Клавелл Джэймс : другие произведения.

Высакародны Дом Раман аб сучасным Ганконгу

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  
  ДОМ ДЖЭЙМСА КЛАВЕЛЛА
  
  ВЫСАКАРОДНЫ ДОМ
  
  ВЫСАКАРОДНЫ ДОМ
  
  ДЗІЦЯЧАЯ КАЗКА
  
  ВЫСАКАРОДНЫ ДОМ
  
  гэта чацвёрты раман Азіяцкай сагі , які на дадзены момант складаецца з:
  
  Н. э. 1600................. Сягун
  
  Н. э. 1841................. Тайпэн
  
  Н. э. 1945................ Пацучыны кароль
  
  Н. э. 1963.............. Высакародны дом
  
  Дом Джэймса Клавелла
  
  ВЫСАКАРОДНЫ ДОМ
  
  Раман аб сучасным Ганконгу
  
  КНІГА DELL
  
  Апублікавана Dell Publishing Co., Inc. Плошча Дага Хаммаршельда, 1, Нью-Ёрк, Нью-Ёрк, 10017
  
  Аўтарскае права No 1981, Джэймс Клавелл
  
  Усе правы абаронены. Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграная або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі або механічнымі, уключаючы фотокопирование, запіс або з дапамогай любой сістэмы захоўвання і пошуку інфармацыі, без пісьмовага дазволу Выдаўца, за выключэннем выпадкаў, калі гэта дазволена законам. За інфармацыяй звяртайцеся ў выдавецтва "Делакорт Прэс", Нью-Ёрк, штат Нью-Ёрк.
  
  Dell® TM 681510, Dell Publishing Co., Inc. ISBN: 0-440-16483-4
  
  Перадрукаваны па дамоўленасці з выдавецтвам Delacorte Press ў Злучаных Штатах Амерыкі
  
  Першая друк Dell-сакавік 1982 г.
  
  Я хацеў бы прапанаваць гэтую працу як даніну павагі Яе брытанскаму Вялікасці Лізавеце II, народу Яе Кароннай калоніі Ганконг - і пагібелі іх ворагам.
  
  Вядома, гэта раман. Ён населены выдуманымі асобамі і кампаніямі, і ніякіх спасылак на якіх-небудзь людзей ці кампаніі, якія былі ці з'яўляюцца часткай Ганконга або Азіі, не мяркуецца.
  
  Я таксама хацеў бы адразу папрасіць прабачэння перад усімі жыхарамі Ганконга — усімі жыхарамі Ганконга — за тое, што змянілі іх выдатны горад, за тое, што вырвалі інцыдэнты з кантэксту, за тое, што выдумалі людзей, месцы, вуліцы, кампаніі і інцыдэнты, якія, спадзяюся, могуць здацца існуючымі, але на самой справе ніколі не існавалі, бо гэта сапраўды гісторыя . . . .
  
  8 Чэрвеня 1960 года
  
  ПРАЛОГ
  
  11:45 ВЕЧАРА. :
  
  Яго звалі Іэн Данросс, і пад праліўным дажджом, ён асцярожна выехаў на сваёй старой спартыўнай машыне MG з-за кута на Диркс-стрыт, якая адзін сябар вышэйшы Струан-білдынг на набярэжнай Ганконга. Ноч была цёмнай і агіднай. Па ўсёй Калоніі — тут, на востраве Ганконг, за гаванню ў Коулуне і на Новых тэрыторыях, якія былі часткай Мацерыковага Кітая, — вуліцы былі амаль цалкам пустыя, усё і ўся было задраено ў чаканні тайфуну "Мэры". Штармавое папярэджанне нумар дзевяць было абвешчана ў прыцемках, і ўжо ў выніку ўрагану наляцелі парывы ветру з хуткасцю ад васьмідзесяці да ста вузлоў , якія распасціраліся на тысячу міль на поўдзень, пасылаючы дождж гарызантальна па дахах і схілах пагоркаў, дзе дзясяткі тысяч скваттеров безабаронная туліліся ў сваіх трушчобах, якія складаюцца з самаробных халуп.
  
  Данросс скінуў хуткасць, аслеплены, дворнікі не спраўляліся з колькасцю дажджу, вецер трапаў брызентавую дах і бакавыя шкла. Затым лабавое шкло на імгненне праяснілася. У канцы Диркс-стрыт, прама па курсе, былі Коннот-роўд і praia, затым марскія сцены і прысадзістая грамада Залатога паромнай тэрмінала. За імі, у велізарнай, добра абароненай гавані, стаялі на якары паўтысячы караблёў.
  
  Наперадзе, на маю, ён убачыў закінуты вулічны шапік, які парывам ветру адарвала ад зямлі і шпурнула ў прыпаркаваную машыну, разбіўшы яе. Затым машына і стойла схаваліся з-пад увагі. У яго былі вельмі моцныя запясці, і ён утрымліваў руль, абараняючыся ад віроў, якія моцна скалыналі яго машыну. Машына была старая, але ў добрым стане, з узмоцненым рухавіком і ідэальнымі тормазамі. Ён пачакаў, яго сэрца прыемна білася, кахаючы шторм, затым з'ехаў на тратуар, прыпаркаваўся з зацішнага боку, ушчыльную да будынка, і выйшаў.
  
  
  Гэта быў светлавалосы, блакітнавокі мужчына гадоў сарака з невялікім, хударлявы і падцягнуты, апрануты ў стары плашч і кепку. Дождж прамачыў яго наскрозь, калі ён паспяшаўся па бакавой вулачцы, затым нырнуў за кут, каб паспяшацца да галоўнага ўваходу ў двадцатидвухэтажное будынак. Над велізарным дзвярным праёмам красаваўся герб Струанов — Чырвоны Леў Шатландыі, пераплецены з Зялёным Цмокам Кітая. Сабраўшыся з духам, ён падняўся па шырокіх прыступках і ўвайшоў.
  
  - Добры вечар, містэр Данросс, - павітаўся консьерж-кітаец.
  
  - Тайпэн паслаў за мной.
  
  "Так, сэр". Мужчына націснуў для яго кнопку ліфта.
  
  Калі ліфт спыніўся, Данросс перасёк невялікі хол, пастукаў і ўвайшоў у гасціную пентхауса. - Добры вечар, тайпэн, - сказаў ён з халоднай официальностью.
  
  Аластер Струан стаяў, прыхінуўшыся да прыгожага каміна. Гэта быў буйны, румяны, дагледжаны шатландзец з невялікім брушкам і сівымі валасамі, гадоў шэсцьдзесят з невялікім, ён кіраваў "Струанз" адзінаццаць гадоў. - Вып'еш? Ён махнуў рукой на "Дом Периньон" у срэбным вядзерцы.
  
  - Дзякуй. - Данросс ніколі раней не бываў у асабістых пакоях тайпэна. Пакой была прасторнай і добра абстаўленай, з кітайскім лакам і добрымі дыванамі, са старымі алейнымі фарбамі іх першых нажніцы і параходаў на сценах. Вялікія панарамныя вокны, з якіх звычайна адкрываўся выгляд на ўвесь Ганконг, гавань і Коулун за гаванню, цяпер былі чорнымі і перасыпаных палосамі дажджу.
  
  Ён наліў. - За здароўе, - афіцыйна сказаў ён.
  
  Аластер Струан кіўнуў і гэтак жа холадна падняў свой келіх у адказ. - Ты рана.
  
  "На пяць хвілін раней - гэта своечасова, тайбэн. Хіба не гэта убіў у мяне бацька? Важна, каб мы сустрэліся ў поўнач?"
  
  - Ды. Гэта частка нашага звычаю. Звычай Дзірка.
  
  Данросс пацягваў віно, моўчкі чакаючы. Гучна цікаў старасвецкі карабельныя гадзіны. Яго хваляванне расло, ён не ведаў, чаго чакаць. Над камінам вісеў вясельны партрэт маладой дзяўчыны. Гэта была Тесс Струан, якая выйшла замуж за Кулума, другога тайпэна і сына іх заснавальніка Дзірка Струана, калі ёй было шаснаццаць.
  
  Данросс вывучыў яго. Шквал разбіў вокны. "Агідная ноч", - сказаў ён.
  
  Пажылы мужчына проста паглядзеў на яго з нянавісцю. Цішыня ўзмацнілася. Затым старыя гадзіны прабілі восем склянак, апоўначы.
  
  Пачуўся стук у дзверы.
  
  - Заходзьце, - з палёгкай сказаў Аластер Струан, радуючыся, што цяпер яны могуць пачаць.
  
  Дзверы адкрыў Лім Чу, асабісты слуга тайпэна. Ён адступіў убок, прапускаючы Піліпа Чена, компрадора "Струанз", затым зачыніў за ім дзверы.
  
  - А, Філіп, ты, як заўсёды, своечасова, - сказаў Аластер Струан, імкнучыся здавацца вясёлым. - Шампанскае?
  
  "Дзякуй, тайпэн. Ды, дзякуй. Добры вечар, Іэн Струан Данросс", - сказаў Філіп Чэн маладому чалавеку з незвычайнай официальностью, яго англійская быў мовай брытанцаў вышэйшага класа. Гэта быў еўразіец, гадоў пад шэсцьдзесят, хударлявы, хутчэй кітаец, чым еўрапеец, вельмі прыгожы мужчына з сівымі валасамі і высокімі скуламі, светлай скурай і цёмнымі, вельмі цёмнымі кітайскімі вачыма. "Жудасная ноч, што?"
  
  "Так, гэта сапраўды так, дзядзька Чэн", - адказаў Данросс, выкарыстоўваючы ветлівую кітайскую форму звароту да Піліпа, кахаючы яго і паважаючы так жа моцна, як пагарджаў свайго кузена Аластера.
  
  "Кажуць, гэты тайфун будзе проста ублюдочным". Аластер Струан разліваў шампанскае па вытанчаным куфлях. Спачатку ён працягнуў бакал Піліпу Чену, затым Данроссу. "За здароўе!"
  
  Яны выпілі. Лівень загрукаў у вокны. - Рады, што сёння ўвечары я не на плаву, - задуменна вымавіў Аластер Струан. - Такім чынам, Філіп, ты зноў тут.
  
  "Так, тайбань. Я ўсцешаны. Так, вельмі ўсцешаны". Ён адчуў гвалт паміж двума мужчынамі, але не звярнуў на гэта ўвагі. Гвалт - гэта заканамернасць, падумаў ён, калі тайбань з Высакароднага Дома перадае ўладу ў свае рукі.
  
  Аластер Струан зноў сербануў, атрымліваючы асалоду ад віном. Нарэшце ён сказаў: "Ен, па нашаму звычаю, пры перадачы тайпэна тайпэну павінен быць сведка. Гэта заўсёды — і толькі — наш цяперашні компрадор. Філіп, колькі раз гэта паўтараецца?"
  
  - Я быў сведкам чатыры разы, тайбань.
  
  "Філіп ведаў амаль усіх нас. Ён ведае занадта шмат нашых сакрэтаў. А, стары сябар?" Філіп Чэн толькі ўсміхнуўся. "Даверся яму, Ян. Яго мудры савет. Ты можаш давяраць яму.
  
  "Настолькі, наколькі любы тайпэн павінен каму-небудзь давяраць", - змрочна падумаў Данросс. "Так, сэр".
  
  Аластер Струан паставіў свой келіх. - Па-першае, Іэн Струан Данросс, я пытаюся цябе афіцыйна, ці хочаш ты быць тайпэном "Струанз"?
  
  "Так, сэр".
  
  - Вы клянетесь Богам, што ўсе гэтыя дзеянні будуць захоўвацца вамі ў сакрэце і не будуць раскрыты нікому, акрамя вашага наступніка?
  
  "Так, сэр".
  
  - Пакляніся у гэтым афіцыйна.
  
  "Клянуся Богам, гэтыя слуханні будуць сакрэтнымі і ніколі не будуць раскрыты нікому, акрамя майго пераемніка".
  
  - Вось. Тайбань працягнуў яму пажоўклы ад часу пергамент. - Прачытай гэта ўслых.
  
  Данросс ўзяў яго. Почырк быў размашистым, але цалкам разборлівым. Ён зірнуў на дату — 30 жніўня 1841 года, і яго хваляванне ўзрасла. - Гэта почырк Дзірка Струана? - Спытаў я.
  
  "Так. Большую частку дадаў яго сын, Кулум Струан. Вядома, у нас ёсць фотакопіі на выпадак пашкоджанні. Прачытайце гэта!"
  
  "Маё Спадчына абавяжа кожнага тайпэна, які зменіць мяне, і ён прачытае яго ўслых перад Богам і прысягне пры сведках ў парадку, устаноўленым мной, Аднак Струаном, заснавальнікам "Струан і кампанія", прыняць іх і заўсёды захоўваць у сакрэце, перш чым надзене на сябе маю мантыю. Я патрабую гэтага, каб забяспечыць прыемную пераемнасць і ў чаканні цяжкасцяў, якія ў наступныя гады будуць пераследваць маіх пераемнікаў з-за пралітай мной крыві, з-за маіх даўгоў гонару і з-за скажонасцяў звычаяў Кітая, з якім мы звязаны вузамі шлюбу, якія, без сумневу, унікальныя на гэтай зямлі. Гэта маё Спадчына:
  
  "Першае: у дадзены момант павінен быць толькі адзін тайпэн, і ён валодае поўнай, абсалютнай уладай над Кампаніяй, уладай наймаць ці адхіляць ад працы ўсіх астатніх, уладай над усімі нашымі капітанамі, нашымі караблямі і кампаніямі, дзе б яны ні знаходзіліся. Тайпэн заўсёды адзін, у гэтым і радасць, і боль. Усе павінны ахоўваць яго адзінота, і ўсе павінны абараняць яго спіну. Што б ён ні загадаў, гэта павінна быць выканана, і ніякія камітэты, суды або ўнутраныя колы ніколі не павінны быць сфармаваныя або дапушчаныя ў Кампаніі для абмежавання гэтай абсалютнай улады.
  
  "Другое: калі тайбэн стаіць на квартердеке любога з нашых караблёў, ён мае перавагу перад капітанам, і яго баявыя загады або распараджэння аб плаванні з'яўляюцца законам. Усе капітаны будуць прыносіць такую клятву перад Богам, перш чым прызначацца на любы з нашых караблёў.
  
  "Трэцяе: тайбань аднаасобна выбірае свайго пераемніка, які павінен быць абраны толькі з ліку Ўнутранага Двара, які складаецца з шасці чалавек. З іх адзін будзе нашым компрадором, які назаўжды застанецца з Хаты Чэн. Астатнія пяцёра павінны быць вартыя звання тайпэна, быць добрымі людзьмі і адданымі справе, прапрацаваўшы ў Кампаніі не менш за пяць гадоў у якасці гандляроў Фарфорам, і павінны быць здаровымі духам. Яны павінны быць хрысціянамі і павінны быць сваякамі клана Струан па нараджэнні або шлюбу — мая лінія і лінія майго брата Марс не маюць прыярытэту, хіба што па сіле духу або якасцях над усімі іншымі. Гэты Ўнутраны Суд можа быць дарадцамі тайпэна, калі ён таго пажадае, але дазвольце яшчэ раз сказаць, што голас тайпэна роўны сямі супраць аднаго за кожнага з іх.
  
  "Чацвёртае: Калі тайбань загіне ў моры, ці ў баі, ці знікне на шэсць месяцовых месяцаў, перш чым будзе абраны яго пераемнік, тады Ўнутраны Суд выбірае аднаго з сваіх членаў у якасці пераемніка, кожны з якіх мае адзін голас, за выключэннем галасы компрадора, які лічыцца чатырма. Затым тайпэн павінен быць прыведзены да прысягі такім жа чынам, як і перад сваімі таварышамі — тыя, хто прагаласаваў супраць яго абрання адкрытым галасаваннем, неадкладна выключаюцца з Кампаніі назаўжды без узнагароды.
  
  "Пятае: абранне ва Ўнутраны суд або адхіленне ад яго павінна быць выключна па жаданні тайпэна, і пасля яго сыходу на пенсію, які адбудзецца ў той час, калі гэта даставіць яму задавальненне, ён павінен забраць сабе не больш дзесяці частак ад кожнай сотні ўсіх каштоўнасцяў, за выключэннем таго, што ўсе нашы караблі заўсёды павінны выключацца з якой-небудзь ацэнкі ... нашы караблі, іх капітаны і каманды з'яўляюцца нашай жыццёвай сілай і нашым выратавальным кругам у будучыя часы.
  
  "Шостае: Кожны тайпан павінен ўхваліць выбары компрадора. Компрадор павінен пацвердзіць у пісьмовай форме да свайго абрання, што ён можа быць зняты ў любы час, без неабходнасці тлумачэнняў, што ён сыдзе ў адстаўку, калі тайпан пажадае гэтага.
  
  "І апошняе: тайбань прынясе прысягу свайму пераемніку, якога ён абярэ адзін, у прысутнасці компрадора, выкарыстоўваючы словы, запісаныя маёй рукой у нашай сямейнай Бібліі, тут, у Ганконгу, трыццатага жніўня 1841 года ад Раства Хрыстова".
  
  Данросс выдыхнуў. - Гэта падпісана Дыркам Струаном і засведчана– Я не магу разабраць іерогліфы "чоп", сэр, яны архаічныя.
  
  Аластер зірнуў на Піліпа Чена, які сказаў: "Першы сведка - прыёмны бацька майго дзядулі, Чэнь Шэн Арн, наш першы компрадор. Другая - мая стрыечная бабуля, Чунг Джын Мэй-мэй.
  
  "Значыць, легенда праўдзівая!" Сказаў Данросс.
  
  - Сёе-што. Так, сее-што. - дадаў Філіп Чэн. - Пагавары з маёй цёткай Сарай. Цяпер, калі ты станеш тайпэном, яна раскажа табе шмат сакрэтаў. У гэтым годзе ёй восемдзесят чатыры. Яна вельмі добра памятае майго дзядулю, сэра Гордана Чена, і Дункана і Кейт Чанг, "Дзяцей Мэй-мэй" Дзірка Струана. ТАК. Яна шмат чаго памятае. ..."
  
  Аластер Струан падышоў да лакированному бюро і вельмі асцярожна дастаў цяжкую пацертую Біблію. Ён надзеў акуляры, і Данросс адчуў, як мурашкі паўстаюць у яго на карку. "Паўтарайце за мной: я, Іэн Струан Данросс, сваяк Струанов, хрысціянін, клянуся перад Богам у прысутнасці Аластера Макензі Дункана Струана, адзінаццатага тайпэна, і Піліпа Чунг Шэнген Чена, чацвёртага віцэ-прэзідэнта, што я буду выконваць усе Запаветы, зачытаныя мной у іх прысутнасці тут, у Ганконгу, што я буду і далей прывязваць Кампанію да Ганконгу і гандлі з Кітаем, што я захаваю сваё асноўнае месца працы. справы тут, у Ганконгу, падчас тайпэна, што перад Богам я прымаю на сябе абяцанні, адказнасць і слова гонару джэнтльмена Дзірка Струана яго вечнага аднаму Чэн-Цзінь цзе Арну, таксама вядомаму як Цзінь-куа, ці яго пераемнікам; далей, што я—
  
  "Якія абяцанні?"
  
  - Ты клянешься перад Богам, сляпы, як гэта рабілі ўсе тайпаны да цябе! Хутка ты даведаешся, што атрымаў у спадчыну.
  
  "А калі я гэтага не зраблю?"
  
  "Ты ведаеш адказ на гэтае пытанне!"
  
  Дождж барабаніў па вокнах, і Данроссу здавалася, што яго лютасьць параўнальная з біццём ў грудзях, калі ён ўзважваў вар'яцтва такога бестэрміновага абавязацельствы. Але ён ведаў, што не зможа быць тайпэном, калі не зробіць гэтага, і таму ён вымавіў гэтыя словы і прыняў абавязацельства перад Богам, і працягваў паўтараць зачытаныя яму словы.
  
  "... далей, што я выкарыстоўваю ўсе сілы і любыя сродкі, каб Кампанія заставалася непахіснай як Першы Дом, Высакародны Дом Азіі, што я клянуся перад Богам здзейсніць любое дзеянне, неабходнае для перамогі, знішчэння і выгнання з Азіі кампаніі пад назвай "Брок і сыны" і асабліва майго ворага, заснавальніка Тайлера Брока, яго сына Моргана, іх нашчадкаў або любога з іх роду, за выключэннем толькі Тесс Брок і яе нашчадкаў, жонкі майго сына Кулума, з твару Азіі ... " Данросс зноў спыніўся.
  
  "Калі скончыце, можаце задаваць любыя пытанні, якія захочаце", - сказаў Аластер Струан. "Канчайце!"
  
  "Вельмі добра. І апошняе: я клянуся перад Богам, што мой пераемнік на пасадзе тайпэна таксама прынясе прысягу перад Богам у дачыненні да ўсяго гэтага Спадчыны, ды дапаможа мне Бог!"
  
  Цяпер цішыню парушаў толькі дождж, хлеставший па шыбах. Данросс адчуваў, як па спіне ў яго струменіцца пот.
  
  Аластер Струан адклаў Біблію і зняў акуляры. - Ну, вось, справа зроблена. Ён напружана працягнуў руку. - Я б хацеў першым пажадаць табе ўсяго найлепшага, тайбань. Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы табе.
  
  "І для мяне вялікі гонар быць другім, тайбань", - сказаў Філіп Чэн з лёгкім паклонам, гэтак жа афіцыйна.
  
  - Дзякуй. - Напружанне Данросса было вялікае.
  
  - Я думаю, нам усім трэба выпіць, - сказаў Аластер Струан. - З вашага дазволу, я налью, - дадаў ён Данроссу з неподобающей официальностью. - Піліп?
  
  - Так, тайпэн. Я—
  
  - Няма. Цяпер Лан займаецца тайпэном. Аластер Струан разліў шампанскае і перадаў першы келіх Данроссу.
  
  "Дзякуй", - сказаў Данросс, смакуючы камплімент, ведаючы, што нічога не змянілася. "За Высакародны дом", - сказаў ён, падымаючы келіх.
  
  Трое мужчын выпілі, затым Аластер Струан дастаў канверт. "Гэта мая адстаўка з шасцідзесяці з лішнім пастоў старшыні, кіраўніка дырэктара і директорши, якія аўтаматычна прыкладаюцца да пасады тайпана. Ваша прызначэнне на маё месца таксама аўтаматычна. Па звычаю я станаўлюся старшынёй нашага лонданскага філіяла, але вы можаце звольніць яго ў любы час, калі пажадаеце ".
  
  "Гэта спынена", - адразу ж сказаў Данросс.
  
  "Як скажаш", - прамармытаў стары, але шыя яго побагровела.
  
  - Я думаю, вы былі б больш карысныя "Струанс" у якасці Першага намесніка старшыні цэнтральнага банка Эдынбурга.
  
  Струан рэзка падняў галаву. - Што?
  
  "Гэта адна з нашых сустрэч, ці не так?"
  
  - Так, - сказаў Аластер Струан. - Чаму гэта?
  
  "Мне спатрэбіцца дапамога. "Струанс" стане публічным ў наступным годзе".
  
  Абодва мужчыны здзіўлена ўтаропіліся на яго. - Што?!
  
  "Мы збіраемся апублікаваць—
  
  "Мы былі прыватнай кампаніяй 132 года!" - зароў стары. "Госпадзе Ісусе, чорт вазьмі, я табе сто разоў казаў, што ў гэтым наша сіла, калі ніякія праклятыя богам акцыянеры або староннія не ўмешваюцца ў нашы прыватныя справы!" Яго твар пачырванеў, і ён з усіх сіл стараўся стрымаць свой гнеў. - Ты што, ніколі не слухаеш?
  
  "Увесь час. Вельмі асцярожна", - сказаў Данросс абыякавым голасам. "Адзіны спосаб выжыць для нас - стаць публічнымі ... Гэта адзіны спосаб атрымаць неабходны нам капітал".
  
  - Пагавары з ім, Філіп, вбей у яго трохі здаровага сэнсу.
  
  - Як гэта паўплывае на Дом Чэн? - нервова спытаў компрадор.
  
  "З сённяшняга вечара нашай фармальнай сістэме компрадоров прыходзіць канец". Ён убачыў
  
  Твар Піліпа Чена побелело, але ён працягнуў: "У мяне ёсць план для цябе — у пісьмовым выглядзе. Гэта нічога не мяняе, і ўсё такое. Афіцыйна ты па-ранейшаму будзеш компрадором, неафіцыйна мы будзем дзейнічаць па-іншаму. Галоўнае змяненне заключаецца ў тым, што замест таго, каб зарабляць каля мільёна ў год, праз дзесяць гадоў ваша доля прынясе вам 20, а праз пятнаццаць гадоў - каля 30 ".
  
  - Немагчыма! - Выбухнуў Аластер Струан.
  
  "Наш чысты капітал сёння складае каля 20 мільёнаў даляраў ЗША, праз дзесяць гадоў ён складзе 200 мільёнаў, а праз пятнаццаць, з джоссом, гэта будзе 400 мільёнаў, а наш гадавы абарот наблізіцца да мільярду".
  
  "Ты сышоў з розуму", - сказаў Струан.
  
  "Няма. Высакародны дом выходзіць на міжнародны ўзровень — дні, калі ён быў выключна ганконгскай гандлёвай кампаніяй, сышлі назаўжды ".
  
  "Памятай аб сваёй клятве, клянуся Богам! Мы знаходзімся ў Ганконгу!"
  
  - Я не забуду. Далей: якую адказнасць я атрымаю праз спадчыну ад Дзірка Струана?
  
  - Усё гэта ў сейфе. Ўкладзена ў запячатаны канверт з паметкай "Спадчына". Таксама "Інструкцыі ведзьмы будучым тайпаням".
  
  "Дзе знаходзіцца сейф?" - спытаў я.
  
  - За карцінай у Вялікім доме. У кабінеце. Аластер Струан з кіслым выглядам паказаў на канверт побач з гадзінамі на каміннай паліцы. - Тут змяшчаецца спецыяльны ключ і цяперашняя камбінацыя. Вы, вядома, зменіце яе. Пакладзеце лічбы ў адзін з асабістых банкаўскіх сейфаў тайпэна на выпадак непрадбачаных абставінаў. Дай Піліпу адзін з двух ключоў.
  
  Філіп Чэн сказаў: "Па нашых правілах, пакуль вы жывыя, банк абавязаны адмовіць мне ў дазволе на яго адкрыццё".
  
  "Далей: Тайлер Брок і яго сыны — гэтыя вырадкі былі знішчаны амаль сто гадоў таму".
  
  "Так, законная мужчынская лінія была. Але Дырк Струан быў мсцівым, і яго помста распасціраецца з яго магілы. У сейфе таксама ёсць актуальны спіс нашчадкаў Тайлера Брока. Цікава чытаць, а, Філіп?
  
  "Так, так, гэта так".
  
  - Ты ведаеш аб Ротвеллах і Томмах, Ядегаре і яго кодле. Але ў спісе ёсць Tasker, хоць ён пра гэта і не ведае, Джэйсан Пламм, лорд Депфорд-Сміт і, перш за ўсё, Квиллан Горнт ".
  
  "Немагчыма!"
  
  "Горнт тайпэн з Ротвелл-Горнт не толькі наш галоўны вораг, але ён таксама таемны прамы нашчадак Моргана Брока па мужчынскай лініі — прамы, хоць і незаконнанароджаны. Ён апошні з роду Броков.
  
  - Але ён заўсёды сцвярджаў, што яго прадзедам быў Эдвард Горнт, амерыканскі гандляр Фарфорам.
  
  "Ён сапраўды адбываецца ад Эдварда Горнта. Але сэр Морган Брок на самай справе быў бацькам Эдварда, а Крысціян Горнт - яго маці. Яна была амерыканкай з Вірджыніі. Вядома, гэта трымалася ў сакрэце — тады грамадства было не больш паблажлівым, чым цяпер. Калі сэр Морган стаў тайпэном Брокса у 1859 годзе, ён вывез свайго незаконнанароджанага сына з Вірджыніі, купіў яму партнёрства ў старой амерыканскай гандлёвай фірме "Ротвелл і кампанія" у Шанхаі, а затым яны з Эдвардам вычакалі час, каб знішчыць нас. Ім гэта амаль удалося — несумненна, яны сталі прычынай смерці Кулума Струана. Але затым Лохлин і Карга Струан зламалі сэра Моргана і разграмілі кампанію "Брок і сыны". Эдвард Горнт так і не дараваў нас; яго нашчадкі таксама ніколі не даруюць — іду ў заклад, у іх таксама ёсць дагавор са сваім заснавальнікам.
  
  "Ён ведае, што мы ведаем?"
  
  - Я не ведаю. Але ён вораг. Яго генеалогія ў сейфе, разам з усімі астатнімі. Мой дзядуля быў тым, хто выявіў гэта, зусім выпадкова, падчас Баксёрскага паўстання ў 99-м. Спіс цікавы, Іэн, вельмі. Для цябе адзін канкрэтны чалавек. Кіраўнік—
  
  Раптоўны моцны парыў ветру патрос будынак. Адна з цацанак з слановай косці, якія стаялі на мармуровым стале, перакулілася. Філіп Чэн нервова падняў яе. Яны ўсе ўтаропіліся на вокны, назіраючы, як іх адлюстравання ванітна скажаюцца, калі парывы ветру расцягваюць велізарныя шкла.
  
  "Tai-fun!" - Прамармытаў Філіп, пот выступіў у яго на лбе.
  
  "Так". Яны, затаіўшы дыханне, чакалі, калі аціхне "Д'ябальскі вецер". Гэтыя раптоўныя шквалы наляталі як патрапіла з усіх бакоў святла, часам парывы дасягалі ста пяцідзесяці вузлоў. За імі заўсёды ішлі разбурэння.
  
  Гвалт прайшло. Данросс падышоў да барометр, праверыў яго і пастукаў пальцам. 980.3.
  
  "Усё яшчэ падаю", - сказаў ён.
  
  "Госпадзе!"
  
  Данросс прыжмурыўся, гледзячы ў вокны. Цяпер палосы дажджу былі амаль гарызантальнымі. "Устойлівае воблака павінна з'явіцца заўтра ўвечары".
  
  "Так, але цяпер яна будзе перакладзеная куды-небудзь у берагоў Філіпін. Капітан Моффатт занадта хітры, каб трапіцца", - сказаў Струан.
  
  - Я не згодны. Моффат любіць парушаць графік. Гэты тайфун пазапланавы. Ты... яму трэба было аддаць загад. Данросс задуменна пацягваў віно. "Вечнага Воблака лепш не трапляцца".
  
  Філіп Чэн пачуў ўтоеную лютасьць. "Чаму?"
  
  - У нас на борце новы кампутар і рэактыўныя рухавікі коштам у два мільёны фунтаў стэрлінгаў. Рухавікі не застрахаваны — па крайняй меры, застрахаваны. Данросс зірнуў на Аластера Струана.
  
  Абараняючыся, стары сказаў: "Ці так, ці страцім кантракт. Рухавікі адпраўленыя ў Кантон. Ты ж ведаеш, Філіп, што мы не можам іх застрахаваць, паколькі яны адпраўляюцца ў Чырвоны Кітай". Затым ён раздражнёна дадаў: "Яны, э-э, належаць Паўднёвай Амерыцы, і няма ніякіх абмежаванняў на экспарт з Паўднёвай Амерыкі ў Кітай. Нават у гэтым выпадку ніхто не хоча іх страхаваць".
  
  Пасля паўзы Філіп Чэн сказаў: "Я думаў, што новы кампутар паступіць у продаж у сакавіку".
  
  "Так яно і было, але мне ўдалося пераскочыць рысу", - сказаў Аластер.
  
  "Хто распаўсюджвае інфармацыю аб рухавіках?" - Спытаў Філіп Чэн.
  
  "Так і ёсць".
  
  "Гэта вялікі рызыка". Філіп Чэн быў вельмі устрывожаны. "Ты згодны, Іэн?"
  
  Данросс нічога не адказаў.
  
  "Ці так, ці страцім кантракт", - сказаў Аластер Струан яшчэ больш раздражнёна. "Мы павінны падвоіць нашы грошы, Філіп. Нам патрэбныя грошы. Але больш таго, кітайцам патрэбныя рухавікі; яны далі гэта больш чым ясна зразумець, калі я быў у Кантоне ў мінулым месяцы. І нам патрэбен Кітай — яны таксама далі ясна зразумець ".
  
  "Так, але 12 мільёнаў - гэта ... вялікі рызыка на адным караблі", - настойваў Філіп Чэн.
  
  Данросс сказаў: "Усё, што мы можам зрабіць, каб адабраць бізнэс у Саветаў, ідзе нам на карысць. Акрамя таго, справа зроблена. Ты казаў, Аластер, што ў спісе ёсць хто-то, пра каго я павінен ведаць? Кіраўнік?
  
  "Марлборо Мотарс".
  
  - Ах, - сказаў Данросс з раптоўным змрочным захапленнем. - Я гадамі цярпець не мог гэтых мярзотнікаў. Бацька і сын.
  
  "Я ведаю".
  
  "Значыць, Никклины - нашчадкі Тайлера Брока? Што ж, пройдзе зусім трохі часу, і мы зможам выкрэсліць іх са спісу. Добра, вельмі добра. Яны ведаюць, што знаходзяцца ў спісе знішчаных Дыркам Струаном?
  
  "Я так не думаю".
  
  "Так нават лепш".
  
  "Я не згодны! Ты ненавідзіш маладога Никклина, таму што ён перамог цябе". Злосна Аластер Струан ткнуў пальцам у Данросса. "Табе пара завязваць з аўтагонкамі. Пакіньце ўсе пад'ёмы на пагоркі і Гран-пры Макао полупрофессионалам. У Nikklins ёсць больш часу, каб надаваць сваім машынам, гэта іх жыццё, а зараз вам трэба будзе ўдзельнічаць у іншых гонках, больш важных ".
  
  "Макао - аматар, а гэтыя вырадкі жульничали у мінулым годзе".
  
  "Гэта так і не было даказана — у цябе выбухнуў рухавік. Многія рухавікі выбухаюць, Ен. Гэта была проста Джос!"
  
  "У маю машыну, хто-то уварваўся".
  
  - І гэта таксама так і не было даказана! Дзеля Бога, ты кажаш пра варожасць? У некаторых рэчах ты дурны, як сам д'ябал Струан!
  
  "Пра?"
  
  "Так, і—"
  
  Філіп Чэн хутка перабіў яго, жадаючы пакласці канец гвалту ў пакоі. "Калі гэта так важна, калі ласка, дазвольце мне паглядзець, ці змагу я даведацца праўду. У мяне ёсць крыніцы, недаступныя ні аднаму з вас. Мае кітайскія сябры ведаюць, павінны ведаць, ці былі ў гэтым замешаныя Тым ці малады Дональд Никклин. Вядома, - далікатна дадаў ён, - калі тайпэн жадае ўдзельнічаць у гонках, то гэта залежыць ад тайпэна. Не так лі, Аластер?
  
  Мужчына старэй стрымліваў свой гнеў, хоць шыя ў яго ўсё яшчэ была холерической. "Так, так, ты маеш рацыю. І ўсе ж, Ен, мой табе савет - спыні. Яны будуць пераследваць цябе яшчэ больш, таму што яны аднолькава ненавідзяць цябе ".
  
  - Ці ёсць у спісе іншыя, пра якіх мне варта ведаць?
  
  Пасля паўзы Струан сказаў: "Не, не цяпер". Ён адкрыў другую бутэльку і наліваў, працягваючы гаварыць. "Што ж, цяпер гэта ўсё тваё — усё весялосьць і ўвесь пот. Я рады перадаць усё вам. Пасля таго, як вы порылись ў сейфе, вы даведаецеся лепшае і горшае. Ён уручыў ім абодвум па келіху і адпіў з свайго. - Клянуся Панам Езусам, гэта самае цудоўнае віно, якое калі-небудзь рабілі ў Францыі.
  
  "Так", - сказаў Філіп Чэн.
  
  Данросс лічыў, што "Дом Периньон" пераацэнены, і ведаў, што 54-ы год быў не асабліва ўдалым. Але ён прамаўчаў.
  
  Струан падышоў да барометр. Ён паказваў 979,2. "Нас чакае дрэннае надвор'е. Ну, гэта няважна. Іэн, у Клаўдзіі Чэн ёсць для цябе дасье па важных пытаннях і поўны спіс нашых акцыянераў — з імёнамі намінантаў. Будуць пытанні, задавайце іх мне да паслязаўтра — на гэты час у мяне забраняваны рэйс у Лондан. Вы, вядома, пакінеце Клаўдыю пры сабе.
  
  "Вядома". Клаўдыя Чэн была другім сувязным звяном ад тайпэна да тайпэну пасля Піліпа Чена. Яна была выканаўчым сакратаром тайпана, далёкай сваячкай Піліпа Чена.
  
  - А як наконт нашага банка — Victoria Bank of Hong Kong and China? Данросс спытаў, смакуючы пытанне. "Я не ведаю нашых дакладных актываў".
  
  "Гэта заўсёды было толькі веданнем тайпана".
  
  Данросс павярнуўся да Піліпа Чену. "Чаго вы дамагаецеся, адкрыта або праз кандыдатаў?"
  
  Узрушаны компрадор вагаўся.
  
  - У будучыні я збіраюся галасаваць за тое, каб вашы валодання былі аб'яднаны з нашымі. Данросс не зводзіў вачэй з компрадора. "Я хачу ведаць зараз і чакаю афіцыйнай перадачы бестэрміновага права голасу ў пісьмовай форме мне і наступным тайпаням заўтра да поўдня і першага адмовы па акцыях, калі вы калі-небудзь вырашыце прадаць".
  
  Цішыня нарастала.
  
  - Іэн, - пачаў Філіп Чэн, - гэтыя акцыі... - Але яго рашучасць поколебалась пад уплывам волі Данросса. - 6 працэнтаў.... крыху больш за 6 працэнтаў. Я ... у цябе будзе ўсё, як ты пажадаеш.
  
  "Вы не пашкадуеце аб гэтым". Данросс звярнуў сваю ўвагу на Аластера Струана, і сэрца пажылога чалавека прапусціла ўдар. "Колькі ў нас акцый? Колькі ў намінантаў?"
  
  Аластер павагаўся. - Гэта толькі веды тайпана.
  
  "Вядома. Але нашаму компрадору можна давяраць абсалютна", - сказаў Данросс, гледзячы старому ў твар, ведаючы, як балюча адчуваць сябе падначаленым у прысутнасці Аластера Струана. "Колькі?"
  
  Струан сказаў: "15 працэнтаў".
  
  Данросс ахнуў, і Філіп Чэн таксама, і яму захацелася крыкнуць: "Госпадзе Ісусе, у нас 15 працэнтаў, а ў Філіпа яшчэ 6 адсоткаў, і ў вас не хапіла розуму выкарыстоўваць тое, што павінна быць буйным цікавасцю, каб атрымаць для нас буйное фінансаванне, калі мы амаль банкруты?"
  
  Але замест гэтага ён працягнуў руку і разліў рэшткі з бутэлькі па трох шклянках, і гэта дало яму час суняць шалёнае біццё сэрца.
  
  "Добра", - сказаў ён сваім роўным абыякавым голасам. "Я спадзяваўся, што разам мы зробім гэта лепш, чым калі-небудзь". Ён сербануў віна. "Я аб'яўляю аб правядзенні Спецыяльнай сустрэчы. Да наступнага тыдня".
  
  Абодва мужчыны рэзка паднялі галавы. З 1880 года тайпаны Strun's, Rothwell-Gornt і Victoria Bank, нягледзячы на іх суперніцтва, штогод таемна сустракаліся для абмеркавання пытанняў, якія ўплывалі на будучыню Ганконга і Азіі.
  
  "Яны могуць не пагадзіцца перанесці сустрэчу", - сказаў Аластер.
  
  "Я абтэлефанаваў усіх сёння раніцай. Сустрэча прызначаная на наступны панядзелак у 9 раніцы тут".
  
  - Хто прыйдзе з банка? - спытаў я.
  
  - Намеснік галоўнага мэнэджара Хавергилл, стары ў Японіі, затым у Англіі ў адпачынку. Твар Данросса посуровело. - Прыйдзецца абысціся.
  
  "З Полам усё ў парадку", - сказаў Аластер. "Ён будзе наступным шэфам".
  
  "Не, калі я магу з гэтым зрабіць", - сказаў Данросс.
  
  "Цябе ніколі не падабаўся Падлогу Хавергилл, ці не так, Іэн?" Сказаў Філіп Чэн.
  
  "Няма. Ён занадта замкнёны, занадта ганконскі, занадта састарэлы і занадта напышлівы".
  
  - І ён падтрымаў твайго бацькі супраць цябе.
  
  "Так. Але гэта не прычына, па якой ён павінен сысці, Філіп. Ён павінен сысці, таму што ён перашкаджае Высакароднай хаце. Ён занадта кансерватыўны, занадта шчодры да азіяцкай нерухомасці, і я думаю, што ён тайны саюзнік "Ротвелл-Горнт".
  
  "Я не згодны", - сказаў Аластер.
  
  "Я ведаю. Але нам патрэбныя грошы для пашырэння, і я маю намер атрымаць іх. Таму я вельмі сур'ёзна мае намер выкарыстоўваць свае 21 працэнт".
  
  Навальніца звонку ўзмацнілася, але яны, здавалася, гэтага не заўважалі.
  
  "Я б не раіў вам ставіць сваю кепку супраць "Вікторыі", - сур'ёзна сказаў Філіп Чэн.
  
  "Я згодны", - сказаў Аластер Струан.
  
  "Я не буду. Пры ўмове, што мой банк будзе супрацоўнічаць". Данросс некаторы час глядзеў на бруі дажджу. "Дарэчы, я таксама запрасіў Джэйсана Пламма на сустрэчу".
  
  "Якога чорта?" Струан спытаў, і яго шыя зноў пачырванела.
  
  - Паміж намі і яго Азіяцкімі Валадарствамі мы...
  
  - Пламм унесены ў "чорны спіс" Дзірка Струана, як вы гэта называеце, і абсалютна настроены супраць нас.
  
  - Паміж намі чатырма, у нас ёсць большасць галасоў у Ганконгу — - Данросс змоўк, калі гучна зазваніў тэлефон. Усе паглядзелі на яго.
  
  Аластер Струан кісла сказаў: "Зараз гэта твой тэлефон, а не мой". Данросс падняў трубку. "Данросс!" Ён трохі паслухаў, а затым сказаў: "Не, містэр Аластер Струан сышоў на пенсію, цяпер я тайпэн з Struan's. ТАК. Іэн Данросс. Што кажуць у телексе?" Ён зноў прыслухаўся. - Так, дзякуй.
  
  Ён паклаў трубку. Нарэшце ён парушыў маўчанне. "Гэта было з нашага офіса ў Тайбэі. У паўночнага ўзбярэжжа Фармоза ўтварылася "Ўстойлівае воблака". Яны думаюць, што яна пайшла да дна з усім персаналам ...
  
  НЯДЗЕЛЯ,
  
  18 Жніўня 1963 года
  
  1
  
  8:45 ВЕЧАРА. :
  
  Паліцэйскі стаяў, прыхінуўшыся да куце інфармацыйнай стойкі, і назіраў за высокім адной, не звяртаючы на яго ўвагі. На ім быў лёгкі трапічны касцюм, паліцэйскі гальштук і белая кашуля, і ў ярка асветленым будынку аэравакзала было горача, паветра быў вільготным і насычаным пахамі, як заўсёды, снавалі шумныя кітайцы. Мужчыны, жанчыны, дзеці, немаўляты. Багацце кантонцев, трохі азіятаў, некалькі еўрапейцаў.
  
  "Супэрінтэндант?"
  
  Адна з дзяўчат з аддзела інфармацыі працягнула яму тэлефон. "Гэта вас, сэр", - сказала яна і міла ўсміхнулася: белыя зубы, цёмныя валасы, вочы колеру цёрну, выдатная залацістая скура.
  
  "Дзякуй", - сказаў ён, заўважыўшы, што яна кажа на кантонская дыялекце, і не пярэчыў, што на самой справе яе ўсмешка была пустой, за ёй не было нічога, акрамя кантонская непрыстойнасці. "Так?" сказаў ён у трубку.
  
  - Супэрінтэндант Армстронг? Гэта вежа — "Янкі-2" толькі што прызямліўся. Своечасова.
  
  "Усё яшчэ вароты 16?"
  
  - Ды. Яна будзе там праз шэсць хвілін.
  
  "Дзякуй". Роберт Армстронг быў буйным мужчынам, ён перагнуўся праз стойку і паклаў трубку. Ён звярнуў увагу на яе доўгія ногі і выгіб зада ў вытанчанай, але занадта цеснай уніформе "чонг-сам" і на імгненне задумаўся, якой яна была б у ложку. "Як цябе клічуць?" - спытаў ён, ведаючы, што любы кітаец цярпець не можа, калі яго называюць па імя ў прысутнасці паліцэйскага, не кажучы ўжо пра еўрапейцаў.
  
  - Мона Люнг, сэр.
  
  "Дзякуй, Мона Люнг". Ён кіўнуў ёй, не зводзячы з яе сваіх бледна-блакітных вачэй, і ўбачыў, як лёгкая дрыготка благога прадчування прабегла па яе целе. Гэта парадавала яго. "І табе таго ж", - падумаў ён, затым зноў звярнуў увагу на сваю здабычу.
  
  Еўразіец Джон Чэн стаяў ля аднаго з выхадаў у адзіноце, і гэта яго здзівіла. А таксама тое, што ён нерваваўся. Звычайна Джон Чэн быў невозмутим, але цяпер кожныя некалькі імгненняў ён пазіраў на гадзіннік, затым на табло прыбыцця, затым зноў на гадзіннік.
  
  "Яшчэ хвіліна, і мы пачнем", - падумаў Армстронг.
  
  Ён пачаў было лезці ў кішэню за цыгарэтай, але потым успомніў, што кінуў паліць два тыдні таму ў якасці падарунка жонцы на дзень нараджэння, таму коратка вылаяўся і глыбей засунуў рукі ў кішэні.
  
  Вакол інфармацыйнай стойкі ўстрывожаныя пасажыры і сустрэчныя пасажыраў падбягалі, штурхаліся, сыходзілі і зноў вярталіся, гучна пытаючыся, дзе, калі, як, чаму і куды яшчэ раз на мириадах дыялектаў. Кантонская ён разумеў добра. Трохі шанхайскага і мандаринского. Некалькі выразаў чу-чау і большасць іх лаянак. Трохі тайваньскага.
  
  Ён выйшаў з-за прылаўка, на галаву вышэй большасці тых, хто сабраўся, буйны, плячысты мужчына з лёгкай атлетычнай хадой, семнаццаць гадоў прапрацаваў у паліцыі Ганконга, а цяпер які ўзначальвае CID - Аддзел крымінальных расследаванняў — Коулуна.
  
  - Добры вечар, Джон, - сказаў ён. - Як справы?
  
  "О, прывітанне, Роберт", - сказаў Джон Чэн, імгненна насторожившись, яго па-ангельску з амерыканскім акцэнтам. "Усё выдатна, дзякуй. Ты?"
  
  "Выдатна. Ваш кантакт у аэрапорце згадаў у іміграцыйнай службе, што вас сустракае спецыяльны самалёт. Чартар "Янкі—2".
  
  "Так— але гэта не чартар. Ён знаходзіцца ў прыватнай уласнасці. Лінкальн Бартлетт - амерыканскі мільянер".
  
  - Ён на борце? - Спытаў Армстронг, ведаючы, што гэта так.
  
  "Так".
  
  - Са світай? - спытаў я.
  
  "Толькі яго выканаўчы віцэ—прэзідэнт - і сякерныя чалавек".
  
  - Містэр Бартлетт - ваш сябар? - спытаў ён, ведаючы, што гэта не так.
  
  - Госць. Мы спадзяемся весці з ім справы.
  
  "Аб? Што ж, яго самалёт толькі што прызямліўся. Чаму б табе не паляцець са мной? Мы абыдзем ўсю бюракратычную валакіту дзеля цябе. Гэта самае меншае, што мы можам зрабіць для Высакароднага Дома, ці не так?
  
  - Дзякуй за вашы клопаты.
  
  "Без праблем". Армстранг першым прайшоў праз бакавую дзверы ў мытным бар'еры. Паліцыянты ў форме паднялі галовы, імгненна аддаўшы яму гонар, і задуменна паглядзелі на Джона Чена, адразу пазнаўшы яго.
  
  "Гэты Лінкальн Бартлетт, - працягваў Армстронг з прытворнай сардэчнасцю, - нічога для мяне не значыць. А ці павінна?"
  
  "Не, калі толькі вы не займаліся бізнэсам", - сказаў Джон Чэн, затым нервова працягнуў: "Яго празвалі "Рэйдэры" — з-за яго паспяховых рэйдаў і паглынанняў іншых кампаній, у большасці выпадкаў нашмат буйных, чым ён сам. Цікавы чалавек; я пазнаёміўся з ім у Нью-Ёрку ў мінулым годзе. Яго кангламерат прыносіць амаль паўмільярда даляраў у год. Ён кажа, што пачаў у 45-м з двух тысяч долараў, узятых у пазыку. Цяпер ён займаецца нафтахіміяй, цяжкім машынабудаваннем, электронікай, ракетамі — шмат працуе на ўрад ЗША — пенапласт, вырабы з пенаполіурэтану, ўгнаенні — у яго нават ёсць адна кампанія, якая вырабляе і прадае лыжы, спартыўныя тавары. Яго група - "Паркон Індастрыз". Што ні кажы, усё ў яго ёсць."
  
  - Я думаў, ваша кампанія ўжо ўсім валодае.
  
  Джон Чэн ветліва ўсміхнуўся. "Не ў Амерыцы, - сказаў ён, - і гэта не мая кампанія. Я ўсяго толькі дробны акцыянер "Струанс", служачы".
  
  "Але ты дырэктар і ты старэйшы сын Высакароднага Дома Чэн, так што ты будзеш наступным компрадором". Па гістарычнаму звычаю, каго-прадором быў кітайскі або еўразійскі бізнесовец, які выступаў у якасці эксклюзіўнага пасярэдніка паміж еўрапейскім гандлёвым домам і кітайцамі. Ўвесь бізнэс праходзіў праз яго рукі, і там патроху ўсе застревало.
  
  "Так шмат багацця і так шмат улады, - падумаў Армстронг, - і ўсё ж, калі трохі пашанцуе, мы можам низвергнуть вас, як Шалтая-Боўтаючы і Струанз разам з вамі". Госпадзе Ісусе, сказаў ён сабе, прадчуваючы прыкра-салодкае, калі гэта адбудзецца, скандал разнясе Ганконг на кавалкі. "Ты будзеш компрадором, як твой бацька, дзед і прадзед да цябе. Твой прадзед быў першым, ці не так? Сэр Гордан Чэн, компрадор вялікага Дзірка Струана, які заснаваў Высакародны дом і, чорт вазьмі, ледзь не заснаваў Ганконг.
  
  - Няма. Компрадором Дзірка быў чалавек па імені Чэн Шэн. Сэр Гордан Чэн быў компрадором сына Дзірка, Кулума Струана.
  
  - Яны былі зводнымі братамі, ці не так?
  
  "Так абвяшчае легенда".
  
  "Ах так, легенды — тое, чым мы сілкуемся. Кулум Струан, яшчэ адна легенда Ганконга. Але сэр Гордан, ён таксама легенда — табе пашанцавала".
  
  Пашанцавала? З горыччу спытаў сябе Джон Чэн. Быць нашчадкам незаконнанароджанага сына шатландскага пірата — гандляра опіюмам, злога генія-распутника і забойцы, калі некаторыя гісторыі праўдзівыя, — і
  
  Певичка на кантонская дыялекце, набытая ў маленькім брудным прытоне, які ўсё яшчэ існуе ў маленькім брудным завулку Макао? Ведаць, што амаль кожны ў Ганконгу ведае тваю радавод, і быць пагарджаецца за гэта абедзвюма росамі? "Не пашанцавала", - сказаў ён, імкнучыся быць вонкава спакойным. Яго валасы былі цёмныя з сівізной, твар англосаксонским і прыгожым, хоць шчокі трохі отвисли, а цёмныя вочы толькі злёгку азіяцкімі. Яму было сорак два, і ён насіў трапічныя джынсы, як заўсёды бездакорнага крою, туфлі ад Hermes і гадзіны Rolex.
  
  "Я не згодны", - шчыра сказаў Армстронг. "Быць компрадором "Струанс", Высакароднага дома Азіі ... Гэта што-то. Што-то асаблівае".
  
  "Так, гэта асаблівае". Джон Чэн сказаў гэта катэгарычна. З тых часоў, як ён мог думаць, яго мучыла яго спадчына. Ён адчуваў, як за ім назіраюць — за ім, старэйшым сынам, наступным у чарзе, — ён адчуваў вечнае прагнасць і зайздрасць. Гэта пастаянна палохала яго, як бы моцна ён ні спрабаваў перамагчы жах. Ён ніколі не хацеў ні ўлады, ні якой-небудзь адказнасці. Толькі ўчора ў яго была яшчэ адна непрыемная сварка з бацькам, горш, чым калі-небудзь раней. "Я не хачу мець нічога агульнага са "Струанс"!" - крычаў ён. "У соты раз я хачу пайсці да рысу з Ганконга, я хачу вярнуцца ў Штаты, я хачу жыць сваім уласным жыццём, як я хачу, дзе я хачу і як я хачу!"
  
  - У тысячны раз паўтараю, ты выслухаў мяне. Я адправіў цябе ў Эм...
  
  - Дазволь мне кіраваць нашымі амерыканскімі інтарэсамі, бацька. Калі ласка. Спраў больш чым дастаткова! Ты мог бы дазволіць мне пару мільёнаў...
  
  "Гэй, паслухай мяне! Менавіта тут, у Ганконгу і Азіі, мы зарабляем нашы грошы! Я адправіў цябе ў школу ў Амерыцы, каб падрыхтаваць сям'ю да сучаснага свету. Ты гатовы, гэта твой абавязак перад сям'ёй...
  
  - Ёсць Рычард, бацька, і юны Кевін — Рычард у дзесяць разоў бизнесменнее мяне, і ён грызе цуглі. А як наконт дзядзькі Джэма ...
  
  "Ты зробіш, як я скажу! Божа Літасцівы, ты ж ведаеш, што гэты амерыканец Бартлетт жыццёва важны для нас. Нам патрэбныя твае веды.—
  
  "— Дзядзька Джэймс ці дзядзька Томас. Дзядзька Джэймс быў бы лепшым для цябе; лепшым для сям'і і бес—"
  
  "Ты мой старэйшы сын. Ты наступны кіраўнік сям'і і наступны компрадор!"
  
  - Клянуся Богам, я гэтага не зраблю!
  
  "Тады ты не атрымаеш больш ні медяка наяўнымі!"
  
  - І гэта мала што зменіць! Мы ўсе содержимся на грошы, што б там ні думалі староннія! Колькі ты стаіш? Колькі мільёнаў? Пяцьдзесят? Семдзесят? Гунн...
  
  "Калі ты неадкладна не извинишься і не покончишь з усёй гэтай глупствам, не покончишь з гэтым раз і назаўжды, я цябе звольню прама зараз! Прама зараз!"
  
  "Я прашу прабачэння за тое, што раззлаваў цябе, але я ніколі не змянюся! Ніколі!"
  
  "Я даю табе час да майго дня нараджэння. Восем дзён. Восем дзён, каб стаць паслухмяным сынам. Гэта маё апошняе слова. Калі ты не будзеш паслухмяным да майго дня нараджэння, я назаўжды здыму цябе і тваю галінку з нашага дрэва! А цяпер ідзі!"
  
  Страўнік Джона Чена трывожна скрутило. Ён ненавідзеў гэтыя бясконцыя сваркі, свайго бацькі, блізкага да апоплексии ад лютасьці, сваю жонку ў слязах, сваіх дзяцей, закамянелых ад жаху, сваю мачыху, братоў і стрыечным братам, якія злараднічалі, жадаючы, каб ён сышоў, усіх сваіх сясцёр, большасць сваіх дзядзькам, усіх сваіх жонак. Зайздрасць, прагнасць. Чорт з ёй і з імі, падумаў ён. Але бацька мае рацыю наконт Бартлетта, хоць і не так, як ён думае. Няма. Гэта для мяне. Гэтая здзелка. Толькі на гэты раз, і тады я буду вольны назаўжды.
  
  Яны ўжо амаль прайшлі доўгі, ярка асветлены Мытны зала.
  
  "Ты ідзеш на скокі ў суботу?" Спытаў Джон Чэн.
  
  - А хто не! Тыднем раней, да ўсеагульнага захаплення, надзвычай магутны Turf Club, які валодае выключнай манаполіяй на скокі — адзіную легальную форму азартных гульняў, дазволеную ў Калоніі, — выпусціў спецыяльны бюлетэнь: "Хоць наш афіцыйны сезон у гэтым годзе пачнецца не раней за 5 кастрычніка, з ласкавага дазволу нашага славутага губернатара сэра Джэфры Элісан, сцюарды вырашылі аб'явіць суботу, 24 жніўня, Асаблівым Днём скачак для ўсеагульнага задавальнення і ў якасці прывітання нашаму працавітаму насельніцтву, якое нясе на сабе цяжар другі па сіле засухі ў нашай гісторыі з наймацнейшымі наступствамі ". сіла духу. . . . "
  
  "Я чуў, у вас "Голден Лэдзі" балатуецца на пятым месцы", - сказаў Армстронг.
  
  "Трэнер кажа, што ў яе ёсць шанец. Калі ласка, прыходзь у "Папіну ложу" і выпі з намі. Мне б спатрэбіліся твае парады. Ты выдатны гулец ".
  
  - Проста пашанцавала. Але мае дзесяць даляраў у абодва бакі наўрад ці параўнаюцца з тваімі дзесяццю тысячамі.
  
  "Але гэта толькі тады, калі ў нас бегае адна з нашых коней. Мінулы сезон быў катастрофай. ... Мне б не перашкодзіў пераможца ".
  
  "Я б таксама мог". Аб Божа, як мне патрэбен пераможца, падумаў Армстронг. Але цябе, Джоні Чэн, у пекле не мае значэння, ты выйграеш ці прайграеш дзесяць або сто тысяч. Ён паспрабаваў утаймаваць сваю рэўнасць расце. "Супакойся", - сказаў ён сабе. Ашуканцы - гэта факт, і ваша праца — лавіць іх, калі зможаце, якімі б багатымі, якімі б магутнымі яны ні былі, і здавольвацца сваёй мізэрнай зарплатай, калі на кожным куце стогнуць ад бясплатнага срэбра. Навошта зайздросціць гэтаму ублюдку — так ці інакш, ён за верталёт. "О, дарэчы, я паслаў канстэбля да вашай машыне, каб яна прапусціла яе праз вароты. Ён будзе чакаць вас і вашых гасцей ля трапа.
  
  "Аб, гэта выдатна, дзякуй. Выбачайце за турботы".
  
  "Ніякіх праблем. Гэта пытанне знешнасці. Не так? Я падумаў, што для цябе павінна быць што-то асаблівае, раз ты прыйшоў сам ". Армстронг не ўтрымаўся ад чарговай стралы. - Як я ўжо сказаў, для Высакароднага Дома няма нічога складанага.
  
  Джон Чэн захаваў ветлівую ўсмешку, але пайшоў ты, - падумаў ён. Мы церпім цябе з-за таго, хто ты ёсць: вельмі важны паліцэйскі, поўны зайздрасці, па вушы ў даўгах, напэўна, карумпаваны і нічога не смыслящий ў конях. Пайшоў ты к чорту. "Блаславі ўсе вашы пакалення", - падумаў Джон Чэн, але старанна схаваў непрыстойнасць, таму што, хоць Армстронга ненавідзеў увесь Ганконг, Джон Чэн па-за доўгага вопыту ведаў, што бязлітасная, мсцівая хітрасць Армстронга вартая бруднага маньчжура. Ён пацягнуўся да палоўцы манеты, якую насіў на тонкім скураным раменьчыку ў сябе на шыі. Яго пальцы задрыжалі, калі закранулі металу праз кашулю. Ён міжволі здрыгануўся.
  
  "У чым справа?" Спытаў Армстронг.
  
  "Нічога. Зусім нічога". Вазьмі сябе ў рукі, - падумаў Джон Чэн.
  
  Цяпер яны прайшлі Мытню і апынуліся ў зоне іміграцыі, звонку панавала начная цемра. Чэргі устрывожаных, неўладкаваных, стомленых людзей чакалі перад акуратнымі маленькімі сталамі супрацоўнікаў іміграцыйнай службы ў форме з халоднымі асобамі. Гэтыя людзі аддалі гонар Армстрангу. Джон Чэн адчуў на сабе іх испытующие погляды.
  
  Як заўсёды, яго затошнило пад іх пільным позіркам, хоць ён быў у бяспекі ад іх навадных пытанняў. У яго быў сапраўдны брытанскі пашпарт, а не проста ганконскі пашпарт другога класа, а таксама амэрыканская грын—карта — карта замежніка - самае бясцэннае з уладанняў, якое давала яму свабодны доступ да працы, забаў і жыцця ў ЗША, усе прывілеі прыроджанага амерыканца, за выключэннем права голасу. "Каму трэба галасаваць", - падумаў ён і ўтаропіўся ў адказ на аднаго з мужчын, спрабуючы адчуць сябе адважным, але ўсё яшчэ адчуваючы сябе аголеным пад пільным позіркам гэтага мужчыны.
  
  "Супэрінтэндант?" Адзін з паліцэйскіх трымаў тэлефонную трубку. "Гэта вас, сэр".
  
  Ён глядзеў, як Армстронг вяртаецца, каб адказаць на званок, і задаваўся пытаннем, якое гэта - быць паліцыянтам, у якога так шмат магчымасцяў для хабарніцтва, і, у мільённы раз, як гэта - быць цалкам брытанцам або цалкам кітайцам, а не адной, якога пагарджаюць і тыя, і іншыя.
  
  Ён назіраў, як Армстронг ўважліва слухае, затым пачуў, як той сказаў скрозь гоман: "Не, проста пацягніце час. Я разбяруся з гэтым асабіста. Дзякуй, Том".
  
  Вярнуўся Армстронг. "Выбачайце", - сказаў ён, затым накіраваўся міма іміграцыйнага кардона па невялікім калідоры ў VIP-зала. Ўстанова было акуратным і прасторным, з барам і выдатным выглядам на аэрапорт, горад і заліў. У зале чакання было пуста, калі не лічыць двух афіцэраў іміграцыйнай службы і мытні і аднаго з людзей Армстронга— чакалі ля выхаду 16 - шкляной дзверы, якая вяла на залітую святлом узлётна-пасадачную паласу. Яны маглі бачыць, як 707-й пад'язджае да яе паркавальным знаках.
  
  - Добры вечар, сяржант Лі, - сказаў Армстронг. - Усё гатова?
  
  "Так, сэр. "Янкі-2" толькі што заглушыў рухавікі". Сяржант Лі зноў аддаў гонар і адкрыў для іх вароты.
  
  Армстронг зірнуў на Джона Чена, ведаючы, што гарлавіна пасткі амаль зачыніліся. "Пасля вас".
  
  "Дзякуй". Джон Чэн выйшаў на ўзлётную паласу.
  
  "Янкі-2" ўзвышаўся над імі, яго гаснущие рухавікі цяпер выдавалі прыглушанае рык. Наземная каманда ўсталёўвала на месца высокі трап з маторным прывадам. Праз маленькія вокны кабіны яны маглі бачыць слаба асветленых пілотаў. Збоку, у цені, відаць быў цёмна-сіні, серабрысты "Клаўдыё Ролс" Джона Чена, ля дзвярэй стаяў шафёр-кітаец ў уніформе, непадалёк - паліцэйскі.
  
  Галоўная дзверы салона самалёта расчыніліся, і адтуль выйшаў сцюард ў уніформе, каб павітаць двух супрацоўнікаў аэрапорта, якія чакалі на платформе. Ён ўручыў аднаму з чыноўнікаў пакет з дакументамі самалёта і дэкларацыямі аб прыбыцці, і яны пачалі прыязна балбатаць. Затым усе спыніліся. Пачціва. І ветліва аддалі гонар.
  
  Дзяўчына была высокай, разумнай, вытанчанай амерыканкай.
  
  Армстронг ціхенька свіснуў. "Ииии!"
  
  - У Бартлетта ёсць смак, - прамармытаў Джон Чэн, і яго сэрца забілася хутчэй.
  
  Яны глядзелі, як яна спускаецца па лесвіцы, абодва мужчыны, пагружаныя ў свае мужчынскія разважанні.
  
  "Ты думаеш, яна мадэль?"
  
  "Яна рухаецца як кіназорка. Можа быць?"
  
  Джон Чэн выйшаў наперад. - Добры вечар. Я Джон Чэн з "Струанс". Я сустракаюся з містэрам Бартлеттом і містэрам Чулаком.
  
  "О, так, вядома, містэр Чэн. Гэта вельмі ласкава з вашага боку, сэр, асабліва ў нядзелю. Я рады пазнаёміцца з вамі. Я. К. К. Чолок. Лінія кажа , што калі ты ...
  
  "Кейсі Чулак?" Джон Чэн ўтаропіўся на яе, разявіўшы рот. "Што?"
  
  "Так", - сказала яна з мілай усмешкай, цярпліва ігнаруючы няправільнае вымаўленне. "Ці бачыце, мае ініцыялы к. К., містэр Чэн, таму Кейсі стаў маім мянушкай". Яна перавяла погляд на Армстронга. - Добры вечар. Вы таксама з "Струанс"? У яе быў меладычны голас.
  
  "О, э-э, прабачце, гэта... гэта супэрінтэндант Армстронг", - заікаючыся, прамармытаў Джон Чэн, усё яшчэ спрабуючы прыйсці ў сябе.
  
  "Добры вечар", - сказаў Армстронг, заўважыўшы, што зблізку яна была яшчэ больш прывабнай. "Сардэчна запрашаем у Ганконг".
  
  "Дзякуй. Супэрінтэндант? Гэта паліцыя?" Затым імя ўстала на сваё месца. "А, Армстронг. Роберт Армстронг? Начальнік крымінальнага вышуку Коулуна?"
  
  Ён схаваў сваё здзіўленне. - Вы вельмі добра інфармаваныя, міс Чолок.
  
  Яна засмяялася. "Проста частка маёй руціны. Калі я адпраўляюся ў новае месца, асабліва ў такое, як Ганконг, мая праца - быць гатовай ... таму я проста адправіла вам бягучыя аб'явы ".
  
  "У нас няма апублікаваных спісаў".
  
  "Я ведаю. Але ўрад Ганконга выпускае дзяржаўную тэлефонную кнігу, якую любы можа купіць за некалькі пені. Я толькі што паслаў за адной з іх. Пералічаныя ўсе паліцэйскія кіравання — кіраўнікі дэпартаментаў, большасць з іх хатнімі нумарамі — разам з усімі іншымі ўрадавымі ўстановамі. Я атрымаў адзін з іх праз ваш офіс па сувязях з грамадскасцю ў Ганконгу ў Нью-Ёрку."
  
  "Хто кіраўнік Адмысловага аддзела?" спытаў ён, правяраючы яе.
  
  "Я не ведаю. Я не думаю, што гэты аддзел быў паказаны ў спісе. Ці Так гэта?"
  
  "Часам".
  
  Яна злёгку нахмурылася. - Вы вітаеце усе прыватныя самалёты, супэрінтэндант?
  
  - Толькі тыя, каго я пажадаю. - Ён усміхнуўся ёй. - Толькі тыя, у каго на борце прыгожыя, добра інфармаваныя дамы.
  
  "Што-то не так? Нейкія непрыемнасці?"
  
  "Аб няма, проста руціна. Кай Так ўваходзіць у мае абавязкі", - упэўнена адказаў Армстронг. "Ці магу я паглядзець на ваш пашпарт, калі ласка?"
  
  "Вядома". Яна нахмурылася яшчэ мацней, калі адкрыла сумачку і працягнула свой амерыканскі пашпарт.
  
  Шматгадовы вопыт зрабіў яго праверку сапраўды вельмі падрабязнай. "Нарадзіўся ў Провідэнсе, Род-Айлэнд, 25 лістапада 1936 года, рост 5 футаў 8 цаляў, валасы светлыя, вочы карыя". Пашпарт сапраўдны яшчэ два гады. Дваццаць шэсць, так? Я б выказаў здагадку, што яна маладзей, хоць, калі прыгледзецца, у яе вачах ёсць дзівацтва.
  
  З відавочнай нядбайнасцю ён нядбайна прагартаў старонкі. Яе трохмесячная ганконская віза была дзеючай і ў парадку. Тузін іміграцыйных візавых штампаў, усё з Англіі, Францыі, Італіі ці Паўднёвай Амерыкі. Акрамя аднаго. "СССР", датаванае ліпенем гэтага года. Сямідзённы візіт. Ён даведаўся маскоўскага фрэнка. "Сяржант Лі!"
  
  "Так, сэр?"
  
  "Пастаўце на ім штамп для яе", - абыякава сказаў ён і ўсміхнуўся ёй зверху ўніз. "Вы цалкам вольныя. Вы можаце заставацца тут больш-менш столькі, колькі захочаце. Па заканчэнні трох месяцаў проста звярніцеся ў бліжэйшы паліцэйскі ўчастак, і мы працягнем вам візу ".
  
  "Вялікае дзякуй".
  
  - Ты прабудзеш з намі якое-то час?
  
  "Гэта залежыць ад нашага дзелавога пагаднення", - сказала Кейсі пасля паўзы. Яна ўсміхнулася Джону Чену. "Мы спадзяемся заставацца ў бізнэсе доўгі час".
  
  Джон Чэн сказаў: "Так. Э-э, мы таксама на гэта спадзяёмся". Ён усё яшчэ быў у замяшанні, яго думкі блыталіся. "Вядома, Кейсі Чолок не можа быць жанчынай", - падумаў ён.
  
  Ззаду іх сцюард, Свен Свенсен, спускаўся па лесвіцы, несучы два паветраных валізкі. "Вось ты дзе, Кейсі. Ты ўпэўненая, што гэтага дастаткова на сёння?"
  
  - Ды. Вядома. Дзякуй, Свен.
  
  "Лайн сказаў, каб вы ехалі далей. Вам патрэбна дапамога на мытні?"
  
  - Не, дзякуй. містэр Джон Чэн ласкава сустрэў нас. А таксама супэрінтэндант Армстронг, кіраўнік крымінальнага вышуку Коулуна.
  
  - Добра. Свен некаторы час задуменна вывучаў паліцэйскага. - Мне лепш вярнуцца.
  
  "Усё ў парадку?" спытала яна.
  
  "Думаю, так". Свен Свенсен ўхмыльнуўся. "Мытня проста правярае нашы запасы выпіўкі і цыгарэт". Толькі чатыры прадмета абкладаліся якой-небудзь імпартнай ліцэнзіяй або мытнымі пошлінамі ў Калоніі — золата, спіртныя напоі, тытунь і бензін - і толькі адзін прадмет кантрабанды - акрамя наркотыкаў — быў цалкам забаронены: усе віды агнястрэльнай зброі і боепрыпасаў.
  
  Кейсі ўсміхнулася Армстрангу. - У нас на борце няма рысу, супэрінтэндант. Лайн яго не есць.
  
  "Тады яму тут прыйдзецца несалодка".
  
  Яна засмяялася і зноў павярнулася да Свенсену. - Убачымся заўтра. Дзякуй.
  
  "Роўна ў 9 раніцы!" Свенсен вярнуўся да самалёта, а Кейсі павярнуўся да Джона Чену.
  
  "Лайн сказаў нам не чакаць яго. Спадзяюся, усё ў парадку", - сказала яна.
  
  "А?"
  
  - Пойдзем? У нас забраніраваны нумары ў гатэлі "Вікторыя і Альберт", Коулун. Яна пачала збіраць свае сумкі, але насільшчык матэрыялізаваўся з цемры і забраў іх у яе. - Лінк прыйдзе пазней... або заўтра.
  
  Джон Чэн вылупіў на яе вочы. - Містэр Бартлетт не прыйдзе?
  
  "Няма. Ён збіраецца застацца ў самалёце на ноч, калі атрымае дазвол. Калі няма, ён паедзе за намі на таксі. У любым выпадку, ён далучыцца да нас заўтра за ланчам, як і дамаўляліся. Абед яшчэ ў сіле, ці не так?
  
  "О, так, але ..." Джон Чэн спрабаваў прымусіць свой мозг працаваць. "Тады ты захочаш адмяніць сустрэчу ў 10 раніцы?"
  
  "Аб няма. Я прыйду на гэта, як і дамаўляліся. Лайн не чакаўся на гэтай сустрэчы. Гэта проста фінансаванне, а не палітыка. Я ўпэўнены, вы разумееце. Лайн вельмі стаміўся, містэр Чэн, - сказала яна. - Ён толькі ўчора вярнуўся з Еўропы. Яна зноў паглядзела на Армстронга. "Капітан спытаў вышку, можа Лайн пераначаваць у вас, супэрінтэндант. Яны звязаліся з іміграцыйнай службай, якая сказала, што звяжацца з намі, але я мяркую, што наш запыт паступіць да вас па каналах. Мы, вядома, былі б ўдзячныя, калі б вы ўхвалілі. Ён сапраўды занадта доўга пакутаваў ад змены гадзінных паясоў ".
  
  Армстронг злавіў сябе на тым, што кажа: "Я пагавару з ім пра гэта".
  
  - О, дзякуй. Вялікае дзякуй, - сказала яна, а затым звярнулася да Джона Чену: - Выбачайце за ўсе гэтыя клопаты, містэр Чэн. Мы пойдзем? Яна накіравалася да выхаду 16, насільшчык рушыў услед за ёй, але Джон Чэн паказаў на свой "ролс-ройс". "Не, сюды, міс Чу-эр, Кейсі".
  
  Яе вочы пашырыліся. - Ніякай мытні?
  
  "Не сёння", - сказаў Армстронг, якому яна спадабалася. "Падарунак ад ўрада Яе Вялікасці".
  
  - Я адчуваю сябе як у гасцях у каралеўскай асобы.
  
  "Усё гэта частка нашай службы".
  
  Яна села ў машыну. Прыемны пах скуры. І раскошы. Затым яна ўбачыла насільшчыка, які спяшаецца праз вароты ў будынак тэрмінала. - А як жа мае сумкі? - спытала я.
  
  "Не варта турбавацца аб гэтым", - раздражнёна сказаў Джон Чэн. "Яны будуць у вашым нумары раней за вас".
  
  Армстронг на імгненне прытрымаў дзверы. "Джон прыехаў на двух машынах. Адна для вас і містэра Бартлетта, іншая для багажу".
  
  "Дзве машыны?"
  
  - Вядома. Не забывай, што ты цяпер у Ганконгу.
  
  Ён глядзеў, як машына ад'язджае. Лайн Бартлетт - шчаслівы чалавек, падумаў ён і рассеяна задаўся пытаннем, чаму "Спецслужбы" зацікавіліся ёю.
  
  "Проста сустрэньце самалёт і асабіста праверце яе пашпарт", - сказаў яму дырэктар SI гэтым раніцай. "І пашпарт містэра Лінкольна Бартлетта".
  
  - Магу я спытаць, чаму, сэр?
  
  "Не, Роберт, ты можаш не пытацца чаму. Ты больш не ў гэтым філіяле — у цябе цёпленькая работка ў Коулуне. Станоўчая сінэкура, што?"
  
  "Так, сэр".
  
  "І Роберт, будзь добры, не правальвай гэтую аперацыю сёння ўвечары — у ёй можа быць замешана вельмі шмат гучных імёнаў. Мы бярэм на сябе шмат клопатаў, каб трымаць вас, хлопцы, у курсе таго, што робяць мярзотнікі ".
  
  "Так, сэр".
  
  Армстронг уздыхнуў, паднімаючыся па трапе ў суправаджэнні сяржанта Ці. Усім старэйшым афіцэрам, асабліва дырэктару SI, нічога дрэннага.
  
  Адзін з мытнікаў чакаў наверсе ля трапа разам са Свенсеном. - Добры вечар, сэр, - сказаў ён. - На борце ўсё ў парадку. Сярод карабельных запасаў ёсць пісталет 38-га калібра і нераспечатанная скрынка з сотняй патронаў. Лёгкі пісталет "Веры". Таксама тры паляўнічыя стрэльбы і двенадцатизарядное з патронамі, якое належыць містэру Бартлетту. Усе яны пазначаны ў дэкларацыі, і я іх агледзеў. У галоўнай каюце ёсць зачынены збройны шафа. Ключ ў капітана.
  
  "Добра".
  
  "Я вам яшчэ патрэбен, сэр?"
  
  "Не, дзякуй". Армстронг узяў авіяцыйную дэкларацыю і пачаў яе правяраць. Шмат віна, цыгарэт, тытуню, піва і моцных спіртных напояў. Дзесяць скрынь "Дом Периньон" 59-га года, пятнаццаць "Пюлиньи Монраше"53-га, дзевяць
  
  Шато Хаул Брыён 53-га года выпуску. "Не Лафит Ротшыльд 1916-га, містэр Свенсен?" спытаў ён з лёгкай усмешкай.
  
  "Не, сэр". Свенсен ўхмыльнуўся. "16-й быў вельмі дрэнным годам. Але ёсць палова справы 1923-га. Гэта на наступнай старонцы".
  
  Армстронг перавярнуў старонку. Былі пазначаны яшчэ віна і цыгары. "Добра", - сказаў ён. "Вядома, усё гэта знаходзіцца ў закладзе, пакуль вы на зямлі".
  
  "Так, сэр. Я ўжо замкнуў яго — ваш чалавек пазначыў яго. Ён сказаў, што можна пакінуць ўпакоўку піва на дванаццаць бутэлек у халадзільніку ".
  
  "Калі ўладальнік захоча імпартаваць якое-небудзь з вінаў, проста дайце мне ведаць. Ніякай мітусні і ўсяго толькі сціплы ўклад у ніжні скрыню стала Яе Вялікасці ".
  
  - Сэр? Свенсен быў збянтэжаны.
  
  - А? О, проста англійская каламбур. Ставіцца да ніжнім скрыні жаночага камоды, куды яна складвае рэчы, якія ёй спатрэбяцца ў будучыні. Прабачце. Ваш пашпарт, калі ласка."У Свенсена быў канадскі пашпарт. "Дзякуй".
  
  - Ці магу я ўявіць вас містэру Бартлетту? Ён чакае вас.
  
  Свенсен правёў яго ў самалёт. Інтэр'ер быў элегантным і простым. Адразу за невялікім калідорам знаходзілася зона адпачынку з паўтузіна глыбокіх скураных крэслаў і канапай. Цэнтральная дзверы закрывала астатнюю частку самалёта, у кармавой частцы. У адным з крэслаў полусонная сцюардэса, побач з ёй яе дарожныя сумкі. Злева знаходзілася дзверы кабіны пілотаў. Яна была адкрыта.
  
  Капітан і першы памочнік / другі пілот сядзелі на сваіх месцах, усё яшчэ праглядаючы свае паперы.
  
  - Прашу прабачэння, капітан. Гэта супэрінтэндант Армстронг, - сказаў Свенсен і адступіў у бок.
  
  - Добры вечар, супэрінтэндант, - сказаў капітан. - Я капітан Джан-Нэлі, а гэта мой другі пілот Біл о'рурк.
  
  - Добры вечар. Магу я зірнуць на вашы пашпарты, калі ласка?
  
  У абодвух пілотаў было мноства міжнародных іміграцыйных віз і штампаў. Ніякіх краін "жалезнай заслоны". Армстронг ўручыў іх сяржанту для штампоўкі. "Дзякуй, капітан. Гэта ваш першы візіт у Ганконг?"
  
  "Не, сэр. Я быў тут пару разоў на R and R ў Карэі. І ў мяне было шасцімесячнай турнэ з Far Eastern у якасці першага афіцэра па іх кругосветному маршруце ў 56-м, падчас беспарадкаў ".
  
  "Якія беспарадкі?" Спытаў О'рурк.
  
  "Увесь Коулун разляцеўся на кавалкі. Пара сотняў тысяч
  
  Кітайцы раптам прыйшлі ў шаленства, бунтуя, падпальваючы. Копы — прабачце, паліцыя спрабавала высьветліць гэта цярпліва, потым натоўп пачала забіваць, так што копы, паліцыя, яны дасталі пару пісталетаў Sten і забілі паўтузіна джокер, і ўсё вельмі хутка супакоілася. Зброю тут ёсць толькі ў паліцыі, і гэта выдатная ідэя ". Армстрангу ён сказаў: "Я думаю, вашы хлопцы зрабілі пякельную працу ".
  
  - Дзякую вам, капітан Джаннелли. Адкуль узяўся гэты рэйс?
  
  - Лос-Анджэлес. Там знаходзіцца галоўны офіс Лайн, містэра Бартлетта.
  
  - Ваш маршрут пралягаў праз Ганалулу, Токіо, Ганконг?
  
  "Так, сэр".
  
  - Як доўга вы прабылі ў Токіо?
  
  Біл о'рурк адразу ж уключыў бартавы часопіс. "Два гадзіны семнаццаць хвілін. Проста прыпынак для дазапраўкі, сэр".
  
  - Як раз дастаткова часу, каб расцерці ногі?
  
  Джаннелли сказаў: "Я быў адзіным, хто выбраўся вонкі. Я заўсёды правяраю свой рыштунак, шасі і праводжу знешні агляд кожны раз, калі мы прызямляемся".
  
  "Гэта добрая звычка", - ветліва сказаў паліцэйскі. "Як доўга вы прабудзеце тут?"
  
  "Не ведаю, гэта залежыць ад Чаргі. Вядома, ноччу. Мы не маглі выехаць раней 14.00. Нам загадана проста быць гатовымі адправіцца куды заўгодна і ў любы час".
  
  "У вас выдатны самалёт, капітан. Вам дазволена заставацца тут да 14.00. Калі вы хочаце падоўжыць, патэлефануйце ў наземны кантроль да гэтага часу. Калі будзеце гатовыя, проста прайдзіце мытню праз гэтыя вароты. І не маглі б вы вывесці ўсю вашу каманду разам, калі ласка.
  
  - Вядома. Як толькі заправимся.
  
  "Вы і ўся ваша каманда ведаеце, што ўвоз любога агнястрэльнай зброі ў Калонію абсалютна забаронены? Мы вельмі нервуемся з-за агнястрэльнай зброі ў Ганконгу ".
  
  - Я таксама, супэрінтэндант— дзе заўгодна. Вось чаму ў мяне адзіны ключ ад зброевага шафы.
  
  "Добра. Калі ўзнікнуць праблемы, калі ласка, звяртайцеся ў мой офіс". Армстронг выйшаў у прыёмную, Свенсен крыху наперадзе.
  
  Джаннелли назіраў, як ён вывучае пашпарт сцюардэсы. Яна была прыгожай, Джэні Поллард. "Сукін сын", - прамармытаў ён, затым ціха дадаў: "Што-то тут смярдзіць".
  
  "А?"
  
  - З якіх гэта часоў крыміналістычная служба правярае чортавы пашпарты дзеля хрыста? Ты ўпэўнены, што ў нас няма з сабой нічога цікавага?
  
  "Чорт вазьмі, няма. Я заўсёды і ўсё правяраю. Уключаючы крамы Свена. Вядома, я не копаюсь ў рэчах Лайн - ці Кейсі, — але яны не сталі б рабіць глупстваў ".
  
  "Я лётаю на ім чатыры гады і ні разу ... Нават калі і так, што-то па-чартоўску смярдзіць". Джаннелли стомлена павярнуўся і уладкаваўся ямчэй у крэсле пілота. - Госпадзе, мне б не перашкодзіў масаж і тыднёвы адпачынак.
  
  У прыёмнай Армстронг працягваў пашпарт сяржанту Лі, які паставіў у ім штамп. "Дзякуй, міс Поллард".
  
  "Дзякую вас".
  
  - Гэта ўся каманда, сэр, - сказаў Свенсен. - Цяпер містэр Бартлетт.
  
  "Так, калі ласка".
  
  Свенсен пастукаў у цэнтральную дзверы і адкрыў яе, не чакаючы адказу. - Лайн, гэта супэрінтэндант Армстронг, - сказаў ён нязмушана.
  
  - Прывітанне, - сказаў Лайн Бартлетт, устаючы з-за стала. Ён працягнуў руку. - Магу я прапанаваць вам выпіць? Піва?
  
  - Не, дзякуй. Мабыць, кубачак кавы.
  
  Свенсен адразу ж павярнуўся да камбузу. - Падымаюся, - сказаў ён.
  
  - Адчувайце сябе як дома. Вось мой пашпарт, - сказаў Бартлетт. - Я цяпер. Ён вярнуўся да пішучай машынцы і працягнуў стукаць па клавішах двума пальцамі.
  
  Армстронг нетаропка вывучаў яго. У Бартлетта былі пясочнага колеру валасы, блакітныя вочы з сівізной, валявое прыгожае твар. Падцягнуты. Спартовая кашуля і джынсы. Ён праверыў пашпарт. Нарадзіўся ў Лос-Анджэлесе 11 кастрычніка 1922 года. Для сарака ён выглядае молада, падумаў ён. Франкинг у Маскве, як і Кейсі Чолок, іншых візітаў за Жалезную заслону не наведваў.
  
  Яго вочы блукалі па памяшканні. Яно было прасторным, ва ўсю шырыню самалёта. У кармавой частцы быў кароткі цэнтральны калідор з двума каютамі і двума туалетамі. І ў канцы апошняя дзверы, якая, як ён выказаў здагадку, была гаспадарскай спальняй.
  
  Каюта была абсталявана так, нібы гэта цэнтр сувязі. Тэлетайп, магчымасць міжнароднай тэлефоннай сувязі, убудаваныя пішучыя машынкі. Гадзіннік з падсветкай сусветнага часу на пераборцы. Картотечные шафы, дубликатор і ўбудаваны пісьмовы стол з скураной стальніцай, завалены паперамі. Паліцы з кнігамі. Падатковыя даведнікі. Некалькі кніг у мяккіх вокладках. Астатнія былі кнігамі пра вайну і кнігамі пра генералах або іх аўтарамі. Іх былі дзясяткі. Велінгтон, Напалеон і Патан, Крыжовы паход Эйзенхауэра ў Еўропе, "Мастацтва вайны" Сунь-цзы ...
  
  - Калі ласка, сэр, - перапыніў агляд Армстронг.
  
  - О, дзякуй, Свенсен. Ён узяў кававы кубак і дадаў крыху вяршкоў.
  
  Свенсен паставіў свежую адкрытую банку астуджанага піва побач з Бартлеттом, забраў пустую і вярнуўся на камбуз, зачыніўшы за сабой дзверы. Бартлетт сербануў піва з банкі, перачытваючы напісанае, затым націснуў кнопку званка. Адразу ж прыйшоў Свенсен. "Скажыце Джаннелли, няхай папросіць вышку адправіць гэта". Свенсен кіўнуў і выйшаў. Бартлетт расправіў плечы і разгарнуўся на які верціцца крэсле. "Прабачце, я павінен быў адразу гэта зняць".
  
  - Усё ў парадку, містэр Бартлетт. Ваша просьба застацца на ноч задаволеная.
  
  - Дзякуй— вялікі дзякуй. Можна, Свенсен таксама застанецца? Бартлетт ўхмыльнуўся. - Я не вельмі добрая ахмістрыня.
  
  "Вельмі добра. Як доўга ваш самалёт прабудзе тут?"
  
  - Залежыць ад нашай заўтрашняй сустрэчы, супэрінтэндант. Мы спадзяемся пачаць бізнес з "Струанс". Тыдзень, дзесяць дзён.
  
  - Тады заўтра вам спатрэбіцца іншае месца для паркоўкі. У нас у 16.00 прыбывае яшчэ адзін VIP-рэйс. Я сказаў капітану Джаннелли патэлефанаваць у наземны кантроль да 14.00.
  
  "Дзякуй. Начальнік крымінальнага вышуку Коулуна звычайна займаецца паркоўкай тут?"
  
  Армстронг ўсміхнуўся. "Мне падабаецца ведаць, што адбываецца ў маім падраздзяленні. Гэта стомная звычка, але тыя, што ўкараніліся. Да нас не часта прылятаюць прыватныя самалёты - ці містэр Чэн сустракаецца з кім—то асабіста. Мы стараемся быць ветлівымі, калі можам. Struan валодае большай часткай аэрапорта, а Джон - наш асабісты сябар. Ён твой стары сябар?"
  
  - Я праводзіў з ім час у Нью-Ёрку і Лос-Анджэлесе, і ён мне вельмі спадабаўся. Паслухайце, супэрінтэндант, гэты самалёт — мая сувязь... - Зазваніў адзін з тэлефонаў. Бартлетт падняў трубку. "О, прывітанне, Чарлі, што адбываецца ў Нью-Ёрку? ... Божа, гэта выдатна. Колькі? ... Добра, Чарлі, купляй ўвесь пакет . . . . Так, усе 200 000 акцый . . . . Вядома, перш за ўсё ў панядзелак раніцай, як толькі адкрыецца рынак. Дашліце мне пацвярджэнне па тэлексе. ... Бартлетт паклаў трубку і павярнуўся да Армстрангу. "Прабачце. Паслухайце, супэрінтэндант, гэта мой цэнтр сувязі, і я без яго прападу. Калі мы припаркуемся на тыдзень, можна прыязджаць туды і назад?"
  
  - Баюся, гэта можа быць рызыкоўна, містэр Бартлетт.
  
  - Гэта "так" або "няма", ці "можа быць"?
  
  "О, гэта на слэнгу азначае "цяжка". Прабачце, але наша служба бяспекі ў Кай Так вельмі строгая".
  
  "Калі вам трэба наняць дадатковых людзей, я быў бы рады заплаціць".
  
  "Гэта пытанне бяспекі, містэр Бартлетт, а не грошай. Вы ўбачыце, што тэлефонная сістэма Ганконга першакласная". Акрамя таго, Спецыяльнай разведцы будзе нашмат прасцей адсочваць вашы званкі, - падумаў ён.
  
  "Што ж, калі ты можаш, я быў бы табе вельмі ўдзячны".
  
  Армстронг сербануў кавы. - Гэта ваш першы візіт у Ганконг?
  
  "Так, сэр. Я ўпершыню ў Азіі. Далей за ўсё я забраўся на Гуадалканал ў 43-м."
  
  "Армія?"
  
  - Сяржант, інжынеры. Будаўніцтва — мы прывыклі будаваць што заўгодна: ангары, масты, лагеры, што заўгодна. Выдатны вопыт. Бартлетт сербануў з банкі. - Ты ўпэўнены, што я не магу пачаставаць цябе чым-небудзь?
  
  - Не, дзякуй. Армстронг дапіў свой кубак і пачаў уставаць. - Дзякуй за каву.
  
  - А цяпер магу я задаць вам пытанне?
  
  "Вядома".
  
  - Які з сябе Данросс? Іэн Данросс. Кіраўнік "Струанс"?
  
  "Тайпэн?" Армстронг шчыра засмяяўся. "Гэта залежыць ад таго, каго вы пытаецеся, містэр Бартлетт. Вы ніколі з ім не сустракаліся?"
  
  "Не, яшчэ няма. Я зраблю гэта заўтра. За ланчам. Чаму ты называеш яго тайпэн?"
  
  "Тайпан на кантонская дыялекце азначае "вярхоўны лідэр" — чалавек, які валодае абсалютнай уладай. Еўрапейскія кіраўнікі ўсіх старых гандлёвых кампаній для кітайцаў усё тайпаны. Але нават сярод тайпэнов заўсёды ёсць найвялікшыя. Тайпан. Struan's атрымаў мянушку "Высакародны дом" або "Высакародны Хонг", што ў перакладзе азначае "кампанія". Гэта ўзыходзіць да пачатку гандлю з Кітаем і першым днях існавання Ганконга. Ганконг быў заснаваны ў 1841 годзе, на самай справе 26 студзеня. Заснавальнік Struan and Company быў легендай і ў пэўным сэнсе застаецца ёю да гэтага часу — Дырк Струан. Некаторыя кажуць, што ён быў піратам, некаторыя - прынцам. У любым выпадку, ён пазбіваў стан на кантрабандзе індыйскага опіюма ў Кітай, затым канвертаваў гэта срэбра ў кітайскі чай, які адпраўляў у Англію на флатыліі кітайскіх кліпераў. Ён стаў прынцам-гандляром, заслужыў тытул тайпэна, і з тых часоў "Струанс" заўсёды імкнуўся быць першым ва ўсім.
  
  "Ці Так гэта?"
  
  "О, пара кампаній пераследуюць нас па пятах, асабліва "Ротвелл-Горнт", але так, я б сказаў, што яны былі першымі. Вядома, нішто не прыходзіць у Ганконг і не сыходзіць з яго, не з'ядаецца, не закопваецца ці не рыхтуецца без таго, каб "Струанс", "Ротвелл-Горнт", "Азіяцкія проперціз", "Блэкс" — Лонданскі банк і кітайскі банк — або "Вікторыя Бэнк" не сунулі палец у тушанае мяса ".
  
  - А сам Данросс? Які ён з сябе?
  
  Армстронг на імгненне задумаўся, затым бестурботна сказаў: "Зноў жа, гэта шмат у чым залежыць ад таго, каго вы спытаеце, містэр Бартлетт. Я яго зусім мала ведаю ў сацыяльным плане — мы час ад часу сустракаемся на скачках. У мяне было дзве афіцыйныя сустрэчы з ім. Ён абаяльны, вельмі добры ў сваёй працы. ... Я мяркую, яго можна ахарактарызаваць як "бліскучы" ".
  
  - Яму і яго сям'і належыць шмат акцый "Струанс"?
  
  - Я не ведаю гэтага, напэўна. Сумняваюся, што хто-небудзь ведае, акрамя сям'і. Але яго акцыі - не ключ да стала тайпэна. Аб няма. Не Струана. У гэтым я цалкам упэўнены. Армстронг пільна паглядзеў у вочы Бартлетту. "Некаторыя кажуць, што Данросс бязлітасны і гатовы забіваць. Я ведаю, што не хацеў бы бачыць яго сваім ворагам.
  
  Бартлетт сербануў піва, і маршчынкі каля яго вачэй расцягнуліся ў дзіўнай усмешцы. - Часам вораг больш каштоўнага, чым аднаго.
  
  - Часам. Спадзяюся, у вас будзе выгадны адпачынак.
  
  Бартлетт адразу ж устаў. - Дзякуй. Я праводжу вас. Ён адчыніў дзверы і прапусціў Армстронга і сяржанта Ці праз яе, затым рушыў услед за імі з галоўнай каюты на лесвічную пляцоўку. Ён глыбока ўдыхнуў паветра. І зноў ён улавіў у павеве ветру што—то дзіўнае, ні прыемнае, ні непрыемнае, ні паху ні духаў - проста дзіўнае і дзіўна хвалюючае. - Супэрінтэндант, што гэта за пах? Кейсі таксама заўважыла гэта ў той момант, калі Свен адкрыў дзверы.
  
  Армстронг павагаўся. Затым усміхнуўся. - Гэта ўласнасць Ганконга, містэр Бартлетт. Гэта грошы.
  
  2
  
  11:48 ВЕЧАРА. :
  
  "Усе багі сведкі таго, як мне не шанцуе сёння ўвечары", - сказаў Четырехпалый Ву і плюнуў на палубу. Ён знаходзіўся на карме, на высокай карме сваёй акіянскай джонкі, пришвартованной да аднаго з велізарных навал лодак, якія былі раскіданыя па гавані Абердзіна на паўднёвым узбярэжжы выспы Ганконг. Ноч была гарачай і вільготнай, і ён гуляў у маджонг з трыма сваімі сябрамі. Яны былі старымі і патрапанымі непагаддзю, як і ён сам, усё капітаны джонок, якімі валодалі. Тым не менш, яны плавалі на яго флоце і выконвалі яго загады. Яго афіцыйнае імя было Ў Сан Фанг. Гэта быў невысокі, непісьменны рыбак, з рэдкімі зубамі і без вялікага пальца на левай руцэ. Яго барахло было старым, патрапаным і брудным. Ён быў кіраўніком марскога Ву, капітанам флоту, і яго сцяг, Срэбны Лотас, лунаў над усімі чатырма морамі.
  
  Калі зноў падышла яго чарга, ён узяў яшчэ адну плітку з слановай косткі. Ён зірнуў на яе і, паколькі яна не палепшыла яго руку, з шумам адкінуў яе і зноў плюнуў. Пляўкі блішчалі на палубе. На ім была старая ірваная майка і чорныя штаны ад кулі, як і на яго сяброў, і ён паставіў дзесяць тысяч даляраў на гэтую адзіную гульню.
  
  "Иииии", - сказаў Рабы Тан, малюючы агіду, хоць з-за фішкі, якую ён толькі што ўзяў, яму не хапала ўсяго адной выйгрышнай камбінацыі — гульня чым-то нагадвала джын рам. "Чыні пералюбу з усімі мамамі, акрамя нашай, калі я не выйграю!" Ён размашыста адкінуў фішку.
  
  "Распусьнічай са сваім, калі ты выйграеш, а я не!" - сказаў іншы, і ўсе яны засмяяліся.
  
  "І чыні пералюбу з гэтымі замежнымі д'ябламі з Залатой Гары, калі яны не прыбудуць сёння ўвечары", - сказаў Гудвезер Пун.
  
  "Яны прыбудуць", - упэўнена сказаў яму Четырехпалый Ву. "Замежныя д'яблы прытрымліваюцца раскладу. Нягледзячы на гэта, я адправіў Сёмага Сына ў аэрапорт, каб пераканацца". Ён пачаў падбіраць плітку, але спыніўся, азірнуўся праз плячо і крытычна паназіраў, як міма праплыла рыбацкая джонка, ціха пыхкаючы, накіроўваючыся ўверх па вузкім звілістым праходзе паміж радамі лодак да выхаду з гавані. У яе былі толькі хадавыя агні, па левым і правым борце. Нібыта яна проста збіралася парыбачыць, але гэтая джонка належала яму, і яна павінна была перахапіць тайская траўлер з грузам опіуму. Калі яна шчасна абмінула яго, ён зноў засяродзіўся на гульні. Цяпер быў адліў, але вакол большасці лодочных выспаў было глыбока. З берага і водмеляў даносіўся смурод гнілых багавіння, малюскаў і чалавечых адходаў.
  
  На большасці сампанов і джонок ўжо сцямнела, многія спалі. Тут і там гарэла некалькі алейных лямпаў. Лодкі ўсіх памераў былі ненадзейна прышвартаваныя адзін да аднаго, здавалася б, без усялякага парадку, з малюсенькімі марскімі алеямі паміж плывучымі вёскамі. Гэта былі дамы людзей танка і хакло - насельнікаў лодак, якія пражылі сваё жыццё на плаву, нарадзіліся на плаву і памерлі на плаву. Многія з гэтых лодак так і не адышлі ад прычалаў, а заставаліся спалучана адзін з адным да тых часоў, пакуль не загінулі або не разваліліся на часткі, або не загінулі падчас тайфуну, ці не згарэлі падчас аднаго з уражлівых пажараў, якія часта ахоплівалі навалы людзей, калі неасцярожная нага або рука перакульвае лямпу або кідала што-то легковоспламеняющееся ў непазбежны адкрыты агонь.
  
  - Дзядуля! - паклікаў юны дазорца.
  
  "Што гэта?" Спытаў Ву.
  
  "На прыстані, глядзі! Сёмы сын!" Хлопчык, якому ледзь споўнілася дванаццаць, паказваў на бераг.
  
  Ву і астатнія ўсталі і паглядзелі ў бок берага. Малады кітаец расплачваўся з таксі. На ім былі джынсы, акуратная футболкі і красоўкі. Таксі спынілася ля трапа аднаго з велізарных плывучых рэстаранаў, прышвартаваўся да сучасных прычала у сотні ярдаў ад іх. Тут было чатыры такіх безгустоўных плывучых палаца — вышынёй у тры, чатыры ці пяць паверхаў, — зіхацяць агнямі, пышных ў пунсовым, зялёным і золатам колерах, з рыфленымі кітайскімі дахамі і багамі, гаргуллі і драконамі.
  
  - У цябе добрае зрок, Унук Нумар Тры. Добра. Ідзі і пазнаёмся з Сёмым Сынам". Дзіця тут жа памчаўся прэч, упэўнена ступаючы па хісткім дошках, якія злучалі гэты хлам з іншымі. Чатыры Пальца назіраў, як яго сёмы сын накіроўваецца да аднаго з прычалаў, дзе стаялі паромную сампаны, якія абслугоўвалі гавань. Калі ён убачыў, што пасланы ім лодачнік перахапіў яго, ён павярнуўся спіной да берага і зноў сеў. "Давай скончым гульню", - змрочна сказаў ён. "Гэта мая апошняя блудлівымі рука. Сёння вечарам я павінен сысці на бераг".
  
  Якое-то час яны гулялі, падбіраючы фішкі і адкідаючы іх.
  
  "Ииииах!" Рабы Тан усклікнуў, убачыўшы паверхню пліткі, якую ён толькі што падняў. Ён з размаху шпурнуў яе на стол асабовым бокам уверх і выклаў астатнія трынаццаць схаваных фішак, якія склалі яго выйгрышную камбінацыю. "Глядзіце, клянуся ўсімі багамі!"
  
  Ву і астатнія ўтаропіліся на руку. "Мочись!" - сказаў ён і гучна адкашляўся. "Мочись на ўсе свае пакалення, Рабы Тан! Якая ўдача!"
  
  "Яшчэ адна гульня? Дваццаць тысяч, чатыры пальца Ву?" Радасна сказаў Тан, перакананы, што сёння ўвечары стары д'ябал, Чы Кунг, бог гульцоў, сядзіць у яго на плячы.
  
  Ву пачаў было пампаваць галавой, але ў гэты момант над галавой праляцела марская птушка і жаласна закрычала. - Сорак, - тут жа адказаў ён, перадумаўшы, растлумачыла гэты крык як знак з нябёсаў, што поспех змяніла яму. "Сорак тысяч ці нічога! Але гэта павінны быць косткі, таму што ў мяне зараз няма часу".
  
  - Клянуся ўсімі багамі, у мяне няма сарака наяўнымі, але з дваццаццю, якія ты мне павінен, я пазыцы пад заклад свайго барахла заўтра, калі адкрыецца банк, і аддам табе ўсю сваю прелюбодейную прыбытак ад нашай наступнай партыі золата або опіуму, пакуль табе не заплацяць, хейя?
  
  Гудвезер Пун кісла сказаў: "Гэта занадта шмат для адной гульні. Вы, два распусьніка, сышлі з розуму!"
  
  "Найбольшая колькасць ачкоў за адзін кідок?" Спытаў Ву.
  
  "Иииии, вы сышлі з розуму, вы абодва", - сказаў Пун. Тым не менш, ён быў усхваляваны не менш за астатніх. "Дзе косці?"
  
  Ву прад'явіў іх. Іх было тры. "Кідай у імя свайго збродлівага будучыні, Рабы Тан!"
  
  Рабы Тан поплевал на рукі, прамовіў пра сябе малітву, затым з крыкам кінуў іх.
  
  "О, о, о", - у адчаі закрычаў ён. Чатыры, тры і яшчэ чатыры. "Адзінаццаць!" Астатнія мужчыны ледзь дыхалі.
  
  Ву плюнуў на косткі, пракляў іх, блаславіў і кінуў. Шасцёрка, двойка і тройка. "Адзінаццаць! Пра ўсе багі, вялікія і малыя! Зноў — кідай зноў!"
  
  На палубе паднялося ўзбуджэнне. Рабы Тан кінуў. - Чатырнаццаць!
  
  Ву засяродзіўся, напружанне опьяняло, затым кінуў косткі.
  
  "Иииии!" - выбухнуў ён, і ўсе яны ўзарваліся. Шасцёрка, чацвёрка і двойка.
  
  "Иииии", - гэта было ўсё, што змог сказаць Рабы Тан, трымаючыся за жывот і ликующе смеючыся, калі астатнія віншавалі яго і спачувалі таго, хто прайграе.
  
  Ву паціснуў плячыма, яго сэрца ўсё яшчэ калацілася ў грудзях. "Будзь праклятыя ўсе марскія птушкі, якія лётаюць над маёй галавой у такі час!"
  
  "Ах, дык вось чаму ты перадумаў, Четырехпалый Ву?"
  
  "Так, гэта было падобна на знак. Колькі марскіх птушак крычаць, пралятаючы над галавой ноччу?"
  
  "Гэта дакладна. Я б зрабіў тое ж самае".
  
  "Джос!" Затым Ву празьзяў. "Ииии, але адчуванне азартнай гульні лепш, чым аблокі і дождж, хейя?"
  
  - Толькі не ў маім узросце!
  
  - Колькі табе гадоў, Рабы Тан?
  
  - Шэсцьдзесят— можа быць, семдзесят.- Амаль столькі ж, колькі табе. У Хаклоса не было пастаянных запісаў аб нараджэнні, як ва ўсіх вясковых жыхароў. - Я адчуваю сябе не старэй трыццаці.
  
  "Ты чуў, што ў краме "Шчаслівая медыцына" на рынку Абердзіна з'явілася новая партыя карэйскага жэньшэня, некаторым з іх сто гадоў! Ад гэтага ў тваім сцябле загарыцца агонь!"
  
  "З ножкай ў яго ўсё ў парадку, Гудвезер Пун! Яго трэцяя жонка зноў чакае дзіця!" Ву ўхмыльнуўся бяззуба і выцягнуў вялікую пачак 500-даляравых банкнот. Ён пачаў лічыць, яго пальцы былі спрытныя, хоць вялікага пальца на левай руцэ не хапала. Шмат гадоў таму яго адсеклі падчас бойкі з рачнымі піратамі падчас кантрабанднай экспедыцыі. Ён на імгненне спыніўся, калі на палубу выйшаў яго сын нумар сем. Малады чалавек быў высокі для кітайца, дваццаці шасці гадоў. Ён нязграбна прайшоўся па палубе. Над галавой завыў надыходзячы рэактыўны самалёт.
  
  - Яны прыбылі, Сёмы Сын? - спытаў я.
  
  "Так, бацька, так, яны гэта зрабілі".
  
  Чатыры пальца з радасцю пастукалі па перавярнуць бочонку. - Вельмі добра. Цяпер мы можам пачаць!
  
  "Гэй, Чатыры пальца", - задуменна вымавіў Рабы Тан, паказваючы на косткі. "Шасцёрка, чацвёрка і двойка — гэта дванаццаць, што таксама роўна тром, чароўнай тройцы".
  
  "Так, так, я бачыў".
  
  Рабы Тан празьзяў і паказаў на поўнач і трохі на ўсход, туды, дзе павінен быў знаходзіцца аэрапорт Кай Так - за гарамі Абердзіна, за гаванню ў Коулуне, у шасці мілях адсюль. - Можа быць, поспех змяніла цябе, хейя?
  
  ПАНЯДЗЕЛАК
  
  3
  
  5:16 РАНІЦЫ. :
  
  У апоўдні джып з двума механікамі ў камбінезонах на борце выехаў з-за выхаду 16 у ўсходнім канцы тэрмінала і спыніўся побач з асноўнымі апорамі шасі "Янкі-2". Трап усё яшчэ быў на месцы, а галоўная дзверы злёгку прыадчынены. Механікі, абодва кітайцы, выйшлі з машыны, і адзін пачаў аглядаць восьмиколесный галоўны рэдуктар, у той час як іншы, не менш старанна, агледзеў насавой рэдуктар. Яны метадычна праверылі шыны і колы, затым гідраўлічныя злучэння тармазоў, затым зазірнулі ў пасадкавыя адсекі. Абодва карысталіся ліхтарыкамі. Механік, які стаяў у асноўнай стойкі шасі, дастаў гаечны ключ і стаў на адно з колаў для больш дбайнага агляду, яго галава і плячо цяпер былі глыбока ў чэраве самалёта. Праз імгненне ён ціха паклікаў на кантонская дыялекце: "Гэй, Гэй, Лім, зірні на гэта".
  
  Іншы мужчына адышоў назад і паглядзеў уверх, на яго белым камбінезоне выступілі плямы поту. "Там яны ці няма, я адсюль не бачу".
  
  "Брат, засунь свой мужчынскі сцябло ў рот і смойся ў каналізацыю. Вядома, яны тут. Мы багатыя. Мы заўсёды будзем ёсць рыс! Але цішэй, ці ты разбудишь перепачканных гноем замежных д'яблаў наверсе! Вось... Мужчына працягнуў доўгі, загорнуты ў брызент скрутак, які Лім ўзяў і ціха і хутка паклаў у джып. Затым яшчэ адзін і яшчэ адзін маленькі, абодва мужчыны пацелі і вельмі нерваваліся, працуючы хутка, але ціха.
  
  Яшчэ адна пасылка. І яшчэ адна. . .
  
  І тут Лім ўбачыў, як паліцэйскі джып вывярнуў з-за кута, і адначасова з варот 16 высыпалі іншыя людзі ў форме, сярод іх былі еўрапейцы. "Нам здрадзілі", - выдыхнуў ён, уцякаючы ў безнадзейным парыве да свабоды. Джып лёгка перахапіў яго, і ён спыніўся, дрыжучы ад стрымванага жаху. Затым ён плюнуў, пракляў багоў і сышоў у сябе.
  
  Іншы мужчына адразу ж саскочыў з машыны і заскочыў на кіроўчае сядзенне. Перш чым ён паспеў уключыць запальванне, на яго наваліліся і надзелі кайданкі.
  
  - Такім чынам, маленькі масляністы раток, - прашыпеў сяржант Лі, - куды, па-твойму, ты направляешься?
  
  - Нікуды, афіцэр, гэта быў ён, ён там, гэты ублюдочный сын шлюхі, афіцэр, ён пакляўся, што перарэжа мне горла, калі я яму не дапамагу. Я нічога не ведаю аб магіле маёй маці!"
  
  "Ты хлуслівы вырадак, у цябе ніколі не было маці. Ты пойдзеш у турму на пяцьдзесят гадоў, калі не загаворыш!"
  
  - Я клянуся, афіцэр, усімі багамі, што...
  
  - Плюнь на сваю хлусьню, морда брудная. Хто табе плаціць за гэтую працу?
  
  Армстронг павольна ішоў па лётнай полі, адчуваючы ў роце ванітна-салодкі прысмак здабычы. - Такім чынам, - сказаў ён па-ангельску, - што ў нас тут, сяржант? Гэта было доўгі начное чуванне, ён стаміўся, няголены і быў не ў настроі выслухоўваць жаласныя запэўніванні механіка ў невінаватасці, таму ціха сказаў на бездакорным кантонская дыялекце: "Яшчэ адно маленькае, нязначнае слова ад цябе, пастаўшчык пракажонага гною, і я загадаю сваім людзям схапіць твой Сакрэтны мяшок".
  
  Мужчына замёр.
  
  "Добра. Як цябе клічуць?"
  
  - Тан Шу Тая, спадар.
  
  - Лгуння! Як завуць твайго сябра?
  
  "Лім Тая-чунг, але ён не мой сябар, спадар, я ніколі не сустракаў яго да сённяшняга раніцы".
  
  - Хлус! Хто заплаціў табе за гэта?
  
  "Я не ведаю, хто заплаціў яму, спадар. Бачыш, ён пакляўся, што скароціць—"
  
  - Хлус! У цябе ў роце столькі гною, што ты, павінна быць, сам бог гною. Што ў гэтых пакетах?
  
  "Я не ведаю. Я клянуся гр майго продка—"
  
  "Хлус!" Армстронг сказаў гэта аўтаматычна, ведаючы, што мана непазбежная.
  
  "Джон Кітаец не такі, як мы", - сказаў яму яго першы настаўнік паліцыі, стары фарфоравы майстар. "О, я не маю на ўвазе выразанне на крыжы або што—то ў гэтым родзе - ён проста іншы. Ён увесь час хлусіць копу скрозь зубы, і калі вы шчыра схапеце нягодніка, ён усё роўна будзе хлусіць і будзе слізкім, як змазаны алеем шост у кучы лайна. Ён іншы. Запішыце іх імёны. У кожнага кітайца ёсць чатыры розных імя: адно пры нараджэнні, іншае ў перыяд палавога паспявання, па-трэцяе, калі ён становіцца дарослым, і адно ён выбірае для сябе сам, і яны забываюць адно або дадаюць іншае па ўзмаху чароўнай палачкі. І імёны іх —Божы камень вароны! Кітайцы называюць сябе лао-цзы-сінга - Старажытнымі Ста Імёнамі. У іх усяго сотня прозвішчаў ва ўсім Кітаі, і з іх дваццаць Ю, восем ен, дзесяць Ву і Бог ведае колькі пінг, лі, Лі, Ченей, Падбародкаў, Цзиней, Вонг і Фу, і кожную з іх ты прамаўляеш пяццю рознымі спосабамі, так што Бог ведае, хто ёсць хто! "
  
  - Значыць, будзе цяжка ўстанавіць асобу падазраванага, сэр?
  
  - Поўныя ацэнкі, юны Армстронг! Поўныя ацэнкі, хлопец. У цябе можа быць пяцьдзясят Ці, пяцьдзесят Чаней і чатырыста вонг, і ні адно не звязана з іншым. Пабі крумкач Божым каменем! У гэтым праблема тут, у Ганконгу ".
  
  Армстронг ўздыхнуў. Праз васемнаццаць гадоў кітайскія імёны ўсё яшчэ былі такімі заблытанымі, як і раней. І ў дадатак да ўсяго, у кожнага, здавалася, было мянушку, пад якім яны былі шырока вядомыя.
  
  "Як вас завуць?" ён спытаў зноў і не папрацаваў выслухаць адказ. "Лгуння! Сяржант! Разгарніце адну з іх! Давайце паглядзім, што ў нас ёсць".
  
  Сяржант Лі адкінуў апошнюю крышку. Унутры была Ml4, аўтаматычная вінтоўка арміі ЗША. Новая і добра памазаная.
  
  "За гэта, ты, злосны сын левай сіські шлюхі, - проскрежетал Армстронг, - ты будзеш выць пяцьдзесят гадоў!"
  
  Мужчына тупа, ашаломлена глядзеў на пісталет. Затым у яго вырваўся нізкі стогн. "Клянуся ўсімі багамі, я ніколі не ведаў, што гэта зброя".
  
  "Ах, але вы ж ведалі!" Сказаў Армстронг. "Сяржант, пакладзеце гэты кавалак лайна ў фургон і прыцягнуў яго да адказнасці за кантрабанду зброі".
  
  Мужчыну груба адцягнулі. Адзін з маладых кітайскіх паліцэйскіх разгортваў іншы пакет. Ён быў маленькім і квадратным. "Трымайце яго!" Армстронг загадаў па-ангельску. Паліцэйскі і ўсе, хто знаходзіўся на адлегласці чутнасці, замерлі. "Магчыма, адзін з іх замініраваны. Усім адысці ад джыпа!" Абліваючыся потым, мужчына зрабіў, як яму загадалі. - Сяржант, дастаньце нашы "у рамане распавядаецца пра" для абясшкоджвання бомбаў. Цяпер спяшацца няма куды.
  
  "Так, сэр". Сяржант Лі паспяшаўся да перамоўнага прылады ў паліцэйскім фургоне.
  
  Армстронг зайшоў пад самалёт і зазірнуў у адсек галоўнага прывада. Ён не ўбачыў нічога падазронага. Затым ён устаў на адно з колаў. "Госпадзе!" - выдыхнуў ён. Пяць зручных паліц былі акуратна прымацаваны нітамі да кожнай баку ўнутранай пераборкі. Адна была амаль пустая, астатнія яшчэ поўныя. Па памеры і форме пакетаў ён вызначыў, што гэта хутчэй М14 і скрынкі з патронамі — ці гранаты.
  
  - Там што-небудзь ёсць, сэр? Спытаў інспектар Томас. Гэта быў малады ангелец, тры гады праслужыў у паліцыі.
  
  - Зірні! Але ні да чаго не дакранайся.
  
  - Госпадзе! Тут хопіць на пару атрадаў спецназа!
  
  "Так. Але хто?"
  
  "Камуністы?"
  
  - Ці нацыяналісты, ці нягоднікі. Гэтыя б...
  
  "Што, чорт вазьмі, там адбываецца?"
  
  Армстронг пазнаў голас Лайн Бартлетта. Яго твар скамянела, і ён саскочыў уніз, Томас рушыў услед за ім. Ён падышоў да падножжа трапа. - Я б таксама хацеў гэта ведаць, містэр Бартлетт, - коратка кінуў ён.
  
  Бартлетт стаяў ля ўваходных дзвярэй самалёта, Свенсен побач з ім. Абодва мужчыны былі ў піжамах і халатах і былі натапырыў са сну.
  
  "Я б хацеў, каб вы зірнулі на гэта". Армстронг паказаў на вінтоўку, якая цяпер была напалову схаваная ў джыпе.
  
  Бартлетт адразу ж спусціўся па трапе, Свенсен рушыў услед за ім. - Што?
  
  - Можа быць, вы будзеце так ласкавы пачакаць у самалёце, містэр Свенсен?
  
  Свенсен пачаў адказваць, спыніўся. Затым ён зірнуў на Бартлетта, які кіўнуў. - Зрабі прычоску, Свен, а?
  
  "Вядома, Лайн".
  
  - Такім чынам, што ўсё гэта значыць, супэрінтэндант?
  
  "Гэта!" Армстронг паказаў.
  
  "Гэта М14". Вочы Бартлетта звузіліся. "І што?"
  
  "Такім чынам, падобна на тое, што ваш самалёт дастаўляе зброю".
  
  "Гэта немагчыма".
  
  "Мы толькі што злавілі двух мужчын за разгрузкай. Там адзін з гэтых ублюдкаў, — Армстронг ткнуў пальцам у механіка ў кайданках, панура чакае ля джыпу, — а іншы ў фургоне. Магчыма, вы былі б так ласкавы зазірнуць у адсек галоўнага прывада, сэр.
  
  "Вядома. Дзе?"
  
  - Табе прыйдзецца ўстаць на кола.
  
  Бартлетт зрабіў, як яму сказалі. Армстронг і інспектар Томас ўважліва глядзелі, куды ён кладзе рукі для ідэнтыфікацыі па адбітках пальцаў. Бартлетт тупа ўтаропіўся на стэлажы. "Будзь я пракляты! Калі гэта яшчэ што-то падобнае, то гэта чортаў арсенал!"
  
  "Так. Калі ласка, не дакранайся да іх".
  
  Бартлетт вывучыў стэлажы, затым спусціўся ўніз, ужо канчаткова прачнуўшыся. - Гэта не простая кантрабандная праца. Гэтыя стэлажы, зробленыя на заказ.
  
  - Ды. Вы не пярэчыце, калі самалёт обыщут?
  
  "Няма. Вядома, няма".
  
  - Працягвайце, інспектар, - адразу ж сказаў Армстронг. - І рабіце гэта вельмі асцярожна. А цяпер, містэр Бартлетт, магчыма, вы будзеце так ласкавы патлумачыць.
  
  - Я не гандлюю зброяй, супэрінтэндант. Я не веру, што мой капітан стаў бы — або Біл о'рурк. Ці Свенсен.
  
  - А як наконт міс Чолок?
  
  "О, дзеля ўсяго святога!"
  
  Армстронг ледзяным тонам сказаў: "Гэта вельмі сур'ёзная справа, містэр Бартлетт. Ваш самалёт канфіскаваны, і без дазволу паліцыі да далейшага паведамлення ні вы, ні хто-небудзь з вашага экіпажа не можа пакінуць Калонію да правядзення нашага расследавання. Такім чынам, што наконт міс Чолок?
  
  "Гэта немагчыма, зусім немагчыма, што Кейсі якім-небудзь чынам звязаны з зброяй, кантрабандай зброі або любым іншым відам кантрабанды. Немагчыма ". Бартлетт прасіў прабачэння, але зусім не баяўся. "Як і ўсе астатнія з нас". Яго голас завастрылася. "Цябе папярэдзілі, ці не так?"
  
  - Як доўга вы прабылі ў Ганалулу?
  
  "На гадзіну ці два, проста для дазапраўкі, я дакладна не памятаю". Бартлетт на імгненне задумаўся. "Джаннелли выйшаў, але ён заўсёды так робіць. Гэтыя стэлажы не маглі быць загружаныя за гадзіну або каля таго.
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  - Няма, але я ўсё роўна гатовы паспрачацца, што гэта было зроблена да таго, як мы пакінулі Штаты. Хаця, калі, дзе, чаму і кім, я паняцця не маю. А ты?
  
  - Пакуль няма. Армстронг ўважліва назіраў за ім. - Магчыма, вы захочаце вярнуцца ў свой офіс, містэр Бартлетт. Мы маглі б запісаць вашы паказанні там.
  
  "Вядома". Бартлетт зірнуў на гадзіннік. Было 5:43 раніцы. "Давайце зробім гэта цяпер, затым я змагу зрабіць некалькі званкоў. Мы яшчэ не падлучаныя да вашай сістэме. Там ёсць мясцовы тэлефон? Ён паказаў на тэрмінал.
  
  - Ды. Вядома, мы аддалі перавагу б дапытаць капітана Джаннелли і містэра Аб ' Руркаў да таго, як гэта зробіце вы, калі вы не пярэчыце. Дзе яны спыніліся?
  
  - У гатэлі "Вікторыя і Альберт".
  
  "Сяржант Лі!"
  
  "Так, сэр".
  
  "Соединяйся са штабам".
  
  "Так, сэр".
  
  - Мы таксама хацелі б спачатку пагаварыць з міс Чолок. Яшчэ раз, калі вы не пярэчыце.
  
  Бартлетт падняўся па прыступках, Армстронг ішоў побач з ім. Нарэшце ён сказаў: "Добра. Пры ўмове, што вы зробіце гэта асабіста і не раней 7.45. Яна працавала звышурочна, і ў яе сёння быў цяжкі дзень, і я не хачу, каб яе турбавалі дарма.
  
  Яны ўвайшлі ў самалёт. Свен чакаў у камбуз, ужо апрануты і вельмі устрывожаны. Паўсюль былі паліцыянты ў форме і цывільным, якія старанна шукалі.
  
  - Свен, як наконт кавы? Бартлетт правёў яго праз пярэдні пакой ў свой кабінет. Цэнтральная дзверы ў канцы калідора была адкрыта. Армстронг мог бачыць частка галоўнай спальні з ложкам каралеўскіх памераў. Інспектар Томас корпаўся ў нейкіх скрынях. '
  
  - Чорт! - Прамармытаў Бартлетт.
  
  "Прабачце, - сказаў Армстранг, - але гэта неабходна".
  
  - Гэта не значыць, што мне гэта павінна падабацца, супэрінтэндант. Ніколі не любіў, калі староннія лезуць у маё асабістае жыццё.
  
  "Так. Я згодны". Супэрінтэндант паклікаў аднаго з паліцэйскіх у цывільным. "Праспяваць!"
  
  "Так, сэр".
  
  "Запішыце гэта, калі ласка".
  
  "Хвілінку, давайце зэканомім трохі часу", - сказаў Бартлетт. Ён павярнуўся да шэрагу электроннага абсталявання і націснуў два перамыкача. Зарабіў двухкасетны магнітафон. Ён падключыў мікрафон і паклаў яго на стол. "Тут будуць дзве касеты, адна для вас, адна для мяне. Пасля таго, як ваш чалавек надрукуе гэта - калі вам патрэбна подпіс, я тут ".
  
  "Дзякую вас".
  
  "Добра, давайце пачнем".
  
  Армстрангу раптам стала не па сабе. "Не маглі б вы, калі ласка, скажыце мне, што вам вядома аб незаконным грузе, знойдзенай у адсеку галоўнага прывада вашага самалёта, містэр Бартлетт".
  
  Бартлетт паўтарыў сваё адмаўленне якой-небудзь інфармацыі. "Я не веру, што хто-небудзь з маёй каманды або маіх людзей якім-небудзь чынам замешаны. Наколькі мне вядома, ніхто з іх ніколі не быў звязаны з законам. І я б ведаў."
  
  - Як доўга капітан Джаннелли працуе ў вас?
  
  "Чатыры гады. О'рурк другі. Свенсен з тых часоў, як я атрымаў самалёт у 58-м".
  
  "А міс Чолок?"
  
  Пасля паўзы Бартлетт сказаў: "Шэсць — амаль сем гадоў".
  
  - Яна старшы менеджэр ў вашай кампаніі?
  
  "Так. Вельмі старэйшы".
  
  - Гэта незвычайна, ці не так, містэр Бартлетт?
  
  "Так. Але гэта не мае ніякага дачынення да нашай праблемы".
  
  - Вы ўладальнік гэтага самалёта? - спытаў я.
  
  - Мая кампанія. "Пар-Кон Індастрыз Інкарпарэйтэд".
  
  - У цябе ёсць ворагі — хто-небудзь, хто хацеў бы сур'ёзна паставіць вас у няёмкае становішча?
  
  Бартлетт засмяяўся. "А ў сабакі ёсць блыхі? Нельга ўзначаліць кампанію коштам у паўмільярда даляраў, завёўшы сяброў".
  
  - Ніякага канкрэтнага ворага?
  
  "Гэта ты мне скажы. Перавозка зброі — гэта спецыяльная аперацыя, гэтым павінен займацца прафесіянал".
  
  - Хто ведаў аб тваім плане палёту ў Ганконг?
  
  "Візіт быў запланаваны на пару месяцаў. Маё праўленне ведала. І мой персанал па планаванні". Бартлетт нахмурыўся. "Гэта не было сапраўдным сакрэтам. Для гэтага няма прычын". Затым ён дадаў: "Вядома, "Струанс" ведаў — дакладна. Па меншай меры, два тыдні. Фактычна мы пацвердзілі дату 12-га па тэлексе, дакладнае ETD і ETA. Я хацеў зрабіць гэта раней, але Данросс сказаў, што панядзелак, 19-е чысло, задаволіць яго больш, то ёсць сёння. Можа быць, табе варта спытаць яго."
  
  - Я так і зраблю, містэр Бартлетт. Дзякую вас, сэр. На дадзены момант гэтага дастаткова.
  
  - У мяне ёсць некалькі пытанняў, супэрінтэндант, калі вы не пярэчыце. Якое пакаранне прадугледжана за кантрабанду зброі?
  
  - Дзесяць гадоў без права датэрміновага вызвалення.
  
  - Які кошт гэтага грузу? - спытаў я.
  
  "Неацэнна для падыходнага пакупніка, таму што ніякага зброі — абсалютна ніякага — няма ні ў каго ў наяўнасці".
  
  "Хто з'яўляецца прыдатным пакупніком?"
  
  "Любы, хто хоча зладзіць бунт, паўстанне або здзейсніць масавае забойства, рабаванне банка або яшчэ якое-небудзь злачынства любога маштабу".
  
  "Камуністы?"
  
  Армстронг усміхнуўся і паківаў галавой. "Ім не абавязкова страляць у нас, каб захапіць Калонію, або правозіць кантрабандай М14 — у іх і сваіх ствалоў дастаткова".
  
  - Нацыяналісты? Людзі Чан Кайшы?
  
  "Урад ЗША больш чым добра забяспечвае іх усімі відамі ўзбраення, містэр Бартлетт. Не так? Так што ім таксама не трэба правозіць кантрабанду гэтым шляхам".
  
  "Можа быць, вайна банд?"
  
  - Божа літасцівы, містэр Бартлетт, нашы банды не страляюць адзін у аднаго. Нашы банды — трыяды, як мы іх называем, — нашы трыяды улаживают свае рознагалоссі разумным, цывілізаваным кітайскім спосабам, з дапамогай нажоў, сякер, баявых кайданоў і ананімных званкоў у паліцыю ".
  
  "Іду ў заклад, гэта быў хто-то з "Струанз". Там ты знойдзеш адказ на загадку".
  
  "Магчыма". Армстронг дзіўна засмяяўся, затым паўтарыў: "Магчыма". А цяпер, калі вы мяне прабачце..."
  
  "Вядома". Бартлетт выключыў магнітафон, дастаў дзве касеты і працягнуў адну яму.
  
  - Дзякую вас, містэр Бартлетт.
  
  "Як доўга будуць працягвацца гэтыя пошукі?"
  
  - Гэта залежыць ад абставінаў. Магчыма, праз гадзіну. Магчыма, мы захочам прыцягнуць некалькіх экспертаў. Мы пастараемся зрабіць гэта як мага прасцей. Вы сыдзеце з самалёта да абеду?
  
  "Так".
  
  "Калі вам патрэбен доступ, калі ласка, звяжыцеся з маім офісам. Нумар 88-77-33. На дадзены момант тут будзе пастаянная паліцэйская ахова. Вы спыніцеся ў "Вік"?"
  
  "Так. Ці магу я зараз свабодна хадзіць у горад, рабіць тое, што мне падабаецца?"
  
  - Так, сэр, пры ўмове, што вы не пакінеце Калонію да тых часоў, пакуль мы не правядзем расследаванне.
  
  Бартлетт ўхмыльнуўся. "Я ўжо атрымаў гэта паведамленне, гучнае і яснае".
  
  Армстронг пакінуў Бартлетта мыцца і апранацца і пачакаў, пакуль сыдуць усе паліцыянты, акрамя таго, хто ахоўваў праход. Затым ён вярнуўся ў свой офіс і зачыніў дзверы. Застаўшыся адзін, ён зірнуў на гадзіннік. Было 7:37. Ён падышоў да свайго камунікацыйнаму цэнтру, пстрыкнуў двума микропереключателями і націснуў кнопку адпраўкі.
  
  Праз імгненне пачуўся трэск перашкод і сонны голас Кейсі. "Так, лінія?"
  
  - Джеронимо, - выразна вымавіў ён у мікрафон.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза. "Зразумела", - сказала яна. Гучнагаварыцель адключыўся.
  
  4
  
  9:40 РАНІЦЫ. :
  
  "Ролс-ройс" сышоў з аўтамабільнага парома, соединявшего Коулун з востравам Ганконг, і павярнуў на ўсход па Коннот-роўд, уліўшыся ў шчыльны паток машын. Раніца было вельмі цёплым, вільготным і бясхмарным пад прыемным сонцам. Кейсі глыбей ўладкавалася на падушках спінкі. Яна зірнула на гадзіннік, яе хваляванне расло.
  
  "Процьма часу, міс", - сказаў остроглазый шафёр. "Высакародны дом далей па вуліцы, высокі будынак, дзесяць-пятнаццаць хвілін, не важна".
  
  "Добра".
  
  Такая жыццё, сказала яна сабе. Аднойчы ў мяне будзе ўласны "ролс-ройс" і акуратны, ветлівы ціхі шафёр-кітаец, і мне не прыйдзецца турбавацца аб кошце на бензін. Ніколі. Можа быць — нарэшце—то - менавіта тут я атрымаю свае страшэнныя грошы. Яна ўсміхнулася пра сябе. Лайн быў першым, хто распавёў аб страшэнных грошах. Ён назваў гэта "да чорта грошы". Дастаткова, каб сказаць "Пайшоў ты" каму заўгодна ці чаго заўгодна. "Пайшоў ты, грошы - самае каштоўнае ў свеце ... але і самае дарагое", - сказаў ён. "Калі ты будзеш працаваць на мяне — са мной, але для мяне, — я дапамагу табе атрымаць твае да чорта твае грошы. Але, Кейсі, я не ведаю, ці захочаш ты плаціць за гэта.
  
  "Які кошт?" - спытаў я.
  
  "Я не ведаю. Я толькі ведаю, што гэта вар'іруецца ад чалавека да чалавека - і заўсёды варта вам больш, чым вы гатовыя заплаціць ".
  
  "А ў твайго ёсць?"
  
  "О, так".
  
  "Што ж, - падумала яна, - цана пакуль не занадта высокая". Я зарабляю 52 000 даляраў у год, мой расходны рахунак у парадку, і мая праца развівае мой мозг. Але ўрад забірае занадта шмат, і іх застаецца недастаткова, каб стаць сногсшибательными грашыма. "Страшэнныя грошы атрымліваюцца ад забойстваў", - сказаў Лайн. "Не ад грашовага патоку".
  
  Колькі мне трэба?
  
  Яна ніколі раней не задавала сабе гэтага пытання.
  
  $500,000? Пад 7 адсоткаў гэта будзе прыносіць 35 000 даляраў у год назаўжды, але гэта абкладаецца падаткам. Як наконт гарантыі мексіканскага ўрада ў памеры 11 працэнтаў, за вылікам 1 для іх за іх праблемы? Па-ранейшаму абкладаецца падаткам. У безнаяўнаму аблігацыях пад 4 адсотка гэта складае 20 000 даляраў, але аблігацыі небяспечныя, і вы не рызыкуеце сваімі сногсшибательными грашыма.
  
  "Гэта першае правіла, Кейсі", - сказаў Лайн. "Ніколі не рызыкуй. Ніколі". Затым ён засмяяўся сваім чароўным смехам, які, як заўсёды, абяззброіў яе. "Ты ніколі не рызыкуеш сваімі праклятымі грашыма, за выключэннем аднаго ці двух разоў, калі вырашаеш гэта зрабіць".
  
  Мільён? Два? Тры?
  
  Засяродзься на сустрэчы і не думай, сказала яна сабе. Я не буду, але мая цана - 2 мільёны наяўнымі ў банку. Без падаткаў. Гэта тое, чаго я хачу. 2 мільёны без выплаты падаткаў у памеры 5 да 4 працэнтаў прынясуць 105 000 даляраў у год. І гэта дасць мне і сям'і усё, што я хачу, з дастатковым запасам на ўсё жыццё. І я мог бы атрымаць больш за 5 Да 4 працэнтаў на свае грошы.
  
  Але як атрымаць 2 мільёны без выплаты падаткаў?
  
  Я не ведаю. Але нейкім чынам я ведаю, што гэта тое самае месца.
  
  "Ролс-ройс" раптам спыніўся, калі маса пешаходаў праціснулася скрозь шчыльныя шэрагі легкавых аўтамабіляў, двухпавярховых аўтобусаў, таксі, грузавікоў, вазоў, фур, ровараў, ручных калясак і некалькіх рыкшаў. Тысячы людзей снавалі туды-сюды, выліваючыся з завулкаў і бакавых дарог, выліваючыся з ходнікаў на праезную частку ў ранішні час пік. Ракі чалавечых мурашак.
  
  Кейсі добра вывучыла Ганконг, але ўсё яшчэ не была гатовая да таго ўплыву, які аказала на яе неверагодная перанаселенасць.
  
  "Я ніколі не бачыла нічога падобнага, Лайн", - сказала яна сёння раніцай, калі ён прыехаў у гатэль і як раз перад яе ад'ездам на сустрэчу. "Было ўжо больш дзесяці, калі мы ехалі сюды з аэрапорта, але на вуліцы былі тысячы людзей, уключаючы дзяцей, і ўсе — рэстараны, рынкі, крамы — усё яшчэ было адкрыта".
  
  "Людзі маюць на ўвазе прыбытак - інакш навошта мы тут?"
  
  - Мы тут для таго, каб узурпаваць уладу Высакароднага Дома Азіі з таямніцай дапамогай і па змове Юды Іскарыёта Джона Чена.
  
  Лайн засмяяўся разам з ёй. "Папраўка. Мы тут, каб заключыць здзелку з "Струанс" і агледзецца".
  
  - Значыць, план змяніўся?
  
  "Тактычна так. Стратэгія тая ж".
  
  - Да чаго такія перамены, Лайн?
  
  - Учора ўвечары тэлефанаваў Чарлі. Мы купілі яшчэ 200 000 акцый "Ротвелл-Горнт".
  
  - Значыць, заяўка на "Струанз" - усяго толькі розыгрыш, і наша сапраўдная мэта - "Ротвелл-Горнт"?
  
  "У нас усё яшчэ ёсць тры мэты: Struan's, Rothwell-Gornt і Asian Properties. Мы осматриваемся і чакаем. Калі ўсё выглядае добра, мы атакуем. Калі няма, мы зможам зарабіць 5, можа быць, 8 мільёнаў у гэтым годзе на нашай прамой пагадненні з Strun's. Гэта вяршкі ".
  
  "Вы тут не за 5 або 8 мільёнаў. Якая сапраўдная прычына?"
  
  "З задавальненнем".
  
  "Ролс-ройс" праехаў некалькі ярдаў, затым зноў спыніўся, рух узмацніўся па меры набліжэння да Цэнтральнага акрузе. "Ах, чорт вазьмі, - падумала яна, - тваё задавальненне пакрывае мноства пірацкіх дзеянняў".
  
  "Гэта ваш першы візіт у Ганконг, Міс?" - ўварвалася ў яе думкі.
  
  "Так, так, гэта так. Я прыехала мінулай ноччу", - сказала яна.
  
  "Ах, вельмі добра. Надвор'е вельмі дрэнная, не звяртай увагі. Вельмі смярдзючая, вельмі вільготная. Летам заўсёды вільготна. Першы дзень вельмі прыгожы, хейя?"
  
  Першы дзень пачаўся з рэзкага гудзенні перадатчыка групы citizens, які выдраў яе з сну. І "Джэроніма".
  
  Гэта было іх кодавае слова, якое пазначае небяспека — сцеражыся. Яна прыняла душ і хутка апранулася, не ведаючы, адкуль зыходзіць небяспека. Яна толькі надзела кантактныя лінзы, калі зазваніў тэлефон. - Гэта супэрінтэндант Армстронг. Прабачце, што турбую вас так рана, міс Чолок, але можна вас на хвілінку?
  
  "Вядома, супэрінтэндант". Яна вагалася. "Дайце мне пяць хвілін - сустрэнемся ў рэстаране?"
  
  Яны сустрэліся, і ён распытаў яе, сказаўшы толькі, што на борце самалёта была выяўленая кантрабанда.
  
  - Як доўга вы працуеце ў містэра Бартлетта?
  
  - Непасрэдна праз шэсць гадоў.
  
  "Ці былі раней якія-небудзь праблемы з паліцыяй? Любога роду?"
  
  - Ты маеш на ўвазе з ім — або са мной?
  
  - З ім. Ці з табой.
  
  - Ніякіх. Што было знойдзена на борце, супэрінтэндант?
  
  "Вы не выглядаеце празмерна занепакоены, міс Чолок".
  
  - А чаму я павінен баяцца? Я не зрабіў нічога супрацьзаконнага, як і Лайн. Што тычыцца каманды, то яны старанна падабраныя прафесіяналы, так што я сумняваюся, што яны маюць якое-небудзь дачыненне да кантрабанды. Гэта наркотыкі, ці не так? Якога роду наркотыкі?"
  
  "Чаму гэта павінны быць наркотыкі?"
  
  "Хіба гэта не тое, што людзі праносяць сюды кантрабандай?"
  
  "Гэта была вельмі буйная партыя зброі".
  
  "Што?"
  
  Рушылі ўслед яшчэ пытанні, на большасць з якіх яна адказала, а потым Армстронг сышоў. Яна допила кавы і ў чацвёрты раз адмовілася ад хатніх, цёплых, цвёрдых французскіх булачак, прапанаваных накрахмаленным і усмешлівым хлопчыкам-афіцыянтам. Яны нагадалі ёй тыя, што былі ў яе на поўдні Францыі тры гады таму.
  
  Ах, Ніца, Кап Слановай Ай і "провансальское віно". "І мілая лінія", - падумала яна, вяртаючыся ў нумар, каб дачакацца яго званка.
  
  "Кейсі? Паслухай, чэ—"
  
  "Ах, Лайн, я рада, што ты патэлефанаваў", - адразу ж сказала яна, наўмысна перарываючы яго. "Супэрінтэндант Армстронг быў тут некалькі хвілін таму, і я забыўся нагадаць вам ўчора ўвечары, каб вы патэлефанавалі Марціну па нагоды акцый". Марцін таксама быў кодавым словам, які азначае: "Я думаю, што гэты размова падслухоўваюць".
  
  - Я таксама думаў аб ім. Зараз гэта не важна. Раскажы мне дакладна, што адбылося.
  
  І яна распавяла яму. Ён сцісла распавёў, што адбылося. "Астатняе я распавяду, калі дабяруся туды. Прама цяпер я накіроўваюся ў гатэль. Як табе нумар?"
  
  "Фантастыка! Ваш нумар называецца "Духмяны крыніца", мой нумар сумежны, думаю, звычайна гэта яго частка. Здаецца, у кожным нумары па дзесяць хлопчыкаў-слуг. Я замовіла каву ў нумар, і яго прынеслі на срэбным падносе перш, чым я паспела пакласці трубку. Ванныя пакоі дастаткова вялікія, каб задаволіць кактэйльную вечарынку на дваццаць персон з наборам з трох чалавек."
  
  "Добра. Пачакай мяне".
  
  Яна села на адзін з глыбокіх скураных канап у раскошнай гасцінай і пачала чакаць, атрымліваючы асалоду ад атмасферай, якая яе акружала. Прыгожыя кітайскія лакіраваныя камоды, добра укамплектаваны бар у люстраной нішы, някідкія кветкавыя кампазіцыі і бутэлька шатландскага віскі Lincoln Bartlett з манаграмай з кампліментамі ад галоўнага мэнэджара. За запирающейся дзвярыма знаходзілася яе спальня з аднаго боку, яго, гаспадарская, - з другога. Абодва былі самымі вялікімі, якія яна калі-небудзь бачыла, з ложкамі каралеўскага памеру.
  
  Чаму і кім на наш самалёт было ўстаноўлена зброю?
  
  Пагружаная ў свае думкі, яна выглянула ў акно ва ўсю сцяну і ўбачыла востраў Ганконг і дамінуючую вяршыню, самую высокую гару на востраве. Горад, названы Вікторыяй ў гонар каралевы Вікторыі, пачынаўся ў берагавой лініі, затым ўздымалася, ярус за ярусам, па схілах рэзка падымаецца горы, памяншаючыся па меры таго, як схілы падымаліся ўгору, але ў грэбня былі шматкватэрныя дамы. Яна магла бачыць адзін прама над тэрміналам фунікулёра на Піку. Выгляд адтуль, павінна быць, фантастычны, разгублена падумала яна.
  
  Блакітная вада прыемна іскрылася, у гавані было такое ж ажыўлены рух, як і на вуліцах Коулуна ўнізе. Лайнеры і грузавыя суда стаялі на якары або перш чым паплаваць у прычалаў Коулуна, выходзілі ці заходзілі на параходах, весела завываў сірэнамі. У верфі Ганконга стаяў эсмінец Каралеўскага ваенна-марскога флоту, а побач на якары стаяў цёмна-шэры фрэгат ВМС ЗША. Там былі сотні джонок усіх памераў і узростаў — у асноўным рыбалоўчыя суда — некаторыя з рухавіком, некаторыя цяжка плылі туды-сюды. Бітком набітыя двухпавярховыя паром снавалі ў патоку машын, як стракозы, і паўсюль малюсенькія сампаны, на вёслах або з рухавіком, бязбоязна снавалі па спарадкаваны марскім шляхам.
  
  Дзе жывуць усе гэтыя людзі? У жаху спытала яна сябе. І як яны самі сябе ўтрымліваюць?
  
  Пасыльны без стуку адчыніў дзверы сваім ключом, і ўвайшоў Лайн Бартлетт. "Ты выглядаеш пышна, Кейсі", - сказаў ён, зачыняючы за сабой дзверы.
  
  - Ты таксама. Гэтая гісторыя з зброяй - гэта дрэнна, ці не так?
  
  - Тут ёсць хто-небудзь? У нумарах ёсць пакаёўкі?
  
  "Мы адны, але слугі, здаецца, уваходзяць і выходзяць, калі ім заманецца".
  
  "Гэты выцягнуў свой ключ перш, чым я падышоў да дзвярэй". Лайн распавёў ёй, што адбылося ў аэрапорце. Затым ён панізіў голас. "А што наконт Джона Чена?"
  
  "Нічога. Ён проста вёў нервовую, легкадумную гутарку. Ён не хацеў казаць аб працы. Я не думаю, што ён адышоў ад таго факту, што я апынулася жанчынай. Ён высадзіў мяне ля гатэля і сказаў, што яны прышлюць машыну ў 9.15.
  
  - Значыць, план спрацаваў нармальна?
  
  "Вельмі добра".
  
  "Добра. Ты зразумеў гэта?"
  
  - Няма. Я сказаў, што вы ўпаўнаважвалі мяне прыняць дастаўку, і прапанаваў першапачатковы варыянт. Але ён прыкінуўся здзіўленым і сказаў, што пагаворыць з вамі сам-насам, калі адвязе вас назад пасля абеду. Ён здаваўся вельмі нервовым.
  
  - Не мае значэння. Твая машына будзе тут праз некалькі хвілін. Ўбачымся за ланчам.
  
  - Ці павінен я згадаць аб пісталетах ў "Струанс"? Данроссу?
  
  "Няма. Давай пачакаем і паглядзім, хто пра гэта загаворыць".
  
  - Ты думаеш, гэта могуць быць яны?
  
  - Папросту. Яны ведалі план нашага ўцёкаў, і ў іх ёсць матыў.
  
  "Што?"
  
  - Каб дыскрэдытаваць нас.
  
  "Але чаму?"
  
  "Можа быць, яны думаюць, што ведаюць наш план бітвы".
  
  "Але тады не было бы значна разумней для іх нічога не прадпрымаць - прывабіць нас у пастку?"
  
  "Магчыма. Але такім чынам яны зрабілі першы ход. Дзень першы: Конь супраць караля-слана 3. На нас пачалася атака ".
  
  "Так. Але кім - і мы гуляем белымі або чорнымі?"
  
  Яго погляд зжарсьцьвеў і страціў дружалюбнасць. "Мне ўсё роўна, Кейсі, галоўнае, каб мы перамаглі". Ён сышоў.
  
  Што-то адбываецца, сказала яна сабе. Што-то небяспечнае, аб чым ён мне не кажа.
  
  "Сакрэтнасць жыццёва важная, Кейсі", - казаў ён яшчэ ў першыя дні. "Напалеон, Цэзар, Патан — любы з вялікіх генералаў - часта хавалі свой сапраўдны план ад свайго штаба. Проста каб вывесці іх — і, такім чынам, варожых шпіёнаў — з раўнавагі. Калі я нешта хаваю ад цябе, гэта не з-за недаверу, Кейсі. Але ты ніколі не павінна нічога хаваць ад мяне."
  
  "Гэта несправядліва".
  
  "Жыццё несправядлівая. Смерць несправядлівая. Вайна несправядлівая. Вялікі бізнэс - гэта вайна. Я гуляю так, як быццам гэта вайна, і менавіта таму я збіраюся перамагчы ".
  
  - Выйграць што?
  
  "Я хачу, каб "Паркон Індастрыз" была больш, чым "Джэнерал Мотарс" і "Эксан" разам узятыя".
  
  "Чаму?"
  
  "Для майго чортава задавальнення".
  
  - А цяпер назаві мне сапраўдную прычыну.
  
  "Ах, Кейсі, вось чаму я люблю цябе. Ты слухаеш і разумееш".
  
  - Ах, Рэйдэр, я таксама цябе люблю.
  
  Тады яны абодва засмяяліся, таму што ведалі, што не любяць адзін аднаго, не ў звычайным сэнсе гэтага слова. Яны дамовіліся, яшчэ ў самым пачатку, пакінуць звычайнае дзеля экстраардынарнага. На працягу сямі гадоў.
  
  Кейсі паглядзела ў акно на гавань і караблі ў гавані.
  
  Крышэце, руйнуйце і перамагайце. Вялікі бізнэс, самая захапляльная гульня ў манаполію ў свеце. І мой лідэр - рэйдэр Бартлетт, майстар-рамеснік. Але час падціскае нас, Лайн. У гэтым годзе, сёмым па ліку, мінулы год заканчваецца ў мой дзень нараджэння, 25 лістапада, у мой дваццаць сёмы дзень нараджэння. . . .
  
  Яе вушы пачулі ціхі стук і рыпеньне ключа ў замку, і яна павярнулася, каб сказаць "Увайдзіце", але накрухмалены слуга ўжо быў унутры.
  
  "Добрай раніцы, міс, я дзённай слуга нумар адзін Чанг". Чанг быў седовласым і клапатлівым. Ён ззяў. "Калі ласка, прибери ў пакоі?"
  
  "Няўжо ніхто з вас ніколі не чакае, пакуль хто-небудзь скажа "Увайдзіце"?" - рэзка запыталася яна.
  
  Чанг няўцямна ўтаропіўся на яе. - Міс?
  
  "О, не бяры ў галаву", - стомлена сказала яна.
  
  "Выдатны дзень, хейя? Якая першая, пакой гаспадара або Міс?"
  
  Містэр Бартлетт яшчэ не скарыстаўся сваім.
  
  Чанг оскалил зубы. Ииии, вы з Майстрам куляліся разам у тваёй, Міс, перад тым, як ён пайшоў? Але паміж прыходам і сыходам Майстра прайшло ўсяго чатырнаццаць хвілін, і, вядома, ён не выглядаў пачырванелым, калі сыходзіў.
  
  Ииии, спачатку мяркуецца, што двое мужчын-замежных д'яблаў дзеляць мой нумар, а затым адзін з іх — жанчына, пацверджаная Начны Нг, якая, вядома, праверыла свой багаж і знайшла сур'ёзныя доказы таго, што яна была сапраўднай жанчынай, што з вялікім задавальненнем пацвердзіла сёння раніцай Трэцяя прыбіральшчыца Фанг.
  
  Залатыя лабко! Як брыдка!
  
  А Голден Лобокс не толькі не галоўная жонка Гаспадара — яна нават не другая жонка, і, што горш за ўсё, у яе не хапіла добрых манер прыкінуцца такой, каб можна было выконваць правілы гатэля і ўсім захаваць твар.
  
  Чанг хіхікнуў, таму што ў гэтым гатэлі заўсёды былі дзіўныя правілы адносна прысутнасці дам у мужчынскіх туалетах — аб багі, для чаго яшчэ патрэбна ложак? — а цяпер жанчына адкрыта жыла ў варварскім граху! О, як разгарэліся страсці мінулай ноччу. Варвары! Усім варварам нядобра! Але гэтая, несумненна, цмок, таму што яна глядзела ўніз на
  
  Еўразійскі памочнік мэнэджэра, і еўразійскі начны менеджэр, і нават даўніна сопкі мову, сам галоўны менеджэр Big Wind.
  
  "Няма, няма, няма", - галасіў ён, так Чангу сказалі.
  
  "Так, так, так", - адказала яна, настойваючы на тым, каб ёй дасталася сумежная палова нумары "Пахучы вясновы люкс".
  
  Менавіта тады шаноўны Монг, галоўны парцье і кіраўнік трыяды, а такім чынам, і кіраўнік гатэля, вырашыў невырашальнае. "У нумары "Духмяная вясна" тры дзверы, хейя?" ён сказаў. "Па адным для кожнай спальні, па адным для галоўнай пакоі. Хай яе праводзяць у "Духмяны крыніца Б", які ў любым выпадку з'яўляецца ніжняй пакоем, праз асобную дзверы. Але ўнутраная дзверы ў галоўную гасціную, а адтуль у пакоі Гаспадара, павінна быць шчыльна зачынены. Але ключ хай застанецца паблізу. Калі сладкоречивая шлюха сама адкрые дзверы ... Што можна зрабіць? І потым, калі здарыцца блытаніна з браніравання заўтра ці паслязаўтра, і нашаму паважанаму галоўнага мэнэджэра прыйдзецца папрасіць мільярдэра і яго шлюшку з Краіны Залаты Горы з'ехаць, што ж, выбачайце, не бярыце ў галаву, у нас дастаткова свабодных браняванняў і трэба абараняць свой твар ".
  
  Так яно і было зроблена.
  
  Знешняя дзверы ў "Б" была не зачыненая, і Голден Лобкс запрасілі ўвайсці. Што яна ўзяла ключ і адразу ж адчыніла дзверы ўнутраную дзверы — хто можа сказаць? Тое, што дзверы цяпер адкрыта, ну, вядома, я б ніколі не сказаў нікому старонняму, мае вусны на замку. Як заўсёды.
  
  Ииии, але хоць вонкавыя дзверы могуць быць зачыненыя і выглядаць апурыста, унутраныя могуць быць шырока расчынены і выглядаць раскошна. Як яе нефрытавыя вароты, задуменна падумаў ён. Дью нех ло мох, цікава, як гэта - штурмаваць Нефрытавыя вароты такога памеру, як у яе? - Засцеліце ложак, Міс? - Ветліва спытаў ён па-ангельску.
  
  "Ідзі прама наперад".
  
  О, як сапраўды жудасны гук іх варварскага мовы. Цьфу!
  
  Дзённай Чанг адкашляўся б і ачысьціў свой рот ад сліны бога, але гэта было супраць правілаў гатэля.
  
  "Прывітанне, Дзённай Чанг", - радасна сказала Трэцяя прыбіральшчыца Фунг, увайшоўшы ў спальню пасля таго, як нерашуча пастукала ў дзверы нумары праз доўгі час пасля таго, як адкрыла яе. - Так, міс, прашу прабачэння, міс, - па-ангельску, затым зноў звяртаючыся да Чангу на кантонская дыялекце. - Вы яшчэ не скончылі? Няўжо яе экскрыменты такія салодкія, што ты хочаш парыцца ў яе скрынях?
  
  - У цябе ні хрэна не баліць, сястра. Сачы за сваім мовай, ці твой стары бацька задасць табе добрую чос.
  
  "Адзіная чосу, якой хоча твая старая маці, з якой ты не можаш мне дапамагчы! Давай, я дапамагу табе хутка заслаць яе ложак. Праз паўгадзіны пачынаецца гульня ў маджонг. Шаноўны Монг паслаў мяне за табой.
  
  "О, дзякуй табе, сястра. Хейя, ты сапраўды бачыла яе лобок?"
  
  "Хіба я табе не казаў? Я маню? Яны чыста залацістыя, святлей, чым валасы на яе галаве. Яна была ў ванне, і я быў так блізкі, як мы цяпер. І, о, так, яе соску розоватые, а не карычневыя.
  
  "Ииии! Уявіце сабе!"
  
  - Зусім як у свінні.
  
  "Які жах!"
  
  - Ды. Ты чытаў сённяшнюю "Коммершл дэйлі"?
  
  "Не, сястра, пакуль няма. Чаму?"
  
  "Ну, іх астролаг кажа, што гэта вельмі добрая тыдзень для мяне, а сёння фінансавы рэдактар кажа, што, падобна, пачынаецца новы бум".
  
  "нядобра, што ты не кажаш!"
  
  "Такім чынам, сёння раніцай я сказаў свайму брокеру купіць яшчэ тысячу дамоў Noble House, той жа Golden Ferry, 40 дамоў Second Great House і 50 аб'ектаў Good Luck Properties. Мае банкіры шчодрыя, але цяпер у мяне ў Ганконгу не засталося ні гроша наяўных грошай, якія я мог бы выпрасіць або заняць!"
  
  "Иииии, ты апускаешся, сястрычка. Я і сам на мяжы сіл. На мінулым тыдні я заняў у банку пад свае акцыі і купіў яшчэ адзін Высакародны дом за 600 даляраў. Гэта было ў аўторак. Я зрабіў куплю па цане 25.23!"
  
  "Ииии, шаноўны Чанг, учора ўвечары на закрыцці было 29,14". Трэцяя прыбіральшчыца Фунг зрабіла аўтаматычны падлік. "Вы ўжо на 2348 ганконгцаў наперадзе! І яны кажуць, што Noble House збіраецца ўдзельнічаць у таргах за нерухомасць на поспех. Калі яны паспрабуюць, гэта давядзе іх лютасьць ворагаў да кропкі кіпення. Ha! Тай-пэн з Другога Вялікага Дома будзе пускаць пыл у вочы!"
  
  "Аб, пра, о, але тым часам акцыі ўзляцяць да нябёсаў! Усіх трох кампаній! Ha! Дью нех ло мох, дзе я магу дастаць яшчэ наяўных?"
  
  "Скокі, дзённай чанг! Займі 500 даляраў у кошт свайго цяперашняга выйгрышу і пастаў іх на штодзённае падваенне ў суботу або на падвойную квинеллу. 4 і 5 - мае шчаслівыя ліку. ..."
  
  Яны абодва паднялі вочы, калі Кейсі ўвайшла ў спальню. Чанг перайшоў на ангельскую. "Так, міс?"
  
  - У ваннай есць сее-якое бялізну. Не маглі б вы забраць яго, калі ласка?
  
  "О, так, я рыхтую. Сёння ў шэсць гадзін прыходзь, добра, усё роўна". Гэтыя замежныя д'яблы такія дурныя, пагардліва падумаў Чанг. Я што, пустагаловыя гнаявая куча? Вядома, я паклапачуся пра мыцця, калі там ёсць бялізну.
  
  "Дзякую вас".
  
  Яны абодва зачаравана назіралі, як яна правярае свой макіяж ў люстэрку спальні, збіраючыся сыходзіць.
  
  "У яе зусім не адвісаюць цыцкі, праўда, сястрычка?" Сказаў Чанг. "Ружовыя саскі, хейя? Ўзрушаюча!"
  
  "Зусім як у свінні, я ж сказаў табе. Твае вушы - гэта проста гаршкі, у якія можна мачыцца?"
  
  "Табе ў вуха, Трэцяя Прыбіральшчыца Фанг".
  
  - Яна ўжо дала табе гасцінец?
  
  "Няма. Майстар даў занадта шмат, а яна нічога. Агідная хейя?"
  
  "Так. Што ты можаш зрабіць? Людзі з Залатой гары сапраўды вельмі нецывілізаваныя, ці не так, Дзённай Чанг?"
  
  5
  
  9:50 РАНІЦЫ. :
  
  Тайпэн пераваліў праз ўздым і панёсся па Пік-Роўд на сваім "Ягуары Е-тыпу", накіроўваючыся на ўсход, у бок Мэгэзин-Гэп. На звілістай дарозе было ўсяго па адной паласе з кожнага боку, з невялікай колькасцю месцаў для праезду і абрывістымі на большасці паваротаў. Сёння паверхня была сухі, і, добра ведаючы дарогу, Іэн Данросс хутка і спрытна пераадольваў павароты, прыціскаючыся да горным схіле, яго пунсовы кабрыялет шчыльна прылягаў да ўнутранага выгібу. Ён рэзка пераключыў перадачу ўніз і рэзка затармазіў, калі праехаў паварот і пад'ехаў да старажытнага, павольна які рухаецца грузавіка. Ён цярпліва чакаў, затым, у зручны момант, вывернуў на сустрэчную бок і шчасна праехаў міма, перш чым сустрэчная машына абышла сляпы кут наперадзе.
  
  Цяпер Данросс быў вольны на кароткі адрэзак шляху і мог бачыць, што звівістымі дарога наперадзе была пустая. Ён націснуў на педаль газу і праслізнуў некалькі паваротаў, узурпировав ўсю дарогу, выязджаючы на самую прамую лінію, выкарыстоўваючы рукі, вочы, нагу, тормаз і пераключэнне перадач ва ўнісон, адчуваючы ўсім сваім істотай велізарную моц рухавіка і колаў. Раптам наперадзе з-за далёкага кута здаўся надыходзячы грузавік, і яго свабода знікла. Ён знізіў хуткасць і затармазіў за долю секунды, прыціскаючы рукі да баках і шкадуючы пра страту свабоды, затым паскорыўся і зноў схаваўся ў больш падступных паваротах. Цяпер з'явіўся яшчэ адзін грузавік, на гэты раз набіты пасажырамі, і ён чакаў у некалькіх ярдаў ззаду, ведаючы, што якое-то час будзе праехаць няма дзе. Затым адна з пасажырак заўважыла яго нумарны знак, 1-1010, і яна паказала на яго, і ўсе яны паглядзелі, узбуджана перагаворваючыся адзін з адным, і адзін з іх пастукаў па кабіне грузавіка. Кіроўца паслужліва з'ехаў з дарогі на малюсенькую абочыну і махнуў яму. Данросс пераканаўся, што ён у бяспекі, затым праехаў міма, з усмешкай памахаў ім рукой.
  
  Больш паваротаў, хуткасць, чаканне пас, пас і небяспека радавалі яго. Затым ён павярнуў налева, на Мэгэзин-Гэп-роўд, ўніз па схіле, павароты сталі больш складанымі, рух цяпер пачасцілася і замарудзілася. Ён абагнаў таксі і вельмі хутка абагнаў тры машыны і вярнуўся ў чаргу, хоць усё яшчэ перавышаў хуткасць, калі ўбачыў наперадзе паліцэйскіх на матацыклах. Ён перабудаваўся і абагнаў іх, рухаючыся са хуткасцю 30 міль у гадзіну. Ён дабрадушна памахаў рукой. Яны памахалі ў адказ.
  
  "Ты сапраўды павінен прытармазіць, Іэн", - нядаўна сказаў яго сябар Генры Фоксвелл, старшы інспектар дарожнага руху. "Табе сапраўды варта".
  
  - Я ніколі не трапляў у аварыю — пакуль. І не атрымліваў штрафаў.
  
  - Божа Літасцівы, Ен, на востраве няма ні аднаго паліцэйскага, які адважыўся б падарыць табе такое! Ты, тайпэн? Прагані гэтую думку. Я меў на ўвазе для твайго ж дабра. Трымай свайго д'ябла ў бутэльцы для гонак у Манака або на трасе ў Макао ".
  
  "Манака - прафесіянал. Я не рызыкую і ў любым выпадку не езджу так хутка ".
  
  "67 міль у гадзіну над Воннечонгом - гэта не зусім павольна, даўніна. Па агульным прызнанні, было 4: 23 раніцы на амаль пустой дарозе. Але гэта зона з хуткасцю 30 міль у гадзіну ".
  
  "У Ганконгу шмат электронных тыпаў".
  
  "Так, я згодны. Сем. Пунсовыя кабрыялеты з адмысловым нумарным знакам? З чорнай брызентавай дахам, гоначнымі коламі і шынамі, якія гучаць як пякельныя хлапушкі? Гэта было ў мінулы чацвер, даўніна. Радар і ўсё такое. Ты быў ... у гасцях у сяброў. На Сынклэрам-роўд, я мяркую.
  
  Данросс стрымаў свой раптоўны гнеў. "Так?" - сказаў ён, усміхаючыся краем асобы. "У чацвер? Здаецца, я памятаю, што тады вячэраў з Джонам Іх. У яго кватэры ў Сынклэрам-Тауэрс. Але я думаў, што быў дома задоўга да 4:23."
  
  "О, я ўпэўнены, што так і было. Я ўпэўнены, што канстэбль пераблытаў нумарны знак, колер і ўсё астатняе". Фоксвелл па-сяброўску ляпнуў яго па спіне. "Нават калі так, притормози крыху, добра? Было б так сумна, калі б ты пакончыў з сабой у час майго тэрміну. Пачакай, пакуль мяне перавядуць назад у Асаблівы аддзел — або ў паліцэйскі каледж, а? Так, я ўпэўнены, што ён здзейсніў памылку.
  
  Але памылкі не было, сказаў сабе Данросс. Ты гэта ведаеш, я гэта ведаю, і Джон Чэн ведаў бы гэта, і Вэй-вэй таксама.
  
  Так вы, хлопцы, ведаеце аб Вэй-вэй! Гэта цікава.
  
  "Вы, хлопцы, назіраеце за мной?" - спытаў ён напрасткі.
  
  "Божа Літасцівы, няма!" Фоксвелл быў шакаваны. "Спецыяльная разведка сачыла за злыднем, у якога кватэра ў Сынклэрам Тауэрс. Цябе выпадкова бачылі. Ты тут вельмі важны, ты гэта ведаеш. Я выпадкова даведаўся пра гэта па сваіх каналах. Ты ведаеш, як гэта бывае."
  
  "Не, я не ведаю".
  
  - Кажуць, стары, што мудраца дастаткова аднаго слова.
  
  "Так, яны гэта робяць. Так што, магчыма, вам лепш сказаць сваім калегам з разведкі, каб яны былі больш разумнымі ў будучыні ".
  
  "На шчасце, яны вельмі асцярожныя".
  
  "Нават у гэтым выпадку я б не хацеў, каб мае перамяшчэння былі зафіксаваныя".
  
  "Я ўпэўнены, што гэта не так. Гэта не зафіксавана ў пратаколе".
  
  - Добра. Што за злыдзень ў "Сынклэрам Тауэрс"?
  
  "Адзін з нашых важных капіталістычных сабак, але падазраваны ў таемных сувязях з камуністамі. Вельмі сумны, але СІ павінны зарабляць на хлеб надзённы, ці не так?" . "Я яго ведаю?"
  
  "Я мяркую, ты ведаеш ўсіх".
  
  - Шанхайскі або кантонская?
  
  - А чаму ты думаеш, што ён ні той, ні іншы?
  
  "Ах, значыць, ён еўрапеец?"
  
  "Ён проста нягоднік, Ен. Прабач, у дадзены момант усё трымаецца ў сакрэце ".
  
  "Ды добра, гэты квартал належыць нам. Каму? Я нікому не скажу".
  
  - Я ведаю. Прабач, дружа, але я не магу. Аднак у мяне ёсць для цябе яшчэ адна гіпатэтычная ідэя. Дапусцім, у гіпатэтычнага жанатага VIP-персоны была сяброўка, дзядзька якой выпадкова апынуўся намеснікам начальніка нелегальнай гаміньданаўскай тайнай паліцыі Ганконга пад прыкрыццём. Скажам, крывадушна, Гаміньдан хацеў, каб гэтая ВАЖНАЯ персона была на іх баку. Вядома, такая лэдзі магла аказаць на яго ціск. Не так?"
  
  "Так", - лёгка пагадзіўся Данросс. "Калі б ён быў дурны". Ён ужо ведаў пра дзядзьку Вэй-вэй Джэн і некалькі разоў сустракаўся з ім на прыватных вечарынках у Тайбэі. І ён мне спадабаўся. "Ніякіх праблем", - падумаў ён, таму што яна не мая палюбоўніца і нават не сяброўка, якой бы прыгожай і жаданай яна ні была. І панадлівай.
  
  Ён усміхнуўся пра сябе, рухаючыся ў патоку машын па Мэгэзин-Гэп-роўд, затым ўстаў у чаргу, каб аб'ехаць кальцавую развязку і накіравацца па Гарден-роўд у бок Цэнтрал, размешчанага ў паўмілі ніжэй, да мора.
  
  Цяпер ён мог бачыць ўзвышаецца сучаснае офіснае будынак "Струанз". Будынак было двадцатидвухэтажным і выходзіла фасадам на Коннот-роўд і мора, амаль насупраць тэрмінала Golden Ferries, якія курсавалі паміж Ганконгам і Коулуном. Як заўсёды, відовішча яму спадабалася.
  
  Ён лавіраваў ў шчыльным патоку машын, дзе толькі мог, прапоўз міма гатэля "Хілтан" і Крикетного поля злева ад сябе, затым павярнуў на Коннот-роўд, тратуары якой былі забітыя пешаходамі. Ён спыніўся ля свайго параднага ўваходу.
  
  "Сёння важны дзень", - падумаў ён. Прыбытку амерыканцы.
  
  А з Джоссом Бартлетт - гэта пятля, якая задушыць Квиллана Горнта раз і назаўжды. Госпадзе, калі мы зможам пракруціць гэта!
  
  - Добрай раніцы, сэр. Швейцар ў уніформе выразна аддаў гонар.
  
  - Добрай раніцы, Тым. - Данросс выбраўся з машыны з нізкай пасадкай і, пераскокваючы праз дзве прыступкі, узбег па мармуровым прыступках да вялізнага шкляному ўваходу. Іншы швейцар адагнаў машыну на падземную паркоўку, а яшчэ адзін адкрыў перад ім шкляныя дзверы. Ён заўважыў адлюстраванне пад'язджаць "Ролс". Даведаўшыся пра яго, ён азірнуўся. Кейсі выйшла, і ён міжволі прысвіснуў. У руках у яе быў партфель. Яе шаўковы касцюм колеру марской хвалі быў пашыты на заказ і вельмі кансерватыўны, але, нягледзячы на гэта, ён не хаваў ні вытанчанасці яе фігуры, ні танцевальности хады, а колер марской хвалі падкрэсліваў залаціста-каштанавы адценне яе валасоў.
  
  Яна агледзелася, адчуваючы на сабе яго погляд. Яна адразу пазнала яго і смерила яго поглядам, як ён яе, і хоць імгненне было кароткім, яно здалося ім абодвум доўгім. Доўгім і павольным.
  
  Яна рушыла першай і накіравалася да яго. Ён сустрэў яе на паўдарозе.
  
  - Добры дзень, містэр Данросс.
  
  - Прывітанне. Мы ніколі не сустракаліся, ці не так?
  
  "Няма. Але вас лёгка даведацца па фатаграфіях. Я не чакаў, што буду мець задавальненне пазнаёміцца з вамі так позна. Я Кас—
  
  "Так", - сказаў ён і ўсміхнуўся. "Учора ўвечары мне патэлефанаваў Джон Чэн, як вар'ят. Сардэчна запрашаем у Ганконг, міс Чолок. Гэта міс, ці не так?"
  
  "Так. Я спадзяюся, што тое, што я жанчына, не занадта ўсё знервуе".
  
  "О так, гэта будзе вельмі важна. Але мы пастараемся вырашыць праблему. Не маглі б вы і містэр Бартлетт быць маімі гасцямі на скачках у суботу? Абед і ўсё такое?"
  
  "Я думаю, гэта было б выдатна. Але я павінен удакладніць у Лайн — я магу пацвердзіць гэта сёння ўдзень?"
  
  "Вядома". Ён паглядзеў на яе зверху ўніз. Яна паглядзела ў адказ. Швейцар ўсё яшчэ трымаў дзверы адкрытай.
  
  "Што ж, хадзем, міс Чолок, і хай бітва пачнецца".
  
  Яна хутка зірнула на яго. - Навошта нам сварыцца? Мы тут, каб займацца бізнесам.
  
  "О, так, вядома. Прабачце, гэта проста выказванне Сэма Экройда. Я растлумачу ў іншы раз". Ён правёў яе ўнутр і накіраваўся да шэрагу ліфтаў. Мноства людзей, якія ўжо стаяць у чаргу і чакалі, неадкладна расступіліся, прапускаючы іх у першы ліфт, да збянтэжанасці Кейсі.
  
  - Дзякуй, - сказаў Данросс, не заўважыўшы нічога незвычайнага. Ён правёў яе ўнутр, націснуў 20, верхнюю кнопку, рассеяна заўважыўшы, што на ёй не было ні духаў, ні упрыгожванняў, толькі тонкая залаты ланцужок на шыі.
  
  "Чаму ўваходныя дзверы пад вуглом?" спытала яна.
  
  "Што, прабач?"
  
  "Галоўны ўваход, здаецца, крыху нахілены - ён не зусім прамы — мне было цікава, чаму".
  
  "Вы вельмі назіральныя. Адказ - фунгсуй. Калі будынак было пабудавана чатыры гады таму, мы так ці інакш забыліся пракансультавацца з нашым хатнім фунгсуй. Ён як астролаг, чалавек, які спецыялізуецца на нябёсах, зямлі, водных плынях і дьяволах, таму падобных рэчах, і сочыць за тым, каб вы будавалі на спіне Зямнога Цмока, а не на яго галаве ".
  
  "Што?"
  
  "О, так. Вы бачыце, што кожнае будынак ва ўсім Кітаі знаходзіцца ў нейкай частцы Зямнога Цмока. Ляжаць у яго на спіне - гэта выдатна, але калі ты ў яго на галаве, гэта вельмі дрэнна і жахліва, калі ты ў яго на глазном яблыку. Увогуле, калі мы ўсё-такі вырашылі спытаць, наш чалавек па фунг совай сказаў, што мы былі на спіне Дракона — дзякуй Богу, інакш нам прыйшлося б пераязджаць, — але гэтыя д'яблы ламіліся ў дзверы, і гэта было прычынай усіх праблем. Ён параіў мне змяніць становішча дзверы, і таму пад яго кіраўніцтвам мы змянілі кут нахілу, і цяпер усе д'яблы адхіленыя ".
  
  Яна засмяялася. - А цяпер назаві мне сапраўдную прычыну.
  
  "Фунг суй. У нас тут быў вельмі дрэнны джос — нешанцаванне — на самай справе цвілы, пакуль не замянілі дзверы ". Яго твар на імгненне посуровело, затым цень знікла. "У той момант, калі мы змянілі ракурс, усё зноў стала добра".
  
  "Ты хочаш сказаць, што сапраўды верыш у гэта? Д'яблы і цмокі?"
  
  "Я нічому з гэтага не веру. Але калі бываеш у Кітаі, на ўласным горкім вопыце разумееш, што лепш за ўсё паводзіць сябе крыху па-кітайску. Ніколі не забывай, што, хоць Ганконг брытанскі, гэта ўсё роўна Кітай ".
  
  "Ты даведаўся, што—"
  
  Ліфт спыніўся і адчыніў дзверы ў абабіты панэлямі калідор, дзе стаяў стол і акуратная, деловитая сакратарка-кітаянка. Яе вочы імгненна ацанілі вопратку і ўпрыгажэнні Кейсі.
  
  "Карова", - падумала Кейсі, прачытаўшы яе словы гучна і ясна, і гэтак жа міла ўсміхнулася ў адказ.
  
  - Добрай раніцы, тайпэн, - роўным голасам павіталася сакратарка.
  
  - Мэры, гэта міс к. К. Чолок. Калі ласка, праводзіце яе ў кабінет містэра Струана.
  
  "О, але—" Мэры Лі паспрабавала схаваць сваё ўзрушэнне. "Яны, яны чакаюць..." Яна ўзяла трубку, але ён спыніў яе. "Проста правядзі яе. Цяпер. Няма неабходнасці аб'яўляць аб ёй. Ён павярнуўся да Кейсі і ўсміхнуўся. "Ты запушчана. Хутка ўбачымся".
  
  "Так, дзякуй. Убачымся".
  
  "Калі ласка, прытрымлівайцеся за мной, міс Чулак", - сказала Мэры Лі і накіравалася па калідоры ў сваім аблягаў чонг-саме з высокім разрэзам на сцёгнах, з доўгімі нагамі ў шаўковых панчохах і дзёрзкай хадой. Кейсі некаторы час назірала за ёй. Павінна быць, гэта стрыжка робіць іх паходку такі адкрыта сэксуальнай, падумала яна, забаўляючыся такой відавочнасцю. Яна зірнула на Данросса і падняла брыво.
  
  Ён ухмыльнуўся. - Убачымся пазней, міс Чолок.
  
  "Калі ласка, клічце мяне Кейсі".
  
  - Магчыма, я б аддаў перавагу Камалиана Чирануша.
  
  Яна ўтаропілася на яго. - Адкуль ты ведаеш мае імёны? Сумняваюся, што нават Лайн памятае.
  
  "Ах, мець сяброў у вышэйшых колах выгадна, ці не так?" сказаў ён з усмешкай. "Биенто".
  
  - Вунь, мерсі, - аўтаматычна адказала яна.
  
  Ён падышоў да ліфта насупраць і націснуў кнопку. Дзверы імгненна адчыніліся і зачыніліся за ім.
  
  Кейсі задуменна рушыла ўслед за Мэры Лі, якая чакала, усё яшчэ прыслухоўваючыся да кожнага нюансу.
  
  Увайшоўшы ў ліфт, Данросс дастаў ключ, уставіў яго ў замак і павярнуў. Цяпер ліфт зарабіў. Ён абслугоўваў толькі два верхніх паверха. Ён націснуў на ніжнюю кнопку. Толькі ў трох іншых людзей былі падобныя ключы: у Клаўдзіі Чэн, яго выканаўчага сакратара; у яго асабістага сакратара Сандры Йі; і ў яго Слугі нумар адзін, Лім Чу.
  
  На дваццаць першым паверсе размяшчаліся яго асабістыя кабінеты і зала пасяджэнняў Ўнутранага двара. Дваццаць другі, пентхаус, быў асабістымі апартаментамі тайпэна. І толькі ў яго быў ключ ад апошняга прыватнага ліфта, соединявшего падвальны гараж непасрэдна з пентхаусом.
  
  "Ян, - сказаў яго папярэднік тайпэн, Аластер Струан, перадаючы ключы пасля таго, як Філіп Чэн пакінуў іх, - твая канфідэнцыяльнасць - самае каштоўнае, што ў цябе ёсць. Гэта таксама Дырк Струан пакінуў у сваёй спадчыне, і якім мудрым ён быў! Ніколі не забывайце, што прыватныя ліфты прызначаны не для раскошы або паказухі, гэтак жа як і апартаменты тайпэна. Яны існуюць толькі для таго, каб забяспечыць вам неабходную ступень сакрэтнасці, магчыма, нават месца, дзе вы зможаце схавацца. Вы зразумееце гэта лепш пасля таго, як прачытаеце "Спадчына" і порыетесь ў тайпэновском сейфе. Ахоўвай гэты сейф ўсім, што ў цябе ёсць. Нельга быць занадта асцярожным, там шмат сакрэтаў — часам мне здаецца, што іх занадта шмат, — і некаторыя з іх не такія ўжо прыгожыя."
  
  "Я спадзяюся, што не пацярплю няўдачу", - ветліва сказаў ён, ненавідзячы свайго кузена, яго ахапіла вялікае хваляванне ад таго, што нарэшце-то ён атрымаў прыз, дзеля якога так старанна працаваў і так шмат ставіў на кон.
  
  "Ты гэтага не зробіш. Толькі не ты", - нацягнута сказаў стары. "Ты прайшоў выпрабаванне, і ты хацеў гэтую працу з тых часоў, як навучыўся думаць. А?"
  
  "Так", - сказаў Данросс. "Я спрабаваў трэніравацца для гэтага. ТАК. Я толькі здзіўлены, што ты аддаў яго мне.
  
  "Ты атрымліваеш вышэйшую ацэнку ў Struan's не з—за твайго права па нараджэнні - гэта толькі давала табе права на ўдзел ва Ўнутраным судзе, — а таму, што я думаю, што ты лепшы з тых, хто ў нас ёсць, каб ісці за мной, і ты гадамі попустительствовал, ціснуў і пихался. Гэта праўда, ці не так?"
  
  ""Струанс" мае патрэбу ў зменах. Давайце даведаемся больш праўды: у "Ноўбл Хауз" поўны бардак. Гэта не толькі твая віна, была вайна, потым Карэя, потым Суэцкі канал — у цябе былі непрыемнасці ў працягу некалькіх гадоў. Спатрэбяцца гады, каб засцерагчы нас. Калі б Квиллан Горнт — або любы іншы з дваццаці ворагаў — ведаў палову праўды, ведаў, наколькі мы перагнулі палку, мы б патанулі ў нашай уласнай бескарыснай газеце на працягу тыдня.
  
  "Наша газета добрая — яна не бескарысная! Ты перабольшваеш, — як звычайна!"
  
  "Гэта каштуе дваццаць цэнтаў за даляр, таму што ў нас недастаткова капіталу, недастаткова грашовага патоку, і мы знаходзімся ў смяротнай небяспецы".
  
  "Лухта сабачая!"
  
  - Няўжо? Голас Данросса упершыню за ўвесь час стаў рэзкім. "Рот-велла-Горнт" мог бы праглынуць нас за месяц, калі б ведаў кошт нашай бягучай дэбіторскай запазычанасці па параўнанні з нашымі неадкладнымі абавязацельствамі".
  
  Стары проста ўтаропіўся на яго, не адказваючы. Затым ён сказаў: "Гэта часовае стан. Сезоннае і часовае".
  
  "Лухта! Ты выдатна ведаеш, што даеш мне гэтую працу, таму што я адзіны чалавек, які можа навесці парадак у тым беспарадку, які ты пакідаеш, ты, мой бацька і твой брат ".
  
  "Так, я стаўлю на тое, што ты зможаш. Гэта дастаткова дакладна", - ускіпеў Аластер. "Так. Ў тваёй крыві, напэўна, ёсць патрэбную колькасць Д'ябла Струана, каб служыць гэтаму гаспадару, калі ў цябе ёсць жаданне.
  
  - Дзякуй. Я прызнаю, што не дазволю нічому ўстаць у мяне на шляху. І паколькі гэта вечар праўды, я магу сказаць табе, чаму ты заўсёды ненавідзеў мяне, чаму мой уласны бацька таксама ненавідзеў мяне.
  
  "Ты можаш зараз?"
  
  - Ды. Гэта таму, што я перажыў вайну, а ваш сын - не, а ваш пляменнік Линбар, апошні з вашай галіны Струанов, добры хлопец, але бескарысны. Так, я выжыў, але мае бедныя браты - няма, і гэта ўсё яшчэ прымушае майго бацькі схадзіць з розуму. Гэта праўда, ці не так?"
  
  "Так", - сказаў Аластер Струан. "Так, баюся, што так".
  
  - Баюся, што гэта не так. Я нічога не баюся. Аб гэтым паклапацілася бабуля Данросс.
  
  - Прывітанне, тайпэн, - радасна вымавіла Клаўдыя Чэн, калі дзверы ліфта адчыніліся. Гэта была вясёлая седовласая жанчына-евразийка гадоў шасцідзесяці пяці, якая сядзела за вялізным пісьмовым сталом займаў большую частку фае дваццаць першага паверха. Яна служыла Высакароднай Хаце сорак два гады і дваццаць пяць з іх была выключнай пераемніцай тайпэнов. - Не хо ма? Як справы?
  
  - Хо-хо, - рассеяна адказаў ён. Добра. Затым па-ангельску: "Барт-летта тэлефанавала?"
  
