Иватович Константин Валериевич : другие произведения.

Оповiдання

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Майбутнє настало... Учора Уявiть, що Ви потрапили до свiту за декiлька десяткiв рокiв. Переважна бiльшiсть людей носять контактнi лiнзи, але... Не тому, що мають поганий зiр. Навпаки, вони мають не тiльки кращий зiр нiж ми але i набагато бiльше всебiчних можливостей, нiж будь-хто мав iз нас. Усе це чому?

  Майбутнє настало... Учора
  
  Уявiть, що Ви потрапили до свiту за декiлька десяткiв рокiв. Переважна бiльшiсть людей носять контактнi лiнзи, але... Не тому, що мають поганий зiр. Навпаки, вони мають не тiльки кращий зiр нiж ми але i набагато бiльше всебiчних можливостей, нiж будь-хто мав iз нас. Усе це чому?
  
  Google/SpaceX чи хтось iнший, впровадили всесвiтню мережу wi-fi i тепер кожен має можливiсть приєднатися до мережi безкоштовно. Технологiї VR настiльки встигли розвинутись, що вже не схожi на нашi "сучаснi" Google Glass або Oculis. Тепер це звичайнi контактнi лiнзи, на якi подають iнформацiю численнi дата-центри. Але хiба це усе, що змiнилося через якийсь там безкоштовний вай-фай та новi типи змiшано-вiртуальної реальностi, скажете Ви? Звiсно нi!! А от тепер я розповiм, як вiртуально/змiшана реальнiсть змiнить свiт до невпiзнанностi...
  
  Нiч. Жоден з лiхтарiв не працює, Ви йдете додому але усе бачите нiчним зором. Мапа мiста чiтко накладається i тепер Ви не заблукаєте нiде, навiть у пiтьмi. Порахуйте, скiльки електроенергiї збереже свiт... Викопне вугiлля стане непотрiбне. Екологiя покращиться, але не тiльки через це. Зараз розповiм бiльш розлого про два фактори, якi я вiдкрив: Ваша БЕЗПЕКА та ЕКОЛОГIЯ.
  
  Щодо безпеки. Оскiльки Ви майже постiйно у лiнзах, стандартнi додатки будуть попереджати Вас про будь-яку небезпеку: будь то вiдкритий люк чи рiвчак, чи злодiй. Будь-який зловмисник буде одразу заарештований, адже можна буде увiмкнути автоматичну систему сповiщення полiцiї на загрозливi дiї деструктив. Рiвень насилля у суспiльствi та злочинностi, таким чином, можна буде звести до абсолютного мiнiмуму. Теж саме i стосовно руху авто та пiшоходiв, - усi системи синхронiзованi i будуть автоматично попереджати про небезпеку й людину за кермом i пiшу людину. Так само, якщо виникає стихiйне лихо, додатки можуть попередити вас про небезпеку, й у випадку, якщо вона поруч - вiдшукати найкраще сховище вiд нього, або викликати рятiвнi служби.
  
  А що стосовно екологiї? Це розлоге поняття i тут потрiбно виокремити усi чинники. Наприклад, суспiльство споживання. Опишу приклад на вашому "уявному" будинку чи квартирi в майбутньому. Вже не будуть потрiбнi шпалери чи фарба- достатньо буде зробити якiснi стiни та комунiкацiї, а дизайн iнтер'єру зможете мiняти щоденно. Телевiзорiв не стане, як i комп'ютерiв. Необходностi в них не буде, бо ви i так пiд'єднанi до мережi i бачите усе, що заманеться. Платити доведеться тiльки за сховища вашої iнформацiї на серверах.
  
  Купа дрiбниць, що зараз "прикрашають" нашi будинки - стають непотребом. Адже кожен може змiнити свiй дизайн кiмнати на будь-який смак. Не доведеться платити стiльки рахункiв за свiтло, адже купа гаджетiв, телевiзорiв, планшетiв, мобiльних та iншої середньовiчної електронiки у вас не буде. Будь-яку iнформацiю можна буде голографувати через вашi лiнзи будь-де. Чи то чат iз приятелем, чи вiдеорозмову, текст книги, газети, тощо.
  
  Те саме i стосовно зовнiшностi Вашого аватара. Можна зекономити на одязi чи макiяжi, аксесуарах. Одягатися просто, але мати будь-який вигляд у мережi, до якої будуть приєднанi майже усi. Соцiальнi мережi стануть пережитком минулого бо люди будуть бачити iнформацiю мро одне одного одразу. Вже не потрiбно буде шукати людей через "Iщу тебя..." Усе стало значно простiшим. I ось тепер уявiть скiльки людство збереже ресурсiв, особливо дерев... Скiльки грошей може зберегти кожен iз нас. А скiльки заробить!!
  
