цiн. Вони навiть намагалися штурмувати Верховну раду. 9 сiчня в Литву прибули спецпiдроздiл "Альфа" i десантники з повiтряно-десантно§ дивiзi§, яка базувалася у росiйському Псковi. Вночi 13 сiчня радянська бронетехнiка розпочала штурм Вiльнюсько§ телевежi i телецентру. Цi важливi об'єкти захищали звичайнi беззбройнi цивiльнi, вони стояли проти танкiв i солдат, якi стрiляли в них.
   В цей час довкола будинку Верховно§ Ради зiбралося 50 тисяч людей, якi побудували барикади i оточили парламент живим кiльцем. Радянськi вiйська, захопивши телевежу i телецентр, не наважилися штурмувати парламент. В цю нiч ефiр невеличко§ студi§, що несла новини з Вiльнюса, почав ретранслювати на весь свiт шведський канал. Пiднявся скандал. Горбачов та радянське керiвництво вiдхрестилося вiд причетностi до кривавих подiй, кинувши сво§х прибiчникiв i виконавцiв напризволяще. В нiчних подiях 13 лютого 1991 року загинули 14 цивiльних литовцiв i один офiцер "Альфи", близько 600 були пораненi. Цю дату в Литвi вiдзначають як День захисникiв cвободи. Маленька Литва почала розвалювати великий Радянський Союз, ставши першою по-справжньому незалежною республiкою.
   Грошова реформа В.С.Павлова. 24 сiчня несподiвано для радянських громадян була проведена грошова реформа, коли протягом трьох днiв проводився обмiн 50- i 100-рубльових купюр зразка 1961 року. На 1 людину можна було обмiняти не бiльше 1000 рублiв. Одночасно була обмежена сума готiвкових грошей, доступних для зняття в Ощадному банку СССР - не бiльше 500 рублiв. Iнiцiатори реформи хотiли завдати смертельний удар по тiньовiй економiцi, але вiн виявився ударом по всьому населенню, причому тiньовики постраждали найменше. Ця акцiя ще бiльше озлобила народ проти влади, посилила економiчну кризу i прискорила процес розпаду СССР.
   З 2 квiтня 1991 року уряд В.С.Павлова пiшов на пiдвищення роздрiбних цiн у 2-5 разiв на всi продовольчi та промисловi товари, з надiєю, що це зупинить ажiотажний попит на них. Крiм того, в рiзних куточках СССР з продажу зникли дешевi товари широкого споживання, прилавки магазинiв спорожнiли. У кра§нi назрiла продовольча криза. Для забезпечення населення елементарними продуктами харчування були введенi талони, при пред'явленнi яких у магазинах громадяни могли купити необхiднi предмети споживання. Талони обмежували кiлькiсть товарiв, якi можна було купувати, а на грошi без талонiв практично нiчого не можна було придбати. Пiдвищення цiн i введення талонiв ще бiльш посилило соцiальну напруженiсть у суспiльствi.
   12 лютого Верховна Рада УРСР ухвалила постанову про вiдновлення Кримсько§ Автономно§ РСР:
  1. Вiдновити Кримську Автономну РСР в межах територi§ Кримсько§ областi в складi Укра§нсько§ РСР.
  2. Кримську обласну Раду народних депутатiв тимчасово, до прийняття Конституцi§ Кримсько§ АРСР i створення на §§ основi конституцiйних органiв державно§ влади, визнати найвищим органом державно§ влади на територi§ Кримсько§ АРСР i надати §й статус Верховно§ Ради Кримсько§ Автономно§ Радянсько§ Соцiалiстично§ Республiки.
   130 рокiв тому, 19 лютого 1861 року, цар Олександр II пiдписав манiфест про скасування крiпацтва в Росiйськiй iмперi§. Його дi§ поширювалися на бiльшiсть губернiй європейсько§ Росi§, в яких налiчувалося 25 млн. крiпосних селян, вони отримували особисту свободу i деякi громадянськi права. Селяни-крiпаки переставали бути власнiстю помiщикiв. Вони могли вiльно торгувати, вiдкривати промисловi та ремiсничi пiдприємства, торговельнi заклади, записуватися в цехи, купувати i збувати рухоме й нерухоме майно, без дозволу помiщикiв одружуватися, вiддавати дiтей у навчальнi заклади. Ревiзькi душi отримували надiли в 5 десятин, тобто пiв гектара. Але помiщики залишали собi найкращi землi, а селянам видiляли найгiршi, позбавляли §х випасiв, водопо§в, лук, лiсiв та iнших угiдь. Крiм цього, селяни землю викупляли. В Укра§нi земля, яку отримали селяни, коштувала 128 млн. крб., а селяни мали сплатити 503 млн. крб.
   Мiж iншим, автор теж був крiпаком. Ви скажете, що крiпацтва не iснує вже 130 рокiв, але тут ви помиляєтесь. Я народився пiсля вiйни в селi, значить, я народився в колгоспi. А в той час все, що народжувалось в колгоспi, ставало колгоспним - i бичок, i курка, i порося. I колгоспним став я, хлопчик, що народився в 1952 роцi. Бо сiльським паспорт був "не положено". Всi жителi села жили "по справцi", а щоб влаштуватися на роботу помимо села, потрiбен був паспорт, а паспортiв у селi не видавали, бо "не положено". Чим не рабство, чим не крiпацтво! Єдиним виходом вирватися з села, було "отдать долг Родине" - пiти служити в армiю. Тодi в армi§ служили всi, нiхто не "косив". А ось пiсля армi§ юнак мав пiльги i мав право не вертатися в своє село, а мiг влаштуватися в мiстi "лiмiтою", пiти вчитися або завербуватися на шахти. Таким чином автор вирвався з крiпацтва.
   13 березня виповнюється 30 рокiв Куренiвськiй трагедi§. В Бабиному Яру в роки вiйни фашистами було розстрiляно понад сто тисяч мирних жителiв. В 50-х роках побудували тут цегельнi заводи. Пульпу, або вiдходи цегельного виробництва, вирiшено було зливати в Бабин Яр. Вона повинна затвердiти й утворити рiвний майданчик на мiсцi яру. Згодом тут думали розбити парк вiдпочинку та забути про сто тисяч розстрiляних. Дамба, що служила перемичкою мiж Яром i Куренiвкою, повинна бути бетонною, а водозабiрнi колодязi повиннi вiдбирати воду, що накопичувалася, щоб вiдходи змогли затвердiти. Крiм того, подача пульпи у вiдстiйник повинна здiйснюється з перервами. Але в дiйсностi дамбу збудували земляну, колодязi взагалi нiколи не функцiонували, i вiдходи цiлодобово надходили в яр. Пульпа, змiшуючись з водою, не встигала затвердiти. На 1961 рiк в яру зiбралося близько чотирьох мiльйонiв кубометрiв вiдходiв. 13 березня ця циклопiчна маса прорвала дамбу й зi швидкiстю 5 метрiв на секунду ринула вниз на Куренiвку. Висота грязьово§ хвилi була близько 10 метрiв. Потiк перевертав i вiдносив автомобiлi, автобуси, трамва§, валив стовпи електричних мереж, рвав дроти. Пульпою було практично повнiстю знищено трамвайне депо iм. Красiна, кiлька десяткiв його працiвникiв загинули. Дуже швидко були зруйнованi десятки будинкiв, пiд шаром пiску та глини похованi машини, трамва§ й автобуси з людьми! Хвиля забрала життя понад пiвтори тисячi киян!
  
  
  На фото вулиця Фрунзе.
  Влада робила все можливе, щоб приховати i применшити справжнi масштаби та наслiдки трагедi§. На пiдприємствах були забороненi громадянськi панахиди. Хоронили загиблих на всiх ки§вських цвинтарях, в тому числi й закритих, а також за межами Києва. Заборонялося встановлювати таблички з датою смертi. Навiть лiтаки Аерофлоту облiтали мiсце трагедi§, щоб люди не бачили справжнiх масштабiв цiє§ катастрофи. У першi днi в мiстi не працював мiжмiський i мiжнародний зв'язок, вся кореспонденцiя ретельно перевiрялася, а сумнiвна просто не доходила до одержувача. Лише в мiсцевiй вечiрнiй газетi вийшов скромний некролог, в якому кiлькiсть загиблих зменшили в десять разiв! Сьогоднi про минулу трагедiю нагадує лише скромний пам'ятник бiля трамвайного депо. Офiцiйна версiя - в результатi Куренiвського цунамi загинуло 145 осiб.
   17 березня вiдбувся референдум про збереження СССР як федерацi§ рiвноправних республiк.
   В союзному бюлетенi референдуму було поставлено запитання:
  "Чи вважаєте Ви необхiдним збереження СССР як оновлено§ федерацi§ рiвноправних суверенних республiк, в якiй повною мiрою гарантуватимуться права i свободи людини будь-яко§ нацiональностi?"
   Укра§нський парламент внiс до бюлетенiв додаткове республiканське питання:
  "Чи згоднi Ви з тим, що Укра§на має бути у складi Союзу радянських суверенних держав на засадах Декларацi§ про державний суверенiтет Укра§ни?"
   На перше питання "так" вiдповiли 70,2%, на друге - 80,2% громадян, що взяли участь у референдумi.
   Винищення львiвських в'язнiв у червнi-липнi 1941 року. На 22 червня 1941 року у тюрмах Львiвсько§ областi було 5 424 в'язнi. Розстрiли, санкцiонованi прокурором Львiвсько§ областi Харитоновим, розпочалися 22 червня. До 28 червня у Львiвськiй областi було розстрiляно 4 140 в'язнiв. Спочатку вбивали звичайним способом - пострiлом у потилицю. Проте фронт швидко наближався i людей почали розстрiлювати масово - з автоматiв у камерах через дверцята для передачi. В останнi днi кидали до камер гранати. Спочатку тiла вбитих вивозили вантажiвками, але перед самим приходом нiмцiв чекiсти ховали вбитих на подвiр'ях та пiдвалах тюрем. У першi тижнi вiйни в тюрмах Захiдно§ Укра§ни було страчено близько 22 тисяч осiб. Масштабнi страти бiльшовицькою владою полiтичних в'язнiв у першi тижнi вiйни справили шокове враження на населення Захiдно§ Укра§ни i стали одним iз головних чинникiв укорiнення антирадянських позицiй тогочасного та наступних поколiнь.
   1 липня 1991 року глави делегацiй Болгарi§, Угорщини, Польщi, Румунi§, Чехословаччини i Радянського Союзу пiдписали у Празi протокол про припинення дi§ Договору про дружбу, спiвпрацю i взаємну допомогу вiд 14 травня 1955 року. Таким чином була розпущена Органiзацiя Варшавського договору. В пiслявоєнний перiод у вiдповiдь на створення НАТО, Радянський союз прагнув створити вiйськово-полiтичний союз кра§н Схiдно§ Європи. В травнi 1955 року у Варшавi вiдбулась конференцiя схiдноєвропейських кра§н, що завершилася пiдписанням 14 травня Договору про дружбу, спiвробiтництво i взаємодопомогу восьми кра§н (СССР, Польщi, Чехословаччини, ГДР, Румунi§, Болгарi§, Албанi§, Угорщини) строком на 20 рокiв. Якщо ранiше вiйська кра§н народно§ демократi§ були без всяких формальностей поставленi пiд контроль Радянського Союзу, то тепер вiйськовi вiдносини мiж соцiалiстичними кра§нами регулювалися особливим договором, i тому СССР вимагав вiд соцiалiстичних кра§н Європи вiрностi спiльнiй соцiалiстичнiй iдеологi§. I ось тепер цей воєнно-полiтичний союз розпущений, а двi держави (Нiмецька Демократична Республiка та Албанiя) взагалi зникли з карти Європи.
   Трохи ранiше, 28 червня 1991 року, припинила своє iснування Рада Економiчно§ Взаємодопомоги (РЕВ). З розпадом РЕВ Радянський Союз втрачає сво§х торгових партнерiв. Частка кра§н Схiдно§ Європи у зовнiшньоторговельному оборотi СССР скорочується з 50 до 16%. Крiм того, СССР у рамках РЕВ втратив економiчну iнтеграцiю з цими кра§нами, що важко вiдбилося на економiцi кра§ни. Також в пiслявоєнний перiод, у зв'язку iз розколом Європи, 25 сiчня 1949 року Болгарiя, Угорщина, Польща, Румунiя, СССР i Чехословаччина проголосили створення Ради економiчно§ взаємодопомоги для спiльного розв'язання економiчних проблем, координацi§ народногосподарських планiв, реалiзацi§ спiльних проектiв (завод "Iкарус", газо- i нафтопроводи тощо). У лютому до РЕВ приєдналась Албанiя. РЕВ за рiзних часiв спiвробiтничала: з Кубою, В'єтнамом, Югославiєю, Анголою, Iраком, Мексикою, Нiкарагуа, Мозамбiком, Ефiопiєю, Афганiстаном, НДРЙ. Однак створення РЕВ де виправдовувало надiй §§ учасникiв з розвитку iнтеграцi§ та економiчного спiвробiтництва. У вiдносинах всерединi РЕВ переважала торгiвля, причому кра§ни Схiдно§ Європи отримували сильно пiльговi умови на торгiвлю з СССР. Радянський Союз постачав до Схiдно§ Європи насамперед природнi ресурси. I в цьому роцi РЕВ припинила свою дiяльнiсть.
   19-22 серпня 1991 року вiдбувся серпневий путч. Щоб зiрвати пiдписання Союзного договору i зберегти сво§ владнi повноваження, частина вищого партiйно-державного керiвництва СССР спробувала захопити владу. 19 серпня вони оголосили, що М.С.Горбачов, який перебував на вiдпочинку в Форосi, нiбито не може виконувати обов'язки Президента СССР за станом здоров'я i тому його повноваження переходять до вiце-президента Г.I.Янаєва. В кра§нi було введено надзвичайний стан. На вулицi Москви та деяких iнших великих мiст були введенi вiйська, включаючи танки. Майже всi центральнi газети (за винятком "Правды", "Известий", "Труда") були забороненi. Припинили роботу всi канали Центрального телебачення, за винятком 1-§ програми та майже всi радiостанцi§. Дiяльнiсть усiх партiй, крiм КПСС та ЛДПР, були припиненi. Навколо будiвлi Верховно§ Ради РСФСР (Бiлого дому) були сконцентрованi вiйська, якi повиннi були зайняти будинок, розiгнати парламент i заарештувати найбiльш активних його учасникiв. Очолив переворот Державний комiтет з надзвичайного стану (ГКЧП) в такому складi:
  Геннадiй Янаєв - в. о. Президента СССР.
  Дмитро Язов - мiнiстр оборони СССР.
  Володимир Крючков - голова КГБ СССР.
  Валентин Павлов - прем'єр-мiнiстр СССР.
  Борис Пуго - мiнiстр внутрiшнiх справ СССР.
  Олег Бакланов - секретар ЦК КПCС, перший заступник голови Ради Оборони.
  Василь Стародубцев - голова Селянсько§ спiлки СССР.
  Олександр Тiзяков - президент Асоцiацi§ держпiдприємств.
   Головне завдання перевороту ГКЧП бачив у вiдновленнi в СССР порядкiв, якi iснували до 1985 року, тобто в лiквiдацi§ багатопартiйностi, комерцiйних структур i знищеннi паросткiв демократi§. Проте переворот не вдався. Населення Москви вiдмовилося пiдтримати ГКЧП, армiя ж не захотiла застосовувати силу проти громадян своє§ держави. Б.М.Єльцин оголосив себе виконуючим обов'язки Президента СССР. Вже 20 серпня навколо "Бiлого дому" виросли барикади, на яких знаходилося декiлька десяткiв тисяч осiб, частина вiйськових пiдроздiлiв перейшла на бiк противникiв ГКЧП. 22 серпня путч зазнав поразки, а члени ГКЧП були заарештованi. М.С.Горбачов повернувся з Форосу i вiдновив свою владу.
   Але якийсь дивний вiн був, цей переворот. Горбачов усе лiто нагнiтав обстановку в кра§нi, казав, що неспокiйно, навiть в Стокгольм з лекцiєю як Нобелiвський лауреат не по§хав, аж раптом перед ГКЧП все "заспоко§лось", i Президент вiдбув у свою резиденцiю. Та там було все домовлено, ви, хлопцi, зробiть переворот, а я, як глава держави, буцiм-то нiчого не знаю, а потiм я повернуся, i ми подiлимо портфелi! А в Горбачова, бiдного i нещасного, вiдiбрали навiть зв'язок. Та поки Президент живий, зв'язок в нього нiхто вiдiбрати не зможе! I якби ця хунта була серйозною, вони б президента вбили, КГБ сильних супротивникiв половину перестрiляв, а половину заарештував, банки, вокзали, пошти захопили б, §м би Ленiн на цi три днi, а так що ж, сидiли на фонi Лебединого озера з синiми мордами i з руками, що тряслись як у алкоголiкiв. Та з такими руками переворотiв не здiйснюють. Тим бiльше, яку iдею вони народовi запропонували? Повернення до щасливого минулого? А ви в народа про це запитали?! I коли всесильний КГБ заборонив всi партi§, крiм партi§ Жириновського, цим вiн признав, що "син юриста" був стукачом КГБ, всi зрозумiли, що ГКЧП - це цирк, а гекачепiсти - клоуни. А потiм §х арештували. Чи зробили вигляд, бо якби арештували, то судили б, а потiм за зраду Батькiвщини вiйськовий трибунал розстрiляв би. А так просто вiдпустили, цирк та й годi.
   А в цей час на Укра§нi вже кiлька тижнiв лило, зерно проросло на корню, на корню - це коли з колоска виростає нове стебло. Аграрiям було не до переворотiв, §м би зерно на зерносушках просушити, а зерносушок не вистачає. Вранцi 19 серпня Кабiнет Мiнiстрiв УРСР прийняв ухвалу, яку пiдписав перший вiце-прем'єр Костянтин Масик, - "Про створення тимчасово§ комiсi§ для запобiгання надзвичайним ситуацiям". Ї§ очолив державний мiнiстр УРСР з питань оборони, нацiонально§ безпеки та надзвичайних ситуацiй Євген Марчук. За регiонами були закрiпленi "вiдповiдальнi". Наприклад, тодiшнiй мiнiстр сiльського господарства Олександр Ткаченко став слiдкувати за Вiнниччиною, Житомирщиною, Черкащиною та Закарпаттям, а мiнiстр юстицi§ Вiталiй Бойко - за Ки§вщиною, Херсонщиною та Хмельниччиною. За всiма ознаками, першi рiшення укра§нського уряду були пропутчистськими. Не було жодним словом сказано про неконституцiйнiсть ГКЧП, навпаки - йшлося про наведення дисциплiни, посилену охорону режимних об'єктiв, а також посилений контроль за дiяльнiстю ЗМI та використанням копiювально§ технiки, чого якраз i вимагав ГКЧП. Як справу першочергово§ державно§ ваги планувалося якомога швидше вiдправити студентiв на сiльгоспроботи i iзолювати найактивнiшу частину молодi, бо спогади влади про переможне жовтневе в 1990 роцi полiтичне голодування студентiв на Майданi Незалежностi були ще свiжими. У всiх виступах найвищих державних посадовцiв Укра§ни 19-20 серпня 1991 року проходила турбота "про врожай". На цьому, зокрема, наголошував у виступi по республiканському телебаченню тодiшнiй голова Верховно§ Ради УРСР Леонiд Кравчук. Партiйнi функцiонери ЦК КПУ повнiстю пiдтримали путчистiв. Масовi видання "Радянська Укра§на", "Робiтнича газета", "Сiльськi вiстi", "Правда Украины" три днi друкували матерiали ГКЧП у повному обсязi. А ось заколотникiв однозначно засудили полiтики та партi§ з нацiонал-демократичного та нацiоналiстичного таборiв: НРУ, УРП, Союз укра§нського студентства, "Меморiал", Товариство Лева, СНУМ. Донецькi шахтарi теж постановили не визнавати розпорядження ГКЧП, оголосили про безстроковий полiтичний страйк, вимагаючи заборони КПСС та §§ бойового загону в Укра§нi - КПУ.
   Пiсля трiскучого провалу авантюри пiд назвою "ГКЧП", на нас несподiвано впала незалежнiсть. Цю незалежнiсть було проголошено голосами переляканих компартiйних номенклатурникiв, якi в такий спосiб волiли зберегти свiй контроль над республiкою. Це §м вдалося: колишнi секретарi парткомiв укупi з "червоними директорами" й заповзятливими комсомольцями-бiзнесовцями склали основу формування ново§ "елiти" вже незалежно§ Укра§ни.
   Постанова Верховно§ Ради Укра§нсько§ РСР про проголошення незалежностi Укра§ни:
   Верховна Рада УРСР постановляє:
   Проголосити 24 серпня 1991 року Укра§ну незалежною демократичною державою. З моменту проголошення незалежностi чинними на територi§ Укра§ни є тiльки §§ Конституцiя, закони, постанови уряду та iншi акти законодавства республiки. 1 грудня 1991 року провести республiканський референдум на пiдтвердження акта проголошення незалежностi.
   Голова Верховно§ Ради Укра§нсько§ РСР Л.Кравчук.
   м. Ки§в, 24 серпня 1991 року.
   Постанова Верхавно§ Ради Укра§ни про вiйськовi формування на Укра§нi:
   Верховна Рада Укра§ни постановляє:
   1. Пiдпорядкувати всi вiйськовi формування, дислокованi на територi§ республiки, Верховнiй Радi Укра§ни.
   2. Утворити Мiнiстерство оборони Укра§ни.
   3. Урядовi Укра§ни приступити до створення Збройних Сил Укра§ни, республiкансько§ гвардi§ та пiдроздiлу охорони Верховно§ Ради, Кабiнету Мiнiстрiв i Нацiонального банку Укра§ни.
   Голова Верховно§ Ради Укра§ни Л.Кравчук.
   м. Ки§в, 24 серпня 1991 року.
   А чому Кравчук не приєднав до укра§нсько§ армi§ Чорноморський флот? Чому це могли зробити прибалти, а ми нi? Чому на нашiй територi§ дислокується чужий флот i загрожує своєю мiццю нашiй незалежностi? Багато "чому", на яких нема вiдповiдi. Багато офiцерiв Чорноморського флоту звертались до Кравчука з пропозицiєю перейти пiд юрисдикцiю Укра§ни. А Кравчук вижидав, а потрiбен був лише його пiдпис, щоб це вогнище конфлiктiв лiквiдувати раз i назавжди. Бо цей конфлiкт буде тлiти постiйно, доки чужа вiйськово-морська база буде займати чужу територiю. Укра§на ж мала чверть ВВП всього Радянського Союзу, а отже мала право на один iз 4-х флотiв, i Росiя при цьому нам не заперечувала. Нам можуть сказати, що такий величезний флот Укра§на не взмозi експлуатувати. А нащо нам весь флот? Вiдiбрали б необхiднi кораблi, а решту продали б. Кому? Туркам, японцям, та тим же росiянам в обмiн на газ. Та ми б 50 рокiв з Росi§ газ безкоштовно отримували за чорноморськi кораблi. Доки Кравчук лисину чухав, росiяни сказали: "Ну и глупые хохлы, мы им флот дарим, а они сопли жуют. Отобрать у них флот, они его недостойны", i одним розчерком пера стали хазяями величезного флоту, вартiстю в 60 млрд. дол. А ми залишились з вiчним гемороєм на самому цiкавому мiсцi. Бо в цей час Кравчук за готiвку продавав Чорноморське морське пароплавство - торговельний флот Укра§ни. Скiльки там було пароплавiв, 360 чи 600, вже нiхто не взнає. То чи був час Кравчуку займатись якимось вiйськовим флотом, коли живi грошi пливуть в руки. Ось тобi й "Пiдпорядкувати всi вiйськовi формування...". Не можемо, не вмiємо, коли нами керують такi люди, для яких своя сотня переважає десятки мiльярдiв державних коштiв.
   Отже 24 серпня 1991 року наша держава офiцiйно отримала назву - Укра§на, що вiдповiдає iсторичнiй традицi§. Розпочався процес утвердження атрибутiв державностi, без яких не iснує суверенних держав. 4 вересня 1991 року над куполом будинку Верховно§ Ради замайорiв нацiональний синьо-жовтий укра§нський прапор, а 28 сiчня 1992 року вiн отримав статус державного. 15 сiчня 1992 року державним гiмном Укра§ни стала музика композитора М. Вербицького на слова П. Чубинського "Ще не вмерла Укра§ни...". 19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб Укра§ни. Нацiональна символiка перетворилася на державну.
   Незалежнiсть Укра§ни була визнана всiма колишнiми радянськими республiками, свiтовим спiвтовариством.
   30 серпня 1991 року Президiя Верховно§ Ради Укра§ни видала Указ "Про тимчасове припинення дiяльностi Компартi§ Укра§ни". Цим Указом дiяльнiсть Компартi§ Укра§ни припинялась до остаточного розслiдування обставин, пов'язаних з подiями 19-21 серпня 1991 року, що мали мiсце в Москвi. Мiнiстерству внутрiшнiх справ Укра§ни за участю народних депутатiв доручалось опечатати всi службовi примiщення партiйних комiтетiв КПУ i взяти §х пiд охорону, забезпечити збереження майна i документiв вiд розкрадання, руйнування та знищення. Партiйним органам заборонялись будь-якi фiнансовi операцi§ з майном та коштами. Мiсцевим Радам народних депутатiв доручалось до закiнчення розслiдування прийняти на баланс майно, що належало органiзацiям Компартi§ Укра§ни, за винятком майна Управлiння Справами ЦК КПСС та ЦК Компартi§ Укра§ни, яке передано на баланс Верховно§ Ради Укра§ни. Президiя Верховно§ Ради Укра§ни, посилаючись на висновки Тимчасово§ комiсi§, за якими визнавалось, що керiвництво Компартi§ Укра§ни "сво§ми дiями пiдтримало державний переворот i тим самим сприяло його здiйсненню на територi§ Укра§ни", заборонила дiяльнiсть Компартi§ Укра§ни на пiдставi частини друго§ статтi 7 Конституцi§ УРСР 1978 року, згiдно з якою не допускалось створення i дiяльнiсть партiй, що ставлять за мету змiну шляхом насильства конституцiйного ладу i в будь-якiй протизаконнiй формi територiально§ цiлiсностi держави, а також пiдрив §§ безпеки, розпалювання нацiонально§ i релiгiйно§ ворожнечi.
   26 жовтня 1991 року кiлька колишнiх партiйних дiячiв i рядовi члени компартi§ Укра§ни органiзували у Києвi установчий з'§зд ново§ партi§. Вона залишалася на комунiстичнiй платформi, хоч була названа Соцiалiстичною партiєю Укра§ни. Лiдером СПУ став О. Мороз. А в червнi 1993 року на з'§здi у Донецьку Компартiя була вiдновлена. Очолив КПУ Петро Симоненко.
   А тепер поговоримо про "золото партi§". Всi його марно шукають i знайти не можуть. Бо випустили з уваги той факт, що напередоднi банкрутства правлячо§ партi§, у нас появилось багато комерцiйних банкiв. I якось так трапилось, цiлком випадково, що президентами цих банкiв стали першi секретарi обкомiв комсомолу, а §х акцiонерами теж цiлком випадково виявились родичi партiйних функцiонерiв. Ось де грошi партi§! Партiйна номенклатура спочатку вивела кошти з державно§ власностi в свою приватну, а потiм штучно розiграла буцiм-то кризу, з метою, щоб §§ турнули з п"єдестала. Звернiть увагу, не сама пiшла, а §§ "пiшли"! Рядовi члени Комунiстично§ партi§ дивуються, а чому §хнi партiйнi керiвники без бою здали владу, не боролись за не§? А для чого §м боротися за те, що й так §м належить? Бо влада - це грошi, а грошi належать §м, i не треба в цi секрети впускати рядових членiв партi§, що втратили лише сво§ членськi внески - тут мова йде про майбутнє не лише §х дiтей, а й внукiв i правнукiв.
   7 вересня виповнюється 100 рокiв, коли в 1891 роцi першi укра§нськi емiгранти прибули до Канади. 7 вересня 1891 року до порту Квебек прибув корабель "Орегон" з Гамбурга. У численному натовпi були два хлiбороби - Iван Пилипiв та Василь Єлиняк з села Небилова Рожнятiвського району Iвано-Франкiвсько§ областi. Вони подалися за океан в пошуках щастя, виходу зi злиднiв, яких зазнавали на власнiй землi пiд владою Австро-Угорщини та Польщi. З §хнiм прибуттям розпочався потiк укра§нських iммiгрантiв на незайманi землi Канади. Зараз у Канадi проживають 1 млн. 200 тисяч укра§нцiв. Укра§нцi Канади - складова укра§нсько§ дiаспори, а сама Канада - третя кра§на за числом етнiчних укра§нцiв. Укра§нцi Канади є найбiльшою слов"янською дiаспорою на територi§ Канади.
   19 вересня за розпорядженням голови Верховно§ Ради Укра§ни Леонiда Кравчука вiдновлено дiяльнiсть Києво-Могилянсько§ академi§. Це навчальний заклад нового типу, де викладання i навчання ведеться укра§нською i англiйською мовами. Майже 175 рокiв один iз найстарiших унiверситетiв Схiдно§ Європи був у забуттi. Заснована 1632-го року Києво-Могилянська академiя є найстарiшим вищим навчальним закладом кра§ни. У рiзнi часи тут навчалися Iван Мазепа, Григорiй Сковорода, Михайло Ломоносов. У 1991-му роцi, пiсля отримання Укра§ною незалежностi, унiверситет "Києво-Могилянська академiя" знову продовжив своє iснування. Отримавши статус нацiонального, цей навчальний заклад акредитовано за четвертим - найвищим - рiвнем акредитацi§.
   30 рокiв тому, 17 жовтня 1961року, в Москвi розпочав роботу XXII з'§зд КПСС, що затвердив новий Статут КПСС i прийняв третю Програму партi§, в якiй проголошувався курс на будiвництво комунiзму в СССР. Серед делегатiв з'§зду було 99 Геро§в Радянського Союзу i 478 Геро§в Соцiалiстично§ Працi. На з'§здi були присутнi делегацi§ 80 зарубiжних комунiстичних та нацiонально-демократичних партiй. XXII з'§зд комунiстично§ партi§ Радянського Союзу прийняв:
  Статут КПСС, який мiстив моральний кодекс будiвника комунiзму.
  Програму КПСС, в якiй стверджувалося, що до 1980 року радянський народ житиме при комунiзмi.
   З'§зд посилив заходи боротьби з культом особи Сталiна, початi XX з'§здом в 1956 роцi. Саме пiсля XXII з'§зду були перейменованi мiста i об'єкти в СССР, названi на честь Сталiна, знятi пам'ятники (окрiм пам'ятника на батькiвщинi - в Горi). З'§зд визнав недоцiльним подальше збереження в Мавзоле§ саркофага з тiлом Сталiна, зважаючи на його великi зловживання владою, iнiцiйованi ним масовi репресi§ проти чесних людей, неймовiрну жорстокiсть. Тiло вождя народiв було винесене з Мавзолею i захоронене бiля Кремлiвсько§ стiни.
   Програма КПСС була зустрiнута з ентузiазмом, стимулювала багато чудових рухiв i починань: за комунiстичне ставлення до працi, за перехiд передовикiв виробництва у вiдстаючi трудовi колективи, за поєднання шкiльно§ освiти з виробництвом. Характерною ознакою того часу було тяжiння молодi до освiти, наукових знань, культурно§ спадщини людства. З'§зд прийняв Статут Комунiстично§ партi§ Радянського Союзу в новiй редакцi§. Статут передбачав пiдвищення ролi i вiдповiдальностi комунiстiв, подальший розвиток внутрiпартiйно§ демократi§, ленiнських принципiв i норм партiйного життя. У Статутi особливо пiдкреслено, що вищим принципом партiйного керiвництва є колективнiсть керiвництва, що гарантує партiю, всi §§ органи вiд прийняття однобiчних, суб'єктивних рiшень i дiй. Одразу ж пiсля XXII з'§зду КПСС почалося широке впровадження так званих громадських засад у рiзних галузях господарсько§, полiтично§, культурно§ дiяльностi, в партiйних органiзацiях, радах, редакцiях газет. За статутом КПСС передбачалося на кожних чергових виборах оновлення не менш як на чверть складу ЦК i його президi§ та обрання керiвникiв парторганiв лише на три строки, а секретарiв первинних парторганiзацiй - не бiльш як на два. Це обмежувало повновладдя партiйних чиновникiв i викликало у них незадоволення, а згодом i опозицiйнiсть полiтицi Хрущова. Схвальний вiдгук населення викликали заходи керiвництва щодо скорочення i здешевлення адмiнiстративно-управлiнського апарату. За три роки штати управлiнського апарату скоротилися на 130 тис. чоловiк, що давало рiчну економiю понад 1 млрд. рублiв. Незважаючи на певну активiзацiю дiяльностi рад, профспiлок, комсомолу, помiтно§ демократизацi§ полiтичного життя в Укра§нi все ж таки не вiдбулося. Партiйнi апаратники торпедували новi статутнi норми, а згодом вони були взагалi знятi. Апарат i надалi користувався рiзними пiльгами, у тому числi путiвками до санаторi§в, персональними службовими автомобiлями, позачерговим отриманням житла. Для них споруджувалося житло полiпшено§ комфортностi, надавалась можливiсть придбати за пiльговою цiною легковi автомобiлi.
   Тези з Програми КПСС (мовою оригiналу):
   Коммунизм - это бесклассовый общественный строй с единой общенародной собственностью на средства производства, полным социальным равенством всех членов общества, где вместе с всесторонним развитием людей вырастут и производительные силы на основе постоянно развивающейся науки и техники, все источники общественного богатства польются полным потоком и осуществится великий принцип "От каждого - по способностям, каждому - по потребностям!". Коммунизм - это высокоорганизованное общество свободных и сознательных тружеников, в котором утвердится общественное самоуправление, труд на благо общества станет для всех первой жизненной потребностью, осознанной необходимостью, способности каждого будут применяться с наибольшей пользой для народа.
   КПСС ставит задачу разрешить самую острую проблему советского народа - жилищную. В течение 1-го десятилетия в стране будет покончено с недостатком в жилищах. Те семьи, которые проживают ещё в переуплотненных и плохих жилищах, получат новые квартиры. В итоге 2-го десятилетия каждая семья, включая семьи молодоженов, будет иметь благоустроенную квартиру. В течение 2-го десятилетия пользование жилищем станет бесплатным для всех граждан. Пользование коммунальным транспортом (трамвай, автобус, троллейбус, метро) во 2-м десятилетии станет бесплатным, а в конце его также станут бесплатными коммунальные услуги: пользование водой, газом, отоплением.
   В течение предстоящих 10-ти лет осуществится переход на 35-часовую рабочую неделю. Таким образом, Советский Союз станет страной самого короткого в мире и в то же время самого производительного и наиболее высокооплачиваемого рабочего дня. Постепенно продолжительность минимального отпуска увеличится до месяца. Наряду с существующим бесплатным медицинским обслуживанием, бесплатными станут пользование санаториями, а также отпуск медикаментов, частично бесплатное пользование домами отдыха, пансионатами, туристскими базами, спортивными сооружениями. Во 2-м десятилетии начнется переход к бесплатному общественному питанию на предприятиях и в учреждениях. Будет обеспечено полное и бесплатное удовлетворение потребностей населения в яслях, детских садах, пионерских лагерях, введение в школах бесплатных горячих завтраков и обедов, бесплатное снабжение школьной одеждой и учебными пособиями.
   В ближайщее время в народном потреблении значительно возрастет доля продуктов животноводства (мяса, жиров, молочных продуктов), фруктов и высокосортных овощей. В достатке будут удовлетворяться потребности всех слоев населения в высококачественных товарах широкого потребления, добротной и красивой одежде, обуви, удобной современной мебели.
   С переходом к единой общенародной коммунистической собственности и к коммунистической системе распределения, товарно-денежные отношения экономически изживут себя и отомрут.
   Государство обеспечит полное удовлетворение потребностей колхозов в современной машинной технике, запасных частях, химикатах и других средствах производства. Намного возрастет масса промышленных товаров, поступающих в деревню. Общественное хозяйство колхозов достигнет такого уровня развития, когда станет возможным полностью удовлетворять потребности колхозников. На этой основе личное подсобное хозяйство постепенно себя изживет экономически. Когда общественное хозяйство колхозов сможет полностью заменить личное подсобное хозяйство колхозников, когда колхозники сами убедятся в том, что им невыгодно иметь приусадебное хозяйство, они добровольно откажутся от него. Постепенно колхозные деревни преобразуются в населенные пункты городского типа с благоустроенными жилыми домами, коммунальным обслуживанием, бытовыми предприятиями, культурными и медицинскими учреждениями.
   КПСС намечает увеличить объем промышленной продукции за 20 лет в 6 раз и оставить далеко позади нынешний объем промышленного производства США. Через 20 лет производительность труда в советской промышленности превысит уровень производительности труда в США в 2 раза, а по часовой выработке - в связи с сокращением рабочего дня в СССР - значительно больше.
   В коммунистическом обществе человек не может не трудиться. Этого не позволят ни его сознание, ни общественное мнение. Поэтому в итоге второго десятилетия (1971-1980гг.) будет создана материально-техническая база коммунизма, обеспечивающая изобилие материальных и культурных благ для всего населения; советское общество вплотную подойдет к осуществлению принципа распределения по потребностям, произойдет постепенный переход к единой общенародной собственности. Таким образом, в СССР будет в основном построено коммунистическое общество. Партия торжественно провозглашает: нынешнее поколение советских людей будет жить при коммунизме!
   Мiж iншим, деякi верстви нашого населення вже пожили при комунiзмi - це партiйнi та радянськi чиновники. I зараз живуть - це державнi службовцi, це тi ж партiйнi чиновники, але по iншому звуться. А ми, народ, як були рабами при партiйних чиновниках, то ж рабами при державних службовцях i залишилися.
   Укра§на, разом з Росiєю, перейшла на зимовий час. Потiм нашi можновладцi згадали, що ми незалежнi, i через тиждень ще раз перейшли на зимовий час. Укра§на осiнню 1991 року двiчi переходила на зимовий час! З-за цього ми на годину вiдстаємо вiд Росi§.
   1 листопада Верховна Рада ухвалила Декларацiю прав нацiональностей Укра§ни:
   Верховна Рада Укра§ни, виходячи з Декларацi§ про державний суверенiтет Укра§ни, з Акта проголошення незалежностi Укра§ни, керуючись Загальною декларацiєю прав людини та ратифiкованими Укра§ною мiжнародними пактами про права та свободи особистостi;
  прагнучи утвердження в незалежнiй, демократичнiй Укра§нi священних принципiв свободи, гуманiзму, соцiально§ справедливостi, рiвноправностi всiх етнiчних груп народу Укра§ни;
  беручи до уваги, що на територi§ Укра§ни проживають громадяни понад 100 нацiональностей, якi разом з укра§нцями складають п'ятдесятидвохмiльйонний народ Укра§ни, приймає цю Декларацiю прав нацiональностей Укра§ни.
   Стаття 1 . Укра§нська держава гарантує всiм народам, нацiональним групам, громадянам, що проживають на §§ територi§, рiвнi полiтичнi, економiчнi, соцiальнi та культурнi права. Дискримiнацiя за нацiональною ознакою забороняється й карається за законом.
   Стаття 3. Укра§нська держава гарантує всiм народам i нацiональним групам право вiльного користування рiдними мовами в усiх сферах суспiльного життя, включаючи освiту, виробництво, одержання i розповсюдження iнформацi§.
   Стаття 4. Усiм громадянам Укра§ни кожно§ нацiональностi гарантується право сповiдувати свою релiгiю, використовувати свою нацiональну символiку, вiдзначати сво§ нацiональнi свята, брати участь у традицiйних обрядах сво§х народiв.
   Стаття 6. Укра§нська держава гарантує всiм нацiональностям право створювати сво§ культурнi центри, товариства, земляцтва, об'єднання.
   Стаття 7. Нацiональнi культурнi центри i товариства, представники нацiональних меншин мають права на вiльнi контакти iз своєю iсторичною батькiвщиною.
   Верховна Рада Укра§ни
   м. Ки§в, 1 листопада 1991 року.
   1 грудня народ Укра§ни вiльним волевиявленням на референдумi пiдтвердив Акт проголошення незалежностi Укра§ни. Президентом кра§ни обрано Леонiда Кравчука. Акт проголошення Незалежностi Укра§ни пiдтвердили понад 90 вiдсоткiв §§ громадян. Питаєте, як голосував автор? В березнi на референдумi я голосував "проти" Радянського Союзу, а в груднi - "проти" незалежно§ Укра§ни. Я не проти незалежностi своє§ держави, зовсiм нi, але я проти iнiцiативи комунiстiв, бо всi акцi§, якi розпочинали комунiсти, вилазять нам, рядовим жителям, боком.
   8 грудня 1991 року президент Укра§ни Л. Кравчук, президент РСФСР Б. Єльцин i голова Верховно§ Ради Республiки Бiлорусь С. Шушкевич пiдписали в Бiловезькiй Пущi Угоду про утворення Спiвдружностi незалежних держав (СНД). Спiрним стало питання легiтимностi рiшення розпуску Союзу без участi союзного президента та представникiв iнших республiк. Але було вирiшено, оскiльки Росiя, Укра§на i Бiлорусь стояли бiля витокiв Союзу, то вони мали на це право. Пiсля цього СССР припинив своє iснування як суб"єкт мiжнародного права та геополiтична реальнiсть. Радянський Союз пiдiрвав парад суверенiтетiв: 12 червня 1990 року Верховна рада РСФСР прийняла декларацiю про державний суверенiтет Росi§. Слiдом за Росiєю у червнi подiбнi декларацi§ прийняли Узбекистан i Молдавiя, в липнi - Укра§на i Бiлорусiя, у серпнi - Туркменiя, Вiрменiя i Таджикистан, у жовтнi - Казахстан, а також пiдiрвав путч керiвникiв загальносоюзних силових вiдомств 19-21 серпня 1991 року. Громадяни гостро вiдчули свою цiлковиту безпораднiсть перед грiзною небезпекою, яку випромiнював загальносоюзний центр.
   Угоду про створення Спiвдружностi незалежних держав було ратифiковано Верховною Радою Укра§ни 12 грудня 1991 року.
   20 грудня 1991 року Верховна Рада Укра§ни прийняла заяву "З приводу укладення Укра§ною угоди про Спiвдружнiсть Незалежних Держав", у якiй заперечувалася можливiсть функцiонування СНД як державного утворення. Наголошувалося, що Укра§на створюватиме вiдкриту економiчну систему шляхом запровадження власних митно§, банкiвсько§ служб та грошово§ одиницi. Кордони Укра§ни проголошувалися незмiнними та недоторканними.
   В розвалi СССР звинувачують Єльцина, Кравчука та Шушкевича. Нi, головний винуватець в цьому розвалюваннi - Президент СССР Горбачов. Якби цi три президенти не розпустили СССР, то громадянська вiйна з Приднiстров"я, Кавказу та Середньо§ Азi§ розповсюдилась би на всю територiю Радянського Союзу. А так новонароджений СНД перекрив кордони i локалiзував вогнища громадянсько§ вiйни на територiях республiк. А винний в виникненнi громадянсько§ вiйни на власнiй територi§ - Генсек КПСС, вiн же Президент СССР М.Горбачов.
   З Новим роком!
  
  
  
  
  1992-й рiк.
   Розпочався новий рiк.
   Новий 1992-й рiк познайомив укра§нцiв з новими грошима - купоно-карбованцями, як тимчасовою сурогатною валютою. Карбованцi спершу ходили паралельно з рублями, але вже через пару мiсяцiв повнiстю витiснили §х з обiгу. Вiд пiдробки купони були захищенi лише простенькими водяними знаками, i спочатку з'явилося багато фальшивок. Але вже до кiнця року при iнфляцi§ в 3 000% пiдробляти карбованцi стало невигiдно, занадто швидко вони знецiнювалися. Укра§нцi винайшли унiкальний захист вiд фальшивомонетникiв - великою iнфляцiєю.
  
   Але це буде потiм, а зараз 1 купон коштує 2 долари - це сама дорога валюта! Офiцiйно 1 долар коштує 0,5 купона, а ринкова цiна - 30 купонiв, рiзниця в 60 разiв. Можете собi уявити рентабельнiсть банкiв, коли вони долар купляють по пiв-купону, а продають по 30, рентабельнiсть - 6 000%. А є люди, що крутяться кругом банкiв i перетворюють офiцiйний курс в базарний. Ось де первинне нагромадження капiталу.
   Пiсля Нового року люди прокинулися, не розумiючи, що вiдбувається. Те, що коштувало копiйки, стало коштувати рублi, а те, що рублi - мало не сотнi. Все здавалося страшним сном, бо зарплата в груднi 1991 року - 500 рублiв, а хлiб 1,50 рублi вже в сiчнi. У серпнi зарплата перевалила за 5000 рублiв, однак i м'ясо пiдскочило до цiни 200 рублiв за кiлограм.
   7 лютого мiнiстри 12 європейських кра§н пiдписали Маастрихтський договiр, що поклав початок Європейському Союзу. Європейський Союз є результатом кiлькадесятилiтнiх старань, спрямованих на iнтеграцiю Європи. Потреба побудови європейсько§ спiльноти з"явилась пiсля закiнчення Друго§ свiтово§ вiйни. Створення понаддержавних структур повинно було сприяти вiдбудовi Європи i забезпечити мирне спiвiснування народiв. Iдею створення "Сполучених Штатiв Об"єднано§ Європи" вперше висунув Уiнстон Черчiль. Створення Європейського Союзу було затверджено Трактатом 7 лютого1992 року в мiстi Маастрихт (Нiдерланди). Європейський Союз - це об"єднання демократичних європейських кра§н, якi об"єдналися заради миру та розвитку. Європейський Союз - це мiждержавне утворення, кра§ни, що входять до його складу, заснували спiльнi iнституцi§, яким було делеговано частину §хнiх суверенних повноважень, завдяки чому стало можливо демократично приймати рiшення з конкретних питань, якi становлять спiльний iнтерес, на європейському рiвнi. Європейський Союз створив спiльну валюту, спiльний ринок, в якому люди, послуги, товари i капiтал пересуваються вiльно. Вiн намагається зробити так, щоб внаслiдок соцiального прогресу та справедливо§ конкуренцi§ якомога бiльше людей могли скористатися перевагою спiльного ринку. Вiн був одноголосно ратифiкований всiма державами-членами Європейських спiвтовариств i 1 листопада 1993 року вступив в силу.
   Кра§ни-члени Європейського Союзу:
  Бельгiя, Францiя, Нiдерланди, Люксембург, Нiмеччина, Iталiя, Великобританiя, Iрландiя, Данiя, Грецiя, Iспанiя i Португалiя.
  З 1995 року: Австрiя, Фiнляндiя i Швецiя.
  З 2004 року: Кiпр, Чехiя, Естонiя, Литва, Латвiя, Мальта, Польща, Словаччина, Словенiя, Угорщина.
  З 2007 року: Болгарiя i Румунiя.
  До Європейського Союзу також входять заморськi територi§ кра§н-членiв. Кра§нами-кандидатами на прийняття до Європейського Союзу є Хорватiя i Туреччина.
   Єдина європейська валюта - євро була впроваджена 1 сiчня 2002 року. Саме тодi банкноти та монети євро прийшли на замiну нацiональним валютам у 12 з 15 кра§н ЄС (Бельгi§, Нiмеччинi, Грецi§, Iспанi§, Францi§, Iрландi§, Iталi§, Люксембурзi, Нiдерландах, Австрi§, Португалi§ та Фiнляндi§). З 1 сiчня 2007 року до єврозони приєдналась i Словенiя.
   Державнi мови Європейського Союзу - 21 офiцiйна мова:
  чеська, датська, голландська, англiйська, естонська, фiнська, французька, нiмецька, грецька, угорська, iталiйська, португальська, iспанська, шведська, iрландська, латвiйська, литовська, мальтийська, польська, словацька, словеньська.
   Шенгенська угода - договiр "Про скасування паспортного митного контролю мiж кра§нами Європейського союзу" первинно пiдписаний 14 червня 1985 сiмома європейськими державами: Бельгiєю, Нiдерландами, Люксембургом, Францiєю, Нiмеччиною, Португалiєю та Iспанiєю. Угода набула чинностi 26 березня 1995 року. Угоду пiдписано в Шенгенi, мiстечку в Люксембурзi, що знаходиться поблизу стику кордонiв Люксембургy, Нiмеччини й Францi§.
   Угода дiє в кра§нах: Австрi§, Бельгi§, Данi§, Фiнляндi§, Францi§, Нiмеччинi, Iсландi§, Iталi§, Грецi§, Люксембурзi, Нiдерландах, Норвегi§, Португалi§, Iспанi§, Швецi§, Естонi§, Латвi§, Литвi, Польщi, Словаччинi, Словенi§, Угорщинi, Чехi§, Швейцарi§.
   30 рокiв тому, 10 лютого 1962 року, вiдбувся обмiн резидента КГБ Рудольфа Абеля на американського льотчика-шпигуна Френсiса Пауерса.
   В 1948 роцi в Сполучених Штатах з'явився художник i фотограф, радянський розвiдник Вiльям Генрiхович Фiшер. Дев'ять рокiв нелегально вiн працював над добуванням атомних секретiв, але його зрадив радист. 21 червня 1957 року Вiльям Фiшер був арештований агентами ФБР. Пiд час арешту вiн зумiв знищити шифр i запис останньо§ радiограми, але у ФБР знайшлися достатньо доказiв, щоб ув'язнити його i спровадити до суду по звинуваченню в шпигунствi. Не бажаючи видавати свого справжнього iменi, але вважаючи необхiдним дати знати радянськiй розвiдцi про провал, Фiшер назвався iм'ям Рудольфа Iвановича Абеля. Пiд цим прiзвищем вiн був засуджений i став широко вiдомий своєю винятковою мужнiстю i стiйкiстю пiд час судового процесу. Абелю загрожував смертний вирок, але йому дали 30 рокiв тюрми.
   1 травня 1960 року в районi Свердловська був збитий американський лiтак-розвiдник У-2, а його пiлот Френсiс Г. Пауерс був арештований. Газети першi виступили з пропозицiєю обмiняти Абеля на Пауерса. Дружина i мати Пауерса звернулися до президента США з аналогiчними проханнями. Американцi розумiли, що кадровий розвiдник-професiонал високого класу Абель коштує значно бiльше, нiж простий, хоч i досвiдчений льотчик Пауерс. В обмiн на Абеля радянська сторона, крiм Пауерса, погодилася звiльнити американського студента, заарештованого за шпигунство в Схiдному Берлiнi в серпнi 1961 року, i молодого американця з Пенсiльванського унiверситету, що знаходився у в'язницi в Києвi, вiдбуваючи 8-рiчний термiн за шпигунство. 10 лютого 1962 року на мосту мiж ГДР i Захiдним Берлiном обмiняли Абеля на Пауерса. Там же, в Берлiнi, його зустрiли дружина i дочка. Останнi роки життя Вiльям Фiшер, вiн же Рудольф Абель, жив в Москвi, продовжував роботу в зовнiшнiй розвiдцi. Вiн помер в 1971 роцi, на 69 роцi життя.
   70 рокiв тому, 3 квiтня 1922 року, на Пленумi ЦК РКП(б) Генеральним секретарем ЦК обрано Йосифа Сталiна. На який термiн його вибирали? На 31 рiк! Але ж на такi строки не вибирають, в нас нема довiчних виборних посад. I якби товариша Сталiна перевибрали через два термiни, в нас не було б репресiй, на Укра§нi не трапився б голод з канiбалiзмом, була б боєздатна не репресована армiя, не було б того жаху радянського народу перед сво§м керiвництвом. В усьому цьому звинувачують лише особу Сталiна, його "культ особи". Нi, шановнi товаришi, в усьому цьому виннi ви, комунiсти-бiльшовики. Це ви, мiцно тримаючись за сво§ привiле§ i пiльги, затопчуючи в грязь товаришiв по партi§, а потiм вiдправляючи §х на гiльйотину, це ви, разом з сво§м Генсеком, виннi в репресiях, голодi, концтаборах, в злиднях свого народу. Бо ви жили не в злиднях, а за своє багате життя ви ладнi вiдправити на ешафот весь свiй народ, бо ви не з народу, ви - з Комунiстично§ партi§!
   Травень 1982 pоку - вiдзначення в Укра§нi 1500-рiччя заснування Києва. Лiточислення Києва було затверджене в Москвi з єдиною метою: не дати можливостi Києву звеличитись своєю iсторичною спадщиною. У 1982 роцi було затверджено хибне 1500-рiччя Києва, щоб його древнiсть не надто вiдрiзнялася вiд Москви.
   "Коли поляни жили особно i володiли родами сво§ми, то було мiж них три брати: одному iм'я Кий, а другому Щек, а третьому Хорив. Зробили вони городок i на честь брата §х найстаршого назвали його Києвом".
  
  
   Лiтописцi пов'язують дату розбудови Києва з князем Києм, а iноземна хронiка пiдтверджує наявнiсть мiста Києва на початку нашо§ ери, бо за часiв розбудови Костянтинополя про Ки§в вже знали. Щодо затверджено§ у Москвi офiцiйно§ дати заснування Києва, то вона не узгоджується нi з рiдними лiтописами, нi з iноземною хронiкою, - насправдi Ки§в набагато древнiший. Легендарнi брати - Кий, Щек, Хорив - звели кремлi на Ки§вських горах над Подолом, поклавши початок лiточисленню верхньо§ частини Києва. Але нижня частина Києва iснувала ще давнiше. Це пiдтверджується археологiчними дослiдженнями, проведеними на територi§ сучасного Києва. На Подолi неподалiк Кирилiвсько§ церкви вiдкопано древнє поселення, що отримало назву "Кирилiвська стоянка" i датується 25-тисячним роком до н.е. Отже, двадцять сiм тисяч рокiв тому на територi§ Києва iснувало перше поселення наших пращурiв. Тому ми маємо всi пiдстави стверджувати: Ки§в - одне з найстародавнiших мiст у свiтi.
   2 червня виповнюється 30 рокiв, як в 1962 роцi в Новочеркаську розстрiляли демонстрацiю робiтникiв. Недалеко вiд Ростова-на-Дону знаходиться красиве мiсто Новочеркаськ. На горi - церква, а недалеко вiд не§ - пам"ятник легендарному Єрмаку - покорителю Сибiру. Єрмак - §хнiй земляк. А ось що творилося в цьому мiстi в далекому 1962 роцi, про цi подi§ радянська iсторiя мовчала довгих 30 рокiв.
   Величезнi черги за хлiбом стояли в усiх мiстах i селах. I причина була в iнiцiативах М.Хрущова, йому здалося, що вирощування кукурудзи є швидким вирiшенням проблеми продовольства, але це лише погiршувало становище, бо м"яса, масла i молока в кра§нi не додалося. Потiм Перший секретар заборонив громадянам тримати худобу в особистих господарствах i податками довiв людей до вирубки плодових дерев у власних садах. Пiсля цього спустiли навiть базари, i там стали шикуватися черги за картоплею мало не довшi, нiж за хлiбом у магазинах. Коли ситуацiя стала критичною, М.Хрущов оголосив на засiданнi президi§ ЦК, що причина в тому, що сiльському господарству придiляли недостатньо уваги. I знайшов швидке вирiшення проблеми - пiдняти цiни на м"ясо i масло. А щоб ще зменшити попит на них, одночасно було вирiшено знизити розцiнки для робiтникiв з вiдрядною i погодинною оплатою працi. У вiдповiдь на серйозну реакцiю населення нi сам М.Хрущов, нi його найближче оточення не розраховували. 31 травня 1962 року була опублiкована постанова ЦК КПСС i Ради мiнiстрiв про пiдвищення цiн на м"ясомолочнi продукти. Це було перше пiсля вiйни офiцiйно оголошене державою пiдвищення цiн. Люди пам"ятали, як при Сталiну щорiчно до Дня Конституцi§ вiдбувалося зниження цiн на продовольство. Своєму народу продовольства бракувало, а в цей час слаборозвиненим i соцiалiстичним кра§нам кораблями й ешелонами iшло у виглядi гуманiтарно§ або вiйськово§ допомоги до чвертi бюджету кра§ни.
   В цей же день дирекцiя Новочеркаського електровозобудiвного заводу розпорядилася знизити розцiнки на вироблену робiтниками продукцiю. Вранцi 1 червня група робiтникiв заводу почала обговорювати пiдвищення цiн. Стихiйно розпочався мiтинг. Робiтники обвинувачували директора в жахливих умовах працi, постiйних порушеннях технiки безпеки, низьких заробiтках. А що директору до §хнiх жахливих умов, коли сам директор прикрiплений до магазину-розподiльника, в якому низькi цiни збереглися з дореволюцiйних часiв? Робiтники були обуренi зниженням розцiнок, внаслiдок чого §хнiй заробiток упав бiльш нiж на третину. Увечерi 1 червня було зроблено спробу придушити заворушення, з"явився мiлiцейський загiн, але робiтники розiгнали його.
   2 червня 1962 року новочеркаськi робiтники пiд червоними прапорами, iз портретами Ленiна i гаслами "М"ясо, масло, пiдвищення зарплати!" рушили в центр мiста до будiвлi мiськкому партi§, де перебували прибулi в мiсто члени президi§ ЦК Фрол Козлов, Анастас Мiкоян, Андрiй Кириленко, Дмитро Полянський i секретарi ЦК Леонiд Iль§чов та Олександр Шелепiн. Подолавши загородження з танкiв та автомобiлiв, учасники мiтингу дiйшли до мiськкому i прорвалися всередину будинку. "Декiлька хулiганiв, - повiдомляється у зведеннi КГБ, - пробралися на балкон i з провокацiйною метою вивiсили червоний прапор i портрет В.I.Ленiна". Ви лише вдумайтесь: червоний прапор i портрет Ленiна - це провокацiя. Тодi всi першотравневi демонстрацi§ i жовтневi паради - це суцiльна провокацiя з точки зору КГБ. А друга людина в партi§, Ф.Козлов, отримав вiд М.Хрущова дозвiл вiдкрити вогонь по натовпу. Командувач Пiвнiчнокавказьким вiйськовим округом генерал Iсса Плiєв виконав наказ. Хто саме стрiляв у демонстрантiв - солдати чи снайпери зi спецслужб, тепер навряд чи має принципове значення. Перша черга просвистiла над головами - постраждали хлопчаки, котрi сидiли на деревах. 20 людей було вбито на мiсцi, троє померли в реанiмацi§. Близько 40 людей дiстали вогнепальнi поранення специфiчного характеру, бо в автоматних магазинах спецпiдроздiлiв внутрiшнiх вiйськ були кулi зi змiщеним центром ваги, забороненi ще Гаазькою конвенцiєю 1904 року. В СССР цей вид збро§ i розривнi кулi активно застосовувалися пiд час придушення повстань у таборах i в"язницях. А Ф.Козлов, котрий розмовляв з делегацiєю робiтникiв, потiм говорив, що вони самi просили навести лад у мiстi. Тобто розстрiл трудящих вiдбувся на прохання самих трудящих. До вечора того ж дня було проведено масовi арешти серед учасникiв виступiв, i вiдбулися переговори влади з делегацiєю повсталих. Сам факт ведення переговорiв повсталими згодом був оцiнений судом як тяжкий державний злочин - усiх парламентерiв засудили до вищо§ мiри покарання. В обвинувальному висновку повiдомлялося, що, виступаючи як представники вiд бандитiв i хулiганiв, у бесiдi з керiвниками КПСС i радянського уряду, якi прибули в мiсто Новочеркаськ, поводилися зухвало, у безцеремоннiй формi вимагали виведення вiйськових пiдроздiлiв з мiста, злiсно зводили наклеп на матерiальне становище трудящих, висловлювали грубi образи на адресу керiвникiв партi§ та уряду. Виявляється, вимагати для себе людських умов для життя i роботи - це тяжкий державний злочин, i єдине при цьому покарання - розстрiл.
   У пiслясталiнський перiод це була одна з найкривавiших розправ радянського комунiстичного режиму над мирними демонстрантами, i згоду на вiйськове придушення робiтничого виступу дав сам Перший секретар ЦК КПСС М.Хрущов. Iз всiх вiйськових наказ стрiляти по неозброєних людях вiдмовився виконати лише Герой Радянського Союзу генерал-лейтенант Матвiй Шапошников, за що був виключений з партi§ i звiльнений на пенсiю. Пiд час збройного придушення робiтничого виступу 26 осiб загинуло i 87 отримали поранення. Тридцять поранених залишилися iнвалiдами на все життя. Пiсля криваво§ розправи, було порушено 57 кримiнальних справ, за якими засудили 114 осiб. Сiм осiб, за рiшенням Верховного суду Росiйсько§ Федерацi§, були розстрiлянi. А 82 осiб засудили на термiн вiд 10 до 12 рокiв. Цi цифри не є повними, оскiльки багатьох учасникiв тодiшнiх демонстрацiй i мiтингiв судили за мiсцем §хнього проживання. За офiцiйними даними загинуло 26 чоловiк. Насправдi жертв було значно бiльше. Мiсця §х поховання залишаються таємницею, родичi загиблих людей не знали, де похованi тiла §х рiдних. За пропозицiєю Мiкояна вирiшили поховати вбитих групами по рiзних кладовищах. Тiла загиблих були таємно вивезенi за мiсто i похованi на трьох покинутих цвинтарях Ростовсько§ областi.
   Люди, що отримали травми i калiцтва, не мали права говорити, за яких обставин вони постраждали, i претендувати на соцiальнi виплати. У §хнiх документах дiагнозом були проставленi звичайнi побутовi травми. Немає нi слова про вогнепальнi поранення, держава вiдмовилася визнати свою вiдповiдальнiсть i вiдшкодувати цим людям збиток. Багато хто з заарештованих пройшли через камери Новочеркасько§ в'язницi, а потiм потрапили в табори. Назва "Устiмлаг" в колишнiй Комi АССР вiдома багатьом учасникам Новочеркаський подiй. Судовий процес над учасниками заворушень своє надзвичайне завдання виконав. Начальство могло бути задоволене. Вирок зал зустрiв тривалими оплесками, а КГБ i Прокуратура СССР гордо заявили: "Якщо ранiше частина людей не розумiла подiй, що вiдбулися, то тепер жителi мiста Новочеркаська розiбралися в §х сутi, зрозумiли, що безлади були спровокованi кримiнально-хулiганськими елементами, i з обуренням засуджують злочиннi дi§ бандитiв i хулiганiв ".
   Зробив висновки з того, що сталось, i сам М.Хрущов, бо запропонував нове вирiшення продовольчих проблем: створити в кожнiй областi два обкоми - промисловий i сiльськогосподарський. Останнi, за задумом М.Хрущова, i повиннi були налагодити виробництво продуктiв у кра§нi. Пропозицiя Першого секретаря була палко пiдтримана. А громадяни продовжували стояти в чергах за хлiбом.
   25 червня 1992 року набрав чинностi Закон Укра§ни "Про нацiональнi меншини в Укра§нi":
   Верховна Рада Укра§ни, виходячи iз життєвих iнтересiв укра§нсько§ нацi§ та всiх нацiональностей в справi розбудови незалежно§ демократично§ держави, визнаючи нерозривнiсть прав людини i прав нацiональностей, прагнучи реалiзувати Декларацiю прав нацiональностей Укра§ни, дотримуючись мiжнародних зобов'язань щодо нацiональних меншин, приймає цей Закон з метою гарантування нацiональним меншинам права на вiльний розвиток.
  Стаття 1. Укра§на гарантує громадянам республiки, незалежно вiд §х нацiонального походження, рiвнi полiтичнi, соцiальнi, економiчнi та культурнi права i свободи.
  Стаття 2. Громадяни Укра§ни всiх нацiональностей зобов'язанi дотримуватись Конституцi§ та законiв Укра§ни, оберiгати §§ державний суверенiтет i територiальну цiлiснiсть, поважати мови, культури, традицi§, звича§, релiгiйну самобутнiсть укра§нського народу та всiх нацiональних меншин.
  Стаття 3. До нацiональних меншин належать групи громадян Укра§ни, якi не є укра§нцями за нацiональнiстю, виявляють почуття нацiонального самоусвiдомлення та спiльностi мiж собою.
  Стаття 6. Держава гарантує всiм нацiональним меншинам права на нацiонально-культурну автономiю: користування i навчання рiдною мовою чи вивчення рiдно§ мови в державних навчальних закладах або через нацiональнi культурнi товариства, розвиток нацiональних культурних традицiй, використання нацiонально§ символiки, вiдзначення нацiональних свят, сповiдування своє§ релiгi§, задоволення потреб у лiтературi, мистецтвi, засобах масово§ iнформацi§, створення нацiональних культурних i навчальних закладiв.
  Стаття 8. У роботi державних органiв, громадських об'єднань, а також пiдприємств, установ i органiзацiй, розташованих у мiсцях, де бiльшiсть населення становить певна нацiональна меншина, може використовуватися §§ мова поряд з державною укра§нською мовою.
  Стаття 9. Громадяни Укра§ни, якi належать до нацiональних меншин, мають право вiдповiдно обиратися або призначатися на рiвних засадах на будь-якi посади до органiв законодавчо§, виконавчо§, судово§ влади, мiсцевого i регiонального самоврядування, в армi§, на пiдприємствах, в установах i органiзацiях.
  Стаття 11. Громадяни Укра§ни мають право вiльно обирати та вiдновлювати нацiональнiсть. Примушення громадян у будь-якiй формi до вiдмови вiд своє§ нацiональностi не допускається.
  Стаття 12. Кожний громадянин Укра§ни має право на нацiональнi прiзвище, iм'я та по батьковi. Громадяни мають право у встановленому порядку вiдновлювати сво§ нацiональнi прiзвище, iм'я та по батьковi.
  Стаття 14. Нацiональнi громадськi об'єднання мають право висувати сво§х кандидатiв у депутати на виборах органiв державно§ влади вiдповiдно до Конституцi§ Укра§ни, законiв про вибори народних депутатiв Укра§ни i депутатiв мiсцевих Рад народних депутатiв.
  Стаття 15. Громадяни, якi належать до нацiональних меншин, нацiональнi громадськi об'єднання мають право вiльно встановлювати i пiдтримувати зв'язки з особами своє§ нацiональностi та §х громадськими об'єднаннями за межами Укра§ни, одержувати вiд них допомогу для задоволення мовних, культурних, духовних потреб, брати участь у дiяльностi мiжнародних неурядових органiзацiй.
  Стаття 18. Будь-яке обмеження прав i свобод громадян за нацiональною ознакою забороняється й карається законом.
   Президент Укра§ни Л. Кравчук.
   м. Ки§в, 25 червня 1992 року.
   Поруч з нашим кордоном виник воєнний конфлiкт, а як бути точнiшим, то за нашим кордоном йде вiйна, ближнi нашi сусiди воюють. Приднiстровський конфлiкт виник на початку 1990-х мiж центральною владою Молдови та самопроголошеною республiкою Приднiстров'я. Пiк протистояння припав на березень-липень 1992 року, коли мiж сторонами виникло збройне протистояння. Приднiстров'я входило до складу Молдовсько§ республiки iз 1940 року, до цього було частиною УРСР. Етнiчний склад Приднiстров'я складається iз трьох рiвних за чисельнiстю груп: укра§нцiв, молдован та росiян. Важливим фактором розвитку конфлiкту стала присутнiсть в Приднiстров'§ 14-о§ радянсько§ армi§. Вона стала захисником iнтересiв мiсцево§ елiти та населення в ходi конфлiкту. Багато в чому присутнiсть армi§ завадила молдовськiй владi реалiзувати силовий сценарiй розв'язання конфлiкту. В 1992 роцi командування армiєю було доручено генералу О. Лебедю. Сторони звернулись за зовнiшньою пiдтримкою, молдовська влада шукала §§ в Румунi§, приднiстровська - в Москвi. Але в конфлiкт втрутилася 14-а армiя. Вона була найбiльш потужною у вiйськовому розумiннi силою i виступила на боцi ПМР. За допомогою 14-о§ армi§ приднiстровська влада витiснила з лiвого берегу Днiстра владу центру. У вiдповiдь на такi дi§, 28 березня 1992 року Молдова оголосила запровадження надзвичайного стану в кра§нi. Конфлiкт перейшов у фазу вiдкритого озброєного протистояння. Збройнi сили Молдови здiйснили спробу розгромити вiйськовi формування в Приднiстров'§ та встановити суверенiтет Молдови над цiєю територiєю. Однак, спiввiдношення сил було не на користь молдовсько§ армi§. Загони армi§ ПМР мали у власному розпорядженнi важку зброю 14 армi§, в той час як молдовськi вiйська не мали тако§ збро§. Отож, §хнiй наступ було швидко зупинено, лiнiя фронту стабiлiзувалася. Бiй за Бендери став найбiльшою битвою впродовж всього конфлiкту. Загальна кiлькiсть загиблих становила 600 чоловiк, кiлькiсть бiженцiв перевищила 80 тисяч. Наступ молдавських вiйськ був безсилим проти пiдтримано§ росiйськими танками приднiстровсько§ армi§. Молдова почала пошук мирних рiшень. 21 липня 1992 року в Москвi мiж президентом Молдови Мiрчою Снеґуром та президентом Росi§ Борисом Єльцином було пiдписано Угоду про принципи врегулювання конфлiкту в Приднiстров'§. Пiсля пiдписання мирно§ угоди 21 липня 1992 року конфлiкт перебуває у стадi§ деескалацi§ та врегулювання. Сторони погодилися на двостороннi заходи iз вiдведення збройних формувань за лiнiю протистояння, створення буферно§ зони та розмiщення в Бендерах спецiально§ комiсi§. За домовленостями, було гарантовано нейтралiтет 14-о§ армi§ в конфлiктi. Сторони визнали одночасно територiальну цiлiснiсть Молдови та право Приднiстров'я самостiйно вирiшувати власну долю в разi змiн державного статусу Молдови.
   З"явилось нове плем"я пiд назвою "новые русские". Золотий ланцюг "голда" в палець товщиною, колосального розмiру золотий перстень "гайка", ну i малиновий пiджак, бо в Парижi родзинкою колекцi§ Версаче стали червонi пiджаки, пальцi вiялом, убогий словниковий запас, слово "типа" замiняє цiлi речення. Першими "новорусами" стали колишнi спортсмени, що подалися в рекет, а §м грамота не потрiбна, в них є кулаки. А потiм цi ж рекетири пiдуть "во власть" - в народнi депутати, мiсця в парламентi будуть викуплятися цiлими родинами, потiм в кабмiн, ну а на черзi адмiнiстрацiя президента, бо вони знають "де власть - там бабло". Рекет впевнено закрiплюється не тiльки у свiдомостi укра§нських громадян але i на ринках Укра§ни. Але головним рекетиром виявилася держава, яка заморозило вклади Ощадбанку.
   Через вiдкритi кордони пiшов потiк торговцiв-човникiв. Товар везли в основному з Польщi, Туреччини i Москви, а також Китаю - шмотки, спиртне, шоколаднi батончики. З Укра§ни вивозили все, що можна було вкрасти або купити за низьку цiну: горiлку, годинники, лампочки, гребiнцi, будь-який iнструмент, продукти, вирощенi на власному городi, квашену капусту, цукерки, запаснi частини - з укра§нських полок змели весь товар. Вперше виник термiн "кравчучка" - вiзок для перевезення величезних баулiв, названий в честь нашого першого президента. Їх ще один час називали "плющiхи" на iм'я тодiшнього спiкера Верховно§ Ради Iвана Плюща, але не прижилося. Пiсля Кравчука появились "кучмовози", але це буде потiм. До речi, виготовлення кравчучок стало непоганим джерелом доходу iнженерiв-виробничникiв: розробити креслення диво-конструкцi§ для працiвникiв кульмана було нiкчемною справою. Колеса брали вiд дитячих колясок "Мальвiна" або вiд самокатiв. Леонiд Кравчук, президент Укра§ни (1991-94рр.): "Я вважаю, що тi, хто використовував по-справжньому кравчучку, зараз мають великий бiзнес. Тi, хто критикував кравчучку i продовжує критикувати, заважає будувати Укра§ну". А гонору! Йому б ще совiстi, цiни не було б першому президенту.
   50 рокiв тому, 30 вересня 1942 року, в Краснодонi створили пiдпiльну комсомольську органiзацiю "Молода гвардiя". Це молодiжна пiдпiльна органiзацiя, яка дiяла на окупованiй нiмцями Схiднiй Укра§нi (Краснодон, Луганська область) з вересня 1942 року, вона iснувала 3 мiсяцi, до §§ складу входили 92 особи. Молодогвардiйцi розповсюджували листiвки, спалили бiржу працi, а з нею i списки людей, яких мали вiдправити до Нiмеччини на роботу, проводили диверсi§. Перед новим 1943 роком молодогвардiйцi пограбували нiмецькi вантажiвки з новорiчними подарунками. Це i стало причиною перших арештiв i викриття органiзацi§. Тодi ж нiмцi в шурфi шахти Љ 5 заживо поховали на 53-метровiй глибинi 71 члена "Молодо§ гвардi§". Це все ми дiзналися з роману Фадеєва "Молода гвардiя". Але iснування будь-яко§ нелегально§ органiзацi§ можна пiдтвердити документами тих органiв, за чи§м наказом створювалося пiдпiлля: НКВД, вiйськово§ розвiдки, партiйних органiзацiй. А §х нема, i керiвна роль партi§ в §§ дiяльностi - звична пропагандистська побрехенька. От якби знайти бодай якийсь архiв "Молодо§ гвардi§" - тодi було б про що говорити. Але його немає. Або знайти б та оприлюднити кримiнальнi справи, що §х вели окупацiйнi структури по краснодонському пiдпiллю: Абвер, фельджандармерiя, мiсцева полiцiя. Бiльшiсть архiвiв Третього рейху потрапила до рук КГБ, але жодного папiрця на пiдтвердження дiяльностi "Молодо§ гвардi§" нiхто в тих архiвах не знайшов. Невже вiйськова контррозвiдка чи якесь там повiтове гестапо не поспiшило похвалитися перед берлiнським начальством розкритою агентурною мережею? Не поспiшило, бо §§, агентурно§ мережi, не було.
   50 рокiв тому, 14 жовтня 1942 року, було створено Укра§нську повстанську армiю (УПА), а це вже не "Молода гвардiя". УПА була створена за рiшенням полiтичного проводу ОУН для захисту мирного населення Укра§ни вiд знущань нiмецько§ окупацiйно§ влади. Головнокомандувачем УПА з 1943 по 1950 роки був Роман Шухевич. Вiн створив дiєздатну, багаточисельну вiйськову силу, котра потужно протистояла нiмецьким i радянським каральним вiйськам. Дiяльнiсть Радянсько§ влади на Укра§нi: голодомор, репресi§, терор, масовi вбивства людей в тюрмах НКВД на Захiднiй Укра§нi з 1939 по 1941 роки, та подiбна полiтика Гiтлера озлобили людей проти Нiмеччини i Радянського Союзу.
   Жорстока та антилюдська полiтика комунiстичних та фашистських загарбникiв сприяли патрiотичним почуттям мирного населення, котре масово вливалося в ряди УПА. В 1944 роцi УПА нараховувала близько пiвмiльйона осiб. Добре органiзована УПА вела кровопролитну вiйну iз комунiстичним режимом, вона тiсно спiвробiтничала з органiзованою мережею ОУН, отримуючи вiд них необхiдну iнформацiю. УПА - це масштабний партизанський рух, який був добре органiзованим, мобiльним. Вона нiколи не отримувала мiжнародно§ допомоги, зброю, боєприпаси, унiформу дiставали в бою з нацистами i бiльшовиками. В УПА були люди рiзних нацiональностей: росiяни, вiрмени, грузини, узбеки, азербайджанцi, нiмцi, iталiйцi, євре§ i татари. Вони переходили в УПА, протестуючи проти полiтичних режимiв Нiмеччини i Росi§. Два керiвники найвищого командного складу - нацистського СА Вiктор Люцце i Червоно§ Армi§ маршал Микола Ватутiн були знищенi УПА. Вiйська жорстоко розправлялися iз людьми, котрi §х пiдтримували, а також iз членами родин воякiв УПА. Бойовi дi§ велися до початку 50-х рокiв i були направленi виключно проти карально§ системи СССР. З початку 50-х рокiв за рiшенням головного проводу ОУН активнi бойовi дi§ згортаються, деякi формування розпускаються, а органiзацiйна мережа переводиться в глибоке пiдпiлля i основний напрям роботи зосереджується на пропагандистсько-iнформацiйнiй дiяльностi.
   Присяга вояка УПА:
  Я, во§н Укра§нсько§ Повстансько§ Армi§, взявши в руки зброю, урочисто клянусь своєю честю i совiстю перед Великим Народом Укра§нським, перед Святою Землею Укра§нською, перед пролитою кров'ю ycix Найкращих Синiв Укра§ни та перед Найвищим Полiтичним Проводом Народу Укра§нського:
  Боротись за повне визволення всiх укра§нських земель i укра§нського народу вiд загарбникiв та здобути Укра§нську Самостiйну Соборну Державу. В цiй боротьбi не пожалiю нi кровi, нi життя i буду битись до останнього вiддиху i остаточно§ перемоги над усiма ворогами Укра§ни.
  Буду мужнiм, вiдважним i хоробрим y бою та нещадним до ворогiв землi укра§нсько§.
  Буду чесним, дисциплiнованим i революцiйно-пильним во§ном.
  Буду виконувати вci накази зверхникiв.
  Суворо зберiгатиму вiйськову i державну таємницю.
  Буду гiдним побратимом y бою та в бойовому життi всiм сво§м товаришам пo збро§.
  Коли я порушу, або вiдступлю вiд цiє§ присяги, то хай мене покарає суворий закон Укра§нсько§ Нацiонально§ Революцi§ i спаде на мене зневага Укра§нського Народу.
   Мiж iншим, ця присяга не дуже вiдрiзняється вiд присяги, яку приймав я, коли служив в Радянськiй армi§.
   За що бореться Укра§нська Повстанська Армiя:
  Укра§нська Повстанська Армiя бореться за Укра§нську Самостiйну Соборну Державу i за те, щоб кожна нацiя жила вiльним життям у сво§й власнiй, самостiйнiй державi.
  УПА бореться проти iмперiалiстiв i iмперiй, бо в них один пануючий народ поневолює культурно i полiтично та визискує економiчно iншi народи. Тому УПА бореться проти СССР i проти нiмецько§ "ново§ Європи".
  За знищення бiльшовицько§ експлуататорсько-крiпацько§ системи в органiзацi§ сiльського господарства.
  3а те, щоб велика промисловiсть була нацiонально-державною власнiстю, а дрiбна - кооперативно-громадською.
  За загальний 8-годинний робочий день.
  За вiльну працю, вiльний вибiр професiй.
  3а повну рiвнiсть жiнки з чоловiком у всiх громадських правах i обов'язках.
  За обов'язкове середнє навчання.
  3а всебiчний гармонiйний розвиток молодого поколiння: моральний, розумовий та фiзичний.
  За вiльний доступ до всiх наукових i культурних надбань людства.
  За пошану до працi iнтелiгенцi§.
  3а повне забезпечення всiх працюючих на старiсть та на випадок хвороби чи калiцтва.
  За свободу друку, слова, думки, переконань, вiри i свiтогляду. Проти офiцiйного насаджування суспiльностi свiтоглядних доктрин i догм.
  За повне право нацiональних меншостей плекати свою власну по формi i змiсту нацiональну культуру.
   Укра§нська Повстанська Армiя.
   А тепер вiзьмiть i почитайте конституцiю нашо§ держави, то виявиться, що вояки УПА боролися за багато статей цiє§ конституцi§.
   На хвилi загального хаосу, в жовтнi 1992 року на всеукра§нську арену вперше вийшов Леонiд Кучма. Невiдомий в широких масах депутат парламенту, вiн, директор "Пiвденмашу", найбiльшого пiдприємства "оборонки", став центром тяжiння для червоних директорiв в Радi, стурбованих посиленням розвалу економiки. 13 жовтня парламент затверджує Кучму прем'єром. А вже через два тижнi вiн виступає в парламентi i вимагає вiд Ради надзвичайних повноважень, якi отримує 18 листопада: на пiвроку йому дається право видавати будь-якi декрети, якi стосуються економiки, без затвердження президентом i парламентом. Одночасно з цим прем'єр заявляє про необхiднiсть боротьби з корупцiєю: "Слiд тугiше закрутити гайки". А також закликає налагодити вiдносини з Росiєю. Кучма став втiленням повально§ укра§нсько§ корупцi§ та продажного полiтикуму. Саме Кучма показав приклад технологi§ "прогресивний прем'єр при поганому президентовi". Не важливо - чи є якiсь успiхи у прем'єра, важливо показувати бурхливу дiяльнiсть, говорити жорсткi слова, закликати до боротьби з корупцiєю, а все що є погане в кра§нi, списати на президента, який не дає наводити порядок.
   31 жовтня Укра§на вийшла з рубльово§ зони. 31 жовтня наш купон коштував одну суму, а 1 листопада, коли ми вийшли з рубльово§ зони, вiн подешевшав у 1,5 рази. За одну нiч! В перерахунку на СКВ - це мiльярди доларiв! I хто вкрав нашi грошi? Пiсля виходу з рубльово§ зони iнфляцiя поскакала семимильними кроками - кожен мiсяць в геометричнiй прогресi§. I ми всi взнали, що таке гiперiнфляцiя.
   З Новим роком!
  
  
  
  1993-й рiк.
   Прийшов новий рiк.
   50 рокiв тому, 6 сiчня 1943 року, Президiя Верховно§ Ради СССР ухвалила указ про запровадження нових знакiв вiдмiнностi - погонiв для особового складу Червоно§ армi§. Коли було видано указ, начальник тилу Червоно§ армi§ генерал армi§ Хрульов узяв за взiрець традицiйнi погони старо§ Росiйсько§ армi§. Для §х розробки й виготовлення залучили фахiвцiв, якi зналися на виробництвi золотих дореволюцiйних погонiв. Виявилося, що в Пiдмосков"§ є села, мешканцi яких у царськi часи ткали золоту стрiчку для офiцерських погонiв. Знайшлися не тiльки майстри золототкацько§ справи, а навiть верстати та запаси готово§ стрiчки для погонiв.
   27 лютого 1943 року засновано маршальський знак вiдзнаки - "Маршальську зiрку".
   В 1943 роцi, вперше пiсля 1917 року, Указом Президi§ Верховно§ Ради СССР узаконене звання "офiцер".
   40 рокiв тому, 5 березня 1953 року, помер Йосип Вiссарiонович Сталiн (Джугашвiлi) - (нар. 21.12.1879р.) - радянський державний, полiтичний i вiйськовий дiяч, Генеральний секретар Центрального Комiтету Всесоюзно§ комунiстично§ партi§ (бiльшовикiв) з 1922 року, глава Радянського Уряду (Голова Ради Народних Комiсарiв з 1941 року, Голова Ради Мiнiстрiв СССР з 1946 року), Генералiсимус Радянського Союзу (1945 рiк), Генеральний секретар ЦК КПСС.
   З початком вiйни 1941 року Й.Сталiн очолив Державний Комiтет Оборони, став Головою Ради Народних Комiсарiв СССР, Верховним Головнокомандувачем, Народним комiсаром оборони СССР. За особистий внесок в перемогу у Великiй вiтчизнянiй вiйнi Сталiн удостоєний звання Героя Радянського Союзу, нагороджений орденом Суворова 1-го ступеня i двома орденами "Перемога". 27 червня 1945 йому присвоєно звання Генералiсимуса Радянського Союзу - найвище вiйськове звання в СССР. Сталiн - почесний член АН СССР з 1939 року. У 1953 роцi виготовленi 4 примiрники ордена генералiсимуса Сталiна.
   5 березня 1953 Йосип Вiссарiонович Сталiн помер в Москвi, його смерть наступила в результатi крововиливу в мозок. Його набальзамоване тiло помiстили в мавзолей поруч з Ленiним, а в 1961 роцi пiсля ХХII з'§зду КПСС воно було перенесено з мавзолею i поховано поблизу кремлiвсько§ стiни.
   Сталiн був одружений двiчi:
  на Катеринi Сванiдзе (1904-1907).
  на Надi§ Аллiлуєво§ (1919-1932).
  сини: Якiв i Василь.
  дочка: Свiтлана.
   В нiч з 24 на 25 лютого 1956 року на закритому засiданнi XX з'§зду КПСС Хрущов виголосив таємну доповiдь, присвячену культу особи Сталiна. Перед делегатами постав новий образ "вождя всiх народiв" - жорстокого, малокомпетентного тирана, який послiдовно створював свiй культ, безжалiсно знищуючи опонентiв i колишнiх соратникiв. Але цю доповiдь зразу ж засекретили не лише для простого народу, але й для членiв КПСС, i якби на горбачовська "перестройка", ми б про цю доповiдь до цих пiр нiчого не знали б.
   1993 рiк починався з оптимiстичних заяв можновладцiв. На передноворiчному засiданнi Кабмiн прийняв ряд декретiв, якi повиннi були раз i назавжди покiнчити з iнфляцiєю, що набирала силу. По-перше, були замороженi фонди заробiтно§ плати, по-друге, державнi пiдприємства повиннi були обгрунтовувати кожне пiдвищення цiни на свою продукцiю. Цi заходи не дадуть розкрутитися колесу iнфляцi§, сказав тодiшнiй вiце-прем'єр i мiнiстр економiки Вiктор Пинзеник i заявив, що нещодавнє пiдвищення цiн - останнє. Але цiни почали зростати вiдразу пiсля цих заяв, i зростали буквально кожного дня, забезпечивши за пiдсумками року рекордний iндекс iнфляцi§. Якщо в сiчнi буханець хлiба коштував 33 крб., то до середини грудня хлiб подорожчав до 2 000 крб. Все це супроводжувалось зупинкою промислових пiдприємств - стара радянська економiка припиняла своє iснування пiсля розриву господарських зв'язкiв, припинення держзамовлення i зростання цiн на росiйськi енергоносi§. В результатi - масове зубожiння людей, для мiльйонiв з них цей рiк став у прямому розумiннi цього слова голодним. Саме крах укра§нсько§ промисловостi i став причиною гiперiнфляцi§ - уряду не було з кого збирати податки, бо приватнi комерсанти взагалi нiяких податкiв не платили, i єдиним джерелом поповнення скарбницi став друкарський верстат.
   Народ вперше почув про приватизацiйнi ваучери, отримавши якi, кожен мiг стати власником однiє§ пятидесятидвохмiльйонно§ частини всенародного надбання. Але народ не знав, що робити з цими папiрцями. Їх радили вкладати в акцi§ пiдприємств, бо ваучери заборонялося продавати. Це призвело до того, що приватизацiєю могли скористатися лише тi люди, якi мали вплив на трудовi колективи - директори заводiв, i вони реально ставали власниками пiдприємств. А потiм умови помiняли i ваучери почали скуповувати рiзнi iнвестицiйнi фонди, аж тодi вже власники ваучерiв §х повнiстю втратили. Автор теж мав свiй ваучер, який коштував, в перекладi на сучаснi цiни, всього 1 (один!) євро. Виходить, уряд оцiнив "всенародне надбання" в 52 мiльйони євро, а це цiна одного заводу. Ось так наш уряд в черговий раз "кинув" свiй народ.
   На тлi економiчно§ кризи по всiй кра§нi виникає безлiч релiгiйних органiзацiй, якi притягують, як магнiтом, зневiрених людей. Найвiдомiшою стала секта "Бiле Братство", i незабаром прокуратура вiдкриває кримiнальнi справи проти його лiдерiв: Марi§ Девi Христос - журналiстки i колишнього депутата з Донецька Марi§ Цвiгун i Юоанна Свамi - iнженера-кiбернетика Юрiя Кривоногова. Кривоногов працює над методами психотропно§ дi§ на свiдомiсть i новонаверненi "брати" вiдписують сектi машини, квартири, жертвують великi суми грошей. Тiльки в Укра§нi в 1993 роцi було 80 тисяч "бiлих братiв", §х вiддiлення вiдкриваються в Росi§, Бiлорусi та Казахстанi. Коли "бiлих братiв" в 1990 роцi було кiлька сотень, на них просто не звертали увагу. Але коли в 1992 роцi громади Братства були вже в кожному обласному центрi колишнього СССР, а фотографiями Марi§ Девi Христос були обклеєнi всi вулицi мiст, влада запанiкувала. Молодь йшла в Братство тисячами, це були непiдконтрольнi пропагандi люди. Лiтом 1993 року армiя "юсмалiан" йде на Ки§в: Марiя Девi Христос пророкує, що 24 листопада настане кiнець свiту, i закликає "бiлих братiв" зробити в цей день самоспалення в Софiйському соборi. Мiлiцiя знiмає з по§здiв десятки юнакiв i дiвчат у бiлому: службовий зал вокзалу доводиться обладнати пiд тимчасовий приймач-розподiльник. Слiдом до Києва з'§жджаються батьки - шукати сво§х дiтей. Хоча мiлiцiонери оточили Софiйську площу, з самого ранку 24 листопада сотнi "бiлих братiв" стягуються до храму. Незважаючи на посилену охорону, переодягненi сектанти проникають в Софiйську церкву i намагаються §§ захопити. В результатi заарештовано 600 рядових "юсмалiан" i вся §§ верхiвка. Цвiгун була засуджена на 4 роки, Кривоногов - на 7 рокiв.
   17 березня 1993 року, пiд патронатом прем"єра Кучми, вийшов декрет Кабмiну "Про довiрчi товариства", пiсля чого почалось бурхливе зростання рiзноманiтних фiнансових "пiрамiд". Правда, саме цей вислiв "фiнансова пiрамiда" прийшов пiзнiше, а тодi народ обирав так званi трасти. Публiцi зi сторiнок газет i блакитних екранiв розповiдали, що в усьому цивiлiзованому свiтi простi люди несуть сво§ заощадження в трасти, де чеснi професiонали майстерно примножують §х. У свiдомiсть людей просто вбивали рекламнi образи тих, хто вкладами швидко покращив свiй добробут. Трастовi компанi§ обiцяли вкладникам 15 вiдсоткiв щомiсяця, особливо старався Льоня Голубков разом з сво§м братом-халявщиком. Втiм, розплата настала досить швидко. I коли трасти почали один за iншим закриватися, раптом з'ясувалося, що у держави немає ефективного механiзму захисту акцiонерiв i вкладникiв. В результатi трасти поцупили у населення 132 млн. дол.
   В кiнцi 1992 року Нацбанк залишився без голови. Прем'єр Кучма домiгся вiдставки керiвника НБУ Вадима Гетьмана, який був людиною спiкера парламенту Iвана Плюща i його партнером у фiнансовому бiзнесi. Нацбанк очолив Вiктор Ющенко, який був заступником голови правлiння агропромбанку "Укра§на". Але саме цей банк чомусь був в честi у глави Нацбанку Гетьмана: коли в 1992 роцi вiн провiв емiсiю в 700 мiльярдiв рублiв, або 3,4 млрд. доларiв, §х прокачали через "Укра§ну", акцiонером яко§ на той час став Плющ. До речi, саме цi 700 млрд. стали однiєю з основних причин гiперiнфляцi§ 1992 року. Головною обiцянкою програми дiй, подано§ Ющенком парламенту, була стабiлiзацiя фiнансово§ системи. Але в реальностi вiн продовжив лiнiю Гетьмана: влiтку 1993 року для забезпечення закупки у колгоспiв врожаю, надрукували 1,5 трильйона карбованцiв, коли вся грошова маса в кра§нi на той час була менше трильйона. В результатi курс купона протягом мiсяця знизився в десять разiв, i Нацбанк вирiшив його зафiксувати, що призвело до появи двох курсiв - офiцiйного та реального. Зате для "Укра§ни" знову настав золотий перiод: 75% з 1,5 трильйона були прокачанi саме через цей банк.
   По всiй кра§нi почалось вiдключення електроенергi§ за графiком - по черзi в кожному регiонi. Причина - зростає, як в прогресi§, кiлькiсть неплатежiв за електрику. Часом свiтло вiдключають на 8-10 годин на добу. Ця практика тривала до 2000 року, доки вiце-прем"єром не стала Тимошенко, i виявляється, все це було придумано штучно.
   Вiктор Янукович продовжує очолювати Донецьке обласне територiальне об'єднання автомобiльного транспорту.
   Микола Азаров керує донецьким НДI гiрничо§ геологi§. Одночасно з цим починає виконувати обов'язки голови Партi§ працi, пiсля вiд'§зду до Києва лiдера партi§ Валентина Ландика, який став вiце-прем'єром в урядi Юхима Звягiльського.
   Володимир Литвин пише докторську дисертацiю на тему "Суспiльно-полiтичний розвиток Укра§ни в другiй половинi 1980-х рокiв". Мене в цiй докторськiй дисертацi§ цiкавить лише один момент: а що вона дасть, ця дисертацiя, для розвитку Укра§ни? Литвину - ясно, науковий ступiнь, а Укра§нi?
   1993 рiк був найважчим перiодом в iсторi§ незалежно§ Укра§ни. Економiка летiла в прiрву. Iнфляцiя досягла рекордних позначок. Люди перетворювались в злиднi стахановськими темпами. Вирував Крим, який був готовий пуститися в самостiйне плавання, причаливши до Росi§. А в самiй Росi§ йшла боротьба мiж президентом Борисом Єльциним i опозицiєю з числа нацiонал-патрiотiв. У разi перемоги останнiх, Москва могла спробувати силою повернути контроль над республiками колишнього Союзу. I головне - люди вже нi в що i нiкому не вiрили. Ейфорiя перших мiсяцiв незалежностi зникла навiть у самих затятих патрiотiв.
   А в цей час страйкували в Донбасi, страйки стали наймасштабнiшими народними виступами за весь час незалежностi Укра§ни. В них брали участь не тiльки шахтарi, але й тисячi працiвникiв iнших галузей. При цьому вперше були висунутi на перший план не економiчнi, а полiтичнi вимоги - вiдновити вiдносини з Росiєю, дати Донбасу широку автономiю i вiдправити президента Кравчука у вiдставку. Згодом було багато версiй, хто саме органiзував цей страйк. Говорили, що за нею стояв червоний директорат Донбасу на чолi з директором шахти iменi Засядька, тодiшнiм мером Донецька Юхимом Звягiльським. Мовляв, вони були незадоволенi засиллям днiпропетровцiв, на чолi з прем'єром Леонiдом Кучмою, у владi, i як тiльки Звягiльського призначили першим вiце-прем'єром, страйк вiдразу припинився. Лiдери страйку цю версiю заперечують i говорять про те, що причини були iншi - дике зростання цiн, невиплати зарплат. Народ не витримав i вийшов на площу. На економiчний протест наклалося також невдоволення населення сходу кра§ни конфронтацiєю з Росiєю i першими спробами укра§нiзацi§.
   Страйк потряс основи укра§нсько§ державностi. Влада була налякана i деморалiзована таким масштабом акцiй протесту i пiшла на поступки. Юхим Звягiльський став першим вiце-прем'єром при прем'єрi Кучмi. Шахтарям пiдняли зарплату. Уряд став бiльше враховувати iнтереси схiдноукра§нсько§ iндустрi§, пов'язано§ з Росiєю. Було прийнято рiшення про достроковi вибори у Верховну Раду в березнi 1994 року i президента в червнi цього ж року. Змiни вiдбулися i в Кабмiнi. Пiсля того як сюди прийшов Юхим Звягiльський, а також деякi iншi впливовi товаришi з Донецька, Леонiд Кучма вiдчув, що ситуацiю у власному урядi вже не контролює. Крiм того, парламент вiдмовився продовжити йому надзвичайнi повноваження. I Леонiд Данилович вирiшив переграти ситуацiю на свою користь - подав у вiдставку у вереснi 1993 року i незабаром став неформальним лiдером опозицi§ Кравчуку. Ну а тим часом виконуючим обов"язки прем'єра став Юхим Звягiльський. Вiн зумiв домовитися з Росiєю про постачання енергоносi§в на зиму, стабiлiзувалося i економiчне становище. Кра§на трохи вiдiйшла вiд прiрви.
   1993 рiк став роком народження мобiльного зв'язку в Укра§нi. 1 липня на презентацi§, органiзованiй компанiєю "Укра§нський мобiльний зв'язок", перший президент Укра§ни Леонiд Кравчук публiчно зробив перший в iсторi§ укра§нського мобiльного зв'язку дзвiнок. Дзвонив вiн нашому послу в Нiмеччинi з досить габаритного за нинiшнiми мiрками апарату "Моторола Associate-2000" вагою 400 грамiв i цiною 2000 доларiв.
   25 березня створено Нацiональне центральне бюро Iнтерполу Укра§ни. Укра§ну було прийнято до Мiжнародно§ Органiзацi§ Кримiнально§ Полiцi§ у 1992 роцi на сесi§ Генерально§ асамбле§ Iнтерполу. Повноправним членом цiє§ органiзацi§ наша держава стала в 1993 роцi пiсля створення Нацiонального центрального бюро Iнтерполу. За цей перiод пройдено нелегкий шлях становлення, розвитку i визнання укра§нського Бюро Iнтерполу як одного з передових пiдроздiлiв, що представляє iнтереси держави на мiжнародному рiвнi. Нацiональне центральне бюро Iнтерполу є центром координацi§ взаємодi§ правоохоронних органiв кра§ни з компетентними органами зарубiжних держав щодо ведення боротьби iз злочиннiстю, що має транснацiональний характер або виходить за межi кра§ни. Повноваження Укрбюро Iнтерполу покладаються на МВС, у рамках якого створюється робочий апарат Бюро.
   17 червня проведена угода мiж Росiйською Федерацiєю та Укра§ною про невiдкладнi заходи для формування Чорноморського флоту Росi§ i Вiйськово-Морських сил Укра§ни на базi Чорноморського флоту.
   Розподiл Чорноморського флоту здiйснюється мiж Сторонами згiдно з наступними основними принципами:
  з'єднання i частини всiх родiв сил флоту - надводних кораблiв, пiдводних човнiв, вiйськово-повiтряних сил, берегових вiйськ, з'єднання, частини, установи, об'єкти оперативного, бойового, технiчного i тилового забезпечення, а також примiщення i споруди, що знаходяться на §х балансi; озброєння, боєприпаси, вiйськова технiка та iнше рухоме майно Чорноморського флоту за станом на дату пiдписання окремо§ угоди про розподiл та умови базування Вiйськово-Морського Флоту Росi§ на територi§ Укра§ни пiдлягають розподiлу мiж Укра§ною та Росiйською Федерацiєю у спiввiдношеннi 50 на 50 вiдсоткiв.
   Здiйснено в Москвi 17 червня 1993 року.
   За Укра§ну За Росiйську Федерацiю
   Л. Кравчук Б. Єльцин
   Як бачите, два президенти пiдписалися пiд угодою, i Укра§на повинна отримати 50% майна Чорноморського флоту. А отримала дулю! Чому так? Хто продав наш флот Росi§? Хто отримав вiдкат? Де наша половина Чорноморського флоту цiною в 30 мiльярдiв доларiв, хто вкрав?
   В 1951 роцi одностайним рiшенням жюрi присяжник подружжя Юлiус i Етель Розенберг були засудженi нью-йоркським судом до смертно§ кари за передачу Радянському Союзу американських секретних матерiалiв щодо створення атомно§ збро§. Саме завдяки цiй iнформацi§ в СССР уже в 1949 роцi було проведене перше випробування атомно§ бомби. 40 рокiв тому, 19 червня 1953 року, Етель i Юлiус Розенберги були страченi на електричному стiльцi i стали першими цивiльними американцями, засудженими до смертi за шпигунство.
   Всi знають про подi§ в Угорщинi в 1956 роцi, а також в Чехословаччинi в 1968 роцi, але дуже мало людей знайомi з кризою й подальшими подiями в схiдному, як його називали, демократичному секторi Берлiна. В 1953 роцi соцiально-економiчнi негаразди дали себе знати майже у всiх кра§нах народно§ демократi§. Однак з особливою силою вони заявили про себе в Нiмецькiй демократичнiй республiцi. Тут полiтичний режим на чолi з В.Ульбрiхтом з нiмецькою педантичнiстю i цiлеспрямованiстю був нацiлений на форсування темпiв будiвництва соцiалiзму i недопущення жодних вiдхилень вiд цього шляху. Прийнятi в квiтнi 1950 року закони вимагали вiд нiмецьких робiтникiв змiцнення дисциплiни, рiзкого пiдвищення продуктивностi працi. Природно, ставлення широких мас населення до таких законiв було рiзко негативним. Проте 28 травня 1953 року Рада мiнiстрiв ГДР знову зажадала пiдвищення робочих норм на виробництвi: "Уряд Нiмецько§ Демократично§ Республiки вiтає iнiцiативу робiтникiв з пiдвищення норм виробiтку. Воно дякує всiх працiвникiв, якi пiдвищили сво§ норми, за §х велику патрiотичну справу". Зразу ж у Схiднiй Нiмеччинi почалися прояви масового невдоволення. Але iнформацiя про невдоволення нiмецьких робiтникiв була в Москвi проiгнорована: робiтничий клас Нiмеччини, мовляв, в будь-якому випадку живе краще радянського i просто не може бути незадоволений полiтичним режимом. Це призвело до того, що до подiй 17 червня 1953 року керiвництво Радянського Союзу виявилося непiдготовленим. Вибух обурення, спровокований пiдвищенням цiн на мармелад, в перший момент викликав подив, але ж мармелад становить мало не основну частину снiданку нiмецького робiтника. Багато в чому саме "мармеладний бунт" i став початком кризи. Мiнiстр закордонних справ СССР В. Молотов, який курирував ситуацiю в ГДР, винiс питання про становище в Нiмеччинi на засiдання Президi§ Ради Мiнiстрiв СССР. На цьому засiданнi був зроблений рiшучий висновок: без наявностi радянських вiйськ iснуючий в ГДР режим нестiйкий.
   16 червня 1953 року в профспiлково§ газетi "Трибуна" з'явилася стаття на захист курсу на пiдвищення норм виробiтку i стала останньою краплею, що переповнила чашу народного невдоволення. Першими припинили роботу будiвельнi робiтники на Сталiналлеє, органiзовано рушили до центру Схiдного Берлiна. До них приєдналися тисячi демонстрантiв, якi перед "Будинком мiнiстерств" стали вимагати скасування рiшення про пiдвищення норм, а потiм справа дiйшла i до полiтичних гасел про вiдставку уряду i вiльних виборах. Оргкомiтет призначив на наступний день, 17 червня, загальний страйк. Головний привiд для §хнього невдоволення - пiдвищення норм виробiтку - був скасований у той же день на екстреному засiданнi уряду. Це вже нiкого не цiкавило, емоцi§ i пристрастi були напруженi до межi. Вранцi 17 червня берлiнцi сформували колони i вiд сво§х пiдприємств i будiвельних майданчикiв попрямували до торгового центру Схiдного Берлiна, де висунули сво§ полiтичнi вимоги. Загальна чисельнiсть демонстрантiв досягла вражаючо§ цифри у 100 тисяч осiб. Їх розлютило те, що до мiтингувальникiв не вийшов жоден представник схiднонiмецького уряду, а переклали тягар розгону демонстрацi§ на радянськi вiйська i полiцiю. Тим часом деякi, заздалегiдь сформованi групи, приступили до штурму партiйних i урядових будiвель, пiдприємств державно§ торгiвлi. У деяких мiсцях збудженi люди стали зривати радянськi та нацiональнi державнi прапори. У зв'язку з рiзким загостренням обстановки на вулицях нiмецько§ столицi з'явилися радянськi танки.
   В результатi зiткнень загинули 19 демонстрантiв i 2 людини, якi не брали участь у подiях, а також 4 спiвробiтника полiцi§ i держбезпеки. Пораненi були 1236 демонстрантiв, 61 перехожий i 191 спiвробiтник схiднонiмецьких сил безпеки. Крiм офiцiйних даних, є вiдомостi про бiльш нiж 267 вбитих серед повсталих i 116 вбитих серед сил безпеки. До 1 липня обстановка в ГДР в цiлому нормалiзувалася. У Берлiнi було вiдмiнено вiйськовий стан, танки покинули вулицi i площi населених пунктiв. Вiдразу ж пiсля подiй 1953 року, при активнiй допомозi Радянського Союзу, стала створюватися Нацiональна Народна Армiя ГДР. У 1954 роцi окупацiйнi функцi§ радянських вiйськ у Нiмеччинi були скасованi i вони стали називатися Групою радянських вiйськ у Нiмеччинi - ГСВГ.
   14 липня прийнята постанова Верховно§ Ради Укра§ни "Про Постанову Верховно§ Ради Росiйсько§ Федерацi§ "Про статус мiста Севастополя".
   9 липня Верховна Рада Росiйсько§ Федерацi§ ухвалила Постанову "Про статуc м. Севастополя" (мовою оригiналу):
  "Верховный Совет Российской Федерации постановляет:
  1. Подтвердить российский федеральный статус города Севастополя в административно-территориальных границах городского округа по состоянию на декабрь 1991 г.
  2. Совету Министров - Правительству Российской Федерации в кратчайший срок разработать государственную программу обезпечения статуса города Севастополя, дав соответствующие поручения Министерствам и Ведомствам; провести переговоры с Правительством Украины о городе Севастополе, как главной базе единого Черноморского флота.
  3. Центральному банку России предусмотреть финансирование соответствующих статей бюджета города Севастополя через свои отделения.
  4. Комитету Верховного Совета Российской Федерации по конституционному законодательству подготовить проект Закона Российской Федерации о федеральном статусе города Севастополя.
  5. В целях недопущения политической напряженности просить правительство Украины отозвать передислоцированные в район города Севастополя подразделения спецчастей.
  Председатель Верховного Совета Российской Федерации Р.И.Хасбулатов.
  Москва, 9 июля 1993 г.".
   Центральний банк Росi§ з 10 серпня 1993 року мав забезпечити фiнансування бюджету Севастополя.
   З заявами й протестами виступили президент i Верховна Рада Укра§ни. Ця ухвала розглядалися не iнакше, як суворе порушення загальновизнаних норм i принципiв мiжнародного права, зокрема, втручання у внутрiшнi справи Укра§ни. Конгрес нацiонально-демократичних сил Укра§ни розцiнив постанову як фактичне оголошення вiйни Укра§нi.
   Постанова Верховно§ Ради Укра§ни про постанову Верховно§ Ради Росiйсько§ Федерацi§ "Про статус мiста Севастополя":
   Розглянувши ситуацiю, яка виникла внаслiдок прийняття Верховною Радою Росiйсько§ Федерацi§ постанови "Про статус мiста Севастополя", квалiфiкуючи прийняття цiє§ постанови як агресивний полiтичний акт росiйських парламентарiв проти Укра§ни, Верховна Рада Укра§ни постановляє:
   Квалiфiкувати постанову Верховно§ Ради Росiйсько§ Федерацi§ "Про статус мiста Севастополя" як таку, що суперечить нормам мiжнародного права, зобов'язанням, якi Росiя взяла на себе як член ООН, та iнших мiжнародних органiзацiй, двостороннiм договорам мiж Росiйською Федерацiєю та Укра§ною i спрямована на порушення територiально§ цiлiсностi i суверенiтету Укра§ни.
   Порушити питання перед Радою Безпеки ООН про квалiфiкацiю рiшення Верховно§ Ради Росiйсько§ Федерацi§ з точки зору Статуту ООН i сучасних норм мiжнародного права
   Усвiдомлюючи, що спроби реалiзацi§ постанови Верховно§ Ради Росiйсько§ Федерацi§ "Про статус мiста Севастополя" призведуть до конфлiкту, Верховна Рада Укра§ни пропонує Верховнiй Радi Росiйсько§ Федерацi§ скасувати постанову, здатну похитнути пiдтвердженi багатовiковою iсторiєю братерськi взаємини мiж укра§нським та росiйським народами.
   Голова Верховно§ Ради Укра§ни I.Плющ
   м. Ки§в, 14 липня 1993 року.
   130 рокiв тому, 18 липня 1863 року, видано Валуєвський циркуляр, яким за наказом мiнiстра внутрiшнiх справ царсько§ Росi§ заборонялося друкування укра§нських книжок та вживання укра§нсько§ мови. Це таємне розпорядження мiнiстра внутрiшнiх справ Росiйсько§ iмперi§ Петра Валуєва до територiальних цензорних комiтетiв, в якому наказувалося призупинити видання книг, написаних укра§нською мовою. Мотивом до видання циркуляру був страх царсько§ влади, що публiкацi§ книг укра§нською мовою стимулюють зростання сепаратистських, пропольських та антицарських настро§в. Дiю Валуєвського циркуляра було закрiплено i розширено виданням iмператором Олександром II Емського указу 1876 року, згiдно з яким видання творiв укра§нською мовою заборонялося практично повнiстю. Валуєвський циркуляр - один з яскравих виявiв шовiнiстично§ полiтики росiйського самодержавства, спрямовано§ на посилення нацiонального, духовного i полiтичного гноблення укра§нського народу. Хто б там що не говорив, а мiнiстр внутрiшнiх справ Росi§ Петро Валуєв був комунiстом. Бо лише комунiсти забороняли укра§нську мову, бо iснує мова "национального общения" - росiйська, яку вони добре знають, а укра§нську вивчити не можуть, хоч все життя живуть в Укра§нi.
   Вийшов Закон Укра§ни про органiзацiйно-правовi основи боротьби з органiзованою злочиннiстю:
   Пiд органiзованою злочиннiстю розумiється сукупнiсть злочинiв, що вчиняються у зв'язку з створенням та дiяльнiстю органiзованих злочинних угруповань.
   Метою боротьби з органiзованою злочиннiстю є:
  встановлення контролю над органiзованою злочиннiстю, §§ локалiзацiя, нейтралiзацiя та лiквiдацiя;
  усунення причин i умов iснування органiзовано§ злочинностi.
   Основними напрямами боротьби з органiзованою злочиннiстю є:
  виявлення та усунення або нейтралiзацiя негативних соцiальних процесiв i явищ, що породжують органiзовану злочиннiсть та сприяють §й;
  виявлення, розслiдування, припинення i запобiгання правопорушень, вчинених учасниками органiзованих злочинних угруповань, притягнення винних до вiдповiдальностi;
  запобiгання встановленню корумпованих зв'язкiв з державними службовцями та посадовими особами, втягнення §х у злочинну дiяльнiсть;
  протидiя використанню учасниками органiзованих злочинних угруповань у сво§х iнтересах об'єднань громадян i засобiв масово§ iнформацi§;
  запобiгання легалiзацi§ коштiв, здобутих злочинним шляхом.
   Прийняла Верховна Рада добрий закон, i що, правоохороннi органи почали боротися з органiзованою злочиннiстю? Якби не так. Да, вони контроль над оргзлочиннiстю встановили, але не для того, щоб §§ побороти, а щоб бути з злочинцями в долi. Звернiть увагу, навкруги кожного мiста є своє "царське село", де палаци оцiнюються в мiльйони євро. А хто-хто в цих теремах живе? Прокурор, суддя, начальник мiлiцi§, начальник митницi, начальник податково§, а також обов"язково Злодiй в законi. Ну, злодi§ зрозумiло, вони все в нас вкрали, а звiдкiля такi достатки в державних службовцiв? З однiє§ зарплати такi хороми не зведеш. А вони цих Злодi§в в законi "кришують" i охороняють вiд дi§ Закону про боротьбу з оргзлочиннiстю. I дiлять награбоване: тi, що грабують, i тi, хто повинен з цими грабiжниками боротись. "Повинен", але правоохороннi органи свою функцiю не виконують, як не виконує свою функцiю держава, якiй вони служать. Бо закони для нашо§ держави в Верховнiй Радi пишуть Злодi§ в законi.
   10 рокiв тому, 1 вересня 1983 року, поблизу Сахалiна збили "Бо§нг-747", лiтак пiвденнокорейсько§ авiакомпанi§, який порушив державний кордон СССР. Загинуло 298 осiб. Лiтак йшов за маршрутом Нью-Йорк-Сеул, вiдхилився вiд курсу на 500 кiлометрiв, зайшов у закритий повiтряний простiр СССР, пройшов над низкою радянських вiйськових об'єктiв, де польоти iноземних лiтакiв у цьому районi суворо забороненi i, пiсля невдалих спроб примусити лiтака до посадки на радянськiй територi§, був збитий винищувачем-перехоплювачем "Су-15" та розбився на пiвнiчний захiд вiд острова Сахалiн. Пiд час аварi§ нiхто не вижив. Основнi версi§ причин подi§ - помилка пiлотiв i провокацiя з боку спецслужб США, бо маршрут польоту повинен був проходити над Тихим океаном на схiд вiд Камчатки, потiм над Японiєю, оминаючи територiю СССР. Проте майже з самого початку польоту лiтак почав вiдхилятися вiд намiченого маршруту на захiд i пройшов над Камчаткою та Сахалiном.
   Було три повiдомлення ТАСС, i всi три брехливi. В першому йшлося про те, що "за бугром" нагнiтається iстерiя, буцiм-то десь там, на Далекому Сходi щось трапилось, але все це брехня. В другому йшлося про порушення кордону i про те, що, покинувши повiтряний простiр СССР, порушник зник з екранiв радарiв. В третьому радянське керiвництво визнало, що лiтак був збитий. Невдовзi майор, командир винищувача, давав iнтерв"ю, як вiн збив порушника, i я зрозумiв, якби цьому майору дали наказ збити не цивiльний лiтак, а маму рiдну, вiн би цей наказ виконав, не задумуючись. I ще я подумав, а чому дали можливiсть чужому лiтаку пролетiти майже над всiєю нашою територiєю з пiвночi на пiвдень, а не збили зразу ж при вторгненнi? Тодi не було б нiяких балачок i брехливих заяв ТАСС. А хто повинен взяти на себе вiдповiдальнiсть i вiддати наказ? Невже всi ждали, поки прокинеться Генсек Андропов? Якщо це так, то з такою обороноздатнiстю всiм нам амба!
   3 вересня в Массандрi президенти Укра§ни та Росiйсько§ Федерацi§ Л.Кравчук i Б.Єльцин пiдписали протокол "Про врегулювання проблем Чорноморського флоту" (мовою оригiналу):
   Поручить государственным делегациям Российской Федерации и Украины в месячный срок проработать все вопросы, связанные с разработкой Соглашения, в соответствии с которым весь Черноморский флот со всей его инфраструктурой в Крыму используется Россией и получает российскую символику при том понимании, что российская сторона будет производить соответствующие расчеты за ту половину Черноморского флота, включая и инфраструктуру, которая в силу предыдущих договоренностей должна была бы отойти к Украине.
   Москва, 3 сентября 1993 года
   За Российскую Федерацию За Украину
   (подпись) (подпись)
   Наш президент Кравчук продав не лише торговий укра§нський флот за готiвку, вiн продав "весь Черноморский флот со всей его инфраструктурой", за якi грошi, невiдомо. З такими президентами нашiй Укра§нi прийде швидко кiнець!
   А в цей час в Москвi 3 жовтня проходить новий ГКЧП, вiдомий як "Розстрiл Бiлого дому", що супроводжувався збройними зiткненнями на вулицях Москви, в ходi яких загинуло 157 осiб i 384 були пораненi. Пiсля завершення подiй офiцiйний траур по загиблим не оголошувався. Криза стала наслiдком протистояння двох полiтичних сил: з одного боку - президента Росiйсько§ Федерацi§ Бориса Єльцина, уряду, очолюваного Вiктором Чорномирдiним, мера Москви Юрiя Лужкова i невелико§ частини депутатiв Верховно§ Ради - прихильникiв президента, а з iншого боку - противникiв соцiально-економiчно§ полiтики президента та уряду: вiце-президента Олександра Руцького, депутатiв Верховно§ Ради Росiйсько§ Федерацi§ на чолi з Русланом Хасбулатовим, бiльшiсть у якому становили комунiсти на чолi з Сергiєм Бабурiним.
  
   Подi§ почалися з видання президентом Б.Єльциним указу про розпуск Верховно§ Ради. 3 жовтня на чолi з Альбертом Макашовим по заклику вiце-президента Олександра Руцького пройшов збройний напад на будiвлю мерi§ i телецентру "Останкiно". В вiдповiдь Єльцин наказав стрiляти по Бiлому дому з танкiв. Пiзнiше Державна дума прийняла рiшення про амнiстiю для всiх лiдерiв протистояння, в результатi чого суспiльство до цих пiр не має однозначних вiдповiдей на ряд ключових питань про трагiчнi подi§, зокрема, про роль полiтичних лiдерiв, якi виступали як на однiй, так i на iншiй сторонi, про приналежнiсть снайперiв, якi стрiляли по мирних громадянах i спiвробiтниках мiлiцi§, дiях провокаторiв. Подi§ "чорного жовтня" можна трактувати по-рiзному - як "червоно-коричневий заколот" або як "протистояння гiлок влади", але до тих трагiчних подiй кра§на жила по Конституцi§, i вона була порушена, в результатi - пролилась кров.
   30 листопада 1993 року в Росi§ президентським декретом двоглавий орел був вiдновлений як державний герб Росi§. Двоглавий орел був прийнятий як державний герб у 1472 роцi. Упродовж XV-XX столiть двоглавий орел залишався державним гербом Росi§, зазнаючи при цьому численних трансформацiй зовнiшнього виду. У радянський перiод був замiнений радянською символiкою.
   З Новим роком!
  
  
  
  
  1994-й рiк.
   Почав свiй вiдлiк новий рiк.
   10 сiчня в Брюсселi учасники зустрiчi у верхах кра§н НАТО прийняли проект програми "Партнерство заради миру", з метою подальшого змiцнення стабiльностi й безпеки на всьому Європейському континентi. У 1998 роцi до програми "Партнерство заради миру" приєднається Укра§на. Це програма вiйськово§ спiвпрацi НАТО з 23 європейськими державами та колишнiми республiками СССР, вона може запропонувати партнерам можливiсть брати участь в бiльш нiж 24 галузях спiвпрацi, в тому числi: допомогу в змiцненнi демократичного контролю над збройними силами, боротьбу з тероризмом, збiльшеннi прозоростi у сферi вiйськового планування та пiдготовцi воєнного бюджету на нацiональних рiвнях, забезпечення демократичного контролю над нацiональними збройними силами, щоб збройнi сили кра§н-партнерiв були придатними для участi в операцiях разом зi збройними силами кра§н-членiв НАТО. Укра§на бере активну участь у програмi "Партнерство заради миру", в рамках яко§ укра§нськi вiйськовi були залученi до кiлькох десяткiв спiльних з кра§нами-членами та партнерами НАТО миротворчих навчань як на територi§ кра§ни, так i за кордоном.
   13 жовтня 1993 року Верховна Рада Автономно§ республiки Крим утворила нову посаду, яка офiцiйно отримала назву "Президент Республiки Крим". Згiдно з цим рiшенням на сiчень 1994 року були призначенi президентськi вибори. Вибори вiдбулися 16 сiчня 1994 року. В них приймали участь: Юрiй Мєшков - Блок "Росiя", Микола Багров, Сергiй Шувайников - Росiйська партiя Криму, Леонiд Грач - Комунiстична партiя Укра§ни, Iван Єрмаков, Володимир Веркошанський. Результатом стало обрання Юрiя Мєшкова, прихильника iнтеграцi§ Криму до Росi§. Полiтичною передвиборчою платформою Мєшкова став курс на зближення з Росiєю, аж до повного приєднання. Зокрема, Юрiй Мєшков мав намiр ввести в Криму рубльову зону, укласти з Росiєю вiйськово-полiтичний союз, надати жителям Криму росiйське громадянство, ввести московський час тощо. Юрiй Мєшков був позбавлений посади 17 березня 1995 року, вiдповiдно до Закону Укра§ни "Про скасування Конституцi§ i деяких законiв Автономно§ Республiки Крим", яким фактично лiквiдовувався суверенiтет Республiки Крим, що iснував з 1992 до 1995 року. I вона перетворювалася в Автономну Республiку Крим - позбавлену суверенiтету адмiнiстративно-територiальну автономiю у складi Укра§ни. Пiзнiше окружний адмiнiстративний суд Криму ухвалить рiшення видворити першого i останнього президента Криму Юрiя Мєшкова з територi§ Укра§ни за заклики до змiни конституцiйного ладу в Криму. Суд також заборонить йому в`§зд в Укра§ну на 5 рокiв.
   14 сiчня в Москвi президенти Росi§ Борис Єльцин, США Бiлл Клинтон i Укра§ни Леонiд Кравчук пiдписали тристоронню заяву "Про лiквiдацiю ядерно§ збро§ на територi§ Укра§ни", було також пiдписано американо-росiйську декларацiю, яка проголошувала, що ядерна зброя обох держав не буде нацiлена одна проти одно§:
  "Президенти визнають важливiсть надання компенсацi§ Укра§нi за вартiсть високозбагаченого урану, що мiститься у ядерних боєзарядах, по мiрi того, як ядернi боєзаряди вивозитимуться до Росi§ для розукомплектування. Росiя надасть Укра§нi протягом десяти мiсяцiв тепловидiляючi зборки для атомних електростанцiй, що мiститимуть 100 тонн низькозбагаченого урану. Президенти Б.Клiнтон i Б.Єльцин поiнформували президента Л.Кравчука, що США i Росiя готовi надати Укра§нi гарантi§ безпеки".
   Дуже гарна заява, дуже красивi слова говорили, а коли прийшло до дiла, кудись подiлись 3 млрд. дол. компенсацi§, а потiм сама Росiя, як гарант безпеки Укра§ни, стала агресором, коли почала зазiхати на §§ острiв Тузлу.
   29 сiчня в Москвi на 68-у роцi життя помер популярний росiйський кiноактор - "джентельмен удачi" Євген Павлович Леонов.
   340 рокiв тому, 18 сiчня 1654 року, завершилась Переяславська рада. Багато хто з "щирих" укра§нцiв каже, що в Переяславi Богдан Хмельницький продав Укра§ну москалям. А давайте вернемось в тi часи i подивимось, а якою вона була тодi, Укра§на. Бiльша частина §§ територi§ була пiд поляками, частина - пiд Литвою, частина - пiд Кримськими татарами. I лише в степах Запорiжжя були укра§нськi козаки, i лише запорiзькi степи були незалежними вiд цих окупантiв. А потiм ця незалежнiсть перейшла на острiв Хортицю, в Запорiзьку сiч. Не було тодi Укра§ни як держави, була лише територiя, яка укра§нцям не належала. А ось Богдан Хмельницький цю державу збудував. Але пiсля нього iншi гетьмани цю державу i продали: спочатку Iван Мазепа шведському королю Карлу ХII, а потiм Iван Виговський - знову полякам. Так що на Хмельницького нам молитися треба.
   I ось 40 рокiв тому, 19 лютого 1954 року, на честь 300-рiччя возз"єднання Укра§ни з Росiєю, Президiя Верховно§ Ради СССР ухвалила указ про передання Кримсько§ областi пiд юрисдикцiю УРСР:
  "Кримська область, як вiдомо, займає весь Кримський пiвострiв i територiально прилягає до Укра§нсько§ Республiки, будучи немовби природженим продовженням пiвденних степiв Укра§ни. Економiка Кримсько§ областi тiсно пов'язана з економiкою Укра§нсько§ Республiки. З географiчних та економiчних мiркувань передача Кримсько§ областi до складу братньо§ Укра§нсько§ Республiки є доцiльною i вiдповiдає загальним iнтересам Радянсько§ держави"
   Але, даруючи Укра§нi Крим, Москва водночас передала §й велику й складну проблему з поверненням виселених Сталiним кримських татар, болгар, грекiв, нiмцiв, вiрмен, яка з часом однак мала постати i яку вiдтепер належало розв'язувати вже Києву. I вона справдi досить швидко постала перед укра§нським керiвництвом. Буквально через кiлька тижнiв пiсля приєднання пiвострова до Укра§ни, тодiшнiй перший секретар Кримського обкому партi§ Д.Полянський звернувся з проханням до першого секретаря ЦК КПУ О.Кириченка, аби той порушив питання перед Москвою про недопущення повернення до Криму депортованих. Та й утримання Криму породжувало багато матерiальних проблем, бо економiка його знаходилася у станi занепаду, а також полiтико-iдеологiчних, оскiльки бiльшiсть там становили росiяни. То були росiяни, яких радянська влада нагороджувала мiсцем поселення - колишнi працiвники органiв безпеки та вiйськовi. Вони завжди були готовi виявити свою ворожiсть до всього укра§нського, бо воно для них чуже, буржуазно-нацiоналiстичне. Коли вiйськовi, кагебешнi, мiлiцейськi чини, а також високi партiйнi та державнi дiячi виходили на пенсiю, де вони селились? В Укра§нi, а якi вище по рангу - то в Криму, на пiвденному узбережжi. I зiбралось §х там, партiйних ортодоксiв, до бiса. I незалежнiсть для них, як кiстка в горлi, а пiсля того, як Указом Президi§ Верховно§ Ради СCСР вiд 5 вересня 1967 року було вiдмiнено обмеження на проживання на територi§ Кримсько§ областi виселених осiб татарсько§ нацiональностi, i вони почали повертатися на пiвострiв, i кримськi татари для них теж стали кiсткою в горлi. Так що укра§нською незалежнiстю в Криму навiть не пахне.
   12 лютого 1974 року в Радянському Союзi заарештували росiйського письменника Олександра Солженiцина, лауреата Нобелiвсько§ премi§ 1970 року. Наступного дня Президiя Верховно§ ради позбавила його громадянства i вислала з СCСР. Першi днi пiсля вигнання вiн прожив у ФРГ у свого друга письменника Генрiха Бьолля, потiм пере§хав до Швейцарi§, а пiзнiше - до США. Повернувся Солженiцин на батькiвщину через 20 рокiв 21 липня 1994 року. Його основнi твори - "В круге первом", "Раковый корпус", "Август 14-го", "Архипелаг ГУЛАГ", "Красное колесо". Помре Солженiцин в 2008 роцi на 90-му роцi життя, i поховають його у центральнiй частинi старого кладовища Донського монастиря в Москвi.
   23 лютого президент Росi§ Борис Єльцин внiс на розгляд Думи пропозицiю про оголошення амнiстi§ засуджених за економiчнi та кримiнальнi злочини з нагоди прийняття ново§ конституцi§ Росi§. Погодившись з президентом, Дума пiшла далi i пiсля кiлькагодинних дискусiй прийняла рiшення про амнiстування учасникiв державного перевороту в СССР у серпнi 1991 року i заколоту у вереснi-жовтнi 1993 року. Виконуючи його, прокурор Росi§ Олександр Казанник звiльнив з-пiд варти Олексанра Руцького i Руслана Хасбулатова, а також членiв ГКЧП.
   80 рокiв тому, 25 лютого 1914 року, народився Євген Степанович Березняк, радянський розвiдник, прототип семеновського "Майора Вихря", Герой Укра§ни, кандидат педагогiчних наук, генерал-майор. В 1943-44 роках навчався в школi Головного розвiдувального управлiння - ГРУ, в 1944-45 роках був керiвником групи вiйськових розвiдникiв "Голос", що дiяла в районi Кракова. Його група врятувала Кракiв, що був замiнований i в будь-яку мить мiг злетiти в повiтря. За цими подiями було знято кiнофiльм "Майор Вихрь". Березняк - автор понад 100 наукових праць, а також художнiх книг: "Пароль Dum Spiro", "Операция "Голос". Нагороди: Заслужений вчитель Укра§ни, Почесний солдат Iнституту вiйськово-дипломатично§ служби Академi§ Збройних сил Укра§ни; Ордени: Вiтчизняно§ вiйни II, I ст., Жовтнево§ революцi§, Трудового Червоного Прапора, "Знак Пошани", Орден Дружби, "За заслуги" III ст., Богдана Хмельницького III, II, I ст., "За бойовi i трудовi досягнення" III ст., "Вiртутi Мiлiтарi" (Польща), "Партизанський хрест" (Польща); Почесний громадянин м. Києва, Почесний академiк АПНУ.
   50 рокiв тому, 20 березня 1944 pоку, було звiльнене вiд фашистсько§ окупацi§ моє мiсто Вiнниця. А напередоднi Друго§ свiтово§ вiйни, в 1937 роцi, в Вiнницi, як напевно по всiй кра§нi, проводились страшнi репресi§ i лютувало НКВД. В пiдвалах цiє§ жахливо§ органiзацi§ кожен день масово катували i розстрiлювали сотнi нi в чому не повинних укра§нцiв. А ховали в парку вiдпочинку, що прилягав до огорожi НКВД. Ховали конвеєром, коли один кагат з розстрiляними засипали землею з другого кагату. Скiльки §х там закопали, нiхто не рахував, бо вважали, що коли дерева рубають, то трiски летять, так що з цих "трiсок" висипали багато кагатiв. Не рахували, аж поки нiмцi не окупували Вiнницю 19 липня 1941 року. А вони, клятi фашисти, в 1942 роцi зiбрали мiжнародну комiсiю, в яку ввiйшли лiкарi та священики з усього свiту, розкопали цi могили, винесли на поверхню 10 тисяч трупiв i дозволили населенню впiзнавати сво§х родичiв. На той час у Вiнницi мешкало 100 тисяч жителiв, а в кагатах виявилось 10 тисяч трупiв, це 10% вiд загально§ кiлькостi мешканцiв. Деякi трупи жiнки впiзнали по одежi, було доведено, що цi трупи знаходились в землi 4-5 рокiв, i все це - злочини НКВД. Звiстка про цi злочини миттю розлетiлась по всiх кра§нах, а Москва вiдповiла, нi, це нiмцi мордують укра§нцiв. Хоч нiмцi не дуже соромились сво§х злочинiв. Наприклад, в 1942 роцi вони зiбрали всiх євре§в мiста на стадiонi, а євре§в у Вiнницi в той час було дуже багато, провели §х кагал через все мiсто, i на Лiтинському шосе в трьох мiсцях розстрiляли i в трьох кагатах §х всiх i закопали. I нiякого секрету з цього не робили, бо на цьому мiсцi цi ж кагати зараз i стоять, тiльки добудували до них пам"ятник. Але ж нiмцi розстрiлювали ворогiв, а НКВД - сво§х, якi §х, енкаведистiв, i утримували. Тому в людей, якi бачили цi трупи i цi могили, любовi до рiдного НКВД не добавилось.
   Наступного дня пiсля визволення радянськими армiями Катукова i Чуйкова мiста Вiнницi, туди прибув начальник обласного управлiння НКВД Ф.Рапопорт, пiд особистим керiвництвом якого в 1937-38 pоках було вбито понад 12 тисяч укра§нцiв. Вiн зiгнав мешканцiв Вiнницi на могили сво§х жертв i заявив: "Здесь зарыты изменники советской родины и враги народа. Кто есть из родственников и знакомых - выйти". Нiхто, звiсно, не вийшов. Тодi Рапопорт зачитав список iмен нових жертв. Понад 170 людей були розстрiлянi з кулеметiв лише за те, що були родичами чи знайомими ранiш замордованих. А де була активна опозицiя, спитає сучасний читач. Вiдповiдаю, залишилась в кагатах.
   27 березня в Укра§нi пройшли першi пiсля розпаду СССР парламентськi вибори, i вперше вони проводилися на багатопартiйнiй основi. На вибори партiя "Свобода" йшла з гаслом: "Ми - соцiал-нацiоналiсти - не належимо нi до старо§ комунiстично§, нi до ново§ демократично§ номенклатури, дивимось на свiт по-новому i вмiємо правильно аналiзувати полiтичнi подi§ в Укра§нi". Тодi партiя отримала пiдтримку десяткiв тисяч виборцiв, мандати чотирьох депутатiв Львiвсько§ обласно§ ради та декiлька депутатiв районних та мiських рад у Захiднiй Укра§нi. Половина з обраних народних депутатiв являла членiв полiтичних партiй. Бiльше всього мiсць отримала КПУ - 96. Союзники комунiстiв - СПУ i СелПУ - здобули вiдповiдно 14 i 18 мандатiв. Рух послав у парламент 20 сво§х членiв. Решта партiй спромоглися провести у Верховну Раду вiд 1 до 9 сво§х представникiв. Отже, найбiльшого успiху домоглися лiвi партi§, якi контролювали понад третину мандатiв. Вибори зафiксували глибокi розбiжностi в полiтичних уподобаннях мiж регiонами: якщо бiльшiсть лiвих перемогла у схiдних i пiвденних областях, то на Заходi певний успiх мали радикальнi нацiоналiсти з УНА-УНСО i КУН. Успiх комунiстiв на Сходi, а нацiонал-радикалiв на Заходi вiдображав глибоке невдоволення виборцiв полiтикою правлячо§ елiти i кризу демократичного табору, який не зумiв запропонувати реально§ альтернативи. Успiх лiвих був закрiплений у першi днi роботи парламенту. 18 травня Головою Верховно§ Ради було обрано лiдера СПУ Олександра Мороза. 16 червня, внаслiдок компромiсу мiж лiвими i президентом Кравчуком, на пропозицiю останнього Верховна Рада затвердила прем'єр-мiнiстром Вiталiя Масола. Колишнiй Голова Ради Мiнiстрiв УРСР, який змушений був пiти у вiдставку пiд тиском студентського голодування в жовтнi 1990 року, знову очолив уряд. Повернення Масола було сприйняте багатьма як символ реваншу старо§ номенклатури.
   5 квiтня в Москвi бiля Краснопресненських лазень трьома пострiлами снайпера було вбито 46-лiтнього кримiнального авторитета Отарi Квантрiшвiлi, голову Фонду соцiального захисту спортсменiв iменi Л.Яшина i керiвника партi§ "Спортсмени Росi§". Його застрелили о 20:30 при виходi з Краснопресненськiй лазень в Столярному провулку. Квантрiшвiлi помер по дорозi в клiнiку. Вбивця стрiляв з гвинтiвки з горища житлового будинку проти лазень. За рiк до цього був убитий старший брат Отарi Квантрiшвiлi - Амiран. Нi вбивця, нi замовники злочину знайденi не були, бо коли вбивають авторитетiв такого калiбру, то замовники вбивства - авторитети калiбру не меншого.
   15 квiтня президентами Укра§ни Л.Кравчуком та Росi§ Б.Єльциним була пiдписана Угода мiж Укра§ною та Росiйською Федерацiєю про поетапне врегулювання проблем Чорноморського флоту:
   Укра§на та Росiйська Федерацiя, спираючись на положення Угоди мiж Укра§ною та Росiйською Федерацiєю про подальший розвиток мiждержавних вiдносин, прагнучи до змiцнення дружби, спiвробiтництва i партнерства мiж кра§нами, погодилися про нижче викладене:
   Вiйськово-Морськi Сили Укра§ни i Чорноморський флот Росiйсько§ Федерацi§ базуються роздiльно.
   Укра§нi залишається 15% кораблiв i суден Чорноморського флоту.
   За Укра§ну За Росiйську Федерацiю
   (пiдпис) (пiдпис)
   Ось так, одним пiдписом президент Укра§ни Л.Кравчук вiддав територiю Криму на поталу "старшому брату".
   20 квiтня набрав чинностi Договiр про колективну безпеку держав СНД (мовою оригiналу):
  Статья 1. Государства-участники подтверждают обязательство воздерживаться от применения силы или угрозы силой в межгосударственных отношениях. Они обязуются разрешать все разногласия между собой и с другими государствами мирными средствами. Государства-участники не будут вступать в военные союзы или принимать участие в каких-либо группировках государств, а также в действиях, направленных против другого государства-участника.
  Статья 2. Государства-участники будут консультироваться друг с другом по всем важным вопросам международной безопасности, затрагивающим их интересы, и согласовывать по этим вопросам позиции.
  В случае возникновения угрозы безопасности, территориальной целостности и суверенитету одного или нескольких государств-участников, либо угрозы международному миру и безопасности, государства-участники будут незамедлительно приводить в действие механизм совместных консультаций с целью координации своих позиций и принятий мер для устранения возникшей угрозы.
  Статья 3. Государства-участники образуют Совет коллективной безопасности в составе Глав государств-участников и Главнокомандующего Объединенными Вооруженными Силами Содружества Независимых Государств. Решение об использовании Вооруженных Сил в целях отражения агрессии принимается главами государств-участников.
  Статья 4. Если одно из государств-участников подвергнется агрессии со стороны какого-либо государства или группы государств, то это будет рассматриваться как агрессия против всех государств-участников настоящего Договора. В случае совершения акта агрессии против любого из государств-участников, все остальные государства-участники предоставят ему необходимую помощь, включая военную, а также окажут поддержку находящимся в их распоряжении средствами в порядке осуществления права на коллективную оборону.
  Статья 5. Координацию и обеспечение совместной деятельности государств-участников в соответствии с настоящим Договором берет на себя Совет коллективной безопасности государств-участников.
  Статья 8. Настоящий Договор не затрагивает прав и обязательств по другим действующим двусторонним и многосторонним договорам и соглашениям, заключенным государствами-участниками с другими государствами, и не направлен против третьих стран. Государства-участники обязуются не заключать международные соглашения, несовместимые с настоящим Договором.
  Статья 10. Настоящий Договор открыт для присоединения всех заинтересованных государств, разделяющих его цели и принципы.
  Статья 11. Настоящий Договор заключается на пять лет с последующим продлением. Любое из государств-участников имеет право выйти из настоящего Договора, если оно поставит не менее чем за шесть месяцев в известность о своем намерении других его участников и выполнит все вытекающие в связи с выходом из настоящего Договора обязательства.
  Настоящий Договор подлежит ратификации каждым подписавшим его государством в соответствии с его конституционными процедурами. Ратификационные грамоты передаются на хранение Правительству Республики Беларусь, которое настоящим назначается в качестве депозитария.
  Настоящий Договор вступает в силу немедленно после сдачи на хранение ратификационных грамот подписавшими его государствами участниками.
  Совершено в городе Ташкенте 15 мая 1992 года в одном подлинном экземпляре на русском языке. Подлинный экземпляр хранится в Архиве Правительства Республики Беларусь, которое направит государствам, подписавшим настоящий Договор, его заверенную копию.
  За Азербайджанскую Республику
  За Российскую Федерацию
  За Республику Армения
  За Республику Таджикистан
  За Республику Беларусь
  За Туркменистан
  За Республику Казахстан
  За Республику Узбекистан
  За Республику Кыргызстан
  За Республику Молдова
  За Украину.
   6 травня королева Великобританi§ Єлизавета II i президент Францi§ Франсуа Мiттеран урочисто вiдкрили тунель пiд Ла-Маншем, що з'єднує континентальну Європу з Великобританiєю. Це одна з найбiльших будiвель 20 столiття i символ об'єднано§ Європи. Тунель має довжину близько 51 км, з них 39 км - безпосередньо пiд дном моря. Проект будiвництва був органiзований Євротунелем в 1988 роцi. В 1994 роцi через тунель вiдкрили сполучення. В спорудженнi двох транспортних та одного сервiсного тунелiв було задiяно 11 прохiдницьких щитiв. Тунелем курсують пасажирськi потяги Євростар, та човниковi потяги для перевезення вантажу. Термiнали для авто мають сполучення з британськими та французькими автострадами. Американське товариство цивiльних iнженерiв оголосило Євротунель одним з семи чудес сучасностi.
   Для того, щоб обидва кiнцi зустрiлись в одному мiсцi, було розроблено лазерну систему дистанцiйного зондування. Завдяки цiй системi обидвi сторони зустрiлись в призначенiй точцi 1 грудня 1990 року на глибинi 40 м вiд дна протоки. Похибка склала лише 358 мм по горизонталi та 58 мм по вертикалi. За час будiвництва було видалено 8 мiльйонiв кубометрiв породи. На британському березi з цiє§ породи намили штучний мис Шекспiра площею 36 гектарiв, на якому пiзнiше утворили парк. Проект було завершено за 7 рокiв силами 13 тисяч робiтникiв та iнженерiв. Євротунель складається з трьох тунелiв - два основних рейкових для потягiв, що рухаються на пiвнiч i пiвдень, i один невеликий сервiсний тунель. Сервiсний тунель через кожнi 375 метрiв має переходи, що об'єднують його з основними. Його розроблено для доступу до основних тунелiв обслуговуючим персоналом i для аварiйно§ евакуацi§ людей в разi небезпеки. Для Євротунелю побудували окрему лiнiю на сушi, завдяки чому з Парижа в Лондон можна дiстатись за 2,5 години, а сам тунель потяг перетинає за 20 хвилин. В 2004 роцi Євротунелем про§де 7,3 мiльйона пасажирiв, 2,1 мiльйона автомобiлi i 63,5 тисяч автобусiв. Євротунель став збитковою справою. Всього на Євротунель витратили близько 10 мiльярдiв фунтiв стерлiнгiв, i вiн не виправдав себе з фiнансового боку.
   2 липня у Медель§нi вбили 27-рiчного захисника збiрно§ Колумбi§ з футболу Андреса Ескобара, який за десять днiв перед тим на чемпiонатi свiту у матчi з США випадково забив гол у власнi ворота, що привело до поразки колумбiйсько§ команди. Оце так фанати! Не дай Бог зустрiтися з ними на вузькiй стежцi, загризуть!
   8 липня у вiцi 82-х рокiв помер комунiстичний лiдер Пiвнiчно§ Коре§ Кiм Iр Сен - "Великий вождь", котрий очолював КНДР з 1948 року. З 1932 року - командир антияпонських партизанських загонiв, з 1945 року - лiдер Трудово§ партi§ Коре§. Кiм Iр Сен обiймав посади Голови Кабiнету мiнiстрiв КНДР з 1948 по 1972 роки i Президента КНДР з 1972 року до само§ смертi. З 1953 року - маршал КНДР, з 1992 року - Генералiсимус. Офiцiйний титул, як за життя, так i пiсля смертi: "Великий вождь маршал товариш Кiм Iр Сен". Пiсля смертi оголошений "вiчним президентом" Коре§. Правив авторитарно.
   Його спадкоємцем став його син Кiм Чен Iр, мав iм'я при народженнi - Юрiй Iрсенович Кiм. Майбутнiй голова Корейсько§ Народно-Демократично§ Республiки, генеральний секретар Трудово§ партi§ Коре§, Верховний Головнокомандувач Корейсько§ народно§ армi§, голова Державного Комiтету оборони КНДР, син "великого вождя" Кiм Iр Сена, мав титул "Великий керiвник", ранiше, до смертi батька - "Улюблений керiвник".
   У липнi 1994 року в Укра§нi вiдбулися вибори президента. Виборцi вiддали перевагу Леонiдовi Кучмi. На посаду президента було зареєстровано сiм кандидатiв: Валерiй Бабич, Леонiд Кравчук, Леонiд Кучма, Володимир Лановий, Олександр Мороз, Iван Плющ i Петро Таланчук. У першому турi виборiв 27 червня найбiльше голосiв зiбрали Кравчук (38%) i Кучма (31%), якi вийшли у другий тур. Леонiд Кучма вiв передвиборчу боротьбу пiд гаслами вiдновлення зв'язкiв з Росiєю та iншими кра§нами СНД, надання росiйськiй мовi статусу офiцiйно§, боротьби з корупцiєю та органiзованою злочиннiстю. Вiн спирався на пiдтримку промислового директорату, частини державно§ номенклатури i лiвих полiтичних сил. Нацiонально-демократичнi сили пiдтримали Кравчука. У другому турi 10 липня Кучма набрав 52% голосiв, Кравчук - 45%. Поразка Леонiда Кравчука була зумовлена тим, що очолювана ним адмiнiстрацiя так i не зумiла знайти вихiд iз глибоко§ економiчно§ кризи, запобiгти зубожiнню населення. Таким чином Леонiд Кучма став другим всенародно обраним президентом Укра§ни.
   50 рокiв тому, 17 липня 1944 року, в Москвi вiдбувся "парад переможених" - понад 60 тисяч полонених фашистiв пройшли пiд конвоєм через столицю СССР. Я дивився цей "парад", але це дiйсно був парад, хоч переможених, але парад. Нiмцi йшли "коробочками", шеренгами, всi були взутi, одягненi, в картузах, офiцери строго вiдрiзнялись вiд рядових, 60 тисяч - це була армiя, хоч переможена, але армiя. А нашi полоненi? В обмотках, бо чоботи зняли, якщо вони в солдата були, роздягненi, рядовий зрiвнявся з командиром, без головного убору, без воєнного стрижня, а це вже не армiя, а ватага, вiрнiше, отара, а §х, наших полонених, було 4,5 мiльйонiв.
   31 серпня в Берлiнi пройшла урочиста церемонiя виводу росiйських вiйськ з територi§ колишньо§ ГДР, котрi перебували тут протягом 50-и рокiв. Оркестром полiцi§ Берлiна на урочистостях диригував особисто президент Росi§ Борис Єльцин.
   В лютому 1990 року мiж державами-переможцями у Другiй свiтовiй вiйнi - СССР, США, Великобританiєю та Францiєю - i двома нiмецькими державами - ГДР i ФРГ була досягнута домовленiсть i 12 вересня 1990 року в Москвi мiнiстри закордонних справ шести держав пiдписали Договiр про остаточне врегулювання щодо Нiмеччини. Договiр встановлював, що зовнiшнiми кордонами об'єднано§ Нiмеччини є кордони ГДР i ФРГ, що об'єднана Нiмеччина не має нiяких територiальних претензiй до iнших держав i не висуватиме таких претензiй у майбутньому. Радянськi вiйська мали бути виведенi з Нiмеччини до 31 серпня 1994 року. Також до 31 серпня 1994 року в Берлiнi мали залишатись вiйська США, Великобританi§ та Францi§. СССР погоджувався на входження об'єднано§ Нiмеччини в НАТО. З об'єднанням Нiмеччини були вичерпанi права i вiдповiдальнiсть чотирьох держав щодо Берлiна та Нiмеччини загалом. Уряди СССР, США, Великобританi§ та Францi§ заявили про припинення дi§ чотиристороннiх угод i рiшень воєнного i повоєнного часу щодо Нiмеччини та розпуск вiдповiдних органiв. Об'єднана Нiмеччина здобула цiлковитий державний суверенiтет у сво§х внутрiшнiх i зовнiшнiх справах. Договiр пiдвiв остаточну риску пiд пiдсумками Друго§ свiтово§ вiйни i 45-рiчним повоєнним перiодом. З жовтня 1990 року ГДР увiйшла до складу ФРГ. На полiтичнiй картi Європи з'явилась економiчно могутня держава з населенням у 87 млн. чол., яка завдяки своєму потенцiалу входить у розряд найбiльших держав свiту.
   А все починалось з Берлiнсько§ стiни. Пiсля поразки Нiмеччини у Другiй свiтовiй вiйнi Берлiн був подiлений на чотири сектори, три сектори контролювали захiднi союзники - США, Великобританiя i Францiя i один - СССР. Протистояння захiдних союзникiв i Радянського Союзу призвело до подiлу Нiмеччини на ФРГ та ГДР. Берлiн при цьому був подiлений на Схiдний, що став столицею ГДР, та Захiдний, що став анклавом в серединi ГДР. В кiнцi 1950-х рокiв протистояння сторiн йшло на загострення. Пiсля того як Радянський Союз фактично передав свою частину Берлiна ГДР, захiдний сектор як i ранiше залишався пiд контролем окупацiйних вiйськ США, Англi§ та Францi§. В 1958 роцi влада ГДР заявила про сво§ претензi§ на Захiдний Берлiн на тiй пiдставi, що вiн розташований на територi§ ГДР. У листопадi 1958 року голова радянського уряду Микита Хрущов звинуватив Захiднi держави в порушеннi Потсдамських угод 1945 року i в ультимативному тонi зажадав вiд США, Великобританi§ та Францi§ провести переговори на предмет перетворення Захiдного Берлiну у демiлiтаризоване вiльне мiсто, що в перспективi означало його приєднання до ГДР. Натомiсть Захiднi кра§ни вiдповiли на цей ультиматум вiдмовою й пiдтвердили намiр гарантувати перебування збройних сил Захiдних держав у захiднiй частинi мiста. Ситуацiя ускладнювалася тим, що економiчна полiтика голови ГДР Вальтера Ульбрiхта, спрямована на те, щоб наздогнати i перегнати ФРГ, спричинила у Схiднiй Нiмеччинi збiльшення виробничих норм, господарськi труднощi, насильницьку колективiзацiю 1957-60 рокiв. Пiсля полiтично§ напруженостi i бiльш високого рiвня оплати працi в Захiдному Берлiнi, тисячi громадян ГДР почали ви§жджати на Захiд.
   В той час кордон мiж Захiдним та Схiдним Берлiном був вiдкритий. Вздовж кордону мiж двома частинами мiста, що налiчувала 45 км завдовжки, було впроваджено 81 вуличний пропускний пункт i 13 пропускних пунктiв у залiзничнiй мережi. Проте iснували також сотнi нелегальних переходiв з однiє§ частини мiста в iншу, чим щодня з рiзних причин користувались вiд 300 до 500 тисяч осiб. Зокрема, схiднi нiмцi вважали за краще здобувати освiту в ГДР, де вона була безкоштовною, а працювати - у ФРГ, де зарплата вища. Особливо загострилася ситуацiя в 1961 роцi, коли кра§ну покинули понад 200 тисяч осiб, переважно з числа молодих i квалiфiкованих фахiвцiв. Обурена влада Схiдно§ Нiмеччини звинувачувала Захiдний Берлiн i ФРГ в торгiвлi людьми, переманюваннi кадрiв i спробах зiрвати §хнi економiчнi плани. Велике невдоволення керiвництва i полiцi§ Схiдно§ Нiмеччини викликала неспроможнiсть контролювати потоки людей, що перемiщалися через кордон. За тако§ ситуацi§ на нарадi перших секретарiв керiвних комунiстичних партiй держав ОВД, що проходила у Москвi 3-5 серпня 1961 року, Вальтеру Ульбрiхту було дозволено закрити кордон мiж частинами мiста. 7 серпня вiдповiдне рiшення було затверджене на засiданнi полiтбюро Соцiалiстично§ єдино§ партi§ Нiмеччини, а 12 серпня вiдповiдну постанову прийняла Рада мiнiстрiв ГДР.
   За основу взяли Велику Китайську стiну, що вiддiляла Китай вiд монгольських грабiжникiв, i мала в довжину 6340 кiлометрiв. До речi, це й найдовше кладовище, бо в цю стiну було закопано сотнi тисяч рабiв, §х ховали стоячи. Спорудження стiни розпочалося в нiч на 13 серпня 1961 року. Було залучено близько 25 тисяч членiв воєнiзованих бойових груп з пiдприємств ГДР, що зайняли лiнiю кордону iз Захiдним Берлiном, §хнi дi§ прикривали частини схiднонiмецько§ армi§. В станi готовностi перебувала й радянська армiя. До 15 серпня весь Захiдний Берлiн був обнесений колючим дротом i почалося безпосереднє зведення стiни. Вона неодноразово переобладнувалася i добудовувалася протягом 1962 року. Берлiнський мур мав довжину 155 кiлометрiв, i на протязi всiє§ його довжини вiкна будинкiв, паралельнi муру, були замурованi цеглою. Це не Великий китайський мур, це видовище набагато жахливiше.
  