  "Няма". Яна нахмурылася. "Яго не чакаюць да абеду. Ты хочаш, каб я паспрабавала з ім звязацца?"
  
  "Не, не бяры ў галаву. А як наконт майго званка Фостеру ў Сіднэй?"
  
  - Гэта таксама не скончана. І твой званок містэру Макструану у Эдынбург. Цябе што-то турбуе? - спытала яна, імгненна адчуўшы яго настрой.
  
  - Што? О, не, нічога. Ён скінуў напружанне, прайшоў міма яе стала ў свой кабінет з выглядам на гавань і сеў у мяккае крэсла побач з тэлефонам. Яна зачыніла дзверы і села побач, трымаючы нататнік напагатове.
  
  "Я проста успамінаў свой Дзень D", - сказаў ён. "Дзень, калі я ўступіў у валоданьне".
  
  "А. Джос, тайпэн".
  
  "Так".
  
  - Джос, - паўтарыла яна, - і вельмі даўно.
  
  Ён засмяяўся. "Даўно? Гэта сорак жыццяў. Прайшло ўсяго тры гады, але ўвесь свет змяніўся, і гэта адбываецца так хутка. На што будуць падобныя наступныя пару гадоў?"
  
  "Яшчэ тое ж самае, тайпэн. Я чуў, ты сустрэў міс Кейсі Чолок ў нашай ўваходных дзвярэй".
  
  "Э, хто табе гэта сказаў?" - рэзка спытаў ён.
  
  - Вялікі Божа, тайбань, я не магу раскрыць свае крыніцы. Але я чуў, што ты ўсміхаўся на яе, а яна на цябе. Хейя?
  
  - Глупства! Хто табе пра яе распавёў?
  
  "Мінулай ноччу я патэлефанаваў у гатэль, каб пераканацца, што ўсё ў парадку. Мне сказаў менеджэр. Ты ведаеш, што ў гэтага дурнога чалавека збіраліся "перабраніраваныя" нумар? Ха, калі яны дзеляць нумар ці ложак, ці няма, усё роўна, што я яму сказаў. Цяпер 1963 год і сучасная эпоха з мноствам свабодаў, і ў любым выпадку гэта выдатны нумар з двума ўваходамі і асобнымі пакоямі, і самае галоўнае, што яны нашы госці. Яна чмыхнула. "Я крыху падзарабіць ў званні . . . . Айейя, улада - прыгожая цацка".
  
  "Вы казалі маладому Линбару або іншым аб тым, што Кейсі - жанчына?"
  
  "Няма. Ніхто. Я ведаў, што ты ведаеш. Барбара Чэн сказала мне, што майстар Джон ўжо тэлефанаваў табе па нагоды Кейсі Чолок. Якая яна з сябе?"
  
  "Можна было б назваць гэта адным словам", - сказаў ён і ўсміхнуўся.
  
  "Так— але што яшчэ?"
  
  Данросс на імгненне задумаўся. "Яна вельмі прывабная, вельмі добра апранутая, хоць сёння стрыманая, я мяркую, дзеля нашага дабра. Вельмі ўпэўненая ў сабе і вельмі назіральная — яна заўважыла, што ўваходная дзверы не ў парадку, і спытала пра гэта ". Ён узяў нож для разразання паперы з слановай косці і пагуляў ім. "Яна Джону зусім не спадабалася. Ён сказаў, што гатовы паспрачацца, яна была адной з тых бездапаможных амерыканак, якія падобныя на каліфарнійскі фрукт: прыемныя на выгляд, пышныя, але зусім безгустоўна!"
  
  "Бедны майстар Джон, як бы яму ні падабалася Амерыка, ён аддае перавагу некаторыя, э-э, аспекты Азіі!"
  
  Данросс засмяяўся. "Наколькі яна майстэрскі перагаворшчык, мы хутка даведаемся". Ён усміхнуўся. "Я паслаў яе без папярэджання".
  
  "Іду ў заклад на 50 ганконскіх даляраў, што па крайняй меры адна з іх загадзя ведала, што гэта яна".
  
  "Філіп Чэн, вядома, але гэты стары ліс не сказаў астатнім. Стаўлю сто супраць таго, што ні Линбар, ні Жак, ні Эндру Гаваллан не ведалі".
  
  "Гатова", - радасна сказала Клаўдыя. "Ты можаш заплаціць мне прама зараз, тайпэн. Я праверыла вельмі асцярожна, гэтым раніцай".
  
  "Вычти гэта з дробных грошай", - кісла сказаў ён ёй.
  
  - Мне вельмі шкада. Яна працягнула руку. - Пары ёсць заклад, тайбэн.
  
  Ён неахвотна працягнуў ёй чырвоную стодоларавую банкноту.
  
  "Дзякуй. Цяпер, стаўлю сто супраць таго, што Кейсі Чолок абміне майстры Линбара, майстры Жака і Эндру Гаваллана".
  
  "Што ты ведаеш?" падазрона спытаў ён яе. "А?"
  
  - Сотня? - перапытаў я.
  
  "Усё ў парадку".
  
  - Цудоўна! - хутка сказала яна, мяняючы тэму. - А як наконт вячэры ў гонар містэра Бартлетта? Матч па гольфе і паездка ў Тайбэй? Вядома, ты не можаш узяць з сабой на іх жанчыну. Мне адмяніць іх?"
  
  "Няма. Я пагавару з Бартлеттом — ён зразумее. Хоць я запрасіў яе на суботнія скокі разам з ім".
  
  "О, гэта занадта шмат для дваіх. Я адмяню "Пангс", яны не будуць пярэчыць. Не хочаш пасадзіць іх разам за свой столік?"
  
  Данросс нахмурыўся. "Яна павінна быць за маім сталом, як ганаровы госць, і пасадзіць яго побач з Пенелопой, як ганаровую госцю".
  
  - Вельмі добра. Я патэлефаную місіс Данросс і скажу ёй. Аб, і Барбара — жонка майстры Джона — хоча пагаварыць з табой. - Клаўдыя ўздыхнула і разгладзіла зморшчыну на сваім акуратным цёмна-сінім чонг-саме. "Майстар Джон не вярнуўся мінулай ноччу — не тое каб гэта было чымсьці незвычайным. Але цяпер 10:10, і я таксама не магу яго знайсці. Здаецца, яго не было на ранішняй малітве ".
  
  "Так, я ведаю. Паколькі ўчора ўвечары ён меў справу з Бартлеттом, я параіў яму прапусціць іх ". "Ранішнія малітвы" - так інсайдэры Struan's жартам называлі штодзённую абавязковую сустрэчу ў 8:00 раніцы з тайпаном ўсіх кіраўнікоў дырэктараў усіх даччыных кампаній Struan. "Яму няма неабходнасці прыходзіць сёння, яму няма чаго рабіць да абеду". Данросс паказаў у акно на гавань. "Ён, верагодна, на сваёй лодцы. Гэта выдатны дзень для выхаду ў мора".
  
  - У яе вельмі высокая тэмпература, тайбэн, нават для яе.
  
  .
  
  "У яе заўсёды высокая тэмпература, небарака! Джон на сваёй яхце - ці ў кватэры Мінг-ці. Ты правяраў яе кватэру?"
  
  Яна чмыхнула. "Твой бацька казаў, што з закрытым ротам не зловіш ні адной малюсенькай пачвары. Тым не менш, мяркую, цяпер я магу вам сказаць, што Мінг-ці была Сяброўкай нумар Два амаль два месяцы. Новая фаварытка называе сябе "Духмяны кветка" і займае адну з яго "прыватных кватэр" недалёка ад Абердзіна-Мэйн-роўд.
  
  - Ах, зусім побач з яго прычалам!
  
  "О, вядома, так. Яна сапраўды кветка, Опавший кветка з танцавальнага залы Дракона Поспехі ў Ванчае. Але яна таксама не ведае, дзе майстар Джон. Ён не наведаў ні адну з іх, хоць у яго было спатканне з міс Опавший Кветка, па яе словах, у поўнач.
  
  "Як ты ўсё гэта даведалася?" - спытаў ён, перапоўнены захаплення.
  
  - Улада, тайпэн - і сетку адносін, выбудаваных на працягу пяці пакаленняў. Як яшчэ нам выжыць, хейя? Яна ўсміхнулася. "Вядома, калі вы хочаце крыху цяперашняга скандалу, Джон Чэн не ведае, што яна не была нявінніцай, як сцвярджалі яны з брокерам, калі ён упершыню паклаў яе на падушку".
  
  "А?"
  
  "Няма. Ён заплаціў брокеру ..." Зазваніў адзін з тэлефонаў, яна падняла трубку і сказала: "калі Ласка, пачакайце хвілінку", націснула на кнопку "Пачакаць" і радасна працягнула на адным дыханні: "... 500 даляраў ЗША наяўнымі, але ўсе яе слёзы і ўсё, э-э, доказы былі няшчырымі. Небарака, але так яму і трэба, а, тайбань? Навошта такому мужчыну, як ён, у яго ўзросце патрэбна некранутасць для падсілкоўвання ян — яму ўсяго сорак два, хейя? Яна націснула кнопку "Ўключана". "Офіс Тайпэна, добрай раніцы", - сказала яна ўважліва.
  
  Ён назіраў за ёй. Ён быў здзіўлены і збянтэжаны, уражаны, як заўсёды, яе крыніцамі інфармацыі, змястоўнымі і не зусім зразумелымі, і яе задавальненнем пазнаваць сакрэты. І перадаваць іх далей. Але толькі для членаў клана і асаблівых інсайдэраў.
  
  "Адну хвіліну, калі ласка". Яна націснула кнопку чакання. "Супэрінтэндант Армстронг хацеў бы вас бачыць. Ён унізе з суперинтендантом Квоком. Ён шкадуе, што прыйшоў без папярэдняга запісу, але не маглі б вы надаць ім хвілінку?
  
  "Ах, зброю. Наша паліцыя з кожным днём становіцца ўсё больш эфектыўнай", - сказаў ён са змрочнай усмешкай. "Я не чакаў іх раней, чым пасля абеду".
  
  Сёння ў сем раніцы ён атрымаў падрабязны справаздачу ад Піліпа Чена, якому патэлефанаваў адзін з сяржантаў паліцыі, якія праводзілі рэйд, і які быў сваяком Ченов.
  
  "Табе лепш задзейнічаць усе нашы прыватныя крыніцы, каб высветліць, хто і чаму, Філіп", - сказаў ён, вельмі занепакоены.
  
  "Я ўжо зрабіў гэта. Занадта шмат супадзенняў, што зброя апынулася ў самалёце Бартлетта ".
  
  "Было б вельмі няёмка, калі б высветлілася, што мы якім-небудзь чынам звязаны з гэтым".
  
  "Так".
  
  Ён убачыў, што Клаўдыя цярпліва чакае. - Папрасі Армстронга надаць мне дзесяць хвілін. Тады прынясі іх наверх.
  
  Яна справілася з гэтым, затым сказала: "Калі суперінтэнданта Квока даставілі так хутка, гэта, павінна быць, больш сур'ёзна, чым мы думалі, гэй, тайпэн?"
  
  "Неабходна неадкладна задзейнічаць спецыяльнае падраздзяленне або спецыяльную разведку. Іду ў заклад, што з ФБР і ЦРУ ўжо звязаліся. Браян Квок лагічны, таму што ён стары прыяцель Армстронга і адзін з лепшых, хто ў іх ёсць ".
  
  "Так", - горда пагадзілася Клаўдыя. "Иииии, якім выдатным мужам ён мог бы стаць для каго-небудзь".
  
  "Пры ўмове, што яна Чэн — уся гэтая дадатковая ўлада, хейя?" Было агульнавядома, што Браяна Квока рыхтавалі на ролю першага памочніка камісара па Кітаю.
  
  "Вядома, такая ўлада павінна быць захавана ў сям'і". Зазваніў тэлефон. Яна зняла трубку. "Так, я перадам яму, дзякуй". Яна раздражнёна паклала трубку. "Памочнік губернатара — ён тэлефанаваў, каб нагадаць вам аб кактэйлях ў 6:00 вечара — ха, як быццам я мог забыцца!"
  
  Данросс зняў трубку аднаго з тэлефонаў і набраў нумар.
  
  - Вейййййй? - пачуўся грубы голас амы, кітайскай служанкі. Алё?
  
  - Чэн тай-тай, - сказаў ён у слухаўку на бездакорным кантонская дыялекце. - Місіс Чэн, калі ласка, гэта містэр Данросс.
  
  Ён пачакаў. - А, Барбара, добрае раніца.
  
  "О, прывітанне, Ен. Ты што-небудзь чуў ад Джона? Выбачай, што турбую цябе", - сказала яна.
  
  - Не турбуйцеся. Няма, пакуль няма. Але як толькі я гэта зраблю, я папрашу яго, каб патэлефанаваць вам. Магчыма, ён крыху раней адправіўся на іпадром паглядзець, як трэніруецца Голден Лэдзі. Ты не спрабаваў зайсці ў "Торф клаб"?
  
  "Так, але яны не памятаюць, каб ён там снедаў, а трэніроўка паміж 5:00 і 6:00. Чорт бы яго пабраў! Ён такі няўважлівы. Гэй, мужыкі!"
  
  "Ён, напэўна, на сваёй лодцы. У яго тут нічога няма да абеду, а сёння выдатны дзень для плавання. Ты ведаеш, які ён - ты праверыў швартовы?"
  
  - Я не магу, Ен, не схадзіўшы туды, там няма тэлефона. У мяне прызначаная сустрэча з цырульнікам, якую я проста не магу адмяніць — увесь Ганконг будзе сёння на тваёй вечарыне — я проста не магу панесціся ў Абердзіна ".
  
  - Дашліце аднаго з вашых шафёраў, - суха сказаў Данросс.
  
  - У Тана сёння выхадны, і мне трэба, каб Ву-чат падвёз мяне па наваколлі, Ен. Я проста не магу адправіць яго ў Абердзіна — гэта можа заняць гадзіну, а ў мяне з двух да чатырох гульня ў маджонг ".
  
  "Я папрашу Джона патэлефанаваць цябе. Гэта будзе дзе-то да абеду".
  
  - Я вярнуся не раней пяці. Калі я яго даганю, ён атрымае тое, што трэба, усё роўна. Ну што ж, дзякуй, выбачайце за непакой. "Пакуль".
  
  "Пакуль". Данросс паклаў трубку і ўздыхнуў. "Я адчуваю сябе чортавай нянькай".
  
  - Пагавары з бацькам Джона, тайпэн, - сказала Клаўдыя Чэн.
  
  - Ды. Адзін раз. І гэтага дастаткова. Не толькі Джон вінаваты. Гэтай лэдзі дастаткова, каб звесці з розуму каго заўгодна. Ён ухмыльнуўся. "Але я згодны, што яе тэмпература зашкальвае — на гэты раз гэта будзе каштаваць Джону у кольца з ізумрудаў або, па меншай меры, у норкавае футра".
  
  Тэлефон зазваніў зноў. Клаўдыя зняла трубку. "Алё, офіс тайпэна! Так? О!" Яе шчасце знікла, і яна посуровела. "Хвілінку, калі ласка". Яна націснула кнопку чакання. "Гэта ад чалавека да чалавека ад Хиро Тода з Ёкагаме".
  
  Данросс ведаў, што яна адчувала да яго, ведаў, што яна ненавідзела японцаў і пагарджала сувязь Высакароднага Дома з імі. Ён таксама ніколі не мог дараваць японцам таго, што яны зрабілі з Азіяй падчас вайны. Да тых, каго яны пакарылі. Да безабаронным. Мужчынам, жанчынам і дзецям. Да лягерах ваеннапалонных і непатрэбным смерці. Салдат да салдату, ён не сварыўся з імі. Няма. Вайна ёсць вайна.
  
  Яго ўласная вайна была супраць немцаў. Але вайна Клаўдзіі была тут, у Ганконгу. Падчас японскай акупацыі, паколькі яна была евразийкой, яе не пасадзілі ў турму Стэнлі разам з усімі еўрапейскімі грамадзянскімі асобамі. Яна, яе сястра і брат спрабавалі дапамагчы ваеннапалонным ежай, лекамі і грашыма, кантрабандай дастаўлялі іх у лагер. Кампейтай, японская ваенная паліцыя, злавіла яе. Цяпер у яе не магло быць дзяцей.
  
  - Мне сказаць, што цябе няма? - спытала яна.
  
  "Няма". За два гады да гэтага Данросс ўклаў велізарны капітал у кампанію "Тода Шиппинг Індастрыз" у Ёкагама на куплю двух гіганцкіх сухагрузам для папаўнення флоту Струанов, які быў знішчаны падчас вайны. Ён абраў гэтую японскую верф, таму што іх прадукцыя была лепшай, іх ўмовы - найлепшымі, яны гарантавалі дастаўку і ўсё тое, чаго не змаглі б дамагчыся брытанскія верфі, і таму што ён ведаў, што прыйшоў час забыцца. "Прывітанне, Хіро", - сказаў ён, адчуваючы асабістую сімпатыю да гэтага чалавека. "Прыемна чуць цябе. Як Японія?"
  
  - Калі ласка, даруй, што перарываю цябе, тайпэн. У Японіі добра, хоць горача і вільготна. Без змяненняў.
  
  - Як рухаюцца справы з маімі караблямі?
  
  "Выдатна, тайпэн. Усё так, як мы дамаўляліся. Я проста хацеў паведаміць табе, што ў суботу раніцай я прыеду ў Ганконг ў дзелавую паездку. Я застануся на выхадныя, затым адпраўлюся ў Сінгапур і Сіднэй, вярнуся як раз да нашага закрыцця ў Ганконгу. Ты ўсё яшчэ прыедзеш у Ёкагама на абодва запуску?"
  
  "О, так. Так, безумоўна. У колькі ты прыязджаеш у суботу?"
  
  "У 11:10, Japan Air Lines".
  
  - Я прышлю машыну сустрэць вас. Як наконт таго, каб прыехаць прама ў Хэпі Вэлі на скокі? Вы маглі б далучыцца да нас за ланчам, а потым мая машына адвязе вас у гатэль. Вы спыніліся ў гатэлі "Вікторыя і Альберт"?
  
  - На гэты раз у "Гілтане", на ганконгскай баку. Тай-пэн, калі ласка, прабач мяне, я не хацеў дастаўляць табе лішніх клопатаў, так што прабач.
  
  - Нічога асаблівага. Я папрашу каго-небудзь з маіх людзей сустрэць вас. Верагодна, Эндру Гаваллана.
  
  "Ах, вельмі добра. Тады дзякуй, тайпэн. Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з вамі, выбачайце за прычыненыя нязручнасці".
  
  Данросс паклаў трубку. Цікава, навошта ён патэлефанаваў, сапраўдная прычына? спытаў ён сябе. Хіро Тода, кіраўнік дырэктар самага перспектыўнага суднабудаўнічага комплексу Японіі, ніколі нічога не робіць раптоўна або ненаўмысна.
  
  Данросс падумаў аб закрыцці іх здзелкі па судну і трох плацяжах па 2 мільёны даляраў кожная, якія павінны былі быць выплачаныя 1, 11 і 15 верасня, астатак праз дзевяноста дзён. Усяго ў яго не было 12 мільёнаў даляраў ЗША на дадзены момант. Ці падпісаны фрахтователем кантракт, неабходны для пагашэння банкаўскага крэдыту, якога ў яго пакуль не было. "Нічога страшнага, - лёгка сказаў ён, - усё будзе добра".
  
  "Для іх - так", - кажа Клаўдыя. "Ты ведаеш, я ім не давяраю, тайбэн. Нікому з іх".
  
  "Ты не можаш вінаваціць іх, Клаўдыя. Яны ўсяго толькі спрабуюць дамагчыся эканамічнага поспеху ў тым, чаго ім не ўдалося дамагчыся ў ваенным дачыненні да".
  
  "Выцясняючы ўсіх з сусветных рынкаў па цане".
  
  "Яны старанна працуюць, яны атрымліваюць прыбытак, і яны пахаваюць нас, калі мы ім дазволім". Яго погляд таксама пасуровеў. - Але, у рэшце рэшт, Клаўдыя, поскреби ангельца — ці шатландца - і знойдзеш пірата. Калі мы такія чортавы дурні, што дапускаем гэта, мы заслугоўваем таго, каб пайсці да дна — хіба не ў гэтым сутнасць Ганконга?"
  
  "Навошта дапамагаць ворагу?"
  
  "Яны былі ворагамі", - лагодна сказаў ён. "Але гэта працягвалася ўсяго дваццаць з лішнім гадоў, а нашы сувязі там налічваюць сотню гадоў. Хіба мы не былі першымі гандлярамі ў Японіі? Хіба ведзьма Струан не купіла нам першы ўчастак, выстаўлены на продаж у Ёкагама ў 1860 годзе? Хіба не яна распарадзілася, каб трохкутнік Кітай-Японія-Ганконг стаў краевугольным каменем палітыкі Струана?"
  
  - Так, тайбань, але хіба ты не...
  
  "Не, Клаўдыя, мы мелі справу з тода, касиги, торанага на працягу ста гадоў, і прама цяпер Toda Shipping вельмі важная для нас".
  
  Тэлефон зазваніў зноў. Яна зняла трубку. - Так, я ператэлефаную яму. Затым Данроссу. - Гэта пастаўшчыкі правізіі — па нагоды вашай сённяшняй вечарынкі.
  
  "У чым праблема?" - спытаў я.
  
  "Не, тайпэн, яны стогнуць. У рэшце рэшт, гэта дваццатая гадавіна вяселля тайпэна. Там будзе ўвесь Ганконг, і лепш бы гэта зрабіла ўражанне на ўвесь Ганконг". Зноў зазваніў тэлефон. Яна зняла трубку. "Ах, добра! Злучыце яго .... Гэта Біл Фостэр з Сіднэя".
  
  Данросс ўзяў трубку. "Біл ... Не, ты быў першым у спісе. Ты ўжо завяршыў здзелку з "Вулара Проперціз"? . . . Што за затрымка? ... Мяне гэта не хвалюе. - Ён зірнуў на гадзіннік. - Па вашаму часу ўжо пераваліла за поўдзень. Патэлефануйце ім прама зараз і прапануеце на пяцьдзесят аўстралійскіх цэнтаў больш за акцыю, прапанова сапраўды да сённяшняга закрыцця. Неадкладна звяжыцеся з банкам у Сіднэі і скажы ім, каб яны запатрабавалі поўнага пагашэння ўсіх сваіх крэдытаў да канца працоўнага дня..... Мне напляваць; яны ўжо пратэрмінованы на трыццаць дзён. Я хачу атрымаць кантроль над гэтай кампаніяй прама цяпер. Без гэтага наш новы кантракт на чартар балкеров разваліцца, і нам прыйдзецца пачынаць усё спачатку. І паспявае на рэйс Qantas 543 ў чацвер. Я б хацеў, каб вы былі тут на канферэнцыі ". Ён паклаў трубку. - Выкліч сюды Линбара, як толькі скончыцца сустрэча з Чолоком. Закажы яму білет на Qantas 716 да Сіднэя ў пятніцу раніцай.
  
  "Так, тайпэн". Яна зрабіла пазнаку і працягнула яму спіс. "Вось вашы сустрэчы на сёння".
  
  Ён зірнуў на яго. Чатыры пасяджэння саветаў дырэктараў некаторых даччыных кампаній сёння раніцай: Golden Ferry у 10:30, Struan's Motor Imports of Hong Kong ў 11:00, Chong-Li Foods у 11:15 і Kowloon Investments ў 11:30. Абед з Лінкальнам Бартлеттом і міс Кейсі Чолок з 12:40 да 14:00 Папаўдні Яшчэ пасяджэння праўлення, Піцер Марлоў ў 16:00, Філіп Чэн ў 16:20, кактэйлі ў 18: 00 з губернатарам, яго юбілейная вечарына пачынаецца ў 8: 00, напамін патэлефанаваць Аластеру Струану ў Шатландыю ў 11: 00 і яшчэ як мінімум пятнаццаці людзям, якім трэба патэлефанаваць па ўсёй Азіі на працягу дня.
  
  - Марлоў? - спытаў ён.
  
  "Ён пісьменнік, спыніўся ў гатэлі Vic — памятаеце, ён запісаўся на прыём тыдзень таму. Ён працуе над кнігай аб Ганконгу ".
  
  - О так, тыповы былы ваенны каралеўскіх ВПС.
  
  "Так. Вы б хацелі, каб ён адстаў?"
  
  "Няма. Захаваць усё, як было дамоўлена, Клаўдыя". Ён дастаў з задняй кішэні тонкі чорны скураны футляр для картак і даў ёй тузін картак, пакрытых яго стенографией. - Вось некалькі тэлеграм і телексов для неадкладнай адпраўкі, а таксама нататкі аб розных пасяджэннях праўлення. Злучыце мяне з Джэн ў Тайбэі, затым з Хавергиллом ў банку, затым праглядзіце спіс.
  
  - Так, тайпэн. Я чуў, Хавергильф збіраецца сысці на супакой.
  
  "Цудоўна. Хто бярэ кіраванне на сябе?"
  
  "Пакуль ніхто не ведае".
  
  "Будзем спадзявацца, што гэта Джонджон. Прымусь сваіх шпіёнаў папрацаваць. Стаўлю сотню супраць таго, што я даведаюся раней цябе!"
  
  "Гатова!"
  
  - Добра. Данросс працягнуў руку і ласкава сказаў: "Ты можаш заплаціць мне цяпер. Гэта Джонджон".
  
  "Што?" Яна ўтаропілася на яго.
  
  "Мы вырашылі гэта ўчора ўвечары — усе дырэктара. Я папрасіў іх нікому не гаварыць да адзінаццаці сёння".
  
  Яна неахвотна дастала стодоларавую банкноту і працягнула яе. "Ииии, я была асабліва прывязаная да гэтай банкноце".
  
  "Дзякуй", - сказаў Данросс і сунуў яго ў кішэню. "Я сам да яго асабліва прывязаны".
  
  Пачуўся стук у дзверы. "Так?" сказаў ён.
  
  Дзверы адкрыла Сандра Йі, яго асабісты сакратар. "Прашу прабачэння, тайпэн, але рынак вырас на два пункты, і Холдбрук на другім радку". Алан Холдбрук быў кіраўніком іх уласнай біржавы брокерскай кампаніі.
  
  Данросс націснуў кнопку другой лініі. "Клаўдыя, як толькі я скончу, выкліч Армстронга". Яна сышла з Сандрай І.
  
  "Так, Алан?"
  
  - Добрай раніцы, тайпэн. Першае: Ходзяць упартыя чуткі, што мы збіраемся прэтэндаваць на кантроль над азіяцкай нерухомасцю.
  
  "Верагодна, гэта зрабіў Джэйсан Пламм, каб павысіць свае акцыі перад іх штогадовым сходам. Ты ж ведаеш, які ён хітры вырадак ".
  
  "Нашы акцыі выраслі на дзесяць цэнтаў, магчыма, з-за гэтага".
  
  "Добра. Купі мне 20 000 неадкладна".
  
  "З запасам?"
  
  "Вядома, з запасам".
  
  "Добра. Другі слых: мы заключылі шматмільённую здзелку з "Пар-Кон Індастрыз" — велізарная пашырэнне ".
  
  - Нязбытныя мары, - лёгка адказаў Данросс, люта варожачы, дзе ж адбылася ўцечка інфармацыі. Меркавалася, што толькі Філіп Чэн — а ў Эдынбургу Аластер Струан і стары Шон Макструан — ведалі пра хітрыкі з мэтай разгрому азіяцкай нерухомасці. А здзелка "Парконс" была цалкам сакрэтнай толькі для Ўнутранага Двара.
  
  "Трэцяе: хто-то купляе вялікія партыі нашых акцый".
  
  "Хто?"
  
  "Я не ведаю. Але адбываецца што-то блага пахкае, тайпэн. Тое, як нашы акцыі паўзлі ўверх у апошні месяц ... Наколькі я ведаю, няма прычын, акрамя пакупніка або пакупнікоў. Тое ж самае з "Ротвелл-Горнт". Я чуў, што блок у 200 000 даляраў быў набыты ў афшора ".
  
  - Высветліць, хто менавіта.
  
  "Госпадзе, хацеў бы я ведаць, як. Рынак неспакойны і вельмі нервовы. Вакол круціцца шмат кітайскіх грошай. Адбываецца мноства дробных здзелак ... Некалькі акцый тут, некалькі там, але памножаны на сотню тысяч ці каля таго ... Рынак можа пачаць развальвацца ... або імкліва расці ".
  
  - Добра. Тады мы ўсе сарвем куш. Патэлефануй мне да закрыцця рынку. Дзякуй, Алан. Ён паклаў трубку, адчуваючы, як па спіне струменіцца пот. - Чорт, - сказаў ён услых. - Што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  У прыёмнай Клаўдыя Чэн праглядала нейкія паперы з Сандрай Йі, якая прыходзілася ёй пляменніцай па матчынай лініі — разумнай, вельмі прыемнай на выгляд, двадцатисемилетней, з розумам, падобным на рахункі. Затым яна зірнула на гадзіннік і сказала на кантонская дыялекце: "Супэрінтэндант Браян Квок унізе, сястрычка, чаму б табе не прывесці яго наверх — праз шэсць хвілін".
  
  "Ииии, так, старэйшая сястра!" Сандра Йі паспешліва праверыла свой макіяж і змылася. Клаўдыя ўсміхнулася ёй услед і падумала, што Сандра Йі была б ідэальная — ідэальны выбар для Браяна Квока. Задаволеная, яна села за свой стол і пачала набіраць тэлекс. "Зроблена ўсё, што павінна быць зроблена", - сказала яна сабе. Не, што-то з таго, што сказаў тайпэн ... што гэта было? Ах так! Яна набрала свой хатні нумар.
  
  "Веййййййй?" - спытала яе ама, Ах Сэм.
  
  - Паслухай, а, Сэм, - сказала яна на кантонская дыялекце, - хіба Трэцяя прыбіральшчыца Фэн з "Вік" не твая стрыечная сястра з трох бакоў ад цябе?
  
  "О, так, мама", - адказаў А Сам, выкарыстоўваючы кітайскую ветлівасць слугі па адносінах да гаспадыні. "Але яна чатыры разы выдаленая, і ад Фанг-татс, а не ад Фанг-самс, якая з'яўляецца маёй галіной".
  
  - Не бяры ў галаву, а, Сэм. Патэлефануй ёй і даведаецца ўсё, што зможаш, аб двух замежных дьяволах з "Залатой гары". Яны ў нумары "Пахучы крыніца". Яна цярпліва вымавіла па літарах іх імёны, затым далікатна дадала: "Я чула, у іх дзіўныя звычкі да падушкам".
  
  "Айейя, калі хто-то і можа гэта высветліць, то Трэцяя Прыбіральшчыца Фанг. Ha! Якія асаблівасці?"
  
  "Дзіўныя дзівацтвы, а, Сэм. Працягвай у тым жа духу, маленькі алейны раток". Яна зазьзяла і павесіла трубку.
  
  Дзверы ліфта адчыніліся, і Сандра Йі ўпусціла двух паліцэйскіх, затым неахвотна выйшла. Браян Квок праводзіў яе позіркам. Яму было трыццаць дзевяць, высокі для кітайца, ледзь вышэй шасці футаў, вельмі прыгожы, з блакітна-чорнымі валасамі. Абодва мужчыны былі ў грамадзянскай вопратцы. Клаўдыя ветліва поболтала з імі, але як толькі ўбачыла, што святло на другой лініі згас, яна ўпусціла іх ўнутр і зачыніла дзверы.
  
  "Выбачайце, што прыйшоў без папярэдняй запісу", - сказаў Армстронг.
  
  - Не хвалюйся, Роберт. Ты выглядаеш стомленым.
  
  "Цяжкая ноч. Гэта ўсё зладзейства, якое дзеецца ў Ганконгу", - нязмушана сказаў Армстронг. "Гадасцяў звышдастаткова, а святых крыжуюць".
  
  Данросс усміхнуўся, затым зірнуў на Квока. - Як жыццё абыходзіцца з табой, Браян?
  
  Браян Квок ўсміхнуўся ў адказ. "Вельмі добра, дзякуй, Ен. Фондавы рынак на ўздыме — у мяне ёсць некалькі даляраў у банку, мой Porsche яшчэ не разваліўся на часткі, і лэдзі застануцца лэдзі".
  
  "Слава Богу за гэта! Ты робіш ўзыходжанне на пагорак ў нядзелю?"
  
  "Калі я змагу прывесці Лулу ў форму. У яе адсутнічае гідраўлічная муфта афсайду".
  
  "Вы не заходзілі ў наш магазін?"
  
  - Ды. Ніякай радасці, тайбань. Ты сыходзіш?
  
  "Залежыць ад абставінаў. У нядзелю днём я павінен паехаць у Тайбэй - паеду, калі ў мяне будзе час. Я ўсё роўна паступіў. Як СІ?"
  
  Браян Квок ўхмыльнуўся. "Гэта лепш, чым зарабляць на жыццё". Спецыяльная разведка была цалкам незалежным аддзелам у элітным полусекретном Спецыяльным падраздзяленні, адказным за прадухіленне і выяўленне падрыўной дзейнасці ў Калоніі. У яго былі свае таемныя шляху, сакрэтнае фінансаваньне і якія душаць паўнамоцтвы. І ён быў адказны толькі перад губернатарам.
  
  Данросс адкінуўся на спінку крэсла. - У чым справа?
  
  Армстронг сказаў: "Я ўпэўнены, вы ўжо ведаеце. Гэта па нагоды зброі ў самалёце Бартлетта".
  
  "О так, я даведаўся сёння раніцай", - сказаў ён. "Чым я магу дапамагчы? У вас ёсць якія-небудзь ідэі, чаму і куды яны былі накіраваныя? І кім? Вы злавілі двух мужчын?"
  
  Армстронг ўздыхнуў. "Так. Яны сапраўды былі сапраўднымі механікамі - абодва прайшлі падрыхтоўку ў ВПС нацыяналістаў. Раней судзімасцяў не было, хоць іх падазраюць у прыналежнасці да тайным триадам. Абодва былі тут з часоў зыходу 49-га. Дарэчы, мы можам захаваць усё гэта ў таямніцы, паміж намі троими? "
  
  - А як наконт вашага начальства?
  
  "Я б хацеў уключыць іх у артыкул, але пакіну гэта толькі для вашых вушэй".
  
  "Чаму?"
  
  - У нас ёсць падставы меркаваць, што зброя прызначалася каму-небудзь з супрацоўнікаў "Струанз".
  
  - Хто? Рэзка спытаў Данросс.
  
  -Канфідэнцыйна?
  
  "Так. Хто?"
  
  - Што вам вядома пра Лінкольне Бартлетте і Кейсі Чолоке?
  
  - У нас ёсць падрабязнае дасье на яго, а не на яе. Хочаце? Я магу даць вам копію, пры ўмове, што гэта таксама будзе захавана ў таямніцы.
  
  "Вядома. Гэта было б вельмі карысна".
  
  Данросс націснуў кнопку ўнутранай сувязі.
  
  "Так, сэр?" Спытала Клаўдыя.
  
  - Зрабіце копію дасье Бартлетта і перадайце яго суперинтенданту Армстрангу, калі ён будзе сыходзіць. Данросс выключыў интерком.
  
  "Мы не адбярэм ў вас шмат часу", - сказаў Армстронг. "Вы заўсёды складаеце дасье на патэнцыйных кліентаў?"
  
  - Няма. Але нам падабаецца ведаць, з кім мы маем справу. Калі здзелка з Бартлеттом адбудзецца, гэта можа азначаць мільёны для нас, для яго, тысячу новых працоўных месцаў для Ганконга — фабрыкі тут, склады, вельмі вялікае пашырэнне - разам з не менш вялікімі рызыкамі для нас. Кожны ў бізнэсе складае канфідэнцыйны фінансавы справаздачу — магчыма, мы крыху больш скрупулёзна. Стаўлю пяцьдзесят даляраў супраць зламанай шляпной шпількі, што ён зрабіў гэта са мной ".
  
  - Ніякіх згадак аб крымінальных сувязях?
  
  Данросс быў уражаны. - Мафія? Што-то ў гэтым родзе? Божа Літасцівы, няма, нічога. Акрамя таго, калі б мафія спрабавала трапіць сюды, яны б не даслалі ўсяго толькі дзесяць вінтовак М14, дзве тысячы патронаў і скрыню гранат.
  
  - Ваша інфармацыя па-чартоўску добрая, - перабіў Браян Квок. - Занадта добрая. Мы распакавалі рэчы ўсяго гадзіну назад. Хто ваш інфарматар?
  
  - Ты ж ведаеш, што ў Ганконгу няма сакрэтаў.
  
  - У нашы дні нельга давяраць нават уласным копам.
  
  "Мафія, напэўна, адправіла б партыю ў дваццаць разоў больш, і гэта былі б пісталеты амерыканскага ўзору. Але мафія была б асуджаная на правал тут, што б яны ні рабілі. Яны ніколі не змаглі б выцесніць нашы трыяды. Няма, гэта не можа быць мафія — толькі хто-небудзь з мясцовых. Хто паведаміў цябе аб пасылцы, Браян?"
  
  "Паліцыя такійскага аэрапорта", - сказаў Квок. "Адзін з іх механікаў праводзіў планавую праверку — вы ж ведаеце, наколькі яны старанныя. Ён паведаміў пра гэта свайму начальству, іх паліцыя патэлефанавала нам, і мы сказалі прапусціць гэта ".
  
  - У такім выпадку, звяжыцеся з ФБР і ЦРУ — хай правераць ў Ганалулу або Лос-Анджэлесе.
  
  - Вы таксама азнаёміліся з планам палёту?
  
  - Вядома. Гэта відавочна. Чаму хто-то з "Струанс"?
  
  "Абодва злыдня сказалі..." Армстронг дастаў свой нататнік і зазірнуў у яго. "Наш пытанне быў: "Куды вы павінны былі аднесці пасылкі?" Абодва адказалі рознымі словамі: "Да 15-га спуску мы павінны былі змясціць пакеты ў адсек 7 ззаду". Ён паглядзеў на Данросса.
  
  "Гэта нічога не даказвае. У нас самы буйны склад у Kai Tak — тое, што яны дастаўляюць тавар на адну з нашых складскіх пляцовак, нічога не даказвае, акрамя таго, што яны разумныя. У нас праходзіць столькі тавараў, што было б лёгка адправіць іх у іншапаланетнай грузавіку. Данросс на імгненне задумаўся. "15-й прама ля выхаду — ідэальнае месца". Ён пацягнуўся да тэлефона. "Я даручу сваім людзям з службы бяспекі заняцца гэтым прама цяпер —"
  
  "Не маглі б вы, калі ласка, ўстрымацца хаця б на імгненне".
  
  "Чаму?"
  
  "Наш наступны пытанне, - працягнуў Армстронг, - быў:"Хто вас наняў?" Вядома, яны назвалі выдуманыя імёны і апісання і ўсё адмаўлялі, але хутка яны акажуць больш дапамогі". Ён змрочна ўсміхнуўся. "Аднак адзін з іх сказаў, калі адзін з маіх сяржантаў трохі тузаў яго за вуха, фігуральна выяўляючыся, вядома", — прачытаў ён з нататніка, — "Пакіньце мяне ў спакоі, у мяне ёсць вельмі важныя сябры!" "У вас няма сяброў у цэлым свеце", - сказаў сяржант. "Магчыма, але ў Шаноўнага Цу-янь ёсць, а ў Высакароднага Дома Чэнь ёсць".
  
  Маўчанне стала доўгім і цяжкім. Яны чакалі.
  
  "Гэтыя праклятыя богам пісталеты", - злосна падумаў Данросс. Але твар яго заставалася спакойным, а розум - вострым. - На нас працуе сотня з лішнім ченов, роднасных і няроднасных — імя Чэн такое ж распаўсюджанае, як і Сміт.
  
  "А Цу-ян?" Спытаў Браян Квок.
  
  Данросс паціснуў плячыма. - Ён дырэктар Struan— але ён таксама дырэктар Blacs, Victoria Bank і сарака іншых кампаній, адзін з найбагацейшых людзей Ганконга, і імя, якое любы ў Азіі мог бы выцягнуць з капелюша. Як Высакародны Дом Чэн.
  
  "Вы ведаеце, што яго падазраюць у тым, што ён займае вельмі высокае становішча ў іерархіі трыяды, асабліва ў Зялёнай банды?" Спытаў Браян Квок.
  
  "Кожны важны шанхайец у роўнай ступені пад падазрэннем. Госпадзе Ісусе, Браян, ты ж ведаеш, што Чан Кайшы павінен быў шмат гадоў таму аддаць Шанхай Зялёным Пану ў якасці іх выключнай юрысдыкцыі, калі яны падтрымаюць яго кампанію на поўначы супраць палявых камандзіраў. Хіба "Зялёная боль" усё яшчэ не з'яўляецца, больш ці менш, афіцыйным нацыяналістычным таемным таварыствам?
  
  Браян Квок спытаў: "Дзе Цуян зарабіў свае грошы, Ен? Сваё першае стан?"
  
  - Я не ведаю. Скажы мне, ты, Браян.
  
  "Ён дамогся гэтага, падчас Карэйскай вайны, перапраўлены пеніцылін, наркотыкі і бензін - у асноўным пеніцылін — праз мяжу камуністам. Да Карэі усё, што ў яго было, - гэта насцегнавая павязка і зламаная рыкшы.
  
  "Гэта ўсё чуткі, Браян".
  
  - Струан таксама пазбіваў стан.
  
  "Так. Але было б сапраўды вельмі неразумна мець на ўвазе, што мы займаліся кантрабандай — публічна або прыватным чынам", - мякка сказаў Данросс. "Сапраўды, вельмі неразумна".
  
  "А ты хіба не?"
  
  "Struan's пачынаў з невялікай кантрабанды 120 з лішнім гадоў таму, калі верыць чуткам, але гэта была ганаровая прафесія і ніколі не супярэчыла брытанскім законам. Мы законапаслухмяныя капіталісты і гандляры Кітаем, і былі імі на працягу многіх гадоў ".
  
  Браян Квок не ўсміхнуўся. "Ходзяць чуткі, што вялікая частка яго пеніцыліну была дрэннай. Вельмі дрэнны".
  
  "Калі гэта было так, калі гэта праўда, тады, калі ласка, прывядзі яго, Браян", - холадна сказаў Данросс. "Асабіста я думаю, што гэта яшчэ адзін слых, які распаўсюджваецца зайздроснымі канкурэнтамі. Калі б гэта было праўдай, ён плаваў бы ў заліве разам з іншымі, хто спрабаваў гэта зрабіць, ці быў бы пакараны, як Дрэнны Паудер Вонг. Ён меў на ўвазе ганконскага кантрабандыста, які прадаў вялікая колькасць фальсіфікаванага пеніцыліну праз мяжу падчас Карэйскай вайны і ўклаў сваё стан у акцыі і зямлю ў Ганконгу. На працягу сямі гадоў ён быў вельмі, вельмі багаты. Затым пэўным триадам Ганконга Конга было загадана збалансаваць бухгалтарскія кнігі. Кожны тыдзень хто-небудзь з членаў яго сям'і знікаў або паміраў. У выніку ўтаплення, аўтамабільнай аварыі, задушвання, прымянення яду або нажа. Ні адзін нападнік так і не быў злоўлены. Забойствы працягваліся семнаццаць месяцаў і тры тыдні, а затым спыніліся. У жывых засталіся толькі ён і адзін прыдуркаваты ўнук-немаўля. Яны жывуць і сёння, усё яшчэ хаваючыся ў тым жа велізарнай, калі—то раскошным пентхаусе з адным слугой і адным поварам, у жаху, пад аховай дзень і ноч, ніколі не выходзячы на вуліцу - ведаючы, што ні ахова, ні якая-небудзь сума грошай ніколі не змогуць прадухіліць няўмольнасцю яго прысуду, апублікаванага ў маленькай скрыначцы ў мясцовай кітайскай газеце: Бад Паудер Вонг будзе пакараны, ён і ўсе яго пакалення.
  
  - Мы з Робертам аднойчы бралі інтэрв'ю ў гэтага нягодніка, - сказаў Браян Квок.
  
  "Пра?"
  
  "Так. Страшна. Кожная дзверы зачынены на два замка і закаваны на ланцужок, кожнае акно тут забітыя і забіта дошкамі — толькі дзірачкі для назірання тут і там. Ён не выходзіў з тых часоў, як пачаліся забойствы. Там смярдзела, Божа мой, як там смярдзела! Усё, што ён робіць, гэта гуляе ў кітайскія шашкі са сваім унукам і глядзіць тэлевізар ".
  
  "І пачакайце", - сказаў Армстронг. "Аднойчы яны прыйдуць за імі абодвума. Яго ўнуку цяпер, павінна быць, шэсць ці сем".
  
  Данросс сказаў: "Я думаю, вы даказваеце сваю кропку гледжання. Цу-ян не такі, як ён, і ніколі ім не быў. І якая магчымая карысць магла быць у Цу-яна ад некалькіх М14? Калі б ён захацеў, я думаю, ён мог бы сабраць палову нацыяналістычнай арміі разам з батальёнам танкаў ".
  
  - На Тайвані, але не ў Ганконгу.
  
  "Цу-ян калі-небудзь быў звязаны з Бартлеттом?" Спытаў Армстронг. "На вашых перамовах?"
  
  "Так. Аднойчы ён быў у Нью-Ёрку і Лос-Анджэлесе па нашаму даручэнні. Абодва разы з Джонам Іх. Яны парафіравалі пагадненне паміж Struan's і Par-Con Industries, якое павінна быць завершана ці адменена — тут у гэтым месяцы, і яны афіцыйна запрасілі Бартлетта ў Ганконг ад майго імя ".
  
  Армстронг зірнуў на свайго кітайскага партнёра. Затым ён спытаў: "Калі гэта было?"
  
  "Чатыры месяцы таму. Гэта час спатрэбілася абодвум бакам, каб падрыхтаваць усе дэталі".
  
  "John Chen, eh?" - Сказаў Армстронг. - Ён, безумоўна, мог бы быць высакародным Домам Чэн.
  
  "Ты ж ведаеш, што Джон не з такіх, - сказаў Данросс. "Няма ніякіх прычын, па якіх ён павінен быць замяшаны ў такой выкруту. Павінна быць, гэта проста супадзенне".
  
  "Ёсць яшчэ адно цікавае супадзенне", - сказаў Браян Квок. "Цуян і Джон Чэн абодва ведаюць амерыканца па імя Банастасио, па меншай меры, абодвух бачылі ў яго кампаніі. Гэта імя табе што-небудзь кажа?
  
  "Няма. Хто ён?"
  
  - Буйны гулец і падазраваны ў рэкеце. Таксама мяркуецца, што ён цесна звязаны з адной з сем'яў Каза Ностра. Vincenzo Banastasio."
  
  Вочы Данросса звузіліся. - Вы сказалі: "бачылі ў яго кампаніі". Хто бачыў?
  
  - З ФБР.
  
  Цішыня трохі згусцела.
  
  Армстронг палез у кішэню за цыгарэтай.
  
  Данросс пасунуў да яго сярэбраны скрынку з-пад цыгарэт. - Вось.
  
  "О, дзякуй. Не, я не буду — Я не падумала. Я кінула на апошнія пару тыдняў. Гэта забойна ". Затым ён дадаў, спрабуючы ўтаймаваць жаданне: "ФБР перадало нам гэтую інфармацыю, таму што Цу Ян і містэр Джон Чэн тут вельмі прыкметныя. Яны папрасілі нас прыглядаць за імі".
  
  Затым Данросс раптам успомніў заўвагу Фоксвелла аб бачным капиталисте, які быў тайным камуністам, за якім яны назіралі ў Сынклэрам-Тауэрс. Госпадзе, падумаў ён, у Цуяна там кватэра, як і ў Джона Чена. Вядома, немагчыма, каб хто-небудзь з іх быў звязаны з камуністамі.
  
  "Вядома, гераін - вялікі бізнэс", - казаў Армстронг вельмі цвёрдым голасам.
  
  - Што гэта значыць, Роберт? - спытаў я.
  
  "Наркабізнес патрабуе велізарных сродкаў для свайго фінансавання. Такія грошы могуць паступаць толькі ад банкаў або банкіраў, таемна, вядома. Цуян ўваходзіць у праўленне шэрагу банкаў, як і містэр Чэнь.
  
  "Роберт, табе лепш не спяшацца з падобнымі заўвагамі", - проскрежетал Данросс. "Ты робіш вельмі небяспечныя высновы без якіх-небудзь доказаў наогул. Я б выказаў здагадку, што гэта можна ажыццявіць, але я гэтага не дапушчу ".
  
  "Вы маеце рацыю, прабачце. Я адмаўляюся ад супадзення. Нягледзячы на гэта, гандаль наркотыкамі - вялікі бізнэс, і тут, у Ганконгу, іх у багацці, у асноўным для канчатковага спажывання ў ЗША. Нейкім чынам я збіраюся высветліць, хто такія нашы мярзотнікі.
  
  "Гэта пахвальна. І вы атрымаеце ўсю неабходную дапамогу ад "Струанс" і ад мяне. Я таксама ненавіджу коркі ".
  
  "О, я не ненавіджу гэта, тайпэн, або гандляроў людзьмі. Гэта факт жыцця. Гэта проста яшчэ адзін бізнес — незаконны, вядома, але ўсё ж бізнэс. Мне даручылі высветліць, хто такія тайпаны. Гэта пытанне асабістага задавальнення, вось і ўсё.
  
  "Калі табе патрэбна дапамога, проста папрасі".
  
  "Дзякуй." Армстронг стомлена падняўся. "Перш чым мы пойдзем, ёсць яшчэ пара супадзенняў для вас. Калі сёння раніцай былі названыя імёны Цу-яня і Высакароднага Дома Чэнь, мы падумалі, што хацелі б пагутарыць з імі прама зараз, але неўзабаве пасля таго, як мы наладзілі засаду з зброяй, Цу-ян раннім рэйсам вылецеў у Тайбэй. Цікава, так?"
  
  "Ён увесь час ходзіць туды-сюды", - сказаў Данросс, яго неспакой расло. Цу Яна чакалі на яго вечарынцы гэтым вечарам. Было б незвычайна, калі б ён не з'явіўся.
  
  Армстронг кіўнуў. "Падобна на тое, гэта было рашэнне ў апошнюю хвіліну — ні браніравання, ні квітка, ні багажу, усяго некалькі лішніх даляраў пад прылаўкам, і каго-то выгналі, а яго пакінулі. Пры ім быў толькі партфель. Дзіўна, так?
  
  Браян Квок сказаў: "У нас няма ні найменшай надзеі экстрадаваць яго з Тайваня".
  
  Данросс изучающе паглядзеў на яго, затым зноў перавёў погляд на Армстронга, яго вочы былі спакойнымі і колеру марскога лёду. "Вы сказалі, што была пара супадзенняў. Якое другое?"
  
  "Мы не можам знайсці Джона Чена".
  
  "Аб чым ты кажаш?"
  
  - Яго няма ні дома, ні ў сваёй сяброўкі, ні ў якім-небудзь з яго звычайных месцаў пражывання. Мы назіралі за ім і Цу-янам час ад часу на працягу некалькіх месяцаў, з тых часоў як ФБР папярэдзіла нас.
  
  Павісла маўчанне. - Вы праверылі яго лодку? - Спытаў Данросс, упэўнены, што яны праверылі.
  
  "Яна на прычале, не выходзіла з учорашняга дня. Яго лодачнік таксама яго не бачыў".
  
  - Поле для гольфа?
  
  "Не, яго там няма", - сказаў Армстронг. "Ні на іпадроме. Яго не было на трэніроўцы, хоць яго чакалі, сказаў яго трэнер. Ён сышоў, растварыўся, змыўся".
  
  6
  
  11:15 РАНІЦЫ. :
  
  У зале пасяджэнняў запанавала ашаломленая цішыня.
  
  "Што здарылася?" Запыталася Кейсі. "Лічбы кажуць самі за сябе".
  
  Чацвёра мужчын за сталом паглядзелі на яе. Эндру Гаваллан, Линбар Струан, Жак Девиль і Філіп Чэн, усе члены Ўнутранага суда.
  
  Эндру Гаваллан быў высокім і хударлявым сорокасемилетним мужчынам. Ён зірнуў на пачак папер перад сабой. "Ні храна сабе ўсе жанчыны ў бізнэсе", - раздражнёна падумаў ён. "Магчыма, нам варта параіцца з містэрам Бартлеттом", - збянтэжана сказаў ён, усё яшчэ вельмі занепакоены тым, што ім прыйдзецца мець справу з жанчынай.
  
  "Я ўжо казала вам, што ў мяне ёсць паўнамоцтвы ва ўсіх гэтых галінах", - сказала яна, імкнучыся быць цярплівай. "Я казначэй і выканаўчы віцэ-прэзідэнт Par-Con Industries і ўпаўнаважаная весці з вамі перамовы. Мы пацвердзілі гэта пісьмова ў мінулым месяцы ". Кейсі стрымалася. Сустрэча праходзіла вельмі цяжка. Ад іх першапачатковага шоку ад таго, што яна жанчына, да іх непазбежнай, залішне ветлівай няёмкасці, калі яны чакалі, пакуль яна сядзе, чакалі, калі яна загаворыць, затым не садзіліся, пакуль яна іх не папрасіла, заводзілі свецкую гутарку, не жадаючы пераходзіць да справы, не жадаючы весці з ёй перамовы як з звычайнай жанчынай. чалавек, наогул дзелавой чалавек, які замест гэтага кажа, што іх жонкі былі б рады зводзіць яе па крамах, а затым разевает рот, таму што яна ведае ўсе інтымныя падрабязнасці іх меркаванай угоды. Усё гэта было часткай схемы, з якой звычайна яна магла справіцца. Але не сёння. Госпадзе, падумала яна, я павінна дамагчыся поспеху. Я павінна дастукацца да іх.
  
  "Гэта сапраўды даволі проста", - сказала яна спачатку, спрабуючы развеяць іх няёмкасць, выкарыстоўваючы сваё стандартнае ўступленне. "Забудзь, што я жанчына — судзі мяне па маім здольнасцям. Цяпер у нашай парадку дня тры пытанні: заводы па вытворчасці паліурэтана, наша прадстаўніцтва па арэндзе кампутараў і, нарэшце, агульнае прадстаўніцтва нашай нафтахімічнай прадукцыі, угнаенняў, фармацэўтычных і спартыўных тавараў па ўсёй Азіі. Спачатку давайце разбярэмся з заводамі па вытворчасці паліурэтана, пастаўкамі хімічных сумесяў і меркаваным графікам фінансавання."Яна адразу ж падала ім графікі і падрыхтавала дакументацыю, вусна выклала ўсе факты, лічбы і працэнты, банкаўскія зборы і працэнтныя адлічэнні, проста і вельмі хутка, каб нават самы тугодумный мозг змог засвоіць сутнасць праекта. І цяпер яны ўтаропіліся на яе.
  
  Эндру Гаваллан парушыў маўчанне. - Гэта... гэта вельмі ўражвае, мая дарагая.
  
  "На самой справе я не твая "дарагая", - сказала яна са смехам. "Я вельмі ўпартая ў сваёй карпарацыі".
  
  "Але, мадэмуазель, - сказаў Жак Девиль з пачцівым гальскім шармам, - у вас ідэальны нос, і ў ім зусім няма цвёрдасці".
  
  "Merci, месье", - адразу ж адказала яна і лёгка дадала на ніштаватым французскай: "Але, калі ласка, давайце на час пакінем форму майго носа і абмяркуем умовы гэтай здзелкі. Табе не здаецца, што лепш не змешваць гэтыя два паняцці?
  
  Зноў запанавала маўчанне.
  
  - Ці Не хочаце кавы? - спытаў Линбар Струан.
  
  "Не, дзякуй, містэр Струан", - сказаў Кейсі, імкнучыся адпавядаць іх звычаяў і не называць іх па імёнах занадта рана. "Ці можам мы спыніцца на гэтым сказе? Гэта той самы, які мы паслалі вам у мінулым месяцы . . . . Я спрабаваў асвятліць вашыя праблемы так жа, як і нашы. "
  
  Зноў запанавала маўчанне. Линбар Струан, трыццаці чатырох гадоў, вельмі сімпатычны, з валасамі пясочнага колеру і блакітнымі вачыма з бесклапотным бляскам у вачах, настойваў: "Вы ўпэўненыя, што не хочаце кавы? Можа быць, гарбаты?
  
  - Не, дзякуй. Значыць, вы прымаеце нашу прапанову ў яго цяперашнім выглядзе?
  
  Філіп Чэн кашлянуў і сказаў: "У прынцыпе, мы згодныя весці бізнес з Par-Con ў некалькіх абласцях. Кіраўніка Пагадненняў паказваюць на гэта. Што тычыцца заводаў па вытворчасці паліурэтана ... "
  
  Яна выслухала яго абагульнення, затым яшчэ раз паспрабавала перайсці да канкрэтыкі — галоўнай прычыны гэтай сустрэчы. Але ісці было вельмі цяжка, і яна адчувала, як яны выгінаюцца. Гэта горшае, што калі-небудзь было. Магчыма, гэта таму, што яны англічане, а я ніколі раней не меў справы з ангельцамі.
  
  "Ці ёсць што-нешта канкрэтнае, што мае патрэбу ў растлумачэнні?" спытала яна. "Калі ёсць што-тое, чаго ты не разумееш ... "
  
  Гаваллан сказаў: "Мы вельмі добра разумеем. Вы ўяўляеце нам аднабаковыя лічбы. Мы фінансуем будаўніцтва заводаў. Вы падаеце машыны, але іх кошт амартызуе на працягу трох гадоў, што сапсуе любы грашовы струмень і прывядзе да адсутнасці прыбытку як мінімум на працягу пяці гадоў ".
  
  "Мне сказалі, што ў вас у Ганконгу прынята амартызаваць поўную кошт будынка на працягу трохгадовага перыяду", - гэтак жа рэзка адказала яна, радуючыся, што ёй кідаюць выклік. "Мы проста прапануем прытрымлівацца вашым звычаяў. Калі вы хочаце пяць ці дзесяць гадоў - вы можаце атрымаць іх, пры ўмове, што тое ж самае ставіцца і да будынка ".
  
  "Вы не плаціце за машыны — яны прадастаўляюцца ў арэнду, а штомесячная плата сумеснаму прадпрыемству высокая".
  
  - Які ў вас сёння асноўны банкаўскі курс, містэр Гаваллан?
  
  Яны параіліся, потым распавялі ёй. Яна некалькі секунд карысталася сваёй кішэннай лагарыфмічнай лінейкай. "Па сённяшнім курсе вы зэканомілі б 17 000 ганконскіх даляраў у тыдзень на кожнай машыне, калі б заключылі нашу здзелку, якая за разгляданы перыяд ..." Яшчэ адзін хуткі падлік. "... павялічыла б вашу канчатковую прыбытак на 32 адсотка ў параўнанні з лепшым, што вы маглі б атрымаць, — а мы гаворым пра мільёны даляраў ".
  
  Яны моўчкі ўтаропіліся на яе.
  
  Эндру Гаваллан дапытваў яе аб лічбах, але яна ні разу не здрыганулася. Іх непрыязнасць да яе ўзрасла.
  
  Цішыня.
  
  Яна была ўпэўненая, што яе лічбы затуманили іх розум. Што яшчэ я магу сказаць, каб пераканаць іх? падумала яна, і яе неспакой ўзрасла. Struan's выдатна запрацуюць, калі адарвуць свае азадкі, мы сколотим стан, і я нарэшце-то атрымаю свае страшэнныя грошы. Адна толькі пенопластовых частка здзелкі зробіць Struan's rich and Par-Con амаль 80 000 даляраў чыстымі ў месяц на працягу наступных дзесяці гадоў, і Лайн сказаў, што я магу атрымаць кавалачак.
  
  "Колькі ты хочаш?" ён спытаў яе як раз перад тым, як яны пакінулі Штаты.
  
  "51 працэнт, - адказала яна са смехам, - раз ужо ты пытаешся".
  
  "3 адсотка".
  
  "Давай, Лайн, мне патрэбныя мае страшэнныя грошы".
  
  "Ўжыеце ўвесь пакет мер, і вы атрымаеце апцыён на акцыі наміналам 100 000 даляраў па цане на чатыры даляра ніжэй рынкавай".
  
  "Ты ў справе. Але я таксама хачу "пенную кампанію", - сказала яна, затаіўшы дыханне. "Я гэта пачатку, і я хачу гэта. 51 працэнт. Для мяне".
  
  "У абмен на што?"
  
  "У Струана".
  
  "Зроблена".
  
  Кейсі чакала, вонкава спакойная. Калі яна правільна ацаніла момант, то нявінна запыталася: "Значыць, мы дамовіліся, што наша прапанова застаецца ў сіле? Мы з табой пяцьдзесят на пяцьдзесят, што можа быць лепш гэтага?"
  
  "Я па-ранейшаму сцвярджаю, што вы не забяспечваеце 50 працэнтаў фінансавання сумеснага прадпрыемства", - рэзка адказаў Эндру Гаваллан. "Вы падаеце машыны і матэрыялы на ўмовах зваротнай арэнды, так што ваш рызыка не эквівалентны нашаму".
  
  "Але гэта для нашых падатковых мэтаў і для памяншэння сумы наяўных выдаткаў, джэнтльмены. Мы фінансуем з грашовага патоку. У суме атрымліваецца тое ж самае. Той факт, што мы атрымліваем амартызацыйныя адлічэнні і розныя зніжкі, не мае значэння ". Яшчэ больш нявінна, заганяючы сябе ў пастку, яна дадала: "Мы фінансуем ў Штатах, дзе ў нас ёсць вопыт. Вы займаецеся фінансамі ў Ганконгу, дзе вы з'яўляецеся экспертамі ".
  
  Квиллан Горнт адвярнуўся ад акна свайго кабінета. - Паўтараю, мы можам палепшыць любое пагадненне, якое вы заключыць з "Струанс", містэр Барт-летта. Любое пагадненне.
  
  "Ты б пайшоў даляр за даляр?"
  
  "Даляр за долар". Ангелец вярнуўся, сеў за свой стол без паперы і зноў павярнуўся да Бартлетту. Яны знаходзіліся на верхнім паверсе будынка "Ротвелл-Горнт", таксама які выходзіў вокнамі на Коннот-роўд і набярэжную. Горнт быў каржакаваты барадатым мужчынам з жорсткім тварам, ростам ледзь ніжэй шасці футаў, з седеющими чорнымі валасамі, седеющими кусцістыя бровамі і карымі вачыма. "Ні для каго не сакрэт, што нашы кампаніі з'яўляюцца вельмі сур'ёзнымі канкурэнтамі, але я запэўніваю вас, што мы можам перасягнуць іх па цане, і я б арганізаваў фінансаванне з нашага боку ў працягу тыдня. У нас магло б быць выгаднае партнёрства, у вас і ў мяне. Я б прапанаваў нам стварыць сумесную кампанію ў адпаведнасці з заканадаўствам Ганконга — падаткі тут сапраўды цалкам разумныя — 15 адсоткаў ад усяго, заробленага ў Ганконгу, у той час як астатняй свет вольны ад усіх падаткаў ". Горнт ўсміхнуўся. - Лепш, чым у ЗША.
  
  "Нашмат лепш", - сказаў Бартлетт. Ён сядзеў у скураным крэсле з высокай спінкай. "Нашмат лепш".
  
  - Дык вось чаму вы цікавіцеся Ганконгам?
  
  - Гэта адна з прычын.
  
  "А што гэта за астатнія?"
  
  "Тут яшчэ няма такога буйнога амерыканскага падраздзялення, як маё, па колькасці, і павінна быць. Гэта эпоха Ціхага акіяна. Але вы маглі б атрымаць выгаду з нашага прыходу. У нас ёсць вялікі вопыт, якога ў вас няма, і мы маем вырашальнае слова ў некаторых абласцях рынку ЗША. З іншага боку, "Ротвелл-Горнт" і "Струанс" валодаюць вопытам, якога нам не хапае, і маюць вырашальнае слова на азіяцкіх рынках ".
  
  "Як мы можам умацаваць адносіны?"
  
  "Спачатку я павінен высветліць, чаго дамагаюцца "Струанз". Я пачаў перамовы з імі, і мне не падабаецца перасаджвацца пасярод акіяна".
  
  "Я магу адразу сказаць вам, чаго яны дамагаюцца: прыбытку для іх і да чорта ўсіх астатніх". Ўсмешка Горнта была жорсткай.
  
  "Здзелка, якую мы абмяркоўвалі, здаецца вельмі справядлівай".
  
  "Яны ў мінулым майстры здавацца вельмі сумленнымі і выстаўляць палову долі, а затым прадаваць па сваім ўласным выбары, каб зрэзаць прыбытак і пры гэтым захаваць кантроль".
  
  "З намі гэта было б немагчыма".
  
  "Яны займаюцца гэтым амаль паўтара стагоддзя. Да цяперашняга часу яны навучыліся некалькім трукам ".
  
  "Як і ты".
  
  "Вядома. Але "Струанс" моцна адрозніваецца ад нас. Мы валодаем рэчамі і кампаніямі — яны атрымліваюць працэнты. У іх крыху больш за 5 адсоткаў акцый большасці сваіх даччыных кампаній, але яны па-ранейшаму ажыццяўляюць абсалютны кантроль з дапамогай спецыяльных тых, хто галасуе акцый або шляхам абавязковага ўключэння ў Статут Асацыяцыі таго, што іх тайпан таксама з'яўляецца тайпаном даччынай кампаніі з пераважным правам голасу ".
  
  "Гэта гучыць разумна".
  
  "Гэта так. І яны такія. Але мы лепш і прямодушнее - і нашы кантакты і ўплыў у Кітаі і ва ўсім Ціхаакіянскім рэгіёне, за выключэннем ЗША і Канады, мацней, чым у іх, і ўмацоўваюцца з кожным днём ".
  
  "Чаму?"
  
  "Таму што дзейнасць нашай кампаніі зарадзілася ў Шанхаі — найбуйнейшым горадзе Азіі, — дзе мы дамінавалі. Struan's заўсёды канцэнтравалася на Ганконгу, які да нядаўняга часу быў амаль правінцыйным глухменню ".
  
  "Але Шанхай - мёртвая тэма з тых часоў, як камуністы зачынілі Мацярык ў 49-м. Сёння знешняя гандаль не ідзе праз Шанхай — уся яна ідзе праз Кантон ".
  
  "Так. Але менавіта шанхайцы пакінулі Кітай і прыехалі на поўдзень з грашыма, мазгамі і мужнасцю, якія зрабілі Ганконг тым, чым ён з'яўляецца сёння і кім стане заўтра: сапраўднай і будучай метраполіяй усяго Ціхаакіянскага рэгіёну ".
  
  - Лепш, чым у Сінгапуры?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Маніла?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Токіо?"
  
  "Гэта заўсёды будзе толькі для японцаў". Вочы Горнта бліснулі, маршчыны на яго твары разгладзіліся. "Ганконг - найвялікшы горад Азіі, містэр Бартлетт. Той, хто авалодае ім, у канчатковым выніку авалодае Азіяй. ... Вядома, я кажу аб гандлі, фінансаванні, суднаходстве і вялікім бізнэсе ".
  
  - А як наконт Чырвонага Фарфору?
  
  "Мы лічым, што Ганконг прыносіць карысць КНР, як мы называем Кітайскую Народную Рэспубліку. Мы з'яўляемся кантраляванымі "адкрытымі дзвярыма" для іх. Ганконг і "Ротвелл-Горнт" ўяўляюць будучыню ".
  
  "Чаму?"
  
  "Таму што з тых часоў, як Шанхай быў дзелавым і прамысловым цэнтрам Кітая, шанхайцы заўсёды былі і будуць заканадаўцамі моды ў Кітаі. І зараз лепшыя тут з намі. Хутка вы ўбачыце розніцу паміж кантонским і шанхайскім дыялектамі. Шанхайцы - прадпрымальнікі, прамыслоўцы, прамоўтэры і інтэрнацыяналісты. Няма ні аднаго буйнога тэкстыльнага, суднавага магната або прамыслоўца, які не быў бы шанхайцем. Сямейны бізнес, кіраваны кантонцами, містэр Бартлетт, яны адзіночкі, але шанхайцы разумеюць партнёрства, карпаратыўныя сітуацыі і, перш за ўсё, банкаўская справа і фінансаванне ". Горнт запаліў яшчэ адну цыгарэту. "У гэтым наша сіла, чаму мы лепш, чым Struan's, чаму ў канчатковым выніку мы станем нумарам адзін".
  
  Лайн Бартлетт изучающе паглядзеў на мужчыну насупраць сябе. З дасье, якое падрыхтаваў Кейсі, ён ведаў, што Горнт нарадзіўся ў Шанхаі ў сям'і брытанцаў, яму было сорак восем гадоў, ён быў удаўцом з двума дарослымі дзецьмі і што ён служыў капітанам аўстралійскай пяхоты ў 42-45 гадах на Ціхім акіяне. Ён таксама ведаў, што вельмі паспяхова правілаў Ротвелл-Горнтом як прыватным валоданнем і рабіў гэта на працягу васьмі гадоў, з таго часу, як змяніў свайго бацьку.
  
  Бартлетт поерзал ў глыбокім скураным крэсле. - Калі ў вас такое суперніцтва з "Струанс" і вы так упэўненыя, што ў рэшце рэшт станеце нумарам адзін, навошта чакаць? Чаму б не заняцца імі цяпер?
  
  Горнт назіраў за ім, яго маршчыністы твар застыў. "Няма нічога ў свеце, чым я хацеў бы займацца больш. Але я не магу, пакуль не магу. Я амаль зрабіў гэта тры гады таму — яны перастараліся, у папярэдняга тайпэна скончыўся джос ".
  
  "Джос?"
  
  "Гэта кітайскае слова, якое азначае поспех, лёс, але трохі больш". Горнт задуменна назіраў за ім. "Мы тут вельмі забабонныя. Джос вельмі важны, як выбар часу. У Аластера Струана скончыўся джос або яго замянілі. Мінулы год быў катастрафічным, а затым ён у роспачы перадаў яго Иэну Данроссу. Тады яны ледзь не згалелі. На іх акцыі пачаўся спад. Я пайшоў за імі, але Данросс выйшаў з спаду і стабілізаваў рынак ".
  
  "Якім чынам?"
  
  "Дапусцім, ён карыстаўся празмерным уплывам у пэўных банкаўскіх колах". Горнт з халоднай лютасцю успомніў, як Хавергилл з банка раптам, насуперак усім іх прыватным, сакрэтных пагадненняў, не запрацівіўся просьбе Струана даць часовую вялікую крэдытную лінію, якая дала Данроссу час прыйсці ў сябе.
  
  Горнт успомніў сваю ослепляющую лютасьць, калі ён патэлефанаваў Хавер-Джиллу. "Якога чорта ты гэта зрабіў?" ён спытаў яго. "Сто мільёнаў у якасці надзвычайнага крэдыту? Дзеля ўсяго святога, ты выратаваў іх шыі! Яны былі ў нас. Чаму?" Хавергилл сказаў яму, што Данросс набраў дастаткова галасоў у савеце дырэктараў і аказаў на яго надзвычайнае асабістае ціск. "Я нічога не мог зрабіць ..."
  
  "Так", - падумаў Горнт, гледзячы на амерыканца. Я ўпусціў той час, але я думаю, што ты - выбухны ключ вагой у дваццаць чатыры карата, які прывядзе ў дзеянне бомбу, якая назаўжды разнясе "Струанс" к чорту з Азіі. - У той раз Данросс быў на грані, містэр Бартлетт. Ён нажыў сабе непрымірымых ворагаў. Але цяпер мы аднолькава моцныя. Гэта тое, што вы назвалі б супрацьстаяннем. Яны не могуць узяць нас, а мы не можам узяць іх ".
  
  - Калі толькі яны не зробяць памылку.
  
  - Або мы здзяйсняем памылку. Мужчына старэй выпусціў колца дыму і вывучаў яго. Нарэшце ён азірнуўся на Бартлетта. - У рэшце рэшт, мы пераможам. Час у Азіі трохі адрозніваецца ад часу ў ЗША ".
  
  "Гэта тое, што людзі кажуць мне".
  
  "Ты ў гэта не верыш?"
  
  "Я ведаю, што адны і тыя ж правілы выжывання дзейнічаюць тут, там ці чорт ведае дзе яшчэ. Мяняецца толькі ступень ".
  
  Горнт назіраў, як дым ад яго цыгарэты падымаецца да столі. Яго кабінет быў вялікім, з ўжыванымі старымі скуранымі крэсламі і выдатнымі алейнымі фарбамі на сценах, і ён быў напоўнены пахам паліраванай скуры і добрых цыгар. Крэсла Горнта з высокай спінкай, стары дубовы і разьбяны, з чырвоным плюшавым сядзеннем і спінкай выглядаў жорсткім, функцыянальным і самавітым, падумаў Бартлетт, як і сам мужчына.
  
  "Мы можам перасягнуць "Струанс", і час на нашым баку, тут, там, чорт вазьмі, дзе заўгодна", - сказаў Горнт. Бартлетт засмяяўся.
  
  Горнт таксама ўсміхнуўся, але Бартлетт заўважыў, што ў яго вачах не было ўсмешкі. - Агледзіце Ганконг, містэр Бартлетт. Спытаеце пра нас і пра іх. Затым прымайце рашэнне. "Так, я зраблю гэта". "Я чуў, што ваш самалёт канфіскаваны".
  
  "Так. Так, гэта так. Копы аэрапорта знайшлі на борце якое-то зброю". "Я чуў. Цікава. Што ж, калі вам патрэбна якая-небудзь дапамога, каб выключыць яго, магчыма, я змагу быць карысны ".
  
  "Вы маглі б дапамагчы прама цяпер, сказаўшы мне, чаму і хто". "Паняцці не маю, але іду ў заклад, што хто-то ў "Струанс" ведае". "Чаму?"
  
  "Яны ведалі твае дакладныя перамяшчэння". "Ты таксама ведаў".
  
  "Так. Але мы тут ні пры чым". "Хто ведаў, што ў нас будзе гэтая сустрэча, містэр Горнт?" "Вы і я. Як мы і дамаўляліся. Уцечкі інфармацыі адсюль не было, містэр Бартлетт. Пасля нашай прыватнай сустрэчы ў Нью-Ёрку ў мінулым годзе ўсё адбывалася па тэлефоне — нават які пацвярджае телекса не было. Я падзяляю вашу мудрасць асцярожнасці, сакрэтнасці і вядзення перамоваў тварам да твару. сам-насам. Але хто з вашай боку ведае аб нашым ... аб нашым пастаянным цікавасці? - Ніхто, акрамя мяне.
  
  "Нават ваша лэдзі-выканаўчы віцэ-прэзідэнт-казначэй?" Горнт спытаў з непрыхаваным здзіўленнем. "Не, сэр. Калі вы даведаліся, што Кейсі - гэта яна?" "У Нью-Ёрку. Ну ж, містэр Бартлетт, наўрад ці мы сталі б разглядаць магчымасць аб'яднання, не пераканаўшыся ў вашых паўнамоцтвах і паўнамоцтвах вашых кіраўнікоў. - Добра. Гэта зэканоміць час. "Цікава, што жанчына займае такі ключавы пост". "Яна мая правая і левая рука і лепшы кіраўнік, які ў мяне ёсць". "Тады чаму ёй не паведамілі аб нашай сённяшняй сустрэчы?" "Адно з першых правілаў выжывання - трымаць свае магчымасці адкрытымі".
  
  "Што гэта значыць?"
  
  - Гэта значыць, што я не вяду свае справы па ўказцы камітэта. Акрамя таго, мне падабаецца дзейнічаць экспромтам, захоўваць пэўныя аперацыі ў сакрэце. Бартлетт на імгненне задумаўся, затым дадаў: "Гэта не недахоп даверу. На самай справе, я палягчаюць ёй задачу. Калі хто-небудзь у "Струанс" пазнае і спытае ў яе, чаму я сустракаюся з табой цяпер, яе здзіўленне будзе непадробным ".
  
  Пасля паўзы Горнт сказаў: "Рэдка можна сустрэць чалавека, якому сапраўды можна давяраць. Вельмі рэдка".
  
  "Навошта каму-то спатрэбіліся М14 і гранаты ў Ганконгу і чаму яны скарысталіся маім самалётам?"
  
  "Я не ведаю, але паспрабую высветліць". Горнт затушыў цыгарэту. Попельніца была фарфоравай — дынастыя Сун. - Ты ведаеш Цу-яня? - спытаў я.
  
  "Я сустракаўся з ім пару разоў. Чаму?"
  
  - Ён вельмі добры хлопец, нягледзячы на тое, што з'яўляецца дырэктарам "Струанз".
  
  "Ён шанхайец?"
  
  "Так. Адзін з лепшых". Горнт падняў галаву, яго погляд быў вельмі жорсткім. "Магчыма, у супрацоўніцтве з намі ёсць другасная выгада, містэр Бартлетт. Я чуў, што "Струанз" цяпер даволі пашыраны — Данросс робіць вялікія стаўкі на свой флот, асабліва на два буйнагабарытных сухагруза, якія ён замовіў у Японіі. Першая павінна быць істотна аплачана прыкладна праз тыдзень. Акрамя таго, ходзяць моцныя чуткі, што ён збіраецца зрабіць стаўку на азіяцкую нерухомасць. Вы чулі пра іх?"
  
  - Буйная зямельная аперацыя, нерухомасць па ўсім Ганконгу.
  
  "Так. Яны самыя вялікія — нават больш, чым яго ўласны К. І."
  
  "Коулун Інвестментс" - гэта частка "Струанз"? Я думаў, гэта асобная кампанія".
  
  "Вонкава так і ёсць. Але Данросс - тайпэн з K. I. — у іх заўсёды адзін і той жа тайпэн".
  
  "Заўсёды?"
  
  "Заўсёды. Гэта ў іх галовах Пагадненне. Але Лан перасільвае сябе. Высакародны Дом можа хутка стаць неблагородным. У дадзены момант у яго вельмі мала грошай ".
  
  Бартлетт на імгненне задумаўся, затым спытаў: "Чаму б вам не аб'яднацца з іншай кампаніяй, можа быць, з Asian Properties, і не ўзяць Struan's? Гэта тое, што я б зрабіў у Штатах, калі б мне патрэбна была кампанія, з якой я не змог бы справіцца ў адзіночку ".
  
  - Гэта тое, што вы хочаце тут зрабіць, містэр Бартлетт? Горнт адразу ж спытаў, малюючы ўзрушэнне. - "Узяць" "Струанс"?
  
  "Ці магчыма гэта?"
  
  Горнт ўважліва паглядзеў на столь, перш чым адказаць. "Так, але для гэтага вам патрэбен партнёр. Магчыма, вы маглі б зрабіць гэта з Asian Properties, але я сумняваюся ў гэтым. Джэйсану Пламму, тайпэну, не хапае смеласці. Мы вам понадобимся. Толькі ў нас ёсць праніклівасць, драйв, веды і жаданне. Тым не менш, вам прыйшлося б рызыкнуць вельмі вялікімі грашыма. Наяўнымі. - Колькі?
  
  Горнт шчыра засмяяўся. "Я падумаю над гэтым. Спачатку вам прыйдзецца сказаць мне, наколькі вы сур'ёзныя". "І калі так, вы б хацелі далучыцца?"
  
  Горнт глядзеў у адказ, яго вочы былі на адным узроўні. "Спачатку я павінен быць упэўнены, вельмі ўпэўнены, наколькі вы сур'ёзныя. Не сакрэт, што я ненавіджу "Струанз" у цэлым і Іэна Данросса асабіста, хацеў бы знішчыць іх. Такім чынам, вы ўжо ведаеце маю доўгатэрміновую пазіцыю. Я не ведаю вашай. Пакуль. "
  
  "Калі б мы маглі завалодаць "Струанз", варта было б гэта таго?" "О, так, містэр Бартлетт. О так, так, яно таго варта было б, - весела сказаў Горнт, затым яго голас зноў стаў ледзяным. - Але мне ўсё роўна трэба ведаць, наколькі вы сур'ёзныя.
  
  - Я скажу табе, калі ўбачу Данросса.
  
  - Ты збіраешся выклікаць яму тую ж думка — што разам вы можаце праглынуць "Ротвелл-Горнт"?
  
  "Мая мэта тут - стварыць Par-Con international, містэр Горнт. Магчыма, да 30 мільёнаў даляраў інвестыцый для пакрыцця цэлага шэрагу мерчандайзинга, фабрык і складскіх памяшканняў. Да нядаўняга часу я ніколі не чуў пра "Струанз" або "Ротуэлл-Горнт". Або аб вашым спаборніцтве. "Вельмі добра, містэр Бартлетт, пакінем усё як ёсць. Што б вы ні рабілі, гэта будзе цікава. ТАК. Будзе цікава паглядзець, ці ўмееш ты трымаць нож ".
  
  Бартлетт ўтаропіўся на яго, не разумеючы. - Гэта стары кітайскі кулінарны тэрмін, містэр Бартлетт. Вы рыхтуеце?" - "Няма".
  
  "Гэта маё хобі. Кітайцы кажуць, што важна ведаць, як трымаць нож, што ты не зможаш ім карыстацца, пакуль не навучышся трымаць яго правільна. Інакш ты порежешься і сапраўды вельмі дрэнна пачнеш. Не так?"
  
  Бартлетт ўхмыльнуўся. "Трымай нож, так? Я запомню гэта. Не, я не ўмею гатаваць. Так і не знайшоў час навучыцца — Кейсі таксама ні халеры не ўмее рыхтаваць".
  
  "Кітайцы кажуць, што ёсць тры мастацтва, у якіх ніякая іншая цывілізацыя не можа параўнацца з іх — літаратура, маляванне пэндзлем і кулінарыя. Я схільны пагадзіцца. Ты любіш добрую ежу?"
  
  "Лепшая ежа, якую я калі-небудзь спрабаваў, была ў рэстаране недалёка ад Рыма, на Віа Фламиния, у Казале".
  
  - Тады ў нас, па меншай меры, ёсць што-тое агульнае, містэр Бартлетт. Казале таксама адно з маіх любімых.
  
  "Кейсі аднойчы вадзіла мяне туды — спагецці "алія матричиана аль та" і бускетти з бутэлькай халоднага піва, за якой рушыла ўслед пикката і яшчэ піва. Я ніколі гэтага не забуду ".
  
  Горнт ўсміхнуўся. "Магчыма, вы павячэраць са мной, пакуль будзеце тут. Я магу прапанаваць вам таксама "алію матрич" - на самай справе яна будзе выгадна адрознівацца; гэта той жа самы рэцэпт".
  
  "Мне б гэтага хацелася".
  
  - І бутэльку Вальполичеллы або выдатнага тасканскага віна.
  
  "Асабіста я люблю піва з макаронамі. Амерыканскае піва са лёдам прама з банкі".
  
  - Як доўга вы прабудзеце ў Ганконгу? - пасля паўзы спытаў Горнт.
  
  "Столькі, колькі спатрэбіцца", - без ваганняў адказаў Бартлетт.
  
  - Добра. Тады павячэраем як-небудзь на наступным тыдні? У аўторак або сераду?
  
  "Дзякуй, з аўторка было б нядрэнна. Магу я прывесці Кейсі?"
  
  "Вядома". Затым Горнт дадаў больш роўным голасам: "Магчыма, да таго часу вы будзеце больш упэўненыя ў тым, што хочаце рабіць".
  
  Бартлетт засмяяўся. - І да таго часу ты даведаешся, ці ўмею трымаць нож.
  
  - Магчыма. Але проста запомніце адну рэч, містэр Бартлетт. Калі мы калі-небудзь аб'яднаем сілы, каб атакаваць "Струанс", як толькі пачнецца бітва, у нас амаль не будзе магчымасці адступіць, не нясучы сур'ёзных страт. Сапраўды, вельмі сур'ёзна покалеченный. Я павінен быць абсалютна ўпэўнены. У рэшце рэшт, ты заўсёды можаш звольніцца з траўмамі ў ЗША, каб біцца ў іншы раз. Мы застаемся— так што рызыкі няроўныя ".
  
  "Але здабыча таксама неравна. Ты атрымаеш нешта бясцэннае, што для мяне не значыць і дзесяці цэнтаў. Ты станеш Высакародным домам ".
  
  - Так, - сказаў Горнт, прыкрыўшы вочы. Ён нахіліўся наперад, каб выбраць яшчэ адну цыгарэту, і яго левая нага перамясцілася за стол, каб націснуць схаваны выключальнік на паверсе. - Давай пакінем усё да аўторка ...
  
  Уключыўся интерком. "Прабачце, містэр Горнт, вы хочаце, каб я адклаў пасяджэнне праўлення?" спытала яго сакратарка. "Не", - адказаў Горнт. "Яны могуць пачакаць".
  
  - Так, сэр. Міс Рамас тут. Не маглі б вы надаць ёй некалькі хвілін?
  
  Горнт прыкінуўся здзіўленым. - Хвілінку. Ён паглядзеў на Бартлетта. - Мы скончылі? - спытаў я.
  
  "Так". Бартлетт адразу ўстаў. "У аўторак будзе фірмовая страва. Давайце пакінем ўсе рыхтавацца да тых часоў". Ён павярнуўся, каб сысці, але Горнт спыніў яго. "Хвілінку, містэр Бартлетт", - сказаў ён, затым у интерком. "Папытаеце яе ўвайсці". Ён пстрыкнуў выключальнікам і ўстаў. "Я рады, што сустрэча адбылася".
  
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшла дзяўчына. Ёй было дваццаць пяць, яна была сногсшибательна, з кароткімі чорнымі валасамі і вачыма колеру цёрну, відавочна евразийка, нядбайна апранутая ў аблягае джынсы амерыканскага крою і кашулю. "Прывітанне, Квиллан", - сказала яна з усмешкай, якая сагрэла пакой, па-ангельску з лёгкім амерыканскім акцэнтам. "Прабач, што перарываю, але я толькі што вярнулася з Бангкока і хацела павітацца".
  
  "Рады, што ты гэта зрабіла, Арланда". Горнт ўсміхнулася Бартлетту, які ўтаропіўся на яе. "Гэта Лайн Бартлетт, з Амерыкі. Арланда Рамас".
  
  - Прывітанне, - сказаў Бартлетт.
  
  "Прывітанне ... О, Лайн Бартлетт? Амерыканскі мільянер, гандляр зброяй?" сказала яна і засмяялася. "Што?"
  
  "О, не выглядаеце такім шакаваным, містэр Бартлетт. Усё ў Ганконгу ведаюць, што Ганконг — гэта проста вёска". "Сур'ёзна— як вы даведаліся?" "Я прачытаў гэта ў ранішняй газеце". "Немагчыма! Гэта адбылося толькі ў 5:30 раніцы". "Гэта было ў "Фай Пао" — "Экспрэсе" - у калонцы "Стоп прэс" у дзевяць гадзін. Гэта кітайская газета, а кітайцы ведаюць усе, што тут адбываецца. Не хвалюйся, ангельскія газеты даведаюцца пра гэта толькі ў вячэрніх выпусках, але ты можаш чакаць прэсу ў свайго парога прыкладна ў "шчаслівы гадзіну".
  
  "Дзякуй". Апошняе, чаго я хачу, - гэта каб за мной палявалі чортава прэса, кісла падумаў Бартлетт.
  
  "Не хвалюйцеся, містэр Бартлетт, я не буду прасіць у вас інтэрв'ю, хоць я незалежны рэпарцёр кітайскай прэсы. Я сапраўды вельмі стрыманыя", - сказала яна. - Хіба не так, Квиллан?
  
  "Абсалютна. Я ручаюся за гэта", - сказаў Горнт. "Орланде абсалютна можна давяраць".
  
  "Вядома, калі вы хочаце прапанаваць інтэрв'ю — я прыму. Заўтра".
  
  "Я падумаю над гэтым".
  
  "Я гарантую, што ты будзеш выглядаць узрушаюча!"
  
  "Кітайцы сапраўды ведаюць тут усе?"
  
  "Вядома", - тут жа пагадзілася яна. "Але куай-лох - замежнікі — не чытаюць кітайскіх газет, за выключэннем жменькі парцалянавых спраў майстроў — накшталт Квиллана".
  
  "І ўся Спецыяльная разведка, Спецыяльны аддзел і паліцыя ў цэлым", - сказаў Горнт.
  
  - І Ен Данросс, - дадала яна, крануўшы зубоў кончыкам мовы.
  
  "Ён настолькі разумны?" Спытаў Бартлетт.
  
  - О так. У ім цячэ кроў Д'ябла Струана.
  
  "Я не разумею".
  
  - Ты зразумееш, калі застанешся тут дастаткова доўга.
  
  Бартлетт падумаў аб гэтым, затым нахмурыўся. - Вы таксама ведалі пра зброю, містэр Горнт?
  
  - Толькі тое, што паліцыя перахапіла кантрабандную зброю на борце "прыватнага самалёта амерыканскага мільянера, які прыбыў мінулай ноччу". Гэта было і ў маёй кітайскай газеце сёння раніцай. "Сінга Пао". Ўсмешка Горнта была сарданічнай. "Гэта "Таймс" на кантонская дыялекце. Гэта было і ў іх калонцы "Стоп прэс". Але, у адрозненне ад Орланды, я здзіўлены, што вас яшчэ не перахапілі прадстаўнікі нашай ангельскай прэсы. Яны вельмі руплівыя тут, у Ганконгу. Больш руплівыя, чым Арланда пра іх думае ".
  
  Бартлетт улавіў пах яе духоў, але настойваў. - Я здзіўлены, што вы не згадалі пра гэта, містэр Горнт.
  
  "Чаму я павінен? Якое дачыненне зброю мае да нашага магчымага будучага супрацоўніцтва?" Горнт усміхнуўся. "Калі справа дойдзе да горшага, мы з Орландой наведаем цябе ў турме".
  
  Яна засмяялася. - Так, сапраўды.
  
  "Вялікае дзякуй!" Зноў яе духі. Бартлетт адклаў пісталеты і засяродзіўся на ёй. "Рамас — гэта па-іспанску?"
  
  - Партугалец. З Макао. Мой бацька працаваў у "Ротвелл-Горнт" у Шанхаі, мая маці — шанхайчанка. Я выхоўваўся ў Шанхаі да 49-га года, затым на некалькі гадоў з'ехаў у Штаты, у сярэднюю школу ў Сан-Францыска ".
  
  "Праўда? Лос-Анджэлес — мой родны горад, я хадзіў у сярэднюю школу ў Даліне".
  
  "Я люблю Каліфорнію", - сказала яна. "Як цябе Ганконг?"
  
  "Я толькі што прыбыў". Бартлетт ўхмыльнуўся. "Здаецца, я вырабіў выбуховае ўражаньне".
  
  Яна засмяялася. Прыгожыя белыя зубы. "З Ганконгам усё ў парадку — пры ўмове, што ты зможаш ехаць прыкладна раз у месяц. Табе варта з'ездзіць на выхадныя ў Макао — гэта старамодны, вельмі прыгожы горад, усяго ў сарака мілях адсюль з добрымі паром. Ён моцна адрозніваецца ад Ганконга. Яна зноў павярнулася да Горнту. - Яшчэ раз, прабач, што перарываю, Квиллан, проста хацела павітацца. ... - Яна сабралася сыходзіць.
  
  "Не, мы скончылі, я як раз збіраўся сыходзіць", - сказаў Бартлетт, перарываючы яе. "Яшчэ раз дзякуй, містэр Горнт. Убачымся ў аўторак, калі не раней ... Спадзяюся ўбачыць вас зноў, міс Рамас.
  
  "Так, гэта было б выдатна. Вось мая візітоўка — калі вы дасце згоду на інтэрв'ю, я гарантую добрую прэсу". Яна працягнула руку, ён дакрануўся да яе, адчуў яе цяпло.
  
  Горнт праводзіў яго да дзвярэй, а затым зачыніў яе, вярнуўся да свайго стала і ўзяў цыгарэту. Яна паднесла яму запалку і задула полымя, затым села ў крэсла, якое раней займаў Бартлетт.
  
  "Сімпатычны мужчына", - сказала яна.
  
  "Так. Але ён амерыканец, наіўны і вельмі самаўпэўнены вырадак, якога, магчыма, трэба прыструніць".
  
  "Гэта тое, што ты хочаш, каб я зрабіў?"
  
  - Магчыма. Вы чыталі яго дасье?
  
  "О, так. Вельмі цікава". Арланда ўсміхнулася.
  
  "Вы не павінны прасіць у яго грошай", - рэзка сказаў Горнт.
  
  "Ииии, Квиллан, няўжо я настолькі тупа?" сказала яна так жа рэзка, яе вочы бліснулі.
  
  "Добра".
  
  "Навошта яму правозіць зброя кантрабандай ў Ганконг?"
  
  - У самай справе, чаму, мая дарагая? Магчыма, хто-то проста выкарыстаў яго.
  
  "Павінна быць, гэта і ёсць адказ. Калі б у мяне былі ўсе яго грошы, я б не стаў рабіць нічога настолькі дурнога".
  
  "Няма", - сказаў Горнт.
  
  "О, табе спадабалася тое, што я быў незалежным рэпарцёрам? Я думаў, што ў мяне гэта вельмі добра атрымалася ".
  
  "Так, але не варта яго недаацэньваць. Ён не дурань. Ён вельмі разумны. Вельмі". Ён распавёў ёй пра Казале. "Гэта занадта вялікае супадзенне. У яго, павінна быць, ёсць і на мяне дасье, падрабязнае. Не многія ведаюць пра тое, што мне падабаецца гэта месца."
  
  "Можа быць, я таксама ў гэтым замяшаны".
  
  - Магчыма. Не дай яму злавіць цябе на слове. Наконт вольнага выкрыцця.
  
  - Ды добра табе, Квиллан, хто з тайпэнов, акрамя цябе і Дан-роса, чытае кітайскія газеты, ды і то ты не можаш прачытаць іх усё. Я ўжо апублікавала пару калонак ... "ад спецыяльнага карэспандэнта". Калі ён дасць мне інтэрв'ю, я змагу гэта напісаць. Не хвалюйся. Яна пасунула попельніцу бліжэй да яго. - Усё прайшло добра, ці не так? З Бартлеттом?
  
  "Ідэальна. Ты напіўся. Табе варта здымацца ў кіно".
  
  "Тады пагавары са сваім сябрам пра мяне, калі ласка, калі ласка, Квиллан, дарагі. Чарлі Вонг - найбуйнейшы прадзюсар у Ганконгу і многіх табе абавязаны. У Чарлі Ванга так шмат фільмаў, што... усяго адзін шанец - гэта ўсё, што мне трэба. ... Я мог бы стаць зоркай! Калі ласка?"
  
  "Чаму няма?" суха спытаў ён. "Але я не думаю, што ты ў яго гусце".
  
  "Я магу прыстасавацца. Хіба я не вяла сябе з Бартлеттом менавіта так, як ты хацела. Хіба я не апранутая ідэальна, у амерыканскім стылі?"
  
  - Так, вядома, ты такая. Горнт паглядзеў на яе, затым далікатна сказаў: "Ты магла б стаць ідэальнай парай для яго. Я падумаў, што, магчыма, у вас магло б быць нешта больш сталае, чым раман. ..."
  
  Усе яе ўвага засяродзілася. - Што?
  
  - Ты і ён маглі б скласціся разам, як ідэальная кітайская галаваломка. Ты добродушна, падыходнага ўзросту, прыгожая, разумная, адукаваная, пышна кладзешся на падушку, у цябе вельмі разумная галава, і ў цябе дастаткова амэрыканскага налёту, каб супакоіць яго. Горнт выпусціў дым і дадаў: "І з усіх жанчын, якіх я ведаю, ты сапраўды магла б выдаткаваць яго грошы. Так, вы б ідэальна падышлі адзін аднаму . . . Ён быў бы вельмі добры для цябе, і ты б значна палепшыць яго жыццё. Не так?"
  
  "О, так", - адразу ж адказала яна. "О так, я б з задавальненнем". Яна ўсміхнулася, затым нахмурылася. "Але як наконт жанчыны, якая з ім? Яны здымаюць нумар у "Вікторыі". Я чуў, яна пышная. Што наконт яе, Квиллан?"
  
  Горнт слаба ўсміхнуўся. - Мае шпіёны кажуць, што яны не спяць разам, хоць яны лепш, чым сябры.
  
  Яе твар выцягнуўся. - Ён бо не гомик, праўда?
  
  Горнт засмяяўся. Гэта быў добры, сакавіты смех. "Я б не паступіў так з табой, Арланда! Няма, я ўпэўнены, што гэта не так. Проста ў яго дзіўнае пагадненне з Кейсі".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  Горнт паціснуў плячыма.
  
  Праз імгненне яна сказала: "Што мне з ёй рабіць?" "Калі Кейсі Чолок стаіць у цябе на шляху, прыбяры яе. У цябе ёсць кіпцюры". - Ты ... Часам ты мне зусім не падабаешся. - Мы абодва рэалісты, ты і я. Не так? - Ён вымавіў гэта вельмі роўна. Яна распазнала ўтоеную жорсткасць. Яна тут жа ўстала, перегнулась праз стол і лёгенька пацалавала яго. - Ты д'ябал, - сказала яна, супакойваючы яго. - Гэта ў памяць аб старых часах.
  
  Яго рука слізганула да яе грудзей, і ён уздыхнуў, успамінаючы, атрымліваючы асалоду ад цяплом, якое пранікала скрозь тонкі матэрыял. - Ииии, Арланда, у нас былі добрыя часы, ці не так?
  
  Яна была яго палюбоўніцай, калі ёй было семнаццаць. Ён быў у яе першым, і ён утрымліваў яе амаль пяць * гадоў і працягваў бы, але яна паехала з маладым чалавекам у Макао, калі яго не было, і яму сказалі пра гэта. І таму ён спыніўся. Адразу. Хоць у іх тады былі дачкі, у яго і ў яе, па адным годзе.
  
  "Арланда, - сказаў ён ёй, калі яна прасіла прабачэння, - мне няма чаго дараваць. Я дзясяткі разоў казаў табе, што маладосці патрэбна маладосць, і надыдзе дзень, калі...".... Слёзы асушы, выходзь замуж за хлопца — я дам табе пасаг і сваё дабраславеньне. ... " І, нягледзячы на ўсе яе рыданні, ён заставаўся цьвёрды. "Мы будзем сябрамі, - запэўніў ён яе, - і я паклапачуся пра цябе, калі табе гэта спатрэбіцца..."
  
  На наступны дзень ён абрынуў запал сваёй схаванай лютасьці на юнака, ангельца, дробнага чыноўніка ў "Азіяцкай нерухомасці", і на працягу месяца зламаў яго. "Гэта пытанне знешнасці", - спакойна сказаў ён ёй. "О, я ведаю, я разумею, але... што мне цяпер рабіць?" - галасіла яна. "Ён заўтра едзе ў Англію і хоча, каб я паехала з ім і выйшла за яго замуж, але я не магу выйсці замуж цяпер, у яго няма ні грошай, ні будучыні, ні працы, ні грошай ..." - "Вытры слёзы, потым схадзі за пакупкамі". "Што?"
  
  "Так. Вось падарунак". Ён падарыў ёй зваротны білет першага класа ў Лондан на той жа самалёт, на якім ляцеў юнак турыстам. І тысячу фунтаў храбусткімі, новенькімі десятифунтовыми банкнотамі. "Купі шмат прыгожай адзення і схадзі ў тэатр. Вы забранявалі нумар у гатэлі Connaught на адзінаццаць дзён — проста падпішыце кошт — і ваша вяртанне пацверджана, так што прыемнага баўлення часу і вяртайцеся свежымі і без праблем!"
  
  "О, дзякуй табе, Квиллан, дарагі, о, дзякуй табе. ... Мне так шкада. Ты прощаешь мяне?" "Мне няма чаго дараваць. Але калі ты калі-небудзь зноў загаворыш з ім ці увидишься з ім сам-насам, ... Я больш ніколі не буду прыязны ні да цябе, ні да тваёй сям'і ".
  
  Яна горача дзякавала яго скрозь слёзы, праклінаючы сябе за сваю дурасць, молячы нябёсы абрынуць гнеў на таго, хто яе аддаў. На наступны дзень юнак спрабаваў загаварыць з ёй у аэрапорце, у самалёце і ў Лондане, але яна толькі проклинала яго. Яна ведала, дзе стаіць яе міска з рысам. У той дзень, калі яна з'ехала з Лондана, ён пакончыў з сабой.
  
  Калі Горнт пачуў пра гэта, ён закурыў выдатную цыгару і запрасіў яе на вячэру ў рэстаране "Вікторыя і Альберт" з кандэлябрамі, вытанчаным бялізнай і вытанчаным срэбрам, а затым, пасля таго як ён выпіў брэндзі "Напалеон", а яна - крэм-дэ-рленте, ён адправіў яе дадому, адну, у кватэру, за якую ўсё яшчэ плаціў. Ён замовіў яшчэ брэндзі і застаўся, назіраючы за агнямі гавані і Піка, адчуваючы веліч помсты, веліч жыцця, да яго вярнулася твар.
  
  Айейя, мы нядрэнна правялі час, - зноў сказаў Горнт, усё яшчэ жадаючы яе, хоць і не клаўся з ёй на падушкі з тых часоў, як пачуў аб Макао.
  
  - Квиллан... - пачала яна, і яго рука таксама сагрэла яе.
  
  "Няма".
  
  Яе погляд перамясціўся на ўнутраную дзверы. - Калі ласка. Прайшло тры гады, а так нікога і не было...
  
  "Дзякуй, але няма". Ён адхіліў яе ад сябе, яго рукі цяпер былі цвёрдымі, але далікатнымі. "У нас ужо было самае лепшае", - сказаў ён, як сказаў бы знаўца. "Я не люблю другарадных".
  
  Яна прысела на край стала, панура назіраючы за ім. - Ты заўсёды выйграваеш, ці не так?
  
  - У той дзень, калі вы з Бартлеттом станеце палюбоўнікамі, я зраблю вам падарунак, - спакойна сказаў ён. - Калі ён адвязе цябе ў Макао і ты адкрыта прабудзеш з ім тры дні, я падару табе новы "Ягуар". Калі ён папросіць цябе выйсці за яго замуж, ты атрымаеш кватэру і ўсё, што ў ёй ёсць, а таксама дом у Каліфорніі ў якасці вясельнага падарунка ".
  
  Яна ахнула, затым асляпляльна ўсміхнулася. "XK-E, чорны, Квиллан, о, гэта было б ідэальна!" Затым яе шчасце выпарылася. "Што ў ім такога важнага? Чаму ён так важны для цябе?"
  
  Ён проста ўтаропіўся на яе.
  
  "Прабач, - сказала яна, - прабач, мне не трэба было пытацца". Яна задуменна пацягнулася за цыгарэтай, прыпаліла, нахілілася і працягнула яму.
  
  - Дзякуй, - сказаў ён, любуючыся выгібам яе грудзей, але ў той жа час крыху засмучаны тым, што такая прыгажосць была гэтак мінушчае. - Так, дарэчы, я б не хацеў, каб Бартлетт даведаўся аб нашай дамоўленасці.
  
  "Я б таксама". Яна ўздыхнула і выціснула ўсмешку. Затым яна ўстала і паціснула плячыма. "Ииии, у нас бы гэта ўсё роўна доўга не працягнулася. Макао або Макао. Ты б змянілася — табе стала б сумна, з мужчынамі заўсёды так бывае.
  
  Яна праверыла свой макіяж і кашулю, паслала яму паветраны пацалунак і знікла. Ён утаропіўся на зачыненыя дзверы, затым усміхнуўся і затушыў цыгарэту, якую яна яму дала, так і не затянувшись, не жадаючы выпацкаць яе вусны. Ён закурыў новую цыгарэту і замурлыкал нейкую мелодыю.
  
  Цудоўна, радасна падумаў ён. Цяпер мы паглядзім, містэр чортаў самаўпэўнены янкі Бартлетт, цяпер мы паглядзім, як ты управляешься з гэтым нажом. Сапраўды, макароны з півам!
  
  Затым Горнт ўлавіў слабы водар яе духаў і на імгненне пагрузіўся ва ўспаміны аб іх абдымках. Калі яна была маладой, нагадаў ён сабе. Дзякуй Богу, тут няма знатакоў маладосці або прыгажосці, і замена гэтак жа блізкая, як тэлефонны званок ці стодаляравая банкнота.
  
  Ён пацягнуўся да тэлефона і набраў спецыяльны прыватны нумар, радуючыся, што Арланда хутчэй кітаянка, чым еўрапейка. Кітайцы - такія практычныя людзі.
  
  Гудок перапыніўся, і ён пачуў бадзёры голас Полу Хэверджилла. - Так?
  
  "Пол, Квиллан. Як справы?"
  
  "Прывітанне, Квиллан, ты, вядома, ведаеш, што Джонджон ўзначальвае банк у лістападзе?" "Так. Прабач за гэта".
  
  "Па-чартоўску. Я думаў, што мяне зацвердзяць, але замест гэтага праўленне выбрала Джонджона. Учора ўвечары гэта было афіцыйна. Гэта зноў Данросс, яго кліку і іх чортавы акцыі. Як прайшла ваша сустрэча?
  
  - Наш "амерыканец" дзяўбе на вуду, як я і казаў вам. - Горнт глыбока зацягнуўся цыгарэтай і пастараўся схаваць хваляванне ў голасе. "Як бы ты паставіўся да невялікай акцыі перад сыходам на пенсію?" "Што ты меў на ўвазе?" "Ты з'яжджаеш у канцы лістапада?"
  
  "Так. Праз дваццаць тры гады. У пэўным сэнсе я не буду шкадаваць". Я таксама, задаволена падумаў Горнт. Ты састарэў і па-чартоўску кансерватыўны. Адзінае, што кажа ў тваю карысць, гэта тое, што ты ненавідзіш Данросса. "Гэта амаль чатыры месяцы. У нас будзе дастаткова часу. Ты, я і наш амерыканскі сябар".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Ты памятаеш адзін з маіх гіпатэтычных гульнявых планаў, той, які я назваў "Спаборніцтва"?"
  
  Хавергилл на імгненне задумаўся. - Гэта быў спосаб, каб захапіць або ліквідаваць банк праціўніка, ці не так? Чаму?
  
  "Дапушчальны, хто-то строс пыл з плана, унёс некалькі змен і націснуў кнопку "Пачаць" ... два дні таму. Дапушчальны, хто-то ведаў, што Данросс і іншыя прагаласуюць супраць вас, і хацеў адпомсціць. Спаборніцтва спрацавала б ідэальна ".
  
  "Я не разумею чаму. Які сэнс нападаць на Blacs?" Лонданскі банк, Кантон і Шанхай былі галоўнымі супернікамі "Вікторыі". "Не мае сэнсу".
  
  - Ах, але дапушчальны, хто-то змяніў мэта, Падлогу.
  
  "Для каго?"
  
  - Я зайду ў тры і ўсё растлумачу.
  
  "Для каго?"
  
  "Рычард". Рычард Кванг кантраляваў банк "Хо-Пак" — адзін з найбуйнейшых з мноства кітайскіх банкаў у Ганконгу.
  
  "Божа літасцівы! Але гэта ж... " Рушыла ўслед доўгая паўза. "Квиллан, ты сапраўды пачаў спаборніцтва ... каб ажыццявіць яго ў жыццё?"
  
  "Так, і ніхто не ведае пра гэта, акрамя цябе і мяне".
  
  "Але як гэта спрацуе супраць Данросса?"
  
  "Я растлумачу пазней. Ці можа Ен выконваць свае абавязацельствы на сваіх караблях?"
  
  Рушыла ўслед паўза, якую Горнт заўважыў. - Так, - пачуў ён голас Хавергилла.
  
  "Так, але што?"
  
  - Але я ўпэўненая, што з ім усё будзе ў парадку.
  
  - Якія яшчэ праблемы ў Данросса? - спытаў я.
  
  "Прабачце, але гэта было б неэтычна".
  
  "Вядома". Горнт нерашуча дадаў: "Дазвольце мне выказаць гэта па-іншаму: скажам, іх лодку трохі вагаўся. А?"
  
  Рушыла ўслед больш доўгая паўза. - У патрэбны момант невялікая хваля можа змыць іх або любую кампанію. Нават цябе.
  
  - Але не ў банку "Вікторыя".
  
  "Аб няма".
  
  "Добра. Убачымся ў тры". Горнт павесіў трубку і зноў выцер лоб, яго ўзбуджэнне было бязмежным. Ён затушыў цыгарэту, хутка падлічыў, запаліў яшчэ адну цыгарэту, затым набраў нумар. "Чарльз, Квиллан. Вы занятыя?" - "Няма. Што я магу для вас зрабіць?"
  
  "Мне патрэбен балансавая справаздачу". Бухгалтарскі справаздачу быў прыватным сігналам для адваката патэлефанаваць васьмі кандыдатаў, якія таемна куплялі ці прадавалі на фондавай біржы ад імя Горнта, каб пазбегнуць таго, каб гандаль прывяла да яго. Усе акцыі і ўсе грашовыя сродкі будуць праходзіць выключна праз рукі адваката, так што ні намінальныя ўладальнікі, ні брокеры не будуць ведаць, для каго здзяйсняюцца здзелкі.
  
  - Гэта будзе балансавая справаздачу. Якога роду, Квиллан?
  
  "Я хачу прадаць кароткую пазіцыю". Кароткая продаж азначала, што ён прадаў акцыі, якімі не валодаў, зыходзячы з здагадкі, што іх кошт упадзе. Затым, перш чым яму давядзецца выкупляць іх назад — у яго была максімальная маржа ў Ганконгу на два тыдні, — калі акцыі сапраўды ўпадуць, ён прикарманит розніцу. Вядома, калі б ён адыграў няправільна і акцыі выраслі, яму давялося б выплаціць розніцу.
  
  - Якія акцыі і ў якіх колькасцях?
  
  - Сто тысяч акцый "Хо-Пак"...
  
  "Святы Божа... "
  
  "... тое ж самае, як толькі рынак адкрыецца заўтра, і яшчэ 200 на працягу дня. Тады я дам вам далейшыя інструкцыі".
  
  Наступіла ошеломленное маўчанне. - Ты сапраўды сказаў "Хо-Пак"?
  
  "Так".
  
  - Спатрэбіцца час, каб заняць усе гэтыя акцыі. Божа Літасцівы, Квиллан, чатырыста тысяч?
  
  "Пакуль ты гэтым займаешся, вазьмі яшчэ сотню. Прыкладна паўмільёна".
  
  "Але ... але Хо Пак - такая ж блакітная фішка, як і ў нас. Яна не падала гадамі".
  
  "Так".
  
  "Што ты чуў?" - спытаў я.
  
  "Чуткі", - сур'ёзна сказаў Горнт і ўсміхнуўся пра сябе. "Не хочаце ці паабедаць крыху раней, каб паесці ў клубе?"
  
  "Я буду там".
  
  Горнт павесіў трубку, затым набраў іншы асабісты нумар.
  
  "Так?"
  
  - Гэта я, - асцярожна сказаў Горнт. - Вы адзін?
  
  "Так. І што?"
  
  "На нашай сустрэчы янкі прапанаваў здзейсніць налёт".
  
  "Иииии! І?"
  
  "І Падлогу ў справе", - сказаў ён, лёгка дапусціўшы перабольшанне. "Абсалютна таемна, вядома. Я толькі што гаварыў з ім".
  
  - Тады я згодны. Пры ўмове, што я атрымаю кантроль над караблямі Струана, іх нерухомасцю ў Ганконгу і 40 працэнтамі іх зямельных уладанняў у Тайландзе і Сінгапуры.
  
  "Ты, павінна быць, жартуеш!"
  
  - Няма нічога такога, што магло б іх разбіць. Не так, даўніна?
  
  Горнт пачуў добрага выхавання, здзеклівы смех і зьненавідзеў за гэта Джэйсана Пламма. "Ты пагарджаеш яго так жа моцна, як і я", - сказаў Горнт.
  
  "Ах, але цябе понадобимся я і мае асаблівыя сябры. Нават з Падлогай на коне або па-за яго, вы з Янкі не справіцеся без мяне і маіх людзей".
  
  "Навошта яшчэ я з табой размаўляю?"
  
  - Паслухай, не забывай, што я не прашу ніякага кавалка амерыканскага пірага.
  
  Горнт стараўся гаварыць спакойна. - Якое дачыненне гэта мае да справы?
  
  - Я ведаю цябе. Пра ды. Я ведаю цябе, даўніна.
  
  "А цяпер разумееш?"
  
  "Так. Ты не удовлетворишься проста знішчэннем нашага "сябра", ты захочаш атрымаць увесь пірог".
  
  "Ці змагу я цяпер?"
  
  "Так. Вы занадта доўга хацелі атрымаць долю на рынку ЗША".
  
  "І ты".
  
  "Няма. Мы ведаем, дзе падсмажваюць наш тост. Мы задаволеныя тым, што бізуноў ззаду. Нас задавальняе Азія. Мы не хочам быць кім-то высакародным ".
  
  "Пра?"
  
  "Няма. Значыць, гэта здзелка?"
  
  "Няма", - сказаў Горнт.
  
  "Я цалкам спыню дастаўку. Замест гэтага я атрымаю інвестыцыі lan ў Коулун, аперацыю Kai Tak і 40 адсоткаў зямельных уладанняў у Тайландзе і Сінгапуры, а таксама 25 працэнтаў акцый Par-Con і тры месцы ў савеце дырэктараў ".
  
  "Набивайся!"
  
  - Прапанова сапраўды да панядзелка.
  
  - У якой панядзелак?
  
  - У наступны панядзелак.
  
  "Раса нех лох мох ва ўсе твае панядзелкі!"
  
  - І твой! Я зраблю цябе апошняе прапанову. Kowloon Investments і іх кампанія Kai Tak ў сукупнасці валодаюць 35 адсоткамі ўсіх сваіх зямельных уладанняў у Тайландзе і Сінгапуры і 10 адсоткамі Yankee pie з трыма месцамі ў савеце дырэктараў ".
  
  "І гэта ўсё?"
  
  "Так. Паўтараю, прапанова ў сіле да наступнага панядзелка. І не думай, што зможаш зжэрці нас у працэсе ".
  
  "Ты што, з розуму сышоў?"
  
  "Я ж сказаў табе — я цябе ведаю. Гэта здзелка?"
  
  "Няма".
  
  Зноў ціхі, зларадны смех. "Да панядзелка — наступнага панядзелка. Гэтага часу цябе хопіць, каб прыняць рашэнне".
  
  "Я ўбачу цябе сёння ўвечары на вечарыне ў Яна?" Тонка спытаў Горнт.
  
  "Ты што, з розуму сышоў! Я б не пайшоў, калі б... Божа Літасцівы, Квиллан, ты сапраўды збіраешся пагадзіцца? Асабіста?"
  
  "Я не збіраўся, але цяпер, думаю, што зраблю гэта. Я б не хацеў прапусціць, магчыма, апошнюю грандыёзную вечарыну апошняга тай-пэна Струанов . . . . "
  
  7
  
  12:01 ВЕЧАРА. :
  
  У зале пасяджэнняў Кейсі па-ранейшаму было нялёгка. Яны не дзяўбнулі ні на адну з прапанаваных ёю прынад. Яе трывога ўзрасла, і цяпер, пакуль яна чакала, яна адчула, як хваля непрыемнага страху прайшла праз яе.
  
  Філіп Чэн што-то маляваў, Линбар важдаўся са сваімі паперамі, Жак Девиль задуменна назіраў за ёй. Затым Эндру Гаваллан перастаў запісваць працэнты, якія яна працытавала. Ён уздыхнуў і паглядзеў на яе. "Відавочна, што гэта павінна быць аперацыя па сумесным фінансаванні", - сказаў ён рэзкім голасам. Электрычнасць у пакоі накалилось, і Кейсі з цяжкасцю здушыў радасны вокліч, калі дадаў: "Якую суму Par-Con быў бы гатовы выкласці за сумеснае фінансаванне ўсёй здзелкі?"
  
  "18 мільёнаў даляраў ЗША ў гэтым годзе павінны пакрыць гэта", - неадкладна адказала яна, з радасцю адзначыўшы, што ўсе яны ахнулі.
  
  Апублікаваны чысты капітал Struan ў мінулым годзе склаў амаль 28 мільёнаў даляраў, і яны з Бартлеттом ацэньвалі сваю прапанову зыходзячы з гэтай лічбы.
  
  "Зрабі першае прапанову ў памеры 20 мільёнаў", - сказаў ёй Лайн. "Табе варта дамовіцца з імі па 25, гэта было б выдатна. Важна, каб мы ўдзельнічалі ў фінансаванні, але прапанова павінна зыходзіць ад іх".
  
  "Але паглядзі на іх баланс, Лайн. Ты не можаш сказаць напэўна, які з іх рэальны чысты капітал. У любым выпадку гэта можа быць 10 мільёнаў, а можа і больш. Мы не ведаем, наколькі яны моцныя, на самай справе ... або наколькі слабыя. Паглядзіце на гэтую артыкул: "14,7 мільёна ўтрымана ў даччыных кампаніях". Якія даччыныя кампаніі, дзе і для чаго? Вось яшчэ адно: "7,4 мільёна перакладзена на—"
  
  "Ну і што, Кейсі? Значыць, гэта 30 мільёнаў замест 25. Наш прагноз ўсё яшчэ ў сіле".
  
  "Так— але іх бухгалтарскія працэдуры ... Божа мой, Лайн, калі б мы рабілі адзін працэнт ад гэтага ў Штатах, SEC павесіла б нашы азадка на перавязь, і мы апынуліся б у турме на пяцьдзесят гадоў".
  
  "Так. Але гэта не супярэчыць іх закону, што з'яўляецца асноўнай прычынай для паездкі ў Ганконг ".
  
  "20 - гэта занадта шмат для пачаткоўцаў".
  
  "Я пакідаю гэта на тваё меркаванне, Кейсі. Проста памятай, што ў Ганконгу, мы гуляем па гонконгским правілах — па ўсім, што законна. Я хачу ўдзельнічаць у іх гульні ".
  
  - Чаму? І не кажы "для майго чортава задавальнення".
  
  Лайн засмяяўся. "Добра, тады для твайго чортава задавальнення. Проста заключылі здзелку са Струаном!"
  
  Вільготнасць у зале пасяджэнняў ўзрасла. Ёй хацелася пацягнуцца за сурвэткай, але яна стрымалася, жадаючы, каб яны ішлі далей, прыкідваючыся спакойным.
  
  Гаваллан парушыў маўчанне. - Калі містэр Бартлетт пацвердзіць прапанову ў 18 мільёнаў ... калі мы пагодзімся?
  
  "Гэта пацверджана", - міла сказала яна, прапусціўшы абразу міма вушэй. "У мяне ёсць дазвол вылучыць да 20 мільёнаў на гэтую здзелку без кансультацый з Лайном або яго саветам дырэктараў", - сказала яна, наўмысна даючы ім прастору для манеўру. Затым яна нявінна дадала: "Значыць, усё вырашана? Добра". Яна пачала разбіраць свае паперы. "Далей: я б—"
  
  "Хвілінку", - сказаў Гаваллан, выведзены з раўнавагі. "Мне, э-э, 18 - гэта ... У любым выпадку мы павінны ўручыць пасылку тайпэну".
  
  "Пра", - сказала яна, паказваючы здзіўленне. "Я думала, мы вядзем перамовы на роўных, што вы, чацвёра джэнтльменаў, валодаеце паўнамоцтвамі, роўнымі маім. Магчыма, у будучыні мне лепш пагаварыць непасрэдна з містэрам Данроссом".
  
  Эндру Гаваллан пачырванеў. - Апошняе слова за тайпэном. Ва ўсім.
  
  "Я вельмі рада гэта ведаць, містэр Гаваллан. Апошняе слова за мной толькі да 20 мільёнаў". Яна прамяніста ўсміхнулася ім. "Вельмі добра, прыкладзеце гэта да свайго тайпэну. Тым часам, не ўсталяваць нам абмежаванне па часе на перыяд разгляду?"
  
  Зноў запанавала маўчанне.
  
  "І што ты прапануеш?" Гаваллан адчуў сябе ў пастцы.
  
  "Якім бы ні быў мінімум. Я не ведаю, наколькі хутка ты любіш працаваць", - сказала Кейсі.
  
  - Чаму б табе не адкласці гэты адказ да канца абеду, Эндру, - сказаў Філіп Чэн.
  
  "Так, добрая ідэя".
  
  "Мяне гэта задавальняе", - сказала Кейсі. "Я зрабіла сваю працу", - падумала яна.
  
  Я пагаджуся на 20 мільёнаў, калі мог бы даць 30, а яны мужчыны і эксперты, ім больш дваццаці аднаго, і яны думаюць, што я лох. Але цяпер я атрымліваю свае страшэнныя грошы. Дарагі Бог на нябёсах, хай гэтая здзелка адбудзецца, таму што тады я буду вольны назаўжды.
  
  Вольны рабіць што?
  
  Не бяры ў галаву, сказала яна сабе. Я падумаю пра гэта пазней.
  
  Яна пачула, як працягвае па шаблоне: "Можа быць, мы абмяркуем дэталі таго, як бы вы хацелі атрымаць 18 мільёнаў, і ..."
  
  "18 наўрад ці дастаткова", - перабіў Філіп Чэн, хлусня далася яму вельмі лёгка. "Ёсць разнастайныя дадатковыя выдаткі. . . ."
  
  У бездакорным стылі вядзення перамоў Кейсі паспрачалася і дазволіла ім падштурхнуць яе да 20 мільёнам, а затым з відавочнай неахвотай сказала: "Вы, джэнтльмены, выключныя бізнесмены. Вельмі добра, 20 мільёнаў". Яна ўбачыла іх схаваныя ўсмешкі і засмяялася пра сябе.
  
  "Добра", - сказаў Гаваллан, вельмі задаволены.
  
  "Цяпер, - сказала яна, жадаючы працягнуць ціск, - які вы хочаце бачыць карпаратыўную структуру нашага сумеснага прадпрыемства? Вядома, пры ўмове вашага тайпэна - прабачце, пры ўмове адабрэння тайпэна, - сказала яна, папраўляючы сябе з належнай доляй пакоры.
  
  Гаваллан назіраў за ёй, раздражнёна шкадуючы, што яна не мужчына. Тады я мог бы сказаць: "забірай сваю" або "ідзі сраць у сваю капялюш", і мы б разам пасмяяліся, таму што ты ведаеш, і я ведаю, што табе заўсёды трэба так ці інакш пракансультавацца з тайпэном - будзь то Данросс, Бартлетт, дошка ці твая жонка. Так, і калі б ты быў мужчынам, у нас не было б гэтай чортавай сэксуальнасці ў зале пасяджэнняў, якой тут наогул не месца. Госпадзе, калі б ты быў старым боку, можа быць, гэта што-то змяніла б, але, чорт вазьмі, такая птушка, як ты?
  
  Што, чорт вазьмі, адбываецца з амерыканскімі жанчынамі? Чаму, у імя Хрыста, яны не застаюцца там, дзе ім месца, і не здавольваюцца тым, у чым яны добрыя? Дурныя!
  
  І па-дурному так хутка адмаўляцца ад фінансавання, і яшчэ больш па-дурному даваць нам дадатковыя два мільёны, калі дзесяць, верагодна, былі б прымальныя ў першую чаргу. Дзеля Бога, вам варта быць больш цярплівымі, і вы заключылі б значна больш выгадную здзелку! У тым-то і бяда з вамі, амерыканцамі, што ў вас няма ні вытанчанасці, ні цярпення, ні стылю, і вы не разбіраецеся ў мастацтве вядзення перамоваў, а вы, дарагая лэдзі, занадта нецярплівыя, каб праявіць сябе. Так што цяпер я ведаю, як з табой гуляць.
  
  Ён зірнуў на Линбара Струана, які цішком назіраў за Кейсі, чакаючы працягу ад яго, Піліпа або Жака. Калі я буду тай-пэнам.,
  
  Гаваллан змрочна падумаў: "Я збіраюся зламаць цябе, юны Линбар, зламаць або прымусіць". Табе трэба выйсці ў свет самастойна, прымусіць сябе думаць самастойна, спадзявацца на сябе, а не на сваё імя і сваю спадчыну. Так, прыйдзецца значна больш папрацаваць, каб прыбраць частка спякота з вашага ян — і чым хутчэй вы зноў выйдзеце замуж, тым лепш.
  
  Яго погляд пераключыўся на Жака Девилля, які ўсміхнуўся яму ў адказ. Ах, Жак, падумаў ён без злосці, ты мой галоўны праціўнік. Ты робіш тое, што робіш звычайна: мала кажаш, за ўсім назіраеш, шмат думаеш — груба, непахісна і подла, калі неабходна. Але што ты думаеш аб гэтай угодзе? Я што-то выпусціў? Што прадказвае твой праніклівы парыжскі розум юрыста? Ах, але яна спыніла цябе сваёй жартам наконт тваёй жарты пра яе носе, а?
  
  "Я б таксама хацеў пераспаць з ёй", - разгублена падумаў ён, ведаючы, што Линбар і Жак ўжо вырашылі тое ж самае. Вядома — хто б не захацеў?
  
  А як наконт цябе, Філіп Чэн?
  
  Аб няма. Толькі не ты. Табе падабаюцца яны нашмат маладзей, і гэта дзіўна паўплывала на цябе, калі ў чуткі ёсць хоць кропля праўды, хейя?
  
  Ён зноў паглядзеў на Кейсі. Ён мог прачытаць яе нецярпенне. "Ты не падобная на лесбіянку", - падумаў ён і ў думках застагнаў. "Гэта яшчэ адна твая слабасць?" Госпадзе, гэта было б жахлівай марнаваннем часу!
  
  "Сумеснае прадпрыемства павінна быць створанае ў адпаведнасці з заканадаўствам Ганконга", - сказаў ён.
  
  "Так, вядома. Ёсць—"
  
  - Сімс, Доўсан і Дзік могуць параіць нам, як гэта зрабіць. Я дамоўлюся аб сустрэчы на заўтра або паслязаўтра.
  
  "У гэтым няма неабходнасці, містэр Гаваллан. Я ўжо атрымаў іх папярэднія прапановы, гіпатэтычныя і канфідэнцыйныя, вядома, на выпадак, калі мы вырашым заключыць здзелку".
  
  "Што?" Яны ўтаропіліся на яе, калі яна дастала пяць копій кароткай формы юрыдычнай кантракту і ўручыла па адной кожнаму з іх.
  
  "Я даведалася, што гэта былі вашы адвакаты", - радасна сказала яна. "Я папрасіла нашых людзей, праверыць іх, і мне сказалі, што яны лепшыя, таму яны былі задаволеныя намі. Я папрасіў іх разгледзець нашы агульныя гіпатэтычныя патрэбы — як вашы, так і нашы. Што-небудзь здарылася?"
  
  
  "Няма", - сказаў Гаваллан, раптоўна раззлаваўшыся на тое, што іх ўласная фірма не паведаміла ім аб запытах "Пар-Кон". Ён пачаў праглядаць ліст.
  
  "Ні храна сабе Кейсі Мітч, як б там яе ні клікалі", - думаў Філіп Чэн, раз'юшаны стратай асобы. Хай твая
  
  Залаты Яр увянет, і будзе вечна сухім і пакрытым пылам з-за тваіх агідных манер і тваіх свежых, брудных, неженственных звычак!
  
  Божа, абарані нас ад амерыканскіх жанчын!
  
  "Иииии, гэта абыйдзецца Лінкольну Бартлетту ў кругленькую суму за тое, што ён асмеліўся прыставіць да нас гэта ... гэта істота", - паабяцаў ён сабе. Як ён пасмеў!
  
  Тым не менш, ён прыкідваў у думках ашаламляльную кошт здзелкі, якую ім прапаноўвалі. Патэнцыйна гэта павінна скласці не менш за 100 мільёнаў даляраў ЗША на працягу наступных некалькіх гадоў, сказаў ён сабе, галава ў яго ішла кругам. Гэта надасць Высакароднай Хаце неабходную стабільнасць.
  
  "О, шчаслівы дзень", - злараднічаў ён. І сафінансаванне даляр за далярам! Неверагодна! Па-дурному даваць нам гэта так хутка, не зрабіўшы нават малюсенькай саступкі наўзамен. Па-дурному, але чаго можна чакаць ад дурной жанчыны? Ииии, Ціхаакіянскі рэгіён будзе паглынаць ўсе прадукты з пенаполіурэтану, якія мы можам вырабляць — для ўпакоўкі, будаўніцтва, пасцельных прыналежнасцяў і ізаляцыі. Адзін завод тут, адзін на Тайвані, у Сінгапуры, адзін у Куала-Лумпуры і апошні, першапачаткова, у Джакарце. Мы заробім мільёны, дзясяткі мільёнаў. А што тычыцца агенцтва па арэндзе кампутараў, то чаму пры арэндзе гэтыя дурні прапануюць нам на 10 адсоткаў менш, чым прэйскурантнай цэны IBM, за вылікам нашай камісіі IVi ў памеры працэнта — трохі пагандляваўшыся, мы былі б рады пагадзіцца на 5 працэнтаў — да наступных выхадных я магу прадаць тры ў Сінгапуры, адзін тут, адзін у Куала-Лумпуры і адзін таго пірацкім караблі ў Інданэзіі з чыстай прыбыткам у 67 500 даляраў за кожны, або 405 000 даляраў за шэсць тэлефонных званкоў. А што тычыцца Кітая ...
  
  А што тычыцца Кітая ...
  
  "Пра ўсе багі, вялікія, малыя і вельмі маленькія, дапамажыце гэтай угодзе адбыцца, і я пожертвую новы храм, кафедральны сабор, у Тайпиншане", - паабяцаў ён, ахоплены запалам. Калі Кітай аслабіць некаторыя меры кантролю або хаця б крыху аслабіць іх, мы зможам ўгнойваць рысавыя палі правінцыі Квантун, а затым і ўсяго Кітая, і ў працягу наступных дванаццаці гадоў гэтая здзелка прынясе дзесяткі сотняў мільёнаў даляраў, даляраў ЗША, а не Ганконга!
  
  Думка пра такі прыбытку значна змякчыла яго гнеў. "Я думаю, гэта прапанова можа паслужыць асновай для далейшага абмеркавання", - сказаў ён, скончыўшы чытанне. "Не так лі, Эндру?"
  
  "Так". Гаваллан адклаў ліст. "Я пазваню ім пасля ленч. Калі містэру Бартлетту ... і вам, вядома ... было б зручна сустрэцца?"
  
  "Сёння днём — чым раней, тым лепш - або ў любы час заўтра, але Лайн не прыйдзе. Я займаюся усімі дэталямі, гэта мая праца", - рашуча сказала Кейсі. "Ён вызначае палітыку - і афіцыйна падпіша канчатковыя дакументы — пасля таго, як я іх одобрю. Гэта функцыя галоўнага камандзіра, ці не так?" Яна прамяніста ўсміхнулася ім.
  
  "Я запішуся на прыём і пакіну паведамленне ў вашым гатэлі", - казаў Гаваллан.
  
  "Можа быць, мы маглі б зрабіць гэта цяпер - тады гэта не перашкодзіць?"
  
  Гаваллан кісла глянуў на гадзіннік. Дзякуй богу, хутка абед. "Жак, як у цябе справы на заўтра?"
  
  "Раніца лепш, чым дзень".
  
  "І для Джона таксама", - сказаў Філіп Чэн.
  
  Гаваллан зняў трубку і набраў нумар. "Мэры? Патэлефануй Доусону і дамовіліся аб сустрэчы заўтра ў адзінаццаць, каб містэр Девилл, містэр Джон Чэн і міс Кейсі былі ў іх офісах". Ён паклаў трубку. "Жак і Джон Чэн займаюцца усімі нашымі карпаратыўнымі справамі. Джон разбіраецца ў амерыканскіх праблемах, а Доўсан - эксперт. Я прышлю за вамі машыну ў 10:30".
  
  - Дзякуй, але вам няма патрэбы турбаваць сябе.
  
  "Як пажадаеце", - ветліва сказаў ён. "Магчыма, цяпер самы зручны час, каб зрабіць перапынак на ленч".
  
  - У нас ёсць яшчэ чвэрць гадзіны, - сказала Кейсі. Не пачаць нам з таго, як вы хацелі б атрымаць наша фінансаванне? Або, калі хочаце, мы можам паслаць за сэндвічаў і працягнуць працу.
  
  Яны ў жаху ўтаропіліся на яе. "Працаваць да абеду?"
  
  - Чаму б і не? Гэта стары амерыканскі звычай.
  
  "Дзякуй богу, што тут гэта не прынята", - сказаў Гаваллан.
  
  "Так", - адрэзаў Філіп Чэн.
  
  Яна адчувала, як іх незадавальненне апускаецца заслонай, але ёй было ўсё роўна. Чорт бы вас пабраў усіх, раздражнёна падумала яна, затым прымусіў сябе адкінуць гэта стаўленне. Паслухай, ідыёт, не дай гэтым сукиным дзецям дабрацца да цябе! Яна міла ўсміхнулася. "Калі ты хочаш спыніцца цяпер на ланч, я не супраць".
  
  "Добра", - адразу ж сказаў Гаваллан, і астатнія ўздыхнулі з палёгкай. "Мы пачынаем абед у 12:40. Вы, верагодна, захочаце спачатку прыпудрыў носік".
  
  "Так, дзякуй", - сказала яна, ведаючы, што яны хацелі, каб яна пайшла, каб яны маглі абмеркаваць яе, а затым і здзелку. Усё павінна быць наадварот, падумала яна, але гэтага не будзе. Няма. Усё будзе так жа, як заўсёды: яны будуць рабіць стаўкі на тое, хто заб'е першым. Але гэта не будзе ні адна з іх, таму што ў дадзены момант я не хачу ні адну з іх, якімі б прывабнымі яны ні былі па-свойму. Гэтыя мужчыны падобныя на ўсіх астатніх, каго я сустракала: яны не хочуць любові, яны проста хочуць сэксу.
  
  Акрамя Лініі.
  
  Не думай аб Лайне, аб тым, як моцна ты яго любіш, і аб тым, якімі былі гнілымі гэтыя гады. Гнілымі і выдатнымі.
  
  Помні пра сваё абяцанне.
  
  Я не буду думаць пра Лініі і любові.
  
  Па крайняй меры, да майго дня нараджэння, які наступіць праз дзевяноста восем дзён. Дзевяноста восьмы дзень завяршае сёмы год, і дзякуючы маёй дарогай да таго часу ў мяне будуць страшэнныя грошы, і я сапраўды буду роўным, і, дасць Бог, у нас будзе Высакародны дом. Гэта будзе мой вясельны падарунак яму? Або яго мне?
  
  Або падарунак на развітанне.
  
  "Дзе тут дамская пакой?" - спытала яна, устаючы, і ўсе яны ўсталі і навіслі над ёй, акрамя Піліпа Чена, якога яна была на цаля вышэй, і Гаваллан накіраваў яе.
  
  Линбар Струан адкрыў перад ёй дзверы і зачыніў яе за ёй. Затым ён усміхнуўся. "Тысяча заклад, што ў цябе нічога не атрымаецца, Жак".
  
  - Яшчэ тысячу, - сказаў Гаваллан. - І дзесяць, якія ты не атрымаеш, Линбар.
  
  "Ты згодны, - адказаў Линбар, - пры ўмове, што яна прабудзе тут месяц".
  
  "Ты сбавляешь абароты, не так, даўніна?" Сказаў Гаваллан, затым звярнуўся да Жаку: "Ну?"
  
  Француз ўсміхнуўся. - Дваццаць, што ты, Эндру, ніколі не зацягнеш такую лэдзі ў ложак - і што тычыцца цябе, юны бедны Линбар. Пяцьдзесят супраць тваёй скакавы коні кажуць пра тое ж.
  
  "Дзеля Бога, мне падабаецца мая кабылка. У Ноўбл Стары выдатныя шанцы стаць пераможцай. Яна лепшая ў нашай стайні".
  
  - Пяцьдзесят.
  
  "Сотня, і я падумаю пра гэта".
  
  "Я не так ужо моцна хачу конь". Жак усміхнуўся Піліпу Чену. "Што ты пра гэта думаеш, Філіп?"
  
  Філіп Чэн ўстаў. - Мабыць, я пайду дадому паабедаць, а вас, жарабцы, пакіну сам-насам з вашымі марамі. Цікава, аднак, што вы ўсё робіце стаўку на тое, што іншыя гэтага не зробяць — хоць ніхто з вас і не змог бы. Яны зноў засмяяліся.
  
  "Па-дурному даваць нам лішняе, а?" Сказаў Гаваллан.
  
  "Здзелка фантастычная", - сказаў Линбар Струан. "Госпадзе, дзядзька Піліп, фантастыка!"
  
  "Падабаецца яе зад", - сказаў Девиль, як сказаў бы знаўца. "А, Філіп?"
  
  Лагодны Філіп Чэн кіўнуў і выйшаў, але калі ён убачыў, што Кейсі знікае ў жаночай пакоі, ён падумаў: "Иииии, каму наогул патрэбна такая вялікая шышка?"
  
  Увайшоўшы ў жаночую пакой, Кейсі агледзелася ў жаху. Там было чыста, але пахла старой каналізацыяй, і там стаялі вёдры, пастаўленыя адно на іншае, і некаторыя былі напоўнены вадой. Пол быў выкладзены пліткай, але ў плямах ад вады і брудны. Я чула, што ангельцы не вельмі гігіенічныя, з агідай падумала яна, але тут, у Высакароднай доме? Фу! Дзіўна!
  
  Яна ўвайшла ў адну з кабінак, падлогу ў якой быў мокрым і слізкім, і, скончыўшы, пацягнуў за ручку, але нічога не адбылося. Яна паспрабавала зноў і зноў, але па-ранейшаму нічога не атрымлівалася, таму яна вылаялася і падняла вечка бачка. Бачок быў сухім і іржавым. Раздражнёная, яна адсунула засаўку на дзверы, падышла да ракавіны і ўключыла ваду, але нічога не палілося.
  
  Што не так з гэтым месцам? Б'юся аб заклад, гэтыя ўблюдкі адправілі мяне сюды наўмысна!
  
  Там былі чыстыя ручнікі для рук, таму яна няёмка наліла вядро вады ў таз, трохі расплескав, вымыла рукі, затым выцерла іх, раз'юшаны тым, што запырскала свае туфлі. Нечакана ёй прыйшла ў галаву думка, яна ўзяла іншае вядро і спусціла ваду ў прыбіральні, затым выкарыстала яшчэ адно вядро, каб зноў вымыць рукі. Сыходзячы, яна адчувала сябе вельмі бруднай.
  
  Напэўна, дзе-то прарвала чортаву трубу, і сантэхнік не прыйдзе да заўтра. Да д'ябла ўсе сістэмы водазабеспячэння!
  
  Супакойся, сказала яна сабе. Ты пачнеш рабіць памылкі.
  
  Калідор быў высланы выдатным кітайскім шаўковым дываном, а сцены абвешаны карцінамі алеем з выявай нажніцы і кітайскіх пейзажаў. Наблізіўшыся, яна пачула прыглушаныя галасы з залы пасяджэнняў і смех — такі смех бывае пры непрыстойнай жарце або непрыстойных прыкмеце. Яна ведала, што ў той момант, калі яна адкрые дзверы, добры настрой і сяброўскія адносіны знікнуць і вернецца няёмкае маўчанне.
  
  Яна адчыніла дзверы, і яны ўсе ўсталі.
  
  "У цябе праблемы з вадаправодам?" спытала яна, стрымліваючы гнеў.
  
  "Не, я так не думаю", - спалохана сказаў Гаваллан.
  
  "Ну, там няма вады. Хіба ты не ведаў?"
  
  "Вядома, тут няма— О!" Ён спыніўся. "Вы спыніліся ў гатэлі "энд Ві Эй", так што ... Вам ніхто не казаў пра недахоп вады?"
  
  Яны ўсе загаварылі адначасова, але Гаваллан дамінаваў над імі.
  
  "У гатэлі V and A ёсць уласны вадаправод — як і ў пары іншых гатэляў, — але астатнім з нас вада падаецца на чатыры гадзіны кожны чацвёрты дзень, так што вам прыйдзецца карыстацца вядром. Мне і ў галаву не прыходзіла, што ты не ведаеш. Прабач."
  
  "Як ты спраўляешся? Кожны чацвёрты дзень!"
  
  "Так. На працягу чатырох гадзін, з 6:00 да 8:00 раніцы, затым з 5:00 да 7:00 вечара. Гэта жудасна сумна, таму што, вядома, гэта азначае, што мы павінны запасацца на чатыры дні. Вядра або ванна, усё, што вы можаце. У нас не хапае вёдраў — заўтра ў нас водны дзень. Аб Божа мой, бо там была вада для цябе, ці не так?
  
  "Так, але... Ты хочаш сказаць, што вадаправод адключаны? Ўсюды?" недаверліва спытала яна.
  
  "Так", - цярпліва сказаў Гаваллан. "За выключэннем гэтых чатырох гадзін кожны чацвёрты дзень. Але ў V і A. з вамі ўсё ў парадку, паколькі яны знаходзяцца прама на набярэжнай, яны могуць штодня папаўняць свае бакі з запальніц — вядома, яны павінны гэта купляць ".
  
  - Ты не можаш прыняць душ або ванну?
  
  Линбар Струан засмяяўся. "Усе становяцца даволі недарэчнымі пасля трох дзён на такой спякоце, але, па крайняй меры, мы ўсе ў адной каналізацыі. І ўсё ж гэта трэніроўка на выжыванне - пераканацца, што поўнае вядро, перш чым сыходзіць ".
  
  "Я паняцця не мела", - сказала яна, ашаломленая тым, што выкарыстоўвала тры вёдры.
  
  "Нашы рэзервуары пустыя", - патлумачыў Гаваллан. "У гэтым годзе ў нас амаль не было дажджоў, і мінулы год таксама быў засушлівым. Па-чартоўску непрыемна, але вось вы дзе. Проста адна з такіх рэчаў. Джос."
  
  "Тады адкуль у вас бярэцца вада?"
  
  Яны няўцямна ўтаропіліся на яе. - З Кітая, вядома. Па трубах праз мяжу на Новыя тэрыторыі або на танкеры з Жамчужны ракі. Урад толькі што зафрахтовало флот танкераў, якія ходзяць уверх па Жамчужны ракі, па дамове з Пекінам. Яны дастаўляюць нам каля 10 мільёнаў галёнаў у дзень. У гэтым годзе чартар абыйдзецца ўраду больш чым у 25 мільёнаў даляраў. Суботняя газета паведаміла, што наша спажыванне знізілася да 30 мільёнаў галёнаў у дзень на 3 літра на 2 мільёны насельніцтва— у тым ліку прамысловасць. У вашай краіне адзін чалавек спажывае 150 літраў у дзень, так яны кажуць ".
  
  "Гэта ва ўсіх аднолькава? Па чатыры гадзіны кожны чацвёрты дзень?"
  
  "Нават у Вялікім Доме вы карыстаецеся вядром". Гаваллан зноў паціснуў плячыма. "Але ў тайпэна ёсць месца ў Шек-О, дзе ёсць уласны калодзеж. Мы ўсе скапливаемся там, калі нас запрашаюць, каб змыць з сябе слізь.
  
  Яна зноў падумала пра трох вёдрах вады, якія выкарыстала. Госпадзе, падумала яна, няўжо я выкарыстала ўсе? Я не памятаю, ці засталося яшчэ што-небудзь.
  
  "Думаю, мне яшчэ шмат чаму трэба навучыцца", - сказала яна.
  
  Так, яны ўсе так думалі. Ды, чорт вазьмі, так і ёсць.
  
  "Тайпэн?"
  
  "Так, Клаўдыя?" Сказаў Данросс ў интерком.
  
  - Сустрэча з Кейсі толькі што перапыненая на абед. Майстар Эндру на чацвёртай лініі. Майстар Линбар ўжо падымаецца.
  
  - Адмяні яго да заканчэння абеду. Ёсць якія-небудзь поспехі з Цу Янам?
  
  "Не, сэр. Самалёт прызямліўся своечасова, ў 8:40. Яго няма ні ў яго офісе ў Тайбэі. Ні ў яго кватэры. Я, вядома, працягну спрабаваць. І яшчэ, у мяне толькі што быў цікавы званок, тайпэн. Здаецца, містэр Бартлетт сёння раніцай ездзіў у "Ротвелл-Горнт" і меў прыватную сустрэчу з містэрам Горнтом.
  
  "Ты ўпэўнена?" спытаў ён, і ў жываце ў яго раптам пахаладзела.
  
  "Так, о, вельмі так".
  
  "Вырадак", - падумаў Данросс. Бартлетт хоча, каб я даведаўся? "Дзякуй", - сказаў ён, адкладаючы пытанне ў бок, але вельмі рады даведацца. - У суботу ты паставіш тысячу даляраў на любую конь.
  
  - О, дзякуй табе, тайбань.
  
  "Вяртайся да працы, Клаўдыя!" Ён націснуў кнопку з нумарам чатыры. "Так, Эндру? У чым справа?"
  
  Гаваллан распавёў яму самую важную частку.
  
  "20 мільёнаў наяўнымі?" - недаверліва перапытаў ён.
  
  "Цудоўнымі, выдатнымі амерыканскімі грашыма!" - Данросс адчуў, як яго лучатся па тэлефоне. "І калі я спытаў, калі Бартлетт пацвердзіць здзелку, у маленькага чысцільшчыка хапіла нахабства сказаць:" О, цяпер гэта пацверджана — я магу вылучыць да 20 мільёнаў на гэтую здзелку, не кансультуючыся з ім ці з кім-небудзь яшчэ ". Вы думаеце, гэта магчыма?"
  
  "Я не ведаю". Данросс адчуў лёгкую слабасць у каленях. "Бартлетт павінен з'явіцца з хвіліны на хвіліну. Я спытаю".
  
  - Гэй, тайпэн, калі гэта пройдзе ...
  
  Але Данросс ледзь слухаў, паколькі Гаваллан працягваў у экстазе. Гэта неверагоднае прапанову, казаў ён сабе.
  
  Гэта занадта добра. Дзе недахоп?
  
  Дзе ж гэты загана?
  
  З таго часу, як ён стаў тайпэном, яму даводзілася манеўраваць, хлусіць, угаворваць і нават пагражаць — напрыклад, Хавергиллу з банка — значна часцей, чым ён калі-небудзь чакаў, каб апярэдзіць успадкаваныя ім бедствы, прыродныя і палітычныя, якія, здавалася, абвальваліся на свет. Нават выхад на біржу не даў яму капіталу і часу, на якія ён разлічваў, таму што сусветны эканамічны спад разарваў рынкі на кавалкі. А ў жніўні мінулага года абрынуўся тайфун "Ванда", пакінуўшы пасля сябе хаос: сотні загінуўшых, сто тысяч бяздомных, паўтысячы рыбацкіх лодак загінулі, дваццаць караблёў загінулі, адзін з трох тысяч тоннажей выкінула на бераг, гіганцкі недабудаваны прычал разбураны, і ўся праграма будаўніцтва сарваная на шэсць месяцаў. Восенню Кубінскі крызіс і яшчэ большы спад. Гэтай вясной дэ Голь наклаў вета на ўступленне Вялікабрытаніі ў Агульны рынак і яшчэ большы спад. Кітай і Расія сварацца і яшчэ больш падаюць ...
  
  І зараз у мяне амаль 20 мільёнаў даляраў ЗША, але я думаю, што мы нейкім чынам замешаны ў гандлі зброяй, Цу Ян, па-відаць, у бегах, а Джон Чэн Бог ведае дзе!
  
  "Божа усемагутны!" - злосна сказаў ён.
  
  "Што?" Гаваллан ў жаху спыніўся на сярэдзіне фразы. "Што здарылася?"
  
  - О, нічога, нічога, Эндру, - сказаў ён. - Да цябе гэта не мае дачынення. Раскажы мне пра яе. Якая яна?
  
  "Добрая ў постацях, хуткая і ўпэўненая, але нецярплівая. І яна самая прыгожая птушка, якую я бачыў за апошнія гады, з патэнцыйна лепшай парай страшэнных трусікаў ў горадзе ". Гаваллан распавёў яму аб стаўках. "Я думаю, Линбар ведае, што да чаго".
  
  "Я збіраюся звольніць Фостэра і адправіць Линбара ў Сіднэй на шэсць месяцаў, хай ён там ва ўсім разбярэцца".
  
  "Добрая ідэя". Гаваллан засмяяўся. "Гэта спыніць яго пердеж ў царкве, хоць кажуць, што дамы Ўнізе вельмі ветлівыя".
  
  "Ты думаеш, гэтая здзелка адбудзецца?"
  
  "Так. Філіп быў у захапленні ад гэтага. Але гэта брудную - мець справу праз жанчыну, і гэта праўда. Як ты думаеш, мы маглі б абысці яе і дамовіцца з Бартлеттом напрамую?"
  
  "Няма. У сваёй перапісцы ён зусім ясна даў зразумець, што к. К. Чолок быў яго галоўным перамоўшчыкам ".
  
  "Ну што ж ... у пралом і ўсё такое! Што мы робім для Высакароднага Дома!"
  
  "Ты знайшоў яе слабое месца?"
  
  "Нецярпенне. Яна хоча "належаць" — быць адным з хлопчыкаў. Я б сказаў, што яе ахілесава пята ў тым, што яна адчайна хоча прызнання ў свеце мужчын ".
  
  "Няма нічога дрэннага ў тым, каб хацець гэтага - як Святога Грааля. Сустрэча з Доўсан прызначаная на заўтра на адзінаццаць?"
  
  "Так".
  
  "Папрасі Доўсан адмяніць сустрэчу, але не раней дзевяці раніцы заўтрашняга дня. Скажы яму, каб ён папрасіў прабачэння і перанёс сустрэчу на сераду ў апоўдні ".
  
  "Добрая ідэя, вывесці яе з раўнавагі, што?"
  
  - Скажы Жаку, што я сам правяду гэтую сустрэчу.
  
  "Так, тайпэн. Што наконт Джона Чена? Ты захочаш, каб ён быў там?"
  
  Пасля паўзы Данросс сказаў: "Так. Вы яго ўжо бачылі?"
  
  "Няма. Яго чакаюць да абеду — ты хочаш, каб я дагнаў яго?"
  
  "Няма. Дзе Філіп?"
  
  "Ён пайшоў дадому. Ён вернецца ў 2:30".
  
  "Добра", - падумаў Данросс і адклаў Джона Чена да гэтага часу. "Паслухай..." Зажужжал интерком. "Хвілінку, Эндру". Ён націснуў на адбой. "Так, Клаўдыя?"
  
  - Прабач, што перарываю, тайпэн, але ў мяне на другой лініі твой званок містэру Джену ў Тайбэй, і містэр Бартлетт толькі што спусціўся ўніз.
  
  "Прывядзі яго, як толькі я скончу з Джэн". Ён зноў тыцнуў пальцам у чацвёртую лінію. "Эндру, я, магчыма, спазнюся на пару хвілін. Напоі для гасцей і да таго падобнае для мяне. Я сам прывяду Бартлетта наверх.
  
  "Добра".
  
  Данросс ткнуў пальцам у другую лінію. - Цау ан, - сказаў ён на мандаринском дыялекце, — Як справы?—рады пагаварыць з дзядзькам Вэй-вэя, генералам Джэн Танг-ва, намеснікам начальніка нелегальнай гаміньданаўскай тайнай паліцыі Ганконга.
  
  - Шый-ла, - затым па-ангельску: - У чым справа, тайпэн?
  
  "Я падумаў, табе варта ведаць..." Данросс сцісла распавёў яму пра зброю і Бартлетте, аб тым, што ў справе замяшаная паліцыя, але не пра Цуяне або Джона Чене.
  
  "Иииии! Гэта сапраўды вельмі цікава".
  
  - Ды. Я таксама так падумаў. Вельмі цікава.
  
  - Вы ўпэўненыя, што гэта не Бартлетт?
  
  "Так. Падобна на тое, няма ніякай прычыны. Зусім ніякай. Было б па-дурному выкарыстоўваць свой уласны самалёт. Бартлетт не дурны, - сказаў Данросс. "Каму тут магло спатрэбіцца такое ўзбраенне?"
  
  Рушыла ўслед паўза. "Злачынныя элементы".
  
  "Трыяды?"
  
  - Не ўсе трыяды злачынцы.
  
  "Няма", - сказаў Данросс.
  
  "Я пагляджу, што я магу высветліць. Я ўпэўненая, што гэта не мае да нас ніякага дачынення, Ен. Ты ўсё яшчэ прыйдзеш у нядзелю?"
  
  "Так".
  
  "Добра. Я пагляджу, што я магу высветліць. Выпіўка ў 6:00 вечара?"
  
  - Як наконт васьмі гадзін? Ты ўжо бачыў Цуяна?
  
  "Я думаў, ён павінен быў нарадзіць толькі ў выхадныя. Хіба ён не складзе нам чацвёрку ў панядзелак з амерыканцам?"
  
  - Ды. Я чуў, што сёння ён вылецеў раннім рэйсам. Данросс стараўся гаварыць як ні ў чым не бывала.
  
  "Ён абавязкова патэлефануе - ты хочаш, каб ён патэлефанаваў"
  
  "Так. Ў любы час. Нічога важнага. Убачымся ў нядзелю ў восем".
  
  - Так, і дзякуй за інфармацыю. Калі што-небудзь пазнаю, адразу патэлефаную. "Пакуль".
  
  Данросс паклаў трубку. Ён вельмі ўважліва прыслухоўваўся да тоне голасу Джэн, але не пачуў нічога заганнага. Дзе, чорт вазьмі, Цуян?
  
  Пачуўся стук.
  
  - Ўваходзіце. - Ён устаў і пайшоў насустрач Бартлетту. - Добры дзень. Ён усміхнуўся і працягнуў руку. - Я Ен Данросс.
  
  "Лайн Бартлетт". Яны моцна паціснулі адзін аднаму рукі. "Я не занадта рана?"
  
  "Ты як раз своечасова. Ты павінен ведаць, што я люблю пунктуальнасць". Данросс засмяяўся. "Я чуў, сустрэча прайшла добра".
  
  "Добра", - адказаў Бартлетт * варожачы, меў Данросс на ўвазе сустрэчу з Горнтом. "Кейсі ведае свае факты і лічбы".
  
  "Мае калегі былі вельмі ўражаныя — яна сказала, што сама ўсё завяршыць. Ці Не так, містэр Бартлетт?"
  
  "Яна можа дамовіцца і дамовіцца да 20 мільёнаў. Чаму?"
  
  "Нічога. Проста хацеў даведацца вашу форму. Калі ласка, сядайце — у нас ёсць яшчэ некалькі хвілін. Абед пачнецца не раней 12:40. Гэта гучыць так, як быццам перад намі, магчыма, прыбытковае прадпрыемства ".
  
  "Я спадзяюся на гэта. Як толькі я звяжуся з Кейсі, магчыма, мы з табой зможам сустрэцца?"
  
  Данросс зірнуў на свой каляндар. - Заўтра ў дзесяць. Тут?
  
  "Ты ў справе".
  
  "Пакурыць?"
  
  "Не, дзякуй. Я звольніўся некалькі гадоў таму".
  
  "Я таксама — Хоць усё яшчэ хачу цыгарэту". Данросс адкінуўся на спінку крэсла. "Перш чым мы адправімся на ленч, містэр Бартлетт, ёсць пара нязначных момантаў. Я еду ў Тайбэй ў нядзелю днём, вярнуся ў аўторак да вячэры і хацеў бы, каб ты паехала са мной.
  
  Ёсць пара чалавек, з якімі я хацеў бы вас пазнаёміць, магчыма, вам спадабаецца матч па гольфе. Мы маглі б нетаропка пабалбатаць, вы маглі б агледзець патэнцыйныя месцы для вырошчвання раслін. Гэта можа апынуцца важным. Я аб усім дамовіўся, але ўзяць з сабой міс Чолок немагчыма.
  
  Бартлетт нахмурыўся, варожачы, быў лі аўторак простым супадзеннем. "Па словах начальніка Армстронга, я не магу пакінуць Ганконг".
  
  "Я ўпэўнены, што гэта можна было б змяніць".
  
  - Значыць, вы і пра зброю ведаеце? - Спытаў Бартлетт і пракляў сябе за промах. Яму ўдалося не адводзіць погляду.
  
  "О, так. Хто-то яшчэ турбаваў цябе з-за іх?" - спытаў Дан-Рос, назіраючы за ім.
  
  "Паліцыя нават мела Кейсі! Госпадзе! Мой самалёт канфіскаваны, мы ўсе пад падазрэннем, і я ні чорта не разбіраюся ні ў якім зброі".
  
  "Што ж, не варта турбавацца, містэр Бартлетт. Наша паліцыя вельмі добрая".
  
  "Я не хвалююся, проста сышоў".
  
  "Гэта зразумела", - сказаў Данросс, задаволены, што сустрэча з Армстронгам была канфідэнцыяльнай. Вельмі рады.
  
  "Госпадзе, - з млоснасцю падумаў ён, - калі Джон Чэн і Цу-ян нейкім чынам замешаны ў гэтай справе, Бартлетт, сапраўды, будзе вельмі незадаволены, і мы прайграем здзелку, і ён уступіць у канфлікт з Горнтом, і тады ... "
  
  - Як ты даведаўся аб зброі? - спытаў я.
  
  "Сёння раніцай нам паведамілі з нашага офіса ў Кай Так".
  
  - Раней нічога падобнага не здаралася?
  
  "Так". Данросс нядбайна дадаў: "Але няма нічога дрэннага ў кантрабандзе або нават у невялікі гандлі зброяй — на самай справе, гэта абодва вельмі ганаровыя прафесіі — вядома, мы займаемся імі ў іншых месцах".
  
  "Дзе?"
  
  - Куды пажадае урад Яе Вялікасці. Данросс засмяяўся. - Мы ўсе тут піраты, містэр Бартлетт, па меншай меры, для старонніх. Ён памаўчаў. - Мяркуючы, што я змагу дамовіцца з паліцыяй, вы накіроўваецеся ў Тайбэй?
  
  - Кейсі вельмі негаварлівая, - сказаў Бартлетт.
  
  - Я не сцвярджаю, што ёй нельга давяраць.
  
  "Яе проста не запрасілі?"
  
  - Некаторыя з нашых тутэйшых звычаяў трохі адрозніваюцца ад вашых, містэр Бартлетт. У большасці выпадкаў ёй будуць рады, але часам, ну, гэта пазбавіла б ад многіх цяжкасцяў, калі б яе выключылі.
  
  "Кейсі нялёгка збянтэжыць".
  
  "Я не думаў пра яе, сумеўшыся. Прабачце за шчырасць, але, магчыма, у доўгатэрміновай перспектыве гэта больш разумна ".
  
  - А калі я не змагу "адпавядаць"?
  
  "Верагодна, гэта будзе азначаць, што вы не зможаце скарыстацца унікальнай магчымасцю, што было б вельмі шкада, асабліва калі вы маюць намер падтрымліваць доўгатэрміновую сувязь з Азіяй".
  
  "Я падумаю пра гэта".
  
  - Прабач, але цяпер я павінен адказаць "так" або "не".
  
  "Ты ведаеш?"
  
  "Так".
  
  "Тады ідзі да д'ябла!"
  
  Данросс ўхмыльнуўся. - Не буду. А пакуль, нарэшце: так ці не.
  
  Бартлетт зарагатаў. "Раз ужо ты так выказаўся, я адпраўляюся ў Тайбэй".
  
  - Добра. Вядома, я папрашу сваю жонку нагледзець за міс Чолок, пакуль нас не будзе. Яна не страціць твар.
  
  "Дзякуй. Але табе не трэба турбавацца аб Кейсі. Як ты збіраешся выправіць Армстронга?"
  
  "Я не збіраюся чыніць яго, проста папрасі памочніка камісара дазволіць мне адказваць за цябе там і назад".
  
  - Умоўна-датэрміновае вызваленне мяне пад вашай апекай?
  
  "Так".
  
  "Адкуль ты ведаеш, што я проста не паеду з горада? Можа быць, я гандляваў зброяй".
  
  Данросс назіраў за ім. - Можа, і так. Можа, ты і паспрабуеш, але я магу даставіць цябе назад жывым або мёртвым, як кажуць у фільмах. Ганконг і Тайбэй знаходзяцца ў межах маіх уладанняў.
  
  - Жывы ці мёртвы, а?
  
  - Гіпатэтычна, вядома.
  
  - Колькі чалавек ты забіў за сваё жыццё?
  
  Настрой у пакоі змянілася, і абодва мужчыны глыбока адчулі гэтую змену.
  
  "Паміж ім і мной, пакуль няма небяспекі, - падумаў Данросс, - пакуль".
  
  "Дванаццаць", - адказаў ён, сабраўшыся з думкамі, хоць пытанне здзівіў яго. "Дванаццаць, у гэтым я ўпэўнены. У час вайны я быў лётчыкам-знішчальнікам. "Спитфайры". У мяне было два аднамесных знішчальніка Stuka і два бамбавіка - гэта былі "Дорн—17", і ў іх быў экіпаж з чатырох чалавек на кожным. Усе самалёты згарэлі пры падзенні. Дванаццаць, у гэтым я ўпэўнены, містэр Бартлетт. Вядома, мы расстралялі шмат цягнікоў, аўтакалон, навал войскаў. Чаму?"
  
  "Я чуў, што ты лётчык. Не думаю, што я каго-то забіваў. Я будаваў лагера, базы ў Ціхім акіяне, што-то ў гэтым родзе. Ніколі не страляў з пісталета ў гневе ".
  
  - Але табе падабаецца паляваць?
  
  "Так. У 59-м я ездзіў на сафары ў Кенію. Злавіў слана, выдатнага быка куду і шмат дзічыны для гульні ў банк".
  
  Данросс сказаў пасля паўзы: "Я думаю, што аддаю перавагу знішчаць самалёты, цягнікі і лодкі. Людзі на вайне - другараднае з'ява. Не так?"
  
  "Як толькі кіраўнік адправіць генерала на поле бою, вядома. Гэта факт вайны".
  
  - Ты чытаў "Мастацтва вайны" Сунь-цзы?
  
  "Лепшая кніга пра вайну, якую я калі-небудзь чытаў", - з энтузіязмам сказаў Бартлетт. "Лепш, чым Клаўзэвіц або Лідэл Харт, хоць яна была напісана ў 500 годзе да нашай эры".
  
  "Так?" Данросс адкінуўся назад, радуючыся магчымасці сысці ад забойстваў. "Я гадамі не ўспамінаў аб забойствах", - падумаў ён. "Гэта несправядліва ў адносінах да гэтых людзей, ці не так?"
  
  "Ты ведаў, што кніга Сунь-цзы была апублікавана на французскай мове ў 1782 годзе? У мяне ёсць тэорыя, што ў Напалеона быў асобнік".
  
  "Гэта, вядома, на рускай, і Мао заўсёды насіў з сабой асобнік, які быў сапсаваны ад выкарыстання", — сказаў Данросс.
  
  "Вы гэта чыталі?" - спытаў я.
  
  "Мой бацька ўбіў гэта ў мяне. Я павінен быў прачытаць арыгінал іерогліфамі — па-кітайску. А потым ён вельмі сур'ёзна распытваў мяне пра гэта ".
  
  Муха пачатку раздражняльна біцца аб шыбу. - Твой бацька хацеў, каб ты стаў салдатам?
  
  - Няма. Сунь-цзы, як і Макіявелі, пісаў пра жыццё больш, чым аб смерці, і аб выжыванні больш, чым пра вайну. ... Данросс зірнуў на акно, затым устаў, падышоў да яго і знішчыў муху з кантраляванай жорсткасцю, якая пасылала папераджальныя сігналы Бартлетту.
  
  Данросс вярнуўся да свайго стала. "Мой бацька лічыў, што я павінен ведаць аб выжыванні і аб тым, як звяртацца з вялікімі групамі людзей. Ён хацеў, каб я быў годны аднойчы стаць тайпэном, хоць ніколі не думаў, што я чагосьці дасягну. Ён усміхнуўся.
  
  - Ён таксама быў тайпэном?
  
  - Ды. Ён быў вельмі добры. Спачатку.
  
  "Што здарылася?"
  
  Данросс сарданічнай засмяяўся. "Ах, шкілеты так рана, містэр Бартлетт? Карацей кажучы, у нас было даволі стомнае, якое зацягнулася разыходжанне ў меркаваннях. У рэшце рэшт ён перадаў гэта справа Аластеру Струану, майму папярэдніку.
  
  "Ён усё яшчэ жывы?"
  
  "Так".
  
  - Ці азначае ваша брытанскае пераменшвання, што вы ўступілі з ім у вайну?
  
  - Сунь-цзы вельмі канкрэтна кажа аб вайне, містэр Бартлетт. Ён кажа, што ваяваць вельмі дрэнна, калі ў гэтым няма неабходнасці. Цытата: "Вышэйшую дасканаласць вайскаводніцкага майстэрства складаецца ў тым, каб зламаць супраціў ворага без бою".
  
  "Ты зламаў яго?"
  
  - Ён пайшоў з поля бою, містэр Бартлетт, як мудры чалавек, якім і быў.
  
  Твар Данросса скамянела. Бартлетт изучающе паглядзеў на яго. Абодва ведалі, што выбудоўваюць баявыя парадкі насуперак сваім жаданням.
  
  "Я рады, што прыехаў у Ганконг", - сказаў амерыканец. "Рады пазнаёміцца з вамі".
  
  - Дзякуй. Магчыма, аднойчы ты перастанеш ім быць.
  
  Бартлетт паціснуў плячыма. "Можа быць. Тым часам у нас рыхтуецца здзелка — добра для вас, добра для нас". Ён раптам усміхнуўся, падумаўшы пра Горнте і кухонным нажы. "Так. Я рады, што прыехаў у Ганконг ".
  
  "Не маглі б вы з Кейсі быць маімі гасцямі гэтым вечарам? У мяне сціплы прыём, вечарынка, прыкладна ў 8:30".
  
  -Фармальна?
  
  "Проста смокінг - гэта нармальна?"
  
  "Выдатна. Кейсі сказала, што табе падабаюцца смокінг і чорны гальштук". Затым Бартлетт звярнуў увагу на карціну на сцяне: старая карціна алеем, якая паказвае прыгожую кітаянку-лодочницу з маленькім ангельскім хлопчыкам на руках, яго светлыя валасы сабраны ў коску. "Гэта Кванс? Квант Арыстоцеля?
  
  "Так, так, гэта так", - сказаў Данросс, ледзь хаваючы сваё здзіўленне.
  
  Бартлетт падышоў і зірнуў на яе. - Гэта арыгінал?
  
  - Ды. Ты шмат ведаеш аб мастацтве?
  
  "Няма, але Кейсі распавяла мне пра Квэнсе, калі мы ехалі сюды. Яна сказала, што ён амаль як фатограф, на самай справе гісторык ранніх часоў ".
  
  "Так, так, гэта ён".
  
  - Калі я правільна памятаю, гэта павінен быць партрэт дзяўчынкі па імя Мэй-мэй, Мэй-мэй Т ' Чанг, а дзіця ад яе - Дзірка Струана?
  
  Данросс нічога не сказаў, проста глядзеў у спіну Бартлетту.
  
  Бартлетт прыгледзеўся больш уважліва. - Цяжка разглядзець вочы. Значыць, хлопчык - Гордан Чэн, будучы сэр Гордан Чэн? Ён павярнуўся і паглядзеў на Данросса.
  
  - Я не ведаю напэўна, містэр Бартлетт. Гэта адна гісторыя.
  
  Бартлетт некаторы час назіраў за ім. Двое мужчын былі добра падабраныя: Данросс трохі вышэй, але Бартлетт шырэй у плячах. У абодвух былі блакітныя вочы, у Данросса крыху больш за зеленаватыя, у абодвух шырокія, прыгнечаны асобы.
  
  - Табе падабаецца быць тайпэном Высакароднага дома? - Спытаў Бартлетт.
  
  "Так".
  
  "Я дакладна не ведаю, якія здольнасці тайпэна, але ў Par-Con я магу наймаць і звальняць каго заўгодна і магу зачыніць яго, калі захачу".
  
  "Тады ты тайпэн".
  
  "Тады мне таксама падабаецца займацца тайпэном. Я хачу ў Азію — табе патрэбен у Штатах. Разам мы маглі б зашыць ўвесь Ціхаакіянскі рэгіён у вялікую сумку для нас абодвух ".
  
  "Ці саван для аднаго з нас", - падумаў Данросс, якім падабаўся Бартлетт, нягледзячы на тое, што ён ведаў, што адчуваць да яго сімпатыю небяспечна.
  
  "У мяне ёсць тое, чаго не хапае цябе, у цябе ёсць тое, чаго не хапае мне".
  
  - Так, - сказаў Данросс. - І цяпер нам абодвум не хапае абеду.
  
  Яны павярнуліся да дзвярэй. Бартлетт быў там першым. Але ён адкрыў яе не адразу. "Я ведаю, што гэта не ў вашых звычаях, але паколькі я еду з вамі ў Тайбэй, не маглі б вы называць мяне Лайн, а я вас Ен, і мы пачнем меркаваць, колькі паставім на матч па гольфе? Я ўпэўнены, ты ведаеш, што мой гандыкапы афіцыйна роўны трынаццаці, а я ведаю, што твой афіцыйна роўны дзесяці, што, верагодна, азначае, па меншай меры, адзін удар у нас абодвух для бяспекі.
  
  "Чаму бы і няма?" Данросс адразу ж адказаў. "Але тут мы звычайна ставім не грошы, а толькі шары".
  
  - Будзь я пракляты, калі стаўлю на свой матч па гольфе.
  
  Данросс засмяяўся. "Можа быць, калі-небудзь і зразумееш. Звычайна мы тут ставім паўтузіна мячоў для гольфа — што-то ў гэтым родзе".
  
  - Гэта дрэнны брытанскі звычай ставіць грошы, Ен?
  
  "Няма. Як наконт пяцісот з кожнай боку, каманда-пераможца забірае ўсё?"
  
  - У ЗША ці Ганконгу?
  
  "Ганконг. Сярод сяброў гэта павінен быць Ганконг. Першапачаткова."
  
  Абед быў пададзены ў асабістай сталовай дырэктараў на дзевятнаццатым паверсе. Гэта была кутняя пакой Г-вобразнай формы, з высокім столлю і блакітнымі шторамі, кітайскімі дыванамі ў блакітную крапінку і вялікімі вокнамі, з якіх яны маглі бачыць Коулун і самалёты, ўзлятаюць і приземляющиеся ў Кай Так, і далёка на захад, да выспаў Стоункаттерс і Цын І, а за імі, частка Новых тэрыторый. Велізарны абедзенны стол з старадаўняга дуба, за якім лёгка маглі размясціцца дваццаць чалавек, быў застрэлены сурвэткамі, тонкім срэбрам і лепшым крышталем Waterfriend. За шасцярых з іх адказвалі чацвёра маўклівых, вельмі вымуштраваных афіцыянтаў у чорных штанах і белых туниках, вышываных эмблемай Струанов.
  
  Кактэйлі пачалі рыхтаваць яшчэ да прыходу Бартлетта і Данросса. Кейсі піў сухі марціні з гарэлкай разам з астатнімі, за выключэннем Гаваллана, у якога быў двайны ружовы джын. Бартлетту, не чакаючы запрашэння, падалі банку халоднага "анвейзера" на срэбным падносе ў георгаў стылі.
  
  "Хто табе сказаў?" - Захоплена сказаў Бартлетт.
  
  - Мае найлепшыя пажаданні ад Струана і Кампаніі, - сказаў Данросс. "Мы чулі, ты любіш менавіта так". Ён прадставіў яго Гаваллану, Девиллу і Линбару Струану і прыняў келіх шаблі са лёдам, затым усміхнуўся Кейсі. "Як у цябе справы?"
  
  "Выдатна, дзякуй".
  
  "Прабачце мяне, - звярнуўся Бартлетт да астатніх, - але я павінен перадаць Кейсі паведамленне, пакуль не забыўся. Кейсі, патэлефануй заўтра Джонстану ў Вашынгтон — даведайся, з кім нам лепш за ўсё звязацца ў тутэйшым консульстве.
  
  - Вядома. Калі я не змагу яго дастаць, я спытаю Ціма Диллера.
  
  Усё, што тычылася Джонстана, азначала "як прасоўваецца здзелка"? У адказе: Дылер меў на ўвазе "добра", Цім Дылер "вельмі добра", Джонс "дрэнна", Джордж Джонс "вельмі дрэнна".
  
  "Добрая ідэя", - сказаў Бартлетт і ўсміхнуўся ў адказ, затым звярнуўся да Данроссу: "Гэта выдатная пакой".
  
  "Гэта адэкватна", - сказаў Данросс.
  
  Кейсі засмяялася, зразумеўшы падаплёку. "Сустрэча прайшла вельмі добра, містэр Данросс", - сказала яна. "У нас ёсць прапанова для вашага разгляду".
  
  Як па—амерыканску заяўляць пра гэта вось так - без вытанчанасці! Хіба яна не ведае, што справы будуць пасля абеду, не раней. "Так. Эндру выклаў мне план", - адказаў Данросс. - Не хочаце ці яшчэ чаго-небудзь выпіць?
  
  - Не, дзякуй. Я думаю, прапанова ахоплівае ўсе, сэр. Ёсць нейкія моманты, якія вы хацелі б, каб я растлумачыў?
  
  "Я ўпэўнены, што з часам так і будзе", - сказаў Данросс, як заўсёды забаўляючыся пра сябе зваротам "сэр", якое многія амерыканскія жанчыны выкарыстоўвалі ў размове і часта недарэчна па адносінах да афіцыянтам. - Як толькі я вывучу гэта, я вам ператэлефаную. Піва для містэра Бартлетта, - дадаў ён, у чарговы раз спрабуючы адкласці размову на потым. Затым звярнуўся да Жаку: - Фа ва?
  
  Дзякуй. A rien." Пакуль нічога.
  
  "Не хвалюйся", - сказаў Данросс. Учора любімая дачка Жака і яе муж патрапілі ў сур'ёзную аўтамабільную аварыю падчас адпачынку ва Францыі — наколькі ўсё дрэнна, ён усё яшчэ чакаў вестак. "Не хвалюйся".
  
  - Няма. - Зноў галльское поціск плячыма, якое хавае глыбіню яго турботы.
  
  Жак быў стрыечным братам Данросса і далучыўся да "Струанз" у 45-м. Яго вайна была жудаснай. У 1940 годзе ён адправіў жонку і двух немаўлятаў у Англію, а сам застаўся ў Францыі. На час. Макі і турма, асуджаны, ўцёкі і зноў Макі. Цяпер яму было пяцьдзесят чатыры, моцны, спакойны мужчына, але зласлівы, калі яго правакавалі, з магутнай грудзьмі, карымі вачыма, грубымі рукамі і мноствам шнараў.
  
  "У прынцыпе, здзелка здаецца прымальнай?" Запыталася Кейсі.
  
  Данросс думках уздыхнуў і цалкам засяродзіўся на ёй. "Магчыма, у мяне ёсць сустрэчная прапанова па пары другарадных момантаў. Тым часам, - рашуча дадаў ён, - вы можаце зыходзіць з здагадкі, што ў агульных рысах гэта прымальна".
  
  "О, выдатна", - радасна сказала Кейсі.
  
  "Выдатна", - сказаў Бартлетт, не менш задаволены, і падняў сваю банку піва. "За паспяховае завяршэнне і вялікую прыбытак — для вас і для нас".
  
  Яны выпілі за славіцу, астатнія чыталі знакі небяспекі ў Данроссе, варожачы, якім будзе сустрэчную прапанову тайпэна.
  
  "Табе спатрэбіцца шмат часу, каб скончыць, Ен?" Спытаў Бартлетт, і ўсе пачулі "Ен". Линбар Струан адкрыта паморшчыўся.
  
  Да іх здзіўлення, Данросс проста сказаў "Не", як быццам гэтая фамільярнасць была цалкам звычайнай, дадаўшы: "Я сумняваюся, што адвакаты прыдумаюць што-небудзь непераадольнае".
  
  "Мы сустракаемся з імі заўтра ў адзінаццаць гадзін", - сказала Кейсі. "Містэр Девилл, Джон Чэн і я. Мы ўжо атрымалі папярэднюю згоду ... Ніякіх праблем".
  
  "Доўсан вельмі добры — асабліва ў падатковым заканадаўстве ЗША".
  
  "Кейсі, можа быць, нам варта запрасіць нашага падатковага інспектара з Нью-Ёрка", - сказаў Бартлетт.
  
  - Вядома, Лайн, як толькі ўсё будзе гатова. І Форрестер. - Ён кіраўнік нашага падраздзялення па вытворчасці пенапласту, - звярнулася яна да Данроссу.
  
  "Добра. І хопіць размоў аб крамах перад абедам", - сказаў Данросс. "Хатнія правілы, міс Кейсі: ніякіх крам з ежай, гэта вельмі шкодна для стрававання". Ён паклікаў Ліма. - Мы не будзем чакаць майстры Джона.
  
  Імгненна матэрыялізаваліся афіцыянты, вылучылі крэслы, надрукавалі назвы месцаў у срэбных падстаўках і разлілі суп.
  
  У меню значыліся херас з супам, шаблі з рыбай — ці кларэт з ростбіф і ёркшырскім пудынгам, калі вы аддаеце перавагу, — адварная фасолю, адварной бульба і адварная моркву. Дэсерт з хересным дэсертам. Портвейн з сырнай падносам.
  
  - Як доўга вы прабудзеце тут, містэр Бартлетт? - Спытаў Гаваллан.
  
  - Столькі, колькі спатрэбіцца. Але, містэр Гаваллан, паколькі, падобна на тое, мы збіраемся весці сумесны бізнес доўгі час, як наконт таго, каб вы перасталі звяртацца "містэр" Бартлетт і "міс" Кейсі і называлі нас Лайн і Кейсі.
  
  Гаваллан не зводзіў вачэй з Бартлетта. Яму хацелася б сказаць: "Што ж, містэр Бартлетт, мы аддаем перавагу працаваць у адпаведнасці з падобнымі рэчамі тут — гэта адзін з нешматлікіх спосабаў адрозніць сваіх сяброў ад знаёмых". Для нас імёны - гэта асабістая справа кожнага. Але паколькі тайпэн не пярэчыў супраць дзіўнага "Ян", я нічога не магу парабіць. - Чаму б і не, містэр Бартлетт? ён сказаў ветліва. "Не трэба цырымоніцца. Ёсць?"
  
  Жак Девиль, Струан і Данросс усмехнулись пра сябе над "містэрам Бартлеттом" і тым, як Гаваллан спрытна ператварыў непажаданае прызнанне ў прыніжэньне і страту асобы, чаго ні адзін з амерыканцаў ніколі б не зразумеў.
  
  "Дзякуй, Эндру", - сказаў Бартлетт. Затым ён дадаў: "Ен, я магу парушыць правілы і задаць яшчэ адно пытанне перад абедам: ці зможаш ты завяршыць працу да наступнага аўторка, так ці інакш?"
  
  У пакоі імгненна ўсё змянілася. Лім і іншыя слугі застылі ў нерашучасці, узрушаныя. Усе погляды звярнуліся да Данроссу. Бартлетт падумаў, што зайшоў занадта далёка, і Кейсі быў у гэтым упэўнены. Яна назірала за Данроссом. Выраз яго твару не змянілася, але вочы змяніліся. Усё ў пакоі ведалі, што тайпэна выклікалі, як мужчына выклікае іншага чалавека ў гульні ў покер. Трывай або затыкніся. Да наступнага аўторка.
  
  Яны чакалі. Здавалася, павісла цішыня. І павісла.
  
  Затым Данросс парушыў маўчанне. "Я дам вам ведаць заўтра", - сказаў ён спакойным голасам, і момант прайшоў, усе ўздыхнулі пра сябе, афіцыянты працягнулі, і ўсе расслабіліся. Акрамя Линбара. Ён усё яшчэ адчуваў пот на сваіх руках, таму што ён адзін з іх ведаў нітка, якая праходзіла праз усіх нашчадкаў Дзірка Струана — дзіўную, амаль першабытную, раптоўную цягу да гвалту, — і ён бачыў, як яна амаль праявілася тады, амаль, але не зусім. На гэты раз яно сышло. Але ўсведамленне гэтага і яго блізкасць жахнулася яго.
  
  Яго ўласная лінія адбывалася ад Робба Струана, зводнага брата і партнёра Дзірка Струана, так што ў яго жылах не было ані кроплі крыві Дзірка Струана. Ён горка шкадаваў аб гэтым і яшчэ больш ненавідзеў Данросса за тое, што той прымусіў яго захварэць ад зайздрасці.
  
  "Праклятая Струан цябе, Іэн чортаў Данросс, і ўсім вашым пакаленням", - падумаў ён і міжволі здрыгануўся пры думцы аб ёй.
  
  - У чым справа, Линбар? - Спытаў Данросс.
  
  "О, нічога, тайпэн", - сказаў ён, ледзь не выскачыўшы з уласнай скуры. "Нічога— проста раптоўная думка. Прабач".
  
  "Якая думка?"
  
  - Я як раз думала аб Ведзьме Струан.
  
  Лыжка Данросса замерла ў паветры, і астатнія ўтаропіліся на яго. - Гэта не зусім карысна для стрававання.
  
  "Не, сэр".
  
