Summer's Dawn : другие произведения.

Перверзія мозку

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


   @_@ ПЕРВЕРЗІЯ МОЗКУ @_@
   Ну привіт усім. Скажу відверто, для мене було величезною несподіванкою стати штатним психологом у "12". До цього стаж моєї праці виражався у консультаціях віч-на-віч, а у відкритому листуванні я ще не спеціаліст. Хоча спробую - для того і став психоаналітиком. Для початку розповім, що ж це за професія.
   Психолог - це не той, хто лікує психічно хворих. Ті, хто потребує психіатричної допомоги, не в змозі, мабуть, і двох строчок до видання написати. А психолог просто пояснює людині її проблеми, допомагає їй розібратися в собі - адже коли ми знаємось на собі, то й світ здається простішим? А фізичні хвороби майже завжди залежать від психічного стану. Якщо буде все добре в душі, то й на рівні здоров'я усе ОК.
   То я й буду допомагати. Задавайте будь-які питання, відповім по мірі можливостей. До речі, спілкуватися зі мною можна тією мовою, якою вам зручніше - хоч португальською. Щоправда, нею мені важко буде вам відповісти, бо не знаю я цієї мови. А ось українська, російська і навіть англійська - це все мені підвладне. Побалакаємо.
   Як мене звати? Страшенна таємниця. Якщо хтось дізнається, що я в шкільній "дванадцятці" постійну рубрику веду... та мене з основної роботи звільнять! Я, чи знаєте, людина засекречена. Тому називайте мене просто - доктор Ал. Фрейд.
  
   Не дивлячись на те, що випуск цей - перший, вже набралося аж три бажаючих запитати. Питання перше від когось зовсім невідомого: замість підпису він намалював пентаграму. І звучить воно так:
   - Що мені робити, якщо батьки не дозволяють мені жити так, як я хочу? Я не маю змоги слухати свій улюблений gothic rock, бо в матері болить від нього голова. Я не можу вечорами гуляти з друзями Замковою горою, бо вони бояться, що я почну пити спиртне чи що мене спіймають сатаністи. Не знають вони, щоправда, того, що алкоголь я дуже люблю, а "гопнічки", яких повне біля нашого будинку, страшніші за тихих сатаністів у багато разів. Що робити? Порадьте, сір Фрейде!
   Все з тобою, друже мій, зрозуміло. Ти - гот, а це у очах будь-яких батьків страшніше за безнадійно хворого маніяка. Спробуй зрозуміти їх.
   Мама і тато завжди мріяли виховати з тебе позитивну у всіх значеннях цього слова дитину. Їм хотілося, щоб ти був прикладом життєрадісності, щоб в душі у тебе, як кажуть, бігали сонячні зайчики, щоб ти завжди звертав увагу тільки на світло... щоб вчився на "відмінно", а твоє хобі ж відбирає в тебе час, який ти міг би витрачати на навчання? Та це все дрібнички... основним є знаєш що? Батьки хотіли б, щоб діти стали такими, якими вони самі завжди хотіли стати. Зараз модна "готичність", а колись, у часи дідусів і бабусь, молодь йшла у хіпі. "Предкам" мріється про те, що діти відразу народяться розумними і всі юні та свіжі сили їх поринуть не у субкультури, не у різні захоплення, а у будування щасливого майбутнього, на закладання якого якраз прийшов час. Розумієш?..
   А алкоголь... він смачний і він допомагає забути масу проблем, розумію. Але... чи не буде від нього ще більше страждань?.. чи не забудеш ти найголовніше, чи знайдеш у абсенті сенс життя?.. як лікар кажу тобі: проблеми з печінкою страшніші за нерви.
   А тепер... що робити їм. Раджу тобі зробити ось що - просто дати батькам почитати те, що написано нижче. А інформацію зверху краще виріж - скажи, що там був малюнок і ти подарував його знайомій відмінниці, яка допомагає тобі з уроками, закликає тебе до здорового способу життя і взагалі ви з нею читаєте вголос програмну літературу та класиків... та людина, яка може слухати "готік-рок", знайде, що сказати!
   Любі батьки! Що ви, вибачте, робите? Ви забороняєте дитині приєднуватися до субкультури, яка пропагандує красу смерті та безсенсовість життя. Забороняєте замість того, щоб хоч якось намагатися доказати синові, що життя прекрасне! Він задихається від відсутності розуміння, йому важко жити... а ви намагаєтесь додати ще проблем. Невже ви не можете приділяти дитині увагу? Невже так важко пояснити, що життя є, що життя буде, що життя справжнє?.. Коли він зрозуміє це... ось побачите, від "готичності" у хлопці залишиться тільки любов до краси, яку аж ніяк не забрати з цієї ідеології.
   Тільки ще... ось що. Якщо в готах тебе цікавить тільки те, що вони яскраві... то іди краще у панк. Вони веселіші!:)
  