  
  
  Були й численнi жертви Берлiнсько§ стiни. Число людей, вбитих при спробi втечi з ГДР на Захiд становить до 1 000 чоловiк. 8 прикордонникiв ГДР було вбито порушниками кордону i пострiлами з територi§ Захiдного Берлiна. Пiсля того як у травнi 1989 року Угорщина знищила укрiплення на кордонi зi сво§м захiдним сусiдом - Австрiєю, а 11 вересня 1989 року угорський уряд оголосив про вiдкриття кордонiв, берлiнська стiна втратила свiй сенс - лише протягом трьох днiв ГДР покинули через територiю Угорщини 15 тисяч громадян. 10 листопада було прийнято рiшення про вiдкриття пунктiв перепуску мiж частинами мiста. Населення сприйняло це рiшення з великим ентузiазмом. Проте охорона стiни й вiзовий режим тривав до 1 липня 1990 року. Протягом останнiх мiсяцiв вiдкривалися новi пункти перепуску, пом'якшувалися умови для перетину кордону. З 13 червня було розпочато демонтаж Берлiнсько§ стiни i закiнчився вiн 30 листопада 1990 року. Було залишено лише 6 фрагментiв як пам'ятник, фрагменти стiни з розписами були розпроданi 1990 року на аукцiонах в Берлiнi i Монте-Карло.
   28 вересня у Фiнськiй затоцi, бiля берегiв Швецi§, затонув паром "Естонiя", на борту якого перебувало бiльше нiж 900 пасажирiв i членiв екiпажу. Було врятовано всього 126 осiб. Це була найбiльша у повоєнний час аварiя в Балтiйському морi - через три години пiсля виходу з Таллiна паром перевернувся i за 5-6 хвилин затонув. Iз-за шторму пошуковi i рятувальнi роботи почались занадто пiзно - було знайдено 93 трупа, а доля решти залишилась невiдомою. Точних цифр немає, оскiльки вiдсутня кiлькiсть пасажирiв, котрих перевозила "Естонiя".
   17 жовтня в Москвi вiд вибуху бомби, закладено§ в редакцi§ газети "Московский комсомолец", загинув журналiст Дмитро Холодов, котрий працював над сенсацiйним матерiалом про зловживання i корупцiю вищих росiйських вiйськових та державних чиновникiв за часiв перебування радянських i росiйських вiйськ на територi§ Схiдно§ Нiмеччини. Дмитро Холодов служив у морськiй пiхотi, потiм з вiдзнакою закiнчив Московський iнженерно-фiзичний iнститут, працював iнженером в ЦНДI точного машинобудування i кореспондентом на радiо в Климовському. З 1992 року працював кореспондентом газети "Московський комсомолець". Писав про сучасну росiйську армiю, побував у багатьох гарячих точках - в Абхазi§, Чечнi, Азербайджанi, на таджицько-афганському кордонi. Журналiст був вiдомий сво§ми публiкацiями про корупцiю в росiйськiй армi§. У сво§х матерiалах вiн неодноразово пiддавав критицi мiнiстра оборони Павла Грачова, якого звинувачував у причетностi до корупцiйного скандалу в Захiднiй групi вiйськ, про продаж ним збро§ терористам. 17 жовтня 1994 року Дмитро Холодов загинув у Москвi на робочому мiсцi в редакцi§ газети вiд вибуху саморобно§ мiни-пастки, що знаходилася в портфелi-дипломатi. Холодов припускав, що в дипломатi, отриманому в камерi схову на Казанському вокзалi, знаходяться документи про нелегальну торгiвлю зброєю. Похований на Троєкуровському кладовищi в Москвi. Посмертно удостоєний премiй Спiлки журналiстiв Росi§ i "За свободу преси".
   В 2000 роцi за пiдозрою у вбивствi Холодова був затриманий колишнiй начальник розвiдки ВДВ полковник запасу Павло Поповських, колишнiй командир спецзагону спецназу ВДВ майор Володимир Морозов, його заступники майори Олександр Сорока та Костянтин Мiрзоянц, колишнiй десантник - пiдприємець Костянтин Барковський, замгендиректора ЧОП "Росс" Олександр Капунцов. Їм було пред'явлено звинувачення за статтею "Умисне вбивство при обтяжуючих обставинах". 26 червня 2002 року Московський окружний вiйськовий суд виправдав усiх обвинувачуваних за вiдсутнiстю доказiв, звiльнив §х з-пiд варти i скасував арешт §хнього майна.
  В 2006-09 роках колишнi обвинуваченi подали до Верховного суду позови про вiдшкодування Генпрокуратурою нанесеного §м збитку. Позови були задоволенi. На даний момент вбивство залишається нерозкритим, бо Холодов вирiшив боротися з вiйськовою мафiєю, а Генпрокуратура Росiйсько§ Федерацi§ вирiшила "потягаться" з цiєю ж мафiєю на чолi з мiнiстром оборони Павлом Грачовим. Вiйськових злочинцiв, що вбили цивiльного журналiста, "випадково" судить вiйськовий суд, а хiба хлопцi в погонах не домовляться один з одним?
   На цьому з Новим роком!
  
  
  
  
  1995-й рiк.
   Новий рiк вступив у сво§ права.
   18 сiчня пiд час землетрусу силою 7,2 балiв, що стався у мiстi Кобе (Японiя), загинуло 6,5 тисяч чоловiк.
   25 сiчня Росiйська система протиракетного захисту виявила, що поблизу Норвегi§ було здiйснено запуск ракети, котра, за розрахунками, мала вразити Москву. Кiлькома хвилинами пiзнiше президент Росi§ Єльцин, мiнiстр оборони i начальних генштабу росiйсько§ армi§ були повiдомленi про подiю, система протиракетно§ оборони була переведена у бойовий режим, а Єльцин вперше за iсторiю радянсько§ i росiйсько§ армi§ пiдготував до використання "ядерний чемоданчик" для нанесення удару-вiдповiдi. Через 5 хвилин було встановлено, що норвезька ракета рухається по траєкторi§, що оминає територiю Росi§, а ще через 3 хвилини - що ракета скорше за все не є ядерною. Як виявилось згодом, Норвегiя за 9 днiв до iнциденту проiнформувала 35 держав, в тому числi i Росiю, про запланований зi Шпiцбергена запуск ракети для наукових дослiджень. Однак ця iнформацiя була проiгнорована мiнiстерством оборони Росi§ i не доведена до вiдома персоналу чергових систем ПВО, що поставило людство пiд загрозу ядерно§ вiйни.
   50 рокiв тому, 4 лютого 1945 року, в Ялтi вiдкрилася Кримська конференцiя голiв урядiв Велико§ Британi§, СССР i США, на якiй розглядалися питання повоєнного устрою свiту. Конференцiя почалася з детального обговорення становища на фронтах. Керiвники урядiв обговорили також питання про участь СССР у вiйнi з Японiєю. Була досягнута угода про те, що через два-три мiсяцi пiсля капiтуляцi§ Нiмеччини, Радянський Союз вступить у цю вiйну. Сталiн домiгся анулювання завоювань Японi§ у вiйнi 1904-05 рокiв з Росiйською iмперiєю, Радянському Союзу поверталася пiвденна частина острова Сахалiн, передавалися Курильськi острови, вiдновлювалася оренда Порт-Артура як воєнно-морсько§ бази СССР. Велика трiйка домовилася про те, що метою полiтики союзних держав було знищення нiмецького мiлiтаризму i нацизму i створення гарантi§ в тому, що Нiмеччина нiколи бiльше не зможе порушити мир в усьому свiтi. Були визначенi три зони окупацi§ Нiмеччини i укладена угода про управлiння Великим Берлiном. Узгоджено суму репарацiй з Нiмеччини, 20 млрд. доларiв США, та порядок §х стягнення.
   40 рокiв тому, 12 лютого 1955 року, в Радянському Союзi було прийнято рiшення про будiвництво в Казахстанi космодрому Байконур. Нова ракета Р-7, сконструйована для доставки воднево§ бомби i як прототип для пiлотованих космiчних польотiв, викликала створення нового полiгону для §§ випробувань. Капустiн Яр, розташований недалеко вiд Волгограда, був уже тiсний для не§. Постало питання про вибiр великого малонаселеного району, землi якого мало використовувалися в сiльськогосподарському виробництвi та поблизу якого проходила залiзнична магiстраль. Такий район знайшли в Казахстанi на схiд вiд Аральського моря. Це була напiвпустеля. На пiвночi вiд не§ плато Голодний степ. На пiвднi до цього плато пiдступали пiски пустелi Каракуми. Але тут протiкала одна з найбiльших рiчок Середньо§ Азi§ Сирдар'я i проходила залiзниця, що з'єднує Москву зi столицею Узбекистану Ташкентом.
   Полiгон будувався з неймовiрною швидкiстю. Рiзко континентальний клiмат: спекотне лiто (+40ºС) i холодна зима (-30ºС) - посилював труднощi. Вiйськовi будiвельники жили i працювали у важких умовах. Керував будiвництвом досвiдчений вiйськовий будiвельник генерал-полковник Георгiй Шубнiков. Прагнучи заплутати противника, радянськi секретнi служби назвали космодром Байконуром. Справа в тому, що в Казахстанi дiйсно є мiстечко Байконур, але воно знаходиться далеко вiд дiйсного Байконуру. I назва ця за допомогою газет, радiо i телебачення стала загальноприйнятною.
   Перша космiчна ракета з космодрому була успiшно запущена 4.10.1957р. Вона вивела на орбiту перший у свiтi штучний супутник Землi. З Байконура запущено першi в свiтi штучнi супутники Сонця, Мiсяця, Венери, здiйснено пуски всiх вiтчизняних космiчних кораблiв - "Восток", "Восход", "Союз", "Прогрес", "Буран", "Салют", "Мир", а також багато iнших космiчних апаратiв.
   Iнфраструктура Байконура:
  9 типiв стартових комплексiв у складi 15 пускових установок для запускiв ракет-носi§в;
  4 пусковi установки для випробувань мiжконтинентальних балiстичних ракет;
  11 монтажно-випробувальних корпусiв, в котрих розмiщено 34 технiчнi комплекси для передстартово§ пiдготовки ракет-носi§в та космiчних апаратiв, а також 3 заправочно-нейтралiзацiйнi станцi§ для заправок космiчних апаратiв i розгiнних блокiв компонентами ракетних палив i зрiдженими газами;
  вимiрювальний комплекс iз сучасним iнформацiйно-обчислювальним центром для контролю та керуванням польотом ракет-носi§в, а також обробки телеметрично§ iнформацi§;
  киснево-азотний завод сумарною продуктивнiстю до 300 тонн крiогенних продуктiв за добу;
  теплоелектроцентраль на 60 МВт;
  газотурбiнний енергопотяг на 72 МВт;
  600 трансформаторних пiдстанцiй;
  92 вузли зв'язку;
  два аеродроми 1-го класу ("Крайнiй" та "Ювiлейний" на МКС "Буран");
  470 км залiзничних шляхiв;
  1 281 км автомобiльних дорiг;
  6 610 км лiнiй електропередач;
  2 784 км лiнiй зв'язку.
   1 березня в Москвi в пiд'§здi власного дому на 39 роцi життя вбили популярного тележурналiста i телеведучого Владислава Лiстьєва, обраного в листопадi 1994 року генеральним директором Громадського росiйського телебачення (ОРТ). Виступаючи 2 березня на цивiльнiй панахидi, президент Росi§ Борис Єльцин заявив, що зробить все можливе, щоб вбивцi були знайденi i покаранi. Їх, однак, не знайдено до сьогоднi.
   З 1982 року Лiстьєв працював редактором радiомовлення. В 1987 роцi перейшов на роботу в Молодiжну редакцiю Центрального телебачення одним з ведучих програми "Взгляд". З 1991 року Лiстьєв - генеральний продюсер телекомпанi§, а з 1993 року - §§ президент. В перiод своє§ роботи в телекомпанi§ "ВID", Лiстьєв був творцем i ведучим телепроектiв "Поле чудес", "Тема" та "Час пик". У сiчнi 1995 року Лiстьєв перейшов з телекомпанi§ "ВID" генеральним директором ново§ телекомпанi§ ОРТ. Рада директорiв ОРТ приймає рiшення - ввести з 1 квiтня мораторiй на показ реклами на першому федеральному каналi, Влад Лiстьєв стверджує цей наказ i його вбивають за мiсяць до вступу мораторiю в силу. Ввечерi 1 березня 1995 року, при поверненнi зi зйомок програми "Час пик", Владислав Лiстьєв був убитий в пiд'§здi власного будинку на Новокузнецькiй вулицi. Перша куля потрапила в руку, друга - в голову. Цiнностi i велика сума готiвки, що були у нього, залишилися недоторканими, що дозволило слiдчим припустити, що вбивство пов'язане з дiловою або полiтичною дiяльнiстю телеведучого. Найвiдомiшого журналiста не просто усунули, а показово стратили. Лiстьєв похований на Ваганьковському кладовищi в Москвi.
   20 березня терористи з релiгiйно§ секти Аум Сенрiкьо здiйснили в токiйському метро газову атаку, внаслiдок яко§ загинуло 12 осiб i бiльше 5000 одержали отруєння рiзного ступеня важкостi. Члени секти пронесли шiсть контейнерiв з смертоносним зарином в токiйське метро i почали газову атаку. Члени секти активно займалися фiнансовими операцiями та пiдприємницькою дiяльнiстю. Органiзацiя мала ресторани, крамницi, нелеґально виробляла зброю, керамiку та сiльгоспдобрива. У Японi§ §х налiчувалось близько 10 тисяч, у Росi§ - 25-35 тисяч, а скiльки по цiлому свiтi - навряд чи можна встановити. Секта мала в розпорядженнi чудово обладнану хiмiчну лабораторiю, невеликий хiмiчний комбiнат, оснащений найновiшим обладнанням, понад тисячу бочок з 40 рiзними хiмiчними речовинами, пiдiбраними в такий спосiб, що з них можна синтезувати або отруйнi сполуки, або наркотики, або вибухiвку. В 1999 роцi лiдер секти Масато Йокояма буде засуджений до смертi.
   У Києвi парафували Договiр про дружбу, спiвробiтництво i партнерство мiж Укра§ною i Росiйською Федерацiєю - Великий Договiр. Пiдписано декiлька мiжурядових угод, зокрема Угоду по реалiзацi§ режиму вiльно§ торгiвлi. На жаль, бiльшiсть iз цих документiв не була реалiзована з огляду на змiни полiтичних уподобань росiйсько§ сторони, бо позицiя росiйсько§ сторони спрямована на закрiплення впливу Росiйсько§ Федерацi§ в Укра§нi.
   З 1 квiтня, в присутностi мiнiстра оборони США Уiльяма Перрi, в Укра§нi почато демонтаж i знищення ядерного озброєння.
   Напередоднi святкування 50-рiччя перемоги над нацистською Нiмеччиною, в Росi§ офiцiйно оголошено новi данi про люськi втрати СССР за роки Друго§ свiтово§ вiйни. Кiлькiсть загиблих вiйськових, включаючи прикордоннi та внутрiшнi вiйська, склала 8 668 400 осiб - 41% усiх втрат кра§н - учасниць вiйни. Загальна кiлькiсть людських втрат в СССР за перiод вiйни був оцiнений в 27 мiльйонiв чоловiк.
   28 травня на островi Сахалiн стався сильний землетрус, пiд час якого загинуло понад 2 тисячi мешканцiв з 3 тисяч жителiв повнiстю зруйнованого мiста Нєфтєгорськ. Перед землетрусом, який розпочався о 1 годинi 4 хвилини ночi, була зловiсна тиша. А потiм невiдомо звiдки почувся громоподiбний гул, яскравим малиновим вогнем засвiтилося чорне небо i земля пiд ногами почала перекочуватися твердими хвилями. Сила землетрусу катастрофiчна - 10 балiв. I ця пiдземна стихiя була нацiлена на панельнi будинки, на проектi яких стояв червоний штамп-попередження: "Не використовувати в сейсмiчних районах!". Пiд час землетрусу людину охоплює неймовiрний жах, який не можна описати або пояснити. I люди, якi вважають себе пiдкорювачами природи, просять у Бога одного - порятунку вiд смертi. Зараз на мiсцi мiста нафтовикiв - лише кладовище.
   8 червня Євген Марчук став прем'єр-мiнiстром Укра§ни. Майбутнiй прем"єр народився 28 сiчня 1941 року в селi Долинiвка Гайворонського району Кiровоградсько§ областi. В 1963 роцi закiнчив Кiровоградський педагогiчний iнститут. Друга вища освiта - юридична. Кандидат юридичних наук. У 1963 роцi професiйну дiяльнiсть почав з посади оперуповноваженого управлiння КГБ у Кiровоградськiй областi. В 1988 роцi призначений начальником управлiння КГБ у Полтавськiй областi. З 1990 року - 1-й заступник голови КГБ УРСР, Державний мiнiстр з питань оборони, нацiонально§ безпеки i надзвичайних ситуацiй в Укра§нi. З 1991 по 1994 роки - голова СБУ. Ґенерал армi§ Укра§ни. З 8 червня 1995 року по 27 травня 1996 року - прем'єр-мiнiстр Укра§ни. Євген Марчук обирався депутатом Верховно§ Ради Укра§ни. Володiє англiйською i нiмецькою мовами. Лауреат премi§ iменi Г. Сковороди в областi публiцистики, автор чотирьох книжок, багатьох статей.
   8 червня президент Укра§ни Л.Кучма i Голова Верховно§ Ради Укра§ни О.Мороз пiдписали Конституцiйний договiр мiж Верховною Радою i президентом Укра§ни про основнi засади органiзацi§ та фукцiонування державно§ влади в кра§нi:
   Верховна Рада Укра§ни:
  1) приймає Конституцiю Укра§ни, закони Укра§ни, кодекси та iншi кодифiкованi акти, вносить до них змiни i доповнення, дає §х офiцiйне тлумачення;
  2) здiйснює контроль за виконанням Конституцi§ Укра§ни, законiв Укра§ни та постанов Верховно§ Ради Укра§ни;
  3) здiйснює контроль у сферi захисту прав людини;
  4) розглядає та приймає рiшення щодо програми дiяльностi новосформованого уряду Укра§ни;
  5) розглядає, вносить змiни i затверджує поданий президентом Укра§ни державний бюджет Укра§ни та здiйснює контроль за його виконанням;
  6) затверджує загальнодержавнi програми економiчного, соцiального i нацiонально-культурного розвитку, а також щодо охорони навколишнього природного середовища;
  7) призначає вибори президента Укра§ни, проголошує акт про його обрання, приймає вiдставку президента Укра§ни;
  8) розглядає щорiчнi та позачерговi доповiдi президента Укра§ни про внутрiшню i зовнiшню полiтику Укра§ни;
  9) ратифiкує, денонсує мiжнароднi договори Укра§ни чи оголошує про §х укладення або приєднання Укра§ни до них;
  10) приймає рiшення про свiй саморозпуск та одночасно призначає достроковi вибори народних депутатiв Укра§ни;
  11) призначає вибори до мiсцевих Рад;
  12) затверджує загальну структуру, чисельнiсть Збройних Сил Укра§ни, Прикордонних вiйськ Укра§ни, Нацiонально§ гвардi§ Укра§ни, Служби безпеки Укра§ни, iнших вiйськових формувань, утворених вiдповiдно до законодавства Укра§ни;
  13) затверджує укази президента Укра§ни про оголошення стану вiйни, запровадження воєнного стану на всiй територi§ Укра§ни чи в окремих §§ мiсцевостях у разi воєнного нападу або загрози воєнного нападу на Укра§ну, рiшення про §х припинення або скасування, укладення миру i про загальну або часткову мобiлiзацiю на територi§ Укра§ни у разi оголошення стану вiйни;
  14) затверджує укази президента Укра§ни про запровадження на всiй територi§ Укра§ни або в окремих §§ мiсцевостях надзвичайного стану;
  15) утворює Раду оборони Укра§ни i визначає перелiк посадових осiб, якi входять до §§ складу;
  16) затверджує за поданням президента Укра§ни склад Центрально§ виборчо§ комiсi§ по виборах народних депутатiв Укра§ни та президента Укра§ни;
  17) призначає за спiльним поданням Голови Верховно§ Ради Укра§ни i президента Укра§ни голову Конституцiйного Суду Укра§ни. Призначає половину складу суддiв Конституцiйного Суду Укра§ни. Приймає присягу суддiв Конституцiйного Суду Укра§ни;
  18) призначає за поданням президента Укра§ни Голову Верховного Суду Укра§ни, Голову Вищого арбiтражного суду Укра§ни, Голову Правлiння Нацiонального банку Укра§ни та звiльняє §х;
  19) призначає та звiльняє Генерального прокурора Укра§ни за поданням президента Укра§ни;
  20) призначає за поданням президента Укра§ни суддiв Верховного Суду Укра§ни та Вищого арбiтражного суду Укра§ни та звiльняє §х у встановленому законом порядку;
  21) повторно розглядає закон, щодо якого президентом Укра§ни застосовано вето;
  22) приймає рiшення з питань адмiнiстративно-територiального устрою Укра§ни, проводить найменування та перейменування населених пунктiв Укра§ни;
  23) може оголосити вотум недовiри усьому складовi уряду Укра§ни чи окремим його членам, що тягне за собою §х вiдставку;
  24) приймає за власною iнiцiативою або з iнiцiативи не менш як трьох мiльйонiв виборцiв рiшення про проведення всеукра§нських референдумiв, оголошує результати всеукра§нських референдумiв;
  25) здiйснює контроль за наданням Укра§ною позик, економiчно§ та iншо§ допомоги iноземним державам, а також за укладанням угод про державнi позики i кредити та за використанням позик i кредитiв, одержуваних Укра§ною вiд iноземних держав;
  26) скасовує правовi акти Верховно§ Ради Автономно§ Республiки Крим у разi §х невiдповiдностi Конституцi§ i законам Укра§ни;
  27) застосовує вето щодо указiв президента Укра§ни у разi невiдповiдностi §х Конституцi§ i законам Укра§ни з одночасним зверненням до Конституцiйного Суду Укра§ни.
   Президент Укра§ни:
  1) виступає гарантом державного суверенiтету, незалежностi, недоторканностi кордонiв, нацiонально§ безпеки, територiально§ цiлiсностi Укра§ни, додержання Конституцi§ i законiв Укра§ни, прав та свобод людини i громадянина;
  2) звертається з посланнями до народу Укра§ни;
  3) подає Верховнiй Радi Укра§ни щорiчнi та позачерговi доповiдi про внутрiшню i зовнiшню полiтику Укра§ни;
  4) очолює систему органiв державно§ виконавчо§ влади Укра§ни;
  5) створює, реорганiзує i лiквiдує мiнiстерства, вiдомства, iншi центральнi та мiсцевi органи державно§ виконавчо§ влади в межах коштiв державного бюджету Укра§ни, призначає i звiльняє з посад керiвникiв цих органiв;
  6) скасовує акти центральних i мiсцевих органiв державно§ виконавчо§ влади Укра§ни, а також акти органiв виконавчо§ влади Автономно§ Республiки Крим у разi §х невiдповiдностi Конституцi§ та законам Укра§ни, а також указам i розпорядженням президента Укра§ни;
  7) здiйснює в межах, встановлених законом, управлiння майном, що перебуває у загальнодержавнiй власностi;
  8) є Верховним Головнокомандувачем Збройними Силами Укра§ни, призначає i звiльняє вище командування Збройних Сил Укра§ни, вживає заходiв щодо забезпечення обороноздатностi держави;
  9) очолює Раду Нацiонально§ безпеки Укра§ни та затверджує §§ персональний склад;
  10) подає на розгляд Верховно§ Ради Укра§ни проект державного бюджету Укра§ни та звiт про його виконання;
  11) спiльно з Головою Верховно§ Ради Укра§ни подає кандидатуру для призначення Верховною Радою Укра§ни Голови Конституцiйного Суду; призначає половину складу суддiв Конституцiйного Суду Укра§ни;
  12) подає кандидатури для призначення Верховною Радою Укра§ни на посади Голови Верховного Суду Укра§ни, Голови Вищого арбiтражного суду Укра§ни, Генерального прокурора Укра§ни, Голови Правлiння Нацiонального банку Укра§ни, а також для призначення суддiв Верховного Суду Укра§ни i Вищого арбiтражного суду Укра§ни;
  13) призначає за поданням Мiнiстерства юстицi§ Укра§ни, погодженим з Верховним Судом Укра§ни та Вищим арбiтражним судом Укра§ни, суддiв загальних та арбiтражних судiв;
  14) здiйснює зовнiшню полiтику Укра§ни, веде переговори i пiдписує мiжнароднi договори Укра§ни; призначає i вiдкликає дипломатичних представникiв Укра§ни в iноземних державах та при мiжнародних органiзацiях; приймає вiрчi i вiдкличнi грамоти акредитованих при ньому дипломатичних представникiв iноземних держав;
  15) подає на розгляд Верховно§ Ради Укра§ни пропозицi§ щодо персонального складу Центрально§ виборчо§ комiсi§ по виборах народних депутатiв Укра§ни та президента Укра§ни;
  16) приймає рiшення про визнання iноземних держав;
  17) нагороджує державними нагородами Укра§ни, присвоює почеснi звання Укра§ни; засновує президентськi вiдзнаки i нагороджує ними;
  18) присвоює вищi вiйськовi звання, дипломатичнi ранги, iншi спецiальнi звання i класнi чини та вiйськовi звання суддям вiйськових судiв;
  19) вирiшує питання прийняття до громадянства i виходу з громадянства Укра§ни, надання притулку iноземним громадянам та особам без громадянства; вживає заходiв щодо захисту iнтересiв громадян Укра§ни поза §§ межами;
  20) здiйснює помилування осiб, засуджених судами Укра§ни; видає укази про амнiстiю;
  21) приймає рiшення про оголошення стану вiйни, запровадження воєнного стану на всiй територi§ Укра§ни чи в окремих §§ мiсцевостях у разi воєнного нападу або загрози воєнного нападу на Укра§ну, рiшення про §х припинення або скасування, укладення миру i невiдкладно вносить цi питання на розгляд Верховно§ Ради Укра§ни, а також оголошує загальну або часткову мобiлiзацiю на територi§ Укра§ни у разi оголошення стану вiйни;
  22) оголошує в разi необхiдностi окремi мiсцевостi Укра§ни зонами екологiчного лиха;
  23) оголошує на всiй територi§ Укра§ни або в окремих §§ мiсцевостях надзвичайний стан.
   Кабiнет Мiнiстрiв Укра§ни:
  1) забезпечує здiйснення внутрiшньо§ i зовнiшньо§ полiтики, виконання Конституцi§ i законiв Укра§ни, постанов Верховно§ Ради Укра§ни, указiв i розпоряджень президента Укра§ни;
  2) вживає заходiв щодо забезпечення державного суверенiтету, нацiонально§ безпеки i обороноздатностi Укра§ни, §§ територiально§ цiлiсностi i економiчно§ самостiйностi;
  3) здiйснює заходи щодо забезпечення прав i свобод громадян, законностi i правопорядку, боротьби iз злочиннiстю, охорони прав власностi;
  4) забезпечує проведення економiчних реформ, становлення, розвиток i стабiльнiсть ринково§ економiки, §§ соцiальну орiєнтованiсть, розробляє i виконує загальнодержавнi програми соцiально-економiчного i культурного розвитку Укра§ни;
  5) здiйснює управлiння майном, що перебуває у загальнодержавнiй власностi, та визначає форми взаємодi§ iз суб'єктами iнших форм власностi;
  6) забезпечує проведення державно§ полiтики у галузi фiнансiв, податкiв, цiн та оплати працi, митнiй справi;
  7) створює загальнодержавнi та iншi фонди розвитку, фонди лiквiдацi§ наслiдкiв стихiйного лиха та катастроф;
  8) здiйснює державну полiтику в галузi освiти, науки, культури i охорони здоров'я;
  9) вiдповiдає за складання проекту Державного бюджету Укра§ни та виконання Державного бюджету Укра§ни;
  10) вiдповiдає за проведення державно§ полiтики соцiального захисту громадян;
  11) вiдповiдає за стан навколишнього природного середовища, екологiчну безпеку i рацiональне природокористування, за випуск i реалiзацiю екологiчно чистих та якiсних продуктiв харчування, високоякiсних предметiв побуту та об'єктивну поiнформованiсть населення у цiй сферi;
  12) спрямовує i координує роботу мiнiстерств, iнших пiдпорядкованих йому центральних i мiсцевих органiв державно§ виконавчо§ влади;
   На Генерального прокурора Укра§ни i пiдпорядкованих йому прокурорiв покладається:
  1) нагляд за додержанням Конституцi§ та законiв Укра§ни органами та посадовими особами державно§ виконавчо§ влади, представницькими органами та органами мiсцевого самоврядування, пiдприємствами, установами та органiзацiями усiх форм власностi, а також громадянами Укра§ни, особами без громадянства;
  2) нагляд за додержанням законодавства з питань прав i свобод громадян;
  3) нагляд за додержанням законiв органами, якi проводять оперативно-розшукову дiяльнiсть, дiзнання i попереднє слiдство;
  4) розслiдування злочинiв у справах, якi вiднесенi до компетенцi§ органiв прокуратури;
  5) пiдтримання державного обвинувачення в судi;
  6) нагляд за додержанням законiв у мiсцях виконання кримiнальних покарань, а також за застосуванням iнших заходiв примусового характеру;
  7) захист майнових та iнших iнтересiв громадян, юридичних осiб i держави.
   Конституцiйний Договiр укладено 8 червня 1995 року.
   Голова Верховно§ Ради Укра§ни О.Мороз.
   Президент Укра§ни Л.Кучма.
   9 червня в Сочi президенти Укра§ни та Росi§ пiдписали угоду про окреме базування Чорноморського флоту РФ i Вiйськово-морських сил Укра§ни, а також про розподiл майна Чорноморського флоту. Росi§ в оренду передано 18 233 гектарiв земель Криму на березi Чорного моря. Крiм того, це не тiльки земля але й об′єкти флотсько§ iнфраструктури що знаходяться на нiй, а також 4 595 споруд, облаштованих вiдповiдним устаткуванням, що знаходиться у функцiонально справному станi. Чорноморський флот РФ здiйснив самозахоплення окремих населених пунктiв, якi огороджено i на в′§здi в них обладнанi КПП, тобто вони перетворенi на закритi зони. I нарештi, у внутрiшнiх i територiальних водах Укра§ни розмiщено велику кiлькiсть спецiальних полiгонiв, якi Чорноморський флот РФ регулярно використовує, i не платить за це нi копiйки. Сума платнi за оренду землi 97,75 млн. дол. призначена без експертизи кiлькостi i якостi площ i без визначення ринково§ вартостi цiє§ оренди. Експерти встановили, що ця сума занижена вiд 12 до 40 разiв. За найскромнiшою оцiнкою з урахуванням свiтового досвiду, Росiя повинна платити лише за оренду землi 1,25 мiльярдiв доларiв. Якщо ж добавити сюди плату за оренду iнфраструктури, то ця сума стане в 6-7 разiв бiльше. Для прикладу можна взяти Стамбул, Констанцу i Варну. Цi порти вносять величезний внесок в економiку держав i регiонiв, а ми вiд оренди Чорноморського флоту Росiйсько§ Федерацi§ несемо лише збитки.
   14 червня група чеченських терористiв на чолi iз Шамiлем Басаєвим захопила госпiталь у мiстi Будьонiвськ Краснодарського краю, взявши в заручники близько двох тисяч чоловiк. В результатi бойових дiй по звiльненню заручникiв загинуло 151 чоловiк i 181 особа була поранена. Басаєв на чолi загону чисельнiстю 200 бойовикiв здiйснив захоплення лiкарнi з заручниками в мiстi Будьонiвськ з метою змусити росiйську владу припинити бойовi дi§ в Чечнi. За твердженням деяких джерел, теракт в Будьоновську був актом помсти за загибель рiдних Ш.Басаєва. Коли до мiста пiдiйшли великi сили росiйсько§ армi§, бойовики взяли в заручники 1 500 мiсцевих жителiв, закрiпилися в мiсцевiй лiкарнi i зажадали припинення вiйськових дiй у Чечнi i початку переговорiв мiж урядом Росi§ i Джохаром Дудаєвим. 17 червня спецпiдроздiли МВД i ФСБ зробили кiлька невдалих спроб штурму лiкарнi. 18 червня голова уряду РФ Вiктор Черномирдiн особисто провiв переговори з Басаєвим, в ходi яких частково погодився на умови бойовикiв. Пiсля цього чеченський загiн покинув Будьонiвськ. В колонi з семи автобусiв знаходилось бiльше 70 бойовикiв i близько 130 заручникiв з числа добровольцiв. В одному з автобусiв перебували 16 представникiв росiйських ЗМI i 9 депутатiв Держдуми. 19 червня загiн Басаєва звiльнив бiльшу частину заручникiв i на автобусах повернувся в гiрську частину Чечнi. За словами Басаєва, бойовики планували до§хати до Москви, проте грошi закiнчились i нiчим було пiдкупляти мiсцеву мiлiцiю, i тому вони були змушенi почати бойовi дi§ в Будьонiвську.
   30 червня, на 44-му роцi життя, помер популярний спiвак, народний артист Укра§ни Назарiй Яремчук, вiдомий виконанням укра§нських пiсень - "Червона рута", "Водограй", "Смерекова хата", "Стожари", "Гай, зелений гай", "Родина", "Я пiду в далекi гори", "Пiсня буде помiж нас" та iншi. В 1995 роцi хворому на рак Яремчуку друзi допомогли ви§хати в Канаду, сподiваючись, що захiдна медицина його врятує. Але операцiю зробили занадто пiзно, i вона не допомогла. Спiвця поховали на центральному кладовищi Чернiвцiв. В березнi 1996 року указом президента Укра§ни Назарiю Яремчуку буде посмертно присуджено Державну премiю Укра§ни iм. Т. Г. Шевченка.
   20 сiчня 1972 року в Iвано-Франкiвськiй областi органи КГБ заарештували й засудили на 7 рокiв таборiв за антирадянську пропаганду й агiтацiю священикiв С. Космача та В. Романюка. Останнiй згодом став Патрiархом УПЦ Ки§вського патрiархату Володимиром. А ось сьогоднi, 18 липня 1995 року, бiля пiдворiття дзвiницi Свято§ Софi§, фактично на площi, з'явилася свiжа могила, тут його й поховали: укра§нського Патрiарха, вiдомого правозахисника, колишнього в'язня совiстi Володимира (Василя Романюка).
  
  Все почалося з того, що похоронна процесiя, яка вийшла з Володимирського собору, повернула не на Байкове кладовище, а до Софi§ Ки§всько§. Пiсля цього розвернулось протистояння ки§всько§ мiлiцi§ й учасникiв похорону, розгiн процесi§, побо§ще на площi. Найбiльше постраждали простi вiруючi, що прийшли попрощатися з Патрiархом i не мали найменшого уявлення про закулiснi манiпуляцi§ над його домовиною, а для досягнення хоч яко§ мети не можна користуватися домовиною як тараном. Особливо, коли йдеться про останки тако§ людини, як владика Володимир. Але це була пiдготована провокацiя, метою яко§ було покiнчити iз молодим Ки§вським патрiархатом. Мета - поховати Патрiарха Володимира на свiтському кладовищi, як свiтську людину, i тим самим викреслити його як патрiарха з iсторi§, а разом з ним i всю нашу церкву. Це планувалося десь у темних закутках вищих ешелонiв влади. Президент напередоднi дав команду: нi в якому разi не допустити похорону Патрiарха Володимира на територi§ Софiйського собору. Було прийнято рiшення, щоб поховати Патрiарха на Байковому кладовищi, де УПЦ Ки§вського патрiархату має свою церкву й невелику територiю. Саме тут була пiдготована могила. Коли Леонiд Кравчук повернув похоронну процесiю iз Володимирського собору не на Байкове кладовище, а до Софi§ Ки§всько§, це стало повною несподiванкою для всiх. Президент Л.Кучма дав команду мiнiстру Ю.Кравченко застосувати силу проти учасникiв похорону, а начальник ки§всько§ мiлiцi§ цей наказ виконав. А ми всi знаємо, що проти похоронно§ процесi§ силу застосовувати не можна, бо це не те що протизаконно, це проти Бога. Але нашi комунiсти нашого Бога не люблять, вони поклоняються Боговi московському. А владику закопали, не поховали, нi, а закопали пiд плотом, як собаку!
   13 вересня, по завершеннi футбольного матчу Лiги європейських чемпiонiв з футболу мiж "Динамо" Ки§в i грецьким "Панатiна§косом", iспанський суддя Лопес Ньєто звинуватив адмiнiстрацiю ки§вського клубу в спробi пiдкупити арбiтрiв. Пiсля проведеного розслiдування УЕФА позбавило "Динамо" права брати участь в єврокубках протягом наступних трьох рокiв. Смiшнi iноземцi, вони не знають, що в Укра§нi все вирiшується через хабар. Ви звернiть увагу, хто керує всiма нашими спортивними клубами - бандитськi рожi, що починали свою кар"єру з рекету, а потiм стали олiгархами, затоптали весь наш безплатний спорт, пiдкорили собi спорт професiйний i перетворили його в бiзнес. А де бiзнес, там хабарi, олiгархи по iншому себе не уявляють. А iноземцi здивувались, вони й уявити собi не можуть, що в Укра§нi все купляється i продається, навiть совiсть.
   26 вересня Укра§ну прийнято до Ради Європи:
  Страсбург, 26 вересня 1995 року.
  Парламентська Асамблея Ради Європи.
  Висновок щодо вступу Укра§ни.
   1. 14 липня 1992 року Укра§на подала заявку на вступ до Ради Європи.
   2. З метою встановлення верховенства власних законiв над законами Радянського Союзу, Укра§на 16 липня 1990 року прийняла Декларацiю про державний суверенiтет Укра§ни. Пiсля прийняття низки поправок до Конституцi§ 1978 року, держава обрала шлях демократичного розвитку.
   3. 16 вересня 1992 року Верховнiй Радi Укра§ни було надано статус "спецiального гостя" в Парламентськiй Асамбле§ Ради Європи.
   4. Навеснi та влiтку 1994 року було проведено парламентськi та президентськi вибори: виборчий процес вiдбувся належним чином, а вибори були вiльними та вiдкритими, незважаючи на явно недосконалий закон про вибори.
   6. Конституцiйна ситуацiя прояснилася завдяки пiдписанню 8 червня 1995 року президентом Укра§ни та Верховною Радою Укра§ни Конституцiйного Договору про основнi засади органiзацi§ та функцiонування державно§ влади на перiод до прийняття ново§ Конституцi§ Укра§ни
   8. Вiдносини Укра§ни з Росiйською Федерацiєю будуть визначальним чинником як для безпеки кра§ни, так i для стабiльностi в регiонi. 9 червня 1995 року президентами Укра§ни та Росi§ було пiдписано угоду про подiл Чорноморського флоту колишнього Радянського Союзу та про доступ до берегово§ iнфраструктури у Севастополi. Ця угода усунула значний привiд до напруження та недовiри.
   9. 14 червня 1994 року мiж Укра§ною та Європейським Союзом було пiдписано угоду про партнерство та спiвробiтництво. Очiкується членство Укра§ни у Свiтовiй органiзацi§ торгiвлi.
   10. Укра§на сподiвається закрити Чорнобильську атомну електростанцiю до 2000 року. Укра§на 5 грудня 1994 року приєдналася як без'ядерна держава до Договору про нерозповсюдження ядерно§ збро§.
   11. Парламентська Асамблея вважає, що Укра§на здатна i бажає виконувати обов"язки члена Ради Європи: "Кожний член Ради Європи обов"язково повинен визнати принципи верховенства права та здiйснення прав i основних свобод людини всiма особами, якi перебувають пiд його юрисдикцiєю, i щиро та ефективно спiвпрацювати в досягненнi мети Ради Європи".
   12. Парламентська Асамблея зазначає, що Укра§на має намiр:
  а) пiдписати Європейську Конвенцiю з прав людини; визнати право особи звертатися до Європейсько§ Комiсi§ з прав людини, а також визнати обов"язковiсть юрисдикцi§ Європейського Суду з прав людини;
  б) пiдписати та ратифiкувати Протокол Європейсько§ Конвенцi§ з прав людини, який передбачає скасування смертно§ кари;
  в) пiдписати та ратифiкувати Європейську Конвенцiю про запобiгання тортурам, нелюдському та такому, що принижує гiднiсть, поводженню або покаранню;
  г) пiдписати Конвенцiю з питань вiдмивання, пошуку, арешту та конфiскацi§ доходiв, одержаних злочинним шляхом;
   13. Парламентська Асамблея рекомендує Комiтетовi Мiнiстрiв:
  а) запросити Укра§ну стати членом Ради Європи;
  б) надати Укра§нi дванадцять мiсць у Парламентськiй Асамбле§.
   Всi цi рекомендацi§ Ради Європи Укра§ною зовсiм не виконуються.
   15 жовтня пiд час футбольного матчу в Донецьку, на стадiонi стався вибух бомби, вiд котро§ загинув президент футбольного клубу "Шахтар" А.Брагiн i чотири його охоронцi. Ахать Брагiн Хафiзовiч - донецький бiзнесмен, президент футбольного клубу "Шахтар", стояв бiля витокiв створення найбiльшо§ на Укра§нi фiнансово-промислово§ групи, що стала, пiсля його смертi, основною частиною бiзнес-конгломерату Рината Ахметова. Брагiн народився в татарсько§ сiм'§ на околицi Донецька. В дитинствi грав у футбол i захоплювався боксом. Разом з ним на рингу починали Ринат Ахметов i Вiктор Янукович. В молодостi вiн отримав прiзвисько "Алiк Грек". Почав свою трудову дiяльнiсть з роботи м'ясником на ринку. У роки перебудови зайнявся пiдприємництвом, займався операцiями на валютному та iгорному ринку, кришував наперсточникiв, в тому числi i Рината Ахметова. В кiнцi 80-х рокiв про Брагiна вже говорили, як про найуспiшнiшого пiдприємця Донецька. Вiн почав iнвестувати капiтал в рiзнi фiрми, якi купували i привозили з Заходу комп'ютери i вiдеомагнiтофони, вiдкривали магазини з касетами i апаратурою.
   19 березня 1994-го року на Ахатя був скоєний безуспiшний замах бiля його голуб"ятнi в Ясинуватському районi. 8 травня 1994-го року сталася друга невдала спроба вбивства Брагiна - уже в самому Донецьку, з використанням п'яти гранатометiв. 15 жовтня 1995-го року в Донецьку на стадiонi "Шахтар", пiд час футбольного матчу, Ахать Брагiн - погоняло Алiк Грек - був убитий в результатi вибуху потужного радiокерованого пристрою, в якостi вибухiвки були використанi п'ять кiлограмiв пластиту. Смерть наздогнала Брагiна та його охоронцiв бiля входу на трибуну. Вибух був спрямований так, що принiс мiнiмальнi руйнування при максимальному ефектi. Вибухова хвиля винесла вхiднi дверi i розкидала людськi останки. Вболiвальники, на щастя, не постраждали: огорожа VIP-ложi послужило екраном i вибухова хвиля пiшла вгору, по дорозi перетворивши на кашу §§ вiдвiдувачiв. Тiло Брагiна впiзнали по годиннику "Ролекс", який носив покiйний.
  
   Так закiнчив сво§ днi Ахать Брагiн - один з найвпливовiших нуворишiв Донецька та Укра§ни. Смерть Алiка Грека була вигiдна на той момент багатьом. Однак необхiдно шукати винуватцiв серед тих, кому це було вигiдно бiльше всього: спадок Ахатя Брагiна прийняв Ринат Ахметов. Саме в його особi дехто в Москвi бачив замiну Греку. I саме Ахметов потiм став повноправним господарем його структур, бо Брагiн був занадто заплямований кримiнально§ репутацiєю. А Ахметов виявився представником ново§ генерацi§ донецьких, сумнiвною репутацiєю не обтяжений.
   22 жовтня в Нью-Йорку вiдкрилась ювiлейна сесiя Генерально§ Асамбле§ ООН, присвячена 50-рiччю цiє§ органiзацi§. В роботi сесi§ брали участь глави всiх держав i урядiв кра§н - членiв ООН. Органiзацiя Об'єднаних Нацiй (ООН) - мiжнародна органiзацiя, заснована 26 червня 1945 на конференцi§ у Сан-Франциско на пiдставi Хартi§ Об'єднаних Нацiй. Декларованою метою дiяльностi органiзацi§ є пiдтримання i змiцнення миру i мiжнародно§ безпеки та розвиток спiвробiтництва мiж державами свiту. Головнi органи ООН: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Секретарiат - генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацiєю Ради Безпеки на 5 рокiв, Мiжнародний Суд, Економiчна i соцiальна рада. Штаб-квартира розташована у Нью-Йорку. Члени-засновники - 51 держава, серед них Укра§на. Органiзацiя фiнансується з обов'язкових та добровiльних внескiв вiд сво§х держав-членiв, i користується шiстьма офiцiйними мовами: арабська, китайська, англiйська, французька, росiйська та iспанська.
   40 рокiв тому, 29 жовтня 1955 року, при нез"ясованих обставинах був потоплений лiнкор Чорноморського флоту "Новороссийск". До 1948 року лiнкор входив до складу iталiйського ВМФ i мав назву "Джулiо Чезаре" в честь Юлiя Цезаря. Девiз корабля: "Щоб витримати будь-який удар". На Тегерансько§ конференцi§ 1943 року Сталiн наполiг на роздiлi iталiйського флоту мiж союзниками i в 1948 роцi СССР отримав лiнкор "Джулiо Чезаре". Наказом по Чорноморському флоту вiд 5 березня 1949 року лiнкору присво§ли назву "Новороссийск". "Новороссийск" багато разiв виходив у море, вiдпрацьовуючи завдання з бойово§ пiдготовки. 28 жовтня 1955 року лiнкор повернувся з останнього походу i зайняв мiсце на "лiнкорнiй бочцi" в районi Морського Госпiталю. Крiм екiпажу, на борту знаходилося поповнення - вiйськовослужбовцi, переведенi з армi§ у флот, тимчасово розмiщенi на лiнкорi. О 1 годинi 31 хвилини 29 жовтня пiд корпусом корабля пролунав вибух, корабель почав кренитися i перекинувся через лiвий борт. Вдалося врятувати лише дев'ять чоловiк. Всього пiд час катастрофи загинуло 604 особи. Причини вибуху i по теперiшнiй час не з'ясованi. В закритому листi ЦК КПСС в травнi 1956 року було офiцiйно заявлено, що до загибелi корабля привели недисциплiнованiсть екiпажу i пануюча на борту панiка. Але багато хто вважає, що корабель був пiдiрваний iталiйськими диверсантами - вони помстились за втрату свого флагмана. Трагедiя, що сталася, була державною таємницею, i у вiтчизняних засобах масово§ iнформацi§ про не§ не було нi слова. В результатi катастрофи постраждав командувач ВМФ адмiрал Кузнєцов - його зняли з посади, позбавили звання адмiрала i вiдправили у вiдставку. В 1956 роцi лiнкор пiдняли i розiбрали на металобрухт.
   4 листопада в Тель-Авiвi 27-рiчний студент Їгал Амiр, пов'язаний з право-екстремiстським угрупуванням Ейял, смертельно поранив 73-рiчного прем'єр-мiнiстра Iзра§лю Iцхака Рабiна, одного iз авторiв пiдписано§ в 1993 роцi Декларацi§ про принципи спiвiснування з палестинцями i мирного iзра§льсько-палестинського договору 1994 року. Заарештований на мiсцi злочину Амiр пояснив сво§ дi§ тим, що Рабiн хотiв вiддати кра§ну арабам. Наступним прем'єр-мiнiстром став Шимон Перес.
   100 рокiв тому, 27 листопада 1895 року, Альфред Нобель заснував премiю свого iменi. Альфред Бернард Нобель винайшов динамiт. Весь свiй статок, а це на той час близько 31,5 млн. шведських крон, вiн призначив на фiнансування мiжнародно§ премi§. В 1895 роцi Нобель склав заповiт, де наказав створити фонд, вiдсотки з якого будуть видаватися у виглядi премi§ тим, хто впродовж попереднього року принiс найбiльшу користь людству. Зазначенi вiдсотки дiлилися на 5 рiвних частин, якi призначаються для заохочення вiдкриттiв у галузi фiзики, хiмi§, фiзiологi§ або медицини, лiтератури i особливi досягнення перед людством у справу миру. Виняток - математики. Це пов'язано iз сумною iсторiєю кохання Альфреда. Дiвчина, яку вiн кохав, вийшла замiж за математика. Саме через це Нобелiвська премiя не поширюється на цю галузь науки.
   Вручення премiй почалося 1901 року. Нобелiвськi премi§ вручаються щороку пiд час урочисто§ церемонi§ в Стокгольмi 10 грудня - в роковини смертi Альфреда Нобеля. Напередоднi лауреати читають нобелiвськi лекцi§. Кожен лауреат отримує з рук монарха золоту медаль iз зображенням засновника премi§ Альфреда Нобеля i диплом. Того ж вечора у Стокгольмськiй ратушi проходить Нобелiвський бенкет за участю короля i королеви Швецi§, членiв монаршо§ родини, нобелiвських лауреатiв, глави уряду Швецi§, видатних учених, громадських дiячiв. У цьому святi беруть участь бiльше тисячi гостей.
   Вiд часу присудження перших премiй §§ лауреатами стали 755 осiб, а також 18 органiзацiй. За всю iсторiю iснування Нобелiвсько§ премi§ вiд не§ вiдмовились 6 лауреатiв. 1938 року нiмець Рiхард Кун вiдмовився за наполяганням влади Нiмеччини. Наступного року цей вчинок повторили два його спiввiтчизники: Адольф Бутенандт i Ґергард Домаґ. Крiм того, вiд Нобелiвських премiй вiдмовились Борис Пастернак - пiд тиском влади СССР, Жан-Поль Сартр i Ле Дюк То. Двiчi лауреатами Нобелiвсько§ премi§ ставали Марiя Склодовська-Кюрi, Лайнус Полiнг, Джон Бардiн, Фредерик Сенгер. Мiжнародний комiтет Червоного Хреста отримував премiю тричi, Комiсiя ООН з бiженцiв - двiчi.
   Укра§на - батькiвщина 5 Нобелiвських лауреатiв:
  1908р. - Iлля Мечников, фiзiологiя та медицина,
  1952р. - Зельман Ваксман, фiзiологiя та медицина,
  1966р. - Йосеф Шмуель Аґнон, лiтература,
  1981р. - Роальд Гофман, хiмiя.
  1992р. - Георгiй Харпак, фiзика.
   З Новим роком!
  
  
  
  
  1996-й рiк.
  
   Наступив новий рiк.
   9 сiчня група з 400 чеченських бойовикiв на чолi з Салманом Радуєвим проникла в дагестанське мiсто Кiзляр, захопила мiсцеву лiкарню i взяла в заручники 160 чоловiк з числа пацiєнтiв i жителiв оточуючих будинкiв. За §х звiльнення терористи зажадали виведення всiх росiйських федеральних вiйськ з Пiвнiчного Кавказу. Повертаючись у Чечню iз заручниками, бойовики Радуєва зайняли дагестанське село Первомайське i захопили ще бiльше ста заручникiв, 37 з яких були мiлiцiонери. Операцiя по звiльненню заручникiв силами ФСБ i МВД Росi§ розпочалась 15 сiчня i закiнчилась вкрай невдало через три днi - 82 чоловiка було звiльнено, 40 заручникiв загинуло. Радуєву з бiльшiстю бiйцiв сво§х загонiв вдалось вийти з оточення з рештою заручникiв. Для §х звiльнення 9 лютого Держдума Росi§ прийняла закон про державну амнiстiю бойовикiв Радуєва за §х збройний напад на Кiзляр i Первомайське.
   22 сiчня, на 88 роцi життя, помер Шелест Петро Юхимович, колишнiй Перший секретар ЦК КП Укра§ни, що займав цю посаду з 1963 до 1972 року. В 1956 роцi, пiсля доповiдi Хрущова на XX з'§здi КПСС щодо культу особи Сталiна, саме Шелест очолював Комiсiю Верховно§ Ради СССР з реабiлiтацi§ незаконно репресованих громадян на територi§ кiлькох областей Укра§ни. В 1964 роцi разом з М. Пiдгорним вiдiграв важливу роль в усуненнi М. Хрущова вiд влади, про що згодом пошкодував, бо Брежнев, що прийшов йому на змiну, згодом усунув з посади самого Шелеста. В часи правлiння Шелеста Першим секретарем ЦК КПУ, з 1965 до 1972 рокiв органами КГБ республiки були репресованi 250 антирадянськи налаштованих громадян, з них I. Свiтличний, В. Чорновiл, брати Горинi, В. Стус. В 1968 роцi вiн став одним з iнiцiаторiв введення вiйськ кра§н-членiв Варшавського Договору до Чехословаччини. Але разом з тим Шелест обстоював економiчнi iнтереси Укра§ни перед "центром", виступав за надання Укра§нi бiльших прав в економiчнiй полiтицi, виступав на захист прав укра§нсько§ мови в шкiльнiй освiтi, друкуваннi газет, журналiв i книжок, захистив вiд звинувачення в нацiоналiзмi О. Гончара, I. Дзюбу. А ось сатого Шелеста змiстили з посади за його надмiрну самостiйнiсть та прояви нацiоналiзму, його книгу "Укра§на наша радянська" вилучили з продажу та з бiблiотек. Його в 65 рокiв вiдправили на пенсiю "за станом здоров'я", заборонили селитися в Укра§нi i тримали пiд постiйним негласним наглядом. Живи собi на дачi та користуйся сво§ми привiлеями та пiльгами. Але не таким був Петро Юхимович, вiн неодноразово звертався до Брежнева, щоб той дозволив йому працювати, i ще 11 рокiв, з 1974 до 1985 року вiн очолював авiацiйне дослiдно-виробниче конструкторське бюро. З його зв"язками в його КБ постiйно обновлювався парк верстатiв та обладнання, в Криму для свого персоналу вiн побудував пансiонат, до цього часу в Пiдмосков"§ з гордiстю згадують "хохла" Шелеста. Помер Шелест в Москвi, а за пiвроку за його заповiтом перепохований в Києвi на Байковому кладовищi.
   40 рокiв тому, 25лютого 1956 року, на ХХ з'§здi КПСС Перший секретар компартi§ Микита Хрущов уночi виголосив славетну таємну доповiдь, присвячену розвiнчанню та критицi культу особи Сталiна, а фактично основ радянського соцiалiзму (витяг):
   "Тi негативнi риси Сталiна, якi за Ленiна проступали тiльки у зародковому виглядi, розвинулися в останнi роки у тяжкi зловживання владою з боку Сталiна, що спричинило невимiрну шкоду нашiй партi§. Ми повиннi серйозно розiбрати i правильно проаналiзувати це питання для того, щоб виключити будь-яку можливiсть повторення навiть яко§сь подоби того, що мало мiсце за життя Сталiна, котрий виявляв повну нетерпимiсть до колективностi в керiвництвi й роботi, допускав грубе насильство над усiм, що не лише суперечило йому, але що видавалося йому, за його капризностi й деспотичностi, таким, що суперечило його настановам. Вiн дiяв не шляхом переконання, роз'яснення, копiтко§ працi з людьми, а шляхом нав'язування сво§х настанов, шляхом домагання безумовно§ покори його позицi§. Той, хто чинив опiр цьому чи намагався доводити свою точку зору, свою правоту, той був приречений на виключення з керiвного колективу з наступним моральним i фiзичним знищенням.
   Усi, хто хоч трохи цiкавився становищем у кра§нi, бачили тяжкий стан сiльського господарства, а Сталiн цього не помiчав. Чи говорили ми про це Сталiну? Так, говорили, але вiн нас не пiдтримував. Чому ж так вийшло? Бо Сталiн нiкуди не ви§здив, з робiтниками i колгоспниками не зустрiчався i не знав дiйсного стану речей на мiсцях. Вiн кра§ну i сiльське господарство вивчав лише за кiнофiльмами. А кiнофiльми прикрашали, лакували становище справ у сiльському господарствi. Сталiн внiс пропозицiю пiдвищити податок на колгоспи i колгоспникiв ще на 40 мiльярдiв рублiв, бо, на його думку, селяни живуть заможно, i, продавши тiльки одну курку, колгоспник може повнiстю розплатитися по державному податку. Ви тiльки подумайте, що це означало? 40 мiльярдiв рублiв - це така сума, яку селяни не одержували за всi зданi ними продукти. 1952-го року, наприклад, колгоспи i колгоспники одержали за всю здану i продану ними державi продукцiю 26 мiльярдiв 280 мiльйонiв рублiв. Факти i цифри в таких випадах його не цiкавили. Якщо щось сказав Сталiн, значить, це так i є - бо вiн "генiй", а генiю не треба рахувати. Вiн сказав своє слово, а потiм всi мусять повторювати за ним сказане i захоплюватися його мудрiстю. Зараз у сiльському господарствi ми стали потроху вибиратися з тяжкого становища.
   Радянський Союз за правом вважається зразком багатонацiонально§ держави, бо у нас на дiлi забезпеченi рiвноправ'я та дружба всiх народiв, що живуть у нашiй великiй Вiтчизнi. Тим бiльш кричущим неподобством є дi§, iнiцiатором яких був Сталiн i якi являють собою брутальне нехтування основних ленiнських принципiв нацiонально§ полiтики Радянсько§ держави. Йдеться про масове виселення зi сво§х рiдних мiсць цiлих народiв, у тому числi всiх комунiстiв i комсомольцiв без яких би то не було виняткiв. Укра§нцi уникли цiє§ долi тому, що §х надто багато i нiкуди було вислати. А то вiн би i §х виселив. У свiдомiсть не лише марксиста-ленiнця, а й будь-яко§ нормально§ людини не вкладається така ситуацiя - як можна покладати вiдповiдальнiсть за ворожi дi§ окремих осiб чи груп на цiлi народи, пiддавати §х масовим репресiям, лихам i стражданням".
   Як би там не було, але внаслiдок ХХ з'§зду був лiквiдований ҐУЛАҐ, а вiдсоток полiтичних в'язнiв скоротився з 60% до 1%.
   28 червня 1996 року пiсля 23-годинного обговорення у Верховнiй Радi Укра§ни прийнято Конституцiю Укра§ни. За текст Конституцi§ проголосувало 315 депутатiв, проти - 16.
   Конституцiя Укра§ни (витяг):
   Укра§на є суверенна i незалежна, демократична, соцiальна, правова держава.
   Людина, §§ життя i здоров'я, честь i гiднiсть, недоторканнiсть i безпека визнаються в Укра§нi найвищою соцiальною цiннiстю.
   В Укра§нi iснує єдине громадянство.
   Укра§на є республiкою. Носiєм суверенiтету i єдиним джерелом влади в Укра§нi є народ. Народ здiйснює владу безпосередньо i через органи державно§ влади та органи мiсцевого самоврядування. Право визначати i змiнювати конституцiйний лад в Укра§нi належить виключно народовi i не може бути узурповане державою, §§ органами або посадовими особами. Нiхто не може узурпувати державну владу.
   В Укра§нi визнається i дiє принцип верховенства права. Конституцiя Укра§ни має найвищу юридичну силу. Закони та iншi нормативно-правовi акти приймаються на основi Конституцi§ Укра§ни i повиннi вiдповiдати §й. Норми Конституцi§ Укра§ни є нормами прямо§ дi§. Звернення до суду для захисту конституцiйних прав i свобод людини i громадянина безпосередньо на пiдставi Конституцi§ Укра§ни гарантується.
   Державною мовою в Укра§нi є укра§нська мова.
   Земля, §§ надра, атмосферне повiтря, воднi та iншi природнi ресурси, якi знаходяться в межах територi§ Укра§ни, є об"єктами права власностi Укра§нського народу. Усi суб"єкти права власностi рiвнi перед законом.
   Земля є основним нацiональним багатством, що перебуває пiд особливою охороною держави.
   Жодна iдеологiя не може визнаватися державою як обов'язкова. Цензура заборонена. Держава гарантує свободу полiтично§ дiяльностi.
   На територi§ Укра§ни не допускається розташування iноземних вiйськових баз.
   Усi люди є вiльнi i рiвнi у сво§й гiдностi та правах. Права i свободи людини є невiдчужуваними та непорушними. Конституцiйнi права i свободи гарантуються i не можуть бути скасованi. При прийняттi нових законiв або внесеннi змiн до чинних законiв не допускається звуження змiсту та обсягу iснуючих прав i свобод.
   Громадяни мають рiвнi конституцiйнi права i свободи та є рiвними перед законом. Не може бути привiле§в чи обмежень за ознаками раси, кольору шкiри, полiтичних, релiгiйних та iнших переконань, статi, етнiчного та соцiального походження, майнового стану, мiсця проживання, за мовними або iншими ознаками.
   Громадянин Укра§ни не може бути вигнаний за межi Укра§ни або виданий iншiй державi. Укра§на гарантує пiклування та захист сво§м громадянам, якi перебувають за §§ межами.
   Кожна людина має невiд'ємне право на життя. Нiхто не може бути свавiльно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя i здоров"я, життя i здоров"я iнших людей вiд протиправних посягань.
   Кожен має право на повагу до його гiдностi. Нiхто не може бути пiдданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гiднiсть, поводженню чи покаранню.
   Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканнiсть. Нiхто не може бути заарештований або триматися пiд вартою iнакше, як за вмотивованим рiшенням суду.
   Кожному гарантується недоторканнiсть житла.
   Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфно§ та iншо§ кореспонденцi§.
   Не допускається збирання, зберiгання, використання та поширення конфiденцiйно§ iнформацi§ про особу без §§ згоди.
   Громадянин Укра§ни не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Укра§ну.
   Кожному гарантується право на свободу думки i слова, на вiльне вираження сво§х поглядiв i переконань. Кожен має право вiльно збирати, зберiгати, використовувати i поширювати iнформацiю усно, письмово або в iнший спосiб i на свiй вибiр.
   Кожен має право на свободу свiтогляду i вiросповiдання. Це право включає свободу сповiдувати будь-яку релiгiю або не сповiдувати нiяко§. Церква i релiгiйнi органiзацi§ в Укра§нi вiдокремленi вiд держави, а школа вiд церкви. Жодна релiгiя не може бути визнана державою як обов'язкова.
   Громадяни Укра§ни мають право на свободу об'єднання у полiтичнi партi§ та громадськi органiзацi§ для здiйснення i захисту сво§х прав i свобод. Усi об'єднання громадян рiвнi перед законом.
   Утворення i дiяльнiсть полiтичних партiй та громадських органiзацiй, програмнi цiлi або дi§ яких спрямованi на лiквiдацiю незалежностi Укра§ни, змiну конституцiйного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенiтету i територiально§ цiлiсностi держави, пiдрив §§ безпеки, незаконне захоплення державно§ влади, пропаганду вiйни, насильства, на розпалювання мiжетнiчно§, расово§, релiгiйно§ ворожнечi, посягання на права i свободи людини, здоров'я населення, забороняються. Не допускається створення i дiяльнiсть органiзацiйних структур полiтичних партiй в органах виконавчо§ та судово§ влади i виконавчих органах мiсцевого самоврядування, вiйськових формуваннях, а також на державних пiдприємствах, у навчальних закладах та iнших державних установах i органiзацiях.
   Громадяни користуються рiвним правом доступу до державно§ служби, а також до служби в органах мiсцевого самоврядування
   Громадяни мають право збиратися мирно, без збро§ i проводити збори, мiтинги, походи i демонстрацi§, про проведення яких завчасно сповiщаються органи виконавчо§ влади чи органи мiсцевого самоврядування.
   Кожен має право володiти, користуватися i розпоряджатися своєю власнiстю, результатами своє§ iнтелектуально§, творчо§ дiяльностi. Нiхто не може бути протиправно позбавлений права власностi. Право приватно§ власностi є непорушним.
   Держава захищає права споживачiв, здiйснює контроль за якiстю i безпечнiстю продукцi§ та усiх видiв послуг i робiт.
   Кожен має право на працю. Кожен має право на належнi, безпечнi i здоровi умови працi, на заробiтну плату, не нижчу вiд визначено§ законом. Громадянам гарантується захист вiд незаконного звiльнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
   Тi, хто працює, мають право на страйк для захисту сво§х економiчних i соцiальних iнтересiв.
   Кожен, хто працює, має право на вiдпочинок.
   Громадяни мають право на соцiальний захист, що включає право на забезпечення §х у разi повно§, частково§ або тимчасово§ втрати працездатностi, втрати годувальника, безробiття з незалежних вiд них обставин, а також у старостi. Пенсi§, iншi види соцiальних виплат та допомоги, що є основним джерелом iснування, мають забезпечувати рiвень життя, не нижчий вiд прожиткового мiнiмуму.
   Кожен має право на житло.
   Кожен має право на достатнiй життєвий рiвень для себе i своє§ сiм'§, що включає достатнє харчування, одяг, житло.
   Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування.
   Кожен має право на безпечне для життя i здоров'я довкiлля та на вiдшкодування завдано§ порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вiльного доступу до iнформацi§ про стан довкiлля, про якiсть харчових продуктiв i предметiв побуту, а також право на §§ поширення. Така iнформацiя нiким не може бути засекречена.
   Батьки зобов'язанi утримувати дiтей до §х повнолiття. Повнолiтнi дiти зобов'язанi пiклуватися про сво§х непрацездатних батькiв.
   Кожен має право на освiту. Повна загальна середня освiта є обов'язковою.
   Держава забезпечує доступнiсть i безоплатнiсть дошкiльно§, повно§ загально§ середньо§, професiйно-технiчно§, вищо§ освiти в державних i комунальних навчальних закладах.
   Громадянам гарантується свобода лiтературно§, художньо§, науково§ i технiчно§ творчостi, захист iнтелектуально§ власностi, §хнiх авторських прав, моральних i матерiальних iнтересiв.
   Права i свободи людини i громадянина захищаються судом.
   Кожному гарантується право знати сво§ права i обов'язки. Закони та iншi нормативно-правовi акти, що визначають права i обов'язки громадян, мають бути доведенi до вiдома населення. Закони та iншi нормативно-правовi акти, що визначають права i обов"язки громадян, не доведенi до вiдома населення, є нечинними.
   Закони та iншi нормативно-правовi акти не мають зворотно§ дi§ в часi, крiм випадкiв, коли вони пом'якшують або скасовують вiдповiдальнiсть особи.
   Нiхто не зобов'язаний виконувати явно злочиннi розпорядження чи накази. За вiддання i виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична вiдповiдальнiсть.
   Нiхто не може бути двiчi притягнений до юридично§ вiдповiдальностi одного виду за одне й те саме правопорушення.
   Особа вважається невинуватою у вчиненнi злочину i не може бути пiддана кримiнальному покаранню, доки §§ вину не буде доведено в законному порядку i встановлено обвинувальним вироком суду. Нiхто не зобов'язаний доводити свою невинуватiсть у вчиненнi злочину. Усi сумнiви щодо доведеностi вини особи тлумачаться на §§ користь.
   Особа не несе вiдповiдальностi за вiдмову давати показання або пояснення щодо себе, членiв сiм'§ чи близьких родичiв.
   Незнання законiв не звiльняє вiд юридично§ вiдповiдальностi.
   Дуже важко народжувалась Конституцiя незалежно§ Укра§ни, дуже важко. Адже з 16 липня 1990 року, коли була прийнята Декларацiя про державний суверенiтет, i до нинiшнього часу конституцi§ в нашiй державi не було, ми жили за конституцiєю 1978 року, за конституцiєю УРСР, а тако§ держави вже 5 рокiв, як нема. 5 травня 1996 року було створено Тимчасову спецiальну комiсiю з доопрацювання проекту Конституцi§, до яко§ увiйшли представники всiх депутатських фракцiй i груп. Розпочалась робота по обговоренню проекту Конституцi§. Але полiтичнi суперечки заважали плiднiй роботi. До 26 червня Верховна Рада Укра§ни не прийняла жодного роздiлу Конституцi§. Вважаючи неприпустимим затягування конституцiйного процесу, президент Укра§ни пiдписав указ, яким призначав на вересень 1996 року Всеукра§нський референдум з питань затвердження ново§ Конституцi§. I народнi депутати злякалися, що цей процес вийде з-пiд §хнього контролю, i сам народ розпорядиться своєю долею. Тому 27 червня Верховна Рада вiдновила роботу, змiнивши технологiю розгляду Конституцi§. Було створено робочi групи з найболючiших питань - власностi, символiки, органiзацi§ влади тощо. Надвечiр було вiдновлено пленарне засiдання, яке тривало всю нiч. 28 червня 1996 року нову Конституцiю Укра§ни було прийнято. Наша Конституцiя в основному була ухвалена проти Кучми, бо головним мотивом народних обранцiв було не допустити розпуску парламенту президентом, при цьому комунiсти порозумiлися з рухiвцями.
   13 липня Султан Брунею влаштував найдорожчий у свiтi прийом вартiстю 30 мiльйонiв доларiв плюс ще 17 мiльйонiв за концерт Майкла Джексона. Оце козак! Не пожалiв сво§х кровних 47 мiльйонiв. А незабаром в нашого президента буде 60 рокiв, i вiн витратить на сво§ iменини 35 мiльйонiв євро. З держбюджету грошi. Ось якi ми козаки!
   11 серпня на 86-му роцi життя померла болгарська провидиця Ванга. Вона пiшла з життя, але §§ пророцтва продовжують збуватися. Феномен Ванги до цих пiр не вивчений, хоча дослiдженням §§ здатностей займалися багато вiдомих вчених. Ванга народилася в 1911 роцi в Югославi§, в 1923-му §§ родина пере§хала в Болгарiю. Одного разу вибухнула страшна буря, небо стемнiло, задув сильний вiтер, вириваючи з корiннями дерева. Вихор пiдняв Вангу i вiднiс у поле. Ї§ довго шукали, нарештi знайшли, знесилену, нерухому. Вона була страшно налякана, очi §§, засипанi пiском, не вiдкривалися, вони дуже болiли. Лiкування не дало результатiв. Пiсля цього вона стала ясновидячою. Крiм пророцтв, Ванга лiкувала хворих за допомогою трав. Один приклад пророцтва. В 1980 роцi Ванга сказала, що через 20 рокiв Курськ опиниться пiд водою, i увесь свiт буде його оплакувати. Всi здивувалися: як Курськ, мiсто, зможе опинитися пiд водою? Але в 2000 роцi в Баренцевому морi потонув пiдводний човен "Курськ". А ще Вангою зроблено безлiч пророцтв, пояснити якi сучасна наука не може.
   21 серпня в Укра§нi введено нову вiдзнаку - знак президента "За мужнiсть". Орден "За мужнiсть" I, II, III ступеня - державна нагорода Укра§ни - орден, який надається для вiдзначення вiйськовослужбовцiв, працiвникiв правоохоронних органiв та iнших осiб за особистi мужнiсть i геро§зм, виявленi при рятуваннi людей, матерiальних цiнностей пiд час лiквiдацi§ наслiдкiв надзвичайних ситуацiй, у боротьбi зi злочиннiстю, а також в iнших випадках при виконаннi вiйськового, службового, громадянського обов'язку в умовах, пов'язаних з ризиком для життя.
  Орден "За мужнiсть" I ступеня має знак ордена - хрест i зiрку ордена, а II i III ступеня - тiльки знак ордена.
   Кавалери ордена "За мужнiсть" (витяг):
  Iван Бачинський - полiтик,
  Вадим Бойко - проза§к,
  Петро Вiнс - Активiст руху євангельських християн-баптистiв,
  Йосиф Зiсельс - єврейський громадський дiяч,
  Iгор Пасько - фiлософ,
  Михайло Тиводар - вчений-етнолог,
  Футболiсти: Богдан Шуст, Сергiй Федоров, Анатолiй Тимощук, Андрiй Русол, Руслан Ротань, Андрiй Несмачний, Сергiй Назаренко, Олег Гусєв, Владислав Ващук, Володимир Єзерський.
  Iншi спортсмени:
  Сергiй Шенкевич - фехтувальник,
  Андрiй Федчук - боксер,
  Владислав Терзиул - альпiнiст,
  Тимур Таймазов - важкоатлет,
  Вiктор Смирнов - багаторазовий чемпiон,
  Катерина Серебрянська - заслужений майстер спорту,
  Лiлiя Пiдкопаєва - спортсменка,
  В'ячеслав Олейник - борець,
  Iгор Матвiєнко - яхтсмен,
  Iнеса Кравець - легкоатлетка,
  Євген Браславець - яхтсмен,
  Брати Клички - боксери,
  Ельбрус Тедеєв - спортсмен i народний депутат Укра§ни.
   Тут 30 осiб, якi отримали орден, але про §хнiй "подвиг" нiяк не можна сказати: "в умовах, пов'язаних з ризиком для життя", бо це не подвиг, а §хня робота, за яку вони отримують доволi солiдну платню.
   29 серпня за 10 кiлометрiв вiд Шпiцбергену розбився росiйський лiтак ТУ-154, котрий летiв з Москви i перевозив на острiв донецьких шахтарiв-заробiтчан. Загинули всi - 141 особа. Видобуток вугiлля в шахтах здiйснюється норвезькою компанiєю Store Norske Spitsbergen Kulkompani, а також по концесi§ росiйським державним трестом "Арктикуголь". Аеропорт Лонгйiр приймає лiтаки з регулярними рейсами до Норвегi§ i чартерними рейсами "Арктикуголь" в Москву. Один з таких рейсiв став причиною найбiльшо§ трагедi§ в iсторi§ Свальбарда - 29 серпня 1996 року при заходi на посадку прямо навпроти мiста зазнав катастрофу росiйський лiтак Ту-154 М компанi§ "Внуковские авiалiнi§". Загинули 129 пасажирiв i 12 членiв екiпажу. Ось так за одну мить 129 донецьких сiмей осиротiли або втратили годувальника.
   В 2000-му роцi на грошi норвезького уряду на островi Шпiцберген збудували Свiтове сховище насiння, так зване "сховище Судного дня". У цьому сховищi знаходиться банк насiння як домашнiх, так i диких рослин, розрахований на виживання, в тому числi i в умовах ядерно§ вiйни.
   Для контролю економiчних процесiв уряд повинен мати власну грошову одиницю. В 1992 роцi Укра§на вийшла з рубльово§ зони i ввела купоно-карбованцi як перехiднi розрахунковi знаки до введення повноцiнно§ валюти. Однак ввести нову грошову одиницю вдалося лише в 1996 року. 2 вересня уряд Укра§ни заявив про введення в кра§нi ново§ валюти - гривнi. За два тижнi вона замiнила стару грошову одиницю - купон.
  
   Проект грошово§ реформи не обмежувався замiною грошових знакiв. Його друга складова частина була не менш масштабною - зниження податкiв, збалансування бюджетiв, вiдродження промисловостi. Але всi цi потуги уряду виявились мильною бульбашкою, бо грошовий дефiцит був визваний штучно. Грошовим дефiцитом був паралiзований внутрiшнiй ринок, оскiльки це пiдiрвало купiвельну спроможнiсть населення i пiдприємств. Бiльшiсть виробництв, залишившись без оборотних коштiв i без платоспроможних покупцiв, зупинилося. Виробництво пiдтримується в основному експортом, натуральним товарообмiном i просто неоплачуваним постачанням, як електроенергiя, газ. Бартер досяг максимуму, а сума заборгованостi давно перевищила вартiсть рiчного продукту всiє§ кра§ни. Грошова маса, з-за жахливо§ iнфляцi§, зменшилась до еквiваленту 1,85 млрд. дол. А давайте пiдрахуємо iнфляцiю за цi 56 мiсяцiв, коли дiяли купони - 172000:0,5:56х100%=614000% на мiсяць, де: 2 вересня 1996 року 1 долар коштував 172 тисячi купонiв; 10 сiчня 1992 року 1 долар коштував 0,5 купона. При iнфляцi§ в 600 тисяч процентiв на мiсяць яка економiка це витримає. А хто винен в цiй iнфляцi§? Цi три особи вiдомi: голова Нацбанку В.Ющенко, президент валютно§ бiржi В.Гетьман i вiце-прем"єр В.Пинзеник. Це вони, коли вийшли з рубльово§ зони, 4 роки не вводили нацiональну валюту. Не вводили, хоч гривня була надрукована ще в 1992 роцi, перед виходом з рубльово§ зони. Не вводили, щоб вкрасти, вкрасти все. 4 роки Ющенка запитували, а коли введуть укра§нськi грошi, i всi цi 4 роки Ющенко пихато вiдповiдав: "после дождичка в четверг". I цей "четверг" наступив лише 2 вересня поточного року, а за цей час ми позбавилися своє§ економiки, бо вiдсутнiсть грошей для не§, все одно, що нестача кровi для людини, бо кров для економiки - це грошi, а шахра§ грошi вкрали. Чи понесли якусь вiдповiдальнiсть цi чиновники? Нiяко§. Ющенко незабаром стане президентом. Поганим президентом, як був поганим головою Нацбанку. Гетьмана, щоправда, наздожене куля кiлера, але Ющенко, коли буде президентом, свого дружбана не забуде, i посмертно присво§ть йому звання Героя Укра§ни. За те, що разом розвалили економiку кра§ни! А Вiктору Пинзенику Кучма присво§ть почесне звання "Заслужений економiст Укра§ни" за "активну участь у соцiально-економiчному розвитку держави".
   50 рокiв тому, 30 вересня 1946 року, розпочав роботу Нюрнберзький трибунал у справi про нацистських злочинцiв. Домовленiсть про створення Мiжнародного вiйськового трибуналу були опрацьованi СССР, США, Великобританiєю i Францiєю в ходi лондонсько§ конференцi§ в серпнi 1945 року.
   Трибунал iнкримiнує нацистськiй Нiмеччинi:
  Вiйськовi злочини -
  вбивства i жорстоке поводження з цивiльним населенням на окупованих територiях; вивезення цивiльного населення з окупованих територiй у рабство; вбивства та жорстоке поводження з вiйськовополоненими; безцiльне руйнування великих i малих мiст i сiл, спустошення, не виправданi вiйськовою необхiднiстю; германiзацiю окупованих територiй.
  Злочини проти людяностi -
  звинувачуванi проводили полiтику переслiдування, репресiй та знищення ворогiв нацизму; нацисти кидали в тюрми людей без судового процесу, переслiдували §х, принижували, перетворювали на рабiв, пiддавали тортурам, вбивали §х.
   Мiжнародний вiйськовий трибунал приговорив:
  До смертно§ кари через повiшення: Герiнга, Рiббентропа, Кейтеля, Кальтенбруннера, Розенберга, Франка, Фрiка, Штрейхера, Заукеля, Зейсс-Iнкварта, Бормана (заочно), Йодля.
  До пожиттєвого ув'язнення: Гесса, Функа, Редера.
  До 20 рокiв тюремного ув'язнення: Шираха, Шпеера.
  До 15 рокiв тюремного ув'язнення: Нейрата.
  До 10 рокiв тюремного ув'язнення: Дьониця.
  Виправданi: Фрiче, Папен, Шахт.
  Йодля було посмертно повнiстю виправдано.
   Трибунал визнав органiзацi§ СС, СД, СА, Гестапо такими, що мають за мету злочинну дiяльнiсть. Членiв цих органiзацiй, якi усвiдомлювали злочиннiсть дiй, а також керiвний склад нацистсько§ партi§ визнано злочинцями.
   Страти вiдбулися в нiч на 16 жовтня 1946 у будинку Нюрнберзько§ в'язницi. Герiнг отру§вся незадовго до страти.
   Суди над вiйськовими злочинцями меншо§ величини продовжувалися у Нюрнберзi аж до 50-х рокiв.
   Якщо вивчати документи Нюрнберзького трибуналу i зрiвнювати цi документи з нашою довоєнною реальнiстю, то виявиться, що сталiнський режим нiчим не поступається гiтлерiвському, а в деяких проявах вiн ще страшнiший. Тому, якби вiдбувся суд, аналогiчний Нюрнберзькому, над комунiстичними злочинцями, якi проводили терор i геноцид проти власного народу, то цих злочинцiв виявилося б десятки тисяч, i щоб §х повiшати, треба було б запустити нову мотуззяну фабрику. А такi органiзацi§, як КГБ, НКВД, КПСС, ленiнський комсомол виявилися б злочинними i §х треба було б заборонити як СС, Гестапо i нацистську партiю.
   23 жовтня Державна дума РФ ухвалила закон "Про припинення розподiлу Чорноморського флоту". Таким чином передбачалося поширити юрисдикцiю Росiйсько§ Федерацi§ на Севастополь. Цей крок поставив пiд загрозу нацiональнi iнтереси Укра§ни, бо росiйський парламент почав використовувати полiтичний шантаж. Верховна Рада Укра§ни звернулась iз заявою, що такi дi§ порушують безпеку в регiонi, вiдiграють дестабiлiзацiйну роль, створюють конфлiктну ситуацiю, що може призвести до непередбачуваних наслiдкiв. Стосовно Чорноморського флоту позицiя Укра§ни була чiткою: Росiя може отримати в оренду iнфраструктури вiйськово-морсько§ бази в Севастополi на обмежений перiод за певну плату, поки не побудує свою базу в Новоросiйську.
   40 рокiв тому, 23 жовтня 1956 року, розпочалося угорське антикомунiстичне повстання, придушене за допомогою радянських вiйськ. Доповiдь Хрущова на ХХ з'§здi КПСС викликала кризу в усiх правлячих комунiстичних партiях. Лiдер угорських комунiстiв М.Ракошi, один з найбiльш затятих прихильникiв сталiнсько§ версi§ соцiалiзму, був змушений у результатi тривалих i масових виступiв покинути свiй пост. Новим главою угорсько§ компартi§ став I.Надь, вiдомий опозицiонер i прихильник реформованого соцiалiзму. Пiсля приходу до влади Надь зажадав виведення радянських вiйськ з Угорщини. Вiйська були виведенi з Будапешта, але не з усiє§ кра§ни. Тим часом народ почав стихiйно захоплювати урядовi будiвлi. 29 жовтня 1956 року взяли штурмом Будапештський мiськком партi§ i будiвлю мiсцево§ держбезпеки. Органи старо§ влади лiквiдовувалися i в iнших мiстах Угорщини. Комунiстiв вiшали, забивали до смертi, розстрiлювали. I.Надь оголосив вихiд кра§ни з Варшавського договору. В умовах наростаючо§ кризи радянське керiвництво пiшло на крайнi заходи. 1 листопада 1956 року почалася операцiя "Вихрь" - введення радянських вiйськ до Угорщини. 4 листопада був створений революцiйний робiтничо-селянський уряд на чолi з комунiстами, незадоволеними полiтикою I.Надя. Цей уряд звернувся за допомогою до Радянського Союзу. В момент цього звернення радянськi вiйська вже проводили вiйськову операцiю на територi§ Угорщини. Угорська армiя не чинила майже нiякого опору, билися тiльки нерегулярнi загони. 11 листопада був остаточно зайнятий Будапешт, а до початку 1957 року пiд повний контроль була взята вся територiя Угорщини. I.Надь був усунений вiд влади, новим главою держави став Я.Кадар, лiдер революцiйного робiтничо-селянського уряду. На учасникiв повстання обрушилися масовi репресi§. Всього було страчено 229 осiб, в тому числi i I.Надь, багато було вiдправлено до в'язницi. З радянсько§ сторони у вiйськовiй операцi§ брали участь двi загальновiйськовi армi§ i механiзований корпус. За подвиги в боях 26 осiб удостоєнi звання Героя Радянського Союзу, 13 з них - посмертно.
   3 листопада в аеропорту Донецька кiлерами було вбито вiдомого пiдприємця, народного депутата Укра§ни Євгена Щербаня. Разом зi своєю сiм'єю вiн повертався з Москви, де вiдзначав ювiлей Йосипа Кобзона. Зiйшовши з трапа, донецький бiзнесмен разом iз дружиною був показово й холоднокровно розстрiляний. Кiлери цiлком професiонально зникли з мiсця злочину. Виконавцями цього зухвалого вбивства стала банда Кушнiра. За рiк до цього вони органiзували вибух на донецькому стадiонi "Шахтар". В результатi пiшов з життя Ахать Брагiн, компаньйон Євгена Щербаня по бiзнесу. В 1995 роцi вони вдвох заснували "Iндустрiальний Союз Донбасу". Покiйний Євген Щербань на той момент досяг успiху багато в чому. У сво§ 50 рокiв вiн мiг похвалитися транснацiональною корпорацiєю "Атон", концерном "IСД", першо§ незалежно§ газетою "День" i взагалi велико§ полiтично§ перспективою. Народний депутат активно вiдстоював в парламентi економiчнi iнтереси свого краю i був його реальним лiдером.
   18 листопада в Москвi у вiцi 80-ти рокiв помер видатний росiйський актор Зiновiй Гердт - "Понiковський - знаменитий слiпий з Києва".
   З Новим роком!
  
  
  
  
  
  
  1997-й рiк.
   Розпочався новий рiк.
   Президент Укра§ни Леонiд Кучма пiдписав Указ "Про заходи щодо забезпечення наповнення державного бюджету та укрiплення фiнансово-бюджетно§ дисциплiни". Уряду доручено вжити заходiв для скорочення кiлькостi iснуючих мiнiстерств, iнших органiв виконавчо§ влади, переорiєнтацi§ дiяльностi центральних органiв виконавчо§ влади на функцiональний принцип, а також для скорочення чисельностi працiвникiв апарату органiв виконавчо§ влади не менш нiж на 25%. В нас багато було указiв по скороченню, але пiсля кожного указу кiлькiсть чиновного люду збiльшувалось. Бо чиновники - це є поганки, а поганки указами не виведеш.
   100 рокiв тому, 9 лютого 1897 року, вiдбувся перший i єдиний в царськiй Росi§ Загальний перепис населення. За результатами перепису, в Росiйськiй iмперi§ на той момент проживало 125 млн. 640 тис. 021 жителiв, з яких грамотних було 21%, а людей, якi вважають своєю рiдною мовою росiйську - 44%.
   300 рокiв тому, 11 лютого 1697 року, Петро I дозволив курити в Росi§ тютюн. З тих пiр курiння укоренилося i вже 300 рокiв залишається одним з улюблених росiйських звичок. I укра§нських теж.
   50 рокiв тому, 16 лютого 1947 року, радiостанцiя "Голос Америки" розпочала мовлення на Радянський Союз. Багато десятилiть "Голос Америки" залишався найважливiшим некомунiстичним джерелом iнформацi§ про те, що вiдбувалося в свiтi. В СССР станцiя активно глушилась.
   28 лютого завершилися переговори мiж укра§нськими та росiйським вiйськовими, на яких обговорювались умови використання розташованих в Укра§нi станцiй попередження про ракетний напад (СПРН). На потреби Росi§ працюватимуть двi радiолокацiйнi станцi§ з мережi СПРН, що розмiщенi пiд Мукачевом та Севастополем. На вiдстань понад тисячу кiлометрiв вони спостерiгають за Європою та Середземномор'ям. За це укра§нськi вiйськовi сподiваються одержувати запаснi частини для озброєння, що сто§ть на оснащеннi Вiйськ ПВО кра§ни. Пiсля розпаду СССР на територi§ Росi§ з восьми станцiй СПРН залишилося тiльки три. Тож зрозумiла зацiкавленiсть Москви поновити свiй контроль над цими вiйськовими об'єктами, без яких неможлива ефективна дiяльнiсть росiйських ядерних сил.
   30 рокiв тому, 7 березня 1967 року ЦК КПСС, Рада Мiнiстрiв СССР i ВЦСПС ухвалили постанову про п"ятиденний робочий тиждень з двома вихiдними. Але ухвалили якось дивно - зберегли при цьому 41-годинний робочий тиждень - 41:5=8,2год. Оголосили про перемогу соцiалiзму - п"ятиденку, але при цьому забулися розтлумачити радянським людям, що в капiталiстичному свiтi вже давно введений п"ятиденний 40-годинний робочий тиждень. Ще Центральна Рада 7 листопада 1917 року видала Третiй унiверсал, яким проголосила встановлення 8-годинного робочого дня. А через пiвстолiття ЦК КПСС, Рада Мiнiстрiв СССР i ВЦСПС начебто про це забулись, а може й не забулись, бо вони Центральну Раду не признають. Крiм Укра§ни, 11 листопада 1917 року Раднарком Росi§ теж ухвалив Декрет "Про восьмигодинний робочий день", а через 50 рокiв нашi керiвники ввели 8,2-годинний робочий день. I цей бiльший нiж 8-годинний робочий день тримається до цих пiр.
   200 рокiв тому, 5 квiтня 1797 року, в Росi§ iмператор Павло I видав указ, за яким помiщикам заборонялось примушувати у недiлю селян до працi, а кiлькiсть днiв панщини було рекомендовано скоротити до трьох. А тепер зрiвняйте ту "панщину" з роботою в наших колгоспах, де колгоспники працювали лише за "палички", причiм добровiльно сiм днiв на тиждень, а хто лiнувався, того "лiкували" вiд цiє§ страшно§ хвороби на Соловках. I скажiть, хто з них бiльший сатрап - Павло I чи Сталiн?
   Група криворiзьких учених iз НДI "Кривбаспроект", Гiрничорудного iнституту й науково-виробничо§ фiрми "Коло" розробила й запропонувала урядовi Укра§ни оригiнальний проект захоронення четвертого енергоблоку Чорнобильсько§ АЕС. Суть цього суперпроекту полягає в тому, щоб, використовуючи розроблену в Кривбасi технологiю, поступово, протягом 25 рокiв, опустити в кiлометрову шахту захований у капсулу енергоблок, а потiм засипати його вийнятою породою й зрiвняти шахту з землею. В чорнобильськiй зонi сконцентровано 95% радiоактивних вiдходiв Укра§ни, для будiвництва є вже готова iнфраструктура - майданчики ЧАЕС. Здiйснити проект можна без iноземно§ технiчно§ допомоги, тiльки за участю укра§нських спецiалiстiв i потужностей наших машинобудiвних пiдприємств. Важливо й те, що запропонована технологiя захоронення енергоблоку давно вже успiшно застосовується в шахтних роботах i тому абсолютно надiйна з точки зору технiки безпеки самих будiвельникiв шахти. Але головний аргумент на користь проекту - вiдносна дешевизна - 1,5 млрд. дол., в той час як проект будiвництва "Укриття-2" потребуватиме вiд 7 до 10 млрд. доларiв i участi фахiвцiв з усього свiту.
   16 травня прем'єр-мiнiстр Павло Лазаренко прибув до Донецька, де провiв розширену нараду з керiвниками областi, мiста та провiдних вiдомств i промислових пiдприємств. На зустрiчi вiн офiцiйно представив нового губернатора областi Вiктора Януковича.
   31 травня Леонiд Кучма й Борис Єльцин пiдписали широкомасштабний договiр про дружбу та спiвробiтництво мiж Укра§ною й Росiєю: це двадцятирiчне перебування росiйських ВМС в територiальних водах Укра§ни, контрольний пакет акцiй найбiльшого Лисичанського нафтопереробного пiдприємства АТ "ЛIНОС", сприятливi умови для дiяльностi АТ "Укртатнафта", атомну енергетику, як i ранiше, орiєнтовано на росiйський концерн "ТВЕЛ". За це Росiя погодилася списати бiльшу частину величезного боргу Укра§ни Росi§.
   На сьогоднi Укра§на, за Договором про звичайнi збройнi сили в Європi вiд 1992 року, може мати у своєму арсеналi не бiльше як 4 080 танкiв, 5 050 бронемашин, 4 040 артсистем, 1 100 бойових лiтакiв, 330 гелiкоптерiв. За домовленостями стосовно Чорноморського флоту, Росiя може мати у Криму в частинах морсько§ пiхоти та морськiй авiацi§ наземного базування 132 бронемашини, 22 артсистеми та 22 лiтаки. В Криму утворилася вiйськово-морська база Росi§. А як же стаття Конституцi§ Укра§ни, яка роз"яснює, що "На територi§ Укра§ни не допускається розташування iноземних вiйськових баз"? Чи Кучмi достатньо незалежностi? А ось Укра§нi недостатньо, коли будуть роздавати такi територi§, як Крим.
   В Парижi на 73-му роцi життя помер Булат Шалвович Окуджава. Народився 9 травня - майбутнього Дня Перемоги, помер 12 червня - у День Росi§. Грузинський вiрмен, котрий усе життя писав росiйською.
   В серединi червня бiльше тисячi представникiв шахтарських колективiв, в основному представникiв Донецького регiону, пiкетували адмiнiстрацiю президента Укра§ни. Основнi вимоги полягали у виплатi 1,6-мiльярдно§ заборгованостi та вiдставцi президента, уряду та Верховно§ Ради. В Краснодонi Лугансько§ областi вiдбулася шахтарська акцiя протесту, в якiй взяли участь щонайменше двi тисячi чоловiк. Гiрники й жителi мiста влаштували факельний похiд i спалили символiчне опудало. Це було зроблено всупереч рiшенню Краснодонського мiського суду, який, посилаючись на "небезпеку виникнення пожежi", сво§м рiшенням заборонив шахтарям влаштовувати факельний похiд та спалення опудала.
   23 червня у Нововолинську пройшов найбiльший за останнi кiлька десяткiв рокiв ураган, є жертви. Гiдрометеоцентр урагану не спрогнозував. Вiтер зривав покрiвлю з будинкiв, валив багаторiчнi дерева, котрi падали i трощили автомобiлi, впала 50-метрова труба котельнi.
   Як в Укра§нi забезпеченi права людини? А нiяк. Кра§на живе за законами джунглiв, якi цiлковито вiдповiдають принципам природного вiдбору. Державi не потрiбнi дiти: служити в армi§ i сплачувати податки вони почнуть ще нескоро, i вже не потрiбнi старi i немiчнi люди: вони є головною бiллю чиновникiв всiх рiвнiв. Розгул злочинностi перетворив на порожнi слова право на життя. Права на заробiтну плату, пенсiю, соцiальне забезпечення, охорону здоров'я iснують лише в Конституцi§ i на плакатах тих, хто пiкетує адмiнiстрацiю президента. В Укра§нi людина не має захисту вiд свавiлля правоохоронних органiв, а головним джерелом порушень прав людини є влада. В цивiлiзованому свiтi iснує така система контролю за дотримуванням прав людини, як ООН, дуже серйозною системою контролю є ОБСЄ, Рада Європи. Щодо європейсько§ системи контролю, то в §§ рамках дiє Комiсiя з прав людини й наднацiональний судовий орган - Суд з прав людини. Укра§нi потрiбно просування до Європи, а також тiсне економiчне спiвробiтництво - без цього в нас немає майбутнього. У разi, якщо ми почнемо проводити полiтику невиконання сво§х зобов'язань, до нас будуть застосованi певнi санкцi§ - вiд моральних до економiчних. За сучасних умов держава, яка претендує на титул цивiлiзовано§, демократично§, не може й не зможе послатися на свiй суверенiтет, аби виправдати порушення прав людини. Проти не§ одразу будуть застосованi вiдповiднi санкцi§. У нас кажуть: спочатку побудуємо мiцну державу, а потiм будемо порушувати питання про права людини. Але ж демократична держава може бути побудована лише тодi, коли вона грунтується на таких цiнностях, як права людини. А ось з правами людини в Укра§нi важкувато.
   9 липня в столицi Iспанi§ Президент Укра§ни Леонiд Кучма та керiвники кра§н НАТО пiдписали хартiю про особливе партнерство мiж Пiвнiчноатлантичним союзом та Укра§ною. Цим Укра§ну визнали частиною Центрально§ i Схiдно§ Європи. Росiйський вiце-прем`єр Валерiй Сєров, який очолює росiйську делегацiю, пiдкреслив, що для розумiння наслiдкiв розширення треба почекати, i знову пiдтвердив вiдому росiйську позицiю несприйняття розширення як такого - а Баба Яга проти! Союзники НАТО будуть пiдтримувати суверенiтет i незалежнiсть Укра§ни, §§ територiальну цiлiснiсть, демократичний розвиток, економiчне процвiтання, §§ статус без"ядерно§ держави, а також принцип недоторканностi кордонiв. Укра§на та НАТО домовилися створити кризовий консультативний механiзм для проведення спiльних консультацiй в разi, коли Укра§на вбачатиме пряму загрозу сво§й територiальнiй цiлiсностi, полiтичнiй незалежностi та безпецi. Укра§на нагадує про зобов`язання, якi взяли США, Велика Британiя разом з Росiєю, а також Францiєю, якi в 1994 роцi ухвалили iсторичне рiшення надати гарантi§ безпеки Укра§нi.
   50 рокiв тому, в 1947 роцi, Укра§ну накрила друга хвиля голодомору, результатом якого були мiльйон загиблих укра§нцiв. Фронт Друго§ свiтово§ вiйни пройшовся по Укра§нi двiчi - спочатку на схiд, потiм на захiд, пiсля чого укра§нцям залишилась гола земля. Багато чоловiкiв загинули на фронтах, i в пiслявоєнний перiод в селам домiнували жiнки - 80%. Де жили цi бiднi та нещаснi? В землянках. А землю треба ж обробляти, технiки нема жодно§, що було, то вивезли фашисти. I ось вручну цi геро§чнi жiнки i дiти пiднiмали колгосп: сiяли, збирали урожай, вивозили зерно в "закрома Родины", i не мали за свою працю жодного прибутку, бо держава плоди працi хлiборобiв забирала за безцiнь, а необхiднi §м товари й машини продавала за захмарними цiнами. А жiнки жили за "трудоднi". Менi можуть заперечити, що пiсля вiйни було важко всiм. Всiм, та не всiм, бо партiйнiй номенклатурi завжди жилось добре, правда, §х частiше пускали "в расход". I партiя вимагала беззастережного виконання плану здачi хлiба державi. В неурожайному 1946 роцi Укра§нi спустили план по здачi 340 мiльйонiв пудiв зерна. Пiзнiше обсяги зерноздачi пiдвищили до 363 мiльйонiв. А тут ще й посуха, це була абсолютно нереальна цифра, й колгоспи виконати план не змогли. Але з допомогою уповноважених партi§ на заготiвельнi пункти вивезли не тiльки весь урожай, а навiть сортове насiння i насiнний фонд. Укра§нськi села напередоднi зими 1946-47 рокiв залишилися без хлiба. Якщо голова колгоспу намагався залишити щось, щоб в наступному роцi можна було засiяти поля, його безжалiсно карали. За 1946-й рiк було репресовано пiвтори тисячi голiв колгоспiв. Вiдiбраний в укра§нцiв хлiб експортувався за кордон: до Польщi, Чехословаччини, Болгарi§ в якостi сталiнсько§ iнтернацiонально§ допомоги.
   А в укра§нських селах почався голод. Колгоспники - обiрванi, голi, босi i голоднi, жили гiрше за худобу. Харчувалися лободою й корою, з голоду помирали, дiти вiд недо§дання ставали калiками, почався масовий мор. Повторився страшний 1933 рiк - повальний канiбалiзм, коли §ли мертвих, вбивали дiтей, батькiв. КГБ не встигав доповiдати в Москву про вияви людо§дства. А тих, хто ще не збожеволiв i не опустився до людо§дства, хто виходив на колгоспнi поля i пiсля збору урожаю хоч що-небудь приносив додому: хоч жменю колоскiв, хоч буряк чи картоплину, очiкував справедливий радянський суд - 10-15 рокiв Колими. Так комунiстична партiя розправлялась з сво§м годувальником - укра§нським колгоспником. Чомусь нашi iсторики сором"язливо не згадують про голодомор 1947 року, начебто його й не було. Але вiн був, шановнi, як i голод 1932-33 рокiв. Був!
   Парламент ухвалив законопроекти "Про стимулювання виробництва автомобiлiв в Укра§нi" i "Про списання заборгованостi АТ "АвтоЗАЗ". Проект спiвробiтництва "АвтоЗАЗ" i корпорацi§ "DAEWOO" визнано найкращим. "DAEWOO" обiцяє проiнвестувати "АвтоЗАЗ" на смiшну суму в 150 млн. дол. За це уряд планує надати СП десятирiчнi пiльги, рiвних яким немає в жоднiй кра§нi: зниження ПДВ, звiльнення запчастин, механiзмiв, матерiалiв вiд акцизу й мита. Уряд також планує рiзко пiдвищити ставки акцизу i ввiзного мита на iмпортованi в Укра§ну автомобiлi, щоб не було конкуренцi§, тому з 1-го квiтня заборонено ввезення iмпортних автомобiлiв старше п'яти рокiв i дешевше п'яти тисяч доларiв. I що, замiсть 10-лiтнього "Мерседеса" люди кинуться купляти нового "Запорожця", хоч i пiд назвою "DAEWOO"? Та нiколи, бо "Запорожцями" ми ситi по горло. I скiльки мафiозi не будуть списувати сво§ ж борги, скiльки законопроектiв не приймуть для свого ж збагачення - а нацiонального авто як не було до цих пiр, так i пiсля цих пiр не буде, як ти його не називай.
   В Укра§нi йдуть тi ж процеси загального старiння населення, що i в багатiй Європi: у нас теж впала народжуванiсть, поменшало молодi, а вiдтак в структурi населення зросла питома вага людей пенсiйного вiку. В Європi загальне старiння населення викликане двома факторами: зменшенням народжуваностi i збiльшенням середньо§ тривалостi життя. У нас же дiє лише перший фактор. Впродовж останнiх рокiв середня тривалiсть людського життя в Укра§нi становить 62 роки для чоловiкiв i 74 - для жiнок. Отже, питома вага старих людей бiльшає, а водночас тривалiсть життя зменшується - таким у нас є головний демографiчний парадокс. Якщо обидвi тенденцi§ збережуться - а за нинiшньо§ кризи саме так i буде, - скоро на одного працюючого припадатиме один пенсiонер. I це буде жiнка, бо чоловiки, як правило, вмиратимуть ще у працездатному вiцi. Цiкаво те, що серед тих, кому за 100, чоловiкiв i жiнок майже однакова кiлькiсть. В усiх кра§нах за величиною цiє§ групи судять про добробут кра§ни. А людей, якi розмiняли другу сотню лiт, у нас в Укра§нi лише 1,2 тисячi. А ще рiк тому було 1,5 тисячi. Це означає, що впродовж лише одного року таких людей поменшало на чверть. Причини смертностi - серцево-судиннi та онкологiчнi захворювання, а також травматизм. Та якщо бути точнiшими, люди вмирають вiд поганого життя. Через таке життя й народжувати не хочуть. Якби сталося диво й бюджет раптом задовiльнив потреби медикiв на сто вiдсоткiв, то дива не сталося б: люди й надалi хворiли б i помирали. А наше життя свiдчить про подальше падiння рiвня життя населення, що й визначає демографiю. Дiти не народжуються, тому що жiнки не хочуть або не можуть §х мати, адже практично кожна сiм'я вiдчула погiршення умов життя. Руйнується система дошкiльних установ, все менше матерiв i дiтей отримують якiсне харчування й медичну допомогу. Сiм'ям не до новонароджених, зберегти б тих дiтей, якi вже є!
   На Днiпропетровщинi розгортається всенародний рух зi вступу до партi§ "Громада". У "Громаду" записуються поодинцi й цiлими трудовими колективами. Повним складом вступають до "Громади" iнститути, заводи, вступають колгоспами. Керiвництво обласно§ органiзацi§ стверджує, що в партi§ до Нового року буде 100 тисяч членiв. Да, в областi змушують керiвникiв пiдприємств, установ та органiзацiй створювати партiйнi органiзацi§, примушуючи, в свою чергу, до вступу у "Громаду" пiдлеглих §м працiвникiв. Адмiнiстрацiя вимагає: "Або вступай до "Громади", або пиши заяву про звiльнення, або ми тобi зарплати платити не будемо". Особливий цинiзм, кажете? Та нi, власть у нас така. А ви що ж, за вiсiмдесят рокiв до цього ще не звикли? Також партiя "Громада" заявила про те, що вона зiбрала 500 тисяч пiдписiв на свою пiдтримку. Якби навiть стомленi любов'ю до зазначено§ партi§ виборцi з паспортами та ручками напоготовi чергували бiля пiдписних пунктiв "Громади", вона все одно не змогла б зiбрати таке велике число пiдписiв за такий короткий час.
   Незабаром вибори i нашi "зiрки" вiд театру, кiно й естради засвiтилися в партiйних списках. Не розумiючись на полiтицi, погано вiдрiзняючи одну партiйну програму вiд iншо§, не володiючи економiчними, юридичними знаннями, "зiрки" переконанi, що вiд §хнiх виступiв на трибунi парламенту буде бiльше пуття, нiж вiд професiонально виконано§ ролi, написано§ книги, музики. Участь "зiрок" в полiтицi - це вертеп. Хай спiваки спiвають, танцюристи танцюють, спортсмени ставлять рекорди, а лiкарi лiкують хворих. А може, вони втратили свою професiйну майстернiсть i захотiлося хлiбно§ карточки в парламентi? Почитайте списки: Дмитро Гнатюк - в "Громадi", Нiна Матвiєнко - у Русi, Валерiя Заклунна - у комунiстiв, Софiя Ротару, - в "Союзе", Ада Роговцева - в Лiберальнiй партi§. А в Верховнiй Радi повиннi працювати професiонали, i не треба з не§ робити балаган. Я згоден на обмiн: артисти хай iдуть в парламент, а народнi депутати хай працюють в цирку клоунами, бо клоунсько§ майстерностi вони вже набули.
   150 депутатiв Верховно§ Ради Укра§ни на чолi з лiдером фракцi§ комунiстiв Петром Симоненком хоче звернутися до урядiв та парламентiв ряду кра§н з проханням допомогти з'ясувати, хто з громадян Укра§ни має рахунки в iноземних банках i на яку суму. На думку П.Симоненка, саме таке звернення дасть можливiсть розiбратися - хто грабує Укра§ну. Вони стурбованi кримiналiзацiєю економiки, пограбуванням народу i значною тiнiзацiєю економiки. Симоненко також вiдзначив, що, за оцiнками експертiв, кошти тiньовикiв за кордоном становлять 20 млрд. дол.
   А президент Кучма сказав: "Виберiть мене на другий строк i я вам верну 20 млрд. дол., я знаю, хто §х вкрав". Можна не сумнiватися, що власники тiньового капiталу, котрих збирається вивести на чисту воду президент, не належать до його полiтичних союзникiв. Такий крок, зроблений перед виборами, може збiльшити шанси нинiшнього президента на успiх. Тому, враховуючи "недонесення" i безкарне "розголошування", подiбнi дi§ президента теоретично можна квалiфiкувати за статтею 165 КК - "умисне, з корисливих мотивiв або особисто§ зацiкавленостi використання посадовою особою влади або службового становища, якщо воно заподiяло iстотну шкоду державним або суспiльним iнтересам" - карається позбавленням волi термiном вiд двох до восьми рокiв iз можливою конфiскацiєю майна та позбавленням права займати певнi посади на термiн до п'яти рокiв, бо президент знає, хто вкрав 20 млрд. дол., а не каже, хто.
   А ось чим закiнчуються нашi "реформи". Виготовленi з високоякiсно§ деревини, художньо оздобленi першi сто трун вiдправило до Iталi§ ВАТ "Чернiгiвська фабрика музичних iнструментiв", вiдома в недалекому минулому виготовленням фортепiано "Укра§на".
   Наступного року Укра§на отримає з Росi§ 52 мiльярди кубометрiв газу. При цьому розрахункова цiна газу, що надходитиме в оплату послуг за транзит росiйського газу укра§нською територiєю (майже 30 млрд. куб. м), становитиме 50 дол. за 1 000 куб. м. Водночас зменшується вiд 1,75 дол. до 1,01 дол. за 1 000 куб. м на 100 км плата росiйсько§ сторони за транзит. Завдяки зменшенню плати за транзит територiєю Укра§ни росiйський газ отримує виграш у конкуренцi§ на ринках Європи. Якщо здешевлений росiйський газ потраплятиме до укра§нських пiдприємств, то це також позначиться на конкурентоспроможностi §хньо§ продукцi§ як на внутрiшньому, так i на зовнiшньому ринках. Питання полягає в тому, до яких саме пiдприємств i ким спрямовуватиметься дешевий газпромiвський газ, а до яких - вiд комерцiйних структур (згiдно з угодою, вони, як i торiк, купуватимуть газ по 80 дол. за 1 000 куб. м). Як можна буде вiдрiзнити один газ вiд iншого, i чи не виникнуть у зв'язку з цим непорозумiння, внаслiдок яких грошi за газ потраплятимуть до певних кишень або передвиборних фондiв?
   Укра§нський НДI соцiально§ та судово§ психiатрi§ оприлюднив результати дослiдження групи лiквiдаторiв, що побували в зонi у 1986-88 роках. Бiльшiсть з них становили чоловiки вiд 35 до 45 рокiв, що нiколи ранiше не хворiли на психiчнi захворювання. Через 11 рокiв практично в усiх спостерiгаються тi чи iншi психiчнi вiдхилення: втрата пам'ятi, депресiя, зниження iнтелекту. Поведiнка багатьох з них стала непередбачуваною: будь-яка дрiбниця - яскраве свiтло, галас, необразливий жарт - могла викликати у них вибух лютi та агресi§ до оточення. Вплив радiацi§ призводить до того, що люди бачать життя лише в чорному кольорi: всi негативнi чинники - пограбування, насильство - набувають у §хнiх очах особливо§ значущостi. На думку багатьох психiатрiв, зростання в Укра§нi диких злочинiв, убивств дiтей, убивств з особливою жорстокiстю пов'язане саме з впливом радiацi§ на психiку. Але чи готовi ми боротися з цим явищем? Як i iншi галузi медицини, психiатрiя повсюдно стає платною. А потенцiйнi вбивцi за грошi лiкуватися навряд чи захочуть.
   На серйознi хронiчнi недуги хворiють 49% дiтей. Серед найпоширенiших дiагнозiв: амнезiя, гiперплазiя щитовидно§ залози рiзних ступенiв, астенонемiчний синдром. Практично здоровими вважаються дiти, котрi перехворiли лише краснухою, гнiйним отитом чи бронхiтом. Порiвнюючи ситуацiю, що була в забруднених районах шiсть рокiв по аварi§, вченi дiйшли висновку, що картина абсолютно не змiнилася, а з деяких показникiв навiть погiршилася. За даними дослiджень, значно знизився рiвень розвитку мислення дiтей. 62% дiтей старшого дошкiльного вiку не вмiє порiвнювати та аналiзувати, у 68% - низький рiвень розподiлу й перемкнення уваги, 75% - вiдчуває серйознi труднощi щодо запам"ятовування, 80% - мають проблеми в спiлкуваннi.
   Загальнi показники смертностi серед населення, яке потрапило пiд вплив радiацi§, мають тенденцiю до лавиноподiбного зростання - через рiк пiсля катастрофи число померлих в цiй категорi§ людей ледь сягало 2 тисяч, а вже 1995 року §х чисельнiсть перевищила 37,5 тисяч. Пiсля катастрофи населення стало хворiти й помирати вiд хвороб, про iснування яких бiльшiсть пострадянських лiкарiв навiть i не пiдозрювали - вiд тiреотоксикозу, гiпотiреозу, тiреодиту тощо.
   А керiвництво кра§ни продовжує програму скорочення видаткiв на лiквiдацiю наслiдкiв чорнобильско§ катастрофи й соцiальний захист потерпiлого вiд не§ населення. У проектi держбюджету Укра§ни на 1998 рiк цi видатки поменшали на 1,126 мiльярда гривень, зокрема на соцiальний захист населення - на 833 мiльйони гривень. Мiнiстерство у справах надзвичайних ситуацiй i захисту населення вiд наслiдкiв чорнобильсько§ катастрофи запропонувало обмежити максимальнi розмiри пенсiй iнвалiдам Чорнобиля до 300 - 500 гривень. На безоплатне санаторно-курортне лiкування чорнобильцi §здитимуть не щороку, а раз на два роки. Лiквiдується чимало пiльг для проживаючих у зонi посиленого радiоекологiчного контролю.
   Новий рiк прийшов. А що в цю нiч бажають собi люди? Наприклад, екс-прем"єр Павло Лазаренко? Я думаю, що двi хвилини користування машиною часу. Щоби вiн устиг в 1993 роцi здiйснити свою сьогоднiшню мрiю - звiльнити, як представник президента Кравчука, з посади директора "Пiвденмашу" Леонiда Кучму.
   З Новим роком, шановнi!
  
  
  
  1998-й рiк.
   Розпочався новий рiк.
   Свiй перший робочий день 1998 року Кабмiн присвятив боротьбi з тiньовою економiкою. Дефiцит консолiдованого бюджету кра§ни наприкiнцi друго§ декади грудня перевищив 4,5 млрд. гривень. В той же час близько 43% ВВП Укра§ни виробляється тiньовою економiкою, яку обслуговує половина всiє§ грошово§ маси кра§ни. Прем'єр-мiнiстр Валерiй Пустовойтенко закликав спрямувати головнi зусилля на боротьбу з тiньовою економiкою. Голова податково§ адмiнiстрацi§ Микола Азаров доповiв, що знає всi схеми, за якими тiньовi грошi йдуть з кра§ни. Передусiм це стосується банкiвсько§ системи, паливно-енергетичного й агропромислового комплексiв, виробництва металу й хiмiчно§ продукцi§. Особливе мiсце посiдають товарообмiннi операцi§ й операцi§ з давальницькою сировиною, контрабанда пiдакцизних товарiв, а також сфера виробництва й реалiзацi§ спирту, ринок виробництва й реалiзацi§ вiдео- й аудiопродукцi§. Тiльки за минулий рiк Укра§ну покинув кримiнальним шляхом мiльярд доларiв. Тому залишилося тiльки подати вiдповiднi документи в прокуратуру, i можна буде зайнятися поверненням на батькiвщину вкрадених багатств. Схеми отримання тiньових доходiв вiдомi в урядi всiм i давно, але конкретних фактiв i доказiв анi в податкового вiдомства, анi в уряду буцiм-то нема.
   6 сiчня виповнюється 60 рокiв з дня народження Василя Стуса - правозахисника, поета i в"язня совiстi. В нас у Вiнницi йому пам"ятник сто§ть. Народився Стус 6 сiчня 1938 року в селi Рахнiвка Гайсинського району Вiнницько§ областi в селянськiй родинi. 1954 року Василь закiнчує зi срiбною вiдзнакою школу, вступає в мiстi Сталiно (нинi Донецьк) до педагогiчного iнституту на iсторико-фiлологiчний факультет. В 1959 роцi закiнчує навчання з червоним дипломом i §де працювати в Кiровоградську область вчителем укра§нсько§ мови та лiтератури. У сiчнi 1972 року його заарештовують. У звинувачувальному актi значиться, що "Пiдсудний Стус, починаючи з 1963 року i до дня арешту систематично виготовляв, зберiгав i поширював антирадянськi наклепницькi документи, що порочили державний радянський i суспiльний устрiй, а також займався антирадянською агiтацiєю в уснiй формi". Присуд: 5 рокiв таборiв суворого режиму i 3 роки заслання. Ув'язнення вiдбував у Мордовi§, заслання - в Магаданськiй областi. Присуджений термiн вiдбув повнiстю. Влiтку 1979 року повернувся до Києва. Згодом вступив до Укра§нсько§ Гельсiнсько§ спiлки. В травнi 1980 року знову арешт, суд i ще суворiший вирок: 10 рокiв таборiв особливого режиму i 5 - заслання. На цей раз Стус був засуджений за згоду вступити в Гельсiнську групу. Вiдбував ув'язнення в Пермськiй областi, де в нiч з 3 на 4 вересня 1985 року в карцерi зустрiв свiй останнiй час. Йому виповнилось 47 рокiв.
  
  
  Ось тут Стус провiв останнi роки свого життя, i останнi днi.
  