  Бартлетт зірнуў на Линбара, затым на Данросса. - Хто такая ведзьма Струан?
  
  "Шкілет", - сказаў Данросс з сухім смяшком. "У нас у сям'і шмат шкілетаў".
  
  "А хто не чуў?" Сказала Кейсі.
  
  "Ведзьма Струан была нашым вечным пудзілам — і застаецца ім да гэтага часу".
  
  "Не цяпер, тайбань, вядома", - сказаў Гаваллан. "Яна мёртвая ўжо амаль пяцьдзесят гадоў".
  
  "Можа быць, яна памрэ разам з намі, з Линбаром, Кэці і мной, з нашым пакаленнем, але я сумняваюся ў гэтым". Данросс дзіўна паглядзеў на Линбара. - А ведзьма Струан сёння ноччу вылезе з сваёй труны і зжарэ нас?
  
  - Клянуся Богам, мне не падабаецца нават жартаваць пра яе падобным чынам, тайбань.
  
  - Чума на ведзьму Струан, - сказаў Данросс. - Калі б яна была жывая, я б сказаў гэта ёй у твар.
  
  "Я думаю, ты б так і зрабіў. Так, - раптам засмяяўся Гаваллан. - Гэта я б хацеў убачыць".
  
  "Я б таксама". Данросс засмяяўся разам з ім, затым убачыў выраз твару Кейсі. "Ах, гэта проста бравада, Кейсі. Ведзьма Струан была выпладнем пекла, калі верыць палове легенд. Яна была жонкай Кулума Струана, а ён быў сынам Дзірка Струана, сынам нашага заснавальніка. Яе дзявочае прозвішча была Лёс, Тесс Брок, і яна была дачкой ненавіснага ворага Дзірка, Тайлера Брока. Паводле легенды, Кулум і Тесс збеглі ў 1841 годзе. Ёй было салодкіх шаснаццаць, і яна была прыгажуняй, а ён спадчыннікам Высакароднага Дома. Гэта было падобна на Рамэа і Джульету — за выключэннем таго, што яны выжылі, і гэта не мела ніякага значэння для кроўнай варожасці Дзірка супраць Тайлера або Струанов супраць Броков, гэта толькі ўзмацняла і ўскладняла яе. Яна нарадзілася Тесс Брок ў 1825 годзе і памерла ведзьмай Струан ў 1917 годзе ва ўзросце дзевяноста двух гадоў, бяззубай, безвалосай, ачмуранага, заганнай і жудаснай да самага свайго апошняга дня. Жыццё дзіўная штука, хейя?
  
  "Так. Часам неверагодна", - задуменна сказала Кейсі. "Чаму людзі так моцна змяняюцца з узростам - становяцца такімі кіслымі і жорсткімі? Асабліва жанчыны?"
  
  Данросс мог бы адказаць адразу: мода, і таму, што мужчыны і жанчыны старэюць па-рознаму. Гэта несправядліва, але гэта несмяротны факт. Жанчына бачыць, як з'яўляюцца маршчынкі і друзласць, і скура ўжо не такая свежая і пругкая, але яе мужчына па-ранейшаму прыгожы і запатрабаваны, а потым яна бачыць маладых долі бердс і палохаецца, што страціць яго з-за іх, і ў рэшце рэшт так і будзе, таму што яму наскучат яе прыдзіркі і агонія самакатавання - а таксама з—за яго прыроджанага некантралюемага імкнення да маладосці. . . .
  
  "Айейя, у свеце няма такога афродізіак, як маладосць", — заўсёды казаў стары Чэн-Чэн-бацька Піліпа Чена - настаўнік Лан. - Ніякіх, юны Ен, ніякіх. Ніякіх, ніякіх, ніякіх. Паслухай мяне. Ян мае патрэбу ў соках інь, але маладых соках, пра ды, яны павінны быць маладымі, маладымі сокамі, каб падоўжыць вашу жыццё і сілкаваць ян — аб, пра, о! Памятаеце, чым старэй становіцца ваш Мужчынскі Сцябло, тым больш яму патрэбна маладосць, перамены і малады энтузіязм, каб паспяхова выступаць, і чым больш, тым весялей! Але таксама памятаеце, што Выдатная Скрыначка, якая гняздуецца паміж усімі іх сцёгнамі, цудоўная хоць гэта цудоўна, цудоўна, неземно, о, так салодка і пра, так сытна, як бы гэта ні было, беражыцеся! Ha! Гэта таксама пастка, засада, камера катаванняў і твой труну!" Тады старый-престарый мужчына хіхікаў, і яго жывот падскокваў уверх-уніз, а па твары цяклі слёзы. "О, багі прыгожыя, ці не так? Яны даруюць нам рай на зямлі, але гэта існы пекла, калі ты не можаш прымусіць свайго аднавокага манаха падняць галаву, каб увайсці ў рай. Джос, дзіця маё! Гэта наш джос — прагнуць Прагную Овражку, пакуль яна цябе не з'есць, але пра-пра-пра...
  
  Павінна быць, жанчынам, асабліва амерыканкам, вельмі цяжка, падумаў Данросс, перажываць траўму старасці, непазбежнасць таго, што гэта адбудзецца так рана, занадта рана — у Амерыцы гэта горш, чым дзе-небудзь яшчэ на зямлі.
  
  "Чаму я павінен казаць вам праўду, якую вы, павінна быць, ужо ведаеце, у глыбіні душы", - спытаў сябе Данросс. Або скажыце яшчэ, што амерыканская мода патрабуе, каб вы спрабавалі здабыць вечную маладосць, якую не могуць даць вам ні Бог, ні д'ябал, ні хірург. Цябе не можа быць дваццаці пяці, калі табе трыццаць пяць, і не валодаць тридцатипятилетней маладосцю, калі табе сорак пяць, або сорокапятилетним, калі табе пяцьдзесят пяць. Прабачце, я ведаю, гэта несправядліва, але гэта факт.
  
  "Иииии, — з жарам падумаў ён, — дзякуй Богу, калі Бог ёсць, слава ўсім багам, вялікім і малым, што я мужчына, а не жанчына". Мне шкада цябе, амерыканская лэдзі з прыгожымі імёнамі.
  
  Але Данросс адказаў проста: "Я мяркую, гэта таму, што жыццё - не ложа з ружаў, і шпігуюць нас дурной таткай і дрэннымі каштоўнасцямі ў дзяцінстве — не тое што кітайцаў, якія такія разумныя — Божа, якія ж яны неверагодна разумныя! У выпадку з ведзьмай Струан, магчыма, гэта была яе гнілая кроў Броков. Я думаю, гэта быў яе джос — яе лёс, поспех або нешанцаванне. У іх з Кулумом было сямёра дзяцей, чатыры сына і тры дачкі. Усе яе сыны памерлі гвалтоўнай смерцю, двое ад "флюсу" — верагодна, чумы — тут, у Ганконгу, адзін быў забіты нажом у Шанхаі, а апошні патануў у Эра ў Шатландыі, дзе знаходзяцца зямлі нашай сям'і . Гэтага было б дастаткова, каб звесці з розуму любую маці, а таксама нянавісць і зайздрасць, якія атачалі Кулума і яе саму ўсю іх жыццё. Але калі дадаць гэта да ўсіх праблемах жыцця ў Азіі, пераход Высакароднага Дома да сыноў іншых людзей ... Што ж, вы можаце зразумець. Данросс на імгненне задумаўся, затым дадаў: "Легенда абвяшчае, што яна правілы Кулумом Струаном ўсю яго жыццё і тиранила Высакародны Дом да самай сваёй смерці — і ўсіх тайпанов, і ўсіх нявестак, і ўсіх зятьев, і ўсіх дзяцей таксама. Нават пасля таго, як яна памерла. Я памятаю, як адна мая няня-англічанка, ды гарэць ёй вечна ў пекле, сказала мне: "Табе лепш паводзіць сябе прыстойна, майстар Ен, ці я выкліку ведзьму Струан, і яна цябе зжарэ"...."Мне было не больш пяці або шасці гадоў".
  
  "Які жах!", - сказала Кейсі.
  
  Данросс паціснуў плячыма. - Няні так паступаюць з дзецьмі.
  
  "Слава Богу, не ўсе", - сказаў Гаваллан.
  
  "У мяне ніколі не было ні аднаго, хто быў бы хоць колькі-небудзь добры. Ці ган Суна, які калі-небудзь быў дрэнным ".
  
  "Што такое ган сун?" Запыталася Кейсі.
  
  "Гэта азначае "побач з целам", гэта правільнае назва для амы. У Кітаі да 49-га года ў дзяцей з заможных сем'яў і большасці тутэйшых старых еўрапейскіх і еўразійскіх сем'яў заўсёды было ўласнае "бліжэйшы да цела", якое клапацілася пра іх — у многіх выпадках яны ўтрымлівалі іх усю сваю жыццё. Большасць ган сун даюць зарок бясшлюбнасці. Іх заўсёды можна даведацца па доўгай касе, якая цягнецца ўздоўж спіны. Маю ган Сун завуць А Тат. Яна выдатная старая птушка. Яна ўсё яшчэ з намі, - сказаў Данросс.
  
  Гаваллан сказаў: "Мая маці была мне больш падобная на маці, чым мая сапраўдная".
  
  - Значыць, карга Струан - твая прабабуля? - Спытала Кейсі ў Лін-бара.
  
  "Госпадзе, няма! Не, я — я не з роду Дзірка Струана", - адказаў ён, і яна ўбачыла пот у яго на лбе, чаго яна не зразумела. "Мая лінія ідзе ад яго зводнага брата, Робба Струана. Робб Струан быў партнёрам Дзірка. Тайпэн адбыўся непасрэдна ад Дзірка, але нават у гэтым выпадку ... Ніхто з нас не адбыўся ад Ведзьмы.
  
  "Вы ўсе сваякі?" Запыталася Кейсі, адчуваючы дзіўнае напружанне ў пакоі. Яна ўбачыла, як Линбар завагаўся і паглядзеў на Данросса, калі яна паглядзела на яго.
  
  "Так", - сказаў ён. "Эндру жанаты на маёй сястры Кэці. Жак - стрыечны брат, а Линбар ... Линбар носіць нашу прозвішча". Данросс засмяяўся. "У Ганконгу ўсё яшчэ ёсць шмат людзей, якія памятаюць Ведзьму Кейсі. Яна заўсёды насіла доўгае чорнае сукенка з вялікім каўняром і пацешную капялюш з велізарным, пабітым моллю пяром - усё гэта зусім выйшла з моды, і ў яе заўсёды была з сабой чорная кіёк з срэбнай ручкай. Часцей за ўсе чацвёра насільшчыкаў насілі яе ў чым-то накшталт паланкина уверх і ўніз па вуліцах. Ростам яна была не больш пяці футаў, але круглая і моцная, як нага кулі. Кітайцы былі ў такім жа жаху ад яе. Яе мянушку было "Шаноўная старая замежная маці-дьяволица са сглазом і зубамі Дракона ".
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Гаваллан з кароткім смяшком. "Мае бацька і бабуля ведалі яе. У іх была свая гандлёвая кампанія тут і ў Шанхаі, Кейсі, але яны былі больш ці менш знішчаны падчас Першай сусветнай вайны і далучыліся да Struan's у 19-м. Мой стары распавядаў мне, што, калі ён быў хлопчыкам, яны з сябрамі хадзілі за Ведзьмай па вуліцах, і калі яна асабліва злавалася, яна вымала свае ўстаўныя зубы і грызла іх. Яны ўсе засмяяліся разам з ім, калі ён зрабіў пародыю яе. "Мой стары кляўся, што зубы ў яе былі двухфутовой вышыні і на якой-то спружыне, і яны пстрыкалі, храбусценне-храбусценне-храбусценне!"
  
  "Гэй, Эндру, я і забыўся пра гэта", - умяшаўся Линбар з ухмылкай. "Мая ган сун, А старая Фу, добра ведала Ведзьму Струан, і кожны раз, калі ты згадваў пра яе, А вочы Фу акругляліся, і яна маліла багоў, каб абараніць яе ад сурокаў і чароўных зубоў. Мой брат Кайл і я... - Ён змоўк, затым пачаў зноў іншым голасам. - Мы часта дражнілі А Фу з-за яе.
  
  Данросс сказаў Кейсі: "У Вялікім доме ёсць яе партрэт, дакладней, два. Калі табе цікава, я як-небудзь пакажу іх табе".
  
  - О, дзякуй, я б з задавальненнем. Тут ёсць фатаграфія Дзірка Струана?
  
  - Некалькі. І адзін з Роббом, яго зводным братам.
  
  "Я б з задавальненнем паглядзеў на іх".
  
  "Я таксама", - сказаў Бартлетт. "Чорт вазьмі, я ніколі нават не бачыў фатаграфіі сваіх бабулі і дзядулі, не кажучы ўжо аб партрэце майго прапрадзеда. Я заўсёды хацеў даведацца пра сваіх продкаў, якімі яны былі, адкуль прыйшлі. Я нічога пра іх не ведаю, акрамя таго, што мой дзядуля, як меркавалася, кіраваў грузавы кампаніяй на Старым Захадзе, у мястэчку пад назвай Джеррико. Павінна быць, выдатна ведаць, адкуль ты родам. Табе пашанцавала." Ён сядзеў, адкінуўшыся на спінку крэсла, прыслухоўваючыся да падводным плыням, зачараваны імі, шукаючы падказкі адносна таго часу, калі яму давядзецца вырашаць: Данросс або Горнт. "Калі гэта Данросс, Эндру Гаваллан - вораг, і яму давядзецца сысці", - сказаў ён сабе. Малады Струан ненавідзіць Данросса, француз - загадка, а сам Данросс - нітрагіцэрын і не менш небяспечны. "Твая ведзьма Струан гучыць фантастычна", - сказаў ён. - І Дырк Струан, павінна быць, таксама быў выдатным персанажам.
  
  "Вось гэта шэдэўр пераменшвання!" Сказаў Жак Девиль, яго цёмныя вочы бліснулі. "Ён быў найвялікшым піратам ў Азіі! Пачакайце, вы паглядзіце на партрэт Дзірка і ўбачыце сямейнае падабенства! Наш тайпэн - дакладная копія, і, чорт вазьмі, ён атрымаў у спадчыну ўсё горшае ".
  
  "Падай як нежывы, Жак", - лагодна сказаў Данросс. Затым, звяртаючыся да Кейсі: "Гэта няпраўда. Жак заўсёды паджартоўвае трэба мной. Я зусім на яго не падобны".
  
  - Але ты ж яго нашчадак.
  
  - Ды. Маёй прабабуляй была Уинифред, адзіная законная дачка Дзірка. Яна выйшла замуж за Лячы Струана Данросса, члена клана.
  
  У іх быў адзін сын, які прыходзіўся мне дзядулем - ён стаў тайпэном пасля Кулума. Мая сям'я — Данроссы — адзіныя прамыя нашчадкі Дзірка Струана, наколькі нам вядома.
  
  - Ты, ты сказаў, законны?
  
  Данросс ўсміхнуўся. "У Дзірка былі іншыя сыны і дочкі. Адзін сын, Гордан Чэн, быў ад лэдзі па прозвішчы Шэн, аб якой вы ведаеце. Сёння гэта лінія Чэн. Ёсць таксама лінія Т 'Чанг - ад Дункана Т' Чанга і Кейт Адпраўляецца Чанг, яго сына і дачкі ад знакамітай Мэй-мэй Т ' Чанг. Ва ўсякім выпадку, такая легенда, тут гэта агульнапрынятыя легенды, хоць ніхто не можа даказаць ці абвергнуць. - Данросс завагаўся, і ад глыбіні яго ўсмешкі ў вачах з'явіліся маршчынкі. "У Ганконгу і Шанхаі нашы папярэднікі былі, ну, у агульным, прыязныя, а кітайскія дамы прыгожыя, як тады, так і цяпер. Але яны жаніліся на сваіх дамах рэдка, а таблеткі — зусім нядаўняе вынаходства, так што вы не заўсёды ведаеце, з кім вы можаце быць у сваяцтве. Мы, э-э, мы не абмяркоўваем падобныя рэчы публічна — у праўду брытанскай манеры мы прыкідваемся, што іх не існуе, хоць усе мы ведаем, што гэта так, тады ніхто не губляе асобы. Сям'і еўразійцаў ў Ганконгу звычайна бралі прозвішча сваіх маці, у Шанхаі - бацькоў. Падобна на тое, мы ўсе змірыліся з гэтай праблемай ".
  
  "Усё гэта вельмі прыязна", - сказаў Гаваллан.
  
  - Часам, - сказаў Данросс.
  
  "Значыць, Джон Чэн твой сваяк?" Запыталася Кейсі.
  
  "Калі вярнуцца да "Эдэмскаму саду", то, я мяркую, усе сваякі адзін аднаму". Данросс глядзеў на пустое месца. Не падобна на Джона ўцякаць, - з трывогай падумаў ён, і ён не з тых, хто ўвязваецца ў кантрабанду зброі па якой бы то ні было прычыне. Або быць настолькі дурным, каб трапіцца. Цу-янь? Ну, ён шанхайец, і яго лёгка можна запанікаваць, калі ён замешаны ў гэтым. Джона занадта лёгка даведацца, каб яго не бачылі садящимся ў самалёт гэтым раніцай, так што ўсё не так. Гэта павінна быць на лодцы — калі ён збег. На лодцы куды? Макао — не, гэта тупік. Карабель? Занадта проста, падумаў ён, калі гэта было запланавана, або нават не планавалася і арганізавана за гадзіну. У любы дзень у годзе было б трыццаць ці сорак запланаваных рэйсаў ва ўсе канцы свету, вялікіх караблёў і суденышек, не кажучы ўжо пра тысячы незапланаваных джонок, і нават калі б яны былі ў бегах, некалькі даляраў тут і там, і іх было б занадта лёгка вывезці кантрабандай — як звонку, так і ўнутры. Мужчыны, жанчыны, дзеці. Наркотыкі. Што заўгодна. Але няма прычын ўвозіць кантрабандай ўнутр, акрамя людзей, наркотыкаў, зброі, спіртнога, цыгарэт і бензіну — усё астатняе бяспошлінна і без абмежаванняў.
  
  Акрамя золата.
  
  Данросс усміхнуўся пра сябе. Вы імпартуеце золата легальна па ліцэнзіі па трыццаць пяць даляраў за ўнцыю для транспарціроўкі ў Макао, і тое, што адбываецца потым, нікога не датычыцца, але прыносіць велізарную прыбытак. "Так, - падумаў ён, - і наша пасяджэнне гандлёвага савета ў Нэльсане адбудзецца сёння днём". Добра. Гэта адзінае дзелавое прадпрыемства, якое ніколі не трывае няўдачу.
  
  Узяўшы трохі рыбы з прапанаванага срэбнага падноса, ён заўважыў, што Кейсі пільна глядзіць на яго. - Так, Кейсі?
  
  "О, я проста хацела спытаць, адкуль ты ведаеш мае імёны". Яна павярнулася да Бартлетту. "Тайпэн здзівіў мяне, Лайн. Яшчэ да таго, як нас прадставілі адзін аднаму, ён назваў мяне Камалиан Чирануш, як быццам гэта была Мэры Джэйн.
  
  "Гэта па-англійску?" Гаваллан адразу спытаў.
  
  - Армянін па паходжанні.
  
  - Камалі-арн Циррранноооосссш, - сказаў Жак, якому спадабалася спалучэнне імёнаў. - Тресжоли, мадэмуазель. Us ne sontpas diffidles saufpour les cretins."
  
  "О, лес Інгліш", - сказаў Данросс, і ўсе яны засмяяліся.
  
  "Як ты даведаўся, тайпэн?" Кейсі спытала яго, адчуваючы сябе з тайпэном як дома, а не з Енам. "Ен яшчэ не належыць сабе", - падумала яна, ахопленая сваім мінулым, Ведзьмай Струан і ценямі, якія, здавалася, атачалі яго.
  
  - Я спытаў у вашага адваката.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Джон Чэн патэлефанаваў мне ўчора ўвечары каля паўночы. Вы не сказалі яму, што ўяўляе сабой к. К., і я хацеў ведаць. Было занадта рана для размовы з вашым офісам ў Лос-Анджэлесе — усяго 8 раніцы па лос-анджэлескім часу, - таму я патэлефанаваў вашаму адвакату ў Нью-Ёрк. Мой бацька казаў: "калі сумняваешся, пытай ".
  
  "У вас быў Сеймур Стейглер ТРЭЦІ ў суботу?" Здзіўлены Бартлетт спытаў.
  
  "Так. У яго доме ў Уайт-Плейнс".
  
  - Але яго хатняга нумара няма ў даведніку.
  
  "Я ведаю. Я патэлефанаваў свайму кітайскаму сябру ў ААН. Ён адшукаў яго для мяне. Я сказаў містэру Стейглеру, што хацеў даведацца з-за запрашэнняў — што, вядома, праўда. Трэба быць дакладным, ці не так?"
  
  "Так", - сказала Кейсі, захапляючыся ім. "Так, трэба".
  
  "Ты ведаў, што Кейсі была... Кейсі была жанчынай мінулай ноччу?" Спытаў Гаваллан.
  
  "Так. На самай справе я ведаў, некалькі месяцаў таму, хоць і не ведаў, за што выступае к. К.". Чаму?"
  
  - Нічога, тайпэн. Кейсі, ты казаў аб Арменіі. Твая сям'я эмігравала ў Штаты пасля вайны?
  
  "Пасля Першай сусветнай вайны ў 1918 годзе", - сказаў Кейсі, пачынаючы часта рассказываемую гісторыю. "Першапачаткова наша прозвішча было Чолокян. Калі мае бабуля і дзядуля прыехалі ў Нью-Ёрк, яны адмовіліся ад ian для прастаты, каб дапамагчы амерыканцам. Хоць у мяне ўсё яшчэ ёсць Камалиан Чирануш. Як вы ведаеце, Арменія — гэта паўднёвая частка Каўказа, на поўнач ад Ірана і Турцыі і на поўдзень ад расійскай Грузіі. Раней гэта было свабоднае суверэнная дзяржава, але цяпер усё гэта паглынута Савецкай Расіяй, Турцыяй. Мая бабуля была грузинкой — у ранейшыя часы было шмат змешаных шлюбаў. Мой народ быў раскіданы па ўсёй Асманскай імперыі, каля двух мільёнаў, але масавыя забойствы, асабліва ў 1915 г. і 16 гадах ..." Кейсі здрыганулася. "Гэта сапраўды быў генацыд. Нас засталося ледзь ці 500 000 чалавек, і цяпер мы раскіданыя па ўсім свеце. Армяне былі гандлярамі, мастакамі, вытворцамі упрыгожванняў, пісьменнікамі, а таксама ваярамі. У турэцкай арміі налічвалася каля 50 000 армян, перш чым яны былі раззброеныя, выгнаныя і расстраляныя туркамі падчас Першай сусветнай вайны — генералы, афіцэры і салдаты. Яны былі элітным меншасцю на працягу стагоддзяў ".
  
  "Дык вось чаму туркі ненавідзелі іх?" - спытаў Девиль.
  
  "Яны былі працавітымі, належалі да клану і, несумненна, былі вельмі добрымі гандлярамі і бізнесменамі - яны кантралявалі многія сферы бізнесу і гандлю. Мой дзядуля казаў, што гандаль у нас у крыві. Але, магчыма, галоўная прычына ў тым, што армяне хрысціяне - яны былі першым хрысціянскім дзяржавай у гісторыі пры римлянах — і, вядома, туркі мусульмане. Туркі заваявалі Арменію ў шаснаццатым стагоддзі, і паміж хрысціянскай царскай Расеяй і "няслушнымі" туркамі заўсёды ішла памежная вайна. Да 1917 года царская Расея была нашым сапраўдным абаронцам . . . . Туркі-асманы заўсёды былі дзіўным народам, вельмі жорсткім, вельмі дзіўным".
  
  - Ваша сям'я выбралася адтуль да таго, як пачаліся непрыемнасці?
  
  "Няма. Мае бабуля і дзядуля былі даволі багатыя і, як і многія людзі, думалі, што з імі нічога не можа здарыцца. Яны збеглі прама перад салдатамі, забраўшы двух сыноў і дачку праз заднюю дзверы з тым, што змаглі прыхапіць у сваім імкненні да свабоды. Астатнія члены сям'і так і не выжылі. Мой дзядуля подкупам дабраўся з Стамбула на рыбацкім судне, якое кантрабандай даставіла яго і маю бабулю ў
  
  Кіпр, дзе яны нейкім чынам атрымалі візы ў Штаты. У іх было трохі грошай і каштоўнасцяў — і шмат таленту. Бабуля ўсе яшчэ жывая ... яна ўсё яшчэ можа гандлявацца з лепшымі з іх ".
  
  "Ваш дзядуля быў гандляром?" Спытаў Данросс. "Так вы ўпершыню зацікавіліся бізнэсам?"
  
  "Нам, вядома, ўбілі гэта ў галаву, як толькі мы змаглі падумаць аб тым, каб быць самадастатковымі", - сказала Кейсі. - Мой дзядуля заснаваў у Провідэнсе аптычную кампанію па вытворчасці лінзаў і мікраскопаў, а таксама імпартна-экспартную кампанію, якая займаецца ў асноўным дыванамі і парфумерыяй, з невялікім колькасцю золата і каштоўных камянёў на баку. Мой бацька распрацоўваў дызайн і вырабляў ювелірныя ўпрыгажэнні. Цяпер яго няма ў жывых, але ў яго быў уласны невялікі магазін у Провідэнсе, а яго брат, мой дзядзька Бгос, працаваў з дзядулем. Цяпер, пасля смерці дзядулі, мой дзядзька кіруе імпартна-экспартнай кампаніяй. Яна невялікая, але стабільная. Мы выраслі, мая сястра і я, сярод таргоў і праблемы прыбытку. Гэта была выдатная гульня, і мы ўсе былі роўныя ".
  
  - Дзе? ... о, яшчэ трохі, Кейсі?
  
  "Не, дзякуй, я ў парадку".
  
  - Дзе вы атрымалі ступень у галіне бізнесу?
  
  "Я мяркую, усё скончана", - сказала яна. "Пасля заканчэння сярэдняй школы я прайшла двухгадовы бізнес-курсы ў Кэтрын Гібс ў Провідэнсе: стэнаграфія, машынапіс, просты бухгалтарскі ўлік, картатэка плюс некалькі асноў бізнесу. Але з тых часу, як я навучыўся лічыць, я працаваў па начах, у святочныя і выхадныя дні з дзядулем на яго прадпрыемствах. Мяне вучылі думаць, планаваць і ажыццяўляць план у жыццё, таму вялікая частка майго навучання праходзіла ў палявых умовах. Вядома, з тых часоў, як я скончыла школу, я наведвала спецыялізаваныя курсы, якія хацела наведваць, у асноўным у вячэрняй школе ". Кейсі засмяялася. "У мінулым годзе я нават прайшла адзін курс у Гарвардскай школе бізнесу, які спрацаваў як вадародная бомба для некаторых выкладчыкаў, хоць цяпер жанчыне становіцца крыху лягчэй".
  
  "Як вам удалося стаць хэтчетменом—хэтчетледи ў "Пар-Кон Індастрыз"?" - Спытаў Данросс.
  
  "Праніклівасць", - сказала яна, і яны засмяяліся разам з ёй.
  
  Бартлетт сказаў: "Кейсі - існы д'ябал у працы, Ен. Яе скорочтение фантастычнае, так што яна можа ахапіць больш, чым два звычайных кіраўніка. У яе выдатны нюх на небяспеку, яна не баіцца прымаць рашэнні, яна хутчэй заключае здзелкі, чым іх парушае, і яна не так лёгка чырванее ".
  
  "Гэта маё лепшае заўвагу", - сказала Кейсі. "Дзякуй, Лайн".
  
  "Але хіба гэта не вельмі цяжка для цябе, Кейсі?" Спытаў Гаваллан. "Хіба табе не прыходзіцца-чартоўску шмат саступаць як жанчыне, каб не адставаць? Цябе, павінна быць, нялёгка выконваць мужчынскую працу.
  
  "Я не лічу сваю працу мужчынскі, Эндру", - адразу ж адказала яна. "У жанчын такія ж добрыя мазгі і працаздольнасць, як і ў мужчын".
  
  Линбар і Гаваллан неадкладна выліліся сяброўскімі кпінамі, але Данросс перабіў іх і сказаў: "Я думаю, мы адкладзём гэта на потым. Але зноў жа, Кейсі, як ты трапіла туды, дзе працуеш у Par-Con?"
  
  "Ці павінна я расказаць табе сапраўдную гісторыю пра тое, што Ян падобны на Дзірка Струана, найвялікшага пірата Азіі, ці мне расказаць табе тую, якая стала легендай", - спытала яна сябе.
  
  Затым яна пачула, як пачаў Бартлетт, і зразумела, што можа спакойна плыць па плыні, таму што чула яго версію ўжо сотню разоў, і гэта было часткова праўдай, збольшага хлуснёй, а збольшага тым, у што ён хацеў верыць. Колькі з вашых легенд праўдзівыя — аб Ведзьме Струан і Дирке Струане, і якая ваша сапраўдная гісторыя, і як вы сталі тайпэном? Яна потягивала портвейн, атрымліваючы асалоду ад прыемнай саладосцю і дазваляючы сваім думкам адцягнуцца.
  
  "Тут што-то не так", - думала яна цяпер. Я гэта выразна адчуваю. З Данроссом што-то не так.
  
  Што?
  
  "Упершыню я сустрэў Кейсі ў Лос-Анджэлесе, Каліфорнія, каля сямі гадоў таму", — пачаў Бартлетт. "Я атрымаў ліст ад нейкага Кейсі Чолока, прэзідэнта Hed-Opticals of Providence, які хацеў абмеркаваць зліццё. У той час я займаўся будаўніцтвам па ўсім Лос-Анджэлесе — жылыя дамы, супермаркеты, пара буйных офісных будынкаў, прамысловыя, гандлёвыя цэнтры — называйце што заўгодна, я б пабудаваў гэта. У нас быў абарот у 3,2 мільёна, і я толькі што стаў публічным, але я ўсё яшчэ быў за мільён міль ад Вялікага савета дырэктараў. Я б— - Вы маеце на ўвазе Нью-Ёркскую фондавую біржу? "Так. Увогуле, Кейсі ззяе, як новенькая, і кажа, што хоча, каб я аб'яднаўся з Hed-Opticals, якая, па яе словах, сабрала ў мінулым годзе 277 600 даляраў, а затым мы разам пайшлі б за Randolf Opticals, дзядулем ўсіх іх — 53 мільёна продажаў, каціроўкі на Big Board, велізарны кавалак рынку лінзаў і куча наяўных у банку — і я сказаў, што ты вар'ят, але чаму Randolf? Яна сказала, таму што, па—першае, яна была акцыянерам "Бартлетт Канстракшн" - яна купіла дзесяць однодолларовых акцый — я ўклаў мільён акцый і прадаў 500 000 па намінале — і яна вырашыла, што для "Бартлетт Канстракшн" было б выдатна валодаць "Рэндольфом", а па-другое, "таму што гэты сукін сын Джордж Тоффер, які кіруе "Рэндолф Оптикалз", хлус, ашуканец, злодзей, і ён спрабуе выцесніць мяне з бізнесу ".
  
  Бартлетт ўхмыльнуўся і зрабіў паўзу, каб перавесці дух, а Данросс засмяяўся. "Гэта праўда, Кейсі?"
  
  Кейсі хутка вярнуўся. "О так, я сказаў, што Джордж Тоффер быў як ашуканца, ашуканцам, злодзеем і сукиным сынам. Ён і цяпер такі". Кейсі нявесела ўсміхнуўся. "І ён вызначана спрабаваў вывесці мяне з бізнесу".
  
  "Чаму?"
  
  "Таму што я сказаў яму сысці - зваліцца як нежывы".
  
  "Навошта ты гэта зрабіў?"
  
  "Я толькі што ўзначаліў кампанію Hed-Opticals. Мой дзядуля памёр годам раней, і мы з дзядзькам Бгошем падкінулі манетку, каму які бізнэс дастанецца. ... Я выйграла Hed-Opticals. Год або каля таго таму ў нас была прапанова ад Рэндольф выкупіць нашу долю, але мы адхілілі яго — у нас было добрае невялікае прадпрыемства, добрая працоўная сіла, добрыя тэхнічныя спецыялісты — сярод іх былі армяне — невялікі кавалачак рынку. Але ў нас не было капіталу і месца для манеўру, але мы справіліся, і якасць оптыкі было аптымальным. Адразу пасля таго, як я заняў гэтае месца, "выпадкова зайшоў Джордж Тоффер". Ён уяўляў сябе, божа мой, як ён уяўляў сябе. Ён сцвярджаў, што быў героем вайны ў арміі ЗША, але я даведаўся, што гэта не так — ён быў такім хлопцам. Увогуле, ён зрабіў мне яшчэ адно недарэчнае прапанова зняць з маіх рук Хед-Оптыку ... бедная маленькая дзяўчынка, якая павінна быць на кухні, а таксама "давай павячэраем сёння вечарам у маім нумары і чаму б нам крыху не павесяліцца, таму што я тут адна некалькі дзён ...." Я сказала "не", дзякуй, і ён быў вельмі засмучаны. Вельмі. Але ён пагадзіўся, вярнуўся да справы і прапанаваў, каб замест выкупу мы заключылі некаторыя з яго кантрактаў на субпадраду. Ён зрабіў мне добрая прапанова, і, трохі пагандляваўшыся, мы дамовіліся аб умовах. Калі я выканаю гэтую працу, ён сказаў, што падвоіць суму здзелкі. На працягу наступнага месяца мы выканалі працу лепш і танней, чым ён калі—небудзь мог бы гэта зрабіць - я выканаў яе ў адпаведнасці з кантрактам, і ён атрымаў фантастычную прыбытак. Але затым ён парушыў вусную агаворку і вылічыў — скраў — 20 378 даляраў, і на наступны дзень пяцёра маіх лепшых кліентаў сышлі ад нас да Рэндольфу, а на наступным тыдні яшчэ сямёра — усім ім былі прапанаваны здзелкі танней сабекошту. Ён даў мне папацець тыдзень ці дзве, а потым патэлефанаваў. - Прывітанне, дзетка, - сказаў ён, шчаслівы, як жаба ў вядры з брудам. - Я праводжу выходныя адзін на Мартас-Виньярд.- Гэта маленькі востраў ля Ўсходняга ўзбярэжжа. Затым ён дадаў: "Чаму б табе не прыйсці, і мы трохі павесялімся, абмяркуем будучыню і падваенне нашых заказаў". Я папрасіў свае грошы, а ён засмяяўся трэба мной, сказаў, каб я пасталеў, і прапанаваў мне лепш перагледзець яго прапанову, таму што пры такіх тэмпах, на якія я збіраўся пайсці, хутка не будзе Хед-оптыкі.
  
  "Я пракляў яго", - сказаў Кейсі. "Я магу нядрэнна вылаяцца, калі злуюся, і я сказаў яму, што з ім рабіць, на трох мовах. Яшчэ праз чатыры тыдні ў мяне не засталося кліентаў. Яшчэ месяц, і рабочым давялося шукаць іншую працу. Прыкладна ў той жа час я падумаў, што паспрабую Каліфорнію. Я не хацеў заставацца на Ўсходзе ". Яна крыва ўсміхнулася: "Гэта быў пытанне асобы — калі б я тады ведала аб асобе. Я падумала, што вазьму пару тыдняў адпачынку, каб вырашыць, што рабіць. І вось аднойчы я бязмэтна блукаў па кірмашы штата ў Сакрамэнта, і там была Чарга. Ён прадаваў акцыі "Бартлетт Канстракшн" ў кіёску, і я купіў...
  
  "Ён што?" Спытаў Данросс.
  
  "Вядома", - сказаў Бартлетт. "Такім чынам я прадаў больш за 20 000 акцый. Я пакрываў кірмашы штата, паштовыя заказы, супермаркеты, біржавых маклераў, гандлёвыя цэнтры - разам з інвестыцыйнымі банкамі. Вядома. Працягвай, Кейсі!"
  
  "Такім чынам, я прачытаў яго рэкламны праспект, паназіраў за ім некаторы час і падумаў, што яму шмат чаго трэба зрабіць. Яго паказчыкі, баланс і тэмпы росту былі выключнымі, і я падумаў, што ў любога, хто прадае свае акцыі, павінна быць будучыня. Таму я купіў дзесяць акцый, напісаў яму і паехаў на сустрэчу. Канец гісторыі ".
  
  "Чорт вазьмі, Кейсі, гэта так і ёсць", - сказаў Гаваллан.
  
  "Ты раскажы гэта, Лайн", - сказала яна.
  
  "Добра. Што ж, тады—"
  
  - Крыху партвейну, містэр—прабачце, Лайн?
  
  "Дзякуй, Эндру, але, э-э, ці можна мне яшчэ піва?" Яго прынеслі імгненна. "Такім чынам, Кейсі прыйшла да мяне. Пасля таго, як яна распавяла гэта амаль так жа, як цяпер, я сказаў: "Адна рэч, Кейсі, Hed-Opticals сабралі ў пракаце менш за 300 000 з лішнім даляраў у мінулым годзе. Што ён збіраецца рабіць у гэтым годзе?'
  
  "Нуль", - сказала яна са сваёй звычайнай усмешкай. "Я - абсалютны актыў "Хед-Оптикалз". Фактычна, я - гэта ўсё, што там ёсць".
  
  "Тады які сэнс мне злівацца з нулём — у мяне і так дастаткова сваіх праблем".
  
  "Я ведаю, як здаць "Рэндолф Оптикалз" у хімчыстку".
  
  "Як?" - спытаў я.
  
  "22 адсоткі Randolf s належаць тром мужчынам, і ўсе яны пагарджаюць Тоффера. З 22 адсоткамі вы маглі б атрымаць кантроль. Я ведаю, як вы маглі б займець іх давераных асоб, і, самае галоўнае, я ведаю слабасць Тоффера. '
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "ганарыстасць, і ў яго манія велічы, але больш за ўсё ён дурны".
  
  "Ён не можа быць дурным і кіраваць гэтай кампаніяй".
  
  "Магчыма, калі-то ён такім і не быў, але цяпер ён ёсць. Ён гатовы да таго, каб яго забралі".
  
  "І чаго ты хочаш ад гэтага, Кейсі?" - спытаў я.
  
  "Галава Тоффера — я хачу заняцца стральбой".
  
  "Што яшчэ?" - спытаў я.
  
  "Калі мне ўдасца паказаць вам, як ... Калі нам атрымаецца завалодаць кампаніяй Randolf Opticals, скажам, на працягу шасці месяцаў, я б хацеў ... Я б хацеў заключыць з вамі кантракт тэрмінам на адзін год, які быў бы падоўжаны да сямі, з зарплатай, якая, па вашаму думку, сувымерная з маімі здольнасцямі як вашага выканаўчага віцэ-прэзідэнта, які адказвае за набыцця. Але я б хацела гэтага як асобу, не як жанчына, проста як роўны табе чалавек. Ты, вядома, бос, але я павінна быць роўнай, як быў бы роўны мужчына, як асобу ... калі я дастаўлю тавар".
  
  Бартлетт ўхмыльнуўся і сербануў піва. "Я сказаў, што дамовіліся. Я падумаў, што мне губляць — мне з маімі паршивыми трыма чвэрцямі мільёна і ёй з яе нулявым балансам ў "Рэндолф Оптикалз" за шэсць месяцаў, цяпер гэта па-чартоўску крутая крадзеж. Так што мы паціснулі адзін аднаму рукі, як мужчына жанчыне ". Бартлетт засмяяўся. "Упершыню ў жыцці я заключыў здзелку з жанчынай, проста так — і я ніколі аб гэтым не шкадаваў ".
  
  "Дзякуй, Лайн", - ціха сказала Кейсі, і кожны з іх пазайздросціў.
  
  І пра тое, што адбылося пасля таго, як вы звольнілі Тоффера, Данросс думаў разам з усімі астатнімі. Гэта тады вы двое пачалі?
  
  - Паглынанне, - сказаў ён Бартлетту. - Усё прайшло гладка?
  
  "Брудна, але мы пралілі кроў, і ўрокі, якія я засвоіў, якія мы засвоілі, акупіліся на тысячу працэнтаў. Праз пяць месяцаў мы будзем кантраляваць сітуацыю. Мы з Кейсі пакарылі кампанію, у 53 разы перавышае нашу па памеры. У гадзіну дня мінус адзін у мяне заставалася мінус 4 мільёны даляраў у банку, і, чорт вазьмі, ледзь не ў турме, але наступны гадзіну я кантраляваў сітуацыю. Блін, гэта былі паўтара бітвы. За паўтара месяца мы яго рэарганізавалі, і цяпер выручка падраздзялення Par-Con Randolf складае 150 мільёнаў даляраў у год, а акцыі кампаніі растуць. Гэта быў класічны бліцкрыг, які задаў тон для Par-Con Industries ".
  
  - А гэты Джордж Тоффер, Кейсі? Як ты яго звольніў?
  
  Кейсі адвяла свае рыжаватыя вочы ад Лініі і перавяла іх на Данросса, і ён падумаў: "Госпадзе, як бы я хацеў валодаць табой".
  
  Кейсі сказала: "У той час, калі мы атрымалі кантроль, я ..." Яна змоўкла, калі зазваніў адзіны тэлефон, і ў пакоі раптам павісла напружанне. Усе, нават афіцыянты, неадкладна пераключылі сваю ўвагу на тэлефон - усё, акрамя Бартлетта. Фарба адхлынула ад асоб Гаваллана і Девилла. - У чым справа? - спытаў я. - Спытала Кейсі.
  
  Маўчанне парушыў Данросс. "Гэта адно з нашых хатніх правілаў. Падчас абеду не дазваляецца тэлефанаваць па тэлефоне, калі гэта не тэрмінова — асабіста для каго—то з нас".
  
  Яны глядзелі, як Лім ставіць паднос з кавай. Здавалася, прайшла цэлая вечнасць, перш чым ён перасёк пакой і зняў трубку. Ва ўсіх іх былі жонкі, дзеці і сям'і, і ўсе яны задаваліся пытаннем, што за смерць ці якое бедства, і, калі ласка, Божа, хай званок будзе каму-то іншаму, успамінаючы, калі тэлефон тэлефанаваў у апошні раз, два дні таму. Жаку. Затым, у другі раз, у мінулым месяцы, у Гаваллана памірала яго маці. Ім усім патэлефанавала на працягу многіх гадоў. Усё дрэнна.
  
  Эндру Гаваллан быў упэўнены, што званок адрасаваны яму. Яго жонка, Кэт-рэн, сястра Данросса, знаходзілася ў бальніцы для атрымання вынікаў вычарпальных аналізаў — яна хварэла на працягу некалькіх тыдняў без бачнай прычыны. Госпадзе Ісусе, падумаў ён, вазьмі сябе ў рукі, усведамляючы, што іншыя назіраюць за ім.
  
  "Вейййййй?" Лім трохі паслухаў. Ён павярнуўся і працягнуў трубку. "Гэта цябе, тайпэн".
  
  Астатнія зноў уздыхнулі і паглядзелі на Данросса. Яго хада была высокай. "Прывітанне? ... Аб чорт— што? .... Няма ... Няма, я зараз прыйду . . . . Няма, нічога не рабі, я зараз прыйду ". Яны бачылі яго ўзрушэнне, калі ён паклаў трубку ў мёртвай цішыні. Пасля паўзы ён сказаў: "Эндру, скажы Клаўдзіі, каб адклала мае дзённыя пасяджэння савета дырэктараў. Вы з Жакам працягвайце з Кейсі. Гэта быў Філіп. Баюся, беднага Джона Чена выкралі". Ён сышоў.
  
  8
  
  14:35 папаўдні. :
  
  Данросс выйшаў з машыны і паспяшаўся увайсці ў адчыненыя дзверы вялізнага асабняка ў кітайскім стылі, размешчанага высока на грэбні горы пад назвай Струанс-Mirante. Ён прайшоў міма зашклёны слугі, які зачыніў за ім дзверы, і ўвайшоў у гасціную. Гасцёўня была віктарыянскай, нясмачнай і заваленай цацанкамі і разномастной мэбляй.
  
  "Прывітанне, Філіп", - сказаў ён. "Мне так шкада. Бедны Джон! Дзе ліст?"
  
  - Вось. Устаючы, Філіп узяў яе з канапы. - Але спачатку зірні на гэта. - Ён паказаў на памяты кардонную скрынку з-пад абутку на мармуровым століку ля каміна.
  
  Перасякаючы пакой, Данросс заўважыў Дайан, жонку Піліпа Чена, якая сядзела ў крэсле з высокай спінкай ў далёкім куце. "О, прывітанне, Дайан, прабач за гэта", - зноў сказаў ён.
  
  Яна абыякава паціснула плячыма. - Джос, тайпэн. Ёй было пяцьдзясят два, яна была евразийкой, другой жонкай Філіпа Чена, прывабнай матроной, абчэпленай каштоўнасцямі, якая насіла цёмна-карычневы чонг-сам, бясцэннае каралі з нефритовых пацер і кольца з дыяментам у чатыры карата - сярод мноства іншых кольцаў. - Так, Джос, - паўтарыла яна.
  
  Данросс кіўнуў, яна яму не спадабалася крыху больш звычайнага. Ён утаропіўся на змесціва скрынкі, не датыкаючыся да яго. Сярод раскіданых скамечаны газет ён убачыў аўтаручку, у якой даведаўся ручку Джона Чена, правы кіроўцы, некалькі на звязку ключоў для ключоў, пісьмо, адрасаванае Джону Чену, Сынклэрам Тауэрс, 14А, і невялікі пластыкавы пакет з напалову засунутым у яго кавалкам тканіны. Ручкай, якую ён дастаў з кішэні, ён адкрыў вокладку вадзіцельскага пасведчання. Джон Чэн.
  
  - Адкрый пластыкавы пакет, - сказаў Філіп.
  
  - Няма. Я магу сапсаваць адбіткі пальцаў, якія на ім ёсць, - сказаў Данросс, адчуваючы сябе па-дурному, але ўсё роўна сказаўшы гэта.
  
  - О— я і забыўся пра гэта. Чорт. Вядома, адбіткі пальцаў! Мае ёсць. ... Я, вядома, адкрыў яго. Мае, павінна быць, паўсюль. Паўсюль.
  
  "Што ў ім?" - спытаў я.
  
  - Гэта— - Філіп Чэн падышоў і, перш чым Данросс паспеў спыніць яго, выцягнуў тканіна з пластыка, больш да пластыку не датыкаючыся. - У вас не можа быць адбіткаў пальцаў на тканіны, ці не так? Глядзіце! На тканіны была вялікая частка адрэзанага чалавечага вуха, парэз чысты, востры і без шчарбін.
  
  Данросс ціха вылаяўся. - Як трапіла скрынка? - спытаў ён.
  
  "Гэта было дастаўлена асабіста". Філіп Чэн дрыготкімі рукамі загарнуў вуха і паклаў яго назад у скрынку. "Я проста ... Я проста адкрыў пасылку, як зрабіў бы любы іншы. Яго даставілі ўручную паўгадзіны назад або каля таго.
  
  "Кім?"
  
  "Мы не ведаем. Гэта быў усяго толькі юнак, - сказаў слуга. Юнак на мотороллере. Яна не пазнала яго і не запісаў ні аднаго нумара. Нам дастаўляюць шмат пасылак. У ім не было нічога незвычайнага, за выключэннем надпісы "Містэр Філіп Чэн, справа надзвычайнай важнасці, выявіць асабіста" на знешняй баку ўпакоўкі, якую яна не адразу заўважыла. Да таго часу, як я выявіў яго і прачытаў ліст ... гэта быў проста хлопец, які сказаў: "Пасылка для містэра Піліпа Чена", - і пайшоў ".
  
  - Вы выклікалі паліцыю? - спытаў я.
  
  "Не, тайбань, ты сказаў нічога не рабіць".
  
  Данросс падышоў да тэлефона. - Вы ўжо датэлефанаваліся да жонкі Джона?
  
  Дыяна адразу сказала: "Чаму Філіп павінен паведамляць ёй дрэнныя навіны? Яна праявіць такі тэмперамент, што чарапіца на даху падымецца, не звяртай увагі. Патэлефануй Барбары? О божа, няма, тайпэн, не... не раней, чым мы праінфармуем паліцыю. Яны павінны сказаць ёй. Яны ведаюць, як рабіць такія рэчы."
  
  Агіду Данросса ўзрасла. - Вам лепш як мага хутчэй даставіць яе сюды. Ён набраў нумар паліцэйскага кіравання і папрасіў да тэлефона Армстронга. Той быў недаступны. Данросс назваў сваё імя, затым папрасіў злучыць яго з Браянам Квоком.
  
  "Так, тай-пэн?"
  
  "Браян, ты можаш прыехаць сюды прама цяпер? Я ў доме Піліпа Чена на назіральнай пляцоўцы Струана. Джона Чена выкралі". Ён распавёў яму пра змесціва скрынкі. Наступіла узрушаная цішыня, затым Браян Квок сказаў: "Я зараз жа прыеду. Нічога не чапайце і не дазваляйце яму ні з кім размаўляць".
  
  "Усё ў парадку".
  
  Данросс паклаў трубку. - Цяпер аддай мне ліст, Філіп. Ён трымаў яго асцярожна, трымаючы за краю. Кітайскія іерогліфы былі напісаны выразна, але не добра адукаваным чалавекам. Ён чытаў павольна, ведаючы большасць іерогліфаў:
  
  Містэр Філіп Чэн, я прашу паведаміць вам, што я востра маю патрэбу ў 500 000 ганконгскай валюце і рэальныя кансультуюся з вамі па гэтай нагоды. Вы настолькі багатыя, што гэта ўсё роўна што вырваць адзін валасоў у дзевяці быкоў. Таму, баючыся, што вы можаце адмовіцца, у мяне няма іншага выйсця, акрамя як узяць вашага сына ў закладнікі. Паступаючы такім чынам, я не баюся вашага адмовы. Я спадзяюся, што вы тройчы старанна абдумаць гэта і прымеце да сур'ёзнага разгляду. Ад вас залежыць, заявіце вы ў паліцыю або няма, сапраўдным я пасылаю некалькі артыкулаў, якія ваш сын выкарыстоўвае кожны дзень, як доказ сітуацыі, у якой знаходзіцца ваш сын. Таксама адпраўлены кавалачак вуха вашага сына. Вы павінны ўсвядоміць бязлітаснасць і жорсткасць маіх дзеянняў. Калі вы спраўна плаціце грошы, бяспеку вашага сына будзе забяспечана. Аўтар - Пярэварацень.
  
  Данросс паказаў на скрынку. "Прабачце, але вы даведаецеся... э-э... гэта?"
  
  Філіп Чэн нервова засмяяўся, і яго жонка таксама. - А ты, Ен? Ты ведаеш Джона ўсю сваю жыццё. Гэта... Як можна распазнаць што-то падобнае, хейя?
  
  "Хто-небудзь яшчэ ведае пра гэта?"
  
  "Няма, за выключэннем слуг, вядома, і Шайти Чанга, і некалькіх сяброў, якія абедалі са мной тут. Яны ... яны былі тут, калі пасылка прыбыла. Яны, так, яны былі тут. Яны сышлі, як раз перад вашым прыходам."
  
  Дайанн Чэн поерзала на крэсле і выказала тое, аб чым думаў Данросс. "Так што, вядома, да вечара пра гэта даведаецца ўвесь Ганконг!"
  
  "Так. І загалоўкі газет да світання". Данросс паспрабаваў супаставіць мноства пытанняў і адказаў, якія пазапаўнялі яго розум. - Прэса даведаецца пра... э-э... вуху і "Пярэваратні" і задаволіць з гэтага сапраўднае свята.
  
  "Так. Так, яны будуць". Філіп Чэн успомніў, што сказаў Шайти Чунг ў той момант, калі яны ўсе прачыталі ліст. "Не плаці выкуп па меншай меры тыдзень, стары сябар Філіп, і ты станеш сусветна вядомым! Ииии, уяўляеш, кавалак яго вуха і Пярэварацень! Иииии, ты станеш сусветна вядомай!"
  
  "Магчыма, справа зусім не ў яго слых, а ў выкруту", - з надзеяй выказаў здагадку Філіп Чэн.
  
  "Так". "Калі гэта вуха Джона, - падумаў Данросс, моцна устрывожаны, - і калі яны адправілі яго ў першы дзень, да якіх-небудзь перамоваў ці чаго-то яшчэ", іду ў заклад, небарака ўжо мёртвы". "Няма сэнсу прычыняць яму такую боль", - сказаў ён. "Вядома, ты заплаціш".
  
  - Вядома. Якое шчасце, што мы не ў Сінгапуры, ці не так?
  
  "Так". Цяпер па законе Сінгапура, у момант выкрадання чалавека ўсе банкаўскія рахункі сям'і замарожваюцца, каб прадухіліць выплаты выкрадальнікам. Выкраданні людзей сталі там паўсюдным з'явай, арыштаў амаль не выраблялася, кітайцы аддавалі перавагу плаціць хутка і ціха і нічога не казаць паліцыі. "Нейкі вырадак! Бедны стары Джон".
  
  — Хочаш чаю ці чаго-небудзь выпіць? - спытаў Піліп. Ты галодны?
  
  - Не, дзякуй. Я пачакаю, пакуль не прыедзе Браян Квок, а потым пайду. Данросс паглядзеў на скрынку і на ключы. Ён шмат разоў бачыў звязак ключоў. "Ключ ад сейфа прапаў", - сказаў ён.
  
  "Які ключ?" Спытала Дыяна Чэн.
  
  - У Джона заўсёды быў ключ ад банкаўскай ячэйкі на кальцы.
  
  Яна не кранулася з крэсла. - І цяпер яго там няма?
  
  "Няма".
  
  - Магчыма, ты памыляешся. Што ён заўсёды насіў яго на кальцы.
  
  Данросс паглядзеў на яе, потым на Піліпа Чена. Яны абодва ўтаропіліся на яго ў адказ. "Што ж, - падумаў ён, - калі ашуканцы не забралі яго, то цяпер гэта зрабілі Філіп або Дыяна, і на іх месцы я б зрабіў тое ж самае". Бог ведае, што можа быць у такой скрынцы. - Магчыма, я памыляюся, - спакойна сказаў ён.
  
  - Чай, тайпэн? - Спытала Дыяна, і ён убачыў цень усмешкі ў кутках яе вачэй.
  
  "Так, я думаю, што так і зраблю", - сказаў ён, ведаючы, што яны забралі ключ.
  
  Яна ўстала, гучна замовіла чай і зноў села. "Ииии, я б хацела, каб яны паспяшаліся ... паліцыя".
  
  Філіп глядзеў у акно на выпалены сад. "Я б хацеў, каб пайшоў дождж".
  
  "Цікава, колькі будзе каштаваць вяртанне Джона", - прамармытала яна.
  
  - Хіба гэта мае значэнне? - пасля паўзы спытаў Данросс.
  
  "Вядома, гэта важна", - адразу ж сказала Дыяна. "Праўда, тайпэн!"
  
  - О так, - рэхам адгукнуўся Філіп Чэн. "$500,000! Ииии, 500 000 даляраў — гэта цэлае стан. Праклятыя трыяды! Што ж, калі яны папросяць пяць, я магу пагадзіцца на 150 000 даляраў. Дзякуй богу, яны не запыталі мільён! Яго бровы ўзляцелі, а твар стаў яшчэ больш попельных. "Ні храна сабе ўсё выкрадальнікі. Яны павінны атрымаць па мордзе - усе да адзінага".
  
  "Так", - сказала Дыяна. "Брудныя трыяды. Паліцыя павінна быць больш разумнай! Больш праніклівай і сообразительной і лепш абараняць нас".
  
  "Гэта несправядліва", - рэзка сказаў Данросс. "У Ганконгу ўжо шмат гадоў не было буйных выкраданняў, а ў Сінгапуры гэта адбываецца кожны месяц! Злачыннасць тут фантастычна нізкая — наша паліцыя выконвае грандыёзную працу — грандыёзную ".
  
  "Ха", - чмыхнула Дыяна. "Яны ўсе карумпаваныя. Навошта яшчэ быць паліцыянтам, калі не для таго, каб разбагацець? Я нікому з іх не давяраю. ... Мы ведаем, о так, мы ведаем. Што тычыцца выкраданьня, хм, апошняе было шэсць гадоў таму. Гэта быў мой траюрадны брат, Фу Сан Сун — сям'і давялося заплаціць 600 000 даляраў, каб вярнуць яго ў цэласці і захаванасці. ... Гэта ледзь не разарыла іх ".
  
  "Ха!" Філіп Чэн усміхнуўся. "Збанкрутавалая Калібры Сон? Немагчыма!" Калібры Сун быў вельмі багатым шанхайскім суднаўладальнікаў гадоў пяцідзесяці, з вострым носам — занадта доўгім для кітайца. Яго празвалі Калібры Сон, таму што ён заўсёды кідаўся з танцавальнага залы у танцавальны зала, ад кветкі да кветкі ў Сінгапуры, Бангкоку і Тайбэі, Ганконг, акунаючы сваё мужчынскае годнасць у мірыяды жаночых збанкоў з мёдам, па чутках, гэта было не з-за яго мужнасці, таму што яму падабаўся куннилингус.
  
  - Паліцыя вярнула большую частку грошай, калі я правільна памятаю, і адправіла злачынцаў у турму на дваццаць гадоў.
  
  - Так, тайпэн, яны гэта зрабілі. Але на гэта ў іх сышлі месяцы. І я б не побился аб заклад, што адзін або двое паліцэйскіх ведалі больш, чым гаварылі.
  
  "Абсалютная лухта!" Сказаў Данросс. "У вас няма прычын верыць чаго-небудзь падобнага! Ніякіх".
  
  "Цалкам дакладна!" Філіп Чэн раздражнёна сказаў. "Яны злавілі іх, Дзіяна". Яна паглядзела на яго. Ён адразу ж змяніў тон. "Вядома, дарагая, некаторыя паліцэйскія могуць быць карумпаванымі, але нам тут вельмі пашанцавала, вельмі пашанцавала. Мяркую, я б не пярэчыў так моцна з—за... з-за Джона - гэта ўсяго толькі пытанне выкупу, і як сям'і нам да гэтага часу вельмі шанцавала — я б не пярэчыў, калі б не ... гэта. - Ён з агідай паказаў на скрынку. "Жудасна! І зусім нецывілізавана".
  
  "Так", - сказаў Данросс і падумаў, ці не вуха ці гэта Джона Чена, чыё гэта было — адкуль у вас вуха? Ён ледзь не засмяяўся над недарэчнасцю свайго пытання. Затым ён вярнуўся да разважанняў аб тым, ці было выкраданне як-то звязана з Цу Янам, зброяй і Бартлеттом. На кітайца не падобна калечыць ахвяру. Няма, і ўжо дакладна не так хутка. Выкраданне людзей - старажытнае кітайскае мастацтва, і правілы заўсёды былі ясныя: плаці і маўчы, і ніякіх праблем, адкладай, гавары, і яшчэ шмат праблем.
  
  Ён глядзеў у акно на сады і на шырокую паўночную панараму горада і марскога пейзажу ўнізе. Блакітнае мора было ўсеяна караблямі, джонками і сампанами. Над галавой было яснае неба, не предвещавшее дажджоў, летні мусон пастаянна дзьмуў з паўднёва-паўднёва-захаду, і ён няўцямна падумаў, як выглядалі клиперы, калі яны плылі па ветры або ішлі супраць ветру ў часы яго продкаў. У Дзірка Струана заўсёды быў таемны назіральны пункт на вяршыні гары. Адтуль мужчына мог бачыць поўдзень, усход, захад і вялікі Шеунг. Канал Сз Мун, які падыходзіў да Ганконгу з поўдня, — адзіны шлях ўнутр краіны для караблёў, якія ідуць з дома, з Англіі. З назіральнага пункта Струана гэты чалавек мог таемна заўважыць набліжанае паштовае судна і таемна падаць сігнал знізу. Затым тайпэн адпраўляў хуткі катэр за поштай першым, каб мець некалькі гадзін перавагі перад сваімі канкурэнтамі, гэтыя некалькі гадзін, магчыма, азначалі розніцу паміж станам і банкруцтвам — так вяліка час удалечыні ад дома. "Не тое, што сёння, з імгненнай сувяззю", - падумаў Дан-Рос. Нам пашанцавала — нам не трэба чакаць адказу амаль два гады, як Дирку. Госпадзе, якім, павінна быць, гэта быў мужчына.
  
  Я не павінен пацярпець няўдачу з Бартлеттом. Я павінен атрымаць гэтыя 20 мільёнаў.
  
  "Здзелка выглядае вельмі выгаднай, тайпэн", - сказаў Філіп Чэн, нібы прачытаўшы яго думкі.
  
  "Так. Так, гэта так".
  
  "Калі яны сапраўды ўкладуць грошы, мы ўсё сколотим стан, і гэта будзе х'з юнгьятт для Высакароднага дома", - дадаў ён, праззяўшы.
  
  Ўсмешка Данросса зноў стала сарданічнай. Х'з ен п меў на ўвазе "духмяны тлушч" і звычайна меў на ўвазе грошы, водкуп, выціскання, якія плацілі ўсе кітайскія рэстараны, большасць прадпрыемстваў, усё азартныя гульні, усе танцавальныя залы, усе дамы лёгкіх паводзінаў, триадам, той ці іншай форме трыяды, па ўсім свеце.
  
  "Я ўсё яшчэ знаходжу ашаламляльным той факт, што табе плацяць ўсюды, дзе працуе кітаец".
  
  "На самай справе, тайпэн", - сказала Дзіяна, як быццам ён быў дзіцем. "Як можа якой-небудзь бізнес існаваць без абароны? Натуральна, вы разлічваеце заплаціць, таму плаціце, не звяртаючы ўвагі. Кожны дае яму цябе — тую ці іншую форму цябе самога. Яе нефрытавыя каралі зазвінелі, калі яна поерзала на крэсле, яе вочы сталі цёмнымі на белым твары, што так высока цэніцца сярод кітайцаў. - Але здзелка з Бартлеттом, тайпэн, як ты думаеш, здзелка з Бартлеттом адбудзецца?
  
  Данросс назіраў за ёй. Ах, Дзіяна, сказаў ён сабе, ты ведаеш кожную важную дэталь, якую ведае Філіп аб сваім бізнэсе і аб маім бізнэсе, і Філіп б заплакаў ад лютасьці, калі б даведаўся, што ты ведаеш. Такім чынам, вы ведаеце, што ў Struan's могуць быць вельмі вялікія праблемы, калі здзелка з Бартлеттом не адбудзецца, але калі здзелка адбудзецца, то нашы акцыі ўзляцяць да нябёсаў, і мы зноў станем багатымі — і вы таксама, калі зможаце прыйсці досыць рана, каб купіць дастаткова рана. ТАК.
  
  І я ведаю, што вы, ганконскія кітаянкі, не ведаеце небараку Піліпа, таму што я нават крыху не кітаянка. Я ведаю, што вы, ганконскія кітаянкі, самыя грубыя жанчыны на зямлі, калі справа даходзіць да грошай, або, магчыма, самыя практычныя. І ты, Дзіяна, я таксама ведаю, што ты цяпер ў захапленні, як бы ты ні рабіла выгляд, што гэта не так. Таму што Джон Чэн не твой сын. З яго ліквідацыяй двое вашых уласных сыноў будуць прамымі спадчыннікамі, а ваш старэйшы, Кевін, - відавочным спадчыннікам. Таму вы будзеце маліцца так, як ніколі раней, аб тым, каб Джон сышоў назаўсёды. Вы ў захапленні. Джона выкралі і, верагодна, забілі, але што наконт здзелкі з Бартлеттом? "Дамы такія практычныя", - сказаў ён. "Чаму так, тайпэн?" спытала яна, прыжмурыўшы вочы. "Яны глядзяць на рэчы ў перспектыве".
  
  "Часам я зусім не разумею цябе, тайбань", - адказала яна з рэзкасцю ў голасе. "Што яшчэ мы можам зрабіць цяпер з Джонам Іх? Нічога. Мы зрабілі ўсё, што маглі. Калі прыходзіць ліст з патрабаваннем выкупу, мы вядзем перамовы, плацім, і ўсё застаецца па-ранейшаму. Але здзелка з Бартлеттом важная, вельмі важная, вельмі-вельмі важная, што б ні здарылася, хейя? Мо чинг, мо менгу". Няма грошай - няма жыцця.
  
  - Цалкам. Гэта вельмі важна, тайпэн. Філіп заўважыў шкатулку і здрыгануўся. - Я думаю, пры абставінах, якія склаліся, тайпэн, калі ты даруеш нас сёння ўвечары. ... Я не чэ—то...
  
  "Не, Філіп", - цвёрда сказала яго жонка. "Няма. Мы павінны сысці. Гэта пытанне рэпутацыі для ўсяго Дома. Мы пойдзем, як і планавалі. Як бы цяжка гэта ні было для нас, мы пойдзем па плане". "Добра, калі ты так кажаш". "Так". О, вядома, падумала яна, мяняючы ўвесь свой нарад, каб узмацніць драматычны эфект іх з'яўлення. Мы пойдзем туды сёння вечарам, і пра нас будзе казаць ўвесь Ганконг. Мы, вядома, возьмем з сабой Кевіна. Магчыма, зараз ён спадчыннік. Ииии! На кім павінен ажаніцца мой сын? Я павінен думаць пра будучыню цяпер. Дваццаць два - ідэальны ўзрост, і я павінен думаць аб яго новым будучыні. Так, жонка. Хто? Мне лепш выбраць прыдатную дзяўчыну адразу і хутка, калі ён спадчыннік, пакуль якая-небудзь маладая кабылка з агнём паміж ног і ненасытнай матуляй не зрабіла гэта за мяне. "Ииииах, - падумала яна, адчуваючы, як у яе падымаецца тэмпература, - божа, крый божа такое здарыцца!" - Так, - сказала яна і дакранулася да вачэй насоўкай, як быццам там была сляза. — Для беднага Джона больш нічога нельга зрабіць, акрамя як чакаць - і працягваць працаваць, планаваць і манеўраваць на карысць Высакароднага Дома. Яна паглядзела на Данросса, яе вочы заблішчалі. - Здзелка з Бартлеттом вырашыла б усе, ці не так?
  
  "Так". І вы абодва маеце рацыю, падумаў Данросс. У дадзены момант больш нічога нельга зрабіць. Кітайцы вельмі мудрыя і вельмі практычныя.
  
  Так што засяродзься на важных рэчах, — сказаў ён сабе. На важных рэчах — напрыклад, гуляеш ты ў азартныя гульні? Падумай. Хіба вы маглі б знайсці лепшае месца або час, чым тут і цяпер, каб прыступіць да ажыццяўлення плана, які вы выношвалі з тых часоў, як пазнаёміліся з Бартлеттом?
  
  Няма.
  
  - Паслухай, - сказаў ён, прыняўшы беззваротнае рашэнне, затым азірнуўся на дзверы, вядучую ў пакоі для прыслугі, каб пераканацца, што яны адны. Ён панізіў голас да заговорщического шэпту, і Філіп з жонкай нахіліліся наперад, каб лепш чуць. "У мяне была прыватная сустрэча з Бартлеттом перад абедам. Мы заключылі здзелку. Мне спатрэбяцца некаторыя нязначныя змены, але мы афіцыйна закрываем кантракт у аўторак на наступным тыдні. 20 мільёнаў гарантаваныя, і яшчэ 20 мільёнаў у наступным годзе ".
  
  Прамень Піліпа Чена быў велізарны. "Віншую".
  
  - Не так гучна, Філіп, - прашыпела яго жонка, таксама задаволеная. - У гэтых рабынь з чарапашым ротам на кухні вушы, здольныя дацягнуцца да Явы. О, але гэта цудоўная навіна, тайпэн.
  
  "Мы захаваем гэта ў сям'і", - мякка сказаў Данросс. "Сёння днём я проинструктирую нашых брокераў пачаць таемна скупляць акцыі Струана - кожны лішні пені, які ў нас ёсць. Вы робіце тое ж самае, невялікімі партыямі і размяркоўваеце заказы паміж рознымі брокерамі і намінальнымі трымальнікамі — як звычайна ".
  
  "Так. О, так".
  
  "Я асабіста купіў 40 тысяч сёння раніцай".
  
  "Наколькі падаражэюць акцыі?" Спытала Дайанн Чэн.
  
  "Двайны!"
  
  "Як хутка?"
  
  - Трыццаць дзён.
  
  "Ииии", - чмыхнула яна. "Падумай пра гэта".
  
  - Так, - пагадзіўся Данросс. - Падумаць толькі! ТАК. І вы двое будзеце распавядаць толькі сваім вельмі блізкім сваякам, якіх у вас шмат, а яны будуць распавядаць толькі сваім вельмі блізкім сваякам, якіх у вас мноства, і вы ўсё будзеце купляць і купляць, таму што гэта таемная падказка з пазалочанай аблямоўкай і наўрад ці наогул якая-небудзь авантура, якая яшчэ больш подпитает рост акцый. Той факт, што гэта ўсяго толькі сям'я, напэўна, праточыцца, і з'явяцца новыя, потым яшчэ больш, а затым афіцыйнае аб'яву аб пагадненні з Par-Con подольет алею ў агонь, і затым, на наступным тыдні, я абвяшчу аб паглынанні азіяцкай нерухомасці, і тады ўвесь Ганконг будзе купляць. Нашы акцыі ўзляцяць да нябёсаў. Затым, у патрэбны момант, я пазбаўлюся ад азіяцкай нерухомасці і займуся сапраўднай мэтай ".
  
  "Колькі акцый, тайпэн?" Спытаў Філіп Чэн, яго розум быў захоплены ўласнымі разлікамі магчымай прыбытку.
  
  "Максімум. Але гэта павінна быць толькі для сям'і. Нашы акцыі прывядуць да буму ".
  
  Дыяна ахнула. "Будзе бум?" "Так. Мы возглавим яго. Час прыйшоў, усё ў Ганконгу гатовыя. Мы забяспечым вас сродкамі, мы будзем лідэрам, і пры разумным штуршку тут і там паўстане панічны ўцёкі ".
  
  Запанавала магільнае маўчанне. Данросс заўважыў сквапнасць на яе твары.
  
  Яе пальцы перабіралі нефрытавыя пацеры. Ён бачыў, што Філіп глядзіць удалячынь, і ведаў, што частка яго думак компрадора была сканцэнтравана на розных вэксалях, якія ён, Філіп, падпісаў для Struan's і якія павінны былі быць выплачаныя праз трынаццаць-трыццаць дзён: 12 мільёнаў даляраў ЗША для Toda Shipping Industries з Ёкагаме за два звыштонкіх грузавых судна, 6 800 000 даляраў Міжнароднаму гандлёваму банку Orlin і 750 000 даляраў Цу-яну, які вырашыў для яго іншую праблему. Але больш за ўсё Філіп думаў аб 20 мільёнах даляраў Бартлетта і росце акцый — падваенні, якое ён адвольна прагназаваў.
  
  Двайны?
  
  Ні за што — ні за што, ні за што на свеце ...
  
  Калі толькі не будзе буму. Калі толькі не будзе буму!
  
  Данросс адчуў, як у яго часта забілася сэрца. - Калі адбудзецца выбух... Госпадзе, Філіп, мы справімся!
  
  "Так—так, я згодны, Ганконг паспеў. Ах так". Вочы Піліпа Чена заблішчалі, а пальцы забарабанили. "Колькі акцый, тайпэн?"
  
  "Кожны бл—"
  
  Усхваляваная Дыяна перабіла Данросса: "Філіп, на мінулым тыдні мой астролаг сказаў, што гэты месяц будзе важным для нас! Бум! Вось што ён, павінна быць, меў на ўвазе ".
  
  "Дакладна, я памятаю, ты казала мне, Дыяна. О-О-о! Колькі акцый, тайпэн?" ён спытаў зноў.
  
  "Кожны чортаў пені! Мы зробім гэта грандыёзным падзеяй. Але сям'я толькі да пятніцы. Абсалютна да пятніцы. Затым, пасля закрыцця рынку, я апублікую здзелку з Бартлеттом . . . . "
  
  - Ииииии, - прашыпела Дыяна.
  
  - Ды. У выходныя я скажу "без каментароў" — ты пераканайся, што ты недаступны, Філіп, — і прыйдзеш у панядзелак раніцай, усе будуць у захапленні. Я ўсё роўна скажу "без каментароў", але ў панядзелак, мы купляем адкрыта. Затым, адразу пасля закрыцця таргоў ў панядзелак, я абвяшчу, што ўся здзелка пацверджана. Затым наступіць аўторак ... "
  
  "Бум уключаны!" - крыкнуў я.
  
  "Так".
  
  "О, шчаслівы дзень", - захоплена прохрипела Дыяна. "І кожны аматар, слуга, кулі, бізнэсмэн вырашыць, што іх праца ідэальная, і вонкі выйдуць іх зберажэнні, і ўсё будзе накормлено, усе запасы ўзляцяць. Які жаль, што заўтра не будзе рэдакцыйнай артыкула ... Яшчэ лепш, астролага ў адной з газет.... скажам, Стогадовы Фонг ... або... Яе вочы амаль заблішчалі ад хвалявання. - А як наконт астролага, Філіп?
  
  Ён узрушана ўтаропіўся на яе. - Стары Сляпы Танг?
  
  - Чаму б і не? Трохі х'з ен яу на далоні ... або абяцанне некалькіх сілкоў любога гатунку, які вы назавеце. Хейя?
  
  "Ну, я—"
  
  - Пакінь гэта мне. Стары Сляпы Танг у мяне ў абавязку, я адправіў яму дастаткова кліентаў! ТАК. І ён не моцна памыліцца, абвясціўшы аб нябесных азнакі, наперад абвяшчаюць найвялікшы бум у гісторыі Ганконга, ці не так?"
  
  9
  
  17:25 ВЕЧАРА. :
  
  Паліцэйскі патолагаанатам, доктар Мэн, наладзіў фокус мікраскопа і вывучыў кавалачак плоці, які ён выразаў з вуха. Браян Квок нецярпліва назіраў за ім. Доктар быў маленькім педантычным кантонцем ў акулярах з тоўстымі лінзамі, якія сядзелі ў яго на лбе. Нарэшце ён падняў вочы, і акуляры зручна з'ехалі яму на пераноссе. "Ну, Браян, гэта магло быць выразана з жывога чалавека, а не з трупа . . . магчыма. Магчыма, на працягу апошніх васьмі ці дзесяці гадзін. Сінякі ... Вось, паглядзіце на спіну" — доктар Мэн далікатна паказаў на плямы на спіне і уверсе— "... для мяне гэта вызначана паказвае на тое, што чалавек быў жывы ў той час".
  
  - Чаму сінякі, доктар Мэн? Што іх выклікала? Парэз?
  
  "Гэта магло быць выклікана тым, што хто-то моцна трымаў ўзор, - асцярожна выказаў здагадку доктар Мэн, - калі яго даставалі".
  
  - Чым — нажом, брытвай, канцылярскім нажом або кітайскім здрабняльнікам для падрыхтоўкі ежы?
  
  - З дапамогай вострага інструмента.
  
  Браян Квок ўздыхнуў. "Гэта забіла б каго-небудзь? Шок? Каго-небудзь накшталт Джона Чена?"
  
  Доктар Мэн сашчапіў пальцы хаткай. "Магчыма, гэта магчыма. Магчыма, няма. У яго ў анамнезе былі праблемы з сэрцам?"
  
  "Яго бацька сказаў, што ён гэтага не рабіў — я яшчэ не правяраў у яго ўласнага лекара — гэты мярзотнік ў адпачынку, але Джон ніколі не падаваў ніякіх прыкмет таго, што ён не здаровы".
  
  "Гэта калецтва, верагодна, не павінна забіць здаровага чалавека, але тыдзень ці два яму будзе вельмі нязручна". Доктар празьзяў. "Сапраўды, вельмі нязручна".
  
  - Госпадзе! - Усклікнуў Браян. - Ты можаш даць мне што-небудзь, што дапамагло б?
  
  "Я судовы патолагаанатам, Браян, а не празорлівец". "Ты можаш сказаць, еўразійскае гэта вуха або чыста кітайскае?" "Няма. Не, з гэтым узорам гэта было б амаль немагчыма. Але гэта вызначана не англосакс, не індзеец і не негроид. "Доктар Мэн зняў акуляры і блізарука ўтаропіўся на высокай суперінтэнданта. "Магчыма, гэта выкліча сапраўдны перапалох у Доме Чэн, хейя?"
  
  "Так. І Высакародны дом". Браян Квок на імгненне задумаўся. "Па вашаму думку, гэты пярэварацень, гэты маньяк, вы б сказалі, што ён кітаец?"
  
  "Почырк мог належаць цывілізаванаму чалавеку, ды — у роўнай ступені гэта мог быць чалавек з набярэжнай, той, хто прыкідваецца цывілізаваным чалавекам. Але калі ён ці яна былі цывілізаваным чалавекам, гэта не абавязкова азначае, што ліст напісаў той жа чалавек, які здзейсніў гэта дзеянне ".
  
  "Я ведаю гэта. Якія шанцы, што Джон Чэн мёртвы?"
  
  "З-за калецтваў?"
  
  "З таго факту, што Пярэварацень, або, што больш верагодна, Пярэваратні, паслалі вуха яшчэ да пачатку перамоваў".
  
  Маленькі чалавечак усміхнуўся і суха сказаў: "Вы маеце на ўвазе "забі аднаго, каб тэрарызаваць дзесяць тысяч" старога Сунь-цзы? Я не ведаю. Я не разважаю пра такіх бязважкіх рэчах. Я ацэньваю шанцы толькі на конях, Браян, або на фондавай біржы. Як наконт "Залаты лэдзі" Джона Чена ў суботу?"
  
  "У яе выдатны шанец. Вызначана. І "Высакародная зорка" Струана, і "Рыба—лоцман" Горнта, і нават больш, "Дзяўчына-ірыска" Рычарда Кванга. Іду ў заклад, яна будзе фаварытам. Але Голден Лэдзі - сапраўдная фанатка. Яна пачне прыкладна тры да аднаго. Яна летунья, і выхад пойдзе ёй на карысць. Сухі. У мокрую надвор'е ад яе ніякага толку.
  
  - А, ёсць якія-небудзь прыкметы дажджу?
  
  - Магчыма. Кажуць, насоўваецца навальніца. Нават невялікая кропля можа ўсё змяніць.
  
  - Тады лепш, каб дажджу не было да нядзелі, хейя?
  
  - У гэтым месяцы дажджу не будзе - калі толькі нам не вельмі пашанцуе.
  
  "Ну, калі ідзе дождж, то ідзе, а калі няма, то гэта ўсё роўна! Набліжаецца зіма — тады гэтая праклятая вільготнасць знікне". Доктар Мэн зірнуў на насценны гадзіннік. Было 5:35 вечара. - Як наконт невялікага шкляначкі, перш чым мы разыходзімся па дамах?
  
  - Не, дзякуй. Мне яшчэ трэба сёе-тое зрабіць. Па-чартоўску непрыемна ўсё гэта.
  
  "Заўтра я пагляджу, якія доказы я змагу знайсці па тканіны, абгортачнай паперы або іншых рэчаў. Магчыма, вам дапамогуць адбіткі пальцаў", - дадаў доктар.
  
  "Я б не стаў на гэта ставіць. Уся гэтая аперацыя вельмі смярдзючая. Сапраўды, вельмі смярдзючая".
  
  Доктар Мэн кіўнуў, і яго голас страціў мяккасць. "Што-небудзь звязанае з Высакародным домам і іх лялечным домам смярдзючкі Чена. Не так?"
  
  Браян Квок перайшоў на сетъяп, адзін з асноўных дыялектаў правінцыі Квантун, на якім кажуць многія ганконскія кантонцы. "Э, брат, ці не хочаш ты сказаць, што ўсе без выключэння капіталістычныя бегавыя сабакі смярдзючыя, з якіх Высакародны дом і Дом Чэн з'яўляюцца галоўнымі і ў іх шмат гною?" ён сказаў жартаўліва.
  
  "Ах, Брат, няўжо ты яшчэ не ведаеш, у глыбіні душы, што вятры пераменаў дзьмуць па ўсім свеце? І Кітай пад несмяротным кіраўніцтвам старшыні Мао, і Мао думаў, што ён з'яўляецца вядучым...
  
  "Трымай свой зварот у сваю веру пры сабе", - холадна сказаў Браян Квок, зноў пераходзячы на ангельскую. "Большасць думак Мао запазычаны з прац Сунь-цзы, Канфуцыя, Маркса, Лао-Цзы і іншых. Я ведаю, што ён паэт — вялікі, — але ён ўзурпаваў уладу ў Кітаі, і цяпер там няма свабоды. Ніякай."
  
  "Свабода?" - задзірліва перапытаў маленькі чалавечак. "Што такое свабода на некалькі гадоў, калі пад кіраўніцтвам старшыні Мао Кітай зноў стаў Кітаем і вярнуў сабе законнае месца ў свеце. Цяпер Кітая баяцца ўсе брудныя капіталісты! Нават рэвізіянісцкая Расія".
  
  "Так. Я згодны. За гэта я дзякую яго. А пакуль, калі табе тут не падабаецца, едзь дадому ў Кантон і надрывай яйкі ў сваім камуністычным раі, і ні хрэна сабе ўсе камуністы — і іх пасажыры!"
  
  "Вам варта з'ездзіць туды, паглядзець самім. Гэта прапаганда, што камунізм шкодны для Кітая. Вы што, газет не чытаеце? Цяпер ніхто не галадае".
  
  - А як наконт дваццаці з лішнім мільёнаў чалавек, якія былі забітыя пасля захопу ўлады? Як наконт усёй гэтай "прамывання мазгоў"?
  
  "Больш прапаганды! Толькі таму, што ты хадзіў у англійскія і канадскія дзяржаўныя школы і кажаш як капіталістычная свіння, не азначае, што ты адзін з іх. Памятай аб сваім паходжанні ".
  
  "Я ведаю. Я памятаю гэта вельмі добра".
  
  "Твой бацька памыліўся, адаслаўшы цябе!" Усім было вядома, што Браян Квок нарадзіўся ў Кантоне і ва ўзросце шасці гадоў быў адпраўлены ў школу ў Ганконгу. Ён быў такім добрым вучнем, што ў 37-м, калі яму было дванаццаць, ён выйграў стыпендыю ў выдатнай дзяржаўнай школе ў Англіі і паступіў туды, а затым у 39-м, з пачаткам Другой сусветнай вайны, уся школа была эвакуіравана ў Канаду. У 42-м, у васемнаццаць гадоў, ён скончыў школу лепшым у сваім класе, стаўшы старэйшым прэфектам, і паступіў на службу ў Каралеўскую канадскую конную паліцыю ў іх аддзяленні ў цывільным у велізарным Кітайскім квартале Ванкувера. Ён казаў на кантонская дыялекце, мандаринском дыялекце, сейяпском дыялекце і служыў з адзнакай. У 45-м ён папрасіў пераводу ў Каралеўскую паліцыю Ганконга. З неохотного адабрэння КККП, якая хацела, каб ён застаўся, ён вярнуўся. "Ты дарма працуеш на іх, Браян", - працягнуў доктар Мэн. "Вы павінны служыць масам і працаваць на Партыю!"
  
  "Партыя забіла майго бацькі, маю маці і вялікую частку маёй сям'і ў 43-м!"
  
  "Гэтага ніколі не было доказаў! Ніколі. Гэта былі чуткі. Магчыма, гэта зрабілі гоминьдановские д'яблы — тады ў Кантоне панаваў хаос. Я быў там, я ведаю! Магчыма, вінаватыя японскія свінні — ці трыяды — хто ведае? Як ты можаш быць упэўнены?"
  
  "Я ўпэўнены, клянуся Богам".
  
  "Быў ці сведка? Няма! Ты сам мне гэта сказаў!" Голас Мэна сарваўся, і ён блізарука ўтаропіўся на яго. "Айейя, ты кітаянка, выкарыстоўвай сваю адукацыю для Кітая, для мас, а не для капіталістычнага уладара".
  
  "Уверх па тваёй!"
  
  Доктар Менгу засмяяўся, і яго акуляры з'ехалі на кончык носа. "Пачакайце, супэрінтэндант Кар-шан Квок. Аднойчы вашы вочы адкрыюцца. Аднойчы ты ўбачыш усю прыгажосць гэтага".
  
  "А пакуль дастаць мне некалькі чортавых адказаў!" Браян Квок выйшаў з лабараторыі і накіраваўся па калідоры да ліфта, яго кашуля прыліпла да спіны. "Лепш бы пайшоў дождж", - падумаў ён.
  
  Ён увайшоў у ліфт. Іншыя паліцэйскія павіталі яго, а ён іх. На трэцім паверсе ён выйшаў і прайшоў па калідоры ў свой кабінет. Армстронг чакаў яго, ляніва чытаць кітайскую газету. "Прывітанне, Роберт", - сказаў ён, радуючыся яго бачыць. "Што новенькага?"
  
  - Нічога. А як наконт цябе?
  
  Браян Квок пераказаў яму, што сказаў доктар Мэн.
  
  - Гэты маленькі засранец і яго "магчыма"! Адзінае, на што ён заўсёды звяртае ўвагу, — гэта на трупы, і нават тады яму прыйдзецца праверыць пару разоў.
  
  - Так — або пра старшыню Мао.
  
  "О, ён зноў быў на той заезджанай пласцінцы?"
  
  "Так". Браян Квок ўхмыльнуўся. "Я сказаў яму вяртацца ў Кітай".
  
  "Ён ніколі не сыдзе".
  
  "Я ведаю". Браян ўтаропіўся на стос папер у сваім скрыні для ўваходных і ўздыхнуў. Затым ён сказаў: "Гэта не падобна на мясцовага жыхара - так хутка адрэзаць вуха".
  
  - Не, калі гэта сапраўднае выкраданьне.
  
  "Што?"
  
  "Гэта магла быць крыўда, а выкраданне - прыкрыццё", - сказаў Армстронг, і яго заезженное твар посуровело. "Я згодны з вамі і Данроссом. Я думаю, яны прыкончылі яго".
  
  "Але чаму?"
  
  "Магчыма, Джон спрабаваў збегчы, задумаў бойку, і яны ці ён запанікаваў, і перш чым яны ці ён зразумелі, што адбываецца, яны ці ён пырнули яго ўдарылі нажом або тупым прадметам". Армстронг ўздыхнуў і пацягнуўся, каб аслабіць напружанне ў плячах. "У любым выпадку, даўніна, наш Вялікі Белы Бацька хоча, каб гэта справа было вырашана хутка. Ён аказаў мне гонар, патэлефанаваўшы і сказаўшы, што губернатар асабіста тэлефанаваў, каб выказаць сваю заклапочанасць ".
  
  Браян Квок ціха вылаяўся. - Брудныя навіны распаўсюджваюцца хутка! У прэсе пакуль нічога няма?
  
  - Няма, але гэта па ўсім Ганконгу, і да раніцы распалены вецер будзе раздзімаць нам хвасты. Містэр чортаў эсквайру—пярэварацень, якому дапамагае заражаная воспай, черносотенные, несговорчивая ганконская прэса, баюся, не прынясе нам нічога, акрамя гора, пакуль мы не зловім ўблюдка або ублюдкаў ".
  
  "Але мы зловім яго, о так, мы зловім яго!"
  
  - Ды. Як наконт піва ці, лепш, вельмі вялікага джыну з тонікам? Я б не адмовіўся.
  
  "Добрая ідэя. У цябе зноў разбалеўся жывот?"
  
  "Так. Мэры кажа, што ўсе добрыя думкі я трымаю ў сабе". Яны разам засмяяліся, накіраваліся да дзвярэй і былі ў калідоры, калі зазваніў тэлефон.
  
  "Пакінь гэтую чортаву штуку, не адказвай, ад яе адны непрыемнасці", - сказаў Армстронг, ведаючы, што ні ён, ні Браян ніколі яе не пакіне.
  
  Браян Квок падняў трубку і замёр.
  
  Гэта быў Роджэр Крос, старэйшы супэрінтэндант, дырэктар спецыяльнай разведкі. - Так, сэр?
  
  "Браян, не мог бы ты, калі ласка, падняцца прама цяпер".
  
  "Так, сэр".
  
  - Армстронг з вамі? - спытаў я.
  
  "Так, сэр".
  
  "І прывядзі яго". Тэлефон адключыўся.
  
  "Так, сэр". Ён паклаў трубку і адчуў, як пот выступіў у яго на спіне. "Бог хоча, каб мы выступалі двойчы".
  
  Сэрца Армстронга падскочыла. "А? Я?" Ён дагнаў Браяна, які накіроўваўся да ліфта. "Якога чорта я яму патрэбны? Я цяпер не ў СІ.
  
  "Нашы не разважаюць чаму, нашы проста гадзяць, калі ён нешта мармыча". Браян Квок націснуў кнопку "Уверх". "Што здарылася?"
  
  "Павінна быць, што-то важнае. Магчыма, мацярык?"
  
  - Чжоу Эньлай зрынуў Мао, і умераныя прыйшлі да ўлады?
  
  "Летуценнік! Мао памрэ на сваёй пасадзе — Бажаство Кітая".
  
  "Адзінае добрае, што вы можаце сказаць пра Мао, гэта тое, што ён у першую чаргу кітаец, а ў другую - камуніст. Праклятыя богам камуністы!"
  
  "Гэй, Браян, можа быць, Саветы зноў нагнятаюць абстаноўку на мяжы. Яшчэ адзін інцыдэнт?"
  
  "Магло быць. ТАК. Будзе вайна — так, ідзе вайна паміж Расеяй і Кітаем. У гэтым Мао таксама правоў ".
  
  "Саветы не настолькі дурныя".
  
  "Не рабі стаўку на гэта, даўніна. Я казаў гэта раней і паўтару зноў: Парады - сусветны вораг. Пачнецца вайна — хутка ты павінен будзеш мне тысячу даляраў, Роберт.
  
  "Не думаю, што хачу плаціць па гэтаму заклад. Забойства будзе жахлівым".
  
  "Так. Але гэта ўсё роўна адбудзецца. У гэтым Мао зноў правоў. Гэта будзе агідна, вядома, але не катастрафічна ". Браян Квок раздражнёна зноў націснуў кнопку ліфта. Раптам ён падняў галаву. - Вы не думаеце, што ўварванне з Тайваня, нарэшце, пачалося?
  
  "Гэты стары каштан? Гэтая старая нязбытная мара? Кінь гэта, Браян! Чан Кайшы ніколі не змыецца з Тайваня ".
  
  "Калі ён гэтага не зробіць, ўвесь свет апынецца ў гнаявой кучы. Калі ў Мао будзе трыццаць гадоў на кансалідацыю ... Госпадзе, ты паняцця не маеш. Мільярд аўтаматаў? Чан Гі Мун быў цалкам мае рацыю, пераследуючы камуністычных ублюдкаў — яны сапраўдныя ворагі Кітая. Яны - чума Кітая. Госпадзе, калі б у іх быў час расправіцца з усімі дзецьмі ".
  
  Армстронг мякка сказаў: "Любы б падумаў, што вы нацыяналіст "бягучым сабакі". Супакойся, хлопец, усё кепска ў свеце, які цяпер і заўсёды будзе нармальным, але ты, капіталістычны сабака, можаш у суботу ўдзельнічаць у гонках, у нядзелю лазіць па ўзгорках, і там будзе шмат птушак, гатовых да ощипыванию. А?"
  
  "Прабачце". Яны ўвайшлі ў ліфт. "Гэты маленькі вырадак Мэн вывеў мяне з раўнавагі", - сказаў Браян, націскаючы кнопку верхняга паверху.
  
  Армстронг перайшоў на кантонская дыялект. "Прабач, брат, тваю маці".
  
  - А тваё было набіта вандроўнага малпай з адным яечкам ў вядры са свіным гноем.
  
  Армстронг празьзяў. "Гэта нядрэнна, Браян", - сказаў ён па-ангельску. "Зусім нядрэнна".
  
  Ліфт спыніўся. Яны прайшлі па унылому калідоры. Каля дзвярэй падрыхтаваліся. Браян асцярожна пастукаў.
  
  "Ўваходзь".
  
  Роджеру Кросе было за пяцьдзесят, гэта быў высокі хударлявы мужчына з бледна-блакітнымі вачыма, светлымі редеющими валасамі і маленькімі рукамі з доўгімі пальцамі. Яго пісьмовы стол быў акуратным, як і яго грамадзянская адзенне — яго офіс быў спартанскім. Ён паказаў на крэслы. Яны селі. Ён працягнуў чытаць тэчку. Нарэшце ён акуратна зачыніў яе і паклаў перад сабой. Вокладка была цьмянай, звычайнай для офіса. "Амерыканскі мільянер прыбывае з кантрабандным зброяй, былы гандляр наркотыкамі, вельмі падазроны шанхайскі мільянер бяжыць на Тайвань, а цяпер выкраданне VIP-персоны з, дапамажы нам Божа, пярэваратнямі і знявечаным вухам. І ўсё гэта за дзевятнаццаць з лішнім гадзін. Дзе тут сувязь?"
  
  Армстронг парушыў маўчанне. - А ці павінен ён быць, сэр?
  
  "А хіба там не павінна быць?"
  
  "Прабачце, сэр, я не ведаю. Пакуль."
  
  - Гэта вельмі сумна, Роберт, сапраўды вельмі сумна.
  
  "Так, сэр".
  
  "На самай справе цяжка, асабліва ўлічваючы, што ўлада заможных ўжо пачалі цяжка дыхаць мне ў патыліцу. І калі гэта адбудзецца ..." Ён усміхнуўся ім, і абодва задушылі дрыжыкі. - Вядома, Роберт, я ж папярэджваў цябе ўчора, што тут могуць быць замяшаныя важныя імёны.
  
  "Так, сэр".
  
  "Цяпер, Браян, мы рыхтуем цябе да высокай пасады. Табе не здаецца, што ты магла б адцягнуцца ад конных скачак, аўтамабільных гонак і амаль усяго, што звязана з спадніцамі, і прымяніць некаторыя з сваіх несумнеўных талентаў да вырашэння гэтай сціплай галаваломкі?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Калі ласка, зрабіце гэта. Вельмі хутка. Вам даручана справа з Робертам, таму што яно можа запатрабаваць вашага вопыту — на наступныя некалькі дзён. Я хачу пакончыць з гэтым вельмі, вельмі хутка, таму што ў нас узнікла невялікая праблема. Адзін з нашых амерыканскіх сяброў у консульстве патэлефанаваў мне ўчора ўвечары. Канфідэнцыйна. Ён паказаў на тэчку. "Вось і вынік. Па яго наводцы мы перахапілі арыгінал у суровыя гадзіны — вядома, гэта копія, арыгінал, натуральна, быў вернуты, і... - Ён завагаўся, падбіраючы правільнае слова, - ... курьер, дарэчы, аматар, з'ехаў некранутым. Гэта справаздача, свайго роду інфармацыйны бюлетэнь з рознымі загалоўкамі. Усе яны даволі цікавыя. ТАК. Адно з іх узначальвае КДБ у Азіі. "У ім сцвярджаецца, што ў іх ёсць глыбока заканспіраваная шпіёнская сетка, аб якой я ніколі раней не чуў, пад кодавай назвай "Севрин", з высокапастаўленымі супернікамі на ключавых пасадах ва ўрадзе, паліцыі, бізнэсе - на ўзроўні тайпана — па ўсёй Паўднёва-Усходняй Азіі, асабліва тут, у Ганконгу ".
  
  Паветра са свістам вырваўся з рота Браяна Куока.
  
  - Цалкам, - пагадзіўся Крос. - Калі гэта праўда.
  
  "Вы думаеце, што гэта так, сэр?" Сказаў Армстронг.
  
  - На самай справе, Роберт, магчыма, табе патрэбен датэрміновы выхад на пенсію па медыцынскіх паказаннях: размякчэнне мозгу. Калі б я не быў устрывожаны, няўжо вы думаеце, што я вынес бы непрыемнае задавальненне прасіць дапамогі ў крымінальнага вышуку Коулуна?
  
  "Не, сэр, прабачце, сэр".
  
  Крос павярнуў тэчку тварам да сябе і адкрыў на тытульным лісце. Абодва мужчыны ахнулі. Там было напісана: "Канфідэнцыйна толькі для Іэна Данросса. Ад рукі, справаздачу 3/1963. Толькі ў адным экзэмпляры.
  
  "Так", - працягнуў ён. "Так. Упершыню ў нас ёсць рэальнае доказ таго, што ў "Струанз" ёсць ўласная выведвальная сістэма". Ён усміхнуўся ім, і у іх па скуры пабеглі мурашкі. "Я, вядома, хацеў бы ведаць, як гандляры прымудраюцца быць прысвечанымі ва ўсе віды вельмі інтымнай інфармацыі, якую мы, як мяркуецца, ведаем задоўга да іх".
  
  "Так, сэр".
  
  "Справаздача, відавочна, адзін з серыі. Ах ды, і гэты падпісаны ад імя Даследчага камітэта Струана № 16 нейкім А. М. Грантам, датаваны ў Лондане трыма днямі назад".
  
  Браян Квок зноў ахнуў. "Грант? Гэта Грант Алана з медфорд, супрацоўніка Інстытута стратэгічнага планавання ў Лондане?"
  
  - Поўная ацэнка, Браян, дзесяць з дзесяці. Так. Сам містэр АМГ. Містэр ВАЖНАЯ персона, містэр дарадца ўрада Яе Вялікасці па таемных справах, які сапраўды адрознівае лук ад порея. Ты ведаеш яго, Браян?"
  
  Браян Квок сказаў: "Я сустракаўся з ім пару разоў у Англіі ў мінулым годзе, сэр, калі я быў на курсах старэйшых афіцэраў у Генеральным
  
  Штабны каледж. Ён выступіў з дакладам аб перадавых стратэгічных меркаваннях для Далёкага Усходу. Бліскуча. Зусім бліскуча."
  
  "На шчасце, ён ангелец і на нашым баку. Нават у гэтым выпадку ... " Крос зноў уздыхнуў. "Я, вядома, спадзяюся, што на гэты раз ён памыляецца або мы ўгразлі ў дрыгве глыбей, чым нават я меркаваў. Падобна на тое, нешматлікія з нашых сакрэтаў больш не з'яўляюцца сакрэтамі. Стомна. Вельмі. А што тычыцца гэтага, - ён зноў закрануў тэчкі, - я сапраўды узрушаны.
  
  - Арыгінал дастаўлены, сэр? - Спытаў Армстронг.
  
  "Так. Асабіста Данроссу ў 4:18 сёння днём". Яго голас стаў яшчэ больш ліслівым. "На шчасце, слава Богу, мае адносіны з нашымі стрыечным братам за морам першакласныя. Як у цябе, Роберт — у адрозненне ад твайго, Браян. Табе ніколі не падабалася Амерыка, ці не так, Браян?"
  
  "Не, сэр".
  
  - Магу я спытаць, чаму?
  
  "Яны занадта шмат балбочуць, сэр, вы не можаце даверыць ім ніякіх сакрэтаў - яны шумныя, і я знаходжу іх дурнымі".
  
  Крос ўсміхнуўся аднымі вуснамі. "Гэта не прычына, каб не падтрымліваць з імі добрых адносін, Браян. Магчыма, гэта ты дурны".
  
  "Так, сэр".
  
  "Яны не ўсе дурныя, о божа, няма". Дырэктар закрыў тэчку, але пакінуў яе перад імі. Абодва мужчыны ўтаропіліся на яе, як загіпнатызаваныя.
  
  "Амерыканцы сказалі, як яны даведаліся аб гэтым дасье, сэр?" Армстронг спытаў, не падумаўшы.
  
  "Роберт, я сапраўды веру, што твая сінэкура ў Коулуне пашкодзіла табе мазгі. Ці павінен я рэкамендаваць цябе на медыцынскую пенсію?"
  
  Здаравяка паморшчыўся. - Не, сэр, дзякуй, сэр.
  
  "Сталі б мы раскрываць ім нашы крыніцы?"
  
  "Не, сэр".
  
  "Сказалі б мне, калі б я быў настолькі дурны, каб спытаць іх?"
  
  "Не, сэр".
  
  "Усе гэта справа вельмі стомнае і спалучана з стратай асобы. Маё. Ты згодны, Роберт?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Добра, гэта ўжо што-то". Крос адкінуўся на спінку крэсла, разгойдваючыся на ім. Яго вочы ўпіліся ў іх. Абодвум мужчынам было цікава, хто быў інфарматарам і чаму.
  
  "Не можа быць, каб гэта было ЦРУ", - думаў Браян Квок. Яны б самі ажыццявілі перахоп, ім не трэба, каб спецслужбы рабілі за іх брудную працу. "Гэтыя вар'яты ўблюдкі гатовыя на ўсё, наступяць каму заўгодна на пяткі", - з агідай падумаў ён. Калі не яны, то хто?
  
  Хто?
  
  Павінен быць хто-то, хто працуе ў выведцы, але хто не можа ці не змог ажыццявіць перахоп, хто ў добрых адносінах з Кросам. Супрацоўнік консульства? Магчыма. Джоні Мишауэр, ваенна-марская разведка? Не па яго канале. Хто? Іх няшмат . . . А, чалавек з ФБР, пратэжэ Кроса! Эд Лэнган. Такім чынам, адкуль Лэнгану ведаць аб гэтым файле? Інфармацыя з Лондана? Магчыма, але ў ФБР там няма офіса. Калі б інфармацыя паступіла з Лондана, верагодна, МІ-5 або -6 даведаліся б пра гэта першымі, і яны арганізавалі б атрыманне матэрыялу ў крыніцы, адправілі б яго нам па тэлексе і зладзілі б нам разнос за тое, што мы няўмелы на нашым ўласным заднім двары. Самалёт кур'ера прызямліўся ў Ліване? Наколькі я памятаю, там ёсць чалавек з ФБР. Калі не з Лондана або Лівана, інфармацыя, павінна быць, паступіла з самага самалёта. А, суправаджалы прыязны інфарматар, які бачыў файл або вокладку? Экіпаж? Ииии! Гэта быў самалёт TWA або Pan Am? У ФБР ёсць разнастайныя сувязі, цесныя сувязі — з усімі відамі звычайных прадпрыемстваў, і гэта правільна. Ах ды. Ці ёсць нядзельны рэйс? ТАК. Pan Am, разліковы час прыбыцця 2030. Да таго часу, як вы дабярэцеся да гатэля, ужо занадта позна для начны дастаўкі. Ідэальны.
  
  "Дзіўна, што курьер прыляцеў рэйсам Pan Am, а не BOAC — гэта значна лепшы рэйс", - сказаў ён, задаволены тым, як унікліва працуе яго мозг.
  
  - Ды. Я падумаў тое ж самае, - так жа роўна адказаў Крос. - Жудасна не па-британски з яго боку. Вядома, "Пан Ам" прызямляецца своечасова, тады як у нашы дні ніколі не ведаеш напэўна, што з бедным даўніной БОАКОМ ... — Ён ухвальна кіўнуў Браяну. - Зноў поўныя ацэнкі. Падыдзі да старасту класа.
  
  "Дзякую вас, сэр".
  
  "Якія яшчэ высновы ты робіш?"
  
  Пасля паўзы Браян Квок сказаў: "У абмен на падказку вы пагадзіліся даць Лэнгану дакладную копію дасье".
  
  "Ішто?"
  
  - І ты шкадуеш, што аказаў мне гонар.
  
  Крос ўздыхнуў. - Чаму?
  
  - Я пазнаю гэта толькі пасля таго, як прачытаю дасье.
  
  "Браян, ты сапраўды перасягнуў сябе сёння днём. Добра". дырэктар рассеяна правёў пальцам па тэчцы, і абодва мужчыны зразумелі, што ён наўмысна ўзбуджае іх, але ні адзін з іх не ведаў чаму. "Ёсць адно або два вельмі цікаўных супадзення ў іншых раздзелах гэтай кнігі. Імёны накшталт Вінчэнца Банастасио ... Месца сустрэч накшталт Сынклэрам Тауэрс ... Нэльсан Трэйдынг што - небудзь кажа каму - небудзь з вас?
  
  Яны абодва паківалі галовамі.
  
  "Усё вельмі цікава. Камуністы справа ад нас, камуністы злева ..." Яго погляд стаў яшчэ больш каменным. "Здаецца, у нас нават ва ўласных шэрагах ёсць непрыемны чалавек, магчыма, на ўзроўні суперінтэнданта". "Немагчыма!" Армстронг міжволі выдыхнуў. "Як доўга ты прабыў з намі ў СІ, дарагі хлопчык?" Армстронг ледзь не здрыгануўся. "Два тура, амаль пяць гадоў, сэр". "Шпіён Зорге быў немагчымы — Кім Филби быў немагчымы — Божа літасцівы, Филби!" Раптоўнае уцёкі ў Савецкую Расію ў студзені гэтага года гэтага ангельца, гэтага былога галоўнага агента МІ-6 - брытанскай ваеннай выведкі за замежны шпіянаж і контрразведка выклікала шок па ўсім заходнім свеце, асабліва ўлічваючы, што да нядаўняга часу Филби быў першым сакратаром амбасады Вялікабрытаніі ў Вашынгтоне, адказным за сувязь з міністэрствам абароны ЗША, дзяржавай і ЦРУ па ўсіх пытаннях бяспекі на самым высокім узроўні. "Як, у імя ўсяго святога, ён мог быць савецкім агентам ўсе гэтыя гады і заставацца незаўважаным, немагчыма, ці не так, Роберт?" "Так, сэр".
  
  "І ўсё ж ён быў прысвечаны ў нашы самыя патаемныя сакрэты на працягу многіх гадоў. Вядома, з 42-га па 58-й. І дзе ён пачаў шпіёніць? Захоўвай нас Бог, у Кембрыджы ў 1931 годзе. Завербаваныя ў Партыю іншым заклятым здраднікам, Берджессом, таксама з Кембрыджа, і яго сябрам Маклином, хай яны абодва гараць у пекле вечна". Некалькі гадоў таму гэтыя два высокапастаўленых дыпламата Міністэрства замежных спраў, абодва з якіх таксама працавалі ў выведцы ў час вайны, раптам беглі ў Расею ўсяго за некалькі секунд да брытанскіх контрразведчыкаў, і які рушыў за гэтым скандал патрос Вялікабрытанію і ўвесь НАТА. - Каго яшчэ яны завербавалі?
  
  - Я не ведаю, сэр, - асцярожна адказаў Армстронг. "Але вы можаце паспрачацца, што цяпер яны ўсе ВАЖНЫЯ персоны ва ўрадзе, Міністэрстве замежных спраў, адукацыі, прэсе, асабліва ў прэсе — і, як Филби, усе зачыніліся па-чартоўску глыбока".
  
  "З людзьмі, няма нічога немагчымага. Нічога. Людзі сапраўды жудасныя". Крос уздыхнуў і злёгку паправіў тэчку. "Так. Але для мяне вялікі гонар быць у СІ, не так лі, Роберт? "Так, сэр". "Вас павінны запрасіць увайсці, ці не так? Вы не можаце стаць добраахвотнікам, ці не так?" - "Не, сэр".
  
  - Я так і не спытаў, чаму ты не засталася з намі, ці не так?
  
  "Не, сэр".
  
  "Ну і што?"
  
  Армстронг думках застагнаў і глыбока ўздыхнуў. "Гэта таму, што мне падабаецца быць паліцыянтам, сэр, а не чалавекам у плашчы і кинжале. Мне падабаецца працаваць у CID. Мне падабаецца супрацьпастаўляць ваш розум злыдню, ладзіць пагоню і злоў, а затым даказваць гэта ў судзе, згодна з правіламі — законе, сэр.
  
  "Ах, але ў СІ мы гэтага не робім, так? Нас не цікавяць суды, законы або што-то яшчэ, толькі вынікі?"
  
  "У SI і SB розныя правілы, сэр", - асцярожна сказаў Армстронг. "Без іх Калонія апынулася б у рацэ без вёслы".
  
  - Ды. Так, так і было б. Людзі жудасныя, а фанатыкі размнажаюцца, як лічынкі ў трупе. Ты быў добрым агентам пад прыкрыццём. Цяпер, мне здаецца, прыйшоў час аддзячыць вам за ўсё гадзіны і месяцы дбайнай падрыхтоўкі, якія вы прайшлі за кошт Яе Вялікасці.
  
  Сэрца Армстронга двойчы прапусціла ўдар, але ён нічога не сказаў, проста затаіў дыханне і падзякаваў Богу за тое, што нават Крос не змог перавесці яго з Крымінальнага вышуку супраць яго волі. Ён ненавідзеў свае гастролі ў СІ — спачатку гэта было захапляльна, і быць абраным было вялікім вотуму даверу, але хутка надакучыла — раптоўны налёт на злыдня ў цёмны час сутак, слуханні пры зачыненых дзвярах, адсутнасць турботы аб дакладных доказах, толькі вынікі і хуткі сакрэтны загад аб дэпартацыі, падпісаны губернатарам, затым неадкладная адпраўка на мяжу або на джонку на Тайвань, без апеляцыі і без вяртання. Ніколі.
  
  "Гэта не па-британски, Браян", - заўсёды казаў ён свайму сябру. "Я за справядлівы, адкрыты судовы працэс".
  
  - Якое гэта мае значэнне? Будзь практычным, Роберт. Вы ведаеце, што ўсе бастарды вінаватыя - што яны ворагі, варожыя агенты-камуністы, якія парушаюць нашы правілы, каб застацца тут, знішчыць нас і наша грамадства, - пры садзейнічанні і падбухторванні некалькіх ублюдочных юрыстаў, гатовых на ўсё за трыццаць срэбранікаў або менш. Тое ж самае і ў Канадзе. Госпадзе, у нас было пякельнае час у КККП, нашы ўласныя юрысты і палітыкі былі ворагамі, а нядаўнія канадцы — як ні дзіўна, заўсёды брытанцы — усе сацыялісты—тред-юнионисты, якія заўсёды былі ў авангардзе любой агітацыі. Якое гэта мае значэнне, калі ты пазбавішся ад паразітаў?"
  
  "Гэта важна, вось што я думаю. І не ўсе яны тут камуністычныя злыдні. Ёсць шмат нацыяналістычных зладзеяў, якія хочуць —"
  
  "Нацыяналісты хочуць, каб камуністы сышлі з Ганконга, вось і ўсё".
  
  "Яйкі! Чан Кайшы хацеў захапіць Калонію пасля вайны. Толькі брытанскі флот спыніў яго пасля таго, як амерыканцы выдалі нас. Ён усё яшчэ хоча суверэнітэту над намі. У гэтым ён нічым не адрозніваецца ад Мао Цзэдуна!"
  
  "Калі ў СІ не такі ж свабоды, як у ворага, як жа мы збіраемся трымацца далей ад ручая?"
  
  "Браян, хлопец, я толькі што сказаў, што "7" не падабаецца быць у SI. Табе гэта спадабаецца. Я проста хачу быць копам, а не чортавым Бондам!"
  
  "Так, - змрочна падумаў Армстронг, - усяго толькі паліцэйскі ў крымінальным вышуку, пакуль я не выйду на пенсію ў старой добрай Англіі". Госпадзе, у мяне і так дастаткова праблем з праклятымі богам пярэваратнямі. Ён зноў паглядзеў на Кроса, старанна захоўваючы на твары уклончивое выраз, і стаў чакаць.
  
  Крос паназіраў за ім, затым пастукаў па тэчцы. "Згодна з гэтым, мы значна глыбей ўгразлі ў дрыгве, чым нават я меркаваў. Вельмі засмучае. Так. Ён падняў вочы. "Гэты справаздачу ставіцца да папярэднім, адпраўленым у Данросс. Я, вядома, хацеў бы ўбачыць іх як мага хутчэй. Хутка і незаўважна ".
  
  Армстронг зірнуў на Браяна Квока. - А як наконт Клаўдзіі Чэн?
  
  - Няма. Ніякіх шанцаў. Ніякіх.
  
  "Тады што ты прапануеш, Браян?" Спытаў Крос. "Я мяркую, што маю амерыканскаму аднаму прыйдзе ў галаву тая ж ідэя ... І калі ён быў настолькі заблытвае, каб перадаць дасье, копію дасье, тутэйшаму дырэктару ЦРУ... Я сапраўды быў бы вельмі падаўлены, калі б яны зноў апынуліся там першымі ".
  
  Браян Куок на імгненне задумаўся. "Мы маглі б паслаць спецыялізаваную каманду ў адміністрацыйныя офісы тайпэна і яго пентхаус, але гэта заняло б час — мы проста не ведаем, дзе шукаць, — і гэта павінна было б адбыцца ўначы. Гэты мог бы быць валасатым, сэр. Іншыя справаздачы — калі яны існуюць — могуць быць у сейфе ў Вялікім Доме ці ў яго дома ў Шек-О — нават у яго, э-э, прыватнай кватэры ў Сынклэрам-Тауэрс ці ў іншай, пра якую мы нават не ведаем.
  
  - Сумна, - пагадзіўся Крос. - Наша разведка становіцца жахліва слабой нават у нашым ўласным акрузе. Шкада. Калі б мы былі кітайцамі, мы б ведалі ўсе, не так, Браян?
  
  "Не, сэр, прабачце, сэр".
  
  "Ну, калі ты не ведаеш, дзе шукаць, табе прыйдзецца спытаць".
  
  "Сэр?"
  
  - Пытай. У мінулым Данросс заўсёды здаваўся схільным да супрацоўніцтва. У рэшце рэшт, ён твой сябар. Папрасі аб сустрэчы з імі.
  
  - А калі ён скажа "не" або што яны былі знішчаныя?
  
  "Ты выкарыстаеш сваю таленавітую галаву. Ты трохі задабриваешь яго, ты выкарыстоўваеш трохі мастацтва, ты ставішся да яго з цеплынёй, Браян. І ты змяняешся ".
  
  - У нас ёсць што-небудзь актуальнае для абмену, сэр?
  
  "Нэльсан Трэйдынг".
  
  "Сэр?"
  
  - Частка ёсць у справаздачы. Плюс невялікая інфармацыя, якую я з задавальненнем перадам вам пазней.
  
  "Так, сэр, дзякуй, сэр".
  
  - Роберт, што ты зрабіў, каб знайсці Джона Чена і Мове або Вервольфов?
  
  - Увесь крымінальны вышук узняты па трывозе, сэр. Мы адразу пазналі нумар яго машыны, і ён на 1098. Сярод іншых мы ўзялі інтэрв'ю ў яго жонкі місіс Барбары Чэн - вялікую частку часу яна была ў істэрыцы, але знаходзілася ў свядомасці, вельмі ясным пад уздзеяннем паводкі ".
  
  "Пра?"
  
  - Так, сэр. Яна... Ну, вы разумееце.
  
  "Так".
  
  "Яна сказала, што для яе мужа не было нічога незвычайнага ў тым, што ён заседжваўся дапазна — яна сказала, што ў яго было шмат позніх дзелавых канферэнцый, і часам ён рана адпраўляўся на іпадром або на сваю лодку. Я амаль упэўнены, што яна ведала, што ён быў вядомым чалавекам у горадзе. Адсачыць яго перамяшчэння мінулай ноччу было даволі лёгка аж да дзвюх гадзін ночы. Ён высадзіў Кейсі Чолок ў "Олд Вік" прыкладна ў 10.30—
  
  - Ён бачыў Бартлетта мінулай ноччу?
  
  - Не, сэр, Бартлетт ўвесь гэты час знаходзіўся ў сваім самалёце ў Кай-Таке.
  
  - Джон Чэн размаўляў з ім?
  
  - Не, калі толькі ў самалёта не знойдзецца спосабу падлучэння да нашай тэлефоннай сістэме. Мы трымалі яго пад наглядам да тых часоў, пакуль яго не забралі сёння раніцай.
  
  "Працягвай".
  
  "Высадзіўшы міс Чолок — дарэчы, я выявіў, што гэта быў "Ролс—ройс" яго бацькі, - ён сеў на аўтамабільны парай да Ганконга, дзе адправіўся ў прыватны кітайскі клуб Куінс-роўд і адпусціў машыну і шафёра. ... Армстронг дастаў свой нататнік і зазірнуў у яго. "... Гэта быў клуб "Тонг Лау". Там ён сустрэў сябра і калегу па бізнесе, Ва Санг Чы, і яны пачалі гуляць у маджонг. Каля паўночы гульня скончылася. Затым разам з У Сан Чы і двума іншымі гульцамі, абодвума сябрамі, Тая Пан Фатом, журналістам, і Па Ча Сікам, біржавых маклерам, яны злавілі таксі ".
  
  Роберт Армстронг пачуў, як ён выкладае факты, ідучы знаёмай паліцэйскай схеме, і гэта даставіла яму задавальненне і адцягнула ягоныя думкі ад дасье і ўсіх сакрэтных ведаў, якімі ён валодаў, а таксама ад праблемы з грашыма, якія яму так тэрмінова спатрэбіліся. "Малю Бога, каб я мог быць проста паліцыянтам", - падумаў ён, ненавідзячы Асаблівы Інтэлект і неабходнасць у ім. "Тая Пань Фат спачатку выйшаў з таксі каля свайго дома на Куінз-роўд, затым У Сан Чы неўзабаве з'ехаў па той жа дарозе. Джон Чэн і Па Ча Сік — мы думаем, што ў яго ёсць сувязі з трыяда, ён цяпер яго вельмі старанна правяраюць — ездзілі ў гараж Тинг Ма на Саннинг-роўд, Козуэй-Бэй, каб забраць машыну Джона Чена, "Ягуар" 1960 года выпуску. Ён зноў звярнуўся да сваёй запісной кніжцы, жадаючы быць дакладным, выявіўшы, што кітайскія назвы, як заўсёды, збіваюць з панталыку, нават праз столькі гадоў. "Вучань гаража, Тун Тая Вей, пацвярджае гэта. Затым Джон Чэн адвёз свайго сябра Па Ча Сіка да яго дадому на Вілідж-стрыт, 17 у Хэпі-Вэлі, дзе апошні пакінуў машыну. Тым часам У Санг Чы, калега Джона Чена па бізнесе, які, што цікава, узначальвае транспартную кампанію Струана, якая валодае манаполіяй на перавозкі ў Кай Так і з яго, адправіўся ў рэстаран Sap Wah на Флемінг-роўд. Ён сцвярджае, што, прабыўшы там трыццаць хвілін, да яго далучыўся Джон Чэн, і яны пакінулі рэстаран на машыне Чена, маючы намер падчапіць на вуліцы танцорак і запрасіць іх на вячэру...
  
  "Ён нават не пайшоў у танцавальны зала і не выкупіў дзяўчат?" Крос задуменна спытаў. "Якая бягучая стаўка, Браян?"
  
  - Шэсцьдзесят ганконскіх даляраў, сэр, у гэты час сутак.
  
  "Я ведаю, што ў Піліпа Чена рэпутацыя скнары, але ці з'яўляецца Джон Чэн такім жа?"
  
  "У гэты час ночы, сэр, - паслужліва падказаў Браян Квок, - многія дзяўчаты пачынаюць сыходзіць з клубаў, калі яны яшчэ не знайшлі партнёра • — большасць клубаў зачыняюцца каля 1: 00 ночы — нядзелю не самы выгодны дзень для заробку, сэр. Падарожнічаць - звычайная справа, і, вядома, няма сэнсу марнаваць шэсцьдзесят, магчыма, два ці тры разы па шэсцьдзесят даляраў, таму што прыстойныя дзяўчаты едуць парамі або тройкамі, і вы звычайна спачатку запрашаеце на вячэру двух або трох чалавек. Няма сэнсу марнаваць ўсе гэтыя грошы марна, ці не так, сэр?
  
  "Ты робіш круізы, Браян?"
  
  - Не, сэр. Няма неабходнасці, няма, сэр.
  
  Крос ўздыхнуў і павярнуўся да Армстрангу. - Працягвайце, Роберт.
  
  "Ну, сэр, ім не ўдалося падчапіць ні адной дзяўчыны, і яны адправіліся вячэраць у начны клуб "Капакабана" ў гатэлі "Сап Чук" на Гластэр-роўд, дабраўшыся туды каля гадзіны дня. Каля 1:45 ночы яны з'ехалі, і Ў Санг Чы сказаў, што бачыў, як Джон Чэн сядаў у сваю машыну, але не бачыў, як ён ад'ехаў — затым ён пайшоў дадому пешшу, так як жыў непадалёк. Ён сказаў, што Джон Чэн не быў п'яны або ў дрэнным настроі, нічога падобнага, але здаваўся ў добрым настроі, хоць раней у клубе "Тонг Лау Клаб" ён здаваўся раздражняльным і перапыніў гульню ў маджонг. На гэтым усё заканчваецца. Вядома, што Джона Чена больш не бачыў ніхто з яго сяброў або сям'і.
  
  - Ён сказаў У Санг Чы, куды накіроўваецца?
  
  "Няма. Па Санг Чы сказаў нам, што меркаваў, што ён збіраўся дадому, але потым сказаў: "Магчыма, ён пайшоў наведаць сваю сяброўку."Мы спыталіся ў яго, хто, але ён сказаў, што не ведае. Націснуўшы на яго, ён сказаў, што, здаецца, памятае імя "Духмяны кветка", але ні адраса, ні нумара тэлефона — вось і ўсё ".
  
  "Духмяны кветка? Які мог бы пакрыць мноства начных дам".
  
  "Так, сэр".
  
  Крос на імгненне пагрузіўся ў роздумы. - Чаму Данросс хацеў ліквідаваць Джона Чена?
  
  Двое паліцэйскіх, разявіўшы раты, ўтаропіліся на свайго начальніка.
  
  - Вбей гэта сабе ў галаву, Браян.
  
  "Так, сэр, але для гэтага няма прычын. Джон Чэн не ўяўляе пагрозы для Данросса, магчыма, і не ўяўляў бы — нават калі б ён стаў компрадором. Ў Высакародным Доме тайпэн трымае ўсю ўладу ".
  
  "А ён ведае?"
  
  "Так. Па вызначэнні". Браян Квок завагаўся, зноў выведзены з раўнавагі. "Ну так, сэр, я ... ў Высакародным доме, так".
  
  Крос пераключыў сваю ўвагу на Армстронга. - Ну?
  
  - Я не магу прыдумаць ніякай прычыны, сэр. Пакуль.
  
  "Добра, падумай аб гэтым".
  
  Крос закурыў цыгарэту, і Армстронг адчуў моцную смагу дыму. "Я ніколі не стрымаю сваю клятву", - падумаў ён. "Чортаў вырадак Крос, якога-нам-усім-прыходзіцца несці"! Што, чорт вазьмі, у яго на розуме? Ён убачыў, як Крос прапануе яму пачак цыгарэт Senior Service, той маркі, якую ён заўсёды курыў — не падманвай сябе, падумаў ён, той маркі, якую ты ўсё яшчэ курыш. "Не, дзякуй, сэр", - пачуў ён свой адказ, адчуваючы прыступы болю ў жываце і ва ўсім целе.
  
  - Ты не курыш, Роберт? - спытаў я.
  
  - Не, сэр, я спыніўся ... Я проста спрабую спыніцца.
  
  "Цудоўна! Чаму Бартлетт павінен жадаць ліквідацыі Джона Чена?"
  
  І зноў абодва паліцэйскіх ўтаропіліся на яго. Затым Армстронг хрыпла вымавіў: "Вы ведаеце, чаму, сэр?"
  
  "Калі б я ведаў, навошта мне пытацца ў цябе? Гэта табе трэба высветліць. Дзе-то тут ёсць сувязь. Занадта шмат супадзенняў, занадта акуратных, занадта гладкіх - і занадта смярдзючых. Так, для мяне гэта пахне дачыненнем КДБ, і калі гэта адбываецца ў маіх уладаннях, я павінен прызнацца, што раблюся раздражняльным ".
  
  "Так, сэр".
  
  "Што ж, пакуль усё ідзе добра. Усталюйце назіранне за місіс Філіп Чэн — яна лёгка можа быць дзе-то замяшаная. Стаўкі для яе, безумоўна, досыць высокія. Заадно понаблюдай за Філіпам Чэн дзень або два.
  
  - Гэта ўжо зроблена, сэр. Яны абодва. Што тычыцца Піліпа Чена, не тое каб я яго падазраваў, але проста таму, што я думаю, што яны абодва паступяць як звычайна — адмовяцца ад супрацоўніцтва, прамаўчаць, правядуць таемныя перамовы, таемна расплаціцца і ўздыхнуць з палёгкай, калі ўсё скончыцца ".
  
  - Цалкам. Чаму гэтыя хлопцы, якімі б добра адукаванымі яны ні былі, думаюць, што яны нашмат разумнейшыя за нас, і не дапамагаюць нам выконваць працу, за якую нам плацяць?
  
  Браян Квок адчуў, як сталёвыя вочы ўпіваюцца ў яго, і пот пацёк у яго па спіне. Трымай сябе ў руках, падумаў ён. Гэты вырадак ўсяго толькі чужацкі д'ябал, нецывілізаваны, які сілкуецца гноем, забіты гноем, пазбаўлены маці, прасякнуты расой, паходзіць ад малпы, чужацкі д'ябал. "Гэта стары кітайскі звычай, які, я ўпэўнены, вам вядомы, сэр, - ветліва сказаў ён, - не давяраць ні паліцыі, ні урадавым чыноўнікам — у іх четырехтысячелетний вопыт, сэр".
  
  "Я згодны з гіпотэзай, але за адным выключэннем. Брытанцы. Мы даказалі, па-за усякага сумневу, што нам можна давяраць, мы можам кіраваць, і, па вялікім рахунку, наша бюракратыя непадкупным".
  
  "Так, сэр".
  
  Крос некаторы час назіраў за ім, пыхкаючы цыгарэтай. Затым ён сказаў: "Роберт, ты ведаеш, аб чым казалі Джон Чэн і міс Чолок?"
  
  - Не, сэр. Мы пакуль не змаглі ўзяць у яе інтэрв'ю — яна ўвесь дзень правяла ў "Струанз". Гэта можа быць важна?
  
  - Ты ідзеш сёння на вечарынку да Данроссу?
  
  "Не, сэр".
  
  "Браян?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Добра. Роберт, я ўпэўнены, Данросс не будзе пярэчыць, калі я вазьму цябе з сабой, патэлефануй мне ў 8: 00 вечара, там будзе ўвесь Ганконг, які мае значэнне — ты можаш трымаць вуха востра і ўсюды соваць свой нос ". Ён усміхнуўся ўласнай жарце і не пярэчыў, што ніхто не ўсміхнуўся разам з ім. "Цяпер прачытайце справаздачу. Я хутка вярнуся. І
  
  Браян, калі ласка, не праваліся сёння. Гэта сапраўды было б вельмі сумна ".
  
  "Так, сэр".
  
  Крос сышоў.
  
  Калі яны засталіся адны, Браян Квок выцер лоб. - Гэты вырадак прымушае мяне скамянець.
  
  - Ды. Тое ж самае і са мной, даўніна, заўсёды было.
  
  - Ён сапраўды адправіў каманду ў "Струанс"? Браян Квок недаверліва перапытаў. - Ва ўнутранае ядро "Ноўбл Хаўс"?
  
  "Вядома. Ён бы нават сам кіраваў гэтым. Гэта тваё першае турнэ з СІ, даўніна, так што ты не ведаеш яго так, як я. Гэты вырадак павёў бы каманду забойцаў у пекла, калі б лічыў гэта дастаткова важным. Іду ў заклад, ён сам здабыў дасье. Госпадзе, наколькі я ведаю, ён двойчы перасякаў мяжу, каб пабалбатаць з дружалюбным агентам. Ён ездзіў адзін, уявіце сабе!"
  
  Браян ахнуў. - Губернатар ведае?
  
  "Я б так не падумаў. У яго было б крывацёк, і калі б МІ-6 калі-небудзь пачула, яго б чырвоную кнігу, а Кроса адправілі ў Лонданскі Тауэр. Ён ведае занадта шмат сакрэтаў, каб так рызыкаваць, але ён Крос, і ты нічога не можаш з гэтым зрабіць ".
  
  - Хто быў гэтым агентам? - спытаў я.
  
  - Наш хлопец у Кантоне.
  
  "Ву Фонг Фонг?"
  
  - Не, новенькі — па крайняй меры, у мой час ён быў новенькім. У арміі.
  
  - Капітан Тая Кво Са?
  
  Армстронг паціснуў плячыма. - Я забыўся.
  
  Квок ўсміхнуўся. "Цалкам дакладна".
  
  "Крос ўсё роўна перасёк мяжу. Ён сам сабе закон".
  
  "Госпадзе, ты нават не можаш паехаць у Макао, таму што ты быў у СІ пару гадоў таму, а ён перасёк мяжу. Ён вар'ят, раз ідзе на такую рызыку".
  
  "Так". Армстронг пачаў пераймаць Кросе. "І як гэта атрымліваецца, што гандляры пазнаюць усе раней за нас, дарагі хлопчык? Па-чартоўску проста, - сказаў ён, адказваючы сам сабе, і яго голас страціў жартоўнасцю. "Яны марнуюць грошы. Яны марнуюць чортаву процьму грошай, у той час як у нас ёсць, што выдаткаваць. Ён гэта ведае, і я гэта ведаю, і ўвесь свет гэта ведае. Госпадзе, як працуюць ФБР, ЦРУ, КДБ ці карэйскае ЦРУ? Яны марнуюць грошы! Госпадзе, занадта проста займець Алана з медфорд Гранта ў сваю каманду — Данросс наняў яго. Дзесяць тысяч фунтаў ганарару, на якія можна купіць мноства справаздач, гэтага больш чым дастаткова, магчыма, было і менш. Колькі нам плацяць? Дзве тысячы фунтаў у год за трыста шэсцьдзесят шэсць двадцатипятичасовых рабочых дня, а паліцэйскі на пасадзе атрымлівае чатырыста фунтаў. Паглядзіце на бюракратычную валакіту, праз якую нам давялося б прайсці, каб атрымаць сакрэтныя дзесяць тысяч фунтаў, каб заплаціць аднаму чалавеку за інфармацыю. Дзе былі б ФБР, ЦРУ і пракляты богам КДБ без неабмежаваных сродкаў? Госпадзе, - кісла дадаў ён, - нам спатрэбілася б шэсць месяцаў, каб здабыць грошы, калі б мы маглі іх знайсці, у той час як Данросс і пяцьдзесят іншых могуць здабыць іх з дробных грошай. Буйны мужчына сядзеў у сваім крэсле, прыгорблены і раскінуўшы рукі і ногі, пад вачыма ў яго былі цёмныя кругі з чырвонымі абадкамі, скулы вылучаліся ў святле верхняга святла. Ён паглядзеў на папку, што ляжала перад ім на стале, але пакуль не дакранаўся да яе, проста разважаючы аб тым, якія благія навіны яна, павінна быць, змяшчае. "Гэта лёгка для жыхароў усяго свету", - сказаў ён.
  
  Браян Квок кіўнуў, выцер рукі і прыбраў хустку. "Кажуць, у Данросса ёсць сакрэтны фонд — фонд тайпэна, — заснаваны Дыркам Струаном ў самым пачатку з нарабаванага, калі ён спаліў і разрабаваў Фучжоу, фонд, які толькі цяперашні тайпэн можа выкарыстоўваць менавіта для такога роду рэчаў, для дапамогі вам і выплаты грошай, для чаго заўгодна — можа быць, нават для невялікага забойства. Кажуць, гэта вылічаецца мільёнамі.
  
  "Я таксама чуў гэты слых. ТАК. Я б хацеў, Госпадзе ... Ну што ж. Армстронг пацягнуўся за тэчкай, павагаўся, затым устаў і накіраваўся да тэлефона. "Перш-наперш, - сказаў ён свайму кітайскаму аднаму з сарданічнай усмешкай. "Спачатку нам лепш падыхаць на некалькіх важных персон". Ён набраў нумар паліцэйскага кіравання ў Коулуне. - Армстронг, злучыце мяне, калі ласка, з дивизионным штаб-сяржантам Тангпо.
  
  "Добры вечар, сэр. Так, сэр?" Голас дывізіённага старэйшага сяржанта Тангпо быў цёплым і прыязным.
  
  - Добры вечар, маёр, - ласкава павітаўся ён, выкарыстоўваючы скарачэнне ад сяржант-маёр, як гэта было прынята. - Мне патрэбна інфармацыя. Мне патрэбна інфармацыя аб тым, каму прызначалася зброю. Мне патрэбна інфармацыя аб тым, хто выкраў Джона Чена. Я хачу, каб Джона Чена — або яго цела — вярнулі праз тры дні. І я хачу, каб гэты Пярэварацень — або Пярэваратні - вельмі хутка апынуўся на лаве падсудных".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза. "Так, сэр".
  
  "Калі ласка, раскажыце пра гэта. Вялікі Белы Бацька сапраўды вельмі разгневаны. А калі ён хоць трохі злуецца, суперинтендантов адпраўляюць у іншыя камандавання, як і інспектараў - нават сяржантаў, нават штаб-сяржантаў першага класа дывізіі. Некаторых нават паніжаюць ў званні да канстэбля паліцыі і адпраўляюць на мяжу. Некаторых могуць нават звольніць, дэпартаваць або пасадзіць у турму. А?"
  
  Рушыла ўслед яшчэ больш доўгая паўза. - Так, сэр.
  
  "І калі ён сапраўды вельмі злы, мудрыя людзі ўцякаюць, калі могуць, перш чым барацьба з карупцыяй абрынецца на вінаватых - і нават на невінаватых".
  
  Яшчэ адна паўза. - Так, сэр. Я неадкладна паведамлю пра гэта, сэр. Так, неадкладна.
  
  "Дзякуй, маёр. Вялікі Белы Бацька сапраўды вельмі злы. І, о, так". Яго голас стаў яшчэ танчэй. "Магчыма, вы папытаеце сваіх братоў-сяржантаў дапамагчы. Яны, вядома, таксама зразумеюць, што мая сціплая праблема тычыцца і іх таксама. Ён перайшоў на кантонская дыялект. - Калі Драконы рыгаюць, увесь Ганконг спаражняцца. Хейя?
  
  Больш доўгая паўза. - Я паклапачуся пра гэта, сэр.
  
  - Дзякуй. - Армстронг паклаў трубку.
  
  Браян Квок ўхмыльнуўся. "Гэта выкліча ваганне некалькіх цягліц сфінктара".
  
  Ангелец кіўнуў і зноў сеў, але выраз яго твару не страціла сваёй суровасці. "Я не люблю паўтараць гэта занадта часта — на самай справе, гэта ўсяго толькі другі раз, калі я гэта раблю, — але ў мяне няма выбару. Ён ясна даў гэта зразумець, і Стары таксама. Вам лепш зрабіць тое ж самае са сваімі крыніцамі ".
  
  - Вядома. "Калі драконы вырыгаюць ..." - Ты каламбурил аб легендарных Пяці драконах?
  
  "Так".
  
  Цяпер прыгожае твар Браяна Квока ператварылася ў цвіль — халодныя чорныя вочы на фоне залацістай скуры, квадратны падбародак амаль безбароды. - Танг-у адзін з іх?
  
  "Я не ведаю, не ўпэўнены. Я заўсёды думаў, што ён быў такім, хоць мне не на што абаперціся. Няма, я не ўпэўнены, Браян. Праўда?"
  
  "Я не ведаю".
  
  "Ну, усё роўна, ці жывы ён ці не. Слых дойдзе да аднаго з іх, і гэта ўсё, аб чым я турбуюся. Асабіста я амаль упэўнены, што "Пяць драконаў" існуюць, што гэта пяць кітайскіх страху перад юдэямі, сяржантаў, магчыма, нават участковых сяржантаў, якія запраўляюць усімі незаконнымі вулічнымі ігральнымі ўстановамі Ганконга - і, верагодна, магчыма, некалькімі крышевательными ракеткамі, некалькімі танцавальнымі заламі і дзяўчатамі — пяццю з адзінаццаці. Пяць старэйшых сяржантаў з магчымых адзінаццаці. А?
  
  "Я б сказаў, што Пяць Драконаў рэальныя, Роберт - магчыма, іх больш, магчыма, менш, але усімі вулічнымі азартнымі гульнямі кіруе паліцыя".
  
  "Верагодна, кіруюць кітайцы з нашай каралеўскай паліцыі, хлопец", - паправіў яго Армстронг. "У нас усё яшчэ няма доказаў, ні аднаго
  
  
  — і мы гадамі ганяліся за гэтым ён бадзяўся агеньчыкам. Сумняваюся, што мы калі-небудзь зможам гэта даказаць. Ён ухмыльнуўся. - Можа быць, ты гэта зробіш, калі станеш памочнікам камісара.
  
  
  - Перастань, дзеля бога, Роберт.
  
  - Госпадзе, цябе ўсяго трыццаць дзевяць, ты скончыла спецыяльны курс для вялікіх шышак у каледжы персаналу, а ты ўжо супер. Стаўлю сто да дзесяці, што ты атрымаеш гэта званне.
  
  "Зроблена".
  
  "Я павінен быў заплаціць сто тысяч", - сказаў Армстронг, прыкідваючыся кіслым. "Тады вы б не ўзялі іх".
  
  - Выпрабуй мяне.
  
  "Я не буду. Я не магу дазволіць сабе страціць такую колькасць грошай — цябе могуць забіць або што-то ў гэтым ці наступным годзе, ці ты пойдзеш у адстаўку, — але калі ты гэтага не зробіш, цябе чакае вялікая будучыня, перш чым ты пойдзеш на пенсію, пры ўмове, што ты захочаш прайсці дыстанцыю ".
  
  "Мы абодва".
  
  "Не я - я занадта англійская шалёны сабака". Армстронг радасна ляпнуў яго па спіне. "Гэта будзе выдатны дзень. Але вы таксама не зачыніце "Драконаў", нават калі зможаце гэта даказаць, у чым я сумняваюся.
  
  "Няма?"
  
  "Няма. Мяне не хвалююць азартныя гульні. Усе кітайцы хочуць гуляць, і калі якія-то кітайскія паліцыянты сяржанты будуць займацца нелегальнымі вулічнымі азартнымі гульнямі, гэта будзе ў асноўным чыста і ў асноўным шчыра, хоць і па-чартоўску незаконна. Калі яны не справяцца з гэтым, гэта зробяць трыяды, і тады адкалоліся групы маленькіх гнілых ублюдкаў, якіх мы так старанна трымаем паасобку, зноў аб'яднаюцца ў адну вялікую групу, і тады ў нас сапраўды паўстане сапраўдная праблема. Ты ж ведаеш мяне, хлопец, я не з тых, хто разгойдвае лодкі, вось чаму я не стану памочнікам камісара. Мне падабаецца статус-кво. "Цмокі" кіруюць азартнымі гульнямі, таму мы трымаем трыяды раздробненымі — і да тых часоў, пакуль паліцыя заўсёды трымаецца разам і з'яўляецца абсалютна самай моцнай трыяда ў Ганконгу, у нас заўсёды будзе мір на вуліцах, спарадкаванае насельніцтва і амаль поўная адсутнасць злачыннасці, гвалтоўных злачынстваў ".
  
  Браян Квок ўважліва паглядзеў на яго. - Ты сапраўды ў гэта верыш, ці не так?
  
  "Так. Пацешна, але прама цяпер Цмокі - адна з нашых самых моцных апор. Давай паглядзім праўдзе ў вочы, Браян, толькі кітайцы могуць кіраваць кітайцамі. Статус—кво для іх таксама добры - гвалтоўныя злачынствы для іх шкодныя. Так што мы атрымліваем дапамогу, калі яна нам патрэбна — магчыма, часам, — дапамога, якую мы, замежныя д'яблы, не маглі атрымаць ніякім іншым спосабам. Я не прыхільнік іх карупцыі або парушэння закона, зусім няма — або хабарніцтва, ці ўсіх іншых дзярмовых рэчаў, якія нам даводзіцца рабіць, або даносчыкаў, але якая паліцыя ў свеце магла б часам працаваць без брудных рук і смаркатых маленькіх ублюдочных даносчыкаў? Так што зло, якое ўяўляюць Цмокі, я думаю, задавальняе тут патрэба. Ганконг - гэта Кітай, а Кітай - асаблівы выпадак. Пакуль гэта проста незаконныя азартныя гульні, мне ўсё роўна, усё роўна. Што тычыцца мяне, калі б гэта залежала ад мяне, я б сёння ўвечары легалізаваў азартныя гульні, але я б разарваў любога за любы рэкет, за любую абарону танцзалов, дзяўчат або што-то яшчэ. Як ты ведаеш, я цярпець не магу сутэнёраў. Азартныя гульні - гэта іншае. Як вы можаце спыніць азартныя гульні ў Кітаі? Вы не можаце. Так што зрабіце гэта легальным, і ўсе будуць шчаслівыя. Колькі гадоў паліцыя Ганконга раіць нам гэта, і кожны год нам адмаўляюць. Дваццаць, наколькі я ведаю. Але, о не, і чаму? Макао! Вось так проста. Стары добры партугальская Макао сілкуецца незаконнымі азартнымі гульнямі і кантрабандай золата, і гэта тое, што падтрымлівае іх жыццё, і мы не можам дазволіць сабе, мы, Вялікабрытанія, мы не можам дазволіць, каб наш стары саюзнік праваліўся ў тартарары ".
  
  "Роберта Армстронга на пасаду прэм'ер-міністра!"
  
  "Забірай сваё! Але гэта праўда. Барацьба з нелегальнымі азартнымі гульнямі — наш адзіны рэзервовы фонд - вялікая яго частка ідзе на аплату нашай шайкі інфарматараў. Дзе яшчэ мы можам хутка здабыць грошы? Ад нашага удзячнага ўрада? Не смяшыце мяне! Ад некалькіх дадатковых падатковых паступленняў ад удзячнага насельніцтва, якое мы абараняем? Ha!"
  
  - Магчыма. Магчыма, не, Роберт. Але аднойчы гэта вызначана дасць зваротны эфект. Выплаты - свабодныя і няўлічаныя грошы, якія "выпадкова" аказваюцца ў скрыні стала на вакзале? Хіба няма?"
  
  "Так, але не на мяне, таму што я не ўдзельнічаю ў гэтым і не бяруся за гэта, і пераважная большасць таксама. Брытанцы ці кітайцы. Між тым, як мы, трыста дваццаць сем бедных замежных д'ябальскіх паліцэйскіх, кантралюем восем з лішнім тысяч цывілізаваных малодшых афіцэраў і копаў і яшчэ тры з паловай мільёны цывілізаваных маленькіх ублюдкаў, якія ненавідзяць нас да глыбіні душы, не звяртаючы ўвагі?
  
  Браян Квок засмяяўся. Гэта быў заразлівы смех, і Армстронг засмяяўся разам з ім і дадаў: "Яшчэ раз дзякуй за тое, што завялі мяне".
  
  - Узаемна. А пакуль ты збіраешся спачатку прачытаць гэта ці гэта зраблю я?
  
  Армстронг паглядзеў на папку, якую трымаў у руцэ. Яна была тонкай і ўтрымоўвала дванаццаць старонак, акуратна надрукаваных на машынцы, і, падобна, больш нагадвала інфармацыйны бюлетэнь з рознымі тэмамі пад рознымі загалоўкамі. Старонка ўтрымання абвяшчала: Частка першая: Палітычны і дзелавы прагноз Злучанага Каралеўства. Частка другая: КДБ у Азіі. Частка трэцяя: Золата. Частка чацвёртая: Апошнія распрацоўкі ЦРУ.
  
  Армстронг стомлена паклаў ногі на стол і ямчэй уладкаваўся ў крэсле. Затым ён перадумаў і перадаў папку. "Вось, можаце прачытаць. Ты ўсё роўна чытаеш хутчэй мяне. Я стаміўся чытаць аб катастрофах."
  
  Браян Квок ўзяў яго, ледзь стрымліваючы нецярпенне, з моцна трапяткім сэрцам. Ён адкрыў яго і пачаў чытаць.
  
  Армстронг назіраў за ім. Ён убачыў, як твар яго сябра імгненна змянілася і пабялеў. Гэта яго моцна занепакоіла. Браяна Квока нялёгка было шакаваць. Ён бачыў, як той дачытаў да канца без каментароў, затым перелистнул таму, каб праглядзець абзац тут і там. Ён павольна зачыніў файл.
  
  "Усё настолькі дрэнна", - сказаў Армстронг.
  
  "Гэта горш. Сее-што з гэтага — ну, калі б гэта не было падпісана А. Медфордом Грантам, я б сказаў, што ён быў не ў сабе. Ён сцвярджае, што ў ЦРУ сур'ёзныя сувязі з мафіяй, што яны плятуць змова з мэтай звяржэння Кастра, што яны набіраюць сілу ў В'етнаме, ўжываюць наркотыкі і Бог ведае што яшчэ — вось, прачытайце самі ".
  
  - А што наконт "крата"? - спытаў я.
  
  "У нас сапраўды ёсць "крот". Браян зноў адкрыў файл і знайшоў патрэбны абзац. "Паслухайце: Няма ніякіх сумненняў у тым, што у цяперашні час у паліцыі Ганконга працуе высокапастаўлены камуністычны агент. У звышсакрэтных дакументах, перададзеных нам генералам Гансам Рыхтарам — намеснікам камандуючага ўсходненямецкім дэпартаментам ўнутранай бяспекі, калі ён перайшоў на наш бок у сакавіку гэтага года, выразна паказана, што кодавае імя агента - "Наш сябар", што ён знаходзіцца на месцы па меншай меры дзесяць, магчыма, пятнаццаць гадоў. Яго кантактным асобай, верагодна, з'яўляецца афіцэр КДБ у Ганконгу, які выдае сябе за прыезджага дружалюбнага бізнэсмэна з краін "Жалезнай заслоны", магчыма, за банкіра або журналіста, ці за марака з аднаго з савецкіх грузавых судоў, якія наведваюць Ганконг або якія знаходзяцца на рамонце. Сярод іншага задокументированной інфармацыі, якую, як мы цяпер ведаем, "Наш сябар" даў ворагу, ёсць: усе закрытыя радыёканалы, усе закрытыя прыватныя тэлефонныя нумары губернатара, начальніка паліцыі і вышэйшага эшалона ўрада Ганконга, а таксама вельмі асабістыя дасье на большасць з іх ... "
  
  "Dossiers?" Армстронг перапыніў яго. - Яны ўключаны?
  
  "Няма".
  
  "Чорт! Працягвай, Браян".
  
  "... большасць з іх; сакрэтныя планы барацьбы супраць паліцыі справакаванага камуністамі паўстання або паўтарэння беспарадкаў у Коулуне; копіі ўсіх асабістых дасье ўсіх афіцэраў паліцыі вышэй рангу інспектара; імёны шасці галоўных нацыяналістычных таемных агентаў Гаміньдана, якія дзейнічаюць у Ганконгу пад цяперашнім кіраўніцтвам генерала Джэн Танг Ва (дадатак А); падрабязны спіс агентаў Спецыяльнай разведкі Ганконга ў Квантуне пад агульным кіраўніцтвам старэйшага агента Ву Фонг Фонг (дадатак Б)".
  
  "Госпадзе!" Армстронг ахнуў. "Нам лепш як мага хутчэй прыбраць даўніну Фонг Фонг і яго хлопцаў".
  
  "Так".
  
  "Ёсць лі Ву Тат-сінга ў спісе?"
  
  Квок праверыў прыкладанне. "Так. Паслухайце, гэты раздзел заканчваецца так: "... Ваш камітэт прыйшоў да высновы, што да тых часоў, пакуль гэты здраднік не будзе ліквідаваны, унутраная бяспека Ганконга знаходзіцца пад пагрозай. Чаму гэтая інфармацыя да гэтага часу не была перададзена ў саму паліцыю, мы пакуль не ведаем. Мы мяркуем, што гэта звязана з цяперашнім палітычным савецкім пранікненнем у адміністрацыю Вялікабрытаніі на ўсіх узроўнях, якое дазваляе Филби існаваць і дазваляе хаваць, або змякчаць, або скажаць падобную інфармацыю (што было матэрыялам для даследавання 4/1962). Мы б прапанавалі, каб гэты справаздачу — ці яго часткі - былі неадкладна перададзеныя губернатару або камісару паліцыі Ганконга, калі вы лічыце іх вартымі даверу ", - Браян Квок падняў вочы, яго розум быў у роспачы. "Тут ёсць яшчэ пара артыкулаў, Госпадзе, аб палітычнай сітуацыі ў Вялікабрытаніі, а яшчэ ёсць Севрин .... Прачытай гэта." Ён бездапаможна паківаў галавой. "Госпадзе, калі гэта праўда... Мы ўгразлі ў гэтым па вушы. Божа на Нябёсах!"
  
  Армстронг ціха вылаяўся. - Хто? Кім мог быць шпіён? Павінна быць, вельмі высокапастаўлены. Хто?
  
  Пасля доўгага маўчання Браян сказаў: "Адзіны ... адзіны, хто мог ведаць усё гэта, - гэта сам Крос".
  
  "О, ды добра табе, дзеля ўсяго святога!"
  
  - Падумай пра гэта, Роберт. Ён ведаў Филби. Хіба ён таксама не вучыўся ў Кембрыджы? У абодвух падобнае мінулае, яны з адной узроставай групы, абодва служылі ў выведцы падчас вайны — як Берджесс і Маклін. Калі Филби усе гэтыя гады ўсё сыходзіла з рук, чаму не Кросе?"
  
  "Немагчыма!"
  
  - Хто ж яшчэ, як не ён? Хіба ён не служыў у МІ-6 ўсю сваю жыццё? Хіба ён не прыязджаў сюды з гастролямі ў пачатку пяцідзесятых і не яго прывезлі сюды, каб пяць гадоў таму стварыць нашу SI як асобны філіял SB? Хіба з тых часоў ён не быў дырэктарам?"
  
  - Гэта нічога не даказвае.
  
  "Пра?"
  
  Наступіла доўгае маўчанне. Армстронг ўважліва назіраў за сваім сябрам. Ён занадта добра ведаў яго, каб не зразумець, калі той кажа сур'ёзна. "Што ў цябе?" ён спытаў з турботай.
  
  - Дапусцім, Крос гомасэксуаліст.
  
  "Вы проста хворыя", - выбухнуў Армстронг. "Ён жанаты і ... і ён, можа быць, злосны сукін сын, але тут ніколі не пахла нічым падобным, ніколі".
  
  "Так, але ў яго няма дзяцей, яго жонка амаль пастаянна жыве ў Англіі, і калі яна тут, у іх розныя пакоя".
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  "Ама ведала б, так што, калі б я захацеў ведаць, гэта было б лёгка высветліць".
  
  - Гэта нічога не даказвае. У многіх людзей асобныя пакоі. Ты памыляешся наконт Кроса.
  
  - Сказаць, што я магу даць вам доказы?
  
  - Якія доказы?
  
  - Куды ён заўсёды ездзіць на частку водпуску? На Камерон-Хайлендс у Малайе. Кажуць, у яго там быў адзін, малады малаец, вядомы адхіляцца.
  
  "Мне спатрэбяцца фатаграфіі, а мы абодва ведаем, што фатаграфіі можна лёгка падрабіць", - рэзка сказаў Армстронг. "Мне спатрэбяцца магнітафонныя запісы, і мы абодва ведаем, што іх таксама можна падрабіць. Сам юнак? Гэта нічога не даказвае — гэта самы стары трук ў кнізе па вырабе ілжывых паказанняў і ілжэсведак. Ніколі не было і намёку ... І нават калі ён AC-DC, гэта нічога не даказвае — не ўсе девианты здраднікі.
  
  - Няма. Але ўсё вычварэнцы адкрыты для шантажу. І калі гэта так, то ён будзе вельмі падазроным. Вельмі падазроны. Дакладна, заўвага 11 ?
  
  Армстронг неспакойна агледзеўся. "Мне нават не падабаецца казаць пра гэта тут, ён мог пачуць гэта месца".
  
  "А калі ён гэта зрабіў?"
  
  "Калі гэта так, і калі гэта праўда, ён можа падсмажыць нас так хутка, што ў цябе закружыцца галава. Ён усё роўна можа нас падсмажыць".
  
  - Магчыма, але калі гэта той самы ён, то ён зразумее, што мы выйшлі на яго, а калі няма, то пасмяецца над намі, і я выйду з СІ. У любым выпадку, Роберт, ён не можа падсмажыць ўсіх кітайцаў у паліцыі.
  
  Армстронг ўтаропіўся на яго. - Што ты хочаш гэтым сказаць?
  
  - Магчыма, на яго ёсць дасье. Магчыма, кожны кітаец ў званні вышэй капрала чытаў яго.
  
  "Што?"
  
  - Кінь, Роберт, ты ж ведаеш, кітайцы выдатныя сталяры. Магчыма, там ёсць напільнік для...
  
  "Вы хочаце сказаць, што вы ўсё арганізаваны ў братэрства? Доўгі, таемнае грамадства? Трыяду ў сіле?"
  
  - Я сказаў "магчыма". Гэта ўсё здагадкі, Роберт. Я сказаў "магчыма" і "магчыма".
  
  "Хто такі Вярхоўны Цмок? Ты?"
  
  "Я ніколі не казаў, што існуе такая групоўка. Я сказаў "магчыма".
  
  "Ёсць іншыя файлы? На мяне, напрыклад?"
  
  "Магчыма".
  
  "Ішто?"
  
  - А калі б і было, Роберт, - мякка сказаў Браян Квок, - то там гаварылася б, што ты выдатны паліцэйскі, некоррумпированный, што ты буйна гуляў на фондавай біржы і памыліўся, і табе спатрэбілася дваццаць з лішнім тысяч, каб расплаціцца з некаторымі неадкладнымі абавязкамі — і яшчэ сее-што. «
  
  "Якія яшчэ рэчы?"
  
  - Гэта Кітай, дружа. Мы ведаем амаль усё, што адбываецца тут, на набярэжнай Лох. Мы павінны, каб выжыць, ці не так?
  
  Армстронг дзіўна паглядзеў на яго. - Чаму вы не сказалі мне раней?
  
  "Я вам яшчэ нічога не сказаў. Нічога. Я сказаў "магчыма" і паўтараю "магчыма". Але калі ўсё гэта праўда... " Ён перадаў папку і выцер пот з верхняй губы. - Прачытай сам. Калі гэта праўда, то мы плывём уверх па плыні без вясла, і нам трэба дзейнічаць вельмі хутка. Усё, што я сказаў, было здагадкай. Але не пра Кросе. Паслухай, Роберт, стаўлю тысячу... тысячу супраць аднаго, што ён крот.
  
  10
  
  19:43 ВЕЧАРА.:
  
  Данросс скончыў чытаць тэчку ў сіняй вокладцы ў трэці раз. Ён прачытаў яе адразу, як толькі яна прыбыла, — як заўсёды, — затым яшчэ раз па дарозе ў палац губернатара. Ён зачыніў сінюю вокладку і на імгненне паклаў яе сабе на калені, авалодаўшы сваім розумам. Зараз ён знаходзіўся ў сваім кабінеце на другім паверсе Вялізнага Дома, які стаяў на ўзгорку на верхніх узроўнях Піка, з освинцованных эркерных вокнаў адкрываўся від на залітыя святлом сады, а далёка ўнізе - на горад і неабсяжную гавань.
  
  Старадаўнія падлогавыя гадзіны прабілі без чвэрці восем.
  
  Засталося пятнаццаць хвілін, падумаў ён. Потым прыбудуць нашы госці, пачнецца вечарына, і мы ўсё прымем удзел у новай шарады. Або, магчыма, мы проста працягнем тую ж самую.
  
  У пакоі былі высокія столі і старыя дубовыя панэлі, цёмна-зялёныя аксамітныя шторы і кітайскія шаўковыя дываны. Гэта была мужчынская пакой, зручная, старая, трохі потертая і вельмі любімая. Ён пачуў прыглушаныя галасы слуг ўнізе. Машына паднялася на пагорак і праехала міма.
  
  Зазваніў тэлефон. - Так? О, прывітанне, Клаўдыя.
  
  - Я яшчэ не датэлефанаваўся да Цуяна, тайпэн. Яго не было ў кабінеце. Ён тэлефанаваў?
  
  "Няма. Пакуль няма. Ты працягвай спрабаваць".
  
  "Так. Убачымся праз некаторы час. "Пакуль".
  
  Ён сядзеў у глыбокім крэсле з высокай спінкай, на ім быў смокінг, гальштук яшчэ не завязаны. Ён рассеяна глядзеў у акно, выгляд з якога быў як ніколі прыемны. Але сёння ўвечары ён быў поўны благіх прадчуванняў, думаючы пра Севрине, здрадніка і ўсіх іншых злых рэчах, прадказаны ў справаздачы.
  
  Што ж рабіць?
  
  - Смейся, - сказаў ён услых. - І дзярыся.
  
  Ён устаў і сваёй лёгкай хадой накіраваўся да партрэта Дзірка Струана, напісаным алеем, які вісеў на сцяне над каміннай паліцай. Яе рама была цяжкай, пакрытай разьбой і старой, пазалота сее-дзе аблупілася, і з аднаго боку яна была таемна прымацаваная на завесах. Ён адсунуў яе ад сьцяны і адкрыў сейф, які прыкрывала карціна. У сейфе было шмат папер, некаторыя акуратна перавязаныя пунсовымі стужкамі, некаторыя старыя, некаторыя новыя, некалькі маленькіх скрыначак, акуратны, добра змазаны зараджаны маўзер ў абойме, прымацаванай да адной з бакавых бакоў, скрынка патронаў, велізарная старажытная Біблія з гербам Струанов, выгравіраваным на тонкай старой скуры, і сем тэчак у сіняй вокладцы, падобных на тую, што ён трымаў у руцэ.
  
  Ён задуменна паклаў тэчку побач з іншымі ў пэўнай паслядоўнасці. Ён некаторы час глядзеў на іх, пачаў зачыняць сейф, але перадумаў, калі яго погляд упаў на старажытную Біблію. Яго пальцы пагладзілі яго, затым ён дастаў і адкрыў. Да тоўстаму форзацу старым сургучом былі прымацаваныя палоўкі двух старых кітайскіх бронзавых манет, якія груба зламаных. Відавочна, калі-то даўным-даўно такіх полмонет было чатыры, таму што на старажытнай паперы ўсё яшчэ віднеліся адбіткі двух адсутнічаюць манет і рэшткі таго ж чырвонага сургуча. Загаловак на старонцы быў прыгожым медным почыркам: "Клянуся Госпадам Богам, што хто б ні дастаў другую палову любы з гэтых манет, я дам яму ўсё, што ён папросіць". Яно было падпісана Дыркам Струаном 10 чэрвеня 1841 года, а пад яго подпісам стаялі Кулум Струан і ўсе астатнія тайпаны, а прозвішча была Іэн Данросс.
  
  Побач з першым месцам, дзе калі-то была манета, было напісана: "У Фанг Чой, аплачана часткова, 16 жніўня 1841 года ад Раства Хрыстова", і зноў падпісана Дыркам Струаном, а ніжэй падпісана Кулумом Струаном і датаваны 18 чэрвеня 1845 года: "цалкам аплачана". Побач з другім: "Сунь Ченяту, цалкам аплачана, 10 кастрычніка 1911 года", і тоўстая подпіс: "Ведзьма Струан".
  
  "Ах, — ашаломлена сказаў сабе Данросс, - якое мілае пыху - быць настолькі упэўненым у сабе, каб мець магчымасць падпісаць кнігу такім чынам, а не Тесс Струан, на агляд будучых пакаленняў".
  
  Колькі яшчэ пакаленняў? спытаў ён сябе. Колькім яшчэ тайпаням прыйдзецца слепа падпісваць і прыносіць Святую Клятву выконваць загады чалавека, памерлага амаль паўтара стагоддзя таму?
  
  Ён задуменна правёў пальцам па няроўным краях двух пакінутых полмонет. Праз імгненне ён шчыльна закрыў Біблію, зноў паклаў яе на месца, дакрануўся да яе адзін раз на поспех і замкнуў сейф. Ён вярнуў карціну на месца і ўтаропіўся на партрэт, які стаяў цяпер, глыбока засунуўшы рукі ў кішэні, перад каміннай паліцай, цяжкім старым дубам з разьбой "Струан герб", сее-дзе облупленным і зламаным, старадаўняй кітайскай каміннай шырмай перад вялізным камінам.
  
  Гэта палатно Дзірка Струана было яго любімым, і ён забраў яго з доўгай галерэі, калі стаў тайпэном, і павесіў тут, на ганаровым месцы — замест партрэта Ведзьмы Струан, які вісеў над каміннай паліцай у кабінеце тайпэна з тых часоў, як там з'явіўся Вялікі Дом. Абодва былі напісаныя Арыстоцелем Квэнсом. На гэтай фатаграфіі Дырк Струан стаяў перад малінавым заслонай, шыракаплечы і пагардлівы, у чорным сурдуце, з высокім выразам і белым камізэльцы, гальштуку і кашулі з фальбонамі з высокім выразам. Густыя бровы, валявы нос, гладка паголены, з рудаватымі валасамі і бакенбардамі колеру барановай адбіўной, вусны выгнутыя і пачуццёвы, і вы маглі адчуць, як вочы свідруюць вас, іх зеляніна ўзмацняецца чорным, белым і малінавым.
  
  Данросс злёгку ўсміхнуўся, без страху, без зайздрасці, больш за ўсё супакоены поглядам свайго продка — усведамленнем таго, што ён апантаны, часткова апантаны ім. Ён падняў келіх шампанскага за карціну ў полушутливой манеры, як рабіў гэта шмат разоў раней: "За здароўе!"
  
  Вочы ўтаропіліся на яго ў адказ.
  
  "Што б ты зрабіў, Дырк... Дырк блукаючы агеньчык", — падумаў ён.
  
  - Ты, напэўна, сказаў бы, што проста знайдзі здраднікаў і забі іх, - разважаў ён услых, - і ты, верагодна, быў бы правоў.
  
  Праблема здрадніка ў паліцыі патрэсла яго не так моцна, як інфармацыя аб шпіёнскай сеткі "Севрин", яе сувязях у ЗША і дзіўных таемных дасягненнях камуністаў у Брытаніі. Адкуль, чорт вазьмі, Грант бярэ ўсю гэтую інфармацыю? спытаў ён сябе ў соты раз.
  
  Ён успомніў іх першую сустрэчу. Алан Медфорд Грант, невысокі, падобны на эльфа, лысаваты мужчына з вялікімі вачыма і буйнымі зубамі, у акуратным касцюме ў тонкую палоску і кацялку, адразу спадабаўся яму.
  
  "Не хвалюйцеся, містэр Данросс", - сказаў Грант, калі Данросс наняў яго ў 1960 годзе, у той момант, калі ён стаў тайпэном. "Запэўніваю вас, у нас не ўзнікне канфлікту інтарэсаў з урадам Яе Вялікасці, калі я ўзначалю ваш даследчы камітэт на вылучнае аснове, якую мы абмяркоўвалі. Фактычна, я ўжо ўзгадніў гэта з імі. Я перадам вам толькі — канфідэнцыйна, вядома, для вас асабіста, вядома, і абсалютна не для публікацыі — я перадам вам толькі сакрэтныя матэрыялы, якія, на маю думку, не ставяць пад пагрозу нацыянальныя інтарэсы. У рэшце рэшт, нашы інтарэсы там супадаюць, ці не так?
  
  "Я думаю, што так".
  
  - Магу я спытаць, як вы даведаліся пра мяне?
  
  "У нас ёсць высокапастаўленыя сябры, містэр Грант. У пэўных колах ваша імя даволі вядомае. Магчыма, вас парэкамендаваў бы нават міністр замежных спраў", - далікатна дадаў ён.
  
  "Ах, так".
  
  - Наша пагадненне вас задавальняе?
  
  "Так, спачатку адзін год, падоўжаны да пяці, калі ўсё пойдзе добра. Пасля пяці?"
  
  - Яшчэ пяць, - сказаў Данросс. - Калі мы даб'емся жаданых вынікаў, ваш ганарар падвоіцца.
  
  "Ах. Гэта вельмі велікадушна. Але ці магу я спытаць, чаму вы так вялікадушныя — магчыма, экстравагантным было б слова — са мной і гэтым меркаваным камітэтам?"
  
  Сунь-цзы сказаў: "Тое, што дазваляе мудраму кіраўніку або добраму палкаводцу наносіць ўдары, заваёўваць і дасягаць таго, што недаступна звычайным людзям, - гэта прадбачанне. Прадбачанне прыходзіць толькі праз шпіёнаў. Нішто так не важна для дзяржавы, як якасць яго шпіёнаў. // шчодра плаціць лепшым шпіёнам ў дзесяць тысяч разоў танней, чым бедна ўтрымліваць нават маленькую войска".
  
  Алан Медфорд Грант празьзяў. "Цалкам дакладна! Мае 8500 фунтаў у год - гэта сапраўды шчодрасць, містэр Данросс. Пра ды. Так, сапраўды."
  
  "Ты можаш прыдумаць для мяне лепшае ўкладанне сродкаў?"
  
  "Не, калі я буду дзейнічаць правільна, калі я і тыя, каго я выберу, апынемся лепшымі з усіх, каго можна займець. Тым не менш, зарплата складае 30 з лішнім тысяч фунтаў у год — фонд у памеры да 100 000 фунтаў, які можна выкарыстоўваць для ... для інфарматараў і інфармацыі, усіх сакрэтных сродкаў ... Што ж, я спадзяюся, вы будзеце задаволеныя сваімі інвестыцыямі ".
  
  "Калі ты будзеш лепшым, я отыграюсь у тысячу разоў больш. Я разлічваю адыграцца тысячу разоў больш", - менавіта гэта ён і меў на ўвазе.
  
  - Зразумела, я зраблю ўсё, што ў маіх сілах. Цяпер, якога роду інфармацыя вам канкрэтна патрэбна?
  
  "Усё, што заўгодна, камерцыйнае, палітычнае, што дапамагло б Struan планаваць будучыню, з акцэнтам на Ціхаакіянскі рэгіён, на расейскае, амэрыканскае і японскае мысленне. Мы, верагодна, самі ведалі б больш аб дачыненні да Кітая. Калі ласка, дайце мне больш, а не менш. На самай справе ўсё можа быць каштоўным, таму што я хачу вывесці Struan's з кітайскай гандлю — больш канкрэтна, я хачу зрабіць кампанію міжнароднай і хачу дыверсіфікаваць нашу цяперашнюю залежнасць ад кітайскай гандлю ".
  
  "Вельмі добра. Першае: я б не хацеў давяраць нашы справаздачы пошце".
  
  - Я арганізую асабістага кур'ера.
  
  "Дзякуй. Другое: у мяне павінна быць свабода дзеянняў, каб выбіраць, прызначаць і ссоўваць іншых членаў камітэта — і марнаваць грошы так, як я лічу патрэбным?"
  
  "Згодны".
  
  "Пяці членаў будзе дастаткова".
  
  "Колькі ты хочаш ім заплаціць?"
  
  "5000 фунтаў у год за неисключительный ганарар кожнаму было б цудоўна. Я магу наняць для гэтага найлепшых людзей. ТАК. Я прызначу асацыіраваных членаў для спецыяльных даследаванняў па меры неабходнасці. Паколькі, э-э, паколькі большасць нашых кантактаў будуць за мяжой, многія ў Швейцарыі, ці могуць там знайсціся сродкі?"
  
  "Дапусцім, я штоквартальна перакладаю ўсю суму, пра якую мы дамовіліся, на нумарны швейцарскі кошт. Вы можаце здымаць сродкі па меры неабходнасці — толькі за вашай подпісам або за маёй. Вы отчитываетесь выключна перада мной з штоквартальнай запазычанасцю. Калі вы хочаце стварыць код, мяне гэта цалкам задавальняе ".
  
  "Выдатна. Я не змагу нікога назваць — я не магу даць справаздачу, каму я даю грошы".
  
  Пасля паўзы Данросс сказаў: "Добра".
  
  "Дзякуй. Я думаю, мы разумеем адзін аднаго. Можаш прывесці мне прыклад таго, чаго ты хочаш?"
  
  "Напрыклад, я не хачу, каб мяне злавілі, як майго папярэдніка над Суэцем".
  
  "О! Вы маеце на ўвазе фіяска 1956 года, калі Эйзенхаўэр зноў аддаў нас і стаў прычынай правалу брытана-франка-ізраільскага нападу на Егіпет - таму што Насер нацыяналізаваў канал?"
  
  "Так. Гэта каштавала нам цэлага стану — гэта падарвала нашы інтарэсы на Блізкім Усходзе, амаль разарыла нас. Калі б папярэдні тайпэн ведаў пра магчымае закрыццё Суэцкага канала, мы маглі б пазбіваць стан— бранюючы грузавыя месцы, павялічваючы наш флот ... або калі б мы лепш разумелі амерыканскае мысленне, асабліва тое, што Эйзенхаўэр зноў ўстане на бок Савецкай Расеі супраць нас, мы, безумоўна, маглі б скараціць нашы страты ".
  
  Маленькі чалавечак сумна сказаў: "Вы ведаеце, што ён прыгразіў неадкладна замарозіць усе брытанскія, французскія і ізраільскія актывы ў Штатах, калі мы неадкладна не сыдзем з Егіпта, калі нас аддзялялі некалькі гадзін ад перамогі? Я думаю, што ўсе нашы цяперашнія праблемы на Блізкім Усходзе вынікаюць з гэтага рашэння ЗША. ТАК. Ненаўмысна ЗША ўпершыню ўхвалілі міжнароднае пірацтва і задалі ўзор для пірацтва ў будучыні. Нацыяналізацыя. Што за жарт! Крадзеж — больш падыходнае слова - ці пірацтва. ТАК. Эйзенхаўэр паступіў неабдумана. І вельмі неабдумана згаджацца з дурным палітычным ялцінскім пагадненнем хворага Рузвельта, некампетэнтнага Этлі дазволіць Сталіну спустошыць вялікую частку Еўропы, калі з ваеннай пункту гледжання нават самаму дурному палітыку або закоснелому генералу было ясна, што стрымлівацца супярэчыць нашым абсалютным нацыянальным інтарэсам, нашым і Злучаных Штатаў. Я думаю, што Рузвельт сапраўды ненавідзеў нас і нашу Брытанскую імперыю".
  
  Маленькі чалавечак склаў пальцы хаткай і празьзяў. - Баюся, у тым, што вы наймаеце мяне, ёсць адзін вялікі недахоп, містэр Данросс. Я цалкам пробританец, антыкамуніст і асабліва выступаю супраць КДБ, які з'яўляецца асноўным інструментам савецкай знешняй палітыкі, якая адкрыта і назаўжды імкнецца да нашаму знішчэнню, таму некаторыя з маіх найбольш пікантных прагнозаў вы можаце скінуць з рахункаў, калі хочаце. Я цалкам супраць Лейбарысцкай партыі, у якой дамінуюць левыя, і я буду пастаянна нагадваць усім, хто будзе слухаць, што гімн Лейбарысцкай партыі "Чырвоны сцяг ". "Алан Медфорд Грант усміхнуўся ў сваёй піксі-манеры. "Вам лепш ведаць, дзе вы знаходзіцеся з самага пачатку. Я раялістаў, лоялист і веру ў брытанскі парламенцкі шлях. Я ніколі свядома не паведамлю вам ілжывую інфармацыю, хоць мае ацэнкі будуць прадузятымі. Магу я спытаць, якія вашыя палітычныя погляды?
  
  "У нас у Ганконгу іх няма, містэр Грант. Мы не галасуем; тут няма выбараў — мы калонія, асабліва калонія свабоднага порта, а не дэмакратыя. Кіруе карона — на самай справе губернатар дэспатычна кіруе ў інтарэсах кароны. У яго ёсць заканадаўчы савет, але гэта савет з пячаткай, а гістарычная палітыка неўмяшання. Мудра, што ён пакідае ўсё як ёсць. Ён прыслухоўваецца да бізнес-супольнасці, вельмі асцярожна праводзіць сацыяльныя змены і дае кожнаму рабіць грошы ці не рабіць грошай, будаваць, пашырацца, руйнавацца, сыходзіць ці прыходзіць, марыць ці не спаць, жыць або памерці так, як ты можаш. Максімальны падатак складае 15 працэнтаў, але толькі на грошы, заробленыя ў Ганконгу. У нас тут няма палітыкі, мы не хочам палітыкі тут - і Кітай не хоча, каб у нас тут было. Яны таксама за статус-кво. Мая асабістая палітыка? Я раялістаў, я за свабоду, за халяву і свабодную гандаль. Я шатландзец, я за "Струанс", я за неўмяшанне ў жыццё Ганконга і свабоду ва ўсім свеце".
  
  "Я думаю, мы разумеем адзін аднаго. Добра. Я ніколі раней не працаваў на прыватная асоба — толькі на ўрад. Для мяне гэта будзе новы вопыт. Спадзяюся, я удовлетворю вас. Грант зрабіў паўзу і на імгненне задумаўся. "Як у Суэцы ў 56-м?" Маршчынкі каля вачэй маленькага чалавека сабраліся. "Вельмі добра, плануйце, каб Панамскі канал быў страчаны для Амерыкі".
  
  "Гэта проста смешна!"
  
  - О, не глядзіце так узрушана, містэр Данросс! Гэта занадта проста. Дайце яму дзесяць ці пятнаццаць гадоў падрыхтоўчай працы з ворагам і шмат ліберальных размоў у Амерыцы пры ўмелай падтрымцы дабрадзеяў, якія вераць у добразычлівасць чалавечай прыроды, дадайце да ўсяго гэтага умеранае колькасць разлічанай панамскай агітацыі, студэнтаў і гэтак далей — пераважна, ах, заўсёды студэнтаў - па-майстэрску і таемна пры садзейнічанні некалькіх высокакваліфікаваных, цярплівых, прафесійных агітатараў і, о, такога сакрэтнага вопыту КДБ, фінансаў і доўгатэрміновага плана — такім чынам, з часам канал можа перайсці з рук ЗША ў рукі ворага ".
  
  "Яны б ніколі гэтага не пацярпелі".
  
  - Вы маеце рацыю, містэр Данросс, але яны сядуць за гэта. Што можа быць лепшай пятлёй падчас ваенных дзеянняў ці нават крызісу супраць вашага галоўнага, адкрыта заяўленага капіталістычнага ворага, чым магчымасць перакрыць Панамскі канал або трохі разгайдаць яго? Адзін карабель, патанулы ў любым з ста месцаў, або разбураны шлюз могуць перакрыць канал на гады.
  
  Данросс успомніў, як ён наліў сабе яшчэ два куфля, перш чым адказаць, а потым сказаў: "Вы сур'ёзна прапануеце нам распрацаваць планы дзеянняў на выпадак непрадбачаных абставінаў".
  
  "Так", - сказаў маленькі чалавечак са сваёй незвычайнай нявіннасцю. "Я вельмі сур'ёзна стаўлюся да сваёй працы, містэр Данросс. Мая праца, якую я абраў для сябе, заключаецца ў пошуку, раскрыцці і ацэнцы дзеянняў праціўніка. Я не настроены ні супраць Расеі, ні супраць Кітая, ні супраць Усходняй Германіі, ні супраць каго—небудзь з гэтага блока - наадварот, я адчайна хачу ім дапамагчы. Я перакананы, што мы знаходзімся ў стане вайны, што ворагам усяго народа з'яўляецца член Камуністычнай партыі, будзь то брытанскі, савецкі, кітайскі, венгерскі, амерыканскі, ірландскі ... нават марсіянскі ... і ўсе яны так ці інакш звязаныя ; што КДБ, падабаецца вам гэта ці не, знаходзіцца ў цэнтры іх сеткі. Ён сербануў з келіха, які Данросс толькі што зноў напоўніў для яго. - Гэта дзівосны віскі, містэр Данросс.
  
  "Гэта Лох Вей - яго вырабляюць на маленькай бровары недалёка ад нашай радзімы ў Эйры. Гэта кампанія Струана".
  
  "Цудоўна!" Яшчэ адзін удзячны глыток віскі, і Данросс нагадаў сабе паслаць Алану Медфорду Гранту скрыню на Каляды - калі першапачатковыя справаздачы апынуцца цікавымі.
  
  - Я не фанатык, містэр Данросс, і не падбухторшчык натоўпу. Проста свайго роду рэпарцёр і прадказальнік. Некаторыя людзі калекцыянуюць маркі, я калекцыяную сакрэты. ..."
  
  Фары аўтамабіля, выязджае з-за полускрытого павароту дарогі ўнізе, на імгненне адцягнулі Данросса. Ён падышоў да акна і назіраў за машынай, пакуль яна не схавалася з вачэй, атрымліваючы асалоду ад гукам добра наладжанага рухавіка. Затым ён сеў у крэсла з высокай спінкай і зноў пагрузіўся ў разважанні. Так, містэр Грант, вы вызначана калекцыянуеце сакрэты, падумаў ён, як звычайна, уражаны аб'ёмам ведаў гэтага маленькага чалавечка.
  
  Севрин— Божа усемагутны! Калі гэта праўда...
  
  Наколькі вы дакладныя на гэты раз? Наколькі я давяраю вам на гэты раз — наколькі я магу рызыкаваць?
  
  У папярэдніх справаздачах Грант прыводзіў два прагнозу, якія на дадзены момант можна было пацвердзіць. За год да гэтага Грант прадказаў, што дэ Голь накладзе вета на намаганні Вялікабрытаніі па ўступлення ў ЕЭС, што пазіцыя французскага генерала будзе станавіцца ўсё больш антибританской, антыамерыканскай і прасавецкай, і што дэ Голь, пабуджаны знешнім уплывам і заахвочаны адным з сваіх бліжэйшых дарадцаў — надзвычай засакрэчаным "кратом" КДБ — распачне доўгатэрміновую атаку на эканоміку ЗША з дапамогай спекуляцый золатам. Данросс адхіліў гэта як надуманае і такім чынам страціў патэнцыйнае стан.
  
  Нядаўна, за шэсць месяцаў да пачатку, Грант прадказаў ракетны крызіс на Кубе, што Кэнэдзі кіне выклік, увядзе блакаду Кубы і акажа неабходнае ціск, а не прагнецца пад ціскам балансавання на грані вайны, што Хрушчоў адступіць пад ціскам. Робячы стаўку на тое, што Грант на гэты раз апынуўся правоў — хоць кубінскі ракетны крызіс у той час здаваўся вельмі малаверагодным, — Данросс зарабіў для Struan's паўмільёна фунтаў, купіўшы ф'ючэрсы на гавайскі цукар, яшчэ 600 000 на фондавай біржы, плюс 600 000 для фонду tai-pan secret — і замацаваў доўгатэрміновы план інвеставання ў гавайскія цукровыя плантацыі, як толькі зможа знайсці фінансавы інструмент. "І зараз у цябе гэта ёсць", - радасна сказаў ён сабе. Пар-Кон.
  
  "У цябе амаль атрымалася", - прамармытаў ён, папраўляючы сябе.
  
  "Наколькі я магу давяраць гэтай справаздачы?" "Да гэтага часу камітэт AMG быў гіганцкім укладаннем сродкаў, нягледзячы на ўсе яго блукання", - падумаў ён. ТАК. Але гэта амаль тое ж самае, што мець ўласнага астролага. Некалькі дакладных прагнозаў не азначаюць, што ўсе яны спраўдзяцца. У Гітлера быў свой уласны прадказальнік. Як і ў Юлія Цэзара. Будзь мудры, будзь асцярожны, нагадаў ён сабе.
  
  Што рабіць? Цяпер або ніколі.
  
  Севрин. Алан Медфорд Грант пісаў: "Дакументы, прадастаўленыя нам і пацверджаныя французскай шпіёнкай Мары слановай Арлеан, злоўленай Surete 16 чэрвеня, паказваюць на тое, што Аддзел V КДБ (дэзінфармацыя — ДАЛЁКІ ЎСХОД) мае на месцы да гэтага часу невядомую, глыбока заканспіраваную шпіёнскую сетку па ўсім Далёкім Усходзе пад кодавай назвай Севрин. Мэта Sevrin выразна выкладзена ў Дакуменце stolen Head:
  
  "Мэта: нанесці шкоду ревизионистскому Кітаю, афіцыйна абвешчанаму Цэнтральным камітэтам СССР галоўным ворагам, саступаюць толькі капіталістычным ЗША.
  
  Працэдура: Канчатковае знішчэнне Ганконга як бастыёна капіталізму на Далёкім Усходзе і асноўнага крыніцы ўсёй замежнай валюты, замежнай дапамогі і ўсёй тэхнічнай і прамысловай дапамогі любога роду.
  
  "Метад: Доўгатэрміновае пранікненне ў прэсу, урад, паліцыю, бізнэс і адукацыя дружалюбных іншапланецян, якія кантралююцца Цэнтрам, — але толькі ў адпаведнасці з большасцю спецыяльных працэдур па ўсёй Азіі.
  
  "Дата ініцыяцыі: Неадкладная.
  
  "Працягласць аперацыі: папярэдне трыццаць гадоў.
  
  "Намечаны тэрмін: 1980-83 гады.
  
  "Класіфікацыя: Чырвоны.
  
  "Фінансаванне: Максімальнае.
  
  "Сцвярджэнне: Л. Б. 14 сакавіка 1950 года.
  
  "Цікава адзначыць, - працягваў Грант, - што дакумент падпісаны ў 1950 годзе Л. Б. — як мяркуецца, Лаўрэнціем Берыем, — калі Савецкая Расія была адкрытым саюзнікам камуністычнага Кітая, і што нават у тыя дні Кітай таемна лічыўся іх ворагам нумар два. (Маецца на ўвазе наш папярэдні справаздачу ад 3/1962, Расея супраць Кітая.)
  
