Кучмук Володимир Костянтинович : другие произведения.

Понятуцiя?

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

ПОНЯТУЦIЯ?

Приснилися менi наче у "чарiвному снi" вiдомi артисти Тарапунька i Штепсель, немовби вони опинились у нашому часi i не де небудь, а бiля трибуни Верховної Ради.

- Ой, давненько, Штепселю, ми з тобою не виступали...

- Тогда начнем. Здравствуйте, дорогие... Дорогие...

- Товпода i госварищi!

- Это что за непонятные термины, Тарапунька?

- Прийми до вiдому, що за час нашої вiдсутностi вiдбулись великi змiни в iнформацiйному просторi України...

- Что-то ты как-то странно заговорил...

- А подивись навкруги: тут розумiють особливу, полiтичну мову... Крiм того, ти не розумiєш поточного моменту. Ну, звiдки пiсля десятирiч керування радянської влади, з пiонерiв, комсомольцiв та членiв комунiстичної партiї взятися господам...

- Что ж - логично, но в чем разница между... товподами и госварищами?

- Пояснюю: госварищ - це людина, яка хоче втихаря користуватись благами господина, але у той же час хоче, щоб усi iншi її вважали товарищем; а товподин - це бувший комсомольський товариш, який бiльш за все хоче щоб його вважали господiном.

- Понятно, но потише, Тарапунька, это тебе не дворец "Украина"... Смотри и справа, и слева что достают из-под сидений. Наверное, сирены...

- Зрозумiв. Швидко мiняємо тему. Ти знаєш, що цiкавить наших народних депутатiв зараз бiльше за все?

- Что-то слышал в кулуарах. Какая-то Дуся... Конституция...Коалиция... Оппозиция...

- Є пропозицiя... Не торкатися зараз ДУСi. Дуся - це тобi не Люся i не Маруся... Вiдкрию тобi таємницю: Конституцiя - то синиця в небi, а ДУСя - журавель в руцi. Бачиш, як публiка захвилювалась...

- Чувствую, что опять придется менять тему. Вот в наши времена никаких коалиций не было. Оппозиция, помню по Краткому курсу, была: троцкисткая, например. Уклоны всякие от курса партии помню... Коалиции - не помню...

- Штепсель, Штепсель... Як би тобi пояснити у полiтичному, так би мовити, розрiзi? Ага, антикризова коалiцiя, це, наприклад, якби бiльшовики та меншовики свого часу, у Четвертiй Державнiй Думi, обєднались з октябристами, кадетами, чорносотинцями з метою не допущення кризи в системi царської влади...

- Это, Тарапунька, представить себе невозможно...

(Вмикаються сирени, гамiр у залi).

- Заспокойтесь, тов... гос... шановне товариство. Знову мiняємо тему. Поговоримо про Конституцiю.

- Правильно, Тарапунька. Честь и хвала нашей Верховной Раде! Процесс законотворчества идет бурными темпами. Законы (и какие законы!) принимаются...

(Зала спокiйнiшає).

- А потiм закони про внесення змiн до законiв, а згодом i закони про внесення змiн до законiв про внесення змiн до законiв... З метою пiдвищення ефективностi роботи Верховної Ради шляхом скорочення оголошень головуючого щодо "закону про внесення змiн до закону" пропоную термiн "запровнезмiдоза" - звучить коротше, а значить кiлькiсть тих запровнезмiдоз можна збiльшити, як мiнiмум, на пару десяткiв за один пленарний день.

- Да, действительно, кругом говорят, что законы не работают, что их никто не выполняет...

- А я чув, що замiсть законiв дуже добре працюють "понятiя".

- Это еще что такое?

- Вiдстав ти вiд життя, Штепсель! "Понятiє" - це бiльше за будь який закон: поза законом жити можна, а от поза "понятiєм" - нi в якому разi, бо будеш "в натурє" вiдповiдати по "всiй строгостi понятiй". Суди зараз судять по законам, тiльки утих випадках, коли тi вiдповiдають "понятiям", та по "понятiям", якщо тi не вiдповiдають законам

- Ты хочешь сказать, что главный Закон Украины не работает...

- Вiн, звiсно, працює... Але так, як того заманеться сучаснiй владi...

- И что же делать?

- О! Є пропозицiя: врахувати поточний момент i розробити Понятуцiю України.

- Это еще что такое?

- Це такий документ, який дозволить внести порядок та раз i назавжди припинити показне "чублення" депутатiв, що дозволить зайнятись справами на всiх вiдповiдних рiвнях.

- Понятуция... Это что-то новое в политике...

- А ти тiльки згадай: Пилип Орлик взагалi розробив першу Конституцiю. А чим я гiрший? Нехай увесь свiт ознайомиться з новою законотворчою iнiцiативою...

- Не думаю, что весь мир восторженно оценит нововведение...

- А ти тiльки уяви собi, Штепселю: питання хабарництва та повязаної з ним корупцiї хвилюють увесь свiт. А за допомогою Понятуцiї ми одразу зможемо повнiстю зняти цю проблему...

- Ну, ну, интересно даже как это можно сделать...

- Дуже просто. За законом хабарництво повинно суворо каратися, але хабарництво в Українi, як вiдомо, процвiтає i закордоннi наглядачi картають за порушення законiв. А от по "понятiям" хабарець взагалi не є порушенням. Тобто з прийняттям Понятуцiї, де, зрозумiло, потрiбно буде викласти тверду шкалу гонорарiв за вiдповiднi послуги, само хабарництво, як явище, в понятуцiйному порядку зникне назавжди.

- А если кто-нибудь станет брать больше чем положено твоей Понятуцией?

- Згiдно з Понятуцiєю це є "бєспрєдєл". З вiдповiдною реакцiєю по "понятiям"...

- Теперь становится понятно...

- До речi, ти коли небудь чув хтось пропонував "понятiє" про внесення змiн у "понятiє"? Тобто "понятiя" будуть короткi, зрозумiлi всiм: без усяких там "як правило".

- В принципе, конечно, твоя идея понятна, но все-таки морально-этические нормы поведения общества...

- Штепселю, прокинься! Вмикни телевiзор, послухай радiо: "чорнушка" та "порнушка" надретельно "шансонять" iнформацiйне поле країни... Або вийди на вулицю: лiтературна мова практично вiдсутня...

- Да, в этом ты прав...

- Зараз в суспыльствы править система "понятiй", тобто неофiцiйно ми вже давно живно живемо по Понятуцiї...

Тут я прокинувся. Але я не дуже хвилююсь - бо сплю щодоби. I тому "далi буде" обов'язково...


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"