   А друге питання підписане "Влюблённая девушка". Так як пише вона російською, було логічним відповісти їй саме цією мовою - як неодноразово казали навіть відомі політики, коректною є відповідь тією мовою, якою до тебе звертаються.
   - Здравствуйте, доктор Фрейд. Наверное, я банальна, но меня беспредельно интересует - что же такое любовь?..
   Любовь? Это чувство такое, знаешь ли. Да ладно, я не всерьёз.
   Понимаешь, я могу сказать научным тоном. Что-то про возбуждение гормонов и инстинкт продолжения рода. Но я не буду. А просто расскажу тебе немного о разновидностях человеческого чувства, которое мы называем любовью. Любовь, как ты, я думаю, догадываешься, бывает разная. Разных типов и к разным людям.
   Начнём, пожалуй, с причин любви. Дело в том, что человек сам по себе - очень могущественное существо. Человек может в буквальном смысле сворачивать горы, ему подвластны и телепатия, и телекинез... да ровным счётом всё. Но без уверенности в себе особь рода человеческого ни на что не способна. А уверенность в себе есть эмоциональная поддержка. Знаешь, человек может любить всех, но только при одном условии - что любить будут его. Что будет кому сказать: "я тебя люблю, у тебя всё получится!". Что будет кому передать жизненные силы... и получить жизненные силы взамен.
   Любовь бывает разная-разная. Так, если ты девушка и любишь парня, это нормально в том смысле, что потом у вас могут появиться дети. Если ты девушка и любишь другую девушку, это нормально тем, что вы сможете воспитать брошенных кем-то детей. Ведь инстинкт продолжения рода якобы самый главный, да? Ох, бред. Кто в наше время любит потому, что хочет иметь детей?.. Дети нужны лишь как подтверждение "ненапрасности" нахождения на этой земле, правда?.. Ведь самое главное - любить человека. Я ни в коем случае не подстрекаю тебя ни к каким аморальным поступкам, просто объясняю, что в любви ты свободна.
   Любовь бывает нескольких типов. Вот в связи с этим я сейчас поясню тебе кое-что - между прочим, это тема моей диссертации.
   Есть элементарная влюблённость. Вот нравится человек - и всё! Ты хочешь смотреть на него, быть рядом. Если он не ответит взаимностью, ты поплачешь и влюбишься в другого. Если ответит - обрадуешься, но... это всё капитально не всерьёз и скоро кончится. Может, ты и плачешь в подушку, потому что "такой красивый и добрый человек на меня не смотрит". Но если вы будете вместе, то уже месяца через два максимум до вас дойдёт, что это не то. Совершенно не то. Влюблённость - яркая, красивая и даже в невзаимном варианте очень подкрепляет силы.
   Есть фанатизм. Бывало ведь у многих, да у всех бывает... когда готова положить жизнь на человека, сделать ради него всё! Но... нет, не ради него. А ради того, чтобы человек обратил на тебя внимание. Ты любишь кого-нибудь фанатичной любовью. Тебе отвечают взаимностью. И ты начинаешь страдать... знаешь, почему?.. потому что любишь не человека, а идеальный образ, не видишь человека таким, какой он есть... а потом тихо прозреваешь. Ты любишь нечто сверхзамечательное, а оно оказывается банальной особью. Ты возвышаешь и страдаешь в полном убеждении, что тебе просто обязаны ответить взаимностью, а остального просто не понимаешь... Знаешь, не было ни одного фанатизма, который бы хорошо кончился. Даже браки по влюблённости прочнее браков по фанатизму.
   И, наконец, единодушие. А вот тут уже весь прикол в том, что ты не просто любишь человека. Ты с ним дружишь. Почему - да потому, что вы одинаковы почти во всём, а в том, в чём отличаетесь, прекрасно друг друга дополняете. Потому что у вас всегда есть темы для разговоров и вам никогда не скучно друг с другом. Вы ничего не ждёте и не требуете друг от друга... просто рано или поздно понимаете, что больше не сможете врозь, никогда не сможете. Единодушие - это когда изначально принимаешь человека как есть.
   Находят единодушие не все, далеко не все... к сожалению. Вообще-то, чем больше света будет в твоей душе, тем больше вероятности, что единодушие найдёт тебя, понимаешь?.. чем чище и искренней ты будешь любить, тем больше у тебя шансов, что какая-нибудь следующая любовь окажется той, настоящей.
   И никогда не принимай ничьих советов ни о возрасте, ни о характере любви. Любишь - люби, главное не попасть из-за этого в разные глупые проблемные ситуации. Вовремя возвращаться домой, избегать контактов (даже поцелуев) по "влюблённости с первого взгляда", которая уже на другой день забывается, и так далее. И не забывай про учёбу, она правда важна, я-то знаю.
   Словом, любовь - это твоя уверенность в себе. Поняла? Люби.
  
   Ну ось, відповів. Більш ні на що в цьому номері відповідати не буду, влітку розберуся з іншими листами. Ви, найголовніше, пишіть!
   З посмішкою,
   0x08 graphic
Завжди Ваш,
   Ал. Фрейд
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   12.
   @_@
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"