  "Кітай гістарычна з'яўляецца вялікім прызам, да якога заўсёды імкнулася — і заўсёды будзе імкнуцца — імперыялістычная і гегемонистская Расія. Валоданне Кітаем або ператварэнне яго ў балканизированные падначаленыя дзяржавы з'яўляецца вечным краевугольным каменем расійскай знешняй палітыкі. Па-першае, гэта, вядома, знішчэнне Заходняй Еўропы, паколькі тады, на думку Расеі, Кітай можа быць паглынуты па сваім жаданні.
  
  "Дакументы паказваюць, што ганконская вочка Сэвэрына складаецца з пастаяннага кантралёра па кодавага імя Артур і шасці агентаў. Мы нічога не ведаем пра Артура, акрамя таго, што ён быў агентам КДБ з моманту вярбоўкі ў Англіі ў трыццатых гадах (невядома, нарадзіўся ён у Англіі і ангельцы ці яго бацькі, але яму павінна быць пад сорак ці пачатак пяцідзесяці). Яго місія - гэта, вядома, доўгатэрміновая аперацыя пад глыбокім прыкрыццём.
  
  "Якія пацвярджаюць звышсакрэтныя выведвальныя дакументы, скрадзеныя з чэхаславацкага STB (Дзяржаўная сакрэтная служба бяспекі) ад 6 красавіка 1959 года, часткова перакладаюцца так: "... у перыяд з 1946 па 1959 год шэсць ключавых агентаў пад глыбокім прыкрыццём былі завербаваныя з дапамогай інфармацыі, прадстаўленай кантралёрам Артурам: па адным у Міністэрстве па справах калоній Ганконга (кодавае імя Чарльз), Казначэйстве (кодавае імя Мэйсан), Ваенна-марской базе (Джон), Банку Лондана і Кітая (Вінцэнт), Ганконгскай тэлефоннай кампаніі (Уільям) і "Струан і кампанія" (Фрэдэрык). Згодна з звычайным працэдурах, толькі кантралёр ведае сапраўдную асобу астатніх. Было створана сем канспіратыўных кватэр. Сярод іх "Сынклэрам Тауэрс" на востраве Ганконг і гатэль "Дзевяць драконаў" у Коулуне. Кантакт Сэвэрына ў Нью-Ёрку мае кодавае імя Гильо. Ён вельмі важны для нас з-за яго сувязяў з мафіяй і ЦРУ".
  
  Грант працягнуў: "Лічыцца, што Гильо - гэта Вінчэнца Банас-тасио, буйны рэкеціры і цяперашні кіраўнік сям'і Саллапионе. Гэта правяраецца праз нашы крыніцы ў ЗША. Мы не ведаем, ці з'яўляецца глыбока законспирированный варожы агент ў паліцыі (падрабязна разгледжаны ў другім раздзеле) часткай Сэвэрына або няма, але мяркуем, што гэта так.
  
  "Па нашаму думку, Кітай будзе вымушаны імкнуцца да пастаянна расце аб'ёме гандлю з Захадам, каб ўраўнаважыць імперыялістычную савецкую гегемонію і запоўніць пустэчу і хаос, якія ўзніклі ў выніку раптоўнага адклікання ў 1960 годзе ўсіх савецкіх фінансавых сродкаў і тэхнічных спецыялістаў. Узброеныя сілы Кітая востра маюць патрэбу ў мадэрнізацыі. Ураджаі былі дрэннымі. Таму ўсе віды стратэгічных матэрыялаў і ваеннай тэхнікі знойдуць гатовы рынак збыту на доўгія гады наперад, як і прадукты харчавання, асноўныя прадукты харчавання. Рэкамендуецца купляць ф'ючэрсы на амерыканскі рыс на доўгатэрміновай аснове.
  
  "Маю гонар быць, сэр, вашым пакорлівым слугой, AMG, Лондан, 15 жніўня 1963 года".
  
  "Рэактыўныя самалёты, і танкі, і гайкі, і балты, і ракеты, і рухавікі, і грузавікі, і бензін, і шыны, і электроніка, і ежа", - думаў Данросс, і яго розум ўвысь узьняўся. Бязмежны спектр гандлёвых тавараў, якія лёгка атрымаць, лёгка адправіць, і нішто на свеце не параўнаецца з вайной за прыбытак, калі вы ўмееце гандляваць. Але Кітай зараз не купляе ўсё, што ім трэба, што б ні казаў Грант.
  
  Кім мог быць Артур?
  
  Хто ў "Струанз"? Госпадзе Ісусе! Джон Чэн і Цу-Янь, кантрабанда зброі, а цяпер яшчэ і агент КДБ ўнутры. Хто? Як наконт ...
  
  Пачуўся ціхі стук у дзверы.
  
  - Увайдзіце, - сказаў ён, даведаўшыся стук жонкі.
  
  "Ен, ужо амаль восем", - сказала Пенелопа, яго жонка. "Я падумала, што лепш сказаць табе. Ты ж ведаеш, які ты".
  
  "Так".
  
  "Як усё прайшло сёння? Жудасная гісторыя з Джонам Іх, ці не так? Я мяркую, ты чытаеш газеты? Ты прыедзеш?"
  
  "Так. Шампанскае?"
  
  "Дзякуй".
  
  Ён наліў ёй і зноў напоўніў свой келіх. "О, дарэчы, Пенн, я запрасіў хлопца, з якім пазнаёміўся сёння днём, былога афіцэра каралеўскіх ВПС. Ён здаўся мне годным хлопцам — Пітэр Марлоў.
  
  "Байцы?"
  
  - Ды. Але Ураганы — не пляўкі. Гэта новае сукенка?
  
  "Так".
  
  "Ты выдатна выглядаеш", - сказаў ён.
  
  - Дзякуй, але я не старая. Я адчуваю сябе такой старой, але ўсё роўна дзякуй. - Яна села ў іншае крэсла з падгалоўнікам, водар яе духаў быў такім жа пяшчотным, як і рысы яе асобы. - Пітэр Марлоў, вы сказалі?
  
  "Так. Небараку злавілі на Яве ў 42-м Ён быў ваеннапалонным тры з паловай года".
  
  "О, небарака. Яго збілі?"
  
  - Няма, японцы атачылі дрома перш, чым ён змог падняцца. Магчыма, яму пашанцавала. Двое "Зеро" ўпалі на зямлю, а двое апошніх адразу пасля таго, як яны былі ў паветры — пілоты згарэлі. Падобна на тое, тыя чатыры "Харрикейна" былі апошнімі з Нямногіх — апошнімі з усёй супрацьпаветранай абароны Далёкага Усходу. Што гэта была за авантура!"
  
  "Жудасна".
  
  "Так. Дзякуй богу, што наша вайна была ў Еўропе". Данросс назіраў за ёй. "Ён сказаў, што быў год на Яве, затым японцы адправілі яго ў Сінгапур з працоўнай групай".
  
  "У Чанг?" спытала яна змененым голасам.
  
  "Так".
  
  "О!"
  
  "Ён прабыў там два з паловай гады". "Чанг" па-малайски азначала
  
  "якая чапляецца лаза", а Чанг - гэта назва турмы ў Сінгапуры, якая выкарыстоўвалася японцамі падчас Другой сусветнай вайны ў якасці аднаго з іх сумна вядомых лагераў для ваеннапалонных.
  
  Яна на імгненне задумалася, затым усміхнулася крыху нервова. - Ён ведаў там Робін? Робін Грэй быў яе братам, яе адзіным жывым сваяком: яе бацькі загінулі падчас паветранага налёту на Лондан у 1943 годзе, незадоўга да таго, як яны з Данроссом пажаніліся.
  
  "Марлоў сказаў, што так, ён, здаецца, памятае яго, але відавочна, што ён не хацеў казаць аб тых днях, таму я апусціў гэтую тэму".
  
  - Магу сабе ўявіць. Ты сказаў яму, што Робін мой брат?
  
  "Няма".
  
  - Калі Робін павінна вярнуцца сюды?
  
  "Я дакладна не ведаю. Праз некалькі дзён. Сёння днём губернатар сказаў мне, што дэлегацыя цяпер у Пекіне". Гандлёвая дэлегацыя брытанскага парламента, якая складаецца з дэпутатаў трох партый — кансерватыўнай, Ліберальнай і лейбарысцкай, — была запрошаная Пекінам з Лондана для абмеркавання ўсіх відаў гандлю. Дэлегацыя прыбыла ў Ганконг дзве тыдня назад і накіравалася прама ў Кантон, дзе вяліся ўсе гандлёвыя перамовы. Вельмі рэдка хто-небудзь атрымліваў запрашэнне, не кажучы ўжо пра парламенцкай дэлегацыі, і яшчэ радзей — запрашэнне ў Пекін. Робін Грэй быў адным з членаў — прадстаўніком Лейбарысцкай партыі. "Пенн Дарлінг, табе не здаецца, што мы павінны адзначыць Робіна, зладзіць прыём у яго гонар? У рэшце рэшт, мы не бачылі яго шмат гадоў, гэта першы раз, калі ён быў у Азіі — ці не пара вам закапаць сякеру вайны і заключыць мір?"
  
  "Ён не запрошаны ў мой дом. Ні ў адзін з маіх дамоў".
  
  - Ці Не пара табе трохі расслабіцца і забыць аб мінулым?
  
  "Не, я ведаю яго, а ты няма. У Робіна свая жыцце, а ў нас свая, гэта тое, аб чым мы з ім дамовіліся шмат гадоў таму. Няма, у мяне няма жадання бачыць яго калі-небудзь зноў. Ён жудасны, небяспечны, брыдкасловіць і па-чартоўску зануден.
  
  Данросс засмяяўся. "Я згодны, што ён несносен, і я ненавіджу яго палітыку, але ён усяго толькі адзін з паўтузіна дэпутатаў парламента. Гэтая важная дэлегацыя. Я павінен зрабіць што-небудзь, каб пацешыць іх, Пенн.
  
  "Калі ласка, зрабі гэта, Ен. Але пажадана не тут — ці скажы мне своечасова, каб я мог супакоіцца і прасачыць, каб дзеці рабілі тое ж самае. Гэта пытанне асобы, і на гэтым усё. "Пенелопа страсянула галавой і адкінула прэч свой настрой. "Божа! Давай не дазволім яму сапсаваць гэты вечар! Што гэты Марлоў робіць у Ганконгу?
  
  "Ён пісьменнік. Па яго словах, хоча напісаць кнігу пра Ганконгу. Цяпер ён жыве ў Амерыцы. Яго жонка таксама прыедзе. Так, дарэчы, я таксама запрасіў амерыканцаў, Лайна Бартлетта і Кейсі Чолока".
  
  - О! - Пенелопа Данросс засмяялася. "Ну што ж, чатыры ці сорак дадатковых не будуць мець ніякага значэння — я ўсё роўна не буду ведаць большасць з іх, а Клаўдыя ўсё арганізавала са сваёй звычайнай эфектыўнасцю". Яна выгнула брыво. "Такім чынам! Гандляр зброяй сярод піратаў! Гэта нават не выкліча хвалявання."
  
  "Няўжо гэта ён?"
  
  - Усе так кажуць. Ты бачыў артыкул у сённяшнім выпуску "Миррор", Іэн? Ах Тат перакананая, што амерыканка дрэнная джос - яна паведаміла ўсім персаналу, дзецям і мне, — так што гэта афіцыйна. Ах Тат сказала Адрион, што яе астролаг настойваў, каб яна параіла цябе сцерагчыся благога ўплыву з Усходу. Ах Тат ўпэўненая, што гэта азначае янкі. Хіба яна яшчэ не навяла цябе на думка?
  
  "Пакуль няма".
  
  "Божа, хацеў бы я ўмець балбатаць на кантонская дыялекце, як ты і дзеці. Я б сказаў гэтай старой гарпіі, каб яна трымала свае забабоны і думкі пры сабе — яна дрэнна ўплывае".
  
  - Яна аддала бы сваё жыццё за дзяцей.
  
  "Я ведаю, што яна твая ган сун, амаль выхавала цябе і думае, што яна Божы дар клану Данроссов. Але, наколькі я разумею, яна сварлівая, агідная старая сука, і я ненавіджу яе. Пенелопа міла ўсміхнулася. - Я чула, амерыканка сімпатычная.
  
  "Прывабная — не прыгожая. Яна дастаўляе Эндру непрыемнасці".
  
  "Магу сабе ўявіць. Лэдзі, якая гаворыць аб бізнэсе! Да чаго мы прыходзім у гэтым нашым вялікім свеце? Яна добрая?"
  
  - Занадта рана казаць. Але яна вельмі разумная. Яна— яна, вядома, паставіць усё ў няёмкае становішча.
  
  "Ты бачыў Адриона сёння вечарам?"
  
  "Няма— Што здарылася?" спытаў ён, імгненна даведаўшыся тон голасу.
  
  "Яна зноў корпалася ў маім гардэробе — палова маіх лепшых нейлонавых панчоха знікла, астатнія раскіданыя, усе мае шалікі пераблыталіся, знікла мая новая блузка і новы пояс. Яна нават пабіла майго лепшага Гермеса ... Гэтаму дзіцяці канец!"
  
  - Дзевятнаццаць гадоў - гэта ўжо не дзіця, - стомлена сказаў ён.
  
  "Яна - канец! Колькі разоў я ёй гэта казаў!"
  
  "Я пагавару з ёй зноў".
  
  "Гэта ні кропелькі не дапаможа".
  
  "Я ведаю".
  
  Яна засмяялася разам з ім. "Яна такая агідная".
  
  "Вось". Ён працягнуў ёй тонкую скрыначку. "Шчаслівага дваццатага!"
  
  "О, дзякуй, Ен. Твой ўнізе. Ты будзеш..." Яна спынілася і адкрыла скрынку. У ім быў разьбяны нефрытавы бранзалет, нефрытавая устаўка ў срэбнай філіграні, вельмі тонкі, вельмі стары — калекцыйная рэч. "О, як міла, дзякуй табе, Іэн". Яна надзела яго на запясце па-над тонкай залатой ланцужкі, якая была на ёй, і ён не пачуў ні сапраўднага задавальнення, ні сапраўднага расчаравання ў яе голасе, яго вушы былі настроены на яе. "Гэта выдатна", - сказала яна, нахілілася і дакранулася губамі яго шчокі. "Дзякуй, дарагі. Дзе ты гэта ўзяў? Тайвань?"
  
  - Не, тут, на Кэт-стрыт. У Вонг Чан Кіта ён быў...
  
  Дзверы расчыніліся, і ў пакой уляцела дзяўчына. Яна была высокай, стройнай і, о, такі бялявай, і сказала, задыхаючыся: "Спадзяюся, усё ў парадку, я запрасіла кавалера сёння ўвечары, і мне толькі што патэлефанавалі, што ён прыедзе і спозніцца, але я падумала, што ўсё будзе ў парадку. Ён класны. І вельмі хітры ".
  
  - Дзеля ўсяго Святога, Адрион, - мякка сказаў Данросс, - колькі разоў я павінен прасіць у цябе пастукаць, перш чым ты ворвешься сюды, і не мог бы ты гаварыць па-ангельску? У чым, чорт вазьмі, фокус?"
  
  "Добра, пышна, крута, трык. Прабач, бацька, але ты сапраўды даволі адназначны, таму што крутасць і трык вельмі папулярныя нават у Ганконгу. Хутка ўбачымся, мне пара, пасля вечарынкі я сыходжу ... Я спазнюся, так што не...
  
  "Пачакай хвілінку—"
  
  "Гэта мая блузка, мая новая блузка", - выбухнула Пенелопа. "Адрион, здымі гэта гэтую ж хвіліну! Я табе пяцьдзесят разоў казала, каб ты трымаўся далей ад майго гардэроба".
  
  "О, мама", - гэтак жа рэзка сказаў Адрион, "табе гэта не трэба, нельга мне запазычыць гэта на гэты вечар?" Яе тон змяніўся. "Калі ласка? Калі ласка, мілая? Бацька, пагавары з ёй. Яна перайшла на бездакорны кантонская дыялект ама: "Шаноўны бацька ... калі ласка, дапамажы сваёй Дачкі Нумар адзін дасягнуць недасягальнага, ці я буду плакаць, плакаць, плакаць, о да ..." Затым на тым жа дыханні зноў перайшла на ангельскую: "Мама ... табе гэта не трэба, і я паклапачуся пра гэта, праўда. Калі ласка?"
  
  "Няма".
  
  - Ну ж, калі ласка, я паклапачуся пра гэта, абяцаю.
  
  "Няма".
  
  "Мама!"
  
  "Ну, калі ты піярыш—"
  
  "О, дзякуй". Дзяўчына твар яе заззяў, павярнулася і выбегла, бразнуўшы за сабой дзверы.
  
  - Госпадзе Ісусе, - сказаў кісла Данросс, - якога чорта за ёй заўсёды зачыняецца дзверы!
  
  "Ну, па меншай меры, цяпер гэта не наўмысна". Пенелопа ўздыхнула. "Не думаю, што змагу зноў вытрымаць гэтую аблогу".
  
  - І я таксама. Слава богу, Глена разумная.
  
  "Гэта чыста часова, Ен. Яна падобная на свайго бацьку, вось гэтага, як Адрион".
  
  "Ха! У мяне не гідкі характар", - рэзка сказаў ён. "І раз ужо мы закранулі гэтую тэму, я малю Бога, каб Адрион знайшоў каго-небудзь прыстойнага для спаткання замест звычайнага душа!" Каго гэта яна прывяла з сабой?"
  
  "Я не ведаю, Ен. Я таксама ўпершыню пра гэта чую".
  
  "Яны заўсёды па-чартоўску жудасныя! Яе густ на мужчынскае жудасны. ... Памятаеш таго дурня з галавой дыні і рукамі эпохі неаліту, у якога яна была "вар'яцка закахана"? Госпадзе Ісусе, ёй ледзь споўнілася пятнаццаць, і...
  
  - Ёй было амаль шаснаццаць.
  
  - Як яго звалі? Ах так, Байран. Байран, дзеля бога!
  
  "Табе сапраўды не варта было пагражаць разнесці яму галаву, Ен. Гэта была проста щенячья каханне ".
  
  "Гэта была чортава гориллинская каханне, клянуся Богам", - сказаў Данросс яшчэ больш кісла. "Ён быў чортавай гарылаю .... Памятаеш таго, іншага, таго, што быў да крывавага Байрана — ўблюдка-псіхіятра... Як там яго клікалі?
  
  - Віктар. Так, Віктар Хопер. Гэта быў ён. ... ах так, я памятаю, гэта ён спытаў, ці ўсё ў парадку, калі ён перасьпіць з Адрион.
  
  "Ён што?"
  
  "О, так". Яна ўсміхнулася яму так нявінна. "Я не сказала табе тады ... Падумала, што лепш не варта".
  
  "Ён што?"
  
  - Не накручвай сябе так моцна, Ен. Гэта было па меншай меры чатыры гады таму. Я сказаў яму, што няма, не цяпер, Адрион усяго чатырнаццаць, але так, вядома, калі ёй быў дваццаць адзін. Гэта быў яшчэ адзін выпадак, які загінуў на пні."
  
  - Госпадзе Ісусе! Ён спытаў цябе, не са...
  
  "Па крайняй меры, ён спытаў, Ен! Гэта было што-то. Усё гэта так пасрэдна". Яна ўстала і наліла яшчэ шампанскага ў яго келіх і крыху сабе. "Табе засталося правесці ў чысцец усяго гадоў дзесяць або каля таго, потым будуць унукі. З гадавінай і ўсяго найлепшага ў Брытаніі цябе!" Яна засмяялася, дакранулася да яго куфля, выпіла і ўсміхнулася яму.
  
  "Ты зноў правы", - сказаў ён і ўсміхнуўся ў адказ, яна яму вельмі спадабалася. Столькі гадоў, добрых гадоў. "Мне пашанцавала", - падумаў ён. ТАК. У той першы дзень я быў бласлаўлёны. Гэта было на яго станцыі каралеўскіх ВПС у Биггин-Хіл цёплым сонечным жнівеньскім раніцай 1940 года падчас Бітвы за Брытанію, і яна была ваеннаслужачай ВПС і нядаўна адпраўлена туды. Гэта быў яго восьмы дзень на вайне, яго трэцяе заданне за гэты дзень і першае забойства. Яго "Спитфайр" быў изрешечен кулявымі адтулінамі, часткі крыла адсутнічалі, на хваставой часткі была татуіроўка. Па ўсіх правілах джос, ён павінен быў быць мёртвы, але ён не быў мёртвы, і "Месершміце" быў мёртвы, і яе пілот быў мёртвы, і ён быў дома, у бяспекі, і кроў бурліла ў жылах, п'яны ад страху, сораму і палягчэння, што ён вярнуўся, а юнак, якога ён бачыў у іншы кабіне, вораг, згарэў, крычучы, калі ён разгортваўся па спіралі.
  
  "Добры дзень, сэр", - сказала Пенелопа Грэй. "Сардэчна запрашаем дадому, сэр. Я тут". Яна наліла яму кубак гарачага салодкага гарбаты і больш нічога не сказала, хоць ёй варта было б адразу ж пачаць допыт - яна была на Сувязі. Яна нічога не сказала, толькі ўсміхнулася і дала яму час вярнуцца з нябёсаў смерці да жыцця. Ён не падзякаваў яе, проста выпіў чай, і гэта было лепшае, што ён калі-небудзь спрабаваў.
  
  "У мяне ёсць "Месершміт", - сказаў ён, калі змог гаварыць, яго голас дрыжаў, як і калені. Ён не мог успомніць, як расшпіліў рамяні бяспекі, або як выбраўся з кабіны, ці як залез у грузавік разам з іншымі выжылымі. "Гэта быў 109-й".
  
  "Так, сэр, камандзір эскадрыллі Мілер ужо пацвердзіў факт забойства, і ён кажа, каб вы, калі ласка, былі гатовыя, з хвіліны на хвіліну вы зноў паднімецеся ў паветра. На гэты раз вы бераце татку Майка Кіло. Дзякуй вам за забойства, сэр, так адным д'яблам менш. ... о, як бы я хацеў падняцца з вамі наверх і дапамагчы вам усім забіць гэтых монстраў . . . . "
  
  Але яны не былі пачварамі, падумаў ён, па меншай меры, першы пілот і першы самалёт, якія ён забіў, імі не былі — проста юнак, такі ж, як ён, магчыма, таго ж ўзросту, які згарэў з крыкам, памёр з крыкам, палымяны які падае ліст, і сёння днём, ці заўтра, ці хутка надыдзе яго чарга — занадта шмат іх, ворагаў, занадта мала нас.
  
  - Томі вярнуўся, Тым Лейн? - спытаў я.
  
  "Не, сэр, прабачце, сэр. Ён ... камандзір эскадрыллі сказаў, што лётны лейтэнант Лейн быў збіты над Дувром".
  
  "Я скамянеў ад страху згарэць, спусціцца ўніз", - сказаў ён тады.
  
  "О, вы гэтага не зробіце, сэр, толькі не вы. Яны не будуць вас збіваць. Я ведаю. Вы гэтага не зробіце, сэр, не, толькі не вы. Яны ніколі не дабяруцца да цябе, ніколі, ніколі, ніколі", - сказала яна: бледна-блакітныя вочы, светлыя валасы і светлае твар, ёй яшчэ не споўнілася васемнаццаці, але яна моцная, вельмі моцная і вельмі ўпэўненая ў сабе.
  
  Ён верыў ёй, і яе вера дапамагла яму перажыць яшчэ чатыры месяцы місій — часам па пяць місій у дзень — і больш забойстваў, і хоць яна памылялася і пазней яго скінулі з неба, ён выжыў і толькі крыху абгарэў. А потым, калі ён выйшаў з лякарні, пакараны назаўсёды, яны пажаніліся.
  
  "Не падобна на тое, што прайшло дваццаць гадоў", - сказаў ён, стрымліваючы сваё шчасце.
  
  "Плюс два да гэтага", - сказала яна, стрымліваючы сваё шчасце.
  
  "Плюс два бе—"
  
  Дзверы адчыніліся. Пенелопа ўздыхнула, калі А Тат увайшоў у пакой, размаўляючы на кантонская дыялекце ад пяцідзесяці да тузіна чалавек: "Гэй, Сын мой, але ты яшчэ не гатовы, нашы ганаровыя госці будуць тут з хвіліны на хвіліну, а ў цябе не завязаны гальштук, і гэты іншаземец без маці, якога без неабходнасці прывялі ў наш дом рыхтаваць сёння ўвечары ... гэты смярдзючы атожылак однодолларовой шлюхі з Паўночнага Квантуна, адкуль адбываюцца ўсе лепшыя злодзеі і горшыя шлюхі, які ўяўляе сябе поварам ... ха! ... Гэты чалавек і яго не менш пагарджаны замежны персанал апаганьваюць нашу кухню і крадуць наш спакой. Пра да, - працягнула малюсенькая зморшчаная бабулька, не пераводзячы дыхання, у той час як яе падобныя на кіпцюры пальцы аўтаматычна пацягнуліся і спрытна завязалі яму гальштук, - і гэта яшчэ не ўсё! Дачка нумар два ... Дачка нумар два проста не хоча апранаць сукенка, якое абрала для яе Достопочтенная Першая жонка, і яе гнеў распаўсюджваецца на Яву! Ииии, гэтая сям'я! Вось, сын мой, - яна дастала з кішэні канверт з телексом і працягнула яго Данроссу, - вось яшчэ адно варварскае пасланне, у якім яшчэ больш віншаванняў з гэтым шчаслівым днём, калі тваёй беднай старой маці давялося самой падымацца па лесвіцы на сваіх бедных старых нагах, таму што іншыя ні на што не прыдатныя слугі ні на што не прыдатныя і лайдачыць ... - Яна на імгненне замаўчала, каб перавесці дух.
  
  - Дзякуй табе, мама, - ветліва сказаў ён.
  
  "У часы твайго Шаноўнага Айца слугі працавалі і ведалі, што рабіць, і тваёй старой маці не даводзілася трываць брудных незнаёмцаў у нашым Вялікім Доме!" Яна выйшла, мармычучы праклёны ў адрас пастаўшчыкоў правізіі. "Толькі не опаздывай, Сын мой, інакш ..." Яна ўсё яшчэ казала пасля таго, як зачыніла дзверы.
  
  "Што з ёй такое?" Стомлена спытала Пенелопа.
  
  "Яна балбоча аб пастаўшчыках правізіі, не любіць незнаёмцаў — ты ж ведаеш, якая яна". Ён ўскрыў канверт. У ім быў складзены тэлекс.
  
  "Што яна казала пра Гленне?" спытала яго жонка, даведаўшыся йі-чат, Другую дачку, хоць яе кантонская дыялект быў мінімальным.
  
  - Толькі тое, што ў яе была істэрыка з-за сукенкі, якое ты для яе выбраў.
  
  "А што ў гэтым дрэннага?"
  
  - Ах, Тат не сказаў. Паслухай, Пенн, магчыма, Гленне варта проста пайсці спаць — ёй ужо амаль пара спаць, і чорт...
  
  "Мечтательница! Ніякіх шанцаў, пакуль пекла не замерзне. Нават ведзьма Струан не ўтрымала б Гленну ад яе першага дарослага, як яна гэта называе! Ты пагадзіўся, Ен, ты пагадзіўся, я гэтага не рабіў, гэта зрабіў ты!"
  
  - Так, але хіба ты не...
  
  "Няма. Яна дастаткова дарослая. У рэшце рэшт, ёй трынаццаць, хутка будзе трыццаць". Пенелопа спакойна допила шампанскае. "Нават калі так, я цяпер разбяруся з гэтай юнай лэдзі, не звяртай увагі". Яна ўстала. Потым убачыла яго твар. Ён глядзеў на тэлекс.
  
  "У чым справа?" - спытаў я.
  
  "Адзін з нашых людзей забіты. У Лондане. Грант. Алан Мёд-Форд Грант".
  
  "А Я яго не ведаю, ці не так?"
  
  "Я думаю, вы сустракаліся з ім аднойчы ў Эйршире. Ён быў маленькім, падобным на піксі чалавекам. Ён быў на адной з нашых вечарынак у замку Эйвисьярд — гэта было ў наш апошні адпачынак".
  
  Яна нахмурылася. "Не памятаю". Яна ўзяла прапанаваны тэлекс. У ім гаварылася: "З шкадаваннем паведамляю вам, што А. М. Грант загінуў у аварыі на матацыкле гэтым раніцай. Падрабязнасці з'явяцца пазней, калі я іх атрымаю. Прабачце. З павагай, Кирнан". "Хто такая Кирнан?"
  
  "Яго асістэнт"
  
  - Грант... ён быў адным?
  
  "У пэўным сэнсе".
  
  "Ён важны для цябе?"
  
  "Так".
  
  "О, прабачце".
  
  Данросс прымусіў сябе паціснуць плячыма і казаць роўным голасам. Але ў думках ён непрыстойна вылаяўся. "Усяго толькі адна з гэтых рэчаў. Джос".
  
  Яна хацела паспачуваць яму, адразу усвядоміўшы глыбіню яго ўзрушэнні. Яна ведала, што ён быў моцна ўстрывожаны, спрабуючы схаваць гэта, і яна хацела неадкладна даведацца, хто і чаму гэты незнаёмы мужчына. Але яна захоўвала маўчанне.
  
  "Гэта мая праца", - нагадала яна сабе. "Не задаваць пытанняў, захоўваць спакой і быць побач, каб сабраць усё па кавалачках, але толькі калі мне дазволяць". "Ты спусцішся?"
  
  "Праз хвіліну".
  
  - Не задерживайся надоўга, Ен.
  
  "Так".
  
  "Яшчэ раз дзякуй за мой бранзалет", - сказала яна, ёй ён вельмі спадабаўся, і ён адказаў: "Нічога асаблівага", але яна ведала, што на самай справе ён яе не чуў. Ён ужо быў ля тэлефона, пытаючыся міжгародны. Яна выйшла, ціха прыкрыла за сабою дзверы і з няшчасным выглядам стаяла ў доўгім калідоры, які вёў у усходняе і заходняе крыло, яе сэрца шалёна калацілася. Праклінаю ўсё тэлекс і ўсе тэлефоны, праклінаю "Струанс", праклінаю Ганконг, праклінаю ўсё вечарынкі і ўсіх падхалімаў, і, о, як бы я хацеў, каб мы маглі з'ехаць назаўсёды і забыцца Ганконг, і забыцца на працу, і Высакародны дом, і Вялікі бізнэс, і Ціхаакіянскі рэгіён, і фондавую біржу, і ўсіх праклятых—
  
  "Маці мая!"
  
  Яна пачула ўстрывожаны голас Гленны, які даносіўся з глыбіні яе пакоі ў далёкім куце ўсходняга крыла, і адразу ж усе яе пачуцці сканцэнтраваліся. У голасе Гленны чулася расчараваная лютасьць, але ніякай небяспекі, таму яна не спяшалася, проста крыкнула ў адказ: "Я іду"... у чым справа, Глена?"
  
  "Дзе ты находитсяууууу?"
  
  "Я іду, дарагая", - крыкнула яна, думаючы цяпер пра важныя рэчы. "Глена будзе цудоўна глядзецца ў гэтай сукенцы", - падумала яна. "О, я ведаю, - радасна сказала яна сабе, - я пазычу ёй сваю маленькую нітку жэмчугу". Гэта будзе ідэальна.
  
  Яна паскорыла крок.
  
  На іншым беразе гавані ў Коулуне дывізіённы старшы сяржант Тангпо, СІД, Вышэйшы Цмок, падняўся па хісткай лесвіцы і ўвайшоў у пакой. Ўнутранае ядро яго сакрэтнай трыяды ўжо было там. "Вдолбите гэта ў тую костка, якую некаторыя з вас носяць паміж вушамі: цмокі хочуць, каб Высакародны Дом Чэн быў знойдзены, а гэтых заражаных воспай і якія ядуць гной Пярэваратняў злавілі так хутка, што нават багі не пасьпеюць міргнуць!"
  
  "Так, спадар", - хорам адказалі яго падначаленыя, узрушаныя якасцю яго голасу.
  
  Яны знаходзіліся на канспіратыўнай кватэры Тан па, маленькай, маркотнай трохпакаёвай кватэры за маркотнай уваходнай дзвярамі на пятым паверсе такога ж маркотнага жылога дома над вельмі сціплымі крамамі ў брудным завулку, усяго ў трох кварталах ад іх паліцэйскага кіравання ў раёне Цім Ша Цуй, адкуль адкрываўся від на гавань і пік на ускрайку паўвострава Коулун. Іх было дзевяць: адзін сяржант, два капрала, астатнія констебли — усе дэтэктывы крымінальнага вышуку ў цывільным, усё кантонцы, усё падабраны ўручную і прынеслі крывавую клятву вернасці і сакрэтнасці. Яны былі тайным лонгом Тан па, або Брацтвам, якое абараняла усе вулічныя азартныя гульні ў раёне Цім Ша Цуй.
  
  "Паглядзіце ўсюды, пагаворыце з усімі. У нас ёсць тры дні", - сказаў Танг-па. Гэта быў моцна складзены мужчына пяцідзесяці пяці гадоў, са злёгку седеющими валасамі і густымі бровамі, і яго званне было самым высокім, якое ён мог мець, не будучы афіцэрам. - Такі загад мяне, усіх маіх Братоў—Драконаў і самога Вярхоўнага. Акрамя таго, - кісла дадаў ён, - Вялікая Гара Гною паабяцаў панізіць у пасады і адправіць нас усіх на мяжу або ў іншыя месцы, ўсіх нас, калі мы пацерпім няўдачу, і гэта першы раз, калі ён калі-небудзь пагражаў гэтым. Усе багі мочацца з велізарнай вышыні на ўсіх чужаземных д'яблаў, асабліва на тых бязродных блудніц, якія не хочуць прыняць сваю законную долю і паводзіць сябе як цывілізаваныя людзі!"
  
  "Амін!" Сяржант Лі сказаў з вялікім запалам. Часам ён быў каталіком, таму што ў юнацтве хадзіў у каталіцкую школу.
  
  "Вялікая гара Гною сёння днём цалкам ясна дала зразумець: вынікі, або адпраўляйся на мяжу, дзе няма ні аднаго чыгуна, у які можна памачыцца, і ў радыусе дваццаці міль нікога не выціснуць. Айейя, усе багі бароняць нас ад няўдач!"
  
  - Так, - адказаў за ўсіх капрал Хо, робячы пазнаку в сваёй запісной кніжцы. Гэта быў мужчына з рэзкімі рысамі асобы, які вучыўся ў вячэрняй школе на бухгалтара, і менавіта ён вёў бухгалтарскія кнігі Братэрства і іх пратаколы сходаў.
  
  "Старэйшы брат, - ветліва пачаў сяржант Лі, - ці ёсць фіксаванае ўзнагароджанне, якое мы можам прапанаваць нашым информаторам? Ёсць яно мінімальнае ці максімальнае?"
  
  "Так", - сказаў ім Танг-па, затым асцярожна дадаў: "Вярхоўны Цмок сказаў, што 100 000 ганконскіх даляраў, калі на працягу трох дзён ..." У зале раптам запанавала цішыня ад неабсяжнасці ўзнагароды. "... палова за тое, што знойдзеш Высакародны Дом Чэн, палова за тое, што знойдзеш выкрадальнікаў. І прэмія ў памеры 10 000 даляраў Брату, чый інфарматар даб'ецца таго ці іншага — і павышэнне па службе".
  
  "Дзесяць тысяч за Чена і дзесяць за выкрадальнікаў?" запытаўся капрал. Аб багі, пашлі мне ўзнагароду, маліўся ён, як маліліся ўсё яны. "Гэта праўда, старэйшы брат?"
  
  "Дью нех ло мох, гэта тое, што я сказаў", - рэзка адказаў Танг-па, пыхкаючы цыгарэтай. "У цябе ў вушах гной?"
  
  "О, не, прабачце, шаноўны сэр. Калі ласка, прабачце мяне".
  
  Усе іх думкі былі занятыя прызам. Сяржант Лі думаў, Ииии, 10 000 і—і павышэнне, калі праз тры дні! Ах, калі праз тры дні, то гэта будзе як раз да Дня скачак, і тады ... Пра ўсе багі, вялікія і малыя, блаславі мяне ў гэты раз і ў другі раз на суботнюю двайную квинеллу.
  
  Тан па сверился са сваімі запісамі. "Цяпер аб іншым. Дзякуючы супрацоўніцтву Daytime Chang і Достопочтенной Сун, Братэрства можа штодня карыстацца душам у V і A з 8:00 да 9:00 раніцы, а не з 7:00 да 8:00 раніцы, як раней. Жонкі і наложніцы па спісе. Капрал Хо, унясіце змены ў спіс."
  
  - Гэй, шаноўны лорд, - паклікаў яго адзін з юных дэтэктываў, - вы чулі пра Залатых Лобках?
  
  "А?"
  
  Юнак распавёў, што сказаў яму Дэйтай Чанг гэтым раніцай, калі прыйшоў на кухню гатэля паснедаць. Усе яны зарагаталі.
  
  "Ииии, толькі ўяві сабе! Любіш золата, хейя?"
  
  - Вы калі-небудзь забівалі іншаземнага д'ябла, шаноўны лорд?
  
  "Не, ніколі. Няма. Иииии, сама думка... цьфу!"
  
  "Я б не адмовіўся, - сказаў са смехам, - проста паглядзець, што да чаго!"
  
  Яны засмяяліся разам з ім, і адзін з іх крыкнуў: "Нефрытавыя вароты - гэта Нефрытавыя вароты, але кажуць, што некаторыя замежныя д'яблы крывыя!"
  
  "Я чуў, што яны былі расшчэпленыя збоку!"
  
  "Паважаны сэр, было яшчэ сёе-тое", - сказаў малады дэтэктыў, калі смех аціх. - Дзённай Чанг прасіў перадаць табе, што ў "Голден Лабок" ёсць мініятурны перадатчык—прыемнік - лепшае, што ён калі-небудзь бачыў, лепш за ўсё, што ў нас ёсць, нават у Спецыяльным аддзяленні. Яна паўсюль носіць яго з сабой.
  
  Танг-па ўтаропіўся на яго. "Гэта цікава. Навошта іншаземнай дьяволице спатрэбілася нешта падобнае?"
  
  - Гэта як-то звязана з зброяй? - спытаў Лі.
  
  "Я не ведаю, малодшы брат. Жанчыны з перадатчыкамі? Цікава. Гэтага не было ў яе багажы, калі нашы людзі аглядалі яго мінулай ноччу, так што гэта, павінна быць, было ў яе сумачцы. Добра, вельмі добра, капрал Хо, пасля нашай сустрэчы пакіньце падарунак Дэйтай Чангу — пару чырвоных". Чырвоная банкнота каштавала 100 ганконскіх даляраў. "Я, вядома, хацеў бы ведаць, для каго прызначаліся гэтыя пісталеты", - дадаў ён задуменна. "Пераканайся, што ўсе нашы інфарматары ведаюць, што я таксама вельмі зацікаўлены ў гэтым".
  
  "Высакародны дом Чэн звязаны з зброяй і гэтымі двума замежнымі д'ябламі?" Спытаў Лі.
  
  "Я думаю, што так, Малодшы брат. Я думаю, што так. ТАК. Яшчэ адзін кур'ёз — адпраўляць вуха нецывілізавана — не так хутка. Зусім не цывілізавана."
  
  "Ах, значыць, ты думаеш, што пярэваратні - заморскія д'яблы? Ці прелюбодействующие полулюди? Ці партугальцы?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў кісла Танг-па. "Але гэта адбылося ў нашым раёне, так што гэта пытанне асобы для ўсіх нас. Вялікая гара Гною вельмі разгневаны. Яго твар таксама ў гразі.
  
  "Ииии, - сказаў Лі, - у гэтага распусьніка такі агідны характар".
  
  - Ды. Магчыма, інфармацыя пра перадатчыку супакоіць яго. Думаю, я папрашу ўсіх сваіх братоў ўсталяваць назіранне за Голден Лобкс і яе сябрам, зараблялі гандлем зброяй, на ўсялякі выпадак. Такім чынам, было сёе-тое яшчэ ..." Тан па зноў звярнуўся да сваіх нататак. "Ах так, чаму наш ўзнос ад начнога клуба "Шчаслівая гаспадыня" знізіўся на 30 працэнтаў?"
  
  "Толькі што перайшоў да новага ўладальніка, паважаны сэр", - сказаў сяржант, на тэрыторыі якога знаходзіўся танцавальны зала. "Аднавокі Пок прадаўся шанхайская прелюбодею па імя Ван-Хэпі Ван. Хэпі Ван кажа, што цана на Духмяны тлушч занадта высокая, бізнес дрэнны, вельмі дрэнны".
  
  "Раса нядобрая для ўсіх шанхайцаў. Ці Так гэта?"
  
  "Ён знізіўся, але не моцна".
  
  "Цалкам дакладна, паважаны сэр", - сказаў капрал Хо. "Я быў там у поўнач— каб забраць аванс за тыдзень распусты - смуроднае месца для распусты было запоўнена прыкладна напалову".
  
  - Там ёсць якія-небудзь замежныя д'яблы?
  
  - Двое або трое, шаноўны лорд. Нікога важнага.
  
  "Перадайце достопочтенному Хэпі Вану паведамленне ад мяне: у яго ёсць тры тыдні, каб палепшыць свой бізнэс. Затым мы передумаем. Капрал Хо, скажыце каму—небудзь з дзяўчат у "Грэйт Нью Ориентал", каб парэкамендавалі "Шчаслівую гаспадыню" на месяц ці каля таго — у іх поўна кліентаў з—за мяжы ... І перадайце змест апавядання "радо", што паслязаўтра прыбывае атамны авіяносец "Коррехидор" для "Р" і "Р" . "Ён выкарыстаў ангельскія літары, усе разумелі "адпачынак і рэкрэацыя" часоў Карэйскай вайны. "Я спытаюся ў свайго Брата Дракона ў Ванчае і раёне докаў , можа Шчаслівы Ван даслаць туды некалькі візітных картак. Тысяча або каля таго варвараў Залаты Краіны, безумоўна, дапамогуць! Яны прабудуць тут восем дзён.
  
  "Паважаны сэр, я зраблю гэта сёння ўвечары", - паабяцаў капрал Хо.
  
  "Мой сябар з марской паліцыі сказаў мне, што хутка сюды прыбудзе шмат ваенных караблёў — амерыканскі Сёмы флот павялічваецца". Тангбо нахмурыўся. "Падвоіўся, так ён кажа. З Мацерыка ходзяць размовы аб тым, што амерыканскія салдаты збіраюцца адправіцца ў В'етнам у поўным складзе — у іх там ужо ёсць авіякампанія - па крайняй меры, - дадаў ён, - іх трыяда, ЦРУ".
  
  "Ииии, гэта карысна для бізнесу! Нам прыйдзецца рамантаваць іх караблі. І забаўляць іх людзей. Добра! Вельмі добра для нас ".
  
  "Так. Вельмі добра. Але вельмі па-дурному для іх. Шаноўны Чжоу Эньлай месяцамі ветліва папярэджваў іх, што Кітай не хоча іх прысутнасці! Чаму яны не слухаюць? В'етнам - наша знешняя сфера варварства! Па-дурному выбіраць для барацьбы гэтыя смярдзючыя джунглі і гэтых агідных варвараў. Калі Кітай стагоддзямі не мог падпарадкаваць гэтых знешніх варвараў, то як яны могуць? "Танг-па засмяяўся і запаліў яшчэ адну цыгарэту. "Куды падзеўся стары Аднавокі Пок?"
  
  "Пастаянная віза гэтага старога ліса была аформлена, і ён вылецеў наступным самалётам у Сан—Францыска - ён, яго жонка і восем дзяцей".
  
  Тангбо павярнуўся да свайго бухгалтару. - Ён быў павінен нам якія-небудзь грошы?
  
  "О, не, шаноўны сэр. Сяржант Лі прасачыў за тым, каб яму цалкам выплачвалі зарплату."
  
  "Колькі варта было гэтаму старому блуднику? Атрымаць візу?"
  
  "Яго сыход быў зроблены больш мяккім падарункам у памеры 3000 ганконскіх даляраў капралу Сек Пуню, таму ў іміграцыйнай службе па нашай рэкамендацыі — наш працэнт быў выплачаны — мы таксама дапамаглі яму знайсці прыдатнага гандляра дыяментамі, які канвертаваў б яго стан у лепшыя з даступных сіне-белых брыльянтаў ". Хо спаслаўся на свае бухгалтарскія кнігі. "Нашы 2-працэнтныя камісійныя склалі 8 960 ганконскіх даляраў".
  
  "Стары добры Аднавокі!" Тан-па сказаў, порадовавшись за яго. "Ён вельмі добра справіўся сам. У чым заключалася ягоная праца па наданні "унікальных паслуг" для візы?"
  
  Сяржант Лі сказаў: "Кухар у рэстаране ў Чайнатаун — так называецца гэта добрае ўстанова. Пра да, я спрабаваў яго хатнюю кухню, і стары Аднавокі сапраўды вельмі дрэнны".
  
  "Ён нойме іншага на сваё месца, пакуль зоймецца нерухомасцю, або ігральным бізнесам, або начным клубам", - сказаў нехта. "Иииии, якая хараство!"
  
  - Але што яму абышлася віза ў ЗША?
  
  "Ах, залаты падарунак Раі!" Хо ўздыхнуў. "Я чуў, што ён заплаціў 5000 даляраў ЗША, каб заняць першае месца ў спісе".
  
  "Иииии, гэта больш, чым звычайна! Чаму?"
  
  "Здаецца, ёсць таксама абяцанне атрымаць пашпарт ЗША, як толькі скончыцца пяць гадоў, і не занадта шмат пераследаў па нагоды яго ангельскай — стары Аднавокі, як вы ведаеце, не кажа па-ангельску ... "
  
  "Гэтыя блудадзеі з Залатой Краіны — яны выціскаюць з людзей усе, але яны не арганізаваныя. У іх няма стылю, зусім няма", - пагардліва сказаў Танг-па. "Адна або дзве візы тут і там - калі ўсе тут ведаюць, што вы можаце купіць адну, калі апынецеся ў патрэбны час з патрэбнымі ўмовамі. Дык чаму ж яны не робяць гэта належным чынам, цывілізаваным спосабам? Дваццаць віз у тыдзень, нават сорак — яны ўсе вар'яты, гэтыя замежныя д'яблы!
  
  "Ні храна сабе, але вы маеце рацыю", - сказаў сяржант Лі, уражаны патэнцыйным аб'ёмам ціску, якое ён мог бы зрабіць, калі б быў віцэ-консулам у консульстве ЗША ў Ганконгу ў Візавым аддзеле. "Ииииии!"
  
  "Нам патрэбны цывілізаваны чалавек на гэтай пасадзе, тады мы хутка былі б ўладкованыя як мандарыны і сачылі б за парадкам у Сан-Францыска!" Сказаў Танг-па, і ўсе яны зарагаталі разам з ім. Затым ён з агідай дадаў: "Па крайняй меры, у іх там павінен быць мужчына, а не той, хто любіць Гарачы Сцябло ў сваім Жудасным Яры або свой у чужым!"
  
  Яны засмяяліся яшчэ гучней. "Гэй, - крыкнуў адзін з іх, - я чуў, што малады замежны Д'ябал Смярдзючы Свіную грудзінку яго партнёра працуе на Грамадскіх працах — ну, ты ведаеш, той, хто прадае дазволу на будаўніцтва, якіх не павінна быць!"
  
  "Гэта старыя навіны, Чан, вельмі старыя. Яны абодва перайшлі на неразумныя пашы. Па апошніх чутках, наш віцэ-консул девил звязаны з юнакоў. ... Тан па далікатна дадаў: "Сын вядомага бухгалтара, які таксама з'яўляецца выбітным камуністам".
  
  "Иииии, гэта нядобра", - сказаў сяржант Лі, адразу зразумеўшы, хто гэты чалавек.
  
  "Няма", - пагадзіўся Танг-па. "Асабліва пасля таго, як я ўчора пачуў, што ў юнака ёсць тайная кватэра за вуглом. У маім раёне! І ў маім раёне менш за ўсё злачынстваў".
  
  "Цалкам дакладна", - горда сказалі яны ўсе.
  
  "Ці варта з ім пагаварыць, старэйшы брат?" Спытаў Лі.
  
  "Не, проста ўзяць пад асаблівую назіранне. Я хачу ведаць усё пра гэтых дваіх. Усе. Нават калі яны рыгнут". Танг-па ўздыхнуў. Ён даў сяржанту адрас і размеркаваў працоўныя заданні. "Паколькі вы ўсе тут, я вырашыў перанесці дзень выплаты жалавання з заўтрашняга дня". Ён адкрыў вялікую сумку, у якой былі банкноты. Кожны мужчына атрымліваў суму, эквівалентную яго паліцэйскаму заробку, плюс дазволеныя выдаткі.
  
  Ганконгскай месячнай зарплаты без якіх-небудзь выдаткаў констеблю было недастаткова, каб пракарміць нават невялікую сям'ю і мець невялікую кватэру, нават не двухпакаёвую, з адным кранам і без каналізацыі, і адправіць аднаго дзіцяці ў школу; ці дастаткова, каб мець магчымасць адправіць трохі грошай у родную вёску ў Квантуне якія жывуць у нястачы бацькам, бабулям, матулям, дзядзькам і дзядулям, многія з якіх шмат гадоў таму ахвяравалі свае зберажэнні, каб дапамагчы яму адправіцца па разбітай дарозе ў Ганконг.
  
  Тан-па быў адным з такіх. Ён быў вельмі ганарлівы тым, што ў шасцігадовым узросце перажыў гэта падарожжа ў адзіноце, знайшоў сваіх сваякоў, а затым, калі яму споўнілася васемнаццаць, паступіў на службу ў паліцыю — трыццаць шэсць гадоў таму. Ён добра служыў каралеве, паліцыі - бездакорна, ворагу Японіі падчас іх акупацыі - зусім не служыў, а цяпер узначальваў ключавое падраздзяленне ў калоніі Ганконг. Паважаны, багаты, у яго адзін сын вучыцца ў каледжы ў Сан-Францыска, іншай валодае паловай рэстарана ў Ванкуверы, Канада, яго сям'я ў Квантуне падтрымлівае — і, што самае галоўнае,, у яго акрузе Цім Ша Цуй менш нераскрытых рабаванняў, менш нераскрытых раненняў, калецтваў і войнаў трыяд, чым у любым іншым акрузе, — і толькі тры забойствы за чатыры гады, і ўсе раскрыты, а вінаватыя злоўленыя і асуджаныя, і адно з іх - замежны д'ябальскі марак, які забіў іншага з-за дзяўчыны з танцзала. І амаль ніякіх дробных крадзяжоў, і ніколі ні аднаго замежнага турыста-д'ябла, якога пераследавала жабракамі або воришками-нягоднікамі, і гэта самая вялікая турыстычная зона, дзе пражывае больш за 300 000 цывілізаваных людзей, якія ахоўваюць горад ад зладзеяў, і ад саміх сябе.
  
  "Ииии, так", - сказаў сабе Тан па. Калі б не мы, гэтыя тупоголовые блудливые сяляне ўчапіліся б адзін аднаму ў глоткі, беснуясь, рабуючы, забіваючы, і тады падняўся б непазбежны крык натоўпу: "Забіце замежных д'яблаў!" І яны паспрабавалі б, і тады мы зноў вярнуліся б да беспарадкаў. Агідна прелюбодействуйте з усімі беззаконниками і неспакойнымі людзьмі!
  
  "Такім чынам, - ветліва сказаў ён, - мы сустрэнемся праз тры дні. Я замовіў пачастунак з дзесяці страў у "Грэйт Фуд Чанг". Да тых часоў, хай кожны прыкладзе вачэй да адтуліны багоў і дастане мне адказы. Я хачу пярэваратняў — і я хачу, каб Джон Чэн вярнуўся. Сяржант Лі, затрымаецеся на хвілінку. Капрал Хо, складзіце пратакол і перадайце мне справаздачы заўтра ў пяць.
  
  "Так, шаноўны лорд".
  
  Яны ўсёй гуртам выйшлі. Тан па запаліў яшчэ адну цыгарэту. Сяржант Лі зрабіў тое ж самае. Тан па кашлянуў.
  
  "Табе варта кінуць паліць, старэйшы брат".
  
  "Ты павінен!" Танг-па паціснуў плячыма. "Джос! Калі я павінен сысці, я павінен сысці. Джос. Тым не менш, дзеля міру я сказаў сваёй Галоўнай жонцы, што спыняю. Яна бурчыць, бурчыць і бурчыць."
  
  "Пакажы мне тую, у якой гэтага няма, і яна апынецца мужчынам з жахлівым ровам".
  
  Яны разам засмяяліся.
  
  "Гэта праўда, ффея, на мінулым тыдні яна настаяла, каб я звярнуўся да лекара, і ведаеш, што сказаў гэты бязродны распусьнік? Ён сказаў: "Табе лепш кінуць паліць, стары сябар, ці ад цябе не застанецца нічога, акрамя жменькі попелу ў пахавальным збанку, перш чым ты станеш на дваццаць месяцаў старэй, і тады, я гарантую, твая Галоўная жонка будзе марнаваць ўсе твае грошы на распутных хлопчыкаў, а твая наложніца будзе есьці чужыя плён!"
  
  "Свіння! О, свіння!"
  
  "Так. Ён сапраўды напалохаў мяне — я адчула яго словы прама ў сваім сакрэтным мяшочку! Але, магчыма, ён казаў праўду ".
  
  Ён дастаў насоўку, высмаркаўся з хрыпам, шумна адкашляўся і плюнуў у плявальніцу. - Паслухай, Малодшы Брат, наш Вярхоўны Цмок кажа, што прыйшоў час арганізаваць Кантрабандыста Юэня, Белага Парашка Лі і яго кузена Четырехпалого Ву.
  
  Сяржант Лі ў шоку ўтаропіўся на яго. Гэтыя трое мужчын лічыліся Галоўнымі Тыграмі гандлю опіюмам ў Ганконгу. Імпарцёры і экспарцёры. Для мясцовага ўжывання, а таксама, па чутках, для экспарту ў Залатую Краіну, дзе былі вялікія грошы. Опіум ўвозіўся таемна і ператвараўся ў морфій, а затым у гераін. "Дрэнны, вельмі дрэнны. Мы ніколі раней не тычыліся гэтай гандлю ".
  
  "Так", - далікатна адказаў Танг-па.
  
  "Гэта было б вельмі небяспечна. Аддзел па барацьбе з наркотыкамі вельмі сур'ёзна настроены супраць гэтага. Сам Вялікая Гара Гаўна вельмі сур'ёзна зацікаўлены ў пайманні гэтых траіх — вельмі прелюбодейно сур'ёзна ".
  
  Тан па ўтаропіўся ў столь. Затым ён сказаў: "Вярхоўны Цмок патлумачыў гэта так: тона опіуму ў Золатам трыкутніку варта 67 000 даляраў ЗША, пераўтвораная ў пералюбны морфій, а затым у пералюбны гераін, і чысты гераін, разведзены да 5 працэнтаў, звычайная крэпасць на вуліцах Залаты Краіны, дастаўлены туды, каштуе амаль 680 мільёнаў даляраў у амерыканскіх далярах. Ад адной тоны опіюму. Тангпо закашляўся і запаліў яшчэ адну цыгарэту.
  
  Па спіне Ці выступіў пот. "Колькі тон магло прайсці праз гэтых траіх блудадзеяў?"
  
  "Мы не ведаем. Але яму сказалі, што ва ўсім Золатам трыкутніку — Юньнань, Бірме, Лаосе і Тайландзе - вырошчваецца каля 380 тон у год. Большая частка гэтага паступае сюды. Ён сказаў, што яны справяцца з 50 тонамі. Ён упэўнены ў 50 тонах ". "О, коф"
  
  "Так". Танг-па таксама змакрэў. "Наш Вярхоўны Цмок кажа, што мы павінны інвеставаць у гандаль цяпер. Яна будзе расці і расці. У яго ёсць план прыцягнуць да нас марпехаў. ..."
  
  "Дью нех ло мох, ты не можаш давяраць гэтым марскім ублюдкам". "Гэта тое, што я сказаў, але ён сказаў, што нам патрэбныя марскія ўблюдкі, і мы можам давяраць некалькім абраным, хто яшчэ можа выхапіць і перахапіць сімвалічныя 20 адсоткаў — нават 50 адсоткаў, каб супакоіць самага Гара Гаўна ў загадзя абумоўленыя моманты?" Танг-па зноў спрытна плюнуў. "Калі б мы маглі займець марскую пяхоту, Аддзел па барацьбе з наркотыкамі і Банду трох, наш цяперашні хеунгьяу быў бы падобны да дзіцячай кошыку ў гавані". У пакоі павісла сур'ёзнае маўчанне. "Нам прыйшлося б набіраць новых членаў, а гэта заўсёды небяспечна". "Так".
  
  Ці наліў сабе з чайніка трохі жасминового гарбаты, пот струменіўся па яго спіне, прасякнуты дымам паветра быў душным і ўладным. Ён чакаў. "Што ты думаеш, малодшы брат?" Гэтыя двое мужчын не былі сваякамі, але паміж сабой выконвалі кітайскую ветлівасць, таму што давяралі адзін аднаму больш за пятнаццаць гадоў. Ці выратаваў жыццё свайму начальніку падчас беспарадкаў 1956 года. Цяпер яму было трыццаць пяць, і яго гераізм падчас беспарадкаў прынёс яму паліцэйскую медаль. Ён быў жанаты, і ў яго было трое дзяцей. Ён праслужыў у паліцыі шаснаццаць гадоў, і ўся яго зарплата складала 843 ганконскіх даляра ў месяц. На працу ён ездзіў на трамваі. Без папаўнення свайго даходу праз Братэрства, як і ўсім ім, вялікую частку часу яму давялося б хадзіць пешшу або на ровары. Паездка на трамваі займала дзве гадзіны.
  
  "Я думаю, што ідэя вельмі дрэнная", - сказаў ён. "Наркотыкі, любыя наркотыкі, якія разбэшчваюць дрэнна — так, вельмі дрэнна. Опіум, гэта дрэнна, хоць і карысна для старых — белы парашок, какаін, гэта дрэнна, але не так дрэнна, як смяротныя спрынцоўкі. Было б дрэнна, Джос, мець справу са смертоносцами. - Я сказаў яму тое ж самае. - Ты збіраешся яму падпарадкоўвацца?
  
  "Тое, што добра для аднаго Брата, павінна быць добра для ўсіх", - задуменна вымавіў Тан па, ухіляючыся ад адказу.
  
  Ці зноў чакаў. Ён не ведаў, як абіраюць Дракона, ці дакладна, колькі іх было, ці хто такі Вярхоўны Цмок. Ён ведаў толькі, што яго Цмокам быў Тан-па, які быў мудрым і асцярожным чалавекам, якія прымалі іх інтарэсы блізка да сэрца.
  
  "Ён таксама сказаў, што ў аднаго або двух нашых замежных д'ябальскіх начальнікаў свярбяць рукі з-за таго, што яны пералюбы чыняць з ігральнымі грашыма".
  
  Ці з агідай плюнуў. "Што гэтыя блудадзеі робяць за сваю долю? Нічога. Проста зачыніце іх блудливые вочы. Акрамя Змеі" - такая была мянушка галоўнага інспектара Дональда к. К. Сміта, які адкрыта арганізаваў свой акруга ў Ўсходнім Абердзіна і прадаваў паслугі і абарону на ўсіх узроўнях у прысутнасці сваіх кітайскіх падначаленых.
  
  "Ах, ён! Яго варта сапхнуць ў каналізацыю, гэтага распусьніка. Хутка тыя, каму ён плаціць, над ім не змогуць больш хаваць яго смурод. І яго смурод распаўсюдзіцца па ўсім нам.
  
  "Ён павінен сысці на пенсію праз пару гадоў", - змрочна сказаў Лі. "Магчыма, ён будзе падстаўляць тыл ўсім гэтым высокапастаўленым асобам, пакуль не сыдзе, і яны нічога не змогуць зрабіць. Кажуць, яго сябры займаюць вельмі высокае становішча.
  
  "Тым часам?" Спытаў Танг-па.
  
  Ці уздыхнуў. "Мой савет, старэйшы брат, быць асцярожным, не рабіць гэтага, калі ты можаш пазбегнуць гэтага. Калі ты не можаш ... " ён паціснуў плячыма. "Джос. Гэта вырашана?"
  
  "Не, пакуль няма. Гэта згадвалася на нашым штотыднёвым сходзе. Для разгляду".
  
  - Хто-небудзь звяртаўся да "Банды трох"?
  
  "Я разумею, што Белы Парашок Ці зрабіў першы крок, малодшы брат. Падобна на тое, гэтыя трое збіраюцца аб'яднацца".
  
  Ці ахнуў. - З клятвамі на крыві?
  
  "Падобна на тое".
  
  "Яны збіраюцца працаваць разам? Гэтыя д'яблы?"
  
  "Так яны сказалі. Іду ў заклад, што даўніна Четырехпалый Ву будзе самым Высокім Тыграм".
  
  "Ииии, гэты? Кажуць, ён сам забіў пяцьдзесят чалавек", - змрочна сказаў Лі. Ён здрыгануўся ад небяспекі. "У іх, павінна быць, на жалаванне трыста байцоў. Для ўсіх нас было б лепш, калі б гэтыя трое былі мёртвыя - або за кратамі.
  
  "Так. Але тым часам White Powder Lee кажа, што яны гатовыя пашырацца, і за невялікае супрацоўніцтва з намі яны могуць гарантаваць велізарную прыбытак ". Тангбо выцер лоб, кашлянуў і запаліў яшчэ адну цыгарэту. "Паслухай, Малодшы брат", - ціха сказаў ён. "Ён клянецца, што ім прапанавалі вельмі вялікі крыніца амерыканскіх грошай, наяўных грошай і банкаўскіх грошай, а таксама вельмі буйную гандлёвую кропку для іх тавараў там, размешчаную ў гэтым месцы пад назвай Манхэтэн".
  
  Ці адчуў, як пот выступіў у яго на лбе. "Гандлёвая кропка там ... ииии, гэта азначае мільёны. Яны гарантуюць?"
  
  "Так. Нам амаль нічога не застаецца рабіць. Хіба што заплюшчыць вочы і пераканацца, што марская пяхота і Аддзел па барацьбе з наркотыкамі канфіскуюць толькі правільныя партыі і закрываюць вочы, калі ім належыць. Хіба гэта не напісана ў Старажытных Кнігах: Калі ты не сожмешь, у цябе ўдарыць маланка?"
  
  Зноў цішыня. "Калі будзе прынята рашэнне... калі яно будзе прынятае?"
  
  "На наступным тыдні. Калі будзе прынята рашэнне "так", што ж, на арганізацыю гандлёвага патоку сыдуць месяцы, магчыма, год." Тан-па зірнуў на гадзіннік і падняўся. "Нам пара ў душ. Начная Песня арганізавала для нас вячэру пасля гэтага ".
  
  "Ииии, вельмі добра". Ці з непакоем выключыў адзіны верхні святло. "А калі рашэнне будзе адмоўным?"
  
  Тангбо затушыў цыгарэту і кашлянуў. "Калі няма..." Ён паціснуў плячыма. "У нас толькі адна жыццё, нягледзячы на багоў, таму наш абавязак - думаць аб нашых сем'ях. Адзін з маіх сваякоў - капітан з Чатырма пальцамі . У. . . . "
  
  11
  
  8:30 ВЕЧАРА. :
  
  - Прывітанне, Браян, - сказаў Данросс. - Сардэчна запрашаем.
  
  "Добры вечар, тайпэн, віншую, выдатны вечар для вечарынкі", — сказаў Браян Квок. З ніадкуль з'явіўся афіцыянт у ліўрэі і прыняў келіх шампанскага з тонкага крышталя. - Дзякуй, што запрасілі мяне.
  
  "Заўсёды калі ласка". Данросс стаяў каля дзвярэй бальнага залы у Вялікім доме, высокі і жыццярадасны, Пенелопа ў некалькіх кроках ад яго вітала іншых гасцей. Паўпустая бальная зала быў адкрыты для перапоўненых, залітых святлом тэрас і садоў, дзе большасць ярка апранутых дам і мужчын у смокінгах стаялі групамі або сядзелі за круглымі сталамі. З надыходам цемры наляцеў прахалодны ветрык.
  
  - Пенелопа, дарагая, - паклікаў Данросс, - ты памятаеш суперінтэнданта Браяна Квока?
  
  "О, вядома", - сказала яна, накіроўваючыся да іх са шчаслівай усмешкай, зусім нічога не памятаючы. "Як ты?"
  
  "Выдатна— дзякуй - віншую!"
  
  - Дзякуй, адчувайце сябе як дома. Вячэра ў дзевяць пятнаццаць, у Клаўдзіі ёсць спісы гасцей, калі вы страцілі сваю візітоўку. О, прабачце, я на хвілінку ... Яна адвярнулася, каб перахапіць іншых гасцей, яе вочы спрабавалі разглядзець усе вакол, каб пераканацца, што ўсё ідзе добра і што ніхто не варта ў адзіноце, — у глыбіні душы яна ведала, што калі здарыцца катастрофа, ёй няма чаго будзе рабіць, што іншыя зноў усё выправяць.
  
  "Табе вельмі пашанцавала, Ена", - сказаў Браян Квок. "Яна маладзее з кожным годам".
  
  "Так".
  
  "Такім чынам. За яшчэ дваццаць гадоў! Здароўе!" Яны чокнуліся. Яны сябравалі з пачатку пяцідзесятых, калі сустрэліся на першым гоначным ўздыме ў гару, і з тых часоў былі прыязнымі супернікамі — і членамі-заснавальнікамі Ганконскага клуба спартыўных аўтамабіляў і ралі.
  
  "Але ў цябе, Браян, няма асаблівай сяброўкі? Ты прыязджаеш адзін?" "Я гуляю ў адкрытую". Браян Квок панізіў голас. "На самой справе я застаюся халасцяком назаўжды".
  
  "Летуценнік! Гэта твой год — ты галоўная здабыча Ганконга. Нават Клаўдыя паклала на цябе вока. Ты дохлы чалавек, даўніна". "Аб Божа!" Браян на імгненне спыніў жартаваць. - Паслухай, тайпэн, можна мне сёння ўвечары надаць пару хвілін сам-насам? - Джон Чэн? - Адразу спытаў Данросс.
  
  "Няма. Мы адправілі ўсіх на пошукі, але пакуль нічога. Гэта што-то іншае". "Бізнес?" "Так".
  
  "Наколькі канфідэнцыйна?" "Канфідэнцыйна".
  
  - Добра, - сказаў Данросс. - Я знайду цябе пасля вячэры. Што за...
  
  Выбух смеху прымусіў іх азірнуцца па баках. Кейсі стаяла ў цэнтры захопленай групы мужчын — сярод іх былі Линбар Струан, Эндру Гаваллан і Жак Девиль — прама перад адной з высокіх французскіх дзвярэй, якія вядуць на тэрасу. - Иииии, - прамармытаў Браян Квок. - Цалкам, - сказаў Данросс і ўхмыльнуўся.
  
  На ёй была сукенка-футляр смарагдавага шоўку даўжынёй да падлогі, досыць абліпальную і празрыстае. - Госпадзе, гэта яна, ці не яна? - Што?
  
  "Надзета што-небудзь пад ім?" - "Шукайце, і вы знойдзеце". "Я б хацеў. Яна цудоўная".
  
  "Я таксама так думаў", - пагадзіўся Данросс, - "хоць я б сказаў, што 100 працэнтаў іншых дам гэтага не робяць". "У яе ідэальная грудзі, вы гэта бачыце". "На самой справе вы не можаце. Проста. Гэта ўсё ў тваім уяўленні". "Іду ў заклад, у Ганконгу няма пары, здольнай да іх дакрануцца". "Пяцьдзесят даляраў меднай манетай кажа аб тым, што ты памыляешся — пры ўмове, што сярод нас ёсць еўразійцы". "Як мы можам даказаць, хто пераможа?"
  
  "Мы не можам. На самай справе я сам спецыяліст па лытках".
  
  "Што?"
  
  "Стары дзядзька Чэнь-Чэнь выкарыстаў, каб сказаць, 'першы погляд на лодыжках, сын мой, гэта ты яе развядзенне, як яна будзе паводзіць сябе, як яна будзе ездзіць, як яна... як і любая кабылка. Але памятай, усе вароны пад нябёсамі чорныя!"
  
  Браян Квок усміхнуўся разам з ім, затым па-сяброўску памахаў камусьці рукой. У іншым канцы пакоя высокі мужчына з асунутым тварам махаў у адказ. Побач з ім стаяла незвычайна прыгожая жанчына, высокая, светлавалосая, з шэрымі вачыма. Яна таксама радасна памахала рукой.
  
  - А вось і ангельская прыгажуня ў самым росквіце сіл!
  
  - Хто? О, Флёр Марлоў? Так, так, гэта яна. Я не ведаў, што ты знаёмы з Марлоў, тайпэн.
  
  - Узаемна! Я пазнаёміўся з ім сёння днём, Браян. Ты даўно яго ведаеш?
  
  "О, пару месяцаў з лішнім. Ён у нас персона грата".
  
  "Пра?"
  
  "Так. Мы ўводзім яго ў курс справы".
  
  "Аб? Чаму?"
  
  "Некалькі месяцаў таму ён напісаў камісару, сказаў, што прыязджае ў Ганконг для даследавання рамана, і папрасіў нас аб супрацоўніцтве. Падобна, Стары выпадкова прачытаў яго першы раман і паглядзеў некалькі яго фільмаў. Вядома, мы праверылі яго, і, падобна на тое, што з ім усё ў парадку. Погляд Браяна Квока вярнуўся да Кейсі. "Стары падумаў, што нам не перашкодзіла б палепшыць малюнак, таму ён даслаў паведамленне, што, у пэўных межах, Піцер ухвалены, і папрасіў паказаць яму наваколлі ". Ён азірнуўся на Данросса і тонка ўсміхнуўся. "Мы не павінны разважаць чаму!"
  
  "Што гэта была за кніга?"
  
  - Тэлефанаваў Чанг, аб днях, праведзеных ім у палоне. Брат старога загінуў там, так што, я мяркую, гэта трапіла ў мэта.
  
  "Ты чытаў гэта?" - спытаў я.
  
  "Не я — мне яшчэ трэба будзе заваяваць занадта шмат гор! Я прагледзеў некалькі старонак. Пітэр кажа, што гэта выдумка, але я яму не веру ". Браян Квок засмяяўся. "Хоць ён можа піць піва. Роберт ўгаварыў яго на пару з сваіх "Сто Пинтеров", і ён настаяў на сваім.""Сто Пинтеров" былі паліцыянтам мальчишником, на які афіцэры ахвяравалі бочачку са ста пинтами піва. Калі піва было выпіта, вечарынка скончылася.
  
  Браян Квок не зводзіў вачэй з Кейсі, і Данросс у мільённы раз задумаўся, чаму азіяты аддаюць перавагу англасаксаў, а англасаксаў аддаюць перавагу азіятаў.
  
  - Чаму ты ўсміхаешся, тайбань?
  
  "Без прычыны. Але Кейсі зусім не дрэнная, ці не так?"
  
  - Пяцьдзесят даляраў за тое, што яна бат джам гай, хейя?
  
  Данросс на імгненне задумаўся, старанна узважваючы стаўку. "Бат джам гай" літаральна азначала белае курынае мяса. Так на кантонская дыялекце называлі дам, якія згольвалі валасы на лабку. "Прынятае! Ты памыляешся, Браян, яна "да сустрэчы, гай", што азначала "соевы кураня", або, у яе выпадку, чырвоны, пяшчотны і прыемна востры. У мяне ёсць гэта з самых надзейных крыніц!
  
  Браян засмяяўся. - Уяві мяне.
  
  - Назавіся. Табе больш дваццаці аднаго.
  
  "Я дазволю табе выйграць ўзыходжанне на пагорак ў нядзелю!"
  
  "Летуценнік! Ідзі, і тысяча кажа, што ты гэтага не зробіш".
  
  "Якія шанцы ты мне дасі?"
  
  "Ты, павінна быць, жартуеш!"
  
  - Няма нічога дрэннага ў тым, што я спытаю. Госпадзе, я б хацеў весці кнігу пра гэта. Дзе шчасліўчык містэр Бартлетт?
  
  "Я думаю, ён у садзе — я сказаў Адриону суправаджаць яго. Прабачце, я на хвілінку . . . . "Данросс адвярнуўся, каб павітаць каго-то, каго Браян Квок не даведаўся.
  
  Больш за 150 гасцей ужо прыбылі, і іх сустрэлі асабіста. Вячэра быў разлічаны на 217 персон, кожнага акуратна пасадзілі ў адпаведнасці з асобай і звычаямі за круглымі сталамі, якія былі ўжо накрытыя і асветлены свечкамі на лужках. Свечкі і кандэлябры ў залах, афіцыянты ў ліўрэях, якія прапануюць шампанскае ў кантаваных крыштальных куфлях або вэнджанага ласося і ікру на срэбных падносах і супницах.
  
  На памосце гуляў невялікі аркестр, і Браян Квок ўбачыў сярод смокінгаў некалькі мундзіраў - амерыканскіх і брытанскіх, вайсковых, ваенна-марскіх і ваенна-паветраных сіл. Нядзіўна, што пераважалі еўрапейцы. Гэтая вечарына была выключна для брытанскага ўнутранага круга, які кіраваў Цэнтральным акругай і быў сілавым блокам Калоніі, іх каўказскіх сяброў і некалькіх зусім асаблівых еўразійцаў, кітайцаў і індыйцаў. Браян Квок даведаўся большасць гасцей: Падлогі Хавергилла з ганконскага Victoria Bank, старога сэра Сэмюэля Сэмюэлса, мультымільянера, тайпэна з twenty real estate, банкаўскія, паромныя і біржавыя брокерскія кампаніі; Крысціян Токс, рэдактар China Guardian, беседующий з Рычардам Квангом, старшынёй банка Ho-Pak; мультымільянер-суднаўладальнік В. К. Лам, беседующий з Філіпам і Дайанн Чэн, а з імі іх сын Кевін; амерыканец Зеб Купер, спадчыннік найстарэйшай амерыканскай гандлёвай кампаніі Cooper-Tillman, да якога схіліўся сэр Данстан Барэ, тайпан з Ганконга і фермы Лан Тао. Сярод гасцей ён заўважыў Эда Лангана, супрацоўніка ФБР, і гэта яго здзівіла. Ён не ведаў, што Ланган ці чалавек, з якім ён размаўляў, Стэнлі Роузмонт, намеснік дырэктара падраздзялення ЦРУ, які наглядае за Кітаем, былі сябрамі Данросса. Ён слізгануў позіркам па болтающим мужчынам і па большай частцы асобных групах іх жонак.
  
  "Яны ўсе тут, - падумаў ён, - усё тайпэны, акрамя Горнта і Пламма, усе піраты, усё тут з кровосмесительной нянавісці, каб аддаць даніну павагі тайпэну".
  
  Хто з іх шпіён, здраднік, кіраўнік Севрином, Артур?
  
  Ён павінен быць еўрапейцам.
  
  Іду ў заклад, ён тут. І я яго злаўлю. ТАК. Я злаўлю яго, хутка, цяпер, калі я ведаю аб ім. Мы зловім яго і зловім іх усіх, змрочна падумаў ён. І мы зловім гэтых махляроў з доказамі злачынства, мы выкаранім іх пірацтва дзеля агульнага дабра.
  
  - Шампанскага, паважаны сэр? - спытаў афіцыянт на кантонская дыялекце з белазубай усмешкай.
  
  Браян прыняў поўны шклянку. - Дзякуй.
  
  Афіцыянт схіліўся, хаваючы вусны. - У тайпэна была тэчка ў сіняй вокладцы сярод папер, калі ён прыйшоў сёння вечарам, - хутка прашаптаў ён.
  
  "Тут ёсць сейф, тайны прытулак?" Браян спытаў гэтак жа асцярожна на тым жа дыялекце.
  
  "Слугі кажуць, што ў яго кабінеце на наступным паверсе", - сказаў мужчына, які прадставіўся Вінным афіцыянтам Фенгом, і ён быў адным з таемных агентаў разведвальнай сеткі Сі. Яго праца афіцыянтам ў кампаніі, якая абслугоўвала ўсе лепшыя і самыя эксклюзіўныя вечарынкі Ганконга, надавала яму большую каштоўнасць. "Я чуў, што, магчыма, гэта хаваецца за карцінай. ..." Ён раптам спыніўся і перайшоў на піджын-інгліш. "Таму-иги-народжаная Міс?" - оскалив зубы, спытаў ён, працягваючы паднос малюсенькай бабульцы-евразийке, якая падышла да іх. - Вельмі-вельмі першым класам.
  
  "Не смей сумаваць па мне, дзёрзкі шчанюк", - напышліва выдала яна на кантонская дыялекце.
  
  "Так, достопочтенная стрыечная бабуля, прабачце, достопочтенная стрыечная бабуля". Ён празьзяў і ўцёк.
  
  - Такім чынам, юны Браян Квок, - сказала пажылая лэдзі, пільна гледзячы на яго знізу ўверх.
  
  Ёй было восемдзесят восем, Сары Чэн, цётцы Піліпа Чена, малюсенькім, падобным на птушачку чалавечку з бледна-белай скурай і азіяцкімі вачыма, якія мітусіліся туды-сюды. І хоць яна здавалася далікатнай, яе спіна была прамой, а дух вельмі моцным. "Я рады цябе бачыць. Дзе Джон Чэн? Дзе мой бедны унучаты пляменнік?"
  
  "Я не ведаю, вялікая лэдзі", - ветліва адказаў ён.
  
  - Калі ты збіраешся вярнуць майго Внучатого пляменніка Нумар Адзін?
  
  "Хутка. Мы робім усё, што ў нашых сілах".
  
  - Добра. І не перашкаджай маладому Піліпа, калі ён захоча заплаціць выкуп за Джона ў прыватным парадку. Ты прасачы за гэтым.
  
  - Ды. Я зраблю, што змагу. Жонка Джона тут?
  
  - Э? Хто? Гавары гучней, хлопчык!
  
  - Барбара Чэн тут? - спытаў я.
  
  "Няма. Яна прыйшла раней, але як толькі з'явілася тая жанчына, у яе "разбалелася галава" і яна пайшла. Ха, я яе зусім не вінавачу!" Яе старыя слязлівыя вочы сачылі за Дыянай Чэн праз пакой. "Ха, гэтая жанчына! Вы бачылі, як яна ўвайшла?"
  
  "Не, вялікая Лэдзі".
  
  - Хм, як сама дама Нэлі Мелба. Яна ўвайшла, прыціскаючы хусцінку да вачэй, яе старэйшы сын Кевін на буксіры — мне не падабаецца гэты хлопчык — і мой бедны пляменнік Філіп, падобны на хлопчыка-кухары другога гатунку, у тыле. Ха! Адзіны раз, калі Дайан Чэн плакала, быў падчас краху 56-га, калі яе акцыі ўпалі, яна страціла стан і намочила трусы. Ha! Паглядзі на яе зараз, яна прихорашивается! Прыкідваецца засмучанай, калі ўсе ведаюць, што яна паводзіць сябе так, як быццам яна ўжо ўдава імператрыца! Я магла б ўскубнуць яе за шчокі! Агідна! Яна зноў паглядзела на Браяна Квока. "Ты знойдзеш майго внучатого пляменніка Джона - я не хачу, каб гэтая жанчына ці яе адроддзе лох-пан былі ў нашым доме".
  
  - Але ён можа быць тайпэном?
  
  Яны разам засмяяліся. Вельмі нешматлікія еўрапейцы ведалі, што, хоць тайпан азначаў "вялікі лідэр", у старыя часы ў Кітаі тайпан быў гутарковай тытулам чалавека, які адказвае за публічны дом ці грамадскі туалет. Таму ні адзін кітаец ніколі не называў сябе тай-пэнам, толькі лох-пэнам, што таксама азначала "вялікі правадыр" ці "галоўны лідэр". Кітайцаў і еўразійцаў вельмі забаўляла, што еўрапейцам падабалася называць сябе тайпэнами, па дурасці прапускаючы правільнае назва.
  
  "Так. Калі ён прыдатны пан", - сказала пажылая жанчына, і яны засмяяліся. "Вы знойдзеце майго Джона Чена, юнага Браяна Квока!"
  
  "Так. Так, мы знойдзем яго".
  
  "Добра. Такім чынам, што вы думаеце пра шанцы "Голден Лэдзі" ў суботу?"
  
  "Добра, калі ўсё пройдзе гладка. Тры да аднаго, што яна шмат чаго варта. Сачы за Ноўбл Стар - у яе таксама ёсць шанец ".
  
  "Добра. Пасля вячэры прыходзь і знайдзі мяне. Я хачу з табой пагаварыць".
  
  "Так, выдатная лэдзі". Ён усміхнуўся, гледзячы, як яна сыходзіць, і зразумеў, што ўсё, чаго яна хацела, - гэта паспрабаваць згуляць ролю шлюбнага пасярэдніка для якой-небудзь внучатой пляменніцы. "Ииииах, мне хутка прыйдзецца што-то з гэтым рабіць", - падумаў ён.
  
  Яго погляд вярнуўся да Кейсі. Ён быў у захапленні ад неодобрительных поглядаў усіх жанчын і асцярожнага схаванага захаплення ўсіх іх суправаджаюць. Затым Кейсі падняла вочы і ўбачыла, што ён назірае за ёй праз увесь пакой, і яна коратка зірнула на яго ў адказ з такой жа адкрытай ацэнкай.
  
  "нядобра", - з неспакоем падумаў ён, адчуваючы сябе якім-небудзь чынам распранутым. Я б хацеў валодаць гэтым. Затым ён заўважыў Роджэра Кроса і Армстронга побач з ім. Ён сабраўся з думкамі і накіраваўся да іх.
  
  - Добры вечар, сэр.
  
  - Добры вечар, Браян. Ты выглядаеш вельмі вытанчана.
  
  "Дзякуй, сэр". Ён ведаў, што лепш не прапаноўваць нічога прыемнага ў адказ. "Пасля вячэры я іду на тайпэн".
  
  - Добра. Як толькі ўбачыш яго, знайдзі мяне.
  
  "Так, сэр".
  
  "Значыць, ты лічыш амерыканку страшэннай?"
  
  "Так, сэр". Браян думках ўздыхнуў. Ён забыўся, што Крос ўмее чытаць па вуснах на англійскай, французскай і трохі на арабскай — ён не казаў на кітайскіх дыялектах — і што ў яго выключнае зрок.
  
  "На самой справе яна даволі відавочная", - сказаў Крос.
  
  "Так, сэр". Ён убачыў, што Крос засяродзілася на сваіх вуснах, і зразумеў, што падслухоўвае яе размову з іншага канца пакоя, і раззлаваўся на сябе за тое, што не развіў у сабе гэты талент.
  
  "Падобна на тое, у яе запал да кампутараў". Крос зноў перавёў погляд на іх. "Цікава, што?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Што сказаў Вінны афіцыянт Фенгам?"
  
  Браян распавёў яму.
  
  "Добра. Я прасачу, каб Фенгам атрымаў прэмію. Я не чакаў убачыць тут Лангана і Роузмонта ".
  
  "Гэта магло быць супадзеннем, сэр", - выказаў меркаванне Браян Квок.
  
  "Яны абодва заўзятыя гульцы. Яны абодва былі ў ложку тай-пэна".
  
  "Я не давяраю супадзенням", - сказаў Крос. "Што тычыцца Лангана, то, вядома, вы абодва нічога не ведаеце".
  
  "Так, сэр".
  
  - Добра. Магчыма, вам абодвум лепш заняцца нашымі справамі.
  
  "Так, сэр". На шчасце, двое мужчын павярнуліся, каб сысці, але спыніліся, калі раптам запанавала цішыня. Усе погляды накіраваліся да дзвярэй. Там стаяў Квиллан Горнт, чарнабровы і чорнабароды, сознававший, што яго заўважылі. Іншыя госці хутка аднавілі размова і адводзілі вочы, але прыслухоўваліся.
  
  Крос ціха прысвіснуў. - Такім чынам. чаму ён тут?
  
  "Пяцьдзесят да аднаго, што ён намышляе нешта нядобрае", - сказаў Браян Квок, не менш здзіўлены.
  
  Яны назіралі, як Горнт увайшоў у бальная зала і працягнуў руку Данроссу і Пенелопе, якія стаялі побач з ім. Клаўдыя Чэн, якая знаходзілася паблізу, была ў шоку, не разумеючы, як яна магла так хутка перабудаваць столік Данросса, таму што, вядома ж, там павінен быў сядзець Горнт.
  
  - Спадзяюся, вы не пярэчыце, што я перадумаў у апошні момант. Горнт казаў, усміхаючыся.
  
  "Зусім няма", - адказаў Данросс, усміхаючыся аднымі вуснамі.
  
  - Добры вечар, Пенелопа. Я адчуў, што павінен асабіста павіншаваць цябе.
  
  "О, дзякуй", - сказала яна. Яе ўсмешка не змянілася, але сэрца забілася вельмі хутка. "Я, мне было шкада пачуць аб вашай жонцы".
  
  "Дзякуй". Эмельда Горнт некалькі гадоў пакутавала артрытам і была прыкавана да інваліднага крэсла. У пачатку года яна падхапіла пнеўманію і памерла. "Ёй вельмі не пашанцавала", - сказаў Горнт. Ён паглядзеў на Данросса. "Пра Джона Чене таксама дрэнная жарт".
  
  "Вельмі".
  
  - Мяркую, вы чытаеце "Вячэрнюю газету"?
  
  Данросс кіўнуў, і Пенелопа сказала: "Дастаткова, каб напалохаць усіх да паўсмерці". Усе дзённыя газеты стракацелі велізарнымі загалоўкамі і падрабязна спыняліся на знявечаным вуху і пярэваратняў. Узнікла невялікая паўза. Яна паспяшалася запоўніць яе. - З вашымі дзецьмі ўсё ў парадку?
  
  "Так. Аннагри паступае ў Каліфарнійскі універсітэт у верасні — Майкл тут на летніх вакацыях. Я рады сказаць, што яны ўсе ў вельмі добрай форме. А твая?"
  
  "З імі ўсё ў парадку. Хоць я б хацела, каб Адрион паступіў у універсітэт. Божа мой, з дзецьмі ў нашы дні вельмі цяжка, ці не так?"
  
  "Я думаю, яны заўсёды былі такімі". Горнт тонка ўсміхнуўся. "Мой бацька заўсёды паказваў на тое, якім цяжкім я быў". Ён зноў паглядзеў на Данросса.
  
  "Так. Як пажывае твой бацька?"
  
  - Рады паведаміць, што ён здаровы. Паводле яго слоў, англійская клімат яму падыходзіць. Ён прыязджае на Каляды. Горнт прыняў прапанаваны келіх шампанскага. Афіцыянт уздрыгнуў пад яго позіркам і ўцёк. Ён падняў свой келіх. "Шчаслівай жыцця і мноства віншаванняў".
  
  Данросс падняў тост у адказ, усё яшчэ здзіўлены прыбыццём Горнта. Афіцыйныя запрашэнні Горнту і іншым ворагам былі адпраўленыя толькі з ветлівасці і прыстойнасці. Ветлівы адмову — гэта ўсё, чаго можна было чакаць, а Горнт ўжо адмовіўся.
  
  Чаму ён тут?
  
  "Ён прыйшоў радавацца", - падумаў Данросс. Як і яго чортаў бацька. Павінна быць, у гэтым прычына. Але чаму? Што за дьявольщину ён з намі стварыў? Бартлетт? Гэта праз Бартлетта?
  
  - Выдатная пакой, выдатных прапорцый, - казаў Горнт. - І цудоўны дом. Я заўсёды зайздросціў табе ў гэтым доме.
  
  "Так, ты вырадак, я ведаю", - злосна падумаў Данросс, успамінаючы, калі Горнты ў апошні раз былі ў Вялікім Доме. Дзесяць гадоў таму, у 1953 годзе, калі бацька Лана, Колін Данросс, усё яшчэ быў тайпэном. Гэта было падчас каляднай вечарыны Струана, традыцыйна самай маштабнай у сезоне, і Квиллан Горнт зноў нечакана прыехаў са сваім бацькам Уільямам, у той час тайпэном з Ротвелл-Горнт. Пасля вячэры адбылася жорсткая публічная спрэчка паміж двума тайпанями ў більярднай, дзе сабралася каля тузіна мужчын для гульні. Гэта было тады, калі "Струанс" толькі што была заблакаваная Горнтами і іх шанхайскими сябрамі ў іх спробе захапіць "Саўт Ўсход Эйруэйз", якая з-за камуністычнага заваёвы Мацерыка толькі што стала даступнай. Гэтая фидерная авіякампанія манапалізавала ўсе паветраныя перавозкі ў Шанхай і з яго з Ганконга, Сінгапура, Тайбэя, Токіо і Бангкока, і ў выпадку аб'яднання з Air Struan, іх малады авіякампаніяй, Struan's фактычна атрымала б фидерную манаполію на Далёкім Усходзе, якая базуецца ў Ганконгу. Абодва мужчыны абвінавачвалі адзін аднаго ў таемных дзеяннях - абодва абвінавачванні былі справядлівыя.
  
  Так, сказаў сабе Іэн Данросс, у той раз абодва былі на мяжы. Уільям Горнт выпрабаваў усе спосабы, каб зацвердзіцца ў
  
  Ганконг пасля велізарных паражэнняў Ротуэлл-Горнта ў Шанхаі. І калі Колін Данросс зразумеў, што "Струанз" не змогуць атрымаць верх, ён вырваў South Orient з рук Уільяма Горнта, кінуўшы свой вага на бяспечную кантонскую групу.
  
  "І ты гэта зрабіў, Колін Данросс, ты гэта зрабіў. Ты трапіў у пастку, і цяпер табе нас не спыніць", - злараднічаў Уільям Горнт. "Мы тут, каб застацца. Мы выганім вас з Азіі, вас і ваш богам пракляты Высакародны Дом. Паўднёвы Ўсход - гэта толькі пачатак. Мы перамаглі!"
  
  "Чорт вазьмі, што ў вас ёсць! Група "Янь-Вонг-Сан" звязана з намі. У нас кантракт".
  
  "Рэальныя яно анулюецца". Уільям Горнт зрабіў знак Квиллану, свайму старэйшаму сыну і відавочнаму спадчынніку, які дастаў копію пагаднення. "Гэта кантракт паміж Yan-Wong-Sun group, якія з'яўляюцца кандыдатамі Tso-Wa-Feng group, - радасна сказаў ён, - якія з'яўляюцца кандыдатамі Ta-Weng-Sap, які прадае кантроль над South Orient кампаніі Rothwell-Gornt на адзін даляр даражэй першапачатковай кошту!" Квиллан Горнт размашыста выклаў яго на більярдны стол. "Паўднёвы Ўсход наш!" "Я ў гэта не веру!"
  
  "Ты можаш. Шчаслівага Раства!" Уільям Горнт выліўся гучным, поўным пагарды смехам і выйшаў. Квиллан паклаў свой більярдны кій, таксама смеючыся. Ен Данросс стаяў ля дзвярэй.
  
  "Аднойчы гэты дом будзе належаць мне", - прашыпеў яму Квиллан Горнт, затым павярнуўся і крыкнуў астатнім: "Калі каму-небудзь з вас патрэбна праца, прыходзьце да нас. Хутка вы ўсе застанецеся без працы. Ваш Высакародны Дом нядоўга будзе высакародным ". Там былі Эндру Гаваллан, Жак Девиль, Аластер Струан, Лячы і Дэвід Макструаны, Філіп Чэн, нават Джон Чэн.
  
  Данросс успомніў, як яго бацька быў у лютасьці той ноччу і абвінавачваў здрада, кандыдатаў і дрэннага Джосса, усё гэта час ведаючы, што ён сам папярэджваў яго, шмат разоў, і што яго папярэджанні былі праігнараваныя. Госпадзе, як мы страцілі твар! У той раз увесь Ганконг смяяўся над намі — горнты і іх шанхайскія захопнікі обоссали Высакародны дом з вялікай вышыні.
  
  ТАК. Але тая ноч завяршыла падзенне Коліна Данросса. У тую ноч я вырашыў, што ён павінен сысці, перш чым Высакародны дом будзе страчаны назаўсёды. Я выкарыстаў Аластера Струана. Я дапамог яму адштурхнуць майго бацькі ў бок. Аластеру Струану давялося стаць тайпэном. Пакуль я не стаў дастаткова мудрым і моцным, каб адштурхнуць яго ў бок. Ці дастаткова я мудры цяпер?
  
  "Я не ведаю", - падумаў Данросс, засяродзіўшыся на Квиллане Горнте, слухаючы яго ласкі, чуючы, як ён рэагуе з такім жа абаяннем, у той час як яго розум казаў: "Я не забыўся "Саўт Ўсход" ці што нам прыйшлося аб'яднаць нашу авіякампанію з вашай па непрыдатным кошце і страціць кантроль над новай лініяй, пераназванай у All Asia Airways ". Нішто не забыта. У той раз мы прайгралі, але на гэты раз мы пераможам. Мы выйграем усе, клянуся Богам.
  
  Кейсі зачаравана назірала за абодвума мужчынамі. Яна з першага погляду заўважыла Квиллана Горнта, пазнаўшы яго па фатаграфіях з дасье. Яна адчула яго сілу і мужнасць нават з другога канца пакоя і была не на жарт ўсхваляваная ім. Назіраючы за тым, што адбываецца, яна амаль магла адчуць напружанне паміж двума якія змагаюцца мужчынамі - двума быкамі на спаборніцтве.
  
  Эндру Гаваллан адразу сказаў ёй, хто такі Горнт. Яна нічога не сказала добраахвотна, проста спытала Гаваллана і Линбара Струана, чаму яны былі так шакаваныя прыбыццём Горнта. А потым, калі яны засталіся адны, усе чацвёра — Кейсі, Гаваллан, Девилл і Линбар Струан — распавялі ёй аб "Шчаслівым Ражджастве" і "Аднойчы ў мяне будзе гэты дом".
  
  "Што зрабіў тайбэн... што зрабіў Ен?" - спытала яна.
  
  Гаваллан сказаў: "Ён проста паглядзеў на Горнта. Вы ведалі, што калі б у яго быў пісталет, або нож, або дубінка, ён бы пусціў іх у ход, вы проста ведалі гэта, а паколькі ў яго не было зброі, вы ведалі, што ў любы момант ён пусціць у ход свае рукі ці зубы ... Ён проста стаяў нерухома, як скала, і глядзеў на Горнта, а Горнт адступіў на крок, па-за дасяжнасці — у літаральным сэнсе. Але ў гэтага ўблюдка Горнта ёсць мазгі. Ён як бы ўзяў сябе ў рукі і на імгненне ўтаропіўся на Йена. Затым, не кажучы ні слова, павольна, вельмі асцярожна абышоў яго, не зводзячы вачэй з Ена, і сышоў ".
  
  "Што гэты вырадак робіць тут сёння вечарам?" Прамармытаў Линбар.
  
  - Гэта, павінна быць, што-то важнае, - сказаў Гаваллан.
  
  "Які з іх?" Спытаў Линбар. "Які важны?"
  
  Кейсі паглядзела на яго і краем вока ўбачыла, як Жак Девиль папераджальна паківаў галавой, і адразу ж цені апусціліся на Линбара і Гаваллана. Тым не менш, яна спытала: "Што тут робіць Горнт?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў ёй Гаваллан, і яна паверыла яму.
  
  - Яны сустракаліся пасля таго Каляд?
  
  "О так, шмат разоў, пастаянна", - сказаў ёй Гаваллан. "У сацыяльным плане, вядома. Акрамя таго, яны разам ўваходзяць у праўлення кампаній, камітэты, парады". Ён збянтэжана дадаў: "Але ... ну, я ўпэўнены, што яны абодва проста чакаюць".
  
  Яна ўбачыла, як іх погляды вярнуліся да двух ворагам, і прасачыла за іх поглядам. Яе сэрца моцна забілася. Яны ўбачылі, як Пенелопа адышла, каб пагаварыць з Клаудыяй Чэн. Праз імгненне Данросс зірнуў на іх. Яна ведала, што ён нейкім чынам падаваў сігнал Гаваллану. Затым яго погляд спыніўся на ёй. Горнт прасачыў за яго поглядам. Зараз абодва мужчыны глядзелі на яе. Яна адчувала іх магнетызм. Гэта опьяняло яе. Д'ябал у ёй штурхаў яе ногі да іх. Цяпер яна была рада, што апранулася так, як апраналася, больш абуральна, чым планавала, але Лайн сказаў ёй, што гэты вечар павінен быць менш дзелавым.
  
  Пакуль яна ішла, яна адчула дотык шоўку, і яе соску зацвярдзелі. Яна адчувала, як іх погляды слізгаюць па ёй, раздзяваючы, і на гэты раз, як ні дзіўна, яна не пярэчыла. Яе хада стала непрыкметна больш кацінай.
  
  - Прывітанне, тайпэн, - сказала яна з прытворнай нявіннасцю. - Ты хацеў, каб я далучылася да цябе?
  
  "Так", - адразу адказаў ён. "Я мяркую, вы двое ведаеце адзін аднаго".
  
  Яна пахітала галавой і ўсміхнулася ім абодвум, не заўважаючы пасткі. "Няма. Мы ніколі не сустракаліся. Але, вядома, я ведаю, хто такі містэр Горнт. Эндру распавёў мне."
  
  - А, тады дазвольце мне афіцыйна прадставіць вас. Містэр Квиллан Горнт, тайпэн з Ротвелл-Горнт. Міс Чолок-Сирануш Чолок — з Амерыкі.
  
  Яна працягнула руку, разумеючы небяспеку апынуцца паміж двума мужчынамі, палова яе розуму была сагрэта небяспекай, іншая палова крычала: "Госпадзе, што ты тут робіш".
  
  "Я шмат чула пра вас, містэр Горнт", - сказала яна, задаволеная тым, што яе голас быў спакойным, задаволеная дакрананнем яго рукі — іншы, чым у Данросса, больш грубай і не такой моцнай. - Я мяркую, суперніцтва вашых фірмаў сыходзіць каранямі ў мінулае пакаленняў?
  
  - Толькі трое. Мой дзед першым адчуў на сабе не занадта далікатнае міласэрнасць Струанов, - упэўнена адказаў Горнт. - Калі-небудзь я з задавальненнем распавяду вам нашу частку легенд.
  
  "Магчыма, вам дваім варта выкурыць трубку міру", - сказала яна. "Несумненна, Азія досыць шырокая для вас абодвух".
  
  - Увесь свет - няма, - ветліва адказаў Данросс.
  
  "Няма", - пагадзіўся Горнт, і калі б яна не чула рэальнай гісторыі, то па іх тоне і манерам выказала здагадку бы, што яны проста прыязныя супернікі.
  
  "У нас у Штатах шмат буйных кампаній, і яны мірна суіснуюць. Ва ўмовах канкурэнцыі".
  
  "Гэта не Амерыка", - спакойна сказаў Горнт. "Як доўга вы прабудзеце тут, міс Чолок?"
  
  "Гэта залежыць ад Line—Line Бартлетта - я працую ў Par-Con Industries".
  
  "Так, так, я ведаю. Хіба ён не сказаў табе, што мы вячэраем у аўторак?"
  
  Сігналы небяспекі хлынулі праз яе. - У аўторак?
  
  "Так. Мы дамовіліся пра гэта сёння раніцай. На нашай сустрэчы. Хіба ён не згадваў пра гэта?"
  
  "Няма", - сказала яна, на імгненне впав у шок. Абодва мужчыны пільна глядзелі на яе, і яна пашкадавала, што не можа адступіць і вярнуцца праз пяць хвілін, калі ўсё абдумае. Госпадзе, падумала яна і паспрабавала захаваць самавалоданне, паколькі ўсе наступствы захліснулі яе. - Не, - паўтарыла яна, - Лайн не згадваў ні аб якой сустрэчы. Пра што вы дамовіліся?
  
  Горнт зірнуў на Данросса, які па-ранейшаму слухаў без усякага выразу. - Проста павячэраць у наступны аўторак. Містэр Бартлетт і вы самі — калі вы вольныя.
  
  "Гэта было б міла - дзякуй".
  
  - Дзе цяпер твой містэр Бартлетт? - спытаў ён.
  
  - У— у садзе, я думаю.
  
  Данросс сказаў: "У апошні раз, калі я бачыў яго, ён быў на тэрасе. Пекла-рэн быў з ім. Чаму?"
  
  Горнт дастаў залаты партабак і прапанаваў ёй.
  
  "Не, дзякуй", - сказала яна. "Я не палю".
  
  "Цябе не турбуе, калі я гэта зраблю?"
  
  Яна пахітала галавой.
  
  Горнт закурыў цыгарэту і паглядзеў на Данросса. "Я б проста хацеў павітацца з ім, перш чым пайду", - ветліва сказаў ён. - Спадзяюся, вы не пярэчыце, калі я зайду ўсяго на некалькі хвілін — калі дазволіце, я не застануся на вячэру. У мяне ёсць неадкладныя справы ... Вы разумееце.
  
  "Вядома". Данросс дадаў: "Шкада, што вы не можаце застацца".
  
  Ні адзін з мужчын нічога не адлюстраваў на сваім твары. Акрамя вачэй. Гэта было ў іх вачах. Нянавісць. Лютасьць. Глыбіня патрэсла яе. "Спытай Ена
  
  Данросс пакажа табе Доўгую галерэю, - казаў ёй Горнт. - Я чуў, там ёсць некалькі выдатных партрэтаў. Я ніколі не быў у Доўгай Галерэі — толькі ў більярднай. - У яе па спіне прабег халадок, калі ён зноў паглядзеў на Данросса, які назіраў за ім у адказ.
  
  "Гэтая сустрэча сёння раніцай", - сказала Кейсі, цяпер ясна цямячы, вырашыўшы, што больш разумна адразу выкласці ўсе Данроссу. "Калі гэта было дамоўлена?"
  
  "Каля трох тыдняў таму", - сказаў Горнт. "Я думаў, вы яго выканаўчы дырэктар, я здзіўлены, што ён не згадаў пра гэта вам".
  
  - Лайн - наш тай-пэн, містэр Горнт. Я працую на яго. Ён не абавязаны распавядаць мне ўсё, - сказала яна ўжо больш спакойна. - Ён павінен быў сказаць мне, містэр Горнт? Я маю на ўвазе, ці было гэта важна?
  
  "Гэта магло быць так. ТАК. Я афіцыйна пацвердзіў, што мы можам палепшыць любое прапанову "Струанс". Любое прапанову. Горнт азірнуўся на тайпана. Яго голас трохі пасуровеў. "Іэн, я хацеў сказаць табе асабіста, што мы знаходзімся на адным рынку".
  
  "Ты за гэтым прыйшоў?"
  
  - Гэта адна з прычын.
  
  "Той, другі?"
  
  "З задавальненнем".
  
  - Як даўно вы ведаеце містэра Бартлетта?
  
  - Шэсць месяцаў або каля таго. Чаму?
  
  Данросс паціснуў плячыма, затым паглядзеў на Кейсі, і яна не змагла прачытаць у яго голасе, выражэнні асобы або манерах нічога, акрамя прыязнасці. - Вы не ведалі ні аб якіх перамовах Ротуэлл-Горнта?
  
  Шчыра кажучы, яна пахітала галавой, захопленая ўмелым доўгатэрміновым планаваннем Бартлетта. "Няма. Перамовы працягваюцца, містэр Горнт?"
  
  "Я б сказаў, так". Горнт ўсміхнуўся.
  
  "Тады паглядзім, ці не так", - сказаў Данросс. "Паглядзім, хто заключыць выгадную здзелку. Дзякуй, што распавялі мне асабіста, хоць у гэтым не было неабходнасці. Я, вядома, ведаў, што табе гэта таксама будзе цікава. Няма неабходнасці ўдавацца ў падрабязнасці."
  
  "На самой справе на тое ёсць вельмі важкая прычына", - рэзка сказаў Горнт. "Ні містэр Бартлетт, ні гэтая лэдзі, магчыма, не разумеюць, наколькі важны для вас "Пар-Кон". Я адчуў сябе абавязаным данесці гэта да іх асабіста. І цябе. І, вядома, перадаць свае віншаванні".
  
  "Чаму жыццёва важны, містэр Горнт?" Запыталася Кейсі, цяпер перакананая.
  
  "Без вашай здзелкі з Par-Con і грашовага патоку, які яна прынясе, Struan's згалее, лёгка можа згалець праз некалькі месяцаў".
  
  Данросс засмяяўся, і тыя нешматлікія, хто крадком слухаў, нібы страпянуліся на дарозе і павысілі гучнасць сваіх размоў на дэцыбел, ашаломленыя думкай аб правале Струана, у той жа час думаючы: "Якая здзелка?" Par-Con? Што нам прадаваць або купляць? "Струанс" або "Ротвелл-Горнт"?
  
  "На гэта няма шанцаў", - сказаў Данросс. "Ні за што на свеце!"
  
  "Я думаю, што ёсць вельмі добры шанец". Тон Горнта змяніўся. "У любым выпадку, як вы кажаце, паглядзім".
  
  - Так, мы будзем — Тым часам ... - Данросс змоўк, убачыўшы няўпэўнена надыходзячую Клаўдзію.
  
  "Прашу прабачэння, тайпэн, - сказала яна, - ваш асабісты званок у Лондан на лініі".
  
  "О, дзякуй". Данросс павярнуўся і паклікаў Пенелопу. Яна адразу падышла. "Пенелопа, не магла б ты трохі пацешыць Квиллана і міс Чолок. Мне патэлефанавалі — Квиллан не застанецца на вячэру — у яго неадкладныя справы. Ён весела памахаў ім рукой і пайшоў. Кейсі заўважыла звярыную грацыю у яго хадзе.
  
  - Ты не застанешся на вячэру? - Спытала Пенелопа, яе палягчэнне было відавочным, хоць яна і спрабавала схаваць гэта.
  
  - Няма. Прабачце, што даставіў вам нязручнасці — прыбыў так раптоўна, адхіліўшы ваша ласкавае запрашэнне. На жаль, я не магу застацца.
  
  "А Тады... Прашу прабачэння, я на хвілінку, я вярнуся праз секунду".
  
  - Пра нас не варта турбавацца, - мякка сказаў Горнт. - Мы самі можам пра сябе паклапаціцца. Яшчэ раз прашу прабачэння за турботы — ты выдатна выглядаеш, Пенелопа. Ты ніколі не змяняешся. Яна падзякавала яго, і ён адаслаў яе прэч. З удзячнасцю яна падышла да Клаўдзіі Чэн, якая чакала непадалёку.
  
  "Вы цікаўны чалавек", - сказаў Кейсі. "У адзін момант вайна, у наступны - вялікае абаянне".
  
  "У нас, ангельцаў, ёсць правілы, як у мірны, так і ў ваенны час. Толькі таму, што ты каго-то ненавідзіш, гэта не падстава праклінаць яго, пляваць яму ў вочы або абражаць яго даму ". Горнт усміхнуўся ёй зверху ўніз. - Мы знойдзем твайго містэра Бартлетта? Тады мне сапраўды пара.
  
  - Навошта ты гэта зрабіў? З тай-пэнам? Баявой выклік — "жыццёва важны" момант. Гэта быў афіцыйны паядынак, ці не так? На публіцы.
  
  "Жыццё - гэта гульня", - сказаў ён. "Усё жыццё - гульня, і мы, англічане, гуляем у яе па іншых правілах, чым вы, амерыканцы. ТАК. І трэба атрымліваць асалоду ад жыццём. Чирануш — якое ў цябе прыгожае імя. Можна мне яго выкарыстоўваць?"
  
  "Так", - сказала яна пасля паўзы. "Але да чаго гэты выклік цяпер?"
  
  - Цяпер самы час. Я не перабольшваў тваю важнасць для "Струанс". Можа, нам пайсці і знайсці твайго містэра Бартлетта?
  
  "Ён ужо ў трэці раз прамаўляе "твой містэр Бартлетт", - падумала яна. Гэта каб прамацаць або ўкалоць? "Вядома, чаму б і не?" Яна павярнулася да садзе, адчуваючы на сабе погляды, відавочныя і ўтоеныя, іншых гасцей, прыемна адчуваючы небяспеку. - Ты заўсёды так драматычна з'яўляешся?
  
  Горнт засмяяўся. - Няма. Даруй, калі я быў рэзкі, Сирануш, калі я засмуціў цябе.
  
  "Вы маеце на ўвазе вашу асабістую сустрэчу з Лайном? Вы гэтага не зрабілі. З боку Лайн было вельмі пранікліва звярнуцца да апазіцыі без майго ведама. Гэта дало мне свабоду дзеянняў, якой у адваротным выпадку ў мяне не было б сёння раніцай ".
  
  "Ах, значыць, цябе не раздражняе, што ён не давяраў табе ў гэтым?"
  
  "Гэта не мае нічога агульнага з даверам. Я часта хаваю інфармацыю ад Лайн, пакуль не прыйдзе час, каб абараніць яго. Відавочна, ён рабіў тое ж самае для мяне. Мы з Лайн разумеем адзін аднаго. Па крайняй меры, я думаю, што разумею яго.
  
  "Тады скажы мне, як завяршыць здзелку".
  
  - Спачатку я павінен ведаць, чаго ты хочаш. Акрамя галавы Данросса.
  
  "Мне не патрэбна яго галава, або смерць, або што-то ў гэтым родзе — проста ранні заняпад іх Высакароднага Дома. Як толькі "Струанз" будзе знішчаны, мы станем Высакародным домам ". Яго твар посуровело. "Тады ўсе віды зданяў могуць спаць".
  
  - Раскажы мне пра іх.
  
  - Цяпер не час, Сирануш, пра няма. Занадта шмат варожых вушэй. Гэта толькі для тваіх вушэй. Цяпер яны былі ў садзе, дзьмуў лёгкі ветрык, над галавой было цудоўнае начное неба, абсыпанае зоркамі. Лайн Бартлетта на гэтай тэрасе не было, таму яны спусціліся па шырокім каменных прыступках міма іншых гасцей на ніжнюю, да дарожках, якія віліся ўздоўж газонаў. Затым іх перахапілі.
  
  "Прывітанне, Квиллан, гэта прыемны сюрпрыз".
  
  - Добры Дзень, Падлогу. Міс Чолок, ці магу я ўявіць вам Полу Хавер-Гіл? Падлогу ў цяперашні час узначальвае банк "Вікторыя".
  
  - Баюся, гэта часова, міс Чолок, і толькі таму, што наш галоўны менеджэр на бальнічным. Праз некалькі месяцаў я сыходжу на пенсію.
  
  "Да нашага жаль", - сказаў Горнт, затым прадставіў Кейсі астатнім членам гэтай групы: лэдзі Джаане Темпл-Сміт, высокай жанчыне за пяцьдзесят з выцягнутым тварам, і Рычарду Кван і яго жонцы Май-лінг.
  
  - Рычард Кванг - старшыня праўлення "Хо-Пак", аднаго з нашых лепшых кітайскіх банкаў.
  
  "У банкаўскай сферы мы ўсе прыязныя канкурэнты, міс, э-э, міс, за выключэннем, вядома, Блэкса", - сказаў Хавергилл.
  
  "Сэр?" Сказаў Кейсі.
  
  - Блэкс? О, гэта мянушка Лонданскага банка, Кантонская і Шанхайскага. Можа, яны і буйней нас, на месяц ці каля таго старэй, але мы лепшы банк тут, міс, э - э...
  
  "Блэк - мае банкіры", - сказаў Горнт Кейсі. "Яны мне вельмі дапамагаюць. Яны першакласныя банкіры".
  
  - Другі клас, Квиллан.
  
  Горнт зноў павярнуўся да Кейсі. "У нас тут ёсць прымаўка, што "Блэкс" складаецца з джэнтльменаў, якія спрабуюць стаць банкірамі, а тыя, хто працуе ў "Вікторыі", - банкіры, якія спрабуюць быць джэнтльменамі".
  
  Кейсі засмяялася. Астатнія ветліва ўсміхнуліся.
  
  "Вы ўсе проста сяброўскае спаборніцтва, містэр Кванг?" - спытала яна
  
  "О, так. Мы б не асмеліліся выступаць супраць "Блэкс" або "Вікторыі", - прыязна сказаў Рычард Кванг. Ён быў невысокім, каржакаваты, сярэдніх гадоў, з чорнымі валасамі, кранутымі сівізной, лёгкай усмешкай і бездакорным англійскай. - Я чуў, што "Пар-Кон" збіраецца інвеставаць у Ганконг, міс Челек.
  
  "Мы тут, каб агледзецца, містэр Кванг. Пакуль нічога пэўнага". Яна прапусціла міма вушэй яго няправільнае вымаўленне.
  
  Горнт панізіў голас. - Толькі паміж намі, я афіцыйна сказаў і Бартлетту, і міс Чолок, што я ўпадабаю любое прапанову "Струанс". Blacs падтрымліваюць мяне на ўсе сто адсоткаў, і ў мяне ёсць дружалюбныя банкіры ў іншых месцах. Я спадзяюся, што Par-Con разгледзіць усе магчымасці, перш чым браць на сябе якія-небудзь абавязацельствы ".
  
  "Я мяркую, гэта было б вельмі мудра", - сказаў Хавергилл. "Вядома, у Struan's ёсць ўнутраны след".
  
  "Блэкс і вялікая частка Ганконга наўрад ці пагадзіліся б з вамі", - сказаў Горнт.
  
  "Я спадзяюся, што да канфлікту ня дойдзе, Квиллан", - сказаў Хавергилл. "Струанс" - наш галоўны кліент".
  
  Рычард Кванг сказаў: "У любым выпадку, міс Челек, было б добра мець тут такую вялікую амерыканскую кампанію, як Par-Con. Добра для вас, добра для нас. Будзем спадзявацца, што ўдасца заключыць здзелку, ўладкоўвае Par-Con . Калі містэру Бартлетту спатрэбіцца якая-небудзь дапамогу... - Банкір дастаў сваю візітную картку. Яна ўзяла яго, адкрыла сваю шаўковую сумачку і гэтак жа спрытна працягнула сваю, падрыхтаваўшыся да неадкладнага абмену карткамі, што з'яўляецца добрым тонам і абавязковым у Азіі. Кітайскі банкір зірнуў на яго, затым яго вочы звузіліся.
  
  "Прабачце, я яшчэ не перавяла гэта літарамі", - сказала яна. "Нашымі банкірамі ў Штатах з'яўляюцца First Central New York і California Merchant Bank і Trust Company". Кейсі згадала пра іх з гонарам, упэўненая, што сукупныя актывы гэтых банкаўскіх гігантаў перавышаюць 6 мільярдаў. "Я б хацела —" Яна спынілася, здзіўленая раптоўным холадам, якія ахапілі яе. "Што-то не так?"
  
  "І ды, і няма", - сказаў Горнт праз імгненне. "Проста Першы цэнтральны банк Нью-Ёрка тут зусім не папулярны".
  
  "Чаму?"
  
  Хавергилл пагардліва сказаў: "Яны апынуліся душам — гэта, э-э, па-ангельску азначае "дрэнная кампанія", міс, э-э, міс. Першы Цэнтральны Нью-Ёрк вёў тут сее-які бізнэс да вайны, затым пашырыўся ў сярэдзіне саракавых гадоў, пакуль мы ў "Вікторыі" і іншых брытанскіх установах падымаліся з падлогі. У 49-м, калі старшыня Мао выгнаў Чан Кайшы з Мацерыка на Тайвань, войскі Мао былі сканцэнтраваны на нашай мяжы ўсяго ў некалькіх мілях на поўнач, на Новых Тэрыторыях. Усё залежала ад таго, лінуць ці арды далей і затопяць ці Калонію. Многія людзі кінуліся бегчы, ніхто з нас, вядома, але ўсё кітайцы, хто мог, выбраліся вонкі. Без усякага папярэджання Першы цэнтральны банк Нью-Ёрка адклікаў усе свае крэдыты, расплаціўся са сваімі фундатарамі, зачыніў свае дзверы і ўцёк - і ўсё гэта на працягу аднаго тыдня ".
  
  "Я не ведала", - ашаломлена сказала Кейсі.
  
  "Яны былі купкай жоўтых ублюдкаў, мая дарагая, калі ты дазволіш сабе такі выраз", - сказала лэдзі Джаана з непрыхаванай пагардай. "Вядома, яны былі адзіным банкам, які збег. Але тады яны былі ... Ну, а чаго ты магла чакаць, мая дарагая?
  
  "Магчыма, так будзе лепш, лэдзі Джаана", - сказала Кейсі, злуючыся на віцэ-прэзідэнта, які адказвае за іх рахунак, за тое, што ён не папярэдзіў іх. "Магчыма, былі змякчальныя абставіны. містэр Хавергилл, ці былі пазыкі значнымі?"
  
  "У той час, баюся, вельмі. ТАК. Гэты банк разбурыў даволі шмат важных прадпрыемстваў і людзей, прычыніў велізарная колькасць гора і страціў твар. Тым не менш, - сказаў ён з усмешкай, - мы усе выйгралі ад іх сыходу. Пару гадоў таму ў іх хапіла нахабства звярнуцца да фінансавага сакратару за новым статутам!"
  
  Рычард Кванг весела дадаў: "Гэта чартар, які ніколі не будзе працягнуты! Ці бачыце, міс Челек, усе замежныя банкі працуюць па штогадоваму чартеру з магчымасцю падаўжэння. Вядома, мы цалкам можам абысціся без гэтага банка, як, зрэшты, і без любога іншага амерыканскага банка. Яны такія ... Ну, вы ўбачыце, што Вікторыя, Блэкс ці Хо-Пак, магчыма, усе тры міс К. С., ідэальна задаволіць усе патрэбы Par-Con. Калі вы з містэрам Харриеттом захочаце пабалбатаць ...
  
  "Я быў бы рады сустрэцца з вамі, містэр Кванг. Скажам, заўтра? Спачатку я вырашу большую частку нашых банкаўскіх пытанняў. Можа быць, дзе-небудзь раніцай?"
  
  "Так, так, вядома. Вы ўбачыце, што мы канкурэнтаздольныя", - сказаў Рычард Кванг, не міргнуўшы вокам. "У дзесяць?"
  
  "Выдатна. Мы ў "Вік энд Эй", Коулун. Калі табе не падыдзе дзесяць, проста дай мне ведаць", - сказала яна. - Я таксама рады пазнаёміцца з вамі асабіста, містэр Хавергилл. Мяркую, наша сустрэча на заўтра ўсё яшчэ ў сіле?
  
  - Вядома. У чатыры, ці не так? Я з нецярпеннем чакаю магчымасці падоўгу пагаварыць з містэрам Бартлеттом ... і з табой, вядома, мая дарагая. Ён быў высокім, хударлявым мужчынам, і яна заўважыла, што яго погляд адарваўся ад яе дэкальтэ. Яна адкінула сваю неадкладную непрыязнасць. Магчыма, ён мне спатрэбіцца, падумала яна, і яго банк.
  
  "Дзякуй", - сказала яна з належным павагай і звярнула сваю чароўнасць на лэдзі Джаану. - Якое прыгожае сукенка, лэдзі Джаана, - сказала яна, адчуваючы агіду да яго і да шэрагу дробных жамчужын, обвивавших худую шыю жанчыны.
  
  "О, дзякуй, мая дарагая. Твая таксама з Парыжа?"
  
  - Ускосна. Гэта "Балмейн", але я купіў яго ў Нью-Ёрку. Яна ўсміхнулася жонцы Рычарда Кванга, шчыльнай, добра якая захавалася кантонская даме з старанна падабранай прычоскай, вельмі бледнай скурай і вузкімі вачыма. На ёй быў велізарны кулон з імператарскага нефрыту і кольца з дыяментам у сем карат. "Рада пазнаёміцца з вамі, місіс Кванг", - сказала яна, здзіўленая багаццем, якое ўвасаблялі ўпрыгажэнні. - Мы шукалі Лайна Бартлетта. Вы яго не бачылі?
  
  "Якое-то час няма", - падахвоціўся Хавергилл. "Я думаю, ён пайшоў у усходняе крыло. Здаецца, там ёсць бар. Ён быў з дачкой Адриона— Данросса".
  
  "Адрион аказалася такой добранькай дзяўчынай", - сказала лэдзі Джаана. "Яны складаюць такую прыемную пару. Чароўны мужчына, містэр Бартлетт. Ён не жанаты, не так, дарагая?"
  
  "Няма", - гэтак жа ветліва адказала Кейсі, дадаўшы лэдзі Джаану Темпл-Сміт у свой асабісты спіс агідных людзей. "Лайн не жанаты".
  
  - Яго хутка зжаруць, попомни мае словы. Я сапраўды веру, што Адрион па вушы закаханы. Можа быць, ты захочаш прыйсці на чай у чацвер, мая дарагая? Я б хацеў, каб ты пазнаёміўся з некаторымі дзяўчатамі. Гэта дзень нашага клуба "За трыццаць".
  
  "Дзякуй", - сказала Кейсі. "Я не маю права, але ўсё роўна з задавальненнем прыйду".
  
  - О, прабач, дарагі! Я выказала здагадку... Я прышлю за табой машыну. Квиллан, ты застанешся на вячэру?
  
  "Не, не магу. У мяне неадкладныя справы".
  
  - Шкада. Лэдзі Джаана ўсміхнулася, агаліўшы гнілыя зубы.
  
  "Калі вы прабачце нас, я проста хачу знайсці Бартлетта, а потым мне трэба сысці. Убачымся ў суботу". Горнт Кейсі ўзяў за руку і павёў яе прэч.
  
  Яны глядзелі ім услед. - Яна даволі прывабная ў звычайным сэнсе, ці не так? - Лэдзі спытала Джаана. - Чулук. Гэта среднеевропейка, ці не так?
  
  "Магчыма. Гэта можа быць блізкаўсходні рэгіён, Джаана, ну, ты ведаеш, турэцкі, што-то ў гэтым родзе, магчыма, Балканы. . . . "Хавергилл спыніўся. "О, я разумею, што ты маеш на ўвазе. Не, я так не думаю. Яна вызначана не падобная на яўрэйку ".
  
  "У нашы дні сапраўды нельга сказаць напэўна, ці не так? Магчыма, ёй падправілі нос - у нашы дні робяць дзіўныя рэчы, ці не так?"
  
  - Мне ніколі не прыходзіла ў галаву, каб паглядзець. Хм! Ты так думаеш?
  
  Рычард Кванг перадаў паштоўку Кейсі сваёй жонцы, якая імгненна прачытала яе і тут жа атрымала такое ж паведамленне. - Пол, у яе картцы пазначана, што яна казначэй і выканаўчы віцэ-прэзідэнт холдынгавай кампаніі ... Гэта даволі уражліва, ці не так? "Пар-Кон" - буйная кампанія.
  
  "О, мой дарагі сябар, але яны амерыканцы. Яны робяць у Амерыцы неверагодныя рэчы. Вядома, гэта проста назва, вось і ўсё ".
  
  - Падстаўляе твар сваёй палюбоўніцы? - Спытала Джаана.
  
  12
  
  9:00 ВЕЧАРА. :
  
  Більярдны кій ударыў па белым шару, і той праляцеў праз зялёны стол, адкінуў чырвоны шар у далёкую лузу і спыніўся дакладна за іншым чырвоным.
  
  Адрион радасна запляскаў у ладкі. "О, Лайн, гэта было супер! Я быў упэўнены, што ты проста хвастаешься. О, зрабі гэта зноў!"
  
  Лайн Бартлетт ўхмыльнуўся. "За адзін даляр вунь той чырвонае вакол стала і ў той кішэню, а белае вось сюды". Ён пазначыў месца пстрычкай мелу.
  
  "Гатова!"
  
  Ён нахіліўся над сталом і прыцэліўся, і белае спынілася ў міліметры ад яго мэты, чырвонае згасла з дзіўнай няўхільнасцю.
  
  "Иииии! У мяне няма з сабой ні даляра. Чорт! Ці магу я быць табе павінен?"
  
  - Лэдзі, якой бы прыгожай яна ні была, павінна неадкладна расплаціцца са сваімі картачнымі абавязкамі.
  
  "Я ведаю. Бацька кажа тое ж самае. Магу я заплаціць табе заўтра?"
  
  Ён назіраў за ёй, атрымліваючы асалоду ад ёю, задаволены тым, што яго майстэрства давала ёй задавальненне. На ёй была чорная спадніца да каленяў і цудоўная шаўковая блузка. Ногі ў яе былі доўгія, вельмі доўгія і ідэальныя. "Няма!" Ён прыкінуўся, што не ў духу, а потым яны разам засмяяліся у велізарнай пакоі з прыглушаным лямпамі над більярдны сталом у натуральную велічыню, астатняя частка пакоя была цёмнай і ўтульнай, калі не лічыць прамяня святла з адкрытай дзверы.
  
  "Ты неверагодна добра гуляеш", - сказала яна.
  
  - Нікому не кажы, але ў арміі я зарабляў на жыццё гульнёй у більярд.
  
  "У Еўропе?"
  
  "Не, Ціхаакіянскі".
  
  "Мой бацька быў лётчыкам-знішчальнікам. У яго было шэсць самалётаў, перш чым яго збілі і пасадзілі".
  
  "Я мяркую, гэта зрабіла яго асам, ці не так?"
  
  - Вы ўдзельнічалі ў тых жудасных высадках супраць японцаў?
  
  "Няма. Я быў на будоўлі. Мы прыйшлі, калі ўсё было замацавана".
  
  "Аб".
  
  "Мы пабудавалі базы, аэрадромы на Гуадалканале і выспах па ўсім Ціхага акіяну. Мая вайна была лёгкай — зусім не такі, як у твайго бацькі". Падышоўшы да стойцы з кіем, ён упершыню пашкадаваў, што не служыў у марской пяхоце. Выраз яе твару, калі ён сказаў "Будаўніцтва", прымусіла яго адчуць сябе спустошаным. "Мы павінны пайсці пашукаць твайго хлопца. Можа быць, ён ужо тут".
  
  "О, ён не важны! Ён не сапраўдны хлопец, я пазнаёмілася з ім тыдзень назад або каля таго на вечарыне ў сяброўкі. Марцін - журналіст China Guardian. Ён не палюбоўнік ".
  
  - Няўжо ўсе маладыя ангельскія лэдзі так адкрытыя са сваімі палюбоўнікамі?
  
  "Гэта таблетка. Яна назаўсёды вызваліла нас ад мужчынскага рабства. Цяпер мы роўныя".
  
  "А ты што?"
  
  "Так і ёсць".
  
  "Тады табе пашанцавала".
  
  "Так, я ведаю, што мне вельмі пашанцавала". Яна назірала за ім. "Колькі табе гадоў, Лайн?"
  
  "Стары". Ён уставіў кі ў падстаўку. Упершыню ў жыцці ён не захацеў называць свой узрост. "Чорт вазьмі", - падумаў ён, дзіўна выбіты з каляіны. У чым твая праблема?
  
  Няма. Няма ніякіх праблем. Не так?
  
  "Мне дзевятнаццаць", - казала яна.
  
  "Калі ў цябе дзень нараджэння?"
  
  "27 кастрычніка — я Скарпіён. Калі ў цябе?"
  
  "1 кастрычніка".
  
  "О, гэта не так! Скажы мне сумленна!"
  
  "Клянуся сваім сэрцам і спадзяюся памерці".
  
  Яна запляскала ў ладкі ад захаплення. "О, гэта цудоўна! Бацька - дзесяты. Гэта цудоўна — добрае прадвесце".
  
  "Чаму?"
  
  "Ты ўбачыш". Яна радасна адкрыла сумачку і знайшла як заўжды, пакамечаны пачак цыгарэт і пакамечаную залатую запальнічку. Ён узяў запальнічку і пстрыкнуў ёю, але яна не запалілася. Другі і трэці раз, але нічога.
  
  "Чортава штука", - сказала яна. "Чортава штука ніколі не працавала як след, але мне яе падарыў бацька. Мне яна падабаецца. Вядома, я пару разоў роняла яе".
  
  Ён паглядзеў на яе, падзьмуў на кнот і трохі папоркаўся. - Табе ўсё роўна не варта паліць.
  
  "Гэта тое, што заўсёды кажа бацька".
  
  "Ён мае рацыю".
  
  "Так. Але пакуль мне падабаецца паліць. Колькі табе гадоў, Лайн?"
  
  "Сорак".
  
  "О!" - Ён заўважыў здзіўленне. "Тады ты таго ж ўзросту, што і бацька! Ну, амаль. Яму сорак адзін".
  
  "Абодва былі выдатнымі", - суха сказаў Лайн і падумаў: "Як бы ты гэта ні разумеў, Адрион, я сапраўды дастаткова дарослы, каб быць тваім бацькам.
  
  Яна зноў нахмурылася. - Пацешна, вы зусім не выглядаеце аднагодкамі. Затым яна паспешліва дадала: "Праз два гады мне будзе дваццаць адзін, і гэта практычна за гранню, я проста не магу ўявіць, што мне будзе дваццаць пяць, не кажучы ўжо пра трыццаць, а што тычыцца сарака ... Божа, думаю, я б аддала перавагу збіраць стакроткі".
  
  "Дваццаць адзін — гэта шмат, так, мэм, вельмі шмат", - сказаў ён. І ён падумаў: "Прайшло шмат часу з тых часоў, як ты праводзіў час з такім маладым чалавекам. Будзь асцярожны. Гэта дынаміт. Ён пстрыкнуў запальнічкай, і яна загарэлася. - Ды што ты ведаеш!
  
  "Дзякуй", - сказала яна і зацягнулася цыгарэтай. "Ты ня курыш?" спытала яна.
  
  "Не, не цяпер. Раней, але Кейсі дасылала мне ілюстраваныя брашуры пра раку і курэнні кожны гадзіну, пакуль я не атрымаў паведамленне. Мяне ніколькі не бянтэжыла, што я спыніўся, як толькі я вырашыў. Гэта, чорт вазьмі, палепшыла мой гольф, тэніс і ... - ён усміхнуўся. - І ўсе віды спорту.
  
  "Кейсі пышная. Яна сапраўды ваш выканаўчы віцэ-прэзідэнт?"
  
  "Так".
  
  "Яна збіраецца ... Ёй тут будзе вельмі цяжка. Мужчынам наогул не спадабаецца мець з ёй справу".
  
  "Тое ж самае ў Штатах. Але яны прывыкаюць да гэтага. Мы пабудавалі Par-Con за шэсць гадоў. Кейсі можа працаваць з лепшымі з іх. Яна пераможца ".
  
  "Яна твая палюбоўніца?"
  
  Ён сербануў піва. - Няўжо ўсе маладыя ангельскія лэдзі такія прамалінейныя?
  
  "Няма." Яна засмяялася. "Мне было проста цікава. Усе кажуць ... усе мяркуюць, што яна такая".
  
  "Гэта факт?"
  
  "Так. Пра цябе кажа ганконскай грамадства, і сённяшні вечар усё вырашыць. Вы абодва з'явіліся на публіцы даволі эфектна, з вашым асабістым самалётам, кантрабандным зброяй і тым, што Кейсі быў апошнім еўрапейцам, тым, якія бачылі Джона Чена, так пісалі газеты. Мне спадабалася ваша інтэрв'ю."
  
  "Эх, гэтыя хлопцы з прэсы чакалі мяне на парозе сёння днём. Я стараўся гаварыць коратка і выразна ".
  
  - "Пар-Кон" сапраўды варта паўмільярда даляраў?
  
  "Няма. Каля 300 мільёнаў — але хутка гэта будзе кампанія з абаротам у мільярд даляраў. Так, цяпер гэта будзе хутка ".
  
  Ён бачыў, як яна глядзіць на яго сваімі адкрытымі шэра-зялёнымі вачыма, такая дарослая і ў той жа час такая юная. - Вы вельмі цікавы мужчына, містэр Лайн Бартлетт. Мне падабаецца з вамі размаўляць. Ты мне таксама падабаешся. Спачатку не падабалася. Я аралы, як забітая, калі бацька сказаў мне, што я павінна суправаджаць цябе, некаторы час знаёміць з усімі. Я не вельмі добра справіўся з працай, ці не так?
  
  "Гэта было супер".
  
  "Ды ладна табе". Яна таксама ўсміхнулася. "Я цалкам манапалізавала цябе".
  
  "Няпраўда. Я сустрэў рэдактара Крысціяна Токса, Рычарда Кванга і тых двух амерыканцаў з консульства. Ланнан, ці не так?"
  
  "Лэнган, Эдвард Лэнган. Ён мілы. Я не пачуў імя другога — я іх на самай справе не ведаю, яны проста спаборнічалі з намі. Крысціян мілы, а яго жонка супер. Яна кітаянка, таму яе тут сёння няма."
  
  Бартлетт нахмурыўся. - Таму што яна кітаянка?
  
  "О, яе запрасілі, але яна не прыйшла. Гэта твар. Каб выратаваць твар свайго мужа. Нобс не ўхваляюць змешаныя шлюбы".
  
  - Ажаніцца на туземке?
  
  "Што-то накшталт таго". Яна паціснула плячыма. "Пабачыш. Мне лепш прадставіць цябе яшчэ некалькім гасцям, ці я патраплю ў пекла!"
  
  "Як наконт таго, каб запрасіць банкіра Джыл? Што наконт яго?"
  
  - Бацька лічыць Хавергилла олухом.
  
  - Тады, клянуся Богам, з гэтага моманту ён ёлупень вагой у дваццаць два карата!
  
  "Добра", - сказала яна, і яны разам засмяяліся.
  
  "Лінія?"
  
  Яны азірнуліся на дзве постаці, сілуэты якіх вымалёўваліся ў паласе святла з дзвярнога праёму. Ён адразу пазнаў голас і постаць Кейсі, але не мужчыну. З таго месца, дзе яны знаходзіліся, нічога не было відаць супраць святла.
  
  "Прывітанне, Кейсі! Як справы?"
  
  Ён нядбайна узяў Адрион за руку і падштурхнуў яе да сілуэту. "Я навучаў Адрион тонкасцям більярда".
  
  Адрион засмяяўся. "Гэта мякка сказана, Кейсі. У яго гэта супер атрымліваецца, ці не так?"
  
  "Так. Аб Лайн, Квиллан Горнт хацеў павітацца перад сыходам".
  
  Раптам Адрион рэзка спынілася, і фарба адхлынула ад яе асобы. Лайн спалохана спынілася. "Што здарылася?" ён спытаў яе.
  
  - Добры вечар, містэр Бартлетт, - сказаў Горнт, выходзячы да іх на святло. - Добры Дзень, Адрион.
  
  "Што ты тут робіш?" спытала яна тоненькім галаском.
  
  "Я зайшла ўсяго на некалькі хвілін", - сказаў Горнт.
  
  - Ты не бачыў бацьку? - спытаў я.
  
  "Так".
  
  "Тады ідзі. Прэч і пакінь гэты дом у спакоі". Адрион сказаў гэта тым жа ціхім голасам.
  
  Бартлетт ўтаропіўся на яе. - Што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  - Гэта доўгая гісторыя, - спакойна сказаў Горнт. Гэта можа пачакаць да заўтра - ці да наступнага тыдня. Я проста хацеў пацвердзіць, што мы павячэраем ў аўторак, і, калі вы вольныя ў выхадныя, магчыма, вы двое хацелі б пракаціцца на маёй лодцы на дзень. У нядзелю, калі будзе добрае надвор'е."
  
  "Дзякуй, я думаю, так, але ці можам мы пацвердзіць гэта заўтра?" Спытаў Бартлетт, усё яшчэ збянтэжаны Адрионом.
  
  - Адрион, - мякка сказаў Горнт, - Аннагри з'язджае на наступным тыдні, яна прасіла мяне папрасіць цябе патэлефанаваць ёй. Адрион не адказаў, проста ўтаропіўся на яго, і Горнт дадаў да двух іншых: "Аннагри - мая дачка. Яны добрыя сябры — большую частку жыцця хадзілі ў адны і тыя ж школы. Яна вучыцца ў Каліфарнійскім універсітэце."
  
  "О, тады, калі мы можам што—небудзь для яе зрабіць ..." - сказала Кейсі.
  
  "Гэта вельмі ласкава з вашага боку", - сказаў ён. "Вы пазнаёміцеся з ёй ў аўторак. Магчыма, мы зможам пагаварыць пра гэта тады. Я скажу, што г..."
  
  Дзверы ў далёкім канцы більярднай расчыніліся, і на парозе з'явіўся Данросс.
  
  Горнт усміхнуўся і зноў пераключыў сваю ўвагу на іх. - Спакойнай ночы, містэр Бартлетт—Сирануш. Убачымся ў аўторак. Спакойнай ночы, Адрион. Ён злёгку пакланіўся ім, прайшоў праз увесь пакой і спыніўся. - Спакойнай ночы, Ен, - ветліва сказаў ён. - Дзякуй за ваша гасціннасць.
  
  "Спакойнай ночы", - гэтак жа ветліва сказаў Данросс і адступіў у бок, лёгкая ўсмешка кранула яго вусны.
  
  Ён глядзеў, як Горнт выходзіць з параднай дзверы, а затым зноў звярнуў сваю ўвагу на більярдавую. - Амаль час вячэраць, - сказаў ён спакойным голасам. І цёплым. - Вы, павінна быць, усё паміраеце з голаду. Я паміраю.
  
  "Што ... чаго ён хацеў?" Адрион сказаў дрыготкім голасам.
  
  Данросс з усмешкай падышоў да яе, супакойваючы. "Нічога. Нічога важнага, мая мілая. Квиллан мякчэе на старасці гадоў".
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  "Вядома". Ён абняў яе адной рукой і злёгку прыціснуў да сабе. "Не варта забіваць тваю прыгожую галоўку".
  
  "Няўжо ён пайшоў?"
  
  "Так".
  
  Бартлетт пачаў што-то казаць, але тут жа спыніўся, злавіўшы погляд Данросса па-над галавы Адриона.
  
  "Так. Усё цудоўна, мая дарагая", - казаў Данросс, яшчэ раз злёгку абдымаючы яе, і Бартлетт ўбачыў, як Адрион прыціснулася да цяпла. "Не аб чым турбавацца".
  
  "Лайн паказваў мне, як ён гуляе ў більярд, а потым ... Гэта было так нечакана. Ён быў падобны на прывід ".
  
  "Ты таксама мог збіць мяне з ног пяром, калі ён з'явіўся ў вобразе Злой Феі". Данросс засмяяўся, затым дадаў, звяртаючыся да Бартлетту і Кейсі: "Квиллан любіць драматызаваць". Затым, звяртаючыся да Бартлетту сам-насам: "Мы пагаворым пра гэта пасля вячэры, ты і я".
  
  "Вядома", - сказаў Бартлетт, заўважыўшы, што ў яго вачах няма ўсмешкі.
  
  Прагучаў гонг да абеду. "Ах, слава Богу!" Сказаў Данросс. "Усё, пайшлі, нарэшце-то ежа. Кейсі, ты за маім сталом". Ён працягваў абдымаць Адрион, кахаючы яе, і вывеў яе на святло.
  
  Кейсі і Бартлетт рушылі ўслед за ім.
  
  Горнт сеў за руль чорнага серабрыстага "Ролс-ройса Клауд", які ён прыпаркаваў недалёка ад Вялікага дома. Ноч была добрай, хоць вільготнасць зноў павысілася. Ён быў вельмі задаволены сабой. "А цяпер вячэру і Джэйсан Пламм", - падумаў ён. "Як толькі гэты мярзотнік патрапіць у турму, з Іэнам Данроссом будзе скончана, і я буду уладальнікам гэтага дома, "Струанс" і ўсяго астатняга!"
  
  Лепш і быць не магло: спачатку Кейсі і Ен амаль адначасова, і ўсё выклалі перад ім і перад ёй. Затым Хавергилл і Рычард Кванг разам. Потым Бартлетт ў більярднай, а потым зноў сам Ен.
  
  Ідэальна!
  
  Зараз выклікалі Лана, выклікалі Бартлетта, Кейсі, Хавергилла, Рычарда Кванга і Пламма таксама. Ha! Калі б яны толькі ведалі.
  
  Усе ідэальна. За выключэннем Адриона. Шкада яе, шкада, што дзецям прыходзіцца успадкаваць варожасць бацькоў. Але такая жыццё. Джос. Шкада, што яна не выйдзе ў свет і не пакіне Ганконг, як Аннагри, — па меншай меры, да тых часоў, пакуль мы з Іэнам Данроссом канчаткова не ўладзіць нашы рознагалоссі. Лепш бы яе тут не было, каб убачыць яго разбітым — і Пенелопы таксама. Джос, калі яны тут, Джос, калі іх няма. Я б хацеў, каб ён быў тут, калі я атрымаю ў валоданне яго ложу на скачках, пастаяннае месца ва ўсіх саветах дырэктараў, усе сінэкура, заканадаўчы орган — о так. Хутка ўсё гэта будзе маім. Разам з прадметам зайздрасці ўсёй Азіі.
  
  Ён засмяяўся. ТАК. І своечасова. Тады ўсе прывіды уснут. Ды пракляне Бог усіх зданяў!
  
  Ён уключыў запальванне і завёў рухавік, атрымліваючы асалоду ад раскошай натуральнай скуры і дарагога дрэва, насычаным і эксклюзіўным пахам. Затым ён уключыў перадачу і павярнуў на пад'язную дарожку, міма аўтастаянкі, дзе стаялі ўсе астатнія машыны, да вялікай каваным галоўным варотах ircn з увитым гербам Струанов. Ён спыніўся, каб прапусціць машыну, і ўбачыў у люстэрку задняга выгляду, Вялікі дом. Высокі, велізарны, з запаленымі вокнамі, гасцінны.
  
  "Хутка ты сапраўды будзеш належаць мне", - падумаў ён. Я буду ладзіць там вечарынкі, якіх Азія ніколі не бачыла раней і ніколі больш не ўбачыць. Мяркую, мне патрэбна гаспадыня.
  
  А як наконт амерыканскай дзяўчыны?
  
  Ён усміхнуўся. "Ах, Чирануш, якое прыгожае імя", - вымавіў ён услых з тым жа ідэальным колькасцю хрипловатого зачаравання, якое выкарыстаў раней. "Гэты слабак", - упэўнена сказаў ён сабе. Вы проста карыстаецеся зачараванне старога свету і выдатнае віно, лёгкую, але цудоўную ежу і цярпенне — разам з лепшымі ўзорамі англійскай мовы вышэйшага класа, мужчынскі вытанчанасцю і адсутнасцю лаянак, - і яна закахаецца туды, куды і калі вы захочаце. А потым, калі ты выбераш правільны момант, ты можаш выкарыстоўваць грубы англійская і трохі разважлівай грубасці, і ты адчыніш ўсю яе стрымліваемая запал так, як гэта не ўдавалася ні аднаму мужчыну.
  
  Калі я правільна зразумеў яе, ёй вельмі патрэбна кваліфікаваная падушка.
  
  Так што альбо Бартлетт неадэкватны, альбо яны на самай справе не палюбоўнікі, як меркавалася ў канфідэнцыйнай справаздачы. Цікава.
  
  Але хочаш ці ты яе? Як цацку — магчыма. Як інструмент — вядома. Як гаспадыня - не, занадта настойліва.
  
  Цяпер дарога была вольная, таму ён выехаў на вуліцу, даехаў да скрыжавання, павярнуў налева і неўзабаве быў на Пік-роўд, якая спускаецца пад гару да Мэгэзин Гэп, дзе знаходзіўся пентхаус Пламма. Пасля вячэры з ім ён збіраўся на сустрэчу, затым у Ванчай, у адну з сваіх прыватных кватэр, дзе яго чакалі вітальныя абдымкі Моны Люнг. Яго пульс пачасціўся пры думкі аб яе апантаных занятках любоўю, пра яе ледзь прыхаванай нянавісці да яго і ўсім куай-лоу, якая заўсёды знаходзілася ў пастаянным канфлікце з яе любоўю да раскошы, аб кватэры, якую ёй пазычалі, і аб сціплай суме грошай, якую ён даваў ёй штомесяц.
  
  "Ніколі не давай ім дастаткова грошай", - гаварыў яму яго бацька Уільям ў самым пачатку. "Адзенне, ўпрыгажэнні, святы — гэта выдатна. Але не занадта шмат грошай. Кантралюй іх даляравымі купюрамі. І ніколі не думай, што яны любяць цябе такім, які ты ёсць. Гэта не так. Гэта ўсяго толькі твае грошы, толькі твае грошы і заўсёды імі будуць. Пад паверхняй яны будуць пагарджаць цябе, заўсёды будуць. Гэта дастаткова справядліва, калі ўдумацца - мы не кітайцы і ніколі імі не будзем ".
  
  - І ніколі не бывае выключэнняў?
  
  - Я так не думаю. Ні на хвіліну, сыне мой. Я так не думаю. Ніколі не быў са мной, а я ведаў некалькіх. О, яна аддасць табе сваё цела, сваіх дзяцей, нават сваё жыццё, але яна заўсёды будзе пагарджаць цябе. Яна павінна, яна кітаянка, а мы квай лох!"
  
  "Иииии", - падумаў Горнт. Гэты савет апраўдваў сябе зноў і зноў. І выбавіў мяне ад столькіх пакут. "Будзе прыемна пабачыць Старога", - сказаў ён сабе. У гэтым годзе я зраблю яму выдатны калядны падарунак: "Струанс".
  
  Ён асцярожна ехаў па левай баку звілістай дарогі, абгінаючай горны схіл, ноч была добрая, роўная паверхня, святлафор гарэў. Звычайна яго вазіў бы шафёр, але сёння ўвечары яму не хацелася, каб пры сустрэчы з Пламмом былі сведкі.
  
  "Няма", - падумаў ён. І ніякіх сведак, калі я сустрэнуся з Четырехпалым Ву. Якога чорта трэба гэтаму піратаў? Нічога добрага. Напэўна, гэта небяспечна. ТАК. Але падчас Карэйскай вайны Ву аказаў вам вельмі вялікую паслугу, і, магчыма, цяпер самы час, калі ён хоча аддзячыць за паслугу. Рана ці позна заўсёды надыходзіць адплата, і гэта справядліва, і гэта
  
  Кітайскі закон. Ты атрымліваеш падарунак, ты вяртаеш яго крыху больш каштоўным. Цябе аказалі паслугу . . .
  
  У 1950 годзе, калі кітайскія камуністычныя арміі ў Карэі з жахлівымі стратамі пракладалі сабе шлях на поўдзень ад Ялу і міналі крывею, ім адчайна не хапала ўсіх стратэгічных харчоў, і яны былі гатовыя шчодра заплаціць тым, хто мог прарвацца праз блакаду з неабходнымі прыпасамі. У той час Ротвелл-Горнт таксама знаходзіўся ў адчайным становішчы з-за сваіх вялізных страт у Шанхаі годам раней з-за перамогі Мао. Таму ў снежні 1950 года яны з бацькам занялі буйную суму і таемна купілі велізарную партыю пеніцыліну, марфін, сульфаніламіды і іншыя медыцынскія прыналежнасці на Філіпінах у абыход абавязковай экспартнай ліцэнзіі. Усё гэта яны кантрабандай пагрузілі на нанятую акіянскую джонку з адным з сваіх давераных экіпажаў і адправілі на Вампоа, панылы востраў у Жамчужны ракі недалёка ад Кантона. Аплата павінна была рабіцца золатам пры дастаўцы, але па шляху, у таемных затоках вусця Жамчужны ракі, іх джонку перахапілі рачныя піраты, якія падтрымлівалі нацыяналістаў Чан Кайшы, і запатрабавалі выкуп. У іх не было грошай, каб выкупіць груз, і калі нацыяналісты даведаюцца, што "Ротвелл-Горнт" мае справу з іх ненавісным ворагам-камуністам, іх ўласнае будучыню ў Азіі будзе страчана назаўсёды.
  
  Праз свайго компрадора Горнт арганізаваў сустрэчу ў Абердинской гавані з Чатыры Пальца Ву, як мяркуецца адным з найбуйнейшых кантрабандыстаў у вусце Жамчужны ракі.
  
  "Дзе карабель цяпер?" Спытаў Четырехпалый Ву на дрэнным ламанай англійскай.
  
  Горнт распавёў яму ўсё, што мог, размаўляючы на пиджине, не маючы магчымасці казаць на хакло, дыялекце Ву.
  
  "Магчыма, а магчыма і няма!" Четырехпалый Ву усміхнуўся. "Я тэлефаную тры дні. Пароль народжанай чо ва. Тры дні, хейя?"
  
  На трэці дзень ён патэлефанаваў. "Дрэнна, добра, не ведаю. Сустракаемся праз два дні ў Абердзіна. Пачынаем Гадзіну малпы". Гэта было ў дзесяць вечара. Кітайцы дзеляць дзень на дванаццаць двухгадзінных адрэзкаў, у кожнага з якіх ёсць імя, заўсёды ў адной і той жа паслядоўнасці, пачынаючы з 4:00 раніцы з Пеўня, затым у 6:00 раніцы з Сабакі і гэтак далей; Кабан, Пацук, Бык, Тыгр, Трус, Цмок, Змяя, Малпа, Конь, Авечка.
  
  Двума днямі пазней, у "Гадзіну малпы на джонке Ву" ў Абердзіна, ён атрымаў поўную аплату за свой груз золатам плюс дадатковыя 40 працэнтаў. Ашаламляльная прыбытак у 500 адсоткаў.
  
  Четырехпалый Ву ўхмыльнуўся. "Заключылі здзелку лепей, чым на набярэжнай Лох, не бяры ў галаву. 28 000 таэль золата". Таэль каштаваў крыху больш за унцыі. "У наступны раз адпраўлю. Так?"
  
  "Так".
  
  "Вы купляеце, я адпраўляю, я прадаю, 40 адсоткаў мае, цана продажу".
  
  "Так". На шчасце, на гэты раз Горнт паспрабаваў выціснуць з яго значна большы працэнт, але Ву адмовіўся.
  
  "Толькі 40 адсоткаў, прадажная цана". Але Горнт разумеў, што цяпер ён у абавязку ў кантрабандыста.
  
  Золата было ў контрабандистских злітках па пяць таэль. Яно было ацэнена па афіцыйным курсе 35 даляраў ЗША. за ўнцыю. Але на чорным рынку, увезены кантрабандай у Інданэзію, Індыю або назад у Кітай, ён каштаваў у два-тры разы даражэй... часам і больш. На гэтай адзінай пастаўцы, зноў жа з дапамогай Ву, "Ротвелл-Горнт" зарабіла паўтара мільёна даляраў ЗША і была на шляху да акрыяння.
  
  Пасля гэтага было яшчэ тры пастаўкі, надзвычай выгадныя для абодвух бакоў. Затым вайна спынілася, як і іх адносіны.
  
  "З тых часоў ні слова", - падумаў Горнт. "Да тэлефоннага званка сёння днём".
  
  "А, стары сябар, зможаш паглядзець? Сёння вечарам?" Сказаў Четырехпалый Ву. "Зможаш? У любы час — я чакаю. Там жа, дзе ў старыя добрыя часы. Так?"
  
  Так што цяпер паслуга павінна быць аказана ў адказ. Добра.
  
  Горнт уключыў радыё. Шапэн. Ён вёў машыну па звілістай дарозе аўтаматычна, яго думкі былі занятыя будучымі сустрэчамі, рухавік працаваў амаль бясшумна. Ён прытармазіў перад надыходзячым грузавіком, затым разгарнуўся і паскорыўся на кароткай прамой, каб абагнаць павольна рухаецца таксі. Рухаючыся цяпер даволі хутка, ён рэзка затармазіў як раз своечасова, набліжаючыся да сляпому павароту, затым, здавалася, што-то хруснула ў вантробах рухавіка, яго нага апусцілася на маснічыны, страўнік перавярнуўся, і ён занадта хутка ўвайшоў у паварот
  
  У паніцы ён зноў і зноў націснуў нагой на тормаз, але нічога не адбывалася, яго рукі круцілі руль. Ён няўдала праехаў першы паварот, п'яна вильнув, калі выязджаў з яго на сустрэчную бок дарогі. На шчасце, на яго нічога не набліжалася, але ён перабудаваўся і пакаціўся да схіле гары, яго страўнік скрутило ад млоснасці, зноў перабудаваўся, цяпер рухаючыся вельмі хутка, і на наступным павароце наляцеў на яго. Тут ўхіл быў строме, дарога больш звілістай і вузкай. Зноў ён няўдала праехаў паварот, але пасля яго праходжання ў яго была доля секунды, каб націснуць на ручны тормаз, і гэта толькі крыху замарудзіла яго, новы паварот быў за ім, і ён выехаў з яго далёка за межы сваёй паласы, яго асляпілі фары сустрэчнага святла.
  
  Таксі ў паніцы з'ехала на абочыну і ледзь не з'ехала за борт, завыў клаксон, але ён праскочыў міма на долю цалі, скамянела нахіліўшыся у патрэбную бок, а затым, страціўшы кіраванне, пакаціўся ўніз па схіле. Імгненне прамой дарогі, і яму ўдалося перавесці рычаг пераключэння перадач на нізкі ўзровень, калі ён уляцеў у чарговы сляпы паварот, цяпер рухавік завываў. Раптоўнае тармажэнне выкінула б яго праз лабавое шкло, калі б не рамень бяспекі, яго рукі амаль прымерзлі да руля.
  
  Ён загарнуў за кут, але зноў выехаў занадта далёка і на міліметр размінуўся са сустрэчнай машынай, зноў з'ехаў на абочыну, вільнуў, перерегулировал, цяпер крыху зменшыў хуткасць, але ні ўхіл, ні звілістая дарога наперадзе не слабелі. Ён усё яшчэ занадта хутка ўваходзіў у новую шпільку і, выйшаўшы з першай часткі, зайшоў занадта далёка. Цяжка гружаны грузавік, які ўздымаецца на гару, быў бездапаможны.
  
  Ахоплены панікай, ён вывернуў руль налева і ледзь паспеў абыйсці грузавік слізгальным ударам. Ён паспрабаваў перавесці рычаг пераключэння перадач на задні ход, але той не паддаваўся, шасцярэнькі пратэстоўцы зарыпелі. Затым, ашаломлены, ён убачыў наперадзе павольнае рух па сваёй паласе, сустрэчны рух па іншай, і дарога знікла за наступным паваротам. Ён заблукаў, таму павярнуў налева, на схіл гары, спрабуючы трапіць рыкашэтам і такім чынам спыніцца.
  
  Пачуўся пратэстуючы выццё металу, задняе бакавое шкло разляцелася ўшчэнт, і ён адскочыў у бок. Надыходзячая машына рванулася да далёкай абочыне, завываў клаксоном. Ён заплюшчыў вочы і падрыхтаваўся да лабавога сутыкнення, але якім-то чынам гэтага не адбылося, і ён праехаў міма, у яго хапіла сіл толькі на тое, каб зноў моцна вывярнуць руль і ўехаць на схіл гары. Ён нанёс слізгальны ўдар. Пярэдняе левае крыло адарванае. Машына ўрэзалася ў хмызняк і зямлю, затым ўрэзалася ў выступ скалы, ўстала на дыбкі, адкінуўшы Горнта ў бок, але калі машына адкацілася назад, блізкае кола трапіла ў ліўневую каналізацыю і затрымаўся, і, як раз перад тым, як ўрэзацца ў паралізаваны маленькі Mini наперадзе, яна спынілася.
  
  Горнт з цяжкасцю прыўзняўся. Машына ўсё яшчэ стаяла напалову вертыкальна. З яго градам ліўся пот, сэрца шалёна калацілася. Яму было цяжка дыхаць і думаць. Рух у абодва бакі было спынена. Ён пачуў нецярплівыя гудкі клаксонаў ўнізе і ўверсе, затым таропкія крокі.
  
  "З табой усё ў парадку, даўніна?" - спытаў незнаёмы.
  
  "Так, так, я так думаю. Божа, у мяне адмовілі тармазы". Горнт выцер пот з ілба, спрабуючы прымусіць свой мозг працаваць. Ён памацаў грудзі, затым паварушыў нагамі, болю не было. "Я ... адмовілі тармазы". ... Я паварочваў за вугал і ... а потым усё...
  
  - Тормазы, так? Не як у "Ролс-ройса". Я думаў, ты притворяешься Стирлингом Мос. Табе вельмі пашанцавала. Я думаў, у цябе гэта было раз дваццаць. На тваім месцы я б заглушыў рухавік.
  
  "Што?" Затым Горнт зразумеў, што рухавік усё яшчэ мякка буркуе, а радыё гуляе, таму ён выключыў запальванне і, праз імгненне, выцягнуў ключы.
  
  "Добрая машына, - сказаў незнаёмы, - але цяпер у ёй сапраўдны беспарадак. Заўсёды падабалася гэтая мадэль. 62-й год, не ці так?"
  
  "Так. Так, гэта так".
  
  - Вы хочаце, каб я патэлефанаваў у паліцыю?
  
  Горнт зрабіў над сабой высілак і на імгненне задумаўся, пульс ўсё яшчэ аддаваўся ў вушах. Ён слаба адшпіліў рэмень бяспекі. - Няма. Паліцэйскі ўчастак знаходзіцца адразу за пагоркам. Не маглі б вы падкінуць мяне туды?
  
  - Вельмі рады, даўніна. - Незнаёмы быў невысокім і поўным. Ён агледзеў іншыя машыны, таксі і грузавікі, якія былі спыненыя ў абодвух напрамках, іх вадзіцелі-кітайцы і пасажыры-кітайцы глядзелі на іх з вокнаў. "Чортавы людзі", - кісла прамармытаў ён. "Ты мог бы паміраць на вуліцы, і цябе пашанцавала б, калі б яны перасягнулі праз цябе". Ён адкрыў дзверы і дапамог Горнту выйсці.
  
  "Дзякуй". Горнт адчуў, што ў яго дрыжаць калені. На імгненне ён не змог даць рады са сваімі каленамі і прыхінуўся да машыны.
  
  - Ты ўпэўненая, што з табой усё ў парадку?
  
  - О так. Гэта ... гэта напалохала мяне да смерці! Ён паглядзеў на пашкоджанні: нос машыны закапаўся ў зямлю і хмызняк, на правым баку велізарная драпіна, машыну моцна заклініла на ўнутраным павароце. "Якое крывавае месіва!"
  
  "Так, але ён не раздзьмуў сасіску! Цябе па-чартоўску пашанцавала, што ты быў у добрай машыне, даўніна."Незнаёмы дазволіў дзверцах хіснуцца, і яна зачынілася з прыглушаным пстрычкай. "Выдатная праца. Што ж, вы можаце пакінуць яго тут. Наўрад ці яго хто-небудзь скрадзе. Незнаёмы засмяяўся, накіроўваючыся да сваёй машыне, якая была прыпаркаваная з уключанымі мігалкамі крыху ззаду. - Запрыгивай, гэта не зойме шмат часу.
  
  І тут Горнт успомніў пакеплівую полуулыбку на твары Данросса, якую ён прыняў за браваду, калі той сыходзіў. У галаве ў яго праяснілася. Было б у Данросса час умяшацца ... у свае веды аб рухавіках ... вядома, ён бы гэтага не зрабіў ... ?
  
  - Сукін сын, - у жаху прамармытаў ён.
  
  "Не хвалюйся, даўніна", - сказаў незнаёмы, праязджаючы міма абломкаў і паварочваючы. "Паліцыя ўсё зробіць за цябе".
  
  Твар Горнта выцягнуўся. "Так. Так, яны будуць".
  
  13
  
  10:25 ВЕЧАРА. :
  
  - Цудоўны вячэру, Ен, лепш, чым у мінулым годзе, - экспансіўная прамовіў сэр Данстан Барэ з іншага канца стала.
  
  - Дзякую вас. - Данросс ветліва падняў свой келіх і зрабіў глыток выдатнага каньяку з куфля для брэндзі.
  
  Барэ залпам выпіў портвейн, затым зноў напоўніў свой шклянку, больш румяны, чым звычайна. "Як заўсёды, пераеў, ёй-богу! А, Філіп? Філіп!"
  
  - Так ... О так ... Нашмат лепш... - прамармытаў Філіп Чэн.
  
  - З табой усё ў парадку, даўніна?
  
  "О, так ... Гэта проста" ... "о, так".
  
  Данросс нахмурыўся, затым абвёў позіркам іншыя столікі, амаль не слухаючы іх.
  
  Цяпер іх было толькі трое за гэтым круглым сталом, за якім зручна размясціліся дванаццаць чалавек. За іншымі столікамі, расстаўленымі па тэрасах і лужок, мужчыны нічога не рабіў за каньяком, партвейнам і цыгарамі або стаялі групамі, усе дамы цяпер былі ў доме. Ён убачыў Бартлетта, які стаяў каля буфетных сталоў, якія гадзіну назад гнуліся пад цяжарам смажаных барановых ножак, салат, гарніраў з ялавічыны з прожаренным мясам, велізарных гарачых пірагоў са стейка і ныркамі, смажанага бульбы і гародніны розных гатункаў, а таксама пірожных, тартоў і скульптур з марожанага. Невялікая армія слуг прыбірала смецце. Бартлетт быў захоплены гутаркай са старэйшым суперинтендантом Роджэрам Кросам і амерыканцам Эдам Ланганом. "Хутка я з ім разбяруся", — змрочна сказаў ён сабе, - "але спачатку Браян Квок". Ён агледзеўся. Браяна Квока не было ні за яго столікам, ні за тым, які прымаў Адрион, ні за якім-небудзь іншым, таму ён цярпліва адкінуўся на спінку крэсла, пацягваў каньяк і аддаваўся разважанням.
  
  Сакрэтныя файлы, МІ-6, Спецыяльная разведка, Бартлетт, Кейсі, Горнт, але Цуян, а цяпер і Алан Медфорд Грант вельмі мёртвыя. Яго тэлефонны званок перад вячэрай Кирнану, асістэнту Алана з медфорд Гранта ў Лондане, быў шокам. "Гэта было дзе-тое сёння раніцай, містэр Данросс", - сказаў Кирнан. "Ішоў дождж, было вельмі слізка, а ён, як вы ведаеце, быў аматарам матацыклаў. Ён, як звычайна, ехаў у горад. Наколькі нам цяпер вядома, сведкаў не было. Хлопец, які знайшоў яго на прасёлкавай дарозе недалёка ад Эшэра і шашы А3, проста сказаў, што ехаў пад дажджом, а потым перад ім апынуўся ровар, які ляжыць на баку, і чалавек, размах кучай на краі дарогі. Ён сказаў, што, наколькі ён мог судзіць, АМГ быў мёртвы, калі ён дабраўся да яго. Ён патэлефанаваў у паліцыю, і яны пачалі расследаванне, але... ну, што я магу сказаць? Ён - вялікая страта для ўсіх нас ".
  
  "Так. У яго была якая-небудзь сям'я?"
  
  - Наколькі мне вядома, няма, сэр. Вядома, я адразу ж праінфармаваў МІ-6.
  
  "Пра?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Чаму?"
  
  На лініі былі моцныя перашкоды. "Ён пакінуў мне інструкцыі, сэр. Калі з ім што-небудзь здарыцца, я павінен быў патэлефанаваць па двух нумарах адначасова і тэлеграму вам, што я і зрабіў. Ні адно з гэтых лікаў нічога для мяне не значыла. Першым апынуўся асабісты нумар высокапастаўленага чыноўніка МІ-6 - ён прыбыў у працягу паўгадзіны з некалькімі сваімі людзьмі, і яны прагледзелі стол AMG і асабістыя паперы. Яны забралі большасць з іх, калі сыходзілі. Калі ён убачыў копію апошняга справаздачы, таго, які мы толькі што адправілі вам, у яго ледзь дах не паехаў, а калі ён папрасіў копіі ўсіх астатніх, і я сказаў яму, вынікаючы інструкцыям AMG — я заўсёды знішчаў службовую копію, як толькі мы чулі, што вы атрымалі сваю, — у яго ледзь не здарыўся крывацёк. Падобна на тое, што на самой справе ў AMG не было дазволу ўрада Яе Вялікасці працаваць на вас.
  
  "Але ў мяне ёсць пісьмовае запэўненне Гранта, што ён загадзя атрымаў дазвол ад HMG".
  
  "Так, сэр. Вы не зрабілі нічога супрацьзаконнага, але гэты хлопец з МІ-6 ледзь з розуму не сышоў".
  
  - Хто гэта быў? Як яго звалі?
  
  "Мне сказалі, сэр, не называць ніякіх імёнаў. Ён быў вельмі напышлівым і прамармытаў што-то пра Закон аб дзяржаўнай таямніцы".
  
  - Вы сказалі, два ліку?
  
  "Так, сэр. Іншы быў у Швейцарыі. Адказала жанчына, і пасля таго, як я сказаў ёй, яна проста сказала: "О, мне вельмі шкада", і павесіла трубку. Яна была іншаземкай, сэр. Адна цікавая рэч: у апошніх інструкцыях AMG ён прасіў не паведамляць ні адным нумары пра іншае, але, паколькі гэты джэнтльмен з МІ-6 быў, мякка кажучы, разгневаны, я распавёў яму. Ён адразу патэлефанаваў, але трапіў на занятую лінію, і яна была занятая вельмі доўга, а потым на камутатары сказалі, што яе часова адключылі. Ён быў у лютасьці, сэр.
  
  - Вы можаце працягнуць працу з справаздачамі AMG?
  
  "Не, сэр. Я быў проста пасярэднікам — я збіраў інфармацыю, якую ён атрымліваў. Я проста пісаў для яго справаздачы, адказваў на тэлефонныя званкі, калі яго не было, аплачваў рахункі ў офісе. Вялікую частку часу ён правёў на Кантыненце, але ніколі не казаў, дзе быў, і нічога не прапаноўваў добраахвотна. Ён быў ... ну, ён трымаў свае карты ў сябе пад носам. Я не ведаю, хто яму што—тое перадаваў - я нават не ведаю нумары яго офіса ў Уайтхолл. Як я ўжо сказаў, ён быў вельмі скрытным. . . . "
  
  Данросс уздыхнуў і сербануў брэндзі. Па-чартоўску шкада, падумаў ён. Гэта быў няшчасны выпадак - ці яго забілі? І калі МІ-6 зваліцца мне на шыю? Нумарны рахунак у Швейцарыі? У гэтым таксама няма нічога супрацьзаконнага, і гэта нікога не датычыцца, апроч мяне і яго.
  
  Што рабіць? Дзе-то павінна быць замена.
  
  Гэта быў няшчасны выпадак? Ці яго забілі?
  
  "Даруй?" спытаў ён, не пачуўшы, што сказаў Барэ.
  
  "Я проста сказаў, што гэта было па-чартоўску пацешна, калі Кейсі не хацела ісці, а ты выкінуў яе". Здаравяка засмяяўся. "У цябе ёсць яйкі, даўніна".
  
  У канцы вячэры, як раз перад тым, як прынеслі портвейн, каньяк і цыгары, Пенелопа ўстала з-за свайго століка, за якім Лайн Бартлетт быў пагружаны ў гутарку з Хавергиллом, і дамы сышлі разам з ёй, а затым Адрион сеў за яе столік, а затым з усіх тэрас дамы пацягнуліся за ёй. Лэдзі Джаана, якая сядзела справа ад Данросса, сказала: "Хадзем, дзяўчаткі, пара пудриться".
  
  Іншыя жанчыны паслухмяна ўсталі разам з ёй, а мужчыны ветліва прыкінулася, што іх сыход не прынёс ім палёгкі.
  
  "Пойдзем, дарагая", - сказала Джаана Кейсі, якая засталася сядзець.
  
  "О, я ў парадку, дзякуй".
  
  "Я ў гэтым не сумняваюся, але, э-э, усё роўна пойдзем".
  
  Затым Кейсі ўбачыла, што усе ўтаропіліся на яе. "У чым справа?"
  
  "Нічога, дарагі", - адказала лэдзі Джаана. "Па звычаю, дамы ненадоўга пакідаюць мужчын сам-насам з партвейнам і цыгарамі. Так што пойдзем".
  
  Кейсі няўцямна ўтаропілася на яе. - Ты хочаш сказаць, што адсылаюць нас, пакуль мужчыны абмяркоўваюць дзяржаўныя справы і цэны на чай ў Кітаі?
  
  - Гэта проста добрыя манеры, дарагая. Калі ў Рыме... Лэдзі Джаана назірала за ёй з лёгкай пагардлівай усмешкай на вуснах, атрымліваючы асалоду ад збянтэжаным маўчаннем і шакаваны поглядамі большасці мужчын. Усе погляды зноў звярнуліся да амерыканскай дзяўчыне.
  
  "Ты ж не сур'ёзна. Гэты звычай з'явіўся яшчэ да грамадзянскай вайны", - сказаў Кейсі.
  
  "У Амерыцы, я ўпэўненая, так і было". Джаана ўсміхнулася сваёй крывой усмешкай. "Тут усё па-іншаму; гэта частка Англіі. Гэта пытанне добрых манер. Пойдзем са мной, дарагая".
  
  "Я зраблю гэта, дарагі", - так жа пяшчотна адказала Кейсі. "Пазней".
  
  Джаана ўздыхнула, паціснула плячыма, прыўзняла брыво, гледзячы на Дан-Роса, крыва ўсміхнулася і пайшла з іншымі дамамі. За сталом запанавала ошеломленное маўчанне.
  
  "Тайпэн, ты не пярэчыш, калі я застануся?" Кейсі сказала са смехам.
  
  "Так, мне шкада, але я хачу", - мякка сказаў ён ёй. "Гэта проста звычай, нічога важнага. На самай справе гэта для таго, каб дамы маглі першымі скарыстацца туалетам і вёдрамі з вадой ".
  
  Яе ўсмешка згасла, а падбародак пачаў выпінацца. - А калі я ўпадабаю не ісці?
  
  "Гэта проста наш звычай, Чирануш. У Амерыцы прынята называць каго-то, з кім ты толькі што пазнаёмілася, па імені, тут гэтага няма. Нават калі так ..." Данросс глядзеў у адказ спакойна, але так жа непахісна. "У гэтым няма страты твару".
  
  "Я думаю, што ёсць".
  
  "Прабачце за гэта - я магу запэўніць вас, што гэта не так".
  
  Астатнія чакалі, назіраючы за ім і за ёй, атрымліваючы асалоду ад супрацьстаяннем, у той жа час узрушаныя ёю. Акрамя Эда Лангана, якому было зусім няёмка за яе. "Чорт вазьмі, Кейсі, - сказаў ён, спрабуючы звярнуць усё ў жарт, - ты не можаш змагацца з Мэрыяй".
  
  "Я спрабавала ўсё сваё жыццё", — рэзка сказала яна, відавочна раз'юшаны. Затым, раптам, яна асляпляльна ўсміхнулася. Яе пальцы на імгненне забарабанили па абрусы, і яна ўстала. "Калі вы, джэнтльмены, прабачце мяне ..." - ласкава сказала яна і паплыла, пакінуўшы за сабой изумленное маўчанне.
  
  "Я ледзь не выкінуў яе прэч", - сказаў Данросс.
  
  "Усё роўна гэта было па-чартоўску пацешна", - сказаў Барэ. "Цікава, што прымусіла яе перадумаць? А, Філіп?"
  
  "Што?" Разгублена спытаў Філіп Чэн.
  
  "На імгненне я падумаў, што яна збіраецца ўрэзаць небараку Йену, ці не так? Але што-тое, пра што яна падумала, прымусіла яе перадумаць. Што?"
  
  Данросс ўсміхнуўся. "Іду ў заклад, гэта нікуды не падыходзіць. Гэты такі ж крыўдлівы, як кішэню, поўны скарпіёнаў".
  
  "Тым не менш, яны выдатныя сногсшибатели", - сказаў Барэ.
  
  Яны засмяяліся. Філіп Чэн - няма. Неспакой Данросса за яго ўзрасла. Ён спрабаваў падбадзёрыць яго ўвесь вечар, але нішто не магло зрушыць заслону з мёртвай кропкі. На працягу ўсяго вячэры Філіп быў млявым і односложным. Барэ ўстаў з адрыжкай. "Думаю, я пайду адліць, пакуль ёсць месца". Ён, хістаючыся, пайшоў у сад.
  
  - Не мочись на камеліі, - разгублена крыкнуў яму ўслед Ен, затым прымусіў сябе засяродзіцца. - Філіп, не хвалюйся, - сказаў ён, калі яны засталіся адны. "Яны хутка знойдуць Джона".
  
  "Так, я ўпэўнены, што яны гэта зробяць", - тупа сказаў Філіп Чэн, яго розум быў не столькі паглынуты выкраданнем, колькі узрушаны тым, што ён выявіў у банкаўскай вочку свайго сына сёння днём. Ён адкрыў яе ключом, які дастаў са скрынкі з-пад абутку.
  
  "Давай, Піліп, вазьмі гэта, не будзь дурнем", - прашыпела яго жонка Дыяна. "Вазьмі гэта — калі мы гэтага не зробім, гэта зробіць тайпэн!"
  
  "Так, так, я ведаю". Слава ўсім багам, што я гэта зрабіў, падумаў ён, усё яшчэ знаходзячыся ў шоку, успамінаючы, што ён знайшоў, калі корпаўся ў змесціве. Манильские канверты рознага памеру, у асноўным з падрабязным апісаннем, дзённік і тэлефонная кніга. У канверце з паметкай "даўгі" былі букмекерскія квітанцыі на 97 000 ганконскіх даляраў у кошт бягучых даўгоў перад нелегальнымі гульцамі па-за гульні ў Ганконгу. Вэксаль на карысць Мизера Сінга, вядомага ліхвяра, на суму 30 000 ганконскіх даляраў пад 3 працэнты ў месяц; даўно пратэрмінаваны вэксаль да запатрабавання ад банка "Хо-Пак" на суму 20 000 даляраў ЗША. і ліст ад Рычарда Квана, датаваны мінулым тыднем, у якім гаварылася, што, калі Джон Чэн ў бліжэйшы час не прыме якіх-небудзь мер, яму прыйдзецца пагаварыць са сваім бацькам. Затым былі лісты, у якіх документировалась якая расце сяброўства паміж яго сынам і амерыканскім гульцом Вінчэнца Банастасио, які запэўніваў Джона Чэна, што яго даўгі не з'яўляюцца неадкладнымі: "... не спяшайся, Джон, твой крэдыт самы лепшы, у любы зручны для цябе час у гэтым годзе ..." і да іх прыкладалася ксеракопія зусім законнага, натарыяльна заверанага вэксалі, які абавязвае яго сына, яго нашчадкаў або правапераемнікаў выплаціць Банастасио па першым патрабаванні 485 000 даляраў ЗША плюс працэнты.
  
  Па-дурному, па-дурному, бушаваў ён, ведаючы, што ў яго сына засталося не больш пятай часткі гэтых актываў, так што ў рэшце рэшт яму самому прыйдзецца выплаціць доўг.
  
  Затым яго ўвагу прыцягнуў тоўсты канверт з надпісам "Пар-Кон".
  
  У ім утрымліваўся працоўны дагавор Par-Con, падпісаны к. К. Чолоком тры месяцы таму, па якому Джон Чэн быў найманы ў якасці прыватнага кансультанта Par-Con за "... 100 000 даляраў авансам (50 000 даляраў з якіх рэальныя прызнаюцца ўжо выплачаных) і, пасля заключэння здавальняючай здзелкі паміж Par-Con і Struan 's, Rothwell-Gornt або любы іншы ганконгскай кампаніяй па выбары Par-Con, яшчэ адзін мільён долараў роўнымі долямі на працягу пяцігадовага перыяду; і на працягу трыццаці дзён з моманту падпісання вышэйзгаданага кантракту, абавязак г-ну Чену будзе выплачаны". Вінчэнца Банастасио, дом 85 па Орчард-роўд, Лас-Вегас, Невада, выплаціў 485 000 даляраў, плата за першы год склаў 200 000 даляраў, а рэшта - 50 000 даляраў ... "
  
  "У абмен на што", - бездапаможна выдыхнуў Філіп Чэн у банкаўскім сховішча.
  
  Але ў доўгатэрміновым кантракце больш нічога не гаварылася, за выключэннем таго, што Джон Чэн павінен быў стаць "прыватным кансультантам у Азіі". Да яго не прыкладалася ніякіх нататак або папер.
  
  Ён паспешліва пераправерыў канверт на выпадак, калі што-то прапусціў, але ён быў пусты. Хуткі прагляд іншых канвертаў нічога не даў. Затым ён выпадкова заўважыў тонкі канверт авія пошты, напалову прылеплены да іншага. На ім было напісана "Пар-Кон II". У ім былі фотакопіі рукапісных запісак яго сына Лайну Бартлетту.
  
  Першае было датаваны шасцю месяцамі таму і пацвярджала, што ён, Джон Чэн, хацеў і можа даць Паркону самыя падрабязныя звесткі аб самых патаемных механізмах працы ўсяго комплексу кампаній Струана: "... вядома, гэта павінна захоўвацца ў поўным сакрэце, але, напрыклад, містэр Бартлетт, вы можаце бачыць з прыкладаемых балансавых справаздач Струана за 1954-1961 гады (калі Struan's стала публічнай), тое, што я раю, цалкам здзяйсняльна. Калі вы паглядзіце на схему карпаратыўнай структуры Struan, а таксама на спіс некаторых важных акцыянераў Strun's і іх сакрэт у вас не павінна ўзнікнуць праблем з валадарствамі, уключаючы валодання майго бацькі, пры любым прапанове аб паглынанні, якое "Паркону" захочацца правесці. Дадайце да гэтых фотокопиям яшчэ адну рэч, пра якую я вам казаў — клянуся Богам, вы можаце мне верыць — я гарантую поспех. Я рызыкую сваім жыццём, гэтага павінна быць дастатковым закладам, але калі вы цяпер занясеце мне пяцьдзесят з першых ста, я пагаджуся перадаць вам маёмасць па прыбыцці — пад ваша абавязацельства вярнуць яго мне, як толькі здзелка адбудзецца, - або для выкарыстання супраць "Струанз". Я гарантую, што выкарыстоўваю гэта супраць "Струанс". У рэшце рэшт, Данроссу прыйдзецца рабіць усё, што ты захочаш. Калі ласка, адпраўце адказ на звычайны паштовую скрыню і зьнішчыце гэта ліст, як мы дамовіліся ".
  
  - Валоданне чым? - Прамармытаў Філіп Чэн, па-за сябе ад турботы. Яго рукі дрыжалі, калі ён чытаў другі ліст. Яно было датавана трохтыднёвай даўнасцю. "Дарагі містэр Бартлетт. Гэта пацвердзіць даты вашага прыбыцця. Ўсё гатова. Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з вамі зноў і містэра к. К. Чолока. Дзякуй за пяцьдзесят даляраў наяўнымі, якія прыбылі ў цэласці і захаванасці — усе будучыя грошы павінны быць пераведзены на нумарны рахунак у Цюрыху — я паведамлю вам банкаўскія рэквізіты, калі вы прыедзеце. Дзякую вас таксама за згоду з нашым няпісаных пагадненнем аб тым, што калі я змагу дапамагчы вам так, як я сцвярджаю, што магу, то я атрымліваю 3 адсоткі ад акцый новай гандлёвай кампаніі Par-Con (Азія).
  
  "Я прыкладаю яшчэ некалькі цікавых рэчаў: звярніце ўвагу на дату, калі "Струанз да запатрабавання" (падпісаныя маім бацькам) павінны быць аплачаны "Тода Шиппинг" за іх новыя суперконтейнеры — 1, 11 і 15 верасня. У касе Струана не хопіць грошай, каб сустрэцца з імі.
  
  "Далей: адкажу на пытанне містэра Чолока аб пазіцыі майго бацькі ў любым захопе ўлады або барацьбе па даверанасці. Яго можна нейтралізаваць. Прыкладзеныя фотакопіі - узор з многіх, якія ў мяне ёсць. Яны дэманструюць вельмі цесныя адносіны з Уайт Паудер Лі і яго стрыечным братам Ву Сан Фангом, таксама вядомым як Четырехпалый Ву, з пачатку пяцідзесятых і тайнае валоданне імі — нават сёння — кампаніяй па нерухомасці, двума суднаходнымі кампаніямі і гандлёвымі інтарэсамі Бангкока. Хоць вонкава цяпер абодва выдаюць сябе за рэспектабельных бізнесменаў, забудоўшчыкаў нерухомасці і суднаходных кампаній мільянеры, агульнавядома, што яны былі паспяховымі піратамі і кантрабандыстамі на працягу многіх гадоў — і ў кітайскіх колах ходзяць вельмі моцныя чуткі, што яны з'яўляюцца Галоўнымі Драконамі гандлю опіюмам. Калі сувязь майго бацькі з імі стане здабыткам галоснасці, гэта назаўжды пазбавіць яго рэпутацыі, разарве вельмі цесныя сувязі, якія ў яго ёсць са "Струанз" і ўсімі іншымі хонгами, існуючымі сёння, і, што самае важнае, назаўжды пазбавіць яго шанцу на рыцарскае званне, адзінае, чаго ён хоча больш за ўсё. Адной пагрозы зрабіць гэта было б дастаткова, каб нейтралізаваць яго - нават зрабіць саюзнікам. Вядома, я разумею, што гэтыя паперы і іншыя, якія ў мяне ёсць, маюць патрэбу ў дадатковай дакументацыі для перадачы ў суд, але ў мяне іх ужо ў лішку ў надзейным месцы . . . . "
  
  Філіп Чэн успомніў, як, ахоплены панікай, ён ліхаманкава шукаў дадатковую дакументацыю, яго розум крычаў, што яго сын не можа валодаць такой колькасцю сакрэтных ведаў, што ў яго не можа быць балансавых справаздач Струана за допубличные дні, што немагчыма ведаць аб Чатырох Пальцах Ву і гэтых сакрэтных рэчах.
  