   В Укра§нi рiвень iнфляцi§ в 1997 роцi досяг 10,1%, темпи зростання цiн на продовольчi товари - 14,1%, непродовольчi - 2,9%, платнi послуги - 7,9%.
   Народнi депутати вирiшили конституцiйно закрiпити вже iснуючий в Укра§нi вiковий ценз для призначення пенсi§ за вiком - 55 рокiв для жiнок i 60 рокiв для чоловiкiв. Уряд вже неодноразово виступав з iнiцiативою збiльшити пенсiйний вiк на 5 рокiв. Депутати прийняли ухвалу чiтко зафiксувати вiковий пенсiйний ценз у Конституцi§. Ця ухвала спростить позицiю Укра§ни на переговорах з Мiжнародним валютним фондом, який наполягає на приведеннi вiкового пенсiйного цензу в Укра§нi до стандартiв, прийнятих у бiльшостi розвинених кра§н свiту: Англi§, Нiмеччинi, Польщi тощо.
   Екс-президент Укра§ни Леонiд Кравчук заявив про вступ до Соцiал-демократично§ партi§ Укра§ни (об'єднано§). У заявi Л. Кравчук наголошує, що вважає себе соцiал-демократом. За словами екс-президента, вiн переконався, що не можна успiшно будувати державу, не спираючись на сильну полiтичну партiю. Вiн наголосив, що для укра§нського народу, його полiтично§ елiти найбiльш притаманними є соцiал-демократичнi iдейнi погляди. Коли товариш Кравчук працював в ЦК КПУ, тодi для укра§нського народу були притаманними комунiстичнi iде§, а коли вiн був в Русi, то для полiтично§ елiти iдейними були погляди Руху. Чи будуть змiнюватися iдейнi погляди укра§нського народу, якщо Кравчук ще в що-небудь "вступить"?
   Злочинний свiт намагається впливати на дiяльнiсть судiв з метою перешкодити здiйсненню правосуддя. Збiльшилася кiлькiсть випадкiв втручання у вирiшення судових справ, пiдкупу суддiв, посягання на §х життя, здоров`я, майно, а також погроз вбивства чи насильства.
   Перший в Укра§нi вуличний банкомат вiдкрито в Днiпропетровську поруч з офiсом поштово-пенсiйного банку "Аваль". Банкомат виробництва американсько§ фiрми IBM обслуговуватиме клiєнтiв, котрi мають картки банку "Аваль". Час обслуговування клiєнта - 15-20 секунд. Банкомат замiнить двох-трьох касирiв, а за одну операцiю можна зняти близько тисячi гривень. Вуличнi банкомати цього банку намiчено також встановити у Львовi та Києвi.
   Кандидати в депутати Верховно§ Ради написали заяви про зняття з себе депутатсько§ недоторканностi на перiод виборiв. Кiлькома днями ранiше про готовнiсть вiдмовитися вiд депутатсько§ недоторканностi заявляв народний депутат, екс-прем'єр Павло Лазаренко, який знаходиться пiд увагою правоохоронних органiв. Такого роду обiцянки є чудовим рекламним передвиборним ходом. Не випадково лавина подiбних заяв виникла саме в перiод передвиборно§ кампанi§. I розрахованi цi iнiцiативи, передусiм, на недосвiдченого виборця, який не знає, що кандидати в депутати не мають нiяких переваг перед законом порiвняно з пересiчними громадянами. Що ж до осiб iз депутатськими мандатами, то для них вiдмова вiд депутатського iмунiтету за власним бажанням є неможливою.
   Шiстнадцять осiб з адмiнiстрацi§ президента пiшли балотуватися в депутати. Вони пiшли за мандатами - шукати недоторканностi вiд закону. А те, що кра§на в кризi? Доля держави §х не тривожить. I це при тому, що вони свого часу зi шкiри лiзли, маючи депутатськi мандати, аби посiсти мiсце заступника мiнiстра - будь-якого мiнiстра, голови держкомiтету. Отримати годiвницю у виконавчiй владi, маючи захист депутатським iмунiтетом. Мрiя! I зараз вони побiгли, щоб зберегти ту ж годiвницю й той же захист. Тому виборцi повиннi бути пильнi. Якщо §х один раз зрадили - пiшли в депутати, а використали цей час для того, щоб отримати посаду й утриматися на нiй, то другий раз народ не повинен пiйматися на гачок й нi за одного мiнiстра, чиновника з кабмiну й адмiнiстрацi§ президента - не голосувати.
   В 1995 роцi за обсягами продажу озброєнь Укра§на поступалася цiлому ряду кра§н, таких як Iзра§ль, Канада, Бельгiя. Однак вже за результатами 1996 року всi цi держави опинилися позаду Укра§ни. Минулого року Укра§на переступила мiльярдну межу в збройовому бiзнесi, що сьогоднi пiд силу лише 4-6 кра§нам свiту. Успiхи Укра§ни у сферi торгiвлi зброєю зумовленi колосальними потужностями нацiонального ВПК (в Укра§нi зосереджено близько 30% ВПК колишнього СССР). Практично кожнi два-три днi компанiя "Укрспецекспорт" укладає контракт. Якщо 1996 року вона торгувала зброєю з 30-ма кра§нами свiту, то минулого року збiльшила цю кiлькiсть вже до 50.
   Нинi в Укра§нi проживають представники понад ста рiзних народiв. На загальному тлi своєю чисельнiстю рiзко видiляються укра§нцi та росiяни - 75 та 17 вiдсоткiв населення. Третє мiсце посiдають бiлоруси, четверте - молдовани. Далi йдуть євре§, кримськi татари, болгари, поляки, угорцi. Пiсля розпаду СССР почалося повернення на батькiвщину етнiчних укра§нцiв - колишнiх учасникiв освоєння Сибiру, цiлини, а також жертв полiтичних репресiй, §х нащадкiв. Повертаються на Пiвдень Укра§ни колись вивезенi звiдси до Центрально§ Азi§ кримськi татари, нiмцi, греки, вiрмени та болгари. Рiзко зросли масштаби емiграцi§ з Укра§ни за межi колишнього СССР, переважно представникiв єврейсько§, нiмецько§ та грецько§ нацiональностей. Деякi народи протягом столiть мають сво§ етнiчнi територi§: молдовани - в Одеськiй, Чернiвецькiй та Микола§вськiй областях, угорцi та словаки - в Закарпаттi, греки - в Донбасi. На наших очах вiдтворюється ареал компактного розселення кримських татар в Криму, §х кiлькiсть зросла бiльш нiж у п"ять разiв. Представники багатьох народiв - головним чином, жителi мiст. Найбiльшим мiським етносом в Укра§нi є євре§, найбiльш сiльським - гагаузи. Укра§нцiв найменше - в Автономнiй Республiцi Крим та Севастополi, проте 60% населення Криму й понад 40% Донбасу - росiяни. Найближча до однонацiонально§ - Тернопiльська область, там з кожних 50-ти мешканцiв лише один - неукра§нець.
   Затримали найбiльшу в iсторi§ держави партi§ гашишу - 6,2 тонни. Наркотик, спресований у брикети, транспортували з Гвiани через Одесу в Чехiю. Транспортований гашиш виявився сировиною, з яко§ можна виготовити споживчого наркотику на пiвмiльярда доларiв. Один iз Злодi§в у законi заявив, нiби затримана наркота все одно потрапить за адресою, бо в нас кримiнальна держава, така сама корумпована влада, що в нашiй державi нiхто не знищить таку кiлькiсть наркотикiв. Адже в геро§н чи гашиш непростi люди вклали купу грошей. Справдi, iнформацi§ про вiдомi затримання великих партiй наркотикiв є, а репортажiв про §х знищення в Укра§нi не було жодного разу. Також Злодiй у законi повiдомив, що недавно на КПП "Ужгород" один iз митникiв пiд час огляду гуманiтарно§ допомоги випадково взяв у руки iграшкового ведмедика. Той розламався, а всерединi виявився пакет геро§ну. Що й пiдтвердила експертиза. Гуманiтарна допомога, направлена з однiє§ захiдно§ кра§ни в Ки§в, мiстила майже 500 кiлограмiв геро§ну. Пiсля затримання "геро§нових" ведмедiв почалися дзвiнки з Києва, пiсля кожного з яких вмiст пакетiв змiнював хiмiчну формулу. Пiсля остаточно§ - четверто§ - експертизи, пакети виявилися... матерiалом для надання iграшкам потрiбно§ форми. Першi аналiзи зникли. Геро§н теж.
   "Стрiмко кримiналiзуються комерцiйнi структури, що постачають i реалiзують в Укра§нi нафтопродукти й газ, - зазначив президент Леонiд Кучма, - цей злочин перед державою й народом освячується з Кабмiну, внаслiдок чого Укра§на має величезну зовнiшню й внутрiшню заборгованiсть. Це сотнi мiльйонiв украдених доларiв, якi сьогоднi викидають на передвиборчу кампанiю люди, котрi бажають покласти до кишенi вже всю кра§ну. Сьогоднi вже можна говорити про формування кримiналiзовано§ економiчно§ елiти, яка рветься до влади, використовуючи все, що є в §§ розпорядженнi. Кримiналiтет рветься до легалiзацi§ через партi§, i в цей час Укра§на сто§ть перед загрозою перетворення деяких партiй на полiтизованi кримiнальнi згра§". Це не домисли, це слова президента.
   10 березня правоохороннi органи затримали претендента на крiсло мера Києва, вiдомого ки§вського бiзнесмена Михайла Бродського. Проти президента концерну "Дендi" М.Бродського кримiнальну справу було порушено ще торiк. Його звинувачують у незаконнiй торговельнiй дiяльностi з отриманням прибуткiв у особливо великих розмiрах. Iшлося про придбання помешкання в Одесi за свiдомо занижену цiну. Наступного дня пiсля купiвлi квартири М.Бродський перепродав одеське помешкання дочiрнiй фiрмi, яка належить "Дендi". Таку операцiю з нежитловими примiщеннями ки§вський пiдприємець виконав i в Харковi. За оцiнками експертизи, реальну вартiсть об'єктiв нерухомостi було завищено в Одесi в 10 разiв, а в Харковi - у 16. Ось так треба бiзнесом займатися: сам собi товар продав, i маєш "навар" в 1 300%. А незабаром вибори i кращо§ реклами пiд "них" годi було й придумати. Так що "сидiти" тобi, Мiшаня, не бiльше двох тижнiв.
   Виборчi дiльницi вперше було створено в усiх виправно-трудових установах. Право голосувати ув'язненим громадянам на нинiшнiх виборах, вперше в iсторi§, було надано Конституцiйним Судом. Основний контингент цих установ - вбивцi, гвалтiвники, бандити, рецидивiсти. Бiльшiсть мають i примусове лiкування вiд наркоманi§ та алкоголiзму. Попри те, що багатьом в'язням 30-40-50 рокiв, багато хто з них можливiсть голосувати дiстав уперше: попереднi вибори вони, котрi мають кiлька ходок, зазвичай спостерiгали через колючий дрiт. Також виборчi дiльницi вiдкрили в психлiкарнях. I цей контингент буде вибирати менi законодавчу владу?
   Центрвиборчком повiдомив, що 4-вiдсотковий бар'єр подолали 7 партiй. Лiдерство зберiгає компартiя - 25,28%. За Народний Рух проголосували - 8,88% виборцiв, блок Соц-СелПУ - 8,74%, Партiю зелених - 5,12%, НДП - 5,13%, Прогресивну соцпартiю - 4,3%, СДПУ(о) - 4,05%.
   Уряд свого часу запевняв - тарифи для населення не зростатимуть. I ось закiнчились передвиборчi обiцянки i почався широкомасштабний наступ на укра§нських громадян. Спочатку уряд пiдвищив тарифи на електроенергiю, з 1 липня - на житлово-комунальнi послуги, з 1 червня пiдняв на 18% плату за природний газ. Уряд мотивує пiдвищення тарифiв падiнням курсу гривнi з 1,9грн./1дол. до 2,05грн./1дол. Але до чого тут долар, коли згiдно з дiючою урядовою постановою населення i соцiально-культурний сектор споживають газ виключно вiтчизняного видобутку?
   22 квiтня у пiд'§здi свого будинку був розстрiляний один iз найвiдомiших банкiрiв Укра§ни Вадим Гетьман. Вiн очолював створену ним же Укра§нську мiжбанкiвську валютну бiржу, а до того керував Нацiональним банком. Вiн був одним iз засновникiв укра§нсько§ гривнi, а також найближчим другом Вiктора Ющенка, лiдером депутатсько§ групи "Незалежнi". Його пiдпис сто§ть на перших гривневих банкнотах i на першому примiрнику Конституцi§ Укра§ни, тому що Вадим Петрович мав найбезпосереднiше вiдношення й до становлення економiки Укра§ни, й до становлення §§ державностi. Генеральна прокуратура Укра§ни заявляє про причетнiсть до злочину Павла Лазаренка, який заплатив за це 850 тисяч доларiв. Але на екс-прем"єр-мiнiстра навiшали занадто багато, щоб беззастережно вiрити цiй версi§. До того ж у 1998 роцi вiн уже був усунутий iз посади керiвника уряду й очолював лише фракцiю "Громада" у Верховнiй Радi. Тодi точилася справжня вiйна проти бiзнес-iмперi§ колишнього прем"єра, i Гетьман йому жодним чином не заважав. Пiдозрюваного в його вбивствi буде затримано лише в 2002. Ним виявиться 29-рiчний Сергiй Кулєв, член так звано§ "Банди Кушнiра", донбаського злочинного угрупування. Пiсля довгого процесу у квiтнi 2003 Луганський апеляцiйний суд засудить Сергiя Кулєва до пожиттєвого ув'язнення. В 2005 Сергiй Кулєв направить до Верховного Суду Укра§ни листа з проханням про помилування. У 2005-му Вадиму Гетьману посмертно буде присвоєне звання Героя Укра§ни.
   Несподiваний подарунок нещодавно одержали сотнi житомирських ветеранiв Велико§ Вiтчизняно§ вiйни. Напередоднi Дня перемоги у вiддiленнях зв"язку §м (i бабусям, i дiдусям) вручали комплекти iз чотирьох гiгiєнiчних прокладок "Always". При цьому в багатьох перепитували, чи є вони ветеранами, i при цьому просили пред"явити посвiдчення. Бiльшiсть стареньких розцiнили цi презенти як подарунки до Дня Перемоги, але що робити з ними, не знали. Тодi зв"язкiвцi починали популярно пояснювати ветеранам, куди i як класти прокладки. Вислухавши iнструктаж, пенсiонери починали хто хреститися, хто плюватися i на всi заставки клясти владу. Вручення згаданих презентiв вiдбувалося в рамках рекламно§ акцi§ компанi§ "Procter&Gamble", яке вона проводить разом з "Укрпоштою".
   Серед європейських держав найгiршою визнано екологiю в Укра§нi. Захворюванiсть населення в Укра§нi залишається високою, а в деяких регiонах iнтенсивно зростає. Найбiльше населення страждає вiд хвороб органiв дихання, системи кровообiгу, хвороб нервово§ системи та органiв чуття. Ситуацiя, що склалася, найяскравiше проявляється в медико-демографiчних показниках: народжуванiсть продовжує катастрофiчно падати, а негативна тенденцiя показникiв смертностi доповнюється рiзким пiдвищення смертностi немовлят. Ускладнення вагiтностi, пологiв та пiсляпологового перiоду, вроджених аномалiй медики пов"язують iз забрудненням довкiлля. Ми не знаємо, чим дихаємо, чим харчуємося й на якому грунтi господарюємо. А якщо така iнформацiя є у вiдповiдних органах, то нею з населенням не дiляться, бо лiпше засекретити данi, нiж §х вирiшувати.
   Майже три мiсяцi парламент собi голову вибирав. Вибрали Олександра Ткаченка, i якось "випадково" трапилось, що борги його асоцiацi§ "Земля i люди", яку вiн створив в ранзi мiнiстра сiльського господарства, були списанi. Ось вчора були борги, а сьогоднi §х нiбито корова язиком злизала, а злизувати треба було бiльше сотнi мiльйонiв, в доларах. Добре бути спiкером, i навiть красти не треба, бо ранiше вкрадене одним розчерком пера можна списати. Кредо нового спiкера "Я не перший, але й не другий". А ще пiзнiше вiн заявить: "Треба вiдмовитись вiд гривнi i перейти в рубльову зону, бо негоже стояти ось так врозкарячку мiж гривнею i рублем".
   17 липня виповнюється 80 рокiв вiд дня страти у Єкатеринбурзi iмператора Миколи II, його сiм"§ та слуг. До цiє§ дати в Росi§ приурочене поховання царських останкiв у Петропавлiвському соборi Санкт-Петербурга, родовiй усипальницi росiйських самодержцiв. Церемонi§ поховання передувало чимало церковних i свiтських подiй, початок яким поклало знайдення 1991 року у Свердловську останкiв, якi прийняли за царськi. Влада провела наукову iдентифiкацiєю свердловських останкiв. Для встановлення осiб застосовували сучаснi методи судово§ експертизи та кримiналiстики, iншi аналiзи. У роботi взяли участь також британськi спецiалiсти - вони порiвнювали результати аналiзiв iз фiзiологiчними даними принца Фiлiпа, близького родича Романових. Зрештою спецiальна Державна комiсiя дiйшла висновку, що йдеться дiйсно про останки Романових.
   Найбiльша за останнi десятилiття трагедiя спiткала пiвнiчно-захiдне узбережжя Папуа - Ново§ Гвiне§. П"ять прибережних поселень було змито велетенськими хвилями, що сягали десяти метрiв у висоту. Кiлькiсть загиблих сягає 3 тисяч осiб. Серед жертв особливо багато дiтей, що не встигли втекти й були заслабкими, щоби швидко врятуватися на деревах. Мiсцевi школи зачинено. Вода в лагунi отруєна трупною отрутою настiльки, що в нiй загинула риба. Трагедiя сталася через те, що звичайна припливна хвиля пiдсилилася пiдводним землетрусом.
   Тим часом могутнiй ураган обрушився на наш Микола§в: протягом трьох годин на мiсто вилилося кiлька мiсячних норм опадiв у виглядi зливи й граду, пориви вiтру досягали 27 метрiв за секунду. На деяких дiлянках рiвень води пiднявся бiльш як на пiвтора метри над землею, потоки зривали кришки каналiзацiйних i зливних колодязiв. В результатi стихi§ затопило всi райони мiста, зафiксовано обвали дерев, аварiйнi вiдключення електропiдстанцiй, близько сотнi обривiв лiнiй електропередач.
   Зливи, що пройшли в нiч з 29 на 30 липня, завдали серйозних збиткiв громадянам багатьох сiл Свалявського району Закарпаття. Пошкоджено сотнi будинкiв, затоплено, занесено мулом i камiнням присадибнi дiлянки бiльше тисячi громадян. Постраждала iнфраструктура району. Крiм того, в санаторi§ "Квiтка полонини" зруйновано овочесховище, пошкоджено 26 лiкарняних палат, вкрито мулом територiю. У санаторi§ "Кришталеве джерело" пошкоджено обладнання, склади, водою змило всi будматерiали. У центрi Мукачева затопило пiдвали 815 житлових будинкiв. Такого за останнi десятирiччя не траплялося.
   Останнiм часом екс-народнi депутати скаржаться на обмеження сво§х прав. Виявляється, що §х, бiдних, не хочуть приймати на колишнє мiсце роботи пiсля закiнчення термiну повноважень у Верховнiй Радi. I тому колишнiм народним обранцям доводиться збирати довiдки про свою гiрку долю, щоб отримати допомогу по безробiттю. А воно складає - нi багато нi мало - 605 гривень (зарплата дiючого депутата). Звичайно, колишнiх депутатiв таке рiшення проблеми влаштовує бiльше, нiж, скажiмо, примарна зарплата iнженера-конструктора в 120 гривень, бо ця допомога дає можливiсть не працювати i жити безбiдно. Депутатiв, правда, анiскiльки не бентежить той факт, що цi грошi витягуються iз злиденного бюджету, вiрнiше, з кишенi тих, чи§ права вони так завзято вiдстоювали в парламентськiй залi, i зараз кiлька десяткiв депутатiв минулого скликання отримують таку допомогу по безробiттю, до сьогоднiшнього дня отримують.
   Днями вийшов у свiт "Атлас забруднення Європи цезiєм-137 пiсля Чорнобильсько§ аварi§" - це результат шестирiчно§ роботи медикiв, радiобiологiв, фiзикiв, геодезистiв багатьох кра§н. Тепер кожен європеєць може дiзнатися про "чорнобильський" фон свого мiсця проживання. Найчистiшi кра§ни - Iспанiя та Португалiя, а найбiльш забрудненi - Укра§на, Росiя, Бiлорусiя i нiмецька земля Баварiя. Всього таких "гарячих точок" на континентi бiльше двадцяти. А iнтерес вчених саме до цезiю пояснюється тим, що це один з найактивнiших, а значить, i небезпечних для людей радiонуклiдiв. А в нас цей Атлас засекречений, нам знати "не положено". Ким не положено?
   6 серпня в палацi "Укра§на" почалося "ув"язнення" мiсцевих керiвникiв. "Будемо сидiти, доки не вирiшимо цю проблему", - сказав прем"єр-мiнiстр Валерiй Пустовойтенко i порадив не штурмувати виходи з огляду на посиленi наряди правоохоронцiв по периметру "Укра§ни". Вiце-прем"єр-мiнiстр Микола Бiлоблоцький пообiцяв видати спецiальнi перепустки для виходу з гостинного концертного залу тiльки тим iз присутнiх, хто виплатить урядовi заборгованi пенсi§. Перепустку "на свободу" отримували лиш тi щасливчики, якi негайно спромоглися перевести на рахунок Пенсiйного фонду 30% своє§ заборгованостi. Голови райдержадмiнiстрацiй та керiвники пiдприємств приреченi милуватися iнтер"єром "Укра§ни", доки не буде пiдтверджено перерахування коштiв та не будуть пiдписанi спецiальнi зобов"язання з графiком погашення заборгованостей державному бюджету та перед Пенсiйним та Чорнобильським фондами. Заборгованiсть щодо виплат пенсiй становить понад 1,8 млрд. грн. i бiльш як 25 тисяч пiдприємств, установ, органiзацiй не виконують сво§ зобов'язання перед Пенсiйним фондом. Тому, з точки зору Бiлоблоцького, нiчого страшного не вiдбудеться, коли мiсцевi керiвники три доби понервують в "Укра§нi".
   Понад 80% працюючого населення Укра§ни має номiнальну зарплату, нижчу за 158 грн. (менше 80 дол.). Чи можна прожити на такi грошi, а тим бiльше виростити дiтей? I чи може розвиватися вiтчизняна промисловiсть, якщо у громадян така низька купiвельна спроможнiсть? Переважна бiльшiсть населення живе, навiть якщо вiрити нашiй статистицi, за межею малозабезпеченостi. Та є ще й чинник невиплати зарплати зростає. Це веде до деградацi§ трудового потенцiалу кра§ни, до виродження §§ промисловостi, адже головним для не§ є платоспроможний попит населення.
   29 вересня пiд Первомайськом Микола§всько§ областi знищено шахтно-пускову установку (ШПУ) мiжконтинентальних балiстичних ракет СС-24. Програма знищення 176 укра§нських ШПУ оцiнюється у 400 млн. дол. i фiнансується США. А що таке шахтно-пускова установка? Це кiлограми дорогоцiнних металiв, це тонни кольорових металiв, це сотнi тонн чорних металiв. I все це - в повiтря? А перемножте цi тонни на 176 ШПУ, i все це - в повiтря i в землю? Та невже ми такi багатi? Чи може дурнi?
   Парламент Туркменiстану ухвалив рiшення про довiчне президентство Сапармурата Нiязова. Абсолютний культ особи Туркменбашi (що означає "глава туркмен всього свiту" - теж, до речi, офiцiйний титул, присвоєний парламентом ще в 1993 роцi) є, по сутi, тим же сталiнiзмом, тiльки iз нiязовським обличчям, але з тим же сталiнським повним самоправством, гонiнням на будь-яке iнакомислення, повною забороною на критику влади, репресiями проти ледь жеврiючо§ опозицi§. Iменем вождя називають школи, заводи й вулицi, йому ставлять прижиттєвi пам'ятники та присвячують трудовi i творчi здобутки. День його народження є Днем нацiонального прапора. Йому присягають нарiвнi з Батькiвщиною. У серпнi 2002 року Туркменбашi прийняв рiшення про перейменування мiсяцiв року й днiв тижня. То ж сiчень називатиметься тепер "туркменбашi". Так само шанується й покiйна матiр президента - §§ iменують нинi Всетуркменською матiр'ю, на §§ честь названо мiсяць календаря, про не§ iдуть спектаклi, вона Герой Туркменiстану. Найвище звання - Героя Туркменi§ Гурбансолтан-едже було присвоєно посмертно рiшенням парламенту кра§ни. Мати президента загинула в жовтнi 1948 року з двома його братами пiд час Ашхабадського землетрусу. Гурбансолтан-едже стала першою жiнкою - Героєм Туркменi§. Нiязову пiдпорядковане й вiд нього залежить абсолютно все в успадкованiй колись по партiйнiй лiнi§ вотчинi. Вiн - президент республiки, глава Кабiнету мiнiстрiв, керiвник вищого представницького органу - Народних зборiв "Халк Маслахати", голова Ради старiйшин, президент Гуманiтарно§ асоцiацi§ туркмен свiту, голова Демократично§ (колишньо§ Комунiстично§) партi§. Ну й, як президент, вiн же Верховний головнокомандувач, голова Ради оборони й нацiонально§ безпеки, начальник Цивiльно§ оборони. Суди, прокуратура, всi правоохороннi органи напряму пiдкоряються тiльки Нiязову. Вiн призначає на посади, вiн же i звiльняє. Навiть науковi ступенi присуджуються лише з дозволу президента! Першим Героєм Туркменi§, вiдразу ж пiсля введення цього звання у 1992 роцi, став президент Нiязов, два роки тому це звання було присвоєно йому вп'яте. Крiм президента, звання Героя Туркменi§ носить його батько Атамурат Нiязов. 19 липня в резиденцi§ Аскара Акаєва на мальовничому озерi Iссик-Куль поєднали сво§ долi дiти двох президентiв: 23-рiчний Айдар Акаєв та 18-рiчна донька Назарбаєва Алiя. "Нехай киргизи i казахи завжди будуть разом, а §хнi держави процвiтають вiчно", - такий тост виголосив Нурсултан Назарбаєв на шлюбнiй церемонi§, яку в Азi§ назвали "весiллям року".
   З Новим роком!
  
  
  
  
  1999-й рiк.
   Розпочався новий рiк.
   2 сiчня о 16.20 на шахтi iм. Кiрова ДХК "Луганськвугiлля" пiд час буропiдривних робiт на глибинi 530 метрiв прогримiв вибух, 6 гiрникiв загинули. Торiк на вiтчизняних шахтах загинуло понад 350 шахтарiв. За статистичними даними, один мiльйон тонн видобутого в Укра§нi вугiлля коштує життя чотирьом шахтарям. Тим часом як, примiром, у Сполучених Штатах при видобуваннi 1 мiльярда 100 мiльйонiв тонн вугiлля гине не бiльше 30 чоловiк. А в державному бюджетi досi не передбачено статтю, яка передбачала б видiлення коштiв на забезпечення безпеки роботи громадян.
   За останнiй рiк реальна зарплата зменшилася на 12%. Понад 14 млн. чоловiк отримували щомiсячну винагороду за свою працю в розмiрi 73,7 грн. Як i ранiше продовжує зростати рiвень безробiття. У середньому по Укра§нi на 1 робоче мiсце претендують 30 незайнятих громадян. На гранi мiж життям i смертю перебувають пенсiонери. Заборгованiсть у виплатi пенсiй становить 1,9 млрд. грн., багатодiтним родинам держава заборгувала 127 млн. грн.
   100 рокiв тому, 6 лютого 1899 року американський Сенат ратифiкував Паризьку угоду, за якою Iспанiя поступилася США за 20 мiльйонiв доларiв Гватемалою, Кубою, Пуерто-Рiко та Фiлiппiнами. Всього за 20 мiльйонiв! Тодi, звичайно, це були великi грошi, але все ж... А ми згадаймо Аляску, яку в 1867 роцi США купили в Росi§ майже за безцiнь - за 7,2 млн. доларiв, тобто по 2 центи за акр землi. А я хочу на Аляску, хочу бути аляскiвцем!
   Колишнiй голова уряду i лiдер парламентсько§ фракцi§ "Громада", якого Верховна Рада в серединi лютого позбавила депутатсько§ недоторканностi, прилетiв до Сполучених Штатiв iз Грецi§ з туристичною вiзою, що дозволяє перебувати на територi§ цiє§ кра§ни до шести мiсяцiв. За американськими iммiграцiйними правилами особа, що має таку вiзу, повинна при в'§здi до Сполучених Штатiв пiдтвердити, що не має намiру залишитися у цiй кранi назавжди. Але в аеропорту Лазаренко заявив американським чиновникам, що збирається попрохати в Сполучених Штатах полiтичного притулку, i був вiдразу затриманий. Рiшення iммiграцiйно§ влади США затримати П.Лазаренка не пов'язане з видачею Генеральним прокурором Укра§ни ордера на його арешт. При цьому може бути зроблено розпорядження про висилку арештованого, але якщо вiн заявить, що бо§ться повертатися до своє§ кра§ни, то зможе зробити запит на притулок, для цього лише слiд довести, що укра§нський екс-прем'єр не здiйснював жодних злочинiв на територi§ США. Тим часом заступник Генерального прокурора Укра§ни Ольга Колiнько передала американськiй сторонi документи, пов"язанi з депортацiєю Лазаренка, й пiдкреслила важливiсть того, щоб депутата було видано саме Укра§нi, а не Швейцарi§, де проти нього теж порушено кримiнальну справу.
   "Зворотний бiк медалi-98" - так називається акцiя, метою яко§ було визначення особистостей i подiй, що найбiльш запам'яталися в минулому роцi сво§м негативом i скандальнiстю. "Розчаруванням року" бiльшiсть назвала президента Л.Кучму, "Найскандальнiшим полiтиком" - лiдера "Громади" П.Лазаренка.
   Загинув В"ячеслав Чорновiл. Чорновiл 1937 року народження. Здобув журналiстську освiту в Ки§вському унiверситетi iм. Т.Г.Шевченка. Активно брав участь у правозахисному русi, обстоював iде§ незалежностi Укра§ни. У 1960-70-х роках двiчi був засуджений, другий раз - на 6 рокiв в"язницi i 3 роки заслання "за антирадянську агiтацiю та пропаганду". 1990 року був обраний головою Львiвсько§ облради, а 1992 року залишив цю посаду пiсля обрання спiвголовою Руху. В.Чорновiл у серпнi 1991 року органiзовував опiр ГКЧП. Балотувався на посаду президента Укра§ни на виборах 1 грудня 1991 року, за нього проголосувало бiльше 23% виборцiв. З 1990 року обирався депутатом укра§нського парламенту. В.Чорновiл - автор ряду книг, вiдомий публiцист. Можна по-рiзному ставитися до того, що робив та як боровся за сво§ iде§ покiйний. Але головне те, що цi iде§ в нього були й §х вiн не зраджував усе своє життя. Вiн служив Укра§нi: у брежнєвських концтаборах, в якутському засланнi, на численних мiтингах i демонстрацiях часiв становлення державностi, в сесiйнiй залi парламенту, депутатом якого вiн був три термiни поспiль. Останнiм часом Чорновiл став незручним для всiх. Ним була незадоволена влада за те, що вiн все ж не йшов §й слугувати, дуже не любила його номенклатура, противниками Чорновола були й залишаються його полiтичнi опоненти, укра§нськi лiвi, котрi марять вiдновленням СССР i втягненням Укра§ни до нових союзiв i об"єднань, В"ячеслав Чорновiл перестав влаштовувати й частину правого табору, сво§х колишнiх побратимiв по шiстдесятництву та союзникiв по спiльнiй боротьбi за незалежнiсть Укра§ни, розколовся навiть Народний рух. На однiй iз останнiх прес-конференцiй В"ячеслава Чорновола спитали: "Як би ви хотiли загинути?", i вiн вiдповiв: "Швидко й на ходу". В"ячеслав Чорновiл загинув в автокатастрофi у нiч на 26 березня. О 23.30 бiля села Городище Бориспiльського району Ки§всько§ областi автомобiль "Тойота" зiткнувся з КамАЗом iз причепом, що розвертався. Аварiя сталася на пiд"§здi до Борисполя, автомобiль В.Чорновола, який рухався зi швидкiстю 160 км/год., врiзався у вантажiвку в мiсце мiж автомобiлем та причепом. Швидкiсть - 45 м/сек, при видимостi в глуху нiч на слизькiй дорозi в 150 метрiв в свiтлi фар, загальмувати за три секунди неможливо. Хай що там кажуть полiтики, а це був нещасний випадок i Чорновiл загинув у автокатастрофi випадково - вiд перевищення швидкостi.
   Генеральна прокуратура Росiйсько§ Федерацi§ видала ордер на арешт колишнього виконавчого секретаря СНД Бориса Березовського. Треба нагадати на його причетнiсть до вiдставок урядiв Вiктора Черномирдiна та Сергiя Кирiєнка, про його компрометацiю команди Анатолiя Чубайса, про контроль, який до останнього часу здiйснював Березовський над ОРТ. До речi, постiйнi при§зди Березовського до Києва, його контакти з вищими посадовими особами нашо§ держави, серед яких i президент Укра§ни, його зустрiчi з колишнiм радником президента, депутатом парламенту Олександром Волковим - це також може опинитися в зонi уваги росiйсько§ генерально§ прокуратури. Ось так росiйська влада примусила свого олiгарха "влачить жалкое существование" i "прозябать" далеко вiд дому, в туманному Лондонi. А в нього, може, нежить, хоч довiдку вiд лiкаря неси.
   5 травня 1949 року 10 європейських держав заснували Раду Європи - органiзацiю, що захищає й змiцнює демократiю, права людини й верховенство закону. Вже в першi роки свого iснування Рада Європи ухвалила Європейську конвенцiю з прав людини - цей документ вважається одним iз найбiльших досягнень органiзацi§. Рада Європи гордиться тим, що по закiнченнi "холодно§ вiйни" до органiзацi§ вступили й кра§ни колишнього радянського блоку, якi - бiльшою чи меншою мiрою - наблизились до демократi§.
   Населення Укра§ни за останнi роки скоротилося на 2 млн. осiб. Але природний прирiст населення Укра§ни почав зменшуватися ще з кiнця 50-х рокiв. Це було зумовлене зменшенням народжуваностi. Найбiльше падiння приросту населення Укра§ни припадає на 60-тi роки - вiн зменшився у 2 рази! Не забуваймо, що загальний прирiст населення Укра§ни перевищував природний прирiст. Наприклад, 1989 року загальний прирiст становив 36,1 осiб на 1000 населення, а природний прирiст - тiльки 1,7; тобто в 21 раз бiльше! Бо до 1990 року населення Укра§ни збiльшувалося за рахунок механiчного приросту - переселення: повертаються на рiдну землю виселенi в рiзнi часи укра§нцi; Укра§на "наводнюється" росiянами; вiйськовi пенсiонери отримують у виглядi нагороди поселення в Укра§нi пiсля виходу на пенсiю. З 1994 року намiчається протилежна тенденцiя - люди почали ви§жджати з Укра§ни. I таких бiльше, нiж тих, хто при§жджає в Укра§ну. Окрiм погiршення умов життя, вагомим чинником зростання коефiцiєнту смертностi є збiльшення частки пенсiонерiв в Укра§нi, яка з 1998 року сягнула майже 30%, тобто однiє§ третини всього населення.
   Лiдери полiтичних партiй написали листа президенту Кучмi:
   "Життя i реальнi обставини склалися так, що пiсля п'яти рокiв Вашого управлiння державою, Ви змушенi передавати наступному президентовi практично збанкрутiлу державу, адже всупереч усiм прогнозам, в Укра§нi продовжується економiчний спад, бо реальний ВВП 1998 року становив лише 30,2 % вiд рiвня 1990 року. У сiльському господарствi стан ще бiльш плачевний. Сума заборгованостi з виплат зарплат, пенсiй досягла 11 млрд. гривень. Майбутньому поколiнню ми передаємо зовнiшньоекономiчний борг у розмiрi 12 млрд. доларiв США i повнiстю розорену й спустошену кра§ну. Закликаємо Вас у тяжкiй для народу Укра§ни ситуацi§ вчинити чесно, порядно, проявити почуття громадянсько§ вiдповiдальностi за долю народу, дотримати слова i прийняти рiшення про вiдмову балотуватися на наступний президентський термiн". Якби глава держави був вiруючим, то вiн би не вкрав у держави §§ майбутнє!
   Кучма - кандидат на другий термiн, який не має в своєму розпорядженнi жодних успiхiв за термiн перший. За його першо§ каденцi§:
   1. Життєвий рiвень бiльшостi населення знизився.
   2. Безробiття зросло (приховане - катастрофiчно).
   3. Демографiчна ситуацiя погiршилась.
   4. Система соцiального захисту населення та пенсiйного забезпечення - неефективна.
   5. Реальна заробiтна платня знизилась.
   6. Житлова проблема загострилась.
   7. Збiльшилась кiлькiсть заробiтчан, що ви§жджають за кордон.
   8. Темпи майнового розшарування зростали. Контрасти у матерiальному станi рiзних верств населення перевищили критично припустимий рiвень, який визначає порiг соцiально§ стабiльностi. Якщо в захiдних кра§нах доходи 10% найбагатших сiмей перевищують доходи бiдних в 4-5 разiв, то в нас - спочатку в 10, потiм в 100, а зараз - в 1000 разiв! Така поляризацiя суперечить принципам демократичного суспiльства, бо в Укра§нi багатi багатiшають, а бiднi бiднiшають.
   Свого часу Леонiд Кучма обiцяв не балотуватися на другий термiн, якщо ситуацiя в кра§нi не покращиться. Вона не покращилась, вона погiршилась, набагато погiршилась. Заборгованiсть iз заробiтно§ плати протягом останнiх двох рокiв збiльшилася на 37%, продовжують затримувати виплати й без того мiзерних пенсiй. Найбiльш складною є ситуацiя в схiдних регiонах Укра§ни, де особливе соцiальне напруження спостерiгається в шахтарських колективах. Незадоволення полiтикою нинiшнього президента спостерiгається i в пiвденних i центральних районах Укра§ни, де жителi сiльсько§ мiсцевостi й невеликих мiст уже роками живуть лише за рахунок присадибних господарств. Село, завдяки нинiшньому курсу президента, сто§ть на межi виживання, й саме тому селяни не будуть голосувати за Леонiда Кучму. Не може розраховувати Л.Кучма i на пiдтримку працiвникiв бюджетно§ сфери, передусiм державних службовцiв середньо§ ланки, вчителiв i медикiв, заробiтно§ плати яких не вистачає навiть на нормальне харчування. Багатомiсячнi затримки з виплатою грошей вiйськовослужбовцям i працiвникам силових структур аж нiяк не сприяє пiдвищенню обороноздатностi й наведенню ладу в кра§нi. Л.Кучма декларує економiчну стабiльнiсть. В чому саме полягають основи економiчно§ стабiльностi? Сьогоднiшня стабiльнiсть полягає в тому, що вже нижче нам економiчно падати нема куди. Чому, коли президент запевняє, що позитивнi тенденцi§ в державi може не помiтити лише слiпий, люди мiсяцями не отримують зарплат, пенсiй, триває катастрофiчний спад виробництва? А передвиборчi штаби нинiшнiх можновладцiв, що готовi на все заради переобрання на повторний термiн нинiшнього гаранта Конституцi§, зорiєнтованi на взаємодiю з пiдприємницькими структурами за принципом: "Пiдтримуй Кучму або розоришся...". Прихильники чинного президента стверджують: "Президент накрався, бiльше красти не буде". Ага, не буде, де ви бачили злодiя, що "зав"язав"? Це ж не анонiмний алкоголiк. Пiд його "патронатом" були створенi грабiжницькi трасти, зупинено промислове та сiльськогосподарське виробництво, доведено до занепаду науку й освiту, культуру та медицину, вiддано в кабалу росiйському Чорноморському флоту частину кримсько§ територi§, зросли лави безробiтних i жебракiв, збiльшилася заборгованiсть по зарплатах i пенсiях, пiдвищилася оплата за комунальнi та побутовi послуги, помножилися борги вiд МВФ, зросла смертнiсть населення, наркоманiя, постiйно принижується укра§нська мова й авторитет держави, розквiтає тiньова економiка, кримiналiтет, хабарництво, державний рекет, проституцiя, бездуховнiсть i аморальнiсть. В нашiй бiднiй кра§нi майже нiчого не виробляється, зате все купується i продається. Особливо совiсть.
   За минулий рiк зарплата президента становила 18070 грн, матерiальна допомога - 1143 грн. Таким чином, мiсячна зарплата Леонiда Кучми становила близько 1500 грн. Також президент задекларував земельну дiлянку в 510 кв. м, квартиру на 350,5 кв. м i дачний будиночок на 63 кв. м. У Л.Кучми немає власного житлового будинку, гаражу, транспортних засобiв, вкладiв у банках, цiнних паперiв, iншого нерухомого майна. Вiн не отримував грошових призiв, не вигравав в лотерею, нiхто йому не залишив спадщини, у нього немає па§в у статутних фондах пiдприємств. А що буде з Леонiдом Кучмою та його сiм'єю, якщо його не оберуть президентом на другий термiн? На одну пенсiю не проживеш. Тому зрозумiле бажання Леонiда Кучми - за будь-яку цiну залишитися президентом. А посада президента передбачає можливiсть додаткового неофiцiйного збагачення, бо якщо не красти, навiть на посадi президента не проживеш. А в президента дочка, зятi, i кожен з них хоче мати хоча б "свечной заводик", а з добрим зятем можна пiв-Укра§ни вкрасти.
  
  Лондон. Маєток Олени Франчук - дочки Л.Кучми. Площа - 2000 кв. м., вартiсть - 80 мiльйонiв фунтiв стерлiнгiв.
  
   Вiсiм рокiв тому у Вiнницi сталася акцiя вандалiзму - в Будинку органно§ та камерно§ музики православнi вiруючi, в бiльшостi сво§й древнi бабусi, при потураннi влади, за допомогою молоткiв i ломикiв розiбрали великий концертний орган - окрасу й гордiсть мiсцево§ музично§ iнтелiгенцi§. Кiлька рокiв понiвеченi труби-голосники та механiзм припадали пилюкою на складi, бо не було нi грошей на реставрацiю, нi акустично придатного примiщення. Але обласне управлiння культури прислухалось до прохання представникiв римо-католицько§ церкви й передало те, що залишилось вiд iнструмента, в костьол монастиря ордену капуцинiв. Запрошений з Польщi майстер-органiст Єжи Кукля та троє помiчникiв працювали над вiдновленням його кiлька мiсяцiв, аж поки не повернули йому первiсний вигляд. Залишилось розiграти орган, щоб повернути йому автентичне звучання. На зовнiшньому виглядi iнструменту з"явилось доповнення - на ньому з'явився вислiв "Померти, щоб воскреснути", який вiдображає його iсторiю. Да, в нашому мiстi в костьолi появився орган, в Будинку органно§ музики вiдкрилась церква, але ж сам органний зал пропав, а вiн був другий, по звучанню, на Укра§нi.
   1 червня на шахтi iменi Засядька трапилась трагедiя - вибух, жертвами аварi§ стали 48 осiб. Смерть гiрникiв спричинили висока концентрацiя чадного газу й висока температура в момент вибуху. В поточному роцi загальна цифра загиблих шахтарiв становить 207 чоловiк. Щодо поранених та тих, що стали iнвалiдами вiд виробничих травм, то §хня кiлькiсть настiльки значна, що облiк уже не ведеться.
   17 липня керiвник адмiнiстрацi§ президента Микола Бiлоблоцький представив нового губернатора Вiнничини. Ним виявився мер Вiнницi, за сумiсництвом народний депутат вiд СДПУ(о) Дмитро Дворкiс. Всi були шокованi таким призначенням, бо сам Дворкiс зарекомендував себе з не найкращого боку на посадi мера: вкрав все, що можна вкрасти, закрив двi лiкарнi, одна з них - обласний кардiодиспансер. Та Дворкiс, якби встиг, знищив би всю медицину на Вiнничинi. Цього ж дня було скликано позачергову сесiю облради, на яку було винесено одне питання: про недовiру новому головi ОДА. Принципове неприйняття призначення Дворкiса губернатором заявили i 27 голiв районних державних адмiнiстрацiй. Але указ президента є, i став наш Дворкiс меро-депутато-губернатором. Да, вiн виконував обов"язки трьох посадових осiб i в трьох мiсцях отримував платню. Ось що роблять великi грошi - пiдмастив, де треба - i губернаторо-депутато-мер. Перетягнув собi в заступники лизоблюдiв з мерi§, одного з них звуть "юрист з комунального технiкуму", i почав дерибанити вже не мiсто, а область. Але дерибанив недовго, два чи три мiсяцi, пiсля чого його вигнали з усiх постiв, i вiнничани спокiйно перевели подих. Але як можна було допустити, що злодiя "кинули" на область, невже за грошi можна купити все? Невже Кучма, як президент, торгує посадами губернаторiв, як гендляр?
   Як чинна влада бореться за повторне президентство Кучми - слово сумському губернатору Володимиру Щербаню: "Ранiше iдеологiю серед населення розповсюджували через повiшення, розстрiли, колективiзацiю. Не ризикуйте сьогоднi, не пiдставляйте сво§ голови, щоб ми вам §х не вiдрубали 1 листопада. Вiдрубаємо ж не тiльки голови, вiдрубаємо ваше чоловiче досто§нство. Невже сьогоднi ви до§даєте останню крихту хлiба? Якщо ви не хочете пiдтримувати iснуючого президента, скажiть вiдверто, тодi ми з вами будемо говорити як з "партнерами". Ось такi погрози лунають вiд перших осiб областей.
   21 вересня померла вiд лейкемi§, хвороби, яку неможливо подолати, Ра§са Горбачова. Вона була перша й остання ледi Радянського Союзу. Коли Ра§са Горбачова вперше з'явилася на наших телеекранах, скiльки було до не§ претензiй! Спiвгромадяни дорiкали Ра§сi Максимiвнi саме за те, що вона намагалася гiдно виконувати обов'язки першо§ ледi - дружини Генерального секретаря. А нам продемонстрували нормальне подружнє життя, на яке не вплинула полiтика. Вона була елегантною, вiдповiдала своєму статусу, вона була ледi. Була! Ра§са Горбачова - це наша iсторiя!
   Пiдготовлений урядом проект державного бюджету Укра§ни на 2000 рiк передбачає прибутки держбюджету у розмiрi 27,1 млрд. грн., витрати - 26,5 млрд. грн., профiцит - 554,5 млн. грн. Проект бюджету складено з урахуванням прогнозного рiвня ВВП у розмiрi 150,8 млрд. грн., рiвня iнфляцi§ 17,6%, середньорiчного курсу гривнi 5грн/1дол.
   24 серпня - в День незалежностi й напередоднi президентських виборiв - у мiстi Канiв було оголошено про створення першо§ в iсторi§ незалежно§ Укра§ни полiтично§ коалiцi§ - Канiвсько§ четвiрки. В §§ склад увiйшли люди, якi мали бажання протистояти тогочаснiй владi: Олександр Ткаченко, Євген Марчук, Олександр Мороз, Володимир Олiйник. Згiдно з домовленостями учасникiв, вони мали висунути вiд "четвiрки" одного кандидата. По сутi, так i сталося. Проте в останню мить, вже пiсля того, як єдиним кандидатом було оголошено Євгена Марчука, Олександр Мороз публiчно вiдмовляється вiд домовленостей i на вибори йде самостiйно. А через невеликий промiжок часу Олександр Мороз знову був активним учасником коалiцi§, яку знову - раптово для багатьох - зрадив. Це граблi укра§нсько§ полiтично§ елiти.
   18 серпня голова тимчасово§ слiдчо§ комiсi§ з питань розслiдування корупцi§ у вищих ешелонах влади, депутат Григорiй Омельченко надiслав запити до Центрвиборчкому i до Нацбанку з вимогою перевiрити правильнiсть податкових декларацiй i наявнiсть дозволiв на вiдкриття валютних рахункiв за кордоном рядом народних депутатiв, пов"язаних iз бiзнесом: Павло Лазаренко, Микола Агафонов, Юхим Звягiльський, Едуард Гурвiц, кандидат на посаду президента Олександр Ржавський, Сергiй Сопрун, Олександр Жовтiс, Едуард Креч, Олексiй Кучеренко, Леонiд Кравчук, Вiталiй Журавський, Олександр Волков, Андрiй Деркач, Вiктор Пiнчук, вiце-спiкер Вiктор Медведчук, Григорiй Суркiс, телемагнат Олександр Зiнченко, енерготрейдери: Олег Iщенко, Iгор Шаров, Олександр Абдулiн, Юлiя Тимошенко, колишнi сват i зять Л.Кучми: Анатолiй та Iгор Франчуки.
   Леонiд Кучма признався про те, як вiн п'ять рокiв учився на президента Укра§ни: "Я весь час був учнем президента. Тому п'ять рокiв - це не той термiн. Не думайте, що я прийшов, сiв i президентом став. Може, я тiльки сьогоднi вiдчуваю себе президентом, по великому рахунку". Балотуючись 1994 року на посаду Президента Укра§ни й обiцяючи в однiй з агiтацiйних листiвок: "В июле мне хватит сил и полномочий, чтобы навести порядок в стране. Л.Кучма", Леонiд Данилович нас обманув. Бо вже минули всi "июли", а обiцяного порядку як не було, так i немає. П'ять рокiв тому Кучма стверджував: "Жити в борг за рахунок майбутнiх поколiнь, ставити пiд постiйну загрозу функцiонування незалежно§ економiки, як i iснування держави взагалi, в повну залежнiсть вiд катастрофiчного росту зовнiшньо§ заборгованостi - просто неприпустимо!". 10 липня 1994 року 14 млн. виборцiв повiрили обiцянкам Кучми Л.Д. i обрали його президентом. За п'ять рокiв "навчання" Леонiда Кучми зовнiшнiй борг зрiс утричi й становить 12 млрд. дол., що є загрозою нацiональнiй безпецi держави. Одночасно в Укра§нi виникла заборгованiсть iз виплат заробiтно§ плати, пенсiй, стипендiй та iнших соцiальних виплат. Населення Укра§ни за цей перiод зменшилося на 2,5 млн. осiб i понад 80% його живуть за межею бiдностi. Реальне безробiття сягнуло 25% вiд працездатного населення. Третина громадян бажає ви§хати за кордон. Така ситуацiя наблизила Укра§ну до загальнонацiонально§ гуманiтарно§ катастрофи. Поза банкiвським контролем перебуває половина нацiонально§ валюти. Сума вiльноконвертовано§ валюти, незаконно вивезено§ з Укра§ни i сховано§ на рахунках в iноземних банках, оцiнюється в 20 млрд. дол. Посадових осiб, якi зловживали владою, розкрадали державне майно, ховали мiльйоннi валютнi кошти за кордоном, порушували закони Укра§ни, Кучма Л. Д. призначав на вiдповiдальнi державнi посади, нагороджував вiдзнаками президента Укра§ни та присвоював §м рiзнi звання. Наприклад, президент Кучма Л. Д. призначає Лазаренка П. I. головою Днiпропетровсько§ облдержадмiнiстрацi§, потiм - першим вiце-прем'єр-мiнiстром, а згодом - прем'єр-мiнiстром Укра§ни та нагороджує його однiєю з найвищих президентських вiдзнак - орденом князя Ярослава Мудрого "за видатнi заслуги перед укра§нською державою в галузi державного будiвництва". Другий приклад. Кучма Л. Д. призначає сво§м помiчником Волкова О. М., який ранiше був засуджений за скоєння злочину. Знаючи про фiнансовi операцi§ Волкова О. М. за кордоном та схованi на його валютних рахунках десятки мiльйонiв американських доларiв (судовi органи Бельгi§ звинувачують його у "вiдмиваннi" грошей), Кучма нагородив Волкова О. М. президентською вiдзнакою - орденом "За заслуги" за вагомий особистий внесок у сприяння розвитку пiдприємництва i формування ринково§ iнфраструктури в Укра§нi, а потiм призначив його сво§м радником, бо Волков "спонсорував" його президентську кампанiю. За оцiнками мiжнародних експертiв, Укра§на стала однiєю з найкорумпованiших кра§н свiту, а §§ нацiональнi багатства незаконно привласненi, розкраденi невеликою купкою посадових осiб-корупцiонерiв iз президентського оточення. Укра§на входить до числа лiдерiв серед кра§н iз найбiльшим рiвнем хабарництва, корупцi§ в полiтицi та ухиляння вiд сплати податкiв. Ще 17 березня 1993 року Кучма Л. Д., перебуваючи на посадi прем'єр-мiнiстра, пiдписав Декрет "Про довiрчi товариства", внаслiдок чого було пограбовано понад 4 млн. громадян Укра§ни (пенсiонерiв, ветеранiв, iнвалiдiв, чорнобильцiв та iнших найменш соцiально захищених громадян), яким завдано збиткiв на суму понад 250 млн. грн. та 33 млн. дол. Вони, повiривши шахраям, добровiльно вiддали §м сво§ кошти. I пiсля таких експериментiв над власним народом, Кучма претендує на те, щоб ще 5 рокiв "експериментувати". Вони хочуть Укра§ну добити! Улюблена приказка Банково§: "Коней на переправi не мiняють". Да, коней не мiняють, а мiняють §здових, бо ВВП за 5 рокiв президентського термiну Кучми впав на 51,3%! В СССР за роки Велико§ Вiтчизняно§ вiйни 1941-45 рокiв спад становив лише 32%.
   27 жовтня невiдомi озброєнi нападники увiрвалися до вiрменського парламенту i вiдкрили стрiлянину. Вони застрелили прем'єр-мiнiстра Вазгена Саркiсяна, який виступав перед депутатами, загалом загинуло вiсiм чоловiк i кiлька депутатiв взято в заручники. Нападники заявили, що вони починають переворот. Свiдками цього заколоту стало все населення Вiрменi§, оскiльки засiдання парламенту велося в прямому ефiрi, лише пiсля стрiлянини трансляцiю було припинено.
   Президентськi вибори вiдбулися i Кучма перемiг, бо перемiг укра§нський менталiтет. Тим, хто проголосував за Кучму, можна тiльки порадити не скаржитися на долю. Особо хочеться вiдзначити заслуги людей, якi агiтували за Кучму, це - Софiя Ротару, Вiталiй Кличко, Нiна Матвiєнко, Iрина Бiлик, Та§сiя Повалiй, Тарас Петриненко, Юрiй Рибчинський, Руслана Лижичко, Олександр Пономарьов, Наталя Могилевська, Вiктор Павлiк, Катя Бужинська, Анi Лорак. Iноземцi дивуються: "Вибори показують, що це ненормальна кра§на. В економiцi спад на 25-30%, а народ обирає те ж саме. Кучма керує кра§ною, як заводом". Тi ж, хто вибирав Симоненка, теж голосували не стiльки за комунiстичну iдею, репресi§, колгоспи, черги, партзiбрання та суботники, скiльки проти вiдключення електрики, хронiчно§ заборгованостi з виплати зарплат, пенсiй, стипендiй i постiйно зростаючих цiн, проти безробiття. Це так зване протестне голосування.
   З iнавгурацiйно§ промови президента:
   Боротьба з корупцiєю - Ми не повиннi допустити, щоб злочинний свiт, зрощуючись iз частиною управлiнського апарату, крок за кроком захоплював владу в Укра§нi. Необхiднi для цього заходи, зокрема й жорсткi, будуть вжитi мною найближчим часом.
   Соцiальний характер реформ - на перше мiсце ставиться "людський соцiальний чинник", яким до цього часу доводилося жертвувати.
   ЗМI - це вiльна преса.
   Полiтичний плюралiзм - треба закопати заточену в передвиборних баталiях зброю, вiдмовитися вiд налаштованостi на конфлiкт i взятися за спiльну роботу в iм'я свого народу.
   Європейський вибiр - Укра§на ставить перед собою стратегiчну мету - вступ до Європейського Союзу
   Орiєнтацiя на професiоналiв - народу й державi необхiдна зараз не тiльки дiєздатна, але й чесна влада, а це вимагає посилення орiєнтацi§ на професiоналiв. Перед вами постане новий президент.
   В iнавгурацiйнiй промовi зроблено заявку на реформування не лише суспiльства, але й влади.
   Цього року виповнюється 120 рокiв вiд народження Сталiна (21.12.1879р.) i 110 рокiв - Гiтлера (20.04.1889р.). I Гiтлер, i Сталiн були нацменами, Гiтлер - австрiяком, а Сталiн - грузином.
   Бiльшовицький та нацистський соцiалiзми дуже вже подiбнi. В Радянському Союзi економiка жила за п"ятирiчними планами, у Нiмеччинi був запроваджений чотирирiчний план. В СССР панувало соцiалiстичне змагання, переможцi якого отримували червонi прапори, у Нiмеччинi - соцiальне, i передовики на 1 Травня отримували теж червонi прапори. Бiльшовики вигадали стаханiвський рух, нацисти - змагання пiд гаслом "Дорогу найздiбнiшим i найпрацьовитiшим". I там, i тут панувала однопартiйнiсть, з молоддю працювали Гiтлерюгенд та Ленiнський комсомол, з трудiвниками - радянськi профспiлки та Нiмецький робiтничий фронт. А вищим представницьким органом вважалися в одному випадку Рейхстаг, в iншому - Верховна Рада, за лаштунками яких партiйнi лiдери вирiшували все.
   Проте вiдчутною була й вiдмiннiсть мiж двома соцiалiзмами. За часiв Сталiна турбота влади про життєвий рiвень населення виражалася у постiйному загвинчуваннi гайок та пiдвищеннi норм виробiтку. А от за Гiтлера - стабiльна зарплата стала головним джерелом доходiв. Як результат, в кiнцi 1930-х рокiв середнiй рiвень життя у Нiмеччинi став найвищим у Європi, у той час, як у Радянському Союзi вiн був одним iз найнижчих.
   Щоб вiдкрито проводити полiтичний терор, в Нiмеччинi пiдпалили рейхстаг, а в нас - вбили Кiрова. Гiтлер знищував євре§в, а Сталiн - євре§в, кримських татар, чеченцiв, iнгушiв, нiмцiв, укра§нцiв, прибалтiв, калмикiв. То хто з них бiльше фашист? В них СС, а в нас НКВД - караючий орган комунiстично§ партi§, в них Гiммлер, а в нас - Ягода, Єжов, Берiя, i всi кати рiдного народу. Фашисти знищили вiльнi профспiлки. А нашими "вiльними" профспiлками хто керував, трудящi? Ними керували парткоми, райкоми, обкоми, ЦК компартiй. 30 червня 1934 року Гiтлер органiзував "нiч довгих ножiв" i вирiзав сво§х ворогiв - штурмовикiв. А в нас були десятилiття довгих ножiв - спочатку Сталiн знищив вiрних ленiнцiв, потiм черга дiйшла до вiрних сталiнцiв, а потiм почали шинкувати весь народ як капусту, бо цим у нас займалися швондери i шарiкови. В них за непокору керiвним органам давали мiсяць тюрми або штраф, а в нас за три колоски - 15 рокiв каторги, а за полiтичний анекдот - 25 рокiв "без права переписки". Та Гiтлер проти Сталiна - це пiонер в коротких штанцях.
   Ну добре, минулись роки двох тиранiв, ХХII з'§зд КПСС в 1961 роцi "винiс" тiло Сталiна iз Мавзолею, а як §х спадкоємцi керують державою, наприклад, незалежною Укра§ною? Я не кажу про Нiмеччину, там керують добре. Що з нашою державою зробили? Прийняли необхiднi закони? Домоглися суттєвих змiн на краще в економiцi Укра§ни? Реформували податкову систему з метою сприяння розвитковi економiки Укра§ни? Чи, може, вирiшили питання розвитку вiтчизняних науки, освiти, медицини, мови, культури, нацiональних традицiй? Чи наше сiльське господарство вже годує всю Європу? Чи розрахувалися з бюджетниками та пенсiонерами? Вiдповiдь одна: нiчого суттєвого, нiчого позитивного. Бiльша частина керiвникiв Укра§ни роблять усе можливе для того, щоб Укра§на сприяла розвитку економiки й сiльського господарства iнших кра§н. А сво§х виробникiв i пiдприємцiв дружно й безжалiсно душать податками, як нiде й нiхто iнший. В пенсiонерiв хронiчно не вистачає пенсi§, суцiльне безробiття, бiля смiттєвих ящикiв черга голодних за недо§дками. Не те що розвал - розруха на заводах i фабриках. Зубожiння до межi. Корупцiя вiд великого чиновника до останнього жекiвця. I все це за 60 рокiв пiсля Сталiна. Да, Сталiн був тиран i деспот, а чи були в нього вклади в закордонних банках? Нi, не було. А в наших президентiв - да, вони обкрадають власний народ, а кошти вивозять за кордон. Чи привласнив Сталiн хоч би один завод i подарував його сво§м дiтям, чи може родичам, чи друзям? Нi, категорично нi. А нашi президенти "прихватизували" все: заводи, фабрики, банки, туалети, кораблi, готелi, стадiони, залiзницю, зв"язок, енергетику, все прихопили i роздали дiтям, зятям, онукам, братам i сестрам, дядькам i тiткам, всiм родичам i близьким людям. Чи вiддав Сталiн хоч клаптик своє§ територi§? Нi. А наш президент вiддав наше Чорне море, бо вiн Росiю бiльше любить, нiж власну державу. То хто з них бiльше фашист?
   22 грудня парламент 296 голосами затвердив колишнього главу Нацбанку Вiктора Ющенка новим прем'єр-мiнiстром Укра§ни. Основними напрямками дiяльностi уряду новий прем'єр назвав:
   1. Уряд, очистившись вiд корупцiонерiв, повинен стати полiтичним лiдером реформ.
   2. Стабiлiзацiя гривнi.
   3. Створення умов для цивiлiзованого пiдприємництва.
   4. Розв'язання проблеми зовнiшнiх боргiв.
   5. Розв'язання соцiальних проблем.
   А ось автор вважає, що єдиним виходом з ситуацi§ дестабiлiзацi§ гривнi є вiдсторонення особи Ющенка вiд керiвництва Нацбанком, бо лише завдячуючи Ющенку наша гривня за три роки знецiнилась втричi. Тому сьогоднiшнiй парламент сво§м голосуванням "за" Ющенка-прем"єра врятував нацiональну валюту вiд повного падiння.
   З Новим роком, шановнi!
  
  
  
  
  2000-й рiк.
   Розпочався новий рiк.
   В зв'язку з розпорядженням президента, МВС активiзувало боротьбу з корупцiєю в державi. Зараз опрацьовується механiзм застосування закону про боротьбу з корупцiєю до вищих посадових осiб держави i народних депутатiв. До речi, про народних депутатiв:
   Людмила Супрун, голова пiдкомiтету з питань доходiв державного бюджету Комiтету ВР з питань бюджету, є спiвзасновником компанi§ "Iнтерагро"; Володимир Фiалковський, який входить до Комiтету з питань фiнансiв i банкiвсько§ дiяльностi, є спiвзасновником компанiй "Топ сервiс" i "Топ сервiс системз"; Олександр Данильчук, член Комiтету з питань законодавчого забезпечення правоохоронно§ дiяльностi та боротьби з органiзованою злочиннiстю i корупцiєю, - спiвзасновником "Укргазсервiс". Ось де захована корупцiя, в законодавчому органi.
   66 рокiв тому, 21 сiчня 1934 року, ухвалено перенести столицю УРСР iз Харкова до Києва.
   Колишнiй прем'єр-мiнiстр Укра§ни Павло Лазаренко, що перебуває пiд вартою в США, стверджує, що в 1997 року 613 млн. дол. МВФ було переадресовано з центрального банку й iнвестовано в спекулятивнi державнi облiгацi§. Така операцiя принесла 66% прибутку за рахунок пiдвищення процентно§ ставки i 200 млн. дол. було перераховано на бельгiйськi i швейцарськi рахунки Олександра Волкова, справу якого розслiдують у Бельгi§.
   1 лютого в парламентi обрано нове керiвництво - спiкер Iван Плющ (НДП), перший вiце-спiкер Вiктор Медведчук (СДПУ(о)), вiце-спiкер Степан Гавриш ("Вiдродження регiонiв").
   Кiлькiсть померлих в Укра§нi в 1999 роцi перевищило кiлькiсть народжених в 1,9 разiв. В 1998 роцi це спiввiдношення складало 1,7.
   На початку березня колегiя Державно§ митно§ служби Укра§ни виступила iз заявою: "В державному бюджетi на 2000 рiк на розвиток галузi асигновано усього 196,2 млн. грн., або 61% вiд фактичного рiвня витрат 1999 року. Передбачається зменшення заробiтно§ платнi митникам майже на 30% та скорочення чисельностi працюючих на 6-7 тисяч осiб". Голова Держмитслужби Юрiй Соловков пiдрахував, що в 1999 роцi до держбюджету було спрямовано 4,7 млрд. грн. митних платежiв. Iнакше кажучи, кожний працiвник Держмитслужби поповнив державну скарбницю на 245 тис. грн. Всi бачать, що митницi кожного дня кладуть до сво§х бездонних кишень мiльйони доларiв. Мiльйони! А ви, пане Соловков, кажете, що кожен митник "ощасливив" нас за рiк чверть мiльйонами гривень. Та вiн бiльше хабарiв взяв! Бо за рiк роботи митник купляє авто за 50 тисяч доларiв, а за кiлька рокiв будує дачу в еквiвалентi мiльйона гривень. Ви запропонуйте сво§м митникам працювати без зарплати, i ви побачите, що 100% особового складу Держмитслужби на цю пропозицiю згодиться. А ви кажете: "245 тис. грн."!..
   В результатi катастрофи лiтака Як-40, яка сталася 9 березня о 8.43 в аеропорту "Шереметьєво-1" пiд Москвою, загинуло дев"ять осiб. Лайнер, що виконував рейс 9651 Москва-Ки§в, через невiдомi причини впав одразу пiсля вiдриву вiд злiтно-посадочно§ смуги. Серед пасажирiв були президент холдингу "Совершенно секретно", вiдомий журналiст Артем Боровик, два його помiчники та президент концерну "Група Альянс" Зiя Бажаєв. Перед пожежею на лiтаку стався вибух, тому аварiя лiтака могла бути наслiдком теракту. Бажаєв i Боровик летiли в Укра§ну, щоб домовитися тут про видання тих проектiв, якi були розробленi у видавничому холдингу "Абсолютно секретно", Артем заявив, що збирає матерiал стосовно Микола§вського глиноземного заводу. Так, це був спланований теракт, а ось хто замовник i хто виконавець - громадськiсть про це не взнає.
   11 березня в 13.35 стався вибух на шахтi iм. Баракова державно§ холдингово§ компанi§ "Краснодонвугiлля". В результатi загинули 80 гiрникiв ремонтно§ бригади. За останнi двадцять рокiв це четверта велика аварiя в "Краснодонвугiллi". 1979 року вибух на шахтi "Молодогвардiйська" забрав життя 54 гiрникiв. Шахта "Суходольська- Схiдна" пережила двi трагедi§ - 1992 року загинуло 62 гiрники, 1996 року - 8.
   В Берлiнi прийнято ухвалу про розподiл коштiв з фонду для пiдневiльних робiтникiв часiв нацизму. Виплати в 15 тисяч марок мають одержати колишнi в"язнi концтаборiв та мешканцi гетто. Тi, хто працював на заводах, в сiльському господарствi, в комунальних установах, одержать до 5 тисяч марок. Тi, хто пiд час расового переслiдування зазнав матерiальних збиткiв i не одержав досi за це нiякого вiдшкодування, йдеться в першу чергу про євре§в, можуть одержати до 15 тисяч марок. Тих, хто має право на вiдшкодування, в Укра§нi - 600 тисяч. Я пишу цi строки i думаю: "Та невже ця рiка валюти дiйде до кожного остарбайтера, до кожного далекого села? Не вiрю! Не вiрю я в те, що §х по дорозi не вкрадуть".
   "Ми попереджаємо укра§нську i свiтову громадськiсть - диктатура в Укра§нi наступає", - йдеться в заявi партiй "Вперед, Укра§но!", "Собор", СДПУ, Християнсько-народного союзу та Соцпартi§. Цей документ був прийнятий 29 березня на засiданнi Координацiйно§ ради партiй i громадських органiзацiй на захист Конституцi§, демократi§ i парламентаризму.
   16 квiтня пройшов референдум з iнiцiативи президента Кучми, який вiн назвав "референдумом за народною iнiцiативою". Розглядались 4 питання:
   1. Про право президента розпускати парламент у разi, якщо протягом мiсяця депутати не сформують парламентську бiльшiсть або протягом трьох мiсяцiв не затвердять держбюджет, позитивно вiдповiли 84,69%.
   2. За скасування депутатського iмунiтету висловились 89,00%.
   3. За скорочення кiлькостi депутатiв з 450 до 300 ствердно проголосували 89,91%.
   4. Про формування в Укра§нi двопалатного парламенту. За це вiддали сво§ голоси 81,68% громадян.
   На проведення референдуму було витрачено 50 млн. грн., а вiн виявився мильною бульбашкою.
   В США судять екс-прем"єра Павла Лазаренко за вiдмивання коштiв. Укра§нська сторона вимагатиме, щоб Павла Лазаренко передали Укра§нi для проведення судового розслiдування. Висунення звинувачення на адресу екс-прем'єра є серйозним питанням для президента Кучми, бо куди дивився президент, коли у нього пiд носом здiйснювалися такi крадiжки, i вiн, знаючи про це, рекомендував П. Лазаренка в прем"єри, нагороджував його орденами. Той факт, що укра§нських корупцiонерiв починають судити в iнших кра§нах, буде сприяти покращенню ситуацi§ в Укра§нi, бо в Укра§нi не було прецедентiв притягнення великих корупцiонерiв до вiдповiдальностi. Багато хто з високопосадовцiв в Укра§нi замисляться, перш нiж красти, брати хабарi та створювати механiзми вiдмивання грошей. Американськi правоохороннi органи мають у своєму розпорядженнi свiдчення того, що П. Лазаренко отримував хабарi вiд органiзацiй i приватних осiб за ведення бiзнесу в Укра§нi. Адвокати Лазаренка мають документи, якi свiдчать про причетнiсть президента Укра§ни Леонiда Кучми до перерахування грошей за кордон. Кучма i Лазаренко були близькими друзями, партнерами в полiтицi i бiзнесi, поки Лазаренко не заявив про своє рiшення брати участь в президентських виборах. На початку 90-х, пiсля розвалу СССР, Лазаренко володiв численними нелегальними пiдприємствами. Кучма знав про успiхи Лазаренка в бiзнесi, коли призначав його першим вiце-прем'єром в 1995 роцi i допомiг йому стати прем'єр-мiнiстром в 1996 роцi. Кучма з 1995 до 1998 рокiв отримував регулярнi внески вiд комерцiйних структур, пiдконтрольних Лазаренко. В обвинуваченнях в операцi§ iз вiдмивання грошей називається також вiце-прем'єр Юлiя Тимошенко. Лазаренко отримував грошi вiд компанiй, якi належали Юлi§ Тимошенко в обмiн на те, що Лазаренко використовував свою владу для сприяння компанiям Тимошенко. Ну що, злодюги, попались?
   20 квiтня проводився учбовий запуск ракети класу "земля-земля" "Точка". "Точка" пiднялася з пускового майданчика i рушила до Деснянського вiйськового полiгону. Але замiсть полiгону ракета потрапила в житловий будинок в Броварах. Троє людей загинули, ще п'ятеро отримали серйознi поранення. На протязi чотирьох днiв мiнiстр оборони Олександр Кузьмук та його пiдлеглi запевняли, що до Броварiв §хня ракета не має жодного вiдношення, бо "Точка" благополучно влучила в умовну цiль i журналiстам навiть показували ямку, в яку впала ракета. Але виявилось, що ракета, в яко§ замiсть боєголовки була сталева чушка, прошила 9-поверховий будинок саме в Броварах. Пiсля цього вiйськовi заплатили родичам загиблих компенсацi§ та вiдремонтували будинок коштом Мiноборони.
   МЗС Росi§ висловлює тривогу в зв'язку iз ростом антиросiйських настро§в в Укра§нi. Зокрема, подiбнi провокацiйнi дi§ продовжують набирати сили, особливо у захiдних областях де львiвськi нацiонал-радикали проводять мiтинги пiд лозунгами "Смерть за смерть" та "Бий москалiв". Росiяни зазначають, що львiвська влада веде повномасштабний наступ на росiйську мову i культуру i подiбнi дi§ дають грунт для екстремiзму i розпалювання мiжнацiонально§ ненавистi в Захiднiй Укра§нi. Ранiше Росiя висловила протест у зв'язку з проектом постанови укра§нського уряду стосовно посилення ролi укра§нсько§ мови. А з якого це дива "москалi" лiзуть в нашi внутрiшнi справи? А може тому, що президент Укра§ни - теж iз "москалiв"?
   В Чорнобильськiй зонi процвiтає бiзнес. Виявляється, лiс iз зони успiшно продають, i це приносить прибуток. Вже з 1989 року iз забруднених районiв пiшли ешелони з лiсом - спочатку у сусiднi райони, потiм - на безлiсий пiвдень Укра§ни. Спочатку продавали ошкурений лiс, тому що вiрили: радiацiйний пил осiв на корi, тепер i вiд цього вiдмовилися. Чорнобильський лiс купують добре. Кожна партiя нiбито перевiряється i "має" сертифiкат. Лiс повнiстю не дезактивуєш, але Укра§на не може вiдмовитися вiд Чорнобильських вирубок. Кра§нi гостро потрiбнi грошi, якi, як вiдомо, не пахнуть, як i радiацiя. А за бабло нашi "бiзнесмени" продадуть i маму рiдну.
   Серйозно впала довiра до всiх органiв влади в Укра§нi. Бiльш за все постраждав авторитет прем'єра Вiктора Ющенка i президента Леонiда Кучми. Як свiдчать данi соцопитування, проведеного Укра§нським центром економiчних i полiтичних дослiджень (УЦЕПД), пiдтримка громадянами всiх органiв влади й окремих полiтикiв знизилася. Традицiйно найнижчий рейтинг з органiв влади в Укра§нi у Верховно§ Ради. Не дивно, тому що ЗМI ледь не половину часу новин вiдводять негативним прикладам з життя депутатiв, а те, що законодавцi майже всi злодi§ i пiшли в парламент тiльки за депутатською недоторканнiстю, знає в кра§нi кожен. Рiвень пiдтримки органiв влади громадянами i надалi буде знижуватися, якщо рiшучими дiями не вдасться переломити ситуацiю на краще. А §§ переломити не вдасться, бо вся влада - це бiзнесмени, що торгують Батькiвщиною.
   19 липня Держдума Росi§ прийняла заяву з приводу дискримiнацi§ росiйсько§ мови, що проводиться в Укра§нi. Це стало логiчним продовженням iстерi§ в Росi§ з приводу ущемлення прав росiйськомовних, приводом для яко§ стали нещодавнi подi§ у Львовi. Дух заяви в повнiй мiрi характеризують вирази, якi депутати застосували для визначення своє§ позицi§: "полiтика дискримiнацi§ росiйсько§ мови в Укра§нi", "украй нацiоналiстичнi сили Укра§ни", "нездоланна стiна не тiльки територiального, але i духовного вiдчуження братських народiв". Наш парламент вiдреагував вчасно, розцiнивши заяву росiйських колег, як вияв втручання у внутрiшнi справи суверенно§ держави. В заявi вiд iменi парламентарiв виражено здивування в зв'язку з тим, що намiри укра§нсько§ влади забезпечити сво§м громадянам невiд'ємне i природне право користуватися рiдною мовою трактується росiйськими парламентарiями як рецидив полiтики расово§ дискримiнацi§.
   На межi бiдностi нинi перебуває 80% громадян Укра§ни. А понад мiльйон сiмей живе на суму, яко§ ледь вистачить купити декiлька кiлограмiв ковбаси - менше нiж 10 доларiв на мiсяць. Такi невтiшнi цифри наведенi в останньому номерi журналу "Нацiональна безпека i оборона", який видає Укра§нський центр економiчних i полiтичних дослiджень. За даними часопису, погодинна оплата працi в Укра§нi у 15 разiв менша свiтового стандарту межi бiдностi. За межею бiдностi знаходяться тi, чи§ витрати складають менше 4 доларiв на добу, а в абсолютних злиднях живуть на 1 долар в день. Такими показниками можуть похвалитися мало якi резервацi§ Африки та Пiвденно§ Америки. Максимальна пенсiя в Укра§нi - близько 100 гривень або 20 доларiв. Пострадянським державам треба 40 рокiв, аби досягти середньоєвропейського рiвня життя. При цьому економiка має збiльшуватися на 4,75% щороку. Як прогнозує мiнiстерство економiки, цього року економiка Укра§ни покаже 2,8%. На скiльки сотень рокiв показує цей вiдсоток? А середньоєвропейський рiвень життя цi кiлька сотень рокiв зупиниться i нас почекає?
   Не всi, хто працюють i отримують зарплату, можуть прогодувати себе i свою сiм'ю. За даними профспiлок, кожний другий укра§нець, що працює, отримує зарплату нижче прожиткового рiвня, а кожний третiй - знаходиться у вимушених неоплачуваних вiдпустках або працює в режимi неповного робочого дня. Такi данi привiв голова Федерацi§ профспiлок Укра§ни Олександр Стоян на зустрiчi з прем'єр-мiнiстром Вiктором Ющенка.
   В 2000 роцi Укра§на посiдає третє мiсце за рiвнем корумпованостi серед 90 кра§н свiту. Попереду Укра§ни лише Югославiя та Нiгерiя. За даними мiжнародно§ органiзацi§ Transparency International, ситуацiя з рiвнем корупцi§ в Укра§нi погiршується щороку. В 1998 роцi за даними iндексу корумпованостi Укра§на була на 16-тому мiсцi з 85 кра§н свiту, в 1999 роцi - посiдала 23 мiсце серед 99 кра§н. Найменш корумпованi кра§ни - Фiнляндiя, Данiя, Нова Зеландiя i Швецiя.
   Укра§на розчарувала захiдних iнвесторiв, якi зiткнулися тут з корупцiєю. Президент Кучма оточує себе сумнiвними консультантами, пiдтримує мафiознi структури i намагається заткнути рота укра§нським ЗМI. Євросоюз уже визначив перелiк iз 25-28 кра§н, якi можуть претендувати на членство в ЄС, Укра§ни там немає. У Європi сподiвалися, що пiд час другого термiну президентства Леонiда Кучми стануться великi змiни. Замiсть цього всi бачать боротьбу олiгархiв, незмiнну бюрократичну машину i нiяких реформ.
   В Верховнiй Радi склад депутатських фракцiй i груп виглядає наступним чином: фракцiя Компартi§ - 115 депутатiв, фракцiя УНР - 21, фракцiя соцiалiстiв "Лiвий центр" - 17, група "Вiдродження регiонiв" - 38, фракцiя Партi§ зелених - 17, фракцiя НДП - 21, фракцiя СДПУ(о) - 33, група "Трудова Укра§на" - 46, фракцiя "Реформи-Конгрес" - 15, фракцiя Народного Руху - 20, фракцiя "Батькiвщина" - 30, група "Солiдарнiсть" - 27 i фракцiя "Яблуко" - 14.
   16 вересня пiзно ввечерi зник керiвник проекту "Укра§нська правда" Георгiй Гонгазде. О 22.20 вiн вийшов з будинку, що на бульварi Лесi Укра§нки i попрямував додому. На нього чекала сiм"я, але вдома вiн так i не з'явився.
   Георгiй Гонгадзе - 31 рiк, одружений, батько двох трирiчних близняток, молодий полiтичний журналiст, дуже критичний до влади. Спочатку Гонгадзе був простим вчителем англiйсько§ мови в 12-й середнiй школi Львова, студентом-заочником i активiстом Студентського братства. За два роки до цього вiн при§хав на Галичину як представник iнформацiйного центру Народного фронту Грузi§, та так там i залишився.
   Пiд час президентсько§ передвиборчо§ кампанi§ у жовтнi 1999 року журналiст Георгiй Гонгадзе вiв активну дiяльнiсть. Журналiст вiдвiдав Сполученi Штати Америки в перiод мiж 3 грудня 1999 та 5 сiчня 2000 року, при§хавши туди напередоднi офiцiйного вiзиту до США президента Кучми. Там вiн зустрiвся з представниками Держдепартаменту, Конгресу, впливовими особами з укра§нсько§ дiаспори. Вiн розповсюдив тодi текст, пiдписаний шiстдесятьма укра§нськими журналiстами, в якому викриваються утиски свободи слова в Укра§нi, а також провiв прес-конференцiю. Один з членiв укра§нсько§ делегацi§, яка прибула тодi до Сполучених Штатiв у зв'язку з офiцiйним вiзитом, який добре знав Георгiя, сказав йому: "Ти не усвiдомлюєш, що ти ризикуєш з такими справами сво§м життям". Пiд час референдуму 2000 року, Гонгадзе активно взявся до викриття недолiкiв цього плебiсциту. На хвилях радiо "Континент", де вiн тодi працював, вiн був одним з дуже небагатьох журналiстiв, хто надавав слово опозицiйним до референдуму полiтикам. В квiтнi 2000 року вiн створює сайт "Укра§нська правда". На сторiнках сайту Гонгадзе оприлюднює, - аж до самого свого зникнення, - статтi iнших журналiстiв, якi звинувачують впливових полiтичних та економiчних дiячiв кра§ни в корупцiйних зв'язках.
   За Георгiєм Гонгадзе слiдкують напередоднi його зникнення i вiн кiлька разiв повiдомляє правоохороннi органи про погрози на свою адресу. У липнi Гонгадзе написав вiдкритого листа Генеральному прокурору Укра§ни Михайлу Потебеньку:
   "Вiдкритий лист Генеральному прокурору Укра§ни Михайлу Потебеньку.
   Пане Генеральний прокурор!
   Я, журналiст Георгiй Гонгадзе, висловлюю свiй категоричний протест проти знахабнiло§ поведiнки правоохоронних структур, якi розпочали кампанiю цькування проти мене та мо§х колег по роботi. Протягом двох тижнiв представники мiлiцi§ активно проводять збiр iнформацi§ в людей, що знають мене, не пояснюючи при цьому мети цього збору. За мiсцем моє§ прописки у мiстi Львовi провели дiзнання в мо§х сусiдiв, а також у моє§ матерi на предмет моє§ дiяльностi та способу мого життя. 10 липня до генерального директора радiостанцi§ "Континент" Сергiя Шолоха завiтав полковник мiлiцi§, який розповiв iсторiю про мою начебто причетнiсть до кримiнально§ розборки в мiстi Одесi, внаслiдок яко§ загинула людина. За словами полковника, 25 червня в одному з одеських кафе за декiлька хвилин до стрiлянини прийшли двi особи, якi представилися журналiстами з Києва, розповiли, що працюють на радiо "Континент". Один iз них показав посвiдчення на iм'я Георгiя Гонгадзе (можливо, Галадзе, принаймнi, саме так вперше назвав iм'я полковник), другий представився Костею. Спочатку полковник повiдомив, що на пред'явленi посвiдчення нiхто не звернув уваги, але трохи пiзнiше з розмови стало зрозумiло, що свiдки описали червону корочку у виглядi книжечки, i навiть роздивилися пiдпис нiби директора радiостанцi§ "Континент" - якогось Вiталiя Андрiйовича Куща. Це викликає подив. По-перше, в усiх журналiстiв радiостанцi§ посвiдчення у виглядi заламiнованих карток, а по-друге, на всiх цих документах сто§ть печатка "Медiа-Центра", фундатора радiостанцi§. Бiльше того, у цей день я перебував у Києвi. Полковник попросив Шолоха описати мiй характер, розказати, що я за людина. Сергiй не став приховувати, що я вiдомий тим, що вiдкрито критикую владу, можу задати незручнi питання президенту, не боюсь влади, i жодним чином не можу брати участi в угрупованнях, а також контактувати з озброєними бандитами. Полковник попросив Сергiя знайти мене, щоби зустрiтися зi мною, пообiцяв передзвонити о 5-iй, але передзвонив о 3-iй i зник. Завершенням iсторi§ стало встановлення стеження за мною протягом останнiх кiлькох тижнiв. Невiдомi менi особи супроводжують мене на автомобiлi "Жигулi", державний номер 07309 КВ, чекають бiля дому та редакцi§. Оскiльки вся викладена iнформацiя щодо моє§ причетностi до злочину є суцiльним абсурдом, я залишаю за собою право розцiнювати цi дi§ як сплановану провокацiю, метою яко§ є, як мiнiмум, залякати мене, як максимум - певним чином зашкодити мо§й дiяльностi. У зв'язку з цим я звертаюся до Вас з вимогою зупинити свавiлля i захистити мене вiд морального терору, а також виявити i покарати причетних до його органiзацi§ осiб.
  14 липня 2000р".
   Хоча стеження вiдбувалося в Києвi, де журналiст жив та працював, Генеральний прокурор вiдiслав це звернення до Львова, за мiсцем прописки Георгiя Гонгадзе, де живе його мати. Львiвська обласна прокуратура вiдповiла, що назви вулиць та мiсць (ки§вських), де журналiст побачив автомобiль, що за ним стежив, невiдомi у Львовi. Вiдiславши запит журналiста в провiнцiю, Генеральна прокуратура показала, наскiльки неважливими вона вважала погрози, жертвою яких вiдчував себе Георгiй. Мiнiстр внутрiшнiх справ Юрiй Кравченко пiдтвердив, що державнi номери, на якi посилався журналiст, насправдi належали службi зовнiшнього спостереження мiлiцi§. Але вiн заявив, що цi номери було викрадено з однiє§ з наших машин у лютому 2000 року. Схоже, що слiдчi, якi працювали у справi Гонгадзе, не дуже ретельно перевiряли цей факт, як i не надто намагалися дiзнатись, хто ж знаходився в цьому автомобiлi. Влiтку 2000-го року щодо Георгiя Гонгадзе проводилось незрозумiле розслiдування з боку офiцiйних структур. В липнi мати Георгiя та його друзi у Львовi були допитанi слiдчими, якi заявляли, що проводять розслiдування вбивства чеченця в Одесi. В той час, як близькi журналiста були допитанi начебто у межах цiє§ справи, самого Георгiя Гонгадзе нiхто не викликав i не допитував, що ставить пiд сумнiв справжнiсть мотивiв допитiв його близьких. Генеральний прокурор, якого журналiст iнформував у липнi про цi факти, тепер стверджує, що нiчого не знав.
   Буквально на днях Олексанр Волков продемонстрував прояв невдоволення публiкацiями "Укра§нсько§ Правди", тодi Георгiй написав: "Волков в iнтерв'ю газетi "День" як би мимохiдь замiтив: "Я не заздрю тим, для кого Волков - це проблема. У життi таких людей, звичайно, завжди є мiсце подвигу. Тiльки пораджу всiм iншим бути подалi вiд цього "мiсця подвигу".
   I ось тепер журналiст пропав. Зразу ж було кинуто всi сили на його пошуки. Президент вiддав наказ СБУ, МВС та Генпрокуратурi взяти цю справу на контроль пiд сво§м патронатом. Хто ж винен в зникненнi журналiста? Древнi на це мудро вiдповiли б: "А кому це вигiдно?". Давайте розбиратись, бо пiсля його зникнення почали творитися дивнi подi§.
   Перший дзвiнок пролунав вiд МВС. Зам мiнiстра особисто запевнив народ Укра§ни, що Гонгадзе, на другий день пiсля того як зник, вiдвiдав кафе "У Эрика", навiть по телевiзору цього Ерiка показали, який виявився нiмцем. Вiн не пiдтвердив вiдвiдання Гонгадзе свого кафе, але й не заперечив цього. Як я зрозумiв, щоб не вiдiбрали лiцензiю, нiмець Ерiк погодиться з будь-яким вимаганням влади. I тут менi спало на думку: а що, як Гонгадзе уже вбито. Аналогiчнi ситуацi§ були в нас у Вiнницi в 1937 роцi. Тодi арештовували людей, привозили §х на вулицю Дзержинського в НКВД, допитували пiд тортурами, арештованi пiдписували все, що §м чекiсти клали на стiл, пiсля цього арештованих вбивали i в сусiдньому парку в кагатах закопували. I коли родичi через певний час приходили до НКВД i запитували, а де ж мiй чоловiк чи наш батько, одержували письмову вiдповiдь: "Ваш муж (отец, сын, брат) осужден на десять лет лагерей без права переписки", хоча цей чоловiк (батько, син, брат) уже мiсяць лежить в братськiй могилi за двiстi метрiв вiд НКВД. Чи нема тут певних аналогiй: може, Гонгадзе одержав свою кулю, а нас запевняють, що вiн живий, але "без права переписки". Чи можливо це? А чому б нi, спецслужби методи своє§ роботи мiняють рiдко.
   Другий дзвiнок пролунав з Таращi. 2 листопада 2000 року селянин з мiста Тараща на Ки§вщинi випадково знайшов у лiсi ледь присипане землею тiло, яке було без голови, пальцi рук i нiг дуже пошкодженi. В безголовому тiлi мiсцевий патологоанатом за зовнiшнiми ознаками та пораненням признав особу Гонгадзе, про що й видав офiцiйний документ. Тiло протягом двох тижнiв залишалось у таращанському морзi без холодильника, що ускладнювало його подальшу iдентифiкацiю та експертизу. Пiсля цього Таращанський труп зник, а влада пояснила, що його таємно вивезли до Києва на судмедекспертизу. Але ки§вський експерт сказав, що тiло не може належати Гонгадзе, бо воно на зрiст нижче вiд Гонгадзе на дванадцять сантиметрiв. Чи експерт помилився, чи мертве тiло СБУ пiдмiнила? Родичiв для пiзнання до тiла не допускають, влада каже, що сама хоче пересвiдчитись з допомогою експертизи, що тiло належить Гонгадзе. Але експертизи не роблять, а якщо роблять, то дуже повiльно. Експертизу на ДНК пiвтора мiсяцi не змогли почати. Спочатку казали, що мати Гонгадзе дуже хвора, що виявилось неправдою. Потiм замгенпрокурора перед екраном телевiзора засвiдчив, що з трупа ДНК не могли видiлити. Не могли, аж доки не поширились чутки, що експертизу на ДНК незалежнi експерти на Заходi уже провели. Може тому провели, що §х роботу нiхто не гальмує? Пiвтора мiсяцi тiло пролежало в канавi в Таращi, тепер лежить в Києвi, а може чекають, доки вже не буде з чого пiзнання робити? А коли все ж таки експертизи провели, виявилось, що фрагмент, який попав до Нiмеччини, Гонгадзе не належить, хоч вiн зберiгався в холодильнику його матерi. Хто пiдмiнив фрагмент?
   Третiй дзвiнок пролунав з Генпрокуратури. Виявилось, що Гонгадзе пiсля зникнення бачили його однокашники у Львовi, в Житомирi i Києвi. Свiдкiв не називають, але офiцiйно народ Укра§ни запевняють, що не треба вимагати вiд Генпрокуратури, щоб вона енергiйнiше шукала зниклого журналiста, бо вiн живий. А, може, брешуть?
   Всi силовi структури: МВС, СБУ, Генпрокуратура пiдпорядкованi президенту. I особисто президент несе вiдповiдальнiсть за дi§ сво§х силових вiдомств i за §хню дезiнформацiю в розслiдуваннi справи Гонгадзе. Так кому це вигiдно?
   Нарештi пролунав вибух. В кiнцi листопада 2000 року депутат Мороз оприлюднив записи розмови президента з сво§ми пiдлеглими про незаконнi акцi§ проти сво§х противникiв. Мiж iншими пролунало i прiзвище Гонгадзе. I почались бойовi дi§. Пропрезидентська рать кинулась на сво§х супротивникiв, почалась вiйна компроматiв.
   Хоча, на мою думку, достатньо було б заяви президента, в якiй вiн доручив би провести незалежну експертизу аудиозапису плiвки та мертвого тiла за межами Укра§ни, при цьому авторитетно пообiцявши пiти у вiдставку в разi доказу своє§ вини, а в разi, якщо експертиза докаже його безневиннiсть, то Мороза i компанiю судити за наклеп на президента. I вщухли б емоцi§. А президент почав оправдовуватись i втяг в це велику кiлькiсть людей. Президентська сторона вимагає оригiнал запису та майора СБУ на допит. Ми ж чудово розумiємо, що пiсля експертизи касети, оригiнал §§ пропаде, залишиться тiльки копiя. А майора не обов"язково знищувати фiзично, достатньо кiлькох уколiв, щоб людина до кiнця життя залишилась iдiотом. I пiсля цього, коли не стане оригiналу запису та "живого" свiдка, всi звинувачення проти президента вiдпадуть самi по собi.
   Четвертий дзвiнок пролунав з телеекрану. Президентський телевiзiйний канал розповiв, що Гонгадзе ще недавно був у Чехi§, показав документи, що це засвiдчують, сказав, що є свiдки, якi в будь-який момент можуть це пiдтвердити, а також висловив здогад, що журналiст, можливо, вже у США, де продався iмперiалiстам та чекає на свою сiм"ю.
   А майора СБУ в яких тiльки грiхах не звинувачують. Вiн, бачте, зрадник, бо захищає свiй народ вiд президента, а не навпаки. Вiн ще й "шпiйон". Цим словом обiзвали його журналiсти, якi не обтяжувались долею свого колеги, якого, можливо, вбили i вiдрубали голову. Вiдрубали, щоб залякати iнших, якi ще говорять i пишуть правду. Нашi журналiсти за допомогою навiть звернулися в чужу державу до адвоката, що захищає мафiознi структури, i якого в Москвi звуть не iнакше, як "адвокат Падло". I цей чужий адвокат пiдтвердив, що майор - "шпiйон", на поталу i радiсть нашим продажним журналiстам.
   Майор не злякався виступити проти режиму, ризикуючи життям, бо добре знав, що така серйозна органiзацiя, як СБУ, буде полювати на нього, поки не вб"є. А мене здивували колеги майора, якi на зборах комскладу вiдреклися вiд нього. Я зрозумiв, якщо цим людям прийдеться вибирати мiж народом та мафiозним керiвництвом, вони виберуть останнє. А вчились вони на грошi простого народу, платню одержують вiд простого народу, i така дяка. На початку автор писав про НКВД 1937 року. Чим вiдрiзняється наша СБУ вiд того НКВД? Нiчим, бо цей iнститут насилля завжди виступав проти власного народу, i зараз захищає мафiознi клани вiд гнiву i суду свого ж народу. Проти кого воюєте, панове офiцери?
   Автору можуть сказати, що майор СБУ показав Укра§ну з невигiдного боку, що престиж Укра§ни в очах свiтово§ спiльноти з його вини впаде, на що я вiдповiм словами знайомого всiм анекдоту: "Нехай клевещуть, нижче не впаде".
   Хто вiн, майор Мельниченко? Мельниченко народився у Васильковi, Ки§всько§ областi. Пiд час служби в армi§ йому запропонували працювати у КГБ. В результатi вiн став працювати в 9 управлiннi КГБ, яке охороняло найважливiших персон. Пiсля отримання Укра§ною незалежностi Мельниченко повернувся додому i пiшов служити до армi§, де пройшов пiдготовку з електронного нагляду. Спочатку вiн увiйшов до команди охорони Кучми, коли той був прем'єр-мiнiстром. I продовжував працювати з ним i тодi, коли вперше Кучму обрали президентом в 1994 роцi. Мельниченко постiйно пiдслухував розмови Кучми, якi показували, наскiльки Кучма корумпований. Вiн бачив, як Кучмi приносили подарунки у виглядi мiльйонiв доларiв готiвкою. Всi цi елементи переконали його у тому, що Кучма i його найближче оточення були абсолютно корумпованими, переймалися тiльки власним добробутом. Тому Мельниченко вирiшив провести секретнi записи розмов Кучми. Коли в пресi з'явилися повiдомлення про зникнення Гонгадзе, вiн пригадав, як Кучма говорить про журналiста з мiнiстром внутрiшнiх справ Юрiєм Кравченком. Все, що вiн чув на записах, вiн зiставив з тiєю iнформацiєю, яку почув, i пересвiдчився, що Кучма був причетним до зникнення Гонгадзе.
   Iз записiв майора Мельниченка:
   "Кучма - А головне треба його, я кажу, на зразок, так Володя (Литвин) каже, треба щоб чеченцi його вкрали i вивезли його в Чечню на хуй i викуп попросили".
   Тепер нам втовкмачують, що Гонгадзе вбили хулiгани. Народ, нас знову пiднiмають на глум, бо хулiгани голови та ноги-руки не вiдрубують, речi не пiдкидають. Його вбили спецiалiсти своє§ справи, i замовник займає дуже високу посаду, тому що на захист вбивць грудьми стали найвищi iнстанцi§. Ви придумайте щось лiпше, наприклад, що журналiст своє життя покiнчив самогубством, а потiм сам собi голову вiдрубав. Ми в це повiримо швидше, нiж в хулiганство.
   Але час покаже, як тiло журналiста потрапило в Таращу та хто його розчленував, покаже, хто винен i кому це вигiдно, хто замовив вбивство i хто його виконав, бо час - великий слiдчий.
   Народний депутат Лавринович, який очолював парламентську комiсiю з розслiдування зникнення Гонгадзе i який це розслiдування розвалив, наказом президента Кучми призначений мiнiстром юстицi§.
   Вбивство стало початком системно§ кризи укра§нсько§ влади, що отримав назву "касетний скандал". Гонгадзе не був лiдером опозицi§, вiн займався полiтичною журналiстикою. Десятки спiвробiтникiв силових вiдомств проводили незаконнi операцi§ проти однiє§ людини, i найбiльше вражає, що вся вина журналiста полягала виключно в його газетних статтях! Замiсть пошуку збро§, наркотикiв, боротьби з тiньовим капiталом, система працювала проти законослухняного громадянина, який просто висловлював свою думку щодо iснуючо§ влади. Матерiали свiдчать - убити Георгiя могли тiльки за наказом вищих державних чиновникiв. Прокуратура заявила про суто кримiнальний характер злочину. Та який бандит змiг би наблизитися непомiченим до журналiста, який перебував пiд щiльним наглядом СБУ i МВС? Вже не кажучи про те, щоб непомiтно викрасти, вивезти за межi Києва, професiйно вбити, закопати, потiм перепоховати тiло, обробити труп хiмiчним складом для прискорення процесiв розкладання?
   Люди мусять одержати вiдповiдi на питання:
   1. Хто вбив журналiста Гонгадзе? Хто безпосередньо дав розпорядження, що призвело до скоєння тяжкого злочину? Яким способом i де заподiяно смерть журналiсту?
   2. Чому обезголовлене тiло журналiста було привезено в лiс поблизу Таращi? Хто це зробив i з яких мотивiв?
   3. Чому був вiдсторонений вiд справ судмедексперт Воротинцев, висновки якого, як виявилося згодом, вiд самого початку були правильними? На якiй пiдставi в його робочому кабiнетi i квартирi зроблено обшук? Чому вилученi i приховуються вiд потерпiлих матерiали первинно§ судмедекспертизи?
   4. Хто, коли i в який спосiб пiдмiнив матерiал для експертизи на ДНК, переданий нiмецьким спецiалiстам?
   5. Чому перший заступник Мiнiстра внутрiшнiх справ Микола Джига з трибуни Верховно§ Ради Укра§ни давав завiдомо неправдиву iнформацiю про рештки тiла, знайденого поблизу Таращi. Крiм цього, Микола Джига указав на вбивство двох чоловiкiв, тiла яких викопано, i дуже схоже, що вони брали участь у вбивствi журналiста. Як з'ясувалося, вони були наркоманами. "Є одна людина, яку ми заарештували, вона й надала цю iнформацiю", - сказав вiн. Микола Джига звернув увагу журналiстiв на те, що "якщо за цим сценарiєм розвиватиметься справа, то тут повнiстю виключається полiтична версiя" вбивства Георгiя Гонгадзе.
   6. Хто давав розпорядження щодо зовнiшнього спостереження за iще живим Гонгадзе, хто здiйснював його, з яко§ причини?
   7. Хто за життя Гонгадзе спонсорував початок випускiв газети "Укра§нська правда", з яко§ причини i коли вiдмовив §й у пiдтримцi?
   8. Хто послiдовно i тенденцiйно iнформував Кучму про дiяльнiсть журналiста Гонгадзе, що врештi-решт коштувало йому життям?
   9. Хто фабрикував та поширював брехливу iнформацiю про в'§зну вiзу Гонгадзе до Чехi§.
   10. Чи допитаний пiд час розслiдування справи Генеральний прокурор Потебенько стосовно його обмiну думками щодо долi журналiста з президентом Кучмою вiдразу пiсля вбивства Гонгадзе?
   11. Чому зволiкається порушення кримiнально§ справи за фактом прослуховування кабiнету президента? Чи притягнутi до вiдповiдальностi фахiвцi СБУ, котрi офiцiйно доводили неможливiсть прослуховування кабiнету глави держави?
   12. Якщо звинувачення, що випливають iз розмов, зафiксованих у кабiнетi Кучми, безпiдставнi, то з яко§ причини звiльненi iз займаних посад Мiнiстр внутрiшнiх справ Юрiй Кравченко, Голова СБУ Леонiд Деркач та керiвник Державно§ охорони Юрiй Шепель?
   13. Яка експертиза дала висновок про фальшивiсть записiв, наданих для оприлюднення майором Мельниченком, i на якiй пiдставi iнформацiю про пiдробку записiв неодноразово поширювали Потебенько та iншi посадовi особи?
   14. Чому майор Мельниченко голослiвно звинувачується в шпигунствi, а кримiнальна справа з цього приводу не порушується? Якi iз оприлюднених записiв (окрiм хабарництва, покровительства корупцi§ з боку Кучми, гонiння на пресу, переслiдування полiтичних опонентiв, суддiв, розпорядження щодо фальсифiкацi§ виборiв та референдуму i т.п.) вiдносяться до державно§ таємницi?
   22 вересня Служба безпеки Укра§ни повiдомила новину про розкриття групи осiб - жителiв Чернiгiвсько§, Запорiзько§ i Сумсько§ областей - якi готувалися до повалення конституцiйного ладу в Укра§нi. "Вони розробили план дiй, почали формування бойових груп, з'ясовували дислокацiю вiйськових частин i мiсця зберiгання збро§, обговорювали засоби його захоплення, визначили перелiк об'єктiв для проведення диверсiйно-терористичних акцiй (Чорнобильська АЕС, гребля Ки§вського водосховища, магiстральнi газопроводи), направлених на дестабiлiзацiю ситуацi§ в кра§нi. Крiм того, виготовили листiвки iз закликами до збройного повстання, пiдготували проекти документiв для §х прийняття новими органами влади", - говориться в повiдомленнi прес-центру. В час, коли всi органи шукають зниклого журналiста Гонгадзе, СБУ дуже "вчасно" повiдомляє сенсацiйну новину. Нiколи ця спецслужба не навчиться нормально працювати.
   Європейський союз збирається в два рази збiльшити споживання росiйського газу. Якщо це буде реалiзовано, Росiя вимушена буде будувати газопроводи в обхiд Укра§ни. Зараз Росiя поставляє в Європу до 130 мiльярдiв кубометрiв газу на рiк. Майже повнiстю вiн йде через територiю Укра§ни. Для збiльшення росiйського експорту постає питання про побудову нових потужностей для транзиту газу - наша газотранспортна система на виходi дає 170 мiльярдiв кубiв. Очевидно, що покрити трубопровiдний дефiцит Росiя зможе за рахунок ново§ гiлки газопроводу Ямал-Європа, а щоб цiлком виключити Укра§ну з транспортування росiйського газу в Європу, потрiбно сiм трубопроводiв. На кожний газопровiд, який може пропускати 25-30 мiльярдiв кубометрiв газу, потрiбно 3-4 млрд. дол.
   14 листопада голова правлiння ВАТ "Газпром" Рем Вяхирєв звинуватив укра§нську сторону у несанкцiонованому вiдборi росiйського газу. При цьому вiн додав, що сума боргу Укра§ни "Газпрому" вже перевищує 2 млрд. дол. Голова правлiння Нацiонально§ акцiонерно§ компанi§ "Нафтогаз Укра§ни" Вадим Копилов стверджує, що починаючи з травня 2000 року Укра§на не допускала несанкцiонованого вiдбору росiйського природного газу з транзитних магiстральних газопроводiв. А до травня?
   В листопадi на енергетикiв звалилось стихiйне лихо. Йшов дощ, а на землi мороз, краплi води долiтали до землi i перетворювались на лiд. Обледенiло все: дороги, тротуари, дерева, дроти. Їхати не можна, йти неможливо, трамва§, тролейбуси стоять - на §х дротах шар льоду дiаметром в кiлька сантиметрiв. Дерева, в яких багато гiлочок, зламались - берези, дуби розчахнутi або §х так пригнуло до землi, що вони обламались як кажуть "пiд корiнь". Дроти електромереж практично всi попадали на землю вiд ваги цього льоду, i потягли за собою опори. I це на географi§ всiє§ центрально§ Укра§ни, включно з Одеською областю. Дроти на землi, але ж не сплять нечеснi на руку люди, вони як cтерв"ятники накинулись на дроти з алюмiнiю, почали §х вирiзати кiлометрами, щоб здати в прийомнi пункти i заробити на людському горi. I ось така безрадiсна картина: в пiв-Укра§ни зламанi електроопори, покраденi дроти, лише обласнi центри, в яких кабелi в землi, залишились з енергопостачанням, решта районних мiст, я вже не кажу про села, блимають свiчками. I ця каторжна робота для енергетикiв розтягнулась на мiсяцi. Радiодроти навiть не вiдновлювали.
   Президент Кучма пiдписав указ "Про додатковi заходи щодо посилення боротьби з корупцiєю, iншими протиправними дiями в соцiально-економiчнiй сферi i забезпечення економного витрачання державних коштiв". Сво§м кроком вiн демонструє намiр розпочати боротьбу з корупцiєю, бо до цього нiхто з нею не боровся через вiдсутнiсть полiтично§ волi. Передбачається, що буде створений такий механiзм, який дозволить контролювати вiдповiднiсть задекларованих прибуткiв державних службовцiв §х фiнансовим i iншим матерiальним витратам. Необхiдно здiйснити додатковi ефективнi i конкретнi заходи в боротьбi з корупцiєю, хабарництвом i пов'язаними з ними протиправними дiями, притягненню винних до передбачено§ законодавством вiдповiдальностi, усунення причин i умов, якi сприяють здiйсненню таких злочинiв, неухильному виконанню вимог законодавства у боротьбi з цим злом, координацi§ зусиль органiв виконавчо§ влади з його викорiнення. Iншими словами - змiцнити, розширити, поглибити. Заходи також мають передбачати скорочення витрат з державного бюджету на закордоннi вiдрядження, а також контроль за кiлькiстю таких вiдряджень i числом §х учасникiв, §х ефективнiстю. Зекономленi кошти будуть направленi на погашення заборгованостi з заробiтно§ плати, пенсiй i iнших соцiальних виплат, пiдвищення рiвня зарплати низькооплачуваних категорiй працiвникiв, полiпшення фiнансування установ освiти, шкiл-iнтернатiв, дитячих будинкiв, колонiй.
   Навеснi 1995 року президент Укра§ни Леонiд Кучма оголосив про намiр укра§нського керiвництва закрити Чорнобильську АЕС до 2000 року при умовi надання фiнансово§ допомоги Заходом. Зобов'язання Укра§ни закрити станцiю було зафiксоване у меморандумi про спiвпрацю з кра§нами "Велико§ сiмки" i Комiсiєю Європейських Спiвтовариств вiд грудня 1995 року. Цей документ передбачав надання Заходом допомоги на спорудження компенсуючих потужностей, розв'язання соцiальних проблем i будiвництво сховища вiдпрацьованого палива. Останнiй, 3-й енергоблок ЧАЕС був зупинений 15 грудня 2000 року. У цей день у 13.18 президент Укра§ни Леонiд Кучма iз залу палацу "Укра§на" у Києвi вiддав наказ почати роботи з остаточного виведення з експлуатацi§ Чорнобильсько§ АЕС. Через декiлька секунд станцiя вiдрапортувала, що реактор 3-го енергоблоку заглушений.
   З Новим роком, з новим тисячолiттям!
  
  
  
  
  
  
  2001-й рiк.
   Почався новий рiк.
   Генеральна прокуратура порушила проти Миколи Мельниченка кримiнальну справу по декiлькох статтях Карного кодексу i оголосила його в розшук. Офiцера звинувачують в наклепi (ч.3 ст. 125 КК), що проявилося в поширеннi явно неправдивих вiдомостей, якi ганьблять iнших осiб: "Громадянин Мельниченко М. I. в серединi жовтня 2000 року передав народному депутату Морозу О. О. аудiозапис, оприлюднений останнiм 28 листопада 2000 року на пленарному засiданнi Верховно§ Ради Укра§ни, а потiм на прес-конференцi§ у примiщеннi парламенту. Продовжуючи реалiзацiю свого злочинного умислу, Мельниченко М. I. 7 грудня в присутностi народних депутатiв Головатого С. П., Шишкiна В. I. i Жира О. О. зробив заяву, зафiксовану на вiдеоплiвцi, поширивши явно неправдивi данi про причетнiсть президента Укра§ни Кучми Л. Д. до вiддання незаконних наказiв, та §х виконання вищими посадовими особами держави, про переслiдування окремих ЗМI та деяких народних депутатiв, а також про викрадення журналiста Георгiя Гонгадзе". А всi, хто проти Кучми, як вiдомо, "хворi на голову", страждають "бредом сиво§ кобили" i перiодично не справляються зi сво§ми "шариками", якi все норовлять зайти за "ролики". Це все слова нашого гаранта. Кримiнальна справа проти майора Мельниченка за наклеп - є спробою усунути найважливiшого свiдка при розглядi справи Гонгадзе. I на яких пiдставах прокуратура вважає плiвки наклепом, коли не проведено експертизи? Прокуратура зробила все, щоб не допустити таращанського експерта Iгоря Воротинцева, який проводив експертизу тiла Г. Гонгадзе, на засiдання слiдчо§ парламентсько§ комiсi§. Воротинцеву "ненав'язливо" порадили лягти до лiкарнi, полiкувати "хворi нерви", щоб була офiцiйна причина його вiдсутностi на засiданнi комiсi§. Воротинцев переведений Генпрокуратурою з статусу експерта у свiдка, його неодноразово допитували у Києвi, взяли розписку про нерозголошення вiдомо§ йому iнформацi§, i автоматично виключили його з числа експертiв, що проводять експертизу тiла. Генпрокуратура чомусь дуже бо§ться, щоб iнформацiя, вiдома таращанському експерту, не стала вiдома депутатам i широкiй громадськостi i зробила спробу знищити данi, якi є в розпорядженнi Воротинцева.
   Вiрогiднiсть того, що труп знайдений в Таращi належить Гонгадзе - 99,6%. Такий висновок експертизи оприлюднив з парламентсько§ трибуни генеральний прокурор Михайло Потебенько. I всього цього прокурору не вистачає, щоб бути упевненим, що тiло належить Георгiю Гонгадзе! Потебенько ще раз нагадав, що слiдство має "категоричнi свiдчення" про те, що Гонгадзе живий.
   Також Потебенько заявив, що Генпрокуратура допитала президента Укра§ни Леонiда Кучму, мiнiстра внутрiшнiх справ Юрiя Кравченка, главу адмiнiстрацi§ президента Володимира Литвина, главу СБУ Леонiда Деркача. За словами Потебенька, всi вони вважають, що зробити такий запис, який зробив майор Мельниченко, неможливо. Фiгуранти справи самi себе виправдовують i цього Генеральнiй прокуратурi вистачає! А результати експертизи генеральному прокурору не потрiбнi.
   Аудiозаписи, зробленi Мельниченком, не будуть слугувати доказом у справi Георгiя Гонгаде, бо майор цей матерiал одержав незаконним шляхом: "Вiдповiдно до укра§нського законодавства, за основу доказiв можуть прийматися матерiали, отриманi законним шляхом вiдповiдних органiв, що мають право на збiр iнформацi§". А Мельниченко записував все це нелегально. На переконання генпрокурора, йому слiд було б звернутися за дозволом, i йому видали б спецiальнi касети.
   Напередоднi свого зникнення Гонгадзе звернувся на iм'я Потебенька з приводу стеження за ним. Хто стежив, чи пiдтверджуються пiдозри журналiста щодо того, нiбито це були пiдлеглi Кравченка? Потебенько перед парламентом заявив, що факт стеження за Гонгадзе не пiдтвердився. Потебенько бреше, бо ми всi чудово розумiємо, що стеження у нас ведуться не за кримiнальними елементами, а за народними депутатами, журналiстами, представниками опозицi§. За Гонгадзе стежили працiвники Управлiння кримiнального розшуку. При чому двiчi. Першого разу Гонгадзе повiдомив про це Генпрокурора, тодi стеження було зняте, але за мiсяць поновлене. Ось так в незалежнiй Укра§нi розправляються з неугодними журналiстами, а пiсля §х смертi з свiдками.
   Збiрник цитат кримського спiкера Леонiда Грача:
   "Я сам по национальности украинец, но должен мыслить мозгами.
   Мы с Вами прежде всего интеллекты!
   Я единственный государственный чиновник на всей Украине, который не взял у государства ни копейки.
   Когда я говорю аппаратчик, я очень глубоко к этому слову отношусь, поверьте, я сам вырос в аппарате.
   Я человек - бессребреник, что думаю, то и говорю!
   У меня с моральным позвонком всё о'кей!
   Я посидел 4 часа на совещании и послушал общегосударственный пейзаж.
   У меня нет проблем держаться за это кресло. Я за него не держусь. Отстаиваю, доказываю. И это кресло буду защищать до последнего. Я просто так его не брошу!
   У меня даже было внутреннее содрогание.
   Для меня и моих коллег 1999 год - это такой алтарный год.
   Я хочу Вас поздравить как человек с остатками мужчины.
   Я коммунистом не родился, коммунистом я умру.
   Я воем кричу!
   Я говорил в течение года: не злите во мне зверя!
   Ходить по коврам власти - это очень тонкое и очень сложное искусство.
   Остановитесь, не крохоборствуйте!
   Будет манифестация митингового характера.
   У каждого свой ведомственный стержень сидит.
   Мы живём бок о бок с финансовым кризисом.
   Сейчас будет разыгрываться антикоммунистическая партия.
   Одна из центральнейших нервных артерий - это слова крымского гимна.
   Здесь мы пишем прямо, а не ходим по сусекам.
   Мы же не хором решаем, а решаем путём принятия решения.
   Хватит почивать на лавках!
   Тренируйте политические нервы!
   Нельзя допускать провокационных размышлений.
   Вас всё равно спросит на том свете совесть.
   А на самом деле, в чём причина шума? Всё ж в этих (прошу прощения, здесь дети, но я скажу в переносном смысле), всё в этих в коррупционном смысле "прокладках О.B.".
   Один из наших олигархиков теперь живёт где-то в Лихерштейне...
   Двенадцать миллионов отоварено через даму.
   Собираются, шушукаются. Дошушукаетесь, что всю правду положим народу на стол!
   Вы сидите с такой симпатичной экологиней!
   Мы не стали теми овцами, которых вели как стадо баранов.
   Здесь действительно вопросы: что ни в глаз - то в бровь.
   У нас действительно состоялся такой разговор. Жаль, что он остался у нас во рту.
   Кто вправил правовые мозги Крыму?
   Это одноимённое имя.
   Мы хотим исправить положение, наступить на горло многим, кто сегодня на гребне пены".
   Заява вiце-прем"єр-мiнiстра Укра§ни Юлi§ Тимошенко:
   "5 сiчня 2001 року за абсурдними, надуманими звинуваченнями Генеральна прокуратура Укра§ни порушила проти мене кримiнальну справу. I, таким чином, показала, що силовi структури держави є, по сутi, каральними пiдроздiлами кримiнально-олiгархiчних груп, що можуть бути використанi будь-коли проти будь-якого громадянина, без огляду на мораль, законнiсть чи елементарну людську поряднiсть. Найжахливiшим у цiй ситуацi§ є те, що весь цей тотальний абсурд, беззаконня, правове i полiтичне свавiлля, що вiдбуваються в Укра§нi, вже нiкого не дивують. Всi сприймають мало як не належне те, що прокуратура, за прямим наказом тiньових авторитетiв i корупцiйних лiдерiв, веде вiйну проти власного уряду. Нiкого особливо не бентежить те, що прокуратура просто втонула в потоках власно§ брехнi, продажностi, непрофесiоналiзму, аморальностi та цинiзму. Майже нiкого не обходить, що всi реальнi резонанснi справи, якими опiкувалася прокуратура, ганебно проваленi i навряд чи коли будуть розкритi, адже саме Генеральна прокуратура сьогоднi виконує функцi§ адвокатiв для державних злочинцiв.
   Коли мене призначали на посаду вiце-прем"єр-мiнiстра з питань паливно-енергетичного комплексу, коли я вiдмовлялася вiд парламентського мандату i депутатсько§ недоторканностi, я знала на що йду. Я бачила, як люди, якi зараз смикають за нитки прокурорських чиновникiв, запускаючи машину терору, роками безсоромно грабували i нiвечили Укра§ну. Я розумiла, що цi люди не зупиняться нi перед чим i нi перед ким, коли буде поставлено пiд сумнiв §х благополуччя, збудоване на народному зубожiннi. Але терпiти цього далi було не можна, адже йшлося, за великим рахунком про всеукра§нське лихо, про тотальну корупцiю, зрештою про саму Укра§ну, незалежнiсть яко§ поставила пiд реальну загрозу власна тiньова "елiта". Цьому треба було покласти край. I я щиро горджуся тим, що я працювала i працюю в урядi, який першим в iсторi§ незалежно§ Укра§ни кинув справжнiй, реальний, а не удаваний виклик корупцi§ i тiньовiй економiцi, першим назвав речi сво§ми iменами i лiквiдував недоторканнiсть новоявлених фараонiв вiд економiки.
   Повiрте, долати цей шлях було боляче й важко. Менi з перших днiв роботи в урядi погрожували розправою та в"язницею, пiддали нищiвним репресiям тих, кому не забракло смiливостi пiдтримати антикорупцiйнi програми уряду в енергетицi. Але, водночас, я розумiла, що та несамовитiсть, з якою накидалися на уряд кримiнально-олiгархiчнi кола та §х кишеньковi силовi структури, свiдчать про успiшнiсть реформ, про те, що удари по корупцi§ з боку Кабiнету мiнiстрiв досягають свого результату. Всього лише за один рiк роботи нового Уряду нам вдалося розгребти вiковiчнi завали в енергетицi, стабiлiзувати роботу системи, усунути можливостi зловживання на енергоринку. Ще трохи i ми могли б стверджувати, що антикорупцiйнi заходи Кабiнету мiнiстрiв в ПЕК набули незворотного характеру. Розумiючи це, мо§ "опоненти" пiшли в останню атаку. Лише шляхом дискредитацi§, усунення мене з посади, шляхом блокування реформ, вони прагнуть реанiмувати злочиннi схеми роботи на енергоринку i вiдновити корупцiйнi тенденцi§ в ПЕК.
   Глибоко символiчно, що чергова атака прокуратури щодо мене вiдбувається напередоднi презентацi§ урядово§ програми реформування вугiльно§ галузi - мабуть, найкримiналiзованiшо§ в Укра§нi. Напередоднi того, коли Кабiнет мiнiстрiв проголосить безкомпромiсний наступ на тiньовi впливи в шахтарському кра§. Символiчним є також те, що чергова провокацiя прокуратури вiдбувається саме тодi, коли успiхи уряду в сферi ПЕК стали настiльки очевидними, що не помiчати §х просто не можна i залишається лише цинiчно i нахабно викручувати руки тим, хто прагне покласти край злочинностi в укра§нськiй енергетицi.
   Також цiлком очевидно, що сьогоднi дехто, в неймовiрних потугах вислужитися, за будь-яку цiну хоче перевести увагу громадськостi зi справжнiх резонансних справ на власноруч склепанi авантюри, адже набагато легше займатися дискредитацiєю i провокацiями, анiж проводити повноцiннi розслiдування, виправляти власнi помилки i вiдповiдати за власнi вчинки.
   Менi ж немає в чомусь каятися. Я не жалкую про жоден крок, який зроблено мною за рiк урядово§ дiяльностi. I сьогоднi я ще раз повторюю: мене не вдасться зупинити, залякати, поставити на колiна. Я свiдомо обрала свiй шлях i здатна долати його доти, доки дозволяє менi власна совiсть i гiднiсть. Я не можу вiдступитися, бо то було б зрадою. Зрадою щодо тих людей, якi подолали зневiру i повiрили, що можуть жити в чеснiй, демократичнiй, цивiлiзованiй Укра§нi!
   Вiце-прем"єр-мiнiстр Укра§ни Юлiя Тимошенко".
   Знайомтесь, прокурор Києва Юрiй Гайсинський. На прохання Кравчука Гайсинський брав участь у захистi керiвника Чорноморського морського пароплавства "Бласко", а також лiдерiв столичних органiзованих злочинних угруповань: Вiктор Авдишев з його допомогою був звiльнений пiд пiдписку про неви§зд. Звiльнення Авдишева коштувало вiд 300 до 800 тисяч доларiв. Гайсинський захищав також мафiозi першо§ величини Бориса i Теймураза Савлохових - перший нинi осуджений, другий розстрiляний. Вельми результативною виявилася адвокатська робота Гайсинського по захисту лiдера органiзованого злочинного угрупування Сергiя Стащенка (кличка "Стас"). Його звiльнення обiйшлося в 100 тисяч доларiв. За захист Олександра Латишева, члена органiзованого злочинного угрупування "Фашиста" - Вiталiя Пересецького, що нинi перебуває в колонi§, цiна допомоги Гайсинського був годинник "Ролекс" за 10 тисяч доларiв. За 300 тисяч доларiв звiльнив з-пiд арешту лiдера столичного угруповання Iгоря Ткаченка ("Череп"). Ткаченко був "смотрящим" за Києвом. Ю. Гайсинський - успiшний пiдприємець, спiввласник рiзноманiтних комерцiйних структур: охоронних, юридичних, торгових, автотранспортних, брокерських контор: "Корда", "Дугаст-Нафта", "Юрiй Гайсинський i партнери", "АСТ", "Колумб", "Грандпромiнвест", "Марiам-А" тощо. Єврей за батькiвською лiнiєю, Гайсинський користується впливом у єврейських фiнансових колах. Його бiзнес-партнери сьогоднi - Пресман, Габович, Рабiнович, Суркiс, Губський, Могiлевич, Шпiльфогель, Шпiльман. Ось такi в нас столичнi прокурори, генеральнi теж.
   Кучма звiльнив Тимошенко з посади вiце-прем'єра з формулюванням "у зв'язку iз притягненням §§ до карно§ вiдповiдальностi".
   Заступник Генерального прокурора Укра§ни О. Баганець надiслав листа матерi Г. Гонгадзе Лесi Гонгадзе: "Генеральною прокуратурою Укра§ни розглянуто вашi заяви з приводу визнання вас i вашо§ невiстки потерпiлими, видачi вам свiдоцтва про смерть вашого сина. Роз"яснюю, що вiдповiдно до вимог статтi 49 КПК, потерпiлою визнається особа, якiй злочином заподiяно моральну, фiзичну або майнову шкоду. Однак на даний час слiдством безспiрно не встановлено, що стосовно вашого сина було вчинено злочин, i що труп невiдомого чоловiка, виявлений в Таращанському районi Ки§всько§ областi, належить саме вашому синовi. Проведеною судово-медичною експертизою знайденого трупа причину смертi не встановлено. Нами вживаються всi можливi слiдчо-оперативнi заходи, спрямованi на встановлення мiсцезнаходження решток трупа, виявленого в Таращанському районi Ки§всько§ областi". Оце так - причину смертi не встановлено! Тiло без голови - навiть я, далекий вiд юриспруденцi§, здогадався, що §§ вiдрубали. А якi ж рештки трупа шукають, невже вони не помiтили, що голови нема? Чи тi, що шукають, теж безголовi?
   9 лютого було створено "Форум нацiонального порятунку". Цiль - усунення вiд влади Кучми i перетворення Укра§ни на парламентську республiку. На установчих зборах був прийнятий манiфест, у якому проголошена цiль: "Покласти кiнець кримiнальному режиму, затвердити правду i закон, а також повернути Укра§ну на європейський шлях розвитку". Однiєю з головних цiлей нового руху буде iстотне обмеження повноважень президента.
  Манiфест громадянсько§ iнiцiативи:
  Спитай себе, чи подобається тобi, як ти живеш?
  Спитай маму, чому хвилюється вона, коли ти йдеш з хати?
  Спитай сина, хiба спокiйний вiн за старiсть сво§х батькiв?
  Спитай хлопця, чи може вiн знайти гiдну роботу?
  Спитай дiвчину, чи хоче вона бути повiєю?
  Спитай пiдприємця, скiльки хабарiв вiн роздав?
  Спитай господаря, чи спокiйний вiн за своє добро?
  Спитай журналiста, чи може вiн говорити правду?
  Спитай суддю, чи вiльний вiн у сво§х рiшеннях?
  Спитай тюремника, скiльки людей сидять без суду та слiдства?
  Спитай правоохоронця, скiльки разiв вiн порушив права i закон?
  Спитай у вiйськового, кому вiн давав клятву на вiрнiсть?
  Спитай у загиблих, чи про таку кра§ну вони мрiяли?
  Спитай молодь, чи залишиться вона жити в такiй кра§нi?
  Спитай голову СБУ, чиєю безпекою вiн займається?
  Спитай мiнiстра внутрiшнiх справ, чи не сняться йому мати та дiти Гонгадзе?
  Спитай генерального прокурора, коли вiн востаннє говорив правду?
  Спитай президента, чи чув вiн щось про совiсть i честь?
  Спитай себе, невже безпiдставно вийшли на вулицi тисячi i тисячi тво§х землякiв з вимогою "Укра§на без Кучми"?
   Так далi жити не можна!
  Ми об"єднуємося в громадськiй iнiцiативi у "Форумi нацiонального порятунку".
  Нас об"єднала мета: покласти край кримiнальному режимовi; утвердити повагу до права та закону; повернути Укра§ну на Європейський шлях розвитку.
  Наша мета - справедливiсть. Наша мета - правда...
   В вiдповiдь на цей Манiфест з"явилось звернення президента Укра§ни Леонiда Кучми, голови Верховно§ Ради Iвана Плюща та прем'єр-мiнiстра Вiктора Ющенка до укра§нського народу:
   Шановнi спiввiтчизники!
   Звернутися до вас змушують спроби поставити Укра§ну перед великими випробуваннями, втягти §§ у вир нездорових пристрастей. Причому робиться це тодi, коли ми почали виходити з тривало§ економiчно§ кризи, коли у народу з'явилися реальнi сподiвання на краще. Проти нашо§ держави розгорнуто безпрецедентну полiтичну кампанiю з усiма ознаками психологiчно§ вiйни. Ми бачимо причетнiсть до нього тих вiтчизняних полiтикiв, для яких не iснує нiчого, крiм власних iнтересiв та амбiцiй. Вони нагнiтають атмосферу iстерi§ i психозу, сподiваючись на цiй хвилi розхитати законнi державнi iнституцi§ i будь-що прорватися до влади. Як приводом для суспiльного збурення використано зникнення журналiста Георгiя Гонгадзе i так званий "касетний скандал". Ми нiколи не погодимося, щоб ця трагедiя використовувалася для паплюження нашо§ держави в очах укра§нсько§ та свiтово§ громадськостi, щоб безборонно i безкарно поширювалася добута незаконними методами iнформацiя, i щоб пiд гаслами захисту демократi§ влаштовувалися iгри, ставкою в яких є вже саме iснування Укра§ни, §§ територiальна цiлiснiсть, громадянський мир. Недавно з'явився "форум нацiонального порятунку". Лiдери цього строкатого конгломерату, ображенi за власнi полiтичнi поразки i провали, справдi шукають порятунку. Тiльки не для держави, не для нацi§, а для самих себе - вiд полiтичного банкрутства та забуття. А дехто - i вiд кримiнально§ вiдповiдальностi. Єдина надiя цих полiтиканiв, якi вже спалили за собою всi мости, на те, щоб iскри ворожнечi, непримиренностi й озлоблення перекинулися на все суспiльство, у вашi оселi i вашi долi. Вони хочуть поглибити розкол в суспiльствi, пiдштовхнути владу до силово§ протидi§, створюють реальну загрозу нацiональнiй безпецi держави. Ми будемо й надалi спрямовувати зусилля влади, всiх §§ гiлок та органiв на забезпечення мирного, спокiйного сьогодення i ясного, прогнозованого майбутнього Укра§ни.
  13 лютого 2001 року.
   Вiдкритий лист вiд молодо§ укра§нсько§ iнтелiгенцi§:
   Ми не хочемо жити в державi, де корумпована влада на чолi з президентом перетворює Укра§ну на кра§ну з полiцейським режимом, намагаючись в такий спосiб зберегти своє теперiшнє становище. Де "ґарант" та його оточення, заплутавшись у власнiй брехнi, знову почали полiтичнi репресi§. Де прем'єр-мiнiстр виявляється полiтичною амебою. Де органи, що покликанi захищати громадян, перетворились на каральнi загони "капiтальних хлопцiв". Де справедливiсть встановлюється влучним ударом кийка "блюстiтеля порядка". Де поняття "беспрєдєл" стало синонiмом поняття "влада".
   Ми не хочемо жити в кра§нi, де люди знову бояться говорити правду i вiрити в справедливiсть. Де все продається i купується : суддi i полiтики, принципи i посади, гiднiсть i голоси виборцiв, слово i думка. Де ЗМI перетворюють у стiчнi канави для брехнi i поле з'ясовування стосункiв мiж кланами. Де вчителiв примушують ставати сексотами. Де людей, якi мислять незалежно, знову намагаються або вигнати за кордон, або загнати в полiтичне, соцiальне та культурне пiдпiлля.
   Ми не хочемо i не будемо мовчати. Ми бачимо, до чого привели тотальне мовчання та пасивнiсть. В iсторi§ всi найбiльшi злочини ставали можливi завдяки загальнiй апатi§.
   Ми хочемо i будемо вiльно мислити, творити, дiяти, незважаючи на те, що комусь особисто це може не сподобатись.
   Ми хочемо i будемо жити в кра§нi, де права та свободи людей не лише перерахованi на паперi, але й реально виконуються. В кра§нi з позитивним полiтичним та культурним iмiджем.
   Ми заявляємо - для цього нинiшнiй президент Леонiд Кучма повинен добровiльно подати у вiдставку.
   Пiдписи: (88 осiб).
   На Хрещатику 25 лютого пройшов "народний трибунал" над Кучмою. Суд визнав президента винним у зникненнi Гонгадзе, переслiдуваннi полiтичних опонентiв i незалежних ЗМI, в корупцi§, хабарництвi, у зловживаннi владою i спробi конституцiйного перевороту. В акцi§ взяли участь 30 тисяч демонстрантiв. Спокiй будинку адмiнiстрацi§ Кучми на Банковiй охороняв потрiйний кордон мiлiцi§. Перший ряд у три десятки ОМОНiвцiв - у шоломах i бронежилетах.
   9 березня, в день народження Тараса Шевченка, опозицiя здiйснювала акцiю з недопущення президента до пам'ятника Кобзаревi. З 2-§ ночi парк Шевченка оточили працiвники мiлiцi§. З ночi в самому парку зiбралася 150 чоловiк. Однак до 7.30 мiлiцi§ вдалося вiдтiснити §х за межi парку. Членам УНА-УНСО не вдалося пройти крiзь мiлiцейськi кордони. З боку вулицi Володимирсько§ близько 300 активiстiв опозицi§ намагалися прорвати потрiйний ланцюг. Сталося кiлька сутичок мiж радикалами вiд УНА-УНСО та мiлiцiєю. Народ, якого не пустили до парку, скандував лозунг: "Мiлiцiя з народом, мусора з Кучмою". В 8.30 Кучма поклав квiти до пам"ятника. На невеликiй вiдстанi вiд пам'ятника "люди в цивiльному" створювали видимiсть народу, який, звичайно ж, не протестував проти Кучми. Незабаром прохiд вiдкрили i колона пiшла до пам'ятника Шевченку. Перше, що зробили учасники акцi§ - скинули та розтоптали квiти, якi поклав до пам'ятника "гарант". По закiнченнi мiтингу бiля пам'ятника Шевченку, колона демонстрантiв пiшла вулицею Грушевського до владних установ. Учасники акцi§ зупинялися бiля Верховно§ Ради, Кабiнету мiнiстрiв, Мiнiстерства внутрiшнiх справ, Адмiнiстрацi§ президента. Дорогою скандувалися антипрезидентськi лозунги: "Кучму за грати i грати, грати, грати!". Звучало i традицiйне гасло: "Кучму геть!". Бiля будiвлi МВС сталися черговi сутички мiж членами УНА-УНСО та мiлiцiєю. Близько 15.00 до Адмiнiстрацi§ президента пiдiйшла десятитисячна колона учасникiв акцi§ "Укра§на без Кучми". Спочатку будiвлю почали закидати тухлими яйцями, потiм полетiло камiння. Члени УНА-УНСО почали бiйку. Унсовцi використовували палки, а мiлiцiя гумовi кийки. Потiм мiлiцiя використала сльозогiнний газ. Пiзнiше ОМОН затримав близько 100 членiв УНА-УНСО. Заарештували i лiдера органiзацi§ Андрiя Шкiля. Виявляється, що перед подiями 9 березня столичнi лiкарнi були попередженi про очiкуванi чисельнi звернення травмованих людей. В орiєнтацiях §м рекомендували зарезервувати мiсця i надавати допомогу, не реєструючи. Крiм того, до Києва викликали додатковi частини внутрiшнiх вiйськ, залучили антитерористичнi пiдроздiли "Беркуту" з екiпiровкою бойового призначення. Пiд час покладання квiтiв була створена "масовка" орiєнтовно у три тисячi чоловiк з переодягнених працiвникiв правоохоронних органiв, якi згодом розчинилися серед учасникiв мiтингу.
   Укра§нська прокуратура повернулася до справи недоцiльно використаних коштiв МВФ. В 1997-98 роках Володимир Бондар, колишнiй перший заступник голови Нацiонального банку Укра§ни, провiв кiлька фiнансових операцiй, внаслiдок яких 700 мiльйонiв доларiв - з тiє§ суми, яку надав МВФ - опинилися в кiпрських офшорах. В той час головою Нацiонального банку Укра§ни був нинiшнiй прем'єр-мiнiстр Вiктор Ющенко.
   В останнiй доповiдi Свiтового банку, Укра§на потрапила до категорi§ найбiднiших кра§н свiту. У цiй же категорi§ знаходяться - Молдова i Пакистан, Грузiя i Азербайджан, Руанда i Нiкарагуа, Киргизiя i Бенiн. Укра§на увiйшла до категорi§ найбiднiших кра§н свiту з невисоким рiвнем зовнiшньо§ заборгованостi пiсля того, як рiчний прибуток на душу населення в кра§нi вперше опустився нижче вiдмiтки у 750 дол. Роком ранiше до цiє§ категорiю попала Iндонезiя.
   У полiтика Ющенка в цiй кра§нi є партнер, на якого вiн може покластися. Принаймнi вiн на це сподiвається i в нього вiрить. Звати його Леонiд Данилович, i сво§ вiдносини з ним прем'єр називає вiдносинами "батька з сином". Ось так Ющенко назвав Кучму батьком.
   США задовольнили прохання про надання полiтичного притулку укра§нському офiцеру охорони Миколi Мельниченку i дружинi зниклого журналiста Георгiя Гонгадзе Мирославi.
   Георгiй Гонгадзе став лауреатом премi§ ОБСЄ за журналiстську дiяльнiсть i демократiю за 2001 рiк. Ця премiя присуджується щорiчно парламентською асамблеєю ОБСЄ журналiстам, якi своєю дiяльнiстю пiдтримували принципи ОБСЄ щодо прав людини, демократi§ i вiльного поширення iнформацi§. Премiя парламентсько§ асамбле§ ОБСЄ за журналiстську дiяльнiсть i демократiю була встановлена в 1996 роцi з iнiцiативи Фраймута Дуве, в минулому члена Бундестага, який нинi є представником ОБСЄ з питань свободи ЗМI. Ранiше §§ лауреатами були Адам Мiнчик (1996), органiзацiя "Репортери без кордонiв" (1997), Тiмотi Гартон Еш (1998), Крiстiна Аманпур (1999) i Андрiй Бабицький (2000).
   Незабаром Георгiю Ґонґадзе, журналiсту, керiвнику проекту iнтернет-видання "Укра§нська правда" буде присвоєно звання "Герой Укра§ни" (посмертно).
   26 квiтня в парламентi 263 голосами "за" проголосували постанову про недовiру уряду. "Я не йду iз полiтики, я йду, щоб повернутися", - сказав Ющенко у своєму заключному словi.
  
  
   Мiжнародна органiзацiя "Репортери без кордонiв" включила укра§нського президента до щорiчного списку ворогiв преси. Президент Кучма - Љ7 у чорному списку ворогiв преси. Його випереджає лише Олександр Лукашенко. У список "ворогiв преси", крiм них, увiйшли також кубинський лiдер Фiдель Кастро, лiдери Iраку та Пiвнiчно§ Коре§ Саддам Хусейн i Кiм Чен Iр. Така тенденцiя виникла пiсля того, як президент Леонiд Кучма став причетний до iсторi§ iз зникненням i вбивством незалежного журналiста Георгiя Гонгадзе.
   Туркменiстан поставить в Укра§ну в 2002-06 роках 250 млрд. кубометрiв природного газу, повiдомив президент Туркменiстану Сапармурат Нiязов у Києвi пiсля церемонi§ пiдписання двостороннiх документiв мiж двома кра§нами. При цьому туркменський президент зазначив, що у 2002 роцi Туркменiстан поставить Укра§нi 40 млрд. кубометрiв газу за цiною 42 дол. за 1 тис. кубометрiв. Укра§на, згiдно з пiдписаною угодою, буде розраховуватись за газ пропорцiйно (50% на 50%) валютою i "iнвестицiйною полiтикою". Iнвестицiйна полiтика, як пояснив Нiязов, передбачає реалiзацiю проектiв в Туркменiстанi на суму 412 млн. дол. Крiм того, за словами Нiязова, Укра§на i Туркменiстан мають намiр пiдписати угоду про постачання туркменського газу в Укра§ну на 10 рокiв пiсля 2006 року. Вiн вважає, що угода про постачання туркменського газу Укра§нi забезпечує Туркменiстану стабiльний збут газу. Укра§на на сьогоднi винна Туркменiстану 420 млн. дол.
   В кiнцi березня слiдче управлiння податково§ мiлiцi§ ДПА порушило кримiнальну справу за фактом умисного ухиляння вiд сплати податкiв посадовими особами Нацiонально§ акцiонерно§ компанi§ (НАК) "Нафтогаз Укра§ни". У ходi попереднього слiдства встановлено, що посадовi особи НАКу протягом 1998-2000 рокiв шляхом приховання об'єктiв оподаткування, вiдхилилися вiд сплати податкiв на загальну суму 1,9 млрд. грн.
   21 травня Громадським комiтетом "За Укра§ну без Кучми" бiля iнформацiйно§ агенцi§ УНIАН було встановлено пам'ятник загиблим журналiстам, а вже 23 травня о 4:30 ранку близько п'ятнадцяти осiб у цивiльному одязi зняли i вивезли його в невiдомому напрямку. Луценко вважає, що команду на знос давали найвищi злочинцi, яким дуже заважав перелiк §х жертв.
   Всi футболiсти ки§вського "Динамо" - члени СДПУ(о). Григорiй Суркiс пояснює: "Я представляю Соцiал-демократичну партiю Укра§ни (об'єднану), i так вийшло, що в нiй перебувають футболiсти ки§вського "Динамо". Ось так просто вийшло, що всi гравцi команди випадково, в єдиному поривi, вирiшили стати членами однiє§ партi§! Вiдомий крилатий вислiв Кучми, який, вiдвiдавши базу "Динамо" сказав: "Всiй цiй пишностi ми зобов'язанi завдяки, пробачте на словi, Суркiсу."
   На 10-тi роковини незалежностi Укра§ни голова Верховно§ Ради Iван Плющ, перший президент Укра§ни Леонiд Кравчук, Ки§вський мiський голова Олександр Омельченко, вчителька Драбiвсько§ загальноосвiтньо§ школи Тамара Прошкуратова удостоєнi звання "Герой Укра§ни". I за якi подвиги цi люди стали героями? Iван Плющ, мабуть, за афоризм: "Включiть мiкрохвона у задньому проходi", Леонiд Кравчук, що не встиг всю Укра§ну розiкрасти, а залишив щось i Кучмi, Олександр Омельченко, напевно, за те, що сво§м авто збив насмерть пiшохода, а в Тамари Прошкуратово§ єдина заслуга - нардеп i член СДПУ(о). Але ж за це геро§в не дають.
   19 серпня на шахтi iм. Засядька в Донецьку трапилась аварiя - вибух метану й подальша пожежа, число загиблих сягнуло 54 осiб.
   11 вересня у США трапилась серiя терактiв, загинули тисячi людей, сотнi тисяч пораненi. Приблизно о 9 годинi ранку два пасажирських лiтаки авiакомпанi§ American Airlines, обидва Бо§нги, захопленi терористами-камiкадзе, врiзалися у Мiжнародний торговий центр - Twin Tower. Перший врiзався у вищу вежу, приблизно на рiвнi 70 поверху, i через 18 хвилин другий лiтак - у другу, удар прийшовся саме посерединi будiвлi. Через годину впала менша башта, а ще через пiвгодини Мiжнародний торгiвельний комплекс зрiвнявся з землею. На борту лiтакiв було 54 та 160 осiб, а у примiщенi Мiжнародного торгiвельного комплексу тiльки працювало 50 тисяч осiб. Обидва лiтаки летiли рейсом з Бостону, але у певнiй точцi рiзко змiнили напрям руху i взяли курс на Нью-Йорк. Через десять хвилин пiсля того, як розвалився Мiжнародний торгiвельний центр, надiйшло повiдомлення, що ще один лiтак впав у Вашингтонi на Пентагон, i будiвля загорiлася. Одразу пiсля повiдомлення про те, що повiтряний простiр заблокований i всi лiтаки, якi будуть з'являтися над Америкою, будуть збитi, був збитий лiтак, який планував нанести другий удар по Пентагону. За 15 хвилин пiсля Пентагону вiд зiткнення з лiтаком загорiлася будiвля Капiтолiю. Ще один лiтак прямував до Бiлого дому, але ВВС його збили. Терористична група "аль-Ка§да", керована Усамою бен Ладеном, взяла на себе вiдповiдальнiсть за теракти. Пентагон оголосив найвищий ступiнь готовностi озброєних сил США, що означає готовнiсть до вiйни. Свiй прогноз про трагедiю в Нью-Йорку в 1654 роцi зробив Нострадамус: "У Мiстi Бога буде великий грiм, два брати будуть розiрванi на частини Хаосом".
   В 2000 роцi бiльше одного мiльйона гривень заробили 60 громадян Укра§ни, з них 29 заповнили податкову декларацiю та заплатили податки, iншi за законом цього робити не зобов'язанi, тому що розбагатiли на дивiдендах.
   4 жовтня 2001 року, в Криму на полiгонi Опук проводилися вiйськовi навчання, у ходi яких системами ПВО була випущена зенiтна ракета С-200. Ракета на висотi 11 тис. м. збила росiйський пасажирський лiтак Ту-154 авiакомпанi§ "Сибiр", що виконував рейс Тель-Авiв - Новосибiрськ. Лайнер упав у Чорне море i затонув. В результатi катастрофи загинули 66 пасажирiв i 12 членiв екiпажу. 51 особа мала громадянство Iзра§лю. Укра§на не визнала своє§ провини, хоча влада тодi й виплатила сiм'ям загиблих по 200 тисяч доларiв компенсацi§ як жест добро§ волi. Пiд час навчальних стрiльб лiтак Ty-154 випадково опинився в центрi передбачуваного сектора обстрiлу навчально§ цiлi i мав близьку до не§ радiальну швидкiсть, внаслiдок чого був виявлений радаром системи С-200 i взятий за основну цiль. В умовах нестачi часу i нервовостi, спричинено§ присутнiстю вищого командування та iноземних гостей, оператор С-200 не визначив вiдстань до цiлi i "пiдсвiтив" Ту-154, що перебував на вiдстанi 250-300 км, замiсть малопомiтно§ навчально§ цiлi, запущено§ з вiдстанi 60 км. Поразка Ту-154 зенiтною ракетою стала наслiдком не промаху ракети повз навчальну цiль, як iнодi стверджується, а явного наведення ракети оператором С-200 на помилково iдентифiковану цiль. За це мiнiстр оборони Кузьмук поплатився своєю посадою, бо ранiше, коли iнша ракета, замiсть попасти в цiль, попала в будинок в Броварах, Кузьмук сказав, що це не §хня ракета, i вийшов сухим з води. А тепер навiть родиннi зв"язки з президентом не помогли, i вiрно, бо не можеш керувати - йди вагони розвантажувати.
   Помер Георгiй Вiцин. Народився 23 квiтня 1917 року, помер 22 жовтня 2001 року. Був артистом вiд Бога.
   Як з'ясувалося пiд час розгляду нового пенсiйного законодавства, депутат-пенсiонер може розраховувати на 1 тис. 300 грн. пенсi§. Середнiй розмiр пенсi§ становить 106 грн., а мiнiмальний - 72 грн.
   Станом на 1 жовтня 2001 року населення Укра§ни становило 48998500 осiб.
   8 грудня в Києвi був застрелений вiдомий кримiнальний авторитет з погонялом "Череп". Росiйська газета "Версi§" у статтi про Григорiя Суркiса писала, що пiд час виборiв мера Києва тому допомагала активна пiдтримка впливових кримiнальних авторитетiв. "Череп" налагодив масову агiтацiю по збору голосiв на пiдконтрольних "братвi" ки§вських ринках. Кажуть, що цiла низка кримiнальних авторитетiв навiть вступила з тако§ нагоди до лав СДПУ(о), а "Череп" був серед запрошених на 50-рiччя Григорiя Суркiса, разом з високими мiлiцейськими чинами.
   Росiя й Укра§на з другого пiврiччя 2002 року поступово перейдуть на новий, пiдвищений тариф транзиту росiйського газу територiєю Укра§ни 1,44дол. за тисячу кубометрiв (сьогоднi 1,094дол.) з одночасним пiдвищенням вартостi газу за рахунок оплати його транзиту до 67дол. (сьогоднi 50). Пiдписаний протокол фiксує газовий баланс Укра§ни на 2002 рiк загальним об'ємом 78 млрд. кубометрiв: 18 млрд. кубометрiв - власний видобуток, 34 млрд. кубометрiв - туркменського газу i 26 млрд. кубометрiв - росiйського газу в рахунок оплати транзиту.
   Експерти визнали "мiжнародною подiєю року" скоєння терактiв 11 вересня у США, "релiгiйною подiєю року" - вiзит Папи Римського Iоанна Павла II в Укра§ну, назвали "державним дiячем року" прем'єр-мiнiстра Укра§ни Анатолiя Кiнаха, "лiдером громадсько§ довiри" - Вiктора Ющенка, "виборчим проектом року" - Всеукра§нське полiтичне об'єднання "Жiнки за майбутнє", "журналiстом року" - трагiчного загиблого керiвника телекомпанi§ "ТОР" Iгоря Александрова.
   З Новим роком!
  
