Изергина Лариса : другие произведения.

Из пушек по воробьям Firing cannons at sparrows

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Апокалипсис: Июльские тезисы 2022. Ошибочка вышла: удары не по тем штабам. (Памфлет. Из циклов "Тезисы 2022", "Хроники Апокалипсиса". Примечания автора. Авторский подстрочный перевод на английский.) The Apocalypse: A July 2022 run-down. A slight deviation has come about: strikes but at the wrong headquarters. (A lampoon. From the "Run-down 2022", "Chronicles of the Apocalypse" cycles. The author's notes. The author's interlinear translation from Russian.)

  
   Аннотация: Апокалипсис: Июльские тезисы 2022. Ошибочка вышла: удары не по тем штабам. (Памфлет. Из циклов "Тезисы 2022", "Хроники Апокалипсиса". Примечания автора. Авторский подстрочный перевод на английский.)
  
   Из пушек по воробьям [1]
   Лариса Изергина
  
   Преамбула: Главковерхи Картеля "Каратель" [2], по-видимому, в детстве не наигравшиеся в оловянных солдатиков, но наверставшие это игрой в танчики [3], когда им на бошки, не весть откуда, свалились генеральские папахи, набрав в Армию и для парадных войск вояк и воительниц модельной внешности, а также занявшись торговлишкой советским устаревшим хламом, слегка его "подапгрейдив" чисто внешне, настолько уверовали в собственную стратегическую и тактическую мудрость (которая, увы, не свалилась на них одновременно с папахами), решили показать всему миру мастер-класс по стрельбе из пушек, не по воробьям даже, а ещё более "высокоточно" - по комарам! Увы и ах! мир, посмотрев на действо, не впечатлился, а совсем даже наоборот, поняв досконально, с кем имеет дело, решил вступить в прокси-дуэль: как и было обещано, посыпались "удары по штабам", только ошибочка в расчётах вышла - штабы оказались нашими...
  
   Апокалипсис: Июльские тезисы 2022.
  
   1. Констатация: - Господа присяжные кнопкодавы, у нас какие-никакие "выборы" на носу, не изобразить ли нам заботу о лохторате в плане "экономика должна быть экономной" [4]? - такими речами встретил Крысиный король [5] Картеля сбежавшуюся по одному его свистку ГосДурацкую [6] дворню, и продолжил: - Не бойтесь, и на этот раз кровопролитиев не будет: одного чижика сожру [7], другого на его место поставлю (с вас - формальный одобрямс). Одобрямс был получен, не отходя от кассы, и дворня бросилась переставлять кровати в "девичьей" [8] оккупационной администрации РФ. Крысиный король окинул прищуренным взглядом новую конфигурацию (очень напоминавшую фигуру из трёх пальцев в сторону Щелкунчика [5]), остался доволен очередным "обновлением" (без обнуления на этот раз) и приказал тем же клоунам возлечь в новой конфигурации. И вот - картина маслом [9]: "Они ляглы и готовы" [10]. Щелкунчик пощёлкал мощной челюстью (как всегда, впустую, ореха ему никто и не собирался давать) и задумался: на какие ещё пакости "они готовы", учитывая, что весь июль пакости сыпались, как из рога изобилия?
  
   2. Тенденции: Поскольку вся "высшая арифметика" "эффективных менагеров" финансово-экономического (а также примкнувшей к ним с боку припёкой "группы товарищей" из военного) сектора сводится к незамысловатой формуле "прорыв + провал [11] = прорва", в эту прорву и провалились все те финансовые ништяки, которыми, нежданно-негаданно, осыпали "уважаемые западные партнёры" Картель "Каратель".
  
