Косiвчук Юлiя Фелiксiвна : другие произведения.

Запах Жовтий

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Осінньо-кольоровий нарис

   Салатовий колір пахне теплицею, молодими наїжаченими огірками, теплими бджолами на жовтих коронах суцвіть і ще не стиглим сонцем. Я добре пам'ятаю запах молодого зеленого кольору і не пам'ятаю його взагалі.
   - Але хіба це не природньо? - хрипло, з легким скляним відлунням, шарготить мені лаврове листя.
   Я обережно вирибалюю його з вузького горла банки. Лаврове листя завжди пахне минулим! - підсумовую відчуте я і відчиняю кватирку. Це наш умовний знак! Жовтень лише цього й чекав: він миттєво залітає в дім, осідлавши навжені протяги. Він почувається тут, як вдома: безцеремонно зазирає у кожну шухляду, у скрипучі шафи, кидає лимонні бліки на порцелянове пузо китайського чайника з неймовірно красивою дівчиною з білим зимовим облличчям, на бурштинові боки слоїків з абрикосовим варенням, а також на мої коліна і тепло-вологий ніс кота Нікотина. Кіт образливо, хоч і ліниво, струшує з себе іще не вицвілий Жовтень і розчинюється у темному причілку. Всі кутки у нашому домі вже впали у сплячку, і лише сонні павуки час-від-часу пульсують живими серцями на невидимих жилах.
   Жовтий колір пахне спогадами, барбарисом, пізніми жоржинами на маминій блузці, карамелькою і опалим горіховим листям.
   ... і ще чимось далеким... А! Знаю! Другим вічним коханням! Звісно другим, бо перше живе у зимових запахах, але ані ялинкою з іще бабусиними іграшками, ані мандаринами, поцяцькованими гірляндовими веселками, Жовтень не пахне, тому альбоми зі світлинами давноминулого Січня пірнають углиб шафи. Натомість виймється підручник з алгебри 1993 року випуску, який проти його згоди (начебто я питала), виконував важливу функцію архіваріуса, ставши домівкою для мого гербарія. Думаю, тепер він пишається цим, бо серед його формул і непосильних задач і досі живе дубовий листочок, підібраний у день смерті його батька-дерева, спиленого років двадцять тому.
   Об мою гомілку треться нікотиновий колір, і його вологий ніс викликає Листопад. Йому, Нікотину, затишно серед роздягнених дерев і моїх теплих вовняних шкарпеток, і йому вже пахне, пахне білим.
   А мені -- ні. Мені заклало ніс від протягів, і Жовтень ображено зачиняє кватирку, прихоплюючи із собою дубового свідка мого кольорового дитинства.
                                                                            Запах Жовтий. Юля Косівчук, 5 вересня 2013 р, Берклі
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"