  
  
  2002-й рiк.
   Наступив новий рiк.
   З"явилась Команда Озимого Поколiння Валерiя Хорошковського та Iнни Богословсько§. Його метафорична пiдкладка розшифровується самими Озимими таким чином: посiянi Незалежнiстю, вони були накритi снiгом Хаосу (вседозволенiстю чиновникiв), але проросли, згiдно iз законами природи, тому весна настане неминуче.
   Глава адмiнiстрацi§ президента Укра§ни Володимир Литвин проходить курс лiкування у клiнiчнiй лiкарнi "Феофанiя", куди вiн попав напередоднi свят внаслiдок дорожньо§ аварi§ i де був вимушений зустрiти Новий рiк. У Литвина закрита черепно-мозкова травма, а також струс головного мозку. Шофер машини, в яку врiзався "членовоз" Литвина, помер на мiсцi.
   Звiт "Репортерiв без кордонiв" згадує Укра§ну у перелiку семи європейських кра§н, де протягом 2001 року мали мiсце випадки вбивства журналiстiв. Цього разу йдеться про Iгоря Александрова. Слiдства у справах про убивства журналiстiв у переважнiй бiльшостi випадкiв закiнчуються безрезультатно, а §хнi замовники не встановлюються i залишаються на волi. До перелiку таких кра§н потрапила i Укра§на. Безпораднiсть Генпрокуратури i МВС у розслiдування справи Георгiя Гонгадзе змусили Раду Європи ухвалити рекомендацi§ щодо проведення незалежного розслiдування за участю iноземних експертiв. Для роботи в Укра§нi мiжнародно§ комiсi§ з розслiдування справи Гонгадзе потрiбно єдине - згода Кучми на це, заявив Сергiй Головатий. "I якраз тому, що все є, немає головного: бажання Кучми. Вiн цього бо§ться, бо мiжнародна комiсiя доведе його причетнiсть до смертi конкретно§ людини". За словами Головатого, не важливо, прямо або не прямо причетний президент: "Вбив вiн, Кравченко чи люди Кравченка - це не має значення. Буде видно, що вiн причетний до цього".
   Генеральна прокуратура Укра§ни порушила кримiнальну справу за фактом незаконно§ торгiвлi зброєю. Кримiнальну справу було порушено на пiдставi депутатського запиту депутатiв Григорiя Омельченка i Анатолiя Єрмака на iм'я генерального прокурора Михайла Потебенька, в якому стверджувалося про причетнiсть секретаря Ради нацiонально§ безпеки й оборони Євгена Марчука, екс-голови Служби безпеки Укра§ни Леонiда Деркача i його сина, народного депутата Андрiя Деркача до незаконно§ торгiвлi зброєю. Укра§на свого часу отримала у спадок величезнi запаси озброєнь вiд Радянського Союзу на суму у 89 мiльярдiв доларiв. Через шiсть рокiв експортували приблизно третину цього арсеналу. На той час Укра§на офiцiйно продавала за кордон озброєнь лише на пiвмiльйона доларiв щорiчно.
   Генеральна прокуратура Укра§ни порушила кримiнальну справу в зв'язку iз депутатським запитом Г. Омельченко i А. Єрмака про розслiдування обставин вiдкриття народними депутатами Укра§ни Олександром Волковим, Iгорем Бакаєм, Павлом Рябiкiним, Олексiєм Кучеренком, Костянтином Жеваго, Володимиром Сацюком валютних рахункiв за межами Укра§ни. У Швейцарi§ були заблокованi бiльше 200 рахункiв укра§нських фiрм i народних депутатiв Укра§ни, на яких знаходилося майже 500 млн. дол. Омельченко i Єрмак запропонували встановити, чи сплатили цi народнi депутати податки з валютних коштiв. Вони зажадали вивчити декларацi§ про прибутки вищезгаданих депутатiв, якi були наданi ними окружним виборчим комiсiям у ходi виборiв до Верховно§ Ради Укра§ни. Крiм Швейцарi§, Олександром Волковим вiдкритi валютнi рахунки у банках Великобританi§, Iзра§лю, ФРГ, США, Монако, Люксембургу та Бельгi§. Омельченко i Єрмак також надали матерiали, якi засвiдчують, що у 1995-96 роках через кореспондентськi рахунки АКБ "Приватбанк" (Тiгiпко) були вiдмитi за кордоном грошовi кошти, здобутi злочинним шляхом, на суму понад 150 млн. доларiв. Про це були проiнформованi президент Укра§ни Л. Кучма, Кабiнет Мiнiстрiв, Нацiональний банк, правоохороннi та контрольно-ревiзiйнi органи, якi на цю iнформацiю нiяк не реагують.
   Незабаром вибори, а на даний час у Верховнiй Радi Укра§ни найбiльша кiлькiсть членiв нараховує фракцiя Компартi§ - 113 депутатiв. У фракцiю "Трудова Укра§на" входить 38 парламентарi§в, СДПУ(о) - 32, "Батькiвщина" - 24, "Регiони Укра§ни" - 23, УНР - 22, "Солiдарнiсть" - 21, "Єднiсть" - 19, фракцiю Соцпартi§ "Лiвий центр: соцiалiсти i селяни" - 18, у фракцi§ "Демсоюз", "Яблуко", НДП i Партi§ зелених Укра§ни - по 15, фракцi§ НРУ i "Реформи-Конгрес" - по 14 парламентарi§в.
   Глава адмiнiстрацi§ президента Укра§ни, лiдер виборчого блоку "За єдину Укра§ну!" Володимир Литвин написав статтю "Громадянське суспiльство: мiфи i реальнiсть". Виявилось, що вiн §§ вкрав у американського вченого Каротерса. "Я хотiв побачити, як на це вiдреагує наше суспiльство", - сказав вiн. Суспiльство вiдреагувало нормально - воно звинуватило Литвина в плагiатi. За його словами, пiсля публiкацi§ статтi "почалася кампанiя шельмування". Литвин заявив, що завжди зумiє постояти за себе. З його грошима, я надiюсь, зумiє постояти.
   Банк "Укра§на", що входив до числа найбiльших укра§нських банкiв, зазнав кризи в 1998 роцi. 16 липня НБУ вiдiзвав лiцензiю у банка "Укра§на" на здiйснення банкiвсько§ дiяльностi i почав процедуру його лiквiдацi§. Оперативно-слiдча група, розслiдуючи карну справу вiдносно зловживань посадовими особами банка "Укра§на", прийшла до висновку про те, що з банку була вкрадена частина кредитних коштiв. Генпрокуратура затримала п'ятьох осiб, якi пiдозрюються за даною карною справою. Їм також iнкримiнується отримання хабарiв за надання послуг при незаконному кредитуваннi. А починати треба все-таки з Ющенка.
   Верховна Рада Укра§ни 5 лютого пiдтримала депутатський запит до генерального прокурора про порушення карно§ справи вiдносно президента кра§ни Леонiда Кучми, колишнього мiнiстра Кабiнету мiнiстрiв Анатолiя Лобова, народного депутата Юхима Звягiльського. У запитi наголошується, що Г. Омельченком, А. Єрмаком i В. Шишкiним встановлено факт привласнення державних валютних коштiв в особливо великих розмiрах. В березнi 1993 року народний депутат Ю. Звягiльський (на той час займав посаду голови Донецького мiськвиконкому) звернувся до прем"єр-мiнiстра Л. Кучми з клопотанням видiлити 12 млн. нiмецьких марок для викупу частки статутного капiталу у нiмецько§ фiрми "VAREX" на користь Донецько§ мiськради. Л. Кучма дав вiдповiдне письмове доручення. Отримавши 12 млн. нiм. марок, директор фiрми "VAREX" Норберт Петерс перерахував цi кошти на закордоннi валютнi рахунки: А. Лобову, який на той час був мiнiстром Кабiнету Мiнiстрiв 7 млн. 345 тис. нiм. марок, 3 млн. Л. Кучмi, Ю. Звягiльському було перераховано 1 млн. нiм. марок. Пiд виглядом викупу частки статутного капiталу у нiмецько§ фiрми "VAREX" Л. Кучма, А. Лобов та Ю. Звягiльський привласнили державнi валютнi кошти - 12 млн. нiм. марок, якi належали Державному валютному фонду Укра§ни. За цей час були вбитi особи, якi володiли iнформацiєю про викрадання цих коштiв. Зокрема, було вбито головного бухгалтера фiрми "VAREX" Беату Шмальц, яка знала про цю фiнансову операцiю i разом з керiвником фiрми перераховувала валютнi кошти, був убитий також перекладач Євген Гомелько, який був присутнiй на переговорах по цiй операцi§. Також раптово помер начальник юридично§ служби Ки§вського НВО "Реле i автоматики" Едуард Кармелицький, який також брав участь у зазначених переговорах.
   29 грудня 1993 року фiрма "VAREX" перерахувала 600 тис. нiм. марок на особистий валютний рахунок компанi§ "457-Мрiя", яка належить Олегу Кравчуку - сину екс-президента Укра§ни Леонiда Кравчука. Генпрокуратурою встановлено, що фiнансово-комерцiйних зобов"язань або дiлових вiдносин мiж фiрмою "VAREX" i О. Кравчуком не було. Пропонується порушити кримiнальну справу щодо колишнього президента Укра§ни, нинi народного депутата Леонiда Кравчука за одержання хабара в особливо великому розмiрi службовою особою, яка займає особливо вiдповiдальне становище, також перевiрити версiю щодо замовлення вбивств Є. Гомелька, Б. Шмальц, О. Лабезного (який допомiг Олегу Кравчуку, сину Л.Кравчука, вiдкрити валютний рахунок, на який було перераховано 1300000 дол. також через фiрму "VAREX").
   Верховна Рада Укра§на затвердила кошторис сво§х витрат на 2002 рiк. Загальна сума витрат на Верховну Раду становить 216,377 млн. грн.
   4 березня Державним департаментом США оприлюднено Звiт про права людини у свiтi. Сторiнки, присвяченi Укра§нi - це наш з вами дiагноз. Документ змальовує двi Укра§ни: законну в теорi§ та беззаконну на практицi. У першiй частинi документ ознайомлює читача з найулюбленiшими "розвагами" укра§нських правоохоронцiв включно з так званою "ластiвкою", "коли ув"язненого кладуть на живiт i прив"язують руки за спиною до нiг так, щоб спина вигнулася дугою". Iншу тортуру пiд назвою "слоненятко" документ описує так: "протигаз вдягається ув"язненому на голову в той час, як подача кисню поступово зменшується". Вимога надати адвоката або письмова скарга, як правило, призводять до ще бiльших фiзичних i моральних знущань. Це все не про Чилi часiв Пiночета, це про сучасну Укра§ну, де Конституцiя забороняє тортури. Протягом перших шести мiсяцiв 2001 року в укра§нських тюрмах померло 865 ув"язнених. Причиною смертi понад 300 з них був туберкульоз та iншi, майже забутi в цивiлiзованих кра§нах, хвороби. Чимало ув"язнених було вбито спiвкамерниками, частина покiнчила життя самогубством. Крiм побиття i морального приниження укра§нськi "законники" застосовували до ув"язнених електрошок й iншi тортури.
   31 березня пройшли вибори у Верховну Раду, у виборах взяли участь 49 партiй. З 0 год. 20 хв. 1 квiтня сайт Центрвиборчкому не вiдповiдає i не подає ознак життя. Як вiдзначають фахiвцi, достатньо кiлькох хвилин вiдключення серверу вiд зовнiшньо§ мережi для змiни будь-яких даних. За 40 хвилин сайт запрацював.
   Найбiльшу кiлькiсть голосiв на виборах до Верховно§ Ради Укра§ни в багатомандатних округах набрали:
  Блок Вiктора Ющенка "Наша Укра§на" - 23,53%,
  Компартiя Укра§ни - 20,04%,
  Блок "За єдину Укра§ну!" - 11,98%,
  Блок Юлi§ Тимошенко - 7,20%,
  СПУ - 6,94%,
  СДПУ(о) - 6,24%.
   За 4-вiдсотковим бар'єром залишилися:
  Блок Наталi§ Вiтренко - 3,22%,
  "Жiнки за майбутнє" - 2,11%,
  "Команда озимого поколiння" - 1,99%,
  Комунiстична партiя (оновлена) - 1,4%,
  Партiя зелених Укра§ни - 1,29%,
  Партiя "Яблуко" - 1,15%.
  "Єднiсть" - 1,01%.
   Менше нiж 1% голосiв отримали:
  "Демократична партiя Укра§ни - партiя "Демократичний союз" - 0,88%,
  "Нова генерацiя" - 0,77%,
  Руський Блок - 0,7%,
  Блок "ЗУБР" - 0,43%,
  Комунiстична партiя робочих i селян - 0,41%,
  Селянська партiя - 0,38%,
  Партiя реабiлiтацi§ тяжкохворих Укра§ни - 0,35%,
  Всеукра§нська партiя трудящих - 0,34%,
  "Всеукра§нське об'єднання християн" - 0,28%,
  Соцiал-демократична партiя - 0,26%,
  Блок "Народний Рух Укра§ни" - 0,15%,
  Блок "Проти всiх" - 0,11%,
  Укра§нська морська партiя - 0,11%,
  Партiя "Нова сила" - 0,1%.
  Народна партiя вкладникiв i соцiального захисту -0,1%.
   Абсолютними аутсайдерами виборчо§ кампанi§ по виборах до парламенту можна назвати:
  Партiю "Християнський рух" - 0,09%,
  Партiю "Справедливiсть" - 0,08%,
  Укра§нську нацiональну асамблею - 0,04%,
  Блок Укра§нсько§ партi§ i партi§ "Новий свiт" - 0,04%,
  Лiберальну партiю (оновлену) - 0,03%.
  За даними Центрвиборчкому, у виборах взяли участь бiльше 69% виборцiв.
   Серед депутатiв, обраних вiд "єди" є, наприклад, секретарка Вiктора Пiнчука Лариса Полякова, яка тепер буде представляти у парламентi iнтереси народу.
   У Верховнiй Радi Укра§ни зареєстровано шiсть фракцiй:
  До фракцi§ Соцiалiстично§ партi§ увiйшли 22 народних депутати.
  До фракцi§ Блок Юлi§ Тимошенко входять 23 депутати.
  Фракцiя СДПУ(О) складається з 31 народного депутата.
  У фракцi§ Компартi§ 63 народних депутати.
  До фракцi§ "Наша Укра§на" входять 119 народних депутатiв.
  Фракцiя "Єдина Укра§на" нараховує 175 осiб. Ряду народних депутатiв, пропонується вiд 100 тис. до 250 тис. дол. за перехiд до фракцi§ "ЄдУ".
   Ви звернули увагу, яких тiльки партiй нема на наших теренах: Вкладникiв, Морська, Проти всiх, Реабiлiтацi§ тяжкохворих, Трудящих, Пенсiонерiв? А цi люди, якi реєструють партi§, у них з головою все в порядку? Чи для них головне, взяти хабар, а те, що з нас смiється весь свiт - це §м по цимбалах?
   Бюджетний комiтет вважається найцiннiшим, оскiльки його члени отримують доступ до розподiлу державних фiнансiв. У Верховнiй Радi 4-го скликання до бюджетного комiтету увiйшли вiдомi бiзнесмени: "укргазбанкiвець" Василь Горбаль, керiвник торгiвельного будинку "Каштан" есдек Олександр Грановський, засновник "Правексбанку" Леонiд Черновецький та Сергiй Буряк, екс-керiвник "Брокбiзнесбанку".
   Комiтет з питань фiнансiв i банкiвсько§ дiяльностi також користується найбiльшою популярнiстю серед банкiрiв. В комiтетi: колишнiй вiце-президент "УкрСiббанку" Ернест Галiєв, член "ки§всько§ сiмки" Богдан Губський, екс-глава спостережно§ ради "Європейського страхового альянсу" Олександр Морозов, екс-керiвник банку "Нацiональний кредит" Павло Матвiєнко, екс-вiце-президент Чорноморського банку торгiвлi та розвитку Олег Рибачук, засновник банку "Аваль" Федiр Шпиг та багато iнших.
   До комiтету з ПЕК теж подався не "чужий" для галузi народ. Здебiльшого екс-керiвники пiдприємств комплексу: Астров-Шумiлов - "Ровеньки-Антрацит", Байсаров - шахти "Красноармiйська захiдна Љ 1", Броннiков - Запорiзько§ АЕС, Салмiн - "Укрнафти", Франчук - "Чорноморнафтогаз", Деркач - "Енергоатом", нафтотрейдери з "Iнфоксу" Злочевський та Лiсiн.
   Комiтет з питань економiчно§ полiтики, управлiння народним господарством, власностi та iнвестицiй. Високий рейтинг цього комiтету пояснюється тим, що зацiкавлений депутат може провести через нього будь-який закон, який стосується економiчно§ сфери, вiд вiльних економiчних зон до змiн оподаткування у певнiй галузi. За управлiння народним господарством у новiй Верховнiй Радi вiдповiдатимуть приватнi пiдприємцi та директори приватизованих гiгантiв. У списку можна побачити одного з керiвникiв порошенкiвського "Укрпромiнвесту" Зiмiна, екс-директорiв черкаського "Азоту" Райкова, краматорського "Машбуду" Скударя, донецького "Норду" Ландика та горлiвського "Стиролу" Янковського, а також багатопрофiльного Пiнчука з колишньою помiчницею Поляковою.
   Комiтет у закордонних справах. Закордонними справами люди йдуть займатися з огляду на регулярнi вiдрядження за кордон. Цим, можливо, пояснюється поява у комiтетi депутатiв передпенсiйного та пенсiйного вiку з Партi§ регiонiв - Рибака, Бастриги, Звягiльського. Вони просто вирiшили поподорожувати!
   Фракцiя "Єдина Укра§на" розпалася i на §§ фрагментах склалася фракцiя "Регiони Укра§ни" з 50 депутатiв, якими буде опiкуватися Р. Богатирьова.
   Укра§нцi, якi побували в автомобiльних катастрофах, а ранiше вiдчули на собi погрози з боку дiючо§ влади:
   Валерiй Малєв. Березень 2002. Директор найбiльшого укра§нського пiдприємства з експорту збро§. Загинув за кермом свого Аудi. Опозицiйнi полiтики кажуть, що вiн i президент Кучма були причетнi до нелегально§ торгiвлi зброєю.
   Юлiя Тимошенко. Сiчень 2002. Головний критик Кучми. Отримала травми, коли §§ Мерседес зiткнувся з iншою машиною у Києвi.
   Олександр Ємець. Сiчень 2001. Член парламенту. Загинув, пiсля того як водiй його Мерседесу втратив контроль i ви§хав з про§жджо§ частини. Перейшов до фракцi§ опозицi§ у парламентi. Помер якраз в той час, коли вибухнув скандал iз записаними президентськими розмовами.
   Євген Марчук. Лютий 2000. Секретар Ради Нацбезбеки. Отримав травми, коли його джип зiрвався на слизькiй дорозi у Києвi. Критикував монополi§-постачальники, пов'язанi з урядом.
   Борис Марусич. Квiтень 1999. Голова корпорацi§ Укрiнмаш, що контролюється державою. Загинув в автокатастрофi. До цього були спроби вилучити Укрiнмаш з бiзнесу по торгiвлi зброєю.
   В'ячеслав Чорновiл. Березень 1999. Загинув, коли його машина врiзалася в Камаз. Вiн §здив по провiнцi§, перевiряючи ситуацiю напередоднi президентських виборiв.
   Олександр Веселовський. Серпень 1998. Голова укра§нського державного Ощадбанку. Загинув в результатi втрати керованостi його ДЕУ. Деякi документи свiдчать, що вiн розслiдував темну фiнансову аферу.
   Джордж Кузмич. Грудень 1997. Американський чиновник, який займався атомною енергетикою. Загинув в автокатастрофi у Криму.
   Президент Укра§ни Леонiд Кучма призначив на посаду голови Вiнницько§ обласно§ держадмiнiстрацi§ Вiктора Коцемира. Коцемир, мiж iншим, заявив, що заплатив за цю посаду 5 млн. дол. i буде свiй борг з вiнничан "вiдбивати". Також вiн був дуже незадоволений мiсцевими телемедiйниками, тим, що вони неефектно його знiмають, як вiн сказав, його ряха не влазить у телевiзор. Пiд час представлення Коцемира нiхто не пiдвiвся i не спитав: а чим же таки керувався президент при цьому призначеннi. Вiнницька обласна елiта виявилася неспроможною не лише на протест, а навiть на елементарну самоповагу.
   13 травня у вiцi 63 рокiв помер Валерiй Лобановський. "Динамо" Ки§в залишилося без свого головного тренера. Як футболiст Лобановський зiграв в чемпiонатах Радянського Союзу 253 матчi, забивши в них 71 гол. З 1973 року Лобановський очолює ки§вське "Динамо". Тренував збiрнi СССР, збiрну ОАЕ, збiрну Кувейту, збiрну Укра§ни. Але перед тим, як опинитися в Об"єднаних Арабських Емiратах, вiн продав за готiвку всiх (!) футболiстiв ки§вського "Динамо" i збiрно§ Укра§ни. Укра§на залишилась без футболiстiв. Лобановський попрацював у Емiратах, Кувейтi, бачить, що його за цей "бiзнес" нiхто не переслiдує, вернувся до Укра§ни, i його зустрiли як героя. Про покiйникiв, як кажуть, або добре, або нiчого, але я не можу про це змовчати - Лобановський "закопав" укра§нський футбол.
   Президент Укра§ни Леонiд Кучма доручив уряду забезпечити у вереснi-листопадi нинiшнього року вивчення основних положень сво§х послань до парламенту у вищих, професiонально-технiчних i загальноосвiтнiх учбових закладах. Йдеться про послання глави держави до Верховно§ Ради - "Про внутрiшнє та зовнiшнє становище Укра§ни в 2001 роцi" та "Європейський вибiр. Концептуальнi принципи стратегi§ економiчного та соцiального розвитку Укра§ни на 2002-11 роки". Послання президента має 72 сторiнки, мiстить таблицi i аналiтичнi оцiнки становища в рiзних сферах життя кра§ни. I що ж, студенти кинуть свою науку для вивчення послань не шанованого в §х рядах президента? Чи петеушники, якi пiшли в ПТУ, бо не змогли закiнчити середню школу, цi тупуватi хлопцi, яким потрiбно для вивчення 72 сторiнок президентського послання кому рiк, а кому i всього життя замало, вони його вивчать "у вереснi-листопадi"? Про школярiв я вже мовчу, бо для них i послання, i сам президент - до електрично§ лампочки. Це ж не 70-тi роки, коли не знаєш "Малую Землю", не здав §§ на держекзаменi, i до захисту диплому студент не допускався. Це ж не Пiвнiчна Корея, де свого Кiма треба знати напам"ять, або книга "Рухнама" Сапармурата Нiязова. Це Укра§на, де, щоб тебе вивчали, треба, щоб тво§ послання були дуже розумними.
   Згiдно з даними мiжнародного економiчного дослiдження, серед кра§н свiту Укра§на посiдає одне з останнiх мiсць за ступенем економiчно§ свободи. Доповiдь "Економiчна свобода у свiтi" пiдготована американським дослiдницьким iнститутом КАТО i канадiйським Iнститутом Фрейзера. Згiдно з §х даними, Укра§на є однiєю з кра§н з найнижчою свободою економiчних дiй. Вона перебуває на 119 мiсцi, або на п'ятому - з кiнця списку, випереджаючи лише такi кра§ни як Алжир, Ґвiнею-Бiссау, Бiрму i Демократичну Республiку Конґо.
   Станом на 1 сiчня 2002 року в Укра§нi найбiльшу пенсiю отримують народнi депутати, вона становить 1 тис. 126 грн. Наступний за величиною середнiй розмiр пенсi§ у прокурорiв - 673,97 грн. У держслужбовцiв пенсiя становить 258,39 грн. Середнiй розмiр пенсi§ iнвалiдiв Чорнобильсько§ катастрофи - 252,81 грн. Середня пенсiя вiйськовослужбовцiв та iнвалiдiв вiйни - 205,03 грн. У всiх iнших категорiй пенсiонерiв середня пенсiя становить 120,04 грн. В Укра§нi 3,26 млн. пенсiонерiв отримують пенсiю в розмiрi нижче за 100 грн.
   7 липня в 1.50 спалахнув вогонь на шахтi "Укра§на" (мiсто Укра§нськ Червоноармiйського району Донецько§ областi, холдингова компанiя "Селiдовуголь"), в результатi аварi§ загинули 35 гiрникiв. 21 липня в 11.45 на шахтi "Ювiлейна" ДХК "Павлоградвугiлля" в Днiпропетровськiй областi вибухнув метан. Внаслiдок аварi§ загинули 6 гiрникiв, 15 отримали травми i хiмiчнi опiки, з них двоє перебувають у важкому станi. У 2002 роцi на пiдприємствах вуглепрому кра§ни вже загинуло 200 гiрникiв.
   Конституцiйний суд Укра§ни визнав конституцiйною норму закону "Про статус народного депутата Укра§ни", згiдно з якою народний депутат не має права бути членом Кабiнету мiнiстрiв, керiвником центрального органу виконавчо§ влади. Конституцiйний суд визнав також такими, що вiдповiдають Конституцi§ положення цього закону, що встановлює, що у разi порушення вимоги про несумiсництво мандата народного депутата i посади в урядi, депутатськi повноваження його припиняються достроково. Рiшення КС є обов'язковим до виконання на територi§ Укра§ни, остаточним i не може бути оскаржене.
   В Укра§нi за межею бiдностi перебувають 27,2% населення, або 13 млн. осiб. За рiвнем життя Укра§на посiдає 80-е мiсце серед 173 кра§н свiту. Принаймнi таке мiсце §й вiдведено у звiтi про соцiальний розвиток у свiтi, складений Органiзацiєю Об'єднаних Нацiй за 2001 рiк. Серед пострадянських республiк найкраще у соцiальному планi живуть Балтiйськi кра§ни: на найвищому, 42-му мiсцi, Естонiя, Литва на 49-му, а Латвiя - на 53-му мiсцi. Складаючи звiт та вивчаючи соцiальний розвиток свiту, ООН зважала зокрема на матерiальний прибуток на душу населення, розвиток показникiв народонаселення i його головних потреб. Бралися до уваги також i ступiнь соцiально§ свободи, рiвень гiдностi й роль людей у формуваннi уряду.
   27 липня, в суботнiй день, на вiйськовому аеродромi Скнилiв поблизу Львова при багатотисячному скупченнi глядачiв, було влаштовано авiашоу з показом технiки та льотно§ майстерностi. Упорядники завбачили все, крiм людського фактору. А вiн, людський фактор, як завжди нас i пiдвiв.
  
   Пiсля демонстрацi§ легких лiтакiв, фiгури вищого пiлотажу запропонував глядачам СУ-27УБ. Лiтак важкий, але легкий в управлiннi, безвiдказний, знаменитий своєю "Коброю", котру жоден лiтак не змiг повторити, надiйний, але звалився на голову глядачам. Причому, впав без екiпажу, тому що пiлоти, полковники Топонар та Єгоров, встигли катапультуватися. Їм цих кiлька секунд може й вистачило б, щоб попробувати вивести лiтак за межi льотного поля, туди, де глядачiв уже нема, треба було ризикнути життям, щоб спробувати порятувати нi в чому не винних цивiльних людей. Але, як кажуть, своя шкура ближча до тiла. В результатi цього багатотонна машина з п"ятьма тоннами керосину впала, вибухнула i цей вогняний смерч покотився по полi та по глядачах. В результатi загинуло 77 людей, з них 28 дiтей та 200 було скалiчено.
   Екiпаж досвiдчений, лiтак надiйний, але аварiя виникла, й коли по полi збирали фрагменти людських тiл, менi спало на думку:" Невже й за цей злочин нiхто не вiдповiсть? ". А сумнiватися в мене є причини. Не так давно на вiйськових навчаннях ракета, що §§ випустили в одному напрямку, зовсiм у другому врiзалась у житловий будинок в Броварах. Вiйськовi клялися й божилися, що цього не може бути, бо такого не може бути нiколи й показували по телевiзору ямку, в яку, начебто, впала ракета. Сам Мiнiстр оборони Кузьмук запевнив мирних громадян, що вiн вiдповiдає погонами за те, що ракета впала якраз у цю ямку, а не в iнше мiсце. До речi, це колишнiй родич президента, в народi про нього кажуть: "Мiнiстр оборони - молодший сержант Кузьмук". Кого притягли до вiдповiдальностi за недотримання регламенту при експлуатацi§ бойових ракет? Нiкого. Другий приклад: навчання на Чорному морi. Знов ракета змiнила напрямок i влучила в цивiльний лiтак. Загинули всi - пасажири й екiпаж. I знов вiйськовi клянуться й божаться, що це не §хня ракета, що виною в усьому є нечиста сила. I знов нiкого не покарали, президент, правда, вiдправив свого родича на почесну пенсiю - в парламент.
   А зразу ж пiсля львiвсько§ трагедi§ засоби масово§ iнформацi§ почали лапшу нам на вуха вiшати. На аматорськiй зйомцi падiння лiтака, поряд з ним раптом виникла сигароподiбна тiнь, подумай, народ, може й не пiлоти виннi, а прибульцi чи нечиста сила. Й те, що льотчики пiд час приземлення пошкодили собi хребти - теж неправда. Не знаю, як Єгоров, а приземлення Топонаря аматори зафiксували - здоровий як лось, його шiсть чоловiк в машину швидко§ допомоги заганяли. А те, що §х вночi вiдвезли подалi вiд мiсця трагедi§, в Вiнницький вiйськовий санаторiй, цим §х рятували вiд лiнчування. До речi, цей санаторiй за рiвнем лiкування - кращий в кра§нi, тут проводиться пiдготовка космонавтiв, щоб сюди потрапити на лiкування, треба мати великi заслуги.
   I якi ж висновки з цiє§ трагедi§ зробили вiйськовi? Цiлком вiрно, здогадливий читачу, потрiбно вдвiчi збiльшити видатки на озброєння. Тiльки на пiдготовку пiлотiв необхiдно 2 млрд. дол. А де взяти цi кошти? В робiтникiв та iнженерiв? Але ж у нас розруха, заводи та фабрики стоять, робiтники на вулицях цигарками торгують, а iнженери зернята продають. В армi§ чиновникiв? Так цi просто не дадуть. Залишаються пенсiонери, §м можна цiни пiдвищувати або пенсi§ не платити, вони вже до всього звикли. А в подальшому, якщо потрiбнi грошi на армiю - ламай будинки, збивай чужi лiтаки, а сво§ направляй в натовп людей, котрi тебе ж годують та утримують.
   Тому я запитую себе: а навiщо нам армiя? Щоб знищувати свiй народ чи захищати його вiд зовнiшнього агресора? I покажiть менi зовнiшнього ворога, котрий би нам загрожував чи якому загрожували б ми, проти кого була б направлена мiць наших доблесних збройних сил. Нема такого ворога. А ось внутрiшнiй ворог у нас є, як змiй триглавий: уряд, парламент та президентська рать. Суцiльнi шахра§, розiкрали державу, присво§ли всi матерiальнi цiнностi, що ранiше належали всьому народу, й продовжують красти, i нема на них управи, бо закони вони пiдганяють "пiд себе". В такому ж станi й армiя. Генерали продали все, що користується попитом, а все iнше вже лiтати, плавати та збивати цiлi не може. Тому, якщо збивають чи топлять, то частiше сво§х. I тi грошi на розвиток армi§, якщо б вони, не дай Бог, у нас були, панове генерали розiкрали б в один час, на чолi зi сво§м Головнокомандувачем - президентом кра§ни, тому що знищило нашу армiю, як i всю кра§ну, злодiйство та безвiдповiдальнiсть за своє злодiйство.
   Чи буде вiдповiдати Головнокомандувач за злочиннi дi§ сво§х збройних сил? Нiколи. Ми ж пам"ятаємо, що колишнiй президент, який служив "дахом" для Кудюкiна, який продав усе Чорноморське пароплавство разом з кораблями, одержав за це зiрку Героя. А чому цей президент повинен вiдповiдати? А за львiвську трагедiю знайдуть "стрiлочника", хоч порядок треба починати наводити з голови, тому що Голова в нас, як каже мудра приказка, дуже вже гнила.
   За Скнилiвську трагедiю президент вiддав розпорядження арештувати чотирьох генералiв i зняв з посади начальника Генерального штабу.
   Дослiдження iмiджу Укра§ни, проведеного двома компанiями - MIP i Troon Fields, показало, що Укра§на в очах полiтикiв усього свiту виглядає як держава, якою керує мафiя - це корумпована, ненадiйна та вельми неприємна кра§на. Всi асоцiюють Укра§ну з вбивством Гонгадзе та довжелезною чергою скандалiв та корупцi§, якi заплямували кра§ну протягом останнiх семи рокiв. Рекомендацi§, якi могли б радикально полiпшити iмiдж Укра§ни:
   1. Президент Леонiд Кучма повинен негайно залишити свою посаду. Кучма - це людина, яка найбiльше несе вiдповiдальнiсть за те, який жахливий iмiдж склався в Укра§ни.
   2. Мають бути заарештованi вбивцi Гонгадзе. Тi з них, хто зараз користується депутатською недоторканнiстю, мають бути позбавленi iмунiтету. Їх iмена не є державною таємницею, i кожна мисляча людина, що стежила за розвитком подiй у справi Гонгадзе, §х знає.
   3. Покаранi мають бути i тi, хто несе вiдповiдальнiсть за незаконний продаж збро§ злочинним режимам, i тi, хто вкрав мiльйони, включаючи тих, хто нинi ховається в парламентi. А саме: такi люди, як Волков - за обвинуваченнями у вiдмиваннi грошей та iнших незаконних дiях; Андрiй Деркач - за обвинуваченнями в причетностi до незаконно§ торгiвлi зброєю та фiнансових злочинах; Iгор Бакай - за обвинуваченнями в шахрайствi та привласненнi мiльйонiв доларiв. Микола Азаров повинен опинитися в судi через зловживання сво§м службовим становищем. Михайла Потебенька треба судити за те, що вiн чинив перешкоди правосуддю i кажуть, що брав хабарi. Необхiдно провести суд над Вадимом Рабiновичем у зв'язку з обвинуваченнями в причетностi до нелегального продажу збро§. Володимир Литвин повинен дати вiдповiдь щодо своє§ участi в низцi важких злочинiв, в тому числi i загибелi Гонгадзе. Олександр Ткаченко повинен з'явитися в судi за обвинуваченнями в шахрайствi з своєю фiрмою "Земля i люди".
   4. Армiя Укра§ни повинна бути пiдлегла цивiльному контролю. Кiлькiсть прикладiв некомпетентно§ та злочинно§ поведiнки вiйськових з подальшими прикриттями §х дiяльностi досягло межi пiсля збитого над Чорним морем росiйського лiтака та трагедi§ на львiвському авiашоу. Схоже, що вiйськовому керiвництву кра§ни не можна довiрити командування.
   5. Необхiдно провести розслiдування в Мiнiстерствi закордонних справ щодо хабарництва за призначення на посади в iноземних мiсiях, незаконну комерцiйну дiяльнiсть.
   6. СБУ не повинна бути президентським iнструментом, що збирає компромат на його полiтичних опонентiв.
   7. Укра§нськi кордони повиннi стати доброзичливими до iноземцiв. Чому Польща, Чехiя, Угорщина змогли зробити пункти в'§зду в кра§ну дружнiми та гостинними? Гостi з Заходу - це не саботажники i таємнi агенти, вони повиннi почували себе комфортно.
   Зарплата народного депутата Укра§ни доволi висока. Водночас, депутати Верховно§ Ради мають право на безкоштовний про§зд у залiзничному, автомобiльному i водному транспортi. Крiм того, впродовж року пiсля складання депутатських повноважень, §м виплачується матерiальна допомога у розмiрi зарплати дiючих депутатiв. А якщо трудовий стаж перевищує 25 (для жiнок - 20) рокiв, то така допомога виплачується аж до досягнення пенсiйного вiку. Волаю - хочу бути народним депутатом на пенсi§!
   За даними Свiтового Банку, станом на 2001 рiк Укра§на залишається у групi кра§н iз низьким рiвнем доходу на душу населення. Вiдповiдно до звiту банку, до однiє§ групи з Укра§ною (кра§ни з рiчним доходом на душу населення не бiльше 745 дол.) вiднесено ще 65 кра§н, серед яких Вiрменiя, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан, Молдова, Узбекистан, Iндiя, Зiмбабве, Афганiстан. Масштаби спаду виробництва в Укра§нi вражають не лише на фонi iнших посткомунiстичних кра§н, але й у масштабах свiтово§ iсторi§. За роки незалежностi виробництво в Укра§нi скоротилося на 49%. Бiльше в пострадянських кра§нах воно скоротилося лише в Молдовi, Грузi§, Вiрменi§ та Азербайджанi - кра§нах, в яких вирували кривавi збройнi конфлiкти!
   За сiм мiсяцiв нинiшнього року в Укра§нi вмерло на 223 тис. 550 осiб бiльше, нiж народилося. За даними Держкомстату на 1 липня 2002 року в Укра§нi проживає 48,15 млн. осiб.
   16 вересня - черговi роковини пам"ятi Г.Гонгадзе. В цей день починається акцiя "Повстань, Укра§но!". На Європейськiй площi в Києвi вiдбувся мiтинг чотирьох опозицiйних сил - "Нашо§ Укра§ни", КПУ, СПУ та БЮТ. У акцi§ взяли участь 50 тисяч громадян. Лунають гасла "Кучму геть". Юлiя Тимошенко, Петро Симоненко, Олександр Мороз i Вiктор Ющенко пiдписали звернення учасникiв акцi§ до глав держав i урядiв, а також послiв iноземних держав, акредитованих в Укра§нi, iз закликом надати пiдтримку укра§нському народу в боротьбi за демократiю. Вони закликали глав держав не запрошувати Леонiда Кучму на самiти й офiцiйнi зустрiчi.
   Учасники Всеукра§нсько§ акцi§ "Повстань, Укра§но!", делегованi вiд усiх регiонiв кра§ни, прийняли за пiдсумками акцi§ резолюцiю, в якiй ухвалили вiдсторонити Леонiда Кучму вiд виконання обов'язкiв президента i проголосити достроковi вибори президента: "У кра§нi панують корупцiя, бандитизм олiгархiчних кланiв i вищого чиновництва, економiчна криза. Укра§нський народ страждає вiд безробiття, вiдсутностi зарплат i пенсiй. Немає нiяко§ можливостi дати дiтям освiту або одержати квалiфiковане лiкування. В Укра§нi жорстко обмежена свобода слова, народу постiйно брешуть i манiпулюють його iнтересами. За роки правлiння Кучми ми одержали недiєздатну армiю, розвалену науку i культуру, глобальнi трагедi§ з масовими людськими жертвами".
   Для охорони будинку адмiнiстрацi§ президента задiяно значну кiлькiсть мiлiцi§ та спецпiдроздiлiв. У дворi будинкiв по вулицi Лютеранськiй та Банковiй перебуває 18 автобусiв ЛАЗ з особовим мiлiцейським складом в камуфльованiй формi, а також 5 вантажних автомобiлiв ГАЗ з надписом "ЛЮДИ". Серед iншого зустрiчаються представники спецпiдроздiлу БАРС. У вiкнах автобусiв видно каски та бронежилети. Учасники акцi§ прийняли звернення до представникiв правоохоронних структур: "Вам доручена брудна справа - будь-якою цiною захистити президента вiд народу. Сьогоднi вас зробили ударною силою проти чесних людей. Ви не повиннi боятися цiє§ кримiнально§ влади. Силовi структури - не безсловесна сокира, а вiдповiдальнi вартовi кра§ни, народу i Конституцi§".
   Тут же мiлiцiя пропонує водiям написати заяви про те, що §м заважали про§хати учасники акцi§. На телеканали прийшла вказiвка iз висвiтлення акцi§ протесту. Журналiстам рекомендується знiмати вiдеоряд: порушення суспiльного порядку, витоптанi клумби, гори смiття, асоцiальну поведiнку i зовнiшнiй вигляд учасникiв, хулiганськi витiвки та непристойнi жести, роботу iноземних журналiстiв. Одночасно будуть пiдготовленi репортажi, яким чином вплинули акцi§ на життєдiяльнiсть, насамперед, пiдприємств громадського харчування в центрi мiста, на труднощi у зв'язку з пересуванням людей. У понедiлок зранку жоден укра§нський телеканал не працює. Це пов'язано iз загальною профiлактикою антенних систем та енергоживлення. Ранок 16 вересня для мiлiцi§, а особливо для працiвникiв ДАI розпочався ще задовго до початку робочого дня. Наказ не допустити до Києва учасникiв акцi§ "Повстань, Укра§но!" вони отримали ще напередоднi, при перевiрцi документiв працiвники ДАI дають "пораду" не допускати у сво§ транспортнi засоби людей, якi схожi на тих, що §дуть до Києва на мiтинг.
   В нiч на 17 вересня близько 4.00 у Києвi мiлiцiя лiквiдувала наметове мiстечко, встановлене опозицiєю бiля адмiнiстрацi§ президента Укра§ни, були затриманi 54 особи.
   У рамках парламентського комiтету з питань правово§ полiтики буде створена слiдча комiсiя для розслiдування дiй правоохоронних органiв стосовно учасникiв акцi§ протесту опозицi§ "Повстань, Укра§но!" i правово§ оцiнки таких дiй.
   Згiдно з опитуванням соцiологiчно§ служби центру Разумкова, 57% населення Укра§ни готовi жити у тоталiтарнiй державi з високим рiвнем життя, i тiльки 14,8% - у демократичнiй державi з бiльш низьким рiвнем життя. Лише 7,4% учасникiв опитування вважають себе "господарем у сво§й кра§нi". Майже половина опитаних (48,5%) не вiрить, що активна суспiльна дiяльнiсть може що-небудь змiнити в Укра§нi. Почуття, що виникають у респондентiв при сплатi податкiв: 36,5% респондентiв зазначили, що "все одно всi цi кошти розкрадаються чиновниками", 34,6% вважають, що "цi кошти вiдбираються владою".
   7 жовтня Росiя та Укра§на пiдписали мiжурядову угоду про стратегiчну спiвпрацю в газовiй сферi. Угоду мiж урядом Росiйсько§ Федерацi§ i Кабiнетом Мiнiстрiв Укра§ни "Про стратегiчне спiвробiтництв в газовiй галузi" пiдписали прем'єр-мiнiстри Укра§ни та Росi§ Анатолiй Кiнах i Михайло Касьянов у присутностi президентiв двох кра§н Леонiда Кучми i Володимира Путiна. Пiдписано також договiр про створення пiдприємства "Мiжнародний консорцiум з управлiння i розвитку газотранспортно§ системи Укра§ни" мiж ВАТ "Газпром" (Росiя) i НАК "Нафтогаз Укра§ни". Кiнцевим результатом цього процесу повинне стати ефективне керування газотранспортними мережами на територi§ Укра§ни i залучення в них iнвестицiй. Консорцiум створюється на основi укра§нського законодавства, органи керування консорцiумом знаходитимуться на територi§ Укра§ни. В пiдписаних документах не говориться про приватизацiю газотранспортних мереж на Укра§нi.
   Але створення росiйсько-укра§нського газового консорцiуму, всупереч очiкуванням, не вiдбулося. Сторони не змогли домовитися у головному - питаннi власностi. Найголовнiше питання - скiльки ж акцiй належатиме кожнiй зi сторiн - так i залишився невирiшеним. На цi документи наклали гриф секретностi, це робилося для того, щоб сховати всю правду про особливостi створення консорцiуму.
   Вiрменська газета "Аравот" стверджує, що пiд час офiцiйного вiзиту до Вiрменi§ президент Кучма напився i влаштував п'яний дебош у кав'ярнi "Араґаст", що в Єреванi. Газета пише, що Кучма ображав музикантiв i чiплявся до офiцiанток.
   Мiжнародна громадська органiзацiя "Репортери без кордонiв" та Мiжнародний кримiнальний суд вперше спiльно склали "чорний список" кра§н, в яких грубо порушуються права журналiстiв. До нього входить 21 кра§на, в яких вбивства, зникнення та катування журналiстiв залишаються повнiстю або частково непокараними з боку влади. До згаданого "чорного списку" входять Алжир, Ангола, Бангладеш, Бiрма, Бразилiя, Буркiна-Фасо, Га§тi, Iрак, Iран, Камбоджа, Китай, Колумбiя, Косово, Непал, Росiйська Федерацiя, Руанда, Сирiя, Сомалi, Сьєрра-Леоне, Таджикистан i Укра§на. З 1992 по 2002 рiк у свiтi вбито 523 журналiстiв. Серед них понад 5 вiдсоткiв - укра§нськi працiвники ЗМI.
   23 жовтня в Москвi, на показi мюзиклу "Норд-Ост" у театральному центрi на Дубровцi, чеченськi терористи-смертники захопили близько 700 заручникiв, з них 75 iноземних громадян. Терористи стверджують, що вся будiвля замiнована. Самi себе вони називають "смертниками з 29-о§ дивiзi§". Учасники акцi§, в якiй, крiм "моджахедiв", беруть участь 40 вдiв загиблих у Чечнi бойовикiв, вимагають виведення федеральних вiйськ з республiки. Якщо протягом тижня це питання не буде вирiшено, то будинок з усiма заручниками буде пiдiрвано. "Для нас байдуже, де ми вмремо - ми вибрали смерть тут у Москвi, i ми вiзьмемо iз собою душi невiрних", - сказала одна з п'яти жiнок у масках, що стояли пiд прапором з написом "Аллах великий". Про жодний грошовий викуп терористам не йдеться. На всiх терористах знаходяться вибуховi пристро§. Нападники випустили iз залу близько 20 дiтей, мусульман i вихiдцiв з Кавказу. За допомогою представникiв посольств удалося визначити громадянство 37 iз загального числа iноземцiв-заручникiв. Найбiльше серед них укра§нцiв - 23 особи. Ще декiлька заручникiв мають громадянство США, Нiмеччини, Канади, Великобританi§, Нiдерландiв, Молдови, Вiрменi§, Болгарi§, Австралi§, Югославi§, Швейцарi§, Iрландi§, Бiлорусi й iнших кра§н.
   В нiч на 26 жовтня пiдроздiли росiйських силових структур взяли штурмом Палац культури на Дубровцi, захоплений терористами. Операцiя тривала 15-20 хвилин. Був зроблений викид iнформацi§ про те, що штурм почнеться о третiй годинi ночi. Бойовики насторожилися, але штурму не було. Потiм пiшла природна реакцiя - розслаблення. I о п'ятiй годинi почався штурм. Через вентиляцiю був запущений сонний газ, декiлька гранат вкинули у зал. Найголовнiше - вдалося лiквiдувати жiнок-смертниць, через спецiально зробленi лази бiйцi просто ввiйшли до залу i впритул розстрiляли сплячих терористiв. В ходi операцi§ загинуло 90 заручникiв. Кiлькiсть убитих терористiв становила 50 осiб. Серед убитих - 32 чоловiка i 18 жiнок, двоє терористiв затриманi. Терористи, судячи з §х поз, були вбитi у той момент, коли вони спали. З терористок зняли пояси з вибухiвкою. Для посилення дi§ вибухових пристро§в вони були начиненi шариками вiд пiдшипникiв. В залi було закладено п'ять потужних фугасiв, при пiдривi яких будiвля повинна була зруйнуватися. Кiльком терористам, якi переодяглися в одяг заручникiв, вдалося втекти з будiвлi. Один iз них пiзнiше був затриманий, коли намагався загубитися серед журналiстiв. Потiм прийшло повiдомлення про захоплення ще одного. В 64-у мiську клiнiчну лiкарню привезли понад 40 осiб. Реанiмацiйне вiддiлення переповнене. Пацiєнтiв розмiщують у всiх вiльних примiщеннях лiкарнi, поклавши на пiдлогу матраци. Лiкарi кажуть, що у людей явно вираженi ознаки отруєння газом: коматозний стан, блювота i тахикардiя. Бiльше 30 випадкiв смертi офiцiйно зафiксовано лiкарями у лiкарнi. Лiкарi запевняють, що роблять все можливе, щоб врятувати тих, кого ще можна врятувати. Тим часом влада фактично вводить iнформацiйну блокаду про те, що стосується даних про стан колишнiх заручникiв. За даними Мiнздоров'я Росi§, в результатi газово§ атаки загинуло 117 колишнiх заручникiв.
   Щорiчно до 40-45% ВВП Укра§ни, або 80-90 млрд. грн. розподiляється за допомогою механiзму корупцi§, а 9-10 млрд. грн. становлять власнi прибутки корупцiонерiв. Корупцiйнi явища найбiльш поширенi там, де найбiльшi податковi пiльги i преференцi§: вугiльна i газова промисловiсть, чорна металургiя, енергетика, сiльське господарство. Таким чином, укра§нськi олiгархи заробляють близько 2 млрд. дол. на рiк.
   Фракцiя "Регiони Укра§ни" наполягає на тому, аби наступним керiвником уряду став чинний голова держадмiнiстрацi§ Донецько§ областi Вiктор Янукович: "Ми пропонуємо кандидатуру, яка, на наш погляд, продуктивно зарекомендувала себе i в питаннях управлiння територiєю, i в вирiшеннi соцiально-економiчних проблем такого непростого регiону, як Донбас". Iнформацiя про судимiсть Вiктора Януковича не повинна стати перешкодою для його обрання прем'єр-мiнiстром. Янукович являється представником олiгархiв, яких не обходять проблеми держави, донецький промисловий клан вважається в Укра§нi найбезжальнiшим та найбрутальнiшим. В першiй половинi 90-х рокiв Донецьк був мiсцем численних полiтичних вбивств, жертвами були промисловцi, банкiри, полiтики та журналiсти. Сьогоднi область вважається зразком владарювання олiгархiв: регiонально§ опозицi§ нема, органи мiсцево§ влади, суд, мiлiцiя i засоби масово§ iнформацi§ контролюються Януковичем та його людьми.
   Член фракцi§ Блоку Юлi§ Тимошенко Олександр Турчинов просить створити тимчасову слiдчу комiсiю парламенту з розслiдування iнформацi§ про пiдкуп народних депутатiв вiд опозицi§. Депутатам фракцi§ БЮТ пропонували грошi вiд 300 тис. дол. i бiльше за вихiд з опозицi§ i перехiд до бiльшостi. На прем'єрство Януковича кинуто не просто грошi, а величезнi грошi. I не вiдомо, на що це вказує бiльше: на цiннiсть цiє§ посади чи на бажання донецько§ групи взяти владу в кра§нi.
   21 листопада, на Михайла, Вiктор Янукович з результатом у 234 голоси став десятим прем"єр-мiнiстром Укра§ни. I що чекає на Укра§ну? Економiка Укра§ни буде пiдпорядкована винятково iнтересам одного клану - донецького. День сходження Януковича на посаду прем'єра почався з промови перед Верховною Радою, де вiн виклав своє бачення подальшо§ долi уряду. Вiн зазначив, що досвiд Донецького регiону буде поширений на всю кра§ну. "Європейському шляху Укра§ни немає альтернативи. Коли стандарти європейського життя стануть реалiями для укра§нського громадянина, тодi проблеми вирiшаться", - проголосив вiн. Першочергова проблема, яку планує вирiшити уряд, це боротьба з бiднiстю. Янукович пообiцяв, у першi мiсяцi роботи на посадi прем'єр-мiнiстра, пiдвищення пенсiй, зменшення податкiв, створення нових робочих мiсць та збiльшення кiлькостi середнього класу. Укра§на повинна докласти всiх зусиль, щоб основна частина громадян мала доступ до якiсного медичного обслуговування, надати гарантi§ будь-якiй молодiй людини, незалежно вiд статкiв §§ батькiв, отримати належну освiту. "Цей день я пам'ятатиму все життя - як великий шанс вiддати життя служiнню нацi§", - зазначив Янукович. Укра§нський народ цей день теж запам"ятає надовго.
   11 липня Верховна Рада утворила Тимчасову слiдчу комiсiю з розслiдування обставин вбивств журналiстiв Г. Гонгадзе та I. Александрова.
   До Тимчасово§ слiдчо§ комiсi§ звернулася М. Гонгадзе iз заявою про злочин, вчинений президентом Укра§ни Л. Кучмою, колишнiм главою Адмiнiстрацi§ президента В. Литвином, колишнiм мiнiстром внутрiшнiх справ Укра§ни Ю. Кравченком, колишнiм головою Служби безпеки Укра§ни Л. Деркачем проти §§ чоловiка Георгiя Гонгадзе. У заявi М. Гонгадзе повiдомляє: "16 вересня 2000 року за нез'ясованих обставин зник мiй чоловiк Георгiй Гонгадзе. За фактом його зникнення порушено кримiнальну справу. Пiсля виявлення 2 листопада 2000 року обезголовленого трупа невiдомого чоловiка в Таращанському районi Ки§всько§ областi Генеральним прокурором Укра§ни була порушена кримiнальна справа за фактом вбивства Георгiя Гонгадзе. У листi до Голови Верховно§ Ради Укра§ни I.Плюща тодiшнiй Генеральний прокурор М.Потебенько повiдомив, що на пiдставi висновкiв експертиз та оцiнки доказiв Генеральна прокуратура визнала належнiсть таращанського тiла Георгiю Гонгадзе. 28 листопада 2000 року на сесi§ Верховно§ Ради Укра§ни народний депутат Олександр Мороз зробив заяву про те, що наявнi у нього докази засвiдчують, що президент Укра§ни Л.Кучма, тодiшнiй глава Адмiнiстрацi§ президента В.Литвин, тодiшнiй мiнiстр внутрiшнiх справ Укра§ни Ю.Кравченко причетнi до органiзацi§ викрадення та вбивства Георгiя Гонгадзе. В той же день О.Мороз пiд час прес-конференцi§ озвучив аудiозаписи, зробленi у кабiнетi президента Укра§ни старшим офiцером безпеки Управлiння Державно§ охорони Миколою Мельниченком. На аудiозаписах Л.Кучма, В.Литвин, Ю.Кравченко, Л.Деркач ведуть неодноразовi розмови iз застосуванням нецензурно§ лексики про те, як лiквiдувати мого чоловiка Георгiя Гонгадзе. Я неодноразово прослуховувала аудiозаписи i засвiдчую, що голоси, якi звучать на аудiозаписах, безсумнiвно належать Л.Кучмi, В.Литвину, Ю.Кравченку, Л.Деркачу. У США я познайомилася та неодноразово зустрiчалася з М.Мельниченком, який пiдтвердив, що вiн дiйсно зробив вищезгаданi записи, вони достовiрнi, i вiн готовий це пiдтвердити в судi, як в Укра§нi, так i в США. Згiдно з висновками експертизи, записанi М.Мельниченком магнiтнi фонограми, якi були дослiдженi експертом Брюсом Кенiгом, є достовiрними i монтажу не пiддавалися. Наявнi докази засвiдчують, що Л.Кучма, В.Литвин, Ю.Кравченко, Л.Деркач є спiвучасниками злочину - органiзаторами викрадення мого чоловiка Георгiя Гонгадзе, що спричинило тяжкi наслiдки".
   До Тимчасово§ слiдчо§ комiсi§ звернувся М.Мельниченко iз завою про злочини, вчиненi проти журналiста Георгiя Гонгадзе. У заявi М. Мельниченко повiдомляє: "Я працював в Адмiнiстрацi§ президента Укра§ни з 1994 року по жовтень 2000 року на рiзних посадах. Остання - старший офiцер безпеки Управлiння Державно§ охорони Укра§ни. Пiд час виконання сво§х службових обов"язкiв я став свiдком скоєння кримiнальних злочинiв президентом Укра§ни Л.Кучмою, колишнiм главою Адмiнiстрацi§ президента, нинi Головою Верховно§ Ради Укра§ни В.Литвином, колишнiм мiнiстром внутрiшнiх справ Укра§ни Ю.Кравченком, колишнiм головою Служби безпеки Укра§ни, нинi народним депутатом Укра§ни Л.Деркачем, головою Державно§ податково§ адмiнiстрацi§ М.Азаровим, помiчником президента Укра§ни О.Волковим та iншими державними дiячами i посадовими особами. Будучи свiдком скоєння злочинiв вищезазначеними особами, я записав рiзними записуючими пристроями у службовому кабiнетi президента Укра§ни та iнших службових примiщеннях, де перебував Л.Кучма, §хнi розмови, якi дають змогу встановити факти планування i пiдготовки цих злочинiв. Технiчно документуючи пiдготовку до скоєння злочинiв вищими посадовими особами Укра§ни, я дiяв у станi необхiдно§ оборони i крайньо§ необхiдностi. 28 листопада 2000 року народний депутат Укра§ни Олександр Мороз оприлюднив декiлька фраґментiв аудiозаписiв, зроблених мною у службовому кабiнетi президента Укра§ни Л.Кучми, на яких мiстяться розмови Л.Кучми, Ю.Кравченка, В.Литвина, Л.Деркача про органiзацiю викрадення та вбивства опозицiйного журналiста, головного редактора Iнтернет-видання "Укра§нська правда" Георгiя Гонгадзе. На зроблених мною аудiозаписах Л.Кучма, В.Литвин, Ю.Кравченко, Л.Деркач неодноразово ведуть розмови з використанням брутальних слiв про те, як фiзично розправитися з Георгiєм Гонгадзе. Цi аудiозаписи мною були зробленi впродовж червня - першо§ половини вересня 2000 року. 16 вересня 2000 року, як повiдомили засоби масово§ iнформацi§, Георгiй Гонгадзе зник. Аналiз фактичних даних, якi мiстяться на цих аудiозаписах, дав менi пiдстави зробити однозначний висновок: президент Укра§ни Л.Кучма, тодiшнiй глава Адмiнiстрацi§ президента, нинi Голова Верховно§ Ради Укра§ни В.Литвин, колишнiй мiнiстр внутрiшнiх справ Укра§ни Ю.Кравченко та тодiшнiй голова Служби безпеки Укра§ни, нинi народний депутат Укра§ни Л.Деркач є спiвучасниками злочину - органiзаторами викрадення Георгiя Гонгадзе, що спричинило тяжкi наслiдки. За дорученням Тимчасово§ слiдчо§ комiсi§ Верховно§ Ради Укра§ни третього скликання американська компанiя "Бек Тек" провела експертизу зроблених мною аудiозаписiв. Для проведення експертизи я надав американському експерту Брюсу Кенiгу оригiнали аудiозаписiв та технiчнi пристро§, за допомогою яких я зробив цi записи. Згiдно з висновками експертизи, зробленi мною аудiозаписи є достовiрними i монтажу не пiддавалися".
   2 вересня Тимчасова слiдча комiсiя Верховно§ Ради Укра§ни, розглянувши заяви М.Гонгадзе i М.Мельниченка, дослiдивши викладенi у них фактичнi данi, а також аудiозаписи розмов Л.Кучми з В.Литвином, Ю.Кравченком, Л.Деркачем про викрадення журналiста Георгiя Гонгадзе, дiйшла висновку:
  - наявних доказiв достатньо для того, щоб вважати президента Укра§ни Л.Кучму, колишнього главу Адмiнiстрацi§ президента В.Литвина, колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Укра§ни Ю.Кравченка, колишнього голову Служби безпеки Укра§ни Л.Деркача спiвучасниками злочину, передбаченого ч.3 ст.27, ч.3 ст.146 КК Укра§ни, тобто органiзаторами викрадення журналiста Георгiя Гонгадзе, вчиненого органiзованою групою осiб за попередньою змовою, що спричинило тяжкi наслiдки.
   10 грудня на засiданнi Тимчасово§ слiдчо§ комiсi§ Генеральний прокурор С.Пiскун офiцiйно повiдомив, що згiдно з висновками повторних експертиз, тiло, яке було знайдене 2 листопада 2000 року в лiсовому масивi Таращанського району Ки§всько§ областi, належить журналiсту Георгiю Гонгадзе, смерть якого наступила в результатi вiдтинання голови вiд тулуба.
   23 грудня близько 18:00 за ки§вським часом в Iранi зазнав катастрофи лiтак Ан-140, що належав авiакомпанi§ "Аеромiст-Харкiв". На борту знаходилося 48 осiб (включаючи 6 членiв екiпажу) - громадян Укра§ни та Росi§ - загинули усi. Переважна бiльшiсть пасажирiв укра§нського Ан-140 - авiа-iнженери i вченi обох кра§н. Вони були запрошенi для участi в церемонi§ першого офiцiйного польоту Iran-140, побудованого в рамках проекту спiльного iрансько-укра§нського пасажирського лiтака.
   Голосi§вський мiсцевий суд Києва засудив членiв УНА-УНСО, що брали участь у масових акцiях протесту 9 березня 2001 року в Києвi, до термiнiв вiдбування покарання вiд 2 до 5 рокiв, чотирьох - умовно. Судовi засiдання проходили з жовтня минулого року.
   Рiк, що минає, залишився у пам'ятi укра§нцiв як рiк конфлiктiв i трагедiй. Це й авiакатастрофа у Скниловi, це й вибори до Верховно§ Ради, це й захоплення заручникiв у театральному центрi на Дубровцi у Москвi, це й осiннi акцi§ опозицi§ "Повстань, Укра§но!", це й катастрофа лiтака в Iранi.
   З Новим роком!
  
  
  
  
  2003-й рiк.
   Почався новий рiк.
   Почався вiн з того, що Тимчасова слiдча комiсiя Верховно§ ради з розслiдування загибелi журналiста Г.Гонгадзе звернулася до Генерально§ прокуратури з проханням порушити кримiнальну справу щодо президента Леонiда Кучми, спiкера Володимира Литвина, голови ДПАУ Юрiя Кравченка та народного депутата Леонiда Деркача за ознаками злочину - викрадення Георгiя Гонгадзе, вчинене органiзованою групою осiб за попередньою змовою, що спричинило тяжкi наслiдки.
   В груднi минулого року Кучма пiдписав указ, яким затвердив нове положення про Державне управлiння справами (ДУС). На документi сто§ть гриф "опублiкуванню не пiдлягає". Бюджет-2003 для ДУС передбачає фiнансування у розмiрi 306 млн. грн. Це бiльше, нiж у Мiнтрансу або Мiнкультури.
   У Вiнницi знайшли мертвим 47-рiчного ки§вського журналiста С.Набоку. Вiн працював на радiо "Свобода" полiтичним оглядачем i писав про умови утримання в укра§нських тюрмах. Набока помер в вiдомчому готелi тюрми.
   Журнал Wprost оприлюднив рейтинг найбагатших людей. До нього потрапили Р.Ахметов - 1,7 млрд. дол., В.Пiнчук - 1,3 млрд. дол. та В.Медведчук - 0,8 млрд. дол.
   В Донецьку з"явилась вулиця ще живого Юхима Звягiльського. Ранiше там побудували пам"ятники ще живим Бубцi i Кобзону. Народний депутат Юхим Звягiльський 20 лютого 2003 року до свого 70-рiччя удостоєний звання "Герой Укра§ни". За якi подвиги вiн отримав Героя? Може, за те, що з 1994 по 1997 роки ховався вiд слiдства в Iзра§лi? Чи за те, що бiльше сотнi шахтарiв загинуло на його приватнiй "Шахтi iм. Засядька"?
   Також в цьому роцi народний депутат Микола Янковський теж отримав звання "Герой Укра§ни". I за який подвиг? Невже лише за те, що є членом полiтради партi§ Регiонiв? "Героєм Укра§ни" стала також народний депутат Тетяна Засуха. А в не§ який подвиг? Член фракцi§ партi§ Регiонiв?
   Знов вернемся до укра§нського прем'єра Павла Лазаренка, що втiк в Америку i купив садибу Еддi Мерфi: 5 басейнiв, 41 кiмната, 2 вертолiтнi майданчики. У березнi Лазаренко чекає суду над собою.
  
  
  Колишня садиба Еддi Мерфi, новий господар Павло Лазаренко.
   У лютому 1999 року при в'§здi до США в аеропорту був затриманий колишнiй прем'єр-мiнiстр Укра§ни, лiдер велико§ опозицiйно§ партi§ "Громада", нещодавнiй кандидат у президенти кра§ни Павло Iванович Лазаренко, який прибув з дипломатичним паспортом громадянина Укра§ни. Лазаренко заявив, що прибув для возз'єднання зi своєю сiм'єю, яка проживає у Калiфорнi§, i тут же попросив про полiтичний притулок, стверджуючи, що йому загрожує смертельна небезпека з боку укра§нсько§ влади й особисто президента Кучми.
   При оглядi у Лазаренка були знайденi паспорти, виданi ще дев'ятьма кра§нами свiту. А при прогонi його iменi по мiжнароднiй кримiнальнiй картотецi було встановлено, що у груднi 1998 року вiн уже затримувався владою Швейцарi§ при в'§здi до кра§ни за паспортом громадянина Панами.
   Звинувачувався Лазаренко у вiдмиваннi мiльйонiв доларiв через рахунки у швейцарських банках. На свободу вийшов пiд заставу у 2,6 мiльйонiв доларiв i тут же залишив Швейцарiю. У кiнцi червня 2000 року Лазаренко був визнаний Женевським судом винним у вiдмиваннi грошей i заочно засуджений до 18 мiсяцiв утримання у в'язницi й штрафу у 5,9 мiльйонiв доларiв. Уряд Швейцарi§ також конфiскував 6,6 мiльйонiв доларiв, якi знаходяться на двадцяти швейцарських рахунках Лазаренка, i повернув §х Укра§нi.
   Був i запит на видачу громадянина П.I.Лазаренка у разi його появи у США. Запит надiйшов не тiльки зi Швейцарi§, але i з Укра§ни, де кримiнальна справа проти колишнього прем'єра була порушена ще у лютому 1998-го. А коли американцям стало вiдомо, що сiм'я Лазаренка проживає не де-небудь у Калiфорнi§, а в колишнiй садибi Еддi Мерфi i що при купiвлi за нього через пiдставну фiрму було викладено 6,75 мiльйонiв доларiв готiвкою, то до розслiдування пiдключили податкове вiдомство США. А за нестиковку мiж отриманими прибутками i сплаченими податками в Америцi швидко за грати запроторять.
   У перiод з сiчня 1994 року по червень 1999 року Лазаренко прокачав через американськi банки та iнвестицiйнi фонди значнi фiнансовi кошти. За даними Генпрокуратури Укра§ни, Лазаренко незаконно перевiв в Америку з Укра§ни бiльше 320 мiльйонiв доларiв через рахунки пiдставних фiрм, зареєстрованих у Швейцарi§, в острiвнiй державi Антигуа й Барбуда, в Естонi§, Латвi§, Польщi i т.д. Американська юстицiя, однак, змогла документально пiдтвердити перерахунок "всього" 114 мiльйонiв доларiв. До моменту арешту Лазаренка, двадцять мiльйонiв iз переведених ним коштiв були формально "вiдмитi".
   Ордер на арешт Лазаренка укра§нською прокуратурою був виписаний 18 лютого 1998 року. 17 лютого 1999 року Верховна Рада дала згоду на притягнення Павла Лазаренка до кримiнально§ вiдповiдальностi, знявши з нього депутатську недоторканнiсть. Крiм ранiше пред'явлених Лазаренковi обвинувачень у зловживаннi владою, корупцi§, розкраданнi державного майна в особливо великих розмiрах, крадiжцi бюджетних коштiв, фiнансових махiнацiях, вiдмиваннi грошей, Генеральна прокуратура звинуватила його у замовленнi й фiнансуваннi вбивств народних депутатiв Вадима Гетьмана та Євгена Щербаня.
   Захист колишнього прем'єра не має можливостi пiдтвердити легальне джерело отримання величезних коштiв при загальнiй бiдностi держави Укра§на, чий ВВП становить всього 3% вiд ВВП США. Так, наш клiєнт грiшний, кажуть вони, i вiн готовий визнати факт незаконного отримання сво§х капiталiв i подальшого §х часткового вiдмивання в Америцi. Але отриманi вони були не внаслiдок здирства, а як хабарi. Прокуратура Пiвнiчно§ Калiфорнi§ з такою iнтерпретацiєю справи явно не згодна. В судi присяжних дi§ Лазаренка, державного службовця i високопоставленого урядового чиновника, характеризуються не iнакше, як "пограбування укра§нського народу", "нелегальне привласнення i приховування грошей у великих розмiрах, отриманих унаслiдок здирства". Саме здирства, а не бiльш "нешкiдливого" хабарництва.
   У разi згоди суду присяжних iз висунутими обвинуваченнями, Павлу Iвановичу загрожує бiльше 500 рокiв в'язницi!
   Близько 300 вищих керiвникiв Укра§ни входять до масонсько§ ложi, починаючи вiд керiвника Служби безпеки, мiнiстра оборони i генерального прокурора. Керiвнi органи ложi знаходяться за кордоном. Члени масонсько§ ложi ставлять статут своє§ органiзацi§ вище Конституцi§ держави i §§ законiв, тому для держави є небезпечним присутнiсть в нiй вищих посадових осiб. Всi, хто входить в масонську ложу, не можуть бути на державнiй службi в Укра§нi.
   Президент Кучма iнiцiює змiни до чинно§ Конституцi§. Головний принцип реформи - парламент повинен сформувати у сво§х рядах бiльшiсть i визначити кандидата в прем"єри. Його на затвердження парламенту вносить президент. Президент призначає 4-х мiнiстрiв - оборони, внутрiшнiх справ, надзвичайних ситуацiй i закордонних справ. В законопроектi передбачається скорочення депутатського складу парламенту. Проте вiн стає двопалатним. Верхня палата - Палата регiонiв. До не§ буде входити по три представники вiд кожно§ з 27 територiальних одиниць. Плюс членами палати будуть колишнi президенти Укра§ни. Нижня палата - Державнi збори. Чисельнiсть - 300 депутатiв. Бачиш, читачу, кожен хоче змiнити Конституцiю "пiд себе", або, як кажуть зеки: "Хотят её поиметь!".
   До Мiжнародного жiночого дня президент Кучма нагородив Валентину Довженко орденом княгинi Ольги "за вагомi трудовi здобутки, особистий внесок у примноження матерiальних i духовних надбань, активну громадську дiяльнiсть". В.Довженко працює головою Держкомiтету у справах сiм"§ та молодi, а також є подругою Людмили Кучми - дружини президента.
   9 березня акцiя "Повстань, Укра§но!", що §§ органiзували опозицiйнi сили, почалася бiля пам"ятника Т.Шевченку, пiкетувала будинок Ки§вського апеляцiйного суду з вимогою "справедливого розгляду справи учасникiв мiтингу 9 березня 2001 року у Києвi". Колону очолили О.Турчинов, А.Матвiєнко, А.Шкiль, С.Хмара, в колонi було близько 10 тисяч осiб. Потiм колона попрямувала до Лук"янiвського СIЗО, скандуючи антипрезидентськi гасла i вигукуючи: "Свободу полiтв"язням!". Зараз в СIЗО знаходяться "Унсовцi", обвинуваченi в органiзацi§ масових заворушень 9 березня 2001 року, що отримали покарання вiд 2 до 5 рокiв.
   На 83-му роцi життя померла народний депутат Ярослава Стецько. Вона була найстарiшим депутатом Верховно§ Ради. Ярослава Стецько (Ганна Музика) народилась в Тернопiльськiй областi, закiнчила Львiвську полiтехнiку, в Мюнхенi школу полiтичних наук. Вдова лiдера ОУН Ярослава Стецька. Пiсля вiйни жила i працювала в Мюнхенi. З 1986 року була президентом антибiльшовицького блоку народiв. В 1991 роцi повернулась до Укра§ни, де до 2000 року очолювала провiд ОУН. З 1992 року була лiдером партi§ Конгрес укра§нських нацiоналiстiв. Я.Стецько - це наша iсторiя, ця жiнка - епоха!
   В Нiмеччинi судять екс-депутата та банкiра В.Жердицького, його звинувачують в присвоєннi грошей, направлених до Укра§ни на виплати остарбайтерам. Нiмецькi грошi для вiдшкодувань укра§нським жертвам нацiонал-соцiалiзму були вкраденi. Кого Жердицький обiкрав? Тих, хто практично не може себе захистити, спочатку §х здоров"я забрали нацисти, а компенсацiю за це - сво§ ж бандюгани. То хто з них гiрший - Жердицький чи Гiтлер? А прикриває жердицьких §х головний пахан - президент.
   Чи займається президент сво§ми безпосереднiми обов"язками - турботою про свiй народ? А про це довiдаємось, коли прослухаємо його розмови в його ж кабiнетi, записанi майором Мельниченко. Чим займався президент до сво§х виборiв? Тим, що грошi в олiгархiв вибивав. На сво§ вибори. А чим розраховувався за це з олiгархами? Посадами та землею. Бо першим указом пiсля обрання себе на другий термiн, президент вiдзначив указом про землю, хоч до виборiв клявся й божився, що земля буде належати тiльки тим, хто §§ обробляє. А зразу ж пiсля виборiв земля стала власнiстю. Чиєю? Олiгархiв. А тi, хто обробляє? А "тi" стали рабами. Чому? Бо лише раб може працювати за харчi. А наш колишнiй колгоспник за свiй труд одержує натуроплату, яко§ не вистачає навiть на харчi.
   Чим займається президент пiд час свого президентства? Йому треба продержатися п"ять рокiв, при цьому набити кишенi - сво§ та родичiв. Зi сво§м зятем вирiшив привласнити три мiльярди гривнякiв народних коштiв. Для цього треба замiнити керiвництво нацбанку, яке за три роки закрiпило гривню на рiвнi твердо§ валюти, надрукувати папiрцiв-гривнiв на три мiльярди та облiгацiй на таку ж суму, обмiняти облiгацi§ на гривню, гривню конвертувати в долари, а самi долари вивезти за кордон. Процес пiшов, з нацбанку вигнали спецiалiста, на його мiсце взяли полiтика i скоро гривня покотиться як колишнi купони. До речi, в нашому мiстi висить транспарант "Ми хочемо, щоб нами керували люди, а не полiтики". Дуже актуальний транспарант.
   А ще плiвки Мельниченка показують, що за наказом президента прибрали Гонгадзе. I зовсiм "випадково" всi, хто був причетний до цiє§ справи, зайняли самi високi пости у державi. Зовсiм випадково! I в той час, коли вся Укра§на бунтувала пiд гаслами "Укра§на без Кучми!" та "Повстань, Укра§но!", Лавринович, Литвин, Азаров, Кравченко, Медведчук займали м"якi крiсла.
  
  
  Маєток Олександра Лавриновича в с. Плюти.
  
   А "кольчужна" справа. Мiжнародна комiсiя шукає слiди продажу "Кольчуг" Укра§ною. А §х нема, Укра§на Iраку "Кольчуги" не продавала. Їх контрабандою продала сiм"я президента, а грошi треба шукати в закордонних банках. Чому я так кажу? А ви згадайте, як нас, народ, обманювали вiдразу ж пiсля публiкацi§ плiвок Мельниченка. За офiцiйними даними на той час систем "Кольчуга" було виготовлено в кiлькостi п"яти штук, з них одна залишилась на Укра§нi, а чотири продали Йорданi§. А пiд час роботи мiжнародно§ комiсi§ §х виявили аж сiмдесят шiсть(!). Причому слiди чотирьох систем нiяк знайти не могли, а саме про чотири "Кольчуги" йшла розмова в кабiнетi президента. Нiяких слiдiв: нi договору, нi оплати, нi товарно-транспортних накладних. Чотири системи вартiстю в мiльярд розчинилися у повiтрi. А хто мiльярд грошей мiг "розчинити" без дозволу президента? Нiхто. В цей же час непомiченою пройшла ще одна подiя: в автокатастрофi загинув Валерiй Малев - гендиректор "Укрспецекспорту", що цi "Кольчуги" розподiляв.
   Пройде деякий час, виберуть нового президента, а старого треба судити. За геноцид проти власного народу, за його обкрадання, за смерть Гонгадзе, за "Кольчуги". А щоб цього не трапилось, щоб до суду не дiйшло, президент вже зараз приймає превентивнi мiри: на всiх постах - мiнiстрiв, парламентарiв, голiв держадмiнiстрацiй, силовикiв, суддiв, прокурорiв ставить людей, особисто йому вiдданих. Спецiалiстiв виганяє, а на §х мiсце ставить аматорiв. Вони накерують! А вiдданих йому треба для того, щоб наступнi президентськi вибори фальсифiкувати, як були сфальсифiкованi минулi парламентськi. А як §х сфальсифiкували? Адмiнресурсом. А що це таке? Автору про це розповiв секретар дiльнично§ виборчо§ комiсi§. Окружнi виборчi комiсi§ засилали сво§х емiсарiв до виборчих дiльниць, а тi шляхом залякування вимагали вiд голiв та секретарiв незаповнених, але пiдписаних бюлетенiв в кiлькостi тридцяти штук. Перемножте цю цифру на кiлькiсть дiльниць i ви зрозумiєте, чому за "ЗаЄдУ" проголосувало бiльше виборцiв, нiж прийшло на вибори. Бо якщо вибори пройдуть чесно, то президентом може стати Мороз, а вiн Леонiда Даниловича засадить на нари, i надовго. А Леонiду Даниловичу в президентовi, який його змiнить, потрiбнi кишеньковi медведчуки або хорошковськi.
   А як народу боротись iз свавiллям влади? Брати в руки вила? Результат буде як пiсля 9 березня 2001 року - вiд двох до п"яти. Мається на увазi рокiв ув"язнення. В нашiй державi дуже сильна репресивна система, яка не дотримується закону, бо захищає олiгархiчнi та мафiознi клани, i вона моментально змете з своє§ дороги людей, якi виступають проти цих кланiв. Як це було 9 березня, коли молодих хлопцiв кинули за грати тiльки за те, що вони хочуть добра сво§й кра§нi, як це було з вiдомим журналiстом, тiло якого знайшли в ровi в Таращi. Тому силою проти цiє§ системи нiчого не зробиш. Треба вести боротьбу лише мирним шляхом - виборами, треба вибрати справжнього президента. Пам"ятаєте демагогiю претендентiв на папаху: "Чим багатшi ми, тим багатша держава" i "Всi стануть багатими, крiм бiдних". За роки президентства Кучми вони стали багатшими, да, але держава i народ - в злиднях. Тому ми знов на цi ж граблi не повиннi наступити.
   Генеральна прокуратура Укра§ни порушила кримiнальну справу за фактами публiкацi§ у засобах масово§ iнформацi§, брошурах, iнших виданнях матерiалiв, спрямованих на перешкоджання виконанню службових обов'язкiв i пiдрив авторитету президента кра§ни i мають образливий, наклепницький характер. Кримiнальна справа проти журналiстiв буде добрим уроком для них. Допити в прокуратурi виправлять помилки виховання в дитинствi. Тепер писаки будуть знати, що сво§м "брудом" iз газетних шпальт можуть травмувати психiку державних лiдерiв.
   Начальник iнформуправлiння адмiнiстрацi§ президента Сергiй Васильєв:
  "Свободi слова в Укра§нi не буде загрози. А багатьох людей просто навчить коректно й культурно поводитися на своєму робочому мiсцi. Навчить багатьох людей пiдбирати слова. Навчить багатьох людей чемним звичкам, якщо вони не були навченi з дитинства, або в школi, або в навчальних закладах, де вони вчилися журналiстицi. Багатьох людей, можливо змусить зайнятися, нарештi, грамотною самоосвiтою правовою. Перш нiж розв"язувати язика, подумати над лексикою".
   Президент Кучма призначив сво§м консультантом Юрiя Туманова, який приходиться братом дружини президента Людмили Кучми. Туманов є главою компанi§ "Ки§встар" - провiдного оператора мобiльного зв"язку. В "Ки§встарi" також працює дочка Кучми Олена Франчук.
   Мiжнародна органiзацiя Amnesty International опублiкувала звiт про тортури та жорстокого поводження з укра§нцями з боку правоохоронних органiв. В Мiжнародну Амнiстiю продовжують надходити повiдомлення про тортури та знущання з боку працiвникiв мiлiцi§. Комiтет Ради Європи з Попередження Тортур отримав велику кiлькiсть повiдомлень про жорстоке поводження, зокрема: побиття ногами, кулаками, кийками. Комiтет також отримував скарги на жорстокiшi форми знущань, якi можна квалiфiкувати як тортури: електрошок, погрози зброєю, опiки цигарками, удушення за допомогою одягання протигаза або полiетиленового пакета на голову затриманого, побиття людини, яка закована кайдани, пiдвiшування за руки-ноги, биття по п"ятах тощо. Я на це можу вiдповiсти так: "В гестапо можуть, а ми чим гiршi?".
   До 300-рiччя мiста С-Петербурга Укра§на подарувала йому пам'ятник росiйського iмператора Олександра II. Жоден росiйський цар не вживав до укра§нсько§ мови таких драконiвських репресивних заходiв як саме Олександр II: табу на укра§номовнi вистави, заборону правопису, вето на друк пiдручникiв, знищення у зародку бодай початково§ освiти укра§нською мовою: "Никакого отдельного малоросийского языка не было, нет и быть не может". I ось щира подяка вiд президента незалежно§ Укра§ни Кучми царю Олександру за те, що як писав 1871 року Костомаров, "укра§нська лiтература практично перестала iснувати в межах Росiйсько§ iмперi§".
   За 2002 рiк 326 громадян Укра§ни задекларували сво§ доходи в сумi бiльше 1 млн. грн. Таких громадян в минулому роцi було всього 170. Але ж це офiцiйнi мiльйонери, а скiльки пiдпiльних корейкiв? Їх набагато бiльше. Росте благополуччя укра§нцiв! Тiльки як це пояснити бабусi-пенсiонерцi, в яко§ пенсi§ не вистачає навiть на хлiб?
   Верховна Рада прийняла закон про заборону на телебаченнi реклами алкоголю, алкогольних напо§в, §х назв i торгових марок. Крiм того, заборонила рекламувати на телебаченнi i радiо тютюн, тютюновi вироби i вiдповiднi торговi марки. У разi пiдписання президентом, закон набирає чинностi вiд дня його опублiкування. А президент цей закон не пiдписав!
   Поговоримо про олiгархiв:
   Юхим Зв"ягiльський, Валентин Ландик, Володимир Щербань. Пiд §х контролем - завод "Норд", агрофiрма "Шахтар", Шахта iм. Засядька.
   Георгiй Скудар та Микола Янковський. Скудар очолює Новокраматорський машинобудiвний завод, Янковський - найбiльший в Укра§нi хiмiчний концерн "Стирол".
   Володимир Бойко. Тривалий час очолює Марiупольський металургiйний комбiнат iм. Iллiча.
   Ринат Ахметов. Є акцiонером "Донгорбанку" та власником фiрми "Люкс". Також Ахметову належить компанiя "Сiстем Кепiтал Менеджмент".
   Борис Колесников, голова Донецько§ облради. Пiд його контролем перебувають кондитерська фiрма "Ки§в-Контi" й Артемiвський завод шампанських вин.
   Вiталiй Гайдук, Сергiй Льовочкiн, Сергiй Тарута, Олег Мкртчан - це Iндустрiальний союз Донбасу.
   Андрiй i Сергiй Клюєви. Пiд §х контролем "Донбаскабель", "Донецьккокс", Артемiвський завод з обробки кольорових металiв.
   Вiктор Пiнчук, кандидат технiчних наук. Науково-виробнича iнвестицiйна корпорацiя "Iнтерпайп", укра§нсько-американська компанiя "Байп", акцiонерний банк "Кредит-Днiпро". У складi медiа-iмперi§ Вiктора Пiнчука перебувають телевiзiйнi канали СТБ, "Новий", ICTV, днiпропетровський 11-й канал, газета "Факты и комментарии".
   Геннадiй Боголюбов та Iгор Коломойський. В групу "Приват" входять "Приватбанк", "Приватiнвест" i "Москомприватбанк" (Москва).
   Валерiй Хорошковський. Контролює акцiонерний комерцiйний банк "Укрсоцбанк" i ВАТ "Укрсоцстрах".
   Григорiй та Iгор Суркiси. Контролюють три банки - "БIГ-Енергiя" (колишнiй "Зевс"), Перший iнвестицiйний банк та Укра§нський кредитний банк, концерн "Славутич", Запорiзький завод феросплавiв, страхову компанiю "Скайд-Вест".
   Василь Хмельницький. Завод "Запорiжсталь" i ЗАТ "Хлiб Києва" та "Ки§венерго".
   Олександр Ярославський. Президент "УкрСибБанку".
   Арсен Аваков, керiвник банку "Базис".
   Олександр Кагановський, зять губернатора Євгена Кушнарьова. Йому належать найбiльш фешенебельний ресторан Харкова "Метрополь", а також магазин будiвельних матерiалiв "Клондайк".
   Олександр Фельдман. Пiд його контролем перебувають концерн АВЕК та промтоварний ринок бiля станцi§ метро "Барабашево", який вважають одним iз найбiльших в Укра§нi.
   Петро Порошенко. Володiє кондитерськими фабриками: Ки§вською iм. Карла Маркса, Вiнницькою, Кременчуцькою, Марiупольською, Липецькою "ЛиКонф" на територi§ Росi§.
   Давид Жванiя. Контролює ЗАТ "Брiнкфорд", яка є представництвом iрландсько§ фiрми "Брiнкфорд Лтд", очолювано§ також Жванiєю.
   "Наша Укра§на". Президент фiрми АТЕК-95 Олександр Третьяков, президент ТзОВ "Слобода" Петро Ющенко (брат Вiктора Андрiйовича), гендиректор компанi§ "Владимир" Володимир Скомаровський, голова наглядово§ ради ДП "Добромиль-Ки§в" Олексiй Iвченко (який пiсля смертi Слави Стецько очолив Конгрес укра§нських нацiоналiстiв), президент ТзОВ "Саммi-М" Олександр Римарук, директор корпорацi§ "Укрреставрацiя" Олександр Омельченко-молодший, вiце-президент Чорноморського банку торгiвлi й розвитку Олег Рибачук, голова представництва ВАТ "Державний експортно-iмпортний банк Укра§ни" Борис Загрева, керiвник проектiв ЗАТ "Альфа-Банк" Павло Iгнатенко.
   Як багато в Укра§нi пiдприємств. I всi захапали нечистi на руку люди, блатнi захопили укра§нську промисловiсть. А багато з них починали з рекету. Деякi сво§х конкурентiв просто вбивали. I це нашi роботодавцi! Бiдна Укра§на!
   Молдавськi прикордонники захопили буферний гiдровузол ВАТ "Днiстровська ГАЕС", що розташований у територiальнiй зонi мiста Новоднiстровськ Чернiвецько§ областi посерединi рiчки Днiстер на кордонi з Молдовою. Молдавани вважають його таким, що знаходиться на §хнiй територi§.
   Якщо подивитись уважно на карту, то в Керченськiй протоцi можна побачити маленький острiвець з дивною назвою "Коса Тузла", на якого зазiхає Росiя. Виявляється, це "исконно российская территория". Супостат зазiхає не тiльки на Тузлу, а й на весь Крим. I звiдкiля вони взяли, що це росiйська територiя? Це територiя кримських татар, вони нею володiли, скiльки iсторiя §х пам"ятає. Правда, при пiдтримцi туркiв. А хто §х бив, туркiв та татар, Росiя? Та в той час Росi§ ще не було, ще не вилупилася. Подивiться на укра§нську купюру номiналом "одна гривня" зразка 1995 року. На цiй купюрi вся наша древня iсторiя. Володимир Великий, портрет якого на цих грошах, тисячу рокiв тому вiдбив у туркiв фортецю Херсонес, ру§ни яко§ можна побачити на цих же грошах. А на мiсцi древнього Херсонесу зараз знаходиться мiсто-герой Севастополь - "город русской славы". Можливо й "русской", але першим його завоював Ки§вський князь Володимир, а Ки§в у той час був - "мать городов русских". Так кому належить Крим з його найбiльшим мiстом Севастополем? Росiянам? Але ж вони свiй Тьмутаракань вiд кочiвникiв набагато пiзнiше вiдбили, i такого поняття, як "Росiя - держава" на той час ще не було. Згадайте iсторiю, коли при царюваннi Iвана Грозного кримський хан Гiрей палив Москву, а Грозний платив дань кримським татарам, а за шiсть вiкiв до цього Ки§вський князь палив Херсонес. Так що супостатам треба показати нашу гривню, i хай вони забираються на свою територiю, де Тьмутаракань. А те, що дамбу чужий губернатор задумав побудувати на нашiй територi§ - це сильний прояв нашо§ слабкостi. Бiльш того, нас поставили перед фактом, щоб ми не тiльки з Тузли сво§х прикордонникiв вивели, а й заплатили за пiв-дамби. По якiй цiнi, панове? Нижче ринково§? Як в тому анекдотi: ми вас повiшаємо, але ви перед цим заплатiть за мотузку. Оце хохмачi, на чолi з §хнiм прем"єр-мiнiстром. Та вони наших, рiдних, клоунiв переплюнули. А чи мiг би чужий губернатор проводити дамбу через нашу територiю, якби ми володiли воєнним флотом? Нiколи. П"ять з лишком кiлометрiв дамби, яку в будь-який момент може розмити чорноморсько-азовська хвиля, прокладають до укра§нського берега. Братня кров зiграла? Нiчого подiбного, жадiбнiсть загризла. Бо мимо Тузли проходить корабельний шлях з Чорного моря в Азовське i навпаки. А для Укра§ни це й проводка пароплавiв, й лоцманськi послуги, кожна з яких оплачується, а за рiк набiгає 180 млн. дол. Для укра§нського бюджету це вагома сума, для Росi§, звичайно, це нiщо, але ж "жаба" давить. Тому й веде Росiя цю "стройку века" шаленими темпами, щоб наблизити свiй берег до Тузли. А тим часом Укра§на готується до вiйни з Росiєю за Тузлу. На момент, коли росiйська дамба повинна увiйти на укра§нську територiю, i коли прикордонники повиннi цьому перешкодити, гарант цiє§ само§ Укра§ни, §§ верховний головнокомандувач буде перебувати дуже далеко, вiн буде перебувати з офiцiйним вiзитом в кра§нах Латинсько§ Америки. А ось як Ю.Луканов описав цi подi§:
   "Нашу не дамо Тузлу
   ми московському козлу...
   Хай пасуться на Тузлi
   рiднi ки§вськi козли".
   До 15-го грудня з острова Тузли будуть виведенi спецпiдроздiли прикордонних вiйськ Укра§ни i залишатимуться лише 50 вiйськовослужбовцiв стацiонарно§ застави.
   Генеральний прокурор Укра§ни Святослав Пiскун повiдомив, що виявлено новi закордоннi рахунки екс-прем'єра Укра§ни Павла Лазаренка на загальну суму 280 млн. дол. Завдяки спiльним зусиллям декiлькох кра§н на сьогоднi вдалося установити мiсцезнаходження 280 млн. дол. з 2,5 млрд., що, за даними розслiдування, потрапили на закордоннi рахунки Лазаренка i його дiлових партнерiв.
   4 жовтня президент Укра§ни Леонiд Кучма призначив Iгоря Бакая керiвником Державного управлiння справами (ДУСi).
   Продовжуються вибухи на складах однiє§ з вiйськових частин у мiстi Артемiвськ Донецько§ областi. Можливою причиною вибухiв стало загоряння на складi артилерiйських снарядiв окремо§ механiзовано§ бригади армiйського корпуса. В даний час пiд Артемiвськом горить склад для збереження ракетних снарядiв до системи реактивного залпового вогню "Град" у кiлькостi 31160 штук. Усього на об'єднаних бригадних складах зберiгається 46,4 вагонiв боєприпасiв. Це боєприпаси до стрiлецько§ збро§, гранати, артилерiйськi снаряди та мiнометнi вистрiли. Зварювальнi роботи на вiйськових складах в Артемiвську, що призвели до загоряння i вибухiв боєприпасiв, органiзували два прапорщики з метою розкрадання металу. В результатi пожежi вибухнули боєприпаси 10 з 17 сховищ складу.
   Президент Укра§ни Леонiд Кучма пiдписав указ про нагородження орденом князя Ярослава Мудрого лiвiйського лiдера Муаммара Каддафi. Лiвiйський лiдер Муаммар Аль-Каддафi нагородив президента Укра§ни Леонiда Кучму державною нагородою - орденом "Аль-Фатiх" (Революцi§).
   Басманний суд мiста Москви санкцiонував арешт глави нафтово§ компанi§ "ЮКОС" Михайла Ходорковського. Таким чином, суд задовольнив клопотання Генпрокуратури й обрав йому як запобiжний захiд утримання пiд вартою. Бо не треба лiзти в полiтику, не треба тривожити президента Путiна. До речi, Басманний суд у Москвi як Печерський у Києвi, обслуговує лише панiв.
   Народний депутат Леонiд Черновецький 2 листопада близько 23.00 на службовому автомобiлi здiйснив на§зд на чоловiка, який загинув на мiсцi. Черновецький знаходився за кермом службового автомобiля "Мерседес", що належить АКБ "Правекс-Банк". Аварiя сталася на 25 кiлометрi траси Ки§в-Обухiв. В серединi квiтня цього року автомобiль, що належить концерну "Правекс", президентом якого є Черновецький, збив на смерть 11-рiчного хлопчика. А це вже звичка, хоч Черновецький вважає, що обидва нещаснi випадки на дорогах, що вiдбулися з ним i його родиною, пiдстроєнi.
   5 листопада Апеляцiйний суд Києва звiльнив з-пiд варти генерала Олексiя Пукача, керiвника департаменту зовнiшнього спостереження МВС. Пукач - це та людина, яка пiдiйшла до Георгiя увечерi 16 вересня i посадила його у мiлiцейську машину. Бiльше живим Гонгадзе не бачили. Пукач є ключовим свiдком, який може вивести на справжнiх замовникiв убивства Гонгадзе. Звiльнення Пукача вимагав Леонiд Кучма. Хтось дуже не пошкодував сил i грошей для виходу Пукача на свободу. Iз залу суду Пукач по§хав на машинi з номерами парламенту. При цьому питання звiльнення Пукача чомусь перенесли на годину ранiше вiд запланованого, змiнивши для чогось суддю.
   Середнiй розмiр хабара, що дається в Укра§нi, за останнi два роки збiльшився в двiчi i складає близько 4 тис. грн.
   23 листопада президент Грузi§ Едуард Шеварднадзе заявив про вiдставку з посади глави держави.
   На 27 листопада у парламентi заплановане ухвалення бюджету в другому читаннi. В цей же день опозицiя проведе акцi§ протесту проти зниження мiнiмально§ зарплати, пiдвищення цiн на хлiб i комунальнi послуги та дiй уряду Януковича в цiлому. Разом з тим, з Донецька до Києва привезли представникiв вугiльно§ галузi для участi в альтернативному мiтингу на пiдтримку бюджету, якi будуть виступати: за зниження мiнiмально§ зарплати, за пiдвищення цiни на хлiб i пiдвищення плати за комунальнi послуги.
   Верховна Рада ухвалила проект закону про фiнансування полiтичних партiй з бюджету. Фiнансується статутна дiяльнiсть партiй та вiдшкодовуються §х витрати, пов"язанi з фiнансуванням §хньо§ передвиборчо§ агiтацi§ пiд час виборiв народних депутатiв Укра§ни. Даючи кошти на фiнансування партiй з бюджету, парламент пропонує оббирати для цього пенсiонерiв. Отака §хня турбота про народ.
   Президента Укра§ни Леонiда Кучму нагородили золотою медаллю Мiжнародно§ асоцiацi§ академiй наук "За сприяння розвитку науки", цим вiдзначено його видатнi заслуги у розвитку фундаментально§ науки i мiжнародного наукового спiвробiтництва.
   У Парижi осквернили могилу вiдомого укра§нського державного й полiтичного дiяча Симона Петлюри. На надгробному пам"ятнику, який було пошкоджено у декiлькох мiсцях, намалювали свастику. Симон Петлюра загинув у травнi 1926 року вiд руки найманого вбивцi Самуеля Шварцбарта. Похований на паризькому цвинтарi Монпарнас.
   Згiдно зi статистикою Верховного комiсара ООН у справах бiженцiв, число укра§нцiв, якi просили цього року полiтичного притулку, досягло чотирьох тисяч. З укра§нцiв полiтичного притулку шукають журналiсти, дiячi опозицi§ та люди, якi не можуть захиститися вiд незаконних переслiдувань з боку мiлiцi§. Серед вiдомих укра§нцiв, якi отримали притулок у США - майор Микола Мельниченко, колишнiй народний депутат Олександр Єльяшкевич та дружина загиблого журналiста Мирослава Ґонґадзе. Загалом у свiтi кiлькiсть людей, якi прагнуть отримати прихисток, сягає 320 тисяч.
   В ки§вському Будинку вчителя презентували книгу "Рухнама" Сапармурата Нiязова. ВАТ "Сумське НВО iм. Фрунзе" профiнансувало видання укра§нського перекладу цiє§ книжки. "Рухнама" перекладено англiйською, арабською, бiлоруською, китайською, нiмецькою, росiйською, турецькою, французькою, японською та iншими мовами свiту, тепер ця книга з'явилася й укра§нською. Ця книга вивчається усiм населенням Туркменiстану - вiд дитячого садка до пенсi§. Як ранiше "Малая Земля" дорогого товариша Леонiда Iллiча!
   З Новим роком!
  
  
  
  
  2004-й рiк.
   Почався новий рiк.
   Президент Кучма Новий рiк зустрiчає в Баден-Баденi, вiрнiше, в 20 хвилинах §зди вiд нього, в готельному комплексi "Бюлерхьос". Це найдорожчий готель не лише в Баден-Баденi, а один з найдорожчих у Нiмеччинi, доба перебування в ньому коштує до 1500 євро. Сусiдами Кучми в цьому готелi є Бакай - керiвник ДУС, якого звуть завгоспом Кучми, мiнiстр охорони здоров"я А.Пiдаєв, губернатор Ки§всько§ областi А.Засуха i його дружина Тетяна. А за чи§ грошi розкошують нашi правителi? Часом, не за нашi? На офiцiйний депутатський запит Бакай вiдповiв:"Iнформуємо, що усi витрати, пов"язанi з реабiлiтацiйним лiкуванням президента Укра§ни за кордоном, здiйснювалися за рахунок приймаючо§ сторони". А посол ФРГ Дiтмар Штюдеманн, теж на депутатський запит, це заперечив: "Федеративна Республiка Нiмеччина не фiнансує по§здок на вiдпочинок анi нiмецьких, анi зарубiжних полiтикiв. Це, звичайно ж, стосується i названого вами перебування президента Укра§ни". Ой забрехався, товариш Бакай. Але на те вiн i завгосп, щоб та§ти правду.
   7 сiчня в райцентрi Василькiв на Ки§вщинi було затримано найбiльшу в Укра§нi за останнi роки партiю наркотично§ сировини - макову соломку вагою 1,7 тонни, яко§ достатньо для приготування бiльше 140 тис. доз концентрату опiю, що за цiнами чорного ринку становить близько 2 млн. грн. А всiм вiдомо, що мак давно вирощується в агрофiрмi "Свiтанок" - господарствi Василькiвського району, яким свого часу керував Анатолiй Засуха, а тепер керує його дружина - народний депутат Укра§ни, Герой Укра§ни Тетяна Засуха.
   Група з розробки фiнансових заходiв боротьби з вiдмиванням грошей (FATF) в 2000 роцi склала список кра§н, якi не спiвпрацюють у сферi боротьби з вiдмиванням "брудних" грошей, який дiстав назву "чорного" списку, та включила до нього 23 кра§ни, серед них i Укра§ну. FATF звернувся до першого вiце-прем'єр-мiнiстра - мiнiстра фiнансiв Укра§ни Миколи Азарова. Знайшли до кого звертатися, адже Азаров, погоняло Кардинал, є головним координатором дiяльностi державних органiв Укра§ни з органiзацi§ вiдмивання злочинних капiталiв.
   У Верховну Раду депутати йдуть, щоб творити закони. Але багато власникiв депутатських мандатiв - не законотворцi, вони там часто ховаються вiд кримiнально§ вiдповiдальностi. Нардеп А.Мокроусов не пiдготував жодного законопроекту, не подав жодного депутатського запиту, жодного разу не виступав. Нардеп О.Ярославський, президент "УкрСиббанку" теж має нульовий результат парламентсько§ дiяльностi. Президентський зять В.Пiнчук - законiв не писав, депутатських запитiв не подавав. Нардеп В.Хмельницький, власник "Запорiжсталi" за шiсть рокiв видав три законодавчих iнiцiативи i один депутатський запит. О.Волков - немає депутатських звернень, але є 18 депутатських iнiцiатив. Бiзнесмен Б.Губський подав 4 депутатських запити, запропонував 33 законодавчi iнiцiативи, а також 40 разiв виступав у парламентi. П.Порошенко, кум Ющенка, виступав у парламентi 90 разiв, запропонував 79 законодавчих iнiцiатив. Коли запитати простого виборця, чи то пак, електорат, а чим вони там, в парламентi, займаються, вiн, простий виборець, вiдповiсть: "Грошi дiлять".
   Голова адмiнiстрацi§ президента В.Медведчук, за сумiсництвом голова СДПУ(о), на Закарпаттi в Воловецькому районi, село Жденiєво будує маєток.
  
  
  Пiд забудову обрано 44 гектари заповiдника. Проводку газу, електрифiкацiю, секретний зв'язок та будiвництво виконують бюджетнi органiзацi§.
   С.Кiвалов рветься до посади голови ЦВК. Його колеги по Вищiй радi юстицi§ О.Нечипоренко та В.Шишкiн звернулись до парламенту, щоб вiн цього не допустив, бо Кiвалов нечистий на руку, щоб не вилетiти з нардепiв, вiн посаду голови ВРЮ вирiшив виконувати на громадських засадах. Для чого все це? А щоб зберегти для себе недоторканнiсть. Генпрокуратура вiдзначила, що за керiвництва ВРЮ Кiваловим, там склалася атмосфера кругово§ проруки, що дає змогу iгнорувати закони. Вiн 5 рокiв незаконно пiдписував дипломи про закiнчення Одесько§ юридично§ академi§, а зараз цих випускникiв не приймають на роботу, бо пiдписи липовi. А що, Кiвалов §х пiдписував безплатно? Не повiрю, знаючи Кiвалова.
   Мiжнародна органiзацiя "Транперенсi iнтернешнл" опублiкувала список найкорумпованiших полiтикiв:
   1. Екс-президент Iндонезi§ Сухарто вкрав 35 млрд. дол.
   2. Екс-президент Фiлiппiн Ф.Маркос привласнив 10 млрд. дол.
   3. Диктатор Конго(За§р) Мабуту Сесе Секо вкрав 5 млрд. дол.
   4. Диктатор Нiгерi§ Санi Абачо вкрав 5 млрд. дол.
   5. Екс-президент Югославi§ Слободан Мiлошевич - 1 млрд. дол.
   6. Екс-президент Га§тi Жан-Клод Дювальє - 800 млн. дол.
   7. Екс-президент Перу Альберто Фухiморi - 600 млн. дол.
   8. Екс-прем"єр-мiнiстр Укра§ни Павло Лазаренко - 200 млн. дол. Наш!!!
   9. Екс-президент Нiкарагуа Арнольдо Аммон - 100 млн. дол.
   Чому наш Лазаренко з такою "мiзерною" сумою попав у цей список? Бо спiймали в Панамi. А скiльки наших олiгархiв вкрали в нашiй державi, i не попали навiть в список генпрокуратури! Бо скрiзь мають "сво§х" людей.
   В нашому парламентi депутати вiдстоюють лише питання, що входять в зону §х iнтересiв або iнтересiв фiнансово-промислових груп, якi давали грошi на §хнi вибори. Iнтереси цих корпорацiй вони лобiюють постiйно, не задумуючись, що зрадили сво§х виборцiв. Що зробиш, зрада - найбiльш ходовий товар у Верховнiй Радi.
   Восени в нас пройдуть президентськi вибори. Кучма оголосив полiтреформу, хоче внести змiни в Конституцiю, щоб зберегти свою посаду, а Конституцiйний суд в цей час прийняв постанову, що Кучма на протязi двох термiнiв свого президентства був президентом всього один раз. Пiсля цього у вiкно будинку Конституцiйного суду кинули цеглину з образливою запискою, в якiй матюками висловлювалася незгода з рiшенням КС про можливiсть обирати на посаду президента Укра§ни Кучму в третiй раз. Таким чином укра§нський народ протестує. Ось такий вiн у нас, кишеньковий Конституцiйний суд, що обслуговує лише панiв. I Кучма, щоб пiти на третiй президентський строк, обiзвав це полiтреформою, i зобов"язав парламент змiнити Конституцiю. Але проти виступила опозицiя i Кучма вiд цього варiанту вiдмовився.
   Юрiй Луканов на це вiдреагував:
   "У судi Конституцiйнiм є самi прагматики,
   запровадили закон в сферi математики:
   правила арифметичнi i таблиця множення
   з Кучмою повиннi бути повнiстю узгодженi".
   Тодi Кучма придумав, як мiнiмiзувати повноваження президента, щоб його владнi повноваження перейшли до прем"єр-мiнiстра, а сам президент виявився на рiвнi англiйсько§ королеви, що нiчого не вирiшує. Роль президента повинен виконувати "двiчi несудимий" прем"єр Янукович. Мiж iншим, Януковича в армiю не взяли, бо "сидiв". В армiю йому не можна, бо зек, а в президенти - уже не зек.
  
  На посаду прем"єра планувався сам Кучма, який вже був прем"єр-мiнiстром. Але голосiв в парламентi не вистачило i полiтреформа тимчасово загальмувалась, проте парламент прийняв закон про пропорцiйнi вибори, при яких народних депутатiв народ вибирати не буде, вiн буде голосувати за партi§, а вже вони будуть формувати Верховну Раду. Вiдтепер народних депутатiв будуть призначати, бiльшiсть - за грошi, а мiсця в парламентi будуть викуповуватись i передаватись в спадщину. I доки не буде анульована недоторканнiсть депутатiв, доки бандюгани будуть викуповати мiсця в парламентi, щоб, прикриваючись законодавчим органом, творити беззаконня, до тих пiр закони для нас буде диктувати кримiнальна шпана.
   Народний депутат Леонiд Черновецький вступив у фракцiю "Наша Укра§на", а депутат Олександр Омельченко, який є сином мера Києва Олександра Омельченка, написав заяву, у якiй вiн просить призупинити його членство у фракцi§ "Наша Укра§на" у зв'язку з вступом у цю фракцiю Черновецького, бо моральнi та людськi якостi останнього суперечать його життєвим принципам. Не люблять в Києвi "космонавта" Черновецького, ой не люблять.
   Генеральна прокуратура Укра§ни офiцiйно вважає екс-прем'єра Павла Лазаренка органiзатором убивства народних депутатiв Володимира Щербаня i Вадима Гетьмана. Вбивцi сидять, органiзатора не знайшли, або не хочуть знайти, на замовника "методом втика" вказали на Лазаренка, бо вiн надовго "засiв" в клятiй Америцi, а що нема в нього жодних мотивiв бажати смертi малознайомим мафiозi, це декого з генпрокуратури мало цiкавить. А може вони вказують нам хибний шлях, бо §м за це добре заплатили? Їх версiя: Лазаренко наказав перерахувати 150 тисяч доларiв на пiдготовку вбивства олiгархiв Волкова й Бакая, а коли вони зiрвалися, то цi грошi пiшли на вбивство Гетьмана. При цьому як доказ причетностi Лазаренка до усунення депутатiв Щербаня й Гетьмана можна розглядати те, що вiн в 1997 парився в саунi у Баден-Баденi з пiдозрюваним у цих вбивствах Євгеном Кушнiром. Ось так, попарився в банi пiсля вбивства Щербаня - i ти вже "замовник" Гетьмана. Тим бiльше, Євген Кушнiр помер у Донецькому слiдчому iзоляторi. Що, в цьому також винен "американець" Лазаренко?
   Президент Кучма закликав посадовцiв - вiд губернатора до прем"єр-мiнiстра - скрiзь викривати прояви корупцi§ i повiдомляти про них главi держави. В кра§нi враженi корупцiєю найбiльше: агропромисловий комплекс, приватизацiя, енергетика. Але досi нiхто з осiб, якi цим керували, не притягнутi навiть до дисциплiнарно§ вiдповiдальностi. У Кучми були всi важелi для того, щоб подолати корупцiю, однак замiсть цього ведуться лише розмови. У передвиборчiй програмi кандидата в президенти Кучми 1994 року теж був пункт щодо боротьби з корупцiєю, але за 10 рокiв вiн не зробив жодного кроку, щоб ця боротьба набула якогось сенсу. Аж доки не замаячiли новi президентськi вибори, i тепер знов можна обiцяти i народу вiшати на вуха новi кiлограми старо§ локшини.
   На 8 Березня президент Л.Кучма з дружиною перебував з державним вiзитом у Бруне§. Кучма вручив султану Брунею Болкiяху орден князя Ярослава Мудрого, а його дружинi Раджi - орден княгинi Ольги. У свою чергу султан Брунею вручив Кучмi орден Дарджа Керабат Лайла Утама, а Людмилi Кучмi - орден Дарджа Керабат Серi Утама. Цi ордени вважаються одними з найпочеснiших орденiв Брунею. Наш президент здивувався високим рiвнем соцiального забезпечення, якому можуть позаздрити мешканцi найрозвиненiших держав свiту, i має надiю на участь брунейського капiталу у процесах приватизацi§ в Укра§нi. Я чогось подумав, що Кучма §здив продавати Укра§ну §хньому султану, за ордени.
   11 березня у столицi Iспанi§ Мадридi в результатi трьох терактiв на залiзничному вокзалi загинуло 200 осiб, серед них один укра§нець, понад 1400 отримали поранення, серед них троє громадян Укра§ни.
   Литовський парламент на початку квiтня проголосував за iмпiчмент президентовi Роландасу Паксасу через грубi порушення Конституцi§. Вiдповiдно до Конституцi§ Литви i статуту сейму, повноваження президента автоматично припиненi пiсля оголошення iмпiчменту. Перед голосуванням депутатiв Роландас Паксас вибачився перед депутатами i громадянами кра§ни за зробленi ним помилки на посадi президента. Чуєте, а чому в нас такого нема? Наприклад, перший президент з сином вкрали пiв-Укра§ни - iмпiчмент, другий президент з зятем вкрали другу половину Укра§ни - iмпiчмент, вбили журналiста по командi президента - iмпiчмент. Я вже не кажу про тюрму, лише про iмпiчмент.
   Голова Верховно§ Ради Володимир Литвин звернувся особисто до кожного народного депутата з листом:
   "Звернутися до Вас i всiх народних депутатiв мене спонукають подi§, якi вiдбулися останнiм часом у Верховнiй Радi Укра§ни i поставили пiд сумнiв можливостi §§ нормально§ дiяльностi. По сутi, маємо гостру парламентську кризу, яка загрожує переростанням у всеосяжну полiтичну. Жорстка боротьба за владу, що є характерною особливiстю Укра§ни i рiзко загострилася з розгортанням президентсько§ кампанi§, призвела до того, що наш парламент почав уже працювати за циклiчним принципом - вiд протистояння до протистояння. Так, протягом четверто§ сесi§ блокувалося кожне четверте з пленарних засiдань. В апогей такого конфлiкту вилилося винесення на розгляд парламенту питання полiтично§ реформи. Причина загострення очевидна - прагнення реалiзувати сво§ цiлi у боротьбi за владу. Полiтична реформа, мова про яку ведеться вже бiльше трьох рокiв, стала заручницею цiє§ боротьби i завадила керiвникам депутатських фракцiй i груп прийти до взаємоприйнятно§ позицi§ для ухвалення вiдповiдного рiшення. I це при тому, що вносилися пропозицi§, для несприйняття яких просто не було аргументiв. Але незгоду з ними керiвники здебiльшого обґрунтовували думкою членiв сво§х фракцiй. У пiдсумку депутатський корпус був фактично вiдсторонений вiд оцiнки варiантiв розв"язання цiє§ загальнодержавно§ проблеми.
   Сьогоднi варто нагадати усiм, що iнiцiатором реформування системи влади виступила парламентська опозицiя у складi ще попереднього скликання. Бiльш як 50 §§ представникiв перебуває i в нинiшньому складi, однак тепер частина цих депутатiв взагалi не сприймає того, що ранiше обстоювала, бо завершується каденцiя дiючого президента Укра§ни. Законопроекти щодо внесення змiн до Конституцi§ увiбрали в себе ранiше пропонованi iде§ i фактично мiстять лише одне нововведення, яке i стало каменем спотикання - щодо способу обрання Глави держави. Пiсля попереднього схвалення Верховною Радою законопроекту, представники трьох депутатських фракцiй ("Наша Укра§на", БЮТ i СПУ) висунули як необхiдну умову налагодження нашо§ роботи 11 вимог. З ними погодилися. З урахуванням дискусi§, що вiдбулася, мною було сформульовано п"ять пунктiв проекту вiдповiдно§ постанови. Основний з них стосувався набуття чинностi новим порядком обрання президента Укра§ни з урахуванням результатiв всеукра§нського референдуму.
   Данi пропозицi§ пiдтримали представники всiх фракцiй i груп, за винятком БЮТ. Однак уже наступного дня досягнутi домовленостi були зруйнованi. Подiляючи настро§ втоми та роздратування, що наростають у депутатському середовищi, я зробив ще одну спробу пiдштовхнути Погоджувальну раду до пошуку точок дотику для порозумiння. Вранцi 15 сiчня мною було внесено на §§ розгляд три проекти постанов.
  Перший з них передбачав прийняття на наступнiй сесi§ законопроекту в цiлому як закону, iз збереженням чинного механiзму всенародного обрання президента Укра§ни.
  Другим проектом Верховнiй Радi пропонувалося прийняти рiшення про вилучення з названого законопроекту положень стосовно обрання президента Укра§ни парламентом.
  Нарештi, третiй проект стосувався того, що положення законопроекту про обрання президента Укра§ни парламентом може набути чинностi лише пiсля пiдтвердження цiє§ норми двома третинами голосiв Верховно§ Ради наступного скликання.
   Цi напрацювання, як i попереднi, не знайшли пiдтримки, яка дозволила б вивести роботу парламенту на потрiбний режим. Тому не залишалося нiчого iншого, як закрити сесiю. Останню спробу знайти прийнятний вихiд було здiйснено на засiданнi Погоджувально§ ради. На ньому, крiм усього iншого, йшлося i про можливiсть та доцiльнiсть проведення позачергово§ сесi§ парламенту. Проте взяло гору наше традицiйне: поживемо - побачимо. Критичнiсть моменту, який переживає Верховна Рада i який може мати далекосяжнi наслiдки для держави та суспiльства, вимагає вiд кожного з нас безпосередньо визначити свою позицiю. Ми просто приреченi на те, щоб знайти оптимальний вихiд iз ситуацi§, що склалася, - не виключаючи i проведення позачергово§ сесi§. Не маючи жодного сумнiву в тому, що у всiх нас спiльне велике занепокоєння нинiшнiми процесами у парламентi, я й пiшов на такий дещо незвичний крок, як звернення особисто до кожного народного депутата Укра§ни".
   Ви бачите, "реформи" президента Кучми паралiзували роботу нашого законодавчого органу. Ну дуже хочеться Кучмi посiсти свiй трон ще й третiй раз, а пiсля нього хай згине все. Ось такi в нас президенти. В кiнцi сiчня на сесi§ ПАРЄ в Страсбургу має слухатися питання "Конституцiйна криза в Укра§нi" i вона може призупинити членство Укра§ни в цiй органiзацi§, i все завдячуючи президенту Кучмi.
   У нас з"явився ПУК - парламентсько-урядова коалiцiя. "Братки" з уряду об"єдналися з такими ж шахраями в парламентi i лякають народ пуком. Парламентсько-урядова коалiцiя - ПУК висунула прем'єр-мiнiстра Укра§ни Вiктора Януковича єдиним кандидатом на майбутнiх президентських виборах. Дiйсно, лякають. Пiд виборчий штаб Януковича уже викуплено кiнотеатр "Зоряний" по вул. Московськiй у Печерському районi столицi, це був єдиний великий кiнотеатр на Печерську.
   Печерський суд Києва закрив справу стосовно колишнього керiвника департаменту зовнiшнього спостереження МВС Олексiя Пукача за вiдсутнiстю складу злочину. 22 жовтня 2003 року Пукач був затриманий Генпрокуратурою, а 5 листопада апеляцiйний суд вiдпустив пiдозрюваного на пiдписку про неви§зд.
   Укра§на займає третє з кiнця мiсце за рiвнем зарплати в Європi, випереджаючи лише Бiлорусь та Молдову. Середня плата у європейцiв рiзниться вiд 28 євро за годину у Данi§ до 32 центiв за годину у Молдовi. Данiя - кра§на, де оплата працi найвища, i рiвень цiє§ кра§ни береться за позначку 100. Для Нiмеччини позначка становить 63, для Британi§ - 58. Укра§на посiдає 44 мiсце у списку, i §§ позначка дорiвнює 1.
   Ше одна важлива подiя - вибори мера Мукачево. Їх призначили на 18 квiтня. Проти партi§ "Наша Укра§на" боролась мафiя. Пiд мафiєю я розумiю президентську та прем"єрську вертикаль, базарний та парламентський кримiнал, прокуратуру, мiлiцiю, СБУ. I всi цi буцiм-то державнi структури чомусь "випадково" обслуговували бандитiв в шкiряних куртках, що почували себе вiльно й хазяйновито. Перемiг представник "Нашо§ Укра§ни", але про перемогу оголосили представника вiд бандитiв. Наступного ранку термiново зiбрали мiсцевий суд, який прийняв постанову вважати недiйсними всi претензi§, якi в майбутньому учинять народнi депутати щодо порушень пiд час проведення виборiв.
   Бандити, мiлiцiя, СБУ та прокуратура тут дiяли спiльно. А чому вони так рвуться до влади, цi бандити, i чому §х так прикривають правоохороннi органи? Бо область ця прикордонна, а де кордон, там рекет i контрабанда: бандюгани тероризують область, а §х прикривають силовi структури. А тут прийде стороннiй, а раптом виявиться чесним, i почне розганяти i тих, i тих. Тому всi цi структури зорганiзувались i виступили єдиним фронтом проти чесних виборiв.
   В Мукачево пройшли не просто вибори мера. Це була генеральна репетицiя перед президентськими виборами, якi вiдбудуться цiє§ осенi. На бандитiв буде працювати адмiнресурс, за них будуть голосувати зеки, вояки, мiлiцiя, СБУ, прокурорськi працiвники, навiть хворi з психлiкарень. А якщо й це не поможе, можна просто виправити цифри в протоколах, як в Мукачевому.
   Проект резолюцi§ ПАРЄ вiд 27 сiчня 2004 року:
   "1. ПАРЄ глибоко занепокоєна недавнiм ходом полiтреформи та майбутнiми президентськими виборами в Укра§нi та посилається на рекомендацiю щодо iнституцiйних реформ в Укра§нi, де чiтко зазначено, що якщо Конституцiя змiнюється за неконституцiйним принципом, членство Укра§ни в Радi Європи буде призупинене. Асамблея зазначає, що укра§нська влада iгнорувала цi рекомендацi§.
   2. Асамблея висловлює жаль, що укра§нська влада означила дiяльнiсть спiвдоповiдачiв Монiторингового комiтету ПАРЄ, як втручання в внутрiшнi справи Укра§ни. Асамблея вважає таку поведiнку укра§нсько§ влади безпiдставною та невиправданою.
   3. Асамблея пiдтримує будь-якi щирi намiри як виконавчо§, так i законодавчо§ влади в Укра§нi посилити демократичнi реформи, якi призвели б до суттєвого посилення законодавчо§ влади та пiдкрiплення незалежностi судово§ системи.
   4. Природа реформ та система правлiння вiльно обирається кожною суверенною державою та є §§ внутрiшньою справою, але лише доти, доки це вiдповiдає основним законам тiє§ кра§ни.
   5. Асамблея повторює, що чинна вiд 1996 укра§нська Конституцiя є головним законодавчим iнструментом, на основi якого держава має розбудовувати справжню демократiю, та наполягає на суворому дотриманнi §§ положень.
   6. Асамблея переконана, що будь-якi рiшення щодо конституцiйних змiн, ухваленi на порозi президентських виборiв, є упередженими та заангажованими. 7. Асамблея вважає, що справжнiми мотивами нещодавнiх намагань провести полiтичну реформу - якi призвели до парламентсько§ кризи у кра§нi, - є бажання чинно§ влади придушити будь-яку можливiсть знайти полiтичну альтернативу, яка виконувала б функцi§ влади в Укра§нi.
   8. Асамблея висловлює великий жаль щодо того, що криза в Верховнiй Радi виникла через брак дебатiв щодо конституцiйних змiн та вiдповiдних до того дiй опозицi§.
   9. Асамблея висловлює жаль щодо тих дiй, до яких мусила у вiдповiдь вдатися опозицiя, блокуючи нормальну роботу парламенту.
   10. Асамблея робить висновок, що тi рiшення щодо полiтреформи, якi було знайдено в усiх трьох проектах змiн до Конституцi§, не досягають своє§ мети та можуть виявитися кроком назад.
   11. Жодна з рекомендацiй Венецiансько§ комiсi§ не була взята до уваги в процесi розгляду трьох законопроектiв конституцiйних змiн анi Конституцiйним судом, анi конституцiйним комiтетом Верховно§ Ради Укра§ни.
   13. Недавнi висновки Конституцiйного суду черговий раз вказали на брак незалежностi в укра§нськiй юстицi§.
   14. Асамблея подiляє занепокоєння багатьох укра§нських громадян, що вибори можуть не виявитися насправдi вiльними, чесними, вiдкритими та прозорими. Асамблея зазначає, що будь-яка форма авторитарних дiй на кшталт залякування виборцiв, тиску на членiв ЦВК, урiзання свободи висловлювання та чинення тиску на ЗМI на користь того чи iншого кандидат, є вкрай неприпустимими.
   18. Асамблея також стурбована недавнiми подiями в мiстi Мукачево i рекомендує Конгресу з мiсцевих та регiональних питань Ради Європи простежити, аби новi вибори мера в Мукачевому проходили вiльно та неупереджено.
   19. Якщо буде зроблено подальшi спроби проштовхнути полiтичну реформу, змiнюючи Конституцiю у спосiб, не передбачений законодавством, та неконституцiйними засобами, або якщо Укра§на не зможе гарантувати сво§м громадянам вiльних та чесних виборiв президента 31 жовтня 2004 року, Асамблея може поставити пiд сумнiв мандат укра§нсько§ делегацi§ та прийняти рiшення скерувати до Комiтету мiнiстрiв запит щодо призупинення членства Укра§ни в Радi Європи".
   Народний депутат Укра§ни, директор Iнституту Полiтики, Микола Томенко сказав, що якщо в результатi президентсько§ виборчо§ кампанi§ пiдрахунок буде такий, як у Мукачевому, грузинський варiант в Укра§нi точно вiдбудеться, бо опозицiя тодi не зiйде з вулицi, поки не будуть проведенi правильнi пiдрахунки голосiв. Тому, якщо влада не хоче такого варiанту, вона повинна думати, як довести, що пiдрахунок голосiв буде чесним i прозорим, а демократичнi вибори - це спiльна задача для всiх, хто хоче пiсля рiшення ЦВК жити в демократичнiй кра§нi, а не перебувати на вулицi в стадi§ конфлiкту.
   В результатi теракту в Грозному 9 травня загинув президент Чечнi Ахмад Кадиров. Вибух стався о 10.35 на центральнiй трибунi стадiону "Динамо", де проходив концерт iз нагоди Дня Перемоги. Загинули чотири особи, поранення отримали 42 людини.
   В кiнцi травня у виправно-трудовiй колонi§ Љ76, яка знаходиться в мiстечку Сокиряни Чернiвецько§ областi, помер заслужений тренер Укра§ни з вiльно§ боротьби Борис Савлохов, який вважався одним iз лiдерiв злочинного угруповання в Києвi та був засуджений 16 червня 2000 року до позбавлення волi строком на 7 рокiв. В 2000 роцi в Києвi був убитий середнiй з братiв Савлохових - Теймураз. Нинi в живих iз братiв Савлохових залишився лише молодший брат - Руслан. Пiсля смертi Теймураза та пiсля того як посадили Бориса, вiн тривалий час переховувався в Осетi§. Руслан Савлохов нинi тренує збiрну Укра§ни з вiльно§ боротьби, i в кримiнальних справах столицi останнiм часом помiчений не був.
   Генеральна прокуратура провела перевiрки i знайшла чимало порушень конституцiйних прав громадян у слiдчих iзоляторах Держдепартаменту з питань виконання покарань. Через переповнення слiдчих iзоляторiв значна частина ув"язнених не забезпечена навiть спальними мiсцями. Фактично, люди змушенi вiдпочивати по черзi. Державний департамент з питань виконання покарань очолює Володимир Льовочкiн, а його син, Сергiй Льовочкiн, є першим помiчником президента Укра§ни Кучми.
   Нашi прем"єр-мiнiстри дiляться на двi категорi§: тi, що вже "вiдсидiли" i тi, кому строк свiтить у перспективi. Не є винятком в цьому i нинiшнiй керiвник уряду i кандидат в президенти В.Янукович. В сво§й автобiографi§ вiн вiдзначив, що був засуджений двiчi - в 1967 та 1970 роках. Перший раз його судили за ст.142 ч.2 УК УРСР за розбiй, вчинений за попередньою змовою групою осiб. Цей злочин вiдносився до категорi§ важких i вимагав покарання вiд 5 до 12 рокiв. Але суд, враховуючи малолiтство обвинуваченого, призначив покарання нижче вiд найнижчо§ межi. В Донецьку хваляться, що Янукович органiзував банду, що знiмала шапки з перехожих, але судили його за те, що не лише зняли з жiнки шапку, а й намагались §§ зґвалтувати. Але потерпiла заяву забрала, бо Янукович став спiвробiтничати з органами, а простiше, став "стукачем". Вiдбував покарання наш прем"єр в Кременчуцi Полтавсько§ областi, де на стiнi виправно§ колонi§ для неповнолiтнiх недавно хотiли встановити меморiальну дошку з написом "Тут сидiв прем"єр-мiнiстр Укра§ни Вiктор Янукович" i його барельєф. Другий раз кандидат в президенти був засуджений по ст.102 УК УРСР - заподiяння тiлесних ушкоджень середньо§ тяжкостi, i вiдбував покарання в Єнакiєво. В той час начальником Єнакiєвсько§ зони був Льовочкiн, зараз вiн очолює Департамент з виконання покарань Мiнiстерства юстицi§, як подейкують, не без допомоги Януковича. Жодного разу Льовочкiн не обмовився, як вiв себе Янукович пiд час своє§ вiдсидки, i за це його син працює в адмiнiстрацi§ президента Укра§ни i захищає iнтереси самого Януковича та донецьких браткiв. А ще ж був льотчик-космонавт Г.Береговий, який балотувався вiд Єнакiєво до Верховно§ Ради СССР, i в якого директор автобази Янукович був довiреною особою на виборах, i який начебто домiгся того, щоб з Януковича обидвi судимостi зняли. А ще подейкують, що Береговий врятував Януковича вiд чергово§ судимостi, за розкрадання державно§ власностi.
   Групу ки§вських журналiстiв прес-служба прем"єр-мiнiстра запросила в Донецьк, щоб ознайомити з маловiдомими сторiнками бiографi§ Януковича, в Апеляцiйному судi обiцяли пiдготовити необхiднi документи. Журналiсти зустрiлися з головою Апеляцiйного суду Донецько§ областi О.Кондратьєвим, вiн вибачився, що не може надати документи, якi засвiдчують невинуватiсть Януковича в тих злочинах, за якi вiн був засуджений, мотивуючи це тим, що постанови президi§ Донецького обласного суду, якими в 1978 роцi були скасованi вироки щодо Януковича, мiстять iнформацiю про його приватне життя i тому, вiдповiдно до ст.37 Закону Укра§ни "Про iнформацiю" розголошенню не пiдлягають. Ось тобi, бабко, i Юрi§в день! Невже документи фальшивi?
   Чи порвав Янукович зв"язки з кримiнальним свiтом? Нi, вiн ними гордиться i §х всякий раз демонструє. Пiд час парламентських виборiв-2002, в той час Янукович був губернатором Донеччини, там всi дiльницi були окупованi бритоголовими братками, членiв виборчих комiсiй лупцювали пiд час пiдрахунку голосiв, в урни пачками вкидали фальшивi бюлетенi, i блок "За Єду!", предтеча партi§ Регiонiв, набрав тодi 40% голосiв. Чи можливо це без команди губернатора? Однозначно, нi! Тому, якщо вiн одягне на себе шапку Мономаха, ми знаємо, який саме порядок наведе Вiктор Федорович у державi.
   Новим прес-секретарем прем"єр-мiнiстра В.Януковича призначено Ганну Стецiв-Герман, яка ранiше очолювала ки§вську дирекцiю радiо "Свобода". Коментуючи своє призначення, Герман сказала: "Я хочу, щоб люди побачили прем"єра таким, який вiн є насправдi". Зараз Герман на телеканалi "5 канал" веде програму "Час пiк". Коли Г.Стецiв вела "Свободу", я особисто кожного четверга слухав §§ репортажi. Стецiв - чудовий журналiст, i я так розумiю, що з "Свободи" вона пiшла до свого iдейного ворога, я на це надiюсь, щоб написати книгу i розкрити зсередини все про партiю Регiонiв, про §§ антинародну суть i ненависть до укра§нсько§ держави. Я не вiрю, що Герман вирiшила таким чином поправити своє фiнансове становище, як подейкують деякi зловтiшники, не може журналiст такого калiбру продатися за грошi чи за посаду як остання публiчна дiвка.
   Голова тимчасово§ комiсi§ Верховно§ Ради iз розслiдування убивства журналiста Георгiя Гонгадзе народний депутат Григорiй Омельченко заявив, що життя екс-мiнiстра внутрiшнiх справ Юрiя Кравченка пiд загрозою. З його слiв, загроза життю Кравченка пов'язана з тим, що вiн є одним iз головних свiдкiв у справi Гонгадзе, i є ризик його фiзичного знищення.
   Якi вони, нашi президенти? Укра§на, найбагатша республiка колишнього Радянського Союзу, вiдкинута Кравчуком та Кучмою на останнє мiсце. Укра§на, що має найродючiшi землi, не може себе прогодувати, хоч кiлька десятилiть тому вона годувала пiв-Союзу та половину кра§н Варшавського договору. Але пiсля того, як нашу державу почав розкрадати §§ перший президент, а другий перейняв цю естафету всiєю родиною, Укра§на як держава перестала iснувати. Бо Чечетов, головний реалiзатор всенародно§ власностi, на питання, чому ми продаємо високорентабельнi пiдприємства, рiчний прибуток яких перевищує продажну цiну, вiдповiдає: "Коли ви йдете на базар, ви ж вибираєте якiсну картоплю, бо платите сво§ грошi? Ось так i iнвестор хоче вкладати сво§ кошти тiльки в прибутковi пiдприємства". А де ви бачили господаря, щоб останнє вiдро картоплi вiддав за безцiнь, коли голоднi дiти плачуть? А нашi керiвники вiддають в чужi руки "телеком" за чверть рiчного прибутку.
   В нас 26 претендентiв на президентський трон. Хто вони? Рiзнi люди, дехто §здить на поливальнiй машинi, а хто на танку. 26 кандидатiв - це небагато, §х стримує застава в пiвмiльйона. Якби не застава, кандидатiв було б зо три сотнi, бо кожен генсек захотiв би похизуватись на екранах телевiзорiв, а також пiвтори сотнi безробiтних захотiли б заявити про себе. Так що застава в пiвмiльйона захищає нас вiд нашестя клоунiв. А де такi шаленi грошi взяли цi 26 людей, хоч мiж ними є й пенсiонер з мiнiмальною пенсiєю? Заставу за них внесла мафiя, щоб ввести сво§х людей в виборчi комiсi§ i таким чином впливати на кiнцевий результат виборiв. Бо якби вибори були чесними й прозорими, жоднi партi§ та клани не старалися б захопити посади керiвникiв виборчих комiсiй, бо не було б сенсу.
   А в цей час на складах Новобогданiвки Запорiзько§ областi злетiло в повiтря 900 вагонiв боєприпасiв. Бiльше тижня лунала канонада, загинуло п"ятеро осiб, шкоди заподiяно ледь не на три мiльярди. В минулому роцi теж вибухало, тiльки в Артемiвську Донецько§ областi. I що дивно, в Артемiвську почало вибухати напередоднi iнвентаризацi§, а ось в Новобогданiвцi - коли ревiзiя вже наближалась до кiнця. Закурили на робочому мiсцi - i кiнцi в воду.
   В кiнцi липня в м.Цуг (Австрiя) була створена компанiя "Росукренерго". Ї§ створили: 1 юридична особа та 2 фiзичнi, що мали в цiй компанi§ по1% акцiй. Мене лише здивувало - а чому це австрiяки створили фiрму з такою незвичною для них назвою? А може ця фiрма пiдставна? Не знаю, лише виявилось, що власник Росукренерго - наш рiдний єврей Фiрташ. Вiн вирiшив створити СП з Газпромом. А ось як вiн його створював, можна пофантазувати:
   Пiдходить Фiрташ до мiнiстра енергетики Бойка: "Юра, я хочу створити СП i трошки нажитися на наших абонентах". "Як, без мене?". Результат - в Росукренерго появились два власники. Пiдходять вони до вiце-прем"єра Азарова: "Янович, ми хочемо створити СП, лишнi грошi нам не завадять". Вiдповiдь: "А я?". Результат - в Росукренерго - 3 власники. Пiдходить ця трiйця до прем"єра Януковича? "Федорович, пора приватизовувати газову трубу через наше СП". Вiдповiдь: "А ми?". "Хто це - ми?". "Ну я, як ваш прем"єр, а потiм, коли Ющенко прийде до влади, то його брат". Так в СП появилось п"ятеро власникiв. Кажете, я фантазую? А ви проаналiзуйте ситуацiю i побачите, що я маю рацiю.
   Голова Фонду держмайна М.Чечетов заявляє, що колектив найбiльшого укра§нського металургiйного комбiнату "Криворiжсталь" виступає проти його продажу iноземним iнвесторам: "Я одержав величезну кiлькiсть документiв з "Криворiжсталi", в яких вони просять, щоб це унiкальне пiдприємство було приватизовано нацiональним iнвестором". Чечетов уже домовився з укра§нськими олiгархами Ахметовим i Пiнчуком, що за "вiдкат" вiн зробить все, щоб в "Криворiжсталь" не пустити iноземного iнвестора. I вiн слова дотримав, Ахметов з Пiнчуком за 800 млн. дол. придбали "Криворiжсталь", i тепер не закордоннi олiгархи будуть визискувати наших працiвникiв, а рiднi, укра§нськi.
   Представництва Укра§ни за кордоном повiдомили, що Кембриджський мiжнародний центр нагородив прем"єр-мiнiстра Укра§ни В.Януковича медаллю-вiдзнакою за його науковi проекти та §хнє успiшне втiлення в Донецькому регiонi. Але, як виявилось, органiзацi§ пiд такою назвою не iснує. В той же час Вiктор Янукович є доктором економiчних наук, магiстром мiжнародного права, професором, автором i спiвавтором понад 50 наукових праць i кiлькох книг, дiйсним членом Академi§ економiчних наук Укра§ни, членом Президi§ Нацiонально§ академi§ наук Укра§ни, членом-кореспондентом Транспортно§ академi§ Укра§ни, членом Калiфорнiйсько§ мiжнародно§ академi§ науки, освiти, iндустрi§ та мистецтв.
   Дружина Януковича Людмила (до речi, домогосподарка) подарувала шахтарям "Красноармейская-западная" двi машини "Mersedes" i десять ВАЗ-2109. Ось так, взяла, i з своє§ пенсi§ подарувала 12 автомобiлiв.
   На пiдставi постанови президi§ Верховно§ Ради Укра§ни вiд 10 листопада 1994 року нардепам було надано право на володiння нарiзною короткоствольною зброєю для забезепечення особисто§ безпеки. Озброєння депутатiв фiнансується за рахунок Верховно§ Ради. Ой якi цяцi, §м пiстолети видали! По закону, людям, що бажають завести зброю, необхiдно пройти психiатрiчну перевiрку. Коли я дивлюсь на §хнi виступи з трибуни парламенту, я розумiю, що бiльшiсть з них "психа" не пройшли б, тому пiстолети §м доручати не можна, не дай Боже.
   Леонiд Кучма присво§в звання Герой Укра§ни Василю Тацiю - ректору харкiвсько§ Нацiонально§ юридично§ академi§ iменi Ярослава Мудрого, за визначнi особистi заслуги перед Укра§нською державою у розвитку юридично§ науки, багаторiчну плiдну наукову, педагогiчну i громадську дiяльнiсть. Бо наприкiнцi минулого року очолювана Тацiєм академiя направила до Конституцiйного суду висновок, що нинiшнiй президентський термiн Кучми є першим i вiн може балотуватися на виборах президента 2004 року.
   1 вересня в Бесланi, Пiвнiчна Осетiя, чеченськi бойовики захопили в заручники школу. Пiд час штурму 3 вересня було вбито два десятки терористiв, але загинули бiля 200 школярiв i вчителiв, 430 осiб госпiталiзували. 6 вересня Росiя оголосила траур за загиблими в Бесланi. В цей же ж день в наших Черкасах росiйськi спiваки Й.Кобзон, В.Меладзе, Н.Бабкiна, Т.Нєдєльська, К.Новiкова, Н.Корольова, Л.Мiлявська, незважаючи на те, що в Росi§ в цей день ховали 192 школярiв, брали участь в концертi в пiдтримку кандидата в президенти Януковича. Впродовж другого дня всеросiйського трауру команда росiйських зiрок провела концерт в Кiровоградi. На концертах появились плакати "Росiя плаче - Янукович скаче!".
   Опозицiонер Тарас Чорновiл погодився стати радником прем'єр-мiнiстра Януковича. Нiчого особливого я в його вчинку не бачу. Скiльки партiй змiнив Т.Чорновiл - не злiчити, а може партi§ не сприймали самого Чорновола? А тут живi грошi, як i в випадку з Ганною Герман. Ленiн в свiй час називав таких дiячiв "политическими проститутками".
   Декларацi§ кандидатiв у президенти:
   Вiктор Янукович - сума доходу складає 42656 грн., з них зарплата - 33600 грн., вiн отримує ще 4800 грн. матерiально§ допомоги. Докторська наукова ступiнь - прибуток вiд науково§ дiяльностi складає за 2003 рiк 3853,9 грн. Янукович не має нi земельно§ дiлянки, нi власного будинку, нi садового будиночка, квартира - 144 метри, гараж - 22 метри, авто нема.
   Вiктор Ющенко заробляє 34790 грн., iз них депутатська зарплата - 29350 грн, матерiальна допомога - 3712 грн. Науковi працi Ющенко, який має кандидатську ступiнь з економiки, не видає i грошi не заробляє. Дружина Ющенка Катерина заробляє 480756 грн. Живе родина у житловому будинку площею 370 м. кв. Також дружина Ющенка має квартиру площею 399 м. кв. Авто, як i гаража, родина не має. Крiм цього Вiктор Ющенко має на рахунку в банку 61917 грн. Його дружина на рахунках за кордоном має 2650000 дол. Окрiм цього вона володiє цiнними паперами на 708500 грн.
  