   3. Риски: Как и следовало ожидать, основные риски в настоящий момент проявились по линии межнациональных отношений. Тихой сапой, под сурдинку запрета на обсуждение любых проблем, связанных с делами армейскими, эта самая, якобы "народная", на самом деле - ЧА [12] Картеля, преобразуется в невиданного на Руси лего-монстра из чисто этнических подразделений, потенциально - Армий множества существующих на территории РФ мононациональных образований с уже выдавленным или дискриминируемым русским "меньшинством". Русские, "естественно", остаются без своей этнической Армии. Таким образом, Картелем откровенно и открыто готовится распад РФ на множество этнических новообразований, каждое из которых будет иметь собственную, обкатанную и слаженную в ходе реальных боевых действий Армию, основной задачей которой будет держать под контролем этнически русское население со сведением его в перспективе к нулю.
  
   4. Выводы: Мечта идиота [13], лелеемая с незапамятных времён - уничтожение России - близка к осуществлению, как никогда. Если русские - которые "не сдаются", правда же?.. - не найдут способ всю эту деятельность решительно и бесповоротно пресечь. Начинать придётся с тех, что "ляглы и готовы".
  
   31 июля 2022 г.
  
   1. Из пушек по воробьям: Стрелять из пушки по воробьям (разг. ирон.) - прилагать большие усилия ради небольшой выгоды.
  
   2. Картель "Каратель": полицейское "государство" гаитянско-дювальеристской модели с вкраплениями китайской "специфики". Зд.: Отсылка к памфлету "Картель "Каратель"". Апокалипсис: Декабрьские тезисы 2021. См. http://samlib.ru/editors/i/izergina_l/kartel-karatel.shtml
  
   3. игрой в танчики: намёк на несолидное увлечение военных главнюков РФ так называемым танковым биатлоном.
  
   4. "экономика должна быть экономной": Полный текст звучал так: "Экономика должна быть экономной - таково требование времени." - тезис (впоследствии ставший политическим лозунгом), прозвучавший 23 февраля 1981 г. на XXVI съезде КПСС в отчётном докладе генсека Л. И. Брежнева. (Источник: Википедия)
  
   5. Крысиный король: Отсылка к памфлету "Без иллюзий". Апокалипсис: Февральские тезисы 2022. См. http://samlib.ru/editors/i/izergina_l/bez-illuzij.shtml
  
   6. ГосДурацкую дворню: ГосДура (уничиж.) - Гос. Дума, подчёркивает отсутствие у населения уважения к этому липовому органу государственной власти, основная функция которого - обслуживать (отсюда "дворня") хотелки хозяина-барина Картеля "Каратель" и штамповать репрессивные законы. Поскольку, как известно, "бабло побеждает добро", они утвердили для себя любимых зарплаты и прочие выплаты, немыслимые по сравнению с мизерными зарплатами и пенсиями, которые они выделили "с барского плеча" населению, которое содержит этих моральных уродов и бездельников.
  
   7. кровопролитиев не будет: одного чижика сожру: аллюзия на басню М. Е. Салтыкова-Щедрина "Медведь на воеводстве": " - Вот так скотина! добрые люди кровопролитиев от него ждали, а он Чижика съел!".
  
   8. переставлять кровати в "девичьей": аллюзия на известный анекдот про перестановку кроватей в публичном доме: " <***> ... когда у них [в борделе] доходы падали, они кровати не двигали, они блядей меняли" - подчёркивает "низкую социальную ответственность" (мем от ВВП), т. е., продажность "дворни" Картеля "Каратель".
  
   9. картина маслом: крылатое выражение, подходящее для всех случаев жизни, когда надо как бы сделать стоп-кадр, подразумевает яркие ситуации, существенные моменты, на которые надо обратить внимание, стало особенно популярным вслед за персонажем Давид Гоцман в телесериале "Ликвидация" (РФ, 2007, реж. С. Урсуляк).
  
   10. "Они ляглы и готовы": перефразированная цитата из кинокомедии "За двумя зайцами" (СССР, 1961, реж. В. Иванов): "Барышня уже легли и просять".
  
