Lem Andrew : другие произведения.

Покарання за відсутність "колективного договору"

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


Покарання за відсутність "Колективного договору"

   Стосовно покарання, за відсутність "Колективного договору" на підприємствах різних форм власності. Дійсно,"Щоб зняти недомовки про обов"язковість укладення колективного договору, у ч. 7  ст. 65 нового Господарського Кодексу України законодавці закріпили норму про те, що "на всіх підприємствах, що використовують найману працю...  повинен укладатися  колективний договір". Але знову-таки жодного слова про наслідки для самого підприємства та його адміністрації, якщо в ході перевірки виявляють, що колдоговору немає". 
   Але це положення вступае в протиріччя міжнародним нормам так зокрема, Конвенцією Міжнародної організації праці N 98 "Про застосування принципів права на організацію і ведення колективних переговорів" (стаття 4), яка ратифікована Україною, та Рекомендацією МОП N 91 (р. II, п. 2) де передбачено укладання колективного договору на добровільних засадах...".
   Міжнародні договори мають вищу силу ніж закони України, і закони України мають бути приведені у відповідність до міжнародних договорів. 
   Поки це не зроблено формально керівника можна притягнути до відповідальності згідно статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення . Де чітко прописано покарання за "...інші порушення вимог законодавства про працю - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
   Так як формально відсутність "Колективного Договору" можна кваліфікувати, як "порушення вимог законодавства про працю", де чітко прописана обовязковість "Колективного Договору" див. ч. 7  ст. 65 нового Господарського Кодексу України.
   Тобто керівника не можна притягнути до відповідальності за відсутність колективного договору. Дивится розяснювальні листи: МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ЛИСТ від 28.09.2005 р. N 09-444 та МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ   Л И С Т    05.04.2006 N 21-5-197   
   Але покарання за "Административні правопорушення" ніхто в Україні не відміняв. И при бажанні формально контролюючі органи на керівника можуть накласти адміністративне стягнення за "порушення вимог законодавства про працю" спираючись на статю 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення . Формально, тим паче що підзаконні нормативно-правові акти якими можуть вважатися хоч і з пересторогою "розяснювальні листи", мають меншу юридичну силу ніж закони. У випадку виявлення суперечностей між нормами підзаконних нормативно-правових актів і законів, вони завжди вирішуються на користь останніх. В даному випадку підзаконні акти або "листи" займають другорядне місце після законів, а саме "Кодексу України про адмінастративні правопорушення", також складаеться враження, що автори "листів" взагалі ігнорують існування цього кодексу і статті 41 де передбачена відповідальність за порушення законів про працю. Звичайно це адміністративне стягнення може бути оскаржене в суді у встановленому чинним законодавством порядку. Спираючись на те, що власник, або представник и підприємства, порушили норму, що не відповідає міжнародним угодам ратифікованих Україною, які мають вищу юридичну силу ніж Українські закони. Але це вже зовсім інша історія.

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"