  Аб багі, гэта амаль усё, што я ведаю — нават Дыяна не ведае і паловы гэтага! Што яшчэ ведае Джон — што яшчэ ён распавёў амерыканцу?
  
  Па-за сябе ад турботы, ён абшукаў кожны канверт, але больш там нічога не было.
  
  "У яго павінна быць дзе—то іншая скрыначка... або сейф", - прамармытаў ён уголас, ледзь здольны думаць.
  
  Ён у лютасьці згроб усё ў партфель, спадзеючыся, што больш пільны агляд дасць адказы на яго пытанні, зачыніў скрыню і замкнуў яго. Раптам яму прыйшла ў галаву думка, і ён зноў адкрыў яго. Ён выцягнуў тонкі паднос і перавярнуў яго ўверх дном. Да ніжняй баку былі прылепленыя два ключа. Адзін з іх быў ключом ад банкаўскай ячэйкі з старанна спиленным нумарам. Ён утаропіўся на іншую, паралізаваны. Ён адразу пазнаў яе. Гэта быў ключ ад яго ўласнага сейфа ў доме на грэбні. Ён мог бы паспрачацца на сваю жыццё, што адзіным існуючым ключом быў той, які ён заўсёды насіў на шыі і які ніколі не пакідаў яго з тых часоў, як шаснаццаць гадоў таму бацька падарыў яго яму на смяротным ложы.
  
  "Пра ка", - сказаў ён уголас, зноў ахоплены лютасцю.
  
  - Ты ў парадку? - Як наконт брэндзі? - спытаў Данросс.
  
  "Не, не, дзякуй", - дрыготкім голасам сказаў Філіп Чэн, вярнуўшыся ў цяперашні. З высілкам ён сабраўся з думкамі і ўтаропіўся на тайпэна, разумеючы, што павінен расказаць яму ўсё. Але ён не асмеліцца. Ён не асмеліцца, пакуль не даведаецца пра маштабы выкрадзеных сакрэтаў. Нават тады ён не асмеліцца. Акрамя многіх здзелак, якія ўлады могуць лёгка няправільна вытлумачыць, і іншых, якія могуць выклікаць сур'ёзныя цяжкасці і прывесці да рознага роду судовага разбору, грамадзянскіх, калі не крымінальным — дурное ангельскае права, люта думаў ён, па-дурному мець адзін закон для ўсіх, па-дурному не мець адзін закон для багатых і іншы для бедных, навошта яшчэ працаваць, і працаваць у рабстве, і гуляць у азартныя гульні, і будаваць планы, каб разбагацець — акрамя ўсяго гэтага, яму ўсё роўна прыйшлося б прызнацца Данроссу, што ён гадамі дакументаваў сакрэты Струанов, што яго бацька рабіў гэта да яго — балансавыя справаздачы, пакеты акцый і іншыя сакрэтныя, вельмі—вельмі асабістыя сямейныя справы, кантрабанду і выплаты - і ён ведаў, што было б бескарысна казаць, што я зрабіў гэта толькі для абароны, для абароны Хаты, таму што тайпэн справядліва сказаў бы: "Так, але гэта было для абароны Хаты Чэн, а не для таго, каб абараніць Дом". высакародны Дом, і ён ён справядліва павярнуўся б супраць яго, абрынуў б увесь свой гнеў на яго і яго вывадак, і ў хаосе барацьбы са "Струанз" ён асуджаны быў прайграць — гэта было прадугледжана завяшчаннем Дзірка Струана, — і ўсё, што стваралася амаль паўтара стагоддзя, знікла б.
  
  "Слава ўсім багам, што нічога не было ў сейфе", - з жарам падумаў ён. "Слава ўсім багам, астатнія рэчы схаваныя глыбока".
  
  Затым, раптам, некаторыя словы з першага ліста сына вырваліся на пярэдні план у яго свядомасці: "... Дадай да гэтых фотокопиям яшчэ адну рэч, пра якую я табе казаў ..."
  
  Ён збялеў і, хістаючыся, падняўся на ногі. - Калі ты мяне даруеш, тайбань. ... Я, э-э, пажадаю спакойнай ночы. Я толькі забяру Дзіяну і я ... Я... дзякуй, спакойнай ночы. Ён паспяшаўся да дома.
  
  Данросс узрушана глядзеў яму ўслед.
  
  "О, Кейсі, - казала Пенелопа, - дазволь прадставіць табе Кэтрын Гаваллан — сястру лан Кэтрын".
  
  "Прывітанне!" Кейсі ўсміхнулася ёй, і яна ёй адразу спадабалася. Яны знаходзіліся ў адной з пярэдніх пакояў на першым паверсе сярод іншых дам, якія размаўлялі, папраўлялі макіяж або стаялі ў чарзе, чакаючы сваёй чаргі наведаць суседнюю жаночую пакой. Пакой быў вялікі, зручнай і з люстэркамі. "У вас абодвух аднолькавыя вочы — я б даведалася падабенства дзе заўгодна", - сказала яна. "Ён сапраўдны мужчына, ці не так?"
  
  "Мы думаем, што так", - адказала Кэтрын з гатоўнасцю ўсміхнуцца. Ёй было трыццаць восем, прывабная, з прыемным шатландскім акцэнтам, у доўгім і прахалодным шаўковым сукенка ў кветачку. "Гэтая недахоп вады - суцэльная нуда, ці не так?"
  
  "Так. Павінна быць, з дзецьмі вельмі цяжка".
  
  "Не, дарагая, дзецям гэта проста падабаецца", - сказала Сюзана Девилл. Ёй было пад сорак, шыкоўная, з лёгкім французскім акцэнтам. - Як ты можаш настойваць, каб яны мыліся кожны вечар?
  
  "У мяне двое аднолькавых". Катрэн ўсміхнулася. "Гэта турбуе нас, бацькоў, але, падобна, іх гэта не турбуе. Хоць гэта сумна - спрабаваць кіраваць домам".
  
  Пенелопа сказала: "Божа, я гэта ненавіджу! Гэта лета было жахлівым. Сёння табе пашанцавала, звычайна з нас б капала!" Яна правярала свой макіяж ў люстэрку. "Я не магу чакаць да наступнага месяца. Катрэн, я казаў табе, што мы з'яжджаем дадому на пару тыдняў у адпачынак — па крайняй меры, я еду. Лан таксама абяцаў прыехаць, але з ім ніколі не ведаеш, напэўна".
  
  "Яму патрэбен адпачынак", - сказала Кэтрын, і Кейсі заўважыла цені ў яе пад вачыма і кругі пад макіяжам. "Ты збіраешся ў Эйр?"
  
  - Так, і ў Лондан на тыдзень.
  
  - Табе пашанцавала. Як доўга ты прабудзеш у Ганконгу, Кейсі?
  
  "Я не ведаю. Усё залежыць ад таго, што робіць Par-Con".
  
  "Так. Эндру сказаў, што ў цябе ўвесь дзень была сустрэча з імі".
  
  "Я не думаю, што яны моцна ўзрадаваліся неабходнасці гаварыць аб справах з жанчынай".
  
  "Гэта яшчэ мякка сказана", - са смехам сказала Сюзана Девиль, прыўздымаючы спадніцы, каб абцягнуць блузку. "Вядома, мой Жак напалову француз, таму ён разумее, што ў бізнэсе жанчыны. Але ангельцы... Яе бровы ўзляцелі.
  
  "Тайпэн, здавалася, не пярэчыў, - сказала Кейсі, - але я яшчэ не мела з ім ніякіх рэальных спраў".
  
  "Але ў цябе гэта было з Квиланом Горнтом", - сказала Кэтрын, і Кейсі, якая была напагатове нават у адзіноце жаночай пакоя, пачула ўтоеную нотку ў яе голасе.
  
  "Няма", - адказала яна. "Я не бачыла — па крайняй меры да сённяшняга вечара — але мой бос бачыў".
  
  Незадоўга да вячэры ў яе быў час расказаць Бартлетту гісторыю бацькі Горнта і Коліна Данросса.
  
  "Госпадзе! Нядзіўна, што Адрион стаў касавокі!" Бартлетт Сказаў. "І ў більярднай таксама". Ён на імгненне задумаўся, затым паціснуў плячыма. "Але ўсё гэта азначае, што гэта аказвае большы ціск на Данросса".
  
  "Магчыма. Але іх варожасць глыбей, чым усе, што я адчуваў, Лайн. Гэта лёгка можа мець непрыемныя наступствы ".
  
  "Я не бачу, як — пакуль. Горнт проста адкрываў фланг, як і належыць добраму генералу. Калі б у нас не было папярэдняй інфармацыі Джона Чена, то тое, што сказаў Горнт, магло б мець для нас жыццёва важнае значэнне. Горнт ніяк не можа ведаць, што мы яго апярэдзілі. Таму ён нарошчвае тэмп. Мы яшчэ нават не дасталі свае вялікія гарматы, а яны абодва ўжо за намі даглядаюць ".
  
  "Ты ужо вырашыла, з кім з іх пайсці?"
  
  "Няма. Што ў цябе за здагадка?"
  
  "У мяне яго няма. Пакуль. Яны абодва вялікія. Лайн, ты думаеш, Джона Чена выкралі, таму што ён перадаваў нам інфармацыю?"
  
  "Я не ведаю. Чаму?" "Перад прыбыццём Горнта мяне перахапіў супэрінтэндант Армстронг. Ён распытаў мяне аб тым, што сказаў Джон Чэн мінулай ноччу, аб чым мы гаварылі, у дакладнасці аб тым, што было сказана. Я расказала яму ўсё, што змагла ўспомніць, за выключэннем таго, што я ніколі не згадвала, што павінна была прыняць дастаўку "гэтага". Паколькі я да гэтага часу не ведаю, што гэта такое.
  
  "У гэтым няма нічога супрацьзаконнага, Кейсі".
  
  "Мне не падабаецца не ведаць. Не цяпер. Гэта становіцца ... Я выходжу з сябе з-за зброі, гэтага жорсткага выкрадання і такой настойлівасці паліцыі ".
  
  "У гэтым няма нічога супрацьзаконнага. Пакінем усё як ёсць. Армстронг казаў, што была сувязь?"
  
  "Ён нічога не сказаў добраахвотна. Ён моцны, маўклівы англійская афіцэр паліцыі-джэнтльмен, такі ж разумны і добра навучаны, якіх я бачыў у фільмах. Я ўпэўнены, ён быў упэўнены, што я нешта хаваю ". Яна вагалася. "Лайн, што такога важнага для нас ёсць у Джона Чена?"
  
  Яна ўспомніла, як ён вывучаў яе, яго вочы былі глыбокімі і сінімі, насмешлівымі і тым, што смяюцца.
  
  "Манета", - спакойна сказаў ён.
  
  "Што?" - здзіўлена спытала яна.
  
  "Так. На самай справе полмонеты".
  
  - Але Лайн, што такое раз сустрэнецца...
  
  "Гэта ўсё, што я табе зараз кажу, Кейсі, але скажы мне, ці лічыць Армстронг, што ёсць нейкая сувязь паміж выкраданнем Чена і зброяй?"
  
  "Я не ведаю". Яна паціснула плячыма. "Я так не думаю, Лайн. Я нават не магу даць табе шанцаў. Ён занадта ўтойлівы." Яна зноў заколебалась. "Лайн, ты заключыў здзелку, якую-небудзь здзелку з Горнтом?"
  
  - Няма. Нічога пэўнага. Горнт проста хоча прыбраць Струана і хоча далучыцца да нас, каб разграміць іх. Я сказаў, што мы абмяркуем гэта ў аўторак. За вячэрай.
  
  - Што ты збіраешся сказаць тайпэну пасля вячэры?
  
  - Залежыць ад яго пытанняў. Ён зразумее, што прамацаць абарону праціўніка - добрая стратэгія.
  
  Кейсі пачала задавацца пытаннем, хто ж тут вораг, адчуваючы сябе вельмі чужой нават тут, сярод усіх астатніх дам. Яна адчувала толькі варожасць, за выключэннем гэтых дваіх, Пенелопы і Кэтрын Гаваллан, і жанчыны, якую яна сустрэла раней у чарзе ў туалет.
  
  "Добры дзень", - ціха сказала жанчына. "Я чула, вы таксама тут чужы".
  
  "Так, так, гэта я", - сказаў Кейсі, захоплены яе прыгажосцю. "Я Флёр Марлоў. Пітэр Марлоў - мой муж. Ён пісьменнік. Я думаю, ты выглядаеш супер! "Дзякуй. Ты таксама. Ты таксама толькі што прыехаў?"
  
  "Няма. Мы тут тры месяцы і два дня, але гэта першая па-сапраўднаму ангельская вечарына, на якой мы былі", - сказала Флёр, яе англійская быў не такім выразным, як у астатніх. "Вялікую частку часу мы з кітайцамі або самі па сабе. У нас кватэра ў старым прыбудове V і A. Божа, - дадала яна, гледзячы на дзверы туалета наперадзе. "Я б хацеў, каб яна пасьпяшалася — у мяне плаваюць заднія зубы".
  
  - Мы таксама спыніліся ў гатэлі "энд Ві Эй".
  
  "Так, я ведаю. Вы двое даволі знакамітыя". Флёр Марлоў засмяялася.
  
  "Сумна вядомы! Я не ведаў, што ў іх там ёсць кватэры".
  
  "На самой справе гэта не так. Усяго дзве малюсенькія спальні і гасцёўня. Кухня - камору. Тым не менш, гэта наш дом. У нас ёсць ванна, вадаправод і зліў у прыбіральні ". У Флёр Марлоў былі вялікія шэрыя вочы з прыемным прыжмурам і доўгія светлыя валасы, і Кейсі падумала, што яна прыкладна яе ўзросту.
  
  - Ваш муж - журналіст?
  
  "Аўтар. Усяго адна кніга. У асноўным ён піша і рэжысіруе фільмы ў Галівудзе. Гэта тое, за што плацяць арэнду ".
  
  "Чаму ты з кітайцам?"
  
  "О, Піцер імі цікавіцца". Флёр Марлоў ўсміхнулася і змоўніцку прашаптала, азіраючыся на астатніх жанчын: "Яны даволі захапляльнай, не так — больш англічанкі, чым самі англічанкі. Стары школьны гальштук і ўсё такое іншае.
  
  Кейсі нахмурылася. "Але ты таксама англічанка".
  
  "І ды, і няма. Я англічанка, але родам з Ванкувера, Брытанская Калумбія. Мы жывем у Штатах, Піцер, я і дзеці, у старым дабром Галівудзе, Каліфорнія. Я сапраўды не ведаю, хто я такі, палова аднаго, палова іншага ".
  
  - Мы таксама жывем у Лос-Анджэлесе, Лайн і я.
  
  "Я думаю, ён надзвычайны. Табе пашанцавала".
  
  "Колькі гадоў вашым дзецям?"
  
  - Чатыры і восем — слава Богу, у нас яшчэ не нарміравана вада.
  
  - Як табе падабаецца Ганконг? - пытаюся я.
  
  "Гэта займальна, Кейсі. Пітэр даследуе тут кнігу, так што для яго гэта цуд. Божа мой, калі хаця б палова легенд праўдзівая ... Струаны, Данроссы і ўсе астатнія, і твой Квиллан Горнт.
  
  - Ён не мой. Я пазнаёмілася з ім толькі сёння ўвечары.
  
  "Ты задаволіла невялікае землятрус, прайшоўшы з ім праз пакой". Флёр засмяялася. "Калі ты збіраешся застацца тут, пагавары з Пітэрам, ён раскажа табе аб усіх скандалах". Яна кіўнула Дыяне
  
  Чэн, якая пудрила носік перад адным з люстэркаў. "Гэта мачыха Джона Чена, жонка Піліпа Чена. Яна жонка нумар два — яго першая жонка памерла. Яна евразийка, і яе амаль усе ненавідзяць, але яна адзін з самых добрых людзей, якіх я калі-небудзь ведаў ".
  
  "Чаму яе ненавідзяць?"
  
  "Яны раўнуюць, большасць з іх. У рэшце рэшт, яна жонка кім-прадора Высакароднага Дома. Мы пазнаёміліся з ёй вельмі рана, і яна была ўзрушаюча да мяне размешчана. Жанчыне... жанчыне-аўтсайдэры цяжка жыць у Ганконгу. На самай справе не ведаю чаму, але яна ставілася да мяне як да члену сям'і. Яна была пышная ".
  
  "Яна евразийка? Яна падобная на кітаянку".
  
  "Часам цяжка сказаць. Яе дзявочае прозвішча Т ' Чанг, так кажа Піцер, яе маці Санг. Чунги адбываюцца ад адной з каханак Дзірка Струана, а лінія Санга гэтак жа незаконнорожденна ад знакамітага мастака Арыстоцеля Квэнса. Вы чулі пра яго?"
  
  "О, так".
  
  "Многія, э - э, нашы лепшыя ганконскія сям'і, ну, стары Арыстоцель спарадзіў чатыры галіны ... "
  
  У гэты момант дзверы туалета адкрылася, выйшла жанчына, і Флёр сказала: "Дзякуй Богу!"
  
  Пакуль Кейсі чакала сваёй чаргі, яна краем вуха прыслухоўвалася да размоў астатніх. Гэта заўсёды было адно і тое ж: адзенне, спякота, недахоп вады, скаргі на аму і іншых слуг, на тое, як дорага ўсё стаіць, на дзяцей або школы. Затым надышла яе чарга, і пазней, калі яна выйшла, Флёр Марлоў знікла, а Пенелопа падышла да яе. "О, я толькі што пачула аб тым, што ты не хочаш з'язджаць. Не звяртай увагі на Джаану, - ціха сказала Пенелопа. "Яна - таблетка і заўсёды была такой".
  
  "Гэта была мая віна - я яшчэ не прывык да вашых звычаяў".
  
  "Усё гэта вельмі па-дурному, але ў доўгатэрміновай перспектыве значна прасцей дазволіць мужчынам паступаць па-свойму. Асабіста я рады сысці. Павінен сказаць, што вялікая частка іх размоў здаецца мне сумнай ".
  
  "Так, часам гэта так. Але такі прынцып. Да нас трэба ставіцца як да роўных".
  
  "Мы ніколі не будзем роўныя, дарагая. Не тут. Гэта Каралеўская калонія Ганконг".
  
  "Гэта тое, што мне кажуць. Як доўга мы, як чакаецца, будзем адсутнічаць?"
  
  - О, паўгадзіны або каля таго. Час не вызначана. Вы даўно ведаеце Квиллана Горнта?
  
  "Сёння ўвечары я ўпершыню сустрэла яго", - сказала Кейсі.
  
  "Яму — яму не рады ў гэтым доме", - сказала Пенелопа.
  
  "Так, я ведаю. Мне распавялі аб каляднай вечарыне".
  
  "Што табе сказалі?"
  
  Яна расказала ўсё, што ведала.
  
  Павісла напружанае маўчанне. Затым Пенелопа сказала: "Нядобра, калі незнаёмыя людзі замяшаныя ў сямейных сварках, ці не так?"
  
  "Няма", - дадала Кейсі, "але тады ўсё сям'і сварацца. Мы тут, Лайн і я, каб пачаць бізнэс - мы спадзяемся пачаць бізнэс з адной з буйных кампаній. Мы тут чужынцы, мы гэта ведаем — вось чаму мы шукаем партнёра ".
  
  "Што ж, дарагая, я ўпэўненая, ты прымеш рашэнне. Будзь цярплівая і асцярожная. Ты згодная, Кэтрын?" спытала яна сваю нявестку.
  
  "Так, Пенелопа ... Так, хачу". Катрэн паглядзела на Кейсі тым жа роўным позіркам, што і Данросс. "Я спадзяюся, ты зрабіла правільны выбар, Кейсі. Усё тут вельмі помслівыя.
  
  "Чаму?"
  
  "Адна прычына ў тым, што мы такое цесна згуртаванае грамадства, вельмі узаемазвязанае, і кожны ведае адзін аднаго - і амаль усе іх сакрэты. Іншая прычына ў тым, што нянавісць тут сыходзіць каранямі ў мінулае і взращивалась пакаленнямі. Калі ты ненавідзіш, ты ненавідзіш ўсім сваім сэрцам. Чужое, таму што гэта пірацкае супольнасць з вельмі невялікім колькасцю абмежаванняў, таму цябе могуць сысці з рук усе віды помсты. Пра ды. Іншая прычына ў тым, што тут стаўкі высокія — калі вы запрацуеце кучу золата, вы зможаце захаваць яго легальна, нават калі яно зроблена па-за закона. Ганконг - гэта месца транзіту — ніхто ніколі не прыязджае сюды надоўга, нават кітайцы, проста зарабіць грошай і з'ехаць. Гэта самае незвычайнае месца на зямлі ".
  
  "Але Струаны, Данроссы і Горнты былі тут на працягу пакаленняў", - сказаў Кейсі.
  
  "Так, але кожны ў асобнасці яны прыйшлі сюды толькі па адной прычыне: грошы. Грошы - наш бог тут. І як толькі яны ў вас з'яўляюцца, вы исчезаете, еўрапеец, амерыканец — і, вядома ж, кітайцы ". "Ты перабольшваеш, Кэці, дарагая", - сказала Пенелопа. "Так. І ўсё ж гэта праўда. Іншая прычына заключаецца ў тым, што мы ўвесь час жывем на мяжы катастрофы: пажараў, паводак, чумы, апоўзняў, беспарадкаў. Палова нашага насельніцтва - камуністы, палова - нацыяналісты, і яны ненавідзяць адзін аднаго так, што ні адзін еўрапеец ніколі не зможа зразумець. І Кітай—
  
  Кітай можа паглынуць нас у любы момант. Так што жыві сённяшнім днём і да чорта ўсё, хапай, што зможаш, таму што заўтра, хто ведае? Не стой на шляху! Людзі тут больш грубыя, таму што ўсё сапраўды ненадзейна, а ў Ганконгу нішто не вечна ".
  
  - Акрамя Піка, - сказала Пенелопа. - І кітайцаў.
  
  "Нават кітайцы хочуць хутка разбагацець, каб хутка сысці — яны больш, чым большасць. Пачакай, Кейсі, ты ўбачыш. Ганконг ўчыніць з вамі сваё чараўніцтва - ці зло, у залежнасці ад таго, як вы на гэта глядзіце. Для бізнесу гэта самае захапляльнае месца на зямлі, і неўзабаве вы адчуеце, што знаходзіцеся ў цэнтры зямлі. Гэта дзіка і хвалююча для мужчыны, Божа мой, гэта цудоўна для мужчыны, але для нас гэта жудасна, і кожная жанчына, кожная жонка горача ненавідзіць Ганконг, як бы моцна яны ні прыкідваліся, што гэта не так ".
  
  - Перастань, Кэтрын, - пачала Пенелопа, - ты зноў перабольшваеш.
  
  "Няма. Няма, я не ведаю. Нам усім тут пагражаюць, Пені, ты гэта ведаеш! Мы, жанчыны, вядзем прайграную бітву ... " Кэтрын спынілася і выціснула стомленую ўсмешку. - Прабач, я ўжо пачаў нервавацца. Пенн, я, мабыць, знайду Эндру, і калі ён захоча застацца, я ускользну, калі ты не пярэчыш.
  
  - Ты добра сябе адчуваеш, Кэці?
  
  "О, так, проста стаміўся. З малодшым трохі няпроста, але ў наступным годзе яго адправяць у школу-інтэрнат".
  
  "Як прайшоў твой агляд?"
  
  "Выдатна". Кэці стомлена ўсміхнулася Кейсі. "Калі ў цябе з'явіцца жаданне, патэлефануй мне. Я ў кнізе. Не выбірай Горнта. Гэта было б фатальна. - Пакуль, дарагая, - дадала яна Пенелопе і сышла.
  
  "Яна такая мілая", - сказала Пенелопа. "Але яна даводзіць сябе да нервовага зрыву".
  
  "Ты адчуваеш пагрозу?"
  
  "Я вельмі задаволеная сваімі дзецьмі і сваім мужам".
  
  - Яна спытала, ці адчуваеш пагрозу, Пенелопа. Сюзана дэ-Віль спрытна припудрила носік і вывучыла сваё адлюстраванне. - Адчуваеш?
  
  - Няма. Часам я ашаломлены. Але... але мне пагражае не больш, чым табе.
  
  "Ах, дарагая, але я парыжанка, як мне можна пагражаць? Вы былі ў Парыжы, м'Селль?"
  
  "Так", - сказала Кейсі. "Гэта выдатна".
  
  "Такі свет", - сказала Сюзана з гальскай сціпласцю. "Фу, я выглядаю па меншай меры на трыццаць шэсць".
  
  "Глупства, Сюзанна". Пенелопа зірнула на гадзіннік. "Я думаю, мы можам вяртацца прама цяпер. Прабачце, я на секунду ... "
  
  Сюзана паглядзела ёй услед, затым зноў звярнула ўвагу на Кейсі. "Мы з Жакам прыехалі ў Ганконг ў 1946 годзе".
  
  "Вы таксама член сям'і?"
  
  "Бацька Жака ажаніўся на Данросс падчас Першай сусветнай вайны - цёткі тайпэна". Яна нахілілася да люстэрка і змахнула драбінку пудры. "У "Струанз" вельмі важна быць сям'ёй".
  
  Кейсі ўбачыла праніклівыя галльские вочы, назіралі за ёй у люстэрку. "Вядома, я згодны з вамі, што для дам па-дурному сыходзіць пасля вячэры, таму што ясна, што, калі мы сыходзім, жар у яе таксама застаецца, ці не так?"
  
  Кейсі ўсміхнулася. "Думаю, так. Чаму Катрэн сказала "пагражалі"? Пагражалі чым?"
  
  - Па маладосці, вядома, па маладосці! Тут дзясяткі тысяч шыкоўных, разумных, мілых маладых кітаянак з доўгімі чорнымі валасамі і чароўнымі, дзёрзкімі ягадзіцамі і залацістай скурай, якія сапраўды разумеюць мужчын і ставяцца да сэксу такім, які ён ёсць: ежа і часта бартэр. Гэта нязграбны англійская пуританин скрывіў розумы іх дам, бедняжек. Слава Богу, я нарадзілася францужанкай! Бедная Кэці!"
  
  "Пра", - сказала Кейсі, адразу ўсё зразумеўшы. "Яна даведалася, што ў Эндру раман?"
  
  Сюзана ўсміхнулася і нічога не адказала, проста ўтаропілася на сваё адлюстраванне. Затым яна сказала: "Мой Жак ... Вядома, у яго ёсць раманы, вядома, ва ўсіх мужчын ёсць раманы, і ў нас таксама, калі мы разумныя. Але мы, французы, разумеем, што падобныя правіны не павінны перашкаджаць добрага шлюбу. Мы правільна надаём гэтаму значэнне, ці не так? Яе цёмна-карыя вочы крыху змяніліся. "Oui!"
  
  "Гэта цяжка, ці не так? Жанчыне цяжка жыць з гэтым?"
  
  "Жанчыне ўсё цяжка, дарагая, таму што мужчыны такія крэтыны". Сюзана Девиль разгладзіла зморшчыну, затым нанесла духі за вушамі і паміж грудзей. - Вы пацярпіце няўдачу, калі паспрабуеце гуляць па мужчынскім правілах, а не па жаночым. У вас тут рэдкі шанец, мадэмуазель, калі вы досыць жанчына. І калі ты памятаеш, што ўсе Горнты атрутныя. Сачы за сваёй рэплікай, Бартлетт, Чирануш, тут ужо ёсць дамы, якія хацелі б валодаць ім і зняважыць цябе.
  
  14
  
  10:42 ВЕЧАРА. :
  
  Наверсе, на другім паверсе, мужчына асцярожна выйшаў з ценю доўгага балкона і праслізнуў праз адкрытыя французскія вокны ў яшчэ больш цёмны кабінет Данросса. Ён пачакаў, прыслухоўваючыся, яго чорная вопратка рабіла яго амаль нябачным. Аддаленыя гукі вечарынкі пранікалі ў пакой, робячы цішыню і чаканне яшчэ больш цяжкімі. Ён уключыў маленькі ліхтарык.
  
  Круг святла ўпаў на карціну над каміннай паліцай. Ён падышоў бліжэй. Здавалася, Дырк Струан назірае за ім з лёгкай кплівай усмешкай. Цяпер святло перамясціўся да бакоў рамы. Ён асцярожна працягнуў руку і паспрабаваў яе, спачатку з аднаго боку, потым з другога. Карціна бясшумна адсунулася ад сцяны.
  
  Мужчына ўздыхнуў.
  
  Ён уважліва агледзеў замак, затым дастаў невялікую звязак адмычак. Ён абраў адзін і паспрабаваў, але той не паварочваўся. Іншай. Яшчэ адна няўдача. Яшчэ і яшчэ, затым пачуўся лёгкі пстрычка, і ключ амаль павярнуўся, амаль, але не зусім. Астатнія клавішы таксама выйшлі з ладу.
  
  Раздражнёны, ён зноў паспрабаваў адкрыць замак амаль ключом, але той не паддаваўся.
  
  Яго пальцы ўмела прайшліся па краях сейфа, але ён не змог знайсці ні сакрэтнай зашчапкі, ні выключальніка. Ён зноў паспрабаваў амаль-ключ, так і гэтак, асцярожна або моцна, але той не паварочваўся.
  
  Ён зноў завагаўся. Праз імгненне ён асцярожна вярнуў карціну на месца, цяпер вочы кпілі над ім, і падышоў да пісьмовага стала. На ім стаялі два тэлефона. Ён падняў трубку тэлефона, у якога, як ён ведаў, не было іншых дадатковых нумароў у доме, і набраў нумар.
  
  Гудок манатонна працягваўся, затым спыніўся. "Так?" мужчынскі голас вымавіў па-ангельску.
  
  "Містэр Лопсинг, калі ласка", - мякка сказаў ён, пачынаючы код.
  
  "Тут няма рэгістрацыі. Выбачайце, вы памыліліся нумарам".
  
  Гэты кодавы адказ быў тым, што ён хацеў пачуць. Ён працягнуў: "Я хачу пакінуць паведамленне".
  
  "Выбачайце, вы памыліліся нумарам. Паглядзіце ў сваёй тэлефоннай кнізе".
  
  І зноў правільны адказ, апошні. "Гэта Лім", - прашаптаў ён, выкарыстоўваючы сваё псеўданім. "Артур, калі ласка. Тэрмінова".
  
  - Адну хвілінку.
  
  Ён пачуў, як перадаюць тэлефон, і сухі кашаль, які ён адразу пазнаў. - Так, Лім? Ты знайшоў сейф?
  
  "Так", - сказаў ён. "Гэта за карцінай над камінам, але ні адзін з ключоў не падыходзіць. Мне спатрэбіцца спецыяльнае абсталяванне —" Ён раптам змоўк. Галасы набліжаліся. Ён асцярожна павесіў трубку. Хутка, нервова праверыўшы, ці ўсё на месцы, ён выключыў ліхтарык і паспяшаўся да гаўбца, які цягнуўся па ўсёй паўночнай сцяне. Месячнае святло на імгненне асвятліў яго. Гэта быў вінны афіцыянт Фенгам. Затым ён знік, яго чорная адзенне афіцыянта ідэальна злівалася з цемрай.
  
  Дзверы адчыніліся. Увайшоў Данросс, за ім Браян Квок. Ён уключыў святло. У пакоі адразу стала цёпла і прыязна. "Тут нас ніхто не патурбуе", - сказаў ён. - Адчувай сябе як дома.
  
  "Дзякуй". Гэта быў першы раз, калі Браяна Квока запрасілі наверх.
  
  У абодвух мужчын былі куфлі з брэндзі, і яны падышлі да прахалодным вокнаў, лёгкі ветрык варушыў тонкія фіранкі, і селі ў мяккія крэслы з высокімі спінкамі тварам адзін да аднаго. Браян Квок глядзеў на карціну, ідэальна падабраную уласным святлом. "Надзвычайны партрэт".
  
  "Так". Данросс азірнуўся і застыў. Карціна была не на сваім месцы. Ніхто іншы б гэтага не заўважыў.
  
  - Што-небудзь здарылася, Ен? - спытаў я.
  
  "Няма. Нічога няма", - сказаў Данросс, прыходзячы ў сябе, калі яго пачуцці інстынктыўна напружыліся, прамацваючы пакой на прадмет прысутнасці іншапланецян. Цяпер ён зноў звярнуў усю сваю ўвагу на кітайскага суперінтэнданта, але яму было глыбока цікава, хто дакрануўся да карціны і чаму. - Што ў вас на розуме? - спытаў я.
  
  - Дзве рэчы. Па-першае, ваш грузавы карабель "Усходняе воблака".
  
  Данросс быў уражаны. - Пра? Гэта быў адзін з многіх прыбярэжных валацугаў Струана, якія курсіравалі па гандлёвых шляхах Азіі. "Истерн Клауд" перавозіў дзесяць тысяч тон грузаў па высокадаходнае маршруце Ганконг, Бангкок, Сінгапур, Калькута, Мадрас, Бамбей, часам з прыпынкам у Рангуне ў Бірме — усе віды ганконскіх прамысловых тавараў накіроўваліся за мяжу, а ўсе віды індыйскага, малайскага, тайскага і бірманскага сыравіны, шоўку, каштоўныя камяні, цік, джут, прадукты харчавання - прыбывалі. Шэсць месяцаў таму індыйскія ўлады арыштавалі яе ў Калькуце пасля таго, як падчас раптоўнага мытнага надгляду у адным з бункераў было выяўлена 36 000 таэль контрабандистского золата. Крыху больш адной тоны.
  
  "Золата - гэта адно, ваша правасхадзіцельства, нас гэта не тычыцца, - сказаў Данросс генеральнаму консулу Індыі ў Ганконгу, - але канфіскаваць наш карабель - гэта зусім іншае!"
  
  - Ах, мне вельмі шкада, містэр Данросс, сэр. Закон ёсць закон, і кантрабанда золата ў Індыю сапраўды вельмі сур'ёзная, і закон абвяшчае, што любы судна з кантрабанднымі таварамі на борце можа быць канфіскавана і прададзена ".
  
  "Так, можа быць. Магчыма, ваша правасхадзіцельства, у дадзеным выпадку вам ўдалося б пераканаць улады ... " Але ўсе яго просьбы былі адпрэчаныя, а спробы хадайнічаць на высокім узроўні ў працягу некалькіх месяцаў тут, у Індыі, нават у Лондане не дапамаглі. Расследавання індыйскай і ганконгскай паліцыі не далі ніякіх доказаў супраць каго-небудзь з членаў яго экіпажа, але, нягледзячы на гэта, "Истерн Клауд" усё яшчэ быў прышвартаваўся ў гавані Калькуты.
  
  "Што наконт Усходняга Аблокі?" спытаў ён.
  
  "Мы думаем, што зможам пераканаць індыйскія ўлады адпусціць яе".
  
  - У абмен на што? - Падазрона спытаў Данросс.
  
  Браян Квок засмяяўся. "Нічога. Мы не ведаем, хто такія кантрабандысты, але мы ведаем, хто інфармаваў".
  
  "Хто?"
  
  "Сем з лішнім месяцаў таму вы змянілі сваю палітыку ў дачыненні да экіпажа. Да гэтага часу "Струанс" выкарыстоўвала на сваіх судах выключна кантонскую каманду, затым па якой-небудзь прычыне вы вырашылі наняць шанхайцаў. Праўда?"
  
  "Так". Данросс успомніў, што Цу-янь, таксама шанхайец, прапанаваў гэта, сказаўшы, што "Струанз" было б вельмі карысна аказаць дапамогу некаторым з іх бежанцаў з поўначы. "У рэшце рэшт, тайбань, яны такія ж добрыя маракі, - сказаў Цу-янь, - і іх заработная плата вельмі канкурэнтаздольная".
  
  "Такім чынам, Струан наняў шанхайскую каманду ў "Истерн Клауд" — я мяркую, гэта была першая каманда - і кантонская каманда, якая не была найманая, страціла твар, таму яны паскардзіліся свайму лідэру "трыяды Чырвонага жазла", які ..."
  
  "Перастань, дзеля Бога, нашы каманды - гэта не трыяды!"
  
  - Я шмат разоў казаў, што кітайцы - выдатныя сталяры, Іэн. Добра, давайце назавем трыяду з Чырвоным Жазлом рангам іх прафсаюзным прадстаўніком — хоць я ведаю, што ў вас таксама няма прафсаюзаў, — але гэты вырадак недвухсэнсоўна сказаў: "О, калі мы сапраўды страцілі твар з-за гэтых паўночных хамаў, я разбяруся з ублюдкамі ", і ён даў наводку індыйскаму інфарматар, які, вядома, загадзя пагадзіўся за большую частку ўзнагароджання і перадаў інфармацыю індыйскаму консульства ".
  
  "Што?"
  
  Браян Квок празьзяў: "Так. Узнагарода была падзелена на дваццаць восемдзесят паміж індыйцам і кантонская камандай "Усходняга аблокі", як і павінна было быць — кантонское твар было вернута, а презираемая шанхайская паўночная шваль была пасаджана ў смярдзючы індыйскі кацялок, і замест гэтага іх твар было страчана ".
  
  "Аб Божа!"
  
  "Так".
  
  - У вас ёсць доказы?
  
  "О так! Але давайце проста скажам, што наш індыйскі сябар дапамагае нам у будучых расследаваннях ў абмен на, э-э, аказаныя паслугі, таму мы аддалі перавагу б не называць яго імя. Ваш "кіраўнік прафсаюзным крамай"? Ах, адно з яго імёнаў было Балбатун Тук, і ён быў качагарам на "Истерн Клауд" тры з лішнім гады. Гэта таму, што, на жаль, мы яго больш не ўбачым. На мінулым тыдні мы злавілі яго пры ўсіх 14—тысячных рэгаліях - у вельмі прэстыжных рэгаліях Чырвонага Жазла — ласкава прадастаўленых прыязным інфарматарам з Шанхая, братам аднаго з вашай каманды, які стамляўся ў згаданым смярдзючым індыйскім катле ".
  
  "Яго дэпартавалі?"
  
  "О так, імгненна. Мы сапраўды не ўхваляем трыяды. У нашы дні гэта злачынныя групоўкі, якія займаюцца разнастайнымі гнюснымі заняткамі. Ён з'ехаў на Тайвань, дзе, я мяркую, яму наогул не будуць рады — улічваючы, што северошангайское грамадства Зялёнай трыяды Панг і южнокантонское грамадства 14-тысячнай трыяды ўсё яшчэ змагаюцца за кантроль над Ганконгам. "Вялікі Рот Тук" быў 426—м, усё ў парадку ...
  
  - Што такое 426-ы?
  
  "О, падумаў, можа, ты ведаеш. Усе службовыя асобы трыяд вядомыя па нумарах, а таксама па сімвалічным тытулаў — лікі, заўсёды кратныя містычнага ліку тры. Лідэр - гэта 489, што таксама ў суме дае дваццаць адзін, што ў суме дае тры, і дваццаць адзін таксама кратны тром, прадстаўляючы тварэнне, памножанае на сем, смерць, якая азначае адраджэнне. Другі ранг - Белы Веер, 438, чырвоны жазло - 426. Самы нізкі - 49."
  
  - Дзеля бога, гэта не дзеліцца на тры!
  
  "Так. Але чатыры разы дзевяць - трыццаць шэсць, лік таямніцай клятвы на крыві". Браян Квок паціснуў плячыма. "Ты ж ведаеш, як мы, кітайцы, разбіраемся ў ліках і нумаралогіі. Гэта быў Чырвоны Жазло, нумар 426, Ен. Мы злавілі яго. Значыць, трыяды існуюць, або існавалі, па меншай меры, на адным з вашых караблёў. Не так?
  
  "Падобна на тое". Данросс праклінаў сябе за тое, што не падумаў загадзя, што, вядома, будуць задзейнічаны асобы шанхайцаў і кантонцев, так што, вядома, будуць праблемы. І цяпер ён ведаў, што трапіў у іншую пастку. Цяпер у яго было сем караблёў з шанхайскими экіпажамі супраць пяцідзесяці з лішнім кантонцев.
  
  "Госпадзе, я не магу звольніць шанхайскія брыгады, якія я ўжо наняў, і калі я гэтага не зраблю, будзе яшчэ больш такіх жа і страты знікнуць з абодвух бакоў. Якое рашэнне гэтай праблемы?" - спытаў ён.
  
  "Назначце пэўныя маршруты выключна шанхайцам, але толькі пасля кансультацыі з іх 426 Red Rod ... прабачце, з іх мэнэджэрамі крам і, вядома, з іх кантонскими калегамі — толькі пасля кансультацыі з добра вядомым прадракальнікам, які выказаў здагадку, што для абодвух бакоў было б фантастычным рашэннем зрабіць гэта. Як наконт Старога Сляпога Танга?
  
  - Стары Сляпы Танг? Данросс засмяяўся. - Выдатна! Браян, ты геній! Адзін добры ход заслугоўвае іншага. Толькі для тваіх вушэй?
  
  "Усё ў парадку".
  
  "Гарантавана?"
  
  "Так".
  
  - Заўтра раніцай перш за ўсё купі "Струанз".
  
  - Колькі акцый? - спытаў я.
  
  - Столькі, колькі ты можаш сабе дазволіць.
  
  "Як доўга я павінен іх трымаць?"
  
  "Як пажываюць твае яйкі?"
  
  Браян бясколернага прысвіснуў. "Дзякуй". Ён на імгненне задумаўся, затым прымусіў сябе зноў засяродзіцца на бягучых справах. "Вернемся да Ўсходняга Воблака. Цяпер мы падыходзім да аднаго з цікавых момантаў, Іэн. 36 000 таэль золата юрыдычна каштуюць 1 514 520 даляраў ЗША, але переплавленная кантрабандыстамі ў пятитаэлевые зліткі і таемна дастаўленая на бераг у Калькуце, гэтая партыя абыйдзецца прыватным пакупнікам у два, магчыма, у тры разы даражэй - скажам, 4,5 мільёна даляраў ЗША, праўда?"
  
  "Я не ведаю. Вось менавіта".
  
  "О, але я ведаю. Выпушчаная выгада складае больш за 3 мільёны — страчаныя інвестыцыі складаюць каля паўтары".
  
  "І што?"
  
  "Такім чынам, мы ўсе ведаем, што шанхайцы такія ж тайныя і замкнёныя, як кантонцы, або чу-чау, або фукенезе, або любыя іншыя малюсенькія групы кітайцаў. Так што, вядома, шанхайская каманда была кантрабандыстамі — павінна была быць, Ян, хоць мы пакуль не можам гэтага даказаць. Такім чынам, вы можаце паставіць свой апошні даляр на тое, што шанхайцы таксама кантрабандай вывозілі золата з Макао ў Ганконг і на Усходняе Воблака, што шанхайскія грошы першапачаткова куплялі золата ў Макао, і што, такім чынам, частка гэтых грошай, безумоўна, была з фондаў Green Pang ".
  
  "З гэтага нічога не варта".
  
  - Ты ўжо атрымаў весткі ад Цу-яня?
  
  Данросс назіраў за ім. - Няма. А вы?
  
  "Пакуль няма, але мы наводзім даведкі". Браян назіраў за ім у адказ. "Маё першае заўвагу заключаецца ў тым, што "Грын Панг" быў разгромлены, а злачынцы ненавідзяць губляць свае кроўна заробленыя грошы, таму "Струанс" можа чакаць шмат непрыемнасцяў, калі вы не пресечете іх у зародку, як я прапаноўваў ".
  
  "Не ўсе зялёныя панги - злачынцы".
  
  - Гэта пытанне думкі, Іэн. Другое заўвагу, толькі для тваіх вушэй: мы ўпэўненыя, што Цу-ян замяшаны ў кантрабандзе золата. Маё трэцяе і апошняе заўвагу заключаецца ў тым, што калі пэўная кампанія не хоча, каб яе суда былі канфіскаваныя за кантрабанду золата, яна магла б лёгка знізіць рызыку, скараціўшы імпарт золата ў Макао ".
  
  "Прыходзьце зноў?" - Спытаў Данросс, прыемна здзіўлены тым, што яму ўдалося захаваць спакой у голасе, задаючыся пытаннем, як шмат спецслужбам вядома і аб чым яны здагадваюцца.
  
  Браян Квок ўздыхнуў і працягнуў выкладаць інфармацыю, якую перадаў яму Роджэр Крос. "Нэльсан Трэйдынг".
  
  Велізарным высілкам Данросс захаваў абыякавы выраз твару. - Нэльсан Трэйдзінг?
  
  - Ды. "Нэльсан Трэйдынг Компані Лімітэд", Лондан. Як вы ведаеце, Nelson Trading валодае выключнай ліцэнзіяй ўрада Ганконга на куплю залатых зліткаў на міжнародным рынку для ганконскіх ювеліраў і, што значна важней, гэтак жа выключнай манаполіяй на перавалку залатых зліткаў у аблігацыях праз Ганконг ў Макао - разам з другараднай другой кампаніяй, Saul Feinheimer Bullion Company, таксама з Лондана. У Nelson Trading і Feinheimer's ёсць некалькі агульных рыс. Напрыклад, некалькі дырэктараў, адны і тыя ж адвакаты."
  
  "Пра?"
  
  "Так. Я мяркую, ты таксама ўваходзіш у праўленне".
  
  "Я ўваходжу ў праўленне амаль сямідзесяці кампаній", - сказаў Данросс.
  
  "Гэта праўда, і не ўсе з іх цалкам або нават часткова належаць "Струанс". Вядома, некаторымі можна было б цалкам валодаць праз падстаўных асоб, таемна, не ці так?"
  
  "Так, вядома".
  
  "На шчасце, у Ганконгу нам не трэба складаць спісы дырэктараў — або холдынгаў, ці не так?"
  
  "Да чаго ты клонишь, Браян?"
  
  "Яшчэ адно супадзенне: зарэгістраваны галаўны офіс Nelson Trading ў лонданскім сіці знаходзіцца ў тым жа будынку, што і ваша брытанская даччыная кампанія Struan London Limited".
  
  "Гэта вялікае будынак, Браян, адно з лепшых месцаў у горадзе. Там, павінна быць, сотня кампаній".
  
  "Многія тысячы, калі ўлічыць усе кампаніі, зарэгістраваныя там у солиситоров, — усё холдынгавыя кампаніі, якія валодаюць іншымі кампаніямі з намінальнымі дырэктарамі, якія хаваюць разнастайныя шкілеты".
  
  - І што? Цяпер Данросс цяміў зусім ясна, разважаючы, адкуль Браян узяў усю гэтую інфармацыю, а таксама задаючыся пытаннем, да чаго, чорт вазьмі, усё гэта вядзе. Nelson Trading была сакрэтнай даччынай кампаніяй, цалкам якая належыць намінальным уладальнікам, з таго часу, як была створана ў 1953 годзе спецыяльна для гандлю золатам у Макао — Макао быў адзінай краінай у Азіі, дзе імпарт золата быў законным.
  
  - Дарэчы, Іэн, ты знаёмы з гэтым партугальскім геніем з Макао, синьором Ландо Матой?
  
  "Так. Так, бачыў. Чароўны мужчына".
  
  "Так, гэта так — і ў яго такія добрыя сувязі. Ходзяць чуткі, што каля пятнаццаці гадоў таму ён пераканаў улады Макао стварыць манаполію на імпарт золата, а затым прадаць манаполію яму і пары сяброў за сціплы штогадовы падатак : каля аднаго даляра ЗША за ўнцыю. Гэта той самы хлопец, Іэн, які першым дамогся ад уладаў Макао легалізацыі азартных гульняў ... і, што цікава, прадастаўлення яму і пары сяброў такі ж манаполіі. Усё вельмі ўтульна, ці што?"
  
  Данросс не адказаў, проста ўтаропіўся ў адказ на ўсмешку і вочы, якія не ўсміхаліся.
  
  "Такім чынам, некалькі гадоў усё ішло гладка, - працягнуў Браян, - затым у 54—м да яго звярнуліся некалькі ганконскіх энтузіястаў золата — наш закон аб золаце ў Ганконгу быў зменены ў 54-м годзе - якія прапанавалі цяпер ужо юрыдычная паляпшэнне схемы: іх кампанія законна купляе залатыя зліткі на сусветных рынках ад імя сіндыката Макао па 35 даляраў за ўнцыю і дастаўляе іх у Ганконг ".
  
  Ганконг адкрыта самалётам або караблём. Па прыбыцці нашы ўласныя супрацоўнікі ганконгскай мытні на законных падставах ахоўваюць і кантралююць перагрузку грузу з Кай Так ці прыстані на паром Макао або лятаючую лодку Каталін. Калі парай або лятаючая лодка прыбывае ў Макао, іх сустракаюць партугальскія мытнікі, і зліткі, усё ў стандартных злітках вагой у чатырыста унцый, пад аховай грузяць у машыны, дакладней, у таксі, і адвозяць у банк. Гэта гратэскнае, брыдкі маленькае будынак, якое не займаецца звычайным банкаўскім справай, не мае вядомых кліентаў — акрамя сіндыката, — ніколі не адкрывае свае дзверы - за выключэннем золата — і наогул не любіць наведвальнікаў. Адгадайце, каму гэта належыць? Містэр Мата і яго сіндыкат. Як толькі яны трапляюць у банк, золата знікае! Браян Квок ззяў, як штукар, проделывающий свой найвялікшы трук. - Пакуль пяцьдзесят тры тоны ў гэтым годзе. Сорак восем тон у мінулым годзе! Тое ж самае ў пазамінулым, і пазалетась, і гэтак далей.
  
  "Гэта шмат золата", - паслужліва падказаў Данросс.
  
  "Так, гэта так. Вельмі дзіўна, што ўлады Макао або Ганконга, падобна, не клапоцяцца аб тым, што тое, што трапляе ўнутр, ніколі не выходзіць вонкі. Ты ўсё яшчэ са мной?"
  
  "Так".
  
  "Вядома, на самай справе адбываецца тое, што, патрапіўшы ў банк, золата ператапляецца з стандартных зліткаў вагой у чатырыста унцый на маленькія кавалачкі, у два ці больш звычайных злітка па пяць таэль, якія значна лягчэй перавозіць і правозіць кантрабандай. Цяпер мы падыходзім да адзінай незаконнай часткі ўсёй цудоўнай ланцужкі: вывазу золата з Макао і кантрабандзе яго ў Ганконг. Вядома, няма нічога супрацьзаконнага ў тым, каб вывезці гэта з Макао, толькі для кантрабанды ў Ганконг. Але вы ведаеце, і я ведаю, што кантрабандай правезці што заўгодна ў Ганконг адносна лёгка. І неверагодная прыгажосць усяго гэтага заключаецца ў тым, што, як бы ні золата патрапіла туды, апынуўшыся ў Ганконгу, любы жадаючы можа валодаць ім зусім законна і без лішніх пытанняў. У адрозненне, скажам, ад Штатаў або Вялікабрытаніі, дзе ні аднаму грамадзяніну ніколі не дазваляецца валодаць залатымі зьліткамі ў прыватным парадку. Патрапіўшы ў законнае валоданне, яны могуць быць легальна экспартаваныя ".
  
  - Да чаго ўсё гэта вядзе, Браян? Данросс сербануў брэндзі.
  
  Браян Квок разліў старадаўні духмяны спірт па велізарным куфлях і дазволіў запанаваць цішыні. Нарэшце ён сказаў: "Нам патрэбна дапамога".
  
  - Мы? Вы маеце на ўвазе асаблівыя разведданыя? Данросс быў уражаны.
  
  "Так".
  
  "Хто ў СІ? Ты?"
  
  Браян Квок павагаўся. - Містэр Крос ўласнай персонай.
  
  "Якая дапамога?"
  
  - Ён хацеў бы прачытаць усе вашыя справаздачы аб Алан Медфорде Гранте.
  
  - Прыйдзеш яшчэ? - Спытаў Данросс, каб даць сабе час падумаць, зусім не чакаючы гэтага.
  
  Браян Квок дастаў фотакопію першай і апошняй старонкі перахопленага справаздачы і працягнуў яе. "Копія гэтага толькі што паступіла ў наша распараджэнне". Данросс зірнуў на старонкі. Відавочна, яны былі сапраўднымі. "Мы хацелі б, каб хутка зірнуць на ўсе астатнія".
  
  "Я цябе не разумею".
  
  "Я не прынёс поўны справаздачу, проста для зручнасці, але калі ён вам патрэбен, вы можаце атрымаць яго заўтра", - сказаў Браян, і яго погляд не завагаўся. "Мы былі б ўдзячныя вам — містэр Крос сказаў, што быў бы ўдзячны за дапамогу".
  
  Жахлівасць наступстваў гэтай просьбы на імгненне паралізавала Данросса.
  
  "Гэты справаздачу — і іншыя, калі яны ўсё яшчэ існуюць, — з'яўляюцца прыватнымі", - пачуў ён свой асцярожны голас. "Па крайняй меры, уся якая змяшчаецца ў іх інфармацыя з'яўляецца прыватнай для мяне асабіста і для ўрада. Вядома, вы можаце атрымаць усё, што хочаце, па сваім уласным разведвальным каналах ".
  
  - Ды. Між тым, Ян, супэрінтэндант Крос быў бы вельмі ўдзячны, калі б ты дазволіў нам хутка зірнуць.
  
  Данросс зрабіў глыток брэндзі, знаходзячыся ў шоку. Ён ведаў, што мог бы лёгка адмаўляць існаванне астатніх і спаліць іх, або схаваць, або проста пакінуць там, дзе яны былі, але ён не хацеў ўхіляцца ад дапамогі Спецыяльнай разведцы. Яго абавязкам было дапамагчы ім. Спецыяльныя выведвальныя дадзеныя былі жыццёва важнай часткай Спецыяльнага аддзела і бяспекі Калоніі, і ён быў перакананы, што без іх Калонія і ўсе іх становішча ў Азіі былі б не падыходзяць. А без цудоўнай контрвыведкі, калі хаця б дваццатая частка справаздач AMG была праўдай, усе іх дні былі палічаныя.
  
  Госпадзе Ісусе, у чужых руках...
  
  У яго сціснула грудзі, калі ён паспрабаваў абдумаць сваю дылему. Частка таго апошняга справаздачы ўсплыла ў яго ў галаве: пра здрадніка ў паліцыі. Затым ён успомніў, што Кирнан сказала яму, што яго копіі былі адзінымі існуючымі. Што было асабістым для яго і што было вядома брытанскай выведцы? Да чаго такая сакрэтнасць? Чаму Грант не атрымаў дазволу? Госпадзе, скажы, што я быў няправы наконт таго, што некаторыя рэчы прыцягнутыя за вушы! Ў чужых руках, у руках ворага, вялікая частка інфармацыі была б смяротнай.
  
  З высілкам ён супакоіў свой розум і засяродзіўся. "Я абдумаю тое, што ты сказаў, і пагавару з табой заўтра. Першым справай".
  
  - Прабач, Ен. Мне сказалі ў—выклікаць цябе тэрміновасць.
  
  - Ты збіраўся сказаць "настойваць"?
  
  "Так. Прабачце. Мы хочам папрасіць вас аб дапамозе. Гэта афіцыйная просьба аб вашым супрацоўніцтве. "
  
  - А "Истерн Клауд" і "Нэльсан Трэйдынг" - гэта бартэр?
  
  "Усходняе Воблака - падарунак. Інфармацыя таксама была падарункам. "Нэльсан Трэйдынг" нас не тычыцца, за выключэннем мімалётнага цікавасці. Усё сказанае было канфідэнцыйным. Наколькі мне вядома, у нас няма запісаў ".
  
  Данросс вывучаў свайго сябра: высокія скулы, вялікія вочы пад цяжкімі павекамі, прамыя і карых, прыгожае прапарцыйнае твар з густымі чорнымі бровамі.
  
  "Ты чытаў гэты справаздачу, Браян?"
  
  "Так".
  
  "Тады ты зразумееш маю дылему", - сказаў ён, выпрабоўваючы яго.
  
  - А, вы маеце на ўвазе тую частку пра здрадніка з паліцыі?
  
  "Што гэта было?"
  
  "Вы маеце рацыю, што праяўляеце асцярожнасць. Так, вельмі маюць рацыю. Вы маеце на ўвазе частка аб варожым істоце, магчыма, на ўзроўні суперінтэнданта?"
  
  "Так. Ты ведаеш, хто ён?"
  
  "Няма. Пакуль няма".
  
  - Вы каго-небудзь падазраяце?
  
  "Так. Цяпер ён пад наглядам. Не варта турбавацца аб гэтым, Ен, апошнія копіі ўбачым толькі я і містэр Крос. У іх будзе вышэйшы рэйтынг, не важна ".
  
  "Хвіліначку, Браян, я не казаў, што яны існуюць", - сказаў яму Данросс, малюючы раздражненне, і адразу ж заўважыў выбліск ў вачах, якая магла быць гневам або расчараваннем. Твар заставаўся абыякавым. "Пастаўце сябе на маё месца, непрафесіянал", - сказаў ён, яго пачуцці былі абвостраныя, працягваючы тую ж лінію. "Я быў бы па-чартоўску дурны, калі б трымаў такую інфармацыю пры сабе, ці не так? Значна разумней знішчыць яе — пасля таго, як будуць прыняты адпаведныя меры. Хіба я бы так не паступіў?"
  
  "Так".
  
  - Давай пакінем гэта на сёння. Скажам, да дзесяці раніцы.
  
  Браян Квок павагаўся. Затым яго твар посуровело. - Мы не гуляем у салонныя гульні, Ен. Гэта не дзеля некалькіх тон золата, або якіх-небудзь махінацый на фондавым рынку, або некалькіх здзелак у "шэрай зоне" з КНР, колькі б мільёнаў у іх ні было задзейнічана. Гэтая гульня смяротная, і мільёны уцягнутых у яе людзей, ненароджаныя пакалення і камуністычная чума. У Сэвэрына дрэнныя навіны. КДБ — гэта вельмі дрэнныя навіны, і нават нашы сябры ў ЦРУ і Гоминьдане могуць быць такімі ж зласлівымі, калі спатрэбіцца. Вам лепш ўзмацніць ахову вашых файлаў тут сёння ўвечары ".
  
  Данросс абыякава ўтаропіўся на свайго сябра. - Значыць, ваша афіцыйная пазіцыя заключаецца ў тым, што гэты справаздачу дакладны?
  
  - Крос лічыць, што гэта магчыма. Было б разумна з нашага боку пакінуць тут чалавека на ўсялякі выпадак, як ты думаеш?
  
  - Адчуйце сабе задавальненне, Браян.
  
  - Можа, нам паслаць чалавека ў Шек-О?
  
  - Адчуйце сабе задавальненне, Браян.
  
  "Ты не вельмі-то схільны да супрацоўніцтва, ці не так?"
  
  - Ты памыляешся, даўніна. Я вельмі сур'ёзна стаўлюся да тваіх довадаў, - рэзка сказаў Данросс. - Калі ты атрымаў копію і як?
  
  Браян Квок вагаўся. "Я не ведаю, а калі б і ведаў, то не ўпэўнены, ці павінен я табе гаварыць".
  
  Данросс ўстаў. - Тады пайшлі, знойдзем Кроса.
  
  "Але чаму Горнты і Ротвеллы так моцна ненавідзяць Струанов і Данроссов, Піцер?" Запыталася Кейсі. Яны з Бартлеттом шпацыравалі па выдатным садам у вячэрняй прахалодзе з Пітэрам Марлоў і яго жонкай Флёр.
  
  "Я яшчэ не ведаю ўсіх прычынаў", - сказаў ангелец. Гэта быў высокі мужчына трыццаці дзевяці гадоў са светлымі валасамі, патрицианским акцэнтам і дзіўнай напружанасцю ў шэра-блакітных вачах. "Ходзяць чуткі, што гэта ўзыходзіць да Брокам - што ёсць нейкая сувязь, нейкая сямейная сувязь паміж сямействам Горнт і сямействам Брок. Магчыма, да самому старому Тайлера Брок. Вы чулі пра яго?"
  
  "Вядома", - сказаў Бартлетт. "Як гэта пачалося, варожасць?"
  
  "Калі Дырк Струан быў хлопчыкам, ён быў вучнем марака на адным з узброеных гандлёвых судоў Тайлера Брока. Жыццё ў моры тады была даволі жорсткай, жыццё наогул дзе заўгодна, але, Божа мой, у тыя дні ў моры ... Як бы тое ні было, Тайлер Брок бязлітасна выпорол маладога Струана за ўяўнае грэбаванне, а затым пакінуў яго паміраць дзе-то на кітайскім ўзбярэжжа. Дирку Струану тады было чатырнаццаць, і ён пакляўся перад Богам і д'яблам, што, калі стане мужчынам, разгроміць дом "Брок і сыны" і прыйдзе за Тайлерам з девятихвостым катом. Наколькі я ведаю, ён ніколі гэтага не рабіў, хоць ёсць гісторыя, што ён забіў старэйшага сына Тайлера да смерці кітайскім баявым жалезам ".
  
  "Што гэта?" Кейсі спытала з трывогай.
  
  - Гэта як булава, Кейсі, тры ці чатыры кароткіх жалезных звяна з шипастым шарам на адным канцы і рукаяццю на іншым.
  
  "Ён забіў яго, каб адпомсціць свайму бацьку?" - спытала яна, узрушаная.
  
  "Гэта яшчэ адзін момант, якога я пакуль не ведаю, але гатовы паспрачацца, у яго была важкая прычына". Пітэр Марлоў дзіўна ўсміхнуўся. "Дырк Струан, даўніна Тайлер і ўсе іншыя людзі, якія стварылі Брытанскую імперыю, заваявалі Індыю, адкрылі Кітай. Госпадзе, яны былі гігантамі! Я згадваў, што Тайлер быў аднавокім? Адзін яго вачэй быў вырваны порвавшимся фалам падчас шторму ў 1830-х гадах, калі ён на сваім трехмачтовом кліперы "Белая ведзьма" гнаўся за Струаном з поўным грузам опіуму на борце. Струан быў на дзень наперадзе на сваім кліперы "Чайна Клауд" ў гонцы ад брытанскіх опіумныя палёў Індыі да рынкаў Кітая. Кажуць, Тайлер проста наліў брэндзі ў разетку і пракляў сваіх матросаў наверсе, каб яны нацягнулі пабольш парусіны. Пітэр Марлоў павагаўся, затым працягнуў: "Дырк загінуў падчас тайфуну ў Хэпі-Вэлі ў 1841 годзе, а Тайлер памёр без гроша ў кішэні, банкрутам ў "63-м".
  
  "Чаму без гроша, Піцер?" Запыталася Кейсі.
  
  "Легенда абвяшчае, што Тесс, яго старэйшая дачка — будучая ведзьма Струан — гадамі планавала падзенне свайго бацькі — вы ведаеце, што яна выйшла замуж за Кулума, адзінага сына Дзірка? Што ж, Ведзьма Струан таемна ўступіла ў змову з банкам Вікторыя, які Тайлер заснаваў у 1840-х гадах, і з Куперам-Тиллманом, партнёрамі Тайлера ў Штатах. Яны завабілі яго ў пастку і абрынулі вялікі дом "Брок і сыны" ў адным гіганцкім катастрофе. Ён страціў усё — сваю суднаходную лінію, кантэйнеры з опіюмам, ўласнасць, склады, запасы, усё. Ён быў знішчаны."
  
  - Што з ім здарылася? - спытаў я.
  
  "Я не ведаю, ніхто не ведае напэўна, але гісторыя такая, што ў тую ж ноч, трыццаць першага кастрычніка 1863 года, стары Тайлер адправіўся ў Абердзіна — гэта гавань на другім баку Ганконга - са сваім унукам Томам, якому тады было дваццаць пяць, і шасцю матросамі, і яны захапілі акіянскую "лорчу" — гэта судна з кітайскім корпусам, але абсталяванае еўрапейскай аснасткай — і выйшлі ў мора. Кажуць, ён ашалеў ад лютасці і ўзняў на топ мачты Брок-вымпел, за поясам у яго былі пісталеты, а ў руцэ скрываўленая абордажная шабля — яны забілі чатырох чалавек, каб захапіць карабель піратамі. Ля ўваходу ў гавань за ім рушыў услед катэр, і ён выкінуў яго з вады — у тыя дні амаль усе лодкі былі ўзброены гарматамі, з—за піратаў - гэтыя мора заўсёды кішэлі піратамі, з спрадвечных часоў. Такім чынам, даўніна Тайлер выйшаў у мора, з усходу дзьмуў спадарожны вецер і насоўваўся шторм. У вусце Абердзіна ён пачаў выкрыкваць праклёны. Ён праклінаў Ведзьму Струан, праклінаў востраў, праклінаў банк "Вікторыя", які здрадзіў яго, і бондар "Купер-Тиллман", але больш за ўсё ён праклінаў тайпэна, які быў мёртвы больш за дваццаць гадоў. І даўніна Тайлер Брок пакляўся адпомсціць. Кажуць, ён крычаў, што адпраўляецца на поўнач рабаваць і збіраецца пачаць усё спачатку. Ён збіраўся зноў пабудаваць свой Дом, а потым: "... і тады я вярнуся з Божай дапамогай ... Я вярнуся і буду адпомшчаны, і тады я стану Высакародным Домам з Божай дапамогай ... Я вярнуся. ..."
  
  Бартлетт і Кейсі адчулі, як па іх спінах прабег халадок, калі Піцер Марлоў павысіў голас. Затым ён працягнуў: "Тайлер адправіўся на поўнач, і пра яго больш ніколі не чулі, ніякіх слядоў ні аб ім, ні аб "лорче", ні пра яго камандзе. Нягледзячы на гэта, ён усё яшчэ тут — як і Дырк Струан. Табе лепш памятаць, што пры любых кантактах з Высакародным Домам табе прыйдзецца мець справу і з гэтымі двума, або з іх прывідамі. У ноч, калі Іэн Данросс заняў месца тайпэна, Struan страцілі свой флагманскі грузавы карабель "якое Доўжыцца воблака" падчас тайфуну. Гэта была гіганцкая фінансавая катастрофа. Судна затанула ў Фармоза—Тайвань - і загінула з усім экіпажам, акрамя аднаго марака, маладога матроса-ангельца. Ён быў на мосце і пакляўся, што іх завабілі на скалы ілжывымі агнямі і што ён чуў смех маньяка, калі яны падалі.
  
  Кейсі міжволі здрыганулася.
  
  Бартлетт заўважыў гэта і нядбайна ўзяў яе пад руку, і яна ўсміхнулася яму.
  
  Ён сказаў: "Піцер, людзі тут кажуць аб людзях, якія памерлі сто гадоў назад, як быццам яны знаходзяцца ў суседнім пакоі".
  
  "Старая кітайская звычка", - тут жа адказаў Пітэр Марлоў. "Кітайцы вераць, што мінулае кіруе будучыняй і тлумачыць сучаснасць. Вядома, Ганконгу ўсяго сто дваццаць гадоў, так што васьмідзесяцігадовы мужчына сёння ... Возьмем, да прыкладу, Піліпа Чена, цяперашняга компрадора. Цяпер яму шэсцьдзесят пяць — яго дзедам быў знакаміты сэр Гордан Чэн, незаконнанароджаны сын Дзірка Струана, які памёр у 1907 годзе ва ўзросце васьмідзесяці шасці гадоў. Такім чынам, Піліпу Чену тады было б дзевяць. Разумны дзевяцігадовы хлопчык памятаў бы разнастайныя гісторыі, якія распавядаў бы яго паважаны дзядуля. я распавёў яму пра яго бацьку, тайпэне, і Мэй-мэй, яго знакамітай палюбоўніцы. Гісторыя такая, што стары сэр Гордан Чэн быў узрушаючым персанажам, сапраўдным продкам. У яго было дзве афіцыйныя жонкі, восем наложніц рознага ўзросту, і ён пакінуў якая разраслася сям'ю Чэнь багатай, магутнай і можа ведаць толк ва ўсім. Папытаеце Данросса паказаць вам яго партрэты — я бачыў толькі копіі, але, божа мой, ён быў прыгожым мужчынам. Сёння тут жывуць дзясяткі людзей, якія ведалі яго — аднаго з першых вялікіх заснавальнікаў. І, божа мой, ведзьма Струан памерла усяго сорак шэсьць гадоў таму. Паглядзі туды . . . . Ён кіўнуў на маленькага сморщенного чалавечка, тонкага, як бамбук, і такога ж моцнага, які ажыўлена размаўляў з маладой жанчынай. "Гэта Вінцэнт Макгор, тайпэн пятага вялікага ганконга, Міжнароднай азіяцкай гандлёвай кампаніі. Ён шмат гадоў працаваў на сэра Гордана, а затым на Высакародны дом". Ён раптам крыва ўсміхнуўся. - Легенда абвяшчае, што ён быў палюбоўнікам ведзьмы Струан, калі яму было васемнаццаць, і ён толькі што сышоў са жывёлагадоўчых судна з якога—то блізкаўсходняга порта - на самай справе ён наогул не шатландзец.
  
  - Перастань, Пітэр, - сказала Флёр. - Ты што гэта выдумаў!
  
  "Ты не пярэчыш", - сказаў ён, але ўсмешка не сыходзіла з яго твару. "У той час ёй было ўсяго семдзесят пяць".
  
  Яны ўсе засмяяліся.
  
  "Гэта праўда?" Запыталася Кейсі. "Сур'ёзна?"
  
  "Хто ведае, што праўда, а што выдумка, Кейсі? Так мне сказалі".
  
  - Я ў гэта не веру, - упэўнена заявіла Флёр. - Пітэр складае гісторыі.
  
  - Адкуль ты ўсё гэта даведаўся, Пітэр? - Спытаў Бартлетт.
  
  "Я прачытаў сёе-тое з гэтага. У бібліятэцы суда ёсць асобнікі газет, датаваных 1870 годам. Затым ёсць гісторыя судоў Ганконга. Гэта самая мудрагелістая кніга, якую толькі можна пажадаць, калі вы цікавіцеся Ганконгам. Госпадзе, што яны рабілі раней, так званыя суддзі і каланіяльныя сакратары, губернатары і паліцыянты, тайпаны, высакародныя і низкорожденные. Хабарніцтва, забойствы, карупцыя, шлюбная здрада, пірацтва, хабарніцтва ... Тут ёсць усё!
  
  "І я задаваў пытанні. Ёсць дзесяткі майстроў-фарфоровщиков, якія любяць успамінаць старыя часы і якія вельмі шмат ведаюць аб Азіі і Шанхаі. Акрамя таго, ёсць шмат людзей, якія ненавідзяць або зайздросцяць і не могуць дачакацца, каб падліць трохі яду на добрую або дрэнную рэпутацыю. Вядома, вы просеиваете, вы спрабуеце аддзяліць праўду ад хлусні, і гэта вельмі цяжка, калі не немагчыма ".
  
  На імгненне Кейсі пагрузілася ў разважанні. Затым яна спытала: "Піцер, на што быў падобны Чанг? На самай справе?"
  
  Яго твар не змянілася, але змяніліся яго вочы. "Чанг быў генезисом, месцам пачатку нанова". Ад яго тону усе пахаладзелі, і яна ўбачыла, як Флёр ўклала сваю руку ў яго, і праз імгненне ён вярнуўся. "Я ў парадку, дарагая", - сказаў ён. Моўчкі, некалькі збянтэжаныя, яны сышлі з дарожкі на ніжнюю тэрасу, Кейсі разумела, што ўварвалася няпрошаным госцем. "Нам трэба выпіць. А, Кейсі?" - Добразычліва сказаў Піцер Марлоў і зноў усё выправіў.
  
  "Так. Дзякуй табе, Пітэр".
  
  "Лайн, - сказаў Пітэр Марлоў, - у гэтых піратах ёсць дзіўная схільнасць да гвалту, якая перадаецца з пакалення ў пакаленне, таму што яны такія, якія яны ёсць. Гэта зусім асаблівае месца — тут нараджаюцца зусім асаблівыя людзі ". Пасля паўзы ён задуменна дадаў: "Я разумею, што вы, магчыма, збіраецеся заняцца тут бізнэсам. На тваім месцы я быў бы вельмі, вельмі асцярожны.
  
  15
  
  11:05 ВЕЧАРА. :
  
  Данросс з Браянам Квоком на буксіры накіроўваўся да Роджеру Кросе, начальніку Спецыяльнай разведкі, які на тэрасе па-сяброўску гутарыў з Армстронгам і трыма амерыканцамі: Эдам Ланганом, коммандером Джонам Мишауэром, марскім афіцэрам у форме, і Стэнлі Роузмонтом, высокім мужчынам гадоў пяцідзесяці. Данросс не ведаў, што Лэнган з ФБР або што Мишауэр з ваенна-марской выведкі ЗША, толькі тое, што яны былі ў консульстве. Але ён ведаў, што Роузмонт з ЦРУ, хоць і не ведаў яго старшынства. Дамы ўсё яшчэ вярталіся да сваіх столікаў або балбаталі на тэрасах і ў садзе. Мужчыны нічога не рабіў за напоямі, і вечарына была такой жа прыемнай, як і ноч. Некалькі пар танцавалі ў бальнай зале пад прыемную і павольную музыку. Адрион быў сярод іх, і ён бачыў, як Пенелопа па-стаічнаму спраўлялася з Хавергиллом. Ён заўважыў Кейсі і Бартлетта, захопленых гутаркай з Пітэрам і Флёр Марлоў, і яму вельмі хацелася б падслухаць, аб чым яны гаварылі. "Гэты хлопец Марлоў лёгка можа стаць па-чартоўску надакучлівым", - між іншым падумаў ён. Ён і так ведае занадта шмат сакрэтаў, і калі ён прачытае нашу кнігу, - "Ні за што", - падумаў ён. ... "Ні за што, пакуль пекла не замерзне!" - Падумаў ён. "Ні за што". "Пакуль пекла не замерзне!" Гэта адзіная кніга, якую ён ніколі не прачытае. Як Аластер мог быць такім дурным!
  
  Некалькі гадоў таму Аластер Струан даручыў вядомаму пісьменніку напісаць гісторыю Struan's, каб адсвяткаваць 125-годдзе іх гандлёвай дзейнасці, і перадаў яму старыя бухгалтарскія кнігі і пачкі старых папер непрачытанымі. На працягу года пісьменнік стварыў подстрекательский габелен, у якім былі задакументаваныя многія падзеі і аперацыі, якія, як лічылася, былі пахаваныя назаўжды. Узрушаныя, яны падзякавалі пісьменніка і яму выплацілі салідную прэмію, а кнігу, адзіныя два асобніка, паклалі ў сейф тайпэна.
  
  Данросс падумваў знішчыць іх. Але потым, падумаў ён, жыццё ёсць жыццё, Джос ёсць джос, і калі толькі мы іх прачытаем, шкоды не будзе.
  
  - Прывітанне, Роджэр, - сказаў ён, усміхаючыся змрочна. - Мы можам далучыцца да цябе?
  
  - Вядома, тайпэн. Крос цёпла павітаў яго, як і астатнія. - Адчувай сябе як дома.
  
  Амерыканцы ветліва ўсміхнуліся гэтым жарце. Яны крыху пагаманілі пра неістотных рэчах і суботніх гонках, а затым Ланган, Роузмонт і коммандер Мишауэр, адчуўшы, што астатнія хочуць пагутарыць сам-насам, ветліва папрасілі прабачэння і сышлі. Калі яны засталіся адны, Браян Квок ў дакладнасці пераказаў тое, што распавёў яму Данросс.
  
  "Мы, безумоўна, будзем ўдзячныя табе за дапамогу, Іэн", - сказаў Крос, яго светлыя вочы былі праніклівымі. "Браян мае рацыю наконт таго, што гэта, магчыма, даволі рызыкоўна - калі, вядома, існуюць і іншыя справаздачы AMG. Нават калі яны гэтага не зробяць, якія-небудзь мярзотнікі могуць захацець правесці расследаванне.
  
  "Як менавіта і калі вы атрымалі копію маёй апошняй кнігі?"
  
  "Чаму?"
  
  "Вы атрымалі гэта самі - ці ад трэцяй боку?"
  
  "Чаму?"
  
  Голас Данросса стаў больш жорсткім. - Таму што гэта важна.
  
  "Чаму?"
  
  Тайбэн ўтаропіўся на яго, і трое мужчын адчулі сілу яго асобы. Але Крос быў гэтак жа своенравен.
  
  "Я магу часткова адказаць на тваё пытанне, Ен", - холадна сказаў ён. "Калі я адкажу, ты адкажаш на мой?"
  
  "Так".
  
  - Сёння раніцай мы атрымалі копію вашага справаздачы. Агент выведкі — я мяркую, у Англіі — паведаміў тутэйшаму сяброўскім аматару, што да вас накіроўваецца кур'ер з чым-тое, што магло б нас зацікавіць. Гэты чалавек з Ганконга спытаў нас, не хочам ці мы зірнуць на гэта — за пэўную плату, вядома ". Крос быў настолькі пераканаўчы, што двое іншых паліцэйскіх, якія памяталі рэальную гісторыю, былі ўражаныя ўдвая. "Гэтым раніцай ксеракопію даставіў мне дадому кітаец, якога я ніколі раней не сустракаў. Яму заплацілі — вядома, вы разумееце, што ў такіх справах не пытаюцца імя. Такім чынам, чаму?"
  
  - Калі сёння раніцай?
  
  "У 6:04, калі вам трэба дакладнае час. Але чаму гэта так важна для вас?"
  
  - Таму што Алан Медфорд Гр...
  
  "О, бацька, даруй, што перарываю", - сказаў Адрион, падбягаючы, засопшыся, высокі, прыгожы малады чалавек на буксіры, яго пакамечаны смокінг, падобны на мешкавіну, перакручанай гальштук і патрапаныя чорна-карычневыя туфлі недарэчныя ва ўсёй гэтай элегантнасці. "Выбачайце, што перарываю, але я магу што-небудзь зрабіць з музыкай?"
  
  Данросс глядзеў на маладога чалавека. Магчыма, ён ведаў Марціна і яго рэпутацыю. Канадскаму журналісту, які атрымаў адукацыю ў галіне англійскай мовы, было дваццаць пяць гадоў, ён правёў у калоніі два гады і цяпер быў бізуном дзелавых колаў. Яго з'едлівы сарказм і праніклівыя выкрыцця асоб і дзелавой практыкі, якія былі законныя ў Ганконгу, але нідзе больш у заходнім свеце, выклікалі пастаяннае раздражненне.
  
  "Музыка, бацька", - паўтарыў Адрион, працягваючы бегчы, "яна жудасная. Мама сказала, што я павінен спытаць цябе. Магу я папрасіць іх згуляць што-небудзь іншае, калі ласка?"
  
  "Добра, але не ператварыць маю вечарыну ў хеппенинг".
  
  Яна засмяялася, і ён, магчыма, зноў звярнуў сваю ўвагу на Марціна. - Добры вечар.
  
  "Добры вечар, тайбань", - сказаў малады чалавек з упэўненай, задзірлівай усмешкай. "Адрион запрасіў мяне. Спадзяюся, ты не супраць прыйсці пасля вячэры?"
  
  "Вядома. Развлекайся", - сказаў Данросс і суха дадаў: "Тут шмат тваіх сяброў".
  
  Хэпли засмяяўся. "Я прапусціў вячэру, таму што напаў на след дилли".
  
  "Пра?"
  
  "Так. Падобна на тое, што пэўныя інтарэсы сумесна з нейкім буйным банкам распаўсюджваюць непрыемныя чуткі аб плацежаздольнасці нейкага кітайскага банка".
  
  - Ты маеш на ўвазе Хо-Пака?
  
  "Хоць гэта ўсё глупства. Чуткі. Проста чарговыя ганконскія махінацыі ".
  
  - Пра? Увесь дзень да Данросса даходзілі чуткі аб празьмерных выдатках банка Рычарда Кванга "Хо-Пак". - Вы ўпэўнены? - спытаў я.
  
  - Апублікуйце пра гэта артыкул у заўтрашнім нумары "Гардыян". Дарэчы, пра Хо-Паку, - нядбайна дадаў Марцін, - вы чулі, што больш за сотню чалавек забралі ўсе свае грошы з філіяла ў Абердзіна сёння днём? Гэта можа быць пачаткам прабежкі і...
  
  - Прабач, бацька... Пойдзем, Марцін, хіба ты не бачыш, што бацька заняты.
  
  Яна нахілілася і лёгенька пацалавала Данросса, і яго рука аўтаматычна абхапіла яе рукамі і прыціснула да сябе.
  
  - Забаўляйся, дарагая. Ён глядзеў, як яна памчалася, магчыма, рушыўшы ўслед за ёй. "Самаўпэўнены сукін сын", - разгублена падумаў Данросс, жадаючы атрымаць заўтрашнюю калонку прама зараз, магчыма, ведаючы, што ён карпатлівая, непадкупны і вельмі добра выконвае сваю працу. Можа быць, Рычард перанапружыўся?
  
  "Ты што-то казаў, Іэн? Алан Медфорд Грант?" - перапыніў яго разважанні.
  
  "О, прабачце, так". Данросс адкінуўся на спінку крэсла за сталом, размяркоўваючы гэтыя праблемы па палічках. "AMG мёртвая", - ціха сказаў ён.
  
  Трое паліцэйскіх ўтаропіліся на яго, разявіўшы раты. - Што?
  
  "Я атрымаў тэлеграму без адной хвіліны восем гэтым вечарам і размаўляў з яго памочнікам у Лондане ў 9:11". Данросс назіраў за імі. "Я хацеў ведаць ваша "калі", таму што відавочна, што ў вашага шпіёна КДБ — калі ён існуе — было б дастаткова часу, каб патэлефанаваць у Лондан і загадаць забіць беднага старога АМГА. Не так?"
  
  - Ды. Твар Кроса было сур'ёзным. - У якой гадзіне ён памёр?
  
  Данросс пераказаў ім увесь свой размова з Кирнан, але маўчаў аб званку ў Швейцарыю. Нейкая інтуіцыя падказвала яму не распавядаць. - Цяпер пытанне ў тым, ці было гэта няшчасным выпадкам, супадзеннем ці забойствам?
  
  "Я не ведаю", - сказаў Крос. "Але я не веру ў супадзенні".
  
  "Я таксама".
  
  - Госпадзе, - працадзіў Армстронг скрозь зубы, - калі б у AMG не было допуску. ... Аднаму Богу вядома, што ў тых справаздачах, Хрыста і цябе, Іэн. Калі ў вас ёсць адзіныя існуючыя копіі, гэта робіць іх патэнцыйна больш за выбуханебяспечнымі, чым калі-небудзь ".
  
  - Калі яны існуюць, - сказаў Данросс.
  
  "А яны ведаюць?"
  
  "Я скажу вам заўтра. У 10 гадзін". Данросс ўстаў. "Прабачце мяне, калі ласка", - ветліва сказаў ён са сваім нязмушаным абаяннем. - А цяпер я павінен паклапаціцца пра іншых маіх гасцях. Аб, і апошні. Што наконт Усходняга Аблокі?
  
  - Яе адпусцяць заўтра, - сказаў Роджэр Крос.
  
  - Так ці інакш? - спытаў я.
  
  Крос здаваўся шакаваным. "Божа літасцівы, тайпэн, мы не гандляваліся! Браян, хіба ты не казаў, што мы проста спрабавалі дапамагчы?"
  
  "Так, сэр".
  
  - Сябры заўсёды павінны дапамагаць сябрам, ці не так, тайбань?
  
  "Так. Абсалютна. Дзякуй".
  
  Яны глядзелі яму ўслед, пакуль ён не знік.
  
  "Ёсць яны ці няма?" Браян Квок прамармытаў.
  
  "Існуюць? Я б сказаў "так", - сказаў Армстронг.
  
  - Вядома, яны існуюць, - раздражнёна сказаў Крос. - Але дзе? Ён на імгненне задумаўся, затым дадаў больш раздражнёна, і сэрца абодвух мужчын прапусцілі ўдар: "Браян, пакуль ты быў з Енам, афіцыянт Фенгам сказаў мне, што ні адзін з яго ключоў не падыходзіць".
  
  "О, гэта дрэнна, сэр", - асцярожна сказаў Браян Квок.
  
  - Ды. Выявіць тутэйшы сейф будзе няпроста.
  
  - Магчыма, нам варта зірнуць на Шек-О, сэр, на ўсялякі выпадак, - сказаў Армстронг.
  
  - Вы б сталі захоўваць там такія дакументы, калі б яны існавалі?
  
  "Я не ведаю, сэр. Данросс непрадказальны. Я б сказаў, што яны былі ў яго пентхаусе ў "Струанс", гэта было б самае бяспечнае месца".
  
  "Ты там бываў?" - спытаў я.
  
  "Не, сэр".
  
  "Браян?"
  
  "Не, сэр".
  
  - Я таксама. - Крос паківаў галавой. - Чортава прыкрасць!
  
  Браян Квок задуменна вымавіў: "Мы зможам адправіць туды каманду толькі ноччу, сэр. На гэты паверх ёсць прыватны ліфт, але вам патрэбен спецыяльны ключ. Акрамя таго, з падвала гаража павінен быць яшчэ адзін ліфт, без прыпынкаў.
  
  "У Лондане адбылася па-чартоўску непрыемная памылка", - сказаў Крос. "Я не магу зразумець, чаму гэтыя чортавы дурні не прыступілі да працы. Як і чаму AMG не запрасіла дазволу".
  
  - Магчыма, ён не хацеў, каб інсайдэры ведалі, што ён мае справу з староннім чалавекам.
  
  "Калі быў адзін старонні, маглі быць і іншыя". Крос уздыхнуў і, пагрузіўшыся ў роздумы, закурыў цыгарэту. Армстронг адчуў прыступы голаду па дыме. Ён зрабіў глыток брэндзі, але гэта не палегчыла боль.
  
  - Ланган перадаў вам свой асобнік, сэр?
  
  - Так, у Роузмонт сюды і дыпламатычнай поштай у яго штаб-кватэры ФБР у Вашынгтоне.
  
  "Госпадзе, - кісла сказаў Браян Квок, - тады да раніцы пра гэта даведаецца ўвесь Ганконг".
  
  "Роузмонт запэўніў мяне, што гэтага не адбудзецца". Ўсмешка Кроса была невясёлай. "Аднак нам лепш быць гатовымі".
  
  - Магчыма, ян быў бы больш згаворлівым, калі б ведаў, сэр.
  
  "Не, значна лепш трымаць гэта пры сабе. Аднак ён нешта задумвае".
  
  - Як наконт таго, каб папрасіць суперінтэнданта Фоксвелла пагаварыць з ім, сэр, - сказаў Армстранг, - яны старыя сябры?
  
  "Калі Браян не змог пераканаць яго, то ніхто не зможа".
  
  - Губернатар, сэр? - спытаў я.
  
  Крос паківаў галавой. - Няма прычын ўблытваць яго. Браян, паклапаціся пра Шек-А.
  
  - Знайсці і адкрыць яго сейф, сэр?
  
  - Няма. Проста адпраў туды каманду і пераканайся, што больш ніхто не заедзе. Роберт, адпраўляйся ў штаб, звязвайся з Лонданам. Патэлефануй Пэнси ў МІ-5 і Синдерсу ў МІ-6. Даведайцеся дакладны час на AMG, усё, што зможаце, азнаёмцеся з гісторыяй тайпэна. Праверце ўсе — магчыма, існуюць іншыя копіі. Затым дашліце сюды каманду з трох агентаў, якія будуць назіраць за гэтым месцам сёння ўвечары, у прыватнасці, ахоўваць Данросса, зразумела, без яго ведама. Я сустрэнуся са старэйшым спецыялістам на скрыжаванні Пік-роўд і Кулумс-Уэй праз гадзіну, у вас будзе дастаткова часу. Дашліце яшчэ адну каманду назіраць за будынкам Струана. Пастаў аднаго чалавека ў гараж — на ўсялякі выпадак. Пакінь мне сваю машыну, Роберт. Убачымся ў маім офісе праз паўтары гадзіны. Ідзіце абодва.
  
  Двое мужчын адшукалі свайго гаспадара, папрасілі прабачэння, падзякавалі і накіраваліся да машыны Браяна Квока. Праязджаючы па Пік-роўд у старым "Паршэ", Армстронг сказаў тое, аб чым яны абодва думалі з тых часоў, як Данросс распавёў ім. "Калі Крос - шпіён, у яго было б дастаткова часу, каб патэлефанаваць у Лондан ці перадаць паведамленне Севрину, КДБ ці каму яшчэ, чорт вазьмі".
  
  "Так".
  
  "Мы выйшлі з яго офіса ў 6: 10 - гэта было б у 11: 00 раніцы па лонданскаму часу, - так што гэта не маглі быць мы, не хапіла часу ". Армстронг поерзал, каб палегчыць боль у спіне. "Чорт, я б хацеў цыгарэту".
  
  - У бардачку ёсць пакецік, даўніна.
  
  "Заўтра — я буду паліць заўтра. Прама як ананімныя алкаголікі, як чортаў наркаман!" Армстронг засмяяўся, але ў гэтым не было гумару. Ён зірнуў на свайго сябра. - Высветліце паволі— хто яшчэ чытаў сёння дасье AMG— акрамя Кроса, і як мага хутчэй.
  
  "Мая думка таксама".
  
  "Калі ён адзіны, хто гэта прачытаў ... што ж, гэта яшчэ адзін доказ. Гэта не доказ, але мы б дабраліся туды ". Ён здушыў нервовы позех, адчуваючы сябе вельмі стомленым. "Калі гэта ён, то мы сапраўды ў лайне".
  
  Браян вёў машыну вельмі хутка і вельмі добра. "Ён сказаў, калі аддаваў копію Лангану?"
  
  "Так. У апоўдні. Яны паабедалі".
  
  "Ўцечка магла адбыцца ад іх, з консульства — гэта месца падобна на рэшата".
  
  "Гэта магчыма, але мой нос кажа "няма". З Роузмонтом усё ў парадку, Браян — і Ланган. Яны прафесіяналы".
  
  "Я ім не давяраю".
  
  "Ты нікому не давяраеш. Яны абодва папрасілі свае штаб-кватэры праверыць справы Бартлетта і Кейсі маскоўскіх Фрэнкингсов".
  
  "Добра. Думаю, я адпраўлю тэлекс аднаму ў Атаву. Магчыма, у іх таксама ёсць што-то ў дасье на іх. Гэтая Кейсі - птушка сярод птушак, ці не так? На ёй было што-небудзь надзета пад гэтымі похвамі?
  
  - Стаўлю дзесяць даляраў супраць пені, што ты ніколі не даведаешся.
  
  "Зроблена".
  
  Калі яны загарнулі за кут, Армстронг паглядзеў на які раскінуўся унізе горад і гавань, на асветлены амерыканскі крэйсер, прышвартаваныя да верфі з боку Ганконга. "У старыя часы ў нас было б тут з паўтузіна уласных ваенных караблёў", - сумна сказаў ён. "Стары добры Каралеўскі флот!" Падчас вайны ён служыў на эсминцах, лейтэнант Р. Н. Двойчы затоплены, адзін раз пры Дзюнкерк, другі раз у дзень "Д" плюс тры, у Шербур.
  
  "Так. Шкада флот, але, што ж, час ідзе".
  
  - Не да лепшага, Браян. Шкада, што ўся гэтая чортава Імперыя вылецела ў трубу! Было лепш, калі яе не было. Ўсім чортаву свеце было лепш! Чортава вайна! Чортавы немцы, чортавы японцы ...
  
  "Так. Дарэчы, аб флоце, як там Мишауэр?"
  
  - Супрацоўнік ваенна-марской выведкі ЗША? З ім усё было ў парадку, - стомлена сказаў Армстронг. "Ён шмат балбатаў аб справах. Ён шапнуў Старому, што ЗША збіраюцца падвоіць свой Сёмы флот. Гэта настолькі суперсекретно, што ён нават не хацеў давяраць тэлефоне. У В'етнаме намячаецца буйная сухапутная экспансія ".
  
  "Чортавы дурні — іх разжевают, як французаў. Яны што, газет не чытаюць, не кажучы ўжо пра рапартах выведкі?"
  
  Мишауэр прашаптаў таксама, што паслязаўтра прыбудзе іх ядзерны авіяносец для васьмідзённага навукова-даследчага візіту. Яшчэ адзін цалкам сакрэтны дакумент. Ён папрасіў нас падвоіць ахову і даглядаць за ўсімі янкі на беразе.
  
  - Яшчэ адна чортава непрыемнасць.
  
  "Так". Армстронг стрымана дадаў: "Асабліва пасля таго, як Стары згадаў, што савецкі грузавое судна "прихрамывало" для рамонту падчас вячэрняга прыліву".
  
  "Аб Божа!" Браян выправіў міжвольнае адхіленне.
  
  "Так я і думаў. У Мишауэра ледзь не здарыўся інфаркт, а Роузмонт лаяўся роўна дзве хвіліны. Стары запэўніў іх, што, вядома, нікому з рускіх маракоў не будзе дазволена сысці на бераг без спецыяльнага дазволу, як звычайна, і мы, як звычайна, будзем сачыць за імі ўсімі, але пары раптам спатрэбіцца лекар або што-то ў гэтым родзе, і, можа быць, ім удасца вырвацца з сеткі.
  
  "Так". Пасля паўзы Браян Квок сказаў: "Я спадзяюся, мы атрымаем гэтыя файлы AMG, Роберт. Севрин - гэта нож у кішках Кітая".
  
  "Так".
  
  Некаторы час яны ехалі моўчкі.
  
  "Мы прайграем нашу вайну, ці не так?" Сказаў Армстронг.
  
  "Так".
  
  16
  
  11:25 ВЕЧАРА. :
  
  Савецкі грузавое судна "Савецкі Іваноў", заўвага 33 , было задакавана ля борта велізарнай верфі Вампоа, пабудаванай на меліяраваных землях ва ўсходняй частцы Коулуна. Яго асвятлялі пражэктары. Гэта быў двадцатитысячетонный танкер, курсировавший па азіяцкім гандлёвым шляхам з Уладзівастока далёка на поўнач. На яго мастку было мноства антэн і сучаснае радыёлакацыйнае абсталяванне. Рускія маракі гультайнічалі ля падножжа насавога і кармавога трапаў. Непадалёк у кожнага праходу стаяў паліцэйскі ў форме, маладжавы кітаец, у акуратных трэніровачных касцюмах колеру хакі, кароткіх штанах, высокіх шкарпэтках, чорным рамяні і чаравіках. У марака, які працаваў на беразе, таварышы па камандзе, а затым канстэбль праверылі яго пропуск, а затым, калі ён накіраваўся да брамы верфі, двое кітайцаў у грамадзянскай вопратцы выйшлі з ценю і пачалі пераследваць яго па пятах - адкрыта.
  
  Яшчэ адзін марак спусціўся па кармавому трапе. Яго праверылі, а затым, неўзабаве, за ім рушылі ўслед яшчэ больш маўклівыя кітайскія паліцыянты ў цывільным.
  
  Незаўважаная, вяслярная лодка бясшумна адчаліла ад нябачнай боку кармы карабля і нырнула ў цень прычала. Яна ціха слізганула ўздоўж высокай сцяны да вільготным прыступках у паўсотні метраў ад берага. У лодцы было двое мужчын, і уключынах былі заглушаныя. Ля падножжа прыступак лодка спынілася. Абодва мужчыны сталі ўважліва прыслухоўвацца.
  
  У пярэдняга трапа трэці матрос, сходивший на бераг, хрыпла скаціўся па слізкім прыступках. Ля падножжа яго перахапілі, праверылі пропуск, і пачалася спрэчка. Берагавая ахова адмовіла яму ў дазволе, і ён быў відавочна п'яны, таму, гучна лаючыся, наляцеў на аднаго з іх, але гэты чалавек абышоў яго бокам і даў яму капу для сена, якая была вернутая тым жа. Увага абодвух паліцэйскіх засяродзілася на аднабаковай бойцы. Ускудлачаны, каржакаваты мужчына, які сядзеў на карме вёсельных лодкі, узбег па сходнях, перасёк заліты святлом прычал і чыгуначныя шляхі і знік у завулках верфі, нікім не заўважаны. Нетаропка вяслярная лодка пачала вяртацца тым жа шляхам, якім прыйшла, і праз імгненне бойка спынілася. Бездапаможнага п'яніцу аднеслі назад на борт, без усялякай жорсткасці.
  
  Цяпер ускудлачаны мужчына шпацыраваў па закутках верфі. Час ад часу, нядбайна і ўмела, ён азіраўся назад, каб пераканацца, што за ім не сочаць. На ім былі цёмныя тропікі і акуратныя чаравікі на гумавай падэшве. У суднавых дакументах ён значыўся як Ігар Ворански, марак першага класа Савецкага гандлёвага флоту.
  
  Ён мінуў вароты дока і паліцэйскага, які назіраў за імі, і прайшоў уздоўж сцяны ярдаў сто ці каля таго да бакавой дзвярэй. Дзверы вяла ў завулак у раёне рассялення Тай-Ваньшань - лабірынт халуп з гафрыраванага жалеза, фанеры і кардона. Ён паскорыў крок. Неўзабаве ён выйшаў з гэтага раёна на ярка асветленыя вуліцы з крамамі, кіёскамі і натоўпамі людзей, якія ў рэшце рэшт прывялі яго на Чатем-роўд. Там ён злавіў таксі.
  
  "Монг Кок, як мага хутчэй", - сказаў ён па-ангельску. "Паром Яумати".
  
  Кіроўца дзёрзка ўтаропіўся на яго. - А?
  
  "Иииии!" - тут жа адказаў Ворански і дадаў на рэзкім, бездакорным кантонская дыялекце: "Монг Кок! Ты што, глухі! Ты нюхаў Белы парашок? Вы прымаеце мяне за замежнага д'ябальскага турыста з Залаты горы — мяне, які, відавочна, з Ганконга і пражыў тут дваццаць гадоў? Парай Айияхл Яумати на другім баку Коулуна. Вам паказаць дарогу? Вы з Знешняй Манголіі? Вы тут чужынец, так?"
  
  Кіроўца панура апусціў сцяжок і памчаўся, накіроўваючыся на поўдзень, а затым на захад. Мужчына на заднім сядзенні машыны назіраў за вуліцай ззаду. Ён не бачыў якая ехала за ім машыны, але ўсё роўна не расслабляўся.
  
  "Яны тут занадта разумныя", - падумаў ён. Будзь асцярожны!
  
  На паромнай станцыі Яумати ён расплаціўся з таксістам і даў мужчыну ледзь пакладзеную суму чаявых, затым змяшаўся з натоўпам, выслізнуў з яе і злавіў іншае таксі. "Залаты парай".
  
  Кіроўца сонна кіўнуў, пазяхнуў і накіраваўся на поўдзень.
  
  На паромнай тэрмінале ён расплаціўся з кіроўцам амаль да таго, як той спыніўся, і далучыўся да натоўпу, спешившей да турнікетаў ганконскіх паромаў. Але, прайшоўшы праз турнікеты, ён не накіраваўся да выхаду на паром, а замест гэтага накіраваўся ў мужчынскі туалет, а затым, выйшаўшы яшчэ раз, адчыніў дзверы тэлефоннай будкі і ўвайшоў унутр. Цяпер, зусім упэўнены, што за ім ніхто не сачыў, ён адчуваў сябе больш расслаблена.
  
  Ён апусціў манетку і набраў нумар.
  
  "Так?" мужчынскі голас адказаў па-ангельску.
  
  - Містэр Лопсинг, калі ласка.
  
  "Я не ведаю гэтага імя. Тут няма ніякага містэра Лоптинга. Вы памыліліся нумарам".
  
  "Я хачу пакінуць паведамленне".
  
  "Выбачайце, вы памыліліся нумарам. Паглядзіце ў сваёй тэлефоннай кнізе!"
  
  Ворански расслабіўся, яго сэрца трохі супакоілася. - Я хачу пагаварыць з Артурам, - сказаў ён на бездакорным англійскай.
  
  - На жаль, яго няма тут.
  
  "Яму сказалі быць там і чакаць майго званка", - коратка сказаў ён. "Чаму адбыліся змены?"
  
  "Хто гэта, калі ласка?"
  
  - Браўн, - раўнуў ён, выкарыстоўваючы сваё псеўданім.
  
  Ён крыху супакоіўся, пачуўшы, як іншы голас імгненна стаў проста пачцівым. "А, містэр Браўн, сардэчна запрашаем назад у Ганконг. Тэлефанаваў Артур і сказаў, каб я чакаў вашага званка. Ён папрасіў мяне павітаць вас і сказаць, што ўсё гатова да заўтрашняй сустрэчы.
  
  - Калі ты яго чакаеш? - спытаў я.
  
  - У любы момант, сэр.
  
  Ворански бязгучна вылаяўся, таму што на працягу гадзіны павінен быў паведаміць па тэлефоне на карабель. Яму не падабаліся разыходжанні ў любым плане.
  
  "Вельмі добра", - сказаў ён. "Скажы яму, каб патэлефанаваў мне ў 32". Гэта было кодавае назва іх канспіратыўнай кватэры ў Сынклэрам-Тауэрс."Амерыканец ужо прыбыў?"
  
  "Так".
  
  "Добра. Яго суправаджалі?"
  
  "Так".
  
  "Добра. І?"
  
  - Артур больш нічога мне не сказаў.
  
  - Ты з ёй ужо сустракаўся?
  
  "Няма".
  
  - А ў Артура ёсць?
  
  "Я не ведаю".
  
  - З кім-небудзь з іх ужо быў усталяваны кантакт?
  
  - Прабач, я не ведаю. Артур мне не казаў.
  
  - А тайпэн? Што наконт яго?
  
  "Усё зроблена".
  
  "Добра. Колькі часу вам спатрэбіцца, каб дабрацца да 32, калі спатрэбіцца?"
  
  - Ад дзесяці да пятнаццаці хвілін. Вы хацелі, каб мы сустрэліся з вамі там?
  
  "Я вырашу гэта пазней".
  
  - О, містэр Браўн, Артур падумаў, што вам, магчыма, захочацца трохі пабыць у кампаніі пасля такога падарожжа. Яе клічуць Кох, Морын Кох.
  
  "Гэта было прадбачліва з яго боку — вельмі прадбачліва".
  
  - Яе нумар тэлефона паказаны побач з тэлефонам 32. Проста патэлефануеце, і яна прыедзе ў працягу паўгадзіны. Артур хацеў ведаць, ці быў з вамі сёння ўвечары ваш начальнік — ці не мае патрэбу ён у кампаніі.
  
  "Няма. Ён далучыцца да нас, як і планавалася, заўтра. Але заўтра ўвечары ён будзе чакаць гасціннасці. Спакойнай ночы". Ворански напышліва павесіў трубку, усведамляючы свой стаж у КДБ. У гэты момант дзверы кабінкі адчыніліся, і ўнутр уварваўся кітаец, а іншы заблакаваў выхад. - Што за...
  
  Словы замерлі, калі ён гэта зрабіў. Штылет быў доўгім і тонкім. Ён лёгка выйшаў. Кітаец дазволіў целе ўпасці. Нейкі час ён глядзеў на нерухомую кучу, затым выцер нож аб труп і ўклаў яго назад у ножны ў рукаве. Ён ухмыльнуўся грузному кітайцу, які ўсё яшчэ загароджваў шкляныя акенцы ў верхняй часткі будкі, як быццам ён быў наступным кліентам, затым апусціў манету і набраў нумар.
  
  Пасля трэцяга гудка ветлівы голас вымавіў: "Паліцэйскі ўчастак Цім Ша Цуй, добры вечар".
  
  Мужчына сарданічнай усміхнуўся і груба спытаў па-шанхайски: "Вы кажаце па-шанхайски?"
  
  Ваганне, пстрычка, і цяпер іншы голас на шанхайскім дыялекце вымавіў: "Гэта дывізіённы сяржант Тангпо. Што там, той, хто тэлефанаваў?"
  
  "Савецкая свіння сёння ноччу праслізнула праз сетку вашага мацярынскага распусты так жа лёгка, як вол годзіць, але цяпер ён далучыўся да сваіх продкаў. Няўжо мы з 14К павінны рабіць за вас ўсю вашу заражаную гноем працу?"
  
  "Які савецкі—"
  
  - Затыкні рот і слухай! Яго труп у черепашьем гноі ў тэлефоннай будцы ў Голден Фэры, Коулунсайд. Проста скажы свайму прелюбодейному начальству, каб яно сачыла за ворагамі Кітая, а не лезла ў свае пералюбныя смярдзючыя нары!"
  
  Ён адразу ж павесіў трубку і выйшаў з будкі. Ён на імгненне павярнуўся і плюнуў на цела, затым зачыніў дзверы, і ён і яго спадарожнік далучыліся да патоку пасажыраў, якія накіроўваюцца на паром ў Ганконг.
  
  Яны не заўважылі чалавека, які рухаўся за імі. Гэта быў невысокі, каржакаваты амерыканец, апрануты, як і ўсе астатнія турысты, з нязменным фотаапаратам на шыі. Цяпер ён стаяў, прыхінуўшыся да планширу правага борта, ідэальна зліваючыся з натоўпам, накіроўваючы камеру то ў адну, то ў другі бок, пакуль парай нёсся да выспы Ганконг. Але ў адрозненне ад іншых турыстаў, яго фільм быў зусім асаблівым, як і яго аб'ектыў і фотаапарат.
  
  "Прывітанне, сябар", - сказаў іншы турыст з прамяністымі вачыма, падыходзячы да яго. "Добра праводзіш час?"
  
  "Вядома", - сказаў мужчына. "Ганконг - выдатнае месца, так?"
  
  "Ты можаш сказаць гэта яшчэ раз". Ён павярнуўся і паглядзеў на выгляд. "Чорт вазьмі, гэта лепш, чым Мінэапаліс".
  
  Першы мужчына таксама павярнуўся, але працягваў сачыць бакавым зрокам за двума кітайцамі, затым панізіў голас. - У нас праблемы.
  
  Іншы турыст збялеў. - Мы яго страцілі? Я ўпэўнены, што ён не вяртаўся назад, Тым. Я перакрыў абодва выхаду. Я думаў, ты пакінуў яго ў кабінцы.
  
  "Іду ў заклад на сваю задніцу, ён быў напагатове. Азірніся назад, цэнтральны шэраг — кітайскі жартаўнік у белай кашулі і той, што побач з ім. Гэтыя два сукиных сына збілі яго з ног ".
  
  "Госпадзе!" Марці Повиц, адзін з групы агентаў ЦРУ, якім было даручана прыкрываць савецкага Іванова, уважліва паглядзеў на двух кітайцаў. "Гаміньдан? Нацыяналісты? Ці камуністы?"
  
  - Чорт, я не ведаю. Але труп ўсё яшчэ ў тэлефоннай будцы вунь там. Дзе Роузмонт?
  
  "Ён г—" Повиц спыніўся, затым павысіў голас і зноў стаў ветлым турыстам, калі пасажыры пачалі тоўпіцца бліжэй да выхаду. "Паглядзіце туды", - сказаў ён, паказваючы на вяршыню піка. Жылыя дамы былі высокімі і добра асветленымі, як і дома, раскіданыя па схілах, асабліва адзін, вельмі высокі, самы высокі прыватны асабняк у Ганконгу. Ён быў асветлены пражэктарамі, і зіхацеў, як каштоўны камень. - Слухай, а той, хто там жыве, амаль на вяршыні свету, а?
  
  Тым Конночи, старэйшы з дваіх, уздыхнуў. "Павінна быць, гэта дом тайпэна". Ён задуменна закурыў цыгарэту і кінуў запалку па спіралі ў чорную ваду. Затым, нязмушана боўтаючы ў турыстычным стылі, ён зрабіў здымак дома і нядбайна скончыў рулон плёнкі, зрабіўшы яшчэ некалькі здымкаў двух кітайцаў. Ён перазарадзіў фотаапарат і, нікім не заўважаны, перадаў рулон адзнятым пленкі свайму партнёру. Ледзь варушачы вуснамі, ён сказаў: "Патэлефануй туды Роузмонту, як толькі мы причалим — скажы яму, што ў нас праблемы — тады ідзі афармляў гэта сёння ўвечары. Я патэлефаную табе, калі гэтыя двое лягуць спаць".
  
  "Ты з розуму сышоў?" Сказаў Повиц. "Ты сочыш за імі не адзін".
  
  "Прыйдзецца, Марці, фільм можа апынуцца важным. Мы так не рызыкуем".
  
  "Няма".
  
  - Чорт вазьмі, Марці, я тайпэн гэтай аперацыі.
  
  - У Загадзе гаворыцца аб двух g...
  
  "Да рысу загады!" Прашыпеў Конночи. "Проста патэлефануй Роузмонту і не испорти фільм". Затым ён павысіў голас і бесклапотна сказаў: "Выдатная ноч для плавання, а?"
  
  "Вядома".
  
  Ён кіўнуў на іскрынку святла на вяршыні піка, затым сфакусаваўся на ёй праз свой звышмагутны тэлескапічны відашукальнік. "Ты жывеш там, наверсе, ты гэта зрабіў, так?"
  
  Данросс і Бартлетт стаялі адзін супраць аднаго ў Доўгай галерэі ў верхняй пляцоўкі лесвіцы. Адны.
  
  - Вы заключылі здзелку з Горнтом? - Спытаў Данросс.
  
  "Няма", - сказаў Бартлетт. "Пакуль няма". Ён быў такім жа падцягнутым, як Данросс, і яго смокінг сядзеў на ім гэтак жа элегантна.
  
  "Ні ты, ні Кейсі?" Спытаў Данросс.
  
  "Няма".
  
  - Але вы вывучылі магчымыя варыянты?
  
  "Мы займаемся бізнесам, каб рабіць грошы, Ен, як і ты!"
  
  "Так. Але тут замяшаная этыка".
  
  - Ганконская этыка?
  
  - Магу я спытаць, як даўно вы маеце справу з Горнтом?
  
  - Каля шасці месяцаў. Вы згодныя з нашым сённяшнім прапановай?
  
  Данросс паспрабаваў прагнаць стомленасць. Ён не хацеў шукаць Бартлетта сёння ўвечары, але гэта было неабходна. Ён адчуваў на сабе погляды з усіх партрэтаў на сценах, назіралых за ім. "Вы сказалі ў аўторак. Я раскажу табе ў аўторак.
  
  "Тады да тых часоў, калі я хачу мець справу з Горнтом або кім-небудзь яшчэ, гэта маё права. Калі ты прымеш наша прапанова цяпер, гэта здзелка. Мне сказалі, што вы лепшы ў Высакародным Доме, так што я хацеў бы мець справу з вамі, а не з ім — пры ўмове, што атрымаю максімум грошай з усімі неабходнымі гарантыямі.
  
  У мяне шмат наяўных грошай, а ў цябе няма. У цябе шмат азіятаў, а ў мяне няма. Так што мы павінны дамовіцца ".
  
  Так, сказаў сабе Бартлетт, хаваючы сваё благое прадчуванне, хоць і ўзрадаваны тым, што яго ранішняя дыверсія з Горнтом так хутка прывяла да канфрантацыі і загнала яго суперніка ў тупік. — на дадзены момант, Ен, ты проста апанент, пакуль мы не завершым, калі мы завершым.
  
  Прыйшоў ці цяпер час для бліцкрыгу?
  
  Увесь вечар ён вывучаў Данросса, зачараваны ім, падводнымі плынямі і ўсім, што звязана з Ганконгам, — такім зусім чужым ўсім, што ён калі-небудзь адчуваў раней. Новыя джунглі, новыя правілы, новыя небяспекі. "Вядома, - змрочна падумаў ён, - і Данросс, і Горнт небяспечныя, як балота, поўнае грымучых мышэй, і няма крытэрыю, па якім пра іх можна судзіць". Я павінен быць асцярожны, як ніколі раней.
  
  Ён адчуваў, як моцна той напружаны, адчуваючы погляды, якія сачылі за ім са сцен. Як далёка я маю права ціснуць на цябе, Ен? Як далёка я магу рызыкнуць? Патэнцыял прыбытку велізарны, велізарны прыз, але адна памылка, і ты з'ясі нас, Кейсі і мяне. Ты чалавек, які мне па сэрцы, але нават пры гэтым застаешся праціўнікам, якім кіруюць прывіды. О так, я думаю, што Піцер Марлоў быў правоў у гэтым, хоць і не ва ўсім.
  
  Госпадзе! Прывіды і маштабы нянавісці! Данросс, Горнт, Пенелопа, малады Струан, Адрион... Адрион такая адважная пасля свайго першапачатковага спалоху.
  
  Ён азірнуўся на халодныя блакітныя вочы, якія назіралі за ім. Што б я зрабіў цяпер, Ен, на тваім месцы, ты з тваім дзікім паходжаннем, які стаіць там такі вонкава упэўнены?
  
  Я не ведаю. Але я ведаю сябе, і я ведаю, што Сунь-цзы сказаў аб палях бітваў: прыводзь свайго праціўніка ў бой толькі ў той час і ў тым месцы, якія ты сам выбераш. Што ж, гэта абрана, і гэта тут і цяпер.
  
  - Скажы мне, Ен, перш чым мы прымем рашэнне, як ты збіраешся пагасіць свае тры вераснёўскіх рахункі "Тода Шиппинг"?
  
  Данросс быў узрушаны. - Прашу прабачэння?
  
  "У вас яшчэ няма чартара, а ваш банк не будзе плаціць без яго, так што гэта залежыць ад вас, ці не так?"
  
  - Банк ... Там няма ніякіх праблем.
  
  "Але я разумею, што вы ўжо павялічылі сваю крэдытную лінію на 20 працэнтаў. Ці Не азначае гэта, што вам прыйдзецца шукаць новую крэдытную лінію?"
  
  "Я вазьму адзін, калі мне спатрэбіцца", - сказаў Данросс нервовым голасам, і Бартлетт зразумеў, што ён страціў пільнасць.
  
  "12 мільёнаў для Toda - гэта вялікая сума, калі дадаць яе да іншых вашым даўгах".
  
  - Які доўг? - спытаў я.
  
  "Ўзнос у памеры 6 800 000 даляраў ЗША, які падлягае выплаце 8 верасня па вашаму незабяспечанай крэдыце Orlin International Banking ў памеры 30 мільёнаў даляраў; на дадзены момант у вас 4,2 мільёна кансалідаваных карпаратыўных страт у гэтым годзе супраць заяўленай папяровай прыбытку ў памеры сямі з паловай у мінулым годзе; і 12 мільёнаў ад страты Eastern Cloud і ўсіх гэтых кантрабандных рухавікоў ".
  
  Фарба адхлынула ад твару Данросса. - Вы, здаецца, асабліва добра інфармаваныя.
  
  "Так. Сунь-цзы сказаў, што вы павінны быць добра інфармаваныя аб сваіх саюзніках".
  
  Маленькая жылка на лбе Данросса запульсировала. - Ты маеш на ўвазе ворагаў.
  
  - Саюзнікі часам становяцца ворагамі, Ен.
  
  "Так. Сунь-цзы таксама казаў пра шпіёнаў. Вашым шпіёнам можа быць толькі адзін з сямі чалавек".
  
  Бартлетт адказаў гэтак жа рэзка: "Навошта мне шпіён? Гэтую інфармацыю можна атрымаць у банках — усё, што вам трэба зрабіць, гэта трохі пакапацца. Банкам Toda з'яўляецца Yokohama Нацыянальны ў Японіі, і яны звязаны з Orlin ў многіх здзелках, як і мы ў Штатах ".
  
  "Кім бы ні быў твой шпіён, ён памыляецца. Орлін пашырыцца. Яны заўсёды пашыраліся ".
  
  - На гэты раз не рабі стаўкі. Я ведаю гэтых ублюдкаў, і калі яны почуют пах забойства, яны схопяць цябе за азадак так хутка, што ты ніколі не даведаешся, што адбылося.
  
  - Забойства "Струанз"? Данросс сарданічнай засмяяўся. "Орлін" ці якой-небудзь іншай богам пракляты банк ніяк не маглі — ці захацелі б, каб мы пацярпелі катастрофу".
  
  "Можа быць, Горнт заключыў з імі здзелку па падрыхтоўцы ежы".
  
  - Госпадзе Ісусе.... Данросс з натугай стрымліваў свой тэмперамент. - Дык гэта ён ці не?
  
  - Спытай у яго.
  
  - Я раскажу. А пакуль, калі ты што-небудзь ведаеш, скажы мне зараз!
  
  - У цябе паўсюль ворагі.
  
  "Як і ў цябе".
  
  "Так. Гэта робіць нас добрымі або дрэннымі партнёрамі?" Бартлетт ўтаропіўся на Данросса. Затым яго погляд упаў на партрэт у далёкім канцы галерэі. Са сцяны на яго глядзеў Ен Данросс, дзівоснае падабенства - частка трехмачтового кліпера на заднім плане.
  
  - Гэта ... Госпадзе, гэта, павінна быць, Дырк, Дырк Струан!
  
  Данросс павярнуўся і паглядзеў на карціну. - Ды.
  
  Бартлетт падышоў і вывучыў яго. Цяпер, прыгледзеўшыся больш уважліва, ён убачыў, што марскім капітанам быў не Данросс, але нават у гэтым выпадку было цікавае падабенства. "Жак быў правоў", - сказаў ён.
  
  "Няма".
  
  - Ён мае рацыю. Ён павярнуўся і изучающе паглядзеў на Данросса, як на фатаграфію, параўноўваючы іх абодвух. Нарэшце ён сказаў: "Гэта вочы і лінія падбародка. І насмешлівы погляд у вачах, які кажа: "Табе лепш паверыць, што я магу выбіць з цябе ўсё дзярмо ў любы час, калі захачу ".
  
  Рот усміхнуўся яму. "Няўжо і цяпер?"
  
  "Так".
  
  "Няма ніякіх праблем з крэдытнай лініяй, ні новай, ні старой".
  
  "Я думаю, што ёсць".
  
  "Вікторыя" — наш банк, мы буйныя акцыянеры".
  
  - Наколькі вялікі?
  
  "У нас ёсць альтэрнатыўныя крыніцы крэдыту, калі спатрэбіцца. Але мы атрымаем усё, што захочам, ад Ахвяры. У іх таксама шмат наяўных ".
  
  - Твой Рычард Кванг так не думае.
  
  Данросс рэзка адарваў погляд ад партрэта. - Чаму?
  
  "Ён не сказаў, Ена. Ён нічога не сказаў, але Кейсі ведае банкіраў, і яна прачытала сутнасць, і яна думае, што ён думае менавіта так. Я таксама не думаю, што яна ў захапленні ад Хавергилла.
  
  - Што яшчэ яна думае? - пасля паўзы спытаў Данросс.
  
  - Што, магчыма, нам варта пайсці з Горнтом.
  
  - Будзь маім госцем.
  
  "Магчыма. А як наконт Тайбэя?" Спытаў Бартлетт, жадаючы вывесці Данросса з раўнавагі.
  
  "Што наконт гэтага?"
  
  "Я ўсё яшчэ запрошаны?"
  
  "Так, так, вядома. Дарэчы, ты вызвалены з-пад маёй апекі з ласкавага дазволу памочніка камісара паліцыі. Армстронг будзе праінфармаваны пра гэта заўтра. Табе прыйдзецца падпісаць лісток паперы, у якім ты гарантуеш, што вернешся, калі я гэта зраблю.
  
  "Дзякуй, што арганізавала гэта. Кейсі ўсё яшчэ не запрошаная?"
  
  - Я думаў, мы ўладзілі гэта сёння раніцай.
  
  - Проста пытаюся. Што з маім самалётам?
  
  Данросс нахмурыўся, выведзены з раўнавагі. "Я мяркую, ён усё яшчэ канфіскаваны. Вы хацелі скарыстацца ім для паездкі ў Тайбэй?"
  
  "Гэта было б зручна, ці не так; тады мы маглі б з'ехаць, як нам заманецца".
  
  - Я пагляджу, што можна зрабіць. Данросс назіраў за ім. - І ваша прапанова застаецца ў сіле да аўторка?
  
  "Цвёрда, як і сказала Кейсі. Да закрыцця працоўнага дня ў аўторак".
  
  - Апоўначы ў аўторак, - запярэчыў Данросс.
  
  - Ты заўсёды змяняеш тое, што, чорт вазьмі, хто-то кажа?
  
  "А ты хіба не?"
  
  "Добра, апоўначы аўторка. Затым праз хвіліну пасля пачатку асяроддзя усе даўгі і сяброўскія адносіны анулююцца ". Бартлетту трэба было працягваць аказваць ціск на Данросса, яму трэба было сустрэчную прапанову цяпер, а не ў аўторак, каб ён мог выкарыстаць яго з Горнтом або супраць яго. "Хлопец з Blacs, старшыня, як яго звалі?"
  
  "Комптон Саутби".
  
  - Так, Саутби. Я размаўляў з ім пасля вячэры. Ён сказаў, што яны былі на задворках Горнта. Ён намякнуў, што ў Горнта таксама ёсць шмат евродолларов напагатове, калі яны яму калі-небудзь спатрэбяцца ". І зноў Бартлетт ўбачыў, як гэтая інфармацыя трапіла ў мэта. "Так што я ўсё яшчэ не ведаю, як вы збіраецеся плаціць "Тода Шиппинг", - сказаў ён.
  
  Данросс адказаў не адразу. Ён усё яшчэ спрабаваў знайсці выхад з лабірынта. Кожны раз ён вяртаўся да пачатку: шпіёнам, павінна быць, былі Гаваллан, Девилл, Линбар Струан, Філіп Чэн, Аластер Струан, Дэвід Макструан або яго бацька Колін Данросс. Некаторая інфармацыя Бартлетта была вядомая банкам, але не іх карпаратыўныя страты ў гэтым годзе. Гэтая лічба была занадта дакладнай. Гэта было шокам. І "... зарэгістраваная прыбытак на паперы".
  
  Ён глядзеў на амерыканца, задаючыся пытаннем, наколькі больш ўнутраных ведаў у гэтага чалавека, адчуваючы, што пастка зачыняецца, і ў яго няма магчымасці манеўраваць, але ён ведаў, што не можа саступіць занадта шмат, інакш страціць усё.
  
  Што ж рабіць?
  
  Ён зірнуў на Дзірка Струана на сцяне і ўбачыў крывую полуулыбку і погляд, які казаў яму: "Азартны хлопец, дзе твае яйкі?"
  
  Вельмі добра.
  
  "Не турбуйся пра Struan's. Калі ты вырашыш далучыцца да нас, я хачу заключыць двухгадовы кантракт - на 20 мільёнаў у наступным годзе таксама", - сказаў ён, вырашыўшы пайсці ва-банк. "Я б хацеў атрымаць 7 даляраў пасля падпісання кантракту".
  
  Бартлетт захаваў радасць на твары. "Згодны на двухгадовую здзелку. Што тычыцца грашовага патоку, Кейсі прапанаваў 2 мільёны авансам, а затым паўтары ў месяц першага чысла кожнага месяца. Гаваллан сказаў, што гэта было б прымальна.
  
  "Гэта не так. Я б хацеў атрымаць за 7 даляраў, астатняе размяркоўваць штомесяц".
  
  "Калі я пагаджуся на гэта, я хачу атрымаць права ўласнасці на вашы новыя караблі Toda у якасці гарантыі ў гэтым годзе".
  
  "Якога чорта вам патрэбныя гарантыі?" Раўнуў Данросс. "Увесь сэнс здзелкі ў тым, што мы будзем партнёрамі, партнёрамі ў велізарнай экспансіі ў Азію".
  
  "Так. Але нашы 7 мільёнаў наяўнымі пакрываюць вашыя вераснёўскія плацяжы Toda Shipping, здымаюць вас з кручка Orlin, а мы нічога не атрымліваем наўзамен ".
  
  "Чаму я павінен ісці вам на якія-небудзь саступкі? Я магу неадкладна адмяніць ваш кантракт і без якіх-небудзь праблем атрымаць аванс у памеры 18 з 20 мільёнаў, якія вы дае".
  
  "Так, ты зможаш, — падумаў Бартлетт, як толькі кантракт будзе падпісаны". Але да гэтага ў цябе нічога не будзе. "Я пагаджуся змяніць першапачатковы ўзнос, Ен. Але наўзамен чаго?" Выпадкова ён зірнуў на карціну насупраць сябе, але не ўбачыў яе, таму што усе яго пачуцці былі сканцэнтраваны на Данроссе, ведаючы, што яны пераходзяць да кароткім рыскамі. Права ўласнасці на вялікія сухагрузы Toda пакрые ўсе рызыкі "Пар-Кон", што б ні зрабіў Данросс.
  
  "Не забывайце, - дадаў ён, - што ваш 21 працэнт акцый Victoria Bank ўжо знаходзіцца ў закладзе, перададзены ў якасці забеспячэння па вашаму даўгу перад імі. Калі ты не выканаеш плацёж па Toda або Orlin, твой стары прыяцель Хавергилл выб'е глебу з-пад ног. Я б так і зрабіў."
  
  Данросс зразумеў, што пацярпеў паразу. Калі Бартлетт ведаў дакладную суму іх сакрэтных банкаўскіх укладаў, сакрэтных укладаў Чена, разам з іх адкрытымі укладамі, немагчыма было сказаць, якую яшчэ ўладу над ім меў амерыканец. "Добра", - сказаў ён. "Я перадаю вам права ўласнасці на мае караблі на тры месяцы пры ўмове, што, па-першае, вы гарантуеце захаванне гэтага ў таямніцы паміж намі двума; па-другое, што нашы кантракты будуць падпісаныя на працягу сямі дзён з сённяшняга дня; па-трэцяе, што вы згодныя на прапанаваны мной грашовы паток. І апошняе, вы гарантуеце, што не просочите ні слова пра гэта, пакуль я не зраблю аб'яву ".
  
  "Калі ты хочаш гэта зрабіць?"
  
  - Дзе-то паміж пятніцай і панядзелкам.
  
  "Я б хацеў ведаць загадзя", - сказаў Бартлетт.
  
  - Вядома. Дваццаць чатыры гадзіны.
  
  - Я хачу атрымаць права ўласнасці на караблі тэрмінам на шэсць месяцаў, кантракты - на працягу дзесяці дзён.
  
  "Няма".
  
  "Тады ніякай здзелкі", - сказаў Бартлетт.
  
  "Вельмі добра", - неадкладна пагадзіўся Данросс. "Тады давайце вернемся на вечарыну". Ён адразу павярнуўся і спакойна накіраваўся да лесвіцы.
  
  Бартлетт быў уражаны раптоўным заканчэннем перамоваў. "Пачакайце", - сказаў ён, і яго сэрца ёкнула.
  
  Данросс спыніўся каля балюстрады і павярнуўся да яго тварам, абыякава паклаўшы руку на парэнчы.
  
  Бартлетт змрочна паспрабаваў ацаніць Данросса, яго страўнік трывожна скрутило. У вачах ён прачытаў рашучасць. "Добра, тытул да першага студзеня, гэта чатыры месяцы з лішкам, сакрэт для цябе, мяне і Кейсі, кантракты ў наступны аўторак - гэта дае мне час прывесці сюды маіх падаткавікоў — рух наяўнасці, як ты выклаў, залежыць ад ... калі ў нас заўтра сустрэча?"
  
  - Гэта было ў дзесяць. Мы можам укласціся ў адзінаццаць?
  
  "Вядома. Тады гэта здзелка, пры ўмове пацверджання заўтра ў адзінаццаць".
  
  "Няма. Табе не трэба больш часу. У мяне магло быць, а ў цябе няма". Зноў тонкая ўсмешка. "Так ці не?"
  
  Бартлетт вагаўся, усё яго інстынкты казалі "цяпер блізка", працягні руку і зачыні, ты атрымаў усё, што хацеў. Так, але як наконт Кейсі? "Гэта здзелка Кейсі. Яна можа вылучыць да 20 мільёнаў. Ты не супраць паціснуць ёй руку?"
  
  "Тайпэн заключае здзелку з тайпэном ў канцы, гэта стары кітайскі звычай. Яна тайпэн з Пар-Кона?"
  
  - Няма, - спакойна адказаў Бартлетт. - Ды.
  
  "Добра". Данросс вярнуўся і працягнуў руку, подзывая яго, гуляючы з ім, чытаючы яго думкі. "Значыць, дамовіліся?"
  
  Бартлетт паглядзеў на руку, затым у халодныя блакітныя вочы, яго сэрца цяжка тахкала. "Гэта здзелка, але я хачу, каб яна заключыла яе з табой".
  
  Данросс апусціў руку. - Я паўтараю, хто такі тай-пэн з Пар-Кона?
  
  Бартлетт спакойна азірнуўся. "Абяцанне ёсць абяцанне, Іэн. Для яе гэта важна, і я абяцаў, што ў яе будзе перавага да 20 мільёнаў".
  
  Ён убачыў, што Данросс пачаў адварочвацца, таму цвёрда сказаў: "Іэн, калі мне давядзецца выбіраць паміж здзелкай і Кейсі, маім абяцаннем Кейсі, то гэта не аспрэчваецца. Няма. Я б палічыў гэта за ласку— - Ён змоўк. Абодва рэзка павярнулі галовы, пачуўшы лёгкі, міжвольны шум ад падслухавальнай ў цені ў далёкім канцы галерэі, дзе стаяла група канап з высокімі спінкамі і крэслаў з падгалоўнікамі. Данросс імгненна развярнуўся на абцасах і, як кошка, бясшумна рынуўся ў атаку. Рэакцыя Бартлетта была амаль такой жа хуткай. Ён таксама хутка кінуўся ў падтрымку.
  
  Данросс спыніўся ля зялёнага аксамітнага канапы. Ён уздыхнуў. Гэта быў не подслушивающий, а яго трынаццацігадовая дачка Глена, моцна якая спала, скруціўшыся абаранкам, з ножкамі і ручкамі, як у маладой кабылкі, ангельская ў сваім пакамечаным вячэрнім сукенка, з тонкай ніткай жэмчугу яго жонкі на шыі.
  
  Сэрца Бартлетта замарудзілася, і ён прашаптаў: "Госпадзе, на імгненне ... Эй, яна такая ж мілая, як гузік!"
  
  - У вас ёсць дзеці? - спытаў я.
  
  - Хлопчык і дзве дзяўчынкі. Бретту шаснаццаць, Джэні чатырнаццаць, а Мэры трынаццаць. На жаль, я рэдка іх бачу. Бартлетт, аднавіўшы дыханне, спакойна працягнуў: "Цяпер яны на Ўсходнім узбярэжжы. Баюся, я не вельмі папулярны. Іх маці ... мы, мы развяліся сем гадоў таму. Цяпер яна зноў выйшла замуж, але... - Бартлетт паціснуў плячыма, затым паглядзеў на дзяўчынку. - Яна куколка! Табе пашанцавала.
  
  Данросс нахіліўся і асцярожна ўзяў на рукі сваю дзяўчынку. Яна амаль не паварушылася, проста з задаволеным выглядам прыціснулася да яго цясней. Ён задуменна паглядзеў на амерыканку. Затым ён сказаў: "Прывядзі Кейсі назад сюды праз дзесяць хвілін. Я зраблю тое, аб чым ты просіш, як бы моцна я гэтага не ўхваляў, таму што ты хочаш выканаць сваё абяцанне". Ён упэўнена пакрочыў прэч і знік у ўсходнім крыле, дзе знаходзілася спальня Гленны.
  
  Пасля паўзы Бартлетт падняў погляд на партрэт Дзірка Струана. Ўсмешка была кплівай. "Ідзі да рысу", - прамармытаў ён, адчуваючы, што Данросс якім-то чынам перахітрыў яго. Затым ён усміхнуўся. "Э, якога чорта! У твайго хлопца ўсё ў парадку, даўніна Дырк!"
  
  Ён накіраваўся да лесвіцы. Затым заўважыў неасветлены партрэт у полускрытой нішы. Ён спыніўся. На карціне быў намаляваны алеем сівабароды стары аднавокі марскі капітан з кручкаватым носам і фанабэрыстасцю, са шрамам на твары, побач з ім на стале ляжаў корцік.
  
  Бартлетт ахнуў, убачыўшы, што палатно быў абведзены, а кароткі нож упіўся мужчыну ў сэрцы, прыбіўшы цьвікамі карціну да сцяны.
  
  Кейсі ўтаропілася на нож. Яна спрабавала схаваць сваё ўзрушэнне. Яна была адна ў галерэі і напружана чакала. Знізу даносілася танцавальная музыка — рытм-энд-блюз. Лёгкі ветрык варушыў фіранкі і варушыў пасму яе валасоў. Гулі камар.
  
  "Гэта Тайлер Брок".
  
  Кейсі спалохана азірнулася. Данросс назіраў за ёй. "О, я не чула, як ты вярнуўся", - сказала яна.
  
  - Прабач, - сказаў ён. - Я не хацеў, каб ты падскочыла.
  
  "О, усё ў парадку".
  
  Яна зноў паглядзела на карціну. - Пітэр Марлоў распавядаў нам пра яго.
  
  "Ён шмат ведае пра Ганконгу, але не ўсе, і не ўся яго інфармацыя дакладная. Сее-што з яе зусім няправільна".
  
  Праз імгненне яна сказала: "Гэта... гэта трохі мелодраматично, ці не так, пакідаць нож вось так?"
  
  - Гэта зрабіла ведзьма Струан. Яна загадала пакінуць усё так.
  
  "Чаму?"
  
  "Гэта прыносіла ёй задавальненне. Яна была тай-пэнам".
  
  "Сур'ёзна, чаму?"
  
  "Я быў сур'ёзны". Данросс паціснуў плячыма. "Яна ненавідзела свайго бацькі і хацела, каб усім нам нагадвалі аб нашым спадчыне".
  
  Кейсі нахмурылася, затым паказала на партрэт на процілеглай сцяне. "Гэта яна?"
  
  "Так. Гэта было зроблена адразу пасля таго, як яна выйшла замуж". Дзяўчына на карціне была стройнай, гадоў семнаццаці, са светла-блакітнымі вачыма і светлымі валасамі. На ёй было бальную сукенка з глыбокім выразам - тонкая талія, пышная грудзі — і багата упрыгожанае зялёнае каралі на шыі.
  
  Некаторы час яны стаялі, разглядаючы карціну. На маленькай латуневай таблічцы ў ніжняй частцы багата упрыгожанай пазалочанай рамкі не было імя, толькі гады, 1825-1917. Кейсі сказала: "Гэта звычайнае твар, прыгожае, але пасрэднае, за выключэннем вуснаў. Яны тонкія, напружаныя, зычлівыя — і жорсткія. Мастак захаваў у іх шмат сілы. Гэта Квант?"
  
  - Няма. Мы не ведаем, хто яго намаляваў. Меркавалася, што гэта яе любімы партрэт. У пентхаусе Струанов ёсць яе копія, напісаная прыкладна ў той жа час. Гэта зусім іншае, але шмат у чым тое ж самае ".
  
  - У далейшай жыцця ёй калі-небудзь пісалі партрэт?
  
  - Тры. Яна знішчыла іх, як толькі яны былі скончаны.
  
  - У вас ёсць якія-небудзь яе фатаграфіі?
  
  "Наколькі мне вядома, няма. Яна ненавідзела фотаапараты — не стала б трымаць іх у хаце". Данросс засмяяўся, і яна ўбачыла ў ім стомленасць. - Аднойчы рэпарцёр "Чайна Гардыян" сфатаграфаваў яе, як раз перад Вялікай вайной. На працягу гадзіны яна паслала ўзброеную каманду з аднаго з нашых гандлёвых судоў у іх офіс з загадам спаліць ўстанова, калі яна не атрымае негатыў і ўсе копіі назад, і калі рэдактар не паабяцае "спыніць яе пераследваць ". Ён паабяцаў ".
  
  - Але ты ж не можаш зрабіць гэта і выйсці сухім з вады?
  
  - Не, ты не можаш — калі толькі ты не тайпэн з Высакароднага Дома. Акрамя таго, усе ведалі, што ведзьма Струан не хацела, каб яе фатаграфавалі, а гэты дзёрзкі малады вырадак парушыў правіла. Яна была як кітаянка. Яна верыла, што кожны раз, калі цябе фатаграфуюць, ты губляеш частку сваёй душы ".
  
  Кейсі паглядзела на каралі. "Гэта нефрыт?" - спытала яна.
  
  - Смарагды.
  
  Яна ахнула. - Гэта, павінна быць, варта было цэлае стан.
  
  "Дырк Струан завяшчаў каралі ёй — яно ніколі не павінна было пакінуць Азію — яно павінна было належаць жонцы кожнага тайпэна Высакароднага Дома, сямейнай рэліквіі, якая перадавалася ад лэдзі да лэдзі". Ён дзіўна ўсміхнуўся. - Ведзьма Струан захоўвала каралі ўсю сваю жыццё, а калі памерла, загадала спаліць яго разам з сабой.
  
  - Госпадзе! Няўжо гэта было?
  
  "Так".
  
  "Якая пустая трата часу!"
  
  Данросс зноў паглядзеў на партрэт. - Няма, - сказаў ён іншым голасам. - Яна захоўвала "Высакародны дом Азіі" Струана амаль семдзесят пяць гадоў. Яна была тайпэн, сапраўднай тайпэн, хоць тытул насілі і іншыя. Ведзьма Струан змагалася з ворагамі і катастрофамі, захоўвала веру ў спадчыну Дзірка, граміла Броков і рабіла ўсё, што было неабходна. Так што ж гэта за прыгожая цацанка, якая, верагодна, наогул нічога не варта? Верагодна, яна была скрадзеная з скарбніцы якога-небудзь мандарына, які скраў яе ў каго-то іншага, чые сяляне заплацілі за яе потым."
  
  Кейсі назірала, як ён пільна глядзіць на гэта твар, амаль прапускаючы яго ў іншае вымярэнне. "Я толькі спадзяюся, што змагу зрабіць так жа добра", - разгублена прамармытаў ён, і Кейсі здалося, што ён кажа гэта ёй, дзяўчыне на фотаздымкі.
  
  Яе погляд слізгануў міма Данросса да партрэта Дзірка Струана, і яна зноў убачыла дзіўнае падабенства. Ва ўсіх дзесяці вялікіх партрэтах — дзевяці мужчын і дзяўчыне – назіралася моцнае сямейнае падабенства, якія віселі на сценах сярод пейзажаў ўсіх памераў Ганконга, Шанхая і Тяньсиня, а таксама мноства марскіх пейзажаў элегантных караблёў Struan clipper і некаторых іх гандлёвых прадстаўнікоў. Пад партрэтам кожнага тайпэна была невялікая латуневая таблічка з яго імем і гадамі яго жыцця: "Дырк Данросс, 4-й тайпэн, 1852-1894, знік у моры ў Індыйскім акіяне са ўсёй камандай у аблоках заходу". ... "Сэр Лохлин Струан, 3-й Тайпэн, 1841-1915" ... "Аластер Струан, 9-й тайпэн, 1900" ... "Дырк Струан, 1798-1841" ... "Рос Лячы Струан, 7-й тайпэн, 1887-1915, капітан Каралеўскага шатландскага палка, забіты ў баі пры Ипре"...
  
  "Так шмат гісторыі", - сказала яна, вырашыўшы, што прыйшоў час парушыць ход яго думак.
  
  "Так. Так, гэта так", - сказаў ён, гледзячы на яе цяпер.
  
  "Ты 10-й тайпэн?"
  
  "Так".
  
  - Вы ўжо напісалі свой партрэт?
  
  "Няма".
  
  "Табе прыйдзецца гэта зрабіць, ці не так?"
  
  "Так, так, у свой час. Спяшацца няма куды".
  
  - Як ты стаў тайпэном, Ян?
  
  "Цябе павінен выбраць папярэдні. Гэта яго рашэнне".
  
  - Ты ўжо абраў, хто рушыць услед за табой?
  
  "Няма", - сказаў ён, але Кейсі падумала, што так. Чаму ён павінен быў распавесці мне, спытала яна сябе. І чаму ты задаеш яму так шмат пытанняў?
  
  Яна адвярнулася ад яго. Яе ўвагу прыцягнуў невялікі партрэт. "Хто гэта?" - занепакоена спытала яна. Мужчына быў выродлівы, гарбаты карлік, яго вочы былі цікаўнымі, а ўсмешка сарданічнай. - Ён таксама быў тайпэном?
  
  - Няма. Гэта Страйд Арлоў, ён быў галоўным капітанам "Дзірка". Пасля таго, як "тайпэн" загінуў падчас вялікага тайфуну і ўладу захапіў Кулум, Страйд Арлоў стаў капітанам нашага флоту кліпераў. Легенда абвяшчае, што ён быў вялікім мараком."
  
  Пасля паўзы яна сказала: "Выбачайце, але ёсць у ім што-нешта такое, ад чаго ў мяне мурашкі па скуры". За поясам Арлова былі пісталеты, а на заднім плане - кліпер. "Гэта жахлівае твар", - сказала яна.
  
  "Ён вырабляў такі эфект на ўсіх - акрамя тайпэна і Ведзьмы Струан - нават Кулум, як меркавалася, ненавідзеў яго". Данросс павярнуўся і изучающе паглядзеў на яе, і яна адчула яго прамацванне. Ад гэтага ёй стала цёпла і ў той жа час няўтульна.
  
  "Чаму ён ёй спадабаўся?" - спытала яна.
  
  "Гісторыя такая, што адразу пасля вялікага тайфуну, калі ўсё ў Ганконгу збіралі рэчы па кавалачках, уключаючы Кулума, Д'ябал Тайлер пачаў захопліваць Высакародны дом. Ён аддаваў загады, браў на сябе кіраванне, звяртаўся з Кулумом і Тесс як з дзецьмі ... Ён адправіў Тесс на борт свайго карабля "Белая ведзьма" і сказаў Кулуму быць на борце да заходу, інакш. Наколькі мог судзіць Тайлер, Высакародны дом цяпер называўся Брок-Струан, а ён быў тайпэном! Так ці інакш — ніхто не ведае, чаму і як Кулум набраўся смеласці — Божа мой, Кулуму тады было ўсяго дваццаць, а Тесс ледзь шаснаццаць — але Кулум загадаў Арлову падняцца на борт "Белай ведзьмы" і даставіць яго жонку на бераг. Арлоў адразу ж адправіўся адзін — Тайлер ў той час усё яшчэ быў на беразе. Арлоў прывёз яе назад і пакінуў пасля сябе аднаго мёртвага чалавека і яшчэ паўтузіна з пераламанымі галовамі або канечнасцямі ". Данросс глядзеў на яе, і яна пазнала тую ж напалову пакеплівую, напалову жорсткую, напалову д'ябальскую ўсмешку, што была на твары тайпэна. "З таго часу, Тесс — будучая ведзьма Струан - любіла яго, так кажуць. Арлоў добра служыў нашаму флоту, пакуль не знік. Ён быў выдатным чалавекам і вялікім мараком, нягледзячы на ўсё сваё пачварнасць.
  
  - Ён знік? Ён згубіўся ў моры?
  
  "Няма. Ведзьма Струан сказала, што аднойчы ён сышоў на бераг у Сінгапуры і не вярнуўся. Ён заўсёды пагражаў з'ехаць дадому ў Нарвегію. Так што, магчыма, ён паехаў дадому. Магчыма, яго зарэзалі. Хто ведае, Азія - месца гвалту, хоць ведзьма Струан клялася, што ні адзін мужчына не мог забіць Страйда Арлова і што гэта, павінна быць, была жанчына. Магчыма, Тайлер зладзіў яму засаду. Хто ведае?"
  
  Яе погляд няўмольна вярнуўся да Тайлера Брок. Яна была зачараваная тварам і значэннем нажа. "Чаму яна зрабіла гэта з выявай свайго бацькі?"
  
  - Калі-небудзь я раскажу табе, але не сёння ўвечары, за выключэннем таго, што яна ўбіла нож у сцяну крикетной бітай майго дзядулі і проклинала перад Богам і д'яблам любога, хто выцягне яе нож з сцяны. Ён усміхнуўся Кейсі, і зноў яна заўважыла ў ім незвычайную стомленасць і была рада, таму што яе ўласная стомленасць подкрадывалась да яе, і яна не хацела цяпер ўчыняць ніякіх памылак. Ён працягнуў руку. "Мы павінны абмеркаваць здзелку".
  
  "Няма", - спакойна адказала Кейсі, радуючыся пачатку. "Прабач, я павінна адмяніць сустрэчу".
  
  Яго ўсмешка выпарылася. - Што?
  
  "Так. Лайн сказаў мне, якіх зьменаў вы хочаце. Гэта здзелка на два гады — гэта павышае нашу стаўку, таму я не магу яе ўхваліць ".
  
  "Пра?"
  
  - Няма. - Працягнула яна тым жа роўным, але прыемным тонам. - Прабач, 20 мільёнаў - мой ліміт, так што табе прыйдзецца скончыць з Лайном. Ён чакае ў бары.
  
  Разуменне на імгненне прамільгнула на ягоным твары — і палёгку, падумала яна, — а затым ён зноў быў спакойны. - Цяпер? - ціха спытаў ён, назіраючы за ёй.
  
  "Так". Яна адчула, як хваля спякота прайшла па яе целе, яе шчокі пачалі гарэць, і яна падумала, прыкметна гэта.
  
  "Значыць, мы не можам паціснуць адзін аднаму рукі, ты і я. Гэта павінен быць Лайн Бартлетт?"
  
  З намаганнем яна адвяла погляд. - Тайпэн павінен мець справу з тайпэном.
  
  "Гэта асноўнае правіла нават у Амерыцы?" Яго голас быў мяккім.
  
  "Так".
  
  "Гэта твая ідэя ці яго?"
  
  "Хіба гэта мае значэнне?"
  
  "Вельмі моцна".
  
  "Калі я кажу, што гэта Лайна, ён губляе твар, а калі я кажу, што гэта маё, ён усё роўна губляе твар, хоць і па-іншаму".
  
  Данросс злёгку паківаў галавой і ўсміхнуўся. Цяпло гэтага жэсту ўзмацніла яе ўнутраны жар. Хоць яна вельмі добра валодала сабой, яна адчула, што адгукаецца на яго непадробную мужнасць.
  
  "Мы ўсе звязаныя асобай, ці не так, у той ці іншай ступені", - сказаў ён.
  
  Яна не адказала, проста адвяла погляд, каб даць сабе час. Яе вочы ўбачылі партрэт дзяўчыны. Як магла такая прыгожанькая дзяўчына стаць вядомай як Ведзьма, здзівілася яна. Павінна быць, агідна старэць тварам і целам, калі ты маладая сэрцам і ўсё яшчэ моцная і непахісная — так несправядліва ў адносінах да жанчыны. Ці Буду я аднойчы вядомая як Ведзьма Чолок? Або "гэтая старая лесбіянка Чолок", калі я ўсё яшчэ адна, незамужняя, у свеце бізнесу, у свеце мужчын, усё яшчэ працую дзеля таго ж, дзеля чаго працуюць яны — ідэнтычнасці, улады і грошай, — і мяне ненавідзяць за тое, што я так жа добра ці нават лепш, чым яны ў гэтым? Мне ўсё роўна, толькі б мы выйгралі, Лайн і я. Так што гуляй тую ролю, якую ты выбрала сёння вечарам, сказала яна сабе, і падзякавалі за францужанку яе савет. "Памятай, дзіця, - вдалбливал ў яе бацька, - памятай, што савет, добры савет, прыходзіць з нечаканых месцаў у нечаканае час". "Так, - радасна падумала Кейсі, - калі б не напамін Сюзаны аб тым, як лэдзі павінна весці сябе ў свеце мужчын, Ен, магчыма, я б не дала табе гэтую формулу выратавання асобы". Але не памыліся, Іэн Струан Данросс. Гэта мая здзелка, і ў ёй я тайпэн з Par-Con .
  
  Кейсі адчула непрыемны жар, калі праз яе прайшоў яшчэ адзін ток. Ніколі раней яна не агучвала самой сабе сваё рэальнае становішча ў Par-Con. Так, падумала яна, вельмі задаволеная, вось хто я такая.
  
  Яна крытычна паглядзела на дзяўчыну на партрэце і цяпер зразумела, наколькі памылялася раней і які асаблівай была гэтая дзяўчына. Хіба яна не была тайпэном ў зародку ўжо тады?
  
  - Вы вельмі шчодрыя, - сказаў Данросс, перарываючы яе разважанні.
  
  "Няма", - адразу ж адказала яна, падрыхтаваўшыся, і азірнулася на яго, думаючы: "Калі хочаш ведаць праўду, тайбань, я зусім не велікадушнай. Я проста вяду сябе сціпла, міла і нежничаю, таму што так ты адчуваеш сябе як дома. Але яна нічога гэтага яму не сказала, толькі апусціла вочы і прамармытала з належнай мяккасцю: "Гэта ты такі шчодры".
  
  Ён узяў яе за руку, схіліўся над ёю і пацалаваў са старамоднай галантнасцю.
  
  Яна была здзіўленая і паспрабавала схаваць гэта. Ніхто ніколі раней так з ёй не рабіў. Нягледзячы на сваю рашучасць, яна была кранутая.
  
  "Ах, Чирануш, - сказаў ён з прытворнай сур'ёзнасцю, - у любы час, калі табе спатрэбіцца абаронца, прыйшлі за мной". Затым ён раптам крыва ўсміхнуўся. "Я, верагодна, зраблю з гэтага балота, але не бяры ў галаву".
  
  Яна засмяялася, цяпер усё напружанне спала, ён ёй вельмі спадабаўся. "Ты заключыў здзелку".
  
  Ён нядбайна абняў яе за талію і мякка падштурхнуў да лесвіцы. Дакрананне да яго было прыемным — занадта прыемным, падумала яна. Гэты чалавек не дзіця. Будзь асцярожная.
  
  17
  
  11:58 ВЕЧАРА. :
  
  "Ролс-ройс" Піліпа Чена з віскам затармазіў на пад'язной дарожцы да яго дома. Ён выбраўся з задняга сядзення, счырванелы ад лютасьці, Дыяна нервова цягнулася на буксіры. Ноч была цёмнай, далёка ўнізе гарэлі агні горада, караблёў і вышынных будынкаў. "Зачыні вароты на завалу, потым і ты заходзь", - раўнуў ён свайго не менш нервничающему шафёру, затым паспяшаўся да ўваходных дзвярэй.
  
  - Паспяшайся, Дыяна, - сказаў ён, раздражнёна устаўляючы ключ у замак.
  
  - Філіп, што, чорт вазьмі, з табой адбываецца? Чаму ты не можаш мне сказаць? Чц...
  
  "Заткніся!" - крыкнуў ён, яго цярпенне лопнула, і яна рэзка спынілася, узрушаная. "Проста затыкніся і рабі, што табе кажуць!" Ён рыўком расчыніў уваходныя дзверы. - Паклічце сюды слуг! - крыкнуў я.
  
  "Але Фі—"
  
  "Ах, сонца! Ах, Так!"
  
  Дзве ўскудлачаныя, сонныя амы паспешліва з'явіліся з кухні і ўтаропіліся на яго, узрушаныя яго неподобающей лютасцю. - Так, бацька? Так, маці? яны хорам прамовілі на кантонская дыялекце. - Што, у імя ўсіх багоў, ха...
  
  "Прытрымаеце мовы!" Філіп Чэн зароў, яго шыя пачырванела, а твар пачырванеў яшчэ больш. "Ідзіце ў той пакой і заставайцеся там, пакуль я не загадаю вам усім выйсці!" Ён расчыніў дзверы. Гэта была іх сталовая, і вокны выходзілі на дарогу на поўнач. "Усе вы заставайцеся там, пакуль я не загадаю вам выходзіць, і калі хто-небудзь з вас пошевелится ці выгляне ў вокны да таго, як я вярнуся, я ... я загадаю некалькім сябрам надзець на вас гіры і проста вас усіх у гавань!"
  
  Дзве амы пачалі галасіць, але ўсё паспешліва падпарадкаваліся яму, і ён зачыніў дзверы.
  
  "Спыніце, вы абодва!" Дыяна Чэн завішчала на аму, затым працягнула руку і рэзка ўшчыкнула адну з іх за шчаку. Гэта спыніла галашэнне старой, і яна ахнула, закаціўшы вочы: "Што на ўсіх знайшло? Што на бацьку знайшло? О - О - О, яго гнеў перайшоў на яву ... О-О-О...
  
  "Заткніся, ах Так!" Дыяна обмахивалась веерам, кіпячы, па-за сябе ад лютасці. Што, у імя ўсіх багоў, на яго найшло? Хіба ён не давярае мне — мне, сваёй адзінай сапраўднай жонцы і каханне ўсёй яго жыцця? За ўсю сваю жыццё ... І вось так збегчы з вечарынкі ў тайпэна, калі ўсё ішло так выдатна — мы толькі і казалі аб Ганконгу, і ўсе захапляліся маім дарагім Кевінам, падлізваліся да яго перад ім, цяпер, несумненна, новым спадчыннікам Дома Ченов, паколькі ўсе згодныя, што Джон Чэн, напэўна, памер бы ад шоку, калі б яму адрэзалі вуха. Любы б так зрабіў! Я, вядома, зрабіў бы.
  
  Яна здрыганулася, адчуўшы, што ёй зноў перарэзалі вуха і выкралі, як у яе сённяшнім сне, калі яна прачнулася ў халодным поце.
  
  - Иииии, - прамармытала яна, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся. - Ён што, з розуму сышоў?
  
  - Так, мама, - упэўнена сказаў яе шафёр, - я думаю, што так і ёсць. Гэта вынік выкрадання. Я ніколі не бачыў бацьку такім за ўсю сваю жыццё, так...
  
  "Хто цябе пытаўся?" Дыяна віскнула. "У любым выпадку, гэта ты ва ўсім вінаватая! Калі б ты прывёз майго беднага Джона дадому, а не пакінуў яго на разарванне сладкоречивым шлюхам, гэтага б ніколі не адбылося!
  
  І зноў дзве амы пачалі хныкаць ад яе лютасьці, і яна на імгненне звярнула на іх свой гнеў, дадаўшы: "А што тычыцца вас дваіх, то, пакуль я думаю пра гэта, якасці абслугоўвання ў гэтым доме дастаткова, каб у каго заўгодна звяло кішкі. Ты пытаўся ў мяне, ці трэба мне лекі або аспірын? Ці чай? Або халоднае ручнік?"
  
  "Мама, - супакойвае сказала адна з іх, з надзеяй паказваючы на лакаваны буфет, - я не ўмею гатаваць чай, але ці не хочаш трохі брэндзі?"
  
  - Што? Ах, вельмі добра. Так, так, Ах, Так."
  
  Старая адразу ж кінулася да буфета, адчыніла яго, дастала трохі каньяку, які, як яна ведала, любіла яе гаспадыня, наліла ў чарку. "Бедная мама, калі бацька ў такой лютасьці! Жудасна! Што на яго знайшло, і чаму ён не хоча, каб мы глядзелі ў акно?"
  
  "Таму што ён не хоча, каб вы, разбойнікі черепашьего гною, бачылі, як ён выкопвае свой сакрэтны сейф ў садзе", - падумала Дыяна. Ці нават я. Яна змрочна ўсміхнулася пра сябе, пацягваючы выдатны лікёр, спакайнеючы ад свядомасці таго, што ведае, дзе закапаны жалезны скрыню. Было толькі правільна, што яна абараніла яго, таемна назіраючы, як ён закопвае яго, на выпадак, калі, не дай Бог, багі забяруць яго з гэтай зямлі перш, чым ён зможа сказаць ёй, дзе знаходзіцца схованка. Яе абавязкам было парушыць сваё абяцанне не сачыць за ім у тую ноч падчас японскай акупацыі, калі ён мудра сабраў усе іх каштоўнасці і схаваў іх.
  
  Яна не ведала, што цяпер знаходзіцца ў скрыначцы. Ёй было ўсё роўна. Яе адкрывалі і закрывалі шмат разоў, і ўсё гэта ў таямніцы, наколькі ён мог судзіць. Ёй было ўсё роўна, пакуль яна ведала, дзе знаходзіцца яе муж, дзе знаходзяцца ўсе яго рознага роду дэпазітныя ячэйкі, ключы ад іх, на ўсялякі выпадак.
  
  У рэшце рэшт, упэўнена сказала яна сабе, калі ён памрэ, без мяне Дом Чена абрынецца. "Перастань хныкаць, А Сан!" Яна ўстала і задернула доўгія шторы. Звонку была цёмная ноч, і яна нічога не магла разглядзець у садзе, толькі пад'язную дарожку, высокія жалезныя вароты і дарогу за імі.
  
  - Яшчэ выпіць, мама? - спытала старая ама.
  
  "Дзякуй табе, маленькі масляністы раток", - пяшчотна адказала яна, цяпло спіртнога уняло яе гнеў. "А потым ты можаш мне памасіраваць шыю. У мяне баліць галава. Вы двое, сядзьце, прытрымаеце мовы і не прамаўляеце ні гуку, пакуль не вернецца бацька!
  
  Філіп Чэн спяшаўся па садовай дарожцы з ліхтарыкам у адной руцэ і лапатай у іншы. Дарожка вілася ўніз праз дагледжаныя сады, якія пераходзілі ў гай дрэў і хмызнякоў. Ён на імгненне спыніўся, зарыентаваўся, затым знайшоў месца, якое шукаў. Ён завагаўся і азірнуўся, хоць ведаў, што цяпер яго добра хаваў дом. Пераканаўшыся, што за ім ніхто не сочыць, ён уключыў ліхтарык. Круг святла прайшоўся па падлескам і спыніўся ля падножжа дрэва. Месца аказалася некранутым. Ён асцярожна адсунуў у бок натуральную мульчу. Калі ён убачыў, што зямля ўнізе была патрывожыць, ён непрыстойна вылаяўся. "О, свіння ... мой уласны сын!" З цяжкасцю сабраўшыся з сіламі, ён пачаў капаць. Зямля была мяккай.
  
  З таго часу, як ён сышоў з вечарынкі, ён спрабаваў дакладна ўспомніць, калі ў апошні раз даставаў скрынку. Цяпер ён быў упэўнены, што гэта было вясной, калі яму спатрэбіліся дакументы на шэраг трушчобных дамоў у Ванчае, якія ён прадаў Дональду Макбрайду за пятидесятикратную кошт для адной з сваіх грандыёзных новабудоўляў.
  
  "Дзе ж тады быў Джон?" прамармытаў ён. "Ён быў у доме?"
  
  Капаючы, ён спрабаваў успомніць, але не мог. Ён ведаў, што ніколі б не адкапаў скрынку, калі гэта было небяспечна ці калі ў доме былі незнаёмцы, і што ён заўсёды быў бы абачлівы. Але Джон? Ніколі б я не падумаў ... Джон, павінна быць, з якім-то чынам сачыў за мной.
  
  Рыдлёўка стукнулася аб метал. Ён асцярожна счистил зямлю, зняў ахоўную тканіна з скрынкі і цяжкага замка і адкрыў яе. Завесы вечка былі добра змазаныя. Дрыготкімі пальцамі ён паднёс ліхтарык да адкрытай скрынцы. Усе яго паперы, акты і прыватныя балансавыя справаздачы, здавалася, былі ў парадку і некранутыя, але ён ведаў, што ўсе яны, павінна быць, былі вынятыя і прачытаныя - скапіяваныя або вывучаны на памяць. Некаторая інфармацыя, якая захоўваецца ў банкаўскай вочку яго сына, магла паступіць толькі адсюль.
  
  Усе скрыначкі з каштоўнасцямі, вялікія і маленькія, былі на месцы. Нерваваўся, ён пацягнуўся да той, якую шукаў, і адкрыў яе. Палоўка манеты знікла, як і дакумент, які тлумачыць, што гэта за манета.
  
  Слёзы лютасьці пацяклі па яго шчоках. Ён адчуў, як калоціцца яго сэрца, адчуў пах вільготнай зямлі і зразумеў, што, калі б яго сын быў там, ён бы з радасцю задушыў яго ўласнымі рукамі.
  
  "О, сын мой, сын мой... Усе багі праклінаюць цябе, адпраўляйся ў пекла!"
  
  У яго падкошваліся калені. Хістаючыся, ён сеў на камень і паспрабаваў сабрацца з думкамі. Ён чуў, як яго бацька перад смерцю перасцерагаў яго: "Ніколі не губляй манету, сын мой — гэта наш ключ да канчатковага выжывання і ўлады над Высакародным Домам".
  
  Гэта было ў 1937 годзе, і тады ён упершыню даведаўся самыя патаемныя сакрэты Дома Чэн: што той, хто стаў компрадором, стаў высокапастаўленым лідэрам у Ганконгу Хунг Мун — вялікага тайнага грамадства трыяды Кітая, якое пры Сунь Ятсене ператварылася ў 14К, першапачаткова створанае, каб узначаліць паўстанне Кітая супраць ненавісных маньчжурскі кіраўнікоў; што компрадор быў галоўным, законным сувязным звяном паміж кітайскай іерархіяй на востраве і спадчыннікамі 14К на мацерыку; што з-за Чэн-Цзінь цзе Арнан , вядомы як Джын-куа, легендарны галоўны купец ко-хунга, які валодаў імператарскай манаполіяй на ўсю знешнюю гандаль, Дом Чэнь быў пастаянна звязаны з Высакародным домам ўласнасцю і крывёю.
  
  "Слухай уважліва, сын мой", - прашаптаў памірае. "Тайбэн, прадзед Дзірка Струана, быў тварэннем Цзінь-куа, як і Высакародны дом. Джын-куа выгадаваў яго, сфармаваў разам з Дыркам Струаном. У тайпэна было дзве наложніцы. Першай была Кай-сун, адна з дачок Цзінь-куа ад пятай жонкі. Іх сынам быў Гордан Чэн, мой бацька, твой дзед. Другі наложніцай тайпэна была Чунг Джын Мэй-мэй, яго шасцігадовая палюбоўніца, на якой ён таемна ажаніўся незадоўга да моцнага тайфуну, які забіў іх абодвух. Тады ёй было дваццаць тры, і яна была бліскучай, любімая ўнучка Цзінь-куа, прададзеная тайпэну, калі ёй было сямнаццаць, каб навучыць яго цывілізаваных звычаяў так, каб ён не ведаў, што яго вучаць. Ад іх адбыліся Дункан і Кейт, якія ўзялі прозвішча Т ' Чунг і выхоўваліся ў доме майго бацькі. Бацька выдаў Кейт замуж за шанхайскага гандляра фарфорам па імя Пітэр Гаваллан — Эндру Гаваллан таксама даводзіцца яму стрыечным братам, хоць ён пра гэта і не ведае. ... Так шмат гісторый, якія трэба расказаць, а цяпер так мала часу, каб распавесці іх. Усё роўна, усе генеалагічныя дрэва ў сейфе. Іх так шмат. Мы ўсе сваякі, Ву, Кван, Сун, Кау, Квок, Нг — усе старыя сям'і. Выкарыстоўвай свае веды асцярожна. Вось ключ ад сейфа.
  
  - Яшчэ адзін сакрэт, Філіп, сын мой. Наша лінія ідзе ад другой жонкі майго бацькі. Бацька ажаніўся на ёй, калі яму было пяцьдзесят тры, а ёй шаснаццаць. Яна была дачкой Джона Юаня, пазашлюбнага сына вялікага амерыканскага трэйдара Джэфа Купера, і еўразійскай лэдзі Изобель Яу. Изобель Яу была вельмі сакрэтнай дачкой евразийца Робба Струана, зводнага брата тайпэна і сузаснавальніка Высакароднага дома, так што ў нас цячэ кроў Струанов з абодвух бакоў. Аластер Струан — стрыечны брат, Колін Данросс - стрыечны брат, а Макструаны - не; іх гісторыя запісаная ў дзённіках дзядулі. Сын мой, ангельскія і шатландскія варвары прыйшлі ў Кітай і ніколі не жаніліся на тых, каго любілі і часцей за ўсё кідалі, калі вярталіся на шэры востраў туману, дажджу і пахмурнасці. Божа мой, як я ненавіджу ангельскую надвор'е і ненавіджу мінулае!
  
  "Так, Філіп, мы еўразійцы, не належым ні да той, ні да іншай баку. Я ніколі не мог з гэтым змірыцца. Гэта наша праклён і наш крыж, але кожны з нас павінен зрабіць гэта дабраславеньнем. Я перадаю наш Дом табе, багатаму і моцнаму, як таго жадаў Цзінь-куа - зрабі так са сваім сынам і пераканайся, што ён паступіць гэтак жа са сваім. Джын-куа ў пэўным сэнсе спарадзіў нас, даў нам багацце, таемныя веды, пераемнасць і ўлада — і ён даў нам адну з манет. Вось, Філіп, шануй аб манеце."
  
  Каліграфічны почырк старажытнага скрутка быў вытанчаным: "У гэты восьмы дзень шостага месяца 1841 года варварскім графам,
  
  Я, Чэн-Цзінь цзе Арн з Кантона, галоўны гандляр ко-хонга, сёння пазычыў Зялёнавокае Д'яблу, тайпэну з Высакароднага Дома, галоўнаму піраты ўсіх замежных д'яблаў, якія абвясцілі вайну Нябеснаму Царству і скралі наш востраў Ганконг, сорак лакаў срэбра ... мільён фунтаў стэрлінгаў у іх валюце ... і з дапамогай гэтых зліткаў выратаваў яго ад таго, каб яго праглынуў Аднавокі, яго закляты вораг і супернік. Наўзамен тайбань дае нам асаблівыя гандлёвыя перавагі на наступныя дваццаць гадоў, абяцае, што адзін з Дома Ченей назаўжды застанецца компрадором Высакароднага Дома, і клянецца, што ён або яго нашчадкі выканаюць усе даўгі і вернуць доўг у выглядзе манет. Іх чатыры. Манеты разломаны на палоўкі. Я даў тайпэну чатыры палоўкі. Кожны раз, калі яму або наступнага тайбаню падаюць адну з іншых паловак, ён клянецца, што любая просьба будзе аказана ... у рамках іх закона, або нашага, або па-за яго.
  
  "Адну манету я пакідаю сабе; адну я аддаю ваеначальніку Ву Fang Чою, майму стрыечнаму брату; адна будзе перададзена майму ўнуку Гордану Чену; а апошняга атрымальніка я трымаю ў сакрэце. Памятаеце, той, хто прачытае гэта ў будучыні, не выкарыстоўвайце манету легкадумна, бо тайбань Высакароднага Дома павінен дараваць што заўгодна — але толькі адзін раз. І памятай, што, хоць сам Зялёнавокі Д'ябал стрымае сваё абяцанне, як і яго нашчадкі, ён па-ранейшаму шалёны сабака-варвар, хітры, як брудны маньчжур, дзякуючы нашаму навучання, і заўсёды небяспечны, як гняздо гадзюк.
  
  Філіп Чэн міжволі здрыгануўся, успомніўшы жорсткасць, якая заўсёды была гатовая падарвацца ў Иэне Данроссе. "Так, ён нашчадак Зеленоглазого Д'ябла", - падумаў ён. Так, ён і яго бацька.
  
  Пракляты Джон! Што на яго найшло? Якую дьявольщину ён задумаў з Лайном Бартлеттом? У Бартлетта цяпер манета? Або яна ўсё яшчэ ў Джона з сабой, і цяпер, магчыма, яна ў выкрадальнікаў.
  
  Пакуль яго стомлены мозг перабіраў магчымасці, яго пальцы правяралі шкатулкі з каштоўнымі камянямі, адну за іншы. Нічога не прапала. Вялікую шкатулку ён пакінуў напрыканцы. У яго перахапіла горла, калі ён адкрыў яго, але каралі ўсё яшчэ было на месцы. У яго вырваўся ўздых палёгкі. Прыгажосць ізумрудаў ў святле ліхтарыка даставіла яму велізарнае задавальненне і трохі зняла трывогу. Як па-дурному было з боку ведзьмы Струан загадаць спаліць іх разам са сваім целам. Якім напышлівым, жахлівым, бязбожным марнатраўствам гэта было б! Як мудра з боку бацькі перахапіць труну перад агнём і прыбраць яго.
  
  Ён неахвотна прыбраў каралі і пачаў зачыняць сейф. Што рабіць з манетай? Я амаль выкарыстаў яе ў той раз, калі тайпэн забраў нашы банкаўскія запасы - і большую частку нашай улады. ТАК. Але я вырашыў даць яму час праявіць сябе, і вось ужо трэці год, а нічога яшчэ не даказана, і хоць здзелка з Амерыкай здаецца грандыёзнай, яна яшчэ не падпісаная. А цяпер манеты няма.
  
  Ён гучна застагнаў, ашалеўшы, яго спіна балела так жа, як і галава. Унізе быў увесь горад, караблі, прышвартаваныя ў Глессингс-Пойнт, і іншыя караблі на дарогах. Коулун быў не менш пышны, і ён мог бачыць, як рэактыўны лайнер узлятае з Кай Так, яшчэ адзін разгортваецца, каб здзейсніць пасадку, яшчэ адзін скуголіць высока над галавой, яго агні міргаюць.
  
  Што рабіць? Стомлена спытаў ён сябе. Манета ў Бартлетта? Ці ў Джона? Ці ў пярэваратняў?
  
  Ў чужых руках гэта можа знішчыць нас усіх заўвага 44 .
  
  АЎТОРАК
  
  18
  
  12:36 РАНІЦЫ. :
  
  - Вядома, Данросс мог сапсаваць мне тормазы, Джэйсан, - сказаў Горнт.
  
  "Ды ладна табе, дзеля Бога! Лезці пад тваю машыну падчас вечарынкі, калі вакол дзвесце гасцей? лан не настолькі дурны."
  
  Яны былі ў пентхаусе Джэйсана Пламма над Хэпі-Вэлі, паўночны паветра быў прыемны, хоць вільготнасць зноў павысілася. Пламм ўстаў, выкінуў недакурак цыгары, узяў новую і закурыў. Уладальнік "тайпэн оф Эйсиен Проперціз", трэцяга па велічыні ганконга, быў вышэй Горнта, яму было пад пяцьдзесят, высокі, хударлявы і элегантны, у смокінгу з чырвонага аксаміту. - Нават Ен чортаў Данросс не такі ўжо чортаў ёлупень.
  
  - Ты памыляешся. Нягледзячы на ўсю яго шатландскую хітрасць, ён схільны да раптоўным дзеянняў, ненаўмыснага дзеянням, у гэтым яго недахоп. Я думаю, у яго атрымалася.
  
  Пламм задуменна переплел пальцы хаткай. - Што сказалі ў паліцыі?
  
  "Усё, што я ім сказаў, гэта тое, што ў мяне адмовілі тармазы. Не было неабходнасці прыцягваць гэтых цікаўных педэрастаў, па меншай меры, пакуль. Але, дзеля Бога, тормазы Rolls самі па сабе не выходзяць з ладу. Добра, усё роўна. Заўтра я паклапачуся аб тым, каб Тым Никклин даў мне адказ, абсалютны адказ, калі такі існуе. Тады ў паліцыі будзе дастаткова часу.
  
  "Я згодны". Пламм тонка ўсміхнуўся. "Нам не патрэбна паліцыя, каб сціраць наша разнастайнае пасцельная бялізна, якім бы пацешным яно ні было, не так ці што?"
  
  - Няма. - Абодва мужчыны засмяяліся.
  
  "Табе вельмі пашанцавала. На вяршыні няма дарогі, на якой можна страціць тормазы. Павінна быць, гэта было вельмі непрыемна ".
  
  "На імгненне гэта было так, Джэйсан, але потым усё прайшло, як толькі я адышоў ад першапачатковага шоку". Горнт падхарашыў праўду і сербануў віскі з содавай. Яны вытанчана павячэралі на тэрасе з выглядам на Хэпі-Вэлі, іпадром, горад і мора за яго межамі, толькі ўдваіх — жонка Пламма была ў адпачынку ў Англіі, а іх дзеці выраслі і больш не жылі ў Ганконгу. Цяпер яны сядзелі з цыгарамі ў вялікіх мяккіх крэслах у застаўленай кнігамі кабінеце Пламма, раскошнай, хоць і стрыманай, пакоі, выкананай з бездакорным густам, як і астатняя частка десятикомнатного пентхауса. "Тым Никклин высветліць, ці быў узламаны мой аўтамабіль, калі хто-небудзь зможа", - сказаў ён канчаткова.
  
  "Так". Пламм сербануў шклянку вады Perrier са лёдам. "Ты збіраешся зноў заводзіць маладога Никклина з-за Макао?"
  
  - Я? Ты, павінна быць, жартуеш!
  
  "Няма. На самай справе гэта не так", - сказаў Пламм са сваім зьдзеклівым, добра выхаваным смехам. - Хіба тры гады таму ў Данросса не выбухнуў рухавік падчас гонкі, і ён, чорт вазьмі, ледзь не пакончыў з сабой?
  
  "Гоначныя машыны заўсёды ідуць не так".
  
  "Так, так, яны часта гэта робяць, хоць апазіцыя не заўсёды дапамагае ім". Пламм ўсміхнуўся.
  
  Горнт стрымаў усмешку, але ўнутры ён не ўсміхаўся. "Што гэта значыць?"
  
  - Нічога, дарагі хлопчык. Проста чуткі. Мужчына старэй нахіліўся і наліў Горнту яшчэ віскі, затым скарыстаўся сіфонам з содавай. - Ходзяць чуткі, што нейкі кітайскі механік за невялікую плату пусціў... пусціў, як мы кажам, у ход маленькі гаечны ключ.
  
  "Я сумняваюся, што гэта было б праўдай".
  
  "Сумняваюся, што гэта можна даказаць. Так ці інакш. Гэта агідна, але некаторыя людзі гатовыя на ўсё за зусім невялікую суму грошай ".
  
  "Так. На шчасце, мы працуем на рынку з вялікімі грашыма".
  
  - Вось і ўся мая кропка гледжання, дарагі хлопчык. Такім чынам. Пламм строс попел з цыгары. - У чым заключаецца план?
  
  "Усё вельмі проста: пры ўмове, што Яна на самай справе не падпіша здзелку са Struan "s у бліжэйшыя дзесяць дзён, мы зможам ощипать Noble House, як дохлых качку".
  
  "Многія людзі думалі так раней, а "Струанс" па-ранейшаму застаецца Высакародным домам".
  
  "Так. Але ў дадзены момант яны ўразлівыя".
  
  "Якім чынам?"
  
  - Накладныя на дастаўку "Тода" і ўнёсак "Орлін".
  
  - Няпраўда. Заслугі Струана цудоўна — о, яны нацягнутыя, але не больш, чым у каго-небудзь іншага. Яны проста павялічаць сваю крэдытную лінію - або Ен пяройдзе да Рычарду Кван—ці да Блаксу ".
  
  - Скажы, што блэк не дапамогуць — яны не дапамогуць — і скажы, што Рычард Кванг нейтралізаваны. Застаецца толькі "Вікторыя".
  
  "Тады Данросс папросіць у банка больш крэдыту, і нам прыйдзецца даць яго яму. Пол Хавергилл паставіць гэта на галасаванне праўлення. Мы ўсе ведаем, што не можам перасягнуць блок Струанз, таму мы пагодзімся з гэтым і захаваем твар, робячы выгляд, што мы, як звычайна, вельмі рады зрабіць паслугу ".
  
  - Ды. Але на гэты раз я рады паведаміць, што Рычард Кванг прагаласуе супраць "Струанс". Гэта звяжа праўленне, запыт крэдыту будзе адкладзены — ён не зможа зрабіць свае плацяжы, так што Данросс згалее ".
  
  "Дзеля бога, Рычарда Кванга нават няма ў савеце дырэктараў! Ты што, з розуму сышоў?"
  
  Горнт пыхнул цыгарай. - Не, вы забыліся мой план на гульню. Той, што называецца "Спаборніцтва". Ён быў распачаты пару дзён таму.
  
  "Супраць Рычарда?"
  
  "Так".
  
  - Бедны даўніна Рычард!
  
  "Так. Ён будзе нашым вырашальным голасам. І Данросс ніколі не будзе чакаць нападу адтуль".
  
  Пламм ўтаропіўся на яго. - Рычард і Данросс - вялікія сябры.
  
  "Але Рычард у бядзе. Пачалася пагоня за Хо-Пакам. Ён зробіць усё, каб выратаваць сябе".
  
  "Зразумела. Колькі акцый "Хо-Пак" вы прадалі без пакрыцця?"
  
  "Шмат".
  
  "Вы ўпэўненыя, што ў Рычарда няма рэсурсаў, каб прадухіліць уцёкі, што ён не можа прыцягнуць дадатковыя сродкі?"
  
  - Калі ён гэта зробіць, мы заўсёды можам зрабіць аборт, ты і я.
  
  "Так, так, мы можам". Джэйсан Пламм назіраў за спіраллю дыму ад сваёй цыгары. "Але толькі таму, што Данросс не аплаціць гэтыя плацяжы, гэта не значыць, што з ім скончана".
  
  "Я згодны. Але пасля "катастрофы" Хо-Пака навіны аб дэфолце Struan's прывядуць да рэзкага падзення яго акцый. Рынак будзе вельмі нервавацца, з'явяцца ўсе прыкметы які насоўваецца краху, які мы час подпитываем кароткімі продажамі. У бліжэйшыя пару тыдняў пасяджэнне праўлення не запланавана, калі толькі Падлогу Хавергилл не пакліча спецыяльнае пасяджэнне. І ён гэтага не зробіць. Чаму ён павінен? Ён хоча вярнуць сваю долю акцый больш за ўсё на свеце. Так што ўсё будзе ўладжана загадзя. Ён ўсталюе асноўныя правілы выратавання Рычарда Кванга, і галасаванне па рашэнні Падлогі будзе адным з іх. Таму праўленне дазваляе Иэну павазіцца некалькі дзён, затым прапануе падоўжыць крэдыт і аднавіць давер — у абмен на долю Струана ў банкаўскіх акцыях — яны ў любым выпадку закладзены пад крэдыт ".
  
  - Данросс ніколі не пагодзіцца - ні ён, ні Філіп Чэн, ні Цу-янь.
  
  "Альбо так, альбо "Струанс" згалее - пры ўмове, што вы будзеце трымацца моцна і ў вас будзе кантроль над галасаваньнем. Як толькі банк забярэ ў яго пакет акцый ... Калі вы будзеце кантраляваць свой праўленне і, такім чынам, банк Вікторыя, тады яму канец ".
  
  "Так. Але дапусцім, што ён атрымае новую крэдытную лінію?"
  
  - Тады ён усяго толькі моцна пакалечаны, магчыма, надоўга аслаблены, Джэйсан, але ў любым выпадку мы даможамся поспеху. Уся справа ў часе, ты ж ведаеш.
  
  - А Бартлетт?
  
  "Бартлетт і Парконн мае. Ён ніколі не сыдзе з які тоне карабля Струана. Я паклапачуся пра гэта".
  
  Пасля паўзы Пламм сказаў: "Гэта магчыма. Так, гэта магчыма".
  
  "Значыць, ты ў справе?"
  
  - Як ты збіраешся пасля "Струанс" паглынуць "Пар-Кон"?
  
  "Я - не. Але мы маглі б — магчыма". Горнт затушыў цыгарэту. "Парконс" - гэта доўгатэрміновая праца і зусім іншы набор праблем. Першы "Струанз". Ну?"
  
  "Калі я атрымаю падраздзяленне нерухомасці Struan ў Ганконгу - 35 працэнтаў іх зямельных уладанняў у Тайландзе і Сінгапуры, і мы будзем плаціць пяцьдзесят на пяцьдзесят за іх аперацыю "Кай-Так"?"
  
  "Так, усё, акрамя "Кай-Так" — мне гэта трэба, каб закрыць усе "Азія Эйруэйз". Я ўпэўнены, ты зразумееш, даўніна. Але ў цябе ёсць месца ў савеце дырэктараў новай кампаніі, дзесяць адсоткаў акцый па намінале, месца ў "Струанз", вядома, і ва ўсіх іх даччыных кампаніях.
  
  "15 адсоткаў. І старшынстваваць у "Струанз" па чарзе з вамі?"
  
  "Згодны, але я першы". Горнт закурыў цыгарэту. Чаму б і не? ён напружана разважаў. Да гэтага часу ў наступным годзе "Струанс" будзе ліквідаваны, так што тваё старшынства будзе па-сапраўднаму акадэмічным, Джэйсан, даўніна. "Такім чынам, усё ўзгоднена? Калі хочаце, мы складзем сумесную дакладную запіску, па адным асобніку для кожнага з нас.
  
  Пламм паківаў галавой і ўсміхнуўся. "Памятка не патрэбна, выкінь гэтую думку з галавы! Вось. Ён працягнуў руку. "Я згодны!"
  
  Двое мужчын моцна паціснулі адзін аднаму рукі. "Далоў Высакародны дом!" Яны абодва засмяяліся, вельмі задаволеныя заключанай здзелкай. Набыццё зямельных уладанняў Струана зрабіла б Asian Properties найбуйнейшай зямельнай кампаніяй у Ганконгу. Горнт набыў бы амаль поўную манаполію на ўсе авіяперавозкі Ганконга, марскія перавозкі і факторынг - і дамінаванне ў Азіі.
  
  "Добра", - падумаў Горнт. Зараз аб чатырох пальцах Ву. "Калі вы выклічаце мне таксі, я пайду".
  
  - Вазьмі маю машыну, мой шафёр...
  