   11. прорыв + провал: Отсылка к памфлету "Прорыв? Провал!". Апокалипсис: Ноябрьские тезисы 2021. См. http://samlib.ru/editors/i/izergina_l/proryv-proval.shtml
  
   12. ЧА: Частная Армия, по аналогии с ЧВК (Частная военная компания).
  
   13. Мечта идиота: Это крылатое выражение персонажа Остап Бендер из романа И. Ильфа и Е. Петрова "Золотой телёнок" (1930-1931) передаёт чувства, связанные с завершением какого-либо этапа или периода в жизни, влекущим за собой сожаление с оттенком печали.
  
   Abstract: The Apocalypse: A July 2022 run-down. A slight deviation has come about: strikes but at the wrong headquarters. (A lampoon. From the "Run-down 2022", "Chronicles of the Apocalypse" cycles. The author's notes. The author's interlinear translation from Russian.)
  
   Firing cannons at sparrows [1]
   by Larissa Izergina
  
   A preamble: The commanders-in-chief of the "Butcher" Cartel [2] who, apparently, in their childhood, did not manage to play the field of tin soldiers, but have made up for it by playing tanks [3], when the general astrakhan hats fell on their double-domes, goodness only knows where from, having enlisted in the Army and for the parade troops warriors and warrioresses with a model exterior, as well as having engaged, on a small scale, in an arms trade in Soviet outmoded weapon scrap, having slightly "upgraded" it merely on the surface, they have come to believe in their own strategic and tactical wisdom (which, alas, did not fall on them at the same time as astrakhan hats) and decided to show to the world a master class in firing cannons not even at sparrows, but with yet higher accuracy - at mosquitoes! Alas and ah! the world, having witnessed the show-off, was not impressed, but quite the opposite, having understood inside out who it was dealing with, decided to enter into a proxy duel: as was promised, "strikes at the headquarters" started falling thick and fast, only a slight deviation came out - the headquarters turned out to be ours...
  
   The Apocalypse: A July 2022 run-down.
  
   1. An ascertainment: - Gentlemen of the key-press crooks jury, we have sort of "elections" very soon, isn't it time to start imitating some palaver kind of regard for the electorate dupes in terms of "the economy should be economical" [4]? - thus the Rat King [5] of the Cartel addressed the State Dump [6] menials who had come running at his single whistle, and continued: - Don't worry, no bloodshed this time: I'm going to gobble up just one siskin [7] and post another one instead (you have to give your formal approval). An approval was received right away, and the menials rushed to rearrange the beds in the "nunnery" [8] of the occupation administration of the RF. The Rat King ran a necked eye over the new layout configuration (which looked very much like a thumb stuck between an index and a middle fingers towards the Nutcracker [5]), was satisfied with a still another "update" (without any re-zeroing this time) and ordered the same clowns to lie down in the new configuration. Thus there's a filled up canvas [9]: "They have lain down and are ready" [10]. The Nutcracker made a few snaps with his mighty jaw (in vain as always, no one was going to give him a nut) and thought: what other dirty tricks "are they ready for", given that all July dirty tricks were pouring down like from the horn of abundance?
  
   2. Trends: Since the entire "higher arithmetic" of the "effective managers" of the financial and economic (as well as the "group of comrades" from the military who joined them sitting on the sidelines) sectors is reduced to a simple formula "a breakthrough + a breakdown [11] = a bottomless pit", all the financial goodies that, against all expectations, were showered by "dear Western partners" on the "Butcher" Cartel went into that very pit.
  
   3. Risks: As expected, the main risks at the moment have manifested themselves in the area of interethnic relations. On the sly, under the mute ban on discussing any problems concerning the Army, this very supposedly "people's", but in fact - the Cartel's PA [12], is being transformed into a Lego monster, unprecedented in Russia, of wholly ethnic divisions, potentially - the Armies of the multitude of the subnational entities existing on the territory of the RF with the Russian "minority" already displaced or discriminated against. The Russians, "naturally", are left without their ethnic Army. Thus, the Cartel is frankly and openly preparing the disintegration of the RF into numerous new ethnic formations, each of which will have its own Army, tested and well-coordinated in the course of real hostilities, and the main task of which will be to keep the ethnically Russian population under control and reduce it to zero in the future.
  