  Ранчо Вiктора Ющенка в Нових Безрадичах.
  
   Передвиборча програма Ющенка:
   Я бачу Укра§ну справедливою i заможною європейською державою. Де кожна людина може реалiзувати сво§ можливостi, не шукаючи кращо§ долi за кордоном. Де кожен, хто бажає працювати, має роботу i гiдну зарплату. Де кожна дитина може отримати якiсну освiту. Де кожен громадянин має доступ до належного медичного обслуговування, кожна лiтня людина отримує гiдну пенсiю. Де надiйно захищене життя - сiм'я, материнство i дитинство. Де шанують ветеранiв. Де влада користується довiрою i повагою громадян. Де державнi чиновники компетентнi i законослухнянi, отримують високу зарплату i не беруть хабарiв. Де всi рiвнi перед законом, де кожен iз нас, а не лише багатi, може захистити сво§ права у судi. Де надiйно гарантованi свобода думки, свобода слова, свобода совiстi. Я бачу Укра§ну державою, яку шанують i цiнують §§ власнi громадяни i до яко§ з повагою ставляться у свiтi.
   Я проти:
  Приниження людсько§ гiдностi. Бiдностi i безробiття. Розкрадання державно§ власностi i державного бюджету. Репресивних податкiв, що не дають пiдприємствам працювати, а людям - отримувати гiдну зарплату. Зловживання владою. Обмеження прав i свобод простих громадян. Корупцi§ i хабарництва, на чому тримається нинiшня влада.
   Пiсля перемоги на президентських виборах я зобов'язуюся перед народом Укра§ни виконати такий План дiй - "Десять крокiв назустрiч людям":
   1. Створити п"ять мiльйонiв нових робочих мiсць:
  - Спрямувати економiчну полiтику на розвиток внутрiшнього ринку.
  - Запровадити систему державного замовлення i громадських робiт для створення нових робочих мiсць.
  - Гарантувати робоче мiсце кожному, хто отримав професiю за державним замовленням.
  - Зняти всi перешкоди для тих, хто хоче вiдкрити власну справу, сприяти §х власнiй iнiцiативi.
  - Залучити в економiку Укра§ни iнвестицiй у 10 разiв бiльше, нiж сьогоднi - це новi робочi мiсця, новi технологi§.
   2. Забезпечити прiоритетне фiнансування соцiальних програм:
  - Збiльшити мiнiмальну пенсiю - вона буде бiльшою за прожитковий мiнiмум. Лiквiдувати "зрiвнялiвку" та дискримiнацiю у пенсiйному забезпеченнi.
  - Протягом року повернути людям борги iз зарплати.
  - Вiдновити зруйновану систему охорони здоров'я - в кожному мiстi та селi. Забезпечити кожному громадянину гарантований перелiк безоплатних медичних послуг.
  - Гарантувати прiоритетне оздоровлення ветеранiв вiйни i працi, якi вiддали сво§ кращi роки служiнню державi - це наш святий обов'язок.
  - Створити умови для повноцiнного суспiльного життя iнвалiдам.
  - Вiдновити повагу у суспiльствi до Вчителя; гарантувати освiтянам зарплату, не нижчу середньо§ по промисловостi.
  - Кожна дитина, незалежно вiд майнового стану батькiв, зможе отримати якiсну освiту.
  - Забезпечити прiоритетне право отримання вищо§ освiти за бюджетнi кошти дiтям iз малозабезпечених сiмей.
  - Поновити 10-рiчний термiн навчання у середнiй школi з 5-бальною системою оцiнки знань.
  - Замiсть будiвництва нових урядових споруд i купiвлi дорогих авто для чиновникiв - будувати соцiальне житло для малозабезпечених громадян.
   3. Збiльшити бюджет - зменшенням податкiв:
  - Зменшити податки. Коли вони будуть справедливими, §х сплачуватимуть усi, - тiньова економiка вийде на свiтло i поповнить бюджет.
  - Щорiчно зменшувати оподаткування фонду зарплати - через п'ять рокiв вiн не перевищуватиме 20%.
  - Спростити процедури сплати податкiв, зробити §х прозорими.
  - Вiдокремити бiзнес вiд влади, захистити пiдприємцiв вiд поборiв. Припинити практику використання правоохоронних органiв для здiйснення тиску на пiдприємства.
  - Очистити податковi органи вiд корумпованих чиновникiв, пiдвищити зарплату чесним професiоналам. Вони збиратимуть податки в повному обсязi i виключно на основi закону. Лiквiдувати податкову мiлiцiю - в цьому каральному органi не буде потреби.
  - Змусити олiгархiв справно сплачувати всi податки. Я проти нового перерозподiлу власностi, але олiгархи заплатять справжню цiну за пiдприємства, що "прихватизуються" за безцiнь - мiльярди гривень пiдуть на виплату заощаджень пограбованих громадян.
   4. Змусити владу працювати для людей, повести рiшучу боротьбу з корупцiєю:
  - Звiльнити з посад казнокрадiв i хабарникiв у структурах виконавчо§ влади, натомiсть призначити чесних i порядних професiоналiв.
  - Скоротити непотрiбнi управлiнськi структури, зменшити чисельнiсть армi§ чиновникiв. Рештi - забезпечити належнi умови роботи i гiдну зарплату. Дешевий чиновник надто дорого обходиться народу. Кожен чиновник пiдпише "Кодекс честi державного службовця" - i неухильно його дотримуватиметься.
  - Чiтко визначити функцi§ оновлених владних структур. Держава не втручатиметься у життя людей там, де вони без не§ впораються набагато краще.
  - Звiльнити суддiв, якi заплямували себе корупцiєю i замовними рiшеннями в iнтересах олiгархiв. Суди вiдновлять почуття справедливостi у суспiльствi - вони не каратимуть, а захищатимуть права громадян.
  - Провести справжню полiтичну реформу - кожен вiдчує, що влада працює для громадян, i працює ефективно.
   5. Створити безпечнi умови для життя людей:
  - Змiнити прiоритети правоохоронцiв - головним у §х дiяльностi буде не безпека можновладцiв, а безпека кожного громадянина.
  - Очистити правоохороннi органи вiд корупцiонерiв, на керiвнi посади призначити чесних, високопрофесiйних офiцерiв, надати §м належну полiтичну i матерiальну пiдтримку. Розгорнути рiшучу боротьбу з кримiналiтетом i органiзованою злочиннiстю.
   6. Захистити цiннiсть сiм'§, повагу до батькiв i права дiтей:
  - Зламати тенденцiю скорочення чисельностi населення Укра§ни.
  - Збiльшити мiнiмум у 10 разiв грошову допомогу матерi при народженнi дитини. Вiдмова матерi вiд професiйно§ дiяльностi на користь виховання дитини має знайти належне визнання у суспiльствi.
  - Гарантувати якiсну i безкоштовну медичну допомогу жiнкам при народженнi дитини.
  - Створити умови, щоб саме сiм'я, а не виховнi заклади, стала гармонiйним середовищем для виховання дiтей.
  - Надавати державну пiдтримку тим, хто виховує дiтей, або доглядає людей похилого вiку.
  - Вiдновити мережу державних i комунальних дитячих садкiв i ясел, насамперед - на селi. Заборонити продаж дошкiльних закладiв.
  - Створити умови, щоб батьки виховували дiтей i мали гiдний заробiток не на чужинi, а у себе вдома.
  - Кредити для будiвництва або купiвлi житла будуть доступнi кожнiй молодiй сiм'§ - як у мiстi, так i на селi.
  - Лiквiдувати дитячу безпритульнiсть. Забезпечити прiоритетний розвиток дитячих будинкiв сiмейного типу.
  - Забезпечити безкоштовно дiтей-iнвалiдiв лiками, медичними засобами, спецiальним харчуванням, оздоровленням; створити §м умови для повноцiнного життя у суспiльствi.
  - Впровадити iнститут сiмейних лiкарiв.
   7. Сприяти духовностi, змiцненню моральних цiнностей:
  - Створити умови для розвитку особистостi, високого рiвня освiти i культури громадян.
  - Сприяти єдностi народу Укра§ни, орiєнтацi§ суспiльства i держави на загальнолюдськi цiнностi - свободу, демократiю, мiжнацiональну i мiжконфесiйну злагоду, взаємну повагу i толерантнiсть, справедливiсть i добро.
   8. Сприяти розвитку укра§нського села:
  - Зупинити спекулятивнi махiнацi§ навколо продажу землi - земля буде власнiстю тих, хто §§ обробляє.
  - Збiльшити вдвiчi продуктивнiсть сiльського господарства, кардинально пiдвищити рiвень доходiв селян.
  - Зробити фiнансовi ресурси доступними селянам, а не чиновникам i посередникам. Гарантувати справедливi закупiвельнi цiни на сiльгосппродукцiю.
  - Пiдняти рiвень доходiв селян до середнього по кра§нi.
  - Збудувати сучасну транспортну iнфраструктуру, завершити газифiкацiю, налагодити телефонний зв'язок, вiдновити роботу шкiл, клубiв, фельдшерсько-акушерських пунктiв - у кожному селi. Молодь матиме змогу реалiзувати сво§ здiбностi i не покидатиме села.
   9. Пiдвищити боєздатнiсть армi§, повагу до людей у погонах:
  - Мобiлiзувати ресурси для створення в Укра§нi боєздатно§ армi§, розвитку оборонних технологiй.
  - Скоротити термiн строково§ вiйськово§ служби до 12 мiсяцiв невiдкладно - вже з весняного призову 2005р.
  - Скасувати призов на вiйськову службу i забезпечити комплектування професiйно§ армi§ за контрактом - починаючи з 2010р.
  - Забезпечити вiйськовослужбовцiв житлом. Гарантувати кожному вiйськовому при звiльненнi в запас пристойне житло i соцiальнi гарантi§.
   10. Проводити зовнiшню полiтику в iнтересах народу Укра§ни:
  - Зовнiшня полiтика Укра§ни буде чесною, прозорою i послiдовною, економiчно вигiдною.
  - Ми будемо оцiнювати §§ успiхи не за кiлькiстю вiзитiв, заяв i декларацiй. Головне для нас - це обсяги залучених в Укра§ну iнвестицiй, просування вiтчизняних товарiв на мiжнароднi ринки, захист прав громадян Укра§ни за кордоном.
  - Вiдносини з Росiєю будуть взаємовигiдними, дружнiми i стабiльними.
  - Нашi партнери, як на Сходi, так i на Заходi побачать iншу Укра§ну - мiцну, надiйну, яка дотримується зобов`язань i водночас здатна захистити сво§ нацiональнi iнтереси.
   Я йду на вибори, щоб подолати в Укра§нi бiднiсть i безробiття, забезпечити високi стандарти життя для простих людей. Я знаю, якi проблеми хвилюють кожного громадянина Укра§ни. Я знаю, як цi проблеми вирiшувати - i я вмiю §х вирiшувати. Всi мо§ дi§ на посадi президента будуть законними, прозорими i зрозумiлими. Мо§ дi§ будуть рiшучими, послiдовними i ефективними. Вже з наступного року ми всi вiдчуємо, що живемо в зовсiм iншiй державi - яка дбає про всiх громадян, а не лише про чиновникiв i олiгархiв.
   Разом ми змiнимо життя на краще!
   Якщо Ющенко виконає хоч десяту частину своє§ програми - через п"ять рокiв народ Укра§ни буде жити при комунiзмi.
   Iз передвиборчого виступу В.Ющенка:
   "Бандити при владi розумiють: вибори стануть вироком цiй владi, який винесе сам народ. Бандити сидiтимуть у тюрмах! Влада хоче зберегтися пiд захистом силових структур. Мiлiцiя, СБУ, прокуратура бандитськими методами залякують виборцiв i кандидатiв, мiсцевi органи влади i журналiстiв. Влада бере на озброєння кримiнальнi методи, принесенi iз "зони".
   Я знаю, що має невiдкладно зробити укра§нська держава. Я не обiцяю, а присягаю - вона це зробить. Ось що я зроблю невiдкладно:
  Перше. Державний бюджет до останньо§ копiйки служитиме людям. Я покладу край розбазарюванню державних грошей. Якнайбiльше буде виплачуватись громадянам у виглядi зарплат, пенсiй, соцiально§ допомоги. Це буде не дарунок до виборiв, а обов"язок влади. Податки будуть зниженi, але платитимуть §х усi.
   Друге. Ми виведемо економiку з тiнi. Всi будуть, знати якi заводи i якi землi приватизованi, за скiльки, i кому вони належать. Я не ставлю за мету перегляд результатiв приватизацi§. Але розграбування держави буде припинене.
  Третє. Ми створимо найсучаснiшi виробництва i новi робочi мiсця для наших громадян. Для цього ми запросимо i росiйських, i захiдних iнвесторiв. Ми повернемо укра§нськi капiтали, вивезенi за кордон. Всi будуть працювати за єдиними справедливими i прозорими правилами - в iнтересах Укра§ни.
  Четверте. Тотальна корупцiя, яка паскудить наше життя, буде знищена. Працюватимуть закони, а не кабiнетнi домовленостi. Чеснi професiонали замiнять заплямованих чиновникiв. Правоохороннi органи нарештi захистять людей вiд кримiналу. Суди судитимуть по справедливостi, а не за грошi.
  П"яте, i найголовнiше. Прiрва, якою влада вiдгородилась вiд народу, буде подолана. Чиновники вiдвикнуть розглядати людей з вiкон розкiшних палацiв i дорогих авто. Посадовцi будуть чути i бачити кожну людину. Я зiб"ю пихатiсть, вигодувану за рахунок укра§нського народу".
   17 вересня о 20.20 в селi Красне Чернiгiвсько§ областi народний депутат Владислав Атрошенко, керуючи автомобiлем "Мерседес", збив жителя мiсцевого села, який помер на мiсцi пригоди. На мiсце пригоди зразу ж прибули прокурор, начальник УВС Чернiгiвсько§ областi та перший заступник мiнiстра внутрiшнiх справ Манiн. Прибули як ворони, щоб захистити "свого", бо для них свiй не селюк, якого вбив нардеп, для якого закон не писаний, вiн по селi може не §хати, а летiти, а щоб не вiдповiдати перед законом, його захищають прокурор, начальник УВС та заступник мiнiстра.
  
   В кандидата на пост президента, що має двi вищi освiти, дуже багато граматичних помилок: "ЕнакiєвО", "ДонецькоЙ", "iнстIтут", "Донец?к", "Экономiчних", "профФесор", "прЄмЬєр-мiнiстр", "презIдi§", "олiмпiйсь??го", "орденом "За заслуги"", "Александрiвну", "IЗ словником". Чи не забагато помилок як для одного кандидата?
   Прем'єр-мiнiстр Укра§ни, кандидат у президенти кра§ни Вiктор Янукович в своєму виступi перед виборцями заявив, що не має в бiографi§ "темних плям" i судимостей, що пiдтверджено законом.
   До виборiв готувалися 26 чоловiк, але кандидатiв на трон було всього двоє - Ющенко та Янукович. Янукович виступає вiд iменi влади, а Ющенко - начебто вiд iменi народу. В провладного кандидата голосiв менше, але задiяний адмiнресурс, i навпаки, в народного кандидата - бiльше голосiв, але треба боротися з адмiнресурсом. В першому турi перемiг Ющенко, але центрвиборчком наступного дня оголосив про перемогу Януковича, хоч всi голоси ще не були пiдрахованi. Пiсля першого туру народ виявив невдоволення брехливою перемогою Януковича, i вийшов з протестом на вулицi.
   А команда провладного кандидата придумала "карусель". Було виготовлено 1,5 млн. вiдкрiпних талонiв. Була пiдiбрана команда з молодих хлопцiв з бритими потилицями, §х завантажили в автобуси й колони в супроводi ДАI почали рухатися з Донецька в центральну й захiдну Укра§ну. Цi люди з вiдкрiпними талонами голосують на чужiй дiльницi, потiм прямують на iншу дiльницю, де ще раз голосують. В результатi фальсифiкацiй голова ЦВК С.Кiвалов оголосив про перемогу Януковича. Кажуть, що Кiвалов отримав хабар вiд Януковича, i тому, замiсть того, щоб почекати, поки пiдрахують всi голоси, вiн пiдписав перемогу Януковича. В народi з"явилось погоняло на Кiвалова - "Пiдрахуй". Народження Майдану я особисто вiдношу до заслуги Кiвалова-"Пiдрахуя", бо якби вiн почекав ще тиждень, як того вимагає закон, i пiсля цього оголосив результат, ми б мали iншого президента. Появились бiг-борди з написом "Тому що зону хавав". Довiрена особа Януковича звернулась в суд, щоб автори спростували "недостовiрну, образливу iнформацiю по вiдношенню до кандидата". Два суди цiєю справою займалися. Не спростували. Бо зона була.
   ЦВК оголосила про перемогу Януковича, але народ це не сприйняв i почав виходити на вулицi. Мiжнародна спiльнота не сприйняла фальшивi вибори i заявила протест. Харкiв, Луганськ i Донецьк хочуть вiдокремитись вiд Укра§ни й заснувати окрему республiку. А очолив сепаратистiв прем"єр Янукович. На початку вересня Ющенка отру§ли, але влада сказала, що вiн сам себе отру§в. Але минуло небагато часу i аналогiчне випробування пройшов Янукович. В нього кинули яйцем.
  
   Янукович ледь не вмер з переляку, в реанiмацiю забрали, але вiдкачали. Смiявся весь народ, бо ранiше нам казали, що сила в голцi, яке в яйцi, а останнє в зайцi. А тепер зрозумiли, що вся сила - в яйцi, курячому. Молодь на цю подiю вiдреагувала адекватно, на бiг-бордах з"явився напис "Яйце - то сила, якщо зека завалила". I ще:
  "Вышел Витя на крыльцо,
  Подлетает тут яйцо
  Испугался он яйца
  Так и бухнулся с крыльца".
   Наступного дня по всiй Укра§нi пройшли мiтинги протесту у зв"язку з нападом на Януковича. Резолюцi§ всiх мiтингiв: "24 вересня профашистськi молодчики спробували зробити найсумнiшим днем в iсторi§ ново§ Укра§ни. Кра§на опинилась на межi вiйни i миру, над прiрвою мiжнацiонально§ ворожнечi. Нахабний випад дико§ юрби змусив здригнутися, завмерти бiля телеекранiв увесь свiт. Вперше в iсторi§ незалежно§ Укра§ни вони, що називають себе демократами, пiдняли сво§ бруднi лапи на державного дiяча такого рангу. Хто на черзi? Влада Ющенка - це масовi безладдя, кровопролиття, громадянська вiйна в Укра§нi, iноземнi миротворцi на вулицях наших мiст i сiл! Нашого земляка Януковича - у президенти Укра§ни!". А як звучить "бруднi лапи..."!
   Ю.Луканов на цю подiю не зостався осторонь:
   "Як в нього кинули яйцем -
   не вдарив вiн у грязь лицем:
   Зробив собi тонкий пiар -
   почистив задом тротуар".
   Фальшування виборiв розглядав Верховний Суд. Виявилось, що влада обладнала пiдпiльний транзитний сервер, пiсля якого в ЦВК надходили данi, виправленi й пiдкорегованi.
   В результатi переголосування перемiг Ющенко.
   Мiж iншим, кандидат в президенти Янукович носить на ши§ вiдмiтку Злодiя в законi - золотий ланцюг.
   В Укра§нi найбiльше "Народних артистiв". А чому б §м не бути в такiй кiлькостi, бо якщо вони агiтують за Януковича, через тиждень Янукович при владi присвоює §м це звання, якщо Ющенко приходить до влади - вiн "сво§м" дає звання "Народних". Так що артистом можна бути посереднiм, треба лише вгадати, за кого з конкурентiв в даний час зiрватися в агiтацiйний тур.
   В цьому роцi Януковичу присво§ли звання "Почесний татарин Укра§ни".
   За пiдсумками 2004 року 1871 громадянин Укра§ни отримав дохiд, який перевищує 1 млн. грн. Число укра§нцiв, якi вказали в податкових декларацiях дохiд понад 1 млн. грн., у 2003 роцi склало 837 чоловiк, у 2002 - 336, у 2001 - 170. За три роки кiлькiсть мiльйонерiв в Укра§нi збiльшилася в 10 разiв, в цей час 80% населення Укра§ни живе нижче прожиткового рiвня i з труднощами зводить кiнцi з кiнцями. А не вийде так, що незабаром 2% перетвориться в олiгархiв i мiльйонерiв-мiльярдерiв, а 98% населення залишиться в злиднях?
   В цьому роцi "Героями Укра§ни" стали:
  Володимир Литвин - Голова Верховно§ Ради Укра§ни. Пiдозрюється у спiвучастi у вбивствi Георгiя Гонгадзе.
  
  Дмитро Павличко - письменник. А письменнику за що героя, навiть якщо вiн Павличко?
  Юрiй Бойко - голова правлiння НАК "Нафтогаз Укра§ни". А це вже в "Геро§" пiшла мафiя.
  Ярослав Швед - директор приватного сiльськогосподарського пiдприємства. Пiдприємство приватне, а нагорода державна. Невже купив?
  Сергiй Тулуб - Мiнiстр палива та енергетики Укра§ни. Знов мафiя.
   Пiдводний землетрус в Iндiйському океанi, що стався 26 грудня, викликав цунамi, яке було визнано найбiльш смертоносним стихiйним лихом в сучаснiй iсторi§. Магнiтуда землетрусу склала 9,3 балiв. Це другий за силою землетрус за всю iсторiю спостереження. Цунамi досягло берегiв Iндонезi§, Шрi-Ланки, пiвдня Iндi§, Та§ланду та iнших кра§н. Висота хвиль перевищувала 15 метрiв, швидкiсть §х досягала 200 км/год. Цунамi призвело до величезних руйнувань, на вiдстанi 3 км вiд берега гiгантськi хвилi змили все в вiдкритий океан. Загинуло бiльше 225 тисяч осiб. Точну кiлькiсть загиблих навряд чи коли-небудь стане вiдомо, тому що безлiч людей було винесено водою в море. Пiвмiльйона жителiв залишились без даху над головою. Але жодного тiла тварин на мiсцi катастрофи не знайшли - вони задовго до страшно§ подi§ взнали про небезпеку i пiшли вiд берега в глибину сушi.
   Геро§-2004 згiдно номiнацi§ журналу "Корреспондент":
   В. Янукович став "Полiтиком року". За нього вiддали голоси 15 мiльйонiв укра§нцiв.
   В. Ющенко отримав звання "Людина року". Пiдняв пiв кра§ни на акцi§ протесту.
   Ю. Тимошенко - "Революцiонер року".
   Л. Кучма став "Комбiнатором року". Вiн вiдмовився балотуватися на третiй термiн.
   В. Литвин - "Арбiтр року".
   А. Ярема став "Юристом року". Заступник голови Верховного суду скасував рiшення ЦВК про перемогу Януковича.
   П. Симоненко визнаний "Аутсайдером року". Набрав на президентських виборах 4,97%.
   В. Пiнчук, Р. Ахметов купили "Криворiжсталь" i стали номiнантами "Покупка року".
   Г. Павловський - "Iноземець року". Головний росiйський "пiарник" Януковича.
   О. Квасьнєвський - "Дипломат року". Польський президент став посередником в регулюваннi полiтично§ кризи в Укра§нi.
   А. Шевченко став "Спортсменом року".
   В. Кличко - "Кулак року".
   В. Вiрастюк - "Силач року".
   Гурт "Гринджоли" - "Заспiвувачi року".
   В. Пiховшек - "Дезiнформатор року".
   Т. Чорновiл - "Перебiжчик року".
   Н. Шуфрич - "Хулiган року".
   С. Кiвалов - "Калькулятор року".
   Є. Кушнарьов - "Сепаратист року".
   З Новим роком!
  
  
  2005-Й рiк.
   Почався 2005-й рiк. Янукович подав позов до Верховного суду, щоб вiдмiнили результати виборiв президента, i доставив документи в кiлькостi 650 томiв. Але все, що привiз, виявилось макулатурою - вирiзки з газет, iнтернет-видань. А справжнiх документiв про порушення немає. Документи, якi вiн подав до Верховного суду, не мають жодного вiдношення до того, що називається доказовою базою. I суд вiдмовив Януковичу. Так закiнчилась епопея з виборами.
   Юрiй Луканов вiдiзвався на перемогу Ющенка:
   В нього дружбанiв з"явилось так багато -
   разом §х усiх йому не подолати.
   А Вiктору Януковичу бажає:
   По§в вiн трохи апельсинiв -
   таких наколотих аж синiх,
   i вирiшив, що стати треба
   у опозицiю до себе.
   До Верховного суду звернулись з заявою 12 органiзацiй:
  Всеукра§нська громадська органiзацiя "Загальново§нська спiлка Укра§ни",
  Форум громадськостi Укра§ни "Державнiсть",
  Мiжнародний Чорнобильський фонд,
  Об'єднання громадських органiзацiй "Народна рада",
  Мiжнародний благодiйний фонд "Славутич",
  Всеукра§нська органiзацiя iнвалiдiв вiйни та Збройних Сил,
  Благодiйний фонд ветеранiв вiйни "Ветеран",
  Громадська органiзацiя "Единое отечество",
  Громадська органiзацiя "Всеукра§нський народний конгрес",
  Всеукра§нська спiлка "Берегиня Укра§ни",
  Фонд ветеранiв Велико§ Вiтчизняно§ вiйни, партизанiв та пiдпiльникiв,
  Всеукра§нське об'єднання "Слава".
   В сво§й заявi вони роз"яснюють, що "Значна частина громадян не мала можливостi реалiзувати своє конституцiйне право - взяти участь у виборах. Водночас, це спростовує iнсинуацi§ щодо нiби-то масових фальсифiкацiй, якi забезпечили перемогу Вiктора Януковича. А бiльш нiж 800 томiв доказiв - яскраве i переконливе свiдчення того, що нашi опоненти в так званому третьому турi масово порушували чинне законодавство. Укра§нi потрiбен легiтимний, а не злiплений iз масових фальсифiкацiй президент".
   Крiм цього, керiвник штабу Януковича Тарас Чорновiл додав, що "до Європейського суду вже почали надходити заяви вiд простих громадян i на 10 сiчня в Страсбург мали надiйти 15 тисяч заяв вiд укра§нських громадян, але ми не маємо iнформацi§ про кiлькiсть, тому що ми не координуємо цей процес". До яких тiльки манiпуляцiй не вдаються шахра§, щоб ще кiлька днiв продержатися при владi, десь знаходять 12 антиукра§нських органiзацiй, про яких народу невiдомо, друкують на принтерi 15 тисяч листiв i вiдсилають за кордон, вважаючи працiвникiв мiжнародного суду в Страсбурзi, як i наш електорат, повними бовдурами, бо вони не вiдрiзнять листи, написанi пiд копiрку, вiд дiйсних. А менi здається, що так дiяли весь час, доки проходили вибори, донецькi "дуболоми". Ну не хочуть вони мiняти свiй пiдхiд до виборчого процесу, не хочуть. А може не можуть? Закостенiли вже?
   Л. Кучма, пiсля двох сво§х каденцiй, буде жити в Конча-Заспi, де для нього за державнi грошi в 2002 роцi побудували маєток за 15 млн. дол.
  
  Свою ки§вську квартиру на вул. Десятиннiй,10 Кучма продав Григорiю Суркiсу. А поки що екс-президент вiдпочиває в Карлових Варах в престижному приватному санаторi§ Ahlan, доба перебування в якому коштує 1000 дол. Тут перебували голова ЦВК С.Кiвалов, мiнiстр закордонних справ К.Грищенко, лiдер соцiалiстiв О.Мороз. За чий кошт?
  
  Маєток керiвника охорони президента Кучми Володимира Ляшка.
  
   За президентства Л.Кучми прем"єр-мiнiстрами були:
  В.Масол (1994-95рр.).
  Є.Марчук (1995-96рр.).
  П.Лазаренко (1996-97рр.).
  В.Пустовойтенко (1997-99рр.).
  В.Ющенко (1999-2001рр.).
  А.Кiнах (2001-02рр.).
  В.Янукович (2002-04рр.).
   Як у Донецьку вели пропаганду проти Ющенка: "Коли до влади прийде Ющенко - вiн захоронить у шахтах ядернi вiдходи i забере у шахтарiв пенсi§. Укра§ну окупують вiйська НАТО. Донбас годує всю Укра§ну. Всi, хто живуть у Києвi i далi на захiд - бандерiвцi. Ющенка насправдi нiхто не отруював, його обличчя - наслiдок невдало§ пластично§ операцi§ - Бог наказав", i цiй маячнi вiрять. Вся Укра§на вважає, що президентом не може бути людина, яка крала шапки i має двi вiдсидки за гоп-стоп, а в Донецьку не вбачають в цьому нiчого страшного.
   Епiграми Ю. Луканова:
  В. Ющенку - На Майданi бiля монументiв
   революцiя вирує i гуде.
   "Ющенка, - гукнули, - в президенти!
   Може вiн нiчого не вкраде".
  С. Кiвалову - Як зняли Пiдрахуя,
   то програв, звичайно, "Я".
   "Я" не я. А Вiктор Фе.
   всiм вiдомий як "проффе...".
  Сєверодонецьку - там з"§зд висунув iдею Пiвденно-Схiдно§ укра§нсько§ автономно§ республiки - ПiСУАР - Свiтлi демократi§ прикмети
   радо споглядаємо новi:
   ПiСУАР з"явивсь не в туалетi,
   вiн постав у §хнiй головi.
  Л. Кравчуку (СДПУ(о) - Дух, що тiло рве до влади,
   найсолодшо§ принади, -
   вiн живий, вiн ще не вмер.
   Вiчний партфункцiонер.
  В. Литвину - Так мiж крапель вишиває,
   що Кравчук вiдпочиває.
   Р. Зваричу - Роман не є нiкчемний пустомеля,
   до справи вiн пiдходить по-новому:
   якщо були мiнiстри без портфеля,
   то чом не можуть бути без диплома?
   Ющенко перемiг, але це лише початок титанiчно§ його працi. Вiн повинен виконати всi сво§ передвиборнi обiцянки:
   1. До влади повиннi прийти професiонали, незалежно вiд полiтичного забарвлення.
   2. Iнтелiгенцiя повинна розробити проекти виходу з кризи.
   3. Важливi рiшення приймати, не озираючись на своє оточення.
   4. Сформувати команду однодумцiв.
   5. Реально покращити життя простих укра§нцiв. Вiдмiнити закони, що перекривають можливiсть економiчно зростати. З бiзнесу i з полiтики вилучити бандитiв i блатних.
   6. Побудувати громадянське суспiльство, коли народ буде довiряти й поважати владу.
   7. Реалiзувати державну програму пiдтримки сiм"§ i спинити вимирання укра§нського народу.
   8. Створити умови, щоб люди без субсидiй i дотацiй мали можливiсть заробляти собi на достойне життя.
   Промова президента Укра§ни В.Ющенка на Майданi на iнаугурацi§ (витяг):
   "Дорогий мiй укра§нський народе. Сьогоднi Укра§на вiльна i незалежна, ми скинули з плечей тягар минулого! Бiльше нiхто не посмiє вказувати нам як жити i кого обирати. Я став президентом волею народу. Перед цим народом я хочу продовжити свою присягу. Присягаю, ми змiнимо укра§нське життя. Моя перемога - це перемога всього укра§нського народу i кожного громадянина зокрема.
   Я - президент всiє§ Укра§ни. Менi вiдповiдати за те, щоб працювали шахти Донбасу i Приднiпров"я, порти Чорного моря i галицькi торговельнi шляхи. Я зроблю все, щоб селяни на Слобожанщинi i на Подiллi завжди були iз хлiбом. Багатство Укра§ни - це багатство §§ регiонiв. Присягаю його берегти i множити! Усiм буде гарантоване право на власну думку. Ми будемо чути один одного, бо у нас буде свобода слова i незалежна преса. Всi будуть рiвними перед законом. Незалежний суд захистить права кожного. Я бачу Укра§ну державою, керованою верховенством права. Ми створимо демократичну владу - чесну i професiйну. Стiна, яка вiддiляє посадовця вiд людей, буде зруйнована. Оновлена влада знатиме свiй обов"язок, працюватиме для блага громадянина i кра§ни. Ми матимемо моральну владу, здатну об"єднати суспiльство.
   Ми створимо новi робочi мiсця. Кожен, хто хоче працювати, отримає роботу i гiдну зарплату. Чесна праця буде в пошанi. Ми станемо заможною нацiєю. Уряд вiддаватиме людям бюджет до останньо§ копiйки. Постiйно зростатимуть пенсi§, допомоги, обсяги соцiальних програм. Здоров"я людини, захист матерi i дитини стануть найвищими приоритетами роботи мого уряду. Ми станемо солiдарною нацiєю. Ми знищимо систему корупцi§ в кра§нi, виведемо економiку з тiнi. Податки будуть зниженi, але платитимуть §х усi. Бiзнес буде вiддiлений вiд влади. Бюджет нi для кого не буде вiднинi годiвницею. На державних посадах працюватимуть лише тi, у кого видатки вiдповiдають задекларованим доходам. Майбутнє Укра§ни - найкраща освiта, висока наука, технологi§ завтрашнього дня. Я зроблю все, щоб на повну силу запрацював iнтелект нашо§ нацi§. Ми станемо першими i ми станемо найкращими! Укра§нцi посядуть гiдне мiсце у спiльнотi народiв. Укра§на стане надiйним партнером у боротьбi зi старими i новими загрозами: тиранiєю, вiйною, бiднiстю, природними лихами i тероризмом. Наш шлях з об'єднаною Європою. Наше мiсце в Європейському союзi. Європейськi стандарти стануть нормою в соцiальному життi, укра§нськiй полiтицi.
   Укра§на вiдкриває iсторiю третього тисячолiття!".
   Прем"єром було призначено Юлiю Тимошенко. Верховна Рада абсолютною бiльшiстю §§ затвердила, i цим прийняла правильне рiшення. Бо чим запам"яталися попереднi 12 прем"єрiв? Нiчим, лише останнiй - своєю багатою на вiдсидки бiографiєю. А що вони зробили для народу? Набили сво§ бездоннi кишенi. А ось Тимошенко, коли була вiце-прем"єром, пiсля себе залишила добру пам"ять. Бо згадайте знеструмленi села i райцентри в темнi години доби. А Юля це питання вирiшила i вiдключення припинились. В той час навiть енергетикам зарплату не платили по 8 мiсяцiв, я вже не кажу про iншi верстви населення, бо пенсiонери в селi не бачили грошей останнi 3 роки, бюджетники взагалi зарплату не одержували, а платили §м олiєю, цукром та iншими товарами за завищеними цiнами, а в селi - гноєм. А ось пiсля каденцi§ Тимошенко зарплату i пенсi§ почали платити грошима. А чому цього не добились попереднi уряди? Бо не хотiли.
   Сайт Януковича оголосив конкурс на гасло для партi§ Регiонiв. Зразу ж вiдгукнулись:
   "Укра§нському пiдеру - укра§нський пiар".
   "Нас багато, всiх яйцями не закидати" - це про Iвано-франкiвськ.
   "Кожному Януковичу - окрему федерацiю" - це на заяви Януковича про федералiзацiю.
   "Всех отрегионим".
   "Партия Регионов - партия чисто конкретных дел!".
   "Всё пропало, нам п...ц".
   Роман Зварич став мiнiстром юстицi§. Але в подальшому виявилось, що в нього нема вищо§ освiти.
   Ки§врадою у Пущi-Водицi передано в довгострокове користування та власнiсть тисячу гектарiв землi, яка коштує мiльярд доларiв. Земельнi дiлянки отримали депутати Верховно§ Ради Укра§ни, депутати Ки§вради, члени ЦВК, адмiнiстрацi§ президента i Кабмiну. А ми знаємо, що без мера Києва в Києвi нiчого не робиться, i навiть уявити собi страшно, який вiдкат за цi дiлянки вiн отримує.
   Список високопоставлених посадовцiв, що отримали дiлянки в Пущi-Водицi:
  Степан Гавриш - 6,22 га, представник Кучми в парламентi Олександр Задорожнiй - 5,9 га, заступник голови СБУ Володимир Сацюк - 5,14 га, мiнiстр транспорту i зв'язку Георгiй Кiрпа - 6,52 га, Нестор Шуфрич - 3,22 га, лiдер партi§ "Єдина Укра§на" Богдан Губський - 1,46 га, довiрена особа Вiктора Януковича Ра§са Богатирьова - 1,82 га, мiнiстр внутрiшнiх справ Микола Бiлоконь - 0,85 га, голова Черкасько§ обласно§ адмiнiстрацi§ Вадим Льошенко - 1,11 га, мiський голова Полтави Анатолiй Кукоба - 1,17 га, депутат Верховно§ Ради Антон Кiссе, який лише навеснi перебрався до Києва з Одеси, донька Григорiя Суркiса - Свiтлана, вiце-президент ФК "Динамо" Леонiд Ашкеназi, харкiвський олiгарх Олександр Ярославський i його брат Олексiй, мiнiстр промполiтики Олександр Неустроєв, мiнздоров'я Пiдаєв, заступник Омельченка Михайло Поживанов, кандидат в президенти Володимир Нечипорук, соцiалiст-есдек Iштван Гайдош, член "Єдино§ Укра§ни" Сергiй Правденко з родиною, нашоукра§нець Олександр Чорноволенко, заступник голови ЦВК Марина Ставнiйчук, онук першого президента Кравчук Андрiй Олександрович, керiвник банку "Аваль" нардеп Федiр Шпиг, заступник Омельченка Бронiслав Стичинський, його дочка та два його родичi, заступник Омельченка нардеп Станiслав Сташевський з дружиною, три Пiнчуки, Олiйник, Юхновська, Базилюк та ще бiльше 600 осiб.
   Розпорядження Кабмiну вiд 19 сiчня 2005 року:
  1. Установити Л.Д.Кучмi щомiсячне грошове утримання у розмiрi мiсячного фонду оплати працi президента Укра§ни. Щомiсячне грошове утримання змiнюється у разi збiльшення зазначеного фонду.
  2. Для забезпечення дiяльностi Л.Д.Кучми створити апарат у кiлькостi трьох осiб (радник i два помiчники).
  3. Надати Л.Д.Кучмi у довiчне користування дачу Љ72 з необхiдним обслуговуванням та охороною. Утримання провадиться за рахунок держави.
  4. Транспортне обслуговування Л.Д.Кучми забезпечується за рахунок держави (два автомобiлi та чотири водi§).
  5. Управлiнню державно§ охорони зберегти охорону Л.Д.Кучми вiдповiдно до закону.
  6. Зберегти за Л.Д.Кучмою та його дружиною медичне, санаторно-курортне обслуговування закладами Державного управлiння справами та побутове обслуговування (один кухар, двi поко§вки i два офiцiанти).
  7. Надати Л.Д.Кучмi право безплатного про§зду в межах Укра§ни залiзничним, повiтряним, водним та мiським пасажирським транспортом (крiм таксi).
  8. Оплата користування житлом, комунальними послугами, газом, електроенергiєю та iншими послугами Л.Д.Кучмою проводиться у розмiрi 50% установлених тарифiв, решта оплачується за рахунок держави.
   Як каже мiй сусiд, так живуть "пани", бо ми, що все життя пропрацювали в енергетицi, за свiтло, газ та тепло платимо 100% §хньо§ вартостi.
   Нiжинський районний суд Чернiгiвсько§ областi визнав винними й присудив до 3 рокiв позбавлення волi 3 жителiв Нiжина за використання фальшивих вiдкрiпних талонiв на виборах президента. Ми всi бачили, як проводять вибори люди з бандитською зовнiшнiстю, як вони цими виборами керують, як вкидають бюлетенi оберемками, як потiм, не рахуючи бюлетенiв, вписують потрiбнi цифри в документи суворо§ звiтностi, як запускають транзитний сервер, щоб викривляти волевиявлення всiє§ кра§ни, як голова ЦВК Сергiй Кiвалов за хабар у 23 мiльйони доларiв плює на волевиявлення всiє§ кра§ни i пiдписує результати виборiв за кандидата, який йому заплатив. Пiсля розкриття в архiвi Донецько§ областi боксiв з виборчою документацiєю за пiдсумками другого туру голосування 21 листопада 2004 року, всерединi замiсть бюлетенiв виявилися журнали й газети. А наша Фемiда знайшла..., нi, не стрiлочникiв, а просто крайнiх, що гралися фальшивими вiдкрiпними талонами, i "вiдiгралась" на них. А що, до Кiвалова "и иже с ними" руки не доросли? Знать, не доросли. А може наша Фемiда та Сергiй Кiвалов - з однiє§ команди?
   Полiттехнологи вважають, що уряд Юлi§ Тимошенко можуть вiдправити у вiдставку вже восени, бо уряд Тимошенко - це не Кабiнет мiнiстрiв Тимошенко у чистому виглядi, це набiр людей, кожен з яких винагороджений за участь у помаранчевiй революцi§ певною посадою.
   Президент Вiктор Ющенко призначив нового голову Державно§ податково§ адмiнiстрацi§. Ї§ очолив Олександр Кiрєєв. За часiв прем'єрства Ющенка Кiрєєв очолював Держказначейство. Також президент призначив першого заступника мiнiстра палива та енергетики Укра§ни - голову правлiння Нацiонально§ акцiонерно§ компанi§ "Нафтогаз Укра§ни". Ним став Олексiй Iвченко. Iвченко був радником на громадських засадах прем'єра Ющенка.
   На початку березня на прес-конференцi§ Генпрокурор сказав, що пiдозрюваний в органiзацi§ вбивства журналiста Гонгадзе екс-мiнiстр МВС Кравченко незабаром буде допитаний. За три години до допиту Кравченко в своєму гаражi двома пострiлами в голову покiнчив життя самогубством. Ви помiтили, що два самогубства збiглися - спочатку Кирпа, а потiм Кравченко: там i там - два пострiли, один iз них - контрольний.
   Сво§м самогубством Кравченко зберiг майно своє§ сiм"§. Бо що б сталось, якби його заарештували i судили? Погони зiрвали б, нагороди забрали б, котедж вартiстю бiльш мiльйона доларiв, якого вiн отримав в якостi хабара за надання посади начальника районно§
  
  податково§ iнспекцi§ одному шахраєвi, конфiскували б. А так поховають з почестями, а все майно залишиться сiм"§.
   Передсмертна записка Кравченка: "Мои дорогие, я не виновен ни в чем. Простите меня. Я стал жертвой политических интриг президента Кучмы и его окружения. Ухожу от вас с чистой совестью. Прощайте".
   Голова Харкiвсько§ облдержадмiнiстрацi§ Арсен Аваков сво§м розпорядженням призначив заступником губернатора Ярослава Ющенко - племiнника президента Вiктора Ющенка, який пiд час виборiв президента був одним з керiвникiв харкiвського штабу блоку "Наша Укра§на". А сам Аваков завдячує сво§м призначенням брату президента. Ось так наша власть обростає родичами i кумами Ющенка.
   Пiсля виборiв багатьох високопосадовцiв запроторили до буцегарнi, i виявилось, що всi вони з партi§ Регiонiв та СДПУ(о). Пiсля чого цi партi§ здiйняли галас, що §х соратникiв переслiдують за полiтичними мотивами. Аж ось МВС передало в Генпрокуратуру справи про розкрадання державних коштiв колишнiми керiвниками: заступник Бакая Дагаєв з керiвництвом МВС вкрали 170 млн. грн., мiнiстерство працi Папiєва - 20 млн. грн., мiнiстр транспорту Кирпа (покiйний) i бiзнес-вумен Антольєва - 73 млн. грн., мiнiстр оборони Кузьмук - 38 млн. грн., мiнiстр МЧС Рева - 3 млн. грн., керiвник Держрезерву - 37 млн. грн., депутати М.Гапочка та В.Бойко завдали збиткiв мiноборони в 40 млн. грн., голова Днiпропетровсько§ облради М.Швець присво§в туристичний комплекс "Таврiя" в Криму, мер Феодосi§ В.Шайдеров передав комерцiйним структурам 9 га земель, що належали Феодосiйськiй нафтобазi, глава Хмельницько§ ОДА В.Коцемiр подарував на ювiлей Кучмi 4-кiлограмового золотого лева, заступник керiвника митницi Т.Козак незаконно, за вiдкат, вiдшкодував ПДВ на 30 млн. грн., начальник львiвсько§ обласно§ мiлiцi§ О.Сало за державний кошт побудував дачу для мiнiстра МВС Бiлоконя, президент "Динамо" Ки§в Суркiс передав 6 млн. грн. фонду Л.Кучми, а Кучма нагородив Григорiя орденом "За заслуги", а Iгорю присво§в звання "Заслужений архiтектор". А кошти в сумi 40 млн. грн. надiйшли в фонд Кучми з офшорних зон, вони були вкраденi в Укра§нi. Але найбiльша сума розкрадань бюджетних коштiв припадає на Держуправлiння справами, яке очолював Бакай - 878 млн. грн.
  
  
  Маєток Олександра Кузьмука в Конче-Заспi.
   Проти Держуправлiння справами, яке в останнi пiвтора року очолював Iгор Бакай, прокуратура порушила сiм кримiнальних справ:
   1-ша - в 2003 роцi незаконно були використанi кошти держбюджету в сумi бiльше 82 млн. грн. на оплату авiарейсiв, не пов'язаних з перевезенням вищо§ посадово§ особи держави.
   2-га - 172 гектари землi пiд Києвом були вiдведенi для баз вiдпочинку Кабмiну. Замiсть баз вiдпочинку там виросли дачi депутатiв й iнших можновладцiв, якi були ними приватизованi. Але всiм не вистачило i Держуправлiння попросило ще 530 га, навколо яких i розгорiвся скандал про розбазарювання земель заповiдника.
   3-тя - без узгодження з Фондом держмайна було проведено вiдчуження майна санаторiю iм. Пушкiна на користь благодiйного фонду "Професiонал" (дiтище Азарова), внаслiдок чого державi було завдано збитку на суму 22 млн. грн.
   4-та - було проведено вiдчуження державного майна санаторно-курортних комплексiв "Форос", "Днiпро" й "Зорi Укра§ни", чим завдано шкоди державi на суму бiльше 85 млн. грн.
   5-та - дача Кучми "Синьогора" у листопадi 2004 року була передана в оренду дочiрньому пiдприємству компанi§ з 100%-м iноземним (iзра§льським) капiталом i вже не належить Укра§нi. "Синьогора" - це замок в селi Гута Iвано-Франкiвсько§ областi площею 5000 кв. м., три поверхи плюс пiдземнi примiщення, де є 25-метровий басейн, рiзноманiтнi джакузi i сауни, фонтанчик iз мiнеральною водою плюс вертолiтний майданчик. Балансова вартiсть майна бiльше 4 млн. грн.
  
  
   6-та - була проведена реконструкцiя й ремонт спальних корпусiв табору "Морський" в Артеку, причому були значно завищенi обсяги виконаних ремонтно-будiвельних робiт. Сума збитку, завданого державi, становить бiльше 3 млн. грн.
   7-ма - незаконна передача ки§вського готелю "Днiпро" вартiстю бiльше 952 млн. грн., компанi§, пiдконтрольнiй росiйському бiзнесменовi Максиму Курочкiну.
   Генеральна прокуратура Укра§ни просить Генеральну прокуратуру Росi§ допомогти встановити мiсцеперебування колишнього керiвника Державного управлiння справами Iгоря Бакая для його допиту.
   Скiльки коштує народний депутат для платника податкiв:
  1. Зарплата депутата - 6 тисяч 109 гривень. До окладу додаються доплата за перший ранг держслужби в розмiрi 160%, надбавка за "особливий характер роботи та iнтенсивнiсть працi" 100%, та премiя 80%.У пiдсумку мiнiмальна зарплата 17 425 гривень. На оздоровлення влiтку депутату положено двi мiсячних зарплати без податкiв, це матерiальна допомога, яка становить 35 тисяч.
  2. Окрiм зарплати, депутат має 216 тисяч на рiк на утримання штату сво§х помiчникiв.
  3. Депутату положено "вiдшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень". Ця сума становить 209 тисяч 100 гривень на рiк без податкiв. Нардеп не несе за них жодного звiту.
  4. Депутату положено безкоштовний про§зд по територi§ Укра§ни на суму 26 тисяч 800 гривень на рiк.
  5. На мiжмiськi розмови по стацiонарному телефону депутат має 4 890 гривень на рiк.
  6. На канцтовари бюджет передбачає 708 гривень на рiк.
  7. На вiдрядження сво§х помiчникiв у округи депутат має 3 600 гривень на рiк. А в партiйних виборах округiв нема.
  8. В депутата є 2 000 гривень на рiк на утримання примiщень для прийому громадян у округах. Повторюю, округiв нема, а 2 000 гривень є.
  9. Депутат має 670 гривень на рiк для оренди примiщення для зборiв виборцiв.
  10. За депутатом зарезервовано 1 700 гривень на рiк для оплати його проходжень залом офiцiйних делегацiй. Звернiть увагу, "проходження залом" коштує в 3 рази бiльше, нiж "оренда примiщення". Зараз навiть родичi депутата отримали право на пiльгове обслуговування в залi офiцiйних делегацiй.
  11. За путiвку до санаторiю, що пiдвiдомчий Верховнiй Радi, депутату компенсують 5 тисяч гривень, тобто майже всю §§ вартiсть.
   Утримання одного депутата обходиться бюджету в 700 тисяч гривень на рiк. Це - без витрат у разi, якщо депутат замовлятиме автомобiль з гаражу Верховно§ Ради.
   Цього року в Укра§нi проводиться Євробачення, котре завоювала в минулому роцi Руслана Лижичко. В Росi§ є два "талановитi" спiваки - Володимир Жириновський та Децл, i в нас теж два - Михайло Поплавський та Верка Сердючка. Але виступити на Євробаченнi запропонували ще гiршому гурту - "Ґринджолам". Це два децли, що виконують єдину пiсню, вiрнiше, §§ кричать, а в пiснi три слова "нас багато, нас не подолати". I цей ганебний гурт буде захищати нашу культурну честь? Але що тут скажеш: яка честь - такi й захисники.
   Нардепи з ворожого табору розкопали, що Едуард Зейналов, голова Кiровоградсько§ обласно§ державно§ адмiнiстрацi§, не має вищо§ освiти. Нардепам ясно вiдповiли, що право на держслужбу мають громадяни Укра§ни незалежно вiд походження, соцiального i майнового стану, расово§ i нацiонально§ приналежностi, статi, полiтичних поглядiв, релiгiйних переконань, мiсця проживання, якi одержали вiдповiдну освiту i професiйну пiдготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний вiдбiр, державний службовець повинен мати, як правило, вищу освiту. Що не зрозумiло? "Як правило..."! А те, що Едуард Зейналов закiнчив Одеське морехiдне училище, а по нашому ПТУ, хай нiкого не хвилює, бо голова ОДА вiдданий президенту Ющенку незалежно вiд своє§ освiти. А може петеушника свiдомо взяли на цю посаду?
   Комунiсти, СДПУ(о) та партiя Регiонiв виступили проти вступу Укра§ни до свiтово§ органiзацi§ торгiвлi - СОТ. А чому проти? Бо Росiю поки що в СОТ не приймають, а наша комунiстична партiя Регiонiв без iнструктажу з Росi§ i кроку не ступить.
   Главу Донецько§ обласно§ ради Бориса Колесникова затримали працiвники Управлiння по боротьбi з органiзованою злочиннiстю. Кримiнальну справу проти Колєснiкова порушено за статтею "Здирництво, яке призвело до майнового збитку в особливо великих розмiрах, здiйснене органiзованою групою з погрозою вбивства або пов'язане iз заподiянням тяжких тiлесних ушкоджень", а простiше, Колесникова затримали за вимагання акцiй пiдприємства, за рекет. На людину, вiд яко§ вимагалося вiддати акцi§ торгового комплексу "Бiлий лебiдь", було здiйснено три замахи на вбивство - один раз вибухом i двiчi з автоматично§ збро§. Соратники Колеснiкова твердять про його полiтичне переслiдування. В реальнiй полiтичнiй iєрархi§ "донецьких" Колеснiков був, як сказав один спiкер, не першим, але й не другим. Борис Колесников вимагав у колишнього керiвника переписати на нього акцi§ ВАТ, що й було зроблено. В минулому керiвником ВАТ "Торговий центр "Бiлий лебiдь" був Володимир Пенчук. А зараз керiвниками цiє§ структури є брат Рината Ахметова Iгор, а також люди з найближчого оточення Рината Ахметова - член ради клубу, колишнiй гендиректор ЗАТ "ФК "Шахтар"" Жиган Такташев i помiчник Ахметова Сергiй Кий. До речi, всi вони перебувають за кордоном. Як i сам Ринат Ахметов, що залишив межi Укра§ни. Колишнього начальника донецько§ обласно§ мiлiцi§ Володимира Малишева, який зараз очолює службу безпеки Рината Ахметова, затримали в Донецьком аеропорту при спробi вилетiти iз кра§ни. Малишев пiд час перебування на посадi глави УМВД у Донецькiй областi не реагував на оперативну iнформацiю сво§х працiвникiв про низку замовних злочинiв у регiонi. З 1999 року в Донецькiй областi дiяло органiзоване злочинне угруповання, до якого входили колишнi та дiючi на той момент працiвники мiлiцi§, а §х "кришував" генерал Малишев. На рахунку цiє§ ОЗГ - вбивства й вибухи автомобiлiв, замахи на вбивства, в тому числi й на засновника ТЦ "Бiлий лебiдь". А Малишев, коли працював начальником мiлiцi§, був на утриманнi Ахметова i донецького кримiналiтету. А чому ми дивуємось, всi начальники мiлiцi§ усiх рiвнiв працюють на кримiнальних авторитетiв, але лише свого "рiвня", бо в "авторитетiв" грошей бiльше, нiж в державному бюджетi.
  
   Екс-губернатора Харкiвщини Євгена Кушнарьова Генпрокуратура затримала 17 серпня у справi про сепаратизм та iншi економiчнi злочини. А вже через тиждень, 25 серпня, його звiльнили з-пiд варти. За нього була внесена застава в сумi 1,5 млн. доларiв, готiвкою. Оце-так застава! А може вiн дiйсно такий цiнний кадр, що за нього платять 1,5 мiльйонiв зеленню? Чи для мафiозi 1,5 мiльйонiв - це не грошi?
   Ющенко розiгнав ДАI. Вiн §хав сам за кермом, а назустрiч ескорт з кiлькох машин ДАI супроводжували блатних начальникiв, так вони не поступилися президентовi про§зжою частиною вулицi. Пiсля цього Ющенко розiгнав ДАI, а також заборонив блатнi номери.
   Журналiсти рознюхали, що 19-лiтнiй син президента Ющенко-молодший §здить на авто за 810 тисяч, користується особистою охороною та ще транжирить грошi як саудiвський шейх. Ющенко роз"яснив, що BMW, вартiстю пiд мiльйон, його сину подарували. За що? За його неземну красу? Та нi, цей подарунок "синок" отримав лише за те, що вiн син свого батька. У вдячнiсть за це потiк держбюджетних грошей трохи змiнить свiй напрямок i через деякий час в нас буде на кiлька мiльярдерiв бiльше. Мафiя пожертвувала 810 тисячами, щоб за кiлька рокiв мати мiльярд. Так продаються президенти, бо Ющенко вже в "долi", а за свого байстрюка вiн пiв-Укра§ни продасть, i це було видно на прес-конференцi§, де вiн вiв себе не на рiвнi президента, а як чмо. Пiсля цього журналiсти висловили невдоволення поведiнкою президента на прес-конференцi§: "Ми вважаємо негiдним лiдера демократично§ кра§ни тон i лексику, до яких ви вдалися, вiдповiдаючи на запитання про спосiб життя вашого сина "Кiлер найнятий", "морда" - цi слова є ляпасом усiм журналiстам Укра§ни" та наполягли на публiчному вибаченнi перед журналiстом. Пiсля такого прочухана президенту, його син взагалi зняв номери з машини i почав §здити без них, наганяючи цим ще бiльше страху на працiвникiв мiлiцi§, бо спецiально ставив своє авто пiд знаком "Зупинка заборонена".
   Виявляється, що син президента, Андрiй Ющенко, володiє авторськими правами на полiтичнi бренди "помаранчево§ революцi§". А на яких правових пiдставах Андрiй Ющенко володiє авторськими правами на полiтичнi бренди помаранчево§ революцi§, i хто конкретно i де оформляв цi "авторськi права", i скiльки вiн за них отримує? Син першого президента приватизував Чорноморське морське пароплавство, зять другого президента приватизував пiв-Укра§ни, син третього президента умудрився приватизувати символiку, яка дорожча вiд геть усiх заводiв. То чим вiдрiзняється прихватизацiя полiтичних брендiв помаранчево§ революцi§ сином нинiшнього президента вiд прихватизацi§ "Криворiжсталi" зятем колишнього президента? А Андрiй Ющенко оприлюднив декларацi§ про сво§ доходи, i виплатив з них податки?
   Наш Володимир Скомаровський, вiн у Вiнницi заснував фiрму "Владiмiр", став керiвником Держмитслужби. До цього вiн займався контрабандою автомобiлiв i реалiзовував §х на сво§й фiрмi. В 1999 роцi Скомаровський був пiд судом за контрабанду, але його вiдпустили по амнiстi§. Тепер вдумайтесь - контрабандист очолює митну службу! Лише тому, що вiн пiдтримав на президентських виборах Ющенка, а той, як подяку, видiлив йому "кормушку"! Тепер вся Держмитслужба, напевно, буде займатися контрабандою.
   Декларацiя Юлi§ Тимошенко. За минулий рiк вона отримала 60 665 гривень зарплати i 5 062 гривнi матерiально§ допомоги. У Тимошенко є квартира площею 32 кв. м., гараж на 18 кв. м. i 900 гривень на рахунку в банку. А ЄЕСУ, невже лише збитки? До речi, справжнє дiвоче прiзвище Тимошенко - Грiгяс, вона наполовину укра§нка, наполовину латишка. Чи латвiйка?
   Знов пiднiмають питання про реабiлiтацiю воякiв УПА, що воювали в дивiзi§ СС "Галичина" та батальйонах СС "Нахтiгаль" та "Роланд" . Їх хочуть зробити нацiональними героями, що мужньо боролись за повалення радянсько§ влади. Але ж на §х боцi воювали також дивiзi§ СС "Мертва голова", "Велика Германiя", "Адольф Гiтлер". Їх що, теж оголошувати нацiональними героями Укра§ни, бо вони теж боролись проти радянсько§ влади?
   25 серпня до слiдчого вiддiлу боротьби з економiчними злочинами в центральних органах виконавчо§ влади МВС Укра§ни прийшов з явкою з повинною голова Фонду держмайна Укра§ни Михайло Чечетов. Ось як революцiя перелякала чиновникiв. Явка Чечетова з повинною стосувалась наступного приватизацiйного епiзоду: спроби Вiктора Медведчука i його партi§ СДПУ(о) вiдчужити на користь ТОВ "Футбольний клуб "Динамо Ки§в" державнi дачi у Пущi-Водицi. Чечетов пiд адмiнiстративним та психологiчним тиском зi сторони Голови Адмiнiстрацi§ президента Укра§ни Медведчука В.В. здiйснив незаконну приватизацiю державного майна - дачних житлових будинкiв, але, за його словами, зумисне зробив це так, щоб коли Медведчук В.В. перестане впливати на процеси в державi, у держави була можливiсть повернути це майно. Сво§ дi§ вiн пояснив тим, що це дiяння було вчинене в умовах виправданого ризику для досягнення суспiльно§ користi, а саме, у разi вiдмови Медведчуку В.В. у приватизацi§, останнiй, вiдсторонивши Чечетова з посади, здiйснив би §х приватизацiю iншим способом. "Враховуючи те, що пiд час пiдписання вказаного договору, я був неправомочною особою це робити, тому вказаний договiр пiдлягає розiрванню". Не протокол, а пiсня!
   Другим епiзодом Чечетов свiдчив про iсторiю роздержавлення i подальшу приватизацiю "Криворiжсталi" та Нiкопольського феросплавного заводу. Вiдносно Криворiжсталi, Чечетов отримав вказiвку вiд президента Кучми Л.Д., а саме прислухатися до iнiцiативи народного депутата Пiнчука вiдносно приватизацi§ Криворiжсталi, бо в цьому конкурсi повинен перемогти серйозний нацiональний iнвестор - пiдприємства Ахметова, Пiнчука i Тарути. Для цього змiнили умови проведення конкурсу, бо основною умовою конкурсу було те, що переможець обов"язково повинен працювати на укра§нському ринку коксу. "Вказiвкам президента я не перечив, хоч i розумiв, що це пiдприємство в державнiй власностi принесло б у державний бюджет iстотнi грошовi надходження". "Вiдносно приватизацi§ Нiкопольського заводу феросплавiв, то була вказiвка президента Кучми вислухати з цього питання народного депутата Пiнчука i задовольнити його прохання".
   "Тирили" по-чорному, починаючи вiд президента, i закiнчуючи дрiбним клерком. А Чечетова без роботи не лишили, вiн пiдняттям лiво§ руки в сесiйнiй залi передає сигнали вiд виконавчо§ гiлки влади законодавчiй.
   Коли Ющенко став президентом, вiн сказав: "Мiй уряд красти не буде". А ось коли Турчинов, як голова СБУ, звернувся до нього з доказами, що Жванiя, Червоненко, Скомаровський, повний склад РНБО на чолi з Порошенком та всi помiчники самого Ющенка крадуть i продають Укра§ну, президент вiдповiв головi СБУ: "Не чiпай мо§х пацанiв". Результат вiдомий: в корупцi§ звинуватили одних, а з роботи звiльнили Тимошенко. Мафiя загризла прем"єра. А може Тимошенко звiльнили, бо вона замахнулась на газову мафiю? СБУ вiдкрило кiлька кримiнальних справ, пов"язаних з корупцiєю в газовому секторi, до яких причетнi Кучма, Бойко та iншi високi посадовцi, як наприклад голова Нафтогазу О. Iвченко, якого запропонували на цю посаду П. Порошенко i О. Третьяков, i який не пiдкорявся прем"єру Тимошенко. Тимошенко хотiла вiдсторонити компанiю Росукренерго вiд посередницьких дiй в поставках туркменського газу, бо держава терпiла великi збитки, вона хотiла, щоб Нафтогаз сам поставляв на Укра§ну газ без посередникiв. Але не встигла, §§ звiльнили.
   Борис Олiйник - письменник, народний депутат Укра§ни, 21 жовтня 2005 року йому виповнилось 70 рокiв i вiн отримав звання "Герой Укра§ни". Невже прожити 70 рокiв, це є подвиг?
   А перед виборами нового прем"єра Ющенко з Януковичем заключили меморандум, основними пунктами якого були: не чiпати злодi§в з опозицi§ та надати недоторканнiсть всiм без винятку депутатам всiх рiвнiв, чим майбутнiм злодiям дати iндульгенцi§ за §хнi майбутнi злочини. I всiх злодi§в випустили, i закон про недоторканнiсть прийняли. Ранiше платили великi грошi, щоб добитись недоторканностi в Верховнiй Радi, а зараз такi ж грошi пiдуть в iншi ради, бо всi бандити стануть депутатами. А президент вiдрiкся вiд свого народу, бо перед виборами Ющенко казав: "Бандити будуть сидiти в тюрмi", але бандити сидять поруч з президентом.
   Меморандум порозумiння мiж владою та опозицiєю. Цей меморандум було пiдписано за кiлька годин до голосування за кандидатуру Юрiя Єханурова на посаду прем"єр-мiнiстра. Саме пiдписання документу, за словами депутатiв фракцi§ партi§ Регiонiв, дозволило §м брати участь в голосуваннi:
  1. Впровадження полiтично§ реформи;
  2. Недопущення полiтичних репресiй проти опозицi§;
  3. Внесення проекту закону Укра§ни "Про амнiстiю";
  4. Невiдкладне введення в дiю закону про внесення змiн до закону Укра§ни "Про статус депутатiв мiсцевих рад", яким передбачається законодавче врегулювання порядку притягнення депутатiв мiсцевих рад до юридично§ вiдповiдальностi;
  5. Прискорення прийняття закону Укра§ни "Про статус та права опозицi§" (iз закрiпленням за опозицiєю керiвництва у парламентських комiтетах: з питань свободи слова та iнформацi§, з питань бюджету, з питань боротьби з органiзованою злочиннiстю i корупцiєю, та Спецiально§ контрольно§ комiсi§ Верховно§ Ради Укра§ни з питань приватизацi§);
  6. Прискорення прийняття законiв Укра§ни "Про Кабiнет мiнiстрiв Укра§ни", "Про президента Укра§ни";
  7. Прозоре формування уряду на принципах професiоналiзму та вiдокремлення влади вiд бiзнесу;
  8. Законодавче врегулювання гарантiй прав власностi;
  9. Недопущення фактiв чинення тиску на судовi органи;
  10. Невтручання органiв влади та посадових осiб в хiд пiдготовки та проведення виборiв народних депутатiв Укра§ни, депутатiв мiсцевих рад та сiльських, селищних, мiських голiв 26 березня 2006 року, незастосування адмiнресурсу.
   В.о. прем"єр-мiнiстра Укра§ни Ю.Єхануров.
   Вiд партi§ Регiонiв В.Янукович.
   Президент Укра§ни В.Ющенко.
   22.09.2005р.
   У варiантi попереднiх вимог, висунутих президентовi Вiктору Ющенку лiдером партi§ Регiонiв Вiктором Януковичем, слово "опозицiя" росiйською мовою написано iз двома помилками - "апозиция".
  
   Новим прем"єром став Ю. Єхануров - технiчний прем"єр, бо нiчого не вирiшує, а виконує вказiвки Ющенка, i не чiпає Росукренерго.
   Депутати Верховно§ Ради отримують квартири. 219 законодавцiв стали киянами. А до цих пiр де вони жили? В общагах, чи може були бомжами? Дуже багатi люди не опускаються до того, щоб стояти в черзi на житло, вони беруть грошима, вiд чвертi - до пiвмiльйона. I все це цiлком легально - вiдповiдно до закону "Про статус народного депутата". Чому про статус народного депутата є закон, а про статус iнженера нема? Чому менi, щоб отримати чи купити квартиру, треба працювати рокiв 500, а нардепу §§ дають зразу? Я, напевно, нижчого сорту.
   Пiскун подав в суд на вiдновлення його на посадi генпрокурора.
  
  
  Маєток Святослава Пiскуна на Оболонськiй набережнiй, 29.
  
   Пройшов рiк вiд Майдану, i фальсифiкацiя виборiв, яку зараз оприлюднюють, вражає. На 31 жовтня 2004 року загальна кiлькiсть виборцiв становила 36 мiльйонiв 545 тисяч 950 осiб. А перед другим туром виборiв було зареєстровано 37 мiльйонiв 944 тисячi 980 осiб. Мiльйони "мертвих душ". А ще влада забезпечувала масове вкидання бюлетенiв, органiзовувала "каруселi", додатковi дiльницi в Росi§ на 2,5 мiльйони голосiв за Януковича. У Донецькiй областi в другому турi явка склала 96,5%, а на деяких дiльницях зашкалила за 100%. I нiхто до сьогоднi не вiдповiв за цю фальсифiкацiю.
   Колишнiй мiнiстр з надзвичайних ситуацiй Д. Жванiя подав декларацiю про доходи. Тут лише нерухоме та рухоме майно, про фiнанси - нi слова. Сiм"я Жванi§ володiє: нерухомiстю по вул. Б. Хмельницького, 70 та 72, загальною площею 2 362 кв. м(!) та автомобiлями: "Мерседес-320" - 2 шт., "БМВ-730", "Бентлi", "Iсузу", "БМВ-73 спортивний", "Ягуар", "Порше-911 Каррера". "Всё нажито непосильным трудом", - як сказав герой фiльму.
   В груднi парламентська комiсiя вiдкопала, що в 1992-97 роках мафiя продала контрабандою збро§ на 32 млрд. доларiв. В цi ж роки вкрали 3 млрд. доларiв, що заплатила Росiя за нашу ядерну зброю, ще 10 млрд. доларiв, що позичив нам МВФ. I це ще не все. В 1992 роцi було надруковано 30 млрд. купонiв, що по тодiшньому курсу становило 53 млрд. доларiв (такий був курс Нацбанку: на 1.07.92р. 1долл.=0,5622купона!), а вже на кiнець 1996 року, завдячуючи гiперiнфляцi§, грошова маса становила всього 1,85 млрд. доларiв. Тодi вкрали майже 100 млрд. доларiв, або 50 Укра§н, якщо врахувати, що Укра§на на той момент коштувала 1,85 млрд. доларiв. Хто за це вiдповiсть?
   На початку грудня партiя Регiонiв i особисто Янукович склали список на вибори в Верховну Раду. В нього ввiйшли олiгархи, колишнi генпрокурори, пiдозрюваний у фальсифiкацi§ виборiв екс-голова ЦВК "Пiдрахуй"-Кiвалов, власний син Януковича, адвокат i прес-секретар, продажнi перебiжчики Чорновiл та Герман, особи, звинуваченi в сепаратизмi, перебiжчики з iнших партiй Святаш, Добкiн, Кушнарьов, той же Кiвалов, Мiрошниченко, керiвник тiньового штабу Януковича та керiвник транзитного серверу Клюєв, суддя Вищого господарського суду Притика, Джига, колишнiй заступник Кравченка, вiдомий тим, що в 2001 роцi заявив, що Гонгадзе вбили наркомани. Ахметов прихопив за собою пiвтора десятка керiвникiв сво§х пiдприємств, свого водiя та начальника охорони, кiлька працiвникiв клубу "Шахтар", екс-голову ФДМ Чечетова, який продав Ахметову i Пiнчуку "Криворiжсталь". А голова Донецько§ облради Колесников прихопив за собою у список свого прес-секретаря та адвоката.
   Виборча кампанiя почалась, i основний клопiт бiльшостi партiй єдиний, як сказав поет: "Куда пойти, куда податься, кого найти, кому отдаться?", бо вiд того "кому?", буде залежати недоторканнiсть майна та свободи впродовж п"яти рокiв.
   З Новим роком!
  
  
  
  2006-й рiк.
   Ось i Новий рiк!
   Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцiю, в якiй засуджує злочини комунiстичних режимiв проти людства, зокрема проти укра§нського народу, маючи на увазi Голодомор в Укра§нi 1932-32 рокiв. Але крiм Голодомору були: репресi§ 1937-38 рокiв, Друга свiтова вiйна, розв"язана гiтлерiвськими нацистами та сталiнськими комунiстами, голод 1947 року, репресi§ 1948 року, задавленi революцi§ в Угорщинi в 1956 роцi та Чехословаччинi в 1968 роцi, розв"язана вiйна проти Афганiстану в 1979 роцi, постiйний геноцид проти власного народу та проти народiв кра§н Варшавського договору. Грiхiв стiльки, що комунiстичну iдеологiю треба визнати злочинною.
   А скiльки заробляють укра§нськi мiнiстри?
   Прем"єр-мiнiстр Юрiй Єхануров. В 2005 роцi його дохiд становив 215 тис. грн., квартира - 76,6 кв.м., будинок - 372 кв.м., машина - Toyota RAV-4, на рахунку - 356 тис.грн.
   Мiнiстр промполiтики Володимир Шандра. За 2005 рiк легально заробив 6 261 562 грн.
   Мiнiстр економiки Арсенiй Яценюк. За 2005 рiк заробив 3 124 430 грн. У власностi: земельна дiлянка - 3012 кв. м., квартира - 118 кв. м., житловий будинок - 298 кв. м., дачний будинок - 114,5 кв. м.
  
  Маєток Арсенiя Яценюка в Старих Петрiвцях.
   Мiнiстр палива й енергетики Iван Плачков. Дохiд у 2005 роцi - 416 090 грн., має на рахунку в банку - 2 214 745 грн. Квартира - 216 кв. м., житловий будинок - 250 кв. м., земельна дiлянка - 7291 кв. м.
  
  Маєток мiнiстра палива та енергетики Iвана Плачкова.
   Мiнiстр юстицi§ Сергiй Головатий. Заробив у 2005 роцi 293 тис. грн., матерiальна допомога - 10 тис. грн., рахунок у банку - 2 млн. грн., квартира - 87 кв. м.
   Мiнiстр у справах сiм"§ та молодi Юрiй Павленко. Дохiд 2005 року - 288 482 грн.
   Мiнiстр фiнансiв Вiктор Пинзеник. В 2005 роцi отримав 238 687 грн., квартира - 78 кв. м., земельна дiлянка - 28 соток, авто - Toyota RAV-4.
   Вiце-прем"єр В"ячеслав Кириленко. В 2005 роцi отримав 202 265 грн., матерiальна допомога - 14 тис. грн., квартира - 52 кв. м., авто - "Seat".
   Мiнiстр оборони Анатолiй Гриценко. Зарплата за 2005 рiк - 249 026 грн., матерiальна допомога - 14 тис. грн., в банку - 80 тис. грн., авто - "Хонда".
   Мiнiстр транспорту i зв"язку Вiктор Бондар. Заробив 206 859 грн.
   Мiнiстр освiти i науки Станiслав Нiколаєнко. В 2005 роцi заробив 185 624 грн., квартира - 90 кв. м.
   Мiнiстр закордонних справ Борис Тарасюк. Отримав за 2005 рiк 171 045 грн., квартира - 255 кв. м., земельна дiлянка - 690 кв. м., дача - 48 кв. м.
   Мiнiстр аграрно§ полiтики Олександр Баранiвський. Зарплата - 170 976 грн., квартира - 160 кв. м., будинок - 170 кв. м., земельна дiлянка - 2 200 кв. м.
   Мiнiстр охорони навколишнього середовища Павло Iгнатенко. Одержав у 2005 роцi 135 702 грн., квартира - 172 кв. м., земельна дiлянка - 600 кв. м., дача - 98 кв. м. А ще мiнiстр має автопарк: "Ягуар", "Лiнкольн", "Лексус".
   Як вам подобаються мiнiстерськi зарплати? Менi не дуже, бо зарплати дуже скромнi, а може вони не вiдображають дiйсний стан речей? Може мiнiстри не вiдображають тi хабарi, якi вони отримують за рiшення деяких "делiкатних" питань? Ось цi суми менi якраз дуже цiкавi.
   А новий рiк розпочався з газового скандалу. Росiя збiльшила цiну на газ майже в п"ять разiв. Укра§на платити вiдмовилась. Росiя газ Укра§нi перекрила, вiд чого постраждала Європа, в результатi почалися переговори. Врештi-решт уряд в повному складi вiдправили у вiдставку. Хоча, на мою думку, треба було вигнати Єханурова, Плачкова i "Нафтогаз" у повному складi, бо це - мафiя, а за що постраждала решта мiнiстрiв - не розумiю. Бо уряд Єханурова задля "РосУкрЕнерго" вiдмовився вiд прямих поставок газу з Туркменi§, Узбекiстану та Казахстану, а пiдписав на цi поставки Газпром. Ми самi себе закабалили на майбутнє. Бо прийде 1 липня, i цiну на газ з 95 дол. пiднiмуть, а мiнiмальна цiна на транзит залишиться мiнiмальною ще на 5 рокiв. Так чому цей уряд не розiгнали ранiше? I для чого нам посередник з сумнiвною репутацiєю?
   А тепер повернемось трiшки назад. 5 серпня 2004 року мiж "Нафтогазом" i "Газпромом" був пiдписаний контракт, де газ Укра§нi передбачався по 50 дол. за 1 000 куб. м., транзитна ставка - 1,09 дол. А до пiдписання цiє§ угоди газ коштував 80 дол, а транзит - 1,75. Причиною було те, що Росiя прагнула отримати укра§нську ГТС i мiж Януковичем i Путiним з цього приводу вже була домовленiсть - Укра§на погоджується вiддати трубу в консорцiум, а натомiсть отримує на п'ять рокiв газ по 50 дол.
   Але з сьогоднiшнього року з"явився посередник i Укра§на купуватиме не росiйський i не туркменський газ, а швейцарський - в зареєстрованого в кантонi Цуг "РосУкрЕнерго". А РУЕ купуватиме його в Росi§ по 230 дол, потiм буде змiшувати з дешевим туркменським по 60 дол. i постачатиме Укра§нi по 95 дол. По всьому свiту єврейськi бiзнесмени почали масово божеволiти, намагаючись зрозумiти, як взагалi можна так торгувати. Але вони недооцiнили "наших" євре§в, бо баланс середньоазiйського газу - 41 мiльярд кубометрiв туркменського, 7 мiльярдiв узбецького та 8 мiльярдiв казахського газу, давав в сумi 56 мiльярдiв кубометрiв, а потреба Укра§ни в iмпортному газi - 50 мiльярдiв кубометрiв на рiк. В домiшуваннi росiйського газу по 230 дол. не було потреби - РУЕ вiдправляв його на експорт до Європи, плюс 6 мiльярдiв дешевого туркменського газу, де продавав з прибутком - i при цьому користувався всiма податковими пiльгами кантону Цуг.
   Народ переiнакшив Маяковського:
   "Президент и мафия - близнецы-братья,
   Мы говорим - мафия, подразумеваем - Ющенко,
   Мы говорим - Ющенко, подразумеваем - мафия".
  Народ згадав президенту меморандум з мафiєю, в результатi якого всi злочинцi уникли вiдповiдальностi на десятки рокiв наперед. А газова угода? Я не вiрю, щоб в цьому кооперативi, який буде дiлити дивiденди за газ i його транзит, та не виявились родичi президента, чи то його куми, чи брати з племiнниками, чи син-байстрюк.
   Для великих промислових споживачiв кабмiн встановив 10% знижки на електроенергiю. За них будуть платити бабусi-пенсiонерки, бо для них кабмiн жодних знижок не встановлював.
   Спостережну раду ВАТ "АвтоЗАЗ" очолив Вахтанг Васадзе - генеральний директор ки§вського "Автоцентру". Яким чином мафiозi очолив гiгантський автозавод?
   Ось i вибори закiнчились, а полiтика продовжується. Iмператор Калiгула, в свiй час, зробив свого коня сенатором, а Рiнат Ахметов, в наш час, зробив народним депутатом свого водiя.
   Кияни самi собi зробили сюрприз. Леонiд Черновецький став мером Києва. Одного разу росiяни пожартували i отримали Жириновського, а в цей раз пожартували кияни, як результат - "космонавт" Черновецький.
   Дмитро Чекалкiн на це вiдгукнувся:
   "В свiтi єсть, як говориться
   Множество дiковин.
   Якщо Льоня - мер столицi,
   Значить, я - Бетховен".
  А ось в парламент потрапили всього 5 полiтичних сил: партiя Регiонiв має 186 багнетiв, БЮТ - 129, "Наша Укра§на" - 81, Соцiалiстична партiя - 33 i Комунiстична партiя, що вiдвоювала 21 член.
   Накiнець розкрили вбивство Гонгадзе. Виявляється, зiбралися три полковники iз спецслужб i вирiшили "А давайте вб"ємо Гонгадзе i вiдрубаємо йому голову". I вбили, i вiдрубали. Тепер §х судять, але процес засекретили. Полковники ж секретнi, i всi, кого вони вбивали, теж пiдпадають пiд режимнi об"єкти. А народу про це знати "не положено", хоч незабаром шосту рiчницю з смертi Гонгадзе будемо вiдзначати. Шiсть рокiв, як людина вбита i не похована, ну що ми за народ такий дикий? Полковники в кiлери подалися, а держава цих кiлерiв захищає. Ну що за держава така дика? Але яка держава - такий i народ.
   Склад ново§ Ки§вради:
   Брат Анатолiя Семиноги - Володимир.
   Брат Василя Онопенка - Петро i зять Євген Корнiйчук.
   Син Ра§си Богатирьово§ - Олександр.
   Син Володимира Рибака - Олександр.
   Кум Петра Порошенка - Олександр Бондаренко.
   Син голови Рахунково§ палати Валентина Симоненка - Костянтин.
   Син поета Миколи Вiнграновського - Андрiй.
   Син Черновецького - Степан, зять В"ячеслав Супруненко i його брат Олександр.
   Син депутата Станiслава Довгого - Олесь, друг Андрiя Ющенка.
   Що зробиш - династi§.
  
  
  Маєток Анатолiя Голубченко в котеджному мiстечку "Золотi ворота".
  
   4 квiтня Верховна Рада ухвалила закон, згiдно якого вилучається стаття "депутата мiсцево§ ради не може бути притягнуто до кримiнально§ вiдповiдальностi без попереднього розгляду питання радою", таким чином, недоторканнiсть мiсцевих депутатiв скасована, а скiльки ж грошей вкинули, щоб бути недоторканними хоч би на мiсцевому рiвнi. Аякже, вони хочуть бути як народнi депутати з Верховно§ Ради! А дзуськи! Образився Валентин Ландик, чий син потрапив до Донецько§ мiськради. Потрапив, а недоторканностi не отримав. "Скасування недоторканностi депутатiв мiсцевих рад вiдкриває шлях для мiлiцейського свавiлля", - заявив Тарас Чорновiл. А вони хочуть бути богами i на мiсцевому рiвнi. До речi, про Чорновола. Якби В"ячеслав Чорновiл знав, що його син продасть себе його заклятим ворогам, проти яких вiн все життя боровся, продасться i буде §м служити вiрою i правдою, вiдробляючи сво§ 30 срiбнякiв, тато в могилi перевернувся б, а може й кожен день перевертається.
   Знов байстрюк президента, Андрiй Ющенко, попав в iсторiю - його охоронець стрiляв у прокурора. Наступного дня мiлiцейський мiнiстр сказав на прес-конференцi§:
   - По-перше, в машинi президентського сина не було, по-друге, прокурор мiг помилитися з номерами, по-третє, прокурор невiрно прочитав марку авта, по-четверте, прокурор був п"яний, по-п"яте, в подальшому прокурор згадав, що в нього стрiляли "лица кавказской национальности".
   Голова державно§ компанi§ "Нафтогаз" Олексiй Iвченко закупив для себе (!) за нашi грошi "Мерседес" вартiстю 1 мiльйон 85 тисяч 750 гривень. В наших пенсiонерiв, дiдусiв i бабусь, що живуть на мiнiмальну пенсiю, ця покупка не могла не викликати гордостi за керiвника державно§ компанi§, бо ж це вони, цi старенькi скинулись з своє§ пенсi§ i Iвченко купив собi таку розкiш. "Я кожнi два роки змiнював останню модель "Мерседесу". I так протягом останнiх 15-ти рокiв. I сво§ традицi§ я зраджувати не буду", - з гордiстю похвалився Iвченко. "Бандитам в'язницi! Нi корупцi§! Нi зловживанням!" - заявляли з трибуни Майдану перед багатотисячними мiтингами Ющенко, Тимошенко та Iвченко, стоячи плiч-о-плiч. Пiсля оприлюднення цiє§ покупки Вiктор Ющенко грiзно заявив, що нове авто необхiдно продати, i скандальний автомобiль продали, а купила його дочiрня компанiя "Нафтогазу", яку очолює племiнник Iвченка. Купила теж на бюджетнi грошi. А що, §м закон не писаний. Пiсля цього Iвченко отримав погоняло "Льоха-Мерседес".
  
  Маєток Олексiя Iвченка в Безрадичах.
   Пiсля виборiв почались переговори про створення коалiцi§ у форматi БЮТ, "Наша Укра§на" i СПУ, що давало можливiсть набрати бiльшiсть в 243 депутати:
   Протокол щодо процедури формування Коалiцi§ демократичних сил
  "13" квiтня 2006 р. м. Ки§в:
   Ми, представники полiтичних сил - Блоку "Наша Укра§на", Блоку Юлi§ Тимошенко, Соцiалiстично§ партi§ Укра§ни, спираючись на довiру Укра§нського народу i керуючись вiдповiдальнiстю за майбутнє кра§ни, заявляємо про намiр створити Коалiцiю демократичних сил у Верховнiй Радi Укра§ни п"ятого скликання.
  1. Сторони досягли згоди, що проект Угоди про Коалiцiю демократичних сил буде пiдготовлений робочою групою з представникiв наших полiтичних сил i буде парафований у перший день роботи Верховно§ Ради Укра§ни нового скликання, але не ранiше складення присяги народними депутатами Укра§ни та формування фракцiй. Проект Угоди має бути попередньо схвалений керiвними органами партiй та блокiв, що утворили фракцi§.
  2. Сторони досягли згоди щодо структури Угоди про Коалiцiю, яка складатиметься з таких роздiлiв:
  а) програмнi засади дiяльностi коалiцi§;
  б) регламент дiяльностi коалiцi§;
  в) розподiл сфер вiдповiдальностi мiж учасниками коалiцi§.
  3. Сторони досягли згоди, що проект Угоди про Коалiцiю попередньо схвалюється фракцiями - суб"єктами Коалiцi§ i пiдписується керiвниками фракцiй, що утворюють Коалiцiю та народними депутатами Укра§ни - членами цих фракцiй.
  4. Сторони досягли згоди, що до сформування Кабiнету Мiнiстрiв Укра§ни Коалiцiя вносить на розгляд Верховно§ Ради Укра§ни проект Засад внутрiшньо§ та зовнiшньо§ полiтики та схвалює §х.
  5. Сторони досягли згоди щодо наступного порядку розгляду питань Верховною Радою Укра§ни пiсля укладення Угоди про Коалiцiю:
  а) формування керiвних органiв Верховно§ Ради Укра§ни;
  б) забезпечення процедури внесення президентом Укра§ни кандидатури на посаду прем"єр-мiнiстра Укра§ни та §§ затвердження Верховною Радою Укра§ни;
  в) схвалення сформованого Коалiцiєю складу Кабiнету Мiнiстрiв Укра§ни;
  г) розгляд Кабiнетом Мiнiстрiв Укра§ни невiдкладно пiсля його формування та внесення на затвердження Верховно§ Ради Укра§ни Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв Укра§ни.
  6. Угода про коалiцiю готується на основi принципiв, передбачених в проектi меморандуму про створення коалiцi§ демократичних сил.
  Цей Протокол укладено у трьох примiрниках. Вiн вступає в силу з моменту його схвалення керiвними органами Сторiн.
  За Блок "Наша Укра§на"
  За Блок Юлi§ Тимошенко
  За Соцiалiстичну партiю Укра§ни.
   За цiєю версiєю угоди прем"єром повинна стати Тимошенко, спiкером Мороз, а президент уже є Ющенко. Але Ющенка жаба задавила, а ще бiльше страх, що Тимошенко розжене "РосУкрЕнерго", а в нього, президента i його брата, там сво§ бiзнесовi iнтереси, бо Петро Ющенко вже "сидить" на газовiй трубi. I президент Ющенко зробив усе, щоб демократична коалiцiя не народилась.
   А регiонали перекупили "Холодного", лiдера соцiалiстiв Олександра Мороза, разом з його соцiалiстичною партiєю, i створили бiльшiсть. Ми знали, що Мороз - найчеснiший полiтик, але лише сьогоднi взнали, скiльки це коштує. На цю тему Михайло Шевченко написав:
   "Час спекуляцiй.
   Час дворуш.
   Час продажу дешевих душ.
   Час, мов змiюка, витiка,
   Пустивши матiр з молотка..."
  
   Мороз "оскотинився". Ну й що, скажуть бiзнесмени, в нас все продається й купляється, це бiзнес. Але ж Мороз продав за грошi не лише партiю, вiн продав соцiалiстичну iдею, а iде§ не продаються. Тим Мороз перетворився в тварину, що разом з iдеєю вiн продав сенс Майдану, а це грошима нiяк змiряти не можна. Вiд Майдану вiдiйшли Ющенко, Мороз, Iвченко, на черзi Порошенко, Кiнах, всi вони незабаром "оскотиняться", а одна Тимошенко iде§ Майдану не захистить.
   В чому ж причина перемоги антидемократичних сил? Причина єдина - партiйнi вибори, коли депутатами стають за грошi. Хто конкретно в цьому винен? Винуватець єдиний - президент Ющенко. Чи розпустить вiн парламент? Нi, бо на повторних виборах "Наша Укра§на" 3-вiдсоткового бар"єру не перетне, тим бiльше, в парламент посунуть цi ж самi пройди, шахра§, злодi§ та бандити.
   В липнi була створена антикризова коалiцiя. До складу коалiцi§ ввiйшли 186 депутатiв Партi§ регiонiв, 29 соцiалiстiв i 21 комунiст.
   А з нашого Януковича, виявляється, судимостi не знятi. Є заключення експертiв вiд 30.08.2005 року (мовою оригiналу):
   "В период с 2002г по 2004г (в цей час Янукович був прем"єр-мiнiстром при президентi Кучмi) неустановленные должностные лица Апелляционного суда Донецкой области, находясь в помещении этого судебного учреждения, действуя умышленно в интересах бывшего премьер-министра Украины Януковича В.Ф., подделали путем составления заведомо ложных документов и выполнили в них подписи от лица судьи в отставке Хованского В. Ф., в частности два постановления президиума Донецкого областного суда от 27.12.1978г о якобы отмене приговора народного суда г.Енакиево от 15.12.1967г в отношении Януковича В.Ф. по ст.141 ч.2 УК УССР с прекращением уголовного дела и об отмене приговора от 18.07.1970г в отношении Януковича В.Ф. по ст.102 УК УССР о прекращении дела".
  
   Янукович, коли був прем"єром, визвав "пацанiв" i сказав §м: "Я правильный пацан, но попал в неприятную ситуацию - стал премьером. Но это, мои кореша, ненадолго, скоро я опять стану правильным пацаном. А вот сейчас, когда я премьер, мне неудобно ходить с моими двумя отсидками, поэтому пошуршите бумажками и зачистите моё героическое прошлое - подделайте документы, чтобы по бумагам я был не судим". Пiсля такого iнструктажу i кучi бабла "пацани" пiшли, справу розшили, новi аркушi про скасування вирокiв, що дуже вiдрiзнялись вiд старих, в справу вкле§ли, один аркуш загубили, пiдписи пiдробили. Не лише папiр вiдрiзняється, вiдрiзняється шрифт друкарсько§ машинки, а суддю вибрали, бо вiн вже давно на пенсi§. I двох "ходок" Януковича як не було.
   Тимошенко виступила в парламентi: "Ми припинили використовувати дудки i мегафони тiльки для того, щоб суспiльство в мiкрофони почуло шелест купюр доларiв у цьому залi, щоб вони знали, що сьогоднi в цьому залi продали все, за що люди голосували, i цi долари продовжують розносити по депутатських рядах i зваблювати ними депутатiв в цю олiгархiчну бiльшiсть". А спiкер Мороз заперечив факт корупцi§ в стiнах Верховно§ Ради.
   12 липня 2006 року група прибiчникiв партi§ Регiонiв разом з народним депутатом Укра§ни Олегом Калашнiковим здiйснила напад на журналiста Маргариту Ситник та телеоператора Володимира Новосада. В цей час журналiсти перебували бiля наметiв партi§ Регiонiв у Марi§нському парку бiля Верховно§ Ради Укра§ни, де знiмали репортаж про наметове мiстечко. Внаслiдок нападу у знiмально§ групи була незаконно вилучена касета з вiдеозаписом, телеоператору Володимиру Новосаду завдано тiлесних ушкоджень, якщо це сказати людською мовою, телеоператора побили. За що? А вони хотiли заглянути в порожнi намети i запитати кого-небудь, а скiльки §м за це платять. Але в наметах нiкого не застали, а навколо наметiв бiгали цербери на чолi з Калашнiковим, не того Калашнiкова, що автомат придумав, нi, той був розумний, а з його однофамiльцем, який розумом не блищить. В результатi - те, що маємо.
  
   Вiдкритий лист журналiстiв Укра§ни до партi§ Регiонiв з вимогою (витяг):
  негайно повернути знiмальнiй групi касету з вiдзнятим матерiалом;
  припинити оббрiхування Маргарити Ситник та Володимира Новосада окремими народними депутатами вiд партi§ Регiонiв та публiчно вибачитися перед ними;
  публiчно визнати провину народного депутата Олега Калашнiкова та групи прибiчникiв, якi брали участь у нападi на знiмальну групу, виключити Олега Калашнiкова з фракцi§;
  членам фракцi§ партi§ Регiонiв, якi засуджують вчинок Калашнiкова, дати згоду на притягнення Калашнiкова до кримiнально§ вiдповiдальностi за ст.171 КК Укра§ни - всi полiтики повиннi знати, що подiбнi дi§ обов"язково призводять до покарання;
  лiдеру партi§ Регiонiв Вiктору Януковичу з трибуни Верховно§ Ради вiд iменi партi§ доповiсти про результати депутатського розслiдування, вибачитися перед журналiстами Укра§ни за цей та iншi iнциденти та чiтко заявити про недопущення у подальшому подiбних дiй;
  гарантувати дотримання Конституцi§ та Законiв Укра§ни щодо захисту свободи слова членами партi§ Регiонiв.
   На початку серпня був пiдписаний Унiверсал нацiонально§ єдностi:
  1. Збереження суверенностi i цiлiсностi, унiтарностi та соборностi Укра§ни - непорушних принципiв iснування держави.
  2. Подальше гарантування i неухильне дотримання прав людини. Послiдовний розвиток таких безумовних надбань демократично§ Укра§ни, як свобода слова, вiльне вираження поглядiв i переконань.
  3. Спираючись на встановлену чинною Конституцiєю Укра§ни органiзацiю державно§ влади, продовження удосконалення конституцiйного регулювання суспiльних вiдносин в Укра§нi, створення збалансовано§ системи "стримувань i противаг" мiж президентом Укра§ни, Верховною Радою Укра§ни та Кабiнетом Мiнiстрiв Укра§ни, вiдновлення дiєздатностi Конституцiйного Суду Укра§ни.
  4. Забезпечення полiтичними силами вiдповiдностi прийнятих i подальших рiшень всiх органiв державно§ влади, органiв мiсцевого самоврядування Конституцi§ Укра§ни та законам Укра§ни.
  5. Створення полiтичних та правових умов для безперешкодно§ дiяльностi опозицi§ у виборних органах влади усiх рiвнiв. Недопущення корупцi§ у полiтицi.
  6. Реформування структур виконавчо§ влади та унеможливлення полiтизацi§ державно§ служби через першочергове прийняття Законiв Укра§ни "Про Кабiнет Мiнiстрiв Укра§ни" та "Про державну службу", пiдготовлених для внесення президентом Укра§ни до Верховно§ Ради Укра§ни.
  7. Продовження судово§ реформи вiдповiдно до схвалено§ Концепцi§ вдосконалення судiйства для утвердження справедливого суду в Укра§нi.
  8. Забезпечення невтручання полiтичних сил та §х представникiв у дiяльнiсть правоохоронних органiв, судiв i Нацiонального банку Укра§ни.
  9. Реформування правоохоронних органiв вiдповiдно до європейських стандартiв, приведення кримiнального законодавства, кримiнального судочинства у вiдповiднiсть iз стандартами i рекомендацiями Комiтету мiнiстрiв Ради Європи, Європейського Союзу та рiшеннями Європейського Суду з прав людини.
  10. Стимулювання розвитку мiсцевого самоврядування, пiдвищення його ролi i статусу шляхом забезпечення фiнансово-економiчно§ спроможностi та реформування адмiнiстративно-територiального устрою.
  11. Реалiзацiя антикорупцiйно§ полiтики на всiх рiвнях влади через пiдтримку законодавчих iнiцiатив президента Укра§ни у цiй сферi.
  12. Всебiчний розвиток i функцiонування укра§нсько§ мови як державно§ та мови офiцiйного спiлкування у всiх сферах суспiльного життя на всiй територi§ Укра§ни - як основи самоiдентифiкацi§ народу i держави.
  13. Розвиток культури та вiдродження духовностi Укра§нського народу, забезпечення цiлiсностi мовно-культурного простору.
  14. Дотримання свободи вiросповiдання. Поважне ставлення до об"єднавчих прагнень вiруючих усiх православних церков без втручання держави та полiтичних сил у цей процес.
  15. Пiдвищення добробуту громадян Укра§ни, боротьба з бiднiстю засобами ефективного та адресного соцiального захисту, гарантування гiдно§ оплати працi та справедливого пенсiйного забезпечення.
  16. Становлення середнього класу через трансформацiю полiтики доходiв населення, розвиток пiдприємництва та стимулювання створення нових робочих мiсць.
  17. Пiдвищення доступностi та якостi освiти, популяризацiя здорового способу життя, переорiєнтування системи охорони здоров"я на людський розвиток та створення нацiональних центрiв боротьби з туберкульозом, з ВIЛ/СНIДом, Нацiонального центру серця, Нацiонального iнституту раку, Всеукра§нського центру охорони здоров'я матерi i дитини.
  18. Запровадження принципiв науково-технiчного та iнновацiйного розвитку, досягнення щорiчних темпiв зростання ВВП на рiвнi не нижче нiж 5%, стимулювання створення щороку не менше 1 млн. робочих мiсць.
  19. Проведення структурних реформ в економiцi. Проведення податково§ реформи, яка передбачає зниження податкового тиску на економiку з розширенням бази оподаткування, у тому числi шляхом поступового запровадження податку на нерухомiсть (податку на багатство) та єдиного соцiального внеску з фонду оплати працi.
  20. Забезпечення енергетично§ безпеки Укра§ни, пiдвищення ефективностi використання природних ресурсiв, енергоносi§в, впровадження енергозберiгаючих технологiй.
  21. Пiдвищення ефективностi сiльського господарства та уваги держави до селян. Запровадження не пiзнiше 1 сiчня 2008 року повноцiнного ринку землi з одночасним матерiально-органiзацiйним забезпеченням та створенням необхiдно§ нормативно-правово§ бази (законiв Укра§ни про кадастр, цiну на землю та iн.).
  22. Гарантування та захист державою прав власностi.
  23. Пiдвищення доступностi та якостi комунальних послуг шляхом розвитку конкурентних вiдносин у житлово-комунальнiй сферi.
  24. Налагодження ефективного економiчного спiвробiтництва з усiма зацiкавленими зовнiшнiми партнерами, керуючись iнтересами Укра§ни. Невiдкладне прийняття необхiдних для вступу до Свiтово§ органiзацi§ торгiвлi змiн до законодавства та вступ до цiє§ органiзацi§ до кiнця 2006 року на прийнятних для Укра§ни умовах.
  25. Продовження курсу європейсько§ iнтеграцi§ Укра§ни з перспективою вступу Укра§ни до Європейського Союзу. Неухильне виконання Плану дiй "Укра§на - ЄС", невiдкладний початок переговорiв щодо створення зони вiльно§ торгiвлi мiж Укра§ною та Європейським Союзом.
  26. Завершення робiт щодо участi Укра§ни у дiяльностi Єдиного економiчного простору на принципах рiзнорiвнево§ та рiзношвидкiсно§ iнтеграцi§ з урахуванням норм i правил Свiтово§ органiзацi§ торгiвлi. Створення на першому етапi зони вiльно§ торгiвлi без обмежень та вилучень в межах ЄЕП.
  27. Взаємовигiдна спiвпраця з НАТО у вiдповiдностi iз Законом Укра§ни "Про основи нацiонально§ безпеки Укра§ни". Вирiшення питання щодо вступу до НАТО за наслiдками референдуму, який проводиться пiсля виконання Укра§ною усiх необхiдних для цього процедур.
  Президент Укра§ни В.Ющенко.
  Голова Верховно§ Ради Укра§ни О.Мороз.
  Прем'єр-мiнiстр Укра§ни Ю.Єхануров.
  Вiд фракцi§ Партi§ регiонiв В.Янукович.
  Вiд фракцi§ "Наша Укра§на" Р.Безсмертний.
  Вiд фракцi§ Соцiалiстично§ партi§ Укра§ни В.Цушко.
  Вiд фракцi§ Комунiстично§ партi§ Укра§ни П.Симоненко.
  Ки§в, 3 серпня 2006 року.
   Хай менi хтось роз"яснить, що це значить "Становлення середнього класу через трансформацiю полiтики доходiв населення...". Це вже вкрали, чи тiльки збираються вкрасти? А "європейська iнтеграцiя Укра§ни з перспективою вступу Укра§ни до Європейського Союзу" та "участь Укра§ни у дiяльностi Єдиного економiчного простору", а чи не хочуть розчахнути Укра§ну на цьому шпагатi?
   Ось так Янукович став прем"єром. Президент Ющенко в 2004 роцi казав, що нашi дiти не будуть спiвати "Мурку" i зеки не будуть керувати кра§ною. Виявляється, будуть, i будуть з подачi самого Ющенка. А Янукович пiдписав "Унiверсал" i зайняв трон. А його трон незабаром стане вище президентського, i вiн плювати хотiв на всi унiверсали, ним пiдписанi. Тим бiльше, кабмiном керувати буде не Янукович, а Партiя Донецького Регiону, вiрнiше, його дiйсний лiдер Ахметов, а Янукович - Фунт для вiдсидки. Чим закiнчиться його прем"єрство? А передбачити неважко:
   Перше - двомовнiсть. Ви звернули увагу, наш парламент став "русскоязычным"? Цi люди, якi все життя прожили на Укра§нi i не вивчили мови, хто вiд тупостi, хто принципово, укра§нсько§ мови знати не будуть - §м легше змiнити конституцiю та ввести другу державну мову.
   Друге - вступ в ЄЕП. Союз з Росiєю - основний стрижень програми регiоналiв. А це Укра§нi нiчого не дасть, бо Укра§на буде плентатись в фарватерi економiчно§ полiтики Росi§. Бо якщо вступити в ЄС, то на нашiй територi§ будуть дiяти європейськi закони, а мафiя цього не допустить.
   Третє - вiдказ вiд ЄС. Бо вступ в ЄС - це перехiд на вищий рiвень стандартiв: це продукти харчування якiснi, це екологiчно чистi товари, це європейськi вимоги до працi, це європейська зарплата, це європейська боротьба з мафiєю, i все це заважає красти.
   Четверте - вiдказ вiд НАТО. Щоб самостiйно вiдстояти свiй суверенiтет - треба мати мiцну армiю, авiацiю, флот та протиракетну оборону. А в нас всього цього нема. Нi, збройнi сили начебто є, але вони дуже слабенькi, зарплату одержувати можуть, а воювати та захищати - нi. Тому нам треба блокуватися з сильними партнерами, а ще краще - стати пiд крило НАТО. Хто цьому противиться? Росiя та нашi генерали. Ну, Росiя зрозумiло - вона не хоче мати сильного сусiда. А генерали чому? А як же тодi розкрадати армiйське майно та будувати за краденi матерiали генеральськi дачi?
   П"яте - ГТС та транзит росiйського газу через укра§нську територiю. Вони хочуть вiддати Росi§ нашу газотранспортну систему. А якщо вiддати Росi§ "трубу", то Укра§нi, як державi, буде повна труба.
   Чому ж Ющенко допустив, щоб антиукра§нськi сили захопили повну владу? Бо за своє президентство Ющенко допустився шести помилок:
   По-перше, вiн не використав свiй передвиборчий девiз "Бандитам - тюрми", в результатi чого цi бандити захопили Кабмiн.
   По-друге, в вереснi минулого року вiн пiдписав з ними меморандум, i звiльнив §х вiд вiдповiдальностi за ранiш скоєнi кримiнальнi злочини. А минулого лiта всi бандити подалися в емiграцiю, а повернулись на Укра§ну ранньо§ осенi повнiстю реабiлiтованими.
   По-третє, пiсля парламентських виборiв вiн три мiсяцi не дозволяв сформувати коалiцiю, в результатi переможцi стали переможеними, а особисто вiн попав у залежнiсть до кримiнальних авторитетiв.
   По-четверте, вiн не розпустив цей повнiстю корумпований парламент.
   По-п"яте, вiн не звернувся до народу з питання щодо переходу кра§ни вiд президентсько-парламентсько§ до парламентсько-президентсько§ форми правлiння, щодо виборiв парламенту згiдно пропорцiйного закону за партiйними списками.
   По-шосте, вiн зрадив Майдан!
   Як тiльки Янукович став прем"єром, зразу ж почалась масова змiна державних кадрiв. Сергiй Кiвалов, погоняло "Пiдрахуй", став керiвником парламентського комiтету. Про фальсифiкацi§ президентських виборiв-2004 народ судить не за рiшенням Верховного суду, а за власним виборчим досвiдом. В кабмiн запросили i губернатора Сумщини Миколу Плеханова. Вiн прославився тим, що кийками розганяв студентiв Сумського Майдану. Були замiненi глава Донецько§ податково§ адмiнiстрацi§ та його заступник. Люди з кабмiну захищають грошi, що крутяться в Донецьку, щоб держава не могла §х контролювати. Янукович намагається розставити скрiзь сво§х людей: транспорт, енергетика, зв'язок, податкова, митниця, суди, прокуратура. Вони хочуть вкрасти все, i дуже швидко. Починаємо рахувати донецьких:
   Вiце-прем"єр палива й енергетики - Андрiй Клюєв;
   Мiнiстр ПЕК - Юрiй Бойко;
   "Нафтогаз Укра§ни" - Володимир Шелудченко;
   ДК "Газ Укра§ни" - Сергiй Зубов;
   НАК "Енергетична компанiя Укра§ни" - Iгор Глущенко;
   НКРЕ - Олександр Рогозiн;
   Мiнiстр вугiльно§ промисловостi - Сергiй Тулуб.
   Принцип земляцтва й особисто§ вiдданостi - основна причина §хньо§ перемоги над професiоналiзмом. Продовжуємо:
   Податкова адмiнiстрацiя - Валерiй Карячкин та Вадим Кайзерман;
   КРУ - Петро Андреєв;
   Держказначейство - Сергiй Харченко;
   Тендерна палата - Ра§са Богатирьова, Людмила Кириченко, Олександр Ткаченко;
   Митниця - Руслан Черкаський;
   "Укрзалiзниця" - Володимир Козак;
   Мiнiстерство охорони навколишнього середовища - Василь Джарти та Св"ятослав Куруленко;
   Мiнiстерство ЖКГ - Володимир Рибак та Анатолiй Орлов;
   Мiнiстерство промполiтики - Анатолiй Головко та Дмитро Колесников;
   МОЗ - Олександр Орда;
   Конституцiйний суд - В"ячеслав Овчаренко.
   Як кажуть донецькi: "У нас всё схвачено, всё будет... Донбасс!".
  
  Хутiр Рудики. Графство Андрiя Клюєва на 17 га землi.
  
  
  А це будинок його брата Сергiя.
  
  
  Маєток (558 кв. м.) народного депутата Сергiя Клюєва (молодшого) в м.Тульбiнг, Австрiя.
  
   22 серпня 2006 року пiд Донецьком лiтак Ту-154 "Пулкiвських авiалiнiй" виконував рейс Анапа - Санкт-Петербург. Росiйський авiалайнер потрапив у грозовий фронт над територiєю Донецько§ областi. При спробi обiйти грозу екiпаж лiтака зробив ряд помилок, якi призвели до того, що лайнер втратив швидкiсть i впав на землю. На борту лiтака було 170 людей, усi пасажири й члени екiпажа загинули, пiсля цього святкування Дня незалежностi на територi§ Укра§ни вiдмiнили. А якби польський лiтак розбився в Львiвськiй областi, чи донецький прем"єр вiдмiнив би з цiє§ причини День незалежностi?
   8 мiльярдiв доларiв - це стiльки укра§нцi дали та одержали хабарiв.
   В вереснi Тимошенко запропонувала створити парламентську комiсiю з розслiдування необґрунтованого пiдвищення цiни на газ. Вона хотiла запитати владу, куди дiвається полтавський газ. В результатi бiльшiсть комiсiю створила, але пiд сво§м керiвництвом, i власть почала контролювати саму себе. А на що замахнулась Тимошенко? А Тимошенко замахнулась на кодло. Ще Маркс сказав, що коли капiтал має прибуток в 300%, вiн здатен на будь-який злочин, а тут прибуток набагато бiльший - це межа, за якою вiдсутнi честь i совiсть.
   Укра§нськi полiтики дуже люблять науковi титули, але трапляються i досить дивнi вiдзнаки, за принципом "чим би дитя не тiшилось...":
   Олександр Мороз, голова Верховно§ Ради - почесний професор Полтавсько§ стоматологiчно§ академi§. "Спiкер-стоматолог", ха-ха!
   Борис Тарасюк, мiнiстр закордонних справ - почесний доктор Львiвського нацiонального унiверситету iм. Iвана Франка.
   Сергiй Тулуб, мiнiстр вугiльно§ промисловостi - почесний доктор Мiжнародно§ кадрово§ академi§.
   Юрiй Єхануров, прем"єр-мiнiстр - почесний доктор Нацiонального унiверситету "Львiвська полiтехнiка".
   Вiктор Пинзеник, мiнiстр фiнансiв - почесний доктор Нацiонального унiверситету "Києво-Могилянська академiя" та Тернопiльсько§ академi§ народного господарства.
   Володимир Семиноженко, вiце-прем'єр - почесний академiк Академi§ мистецтв Укра§ни.
   Володимир Литвин, спiкер - почесний доктор Днiпропетровського нацiонального унiверситету, почесний професор Нацiонального аграрного унiверситету.
   Кучма, екс-президент - почесний доктор Укра§нсько§ академi§ державного управлiння, КНУ iменi Шевченка, Львiвського унiверситету, Московського унiверситету Ломоносова, Нацiонального унiверситету "Узбекистан" iменi Мiрзо Улугбека.
   Вiктор Ющенко, президент - почесний доктор Нацiонального унiверситету "Києво-Могилянська академiя", Острозько§ академi§. унiверситету iм. М.Склодовсько§-Кюрi у Люблiнi.
   В серединi вересня Янукович вiдвiдав Брюссель. Там вiн сказав: "Укра§на є неприхильним стороннiком iнтеграцi§ в ЄС". Ви щось зрозумiли? Потiм вiн обмовився: "Прискорення стосункiв мiж Укра§ною i Росiєю - це те, чого очiкують люди як в Укра§нi, так i в Євросоюзi!". I це сказано в штаб-квартирi НАТО, куди вiн по§хав, щоб пiдписати План дiй для здобуття членства в НАТО. По§хав, але по дорозi за§хав до Москви, де отримав iнструктаж. Да, доведе наш прем"єр нас до цугундера.
   Виявляється, що про створення коалiцi§ в форматi ПР-НУ-СП-КП домовлялися вже давно, але тримали це в великiй таємницi, а розсекретили §§ 3 серпня, лише товариш Симоненко не встиг цей меморандум пiдписати.
  
   На засiданнi парламенту Кушнарьов звинуватив Тимошенко, що в не§ дуже дорогi буси, що за них середня сiм"я могла б жити рокiв з п"ять, на що Тимошенко зняла буси з себе i кинула §х на трибуну до Кушнарьова, на очах в усього укра§нського народу. А я подумав: "А в жiнки ж не тiльки буси, в не§ є якась одежа, наприклад, трусики. А якби Кушнарьов сказав, що Тимошенко носить дорогi трусики, вона мала б право цi труси зняти i кинути §х в морду Кушнарьову, бо не личить мужчинi з високо§ трибуни чiпати жiнку за буси та iншi iнтимнi речi".
   Держбюджет-2007, який вiн? 200 млн. грн. направлено на недержавний пенсiйний фонд. Хто забере цi грошi? 10 млрд. грн. видаткiв не розписанi. Але для когось вони вже видiленi. Для кого? 3 млрд. грн. стабiлiзацiйного фонду. Кому? 1,1 млрд. грн. - на капiтальнi видатки в регiонах. Хто §х одержить? Питань багато, вiдповiдi нема, бо Янукович з Азаровим дерибанять держбюджет.
   22 листопада святкували День Свободи - дворiчний ювiлей початку помаранчево§ революцi§. Хто святкував? Ющенко з родичами - це ж завдяки цим подiям вiн зайняв президентський трон. Святкував також Янукович зi своєю командою. Це ж завдячуючи такому президенту вiн зi своєю бандою захопив повну владу в кра§нi.
   1 грудня з Кабмiну вигнали мiнiстра внутрiшнiх справ Ю.Луценка. На цю посаду зразу ж призначили колишнього голову колгоспу Цушка. А мiнiстра закордонних справ партiя Регiонiв звинуватила в пiдвищеннi цiн на газ, електроенергiю та комунальнi послуги, i теж звiльнила.
   В мiнiстра фiнансiв Азарова - 8 заступникiв, апарат мiнфiну складає 1390 спiвробiтникiв. Це ж яку силу злодюг ми годуємо.
   Америка видiлила нашому уряду грант в 45 млн. дол. на боротьбу з корупцiєю. В надiйнi руки цей грант попадає, бо пiдкуп народного депутата - це акт корупцi§? "Да, звичайно", - скажете ви. А пiдкуп 33-х народних депутатiв? "Це вже полiтика", - скажете ви, i будете мати рацiю, бо партiя Регiонiв пiдкупила соцiалiстичну партiю, ще й 45 млн. зеленi за це отримала, а контроль за використанням цих коштiв поклала на себе. Так що грошi на боротьбу з корупцiєю попали в надiйнi руки - в руки злодi§в, шахра§в та корупцiонерiв.
   Росiя згодна постачати нам газ на 2007 рiк по цiнi 130 дол. за 1000м3, якщо Укра§на виконає наступнi умови:
   1. Провести референдум щодо НАТО.
   2. Не чiпати росiйський флот у Севастополi та пролонгувати договiр пiсля 2017 року.
   3. Зберегти "Росукренерго" на ринку газу.
   4. Одержувати туркменський газ винятково через Росiю.
   5. Не пiдвищувати ставки транзиту росiйського газу.
   В серединi грудня були проведенi чуднi призначення. Мiнiстром МНС став Нестор Шуфрич з СДПУ(о). Це - клоун, брехун та великий злодiй. Невже в мiнiстерствi не знайшли достойного спецiалiста? Також посаду заступника секретаря РНБО зайняв Хорошковський. Виявляється, i такi високi посади купляються за грошi. Чи за великi грошi?
   В 2006 роцi укра§нцi "вiдмили" в офшорах 32 млрд. грн. Це практично вивезенi з Укра§ни грошi, украденi на нашiй територi§, i тепер §х стараються легалiзувати. Кабмiн сво§ми розпорядженнями виключає офшорнi територi§, де знаходяться грошi членiв кабмiну та iнших мафiозних груп, зi списку офшорiв. А нема офшорiв, неможливо знайти вкраденi грошi.
   З 1 сiчня 2007 року вступають в силу змiни до закону "Про статус народного депутата":
   У випадку смертi народного депутата призначається пенсiя членам сiм"§ у розмiрi 70% зарплати працюючого депутата.
   Депутату, який вийшов на пенсiю, надається право безоплатного про§зду територiєю Укра§ни будь-яким транспортом.
   Пiсля закiнчення строку депутатських повноважень нардепу може бути призначена пенсiя достроково.
   У разi змiни розмiру зарплати працюючим депутатам, перераховуються ранiше призначенi пенсi§.
   А чому моя пенсiя не перераховується? Чим iнженер гiрший народного депутата?
   Було проведено реприватизацiю "Криворiжсталi" i вона за 2006 рiк отримала прибуток на 80% бiльший, нiж у 2005 роцi. Що це значить? А це значить, що коли "Криворiжсталь" належала Пiнчуку, вiн отримував такi ж доходи, але не декларував §х, щоб не платити податки, а якщо все це перекласти на просту мову, то Пiнчук нас обкрадав на 2 млрд. грн. кожного року.
   В кiнцi грудня син прем"єра Януковича, теж Вiктор, з кiлькома колегами-депутатами з партi§ Регiонiв вилетiв до Вашингтона чартерним рейсом. Коли Януковича-молодшого спитали, а чого вiн лiтав до США, вiн вiдповiв: "Менi кажуть: "Треба по§хати!". Ну що ж, треба так треба. Питаюсь: "Для чого?". Менi вiдповiдають: "Є цiкавi думки, треба послухати...". Я кажу: "Нє вопрос, давайте по§демо! А чому б нi?!". Вартiсть перельоту Ки§в-Вашингтон-Ки§в коштує 250 тисяч євро. Це лише лiтак!
   Прем"єр Янукович наказав не пускати на засiдання кабмiну мiнiстра закордонних справ Тарасюка. Крiм охорони, в кабмiнi чергують два десятки депутатiв вiд партi§ Регiонiв, не ходять на роботу, а чергують, щоб лише не пускати на кабмiн мiнiстра МЗС. Ви кажете "дурдом", а я кажу - нi, це "кабмiн".
   Перший вiце-прем"єр Азаров нагородив орденом "За вiдродження Укра§ни" депутата Держдуми Росiйсько§ Федерацi§ Костянтина Затулiна, якого двiчi видворяли з Укра§ни за повну ненависть до не§. На питання журналiстiв, за якi заслуги Затулiн отримав орден, Азаров здивовано вiдповiв: "Це що, смертельно для нашо§ кра§ни?". Да, це смертельно, якщо цим займаються владнi iдiоти.
   Президент наклав "вето" на держбюджет-2007. Всi в ступорi - де взяти 10 млрд. грн., яких не вистачає? А я знаю де знайти аж 21 млрд. грн., бо транзит росiйського газу через територiю Укра§ни коштує, по цiнах 2006 року, 4,3 млрд. дол, а це якраз 21 млрд. грн.
   100 найбагатших людей Укра§ни:
  1. Рiнат Ахметов, спiввласник компанi§ SCM, президент ФК "Шахтар", народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 12 млрд. дол.
  2. Лакшмi Мiттал, власник ВАТ "Mittal Steel - Кривий Рiг" - 4,7 млрд. дол.
  3. Вiктор Пiнчук, спiввласник корпорацi§ "Iнтерпайп", президент Фонду Вiктора Пiнчука - 4,4 млрд. дол.
  4. Iгор Коломойський, спiввласник групи "Приват" - 3,3 млрд. дол.
  5. Геннадiй Боголюбов, спiввласник групи "Приват" - 3,2 млрд. дол.
  6. Вiталiй Гайдук, спiввласник корпорацi§ IСД, секретар РНБОУ - 2,3 млрд. дол.
  7. Сергiй Тарута, спiввласник i голова ради директорiв корпорацi§ IСД - 2,3 млрд. дол.
  8. Костянтин Жеваго, спiввласник групи "Фiнанси i кредит", народний депутат Укра§ни (БЮТ) - 1,7 млрд. дол.
  9. Дмитро Фiрташ, спiввласник "РосУкрЕнерго" - 1,4 млрд. дол.
  10. Володимир Бойко, гендиректор Марiупольського меткомбiнату iм. Iллiча, народний депутат Укра§ни (СПУ) - 1,3 млрд. дол.
  11. Володимир Матвiєнко, голова правлiння i спiввласник "Промiнвестбанку" - 995 млн. дол.
  12. Алекс Шнайдер, спiввласник Midland Group - 950 млн. дол.
  13. Леонiд Юрушев, президент банку "Форум", спiввласник Кременчуцького сталеливарного заводу - 940 млн. дол.
  14. Юрiй Косюк, голова правлiння ВАТ "Миронiвський хлiбопродукт" - 930 млн. дол.
  15. Костянтин Григоришин, радник представництва швейцарського АТ Група" Енергетичний стандарт" в Росi§ - 908 млн. дол.
  16. Едуард Шифрiн, голова наглядово§ ради ВАТ "Запорiжсталь", спiввласник Midland Group - 850 млн. дол.
  17. Сергiй Тiгiпко, засновник i спiввласник групи "ТАС" - 780 млн. дол.
  18. Петро Порошенко, засновник концерну "Укрпромiнвест", народний депутат Укра§ни ("Наша Укра§на") - 756 млн. дол.
  19. Григорiй та Iгор Суркiси, голова федерацi§ футболу Укра§на i президент ФК "Динамо" Ки§в "- 730 млн. дол.
  20. Олександр Ярославський, спiввласник "УкрСиббанку", Харкiвського тракторного заводу, черкаського "Азоту" - 725 млн. дол.
  21. Тарiел Васадзе, спiввласник корпорацi§ "УкрАвто", народний депутат Укра§ни (БЮТ) - 720 млн. дол.
  22. Олексiй Мартинов, спiввласник групи "Приват" - 700 млн. дол.
  23. Валерiй Хорошковський, перший заступник секретаря РНБОУ - 690 млн. дол.
  24. Федiр Шпиг, екс-спiввласник банкiв "Аваль" i "Престиж", народний депутат Укра§ни ("Наша Укра§на") - 687 млн. дол.
  25. Вадим Новiнський, власник компанi§ "Смарт-Груп" - 650 млн. дол.
  26. Василь Хмельницький, спiвзасновник ЗАТ "Ки§вська iнвестицiйна група", народний депутат Укра§ни (БЮТ) - 630 млн. дол.
  27. Андрiй Iванов, спiвзасновник ЗАТ "Ки§вська iнвестицiйна група", депутат Ки§всько§ мiсько§ ради (група "Єднiсть") - 580 млн. дол.
  28. Роман Лунiн, голова спостережно§ ради ВАТ "Квiза-Трейд" - 575 млн. дол.
  29. Олександр Слободян, почесний президент ЗАТ "Оболонь" - 560 млн. дол.
  30. Олександр i Сергiй Буряки, спiввласники "Брокбiзнесбанку", народнi депутати Укра§ни (БЮТ) - 550 млн. дол.
  31. Андрiй Охлопков, голова ради директорiв групи компанiй "Союз-Вiктан" - 540 млн. дол.
  32. Микола Толмачов, гендиректор компанi§ "ТММ" - 525 млн. дол.
  33. Геннадiй Васильєв, спiввласник концерну "Енерго" - 523 млн. дол.
  34. Леонiд Байсаров, президент ВАТ Шахта "Красноармiйська-Захiдна Љ1" - 523 млн. дол.
  35. Вiктор Нусенкiс, спiввласник концерну "Енерго" - 523 млн. дол.
  36. Олександр Бабаков, спiввласник компанi§ VS Energy, депутат Держдуми РФ - 520 млн. дол.
  37. Олег Мкртчян, гендиректор корпорацi§ IСД - 510 млн. дол.
  38. Iгор Баленко, президент i спiввласник компанi§ "Фуршет" - 507 млн. дол.
  39. Георгiй Скудар, спiввласник ЗАТ "Новокраматорський машинобудiвний завод", народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 504 млн. дол.
  40. Андрiй i Сергiй Клюєви, вiце прем'єр-мiнiстр Укра§ни i голова ради директорiв ВАТ "Укрпiдшипник", народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 470 млн. дол.
  41. Сергiй Лагур, голова наглядово§ ради ТОВ "Європа-II", спiввласник банку "Надра" - 465 млн. дол.
  42. Iгор Єремєєв, спiввласник групи "Континiум" - 460 млн. дол.
  43. Iгор Гiленко, спiввласник i президент банку "Надра" - 430 млн. дол.
  44. Петро Димiнський, президент ФК "Карпати" - 400 млн. дол.
  45. Ернест Галiєв, спiввласник "УкрСиббанку", Харкiвського тракторного заводу, черкаського "Азоту" - 395 млн. дол.
  46. Олександр Деркач, екс-спiввласник банкiв "Аваль" i "Престиж" - 380 млн. дол.
  47. Вiктор Медведчук, глава СДПУ(о) - 367 млн. дол.
  48. Нвер Мхiтарян, почесний президент корпорацi§ "Познякижилбуд" - 347 млн. дол.
  49. Вiталiй Антонов, президент "Унiверсально§ iнвестицiйно§ групи" - 345 млн. дол.
  50. Лев Парцхаладзе, голова ради директорiв компанi§ "XXI Столiття" - 341 млн. дол.
  51. Сергiй Максимов, спiввласник VAB Group - 340 млн. дол.
  52. Микола Янковський, почесний президент концерну "Стирол", народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 335 млн. дол..
  53. Євген Сiгал, спiвзасновник ЗАТ "Комплекс Агромакс" (ТМ "Гаврилiвськi курчата"), народний депутат Укра§ни (БЮТ) - 332 млн. дол.
  54. Володимир i Андрiй Колодюки, президент холдингу AVentures Group i голова партi§ "Iнформацiйна Укра§на" - 325 млн. дол.
  55. Iгор Дворецький, спiввласник "Запорiжсталi" i "Iндустрiалбанку" - 320 млн. дол.
  56. Сергiй Бубка, президент банку "Родовiд" - 315 млн. дол.
  57. Валентин Ландик, президент "Групи НОРД" - 314 млн. дол.
  58. Володимир Костельман, президент i спiввласник корпорацi§ "Fozzy Group" - 305 млн. дол.
  59. Арсен Аваков, голова Харкiвсько§ обласно§ адмiнiстрацi§ - 300 млн. дол.
  60. Василь Горбаль, почесний президент "Укргазбанку", народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 291 млн. дол.
  61. Леонiд Клiмов, почесний президент "Iмексбанку" i ФК "Чорноморець", народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 289 млн. дол.
  62. Андрiй Веревський, спiвзасновник холдингу "Кернел Груп", народний депутат Укра§ни (БЮТ) - 285 млн. дол.
  63. Якiв Грибов, член ради директорiв "Nemiroff Холдинг" - 280 млн. дол.
  64. Леонiд Черновецький, мер Києва, почесний президент концерну "Правекс" - 275 млн. дол.
  65. Олександр Роднянський, спiввласник i голова ради директорiв телеканалу "Студiя 1+1", гендиректор телехолдингу "CTC Media" (Москва) - 260 млн. дол.
  66. Вiктор Тополов, спiввласник комплексу "Ки§в-Донбас" - 243 млн. дол.
  67. Марк Беккер, спiввласник банку "Пiвденний" - 230 млн. дол.
  68. Iгор Беззуб, спiввласник i президент ТОВ "Сандора" - 225 млн. дол.
  69. Раймонд Туменас, спiввласник i вiце-президент ТОВ "Сандора" - 225 млн. дол.
  70. Олександр Фельдман, почесний президент АТ "АВЕК i Ко", народний депутат Укра§ни (БЮТ) - 224 млн. дол.
  71. Євген Черняк, голова ради засновникiв ТОВ Торговий дiм "Мегаполiс"- 223 млн. дол.
  72. Борис Колесников, президент Донецько§ федерацi§ футболу, народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 220 млн. дол.
  73. Давид Жванiя, спiвзасновник ЗАТ "Брiнкфорд", народний депутат Укра§ни ("Наша Укра§на") - 215 млн. дол.
  74. Олександр Мартинов, спiввласник групи Rainford - 214 млн. дол.
  75. Вiталiй Цехмiстренко, президент групи "Райз" - 207 млн. дол.
  76. Олександр Лойфенфельд, голова наглядово§ ради банку "Синтез" - 195 млн. дол.
  77. Володимир Авраменко, засновник i власник ЗАТ "АВК" - 190 млн. дол.
  78. Денис Горбуненко, голова правлiння i спiввласник банку "Родовiд" - 182 млн. дол.
  79. Олег Боярин, голова правлiння "Атолл Холдинг", голова наглядово§ ради ЗАТ "Єврокар" - 180 млн. дол.
  80. Iван Куровський, спiввласник фiнансово-будiвельно§ компанi§ "Житлобуд", народний депутат Укра§ни (БЮТ) - 175 млн. дол.
  81. Дмитро Мiшалов, спiввласник групи компанiй "Майстер" - 170 млн. дол.
  82. Володимир Школьник, спiввласник бiзнес-центрiв "Форум" та мережi супермаркетiв "Фуршет" - 168 млн. дол.
  83. Вадим Єрмолаєв, голова правлiння ТПК "Алеф" - 165 млн. дол.
  84. Вадим Гриб, голова наглядово§ ради групи "ТЕКТ" - 160 млн. дол.
  85. Володимир Трофименко, голова наглядово§ ради компанi§ "НЕСТ" - 157 млн. дол.
  86. Фiля Жебровська, голова правлiння i спiввласник ВАТ "Фармак" - 155 млн. дол.
  87. Олександр Меламуд, спiвзасновник компанi§ "Альфа-Нафта" - 150 млн. дол.
  88. Анатолiй Юркевич, спiввласник АТ "Банкомзв'язок" - 145 млн. дол.
  89. Вагiф Алiєв, голова наглядово§ ради ЗАТ "Мандарин-Плаза" - 140 млн. дол.
  90. Iгор Гуменюк, почесний президент ЗАТ "АРС", народний депутат Укра§ни (партiя Регiонiв) - 131 млн. дол.
  91. Володимир Вагоровський, голова наглядово§ ради групи "Амстор" - 129 млн. дол.
  92. Мстислав Скоробогатов, спiввласник "Метрограду", готелiв "Русь" i "Либiдь" - 125 млн. дол.
  93. Вiктор Видренко, директор СКФ "Гранiт" - 124 млн. дол.
  94. Анатолiй Гiршфельд, президент АТ "Укра§нська промислова енергетична компанiя" - 123 млн. дол.
  95. Борис Кауфман, голова наглядово§ ради ЗАТ "1-й лiкеро-горiлчаний завод", президент корпорацi§ "Оверлайн" - 122 млн. дол.
  96. Олександр Кардаков, президент корпорацi§ "Iнком" та компанi§ "Датагруп" - 113 млн. дол.
  97. Борис Фуксман, спiввласник каналу "Студiя 1+1"- 110 млн. дол.
  98. В'ячеслав Богуслаєв, почесний голова правлiння ВАТ "Мотор Сiч" - 106 млн. дол.
  99. Володимир Костерiн, спiввласник телеканалу "Тонiс" i "Трансбанку" - 105 млн. дол.
  100. Андрiй Задорожний, спiввласник мережi ресторанiв "Козирна Карта" - 100 млн. дол.
   Це максимально повний список найбагатших людей Укра§ни, загальнi статки яких експерти оцiнили бiльш, нiж в 70 млрд. дол. Це офiцiйно, але всi вони сво§ доходи приховують, тому стан кожного можна подво§ти. Багато олiгархiв ображаються, що в цьому списку §м "занизили" §х статки i перетворили "достойних" людей в ледь не злидарiв.
   В цьому роцi "Героями Укра§ни" стали:
  Валентин Ландик - народний депутат Укра§ни, президент акцiонерного товариства "НОРД". За який подвиг? А ви загляньте в список мiльйонерiв за Љ57. Та вiн це звання просто купив.
  Iван Драч - письменник. "Письменник" - це подвиг?
   Ось i закiнчується рiк, рiк невиправданих надiй, дуже небезпечний для майбутнього, бо за цей рiк Укра§на перетворилася в напiвбандитську державу, а повнiстю бандитською вона стане в майбутньому роцi, якщо ми в це дiйство не втрутимось.
   З Новим Роком!
  
