Ящук Владимир Иванович : другие произведения.

Писано в Радивиловi 1568 року

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    "Радивиловський Апостол. 1568 р. Писаний на Волинi, в м. Радивиловi, писцем Францишком, в домi пана Семена Борщовського. IР НБУВ, ф. 28, Љ 766, арк. 394-394 зв." - такий скупий запис пiд фотокопiєю сторiнки цього Апостола, вмiщеною на сайтi "Автограф української iсторiї: IХ-ХХI ст." (Роздiл "Найдавнiшi слов"янськi автографи: IX-XVI ст.").

  "Радивиловський Апостол. 1568 р. Писаний на Волинi, в м. Радивиловi, писцем Францишком, в домi пана Семена Борщовського. IР НБУВ, ф. 28, 766, арк. 394-394 зв." - такий скупий запис пiд фотокопiєю сторiнки цього Апостола, вмiщеною на сайтi "Автограф української iсторiї: IХ-ХХI ст." (Роздiл "Найдавнiшi слов"янськi автографи: IX-XVI ст.").
  Отже, маємо ще одне свiдчення того, що Радивилiв ХYI столiття був не тiльки мiстечком ремiсникiв та селян, тут пропагувалася християнська мораль, жили високоосвiченi для свого часу люди. Зауважимо, що час створення "Радивиловського Апостола" майже збiгається з першими письмовими згадками про мiстечко Радивилiв, яке перебувало у власностi Миколая Радзивiлла Чорного щонайменше з 1564 року. А це дає пiдстави припускати бiльш давнє iснування поселення (з якоюсь iншою назвою). Тiльки у вiдлагодженому суспiльному середовищi знаходили потребу в переписуваннi релiгiйних книг, забезпечуючи писцiв недешевим папером. Переписана книга знаходила своїх читачiв, а значить наш край був достатньо письменним. I не тiльки Семен Борщовський та Францишек вiдчували потребу в створюваному ними Апостолi. До речi, мандрiвники середньовiчною Волинню iз здивуванням вiдзначали, що грамотою тут володiли навiть жiнки. А при церквах письма вчили дiтей.
  Неспроста наш край має вiдношення i до творення лiтератури. Нагадаю доволi вiдомий факт: 1575 року значного розголосу набув сатиричний вiрш теслугiвця Iвана Журавницького "Хто йдеш мимо...", який спричинив навiть судовий розгляд у повiтовому Луцьку, тому, будучи записаним на сторiнках судової справи, твiр зберiгся в архiвах.
  Є ще один цiкавий iсторичний факт iз тiєї ж епохи: у 1593 - 1594 роках теслугiвський iєрей Єрмоген, родом iз Торчина, на прiзвисько Тихоненя Яцкович, у Теслуговi переписав "Апостол" з видання Франциска Скорини (Вiльно, 1525). Ця богослужбова книга була виявлена на хорах церкви у Вербi на початку ХХ столiття дослiдником старовини Г.Iсаєвичем.
  У Крупцi ще в ХIХ столiттi, за свiдченням М.Теодоровича, мiсцева церква користувалася отриманим вiд попереднiх священнослужителiв примiрником Апостола львiвського видання 1574 року.
  Як бачимо, поява "Радивиловського Апостола" 440 рокiв тому i саме в Радивиловi не була випадковiстю. Як не було випадковiстю й те, що в Пересопницi неподалiк Рiвного в 1556 - 1561 роках архiмандрит мiсцевого монастиря Григорiй переклав Євангелiє з церковно-словянської на тодiшню письмову староукраїнську мову (на цьому рукописному Євангелiї нинi присягають на вiрнiсть українському народовi Президенти України). А в 1581 роцi в Острозi було видрукувано знамениту Острозьку Бiблiю, перше повне друковане видання всiх книг Святого Письма церковно-слов"янською мовою, пiдготовлене гуртком учених при Острозькiй школi i здiйснене друкарем Iваном Федоровим за сприяння князя Костянтина Острозького. Володимир ЯЩУК.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"