  - Дзякуй, але няма, я лепш вазьму таксі. Праўда, Джэйсан, усе роўна дзякуй.
  
  Таму Пламм патэлефанаваў кансьержу двадцатиэтажного жылога дома, якім валодала і кіравала яго кампанія "Азіяцкая нерухомасць". Чакаючы, яны паднялі тосты адзін за аднаго, за знішчэнне "Струанс" і за прыбытак, якую яны збіраліся атрымаць. У суседнім пакоі зазвінеў тэлефон.
  
  - Прабач, стары, я на хвілінку. Пламм ўвайшоў у дзверы і напалову прыкрыў яе за сабой. Гэта была яго асабістая спальня, якой ён часам карыстаўся, калі працаваў дапазна. Гэта была маленькая, вельмі чысценькая пакой, звукоизолированная, абстаўленая як карабельная каюта з убудаванай ложкам, дынамікамі hi-fi, з якіх даносілася музыка, невялікі аўтаномнай плітой і халадзільнікам. А з аднаго боку, знаходзіўся велізарны набор складанага караткахвалевага радиоприемного абсталявання для радыёаматараў, якое было нязменным хобі Джэйсана Пламма з дзяцінства.
  
  Ён падняў трубку. - Так? - спытаў я.
  
  - Містэра Лопсинга, калі ласка? - вымавіў жаночы голас.
  
  "Тут няма містэра Лоптинга", - нязмушана сказаў ён. "Выбачайце, вы памыліліся нумарам".
  
  "Я хачу пакінуць паведамленне".
  
  "Вы памыліліся нумарам. Паглядзіце ў сваёй тэлефоннай кнізе".
  
  "Тэрміновае паведамленне для Артура: Цэнтр радировал, што сустрэча пераносіцца на паслязаўтра. Чакайце тэрміновых інструкцый у 06:00". Лінія абарвалася. Зноў гудок.
  
  Пламм нахмурыўся і паклаў тэлефон назад на рычаг.
  
  Четырехпалый Ву стаяў ля борта сваёй джонкі разам з Пуном Добрага надвор'я, назіраючы, як Горнт садзіцца ў сампаны, які ён даслаў за ім.
  
  "Ён не моцна змяніўся за гэты час, ці не так?" Рассеяна сказаў Ву, яго прыжмураныя вочы блішчалі.
  
  "Для мяне ўсе замежныя д'яблы на адно твар, не бяры ў галаву. Колькі ім гадоў? Дзесяць?" Спытаў Пун, пачухваючы свае валасы.
  
  "Не, цяпер бліжэй да дванаццаці. Тады добрыя часы, хейя", - сказаў Ву. "Шмат прыбытку. Вельмі добра праслізнуць уверх па плыні ў бок Кантона, вышмыгнуўшы ад замежных д'яблаў і іх прыхвасняў, людзі старшыні Мао вітаюць нас. ТАК. Ва ўладзе нашы ўласныя людзі, а не які—небудзь замежны д'ябал або тоўсты чыноўнік, які хоча, каб да яго руцэ дакрануліся духмяным тлушчам. Тады ты магла б наведаць ўсю сваю сям'ю і сяброў без праблем, хейя? Не так, як цяпер, хейя?
  
  "Чырвоныя становяцца жорсткімі, вельмі разумнымі і вельмі моцныя — горш, чым "мандарыны".
  
  Ву павярнуўся, калі яго сёмы сын выйшаў на палубу. Цяпер малады чалавек быў апрануты ў акуратную белую кашулю, шэрыя штаны і добрыя чаравікі. "Будзь асцярожны", - адрывіста крыкнуў ён. - Ты ўпэўнены, што ведаеш, што рабіць?
  
  "Так, бацька".
  
  "Добра", - сказаў Чатыры Пальца, хаваючы сваю гонар. "Я не хачу ніякіх памылак".
  
  Ён назіраў, як той нязграбна накіраваўся да бязладна сколоченному трапе з дошак, соединявшему гэтую джонку са наступнай, а адтуль праз іншыя джонкі да імправізаванай прыстані ў васьмі лодках ад яго.
  
  "Сёмы Сын ўжо што-небудзь ведае?" Ціха спытаў Пун.
  
  "Няма, няма, пакуль няма", - кісла сказаў Ву. "Гэтыя нікчэмныя прыдуркі, якіх злавілі з маім зброяй! Без зброі ўся наша праца будзе марнай".
  
  - Добры вечар, містэр Горнт. Я Пол Чой, мой дзядзька Ву паслаў мяне паказаць вам дарогу, - сказаў малады чалавек на бездакорным англійскай, паўтараючы хлусня, якая цяпер была для яго амаль сапраўднай праўдай.
  
  Горнт спыніўся, уражаны, затым працягнуў падымацца па хісткай лесвіцы, яго марскія ногі былі лепш, чым у маладога чалавека. - Добры вечар, - сказаў ён. - Вы амерыканец? Ці вы проста хадзілі там у школу, містэр Чой?
  
  "І тое, і іншае". Пол Чой ўсміхнуўся. "Ты ведаеш, як гэта бывае. Сачы за галавой на канатах - яна па-чартоўску слізкая". Ён павярнуўся і накіраваўся назад. Яго сапраўднае імя было Фанг Ву Чой, і ён быў сёмым сынам свайго бацькі ад трэцяй жонкі, але, калі ён нарадзіўся, яго бацька Четырехпалый Ву папрасіў для яго ганконскай пасведчанне аб нараджэнні, што было незвычайным учынкам для насельніка лодкі, упісаў у пасведчанне аб нараджэнні дзявочае прозвішча яго маці, дадаў Падлогу і прымусіў аднаго з сваіх стрыечных братоў выдаць сябе за сапраўднага бацькі.
  
  "Паслухай, сын мой, - сказаў Четырехпалый Ву, як толькі Падлогу змог зразумець, - калі кажаш на хакло на борце майго карабля, ты можаш называць мяне Бацькам - але ніколі ў прысутнасці замежнага д'ябла, нават у Хакло. Увесь астатні час я "дзядзька", проста адзін з многіх дзядзькам. Разумееш?"
  
  - Ды. Але чаму, бацька? Я зрабіў што-то не так? Даруй, калі я пакрыўдзіў цябе.
  
  "У цябе няма. Ты добры хлопчык і шмат працуеш. Проста для сям'і лепш, каб у цябе было іншае імя ".
  
  "Але чаму, бацька?"
  
  "Калі прыйдзе час, табе скажуць". Затым, калі яму было дванаццаць, ён прайшоў навучанне і даказаў сваю каштоўнасць, бацька адправіў яго ў Штаты. - Цяпер табе трэба будзе вывучыць звычкі заморскага д'ябла. Вы павінны пачаць казаць як адзінае цэлае, спаць як адзінае цэлае, стаць адзіным вонкава, але ніколі не забываць, хто вы, хто ваш народ, або што ўсе замежныя д'яблы ніжэйшыя, наўрад ці людзі, і ўжо дакладна не блудливые цывілізаваныя істоты ".
  
  Пол Чой засмяяўся пра сябе. "Калі б толькі амерыканцы ведалі — ад тайпэна да мясоголового", — а брытанцы, іранцы, немцы, рускія, прадстаўнікі ўсіх рас і колераў скуры, калі б усе яны сапраўды ведалі, што пра іх думаюць нават самыя заўзятыя кулі, у іх бы кроў пайшла з горла", - сказаў ён сабе ў мільённы раз. Не тое каб усе расы Кітая пагарджалі замежнікаў, замежнікі проста не заслугоўваюць ніякай увагі. Вядома, мы няправыя, сказаў ён сабе. Замежнікі - людзі, а некаторыя па-свойму цывілізаванасці і нашмат апярэджваюць нас тэхнічна. Але мы лепш. . . .
  
  "Чаму ты ўсміхаешся?" Спытаў Горнт, ныраючы пад канаты, пазбягаючы смецця, якім былі абсыпаныя ўсе палубы.
  
  "О, я проста падумаў, наколькі вар'яцка жыццё. У гэты час у мінулым месяцы я займаўся серфінгам ў Малібу Калоніі, Каліфорнія. Божа, Абердзіна - гэта што-то іншае, ці не так?"
  
  "Ты маеш на ўвазе пах?"
  
  "Вядома".
  
  "Так, гэта так".
  
  "Падчас прыліва не нашмат лепш. Здаецца, ніхто, акрамя мяне, не адчувае смуроду!"
  
  - Калі вы былі тут у апошні раз?
  
  "Пару гадоў таму — на дзесяць дзён — пасля таго, як я атрымаў дыплом бакалаўра бізнесу, але, здаецца, я так і не змог да гэтага прывыкнуць". Чой засмяяўся. "Гэта не Новая Англія!"
  
  "Дзе ты хадзіў у школу?"
  
  "Спачатку ў Сіэтле. Затым у бакалаўрыяце Вашынгтонскага універсітэта ў Сіэтле. Затым я атрымаў ступень магістра ў Гарвардзе, у Гарвардскай школе бізнесу".
  
  Горнт спыніўся. - У Гарвардзе?
  
  "Вядома. Я атрымаў асістэнта, стыпендыю".
  
  "Гэта вельмі добра. Калі ты скончыла школу?"
  
  "Чэрвень мінулага года. Гэта было як выйсці з турмы! Хлопец, яны сапраўды адправяць тваю азадак на плаху, калі ты не будзеш сачыць за сваімі ацэнкамі. Два гады пекла! Пасля таго, як я выйшаў адтуль, мы з прыяцелем адправіліся ў Каліфорнію, падпрацоўваючы то тут, то там выпадковымі заробкамі, каб зарабіць дастаткова на працяг серфінгу і правесці час пасля столькіх заняткаў у школе. Потым... - Чой ўхмыльнуўся. - ... Потым пару месяцаў таму дзядзька Ву дагнаў мяне і сказаў, што табе пара ісці на працу, і вось я тут! У рэшце рэшт, ён аплаціў маё адукацыю. Мае бацькі памерлі шмат гадоў таму."
  
  - Ты быў лепшым у сваім класе ў Гарвардзе?
  
  "Трэці".
  
  "Гэта вельмі добра".
  
  "Дзякуй. Гэта ўжо недалёка, наша апошняя джонка".
  
  Яны пераадолелі ненадзейны трап, Горнт з падазрэннем назіраў за маўклівымі насельнікамі лодак, калі яны пераходзілі ад плавучага дома да плавучему хаце, сям'і драмалі, рыхтавалі, елі або гулялі ў маджонг, некаторыя ўсё яшчэ чынілі рыбалоўныя сеткі, некаторыя дзеці лавілі рыбу ноччу.
  
  "Тут слізка, містэр Горнт". Ён саскочыў на ліпкую палубу. "Мы зрабілі гэта! Дом, мілы дом!" Ён ўскудлаціў валасы соннаму маленькаму хлопчыку, які стаяў на строме, і сказаў на хакло, якога, як ён ведаў, Горнт не разумеў: "Не спі, Братачка, або д'яблы дабяруцца да нас".
  
  "Так, так, я так і зраблю", - пропищал хлопчык, гледзячы з падазрэннем на Горнта.
  
  Пол Чой першым спусціўся ўніз. Старая старызна пахла смалой і цікаў дрэва, гнілой рыбай, марской соллю і тысячай штармоў. Пад палубамі мидельный трап вёў у звычайную адзіную вялікую каюту на носе, якая ішла па шырыні карабля і даўжыні да носа. У нядбайна складзеным цагляным каміне гарэў адкрыты вугаль, над ім спяваў закапцелы чайнік. Дым падымаўся ўверх і выходзіў вонкі праз грубы комін, выразаны ў палубе. З аднаго боку стаялі некалькі старых ротанговых крэслаў, сталоў і ярусы грубых ложкаў.
  
  Четырехпалый Ву быў адзін, ён махнуў рукой у бок аднаго з крэслаў і празьзяў: "Ффея, прыемна бачыць", - сказаў ён запінаючыся і з цяжкасцю разумеючы англійская. "Віскі?"
  
  - Дзякуй, - сказаў Горнт. - Я таксама рады цябе бачыць.
  
  Пол Чой разліў выдатны скотч у два напаўвадкай шклянкі.
  
  - Хочаце вады, містэр Горнт? - спытаў ён.
  
  "Не, натуралка падыдзе. Не занадта шмат, калі ласка".
  
  "Вядома".
  
  Ву узяў свой келіх і прамовіў тост за Горнта. - Прыемна было пабачыцца, хейя?
  
  "Так. Здароўе!"
  
  Яны глядзелі, як Горнт потягивает віскі.
  
  - Добра, - сказаў Горнт. - Вельмі добрае віскі.
  
  Ву зноў празьзяў і паказаў на Падлогі. - Гэта сын яго сястры.
  
  "Так".
  
  "Добрая школа — Залатая Краіна".
  
  "Так. Так, ён сказаў мне. Ты павінен вельмі ганарыцца".
  
  "Ўот?"
  
  Пол Чой перавёў старому. "Ах, дзякуй, дзякуй. Ён добра кажа, хейя?"
  
  "Так". Горнт ўсміхнуўся. "Вельмі добра".
  
  "А, добра, не бяры ў галаву. Курыш?"
  
  "Дзякуй". Яны глядзелі, як Горнт бярэ цыгарэту. Затым Ву ўзяў адну, а Пол Чой закурыў абодва. Зноў цішыня.
  
  - Добра ладишь са старым сябрам?
  
  "Так. А ты?"
  
  "Добра". Зноў цішыня. "Яго сястрынскі сын", - зноў сказаў стары марак і ўбачыў, што Горнт кіўнуў і нічога не сказаў, чакаючы. Яму падабалася, што Горнт проста сядзеў і цярпліва чакаў, калі ён пяройдзе да справы, як і належыць цывілізаванаму чалавеку.
  
  Некаторыя з гэтых ружовых д'яблаў нарэшце-то навучыліся. Так, але некаторыя занадта добра навучыліся пералюбнічаць — напрыклад, тай-пэн, ён з тымі халоднымі, выродлівымі блакітнымі рыбінымі вачыма, якія ёсць у большасці замежных д'яблаў, якія пялятся на цябе, як дохлая акула, — той, хто нават можа крыху гаварыць на дыялекце хакло. Так, тайпэн занадта хітры і занадта цывілізавана, але ж у яго былі пакалення да яго, і ў яго продкаў быў Благі Вачэй да яго. Так, але стары Д'ябал Зялёныя Вочы, першы ў сваім родзе, які заключыў дамову з маім продкам, вялікім марскім ваеначальнікам, Фанг Ву Чхве і яго сынам, Ву Квоком, і стрымаў яго, і прасачыў, каб яго выконвалі яго сыны — і іх сыны. Так што цяперашняга тайпэна варта лічыць старым сябрам, нават нягледзячы на тое, што ён самы смяротны з усіх.
  
  Стары здушыў дрыжыкі, адкашляўся і плюнуў, каб адпудзіць злога бога сліны, які таіўся ў глотках ва ўсіх людзей. Ён вывучаў Горнта. Иииии, сказаў ён сабе, павінна быць, брыдка глядзець на гэта ружовае твар у кожным люстэрку — уся гэтая расліннасць на твары, як у малпы, і бледная скура на жываце, як у белай жабы! Цьфу!
  
  Ён нацягнуў на твар ўсмешку, каб схаваць збянтэжанасць, і паспрабаваў прачытаць па твары Горнта, што хаваецца за ім, але не змог. "Усё роўна, — радасна сказаў ён сабе, - вось чаму ўвесь час і грошы былі выдаткаваныя на падрыхтоўку Сына Нумар Сем" - ён зразумее. .
  
  "Можа быць, папрасіць аб ласцы?" - асцярожна спытаў ён.
  
  Бэлькі карабля прыемна поскрипывали, калі ён пагойдваўся каля прычала.
  
  - Ды. Якое ласку, стары сябар?
  
  "Сястрынскай сыну—пара ісці працаваць—даць працу?" Ён убачыў здзіўленне на твары Горнта, і гэта раззлавала яго, але ён схаваў гэта. ""Сплейн, - сказаў ён па-ангельску, затым дадаў Падлозе Чою на гортанном хакло, - Растлумач гэтаму Пожирателю Черепашьего лайна, чаго я хачу. Менавіта так, як я табе і казаў.
  
  "Мой дзядзька просіць прабачэньня, што не можа пагаварыць з вамі напрамую, таму ён папрасіў мяне растлумачыць, містэр Горнт", - ветліва сказаў Пол Чой. - Ён хоча спытаць, ці не маглі б вы даць мне працу — у якасці свайго роду стажора — у вашым аддзеле авіяцыі і суднаходства.
  
  Горнт сербануў віскі. - Чаму менавіта гэтыя, містэр Чой?
  
  - Як вы ведаеце, у майго дзядзькі значныя інтарэсы ў суднаходстве, і ён хоча, каб я мадэрнізаваў яго прадпрыемства. Я магу расказаць вам кіраўніка і верш аб маім мінулым, калі вы прыслухаецеся да мяне, сэр — мой другі год у Гарвардзе быў прысвечаны гэтым абласцях — маім асноўным цікавасцю былі ўсе віды транспарту. Мяне прынялі ў міжнароднае падраздзяленне Банка Агаё да таго, як мой дзядзька тузануў мяне назад. Пол Чой павагаўся. "У любым выпадку, гэта тое, аб чым ён просіць".
  
  - На якіх дыялектах ты кажаш, акрамя хакло?
  
  "Мандарын".
  
  "Колькі іерогліфаў ты можаш напісаць?"
  
  - Каля чатырох тысяч.
  
  - Ты ўмееш стенографировать?
  
  - Толькі паскораны ўвод, сэр. Я магу друкаваць каля васьмідзесяці слоў у хвіліну, але не чыста.
  
  "Ўот?" Спытаў Ву.
  
  Горнт назіраў за Падлогай Чоем, пакуль малады чалавек перакладаў сказанае яго дзядзьку, узважваючы яго і Четырехпалого Ву. Затым ён спытаў: "Якім стажорам ты хочаш быць?"
  
  "Ён хоча, каб я вывучыў усё, што трэба ведаць аб кіраванні суднаходствам і авіякампаніямі, а таксама аб брокерскай бізнэсе і грузаперавозках, аб практычнай эксплуатацыі і, вядома, аб тым, каб быць для вас прыбытковым вінцікам ў вашай машыне. Можа быць, мой вопыт янкі, тэарэтычны вопыт, мог бы вам як-то дапамагчы. Мне дваццаць шэсць. У мяне ступень магістра. Я разбіраюся ва ўсіх новых камп'ютэрных тэорыях. Вядома, я ўмею праграмаваць. У Гарвардзе я вывучаў кангламераты, грашовыя патокі ".
  
  "А калі ты не выступаеш, або ўзнікае, як бы ты гэта выказаўся, асобасны канфлікт?"
  
  — Гэтага не будзе, містэр Горнт, - цвёрда сказаў малады чалавек. - Па крайняй меры, я прыкладу ўсе намаганні, каб прадухіліць гэта.
  
  "Ўот? Што ён сказаў? Дакладна?" Чатыры Пальца рэзка спытаў на хакло, заўважыўшы змяненне інтанацыі, яго вочы і вушы былі абвостраныя.
  
  Яго сын у дакладнасці патлумачыў.
  
  "Добра", - сказаў Ву хрыплым голасам. "Скажы яму дакладна, што калі ты не выканаеш усе свае абавязкі да яго задавальненню, то будзеш выгнаны з сям'і, і мой гнеў загубіць твае дні".
  
  Пол Чой вагаўся, хаваючы свой шок, усе яго амерыканскае выхаванне крычала аб тым, каб паслаць свайго бацькі да ўсіх чарцей, што ён выпускнік Гарварда, што ён амерыканец і ў яго амерыканскі пашпарт, які ён зарабіў, з якога б праклятага сампана або чортавай сям'і ён ні адбываўся. Але ён адвёў вочы, а гнеў знік з яго твару.
  
  "Не будзь няўдзячным", - загадаў ён сабе. Ты не амерыканец, сапраўдны амерыканец. Ты кітаец, і кіраўнік тваёй сям'і мае права правіць. Калі б не ён, вы маглі б кіраваць плывучым бардэлем тут, у Абердзіна.
  
  Пол Чой ўздыхнуў. Ён ведаў, што яму пашанцавала больш, чым яго адзінаццаці братоў. Чацвёра былі капітанамі джонкі тут, у Абердзіна, адзін жыў у Бангкоку і плаваў па рацэ Меконг, у аднаго быў парай у Сінгапуры, іншы займаўся імпартам / экспартам судоў у Інданэзіі, двое зніклі ў моры, адзін брат быў у Англіі — займаўся тым, чаго не ведаў, — і апошні, старэйшы, кіраваў тузінам фідэрнай сампанов ў гавані Абердзіна, якія ўяўлялі сабой плывучыя кухні, а таксама трыма шпацырнымі лодкамі і васьмю начнымі дамамі.
  
  Пасля паўзы Горнт спытаў: "Што ён сказаў? Дакладна?"
  
  Пол Чой павагаўся, затым вырашыў расказаць яму ўсё ў дакладнасці.
  
  "Дзякуй, што былі сумленныя са мной, містэр Чой. Гэта было мудра. Вы вельмі ўражлівы малады чалавек", - сказаў Горнт. "Я выдатна разумею". Цяпер, упершыню з тых часоў, як Ву задаў першапачатковы пытанне, ён перавёў погляд на старога марака і ўсміхнуўся. "Вядома. Рады даць пляменніку працу".
  
  Ву празьзяў, а Пол Чой пастараўся схаваць палёгку на сваім твары.
  
  - Я не падвяду вас, містэр Горнт.
  
  "Так, я ведаю, што ты гэтага не зробіш".
  
  Ву паказаў на бутэльку. - Віскі?
  
  "Не, дзякуй. Усё ў парадку", - сказаў Горнт.
  
  "Калі прыступім да працы?"
  
  Горнт паглядзеў на Падлогі Чоя. - Калі б вы хацелі пачаць?
  
  - Заўтра? Калі вам будзе зручна, сэр.
  
  "Заўтра. Асяроддзе".
  
  - Ну і справы, дзякуй. У восем гадзін?
  
  - Дзевяць, потым восемь. Шасцідзённы тыдзень, вядома. У цябе будзе шмат гадзін, і я буду цябе падштурхоўваць. Ад цябе будзе залежаць, шмат чаму ты зможаш навучыцца і як хутка я змагу павялічыць твае абавязкі ".
  
  "Дзякуй, містэр Горнт". Задаволены Пол Чой пераклаў для свайго бацькі. Ву не спяшаючыся пацягваў віскі. "Якія грошы?" ён спытаў.
  
  Горнт вагаўся. Ён ведаў, што гэта павінна быць менавіта тая сума, не занадта вялікая, але і не занадта маленькая, каб надаць асобе Падлогі Чоя і яго дзядзьку твар. "1000 ганконскіх даляраў у месяц на працягу першых трох месяцаў, затым я перагледжу".
  
  Малады чалавек сагнаў з твару змрочнасць. Гэта ледзь складала 200 даляраў ЗША, але ён перавёў гэта ў Хакло.
  
  "Можа быць, 2000?" Сказаў Ву, хаваючы сваё задавальненне. Тысяча была ідэальнай лічбай, але ён таргаваўся проста для таго, каб даць твар замежнаму д'яблу і яго сыну.
  
  "Калі яго навучаць, многім каштоўным менеджэрам прыйдзецца адрывацца ад сваіх іншых абавязкаў", - ветліва сказаў Гомт. "Навучанне любога чалавека абыходзіцца дорага".
  
  - "Залатая гара" з вялікімі грашыма, - цвёрда сказаў Ву. - Дзве?
  
  - 1000 у першы месяц, 1250 у наступныя два месяцы?
  
  Ву нахмурыўся і дадаў: "Трэці месяц - 1500?"
  
  "Вельмі добра. Трэці і чацвёрты месяцы па 1500. І я перагледжу яго зарплату праз чатыры месяцы. І Пол Чой гарантуе прапрацаваць у "Ротвелл-Горнт" не менш двух гадоў ".
  
  "Ўот?"
  
  Пол Чой зноў перавёў. Чорт, ён думаў, як я збіраюся адпачываць у Штатах на 50 баксаў у тыдзень, нават на 60. Чорт! І дзе, чорт вазьмі, я буду жыць? На чортавым сампане? Затым ён пачуў, як Горнт што-то сказаў, і яго мозг памутнеў.
  
  "Сэр?"
  
  "Я сказаў, што, паколькі вы былі так сумленныя са мной, мы дамо вам бясплатнае жыллё ў адным з будынкаў нашай кампаніі — "Гейблз". Менавіта туды мы размяшчаем ўсіх нашых стажораў-менеджэраў, якія прыязджаюць з Англіі. Калі ты збіраешся стаць часткай замежнай д'ябальскай арганізацыі, то табе лепш пагутарыць з яе будучымі лідэрамі ".
  
  "Так, сэр!" Пол Чой не змог спыніць прамень. "Так, сэр, дзякуй, сэр".
  
  Четырехпалый Ву спытаў што-то на Хакло.
  
  - Ён хоча ведаць, дзе знаходзіцца дом, сэр?
  
  "Гэта на вяршыні. Гэта сапраўды вельмі міла, містэр Чой. Я ўпэўнены, вы будзеце больш чым задаволеныя".
  
  - Можаце паспрачацца на сваю... так, сэр.
  
  - Заўтра ўвечары будзьце гатовыя да засялення.
  
  "Так, сэр".
  
  Пасля таго, як Ву зразумеў, што сказаў Горнт, ён кіўнуў у знак згоды. "Усе згодныя. Праз два гады паглядзім. Можа быць, больш, хейя?"
  
  "Так".
  
  "Добра. Падзякавалі старога сябра". Затым на хакло: "Цяпер спытай яго, што ты хацеў даведацца ... аб банку".
  
  Горнт ўжо ўстаў, каб сысці, але Пол Чой сказаў: "Ёсць яшчэ сёе-тое, аб чым мой дзядзька хацеў спытаць вас, сэр, калі ў вас знойдзецца час".
  
  "Вядома". Горнт адкінуўся на спінку крэсла, і Пол Чой заўважыў, што цяпер мужчына здаваўся больш праніклівым, больш насцярожаным.
  
  - Мой дзядзька хацеў бы даведацца ваша меркаванне аб сённяшнім рэйдзе ў абердинском аддзяленні банка "Хо Пак".
  
  Горнт пільна паглядзеў на яго ў адказ. - Што наконт гэтага?
  
  "Ходзяць разнастайныя чуткі", - сказаў Пол Чой. "У майго дзядзькі там шмат грошай, як і ў большасці яго сяброў. Налёт на гэты банк быў бы сапраўды дрэннай навіной".
  
  "Я думаю, было б нядрэнна выцягнуць яго грошы", - сказаў Горнт, узрадаваны нечаканай магчымасцю раздуць полымя.
  
  - Госпадзе, - ашаломлена прамармытаў Пол Чой. Ён вельмі ўважліва вывучаў Горнта і заўважыў раптоўнае напружанне, а цяпер не менш раптоўнае задавальненне, якое здзівіла яго. Ён на імгненне задумаўся, затым вырашыў змяніць тактыку і прамацаць глебу. "Ён хацеў ведаць, прадаеце ці вы коратка".
  
  - Ён або вы, містэр Чой? - крыва ўсміхнуўся Горнт.
  
  "Мы абодва, сэр. У яго салідны партфель акцый, якім ён хоча, каб я ў канчатковым выніку кіраваў", - сказаў малады чалавек, што было відавочным перабольшаннем. "Я тлумачыў яму механіку сучаснага банкаўскага справы і фондавага рынку — як гэта працуе і як
  
  Ганконг адрозніваецца ад Штатаў. Ён вельмі хутка ўлоўлівае сутнасць, сэр. Яшчэ адно перабольшанне. Пол Чой выявіў, што не можа пераадолець забабоны свайго бацькі. "Ён пытаецца, ці павінен ён прадаваць коратка?"
  
  "Так. Я думаю, ён павінен. Хадзіла шмат чутак аб тым, што Хо Пак перагнуў палку - займаў кароткія і танныя крэдыты, выдаваў доўгія і дарагія, у асноўным пад нерухомасць, класічны спосаб, якім любы банк сутыкнуўся з сур'ёзнымі цяжкасцямі. У мэтах бяспекі ён павінен вывесці ўсе свае грошы і прадаць іх па кароткай цане".
  
  - Наступнае пытанне, сэр: "Блэкс" або "Вікторыя Бэнк" акажуць фінансавую дапамогу?"
  
  Горнт з высілкам захаваў абыякавы выраз твару. Старая джонка злёгку нахілілася, калі хвалі ад іншага проплывающего міма судна закранулі яе бартоў. "Чаму іншыя банкі павінны гэта рабіць?"
  
  "Я ў пастцы", - ашаломлена думаў Горнт. Я не магу сказаць ім праўду — невядома, хто яшчэ атрымае інфармацыю. У той жа час я не маю права не расказаць старому ублюдку і яго праклятага богам шчанюку. Ён просіць вярнуць паслугу, і я павінен заплаціць, гэта пытанне асобы.
  
  Пол Чой нахіліўся наперад у сваім крэсле, не хаваючы свайго хвалявання. "Мая тэорыя заключаецца ў тым, што калі адбудзецца сапраўдны запуск Ho-Pak, іншыя не дапусцяць яго краху - не такога, як леташняя катастрофа East India і Canton Bank, таму што гэта выкліча шокавыя хвалі, якія не спадабаюцца рынку, буйным аператарам рынка. Усе чакаюць буму, і я гатовы паспрачацца, тутэйшыя гузы не дазволяць катастрофы пазбавіць іх гэтага шанцу. Паколькі "Блэкс" і "Вікторыя" - лепшыя бананы, думаю, менавіта яны павінны будуць унесці свой уклад у выратаванне ".
  
  - Да чаго вы хіліце, містэр Чой?
  
  "Калі б хто-то загадзя ведаў, калі акцыі Ho-Pak дасягнуты дна і адзін з банкаў, або абодва, пачнуць аперацыю па выратаванні, гэты чалавек мог бы разбагацець".
  
  Горнт спрабаваў вырашыць, што рабіць, але цяпер ён стаміўся і быў не так сообразителен, як варта было б. Той няшчасны выпадак, павінна быць, адабраў у мяне больш сілаў, чым я думаў, сказаў ён сабе. Гэта быў Данросс? Гэты вырадак спрабаваў зраўняць лік, адплаціць мне за калядную ноч, або за перамогу на Ціхаакіянскім Усходзе, або за пяцьдзесят іншых перамог — магчыма, нават за старую рану Макао.
  
  Горнт адчуў раптоўны жар, успомніўшы распалены дабяла трапятанне, які ён адчуваў, назіраючы за шашэйнай гонкай, ведаючы, што ў любы момант рухавік "тайпэна" можа заглухнуць, - назіраючы, як машыны з выццём праязджаюць круг за кругам, а затым Данросс, лідэр, які не прыходзіць у сваю чаргу, — затым чаканне і надзея, а затым навіна аб тым, што ён вылецеў на Melco Hairpin з металічным скрыгатам, калі яго рухавік заглух. Зноў чаканне, страўнік скрутило. Затым навіна аб тым, што ўся гоначная машына выбухнула вогненным шарам, але Данросс выбраўся цэлым. Ён быў адначасова вельмі засмучаны і вельмі рады.
  
  Ён не хацеў смерці Данросса. Ён хацеў, каб той быў жывы і знішчаны, жывы, каб усвядоміць гэта.
  
  Ён усміхнуўся пра сябе. О, гэта не я націснуў кнопку, якая прывяла ў дзеянне гэтую выкрут. Вядома , я трохі падштурхнуў маладога Дональда Никлина і прапанаваў разнастайныя спосабы і сродкі , якія дапамаглі б вам патрапіць у патрэбныя рукі ...
  
  Ён убачыў Падлогі Чоя і старога марака, якія чакалі, назіраючы за ім, і ўсе яго добры настрой выпарылася. Ён адагнаў свае вандроўныя думкі і засяродзіўся.
  
  "Так, вы, вядома, маеце рацыю, містэр Чой. Але ваша здагадка няправільна. Вядома, гэта ўсё тэорыя, Хо-Пак яшчэ не пацярпеў няўдачу. Магчыма, і не пацерпіць. Але няма прычын, па якім які-небудзь банк павінен рабіць тое, што вы прапануеце, гэтага ніколі не было ў мінулым. Кожны банк стаіць ці падае дзякуючы сваім уласным вартасцяў, у гэтым хараство нашай сістэмы вольнага прадпрымальніцтва. Такая схема, як вы прапануеце, стварыла б небяспечны прэцэдэнт. Безумоўна, было б немагчыма падтрымаць кожны банк, якім дрэнна кіравалі. Ні аднаму з банкаў не патрэбен Хо-Пак, містэр Чой. У абодвух больш чым дастаткова ўласных кліентаў. Ні адзін з іх ніколі не набываў тут іншых банкаўскіх інтарэсаў, і я сумняваюся, што каму-небудзь з іх гэта калі-небудзь спатрэбіцца ".
  
  Лухта сабачая, думаў Пол Чой. Банк імкнецца да росту, як і любы іншы бізнэс, а Blacs і Victoria — самыя ненаедныя з усіх, за выключэннем Struan's і Rothwell-Gornt. Дзярмо, і Азіяцкая нерухомасць, і ўсе астатнія хонги.
  
  "Я ўпэўнены, што вы маеце рацыю, сэр. Але мой дзядзька Ву быў бы ўдзячны, калі б вы што-небудзь даведаліся, так ці інакш".
  
  Ён павярнуўся да бацькі і сказаў на хакло: "Я скончыў, паважаны дзядзька. Гэты варвар згодны, што ў банка могуць быць праблемы".
  
  Твар Ву пабялеў. - Э? Наколькі ўсё дрэнна?
  
  "Заўтра я буду першым у чарзе. Табе варта хутчэй зняць усе свае грошы".
  
  "Иииии! Клянуся ўсімі багамі!" - Я асабіста перарэжу горла банкіру Куану, - сказаў Ву хрыплым голасам, - калі страчу хоць адну грашовую манету, нават нягледзячы на тое, што ён мой пляменнік!"
  
  Пол Чой ўтаропіўся на яго. - Гэта ён?
  
  "Банкі - гэта проста выдумкі замежных д'яблаў, каб скрасці багацце сумленных людзей", - бушаваў Ву. "Я вярну ўсё да апошняга медяка, або яго кроў пральецца! Раскажы мне, што ён сказаў аб банку!
  
  - Калі ласка, набярыцеся цярпення, паважаны дзядзька. Паводле звычаю варвараў, ветліва не прымушаць гэтага варвара чакаць.
  
  Ву стрымаў свой гнеў і сказаў Горнту на сваім агідным пиджине: "Банк дрэнны, хейя? Дзякуй, скажы праўду. Банк дрэнны звычай, хейя?"
  
  - Часам, - асцярожна адказаў Горнт.
  
  Четырехпалый Ву расціснуў кастлявыя кулакі і прымусіў сябе супакоіцца. "Дзякую за паслугу ... так ... гэта таксама хочаш, як сын сёстры, сказаць "хейя"?"
  
  "Прабачце, я не разумею. Што мае на ўвазе ваш дзядзька, містэр Чой?"
  
  Трохі паталкаваў са сваім бацькам для прыстойнасці, малады чалавек сказаў: "Мой дзядзька палічыў бы за вялікую ласку, калі б мог загадзя пачуць у прыватным парадку аб любым рэйдзе, спробе захопу або выратаванні — вядома, гэта было б цалкам канфідэнцыйна".
  
  Ву кіўнуў, цяпер толькі ўсміхаліся яго вусны. "Так. Паслуга". Ён працягнуў руку і па-сяброўску паціснуў Горнту, ведаючы, што варварам падабаецца гэты звычай, хоць сам знаходзіў яго нецывілізаваным і непрыемным, супярэчыць правілам паводзін з спрадвечных часоў. Але ён хацеў, каб яго сын навучыўся хутка, і гэта павінна было адбыцца ў Другой Вялікай кампаніі, і яму патрэбна была інфармацыя Горнта. Ён разумеў важнасць папярэдніх ведаў. "Эээээ, - падумаў ён, - без маіх сяброў з Марской паліцыі Азіі мае флаты былі б нямоглыя".
  
  - Ідзі з ім на бераг, пляменнік. Праводзь яго да таксі, потым пачакай мяне. Вазьмі два сякеру і чакай мяне там, ля стаянкі таксі.
  
  Ён яшчэ раз падзякаваў Горнта, затым рушыў услед за імі на палубу і праводзіў іх поглядам. Яго чакаў паромны сампаны, і ён бачыў, як яны селі ў яго і накіраваліся да берага.
  
  Ноч была добрай, і ён адчуў пах ветру. Яна была вільготнай. Дождж? Ён адразу ж вывучыў зоркі і начное неба, засяродзіўшы ўвесь свой шматгадовы вопыт. Дождж ішоў бы толькі разам з бурай. Бура магла азначаць тайфун. Сезон летніх дажджоў падыходзіў да канца, але дажджы маглі пайсці позна, быць раптоўнымі і вельмі моцнымі, а тайфуны - у канцы лістапада, у пачатку мая, і, калі заўгодна багам, у любы час года.
  
  "Нам бы не перашкодзіў дождж", - падумаў ён. Але не тайфун.
  
  Ён здрыгануўся. Цяпер у нас амаль дзевяты месяц.
  
  Дзевяты месяц пакінуў у яго дрэнныя ўспаміны. За гады яго жыцця тайфун раздзіраў яго дзевятнаццаць раз за гэты месяц, сем разоў з тых часоў, як у 1937 годзе памёр яго бацька, і ён стаў кіраўніком Дома Марскога Ву і капітанам Флоту.
  
  З гэтых сямі выпадкаў першы быў у тым годзе. Вецер з хуткасцю 115 вузлоў дзьмуў з поўначы / паўночна-захаду і патапіў цэлую флатылію з ста джонок у вусце Жамчужны ракі. У той раз патанула больш за тысячу чалавек — яго старэйшы сын з усёй сям'ёй. У 49-м, калі ён загадаў ўсёй сваёй якая базуецца на Жамчужнай рацэ армады пакінуць камуністычны мацярык і назаўжды асталявацца ў водах Ганконга, яго злавілі ў моры і патапілі разам з дзевяноста джонками і трыма сотнямі сампанов. Ён і яго сям'я былі выратаваны, але ён страціў 817 чалавек з свайго народа. Тыя вятры прыйшлі з усходу. Дванаццаць шмат гадоў таму зноў з усходу / паўночна-усходу і страчана семдзесят джонок. Дзесяць гадоў таму тайфун "Сьюзен" з яе штармамі ў восемдзесят вузлоў, дувшими з паўночна-усходу, змяніўшы кірунак на усход / паўднёва-ўсход, знішчыў яго флот, які базуецца на Тайвані, і панёс жыцця яшчэ за пяцьсот чалавек там, і яшчэ дзвесце на поўдні, у Сінгапуры, і яшчэ аднаго сына з усёй яго сям'ёй. Тайфун "Глорыя" ў 57-м, шторм з хуткасцю сто вузлоў, яшчэ мноства людзей патанула. У мінулым годзе наляцеў тайфун "Ванда" і разбурыў Абердзіна і большасць вёсак Хакло сі на Новых тэрыторыях. Гэтыя вятры дзьмулі з поўначы / паўночна-захаду і адступілі на паўднёва-захад, затым павярнулі на поўдзень.
  
  Ву добра ведаў вятры і колькасць дзён. Другое, восьмае, зноў другое, васямнаццатае, дваццаць другое, дзесятае верасня і першы дзень тайфуну "Ванда". "Так, - падумаў ён, - і гэтыя лічбы складаюцца ў шэсцьдзесят тры, якія дзеляцца на магічнае лік, якое затым складае дваццаць адзін, што зноў роўна тром". Прыйдзе тайфун у трэці дзень дзявятага месяца ў гэтым годзе? Такога ніколі раней не было, ніколі на маёй памяці, але ці будзе ў гэтым годзе? Шэсцьдзесят тры - гэта таксама дзевяць. Наступіць гэта на дзевяты дзень?
  
  Ён зноў адчуў смак ветру. У ім было больш вільгаці. Збіраўся дождж. Вецер трохі пасвяжэў. Цяпер ён дзьмуў з поўначы / паўночна-паўночна-ўсходу.
  
  Стары марак адкашляўся і плюнуў. Джос! Калі гэта трэці, дзевяты ці другі, то гэта Джос, усё роўна. Адзінае, у чым можна быць упэўненым, дык гэта ў тым, што тайфун прыйдзе з той ці іншай боку і ён прыйдзе ў Дзявятым месяцы - ці ў гэтым месяцы, які не менш дрэнны.
  
  Цяпер ён назіраў за сампаном і бачыў свайго сына, які сядзіць у сярэдзіне карабля, побач з варварам, і задавалася пытаннем, наколькі ён можа давяраць яму. "Хлопец разумны і вельмі добра ведае заморскія д'ябальскія звычаі", - падумаў ён, перапоўнены гонару. Так, але як далёка ён прасунуўся ў іх заганы? Я хутка пазнаю, не важна. Як толькі хлопец становіцца часткай ланцуга, ён становіцца паслухмяным. Або мёртвым. У мінулым Дом Ву заўсёды гандляваў опіюмам з Высакародным Домам або для Яго, а часам і для нас саміх. Калі-то опіум быў у пашане.
  
  Для некаторых гэта ўсё яшчэ так. Я, Кантрабандыст Мо, Белы Парашок, а як жа яны? Ці павінны мы аб'яднацца ў Братэрства або няма?
  
  Але Белыя парашкі? Яны так моцна адрозніваюцца? Хіба яны не проста мацней опіуму — як спірт ад піва?
  
  У чым гандлёвая розніца паміж Белымі парашкамі і соллю? Няма. За выключэннем таго, што цяпер дурны замежны д'ябальскі закон абвяшчае, што адно з'яўляецца кантрабандай, а іншае - няма! Айейя, да дваццаці з лішнім гадоў таму, калі варвары прайгралі сваю блудливую вайну дэманам з Усходняга мора, урад манапалізавала тутэйшую гандаль.
  
  Хіба гандаль Ганконга з Кітаем не была пабудавана на опіуму, подпитываемом толькі опіюмам, выгадаваным у варварскай Індыі?
  
  Але цяпер, калі яны знішчылі свае ўласныя радовішчы, яны спрабуюць прыкінуцца, што гандлю ніколі не было, што гэта амаральныя і жудаснае злачынства, вартае дваццаці гадоў турмы!
  
  Айейя, як цывілізаваны чалавек можа зразумець варвара?
  
  Выпрабоўваючы агіда, ён спусціўся ўніз.
  
  Ииии, стомлена падумаў ён. Гэта быў цяжкі дзень. Спачатку Джон Чэн знікае. Затым гэтыя два кантонских аматара сабачага мяса былі злоўлены ў аэрапорце, а мая партыя зброі скрадзеная блудливой паліцыяй. Затым сёння днём прыйшоў ліст ад тайпэна: "Вітаю паважанага Старога сябра. Памеркаваўшы, я прапаную табе адправіць Сына Нумар Сем да ворага — так будзе лепш для яго, лепш для нас. Папрасі Чорную Бараду сустрэцца з табой сёння ўвечары. Патэлефануй мне потым ". На ім была подпіс "адбіўную тайпэна" і "Стары сябар".
  
  "Стары сябар" для кітайца - гэта канкрэтны чалавек або кампанія, якія аказалі вам вялікую паслугу ў мінулым, або хто-то ў бізнэсе, які з гадамі даказаў сваю надзейнасць і прыбытковасць. Часам гады змяняюць пакаленні.
  
  "Так, - падумаў Ву, - гэты тайпэн - мой стары сябар". Менавіта ён прапанаваў выдаць пасведчанне аб нараджэнні і новае імя свайму Сёмаму Сыну, хто прапанаваў адправіць яго ў Залатую Краіну і наладзіў адносіны там, а вады - у вялікім універсітэце, і прыглядаў за ім там без яго ведама — выкрут, вырашальная яго дылему аб тым, як адправіць аднаго са сваіх сыноў вучыцца ў Амерыку, не пакінуў крывавыя плямы на сябе опіумныя сувяззю.
  
  Якія дурныя варвары! Так, але нават у гэтым выпадку гэты тайпэн такім не з'яўляецца. Ён сапраўды мой стары сябар, як і Высакародны дом.
  
  Ву ўспомніў ўсё прыбытку, якія ён і яго сям'я таемна атрымлівалі на працягу пакаленняў, з дапамогай Высакароднага Дома або без яе, у мірны і ваенны час, гандлюючы там, дзе не маглі караблі варвараў: кантрабандай, золатам, бензінам, опіюмам, каучукам, машынамі, медыцынскімі прэпаратамі, усім, чаго не хапала. Нават людзі, якія дапамагаюць ім збегчы з Мацерыка на Мацярык, марнуюць на праезд немалыя грошы. З дапамогай і без яе, але ў асноўным пры садзейнічанні Высакароднага Дома, з гэтым тайпэном, а да яго Старым Ястрабіных Носам, яго старым стрыечным братам, а да яго Шалёным Сабакам, яго бацькам, а да яго бацькам кузена, клан Ву квітнеў.
  
  Цяпер Чатыры Пальца Ву валодаў 6 адсоткамі Noble House, набытымі за гэтыя гады і схаванымі з іх дапамогай у лабірынце прэтэндэнтаў, але ўсё яшчэ знаходзяцца пад яго аднаасобным кантролем, найбуйнейшай доляй іх бізнесу па перадачы золата, разам з буйнымі інвестыцыямі тут, у Макао, Сінгапуры і Інданезіі, а таксама ў нерухомасць, суднаходства, банкаўская справа.
  
  Банкаўская справа, змрочна падумаў ён. Я перарэжу горла свайму пляменніку пасля таго, як скормлю яму яго Сакрэтны мяшок, калі страчу хоць медяк наяўнымі!
  
  Цяпер ён быў ўнізе і прайшоў у чорную, замусоренную галоўную каюту, дзе спалі ён і яго жонка. Яна ляжала на вялікі, набітай саломай ложку і павярнулася ў паўсне. "Ты ўжо скончыла? Ты ідзеш спаць?"
  
  - Няма. Ідзі спаць, - сказаў ён ласкава. - Мне трэба працаваць.
  
  Яна паслухмяна зрабіла, як ёй сказалі. Яна была яго тай-тай, яго галоўнай жонкай, і яны былі жанатыя сорак сем гадоў.
  
  Ён распрануўся і пераапрануўся. Ён надзеў чыстую белую кашулю, чыстыя шкарпэткі і туфлі, і зморшчыны на яго шэрых штанах былі выразнымі. Ён ціха зачыніў за сабой дзверы каюты і спрытна выйшаў на палубу, адчуваючы сябе вельмі няёмка і звязаных адзеннем. "Я вярнуся да світання, Чацвёрты ўнук", - сказаў ён.
  
  "Так, дзядуля".
  
  "А цяпер заставайся ў свядомасці!"
  
  "Так, дзядуля".
  
  Ён лёгенька паляпаў хлопчыка па плячы, затым прайшоў па сходнях і спыніўся ў трэцяй джонкі.
  
  "Гудвезер Пун?" ён паклікаў.
  
  "Так ... так?" сказаў сонны голас. Стары драмаў, згарнуўшыся абаранкам на старой мешковине.
  
  - Збярыце ўсіх капітанаў. Я вярнуся ў працягу двух гадзін.
  
  Пун адразу насцярожыўся. - Мы ён адправіўся да? - спытаў ён.
  
  "Няма. Я вярнуся праз два гадзіны. Збярыце капітанаў!"
  
  Ву працягнуў свой шлях, і яго пасадзілі ў яго асабісты паромны сампаны. Ён вгляделся ў бераг. Яго сын стаяў побач са сваім вялікім чорным "ролс—ройсам" з нумарным знакам поспехі - адзінай лічбай 8, — які ён купіў за 150 000 ганконскіх даляраў на ўрадавым аўкцыёне, яго шафёр у форме і целаахоўнік, Два Хэтчет Току, пачціва чакалі побач з ім. Як заўсёды, ён адчуваў задавальненне пры выглядзе сваёй цудоўнай машыны, і гэта пераважыла яго расце занепакоенасць. Вядома, ён быў не адзіным жыхаром прыморскіх вёсак, у якога быў "Ролс-ройс". Але, паводле звычаю, ён заўсёды быў самым вялікім і найноўшым. 8, лодка, было самым шчаслівым лікам, таму што яно рыфмавалася з wiihfaat, што азначала "расце росквіт".
  
  Ён адчуў, што вецер трохі зрушыўся, і яго неспакой ўзмацніўся. Ээээ, гэта быў дрэнны дзень, але заўтра будзе яшчэ горш.
  
  Гэты кавалак сабачага мяса, Джон Чэн, збег у Залатую Краіну або яго сапраўды выкралі? Без гэтага кавалка гаўна я ўсё яшчэ бягучы сабака тайпэна. Я стаміўся быць бягучым сабакам. Ўзнагарода ў 100 000 даляраў за Джона Чена - гэта добра укладзеныя грошы. Я б заплаціў у дванаццаць разоў больш за Джона Чена і яго прелюбодейную манету. Слава ўсім багам, што я ўкараніў шпіёнаў у дом Высакароднага Дома Чэн.
  
  Ён тыцнуў рукой у бок берага. - Поторапливайся, стары, - загадаў ён лодачнік з змрочным тварам. - У мяне шмат спраў да світання!
  
  19
  
  14:23 папаўдні. :
  
  Дзень быў гарачым і вільготным, на небе было душна, пачалі збірацца хмары. З моманту адкрыцця гэтай раніцай бязладная, шумная, потеющая натоўп не спынялася ўнутры і звонку невялікага абердзінскага аддзялення банка "Хо-Пак".
  
  "У мяне больш няма грошай, каб заплаціць, шаноўны Сун", - прашаптала спалоханая касірка, на яе акуратным чонг-саме выступілі кропелькі поту.
  
  "Колькі табе трэба?"
  
  "7457 даляраў за ток-сінга для кліентаў, але там, павінна быць, чакаюць яшчэ пяцьдзесят чалавек".
  
  "Вяртайцеся да свайго акна", - адказаў гэтак жа нервовы менеджэр. "Затрымка. Прыкінься, што правяраеш кошт далей — Галаўны офіс кляўся, што яшчэ адна партыя тавару пакінула іх офіс гадзіну таму ... магчыма, з-за коркаў ... калі ласка, Вярніцеся да свайго акна, міс Пэнг. Ён паспешліва зачыніў за ёй дзверы свайго кабінета і, абліваючыся потым, зноў узяўся за тэлефон. "Шаноўны Рычард Кванг, калі ласка. Паспяшайцеся. . . . "
  
  З таго часу, як банк адкрыўся роўна ў дзесяць гадзін, чатырыста або пяцьсот чалавек праціснуліся да аднаго з трох вокнаў і запатрабавалі свае грошы спаўна і ўсе свае зберажэнні спаўна, а затым, дабраслаўляючы сваю лёс, зноў выйшлі ў свет.
  
  Тыя, у каго былі банкаўскія ячэйкі, запатрабавалі доступу. Адзін за адным, у суправаджэнні чыноўніка, яны спусціліся ў сховішча, знаходзячыся ў экстазе або губляючы прытомнасць ад палёгкі. Там чыноўнік скарыстаўся сваім ключом, а кліент - сваім ключом, пасля чаго чыноўнік сышоў. Застаўшыся адзін у затхлым паветры, спатнелы кліент падзякаваў багоў за тое, што яго джос дазволіў яму стаць адным з шчасліўчыкаў. Затым яго дрыжачыя рукі зграбалі каштоўныя паперы, або наяўныя, або зліткі, або каштоўнасці, і ўсе іншыя сакрэтныя рэчы ў партфель, чамадан або папяровы пакет — ці запіхвалі іх у адтапыраныя кішэні, ужо набітыя банкнотамі. Затым, раптам спалохаўшыся таго, што ў іх так шмат багацця, што яны так адкрыты і ўразлівыя, усяго багацця іх індывідуальнага свету, іх шчасце выпарылася, і яны выслізнулі, дазволіўшы іншаму заняць іх месца, такому ж нервовага і, спачатку, такому ж восторженному.
  
  Чарга пачала фармавацца задоўга да світання. Людзі Чатыры Пальца Ву занялі першыя трыццаць месцаў. Гэтая навіна абляцела гавань, таму да яе неадкладна далучыліся іншыя, затым іншыя, затым усе, хто меў якое-небудзь дачыненне да справы, па меры таго як навіна распаўсюджвалася, павялічваючы натоўп. Да дзесяці гадзінам нервовае, устрывожаны зборышча набыло маштабы беспарадкаў. Цяпер некалькі паліцэйскіх у форме шпацыравалі сярод іх, маўклівыя і насцярожаныя, іх прысутнасць супакойвала. З надыходам дня іх станавілася ўсё больш, іх колькасць ціха і старанна кантралявалася паліцыянтам участкам Усходняга Абердзіна. Да поўдня пара паліцэйскіх фургонаў Black Maria стаялі ў адным з бліжэйшых завулкаў пры падтрымцы спецыяльна навучанага ўзводу спэцназу. І еўрапейскіх афіцэраў.
  
  Большую частку натоўпу складалі простыя рыбакі і мясцовыя жыхары, хаклос і кантонцы. Магчыма, кожны дзесяты нарадзіўся ў Ганконгу. Астатнія былі нядаўнімі мігрантамі з Кітайскай Народнай Рэспублікі, Паднябеснай, як яны называлі сваю зямлю. Яны хлынулі ў прытулак Ганконга, ратуючыся ад камуністаў ці нацыяналістаў, ці ад голаду, ці проста ад галечы, як гэта рабілі іх продкі на працягу больш за стагоддзя. Дзевяноста восем з кожных сто жыхароў Ганконга былі кітайцамі, і гэтая прапорцыя заставалася нязменнай з моманту заснавання Калоніі.
  
  Кожны чалавек, які выходзіў з банка, казаў любому, хто пытаўся, што яму заплацілі цалкам. Нягледзячы на гэта, астатнія, хто чакаў, былі поўныя благіх прадчуванняў. Усе ўспаміналі леташні крах і жыццё ў сваіх родных вёсках, поўную іншых крахам і правалаў, махлярстваў, прагных ліхвяроў, крадзяжоў і карупцыі, а таксама тое, як лёгка зберажэнні маглі выпарыцца не па тваёй віне, якім бы ні было ўрад, камуністычным, нацыяналістычным або ваенным. На працягу чатырох тысяч гадоў тут заўсёды было адно і тое ж.
  
  І ўсе ненавідзелі сваю залежнасць ад банкаў, але яны павінны былі захоўваць свае наяўныя грошы ў надзейным месцы, паколькі жыццё была такой, якой яна была, а рабаўнікоў было мноства, як блох. "Нядобрая раса на ўсіх берагах", — падумала большасць, - "гэта вынаходніцтва д'ябла - заморскіх д'яблаў!" ТАК. Да таго, як іншаземныя д'яблы прыйшлі ў Паднябесную, папяровых грошай не было, толькі сапраўдныя грошы, срэбра, золата ці медзь - у асноўным срэбра і коппер, — якія яны маглі адчуваць і хаваць, якія ніколі не выпараліся. Не люблю брудную паперу. Пацукі могуць ёсць паперу і людзей. Папяровыя грошы - яшчэ адно вынаходніцтва замежнага д'ябла. Да таго, як яны прыйшлі ў Паднябесную, жыццё была добрай. А цяпер? Ні хрэна сабе ўсе замежныя д'яблы!
  
  У восем гадзін раніцы устрывожаны кіраўнік банкам патэлефанаваў Рычарду Кван. "Але, шаноўны спадар, там ужо, павінна быць, пяцьсот чалавек, і чарга цягнецца адсюль па ўсёй набярэжнай".
  
  "Не бяры ў галаву, шаноўны Сун! Заплаці тым, хто хоча атрымаць свае наяўныя. Не хвалюйся! Проста пагавары з імі, у асноўным гэта проста забабонныя рыбакі. Отговори іх ад зняцця сродкаў. Але тыя, хто настойвае — плаці! "Хо-Пак" гэтак жа моцны, як "Блакс" або "Вікторыя"! Гэта злонамеренная хлусьня, што мы перагружаныя! Плаці! Уважліва правярайце іх ашчадныя кніжкі і не спяшайцеся з кожным кліентам. Будзьце методичны."
  
  Такім чынам, кіраўнік банкам і касіры спрабавалі пераканаць сваіх кліентаў, што на самай справе няма ніякіх прычын для турботы, што ілжывыя чуткі распаўсюджваюцца зламысным людзьмі.
  
  - Вядома, ты можаш забраць свае грошы, але ці не думаеш ты...
  
  "Айейя, аддай ёй грошы", - раздражнёна сказаў наступны ў чарзе. "Яна хоча свае грошы, я хачу свае, а за мной брат маёй жонкі, які хоча свае, а мая цётка дзе-то звонку. Иииии, у мяне няма часу на ўвесь дзень! Я павінен выйсці ў моры. Пры такім ветры праз некалькі дзён будзе шторм, і я павінен злавіць рыбу . . . . "
  
  І банк пачаў выплачваць. У поўным аб'ёме.
  
  Як і ўсе банкі, "Хо-Пак" выкарыстаў свае дэпазіты для абслугоўвання пазык іншым — разнастайных пазык. У Ганконгу было мала нарматыўных актаў і законаў. Некаторыя банкі пазычалі да 80 адсоткаў сваіх наяўных актываў, таму што былі ўпэўненыя, што іх кліенты ніколі не запатрабуюць вярнуць усе свае грошы адначасова.
  
  За выключэннем сённяшняга дня ў Абердзіна. Але, на шчасце, гэта было толькі адно з васемнаццаці аддзяленняў па ўсёй Калоніі. Хо-Паку пакуль нічога не пагражала.
  
  Тры разы на працягу дня мэнэджару даводзілася запытваць дадатковую наяўнасць у Цэнтральным офісе. І двойчы за радай.
  
  Сёння раніцай, у адну хвіліну адзінаццатага, Четырехпалый Ву змрочна сядзеў за сталом мэнэджара разам з Полам Чоем і Двума Хэтчет Токамі, што стаялі ззаду яго.
  
  - Вы хочаце, каб закрыць усе свае рахункі ў "Хо Пак"? - дрыготкім голасам выдыхнуў містэр Сун.
  
  "Так. Цяпер", - сказаў Ву, і Пол Чой кіўнуў.
  
  - Але мы яшчэ не... - слабым голасам прамовіў менеджэр.
  
  Ву прашыпеў: "Я хачу ўсе свае грошы цяпер. Наяўнымі або ў злітках. Зараз жа! Ты што, не разумееш?"
  
  Містэр Сун паморшчыўся. Ён набраў нумар Рычарда Квана і хутка патлумачыў. "Так, так, спадар". Ён працягнуў трубку. "Шаноўны Кван хоча пагаварыць з вамі, шаноўны Ву".
  
  Але ніякія ўгаворы не маглі пахіснуць старога марака. "Няма. Цяпер. Цяпер гэта мае грошы і грошы майго народа. А таксама з тых іншых акаўнтаў, э-э-э, тых асаблівых, дзе б яны ні знаходзіліся.
  
  "Але ў гэтым аддзяленні няма такой сумы наяўных грошай, паважаны дзядзька", - заспакаяльна сказаў Рычард Кванг. "Я быў бы рады выдаць вам касавы чэк".
  
  Ву выбухнуў. "Мне не патрэбныя чэкі, мне патрэбныя грошы! Няўжо вы не разумееце? Грошы!" Ён не разумеў, што такое касавы чэк, таму спалоханы містэр Сун пачаў тлумачыць. Пол Чой празьзяў. "Усё будзе ў парадку, шаноўны дзядзечка", - сказаў ён. "Касавы чэк... "
  
  Стары зароў: "Як ліст паперы можа быць падобны на наяўныя грошы? Я хачу грошай, маіх грошай зараз!"
  
  "Калі ласка, дазвольце мне пагаварыць з высокашаноўным Квангом, стрыечным дзядулем", - супакойвае сказаў Пол Чой, разумеючы дылему. "Магчыма, я змагу дапамагчы".
  
  Ву кісла кіўнуў. "Добра, гавары, але вазьмі мае наяўныя".
  
  Пол Чой прадставіўся па тэлефоне і сказаў: "Магчыма, было б прасцей па-ангельску, сэр". Ён пагаварыў некалькі імгненняў, затым задаволена кіўнуў. "Адну хвіліну, сэр". Затым на Хакло: "Стрыечны дзядуля", - сказаў ён, тлумачачы: "Шаноўны Кванг выплаціць вам поўную аплату дзяржаўнымі каштоўнымі паперамі, золатам ці срэбрам у сваім Галоўным офісе і лістом паперы, які вы можаце аднесці ў Блэкс або ў "Вікторыю" за астатнюю частку. Але, калі я дазволю сабе прапанаваць, паколькі ў вас няма сейфа, каб пакласці ўсе гэтыя зліткі, магчыма, вы прымеце чэк касіра шаноўнага Квана, з дапамогай якога я змагу адкрыць для вас рахунку ў любым банку. Неадкладна."
  
  "Банкі! Банкі - гэта замежныя д'ябальскія пасткі для амараў у збанках для цывілізаваных амараў!"
  
  Падлозе Чою спатрэбілася паўгадзіны, каб пераканаць яго. Затым яны адправіліся ў галаўны офіс "Хо-Пак", але Ву пакінуў там Два сякеры.
  
  Ток з дрыготкім містэрам Суном. "Ты застанешся тут, Ток. Калі я не атрымаю свае грошы, ты забярэш іх з гэтага аддзялення!"
  
  "Так, спадар".
  
  Такім чынам, яны адправіліся ў Цэнтральны офіс, і да поўдня ў Чатырох Пальцаў Ву з'явіліся новыя рахункі, палова ў Blacs, палова ў Victoria. Пол Чой быў ашаломлены колькасцю асобных рахункаў, якія давялося закрыць і адкрыць нанова. І колькасцю наяўных.
  
  Дваццаць з лішнім мільёнаў ганконскіх даляраў.
  
  Нягледзячы на ўсе яго просьбы і тлумачэнні, стары марак адмовіўся ўкласці частку сваіх грошай у кароткую продаж Хо-Пака, заявіўшы, што гэта гульня для злодзеяў з набярэжнай Лох. Такім чынам, Падлогу ўцек і абышоў усіх біржавых брокераў, якіх змог знайсці, спрабуючы прадаць за свой кошт. "Але, мой дарагі сябар, у вас няма крэдыту. Вядома, калі вы дасце мне адказ вашага дзядзькі або пісьмовае запэўненне, вядома...
  
  Ён выявіў, што біржавыя брокерскія фірмы былі амаль выключна еўрапейскімі, пераважная большасць брытанскімі. Ні адна з іх не была кітайскай. Усе месцы на фондавай біржы займалі еўрапейцы, зноў жа пераважная большасць брытанцаў. "Гэта проста здаецца няправільным, містэр Сміт", - сказаў Пол Чой.
  
  - О, баюся, гэта былі нашы мясцовыя, містэр, містэр... містэр Чы?
  
  "Чой, Пол Чой".
  
  "Ах так. Я баюся, што ўсе нашы мясцовыя жыхары на самай справе не зацікаўлены ў складаных сучасных практыках, такіх як брокерская дзейнасць і фондавыя рынкі - вы, вядома, ведаеце, што ўсе нашы мясцовыя жыхары імігранты? Калі мы прыехалі сюды, Ганконг быў проста бясплоднай скалой ".
  
  - Ды. Але я зацікаўлены, містэр Сміт. У Штатах на складзе...
  
  - Ах так, Амерыка! Я ўпэўнены, што ў Амерыцы ўсё робіцца па-іншаму, містэр Чы. А цяпер, калі вы мяне прабачце ... добры дзень.
  
  Кіпячы ад лютасьці, Пол Чой пераходзіў ад брокера да брокеру, але заўсёды было адно і тое ж. Ніхто не падтрымаў б яго без падтрымкі бацькі.
  
  Цяпер ён сядзеў на лаўцы ў Мемарыял-сквер побач з Юрыдычнымі судамі, хмарачосамі Струанс і Ротвелл-Горнт, глядзеў на гавань і думаў. Затым ён адправіўся ў бібліятэку Суда і разгаварыўся з педантычным бібліятэкарам. "Я з "Сімс, Доўсан і Дзік", - бесклапотна сказаў ён. "Я іх новы адвакат з Штатаў. Ім патрэбна аператыўная інфармацыя аб фондавых рынках і біржавым брокерстве ".
  
  - Ўрадавыя пастановы, сэр? - паслужліва пацікавіўся пажылы еўразіец.
  
  "Так".
  
  - Тут іх няма, сэр.
  
  "А?"
  
  "Ну, практычна ніякіх". Бібліятэкар падышоў да паліц. Неабходны раздзел уяўляў сабой усяго некалькі параграфаў у гіганцкім томе.
  
  Пол Чой ўтаропіўся на яго. - І гэта ўсё?
  
  "Так, сэр".
  
  У Падлогі Чоя закружылася галава. "Але тады ўсё адкрыта, рынак шырока адкрыты!"
  
  Бібліятэкара гэта злёгку пацешыла. "Так, у параўнанні з Лонданам або Нью-Ёркам, што тычыцца біржавы брокерскай дзейнасці, што ж, любы можа стаць брокерам, сэр, пры ўмове, што хто-небудзь хоча, каб ён прадаў акцыі, і ёсць хто-то, хто хоча іх купіць, і абодва гатовыя плаціць камісійныя. Праблема ў тым, што... э-э... існуючыя фірмы цалкам кантралююць рынак ".
  
  "Як вы разбураеце гэтую манаполію?"
  
  "О, я б не хацеў, сэр. Мы сапраўды за захаванне статус-кво ў Ганконгу".
  
  "Тады як ты проникаешь ўнутр? Атрымліваеш частка інфармацыі?"
  
  "Сумняваюся, што вы змаглі б, сэр. Брытанцы ўсё вельмі старанна кантралююць", - далікатна сказаў ён.
  
  "Гэта здаецца няправільным".
  
  Пажылы мужчына паківаў галавой і мякка ўсміхнуўся. Ён переплел пальцы хаткай, яму падабаўся малады кітаец, якога ён бачыў перад сабой, ён зайздросціў яго чысціні — і яго амерыканскага адукацыі. "Я мяркую, ты хочаш згуляць на біржы за свой кошт?" мякка спытаў ён.
  
  "Так..." Пол Чой паспрабаваў схаваць сваю памылку і заікнуўся, "Па меншай меры ... Доўсан сказаў для мяне—"
  
  "Перастаньце, містэр Чой, вы не з "Сімс, Доўсан і Дзік", - сказаў ён, ветліва пакрытыкаваўшы яго. "Калі б яны нанялі амерыканца — нечуванае навіна, — о, я б пачуў пра гэта разам з сотняй іншых задоўга да таго, як вы прыбылі сюды. Вы, павінна быць, містэр Пол Чой, пляменнік вялікага Ву Сан Фана, які толькі што вярнуўся з Гарварда ў Амерыцы.
  
  Пол Чой ўтаропіўся на яго. - Адкуль вы ведаеце? - Гэта Ганконг, містэр Чой. Гэта вельмі маленькае мястэчка. Мы павінны ведаць, што адбываецца. Толькі так мы выжываем. Ты сапраўды хочаш гуляць на біржы?" "Так. містэр ?"
  
  "Мануэль Перрьера. Я партугалец з Макао". Бібліятэкар дастаў аловак і напісаў у прыгожай сшыткі увядзенне на абароце адной з сваіх візітных картак. "Вось. Ишвар Сорджани - мой стары сябар. Яго кантора знаходзіцца недалёка ад Натан-роўд ў Коулуне. Ён парс з Індыі, мае справу з грашыма і замежнай валютай, а таксама час ад часу купляе і прадае акцыі. Ён можа дапамагчы вам, але памятайце, што калі ён пазычыць грошы ці возьме крэдыт, гэта будзе дорага каштаваць, таму вы не павінны здзяйсняць ніякіх памылак ".
  
  "Ну і справы, дзякуй, містэр Перрьера". Пол Чой працягнуў руку. Здзіўлены, Перрьера паціснуў яе. Пол Чой цёпла паціснуў яе, затым кінуўся прэч, але спыніўся. - Скажыце, містэр Перрьера ... Фондавая біржа. Ці ёсць якія-небудзь шанцы? Што-небудзь? Ёсць які-небудзь спосаб атрымаць частку прыбытку?
  
  У Мануэля Перрьеры былі серабрыста-сівыя валасы, доўгія прыгожыя рукі і ярка выяўленыя кітайскія рысы асобы. Ён разглядаў юнака, які стаяў перад ім. Затым ён мякка сказаў: "Нішто не перашкаджае вам стварыць кампанію для стварэння вашага ўласнага фондавага рынку, кітайскага фондавага рынку. Гэта цалкам у рамках закона Ганконга — або яго адсутнасці. - Вочы старога заблішчалі. - Усё, што вам трэба, - гэта грошы, сувязі, веды і тэлефоны. . . .
  
  "Калі ласка, мае грошы", - хрыпла прашаптала старая ама. "Вось мая ашчадная кніжка". Яе твар раскраснелось ад спякоты ў аддзяленні "Хо-Пак" ў Абердзіна. Было без дзесяці тры, а яна чакала з світання. Пот выступіў на яе старой белай блузцы і чорных штанах. Доўгая седеющая каса звісала на спіну. "Ииии, не толкайтесь", - крыкнула яна тым, хто стаяў ззаду яе. "Хутка ваша чаргу!"
  
  Маладая касірка стомлена ўзяла кнігу і зноў паглядзела на гадзіннік. Ииии! "Слава ўсім багам, мы зачыняемся ў тры", - падумала яна і з трывогай задалася пытаннем, нягледзячы на пакутлівую галаўны боль, як яны збіраюцца зачыніць дзверы, калі столькі раздражнёных людзей стоўпілася перад кратамі, теснимых тымі, хто звонку.
  
  Сума на ашчаднай кніжцы складала 323,42 ганконскіх даляра. Вынікаючы інструкцыям містэра Суна не спяшацца і быць дакладнай, яна падышла да файлаў, спрабуючы заткнуць вушы патоку нецярплівых, невыразных лаянак, якія працягваліся на працягу некалькіх гадзін. Яна пераканалася, што сума дакладная, затым зноў паглядзела на гадзіннік, вярнулася да свайму высокаму зэдліку, адчыніла скрыню з наяўнасцю і адкрыла яго ""Пакуль у яе не было дастаткова грошай, таму яна замкнула скрыню і пайшла ў кабінет кіраўніка. Прытоены гнеў прабег па чакаюць людзям. Яна была невысокай нязграбнай жанчынай. Вочы прасачылі за ёй, затым з трывогай паглядзелі на гадзіннік і зноў вярнуліся да яе.
  
  Яна пастукала ў яго дзверы і зачыніў яе за сабой. "Я не магу заплаціць старому Ах Тарну", - бездапаможна сказала яна. "У мяне ўсяго 100 ганконскіх даляраў, столькі ж я адклала ... "
  
  Менеджэр Сун выцер пот з верхняй губы. "Ужо амаль тры, так што хай яна будзе вашым апошнім кліентам, міс Чо". Ён правёў яе праз бакавую дзверы ў сховішча. Дзверцы сейфа была цяжкай. Яна ахнула, убачыўшы пустыя паліцы. Звычайна ў гэты час дня паліцы былі запоўненыя акуратнымі чаркамі банкнот і сярэбранымі папяровымі трубачкамі, змацаванымі разам сотнямі, тысячамі і дзесяткамі тысяч банкнот. Сартаванне грошай пасля закрыцця была працай, якая ёй падабалася больш за ўсё, а таксама дотык да пачуццёвым пачак новенькіх, хрумсткіх, свежанькі купюр.
  
  "О, гэта жудасна, шаноўны Сон", - сказала яна ледзь не плачу. Яе акуляры з тоўстымі шкламі запацеў, а валасы раскудлаціліся.
  
  "Гэта часова, толькі часова, міс Чо. Успомніце, што шаноўны Хэпли напісаў у сёньняшняй "Гардыян"!" Ён ачысьціў апошнюю паліцу, выкарыстоўваючы свае апошнія запасы, праклінаючы груз, які яшчэ не прыбыў. "Вось". Ён даў ёй 15 000 для галачкі, прымусіў распісацца ў атрыманні і ўзяў па 15 з кожнага з двух іншых касіраў. Цяпер сховішча было пуста.
  
  Калі ён увайшоў у галоўную пакой, там запанавала раптоўная наэлектрызаваная, хвалюючая цішыня пры выглядзе відавочна вялікі сумы грошай, наяўных грошай.
  
  Ён аддаў грошы двум іншым касірам і зноў знік у сваім кабінеце.
  
  Міс Чо акуратна складвалі грошы ў свой скрыню, усе вочы сачылі за ёй і іншымі касірка. Адну пачак у 1000 даляраў яна пакінула на стале. Яна зламала друк і метадычна адлічыла 320 даляраў, тры банкноты і здачу, пералічыла іх і пасунула праз прылавак. Пажылая жанчына сунула грошы ў папяровы пакет, і наступны ў чарзе раздражнёна протолкался наперад і сунуў сваю ашчадную кніжку ў твар міс Чо. "Вось, клянуся ўсімі багамі. Я хачу сем тысяч...
  
  У гэты момант празвінеў трохгадзінны званок, і містэр Сун неадкладна з'явіўся і сказаў гучным голасам: "Прабачце, мы павінны зачыняцца. Усім касірам зачыніць— - Астатнія яго словы патанулі ў сердитом рове.
  
  - Клянуся ўсімі багамі , я чакаў з світання...
  
  "нядобра, але я тут ужо восем гадзін ..."
  
  "Иииии, проста заплаці мне, у цябе дастаткова... "
  
  "О , калі ласка , калі ласка , калі ласка , калі ласка... "
  
  Звычайна банк проста закрываў свае дзверы і абслугоўваў тых, хто знаходзіўся ўнутры, але на гэты раз трое перапалоханых касіраў паслухмяна зачынілі свае касы пад шум, павесілі шыльды "ЗАЧЫНЕНА" і попятились ад працягнутых рук.
  
  Раптам натоўп ўнутры банка ператварылася ў натоўп.
  
  Тых, хто быў наперадзе, прыціснулі да прылаўка, у той час як іншыя спрабавалі трапіць у банк. Дзяўчына ўскрыкнула, калі яе ўдарылі аб прылавак. Рукі пацягнуліся да кратаў, якія служылі хутчэй для ўпрыгожвання, чым для абароны. Цяпер усе былі ў лютасьці. Адзін стары марак, які быў наступным у чарзе, працягнуў руку, спрабуючы рыўком адкрыць скрыню касы. Старую аму заціснула ў бурлівай масе з сотні ці больш чалавек, і яна з цяжкасцю прабівалася ў бок, моцна сціскаючы грошы ў костлявых руках. Маладая жанчына спатыкнулася, і яе растапталі. Яна паспрабавала ўстаць, але мельтешащие ногі не слухаліся яе, таму ў роспачы яна ўчапілася зубамі ў адну нагу і атрымала дастатковую перадышку, каб ўскараскацца наверх, з парванымі панчохамі, парваным чонг-сам і цяпер у паніцы. Яе паніка яшчэ больш раззлавала натоўп, затым хто-то крыкнуў: "Забіце сына асірацелай шлюхі ..." і крык быў падхоплены: "Убейлллллллл!"
  
  Рушыла ўслед доля секунды ваганні, затым, як адзін, яны кінуліся наперад.
  
  "Спыні!"
  
  Гэта слова пранеслася па атмасферы на англійскай, затым на хакло, затым на кантонская дыялекце, а затым зноў на англійскай.
  
  Цішыня была раптоўнай і неабсяжнай.
  
  Старэйшы інспектар у форме стаяў перад імі, бяззбройны і спакойны, з электрычным мегафонам у руцэ. Ён увайшоў праз заднюю дзверы ва ўнутраны офіс і цяпер глядзеў на іх.
  
  "Цяпер тры гадзіны", - ціха сказаў ён на хакло. "Закон абвяшчае, што банкі зачыняюцца ў тры гадзіны. Гэты банк цяпер зачынены. Калі ласка, разгарніце і ідзіце дадому! Ціха!"
  
  Зноў наступіла маўчанне, на гэты раз больш сярдзіты, затым пачалася лютая хваля, і адзін мужчына панура прамармытаў: "А як жа мае блудливые грошы ...", і іншыя падхапілі амаль крык, але паліцэйскі рушыў хутка, вельмі хутка, прама на мужчыну, бясстрашна падняў стальніцу і накіраваўся прама на яго ў натоўп. Натоўп адступіла.
  
  - Заўтра, - мякка сказаў паліцэйскі, узвышаючыся над ім.
  
  - Ты атрымаеш ўсе свае грошы заўтра. Мужчына апусціў вочы, ненавідзячы халодныя блакітныя рыбіны вочы і блізкасць чужаземнага д'ябла. Ён панура адступіў на крок.
  
  Паліцэйскі паглядзеў на астатніх, прама ім у вочы. "Ты ззаду", - загадаў ён, імгненна выбраўшы мужчыну з беспамылковай дбайнасцю, яго голас быў загадным, але ў той жа час з той жа спакойнай упэўненасцю, - "Развярніся і дай дарогу астатнім".
  
  Мужчына паслухмяна зрабіў, як яму было загадана. Натоўп зноў ператварылася ў натоўп. Імгненне ваганні, затым іншы чалавек павярнуўся і пачаў прасоўвацца да дзвярэй. "нядобра, у мяне няма часу на ўвесь дзень, паспяшайся", - кісла сказаў ён.
  
  Усе яны пачалі разыходзіцца, мармычучы, раз'юшаныя — але паасобку, а не натоўпам. Сун і касіры выцерлі пот з ілба, затым, дрыжучы, селі за бяспечную стойку.
  
  Старшы інспектар дапамог старой аме падняцца. У кутку яе рота віднелася кропелька крыві. "З табой усё ў парадку, бабулька?" ён спытаў на хакло.
  
  Яна ўтаропілася на яго, нічога не разумеючы. Ён паўтарыў гэта на кантонская дыялекце.
  
  "Ах, ды ... ды", - хрыпла сказала яна, усе яшчэ моцна прыціскаючы да грудзей папяровы пакет. "Дзякую табе, глыбокашаноўны Спадар". Яна шмыгнула ў натоўп і знікла. Зала апусцеў. Ангелец выйшаў на тратуар услед за апошнім наведвальнікам і спыніўся ў дзвярах, ціха насвістваючы, назіраючы, як яны сыходзяць.
  
  "Сяржант!"
  
  "Так, сэр".
  
  - Вы можаце распусціць людзей прама цяпер. Заўтра ў дзевяць тут будзе дзяжурная група. Усталюйце загароды і ўпускаць жукеров ў банк толькі па трое за раз. Вас і чатырох чалавек будзе больш чым дастаткова.
  
  "Так, сэр". Сяржант аддаў гонар. Старшы інспектар вярнуўся ў банк. Ён замкнуў ўваходныя дзверы і ўсміхнуўся кіраўніку Сунгу. "Даволі вільготна сёння днём, ці не так?" ён сказаў гэта па—ангельску, каб надаць твару Сунаі выраз - усе адукаваныя кітайцы ў Ганконгу ганарыліся тым, што кажуць на міжнароднай мове.
  
  "Так, сэр", - нервова адказаў Сун. Звычайна ён яму падабаўся, і ён вельмі захапляўся гэтым старшым інспектарам. "Так", - падумаў ён. Але гэта быў першы раз, калі ён сапраўды ўбачыў квай лоха са Злым Вокам, які кідае выклік натоўпе, які стаяў у адзіноце, як злосны бог, перад натоўпам, які прымушае яе рухацца, каб даць яму магчымасць плюнуць агнём і шэрай.
  
  Сун зноў здрыгануўся. - Дзякую вас, старшы інспектар.
  
  - Давайце пройдзем у ваш кабінет, і я змагу зняць паказанні.
  
  "Так, калі ласка". Сун горда выпрастаўся перад сваім штабам, зноў прымаючы камандаванне. "Астатнія, складзіце свае кнігі і прыбяры".
  
  Ён правёў госця ў свой кабінет, сеў і празьзяў. - Чаю, старшы інспектар?
  
  - Не, дзякуй. - Старшы інспектар Дональд к. К. Сміт быў ростам каля пяці футаў дзесяці цаляў, добра складзены, са светлымі валасамі, блакітнымі вачыма і падцягнутым загарэлым тварам. Ён выцягнуў пачак папер і паклаў іх на стол. "Гэта рахункі маіх людзей. Заўтра ў дзевяць вы зачыніце іх рахункі і заплаціце ім. Яны падыдуць да задняй дзверы.
  
  - Так, вядома. Для мяне было б гонарам. Але я страчу твар, калі ад мяне сыдзе так шмат каштоўных рахункаў. Банк гэтак жа надзейны, як і ўчора, старэйшы інспектар.
  
  "Вядома. Між тым заўтра ў дзевяць. Наяўнымі, калі ласка". Ён працягнуў яму яшчэ некалькі папер. І чатыры ашчадныя кніжкі. "Я вазьму касавы чэк на ўсё гэта. Зараз жа."
  
  - Але, старшы інспектар, сённяшні дзень быў экстраардынарным. З Хо-Пакам праблем няма. Вядома, вы маглі б ...
  
  - Цяпер. - Сміт міла ўсміхнуўся. - Усе квітанцыі аб зняцці сродкаў падпісаныя і гатовыя.
  
  Сун зірнуў на іх. Усё гэта былі кітайскія імёны, якія, як ён ведаў, былі намінантамі намінантаў гэтага чалавека па мянушцы Змяя. Агульная сума рахункаў склала амаль 850 000 ганконскіх даляраў. І гэта толькі ў гэтым філіяле, падумаў ён, уражаны праніклівасцю Змеі. А як наконт "Вікторыі і Блэкс" і ўсіх іншых філіялаў у Абердзіна?
  
  "Вельмі добра", - стомлена сказаў ён. "Але мне будзе вельмі шкада, калі так шмат рахункаў сыдзе з банка".
  
  Сміт зноў усміхнуўся. - Хо-Пак яшчэ не згалеў, ці не так?
  
  "Аб няма, старшы інспектар", - узрушана сказаў Сун. "Мы апублікавалі актывы на мільярд ганконскіх даляраў і рэзервы наяўнасці на многія дзесяткі мільёнаў. Гэта проста ў гэтых простых людзей часовая праблема з даверам. Вы бачылі калонку містэра Хэпли ў "Гардыян"?
  
  "Так".
  
  "Ах". Твар Сунаі пацямнела. "Зламысныя чуткі, якія распаўсюджваюцца зайздроснымі тайпанями і іншымі банкамі! Калі Хэпли сцвярджае гэта, то, вядома, гэта праўда ".
  
  - Вядома! А пакуль я крыху заняты сёння днём.
  
  "Так. Вядома. Я зраблю гэта неадкладна. Я, э-э, я бачу ў газеце, што вы злавілі аднаго з гэтых зласлівых пярэваратняў".
  
  - У нас ёсць падазраваны з "трыяды", містэр Сун, проста падазраваны.
  
  Сун здрыгануўся. "Д'яблы! Але ты зловіш іх усіх ... Д'яблы, высылающие слых! Яны, павінна быць, замежнікі. Іду ў заклад, што яны замежнікі, усё роўна. Вось, сэр, я выпісаў чэкі...
  
  Пачуўся стук у дзверы. Увайшоў капрал і аддаў гонар. "Прабачце, сэр, звонку банкаўскі грузавік. Яны кажуць, што з галаўнога офіса Хо Пака".
  
  "Иииии", - сказаў Сон з вялікай палёгкай, - "і як раз своечасова. Яны абяцалі дастаўку ў два. Гэта больш грошай".
  
  "Колькі?" Спытаў Сміт.
  
  - Паўмільёна, - тут жа падахвоціўся капрал, працягваючы дэкларацыю. Гэта быў невысокі, разумны мужчына з падпаленымі вачамі.
  
  - Добра, - сказаў Сміт. - Што ж, містэр Сун, гэта здыме з вас напружанне, ці не так?
  
  "Так. Так, так і будзе". Сун ўбачыў, што двое мужчын глядзяць на яго, і адразу ж сказаў экспансіўная: "Калі б не ты і твае людзі ... З вашага дазволу, я хацеў бы цяпер патэлефанаваць містэру Рычарду Кван. Я ўпэўнены, што для яго, як і для мяне, было б гонарам ўнесці свой сціплы ўклад у дабрачынны фонд вашай паліцыі ў знак нашай падзякі. "
  
  "Гэта вельмі прадбачліва, але ў гэтым няма неабходнасці, містэр Сун".
  
  - Але я страчу твар, калі вы не пагодзіцеся, старшы інспектар.
  
  "Вы вельмі добрыя", - сказаў Сміт, выдатна разумеючы, што без яго прысутнасці ў банку і без прысутнасці яго людзей звонку Сунг, касіры і многія іншыя былі б мёртвыя. "Дзякуй, але ў гэтым няма неабходнасці". Ён узяў у касіра чэкі і сышоў.
  
  Містэр Сун маліў капрала, які, у рэшце рэшт, паслаў за сваім начальнікам. Дывізіённы сяржант Мак таксама адмовіўся. "Дваццаць тысяч разоў", - сказаў ён.
  
  Але містэр Сун настаяў. Мудра. І Рычард Кван быў не менш рады і не менш ўсцешаны ухвалой няпрошанага падарунка. 20,-000 ганконскіх даляраў. Наяўнымі неадкладна. - З вялікай удзячнасцю ад банка, дывізіённы сяржант Мак.
  
  "Дзякуй, шаноўны менеджэр Сун", - ветліва сказаў Мак, прыбіраючы грошы ў кішэню, задаволены тым, што працуе ў падраздзяленні Snake, і цалкам уражаны тым, што 20 000 - гэта дакладная рынкавая лічба, якую, на думку Snake, каштавала іх дзённая праца. "Я спадзяюся, што ваш вялікі банк застанецца плацежаздольным, і вы вытрымаеце гэты шторм з уласцівым вам розумам. Заўтра, вядома, усё будзе ў парадку. Мы будзем тут роўна ў дзевяць раніцы за нашымі наяўнымі . . . . "
  
  Старая ама ўсё яшчэ сядзела на лаўцы ля прычальнай сценкі, пераводзячы дыханне. У яе балелі рэбры, але яны заўсёды баляць, стомлена падумала яна. Джос. Яе клікалі Ах Тарн, і яна пачала ўставаць, але да яе нетаропка падышоў хлопец і сказаў: "Сядай, бабуля, я хачу з табой пагаварыць". Ён быў невысокім і каржакаваты, яму быў дваццаць адзін год, яго твар было глухое шнарамі ад воспы. - Што ў гэтай сумцы? - спытаў я.
  
  - Што? Якую сумку?
  
  - Папяровы пакет, які ты прижимаешь да сваім смярдзючым старым тряпкам.
  
  - Гэта? Нічога, шаноўны лорд. Гэта проста мае бедныя пакупкі, якія...
  
  Ён сеў на лаўку побач з ёй, нахіліўся бліжэй і прашыпеў: "Заткніся, старая карга! Я бачыў, як ты выходзіла з банка распусты. Колькі ў цябе там?"
  
  Пажылая жанчына адчайна ўчапілася ў сумку, яе вочы зачыніліся ад жаху, і яна выдыхнула: "Гэта ўсе мае зберажэнні, дарагая—"
  
  Ён вырваў сумку з яе рук і адкрыў яе. "І-і-і!" Банкноты былі старымі, і ён пералічыў іх. "323 даляра!" - сказаў ён пагардліва. "Каму ты поклоняешься - жабраку? Ты быў не вельмі разумны ў гэтым жыцці".
  
  "О, так, ты маеш рацыю, госпадзе!" - сказала яна, і яе маленькія чорныя вочкі назіралі за ім.
  
  "Мой хеунгьяу складае 20 працэнтаў", - сказаў ён і пачаў пералічваць банкноты.
  
  "Але, паважаны сэр, - сказала яна, - цяпер яе голас гучаў жаласна, - 20 - гэта занадта шмат, але для мяне было б гонарам, калі б вы прынялі 5 з удзячнасцю беднай старой жанчыны".
  
  "15."
  
  "6!"
  
  "10 і гэта маё апошняе прапанову. Я не магу тырчэць тут увесь дзень!"
  
  "Але, сэр, вы маладыя і моцныя, відавочна, 489-й. Моцны павінен абараняць старых і слабых".
  
  "Праўда, праўда". Ён на імгненне задумаўся, жадаючы быць справядлівым. "Вельмі добра, за 7 адсоткаў".
  
  "О, які вы шчодры, сэр. Дзякуй, дзякуй". Яна з радасцю назірала, як ён адлічыў 22 даляра, затым палез у кішэню джынсаў і адлічыў 61 цэнт. "Вось". Ён вярнуў ёй здачу і астатнія грошы.
  
  Яна горача падзякавала яго, у захапленні ад заключанай здзелкі. "Клянуся ўсімі багамі, - захоплена падумала яна, - 7 працэнтаў замест, ну, па меншай меры, 15 было б справядліва". "У вас таксама ёсць грошы ў Хо-паку, шаноўны спадар?" ветліва спытала яна.
  
  "Вядома", - важна сказаў юнак, як быццам гэта было праўдай. "Рахунак майго Братэрства існуе ўжо шмат гадоў. У нас ёсць ..." Ён падвоіў суму, пра якую падумаў спачатку. "... толькі ў гэтым філіяле ў нас больш за 25 000 даляраў".
  
  "Иииии", - пракурняўкала пажылая жанчына. "Быць такой багатай! У той момант, калі я ўбачыла цябе, я зразумела, што ў цябе за 14 тысяч ... і, несумненна, ганаровы 489-ы нумар".
  
  "Я лепш гэтага", - адразу ж горда заявіў юнак, перапоўнены бравады. "Я..." Але ён спыніўся, успомніўшы перасцярога іх лідэра быць асцярожным, і таму не сказаў: "Я Кін Суправаджаецца-мін, Кін Воспа, і я адзін з знакамітых Пярэваратняў, і нас чацвёра". "Бяжы адсюль, бабулька", - сказаў ён, статут ад яе. "У мяне ёсць справы больш важна, чым размаўляць з табой".
  
  Яна ўстала і пакланілася, і тут яе старыя вочы заўважылі мужчыну, які стаяў у чарзе перад ёй. Мужчына быў кантонцем, як і яна. Гэта быў круглатвары крамнік, якога яна ведала, у якога быў прылавак на птушынай вуліцы на адным з ажыўленых рынкаў Абердзіна. "Так", - хрыпла сказала яна, "але калі вам патрэбен іншы кліент, я бачу варыянт прасцей. Ён стаяў у чарзе раней за мяне. Ён зняў больш за 8000 даляраў".
  
  "О, дзе? Дзе ён?" - адразу спытаў юнак.
  
  - За 15-працэнтную долю?
  
  "7 — і гэта канчаткова. 7!"
  
  "Добра. 7. Глядзі, вунь там!" - прашаптала яна. "Тоўсты мужчына, пухлы, як мандарын, у белай кашулі — той, хто пацее так, нібы толькі што атрымліваў асалоду ад Аблокамі і дажджом!"
  
  "Я бачу яго". Юнак устаў і хутка пайшоў прэч, каб перахапіць мужчыну. Ён дагнаў яго на куце. Мужчына замер і трохі поторговался, заплаціў 16 працэнтаў і паспяшаўся прэч, дабраслаўляючы ўласную праніклівасць. Юнак нетаропка вярнуўся да яе.
  
  "Трымай, бабулька", - сказаў ён. "У распусьніка было 8 162 даляра. 16 адсоткаў складаюць..."
  
  "1305,92 даляра, і мае 7 працэнтаў ад гэтай сумы складаюць 91,41 даляра", - адразу ж адказала яна.
  
  Ён дакладна заплаціў ёй, і яна пагадзілася прыйсці заўтра, каб паназіраць за ім.
  
  "Як цябе клічуць?" спытаў ён.
  
  "Ах Су, спадар", - сказала яна, назваўшы выдуманае імя. "А тваё?"
  
  "Мо Ву-фанг", - сказаў ён, назваўшы аднаго па імені.
  
  "Да заўтра", - радасна сказала яна. Яшчэ раз падзякаваўшы яго, яна валюхаста пайшла, задаволеная прыбыткам за дзень.
  
  Яго прыбытак таксама была добрай. Зараз у яго ў кішэнях было больш за 3000 даляраў, тады як раніцай іх хапіла толькі на аўтобус. І ўсё гэта аказалася нечаканай удачай, таму што ён прыехаў у Абердзіна з Глессингс-Пойнт, каб адправіць яшчэ адзін ліст з патрабаваннем выкупу Высакароднай хаце Чэн.
  
  "Гэта ў мэтах бяспекі", - сказаў яго бацька, іх лідэр. "Каб навесці паліцыю на няправільны след".
  
  "Але гэта не прынясе грошай", - з агідай сказаў ён яму і астатнім. "Як мы можам вырабіць на святло блуднага сына, калі ён мёртвы і пахаваны? Сталі б вы плаціць без якіх-небудзь доказаў таго, што ён быў жывы? Вядома, няма! Было памылкай стукнуць яго лапатай. "
  
  "Але гэты хлопец спрабаваў збегчы!" - сказаў яго брат.
  
  "Дакладна, малодшы брат. Але першы ўдар не забіў яго, толькі злёгку нагнуў галаву. Цябе варта было пакінуць усё як ёсць!"
  
  "Я б так і зрабіў, але злыя духі ўсяліліся ў мяне, і я ударыў яго зноў. Я ўдарыў яго ўсяго чатыры разы! Ииии, але ў гэтых высокородных хлопцаў мяккія чэрапа!"
  
  "Так, ты маеш рацыю", - сказаў яго бацька. Ён быў невысокім і лысеючым, з мноствам залатых зубоў, яго звалі Кін Мін-тая, Лысоголовый Кін. "нядобра, але справа зроблена, так што няма сэнсу згадваць пра гэта. Джос. Ён сам вінаваты, што спрабаваў збегчы! Ты бачыў ранні выпуск "Таймс"?"
  
  "Не, пакуль няма, бацька", - адказаў ён.
  
  - Вось, дазвольце мне зачытаць вам гэта: "Начальнік ўсёй паліцыі заявіў сёння, што яны арыштавалі трыяду, якая, як яны падазраюць, з'яўляецца адным з "Пярэваратняў", небяспечнай банды злачынцаў, што Джона Чена. Улады чакаюць, што справа будзе раскрыта ў любы момант".
  
  Яны ўсе засмяяліся, ён, яго малодшы брат, яго бацька і апошні ўдзельнік, яго вельмі добры сябар, Вушасты Чэн-Пун Па Чэн, — таму што яны ведалі, што ўсё гэта хлусня. Ні адзін з іх не быў членам трыяды і не меў сувязяў з трыяда, і ніхто з іх ніколі раней не быў злоўлены за якое-небудзь злачынства, хоць яны стварылі сваё ўласнае Братэрства, а яго бацька час ад часу кіраваў невялікім ігральным сіндыкатам ў Норт-Пойнце. Першае выкраданне прапанаваў яго бацька. Ииии, гэта было вельмі разумна, падумаў ён, успамінаючы. І калі Джон Чэн, да няшчасця, быў забіты з-за таго, што па дурасці паспрабаваў збегчы, яго бацька таксама прапанаваў адрэзаць вуха і адправіць яго. "Мы ператворым яго дрэнныя жарты ў нашы добрыя. "Забі аднаго, каб прывесці ў жах дзесяць тысяч!" Адпраўка вуха прывядзе ў жах увесь Ганконг, зробіць нас знакамітымі і разбогатеем!"
  
  Так, думаў ён, седзячы на сонейку ў Абердзіна. Але мы яшчэ не разбагацелі. Хіба я не сказаў бацьку сёння раніцай: "Я не пярэчу прарабіць ўвесь шлях, каб адправіць ліст, бацька, гэта разумна і менавіта гэта загадаў бы Хамфры Богарт. Але я ўсё роўна не думаю, што гэта прынясе нам які-небудзь выкуп.
  
  - Не бяры ў галаву і слухай! У мяне ёсць новы план, годны самога Аль Капоне. Мы чакаем некалькі дзен. Затым тэлефануем Высакароднай хаце Чэн. Калі мы неадкладна не атрымаем наяўных грошай, то схватим самага компрадора! Вялікі скнара Чэнь уласнай персонай!"
  
  Усе яны глядзелі на яго з глыбокай павагай.
  
  "Так, і калі ты думаеш, што ён не заплаціць хутка, убачыўшы вуха свайго сына — вядома, мы скажам яму, што гэта было вуха яго сына ... Магчыма, мы нават выкопаем цела і пакажам яму, хейя?"
  
  Сваякі Воспы просияли, успомніўшы, як яны ўсе рагаталі. О, як яны рагаталі, трымаючыся за жываты, амаль катаючыся па падлозе сваёй шматкватэрнай кватэры.
  
  - Цяпер да справы. Вушасты Чэн, нам зноў патрэбен твой савет.
  
  Остроухий Чэн быў далёкім сваяком Джона Чена і працаваў у яго мэнэджэрам ў адной з шматлікіх кампаній Чена. "Ваша інфармацыя пра сына была бездакорнай. Можа быць, вы зможаце паведаміць нам і аб рухах бацькі?
  
  "Вядома, паважаны Лідэр, гэта проста", - сказаў Вушасты Чэн. "Ён чалавек звычкі — і яго лёгка напалохаць. Як і яго тай-тай —айя, гэтая сладкоречивая шлюха ведае, на якім баку ложка яна спіць! Яна вельмі хутка заплаціць, каб вярнуць яго. Так, я ўпэўнены, што цяпер ён будзе вельмі згаворлівы. Але нам прыйдзецца прасіць удвая больш, чым мы б пагадзіліся, таму што ён дасведчаны перагаворшчык. Я ўсю сваю працоўную жыццё прапрацаваў на блудливый дом Чена, так што ведаю, які ён скнара.
  
  - Цудоўна. Цяпер, у імя ўсіх багоў, як і калі нам варта выкрасці самага Высакароднага Дома Чэнь?
  
  20
  
  16:01 ВЕЧАРА. :
  
  Сэра Данстана Барэ правялі ў кабінет Рычарда Кванга з усім павагай, якое ён лічыў належным. Будынак "Хо-Пак" было маленькім і непатрабавальным, недалёка ад Айс-Хаўс-стрыт у Сентрал, а офіс быў падобны на большасць кітайскіх офісаў: маленькі, захламленых і панылы, месца для працы, а не для паказухі. У большасці выпадкаў два ці тры чалавекі дзеляць адзін офіс, кіруючы там двума ці трыма асобнымі прадпрыемствамі, выкарыстоўваючы адзін і той жа тэлефон і аднаго і таго ж сакратара для ўсіх. А чаму б і няма, сказаў бы мудры чалавек? Траціна накладных выдаткаў азначае вялікую прыбытак пры тым жа колькасці працоўнай сілы.
  
  Але Рычард Кванг не дзяліў з ім свой кабінет. Ён ведаў, што гэта не падабалася яго кліентам на набярэжнай Лох, а тыя нешматлікія, што ў яго былі, былі важныя для яго банка і для яго самога з-за рэпутацыі і тых запатрабаваных дадатковых пераваг, якія яны маглі прынесці. Напрыклад, магчымыя, пра, такія важныя выбары ў якасці члена з правам рашаючага голасу ў суперэксклюзивный Клуб Turf Club, або сяброўства ў Ганконскім гольф—клубе або крикетном клубе ці нават у самім Клубе - або ў любым іншым другарадным, хоць і не менш эксклюзіўным клубе, які жорстка кантраляваўся брытанскімі тайпанами з грэйт-хонга, дзе вёўся ўвесь па-сапраўднаму буйны бізнэс.
  
  - Прывітанне, Дунстан, - ветліва павітаўся ён. - Як ідуць справы?
  
  "Выдатна. А ты?"
  
  "Вельмі добра. У маёй коні была выдатная трэніроўка гэтым раніцай".
  
  "Так. Я сам быў на іпадроме".
  
  "О, я цябе не заўважыла!"
  
  "Проста заскочыў на хвіліну ці дзве. У майго каня тэмпература — магчыма, нам прыйдзецца пачасаць яго ў суботу. Але сёння раніцай Ірыска Ласі была проста пышная ".
  
  "Яна амаль пабіла рэкорд. Яна, безумоўна, паспрабуе ў суботу ".
  
  Барэ усміхнуўся. "Я звяжуся з табой перад пачаткам гонкі, і тады ты зможаш сказаць мне ўсю паднаготную! Ты ніколі не зможаш давяраць трэнерам і жокеям, не так - сваім, або маім, ці чыім-небудзь яшчэ!"
  
  Яны пагаманілі аб чым-то неістотна, затым Барэ перайшоў да справы.
  
  Рычард Кванг паспрабаваў схаваць сваё ўзрушэнне. "Зачыніць усе вашыя карпаратыўныя рахункі?"
  
  - Так, даўніна. Сёння. Прабачце і ўсё такое, але маё праўленне лічыць разумным на дадзены момант, пакуль вы не...
  
  "Але ты ж не думаеш, што ў нас непрыемнасці?" Рычард Кванг засмяяўся. "Хіба вы не бачылі артыкул Хэппли ў "Гардыян"? "... Злонамеренная хлусьня, якая распаўсюджваецца нейкімі тайпэнами і нейкім буйным банкам<выдзелена мной> "
  
  "О так, я гэта бачыў. Яшчэ адна яго лухта, я б сказаў. Смешна! Распускаць чуткі? Навошта камусьці гэта рабіць? Ха, сёння раніцай я размаўляў і з Падлогай Хавергиллом, і з Саутби, і яны сказалі, што, магчыма, на гэты раз лепш поостеречься, калі ён намякне, што гэта яны, інакш на яго пададуць у суд за паклёп. Гэты малады чалавек заслугоўвае лупцоўкі! Аднак ... Я б хацеў атрымаць касавы чэк прама цяпер — прабачце, але вы ж ведаеце, што такое дошкі аб'яваў ".
  
  - Так, так, хачу. - Рычард Кванг захаваў на твары ўсмешку, але ён ненавідзеў гэтага буйнога румянага мужчыну яшчэ больш, чым звычайна. Ён ведаў, што савет дырэктараў быў штампам для прыняцця рашэнняў Барэ. "У нас няма праблем. Мы банк з абаротам у мільярд даляраў. Што тычыцца абердзінскага філіяла, то гэта проста куча забабонных мясцовых жыхароў.
  
  "Так, я ведаю". Барэ назіраў за ім. "Я чуў, у вас сёння днём таксама былі праблемы ў вашым філіяле ў Монг Коке, таксама ў Цім Ша Цуй... у Ша Ціне на Новых Тэрыторыях, нават, ды дапаможа нам Бог, на Лан Тао."Востраў Лан Тао знаходзіўся ў паўтузіне міль на ўсход ад Ганконга, самы вялікі востраў ва ўсім архіпелагу з амаль трохсот астравоў, якія складалі Калонію, але амаль бязлюдны, таму што быў бязводных.
  
  "Некалькі кліентаў знялі свае зберажэнні", - з усмешкай сказаў Рычард Кванг. "Ніякіх праблем".
  
  Але ўзніклі праблемы. Ён ведаў гэта і баяўся, што пра гэта ведаюць усе. Спачатку гэта было толькі ў Абердзіна. Затым, на працягу дня, іншыя яго менеджэры пачалі тэлефанаваць з усё большым непакоем. У яго было васемнаццаць аддзяленняў па ўсёй Калоніі. У чатырох з іх канфіскацыі былі непажаданымі і цяжкімі. У Монг Коке, ажыўленым вуллі ў шматлюдным горадзе Коулун, бліжэй да вечара утварылася чарга. Усе хацелі атрымаць усе свае грошы. Гэта было зусім не падобна на палохалыя прапорцыі ў Абердзіна, але дастаткова, каб прадэманстраваць відавочная прыкмета страты ўпэўненасці ў сабе. Рычард Кванг мог зразумець, што ў прыморскіх вёсках хутка пачуюць аб сыходзе Чатырох Пальцаў Ву і паспяшаюцца рушыць услед яго прыкладу — але як наконт Кока Монг? Чаму менавіта там? І чаму менавіта ў Лан Тао? Чаму ў Цім Ша Цуй, яго самым прыбытковым філіяле, які знаходзіўся амаль побач з ажыўленым тэрміналам Golden Ferry, дзе штодня праязджала 150 000 чалавек у Ганконг і назад?
  
  Павінна быць, гэта які-то змова!
  
  Ці варта за гэтым мой закляты вораг і супернік Смайлер Чинг? Гэта тыя блудадзеі, тыя раўнівыя блудніцы ў Блэксе або ў Вікторыі?
  
  Гэта Тонкая трубка лайна Хавергилл кіруе нападам? Ці гэта Комптон Саутби з "Блэкс" — ён заўсёды мяне ненавідзеў. Гэтыя брудныя набярэжныя! Але чаму яны павінны нападаць на мяне? Вядома, я значна лепшы банкір, чым яны, і яны зайздросцяць, але мой бізнес вядзецца з цывілізаванымі людзьмі і наўрад ці іх тычыцца. Чаму? Ці нейкім чынам прасачылася, што насуперак майму здароваму сэнсу, нягледзячы на мае пярэчанні, мае партнёры, якія кантралююць банк, настойвалі на тым, каб я займаў кароткія і танныя крэдыты і даваў доўгія і высокія пазыкі на здзелкі з нерухомасцю, і цяпер, па іх глупства, мы часова перагружаны і не можам працягваць працу?
  
  Рычарду Куангу хацелася крычаць, вішчаць і рваць на сабе валасы. Яго таемнымі партнёрамі былі Ландо Мата і Скнара Танг, асноўныя акцыянеры ігральнага і залатога сіндыката Макао, а таксама кантрабандыст Мо, які дапамог яму сфармаваць і прафінансаваць "Хо-Пак" дзесяць гадоў таму. "Ты бачыў прадказанні Старога Сляпога Танга гэтай раніцай?" спытаў ён, усё яшчэ ўсміхаючыся.
  
  "Няма. Што ён сказаў?"
  
  Рычард Кванг знайшоў газету і перадаў яе. "Усе прыкметы паказваюць, што мы гатовыя да буму. Шчаслівая васьмёрка паўсюль на нябёсах, і мы на восьмым месяцы, мой дзень нараджэння восьмага восьмага месяца . . . . "
  
  Барэ прачытаў калонку. Нягледзячы на сваё нявер'е ў прадказальнікаў, ён занадта доўга прабыў у Азіі, каб цалкам адмахнуцца ад іх. Яго сэрца забілася хутчэй. Стары Сляпы Танг карыстаўся вялікай рэпутацыяй ў Ганконгу. "Калі верыць яму, нас чакае самы вялікі бум у сусветнай гісторыі", - сказаў ён.
  
  "Звычайна ён значна асцярожней. Ииии, гэта было б добра, хейя?"
  
  - Лепш, чым добра. А пакуль, Рычард, стары, давай скончым нашы справы, добра?
  
  - Вядома. Гэта ўсё тайфун ў вустрычнага ракавінах, Данстан. Мы мацней, чым калі—небудзь, - нашы запасы ледзь ці ўпалі на адно ачко. Калі рынак адкрыўся, паступіла маса невялікіх прапаноў на продаж, якія, калі б на іх не адрэагавалі адразу, прывялі б да рэзкага падзення іх акцый. Рычард Кванг неадкладна загадаў сваім брокерам купляць і працягваць купляць. Гэта стабілізавала курс акцый. На працягу дня, каб захаваць пазіцыю, яму давялося купіць амаль пяць мільёнаў акцый - нечуванае колькасць, якім можна было гандляваць за адзін дзень. Ні адзін з экспертаў не мог дакладна вызначыць, хто прадаваў па-буйному. Не было ніякіх прычын для няўпэўненасці, акрамя сыходу Четырехпалого Ву. Усе багі праклінаюць гэтага старога д'ябла і яго распусна, занадта разумнага пляменніка, які атрымаў адукацыю ў Гарвардзе! "Чаму б не —"
  
  Зазваніў тэлефон. - Прашу прабачэння, - затым коратка ў трубку. - Я сказаў, не перабіваць!
  
  "Гэта містэр Хэпли з Guardian, ён кажа, што гэта важна", - сказала яго сакратарка, яго пляменніца Мэры Йок. "І тэлефанавала сакратарка тайпэна. Пасяджэнне Гандлёвага савета Нэльсана перанесены на сёння, на пяць гадзін. Містэр Мата патэлефанаваў і сказаў, што ён таксама будзе там.
  
  Сэрца Рычарда Кванга прапусціла тры ўдару. Чаму? ашаломлена спытаў ён сябе. Дью нех ло мох, гэта павінна было быць перанесены на наступны тыдзень. О, да чаму? Затым ён хутка адклаў гэтае пытанне, каб добранька падумаць. Ён вырашыў, што адказваць цяпер у прысутнасці Барэ было занадта небяспечна. "Я ператэлефаную яму праз некалькі хвілін". Ён усміхнуўся краснолицему мужчыну, які стаяў перад ім. "Пакінь усё на дзень або два, Дунстан, у нас няма праблем".
  
  - Не магу, даўніна. Прабачце. Было адмысловае паседжаньне, мы павінны вырашыць гэта сёння. Праўленне настаяла."
  
  "Мы былі шчодрыя ў мінулым — зараз у вас сорак мільёнаў нашых грошай без забеспячэння — мы сумесна з вамі ўкладваем яшчэ семдзесят мільёнаў у вашу праграму новага будаўніцтва".
  
  "Так, сапраўды, Рычард, і твая прыбытак будзе значнай. Але гэта іншае пытанне, і гэтыя пазыкі былі добрасумленна абгавораныя некалькі месяцаў таму, і будуць добрасумленна пагашаны, калі наступіць тэрмін іх пагашэння. Мы ніколі не дапускалі пратэрміновак па плацяжах Хо-Паку ці каму-небудзь яшчэ ". Барэ вярнуў газету і разам з ёй падпісаў дакументы, змацаваныя яго карпаратыўнай пячаткай. "Рахунку аб'яднаныя, так што адной праверкі будзе дастаткова".
  
  Сума складала крыху больш за дзевяць з паловай мільёнаў.
  
  Рычард Кванг падпісаў касавы чэк і ўсміхнуўся сэру Данстану Барэ, затым, калі гэта было бяспечна, аблаяў усіх запар і вярнуўся ў свой кабінет, бразнуўшы за сабой дзверы. Ён штурхнуў нагой свой стол, затым схапіў трубку і крыкнуў пляменніцы, каб яна прыбіралася дадому, і ледзь не зламаў тэлефон, калі шпурнуў яго назад на рычаг.
  
  "Раса нех лох мох на ўсю брудную набярэжную лох", - пракрычаў ён у столь і адчуў сябе нашмат лепш. Гэты кавалак собачатины! Цікава ... О, цікава, ці змагу я пераканаць Змяя наогул забараніць заўтра якія-небудзь рэплікі? Магчыма, яму і яго людзям ўдасца зламаць пару рук.
  
  Рычард Кванг змрочна дазволіў сваім думкам адцягнуцца. Гэта быў агідны дзень. Ён дрэнна пачаўся на іпадроме. Ён быў упэўнены, што яго трэнер — або жакей — пичкает Ириску Ласі падбадзёрлівым таблеткамі, каб прымусіць яе бегаць хутчэй, каб скараціць свае шанцы — цяпер яна была фаварыткай, — а ў суботу яны спыняць прыём таблетак, падтрымаюць аўтсайдэра і сыдуць без яго ўдзелу ў атрыманні прыбытку. Брудныя сабачыя косткі, усе яны! Хлусы! Няўжо яны думаюць, што я валодаю скакавы канём, каб губляць грошы?
  
  Банкір адкашляўся і плюнуў у плявальніцу.
  
  Барэ з личиночным ротам і сабачая костка дзядзечкі Ву! На зняцце сродкаў сыдзе вялікая частка маіх наяўных. Не бяры ў галаву, з Ландо Матой, Кантрабандыстам Мо, Скнара Тангом і тайпэном я ў поўнай бяспецы. О, мне прыйдзецца крычаць, праклінаць і галасіць, але нішто не зможа па-сапраўднаму крануць мяне ці Хо-Пак. Я занадта важны для іх.
  
  Так, гэта быў агідны дзень. Адзіным светлым плямай была яго ранішняя сустрэча з Кейсі. Яму падабалася глядзець на яе, падабалася яе пахнуць чысцінёй, элегантная, свежая амерыканская натура на свежым паветры. Яны міла пагутарылі аб фінансаванні, і ён быў упэўнены, што зможа атрымаць увесь або, вядома, частка іх бізнесу. Відавочна, што здабыча будзе велізарнай. Яна такая наіўная, падумаў ён. Яе пазнання ў банкаўскім справе і фінансах уражваюць, але ў азіяцкім свеце - нуль! Яна настолькі наіўная, што так гаворыць адкрыта з іх планамі. Слава ўсім багам за амерыканцаў.
  
  "Я люблю Амерыку, міс Кейсі. ТАК. Два разы ў год я езджу туды, каб паесці добрых стейк і з'ездзіць у Вегас — і, вядома, заняцца бізнэсам ".
  
  Иииии, радасна падумаў ён, шлюхі Залаты Краіны - лепшыя і больш даступнымі ўсіх на набярэжнай Лох ў свеце, а набярэжныя такія танныя ў параўнанні з дзяўчатамі з Ганконга! О-О-о! Я адчуваю такое прыемнае пачуццё, калі кладуся на іх, з іх пышнымі дезодорированными падпахамі, іх пышнымі сіськамі, сцёгнамі і азадкамі. Але ў Вегасе гэта самае лепшае. Успомні золотоволосую прыгажуню , якая ўзвышалася трэба мной , але лежачы яна ...
  
  Зазваніў яго асабісты тэлефон. Ён падняў трубку, як заўсёды раздражнёны тым, што яму давялося яго ўсталёўваць. Але ў яго не было выбару. "Калі яго папярэдняя сакратарка, якая прапрацавала шмат гадоў, выйшла замуж, яго жонка трывала пасадзіла на яе месца сваю любімую пляменніцу, вядома, каб шпіёніць за мной", - кісла падумаў ён. Иииии, што можа зрабіць мужчына?
  
  "Так?" спытаў ён, не разумеючы, чаго цяпер хоча яго жонка.
  
  "Ты не тэлефанаваў мне ўвесь дзень. . . . Я чакаю ўжо некалькі гадзін!"
  
  Яго сэрца падскочыла пры нечаканым гуку голасу дзяўчыны. Ён адкінуў раздражняльнасць, яе кантонская дыялект быў такім жа салодкім, як яе нефрытавыя вароты. - Паслухай, Маленькае Скарб, - сказаў ён ўлагоджваюць голасам. - Твой бедны бацька быў сёння вельмі заняты. Я...
  
  "Ты проста не хочаш сваю бедную Дачку. Мне прыйдзецца кінуцца ў гавань або знайсці іншага чалавека, які будзе песціць мяне, о-о-о "
  
  Яго крывяны ціск падскочыў пры гуку яе слёз. - Паслухай, Маленькі Алейны раток, убачымся сёння ўвечары ў дзесяць. Мы задаволім баль з васьмі страў у "Ванчае" у маім любімым—
  
  "У дзесяць ужо занадта позна, і я не хачу застолля, я хачу стейк, і я хачу пайсці ў пентхаус ў "энд Ві Эй" і выпіць шампанскага!"
  
  Яго дух застагнаў ад небяспекі быць заўважаным і таемна далажыць свайму тай-тай. О, о,о! Але перад сваімі сябрамі, ворагамі і ўсім Ганконгам ён набудзе велізарнае твар, каб суправаджаць туды сваю новую палюбоўніцу, маладую экзатычную ўзыходзячую зорку тэлебачання Венеру Пун.
  
  - У дзесяць я пазваню ф...
  
  - Дзесяць - гэта занадта позна. Дзевяць.
  
  Ён хутка паспрабаваў раскласці па палічках усе свае сённяшнія сустрэчы, каб зразумець, як ён мог бы ёй дапамагчы. - Паслухай, Маленькае Скарб, я пагляджу...
  
  "Дзесяць - гэта занадта позна. Дзевяць. Я думаю, што памру зараз, калі цябе больш усё роўна".
  
  - Паслухай. У твайго бацькі тры сустрэчы, і я...
  
  "О, у мяне баліць галава ад думкі, што я цябе больш не патрэбен, аб, пра, о. Гэтай жаласнай асобе давядзецца перарэзаць сабе вены, або ...." Ён пачуў перамену ў яе голасе, і яго страўнік скрутило ад пагрозы, - Ці адказваць на тэлефонныя званкі іншых людзей, вядома, менш паважаных, чым яе Бацька, але, тым не менш, такіх жа багатых і м...
  
  - Добра, Маленькае Скарб. У дзевяць!
  
  "О, ты сапраўды любіш мяне, ці не так?" Хоць яна гаварыла па-кантонская, Венера Пун выкарыстала ангельскае слова, і яго сэрца завагалася. Англійская быў мовай любові для сучасных кітайцаў, у іх роднай мове не было рамантычных слоў. "Скажы мне!" - уладна сказала яна. "Скажы мне, што любіш мяне!"
  
  Ён сказаў ёй гэта зняважана і павесіў трубку. Маленькая шлюшка са салодкім ротам, раздражнёна падумаў ён. Але з іншага боку, у дзевятнаццаць гадоў яна мае права быць патрабавальнай, раздражняльнай і цяжкай, калі цябе амаль шэсцьдзесят, і яна прымушае цябе адчуваць сябе дваццацігадовым, а Імперскі Ян - блажэнным. Ииии, але Венус Пун - лепшае, што я калі-небудзь спрабавала. Дарагая, але, ииии, у яе такія мускулы ў Залацістым жолабе, аб якіх пісаў толькі легендарны імператар Кун!
  
  Ён адчуў, як яго ян заварушыўся і прыемна зачесался. Я раздам гэтаму маленькаму багажу тое, што трэба на сёння. Я куплю дадатковае, асабліва вялікая прылада, ах ды, кольца з званочкамі на ім. О-О-о! Гэта прымусіць яе выгінацца!
  
  Так, але пакуль падумайце аб заўтрашнім дні. Як падрыхтавацца да заўтрашняга дня?
  
  Патэлефануйце свайму сябру-Вярхоўнаму Цмоку, дивизионному сяржанту Танг-па з Цім Ша Цуй, і заручыцца яго дапамогай, каб пераканацца, што яго аддзяленне і ўсе аддзяленні ў Коулуне добра ахоўваюцца паліцыяй. Патэлефануйце Блаксу і стрыечнаму брату Танга з велізарнага банка Танг Па, а таксама стрыечным братам Смайлеру Чингу і Хавергиллу, каб дамовіцца аб дадатковых грошах пад заклад каштоўных папер і авуараў Хо Пака. Ах ды, патэлефануеце свайму вельмі добраму сябру Джо Джейкобсону, віцэ—прэзідэнту Чыкагскага федэральнага і міжнароднага гандлёвага банка - актывы банка складаюць чатыры мільярды, і ён многім вам абавязаны. Лоты. На куай-лоу поўна тых, хто па вушы ў вас у абавязку, і цывілізаваных людзей. Патэлефануйце ім усім!
  
  Раптам Рычард Кванг выйшаў з задуменнасці, успомніўшы аб выкліку тайпэна. Яго душа завагалася. Ўклады "Нэльсан Трэйдынг" у злітках і наяўнымі былі велізарнымі. О, калі Нельс—
  
  Раздражнёна зазваніў тэлефон. "Дзядзька, містэр Хэпли на лініі".
  
  "Добры дзень, містэр Хэпли, як прыемна з вамі пагаварыць. Прабачце, я была заручана раней".
  
  - Усё ў парадку, містэр Кванг. Я проста хацеў праверыць пару фактаў, калі дазволіце. Па-першае, беспарадкі ў Абердзіна. Паліцыя...
  
  "Наўрад ці гэта бунт, містэр Хэпли. Некалькі шумных, нецярплівых людзей, вось і ўсё", - сказаў ён, пагарджаючы канадска-амерыканскі акцэнт Хэпли і неабходнасць быць ветлівым.
  
  "Я зараз праглядаю некалькі фатаграфій, містэр Кванг, тыя, што ёсць у сённяшняй дзённай "Таймс" - усё гэта сапраўды падобна на беспарадкі".
  
  Банкір поерзал на крэсле і пастараўся, каб яго голас гучаў спакойна. "О—О, ну, мяне там не было, так што ... Мне давядзецца пагаварыць з містэрам Суном".
  
  "Я патэлефанаваў, містэр Кванг. У 3:30. Правёў з ім паўгадзіны. Ён сказаў, што калі б не паліцыя, яны разнеслі б гэта месца на кавалкі ". Было некаторы ваганне. "Вы маеце рацыю, што преуменьшаете гэта, але, скажам, я спрабую дапамагчы, і я не магу без фактаў, так што, калі вы будзеце адкрытыя са мной ... Колькі людзей хацелі вярнуць свае грошы ў Лан Тао?"
  
  Рычард Кванг сказаў: "18", скараціўшы рэальную лічбу ўдвая.
  
  "Наш хлопец сказаў 36. 82 у Ша Ціне. Як наконт Кока Монг?"
  
  "Цэлую кубак".
  
  "Мой хлопец сказаў 48, а да закрыцця заставалася добрых 100. Як наконт Цім Ша Цуй?"
  
  "У мяне пакуль няма дакладных лічбаў, містэр Хэпли", - спакойна сказаў Рычард Кванг, грызлі непакоем, ненавідзячы адрывістыя роспыты.
  
  "Усе вячэрнія выпускі мільгаюць накладам "Хо-Пак". Некаторыя нават выкарыстоўваюць гэта слова ".
  
  "О, да..."
  
  "Так, я б сказаў, што вам лепш падрыхтавацца да сапраўды смажаніны заўтрашняга дня, містэр Кванг. Я б сказаў, што ваша апазіцыя вельмі добра арганізавана. Усё занадта заблытана, каб быць супадзеннем".
  
  "Я, безумоўна, цаню ваш інтарэс". Затым Рычард Кванг далікатна дадаў: "Калі я магу што-небудзь зрабіць ... "
  
  Зноў раздражняльны смех. - Хто-небудзь з вашых буйных ўкладчыкаў сёння зняў грошы?
  
  Рычард Кванг вагаўся долю секунды, і ён пачуў, як Хэппли скокнуў у пралом. "Вядома, я ведаю пра Четырехпаломном Ву. Я меў на ўвазе вялікія брытанскія хонги".
  
  - Не, містэр Хэпли, пакуль няма.
  
  "Ходзяць моцныя чуткі, што Hong Kong і Lan Tao Farms збіраюцца змяніць банкі".
  
  Рычард Кванг адчуў гэты ўкол у сваім Патаемным Кішэні. - Будзем спадзявацца, што гэта няпраўда, містэр Хэпли. Хто такія тайпаны і што за буйны банк або некалькі банкаў? Гэта "Вікторыя" або "Блэкс"?
  
  "Магчыма, гэта кітайскі. Прабачце, я не магу назваць крыніца навін. Але вам лепш прывесці сябе ў парадак — чартоўску падобна на тое, што за вамі палююць вялікія хлопцы".
  
  21
  
  16:25 ВЕЧАРА. :
  
  "Яны не спяць разам, тайбань", - сказала Клаўдыя Чэн.
  
  - А? Данросс рассеяна падняў вочы ад чаркі папер, якія перачытваў.
  
  "Няма. Па крайняй меры, яны не зрабілі гэтага мінулай ноччу".
  
  "Хто?"
  
  - Бартлетт і твая Сирраннуши.
  
  Данросс перастаў працаваць. - Пра?
  
  "Так. Асобныя пакоі, асобныя ложка, сумесны сняданак у галоўным зале — абодва ахайныя і апранутыя ў сціплыя халаты, што цікава, таму што ні адзін з іх нічога не апранае ў ложак".
  
  "Яны гэтага не робяць?"
  
  - Не, па меншай меры, мінулай ноччу яны гэтага не зрабілі.
  
  Данросс ўхмыльнуўся, і яна была рада, што яе навіна спадабалася яму. Гэта была яго першая сапраўдная ўсмешка за дзень. З таго часу, як яна прыехала ў восем раніцы, ён працаваў як апантаны, выбягаў на сустрэчы, спяшаўся назад: у паліцыю, да Піліпа Чену, губернатару, двойчы ў банк, адзін раз у пентхаус, каб сустрэцца з кім-то, каго яна не ведала. Часу на ленч не было, і, як сказаў ёй швейцар, тайпэн прыбыў на досвітку.
  
  Сёння яна бачыла, якая цяжар легла на яго дух, тая цяжар, якая рана ці позна схіляла ўсіх тайпаней, а часам і ламала іх. Яна бачыла, як бацька Лана загас з-за велізарных страт суднаходства ў гады вайны, катастрафічнай страты Ганконга, яго сыноў і пляменнікаў — дрэнны Джос навальваўся на дрэннага Джосса. Менавіта страта Мацерыковага Кітая канчаткова зьнішчыла яго. Яна бачыла, як Суэц зламаў Аластера Струана, як гэты тайпэн так і не акрыяў ад таго разгрому і як бэд Джос навальваўся на бэда Джосса дзеля яго, пакуль наезд Горнта на іх жывёлу не зламаў яго.
  
  "Павінна быць, гэта жудаснае напружанне", - падумала яна. Усе нашы людзі, пра якіх трэба турбавацца, і наш Дом, усе нашы ворагі, усе нечаканыя катастрофы прыроды і чалавека, якія, здаецца, заўсёды прысутнічаюць, — і ўсе грахі, пірацтва і д'ябальскія штучкі мінулага, якія чакаюць, каб вырвацца вонкі з нашага ўласнага скрыні Пандоры, што яны і робяць час ад часу. "Шкада, што тайпаны не кітайскія", - падумала яна. Тады грахі мінулага былі б як павуцінка.
  
  - Чаму ты так упэўнена, Клаўдыя?
  
  "Ніякіх рэчаў для сну - ні піжамы, ні празрыстых рэчаў". Яна зазьзяла.
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  - Калі ласка, тайбань, я не магу выдаваць свае крыніцы!
  
  "Што яшчэ ты ведаеш?"
  
  "Ах!" - сказала яна, затым ветліва змяніла размова. "Пасяджэнне гандлёвага савета Нэльсана праз паўгадзіны. Вы хацелі, каб вам нагадалі. Я магу надаць вам некалькі хвілін загадзя?"
  
  - Ды. Праз чвэрць гадзіны. Цяпер, - сказаў ён з рашучасцю, якую яна занадта добра ведала. - Што яшчэ табе вядома?
  
  Яна ўздыхнула, затым важна зверыць са сваім нататнікам. "Яна ніколі не была замужам. О, у яе было шмат прыхільнікаў, але ні адзін не пратрымаўся доўга, тайбэн. На самай справе, па чутках, ні адзін..."
  
  Бровы Данросса ўзляцелі ўверх. - Ты хочаш сказаць, што яна нявінніца?
  
  - У гэтым мы не ўпэўненыя — толькі ў тым, што ў яе няма рэпутацыі жанчыны, засиживающейся дапазна з джэнтльменам. Няма. Адзіны джэнтльмен, з якім яна сустракаецца ў грамадстве, - містэр Бартлетт, ды і то нячаста. За выключэннем дзелавых паездак. Ён, між іншым, тай-пэн, ён сапраўдны лайдак — быў выкарыстаны тэрмін "свінгераў". Ні адна лэдзі бу...
  
  "Кім выкарыстоўваецца?"
  
  - У містэра Прыгажунчыка Бартлетта няма ні адной асаблівай сяброўкі, тайпэн. Як гаворыцца, нічога пастаяннага. Ён развёўся ў 1956 годзе, у той самы год, калі ваша Сиррранннуши далучылася да яго фірме.
  
  "Яна не мая Чирануш", - сказаў ён.
  
  Клаўдыя зазьзяла яшчэ шырэй. - Ёй дваццаць шэсць. Яна Стралец.
  
  - Ты папрасіў каго—небудзь сцягнуць яе пашпарт - ці папрасіў каго-небудзь зірнуць?
  
  "Божа літасцівы, няма, тайпэн". Клаўдыя прыкінулася шакаванае. "Я не шпионю за людзьмі. Я проста задаю пытанні. Але 100 сцвярджае, што яна і містэр Бартлетт калі-то былі палюбоўнікамі ".
  
  "Гэта не заклад, я быў бы здзіўлены, калі б гэта было не так. Ён вызначана закаханы ў яе, а яна ў яго. Ты бачыў, як яны танцавалі разам. Гэта наогул не заклад".
  
  Маршчынкі вакол яе вачэй сабраліся. - Тады якія шанцы ты дасі мне, што яны ніколі не былі палюбоўнікамі?
  
  "А? Што ты ведаеш?" падазрона спытаў ён.
  
  - Шанцы, тай-пэн?
  
  Ён назіраў за ёй. Потым сказаў: "Стаўлю тысячу супраць ... Стаўлю дзесяць да аднаго".
  
  - Гатова! Сто. Дзякуй табе, тайбэн. Цяпер, што тычыцца Нэлов...
  
  - Адкуль у цябе ўся гэтая інфармацыя? А?
  
  Яна выняла тэлекс з папер, якія несла з сабой. Астатняе яна паклала ў яго латок для ўваходных паведамленняў. - Пазаўчора ўвечары вы звязаліся па тэлексе з нашымі людзьмі ў Нью-Ёрку, каб атрымаць інфармацыю аб ёй і пераправерыць дасье Бартлетта. Гэта толькі што прыбылі.
  
  Ён узяў яго і прагледзеў. Яго чытанне было вельмі хуткім, а памяць амаль фатаграфічнай. Тэлекс перадаваў інфармацыю, выкладзеную Клаўдыяй у агульных рысах, без яе прыхаванай інтэрпрэтацыі, і дадаваў, што ў к. К. Чолок не было судзімасцяў у паліцыі, 46 000 даляраў на ашчадным рахунку ў банку Сан-Фернанда "Зберажэнні і пазыку" і 8 700 даляраў на бягучым рахунку ў банку ў Лос-Анджэлесе і Каліфорніі.
  
  - Проста цудоўна, як лёгка ў Штатах даведацца, колькі ў цябе грошай у банку, не так, Клаўдыя?
  
  - Шакіруюча. Я б ніколі не скарыстаўся ім, тайбэн.
  
  Ён ухмыльнуўся. - Хіба што пазычыць у! Клаўдыя, у наступны раз проста дай мне тэлекс.
  
  - Так, тайпэн. Але хіба мой спосаб распавядаць аб некаторых рэчах не больш захапляльны?
  
  "Так. Але дзе там сказана аб галечы? Ты гэта выдумаў!"
  
  "Аб няма, гэта з майго ўласнага крыніцы. Трэцяя туалетная жанчына ..." Клаўдыя спынілася занадта позна, каб не патрапіць у яго пастку.
  
  Яго ўсмешка была серафической. - Такім чынам! Шпіёнка з V і A! Трэцяя прыбіральшчыца! Хто? Якая з іх, Клаўдыя?
  
  Каб паказаць яму свой твар, яна прыкінулася раздражнёнай. "Ииии! Кіраўнік шпіёнскай сеткі не можа нічога раскрыць, хейя?" Яе ўсмешка была добрай. "Вось спіс тваіх званкоў. Я адклаў усё, што змог, да заўтра — я пазваню вам, калі паспею да сустрэчы.
  
  Ён кіўнуў, але яна ўбачыла, што яго ўсмешка знікла, і цяпер ён зноў пагрузіўся ў свае думкі. Яна выйшла, і ён не чуў, як зачыніліся дзверы. Ён думаў пра "майстроў шпіянажу" і AMG, аб сваёй сустрэчы з Браянам Квоком і Роджэрам Кросам сёння раніцай у дзесяць і аб той, якая адбудзецца ў шэсць гадзін.
  
  Сустрэча гэтых раніцай была кароткай, рэзкай і злоснай. "Па-першае, ёсць ці што-небудзь новае па AMG?" ён спытаў.
  
  Роджэр Крос адказаў адразу: "Па-відаць, гэта быў няшчасны выпадак. Ніякіх падазроных слядоў на целе. Паблізу нікога не было відаць, ні слядоў аўтамабіля, ні слядоў ўдару, ні слядоў заносу - акрамя матацыкла. Цяпер, файлы, Ен ... О, дарэчы, цяпер мы ведаем, што ў цябе ёсць адзіныя існуючыя копіі.
  
  "Прабач, але я не магу зрабіць тое, аб чым ты прасіў".
  
  "Чаму?" У голасе паліцэйскага чуліся кіслыя ноткі.
  
  "Я ўсё яшчэ не прызнаю, так ці інакш, што яны існуюць, але ты—"
  
  "О, дзеля ўсяго святога, Ен, не будзь смешным! Вядома, існуюць копіі. Ты што, прымаеш нас за чортавых дурняў? Калі б яны гэтага не зрабілі, вы б выклалі гэта ўчора ўвечары, і ўсё было б скончана. Я настойліва раю вам дазволіць нам скапіяваць іх. "
  
  - І я настойліва раю табе мацней трымаць сябе ў руках.
  
  "Калі ты думаеш, што я выйшаў з сябе, Ен, то ты вельмі мала ведаеш пра мяне. Я афіцыйна прашу цябе прад'явіць гэтыя дакументы. Калі вы адмовіцеся, я скарыстаюся сваімі паўнамоцтвамі ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы сёння ў шэсць гадзін вечара, і тайпэн вы або няма, з Высакароднага Дома або няма, адзін або няма, да адной хвіліне сёмага вы будзеце пад арыштам. Вы будзеце ўтрымлівацца без сувязі з вонкавым светам, і мы праверым усе вашыя паперы, сейфы, ячэйкі, пакуль не знойдзем іх! Цяпер, калі ласка, прад'явіце файлы!"
  
  Данросс успомніў напружаны твар і ледзяныя вочы, уставившиеся на яго, свайго сапраўднага сябра Браяна Квока ў шоку. "Няма".
  
  Крос ўздыхнуў. Пагроза, якая прагучала ў гэтым гуку, прымусіла яго здрыгануцца. - Пытаюся ў апошні раз, чаму?
  
  - Таму што, я думаю, у чужых руках яны нанеслі б шкоду Яе вялікасці...
  
  "Божа літасцівы, я кіраўнік Спецыяльнай разведкі!"
  
  "Я ведаю".
  
  - Тады будзь ласкавы, зрабі, як я прашу.
  
  - Прабач. Я правёў большую частку ночы, спрабуючы прыдумаць бяспечны спосаб даць...
  
  Роджэр Крос ўстаў. - Я вярнуся ў шэсць гадзін за дакументамі. Не сжигай іх, Іэн. Я даведаюся, калі ты паспрабуеш, і, баюся, цябе спыняць. У шэсць гадзін.
  
  Мінулай ноччу, пакуль увесь дом спаў, Данросс прайшоў у свой кабінет і перачытаў дакументы. Перачытваючы іх цяпер з улікам новых звестак аб смерці AMG і магчымым забойстве, датычнасці MI-5, -6, верагодна, КДБ, і дзіўнай трывогі Кроса; а затым дадалася думка аб тым, што, магчыма, некаторыя матэрыялы яшчэ не былі даступныя Сакрэтнай службе, разам з магчымасцю таго, што многія часткі, якія ён адхіліў як занадта прыцягнутыя за вушы, такімі не былі — цяпер усе справаздачы набылі новую важнасць. Некаторыя з іх зводзілі яго з розуму.
  
  Перадаваць іх было занадта рызыкоўна. Захаваць іх цяпер немагчыма.
  
  У начной цішыні Данросс падумваў аб тым, каб знішчыць іх. У рэшце рэшт ён прыйшоў да высновы, што яго абавязак - не рабіць гэтага. На імгненне ён падумаў, не пакінуць іх адкрыта на стале, расхінуўшы французскія вокны, якія выходзяць на цёмны тэрасу, і вярнуцца да сну. Калі Крос так турбаваўся аб паперах, то ён і яго людзі цяпер павінны былі назіраць. Замыкаць іх у сейфе было небяспечна. Да сейфа ўжо адзін раз дакраналіся. Да яго дакрануцца зноў. Ні адзін сейф не з'яўляецца абаронай ад абсалютнай, ўзгодненай прафесійнай атакі.
  
  Там, у цемры, зручна задаволіўшы ногі, ён адчуў нарастальную ўзрушанасць, цудоўнае, ап'яняльнае цяпло небяспекі, навакольнага яго фізічнай небяспекі. Ворагаў паблізу. Аб тым, што ты знаходзішся на лязо нажа паміж жыццём і пустэчай. Адзінае, што азмрочвала яго задавальненне, было ўсведамленне таго, што "Струанз" здрадзілі знутры, і заўсёды мучыў адзін і той жа пытанне: ці з'яўляецца севринский шпіён тым жа самым чалавекам, які выдаў іх сакрэты Бартлетту? Адзін з сямі? Аластер, Філіп, Эндру, Жак, Линбар, Дэвід Макструан з Таронта, ці, хутчэй, з яго. Усё гэта неймаверна.
  
  Яго розум даследаваў кожную з іх. Клінічна, абыякава. Ва ўсіх была магчымасць, ва ўсіх адзін і той жа матыў: рэўнасць і нянавісць, у рознай ступені. Але ніхто не прадаў бы Высакародны дом старонняму. Ні адзін. Тым не менш, адзін з іх гэта зрабіў.
  
  Хто?
  
  Праходзілі гадзіны.
  
  Хто? Севрин, што рабіць з файламі, AMG быў забіты, якая частка файлаў адпавядае рэчаіснасці?
  
  Хто?
  
  Ноч была прахалоднай, і тэраса вабіла яго. Ён стаяў пад зоркамі. Брыз і ноч віталі яго. Ён заўсёды любіў ноч. Лётаць у адзіноце над аблокамі ноччу нашмат лепш, чым днём, зоркі так блізка, вочы заўсёды сочаць за варожым бамбавіком або начным знішчальнікам, вялікі палец напагатове на спускавым кручку. ... ах, тады жыццё была такі просты: забівай альбо будзеш забіты.
  
  Ён пастаяў там некаторы час, затым, асвежаны, вярнуўся, замкнуў тэчкі і сеў у сваё вялікае крэсла тварам да французскіх вокнаў, насторожившись, абдумваючы свае варыянты і выбіраючы адзін. Затым, задаволены, ён подремал гадзінку ці каля таго і прачнуўся, як звычайна, незадоўга да світання.
  
  Яго гардэробная знаходзілася побач з кабінетам, які знаходзіўся па суседстве з іх галоўнай спальняй. Ён апрануўся нядбайна і моўчкі выйшаў. Дарога была вольная. З яго паслужнога спісу выкраслілі шаснаццаць секунд. У сваім пентхаусе ён прыняў ванну, пагаліўся і пераапрануўся ў трапічны касцюм, затым адправіўся ў свой кабінет паверхам ніжэй. Сёння было вельмі вільготна, і ён з цікаўнасцю пазіраў на неба. "Насоўваецца трапічны шторм", - падумаў ён. Магчыма, нам пашанцуе, і ён не пройдзе міма нас, як усе астатнія, і прынясе дождж. Ён адвярнуўся ад вокнаў і засяродзіўся на упраўленні Высакародным домам.
  
  Трэба было разабрацца з кучай начных телексов аб разнастайных перамовах і прадпрыемствах, праблемах і дзелавых магчымасцях па ўсёй Калоніі і за яе межамі. З усіх бакоў святла. Да самай поўначы, да Юкона, дзе ў Struan's было сумеснае прадпрыемства па разведцы нафты з канадскім лесозаготовительным гігантам McLean-Woodley. Сінгапур і Малайя, а таксама на поўдзень да Тасманіі за садавінай і мінераламі для дастаўкі ў Японію. На захад, у Брытанію, на ўсход, у Нью-Ёрк, пачалі протягиваться шчупальцы новага міжнароднага Высакароднага дома, аб якім марыў Данросс, усё яшчэ слабыя, усё яшчэ няўпэўненыя і без падтрымкі, якая, як ён ведаў, была жыццёва важная для іх росту.
  
  Няважна. Хутка яны стануць моцнымі. Здзелка з Par-Con зробіць нашу сетку трывалай, як сталь, а Ганконг - цэнтрам зямлі, а мы - ядром гэтага цэнтра. Дзякую Бога за тэлекс і тэлефоны.
  
  - Містэра Бартлетта, калі ласка.
  
  "Алё?"
  
  "Іэн Данросс, добрай раніцы, прабачце, што турбую вас так рана, не маглі б мы адкласці нашу сустрэчу да 6:30?"
  
  "Так. Ёсць нейкія праблемы?"
  
  "Няма. Проста бізнес. Мне трэба многае нагнаць".
  
  - Ёсць што-небудзь пра Джона Чене?
  
  "Пакуль няма, няма. Прабачце. Але я буду трымаць цябе ў курсе. Перадай прывітанне Кейсі."
  
  "Я так і зраблю. Слухай, учора ўвечары была выдатная вечарынка. Твая дачка чароўная!"
  
  "Дзякуй. Я прыеду ў гатэль у 6:30. Вядома, Кейсі запрошаная. Тады ўбачымся. "Пакуль!"
  
  Ах, Кейсі! падумаў ён.
  
  Кейсі і Бартлетт. Кейсі і Горнт. Горнт і Четырехпалый Ву.
  
  Рана раніцай ён пачуў ад Четырехпалого Ву аб сваёй сустрэчы з Горнтом. Прыемная хваля пракацілася па яго целе, калі ён пачуў, што яго вораг амаль памёр. "Пік-роўд - не тое месца, дзе можна страціць тармазы", - падумаў ён.
  
  Шкада, што вырадак не памёр. Гэта пазбавіла б мяне ад многіх пакут. Затым ён адпусціў Горнта і пераасэнсаваў Четырехпалого Ву.
  
  Паміж пиджином старога марака і яго хакло яны маглі даволі добра размаўляць. Ву распавёў яму ўсё, што мог. Каментар Горнта аб Хо-Паку, советующий Ву вывесці свае грошы, быў нечаканым. І падставай для турботы. Гэта і артыкул Хэпли.
  
  Гэты вырадак Горнт ведае што-тое, чаго не ведаю я?
  
  Ён пайшоў у банк. - Пол, што адбываецца? - спытаў я.
  
  - Па нагоды чаго?
  
  "Той самы Хо-Пак".
  
  - Пра Ўцёкі? Павінен сказаць, вельмі дрэнна для нашага банкаўскага іміджу. Бедны Рычард! Мы практычна ўпэўненыя, што ў яго ёсць усе рэзервы, неабходныя для таго, каб перажыць шторм, але мы не ведаем маштабаў яго абавязацельстваў. Вядома, я патэлефанавала яму ў той момант, калі прачытала недарэчную артыкул Хэппли. Я павінен сказаць табе, Іэн, я таксама патэлефанаваў Крысціяну Токсу і недвухсэнсоўна сказаў яму, што ён павінен кантраляваць сваіх рэпарцёраў і што яму лепш спыніць гэта рабіць, інакш.
  
  "Мне сказалі, што ў "Цім Ша Цуй" была чарга".
  
  "Аб? Я гэтага не чуў. Я праверу. Нават у гэтым выпадку, несумненна, "Росквіт Чинг" і банкі Ло Фат падтрымаюць яго. Божа мой, ён ператварыў "Хо-Пак" ў буйное банкаўская ўстанова. Калі ён згалее, Бог ведае, што адбудзецца. Мы нават самі здымалі грошы ў Абердзіна. Няма, Ен, давай спадзявацца, што ўсё ўляжацца. Дарэчы, як ты думаеш, у нас будзе невялікі дождж? Сёння як-то рызыкоўна, табе не здаецца? У навінах сказалі, што, магчыма, насоўваецца навальніца. Як ты думаеш, ці будзе дождж?"
  
  "Я не ведаю. Будзем спадзявацца. Але не ў суботу!"
  
  "Божа мой, ды! Калі б на скачках не было дажджу, гэта было б жахліва. Мы не можам гэтага дапусціць. О, дарэчы, Ен, учора ўвечары была выдатная вечарынка. Мне спадабалася знаёмства з Бартлеттом і яго сяброўкай. Як прасоўваюцца вашы перамовы з Бартджеттом?"
  
  - Першы клас! Паслухай, Падлогу...
  
  Данросс ўсміхнуўся пра сябе, успомніўшы, як ён панізіў голас, хоць у кабінеце Хавергилла ... Кабінет Хавергилла, з якога адкрываўся выгляд на ўвесь Цэнтральны акруга, быў застаўлены кнігамі і вельмі старанна звукоизолирован. "Я зачыніў сваю здзелку. Першапачаткова яна разлічана на два гады. Мы падпісваем паперы на працягу сямі дзён. Яны ўкладваюць па 20 мільёнаў наяўнымі ў кожны з гадоў, аб наступных яшчэ трэба будзе дамовіцца ".
  
  - Віншую, мой дарагі сябар. Самыя шчырыя віншаванні! А першапачатковы ўзнос?
  
  "Сем".
  
  "Гэта цудоўна! Гэта выдатна ўсё тлумачыць. Будзе цудоўна прыбраць Toda spectre з балансу — і з яшчэ адным мільёнам для Orlin, што ж, магчыма, яны дадуць вам больш часу, тады, нарэшце, вы зможаце забыцца ўсе дрэнныя гады і разлічваць на вельмі прыбытковая будучыню ".
  
  "Так".
  
  - Вы ўжо зафрахтавалі свае караблі?
  
  "Няма. Але ў мяне будуць фрахтователи своечасова, каб пагасіць наш крэдыт".
  
  - Я заўважыў, што твае акцыі падскочылі на два пункты.
  
  "Гэта ўжо ў шляху. Гэта падвоіцца на працягу трыццаці дзён".
  
  "Аб? Што прымушае цябе так думаць?"
  
  "Той самы бум".
  
  "А?"
  
  "Усе прыкметы паказваюць менавіта на гэта, Падлогу. Давер расце. Наша здзелка з Par-Con прывядзе да буму. Гэта даўно наспела ".
  
  "Гэта было б цудоўна! Калі вы робіце першае аб'яву аб Par-Con?"
  
  - У пятніцу, пасля закрыцця рынку.
  
  "Выдатна. Цалкам мая думка. Да панядзелка ўсе будуць у захапленні!"
  
  "Але давай да тых часоў пакінем усё ў сям'і".
  
  - Вядома. О, ты чуў, што Квиллан ледзь не пакончыў з сабой мінулай ноччу? Гэта было адразу пасля тваёй вечарынкі. У яго адмовілі тармазы на Пік-роўд.
  
  "Так, я чуў. Яму варта было пакончыць з сабой — гэта прымусіла б акцыі Second Great Company ўзляцець да нябёсаў ад шчасця!"
  
  Я: "Ну ж, Ен! Бум, так? Ты сапраўды так думаеш?" "Дастаткова, каб захацець здзейсніць буйную куплю. Як наконт мільёны крэдытаў, каб купіць "Струанс"?"
  
  - Асабістыя - або для Дома?
  
  "Асабістае".
  
  "Мы б захавалі акцыі?"
  
  "Вядома".
  
  - А калі акцыі ўпадуць? - спытаў я.
  
  "Гэтага не адбудзецца".
  
  "Скажы, што гэта так, Ен?"
  
  - І што ты прапануеш? - спытаў я.
  
  "Ну, гэта ўсё сямейнае, дык чаму б нам не сказаць, што калі да сённяшняга закрыцця цана ўпадзе на два пункта ніжэй рынкавай, мы можам прадаць і спісаць з вашага рахунку страту?"
  
  - Тры. "Струанс" збіраецца падвоіць продажу.
  
  "Так. Пакуль, скажам, два, пакуль вы не падпішаце здзелку з Парконс. Каля Дома і так ужо даволі вялікі аднаўляльны крэдыт. Скажам, два, а?"
  
  "Усё ў парадку".
  
  "У дзве гадзіны я ў бяспецы", - зноў падумаў Данросс, супакойваючы сябе. Я думаю.
  
  Перад тым як выйсці з банка, ён зайшоў у офіс Джонджона. Брус Джонджон, другі намеснік галоўнага мэнэджара і відавочны спадчыннік Havergill, быў каржакаваты, мяккім чалавекам з жыццярадаснасцю калібры. Данросс паведаміў яму тыя ж навіны. Джонджон быў не менш задаволены. Але ён параіў праяўляць асцярожнасць пры планаванні буму і, у адрозненне ад Хавергилла, быў вельмі занепакоены ходам Хо-Пака.
  
  - Мне гэта зусім не падабаецца, Ен. Яно вельмі смярдзючай.
  
  "Так. Што наконт артыкула Хэппли?"
  
  "О, гэта ўсё глупства. Мы не займаемся такога роду махінацыямі. Чорныя? Не менш па-дурному. Чаму мы павінны хацець ліквідаваць буйны кітайскі банк, нават калі б маглі. Банк Чинг мог быць вінаватым. Магчыма. Магчыма, гэта зрабіў бы стары Ўсмешлівы Чинг - яны з Рычардам былі супернікамі шмат гадоў. Гэта магла быць камбінацыя з паўтузіна банкаў, у тым ліку Чинга. Магчыма нават, што ўкладчыкі Рычарда сапраўды напалоханыя. Я чуў разнастайныя чуткі на працягу трох месяцаў або каля таго. Яны па вушы загразлі ў дзясятках сумніўных схем з нерухомасцю. У любым выпадку, калі ён пойдзе да дна, гэта паўплывае на ўсіх нас. Будзь па-чартоўску асцярожны, Ен!
  
  - Я буду рада, калі ты будзеш наверсе, Брус.
  
  "Не недооценивай Падлогі — ён вельмі разумны і прынёс вялікую карысць Ганконгу і банку. Але нас чакаюць нялёгкія часы ў Азіі, Іэн. Павінен сказаць, я думаю, што вы паступілі вельмі мудра, паспрабаваўшы дыверсіфікаваць сваю дзейнасць у Паўднёвай Амерыцы — гэта велізарны рынак, які мы не выкарыстоўваем. Вы разглядалі Паўднёвую Афрыку?"
  
  "Што наконт гэтага?"
  
  "Давай паабедаем на наступным тыдні. У сераду? Добра. У мяне ёсць для цябе ідэя.
  
  "Аб? Што?"
  
  - Гэта пачакае, дружа. Ты чуў пра Горнте?
  
  "Так".
  
  - Што, вельмі незвычайна для "ролс-ройса"?
  
  "Так".
  
  - Ён вельмі ўпэўнены, што зможа адабраць у цябе "Пар-Кон".
  
  "Ён гэтага не зробіць".
  
  - Ты бачыла Піліпа сёння? - пытаюся я.
  
  - Філіп Чэн? Не, а што?
  
  "Нічога".
  
  "Што^ты?"
  
  "Сутыкнулася з ім на іпадроме. Ён здаваўся ... ну, ён выглядаў жудасна і быў вельмі засмучаны. Ён перажывае за Джона ... ён вельмі цяжка перажывае выкраданне".
  
  "А ты б не стаў?"
  
  "Так. Так, я б так і зрабіў. Але я не думаў, што ён і яго Сын Нумар Адзін былі настолькі блізкія ".
  
  Данросс падумаў пра Адрионе, Гленне і сваім пятнаццацігадовым сына Дункане, які быў у адпачынку на овцеводческой ферме аднаго ў Аўстраліі. Што б я зрабіў, калі б аднаго з іх выкралі? Што б я зрабіў, калі б мне вось так па пошце прыйшло знявечанае вуха?
  
  Я б сышоў з розуму.
  
  Я б сышоў з розуму ад лютасці. Я б забыўся пра ўсё астатнім і высачыў выкрадальнікаў, і тады, і тады мая помста доўжылася б тысячу гадоў. Я б ...
  
  Пачуўся стук у дзверы. - Так? О, прывітанне, Кэці, - сказаў ён, як заўсёды шчаслівы бачыць сваю малодшую сястру.
  
  - Прабач, што перарываю, Ен, дарагі, - сказала Кэці Гаваллан, выбягаючы з дзвярэй яго кабінета, - але Клаўдыя сказала, што ў цябе ёсць некалькі хвілін да наступнай сустрэчы. Усё ў парадку?
  
  "Вядома, усё ў парадку", - сказаў ён са смехам і адклаў у бок памятку, над якой працаваў.
  
  "О, добра, дзякуй". Яна зачыніла дзверы і села на высокі крэсла, які стаяў ля акна.
  
  Ён пацягнуўся, каб суняць боль у спіне, і ўсміхнуўся ёй. - Гэй, мне падабаецца твая капялюшык. - Яна была светла-саламянай з жоўтай стужкай і падыходзіла да яе класнаму шаўковым сукенкай. "Што здарылася?"
  
  - У мяне рассеяны склероз.
  
  Ён няўцямна ўтаропіўся на яе. - Што?
  
  "Гэта тое, што паказваюць аналізы. Лекар сказаў мне ўчора, але ўчора я не мог сказаць вам ці ... Сёння ён праверыў аналізы ў іншага спецыяліста, і памылкі няма". Яе голас быў спакойны, твар спакойна, і яна выпрасталася ў крэсле, выглядаючы прыгажэй, чым ён калі-небудзь яе бачыў. "Я павінна была каму-небудзь расказаць. Даруй, што сказала гэта так раптоўна. Я падумала, ты мог бы дапамагчы мне скласці план, не сёння, але калі ў цябе будзе час, магчыма, на выходных . . . . - Яна ўбачыла выраз яго твару і нервова засмяялася. - Усё не так дрэнна, як здаецца. Я думаю."
  
  Данросс адкінуўся на спінку свайго вялікага скуранога крэсла і паспрабаваў прымусіць свой узрушаны мозг працаваць. "Некалькі ... гэта рызыкоўна, ці не так?"
  
  "Так. Так, гэта так. Відавочна, гэта што-тое, што дзівіць вашу нервовую сістэму, і яны пакуль не могуць вылечыць. Яны не ведаюць, што гэта, дзе і як вы ... як вы атрымліваеце".
  
  "Мы знойдзем іншых спецыялістаў. Не, нават лепш, едзь у Англію з Пэнам. Там ці ў Еўропе былі б спецыялісты. Павінна ж быць нейкае лекі, Кэці, проста абавязана быць!
  
  - Не, дарагая. Але Англія - добрая ідэя. Я ... доктар Тулі сказаў, што хацеў бы, каб я звярнулася за лячэннем да спецыяліста на Харлі-стрыт. Я б з задавальненнем паехала з Пенн. Я не занадта прасунуць, і мне не аб чым занадта турбавацца, калі я буду асцярожны ".
  
  "Што гэта значыць?"
  
  "Гэта азначае, што калі я паклапачуся пра сябе, прыму іх лекі, вздремну днём, каб не стамляцца, я ўсё роўна змагу клапаціцца аб Эндру, доме і дзецях і часам трохі гуляць у тэніс і гольф, але толькі адзін раунд па раніцах. Ці бачыце, яны могуць спыніць хваробу, але не могуць выправіць ўжо нанесеную шкоду. Ён сказаў, што калі я не буду клапаціцца пра сябе і не адпачну — па яго словах, у асноўным гэта адпачынак, — калі я не адпачну, усё пачнецца спачатку, і потым кожны раз, калі ты спускаешся з плато. ТАК. І тады ты ўжо ніколі не зможаш падняцца назад. Ты разумееш, дарагая?"
  
  Ён утаропіўся на яе, стрымліваючы сваю агонію з-за яе. Яго сэрца шалёна калацілася ў грудзях, у яго было восем планаў на яе кошт, і ён падумаў
  
  Аб Божа, бедная Кэці! - Ды. Што ж, дзякуй Богу, ты можаш адпачываць колькі хочаш, - сказаў ён, захоўваючы свой голас такім жа спакойным, як і ў яе. - Ты не пярэчыш, калі я пагавару з Тулі?
  
  "Я думаю, што гэта было б нармальна. Не варта турбавацца, Ен. Ён сказаў, што са мной усё будзе ў парадку, калі я паклапачуся аб сабе, і я сказала яму, што буду паводзіць сябе вельмі добра, так што яму не трэба турбавацца на гэты конт ". Кэці была здзіўленая, што яе голас гучаў спакойна, а рукі і пальцы так лёгка ляжалі на каленях, нічым не выдаючы таго жаху, які яна адчувала ўнутры. Яна амаль адчувала, як хваробатворныя жукі, мікробы або вірусы пранікаюць у арганізм, сілкуюцца яе нервамі, разъедая іх, о, так павольна, секунда за секундай, гадзіну за гадзінай, пакуль не паўстане яшчэ большая паколванне і яшчэ большае здранцвенне ў пальцах рук і ног, затым у запясцях, лодыжках і галёнках, і і і і і і... Госпадзе, Божа усемагутны ...
  
  Яна дастала з сумачкі маленькі хустачку і асцярожна промокнула ім нос і лоб. - Сёння жудасна вільготна, ці не так?
  
  - Ды. Кэці, чаму гэта так нечакана?
  
  "Ну, гэта не дорага, на самай справе няма. Яны проста не змаглі гэта дыягнаставаць. На гэта былі накіраваны ўсе аналізы ". Гэта пачалося з лёгкага галавакружэння і галаўных боляў каля шасці месяцаў таму. Больш за ўсё яна заўважала гэта, калі гуляла ў гольф. Яна стаяла над сваім мячом, імкнучыся ўтрымацца на нагах, але ў яе кружылася галава, і яна не магла засяродзіцца, і мяч расколваецца, і станавілася два, і тры, і зноў два, і яны ніколі не заставаліся на месцы. Эндру засмяяўся і параіў ёй звярнуцца да акуліста. Але гэта былі не акуляры, і аспірын не дапамог, як і больш моцныя таблеткі. Затым стары добры Тулі, іх сямейны лекар назаўжды, адправіў яе ў бальніцу Мацільда на Піку для правядзення аналізаў, і яшчэ аналізаў, і сканавання мозгу на выпадак, калі там была пухліна, але яны нічога не паказалі, як і ўсе астатнія аналізы. Толькі жудасная спіннамазгавая пункцыя дала ключ да разгадкі. Іншыя тэсты пацвердзілі гэта. Ўчора. О, салодкі Ісус, няўжо толькі ўчора яны прыгаварылі мяне да інваліднага крэсла, каб у рэшце рэшт ператварыцца ў бездапаможнае пускающее сліны істота?
  
  "Ты распавяла Эндру?"
  
  "Не, дарагі", - сказала яна, зноў адыходзячы ад краю прорвы. "Я яшчэ не сказала яму. Я не магла, пакуль няма. Бедны дарагі Эндру так лёгка ўпадае ў ўзбуджэнне. Я скажу яму сёння ўвечары. Я не магла сказаць яму раней, чым табе. Я павінна была сказаць табе першай. Мы заўсёды расказвалі табе ўсё першымі, ці не так? Лячы, Скоці і я? Раней ты заўсёды пазнаваў першым .... Яна ўспамінала часы, калі ўсе яны былі маладыя, усе выдатныя шчаслівыя часы тут, у Ганконгу, і ў Эйре, у Касле.
  
  Ависьярд, у іх выдатным старым доме на вяршыні пагорка, сярод верасу, з выглядам на моры — Каляды, Вялікдзень і доўгія летнія вакацыі, яна і Ен - і Лячы, старэйшы, і Скот, яе брат—блізнюк - такія шчаслівыя дні, калі бацькі не было побач, усе яны баяліся свайго бацьку, акрамя Ена, які заўсёды быў іх прадстаўніком, заўсёды іх абаронцам, які заўсёды прымаў пакарання — сёння не вячэраць, і напішы пяцьсот разоў, што я больш не буду спрачацца, месца дзіцяці павінна быць відаць, а не чуваць, — які прымаў усе пабоі і ніколі не скардзіўся. О , бедныя Лячы і Скоці ...
  
  "О, Ен", - сказала яна, і ў яе раптам навярнуліся слёзы, "Мне так шкада". Затым яна адчула, як яго рукі обвились вакол яе, і яна нарэшце адчула сябе ў бяспецы, і кашмар разышоўся. Але яна ведала, што гэта ніколі не пройдзе. Не цяпер. Ніколі. І яе браты не вернуцца, хіба што ў яе снах, і яе дарагі Джоні таксама. "Усё ў парадку, Ен", - сказала яна скрозь слёзы. "Гэта не для мяне, не зусім для мяне. Я проста думала пра Лячы і Скоці, аб доме ў Эйре, калі мы былі маленькімі, і аб маім Джоні, і мне было так сумна за ўсіх іх. ..."
  
  Лячы загінуў першым. Малодшы лейтэнант шатландскай лёгкай пяхоты. Ён знік у 1940 годзе ў Францыі. Аб ім так нічога і не знайшлі. Толькі што ён быў там, ля дарогі, а потым знік, паветра напоўніўся з'едлівым дымам ад загараджальнага агню, які нацысцкія танкі абрынулі на маленькі каменны мост праз ручай па шляху ў Дзюнкерк. Усе ваенныя гады яны ўсе жылі надзеяй, што Лячы цяпер ВАЕННАПАЛОННЫ ў якім-небудзь добрым лагеры для ваеннапалонных, а не ў адным з тых жудасных. А пасля вайны, пасля месяцаў пошукаў, але так і не было ні следу, ні сведкі, ні найменшага прыкметы, і тады яны, сям'я і, нарэшце, бацька упокоили дух Ле-чы.
  
  Скоту было шаснаццаць ў 39-м, і ён з'ехаў у Канаду ў пошуках бяспекі, каб скончыць школу, а затым, ужо будучы пілотам, у дзень, калі яму споўнілася васемнаццаць, нягледзячы на гучныя пратэсты бацькі, ён уступіў у канадскія ваенна-паветраныя сілы, жадаючы кроўнай помсты за Лячы. І ён адразу ж атрымаў свае крылы, далучыўся да бамбардзіровачнай эскадрыллі і прыляцеў як раз да Дня "Д". Радуючыся, ён разнёс мноства гарадоў на кавалкі, пакуль 14 лютага 1945 года, цяпер ужо камандзір эскадрыллі DFC і Bar, вяртаючыся дадому пасля найвялікшага халакоста ў Дрэздэне, на яго "Ланкастэр" не наляцеў "Месершміт", і хоць яго другі пілот спыніў пашкоджаны самалёт у Англіі, Скоці быў мёртвы на левым сядзенне.
  
  Кэці была на яго пахаванні, і Ен быў там — у ваеннай форме, які вярнуўся дадому ў адпачынак з Чункинга, дзе ён служыў у ваенна-паветраных сілах Чан Кайшы пасля таго, як быў збіты і адхілены ад пасады. Яна плакала на плячы Лэна, аплаквала Лячы, аплаквала Скоці і аплаквала свайго Джоні. Тады яна была ўдавой. Лейтэнант авіяцыі Джон Селкирк, DFC, яшчэ адзін шчаслівы бог вайны, непарушны, непераможны, быў сдут з неба, спалены ў небе, абломкі гарэлі па шляху да зямлі.
  
  Джоні не пахавалі. Хаваць было няма чаго. Як і Лячы. Проста прыйшла тэлеграма. Па адной на кожнага з іх.
  
  О , Джоні , мой дарагі , мой дарагі , мой дарагі ...
  
  - Якая жахлівая трата, Іэн, дарагі, усіх іх. І дзеля чаго?
  
  "Я не ведаю, малая Кэці", - сказаў ён, усё яшчэ трымаючы яе. "Я не ведаю. І я не ведаю, чаму ў мяне атрымалася, а ў іх няма".
  
  "О, я так рада, што ты гэта зрабіў!" Яна злёгку абняла яго і ўзяла сябе ў рукі. Нейкім чынам яна прагнала свой сум па ім усім. Затым яна выцерла слёзы, дастала маленькае люстэрка і паглядзела на сябе. "Божа, я жудасна выглядаю! Прабач". Яго асабістая ванная была схаваная за кніжным шафай, і яна пайшла туды, каб падправіць макіяж.
  
  Калі яна вярнулася, ён усё яшчэ глядзеў у акно. "Эндру цяпер няма ў офісе, але як толькі ён вернецца, я скажу яму", - сказаў ён.
  
  "О, не, дарагі, гэта мая праца. Я павінен гэта рабіць. Я павінен. Гэта толькі справядліва". Яна ўсміхнулася яму і дакранулася да яго. "Я люблю цябе, Ен".
  
  "Я люблю цябе, Кэці".
  
  22
  
  16:55 ВЕЧАРА. :
  
  Кардонная скрынка, якую "Вервольф" адправілі Піліпу Чену, стаяла на стале Роджэра Кроса. Побач з скрынкай ляжалі запіска з патрабаваннем выкупу, бірулька для ключоў, вадзіцельскія правы, ручка і нават змятыя абрыўкі разарванай газеты, якія выкарыстоўваліся для ўпакоўкі. Там быў маленькі пластыкавы пакет і пярэстая ануча. Не хапала толькі іх змесціва.
  
  Усё было заўважана.
  
  Роджэр Крос быў адзін у пакоі і зачаравана разглядаў прадметы. Ён узяў абрывак газеты. Кожны быў старанна разглажен, на большасці стаяла дата і назва кітайскай газеты, з якой ён быў узяты. Ён перавярнуў яго, шукаючы ўтоеную інфармацыю, схаваную падказку, што-тое, што магло быць выпушчана. Нічога не знайшоўшы, ён акуратна паклаў яго назад і абапёрся на рукі, пагрузіўшыся ў роздумы.
  
  Справаздача Алана з медфорд Гранта таксама ляжаў на ягоным стале, побач з интеркомом. У пакоі было вельмі ціха. Маленькія вокны выходзілі на Ванчай і частка гавані ў кірунку Глессингс-Пойнт.
  
  У яго зазваніў тэлефон. - Так?
  
  - Містэр Роузмонт з ЦРУ і містэр Лэнган з ФБР, сэр.
  
  "Добра". Роджэр Крос паклаў тэлефон на месца. Ён адчыніў верхні скрыню стала, акуратна паклаў файл AMG-над расшыфраваць телекса і зноў замкнуў яго. У сярэднім скрыні ляжаў высакаякасны магнітафон. Ён праверыў яго і дакрануўся да схаванага перамыкача. Бясшумна пачалі круціцца шпулькі. Перагаворная прылада на яго стале ўтрымлівала магутны мікрафон. Задаволены, ён зноў замкнуў гэты скрыню. Іншы патаемнай выключальнік на стале бязгучна адсунуў завалу на дзверы. Ён устаў і адкрыў дзверы.
  
  "Добры дзень, вы двое, калі ласка, заходзьце", - ветліва сказаў ён. Ён зачыніў дзверы за двума амерыканцамі і паціснуў ім рукі. Нікім не заўважаны, ён зноў засунуў завалу. "Сядайце. Чай?" "Не, дзякуй", - сказаў чалавек з ЦРУ. "Што я магу для вас зрабіць?"
  
  У абодвух мужчын былі ў руках канверты з шчыльнай паперы. Роузмонт адкрыў свой і дастаў пачак фатаграфій добрага якасці восем на дзесяць, падзеленых на дзве часткі. - Вось, - сказаў ён, праходзячы міма верхняй секцыі. Гэта былі розныя здымкі Ворански, які бег праз прыстань, па вуліцах Коулуна, садящегося ў таксі і які выходзіць з яго, таго, хто тэлефануе па тэлефоне, і многіх іншых яго кітайскіх забойцаў. На адной фатаграфіі былі захаваныя двое кітайцаў, якія выходзяць з тэлефоннай будкі, на заднім плане выразна бачылася скрюченное цела.
  
  Толькі выдатная дысцыпліна Кроса ўтрымала яго ад праявы здзіўлення, а затым асляпляльнаю лютасці. "Добра, вельмі добра", - мякка сказаў ён, кладучы іх на стол, вельмі клапоцячыся пра тых, якія Роузмонт трымаў у руцэ. "І што?"
  
  Роузмонт і Эд Ланган нахмурыліся. - Вы таксама сачылі за ім? - Вядома, - сказаў Крос, схлусіўшы са сваёй дзіўнай шчырасцю. - Мой дарагі сябар, гэта Ганконг. Але я б вельмі хацеў, каб вы дазволілі нам рабіць нашу працу і не ўмешваліся.
  
  "Родж, мы, э-э, мы не хочам ўмешвацца, проста хочам падтрымаць цябе".
  
  - Магчыма, нам не патрэбна падтрымка. Цяпер у яго голасе прагучала рэзкасць.
  
  - Вядома. Роузмонт дастаў цыгарэту і закурыў. Ён быў высокім і хударлявым, з сівымі валасамі, падстрыжанымі вожыкам, і прыемнымі рысамі асобы. Рукі ў яго былі моцныя, як і ўвесь ён сам. "Мы ведаем, дзе хаваюцца двое забойцаў. Мы думаем, што ведаем", - сказаў ён. "Адзін з нашых хлопцаў думае, што вылічыў іх".
  
  "Колькі чалавек у вас назірае за караблём?" "Дзесяць. Нашы хлопцы не заўважылі, каб хто-небудзь з вашых сачыў за гэтым караблём. Адцягвае манеўр ледзь не напалохаў і нас".
  
  "Вельмі рызыкоўна", - пагадзіўся Крос, варожачы, як адцягнуць увагу. "Нашым хлопцам так і не ўдалося абшукаць яго кішэні — мы ведаем, што ён зрабіў два званка з будкі ..." Роузмонт заўважыў, што вочы Кроса злёгку звузіліся. Цікава, падумаў ён. Крос гэтага не ведаў. Калі ён гэтага не ведае, магчыма, яго аператары таксама не сачылі за мэтай. Можа быць, ён хлусіць, і камуніст быў на волі ў Ганконгу, пакуль яго не зарэзалі. "Мы перадалі па рацыі фатаграфію дома — нам хутка ператэлефануюць. Хто ён быў?"
  
  - У яго дакументах значылася: Ігар Ворански, матрос першага класа савецкага гандлёвага флоту.
  
  - У цябе ёсць на яго дасье, Родж?
  
  "Даволі незвычайна, што вы двое тэлефануйце разам, ці не так? Я маю на ўвазе, у фільмах нас заўсёды пераконваюць, што ФБР і ЦРУ заўсёды ў сварцы".
  
  Эд Лэнган ўсміхнуўся. "Вядома, мы такія ж, як вы і МІ-5, як КДБ, ГРУ і пяцьдзесят іншых савецкіх аперацый. Але часам нашы справы перасякаюцца — мы унутраныя ў ЗША, Стэн - знешнія, але мы абодва імкнемся да аднаго і таго ж: бяспекі. Мы падумалі.... мы пытаемся, ці можам мы супрацоўнічаць. Гэта можа быць сур'ёзная справа, і мы ... Мы са Стэнам не ў сваёй талерцы.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Роузмонт, не верачы ў гэта.
  
  "Добра", - сказаў Крос, якому патрэбна была іх інфармацыя. "Але спачатку ты".
  
  Роузмонт ўздыхнуў. - Добра, Родж. Некаторы час у нас хадзілі чуткі, што ў Ганконгу што—то напальваецца - мы не ведаем, што менавіта, — але гэта па-чартоўску дакладна звязана са Штатамі. Я мяркую, што файл AMG - гэта спасылка. Глядзі: вазьмі Банастасио — ён з мафіі. Вялікі гуз. Наркотыкі, усё такое. Цяпер вазьмі Бартлетта і зброю. Зброю ...
  
  - Бартлетт звязаны з Банастазио?
  
  "Мы не ўпэўненыя. Мы правяраем. Мы ўпэўненыя, што зброя была дастаўлена на борт у Лос-Анджэлесе, дзе месьціцца самалёт. Зброю! Зброю, наркотыкі і наш які расце цікавасць да В'етнаму. Адкуль паступаюць наркотыкі? Залаты трохкутнік. В'етнам, Лаос і кітайская правінцыя Юньнань. Цяпер мы ў В'етнаме і...
  
  - Так, і табе не рэкамендуецца там бываць, даўніна, я табе пяцьдзесят разоў паказваў на гэта.
  
  "Мы не вызначаем палітыку, Родж, не больш, чым ты. Далей: наш ядзерны авіяносец тут, і мінулай ноччу прыбыў чортаў "Савецкі Іваноў". Гэта занадта зручна, магчыма, адбылася ўцечка адсюль. Потым Эд папярэджвае цябе, і мы атрымліваем вар'яцкія лісты AMG з Лондана, а цяпер яшчэ і Севрин! Аказваецца, у КДБ ёсць філіялы па ўсёй Азіі, і дзе-то ў вас ёсць высокапастаўлены вораг ".
  
  "Гэта яшчэ не даказана".
  
  - Дакладна. Але я ведаю пра АМГ. Ён не дурань. Калі ён кажа, што Севрин на месцы і ў цябе ёсць "крот", значыць, у цябе ёсць "крот". Упэўнены, у нас ёсць ворагі і ў ЦРУ, і ў КДБ. Я ўпэўнены, што ў Эда ў ФБР ...
  
  "Гэта сумнеўна", - рэзка перапыніў яго Эд Ланган. "Нашы хлопцы падабраны і навучаны. Вы набіраеце сваіх пажарных адусюль".
  
  - Вядома, - сказаў Роузмонт і дадаў, звяртаючыся да Кросе: - Вернемся да наркотыкаў. Чырвоны Кітай - наш галоўны вораг і...
  
  "І зноў ты памыляешся, Стэнлі. КНР нідзе не з'яўляецца вялікім ворагам. Расея - гэта."
  
  "Кітайскія камуністы. Камуністы - ворагі. Цяпер было б сапраўды разумна напоўніць Штаты таннымі наркотыкамі і Чырвоным Фарфорам ... Добра, Кітайская Народная Рэспубліка можа адкрыць вароты плаціны ".
  
  "Але яны гэтага не зрабілі. Наша аддзяленне па барацьбе з наркотыкамі лепшае ў Азіі — яны так і не прыдумалі нічога, што пацвердзіла б вашу памылковую афіцыйную тэорыю аб тым, што яны стаяць за гандлем. Нічога. КНР гэтак жа змагаецца з наркатрафікам, як і ўсе мы ".
  
  "Будзь па-твойму", - сказаў Роузмонт. "Родж, у цябе ёсць дасье на гэтага агента? Ён з КДБ, ці не так?"
  
  Крос закурыў цыгарэту. - Ворански быў тут у мінулым годзе. У той раз ён дзейнічаў пад псеўданімам Сяргей Кудрев, зноў марак першага класа, зноў з таго ж карабля — яны не вельмі вынаходлівыя, ці не так? Ні адзін з двух мужчын не ўсміхнуўся. - Яго сапраўднае імя маёр Юрый Бакян, Першае ўпраўленне КДБ, аддзел 6.
  
  Роузмонт цяжка ўздыхнуў.
  
  Чалавек з ФБР зірнуў на яго. - Тады вы маеце рацыю. Усё гэта звязана.
  
  "Магчыма". Высокі мужчына на імгненне задумаўся. "Родж, што наконт яго леташніх кантактаў?"
  
  - Ён паводзіў сябе як турыст, спыніўшыся ў "Дзевяці цмокаў" у Кау-месяцы. . . ."
  
  "Гэта ёсць у справаздачы AMG, гэты гатэль згадваецца", - сказаў Ланган.
  
  "Так. Мы займаліся гэтым каля года. Мы нічога не знайшлі. Бакян—Ворански займаўся звычайнай турыстычнай дзейнасцю. Мы трымалі яго пад кругласутачным назіраннем. Ён прабыў там пару тыдняў, а затым, як раз перад адплыццём карабля, пракраўся назад на борт.
  
  "Сяброўка?"
  
  "Няма. Не пастаянны. Раней ён тусаваўся ў танцавальнай зале Good Luck у Ванчае. Па-відаць, нядрэнны членовредитель, але ён не задаваў пытанняў і не сустрэў нікога незвычайнага.
  
  - Ён калі-небудзь бываў у Сынклэрам-Тауэрс?
  
  "Няма".
  
  - Шкада, - сказаў Ланган, - гэта было б шыкоўна. У Цу-яна там ёсць дом. Цу ян ведае Банастазио, Джон Чэн ведае Банастазио, і мы вяртаемся да зброі, наркотыкаў, AMG і Севрину ".
  
  "Так", - сказаў Роузмонт, затым дадаў: "Ты ўжо звязаўся з Цу янам?"
  
  "Няма. Ён шчасна дабраўся да Тайбэя, а затым знік".
  
  - Ты думаеш, ён там адседжваецца?
  
  "Я б выказаў здагадку, што так", - сказаў Крос. Але ўнутры ён лічыў яго мёртвым, ужо устраненным нацыяналістамі, камуністамі, мафіяй або трыяда. Цікава, ці мог ён быць падвойным агентам — ці вярхоўным д'яблам ўсіх разведвальных службаў, патройным агентам?
  
  - Ты знойдзеш яго — ці мы знойдзем, або тайваньскія хлопцы знойдуць.
  
  "Вас зразумеў, Ворански вас куды-небудзь прывёў?" Спытаў Ланган.
  
  - Няма. Нідзе, хоць мы сачылі за ім гадамі. Ён быў прымацаваны да Савецкай гандлёвай камісіі ў Бангкоку, праводзіў час у Ханоі і Сеуле, але ніякай таямніцай дзейнасці, аб якой нам вядома, не было. Аднойчы гэты нахабны нягоднік нават падаў заяву на атрыманне брытанскага пашпарту і амаль атрымаў яго. На шчасце, нашы хлопцы праверылі ўсе заявы і выявілі недахопы ў яго вокладцы. Мне шкада, што ён мёртвы — ты ж ведаеш, як цяжка ідэнтыфікаваць нягоднікаў. Пустая трата часу і сіл. Крос зрабіў паўзу і закурыў цыгарэту. "Яго званне маёра даволі высокая, што наводзіць на думку аб чым-то вельмі смярдзючым. Магчыма, ён быў проста яшчэ адным іх спэцназаўцам, якому было загадана здзейсніць круіз па Азіі і схавацца ў глыбокім хованцы на дваццаць ці трыццаць гадоў.
  
  "Гэтыя ўблюдкі так доўга распрацоўвалі свой план гульні, што ад яго ўжо смярдзіць!" Роузмонт ўздыхнуў. "Што ты збіраешся рабіць з трупам?"
  
  Крос ўсміхнуўся. "Я папрасіў аднаго з маіх рускамоўных калегаў патэлефанаваць капітану карабля — Грэгары Суслеву. Ён, вядома, член партыі, але даволі бяскрыўдны. У яго ёсць часовая сяброўка з кватэрай у Монг—Коке - дзяўчына з бара, якая атрымлівае ад яго сціплае ўтрыманне і забаўляе яго, калі ён тут. Ён ходзіць на скокі, у тэатр, пару разоў гуляў у азартныя гульні ў Макао, добра гаворыць па-ангельску. Суслев пад наглядам. Я не хачу, каб хто-небудзь з вашых гарачых гузоў чапляўся да аднаго з нашых вядомых праціўнікаў.
  
  - Значыць, Суслев тут пастаянны наведвальнік?
  
  "Так, ён шмат гадоў барозніць гэтыя вады, грунтуецца ва Уладзівастоку — дарэчы, ён былы камандзір падводнай лодкі. Ён блукае тут па ўскраіне, у асноўным у непагадзь".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "П'яны, але не настолькі моцна. Гарэзаваць з некалькімі нашымі брытанскімі розовощекими, такімі як Сэм і Молі Фін".
  
  - Гэта тыя, якія вечна пішуць лісты ў газеты?
  
  "Так. Яны хутчэй перашкода, чым пагроза бяспекі. Як бы тое ні было, паводле інструкцыі, мой расейскамоўны калега сказаў капітану Суслеву, што мы прыносім свае найглыбейшыя прабачэнні, але, падобна, у аднаго з яго маракоў здарыўся сардэчны прыступ ў тэлефоннай будцы на тэрмінале Голден Фэры. Суслев быў адпаведна шакаваны і цалкам резонен. У кішэні Ворански "выпадкова" апынуўся дакладны, даслоўны справаздачу аб тэлефоннай размове забойцы. Мы перавялі гэта на рускую як яшчэ адзін знак нашага незадавальнення. Усе яны на борце гэтага карабля прафесіяналы, і досыць дасведчаныя, каб ведаць, што мы не ўхіляем іх агентаў без вельмі важкай прычыны і правакацыі. Яны ведаюць, што мы проста сочым за тымі, пра каго ведаем, і, калі мы сапраўды вельмі раздражнёныя, дэпартуем іх. Крос паглядзеў на Роузмонта, яго погляд быў жорсткім, хоць голас заставаўся деловитым. "Мы лічым нашы метады больш эфектыўнымі, чым нож, пятля, яд або куля".
  
  Чалавек з ЦРУ кіўнуў. - Але каму магло спатрэбіцца яго забіваць?
  
  Крос зноў зірнуў на фатаграфіі. Ён не пазнаў двух кітайцаў, але іх асобы былі выразнымі, а цела на заднім плане - неверагодным доказам. "Мы знойдзем іх. Кім бы яны ні былі. Той, хто тэлефанаваў у наш паліцэйскі ўчастак, сцвярджаў, што іх было 14 тысяч. Але ён гаварыў толькі па-шанхайски з дыялектам нингпо, так што гэта малаверагодна. Верагодна, ён быў свайго роду трыяда. Гэта мог быць Зялёны Панг. Ён, безумоўна, быў дасведчаным прафесіяналам — нажом карыстаўся ідэальна, з вялікай дакладнасцю — у адно імгненне жывы, у наступнае мёртвы, і ні гуку. Можа быць, адзін з супрацоўнікаў вашага ЦРУ стажоры ў выведвальным кіраванні Чан Кайшы. Або, магчыма, карэйскае ЦРУ, больш вашых стажораў — яны таксама антысаветчыкі, ці не так? Магчыма, агенты КНР, але гэта малаверагодна. Іх агенты звычайна не займаюцца забойствамі на набярэжнай Лох, і ўжо дакладна не ў Ганконгу."
  