  
  2007-й рiк.
   Почався 2007 рiк. А почався вiн з пiдвищення цiни на газ для населення. Полтавський газ пiдрiс в цiнi в 4 рази.
   Вбили Кушнарьова. Зiбралися побраконьєрити i по§хали на кабана. Кабана не зустрiли, зате на зворотному шляху застрiлили Кушнарьова.
   На початку лютого "Наша Укра§на" i БЮТ пiдписали заяву про спiльну опозицiйну дiяльнiсть у Верховнiй Радi:
   Заява фракцiй Блоку Юлi§ Тимошенко та "Наша Укра§на" у Верховнiй Радi Укра§ни про спiльну опозицiйну дiяльнiсть в парламентi:
   Усвiдомлюючи свою спiльну вiдповiдальнiсть за збереження державно§ незалежностi Укра§ни, прагнучи захистити демократiю i права кожного громадянина вiд поновлення диктатури кланiв, фракцi§ Блоку Юлi§ Тимошенко i "Наша Укра§на" заявляють про спiльну опозицiйну дiяльнiсть у Верховнiй Радi Укра§ни п'ятого скликання. Наша мета - спiльно вiдстоювати iдеали та цiнностi, виборенi укра§нським народом у 2004 роцi - свободу, демократiю, нацiональну єднiсть, подолання корупцi§, справедливу соцiальну полiтику.
   Незважаючи на добре органiзовану кампанiю з дискредитацi§ iдеалiв Майдану, на парламентських виборах 2006 року укра§нський народ вiддав бiльшiсть голосiв за представникiв демократичних сил, пiдтвердивши своє прагнення свободи, демократi§ та європейського розвитку. На жаль, внаслiдок зради Соцiалiстичною партiєю Укра§ни сво§х виборцiв, демократичнi сили опинилися в меншостi, а владу в парламентi та урядi захопила коалiцiя у складi Партi§ регiонiв, соцiалiстiв та комунiстiв. Пiврiчна дiяльнiсть цiє§ коалiцi§ засвiдчила, що вона не лише не спроможна покращити життя укра§нського народу, але, навпаки, спричинила небачене зростання цiн i тарифiв з одночасним уповiльненням зростання заробiтно§ плати та пенсiй. Зусилля уряду i "антикризово§" коалiцi§ спрямованi на реставрацiю кучмiзму, кардинальну змiну внутрiшньо§ i зовнiшньо§ полiтики, вiдродження кланово-корумповано§ економiки i торгiвлю нацiональними iнтересами Укра§ни. Iгноруючи Конституцiю i закони, розтоптуючи права опозицi§ i зневажаючи сво§х спiвгромадян, коалiцiя руйнує пiдвалини єдностi кра§ни, здiйснює масштабнi кадровi чистки, веде наступ на права i свободи кожного укра§нця.
   Ми висловлюємо готовнiсть:
  - спiльно працювати над новою редакцiєю Конституцi§ Укра§ни та iнiцiювати скасування незбалансованих конституцiйних змiн;
  - запровадити iмперативний мандат для депутатiв всiх рiвнiв на перiод формування демократично§ полiтично§ системи, становлення цивiлiзованих полiтичних традицiй та припинення корупцiйного розкладання мiсцево§ та центрально§ влади.
  - домагатися проведення дострокових парламентських виборiв та виборiв депутатiв мiсцевих рад;
  - спiльно опрацювати та конституцiйно закрiпити статус мiсцевого самоврядування, вiдповiдно до європейських традицiй, посиливши повноваження мiсцевого самоврядування та передбачивши це в новiй редакцi§ Конституцi§;
  - пiдтримати прийняття узгодженого законопроекту "Про парламентську опозицiю".
  - спiльно розробити пакет законопроектiв щодо пiдвищення рiвня мiнiмально§ заробiтно§ плати, покращення послуг охорони здоров'я та iнших соцiальних гарантiй;
  - забезпечити спiвпрацю фракцiй Блоку Юлi§ Тимошенко i "Нашо§ Укра§ни" в мiсцевих радах;
  - представляти консолiдовану позицiю перед мiжнародною спiльнотою;
  - спiльно погоджувати та пiдтримувати кадровi пропозицi§, якi вносяться на розгляд Верховно§ Ради
   Ми нiколи не пiдтримаємо прийняття змiн до Конституцi§, що руйнують систему державного управлiння, ставлять пiд загрозу територiальну цiлiснiсть кра§ни, деформують систему виконавчо§ влади або обмежують Конституцiйнi повноваження президента Укра§ни. Ми переконанi, що започаткована нами спiвпраця вiдродить єднiсть демократичних сил не лише в парламентi, а й у суспiльствi. Наша кра§на має право на краще життя. Наша спiльна опозицiйна дiяльнiсть дозволить якнайскорiше усунути кримiнально-олiгархiчну владу i, шляхом розпуску парламенту та дострокових виборiв, вiдродити демократичний європейський розвиток Укра§ни.
   Одного дня опозицiя в парламентi, в знак протесту, що коалiцiя не хоче знижувати цiни на комунальнi послуги, захопила електрощитову i знеструмила Верховну Раду. Як вам ця картина - прийшли два контролери, викрутили запобiжники, i властi хана? Виявляється, в нас тiльки мафiя має сiм ступенiв захисту, а влада беззахисна. Лиш заср...цi з партi§ Регiонiв переживали, аби опозицiя не захопила §хнi туалети, тому на нiч виставили бiля них "ночной дозор" i вiдстояли те, задля чого вони ходять у Верховну Раду.
   Прем"єр Янукович, виявляється, спочатку хотiв йти на вибори голови Верховно§ Ради, щоб "стабiлiзувати ситуацiю i об"єднати людей i Укра§ну". Я не можу уявити собi цього петеушника за столом спiкера, а ви? Вiн не виключає, що висуне свою кандидатуру на наступних президентських виборах. Ось тодi буде нам всiм повний кирдик.
   Наближається свято 23 лютого - День захисника Вiтчизни, в цей день народилася Радянська армiя. Вона народилася з гаслом "Смерть украинцам и буржуям". У сiчнi 1918 року, одразу пiсля ухвалення Центральною Радою IV Унiверсалу про оголошення Укра§ни самостiйною державою, росiйськi вiйська атакували кордони Укра§нсько§ Народно§ Республiки (УНР). Це була цiлеспрямована, вiдверта iнтервенцiя, бiльшовики не приховували своє§ мети - вони прагнули окупацi§ Укра§ни. Виступаючи перед вiйськами, Лев Троцький сказав: "Нам необходимо возвратить Украину России. Без Украины нет России. Без украинского угля, железа, руды, хлеба, соли, Черного моря Россия существовать не может: она задохнется, а с ней и Советская власть, и мы с вами". 9 лютого 1918 року 30-тисячна армiя Муравйова та Ремньова увiрвалася у Ки§в. За першi 3 днi жахливо§ рiзанини, бо людей убивали багнетами i ножами, економлячи таким чином патрони, червоноармiйцi розстрiляли i замордували 12 тисяч киян. А ми з вами це свято вiдзначаємо як День захисника Вiтчизни!
   Одного разу в Нiдерландах я почув вираз "Елiтний кiнь", в них є елiтнi собаки, є корови елiтнi. А в нас елiтними вважаються полiтики з парламенту. Так, так, той терарiум, в якому вони повзають i з якого дають нам жменями передвиборчi обiцянки, тож вони з того терарiуму вважають себе елiтою. Я зрiвняв красивого голландського коня з нашими нардепами, i ви знаєте, зрозумiв, що кiнь по елiтностi вище нашого полiтика, бо наша елiта якась трухлява.
   Заяви БЮТ та "Нашо§ Укра§ни" щодо системи невiдкладних заходiв, що складає 17 пунктiв, без реалiзацi§ яких ми можемо втратити незалежну Укра§нську державу:
   1. Визначити на загальнонацiональному референдумi форму державного правлiння Укра§ни, розробити та прийняти нову редакцiю Конституцi§.
   2. Захистити зовнiшньополiтичний курс Укра§ни.
   3. Припинити наступ на укра§нську мову та культуру.
   4. Припинити полiтизацiю, кримiналiзацiю та корумпованiсть силових структур Укра§ни.
   5. Розiрвати злочинний зв'язок бiзнесу i влади.
   6. Перейти на прямi, без посередникiв, угоди з Росiйською Федерацiєю, Туркменiстаном, Казахстаном, Узбекистаном щодо забезпечення Укра§ни природним газом.
   7. Суттєво пiдвищити заробiтнi плати та пенсi§.
   8. Подолати "тарифну" кризу.
   9. Припинити корумпованi схеми в економiцi.
   10. Припинити тиск влади на бiзнес.
   11. Негайно зупинити рейдерство.
   12. Припинити руйнування основ державностi та системи влади в кра§нi.
   13. Зняти всi перешкоди для проведення мiсцевих референдумiв.
   14. Запровадити вiдповiдальнiсть корумпованих суддiв за неправосуднi рiшення.
   15. Зупинити сповзання ЦВК до манiпуляцiй та корупцi§.
   16. Прийняти закон "Про парламентську опозицiю".
   17. Здiйснити невiдкладнi та вичерпнi заходи по подоланню катастрофiчного стану сiльського господарства та укра§нського селянства.
   Цей "ультиматум" був направлений президенту, прем"єр-мiнiстру та спiкеру, Ющенко з Морозом отримали його листами, а Янукович - малявою.
   Вiце-прем"єр Азаров сказав, що в новому податковому кодексi, який нинi розробляється, буде закладено податок на нерухомiсть, його будуть платити лише дуже багатi люди. Поживемо - побачимо це божевiлля. "Куда дiвляться руководiтелi i керiвнiкi регiонов?!" - обурився Азаров на засiданнi кабмiну.
   Минулого року я пожартував, що на свiтi є чотири "знаменитi" спiваки: в Росi§ - Жириновський та Децл, в Укра§нi - Поплавський та Сердючка. I даремно я так жартував, бо цього року на Євробаченнi вiд Укра§ни виступатиме Верка Сердючка.
   Партiя Регiонiв роздiлила Укра§ну навпiл. Бо до створення цiє§ партi§ ми не знали, де в Укра§ни Схiд, а де Захiд. Ранiше в нас був поганий президент, але президент всiє§ Укра§ни, а зараз президент лише партi§ "Наша Укра§на", а прем"єр - лише партi§ Регiонiв, омбуцмен належить партi§ Регiонiв, мiнiстр МВС - соцiалiстичнiй партi§, мiнiстр МЧС - СДПУ(о). В нашому урядi - жодного спецiалiста, всi мiнiстри - аматори, але партiйнi.
   Мафiя рветься до абсолютно§ влади. Купляє народних депутатiв гуртом i вроздрiб, залякує опозицiю, i все задля того, щоб мати в парламентi 300 голосiв - конституцiйну бiльшiсть. А що буде, коли набере 300 голосiв? Потiм вони будуть пiдганяти "пiд себе" конституцiю, в парламентi виберуть слухняного президента, заборонять укра§нську мову. Зараз вони хочуть запровадити росiйську "регiональну" мову, мабуть для партi§ Регiонiв. Але на цьому вони не зупиняться, вони вiддадуть Росi§ нашу газотранспортну систему (ГТС), продовжать договiр про перебування росiйського Чорноморського флоту довiчно, а там дiйде черга й до Криму. I все - незалежно§ Укра§ни не буде, а народ перетворять в рабiв для партi§ Регiонiв, а для спартакiв в Регiоналiв є "орли Цушка".
  
  
  Дача Януковича пiд Ялтою.
  
   Згiдно з результатами соцiологiчного дослiдження, найбiльш корумпованими в Укра§нi вважають: мiлiцiю, суди, прокуратуру, парламент, митницю, мiсцевi органи влади, кабмiн, секретарiат президента, СБУ. Скажiть, а якi ще iнститути влади в мо§й державi є? А нема. Значить вся моя держава корумпована, починаючи з президента i закiнчуючи дрiбним чиновником.
   Росiйський бiзнесмен "в изгнании" Борис Березовський заявляє, що вiн дав на вибори Ющенка 45 млн. дол. Грошi дав, а ось куди §х подiли Жванiя та Третьяков, вiн хотiв би знати, бо є догадка, що §х просто вкрали, бо Жванiя з Третьяковим кажуть: "А вiн нам нiчого не давав". З ким Березовський зв"язався? З бiзнесменами. А в бiзнесменiв яке головне правило? Правильно, прибуток. А за бабло вони батька рiдного продадуть, а не якогось там Березовського з далекого Лондона.
   Кiнах, якось несподiвано для нас, опинився в командi Януковича. Ну як опинився, за грошi, звичайно, йому заплатили i вiн, як остання проститутка, продався. А вiн же ж стояв на Майданi i казав: "Я навiть не припускаю думки, що Янукович буде президентом, бо люди з кримiнальним минулим не повиннi бути президентами держав, бо вибираючи таких людей, ми переступаємо межу моралi, ми не можемо жити "по понятиям". А тепер що ж, Кiнах буде жити "по понятиям"? Менi дуже цiкаво, а скiльки це коштує в грошовому еквiвалентi - жити "по понятиям"? Але як Кiнах став мiнiстром економiки! Напередоднi Янукович заявив: "Анатолiй Кирилович дав згоду бути мо§м першим заступником", i засяяв вiд щастя. Був дуже щасливим i Кiнах. Але вночi, я здогадуюсь, визвали Януковича "на килим" i сказали: "Ти яке маєш право розкидатися першими заступниками?". "Та я ж прем"єр" - виправдовується Янукович. "Ти - прем"єр, доки ми тобi це дозволяємо" - вказали йому його мiсце. "Але ж я вже оголосив це на всю кра§ну, це ж пiдiрве мiй авторитет" - кається Янукович. "Ну добре, хай економiкою керує, все одно ми його до не§ не допустимо" - дозволили. Ви скажете, тако§ розмови не було? Але ж Кiнах лягав спати першим замом, а прокинувся мiнiстром економiки, чим був дуже незадоволений.
   20 березня закрили програму "Толока" на 1-му каналi. Бо напередоднi лiдери опозицi§ Тимошенко та Кириленко брали участь у цiй передачi. Мабуть, передача була сильною, бо дуже роздратувала деяких дiячiв з партi§ Регiонiв, i вони вночi "вздрючили" за це президента каналу, а вiн вранцi програму й закрив.
   Яценюк несподiвано став мiнiстром закордонних справ. Вiн чудовий економiст, досвiдчений банкiр, але нiколи не працював у дипломатi§. Як вiн став мiнiстром МЗС?
   В квартирi Луценка провадять обшуки. Що шукають? А ось що знайдуть, те й скажуть, що шукали. Це полiтичне переслiдування? Нi, сказали в партi§ Регiонiв, бо для нас Луценко - нiхто i звати його - нiяк. Не скажiть! Бо цими сво§ми тупорилими дiями партiя Регiонiв робить з Луценка нацiонального героя, ворога собi кує.
   В кiнцi березня "стихiйно" почали збиратися мiтинги, що пiддержують правлячу коалiцiю та мiтинги за опозицiю. Виявляється, мiтинги за Януковича оплачуються крупними купюрами. Прихильники Януковича стоять з гаслами "Не заважайте працювати!", а комiтет нацiонального порятунку - з гаслом "Геть зРаду!" i вимагають розпуску парламенту.
   Колишня дружина Фiрташа подала на нього в суд i намагається вiдсудити 50% його бiзнесу, а це 1,8 млрд. євро. Два роки тому вона одержала вiд нього компенсацiю "всього" в кiлька десяткiв мiльйонiв доларiв i каже, що це недостатньо. 10 рокiв тому злидень Фiрташ одружився на жiнцi, старшiй його на 9 рокiв, що вела бiзнес самостiйно, потiм вона зробила його сво§м комерцiйним директором, одружилася з ним i передала йому свiй бiзнес. А Фiрташ, виявляється, оженився на "тумбочцi".
   На початку квiтня Ющенко розiгнав парламент. Указ президента про розпуск Верховно§ Ради:
  1. Припинити достроково повноваження Верховно§ Ради Укра§ни V скликання.
  2. Запропонувати народним депутатам Укра§ни продовжувати виконувати сво§ повноваження, що безпосередньо не пов'язанi з повноваженнями Верховно§ Ради Укра§ни.
  3. Призначити позачерговi вибори до Верховно§ Ради Укра§ни на 27 травня 2007 року, недiлю.
  4. Кабiнету Мiнiстрiв Укра§ни забезпечити фiнансування позачергових виборiв до Верховно§ Ради Укра§ни.
  5. Центральнiй виборчiй комiсi§ забезпечити проведення позачергових виборiв до Верховно§ Ради Укра§ни вiдповiдно до Конституцi§ Укра§ни, Закону Укра§ни "Про вибори народних депутатiв Укра§ни", iнших законiв Укра§ни.
  6. Цей Указ набирає чинностi з дня його офiцiйного оприлюднення.
  Президент Укра§ни Вiктор Ющенко.
  2 квiтня 2007 року.
   Пiзнiше Ющенко перенесе позачерговi вибори з 27 травня на 24 червня, а потiм ще на пiзнiший строк.
   Депутатiв ця звiстка застала зненацька i вони вирiшили не пiдкорятися, вiдмовитись вiд виборiв i вiдновити ЦВК зразка 2004 року на чолi з Кiваловим-"Пiдрахуєм". Найбiльше злякались розпуску соцiалiсти, бо це §х лебедина пiсня. Депутати навiть згадали про народ - єдиний носiй влади, хоч вони цей народ зневажають, ненавидять i бояться.
   Звернення Верховно§ Ради до народу вiд 9 квiтня 2007 року:
   Дорогi спiввiтчизники, у цi святковi великоднi днi звертаємося до кожного з вас з великою турботою. Над Укра§ною нависла небезпека громадянського розбрату i втрати державностi. Причина того - спроба вчинити державний переворот пiд виглядом дострокового припинення повноважень парламенту. Прекрасно усвiдомлюючи, що для видання вiдомого указу президента Укра§ни немає нiяких пiдстав, Вiктор Ющенко намагається шантажувати Конституцiйний та iншi суди, зупинити роботу парламенту, зобов'язати уряд вдатися до незаконних крокiв. До антиконституцiйних, протиправних дiй примушують Службу Безпеки та армiю, йде стеження за депутатами, членами уряду, ЦВК, суддями КС. Провокативнi акцi§ громадянсько§ непокори безпосередньо спрямовуються штабом на чолi з керiвником Секретарiату президента Укра§ни. Вiдбувається вiдверта боротьба за владу. Це спроба реваншу полiтичних сил, що не мають достатньо§ пiдтримки серед виборцiв, що за час свого абсолютного верховенства в Кабiнетi мiнiстрiв та всiх ланках виконавчо§ влади довели свою неспроможнiсть. Вони здатнi були розтринькати величезнi кошти вiд приватизацi§, довести до банкрутства транзитну газову систему, влiзти в астрономiчнi борги перед зарубiжжям, пiдняти цiни на м"ясо, цукор, бензин та iншi товари, спровокувати сво§ми авантюрами зростання тарифiв та цiн на комунальнi послуги.
   Йде цiлеспрямована протидiя зусиллям парламенту i уряду щодо змiцнення економiки й фiнансово§ системи. Авантюристи розумiють, що послiдовне пiдвищення добробуту людей, яке є головним завданням i практичними результатами для парламентсько§ коалiцi§ та уряду, не залишає §м шансiв на перспективу. Саме тому вони спекулюють на темах мови, церкви, соборностi, встановивши фальшиву монополiю на патрiотизм, хоч розумiють, що §§ не iснує, що справi Укра§ни §х опоненти вiдданi не менше. Рiзниця лише в тому, що однi про любов до Укра§ни галасують, iншi стверджують щоденною буденною роботою.
   Звертаємося до тих, хто залучається реваншистами до вуличних антиконституцiйних акцiй. Ви не за Укра§ну i не за правду боретеся. Вашими руками кiлька авантюристiв хочуть повернути собi можливостi узурпувати владу. Щоб знову на хлiбнi мiсця садити родичiв, кумiв i сватiв, ще мiцнiше осiдлати газову трубу, продовжувати шкiдливi для держави та вигiднi особисто експерименти в мiлiцi§ та збройних силах, опанувати систему кришування при збираннi податкiв. Це тривожить не лише нас, турбує демократичнi кола парламенту та уряду європейських та iнших кра§н свiту.
   Ми не проти дострокових виборiв. Ми проти незаконно призначених виборiв. Проти створення прецеденту, що приведе Укра§ну до стану недавньо§ Югославi§. Схоже, це i є метою оточення президента Укра§ни та його зарубiжних наставникiв. Ми проти громадянських конфлiктiв. Попереджаємо про вiдповiдальнiсть президента Укра§ни Вiктора Ющенка та всiх, причетних до органiзацi§ конфлiктiв, за §х наслiдки. Ми за одночаснi достроковi вибори президента, парламенту та проведення з волi народу референдуму щодо вступу до НАТО. Досить спекулювати на зрозумiлих речах, досить привласнювати право на абсолютну iстину. Звертаємося до посадовцiв усiх рiвнiв з вимогою керуватися статтею 19 Конституцi§ Укра§ни, яка попереджає: нiхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Закликаємо всiх вас, хто хоче жити в заможнiй демократичнiй кра§нi, мати гарантi§ для роботи, зарплати, пенсi§ i стипендi§, мати гарантi§ для лiкування i спокiйне життя, пiдтримати дi§ парламенту i уряду, створених на основi вашого вибору. Захистимо Конституцiю i права людей! За конституцiйний лад i єднiсть кра§ни!
   Кризова коалiцiя в парламентi засiдає i каже, що парламент працює. Але працює менша половина, бо бiльше 200 депутатiв вони жодного разу не зiбрали, а це - конституцiйна меншiсть. Парламент розпустили, але депутати не дуже переймаються, вони оформляють собi вiдрядження i §дуть вiдпочивати - хто в Хорватiю, хто в Туреччину, хто в Об"єднанi Арабськi Емiрати, також в Париж, Лондон, Мiлан, Афiни, Тель-Авiв. Квитки купують за нашi з вами грошi, i за нашi з вами грошi будуть вiдпочивати все лiто. Аякже, недоторканнi з цього полiтичного борделю, що зветься парламентом, будуть поправляти своє пiдiрване здоров"я подалi вiд рiдного електорату, щоб не заразитися, бо як сказав один розумний чоловiк: "Наш народ хворий такими болячками, що передаються не те що повiтряно-крапельним шляхом, тi хвороби i матом передаються".
   Державний борг Укра§ни складає 15 млрд. дол.
   В травнi зiйшов з рейок по§зд та вибухнув газогiн високого тиску. Мiнiстр транспорту Рудьковський звинуватив у цьому опозицiю, а мiнiстр МЧС Шуфрич заявив, що у всьому винен указ президента про розпуск парламенту.
   15 вимог, висунутих Вiктором Ющенком до Вiктора Януковича в рамках переговорiв про вихiд з кризи:
  1. Визнати указ президента Ющенка про розпуск парламенту.
  2. Скасувати наступнi пiсля указу рiшення Верховно§ Ради.
  3. Погодитися з проведенням дострокових виборiв. Водночас президент готовий перенести §х дату.
  4. Внести змiни в закон про вибори народних депутатiв в частинi дострокових виборiв. Президент може погодитися з нормою про вiдкритi списки кандидатiв у депутати.
  5. Внести змiни до закону про бюджет в частинi фiнансування виборiв.
  6. Президент, а не коалiцiя отримує право пропонувати кандидатуру прем"єр-мiнiстра з подальшим затвердженням його Верховною Радою.
  7. Ухвалити закон про президента з пiдсиленими повноваженнями голови держави.
  8. Прийняти нову редакцiю закону про Кабiнет мiнiстрiв iз урахуванням пропозицiй президента.
  9. Ухвалити закон про опозицiю.
  10. Узаконити iмперативний мандат, що б унеможливило формування коалiцi§ за рахунок депутатiв з опозицi§.
  11. Ухвалити у новiй редакцi§ закон про ратифiкацiю Європейсько§ хартi§ регiональних мов i мов нацiональних меншин.
  12. Законодавчо закрiпити Унiверсал нацiонально§ єдностi.
  13. Звiльнити чинного генпрокурора, призначити кандидатуру, запропоновану Вiктором Ющенком. Президент вимагає подальшого закрiплення в Конституцi§ норми про те, що вiн має право самостiйно звiльняти генерального прокурора.
  14. Призначити головою Служби безпеки Укра§ни кандидатуру, внесену президентом Укра§ни.
  15. Розблокувати роботу Центрвиборчкому. Президент згоден з вимогою Вiктора Януковича переглянути склад ЦВК, щоб сво§ квоти отримали всi сили, представленi у парламентi.
   На Євробаченнi Верка Сердючка завоювала друге мiсце, Андрiй Данилко став "мiс Євробачення". Мене здивував мiй сусiд, коли запитав:
   - А чому вони не поженяться?
   - Хто? - здивувався я.
   - Та Андрiй Данилко i Верка Сердючка, така була б звьоздна пара.
   Президент Ющенко хвалиться, що його предком був Петро Калнишевський, останнiй гетьман Запорiзько§ Сiчi, що помер у 1803 роцi на 113 роцi життя в заточеннi у Соловецькому монастирi. В такого чмо - предок гетьман? Дозвольте не погодитись.
   6 травня 2004 року на вiйськових складах поблизу села Новобогданiвка Мелiтопольського району Запорiзько§ областi виникла пожежа з наступним вибухом боєприпасiв. В результатi загинули п'ятеро людей. Збитки Мiноборони Укра§ни оцiнюються в пiв мiльярда доларiв, а населення - в чверть мiльярда доларiв. 23 липня 2005 року ситуацiя повторилася. Одна людина постраждала, друга загинула. 19 серпня 2006 року знову вибухнули боєприпаси, постраждали четверо людей. 18 травня 2007 року знову пiд Новобогданiвкою на територi§ знищення боєприпасiв, при закладцi чергово§ партi§ снарядiв для планового знищення методом пiдриву, вiдбувся несанкцiонований вибух, у результатi якого загинули 2 вiйськовослужбовцiв.
   Позачерговi вибори вiдбудуться 30 вересня, про це домовились президент, прем"єр та спiкер. А я взнав про це ще ранiше, коли Рiнат Ахметов сказав: "Внеочередные выборы состоятся, но осенью". Парламент розiгнали, але 50 депутатiв ходять на засiдання, i коли парламент згорить, цi депутати будуть ще три роки ходити на згарище за своєю зарплатою.
   В липнi у Львiвськiй областi трапилась техногенна катастрофа - зiйшли з рейок 15 цистерн з фосфором, 6 з них згорiли. Пiсля Чорнобиля це перша така серйозна аварiя. 17 пожежникiв, якi гасили пожежу, знаходяться у вiйськовому шпиталi, з яких четверо - в реанiмацi§, концентрацiя фосфору у повiтрi перевищує норму бiльш нiж у 20 разiв. А мiнiстр МЧС Шуфрич з"явився на мiсце подi§ за три доби. Де був? У Великiй Британi§. А напередоднi в Рiвненськiй областi весiлля потру§лось, i по телевiзору всi бачили, як Шуфрич сотню людей вiд поносу лiкує. Мiнiстра вистачає лиш на понос, а на щось серйознiше, то його бракує.
   Пiсля Львiвсько§ областi постраждала Волинь. По областi пронiсся чи то шторм, чи торнадо, але наслiдки страшнi: зiрванi дахи, розкиданi дерев"янi будиночки, поламанi й вирванi з коренем дерева - стихiя наробила лиха волинянам.
   В селi Козин пiд Києвом Порошенко будує собi маєток. Ранiше це була база вiдпочинку Ки§всько§ кондитерсько§ фабрики, територiя 2 гектари. Будинок нагадує Бiлий дiм у США. Маєток розташований на узбережжi
  
  
  
  рiчки Козинки, тут також буде причал. Як сказав Порошенко: "Там мiй тато будує собi дачу", i на здоров"я.
   Незабаром вибори. А що обiцяють електорату нашi партi§ та блоки? Вiдомо ж, скiльки нашому електорату не обiцяй, а йому все мало.
   Блок Тимошенко обiцяє знищити корупцiйний союз влади та тiньового капiталу i повернути наших заробiтчан iз закордону в Укра§ну.
   Ющенкiвцi обiцяють лiквiдувати депутатськi привiле§, скасувати "пiльговi" пенсi§ депутатам i мiнiстрам, запровадити справедливий податок на багатство i розкiш.
   Партiя Регiонiв гарантує надання якiсно§ безкоштовно§ медично§ допомоги малозабезпеченим верствам населення.
  Це фотографiя Монiки з Техасу, яка особисто агiтує голосувати за Януковича.
   Комунiсти хочуть пiдвищити в 3-4 рази заробiтну платню, повернути громадянам вкраденi державою грошовi заощадження.
   Брешуть всi. Брешуть, знаючи, що жодних обiцянок вони виконувати не будуть, бо обiцянка - цяцянка, а нам, дурним виборцям, радiсть.
   Укра§нцi Ющенко та Мороз, росiяни Янукович та Азаров, євре§ Табачник та Литвин, татарин Ахметов - що об"єднує цих рiзних людей? Ненаситна любов до Укра§ни. А ми кажемо, що в усiх наших бiдах виннi лиш євре§. Та нi, виннi також укра§нцi, росiяни та татарин.
   Оголошено переможцiв акцi§ "Сiм чудес Укра§ни":
  - заповiдник "Кам"янець" - м. Кам"янець-Подiльський, Хмельницька область;
  - Києво-Печерська Лавра - м. Ки§в;
  - парк "Софi§вка" - м. Умань, Черкаська область;
  - заповiдник "Софiя Ки§вська" - м. Ки§в;
  - Херсонес Таврiйський - м. Севастополь;
  - Хотинська фортеця - м. Хотин, Чернiвецька область;
  - заповiдник "Хортиця" - м. Запорiжжя.
   Тележурналiст Слiсаренко оприлюднив iнформацiю про вартiсть навчання дiтей президента Ющенка, а §х в нього троє. За малолiтнiх дiтей треба платити по 12 тис. дол, в цю суму не входить вартiсть харчування, яке привозять з французького ресторану. Наступного дня Слiсаренка вигнали з роботи.
   Михайло Бродський заявив: "Дурдомiвцi не будуть керувати Києвом". Мер Києва Черновецький вирiшив, що йдеться саме про нього, i подав в суд позов про захист честi i гiдностi. Суд в позовi вiдмовив, i тепер Бродський каже, що суд дозволив йому називати Черновецького дурдомiвцем.
   Колишнiй глава ЦВК Сергiй Кiвалов, в народi вiдомий як "Пiдрахуй", що сфальсифiкував вибори президента-2004 i ледь не став арештантом Лук"янiвського СIЗО або полiтичним бiженцем, тепер отримав грамоту "За вагомий особистий внесок у забезпечення реалiзацi§ конституцiйних виборчих прав громадян Укра§ни", Ющенко його нагородив, ювiлейну медаль "15 рокiв Збройним Силам Укра§ни", нагрудний знак "За захист прав людини". Вiн кавалер ордена "За заслуги" усiх ступенiв, "Ордена Незалежностi" Йорданi§, Ордена Лiвану Кедра III, Преподобного Iллi Муромця. Але дуже хоче стати Героєм Укра§ни. "Мене намагалися звинуватити в тому, що я чесно i сумлiнно виконував обов"язки голови ЦВК, - заявив Кiвалов, - тодi жодна людина не подякувала менi за це". Тепер життя Кiвалова налагодилося, вiн сам собi встановив пам"ятник на територi§ Одесько§ юридично§ академi§, i лише тепер нагорода знайшла свого героя.
  
   Маєток Сергiя Кiвалова.
   Ось вибори i закiнчились, перемогла помаранчева команда. При цьому фракцiя партi§ Регiонiв складатиме 175 осiб, блоку Тимошенко - 156, "Нашо§ Укра§ни - Народно§ самооборони" - 72, Компартi§ - 27, блоку Литвина - 20. Лише Литвину не пощастило, бо в парламент не пройшла соцiалiстична партiя. Якби Мороз пройшов, то Литвин дуже дорого себе продавав би, цiна, як кажуть знавцi, могла б сягнути пiвмiльярда "зеленi".
   Хочете знати, за кого голосував автор? А я не голосую, бо не признаю партiйних виборiв, а мiй товариш голосував проти "регiонiв", бо каже, що рецидивiсти керують лиш в двох державах свiту, з них в Укра§нi - Янукович. Iнший товариш теж не згоден з полiтикою регiоналiв, бо за останнiй рiк куплялись всi суди, прокуратура, мiлiцiя, будь-який чиновник, були б грошi.
   Вийшов указ президента про створення Нацiонально§ ради з питань благодiйництва "Зiгрiй любов"ю дитину" i про призначення §§ керiвником Вiталiни Ющенко. Да, свою доньку президент призначив кермувати благодiйництвом.
   Укра§на входить до групи кра§н iз середнiм рiвнем розвитку людського потенцiалу i посiдає 76-е мiсце. Iндекс розвитку використовує показники очiкувано§ тривалостi життя, грамотностi дорослого населення або освiченостi, рiвня доходiв. До цiє§ ж групи кра§н iз середнiм рiвнем розвитку людського потенцiалу входять Китай - 81-е мiсце, Вiрменiя - 83, Туреччина -84. Очолюють рейтинг кра§ни з високим рiвнем розвитку - Iсландiя, Норвегiя, Австралiя, Канада й Iрландiя. США знаходяться на 12-му мiсцi, а Росiя - на 67-му. Завершує групу кра§н з високим рiвнем розвитку людського потенцiалу Бразилiя - 70-е мiсце.
   Вся елiта селиться за Києвом в котеджних мiстечках. А мiнiстр транспорту Йосип Вiнський живе в центрi столицi, його маєток розташований по тихiй
  
  
  вулицi Нагiрнiй. В цьому районi два iдентичнi приватнi будинки, в одному розташоване посольство Iндонезi§, iнший належить Вiнському. Звiдкiля грошi? А ви згадайте, що Вiнський був казначеєм СПУ.
   Поговоримо про нашу елiту, §§ професiоналiзм.
   Прем"єр Вiктор Янукович. Вище завгара вiн не пiднявся - читає з шпаргалки, пише з помилками.
   Президент Вiктор Ющенко. Вийшов з бухгалтерiв, а хто бiльше всiх краде? Звiсно, бухгалтери.
   Вiце-прем"єр Микола Азаров (парубоче прiзвище Пахло). Маркшейдер. Я не знаю, який з нього маркшейдер, але податкову службу в Укра§нi вiн занапастив, а фiнанси - поклав на лопатки.
   Вiце-прем"єр Володимир Рибак. За фахом економiст, але прославився на партiйнiй роботi.
   Вiце-прем"єр Вiктор Слаута. Агроном. Але робота партiйна.
   Вiце-прем"єр Дмитро Табачник. Викладач iсторi§ i суспiльствознавства. Керував прес-службою кабмiну, потiм адмiнiстрацiєю президента.
   Вiце-прем"єр Андрiй Клюєв. Донецький полiтех, горний iнженер. Да, в шахтi працював, але подався в бiзнес.
   Мiнiстр МНС Нестор Шуфрич. Iсторик за освiтою i комерсант по життi.
   Мiнiстр транспорту Микола Рудьковський. Незрозумiло хто за освiтою, бо диплом купив.
   Мiнiстр навколишнього середовища Василь Джарти. Iнженер-механiк, рекетир за сумiсництвом.
   Екс-мiнiстр МНС Вiктор Балога. Товарознавець.
   Мiнiстр закордонних справ Арсенiй Яценюк. Кандидат економiчних наук.
   Мiнiстр економiки Анатолiй Кiнах. Iнженер-суднобудiвник.
   Мiнiстр аграрно§ полiтики Юрiй Мельник. Да, попрацював зав. молочним комплексом Бiлоцеркiвського сiльгоспiнституту.
   Сумна картина - професiоналiзму нема, високi державнi посади довiряють лише вiдданим людям, далеким вiд економiки, але близьким до олiгархiчно-кланових груп i партiйно§ верхiвки. А часто буває, що сьогоднi мiнiстр, бо в юностi разом рекетом займалися.
   Двiчi проведенi партiйнi вибори до Верховно§ Ради довели §х повну неспроможнiсть, двiчi народ Укра§ни товкли мордою в асфальт. Якщо ж в третiй раз будуть проводитись партiйнi парламентськi вибори - Укра§ну з певнiстю можна назвати кра§ною цiлковитих iдiотiв. Повних iдiотiв!!!
   Янукович у Страсбурзi в книзi почесних гостей Ради Європи, переписуючи зi шпаргалки побажання, зробив двi помилки, вiн написав "прЄмЬєр-мiнiстр" та "Европа". I ще. "Працював, очолював пiдприємства. I от уже десять рокiв як став чиновником i, так сказати, влiз у "дерьмо", - поскаржився прем"єр на свою долю. А ще прославився мiнiстр фiнансiв Азаров, що оскандалися пiд час одного з засiдань Верховно§ Ради, на якому уряд представляв свiй бюджет. Коли нардепи не сприйняли головний фiнансовий документ кра§ни, як того бажав мiнiстр фiнансiв, Азаров не витримав i вигукнув: "Да пашлi ви!". Вiдтодi Азарова iнакше, як "Микола Янович Дапашлiви" не звуть.
   18 листопада трапилася найбiльша за всю iсторiю Укра§ни аварiя на шахтi iм. Засядька в Донецьку. Загинуло 106 гiрникiв!
   Президент Укра§ни В.Ющенко нагородив Бориса Колеснiкова орденом "За заслуги". "За значний особистий внесок у соцiально-економiчний, науково-технiчний i культурний розвиток Укра§ни, вагомi досягнення у трудовiй дiяльностi, багаторiчну сумлiнну працю", - сказано в указi. За що ж Ющенко нагородив Колеснiкова? Мабуть, за скликання сепаратистського з'§зду у Сєвєродонецьку, заклики вiддiлення регiонiв вiд Укра§ни та гасла федералiзацi§, бо три роки тому, в листопадi 2004 року, Борис Колеснiков запропонував створити "Федеративну Пiвденно-Схiдну республiку" зi столицею в Харковi. А може за активну участь у масштабних фальсифiкацiях на президентських виборах? Чи за рекет в "Бiлому лебедi"? А чому ж тодi бандити не сидять в тюрмах, а §х нагороджують орденами "За заслуги" перед Вiтчизною?
   В серединi грудня Юлiя Тимошенко ще раз обрана прем'єр-мiнiстром. За не§ проголосувало 226 депутатiв.
   За минулий рiк "Героями Укра§ни" стали:
  Володимир Стельмах - голова Нацiонального банку Укра§ни. Якщо хтось скаже, що вiн сотворив подвиг, я не повiрю, бо "Героя" вiн купив.
  Iван Балюк - директор приватно§ агрофiрми. Агрофiрма приватна, а нагорода державна. Мабуть, купив.
   Укра§на - найкорумпованiша кра§на свiту, §§ обiгнали лиш деякi африканськi племена. Тому в СБУ створили спецпiдроздiл для боротьби з цим явищем. Чим закiнчиться ця боротьба, я можу з впевненiстю сказати: за кiлька рокiв працiвники спецпiдроздiлу по боротьбi з корупцiєю будуть проживати в замiських палацах, вiдпочивати в заморських палацах i користуватися закордонними багатомiльйонними вкладами.
  
   З Новим Роком!
  
  
  2008-й рiк.
   Новий рiк почався.
   Цiну газу для Укра§ни з 1 сiчня 2008 року РосУкрЕнерго збiльшило до 179,5 долара за тис. куб. м., з 50 доларiв в 2006 роцi - це майже вчетверо. З 2009 року його цiна збiльшиться ще вдвiчi, бо Ющенко, пiсля переговорiв президентiв двох кра§н, на яких обговорювались проблеми поставок газу в Укра§ну, запевнив, що Укра§на хоче перейти на ринковi цiни на газ. Також збiльшується ставка транзиту палива територiєю Укра§ни з 1,6 долара за тис. куб. м. на 100 км вiдстанi до 1,7 долара(!). Оце так збiльшується, цiна - вчетверо, а транзит - на 6%. А комусь це вигiдно!
   Зник екс-мiнiстр МВС Цушко, якого в народi прозвали "лежачим полiцейським". Ще в травнi 2007-го року пiшов на лiкарняний, щоб не "сiсти" за напад на генпрокуратуру, вже й вибори скiнчились, нового мiнiстра призначили, а його до цих пiр знайти не можуть, нiкому справи новому мiнiстру передати. Соцiалiстам взагалi не пощастило, як тiльки вибори програли, Цушко зник, Семенюк з роботи виганяють, Рудьковського заарештували, а вiн виявився паралiзованим. Але коли вiдкупився вiд нар, забув, що хворий.
  
  
  Маєток Миколи Рудьковського в котеджному мiстечку "Золотi ворота".
   В серединi сiчня в Одесi виникла велика ДТП, в результатi яко§ загинула людина i були розбитi 11 автомобiлiв. Винуватцем виявився18-рiчний Фелiкс Петросян, студент Юридично§ академi§. На сво§й "Тойота Прадо", в станi алкогольного сп'янiння, як в народi кажуть "лика не в"яже", врiзався в 3 години ночi в припаркованi обабiч авто, результат вiдомий. Його батько, заступник голови Одесько§ облради, голова Партi§ пенсiонерiв Укра§ни, влаштував його в обласну лiкарню в неврологiчне вiддiлення, щоб синок поправив своє здоров"я, а тим часом батько знайде необхiдних адвокатiв, прокурорiв i суддiв, щоб синка "отмазать" вiд кримiнально§ вiдповiдальностi за смерть людини. Батько включить корупцiйнi важелi, щоб ще один вбивця на волi мiг i далi готувати нове вбивство, бо безкарнiсть провокує.
   Середньомiсячна заробiтна плата в 2007 роцi склала 1 351 грн.
   А парламент опозицiя заблокувала i вiн не працює. А вони хочуть нас запевнити, що коней на переправi не мiняють. Так то коней, а це ж осли.
   Вiрно написала Галина Тарасюк:
   "Доборолись. Навкруги
   аж до неба - воля й воля!
   Та iржавiють плуги
   край здичавiлого поля".
   А нашим депутатам це "поле" - до одного мiсця, для них головне, щоб §х на "переправi" не замiнили.
   В березнi, через п"ять мiсяцiв пiсля виборiв, розблокували роботу парламенту Протоколом порозумiння:
   Ми, уповноваженi представники депутатських фракцiй у Верховнiй Радi Укра§ни - фракцi§ партi§ Регiонiв, фракцi§ "Блок Юлi§ Тимошенко", фракцi§ Блоку "Наша Укра§на - Народна Самооборона", фракцi§ "Блок Литвина" - з метою вiдновлення повноцiнно§ роботи Верховно§ Ради Укра§ни домовились про таке:
  розпочати 6 березня 2008 року пленарнi засiдання Верховно§ Ради Укра§ни;
  включити до порядку денного друго§ сесi§ Верховно§ Ради Укра§ни шостого скликання питання про:
  - iнформацiю Нацiонального банку Укра§ни щодо стану грошово-кредитно§ полiтики у державi;
  - Програму дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв Укра§ни;
  - проект закону про Кабiнет Мiнiстрiв Укра§ни;
  - розгляд проекту закону про Державну програму економiчного i соцiального розвитку Укра§ни на 2008 рiк;
  - рiчний звiт Кабiнету Мiнiстрiв Укра§ни про виконання закону про Державний бюджет Укра§ни за 2007 рiк та висновки Рахунково§ палати з цього питання;
  - законопроекти, пов"язанi iз завершенням вступу Укра§ни до СОТ;
  - законодавче забезпечення проведення всеукра§нського референдуму;
  - проекти законiв про внесення змiн до деяких законодавчих актiв Укра§ни стосовно погодинно§ оплати працi, прожиткового мiнiмуму, пенсiйного забезпечення тощо;
  - проекти законiв щодо обмеження недоторканностi народних депутатiв Укра§ни;
  - пiльги народних депутатiв Укра§ни;
  - полiтичну вiдповiдальнiсть народних депутатiв Укра§ни;
  - радикальний перегляд законодавчо§ бази з питань державних закупiвель та державних замовлень, прибрати з не§ будь-якi можливостi для iснування корупцiйних схем, забезпечити §§ виключну прозорiсть;
  - дострокове припинення повноважень окремих народних депутатiв Укра§ни;
  - невiдкладне завершення формування складу керiвництва Верховно§ Ради Укра§ни;
  Вiд фракцi§ Партi§ регiонiв Янукович В.Ф.
  Вiд фракцi§ "Блок Юлi§ Тимошенко" Кириленко I.Г.
  вiд фракцi§ Блоку "Наша Укра§на - Народна Самооборона" Кириленко В.А.
  вiд фракцi§ "Блок Литвина" Литвин В.М.
   На Львiвщинi вiдкрили перспективнi поклади природного газу. Тепер не лише Полтава буде "газовою".
   В квiтнi Тимошенко скасувала дозвiл на користування надрами континентального шельфу Чорного моря американською компанiєю "Венко". При цьому вона звинуватила Ющенка у здачi шельфу, бо вiн, як президент в 2007 роцi пiдписав цю угоду.
   Бiля секретарiату президента спалили будинок. Вiн вiдселений, але пiдлягає реставрацi§, тому зносити його заборонено. А ось спалити можна, а на його мiсцi побудувати дорогущий, бо в центi мiста, хмарочос. А хто спалив? А кому вигiдно, той i спалив. Спалив майбутнiй господар цiє§ дiлянки, це ж легко дослiдити.
   Президенту Ющенку присвоєне звання Почесного доктора права Вiннiпегського унiверситету (Канада). Звання присвоєне за визначний внесок Ющенка як президента у справу захисту прав людини та закладання основ громадянського суспiльства та демократi§ в Укра§нi. Де ви, канадцi, бачите демократiю в Укра§нi? Я, навiть пiд мiкроскопом, цього не бачу. Тому знiмiть з Ющенка це звання.
   На Євробаченнi Анi Лорак завоювала друге мiсце.
   В кiнцi травня в Києвi затримали грузинського Злодiя в законi з погонялом Гуга. Вiн прибув до Укра§ни, щоб налагодити тiснi вiдносини з Злодiями в законi з партi§ Регiонiв для розподiлу сфер злочинного впливу на територi§ нашо§ держави.
   Iнфляцiя сильно вдарила по хабарам - замiсть десяти тисяч тепер вимагають двадцять.
   В Верховнiй Радi Комiтет по боротьбi з оргзлочиннiстю та корупцiєю створив робочу групу з розслiдування причетностi мера Харкова М.Добкiна i секретаря мiськради Г.Кернеса до органiзацi§ торгiвлi наркотиками на територi§ Харкова та областi. Затриманi наркодилери дають покази про причетнiсть цих осiб до органiзацi§ наркосиндикату в Харкiвськiй областi та наркотрафiка, який проходить через територiю Укра§ни i ряду сумiжних держав.
   Президент Ющенко вирiшив позбавити громадянства свого кума Жванiю. Це ж на його, кумовi, грошi вiн став президентом.
   Послання президента Укра§ни до Верховно§ Ради Укра§ни про внутрiшнє i зовнiшнє становище Укра§ни (витяг):
   Вельмишановний Укра§нський народе, панi та панове. Час зупинити шал полiтично§ боротьби. Ї§ перетворено у фарс, що не лише дискредитує вас i всю владу, але й глибоко деморалiзує суспiльство. Час вiдкинути полiтичнi страхи i полишити виборчi розрахунки. Укра§на - це наша єдина i найвища цiннiсть. Досить бездумно§ конфронтацi§. Досить лукавих iгор - з темою НАТО, з перевиборами, з блокуваннями.
   Народ дав усi можливостi для спокiйно§ роботи парламенту. Умови створено - я пiдтримував i буду пiдтримувати кожне продуктивне i конструктивне рiшення Верховно§ Ради. Я покладаюся на парламентську бiльшiсть. Ви взяли на себе вiдповiдальнiсть влади. Настав час виконати всi взятi зобов'язання - вiд схвалення кожного пункту коалiцiйно§ угоди до прийняття Програми дiй уряду. Я вiдкритий до спiвпрацi з парламентською меншiстю. Нiхто не має монополi§ на вiдданiсть Укра§нi. Але нiхто i нiколи не матиме права поставити свою полiтичну позицiю понад нацiональними iнтересами.
   Виконуючи конституцiйний обов'язок, доводжу до Укра§нського народу i до Верховно§ Ради Укра§ни головнi оцiнки внутрiшнього i зовнiшнього становища Укра§ни.
   В Укра§нi створено умови для демократi§ i свободи. Демократичний розвиток є органiчною складовою державностi. Це - наше найбiльше досягнення, воно належить усiм i залежить вiд кожного. Укра§нський народ має потужний ресурс єдностi. Його опорою є принцип унiтарностi. Ми маємо багато практичних здобуткiв. Виконано одне iз багатолiтнiх стратегiчних завдань - вiд iменi Укра§ни я пiдписав протокол про вступ до Свiтово§ Органiзацi§ Торгiвлi. Укра§на завершила всi формальнi процедури набуття членства. Вiдбувається якiсна змiна у вiдносинах з Європейським Союзом - ми офiцiйно розпочали переговори про створення зони вiльно§ торгiвлi.
   Кра§на досягла високих темпiв економiчного зростання. Реальний прирiст валового внутрiшнього продукту за 2007 рiк склав 7,6%. Важливо, що найбiльший прирiст вiдбувся в таких галузях, як машинобудування - 28,6% i будiвництво - 15,6%. У 2007 роцi середньомiсячна заробiтна плата зросла майже на 30% i в 2,4 разу перевищила прожитковий мiнiмум. Середньомiсячна пенсiя зросла на 25%. Ми забезпечили ефективну роботу в грошовiй i банкiвськiй сферах. Мiжнароднi резерви Нацiонального банку Укра§ни зросли до рекордного значення - 32,5 млрд. доларiв США, у 2007 роцi вони збiльшились на третину. Це - основа нашо§ стабiльностi. Потенцiал Укра§ни приваблює iнвесторiв. Загальний обсяг прямих iноземних iнвестицiй зрiс на третину - на 36,5%, до 29,5 млрд дол. Обсяг iнвестицiй в основний капiтал збiльшився на 29,8%. Це - добрий фундамент для економiчного зростання, пiдвищення зарплат, пенсiй, соцiальних стандартiв.
   Кра§на змiнюється. Змiн прагне i змiни впроваджує наше суспiльство, нашi громадяни. Втiм цю працю систематично пiдриває полiтичне протистояння. Головною перешкодою для повноцiнного поступу кра§ни є розрiзненiсть, его§зм, зверхнiсть, законсервованiсть i корумпованiсть полiтикуму, який неадекватно вiдображає запити суспiльства i не встигає за його розвитком. Наслiдками непрозорих дiй полiтикiв, недосконало§ полiтично§ реформи, постiйно§ боротьби за повноваження стали напруга i протистояння у державнiй владi. Розбалансованiсть державного апарату, вiдсутнiсть ефективного розподiлу влад разом з анахронiчним характером вiдносин "центр - регiони", масштабна корупцiя становлять основнi загрози для кра§ни i §§ громадян. Попри зростання, економiцi бракує стратегi§ реформ, у нiй досi вiдсутнi реальнi структурнi змiни - за пасивностi виконавчо§ влади нацiональне господарство залишається неконкурентним i енерговитратним. Торговельна полiтика залишається пасивною, негативне сальдо зовнiшньо§ торгiвлi товарами у 2007 роцi перевищило 11 млрд доларiв. Загострилася ситуацiя в сiльському господарствi. Тут з'явилися суттєвi цiновi диспропорцi§ i спостерiгається спад виробництва майже на 6%. Але найболючiшими проблемами людей i кра§ни є бiднiсть та соцiальна незахищенiсть. У 2007 роцi рiвень iнфляцi§ став найвищим за останнi сiм рокiв. Ця небезпека рiзко загострилася i в цьому роцi, що вимагає вiд нинiшнього уряду негайних контрдiй. Найбiльших ударiв завдано малозабезпеченим громадянам, насамперед через стрибки цiн на продукти харчування, на деякi товари вони зросли на 70%. Минулого року квартирна плата пiдвищилася на 23,1%, а окремi позицi§ житлово-комунальних тарифiв - на 100%. У сферi охорони здоров'я цiни зросли на 13,2%. Мала зарплата нищить будь-якi стимули, це далi масово штовхає людей за кордон. Зберiгається заборгованiсть iз заробiтно§ плати. Борги стосуються кожного сiмнадцятого укра§нського працiвника.
   Боротьба з корупцiєю i найбiльш нагальнi реформи - судова, правоохоронна, адмiнiстративно-територiальна, мiсцевого самоврядування - загальмованi. Ми вихваляємося перевагами рiзних форм правлiння, а на практицi - не шануємо жодно§. Бо не вмiємо дотримуватися анi букви, анi духу закону. Наш культурний та iнформацiйний простiр розiрваний. Нацiональнi цiнностi зiштовхуються з байдужiстю полiтикiв i посадовцiв, а подекуди - з шовiнiстичною ворожiстю. Минулий уряд не спромiгся вповнi профiнансувати жодного нацiонального проекту - вiд пiдтримки укра§нсько§ книги до поширення державно§ мови. Кра§ну поглинають подвiйнi стандарти. Люди не вiрять владi i не поважають §§.
   У такiй ситуацi§ я не стояв i не стоятиму осторонь. Достроковi парламентськi вибори були, серед iншого, закономiрною правовою реакцiєю на загрозливий полiтичний хаос, корупцiю i змови, що вели до узурпацi§ влади. Вибори вiдбулися законно i вiльно. Вони захистили конституцiйнi права людей i дали кра§нi новий шанс. Цей рiк маємо цiлковито присвятити наведенню порядку в державi. Люди хочуть жити за нормальними i справедливими законами, обов'язковими для всiх - вiд президента до кожного громадянина. Наша головна мета на десятилiття вперед - вивести стандарт життя в Укра§нi на передовi свiтовi позицi§, гарантувати безпеку народу i його майбутнього, упевнити непорушнiсть демократi§ та соборностi, запровадити принципи економiки знань, сформувати масову i забезпечену середню верству i дати поштовх укра§нцям як нацi§ iнтелектуально§, культурно§ та пiдприємницько§ iнiцiативи, як нацi§-лiдера. Нашi нинiшнi цiлi - наведення ладу у владi, пiдвищення добробуту людей, модернiзацiя економiки i змiцнення єдностi кра§ни.
   У такому ключi я хочу викласти бачення головних завдань на 2008 рiк:
  Насамперед - порядок: конституцiйна реформа, реформа публiчно§ влади, судово§ i правоохоронно§ систем, боротьба з корупцiєю.
  Друге - першочерговi змiни в якостi життя людей.
  Третє - економiчне змiцнення i зростання.
  Четверте - гарантування гуманiтарно§ та безпеково§ захищеностi Укра§ни.
   П'яте - реалiзацiя сталого зовнiшньополiтичного курсу.
   Мiй сусiд сказав: "Слухаючи Ющенка, я згадав, що теж був романтиком, доки не став генiкологом".
   Апеляцiйний вiйськовий суд Центрального регiону виправдав чотирьох колишнiх керiвникiв ВПС Укра§ни, причетних до органiзацi§ авiа-шоу на Скнилiвському аеродромi, в результатi якого загинули 77 людей, а 500 постраждали. Суд не знайшов пiдстав для притягнення §х до кримiнально§ вiдповiдальностi. Водночас позови потерпiлих щодо вiдшкодування морально§ та матерiально§ шкоди залишено без розгляду. А що ви хочете, "ворон ворону глаз не выклюет".
   Знову розпочалась боротьба з корупцiєю. Самi ж корупцiонери ведуть цю боротьбу. Хто розробляє закони про боротьбу з корупцiєю? Депутати Верховно§ Ради, тi депутати, якi за багатомiльйоннi хабарi купили цi посади. А виконують цi закони МВС, СБУ, прокуратура та суди.
   Як Мiнiстерство внутрiшнiх справ бореться з корупцiєю? Всi знають, що мiлiцiя обслуговує не народ, на кошти якого вона iснує, а органiзовану злочиннiсть, в яко§ грошей бiльше, анiж в держбюджетi i тому вся мiлiцiя закуплена. А сама з собою вона боротись не буде.
   А як Служба Безпеки Укра§ни бореться з корупцiєю? Вона створює "дах" для кримiнальних авторитетiв i захищає §х вiд мiлiцi§, прокуратури, суда i народу. Бо для них власне збагачення дорожче за незалежнiсть держави, основи яко§ вони буцiм-то захищають.
   Чи бореться прокуратура з корупцiєю? Вона виконує своє завдання - захищає кримiнальних авторитетiв вiд вiдповiдальностi. Прокурори в "долi" з бандитами, а за таке бабло можна й присягу порушити.
   Ну, а як "самый гуманный суд в мире" бореться з корупцiєю, говорити смiшно, бо останнi роки показали, що за грошi вони винесуть будь-який вердикт, всупереч здоровому глузду. Вони навiть прийняли закон, що обираються довiчно, щоб не втратити недоторканнiсть i не вiдповiдати за сво§ злочиннi дi§. Довiчно не вiдповiдати за злочини! В якiй державi, крiм бандитсько§, це може приснитися?
   А разом вони: мiлiцiя, бандити, суддi, прокурори i депутати звуться мафiєю. Вони навiть живуть сусiдами, бо бандитськi, прокурорськi i депутатськi палаци будуються на однiй вулицi.
   А про корупцiю в податковiй, митницi та приймальнiй будь-якого чиновника говорити не варто, бо там без хабара кроку не ступиш, бо кожен §хнiй крок - то багато бабла. Ось така боротьба з корупцiєю.
   В червнi оголосили розвал коалiцi§, з БЮТ i з НУ-НС по одному депутату вийшли. I нiяка вiдповiдальнiсть §м за це не загрожує, бо вони законно купили цi посади, а базарний принцип вони добре вивчили: купив по однiй цiнi, а продати можна дорожче. Iгор Рибаков з БЮТ вийшов з коалiцi§ i за це отримав 14 мiльйонiв доларiв. Про це заявили його колеги. Отакi цiни! I це незважаючи на рiшення Конституцiйного суду, що народний депутат зобов"язаний перебувати у депутатськiй фракцi§ тiє§ полiтично§ партi§, за списком яко§ вiн був обраний. З"§зд БЮТ ухвалив рiшення про дострокове припинення повноважень нардепа I.Рибакова, але Одеський окружний адмiнсуд заборонив ЦВК реєструвати наступного депутата вiд БЮТ. Як мiг Одеський суд вiдмiнити рiшення Конституцiйного суду? А ви згадайте про 14 мiльйонiв чужо§ валюти.
   Мiжнародна органiзацiя з протидi§ корупцi§ обнародувала дослiдження корумпованостi всiх кра§н свiту. Iндекс рiвня корупцi§ державного апарату Укра§ни становить 2,7 пунктiв з 10 (10 пунктiв - корупцiя вiдсутня, 0 - рiвень корупцi§ дуже високий). Найкращi результати мають Нова Зеландiя, Данiя i Фiнляндiя з iндексом 9,4 пунктiв. Нижче нас - Сомалi i М"янмi - iндекс 1,4 пункти.
   Народнi депутати вирiшили позбавити себе пiльг, бо про це на виборах обiцяли всi партi§. Двiчi голосували, перший закон вiд коалiцi§, другий закон вiд опозицi§, не набрали достатньо§ кiлькостi голосiв, дуже зрадiли, буцiм-то знов вибори виграли, i перенесли це дiйство майбутньому парламенту. Зрадiли всi, сво§ i вороги. А я знав про це з самого початку i казав, що парламент згорить, а депутати ще три роки будуть ходити на згарище за законними пiльгами, бо вiдмiнити собi пiльги - все одно, що займатися самокастрацiєю.
  
   З друго§ половини липня Укра§ну заливає. Через сильнi грозовi дощi затопило п"ять захiдних областей, загинули 22 особи. Масштабна повiнь є наслiдком вирубування лiсiв у Карпатах, бо кожен бук чи смерека за добу можуть поглинути тонну води. Але в Карпати прийшли нечеснi люди з партiйними квитками i почали продавати за кордон наш лiс i набивати сво§ i партiйнi кишенi. А чому простий люд повинен потерпати за чи§сь грiхи? Чому той, хто зрубав бук, не посадив три маленькi деревця? Бо вони прийшли, лише щоб вкрасти, i швиденько "слинять", §м нiколи дерева саджати, §м треба слiдкувати, щоб §х не "посадили".
   В мiстi Лозова Харкiвсько§ областi лунають вибухи снарядiв. Знов снаряди вкрали, а самi склади пiдпалили, щоб замести слiди, i знов вину покладуть на солдатика, що не пiд той тин кинув недопалок.
   У Донецьку 31 серпня вiдкрили пам"ятник "Добрий Ангел Миру". Пам"ятник являє собою колону з червоного гранiту, на якiй встановлено золоту фiгуру Ангела, який тримає голуба - символ миру i надi§. На однiй з граней шестигранного постаменту золотими лiтерами викарбувано: "Памятник "Добрый Ангел Мира" - дань глубокого уважения тем, кто добрыми делами оставил яркий след в истории Украины и Донецкого края", а нижче: "Ахметов Ринат Леонидович".
   Ки§вська прокуратура закрила справу Сергiя Калиновського, який в травнi 2007 року сво§м кабрiолетом вбив двох людей. Пiсля аварi§ Калиновський знаходився в лiкарнi, звiдки втiк, був оголошений у мiжнародний розшук, зараз живе в Iзра§лi. Ледь не забув, Калиновський - близький родич Дмитра Фiрташа, його пасинок. А прокуратура закрила справу в зв"язку з вiдсутнiстю складу злочину. Вбити двох людей - це не злочин?! Не злочин, бо за це були заплаченi не просто грошi, а неймовiрно великi грошi.
   Коли пiсля лiтнiх канiкул зiбралась Верховна Рада, НУ-НС вийшов з коалiцi§. Президент розвалив коалiцiю i назвав прем"єра Тимошенко ворогом народу. За те, що Тимошенко розiгнала РосУкрЕнкрго, а це був сiмейний бiзнес Ющенка. Коли прем"єр збирала губернаторiв на засiдання уряду, президент забороняв губернаторам з"являтися на кабмiн. А ще вiн наказав 11 мiнiстрам не ходити на роботу!!! Нi, за зарплатою хай ходять, але щоб нiчого не робили. Де ви бачили таку дику кра§ну, де ви бачили такого дикого президента! Президент послав прем"єра до Москви провести переговори по закупiвлi газу. В цей же час з його канцелярi§ нам повiдомили, що Тимошенко §де в Москву не на газовi переговори, а щоб продати Укра§ну Москвi. Да, наш президент веде себе трiшки неадекватно.
   Заява президента Ющенка щодо ситуацi§ у Верховнiй Радi (витяг):
   Шановнi спiввiтчизники! Вчора вiдбулися подi§, якi припинили дiяльнiсть демократично§ коалiцi§ у Верховнiй Радi Укра§ни. I причина, на мiй погляд, одна: боротьба за владу, цинiчна i жорстока боротьба за владу. У Верховнiй Радi утворилася нова парламентська коалiцiя. Блок Юлi§ Тимошенко пiшов на союз з Партiєю регiонiв i комунiстами i в основi цього утворення - неукра§нськi - пiдкреслюю, неукра§нськi i недержавнi iнтереси. Вчора в парламентi розпочався полiтичний i конституцiйний переворот в Укра§нi.
   У 2007 роцi я iнiцiював достроковi парламентськi вибори у вiдповiдь на змову i полiтичну корупцiю у стiнах Верховно§ Ради Укра§ни. Не на словах, а конкретними справами я послiдовно дбав про об'єднання демократичних сил Укра§ни. Вони були зобов'язанi взяти вiдповiдальнiсть влади - як у парламентi, так i в урядi. Як Глава держави я був надзвичайно зацiкавлений у швидкому початку роботи Ради i нового укра§нського уряду. Саме тому я двiчi вносив подання на призначення Юлi§ Тимошенко прем'єр-мiнiстром Укра§ни. Мною керувала воля не тiльки особиста, але й воля мiльйонiв укра§нцiв, якi чекали ефективних i рiшучих дiй, рiшень коалiцi§ та укра§нського уряду. За вiсiм мiсяцiв роботи з 245 законiв, якi передбачалися угодою про коалiцiю, до парламенту було внесено 41 закон. Iз них було прийнято по сьогоднiшнiй день 11. Не прийнятi закони в рамках реформи судочинства i боротьби з корупцiєю. Шiсть законопроектiв, поданих президентом по даному питанню, вже 9 мiсяцiв знаходяться у стiнах парламенту.
   Наслiдок вiдчув на собi кожен укра§нець - це найвища в регiонi, в Європi iнфляцiя. У рiчному обчисленнi вона сьогоднi складає 34%. Чим може бути виправдана така полiтика? Виключно непрофесiйним пiдходом. Виключним популiзмом, за який розраховується вся нацiя без виключення. Але найбiльше страждають тi люди, про яких найчастiше говорять полiтики, це - бiднi люди. Немає бiльш страшнiшого податку, нiж податок iнфляцi§. Бо вiн зачiпає якраз iнтереси не заможних, не мiльйонерiв, а найбiднiших людей.
   З правово§ точки зору подi§ в укра§нському парламентi розглядаю як формальний початок для створення ново§ парламентсько§ коалiцi§. Якщо протягом термiну, передбаченого в Основному Законi Укра§ни, не вiдбудеться коалiцiя депутатських фракцiй, я використаю своє право розпустити Верховну Раду та оголосити позачерговi вибори.
   Дякую за увагу.
   Заява Тимошенко щодо подiй у Верховнiй Радi (витяг):
   Дорогi спiввiтчизники! Вчора партiя "Наша Укра§на" в односторонньому порядку вийшла з демократично§ коалiцi§, а сьогоднi зi спецiальним зверненням до народу виступив президент Укра§ни В.Ющенко, який оголосив, що половина його фракцi§ на чолi з ним все ж домоглася свого i зруйнувала демократичну коалiцiю. Що стосується коалiцi§ нашо§ полiтично§ сили з Партiєю регiонiв i комунiстами, то я думаю, що всi люди добре пам"ятають, що не я пiдписувала меморандум про дружбу з партiєю Регiонiв, не я пiдписувала з Януковичем, комунiстами i Морозом Унiверсал нацiонально§ єдностi, не я вносила Януковича на посаду прем"єр-мiнiстра та створювала широку коалiцiю. Власне кажучи, не я призначала на посаду Секретаря РНБО одного з лiдерiв партi§ Регiонiв Ра§су Богатирьову, створюючи на РНБО практично другий уряд Укра§ни. Президент Укра§ни Ющенко вдруге за один президентський термiн зруйнував i знищив демократичну коалiцiю. Демократичну коалiцiю i демократичний уряд президент почав нищити буквально з першого дня §х створення. Такого тиску, тако§ навали i агресi§ вiдносно уряду, себе особисто, всiє§ команди, я не вiдчувала навiть в перiод найзапеклiшо§ опозицiйно§ дiяльностi. Президент Ющенко убивав коалiцiю свiдомо, завзято i послiдовно. Кожна наша iнiцiатива, кожен наш проект проходив такий шалений супротив з боку глави держави i його оточення, що доводилося кожного дня буквально пробивати бетоннi стiни i долати бар"єри. Але знаєте, що саме неприємне в цiй iсторi§ - що чорна справа руйнацi§ демократично§ коалiцi§ прикривалася показним патрiотизмом, словесною духовнiстю i показною мораллю.
   Дорогi спiввiтчизники, ситуацiя в Укра§нi абсолютно нормальна, уряд працює незалежно вiд того, що його частинi президент дав вказiвки покинути роботу уряду, в уряду є кворум i уряд так само сильний, як i був до цих абсолютно непрогнозованих подiй. Нас не зупинять жоднi авантюри i провокацi§, ми спокiйнi i впевненi, в нас цiлком достатньо сил та можливостей для того, щоб виконати всi нашi зобов"язання, якi ми давали всiм вам пiд час виборiв. Я хочу, щоб ви знали, що всi принципи i iдеали, якi були чiтко оголошенi пiд час нашо§ революцi§, i якi незалежно вiд кольору прапорiв партiй сприймаються всiєю кра§ною, вони будуть продовженi i доведенi до логiчного завершення. I я думаю, що у нас з вами все вийде, попри всi проблеми i всi негаразди.
   Голосування "Нашо§ Укра§ни" за вихiд з коалiцi§ є зразком безвiдповiдальностi. Бо за таких умов до укра§нського уряду прийдуть реальнi зрадники, доки "нашоукра§нцi" з БЮТ чубляться, ворог з партi§ Регiонiв не дрiмає, розштовхує §х плечима i займає §х високi мiсця. Для чого, питаєте? На це вiдповiла сiрий iдеолог партi§ Регiонiв Ганна Герман, що прийти до влади на один рiк, щоб щось хапнути - це не для нас, ми повиннi прийти серйозно i надовго, щоб забрати все до останньо§ краплини.
   У вереснi офiцiйний курс гривнi складає 4,85 грн/дол.
   В.Коновалюк, голова тимчасово§ слiдчо§ комiсi§ Верховно§ Ради з перевiрки фактiв постачань укра§нсько§ вiйськово§ технiки до Грузi§, довiв, що комiсiя виявила факти незаконних постачань до Грузi§ укра§нсько§ збро§. "Спiлка офiцерiв Укра§ни" заявила, що Коновалюк порушує норми офiцерсько§ етики, безпiдставно звинувачуючи керiвництво держави у незаконнiй торгiвлi зброєю, i закликала президента i мiнiстра оборони дати вiдповiдну правову оцiнку дiям народного депутата пiдполковника запасу Коновалюка. Мiнiстр оборони Укра§ни, рядовий Ю.Єхануров, сво§м наказом позбавив нардепа В.Коновалюка офiцерського звання "пiдполковник запасу", Коновалюк залишається офiцером запасу, але у званнi "старший лейтенант". А будеш, старлей, бочку котити на наших "генералiв"?
   Н.Карпачова, Уповноважений Верховно§ Ради з прав людини, заявила, що 70% населення Укра§ни, за критерiями бiдностi Свiтового банку, живе за межею бiдностi - менше, нiж на 3 долари в день, тому Укра§на залишається кра§ною бiднякiв.
   Росiйська громадська органiзацiя "Академiя проблем безпеки, оборони i правопорядку" в 2004 роцi нагородила Януковича орденом Петра Великого "за самовiдданий вчинок, мужнiсть, вiдвагу i геро§зм, вчиненi пiд час виконання вiйськового, службового та громадянського обов'язку". Якi саме геройськi вчинки сотворив Янукович, нiхто не пояснив, бо товариш Янукович в армi§ не служив, на той час зекiв в армiю не брали. А 9 липня 2008 року, в день народження Януковича, цiєю ж Академiєю вiн був нагороджений орденом Святого князя Олександра Невського чи за "самовiдданий вчинок, пов'язаний з ризиком для життя", чи "за високi досягнення в державнiй дiяльностi, що дозволили iстотним чином полiпшити умови життя людей". Цi формулювання виглядають як анекдот.
   До нас теж добралась економiчна криза. Падає гривня, ростуть цiни, лопаються банки. Це мафiя прикривається свiтовою кризою. Пам"ятаєте, перестройка почалась з приватизацi§ банкiв? Хто приватизував банк, зразу ж ставав мiльярдером, наживав ще кiлька мiльярдiв i оголошував про банкрутство банку. Так було з "Укра§ною" та "Промiнвестбанком". Банки штучно банкротили, а недостачу покрили з держбюджету. Але все повторюється, але з бiльш грандiозним розмахом. Зараз взяли кредит в МВФ в 12 млрд. дол., щоб покрити майбутню недостачу вже усiх банкiв, нас починають грабувати на наших же очах.
   Ющенко з Iталi§ розпустив укра§нський парламент та оголосив достроковi вибори (витяг):
   Дорогi спiввiтчизники. 2 вересня 2008 року в укра§нському парламентi була сформована нова коалiцiя Блоку Юлi§ Тимошенко, партi§ Регiонiв i партi§ комунiстiв. Ця коалiцiя наполегливо працювала тридцять днiв. Сформувала керiвництво парламенту Укра§ни, формувала щоденний план роботи укра§нського парламенту, прийняла чимало законiв, значна частина яких були неконституцiйнi, на моє глибоке переконання, не укра§нськi i не демократичнi, що змушувало мене частину цих законiв ветувати. 2 вересня розпочалася спроба демонтажу Укра§ни i наших цiнностей. Баланс влади. Нацiональна безпека. Полiтичний курс. Мова. Це все стало мiшенню спецiальних домовленостей.
   Коалiцiйна угода i коалiцiйнi домовленостi зруйнованi, економiчнi реформи не проводяться, виборчi розрахунки переросли у тотальний соцiальний популiзм, який призвiв до найвищо§ в Європi iнфляцi§ i зниження соцiальних стандартiв - заробiтно§ плати, пенсi§ i багатьох iнших соцiальних програм. Конституцiя вiдвела тридцять днiв для формування коалiцi§. Користуючись конституцiйним правом, я подовжив цей термiн ще на 5 днiв. Станом на 8 жовтня 2008 року, я не отримав пропозицi§ жодно§ полiтично§ сили про формування коалiцi§ бiльшостi, угоду б про яку пiдписало бiльше 225 народних депутатiв Укра§ни.
   Вiдтак у ситуацi§, коли парламентськi сили завели свою роботу у глухий кут, слово повинен сказати Укра§нський народ. Згiдно з Конституцiєю Укра§ни я оголошую про припинення дiяльностi Верховно§ Ради шостого скликання та проведення дострокових парламентських виборiв.
   8 жовтня 2008р.
   Оголосивши достроковi вибори, президент взявся за розв"язання своє§ головно§ проблеми - усунення вiд влади Юлi§ Тимошенко, яка усунула РосУкрЕнерго з внутрiшнього ринку газу. Тепер залишилося зовсiм небагато - вiдправити у вiдставку Тимошенко i швидко сформувати новий уряд з новими газовими директивами, а потiм з сiмейкою "осiдлати" газову трубу. А як цей варiант не вийде, є запасний - вiдправити Тимошенко до Путiна заключати газовий контракт, i зробити все можливе, щоб цей контракт зiрвати, а потiм пiдставити Тимошенко "пiд статтю", посадити в тюрму i вiдсторонити §§ вiд полiтики, при цьому дати брехливi свiдчення.
   В Полтавi вирiшили побудувати пам"ятники шведському королю Карлу ХII та Мазепi. Я згоден з цим, але треба дiяти послiдовно - спочатку необхiдно побудувати пам"ятники Чингiз-хану, Наполеону, Гiтлеру та Власову, бо вони теж воювали проти Росi§.
   Звернення Тимошенко з приводу створення ново§ парламентсько§ коалiцi§, обрання голови Верховно§ Ради та ситуацi§ в кра§нi (витяг):
   Ситуацiя в Укра§нi в останнiй час ускладнювалась свiдомо створеною аморальною полiтичною кризою. Паралiзований парламент, безвiдповiдальне, пусте критиканство, агресiя та чорна пропаганда. Причина цього - пустопорожня боротьба за другий президентський термiн за будь-яку цiну. Але є й добрi новини. Вчора в парламентi була утворена нова коалiцiя трьох полiтичних сил: нашо§ фракцi§ БЮТ, Блоку "Наша Укра§на - Народна самооборона" та Блоку Володимира Литвина. Нарештi був обраний спiкер парламенту - Володимир Литвин. Парламентська полiтична криза завершена. Завтра у Верховнiй Радi розпочнеться нормальна, послiдовна робота. Всi цi позитивнi кроки були зробленi не за допомогою президента, а всупереч його активнiй протидi§ створенню коалiцi§. Я заявляю, що я особисто буду берегти цей парламент, новостворену коалiцiю. Я нiколи не допущу знущання над Верховною Радою, над кра§ною, якi ми спостерiгали останнi мiсяцi. Бо жоднi президентськi вибори не вартi того, щоб полiтичнi авантюристи кидали кра§ну в прiрву протистояння та хаосу.
   10 грудня 2008 року.
   Вернемось до питання про корупцiю. Суддi почали брати хабарi мiшками. Голова Львiвського апеляцiйного суду Зварич одержав три лантухи грошей - мiльйон доларiв та два мiльйони гривень. Це в нього на роботi. А уявляєте, скiльки мiшкiв грошей в нього вдома, в гаражi та на дачi? З лiку збитися можна. А 100 тисяч доларiв суддя отримав вiд одного з львiвських пiдприємцiв у кабiнетi i в присутностi губернатора Львiвсько§ областi Петра Олiйника, який незабаром став заступником Вiктора Балоги у секретарiатi президента та офiцiйним представником Вiктора Ющенка у парламентi.
   За останнiх пiвроку курс долара стрибнув у пiвтора рази. Про причини падiння нацiонально§ валюти повiдала нам прем"єр-мiнiстр Ю.Тимошенко:
   "Все, що пов'язано сьогоднi з падiнням курсу гривнi - це спецiальнi спекулятивнi операцi§, якi органiзовуються за пiдтримки Нацiонального банку i декiлькох банкiв нашо§ кра§ни. З 1 жовтня цього року Нацбанк проводить емiсiю, по сутi справи - друк грошей. На сьогоднi така емiсiя склала бiльше 40 мiльярдiв гривень. Цi емiсiйнi грошi мусили передаватися для комерцiйних банкiв, в тому числi i державних банкiв Укра§ни, для того, щоб покривати всi розриви i виплачувати людям депозити, якi знаходяться сьогоднi в банках, а це практично людськi заощадження. Але головнi фiнансовi потоки були зосередженi на окремих банках, якi входили в систему побудови масштабних спекулятивних операцiй з курсом гривнi. П'ята частина цих грошей була спрямована на банк-банкрут, який був викуплений за бросовi грошi. Мова йде про 7 мiльярдiв 100 мiльйонiв гривень, якi були направленi в якостi рефiнансування на банк "Надра". Банк, який придбав за 60 мiльйонiв доларiв пан Фiрташ, який сто§ть i за РосУкрЕнерго, який зруйнував газовий ринок кра§ни, отримав фiнансовi ресурси на суму 7 мiльярдiв 100 мiльйонiв. I тiльки на спекуляцi§ курсом банком "Надра", за яким сто§ть i адмiнiстрацiя президента, буде пiвмiльярда доларiв покладено в §хню кишеню. Я хочу, щоб нарештi президент i його команда - Балога, голова Нацiонального банку Стельмах, його заступник пан Шаповалов, який сидить на всiх цих операцiях - нарештi зупинилися i подумали про кра§ну. Вони хочуть зробити так, щоб було чим гiрше, щоб створити неможливi умови життя для уряду, а як наслiдок i для кра§ни, i в той же час на цьому непогано заробити".
   Цiна газу для Укра§ни з 1 сiчня може скласти 418 дол. за тисячу кубометрiв. Про це заявив голова правлiння "Газпрому" Олексiй Мiллер. А ще на початку року президент Ющенко сказав, що Укра§на в розрахунках за газ перейде на ринковi цiни. Ось вони - ринковi!
   З Новим роком!
  
  
  
  2009-й рiк.
   Почався новий рiк.
   Почався вiн переговорами з Газпромом про поставки росiйського газу в Укра§ну. Газпром пiдняв цiну на газ до 250 доларiв, укра§нська сторона вiдповiла вiдмовою на цю пропозицiю. Пiсля чого Газпром заявив, що з 10 ранку 1 сiчня в повному обсязi припиняє постачання газу споживачам Укра§ни. 1 сiчня 2009 року президент i прем'єр Укра§ни зробили спiльну заяву щодо постачань i транзиту росiйського природного газу:
   "З 1 сiчня 2009 року встановлюються прямi довгостроковi вiдносини мiж ВАТ "Газпром" i НАК "Нафтогаз Укра§ни" про постачання газу без посередникiв. Укра§нська сторона 30 грудня 2008 року повнiстю розрахувалася з росiйською стороною за природний газ, отриманий в поточному роцi. За нашими розрахунками, на початку 2009 року цiна на росiйський природний газ для Укра§ни на укра§нсько-росiйському кордонi повинна складати 201 дол. за 1 тис. куб. м, ставка транзиту територiєю Укра§ни - 2 дол. за 1 тис. куб. м. на 100 км. вiдстанi. В той же час росiйська сторона пропонує зберегти ставку транзиту 1,7 дол, що бiльш нiж удвiчi нижче за середньоєвропейськi показники. Такий рiвень транзитно§ ставки робить практично неможливою пiдтримку газотранспортно§ системи в належному технiчному станi. Укра§на гарантує технологiчне забезпечення надiйного i безперебiйного транспортування росiйського природного газу в європейськi кра§ни через свою територiю".
   Але договiр не заключили i Росiя газ нам перекрила. А з 7 сiчня Росiя повнiстю припинила транзит європейського газу через Укра§ну. Це при тому, що Москва присягалася, що є надiйним постачальником газу до Європи й нiколи не допустить його припинення чи перебо§в. А Москва хоче вину за непоставку газу перекласти на Укра§ну, бо вона бачить гризню нашо§ влади, i користується моментом. I куди Газпром подiв добутий i не поставлений в Європу газ, невже спалив? Та нi, ми не бачили палаючих факелiв на сибiрськiй пiвночi, бо призначений для Європи газ вони закачують в сво§ газовi сховища. А може вся ця операцiя для цього й призначалась, коли оголились сховища i §х треба заповнити, а щоб вiдвернути увагу, треба крикнути "Укра§на - злодiй!"? В цей час прем"єр Тимошенко вже закiнчувала переговори, 31-го грудня в укра§нсько§ делегацi§ була можливiсть пiдписати контракти з цiною на газ у 235 доларiв за тисячу кубометрiв i плати ставки на транзит - 1,8 доларiв, Газпром повинен був "вiдкрити" вентиль, аж поки в це дiйство не вмiшався президент Ющенко: "Цiни високi, закривай переговори!". Це при тому, що Ющенко вiд iменi "РосУкрЕнерго" гарантував купiвлю газу за цiною 285 (!) доларiв, i 31 грудня 2008 року вiдкликав керiвника "Нафтогазу" з переговорiв. "Ах, так!" - сказали росiяни, i пiдняли цiну на максимальну висоту. Але 19 сiчня керiвники "Газпрому" i "Нафтогазу" пiд пильною увагою прем"єрiв Укра§ни i Росi§ Юлi§ Тимошенко i Володимира Путiна пiдписали 10-рiчний контракт на поставки росiйського газу в Укра§ну i його транзит в Європу. При цьому "Газпром" дозволив "Нафтогазу" придбати технологiчний газ для потреб Укра§ни з резервiв "РосУкрЕнерго", закачаних у пiдземнi сховища - "Придбати у ВАТ "Газпром" право на природний газ в обсязi 10,345 мiльярдiв кубометрiв загальною вартiстю 1,6 мiльярда доларiв США, який належить компанi§ "РосУкрЕнерго" i знаходиться в пiдземних сховищах Укра§ни". Цей газ був куплений Укра§ною за цiною 154,6 доларiв за тисячу кубометрiв. "Куплений Укра§ною", i хто заплатив за газ, той є його власником, а нiякий не Фiрташ, бо вiн за газ не платив, бо якби заплатив, Росiя один i той же газ двiчi продавати не мала б право. Так що 10,5 мiльярдiв кубометрiв газу належить державi Укра§на.
   Борговi зобов'язання "РосУкрЕнерго" перед Газпромом, а також намагання "РосУкрЕнерго" залишитись посередником у газових питаннях, стали однiєю з головних причин газово§ кризи 2009 року. Газпром в категоричнiй формi поставив умову погашення боргiв "РосУкрЕнерго", i газ було ввiмкнуто лише пiсля того, як були пiдписанi угоди стосовно погашення його боргiв. Iнiцiатива переуступки боргу "РосУкрЕнерго" перед Газпромом належала саме росiйськiй сторонi, i Укра§на заплатила за борги "РосУкрЕнерго". I тому саме держава Укра§на є власником 10,5 мiльярдiв кубометрiв газу.
   А тепер вернемося в 2005 рiк, коли цiна газу була 50 дол. I ця цiна була зафiксована до 2011 року. Аж поки президент Ющенко §§ не змiнив на 95 дол. Для цього Ющенко звiльнив з прем"єрства Тимошенко, ввiв "технiчного" прем"єра Єханурова, а також ввiв в газову схему посередника РосУкрЕнерго. I в 2006 роцi цiна на газ пiднялась майже вдвiчi, при цьому появився ще один посередник - "Петрогаз". Вам ця назва не здається знайомою з президентським братом? В 2007 роцi цiна вже пiднялась до 130 дол, в 2008 - до 179,5 дол, а в 2009 вже становила 232 дол. А повинна бути ще три роки 50 дол, якби в цю арифметику не вмiшався президент Ющенко, колишнiй бухгалтер, а ми знаємо, що бiльше всього вмiють красти бухгалтери, i колишнi теж.
   Спiймали "колядника" Зварича, який жив у своє§ тещi, а по телевiзору показали §§ п"ятиповерхову "хатинку". То який тодi "будиночок" у самого Зварича? Забулися, хто такий Зварич? Та це ж суддя, який брав хабарi i цим боровся з корупцiєю. Вiн би корупцiю поборов, якби в його дi§ не вмiшалась прокуратура i не запросила суддю до "дiда Лук"яна".
   На сьогоднi ми маємо 160 полiтичних партiй. Це удвiчi бiльше, нiж у всiх наших сусiдiв, разом узятих.
   Минулого, 2008 року, народнi депутати вже готували проект усунення президента Ющенка В.А. з поста в порядку iмпiчменту (витяг):
   Зважаючи на те, що головними рисами правлiння президента Укра§ни В.А.Ющенка впродовж 2005-08 рокiв стали правовий нiгiлiзм, нехтування Конституцiєю та законами Укра§ни, а його дi§ були спрямовнi не на загальне благо укра§нського народу, а на встановлення i збереження режиму особисто§ влади, причому результатами цих дiй стали блокування роботи всiх гiлок влади, руйнацiя системи управлiння кра§ною, що в рештi решт призвело до повно§ втрати керованостi державою та поглиблення розколу в суспiльствi;
   зважаючи на те, що внаслiдок його дiй чи бездiяльностi значно посилилися кумiвство, корупцiя, прямий грабiж держави та невиправданi витрати державних грошей в особливо великих розмiрах;
   зважаючи на те, що в умовах нинiшньо§ жорстоко§ економiчно§ кризи замiсть того, щоб згуртувати всi полiтичнi сили кра§ни для пошуку вiдповiдi на кризовi виклики, президент Укра§ни Ющенко В.А. зробив все можливе для посилення полiтичного протистояння, внаслiдок чого Укра§на стала однiєю з найвразливiших ланок у свiтовiй економiчнiй системi;
   зважаючи на те, що за час здiйснення президентських повноважень президент Ющенко В.А. сво§ми дiями цiлковито втратив довiру громадян;
   зважаючи на те, що президент Ющенко В.А. фактично дискредитував iнститут президентства як такий,
   ми, народнi депутати Укра§ни, iнiцiюємо питання про усунення президента Укра§ни з поста в порядку iмпiчменту.
   Залишилося лише поставити дату i вписати в проект прiзвища народних депутатiв Укра§ни. I пролетiв би Ющенко над Банковою як фанера над Парижом. Жаль, що цього не трапилось. Автор бажає всiм укра§нським президентам, i колишнiм, i майбутнiм, пролiтати як фанера над Парижом, бо вони всi цiє§ фанери вартi.
   Мiнiстр МВС Луценко в нiмецькому Франкфуртi-на-Майнi побився з §хнiми полiцаями. Нашi вчинили сварку iз правоохоронцями, грубо лаялися, кидали у них сво§ми мобiльними телефонами i билися. А §хнi полiца§ поклали нашого мiнiстра мордою на запльовану пiдлогу, натягли наручники i вiдправили в своє полiцейське вiддiлення разом з старшим сином. Луценку не дозволили перебувати на борту лiтака, що з Франкфурту вiдлiтав до Пiвденно§ Коре§ через неадекватну його поведiнку, керуючись iнтересами безпеки польоту. Особливо агресивно поводився син мiнiстра, у вiддiленнi в нього зафiксували вмiст спиртного у три промiле. Луценку вдалося уникнути тесту на алкоголь, пред"явивши дипломатичний паспорт, але §м було висунуто обвинувачення у порушеннi громадського порядку, нанесення образи, тiлесних ушкоджень та опору спiвробiтникам полiцi§, а §х було аж восьмеро. Ось так розважаються нашi мiнiстри. Як пояснив менi колишнiй контррозвiдник, Луценко перебував в компрометуючiй його вербовочнiй ситуацi§, його очiкували i спровокували. А вiн клюнув.
   Президентський проект Закону Укра§ни "Про внесення змiн до Конституцi§ Укра§ни" (витяг):
  Стаття 86.
  Нацiональнi Збори Укра§ни складаються з двох палат - Палати депутатiв i Сенату.
  Загальний склад Палати депутатiв - триста народних депутатiв, якi обираються строком на чотири роки.
  До загального складу Сенату входять по три сенатори, якi обираються строком на шiсть рокiв в Автономнiй Республiцi Крим, кожнiй областi, мiстi Києвi, в мiстах, що за статусом прирiвнянi до областi. Кожнi два роки вiдбувається оновлення третини складу обраних сенаторiв - обираються по одному сенатору, обраному в Автономнiй Республiцi Крим, кожнiй областi, мiстi Києвi, у мiстах, прирiвняних за статусом до областi. До загального складу Сенату входять також сенатори, якими довiчно стають пiсля закiнчення повноважень президенти Укра§ни за §х згодою, крiм тих, яких було усунено з поста в порядку iмпiчменту.
   Ясно, для чого затiвались змiни до Конституцi§? Щоб Ющенко став сенатором, а це недоторканнiсть довiчна. А для нас - довiчно годувати цих трутнiв.
   Кабмiн наклав мораторiй на всi види азартних iгор i казино. Гральним бiзнесом в усьому свiтi займається мафiя, в Укра§нi теж, тому очiкуємо, чим закiнчиться боротьба кабмiну проти мафi§, подивимось, як мафiя сама себе переможе.
   В мо§й Вiнницi розташований завод "Кристал", який переробляє алмази на дiаманти. Алмази вiн отримує з Якутi§, вiддаючи росiянам бiльшу частину прибутку, а сам має прибуток лише вiд огранки алмазiв. А у Вiнницькiй областi, бiля села Скоморошки знаходиться найбiльша з виявлених у свiтi кiмберлiтових трубок дiаметром 6,5 км. I ми живемо на суцiльних алмазах, але чомусь про це нiчого не знаємо. В Якутi§, де найбiльше видобувають алмазiв, холодно до 60-700С, в Пiвденно-Африканськiй республiцi, де §х видобувають не менше, спека до 40-500С, а в нас - клiматичний рай, але нiхто алмазiв не видобуває. Чому? Я боюсь задавати такi питання, бо ними може зацiкавитись мафiя, i заставить нас добувати для себе алмази, i пiсля цього ми всi станемо в не§ рабами i будемо гарувати, як негри на плантацiях, а народ Укра§ни вiд цього нiчого не буде мати, крiм чергових неприємностей, якi й так сипляться на нашi голови, як з рогу, але не достатку.
   Декларацiя про доходи, отриманi прем"єр-мiнiстром Ю.Тимошенко в 2008 роцi: протягом року прем"єр отримала 386 тисяч 170 гривень 42 копiйки, тобто близько 32 тисяч щомiсяця. У не§ немає нi квартири, нi машини, нi рахунку в банку.
  
  Маєток Юлi§ Тимошенко в "Срiбнiй Затоцi".
   МЗС надiслало циркуляр всiм укра§нським послам, щоб вони iнформували сво§ кра§ни перебування, що прем"єр-мiнiстр Укра§ни Тимошенко є неадекватною. Якщо це перекласти на звичайну мову, МЗС сказало: "Наш прем"єр - несповна розуму".
   КРУ виявило, що в мiнiстерствi оборони щороку зникає мiльярд гривень. Тимошенко зажадала звiльнення мiнiстра оборони Єханурова. За мiнiстра заступився президент Ющенко, бо Єхануров - з його "пацанiв".
   В червнi кабмiн пiдвищив акциз на пиво, за рахунок цього вирiшив профiнансувати закупiвлю iнсулiну хворим на цукровий дiабет. Але Верховна Рада проголосувала 100 мiльйонiв iз цiє§ суми видiлити на сво§ потреби, на утримання апарату. Пам"ятаєте з перестройки "Есть аппарат страшнее самогонного"? Апарат нашо§ Верховно§ Ради - страшнiший вiд самогонного!
   В Кiровоградськiй областi нардеп Лозiнський, який має в своєму володiннi 5 тисяч гектарiв (!) землi, вiдкрив полювання на живу людину. П"янi депутат, районний прокурор та начальник районно§ мiлiцi§ побачили на депутатському полi п"яничку, вiдкрили по ньому стрiлянину, вбили, кiлька разiв пере§хали його джипом, мертве тiло вiдвезли до лiкарнi, там змусили лiкарiв зафiксувати, що тiло живе. Пiсля цього Лозiнський пояснив, що вони §хали на полювання, але §х перестрiв спецназiвець, до зубiв озброєний - кiлька ножiв, кiлька пiстолетiв, кулемет, без будь-яких причин вiдкрив вогонь з усiх видiв збро§ по ньому, народному депутатовi, i вони, потерпiлi, почали вiдстрiлюватися, всадили в спецназiвця 9 куль, поранили його, i живого здали правоохоронцям. Пiсля цього в парламентi пролунала пропозицiя нагородити народного депутата зiркою Героя, а прокурора та начальника мiлiцi§ пiдвищити в посадi за проявлене геройство в боротьбi з оргзлочиннiстю. Але якщо одна людина володiє 5 тисячами гектарiв землi, то люди, що живуть на цiй землi, вони чи§? Я так розумiю, що вони крiпаки народного депутата Лозiнського, i вiн має право §х вiдстрiлювати, навiть без лiцензi§. В мене є дачна дiлянка з п"яти соток. А в Лозiнського землi в сто тисяч разiв бiльше, в народного депутата сто тисяч мо§х дач! Звiдкiля в нього стiльки землi? Купив? В кого, i за що? Вкрав? Але вкрасти можна лише в держави. А держава цього навiть не помiтила? Менi страшно жити в такiй державi. В державi, де людей вiдстрiлюють як курiпок, а закони для цих людей пишуть злодюги, i чим бiльше вкрав, тим вищий щабель влади зайняв.
   Верховна Рада прийняла закон "Про засади запобiгання та протидi§ корупцi§", в якому йдеться про заборону кумiвства, i подала його на пiдпис Ющенку. Але ж в Ющенка кiлька десяткiв кумiв, що займають високi посади: це й Сергiй Буряк - голова Державно§ податково§ адмiнiстрацi§, це Микола Полiщук - губернатор Iвано-Франкiвсько§ областi, це Олександр Черевко - губернатор Черкащини, це Петро Порошенко - голова Ради НБУ, це мiнiстр Юрiй Павленко й багато, багато iнших полiтикiв та банкiрiв.
   Верховна Рада збирається прийняти постанову про покарання народних депутатiв за прогули. А чом би й нi, деякi депутати на роботу зовсiм не ходять, це такi як Р.Ахметов, I.Гуменюк, О.Дарда, С.Кий, О.Лещинський, В.Мальцев, С.Мамот, А.Пригодський - всi з партi§ Регiонiв, Д.Жванiя - НУ-НС. Але якщо §х штрафувати, з цього буде якийсь толк? Чи вони скажуть: "Ой, налякали!!". А давайте ми з них знiмемо депутатську недоторканнiсть. Це перший крок, я знаю ще декiлька покарань.
   В Києвi у рамках святкування 370-рiччя з дня народження гетьмана Укра§ни Iвана Мазепи на мiсцi зруйнованого Свято-Нiкольського собору збираються ставити Мазепi пам"ятник. А хто це, нацiональний герой? Чий нацiональний герой? В битвi пiд Полтавою, коли вiйська Петра I з запорожцями давали чосу шведам Карла ХII, на чи§й сторонi стояв Мазепа? Вiн продався шведам. А коли москалi розбили шведiв, куди подався Мазепа? До туркiв, у Молдавiю. Так чий нацiональний герой Мазепа? Шведський? Турецький? А чому пам"ятник в Укра§нi? Вiн §§ двiчi продав. Президент В.Ющенко заснував нову державну вiдзнаку - Хрест Iвана Мазепи, яким нагороджуватимуть громадян Укра§ни та iноземцiв "за значний внесок у вiдродження нацiонально§ культурно-мистецько§, духовно§, архiтектурно§, вiйськово-iсторично§ спадщини, заслуги у державотворчiй, дипломатичнiй, гуманiстичнiй, науковiй, просвiтницькiй та благодiйнiй дiяльностi".
   Блок Юлi§ Тимошенко спiльно з партiєю Регiонiв вирiшив створити нову коалiцiю - Коалiцiю Соборностi та Вiдродження, змiнити конституцiю i вибирати президента Януковича в парламентi, а також:
  - концентрацiя за президентом силового блоку - керiвники СБУ, Служби зовнiшньо§ розвiдки, Державно§ прикордонно§ адмiнiстрацi§ призначаються президентом одноосiбно;
  - президент пропонує Верховнiй Радi кандидатуру генпрокурора;
  - президент вносить кандидатуру голови НБУ;
  - обласнi ради отримують новi повноваження в частинi призначення керiвникiв областей, ними стануть керiвники обласних виконавчих комiтетiв;
  - частина суддiв буде обиратися всенародно, частина визначатиметься шляхом жеребкування;
  - парламентськi вибори в два тури, за пiдсумками яких переможець матиме 226 голосiв "чистими";
  - запровадження дiєвого iмперативного мандату;
  - право внести кандидатуру спiкера закрiплюється за опозицiєю;
  - продовження повноважень чинно§ Верховно§ Ради до 2014 року;
  - кожна з двох мега-фракцiй зможе претендувати на половину уряду;
  - скасувати практику вiдрахувань до партiйних фондiв з боку пiдконтрольних мiнiстерств;
  - у разi оголошення широко§ коалiцi§ та голосування за нову Конституцiю президент має добровiльно подати у вiдставку.
   "Мова йде про державний переворот", - вiдповiв на це Ющенко.
   Довго вони домовлялися про свою єднiсть, аж поки Янукович не сказав, що в гробу вiн бачив таку коалiцiю, i цим врятував Тимошенко вiд ганьби.
   18 липня бiля пiднiжжя гори Говерла президент Ющенко заявив:
   "Ми можемо гордитися сво§ми здобутками. За останнi 4 роки укра§нська економiка має найкращi темпи свого розвитку. Нiколи за 18 рокiв, як цi останнi 4 роки, ми не мали таких темпiв нацiонального економiчного розвитку. Ми за 4 роки вдвiчi збiльшили внутрiшнiй валовий продукт нацi§ - в нас такого не було. Ми за 4 роки вдвiчi збiльшили бюджет кра§ни - в нас такого не було. Ми за 4 роки збiльшили у два рази середню заробiтну плату - таких темпiв у нас не було. За цi 4 роки майже 14 мiльйонiв укра§нських пенсiонерiв отримали пенсiю, середнiй розмiр яко§ сьогоднi у чотири рази бiльший, нiж 4 роки тому. Таких темпiв у нас не було. З 2005 року в Укра§нi щорiчно створюється 1 мiльйон 100 тисяч робочих мiсць, останнi три роки тих, хто при§жджає в Укра§ну є бiльше, нiж тих, хто ви§жджає. Це показники, якi є однi iз самих високих не тiльки в Схiднiй Європi, але на європейському континентi в цiлому. Ми повиннi цим пишатися. Вiдверто хочу сказати: я цим горджуся. Це непроста дорога. Але це дорога неухильного успiху.
   Тут я хочу офiцiйно оголосити, що я йду на вибори президента Укра§ни у сiчнi 2010 року. I, що не менш важливо, - ми з вами переможемо".
   В липнi в одному з сiл на Житомирщинi затримали колишнього начальника кримiнально§ розвiдки Мiнiстерства внутрiшнiх справ Олексiя Пукача, пiдозрюваного у вбивствi журналiста Георгiя Гонгадзе. 6 рокiв його шукали правоохороннi органи як головного свiдка у справi Гонгадзе, єдину людину, яка могла б назвати замовникiв убивства журналiста. Гонгадзе був викрадений 16 вересня, а вбивство сталося о 0.10 17 вересня Протасовим, Костенком i Поповичем - спiвробiтниками мiлiцейсько§ наружки, якi за це вбивство вже отримали 12 i 13 рокiв тюрми.
   Як виявило слiдство:
   "14 вересня 2000 року в своєму службовому кабiнетi мiнiстр внутрiшнiх справ Кравченко Ю.Ф. усно вiддав начальнику Головного управлiння кримiнального пошуку МВС Укра§ни Пукачу О.П. наказ - вбити журналiста Гонгадзе Г.Р. для припинення у такий спосiб журналiстсько§ дiяльностi. Пукач О.П., дiючи з особисто§ зацiкавленостi та кар'єрних спонукань, не бажаючи ускладнювати стосунки з керiвником МВС Укра§ни, а також розраховуючи здобути прихильнiсть Кравченка Ю.Ф. та отримати пiдвищення по службi i пiдвищення спецiального звання працiвника мiлiцi§, погодився виконати наказ Кравченка Ю.Ф. Наступного дня в службовому кабiнетi мiнiстра внутрiшнiх справ Пукач О.П. доповiв Кравченку Ю.Ф. про виконання його наказу про вбивство журналiста Гонгадзе. На початку жовтня 2000 року, дiючи за вказiвкою Кравченка Ю.Ф., з метою приховати вчиненi стосовно Гонгадзе Г.Р. злочини, Пукач О.П. на службовому автомобiлi "Нiссан" пiд власним керуванням при§хав на мiсце поховання трупа Гонгадзе Г.Р., викопав його та вiдвiз у лiсовий масив Улашiвського лiсництва Таращанського району Ки§всько§ областi, де сокирою вiдчленував голову вiд тiла та там же закопав обезголовлений труп Г.Гонгадзе. Вiдчленовану голову Гонгадзе Г.Р. з прилеглими кiстками Пукач О.П. вiдвiз i закопав у кiнцi лiсосмуги на вiдстанi 1,4 км вiд автодороги мiж селами Довголiвське - Колiсникове 136 кiлометра автотраси Ки§в - Золотоноша Ракiтнянського району Ки§всько§ областi".
   Пукач зрозумiв, що його пiдставили - i тiло спецiально поховав в такому мiсцi, де б його точно виявили. I спецiально поклав у могилу прикраси, якi могли точно iдентифiкувати Гонгадзе. Так i сталося - мiсцевi мешканцi невдовзi побачили неподалiк лiсово§ дороги частину руки, що стирчала з-пiд землi.
   В серпнi президент Медведєв прислав вiдкрите звернення президенту Ющенку. Вiн сказав: а-я-яй, ви хочете в НАТО, ви не бажаєте, щоб ми довiчно захищали вас нашим Чорноморським флотом, ви не хочете вiддати нам свою ГТС, ви пiдтримуєте геро§в УПА, ви називаєте Голодомор геноцидом укра§нського народу, в вас росiйська не державна мова, i як вам не а-я-яй. А я б на мiсцi Ющенка послав би Медведєва на три знайомi всiм лiтери: а не заглядай за чужий тин, а не вчи нашого тата...
   Прийшла чергова рiчниця ГКЧП. Лише зараз я зрозумiв, чому вони програли: хунта розпочала свiй путч на Спаса, а Спаса святкують всього три днi, от за три днi вони й видихались - народ протверезiв i розiгнав хунту.
   Кандидати в президенти Литвин та Тигипко недавно §здили на танках, Яценюк - на "Формулi-1", а Вiра Ульянченко - на електричцi, вона найняла вагон-люкс i про§хала в ньому одна-єдина на весь вагон з Києва до Хмельницького всього за 84 гривнi. Я теж хочу з таким комфортом про§хатись з Києва до Вiнницi, не в "скотовозi", а з комфортом, як звичайнi кандидати в народнi президенти.
  
  
  "Конча-Заспа". Маєток Литвина.
  
   Порошенко подався в мiнiстри закордонних справ. А що, в усьому мiнiстерствi не виявилось жодного професiонала, i один бiзнесмен переважив все мiнiстерство закордонних справ, бо вiн президентський кум?
   Почалась передвиборча бiг-бордна агiтацiя:
   Президент В.Ющенко - "Збiльшити трудовi пенсi§ на 35%". А хто заважає?
   Микола Катеринчук закликає нас пiдтримати його податковий кодекс. Як i чим я можу його пiдтримати? I чому вiн не звернеться з сво§м закликом по мiсцю роботи в Верховну Раду, де й приймаються закони та кодекси?
   "Конституцiя порядку Анатолiя Гриценка". Що вiн хотiв цим сказати?
   "Правда Украины" - газета, яка пише правду з 1938 року!". Той, хто писав правду в 1938 роцi, вже 71 рiк нiчого не пише, бо мертвi писати не можуть.
   "Якiбчук - лiдер профспiлкового руху". А хто його цим лiдером визнав, сам Якiбчук?
   Iнна Богословська "Вiдродити Харкiв зможе тiльки харкiвський президент!". А село Терлинiвку - лише терлинiвський президент?
   "Вони - кака, вона - цяця". А це про кого? Невже про харкiв"ян i Iнну Богословську?
   Вiктор Янукович - "Твоя думка - важлива! Почую кожного" та "Покращення життя вже сьогоднi!". Як завжди, бреше.
   Сергiй Тiгiпко "Сильний президент - сильна кра§на". Хiба є незгоднi?
   Дмитро Гнап пропонує свiй проект закону Укра§ни "Про послаблення соцiально§ напруги та iнших негативних явищ в Укра§нi":
  "Стаття 1. Визначити, що займенник укра§нсько§ мови однини "вона" може вживатися тiльки по вiдношенню до Глави Уряду, Голови полiтично§ партi§ "Всеукра§нське об"єднання "Батькiвщина". Вживати займенник укра§нсько§ мови однини "вона" по вiдношенню до решти осiб жiночо§ статi в Укра§нi забороняється.
  Стаття 2. Тут i надалi, в офiцiйному дiловодствi, в ЗМI, в мережi Iнтернет, на бiг-бордах та iнших носiях зовнiшньо§ реклами, в пiдручниках, в довiдниковiй та художнiй лiтературi встановити написання слова "вона" тiльки з велико§ лiтери. Зразок: "Вона".
  Стаття 3. На пiдприємствах, в державних установах, в навчальних закладах, в громадському транспортi, в закладах харчування, в житлових та нежитлових примiщеннях, в спiлкуваннi посеред вулицi, в приватному листуваннi забороняється вживати у словосполученнях разом iз займенником "Вона" наступнi дiєслова: вiдпочиває, бреше, краде, блокує, зловживає, зраджує, помиляється, тощо. Порушення цiє§ статтi карається повною конфiскацiєю майна з метою покриття дефiциту державного бюджету Укра§ни.
  Стаття 4. Дiєслова: "вiдпочивати", "красти", "брехати", "блокувати", "зловживати", "зраджувати", "помилятися" тощо, можна вживати у вiдповiднiй формi тiльки iз займенниками "вони", "вiн" та "воно".
  Стаття 5. В художнiй та спецiалiзованiй науковiй лiтературi вживати займенник укра§нсько§ мови однини "Вона" дозволяється тiльки з наступними видами тварин жiночого роду: саламандри, мангусти, тигри, леви, пуми, чайки, видри. Вживати займенник "Вона" з назвами iнших тварин жiночого роду, особливо свiйських, забороняється.
  Стаття 6. Громадяни, якi публiчно заперечують успiхи уряду в подоланнi кризи, будуть позбавленi права безкоштовно приходити на концерти Всеукра§нського туру "З Укра§ною в серцi!".
  Стаття 7. Громадяни, якi публiчно вживають словосполучення "Вона працює" отримують право на разовий безкоштовний про§зд всiма видами громадського транспорту.
  Стаття 8. Пiдприємства, якi розмiщують на сво§х фiрмових бланках текст: "Всупереч кризi будуємо найбiльшу в Європi Днiстровську ГЕС. Вона працює" звiльняються вiд планово§ перевiрки Державно§ Податково§ Адмiнiстрацi§.Той самий текст, нанесений шляхом татуювання на будь-яку частину тiла керiвника, дає пiдприємству право на позачергове вiдшкодування ПДВ.
  Стаття 9. Мiнiстерству Освiти та Науки Укра§ни, Товариству укра§нсько§ мови, до 1-го листопада 2009 доручити розглянути можливiсть виключення з укра§нського алфавiту лiтер "є", "е", "с", "у" з метою недопущення пiдсилення соцiально§ напруги та iнших подiбних явищ.
   Цей Закон набуває чинностi з моменту опублiкування i може бути оскаржений у будь-якому судi загально§ юрисдикцi§, починаючи з Печерського районного суду м. Києва".
   Вся нечисть поповзла в президенти. Все лiто на бiг-бордах красувалося "Вона працює, вона - це Укра§на", пiсля цього знайшли молодицю, до речi, свинарку, дали §й погоняло "Вона" i послали в президенти. Потiм з"явився пенсiонер Василь Гуменюк, який взяв погоняло "Противсiх", йому надали 2,5 мiльйони i зареєстрували в кандидати в президенти. А ще ми взнали, що Янукович кожного мiсяця отримує матерiальну допомогу в сумi 150 тисяч гривень. В мiсяць!
   Народний депутат Яворiвський звернувся iз запитом до мiнiстра освiти, щоб там пiдтвердили наявнiсть вищо§ освiти у кандидата на посаду президента Укра§ни Януковича. Така iнформацiя потрiбна, щоб не допустити, щоб людина без справжньо§ освiти стала главою держави.
   А який глава держави нам потрiбний?
  - Щоб його поважали i в Донецьку, i в Львовi. Бо Кравчука i Кучму незлюбили i там, i там, а Ющенка не приймали за свого на Сходi.
  - Щоб не був заплямований корупцiєю, бо пам"ятаєте Кравчука, що продав Чорноморське пароплавство i сказав, що в укра§нцiв ментальнiсть така, а Кучма вiддав своєму зятю пiв-Укра§ни без жодних виправдань, а Ющенко своєму брату Петру вiддав газову трубу, з-за яко§ почалася катавасiя з цiнами на росiйський газ.
  - Щоб не був куплений олiгархами, як всi троє наших президентiв, бо президент повинен слугувати укра§нському народу, а не якомусь одному клану. Щоб не вiдробляв грошi, вкладенi мафiозними структурами i мафiозними партiями в його вибори. Щоб не зрадив мене в майбутньому.
  - Щоб хоч державною мовою вiльно володiв, бо перед екраном телевiзора з трудом прочитає, що помiчники напишуть, а в побутi укра§нсько§ не знає.
  - Щоб проводив реформи для народу, а не особисто "пiд себе", для своє§ сiм"§, друзiв та пiдлабузникiв. Якщо вiн бреше в декларацi§ про доходи, то яка може бути до нього довiра?
  - Щоб мав волю захищати державу Укра§ну i укра§нський народ на мiжнародному рiвнi, аж до нещасних заробiтчан. Щоб не ставив iнтереси "старшого брата" вище iнтересiв власного народу.
  - Щоб був авторитетний не лише в кримiнальних, а й у всiх iнших структурах, щоб виконував волю укра§нського народу.
  - Щоб мав свою професiйну команду, яка не зрадить, щоб захищав §§ вiд нападкiв недругiв i не допускав з не§ перебiжчикiв, що заради збереження себе при владi бiгають вiд однiє§ полiтично§ сили до iншо§. Щоб створив навколо себе оточення гiдних i вiдповiдальних професiоналiв, для яких iнтереси держави, §§ нацiонально-духовнi цiнностi були б прiоритетними. Або хай вiн любить Укра§ну, або хай iде геть.
   Що обiцяли нам, електорату, парламентськi партi§ на порозi виборiв:
   Партiя регiонiв
  - пiдвищить народжуванiсть та збiльшить виплати на утримання немовлят, матерiальну допомогу студентам вишiв, молодим спецiалiстам у отриманнi першо§ роботи та власного помешкання для життя;
  - розв"яже житлову проблему для соцiально значимих бюджетних працiвникiв: лiкарiв, вчителiв, вiйськових, мiлiцiонерiв, робiтникiв сфери культури;
  - забезпечить гiдну пенсiю для населення та впровадить недержавнi пенсiйнi фонди;
   - забезпечить безкоштовну медичну допомогу малозабезпеченим верствам населення;
   - зробить прозорим ринок землi, буде розвивати сiльське господарство та соцсферу - газифiкувати села, будувати там школи, дороги та iнше.
  
  Попандопало: "Это - тебе, это - опять тебе, это - всё тебе. А я себе ещё нарисую".
   Передвиборча програма БЮТ - "Укра§нський прорив":
  - ухвалить нову Конституцiю з лiквiдацiєю пiльг i недоторканностi депутатiв, обрання суддiв народом;
  - створить громадське телебачення;
  - проведе масштабну iнтернетiзацiю кра§ни;
  - повнiстю викорiнить корупцiю;
  - проведе обов"язкове медичне страхування;
  - створить соцiальний ринок лiкiв;
  - ухвалить Податковий кодекс;
  - лiквiдує ПДВ.
   НУ-НС
  - скасує депутатську недоторканнiсть;
  - лiквiдує привiле§ для парламентарiв;
  - створить нацiональне антикорупцiйне бюро;
  - очистить правосуддя;
  - забезпечить фiнансову самодостатнiсть територiальних громад;
  - до 2010 року утворить в кра§нi професiйну армiю;
  - лiквiдує пенсiйну "зрiвнялiвку" та пiдвищить зарплати;
  - лiквiдує корупцiйнi схеми вiдшкодування ПДВ;
  - спростить системи оподаткування малого бiзнесу;
  - створить доступну освiту i науку;
  - вiдродить укра§нське село.
   КПУ
  - лiквiдує iнститут президентства, державнi адмiнiстрацi§;
  - лiквiдує недоторканнiсть депутатiв, суддiв i iнших посадових осiб;
  - передасть в держвласнiсть стратегiчнi галузi промисловостi, включно з виробництвом спиртних напо§в та тютюнових виробiв;
  - зробить зовнiшню торгiвлю державною монополiєю;
  - введе податок з обороту i диференцiйовану ставку податку на прибуток;
  - запровадить держзамовлення на половину продукцi§ сiльгоспвиробникiв;
  - пiднiме пенсiю не нижче прожиткового мiнiмуму;
  - подво§ть реальнi доходи працюючих;
  - збiльшить стипендi§;
  - доб"ється державного фiнансування будiвництва житла для незаможних i пiльговикiв;
  - надасть росiйськiй мовi статус державно§.
  
  Маєток Петра Симоненка.
   Блок Литвина
  - поверне громадянам втраченi вклади;
  - поборить алкоголiзм та наркоманiю, заборонить рекламу тютюнових та алкогольних виробiв;
  - забезпечить зростання зарплат вчителiв, лiкарiв, наукових спiвробiтникiв;
   - встановить державний контроль за цiнами на лiки, забезпечить медпрепаратами iнвалiдiв i дiтей;
  - зведе достатню кiлькiсть соцiального житла, дасть молодим сiм"ям безпроцентнi кредити на житло;
  - введе податок на нерухомiсть i справедливий податок на прибуток;
  - запровадить прогресивну ставку оподаткування;
  - поверне мажоритарну виборчу систему;
  - подолає корупцiю шляхом конфiскацi§ майна корупцiонерiв, та обов"язковим декларуванням доходiв та витрат держслужбовцiв, членiв §х родин та осiб, що розпоряджаються §хнiм майном;
  - зменшить апарат Кабмiну.
   Це вони все обiцяли, а що з цього виконали? А нiчого, бо вони не для того обiцяли, щоб виконувати, а для того, щоб в парламент "прорватися". З допомогою брехнi вони в парламент прорвалися, i на цьому казочка закiнчилась i почалися геро§чнi буднi.
   Серед пiвтора десятка кандидатiв у президенти, яких вже зареєструвала ЦВК, найбагатшим є Сергiй Тiгiпко, що задекларував за минулий рiк бiльше 2,5 мiльйонiв доларiв. Ще один кандидат, найбiднiший, Олександр Пабат, заробив за рiк всього 245 гривень. По рештi пунктiв доходу немає - нi дивiдендiв, нi вiдсоткiв, нi матерiально§ допомоги, нi навiть зарплати. А такого представницького автосалону серед кандидатiв в президенти немає нi в кого. Тут i Maserati Spider - 90 тисяч євро, i Subaru Impreza - 40 тисяч євро, i Mercedes Benz - 45 тисяч євро, i Porche Carrera, i Aero-8 - понад 100 тисяч євро кожен, Citroen-C6 - 50 тисяч євро, BMW, Subaru Forester та Lend Rover Defender.
   Керiвнику Нацiональному банку Укра§ни Володимиру Стельмаху за 2008 рiк було нараховано зарплати 1 мiльйон 548 тисяч гривень. Першому заступнику Стельмаха Анатолiю Шаповалову в 2008 роцi зарплати нараховано 1 мiльйон 188 тисяч гривень. Всi iншi люди, якi чесно заробляють грошi, отримують тисячу гривень на мiсяць. Може вони так мало отримують, що чесно (!) заробляють собi на життя?
   Є така компанi§ "Iнтертранс", i є в не§ почесний президент Микола Ковзель. Колись ця компанiя входила до структури Укрзалiзницi, i Ковзель там працював. В 2000 роцi мiнiстр транспорту та зв"язку Георгiй Кiрпа реорганiзував "Iнтертранс" в закрите акцiонерне товариство, вiрнiше, вiн цю компанiю приватизував, а "Фунтом для вiдсидки" поставив Ковзеля. А пiзнiше Кiрпа застрiлився (чи його застрiлили?), i таким чином Ковзель став повноправним власником ЗАТ "Iнтертранс". Пiсля цього Ковзель почав судитися з Укрзалiзницею, i почав вимагати з не§ 130 мiльйонiв гривень. Генпрокуратура цiєю справою зацiкавилась i почала перевiрки стосовно ЗАТ "Iнтертранс" та Укрзалiзницi. Керiвництво "Iнтертрансу" звернулось до Окружного адмiнiстративного суду Києва з позовом проти Генерально§ прокуратури. I суд винiс безпрецедентне для усiє§ правоохоронно§ та судово§ системи рiшення: "Заборонити Генеральнiй прокуратурi Укра§ни здiйснювати перевiрку та приймати рiшення...".
  
  Маєток Миколи Ковзеля на дамбi в Конче-Заспi.
   Екс-мер Києва, а нинi нардеп Омельченко вбив своєю машиною на переходi пiшохода. Вiд удару машиною на великiй швидкостi пiшохода вiдкинуло за перехiд на кiлька десяткiв метрiв. Столичне шосе - це траса, якою §здить укра§нська елiта у сво§ замiськi маєтки в районi Конча-Заспи, Козина та Укра§нки, часто iгноруючи правила дорожнього руху. I що йому за це буде? А нiчого не буде, вiн заплатив за похорон 20 тисяч гривень i... I все. Бо вiн народний депутат, а в народних - недоторканнiсть. I за вбивство теж. А цiна людинi - 20 тисяч гривнякiв.
   Валерiй Семиволос оприлюднив листа з покаянням буцiм-то самого президента Вiктора Ющенка:
   "Народе, мiй! Вибач мене, засранця,
  за те, що я жодного владного бандерлога нi з ворожого, нi з союзницького, нi з власного полiтичного табору так i не запроторив до буцегарнi, хоча й треба було, почавши з найближчого свого оточення;
  за те, що задовольняв передвиборчi обiцянки, данi "любим друзям", i забаганки, чи§-завгодно, окрiм прагнень народних;
  через що став непорядним в тво§х очах, мiй народе, зробивши тим самим замiсть 10 крокiв назустрiч людям, тисячi вiд них;
  за те, що не спромiгся не лише системних по-справжньому лiберальних та демократичних перетворень започаткувати, але й бiльш-менш системно керувати кучмо-кравчукiвським постсовдепiським спадком не сподобився, перетворивши тим самим кра§ну на справжнiй бедлам;
  за те, що плодив корупцiю, владне невiгластво та судово-правове свавiлля, на жаль подеколи i власними прикладами;
  за те, що недолугою та часто-густо бутафорською зовнiшньою полiтикою опустив сприйняття Укра§ни свiтовою спiльнотою до рiвня третьорядно§ кра§ни;
  за те, що себе в Укра§нi любив бiльше, нiж Укра§ну в собi;
  за те, що закликаючи до подолання совєцько§ рабсько§ психологi§, сам залишався совковим рабом;
  за те, що виявився не гiдним тебе, мiй народе.
   Але я щиро прагнув, в мiру свого ницого хуторянського уявлення про справжню демократiю та лiбералiзм, щось змiнити в цiй кра§нi на краще у мирний спосiб, намагаючись вирiшити усi проблеми шляхом домовленостей та узгодженостей iз нашою олiгархiчною полiтелiтою. Та вона виявилася настiльки компрадорською, продажною i далекою вiд народних потреб та нацiональних iнтересiв, що подальше §§ перебування при владi ставить пiд загрозу саме iснування нас як нацi§, а Укра§ни, як держави. В кра§нi виникла реальна загроза узурпацi§ влади шляхом попереднього кулуарного i таємного розподiлу владних повноважень помiж двома основними полiтичними гравцями, за котрими стоять головнi вiтчизнянi мафiозно-олiгархiчнi клани. Здiйснити такий тихий узурпаторський заколот планується шляхом профанацi§ президентського виборчого процесу за свiдомо змiненим пiд це зрадницькою та антинародною ситуативною бiльшiстю Верховно§ Ради виборчим законом, який дозволить припустити i узаконити масовi фальсифiкацi§. Цей небезпечний процес може призвести не лише до урiзання i без того куцо§ укра§нсько§ демократi§ та значного обмеження тво§х прав i свобод, народе мiй, але й несе реальну загрозу нацiональнiй безпецi, суверенiтету та територiальнiй цiлiсностi Укра§ни.
   Враховуючи результати обговорення винесеного мною ранiше на суд суспiльства проекту ново§ Конституцi§ Укра§ни, я, президент Укра§ни Вiктор Ющенко, всенародно заявляю, що бiльше претендувати на жодну виборну державну посаду, чи посаду у державних виконавчих органах влади в своєму життi не буду".
   Автор цiє§ книги не впевнений, що чинний президент покаявся i написав цього листа, бо грiшника, що покаявся, автор бачив лише на картинi, вiрнiше, грiшницю. А злодiй не кається навiть перед прокурором.
   Пiд патронатом Ющенка з НУНС видiлилась нова партiя "Єдиний центр", яку очолив Балога. А тепер партiйцi думають, кому подорожче продатись, а може Януковичу?
   Заступник Голови Служби Безпеки Укра§ни Андрiй Кислинський купив диплом. Якось незручно пiсля ПТУ керувати СБУ, то вiн купив диплом вчителя. Якщо в СБУ знають про фальшивий диплом, то наскiльки там велика корупцiя, коли заступниками керiвника СБУ призначаються такi люди? Якщо в СБУ не задають питання про освiту сво§м працiвникам, то для чого вона нам, така СБУ? I чого варта служба безпеки кра§ни, якщо нею управляють люди з фальшивими документами?
   Не можу не вiдзначити дiячiв, що стали "Героями Укра§ни" цього року:
  Валентин Симоненко - Голова Рахунково§ палати.
  Юрiй Мельник - Мiнiстр аграрно§ полiтики Укра§ни. А хiба бути головою чи мiнiстром - це подвиг?
  Олексiй Порошенко - Генеральний директор акцiонерного товариства "Укрпромiнвест", тато Петра Порошенка. Мати пiв-Укра§ни, i не купити собi "Героя" - це несерйозно!
   Напередоднi Нового року парламентарi вiдмiнили закон про боротьбу з корупцiєю, який прийняли пiд тиском мiжнародних органiзацiй. Цей закон повинен був почати дiяти з 1 сiчня 2010 року, ось "народнi" депутати його злякалися i його ж вiдмiнили.
   Антигеро§-2009:
   Нестор Шуфрич - постiйно перетворював укра§нську полiтику в цирк.
   Iнна Богословська - кандидат в президенти розвiсила в Севастополi бiг-борди "Дамо мiсту статус укра§нсько-росiйсько§ територi§!".
   Олесь Старовойт - заступник керiвника штабу В.Ющенка у Львiвськiй областi так оцiнив кандидатський рейтинг президента "Рейтинг Iсуса Христа у Страсну п"ятницю був 0%, а за тиждень вiн зашкалював".
   Леонiд Черновецький - має киян за дурнiв i не приховує цього - постiйно хизується сво§м багатством: придбав собi вертолiт, купив лiтак.
   Олесь Довгий - 1 жовтня 2007 року Ки§врада розглянула 676 питань, з них 618 - про дерибан землi. Ющенко нагородив його орденом "За Заслуги".
  
  Маєток Олеся Довгого в котеджному мiстечку "Клим".
   Микола Левченко - секретар Донецько§ мiськради заявив, що в Укра§нi має бути єдина державна мова - росiйська.
   Геннадiй Бабенко - мер Сiмферополя виписав собi та сво§м заступникам премiю в 800 тисяч гривень. Янукович, його партiйний бос, в ефiрi мiсцевого телеканалу обiзвав його засранцем, хоча Бабенко подарував йому на день народження клюшки для гольфу з золотою iнкрустацiєю та брильянтами за 700 тисяч зелених.
   Володимир Стельмах - надрукував 37 млрд. грн. для "сво§х" 94 банкiв.
   Андрiй Кислинський - заступник голови СБУ купив диплом вчителя, але заповнив його з помилкою, i сказав, що його фальшивий диплом не становив жодно§ загрози безпецi держави.
   Олександр Черноморов - нардеп вiд партi§ Регiонiв заявив, що йому на харчi потрiбно як мiнiмум тисяча гривень на день.
   Василь Князевич - мiнiстр охорони здоров"я не змiг забезпечити громадян марлевими пов"язками.
   Олександр Шипальський - заступник генпрокурора придбав у нiмецькому Баден-Баденi "будиночок" за 550 тисяч євро.
   Iгор Зварич - голова Львiвського апеляцiйного суду заявив, що в першому мiшку були грошi, якими "засiвали" його кабiнет, в другому - кошти, якi здавали на ремонт, в третьому - його заощадження в 340 тисяч гривень та позиченi в друга 1 мiльйон доларiв.
   Свiтлана Лобода - виступала на "Євробаченнi-2009". Губи вареником, декольте, ботфорти - наче проститутка з "Поющих трусов", поставщик секс-послуг в Європу.
   З Новим Роком!
  
  
  
  
  2010-й рiк.
   Почався новий рiк.
   Як нашi прем"єри пiднiмали цiну на газ:
  2005 рiк (уряд Януковича): цiна газу 50 дол., транзитна ставка 1,09 дол.
  2006 рiк (уряд Єханурова): цiна газу 95 дол., транзитна ставка 1,6 дол.
  2007 рiк (уряд Януковича): цiна газу 130 дол., транзитна ставка 1,6 дол.
  2008 рiк (уряд Януковича): цiна газу 179,5 дол., транзитна ставка 1,7 дол.
  2009 рiк (уряд Тимошенко): цiна газу 232 дол., транзитна ставка 1,7 дол.
   Незабаром вибори, але жоден з кандидатiв не надав програми, як вiн буде виконувати сво§ обiцянки. Чи вони весь народ вважають бовдурами?
   Якби я був кандидатом в президенти, я б виступив з наступною програмою:
   1. Повна департизацiя влади.
   2. Позбавлення пiльг всiм: депутатам, суддям, президенту, прем"єру, всiм чиновникам.
   3. Скорочення народних депутатiв до 90 осiб, як в Сполучених Штатах Америки, де на 500 тисяч виборцiв - 1 депутат.
   4. Вибори президента, прем"єра, суддiв. I мажоритарнi вибори народних депутатiв.
   5. Введення в дiю антикорупцiйного закону.
   6. Винесення на загальнонародне обговорення проекту ново§ конституцi§.
   В нас 18 претендентiв на президентську булаву, але жодно§ програми жодного кандидата не опублiковано.
   Коли порiвняти команди кандидатiв в президенти, то виявиться, що найсильнiша команда в Януковича. Партiя Регiонiв за великi грошi найняла менеджерiв, i американських теж, i проводить передвиборчу агiтацiю дуже вмiло i грамотно, доки iншi гризуться. Якби дiяльнiсть партi§ Регiонiв не була направлена проти держави Укра§на i пересiчного укра§нця, я б голосував за §§ програму.
   Пiсля першого туру виборiв, кандидатами в президенти залишились двоє - Тимошенко та Янукович. Коли переможе Тимошенко, то президентом стане Тимошенко. А коли переможе Янукович, то президентом буде партiя Регiонiв.
  
   А Ющенко набрав всього 5% голосiв, пiсля чого його можна допускати керувати лише сво§ми бджолами.
   Рейтинг "ляпiв" фаворита виборiв-2010 В. Януковича:
  1. Янукович назвав укра§нського письменника Гулака-Артемовського Гулаком-Артьомовським, як артьомовський завод шампанських вин.
  2. В Одесi Янукович назвав письменника Iсаака Бабеля на нiмецький манер Бебелем.
  3. У Львовi Янукович намагався процитувати класика, i фразу не згадав, i прiзвище забув. Iз залу йому пiдказали слова Достоєвського "Краса врятує свiт".
  4. На вiдкриттi стадiону "Донбас-Арена" Янукович цитував вiршi поета Павла Безпощадного, назвавши автора Павлом Безсмертним.
  5. Янукович намагався процитувати байку Крилова, говорячи про полiтику Ющенка. Довго згадував: "Люби друзи слушают. Как говорять, пословица есть такая. А Мишка слушает, да ест". Насправдi кот Васька.
  6. Коментуючи ситуацiю з визнанням незалежностi Абхазi§ та Пiвденно§ Осетi§, вiн запропонував розглядати це питання в контекстi Чорногорi§. Тiльки пiсля пiдказки прес-секретаря, Янукович виправився i сказав, що мав на увазi Косово.
  7. Будучи вдруге прем'єром, у 2007 роцi на засiданнi мiжурядово§ Комiсi§ Укра§ни i Словаччини Янукович переплутав Словаччину зi Словенiєю.
  8. У ходi виборчо§ кампанi§-2010 Янукович вiдвiдав Балаклею Харкiвсько§ областi: "Я думаю, що ви, багато представникiв сiльських районiв, якi при§хали сюди в Балаклаву...". Переплутав §§ з кримською Балаклавою.
  9. В Одесi перед виборами 2007 року, виступаючи в ефiрi телекомпанi§, вiн не змiг пригадати, з якого мiста до них при§хав. Вiн не мiг вимовити назву мiста Татарбунари.
  10. Виборчий тур 2009 року. Янукович переплутав Микола§вщину з Херсонщиною, а Кiровоградщину з Чернiгiвщиною.
  11. В 2007 роцi, перебуваючи в Берлiнi в статусi прем'єр-мiнiстра, Янукович цитував нiмецького екс-президента Рiхарда фон Вайцзеккера, якого вiн назвав "фон Вайцербергом".
  12. Янукович сплутав свою радницю Ганну Герман з Iнною Богословською, яка по-батьковi Германiвна: "Я не втратив людськi стосунки з Iнною Богословською. У нас є короткий перiод дiлових вiдносин з Герман".
  13. У 2007 роцi, будучи прем'єром, Янукович процитував фiльм "Мiсце зустрiчi змiнити не можна", коментуючи вимоги опозицi§ про вiдставку мiнiстра внутрiшнiх справ Цушка i генпрокурора Медведька: "Баранку от бублика вам, а не Шарапова", замiсть "Дырку от бублика, а не Шарапова".
  14. У 2009 роцi, перебуваючи в Iвано-Франкiвську бiля монумента Iвана Франка, журналiстка, а це була §хня домашня заготовка, запитала в Януковича, якi вiршi спадають йому на думку в цей момент. Янукович видав: "Не пора, не пора. Пора для Украйни жить".
   А цей вiрш Франка в оригиналi звучить так:
  "Не пора, не пора, не пора
  Москалевi й ляховi служить!
  Довершилась Укра§ни кривда стара,
  Нам пора для Укра§ни жить".
  15. Пiд час дебатiв з Ющенком перед третiм туром виборiв-2004: "Я хочу обратиться к избирателям Украины и очень коротко сделать такой короткий ракурс в историю", маючи на увазi "екскурс".
   Його помiчники змушують його читати сво§ промови з папiрця, на якому розставлено навiть наголоси. Це зроблено для того, щоб прем'єр не помилився, вимовляючи слова.
  
   Президент Ющенко присво§в звання Героя Укра§ни Степану Бандерi. Цим вiн реалiбiтував воякiв УПА. А чому вони нацiональнi геро§ Укра§ни, якщо вони геро§ нацистсько§ Нiмеччини? Хай §м нiмцi платять пенсi§ i приймають §хнi паради за §хню службу на благо Великого фюрера.
   Перед другим туром виборiв партiя Регiонiв внесла змiни до закону про вибори президента Януковича. Для цього спiкера Литвина два бойовики з регiоналiв взяли в заручники, бо сiли по обидва боки вiд Литвина, пiдперли його, заблокували i бiльше семи годин не давали йому встати з свого крiсла, навiть в туалет. В сесiйному залi не було кворуму, щоб приймати закони, але Литвин вiв засiдання. I коли 223 поправки до цього закону були вiдхиленi, а Литвин, наперекiр законам i конституцi§, винiс на голосування закон в цiлому, виявилось, що закон проголосовано. Такого в iсторi§ нашого парламентаризму ще не було. А президент Ющенко цi змiни до закону пiдписав наступного дня, цим вiн пiдтвердив, що працює в одному руслi з партiєю Регiонiв.
   Недавно Укра§на взяла зобов"язання перед Євросоюзом прийняти Виборчий кодекс, що закрiпив би правила для майбутнiх виборiв, щоб не створювалось нове законодавство пiд кожнi новi вибори в iнтересах тих, хто зараз знаходиться при владi. Але Укра§на це зобов"язання не виконала i кожна банда змiнює закон "пiд сво§" вибори.
   На виборах президента перемогла партiя Регiонiв, i ним став петеушник Янукович. Як сказав один розумний чоловiк, неосвiчений президент - це коронований осел. I тепер нашим гiмном буде "Владимирский централ".
   Ему б в "Межгорье" поливать капусту,
   Свиней стрелять, заборы городить,
   А вы Завгара, чтоб вам было пусто,
   Надумали в Гаранты усадить!
   Наш президент має двi судимостi, якi не знятi, бо Янукович, коли був прем"єр-мiнiстром, пiдробив документи про вiдмiну вироку суду вiд 15.12.1967р. та 18.07.1970р. Але так i залишилось таємницею, що ж написано в викрадених документах Януковича, i хто постарався, щоб цi документи пропали назавжди.
   Перший наш президент був поганий, другий - гiрший, третiй - нiякий, четвертий - зек. До 2004 року вiн два роки був прем"єр-мiнiстром, за два роки пiдписав багато паперiв, але жодного разу не прочитав, як пишеться його посада, бо в автобiографi§ в словi "прЄмЬєр" вiн зробив двi помилки. Слово "професор" вiн теж не змiг вивчити напам"ять, i в тiй же автобiографi§ в словi "профФесор" теж зробив помилку. Невже Янукович за 60 рокiв не прочитав жодно§ книжки? А який буде в нас п"ятий президент? Невже пацiєнт психлiкарнi? Бо до зека Укра§на вже опустилася, ще на одну сходинку, до дурдому - i вона займе достойне мiсце в ряду європейських кра§н.
  
   Ющенко пiд кiнець своє§ каденцi§ нагородив 40 чоловiк рiзними нагородами. Вiн нагородив орденом Ярослава Мудрого керiвника свого офiсу Руслана Демченка. Також орден Ярослава Мудрого отримав Юрiй Рубан - директор Нацiонального iнституту стратегiчних дослiджень, який переконав Ющенка вийти в другий тур виборiв. Орден "За заслуги" отримав керiвник президентсько§ служби протоколу Юрiй Полурез. Заступник глави секретарiату Олександр Шлапак нагороджений орденом Ярослава Мудрого. Орденом княгинi Ольги нагороджено репортера агентства УНIАН Олену Гiтлянську, що п'ять рокiв працювала при президентовi. Олена Трусова, заступник Iрини Ванниково§ у прес-службi, отримала звання "Заслужений працiвник культури Укра§ни". "Героя Укра§ни" отримав керiвник Миронiвського хлiбопродукту Юрiй Косюк, що змiнив на цьому посту завгоспа Ющенка Iгоря Тарасюка. Званням заслуженого працiвника сфери послуг вiдзначений син Героя Укра§ни Михайла Зубця, президента Укра§нсько§ академi§ аграрних наук, Микола, який керував державним "Президент-отелем". Це все друзi Iгоря Тарасюка. Глава НБУ Володимир Стельмах отримав орден князя Ярослава Мудрого. Також глава СБУ Валентин Наливайченко нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого за його дiяльнiсть на темi Голодомору. Григорiю Омельченко присвоєно звання "Герой Укра§ни" за дискредитацiю блоку Тимошенко. Керiвниковi компанi§ Укрспецекспорт Сергiю Бондарчуку присвоєно звання "Герой Укра§ни". Звання "Заслужений юрист Укра§ни" отримав суддя Вищого господарського суду Iван Волiк, який засудив 17 УНА-УНСОвцiв по справi масових заворушень 9 березня 2001 року. Орден "За заслуги" отримав Павло Альошин - керiвник особисто§ охорони Ющенка "за вагомий особистий внесок у змiцнення обороноздатностi Укра§ни, забезпечення безпеки органiв державно§ влади i посадових осiб, зразкове виконання вiйськового обов'язку", який за 4 роки з лейтенанта став полковником. Вiйськове звання генерал-лейтенанта отримали вiд Ющенка начальник Управлiння державно§ охорони Олександр Бiрсан i його перший заступник Юрiй Суховатий, якi були призначенi в УДО пiвроку тому.
   Коли на прес-конференцi§ Ющенку задали питання про цi нагороди, вiн крiзь зуби процiдив: "А якби ви були президентом, ви б сво§х друзiв не нагородили?". Не лише друзiв, а й братiв, бо Петро Ющенко отримав орден з рук свого брата-президента. За якi заслуги? Бо брат!
   А себе Ющенко теж не скривдив, захопив собi державну дачу.
  
