Яиков Александр Николаевич : другие произведения.

Сказка Дида Сашка о рыбаке и прочих героях эпоса

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    О невероятных коллизиях реальной жизни.

   У давни-стародавни времьена жыв по-над Днипром хлопэць, - Богдан Голопупенко. Хозяйства в нёго було дюже небагато: - угрузшая у землю хата, ще вид прадедов стоявша, кит у полосочку на припечку, та хряк Борис Абрамович у хлеве; шшэляста лодка та рыбачья сеть, - щоб рибу ловыты. Так и жыв хлопэць, - рибу впоймаеть - зъисть, з китом та хряком поделившыся, а що нэ зъисть, - то нэ понадкусувае, як некоторые, - а снесе на базар, наторгуе жменьку грошиков на хлебушек, - ото и ладно.
   И вот, одним вутречком закинув наш Богдан сетку у Днепр, - та й вытягнув тину морскую, стару порвату калошу, та глиньяну макитру, сургучом запечатанну. Письмена на ёй - сплошь вязью, на нехристьской мове. Подывывси Богдан, - грамоту розумиеть, а прочитати не могёть, ну й пошкрёб ту посуду, шоб грязюку стереты. Вдруг - гром, молния, дыму полна шаланда, - пробка-то з макитры соскочила, и выйлизла видоттудова шшука - сама в чешуе як жар горыть, - золотая, ясен пэрэць! На плавнике колечечко, по колечечку буковки пляшуть, типа "Аш назг дурбатулук, аш назг кримпатул...".
   Ото, выйлизла шшука з макитры и гуторить хлопчику на ёго ридной украинськой мове: - Чого тоби надобно, диду?
   - Окстися, риба моя, чи ты з дуба рухнула? Якый я тоби дид? - з недоуменнем каже до шшуки хлопэць.
   Нуто, шшука у запазуху попнулася, лорнет вытягнула, на парубка скрозь нёго побачила, - Ох, - гуторе, - звиняй, парнишечко, тётку, - стара я вже, зренне мине подводить! Рокив-то мине нэмало, - багато воды втекло з тех пор, як найбильшый гетьман над джыннами Саурон-ибн-Сулейман-ибн-Дауд, мир з йимы троимы, за ослушанне посадил мене у цэй глиняный сосуд! А за тэ, що ты мэнэ висвободив, я тоби подарю за так безвозмездно магичну хворостину, - цэ вешчь шибко ценна та могуча, - бо принедлежала вона раней Великому Колдуняке Пану Волу де Морту, допокуда ёго Гарька Гончаренко нэ побив у нэчестном бою...
   Казала, хворостину презентовала, та й була такова.
   И сев хлопчик Голопупенков у лодки з магичною хворостиною у руке, - ну як дурень, - та й думу задумав, - що з цэй деревякою зробыты?..
   - Дай-кося я соби постирушну машину , полный автомат, наколдую, - буде у чём шаровары та рубаху просвежыты! - и махнув хворостиною.
   Глядь, а на береге рядом з хатою появилася старуха, а перед нею - розбитое корыто!!! Нихрена соби, сервис!..
   Тильки подогнав Богдан лодку до берега, - а старуха ну ёго облаивати, - бранити та обзывати лексически нэпорьядочно, - мол, шляисси чорт-те где, а у хате и пожграты ни крохи нэмае!
   Подумковал хлопчик, махнул хворостиною ще раз, та й каже, - Хочю, щоб швыденько риба наловылася, почыстилася та поварылася, а я до того и пальцом нэ пошевельнул!
   Тута - стук! Гряк! Кирдык!!! Видоткудова ни взялыся, а появилыся два удальця - одинаковых з лиця, обое супертяжолой весовой категорьи, кулаки в них як гири, хари як у братьёв Кличко... та то воны и булы!!!
   У мгновенный момент те браття у лодку - прыг, сетку у воду, пуда три рибы вытягувають, раз, - воны вже на берегу, вже костёр палют, у казан рибу сыплють, солють-перчуть, моркошки картошки добавляють, пробують - вау! Райское наслажденне!!!
   Нихто и опомницця нэ успев, а воны усю уху зъилы, та повалилыся , и - ну хоря давыты!
   Осерчал тогда Богдан Голопупенко, та як крыкне:- Та пропади воно усё пропадом! И хворостиною - хлобысть!
   Тут же ж з-за острова на стрежень, в чешуе, як жар, горя выплывають розписные тридцять трое колдыря, по маршруту - из Дону до дому, а здеся - по шшуччему веленню! З нимы дидко Беломор. Канал. Ну, послали ёго - мол, канай отседова! - ото вин и канал. Пидманулы воны бабку, корыто, братьёв Кличков та магичну хворостину, та й забралы з собою. И тильки йих и видалы...
   Пропало усё пропадом, и стало як було.
   А Богдан Голопупенко постояв, потылыцю почухав, - та й напысав про усё книжков з картинкамы, - штук несколько. И об шшуке, и об кольце з надпысью, и о великой бийке Пана Вола де Морта з Гарькою Гончаренкой на магичных хворостинах, - напечатав йих пид розличнымы прозвишшамы у различных издательствах, получив немьеряно грошей гонорару и став жыти припеваючи...
   ... Ото, диты, така вона е, - реальна жыття, - ни за що нэ вгадаеш, з якого боку тоби приласкаеть, а з якого боку - байдиком по горбяке перетянеть!!!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"