  Роузмонт кіўнуў і прапусціў заўвагу міма вушэй. Ён аддаў Кросе астатнія фатаграфіі, жадаючы супрацоўніцтва ангельца і маючы патрэбу ў ім. "Гэта здымкі дома, у які яны ўвайшлі. І вулічны паказальнік. Наш хлопец не змог разабраць іерогліфы, але гэта перакладаецца як "Вуліца першага сезону, нумар 14 ". Гэта маленькі цвілы завулак за аўтобуснай станцыяй у Норт-Пойнце ".
  
  Крос пачаў разглядаць іх з не меншай дбайнасцю. Роузмонт зірнуў на гадзіннік, затым ўстаў і падышоў да адзінага акна, выходзіць на частку гавані. "Глядзіце!" - горда сказаў ён.
  
  Двое іншых падышлі да яго. Вялікі атамны авіяносец як раз агінаў Норт-Пойнт, накіроўваючыся да ваенна-марской верфі ў Ганконгу. Ён быў апрануты па-хатняму, усе яго абавязковыя сцягі луналі на ветры, натоўпу апранутых у белае матросаў на яго велізарнай палубе, акуратныя лініі яго знішчальнікаў vicious fighter. Амаль 84 000 тон. Ніякіх дымавых труб, толькі вялізны, злавесны комплекс мастоў з нахільнай узлётна-пасадачнай паласой у адзінаццаць сотняў футаў, якая магла прымаць і запускаць рэактыўныя самалёты адначасова. Першы ў пакаленні.
  
  "Гэта выдатны карабель", - з зайздрасцю сказаў Крос. "Калос" ўпершыню зайшоў у Ганконг з моманту ўводу ў эксплуатацыю ў 1960 годзе. "Прыгожая", - сказаў ён, ненавідзячы той факт, што яна амерыканка, а не брытанка. "Якая ў яе максімальная хуткасць?"
  
  "Я не ведаю — гэта засакрэчана, як і амаль усё астатняе". Роузмонт павярнуўся, каб паглядзець на яго. "Ты не можаш паслаць гэты чортаў савецкі шпіёнскі карабель да ўсіх чарцей з порта?"
  
  "Так, і мы маглі б падарваць яго, але гэта было б такой жа глупствам. Стэнлі, расслабься, ты павінен ставіцца да такіх рэчаў трохі цывілізавана. Рамонт іх караблёў — а некаторыя з іх сапраўды маюць у гэтым патрэбу — з'яўляецца добрым крыніцай даходу і інфармацыі, і яны аператыўна аплачваюць свае рахункі. Нашы метады былі выпрабаваныя гадамі ".
  
  "Так, - думаў Роузмонт без злосці, - але твае метады больш не працуюць". Брытанскай імперыі больш няма, брытанскага валадарства больш няма, і цяпер у нас іншы вораг, больш разумны, грубы, адданы справе таталітарны фанатык, без правілаў Куінсбэры і сусветнага плана, шчодра фінансуецца за кошт любых сродкаў. У вас, брытанцаў, цяпер няма ні грошай, ні ўплыву, ні флоту, ні арміі, ні ВПС, а ваша чортава ўрад напоўнена сацыялістычным і варожым гноем, і мы думаем, што яны вас прадалі. Цябе ашукалі знутры, твая ахова - гэта ямы, пачынаючы з Клаўса Фукс і Филби і далей. Госпадзе, мы выйгралі для цябе абедзве праклятыя вайны, заплацілі за вялікую іх частка, і абодва разы ты парушыў свет. І калі б не наша стратэгічнае авіяцыйнае камандаванне, нашы ракеты, нашы ударныя ядзерныя сілы, наш ваенна-марскі флот, наша армія, нашы ваенна-паветраныя сілы, нашы падаткаплацельшчыкі, нашы бабкі, вы былі б мёртвыя або ў чортавай Сібіры. А пакуль, падабаецца табе гэта ці не, я разбяруся з табой. Нам патрэбен Ганконг як акно, і прама цяпер твае копы ахоўваюць перавозчыка.
  
  "Родж, дзякуй за дадатковых людзей", - сказаў ён. "Мы, вядома, цэнім гэта".
  
  - Нам бы таксама не хацелася непрыемнасцяў, пакуль яна тут. Сімпатычны карабель. Я зайздрошчу, што ён у вас.
  
  "Яе капітан будзе трымаць карабель і каманду ў строгім сакрэце — усе берагавыя групы будуць праінструктаваныя і папярэджаны, і мы будзем супрацоўнічаць на сто адсоткаў".
  
  - Я прасачу, каб вы атрымалі копію спісу бараў, у якія я параіў вашым маракам не заходзіць — некаторыя вядомыя як камуністычныя прытоны, а некаторыя часта наведваюць нашы хлопцы з "Х. М. С Дарт". Крос ўсміхнуўся. "Дзіўная бойка усё роўна будзе".
  
  - Вядома. Родж, гэта забойства Ворански занадта падобна на супадзенне. Магу я даслаць шанхайскага спікера для дапамогі ў допыце?
  
  "Я дам табе ведаць, калі нам спатрэбіцца дапамога".
  
  "Ці можам мы атрымаць копіі іншых справаздач AMG ад tai-pan прама цяпер? Тады мы зможам не перашкаджаць вам".
  
  Крос ўтаропіўся на яго, неспакойна ерзая, хоць і быў гатовы да гэтага пытання. - Мне трэба атрымаць адабрэнне Уайтхолл.
  
  Роузмонт быў здзіўлены. "Наш галоўны чалавек у Англіі звязаўся з вашым Вялікім Белым бацькам, і яно адобрана. Вы павінны былі атрымаць яго гадзіну назад ".
  
  "Пра?"
  
  - Вядома. Чорт вазьмі, мы паняцця не мелі, што AMG працуе на тайпэна, не кажучы ўжо аб перадачы сакрэтных матэрыялаў, дзеля ўсяго святога! Правады распаліліся да чырвані, і Эд атрымаў верхнюю копію апошняй волі і завяшчання AMG. Мы атрымалі вычарпальнае ўказанне з Вашынгтона атрымаць копіі іншых справаздач, і мы спрабуем адсачыць званок у Швейцарыю, але...
  
  "Сказаць яшчэ раз?"
  
  "Званок Кирнана. Другі званок, які ён зрабіў".
  
  "Я цябе не разумею".
  
  Роузмонт патлумачыў.
  
  Крос нахмурыўся. "Мае людзі не казалі мне пра гэта. Данросс таксама. Так чаму Данросс павінен хлусіць - ці пазбягаць казаць мне гэта?" Ён у дакладнасці пераказаў ім тое, што сказаў яму Данросс. - У яго не было прычын хаваць гэта, ці не так?
  
  "Няма. Добра, Родж: тайпан кошерный?"
  
  Крос засмяяўся. "Калі вы маеце на ўвазе, ці з'яўляецца ён стопрацэнтным брытанскім раялістаў-флибустьером, які адданы свайму Дому, сабе і каралеве — не абавязкова ў такім парадку, - то адказам будзе гучнае "так"."
  
  "Тады, калі мы зможам атрымаць нашы копіі зараз, Родж, мы адправімся ў шлях".
  
  - Калі я атрымаю адабрэнне Уайтхолл.
  
  "Калі вы праверыце сваю пакой расшыфроўкі - гэта прыярытэтны l-4a. Тут сказана, каб мы атрымлівалі копіі пад распіску". l-4a былі вельмі рэдкія. Яны заклікалі да неадкладнага размініраванні і неадкладных дзеянняў.
  
  Крос вагаўся, жадаючы пазбегнуць пасткі, у якую трапіў. Ён не адважыўся сказаць ім, што ў яго яшчэ няма справаздач AMG. Ён падняў тэлефонную трубку і набраў нумар. "Гэта містэр Крос. Ці ёсць у іх што-небудзь для мяне з крыніцы? A l-4a?"
  
  "Не, сэр. Акрамя таго, якое мы адправілі гадзіну таму — за якое вы распісаліся", - сказала жанчына з SI.
  
  - Дзякуй. - Крос паклаў трубку. - Пакуль нічога, - сказаў ён.
  
  - Чорт, - прамармытаў Роузмонт, затым дадаў: - Яны пакляліся, што ўжо тэлепартавалі яго і вы атрымаеце яго да таго, як мы дабяромся сюды. Гэта павінна быць тут з хвіліны на хвіліну. Калі вы не пярэчыце, мы пачакаем.
  
  - У мяне хутка сустрэча ў Цэнтральным кіраванні. Можа быць, сёння вечарам?
  
  Абодва мужчыны паківалі галовамі. - Мы пачакаем, - сказаў Ланган. Нам загадалі неадкладна адправіць іх назад з кругласутачнай аховай. Армейскі транспарт цяпер павінен прыбыць у Кай Так, каб даставіць курьера — мы нават не можам скапіяваць іх тут.
  
  "Ці Не занадта востра ты рэагуеш?"
  
  "Ты мог бы адказаць на гэтае пытанне. Што ў іх?"
  
  Крос пагуляў запальнічкай. На ёй была эмблема Кембрыджскага універсітэта. Яна належала яму са студэнцкіх часоў. "Гэта праўда, што AMG сказала пра ЦРУ і мафіі?"
  
  Роузмонт ўтаропіўся на яго ў адказ. "Я не ведаю. Вы, хлопцы, выкарыстоўвалі разнастайных ашуканцаў падчас Другой сусветнай вайны. Мы навучыліся ў вас выкарыстоўваць тое, што ў нас ёсць, — гэта было вашым першым правілам. Акрамя таго, - дадаў Роузмонт з поўнай перакананасцю, - гэтая вайна - наша вайна, і чаго б нам гэта ні каштавала, мы пераможам ".
  
  "Так, так, мы павінны", - гэтак жа ўпэўнена паўтарыў Ланган. "Таму што, калі мы прайграем гэта, увесь свет загіне, і ў нас ніколі не будзе іншага шанцу".
  
  На закрытым мастку "Савецкага Іванова" трое мужчын накіравалі біноклі на атамны носьбіт. Адзін з мужчын быў грамадзянскіх, і на ім быў гарлавы мікрафон, які падключаўся да магнитофону. Ён даваў экспертны, тэхнічны каментар да таго, што бачыў. Час ад часу двое іншых дадавалі каментар. Абодва былі апранутыя ў лёгкую ваенна-марскую форму. Адным з іх быў капітан Грэгар Суслев, іншым - яго першы памочнік.
  
  Авіяносец ішоў па рэйдам прыгожа, у суправаджэнні буксіраў, але без буксірныя трасоў. Паром і грузавыя суда весела віталі яго. На кармавой палубе гуляў аркестр марской пяхоты. Апранутыя ў белае маракі махалі якія праходзяць караблям. Дзень быў вельмі вільготны, і пасляпаўдзеннае сонца адкідала доўгія цені.
  
  "Капітан-эксперт", - сказаў першы памочнік. "Так. Але з усім гэтым радарам нават дзіця мог бы справіцца з ёй", - адказаў капітан Суслев. Гэта быў шыракаплечы барадаты мужчына з глыбока пасаджанымі славянскімі карымі вачыма на сяброўскім твары. "Гэтыя тральшчыкі наверсе выглядаюць як новыя GES для радараў вельмі далёкага дзеяння. Ці Так гэта, Васіль?"
  
  Тэхнічны эксперт на імгненне перарваў перадачу. "Так, таварыш капітан. Але паглядзіце на карму! У іх чатыры перахопніка F5, прыпаркаваныя на правай ўзлётнай палубе".
  
  Суслев бязгучна прысвіснуў. "Мяркуецца, што яны паступяць на ўзбраенне не раней наступнага года". "Няма", - сказаў цывільны.
  
  - Паведаміце пра гэта асобна, як толькі судна прычаліць. Толькі гэтыя навіны акупляюць наша падарожжа. - Ды.
  
  Суслев наладзіў фокус, калі карабель злёгку разгарнуўся. Ён мог бачыць бомбодержатели самалётаў. "Колькі яшчэ F5 ў яго ў кішках і колькі атамных боегаловак для іх?" Усе яны некаторы час назіралі за носьбітам. "Магчыма, на гэты раз нам пашанцуе, таварыш капітан", - сказаў першы афіцэр.
  
  "Будзем спадзявацца на гэта. Тады смерць Ворански абыдзецца не так дорага". "Амерыканцы — дурні, што прывезлі яе сюды - хіба яны не ведаюць, што кожны агент ў Азіі спакусіцца ёю?"
  
  "Нам пашанцавала, што так яно і ёсць. Гэта нашмат палягчае нашу працу". Суслев зноў засяродзіўся на F5, якія выглядалі як soldier hornets сярод іншых hornets.
  
  Масток вакол яго быў нашпігаваны найноўшым абсталяваннем назірання. Адзін радар прочесывал гавань. Сівавалосы абыякавы марак назіраў за экранам, авіяносец вылучаўся вялікі выразнай кропкай сярод мириадов кропак.
  
  Бінокль Суслева перамясціўся на злавесны масток авіяносца, затым прайшоўся па ўсёй даўжыні карабля. Міжволі ён здрыгануўся ад яго памераў і моцы. - Кажуць, ён ні разу не запраўляўся - з тых часоў, як быў спушчаны на ваду ў 1960 годзе. Ззаду яго адкрылася дзверы ў радыёрубку, примыкавшую да мастка, і да яго падышоў радыст, аддаў гонар і працягнуў тэлеграму. "Тэрмінова з Цэнтра, таварыш капітан".
  
  Суслев ўзяў тэлеграму і распісаўся ў атрыманні. Гэта была бессэнсоўная мешаніна слоў. Апошні погляд на авіяносец, і ён, апусціўшы бінокль на грудзі, пакрочыў з мастка. Яго марская каюта знаходзілася адразу за кармой на той жа палубе. Дзверы ахоўвалася, як і абодва ўваходу на масток.
  
  Ён зноў замкнуў за сабой дзверы сваёй каюты і адкрыў маленькі патаемны сейф. Яго шыфравальная кніга была схаваная ў фальшывай сцяне. Ён сеў за свой стол. Хутка расшыфраваў паведамленне. Ён уважліва прачытаў яго, затым на імгненне утаропіўся ў прастору.
  
  Ён перачытаў яго ў другі раз, затым паклаў шифровальную кнігу на месца, зачыніў сейф і спаліў арыгінал тэлеграмы ў попельніцы. Ён узяў тэлефон. "Брыдж? Пашліце таварыша Меткина ў маю каюту!" Пакуль ён чакаў, ён стаяў ля ілюмінатара, пагружаны ў свае думкі. У яго каюце быў неахайны выгляд. На яго стале ў рамках стаялі фатаграфіі шчыльнай жанчыны, сарамліва ўсмешлівай. Яшчэ адна фатаграфія - сімпатычнага юнака ў ваенна-марской форме і дзяўчынкі-падлетка. Кнігі, тэнісная ракетка і газета на напалову застеленной ложку.
  
  Пачуўся стук. Ён адчыніў дзверы. На парозе стаяў матрос, які глядзеў на экран радара.
  
  - Уваходзь, Дзмітрый. Суслев паказаў на расшифрованную тэлеграму і зноў замкнуў за сабой дзверы.
  
  Матрос быў невысокім і каржакаваты, з седеющими валасамі і прыемным тварам. Афіцыйна ён быў палітычным камісарам і, такім чынам, старэйшым афіцэрам на караблі. Ён узяў расшифрованное паведамленне. У ім гаварылася: "Прыярытэт нумар адзін. Грэгар Суслев. Вы неадкладна прымаеце на сябе абавязкі Ворански. Лондан паведамляе аб аптымальным цікавасці ЦРУ і МІ-6 і да інфармацыі, якая змяшчаецца ў файлах з сіняй вокладкай, перададзеных Иэну Данроссу з Struan каардынатарам брытанскай выведкі AMG. Загадайце Артуру неадкладна атрымаць копіі. Калі Данросс знішчыў копіі, телеграфируйте тэо плануйце затрымаць яго для падрабязнага хімічнага аналізу ". Твар марака выцягнуўся. Ён паглядзеў на капітана Суслева. - AMG? Алан Медфорд Грант?
  
  "Так".
  
  "Хай гэты чалавек гарыць у пекле тысячу гадоў".
  
  "Ён гэта зробіць, калі ёсць хоць нейкая справядлівасць у гэтым свеце ці на тым свеце". Суслев змрочна ўсміхнуўся. Ён падышоў да буфета і дастаў напалову поўную бутэльку гарэлкі і дзве шклянкі. "Паслухай, Зміцер, калі я пацярплю няўдачу або не вярнуся, ты прымеш камандаванне". Ён паказаў ключ. "Адкрый сейф. Там інструкцыі па расшыфроўцы і ўсяму астатняму".
  
  "Дазволь мне пайсці сёння замест цябе. Ты больш важны—"
  
  "Няма. Дзякуй, стары сябар". Суслев цяпло паляпаў яго па плячы. "У выпадку аварыі ты прымаеш камандаванне на сябе і выконваеш нашу місію. Гэта тое, чаму нас вучылі. Ён чокнуўся ачкамі. "Не хвалюйся. Усё будзе добра", - сказаў ён, радуючыся, што можа паступаць так, як яму хочацца, і вельмі задаволены сваёй працай і сваім становішчам у жыцці. Таемна ён быў намеснікам кантралёра ў Азіі Першага ўпраўлення КДБ, аддзела 6, які адказваў за ўсю таемную дзейнасць у Кітаі, Паўночнай Карэі і В'етнаме; старшым выкладчыкам факультэта замежных спраў Уладзівастокскага універсітэта, 2A - контрразведка; палкоўнікам КДБ; і, што важней за ўсё, высокапастаўленым членам партыі на Далёкім Усходзе. - Цэнтр аддаў загад. Вы павінны сачыць за намі тут. А?
  
  "Вядома. Табе не трэба турбавацца пра гэта, Грэгар. Я магу зрабіць усё. Але я турбуюся пра цябе", - сказаў Меткин. Яны плавалі разам некалькі гадоў, і ён вельмі паважаў Суслева, хоць і не ведаў, адкуль узяўся яго беспярэчны аўтарытэт. Часам у яго ўзнікала спакуса паспрабаваць высветліць. "Ты посьпех маеш", - сказаў ён сабе. У наступным годзе ты сыходзіш на пенсію, і табе могуць спатрэбіцца ўплывовыя сябры, а адзіны спосаб заручыцца дапамогай уплывовых сяброў - гэта ведаць іх паднаготную. Але з Суслевым або без Суслева, ваша заслужаная пенсія будзе ганаровай, спакойнай і хатняй ў Крыме. Сэрца Меткина забілася хутчэй пры думкі аб усёй гэтай выдатнай сельскай мясцовасці і пышным клімаце на беразе Чорнага мора, пра тое, што ён ўсё астатняе жыццё будзе марыць правесці удалечыні ад жонкі і часам бачыць свайго сына, шматабяцальнага афіцэра КДБ, які ў цяперашні час знаходзіцца ў Вашынгтоне, якому больш не пагражае небяспека ні знутры, ні звонку.
  
  "Аб Божа, абарані майго сына ад здрады або здзяйснення памылкі", - горача маліўся ён, але тут жа адчуў хвалю млоснасці, як заўсёды, на выпадак, калі яго начальства даведаецца, што ён тайны вернік і што яго бацькі, сяляне, выхавалі яго ў Царкве. Калі б яны ведалі, што ў Крыме не будзе пенсіі, а толькі якая-небудзь ледзяная затока і ніколі больш не будзе гэтага дома.
  
  - Ворански, - сказаў ён, як заўсёды старанна хаваючы сваю нянавісць да гэтага чалавека. - Ён быў першакласным аператарам, так? Дзе ён пракалоўся?
  
  "Яго здрадзілі, гэта была яго праблема", - змрочна сказаў Суслев. "Мы знойдзем яго забойцаў, і яны заплацяць. Калі маё імя будзе на наступным нажы ..." Здаравяка паціснуў плячыма, затым наліў яшчэ гарэлкі і нечакана засмяяўся. "Ну і што, а? Гэта ў імя справы, Партыі і Маці-Расеі!"
  
  Яны чокнуліся келіхамі і асушылі іх.
  
  - Калі ты збіраешся сысці на бераг?
  
  Суслев пригубил лікёр. Затым, на шчасце, ён адчуў, як унутры разліваецца прыемнае цяпло, і яго трывогі і жахі сталі менш рэальнымі. Ён паказаў на ілюмінатар. "Як толькі яна будзе пришвартована і ў бяспецы", - сказаў ён са сваім раскатистым смехам. "Ах, але гэта сімпатычны карабель, а?"
  
  - У нас няма нічога, што магло б закрануць гэтага ўблюдка, капітан, ці не так? Ці тых знішчальнікаў. Нічога.
  
  Суслев усміхнуўся, наліваючы зноў. "Не, таварыш. Але калі ў ворага няма рэальнай волі да супраціву, у яго можа быць сотня такіх носьбітаў, і гэта не мае значэння".
  
  "Так, але амерыканцы нясталыя, адзін генерал можа сарвацца з месца, і яны могуць сцерці нас з твару зямлі".
  
  "Я згодны, цяпер яны могуць, але не стануць. У іх няма мужнасці". Суслев зноў выпіў. "І хутка? Яшчэ трохі часу, і мы засуну ім насы ў зад! Ён уздыхнуў. "Калі мы пачнем, усё будзе добра".
  
  "Гэта будзе жудасна".
  
  "Не, кароткая, амаль бяскроўная вайна супраць Амерыкі, і тады ўсё астатняе абрынецца, як заражаны гноем труп, якім яно і з'яўляецца".
  
  - Бяскроўны? А як наконт іх атамных бомбаў? Вадародных бомбаў?
  
  "Яны ніколі не прыменяць супраць нас атамную бомбу або ракеты, яны занадта баяцца нас, нават зараз! Таму што яны ўпэўненыя, што мы іх выкарыстоўваецца і ў дачыненні".
  
  "А мы зможам?"
  
  "Я не ведаю. Некаторыя камандзіры зрабілі б гэта. Я не ведаю. Мы, вядома, выкарыстоўваем іх у адказ. Але спачатку? Я не ведаю. Пагрозы заўсёды будзе дастаткова. Я ўпэўнены, што нам ніколі не спатрэбіцца сапраўдная вайна". Ён падпаліў куток расшыфраваць пасланне і паклаў яго ў попельніцу. "Яшчэ дваццаць гадоў разрадкі — ах, які рускі геній гэта прыдумаў — і ў нас будзе ваенна-марскі флот больш і лепш, чым у іх, ваенна-паветраныя сілы больш і лепш, чым у іх. Цяпер у нас больш танкаў і салдат, але без караблёў і самалётаў мы павінны пачакаць. Дваццаць гадоў - гэта не так ужо шмат, каб чакаць, калі Матушка Расея будзе правіць зямлёй ".
  
  - А Кітай? Што наконт Кітая?
  
  Суслев залпам дапіў гарэлку і зноў наліў у абедзве шклянкі. Бутэлька была пустая, і ён шпурнуў яе на ложак. Яго вочы ўбачылі, як падпаленая папера ў попельніцы скручваецца і потрескивает, патухаючы. "Магчыма, Кітай - адзінае месца, дзе можна выкарыстоўваць нашу атамную энергію", - сказаў ён як ні ў чым не бывала.
  
  "Там няма нічога, што нам трэба. Нічога. Гэта вырашыла б нашу праблему з Кітаем раз і назаўжды. Колькі мужчын прызыўнога ўзросту ў іх было, па апошніх ацэнак?"
  
  - 116 мільёнаў чалавек ва ўзросце ад васемнаццаці да дваццаці пяці.
  
  "Падумаць толькі! 116 мільёнаў жоўтых д'яблаў падзяляюць 5000 міль нашых межаў ... а потым замежнікі называюць нас параноікамі па нагоды Кітая!" Ён сербануў гарэлкі, на гэты раз дапіўшы яе да канца. "Атамная энергетыка вырашыла б нашу кітайскую праблему раз і назаўжды. Хутка, проста і надоўга".
  
  Іншы мужчына кіўнуў. - А гэты Данросс? Дакументы AMG?
  
  "Мы атрымаем іх ад яго. У рэшце рэшт, Дзмітрый, адзін з нашых людзей - член сям'і, іншы - яго партнёр, трэці працуе ў Спецыяльнай разведцы, усюды, куды б ён ні павярнуўся, ёсць Артур і Севрин, і потым, у нас ёсць тузін дэкадэнтаў, да якіх можна звярнуцца ў яго парламенце, некаторыя ў яго ўрадзе ". Яны абодва зарагаталі.
  
  - А калі ён знішчыў паперы?
  
  Суслев паціснуў плячыма. - Кажуць, у яго фатаграфічная памяць.
  
  - Вы будзеце праводзіць допыт тут?
  
  "Было б небяспечна хутка праводзіць паглыблены хімічны аналіз. Я ніколі нічога падобнага не праводзіў. А ты?"
  
  "Няма".
  
  Капітан нахмурыўся. "Калі будзеце дакладваць сёння ўвечары, папытаеце Цэнтр падрыхтаваць эксперта на выпадак, калі ён нам спатрэбіцца — Коронски з Уладзівастока, калі ён вольны".
  
  Дзмітрый кіўнуў, пагружаны ў свае думкі. Яго погляд прыцягнула ранішняя газета "Гардыян", якая ляжыць напалову скамечанай на капітанскай ложку. Ён падышоў і падняў яе, яго вочы загарэліся. "Грэгар— калі нам прыйдзецца затрымаць Данросса, чаму б не абвінаваціць іх, тады ў вас будзе столькі часу, колькі вам спатрэбіцца?" Крычыць загаловак абвяшчаў: "ПАДАЗРАВАНЫЯ Па СПРАВЕ АБ ВЫКРАДАННІ ПЯРЭВАРАТНЯЎ". "Калі Данросс не вернецца ... Магчыма, наш чалавек стаў бы тайпэном! А?"
  
  Суслев пачаў хіхікаць. "Зміцер, ты геній".
  
  Роузмонт зірнуў на гадзіннік. Ён чакаў досыць доўга. - Родж, магу я скарыстацца вашым тэлефонам?
  
  - Вядома, - сказаў Крос.
  
  Супрацоўнік ЦРУ затушыў цыгарэту і набраў нумар цэнтральнага камутатара ЦРУ ў консульстве.
  
  "Гэта Роузмонт— дайце мне 2022 год". Гэта быў цэнтр сувязі ЦРУ.
  
  "2022. Чэпмен— хто гэта?
  
  - Роузмонт. Прывітанне, Філ, ёсць што-небудзь новенькае?
  
  - Няма, за выключэннем Марці Повица, які паведамляе аб вялікай актыўнасці на мастку "Іванова" у магутны бінокль. Трое хлопцаў, Стэн. Адзін - грамадзянская твар, астатнія - капітан і першы памочнік. Адзін з іх радараў блізкага дзеяння працуе звышурочна. Вы хочаце, каб мы апавясцілі капітана Коррехидора?
  
  "Чорт вазьмі, няма, не трэба прымушаць яго хвост віляць больш, чым трэба. Скажы, Філ, мы атрымалі пацвярджэнне па нашым 40-41?"
  
  "Вядома, Стэн. Яно паступіла ў ... будзьце гатовыя да гадзіны дня" ... яно паступіла ў 1603 па мясцовым часе."
  
  "Дзякуй, Філ, убачымся".
  
  Роузмонт запаліў яшчэ адну цыгарэту. Ланган, не паліць, кісла назіраў за ім, але нічога не сказаў, паколькі Крос таксама курыў.
  
  "Родж, чаго ты добиваешься?" Рэзка спытаў Роузмонт, да здзіўлення Лан-гана. "Ты атрымаў свой прыярытэт l-4a у 1603, у той жа час, што і мы. Чаму ў кабінцы?"
  
  "У цяперашні час я знаходжу гэта зручным", - адказаў Крос прыемным голасам.
  
  Роузмонт пачырванеў, Ланган таксама. "Ну, я не ведаю, і ў нас ёсць інструкцыі, службовыя інструкцыі, забраць нашы копіі прама цяпер".
  
  - Мне вельмі шкада, Стэнлі.
  
  Шыя Роузмонта моцна пачырванела, але ён стрымаўся. - Вы не збіраецеся падпарадкоўвацца загаду l-4a?
  
  "На дадзены момант няма".
  
  Роузмонт ўстаў і накіраваўся да дзвярэй. - Добра, Родж, але яны швырнут ў цябе кнігай. - Ён адсунуў завалу, рыўком расчыніў дзверы і выйшаў. Ланган быў на нагах, яго твар таксама застыла.
  
  "У чым прычына, Роджэр?" спытаў ён.
  
  Крос спакойна паглядзеў на яго ў адказ. - Па якой прычыне?
  
  Эд Лэнган пачаў злавацца, але спыніўся, раптам узрушаны. "Госпадзе, Роджэр, ты іх яшчэ не атрымаў? Гэта ўсё?"
  
  "Ну жа, Эд, - нязмушана сказаў Крос, - ты, як ніхто іншы, павінен ведаць, што мы эфектыўныя".
  
  "Гэта не адказ, Роджэр. Ты ці не?" Спакойны погляд чалавека з ФБР заставаўся прыкаваным да Кросе і ніколькі не збянтэжыў Кроса. Затым ён выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы. Крос адразу ж закрануў патаемнага выключальніка. Завалу слізгануў на месца. Іншы патаемнай выключальнік выключыў яго магнітафон. Ён ўзяў тэлефон і набраў нумар. - Браян? Ты што-небудзь чуў пра Данроссе?
  
  "Не, сэр".
  
  - Неадкладна сустрэнемся ўнізе. З Армстронгам.
  
  "Так, сэр".
  
  Крос павесіў трубку. Ён дастаў афіцыйны дакумент аб арышце, які быў названы "ЗАГАД ПРА ЗАТРЫМАННЕ Ў АДПАВЕДНАСЦІ З ЗАКОНАМ АБ ДЗЯРЖАЎНАЙ ТАЯМНІЦЫ". Ён хутка ўпісаў "Іэн Струан Данросс" і падпісаў абодва экзэмпляры. Верхні асобнік ён пакінуў сабе, іншы замкнуў ў скрыні стала. Яго вочы блукалі па кабінету, правяраючы яго. Задаволены, ён акуратна прасунуў кавалак паперы ў шчыліну свайго скрыні, каб толькі ён ведаў, адкрываў ці хто-небудзь яго ці чапаў. Ён выйшаў. Цяжкія ахоўныя замкі слізганулі услед за ім.
  
  23
  
  17:45 ВЕЧАРА. :
  
  Данросс знаходзіўся ў зале пасяджэнняў савета дырэктараў "Струан" разам з іншымі дырэктарамі "Нэльсан Трэйдынг" і глядзеў на Рычарда Кванга. "Не, Рычард. Прабач, я не магу чакаць да заўтрашняга закрыцця".
  
  - Для цябе гэта нічога не зменіць, тайпэн. Для мяне гэта зменіць. Рычард Кванг змакрэў. Астатнія назіралі за ім — Філіп Чэн, Ландо Мата і Цэпелін Танг.
  
  "Я не згодны, Рычард", - рэзка сказаў Ландо Мата. "Мадонна, вы, здаецца, не ўсведамляеце ўсёй сур'ёзнасці забегу!"
  
  "Так", - сказаў Цэпелін Танг, яго твар дрыжала ад стрымванага гневу.
  
  Данросс ўздыхнуў. Ён ведаў, што калі б не яго прысутнасць, яны б усё буяніць і крычалі адзін на аднаго, сыпалі непрыстойнасці, як гэта бывае на любых афіцыйных перамовах паміж кітайцамі, не кажучы ўжо пра такіх сур'ёзных, як гэты. Але закон Высакароднага Дома абвяшчаў, што ўсе пасяджэння праўлення павінны праводзіцца на англійскай мове, а англійская мова забараняў кітайцам лаяцца матам, а таксама выводзіў кітайцаў з раўнавагі, у чым, вядома, і заключалася ўся ідэя. - З гэтай справай трэба разабрацца цяпер, Рычард.
  
  "Я згодны". Ландо Мата быў прыгожым пяцідзесяцігадовым партугальцам з рэзкімі рысамі асобы, кітайская кроў яго маці ясна чыталася ў яго цёмных вачах, цёмных валасах і залацістым колеры асобы. Яго доўгія тонкія пальцы бесперапынна барабанілі па стале для нарад, і ён ведаў, што Рычард Кванг ніколі не адважыцца раскрыць, што ён, Скнара Танг і Кантрабандыст Мо кантралююць банк. "Наш банк - гэта адно прадпрыемства, - злосна падумаў ён, - але нашы зліткі - гэта нешта іншае. "Мы не можам дапусціць, каб нашы зліткі або нашы наяўныя былі ў небяспецы!"
  
  "Ніколі", - нервова сказаў Цэпелін Танг. "Мой бацька хацеў, каб я растлумачыў і гэта. Ён хоча атрымаць сваё золата!"
  
  - Мадре-дэ-Диос, у нас у вашых сховішчах амаль пяцьдзесят тон золата.
  
  "На самой справе гэта больш пяцідзесяці тон", - сказаў Цэпелін Танг, на лбе ў яе выступілі кропелькі поту. "Мой стары даў мне лічбы — гэта 1,792,668 унцыі у 298,778 злітках па пяць таэль". Паветра ў вялікім пакоі быў цёплым і вільготным, вокны адчыненыя. Цэпелін Танг быў добра апранутым, шчыльнага целаскладу мужчына гадоў сарака з маленькімі вузкімі вочкамі, старэйшым сынам Скнары Танга, і яго акцэнт быў характэрны для брытанцаў вышэйшага класа. Яго мянушка прыйшоў з фільма, які Скрюченный Кулак паглядзеў у дзень свайго нараджэння. "Рычард, ці не так?"
  
  Рычард Кванг ссунуў які ляжаў перад ім дакумент з парадкам дня, у якім пералічваліся колькасць золата і бягучы баланс Nelson Trading. Калі б яму прыйшлося аддаць зліткі і наяўныя сёння ўвечары, гэта сур'ёзна падарвала б ліквіднасць банка, і калі навіны просочатся, што, вядома ж, адбудзецца, гэта пахісне ўсе іх будынак.
  
  "Што ты збіраешся рабіць, тупоголовый сабачая косць!" яго жонка тады насварылася на яго як раз перад тым, як ён пакінуў свой офіс.
  
  - Адкладай, адкладай і спадзявайся, што...
  
  "Няма! Прыкінься хворым! Калі ты хворы, ты не можаш аддаць ім нашы грошы. Ты не можаш пайсці на сход! Бяжы дадому, і мы притворимся—"
  
  "Я не магу, тайпэн тэлефанаваў асабіста. І гэтая сабачая костка Мата таксама! Я не маю права не пайсці! О-О-о!"
  
  "Тады знайдзі таго, хто перасьледуе нас, і заплаці яму! Дзе твая галава? Каго ты пакрыўдзіў? Ты, павінна быць, пакрыўдзіў аднаго з гэтых брудных куайло. Знайсці гэтага чалавека і расплатись з ім, ці мы страцім банк, страцім сяброўства ў клубе "Дзёран", страцім коней, страцім "Ролс-ройс" і назаўжды страцім твар! Эйяхл, Калі банк рухне, ты ніколі не станеш сэрам Рычардам Квангом, не тое каб быць лэдзі Кванг мела для мяне значэнне, пра няма! Зрабі што-небудзь! Знайдзі...
  
  Рычард Кванг адчуў, як па спіне ў яго струменіцца пот, але захаваў самавалоданне і паспрабаваў знайсці выхад з лабірынта. "Золата ў поўнай бяспецы, як і вашыя наяўныя. Мы былі банкірамі "Нэльсан Трэйдынг" з самага пачатку, у нас ніколі не было і намёку на непрыемнасці. Спачатку мы гулялі з вамі па—буйному...
  
  "Кінь, Рычард", - сказаў Мата, хаваючы сваё агіду. "Ты не ставіш на золата. Вядома, не на наша золата". Золата належала кампаніі Great Good Luck Company з Макао, якая таксама амаль трыццаць гадоў валодала манаполіяй на азартныя гульні. Цяперашняя кошт кампаніі перавышала два мільярды даляраў, Скнара Танг асабіста валодаў 30 працэнтамі, Ландо Мата асабіста — 40 адсоткамі, а нашчадкі кантрабандыста Мо, памерлага ў мінулым годзе, - астатнімі 30 працэнтамі.
  
  "І паміж намі, - думала Мата, - мы валодаем 50 працэнтамі "Хо-Пак", якія ты, тупы камяк сабачага лайна, якім-то чынам паставіў пад пагрозу. "Мне вельмі шкада, Рычард, але я галасую за тое, каб Nelson Trading змяніла свой банк — па меншай меры, часова. Скнара Танг сапраўды вельмі засмучаны ... і ў мяне ёсць давераная асоба сям'і Чын ".
  
  "Але, Ландо, - пачаў Рычард Кванг, - турбавацца не аб чым". Яго палец ткнулся у прачыненыя газету "Чайна Гардыян", якая ляжала на стале. "У новай артыкуле Хэпли зноў гаворыцца, што мы ў разумным розуме - што ўсё гэта бура ў вустрычнай ракавіне, усё пачалося са зламыснага забароны —"
  
  "Гэта магчыма. Але кітайцы вераць чутках, а ўцёкі - факт", - рэзка сказала Мата.
  
  "Мой стары верыць чутках", - горача сказаў Цэпелін Танг. "Ён таксама верыць Четырехпалому Ву. Чатыры Пальца патэлефанаваў яму сёння днём, сказаў, што зняў усе свае грошы, і прапанаваў яму зрабіць тое ж самае, і праз гадзіну мы, Ландо і я, былі на нашай Каталине і накіроўваліся сюды, а ты ведаеш, як я ненавіджу лётаць. Рычард, ты выдатна ведаеш, што калі стары хоча, каб што-то было зроблена цяпер, то гэта будзе зроблена цяпер.
  
  "Так, - з агідай падумаў Рычард Кванг, - гэты брудны стары скнара вылезе з магілы за пяцьдзесят цэнтаў наяўнымі". "Я прапаную пачакаць дзянёк-другі ... "
  
  Данросс дазволіў ім казаць за вочы. Ён ужо вырашыў, што рабіць. "Нэльсан Трэйдынг" была даччынай кампаніяй, цалкам якая належыць Струанс, таму іншыя дырэктара сапраўды мала што маглі сказаць. Але нават нягледзячы на тое, што ў Nelson Trading была эксклюзіўная ліцэнзія ўрада Ганконга на імпарт золата, без золатаздабывальнага бізнэсу Great Good Luck Company — што азначала адсутнасць Скупердяя Танга і добразычлівасці Ландо Мацюкі — прыбытак Nelson Trading была б амаль нулявы.
  
  Nelson Trading атрымлівала камісію ў памеры аднаго даляра за ўнцыю з кожнай унцыі, імпартаванай для кампаніі і дастаўленай на прыстань у Макао, і яшчэ адзін даляр за ўнцыю пры экспарце з Ганконга. У якасці дадатковага ўзнагароджання за прапанову кампаніі агульнай ганконгскай схемы, Nelson Trading атрымала 10 працэнтаў ад рэальнай прыбытку. У гэтым годзе японскі ўрад адвольна устанавіў афіцыйны курс золата на ўзроўні 55 даляраў за ўнцыю — прыбытак у 15 даляраў за ўнцыю. На чорным рынку гэта было б больш. У Індыі гэта было б амаль 98 даляраў.
  
  Данросс зірнуў на гадзіннік. Праз некалькі хвілін павінен быў прыбыць Крос.
  
  - У нас актываў больш за мільярд, Ландо, - паўтарыў Рычард Кванг.
  
  "Добра", - рашуча сказаў Данросс, завяршаючы сустрэчу. "Тады, Рычард, гэта сапраўды не мае значэння, так ці інакш. Няма сэнсу чакаць. Я прыняў пэўныя меры, наш трансферны грузавік будзе ў вашай бакавы дзверы роўна ў восем гадзін.
  
  "Але—"
  
  "Чаму так позна, тайбань?" Спытала Мата. "Яшчэ няма шасці гадзін".
  
  - Тады будзе цёмна, Ландо. Я б не хацеў перавозіць 50 тон золата пры дзённым святле. Паблізу можа апынуцца некалькі зладзеяў. Ніколі не ведаеш напэўна. А?
  
  "Божа мой, ты думаеш ... трыяды?" Цэпелін Танг быў узрушаны. "Я патэлефаную свайму бацьку. У яго будзе дадатковая ахова".
  
  "Так, - сказала Мата, - тэлефануй неадкладна".
  
  "У гэтым няма неабходнасці", - сказаў яму Данросс. "Паліцыя параіла нам не рабіць занадта шмат шоў. Яны сказалі, што будуць там падрабязна".
  
  Мата вагалася. - Ну, калі ты так кажаш, тайбань. Ты нясеш адказнасць.
  
  - Вядома, - ветліва адказаў Данросс.
  
  - Адкуль мы ведаем, што "Вікторыя" ў бяспецы?
  
  "Калі "Вікторыя" праваліцца, нас можа і не быць у Кітаі". Данросс зняў трубку і набраў асабісты нумар Джонджона ў банку. "Брус? Ен. Нам спатрэбіцца сховішча — роўна ў 8:30 ".
  
  "Вельмі добра. Нашы людзі са службы бяспекі будуць там, каб дапамагчы. Скарыстайцеся бакавой дзвярыма — той, што на вуліцы Дзірка".
  
  "Так".
  
  - У паліцыю ўжо паведамілі? - спытаў я.
  
  "Так".
  
  "Добра. Дарэчы, Ен, наконт ... Рычард ўсё яшчэ з табой?"
  
  "Так".
  
  "Патэлефануй мне, калі зможаш — сёння вечарам я дома. Я правяраў, і, падобна, у яго ўсё не вельмі добра. Усе мае кітайскія сябры—банкіры вельмі нярвуюцца - нават у "Мак-танг" быў невялікі правал у Абердзіна, у нас таксама. Вядома, мы авансируем Рычарду усе грошы, якія яму патрэбныя, пад заклад яго каштоўных папер, каштоўных папер, прыдатных для банка, але на вашым месцы я б узяў любую наяўнасць, якая знаходзіцца ў вашым распараджэнні. Папытаеце Блэкса спачатку расплаціцца з вашым чэкам сёння ўвечары." Усе банкаўскія аперацыі па пагашэнні чэкаў і банкаўскіх крэдытаў вырабляліся ў падвалах банкаў Лондана, Кантона і Шанхая ў поўнач, пяць дзён у тыдзень.
  
  "Дзякуй, Брус. Убачымся пазней". Затым, звяртаючыся да астатніх: "Пра ўсё паклапаціліся. Вядома, пераклад варта захаваць у таямніцы. Рычард, мне спатрэбіцца касавы чэк на гандлёвы баланс Нэльсана.
  
  "І я вазьму адзін для балансу майго бацькі!" Рэхам адгукнуўся Цэпелін.
  
  - Заўтра раніцай я перш за ўсё прышлю чэкі, - сказаў Рычард Куанг.
  
  "Сёння ўвечары, - сказала Мата, - тады яны змогуць прыбрацца сёння ўвечары". Яго вочы прыкрыліся яшчэ больш. "І, вядома, яшчэ адзін для майго асабістага раўнавагі".
  
  "Наяўных грошай недастаткова, каб пакрыць гэтыя тры чэка - ні ў аднаго банка не магло быць такой сумы", - выбухнуў Рычард Кванг. "Нават у Банка Англіі".
  
  "Вядома. Калі ласка, патэлефануеце каму хочаце, каб ўнесці заклад па некаторых вашых каштоўных паперах. Ці Хавергиллу, або Саутби". Пальцы Мацюкі перасталі барабаніць. "Яны чакаюць твайго званка".
  
  "Што?"
  
  "Так. Я размаўляў з імі абодвума сёння днём".
  
  Рычард Кванг нічога не сказаў. Ён павінен быў знайсці спосаб, каб не аддаваць грошы сёння ўвечары. Калі не сёння, то ён атрымае працэнты за дзень, і да заўтрашняга дня, магчыма, не будзе неабходнасці плаціць. Раса нядобрая на ўсю брудную набярэжную лох і палову набярэжнай лох, якія яшчэ горш! Яго ўсмешка была такой жа мілай, як у Мацюкі. "Ну, як пажадаеш. Калі вы абодва сустрэнецеся са мной у банку праз гадзіну ...
  
  "Так нават лепш", - сказаў Данросс. "Філіп паедзе з табой цяпер. Ты можаш аддаць яму ўсе чэкі. Ты не супраць, Філіп?"
  
  "О, О так, так, тайбань".
  
  - Добра, дзякуй. Тады, калі ты завязеш іх прама ў "Блэкс", яны сыдуць у поўнач. Рычард, у цябе дастаткова часу. Не так?
  
  "О так, тайпэн", - сказаў Рычард Кванг, праззяўшы. Ён толькі што прыдумаў бліскучы адказ. Притворный сардэчны прыступ! Я зраблю гэта ў машыне , вяртаючыся ў банк , а потым ...
  
  Затым ён убачыў холад у вачах Данросса, яго страўнік скрутило, і ён перадумаў. Навошта ім столькі маіх грошай? падумаў ён, устаючы. "Я цябе больш ні для чаго не патрэбны ў дадзены момант? Добра, пойдзем, Філіп". Яны выйшлі. Наступіла глыбокая цішыня.
  
  "Бедны Піліп, ён выглядае жудасна", - сказала Мата.
  
  "Так. Гэта нядзіўна".
  
  "Брудныя трыяды", - сказаў Цэпелін Танг з уздрыгам. "Пярэваратні, павінна быць, замежнікі, раз так пашлюць яго вуха!" Яшчэ адна дрыжыкі. "Я спадзяюся, што яны не прыедуць у Макао. Ходзяць моцныя чуткі, што Філіп ўжо мае з імі справу, вядзе перамовы з пярэваратнямі ў Макао ".
  
  "У гэтым няма праўды", - сказаў Данросс.
  
  "Ён бы не сказаў табе, калі б быў там, тайпэн. Я б таксама трымаў гэта ў сакрэце ад усіх". Цэпелін Танг змрочна ўтаропіўся на тэлефон. "Ні храна сабе ўсе гэтыя брудныя выкрадальнікі".
  
  "Хо-Пак скончаны?" Спытала Мата.
  
  "Калі толькі Рычард Кванг не зможа захаваць ліквіднасць, ды. Сёння днём Данстан зачыніў усе свае рахункі".
  
  "Ах, значыць, чуткі зноў верныя!"
  
  "Баюся, што так!" Данроссу было шкада Рычарда Кванга і Хо-Пака, але заўтра ён прадасць без пакрыцця. "Яго акцыі рэзка ўпадуць".
  
  "Як гэта паўплывае на бум, які вы прагназуеце?"
  
  "Хіба я гэта зрабіў?"
  
  - Я чула, ты актыўна купляеш "Струанз". Мата тонка ўсміхнулася. - Як і Філіп, і яго тай-тай, і яе сям'я.
  
  "Любы паступіць разумна, купіўшы нашы акцыі, Ландо, у любы час. Яны вельмі заніжаныя".
  
  Цэпелін Танг слухаў вельмі ўважліва. Яго сэрца забілася хутчэй. Да яго таксама дайшлі чуткі аб сённяшняй куплі Высакароднага дома Ченсов. "Ты бачыў сёння калону Старога Сляпога Танга? Аб будучым буме? Ён быў вельмі сур'ёзны".
  
  "Так", - сур'ёзна сказаў Данросс. Прачытаўшы гэта сёння раніцай, ён засмяяўся, і яго меркаванне пра ўплыў Дайанн Чэн рэзка ўзрасла. Насуперак свайму жаданню Данросс перачытаў яго і на імгненне задумаўся, ці сапраўды вяшчун прадказваў яго ўласнае меркаванне.
  
  "Стары Сляпы Танг - твой сваяк, Зеп?" спытаў ён.
  
  - Не, тайпэн, няма, наколькі я ведаю. Не так шмат расы, але сёння горача. Я буду рады вярнуцца ў Макао — надвор'е ў Макао нашмат лепш. Ты ўдзельнічаеш у аўтагонках у гэтым годзе, тайпэн?"
  
  "Так, я спадзяюся на гэта".
  
  "Выдатна! Да чорта Хо-Пака! Рычард верне нам нашы чэкі, ці не так? У майго старога лопне крывяносная пасудзіна, калі знікне хоць пені наяўнымі".
  
  "Так", - сказаў Данросс, затым заўважыў дзівацтва ў вачах Мацюкі. Што здарылася?"
  
  "Нічога". Мата зірнула на Цэпелін. "Зеп, нам сапраўды важна як мага хутчэй атрымаць адабрэнне твайго бацькі. Чаму б вам з Клаудыяй не адшукаць яго".
  
  - Добрая ідэя. Кітаец паслухмяна падняўся на ногі і выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы. Данросс звярнуў сваю ўвагу на Мату. - І што?
  
  Мата вагаўся. Затым ён ціха сказаў: "Іэн, я падумваю аб тым, каб вывесці ўсе свае сродкі з Макао і Ганконга і перавесці іх у Нью-Ёрк".
  
  Данросс устрывожана ўтаропіўся на яго. "Калі б вы гэта зрабілі, то пахіснулі б усю нашу сістэму. Калі ты адступішся, Скрюченный Кулак таксама адступіць, а таксама Падбародкі, Чатыры Пальца ... і ўсе астатнія.
  
  - Што важней, тайбань, сістэма ці твае ўласныя грошы?
  
  "Я б не хацеў, каб сістэма так пахіснулася".
  
  "Вы зачыніліся з "Пар-Коном"?"
  
  Данросс назіраў за ім. - На словах так. Кантракты праз сем дзён. Адмова нанясе шкоду ўсім нам, Ландо. Сур'ёзны. Тое, што дрэнна для нас, будзе вельмі дрэнна для вас і вельмі-вельмі дрэнна для Макао ".
  
  "Я падумаю над тым, што ты скажаш. Такім чынам, Par-Con прыязджае ў Ганконг. Вельмі добра — і калі паглынанне кампаніяй American Superfoods крам H. K. General Stores адбудзецца, гэта надасць рынку яшчэ адзін імпульс. Магчыма, стары Сляпы Танг зноў не перабольшваў. Магчыма, нам пашанцуе. Ён калі-небудзь раней памыляўся?
  
  "Я не ведаю. Асабіста я не думаю, што ў яго ёсць асабістая сувязь са Ўсемагутным, хоць у многіх людзей яна ёсць".
  
  "Бум быў бы вельмі добры, сапраўды вельмі добры. Ідэальнае час. Так, - дзіўна дадала Мата, - мы маглі б падліць трохі алею ў найвялікшы бум у нашай гісторыі. А?"
  
  "Не маглі б вы дапамагчы?"
  
  "Дзесяць мільёнаў даляраў, паміж мной і "Падбародкамі" - Скряге гэта нецікава, я ведаю. Вы прапануеце, дзе і калі".
  
  "Паўмільёна ўкладзена ў Struan's last thing у чацвер, астатняе размяркоўваецца па Rothwell-Gornt, Asian Properties, Hong Kong Wharf, Hong Kong Power, Golden Ferries, Kowloon Investments і H. K. General Stores".
  
  - Чаму ў чацвер? Чаму не заўтра?
  
  "Хо-Пак абрыне рынак. Калі мы будзем купляць у вялікай колькасці ў чацвер перад закрыццём, мы заробім цэлае стан ".
  
  "Калі вы аб'яўляеце аб угодзе з Par-Con?"
  
  Данросс павагаўся. Потым сказаў: "У пятніцу, пасля закрыцця рынку".
  
  "Добра. Я з табой, Ен. Пятнаццаць мільёнаў. Пятнаццаць замест часта. Ты прадасі Хо-Пак заўтра?"
  
  - Вядома. Ландо, ты ведаеш, хто стаіць за нападам на Хо-Пак?
  
  "Няма. Але Рычард перагнуў палку і паступіў не занадта мудра. Людзі кажуць, што кітайцы заўсёды не давяраюць ні аднаму банку і рэагуюць на чуткі. Я думаю, што банк абрынецца ".
  
  "Госпадзе!"
  
  "Джос". Пальцы Мацюкі перасталі барабаніць. "Я хачу патроіць наш імпарт золата".
  
  Данросс ўтаропіўся на яго. "Чаму? Ты цяпер на мяжы магчымасцяў. Калі ты будзеш ціснуць на іх занадта хутка, яны будуць рабіць памылкі, і ў цябе павысіцца частата прыступаў. На дадзены момант вы ўсё ідэальна збалансаваць ".
  
  "Так, але Чатыры Пальца і іншыя запэўніваюць нас, што яны могуць бяспечна ажыццяўляць некаторыя буйныя аптовыя пастаўкі".
  
  "Не трэба ціснуць на іх — ці на ваш рынак. Наогул не трэба".
  
  - Ен, паслухай мяне хвілінку. Праблемы ў Інданэзіі, праблемы ў Кітаі, Індыі, Тыбеце, Малайе, Сінгапуры, закісанне на Філіпінах, і цяпер амерыканцы ўрываюцца ў Паўднёва-Усходнюю Азію, што будзе цудоўна для нас і жудасна для іх. Інфляцыя ўзляціць, і тады, як звычайна, кожны разважны бізнэсмэн ў Азіі, асабліва кітайскія бізнесмены, захочуць адмовіцца ад папяровых грошай і перайсці на золата. Мы павінны быць гатовыя задаволіць гэты попыт ".
  
  - Што ты чуў, Ландо? - спытаў я.
  
  - Шмат цікаўных рэчаў, тайпэн. Напрыклад, што некаторыя вышэйшыя генералы ЗША хочуць поўнамаштабнай канфрантацыі з камуністамі. В'етнам абраны.
  
  "Але амерыканцы ніколі там не перамогуць. Кітай не можа дазволіць ім гэтага, гэтак жа як яны не маглі гэтага зрабіць у Карэі. У любым падручніку гісторыі будзе сказана, што Кітай заўсёды перасякае свае межы, каб абараніць свае буферныя зоны пры набліжэнні любога захопніка ".
  
  "Нават у гэтым выпадку канфрантацыя адбудзецца".
  
  Данросс вывучаў Ландо Мата, чыё велізарнае багацце і даўняе удзел у ганаровай прафесіі трэйдара, як ён яе апісваў, дазволілі яму пранікнуць у самыя сакрэтныя месцы. - Што яшчэ ты чуў, Ландо?
  
  "ЦРУ падвоіла свой бюджэт".
  
  "Гэта павінна быць засакрэчана. Ніхто не павінен гэтага ведаць".
  
  "Так. Але я ведаю. Іх бяспеку жахлівая. Ен, ЦРУ сочыць за ўсім у Паўднёва-Усходняй Азіі. Я мяркую, што некаторыя з іх аблудных фанатыкаў нават спрабуюць уцягнуць іх у гандаль опіюмам ў Золатам трыкутніку ў інтарэсах дружалюбных горных плямёнаў Меконга - каб заахвоціць іх змагацца з Вьетконгом ".
  
  "Госпадзе!"
  
  "Так. Нашы браты на Тайвані ў лютасці. І ўсё больш грошай ўрада ЗША ўліваецца ў аэрадромы, гавані, дарогі. На Акінава, Тайвані і асабліва ў Паўднёвым В'етнаме. Пэўныя палітычныя сям'і з высокімі сувязямі дапамагаюць пастаўляць цэмент і сталь на вельмі выгадных умовах ".
  
  "Хто?"
  
  - Хто вырабляе цэмент? Магчыма, у... скажам, у Новай Англіі?
  
  - Божа літасцівы, ты ўпэўнены?
  
  Мата нявесела ўсміхнулася. "Я нават чула, што частка вельмі буйнога ўрадавага пазыкі Паўднёваму В'етнаму была выдаткаваная на будаўніцтва неіснуючага аэрадрома, які да гэтага часу ўяўляе сабой непраходныя джунглі. О так, Ен, выбар ужо велізарны. Таму, калі ласка, замоўце патройную пастаўку з заўтрашняга дня. У наступным месяцы мы запускаем новыя рэйсы на падводных крылах — гэта скароціць час да Макао з трох гадзін да сямідзесяці пяці хвілін ".
  
  - Хіба "Каталін" усё роўна не была б бяспечней?
  
  "Няма. Я так не думаю. Суда на падводных крылах могуць перавозіць значна больш золата і могуць абагнаць усё, што заўгодна ў гэтых водах — у нас будзе пастаянная радыёлакацыйная сувязь, самае лепшае, так што мы зможам абагнаць любых піратаў ". Пасля паўзы Данросс сказаў: "Такое колькасць золата можа прыцягнуць разнастайных зладзеяў. Магчыма, нават міжнародныя махляры.
  
  Мата усміхнуўся сваёй тонкай усмешкай. "Няхай прыходзяць. Яны ніколі не сыдуць. У нас у Азіі доўгія рукі". Яго пальцы зноў забарабанили. - Ен, мы старыя сябры, і я хацеў бы атрымаць твой савет.
  
  - Рады—ўсім, што заўгодна.
  
  "Ты верыш у перамены?"
  
  "Змена бізнесу?"
  
  "Так".
  
  "Гэта залежыць ад абставінаў, Ландо", - адразу ж адказаў Данросс. "Высакародны дом мала змяніўся за амаль паўтара стагоддзя, у іншых адносінах ён моцна змяніўся". Ён назіраў за пажылым чалавекам і чакаў.
  
  Нарэшце Мата сказаў: "Праз некалькі тыдняў ўрад Макао вымушана зноў выставіць канцэсію на азартныя гульні на таргі. . . . "Увага Данросса імгненна пераключылася. Увесь буйны бізнэс у Макао вёўся па прынцыпе манаполіі, манаполія пераходзіла да чалавеку або кампаніі, якія прапаноўвалі найбольшая колькасць падаткаў у год за гэтую прывілей ". . . . Гэта адбываецца пяты год. Кожныя пяць гадоў наш дэпартамент запытвае закрытыя заяўкі. Аўкцыён адкрыты для ўсіх, але на практыцы мы асабліва старанна правяраем тых, хто запрошаны прыняць удзел у таргах ". На імгненне павісла маўчанне, затым Мата працягнула: "Мой стары партнёр, кантрабандыст Мо ужо мёртвы. Яго атожылкі ў асноўным марнатраўныя або больш цікавяцца заходнім светам, азартнымі гульнямі на поўдні Францыі ці гульнёй у гольф, чым здароўем і будучым сіндыката. Для Мо гэта адвечная лёс: кожны дзесяцітысячны кулі здабывае золата, хавае грошы, укладвае ў зямлю, збірае грошы, становіцца багатым, купляе маладых наложніц, якія хутка схуднеюць яго. Другое пакаленне незадаволена, марнуе грошы, закладвае зямлю, каб набыць рэпутацыю і добразычлівасць дам. Трэцяе пакаленне прадае зямлю, руйнуецца з-за тых жа благосклонностей. Кулі ў чацвёртым пакаленні. Яго голас быў спакойны, нават далікатны. "Мой стары сябар мёртвы, і я не адчуваю ніякіх пачуццяў ні да яго сынам, ні да іх сынам. Яны багатыя, неверагодна багатыя дзякуючы мне, і яны знойдуць свой уласны ўзровень, добры, дрэнны або вельмі дрэнны. Што тычыцца Скнары ... Яго пальцы зноў замерлі. "Скнара памірае".
  
  Данросс быў уражаны. "Але я бачыў яго ўсяго тыдзень або каля таго таму, і ён выглядаў здаровым, далікатным, як заўсёды, але поўным сваёй звычайнай мачы і воцату".
  
  "Ён памірае, Ен. Я ведаю, таму што быў яго перакладчыкам у партугальскіх спецыялістаў. Ён не хацеў давяраць нікому з сваіх сыноў — так ён мне сказаў. Мне спатрэбіліся месяцы, каб ўгаварыць яго пайсці да іх, але абодва лекара былі цалкам упэўненыя: рак тоўстай кішкі. Яго арганізм здзіўлены гэтым захворваннем. Яны далі яму месяц, два месяцы ... Гэта было тыдзень таму. Мата ўсміхнуўся. "Стары Скнара проста аблаяў іх, сказаў, што яны памыляюцца і дурні, і што ён ніколі не заплаціць за няправільны дыягназ". Гнуткі партугалец нявесела засмяяўся. "Ён каштуе больш за 600 мільёнаў даляраў .С. але ён ніколі не аплаціць гэты конт ад лекара і нічога не зробіць, акрамя як працягне піць блага пахкі кітайскі травяной адвар і час ад часу паліць трубку з опіюмам. Ён проста не прыме вестэрн, дыягназ "куай-лоў" — ты яго ведаеш. Ты яго вельмі добра ведаеш, а?
  
  "Так". Калі ў Данроса былі школьныя вакацыі, бацька адпраўляў яго працаваць да некаторых старым сябрам. Скнара Танг быў адным з іх, і Данросс успомніў тое жудаснае лета, якое ён правёў, абліваючыся потым у брудным склепе банка "сіндыкат" у Макао, спрабуючы дагадзіць свайму настаўніку і не расплакацца ад лютасьці пры думкі аб тым, што яму давялося вынесці, пакуль усе яго сябры гулялі. Але цяпер ён быў рады таму лета. Скнара шмат чаму навучыў яго аб грошах — аб іх каштоўнасці, аб тым, як іх зарабляць, як іх захоўваць, аб ліхвярствам, прагнасці і звычайнай кітайскай крэдытнай стаўцы, у добрыя часы якая складала 2 адсотка ў месяц.
  
  "Вазьміце ў два разы больш забеспячэння, чым вам трэба, але калі ў яго яго няма, то паглядзіце ў вочы пазычальніку!" Скнара крычаў на яго. "Няма забеспячэння, тады, вядома, взимайте большы працэнт. Цяпер падумай, ці можаш ты давяраць яму? Ці можа ён вярнуць грошы? Ён працоўны або труцень? Паглядзі на яго, дурань, ён твой заклад! Колькі з маіх з працай заробленых грошай ён хоча? Ён працавіты? Калі так, то колькі яму 2 адсотка ў месяц — ці 4? Нічога. Але менавіта мае грошы зробяць распусьніка багатым, калі ён хоча быць багатым. У яго і самога ёсць усе забеспячэнне, якое вам калі-небудзь спатрэбіцца! Пазыч што-небудзь сыну багатага чалавека, калі ён займае пад заклад свайго спадчыны, а ў цябе бацькава адбіўную — усё гэта будзе выкінута на распевающих дзяўчат, але не бяры ў галаву, гэта яго грошы, а не твае! Як вы становіцеся багатым? Вы эканоміце! Вы збірайце грошы, купляеце зямлю на адну траціну, адну траціну даеце пазыку і адну траціну захоўвайце наяўнымі. Давайце пазыку толькі цывілізаваным людзям і ніколі не давярайце куай-ло ..." - хіхікаў ён.
  
  Данросс добра памятаў старога з каменнымі вачыма, амаль без зубоў - непісьменнага, які мог прачытаць толькі тры іерогліфа і мог напісаць толькі тры іерогліфа свайго імя, — у якога быў мозг, падобны кампутара, які ведаў з дакладнасцю да медяка, хто яму што павінен і калі. Ніхто ніколі не аб'яўляў дэфолт ні па адным з яго крэдытаў. Гэта не варта было пастаянных пераследу.
  
  Тым летам яму было трынаццаць, і Ландо Мата пасябраваў з ім. Тады, як і цяпер, Мата быў амаль прывідам, таямнічым істотай, якое ўваходзіла ў ўрадавыя сферы Макао і пакідала іх па сваім жаданні, заўсёды на заднім плане, яго амаль не бачылі, ледзь ведалі, дзіўны азіят, які прыходзіў і сыходзіў па сваёй капрызе, збіраў тое, што яму падабалася, здабываючы неверагодныя багацця, калі яму заманецца. Нават сёння існавала толькі жменька людзей, якія ведалі яго імя, не кажучы ўжо аб самім чалавеку. Нават Данросс ніколі не бываў на яго віле на вуліцы Разбітага фантана, у нізкім, раскидистом будынку, схаваным за жалезнымі варотамі і вялізнымі каменнымі сценамі, навакольнымі дом, і нічога толкам пра яго не ведаў, адкуль ён родам, хто яго бацькі ці як яму ўдалося набыць гэтыя дзве манаполіі на бязмежнае багацце.
  
  "Мне шкада чуць пра даўніну Скряге", - сказаў Данросс. "Ён заўсёды быў грубым старым ублюдкам, але са мной звяртаўся не хмулацей, чым з любым з сваіх сыноў".
  
  - Ды. Ён памірае. Джос. І я не адчуваю ніякіх пачуццяў ні да аднаго з яго нашчадкаў. Як і Чыны, яны будуць багатыя, усе да адзінага. Нават Zeppelin", - з усмешкай сказаў Ландо Мата. "Нават Zeppelin атрымае ад 50 да 75 мільёнаў даляраў ЗША".
  
  - Госпадзе, калі ты думаеш пра тое, колькі грошай зарабляюць на азартных гульнях ...
  
  Вочы Мацюкі прыкрыліся. - Можа, мне ўнесці змены?
  
  "Калі вы хочаце пакінуць помнік, то так. На дадзены момант сіндыкат дазваляе толькі кітайскія азартныя гульні: фан-тан, даміно і косткі. Калі б новая група была сучаснай, дальнабачнай, і яны мадэрнізаваліся ... Калі б яны пабудавалі новае грандыёзнае казіно са сталамі для рулеткі, гульні ў косці, нават амерыканскага крэпса, уся Азія стеклась б у Макао ".
  
  "Якія шанцы на тое, што Ганконг легалізуе азартныя гульні?"
  
  "Ніякіх — вы лепш за мяне ведаеце, што без азартных гульняў і золата Макао знесла б у моры, і гэта краевугольны камень дзелавой палітыкі Вялікабрытаніі і Ганконга - ніколі не дапусціць, каб гэта адбылося. У нас ёсць скокі — у вас ёсць сталы. Але з сучаснымі уладальнікамі, новымі гатэлямі, новымі гульнямі, новымі судамі на падводных крылах ў вас было б столькі даходаў, што вам прыйшлося б адкрыць уласны банк ".
  
  Ландо Мата дастаў лісток паперы, зірнуў на яго, затым працягнуў. "Тут чатыры групы па тры імя людзей, якім можа быць дазволена ўдзельнічаць у таргах. Я хацеў бы ведаць ваша меркаванне".
  
  Данросс не зірнуў на спіс. - Вы хочаце, каб я выбраў групу з трох чалавек, якую вы ўжо выбралі?
  
  Мата засмяялася. "Ах, Ен, ты занадта шмат пра мяне ведаеш! Так, я абрала групу, якая павінна дамагчыся поспеху, калі іх прапанова будзе дастаткова значным".
  
  "Ці ведае цяпер якая-небудзь з груп, што вы маглі б узяць іх у партнёры?"
  
  "Няма".
  
  — А як наконт "Скнары" і "Падбародкаў"? Яны так проста сваю манаполію не страцяць.
  
  "Калі Скнара памрэ да аўкцыёну, паўстане новы сіндыкат. Калі няма, змены будуць унесены, але па-іншаму".
  
  Данросс зірнуў на спіс. І ахнуў. Усе імёны былі добра вядомымі кітайцамі з Ганконга і Макао, усе салідныя людзі, некаторыя з цікаўным мінулым. - Ну, яны, вядома, усе знакамітыя, Ландо.
  
  "Так. Каб зарабіць такое велізарнае стан, кіраваць ігральнай імперыяй, патрэбныя дальнабачныя людзі". Данросс усміхнуўся разам з ім. "Я згодны. Тады чаму мяне няма ў спісе?"
  
  "Падайце ў адстаўку з Высакароднага дома на працягу месяца, і вы зможаце сфарміраваць свой уласны сіндыкат. Я гарантую, што ваша заяўка будзе паспяховай. Я бяру 40 працэнтаў ".
  
  - Прабач, Ландо, але гэта немагчыма.
  
  "Вы маглі б мець асабістае стан ад 500 мільёнаў да мільярда даляраў на працягу дзесяці гадоў".
  
  Данросс паціснуў плячыма. - Што такое грошы?
  
  "Мох кфтинг мох менгу!" Ні грошай, ні жыцця.
  
  "Так, але ў свеце недастаткова грошай, каб прымусіць мяне сысці ў адстаўку. Тым не менш, я заключу з вамі здзелку. "Струанс" будзе кіраваць азартнымі гульнямі за вас праз кандыдатаў ".
  
  "На жаль, няма. Гэта павінна быць усё ці нічога".
  
  "Мы маглі б зрабіць гэта лепш і танней, чым хто-небудзь іншы, з вялікім талентам".
  
  - Калі ты пойдзеш у адстаўку. Усё ці нічога, тайбань.
  
  У Данросса разбалелася галава пры думкі аб такой суме грошай, але ён пачуў канчатковы вывад Ландо Мацюкі. "Справядліва. Прабачце, я недаступны", - сказаў ён.
  
  - Я ўпэўнены, што вам, вам асабіста, былі б рады як... як кансультанту.
  
  "Калі я выберу правільную групу?"
  
  - Магчыма. Партугалец ўсміхнуўся. - Ну?
  
  Данросс задаваўся пытаннем, ці можа ён рызыкнуць такім аб'яднаннем. Быць часткай ігральнага сіндыката Макао - гэта зусім не тое ж самае, што быць кіраўніком "Торф клуба". "Я падумаю пра гэта і дам табе ведаць".
  
  "Добра, Ен. Выкажы мне сваё меркаванне на працягу наступных двух дзён, добра?"
  
  "Добра. Не скажаце вы мне, якая будзе паспяховая стаўка - калі вы вырашыце змяніцца?"
  
  "Юрыст або кансультант павінен валодаць гэтымі ведамі. Цяпер апошні пункт, і я павінен ісці. Не думаю, што ты калі-небудзь зноў ўбачыш свайго сябра Цу-яна ".
  
  Данросс ўтаропіўся на яго. - Што?
  
  "Ён патэлефанаваў мне з Тайбэя учора раніцай, у даволі засмучаных пачуццях. Ён спытаў, ці не прышлю я за ім "Каталіну", каб забраць яго прыватным чынам. Гэта было тэрмінова, ён сказаў, што растлумачыць, калі ўбачыць мяне. Ён адразу ж паехаў да мяне дадому. Мата паціснуў плячыма і агледзеў свае ідэальна наманикюренные пазногці. "Цу Ян - мой стары сябар, я ўжо размяшчаў старых сяброў раней, таму я дазволіў палёт. Ён так і не з'явіўся, Ян. О, ён прыляцеў на лятучай лодцы — мой шафёр быў на прыстані, каб сустрэць яго. Мата падняла вочы. "Усё гэта даволі неверагодна. Цу-янь быў апрануты ў брудныя лахманы кулі і саламяны капялюш. Ён прамармытаў што-то аб тым, што убачыцца са мной пазней той ноччу, скокнуў на першае якое трапіла таксі і з'ехаў так, нібы усе д'яблы пекла гналіся за ім па пятах. Мой кіроўца быў ашаломлены ".
  
  - Памылкі няма? Вы ўпэўненыя, што гэта быў ён?
  
  "О так, Цу-яна добра ведаюць — на шчасце, мой кіроўца партугалец і можа праявіць некаторую ініцыятыву. Ён кінуўся ў пагоню. Ён кажа, што таксі Цу-яна накіравалася на поўнач. Каля Шлагбаўма таксі спынілася, і затым Цу-янь пабег пешшу, так хутка, як толькі мог бегчы, праз Шлагбаўм ў Кітай. Мой чалавек бачыў, як ён падбег да салдат з боку КНР, а затым знік у вартавым памяшканні.
  
  Данросс з недаверам утаропіўся на Мату. Цуян быў адным з самых вядомых капіталістаў і антыкамуністаў Ганконга і Тайваня. Да падзення Мацерыка ён быў ледзь не дробным ваенным начальнікам у раёне Шанхая. "Цуяню ніколі не будуць рады ў КНР", - сказаў ён. "Ніколі! Ён, павінна быць, узначальвае іх дерьмовый спіс ".
  
  Мата вагалася. - Калі толькі ён не працаваў на іх.
  
  "Гэта проста немагчыма".
  
  "У Кітаі магчыма ўсё".
  
  Дваццаццю паверхамі ніжэй з паліцэйскай машыны выходзілі Роджэр Крос і Браян Квок, за імі ішоў Роберт Армстронг. Іх сустрэў чалавек у цывільным з СІ. - Данросс ўсё яшчэ ў сваім кабінеце, сэр.
  
  "Добра". Роберт Армстронг застаўся ля ўваходу, а двое іншых накіраваліся да ліфта. На дваццатым паверсе яны выйшлі.
  
  "Ах, добры вечар, сэр", - сказала Клаўдыя і ўсміхнулася Браяну Квоку. Цэпелін Танг чакаў ля тэлефона. Ён утаропіўся на паліцэйскіх у раптоўным шоку, відавочна, даведаўшыся іх.
  
  - Містэр Данросс чакае мяне, - сказаў Роджэр Крос.
  
  "Так, сэр". Яна націснула кнопку залы пасяджэнняў і праз імгненне загаварыла ў тэлефон. "Містэр Крос тут, тайпэн".
  
  - Дай мне хвіліну, а потым правядзі яго, Клаўдыя, - сказаў Данросс. Ён паклаў тэлефон на месца і павярнуўся да Матэ. - Крос тут. Калі я не ўбачу цябе сёння ўвечары ў банку, я даганю цябе заўтра раніцай.
  
  - Ды. Я... калі Ласка, кліч мяне Ен. ТАК. Я хачу пагаварыць з табой сам-насам некалькі хвілін. Сёння ўвечары, або заўтра."
  
  - У дзевяць вечара, - адразу адказаў Данросс. - Або ў любы час заўтра.
  
  - Патэлефануй мне ў дзевяць. Ці заўтра. Дзякуй. Мата прайшла праз пакой і адкрыла ледзь прыкметную дзверы, замаскіраваную пад частку кніжных паліц. Яна выходзіла ў асобны калідор, які вёў на паверх ніжэй. Ён зачыніў за сабой дзверы.
  
  Данросс задуменна паглядзеў яму ўслед. Цікава, што ў яго на розуме? Ён паклаў паперы з парадкам дня ў скрыню стала і замкнуў яго, затым адкінуўся на спінку крэсла на чале стала, спрабуючы сабрацца з думкамі, не зводзячы вачэй з дзвярэй, яго сэрца забілася трохі хутчэй. Зазваніў тэлефон, і ён падскочыў.
  
  "Так?"
  
  "Бацька", - сказала Адрион ў сваёй звычайнай спешцы, "прабач, што перарываю, але мама хацела ведаць, у колькі ты будзеш вячэраць".
  
  "Я спазнюся. Папрасі яе зайсці наперад. Я куплю што-небудзь на хаду. У колькі ты вярнуўся ўчора ўвечары?" - спытаў ён, успомніўшы, што чуў, як яе машына вярталася незадоўга да світання.
  
  "Рана", - сказала яна, і ён збіраўся даць ёй з абодвух ствалоў, але пачуў няшчасце ў яе голасе.
  
  "Што здарылася, любая?" спытаў ён.
  
  "Нічога".
  
  "Што здарылася?"
  
  "На самай справе нічога. У мяне быў выдатны дзень, я паабедаў з тваёй рэплікай Харриетт — мы хадзілі па крамах, але гэты прыдурак Марцін мяне падвёў ".
  
  "Што?"
  
  "Так. Я прачакаў яго чортаў гадзіну. У нас было прызначана спатканне, каб пайсці ў "энд Ві Эй" на чай, але ён так і не з'явіўся. Гідкі прыдурак!"
  
  Данросс празьзяў. "Ты проста не можаш разлічваць на некаторых людзей, не так, Адрион? Уяўляеш! Падставіў цябе! Якая нахабства!" - сказаў ён ёй з належнай сур'ёзнасцю, задаволены тым, што, магчыма, атрымае па заслугах.
  
  - Ён мярзотнік! Мярзотнік вагой у дваццаць чатыры карата!
  
  Дзверы адчыніліся. Ўвайшлі Крос і Браян Квок. Ён кіўнуў ім, паклікаў да сябе. Клаўдыя зачыніла за імі дзверы.
  
  "Мне пара, дарагая. Прывітанне, любімая, люблю цябе! "Пакуль!" Ён паклаў трубку. "Добры вечар", - сказаў ён, больш не хвалюючыся.
  
  - Дакументы, калі ласка, Іэн.
  
  - Вядома, але спачатку мы павінны сустрэцца з губернатарам.
  
  - Спачатку мне патрэбныя гэтыя дакументы. Крос выцягнуў ордэр, калі Данросс падняў тэлефонную трубку і набраў нумар. Ён пачакаў ўсяго імгненне. - Добры вечар, сэр. Тут супэрінтэндант Крос.... так, сэр. Ён працягнуў трубку. - Вас.
  
  Крос павагаўся з суровым выразам твару, затым узяў трубку. - Супэрінтэндант Крос, - сказаў ён у слухаўку. Ён трохі паслухаў. - Так, сэр. Вельмі добра, сэр. Ён паклаў трубку. - Такім чынам, што за чертовщину ты задумаў?
  
  - Ніякіх. Проста быў асцярожны.
  
  Крос паказаў ордэр. "Калі я не атрымаю дакументы, я атрымаю дазвол з Лондана ўручыць гэта вам сёння ў шэсць вечара, губернатар вы ці не".
  
  Данросс гэтак жа пільна паглядзеў на яго ў адказ. - Калі ласка, працягвайце.
  
  - Вам прад'яўлена абвінавачванне, Іэн Струан Данросс! Прабачце, але вы арыштаваныя!
  
  Сківіцу Данросса злёгку выпятилась. "Добра. Але спачатку, клянуся Богам, мы ўбачым губернатара!"
  
  24
  
  18:20 ВЕЧАРА. :
  
  Тайпэн і Роджэр Крос ішлі па белай гальцы да параднай дзверы губернатарскага палаца. Браян Квок чакаў ля паліцэйскай машыны. Уваходная дзверы адчыніліся, і малады канюшы ў форме Каралеўскага ваенна-марскога флоту ветліва павітаў іх, затым правёў у вытанчаную пярэдні пакой.
  
  Яго правасхадзіцельства сэр Джэфры Элісан, д. с. в., O. B. E., быў светлавалосы мужчынам пад пяцьдзесят, ахайным, з мяккім голасам і вельмі жорсткім. Ён сядзеў за антыкварным сталом і назіраў за імі. "Добры вечар", - нязмушана сказаў ён і жэстам запрасіў іх сесці. Яго памочнік зачыніў дзверы, пакінуўшы іх адных. "Здаецца, у нас праблема, Роджэр. У Йена есць сее-якая даволі прыватная ўласнасць, якой ен законна валодае і неахвотна аддае табе тое, што ты хочаш.
  
  - Патрабуецца па законе, сэр. У мяне ёсць паўнамоцтвы Лондана ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы.
  
  "Так, я ведаю гэта, Роджэр. Я размаўляў з міністрам гадзіну назад. Ён сказаў, і я згодны, што мы наўрад ці можам арыштаваць Йена і прайсці праз Высакародны дом, як доза солі. Гэта сапраўды было б не вельмі правільна ці разумна, як бы сур'ёзна мы ні ставіліся да атрымання файлаў AMG. І, у роўнай ступені, было б не вельмі прыстойна ці разумна набываць іх разам з плашчамі і кінжаламі — што-то ў гэтым родзе. Не так?
  
  - Пры садзейнічанні Лэна у гэтым не было б неабходнасці, - сказаў Крос. Я паказаў яму, што ўрад Яе Вялікасці было цалкам ўцягнута ў гэтую справу. Падобна, ён проста не разумее сэнсу, сэр. Ён павінен супрацоўнічаць."
  
  "Я цалкам згодны. Міністр сказаў тое ж самае. Вядома, калі Ян прыйшоў сюды сёння раніцай, ён патлумачыў прычыны, па якіх ён быў такім, такім асцярожным... цалкам абгрунтаваныя прычыны, калі можна так выказацца! Міністр таксама згодны. Шэрыя вочы сталі пранізлівымі. "Хто менавіта з'яўляецца глыбока заканспіраваным камуністычным агентам ў маёй паліцыі? Хто такія заводы "Севрин"?"
  
  Наступіла глыбокая цішыня. "Я не ведаю, сэр".
  
  "Тады не будзеце ці вы так ласкавы высветліць гэта вельмі хутка. Ен быў так ласкавы, што даў мне прачытаць справаздачу AMG, які вы правільна перахапілі". Твар губернатара пакрылася плямамі, і ён працытаваў з яго: ""... гэтая інфармацыя павінна быць перададзена ў прыватным парадку камісару паліцыі або губернатару, калі іх палічаць лаяльнымі ... " Блаславі маю душу! Што адбываецца ў свеце?"
  
  "Я не ведаю, сэр".
  
  "Ну, ты павінен быў, Роджэр. Так". Губернатар назіраў за імі. "Такім чынам. Што наконт крата? Што ён быў бы за чалавек?"
  
  "Ты, я, Данросс, Хавергилл, Армстронг - хто заўгодна", - адразу ж адказаў Крос. "Але з адной характэрнай рысай: я думаю, гэты чалавек настолькі глыбокі, што, верагодна, амаль забыўся, хто ён на самай справе, ці ў чым заключаюцца яго сапраўдныя палітычныя інтарэсы і лаяльнасць. Ён быў бы зусім асаблівым — як і ўвесь Севрин ". Узколицый мужчына ўтаропіўся на Данросса. "Яны, павінна быць, асаблівыя — сістэма стрымак і проціваг Si сапраўды вельмі добрая, як і ў ЦРУ, але мы ніколі раней не мелі ні найменшага падання аб Севрине, ні на ёту".
  
  - Як вы збіраецеся яго злавіць? - спытаў Данросс.
  
  - Як ты збіраешся займець свой завод у "Струанз"?
  
  "Паняцці не маю". Быў бы шпіён Сэвэрына такім жа, як той, хто выдаў нашы сакрэты Бартлетту? Данросс з трывогай пытаўся ў сябе. "Калі ён з вышэйшага эшалона, то ён адзін з сямі — і ўсё гэта неймаверна".
  
  "Вось яно, - сказаў Крос. "Усё неймаверна, але адзін з іх шпіён. Калі мы здабудзем аднаго, то, верагодна, зможам выбіць з яго астатнія, калі ён іх ведае. - Абодва іншых мужчыны пахаладзелі ад спакойнай зласлівасці ў яго голасе. "Але каб займець яго, хто-то павінен спатыкнуцца, або нам павінна трохі пашанцаваць".
  
  Губернатар на імгненне задумаўся. Затым ён сказаў: "Ен запэўнівае мяне, што ў папярэдніх справаздачах няма нічога, што называла б каго—небудзь - ці давала якія-небудзь падказкі. Так што іншыя справаздачы не дапамаглі б нам неадкладна".
  
  "Яны маглі б, сэр, у іншых галінах, сэр".
  
  "Я ведаю". Словы былі вымаўленыя ціха, але яны казалі: "Заткніся, сядзь і пачакай, пакуль я скончу". Сэр Джэфры дазволіў павіснуць цішыні на некаторы час. "Такім чынам, наша праблема, падобна, заключаецца проста ў тым, каб папрасіць Яна аб супрацоўніцтве. Паўтараю, я згодны, што яго асцярожнасць апраўданая ".
  
  Яго твар напружыўся. "Филби, Берджесс і Маклін далі нам усім выдатны ўрок. Павінен прызнацца, кожны раз, калі я тэлефаную ў Лондан, я задаюся пытаннем, ці не размаўляю я з чарговым крывавым здраднікам ". Ён высмаркаўся ў насоўку. "Ну, хопіць пра гэта. Іэн, будзь добры, раскажы Роджеру, пры якіх абставінах ты перадасі копіі AMG".
  
  "Я не вручу іх асабіста кіраўніку або намесніку кіраўніка МІ-6 або МІ-5 пры ўмове, што ў мяне будзе пісьмовая гарантыя яго Правасхадзіцельства, што чалавек, якому я іх перадам, той, за каго ён сябе выдае".
  
  - Міністр згодны з гэтым, сэр?
  
  "Калі ты згодны, Роджэр". І зноў гэта было сказана ветліва, але схаванае працягу падказвала, што табе лепш пагадзіцца, Роджэр.
  
  - Вельмі добра, сэр. Містэр Синдерс пагадзіўся з нашым планам?
  
  "Ён будзе тут, у пятніцу, калі БОАК пажадае".
  
  - Так, сэр. - Роджэр Крос зірнуў на Данросса. - Тады мне лепш пакінуць файлы ў сябе да тых часоў. Вы можаце даць мне запячатанае па...
  
  Данросс паківаў галавой. - Яны ў бяспецы, пакуль я іх не дам.
  
  Крос паківаў галавой. "Няма. Калі б мы ведалі, дык ведалі б і іншыя. У іншых не такія чыстыя рукі, як у нас. Мы павінны ведаць, дзе яны, — лепш бы ў нас была кругласутачная ахова.
  
  Сэр Джэфры кіўнуў. - Гэта дастаткова справядліва, Ен?
  
  Данросс на імгненне задумаўся. "Вельмі добра. Я змясціў іх у сховішча ў банку Вікторыя". Шыя Кроса порозовела, калі Данросс дастаў ключ і паклаў яго на стол. Лічбы былі старанна сцёртыя. "Тут каля тысячы банкаўскіх вочак. Я адзін ведаю нумар. Гэта адзіны ключ. Калі вы захаваеце яго, сэр Джэфры. Тады ... Што ж, гэта лепшае, што я магу зрабіць, каб пазбегнуць рызыкі.
  
  "Вас зразумеў?"
  
  - Так, сэр. Калі вы згодныя.
  
  "Яны, безумоўна, там у бяспекі. Вядома, немагчыма ўзламаць з іх. Добра, тады ўсё ў парадку. Ен, ордэр ануляваны. Ты абяцаеш, Ен, перадаць іх Синдерсу, як толькі ён прыбудзе? Погляд зноў стаў пранізлівым. "У мяне сапраўды было шмат клопатаў з-за гэтага".
  
  "Так, сэр".
  
  - Добра. Тады вырашана. Пакуль нічога пра беднага Джона Чене, роджэр?
  
  "Не, сэр, мы спрабуем усё".
  
  - Жудаснае справа. Ен, што гэта за гісторыя з Хо-Пакам? У іх сапраўды непрыемнасці?
  
  "Так, сэр".
  
  "Яны пойдуць да дна?"
  
  "Я не ведаю. Здаецца, кажуць, што так і будзе".
  
  "Агідна! Мне гэта зусім не падабаецца. Вельмі дрэнна для нашага іміджу. А здзелка з Par-Con?"
  
  "Выглядае нядрэнна. Я спадзяюся атрымаць спрыяльны справаздачу для вас на наступным тыдні, сэр".
  
  "Выдатна. Мы маглі б выкарыстоўваць тут некалькі буйных амерыканскіх фірмаў". Ён усміхнуўся. "Я разумею, што дзяўчына ўзрушаючая! Дарэчы, заўтра з Пекіна прыбывае парламенцкая гандлёвая дэлегацыя. Я буду забаўляць іх у чацвер — ты, вядома, прыйдзеш.
  
  - Так, сэр. Вячэра будзе з мяса аленя?
  
  "Так, добрая ідэя".
  
  "Я запрашу іх на скокі ў суботу — лішкі могуць перайсці ў банкаўскую вочка, сэр".
  
  - Добра. Дзякуй, Ен. Роджэр, калі ты удзеліш мне хвілінку.
  
  Данросс устаў, паціснуў Кросе руку і сышоў. Хоць ён прыехаў з Кросам на паліцэйскай машыне, яго ўласны "Ролс-ройс" чакаў яго. Браян Квок перахапіў яго. "Што за дзярмо, Ен?"
  
  "Мяне папрасілі перадаць гэта вашаму босу", - сказаў ён.
  
  "Дастаткова справядліва. Ён надоўга затрымаецца?"
  
  "Я не ведаю. Усё ў парадку, Браян. Не трэба турбавацца. Думаю, я правільна разабраўся з дылемай ".
  
  "Спадзяюся на гэта. Прабач — крывавыя справы".
  
  "Так". Данросс сеў на хвост "Срэбнага аблокі". "Залаты парай", - сказаў ён цвёрда.
  
  Сэр Джэфры разліваў цудоўны херас ў дзве хупавыя парцалянавыя кубачкі з яечнай шкарлупіны. "Гэтая гісторыя з AMG даволі палохалая, Роджэр", - сказаў ён. "Баюся, я ўсё яшчэ не прывык да здрады і да таго, на што здольны вораг — нават праз столькі часу". Сэр Джэфры прапрацаваў у дыпламатычным корпусе ўсю сваю працоўную жыццё, за выключэннем ваенных гадоў, калі ён быў штабным афіцэрам брытанскай арміі. Ён гаварыў па-руску, па-кітайску, па-французску і па-італьянску. "Жудасна".
  
  "Так, сэр". Крос назіраў за ім. "Вы ўпэўненыя, што можаце давяраць Йену?"
  
  "У пятніцу вам не спатрэбіцца дазвол Лондана, каб працягнуць. У вас ёсць загад у Савеце. У пятніцу мы ўступаем у валоданьне ".
  
  - Так, сэр. Крос прыняў парцалянавую кубак, яе далікатнасць занепакоіла яго. - Дзякуй, сэр.
  
  - Я прапаную вам пастаянна трымаць у банкаўскіх сховішчах двух чалавек, аднаго
  
  СІ, адзін крыміналіст для бяспекі і ахоўнік у цывільным у тайпэна — ціха, вядома.
  
  - Я дамоўлюся з банкам перад ад'ездам. Я ўжо ўсталяваў за ім пастаяннае назіранне.
  
  "Ты ўжо зрабіў гэта?"
  
  - На яго? Так, сэр. Я выказаў здагадку, што ён маніпулюе сітуацыяй у адпаведнасці са сваімі мэтамі. лан вельмі хітры хлопец. У рэшце рэшт, тайпэн з Высакароднага Дома ніколі не бывае дурнем.
  
  "Няма. За здароўе!" Яны далікатна закранулі куфляў. Звон керамікі быў выдатны. "Гэты тайпан - лепшае, з чым я калі-небудзь меў справу".
  
  - Ен згадваў, перачытваў ён нядаўна ўсе файлы, сэр? Мінулай ноччу, напрыклад?
  
  Сэр Джэфры нахмурыўся, пераасэнсоўваючы іх ранішні размова. "Я так не думаю. Пачакайце хвілінку, ён сапраўды сказаў ... Менавіта сказаў: "Калі я ўпершыню прачытаў справаздачы, мне падалося, што некаторыя ідэі AMG былі занадта прыцягнутыя за вушы. Але цяпер — і цяпер, калі ён мёртвы, я змяніў сваё меркаванне ... "Гэта можа азначаць, што ён нядаўна іх перачытаў. Чаму?"
  
  Крос разглядаў парцалянавую кубак таўшчынёй з паперу на святло. "Я часта чуў, што ў яго выдатная памяць. Калі дакументы ў сховішчах недатыкальныя ... Што ж, я б не хацеў, каб у КДБ паўстала спакуса схапіць яго.
  
  - Божа Літасцівы, ты ж не думаеш, што яны настолькі дурныя? Тайбэн?
  
  "Гэта залежыць ад таго, якое значэнне яны надаюць справаздачах, сэр", - абыякава сказаў Крос. "Магчыма, наша назіранне павінна быць адносна адкрытым — гэта павінна адпудзіць іх, калі яны выпадкова маюць гэта на ўвазе. Не маглі б вы сказаць яму пра гэта, сэр?
  
  - Вядома. Сэр Джэфры зрабіў пазнаку ў сваім нататніку. "Добрая ідэя. Праклятае справа. Маглі ці пярэваратні ... Магла быць сувязь паміж кантрабандным зброяй і выкраданнем Джона Чена?
  
  "Я не ведаю, сэр. Пакуль. Я даручыў Армстрангу і Браяну Квоку заняцца гэтай справай. Калі ёсць нейкая сувязь, яны яе знойдуць." Ён глядзеў, як памірае сонечнае святло гуляе на бледна-блакітным фарфоры, які, здавалася, ўзмацняў залацісты бляск сухога хераса "Ла Іна". - Цікавая гульня кветак.
  
  - Ды. Яны называюцца "Тан Ян" і названы ў гонар дырэктара імператарскай фабрыкі ў 1736 годзе. На самай справе імператар Чэн Люн. Сэр Джэфры падняў вочы на Кроса. - Глыбока законспирированный шпіён у маёй паліцыі, у маім Міністэрстве па справах калоній, у маім міністэрстве фінансаў, на ваенна-марской базе, у "Вікторыі", тэлефоннай кампаніі і нават у "Ноўбл Хаўс". Яны маглі б паралізаваць нас і пасеяць незлічоныя шкоду паміж намі і КНР ".
  
  "Так, сэр". Крос ўтаропіўся на кубак. "Здаецца неверагодным, што яна такая тонкая. Я ніколі раней не бачыў такой кубкі".
  
  - Вы калекцыянер? - спытаў я.
  
  - Не, сэр. Баюся, я нічога пра іх не ведаю.
  
  "Гэта мае любімыя, Роджэр, даволі рэдкія. Яны называюцца t'et'ri o t'ai — без абалонкі. Яны такія тонкія, што глазуру ўнутры і звонку, здаецца, датыкаецца".
  
  - Я амаль баюся трымаць яго ў руках.
  
  "О, яны даволі моцныя. Далікатныя, вядома, але моцныя. Хто б мог быць Артурам?"
  
  Крос ўздыхнуў. "У гэтым справаздачы няма ніякай зачэпкі. Няма. Я перачытаў гэта пяцьдзесят разоў. Павінна быць, што-то ёсць і ў іншых, што б там ні думаў Дан-Рос.
  
  "Магчыма".
  
  Прыгожая кубак, здавалася, зачаравала Кроса. - Фарфор - гэта гліна, ці не так?
  
  "Так. Але гэты гатунак на самай справе вырабляецца з сумесі двух глін, Ражэ, кааліну - у гонар ўзгорыстага раёна Кингтехчен, дзе яго знаходзяць, — і пан тун цзе, так званых маленькіх белых кубікаў. Кітайцы называюць гэта "плоць і косці, фарфору". Сэр Джэфры падышоў да багата упрыгожанага століка з скураной стальніцай, які служыў барам, і прынёс графін. Ён быў каля васьмі цаляў у вышыню і даволі напаўпразрысты, амаль празрысты. "Сіні колер таксама выдатны. Калі корпус дастаткова высах, кобальт ў выглядзе парашка выдзімаецца на фарфор з дапамогай бамбукавай трубкі. На самай справе колер складаецца з тысяч асобных маленькіх блакітных плямак. Затым яго пакрываюць глазурай і абпальваюць пры тэмпературы каля 1300 градусаў ". Ён паклаў яе назад на стойку, дотык да яе і выгляд яе даставілі яму задавальненне.
  
  "Выдатна".
  
  "Заўсёды існаваў імператарскі ўказ, які забараняе іх экспарт. Мы, куайло, мелі права купляць вырабы толькі з хуа шы, слізкага каменя, або тун ні - цаглянай гліны". Ён зноў паглядзеў на сваю кубак, як знаўца. "Геній, які стварыў гэта, верагодна, зарабляў 100 даляраў у год".
  
  "Магчыма, яму пераплацілі", - сказаў Крос, і двое мужчын ўсміхнуліся адзін аднаму.
  
  "Магчыма".
  
  - Я знайду Артура, сэр, і астатніх. Вы можаце на гэта разлічваць.
  
  - Баюся, я вымушаны, вас зразумеў. Мы з міністрам абодва згодныя. Яму прыйдзецца праінфармаваць прэм'ер—міністра і начальнікаў штабоў. "Тады інфармацыя павінна прайсці праз разнастайныя рукі і мовы, і вораг абавязкова даведаецца, што мы, магчыма, выйшлі на іх".
  
  - Ды. Так што нам прыйдзецца дзейнічаць хутка. Я даў табе адтэрміноўку на чатыры дні, Роджэр. За гэты час міністр нічога не перадасць.
  
  - Купілі, сэр?
  
  - Вобразна кажучы. У жыцці чалавек набывае і аддае многае — нават у Дыпламатычным корпусе.
  
  "Так, сэр. Дзякую вас".
  
  - Нічога няма пра Бартлетте і міс Кейсі?
  
  - Не, сэр. Роузмонт і Ланган запыталі абноўленыя дасье. Здаецца, паміж Бартлеттом і Банастасио ёсць нейкая сувязь - мы пакуль не ўпэўненыя, якая менавіта. І ён, і міс Чолок былі ў Маскве ў мінулым месяцы.
  
  - А! - сэр Джэфры напоўніў кубкі. - Што вы зрабілі з гэтым небаракам Ворански?
  
  - Я адправіў цела назад на яго карабель, сэр. Крос распавёў яму сутнасць сваёй сустрэчы з Роузмонтом і Ланганом і аб фотаздымках.
  
  "Гэта поспех! Нашы кузены становяцца даволі разумнымі", - сказаў губернатар. "Вам лепш знайсці гэтых забойцаў да таго, як гэта зробіць КДБ ці ЦРУ, а?"
  
  "У мяне цяпер групы па ўсім доме. Як толькі яны з'явяцца, мы схватим іх. Зразумела, мы будзем трымаць іх без сувязі з вонкавым светам. Я ўзмацніў ахову па ўсім доме Івановых. Больш ніхто не праслізне праз сетку, я табе абяцаю. Ніхто."
  
  "Добра. Камісар паліцыі сказаў, што ён загадаў аддзелу крымінальнага вышуку таксама быць больш пільным ". Сэр Джэфры на імгненне задумаўся. "Я паведамлю сакратару аб вашым невыкананні l-4a. Амерыканскі прадстаўнік у Лондане, несумненна, будзе вельмі засмучаны, але пры дадзеных абставінах, як вы маглі падпарадкавацца?"
  
  "Калі я магу прапанаваць, было б лепш папрасіць яго не згадваць, што ў нас яшчэ няма файлаў, сэр. Гэтая інфармацыя таксама можа патрапіць не ў тыя рукі. Пакінем Уэлла ў спакоі, наколькі зможам.
  
  "Так, я згодны". Губернатар пригубил херас. "У неўмяшанні шмат мудрасці, ці не так?"
  
  "Так, сэр".
  
  Сэр Джэфры зірнуў на гадзіннік. - Я пазваню яму праз некалькі хвілін, застукаю да ленч. Добра. Але ёсць адна праблема, якую я не магу пакінуць у спакоі: Іваноў. Сёння раніцай я пачуў ад нашага неафіцыйнага пасярэдніка, што Пекін разглядае прысутнасць гэтага карабля тут з найвялікшай заклапочанасцю". Лічылася, што даволі неафіцыйным прадстаўніком КНР у Ганконгу і высокапастаўленым камуністычным назначенцем ў цяперашні час з'яўляецца адзін з намеснікаў старшыні Банка Кітая, цэнтральнага банка Кітая, праз які праходзіць уся замежная валюта і ўсе мільярды даляраў ЗША. даляраў, заробленых на пастаўках спажывецкіх тавараў і амаль усёй ежы і вады Ганконга. Вялікабрытанія заўсёды прама заяўляла, што Ганконг - гэта брытанская зямля, калонія кароны. За ўсю гісторыю Ганконга, пачынаючы з 1841 года, Вялікабрытанія ніколі не дазваляла ні аднаму кітайскаму афіцыйным прадстаўніку пражываць у Калоніі. Няма.
  
  "Ён з усіх сіл стараўся пажартаваць трэба мной па нагоды "Іванова", - працягваў сэр Джэфры, - і ён хацеў выказаць крайняе незадаволенасць Пекіна тым, што тут знаходзіцца савецкі шпіёнскі карабель. Ён нават выказаў здагадку, што я, магчыма, палічу разумным выслаць яго. ... У рэшце рэшт, сказаў ён, мы чулі, што адзін з шпіёнаў савецкага КДБ, выдавалы сябе за марака, на самай справе быў забіты на нашай зямлі. Я падзякаваў яго за выяўлены цікавасць і сказаў, што паведамлю свайму начальству — у свой час. Сэр Джэфры пригубил херас. "Цікава, што ён, здавалася, не быў раздражнёны тым, што ядзерны носьбіт быў тут".
  
  "Гэта дзіўна!" Крос быў не менш здзіўлены.
  
  "Паказвае на яшчэ адзін палітычны зрух — выразнае значнае змяненне знешняй палітыкі, імкненне да міру з ЗША? Я не магу ў гэта паверыць. Усё паказвае на паталагічную нянавісць да ЗША".
  
  Губернатар уздыхнуў і зноў напоўніў кубкі. "Калі праточыцца інфармацыя аб тым, што Севрин існуе, што мы тут падарваныя"... Божа усемагутны, у іх пачнуцца канвульсіі, і гэта правільна!"
  
  "Мы знойдзем здраднікаў, сэр, не хвалюйцеся. Мы знойдзем іх!"
  
  - А мы зможам? Цікава. Сэр Джэфры сеў ля акна і ўтаропіўся на дагледжаныя лужка і англійская сад, кусты, кветкавыя клумбы, акружаныя высокай белай сцяной, на прыгожы закат. Яго жонка зразала кветкі, шпацыруючы сярод кветнікаў ў далёкім канцы саду, за ёй ішоў незадаволены садоўнік-кітаец. Сэр Джэфры з хвіліну назіраў за ёй. Яны былі жанатыя трыццаць гадоў, у іх было трое дзяцей, усе цяпер жанатыя, і яны былі шчаслівыя і жылі ў міры адзін з адным. "Заўсёды былі здраднікамі", - сумна сказаў ён. "Саветы ў мінулым былі майстрамі ў іх выкарыстанні. Севринским здраднікам так лёгка агітаваць, распаўсюджваць крыху яду тут і там, так лёгка знерваваць Кітай, бедны Кітай, які ўсё роўна поўны ксенафобіі!
  
  О, як лёгка разгайдаць нашу лодку! Горш за ўсё, хто ваш шпіён? Паліцэйскі шпіён? Ён павінен быць, па меншай меры, старшым інспектарам, каб мець доступ да гэтай інфармацыі ".
  
  - Паняцця не маю. Калі б я ведаў, яго б ужо даўно нейтралізавалі.
  
  "Што вы збіраецеся рабіць з генералам Дженом і яго нацыяналістычнымі агентамі пад прыкрыццём?"
  
  "Я збіраюся пакінуць іх у спакоі — за імі сачылі месяцамі. Значна лепш пакінуць вядомых варожых агентаў на месцы, чым шукаць ім замену ".
  
  "Я згодны — іх, безумоўна, усіх замянілі б. І іх, і нашых. Сумна, так сумна! Мы робім гэта, і яны робяць гэта. Так сумна і так па-дурному — гэты свет такі райскі, мог бы быць такім раем".
  
  Пчала зажужжала ў эркеры, затым зноў вылецела ў сад, калі сэр Джэфры адсунуў фіранку. "Міністр папрасіў мяне, каб пераканацца, што нашы прыезджыя дэпутаты — наша гандлёвая дэлегацыя ў Кітай, якая вяртаецца заўтра, — пераканаліся, што іх бяспека была аптымальнай, разумнай, хоць і абсалютна незаўважнай".
  
  - Так, сэр. Я разумею.
  
  "Падобна на тое, што адзін ці двое з іх могуць стаць будучымі міністрамі кабінета, калі туды ўвойдзе Лейбарысцкая партыя. Для Калоніі было б карысна вырабіць на іх добрае ўражанне ".
  
  "Як ты думаеш, у іх ёсць шанец у наступны раз? Лейбарысцкая партыя?"
  
  "Я не каментую пытанні такога роду, Роджэр". Голас губернатара быў роўным і дакорлівы. "Мяне не цікавіць партыйная палітыка - я ўяўляю Яе Вялікасць каралеву, — але асабіста я сапраўды хачу, каб некаторыя з іх экстрэмістаў сышлі і пакінулі нас на волю лёсу, паколькі відавочна, што вялікая частка іх левосоциалистической філасофіі чужая нашаму англійскага вобразу жыцця ". Сэр Джэфры пасуровеў. "Цалкам відавочна, што некаторыя з іх сапраўды дапамагаюць ворагу, добраахвотна - або ў якасці абдуранымі. Раз ужо мы закранулі гэтую тэму, ці ёсць пагроза бяспекі каго-небудзь з нашых гасцей?"
  
  "Гэта залежыць ад таго, што вы маеце на ўвазе, сэр. Двое - прыхільнікі левага крыла прафсаюзаў, пажыральнікі агню - Робін Грэй і Лочин Дональд Маклін. Маклін адкрыта выстаўляе напаказ сваю прыналежнасць да B. C. P. — Камуністычнай партыі Вялікабрытаніі. Ён даволі высока ў нашым спісе S. Усе астатнія умераныя сацыялісты. Члены кансерватараў памяркоўныя, належаць да сярэдняга класа, ўсе, што былі на службе. Адзін з іх даволі империалистичен, прадстаўнік Ліберальнай партыі Х'ю Гатри."
  
  - А пажыральнікі агню? Яны былыя?
  
  "Маклін быў шахцёрам, па меншай меры, яго бацька. Большую частку сваёй камуністычнай жыцця ён прапрацаваў кіраўніком крамай і прафсаюзным актывістам на шатландскіх вугальных радовішчах. Робін Грэй служыў у арміі, быў капітанам пяхоты ".
  
  Сэр Джэфры падняў вочы. - Звычайна вы не ассоциируете былых капітанаў з пожирающими агонь прафсаюзнымі дзеячамі, ці не так?
  
  - Не, сэр. Крос сербануў хераса, атрымліваючы асалоду ад ім, яшчэ больш атрымліваючы асалоду ад сваімі ведамі. - І не з-за таго, што ен складаецца ў сваяцтве з тайпэном.
  
  "А?"
  
  - Сястру Робіна Грэючы клічуць Пенелопа Данросс.
  
  - Божа літасцівы! Сэр Джэфры здзіўлена ўтаропіўся на яго. - Вы ўпэўнены?
  
  "Так, сэр".
  
  "Але чаму, чаму Ен не згадаў пра гэта раней?"
  
  - Я не ведаю, сэр. Магчыма, ён саромеецца яго. Містэр Грэй, безумоўна, поўная супрацьлегласць місіс Данросс.
  
  - Але... Блаславі мяне гасподзь, ты ўпэўнены?
  
  "Так, сэр. На самай справе, гэта Браян Квок заўважыў сувязь. Проста выпадкова. Дэпутаты павінны былі даць звычайную асабістую інфармацыю ў КНР для атрымання сваіх візаў, дату нараджэння, прафесію, бліжэйшых сваякоў і гэтак далей. Браян праводзіў звычайную праверку, каб пераканацца, што ўсе візы на месцы, каб пазбегнуць якіх-небудзь праблем на мяжы. Браян выпадкова заўважыў, што містэр Грэй ўказаў у якасці сваёй бліжэйшай сваячкі "сястру Пенелопу Грэй" з адрасам Касл-Эйвисъярд ў Эйры. Браян успомніў, што гэта хатні адрас сям'і Данроссов. Крос дастаў свой сярэбраны партабак. - Вы не пярэчыце, калі я закурю, сэр?
  
  "Не, калі ласка, працягвайце".
  
  "Дзякуй. Гэта было месяц таму або каля таго. Я падумаў, што гэта дастаткова важна для яго, каб праверыць інфармацыю. Нам спатрэбілася адносна няшмат часу, каб усталяваць, што місіс Данросс сапраўды была яго сястрой і бліжэйшай сваячкай. Наколькі нам цяпер вядома, місіс Данросс пасварылася са сваім братам адразу пасля вайны. Капітан Грэй быў ваеннапалонным у Чанг, злоўлены ў Сінгапуры ў 1942 годзе. Ён вярнуўся дадому ў другой палове 1945 года — дарэчы, іх бацькі загінулі падчас лонданскага бліц ў 43-м. У той час яна ўжо была замужам за Данроссом — яны пажаніліся ў 1943 годзе, сэр, адразу пасля таго, як ён быў збіты, — яна служыла ў ВПС ЗША. Мы ведаем, што брат і сястра сустрэліся, калі Грэючы вызвалілі. Наколькі мы можам цяпер меркаваць, яны больш ніколі не сустракаліся. Вядома, гэта ўсё роўна не наша справа, але сварка, павінна быць, была ...
  
  Крос спыніўся, калі пачуўся асцярожны стук у дзверы і сэр Джэфры раздражнёна крыкнуў: "Так?"
  
  Дзверы адчыніліся. - Прабачце, сэр, - ветліва сказаў яго памочнік. - Лэдзі Элісан прасіла мяне перадаць вам, што толькі што пайшла вада.
  
  "О, цудоўна! Дзякуй". Дзверы зачыніліся. Крос адразу ж устаў, але губернатар жэстам загадаў яму вярнуцца на сваё месца. "Не, калі ласка, заканчваецца, Роджэр. Некалькі хвілін не будуць мець значэння, хоць, павінен прызнацца, я ледзь магу дачакацца. Не хочаш прыняць душ перад сыходам?"
  
  "Дзякуй, сэр, але ў нас ёсць свае рэзервуары для вады ў паліцэйскім упраўленні".
  
  - Ах ды. Я забыўся. Працягвайце. Вы казалі аб сварцы?
  
  "Сварка, павінна быць, была даволі сур'ёзнай, таму што, падобна, яна была канчатковай. Некалькі дзён таму блізкі сябар Грэючы сказаў аднаму з нашых супрацоўнікаў, што, наколькі яму вядома, у Робіна Грэючы не было жывых сваякоў. Яны, павінна быць, сапраўды ненавідзяць адзін аднаго.
  
  Сэр Джэфры утаропіўся ў сваю кубак, не бачачы яе. Раптам ён успомніў сваё ўласнае агіднае дзяцінства і тое, як ён ненавідзеў свайго бацькі, ненавідзеў яго так моцна, што на працягу трыццаці гадоў ні разу не патэлефанаваў яму і не напісаў яму, а калі той паміраў у мінулым годзе, не папрацаваў пайсці да яго, каб памірыцца з чалавекам, які даў яму жыццё. "Людзі жудасна ставяцца адзін да аднаго", - сумна прамармытаў ён. "Я ведаю. ТАК. Сямейныя сваркі даюцца занадта лёгка. А потым, калі становіцца занадта позна, ты шкадуеш аб гэтым, ды, ты сапраўды шкадуеш. Людзі жудасна ставяцца адзін да аднаго... "
  
  Крос назіраў і чакаў, дазваляючы яму размаўляць, дазваляючы яму раскрыць сябе, стараючыся не рабіць ні найменшага руху, якое магло б адцягнуць яго, жадаючы даведацца сакрэты гэтага чалавека і шкілеты. Як і Алан Медфорд Грант, Крос калекцыянаваў сакрэты. Будзь пракляты гэты вырадак і яго праклятыя богам файлы! Будзь пракляты Данросс і яго ліха! Як, у імя Хрыста, я магу атрымаць гэтыя файлы да Синдерса?
  
  Сэр Джэфры утаропіўся ў прастору. Затым дзе-то ў трубах у сценах радасна забурліла вада, і ён прыйшоў у сябе. Ён убачыў, што Крос назірае за ім. "Хммм, разважанні ўслых! Дрэнная звычка для губернатара, а?"
  
  Крос ўсміхнуўся і не трапіўся ў пастку. - Сэр?
  
  "Што ж. Як вы сказалі, гэта сапраўды не наша справа". Губернатар рашуча дапіў свой келіх, і Крос зразумеў, што ён вольны. Ён устаў. "Дзякуй, сэр".
  
  Застаўшыся адзін, губернатар уздыхнуў. Ён на імгненне задумаўся, затым зняў трубку спецыяльнага тэлефона і назваў аператару асабісты нумар міністра ў Лондане.
  
  "Гэта Джэфры Элісан. Скажыце, калі ласка, ён дома?"
  
  "Прывітанне, Джэфры!"
  
  "Добры дзень, сэр. Я толькі што бачыў Роджэра. Ён запэўніў мяне, што схованку і Данросс будуць цалкам ахоўвацца. Містэр Синдерс ў шляху?"
  
  "Ён будзе там у пятніцу. Я мяркую, што няшчасны выпадак з гэтым мараком не меў ніякіх наступстваў?"
  
  - Не, сэр. Здаецца, усё пад кантролем.
  
  "Прэм'ер-міністр быў больш за ўсё занепакоены".
  
  "Так, сэр". Губернатар дадаў: "Пра l-4a ... Магчыма, нам пакуль не варта нічога казаць нашым сябрам".
  
  - Я ўжо атрымаў ад іх вестка. Яны былі вельмі раздражнёныя. Як і нашы таварышы. Добра, Джэфры. На шчасце, на гэтым тыдні будуць доўгія выходныя, так што я паведамлю ім у панядзелак і тады составлю яму вымову ".
  
  - Дзякую вас, сэр.
  
  "Джэфры, гэты амерыканскі сенатар, які цяпер з вамі. Я думаю, яго варта накіроўваць".
  
  Губернатар нахмурыўся. "Кіраваны" было кодавым словам паміж імі, якія азначаюць "за ім вельмі ўважліва назіраюць". Сенатар Уилф Тиллман, кандыдат у прэзідэнты, наведваў Ганконг па шляху ў Сайгон з шырока разрэкламаванай місіяй па ўстанаўленню фактаў.
  
  "Я паклапачуся пра гэта, як толькі скончу размову. Што-небудзь яшчэ, сэр?" спытаў ён, якому не цярпелася прыняць ванну.
  
  "Не, проста дайце мне хвілінку пагаварыць з воку на вока аб тым, у чым заключалася праграма сенатара". "Праграма" была яшчэ адным кодам, предназначавшимся для прадастаўлення Міністэрству па справах калоній падрабязнай інфармацыі. "Калі ў вас будзе час".
  
  - Я пакладу гэта табе на стол у пятніцу.
  
  "Дзякуй, Джэфры. Мы пагаворым заўтра ў звычайнае час". Лінія абарвалася.
  
  Губернатар задуменна паклаў трубку. Іх размова, напэўна, быў зашыфраваны электронікай і на абодвух канцах расшыфраваны. Нягледзячы на гэта, іх ахоўвалі. Яны ведалі, што вораг валодае самым перадавым і удасканаленым абсталяваннем для падслухоўвання ў свеце. Для любога сапраўды сакрэтнага размовы або сустрэчы ён адпраўляўся ў пастаянна ахоўную бетонную пакой у склепе, падобную на камеру, якая кожны тыдзень старанна перепроверялась экспертамі па бяспецы на прадмет магчымых электронных жучкоў.
  
  Па-чартоўску непрыемна, падумаў сэр Джэфры. Па-чартоўску непрыемна ўсё гэта з плашчом і кінжалам! Роджэр? Неймаверна, нават калі так, калі быў Филби.
  
  25
  
  18:20 ВЕЧАРА. :
  
  Капітан Грэгар Суслев весела памахаў паліцыянтам каля брамы верфі ў Коулуне, двое яго дэтэктываў ў цывільным цягнуліся за ім у пяцідзесяці ярдаў. Ён быў апрануты ў добра скроеным грамадзянскае сукенка і некаторы час пастаяў ля абочыны, назіраючы за рухам, затым паклікаў таксі, якое праязджала. Таксі пранялося з месца, і маленькі шэры "Ягуар" з сяржантам, Ці, крыміналістам і яшчэ адным чалавекам у цывільным за рулём хутка рушыў услед за ім.
  
  Таксі ехала па Чатем-роўд з звычайным інтэнсіўным рухам на поўдзень, агінаючы чыгуначную галінку, затым павярнуў на захад па Солсберы-роўд на самай паўднёвай ускрайку Коулуна, абмінуўшы чыгуначную станцыю побач з тэрміналам Голден-Феры. Там ён спыніўся. Суслев расплаціўся і узбег па прыступках гатэля "Вікторыя і Альберт". Сяржант Лі рушыў услед за ім, пакуль іншы дэтэктыў паркаваў паліцэйскі "ягуар".
  
  Суслев ішоў лёгкай хадой і на імгненне спыніўся ў велізарным, перапоўненым людзьмі фае з высокімі столямі, прыгожымі і багата ўпрыгожанымі, са старамоднымі электрычнымі вентылятарамі над галавой і стаў шукаць свабодны столік сярод мноства столікаў. Увесь зала быў напоўнены звонам лёду ў куфлях для кактэйляў і размовамі. У асноўным еўрапейцы. Некалькі кітайскіх пар. Суслев паблукаў сярод людзей, знайшоў столік, гучна замовіў падвойную порцыю гарэлкі, сеў і пачаў чытаць сваю газету. Затым дзяўчына апынулася побач з ім.
  
  - Прывітанне, - сказала яна.
  
  "Джыні, дорагая!" - сказаў ён, шырока ўсміхаючыся, і абняў яе, адарваўшы ад яе маленькіх ножак, да шокированному неодобрению кожнай жанчыны ў установе і тайнай зайздрасці кожнага мужчыны. - Даўненька мы не бачыліся, галубок.
  
  "Иииии", - сказала яна, трасянуўшы галавой, яе кароткія валасы заскакалі, і вёскі, адчуваючы на сабе погляды, атрымліваючы асалоду ад імі, ненавідзячы іх. "Ты спазніўся. Чаму ты прымушаеш мяне чакаць? Лэдзі, якая не любіць чакаць у Вікторыі адна, хейя?"
  
  - Ты правы, галубок! - Суслев выцягнуў тонкі скрутак і працягнуў ёй разам з іншым пучком. - Вось, прама з Уладзівастока!
  
  "О! Як я вам удзячны?" Джыні Фу было дваццаць восем, і вялікую частку начэй яна працавала ў бары "Шчаслівыя дринкеры" ў завулку непадалёк ад Кока Монг, прыкладна ў паўмілі на поўнач. Часам па вечарах яна хадзіла ў танцавальны зала Поспехі. Часцей за ўсё яна частавала сваіх сяброў за прылаўкам маленькіх крамак ўнутры магазінаў, калі яны былі з кліентам. Белыя зубы, чорныя як смоль вочы, чорныя як смоль валасы і залацістая скура, яе безгустоўны чонг-сэм з высокім разрэзам на доўгіх сцёгнах, абцягнутых панчохамі. Яна усхвалявана глядзела на падарунак. "О, дзякуй, Грэгар, вялікі дзякуй!" Яна паклала яго ў сваю вялікую сумачку і ўсміхнулася яму. Затым яе погляд перамясціўся на афіцыянта, які нетаропка падыходзіў з гарэлкай Суслева, а таксама на самазадаволеная, адкрытае пагарду, якое ўсе кітайцы зберагае для ўсіх маладых кітаянак, якія сядзяць з куай лох. Яны, вядома, павінны быць шлюхамі трэцяга гатунку — хто яшчэ стаў бы сядзець з куай-лоу ў грамадскім месцы, асабліва ў фае "Вік"? Ён паставіў келіх з адпрацаванай нахабствам і ўтаропіўся на яе ў адказ.
  
  "Раса нех лох мох на ўсіх тваіх продкаў-помойщиков свіней", - прашыпела яна на кантонская дыялекце. - У майго мужа 489-ы нумар у паліцыі, і калі я скажу хоць слова, ён загадае, каб гэтыя нікчэмныя арэшкі, якія ты называеш яйкамі, адкалолі ад твайго брыдкага цела праз гадзіну пасля таго, як ты пойдзеш з працы сёння вечарам!
  
  Афіцыянт збялеў. - Што?
  
  "Гарачы чай! Прынясі мне пералюбны гарачы чай, і калі ты плюнешь ў яго, я папрашу свайго мужа завязаць вузлом тую саломінку, якую ты называеш сваім сцяблом!"
  
  Афіцыянт ўцёк.
  
  "Што вы яму сказалі?" - Спытаў Суслев, разумеючы толькі некалькі слоў на кантонская дыялекце, хоць яго англійская быў вельмі добры.
  
  Джыні Фу міла ўсміхнулася. "Я проста прашу яго прынесці чай". Яна ведала, што афіцыянт зараз аўтаматычна плюне ёй у чай ці, што больш верагодна, у мэтах бяспекі папросіць аднаго зрабіць гэта за яго, каб яна не піла яго і тым самым яшчэ больш выпусціла яго твар. Брудная сабачая косць! "У наступны раз тут не сустрэнешся, куча брыдкіх людзей", - уладна сказала яна, азіраючыся па баках, затым сморщила нос пры выглядзе групы англічанак сярэдніх гадоў, якія ўтаропіліся на яе. "Занадта моцна смярдзіць целам", - гучна дадала яна, зноў трасянуўшы валасамі, і ўсміхнулася пра сябе, убачыўшы, як яны пачырванелі і адвялі вочы. "Гэта падарунак, Греги. Вялікае дзякуй!"
  
  "Нічога", - сказаў Суслев. Ён ведаў, што яна не адкрые падарунак цяпер — ці пры ім, — што было вельмі добрай, разумнай кітайскай манерай. Затым, калі ёй не спадабаўся падарунак, ці яна была расчараваная, або ўслых проклинала тое, што было падорана, за няправільны памер або няправільны колер, або за скупасць дарыльшчыка, або дрэнны густ, або што-то яшчэ, тады ён не мог страціць твар, і яна не магла страціць твар. "Вельмі разумна!"
  
  "Ўот?"
  
  "Нічога".
  
  "Ты добра выглядаеш".
  
  "Ты таксама". Прайшло тры месяцы з яго апошняга візіту, і хоць яго палюбоўніца ва Уладзівастоку была евразийкой з белай рускай маці і кітайскім бацькам, яму падабалася Джыні Фу.
  
  "Греги", - сказала яна, затым панізіла голас, яе ўсмешка была дзёрзкай. "Допивай. У нас пачынаюцца канікулы! У мяне ёсць гарэлка ... У мяне ёсць іншыя рэчы!"
  
  Ён усміхнуўся ёй у адказ. - Гэта ў цябе ёсць, галубок.
  
  - Колькі ў цябе дзён у запасе?
  
  - Па меншай меры , трое , але ...
  
  - О! - Яна паспрабавала схаваць сваё расчараванне.
  
  "... Я вяртаюся на свой карабель. У нас ёсць сённяшні вечар, вялікая яго частка, і заўтра, і ўся заўтрашняя ноч. І зоркі будуць ззяць!" . - Тры месяцы - доўгі тэрмін, Греги.
  
  "Я хутка вярнуся".
  
  "Так". Джыні Фу падавіла сваё расчараванне і зноў стала прагматычнай. "Допивай, і мы пачнем!" Яна ўбачыла афіцыянта, які спяшаецца з яе гарбатай. Яе вочы ўпіліся ў мужчыну, калі ён паставіў яго на стол. "Ха! Відавочна, што яно халоднае і не свежае!" - сказала яна з агідай. "Хто я такая? Брудны кавалак мяса заморскага д'ябла? Не, я цывілізаваны чалавек з Чатырох правінцый, які, паколькі яе багаты бацька прайграў усе свае грошы, быў прададзены ім у наложніцы, каб стаць жонкай нумар два для гэтага начальніка паліцыі замежных д'яблаў! Так што ідзі помочись у сваю капялюш! Яна ўстала.
  
  Афіцыянт адступіў на фут.
  
  "Што здарылася?" Спытаў Суслев.
  
  - Не плаці за чай, Грегги. Не гарачы! - загадным тонам сказала яна. - Чаявых не даваць!
  
  Тым не менш Суслев заплаціў, яна ўзяла яго пад руку, і яны разам выйшлі, праводзячы іх позіркам. Яна высока трымала галаву, але ў душы ненавідзела погляды ўсіх кітайцаў, нават маладога, накрухмаленага пасыльнага, які адкрыў дзверы, — вобраз яе малодшага брата, за жыццё і навучанне якога яна заплаціла.
  
  Данросс падымаўся па прыступках. Ён пачакаў, пакуль яны пройдуць міма, з вясёлым бляскам у вачах, затым зіхатлівы калідорны ветліва пакланіўся яму. Ён накіраваўся скрозь натоўп да хатняму тэлефоне. Многія адразу заўважылі яго і праводзілі поглядамі. Ён абышоў групу турыстаў з фотаапаратамі, і заўважыў Жака Девиля і яго жонку Сюзану за кутнім столікам. У абодвух былі застылыя асобы, яны глядзелі на свае напоі. Ён пакруціў галавой, стомлена забаўляючыся. Бедны стары Жак зноў трапіўся, і яна вярэдзіць яго няслушнасць ў яе зацягнулася ране. Джос! Ён амаль чуў смех старога Чэн-чена. "Жыццё чалавека складаецца ў пакуце, юны Ян! Так, гэта вечная інь ваюе з нашым, такім уразлівым ян . . . . "
  
  Звычайна Данросс б прыкінуўся, што не заўважае іх, падаўшы ім адасабляцца, але нейкі інстынкт падказваў яму адваротнае.
  
  "Прывітанне, Жак-Сюзана. Як справы?"
  
  "О, прывітанне, прывітанне, тайпэн". Жак Девиль ветліва падняўся. "Не хочаш далучыцца да нас?"
  
  "Не, дзякуй, не магу". Затым ён убачыў глыбіню пакут свайго сябра і ўспомніў аўтамабільную аварыю ў Францыі. Дачка Жака Аўрыль і яе муж! "Што здарылася? Менавіта! Данросс сказаў гэта так, як сказаў бы лідэр, які патрабуе неадкладнага адказу.
  
  Жак павагаўся. Потым сказаў: "Сапраўды, тайпэн: я атрымаў вестку ад Аўрыл. Яна патэлефанавала з Канаў, калі я выходзіў з офіса. Яна, яна сказала: "Тата... Тата, Борджа мёртвы. ... Ты мяне чуеш? Я спрабаваў датэлефанавацца да цябе два дні ... Гэта было лоб у лоб, і той, іншы чалавек быў ... Мой Борджа мёртвы ... ты мяне чуеш ... " - Голас Жака быў роўным. "Затым лінія абарвалася. Мы ведаем, што яна ў бальніцы ў Канах. Я падумаў, што Сюзане лепш з'ехаць неадкладна. Яна, яе рэйс затрымліваецца, так што ... таму мы проста чакаем тут. Яны спрабуюць датэлефанавацца да Кан, але я не вельмі на гэта спадзяюся ".
  
  "Госпадзе, мне так шкада", - сказаў Данросс, спрабуючы пазбавіцца ад болю, якая пранізала яго, калі яго розум замяніў Адриона на Аўрыл. Аўрыл было ўсяго дваццаць, а Борджа Эскари быў выдатным маладым чалавекам. Яны былі жанатыя ўсяго паўтара года, і гэта быў іх першы адпачынак пасля нараджэння сына. "У колькі ляціць самалёт?"
  
  - Цяпер восем гадзін.
  
  "Сюзанна, ты б хацела, каб мы нагледзелі за дзіцем? Жак, чаму б табе не сесці на самалёт — я пра ўсё паклапачуся тут".
  
  "Няма", - сказаў Жак. "Дзякуй, але няма. Будзе лепш, калі Сюзанна з'едзе. Яна прывядзе Аўрыл дадому".
  
  "Так", - сказала Сюзана, і Данросс заўважыў, што яна, здавалася, осунулась. "У нас ёсць ама ... Лепш за ўсё, каб толькі я, тайпэн. Дзякуй, але няма, так будзе лепш. Па яе шчоках пацяклі слёзы. "Гэта несправядліва, так? Борджа быў такім мілым хлопчыкам!"
  
  "Так. Сюзанна, я папрашу Пенна наведваць мяне штодня, так што не хвалюйся, мы пераканаемся, што з малечай усё ў парадку і з Жакам таксама ". Данросс узважыў іх абодвух. Ён быў упэўнены, што Жак добра кантралюе сітуацыю. "Добра", - падумаў ён. Затым сказаў як загад: "Жак, калі Сюзанна шчасна сядзе ў самалёт, вяртайся ў офіс. Адпраўце тэлекс нашаму чалавеку ў Марсэль. Папытаеце яго арганізаваць нумар у Капітоліі, каб сустрэць яе з машынай і франкамі на дзесяць тысяч даляраў. Перадай яму ад мяне, што ён павінен быць у яе на пабягушках, пакуль яна там. Ён павінен патэлефанаваць мне заўтра з поўным справаздачай аб Аўрыл, аварыі, аб тым, хто быў за рулём і хто быў іншы кіроўца.
  
  "Так, тайпэн".
  
  - Ты ўпэўненая, што з табой усё ў парадку?
  
  Жак выціснуў з сябе ўсмешку. "Oui. Merci, mon ami. "
  
  "Rien. Мне так шкада, Сюзанна, патэлефануй, калі мы зможам што-небудзь зрабіць ". Ён сышоў. Наш чалавек у Марсэлі добры, падумаў ён. Ён пра ўсё паклапоціцца. А Жак - жалезны чалавек. Я ўсё прадугледзеў? Так, я так думаю. На дадзены момант з гэтым скончана.
  
  "Божа, абарані Адриона, і Наступны, і Дункана, і Пенна", - падумаў ён. І Кэці, і ўсіх астатніх. І мяне — пакуль Высакародны Дом не будзе недатыкальны. Ён зірнуў на гадзіннік. Было роўна ў 6.30. Ён зняў трубку хатняга тэлефона. "Містэр Бартлетт, калі ласка". Імгненне, затым ён пачуў голас Кейсі.
  
  "Алё?"
  
  "А, прывітанне, Чирануш", - сказаў Данросс. "Ці Не магла б ты сказаць яму, што я ў вестыбюлі".
  
  "О, прывітанне, вядома! Не хочаш падняцца? Мы—"
  
  "Чаму б табе не спусціцца? Я падумаў, што, калі ты не занадта занятая, я мог бы запрасіць цябе на маю наступную сустрэчу — гэта можа быць цікава для цябе. Мы маглі б павячэраць потым, калі ты вольная".
  
  "Я б з задавальненнем. Дай-ка я праверу".
  
  Ён пачуў, як яна паўтарыла тое, што ён сказаў, і вельмі задумаўся аб сваім заклад з Клаўдыяй. Немагчыма, каб гэтыя двое не былі палюбоўнікамі, падумаў ён, ці не былі палюбоўнікамі, жывучы так блізка адзін ад аднаго. Гэта было б ненатуральна!
  
  "Мы цяпер спусцімся, тайпэн!" Ён пачуў ўсмешку ў яе голасе, калі вешаў трубку.
  
  Высокі Метрдатэль цяпер таптаўся побач з ім, чакаючы рэдкай гонару пасадзіць тайпэна. Другі метрдатэль выклікаў яго ў той момант, калі паступіла вестка аб тым, што Данросса бачылі набліжаюцца да параднай дзверы. Яго звалі Апоўдні Пок, ён быў седовласым, велічным і правілаў гэтай зменай бамбукавым пугай.
  
  "Аб шаноўны спадар, гэта дастаўляе мне задавальненне", - сказаў стары на кантонская дыялекце з пачцівым паклонам. "Вы елі сёння рыс?" Гэта быў ветлівы спосаб сказаць "добры дзень", "добры вечар" ці "як справы" па-кітайску.
  
  "Так, дзякуй, старэйшы брат", - адказаў Данросс. Ён ведаў Поўдня Пакуль большую частку свайго жыцця. Колькі ён сябе памятаў, паўдзённую Пок быў метрдотелем ў фае з поўдня да шасці, і шмат разоў, калі Данросса, маладога, пасылалі сюды з даручэннем, а ён пакутаваў ад лупцоўкі або падпатыльнікаў, стары садзіў яго за кутні столік, частаваў пірожным, ласкава похлопывал па галаве і ніколі не даваў рахункі. "Ты выглядаеш паспяховым!"
  
  "Дзякуй, тайбань. О, ты выглядаеш вельмі здаровым! Але ў цябе ўсё яшчэ толькі адзін сын! Табе не здаецца, што пара тваёй паважанай Галоўнай жонцы знайсці цябе другую жонку?"
  
  Яны разам ўсміхнуліся. "Калі ласка, прытрымлівайцеся за мной", - важна сказаў стары і павёў нас да століка, які цудоўным чынам з'явіўся ў прасторным, аблюбаваным месцы, набытым чатырма энергічнымі афіцыянтамі, якія прыбралі з дарогі іншых гасцей і столікі. Цяпер яны стаялі, амаль выцягнуўшыся па стойцы "смірна", і ўсё ззялі.
  
  - Як звычайна, сэр? - спытаў афіцыянт. - У мяне ёсць бутэлька віна 52-га года.
  
  - Цудоўна, - сказаў Данросс, ведаючы, што гэта будзе La Doucette, які яму так спадабаўся. Ён палічыў за лепшае б чай, але прыняць віно было справай гонару. Бутэлька была ўжо там, у вядзерцы з лёдам. - Я чакаю містэра і міс Бартлетта Чолок. Іншы афіцыянт адразу ж адправіўся чакаць іх ля ліфта.
  
  "Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, калі ласка, патэлефануйце мне". Пасля абеду Пок пакланіўся і сышоў, кожны афіцыянт у фае нервова сачыў за ім. Данросс сеў і заўважыў, што Пітэр і Флёр Марлоў спрабуюць утаймаваць двух добранькіх, апантаных дзяўчынак чатырох і васьмі гадоў, і ён уздыхнуў і падзякаваў Богу, што яго дочкі ўжо выйшлі з гэтага ўзросту. Ухвальна пацягваючы віно, ён убачыў, як стары Вілі Цягаючы паглядзеў на яго і памахаў рукой. Ён памахаў у адказ.
  
  Калі ён быў хлопчыкам, то тры ці чатыры разы на тыдзень прыязджаў з Ганконга з дзелавымі заказамі для Tusk ад старога сэра Роса Струана, бацькі Аластера, — ці, што больш верагодна, гэта былі заказы ад яго ўласнага бацькі, які на працягу многіх гадоў кіраваў замежным падраздзяленнем Noble House. Час ад часу Цягаючы аказваў паслугі Высакароднай хаце ў галінах сваёй кампетэнцыі — усё, што было звязана з атрыманнем чаго-небудзь з Тайланда, Бірмы або Малайе і адпраўкай куды заўгодна, усяго за невялікі прывітанне і яго стандартную камісію за гандаль у памеры 7 фунтаў стэрлінгаў працэнтаў.
  
  "А навошта табе гэтыя паўпрацэнта, дзядзька Цягаючы?" ён успомніў, як спытаў аднойчы, гледзячы знізу ўверх на чалавека, над якім цяпер ўзвышаўся.
  
  "Гэта тое, што я называю сваімі лялечнымі грашыма, юны Ен".
  
  "Што такое dollymoney?"
  
  "Гэта невялікая прыбаўка да твайго кішэні, каб раздаць лялькам, дамам па твайму выбару".
  
  "Але чаму вы даяце грошы дамам?"
  
  "Ну, гэта доўгая гісторыя, хлопец".
  
  Данросс усміхнуўся пра сябе. Так, вельмі доўгая гісторыя. У гэтай частцы яго адукацыі былі розныя настаўнікі, некаторыя добрыя, некаторыя вельмі добрыя, а некаторыя дрэнныя. Стары дзядзька Чэн-чэн завёў сваю першую каханку, калі яму было чатырнаццаць.
  
  - О, ты сапраўды так думаеш, дзядзька Чэн-чэн?
  
  - Так, але ты нікому не павінен казаць, інакш твой бацька выкарыстоўвае мае кішкі для падвязак! Хм, - працягваў мілы стары, - твайму бацьку варта было б зладзіць гэта або папрасіць мяне задаволіць, але ўсё роўна. Цяпер, калі...
  
  "Але калі я, калі я... О, вы ўпэўненыя? Я маю на ўвазе, як, колькі я плачу і калі, дзядзька Чэн-чэн? Калі? Я маю на ўвазе да або пасля, або калі? Вось чаго я не ведаю."
  
  "Ты шмат чаго не ведаеш! Ты ўсё яшчэ не ведаеш, калі казаць, а калі няма! Як я магу вучыць цябе, калі ты кажаш? У мяне што, цэлы дзень?"
  
  "Не, сэр".
  
  "Иииии, - сказаў даўніна Чэн-чэн са сваёй шырокай усмешкай, - иииии, але як жа табе пашанцавала! Ты ўпершыню ў Пышным цясніну! Гэта будзе ў першы раз, ці не так? Скажы праўду!"
  
  - Э-э... ну, э-э-э, ну... э-э, ды.
  
  "Добра!"
  
  Толькі праз гады Данросс выявіў, што некаторыя з самых вядомых дамоў Ганконга і Макао таемна гандляваліся за прывілей абслугоўваць першую падушку будучага тайпэна і прапраўнука самага Зеленоглазого Д'ябла. Акрамя іміджу, які набудзе дом на працягу пакаленняў, каб быць абраным компрадором Высакароднага Дома, гэта таксама будзе велізарным падарункам для самой лэдзі. Упершыню эсэнцыя нават самага нізкага персанажа была эліксірам дзівоснай каштоўнасці — дакладна гэтак жа, як, згодна з кітайскім паданняў, для пажылога мужчыны інь сокі нявінніцы аднолькава шанаваліся і былі запатрабаваныя для амаладжэння ян.
  
  "Божа літасцівы, дзядзька Чэн-чэн!" - выбухнуў ён. "Гэта праўда? Ты сапраўды прадаў мяне? Ты хочаш сказаць, што прадаў мяне ў чортаў дом! Мне?"
  
  "Вядома". Стары глядзеў на яго знізу ўверх і ўсе пасьмейваўся і пасьмейваўся, цяпер прыкаваны да ложка ў вялікім доме Ченов на назіральнай пляцоўцы Струана, амаль ослепший і блізкі да смерці, але салодка супраціўляцца і задаволены. - Хто табе сказаў, хто, а? А, юны Ен?
  
  Гэта быў Цягаючы, удавец, заўсёднік танцавальных залаў, бараў і дамоў адпачынку Коулуна, якому адна з мам-сэнс распавяла пра гэта як пра легенду, пачуўшы, што ў Высакародным Доме існуе звычай, згодна з якім компрадор павінен ладзіць першы сэкс у ложку для нашчадкаў Зеленоглазого Д'ябла Струана. "Так, даўніна", - сказаў яму Цягаючы. - Дырк Струан сказаў сэру Гордану Чену, бацьку старога Чэн-чена, што навядзе свой Благі Вачэй на Дом Ченов, калі яны зробяць няправільны выбар.
  
  "Дзёрзкасці", - сказаў Данросс Таску, які з болем працягнуў, што ён проста перадаў легенду, якая цяпер стала часткай ганконскага фальклору, і, дзёрзкі ты ці не, стары прыяцель, твой першы бах-бах-бах-бах каштаваў гэтаму старому повесе тысячы ганконскіх даляраў!
  
  "Я думаю, што гэта па-чартоўску жудасна, дзядзька Чэн-чэн!"
  
  "Але чаму? Гэта быў самы прыбытковы аўкцыён. Ён нічога вам не каштаваў, але даставіў велізарнае задавальненне. Мне ён нічога не каштаваў, але прынёс 20 000 ганконскіх даляраў. Дом дзяўчыны набыў шырокую вядомасць, а разам з ім і сама дзяўчына. Гэта нічога ёй не варта было, але дало ёй гады вялікай кліентуры, якая захацела б падзяліць з вамі унікальнасць вашага выбару нумар адзін! "
  
  Элегантная Джэйд - адзінае імя, пад якім ён яе ведаў. Ёй было дваццаць два, і яна была вельмі доследнай, профессионалкой з тых часоў, як бацькі прадалі яе ў дом, калі ёй было дванаццаць. Яе дом называлі Домам тысячы задавальненняў. Элегантная Джэйд была мілай і пяшчотнай, калі ёй гэта падабалася, і сапраўдным цмокам, калі ёй гэта падабалася. Ён быў страшэнна закаханы ў яе, і іх раман доўжыўся на працягу двух летніх канікул у школе-інтэрнаце ў Англіі, якія былі ўзгодненыя Чэн-Чэн па кантракце. Як толькі ён вярнуўся ў першы дзень трэцяга лета, ён паспяшаўся да дома, але яна знікла.
  
  Нават сёння Данросс памятаў, якім звар'яцелым ён быў, як спрабаваў знайсці яе. Але дзяўчына не пакінула за сабой ніякіх слядоў.
  
  - Што з ёй здарылася, дзядзька Чэн-чэн? Гэта сапраўды здарылася?
  
  Стары ўздыхнуў, адкінуўшыся на спінку сваёй велізарнай ложка, адчуваючы стомленасць. "Ёй пара было сыходзіць. Маладому чалавеку заўсёды занадта лёгка надаваць дзяўчыне занадта шмат часу, занадта шмат думак. Прыйшоў час ёй сысці ... Пасля яе ты мог выбіраць сам, і табе трэба было думаць аб Доме, а не пра яе .... О, не спрабуй схаваць сваё жаданне, я разумею, о, як я разумею! Не хвалюйся, ёй добра плацілі, сын мой, у цябе не было ад яе дзіцяці...
  
  "Дзе яна зараз?" - спытаў я.
  
  "Яна з'ехала на Тайвань. Я пераканаўся, што ў яе дастаткова грошай, каб пабудаваць уласны дом, яна сказала, што гэта тое, чым яна хацела займацца, і ... і часткай маёй дамоўленасці было тое, што я выкупіў у яе кантракт. Гэта каштавала мне, ці было гэта 5 ... або 10 000 .... Я не магу ўспомніць .... Калі ласка, прабачце мяне, я стаміўся. Мне трэба крыху паспаць. Калі ласка, прыходзь заўтра, сын мой... "
  
  Данросс пацягваў віно, успамінаючы. Гэта быў адзіны раз, калі даўніна Чэн-чэн назваў мяне сваім сынам, падумаў ён. Які выдатны стары! Калі б толькі я магла быць такой мудрай, такой добрай і разважлівай і быць годнай яго.
  
  Чэн-Чэн памёр праз тыдзень. Яго пахаванне былі найвялікшымі, якія калі-небудзь бачыў Ганконг: тысяча прафесійных афіцыянтаў і барабаны суправаджалі труну да месца пахавання. Жанчынам у белым заплацілі за тое, каб яны ішлі за труной, гучна заклікаючы да Нябёсаў і молячы багоў вышмараваць шлях духу гэтага вялікага чалавека ў Пустэчу, альбо да перараджэння, альбо да таго, што адбываецца з духам памерлага. Чэн-чэн быў хрысціянінам намінальным, таму ў яго было дзве службы для забеспячэння бяспекі, адна хрысціянская, іншая будыйская . . . .
  
  - Прывітанне, тайпэн! - крыкнуў я.
  
  Кейсі была там, побач з ёй Лайн Бартлетт. Абедзве ўсміхаліся, хоць абодва выглядалі трохі стомленымі.
  
  Ён павітаўся з імі, і Кейсі замовіла скотч з содавай, а Лайну - піва.
  
  "Як прайшоў твой дзень?" Запыталася Кейсі.
  
  "Уверх і ўніз", - сказаў ён пасля паўзы. "Як прайшло тваё?"
  
  "Занята, але мы дабіраемся туды", - сказала яна. "Твой адвакат, Доўсан, адмяніў наша спатканне сёння раніцай яно зноў прызначанае на заўтра ў апоўдні. Рэшту дня я правёў, размаўляючы па тэлефоне і тэлексе са Штатамі, прыводзячы ўсё ў парадак. Абслугоўванне тут добрае, гэта выдатны гатэль. Мы ўсе гатовыя выканаць нашу частку пагаднення ".
  
  "Добра. Думаю, я прыйду на сустрэчу з Доўсан", - сказаў Данросс. "Гэта паскорыць справу. Я папрашу яго прыехаць да нас у офіс. Я прышлю за вамі машыну ў 11:10".
  
  "У гэтым няма неабходнасці, тайпэн. Я ведаю дарогу на пароме", - сказала яна. "Я хадзіла туды і назад сёння днём. Лепшыя амерыканскія пяць цэнтаў, якія я калі-небудзь марнавала. Як вам удалося захаваць тарыфы такімі нізкімі?
  
  - У мінулым годзе мы перавезлі сорак сем мільёнаў пасажыраў. Данросс зірнуў на Бартлетта. - Ты будзеш на заўтрашнім сходзе?
  
  "Не, калі толькі я не патрэбен табе для чаго-то асаблівага", - лёгка сказаў ён. "Спачатку Кейсі займаецца юрыдычнымі пытаннямі. Яна ведае, чаго мы хочам, і ў чацвер рэйсам Pan Am прыляціць Сеймур Стейглер III — ён наш галоўны юрысконсульт і падатковы юрыст. Ён ўладзіць усе справы з тваімі адвакатамі, так што мы зможам лёгка зачыніцца праз сем дзён.
  
  "Цудоўна". Лісліва усмешлівы афіцыянт прынёс іх напоі і напоўніў келіх Данросса. Калі яны зноў засталіся адны, Яна ціха сказала: "Тай-пэн, твае караблі. Вы хочаце аформіць іх у выглядзе асобнага пагаднення? Калі адвакаты складуць яго, яно не будзе прыватным. Як нам захаваць гэта ў таямніцы? "
  
  "Я складу дакумент і пастаўлю на ім нашу кропку гледжання. Гэта зробіць яго законным і мае абавязковую сілу. Тады пагадненне застанецца ў сакрэце паміж намі трыма, так?"
  
  - Што такое адбіўную, Ен? - Спытаў Бартлетт.
  
  - Гэта эквівалент цюленя. Данросс дастаў тонкі даўгаваты бамбукавы кантэйнер, прыкладна двух цаляў у даўжыню і паўцалі ў квадраце, і адкінуў шчыльна прылеглую крышку. Ён дастаў адбіўную, якая падыходзіла да зробленай з чырвоным шоўкам скрыначцы, і паказаў яе ім. Яна была зроблена з слановай косткі. На дне былі рэльефна выразаныя якія-то кітайскія іерогліфы. "Гэта мая асабістая адбіўную — яна выразаная ўручную, таму падрабіць яе практычна немагчыма. Вы апускаеце гэты канец у чарніла ..." Чарніла былі чырвонымі і амаль цвёрдымі, акуратна выкладзенымі ў сваё аддзяленне на адным канцы скрынкі ".. . . і пастаўце друк на паперы. Даволі часта ў Ганконгу вы не падпісваеце паперы, а проста измельчаете іх. Большасць з іх не з'яўляюцца законнымі без драбнення. Фірмовая пячатка такая ж, як гэтая, толькі трохі больш.
  
  "Што азначаюць гэтыя сімвалы?" Запыталася Кейсі.
  
  "Гэта каламбур на тэму майго імя і продка. Яны літаральна азначаюць "славуты, востры як брытва, сярод высакародных зялёных мораў". Каламбур прысвечаны Зялёнавокае Д'яблу, як называлі Дзірка, Высакароднай Хаце і кортику або нажа ". Данросс усміхнуўся і прыбраў яго. — У гэтага слова ёсць і іншыя значэнні - "павярхоўны" - "тайбань высакароднага дома". Па-кітайску ... - Ён азірнуўся на гук веласіпеднага званка. Малады калідорны ішоў праз натоўп, несучы на тычцы маленькую дошку для пошуку інфармацыі, на якой было напісана імя адшукваецца. Старонка была не для іх, таму ён працягнуў: "У кітайскай пісьменства заўсёды ёсць розныя ўзроўні значэнняў. Менавіта гэта робіць яе складанай і цікавай ".
  
  Кейсі обмахивалась меню. У фае было цёпла, хоць потолочные вентылятары стваралі лёгкі ветрык. Яна дастала сурвэтку і прыціснула яе да носа. "Тут заўсёды так вільготна?" спытала яна.
  
  Данросс ўсміхнуўся. "Сёння адносна суха. Часам тыднямі запар бывае дзевяноста градусаў і дзевяноста пяць градусаў і вільготнасці. Восень і вясна - лепшы час для знаходжання тут. Ліпень, жнівень, верасень гарачыя і вільготныя. Хоць на самай справе прагназуюць дождж. Магчыма, на нас нават абрынецца тайфун. Я чуў па радыё, што да паўднёва-ўсход ад нас насоўваецца трапічная дэпрэсія. ТАК. Калі нам пашанцуе, пойдзе дождж. У V і A пакуль няма нормаў вады, не ці так?"
  
  "Не, - сказаў Бартлетт, - але пасля таго, як я ўбачыў вядра ў вашым доме мінулай ноччу, я не думаю, што калі-небудзь зноў буду ўспрымаць ваду як нешта само сабой разумеецца".
  
  "І я таксама", - сказала Кейсі. "Гэта, павінна быць, жудасна цяжка".
  
  "О, вы да гэтага прывыкае. Дарэчы, мая прапанова па нагоды дакумента вас задавальняе?" Данросс спытаў Бартлетта, жадаючы усе уладзіць і злуючыся на сябе за тое, што яго злавілі ў пастку і прымусілі пытацца. Ён быў змрочна зьдзіўлены, заўважыўшы, што Бартлетт павагаўся долю секунды і непрыкметна зірнуў на Кейсі, перш чым сказаць: "Вядома".
  
  "Іэн, - працягнуў Бартлетт, - у мяне ёсць Форрестер — кіраўнік нашага падраздзялення па вытворчасці пеноматериалов - прылятаў тым жа рэйсам. Я падумаў, што мы маглі б з такім жа поспехам арганізаваць шоў у дарозе. Няма ніякіх прычын чакаць, пакуль у нас будуць дакументы, ці не так?
  
  - Няма. Данросс трохі падумаў і вырашыў праверыць сваю тэорыю. - Наколькі ён эксперт?
  
  "Эксперт".
  
  Кейсі дадаў: "Чарлі Форрестер ведае ўсё, што толькі можна ведаць пра пенополиуретане — вытворчасці, дыстрыбуцыі і продажах".
  
  "Добра". Данросс павярнуўся да Бартлетту і нявінна спытаў: "Вы хацелі б прывезці яго ў Тайбэй?" Ён убачыў выбліск ў вачах амерыканца і зразумеў, што той быў правоў. "Извивайся, вырадак, - падумаў ён, - ты яшчэ не сказаў ёй! Я не забыўся, як цяжка ты мне абыйшоўся мінулай ноччу, з усёй сваёй сакрэтнай інфармацыяй. Выкручвайся з гонарам! "Пакуль мы гуляем у гольф або што-то яшчэ, я звяжу Форрестер з маімі экспертамі — ён можа праверыць магчымыя месцы і прывесці ў дзеянне".
  
  "Добрая ідэя", - сказаў Бартлетт, ані не збянтэжыўшыся, і меркаванне Данросса аб ім паднялося.
  
  "Тайбэй? Тайбэй на Тайвані?" Кейсі ўсхвалявана спытала. "Мы едзем у Тайбэй? Калі?"
  
  - У нядзелю днём, - сказаў Бартлетт спакойным голасам. - Мы выязджаем на пару дзен, Ен, і...
  
  "Выдатна, Лайн", - сказала яна з усмешкай. "Пакуль ты гуляеш у гольф, я магу абмеркаваць гэта з Чарлі. Дазволь мне згуляць у наступны раз. Які ў цябе гандыкапы, тайпэн?"
  
  - Дзесяць, - адказаў Данросс, - і паколькі Лайн Бартлетт ведае, я ўпэўнены, што вы таксама ведаеце.
  
  Яна засмяялася. "Я забылася аб гэтай важнай статыстыкі. Мне чатырнаццаць у вельмі добры дзень".
  
  - Плюс-мінус пара удараў?
  
  "Вядома. Жанчыны жульнічаюць у гольфе не менш мужчын".
  
  "Пра?"
  
  "Так. Але, у адрозненне ад мужчын, яны жульнічаюць, каб знізіць свой гандыкапы. Гандыкапы - гэта сімвал статусу, праўда? Чым ніжэй кошт, тым вышэй статус! Жанчыны звычайна не ставяць больш некалькіх даляраў, таму нізкі гандыкапы не так ужо важны, за выключэннем асобы. Але мужчыны? Я бачыў, як яны наўмысна нанеслі адзін грубы ўдар, каб атрымаць два дадатковых ўдару, калі б у іх быў динамитный раўнд, які знізіў бы іх гандыкапы на прыступку. Вядома, гэта было толькі ў тым выпадку, калі яны гулялі у гэтым канкрэтным раўндзе не на грошы. Якая стаўка паміж вашымі парамі?"
  
  "500 ганконскіх даляраў".
  
  Яна присвистнула. - Дзірка?
  
  "Чорт вазьмі, няма", - сказаў Бартлетт. "Гульня".
  
  "Нават калі так, я думаю, што мне лепш адмовіцца ад гэтага".
  
  - Што гэта значыць? - спытаў Данросс.
  
  "Каб назіраць. Калі я не буду асцярожны, Лайн паставіць на кон маю частку Паркону ". Яе ўсмешка сагрэла іх абодвух, а затым, паколькі Данросс наўмысна прывабіў Бартлетта ў пастку, ён вырашыў вызваліць яго.
  
  "Гэта выдатная ідэя, Кейсі", - сказаў ён, уважліва назіраючы за ёй. "Але, калі падумаць, магчыма, для вас з Forrester было б лепш наведаць Ганконг перад Тайбэй — гэта будзе наш самы вялікі рынак. І калі ваш адвакат прыедзе ў чацьвер, вы, магчыма, захочаце правесці з ім час тут. Ён паглядзеў прама на Бартлетта, ўвасабленне нявіннасці. "Калі ты хочаш адмяніць нашу паездку, гэта таксама нармальна, у цябе поўна часу, каб з'ездзіць у Тайбэй. Але я павінен ісці".
  
  "Няма", - сказаў Бартлетт. "Кейсі, прычыні гэты канец. Сеймуру спатрэбіцца ўся дапамога, якую ты зможаш яму аказаць. На гэты раз я правяду папярэднюю экскурсію, і пазней мы зможам зрабіць гэта разам ".
  
  Яна потягивала свой напой і захоўвала яснае выраз твару. Значыць, я не запрошаная, так? падумала яна са выбліскам раздражнення. "У цябе выхадны ў нядзелю?"
  
  "Так", - сказаў Данросс, упэўнены, што хітрасць спрацавала, не выявіўшы ў ёй ніякіх зменаў. "У нядзелю днём, я, магчыма, раніцай ўчыню ўзыходжанне на пагорак, так што гэта самае ранняе, што я змагу зрабіць".
  
  - Узбірацца на пагорак? Альпінізм, тайпэн?
  
  "Аб няма. Толькі на аўтамабілі — на Новых тэрыторыях. Сардэчна запрашаем, калі вам абодвум цікава ". Ён дадаў, звяртаючыся да Бартлетту: "Мы маглі б паехаць прама ў аэрапорт. Калі я змагу вызваліць ваш самалёт, я гэта зраблю. Я спытаю пра гэта заўтра."
  
  "Лайн", - сказала Кейсі, - "што наконт Армстронга і паліцыі? Ты тут пад хатнім арыштам".
  
  "Я дамовіўся аб гэтым сёння, - сказаў Данросс. - ён умоўна вызвалены пад маю апеку".
  
  Яна засмяялася. "Цудоўна! Толькі не спяшайся з вызваленнем пад залог!"
  
  "Я не буду".
  
  - У цябе выхадны ў нядзелю, тайпэн? Калі вярнуся?
  
  - У аўторак, як раз да абеду.
  
  - У аўторак мы падпішам кантракт?
  
  "Так".
  
  "Лінія, хіба гэта не моцна скарачае час?"
  
  "Няма. Я буду на пастаяннай сувязі. Здзелка заключана. Усё, што нам трэба, гэта выказаць гэта на паперы ".
  
  - Як скажаш, Лайн. Ўсё будзе гатова для подпісы, калі вы двое вернецеся. Тайпэн, я разбяруся з Эндру, калі ўзнікнуць якія-небудзь праблемы?
  
  - Ды. Ці Жак. Данросс кінуў погляд у далёкі кут. Цяпер іх столік быў заняты іншымі. Усё роўна, сказаў ён сабе. Зроблена ўсё, што можна было зрабіць. "Тэлефонная сувязь з Тайбэй наладжана добра, так што не варта турбавацца. Цяпер ты вольны да вячэры?"
  
  "Вядома, гэта так", - сказаў Бартлетт.
  
  "Якую ежу ты б аддаў перавагу?"
  
  "Як наконт кітайскай кухні?"
  
  "Прабачце, але вы павінны быць больш канкрэтнымі", - сказаў Данросс. "Гэта ўсё роўна што сказаць, што вы хочаце еўрапейскую кухню, якая можа ўключаць у сябе ўвесь спектр ад італьянскай да ангельскай".
  
  - Лайн, хіба мы не павінны пакінуць гэта тайпэну? Сказала Кейсі і дадала: "Тай-пэн, павінна прызнацца, я люблю кісла-салодкае, яечныя рулецік, адбіўную з падліўкай і смажаны рыс. Я не аматарка нічога незвычайнага".
  
  "Я таксама", - пагадзіўся Бартлетт. "Ніякіх змей, сабак або чаго-небудзь экзатычнага".
  
  "Снейк вельмі добры ў сезон", - сказаў Данросс. "Асабліва жоўць, змяшаная з гарбатай. Ён вельмі бадзёрыць, выдатна взбадривает! А маленькі малады чау-дог, тушенный ў вустрычнага соўсе, проста пышны ".
  
  "Ты спрабаваў гэта? Ты спрабаваў сабаку?" Яна была шакаваная.
  
  "Мне сказалі, што гэта курыца. На густ вельмі падобна на курыцу. Але ніколі не ясі сабачаціну і не пі віскі адначасова, Кейсі. Кажуць, гэта ператварае мяса ў кавалкі жалеза, ад якіх табе сапраўды будзе вельмі цяжка ...
  
  Ён слухаў свае жарты і нічога не значныя свецкую гутарку, назіраючы, як Жак і Сюзанна садзяцца ў таксі. Яго сэрца балела за іх, і за Кэці, і за ўсіх астатніх, і ён хацеў сам сесці ў самалёт, панесціся туды і вярнуць Аўрыл цэлай і цэлай - такую мілую дзяўчыну, частка яго сям'і. . . .
  
  Як, у імя Хрыста, ты жывеш як мужчына, кіруеш Высакародным Домам і застаешся ў здаровым розуме? Як ты дапамагаеш сям'і, заключаць здзелкі і жывеш з усім астатнім?
  
  "У гэтым радасць і боль быць тайпэном", - шмат разоў гаварыў яму ў сне Дырк Струан.
  
  Так, але радасці ад гэтага вельмі мала.
  
  "Ты памыляешся, і Дырк мае рацыю, і ты занадта сур'ёзны", - сказаў ён сабе. Адзіныя сур'ёзныя праблемы - гэта Par-Con, the boom, Кэці, дакументы AMG, Крос, Джон Чэн, Toda Shipping і той факт, што вы адхілілі прапанову Ландо Мацюкі, не абавязкова ў такім парадку. Так шмат грошай.
  
  Чаго я хачу ад жыцця? Грошай? Ўлады? Або ўсяго Кітая? Ён заўважыў, што Кейсі і Бартлетт назіраюць за ім. З тых часоў, як з'явіліся гэтыя двое, падумаў ён, у мяне не было нічога, акрамя непрыемнасцяў. Ён азірнуўся на іх. На яе, безумоўна, варта паглядзець у яе вузкіх штанах і абліпальнай блузцы. "Падайце гэта мне", - сказаў ён, вырашыўшы, што сёння ўвечары яму захочацца пакаштаваць кантонскай кухні.
  
  Яны пачулі званок і ўбачылі шыльду з імем "Міс к. К. Шулук". Данросс паклікаў юнака. "Ён праводзіць цябе да тэлефона, Кейсі".
  
  "Дзякуй". Яна ўстала. Вочы сачылі за доўгімі, элегантнымі нагамі і пачуццёвай хадой — жанчыны зайздросцілі, ненавідзелі яе. "Ты сукін сын", - спакойна сказаў Бартлетт. "Пра?"
  
  "Так". Ён ухмыльнуўся, і гэта зняло праклён з усяго. "20 да 1 кажа аб тым, што Тайбэй быў зондам, але я не абвінавачваю цябе ў гэтым, Іэн. Няма. Мінулай ноччу я быў грубы — павінен быў быць, так што, магчыма, я заслужыў чосу. Але не рабі гэтага ў другі раз з Кейсі, ці я знясу табе галаву ".
  
  "А цяпер ты зробіш гэта?"
  
  "Так. Яна пад забаронай". Погляд Бартлетта вярнуўся да Кейсі. Ён убачыў, як яна прайшла міма століка Марлоў, спынілася на секунду і павітала іх і іх дзяцей, затым зноў пайшла далей. - Яна ведае, што яе не запрашалі.
  
  Данросс быў устрывожаны. - Ты ўпэўнены? Я падумаў, што ... не прыкрыў належным чынам? У той момант, калі я зразумеў, што ты яшчэ не сказаў ёй ... Прабач, думаў, што прыкрыў.
  
  "Чорт вазьмі, ты была ідэальная! Але пяць усё роўна дадуць табе дзесяць, калі яна ведае, што яе не запрашалі ". Бартлетт зноў усміхнуўся, і Данросс зноў задаўся пытаннем, што хавалася за гэтай усмешкай. "Трэба будзе паназіраць за гэтым ублюдкам больш уважліва", - падумаў ён. Значыць, Кейсі пад забаронай, ці не так? Цікава, што ён на самай справе меў на ўвазе?
  
  Данросс наўмысна абраў фае, жадаючы, каб яго бачылі з цяпер знакамітым - ці сумна вядомым — Бартлеттом і яго жонкай. Ён ведаў, што гэта подпитает чуткі аб іх маючай адбыцца здзелцы, а гэта яшчэ больш ўзбударажыць фондавы рынак і выведзе гульцоў з раўнавагі. Калі Ho-Pak абрынецца, пры ўмове, што гэта не прывядзе да краху іншых банкаў, бум усё роўна можа адбыцца. "Калі б Бартлетт і Кейсі трохі прагнулася, - падумаў ён, - і калі б я сапраўды мог давяраць ім, я мог бы здзейсніць забойства з забойстваў". Так шмат "калі". Занадта шмат. У дадзены момант я не кантралюю ход гэтай бітвы. Бартлетт і Кейсі маюць ўвесь імпульс. Як далёка яны зойдуць у супрацоўніцтве?
  
  Затым сее-што, сказанае суперинтендантом Армстронгам і Браянам Квоком, выклікала ў яго дзіўную думка, і яго неспакой ўзмацніўся.
  
  "Што вы думаеце аб гэтым хлопцу Банастасио?" спытаў ён, імкнучыся, каб яго голас гучаў як ні ў чым не бывала.
  
  - Вінчэнца? Бартлетт адразу ж перапытаў. - Цікавы хлопец. Чаму?
  
  "Проста цікава", - сказаў Данросс, вонкава спакойны, але ўнутрана узрушаны тым, што апынуўся мае рацыю. "Вы даўно яго ведаеце?"
  
  - Тры ці чатыры гады. Мы з Кейсі некалькі разоў ездзілі з ім на іпадром - у Дэль-Мар. Ён заўзяты гулец там і ў Вегасе. Ён гатовы паставіць 50 000 на скокі — так ён нам сказаў. Яны з Джонам Іх даволі прыязныя. Ён ваш сябар?"
  
  "Няма. Я ніколі з ім не сустракаўся, але чуў, як Джон згадваў яго раз ці два, - сказаў ён, - і Цу-яна".
  
  "Як Цу Ян? Ён яшчэ адзін гулец. Калі я ўбачыў яго ў Лос-Анджэлесе, ён не мог дачакацца, калі патрапіць у Вегас. Ён быў на іпадроме, калі мы былі там з Джонам Іх у апошні раз. Пакуль нічога пра Джона або выкрадальніка?"
  
  "Няма".
  
  "Гнілое шанцаванне".
  
  Данросс амаль не слухаў. У дасье, якое ён падрыхтаваў на Бартлетта, не было ніякіх указанняў на якія—небудзь сувязі з мафіяй, але Банастасио завязаў усе. Пісталеты, Джон Чэн, Цу-ян і Бартлетт.
  
  Мафія азначала брудныя грошы і наркотыкі з пастаянным пошукам законных прыкрыцця для адмывання грошай. Цу-янь раней буйна гандляваў медыкаментамі падчас вайны ў Карэі, а цяпер, як абвяшчала гісторыя, ён займаўся кантрабандай золата ў Тайбэі, Інданезіі і Малайе разам з Четырехпалым Ву. Ці Мог Банастасио пастаўляць зброю ... каму? Няўжо бедны Джон Чэн натыкнуўся на што-то і быў выкрадзены па гэтай прычыне?
  
  Ці азначае гэта, што частка грошай Par-Con належыць мафіі — знаходзіцца Par-Con пад уладай мафіі або кантралюецца ёю?
  
  "Здаецца, я ўзгадваю, Джон казаў, што Банастасио быў адным з вашых асноўных акцыянераў", - сказаў ён, зноў тыцкаў пальцам у цемру.
  
  "У Вінчэнца вялікі пакет акцый. Але ён не афіцэр або дырэктар. Чаму?"
  
  Данросс ўбачыў, што цяпер блакітныя вочы Бартлетта былі сканцэнтраваны, і ён амаль адчуў, як да яго пацягнуліся мысленне хвалі, задаючыся пытаннем аб гэтай лініі допыту. Таму ён скончыў. - Цікава, наколькі на самай справе цесны свет, ці не праўда?
  
  Кейсі падняла трубку, ўнутрана кіпячай. "Аператар, гэта міс Чолок. Вы жадаеце мне патэлефанаваць?"
  
  "Ах, адну хвілінку, калі ласка".
  
  "Значыць, мяне не запрасілі ў Тайбэй", - люта думала яна. Чаму тайпэн проста не выйшаў і не сказаў пра гэта, а не сказіў сітуацыю, і чаму Лайн таксама не распавёў мне пра гэта? Госпадзе, няўжо ён так жа зачараваны тайпэном, як я мінулай ноччу? Да чаго сакрэт? Што яшчэ яны рыхтуюць?
  
  Тайбэй, так? Ну, я чуў, што гэта мужчынскае ўстанова, так што, калі ўсё, чаго яны хочуць, гэта брудных выходных, я не супраць. Але не, калі гэта бізнес. Чаму Лайн не сказаў? Што тут можна хаваць?
  
  Лютасьць Кейсі пачала нарастаць, затым яна ўспомніла, што сказала францужанка аб выдатным кітайскім страве, гэтак лёгкадаступным, і яе лютасьць перарасла ў непрыстойныя неспакой за Лайн.
  
  Праклятыя мужчыны!
  
  Чортавы мужчыны і свет, які яны стварылі выключна для сябе. І тут горш, чым дзе-небудзь, дзе я калі-небудзь быў.
  
  Будзь праклятыя англічане! Яны ўсе такія ветлівыя і разумныя, і манеры ў іх выдатныя, і яны кажуць "калі ласка" і "дзякуй", і ўстаюць, калі вы ўваходзіце, і прытрымваюць для вас крэсла, але на першы погляд яны такія ж, гнілыя, як і ўсе астатнія. Яны яшчэ горш. Яны крывадушнікі, вось хто яны! Што ж, я поквитаюсь. Калі-небудзь мы пагуляем у гольф, містэр Тайпэн Данросс, і вам лепш паводзіць сябе добра, таму што ў ўдалы дзень я магу згуляць да дзесяці — я рана даведаўся пра гольф у свеце мужчын, — так што я ткну вас у гэта носам. ТАК. Ці, можа быць, партыю ў більярд. Вядома, і я ведаю, што такое зваротны англійская.
  
  Кейсі з раптоўным прылівам радасці падумала пра свайго бацьку і пра тое, як ён навучыў яе асновам абедзвюх гульняў. Але менавіта Лайн навучыў яе, як нанесці нізкі ўдар кіем па левай баку, каб даць мячы паварот направа і абыйсці васьмёрку, — паказаў ёй, калі яна па дурасці выклікала яго на гульню. Ён забіў яе яшчэ да таго, як даў ёй якія-небудзь ўрокі.
  
  "Кейсі, табе лепш пераканацца, што ты ведаеш усе слабыя месцы мужчыны, перш чым ўступаць з ім у сутычку. Я выцер з табой дошку, каб даказаць свой пункт гледжання. Я гуляю ў гульні не дзеля задавальнення — толькі дзеля перамогі. Я не гуляю з табой у гульні. Я хачу цябе, усё астатняе не мае значэння. Давай забудзем аб угодзе, якую мы заключылі, пажэнімся і ...
  
  Гэта было ўсяго праз некалькі месяцаў пасля таго, як яна пачала працаваць на Лайн Бартлетта. Ёй было ўсяго дваццаць, а яна ўжо была закаханая ў яго. Але яна ўсё яшчэ больш хацела адпомсціць іншаму мужчыну, разбагацець і знайсці сябе, таму яна сказала: "Не, Лайн, мы дамаўляліся сем гадоў. Мы дамовіліся загадзя, як роўныя. Я дапамагу табе разбагацець, і я атрымаю свой на шляху да тваіх мільёнам, і ні адзін з нас другому нічога не павінен. Ты можаш звольніць мяне ў любы час па любой прычыне, і я магу сысці па любой прычыне. Мы роўныя. Я не буду адмаўляць, што люблю цябе ўсім сэрцам, але я ўсё роўна не буду мяняць нашу здзелку. Але калі ты ўсе яшчэ гатовы папрасіць мяне выйсці за цябе замуж, калі мне споўніцца дваццаць сем, тады я зраблю гэта. Я ажанюся на табе, буду жыць з табой, пакіну цябе — усё, што ты захочаш. Але не цяпер. Так, я люблю цябе, але калі мы станем палюбоўнікамі цяпер, я...... Я ніколі не змагу... ... Я проста не магу, Лайн, не цяпер. Мне занадта шмат чаго трэба даведацца пра сябе. "Кейсі ўздыхнула. Што гэта за перакручаная вар'ятка здзелка. Каштавала таго ці ўся гэтая ўлада, здзелкі і крутасць - і ўсе гэтыя гады, і слёзы, і адзінота?
  
  Я проста не ведаю. Я проста не ведаю. А Par-Con? Змагу ці я калі-небудзь дасягнуць сваёй мэты: Par-Con і Line, або мне давядзецца выбіраць паміж імі?
  
  "Сирануш?" - пачулася ў слухаўцы. "О! Добры дзень, містэр Горнт!" Яна адчула прыліў цяпла. "Гэта прыемны сюрпрыз", - дадала яна, сабраўшыся з думкамі. "Спадзяюся, я вам не перашкодзіла?" "Зусім няма. Што я магу для вас зрабіць?"
  
  "Я хацеў бы ведаць, ці можаце вы пацвердзіць, вольныя ці вы з містэрам Бартлеттом ў гэтую нядзелю? Я хачу спланаваць вечарыну на яхце і хацеў бы, каб вы двое былі маімі ганаровымі гасцямі ".
  
  - Прабачце, містэр Горнт, але Лайн не можа прыйсці. Ён увесь заняты.
  
  Яна пачула нерашучасць, а затым схаванае задавальненне ў яго голасе. - Ты не хацела б пайсці без яго? Я думаў запрасіць некалькіх сяброў па бізнесе. Я ўпэўнены, табе гэта будзе цікава.
  
  "Для Пар-Кона было б вельмі добра, калі б я паехала", - падумала яна. Акрамя таго, калі Лайн і тайпэн збіраюцца ў Тайбэй без мяне, чаму я не магу пакатацца на лодцы без іх? - Я б з задавальненнем, - сказала яна з цеплынёй у голасе, - калі ты ўпэўнены, што я не буду перашкаджаць.
  
  - Вядома, няма. Мы забярэм цябе на прыстані, прама насупраць гатэля, недалёка ад "Залатога парома". У дзесяць гадзін — як звычайна. Ты ўмееш плаваць?" - "Вядома".
  
  "Добра, вада асвяжае. Катаешся на водных лыжах?" "Падабаецца!" "Вельмі добра!"
  
  - Ці магу я што-небудзь прынесці? Ежу, або віно, ці яшчэ што-небудзь?
  
  "Няма. Я думаю, у нас будзе ўсё неабходнае на борце. Мы адправімся на адзін з знешніх астравоў, зробім пікнік, пакатаемся на водных лыжах — вернемся адразу пасля заходу сонца".
  
  - Містэр Горнт, я б хацеў пакінуць гэтую экскурсію пры сабе. Мне казалі, Канфуцый сказаў: "Закрыты рот не ловіць мух".
  
  - Канфуцый шмат чаго казаў. Аднойчы ён параўнаў жанчыну з месячным промнем.
  
  Яна заколебалась, сігнал небяспекі узмацніўся. Але затым яна пачула свой бестурботны пытанне: "Мне ўзяць з сабой кампаньёнку?"
  
  "Магчыма, табе варта", - сказаў ён, і яна пачула яго ўсмешку.
  
  - А як наконт Данросса?
  
  "Наўрад ці ён быў бы кампаньёнам - проста разбурэннем таго, што, магчыма, магло б стаць ідэальным днём".
  
  - Я з нецярпеннем чакаю нядзелі, містэр Горнт.
  
  "Дзякуй". Тэлефон імгненна адключыўся.
  
  Ты пагардлівы вырадак! яна ледзь не сказала гэта ўслых. Наколькі многае ты прымаеш як належнае? Проста дзякуй і пстрычка, і ніякіх развітанняў.
  
  Я з Чаргі і не хачу, каб мяне хапалі.
  
  Тады чаму ты разыгрывала з сябе какетку па тэлефоне і на вечарыне? спытала яна сябе. І чаму ты хацела, каб гэты вырадак маўчаў аб тваім нядзельным спатканні?
  
  Жанчынам таксама падабаюцца сакрэты, змрочна сказала яна сабе. Жанчынам падабаецца многае з таго, што падабаецца мужчынам.
  
  26
  
  8:35 ВЕЧАРА. :
  
  Кулі знаходзіўся ў брудных залатых сховішчах банка "Хо-Пак". Гэта быў маленькі дзядок у изодранной майцы і ірваных шортах. Калі двое насільшчыкаў ўзвалілі палатняны мяшок на яго сагнутую спіну, ён паправіў нагода на лбе і прыхінуўся да яго, напружваючы мышцы шыі, а ухапіўшыся рукамі за дзве пацёртыя шлейкі. Цяпер, калі ён узваліў на сябе ўвесь вага, ён адчуў, як яго перагружанае сэрца калоціцца ад нагрузкі, а суставы лямантуюць аб палягчэнні.
  
  Мяшок важыў крыху больш за дзевяноста фунтаў — амаль больш, чым яго ўласны вагу. Касіры толькі што запячаталі яго. У ім было роўна 250 маленькіх залатых зліткаў кантрабандыстаў, кожны па пяць таэль — крыху больш за шэсць унцый, — толькі аднаго з якіх хапіла б яму і яго сям'і на некалькі месяцаў. Але старому і ў галаву не прыходзіла спрабаваць скрасці хоць бы адну з іх. Усе яго істота было засяроджана на тым, як справіцца з агоніі, як прымусіць ногі рухацца, як выканаць сваю долю працы, атрымаць зарплату ў канцы змены, а затым адпачыць.
  
  - Паспяшайцеся, - кісла сказаў брыгадзір. - Нам яшчэ трэба будзе пагрузіць больш за дваццаць тон пералюбы. Наступны!
  
  Стары не адказаў. Гэта адняло б яго больш каштоўнай энергіі. Сёння ўвечары яму трэба было дбайна берагчы свае сілы, калі ён хацеў скончыць. З высілкам ён прывёў ногі ў рух, яго ікры былі пакрытыя вузламі, варыкозу і шнарамі ад столькіх гадоў працы.
  
  Іншы кулі заняў яго месца, калі ён, шоргаючы, павольна выйшаў з сырога бетоннага памяшкання, паліцы якога былі застаўлены, здавалася, нястомным чаркамі маленькіх залатых зліткаў, якія чакалі пад пільным наглядам двух акуратных банкаўскіх клеркаў - чакалі, калі іх пагрузіць у наступны палатняны мяшок, пералічаць і затым ўрачыста запечатают.
  
  На вузкай лесвіцы стары запнуўся. Ён з цяжкасцю аднавіў раўнавагу, затым падняў нагу, каб падняцца яшчэ на адну прыступку — цяпер засталося ўсяго дваццаць восем, — потым яшчэ адну, і ледзь ён прызямліўся, як яго ікры падкасіліся. Ён прываліўся да сцяны, прытуліўшыся да яе, каб палегчыць вага, яго сэрца шалёна калацілася, абедзвюма рукамі ён ўчапіўся ў рамяні, ведаючы, што ніколі не зможа зрушыць груз з месца, калі здыме рамяні, і баючыся, што міма пройдзе брыгадзір або малодшы механік. Скрозь спектр болю ён пачуў набліжаюцца да яго крокі, і ён падцягнуў мяшок вышэй за спіну і зноў прыйшоў у рух. Ён ледзь не перакуліўся.
  
  - Гэй, девятикаратный Чу, з табой усё ў парадку? - спытаў іншы кулі на шантунском дыялекце, падтрымліваючы мяшок.
  
  "Ды ... ды ..." Ён уздыхнуў з палёгкай, удзячны за тое, што гэта быў яго сябар з вёскі далёка на поўначы і верхавод яго банды з дзесяці чалавек. - Клянуся ўсімі багамі, я... я проста паслізнуўся...
  
  Іншы мужчына ўтаропіўся на яго ў рэзкім святле адзінай цьмянай лямпы над галавой. Ён убачыў змучаныя, слязлівыя старыя вочы і расцягнутыя цягліцы. "Я вазьму гэты, а ты адпачні хвілінку", - сказаў ён. Ён умела скінуў цяжар з плячэй і апусціў мех на падлогу. - Я скажу гэтаму замежніку, у якога няма маці, які думае, што ў яго дастаткова мазгоў, каб быць брыгадзірам.ты пайшоў палегчыць. Ён сунуў руку ў кішэню сваіх ірваных штаноў і працягнуў старому адзін з сваіх маленькіх скамечаны кавалачкаў цыгарэтнай фальгі. - Вазьмі. Я вычту гэта з тваёй сённяшняй зарплаты.
  
  Стары прамармытаў словы ўдзячнасці. Цяпер ён быў увесь у болю і ледзь цяміў. Іншы мужчына узваліў мяшок на спіну, крэкчучы ад намаганні, прыхінуўся да павязцы на галаве, затым, са скручанымі лыткамі, павольна падняўся па лесвіцы, задаволены заключанай здзелкай.
  
  Стары праслізнуў з лесвічнай пляцоўкі ў пыльную нішу і прысеў на кукішкі. Яго пальцы дрыжалі, калі ён разгладжваў сигаретную фальгу, насыпая на яе дробку белага парашка. Ён запаліў запалку і асцярожна паднёс яе да фальзе, каб нагрэць. Парашок пачаў чарнець і дыміцца. Ён асцярожна паднёс гарачы парашок да ноздрям і глыбока ўдыхнуў, зноў і зноў, пакуль кожная крупінка не растварылася ў дыме, які ён з такой удзячнасцю уцягнуў у свае лёгкія.
  
  Ён прыхінуўся спіной да сцяны. Неўзабаве боль знікла, пакінуўшы эйфарыю. Яна была ўсёпранікальным. Ён зноў адчуваў сябе маладым і моцным, і цяпер ён ведаў, што выдатна скончыць сваю змену і ў гэтую суботу, калі адправіцца на гонкі, выйграе двайную квинеллу. Так, гэта была б яго шчаслівая тыдзень, і ён ўклаў бы вялікую частку свайго выйгрышу ў нерухомасць, так, спачатку невялікую, але з бумам мая ўласнасць будзе расці, расці і расці, а потым я прадам гэтую нерухомасць, сколочу стан і буду купляць усё больш і больш, і тады я буду продкам, мае ўнукі будуць віцца вакол маіх каленяў ...
  
  Ён устаў і выпрастаўся ва ўвесь рост, затым зноў спусціўся па лесвіцы і стаў у чаргу, нецярпліва чакаючы сваёй чаргі. - Дью нех лох мох, паспяшайся, - сказаў ён на сваім певучем шаньдунском дыялекце. - Я не магу тырчэць тут усю ноч! Апоўначы ў мяне іншая праца.
  
  Іншая праца была на будоўлі ў Цэнтры горада, недалёка ад Хо-Пака, і ён ведаў, што яму пашанцавала атрымаць дзве дадатковыя працы за адну ноч у дадатак да яго звычайнай дзённай працы рознарабочым на будоўлі. Ён таксама ведаў, што менавіта дарагі белы парашок ператварыў яго і зняў стомленасць і боль. Вядома, ён ведаў, што белы парашок небяспечны. Але ён быў разумным і асцярожным і прымаў яго толькі тады, калі быў на мяжы сіл. Тое, што цяпер ён прымаў яго амаль кожны дзень, два разы ў дзень, яго не турбавала. "Джос", - сказаў ён сабе, паціскаючы плячыма, взваливая на спіну новы палатняны мяшок.
  
  Калі-то ён быў фермерам і старэйшым сынам фермераў-землеўладальнікаў у паўночнай правінцыі Шаньдун, у урадлівай, зменлівай дэльце Жоўтай ракі, дзе стагоддзямі вырошчвалі садавіну, збожжа, соевыя бабы, арахіс, тытунь і гародніна, якія толькі можна было з'есці.
  