  Державна дача Љ29, маєток В.Ющенка в Конче-Заспi.
   Невiдомий автор негайно написав вiд iменi Ющенка Заповiт:
  Поховайте на Говерлi мене у барлогу,
  Поруч мене положiть Луценка й Балогу.
   Хай спiвають надi мною жалiсно "Гринджоли",
   Прощавай, бабо Параско, i коханi бджоли.
  А на труну намотайте з помаранчу банта -
  Хай кра§на пам"ятає про свого "гаранта".
   А ще прошу розповiсти у Донецьку правду:
   Як тягнув я "Регiони" з небуття у владу,
  Як старався-намагався вивести §х в люди,
  Орденiв одних роздав я - бiльше тонни буде.
   Разом з ними та Балогой нищили ми Юлю,
   Та хто знав, що така вперта ця дiвчина буде.
  Тож за всi мо§ заслуги та за проФФесiйнiсть,
  Поряд з Ленiним поставте, щоб зазначить цiннiсть.
   Президентом я хотiв би бачить Вiтю вдруге,
   Як не я, то другий Вiтя хай гарантом буде.
  А в прем"єрах, краще буде, якщо буде Сеня,
  Хай бюджет вже дерибанить молодое плем"я.
   Та й мо§м нащадкам може вiд них перепасти,
   Тож не треба буде дiтям у народа красти.
   Перший раз в iсторi§ Укра§ни наш уряд однопартiйний, вiн сформований повнiстю з партi§ Регiонiв. Прем"єром став Микола Азаров. З 14 попереднiх прем"єрiв, Азаров найтупiший, бо навiть мову не може вивчити. В урядi мiнiстром економiки дивом виявився Цушко. Це голова колгоспу, що в урядi Януковича був мiнiстом МВС i якого вже три роки прокуратура розшукує по всьому свiтi. Тепер економiка Укра§ни запрацює! А мiнiстром МНС став екс-мiнiстр МНС Шуфрич. В Мiнiстерствi надзвичайних справ не знайшлося грамотного спецiалiста, щоб очолити це важливе для кра§ни мiнiстерство, а знайшли Шуфрича - чоловiка трохи несповна розуму. Це ж брат Черновецького, той теж повний придурок. А ось його заступником став синок Ганни Герман, який до цих пiр працював в своє§ мамочки помiчником депутата, а реально - шофером. Другим заступником став чоловiк Олени Бондаренко - народного депутата вiд партi§ Регiонiв. МНС - в надiйних руках! А головою СБУ, на повне здивування всiх, став Хорошковський з погонялом "Доллар". Виявляється, за дуже великi грошi в Януковича можна купити навiть спецслужбу, яка оберiгає кра§ну вiд внутрiшнiх i зовнiшнiх ворогiв. Всi, напевне, здивувалися б, якби в Америцi якийсь бiзнесмен купив ЦРУ. А в нашiй державi продається все, були б грошi.
   Чому донецька власть бандитська? Це менi пояснила старенька бабуся. Бо пiсля вiйни всiх бандитiв та полiца§в засилали на шахти в Ворошиловградську та Донецьку областi. А в цих бандитiв народжувались дiти. I ким вони ставали? Звичайно ж, бандитами. Але зараз вони звуться не бандитами, а бiзнесменами. Правда, методи, з якими вони дiють, бандитськi, але це якщо з нашого боку дивитися. Наприклад, син Януковича просить батька призначити на Нацбанк Сергiя Арбузова. Арбузов був головою правлiння банку "Донеччина", який пiзнiше перейменували на "Укра§нський Бiзнес Банк", що контролюється старшим сином президента Януковича - Олександром. В ньому обслуговуються рахунки компанiй, якi володiють резиденцiєю президента - "Межигiр'ям" та готельно-ресторанним комплексом на територi§ мисливського господарства президента - "Сухолуччя". Хто скаже, що старший син президента теж, як i його батько, з кримiнальних структур? Нi, вiн бiзнесмен. Як i його батько, бо в 2003 роцi Янукович приватизував елiтну квартиру, безкоштовно надану йому державою, яку згодом успiшно обмiняв на iншу та продав за 33 мiльйони гривень своєму однопартiйцю Сергiю Клюєву. Гендляр, iншого слова не пiдберу, президент - гендляр!
   Партiя Регiонiв створила орган по боротьбi з корупцiєю. Партiя, яка всю свою iсторiю поширювала корупцiю, хоче цю корупцiю побороти? На чолi цього органу став Янукович, набрали бiйцiв з партi§ Регiонiв, контроль за цим органом поклали теж на партiю Регiонiв. Це ж вона, партiя Регiонiв, вiдмiнила закон про боротьбу з корупцiєю. I як вона без закону буде з корупцiєю боротись?
   В уряд пiшли два десятки народних депутатiв вiд партi§ Регiонiв. Таких же два десятки нардепiв призвали з наступних спискiв i вони приймали присягу. Виявляється, бiльшiсть народних депутатiв вiд партi§ Регiонiв навiть не вмiють читати(!) по-укра§нському.
   Партiя Регiонiв, §§ Нафтогаз i РосУкрЕнерго подали в Стокгольмський арбiтраж позов до держави Укра§на i хочуть вiдсудити 5,5 мiльярдiв доларiв. Для бандитiв основним гаслом є: взути лоха, тому партiя Регiонiв хоче "взути" Укра§ну на 5,5 млрд. I ось 8 червня арбiтражний iнститут Торговельно§ палати Стокгольма зобов"язав Нафтогаз вернути РосУкрЕнерго дванадцять з лишком мiльярдiв кубометрiв газу. Мiж Нафтогазом i РосУкрЕнерго була домовленiсть "Нафтогаз забезпечує РосУкрЕнерго послуги по транзиту газу через укра§нську трубопроводну систему в iншi європейськi держави, а також послуги по зберiганню газу в Укра§нi". I як РосУкрЕнерго розраховувався з Нафтогазом? А нiяк, бо господарi Нафтогазу i РосУкрЕнерго - це однi й тi ж особи. I газ вони переклали з державного Нафтогазу до приватно§ кишенi РосУкрЕнерго.
   Партiя Регiонiв продовжила строк перебування росiйського Чорномор-ського флоту до 2042 року за зниження цiни на §хнiй газ. Я не проти росiйсько§ бази, але я хочу, щоб поруч з росiйським флотом стояла вiйськова база НАТО, щоб захистити мене вiд чужого флоту. А при голосуваннi в парламентi цього питання, кидали димовi шашки в зал i яйця в спiкера. Мiж iншим, "тухлi яйця" ще треба заслужити, бо яйцями закидають вже зовсiм нiкчемних чиновникiв. А Литвин це заслужив, вiн виглядав з-за парасольки i вiв засiдання, хоча повинен був сказати: "У нас нема кворуму i я не можу тут, в президi§, смердiти вашими яйцями, i я закриваю парламент, доки ви не станете цивiлiзованими депутатами". Але вiн засiдання не закрив i продовжував далi "смердiти".
  
   Угода мiж Укра§ною i Росiйською Федерацiєю з питань перебування Чорноморського флоту Росiйсько§ Федерацi§ на територi§ Укра§ни:
  Стаття 1.
  Сторони подовжують дiю Угоди мiж Укра§ною i Росiйською Федерацiєю про статус та умови перебування Чорноморського флоту Росiйсько§ Федерацi§ на територi§ Укра§ни вiд 28 травня 1997 року на 25 рокiв з 28 травня 2017 року з наступним автоматичним продовженням на наступнi п'ятирiчнi перiоди, якщо жодна зi Сторiн не повiдомить письмово iншу Сторону про припинення §х дiй не пiзнiше, нiж за один рiк до завершення термiну дi§.
  Стаття 2.
  Орендна плата за перебування Чорноморського флоту Росiйсько§ Федерацi§ на територi§ Укра§ни починаючи з 28 травня 2017 року складається з платежiв Росiйсько§ Федерацi§ Укра§нi в розмiрi сто мiльйонiв доларiв США на рiк, а також з додаткових коштiв, якi отримуються за рахунок зниження з дати набрання чинностi цiєю Угодою цiни в розмiрi до ста доларiв США вiд встановлено§ чинним контрактом мiж НАК "Нафтогаз Укра§ни" i ВАТ "Газпром", на кожну тисячу кубометрiв газу, що поставляється в Укра§ну, за такою формулою: при цiнi триста тридцять три долари США i вище за тисячу кубометрiв газу, зниження складе сто доларiв США, при цiнi нижче триста тридцять три долари США, зниження складе 30% вiд тако§ цiни.
  Вчинено в м. Харковi 21 квiтня 2010 року у двох примiрниках, кожний укра§нською та росiйською мовами, при цьому обидва тексти мають однакову силу.
  За Укра§ну За Росiйську Федерацiю
   Ось так одна полiтична сила продає частину нашого суверенiтету буцiм-то в обмiн на короткочасну знижку цiни на газ.
   Мiнiстр освiти Дмитро Табачник назвав Голодомор 1932-33 рокiв "бредятиной" i вiдмовився признати його геноцидом укра§нського народу. Також вiн пообiцяв забрати з пiдручникiв згадку про Голодомор, єврей-мiнiстр сказав: "Фiгу вам, хохли, а не Геноцид". Але ця антиукра§нська полiтика не самого мiнiстра, це полiтика партi§ Регiонiв.
  
  
  Маєток Дмитра Табачника в Конча-Заспi.
  
   Грядуть мiсцевi вибори. Тому полiтичнi партi§ перетворились на товар, як цукор чи картопля. В iнтернетi пропонують на продаж будь-яку партiю, аби грошi. Вiталiй Кличко, наприклад, купив партiю "Нова Укра§на", i вiдтепер вона буде зватися УДАР.
   Янукович призначив керувати "Укрспецекспортом" депутата-регiонала Дмитра Саламатiна. За два з половиною роки депутатсько§ роботи Саламатiн жодного разу не виступав у парламентi, але вiн в ньому часто бився. Саламатiн також обiймає посаду першого вiце-президента Федерацi§ хокею Укра§ни. Вiн є зятем колишнього першого вiце-прем'єра Росi§ Олега Сосковця. Дмитро Саламатiн отримав укра§нське громадянство Укра§ни лише 6 грудня 2005 року i незаконно потрапив у парламент в 2007 роцi, бо депутатом укра§ни може бути обрана людина, яка є громадянином не менше 5 рокiв.
   До нас прибула мiнiстр закордонних справ США Клiнтон. Ї§ Янукович з якогось дива назвав генеральним секретарем, а мiй сусiд назвав нашого президента круглим дураком: "I цього дурня ми вибирали, i вiн нами керує, так нам i треба, бо менi здається, що наш Янукович з Светою Букiною iз серiалу "Счастливы вместе" в одному ПТУ вчився".
   Нiчого подiбного, крiм технiкуму Янукович закiнчив Донецький полiтехнiчний iнститут, а потiм Укра§нську академiю зовнiшньо§ торгiвлi, здобувши там звання магiстра мiжнародного права, хоч до цих пiр плутає Буковину та Буковель, Косово з Сербiєю та Чорногорiєю, Пiвнiчну Осетiю з Пiвденною. Правда, в цiй академi§ майбутнього президента жодного разу не бачили, навiть за дипломом не при§жджав. До речi, в рiк закiнчення академi§ Янукович був губернатором областi. Окрiм магiстра, Янукович має iншi вченi звання - доцент, доктор наук, професор. В 1999 роцi Януковичу присвоєно вчене звання доцента кафедри автомобiльного транспорту Донецько§ державно§ академi§ управлiння. Виявилось, що тако§ кафедри не iснує. Крiм цього, за рiк у крiслi губернатора Донецько§ областi, Янукович "написав" десять наукових робiт, надрукував §х, "пiдготував" п'ять кандидатiв наук i п"ять рокiв (в одному 2000-му роцi!) "читав" лекцi§ в Донецькiй державнiй академi§ управлiння, за що отримав звання професора. Янукович став доктором наук у 2000 роцi, а в 2001 - професором.
   "Засвiтилася" дружина Ющенко - Катерина. Ї§ фонд "Укра§на-3000" зiбрав сотнi мiльйонiв коштiв рiзно§ валюти для будiвництва "Лiкарнi майбутнього" для онкохворих дiтей. Як збирали? А хто вiдмовить дружинi хоч поганого, але все ж президента? Зiбрали, викопали котлован, закопали в нього сотню тисяч гривень. I все. А решта грошей де? А грошi вкрали. Вкрали грошi в онкохворих дiтей, який грiх може бути бiльшим?
   МВФ вимагає вiд укра§нсько§ влади пiдвищити пенсiйний вiк сво§м громадянам. Пiсля цього обiцяє Укра§нi необхiдний транш. Тому кабмiн, щоб отримати грошi МВФ, готує пенсiйну реформу, яка передбачає пiдвищення пенсiйного вiку. Чи пiдвищать вiк чоловiкам? Навряд чи, бо середнiй вiк укра§нських чоловiкiв - 62 роки, а небiжчики на пенсiю не йдуть. Тому будуть пiдвищувати пенсiйний вiк жiнкам. Бережiться, молодицi!
   Минулого року Карпати накрило стихiйне лихо - повiнь. Всi кинулись рятувати потопаючих. Аж ось сьогоднi прокуратура виявила, що "пiд шумок" вкрали 19 мiльйонiв гривень. Порушено 63 кримiнальнi справи, але чи доведуть §х до суду. Навряд чи, бо 19 мiльйонiв якось грiють душу.
   З серпня партiя Регiонiв пiдняла цiну на газ наполовину. Для чого ж Укра§на вiддала Росi§ Чорноморський флот? Регiонали ж клялися i божилися, що Севастополь вони вiддали за дешевий газ.
   Вигнали Шуфрича з МНС. А за що ж його держати, коли Захiдну Укра§ну заливає, а Шуфрич в цей час вештається коридорами генерально§ прокуратури. Захiдну Укра§ну заливає, а решту територi§ палить. А в цей час президент Янукович, прем"єр Азаров та спiкер Литвин дружно пiшли в вiдпустку. Вони думали, що основне завдання §хньо§ роботи - це виграти вибори, а виявляється, i пiсля виборiв треба працювати. А працювати вони не вмiють.
   Голова СБУ Хорошковський вирiшив закрити два телеканали, бо вони наважуються казати про нього правду. Вiд них ми дiзналися, що Хорошковський не може бути членом Вищо§ Ради юстицi§, вiд яко§ залежать всi суди в державi. I тому Хорошковський вирiшив §х лiквiдувати. А в вiдповiдь телеканали звернулись з вiдкритим листом до президента як до гаранта нашо§ конституцi§, що Хорошковський пiдриває довiру до Януковича як до чинного президента. А я подумав: найшли до кого звертатись?! Бандитська влада має свого пахана - зека-рецидивiста, i вони звертаються до нього за справедливiстю? Укра§нi не бачити справедливостi, бо владi плювати на саме право, закони i конституцiю, гарантом яко§ є Янукович. Ви ж подивiться, бойовики з бритими потилицями i з ксивами партi§ Регiонiв хазяйнують у всiх державних закладах: в генпрокуратурi, судах, МВС, СБУ, в парламент ходять як на роботу, в кабмiнi керують мiнiстрами, в банках вони сво§ люди, на всiх пiдприємствах вони "смотрящие", можуть зайти в будь-який офiс i вiдiбрати бiзнес у будь-кого. I в §хнього пахана телеканали просять допомоги? Ось прийшли вони в Ки§в, i захопили владу, без виборiв, без референдуму, прийшли i взяли. Такою ж тактикою захопили Нацбанк. Цими методами дiяли гангстери в Сполучених Штатах, коза-ностра в Iталi§, якудза в Японi§, КГБ в СССР, а §х шлях зараз повторює партiя Регiонiв.
   Першi нагороди вiд Вiктора Януковича:
  Рiнат Ахметов - орден князя Ярослава Мудрого.
  Сергiй Кальцев - заступник голови запорiзько§ органiзацi§ Партi§ регiонiв - орден "За заслуги". Вiн у Запорiжжi "смотрящий".
  Володимир Стретович - "тушка" - орден Ярослава Мудрого.
  Тетяна Недельська - дружина депутата-регiонала Яна Табачника - звання "народно§ артистки".
  Iгор Лiхута - чоловiк Та§сi§ Повалiй - звання "заслуженого дiяча мистецтв".
  Юрiй Ассаул - особистий пiлот Януковича - "заслужений працiвник транспорту".
  Олександр Єфремов - орден Ярослава Мудрого.
  Iван Попеску та Iгор Прасолов - орден "За заслуги". За якi?
  Вiталiй Хомутиннiк - "заслужений економiст".
  Василь Хара - "заслужений працiвник соцiально§ сфери".
  Вадим Колеснiченко - "заслужений юрист".
  Iгор Шаров - орден Ярослава Мудрого.
  Олег Зарубiнський, Микола Деркач i Сергiй Гриневецький - орден "За заслуги". За якi? За те, що продали Укра§ну?
  Лариса Трофименко - директор державного готелю "Ки§в", який перебуває на балансi Верховно§ Ради - орден княгинi Ольги.
  Володимир Мартинюк - керiвник Управлiння кадрiв апарату Верховно§ Ради - орден Данила Галицького. За якi подвиги нагородили начальника вiддiлу кадрiв?
  Валерiй Бевз - орден "За заслуги". За якi?
  Вiктор Пшонка - орден "За заслуги". За якi? Бо кум.
  Анатолiй Могильов - мiнiстр внутрiшнiх справ, став генерал-лейтенантом, поза законом став, бо ще й пiв року не пройшло, як мiнiстр.
   Мiнiстру внутрiшнiх справ Могильову подарували суперавтомобiль - "Кадилак" вартiстю в мiльйон гривень, що в перекладi на СКВ - 100 тисяч євро. Хто подарував? Приватна особа, iнкогнiто. За що? Бо подобається Могильов цьому невiдомому iнкогнiто. Ми б в це повiрили, якби не знали, що якщо комусь "свiтить" тюрма, то вiн може вiдкупитися. I такса вiдома - це 10 тисяч євро за кожен рiк "нетюрми". Цей "iнкогнiто" вiдкупився вiд 10 рокiв в"язницi. Ось чому Могильов не бажає розлучатись з "Кадилаком" - та вiн його заробив! Ще мiнiстр проговорився, що його мiнiстерству невiдомi особи подарували 1000 автомобiлiв. Що це значить? Що 1000 кримiнальних злочинцiв вiдкупилися вiд тюряги. Ще Могильов натякнув, що йому й вертолiт не завадив би. А це який строк?
   Партiя Регiонiв заявила:
   1. УЄФА вiдмiнить Євро-2012 в Укра§нi, якщо не будуть проведенi суперасфальтнi дороги з Києва до дач, що належать мiнiстрам з партi§ Регiонiв.
   2. "Газпром" перестане поставляти газ на Укра§ну, якщо ми не заплатимо "Росукренерго" 5,5 млрд. доларiв.
   3. Значення слiв "генофонд" i "геноцид" вважати тотожними, бо так §х розумiє президент Янукович, а Iталiю та Iрландiю вважати однiєю кра§ною, бо президент Янукович так знає географiю.
   4. Пiдвищення соцiальних стандартiв виконано: пiдвищились цiни на газ, пiдвищився пенсiйний вiк, пiдвищились цiни на товари повсякденного попиту та продукти харчування.
   5. Укра§на - для людей, але лише з партi§ Регiонiв.
   Конституцiйний суд, за вимогою партi§ Регiонiв, вiдмiнив конституцiйну реформу 2004 року.
   Рiшення Конституцiйного Суду Укра§ни у справi за конституцiйним поданням 252 народних депутатiв Укра§ни щодо вiдповiдностi Конституцi§ Укра§ни Закону Укра§ни "Про внесення змiн до Конституцi§ Укра§ни" вiд 8 грудня 2004 року Љ 2222-IV вiд 30 вересня 2010 року:
   Конституцiйний Суд Укра§ни у с т а н о в и в:
  Суб'єкт права на конституцiйне подання - 252 народних депутати Укра§ни - звернувся до Конституцiйного Суду Укра§ни з клопотанням визнати таким, що не вiдповiдає Конституцi§ Укра§ни (є неконституцiйним), Закон Укра§ни "Про внесення змiн до Конституцi§ Укра§ни" вiд 8 грудня 2004 року Љ 2222-IV.
  Як стверджують народнi депутати Укра§ни (!), внесенi змiни до Конституцi§ Укра§ни призвели до порушення статей Основного Закону Укра§ни.
   Конституцiйний Суд Укра§ни в и р i ш и в:
  Визнати таким, що не вiдповiдає Конституцi§ Укра§ни, Закон Укра§ни "Про внесення змiн до Конституцi§ Укра§ни" вiд 8 грудня 2004 року Љ 2222-IV у зв'язку з порушенням конституцiйно§ процедури його розгляду та прийняття.
  Конституцiйний Суд Укра§ни виходить з того, що визнання неконституцiйним Закону Љ 2222 у зв'язку з порушенням процедури його розгляду та ухвалення означає вiдновлення дi§ попередньо§ редакцi§ норм Конституцi§ Укра§ни. Це забезпечує стабiльнiсть конституцiйного ладу в Укра§нi, гарантування конституцiйних прав i свобод людини i громадянина, цiлiснiсть, непорушнiсть та безперервнiсть дi§ Конституцi§ Укра§ни, §§ верховенство як Основного Закону держави на всiй територi§ Укра§ни.
   Вiдтепер ми будемо жити за конституцiєю 1996 року. Я уявити не можу, якi грошi треба заплатити кожному iз 18 суддiв КС, щоб вони одноголосно "потоптали", як пiвник курочку, нашу конституцiю.
   З цього приводу Звернення президента Януковича до народу:
   "Конституцiйний суд Укра§ни скасував змiни, внесенi в Конституцiю у 2004 роцi. Таким чином, ми повернулися до Основного закону, за яким Укра§на жила з року 96-го. Ми повернулися до Конституцi§, яку Європа та свiт визнали як одну з найкращих. Ця Конституцiя дозволила Укра§нi ствердитися як незалежнiй державi, визначити незмiнний курс на демократiю та верховенство права, захист прав i свобод громадян.
   Рiшення Конституцiйного суду не є несподiваним для народу. Укра§на i суспiльство стомилися вiд життя в тих умовах, якi продиктували нам змiни до Конституцi§ 2004 року. Бо цi змiни, що вносилися поспiхом, в угоду полiтичному моменту, були причинами суцiльних конфлiктiв у владi. Як результат - падiння економiки i бiднiсть людей, значне послаблення позицiй нашо§ кра§ни на мiжнароднiй аренi.
   Сьогоднi Конституцiйний суд скасував поправки 2004 року. Як гарант Конституцi§, я виконаю це рiшення, як виконав би будь-яке iнше. Усi нашi наступнi дi§ з удосконалення Конституцi§ будуть ефективними, системними та прозорими. Нова реформа полiтично§ системи є невiд'ємною складовою курсу реформ i стане вагомим кроком до загальнонацiонально§ згоди. Я пiдтримую iдею референдуму, а також iдею Нацiонально§ конституцiйно§ асамбле§, як механiзм для ефективно§ консолiдацi§ на шляху реформування полiтично§ системи. Я вiрю у незворотнiсть демократичного вибору, вiрю в свободу i справедливiсть у нашiй державi, в майбутнє укра§нсько§ демократично§ республiки. Ми маємо зробити Укра§ну сильною, сучасною, конкурентоспроможною державою i я вiрю в пiдтримку народу у цiй важливiй i дуже вiдповiдальнiй справi".
   Яка рiзниця, яку конституцiю буде порушувати §§ гарант - нову чи стару? А слова якi! "...я вiрю в пiдтримку народу". А ти народ про це спитав? Чи поставив його, народ, перед фактом, як каже народ, в "позу Рекса"?
   Звернення Тимошенко з приводу рiшення Конституцiйного Суду:
   "Конституцiйний Суд Укра§ни всупереч будь-якiй логiцi конституцiйного права самочинно оголосив новий конституцiйний лад в Укра§нi. Суд незаконно привласнив собi права народу та Верховно§ Ради. Стаття 5 Конституцi§ Укра§ни проголошує, що право визначати конституцiйний лад не може бути узурповане державними органами або посадовими особами. Це рiшення Конституцiйного Суду, яке прийнято за сценарiєм Януковича, вiдповiдно до статтi 5 Конституцi§, є узурпацiєю державно§ влади. Цей день, 1 жовтня 2010 року, увiйде в iсторiю Укра§ни як день вбивства демократi§, як день встановлення диктатури, як день укра§нського ГКЧП. Голова Конституцiйного Суду вчинив беззаконня - простим рiшенням суду оголосив встановлення замiсть iснуючо§ в кра§нi Конституцi§ принципово iншо§, яка iснувала в 1996 роцi. Всiх нас повернуто далеко назад в епоху кучмiзму з усiма складовими режиму тодiшньо§ диктатури.
   Свого часу iмператор Калiгула остаточно з'§хав з глузду i проголосив свого коня на iм'я Iнцитат сенатором. В iсторi§ цей приклад став символом сваволi та безвiдповiдальностi керiвника держави. За двi тисячi рокiв цей "подвиг" повторив Янукович. Тепер Укра§на отримала полiтичну "ядерну зброю" у виглядi не зовсiм адекватного президента з повноваженнями диктатора. Але диктаторами не народжуються, §х робить такими оточення. Конституцiйнi суддi в дорогих мантiях, якi мали стояти на сторожi Основного закону, виявилися лакеями, просто ряженими блазнями. I вони разом з Януковичем несуть всю повноту вiдповiдальностi за руйнування державного устрою. Вони теж увiйшли в iсторiю Укра§ни, як i §х попередники, якi оголошували другий термiн президента Кучми першим. Тепер це є у §х родинних iсторiях. Їхнiми "трудами" кра§на опинилася на задвiрках полiтично§ та правово§ культури i втрачає шанси стати частиною демократично§ цивiлiзацi§. Впродовж багатьох рокiв Укра§на намагалася стати повноправною частиною Європи i свiту. Все це сьогоднi принижено. Гiднiсть кра§ни, §§ мiжнародний авторитет покладено на вiвтар самодурства та жаги до влади Вiктора Януковича. Але влада - це не просто шматок повноважень та компетенцiй. Це ресурс, який включає ще й такi поняття, як довiру свiту, повагу з боку сво§х громадян, пiдпорядкованiсть законам та принципам. Нiчого цього вiдсьогоднi в укра§нсько§ влади немає.
   Зараз є очевидним, що президент Укра§ни, парламент, уряд, Конституцiйний Суд i всi iншi представники влади обирались за iншою Конституцiєю, яку сьогоднi попрали. Вони не були надiленi народом тiєю владою, яку привласнили цим рiшенням Конституцiйного Суду. I тому висновок може бути лише один: президент, парламент, уряд - тепер усi вони мусять бути переобранi на невiдкладних президентських та парламентських виборах, якi потрiбно провести пiд дiєвим монiторингом демократично§ свiтово§ спiльноти. Тiльки повне перезавантаження влади може вiдновити довiру людей до державних iнституцiй, полiтикiв i повернути Укра§ну на демократичний, конституцiйний шлях розвитку. Або боремося всiм народом, або не треба розраховувати на свободу та самоповагу".
   Рiшення Конституцiйного Суду продемонструвало повну полiтичну безвiдповiдальнiсть та безкарнiсть представникiв нинiшньо§ влади, що iнiцiювали цей процес змiни Конституцi§. В iсторi§ держав конституцiйнi акти вiдмiняли лише загарбники шляхом збройного нападу на кра§ну - вiд Чингiз-хана до Гiтлера. То чим партiя Регiонiв краща вiд Гiтлера?
   Висновок Конституцiйного Суду про коалiцiю "тушок":
  "Iменем Укра§ни Конституцiйний Суд в и р i ш и в:
  1. ...окремi народнi депутати Укра§ни, зокрема тi, якi не перебувають у складi депутатських фракцiй, що iнiцiювали створення коалiцi§ депутатських фракцiй у Верховнiй Радi Укра§ни, мають право брати участь у формуваннi коалiцi§ депутатських фракцiй у Верховнiй Радi Укра§ни.
  2. Рiшення Конституцiйного Суду Укра§ни є обов'язковим до виконання на територi§ Укра§ни, остаточним i не може бути оскаржене".
   Ось так працює наш любий Конституцiйний Суд, що пiдмiняє Верховну Раду i змiнює статтi укра§нсько§ конституцi§, спираючись на ... регламент Верховно§ Ради! Але ж в Конституцi§ 1996 року ясно сказано: "Закони та iншi нормативно-правовi акти приймаються на основi Конституцi§ Укра§ни i повиннi вiдповiдати §й". Як можна правове поле конституцi§ "впихнути" в правове поле регламенту? Це ж повний юридичний абсурд, це правове дикунство! Для суддiв Конституцiйного Суду регламент Верховно§ Ради вище Конституцi§?!
   "До складу коалiцi§ можуть увiйти лише тi народнi депутати, якi є у складi депутатських фракцiй, що сформували коалiцiю. Саме належнiсть депутатiв до цих фракцiй вiдiграє визначальну роль депутатських фракцiй в утвореннi коалiцi§ депутатських фракцiй", - сказав Конституцiйний суд в рiшеннi вiд 17 вересня 2008. Цей же Конституцiйний Суд, в цьому ж складi! То якi грошi треба заплатити кожному з 11 суддiв КС, щоб вони прийняли абсолютно протилежне i явно антиконституцiйне рiшення? Як каже мiй сусiд, тут хабарi вимiрювались фурами, бо перший вiце-прем'єр Андрiй Клюєв оголосив рiшення Конституцiйного Суду за добу до його офiцiйного оприлюднення.
   Напередоднi мiсцевих виборiв партiя Регiонiв включила адмiнресурс, а якi тут можуть бути шанси в iнших партiй, коли виборчi комiсi§ в руках однiє§ партi§. Електорат лише голосує, а рахують iншi. Рахує п"ята колона, а вона враховує лиш сво§ внутрiпартiйнi iнтереси. Чому я §х назвав "п"ятою колоною"? Бо вони чужi нам, вони моляться iншому Богу.
   Вiзьмiть мову. Партiя Регiонiв має iншу вiд нас мову - росiйську, вони й весь народ хочуть змусити нею розмовляти, бо укра§нську нiяк вивчити не можуть. Яка мова найважча - єврейська чи китайська? Нiчого подiбного, найважча мова укра§нська, бо багато укра§нцiв не можуть §§ вивчити. Уявiть ситуацiю, коли в британському парламентi виступають по-французьки чи по-нiмецьки. Абсурд, скажете ви, але чому в нашому парламентi переважає чужа мова, а прем"єру пишуть його виступи укра§нською мовою, але росiйськими лiтерами?
   Також культура. Вони, партiя Регiонiв, ненавидять все укра§нське, а наша вишиванка §х бiсить. Спитайте будь-кого з §хньо§ партi§, хто такий Шевченко, i бiльшiсть скаже - футболiст. Вони не знають наших письменникiв, бо не вмiють по укра§нському читати, хоч живуть тут все життя.
   Прапор. Звернiть увагу на §хнi мiтинги - укра§нського прапора там не побачиш, лиш червоний стяг - прапор чужо§ держави. Навiть на офiцiйних прийомах за спиною Януковича наш прапор часто вiшають доверху ногами. Що, протокольна служба своє§ служби не знає?
   Iсторiя. Iсторiя Укра§ни почалася бiльшовиками, а закiнчилась партiєю Регiонiв. Мiж цими датами iсторi§ укра§нського народу нема. Колективiзацi§, результатом яко§ став голодомор, не було. Коли Янукович в Росi§ заявив, що голодомору в Укра§нi не було, всi були дуже здивованi, особливо держави, якi признали голодомор Укра§ни геноцидом комунiстичного режиму проти укра§нського народу, вiрнiше проти укра§нського селянства. Бо в мiстах люди з голоду не пухли i не вмирали, по кордону Укра§ни люди з голоду не вмирали, вмирали лише сiльськi жителi. Не просто гинули, а вiд голоду §ли сво§х дiтей, §ли померлих вiд голоду, канiбалiзм був повсякденним явищем в укра§нських селах. Весь свiт признав голодомор, а партiя Регiонiв його заперечує. Також не було сталiнських репресiй, вiнницький парк iменi Горького не був перетворений в суцiльну братську могилу з розстрiляних "врагов народа", з яко§ нiмцi в 1943 роцi викопали 10 тисяч трупiв. Це лише в одному парку, а таких "паркiв" по всiй Укра§нi - вся Укра§на. В iсторi§ Укра§ни не було Вiтчизняно§ вiйни, бо в той час партiя Регiонiв ще не iснувала, не було Бандери, УПА, не було помаранчево§ революцi§, все це провокацiя опозицi§.
   Вiра. В партi§ Регiонiв навiть Бог iнший - росiйський, вiрнiше, не Бог, а церква - Росiйського Патрiархату. Коли росiйський патрiарх при§хав до Укра§ни, наш президент бiгав за ним як §хнiй "мальчик-послушник", а за президентом бiгала вся партiя Регiонiв.
   Полiтика. Партiя Регiонiв проводить антиукра§нську, проросiйську полiтику. Чи потрiбен нам Севастополь? Потрiбен, але вiддамо його Росi§. Також Росiя хоче мати нашу газотранспортну систему, наш телеком, наш авiабуд, вiддамо, але чуть пiзнiше. Куди не кинься, всi стратегiчнi об"єкти уже в руках Росi§. Жодного кроку наш президент не ступить без консультацi§ з Москвою, бо партiя Регiонiв - це п"ята колона Кремля, як каже мiй сусiд, так можуть чинити лише байстрюки.
   Перед виборами в мiсцевi органи влади цiна на хлiб зменшилась, а як тiльки вони закiнчились, цiна на хлiб знов пiдскочила.
   Перший дружнiй вiзит в якостi президента Янукович нанiс Францi§. Там Саркозi нагородив Януковича Орденом Почесного легiону. Але Янукович - не перший "легiонер" серед укра§нських полiтикiв. Така вiдзнака вже є в Сергiя Тiгiпка, яку вiн отримав як вiце-прем'єр уряду Лазаренка - за сприяння французькому концерну "Лафарж" в отриманнi контролю над Микола§вським цементним заводом.
   Пiсля виборiв партiя Регiонiв вирiшила притягти до кримiнально§ вiдповiдальностi колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Луценка - вiн, виявляється, в змовi з усiм мiнiстерством, в результатi чого його водiй одержав пiдвищену пенсiю, i загрожує екс-мiнiстру 8 рокiв каторги. Я знаю, що пенсiя виплачується з пенсiйного фонду, а начисляє §§ вiддiл соцiального забезпечення. Жоден мiнiстр не може виплатити своєму пiдлеглому пенсi§ нi копiйки. Невже всi в партi§ Регiонiв заслiпленi люттю та ненавистю до колишнiх мiнiстрiв, що замiсть боротьби з оргзлочиннiстю, що пiд §х егiдою дуже зорганiзувалась, починають вже боротися з пенсiонерами? А може це є результатом того, що Луценко останнiм часом заявляє, що в кра§нi вiдбувається реабiлiтацiя органiзовано§ злочинностi:
   "Кра§на форсовано повертається у бандитськi 1990-тi. Вони будують так звану "нову кра§ну" зi старою кривавою битою у руках, а з мене хочуть зробити зека, щоб припинити заяви про вiдродження змички влади i кримiналу, щоб Луценку впаяли декiлька рокiв умовно, пiсля цього Луценко не зможе говорити про реабiлiтацiю ОЗУ, бо "сам такий". Сьогоднi в Укра§нi вiдбувається реконструкцiя системи "смотрящих". Вiдповiдно, не мiг не появитися старший довiрений по контактах неформально§ влади з формальною. Зараз таку роль виконує Юра Єнакiєвський. Буквально через тиждень пiсля мого усунення з посади мiнiстра внутрiшнiх справ вiн взяв пiд контроль вiдвали в Запорiжжi, а всi цi роки вiдвали працювали на заводи, а бандюкiв туди не допускали. Далi - Iллiчiвський порт. Аналогiчно можемо говорити про дотацi§ шахт, капiтальнi видатки тощо. Будь-якi серйознi фiнансовi потоки сьогоднi контролюються пiд цим iменем. - пiсля цього Луценко додав. - Даремно сподiватися, що опозицiю можна загнати за Карпати i вважати, що все перетвориться на велику Донецьку область. Це не вдасться Вiктору Федоровичу".
   Да, зараз репресi§ присутнi в нашому життi. Але полягають вони не стiльки в "зачистцi" кадрiв, скiльки в настiйних "рекомендацiях" цим кадрам вступати до партi§ влади та пiдтримувати будь-якi §§ дi§, навiть протизаконнi.
   Верховна Рада прийняла Податковий кодекс, пiдготовлений партiєю Регiонiв, що створив "податковий рай" для олiгархiв. I всi працiвники базарiв та ринкiв встали на дибки, виявилось, що новий Податковий кодекс направлений лише проти "базарникiв", вiн чомусь не зачепив крупного бiзнесу - мiльярдери, як i ранiше, можуть не сплачувати податкiв згiдно сво§х доходiв. Чому ранiше грошей вистачало? Бо в свiй час на горiлцi, тютюновi та заправках базувався весь бюджет, а зараз наша економiка тримається лише на роботi базарiв та ринкiв. Бо пiсля приватизацi§ всiх галузей промисловостi, цi галузi перестали платити податки, а стрiлку перевели на працiвникiв базару, тому вони вийшли проти Януковича з гаслом "За базар ответишь!". А чому нашi люди не хочуть сплачувати податки, як це робиться в усьому свiтi? А ви подивiться, в усьому свiтi податки вертаються: то безплатною медициною, то безплатним навчанням, а в кiнцi життя - гiдною пенсiєю. В нас не так: за медичне обслуговування треба платити по повнiй, бiльше всього платять пенсiонери та iнвалiди, бо частiше хворiють, за навчання треба платити по повнiй, а в студента сво§х грошей нема, а коли людина виходить на пенсiю, держава розводить руками - звиняйте, мовляв, грошей в пенсiйному фондi для вашо§ пенсi§ не вистачає. Для суддiв, прокурорiв та iнших хабарникiв вистачає, а особисто для вас - нi. Коли по телевiзору показали 2000 сторiнок податкового закону, я подумав "Та §х не те що вивчити, §х прочитати важко".
   Студентам ввели платнi послуги: вiдновлюєшся пiсля "академки" - плати, пропустив лабораторнi заняття - плати, за факультатив - плати, за виписку будь-якого документу чи довiдки - плати, за iнтернет - плати. А за що ж тодi я податки плачу?
   Прем"єр Азаров в Європарламентi завiрив усiх, що в Укра§нi повна свобода слова: "При§жджайте в Укра§ну, поживiть там з тиждень, i ви побачите, що я, як прем"єр, як лiдер найбiльшо§ полiтично§ партi§ зовсiм не з"являюсь у прямому ефiрi". Було б цiкаво, якби європейцi при§хали, Азаров виступив, i всi побачили б, що прем"єр-мiнiстр велико§ кра§ни не знає (!) рiдно§ мови i розмовляє як герой Галустяна - Равшан з "Нашо§ Рашi": "начальника..!".
   В кiнцi листопада в Укра§нi вiдзначають Голодомор 1932-33 рокiв. Вiдзначають не лише в Укра§нi, вiдзначають укра§нцi по всьому свiту. Крiм комунiстiв та партi§ Регiонiв. З погляду комунiстiв, нiякого голоду в Укра§нi не було, це все вигадки опозицi§. Як не було, не згоджуюсь я, коли в моєму селi Пенькiвка, що в Лiтинському районi, це я знаю з розповiдi сво§х батькiв, а вони були цьому свiдками, так ось тодi чоловiк на прiзвище Злепко з голоду з"§в двох сво§х малолiтнiх дочок. Збожеволiв з голоду i став канiбалом, хоч цього слова вiн не знав. Але канiбалiзм - не саме страшне зло, страшнiше, коли люди §ли трупи. Люди вмирали з голоду, а потiм §х §ли живi, щоб вмерти на кiлька днiв пiзнiше. Так що, голоду не було, товаришi комунiсти? Я читав в Ямпiльськiй районнiй газетi пасквiль одного комуняки, що заперечував голод в Укра§нi. А треба сказати, що Ямпiль, Вiнницько§ областi, в той час був прикордонним, а понад кордоном люди з голоду не пухли, власть цього не допускала, щоб вороги не прознали. Так ось, цей писака-комунiст розказав iсторiю, що нiякого голоду тодi не було, бо вiн сам за буханку хлiба вимiняв кожуха в одного полтавчанина, що прийшов до них щось на хлiб вимiняти. Ви лише вдумайтесь, з Полтави прийшов, не при§хав, бо трамва§-автобуси тодi не ходили, зимою прийшов чоловiк i вiддав за буханку хлiба останнiй кожух! Значить, вiн цю буханку понесе додому, де дiти пухнуть з голоду. А вiн же роздягнений, його комунiст вже "роздягнув". А де гарантiя, що iншi комунiсти, в формi, не перестрiнуть його на дорозi i не вiдберуть хлiб? Чи донiс той полтавчанин свою буханку додому, хай буде на совiстi того ямпiльського комунiста, що посеред зими здер з голодного кожуха.
   В груднi губернатора Сумщини Юрiя Чмиря нагородили орденом "Чорнобильський хрест: Мужнiсть, Честь, Гуманнiсть". За що? А за що нагороджують ветеранiв-чорнобильцiв? За лiквiдацiю чорнобильсько§ катастрофи. Але ж цьому хлопчику на момент аварi§ на ЧАЕС виповнилось всього 14 рокiв i жив вiн у Макi§вцi, а це дуже далеко вiд Чорнобиля. Але близько до Донецька!
   15 грудня генпрокуратура вручила Тимошенко пiдписку про неви§зд, бо §й "свiтить" 12 рокiв за розтринькування пiвмiльярда доларiв за Кiотським протоколом, хоч вона вказала рахунок, де цi грошi зберiгаються.
   Колишнiй екс-президент, а нинiшнiй прем"єр Росi§ Путiн офiцiйно заявив, що Велику Вiтчизняну вiйну виграла лиш Росiя, а iншi 14 республiк - до феньки. Так вiн сказав, а нашi полiтики на це навiть не вiдреагували.
   Пiд кiнець року партiя Регiонiв прийняла бюджет - без постатейного читання i обговорення, жодно§ з 2000 пропозицiй не прийняли, Чечетов пiдняв руку i проголосували, а що в бюджетi, нiхто не поцiкавився. А я поцiкавився, i виявилось, що дохiд держбюджету - 281 млрд. грн., а борг - 375 млрд. грн., а це вже дефолт. Хто не знає, дефолт - це коли держава перетворюється в фуфло, бо не має чим розрахуватися з боргами.
   Луценка заарештували. Бо не треба було боротися з бандитами, а треба було з ними дружити. Як Цушко. Три роки Iнтерпол шукав його по всьому свiту, а не посадили, бо з бандитами дружив, вiрнiше, не дружив, а прислужував §м, партi§ Регiонiв. А Луценку "свiтить" строк, бо суддi, який веде справу Луценка, сказали: "Як не буде сидiти Луценко, то сядете ви".
   З 1 сiчня, який уже раз, повинен був запрацювати антикорупцiйний закон, але не запрацює, бо партiя Регiонiв його забракувала, ну не хочуть корупцiонери , щоб проти них закони дiяли, не хочуть.
   Партiя Регiонiв об"явила адмiнреформу. З 18 мiнiстерств закрили 8, а вiдкрили 15, але пiд iншим найменуванням. I на цьому адмiнреформа закiнчилась. Мiльярдери, корупцiонери, укра§нофоби, бездарi в урядi - Янукович залишив §х у владних крiслах. Вiн мiг змiнити склад уряду, дати поштовх адмiнiстративнiй реформi, але вiн цього не зробив. Йому треба, щоб вся влада була в його мiцних руках. Для Януковича основне призначення реформ - це сконцентрувати в сво§х руках ще бiльше кадрових повноважень: призначення керiвникiв новоутворених агентств, служб, iнспекцiй, забезпечити пiдконтрольнiсть i вiдданiсть особисто йому всiх керiвникiв знизу догори, по всiй вертикалi виконавчо§ влади, щоб у державi не залишилося жодно§ бiльш-менш значимо§ керiвно§ посади, де могла б з"явитися нелояльна до Януковича людина. Партiя Регiонiв продовжує будувати "нову Укра§ну" для "Сiм"§" Януковича.
   Прем"єр Азаров сказав: "В Укра§нi появився прошарок кровосiсiв". Я не знаю, що означає "прошарок кровосiсiв", але я зрозумiв, що Миколу Яновича не зайве було б вiдправити до 1-го класу.
   Так закiнчується рiк. I владу в кра§нi захопила мафiя на чолi з кримiнальними злочинцями. Причiм, владу абсолютну: парламент, президентська вертикаль, кабмiн, СБУ, прокуратура, суди, мiлiцiя, армiя, влада на мiсцях - все в руках однiє§ полiтично§ сили, партi§ Регiонiв. Подейкують, що партiєю Регiонiв керують шестеро Злодi§в у законi, один з яких - в парламентi. Але якщо вони керують правлячою партiєю, то вони керують всiєю кра§ною. А репресi§, якi розпочала партiя Регiонiв проти сво§х суперникiв, поширюються лише на тих екс-чиновникiв, якi захищали державнi iнтереси, а тi, що мафi§ продалися, живуть в достатку, пошанi i безпецi.
   Партiя Регiонiв прийняла податковий кодекс, що захищає iнтереси олiгархiв, також збирається прийняти житловий кодекс, КЗоТ та пенсiйний закон, i всi цi закони будуть направленi проти трудяг, i дадуть можливiсть жирувати олiгархам i чиновникам. Також партiя Регiонiв збирається приватизувати все: телеком, залiзницю, авiацiю, енергетику i, накiнець, землю. Пам"ятаєте, була монополiя на горiлку, сигарети i автозаправки? Так ця монополiя наповнювала майже весь бюджет, а зараз народ споюють сурогатом, а бюджет вiд нього нiчого не має. I не буде мати вiд приватизованих галузей, бо закони виписанi так, щоб олiгархи, що все це приватизували, в державну казну нiчого не платили.
   Номiнацi§-2010:
   Андрiй Клюєв - схемотехнiк року. Суд надав унiкальнi пiльги компанi§ "Лiвела", §§ звiльнили вiд сплати акцизiв, ПДВ та iмпортного мита на нафтопродукти. Цю схему розробив Андрiй Клюєв. Друга схема. Комiсiя з координацi§ здiйснення заходiв, пов'язаних з реалiзацiєю iнвестицiйних проектiв, очолювана Клюєвим, надала запорiзькому "Заводу напiвпровiдникiв", власником якого є Клюєв, допомогу в 200 мiльйонiв гривень!
   Борис Колеснiков - водiй року. У жовтнi Колеснiков протаранив авто Державно§ автоiнспекцi§, сидячи за кермом автобуса. Коли ДАI складала акт про порушення, в ДАI сказали, що це даiшники обганяли вiце-прем'єра з правого боку.
   Iгор Коломойський - чародiй року. Вiн купив телеканал "Студiя 1 +1", отримав 60% ринку укра§нських авiаперевезень, домiгся, що уряд вкотре вiдклав вимоги до модернiзацi§ нафтопереробних заводiв, три з чотирьох заводiв належать Коломойському.
   Ринат Ахметов - щасливчик року. Вiн придбав марiупольський металургiйний комбiнат iменi Iллiча, а також ки§вський ЦУМ.
   Дмитро Фiрташ - надiя року. Бо якщо у нього вiдiбрати газ, то в кра§нi помiняється влада, мiжнароднi суди стануть на бiк Фiрташа, а Укра§на навiть не спробує захистити сво§ iнтереси, бо "Нафтогаз Укра§ни" вiдмовився сперечатись з "РосУкрЕнерго" з приводу вiдiбраного газу, а зразу ж заплатив.
   Вiктор Янукович - стабiлiзатор року. Янукович пообiцяв стабiльнiсть - вiн §§ добився: бюджет не виконується, борги Укра§ни зростають, кра§на ходить по краю дефолту як по лезу ножа. З державою жарти поганi, з державою Януковича - це небезпечно для життя. Ось вона - сильна влада: страшно, але стабiльно, стабiльно страшно.
  
   Ось такий рiк ми прожили.
   З Новим роком!
  
  
  2011-й рiк.
   Почався новий рiк.
   Сiмейнi, партiйнi i полiтичнi династi§ в Укра§нi:
  Сергiй Зайчук - син керiвника апарату Верховно§ Ради Валентина Зайчука став гендиректором Державно§ iнновацiйно§ фiнансово-кредитно§ установи, яка залучає грошi пiд державнi гарантi§ та роздає §х серед обраних комерцiйних структур.
  Юрiй Притика - син депутата Дмитра Притики став заступником мiнiстра юстицi§.
  Олексiй Толстоухов - син мiнiстра Кабiнету мiнiстрiв очолив Ки§вський зоопарк, а його дружина Свiтлана Толстоухова працює заступником мiнiстра молодi та спорту.
  Олена Плакiда - дружина керiвника уряду Криму Василя Джарти стала мiнiстром молодi та спорту.
  Денис Пудрик - син гендиректора Державного пiдприємства "Державна iнвестицiйна компанiя" Валерiя Пудрика очолив кримську митницю.
  Iгор Калетнiк - син депутата Верховно§ Ради вiд Партi§ регiонiв Григорiя Калетнiка став головою Державно§ митно§ служби, а двоюрiдна сестра Iгоря, Оксана Єлманова, член Нацради з питань телебачення i радiомовлення. Заступником у Калетнiка на митницi працює Петро Онопенко - брат глави Верховного суду Василя Онопенка.
  Олександр Демянко - син найближчого соратника Януковича Миколи Демянко став заступником начальника Департаменту ДАI МВС Укра§ни.
  Анатолiй Петренко - родич Азарова працює начальником податково§ адмiнiстрацi§ в Ки§вськiй областi.
  Василь Демiшкан - брат керiвника "Укравтодору" Володимира Демiшкана керує службою "Укравтодору" у мо§й рiднiй Вiнницькiй областi.
  Григорiй Iлляшов - чоловiк заступника глави адмiнiстрацi§ президента Олени Лукаш керує Службо§ зовнiшньо§ розвiдки. А §§ сестра Тетяна Лукаш - член ЦВК вiд Партi§ регiонiв.
  Микола Шпак - син депутата Василя Шпака, що очолював Державну компанiю "Украгролiзинг", який передав компанiю в спадок сину.
  Сергiй Шершун - син депутата Миколи Шершуна - член Антимонопольного комiтету.
  Олексiй Порошенко - син Петра Порошенка став заступником керiвника торгово-економiчно§ мiсi§ посольства Укра§ни в Кита§, а його батько, теж Олексiй, депутат Вiнницько§ обласно§ ради.
  Iрина Чала - дочка Олександра Чалого - керiвник управлiння зовнiшньоекономiчних зв"язкiв Мiнiстерства транспорту та зв"язку, а його дружина Iнна Новак - депутат Ки§вради.
  Вiктор Iвченко - чоловiк Вiри Ульянченко спочатку був заступником мiнiстра освiти, а згодом очолив наглядову раду нацiоналiзованого "Укргазбанку".
  Василь Мармазов - син депутата Євгена Мармазова був заступником мiнiстра внутрiшнiх справ, а потiм став заступником мiнiстра економiки.
  Валерiй Бiдний - зять Олександра Ткаченка, заступник мiнiстра охорони здоров"я.
  Олег Матвєєв - син депутата Валентина Матвєєва, заступник глави Державно§ податково§ адмiнiстрацi§ .
  Тетяна Корнякова з заступника генерального прокурора стала заступником мiнiстра палива та енергетики. Ї§ чоловiк Олександр Корняков - заступник глави Державно§ податково§ адмiнiстрацi§ в Ки§вськiй областi.
  Микола Пшонка - брат Вiктора Пшонки, генерального прокурора, заступник голови Вищого спецiалiзованого суду з розгляду кримiнальних та цивiльних справ.
  Юрiй Дьомiн - син Михайла Потебенька став начальником главку кадрового забезпечення в Генпрокуратурi.
  Рафаель Кузьмiн - брат першого заступника генпрокурора Рената Кузьмiна став заступником глави Антимонопольного комiтету.
  Олександр Рибак - син першого заступника голови Партi§ регiонiв Володимира Рибака став першим заступником начальника Державно§ архiтектурно-будiвельно§ iнспекцi§.
  Вiталiй Лавринович - син мiнiстра юстицi§, перший секретар посольства Укра§ни в Швейцарi§.
  Владислав Злочевський - брат мiнiстра екологi§ Миколи Злочевського став заступником начальника Одеського обласного управлiння МВС, а Анатолiй Яцков - брат начальника Одесько§ обласно§ мiлiцi§ Михайла Яцкова став начальником Державного управлiння охорони навколишнього природного середовища в Одеськiй областi. Це Злочевський-мiнiстр вiддячив за працевлаштування брата.
  Петро Литвин - брат Литвина, командувач Пiвденного оперативного командування, другий брат Микола - керiвник Державно§ прикордонно§ адмiнiстрацi§.
  Надiя Марiнцева - помiчник-консультант депутата вiд партi§ Регiонiв Ю.Ковалевсько§, ця посада вiднесена до 4-о§ категорi§ посад державних службовцiв, до яко§ вiдносяться заступники начальникiв управлiнь мiнiстерств, а всього є 7 категорiй. В дiйсностi ця молодиця є особистим кухарем президента Януковича.
  Людмила Харiв, помiчник секретаря РНБОУ Ра§си Богатирьово§ - дає поради з питань шопiнгу та пiару.
  Людмила Коваль, помiчник секретаря РНБОУ - доставляє обiди секретаревi Радбезу, органiзовує прибирання у квартирi та приватному офiсi.
  Ганна Пухляк, помiчник секретаря РНБОУ - керуюча домогосподиня Богатирьово§.
  Наталiя Чорнобривкiна, помiчник секретаря РНБОУ - вiдповiдає за Краматорськ, де секретар Радбезу працювала у мiськiй лiкарнi, та колектив яко§ висунув Богатирьову в депутати у 1990 роцi.
  Iрина Бондаренко - помiчник першого заступника секретаря Радбезу - невiстка, дружина сина Iгоря Богатирьова.
   Всi штатнi помiчники Богатирьово§ належать до друго§ категорi§ державних службовцiв.
  
  Маєток Р.Богатирьово§ в Конче-Заспi.
   На Рiздво Ян Табачник для партi§ Регiонiв органiзував шабаш пiд девiзом "Украину поимели..!". Там москалi та євре§ "поимели" нас, нашу культуру, нашу мову i пообiцяли, що будуть нас "иметь" постiйно, доки будуть при властi. Там навiть зам. генерального прокурора Ренат Кузьмiн виконав для всiє§ братви "Мурку", i всi були дуже задоволенi.
  
  "Пуща-Водиця". Маєток 1-го заступника генпрокурора Рената Кузьмiна.
   Є таке поняття, як "вимивання валюти". Якщо кра§на бiльше вивозить валюти, нiж ввозить, це призводить до обвалу нацiонально§ валюти. Рiзницю доводиться покривати iноземними кредитами чи золотовалютними резервами нацбанку. В 2010 роцi нашi заробiтчани за кордоном через системи переказiв перерахували до кра§ни понад 2 мiльярди доларiв. Це цифра офiцiйна, цi грошi пройшли через банки. А ще є система передачi валюти з рук в руки через знайомих. Таким чином укра§нцi щорiчно переказують додому близько 5 мiльярдiв доларiв. I наша валютна система тримається лише на заробiтчанах, а коли, не приведи Господь, всi заробiтчани вернуться на Укра§ну, наша гривня "обвалиться" i бiльше нiколи не пiдведеться. Так що на заробiтчан нашi банкiвськi начальники молитися повиннi, i за §х здоров"я в церквi кожен день свiчки ставити.
   Степану Бандерi орден вiдмiнили. В серединi сiчня оголосили, що суд вiдмiнив Бандерi зiрку "Героя Укра§ни". Який суд? Кажуть, що донецький. Коли? Кажуть, на початку минулого року. А чому об"явили лише зараз? Ось тут вiдкрилась глибина юридично§ казу§стики партi§ Регiонiв - бо вчора закiнчився останнiй день, коли можна було подавати апеляцiю на ухвалу цього суду. Он якi вони молодцi, юристи з партi§ Регiонiв, §х ще звуть юристами з кулiнарного технiкуму.
   Юлiя Тимошенко в iнтерв"ю сказала:
   "Я Януковича президентом Укра§ни не вважаю. По-перше, вiн нечесним шляхом потрапив на цю посаду. Згадайте тiльки змiну закону про вибори президента перед другим туром на користь фальсифiкацi§. По-друге, вiн щодня працює проти Укра§ни, демонтує §§ нацiональнi iнтереси, не поважає §§ iсторiю. По-третє, президент зовсiм не любить людей - нi на сходi, нi на заходi, нi на пiвднi, нi на пiвночi Укра§ни, не служить §м. Складно уявити собi з таким анамнезом президента будь-яко§ iншо§ кра§ни. Безумовно, вiн де-факто займає цю посаду, але за багатьма ознаками не вiдповiдає §й".
   Наш прем"єр знов прославився, бо коли Азаров був головним податкiвцем, приватизував для свого вiдомства шiсть гектарiв кримсько§ землi разом з санаторiями, в яких ранiше вiдпочивала царська сiм"я, а потiм партiйна номенклатура. I показали по телевiзору цю землю, але вже власнiсть самого Азарова на березi Гурзуфа, обнесену високим парканом. "Ай-да Азаров, ай-да сукин сын", - сказав би Пушкiн, якби був живий. Але на цьому скандал не кiнчився - Азаров на ремонт своє§ дачi видiлив пiв мiльярда бюджетних гривень. Пiв мiльярда!! З держбюджету!!! Це пiсля того, як вiн видiлив своєму сину на його бiзнес з держбюджету 120 мiльйонiв гривень. Скiльки ж тисяч рокiв каторги заробив Азаров, коли вкрав в народу 620 мiльйонiв гривень? А попереду ще 4 роки його правлiння.
  
  
   Австрiя, Вiдень, Pötzleinsdorfer Straße, 152-156, корпус 3. Маєток сина прем"єр-мiнiстра Укра§ни М.Азарова - Олексiя.
   В свiй час, коли Ющенко був президентом, Державне пiдприємство "УкрСпецЕкспорт" придбало для президента два позашляховики Range Rover Vogue, якi пiсля цього поставили на баланс Державного управлiння справами. Ющенко регулярно користувався цими машинами. Недавно виявилось, що автомобiлем, який обслуговував третього президента, сьогоднi користується молодший син президента Укра§ни Вiктор Янукович. А чом би й нi - мажор §здить на президентському авто.
   Луценку "шиють" статтю, що вiн святкував День мiлiцi§ в палацi "Укра§на" та нанiс неймовiрну шкоду нашiй державi. Я ще раз повторюю - не треба було чiпати донецьку мафiю. Бо донецький президент святкував у Криму свiй день народження i потратив на це кiлька десяткiв мiльйонiв євро державних грошей. I нiчого, нiхто його за це до вiдповiдальностi не притягує - бо донецький!
   Згiдно з рейтингом мiжнародно§ органiзацi§ Transparency International нинi Укра§на за рiвнем корупцi§ перебуває на 134-му мiсцi серед 180 держав свiту i подiляє цю сходинку з iще вiсьмома кра§нами, серед яких - Азербайджан, Гондурас та Зiмбабве. Бiльшiсть громадян Укра§ни вважає корупцiю в правоохороннiй i судовiй системi надзвичайно поширеною. Ви звернiть увагу, як нашi суддi нарiкають на свою долю: зарплата низька, роботи багато, навiть канцтоварiв, i тих не вистачає, перебиваються з хлiба на воду. А ви спитайте, скiльки суддiв звiльнилось з-за цього з роботи. Жодного! Бо з тако§ мiзерно§ зарплати вони живуть в замiських маєтках, що §м позаздрили б особи королiвсько§ кровi, §здять на таких шикарних авто, до яких мультимiльйонерам на Заходi ще довго рости, а вiдпочивають на найкращих i найдорожчих курортах свiту. I це в найвiдсталiшiй кра§нi Європи, де 90% населення знаходиться нижче офiцiйного рiвня бiдностi, де спiввiдношення статкiв найбагатших десяти вiдсоткiв населення й найбiднiших як 1000:1. Парадокси держави Укра§на! А де беруться суддi вищих судiв Укра§ни? А це дiти нинiшнiх i колишнiх суддiв, народних депутатiв та iнших впливових батькiв з верхiв укра§нсько§ влади:
  Ярослав Маринченко - син суддi ВСУ Вiктора Маринченка.
  Дмитро Сiрош - син суддi Вищого адмiнiстративного суду Укра§ни Миколи Сiроша.
  Костянтин Кобилянський - син суддi Вищого адмiнiстративного суду Укра§ни Миколи Кобилянського.
  Iгор Маслiй - син суддi Ки§вського апеляцiйного адмiнiстративного суду Володимира Маслiя.
  Андрiй Мiкулiн - син члена Вищо§ квалiфiкацiйно§ комiсi§ суддiв (ВККС) Вiктора Мiкулiна .
  Альона Косенко - дочка екс-суддi ВСУ Василя Косенка.
  Тетяна Дудар - дочка екс-суддi ВСУ Валерiя Данчука.
  Тетяна Канигiна - дочка суддi ВСУ Галини Канигiно§.
  Яна Заголдна - дочка суддi ВСУ Володимира Заголдного.
  Андрiй Государський - син голови Апеляцiйного суду Львiвсько§ областi Валентина Государського.
  Артем Селiвон - син екс-суддi Конституцiйного суду Миколи Селiвона.
  Анатолiй Селiвон - син екс-суддi Верховного суду Олександра Селiвона.
  Яна Карабань - дружина екс-суддi Вищого господарського суду Укра§ни Володимира Карабаня.
  Ярослав Вернидубов - син народного депутата вiд Партi§ регiонiв, голови одного з пiдкомiтетiв ВР по боротьбi з органiзованою злочиннiстю i корупцiєю Iвана Вернидубова.
  Олена Орда - донька заступника голови Державного управлiння справами, вихiдця з Донеччини Олександра Орди.
  Дiана Цвiра - племiнниця начальника головного управлiння по взаємодi§ з правоохоронними органами та органами юстицi§ Харкiвсько§ ОДА Миколи Цвiри.
  Андрiй Потапенко - син начальника управлiння Вищого спецiалiзованого суду з розгляду цивiльних i кримiнальних справ Вiктора Потапенка.
   Цiкавитесь, звiдкiля у нас береться корупцiя? А корупцiя у нас передається у спадок вiд батька до сина. Мажори вихваляються, що проходження етапу Вищо§ квалiфiкацiйно§ комiсi§ суддiв коштує 100 тисяч доларiв. Звiдсiля починається корупцiя.
   В Москвi закрили Укра§нську бiблiотеку. I яка реакцiя на цю подiю президента i прем"єра? А нiяко§, бо §м наша дiаспора по цимбалах, до §х захисту у них руки не доходять. Тим бiльше, до бiблiотеки, тим бiльше, до укра§нсько§, вони ж по-укра§нському читати не вмiють, бо "эту телячью мову" вони не знають.
   1 лютого вiдкрилась сесiя Верховно§ Ради. Були присутнi президент, прем"єр i депутати майже всi. Закiнчилась офiцiйна частина, оголосили пiвгодинну перерву, i пiв парламенту "слиняла". Цього ж дня депутати змiнили конституцiю i вiдтермiнували сво§ вибори на пiвтора року, а президентськi - на пiвроку. Але ж в конституцi§ 1996 року каденцiя парламенту - 4 роки. Половина парламенту 310 голосами все ж змiнила конституцiю! А що трапиться з законами за цi пiвтора року? Їх приймуть, але на кого цi закони будуть працювати? А ви згадайте податковий кодекс, за якого ми всi повиннi платити податки, крiм олiгархiв. А проект пенсiйного закону - вiн весь складається з пiльг для держслужбовцiв. Їх перенесли з брежнєвських часiв на всiх державних службовцiв. Всiм працюючим пiдвищили стаж до 35 рокiв, а §м чомусь залишили 10. 10 рокiв стажу - i маєш собi 90% вiд зарплати. Не вiд середньо§ зарплати по кра§нi, а вiд своє§ зарплати за останнiй рiк! А пiдвищення пенсiйного вiку для жiнок до 60 рокiв - це здобуток жiнок-держслужбовцiв Ганни Герман та Iнни Богословсько§. Ну не хочуть вони йти на пенсiю в 55 рокiв, не хочуть, це ж скiльки можна вкрасти за 5 рокiв! А на решту народу §м начхати, це ж бидло, "перхоть", як вони зневажливо називають народ. Чому простим пенсiонерам не переглядають пенсi§, а державним службовцям - кожного разу, коли пiдвищується зарплата на §хнiй колишнiй роботi? Чому в нашiй державi хто заробляє - той не має нiчого, а хто все життя краде - той має все? Чому при виходi на пенсiю держслужбовцям виплачується по 50 окладiв, а простим пенсiонерам - дулю? Чи дулю з маком?
  
  А проект КЗоТу, за яким партiя Регiонiв хоче перетворити всiх нас в крiпакiв, бо закони будуть поширюватися лише на робiтникiв та IТР, а на власникiв - нi. I власник за новим проектом закону може заставити працювати цих крiпакiв хоч по 10-12 годин на добу. А за проектом житлового кодексу, якщо ми не зможемо заробити на оплату квартири, ми в момент станемо бомжами, а нашi квартири за безцiнь скуплять олiгархи, а нас - на смiтник.
   А ще вони змiнять виборчий закон "пiд себе" таким чином (а "змiнювати" вони можуть, в цьому вони нас переконали "сво§м" законом про вибори в мiсцевi органи влади), що як би ми не голосували, в новому парламентi буде 450 депутатiв з партi§ Регiонiв. I все, Укра§ни як держави не буде, бо партiя Регiонiв ненавидить Укра§ну i укра§нцiв, яких вона називає "перхотью". Ще вони можуть прийняти закон, за яким кандидатом в президенти може балотуватись лише представник партi§ Регiонiв. Вiд них всього можна сподiватися, вони ж донецькi, а "Донбасс порожняк не гонит".
   Резолюцiя Європейського Парламенту по Укра§нi: справи Юлi§ Тимошенко та iнших членiв колишнього уряду (витяг):
  1. Наголошує на важливостi забезпечення максимально§ прозоростi розслiдувань, кримiнального переслiдування та суду, а також застерiгає проти можливого застосування кримiнального правосуддя як засобу досягнення полiтичних цiлей.
  2. Занепокоєний зростанням вибiркового переслiдування дiячiв полiтично§ опозицi§ в Укра§нi, а також непропорцiйнiстю застосовуваних заходiв, особливо у випадку Тимошенко i колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Луценка; звертає увагу на те, що Луценко перебуває пiд арештом з 26 грудня 2010 року; висловлює свою пiдтримку Омбудсмену Нiнi Карпачовiй, яка звернулась до Генерально§ прокуратури з проханням розглянути можливiсть замiни запобiжного заходу на захiд, не пов'язаний iз затриманням.
  3. Нагадує укра§нськiй владi, що принцип колективно§ вiдповiдальностi за рiшення уряду не дозволяє переслiдування окремих членiв уряду за рiшення, прийнятi колегiально.
  4. Наголошує, що поточнi розслiдування проти провiдних полiтичних лiдерiв Укра§ни не повиннi заважати §хнiй активнiй участi у полiтичному життi кра§ни, зустрiчам iз виборцями та по§здкам за кордон на мiжнароднi зустрiчi; i тому закликає укра§нську владу скасувати пiдписку про неви§зд, яка стосується по§здок всерединi та за межi кра§ни, взяту з Юлi§ Тимошенко та iнших ключових полiтичних фiгур.
  5. Пiдкреслює той факт, що змiцнення верховенства права та боротьба з корупцiєю, яка заслуговує на довiру, є важливими не тiльки для пiдписання Угоди про асоцiацiю та поглиблення вiдносин мiж Укра§ною та ЄС загалом, але й для консолiдацi§ демократi§ в Укра§нi.
  6. Закликає Комiсiю допомогти судовiй реформi в Укра§нi шляхом кращого застосування Програми розбудови спроможностей ЄС, а також розглянути можливiсть створення Консультативно§ групи високого рiвня ЄС для допомоги Укра§нi в §§ зусиллях щодо узгодження iз законодавством ЄС, включаючи судоустрiй.
  7. Доручає своєму Президенту передати дану резолюцiю Радi, Комiсi§, державам-членам, уряду i парламенту Укра§ни, Парламентськiй Асамбле§ Ради Європи та ОБСЄ.
   Минулого року, 16 грудня, була велика бiйка в парламентi, в результатi кiлька бютiвцiв потрапили в лiкарню? Вся Укра§на це бачила, весь свiт дивився на цю гульню партi§ Регiонiв, якою керував Єфремов. Наступного дня перед нашими екранами регiонал просив вибачення в Волинця за те, що розбив йому голову стiльцем. А стiльцi в парламентi мiцнi. Пройшло два мiсяцi, в генеральнiй прокуратурi провели слiдство по цiй справi i дiйшли висновку: а бiйки не було - це все вигадки деструктивно§ опозицi§, побитi бютiвцi - це вони самi себе побили, як унтер-офiцерська вдова сама себе вiдшмагала, записи на телеекранах - брехня, регiонал, що розбив голову бютiвцю - фантом. "Ай да Пшонка, ай да сукин сын" - сказав би Пушкiн, якби був живий. А комiсiя Верховно§ Ради квалiфiкувала це побо§ще як "нещасний випадок", внаслiдок якого один депутат отримав струс мозку та закриту черепно-мозкову травму. "16.12.2010р. о 19 годинi пiд час перебування у сесiйнiй залi Верховно§ Ради Кравчук В. П. отримав травму голови вiд невстановлено§ особи. Мотиви та причини нанесення Кравчуку В. П. тiлесних ушкоджень не встановленi", - йдеться в актi розслiдування. Розслiдування нещасного випадку не встановило анi нападникiв, анi свiдкiв, анi мотивiв iнциденту.
   Президент Янукович сказав, що ми будуємо док для Бiлорусi§, якби вчив географiю, знав би, що в Бiлорусi§, як i в Монголi§, виходу до моря нема. Також вiн назвав колишню владу "шлепперами", а це по фенi "вагонний злодiй". Знов наш президент згадав молодiсть i перейшов на феню, добре що по фенi весь народ не змушує "ботать". Хоча слово "школа" вiн читає як "шкiла", феню до цих пiр пам"ятає, а школу забув.
   25 лютого минає рiк правлiння Януковича в крiслi президента, хоч не всi вважають цю дату святом, кажуть, ми вiдмiчали 9 днiв, потiм 40 i дожили до роковин. Дожили, а скаржаться!!! Половина партi§ Регiонiв прийшла з рекету, i вони крадуть, вбивають, грабують, брешуть i продовжують свiй рекет, але вже на державному рiвнi. Бо для чого тратили на вибори мiльярди? Вони топчаться по конституцi§ за принципом "Друзям - все, ворогам - закон!". I взагалi, вони вважають 25 лютого початком ново§ ери.
   Партiя Регiонiв рiшила змiнити конституцiю. А ця §м чим не до шмиги? При президентовi Кучмi була прийнята конституцiя, при президентовi Ющенку ця конституцiя була змiнена до невпiзнання, при президентовi Януковичу змiни вiдмiнили i ми знов почали впiзнавати свою конституцiю. Прожили з нею пiвроку i виявилось, що ми живемо не так, що конституцiю треба негайно мiняти. А якою вона повинна бути? Я так думаю, що в проектi ново§ конституцi§ повинно бути сказано, що президентом має бути лише Янукович або чоловiк з таким прiзвищем, з трупною щетиною на мордi, i звати його теж Вiтя, i читати цей Вiтя теж не вмiє. Це звичайно жарт про монархiю, бо Януковичу-молодшому я б не доручив козу пасти, запасе. Але ж конституцiю хочуть змiнити, бо вони надiються, що там буде записано, що кандидатом в президенти повинен бути член партi§ Регiонiв, але лише з донецьких, що по "фени ботает". Також в новiй конституцi§ повинно бути, що кабмiн весь складається з партi§ Регiонiв, всi суди, прокуратура, мiлiцiя, служба безпеки, армiя, а також вся влада - чисто партiйна, чисто з партi§ Регiонiв. I прийняти цю конституцiю повинен сьогоднiшний склад парламенту, навiть якщо в залi буде всього сотня штикiв з партi§ Регiонiв. Чи нову конституцiю хочуть прийняти на кiлька рокiв? Але ж це не дiло, якщо кожна банда буде змiнювати конституцiю "пiд себе".
   11 березня бiля берегiв Японi§ трапився землетрус, вiн викликав цунамi вище 10 метрiв, яке пройшлося по Токiо як смерч. Все, що було на його шляху - автомобiлi, люди, легкi будинки були знесенi в море. Загиблих - десятки тисяч. Але на цьому катастрофа не закiнчилась. Ми знаємо, що в Японi§ нема нi теплових, нi гiдроелектростанцiй, є лише атомнi. Одна з них - "Фукусiма-1" попала пiд цунамi й там сталися вибухи. Ця страшна аварiя на АЕС подiбна до Чорнобильсько§. А коштує ця техногенна катастрофа чверть трильйона доларiв. Оце Японiя влетiла в копiєчку!
   В парламентi буцiм-то роблять потуги з наведення ладу при голосуваннi. Спiкер Литвин сказав: "Кожен депутат МАЄ право прийти в парламент 8 днiв на мiсяць". Чому я, як папа Карло, гарую 22 днi в мiсяць, а депутат МАЄ право 8 разiв лише ПРИЙТИ на своє робоче мiсце? А партiя Регiонiв до цього питання вирiшила пiдiйти кардинально - вона хоче змiнити конституцiю i записати в нiй "Депутат МАЄ право НЕ з"являтися на засiдання парламенту". Оце рiшення революцiйне: зарплату платять, премiю платять, оздоровчi платять, на курорт - хоч 12 разiв на рiк, хабарi бери лантухами, а найголовнiше - не порушуй конституцiю, тобто НЕ ХОДИ на роботу. Але Литвин не здався, вiн сказав, що наступного тижня включить систему "Рада-3", яка не дає змоги голосувати за когось. Один депутат з партi§ Регiонiв сказав: "А кто он такой, Литвин?". Наскiльки я розумiю, спiкер - третя людина в державi, i про це депутат повинен знати. Але Литвин систему "Рада-3" не включив, i я зрозумiв, що якесь чмо з партi§ Регiонiв сильнiше за спiкера.
   Недавно загинув депутат з партi§ Регiонiв. Купив дуже дорогу машину, а вона мчить як навiжена, а депутат чхати хотiв на правила дорожнього руху. Ну й чхнув, i врiзався в стовп. Поховали його, а на третiй день виявилось, що вiн прийшов на роботу, розписався в журналi i спокiйно голосує.
   В останню недiлю березня ми, вслiд за Росiєю, в останнiй раз переходимо на лiтнiй час. Чому в останнiй, про це сказав президент Росi§: "Як пояснити нашiй коровi, що з квiтня ми будемо §§ до§ти на годину ранiше?". Розумно сказано. Але я запитую, чому наш кабмiн живе не сво§м розумом, а розумом росiйсько§ корови?
   За останнiй рiк в Укра§нi виявився 21 мiльярдер. I всi з партi§ Регiонiв. Я так розумiю, що партiя Регiонiв перетворила наш державний бюджет в свiй общак.
  
   Наша власть вирiшила потратити на парад до дня Незалежностi 350 млн. грн. Я перевiв цю суму на вагу i виявилось 1,5 тн 200-гривневими купюрами. Уявiть собi - 1500 кiлограм грошей крупними купюрами нашi чиновники вкрадуть!
   Проти екс-президента Кучми вiдкрили кримiнальну справу по вбивству Гонгадзе. Вiдкрили за фактом перевищення повноважень. А за цiєю статтею десятилiтнiй строк давностi закiнчився минулого року. Так що нам "крутять динамо". А менi згадались його слова про чеченцiв, яким треба викрасти Гонгадзе, щоб його там "повиховували". А в чеченцiв звичай - сво§м ворогам перерiзати горло. А Гонгадзе взагалi голову вiдрiзали, виходить, що нашi дуболоми "косили" пiд чеченцiв, але трiшки перестарались. А чию команду вони виконували, чи не Кучми? А саму справу проти Кучми було порушено через десять рокiв, шiсть мiсяцiв i п'ять днiв пiсля смертi Гонгадзе.
   Партiя Регiонiв закупила в Кита§ 20 тисяч тонн гречки. Але ж китайцi гречки не §дять, вони §дять лише рис. А гречку китайцi вирощують? Да, щоб годувати свиней. I ось 20 тисяч тонн цiє§ "свинячо§" гречки незабаром поставлять на Укра§ну. Китайська гречка є технiчною культурою, призначеною для вiдгодiвлi тварин, бо §хня оболонка жорстка - пристосована для травлення тварин та птиць. Якщо такi зерна потраплять у кишковий тракт людини, то людина отримає виразку або гастрит. А нашим "бiзнесменам" здоров"я наших людей - до фенi. Як писав Тарас Шевченко:
  "Доборолась Укра§на до самого краю,
  гiрше ляха сво§ дiти §§ розпинають".
   Спiкер Володимир Литвин вручив працiвникам апарату парламенту i народним депутатам вiдзнаки Верховно§ Ради за особистий внесок у лiквiдацiю наслiдкiв Чорнобильсько§ катастрофи. У повiдомленнi зазначається, що серед нагороджених є народний депутат Iван Плющ, який у 1986 роцi працював головою виконкому Ки§всько§ обласно§ ради. Та всi чиновники Ки§всько§ i Житомирсько§ областей добули собi посвiдчення "лiквiдаторiв", отримують пiльги, а багато з них є "iнвалiдами" Чорнобиля. В 1991 роцi посвiдчення лiквiдаторiв в незалежнiй Укра§нi отримали 198 тис. осiб. В 2001-му §хня кiлькiсть збiльшилася до 200 тис. Нинi, коли третина справжнiх лiквiдаторiв вже на кладовищах, кiлькiсть "нотарiально завiрених" сягнула 256 тисяч осiб.
   Наша влада будує автобани до Євро-2012. А будiвництво дорiг - це для держави найвигiднiше вкладення коштiв: задiяна технiка, спецiалiсти, робiтники, мiсцевi будматерiали. Але не в нашому випадку. Партiя Регiонiв найняла турецьку технiку, турецьких спецiалiстiв, робiтникiв виписала з Польщi та Югославi§, а матерiали привознi. Так що має наша держава з цих дорiг? Абсолютно нiчого, крiм безробiття наших дорожникiв та простою вiтчизняно§ технiки, ми цi дороги лише оплачуємо. А хто в виграшi? Дорожна мафiя, бо вона розкрадає бiльшу половину коштiв. А чому iмпортнi працiвники? Бо вони по§дуть, а халтура залишиться, а за не§ треба вiдповiдати. А вiдповiдати нiкому, бо мафiя скаже, що це полiтичне переслiдування, а свiдкiв прийдеться збирати по всьому свiтi.
   Проти Юлi§ Тимошенко вiдкрили нову справу - про договiр 2009 року з Газпромом на поставку росiйського газу. Але ж цей договiр проiснував всього до квiтня 2010 року, коли були ухваленi "харкiвськi угоди", коли договiр на поставку росiйського газу на Укра§ну був перезаключений. Чому партiя Регiонiв не домовилась з Газпромом про нову формулу цiни газу, про нову цiну на транзит цього газу через укра§нську територiю? Не захотiла, бо комусь це було невигiдно. Чи не працюють вони за "вiдкат"? А зараз Янукович з Азаровим за свiй провал шукають винною третю особу - як у нас кажуть, невiстку.
   Луценко в Лук"янiвському СIЗО почав голодувати, вже мiсяць голодує, вже при смертi, а з партi§ Регiонiв ждуть, коли Луценко помре, щоб з чистою совiстю сказати: "Якщо засуджений вмер з голоду, то винен в усьому вiн сам, бо не захотiв признатися в сво§й неправотi i покаятися за той страх, що ми натерпiлися, доки вiн був мiнiстром".
   Почалось судилище над Тимошенко. В мiнiатюрному залi Тимошенко судиться з партiєю Регiонiв. Добре, що суд транслюється по телевiзору, бо в прямому ефiрi на це шоу без смiху дивитись не можна. Захисник Власенко зачитує клопотання. Коли вiн зупиняється, суддя Киреєв розкриває очi i каже: "Що ви можете сказати по сутi справи?". Власенко продовжує, а коли зупиняється, суддя знову розкриває очi: "Що ви можете сказати по сутi?". Вiн Власенка не слухає, бо при менi Власенко одну вимогу почав повторювати втретє, а суддя його не зупинив. А навiщо йому слухати про Тимошенко, коли ухвалу суду йому вже написали в iншому кабiнетi, а вiн, суддя, лише вiдсиджує свiй строк.
   Кабмiн просить дозволу у Верховно§ Ради експортувати полтавський газ. Газ, собiвартiсть якого 20 дол. за 1000 м3, вони хочуть продавати на Захiд за ринковими цiнами, а газ росiйського виробництва, цiну якого кабмiн пiдвищить до 400-450 дол. будуть продавати укра§нцям. Ми знаємо, що всi газовi свердловини в Полтавi належать "належним" людям, i тому вони хочуть "свiй" газ продавати за свiтовими цiнами, а народ повинен розплачуватися за росiйський газ за цiнами, вищими вiд свiтових. Отака в них "турбота" за власний народ.
   Влiтку 2011 року Вiктор Янукович написав книгу "Opportunity Ukraine" - "Укра§на - кра§на можливостей". Ї§ видали англiйською мовою в Австрi§. Але виявилося, що книга Януковича мiстить багаточисельнi дослiвнi передруки iнших авторiв без жодного посилання на першоджерело. Тобто це - типовий плагiат, який на Заходi карається не лише моральним засудженням, але i переслiдується за законом як порушення авторських прав. Нiколи ще плагiат в укра§нськiй полiтицi не сягав найвищо§ посадово§ особи держави. Викритi факти плагiату - це не лише сором для президента, але i порушення законодавства про авторське право. Книга "Opportunity Ukraine" є логiчним продовженням вже усталеного образу Вiктора Януковича як людини, що в молодостi присвоювала собi чужi шапки, потiм - чужi резиденцi§, а зараз - чужi думки.
   Я бачив комунiзм, який по телевiзору показували. Президент Янукович зiбрав журналiстiв i хвалився, як добре вiн живе. По телевiзору показали президентське обiйстя в Межигiр"§. Я згадав гасло Комунiстично§ партi§ "Нынешнее поколение советских людей будет жить при коммунизме!". Через 20 рокiв "будет жить". Виявилось, не через 20, а через 50, i не всi з цього "поколения" живуть при комунiзмi, а лише президент Янукович i двоє його синiв, i свiй "коммунизм" президент вiдгородив вiд нас 6,5-метровим парканом.
  
  
  
   А мiй сусiд каже:
   - А що ти хочеш? Все по тюрмах, та по тюрмах, хочеться й по-людському пожити.
   В судi над Тимошенко пройшли змiни. По-перше, Киреєв вiдмiнив пряму трансляцiю. Я сказав "Киреєв", i менi стало смiшно - дозволив пряму трансляцiю президент Янукович, а вiдмiнив якийсь киреєв. По-друге, Киреєв чомусь вершить правосуддя сам-один, при цьому називає себе гордо "суд": "Поважайте суд", "Не ображайте суд", "Суд iде на раду". А з ким радитись? Невже з телефоном? По-третє, в залi судових засiдань, крiм юрби спецназiвцiв, п"ятеро людей: суддя - один, Тимошенко - одна, прокурорiв - три. I ось цi троє прокурорiв з партi§ Регiонiв, суддя з партi§ Регiонiв вершать суд над однiєю жiнкою! 5 серпня прокурори запропонували заарештувати Тимошенко. Суддя Киреєв пiшов в нарадчу кiмнату, там порадився (з ким, з телефоном?) i винiс рiшення "Тимошенко арештувати, бо вона перед ним не встає i вiдмовляється називати його "Ваша честь". Партiя Регiонiв судить Тимошенко не по закону, а "по понятиям": "Ты нам должна 1,5 миллиарда, и мы включили счетчик". Бо до влади дорвалось бидло, для якого головне - бабло. Але якщо не вийде посадити Тимошенко за "газову" справу, то в генпрокуратурi готують нову "справу" - за вбивство Євгена Щербаня та Вадима Гетьмана. Я, мабуть, вийду пiд Печерський суд з транспарантом "Щербань, Гетьман, Гонгадзе, Кирпа, Кравченко, Кеннедi, 106 шахтарiв - хто наступний, кого ви вбили, Юлiє Володимирiвно?".
   В серпнi група укра§нських iнтелiгентiв написала листа до президента Януковича. Лист пiдписали письменник Вiталiй Коротич, президент Нацiонально§ Академi§ наук Укра§ни Борис Патон, президент Нацiонального унiверситету "Києво-Могилянсько§ Академiя" Сергiй Квiт, директор Мiжнародного центру перспективних дослiджень, кандидат iсторичних наук Вiра Нанiвська, директор Iнституту укра§нознавства Петро Кононенко, ректор Ки§вського нацiонального унiверситету iменi Тараса Шевченко Леонiд Губернський, митцi Лесь Танюк, Володимир Цибулько, Олександр Злотник, Вiктор Гуцал:
   "У протистояннi мiж громадянами i корупцiйною системою, яка ось уже двадцять рокiв душить громадянське суспiльство, Ви, пане Президент, твердо сто§те на боцi народу. I коли ми бачимо реальнi конкретнi кроки з подолання корупцi§, якi Ви робите, ми свiдомо i впевнено пiдтримуємо Вас на цьому шляху, як Ви, пане Президент, заступаєтеся за скривджених людей, як Ви обороняєте вiд нищення справжнi державнi цiнностi, як Ви, без огляду на особистостi, займаєте принципову позицiю у боротьбi з корупцiонерами. Це непроста справа - переламати хребет корупцiйнiй системi, яка iснувала в незалежнiй Укра§нi завжди. Ви, пане Президент, взялися за це. Ви вiдчули, який колосальний спротив чинить ця система, який тиск на Вас вона здатна органiзовувати. Але це хоч складна, однак вдячна справа, Вiкторе Федоровичу. I чеснi люди, а §х в Укра§нi бiльшiсть, пiдтримують Вас. Ви лише повиннi чiтко триматися вибраного курсу. I не зважати - свiй чи чужий: раз було зловживання, завдано шкоди державi - повинен вiдповiдати. Люди уже починають вiрити в те, що Ваше змагання за правову державу матиме успiх. Корумпований чиновник уже почав боятися, бо майже кожного дня когось iз зловмисникiв арештовують, ловлять на хабарах i притягають до вiдповiдальностi. Це правильний шлях. I можливо потрiбна ще бiльша жорсткiсть. Ми у цьому на Вашому боцi, пане Президент. I ми певнi, на Вашому боцi бiльшiсть укра§нцiв, якi хочуть, щоб в кра§нi був порядок. Маєте рацiю, демократiя це не хаос i не безпорядок. Державна служба - це цивiльна армiя на службi народу, в нiй мусить бути порядок. I Ви правильно робите, що жорстко його наводите. Реформи почалися. Ми дочекалися. Йдiть вiдважно обраною Вами дорогою - реформуйте Укра§ну, не допустiть згортання реформ, ламайте корупцiю i ведiть державу до демократичного урядування. З вами - народ!".
   А менi згадалось "Дорогой товарищ Сталин, врагов народа - к ответу!", "Дорогой Леонид Ильич, мы как один..!". Але ж не можна "Дорогий Вiктор Федорович..!". Невже настали такi мiзернi часи, що з"явилась така мiзерна iнтелiгенцiя?!
   Кабмiн своєю постановою вивiв енергетику iз списку стратегiчних об"єктiв, бо вона повинна бути приватною, бо скiльки ж грошей пропливає мiж §х пальцями, а ми знаємо, що для бидла головне - бабло. Чому виробництво рахiтне? Бо приватизоване. Енергетика пiсля приватизацi§ теж стане рахiтною.
   На день Незалежностi власть дозволила гуляти по Хрещатику лише з партiйним квитком вiд партi§ Регiонiв. Iншим - зась. Коли учасники вiд опозицi§ зiбрались бiля пам"ятника Шевченка i пiшли ходою, мирною ходою, до Хрещатика, §х перестрiли озброєнi до зубiв крупнi загони спецназiвцiв, спецзасобами розiгнали юрбу по провулках, задвiрках i пiд"§здах, а проти учасникiв маршу вiдкрили кримiнальнi справи.
   До 20-§ рiчницi Незалежностi президент Янукович нагородив орденами 56 депутатiв, i всi вони з партi§ Регiонiв:
   Орденом "За заслуги" - Анатолiй Кiнах, Олександр Васильєв (брат екс-генпрокурора), Сергiй Клюєв, Ельбрус Тедеєв, Владислав Лук'янов, Андрiй Пiнчук, Володимир Макєєнко, Григорiй Смiтюх, Валентин Ландик, Олег Царьов, Дмитро Шенцев, Олександр Буджерак, Анатолiй Семинога, Сергiй Васютiн, Лев Бiрюк, Геннадiй Самофалов, Iгор Шкiря, Iрина Бережна, Олена Бондаренко, Михайло Чечетов.
   Орденом Ярослава Мудрого - Ян Табачнiк, Володимир Рибак, Антон Пригодський, Сергiй Кiвалов, Анатолiй Засуха.
   Крiм цього, президент Янукович присво§в звання "Герой Укра§ни" письменниковi, поету з Донецька Борису Бiлашу "За видатний особистий внесок у збагачення нацiонально§ культурно-мистецько§ спадщини, багаторiчну плiдну творчу дiяльнiсть". А хто вiн такий, цей письменник-поет? Вiн пише краще Пушкiна, Лермонтова, Єсєнiна i Маяковського? Хто може похвалитися, що читав "самого" Бiлаша? В якiй бiблiотецi можна ознайомитись з його творами? Чи може вiн з тих поетiв, що в дитинствi з майбутнiм президентом по гриби ходив, чи в цурки грав, а може в тюрмi вони разом сидiли? Тодi це ж iнша справа, тодi цей нiкому невiдомий письменник повинен бути Героєм.
   Хорошковському наш гарант присво§в вище вiйськове звання - маршал роду вiйськ. Чи присво§в, чи подарував, а може Хорошковський "повного генерала" купив, про це iсторiя замовчує, хоча фронтовики сказали б: "Тиловий цивiльний пацюк i вище вiйськове звання - несумiснi".
   Помiчниця нашого президента Ганна Герман одержала нове погоняло - Ганна Геббельсiвна. А екс-мер Львова Буняк назвав свою знамениту землячку самовпевненою пихатою iндичкою, i додав: "У мене окрiм презирства до не§ немає бiльше нiчого. Я настiльки гидко§ людини ще не зустрiчав".
  
  
  Маєток Ганни Герман в селищi Гореничi Києво-Святошинського району.
  
   Прем"єр Азаров видав по телевiзору на всю Укра§ну черговий перл: "Не надо скиглить", а Янукович вважає, що слова "заради" та "зарази" - тотожнi, "пенiтенцiарна" та "потенцiальна" - тотожнi, "спотворювати" i "створювати" - тотожнi.
   В Верховнiй Радi розвелось дуже багато "пiанiстiв", що голосують чужими картками. Я пропоную вiдповiдальнiсть за таке голосування - вiдлучення вiд депутатства на один мiсяць. Скiльки разiв проголосував чужою карткою - стiльки мiсяцiв ти не депутат. На роботу не пускати, хабарiв не давати, службову машину вiдiбрати, на курорт за свiй рахунок, квартплата за свiй рахунок, всi пiльги анулювати, загалом перетворити народного депутата в пересiчного укра§нця, а це для нього найвища кара - бо до цих пiр вiн був поруч з Богом, а тепер як усi укра§нцi: бидло, "перхоть", "плесень".
   Президент Янукович ввiйшов в iсторiю брендом "Спасибо жителям Донбасса за президента-пидераса!".
  
   В серединi жовтня Тимошенко дали сiм рокiв. Ї§ судили за перевищення влади, жодного доказу перевищень не надали, а строк, який був заготовлений до §§ арешту, оголосили. Дуже зрадiла Богословська, я думаю, що Iнна Богословська разом з Ганною Герман, з сво§ми чорними пiднебiннями, будуть танцювати на гробах. А ось Тимошенко посадили не за перевищення влади, не за корупцiю, не за нанесення збиткiв, бо §х не довели, Тимошенко посадили за Росукренерго, бо вона вiдiбрала "корито" в партi§ Регiонiв та Ющенка, i за це мафiя поставила §§ "на счетчик" на 1,5 мiльярда. А ще §й "намотали" строк, щоб §§ iзолювати вiд суспiльства, бо вона буде добиватися позачергових виборiв президента i Верховно§ Ради, бо вони вибирались по старiй конституцi§, а конституцiю змiнив Конституцiйний Суд 10 жовтня минулого року. Також хочуть, щоб вона була "вiдсутня" на наступнi президентськi вибори. Бо дуже §§ власть бо§ться, до дрожi в ногах. Пiсля суду Янукович сказав: "Хай Тимошенко доведе свою невинуватiсть, i ми §§ випустимо". А в Конституцi§ (ст. 62) сказано "Нiхто не зобов"язаний доводити свою невинуватiсть у вчиненнi злочину". Те, що Янукович не читав Конституцiю, вiдомо всiм, лише невiдомо - а що наш гарант гарантує? А суд:
   Допоки в мантiях провладне свинство
   На межигiрський молиться Афон,
   Забудь про справедливе Судочинство,
   Про Конституцiю, про Право, про Закон.
   Конституцiйний суд вiдмiнив провадження справи проти Кучми по касетному скандалу. Бо, виявляється, майор Мельниченко незаконно вiв сво§ записи. Вiн повинен був прийти до президента i сказати: "Леонiд Данилович, я, як чесний офiцер, не можу допустити, що ви збираєтесь вбити Гонгадзе, i тому я прошу у вас дозволу вести проти вас записи ваших розмов", пiсля чого Кучма повинен був вiдповiсти: "Дорогий товаришу майор, який я радий, що ти будеш мене писати пiд мо§м диваном. Благословляю". Але цiє§ розмови не вiдбулось, тому Конституцiйний суд вирiшив, що Гонгадзе не вбивали, а якщо вбивали, то винуватець - майор Мельниченко, i проти нього вiдкрили кримiнальну справу i звинуватили у державнiй зрадi, бо вiн розкрив державну таємницю. Ось таке в нас правосуддя пiд патронатом партi§ Регiонiв. Пам"ятаєте казку про голого короля, коли дитина, дивлячись на такого короля, вигукнула: "А Король, виявляється, голий"? Якби зараз проходив суд, то засудили б дитину за державну зраду, бо якщо назвати дурня дурнем, то це - розголосити державну таємницю.
   Чорнобильцi, афганцi, "дiти вiйни", невдоволенi пенсiями, прийшли пiд стiни парламенту мiтингувати i протестувати. В парламентi подумали, а скiльки ми цю "чернь" будемо терпiти, i за одну нiч навкруги парламенту спорудили 4-метрову огорожу. Прийшли чорнобильцi i огорожу зламали. За одну нiч §§ вiдновили. Через тиждень чорнобильцi §§ знову зламали. А я подумав, а нащо городити таку тендiтну огорожу? В нас є прецедент - Берлiнська стiна. Треба замовити бетоннi фiгури лiтерою "L" - 8 метрiв на землю i 8 метрiв висотою, поставити стiну з цих фiгур навкруги парламенту, кiлками забити в землю горизонтальну частину, а по вершинi вертикально§ натягнути колючий дрiт, пропустити по ньому 150 кiловольт напруги, через кожнi 5 метрiв побудувати над стiною вишки i поставити вартових з кулеметами. А щоб чорнобильцi не прорвались через ворота, стiна повинна бути суцiльною, без ворiт - викопати пiдземний прохiд для парламентарiв, а вхiд засекретити. А ззовнi стiни по периметру наставити протитанкових §жакiв, i усе - парламентарi можуть спати спокiйно. I не лише спати, а й грати на сво§х "пiанiно".
   А можна створити шоу "За парканом". Продавати квитки, посадити глядачiв по той бiк, i хай вони кричать, свистять, улюлюкають i кидають шкурки вiд бананiв через огорожу в народних депутатiв, а також хай держать плакати, наприклад "Хара, вiддай пансiонат!", "Азаров, вiддай санаторiй!", "Шуфрич, вiддай свердловину!", "Янукович, вiддай Межигiр"я!".
   На початку листопада на засiдання кабмiну прийшов президент. Пророкували, що полетять голови чотирьох мiнiстрiв. Прем"єр доповiв загалу, що профФесiйна влада робить все, щоб виправити помилки сво§х "папєрєднiков-нєпрофФесiоналов", а народ про це навiть не здогадується i ламає паркани, а для того, щоб виплатити чорнобильцям §х законнi пенсi§, необхiдно витратити на це 5 бюджетiв Укра§ни, так що фiг вам, чорнобильцi. Далi Янукович розкрив державну таємницю, що народ скуповує зброю i готується до терористичних актiв проти влади. Всi розвеселились, бо чудово знають, що для Януковича найстрашнiшi не зброя й вогнемети, а курячi яйця. А продаж яєць на засiданнi кабмiну наш гарант чомусь не заборонив. А голови все ж полетiли. Президент звiльнив двох губернаторiв, одного з них, львiвського, за стадiон. А трапилось ось що: напередоднi вiдкривали львiвський стадiон до Євро-2012, нiкого з влади не було, а Янукович прислав свiй виступ, записаний на касету, i цей виступ львiв"яни освистали. Ось за цей свист львiвського губернатора i звiльнили - а будеш виступати i свистiти проти мафi§?
   А "дiтки" знаменитих полiтикiв виявились дуже здiбними:
   - Син президента Януковича, теж Вiктор - народний депутат двох скликань.
   - Син лiдера КПУ П.Симоненка, Андрiй - 1-й заступник голови Державного агентства з iнвестицiй i розвитку.
   - Дочки прем"єр-мiнiстра Криму В.Джарти: 23-рiчна Ольга - заступник начальника Ки§всько§ обласно§ митницi; 31-рiчна Вiкторiя - заступник голови Господарського суду Києва.
   - Син Г.Герман, Микола - заступник мiнiстра МНС.
   - Син екс-мера Одеси Р.Боделана, Володимир - начальник ГУ МНС в Одеськiй обл.
   - Друзi сина президента Януковича, стоматолога Олександра: Сергiй Арбузов - Голова НБУ; Вiталiй Захарченко - мiнiстр МВС.
   - Дочка нардепа Оробця, Леся - зайняла його мiсце.
  
  
  Маєток сина Януковича Олександра на Оболонськiй набережнiй, 33.
   В Києвi трапилась ДТП. "Бентлi" на шаленiй швидкостi на Хрещатику ви§хало на червоне свiтло, протаранило "Мерседес", а потiм ще 8 автомобiлiв. За кермом "Бентлi" сидiла Ольга Джарти, дочка прем"єра Криму. Хто вона? Ольга Джарти минулого року закiнчила юрфак Донецького нацiонального унiверситету. Уявляєте, як вчилась "дочка"? А зараз вона працює заступником начальника Ки§всько§ обласно§ митницi та займає в табелi про ранги (14 звань) третє (!!!) звання. Оце кар"єра за один-єдиний рiк! Уявляєте, якi хабарi вона бере, коли дозволяє собi за один вечiр розбити 10 дорогих автомобiлiв?
   В серединi листопада парламент прийняв Закон про вибори. В ньому, по-перше, лише партi§ мають право вибиратись, по-друге, прохiдний бар"єр для партiй пiднято з 3% до 5%, по-третє, вибори вiдбудуться в пропорцi§ 50х50. Менi тут подобається лише бар"єр в 5%, бо крiзь нього не пролiзе така продажна шваль, як комунiсти, соцiалiсти, литвинiвцi та iнша шалупонь. А те, що лише партi§ мають право вибиратись, бо партiя Регiонiв цю статтю пiдiгнала "пiд себе" та мажоритарники з партiйцями будуть дiлити крiсла навпiл - це ознака того, що рейтинг партi§ Регiонiв впав до рiвня мишачо§ дiрки, а мажоритарку вони вирiшили витягти адмiнресурсом, бо такий варiант вони "обкатали" на мiсцевих виборах. Мене здивувало, як дружно голосувала опозицiя з бiльшiстю. Чи вони рiшили як кажуть, "застолбить" за собою парламент на довгi роки, чи iншi пiдкилимнi переговори тут вiдбуваються, але щось тут не чисто. А опозицiя хай не дуже розслабляється, бо партiя влади може змiнити деякi статтi виборчого закону за добу до самих виборiв. Це вони вже показували неодноразово, тим бiльше, пiдключити обхiдний сервер чи задiяти iншi протизаконнi методи - на це вони спроможнi. Бо вiд того, чи виграє партiя Регiонiв парламентськi вибори, залежить доля i воля багатьох можновладцiв, бо Тимошенко достане §х i з тюрми. Мене лише одне дивує: ми живемо за конституцiєю 1996 року, а там про партiйнi вибори - нi слова, нi пiвслова, значить, парламентськi вибори-2012 - антиконституцiйнi!
   В 2010 роцi в м. Кременчук Полтавсько§ областi була створена компанiя "Лiвела", що поставляла нафтопродукти на укра§нський ринок. Хто §§ створив, хто "кришує" - страшна таємниця, нiхто не може §§ розгадати. "Лiвела" нанесла збиткiв державi в сумi 8 млрд. грн. В ЗМI пройшла iнформацiя, що "батьки" "Лiвели" - 1-й вiце-прем"єр Андрiй Клюєв та депутат вiд партi§ Регiонiв Володимир Зубик. Була створена парламентська комiсiя для розслiдування дiяльностi цiє§ компанi§, але жодних документiв навiть вона не змогла домогтись, i комiсiю розпустили. Дуже мiцна наша рiдна мафiя. Що дивує, два суддi, що займалися компанiєю "Лiвела", дивним чином вмерли. Обоє.
   22 листопада Укра§на святкує День свободи. Але цiлком випадково 21 числа майдан Незалежностi було огороджено муром та спецназом, на центральну площу вивезли ялинку, за пiвтора мiсяцi до Нового року, а мирнi зiбрання та мiтинги почали розганяти. А ви згадайте минулий рiк. Тодi "податковий майдан" теж розiгнали, бо комусь захотiлось достроково зустрiти Новий рiк. Але День свободи святкували не лише опозицiонери, а й наш гарант. Янукович заявив, що особисто вiн дуже цiнує свободу. Наш президент дiйсно цiнує свободу, бо його двiчi випускали з тюрми.
   Прем"єр-мiнiстру Азарову присво§ли звання почесного професора Євразiйського нацiонального унiверситету iм. Гумiльова. А в березнi цього ж року йому вручили диплом почесного доктора Нацiонального унiверситету бiоресурсiв i природокористування. "Професор", "доктор", а рiдно§ мови вивчити не може, вiд його слiв: "Вiннi в усьому папєрєднiкi" падають в обморок не лише вчительки початкових класiв з укра§нсько§ мови, але й маститi професори-фронтовики.
   Будучи прем"єром, Янукович сказав, що його уряд руки повiдбиває тим, хто йому буде вставляти шпильки в колеса, бо вiн бореться не за своє, а щоб у кра§нi був порядок. А ось як Янукович як президент бореться "не за своє": Небаченi за своєю розкiшшю володiння Януковича не обмежуються одним "Межигiр"ям". Це й Днiпровсько-Тетерiвське мисливське господарство в 30 тисяч гектарiв, що розташоване за селом Сухолуччя. Його охороняє "Беркут", а уздовж периметру викопаний протитанковий рiв. В мисливському "будиночку" Януковича дах в 1400 м2 покритий мiддю,
  
  
  навколо нього є штучний канал для розведення птицi i риби. За "будиночком" - бухта для яхт, вертолiтний майданчик, за територiєю - будинок для обслуги на 12 сiмей. В крiпаки - тепер вже сiм"ями. Особливою гордiстю гаранта є альтанка для гриля, до яко§ пiдведено 45 кiловат електроенергi§, люстри коштують 19000 євро, унiтази - по 2000 євро за штуку. На ремонт лише паркану цього року з держбюджету видiлено 7,5 млн. грн. Не шкода, бо для президента ж!
   Партiя Регiонiв понизила пенсi§ iнвалiдам-чорнобильцям в 3-4 рази. Чорнобильцi пiднялись на диби, а власть §х кийками. Пiсля цього в деяких мiстах iнвалiди захопили пенсiйнi фонди, в деяких оголосили голодовку. В Донецьку §х поставили на колiна, вiрнiше, чорнобильцi стали на колiна, щоб §х пропустили на сесiю обласно§ ради. Їх не пропустили, бо депутатам не до чорнобильцiв, §м треба область дерибанити. "Спасибо жителям Донбасса...". Комiсар Ради Європи з прав людини включить претензi§ чорнобильцiв, через якi вони проводять акцi§ протесту, у свiй звiт про дотримання прав людини в Укра§нi. А як чорнобильцi можуть добитися сво§х прав, коли §х зустрiчає 25-рiчний чиновник,чийсь "синок", i каже: "Я вас туди не посилав"? Коли такi слова казали ветеранам вiйни, тi вiдповiдали: "Якби ми сво§ми тiлами не закрили фашизм, тебе, гнида, не було б на свiтi, а якби був, то вiд "нiмця". А теперiшньому чиновнику я б сказав: "Ти, гнида, якби вони не закрили грудьми четвертий блок, ти б сидiв у цьому крiслi з двома головами або чотирма лапами".
   19 грудня в Києвi пройде самiт Укра§на-ЄС. В цей же час в Москвi проводиться ЄвроАзЕС. Коли в Януковича журналiсти спитали, де вiн буде в цей день, президент вiдповiв: "Я буду там, де це необхiдно". Що, президент не знає, чи буде добиватися членства Укра§ни в ЄС? Кажуть, що це дуже немудра полiтика, не знати. А Янукович дiйсно не знає, бо ще не одержав "отмашки" вiд сво§х хазя§в. Бо бути господарем Межигiр"я та Сухолуччя, це ще не значить бути господарем Укра§ни.
   Тепер про найголовнiше. В президента Януковича, виявляється, блакитна кров. Нашi науковцi знайшли якесь плем"я Яникiв, якi начебто по материнськiй лiнi§, а може по батькiвськiй, буцiм-то родичi царськiй сiм"§, а значить, царська сiм"я - родичка нашому Януковичу. Хоч з своєю бiографiєю Янукович радше повинен шукати шлях, як стати Злодiєм в законi, а не короля, чи може ферзя. А що, його син Вiктор, цей що в парламентi, теж принц? Але ж вiн зовсiм не похожий на сина короля, вiн бiльше схожий на сина зека.
   Заарештували директора Державного центру зайнятостi Володимира Галицького. В нього вилучили: 1 млн. дол., 2 млн. грн., 500 тис. євро, 300 тис. фунтiв, 30 кг золота. А за що арештували? Ми знаємо, що бюджет зникає як у чорнiй дiрi, статки чиновникiв, наближених до президента, зашкалюють, i тут раптом Галицький. Бо Галицький вимагав вiдкат в 20% вiд державних субвенцiй на створення нових робочих мiсць. Вiн 5 рокiв уже на цiй посадi, його не чiпали, аж доки вiн не перебiг дорогу старшому сину президента стоматологу Олександру. Виявляється, син президента має iнтерес до вугiльно§ галузi, а Галицький вимагав вiдкат вiд пiдприємств, якi знаходяться пiд "дахом" президентсько§ родини, не здогадуючись про це. I його вирiшили за його зухвалiсть добре покарати. А не чiпай "наших"!
   Помiчниця одного iз судiв своєю машиною вбила матiр трьох дiтей. За кiлька мiсяцiв "попала" пiд амнiстiю i нiяко§ вiдповiдальностi за вбивство не понесла. Зiмiн, син працiвника адмiнiстрацi§ президента, п"яний машиною вбив людину. Був такий п"яний, що слово "секретарiат" нiяк вимовити не мiг. I що? А нiчого, жодно§ вiдповiдальностi. Суддя куп"янського суду вбив двох людей. Його оправдали. Наш "самый гуманный суд в мире" за грошi хоч кого виправдає, все залежить вiд суми. Я зiбрав дореволюцiйнi росiйськi прислiв"я та приказки про суд i суддiв:
   Алтынного вора вешают, полтинного - чествуют.
   Где суд, туда и несут.
   Закон, что паутина: муха увязнет, а шмель проскочит.
   Кто украдет рубль, того дают под суд, а кто тысяч двести, того держат в чести.
   Не бойся вечных мук, а бойся судейских рук.
   Перед богом ставь свечку, перед судьёй - мешок.
   С кого судья взял, тот и прав стал.
   Судью подаришь - всех победишь.
   Судят не по уму, а по карману.
   У большой мощны и судьи на посылках.
   У кого карман полней, для того и суд добрей.
   Что мне законы, коли судьи знакомы.
   Я написав цi прислiв"я i подумав: "Звiдкiля люди, що створили цi прислiв"я, знали, що пройде бiльше сотнi рокiв i на олiмпi з"являться суддi пiд патронатом партi§ Регiонiв, що будуть судити лише за грошi: заплатив - i не вiдповiдай". "Лапотная" Росiя до революцi§ вгадала нашу таксу: вкрав машину - 7 рокiв тюрми, вбив людину - нiчого, вкрав 5 тисяч - тюрма, вкрав 50 мiльйонiв - крiсло депутата.
   Янукович присво§в митрополиту Ки§вському УПЦ Московського Патрiархату Володимиру звання "Герой Укра§ни".
   Народ звинувачує Януковича:
   "Янукович В.Ф., президент Укра§ни, головнокомандуючий Збройними силами Укра§ни звинувачується:
   1. У фальсифiкацi§ мiсцевих виборiв у жовтнi 2010 року, а також у незаконному вiдстороненнi вiд виборчого процесу сво§х полiтичних опонентiв.
   2. У неприйняттi конституцiйного рiшення щодо проведення виборiв до укра§нського парламенту в березнi 2011 року, а перенесеннi виборiв на жовтень 2012 року.
   3. У незаконнiй передачi м. Севастополя в розпорядження росiйського Чорноморського флоту - в здачi нацiональних iнтересiв.
   4. У медичних експериментах над укра§нцями нелiцензiйними лiками.
   5. У покровительствi псевдолiкаря А.Т.Слюсарчука.
   6. В загибелi 69-рiчного пенсiонера-шахтаря в Донецьку, який пiдтримав голодування чорнобильцiв.
   7. У вiдмовi вiд полiтики європейсько§ iнтеграцi§.
   8. У згортаннi переходу Збройних сил Укра§ни на професiйну контрактну основу.
   9. У розпалюваннi мiжнацiонально§ та конфесiйно§ ворожнечi.
   10. В незаконному переслiдуваннi осiб, якi приймають участь в опозицiйнiй полiтичнiй, громадськiй та журналiстськiй дiяльностi.
   11. В причетностi до розгону мирних акцiй протесту - податкового Майдану, осiб, що святкували День незалежностi, афганцiв, дiтей вiйни, чорнобильцiв, одиноких матерiв та iн.
   12. В незаконному затриманнi та арештi опозицiйних лiдерiв - Ю.Тимошенко та Ю.Луценка".
   Це - народ. А ось як його, Януковича, хвалять його ж лизоблюди-пiдлабузники:
   1. Г.Герман, радник президента: "В Донецьку живуть щирi та сильнi люди. Янукович - один з них". Вона коригує його iмiдж, пояснюючи укра§нцям, що його судимостi - наслiдок тяжкого дитинства, яке лише загартувало президента.
   2. В.Спажук, донецький письменник: "В.Ф.Янукович из тех пассионарных талантливых личностей, чей жизненный опыт и созидательные свершения накапливались не сложением лет, а умножались по закону факториала! Вся его масштабная жизнедеятельность - большая яркая жизнь под знаком факториала!".
   3. В.Цушко, голова Антимонопольного комiтету: "Є головний реформатор у цiй кра§нi - це Янукович. Є другий реформатор - це Азаров. Усi решта - це виконавцi".
   4. О.Єфремов, голова фракцi§ партi§ Регiонiв у ВР: "Крiм президента Януковича, немає людини, яка змогла б утримати Укра§ну i спрямувати §§ на шлях розвитку".
   5. А.Могильов, голова Ради мiнiстрiв Криму: "Скажу як юрист: якщо з людини судимостi знятi, винним вiн не вважається. Луценко в камерi сидiв? Сидiв. Тимошенко сидiла? Сидiла. А Чорновiл, який сидiв у в"язницi, хто був? Полiтрепресований? Не було тодi полiтрепресованих".
   6. Б.Бiлаш, донецький поет, Герой Укра§ни. Його вiрш про Майдан:
   "Всей деятельности Луценко
   И иже с ним не задарма
   Врачами выдана оценка
   Как плоскоступие ума".
   Бiлаш заявив журналiстам, якi вперше почули про нього як поета: "Менi подобається Вiктор Федорович як герой. Я знаю, що в нього велике серце, вiн пройшов через великi страждання. Вiн дiйсно може стати реформатором. Ось вiн слово тримає: як сказав, то як цвях по вiнця забив. Отаке слово у нього". Результат - звання Героя Укра§ни.
   7. В.Семиноженко, голова Держагенства з питань науки: "В.Янукович продемонстрував, що вiн є найбiльш європейським полiтиком за всю iсторiю Укра§ни. А головне - найбiльш укра§нським. Тому що нашi iнтереси збiгаються з iнтересами у європейському спiвтовариствi".
   8. М.Чечетов, "парламентський диригент", нардеп вiд партi§ Регiонiв: "По сутi справи, Янукович реалiзував американську мрiю. Хлопчина з просто§ сiм"§, сирота i зробив себе, зробив президентом. Нiхто ж не допомагав - нi тато, нi мама". Це той Чечетов, що прийшов у прокуратуру з явкою з повинною по розкраданню Фонду держмайна Укра§ни, але розкрадав держмайно для партi§ Регiонiв, тому не в тюрмi ця "шестерка", а в парламентi диригує.
   9. Л.Скорик, архiтектор, професор: "Я, як архiтектор, по абрису i повороту голови, по формi рук можу багато зрозумiти про генеалогiчне дерево. Його побудова, тектонiка свiдчить про приналежнiсть до вищого стану". Результат - орден Ярослава Мудрого.
   10. Е.Матвiйчук, голова Одесько§ ОДА: "Президент ставить вам конкретнi завдання. Повiсьте §х у себе вдома над лiжком або нехай вони лежать у вас на робочому столi, але нехай виконання цих завдань буде головним у вашiй роботi".
   11. Т.Повалiй, спiвачка: "Досвiдчений, урiвноважений, суворий полiтик. Вiн лiдер до нутра кiсток. Вiн мiцний, як гора. Я йому вiрю i знаю, що вiн щирий. Вiктор Федорович дуже близький менi по характеру, по духу - я теж нiколи не захворiю на зiркову хворобу, нiколи не змiнюсь. Тому ми служимо своєму народу, а не навпаки".
   12. В.Ядуха, голова Хмельницько§ ОДА: "Ця влада - вiд Бога. А тому потрiбно убiк вiдкинути полiтичнi вподобання i працювати на §§ авторитет".
   13. В.Янукович. На запитання В.Коротича, чи важко бути президентом, вiдповiв: "Це така нелегка ноша, це така свята справа. Мене обрали люди для того, щоб я про них цiлодобово думав: як покращити життя, як пiдняти рiвень економiки. Це питання для мене стало ключовим".
   Партiя Регiонiв перемогла корупцiю, вона арештувала одну-єдину жiнку - Тимошенко. Двiчi арештувала.
   Юлiя Тимошенко написала з тюрми листа до президента В.Януковича, як кажуть, "пiд ялинку", чи як каже сам Янукович, "пiд йолку", його ще можна назвати "Листом з-за колючого дроту":
   "Доброго дня, Вiкторе Федоровичу!
   Напередоднi Нового року вирiшила написати вам листа.
   Я в нинiшнiй ситуацi§ здатна пiднятися над подiями i говорити з державних позицiй.
   Справа в тому, що через фатальний недогляд укра§нсько§ Клiо (це давньогрецька муза iсторi§) два роки тому ви стали главою нашо§ держави. Що вона робила, та Клiо в такий вiдповiдальний момент, важко сказати. Але, в будь-якому випадку, "маємо, те що маємо", - як любить говорити Леонiд Макарович. В даному випадку - маємо вас на посадi президента. Ви стали главою держави, в якiй жити мiльйонам укра§нцiв. В тому числi i пiсля вас. Тому я хочу дати вам кiлька порад, якi, я сподiваюся, дозволять уникнути фатальних помилок i дадуть можливiсть зберегти кра§ну для майбутнiх поколiнь, а вам обличчя.
   По-перше, не намагайтесь отримати повагу та любов народу насиллям i гвалтуванням. Примусового кохання не буває. Ви цю кра§ну не в карти виграли, за вас проголосували люди, якi сплутали вас з вашими бiг-бордами. Сьогоднi ви над цими людьми вiдверто знущаєтесь, i найстрашнiше для вас, що люди це вже розумiють. Ви оточили всю кра§ну парканами. Складається враження, що сьогоднi найуспiшнiшим бiзнесом може стати випуск колючого дроту. Але, рано чи пiзно, ви зрозумiєте, що це ви за колючим дротом, а не кра§на. Сьогоднi у вас, як стверджують соцiологи, стабiльнi сiм вiдсоткiв пiдтримки. З такими темпами втрат вас не вистачить навiть на наступний рiк президентства. Це вам тiльки здається, що ви сильний та впливовий, а попереду безхмарне правлiння на довгi роки. Не довiряйте собi в цих прогнозах. Бо ще кiлька фатальних помилок i вас покинуть усi, включно з Чечетовим. I нiхто не прийде на допомогу. У вас вже була нагода переконатися, що за грошi можна збудувати хiба вертольотний майданчик, а не протидiяти Майдану. Тому перша порада - розпочнiть жити для людей. Я знаю, що вам це важко. Тож якщо не вийде, зробiть хоч вигляд, що люди все ж таки є в кра§нi, де ви тимчасово працюєте президентом. Якщо не зможете, все для вас скiнчиться значно швидше.
   По-друге, не знаю наскiльки ви розбираєтесь в мiжнародних та геополiтичних питаннях, але у мене для вас погана новина: Євро-2012 - це не договiр про євроiнтеграцiю, вас ввели в оману. Це - футбол. Ваш найглибший промах - згортання процесу об"єднання з Європою. Не парафувавши 19 грудня угоду, ви вiдкинули кра§ну назад на десятки рокiв. Праця тисяч розумних та порядних людей через вас полетiла на смiтник. Подумайте бодай про сво§ iнтереси, якщо вже не про iнтереси держави. У вас нiколи не вийде грати на протирiччях мiж Європою та Росiєю, як ви сподiвалися. Бо i там, i там вас добре знають i адекватно оцiнюють. Не з вашими природними здiбностями. Кожен ваш крок, кожна ваша дiя в зворотньому вiд Європи напрямку ослаблює i вас, як президента, i Укра§ну, як державу. Зовсiм не таємниця, що для декого слабкий та безпорадний президент Укра§ни - кращий партнер. I поки-що, на жаль, ви цьому статусу вiдповiдаєте бездоганно. Затямте, що майбутнє Укра§ни, безпека Укра§ни, §§ iнтереси, та i вашi теж, лежать в європейськiй площинi. Та якщо хочете повернути собi бодай якесь полiтичне обличчя, повернiть Укра§ну до європейсько§ стратегi§ розвитку.
   По-третє, не додумайтесь вiддати газотранспортну систему. Це наш останнiй стратегiчний ресурс. Вас i приймають сьогоднi в "Горках" тiльки тому, що ця система досi належить Укра§нi. Пiсля §§ втрати у вас не залишиться жодного аргументу анi на свою користь, анi на користь кра§ни. Ви вiддали Севастополь за дешевий газ, i де вiн? Зараз хочете здати ГТС. А що наступного року здавати будете, Вiкторе Федоровичу? - "Хонку" свою?
  Подивiться на приклад Бiлорусi чи Молдови. Як тiльки вони здали сво§ магiстралi, вiдразу втратили будь-яку привабливiсть. Дружба закiнчилася вмить, разом з дешевим газом.
   По-четверте, припинiть родиннiсть i кумiвство в полiтицi. Це погано закiнчується. Запитайте про це хоча б у свого товариша - вашого попередника. То тiльки в казках батько дiлить майно мiж синами. Тому - хату, тому - корову, тому - коника-горбоконика. Але ви ж президент цiло§ держави, а не газда. Зрозумiло, що ви брали шлюб ще в радянськi часи, коли в ЗАГСi висiло гасло "Мiцна сiм"я - мiцна держава". Але ви надто буквально дотримуєтеся цього принципу. I сiм"я у вас уже настiльки мiцна, що вiд держави скоро нiчого не залишиться. Люди б ще може зрозумiли, аби ви синовi подарували найкращу у свiтi бор-машину, вiдповiдно до фаху. Але ж не Нацбанк з МВС та податковою. Коли силовими структурами i фiнансами держави беруться керувати стоматологи, то зуби болять у всiє§ кра§ни. Не намагайтеся створювати династi§. Укра§на цього не сприйме. Укра§нський Кiм Чен Ир буде нещасною та незахищеною людиною. Не потрiбно. Не принижуйте й не дискридитуйте сво§х синiв.
   По-п"яте, не привласнюйте так брутально, нахабно i вiдкрито державне майно. Марна праця. Рано чи пiзно все доведеться повернути, пригадайте хоча б "Криворiжсталь". Держава - це не ваша персональна комора.
   По-шосте, полiтики завжди не до кiнця щирi. Але не кажiть вiдверто§ неправди. Всi ж смiються, коли ви запевняєте, що не впливаєте на роботу судiв, мiлiцi§, прокуратури, що боретеся з корупцiєю, читаєте Чехова. Це настiльки вiдверта неправда, що вона викликає зневагу. Люди добре вiдчувають фальш, вони цього не пробачають. Коли ви говорите про подiбнi речi, у тих, хто вас слухає, це автоматично викликає нервовий смiх. А президент не може дозволити собi бути смiшним.
   I нарештi, по-сьоме. Я, Вiкторе Федоровичу, дуже добре вивчила анатомiю диктатури. Головна §§ ознака в тому, що вона завжди закiнчується. I завжди безславно. Диктатор, при всiх сво§х силових та ресурсних блискучих атрибутах - слабка, залякана i обмежена людина. Страх - єдине почуття, з яким вiн нiколи не розлучається. У 2009 роцi я зустрiлася з одним незвичайним полiтиком. Це була абсолютно впевнена в собi людина. Вiн мав рейтинг довiри близько ста вiдсоткiв у сво§й кра§нi. Цiлий народ щодня вклонявся йому, вважав його даним кра§нi вищими силами. Вiн збирався правити вiчнiсть i нiчого не затьмарювало його абсолютну самодержавну владу. Вiн подiлив усю кра§ну мiж сво§ми синами i почувався повним господарем на сво§й землi. Але вже через два роки його мертве, сплюндроване тiло волочили вчорашнi вiрнопiдданi по придорожнiй пилюцi його рiдного мiста. А один з його синiв пропонував два мiльярди доларiв за можливiсть втечi з кра§ни. Незважаючи на "особливiсть" наших взаємин, Вiкторе Федоровичу, я все ж нiколи не побажаю вам тако§ долi.
   Словом, Вiкторе Федоровичу, коли будете пiдiймати свiй традицiйний келих "Harrogate" пiд новорiчною "йолкою", замислiться бодай на мить над суттю свого правлiння, подумайте про трагiчнi помилки. Про вже зробленi та про тi, якi ще хочете зробити. Аналiзуйте промахи та невдачi в час §х здiйснення, а не потiм. Бо потiм - пiзно. Робiть так, бо iнакше - "я вам не заздрю".
   Юлiя Тимошенко, камера Љ 260, куди ви мене розмiстили, Лук"янiвське СIЗО. Ки§в. 26 грудня 2011 р".
  Стеной закрывшись из спецназа,
  С тревожной кнопкою в руке,
  Златых поклонник унитазов
  Тихонько дремлет на толчке.
   Лежать, конечно, было б кстати,
   Но думы тяжкие гнетут:
   Он мог бы спать и на кровати,
   Да вдруг ещё толчок сопрут?
  Но долгожданного покоя
  И тут завгару не видать:
  В сны с нераспущенной косою
  Приходит Юлька попугать.
   Чим запам"ятався рiк, що збiгає?
   1. Провалився самiт Укра§на-ЄС. Це зрозумiли всi, окрiм нашого президента. Може, треба для Януковича пiдiбрати iншого перекладача, щоб вiн не перекладав з англiйсько§ на укра§нську, а зразу ж з англiйсько§ на "феню". А шанси Укра§ни на вступ до Євросоюзу такi ж, як в Австралi§, Ново§ Зеландi§ i Фiлiппiн.
   2. Судом в камерi Тимошенко, який в народi охрестили "парашним". Це не суд парашний, це наша власть парашна.
   3. Афоризмом Азарова: "Не надо скиглить!".
   4. Президент Янукович хотiв сказати "Ввiмкнути Укра§ну", але спромiгся лише на "микнути".
   5. Тим, що Родiон Кiреєв перетворив Печерський суд на суд печерний.
   6. Верховна Рада списала олiгархам §хнiй борг перед державою за спожитi газ та електроенергiю в сумi, ви лише вдумайтесь в цю цифру, 24 мiльярди гривень! Нашi олiгархи обiбрали нас за якихось десять хвилин на астрономiчну суму. При цьому наша рiдна Верховна Рада не списала жодному нашому пенсiонеру жодного кiловата електроенергi§, жодного кубометру газу, жодно§ копiйки боргу.
   З Новим роком!
  
  
  
  
  2012-й рiк.
   Розпочав свiй вiдлiк новий 2012-й рiк. А що ж ми вiд нього очiкуємо?
   По-перше, кiнця свiту. Його нам запланували на 21.12.12. А менi бiльш подобається дата 12.12.12, хоча вiд 21.12 теж не вiдмовлюсь. Як каже мiй сусiд: "Недостатки мы пережили, а изобилие переживем". Я надiюсь, що й цей кiнець свiту ми перебудемо.
   По-друге, вибори в Верховну Раду. В нас вибори кожного разу як кiнець свiту, як революцiя. Як каже мiй сусiд: "Революцi§ планують мрiйники, здiйснюють фанатики, а §х наслiдками користуються негiдники". Так якi партi§ скористаються з нашо§ "революцi§"? Поживемо - побачимо. B Другу свiтову Гiтлер кованим чоботом пройшовся через Укра§ну, а ми змогли вiдбудуватися за десять рокiв. Я не знаю, скiльки столiть нам знадобиться, щоб вiдбудувати нашу економiку пiсля наших гiтлерiв. Згадаймо §х поiменно: Кравчук, Кучма, Ющенко, Янукович, i проклянемо §х, як i Гiтлера!
   По-третє, незабаром ми перестанемо бути господарями нашо§ газово§ труби, бо наша власть вiддасть §§, звичайно, за вiдкат, росiйському Газпрому. Згадаймо квiтень 2010-го року. Тодi теж нагнiталась iстерiя з цiнами, доки вона не розродилася здачею Чорноморського флоту i Севастополя. Нас почали лякати "регiонали", що нашому виробництву прийде кирдик, що за флот ми отримаємо 40 мiльярдiв доларiв, i негайно. Знизились цiни на газ? Нi, лише пiдвищились. А Севастополя нема, профукали. Така ж ситуацiя i зараз. Цiну на газ Газпром пiдняв до 516 доларiв за 1000 м3, це найвища цiна не лише в Європi, а й у всьому свiтi.
  
  Крiм цього, "регiонали" почали нас охмуряти, що наша труба не стратегiчний об"єкт, а за словами §х росiйських суфлерiв, купа металобрухту. Але якби це було так, за цей "металобрухт" Росiя не розпочала б проти нас економiчну вiйну. А вона розпочала, бо за цей, як кажуть в партi§ Регiонiв, металобрухт вона волiє угробити всю Укра§ну. А партiя Регiонiв §й пiдiгрує, вони теж Укра§ну хочуть угробити. Крiм цього, нашi "економiсти" згодились розраховуватися за росiйський газ §хнiми рублями. Кажете, нiчого страшного? Не скажiть. Росiяни вiдкрили банк, в якому ми можемо брати в позику рублi, пiд величезнi проценти, щоб розраховуватись за §хнiй газ. Нашим керманичам не треба вишукувати кошти, щоб в кiнцi кожного мiсяця платити за газ. Вони звернуться в чужий банк, там рублi переведуть на рахунок Газпрому (а це банк Газпрому), а нам лише пiдвищать борг. Пройде рiк-пiвтора i нашi "друзi" скажуть: "Досить позичати, пора з боргами розраховуватись". А коштiв катма. Чим розраховуватись буде партiя Регiонiв? А чим завгодно - рештками ГТС, землею, залiзницею, територiєю тощо. Бо для партi§ Регiонiв все це - чуже, вони його й даром вiддадуть, навiть ворогам, але щоб народу не дiсталось, бо власний народ вони ненавидять лютою ненавистю.
   По-четверте, європейський чемпiонат по футболу. Пiд цей шумок минулого року партiя Регiонiв вкрала пiв-бюджету. Буцiмто цьогорiч це не повториться? За бюджетнi грошi вони набудують собi готелiв, стадiонiв, аеропортiв, для себе набудують, але за наш кошт.
   8 персон укра§нсько§ економiки 2011 року:
   1. Дмитро Фiрташ, власник Group DF.
   Фiрташ є спiввласником RosUkrEnergo, володiє чотирма виробництвами азотних добрив, банком "Надра", Кримським содовим заводом та 21 обглазом в кра§нi, а також низкою компанiй за кордоном. Фiрташ контролює найбiльшу газовидобувну компанiю Укра§ни - "Укргазвидобування" та оператора ГТС Укра§ни "Укртрансгаз". Фiрташ також обзавiвся власною групою депутатiв у Верховнiй радi, яку так i називають - "група Фiрташа". Протягом минулого року вiн неодноразово заявляв про те, що росiйський "Газпром" поглине укра§нський "Нафтогаз" i що Росiя забере ГТС Укра§ни. З участю Фiрташа владi вдалося запроторити за грати Юлiю Тимошенко.
   2. Рiнат Ахметов, власник СКМ.
   Ахметов вважається найбагатшою людиною Укра§ни. Вiн швидше за iнших нарощує обсяги своє§ власностi. На нього працює майже пiвмiльйона людей. Останнє, що вiн купив, - "Ки§венерго" i "Захiденерго". Вiн узяв в концесiю на пiвстолiття (!) два найбiльшi пiдприємства вуглепрому - Ровенькиантрацит та Свердловантрацит. Отримав монопольне право експортувати електроенергiю в Європу. Ахметову належать шахти, металургiйнi пiдприємства, пiдприємства сiльського господарства, транспортнi компанi§, банки та iнше. Його друг Борис Колеснiков очолив пiдготовку до Євро-2012, корупцiя пiд час цiє§ пiдготовки колосальна, а "вiдкати" сягають 80% бюджетних асигнувань.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Маєток Рината Ахметова. В Донецькому ботанiчному саду Ринат Ахметов побудував Ахмет-Сарай.
   3. Микола Азаров, прем'єр-мiнiстр.
   Азаров вiдповiдає за все: за пенсiйну, за земельну, за податкову i за багато iнших реформ, яких народ не побачив i не оцiнив. Малий i середнiй бiзнес його стараннями придушено. Його заслуги: скорочення свобод пiдприємцiв, розподiл власностi серед олiгархiв, провальнi газовi переговори з Росiєю. Рiвень довiри до прем'єр-мiнiстра вкрай низький, але вплив Азарова на економiку величезний.
   4. Сергiй Тiгiпко, вiце-прем'єр-мiнiстр.
   Тiгiпко вiдповiдає за чорнобильцiв, афганцiв, пiдприємцiв, пенсiонерiв, малий бiзнес. Йому пообiцяли пост прем'єра i "кормушку" в обмiн на приєднання "Сильно§ Укра§ни" до партi§ Регiонiв, а потiм залишили нi з чим. Рейтинг Тiгiпка впав так само стрiмко, як i вирiс. Укра§нцi не оцiнили його численнi законодавчi iнiцiативи.
   5. Юрiй Iванющенко, народний депутат.
   Юру "Єнакi§вського" називають монстром, який захоплює чужий бiзнес.
  Iванющенка пов'язують з такими компанiями як "Азовмаш", одеський ринок "Сьомий кiлометр", ки§вський аеропорт "Жуляни" i "Родовiд-Банк". По всiй Укра§нi кiлька десяткiв хороших бiзнесiв середньо§ руки отримали пропозицiю вiддатися в руки Iванющенка добровiльно. Щоб не було проблем. Бiзнеси вiн захоплює не для себе, а для "Сiм'§" президента.
   6. Юрiй Бойко, мiнiстр палива та енергетики.
   Бойко пов'язаний з RosUkrEnergo як негласний партнер Фiрташа. Вiн лобiює iнтереси вiтчизняних НПЗ, закриває очi на контрабанду пального через "Лiвелу" та "Феодосiйську дiрку", через "Чорноморнафтогаз" купив двi буровi вишки за цiною, вдвiчi вищою нiж на ринку.
   7. Валерiй Хорошковський, шеф СБУ.
   Служба безпеки повинна займатися розвiдкою, контррозвiдкою i контролем за обiгом наркотикiв. В нашiй кра§нi не так. СБУ проводить обшуки на пiдприємствах, арештовує бiзнесменiв, чиновникiв, заводить кримiнальнi справи i тримає в жаху все бiзнес-спiвтовариство. Хорошковський - це сумiш вiрностi вождю i пристрастi до грошей, а ще втрачених професiйних вмiнь, бо СБУ перетворилася на пiдроздiл безпеки у великiй корпорацi§. А вiн тепер ще й генерал армi§, як Георгiй Жуков. Мабуть, Берлiн брав.
   8. Сiм'я президента.
   Вiктор Янукович хоче збудувати бiзнес для своє§ родини. Для цього треба на когось спиратися, бо навколо лише акули-людожери у виглядi олiгархiв. У президента є двоє синiв, якi мають продовжувати справу свого батька. Але молодшого Вiктора цiкавлять лише машини. Старший син Олександр, погоняло "Стоматолог", хотiв лишитись звичайним лiкарем, але родиннi справи покликали, i йому довелося йти у великi справи. Одним з напрямкiв розвитку бiзнесу Сiм'§ займається Юрiй Iванющенко. Але є ще така категорiя - "друзi сина президента".
  
  За протекцi§ Олександра, до великих справ прийшли кiлька його друзiв, а саме: Вiталiй Захарченко - екс-голова Податково§, зараз мiнiстр внутрiшнiх справ, Олександр Клименко - голова Податково§ та Сергiй Арбузов - голова Нацiонального банку.
   Верховна рада збiльшила фiнансування Держуправлiння справами до 1 млрд 403 млн 436,9 тис. грн. Про це йдеться в законi "Про державний бюджет на 2012 рiк".
  
  
  "Пуща-Водиця". Маєток керiвника ДУС Андрiя Кравця.
  