   4. A conclusion: An idiot's dream [13], fostered from time immemorial - the destruction of Russia - is closer than ever to being realized. If the Russians - who "never surrender", right?.. - do not find a way to nip all that activity outright in the bud. To start with those who "have lain down and are ready" seems inevitable.
  
   July 31, 2022
  
   1. Firing cannons at sparrows: To fire a cannon at sparrows (colloq. iron.) - to make a great effort for a small gain.
  
   2. the "Butcher" Cartel: a police "state" after the Haitian-Duvalierist model interspersed with a Chinese "know-how". Here: A reference to a lampoon "The "Butcher" Cartel". The Apocalypse: A December 2021 run-down. REF: http://samlib.ru/editors/i/izergina_l/kartel-karatel.shtml
  
   3. playing tanks: a hint at an improper passion of the military top turds for the so-called tank biathlon.
  
   4. "the economy must be economical": The full text ran as follows: "The economy must be economical - this is the requirement of the time." - a maxim (which later became a political slogan), which was announced on February 23, 1981 at the XXVI Congress of the CPSU in the report of Secretary General L. I. Brezhnev. (Source: Wikipedia)
  
   5. the Rat King: A reference to a lampoon "No illusions". The Apocalypse: A February 2022 run-down. REF: http://samlib.ru/editors/i/izergina_l/bez-illuzij.shtml
  
   6. the State Dump menials: the State Dump (derog.) - the State Duma, emphasizes the lack of respect among the population for that phony state authority body, whose main function is to indulge the buttlee's of the "Butcher" Cartel every whim (hence "the menials") and to churn out repressive laws. Since, as is well known, "beans beat good", they have fixed for themselves-the-loved-ones salaries and other tall allowances incomparable to the scanty earnings and pensions that they have allocated "off their own back" to the population that maintains all these moral morons and chairwarmers.
  
   7. no bloodshed this time: I'm going to gobble up just one siskin: an allusion to a fable by M. E. Saltykov-Shchedrin "A Bear Military Governor": " - That's a nice brute! good people expected bloodshed from him, but he ate our Siskin!"
  
   8. rearrange the beds in the "nunnery": an allusion to a well-known anecdote about rearranging beds in a brothel: " <***> ... when their incomes [in the brothel] showed a decrease, they didn't move the beds, they renewed the whores" - emphasizes a "low social responsibility" (a VVP's meme), i.e., the corruptibility of "the menials" of the "Butcher" Cartel.
  
   9. a filled up canvas: a catch phrase suitable for all occasions when it is necessary to make a sort of snapshot, implies some vivid situations, significant points that need to be paid attention to, it became especially popular after being used by a character of David Gotsman in a television series "Liquidation" (RF, 2007, dir. S. Ursulyak).
  
   10. "They have lain down and are ready": a rephrased quotation from a comedy movie "Chasing Two Hares" (USSR, 1961, dir. V. Ivanov): "Our young lady has already lain down and invites you in."
  
   11. a breakthrough + a breakdown: A reference to a lampoon "A breakthrough? A breakdown!". The Apocalypse: A November 2021 run-down. REF: http://samlib.ru/editors/i/izergina_l/proryv-proval.shtml
  
   12. PA: Private Army, by analogy with PMC (Private Military Company).
  
   13. An idiot's dream: This catch phrase of the character Ostap Bender from a novel by I. Ilf and E. Petrov "The Golden Calf" (1930-1931) conveys feelings associated with the completion of a stage or period in life, entailing regret with a touch of sadness.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"