  А як буде виглядати освiта? Її можна буде також осучаснити, зменшити витрати на неї i водночас пiдняти рiвень i ефективнiсть навчання за допомогою голографiчних iнтерфейсiв, нової iнтерактивної подачi iнформацiї, квестiв, тощо. Вже не потрiбно буде уявляти на заняттях, як виглядають атоми чи використовувати примiтивнi штуки, наприклад як мiкроскоп. Усе можна буде зрозумiти за допомогою 3D-моделювання, й iнших кроссоверних способiв. Тож навчання стане активним та ефективнiшим, а витрати на папiр та iнше - зменшаться. Дiти та пiдлiтки зможуть "подорожувати" свiтом не виходячи з класу, бути на екскурсiях у важливих пам'ятках- не встаючи з парти... Рiвень освiченостi та культури, через iнновацiйнi методи навчання звищiться. Можна буде забути про такi термiни, як "втрачене поколiння". Адже пiдхiд можна буде знайти до кожного, залежно вiд типу сприйняття iнформацiї.
  
  Кожен може стати дизайнером iнтер'єру, вбрання, аксесуарiв, текстур, тощо. За це люди зможуть отримувати реальнi грошi будь де. Це не фантастика вже зараз, якщо Ви знаєте про мережу Second Life. I тут ми пiдходимо до iншого моменту - навколишнього свiту. Вiн стане: безпечнiшим, зокрема i для здоров'я та толерантним до Природи, простiшим у сферi комунiкацiй та соцiального устрою й зокрема iндивiдуального, i найголовнiше - дешевшим для кожного з нас. Смiття зникне з вулиць, злочиннiсть буде подолано, оскiльки кожен з нас буде монiторити безпеку суспiльства автоматично.
  
  I ось... Ви зранку виходите на роботу. Що ви будете бачити навколо, окрiм чистих вулиць та найрiзноманiтнiших образiв аватарiв людей? До речi, про аватарiв. Кожен може рекламувати свою продукцiю сам - голографувати оголошення для всiх прямо перед собою. Особистi таланти можуть прогодувати вас у реальному свiтi. Це, на хвилинку, вже крок до реального постiндустрiального суспiльства, де люди займаються творчiстю, а роботи виконують основну роботу. Бо суспiльство споживання - зникло, померло. Вже майже нiчого споживати окрiм їжi, води, предметiв першої необхiдностi... Це справжня революцiя по всiх фронтах, яку не зможе зупинити жодна влада.
  
  [Ах так... Влада. А ось подумайте, чи потрiбна буде вона, коли в кожного буде iнтернет? Краундфайдинговi та подiбнi платформи стануть звичайним явищем i через те, що майже всi люди будуть поєднанi з мережею, - зiбрати кошти на будь-що - стане набагато простiше. Починаючи вiд облаштування вулицi або щакiнчуючи глобальними проектами - люди зможуть скооперуватись самi через безлiч спецiалiзованих мереж. Громадянське суспiльство розквiтне, а влада буде виконувати хiба що суто представницькi функцiї, наприклад серед представникiв територiй, бо маю надiю - свiт стане глобальним. Тодi люди зможуть подорожувати вiльно. Кордонiв не повинно бути. Потрiбнi єдинi для усього свiту цивiлiзованi закони, зокрема i економiчнi. Разом iз вiдкритими кордонами - свiт зможе подолати бiднiсть i гармонiйно спiльно розвиватись у всiх сферах. Таким чином, манiпулювати суспiльством - буде ну дуже складно. Коли для подолання несправедливостi вистачить лише одного заклику, який поширять усi небайдужi.]
  
  I ось - локацiї. Ви самi можете доповнити її власними фiшками: рожеве небо або веселка на нiй, чи Юпiтер на пiв небокраю, новi супутники або квiточки замiсть зiрок. Усе залежить вiд Вашої фантазiї. Готи зможуть бачити свiй свiт, Ви - свiй. I в такому багатогранному середовищi анонiмному для кожного - буде комфортно усiм. Налаштування контрасту та яскравостi, якщо не вистачає свiтла або навпаки - усе це буде у Ваших руках. I до речi, Покемони - також. Вони можуть iснувати поруч iз Вами, так само як для когось вурдалаки чи зомбi. Це вирiшувати тiльки вам.
   У такому суперсоцiальному свiтi - кожнiй добропоряднiй людинi буде простiше знайти своє мiсце у життi, шматок хлiба та кохану/коханого. Звiсно, можете усе це вважати моїми рожевими думками. Але це лише алюзiя на те, як ми реально можемо використати новi технологiї. Якщо буде iнакше - то будемо виннi тiльки ми самi.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"