   Напередоднi Нового року Янукович вiдмiнив день Свободи. Яким чином Свобода перешкоджає Януковичу виконувати сво§ президентськi повноваження, я нiяк не можу зрозумiти. Тим паче, Янукович 22 листопада виступав перед екраном телевiзора i з сльозами на очах згадував слово "свобода", натякаючи на двi сво§ вiдсидки. А якщо цей день вiдмiнити, наступного року ще бiльше народу потягнеться на центральнi майдани, тодi кожну площу прийдеться прикрашати "йолкою", бо Свободу указом не вiдмiниш.
   Хоч рiвень довiри та поваги до судово§ системи в суспiльствi вкрай низький, але охочих працювати суддями та прокурорами менше не стає, бо 90% суддiв i прокурорiв - це дiти чи прямi родичi нинiшнiх суддiв, прокурорiв, мiлiцейських керiвникiв та СБУшникiв, або iнших представникiв так звано§ елiти - народних обранцiв.
   Новий мiнiстр внутрiшнiх справ Вiталiй Захарченко подав свою декларацiю про доходи, i всi з подивом узнали, що мiнiстр МВС - мiльйонер. З якого це дива, з зарплати, чи що? Але виявилось, що перевiвся вiн з Податково§ адмiнiстрацi§. Ось воно що! Ми ж знаємо, що в податкових чиновникiв основний принцип: 50х50, це означає, що половину податкових платежiв - в держбюджет, а другу половину - у власну кишеню. А як каже мiй сусiд, якщо "пошерстить" статки нового мiнiстра, то виявиться, що в нього десятки мiльйонiв євровалюти, а таких в нас зовуть "мультиками". Я лише дивуюсь, як Захарченко з податково§, де про нього нiхто не чув, а хабарi течуть широкою рiкою, перейшов в iнше мiнiстерство, де все на виду, а хабарiв майже нема. Чи може вiн "посунувся", щоб iнший трiшки заробив? Хто-зна, це ж полiтика!
   В Донецьку з"явились листiвки: фотографiя вiдомо§ скульптури Iвана Шадра "Булыжник - оружие пролетариата", пiд нею напис:
  "Робость не к месту, хватит терпеть.
  Бей наотмашь шлёппера-вора!
  Слава героям, иудам смерть!
  Булыжник - оружие шахтёра!".
   Цим жителi Донбасу вiдмовляються вiд вдячностi §м за §хнього земляка "Спасибо жителям Донбасса за президента-пидераса!". В Донецьку двiчi несудимого зека теж вже не люблять.
   В нiч пiд Новий рiк Тимошенко секретно етапували в Качанiвську (м. Харкiв) жiночу колонiю. Там в Рiздвяну нiч §й дали лiки вiд грипу, вiд яких вона зомлiла на двi години, як кажуть в народi, "впала". За §§ камерою ведеться цiлодобове вiдеоспостереження, але 20 хвилин вертуха§ не спiшили на допомогу, хоч §§ спiвкамерниця весь цей час гримала в стальнi дверi, значить, вони отримали такий iнструктаж. Але Тимошенко вiдкачали. Наступного дня, 7 сiчня, §й раненько провели медобстеження в однiй з лiкарень Харкова. В перший день роботи Верховно§ Ради на "килим" були викликанi Головний вертухай Укра§ни та представник мiнiстерства охорони здоров"я. Головний вертухай сказав, що нiякого ексцесу з Тимошенчихою не було, просто тиск упав до 60 на 40, бо вона довго приймала сауну(!). Коли депутати почали вимагати запис вiдеоспостереження, "випадково" виявилось, що запису якраз цих подiй не зберегли (!), а медобстеження було заплановано саме на цей день, вихiдний i святковий (!). А заступник мiнiстра охорони здоров"я сказала, що вона зомлiлу Тимошенчиху не бачила, тому його й не було. Бачите, як чиновники легко розрулили ситуацiю, начебто §§ й не було, цiє§ ситуацi§. А ситуацiя була, бо Тимошенко хотiли фiзично знищити. Також по телевiзору показали камеру, в якiй сидить Тимошенко. Я, коли §§ оглянув, здивувався, бо менi здалося, що показали 4-зiрковий готель. А в готелях зеки не "сидять", а в тюрмi послугами особистих масажистiв не користуються i сауну не приймають.
   Народнi депутати в кiнцi минулого року без обговорення прийняли бюджет-2012. I що нам очiкувати вiд нього, що нам очiкувати вiд споживчого кошика? Вiдповiдно до закону, склад споживчого кошика потрiбно переглядати кожнi п"ять рокiв, а теперiшнiй перелiк продуктiв востаннє змiнювали на початку тисячолiття, а з тих пiр ген-ген як цiни виросли. Згiдно з ним, овочiв за мiсяць дозволено з"§сти на 44 гривнi, фруктiв - на 31, на лiки витратити 26 гривень. Укра§нцi витрачають половину сво§х доходiв на харчi. Бо рiвень зарплати низький, а продукти дорогi! Кiло доброго м"яса в нас коштує 65-80 гривень, а в Голандi§ - 4 євро, хоч зарплата у нас однакова - 2 000-2 500, тiльки в них євро, а в нас гривень. Повернемось до споживчого кошика. В ньому хлiба стiльки ж, як у блокадному Ленiнградi - 270 грамiв на день, сала - 5 грамiв, 25 грамiв ковбаси, 1,5 склянки молока, 250 грамiв картоплi. Це не тюремна пайка, а рекомендований державою споживчий кошик для укра§нцiв. Нiмецьких полонених пiд час вiйни годували так, як укра§нцiв через 67 рокiв пiсля вiйни.
   Ввечерi 13 сiчня iталiйський 12-палубний кру§зний лайнер "Коста Конкордiя", на борту якого перебувало 4,2 тисяч осiб, бiля берегiв Iталi§ наскочив на риф, внаслiдок чого отримав пробо§ну розмiром 30 метрiв завдовжки i частково затонув. Серед пасажирiв було 35 укра§нцiв, нiхто з них не постраждав. Рятувальнi служби продовжують пошуки 29 зниклих безвiсти, серед них 25 пасажирiв (12 туристiв з Нiмеччини, а також пасажири зi США, Францi§, Iталi§ та Перу) i 4 члени екiпажу, але шанси знайти цих людей живими невеликi. Глава компанi§-власника судна звинуватив у катастрофi лайнера його капiтана, Франческо Скеттiно. За словами власника, судно наштовхнулося на скелi, тому що капiтан навмисно повiв корабель близько до берега острова Джилiо. За словами капiтана, судно напоролося на скелю, яко§ не було вказано на навiгацiйнiй картi. Це офiцiйнi данi. А насправдi трiшки iнакше. Капiтан - це укра§нець на прiзвище Скотiно, його знайома молодиця Дуня живе на островi Джилiо. Вiн добре вмазав, став за штурвал, а треба ж похвалитися, що вiн катає бiльше 4 тисяч туристiв на кораблi, що коштує пiвмiльярда євро. I вiн пiдiйшов до острова на 15 метрiв, хотiв ще ближче пiдiйти, але риф розрiзав йому дно i лайнер завалився на бiк. Але хороброго капiтана це не зупинило, вiн сiв на катер i поплив до Дунi, хай команда рятує пасажирiв, в нього мiсiя вiдповiдальнiша. Скажете, це фантазiя автора? Але звiдкiля ж така безвiдповiдальнiсть з"явилась на такому дорогущому суднi з такою кiлькiстю пасажирiв?
   18 сiчня президент Янукович звiльнив мiнiстра фiнансiв Федора Ярошенка, замiнивши його на гламурного генерала, голову СБУ Валерiя Хорошковського. Вiдставка мiнiстра пов"язана не з економiчними причинами, а з перерозподiлом сферу впливу, у тому числi i на управлiння фiнансовими потоками держави. Податкова служба перейшла пiд чiтке керiвництво сiм`§ Януковича, НБУ там же, от тепер Хорошковський одержав Мiнфiн. Всi були здивованi, коли баригу "кинули" на спецслужбу, а тепер барига на своєму мiсцi: буде половинити бюджет - бiльшу половину "сiм"§", а що залишиться - державi.
  
  У Г О Д А
  про спiльнi дi§ Об"єднано§ опозицi§ Укра§ни.
   Ми, представники укра§нських опозицiйних демократичних полiтичних партiй: враховуючи увесь досвiд укра§нського державотворення та усвiдомлюючи високу вiдповiдальнiсть перед укра§нським народом, вiдстоюючи необхiднiсть повернення кра§ни на демократичний шлях розвитку та забезпечення умов для добробуту i можливостей для самореалiзацi§ кожно§ людини, наголошуючи на потребi повноцiнного забезпечення європейських стандартiв свобод i прав громадян та вимагаючи припинити полiтичнi репресi§ i звiльнити лiдерiв опозицiйних партiй - Юлiю Тимошенко, Юрiя Луценка та iнших полiтичних в"язнiв, захищаючи конституцiйне право громадян Укра§ни на формування органiв влади, отже - на вiльнi i чеснi вибори, у День Соборностi Укра§ни проголошуємо наступне:
   Повноцiнна реалiзацiя полiтичних та соцiальних прав громадян Укра§ни неможлива без усунення правлячого режиму Януковича. Вибори до Верховно§ Ради Укра§ни у жовтнi 2012 року дають нам реальну можливiсть зробити це конституцiйним шляхом.
   Задля повалення антинародного режиму та вiдновлення справжнього народовладдя - уповноваженi представники полiтичних партiй, що входять до Комiтету опору диктатурi, прiоритетним завданням на 2012 рiк визначають утворення бiльшостi у Верховнiй Радi Укра§ни, яка буде спроможна зупинити узурпацiю влади, забезпечити захист прав та свобод громадян, вiдновити європейську iнтеграцiю, наблизити життя укра§нцiв до європейських полiтичних i соцiальних стандартiв.
   З цiєю метою опозицiйнi полiтичнi партi§ виступають як Об"єднана опозицiя та здiйснюють спiльнi дi§ на загальнонацiональному та мiсцевому рiвнях:
   - узгоджують спiльнi полiтичнi принципи та пiдходи, з якими виступають на парламентських виборах 2012 року;
   - здiйснюють скоординованi дi§, спрямованi на забезпечення пiдготовки i проведення чесних виборiв народних депутатiв Укра§ни, встановлення §х правдивих результатiв, недопущення фальсифiкацi§ голосування i спотворення волевиявлення громадян. Йдеться, зокрема, i про погодження кандидатур членiв окружних i дiльничних виборчих комiсiй, спостерiгачiв, та забезпечення §хньо§ ефективно§ роботи;
   - формують єдиний список кандидатiв у народнi депутати Укра§ни, якi балотуватимуться у мажоритарних округах, за принципом - один округ - один кандидат вiд Об"єднано§ опозицi§. Визнають базовими вимогами до кандидатiв поряднiсть, принциповiсть, фаховiсть, громадський авторитет та бездоганну репутацiю;
   - пiсля перемоги на виборах у 2012 роцi Об"єднана опозицiя утворює парламентську бiльшiсть та розпочинає процес формування ново§ укра§нсько§ влади.
   Лiдери полiтичних партiй-учасниць угоди зобов"язуються забезпечити §§ безумовне виконання.
   Ми наголошуємо, що єдиним опонентом для Об"єднано§ опозицi§ є чинний режим i тi полiтичнi сили, якi його уособлюють. Тому ми вiдмовляємось вiд публiчно§ взаємно§ критики та декларуємо принцип взаємоповаги i взаємного непоборювання мiж усiма опозицiйними полiтичними силами.
   З метою консолiдацi§ демократичних сил i уникнення розпорошення голосiв виборцiв, закликаємо всiх, хто здатний протистояти режиму Януковича, пiдтримати нашу iнiцiативу та дiяти спiльно.
   Тiльки разом ми зможемо досягти спiльно§ мети - побудувати справедливу та заможну кра§ну!
   Слава Соборнiй Демократичнiй Укра§нi!
   22 сiчня 2012 року.
   "Угода" - це дуже добре, якщо опозицiя знов перед виборами не перекусається.
   26 сiчня на сесi§ Парламентсько§ Асамбле§ Ради Європи було прийнято резолюцiю щодо Укра§ни:
   1. Асамблея висловлює жаль, що судове переслiдування колишнiх урядових лiдерiв в Укра§нi негативно впливає на тiснiшу європейську iнтеграцiю кра§ни.
   2. Парламентська Асамблея висловлює свою стурбованiсть щодо кримiнальних справ, порушених проти колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Юрiя Луценка, колишнього виконуючого обов'язки мiнiстра оборони Валерiя Iващенка, колишнього першого заступника мiнiстра юстицi§ Євгена Корнiйчука, також колишнього прем"єр-мiнiстра Юлi§ Тимошенко.
   3. Асамблея закликає владу негайно зняти звинувачення проти колишнiх урядовцiв. Асамблея хотiла б пiдкреслити, що оцiнка полiтичних рiшень i §х наслiдкiв є прерогативою парламенту i в кiнцевому рахунку виборцiв, а не судiв. У зв"язку з цим, Асамблея просить Президента Укра§ни розглянути усi наявнi в нього правовi засоби, щоб звiльнити цих колишнiх членiв уряду та дозволити §м брати участь в наступних парламентських виборах. Вона вважає, що повиннi бути розробленi строгi мiжнароднi стандарти розмежування полiтично§ та кримiнально§ вiдповiдальностi.
   4. Асамблея вiдзначає, що Європейський суд з прав людини вирiшив розглянути за прискореною процедурою звернення панi Тимошенко стосовно §§ затримання.
   5. На думку Асамбле§, цi недолiки є виявом загально§ недосконалостi, що притаманна системi укра§нського кримiрнального судочинства.
   6. З огляду на незалежну систему судово§ влади Асамблея:
   6.1. знову пiдтверджує свою глибоку стурбованiсть з приводу вiдсутностi незалежностi судово§ влади i вважає це основною проблемою для системи правосуддя в кра§нi;
   6.2. вважає, що нинiшня процедура призначення суддiв пiдриває незалежнiсть судово§ системи;
   6.3. вважає, що суддi пiд час випробувального термiну не повиннi головувати в розглядi полiтично чутливих або складних випадкiв;
   6.4. вважає, що склад Вищо§ ради юстицi§ суперечить принципу подiлу влади, а також пiдриває незалежнiсть судово§ влади.
   7. З огляду на утримання пiд вартою Асамблея:
   7.1. висловлює свою стурбованiсть з приводу надмiрного застосування тримання пiд вартою, часто без виправдання чи поважних причин в укра§нськiй системi правосуддя;
   7.2. у зв'язку з цим зазначає, що незаконне i надмiрне утримання пiд вартою є одним з основних питань в рiшеннях, винесених проти Укра§ни в Європейському судi з прав людини;
   7.3. знову пiдтверджує, що вiдповiдно до принципу презумпцi§ невинностi, взяття пiд варту повинно використовуватися винятково як крайнiй захiд, коли є явний ризик втечi або пiдриву правосуддя;
   7.4. закликає владу забезпечити, щоб Кримiнально-процесуальний кодекс передбачав чiтку процедуру для розгляду законностi та тривалостi тримання пiд вартою. Крiм того, потрiбно виробити керiвнi принципи для того, щоб забезпечити, щоб взяття пiд варту застосовувалось лише як крайнiй захiд i тiльки на основi обґрунтованого рiшення суду.
   8. З огляду рiвностi сторiн обвинувачення та захисту у судових процесах, Асамблея:
   8.1. iз занепокоєнням вiдзначає упередженiсть на користь звинувачення;
   8.2. закликає владу забезпечити, щоб в Кримiнально-процесуальному кодексi рiвнiсть мiж обвинуваченням та захистом забезпечувалась як в законодавствi так i на практицi;
   8.3. пропонує владi забезпечити, щоб Кримiнально-процесуальний кодекс прямо передбачав, щоб захисту були наданi копi§ справи звинувачення в розумний час, пiд контролем суддi, щоб захист мiг ознайомитися з матерiалами справи.
   9. З огляду на системнi недолiки судово§ системи, Асамблея шкодує, що Укра§на не реформувала прокуратуру у вiдповiдностi до норм Ради Європи, в той час як ця реформа є одним iз зобов"язань, прийнятих пiд час §§ вступу.
   10. Асамблея вiдзначає iз занепокоєнням звiти про те, що стан здоров'я колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Юрiя Луценка i колишнього в.о. мiнiстра оборони Валерiя Iващенка, якi перебувають у попередньому ув'язненнi, стрiмко погiршується, i що обидвi особи потребують лiкування за межами пенiтенцiарно§ системи. Асамблея закликає виявити гуманнiсть до обох чоловiкiв та звiльнити §х негайно з-пiд варти, доки судовi процеси проти них не завершенi. Асамблея також заявляє про своє занепокоєння погiршенням стану здоров"я Юлi§ Тимошенко i закликає владу дозволити без попереднiх умов медичнi обстеження i, в разi потреби, лiкування незалежними лiкарями за межами пенiтенцiарно§ служби.
   13. Асамблея пiдтверджує свою позицiю, що Укра§на не зможе здiйснити реформи, необхiднi для виконання сво§х зобов'язань перед Радою Європи, без попереднього реформування дiючо§ Конституцi§.
   14. Асамблея закликає владу повною мiрою брати до уваги думки Венецiансько§ комiсi§ при пiдготовцi нових законiв.
   16. Асамблея вважає, що майбутнi парламентськi вибори стануть лакмусовим папiрцем для прихильностi Укра§ни демократичним принципам.
   17. Асамблея вiдзначає, що ряд важливих зобов'язань про приєднання до цих пiр не виконанi, незважаючи на те, що Укра§на приєдналася до Ради Європи в 1995 роцi майже 17 рокiв тому.
   18. Асамблея вважає, що виконання §§ рекомендацiй, особливо пов"язаних з кримiнальним переслiдуванням колишнiх членiв уряду, стане сигналом про вiдданiсть влади нормам та цiнностям Ради Європи. I навпаки, якщо §х не буде виконано протягом розумного часу, це викличе серйознi питання щодо вiдданостi влади принципам демократi§ та верховенства права, що має потягнути за собою належну реакцiю з боку Асамбле§. Тому Асамблея закликає Монiторинговий комiтет уважно слiдкувати за ситуацiєю та запропонувати будь-якi наступнi дi§ з боку Асамбле§ вiдповiдно до ситуацi§, включаючи розгляд можливостi застосування санкцiй, якщо вимоги Асамбле§ не буде виконано.
   26 сiчня 2012 року.
   Нещодавно наш рiдний Верховний суд винiс рiшення, згiдно якого журналiсти чи iншi особи не мають права надавати вiдомостi про статки чиновника, а повиннi мати згоду самого чиновника. Добрий день, привезли бляху! Якщо журналiст хоче покритикувати якогось чиновника, вiн свою статтю повинен нести йому вiзувати, а чиновник напише: "З тезою, що я вкрав 10 мiльйонiв, я згоден, i при цьому пiдписуюсь". Слава Верховному суду! Наприклад, минулого року мiй мiнiстр, мiнiстр енергетики Юрiй Бойко, до речi, мiльярдер, подав декларацiю про доходи, в якiй указав, що живе на одну зарплату: нi квартири, нi машини, нi гаража, нi дачi, жодно§ копiйки в банку не має. Наскiльки я зрозумiв, мiй мiнiстр живе з сiм"єю в кабмiнi. Фiскальнi органи декларацiю мого мiнiстра не перевiряли, наскiльки я зрозумiв, вони з його команди, чи теж з партi§ Регiонiв. А якби знайшовся журналiст, який би показав маєток Ю.Бойко, його мiльйоннi вклади в банках, та лише вiд двох бурових веж багато мiльйонiв, його шикарнi автомобiлi, то заробив би мiй бiдний журналiст на цiй сенсацi§..., так, так, п"ять рокiв в"язницi. Бо "без згоди" тягне на такий строк. Тепер чиновник будь-якого рангу буде шикувати на очах знедолених громадян, буде на них плювати з висоти своє§ посади i називати нас лохами, не турбуючись про наслiдки, бо його захищає вiд власного народу його рiдний Верховний суд. Чиновники розпочали вiйну проти власного народу. Хай живе Верховний суд Укра§ни!
   За роки незалежностi Мiноборони очолювали п'ятеро бойових генералiв i семеро небойових:
  Костянтин Морозов - генерал (1991-93 роки) - створив укра§нську армiю.
  Iван Бiжан - генерал (1993 рiк).
  Вiталiй Радецький - генерал (1993-94 роки).
  Валерiй Шмаров - цивiльний професор (1994-96 роки).
  Олександр Кузьмук - генерал (1996-2001 роки) - збив росiйський пасажирський лiтак.
  Володимир Шкiдченко - генерал (2001-03 роки).
  Євген Марчук - генерал КГБ (2003-04 роки).
  Олександр Кузьмук - генерал (2004-05 роки). Знову вiн.
  Анатолiй Гриценко - цивiльний (2005-07 роки).
  Юрiй Єхануров - рядовий (2007-09 роки).
  Валерiй Iващенко - полковник (2009-10 роки).
  Михайло Єжель - адмiрал (2010-12 роки).
  Дмитро Саламатiн - єфрейтор (2012 - ?).
   Дмитро Саламатiн, погоняло "Костолом", як i Хорошковський, мабуть, теж брав Берлiн, бо Хорошковський має вiйськове звання, як Георгiй Жуков, а Саламатiн має таку ж посаду, як Георгiй Жуков, а Жуков брав Берлiн, i тому в нього таке звання i така посада. А коли задуматись, то зрозумiєш, що Саламатiн так розбирається в вiйськовiй стратегi§, як баба Гапка, бо вiн не Жуков i не Василевський, але вiн вмiє продавати. Єжель, будучи вiйськовим мiнiстром, продавав землю, на чому й прогорiв, а Саламатiн продавав вiйськову технiку, на чому й нагрiв руки. Але ж скiльки не продавай, технiка кiнчається, а тут цiла армiя озброєнь - продавай, i ще залишиться. Я не знаю, що залишиться пiсля боєво§ каденцi§ цього мiнiстра оборони, але я з впевненiстю можу сказати, що бойовий потенцiал укра§нсько§ армi§ знизиться до мiнiмуму, бо мiнiстром оборони став барига.
   "Чорний список" неви§зних укра§нських чиновникiв, яким може бути заборонено в"§зд до кра§н Заходу. Цi списки опозицiя передала керiвництву США i Європейського союзу:
  Вiктор Янукович - президент Укра§ни.
  
  Олександр Янукович - син його.
  Дмитро Фiрташ - бiзнесмен.
  Юрiй Бойко - енергетичний мiнiстр.
  Сергiй Льовочкiн - глава президентсько§ канцелярi§.
  Валерiй Хорошковський - фiнансовий мiнiстр.
  Микола Азаров - прем"єр-мiнiстр Укра§ни.
  
  Костянтин Грищенко - мiнiстр закордонних справ.
  Андрiй Портнов - начальник уравлiння команди президента.
  Анатолiй Могильов - прем"єр Криму.
  Сергiй Кiвалов - народний депутат.
  
  Геннадiй Кернес - мер Харкова.
  
  Вiктор Пшонка - генпрокурор.
  Ренат Кузьмiн - його заступник.
  Слiдчi Генерально§ прокуратури Укра§ни: Олександр Нечвоглод, Олег Пушкар, Андрiй Курись, Сергiй Точилiн, Сергiй Войченко.
  Суддi: Iнна Отраш, Сергiй Вовк, Галина Супрун, Вiта Бортницька, Вiкторiя Горкава, Оксана Царевич, Галина Полтавцева, Валерiй Лашевич, Марiя Приндюк, Родiон Киреєв.
   Славна команда пiдiбралась.
   У вiдповiдь на це один блогер написав:
  "I чорт з ними, нехай забороняють! А Янукович дасть команду Табачнику стерти з географiчних карт Захiдну Європу та Америку, i нехай думають як §м жити далi: або саморозпуститися, або приповзти на колiнах в Межигiр'я. Та й менше буде плутатися в географiчних назвах наш гарант, i смiшити свiт".
   А укра§нський народ просить свiтову спiльноту захистити укра§нцiв вiд чинно§ влади i ввести проти не§ санкцi§:
  1.Заборонити в"§зд до кра§н ЕС Януковичу, його прокурорам та суддям, укра§нським олiгархам, всiм чiльним чиновникам та депутатам провладно§ бiльшостi.
  2. Заарештувати §х особистi закордоннi рахунки та рахунки §хнiх фiрм.
  3. Заарештувати §х закордонне майно та оголосити у ЗМI список цiє§ нерухомостi.
  4. Оголосити по всьому свiту полювання на Януковича, як на Бен Ладена.
   Полiтична заява Юрiя Луценка:
   Вiдчуття оцiнки всього зробленого за 47 рокiв життя, 25 рокiв трудово§ дiяльностi та 12 рокiв в полiтицi дуже сильне. Я пробую пiдвести пiдсумки свого життя iз-за ґрат i хочу зрозумiти: чому я опинився у в"язницi? Те, що моє перебування у камерi є результатом боротьби iз корупцiєю - не викликає жодного сумнiву. У моєму звинуваченнi немає жодно§ копiйки особисто§ користi, а всi дi§, якi Генпрокуратура вважає незаконними, робилися, робляться i будуть робитися усiма мiнiстрами внутрiшнiх справ. Але на лавцi пiдсудних - я один. Тож, причина цих ґрат, з-за яких я говорю, - не в службовiй дiяльностi. Причина мо§х 417-ти днiв i ночей пiд арештом - полiтична. Тюрма - цiна непродажного перебування у владi i незмiнностi поглядiв в опозицi§.
   З приходом до президентсько§ посади Януковича i так не досконала судова система Укра§ни стала базуватися не на римському правi, а на племiнному законi помсти. Вiдтак, я бачу чотири головнi причини розправи надi мною:
   1. Помста за страх, пережитий у 2005-2009 роках. Я не продав жодно§ кримiнально§ справи, не домовлявся про взаємовiдносини з будь-якою полiтичною партiєю. Вал розкритих резонансних злочинiв був шоком для вiчно недоторканних. Але покарання тих, хто розiкрав кра§ну, хто вбивав журналiстiв i полiтикiв, хто фальсифiкував вибори - було компетенцiєю приватизовано§ "регiоналами" Генпрокуратури. "Свiй" Потебенько, потiм Пiскун, потiм Медведько, зараз Пшонка "сво§х" не здали. А непокаране зло регенерує себе. I тепер - мстить за свiй страх.
   2. Це вiдплата за вибори 2010 року, за те, що я, як i в 2006-му роцi, зайняв принципову позицiю на недопущення фальсифiкацiй. Всi спостерiгачi - i в Укра§нi, i за кордоном - визнають, що при менi вибори були виборами. МВС чiтко забезпечило чеснi i прозорi умови §х проведення.
   - Ми викреслили понад мiльйон "мертвих душ".
   - Ми не допустили друкування додаткових бюлетенiв.
   - Ми заборонили пiдвiз оплаченого електорату у день виборiв.
   Це коштувало Партi§ регiонiв дуже дорого. Згадайте, що Янукович перед другим туром виборiв гарантував перемогти iз розривом у 10-15%. А вийшло - в 3%! Якби Ющенко не примусив Грузiю вiдкликати одну тисячу спостерiгачiв, що прибули на наше запрошення в Донбас, не було б i того! Безумовно, з точки зору фальсифiкаторiв, тих, хто звик малювати в Донбасi будь-якi результати, така поведiнка - недопустима в майбутньому. I тюрма - вiдплата менi за тi подi§.
   3. Моє ув"язнення, як i ув"язнення Тимошенко - це i публiчне покарання Майдану, направлене на залякування мiльйонiв вiльних укра§нцiв, якi змогли зробити ривок до свободи i демократi§ у 2004 роцi. I страх його повторення - причина показово§ розправи над Юлею i надi мною.
   4. Ще одна загроза режиму злодi§в i брехунiв - команднiсть демократiв. На недопущення цього задiянi зараз усi сили, усi грошi, усi спецслужби Партi§ регiонiв.
   Я був один iз небагатьох полiтикiв, якi послiдовно пiдтримували Юлiю Тимошенко iз 2007-го року. Я дав слово §й i виборцям, що ми - союзники, i витримав це слово у владi, i в опозицi§. Менi пояснювали, що саме це - шлях в тюрму. "Але хiба можна залишатися вiльним, якщо в тюрму садять всю кра§ну?", - вiдповiдав я у 2009-му i в 2010-му роцi. Я не вмiю бути опозицiонером в дозволену мiру i в дозволений час. I я хотiв довести, що вмiння об"єднатися в час загрози для держави (як це i було в останнiй президентськiй кампанi§) - притаманне i укра§нцям. А звичка здавати гетьмана пiсля поразки на розправу переможцям - вiдiйшла в минуле.
   Зараз досить часто використовують фразу, що я i Юля - самi виннi. Мовляв, могли би змiнити кра§ну, у тому числi i судову систему. Те, що я винен в помилках, я визнавав неодноразово. Але смiю нагадати про те, що я був мiнiстром внутрiшнiх справ, а не мiнiстром юстицi§. Хiба ми, а не Ющенко в союзi з Януковичем сформували Вищу раду юстицi§, де полiтикiв Партi§ регiонiв та прокурорiв бiльше, нiж суддiв, i яка перетворила телефонне право Адмiнiстрацi§ президента та Генпрокуратури Укра§ни в закон для укра§нських судiв? Хiба ми, а не Ющенко в союзi з Януковичем перетворили Верховний суд в нiщо, а Конституцiйний суд в "чего изволите?". Повна вiдсутнiсть у президента Ющенка плану реформ i манiакальна боротьба iз Тимошенко, яка забирала всю його енергiю i час, - головна причина нереалiзованого шансу кра§ни пiсля помаранчево§ революцi§. З iншого боку, не спали "регiонали" - мiсяцями блокували парламент, уряд. Аж до органiзацi§ проплачених дитячих(!) пiкетiв пiд гаслами "Юля - враг России!" пiд час мiжурядово§ зустрiчi прем"єрiв СНД в Криму. П"ята колона жила i живе за гаслом "Чим гiрше Укра§нi - тим краще нам". На всi рiшення нашого Уряду накладалося президентське вето, а Нацiональний банк роздав 120 млрд. гривень наближеним комерцiйним банкам. Цi колосальнi кошти перевели у валюту, вивели за кордон i подiлилися iз вождями iз Секретарiату президента. А уряд був винен за кризу! Юля у 2008-2009 роках мала два варiанти в розпал кризи - пiти, здати кра§ну мародерам, або йти на домовленостi. Було рiшення команди, i моє в тому числi, - здавати кра§ну на розграбунок грiх. Поразка 2010 року - результат того, що домовленостей з полiтичними шулерами Партi§ регiонiв стало забагато. Виборцi втрачали почуття того, що Юля - боєць, який безкомпромiсно впирається за кра§ну i народ. Замiсть єдиного в своєму родi бiйця Юлi народ бачив у чиновницькому iнтер"єрi замордованого полiтика Тимошенко. Так почалася президентська кампанiя. Тих, хто попереджав про смертельну небезпеку тоталiтарного реваншу - заглушила спецоперацiя "проти всiх" у виконаннi i щирих невизнаних вождiв, i проплачених полiтмiлкочленiв, для яких демократ демократу - друг, товариш i корм. У результатi наша унiкальна нацiя, яка у 2004-му роцi опинилася перед вибором iз двох зол, примудрилася по черзi обрати обидва!
   Чи жалкую я за тим, що пiшов у МВС? Нi, не жалкую, хоча усвiдомлюю, що на чолi окремо§ суперреволюцiйно§ партi§ я б мiг досягти багато бiльших особистих вершин. Але я ставив iншу мету. У 2005-му i в 2007-му роках я вiрив, що в команднiй роботi можна змiнити цю страшну, але вкрай потрiбну державну службу. Але вже через 2-3 мiсяцi я зрозумiв, що нi про яку командну роботу не йдеться. Я дiяв без пiдтримки президента i без шансу на змiну законiв у Верховнiй Радi. У цiй ситуацi§ не можна було нi скоротити, нi реформувати МВС. Можна було лише наглядати над мiлiцiєю, подаючи §й особистий приклад. Я не торгував званнями i посадами в МВС, не прихватизовував державнi i вiдомчi дачi, не органiзовував свого бiзнесу i не грабував чужого. У службовому планi я вважаю досягненням те, що з 2005 року в Укра§нi нещадно виявлялися органiзованi злочиннi угруповання, якi безкарно дiяли пiд прикриттям влади. Це призвело до зменшення убивств на 5-8% на рiк. "Злодi§ в законi", "смотрящi" по областям були лiквiдованi. Сотнi резонансних справ були не проданi, як ранiше, не замовчанi, як тепер, а публiчно переданi в Генпрокуратуру. Якби так само спрацював той Генеральний могильник - ми б жили в iншiй кра§нi. Ми ввели притаманнi сучасним полiцiям новi пiдроздiли боротьби з кiберзлочиннiстю та спецоперацiй по впровадженню офiцерiв пiд прикриттям в озброєнi злочиннi угруповання та корупцiйнi схеми. Вперше було визнано проблему з катуванням у мiлiцi§, першi зрадники були вiдданi пiд суд. Зараз вони судяться зi мною. Ознакою норми стали вiльнi демонстрацi§, пiкети, протести. Нiхто нiкого не розганяв, не переслiдував, не блокував на автошляхах. Вибори стали вiльними вiд мiлiцейського тиску на ЗМI, спонсорiв полiтичних партiй та активiстiв. А кого цiкавить, що робити з МВС, скажу: висока заробiтна платня, безкоштовне житло за 10 рокiв бездоганно§ вислуги, тотальна комп"ютеризацiя i контроль кадрiв через провокацiю хабара.
   Моральний удар вiд продажностi "самооборонних" тушок був найважчим у моєму життi. Я довго думав, як не допустити цього сорому наступного разу. I прийшов до висновку, що депутатами вiд опозицi§ мають бути не багатi, бо §х зламає мiлiцiя i податкова, не бiднi, бо §х куплять за цiною тушки. Єдиний вихiд - люди, для яких iм"я дорожче будь-яких грошей, а статус в своєму середовищi унеможливлює зраду. Такими я можу назвати сво§х колег - Олесь Донiй, Володимир Ар"єв, Юрiй Гримчак, Геннадiй Москаль, Юрiй Стець, Тарас Стецькiв. Такi люди не часто трапляються. З ними важко працювати. Але на них можна опертися i розраховувати в найскладнiший момент. Тому якби у мене була можливiсть зараз повернутися в практичну полiтику, я почав би з пошуку саме таких самодостатнiх людей, для яких у полiтицi головне - спiвчуття людям, вiдновлення гiдностi, свободи i справедливостi у нашому суспiльствi. Без таких ознак займатися полiтикою - грiх, а iнколи i злочин. Те, що у час випробування пiсля поразки у нас забракло таких людей у фракцi§ БЮТ та НУ-НС, не повинно призводити до апатi§ i зневiри.
   Отже, схiд i захiд Укра§ни квитi - i тих, й iнших зрадили вождi. Цiною цього Укра§на є як нiколи об"єднаною i позбавленою iлюзiй. Очевидно, фактом стало те, що державна влада вкрадена у людей. Не можна докричатися до глухих! Не можна показати слiпим! Не можна пояснити байдужим. Знову, як сотнi рокiв до нас, держава i Укра§на - двi великi рiзницi. Це - головна причина нетерпимостi i тимчасовостi влади Януковича i К0. Стиль життя елiти, демонстрацiя безкарностi §§ за будь-якi злочини - вiд мега-крадiжок до убивств - щоденний виклик усьому укра§нському народу. Киньте погляд на будь-яку гiлку цiє§ елiти. У Верховнiй Радi залишилася жменя людей i безлiч плазунiв, де вмерла людянiсть i свобода. Пiгме§ духу на Еверестi вкрадених грошей намагаються видати себе за укра§нських законодавцiв. Але по факту вони - лише торжище полiтичних повiй по виклику. Клюєвськi грошi роблять у парламентi з людей депутатiв-тушок, союзникiв Партi§ регiонiв. Але навiть подвiйна сума вже не зможе зробити iз них знову людей. Через дорогу - iз Кабiнету мiнiстрiв тхне архiвом, iнколи розритою могилою. Тiльки таргани в головi Азарова можуть аплодувати стоячи цiй кунсткамерi УРСР по методах i озброєному злочинному угрупованню по цiлях! Вони атрофували всi сво§ обов"язки i зловжили всiма сво§ми правами. Видатки нацi§ покладенi на плечi простих платникiв податкiв, основнi прибутки нацi§ покладенi в приватнi кишенi цього Закритого акцiонерного товариства. Фактично, вiдбулася кристалiзацiя, монополiзацiя корупцi§ в урядових руках. На дверях тюрем вже час писати: "Не вбий, не вкради - влада Партi§ регiонiв не терпить конкурентiв!".
   Агресивна економiчна i соцiальна iмпотенцiя Кабiнету мiнiстрiв пояснюється дуже просто. Проблема цiє§ влади мiльярдерiв Партi§ регiонiв не в тому, що вони не здатнi побачити рiшення для кра§ни, а в тому, що вони не можуть боротися з головною проблемою Укра§ни - олiгархiєю, породженням яко§ вони i є. Iнколи здається, що мiнiстри i губернатори самi соромляться свого казнокрадства, але цi "кровосiсi" циклопiчного розмiру шлункiв тримаються за вiдведенi для пограбування вотчини без жодного сорому. Яскравий приклад - Тигiпко, який спотикнувся об власну тiнь 2004-го року i полiтично перестав iснувати, злився iз правлячою мафiєю.
   За два роки пiсля президентських виборiв виявилося, що легше стати президентом, нiж ним бути. Замiсть капiтана державного корабля ми отримали самозакоханого Плюшкiна, який збирає в своєму "межигiрському Версалi" мiльярди грошей, тисячi гектарiв мисливських угiдь i колекцiю посаджених опонентiв.
   Влада Януковича вже давно не донецька. Вона межигiрська, з усiма ознаками мафiозного сiмейного клану, цiллю якого є повна i необмежена влада, конвертована в грошi, i грошi, конвертованi у владу. Цей спазм iсторi§ вiтчизняного тоталiтаризму показує нам результат байдужостi на виборах i цiну зґвалтовано§ Конституцi§. На щастя, цей реванш схеми тоталiтарного концтабору на чолi iз "мудрим" вождем - тимчасовий. Диктатура в Укра§нi без дешево§ нафти для пiдкупу населення в обмiн на вкрадену свободу, як це заведено в усiх диктаторiв, - неможлива. Це клептократична влада обмежених людей iз нiчим необмеженими апетитами та можливостями вбиває сама себе, подавившись власною брехнею, крадiжками i репресiями. Нiяка опозицiя, нiхто, крiм них самих, не довiв кiлькiсть укра§нцiв, що виступають проти Януковича, до 88%. I ця опозицiя 88% власного народу - гарантiя тимчасовостi влади злодi§в i брехунiв. Цю кра§ну можна обiкрасти, але неможливо купити. Цей народ можна обдурити, але неможливо примусити забути переможний Майдан. Грюкiт його донецьких, львiвських, одеських, сумських, вiнницьких i полтавських барабанiв скоро досягне злагодженого резонансу по всiй кра§нi. Тодi власник "межигiрського Версалю" зрозумiє, що немає таких грошей, за якi можна викупити своє минуле i уникнути свого майбутнього. Ми маємо заробити своє майбутнє. Зупинити втечу мiзкiв, припинити жебракування науковцiв та технарiв. I йдеться не лише про фiнансову пiдтримку, але i про змiну атмосфери в суспiльствi. Сьогоднi цiлу кра§ну засмоктує чорна дiра аборигенно§ безнадiйно§ вiдсталостi пiд чавкання бидлоелiти i безсловесний стогiн населення. З антинародним режимом усе ясно пiсля кричалки футбольних фанiв i футболок "ПростоПринт". Нам треба не просто змiнити президента, а i змiнити кра§ну. Люди потребують альтернативного оптимiстичного Плану євроремонту. Я вiрю, що якщо кожен буде змiнювати себе i оточуючих - ми заробимо своє майбутнє. Влада Януковича ясно продемонструвала, що iнакше будемо жити в смородi тоталiтарного сортиру, а при подальшому мовчаннi - повернемося в забуте, але недалеке минуле. Нас занурять в лайно безкрая i безвиходi по саму макiвку. Бо полiтика так званих реформ нищить життя всiх, у тому числi i тих, хто не цiкавиться полiтикою. Аксiомою i основою для об"єднання укра§нцiв є те, що реформи повиннi покращувати життя бiдних, а не тих, хто i так живе прекрасно! Натомiсть, за один рiк правлiння Януковича мiльярдерiв в Укра§нi стало втричi бiльше, §х статки досягли 60 мiльярдiв доларiв, що значно бiльше всiх видаткiв кра§ни (а це 300 мiльярдiв гривень). При цьому сукупний капiтал Партi§ регiонiв склав 22 мiльярди доларiв за версiєю журналу "Кореспондент". Основна проблема укра§нського народу i головний метод збагачення олiгархiв Партi§ регiонiв - нелегальний вивiз капiталiв в офшорнi зони для уникнення оподаткування в Укра§нi. Обсяг цього насосу з кишень держави в кишенi друзiв Януковича досяг 10 млрд. доларiв на рiк. I це на фонi середньо§ заробiтно§ плати в Укра§нi в 280 доларiв (Бiлорусь - 600, Литва - 900, Польща - 1300 доларiв). I це при тому, що мiнiмальна зарплата менша рiчного доходу глави Нацбанку в 150 тис. разiв! I це на фонi мiнiмально§ пенсi§ в Укра§нi, яка менше максимально§ в 60 разiв! При цьому казка Януковича про мiнiмальну пенсiю в 1320 гривень ще у 2010 роцi так i залишилася казкою.
   Зате видатки на утримання влади в 2011 роцi зросли на 25%. Звiдси - новi вертольоти, лiтаки, палаци Януковича. Дивлячись на всю цю розкiш, народ зрозумiв, що головне "тiло" кра§ни настiльки зацiлували у всi мiсця, що гiгiєнiчнi рефлекси спрацьовують тiльки на золотих унiтазах. Не забуто i про спонсорiв. Заборгованiсть олiгархiв в 24 млрд. списано помахом руки Чечетова. Зрозумiло, що прийшлось перестати платити чорнобильцям, афганцям, матерям-одинакам. Так може дiяти лише уряд iз ампутованою совiстю. Пограбування кра§ни набрало при нинiшнiй владi стабiльного характеру. Злиття влади ПР з органiзованим кримiналом пiд прикриттям приватизованих силовикiв - факт. Вiдновлена система "смотрящих", повернулися Злодi§ в законi. Пiсля двох рокiв функцiонування тако§ системи ми фактично маємо не державу, а §§ сурогат. Цього не чути iз задушених цензурою ЗМI. Про це мовчить псевдоiнтелiгенцiя, готова служити будь-якiй владi, обмiнюючи блага на холуйство. Це - гнилi водоростi без корiння, якi перетворили Днiпро на болото мовчазного гниття кра§ни. Але як не замовчуй, а люди знають про вирок сину регiонала, друга Януковича по мисливству, який отримав за викрадення, катування i вбивство людини 3 роки умовно. Це - руйнування основ держави як суспiльного договору про спiвжиття 46 млн. громадян. Це - кiнець сенсу спiльного iснування. Я не виключаю, що така руйнацiя укра§нсько§ держави i є надзавданням цiє§ антиукра§нсько§ по сутi влади - награбувати про запас правнукам i оголосити невдачу "проекту Укра§на".
   Тому метою опозицi§, усiх патрiотiв Укра§ни має стати вiдновлення сенсу Укра§ни, як спiльного проекту людей, як спiльного плану дiй, як спiльно§ мети про нацiональну i соцiальну справедливiсть.
   Не претендуючи на iстину, я бачу основнi напрямки цього проекту:
   1. Декомунiзацiя i нацiональне вiдродження.
  Подi§ 1991 та 2004 рокiв показали, що автоматично змiнити комунiстичну традицiю на демократичну модель не вдалося. Ступiнь отруєння i елiт, i суспiльства виявився значно бiльшим, нiж можна було уявити. Левченки, зваричi та черновецькi знищують укра§нську державу послiдовнiше за старих чекiстiв та сталiнiстiв. Недостатньо проклинати Сталiна i його послiдовникiв у Кремлi. Нерозумно всi проблеми перекладати на деформовану свiдомiсть частини укра§нського суспiльства, що виросло в умовах вкрадено§ нацiонально§ свободи та нищення особистостi. Перш нiж повернути собi Укра§ну, ми повиннi повернути собi себе самих як нормальних, сучасних європейцiв з почуттям гiдностi та вiдповiдностi за свiй дiм. На мою думку, треба ухвалити загальнонацiональний Акт iсторичного покаяння i порозумiння, яким покласти край грiху комунiзму, i законодавчо заборонити будь-яку пропаганду та практику тоталiтарного минулого. Скелети в кривавих будьонiвках не повиннi тримати кра§ну. Досить жити на вулицi iм. вбивцi, вчитися в iнститутi iм. терориста, зустрiчатися на площi iм. манiяка.
   2. Побудова громадянського суспiльства.
  На цих виборах вiдбудеться проба сил: хто кого. З одного боку все бiльш органiзоване громадянство, навчене брехнею i Ющенка, i Януковича. З iншого боку - полiтичнi iнвалiди Партi§ регiонiв з 12% пiдтримки на милицях фальсифiкацiй та пiдкупу, пiдпертi дубинками спецназу. План лохотрона влади абсолютно ясний. За рахунок виторговано§ цiною державно§ незалежностi знижки за газ електорату одноразово кидається подачка. На сантиметр пiднiмаються пенсi§ i бюджетнi виплати. Лунає приспiв кабмiнiвських кляч: не мiняйте нас на переправi! Результати виборiв фальсифiкуються, але подається як народне волевиявлення за результатами успiху реформ. Свято демократi§ завершується. Завiса. Гасне свiтло. Мафiя вiдновлює полювання. "Розбещує не влада, а страх втратити владу", - казав Стейнбен. "Все в нашiй владi, бо при владi всi нашi", - кажуть регiонали.
   Без об'єднання зусиль не тiльки всiх опозицiйних партiй, але - паралельно - об'єднання громадських органiзацiй та груп перемога неможлива. Пам"ятаймо, що яйце межигiрського Кощiя - явка виборцiв Донбасу. Я не виключаю, що влада спробує змiнити правила виборiв, знову просуне одiозне право контрольованих нею виборчкомiв знiмати кандидатiв у депутати з перегонiв. Впевнений, що вже зараз треба заявити, що опозицiя не буде брати участь в таких недемократичних iгрищах. Тодi все вирiшить Майдан. Досить вже того, що Партiя регiонiв на рiк затягнула повноваження Верховно§ Зради. I ще одне. Ми будемо боротися за кожен голос на цих виборах. Але при будь-яких розкладах у майбутнiй Верховнiй Радi треба пам"ятати: що б влада не намалювала у 2012-му, але у 2015-му цей режим кримiнально§ олiгархi§ - приречений. У другому турi виборiв виграє кандидат вiд опозицi§ i стане президентом. Оточення Януковича має лише один вибiр: це буде з Майданом чи без.
   3. Деолiгархiзацiя Укра§ни, вiдновлення економiчно§ i полiтично§ конкуренцi§.
  Це - ключова ланка алгоритму змiн в життi бiльшостi укра§нцiв. "Є два варiанти: або купка мiльярдерiв на тлi жебрацтва мiльйонiв, або демократiя. Iншого не дано". Тож треба вiдновити Конституцiю збалансовано§ парламентсько-президентсько§ республiки, яку зґвалтував Янукович. Це вiдновить втрачений сенс парламенту як органу, що формує полiтично вiдповiдальний i пiдзвiтний уряд. Треба примусити працювати антимонопольний комiтет. Не реєструвати монополi§, а боротися iз ними, вiдновлювати конкуренцiю. Начальним є лiквiдацiя офшоризацi§ укра§нсько§ економiки, прозорi реєстри власностi, щотижневi iнтернет-звiти видаткiв державного i регiонального бюджетiв. Треба радикально скоротити повноваження бюрократi§ через дерегуляцiю аж до скасування пожежно§ iнспекцi§, санiнспекцi§ i тощо. Я вважаю, що треба вiдмовитися вiд ПДВ - найкорумпованiшого укра§нського податку, який збирає гривнi з бiдних при купiвлi хлiба i молока i вiддає мiльярди наближеним до влади власникам металургi§ та хiмi§.
   4. Декримiналiзацiя кра§ни.
  Коли в кра§нi не дiють закони - кра§ною правлять злодi§ в законi. Сподiватися на декоративнi змiни Кримiнального кодексу та Кримiнально-процесуального кодексу не варто. Їх нiхто не виконував у старому варiантi, не дiятимуть вони й пiсля змiн. Очищення судово§ влади - необхiдна умова для будь-яких справжнiх реформ. Рейдерство, безкарнiсть мажорiв та чинуш, податковий рекет i вбивство людей у райвiддiлках - все це результат вiдсутностi об'єктивного суду та незалежно§ прокуратури. Вважав би правильним ввести прямi вибори глави ГПУ i Голови Верховного Суду Укра§ни одночасно з виборами президента. Пропоную також прийняти законодавчо зрозумiлий механiзм прямого очищення судiв та правоохоронних органiв. Вiн полягає в автоматичнiй вiдставцi суддi, прокурора та слiдчого в разi виграшу пiдсудного в Європейському судi з прав людини. Додатково вважаю за необхiдне законодавчо ввести право провокацi§ хабара для посадових осiб суддiв, прокурорiв i мiлiцi§. Будь-якi грошi, крiм зарплати, в руках цих людей - вiдставка без права пенсi§, а з певно§ межi - тюрма.
   Користуючись правом вiльно§ людини, я прощаю пана Михайла Клюєва, який пiд тиском лише вiдомих обставин єдиний, хто дав брехливi покази проти мене. Бог йому суддя. Отже, без жодних пiдстав, без жодних доказiв, Генпрокуратура пропонує ув"язнити мене на 4,5 роки. Цi дiячi по виклику озвучили не термiн покарання, що вимагає закон, а зрозумiле бажання Януковича iзолювати Луценка до закiнчення наступно§ президентсько§ виборчо§ кампанi§. Хто б сумнiвався!
   Тi, хто замовив показову розправу надi мною i Юлiєю, змусили нас стати прикладом i навiть символом спротиву бандократi§. Час, проведений у тюрмi, був важким випробуванням i для нас, i для наших сiмей. Не легше буде i в наступнi роки. Але навiть такою цiною ми приймаємо цей виклик. I я не тiльки вiрю, а гарантую - нас не зламати. Перемога буде за нами.
   Слава Укра§нi! Юрiй Луценко.
   16.02.2012 р.
   В Верховнiй Радi вивели нову породу парламентарiв, що звуться "тушками". Пiсля цього в парламентi трапився курйозний випадок, коли Р.Забзалюк, нардеп з БЮТ, подався "тушкою" за пiвмiльйона доларiв в фракцiю "Реформи заради майбутнього", яка є клоном партi§ Регiонiв i якою керує теж "тушка-хрюшка" Рибаков. Рибаков вiд iменi Януковича, в цьому вiн сам признався Забзалюку, скуповує готiвкою на корню "тушки" разом з виборчими комiсiями i вiд iменi Януковича гарантує всi повноваження цим "хрюшкам". Ви звернули увагу, "вiд iменi Януковича"? Бо гарант йому це гарантував. А Забзалюк взяв i все це оприлюднив, вiн виявився козачком засланим i дiяв за дорученням своє§ партi§. Оприлюднив намiри нашого президента фальшувати майбутнi вибори! I заварилась каша, дiйшло навiть до генпрокурора. А що може Пшонка вдiяти проти власного кума? А нiчого. I вiн так i вiдповiв чинним i майбутнiм "тушкам", ви там не дуже рипайтесь проти нашого президента, бо знайдемо проти вас закони. I ще генпрокурор заявив, що пiдкуп парламентарiв не є злочином. I все, i всi заспоко§лись. Лише "тушки" з фракцi§ "Реформи заради майбутнього" вимагають з Забзалюка, щоб той вернув грошi, якi отримав як хабар. А також iншi "тушки" обурюються, до чого мораль впала, що вже пропонують хабар всього в пiвмiльйона, а ранiше ж було, платили десятками мiльйонiв. Поки що тихо, а чим закiнчиться цей скандал, можна лише припустити. По-перше, Забзалюка, що винiс смiття з парламенту, можуть вигнати з нього, по-друге, його можуть судити, хабар же взяв, по-третє, його можуть просто "випадково" вбити, бо чоловiк багато знає. А в народних депутатiв дача хабара в пiвмiльйона доларiв вважається "робочим моментом".
   Минулого року мер Одеси Костусєв отримав матерiально§ допомоги в сумi 1 000 000 (один мiльйон) гривень. Я теж хочу бути мером, хоч би на 10%.
   Депутати з партi§ Регiонiв звернулись до Конституцiйного суду з вимогою заборонити закон про боротьбу з корупцiєю, який вимагає державним службовцям подавати вiдомостi про доходи та видатки сво§ та сво§х родин. Вони вже заборонили журналiстам оприлюднювати сво§ видатки, а тепер хочуть засекретити всi данi про вкрадене ними. Слава партi§ Регiонiв!
  
   I що ви думаєте, Конституцiйний Суд задовольнив клопотання депутатiв-регiоналiв, визнав неконституцiйним положення закону "Про засади запобiгання та протидi§ корупцi§", згiдно з яким держслужбовцi й депутати мали декларувати сво§ витрати та витрати сво§х родин, i перенiс оприлюднення §х на 1 квiтня 2013 року. Вони надiються на те, що за рiк якийсь iшак здохне.
   Для чого монголо-татарське iго намагалось нас завоювати? Щоб пiдкорити людей, встановити свiй порядок, отримати у свою власнiсть всi ресурси кра§ни, змусити народ працювати на себе, жити за його рахунок i вивозити награбоване в свою Золоту Орду. Бо лише окупанти грабують державу i вивозять награбоване за §§ кордони. I партiя Регiонiв. Вони виконали прагнення усiх загарбникiв - отримати у своє розпорядження кра§ну, всi §§ ресурси i пiдкорений сво§й волi народ, а народнi обранцi стають найбагатшими людьми Європи. Серед 180 корумпованих кра§н ми на 134-му мiсцi. Це означає суцiльну продажнiсть тих, кого ми обрали, хто встановлює закони, за якими нас змушують жити, а паразити грабують нашу державу швидше, нiж люди §§ збагачують. Грабують, а кошти вивозять в сво§ офшори, як окупанти, як монголи в Золоту Орду.
   На початку березня президент Янукович прийшов на Кабмiн, щоб презентувати свою нову соцiальну програму:
  лiквiдувати пiльги для тих, хто §х не потребує;
  ввести податок на розкiш;
  збiльшити розмiр пенсiй на 100 гривень на мiсяць;
  збiльшити виплати за вислугу рокiв вiйськовослужбовцям на 165 гривень на мiсяць, а також пiдвищити на 30-50% розмiри виплат учасникам вiйни;
  удвiчi збiльшити однократну допомогу до Дня перемоги iнвалiдам вiйни;
  у червнi-груднi 2012 року 6 мiльйонам вкладникiв ощадбанку СССР виплатити по 1 тисячi гривень.
   Ця соцiальна програма "випадково" спiвпала з пiдготовкою до виборiв у Верховну Раду.
   Почали рахувати, дебет з кредитом не сходиться, бо хто каже, що треба на цi потреби 8 мiльярдiв, хто, що 16 мiльярдiв, а я сiв i пiдрахував, скiльки треба, щоб збiльшити пенсi§ на 100 гривень: 13000000х100х12=15,6 млрд. грн. на рiк. Та вони в свiй лiмiт не втиснуться лише на пенсiонерах, прогорять. Тому єдиний вихiд з цiє§ "соцiально§ програми" - це надрукувати 50 мiльярдiв гривень нових грошей i роздати §х малоiмущим, при цьому не звертати увагу на iнфляцiю, яка дожене цi виплати i пенсiонери з радостi, що §м доплатили по 100 гривнякiв, втратять по 200.
   Всi соцiальнi iнiцiативи президента почнуть реалiзовуватися до початку парламентсько§ виборчо§ кампанi§. Почнуть, чи не почнуть, це ми будемо бачити, хоча я в цьому маю великий сумнiв, бо що не почне робити для народу партiя Регiонiв, виявляється, що до народу жодно§ копiйки не доходить, все осiдає в широких кишенях само§ партi§ Регiонiв. Мене розвеселила обiцянка Януковича "ввести податок на розкiш". Звiдкiля береться розкiш, не з зарплати ж? Вiрно, шановний читачу, розкiш береться з хабарiв. I наш президент обiцяє своєму народу, що вiн цi хабарi обкладе податками! В якому вiдношеннi: 10, 25, 50, 75%? Я уявляю картину - до податкового iнспектора черга з тих, хто прийшов платити податок за минулий квартал за хабарi, i дiалог: "Слышь, Борода, а сколько в этом квартале процентов установили за наши взятки?". "Хмель, ты не парься, своё они не упустят. Я вот вчера Стремянного встретил, так он говорит, что в Ленинском районе если инспектору отстегнуть, можно процент минимизировать, правда сам инспектор потом свой налог за свою взятку тоже заплатит. Что, не помнишь Стремянного? Так я же с ним, перед тем как комиссию горисполкома возглавить, держал центральный рынок. Да, он продолжает рэкетом заниматься. Ну, мы - мы теперь люди уважаемые". Чи може таке бути, щоб "бiзнесмени" з партi§ Регiонiв пiшли добровiльно податки платити? "Сомневаюсь я, однако" - як сказав Андрон з фiльму "Тени исчезают в полдень".
  
   Злодiй в законi Юра Єнакiєвський (в миру - народний депутат Юрiй Iванющенко) в музей Тараса Шевченка в Каневi, на 198-му рiчницю з дня народження поета, передав картину Iллi Рєпiна "Прометей". Ми не знаємо, як вона потрапила до Iванющенка, хто §§ вкрав, але картина зайняла своє мiсце в музе§.
   До речi, Iванющенко носить годинник Ulysse Nardin Alexander the Great Westminster Carillon Tourbillon 780-90, вартiстю 685 тисяч доларiв.
   Герой Укра§ни, особистий поет президента Вiктора Януковича, Борис Бiлаш став народним депутатом вiд партi§ Регiонiв. Його передвиборча програма (мовою оригiналу):
   Если стану я нардепом,
   Обеспечу свой народ
   Салом, яйцами и хлебом.
   Пусть потешит свой живот.
   Пусть он ложкой ест сметану,
   Напихается икрой,
   Возражать ему не стану.
   Я - такой!
   Завалю печеньем, кексом,
   Хочешь торт, трюфели - на!
   Если надо, то и сексом
   Угощу его сполна.
   И ни-ни,
   Ни в коем разе,
   Не за деньги, а за так.
   Ну а как же без фантазий
   Сексуальных?
   Да никак!
   Президент Вiктор Янукович переплутав назви кра§н Туркменiстан i Казахстан, коли пiд час вiзиту президента Туркменiстану у сво§й промовi, читаючи текст з листка, назвав Турменiстан Казахстаном. А коли наш гарант мав вивчати географiю? В школi, як я зрозумiв, був двiєчником, не до географi§, потiм тюрма, а за нею технiкум, знов тюрма, два iнститути, кандидатська дисертацiя, потiм докторська, два рази прем"єр, один раз президент, безкiнечна вiйна за Межигiр"я, а ще ж пiв Укра§ни треба вкрасти - коли ж географiю вивчати? I ось як про нашого "гаранта" вiдгукуються нашi виборцi: "Президент має низьку культуру спiлкування i слабеньку шкiльну пiдготовку по формулюванню i донесенню до суспiльства думок. Мабуть, це можна йому пробачити, знаючи про його важке минуле. Ну що можна взяти iз людини з низьким iнтелектуальним рiвнем?"
   Є державна резиденцiя "Залiсся" - закрита президентська база вiдпочинку, є в нiй директор Вiктор Камiнецький - здоров"яга пiд два метри зросту, бiльше центнера ваги, є також два журналiсти - шибздики. Журналiсти в кiнцi лютого хотiли взяти в цього директора коментар щодо того, чому не виконується указ президента, за яким на територi§ "Залiсся" має бути створений вiдкритий для всiх громадян нацiональний парк. Цi питання обурили директора i Камiнецький напав на журналiста й оператора, намагаючись вихопити камеру, в результатi камера i мiкрофон були пошкодженi. Свiдками iнциденту були всi телеглядачi, коли директор з розчепiреними пальцями йшов на журналiстiв, я так зрозумiв, що вiн хоче сказати: "Ты что, фраер, ты на кого батон крошишь, не видишь, с кем я, типа, завтра встречаюсь? Да у меня "крыша" самого Папы с погонялом Хам (прiзвисько "Хам" на Єнакi§вському дiалектi означає "хороший аккуратный мальчик"), а вы забыли, что Папа "вам не завидует", и задаете здесь мне эти глупые вопросы, которых я с Папой не люблю. Пошли отсюда, казлы. Больше с вами я ботать не желаю и иду на больничный". I пiшов на лiкарняний, а мiлiцiя пiдозрює зухвалих журналюг в побиттi здорованя. "Слава укра§нськiй мiлiцi§! Вона знайшла справжнiх небезпечних злочинцiв", - сказав журналiст.
   В березнi проводились вибори мера Обухова Ки§всько§ областi. Було дуже багато порушень виборчого закону, спостерiгачi визвали народного депутата Iрину Геращенко на вечiр, коли буде проводитися пiдрахунок голосiв. В цей час там був присутнiм "смотрящий" вiд партi§ Регiонiв, вiн до комiсi§ не вiдносився, але ж вiн "смотрящий". I ось, коли треба було проводити пiдрахунок голосiв, "смотрящий" наказав проголосувати, щоб народних депутатiв видалити з дiльницi. Звiсно, Геращенко вiдмовилась покидати дiльницю, вона ж прибула якраз в цей час, коли результати можуть бути максимально сфальсифiкованi. Але народний депутат вiд партi§ Регiонiв Мельник схопив Геращенко i виволiк §§ з примiщення, насилу §§ вiдбили мiжнароднi спостерiгачi. Я подумав, з такою пикою можна тендiтних жiнок викидати, а потiм згадав, де бачив таку ж мордяку. Це в партi§ Регiонiв дежа-вю. Та це ж Калашнiков, не той, який автомат придумав, той - розумний, а другий Калашнiков, що розумом не блистить, а має лише широку мордяку. I ще менi подумалось, чому, якщо "мордяка", то обов"язково з партi§ Регiонiв? I невже в партi§ Регiонiв нема розумних людей, лише "мордяки"?
   Два роки тому в Днiпропетровськiй областi депутат однiє§ з районних рад вбив свого односельця. Щось там вони не подiлили, чи стоянку пiд машину хтось не ту вибрав, справа не в цьому, а в тому, що депутат з карабiна розстрiляв юнака. Дали йому за це вбивство 14 рокiв. Але вiн же депутат, свiй район розiкрав, грошi має, i його адвокати, як вони кажуть "подсуетились" та "пошуршали", кому треба, дали в лапу, результат - пересуд, i райсуд присудив убивцi 2 роки умовно. Це ж скiльки треба грошей дати, щоб купити суд? Якби ми жили в правовiй державi, то суд в повному складi разом з вбивцею уже топтав би зону. А за сво§ злочини суд вiдповiдати не буде, бо кожен з них купив цю посаду за великi грошi, i - довiчно. I жоден суддя за сво§ злочини не вiдповiдає, бо живе не по закону, а "по понятиям". Бо за таким принципом живе вся наша держава на чолi з президентом, який добре пам"ятає зону. Наша молодь вже й знамениту пiсню по iншому спiває:
   - Широка страна моя родная,
   Много в ней лесов, полей и рек.
   Я другой такой страны не знаю,
   Президент которой дважды зэк.
   Мер Києва Леонiд Черновецький, який називає себе "мером Укра§ни", вже три роки не ходить на роботу. Його опоненти подали на нього в суд, бо зарплату мерську вiн отримує, живе в Iзрайлi, на роботу не ходить, тому треба такого мера гнати з мерського крiсла за прогули. I ось в кiнцi березня Ки§вський апеляцiйний адмiнсуд дозволив "меру всiя Укра§ни" Черновецькому не ходити на роботу. Як вам подобається такий суд? А я за два роки вже починаю привикати, бо наш "самый гуманный суд в мире" вже приносив нам сюрпризи, коли заштатний районний суд вiдмiняв укази президента, постанови ЦВК. Були б грошi, а за бабло в нашiй державi можна купити ухвалу будь-якого суду, включно до Верховного i Конституцiйного. А кияни на День космонавтики прийшли поздоровити свого мера-космонавта з професiйним святом. Прийшли, а кабiнет порожнiй.
  
  Маєток Леонiда Черновецького в Конча-Заспi.
  
   Минулого 2011 року, 3 липня, в луганському ресторанi "Баккара" депутат Лугансько§ обласно§ ради Роман Ландик, син i племiнник народних депутатiв Ландикiв, жорстоко побив присутню в цьому ресторанi 20-лiтню модель Марiю Коршунову. Цей iнцидент показували по всiх каналах, як Ландик бив модель в обличчя i тягав §§ за коси. Батько Ландика, в Луганську кажуть сильний "авторитет", щоб не посадили сина на вiсiм рокiв, за моральну шкоду заплатив потерпiлiй 320 тисяч гривень, а сину найняв купу адвокатiв. Пiсля цього до Ландика "знизили" статтю до "хулiганки" i 19 сiчня цього року суд засудив Ландика до 2 рокiв умовно. А жаба давить! А на суд потратились, бо без великого хабара суд навiть не поворушиться. I тепер родина Ландикiв вимагає вiд Коршуново§ назад сво§ 320 тисяч гривень. Оце жлоби! Оце жлобська сiмейка! А вони нам закони пишуть! На цю подiю миттю вiдреагував невiдомий поет:
  Ландик-сын к отцу пришел,
  и спросила кроха:
   - Что такое хорошо,
   что такое плохо?
   - Если младших бьет подряд,
  тех, кто послабее,
  будет папа сыном рад,
  папе смена зреет.
  - Если маленький дружок,
  тырит всё и тенет,
  будет с ним всё хорошо,
  депутатом станет.
  - Жуй во весь свой жадный рот,
  как твой папа, сына.
  Жри, сынок, ты тоже скот,
  коль отец скотина.
   Але це не єдиний мажор, якого "викупили" вiд тюряги:
  Дмитро Чернушенко - cин голови Апеляцiйного суду Києва, 7 липня 2011 року, в "хлам" п"яний, влаштував дебош в одеському нiчному клубi "Iбiца". Без наслiдкiв.
  Наталя Соловей - помiчниця ки§вського суддi, 24 червня 2011 року на Mercedes ско§ла на§зд на жiнку, яка загинула на мiсцi. Соловей вiдпустили без допиту.
  Родiон Гайсинський - син мера Харкова Кернеса, ганяв на авто по мiсту зi швидкiстю 260 км/ч. Затримали, вiдпустили, правопорушення не зафiксували.
  Iгор Гапонюк - син проректора Одесько§ харчово§ академi§, 27 березня 2011 року на BMW вбив людину та травмував трьох. Рiшення не винесено.
  Дмитро Рудь - син Днiпропетровського прокурора, 20 жовтня 2010 року збив насмерть трьох жiнок. Вiдпущений пiд заставу.
  Дмитро Кравець - син депутата Одесько§ мiськради, збив трьох людей, один загинув на мiсцi. Рiшення не винесено.
  Дмитро Каратуманов - син депутата Харкiвсько§ облради, 31 жовтня 2008 року насмерть збив 19-рiчного студента i втiк з мiсця злочину. Справа закрита, водiй визнаний невинним.
  Вiталiй Файнгольд - син депутата Сiмферопольсько§ мiськради, 16 вересня 2008 року насмерть збив 25-рiчну мотоциклiстку. Дали 2 роки умовно.
  Фелiкс Петросян - син депутата Одесько§ мiсько§ ради, 13 сiчня 2008 року, в п"яному видi, в ДТП вбив людину та пошкодив 11 машин. Визнаний невинним.
  Сергiй Калиновський - пасинок Дмитра Фiрташа, 30 травня 2007 року на BMW в'§хав у "Жигулi". Загинули двоє людей. Правоохороннi органи дали можливiсть Калиновському втекти в Iзраiль.
   Юрко Винничук написав дуже доброго вiрша "Убий пiдараса":
   Настала пора, коли кожен iз нас
   Постав перед вибором часу:
   До влади прийшли бандюки й брехуни,
   Наперсточники й свинопаси.
   Здолали державу i склали до нiг,
   П"ючи нашу кров як вампiри,
   А §хнiй пахан, ледь прибитий яйцем,
   Веде нас до прiрви.
   Бандитом вiн був i бандитом зоставсь
   Тепер уже вищого класу.
   Бо вже не шапки, а мiльйони краде -
   Убий пiдараса.
   За те, що Вкра§ну продав ворогам
   I заповiти Тараса,
   Привiв табачню i московських попiв -
   Убий пiдараса.
   Табачнiки правлять свiй вiдьомський бал,
   Зiйшла, мов зоря, §хня раса.
   Ми знову раби й малороси-хохли -
   Убий пiдараса.
   Тебе не забуде Вкра§на коли,
   Шахтарю з Донбасу,
   Ти вiзьмеш у руки сталеве кайло
   I вб"єш пiдараса.
  Нема в нас святiшо§ бiльше мети
   Чи iншого спасу!
   У бога прощення пiди попроси
   I вбий пiдараса.
   Коли на тарiлочцi нас подадуть
   Кремлю, що вже плямкає ласо,
   То буде запiзно, повстань i убий!
   Убий пiдараса!
   За цей вiрш автора тягають в прокуратуру, як казав герой знаменито§ комедi§ "Шьют дело", бо вiрш буцiм-то натякає на дiючу владу iз закликом усунути §§ у неправовий спосiб. А Винничук дивується, чому вони вважають нашого Гаранта, вибачте на словi, пiдарасом?
   На початку року голова Бiлогiрсько§ районно§ державно§ адмiнiстрацi§, що в Хмельницькiй областi, перебуваючи за кермом в станi сильного сп"янiння, вбив сво§м авто молоду пару, чоловiка i жiнку. Суд за 25 тисяч гривень застави звiльнив його з-пiд варти. Ось так наш "самый гуманный" оцiнив життя молодо§ людини в 12,5 тисяч гривнякiв.
   На Восьме березня я бажаю всiм жiнкам i дiвчатам читати цю молитву, автор невiдомий (мова оригiналу):
   Я такая лапочка, я такая цаца.
   На меня, красавицу, не налюбоваться!
  Я такая умница, я такая краля.
  Вы такой красавицы сроду не видали!
   Я себя, любимую, холю и лелею.
   Ах, какие плечики! Ах, какая шея!
  Талия осиная, бархатная кожа -
  С каждым днем красивее, с каждым днем моложе!
   Зубки, как жемчужинки, с каждым днем прочнее.
   Ножки - загляденье, с каждым днем стройнее!
  Волосы шикарные, вам и не мечталось.
  На троих готовили, мне одной досталось!
   Никого не слушаю, коль стыдят и хают.
   Потому что лучшая, потому что знаю!
   Ми всi звикли до того, що в укра§нському парламентi є кнопкодави-пiанiсти, яких в народi звуть "гамнодавами", що голосують одразу за кiлькох депутатiв, i якi фальсифiкують голосування.
  
  Депутати - це представники народу у владi, в середньому кожен депутат є представником 46 тисяч укра§нцiв. А є в парламентi регiонали-гамнодави: Iгор Зварич, Анатолiй Горбатюк та Юрiй Воропаєв, якi голосують одразу за 21 депутата! Три гамнодави фальсифiкують голосування за 21 народного депутата! Три гамнодави представляють в парламентi мiльйон укра§нцiв! Ми думаєм, що три нардепи мають 21 голос, та нi, це вони "мають" нас 21-м голосом! I всього 30 таких гамнодавiв змiнять нам конституцiю, бо проголосують за 300 депутатiв, а це конституцiйна бiльшiсть! Недавно в СПА-салонi вмер народний депутат. I зразу ж в iнтернетi появились побажання: "А коли всi решта повиздихують!", це вiдповiдь-побажання фальсифiкаторам-гамнодавам Зваричу, Горбатюку та Воропаєву. Цi гамнодави з гордiстю можуть казати: "Я є останнiм покидьком. Моє слово нiчого не важить. Я називатиму чорне бiлим а бiле - чорним, якщо накажуть згори, бо не маю анi честi, анi совiстi". Скiльки §х ходить на роботу? Душ 150-200. А чому §х числиться 450, якщо реально на роботу ходить менша половина? Тому вибирати ми повиннi з реально§ кiлькостi працюючих - народних депутатiв у Верховнiй Радi повинно бути всього 150, i не бiльше. Народ каже: "Остогидло це бидло", але нiчого вдiяти не може, хоч у нас катастрофiчно зменшується роль парламенту в життi кра§ни. Бо з Верховною Радою нiхто не рахується, а парламент на полiтичний процес кра§ни зовсiм не впливає, бiльшiсть законiв у кра§нi прийнятi в нелегiтимний спосiб, i якщо Конституцiйний суд буде судити, дотримуючись Конституцi§, то всi прийнятi закони будуть вiдмiненi. А що зробиш - у нас диктатура. Якщо хтось не знає, диктатура - це необмежена влада групи осiб, що тримається не на вiльних i незалежних виборах, а спирається на силовi структури, на пряме насильство, репресi§ та терор, вона не обмежується нормами законодавства, не стримується будь-якими громадськими чи полiтичними iнститутами. Вам не нагадує партiя Регiонiв "групу осiб з необмеженою владою"? I якщо ми хочемо, щоб наш парламент виконував свою роль, рух "Чесно" розробив шiсть мiнiмальних правил, якi необхiднi для полiтикiв, що звуться депутатами:
  1. Вiдсутнiсть фактiв порушень прав i свобод людини.
  2. Вiдповiднiсть задекларованих доходiв та майна способу життя.
  3. Незмiннiсть полiтично§ позицi§ вiдповiдно до волевиявлення виборцiв.
  4. Особисте голосування в парламентi.
  5. Непричетнiсть до корупцiйних дiй.
  6. Участь у засiданнях парламенту та роботi комiтетiв.
   Абсолютна бiльшiсть депутатiв чинно§ Верховно§ Ради не вiдповiдають навiть цим мiнiмальним нормам. Абсолютна бiльшiсть(!). Третина вiд усiх депутатiв не вiдповiдають жодному пункту цiє§ мiнiмально§ програми. Жодному(!). Лише три(!) народнi депутати пройшли цей фiльтр i пiдтвердили, що лише вони є депутатами дiйсно народними. Решта - злодюги, хапуги, шахра§ та свавiльники. То хiба наше корумповане збiговисько пiд куполом парламенту можна назвати парламентом? А як виборцi вiдреагують на цi цифри, ми ж знаємо, що двiчi ввiйти в одну рiку неможливо? Ввiйти не можна, а наступити на тi ж граблi - це в нас виходить постiйно.
   Тимошенко iнкримiнують вбивство Євгена Щербаня, Вадима Гетьмана, Ахатя Брагiна (Злодiя в законi Алiка Грека) та Олександра Момота - засновника донецько§ компанi§ "Данко", старшого брата нинiшнього депутата-регiонала Сергiя Момота. Не смiйся, шановний читачу, це дуже серйозна справа, §й хочуть "впаяти" пожиттєвий строк. Нам невiдомо, а може вже iснує надрукована "ухвала" суду, яку треби лише зачитати. А знайти "незаангажованих" "волкових" чи "киреєвих" в партi§ Регiонiв, та §х як смiття. Згадаймо, за що арештували Тимошенко? За Кiотськi грошi. А за що продовжили арешт? За машини "швидко§ допомоги". А за що дали сiм рокiв? За перевищення влади. Назвiть хоч один пункт з вироку Юлi, що довiв перевищення влади хоч на товщину волосини. Нема такого. А сiм реальних рокiв є. I волкови з киреєвими в черзi стоять, вони ж на чужих строках собi кар"єри будують. А влада наша користується крилатим висловом Йозефа Ґеббельса: "Чим бiльша брехня, тим швидше у не§ повiрять".
   ТОВ "Друкарня "Новий свiт" (мiсто Донецьк) виплатило президенту Януковичу авторську винагороду в сумi 16,5 мiльйонiв гривень за переданi цьому видавництву майновi права. Що ж це за права? З 2005 року, коли Янукович потрапив в опозицiю, до кiнця 2010 року, коли став президентом, вiн виступав перед виборцями, виступав на рiзних зiбраннях i з"§здах, вiрнiше Янукович читав те, що йому написали його iмiджмейкери, а тепер товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю зiбрало його виступи в окремi книжки, i виплатило нашому президенту захмарний гонорар, якому б позаздрили Марк Твен, Жюль Верн та Джек Лондон, разом взятi. Також ТОВ виплатило Януковичу гонорар за лiтературнi твори, якi у майбутньому будуть створенi автором!!! Де б менi, автору цiє§ книги, знайти такого щедрого видавця? Якби I.В.Сталiну за його 16-томне зiбрання платили такi божевiльнi гонорари, то вiн був би найбагатшим письменником у свiтi. Але виступи генеральних секретарiв партiй i президентiв поширюються §х партiями безоплатно. ТОВ - це та "Друкарня "Новий свiт", що замовляла друк в Австрi§ книги Януковича "Opportunity Ukraine" - "Укра§на - кра§на можливостей", що вийшла до двадцятирiччя незалежностi, яка виявилася плагiатом та була вилучена з продажу. "Заглиблюючись у творчiсть Януковича, стає зрозумiло, що вiн сам не написав нi рядка", - зазначають укра§нськi письменники. Бо що ти можеш написати, як не читав жодного рядка Ф.Достоєвського, I.Франка, I.Крилова, А.Чехова? Однако, чукча нє чiтатєль, однако, чукча пiсатєль.
   Майже всi областi в Укра§нi сьогоднi контролюються кримiнальними авторитетами i кримiнальними угрупованнями. Кримiнальнi авторитети контролюють територiю через голiв облдержадмiнiстрацiй, мерiв мiст, голiв райдержадмiнiстрацiй, контролюють, координують i керують ними. Навiть президент Янукович пiсля по§здки в Запорiжжя визнав, що там група кримiнальних авторитетiв захопила владу. У Сумах злодiй у законi з погонялом Лєра через сво§х пiдлеглих контролює всю область: губернатора, мера, голiв районних державних адмiнiстрацiй. Вже два роки для "смотрящих" - повний рай.
   Тимошенчиху в колонi§, вiрнiше, по дорозi в лiкарню, вiдлупцювали i посадили синцi i гематоми. Зразу ж §§ адвокати здiйняли галас, представник омбудсмена зафiксував синцi, а омбудсмен заявила протест проти побиття з/к Тимошенко, по телевiзору показали крупним планом гематоми i прiзвища тих, хто §§ бив. Партiя Регiонiв зразу ж сказала, що Тимошенко бреше, а щоб спiймати §§ на брехнi, до не§ викличуть нiмецьких лiкарiв, i хай вони пiдтвердять, чи є в не§ гематоми. Коли нiмцi при§дуть? Через мiсяць, через два, через пiвроку, тут час ролi не грає. Як не грає? Через пiвроку синцiв уже не буде. Тимошенко в знак протесту оголосила голодовку. Тодi парламентарi вирiшили послати в Качанiвську колонiю делегацiю з нардепiв-лiкарiв з усiх фракцiй, хай вони сво§м оком глянуть. Мiй сусiд каже: "Завтра лiкарi з партi§ Регiонiв побачать, що синцiв нема, i спозорять Тимошенчиху на весь бiлий свiт". Не "спозорили", бо §х в колонiю не пустили. Виходить, синцi, якi показували по телевiзору, були! Пiсля цього партiя Регiонiв заявила, що Тимошенко сама себе побила. Як унтер-офiцерська вдова. Не вiрить народ. Тодi партiя Регiонiв сказала, що синцi на животi вiд делiкатесiв. "Синцi екс-прем'єра Юлi§ Тимошенко можуть бути алергiєю на заморськi делiкатеси", - заявив народний депутат вiд партi§ Регiонiв Вадим Колеснiченко. Є такий вираз: "Свисни, Iванку, ти ж дурнiший". I тому "свистить" нардеп Колеснiченко вiд iменi партi§ Регiонiв: "Правоохороннi органи опитали не один десяток свiдкiв i не знайшли жодного пiдтвердження словам Тимошенко про те, що §§ нiбито побили (!). Тому якщо у Тимошенко i з'являються синцi, то це алергiя на заморськi делiкатеси, якi §й поставляють §§ родичi", i це пiсля двотижневого голодування. Партiя Регiонiв голосом Вадима Колеснiченка доводить, що мав рацiю Геббельс стосовно велико§ брехнi. А ще Бiсмарк сказав: "Нiколи стiльки не брешуть, як пiд час вiйни, пiсля полювання i до виборiв". Виходить, попереду - вибори.
   Юлiя Тимошенко в листi з Качанiвсько§ колонi§ просить свiтових полiтичних лiдерiв допомогти укра§нцям у протистояннi з владою:
  "Хочу висловити подяку всiм лiдерам демократичних кра§н, керiвникам Європейського союзу та Європейсько§ народно§ партi§, багатомiльйоннiй укра§нськiй дiаспорi та §§ провiдникам, правозахисним та громадським органiзацiям свiту, дипломатичному корпусу iноземних держав в Укра§нi за те, що вони одностайно стали на захист Укра§ни вiд авторитарного режиму Януковича, на захист безцiнно§ свободи, прав людей та справжнiх цiнностей. Наша кра§на у великiй бiдi, i ситуацiя погiршується щодня. Укра§ну взяли в полон декiлька кланiв, привласнюють §§ фiнансовi та матерiальнi ресурси, вибудовують диктатуру. Укра§ну потрiбно негайно рятувати вiд цiє§ бiди найбiльш сильними та радикальними засобами. Потiм буде пiзно! В Укра§нi може просто не бути бiльше чесних виборiв. Народ Укра§ни самостiйно з цим не впорається, занадто сильний, цинiчний та жорстокий ворог".
   Офiцiйно задекларованi доходи членiв Кабмiну. Вони не демонструють реально§ картини, бо високопосадовцi записують сво§ багатства на родичiв i навiть на пiдставних осiб. Але все ж цiкаво.
   Вiце-прем"єр-мiнiстр iнфраструктури Борис Колеснiков отримав за 2011 рiк 166,5 млн. грн. Йому належать будинки площею 6 000 кв. м., земельнi дiлянки бiльше 5 гектарiв, квартира площею 230 кв. м. Це все офiцiйно, що не вiдповiдає дiйсностi, бо в дiйсностi набагато бiльше.
  
  Маєток Бориса Колесникова - головний будинок - 1 500 м2. Один iз будинкiв!
   Мiнiстр економiчного розвитку та торгiвлi Петро Порошенко у 2011 роцi отримав 87 млн. грн. На рахунках у нього 236 млн грн. Вiн має земельнi дiлянки бiльше гектара, квартири площею 400 кв. м., будинки площею 400 кв. м.
   Вiце-прем"єр-мiнiстр соцiально§ полiтики Сергiй Тiгiпко заробив за минулий рiк 27 млн. грн. А ще вiн продав квартиру за 5,1 млн. грн. У власностi є земля в 4,2 гектари, житловий будинок площею 1 250 кв. м., квартира в 140 кв. м.
   Мiнiстр аграрно§ полiтики Микола Присяжнюк в 2011 роцi отримав 8 млн. грн. доходу. Має земельнi дiлянки в 3 гектари, квартири в 1 000 кв. м. та будинок на 520 кв. м.
   Перший вiце-прем"єр Валерiй Хорошковський, його родина отримала дохiд в сумi 44,5 млн. грн. Вiн має 360 млн. грн. заощаджень, йому належать: 127 гектарiв землi, квартири на 1 700 кв. м., будинки площею 4 700 кв. м.
   Мiнiстр фiнансiв Юрiй Колобов отримав 1,5 млн. грн. доходiв у 2011 роцi. Має землю в 0,65 гектари, будинок площею 520 кв. м.
   Прем"єр Микола Азаров мав дохiд всього 840 тис. грн., задекларував заощаджень на 1,4 млн. грн., має землю 0,55 гектари, будинок на 600 кв. м., квартиру на 190 кв. м.
   Мiнiстр освiти Дмитро Табачник в 2011 роцi отримав 800 тис. грн., на рахунку має 5,9 млн. грн. Йому належать земельна дiлянка в 0,7 гектари, будинок на 600 кв. м., квартири на 340 кв. м.
   Мiнiстр охорони здоров"я Ра§са Богатирьова в 2011 роцi отримала 650 тис. грн. Володiє земельними дiлянками в 0,2 гектари, квартирою на 260 кв. м.
   Мiнiстр культури Михайло Кулиняк в 2011 роцi заробив 450 тис. грн.
   Мiнiстр закордонних справ Костянтин Грищенко заробив 280 тис. грн, має земельнi дiлянки в 1,3 гектари, квартиру на 82 кв. м., будинок на 114 кв. м.
   Мiнiстр надзвичайних ситуацiй Вiктор Балога заробив 210 тис. грн. Колишнiй голова секретарiату президента та один з найвпливовiших людей Закарпаття не має жодно§ земельно§ дiлянки та нерухомостi.
   Мiнiстр природи Едуард Ставицький заробив 130 тис. грн., володiє дiлянкою в 1,2 гектари, квартирою на 165 кв. м. та iншими примiщеннями площею 1 000 кв. м.
   Мiнiстр оборони Дмитро Саламатiн найбiднiший. В минулому роцi Саламатiн, який вiдповiдав за експорт збро§ i мiльярднi контракти, "жив на одну зарплату" в 4 тис. грн. на мiсяць. Без слiз цю декларацiю про доходи читати не можна.
   Сво§ декларацi§ про доходи за минулий рiк мiнiстр внутрiшнiх справ Вiталiй Захарченко, мiнiстр енергетики та вугiльно§ промисловостi Юрiй Бойко, мiнiстр будiвництва та ЖКГ Анатолiй Близнюк та мiнiстр юстицi§ Олександр Лавринович взагалi не подали. А тi, що подали, занизили сво§ статки в (...) разiв. Цю прогалину (...) ти, шановний читач, в змозi заповнити сам.
   Президент Вiктор Янукович нагородив депутата-регiонала Юрiя Черткова, кримiнального авторитета з погонялом Чорт, орденом "За заслуги" за вагомий особистий внесок у розвиток вiтчизняного парламентаризму та плiдну законотворчу дiяльнiсть. Це при тому, що Чертков за 4,5 роки жодного разу не спромiгся вiдвiдати Верховну Раду - основне мiсце своє§ роботи. До речi, Чертков - особистий охоронець Ахметова.
   Резолюцiя Європарламенту вiд 24 травня 2012 року (витяг):
   Європейський Парламент
  1. Наголошує, що однiєю iз його основних зовнiшньополiтичних цiлей є покращення та сприяння вiдносинам з Укра§ною;
  2. Наголошує, що поточнi проблеми у вiдносинах мiж Укра§ною та Європейським Союзом можна буде вирiшити лише на основi чiткого бажання укра§нсько§ влади здiйснювати та запроваджувати необхiднi реформи, зокрема у правовiй та судовiй системi, з метою повного дотримання принципiв демократi§, поваги до прав людини та фундаментальних свобод, прав меншин i верховенства права;
  3. Ще раз висловлює своє занепокоєння щодо судових процесiв проти колишнiх та чинних високопосадовцiв уряду, якi не проводились у вiдповiдностi з європейськими стандартами справедливостi, неупередженостi, прозоростi та незалежностi; закликає до беззастережного негайного звiльнення всiх в"язнiв, засуджених за полiтичними мотивами, в тому числi лiдерiв опозицi§;
  4. Висловлює жаль щодо засудження колишнього прем"єр-мiнiстра Юлi§ Тимошенко; наголошує, що змiцнення верховенства права та незалежно§ судово§ системи, а також початок гiдно§ довiри боротьби iз корупцiєю є важливими не тiльки для поглиблення вiдносин мiж Укра§ною та ЄС, але й для консолiдацi§ демократi§ в Укра§нi;
  5. Закликає укра§нську владу розрiзняти полiтичну й кримiнальну вiдповiдальнiсть; пiдкреслює, що демократична боротьба за полiтичнi рiшення повинна вiдбуватись в парламентi та за участi виборцiв на вiльних виборах, вона не повинна знищуватись особистими або полiтично-вмотивованими дiями з кримiнального переслiдування та манiпулювання вироками кримiнальних судiв;
  6. Закликає укра§нську владу вирiшити ситуацiю з в"язнями, ув"язненими за полiтичними мотивами, до початку виборчо§ кампанi§;
  7. Закликає укра§нську владу гарантувати об"єктивнiсть та прозорiсть процесу касацi§ у справi Тимошенко, який повинен вiдповiдати правовим стандартам справедливостi та загальноприйнятим у Європi практикам, а також вимагає припинити застосування вибiркового правосуддя, спрямованого проти полiтикiв та iнших опонентiв;
  8. Закликає укра§нську владу забезпечити повагу до прав всiх ув"язнених, засуджених за полiтичними мотивами, в тому числi Тимошенко, Луценка та Iващенка, наголошує на потребi Укра§ни поважати права затриманих осiб, включаючи §хнє медичне лiкування, у вiдповiдностi до мiжнародних стандартiв;
  9. Закликає укра§нську владу створити незалежну та неупереджену мiжнародну юридичну панель, яка б звiтувала про можливi порушення фундаментальних прав i свобод людини у справах Юлi§ Тимошенко та iнших членiв §§ уряду, а також ретельну судову перевiрку авторитетною та компетентною особистiстю з ЄС апеляцiйних та касацiйних процесiв та майбутнiх судових процесiв проти колишнього прем"єр-мiнiстра Укра§ни;
  11. Наполягає, що всi судовi процеси проти колишнiх та чинних високопосадовцiв уряду повиннi вiдбуватись у вiдповiдностi до європейських стандартiв справедливостi, неупередженостi, прозоростi та незалежностi; засуджує той факт, що укра§нська влада порушила новi полiтично-вмотивованi справи проти Тимошенко й iнших, що суперечить принципам верховенства права;
  12. Засмучений станом демократичних свобод, а також практикою перетворення державних iнституцiй на iнструменти з вузько-партiйними цiлями та для полiтично§ помсти;
  13. Пiдкреслює вирiшальне значення вiльних, чесних та прозорих парламентських виборiв в Укра§нi, якi передбачають право лiдерiв опозицi§ на участь у них наприкiнцi цього року; а також наголошує на потребi дотримуватись глибоких зобов"язань щодо демократичних цiнностей та верховенства права також у перiод мiж виборами; закликає Європейський Парламент взяти участь у мiжнароднiй мiсi§ спостерiгачiв за виборами, щоб спостерiгати за наступними парламентськими виборами;
  14. Нагадує укра§нськiй владi про необхiднiсть провести всеохоплюючi реформи, якi повиннi бути запровадженi належним чином для того, щоб Укра§на могла наблизитись до європейських норм i стандартiв; наголошує, що одним iз нарiжних каменiв цих стандартiв повинна бути незалежна судова система;
  17. Доручає своєму президенту передати дану Резолюцiю ЄСЗД, Радi, Комiсi§, державам-членам, президенту, уряду i парламенту Укра§ни, а також Парламентськiй Асамбле§ Ради Європи i ОБСЄ.
   Президент Вiктор Янукович на засiданнi РНБО, на тему боротьбу з тероризмом, заявив: "...територiю нашо§ держави треба зробити небезпечною для життя наших громадян...". А що? Що в президента на умi, то в нього на язицi.
   В результатi опитування, укра§нськi громадяни назвали найвидатнiших укра§нцiв усiх часiв:
   Це Тарас Шевченко, Леся Укра§нка, Богдан Хмельницький, Iван Франко, Вiталiй Кличко, Михайло Грушевський, Григорiй Сковорода, Iван Мазепа, Степан Бандера, Ярослав Мудрий, Микола Амосов, В'ячеслав Чорновiл, Андрiй Шевченко, Юлiя Тимошенко, Володимир Кличко, Микола Гоголь, Сергiй Корольов, Софiя Ротару, Борис Патон, Сергiй Бубка, Михайло Коцюбинський, Лiна Костенко, Володимир Великий, Вiктор Янукович, Леонiд Кучма, Леонiд Кравчук, Олександр Довженко, Валерiй Лобановський, Богдан Ступка, Павло Тичина, Володимир Щербицький, Iван Скоропадський, Сидiр Ковпак, Тарас Бульба, Iван Котляревський, Яна Клочкова, Княгиня Ольга, Олег Блохiн, Петро Симоненко, Данило Галицький, Петро Сагайдачний, Василь Стус, Пилип Орлик, Нестор Махно, Володимир Винниченко, Роман Шухевич, Лiлiя Пiдкопаєва, Володимир Вернадський, Вiктор Ющенко, Iван Кожедуб, Микола Пирогов, Андрiй Шептицький.
   В наших людей якась скривлена мораль, бо Ющенко випереджає Пирогова та Шептицького, а злодюги Янукович, Кучма та Кравчук йдуть попереду Довженка, Скоропадського та Княгинi Ольги.
   Знов у нашому парламентi б"ються за державну мову, бо коли в партi§ Регiонiв з дiлом повний швах, то вони беруться за мову. А я вважаю так: якщо наш президент не знає нi укра§нсько§ мови, бо є президентом лише Донбасу, нi росiйсько§, бо Чехова та Ахматову не читав, тому державною мовою повинна бути "феня". I не треба демонстрантам ходити з плакатами "Не хочу розмовляти як Азаров!", бо кожен з нас повинен "балакатi", як рiдний прем"єр.
  
  Це Колеснiченко - спiвавтор законопроекту про росiйську як другу державну. Пiд час одного з iнтерв"ю вiн заявив, що його батько-танкiст загинув на фронтi, при цьому забувся, що сам народився в 1958 роцi, давно пiсля вiйни. А багато глядачiв вимагають продовження банкету i органiзацi§ другого раунду рихтування депутатських морд з метою остаточного з'ясування питання, чия сторона має рацiю!
   Аж ось пiсля голосування в парламентi в першому читаннi за росiйську, як другу державну, партiя Регiонiв сказала: "Мы их победили!". Кого? Якщо правляча партiя перемогла власний народ, то наша власть веде себе у власнiй державi, як на окупованiй територi§. Бо укра§нська мова - це душа укра§нського народу, а росiйська мова - це мова окупантiв. Тим бiльше, спiкер Литвин i партiя Регiонiв приймала цей закон як шахра§ та шулери. А мiнiстр освiти i науки Дмитро Табачник на зустрiчi з вчителями Росi§ заявив, що укра§нська мова в Укра§нi стала мовою непотрiбною. Але якщо укра§нська мова стала непотрiбною, то й непотрiбною стала укра§нська культура i укра§нська нацiя, за словами мiнiстра освiти i науки Укра§ни єврея Дмитра Табачника.
   3 липня депутати-регiонали чужими картками остаточно проголосували "мовний" законопроект. Перед тим його раптово з голосу поставив на голосування Адам Мартинюк, бо спiкер Литвин, що напередоднi клявся, що закон не пройде, бо вiн розколює кра§ну навпiл, був вiдсутнiй. А може не вийшов на роботу, щоб регiонали закон "протягнули"? З нього станеться, бо вся його фракцiя одноголосно проголосувала "за". Є чотири "мовнi" законопроекти, який з них поставив на голосування "тушка" Мартинюк, невiдомо, але вiн згодом заявив, що голосували закон Кiвалова. Вiдповiдаючи на зауваження про те, що голосування вiдбулося з порушенням, один з регiоналiв сказав: "Ви мене ще будете вчити голосувати, мене обирала партiя Регiонiв, а не ви". На зауваження, що вони "кинули" народ Укра§ни, Колеснiченко вiдповiв: "Ви не народ Укра§ни", а незадовго перед цим цей пан назвав укра§нську мову "отрыжкой". А Михайло Чечетов заявив: "Оцените красоту игры. Мы их развели, как котят. Я не знаю, что они будут делать на выборах".
  
  Це не бiльшiсть Верховно§ Ради, це шулери, якi грають крапленими картами, а де ви бачили, щоб у шулерiв хто-небудь вигравав? А в наперсточникiв? А в "специалистов по разведению котят"? У свою чергу Яценюк заявив: "Все, що можна було порушити при прийняттi цього закону, було порушено. Це взiрцеве голосування бандитiв, а не народних депутатiв. Їм треба було у Межигiр'§ провести процедуру голосування, бо вона має аналогiчну легiтимнiсть. Пiсля сьогоднiшнього голосування не має бiльше Верховно§ Ради, а є мiсце для "сходняка". Да, "бiльшiсть" Верховно§ Ради з §§ бандитською ментальнiстю i тюремною лексикою на кшталт: "кинуть", "развести", "лохануть", це й є сходняк. За словами Юлi§ Тимошенко, цей закон - "це не закон про мову, це закон про §хню (влади) пiдлiсть та негiднiсть, про вiдсутнiсть у них честi та гiдностi, це закон про тимчасове право мерзотникiв на глум". В цьому законi є хитра цифра - 10%. Це якщо на певнiй територi§ проживає 10% росiйськомовних громадян, то ця територiя вважається росiйськомовною. Але ця цифра поширюється й на укра§номовних громадян, тому в тих областях, де укра§нцi складають 10% - цей закон дiяти не може. Колеснiков з "Пiдрахуєм" трiшки промахнулись з цифрою, бо треба було вводити 51%, бо 10% укра§нцiв є на всiй територi§ Укра§ни.
  
   На позачерговiй сесi§ Верховно§ Ради 30 липня Мартинюк, який на нiй головував, сказав, що цей закон проголосований лише в першому читаннi, але наступного дня спiкер Литвин - Герой Укра§ни, теж "тушка", а по-ленiнському "политическая проститутка" його пiдписав i подав на затвердження президенту. Але я не думaв, що Янукович, як гарант конституцi§, пiдпише "сирий" закон. Тим бiльше, Янукович у вiдпустцi в Криму зiбрав у свiй Форос укра§нську iнтелiгенцiю з питання "мовного" закону. Що вони там обговорювали, це засекретили, але президент зiбрав iнтелiгентiв, бо "мовний закон розколює Укра§ну". Хоч щось розумне вiд нього почули. Обговорили, а наступного дня президент Янукович..., так, пiдписав "сирий" закон! Слова блогера: "Закон, що розроблений русофiлами, прийнятий покручами-антидержавниками у Верховнiй Радi, пiдписаний хамелеоном Литвиним не мiг бути не пiдписаним напiвосвiченим, малосвiдомим, далеким вiд укра§нства уркою". Автор теж перед усiм свiтом звинувачує нашого президента в шулерствi! Бо чого можна очiкувати вiд наперсточникiв? А може Янукович цього закону й не читав? Да, вiн написав книжок на 16,5 мiльйонiв, чи може йому заплатили цi грошi, щоб вiн жодних книжок не писав, але чи вмiє вiн читати, це пiд великим питанням, бо автор пiсля пiдпису цього законопроекту має сумнiви в розумових здiбностях президента. I чим закiнчиться прийняття цього закону? Якщо нашi не переможуть на парламентських виборах осiнню i не вiдмiнять цей закон, через п"ять рокiв на Укра§нi укра§нсько§ мови не буде, §§ знищить "п"ята" колона, ми будемо розмовляти мовою чужо§ для нас держави. Це по-перше. По-друге, не буде укра§нсько§ вiри, бо §§ знищать московськi попи. А по-третє, за десять рокiв ми позбудемось укра§нсько§ землi, бо Янукович в останню по§здку до Китаю запозичив там 10 млрд. дол. А чим розраховуватись будемо? А в нас бiльше нiчого не залишилось, крiм землi, все iнше давно розiкрали. Тим бiльше, китайцям нiчого, крiм нашо§ землi, не треба, а ми знаємо, що китайцi як сарана, лиш дай вхопитися за край яко§сь землi, вони §§ загарбають, ми й похопитись не встигнемо. Але нашiй владi нашо§ землi не шкода, бо вона укра§нська, а укра§нцi для партi§ Регiонiв - найбiльшi вороги. Тому, шановне укра§нство, будемо вивчати китайську мову, бо дуже скоро ми всi будемо працювати на китайських латифундистiв i зарплату будуть нам платити юанями. А без мови, вiри та землi держави бути не може, i Укра§на, як держава, пропаде.
  
   На "мовний" закон вiд партi§ Регiонiв вiдiзвався невiдомий автор:
  "Украина для них сафари, под собою страны не чуя,
  наблюдая все эти хари, одного лишь теперь хочу я:
  не мечтаю уже о лете, не хочу ни в купцы, ни в князи -
  я хочу одного на свете: я хочу чтоб вы сдохли, мрази.
  Наступает он, зрим и четок, край, когда одного лишь надо:
  ни зарплат, ни жратвы, ни шмоток, а того, чтоб вы сдохли, гады!!!
  Не ослепли мы, не оглохли, сколь не бейтесь в пиар-угаре -
  мы ответим вам, чтоб вы сдохли! Чтоб вы все передохли, твари!
  Не спасут вас ни псы в погонах, ни войска, ни суды, ни банды,
  ваше место в звериных загонах, и не здесь, а в песках Уганды.
  Мы проветрим страну от смрада, похотливой вони и спермы,
  с Божьей помощью выйдем из ада, я нажму на гашетку первым!..".
   Мiтинги на захист рiдно§ мови власть розганяє кийками, а для захисту росiйсько§ надає партi§ Регiонiв охорону з мiлiцi§ та "браткiв". Аякже, живемо ж "по понятиям". Це як з анекдоту про даунiв: лишень iдiоти можуть радiти з того, що §м сьогоднi дозволили говорити на тiй мовi, на якiй вони ще вчора розмовляли без усяких проблем. Власть захищає росiйськомовних, не росiян, не укра§нцiв, а росiйськомовних яничар, одним словом, iуд, що продали рiдну мову, вiру i культуру, що подалися до ворогiв сво§х, щоб §м, ворогам, служити вiрою i правдою. Яничари та iуди Христа ще не раз продадуть!
   А якби мене запитали, чи я за двомовнiсть в Укра§нi, я вiдповiв би, так, в мо§й державi повиннi бути двi мови - укра§нська як державна, i англiйська для мiжнацiонального спiлкування. Бо зараз Колеснiченко з "Пiдрахуєм" вирiшили, що мiжнацiональною повинна бути мова росiйська, це щоб я мiг порозумiтися з "розумниками" з партi§ Регiонiв, бо купка лiнгво-iнвалiдiв неспроможна написати заяву укра§нською!
  
   Поет Василь Сосюрченко написав:
  "Хоч дивно це, але мене питають,
  Чому по-нашому завжди я розмовляю.
  I всiм таким я мусив одвiчати,
  Що не люблю нiчого позичати,
  Нi перед ким схилятись не бажаю,
  Що мову я свою чудову маю.
  I головне - це мова, - мислю я, -
  Мо§х батькiв, мого народу i моя".
   Чуєте, чому ж люди з партi§ Регiонiв не гордяться рiдною мовою, мовою сво§х батькiв? Чому вони укра§нську мову ненавидять, як ненавидять укра§нцiв i саму Укра§ну. То що ж виходить, вони ненавидять самi себе?
   Перед зустрiччю у Вашингтонi з президентом Обамою, Вiктор Янукович отримав урок з англiйсько§ мови. Iнструктор йому сказав: "Ви потиснете руку Обамi i скажiть: 'how are you' (Як Ви поживаєте?). Потiм Обама скаже: 'I am fine, and you?' (Я в порядку, а Ви як? ). I вам потрiбно сказати: 'me too' (Я теж) ". Але Янукович замiсть 'How are you' сказав: 'who are you?' (Хто Ви?). Обама був шокований, але вiдповiв з гумором: 'Well, I'm Michelle's husband, ha-ha' (Ну, я чоловiк Мiшель, ха-ха), а Вiктор Янукович вiдповiв: 'me too, ha-ha' (Я теж, ха-ха). Ви можете сказати, що не царська це справа, знати нашому президенту англiйську мову, але ж не забувайте, що недавно наш президент на англiйськiй мовi написав книгу "Opportunity Ukraine", а в сво§й анкетi вiдзначив, що знає англiйську "iз словником".
   В поточному роцi 2 291 фiзична особа задекларувала доходи, що перевищують 1 млн. гривень. Загальна сума отриманого доходу зазначеними громадянами становить 15,1 млрд. гривень. Цi особи вже нiяк не могли "сховатися", щоб не показати частину сво§х доходiв. Але ж вони показують лише 20% доходiв. А скiльки ще є пiдпiльних мiльйонерiв, це знають лише вони та податкова служба, з якою вони дiляться.
   Iнна Богословська (тьфу, тьфу, пiсля проголошення цього iменi прийдеться язик з милом мити!) написала "Масса отремонтированных дорог, постриженная трава на чистых обочинах, ухоженные чистые коровы с огромным выменем, побеленные деревья и покрашенные дома. Ни одного брошенного или невозделанного поля. Кафешки и ресторанчики по дороге, чистые туалеты на заправках, доброжелательные, улыбчивые люди, масса беременных женщин и детских колясок - и в селах, и в городах. Причем не только в столице, но и в 500 км от нее". Цими словами можна змалювати Нiмеччину, Нiдерланди, Люксембург, але нiяк не Укра§ну. А виявляється, писала Iнна Германiвна якраз про неньку Укра§ну. Через якi окуляри вона дивиться на нашу дiйснiсть, невже через рожевi? Але ж цi окуляри лише прикрашають дiйснiсть, а не викривляють. Напевне, народний депутат вiд партi§ Регiонiв панi Богословська дивиться на наш свiт через зовсiм чорнi окуляри, а пише, бо §й так партiйне начальство звелiло.
   Лише 3% громадян вiрять, що наступнi вибори до Верховно§ Ради 28 жовтня будуть чесними i демократичними. А люди кажуть, що "хiба можна повалити диктатуру узурпаторiв-бандюкiв та олiгархiв-компрадорiв за допомогою якихось там виборiв. Це ж абсурд, щоб узурпатори програли вибори, якi вони самi ж i органiзовують. В кра§нi вони захопили всi важелi влади, вони будуть керувати всiма виборчими комiсiями вiд найменшого села до ЦВК. В них в лапах правоохороннi органи, в них свiй суд та прокуратура. Програти вибори для цього донецького бидла - це полiтична, економiчна, фiнансова, а подекуди i фiзична смерть". А мiй сусiд каже, що виборiв взагалi не буде. Нi, голосування буде, а вибору не буде, бо партiя Регiонiв ще за тиждень до зазначеного дня заповнить бланки всiх виборчих комiсiй - вiд сiльських до обласних, i 28 жовтня до шосто§ години ранку вручить цi бланки ЦВК. "А бюлетенi?" - цiкавлюсь я. "Люди прийдуть на дiльницi, проголосують, а бюлетенi нiхто рахувати не буде, §х розвезуть по гаражах, щоб потiм здати на макулатуру". "Нi, такого не буде, спостерiгачi не допустять". "Ага, - вiдповiдає сусiд, - а кого вони питати будуть, цi шахра§ з партi§ Рецидивiстiв. Згадай, як вони прийняли закон про другу росiйську мову. Адже рiч не про мову, а про паханат. Для них головне, кинути лоха, будь-яка банда лише цього принципу притримується".
   4 липня президент Вiктор Янукович проведе пiдсумкову прес-конференцiю. Запитання до президента - це не просто запитання, це наше життя та iсторiя, а в деяких - волання про допомогу:
   1. Дякую за реальне покращення за 2,5 роки вже сьогоднi - маю на увазi скасування техогляду. У зв"язку з цим, поки що єдиним покращенням, маю запитання - а ще буде, чи це вже все?
   2. Чому наша армiя повертається до вирощування свиней? Це все на що вона здатна? А в вiйську козлопасiв, каменярiв та доярiв нiхто служити не буде - офiцери пiдуть, а солдати не прийдуть. Отже, призначення Саламатiна Д.А. на посаду мiнiстра оборони Укра§ни - це знищення укра§нських Збройних сил?
  
   3. Держави, якi мають по двi або бiльше державних мов, дiляться на два типи:
  1.Держави, якi не мають своє§ мови, приклад - Швейцарiя, Канада, Бельгiя; 2. Держави, якi мають сво§ мови, але є постколонiальними.
  Перший тип розглядати немає сенсу, бо Укра§на має свою мову - укра§нську, розглянемо другий тип держав. Це постколонiальнi держави, де друга мова є мовою окупанта, загарбника. Тепер питання: "Пане президенте, навiщо вам та вашiй полiтсилi друга державна мова?".
   4. В луганской области милиционер убил свою жену и получил год тюрмы условно. Броварский суд признал виновным Виталия Запорожца, убившего откровенную сволочь, которая держала в страхе все село (майора милиции, участкового), и получил 14 лет! Это двойные стандарты или справедливость по-украински?
   5. Чи вважаєте ви ознаками корупцi§ виплату гонорару у розмiрi 16,5 мiльйонiв гривень? А де книжки, за якi ви отримали гонорар? Хотiлось би §х переглянути.
  
   6. Чи правда, що партiя Регiонiв дiє проти сво§х полiтичних супротивникiв за принципом "Або "пiд нас", або пiд терикон"?
   7. Чи маєте ви моральне право бути Верховним Головнокомандувачем збройних сил, у яких ви, як громадянин, не мали навiть права проходити службу, бо зек.
   8. Чи плануєте ви зробити щось корисне для Укра§ни, чи й надалi вашi iнтереси обмежуватимуться лише добробутом вашо§ рiднi? Чому життя покращується "вже сьогоднi" лише у вас?!
   9. Живу в горах. Чи готовi ви закуповувати в нас екологiчно чистi дари лiсу для своє§ братi§ по символiчнiй цiнi - 600 гривень за кiло? Доставку гарантуємо. Адже всього 5 кiло малини - i забезпечимо себе дровами на всю зиму.
   10. Вiктор Федорович, за що ви так ненавидите Укра§ну?
   11. Дорогой Виктор Федорович! Вы оказались не только успешным реформатором, но и мудрым государственным мужем, тонким политиком, прекрасным оратором, талантливым писателем. Спасибо за ваши таланты. Приятно было услышать, что ко всему прочему вы еще и ученый. Расскажите о ваших научных изысканиях! Какие изменения произойдут в мире после их внедрения в жизнь? Не планирует ли партия Регионов и Академия наук инициировать выдвижения вас на Нобелевскую премию? Берегите себя! Вы нам нужны.
   12. А вам не надоело быть президентом? Нам - да!
   13. Вiктор Федорович, скiльки закордонних високопосадовцiв вiдвiдали вас, коли ви за гоп-стоп топтали зону?
  На скiльки бiльше закордонних високопосадовцiв за пiвроку вiдвiдали Ю.Тимошенко в Качанiвськiй колонi§, нiж вас на Банковiй?
  Скiльки закордонних високопосадовцiв вiдвiдає вас, коли ви, не приведи Господи, будете вiдбувати покарання в тюрмi пiсля програшу президентських виборiв у 2015 роцi?
   14. Пане президент, чому ви нам не сказали що "покращення" буде лише для вашо§ сiм"§?
  
   15. Виктор Федорович, вас удовлетворяет, что вы президент пол-Украины?
   16. Не могли бы вы перенести все органы управления страной в Донецк и переехать туда сами? И нельзя ли потом Донецк исключить из состава Украины и подарить России?
   17. "Пане президенте, чи готовi ви вiдсидiти зi мною аналогiчний строк за пiдписання невигiдних державi харкiвських угод?". Юлiя Тимошенко.
   18. Вiктор Федорович, коли "сiм"я" остаточно заповнить всi ключовi посади в кра§нi, якою буде доля Льовочкiна, Клюєва, Єфремова? Вони будуть проживати за кородоном, сидiти чи §м буде дозволено перебувати в конструктивнiй опозицi§?
   19. За проживание в своей квартире-хрущевке пощадью 57 кв.м я ещемесячно плачу 550 грн. за коммунальные услуги. Господин президент, какую сумму за коммунальные услуги выплачиваете вы ежемесячно за "Межигорье"?
   20. Пане президенте! Мене, як громадянина Укра§ни, охороняє 0,0075 мiлiцiонера (з розрахунку 300 000 мiлiцiонерiв на 40 000 000 населення Укра§ни). Вас - близько 300 мiлiцiонерiв. Тобто, в 40 000 разiв бiльше. Згiдно Конституцi§, ми з вами знаходимось в рiвних умовах i маємо одинаковi права. Я теж так хочу себе почувати захищеним. До кого менi звернутись з даним проханням?
   21. Где можно купить ваши книги? Продайте одну с дарственной подписью.
   22. Пане президенте, ви декiлька разiв для ЗМI казали фразу " ...я у своєму життi i не таке бачив i пережив...". Що ви мали на увазi? Ви брали участь у якiйсь вiйнi? Пережили стихiйне лихо? Врятували малюка iз пожежi? Чи ця фраза про ваше "лихе" минуле? Якщо це так, то чому ви то заперечуєте про це минуле, то навпаки - натякаєте?
   23. Пане Янукович! По скiльки грошей має скинутись кожен укра§нець, щоб ви назавжди покинули Укра§ну? Назвiть суму, за яку ви готовi це зробити?
   24. Чи не думали ви, щоб запрограмувати систему "Рада" так, шоб вона автоматично зараховувала 250 голосiв, пiсля того як Чечетов махне рукою?
  
   25. Що вiдповiсть президент, коли його запитають, чи є в свiтi iнший президент iз двома судимостями, як вiн?
  
   26. В якiй кра§нi будете переховуватися, коли змiниться влада в Укра§нi?
   27. Виктор Федорович, перед вашей плановой поездкой в регион ремонтируют дорожное полотно. Когда намечается ваша рабочая поездка в Черниговскую область? Хотелось бы воочию увидеть отремонтированные дороги.
   28. Якi дi§ ви зробили особисто, щоб втiлити в життя гасло "Почую кожного"? Невже в Укра§нi знайшовся хоч один, хто сказав, що хоче жити гiрше?
   29. Росiя, Францiя, Англiя, Нiмеччина та iншi прогресивнi держави вкладають десятки мiльярдiв долларiв в розвиток та розповсюдження §хнiх державних мов не тiльки на теренах сво§х держав, а також по всьому свiту, бо мова єднає не тiльки §хнi кра§ни, а i є чинником впливу на свiт. Що ви зробили для розповсюдження укра§нсько§ мови як в Укра§нi (чинник єднання народу-нацi§), а також у свiтi (чинник впливу на iншi держави)? Скiльки коштiв видiляється для поширення та поглибленого вивчення укра§нсько§ мови?
   30. Почему исполнительную власть в Украине возглавляет человек, не владеющий государственным языком? Может ли в той же Англии быть премьер-министром человек, не владеющий английским языком?
   31. Який з вiршiв великого укра§нського поета А.П.Чехова вам подобається найбiльше?
   32. Пане Янукович, в мене до вас питання як до пристрасного поцiнувача i затятого знавця поезi§. Як ви вважаєте, вiдомого римованого рядка "Спасибо жителям Донбасса за президента-пидераса!" написано:
  а) чотиристопним ямбом;
  б) вiльним дактилем;
  в) козлами, которые мешают нам жить!
   33. Виктор Федорович! Есть такое мнение, что если человек окружает себя бесполезной роскошью - как вы в Межигорье, то это говорит о том, что он компенсирует свои нереализованные детские комплексы. Скажите, сколько еще страна и ее народ должные заплатить за ваше несчастное детство?
   34. После вашей отставки в 2015 году, что лучше сделать в Межигорье - детский дом, музей, санаторий, или все снести, чтобы ничто не напоминало о вас?
   35. Пане президент, чи застрахували ви Межигiр'я, на скiльки, та чи чiтко прописанi в договорi умови виплат при обставинах нездоланно§ сили, революцiй, стихiйних лих, бомбувань?!
   36. Чому екс-начальник управлiння культури та туризму Ки§всько§ облдержадмiнiстрацi§ Iгор Осипенко, який взяв хабар в розмiрi 240 тисяч доларiв, i якому суд винiс вирок 9 рокiв тюрми, гуляє на свободi, а Юрiй Луценко сидiв у СIЗО вже тодi, коли над ним йшов суд?
   37. Как вы относитесь к "ворам в законе"? Вы вор в законе?
   38. Подiлiться секретом виховання ваших дiтей-генi§в.
   39. Федорович, а хiба у домовини є кишенi?
   40. Назвiть теми сво§х кандидатсько§ та докторсько§ дисертацiй. Скiльки аспiрантiв ви пiдготували для укра§нсько§ науки? Чи читали ви сво§ книжки?
   41. Что чувствуете, когда милицейские чины отдают вам, человеку с мутным прошлым, свою честь? Считаете ли вы, что ваши портреты должны украшать собой школы и воинские подразделения, воспитывая таким образом молодое поколение на примере вашей биографии?
  
   42. А чи не можна зробити так, щоб наше життя почало "погiршуватись" хоча б до рiвня 2005-06 року? Бо якось "покращення" ваше не дуже органiзмом сприймається.
   43. Какое высшее учебное заведение готовит таких специалистов как ваш старший сын Александр, банк которого за последние два года улучшил свое состояние в 18 раз? Мой внук тоже хочет бать стоматологом.
   44. Когда в нашей стране слуги народа перестанут обворовывать хозяев?
   45. Перед президентскими выборами вы сказали, что симферопольский мэр-регионал Бабенко засранец. Так вот, Виктор Фёдорович, он в сравнении с вами "великий государственник".
   46. Якщо президент кра§ни, чиновники, посадовцi не володiють державною мовою, хiба треба запроваджувати другу? Чи може слiд замiнити усiх "неукiв"?
   47. Виктор Фёдорович, скажите честно:
  1. Смогли бы вы стать губернатором Донецкой области, если бы жив был Евгений Щербань?
  2. Смогли бы вы стать лидером партии Регионов, если бы жив был Евгений Кушнарёв?
  3. Почему на следующий день после того как отказался подать вам руку и сесть с вами за стол, скоропостижно умер мэр г.Запорожья, генерал милиции Поляк Александр Владимирович, который сказал: "Я всю свою сознательную жизнь преследовал бандитов и не сяду с ним за один стол!"? Если хватит смелости, ответьте.
   48. Говорят, что вы не только прыгаете по пенькам, но и с ними советуетесь. Правда ли это?
   49. Не пора ли украинской фемиде вместо весов вложить в левую руку телефонную трубку и пачку долларов?
   50. Згiдно звiту Transparency International за 2011 рiк, Укра§на у корупцiйному рейтингу кра§н свiту знаходиться на 154 мiсцi, поруч з такими кра§нами, як Таджикистан та Центрально-Африканська Республiка. Як вдалося досягти таких вдалих результатiв i якi плани щодо подальшого просування у цьому напрямку?
   51. Весь свiт смiється з парламенту Укра§ни, який приймає закони у вiдсутнiсть кворуму та чужими картками, що є порушенням Конституцi§ держави. Голова парламенту Литвин та ви, як президент, пiдписуєте цi неконституцiйнi закони. Такi дi§ носять ознаки кримiнального злочину!
   52. Пане президент, коли буде закрита справа журналiста Гонгадзе, яка попри обiцянки так i не була завершена при президентовi Ющенку i прокурорах Пiскуновi та Медведьку .
   53. Коррупция, обман, мошенничество, жадность, наглый грабеж, подлость - это далеко не полный перечень ваших "чеснот".
   54. Скажiть, будь ласка, ви знаєте алфавiт i табличку множення?
   55. Скiльки ви та ваша полiтична сила нанесли збиткiв Укра§нi за час свого правлiння?
   56. Шановний Вiктор Федорович, менi просто цiкаво, як вам вдалося обдурити таку кiлькiсть народу, щоб вони на виборах вiддали сво§ голоси вам, щоб ви стали президентом?
   57. Будь ласка, дайте вiдповiдь, навiщо нам 450 депутатiв? Чому §х не 100 чи 200, наприклад? Невже не вистачило б? Навiщо нам годувати так багато дармо§дiв?
   58. Пане президенте, як ви ставитесь до того, що вся Укра§на смiється з вас? Я маю на увазi неймовiрну кiлькiсть казусiв i помилок з вашого боку. Адже нi над жодним президентом жодно§ держави так не смiялися, як над вами. Укра§нцi вибирали дорослу, серйозну, досвiдчену, грамотну людину у президенти! А ви iнодi навiть простi слова вимовити не можете.
   59. Чому пан Азаров не розмовляє укра§нською, а якщо розмовляє то незрозумiлою, кумедною мовою? Де знайти словники з перекладу його деяких слiв?
  
   60. Виктор Федорович, вы в курсе, что "доля" - это еще и "судьба" по-украински?
   61. Колись в "допрезидентський перiод" на передачi Шустера на питання: "А де ви вiзьмете грошi?", ви, не задумуючись, вiдповiли: "В тумбочцi!" Так ось питання: Враховуючи таку економiчну ситуацiю в Укра§нi, чи не прийшов час заглянути в вашу тумбочку?
   62. Не планируется ли еще поднять пенсионный возраст? А то некоторые умудряются жить и после 60-ти!
   63. З реклами вашо§ партi§ стало вiдомо, що ви будуєте нову кра§ну. Якщо не секрет, то як вона буде називатися?
   64. Вы первый президент Украины, которому удалось объединить большинство украинцев. Но это не общенациональная идея, это всеобщая нелюбовь к вам.
   65. Чи не помiчав президент десь чи колись прямих, явних порушень Конституцi§ Укра§ни? А якщо не помiчав, то чи не чув, не читав у пресi? Яку частку порушень намагався виправити, виправив, запобiг? Чого йому не вистачає, щоб змiльшити цю частку?
   66. Як може кра§на боротись iз корупцiєю, якщо президент корупцiю очолив?
   67. Пане президенте, чи не думали ви полишити нинiшню посаду та серйозно зайнятися письменництвом? Адже, судячи з безпрецедентного гонорару у 16,5 млн. грн., який ви отримали за останнiй ваш лiтературний доробок, це у вас виходить значно краще, нiж керувати кра§ною. До того ж, i платять значно бiльше i вiдповiдальнiсть значно менша. Та й критикувати вас будуть лише вашi читачi, а не мiльйони укра§нцiв, враженi "покращенням життя", що §х спiткало iз вашим правлiнням.
   68. Виктор Федорович, помогите, пожалуйста, В.Колесниченко, чтобы приняли языковой закон, чтобы все люди могли как раньше свободно выбирать руский язык родным, и в нашем городе не начинали фашисты говорить на украинском, потому что на нем надо говорить в селе, а в городе - на нашем испокон веков родном русском!
   69. Пане президент, як ви почувате себе пiсля тако§ кiлькостi запитань, якi висвiтлюють вашу некомпетентнiсть?
   Рiшення Європейського суду з прав людини по арешту Луценка:
  У сьогоднiшньому рiшеннi Палати у справi Луценко проти Укра§ни (Љ заяви 6492/11), Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що мали мiсце:
  • два порушення статтi 5, ј 1 (право на свободу та особисту недоторканнiсть) Європейсько§ конвенцi§ про захист прав людини у зв"язку з арештом i подальшим утриманням пiд вартою пана Луценка;
  • порушення статтi 5, ј 2 (право бути поiнформованим про пiдстави арешту);
  • два порушення статтi 5, ј 3 (право негайно постати перед суддею) у зв"язку з його арештом i утриманням пiд вартою до суду;
  • порушення статтi 5, ј 4 (право оскаржувати законнiсть затримання);
  • порушення статтi 18 (межi застосування обмежень прав) у сукупностi зi статтею 5.
  Суд постановив: що арешт пана Луценка був самовiльним; що не було надано вагомих пiдстав для утримання його пiд вартою; що вiн не був належним чином поiнформований про причини його утримання пiд вартою; i, нарештi, що законнiсть його арешту та утримання пiд вартою не було належним чином розглянуто.
  Суд постановив, що Укра§на має виплатити пановi Луценку 15 000 євро на вiдшкодування моральних збиткiв.
  Протягом трьох мiсяцiв пiсля §§ винесення будь-яка зi сторiн може вимагати передачi справи до Велико§ палати Суду. Якщо здiйснено такий запит, колегiя з п"яти суддiв визначає, чи заслуговує справа на подальший розгляд. У цьому разi Велика палата заслуховує справу та виносить остаточне рiшення. Якщо у запитi про передачу справи вiдмовлено, рiшення Палати стає остаточним того ж дня.
   3 липня 2012 року.
   Таким чином, навiть Європа признала, що в Укра§нi з"явились полiтв"язнi.
   Президент Янукович в рамках нагород до Євро-2012 вручив орден княгинi Ольги заступнику начальника Ки§всько§ обласно§ митницi Ользi Джарти. Це та Ольга, яка ще недавно в ДТП розбила 10 автiвок, це та Ольга, яка два роки тому закiнчила iнститут, i за кiлька мiсяцiв зробила карколомну кар"єру з молодого спецiалiста до замнач Ки§всько§ облмитницi, бо була дочкою свого тата, нинi покiйного прем"єра Криму, що ранiше промишляв рекетом, донецькi бiзнесмени до цих пiр жахаються iменi Джарти, бо в кiнцi 80-х - на початку 90-х рокiв Василь Джарти очолював макi§вське органiзоване злочинне угруповання та вiдомий у кримiнальному свiтi як "уголовный авторитет Вася Бита" за використання в рекетi бейсбольно§ бiти. Це ж скiльки треба "протягнути" контрабанди через митницю, щоб отримати з рук президента орден за Євро-2012?!
   Опозицiя виступила єдиним фронтом проти Януковича:
  
   А ось як про нашого президента вiдгукуються його ж iмiджмейкери:
  "Що скажеш - доктор економiчних наук, професор, академiк, автор дуже популярних книг, мислитель, успiшний державний дiяч, дуже релiгiйна i високоморальна людина, скромний у побутi, патрiот рiдно§ землi, вiдвертий у спiлкуваннi, толерантний, дотепний, щедрий у меценатствi, галантний, законослухняний, користується шаленою пiдтримкою громадян. Це все про нього!".
   I ще:
  "Янукович - не царь и не барин,
  он простой, он - рубаха-парень,
  у него небольшое подспорье -
  уютненькое Межигорье.
  Он святой, там кушает кашу
  и про долю думает нашу.
  Книги умные пишет ночами,
  Только мы их совсем не читали -
  В магазинах их не найти,
  Разбирают еще по пути".
   Незабаром вибори, i починаються передвиборчi баталi§.
  
   Спочатку вони забрали все, що можна прихопити, а тепер, перед виборами, обiцяють все, що можна пообiцяти. Комунiсти спiльно з регiонами продали все: i землю, i все, що в землi, i води, i лiси, i мову, i вiру, забрали в чорнобильцiв, афганцiв, багатодiтних всi пiльги i навiть пенсiю, пiдняли пенсiйний вiк до захмарних висот, а сьогоднi, перед виборами, зробили вигляд, що отямились, i обiцяють все це повернути трудящим масам. Щас! Перед цими виборами вони обiцяють нам обiцяти ще бiльше. Пройдуть вибори i комунiсти забудуться про цих трудящих аж до наступних виборiв. А за них, мiж iншим, пiдуть голосувати. Хто пiде? А тi, кому за 80. Вони голосували за Сталiна, вони продовжують голосувати за комунiстiв, вважаючи, що "КПУ - ум, честь и совесть нашей эпохи!". Хоча зрiвнювати компартiю Сталiна i компартiю Симоненка нiяк не можна, бо сталiнська партiя була iдейною, а симоненська - просто бандитська. Тепер про iншу партiю, правлячу. Половина фракцi§ з партi§ Регiонiв за п"ять рокiв не ходила на роботу в парламент, деякi жодного разу. I зараз в §х партiйних списках тi ж кандидати, що не ходили на роботу i не збираються там працювати.
   Поет Г. Яковчук на цю тему написав байку:
  "I знов Лисицю у курник мають обрати Кури.
  Уже i в список хтось занiс §§ кандидатуру.
  А щоб законно все було, таємно ж слiд обрати,
  На цей раз думку у Курей рiшили не питати.
  Хоч демократiя у нас, подiбне є, на диво,
  Де ще Лисицям i Вовкам нема альтернативи".
  Виявляється, альтернативи водiю i охоронцю Рината Ахметова немає, хоч вони жодного дня в парламентi не були, бо мають свою роботу - возити i охороняти.
   А ось так воюють проти правлячо§ партi§ -
  
   Так теж -
  
   Вiктор Ющенко з сво§м "Iнститутом президента Ющенка" та командою, яку вiн пiдбирає на свiй кшталт, вирiшив знов погратися у вибори та вставити палки в колеса опозицi§. Це той Ющенко, що пригрiв на грудях банду Януковича, випестував §§ та випустив у широкий свiт, а сво§х соратникiв Юлiю Тимошенко та Юрiя Луценка руками Януковича запроторив до в"язницi. Це той Ющенко, що на Майданi разом з Тимошенко та Луценком клявся, що банда Януковича буде сидiти в тюрмi, а насправдi зробив так, що бандити керують державою, а в тюрмах сидять його колишнi однодумцi та соратники. I вiн знову преться у владу!
   Вiдгукнувся невiдомий автор:
  ...Хоч була надiя iнша - порвати кайдани:
  Встрепенулась Укра§на, загули Майдани!
  Весь свiт з подивом дивився, нас не упiзнати...
  Скандували, вимагали: "нас не подолати!"
  Та бач, розуму хватило тiльки на хвилину,
  Бо на трон ми посадили нiкчемну людину.
  Лапшi кожному навiшав нам усiм на вуха:
  Укра§ну з "любих друзiв" спiткала розруха.
  Не дай Боже возвеличить нам таких придуркiв -
  Бiди й горя вiд них бiльше, нiж колись вiд туркiв.
  
  
  
   Автор не залишився осторонь виборiв, взяв у них участь i розробив власну програму:
   "Ми, Партiя Мiльярдерiв, йдемо во власть, бо нема бiльше сил терпiти знущань над нашим бiдним, нещасним i багатостраждальним народом. Всi партi§ до влади рвуться i лише обiцяють, що будуть щось для вас робити, а ми йдемо, щоб не обiцяти, а виконувати. I виконаємо, обiцяємо, що виконаємо всю нашу програму до Великодня, а може й ранiше - до Дня енергетика. А програма наша дуже проста:
  1. Вiдмiнимо ранкове вставання на роботу.
  2. Продовжимо перерву на обiд до вечора.
  3. Обiдати будете лиш в ресторанах, причiм, безплатно.
  4. Зарплату будемо вам видавати двiчi на день. Нi, тричi.
  5. На роботу, на обiд i з роботи всiх будуть возити на таксi, причiм,
  безплатно.
  6. Вiдпустку продовжимо до трьох мiсяцiв, нi, до шести.
  7. Осiнь i зиму вiдмiнимо, бо холодно i мокро.
  8. Вiдмiнимо прививки вiд краснухи i введемо в школах видачу кока§ну, морфiю та гашишу.
  9. В випускних класах вiдмiнимо всi екзамени, а Марiванна буде сама
  складати екзамен з балету.
   10. Всiм жiнкам гарантуємо по чоловiковi, чоловiкам - по любовницi, старим дiвам - по два чоловiки, старим бабам - по молодому дiдовi, ну а всiм зятям - по тещi-мiльйонершi, що живе на Багамах, i зять §§ буде бачити один раз в мiсяць, i то лиш по iнтернету.
   11. Включимо до Шенгенсько§ зони всi села i райцентри.
   12. Всiх зекiв випустимо на волю i пошлемо вiдпочивати на Канари на три роки кожного. Як кажуть, iз нар - на Канари.
   13. Всiх бомжiв приймемо до лав нашо§ партi§ i вiддамо §м сво§ замiськi дачi, а також дачi на Антiлах, Багамах i Балi.
   14. Жiнкам, що розвелися i забажали стати знов дiвчатами, нашi депутати будуть видавати про це довiдки.
   15. На Великдень для сво§х виборцiв ми органiзуємо екскурсiю в космос. На борту будуть бiльярд, боулiнг, шейпiнг та нарди.
   16. Кожному на день його народження ми подаруємо на його вибiр: автомобiль, трамвай, тролейбус, лiтак чи асфальтний каток.
   Щойно ми приватизуємо бюджетний комiтет (вважай, вiн вже наш!), всi виборцi, що голосували за нашу партiю, до Великодня стануть мiльярдерами, а може й ранiше - до Дня енергетика. Бо всi лише обiцяють, а ми вже виконуємо.
   Ваша Партiя Мiльярдерiв".
   Автору можуть закинути, що вiн свою програму не виконає. А ви подайте на мене в суд. Бо прецедент уже є: в суд подали на президента Януковича, що вiн не виконав жодного пункту своє§ передвиборчо§ програми. Суд ухвалив, що президент не повинен свою програму виконувати, бо вiн §§ прийняв, щоб не виконувати, а щоб його президентом вибрали. Тому ще раз повторюю - подайте на мене в суд!
   Iз життя бiг-бордiв:
  
  Жодно§ згадки про партiю Регiонiв на бiг-бордi нема. Втiм, представники ПР вирiшили, що агiтацiя Петровського спрямована саме проти §хньо§ полiтично§ сили, тому назвали згаданi борди "наклепницькою iнформацiєю образливого характеру". Також партiя Регiонiв заборонила розмiщення агiтацiйних бiг-бордiв Радикально§ партi§ iз зображенням вил та написом "Захистимо людей вiд мафi§". Цим представники партi§ Регiонiв офiцiйно визнали себе бандитами i мафiєю.
   Президент Вiктор Янукович розповiв дiтям з мiжнародного дитячого центру "Артек" як стати президентом. Його в iнтернетi зразу ж доповнили:
  Щоб стати таким(!) президентом, треба:
  - не ходити до школи;
  - красти шапки;
  - зробити двi ходки;
  - бути хамом;
  - сфальсифiкувати дисертацi§ i стати проФФесором;
  - бути малограмотним i малоосвiченим, плутати всiх i все;
  - фальсифiкувати вибори;
  - вкрасти Межигiр'я i лiтати на гвинтокрилi;
  - дати накрастися найближчому оточенню;
  - заборонити вiльну пресу;
  - проводити в кра§нi полiтику диктатури, знищувати опозицiю;
  - русифiкувати Укра§ну;
  - здати Росi§ Крим;
  - бути iзгоєм для всiє§ Європи i бiльшостi кра§н свiту;
  - заслужити нелюбов бiльше 90% жителiв Укра§ни.
  
   Луценку впаяли ще 2 роки. За що, питаєте? Та нi за що, а щоб на ньому висiло звання - рецидивiст. Тепер Луценко зрiвнявся з президентом Януковичем - той теж двiчi судимий, теж рецидивiст.
   До Нового 2013 року залишається ще два мiсяцi, але я буду прощатися з тобою, шановний читачу, бо книгу, яку ти тримаєш в руках, я перестаю писати, щоб кiнець у не§ був оптимiстичний. А закiнчується наш лiтопис виборами до Верховно§ Ради, бо в час пiсля виборiв автор не хоче навiть заглядати, нас там нiчого доброго не очiкує, лише страхи Господнi. Вони не можуть бути iншими, бо наша держава унiкальна - Укра§на всьому свiтовi вiдома вкрай низькими стандартами життя та неймовiрним багатством декiлькох наближених до влади осiб. Наприклад, Ринат Ахметов у Лондонi купив найдорожчу квартиру в свiтi - за 220 мiльйонiв доларiв. Найдорожчий будинок в свiтi, теж у Лондонi, придбав Вiктор Пiнчук за 80 мiльйонiв фунтiв. В Укра§нi кожен крок супроводжується хабарем: бажаєш народитися - хай тво§ тато i мама заплатять в пологовому будинку, хочеш в садочок - теж тво§ батьки повиннi заплатити, про школу я вже мовчу - там кожна чверть оплачується, захворiв - плати, вступаєш в iнститут - давай хабар, здаєш сесiю - плати, хочеш влаштуватись на роботу - плати, i чим вища посада - тим бiльший хабар, автор вище наводив приклад, що стати суддею - треба заплатити 100 тисяч в iнвалютi, крiсло губернатора областi коштує 5 мiльйонiв тiє§ ж валюти, приходиться вмерти - тво§ родичi повиннi заплатити за мiсце на цвинтарi. I так вiд народження до смертi - без хабара i кроку не ступиш. А якщо грошей нема? Добре, якщо ти тупий, проживеш i так. А якщо маєш таланти? I нема грошей, щоб §х розвивати? А в цей час "синки" та "доньки", тупi i майже дауни, без талантiв але з грошима i зв"язками, займають мiсця талановитих. Оце трагедiя для кра§ни i держави! Ось чому ми унiкальнi: чого дурний - бо бiдний, а чого бiдний - бо дурний. А я не хочу бути нi дурним, нi бiдним. Кажуть, що в тако§ держави немає майбутнього, але не будемо впадати в повний песимiзм, збережемо оптимiзму хоч краплю:
   Я вiрю в чеснiсть "Регiонiв"
   I в щирiсть президентських слiв,
   В русалок вiрю, в покемонiв,
   В домовикiв i баба§в.
   А менi з тобою, шановний читачу, шкода розлучатися. I бажаю я тобi здоров"я, грошей та удачi, хай тобi щастить!
  
  
  
  
  
  ЗМIСТ
  1986-й рiк 3
  1987-й рiк 14
  1988-й рiк 19
  1989-й рiк 27
  1990-й рiк 44
  1991-й рiк 56
  1992-й рiк 70
  1993-й рiк 82
  1994-й рiк 93
  1995-й рiк 105
  1996-й рiк 120
  1997-й рiк 132
  1998-й рiк 139
  1999-й рiк 149
  2000-й рiк 160
  2001-й рiк 174
  2002-й рiк 187
  2003-й рiк 205
  2004-й рiк 216
  2005-й рiк 239
  2006-й рiк 256
  2007-й рiк 278
  2008-й рiк 292
  2009-й рiк 304
  2010-й рiк 321
  2011-й рiк 341
  2012-й рiк 368
  Змiст 421
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"