  "Ах, нашы выдатныя поля, - шчасліва думаў ён, паднімаючыся па лесвіцы, не звяртаючы ўвагі на сваё шалёна колотящееся сэрца, - нашы выдатныя поля, багатыя растуць збожжавымі культурамі. Так прыгожа! ТАК. Але трыццаць гадоў таму пачаліся Дрэнныя часы. Д'яблы з Усходняга мора прыйшлі са сваімі гарматамі і танкамі і згвалтавалі нашу зямлю, а затым, пасля таго як ваеначальнік Мао Цзэдун і ваеначальнік Чан Кайшы адбілі іх, яны пабіліся паміж сабой, і зноў зямля была спустошана. Такім чынам, мы беглі ад голаду, я, мая маладая жонка і двое маіх сыноў, і прыехалі ў гэтае месца, Духмяныя Гавань, каб жыць сярод незнаёмцаў, паўднёвыя варвары і чужаземныя д'яблы. Мы прайшлі ўвесь шлях пешшу. Мы выжылі. Большую частку шляху я несла сваіх сыноў на руках, і цяпер маім сынам шаснаццаць і чатырнаццаць, і ў нас дзве дачкі, і ўсе яны ядуць рыс раз у дзень, і гэты год будзе маім шчаслівым годам. ТАК. Я выйграю "Квинеллу" або "дэйлі дабл", і аднойчы мы вернемся дадому, у маю вёску, і я вярну нашы землі і зноў іх засею, і старшыня Мао прыме нас дома і дазволіць нам вярнуць нашы землі, і мы будзем жыць так шчасліва, так багата і так шчасліва. . . .
  
  Цяпер ён быў па-за будынка, у ночы, стаяў каля грузавіка. Іншыя рукі паднялі мяшок і склалі яго разам з іншымі мяшкамі з золатам, іншыя клеркі правяралі і пераправяралі нумары. На бакавой вуліцы стаялі два грузавіка. Адзін быў ужо запоўнены і чакаў пад аховай. Адзіны невооруженный паліцэйскі ляніва назіраў за якія праязджаюць машынамі. Ноч была цёплай.
  
  Стары павярнуўся, каб сысці. Затым ён заўважыў надыходзячых трох еўрапейцаў, двух мужчын і жанчыну. Яны спыніліся каля далёкага грузавіка, назіраючы за ім. У яго адвісла сківіца.
  
  "Дью нех лох мох! Паглядзіце на гэтую шлюху — пачвара з саламянымі валасамі", - сказаў ён, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся.
  
  "Неверагодна!" - адказаў іншы.
  
  "Так", - сказаў ён.
  
  "Агідна, як іх шлюхі апранаюцца на публіцы, ці не так?" - з агідай сказаў стары зморшчаны грузчык. "Выстаўляюць напаказ свае сьцёгны ў гэтых абліпальных штанах. Ты можаш разглядзець кожную блудливую маршчынку на яе ніжніх вуснах.
  
  "Іду ў заклад, ты мог бы засунуць у яго ўвесь кулак і ўсю руку цалкам і ніколі не дасягнуць дна!" - сказаў іншы са смехам.
  
  "Хто б захацеў?" Спытаў девятикаратный Чу, гучна отхаркнулся і плюнуў, і дазволіў сваім думкам прыемна перанесціся ў суботу, калі ён зноў спусціўся ўніз. "Я б хацеў, каб яны так не пляваліся. Гэта агідна! Кейсі затошнило.
  
  "Гэта стары кітайскі звычай", - сказаў Данросс. "Яны вераць, што у тваім горле пасяліўся злы боскі дух, ад якога ты павінен пастаянна пазбаўляцца, інакш ён цябе задушыць. Вядома, плявацца супрацьзаконна, але для іх гэта нічога не значыць ".
  
  "Што сказаў той стары?" Запыталася Кейсі, назіраючы, як ён брыдзе назад у бакавую дзверы банка, цяпер справіўшыся са сваім гневам і вельмі задаволеная тым, што збіраецца павячэраць з імі абодвума.
  
  - Я не ведаю— я не разумеў яго дыялекту.
  
  - Іду ў заклад, гэта быў не камплімент.
  
  Данросс засмяяўся. "Ты б выйграла гэты паядынак, Кейсі. Яны наогул невысокага меркавання пра нас".
  
  "Гэтаму старому, павінна быць, за дзень споўнілася восемдзесят, а ён нёс сваю ношу, як пёрка. Як ім удаецца заставацца ў такой форме?"
  
  Данросс паціснуў плячыма і нічога не сказаў. Ён ведаў.
  
  Іншы кулі закінуў сваю ношу ў грузавік, ўтаропіўся на яе, адкашляўся, сплюнуў і зноў пабрыў прэч. "Цябе таксама", - прамармытала Кейсі, а затым спародировала жудаснага ястраба і двадцатифутовую казулю, і яны засмяяліся разам з ёй. Кітаец проста ўтаропіўся.
  
  "Ен, што ўсё гэта значыць? Для чаго мы тут?" Спытаў Бартлетт.
  
  - Я падумаў, што вам, магчыма, захочацца зірнуць на пяцьдзесят тон золата.
  
  Кейсі ахнула. - Гэтыя мяшкі напоўнены золатам?
  
  "Так. Хадзем". Данросс першым спусціўся па бруднай лесвіцы ў сховішча золата. Служачыя банка ветліва павіталіся з ім, а бяззбройныя ахоўнікі і грузчыкі ўтаропіліся на яго. Абодва амерыканца адчувалі неспакой пад пільнымі поглядамі. Але іх неспакой было заглушана золатам. Акуратныя стосы залатых зліткаў на атачалі іх сталёвых паліцах — па дзесяць штук у пласт, кожная чарка вышынёй у дзесяць пластоў.
  
  "Ці магу я ўзяць адну?" Запыталася Кейсі.
  
  "Частуйцеся самі", - сказаў ім Данросс, назіраючы за імі, спрабуючы ацаніць ступень іх прагнасці. "Я гуляю па высокіх стаўках", - зноў падумаў ён. Я павінен ведаць меру гэтых дваіх.
  
  Кейсі ніколі ў жыцці не дакраналася да такой колькасці золата. Бартлетт таксама. Іх пальцы дрыжалі. Яна пагладзіла адзін з маленькіх зліткаў, шырока раскрыўшы вочы, перш чым падняць яго. "Ён такі цяжкі для свайго памеру", - прамармытала яна.
  
  "Іх называюць барамі кантрабандыстаў, таму што іх лёгка схаваць і перавезці", - сказаў Данросс, наўмысна падбіраючы словы. - Кантрабандысты носяць што-то накшталт палатняных камізэлек з маленькімі кішэнькамі, якія шчыльна трымаюць перакладзіны. Кажуць, добры курьер можа перавезці да васьмідзесяці фунтаў за паездку — гэта амаль 1300 унцый. Вядома, яны павінны быць падцягнутымі і добра навучанымі ".
  
  Бартлетт узважыў па дзве штукі ў кожнай руцэ, зачараваны імі. - Колькі з іх складае восемдзесят фунтаў?
  
  - Каля двухсот, плюс-мінус трохі.
  
  Кейсі паглядзела на яго, яе карыя вочы былі больш, чым звычайна. "Гэта твае, тайпэн?"
  
  "Божа Літасцівы, няма! Яны належаць кампаніі з Макао. Яны пераводзяць іх адсюль у Victoria Bank. Амерыканцам або ангельцам па законе не дазваляецца валодаць нават адным з іх. Але я падумаў, што гэта можа быць цікава, таму што нячаста ўбачыш пяцьдзесят тон за ўсё ў адным месцы.
  
  "Я ніколі раней не разумела, што такое сапраўдныя грошы", - сказала Кейсі. "Цяпер я магу зразумець, чаму вочы маіх бацькі і дзядзькі загараліся, калі яны казалі аб золаце".
  
  Данросс назіраў за ёй. Ён не бачыў у ёй прагнасці. Проста цікава. - Банкі часта робяць падобныя пасылкі? Спытаў Бартлетт хрыплым голасам.
  
  "Так, увесь час", - сказаў Данросс, і яму стала цікава, не праглынуў ці Бартлет прынаду і не абдумвае ён рабаванне ў стылі мафіёзі са сваім сябрам Банастасио. "Прыкладна праз тры тыдні да нас прыбудзе вельмі буйная партыя", - сказаў ён, павялічваючы прынаду.
  
  - Колькі каштуе пяцьдзесят тон? - Спытаў Бартлетт.
  
  Данросс ўсміхнуўся пра сябе, успомніўшы Цэпеліна Танга з яго дакладнасцю разлікаў. Як быццам гэта мела значэнне! "63 мільёны долараў па законе, плюс-мінус некалькі тысяч".
  
  - І ты перевозишь гэта проста з купкай старых, на двух грузавіках, якія нават не браняваныя, і без аховы?
  
  - Вядома. У Ганконгу з гэтым праблем няма, і гэта адна з прычын, па якой наша паліцыя так педантычна ставіцца да зброі. Калі ў іх адзінае зброю ў Калоніі, што ж, тады жулікі і мярзотнікі могуць рабіць, акрамя як лаяцца? "Але дзе ж паліцыя? Я бачыў толькі аднаго, і ён не быў узброены ".
  
  "О, я мяркую, яны дзе-то паблізу", - сказаў Данросс, наўмысна пераменшыць значэнне гэтага.
  
  Кейсі паглядзела на залаты злітак, атрымліваючы асалоду ад дакрананнем металу. "Ён такі халаднаватае і такі пастаянны. Тайпэн, калі гэта 63 мільёны легальна, колькі ён каштуе на чорным рынку?"
  
  Данросс заўважыў малюсенькія кропелькі поту на яе верхняй губе. "Колькі б хто-небудзь ні быў гатовы заплаціць. На дадзены момант, я чуў, лепшы рынак збыту - Індыя. Яны заплацілі б ад 80 да 90 даляраў за ўнцыю ў ЗША, дастаўленую ў Індыю ".
  
  Бартлетт крыва ўсміхнуўся і неахвотна паклаў свае чатыры злітка назад у стос. "Гэта вялікая прыбытак".
  
  Яны моўчкі назіралі, як запячатвалі яшчэ адзін палатняны мяшок, як абодва клерка правяралі і пераправяралі рашоткі. Зноў двое грузчыкаў ўзвалілі мяшок на сагнутую спіну, і мужчына пайшоў да выхаду.
  
  "Што гэта?" Запыталася Кейсі, паказваючы на некалькі брускоў пабольш, якія знаходзіліся ў іншай частцы сховішчы.
  
  "Гэта стандартныя зліткі вагой у чатырыста унцый", - сказаў Данросс. "Яны важаць каля дваццаці пяці фунтаў за штуку". На зліткі былі выбітыя серп і молат і лічба 99,999. "Гэта рускае. Яго чысціня складае 99,99 адсотка. Паўдневаафрыканскай золата звычайна мае чысціню 99,98 адсоткаў, таму расейскае карыстаецца попытам. Вядома, і тое, і іншае лёгка купіць на лонданскім рынку золата ". Ён даў ім яшчэ трохі паназіраць, затым сказаў: "Цяпер мы можам ісці?"
  
  На вуліцы па-ранейшаму былі толькі адзін паліцэйскі і неахайныя, бяззбройныя ахоўнікі банка, два кіроўцы грузавікоў палілі ў сваіх кабінах. Час ад часу рух запавольваецца. Некалькі пешаходаў.
  
  Данросс быў рады выбрацца з цеснага прытулку. Ён ненавідзеў падвалы і цямніцы з таго часу, як бацька замкнуў яго ў каморы, калі ён быў зусім маленькім, за злачынства, якое ён цяпер не мог успомніць. Але ён успомніў старога Ах Тат, яго аму, якая выратавала яго і заступілася за яго — як ён глядзеў на свайго бацьку знізу ўверх, спрабуючы стрымаць слёзы жаху, якія немагчыма было стрымаць.
  
  "Прыемна зноў апынуцца на свежым паветры", - сказала Кейсі. Яна скарысталася сурвэткай. Яе погляд няўмольна перамясціўся на мяшкі ў амаль поўным грузавіку. - Гэта сапраўдныя грошы, - прамармытала яна амаль пра сябе. Яе пробрала лёгкая дрыготка, і Данросс адразу зразумеў, што намацаў яе яремную вену.
  
  "Я б не адмовіўся ад бутэлькі піва", - сказаў Бартлетт. "Ад такой сумы грошай мяне мучыць смага".
  
  "Я б не адмовілася ад скотчу з содавай!" - сказала яна, і чары рассеяліся.
  
  - Мы прагуляемся да "Вікторыі" і паглядзім, як пачнецца дастаўка, потым паямо — - Данросс спыніўся. Ён убачыў двух мужчын, гутарылых каля грузавікоў, часткова ў цені. Ён злёгку напружыўся.
  
  Двое мужчын ўбачылі яго. Марцін Хэпли з China Guardian і Піцер Марлоў.
  
  "О, прывітанне, тайпэн", - сказаў малады Марцін Хэппли, падыходзячы да яго са сваёй упэўненай усмешкай. "Я не чакаў убачыць вас тут. Добры вечар, міс Кейсі, містэр Бартлетт. Тайпэн, не маглі б вы пракаментаваць справа Хо Пака?
  
  - Якая справа да Хо-Пака?
  
  - Прабежка па беразе, сэр.
  
  - Я і не ведаў, што такі існуе.
  
  - Вы выпадкова не чыталі маю калонку аб розных аддзяленнях і чуткі...
  
  "Мая дарагая Хэпли, - сказаў Данросс са сваім нязмушаным абаяннем, - ты ж ведаеш, я не шукаю інтэрв'ю і не даю іх легкадумна ... І ніколі на рагу вуліцы".
  
  "Так, сэр". Хэппли кіўнуў на мяшкі. "Выносіць усё гэта золата даволі цяжка для Хо-Пак, ці не так? Гэта пакладзе канец "пацалую смерці", калі ўсё гэта праточыцца вонкі.
  
  Данросс ўздыхнуў. - Забудзьцеся аб Хо-Паку, містэр Хэпли. Магу я пагаварыць з вамі сам-насам? Ён узяў хлопца за локаць і павёў яго прэч з аксамітнай цвёрдасцю. Калі яны засталіся адны, напалову прыкрытыя адным з грузавікоў, ён адпусціў руку. Яго голас панізіўся. Хэппли міжволі здрыгануўся і адступіў на паўкроку назад. "Паколькі ты сустракаешся з маёй дачкой, я проста хачу, каб ты ведаў, што я вельмі люблю яе, а сярод джэнтльменаў існуюць пэўныя правілы. Я мяркую, што ты джэнтльмен. Калі гэта не так, хай дапаможа вам Бог. Вы адкажаце перада мной асабіста, неадкладна і без літасці. Данросс павярнуўся і пайшоў назад да астатніх, перапоўнены раптоўнага прыязнасці. - Добры вечар, Марлоў, як справы?
  
  "Выдатна, дзякуй, тайбань". Высокі мужчына кіўнуў на грузавікі. "Дзіўна, усё гэта багацце!"
  
  - Адкуль вы даведаліся аб перакладзе? - спытаў я.
  
  "Сябар-журналіст згадаў пра гэта каля гадзіны таму. Ён сказаў, што каля пяцідзесяці тон золата былі перавезены адсюль на "Вікторыю". Я падумаў, што было б цікава паглядзець, як гэта было зроблена. Спадзяюся, гэта не ... Спадзяюся, я не наступіў ні на якія мазалі.
  
  "Зусім няма". Данросс павярнуўся да Кейсі і Бартлетту. "Вось, бачыце, я казаў вам, што Ганконг падобны на вёску — тут ніколі не атрымоўваецца доўга захоўваць сакрэты. Але ўсё гэта, — ён махнуў рукой у бок мяшкоў, — усё гэта золата свінцовых дурняў. Сапраўдная адгрузка была завершана гадзіну назад. Там не было пяцьдзесят тон, усяго некалькі тысяч унцый. Большая частка зліткаў Хо-Пака ўсё яшчэ цэлая. Ён усміхнуўся Хэппли, які не ўсміхаўся, а слухаў з застылым тварам.
  
  "У рэшце рэшт, гэта ўсё падробка?" Кейсі ахнула.
  
  Пітэр Марлоў засмяяўся. "Павінен прызнацца, я сапраўды думаў, што ўся гэтая аперацыя была трохі бессістэмна!"
  
  "Што ж, спакойнай ночы вам дваім", - бесклапотна сказаў Данросс Марлоў і Марціну Хэппли. Ён на імгненне Кейсі ўзяў за руку. "Пайшлі, пара вячэраць". Яны рушылі ўніз па вуліцы, Бартлетт ішоў побач з імі.
  
  "Але тай-пэн, тыя, што мы бачылі", - сказала Кейсі, "той, які я падабрала, гэта падробка? Я б паставіў сваё жыццё, ці не так, Лайн?"
  
  "Так", - пагадзіўся Бартлетт. "Але такі манеўр быў мудрым. Гэта тое, што я б зрабіў".
  
  Яны згарнулі за кут, накіроўваючыся да вялізнага будынка банка Вікторыя, паветра быў цёплым і ліпкім.
  
  Кейсі нервова засмяялася. "Гэты залаты метал дзейнічаў мне на нервы - і ўвесь гэты час ён быў фальшывым!"
  
  - На самай справе ўсё гэта было па-сапраўднаму, - ціха сказаў Данросс, і яна змоўкла.
  
  - Прабач, што збіў цябе з панталыку, Кейсі. Я сказаў гэта толькі дзеля Хэппли і Марлоў, каб кінуць падазрэнне на іх крыніца. Яны наўрад ці змаглі б даказаць гэта тым ці іншым спосабам. Мяне папрасілі прыняць захады да пераводу крыху больш за гадзіну таму, што я і зрабіў, відавочна, з вялікай асцярожнасцю ". Яго сэрца забілася хутчэй. Ён задаваўся пытаннем, колькі яшчэ людзей ведалі аб дакументах AMG, пра сховішча і нумары ячэйкі ў сховішча.
  
  Бартлетт назіраў за ім. "Я купіў тое, што ты сказаў, так што, думаю, яны купіліся", - сказаў ён, але пры гэтым падумаў: "Навошта ты прывёў нас паглядзець на золата?" Вось што я хацеў бы ведаць.
  
  "Гэта цікава, тайпэн", - сказала Кейсі з крыху нервовым смяшком. "Я ведала, я проста ведала, што золата цяперашні з самага пачатку. Тады я паверыў табе, калі ты сказаў, што гэта падробка, і цяпер я веру табе ў адказ. Няўжо так лёгка падрабіць?"
  
  "І ды, і няма. Вы даведаецеся, напэўна, толькі калі обольете яго кіслатой - вы павінны падвергнуць яго кіслотна тэставання. Гэта адзіны сапраўдны тэст на золата. Не так?" - дадаў ён, звяртаючыся да Бартлетту, і, убачыўшы на яго твары полуулыбку, задаўся пытаннем, ці зразумеў амерыканец.
  
  - Мяркую, ты маеш рацыю, Ен. Дзеля золата — або дзеля людзей.
  
  Данросс ўсміхнуўся ў адказ. Добра, змрочна падумаў ён, мы выдатна разумеем адзін аднаго.
  
  Было ўжо даволі позна. "Залатыя паром" спынілі курсіраваць, і Кейсі з Лайном Бартлеттом сядзелі ў маленькім арандаваным прыватным катэры, пыхтящем праз гавань, ноч была цудоўнай, вецер даносіў прыемны марскі пах, мора было спакойным. Яны сядзелі на адной з лавак насупраць Ганконга, рука аб руку. Вячэра быў лепшым з усяго, што яны калі-небудзь елі, размова быў напоўнены смехам, Данросс быў чароўны. Яны скончылі з каньяком ў "Гілтане". Абодва адчувалі сябе дзіўна улагоджанымі з усім светам і з самімі сабой.
  
  Кейсі адчула лёгкае поціск яго рукі і злёгку прытулілася да яго. "Гэта рамантычна, ці не так, Лайн? Паглядзі на вяршыню і ўсе гэтыя агні. Неверагодна. Гэта самае прыгожае і хвалюючае месца, у якім я калі-небудзь быў ".
  
  - Лепш, чым на поўдні Францыі?
  
  "Гэта было зусім па-іншаму". Два "гады таму яны адпачывалі на Блакітным беразе. Гэта быў першы раз, калі яны адпачывалі разам. І апошні. Для іх абодвух было занадта вялікім напружаннем заставацца паасобку. "Лан надзвычайны, ці не так?"
  
  "Так. І ты таксама".
  
  :
  
  "Дзякуй вам, добры сэр, і вам таксама". Яны засмяяліся, шчаслівыя разам.
  
  На прыстані ў Коулун-Сайда Лайн расплаціўся з лодкай, і яны рука аб руку накіраваліся ў гатэль. Некалькі афіцыянтаў ўсё яшчэ дзяжурылі ў вестыбюлі.
  
  "Добры вечар, сэр, добры вечар, міс", - прыязна сказаў пажылы ліфцёр, і на іх паверсе Начны Чанг паспяшаўся наперадзе іх, каб адкрыць дзверы нумары. Лайн машынальна даў яму даляр, і іх прапусцілі ўнутр. Начны Чанг зачыніў дзверы.
  
  Яна замкнула яе на завалу.
  
  - Вып'еш? - спытаў ён.
  
  - Не, дзякуй. Гэта сапсуе брэндзі.
  
  Яна ўбачыла, што ён глядзіць на яе. Яны стаялі ў цэнтры гасцінай, за велізарным панарамным акном быў бачны ўвесь Ганконг, яго спальня справа, яе - злева. Яна адчувала, як пульсуе вена ў яе на шыі, яе сьцёгны здаваліся налітымі, а ён здаваўся ёй такім прыгожым.
  
  - Ну, гэта... дзякуй за цудоўны вечар, Лайн. Я... убачымся заўтра, - сказала яна. Але яна не кранулася з месца.
  
  "Да твайго дня нараджэння засталося тры месяцы, Кейсі".
  
  - Трынаццаць тыдняў і шэсць дзён.
  
  "Чаму б нам не разабрацца з імі і не ажаніцца цяпер. Заўтра?"
  
  - Ты ... ты быў так цудоўны са мной, Лайн, так добра быць цярплівым і мірыцца з маім ... маім вар'яцтвам. Яна ўсміхнулася яму. Гэта была няўпэўненая ўсмешка. "Засталося нядоўга. Давай зробім гэта, як мы дамовіліся. Калі ласка?"
  
  Ён стаяў і глядзеў на яе, жадаючы яе. Потым сказаў: "Вядома". У сваёй дзвярэй ён спыніўся. "Кейсі, ты правы наконт гэтага месца. Яно рамантычнае і хвалюючае. Мяне гэта таксама закранула. Можа быць, можа быць, табе лепш зняць іншую пакой ".
  
  Яго дзверы зачыніліся.
  
  У тую ноч яна плакала, пакуль не заснула.
  
  АСЯРОДДЗЕ
  
  27
  
  5:45 РАНІЦЫ. :
  
  Дзве скаковых каня выйшлі з павароту на фінішную прамую вельмі хутка. Быў ілжывы світанак, неба на захадзе ўсё яшчэ было цёмным, і іпадром Хэпі Вэлі быў запоўнены людзьмі на ранішняй трэніроўцы.
  
  Данросс ехаў верхам на Буканире, буйным гнядым кані, і ён ехаў ноздра ў ноздру з Ноўбл Стары, на якой ехаў яго галоўны жакей Тым Люнг. Ноўбл Стары быў на ўзводзе, і абедзве коні ішлі добра, маючы ў запасе шмат сіл. Затым Данросс ўбачыў пераможную стойку наперадзе, і ў яго ўзнікла раптоўнае жаданне ўрэзацца пяткамі і абагнаць іншую конь. Іншы жакей адчуў выклік і паглядзеў на яго. Але абодва гоншчыка ведалі, што яны тут толькі для трэніроўкі, а не для гонкі, каб збіць з панталыку суперніка, таму Данросс стрымліваў сваё амаль асляпляльная жаданне.
  
  Цяпер вушы абодвух коней былі апушчаны. Іх бакі былі мокрымі ад поту. Абодва адчулі, як паміж зубамі затрымаліся цуглі. І цяпер, далёка за межамі ўчастка, яны усхвалявана імчаліся да пераможнага слупа, унутраная трэніровачная пясчаная дарожка была не такой хуткай, як навакольнае трава, што прымушала іх працаваць больш старанна. Абодва вершніка стаялі высока ў страмёнах, нахіліўшыся наперад, нацягнуўшы павады.
  
  Ноўбл Стары несла менш вагі. Яна пачала ўхіляцца. Данросс аўтаматычна пстрыкнуў абцасамі і пракляў Пірата. Тэмп паскорыўся. Разрыў пачаў скарачацца. Яго ўзбуджэнне ўзрасла. Гэты галоп доўжыўся ўсяго полкруга, таму ён думаў, што будзе ў бяспецы. Ні адзін трэнер суперніка не мог дакладна вызначыць час, таму ён ударыў мацней, і гонка пачалася. Абедзве коні ведалі. Іх крокі сталі даўжэйшымі. "Ноўбл Стары" ішла носам наперад, а затым, адчуўшы, што "Буканьер" хутка набліжаецца, яна перахапіла цуглі, заклала вуду і кінулася наперад за свой рахунак, а затым адышла ў бок і апярэдзіла Данросса на палову даўжыні.
  
  Цяпер гоншчыкі збавілі хуткасць і, лёгка ўстаўшы на ногі, працягнулі рух па выдатнай трасе — зялёным участку, акружанага масіўнымі будынкамі і ярусамі высотак, усеявшими схілы гор. Калі Данросс зноў праехаў лёгкім галопам апошні ўчастак, ён перапыніў практыкаванне, спыніў каня побач з тым месцам, дзе звычайна знаходзіўся круг пераможцаў, і спешыўся. Ён ласкава паляпаў кабылку па шыі, кінуў павады конюху. Мужчына ўскочыў у сядло і працягнуў практыкаванне.
  
  Данросс расправіў плечы, яго сэрца прыемна білася, у роце адчуваўся смак крыві. Ён адчуваў сябе вельмі добра, расцягнутыя цягліцы прыемна нылі. Ён ездзіў верхам ўсю сваю жыццё. Скокі ў Ганконгу па-ранейшаму афіцыйна заставаліся выключна аматарскімі. Калі ён быў малады, ён удзельнічаў у гонках два сезону і працягнуў бы, але яго адхіліў ад трасы бацька, затым тайпэн і галоўны сцюард, а затым Аластер Струан, калі ён заняў абодва пасады, і загадаў спыніць гонкі пад страхам неадкладнага звальнення. Таму ён спыніў ўдзельнічаць у скачках, хоць і працягваў трэніравацца ў стайні Струана па сваёй капрызе. І ён імчаўся на досвітку, калі ў яго было падыходнае настрой. Ўставаць, калі вялікая частка свету спала, і скакаць галопам ў паўзмроку — практыкаванне і ўзбуджэнне, хуткасць і небяспека растлумачылі яго галаву.
  
  Данросс плюнуў з вуснаў ванітны салодкі прысмак пройгрышу. "Так-то лепш", - падумаў ён. "Я мог бы ўзяць Ноўбл Стары сёння, але зрабіў бы гэта ў павароце, а не на расцяжцы".
  
  Іншыя коні трэніраваліся на пясчанай дарожцы, многія далучаліся да кальца або пакідалі яго. Купкі уладальнікаў, трэнераў і жакеяў раіліся, мафу-канюхі - выгульвалі коней у папонах. Ён убачыў, як галопам міма пранеслася Ірыска Ласі, цудоўная кабыла Рычарда Кванга, з белай зорачкай на лбе, акуратнымі капытамі, яе жакей моцна трымаў яе ў сядле, яна выглядала вельмі добра. На далёкай баку Лоцман Фіш, прызавы жарабец Горнта, перайшоў у кантраляваны галоп, пераследуючы іншую кабылку Струан стринг, Нецярплівасць, новую, маладую, необученную кабылку, нядаўна набытую ў першым галасаванні гэтага сезону. Данросс крытычна паглядзеў на яе і падумаў, што ёй не хапае вынослівасці. Дайце ёй сезон ці два, а потым паглядзім, - падумаў ён. Затым Рыба-лоцман пранеслася міма яе, і яна на імгненне спалохалася, затым кінулася ў пагоню, пакуль яе жакей не спыніў яе, навучыўшы скакаць галопам па яго капрызе, а не па яе.
  
  "Такім чынам, тай-пэн!" сказаў яго трэнер. Гэта быў рускі эмігрант з абветраным тварам і жалезнай цвёрдасцю ў канцы шасцідзесятых, з седеющими валасамі, і гэта быў яго трэці сезон у "Струанс". "Такім Чынам, Алексі?"
  
  "Такім чынам, д'ябал усяліўся ў цябе, і ты ўдарыў яго пяткай, і ты ўбачыў, як "Ноўбл Стары" ўспыхнула наперадзе?"
  
  "Яна трыер. Ноўбл Стар - трыер, усе гэта ведаюць", - спакойна адказаў Данросс.
  
  - Так, але я б аддаў перавагу, каб сёння пра гэта нагадвалі толькі нам з вамі, а не... — невысокі мужчына тыцнуў мазолістым вялікім пальцам у бок гледачоў і ўхмыльнуўся. — ... і не кожнаму виблядоку ў Азіі.
  
  Данросс ўсміхнуўся ў адказ. - Ты занадта шмат заўважаеш.
  
  - Мне плацяць за тое, каб я заўважаў занадта многае.
  
  Аляксей Траўкін мог абагнаць, перепить, працаваць даўжэй, чым мужчына ўдвая маладзейшы за яго. Сярод іншых трэнераў ён быў адзіночкай. На працягу многіх гадоў ён расказваў розныя гісторыі пра сваё мінулае — як і большасць тых, хто быў уцягнуты ў вялікія ўзрушэнні Расіі і яе рэвалюцый, Кітая і яго рэвалюцый, а цяпер бадзяўся па закутках Азіі ў пошуках свету, якога яны ніколі не маглі знайсці.
  
  Аляксей Іванавіч Траўкін прыехаў з Расіі ў Харбін ў Маньчжурыі ў 1919 годзе, затым накіраваўся на поўдзень, у Міжнароднае паселішча Шанхай. Там ён пачаў ездзіць верхам на пераможцах. Паколькі ён быў вельмі добры і ведаў пра коней больш, чым большасць людзей ведаюць аб сабе, ён неўзабаве стаў трэнерам. Калі масавы зыход паўтарыўся ў 49-м, ён бег на поўдзень, на гэты раз у Ганконг, дзе прабыў некалькі гадоў, а затым зноў рушыў на поўдзень, у Аўстралію, да тамтэйшым автодромам. Але Азія вабіла яго, і ён вярнуўся. У той час у Данросса не было дрэсіроўшчыка, і ён прапанаваў яму стайню Высакароднага дома.
  
  "Я вазьму гэта, тайбань", - адразу ж сказаў ён.
  
  "Мы не абмяркоўвалі грошы", - сказаў Данросс.
  
  - Ты джэнтльмен, я таксама. Ты заплаціш мне як можна больш за знешнасць - і таму, што я лепшы.
  
  "А ты што?"
  
  "Навошта яшчэ ты прапануеш мне гэты пост? Ты таксама не любіш прайграваць".
  
  Мінулы сезон быў добры для іх абодвух. Першы не так добры. Абодва ведалі, што маючы адбыцца сезон стане сапраўдным выпрабаваннем.
  
  Ноўбл Стары праходзіла міма, міла уладкоўваючыся ямчэй.
  
  - А як наконт суботы? - Спытаў Данросс.
  
  "Яна будзе старацца".
  
  "А Ірыска, дзяўчынка?"
  
  "Яна будзе старацца. Як і рыба-лоцман. Як і ўсе астатнія — ва ўсіх васьмі гонках. Гэта вельмі асаблівая сустрэча. Нам прыйдзецца вельмі ўважліва сачыць за нашымі заяўкамі ".
  
  Данросс кіўнуў. Ён заўважыў, што Горнт размаўляе з сэрам Данстэном Барэ ў кола пераможцаў. "Я буду вельмі засмучаны, калі прайграю рыбе-лоцману".
  
  Алексі засмяяўся. Затым іранічна дадаў: "У такім выпадку, магчыма, табе лепш самому пракаціцца на "Ноўбл Стары", тайбэн. Тады ты зможаш прыціснуць рыбу-лоцмана да борціку ў павароце, калі яна будзе выглядаць пагрозліва, ці ўдарыць дубцом па вачах яго жакея. А? Стары падняў на яго вочы. "Хіба гэта не тое, што ты б зрабіў сёння з Ноўбл Стары, калі б гэта былі гонкі?"
  
  Данросс ўсміхнуўся ў адказ. "Паколькі гэта была не тая гонка, пра якую вы ніколі не даведаецеся, ці не так?"
  
  Падышоў ма-фу і аддаў Травкину гонар, уручаючы яму запіску. "Паведамленне, сэр. містэр Чой хацеў бы, каб вы паглядзелі на кайданы Чардистана, калі ў вас будзе хвілінка".
  
  - Я хутка буду. Скажы яму, каб ён дадаў пабольш вотруб'я ў корм "Буканиру" сёння і заўтра. Траўкіна азірнуўся на Данросса, які ўважліва назіраў за "Ноўбл Стары". Ён нахмурыўся. - Ты не збіраешся пакатацца ў суботу?
  
  "На дадзены момант няма".
  
  "Я б не раіў гэтага рабіць".
  
  Данросс засмяяўся. "Я ведаю. Убачымся заўтра, Алексі. Заўтра я буду працаваць з нецярпеннем". Ён па-сяброўску паляпаў яго па плячы і пайшоў.
  
  Аляксей Траўкін глядзеў яму ўслед; яго погляд спыніўся на конях, якія былі пад яго апекай, і на іх супраціве, якое ён мог бачыць. Ён ведаў, што гэтая субота будзе жорсткай, і гэтую Высакародную Зорку трэба берагчы. Ён усміхнуўся пра сябе, задаволены тым, што ўдзельнічае ў гульні, дзе стаўкі вельмі высокія.
  
  Ён разгарнуў запіску, якую трымаў у руцэ. Яна была кароткай і па-руску: "Вітаю вас з Кургана, ваша высокасць. У мяне навіны аб Нёс-торовой... " Алексі ахнуў. Фарба адхлынула ад яго асобы. Клянуся крывёю Хрыстовай, яму хацелася закрычаць. Ніхто ў Азіі не ведае, што мой дом быў у Кургане, на раўніне на берагах ракі Табол, і што мой бацька быў князем Кургана і Табола, і што мая дарагая Несторова, мая жонка-дзіця тысячу жыццяў назад, была паглынутая рэвалюцыяй, пакуль я быў са сваім палком
  
  ... Клянуся Богам, я ніколі нікому не згадваў яе імя, нават самому сабе. . . .
  
  У шоку ён перачытаў запіску. Гэта яшчэ адна праява іх ліха, Саветаў — ворага ўсіх рускіх? Ці гэта адно? Аб Ісус Хрыстос, няхай гэта будзе сябар.
  
  Пасля "Несторова" запіска сканчалася словамі: "калі Ласка, сустрэнемся ў рэстаране "Зялёны цмок", у завулку недалёка ад Натан-роўд, 189, у заднім пакоі, у тры гадзіны дня". Подпісы не было.
  
  Перасякаючы паддоке, недалёка ад пераможнага слупа, Рычард Кванг накіроўваўся да свайго трэнеру, калі ўбачыў на трыбунах свайго шестиюродного брата Смайлера Чинга, старшыні велізарнага банка Ching Prosperity Bank, нацелившего бінокль на рыбу-лоцмана.
  
  - Прывітанне, шестиюродный брат, - ветліва павітаўся ён на кантонская дыялекце. - Ты еў сёння рыс?
  
  Хітры стары імгненна насьцярожыўся. "Ты не атрымаеш ад мяне ніякіх грошай", - груба сказаў ён, яго вусны рассунуліся, агаліўшы выступоўцы зубы, якія надавалі яму вечнае ўсьмешлівую грымасу.
  
  "Чаму няма?" Рычард Кванг адказаў не менш груба. "У мяне ёсць 17 распусных мільёнаў пазыку для цябе і—"
  
  "Так, але гэта на девяностодневный тэрмін і добра інвесціравана. Мы заўсёды плацілі 40-працэнтны працэнт", - зароў стары.
  
  "Ты, бездапаможная старая сабачая костка, я дапамог табе, калі цябе былі патрэбныя грошы! Цяпер прыйшоў час аддзячыць!"
  
  "Вярнуць што? Што?" Усмешлівы Чинг плюнуў. "За гэтыя гады я вярнуў цябе цэлае стан. Я рызыкаваў, а ты атрымліваў прыбытак. Уся гэтая катастрофа не магла адбыцца ў горшае час! Я зняў усе грошы да апошняга медяка - усе да адзінага! Я не такі, як некаторыя банкіры. Маіх грошай заўсёды ёсць добрае прымяненне. "
  
  Добрым ужываннем былі наркотыкі, так абвяшчала легенда. Вядома, Рычард Кванг ніколі не пытаўся, і ніхто не ведаў, напэўна, але ўсе верылі, што банк Смайлера Чинга таемна быў адной з галоўных разліковых палат для гандлю, пераважная большасць якой адбывалася з Бангкока. "Паслухай, стрыечны брат, падумай пра сям'ю", - пачаў Рычард Кванг. "Гэта ўсяго толькі часовая праблема. Блудливые замежныя д'яблы нападаюць на нас. Калі гэта адбываецца, цывілізаваныя людзі павінны трымацца разам!"
  
  "Я згодны. Але ты - прычына уцёкаў з "Хо-Пак". Гэта ты. Гэта з—за цябе, а не з-за майго банка. Ты нейкім чынам абразіў блудадзеяў! Яны палююць за табой — ты што, газет не чытаеш? Ды, і, як я чуў, ты выдаткаваў ўсе свае грошы на якія-то вельмі дрэнныя здзелкі. Ты, кузэн, ты сам сунуў галаву ў гэтую калатнечу. Выцягні грошы з гэтага злоснага сына малайскай шлюхі, свайго партнёра-мяшанцы. У яго мільярды — ці ён на мелі. . . . - Стары раптам захіхікаў. - Я дам табе 10 даляраў за кожны даляр, які табе пазычыць гэты стары распусьнік!
  
  "Калі я спушчуся ў ўнітаз, банк "Чинг Просперити" не моцна адчэпіцца".
  
  "Не пагражаў мне!" - злосна сказаў стары. У кутках яго вуснаў пастаянна віднеліся кропелькі сліны, а затым яны адзін раз закранулі зубоў і зноў рассунуліся ў грымасе. "Калі ты загінеш, гэта будзе не мая віна — навошта жадаць сваёй брыдкай жарты сям'і? Я не зрабіў нічога, што магло б прычыніць табе боль — навошта спрабаваць перадаць тваю дрэнную жарт мне? Калі сёння ... Э-э-э, калі сёння твая дрэнная жарт выплюхнецца вонкі і гэтыя фундатары сабачых костак пачнуць на мяне наязджаць, я не працягну і дня! "
  
  Рычард Кванг на імгненне адчуў сябе лепш, даведаўшыся, што імперыі Чинг пагражае такая ж небяспека. Добра, вельмі добра. Я мог бы выкарыстаць ўвесь яго бізнэс, асабліва сувязі з Бангкоку. Потым ён убачыў вялікія гадзіны над тотализатором і застагнаў. Было толькі пачатак сёмага, а ў дзесяць павінны былі адкрыцца банкі і фондавая біржа, і хоць з Blacs, "Вікторыяй", "Бомбеем" і Усходнім банкам Коулуна былі дасягнуты дамоўленасці аб залогу каштоўных папер, якія павінны былі пакрыць усе выдаткі з запасам, ён усё яшчэ нерваваўся. І ў лютасці. Яму прыйшлося заключыць некалькі вельмі складаных здзелак, якія ён не хацеў выконваць. "Кінь, стрыечны брат, усяго 50 мільёнаў на дзесяць дзён — я падоўжаны 17 мільёнаў на два гады і дадам яшчэ 20 праз трыццаць дзён".
  
  "50 мільёнаў рублёў на тры дні пад 10 працэнтаў у дзень, ваш цяперашні крэдыт у якасці забеспячэння, і я таксама атрымаю дакумент на вашу ўласнасць у Цэнтрале ў якасці дадатковага забеспячэння!"
  
  "Ідзі чыні пералюбу на вуха сваёй маці! Гэта маёмасць каштуе ў чатыры разы больш".
  
  Ўсмешлівы Чинг паціснуў плячыма і зноў перавёў бінокль на рыбу-лоцмана. - Вялікі чорны таксама збіраецца пабіць Ириску Ласі?
  
  Рычард Кванг кісла глянуў на каня Горнта. "Не, калі толькі мой трэнер і жакей не аб'яднаюцца, каб падцягнуць яе або напампаваць наркотыкамі!"
  
  "Брудныя злодзеі! Ты не можаш давяраць ні аднаму з іх! Мая конь ні разу не прыносіла грошай. Ніколі. Нават у трэці раз. Агідна!"
  
  "50 мільёнаў за адну тыдзень — 2 адсотка ў дзень?"
  
  "5. Плюс Цэнтральны пра—"
  
  "Ніколі!"
  
  "Я вазьму на сябе 50-працэнтную долю ўласнасці".
  
  "6 працэнтаў", - сказаў Рычард Кванг.
  
  Ўсмешлівы Чинг ацаніў свой рызыка. І сваю патэнцыйную прыбытак. Прыбытак была велізарнай, калі. Калі Хо-Пак не збанкрутуе. Але нават калі б гэта адбылося, пазыка была б добра пакрыта маёмасцю. Так, прыбытак была б вялікай, пры ўмове, што ён не сутыкнецца з самім сабой па-сапраўднаму. Магчыма, я мог бы рызыкнуць і закласці некалькі будучых паставак і сабраць 50 мільёнаў.
  
  "15 адсоткаў, і гэта канчаткова", - сказаў ён, ведаючы, што здыме грошы ці зменіць іх да поўдня, як толькі ўбачыць, як ідуць справы на рынку, і які будзе прабег — і ён працягне прадаваць Ho-Pak без пакрыцця з вялікай прыбыткам. "А яшчэ ты можаш дадаць Ірыска, Дзяўчынка".
  
  Рычард Кванг нецэнзурна вылаяўся, і яны патаргавацца, а затым дамовіліся, што 50 мільёнаў будуць на месцы на два гадзіны. Наяўнымі. Ён таксама перадаў бы Смайлеру Чингу 39 адсоткаў Цэнтральнай уласнасці ў якасці дадатковага закладу і чвэрць долі ў сваёй кабыле. Ірыска Ласі была вырашальным фактарам.
  
  - А як наконт суботы?
  
  "А?" Рычард Кванг сказаў, ненавідзячы гэтую грымасу і аскаленыя зубы.
  
  - Наша конь ўдзельнічае ў пятым забегу, хейя? Паслухай, шостая стрыечная сястра, магчыма, нам лепш дамовіцца з жакеем "Лоцман Фіш". Мы спынім нашу конь — яна будзе фаварытам — і вернем Рыбу-лоцмана і Высакародную Зорку ў бяспечнае месца!"
  
  "Добрая ідэя. Вырашым у суботу раніцай".
  
  - "Залаты лэдзі" таксама лепш ліквідаваць, а?
  
  - Гэта прапанаваў трэнер Джона Чена.
  
  "Иииии, гэты дурань дазволіў сябе выкрасці. Я чакаю, што ты дасі мне рэальную інфармацыю аб тым, хто пераможа. Я таксама хачу пераможцу!" Смайлер адкашляўся і плюнуў.
  
  "Усе багі спаражняцца, ці не так? Гэтыя брудныя трэнеры і жакеі! Агідна, як яны ставяць нас, уладальнікаў, у марыянеткі. Хто плаціць ім зарплату, хейя?"
  
  - Клуб "Дзёран", уладальнікі, але большасць гульцоў, якія не ў курсе. Я чуў, ты учора ўвечары быў у "Олд Вік" на "Ежу замежнага д'ябла".
  
  Рычард Кванг празьзяў. Яго вячэру з Венус Пун меў велізарны поспех. На ёй было новае Christian Dior сукенка даўжынёй да каленяў, якую ён купіў для яе, з чорнага абліпальнай шоўку і тонкай павуцінкі. Калі ён убачыў, як яна вылазіць з яго "Ролс-ройса" і падымаецца па прыступках "Олд Вік", яго сэрца перавярнулася, а яго Таемны Мяшок затросся.
  
  Яна расплылась ва ўсмешцы, убачыўшы, які эфэкт ад яе з'яўленне на ўвесь вестыбюль, яе масіўныя залатыя бранзалеты ззялі, і настаяла на тым, каб падняцца па параднай лесвіцы, а не карыстацца ліфтам. Яго грудзі сціснула ад подавляемого весялосці і жаху. Яны прайшлі праз афіцыйныя, дагледжаныя ўстановы, еўрапейскія і кітайскія, многія ў вячэрніх строях — мужы і жонкі, турысты і мясцовыя жыхары, мужчыны на дзелавых ужинах, закаханыя і патэнцыйныя палюбоўнікі усіх узростаў і нацыянальнасцяў. На ім быў новы цёмны касцюм з Сэвил-Роу з самай дарагой лёгкай кашміровыя воўны. Калі яны рушылі да століка з выбарам страў, які абышоўся яму ў сто даляраў, ён памахаў рукой шматлікім сябрам і чатыры разы унутрана застагнаў, убачыўшы чатырох сваіх блізкіх кітайцаў са сваімі жонкамі, пышнымі і абчэпленыя каштоўнасцямі. Жонкі ўтаропіліся на яго ашклянелымі вачыма.
  
  Рычард Кванг здрыгануўся. Жонкі сапраўды цмокі, і ўсе аднолькавыя, падумаў ён. О-О-о! І твая хлусня гучыць фальшыва для іх яшчэ да таго, як ты яе запяеш. Ён яшчэ не паехаў дадому, каб сустрэцца з Мэй-лінг, якой па меншай меры трое вельмі добрых сяброў ўжо распавялі аб Венеры Пун. Ён дазваляў ёй размаўляць, крычаць, галасіць і рваць на сабе валасы, каб выпусціць яе д'ябальскі вецер, і казаў, што ворагі напоўнілі яе галаву жоўцю — як яна можа слухаць такіх злых жанчын?— і тады ён пакорліва распавядаў ёй пра норковой футры ў поўны рост, якую ён замовіў тры тыдні таму, якую ён павінен быў забраць сёння, каб яна магла надзець яе на скокі ў суботу. Тады ў доме запанаваў бы свет - да наступнага разу.
  
  Ён усміхнуўся сваёй праніклівасці пры замове норкі. Тое, што ён замовіў яго для Вінус Пун і сёння раніцай, усяго гадзіну назад, у цяпле яе абдымкаў, паабяцаў падарыць яго ёй сёння ўвечары, каб яна надзела яго на скокі ў суботу, яго ніколькі не турбавала. У любым выпадку, гэта занадта добра для шлюхі, падумаў ён. Гэта паліто каштавала 40 000 ганконскіх даляраў. Я куплю ёй іншае. Ах, магчыма, я мог бы знайсці ўжыванае . . . .
  
  Ён убачыў ухмыляющуюся Чинг, якая глядзела на яго. - Што?
  
  - Венериный Пун, хейя?
  
  "Я падумваю заняцца кінавытворчасцю і зрабіць яе зоркай", - велічна сказаў ён, ганарачыся легендай, якую прыдумаў, каб апраўдацца перад жонкай.
  
  Усмешлівы Чинг быў уражаны. "Ииии, але гэта рызыкоўны бізнэс, хейя?"
  
  - Так, але ёсць спосабы... застрахаваць свой рызыка. Ён здагадліва падміргнуў.
  
  "Иииии, ты маеш на ўвазе фільм з аголенай натурай? О! Дай мне ведаць, калі наладишь вытворчасць, я, магчыма, вазьму адно-два ачкі. Венера Пун голая! Ииии, уся Азія заплаціла б, каб убачыць гэта! Якая яна ў "падушцы"?"
  
  "Выдатна! Цяпер, калі я даў ёй адукацыю. Яна была нявінніцай, калі
  
  Я упершыню—" "Што, Джос!" Сказаў Усмешлівы Чинг, затым дадаў: "Колькі разоў ты ўзбіраўся на Прыгонныя валы?"
  
  "Мінулай ноччу? Тры разы — кожны раз мацней, чым раней!" Рычард Кванг нахіліўся наперад. "Яе кветкавае сэрца - лепшае, што я калі-небудзь бачыў. ТАК. А яе трохкутнік! Выдатныя шаўкавістыя валасы і ўнутраная паверхню вуснаў, ружовая і пяшчотная. Иииии, і яе нефрытавыя вароты ... Яе нефрытавыя вароты сапраўды ў форме сэрца, а яе "адзін квадратны цаля" - ідэальны авал, ружовы, духмяны, і Жамчужына на прыступцы таксама ружовая ... " Рычард Кванг адчуў, што пачынае пацець, успомніўшы, як яна расцягнулася на канапе і працягнула яму вялікую лупу. "Вось", - горда сказала яна. "Вывучы багіню, якой збіраецца пакланяцца твой лысы манах". І ён гэта зрабіў. Старанна.
  
  "Лепшая партнёрка па падушцы, якая ў мяне калі-небудзь была", - экспансіўная працягнуў Рычард Кванг, расцягваючы праўду. "Я падумваў аб тым, каб купіць ёй пярсцёнак з вялікім дыяментам. Небарака Сопкі Раток плакала гэтым раніцай, калі я сыходзіў з кватэры, якую я ёй падарыў. Яна паклялася скончыць жыццё самагубствам, таму што вельмі любіць мяне. "Ён выкарыстаў ангельскае слова.
  
  "Иииии, ты шчасліўчык!" Усмешлівы Чинг не гаварыў па-ангельску, акрамя слоў кахання. Ён адчуў позірк на сваёй спіне і агледзеўся. На наступнай частцы трыбун, у пяцідзесяці ярдаў ад яго, ледзь вышэй яго, сядзеў замежны д'ябальскі паліцэйскі Вялікая Гара Гною, ненавісны шэф Крымінальнага вышуку Коулуна. Халодныя рыбіны вочы ўтаропіліся на яго, на шыі мужчыны вісеў бінокль. "Иииии", - прамармытаў Чинг сабе пад нос, перабіраючы ў розуме розныя праверкі, пасткі і процівагу, якія ахоўвалі яго асноўная крыніца даходу.
  
  - Э? Што? Што з табой такое, Усмешлівы Чинг?
  
  - Нічога. Я хачу адліць, вось і ўсё. Дашліце газеты ў дзве гадзіны, калі вам патрэбныя мае грошы. ён кісла адвярнуўся, каб схадзіць у туалет, варожачы, вядома паліцыі аб хуткім прыбыцці замежнага д'ябла з Залатой Гары, Высокага Тыгра з Белых Парашкоў з дзіўным імем Вінчэнца Банастасио.
  
  Ён адкашляўся і гучна сплюнуў. Будзь пракляты, калі яны гэта зробяць, няхай пракляты, калі яны гэтага не зробяць. Яны не могуць крануць мяне, я ўсяго толькі банкір.
  
  Роберт Армстронг заўважыў, што Ўсмешлівы Чинг размаўляў з банкірам Квангом, і, напэўна, ведаў, што гэтая пара намышляе нешта нядобрае. Паліцыя была добра дасведчаная пра чуткі аб Чинге, яго банку "Росквіт" і гандлі наркотыкамі, але пакуль у яе не было рэальных доказаў датычнасці да яго або яго слоік, нават дастаткова ўскосных доказаў, каб апраўдаць затрыманне СБ, допыт і неадкладную дэпартацыю.
  
  "Што ж, калі-небудзь ён спатыкаецца", - спакойна падумаў Роберт Армстронг і зноў перавёў бінокль на Рыбу-лоцмана, затым на Ноўбл Стары, затым на Ириску Ласі, а затым на Голден Лэдзі, кабылу Джона Чена. У каго з іх ёсць форма?
  
  Ён пазяхнуў і стомлена пацягнуўся. Гэта была яшчэ адна доўгая ноч, а ён яшчэ не клаўся спаць. Мінулай ноччу, калі ён пакідаў штаб-кватэру паліцыі Коулуна, паднялася хваля хвалявання, калі патэлефанаваў іншы ананімны абанент і паведаміў, што Джона Чена бачылі на Новых тэрыторыях, у малюсенькай рыбацкай вёсачцы Ша Таў Квок, якая дзеліць папалам ўсходні ўскраек мяжы.
  
  Ён кінуўся туды са сваёй камандай і абшукаў вёску, халупу за халупа. Яго пошукі павінны былі праводзіцца вельмі асцярожна, паколькі ўся памежная тэрыторыя была надзвычай адчувальнай, асабліва ў вёсцы, дзе знаходзіўся адзін з трох памежных кантрольна-прапускных пунктаў. Жыхары вёскі былі цягавітымі, жорсткімі, бескампрамісна ваяўнічымі людзьмі, якія хацелі, каб іх пакінулі ў спакоі. Асабліва замежная д'ябальская паліцыя. Ператрус апынуўся ўсяго толькі яшчэ адной ілжывай трывогай, хоць яны выявілі два нелегальных перагонных куба, невялікую героиновую фабрыку, на якой перапрацоўвалі опій-сырэц ў морфій , а адтуль - у гераін, і разграмілі шэсць нелегальных ігральных прытонаў.
  
  Калі Армстранг вярнуўся ў штаб-кватэру ў Коулуне, паступіў яшчэ адзін званок па нагоды Джона Чена, на гэты раз з Ганконга, у Ванчай, недалёка ад Глессингс-Пойнт, у раёне докаў. Відавочна, бачылі, як Джона Чена заносілі ў шматкватэрны дом з бруднай павязкай на правым вуху. На гэты раз той, хто тэлефанаваў, назваў сваё імя і нумар вадзіцельскіх правоў, каб атрымаць ўзнагароджанне ў памеры 50 000 ганконскіх даляраў, прапанаванае Struan's і Noble House Chen. Армстронг зноў прывёў падраздзялення, каб акружыць гэты раён, і кіраваў дбайным пошукамі. Было ўжо пяць гадзін раніцы, калі ён адмяніў аперацыю і адпусціў сваіх людзей.
  
  "Браян, гэта я спаць", - сказаў ён. "Патрачу марна яшчэ адну ноч фанг-пі".
  
  Браян Квок таксама пазяхнуў. "Так. Але пакуль мы на гэтым баку, як наконт сняданку ў "Пара", а потым, потым пойдзем паглядзім на ранішнія трэніроўкі?"
  
  Стомленасць Роберта Армстронга імгненна прайшла. "Выдатная ідэя!"
  
  Рэстаран Para на Ванчай-роўд, недалёка ад іпадрома Хэпі-Вэлі, быў заўсёды адкрыты. Ежа была цудоўнай, таннай, і гэта было вядомае месца сустрэч трыяд і іх дзяўчат. Калі двое паліцэйскіх ўвайшлі ў вялікую, шумную, суетящуюся, грымячых талеркамі пакой, раптам запанавала цішыня. Уладальнік, Аднаногі Да, накульгваючы, падышоў да іх і праводзіў іх да лепшага століка ў установе.
  
  "І табе таго ж, стары сябар", - змрочна сказаў Армстронг і дадаў некалькі адборных лаянак на кантонская дыялекце, шматзначна азіраючыся на бліжэйшую групу разинувших раты маладых галаварэзаў, якія нервова адвярнуліся.
  
  Аднаногі Да засмяяўся, агаліўшы гнілыя зубы. - Ах, спадары, вы аказваеце гонар майму беднаму установе. Димсам?
  
  "Чаму бы і няма?" Димсам — маленькае чау—чау ці невялікія стравы - ўяўлялі сабой невялікія канверцік з тэсту, у якія былі спакаваныя здробненыя крэветкі, гародніна або розныя віды мяса, прыгатаваныя на пару або ў фрыцюры і з'едзеныя з невялікім колькасцю соі, або сподкі з курыцай і іншым мясам у розных падліўках, або выпечка ўсіх відаў.
  
  - Вашы міласьці збіраюцца на іпадром?
  
  Браян Квок кіўнуў, пацягваючы язмінавы чай, яго вочы блукалі па наведвальнікам, прымушаючы многіх з іх моцна нервавацца. "Хто выйграе пятае страва?" ён спытаў.
  
  Рэстаратар вагаўся, разумеючы, што лепш сказаць праўду. Ён старанна выгаварыў на кантонская дыялекце: "Кажуць, што ні "Голден Лэдзі", ні "Ноўбл Стары", ні "Рыба-лоцман", ні "Дзяўчына-ірыска" да гэтага часу не былі прызнаныя якія валодаюць перавагай". Ён убачыў, што халодныя чорна-карыя вочы спыніліся на ім, і пастараўся не здрыгануцца. - Клянуся ўсімі багамі, менавіта так яны і кажуць.
  
  - Добра. Я прыйду сюды ў суботу раніцай. Ці прышлю свайго сяржанта. Тады ты зможаш шапнуць яму на вуха, калі задумваецца нейкая несумленная гульня. ТАК. І калі апынецца, што ў адным з іх ёсць допінг або парэз, а я не даведаюся пра гэта ў суботу раніцай ... Магчыма, вашы супы будуць псавацца на працягу пяцідзесяці гадоў ".
  
  Аднаногі нервова ўсміхнуўся. "Так, спадар. Дазволь мне паклапаціцца аб тваёй ежы, не..." "Перш чым ты пойдзеш, якія апошнія плёткі пра Джона Чене?"
  
  "Ніякіх. О, зусім ніякіх, шаноўны лорд", - сказаў мужчына, на яго верхняй губе выступілі кропелькі поту. "Пахучая гавань чыстая ад інфармацыі пра яго, як скарб нявінніцы. Нічога, лорд. Ні кроплі гэтага слыху, хоць усе глядзяць. Я чуў, што ёсць яшчэ адна выдатная ўзнагарода. "
  
  "Што? Колькі?"
  
  "100 000 дадатковых даляраў, калі на працягу трох дзён".
  
  Абодва паліцэйскіх присвистнули. - Хто прапанаваў? Армстронг спытаў,
  
  Аднаногі паціснуў плячыма, яго погляд стаў жорсткім. "Ніхто не ведае, сір. Кажуць, што гэта зрабіў адзін з Драконаў — ці ўсе Цмокі. 100 000 і павышэнне, калі на працягу трох дзён — калі ён вернецца жывым. Калі ласка, а цяпер дазвольце мне паклапаціцца аб вашай ежы.
  
  Яны глядзелі яму ўслед. "Чаму вы абапіраліся на адну нагу?" Спытаў Армстронг.
  
  "Я стаміўся ад яго саладжавага крывадушнасці - і ад усіх гэтых гнілых маленькіх галаварэзаў. Девятихвостый вырашыў бы праблемы нашай трыяды".
  
  Армстронг замовіў піва. "Калі я спадзяваўся на сяржанта Тангпо, я не думаў, што так хутка даб'юся поспеху. 100 000 - гэта вялікія грошы! Гэта не можа быць простым выкраданнем. Госпадзе Ісусе, гэта вялікая ўзнагарода! У Джона павінна быць што-то асаблівае ".
  
  - Ды. Калі гэта праўда.
  
  Але яны так і не прыйшлі ні да якіх высноваў, і калі яны дабраліся да трасы, Браян Квок адправіўся на сувязь са штабам, і цяпер Армстронг навёў бінокль на кабылу. Ірыска Ласі сыходзіла з дарожкі, каб падняцца на пагорак да конюшням. "Яна выглядае ў выдатнай форме", - падумаў ён. Усе яны так выглядаюць. Чорт, якая з іх?
  
  "Роберт?"
  
  "О, прывітанне, Піцер".
  
  Пітэр Марлоў усміхнуўся яму. - Ты рана ўстаеш ці позна кладзешся?
  
  "Спазняюся".
  
  - Ты заўважыў, як Ноўбл Стары атакавала без найменшага руху свайго жакея?
  
  - У цябе вострае зрок.
  
  Пітэр Марлоў усміхнуўся і паківаў галавой. Ён паказаў на групу мужчын вакол адной з коней. - Мне сказаў Дональд Макбрайд.
  
  "Ах!" Макбрайд быў надзвычай папулярным сцюардам гонак, еўразійскім забудоўшчыкам, якія прыехалі ў Ганконг з Шанхая ў 49-м годзе. "Ён вызначыў вам пераможцу? Ён даведаецца, калі хто-небудзь гэта зробіць.
  
  "Не, але ён запрасіў мяне ў сваю ложу ў суботу. Ты ўдзельнічаеш у гонках?" "Ты не пярэчыш! Я пакіну цябе ў ложку удзельнікаў — / не резвись з нобами!" Некаторы час яны абодва назіралі за коньмі. "Залатая лэдзі" выглядае нядрэнна".
  
  "Яны ўсе так робяць".
  
  - Пакуль нічога няма пра Джона Чене?
  
  "Нічога". Армстронг заўважыў у бінокль Данросса, які б размаўляў з некалькімі сцюардамі. Непадалёку стаяў ахоўнік SI, якога Крос прыставіў да яго. "Канец у пятніцу", - падумаў паліцэйскі. Чым хутчэй мы ўбачым гэтыя файлы AMG, тым лепш. Яго злёгку паднуджвалаі, і ён не мог вырашыць, ці было гэта асцярогай з-за папер або Сэвэрына, або проста стомленасцю. Ён пацягнуўся за цыгарэтай — спыніўся. "Табе не трэба паліць", - загадаў ён сабе. "Табе варта кінуць паліць, Піцер. Гэта вельмі шкодна для цябе".
  
  "Так. Так, я павінен. Як у цябе справы?"
  
  - Ніякіх праблем. Дарэчы, Піцер, стары ўхваліў тваю паездку па памежнай дарозе. Пазаўтра, у пятніцу, роўна ў 6:00 раніцы ў штаб-кватэры ў Коулуне. Усё ў парадку?"
  
  Сэрца Пітэра Марлоў падскочыла. Нарэшце-то ён мог зазірнуць у Мацерыковы Кітай, у невядомасць. На ўсёй мяжы Новых тэрыторый была толькі адна даступная назіральная пляцоўка, з дапамогай якой турысты маглі агледзець Кітай, але пагорак знаходзіўся так далёка, што вы наогул мала што маглі разглядзець. Нават у бінокль. "Як цудоўна!" - сказаў ён у прыўзнятым настроі. Па прапанове Армстронга ён напісаў камісару і папрасіў дазволу. Памежная дарога пятляла ад берага да берага. Было забаронена любое рух транспарту і ўсім асобам — за выключэннем мясцовых жыхароў у пэўных раёнах. Ён праходзіў па шырокім участку нічыйнай зямлі паміж Калоніяй і Кітаем. Адзін раз у дзень яго патрулявалі ў строга кантраляваных умовах. Урад Ганконга не мела ні найменшага жадання разгойдваць лодку КНР.
  
  - Адна ўмова, Піцер: ты не упоминаешь аб гэтым на працягу года або каля таго.
  
  "Маё слова ў гэтым".
  
  Армстронг здушыў чарговы здзек. - Ты будзеш адзіным янкі, які калі-небудзь праходзіў па гэтаму шляху, магчыма, калі-небудзь пройдзеш.
  
  "Цудоўна! Дзякуй".
  
  "Чаму вы сталі грамадзянінам?"
  
  Пасля паўзы Пітэр Марлоў сказаў: "Я пісьменнік. Увесь мой даход паступае адтуль, амаль увесь. Цяпер людзі пачынаюць чытаць тое, што я пішу. Магчыма, я хацеў бы атрымаць права крытыкаваць". "Вы калі-небудзь бывалі ў краінах з жалезнай заслонай?" "О, так. У ліпені я ездзіў у Маскву на кінафестываль. Адным з фільмаў, над якім я працаваў, быў "Ўступленне ў Амерыку". Чаму?"
  
  "Нічога", - сказаў Армстронг, успомніўшы маскоўскіх франкаў Бартлетта і Кейсі. Ён усміхнуўся. "Без прычыны".
  
  "Адзін добры паварот заслугоўвае іншага. Я чуў шуміху аб зброі Бартлетта ".
  
  "Пра?" Армстронг імгненна праявіў ўвагу. Пітэр Марлоў быў вялікай рэдкасцю ў Ганконгу, паколькі ён перасякаў сацыяльныя пласты і быў прыняты як адзін многімі звычайна варожымі групамі. "Верагодна, гэта проста размовы, але ў некаторых сяброў ёсць тэорыя—"Кітайскія сябры?"
  
  "Так. Яны думаюць, што зброя была ўзорнай партыяй, які прызначаўся аднаго з нашых кітайскіх грамадзян—піратаў - па меншай меры, таго, хто займаўся кантрабандай, — для адпраўкі адной з партызанскіх банд, якія дзейнічаюць у Паўднёвым В'етнаме, пад назвай Вьетконг.
  
  Армстронг хмыкнуў. "Гэта прыцягнута за вушы, Піцер, Ганконг - непадыходнае месца для перавозкі зброі".
  
  "Так. Але гэты груз быў асаблівым, першым, і аб ім прасілі ў спешцы, і яго павінны былі даставіць у спешцы. Вы чулі пра "Дэльта Форс"?"
  
  "Не", - адказаў Армстронг, уражаны тым, што Пітэр Марлоў ужо чуў пра тое, што, як запэўніў іх Роузмонт, ЦРУ ў строгай таямніцы было вельмі сакрэтнай аперацыяй.
  
  "Я разумею, што гэта група адмыслова навучаных амерыканскіх салдат, Роберт, сілы спецыяльнага прызначэння, якія дзейнічаюць ва В'етнаме невялікімі падраздзяленнямі пад кантролем амерыканскай тэхнічнай групы, якая з'яўляецца прыкрыццём для ЦРУ. Падобна на тое, яны маюць поспех настолькі добра, што Вьетконгу трэба сучаснае зброю хутка і ў вялікай колькасці, і яны гатовыя шчодра заплаціць. Такім чынам, гэта было дастаўлена сюды на самалёце Бартлетта ". "Ён у гэтым замяшаны?"
  
  "Мае сябры сумняваюцца ў гэтым", - сказаў ён пасля паўзы. "У любым выпадку, зброя выпускаецца арміяй ЗША, Роберт, праўда? Што ж, як толькі гэтая партыя была адобрана, дастаўка ў вялікай колькасці павінна была быць лёгкай". "О, якім чынам?"
  
  "ЗША збіраюцца пастаўляць зброю". "Што?"
  
  "Вядома". Твар Піцера Марлоў супакоілася. "На самой справе ўсё вельмі проста: скажам, гэтыя вьетконговские партызаны былі загадзя забяспечаны ўсімі дакладнымі датамі паставак з ЗША, дакладнымі пунктамі прызначэння, колькасцю і тыпамі зброі — ад стралковай да ракет — калі яны прыбылі ў В'етнам?"
  
  "Госпадзе!"
  
  "Так. Ты ведаеш Азію. Трохі пабачыцца з табой тут і там і пастаянныя згоны было б прасцей простага".
  
  "Гэта было б падобна на тое, што ў іх ёсць уласны склад!" Узрушаны Армстронг сказаў. "Як будуць аплачваць зброю? Тут банк?"
  
  Пітэр Марлоў паглядзеў на яго. - Опіум оптам. Дастаўляецца сюды. Фінансаванне забяспечвае адзін з нашых банкаў.
  
  Афіцэр паліцыі ўздыхнуў. Прыгажосць усяго гэтага ўстала на свае месцы. "Бездакорна", - сказаў ён.
  
  "Так. Нейкі гнілы вырадак-здраднік у Штатах проста парушае графік. Гэта дае ворагу ўсе зброю і боепрыпасы, якія ім патрэбныя, каб забіваць нашых уласных салдат. Вораг плаціць за зброю атрутай, які яму нічога не варта — я мяркую, гэта ледзь ці не адзіны тавар, які ў іх ёсць ў вялікай колькасці і які яны могуць лёгка набыць. Опіум дастаўляецца сюды кітайскім кантрабандыстам і перапрацоўваецца ў гераін, таму што менавіта тут праводзіцца экспертыза. Здраднікі ў Штатах заключаюць здзелку з мафіяй, якая з велізарнай выгадай прадае гераін большай колькасці дзяцей і, такім чынам, падрывае і знішчае самае важнае крывавае здабытак, якое ў нас ёсць, - моладзь ".
  
  "Як я ўжо сказаў, бездакорна. На што некаторыя прыдуркі гатовыя дзеля грошай!" Армстронг зноў уздыхнуў і расправіў плечы. Ён на імгненне задумаўся. Тэорыя усё вельмі выразна увязваў. - Вам што-небудзь кажа імя Банас-тасио?
  
  - Гучыць па-італьянску. Пітэр Марлоў захоўваў бесхитростное выраз твару. Яго інфарматарамі былі два партугальскіх журналіста-евразийца, якія цярпець не маглі паліцыю. Калі ён спытаўся ў іх, ці можа ён падзяліцца гэтай тэорыяй, ды Вега сказаў: "Вядома, але паліцыя ніколі ў гэта не паверыць. Не цытуйце нас і не згадвайце ніякіх імёнаў, ні Четырехпалого Ву, ні Кантрабандыста Па, ні Росквіт Цзын, ні Банастасио, ні каго-небудзь яшчэ.
  
  - Што яшчэ вы чулі? - спытаў Армстронг пасля паўзы.
  
  "Шмат, але на сёння гэтага дастаткова — мая чарга падымаць дзяцей, рыхтаваць сняданак і праводзіць іх у школу". Пітэр Марлоў закурыў цыгарэту, і зноў Армстронг хваравіта адчуў патрэбу ў дыме ў сваіх уласных лёгкіх. "Акрамя аднаго, Роберт. Дружалюбны прадстаўнік прэсы папрасіў мяне перадаць вам, што ён чуў, што ў Макао хутка адбудзецца буйная сустрэча па барацьбе з наркотыкамі ".
  
  Блакітныя вочы звузіліся. - Калі?
  
  "Я не ведаю".
  
  - Якога роду сустрэча? - спытаў я.
  
  - Кіраўнікі. "Пастаўшчыкі, імпарцёры, экспарцёры, дыстрыб'ютары" - вось як ён гэта сфармуляваў.
  
  - Дзе менавіта ў Макао? - спытаў я.
  
  "Ён не сказаў".
  
  "Імёны?"
  
  "Ніякіх. Ён дадаў, што на сустрэчы будзе прысутнічаць запрошаная VIP-персона з Штатаў ".
  
  "Бартлетт?"
  
  - Госпадзе, Роберт, я не ведаю, і ён гэтага не казаў. Лайн Бартлетт здаецца вельмі мілым хлопцам і прамым, як страла. Я думаю, што гэта ўсё плёткі і рэўнасць, спроба абвінаваціць яго.
  
  Армстронг усміхнуўся сваёй жоўцевай усмешкай. "Я ўсяго толькі падазроны паліцэйскі. Злыдні існуюць на вельмі высокіх пасадах, так жа як і ў балоце. Піцер, дружа, перадай свайму сяброўскім журналісту паведамленне: калі ён захоча даць мне інфармацыю, патэлефануй мне наўпрост ".
  
  "Ён баіцца цябе. Я таксама!"
  
  "У маёй капелюшы вы маеце рацыю". Армстронг ўсміхнуўся яму ў адказ, ён яму спадабаўся, ён быў вельмі рады атрыманай інфармацыі і таго, што Пітэр Марлоў быў надзейным пасярэднікам, які мог трымаць рот на замку. - Пітэр, спытай яго, дзе ў Макао, і калі, і хто, і... Раптам падумаўшы, Армстронг сказаў, вонзаясь у невядомасць: "Пітэр, калі б табе прыйшлося выбіраць лепшае месца ў Калоніі для ўвозу і вывазу кантрабанды, што б ты выбраў?"
  
  - Абердзіна або Мирс-Бі. Любы дурань ведае, што гэта проста месца, якія заўсёды выкарыстоўваліся ў першую чаргу, з тых часоў, як з'явіўся Ганконг.
  
  Армстронг ўздыхнуў. "Згодны". "Абердзіна", - падумаў ён. Які абердинский кантрабандыст? Любы з двухсот. Першым выбарам быў бы четырехпалый Ву. Чатыры Пальца з вялікім чорным "Ролс-ройсам" і нумарным знакам "шчаслівая васьмёрка", гэты крывавы галаварэз Тую Хэтчет Ток і яго юны пляменнік, той, што з пашпартам янкі, той, што з Йеля, гэта быў Йель? Чатыры пальца былі б першым выбарам. Затым Гудвезер Пун, Кантрабандыст Па, Тая Сап-фак, Рыбак Пок ... Госпадзе, спіс бясконцы, толькі тыя, пра каго мы ведаем. У Мирс-Бі, на паўночна-ўсходзе, побач з Новымі тэрыторыямі? Браты Па, Большеротый Фанг і тысяча іншых . ... "Ну што ж", — сказаў ён, цяпер вельмі, вельмі узрадаваны атрыманай інфармацыяй - што-то падкасіла яго ў дачыненні да Чатырох Пальцаў Ву, хоць ніколі не было ніякіх чутак аб тым, што ён займаецца гандлем гераінам. "Адзін добры паварот заслугоўвае іншага: скажы свайму сябру-журналісту, што сёння з Пекіна прыбытку члены нашага парламента, гандлёвая дэлегацыя ... У чым справа?"
  
  - Нічога, - адказаў Пітэр Марлоў, імкнучыся захаваць яснае выраз твару. - Вы што-то казалі?
  
  Армстронг ўважліва паглядзеў на яго, затым дадаў: "Дэлегацыя прыбывае дзённым цягніком з Кантона. Яны будуць на мяжы, перасадзяць цягніка ў 4:32 — мы толькі ўчора ўвечары пачулі аб змене плана, так што, магчыма, ваш сябар зможа ўзяць эксклюзіўнае інтэрв'ю. Здаецца, яны дамагліся вельмі добрага прагрэсу ".
  
  "Дзякуй. Ад імя майго сябра. Ды, дзякуй. Я неадкладна перадам гэта. Што ж, мне пара... "
  
  Браян Квок паспяшаўся да іх. "Прывітанне, Піцер". Ён цяжка дыхаў. "Роберт, прабач, але Крос хоча бачыць нас прама зараз".
  
  "Чорт вазьмі!" Армстронг стомлена сказаў. "Я ж казаў табе, што лепш пачакаць, перш чым рэгістравацца. Гэты вырадак ніколі не спіць". Ён пацёр твар, каб пазбавіцца ад стомы, яго вочы пачырванелі. "Ты вазьмі машыну, Браян, і я сустрэну цябе ля галоўнага ўваходу".
  
  "Добра". Браян Квок паспяшаўся прэч. Занепакоены Армстронг праводзіў яго позіркам.
  
  Пітэр Марлоў сказаў жартам: "Ратуша ў агні?"
  
  - У нашым бізнэсе ратуша заўсёды дзе-небудзь гарыць, хлопец. Паліцэйскі ўважліва паглядзеў на Пітэра Марлоў. "Перш чым я пайду, Піцер, я хацеў бы ведаць, што такога важнага ў гандлёвай дэлегацыі для цябе".
  
  Пасля паўзы мужчына з цікаўнымі вачыма сказаў: "Я ведаў аднаго з іх падчас вайны. Лейтэнант Робін Грэй. Апошнія два гады ён быў галоўным маршалам Чанг". Цяпер яго голас быў роўным, больш роўным і ледзяным, чым Армстронг мог сабе ўявіць. "Я ненавідзеў яго, а ён ненавідзеў мяне. Я спадзяюся, што не сустрэну яго, вось і ўсё".
  
  Перасякаючы круг пераможцаў, Горнт навёў бінокль на Армстронга, калі той ішоў услед за Браянам Квоком. Затым ён задуменна перавёў іх назад на Піцера Марлоў, які накіроўваўся да групы трэнераў і жакеяў.
  
  "Цікаўны вырадак!" Сказаў Горнт.
  
  "А? Хто? О, Марлоў?" Сэр Данстан Барэ усміхнуўся. "Ён не цікаўны, проста хоча ведаць усё пра Ганконгу. Гэта тваё змрочнае мінулае зачароўвае яго, дружа, тваё і тайпэна.
  
  - У цябе няма шкілетаў, Дунстан? Ціха спытаў Горнт. - Ты хочаш сказаць, што ты і твая сям'я - лілі Уайт?
  
  "Божа барані!" Барэ быў паспешліва ласкавы, жадаючы ператварыць раптоўны яд Горнта ў мёд. "Божа, не! Поцарапай ангельца, знайдзі пірата. Мы ўсе пад падазрэннем! Такая жыццё, ці што?"
  
  Горнт нічога не сказаў. Ён пагарджаў Барэ, але меў патрэбу ў ім. "У нядзелю я ладжу вечарыну на сваёй яхце, Данстан. Не маглі б вы прыйсці — вам будзе цікава".
  
  - Пра? Хто гэты ганаровы госць?
  
  - Я думаў зрабіць гэта толькі для хлапечнік - без жонак, а?
  
  "А! Можаце на мяне разлічваць", - адразу сказаў Барэ, праззяўшы. "Я магу прывесці з сабой сяброўку?"
  
  - Калі хочаш, дружа, вазьмі з сабой дваіх, чым больш, тым весялей. Гэта будзе невялікая, абраная, бяспечная кампанія. Пламм, ён добры хлопец, і з яго сяброўкай вельмі весела. Горнт ўбачыў, як Марлоў змяніў кірунак, калі яго паклікалі да групы сцюардаў, у якой дамінаваў Дональд Макбрайд. Затым, раптам падумаўшы, ён дадаў: "Я думаю, што запрашу і Марлоў".
  
  - Навошта, калі ты лічыш, што ён цікаўны?
  
  "Магчыма, яго зацікавяць рэальныя гісторыі пра струанах, нашых піратах-заснавальніках і цяперашніх". Горнт усміхнуўся ва ўвесь рот, і Барэ стала цікава, якую дьявольщину задумвае Горнт.
  
  Чырванатвары мужчына выцер пот з ілба. "Госпадзе, як бы я хацеў, каб пайшоў дождж. Ці ведаеце вы, што Марлоў служыў у "Харыкейнз" — ён атрымаў тры крывавых Бошы ў бітве за Брытанію, перш чым яго адправілі ў Сінгапур і ў тую крывавую кашу. Я ніколі не дарую гэтым чортавым японцам таго, што яны зрабілі з нашымі хлопцамі там, тут ці ў Кітаі ".
  
  "Я таксама", - змрочна пагадзіўся Горнт. "Ты ведаў, што мой стары быў у Нанкін ў 37-м, падчас згвалтавання Нанкін?"
  
  "Не, Госпадзе, як ён выбраўся?"
  
  "Некаторыя з нашых людзей хавалі яго некалькі дзён — у нас там былі партнёры на працягу пакаленняў. Затым ён прыкінуўся японцам, што ён дружалюбны карэспандэнт лонданскай "Таймс", і ўгаварыў вярнуцца ў Шанхай. Яму да гэтага часу сняцца кашмары па гэтай нагоды.
  
  - Дарэчы, пра кашмарах, старына, ты спрабаваў падарыць Йену адзін з іх мінулай ноччу, пайшоўшы на яго вечарыну?
  
  - Ты думаеш, ён поквитался, паклапаціўшыся аб маёй машыне?
  
  "Што?" Барэ быў узрушаны. "Божа Літасцівы! Вы хочаце сказаць, што ў вашу машыну, хто-то уварваўся?"
  
  - Галоўны цыліндр быў разарваны нейкім ударам. Механік сказаў, што гэта магло адбыцца з-за кінутага ў яго каменя.
  
  Барэ ўтаропіўся на яго і паківаў галавой. "Лан не дурань. Ён дзікі, так, але ён не дурань. Гэта было б замахам на забойства".
  
  "Гэта было б не ў першы раз".
  
  - На тваім месцы я б не казаў падобных рэчаў публічна, даўніна.
  
  - Ты не публічны чалавек, даўніна. Не так?
  
  "Няма. Вядома—"
  
  "Добра". Горнт звярнуў на яго свае цёмныя вочы. "Гэта будзе час, калі сябры павінны трымацца разам".
  
  - Пра? Барэ імгненна насьцярожыўся.
  
  "Так. Рынак вельмі нервуецца. Гэтая блытаніна з Хо Пакам можа парушыць большую частку нашых планаў ".
  
  "Мае фермы ў Ганконгу і Лан Тао цвёрдыя, як Скала".
  
  "Так, пры ўмове, што вашы швейцарскія банкіры працягнуць прадастаўляць вам новую крэдытную лінію".
  
  Румяны твар Барэ побелело. - Што?
  
  "Без іх крэдыту вы не зможаце захапіць Ганконскія докі, Royal Insurance ў Ганконгу і Малайе, пашырыцца да Сінгапура або завяршыць мноства іншых складаных дробных здзелак, якія ў вас на парадку дня — вы і ваш новообретенный адзін Мэйсан Лофт, вундэркінд з Треднидл-стрыт. Праўда?"
  
  Барэ назіраў за ім, халодны пот струменіўся па яго спіне, ён быў узрушаны тым, што Горнт прысвечаны ў яго сакрэты. - Дзе ты пра гэта пачуў?
  
  Горнт засмяяўся. - У мяне ёсць высокапастаўленыя сябры, даўніна. Не хвалюйся, са мной твая ахілесава пята ў бяспецы.
  
  - Мы... нам нічога не пагражае.
  
  - Вядома, няма. Горнт зноў навёў бінокль на каня. - Так, дарэчы, Данстан, мне можа спатрэбіцца твой голас на наступным сходзе банка.
  
  "Ад чаго?"
  
  - Пакуль не ведаю. Горнт паглядзеў на яго зверху ўніз. - Мне проста трэба ведаць, што я магу на цябе разлічваць.
  
  "Так, так, вядома". Барэ нервова гадаў, што Горнт меў на ўвазе і дзе адбылася ўцечка. "Заўсёды рады зрабіць паслугу, даўніна".
  
  - Дзякуй. Ты прадаеш "Хо-Пак" па тандэце?
  
  - Вядома. Слава Богу, я ўчора зняў усе свае грошы. Чаму?
  
  "Я чуў, што здзелка Данросса з Par-Con не адбудзецца. Я таксама разглядаю магчымасць яго кароткай продажу".
  
  "Аб? Здзелка не дзейнічае? Чаму?"
  
  Горнт сарданічнай ўсміхнуўся. - Таму што, Дунстан...
  
  "Добры дзень, Квиллан, Данстан, выбачайце, што перарываю", - сказаў Дональд Макбрайд, падбягаючы да іх з двума мужчынамі на буксіры. "Дазвольце мне прадставіць містэра Чарльза Бильцманна, віцэ-прэзідэнта American Superfoods. Ён узначаліць новае зліццё General Stores і Superfoods і з гэтага часу будзе грунтавацца ў Калоніі. Містэр Горнт і сэр Данстан Барэ ".
  
  Высокі амерыканец з валасамі пясочнага колеру быў у шэрым касцюме, у гальштуку і ў акулярах без аправы. Ён ветліва працягнуў руку. "Рады з вамі пазнаёміцца. У вас тут слаўная маленькая траса".
  
  Горнт без энтузіязму паціснуў руку. Побач з Бильцманом сядзеў Рычард Гамільтан Пагмайр, цяперашні тайпан крамы H. K. General Stores, кіраўнік клуба Turf Club, невысокі пагардлівы мужчына гадоў пад сорак, які ўспрымаў сваю малалікасць як пастаянны выклік. "Прывітанне, вы двое! Ну, хто пераможца пятага?"
  
  Горнт ўзвышаўся над ім. "Я скажу табе пасля гонкі".
  
  - Ды добра табе, Квиллан, ты ж ведаеш, што ўсё будзе ўладжана яшчэ да параду коней.
  
  - Калі ты зможаш даказаць гэта, я ўпэўнены, мы ўсе хацелі б ведаць. Я б, вядома, хацеў, а ты, Дональд?
  
  "Я ўпэўнены, што Рычард проста пажартаваў", - адказаў Дональд Макбрайд. Яму было за шэсцьдзесят, яго еўразійскія рысы асобы былі прыемнымі, і яго ўсмешка выпраменьвала цяпло. Ён дадаў, звяртаючыся да Бильцманну: "Заўсёды ходзяць чуткі аб падтасоўках гонак, але мы робім, што можам, і калі мы каго—то ловім - здымаем яму галаву! Па крайняй меры, з дыстанцыі, з якой ён едзе ".
  
  "Чорт вазьмі, гонкі фіксуюцца і ў Штатах, але я думаю, што тут, дзе ўсё аматарскае і адкрыта для ўсіх, гэта павінна быць прасцей", - бесклапотна сказаў Бильцманн. - Гэты твой жарабец, Квиллан. Ён аўстраліец, з няпоўнай радаводу, ці не так?
  
  - Так, - рэзка адказаў Горнт, ненавідзячы сваю фамільярнасць.
  
  "Дон тут тлумачыў некаторыя правілы вашых гонак. Я, вядома, хацеў бы стаць часткай вашага гоначнага братэрства — спадзяюся, я таксама змагу стаць членам з правам вырашальнага голасу ".
  
  Дзярновы клуб быў вельмі эксклюзіўным і вельмі жорстка кантраляваўся. У ім было дзвесце членаў з правам голасу і чатыры тысячы членаў без права голасу. Толькі члены з правам голасу маглі трапіць у ложу удзельнікаў. Толькі члены з правам голасу маглі валодаць коньмі. Толькі члены з правам вырашальнага голасу маглі прапаноўваць двух чалавек у год у якасці членаў без права голасу — рашэнне, адабрэнне або непрызнанне сцюардаў з'яўляецца канчатковым, іх галасаванне таемнае. І толькі члены з правам вырашальнага голасу маглі стаць сцюардамі.
  
  "Так, - паўтарыў Бильцман, - гэта было б проста выдатна".
  
  "Я ўпэўнены, што гэта можна зрабіць", - сказаў Макбрайд з усмешкай. "Клуб заўсёды шукае свежую кроў - і новых коней".
  
  - Вы плануеце застацца ў Ганконгу, містэр Бильцманн? - Спытаў Горнт.
  
  "Завіце мяне Чак. Я тут на час", - адказаў амэрыканец. "Мяркую, я новы тайпан ад Superfoods of Asia. Гучыць прывабна, ці не так?"
  
  "Цудоўна!" - З'едліва сказаў Барэ.
  
  Бильцманн радасна працягнуў, яшчэ не наладжаны на ангельскую сарказм: "Я - казёл адпушчэння ў нашым кіраванні ў Нью-Ёрку. Як сказаў чалавек з Місуры, на гэтым усё заканчваецца". Ён усміхнуўся, але ніхто не ўсміхнуўся разам з ім. "Я прабуду тут па меншай меры пару гадоў і з нецярпеннем чакаю кожнай хвіліны. Мы рыхтуемся уладкаваць прама цяпер. Заўтра прыязджае мая нявеста і...
  
  - Вы толькі што пажаніліся, містэр Бильцманн?
  
  - О, не, гэта проста амерыканскае выраз. Мы жанатыя дваццаць гадоў. Як толькі наш новы дом ўладкуюць так, як яна хоча, мы будзем рады, калі ты прыйдзеш на вячэру. Можа быць, барбекю? Мы падрыхтавалі стэйкі, усё вышэйшага гатунку, "Ці-боунс" і "Нью-Ёрк", якія лётаюць раз у месяц. І бульбу з Айдаха, - дадаў ён з гонарам.
  
  "Я рады наконт бульбы", - сказаў Горнт, і астатнія паселі ямчэй у чаканні, ведаючы, што ён пагарджае амерыканскую кухню, асабліва стэйкі на вуглях, гамбургеры і "запечаны бульба ў кляре", як ён іх называў. "Калі завяршаецца зліццё?"
  
  "Канец месяца. Наша заяўка прынятая. Усё ўзгоднена. Я, вядома, спадзяюся, што наша амерыканскае ноў-хаў падыдзе для гэтага выдатнага маленькага выспы ".
  
  - Мяркую, вы збіраецеся пабудаваць асабняк?
  
  "Не, сэр. Гэта Дики, - працягнуў Бильцман, і ўсе ўздрыгнулі. - Дики зняў для нас пентхаус ў шматкватэрным доме кампаніі на Блор-стрыт, так што мы ў тоўстым горадзе".
  
  "Гэта зручна", - сказаў Горнт. Астатнія стрымалі смех. Найстарэйшы і самы вядомы з Дамоў лёгкага паводзін Калоніі заўсёды размяшчаўся на Блор-стрыт пад нумарам адзін. Дом нумар адзін, на Блор-стрыт, быў заснаваны адной з падапечных місіс Фотерингилл.
  
  "юныя лэдзі", Нэлі Блор, у 1860-х гадах, на грошы, якія, як паведамляецца, даў ёй Кулум Струан, і ўсё яшчэ дзейнічала па сваім першапачатковым правілах — толькі для еўрапейскіх або аўстралійскіх лэдзі, замежным джэнтльменам або туземцам уваход забаронены.
  
  "Вельмі зручна", - зноў сказаў Горнт. "Але я сумняваюся, што вы соответствуете патрабаванням".
  
  "Сэр?"
  
  - Нічога. Я ўпэўнены, што Блор-стрыт - самае падыходнае месца.
  
  "Выдатны выгляд, але няспраўны вадаправод", - сказаў Бильцманн. "Мая нявеста хутка гэта паправіць".
  
  - Яна таксама вадаправодчык? - Спытаў Горнт.
  
  Амерыканец засмяяўся. "Чорт вазьмі, няма, але яна вельмі спрытна кіруецца па хаце".
  
  "Калі вы мяне прабачце, я павінен сустрэцца са сваім трэнерам". Горнт кіўнуў астатнім і адвярнуўся са словамі: "Дональд, у цябе ёсць хвілінка? Гаворка ідзе пра суботы".
  
  - Вядома, пабачымся праз хвіліну, містэр Бильцманн.
  
  - Вядома. Але клічце мяне Чак. Добрага дня.
  
  Макбрайд прыладзіўся побач з Горнтом. Калі яны засталіся адны, Горнт сказаў: "Вы ж не ўсур'ёз мяркуеце, што ён павінен быць членам з правам вырашальнага голасу?"
  
  "Ну, так". Макбрайд выглядаў збянтэжаным. "Гэта першы раз, калі буйная амерыканская кампанія робіць заяўку на ўдзел у Ганконгу. Ён быў бы вельмі важны для нас".
  
  "Гэта ж не прычына пускаць яго сюды, ці не так? Зрабіце яго удзельнікам без права голасу. Тады ён зможа патрапіць на трыбуны. І калі ты хочаш запрасіць яго ў сваю ложу, гэта твая справа. Але член клуба з правам вырашальнага голасу? Божа Літасцівы, у яго, верагодна, будзе "Суперпродукты" у якасці колеру для гонак! "
  
  - Ён проста пачатковец і не ў сваёй талерцы, Квиллан. Я ўпэўнены, што ён навучыцца. Ён досыць прыстойны, хоць і дапускае некалькі хібаў. Ён даволі забяспечаны і ...
  
  "З якіх гэта часоў грошы сталі сезамом, адкрытым для клуба "Дзёран"? Божа Літасцівы, Дональд, калі б гэта было так, кожны выскачка-кітайскі гулец у нерухомасць або на фондавай біржы, які сарваў куш на нашым рынку, затапіў бы нас. У нас не было б месца, каб пукнуть ".
  
  "Я не згодны. Магчыма, адказ заключаецца ў павелічэнні колькасці ўдзельнікаў з правам голасу".
  
  "Няма. Абсалютна няма. Вядома, вы, сцюарды, будзеце рабіць тое, што вам падабаецца. Але я прапаную вам перагледзець сваё рашэнне ". Горнт быў членам клуба з правам голасу, але не доўга. Дзвесце членаў з правам вырашальнага голасу штогод абіралі дванаццаць сцюардаў тайным галасаваннем. Кожны год імя Горнта ўносілі ў адкрыты спіс кандыдатаў на пасаду сцюарда, і кожны год ён не набіраў дастатковай колькасці галасоў. Большасць сцюардаў аўтаматычна пераабіраліся членамі клуба да тых часоў, пакуль не сыходзілі на пенсію, хоць час ад часу праводзілася лабіраванне.
  
  "Вельмі добра, - сказаў Макбрайд, - калі будзе прапанавана яго імя, я згадаю аб вашым пярэчанні".
  
  Горнт тонка ўсміхнуўся. - Гэта будзе раўнасільна таму, што яго абяруць.
  
  Макбрайд усміхнуўся. "Я так не думаю, Квиллан, не ў гэты раз. Паг папрасіў мяне прадставіць яго ўсім. Павінен прызнаць, ён кожны раз пачынае не з той нагі. Я пазнаёміў яго з Падлогай Хавергиллом, і Бильцманн адразу ж пачаў параўноўваць тутэйшыя банкаўскія працэдуры з амерыканскімі, і таксама не вельмі прыемна. А што тычыцца тайпэна... - Сіваватыя бровы Макбрайд ўзляцелі ўверх. - ... ён сказаў, што быў вельмі рады пазнаёміцца з ім, паколькі хацеў пабольш даведацца аб Ведзьме Струан, Дирке Струане і ўсіх іншых піратаў і кантрабандыстаў опіуму ў яго мінулым! Ён уздыхнуў. "Ен і Падлогу, безумоўна, забанят яго за цябе, так што я не думаю, што табе варта моцна турбавацца. Я сапраўды не разумею, чаму Паг ўсё роўна прадаўся ім ".
  
  - Таму што ён не яго бацька. З тых часоў, як памёр стары сэр Томас, запасы тавараў першай неабходнасці ўпалі. Тым не менш, Паг асабіста зарабляе 6 мільёнаў даляраў ЗША і мае пяцігадовы бестэрміновы кантракт - так што ў яго ёсць усе задавальнення і няма галаўнога болю, а аб сям'і клапоцяцца. Ён хоча з'ехаць на пенсію ў Англію, у Аскот і ўсё такое.
  
  "Ах! Гэта вельмі выгадная здзелка для даўніны Пага!" Макбрайд стаў больш сур'ёзным. "Квиллан, пятая гонка — цікавасць велізарны. Я турбуюся, што будуць перашкоды. Мы збіраемся ўзмацніць назіранне за усімі коньмі. Ходзяць чуткі, што—
  
  "Пра допінг?"
  
  "Так".
  
  "Заўсёды ходзяць чуткі, і хто-то заўсёды паспрабуе. Я думаю, што сцюарды робяць вельмі добрую працу ".
  
  "Учора ўвечары сцюарды дамовіліся, што мы ўвядзем новае правіла: у будучыні ў нас будзе абавязковы хімічны аналіз да і пасля кожнай гонкі, як гэта робіцца на асноўных трасах Англіі або Амерыкі".
  
  - Як раз да суботы? Як ты збіраешся гэта зрабіць?
  
  - Доктар Мэн, паліцэйскі патолагаанатам, пагадзіўся ўзяць на сябе адказнасць — да тых часоў, пакуль мы не прызначым эксперта.
  
  - Добрая ідэя, - сказаў Горнт.
  
  Макбрайд ўздыхнуў. "Так, але Магутнаму Цмоку не параўнацца з мясцовым Змеем". Ён павярнуўся і сышоў.
  
  Орнт павагаўся, затым падышоў да свайго трэнеру, які стаяў побач з Рыбай-лоцманам і размаўляў з жакеем, іншым аўстралійцам, Блуи Уайтам. Блуи Уайт нібыта быў мэнэджэрам аднаго з суднаходных падраздзяленняў Gornt — тытул, дадзены яму для захавання статусу аматара.
  
  "Добры дзень, містэр Горнт", - сказалі яны. Жакей закрануў сваёй чубкі.
  
  - Добрай раніцы. Горнт імгненне глядзеў на іх, а затым ціха сказаў: "Блуи, калі ты выйграеш, то атрымаеш прэмію ў памеры 5000. Калі ты финишируешь ззаду "Ноўбл Стары", ты звольнены".
  
  Моцны невысокі мужчына збялеў. - Так, шэф!
  
  - А зараз табе лепш пераапрануцца, - сказаў Горнт, адпускаючы яго.
  
  "Я выйграю", - сказаў Блуи Уайт, сыходзячы.
  
  - Рыба-лоцман ў вельмі добрай форме, містэр Горнт, - збянтэжана сказаў трэнер. Ён пастараецца...
  
  "Калі Ноўбл Стары выйграе, ты звольнены. Калі Ноўбл Стары фінішуе наперадзе рыбы-лоцмана, ты звольнены".
  
  - Мая клятва, містэр Горнт. Мужчына выцер раптоўны пот з рота. - Я не ведаю, хто...
  
  "Я не прапаную табе што-небудзь рабіць. Я проста кажу табе, што з табой будзе". Горнт ветліва кіўнуў і пайшоў прэч. Ён пайшоў у клубны рэстаран, з вокнаў якога адкрываўся від на поле, і замовіў свой любімы сняданак - яйкі "Бенедыкт" з фірмовым галандскім соусам ўласнага прыгатавання, якія яны захоўвалі выключна для яго, і яванскі кавы, які ён таксама пастаўляў.
  
  Калі ён наліваў трэцюю кубак кавы, падышоў афіцыянт. "Прабачце, сэр, вас просяць да тэлефона".
  
  Ён падышоў да тэлефона. - Горнт.
  
  "Добры дзень, містэр Горнт, гэта Пол Чой ... пляменнік містэра Ву. ... Спадзяюся, я вам не перашкодзіў".
  
  Горнт схаваў здзіўленне. - Вы тэлефануйце даволі рана, містэр Чой.
  
  "Так, сэр, але ў першы дзень я хацеў прыйсці крыху раней, - таропка сказаў малады чалавек, - таму пару хвілін таму, калі зазваніў тэлефон, я быў тут адзін. Гэта быў містэр Бартлетт, Лайн Бартлетт, вы ведаеце, хлопец з кантрабандным зброяй, мільянер.
  
  Горнт быў уражаны. - Бартлетт?
  
  "Так, сэр. Ён сказаў, што хоча звязацца з вамі, намякнуў, што гэта што-то тэрміновае, сказаў, што тэлефанаваў вам дадому. Я склаў два і два і прыйшоў да высновы, што ты, магчыма, на трэніроўцы, і мне лепш адарваць сваю дупу. Спадзяюся, я цябе не перашкодзіў? "
  
  "Няма. Што ён сказаў?" Спытаў Горнт.
  
  "Толькі тое, што ён хацеў пагаварыць з табой, і ты быў у горадзе? Я сказаў, што не ведаю, але я праверу, пакіну паведамленне і ператэлефаную яму".
  
  - Адкуль ён тэлефанаваў? - спытаў я.
  
  - "Ахвяра і Альберт". Коулун-сайд, 662233, дадатковы 773 — гэта дадатковы нумар яго офіса, а не нумары люкс.
  
  Горнт быў вельмі ўражаны. "Закрыты рот не ловіць мух, містэр
  
  Чой."
  
  "Госпадзе, містэр Горнт, гэта адзіная рэч, аб якой вам ніколі не трэба турбавацца", - горача сказаў Пол Чой. "Мой стары дзядзька Ву убіў у галаву ўсім нам, як быццам заўтра не наступіць".
  
  "Добра. Дзякуй, містэр Чой. Хутка ўбачымся".
  
  "Так, сэр".
  
  Горнт павесіў трубку, трохі падумаў, а затым набраў нумар гатэля. "773, калі ласка".
  
  "Лінія Бартлетт". "Добрай раніцы, містэр Бартлетт, гэта містэр Горнт. Чым магу быць карысны?"
  
  "Прывітанне, дзякуй, што ператэлефанаваў мне. У мяне ёсць трывожныя навіны, якія як-то звязаныя з тым, што мы абмяркоўвалі".
  
  "Пра?"
  
  "Так. "Тода Шиппинг" што-небудзь значыць для вас?"
  
  Цікавасць Горнта ўзрос. "Тода Шиппинг" - велізарны японскі кангламерат, верфі, сталеліцейныя заводы, цяжкае машынабудаванне. У "Струанз" з імі здзелка на два судна, я мяркую, сухагрузы. Чаму?"
  
  "Падобна на тое, сёння нам належаць нейкія вэксалі ад Struan's, 6 мільёнаў даляраў трыма плацяжамі — першага, адзінаццатага і пятнаццатага чысла наступнага месяца — і яшчэ 6 мільёнаў даляраў праз 90 дзён. Затым восьмага павінны яшчэ 6,8 мільёна ў міжнародны банк "Орлін" — вы іх ведаеце?
  
  З велізарным высілкам Горнт стараўся, каб яго голас гучаў як ні ў чым не бывала. "Я, я чуў пра іх", - сказаў ён, уражаны тым, што амерыканец ведае такія падрабязнасці аб абавязках. "І што?" - спытаў ён.
  
  "Такім чынам, я чуў, што ў Struan's ёсць толькі 1,3 мільёна наяўнымі, без якіх-небудзь наяўных рэзерваў і недастатковага грашовага патоку для ажыццяўлення плацяжоў. Яны не чакаюць значнага павелічэння даходу, пакуль не атрымаюць 17 мільёнаў у якасці сваёй долі ў адной з здзелак з нерухомасцю Kowloon Investments, тэрмін пагашэння якой мінае не раней лістапада, і яны на 20 працэнтаў перерасходовали сродкі ў банку Victoria ".
  
  - Гэта ... гэта вельмі патаемнае веданне, - выдыхнуў Горнт, яго сэрца шалёна калацілася ў грудзях, каўнер быў тугім. Ён ведаў аб 20—адсоткавым авердрафту — Пламм сказаў яму, - усе дырэктара банка павінны былі ведаць. Але не падрабязнасці аб іх наяўнасці або руху грашовых сродкаў.
  
  - Навошта вы мне гэта расказваеце, містэр Бартлетт?
  
  "Наколькі ты вадкі?"
  
  "Я ўжо казаў табе, я ў дваццаць разоў мацней, чым у Струана", - сказаў ён аўтаматычна, хлусня далася яму лёгка, яго мозг пракручваў цудоўныя магчымасці, якія адкрывала ўся гэтая інфармацыя. "Чаму?"
  
  "Калі я заключу здзелку са Струаном, ён скарыстаецца маім авансавых плацяжоў наяўнымі— каб пазбавіцца ад гаплікаў Тода і Орлін - калі яго банк не падоўжыць яму крэдыт".
  
  "Так".
  
  "Ці будзе Ахвяра падтрымліваць яго?"
  
  "Яны заўсёды так рабілі. Чаму?"
  
  "Калі яны гэтага не зробяць, то ў яго будуць вялікія непрыемнасці".
  
  "Струанз" з'яўляюцца буйнымі акцыянерамі. Банк абавязаны іх падтрымліваць".
  
  "Але там ён перавысіў ліміт, і Хавергилл ненавідзіць яго. Паміж
  
  Акцыі Chen's, Struan's і іх кандыдатаў складаюць 21 працэнт. , »
  
  Горнт ледзь не выпусціў трубку. "Дзе, чорт вазьмі, вы знайшлі гэтую інфармацыю? Ні адзін старонні не мог гэтага ведаць!"
  
  "Гэта дакладна, - пачуў ён спакойны адказ амерыканца, - але гэта факт. Не маглі б вы сабраць астатнія 79 працэнтаў?"
  
  "Што?"
  
  "Калі б у мяне быў партнёр, які мог бы наладзіць банк супраць сябе хоць бы адзін раз, і ён не змог бы атрымаць крэдыт у іншым месцы ... Шчыра кажучы: гэта пытанне часу. Данросс смяротна перагружаны, і гэта азначае, што ён ўразлівы. Калі яго банк не прадаставіць яму крэдыт, ён павінен што—то прадаць або атрымаць новую крэдытную лінію. У любым выпадку ён шырока адкрыты для атакі і паспеў для захопу па непрыдатным кошце ".
  
  Горнт выцер лоб, яго мозг ліхаманкава цяміў. - Дзе, чорт вазьмі, ты знайшоў усю гэтую інфармацыю?
  
  "Пазней, не цяпер".
  
  "Калі?"
  
  - Калі мы пяройдзем да кароткім рыскамі.
  
  - Наколькі ... наколькі вы ўпэўненыя, што вашыя разлікі верныя?
  
  "Вельмі. У нас ёсць яго балансавыя справаздачы за апошнія сем гадоў".
  
  Нягледзячы на ўсю сваю рашучасць, Горнт ахнуў. - Гэта немагчыма!
  
  "Хочаш паспрачацца?"
  
  Цяпер Горнт быў па-сапраўднаму узрушаны і паспрабаваў прымусіць свой розум працаваць. Будзь асцярожны, ўмаўляў ён сябе. Дзеля бога, трымай сябе ў руках. "Калі б ... калі б у вас было ўсё гэта, калі б вы ведалі гэта і зразумелі яшчэ сее-што напрыканцы"... іх узаемазвязаных карпаратыўная структура, калі б вы ведалі, што мы маглі б рабіць са "Струанс" усё, што захочам".
  
  "У нас і гэта ёсць. Хочаш далучыцца?"
  
  Горнт пачуў, як ён кажа спакойна, зусім не адчуваючы спакою: "Вядома. Калі мы маглі б сустрэцца? Паабедаць?"
  
  "Як наконт зараз? Але не тут і не ў тваім офісе. Гэта павінна быць вельмі ціха".
  
  Сэрца Горнта сціснулася ў грудзях. У роце ў яго быў агідны прысмак, і ён вельмі моцна сумняваўся, наколькі ён можа давяраць Бартлетту. - Я ... я прышлю за табой машыну. Мы маглі б пагаварыць у машыне.
  
  "Добрая ідэя, але чаму б мне не сустрэцца з табой у Ганконгу. Праз гадзіну ля тэрмінала Golden Ferry".
  
  "Выдатна. Мая машына Jag— нумар 8888. Я буду ля стаянкі таксі ". Ён павесіў трубку і некаторы час глядзеў на тэлефон, затым вярнуўся да свайго стала.
  
  - Спадзяюся, не дрэнныя навіны, містэр Горнт?
  
  "Э-э, няма, зусім няма. Дзякуй".
  
  - Яшчэ крыху твайго фірменнай кавы? Ён свежэпрыготаўленный.
  
  - Няма, няма, дзякуй. Я б хацеў паўбутэлькі "Тайтинжер Блан дэ Блан". "55". Ён адкінуўся на спінку крэсла, адчуваючы сябе вельмі дзіўна. Яго вораг быў амаль у яго руках — калі факты амерыканца былі праўдзівыя і калі амерыканцу можна было давяраць, а не ўдзельнічаць у якім-то падступнага змове з
  
  Данросс.
  
  Прынеслі віно, але ён ледзь пригубил яго. Усе яго істота было засяроджана, просеивало, рыхтавалася.
  
  Горнт ўбачыў, як высокі амерыканец прабіраецца скрозь натоўп, і на імгненне пазайздросціў яго стройнай, падцягнутай фігуры, лёгкаму, небрежному касцюму — джынсах, кашулі з адкрытым каўняром, спартыўнай куртцы — і яго відавочнай ўпэўненасці. Ён убачыў складаную камеру, сарданічнай усміхнуўся, затым пашукаў позіркам Кейсі. Калі стала відавочна, што Бартлетт быў адзін, ён быў расчараваны. Але гэта расчараванне ніяк не паўплывала на цудоўнае прадчуванне, якое валодала ім з тых часоў, як ён паклаў трубку.
  
  Горнт нахіліўся і адкрыў бакавую дзверцы. - Сардэчна запрашаем у Ганконг, містэр Бартлетт, - сказаў ён з удаванай весялосцю, заводзячы рухавік. Ён паехаў па Гластэр-роўд у бок Глессингс-Пойнт і Яхт-клуба. "Ваша ўнутраная інфармацыя дзіўная".
  
  
  - Без шпіёнаў вы не можаце дзейнічаць, ці не так?
  
  "Ты можаш, але тады гэта дылетанцтва. Як міс Кейсі? Я думаў, яна будзе з табой".
  
  "Яна тут ні пры чым. Пакуль няма".
  
  "Пра?"
  
  "Няма. Не, яна не ўдзельнічала ў першапачатковай атацы. Яна больш каштоўная, калі нічога не ведае".
  
  - Яна нічога не ведае пра гэта? Ты нават не тэлефанаваў мне?
  
  "Няма. Зусім нічога".
  
  Пасля паўзы ён сказаў: "Я думаў, яна ваш выканаўчы віцэ-прэзідэнт ... Вы называлі яе сваёй правай рукой".
  
  - Так і ёсць, але я бос "Парконс", містэр Горнт.
  
  Горнт ўбачыў спакойныя вочы і ўпершыню адчуў, што гэта праўда і што яго першапачатковая адзнака была няслушнай. "Я ніколі ў гэтым не сумняваўся", - сказаў ён, чакаючы, яго пачуцці былі абвостраныя, ён чакаў, калі ён выйдзе.
  
  Потым Бартлетт сказаў: "Тут ёсць месца, дзе мы маглі б прыпаркавацца — я хачу табе нешта паказаць".
  
  "Вядома". Горнт ехаў уздоўж набярэжнай па Гластэр-роўд у звычайным шчыльным струмені машын. Праз імгненне ён знайшоў месца для паркоўкі каля тайфунного прытулку Козуэй-Бэй з яго шматлікімі плывучымі астраўкамі лодак ўсіх памераў.
  
  - Вось. Бартлетт працягнуў яму аддрукаваную на машынцы тэчку. Гэта была падрабязная копія балансу Струана за год да таго, як кампанія стала публічнай. Вочы Горнта прабегліся па лічбах. - Божа, - прамармытаў ён. - Значыць, "якое Доўжыцца воблака" абышлося ім у 12 мільёнаў?
  
  "Гэта амаль зламала іх. Здаецца, у іх на борце былі разнастайныя дзікія грузы. Рэактыўныя рухавікі для Кітая, незастрахованные".
  
  "Вядома, яны не былі застрахаваны — як, чорт вазьмі, можна застрахаваць кантрабанду?" Горнт спрабаваў разабрацца ва ўсіх гэтых складаных лічбах. Яго розум быў ашаломлены. "Калі б я ведаў хоць бы палову гэтага, я б купіў іх у апошні раз. Можна я пакіну гэта сабе?"
  
  "Калі мы заключым здзелку, я дам табе копію". Бартлетт забраў папку і працягнуў яму паперу. "У гэтую па памеры". У ім графічна былі паказаны долі Струана ў Kowloon Investments і падрабязна апісана, як праз намінальныя кампаніі тайпан Струана ажыццяўляў поўны кантроль над вялізнай кампаніяй па страхаванні маемасці, якая, як мяркуецца, была зусім асобнай кампаніяй і каціравацца як такая на фондавай біржы.
  
  "Дзівосна", - сказаў Горнт з уздыхам, захоплены прыгажосцю таго, што адбываецца. "У Struan's ёсць толькі малюсенькая доля акцый, якія знаходзяцца ў адкрытым звароце, але яны захоўваюць 100-працэнтны кантроль і вечнае сакрэтнасць".
  
  "У Штатах той, хто здагадаўся б пра гэта, быў бы ў турме".
  
  "Слава Богу, што законы Ганконга іншыя, і што ўсё гэта цалкам законна, хоць і трохі выкрутлівы". Двое мужчын засмяяліся.
  
  Бартлетт сунуў паперку ў кішэню. - У мяне ёсць аналагічныя звесткі пра астатніх іх уладаннях.
  
  - Шчыра кажучы, што вы маеце на ўвазе, містэр Бартлетт?
  
  "Сумесная атака на "Струанс", якая пачынаецца сёння. Бліцкрыг. Мы ставім 50 на 50 на ўсю здабычу. Ты атрымліваеш Цудоўны дом на Піку, прэстыж, яго яхту — і 100 адсоткаў ложы ў клубе Turf, у тым ліку яго кіраўніцтва ".
  
  Горнт пільна паглядзеў на яго. Бартлетт ўсміхнуўся. "Мы ведаем, што гэта для цябе што-то асаблівае. Але ўсё астатняе - па цэнтру".
  
  "За выключэннем іх аперацый Kai Tak. Мне гэта трэба для маёй авіякампаніі ".
  
  "Добра. Але тады мне патрэбныя інвестыцыі ў Коулун".
  
  "Няма", - сказаў Горнт, адразу насторожившись. "Мы павінны падзяліць гэта 50 на 50, і ўсё астатняе 50 на 50".
  
  "Няма. Вам патрэбен Кай Так, мне патрэбныя інвестыцыі ў Коулун. Гэта будзе выдатнае ядро для рыўка Par-Con ў Азію ".
  
  "Чаму?"
  
  "Таму што ўсе вялікія стану ў Ганконгу заснаваныя на уласнасці. K. I. прадаставіць мне ідэальную базу".
  
  - Для далейшых набегаў?
  
  - Вядома, - нязмушана пагадзіўся Бартлетт. - Наступны ў спісе твой сябар Джэйсан Пламм. Мы маглі б лёгка праглынуць яго нерухомасць ў Азіі. 50 на 50. Дакладна?
  
  Горнт доўгі час нічога не казаў. - А пасля яго?
  
  - Фермы ў Ганконгу і Лан Тао.
  
  Сэрца Горнта зноў падскочыла. Ён заўсёды ненавідзеў Данстана Барэ, і гэтая нянавісць патроілася ў мінулым годзе, калі Барэ быў удастоены рыцарскага звання ў Спісе ганаровых гасцей, яны адзначалі Дзень нараджэння каралевы, — Горнт быў упэўнены, што гэтая гонар была аказана разумнымі ўнёскамі ў фонд Кансерватыўнай партыі. "І як бы ты яго праглынуў?"
  
  "Заўсёды надыходзіць момант, калі любая армія, любая краіна, любая кампанія ўразлівыя. Кожны генерал або прэзідэнт кампаніі павінен калі-небудзь рызыкнуць, каб застацца наперадзе. Вы павінны заставацца наперадзе. Заўсёды ёсць які-небудзь вораг, надыходзячы табе на пяткі, жадаючы твайго, жадаючы твайго месца пад сонцам, жадаючы тваёй тэрыторыі. Ты павінен быць асцярожны, калі ты ўразлівы. "
  
  "Ты цяпер ўразлівы?"
  
  "Няма. Быў два гады таму, але не цяпер. Цяпер у мяне ёсць мускулы, якія мне патрэбныя — нам патрэбныя. Калі ты згодны."
  
  Зграя марскіх птушак кружыла і каркала над галавой. - Што ты хочаш, каб я зрабіў? - спытаў я.
  
  "Ты следапыт, вастрыё дзіды. Я абараняю тыл. Як толькі ты праб'еш пралом у яго абароне, я нанясу накаўт. Мы прадаем "Струанс" без пакрыцця — я мяркую, вы ўжо занялі пазіцыю па "Хо-Пак"?
  
  "Так, я прадаваў танна. Сціпла". Горнт лёгка схлусіў.
  
  "Добра. У Штатах, вы маглі б прымусіць іх уласных бухгалтараў зліваць інфармацыю аб руху грашовых сродкаў патрэбнага болтуну. Гэта хутка стала б вядома ўсім горадзе. Ці можа спрацаваць тая ж выкрут тут?"
  
  "Магчыма. Але вы ніколі не прымусіце іх бухгалтараў зрабіць гэта".
  
  "Не за тую плату?"
  
  "Няма. Але могуць папаўзці чуткі". Горнт змрочна ўсміхнуўся. "З боку Данросса вельмі дрэнна хаваць сваё нечаканае становішча ад акцыянераў. ТАК. Гэта магчыма. А потым?"
  
  - Ты прадаеш "Струанс" без пакрыцця, як толькі адкрыецца рынак. Па-буйному.
  
  Горнт закурыў цыгарэту. "Я прадаю танна, а што робіце вы?"
  
  - Адкрыта нічога. Гэта наш козыр у рукаве.
  
  "Магчыма, гэта сапраўды так, і мяне падстаўляюць", - сказаў Горнт.
  
  "Што, калі я пакрыю ўсе страты? Ці будзе гэта дастатковым доказам таго, што я з табой?"
  
  "Што?"
  
  "Я аплачваю ўсе страты і забіраю палову прыбытку за сёння, заўтра і ў пятніцу. Калі мы не знойдзем яго ў бегах да вечара пятніцы, вы выкупіце яго назад, непасрэдна перад закрыццём, і мы пацерпім няўдачу. Калі здаецца, што ён у нас у руках, мы распрадаем шмат, да мяжы, перад самым закрыццём. Гэта вымотает яго за выходныя. У панядзелак я тузаю за дыван, і наш бліцкрыг пачынаецца. Гэта беспамылкова".
  
  - Ды. Калі табе можна давяраць.
  
  "Я пакладу 2 мільёны даляраў у любы швейцарскі банк, які вы назавеце, да дзесяці гадзін сённяшняга дня. Гэта 10 мільёнаў ганконскіх даляраў, якіх, чорт вазьмі, цалкам дастаткова, каб пакрыць любыя магчымыя страты ад кароткіх пазіцый. 2 мільёны даляраў без якіх-небудзь умоў, без паперы, без вэксалі, толькі ваша слова, што гэта пакрые любыя страты, што ў выпадку перамогі мы падзелім прыбытак і астатнюю частку здзелкі, як было агаворана — 50 на 50, за выключэннем Kowloon Investments для мяне, Struan's at Kai Tak Аэрапорт для вас, а для нас з Кейсі - сяброўства галасаваннем у Turf Club. Мы апублікуем гэта ў газеце ў аўторак — пасля таго, як ён разаб'ецца.
  
  "Вы ўкладзяце 2 мільёны даляраў, і мне вырашаць, калі я буду купляць, каб пакрыць любыя страты?" Горнт быў недаверлівы.
  
  "Так. 2 мільёны - гэта мяжа маёй авантуры. Так як жа ты можаш пацярпець? Ты не можаш. І паколькі ён ведае, як вы да яго ставіцеся, калі вы пачнеце атаку, ён нічога не западозрыць, не будзе гатовы да майго ўдару з флангу ".
  
  "Усё залежыць ад таго, ці верныя вашыя лічбы — сумы і даты".
  
  "Правер іх. Павінен быць спосаб, якім ты можаш гэта зрабіць — дастатковы, каб пераканаць сябе ".
  
  - Чаму такая раптоўная перамена, містэр Бартлетт? Вы сказалі, што пачакаеце да аўторка, магчыма, пазней.
  
  "Мы правялі некаторую праверку, і мне не падабаюцца лічбы, да якіх я прыйшоў. Мы нічога не павінны Данроссу. Было б вар'яцтвам ісці з ім, калі ён так слабы. Як бы тое ні было, тое, што я прапаную вам, - гэта выдатная гульня, выдатныя шанцы: Высакародны дом супраць двух пархатых мільёнаў. Калі мы выйграем, гэта абыдзецца ў сотні мільёнаў. "
  
  - А калі мы пацерпім няўдачу?
  
  Бартлетт паціснуў плячыма. "Можа быць, я паеду дадому. Можа быць, мы заключым здзелку па прынцыпе "Ротвелл-Горнт-Пар-Кон". Часам ты выйграеш, але значна часцей прайграеш. Але гэты рэйд занадта добры, каб не паспрабаваць. Без цябе ён бы ніколі не спрацаваў. Я досыць пабачыў Ганконг, каб ведаць, што там свае асаблівыя правілы. У мяне няма часу, каб вывучыць іх. Навошта мне гэта рабіць, калі ў мяне ёсць ты.
  
  - Ці Данросс?
  
  Бартлетт засмяяўся, і Горнт не прачытаў у ім зламыснасьці. "Ты не расцягнуць, ты не ўразлівы, ён ўразлівы — у гэтым яго нешанцаванне. Што скажаш? Рэйд працягваецца?"
  
  "Я б сказаў, што вы вельмі пераканаўчыя. Хто даў вам інфармацыю — і дакумент?"
  
  - У аўторак я табе скажу. Калі "Струанз" пацерпяць крах.
  
  - А, так містэру Ікс належыць ўзнагароджанне?
  
  "Выйгрыш ёсць заўсёды. Ён будзе максімальным, але не больш за 5 працэнтаў — больш нічога не будзе з маёй долі".
  
  "У дзве гадзіны пятніцы, містэр Бартлетт? Менавіта тады я вырашу выкупіць акцыі і, магчыма, страціць вашыя 2 мільёны - ці мы посовещаемся і працягнем рост?"
  
  - У пятніцу ў два.
  
  "Калі мы працягнем у выхадныя, вы пакрые любы далейшы рызыка дадатковымі сродкамі?"
  
  "Няма. Табе больш не спатрэбіцца. Максімум 2 мільёны. Да вечара пятніцы альбо яго акцыі моцна ўпадуць, і мы прымусім яго бегчы са страху, альбо няма. Гэта не доўгатэрміновы, добра арганізаваны рэйд. Гэта адзіная, э-э, спроба абдурыць праціўніка. Бартлетт шчасліва ўсміхнуўся. "Я рызыкую 2 паршивыми мільёнамі дзеля гульні, якая ўвойдзе ў падручнікі гісторыі. Менш чым праз тыдзень мы знішчым Высакародны дом Азіі!"
  
  Горнт разгублена кіўнуў. Наколькі я магу давяраць вам, містэр Крывавы Рэйдэр, у вас ёсць ключ да Д'ябла Данроссу? Ён выглянуў у акно і ўбачыў, як дзяўчынка прабіраецца на лодцы сярод джонкі, мора для яе такое ж бяспечнае і знаёмае, як суша. - Я падумаю аб тым, што ты сказаў.
  
  "Як доўга?"
  
  - Да адзінаццаці.
  
  "Прабачце, гэта рэйд, а не дзелавая здзелка. Гэта цяпер — ці не будзе ўвогуле!"
  
  "Чаму?"
  
  - У нас шмат спраў, містэр Горнт. Я хачу, каб усё было ўладжана цяпер ці не улаживалось наогул.
  
  Горнт зірнуў на гадзіннік. Часу было дастаткова. Званок у патрэбную кітайскую газету і ўсё, што ён ім скажа, будзе апублікавана праз гадзіну. Ён змрочна ўсміхнуўся пра сябе. Яго уласным козырам у рукаве быў Хавергилл. Ўсё ідэальна супала.
  
  Марская птушка каркнула і паляцела ўглыб выспы, асядлаўшы некалькі патокаў цеплага паветра, накіроўваючыся да вяршыні. Ён назіраў за ёй. Затым яго вочы заўважылі Вялікі Дом на грэбні, белы на фоне зялёных схілаў.
  
  "Дамовіліся", - сказаў ён і працягнуў руку.
  
  Бартлетт паціснуў плячыма. - Выдатна. Гэта строга паміж намі?
  
  "Так".
  
  "Дзе ты хочаш узяць 2 мільёны?"
  
  "Банк Швейцарыі і Цюрыха, у Цюрыху, нумар рахунку 181819". Горнт палез у кішэню, заўважыўшы, што яго пальцы дрыжаць. "Я запішу гэта для вас".
  
  - У гэтым няма неабходнасці. Кошт на ваша імя?
  
  - Божа Літасцівы, няма! "Канбера Лімітэд".
  
  "Канбера Лімітэд" стала на 2 мільёны багацей! А праз тры дні, калі пашанцуе, ты станеш тайпэном Высакароднага дома. Як наконт гэтага?" Бартлетт адчыніў дзверцы і выйшаў. "Убачымся".
  
  - Пачакайце, - спалохана сказаў Горнт. - Я подброшу вас да...
  
  "Не, дзякуй. Мне трэба дабрацца да тэлефона. Затым у 9.15 у мяне сумоўе з вашай сяброўкай Орландой, міс Рамас — я падумаў, што ў гэтым няма нічога дрэннага. Пасля гэтага, магчыма, я зраблю некалькі здымкаў ". Ён весела памахаў рукой і пайшоў.
  
  Горнт выцер пот з рук. Перад сыходам з клуба ён патэлефанаваў Орланде, каб тая патэлефанавала Бартлетту і дамовілася аб спатканні. "Гэта вельмі добра", - падумаў ён, усё яшчэ знаходзячыся ў шоку. Яна будзе прыглядаць за ім, як толькі яны стануць палюбоўнікамі, і так і будзе, Кейсі або няма. Арланда занадта шмат чаго хоча дамагчыся.
  
  Ён назіраў за Бартлеттом, зайздросцячы яму. Праз некалькі імгненняў амерыканец растварыўся ў натоўпе Ванчая.
  
  Раптам на яго навалілася страшэнная стомленасць. Усё гэта занадта гладка, занадта вытанчана, занадта проста, сказаў ён сабе. І ўсё ж... і ўсё ж! Дрыжучы, ён запаліў цыгарэту. Адкуль у Бартлетта гэтыя паперы?
  
  Яго погляд няўмольна вяртаўся да Вялікага Дому на Вяршыні Ўзгорка. Ён быў апантаны гэтым і такой велізарнай нянавісцю, што яна вярнула яго думкі да яго продкам, да сэра Морганаў Брок, якога зламалі Струаны, да Горту Брок, якога забіў Дырк Струан, да Тайлера Брок, якога здрадзіла яго дачка. Сам таго не жадаючы, ён паўтарыў клятву помсты, якую ён даў свайму бацьку, у якой яго бацька прысягнуў яму — сэру Морганаў Брок, які, без гроша ў кішэні, знішчаны сваёй сястрой, Ведзьмай Струан, паралізаваны, абалонка чалавека, маліў аб помсты ад імя ўсіх зданяў Броков з Высакароднага Дома і ўсіх нашчадкаў самога злога чалавека, які калі-небудзь жыў.
  
  "Аб багі, дай мне сіл", - маліўся Квиллан Горнт. Хай амерыканец кажа праўду. Я адпомшчу.
  
  28
  
  10:50 РАНІЦЫ. :
  
  Сонца паліла на Абердзіна скрозь лёгкую воблачнасць. Паветра быў душным, дзевяноста два градусы па Фарэнгейце пры девяностопроцентной вільготнасці. Быў адліў. Пах гнілых багавіння, патрахоў і обнажившихся глейкіх водмеляў пагаршаў гнятлівую цяжар дня.
  
  Там было пяцьсот або больш панурых нецярплівых людзей, теснившихся адзін да аднаго, спрабуючы прарвацца праз загароды, якія паліцыя ўзвяла перад гэтым аддзяленнем Хо-Пака. Бар'еры прапускалі толькі аднаго чалавека адначасова. Мужчыны і жанчыны ўсіх узростаў, некаторыя з немаўлятамі, пастаянна штурхалі адзін аднаго, ніхто не чакаў чаргі, усе спрабавалі праціснуцца наперад, каб патрапіць у пачатак чаргі.
  
  "Паглядзіце на гэтых чортавых дурняў", - сказаў старшы інспектар Дональд К. С. Сміт. "Калі б яны расцягнуліся і не тоўпіліся, яны б усе прайшлі хутчэй, і мы маглі б пакінуць тут аднаго паліцэйскага для падтрымання парадку, а астатнія маглі б пайсці паабедаць, замест таго каб рыхтаваць атрад па барацьбе з беспарадкамі. Зрабіце гэта!"
  
  "Так, сэр", - ветліва адказаў дывізіённы сяржант Мак. "Иииии, - думаў ён, падыходзячы да патрульнай машыне, - бедны дурань усё яшчэ не разумее, што мы, кітайцы, не тупыя замежныя д'яблы — ці д'яблы з Усходняга мора, — якія будуць цярпліва стаяць у чарзе гадзінамі". Аб няма, мы, цывілізаваныя людзі, разумеем жыццё, і тут кожны сам за сябе. Ён пстрыкнуў паліцыянтам перадатчыкам. "Дывізіённы сяржант Мак! Старшы інспектар выклікае сюды атрад спецназа. Прыпаркі адразу за рыбным рынкам, але заставайцеся на сувязі!"
  
  "Так, сэр".
  
  Мак уздыхнуў і закурыў цыгарэту. На другім баку вуліцы былі ўзведзены новыя загароды, перад аддзяленнямі Blacs і Victoria Aberdeen, а таксама ў банка Ching Prosperity Bank за вуглом. Яго форма колеру хакі была выглажена да самых зморшчын, а пад пахамі віднеліся вялікія кругі ад поту. Ён быў вельмі занепакоены. Гэтая натоўп была вельмі небяспечнай, і ён не хацеў паўтарэння ўчорашняга. Ён быў упэўнены, што калі банк закрые свае дзверы да трох, натоўп разнясе яго на часткі. Ён ведаў, што калі б у яго там яшчэ былі грошы, ён быў бы першым, хто узламаў б дзверы, каб атрымаць свае грошы. "Ииииах", - падумаў ён, вельмі удзячны Змяінай улады, якая гэтым раніцай разблакаваць ўсе іх грошы да апошняга пені.
  
  "Мочитесь на ўсе банкі!" Мак прамармытаў, ні да каго не звяртаючыся. "Усе багі, хай "Хо-Пак" заплаціць ўсім кліентам сёння! Хай заўтра ён збанкрутуецца! Заўтра ў мяне выхадны, так што хай заўтра ўсё праваліцца. Ён затушыў цыгарэту.
  
  - Старшы сяржант?
  
  "Так?"
  
  "Паглядзіце туды!" - сказаў энергічны малады дэтэктыў у цывільным, спяшаючыся да яго. Ён насіў акуляры і быў гадоў дваццаці з невялікім. "У банка Вікторыя. Пажылая жанчына. Старая ама. "
  
  - Дзе? О так, я бачу яе. Мак некаторы час назіраў за ёй, але не заўважыў нічога заганнага. Затым ён убачыў, як яна прабіраецца скрозь натоўп і што-то шэпча маладому крутым хлопцу ў джынсах, які стаяў, прыхінуўшыся да парэнчаў. Яна паказала на старога, які толькі што выйшаў з банка. Малады здаравяка тут жа нетаропка рушыў за ім, а старая ама сціскалася, выгіналася і проклинала свой шлях назад да пачатку бар'ера, дзе яна магла бачыць тых, хто ўваходзіў, і тых, хто выходзіў.
  
  "Гэта ўжо ў трэці раз, сэр", - сказаў малады дэтэктыў. "Стары паказвае на каго-тое, хто толькі што выйшаў з банка, "крутым", і той сыходзіць. Праз некалькі хвілін ён вяртаецца зноў. Гэта ўжо ў трэці раз. Я ўпэўнены, што аднойчы бачыў, як ён што-то ёй сунуў. Думаю, гэта былі грошы."
  
  "Добра! Вельмі добра, Акулярык Ву. Гэта, напэўна, вымагальніцтва з "трыяды". Старая карга, верагодна, яго маці. Ты ідзі за маладым ублюдкам, а я перахопе яго з іншага боку. Трымайся далей ад старонніх вачэй!
  
  Дывізіённы сяржант Мак выслізнуў з-за вугла, па ажыўленым завулку, уздоўж якога стаялі шапікі, вулічныя гандляры і адкрытыя крамы, асцярожна прабіраючыся праз натоўп. Ён павярнуў у іншы завулак як раз своечасова, каб мімаходам ўбачыць, як стары перадае яму грошы. Ён пачакаў, пакуль Ву перакрые іншы канец завулка, затым цяжка пакрочыў наперад.
  
  "Што тут адбываецца?" - спытаў я.
  
  "Што? Э? Нічога, зусім нічога", - нервова сказаў стары, па яго твары струменіўся пот. "У чым справа? Я нічога не зрабіў!"
  
  "Навошта ты дала гэтаму маладому чалавеку грошы, хейя? Я бачыў, як ты давала яму грошы!" Малады галаварэз глядзеў на Мока дзёрзка, без страху, ведаючы, што ён Сваяк Воспы, адзін з Пярэваратняў, ад якіх скамянеў увесь Ганконг. "Ён да цябе прыстае? Спрабуе прыціснуць цябе? Ён выглядае як трыяда!"
  
  "О! Я ... Я ... Я павінен быў яму 500 даляраў. Я толькі што зняў грошы ў банку і заплаціў яму. "Стары быў відавочна напалоханы, але працягваў бушаваць: "Ён мой стрыечны брат". Пачала збірацца натоўп. Хто-то адкашляўся і плюнуў.
  
  "Чаму ты так моцна пацееш?"
  
  "Усе багі распусьнічаюць з усімі свіннямі! Горача! Усе змакрэлі. Усё!"
  
  "Гэта правільна, гэта пералюб", - выгукнуў нехта.
  
  Мак звярнуў сваю ўвагу на юнака, які ваяўніча чакаў. - Як цябе завуць? - спытаў я.
  
  "Шосты Сын Вонг!"
  
  - Хлус! Выворачивай кішэні!
  
  - Я, я нічога не зрабіў! Я ведаю закон. Вы не можаце абшукваць людзей без папярэджання...
  
  Жалезны кулак Мока вывярнуў руку юнака, і той віскнуў. Натоўп засмяялася. Яны змоўклі, калі Акулярык Ву з'явіўся з ніадкуль, каб абшукаць яго. Мак трымаў Оспенного Сваяка ў цісках. Яшчэ адно падводнае працягу ахапіла гледачоў, калі яны ўбачылі пачкі грошай і рэшту. "Дзе ты ўсё гэта ўзяў?" Мак зароў.
  
  - Гэта маё. Я... я ліхвяр і збіраю грошы за...
  
  - Дзе знаходзіцца ваша працоўнае месца? - спытаў я.
  
  - Гэта... гэта на Трэцяй алеі, недалёка ад Абердзіна-роўд.
  
  "Давай, мы пойдзем і паглядзім".
  
  Мак адпусціў маладога чалавека, які, не спалохаўшыся, усё яшчэ злосна глядзеў у адказ. "Спачатку аддайце мне мае грошы!" Ён павярнуўся да натоўпу і звярнуўся да іх. "Вы бачылі, як ён іх узяў! Я сумленны ліхвяр! Гэта слугі замежных д'яблаў, і вы іх ведаеце! Закон замежных д'яблаў забараняе абшукваць сумленных грамадзян!"
  
  "Вярніце яму яго блудныя грошы!" - крыкнуў нехта.
  
  "Калі ён ліхвяр..."
  
  Натоўп пачала спрачацца ўзад і наперад, і тады Оспенный Кін ўбачыў невялікі прасвет у натоўпе і кінуўся да яго. Натоўп прапусціла яго, і ён пабег уверх па завулку, растварыўшыся ў патоку машын, але калі Акулярык Ву кінуўся ў пагоню, яны самкнуліся, штурхнулі яго і сталі трохі больш гідкі. Мак паклікаў яго назад. У імгненнай сутычцы стары знік. Стомлена сказаў Мак: "Адпусьці гэта безродное дзярмо! Ён быў проста трыяда — яшчэ адным дзярмом трыяды, якое палюе на законапаслухмяных людзей ".
  
  "Што ты збіраешся рабіць з яго блудными грашыма?" - крыкнуў нехта з задніх радоў натоўпу.
  
  "Я збіраюся аддаць гэта ў дом састарэлых для састарэлых жанчын", - гэтак жа груба крыкнуў у адказ Мак. "Ідзі испражнись ў вуха сваёй бабулі!"
  
  Нехта засмяяўся, і натоўп пачаў разыходзіцца, а затым усе разышліся па сваіх справах. Праз імгненне Мак і Акулярык Ву стаялі, як камяні ў рацэ, а мінакі кружыліся вакол іх. Вярнуўшыся на галоўную вуліцу, Мак выцер лоб. - Дью нех лох мох!
  
  "Так. Чаму яны такія, сяржант-маёр?" - спытаў малады дэтэктыў. "Мы толькі спрабуем ім дапамагчы. Чаму стары проста не прызнаўся, што гэты вырадак з "трыяды" ціснуў на яго?"
  
  "Вы не даведаецеся аб натоўпах людзей з школьных падручнікаў", - лагодна сказаў Мак, ведаючы імкненне моладзі дамагчыся поспеху. Акулярык Ву быў пачаткоўцам, адным з нядаўніх выпускнікоў універсітэта, якія далучыліся да паліцыі. Ён не быў адным з асабістага падраздзялення Мока. "Набярыцеся цярпення. Ні адзін з іх не хацеў мець з намі нічога агульнага, таму што мы паліцыя, і ўсе яны па-ранейшаму вераць, што мы ніколі не дапаможам ім, толькі самім сабе. Тое ж самае было і ў Кітаі з часоў першага паліцэйскага ".
  
  "Але гэта Ганконг", - горда сказаў юнак. "Мы іншыя. Мы брытанская паліцыя".
  
  "Так". Мак адчуў раптоўны дрыжыкі. Ён не хацеў расчароўваць юнака. Раней я таксама быў верны каралеве і сцягу куайло. Я навучыўся па-іншаму. Калі мне патрэбна была дапамога, абарона і абароненасць, я нічога не атрымліваў. Ні разу. Раней брытанцы былі багатымі і магутнымі, але яны прайгралі вайну гэтым Усходнім марскім дьяволам. Вайна пазбавіла іх асобы, прынізіла іх і пасадзіла вялікіх тайпэнов ў турму Стэнлі, як звычайных злодзеяў - нават тайпэнов з Высакароднага Дома і Буйнога Банка і нават самага вялікага вярхоўнага губернатара — пасадзілі іх як звычайных злачынцаў, у Стэнлі з усімі іх жанчынамі і дзецьмі і абыходзіліся з імі, як з дзярмом! А потым, пасля вайны, нягледзячы на тое, што яны смирили ўсходніх Д'яблаў, яны так і не аднавілі ні сваю сілу, ні свой твар.
  
  Зараз у Ганконгу і ва ўсёй Азіі ўсё ўжо не так, як раней, і ніколі не будзе так, як раней. Цяпер з кожным годам брытанцы становяцца ўсё бяднейшы і менш магутнымі, і як яны могуць абараніць мяне і маю сям'ю ад зладзеяў, калі яны не багатыя і магутныя? Яны нічога мне не плацяць і звяртаюцца са мной, як з сабачым мясам! Цяпер мая адзіная абарона - грошы, грошы ў золаце, каб мы маглі збегчы, калі спатрэбіцца, або грошы ў выглядзе зямлі або дамоў, калі нам не трэба будзе бегчы. Як я магу даць адукацыю сваім сынам у Англіі ці Амерыцы без грошай? Заплаціць ці ўдзячнае ўрад? Ні гроша блудливых грошай, і ўсё ж я павінен рызыкаваць сваім жыццём, каб ачысціць вуліцы ад блудливых трыяд, кішэннікаў і якія бунтуюць кавалкаў пракажонага лайна!
  
  Мак здрыгануўся. Адзіная бяспека для маёй сям'і, як заўсёды, у маіх уласных руках. О, як мудрыя вучэнні нашых продкаў! Быў камісар паліцыі адданы мне, калі я меў патрэбу ў грошах, нават у грошах трэцяга класа, каб мой сын пайшоў у школу ў Амерыцы? Няма. Але Змяя была. Ён пазычыў мне 10 000 даляраў за ўсё пад 10 адсоткаў, так што мой сын паляцеў, як кітайскі мандарын, самалётам Pan American Aircraft, на тры гады вучобы, і цяпер ён кваліфікаваны архітэктар з Грын-картай, а ў наступным месяцы ў яго будзе амерыканскі пашпарт, і тады ён зможа вярнуцца, і ніхто не зможа яго крануць . Ён можа дапамагчы абараніць маё пакаленне і абароніць сваё ўласнае, а таксама свайго сына і сыноў яго сына!
  
  Так, Змяя дала мне грошы, даўно ўжо выплачаныя з усімі працэнтамі з грошай, якія ён дапамог мне зарабіць. Я буду верны Змяі — пакуль яна не звернецца. Аднойчы ён звернецца, усё куай-лоу звернуцца, усе змеі звернуцца, але цяпер я Вышэйшы Цмок, і ні багі, ні д'яблы, ні сам Змей не змогуць нашкодзіць маёй сям'і або маім банкаўскіх рахункаў у Швейцарыі і Канадзе.
  
  "Пойдзем, нам лепш вярнуцца, юны Акулярык Ву", - лагодна сказаў ён і, вярнуўшыся да бар'ерах, расказаў старэйшаму інспектару Сміта аб тым, што здарылася.
  
  - Ўкладзяце грошы ў нашу кошачку, маёр, - сказаў Сміт. - Замоўце сёння ўвечары грандыёзны банкет для нашых хлопцаў.
  
  "Так, сэр".
  
  - Гэта быў дэтэктыў-канстэбль Ву? Той, які хоча далучыцца да СІ?
  
  "Так, сэр. Акулярык вельмі проницателен".
  
  Сміт паслаў за Ву, пахваліў яго. - Такім чынам, дзе гэтая старая ама?
  
  Ву паказаў на яе. Яны ўбачылі, што яна глядзіць на кут, за якім схаваўся бандыт, і нецярпліва чакае. Праз хвіліну яна выбралася з натоўпу і заковыляла прэч, мармычучы непрыстойнасці.
  
  - Ву, - загадаў Сміт, - ідзі за ёй. Не дай сябе ўбачыць. Яна прывядзе цябе да маленькага гнілым нягодніка, які збег. Будзьце асцярожныя, і калі яна ўпадзе на зямлю, патэлефануеце "маёру".
  
  "Так, сэр".
  
  "Не рызыкуйце - магчыма, нам удасца злавіць ўсю банду, там абавязкова будзе банда".
  
  "Так, сэр".
  
  "Ідзіце". Яны глядзелі, як ён варта за ёй. "Гэты хлопец будзе добрым. Але не для нас, маёр, а?"
  
  "Не, сэр".
  
  - Я думаю, што парэкамендую яго СІ. Магчыма...
  
  Раптам надышла злавесная цішыня, затым пачуліся крыкі і злосны роў. Двое паліцэйскіх кінуліся назад за кут. У іх адсутнасць натоўп адсунула частка барыкады, адолеўшы чатырох паліцэйскіх, і цяпер хлынула ў банк. Кіраўнік Сун і яго памочнік дарэмна спрабавалі зачыніць дзверы ад крычыць і ругающейся натоўпу. Барыкады пачалі прагінацца.
  
  "Выклічце атрад па барацьбе з беспарадкамі!"
  
  Мак панёсся да патрульнай машыне. Сміт бясстрашна кінуўся ў пачатак шарэнгі са сваім мегафонам. У мітусні патануў яго загад спыніць бой. З процілеглага боку вуліцы прыбегла яшчэ падмацаванне. Хутка і эфектыўна яны кінуліся на дапамогу Сміту, але натоўп набірала сілу. Сун і яго касіры зачынілі дзверы, але яе зноў ўзламалі. Затым з натоўпу вылецеў цэгла і разбіў адно з люстраных вокнаў. Пачуўся адабральны роў. Людзі наперадзе спрабавалі выбрацца з дарогі, а тыя, што былі ззаду, спрабавалі прабрацца да дзвярэй. У будынак паляцела яшчэ некалькі цаглін, а затым з будаўнічай пляцоўкі непадалёк пасыпаліся кавалкі дрэва. Яшчэ адзін камень прабіў шкло, і яно цалкам разбілася. Зароўшы, натоўп рынуўся наперад. Дзяўчына ўпала і была раздушана.
  
  - Ну жа, - крыкнуў Сміт, - дапамажы мне! Ён схапіўся за адзін з бар'ераў і разам з чатырма іншымі паліцэйскімі выкарыстаў яго як шчыт і штурхнуў у пярэднюю частку натоўпу, прымушаючы іх адступіць. Перакрываючы шум, ён крыкнуў ім, каб яны выкарыстоўвалі свае плечы, і яны змагаліся з звар'яцелай натоўпам. Іншыя паліцыянты рушылі ўслед яго прыкладу. У банк паляцела яшчэ некалькі цаглін, а затым пачуўся крык: "Забіце блудливых банкаўскіх злодзеяў, забіце іх, яны скралі нашы грошы ..."
  
  "Забіце пералюбцаў..."
  
  "Я хачу свае грошы ..." "Забіце замежных д'яблаў ..."
  
  Сміт ўбачыў, як зьмяніўся настрой тых, хто быў побач з ім, і яго сэрца спынілася, калі яны падхапілі крык і, забыўшыся пра банку, працягнула да яго рукі. Ён ужо бачыў гэты погляд і раней ведаў, што яму канец. У іншы раз гэта было падчас беспарадкаў 56-га, калі 200 000 кітайцаў раптам зладзілі бессэнсоўнае буянства ў Коулуне. Тады яго забілі б, калі б у яго не было пісталета Sten. Ён забіў чатырох чалавек і праклаў шлях да выратавання. Цяпер у яго не было зброі, і ён змагаўся за сваё жыццё. З яго сарвалі капялюш, хто-то схапіў яго за рэмень ад Сэма Браўна і ўдарыў кулаком у пахвіну, іншы трапіў яму ў твар, і кіпцюры ўчапіліся ў вочы. Мак і іншыя бясстрашна кінуліся ў месіва, каб выратаваць яго. Хто-то ударыў Мока цэглай, іншы - кавалкам дрэва, якія пакінулі глыбокую рану на яго шчацэ. Сміта ахапіла, ён адчайна спрабаваў абараніць галаву рукамі. Затым "Чорная Марыя" з атрада па барацьбе з беспарадкамі з выццём сірэны, вылецела з-за вугла. Каманда з дзесяці чалавек груба наляцела на натоўп і адцягнула Сміта. З рота ў яго цякла кроў, левая рука бескарысна боўталася.
  
  - З вамі ўсё ў парадку, сэр?
  
  "Так, дзеля ўсяго святога, падніміце гэтыя чортавы бар'еры! Прыбярыце гэтых ублюдкаў ад банка — пажарныя шлангі!"
  
  Але ў пажарным шлангу не было неабходнасці. Пры першай лютай атацы атрада па барацьбе з беспарадкамі фронт натоўпу звяў, і цяпер астатнія адступілі на бяспечную адлегласць і стаялі там, панура назіраючы, некаторыя з іх усё яшчэ выкрыквалі непрыстойнасці. Сміт схапіў мегафон. На кантонская дыялекце ён сказаў: "Калі хто-небудзь наблізіцца на дваццаць ярдаў, ён будзе арыштаваны і дэпартаваны!" Ён паспрабаваў аддыхацца. "Калі хто-небудзь хоча наведаць Хо-Пак, выстраивайтесь у ста ярдаў ад яго".
  
  Нахмурившаяся натоўп заколебалась, затым, калі Мак і атрад спецназа хутка выйшлі наперад, яны паспешліва адступілі і пачалі адыходзіць, наступаючы адзін на аднаго.
  
  "Здаецца, у мяне вывихнуто плячо, чорт вазьмі", - сказаў Сміт і непрыстойна вылаяўся.
  
  "Што нам рабіць з гэтымі ублюдкамі, сэр?" Спытаў Мак, выпрабоўваючы моцную боль, цяжка дыхаючы, яго шчака была абадраная і сыходзіла крывёй, форма разарваная.
  
  Сміт прытрымаў руку, каб суняць нарастаючую боль, і глядзеў праз вуліцу на панурую, глазеющую натоўп. "Пакіньце атрад па барацьбе з беспарадкамі тут. Выклічце яшчэ адзін атрад з Заходняга Абердзіна, паведаміце ў Цэнтральную. Дзе мая чортава капялюш? Калі я злаўлю бас...
  
  "Сэр!" - паклікаў адзін з яго людзей. Ён стаяў на каленях побач з дзяўчынай, якую растапталі. Яна была дзяўчынай з бара або танцоркай: у яе быў сумны, мілы, але такі жорсткі, молада-стары погляд. З рота ў яе цякла кроў, дыханне было перарывістым.
  
  - Госпадзе, выклічце "хуткую"!
  
  Пакуль Сміт бездапаможна назіраў, дзяўчына захлынулася ўласнай крывёй і памерла.
  
  Крысціян Токс, рэдактар The Guardian, піша нататкі, прыціскаючы тэлефон да вуха. - Як яе звалі, Дэн? - спытаў ён скрозь шум рэдакцыі.
  
  "Я не ўпэўнены. На адной ашчаднай кніжцы было напісана "Су Цзы-Ян", - сказаў яму Дэн Яп, рэпарцёр на іншым канцы провада ў Абердзіна. "У ім было 4360 даляраў — іншая была на імя ... Пачакай секунду, "хуткая" як раз з'язджае. Ты добра чуеш, Крыс, рух тут шчыльнае ".
  
  - Ды. Працягвайце. Другая ашчадная кніжка?
  
  "Другая кніга была на імя Так Хен фа. У гэтай роўна 3000".
  
  Так Хен Фа, здавалася, закрануў нейкі ўспамін. "Якія-небудзь з гэтых імёнаў што-небудзь значаць?" Спытаў Токсе. Гэта быў высокі пакамечаны мужчына ў сваім неахайным кабінеце.
  
  - Няма. Толькі адно азначае "Глициния Су", а іншае "Духмяны кветка Так". Яна была прыгожай, Крыс. Магчыма, евразийкой.
  
  Токс адчуў раптоўны халадок у жываце, калі ўспомніў сваіх трох дачок шасці, сямі і васьмі гадоў і сваю цудоўную жонку-кітаянку. Ён спрабаваў засунуць гэты вечны крыж назад у глыб свайго свядомасці, тайнае неспакой аб тым, ці правільна было змешваць Усход і Захад, і што рыхтуе ім будучыня, мае дарагія, у гэтым паршывым, прагнілай, фанатичном свеце?
  
  З высілкам ён зноў засяродзіўся. - Гэта даволі вялікія грошы для дзяўчыны з танцзала, ці не так?
  
  "Так. Я б сказаў, што ў яе быў заступнік. Адна цікавая дэталь: у яе сумачцы быў пакамечаны канверт, датаваны парай тыдняў таму, з далікатным любоўным лістом ўнутры. Яно было адрасавана ... пачакайце ... Так Хен фа, кватэра 14, Пятая алея, вуліца Цунгпан ў Абердзіна. Яно было сентыментальным, клявшимся ў вечнай любові. Тым не менш, адукаваны пісьменнік."
  
  "Англійская?" - Здзіўлена спытаў Токсэ, хутка запісваючы.
  
  "Няма. Персанажы. У надпісы было што—то асаблівае - магчыма, гэта куай-лох ".
  
  "Ты атрымаў копію?"
  
  - Паліцыя не стала б паведамляць...
  
  "Зрабі ксеракопію. Папрасі ў пазыку або выкрадзі ксеракопію да дзённага выпуску. Тыднёвая прэмія, калі зробіш гэта ".
  
  - Наяўныя сёння днём?
  
  "Усё ў парадку".
  
  "У цябе гэта ёсць".
  
  - Ёсць якая-небудзь подпіс?
  
  "Твая адзіная любоў". Гэтая любоў была на англійскай.
  
  "Містэр Токс! Місіс Паблішэр на другой лініі!" Сакратарка-англічанка паклікала праз адчыненыя дзверы, яе стол знаходзіўся адразу за шкляной перагародкай.
  
  "Аб Божа, я ... я ператэлефаную ёй. Скажы ёй, што ў мяне з'явілася важная інфармацыя". Затым зноў у трубку: "Дэн, працягвай гэтую гісторыю — трымайся бліжэй да паліцыі, схадзі з імі ў кватэру забітай дзяўчыны - калі гэта яе кватэра. Высветліць, каму гэта належыць — хто яе сваякі, дзе яны жывуць. Перазвані мне!" Токс павесіў трубку і паклікаў свайго памочніка рэдактара: "Прывітанне, Мак!"
  
  Хударлявы, суровы, сівавалосы мужчына ўстаў з-за стала і ўвайшоў. - Так?
  
  "Я думаю, нам варта апублікаваць дадатковую артыкул. Загаловак ... " - надрапаў ён на аркушы паперы. "Натоўп забівае духмяны кветка!"
  
  - Як наконт "Духмянага кветкі, забітага мафіяй"?
  
  - Або "Першая смерць у Абердзіна"?
  
  - "Забойства мафіяй" лепш.
  
  "Тады ўсё. Марцін!" Паклікаў Токсэ. Марцін, магчыма, падняў вочы ад свайго стала і падышоў. Токсе правёў пальцамі па валасах, распавядаючы ім абодвум аб тым, што распавёў Дэн Яп. Марцін, зрабі працяг: "Прыгожая маладая дзяўчына была раздушана нагамі натоўпу - але хто былі сапраўдныя забойцы? Некампетэнтнае ўрад адмаўляецца рэгуляваць нашу састарэлую банкаўскую сістэму? Забойцы - гэта тыя, хто распусціў чуткі? Сапраўды змова супраць Хо-Пака так просты, як здаецца ... і гэтак далей ".
  
  - Зразумеў. - Хэппли ўхмыльнуўся і вярнуўся да свайго стала ў галоўным офісе. Ён залпам выпіў астылы кава з пластыкавага шкляначкі і пачаў друкаваць, яго стол быў завалены даведнікамі, кітайскімі газетамі і справаздачамі фондавай біржы. На заднім плане стрекотали тэлетайпах. Некалькі маўклівых копировальщиков і стажораў дастаўлялі або забіралі копіі.
  
  - Прывітанне, Марцін! Якія апошнія навіны з фондавай біржы?
  
  Марцін Выпадкова набраў нумар, не гледзячы на тэлефон, затым патэлефанаваў рэдактару. "Хо-Пак ўпаў да 24,60, на чатыры пункта ў параўнанні з учарашнім днём. Акцыі Struan ўпалі на пункт, хоць былі буйныя пакупкі. Ганконскі Lan Tao вырас на тры пункты — гісторыя толькі што пацвердзілася. Учора Dunstan Barre зняў з іх грошы. "
  
  - Яны гэта зрабілі? Значыць, ты зноў быў правоў! Чорт!
  
  "Вікторыя адстала на падлогу—ачкі - усё банкі нервуюцца, а пакупнікоў няма. Ходзяць чуткі, што каля Blacs і галаўнога офіса victoria's ў Цэнтры выбудоўваецца чаргу". Абодва мужчыны ахнулі.
  
  "Пашліце каго-небудзь праверыць Ахвяру!" - паспешліва крыкнуў Мак. "Госпадзе Ісусе, - падумаў Токсэ, і ў яго скрутило жывот, - Госпадзе Ісусе, калі на "Вік" пачнецца налёт, увесь чортаў востраў абрынецца, а разам з ім і мае чортавы зберажэнні".
  
  Ён адкінуўся на спінку свайго старога крэсла і паклаў ногі на стол, кахаючы сваю працу, кахаючы напор і непасрэднасць.
  
  "Вы хочаце, каб я ёй патэлефанавала?" Спытала яго сакратарка. Яна была круглай і спакойна.
  
  - Хто? Аб чорт, Пег, я зусім забыўся. Так, пакліч Дракона.
  
  Драконица была жонкай выдаўца Монг Па току, цяперашняга кіраўніка разрослай сям'і Монг, валодала гэтай газетай, а таксама трыма кітайскімі газетамі і пяццю часопісамі, паходжанне якіх ўзыходзіць да самых ранніх днях. Меркавалася, што монги адбыліся ад першага рэдактара-ўладальніка-выдаўца газеты Морлі Скінара. Гісторыя заключалася ў тым, што Дырк Струан перадаў Скінар кантроль над газетай у абмен на дапамогу яму ў барацьбе супраць Тайлера Брока і яго сына Горта, замяв забойства Горта ў Макао. Казалі, што справакаваў дуэль Дырк Струан. Абодва мужчыны выкарыстоўвалі баявыя кайданы. Аднойчы, некалькі гадоў таму, Токс чуў, як старая Сара Чэн ў сваіх кубках распавядала, што, калі Броки прыйшлі забраць цела Горта, яны не пазналі яго. Пажылая жанчына дадала, што яе бацьку, сэру Гордану Чену, прыйшлося мабілізаваць вялікую частку Чайнатаун, каб перашкодзіць Брокам падпаліць склады Струана. Замест гэтага Тайлер Брок падпаліў Тай-пін Шань. Толькі моцны тайфун, наляцеўшы той ноччу, выратаваў увесь горад ад пажару — таго самага халакосту, які знішчыў Вялікі Дом Дзірка Струана, яго самога і яго таемную жонку-кітаянку Мэй-мэй.
  
  "Яна на другой лініі".
  
  "А? О! Добра, Пег." Токсэ ўздыхнуў.
  
  "Ах, містэр Токс, я чакаў вашага званка, хейя?"
  
  - Што я магу зрабіць для вас ці для містэра Монга?
  
  "Вашы артыкулы аб банку "Хо-Пак", учарашнія і сённяшнія, аб тым, што неспрыяльныя чуткі аб банку "Хо-Пак" не адпавядаюць рэчаіснасці і пушчаныя "тайпанями" і іншым буйным банкам. Сёння я бачу больш ".
  
  "Так. Хэпли цалкам упэўнены".
  
  "Мы з мужам чулі, што гэта няпраўда. Ні тайпаны, ні банкі не распаўсюджваюць і не распаўсюджвалі чуткі. Магчыма, разумней спыніць гэтую атаку ".
  
  "Гэта не напад, місіс Монг, проста стаўленне. Вы ведаеце, як успрымальныя кітайцы да чутках. "Хо-Пак" гэтак жа моцны, як любы банк у Калоніі. Мы ўпэўненыя, што чуткі распусціў бі...
  
  "Не тайпэнсом і не буйным банкам. Майму мужу і мне не падабаецца такое стаўленне, не звяртайце ўвагі. Калі ласка, змянілася", - сказала яна, і ён пачуў граніт ў яе голасе.
  
  "Такая рэдакцыйная палітыка, а я кантралюю рэдакцыйную палітыку", - змрочна сказаў ён.
  
  "Мы выдавец. Гэта наша газета. Мы кажам вам спыніцца, і вы спыніцеся ".
  
  - Ты загадвае мне спыніцца?
  
  "Вядома, гэта парадак".
  
  "Вельмі добра. Як вы загадаеце, гэта спыняецца".
  
  "Добра!" Тэлефон адключыўся. Крысціян Токс зламаў аловак, шпурнуў яго ў сцяну і пачаў лаяцца. Яго сакратарка ўздыхнула і асцярожна прыкрыла дзверы, а калі ён скончыў, адкрыла яе. - Пег, як наконт кавы? Мак! Марцін!
  
  Токсэ адкінуўся на спінку крэсла. Крэсла зарыпеў. Ён выцер пот са шчок, закурыў цыгарэту і глыбока зацягнуўся.
  
  "Так, Крыс?" Спытаў Хэппли.
  
  "Марцін, адмяні артыкул, аб якой я прасіў, і напішы іншую аб банкаўскай дзейнасці Ганконга і неабходнасці мець тую ці іншую форму банкаўскай страхоўкі. ..."
  
  Абодва мужчыны ўтаропіліся на яго, разявіўшы раты.
  
  "Нашаму выдаўцу не падабаецца падыход, заснаваны на чутках". Марцін, магчыма, пачырванеў. "Ну і чорт з ім! Ты сам чуў хлопцаў на вечарыне ў тайпэна!"
  
  "Гэта нічога не даказвае. У вас няма доказаў. Мы спыняем гэты падыход. Гэта не даказана, таму я не магу адстойваць сваю пазіцыю". "Але, ло—" Шыя Токса побагровела. "Гэта, чорт вазьмі, добра спынена", - зароў ён.
  
  "Разумееш?"
  
  Магчыма, пачаў што-то казаць, але перадумаў. Задыхаючыся ад лютасці, ён разгарнуўся на абцасах і выйшаў. Ён перасёк вялікую пакой, рыўком расчыніў уваходныя дзверы і зачыніў яе за сабой.
  
  Крысціян Токсэ выдыхнуў. "У яго паршывы характар, чорт вазьмі, у гэтага хлопца!"
  
  Ён затушыў цыгарэту і закурыў іншую. "Госпадзе, я занадта шмат палю!" Усё яшчэ кіпячы, яго карыя вочы глядзелі на пажылога мужчыну. "Хто-то, павінна быць, патэлефанаваў ёй, Мак. А цяпер, чаго б вы хацелі ў якасці зваротнай паслугі, калі б былі місіс Драгон Монг?
  
  Раптам Мак празьзяў. "На сяброўства з правам вырашальнага голасу ў Клубе дзірвана!"
  
  "Ідзі да старасту класа!"
  
  Увайшоў Сінгх, індыйскі рэпарцёр, з футом телетайпа. "Гэта можа спатрэбіцца табе ў якасці дапаўненні, Крыс".
  
  Гэта была серыя рэпартажаў агенцтва Рэйтэр з Блізкага Усходу. "Тэгеран, 08: 32: Высокапастаўленыя дыпламатычныя крыніцы ў Іране паведамляюць аб раптоўных маштабных савецкіх ваенных манеўрах, якія пачаліся недалёка ад паўночнай мяжы, недалёка ад багатага нафтай прыгранічнага раёна Азербайджана, дзе адбыліся новыя беспарадкі. Паведамляецца, што Вашынгтон папрасіў дазволу накіраваць назіральнікаў у гэты раён".
  
  Наступны абзац абвяшчаў: "Тэль-Авіў, 06:00: Кнэсет пацвердзіў ўчора позна ўвечары, што быў прафінансаваны яшчэ адзін буйны ірыгацыйных праект для далейшага адводу вод ракі Ярдан у паўднёвую частку пустыні Негев. Рушыла ўслед неадкладная негатыўная рэакцыя з боку Іарданіі, Егіпта і Сірыі".
  
  "Негев? Хіба гэта не новая атамная электрастанцыя Ізраіля ў Негеве?" Спытаў Токсе.
  
  "Так. Цяпер ёсць яшчэ адно выдатнае дадатак да сталоў для правядзення мірнай канферэнцыі. Ці Не знойдзецца для гэтага вады?"
  
  "Я не ведаю, Мак, але ад гэтага ў некалькіх иорданцев і палестынцаў вызначана перасохне ў горле. Палівайце ўсюды, але ні кроплі, каб праліцца. Малю Бога, каб пайшоў дождж. Сінгх, прывядзі ў парадак гэтыя справаздачы, і мы змесцім іх на апошняй старонцы. Яны не прададуць ні адной чортавай газеты. Зрабіце працяг артыкула пра пярэваратняў для першай паласы: паліцыя раскінула шырокую сетку, але жорсткія выкрадальнікі містэра Джона Чена працягваюць выслізгваць ад іх. Згодна крыніцам, блізкім да сям'і яго бацькі, компрадора Struan's, ніякага ліста з патрабаваннем выкупу пакуль не паступала, але чакаецца, што яно паступіць у бліжэйшы час. "Чайна Гардыян" просіць усіх сваіх чытачоў дапамагчы ў пайманні гэтых катаў ..."Што-то ў гэтым родзе".
  
  У Aberdeen Spectacles Ву ўбачыў, як пажылая жанчына выйшла з шматкватэрнага дома з кошыкам для пакупак у руцэ і далучылася да шумнай натоўпе ў вузкім завулку. Ён асцярожна рушыў услед за ёй, вельмі задаволены сабой. Пакуль ён чакаў, калі яна зноў з'явіцца, ён завязаў размову з вулічным гандляром, пастаянным месцам працы якога быў ўчастак разбітага тратуара насупраць. Разносчык прадаваў гарбату і маленькія місачкі з гарачай рысавай кашай. Ву замовіў міску, і падчас ежы разносчык распавёў яму пра пажылы жанчыне па імя Ах Тарн, якая жыла па суседстве з мінулага года. Яна прыехала ў Калонію з вёскі недалёка ад Кантона разам з велізарнай хваляй імігрантаў, лінулі праз мяжу мінулым летам. У яе не было ўласнай сям'і, а ў людзей, на якіх яна працавала, не было сыноў гадоў дваццаці, хоць сёння рана раніцай ён бачыў яе з маладым чалавекам. - Яна кажа, што яе вёска называлася Нинг-ток...
  
  Менавіта тады Ву адчуў зьзяньне ад такой удачы. Нинток быў той жа вёскай, з якой былі родам яго бацькі, і ён казаў на гэтым дыялекце.
  
  Цяпер ён быў у дваццаці кроках ззаду яе і назіраў, як яна бліскуча гандлюецца за гародніна, выбіраючы толькі самы лепшы лук і зеляніна, і ўсё гэта ўсяго некалькі гадзін таму было свежым з палёў на Новых Тэрыторыях. Яна купляла вельмі мала, таму ён ведаў, што сям'я, у якой яна працавала, была беднай. Затым яна апынулася перад птушыным прылаўкам з грудамі ледзь жывых, худых куранят, бездапаможна забітых у клеткі са звязанымі нагамі. Поўны ўладальнік шапіка таргаваўся з ёй, абодва бакі атрымлівалі асалоду ад нецэнзурнай лаянкай, абразамі, выбіраючы гэтую птушку, потым тую, потым іншую, падштурхоўваючы іх, выкідваючы, пакуль здзелка не была заключана. Паколькі яна была добрым, ашчадным трэйдарам, мужчына дазволіў сабе страціць прыбытак. Затым ён спрытна, не раздумваючы, задушыў птушку, кінуўшы тушку сваёй пяцігадовай дачкі, якая сядзела на кукішках у кучы пёраў і патрахоў, для ощипывания і чысткі.
  
  "Гэй, містэр птицевод, - крыкнуў Ву, - я б хацеў птушку па той жа цане. Вось гэтую!" Ён паказаў на добры выбар і не звярнуў увагі на бурчанне прадаўца. "Старэйшая сястра, - ветліва звярнуўся ён да яе, - відавочна, вы зэканомілі мне шмат грошай. Ці ня хочаце выпіць кубачак гарбаты, пакуль мы чакаем, пакуль пачысціць нашых птушак?"
  
  "Ах, дзякуй, так, гэтыя старыя косці стаміліся. Мы пойдзем туды!" Яе скрюченный палец паказаў на стойла наадварот. "Тады мы можам паглядзець, каб пераканацца, што атрымаем тое, за што заплацілі". Птицевод прамармытаў непрыстойнасць, і яны засмяяліся.
  
  Яна перайшла вуліцу, села на лаўку, замовіла чай з тортам і неўзабаве распавядала Ву, як яна ненавідзіць Ганконг і жыццё сярод незнаёмцаў. Яму было лёгка улагодзіць яе, ужыўшы дзіўнае слова з нинг-токского прыслоўі; затым ён прыкінуўся не менш здзівіліся, калі яна перайшла на гэты дыялект і сказала яму, што родам з той жа вёскі і, о, як цудоўна было знайсці суседку пасля столькіх месяцаў сярод замежнікаў! Яна распавяла яму на судзе, што працавала ў адной сям'і ў Нинтоке з сямі гадоў. Але, на жаль, тры гады таму яе гаспадыня — дзіця, якога яна выгадавала, а цяпер такая ж пажылая лэдзі, як і яна сама, — памерла. "Я заставалася ў доме, але для яго надышлі цяжкія часы. Тады, у мінулым годзе, быў моцны голад. Многія ў вёсцы вырашылі прыехаць у гэтае месца. Людзі старшыні Мао не пярэчылі, на самай справе яны заахвочвалі нас — "Бескарысных балбатуноў", як яны нас называлі. Нейкім чынам мы падзяліліся, і мне ўдалося перабрацца праз мяжу і знайсці свой шлях сюды, без гроша ў кішэні, галоднаму, без сям'і, без сяброў, мне не было куды звярнуцца. Нарэшце я ўладкавалася на працу і зараз працую поварам у сям'і Чунг, якія займаюцца уборкай вуліц. Сабачыя косткі не прыносяць мне нічога, акрамя ўтрымання і ежы, а галоўная жонка Чунг - карга з крывым ротам, але хутка я пазбаўлюся ад іх усіх! Вы сказалі, што ваш бацька прыехаў сюды са сваёй сям'ёй дзесяць гадоў таму?
  
  - Ды. У нас было поле побач з бамбукавай палянай ля ракі. Яго звалі Ву Чо-там ан...
  
  "Ах, ды, я думаю, што памятаю гэтую сям'ю. Так, я так думаю. Так, і я ведаю гэтую вобласць. Мая сям'я была з Ву Цін-топ, і іх сям'я валодала аптэкай на скрыжаванні больш за сто гадоў ".
  
  "А, шаноўны аптэкар Ву? О так, вядома!" Акулярык Ву сапраўды добра памятаў сям'ю. Аптэкар Ву заўсёды сімпатызаваў маоістах. Аднойчы яму давялося бегчы ад нацыяналістаў. У гэтай вёсцы з тысячай душ яго любілі і яму давяралі, і ён стараўся падтрымліваць жыццё ў вёсцы настолькі спакойнай і абароненай ад старонніх, наколькі мог.
  
  "Так ты адзін з сыноў Ву Чо-там, Малодшы брат!" Казаў Ах Тарн. "Ииии, у першыя дні ў Нинтоке было так цудоўна, але ў апошнія гады ... жудасна".
  
  "Так. Нам пашанцавала. Наша поле было урадлівым, і мы апрацоўвалі зямлю, як заўсёды, але праз некалькі гадоў прыйшлі чужынцы і абвінавацілі ўсіх землеўладальнікаў — як быццам мы эксплуататоры! Мы апрацоўвалі толькі сваё поле. Нягледзячы на гэта, час ад часу некаторых землеўладальнікаў забіралі, некаторых расстрэльвалі, таму аднойчы ноччу, дзесяць гадоў таму, мой бацька збег з усімі намі. Цяпер мой бацька памёр, але я жыву з маці недалёка адсюль".
  
  "У першыя дні было шмат уцёкаў і голаду. Я чуў, што цяпер стала лепш. Вы таксама чулі? Прыходзілі чужынцы, ці не так? Яны прыходзілі і сыходзілі. Вёска зноў не так дрэнная, малодшы брат, пра няма! Чужынцы пакінулі нас у спакоі. Так, яны пакінулі нас з маёй гаспадыняй у спакоі, таму што бацька быў важнай персонай і адным з прыхільнікаў старшыні Мао з самага пачатку. Маю каханку звалі Фань Лін, цяпер яна мёртвая. Побач з намі няма калектыву, таму жыццё такая, якой была заўсёды, хоць усім нам даводзіцца вывучаць Чырвоную кнігу старшыні Мао. Вёска не так ужо дрэнная, там усе мае сябры. ... Ганконг - бруднае месца, а мая вёска - мой дом. Жыццё без сям'і - нішто. Але цяпер... - Тут старая панізіла голас і захіхікала, захапіўшыся задавальненнем. "Але цяпер багі спрыяюць мне. Праз месяц ці два я вяртаюся дадому, дадому назаўсёды. У мяне будзе дастаткова грошай, каб выйсці на пенсію, і я куплю маленькі дом у канцы маёй вуліцы, і, магчыма, невялікае поле, і ...
  
  "Сысці на пенсію?" Сказаў Ву, падводзячы яе. "У каго ёсць такія грошы, старэйшая сястра? Ты сказала, што табе нічога не плацілі за тое, што—"
  
  "А", - адказала пажылая жанчына, надувшись. "У мяне ёсць важны сябар".
  
  "Што гэта за сябар?"
  
  "Вельмі важны дзелавой сябар, якому патрэбна мая дапамога! Паколькі я быў так карысны, ён паабяцаў даць мне вялікую суму грошай —"
  
  "Ты ўсё гэта выдумляеш, старэйшая сястра", - усміхнуўся ён. "Я што, дурны незнаёмы, які—"
  
  - Кажу табе, мой сябар настолькі важны, што можа трымаць у няволі ўвесь востраў!
  
  "Такіх людзей не існуе!"
  
  "О, так, яны ёсць!" Яна панізіла голас і хрыпла прашаптала: "А як жа пярэваратні?"
  
  Акулярык Ву ўтаропіўся на яе, разявіўшы рот. - Што?
  
  Яна зноў хіхікнула, задаволеная сваёй упэўненасцю. "Так".
  
  Малады чалавек узяў сябе ў рукі і хутка сабраў кавалачкі разам; калі б гэта было праўдай, ён атрымаў бы ўзнагароду, павышэнне і, магчыма, запрашэнне далучыцца да Спецыяльнай разведцы. "Ты ўсё гэта выдумляеш!"
  
  "Стаў бы я хлусіць каму-небудзь з сваёй вёскі? Кажу табе, мой сябар - адзін з іх. Ён таксама 489-й, і яго Братэрства стане самым багатым ва ўсім Ганконгу ".
  
  "Иииии, як табе пашанцавала, старэйшая сястра! І калі ты ўбачыш яго зноў, калі ласка, спытай, ці можа яму спатрэбіцца хто-небудзь накшталт мяне. Па прафесіі я-вулічны баец, хоць мая трыяда бедная, а лідэр дурны і чужынец. Ён з Нін-току?"
  
  "Няма. Ён ... ён мой пляменнік", - сказала яна, і малады чалавек зразумеў, што гэта хлусня. "Я сустракаюся з ім пазней. Так, ён прыедзе пазней. Ён павінен мне трохі грошай.
  
  "Иииии, гэта добра, але не кладзі гэта ў банк і ўжо дакладна не ў Хо-Пак або й—"
  
  - Хо-Пак? - падазрона перапытала яна, і яе маленькія вочкі ў складках асобы раптам звузіліся. - Чаму ты згадаў Хо-Пак? Якое дачыненне да мяне мае Хо-Пак?"
  
  "Нічога, старэйшая сястра", - сказаў Ву, праклінаючы сябе за промах, ведаючы, што цяпер яна напагатове. "Я бачыў чарзе гэтым раніцай, вось і ўсё".
  
  Яна кіўнула, не перакананая, затым ўбачыла, што яе курыца запакаваная і гатовая, таму падзякавала яго за чай і пірог і паспяшалася прэч, нешта мармычучы сабе пад нос. Ён асцярожна рушыў услед за ёй. Час ад часу яна азіралася, але не бачыла яго. Супакоеная, яна пайшла дадому.
  
  Чалавек з ЦРУ выйшаў з машыны і хутка накіраваўся ў паліцэйскае кіраванне. Сяржант у форме за стойкай інфармацыі прывітаў яго. "Добры дзень, містэр Роузмонт".
  
  - У мяне прызначаная сустрэча з містэрам Кросам.
  
  - Так, сэр. Ён чакае вас.
  
  Роузмонт з кіслым выглядам накіраваўся да ліфта. Увесь гэты чортаў востраў, на якім мала мачы, выклікае ў мяне жаданне сраць, і чортавы брытанцы разам з ім.
  
  "Прывітанне, Стэнлі", - сказаў Армстронг. "Што ты тут робіш?"
  
  "О, прывітанне, Роберт. Мне трэба сустрэцца з тваім шэфам".
  
  "Аднойчы я ўжо адчуў такое незадавальненне сёння. Роўна ў 7:01". Ліфт адкрыўся. Роузмонт увайшоў, Армстронг рушыў услед за ім.
  
  "Спадзяюся, у вас ёсць добрыя навіны для Кроса", - сказаў Армстронг, пазяхаючы. "Ён сапраўды ў дрэнным настроі".
  
  "Аб? Ты таксама на гэтым сходзе?"
  
  "Баюся, што так".
  
  Роузмонт пачырванеў. "Чорт, я прасіў аб асабістай сустрэчы".
  
  "Я прыватны дэтэктыў".
  
  - Ты сапраўды такі, Роберт. І Браян, і ўсе астатнія. Але якой-то вырадак - няма.
  
  Гумар Армстронга выпарыўся. - Пра?
  
  "Няма". Роузмонт больш нічога не сказаў. Ён ведаў, што прычыніў ангельцу боль, але яму было ўсё роўна. Гэта праўда, з горыччу падумаў ён. Чым хутчэй гэтыя чортавы лаймы адкрыюць свае чортавы вочы, тым лепш.
  
  Ліфт спыніўся. Яны прайшлі па калідоры, і Браян Квок правёў іх у пакой Кроса. Роузмонт адчуў, як засаўкі за яго спіной засоўваюцца, і падумаў, як гэта па-чартоўску па-дурному, бескарысна і непатрэбна; гэты чалавек - дурань.
  
  - Я папрасіў аб асабістай сустрэчы, Родж.
  
  "Гэта асабістае. Роберт вельмі асабісты, Браян таксама. Што я магу для цябе зрабіць, Стэнлі?" Крос быў ветліва халодны.
  
  "Добра, Родж, сёння ў мяне для цябе доўгі спіс: па-першае, ты асабіста на 100 адсоткаў згодны са мной, з усім маім аддзелам, аж да самога дырэктара ў Вашынгтоне. Мне загадана перадаць вам — акрамя ўсяго іншага — што на гэты раз ваш крот перасягнуў самога сябе.
  
  "Пра?"
  
  Голас Роузмонта цяпер гучаў хрыпла. - Для пачатку, мы толькі што пачулі ад аднаго з нашых крыніц у Кантоне, што Фонг-фонг і ўсе вашы хлопцы былі забітыя мінулай ноччу. Іх прыкрыццё прапала — яны раскрытыя ". Армстронг і Браян Квок выглядалі потрясенными. Крос глядзеў на яго ў адказ, і ён нічога не прачытаў на яго твары. "Павінна быць, гэта твой крот, Родж. Гэта павінна быць высьветлена па дакументах AMG тайпэна.
  
  Крос зірнуў на Браяна Квока. - Выкарыстоўвайце код экстранай сувязі. Правер гэта!
  
  Калі Браян Квок паспяшаўся да выхаду, Роузмонт зноў сказаў: "Яны зніякавелі, небаракі". "Мы ўсё роўна гэта праверым. Наступны?" Роузмонт нявесела ўсміхнуўся. "Далей: амаль усё, што было ў дакументах AMG тайпэна, распаўсюдзілася сярод разведвальнага супольнасці ў Лондане - не з таго боку".
  
  - Ды пракляне Гасподзь усіх здраднікаў, - прамармытаў Армстронг.
  
  "Так, я так і думаў, Роберт. Наступны, яшчэ адзін маленькі збой у сістэме gem— AMG не быў выпадковасцю".
  
  "Што?"
  
  "Ніхто не ведае "хто", але мы ўсе ведаем "чаму". Матацыкл збіла машына. Ні маркі, ні серыйнага нумара, ні сведак, пакуль нічога, але яго збілі - і, вядома, вылічылі адсюль.
  
  "Тады чаму мне не паведамілі з крыніцы? Чаму інфармацыя зыходзіць ад вас?" Спытаў Крос.
  
  Голас Роузмонта завастрылася. "Я толькі што гаварыў па тэлефоне з Лонданам. Там толькі што пераваліла за 5:00 раніцы, так што, магчыма, вашы людзі плануюць даць вам ведаць, калі дабяруцца да офіса пасля смачнай марудлівай яечні з беконам і чортавай кубкі гарбаты! "
  
  Армстронг кінуў хуткі погляд на Кроса і паморшчыўся ад выразы яго твару.
  
  - Твая... твая пункт гледжання зразумелая, Стэнлі, - сказаў Крос. - Наступны?
  
  "Фатаграфіі, якія мы вам далі, з хлопцамі, якія збілі Ворански ... Што адбылося?"
  
  "Мы накрылі іх ўстанова. Двое мужчын больш не з'яўляліся, таму я здзейсніў налёт на ўстанову рана раніцай. Мы абышлі ўвесь гэты шматкватэрны дом, пакой за пакоем, але не знайшлі нікога, хто быў бы хоць колькі-небудзь падобны на фатаграфіі. Мы шукалі пару гадзін, і там не было ніякіх патаемных дзвярэй або чаго-небудзь падобнага. Іх там не было. Магчыма, ваш таварыш здзейсніў памылку ...
  
  "Не ў гэты раз. Марці Повиц быў упэўнены. Мы ўсталявалі назіранне за домам, як толькі расшыфравалі адрас, але быў час, калі не ўсё было ахоплена, спераду і ззаду. Я думаю, іх папярэдзіў, зноў жа, ваш "крот". Роузмонт дастаў копію телекса і перадаў яе. Крос прачытаў яго, пачырванеў і перадаў Армстрангу.
  
  Расшыфравана ад дырэктара з Вашынгтона Роузмонту, намесніку дырэктара рэзідэнтуры ў Ганконгу: Синдерс МІ-6 прывёз загад з Крыніцы ў Лондане, што вы павінны адправіцца з ім у пятніцу, каб засведчыць перадачу папер і неадкладна атрымаць фотакопіі.
  
  "Ты атрымаеш свой асобнік сённяшняй поштай, Родж", - сказаў амерыканец. "Я магу пакінуць гэта сабе?" Спытаў Крос.
  
  - Вядома. Дарэчы, за Данроссом таксама ёсць сачэнне. Г— злосна сказаў Крос, - Не маглі б вы, калі ласка, не ўмешвацца ў нашу юрысдыкцыю!
  
  "Я казаў табе, што ты ў Шитсвилле, Родж!" Роузмонт нацягнута паклаў на стол яшчэ адну тэлеграму.
  
  Роузмонт, Ганконг. Вы перададзіце гэтую тэлеграму асабіста начальніку СІ. Да далейшых распараджэнняў Роузмонт ўпаўнаважаны дзейнічаць самастойна, каб дапамагчы ў выяўленні суперніка любым спосабам, які ён абярэ. Аднак ён абавязаны заставацца ў рамках закона і інфармаваць вас асабіста аб тым, што ён робіць. Крыніца 8-98 /3.
  
  Роузмонт ўбачыў, як Крос стрымаў выбух. "Што яшчэ вы дазволілі?" Спытаў Крос.
  
  - Нічога. Пакуль. Наступнае: мы будзем у банку ў пятніцу...
  
  - Ты ведаеш, куды Данросс паклаў файлы? *,
  
  "Гэта па ўсім горадзе - сярод мясцовых. Я ж казаў табе, што твой крот працаваў звышурочна". Раптам Роузмонт успыхнуў: "Ды ладна табе, дзеля бога.Родж, ты ж ведаеш, што калі ты распавядзеш каму-небудзь у Лондане гарачую навіна, пра гэта даведаецца ўвесь горад! Ва ўсіх нас праблемы з бяспекай, але ў вас яшчэ горш! З высілкам амерыканец супакоіўся. - Ты мог бы пагаварыць са мной шчыра па нагоды правалу ў Данроссе — гэта пазбавіла б нас усіх ад многіх душэўных пакут і ганьбы на твары.
  
  Крос закурыў цыгарэту. - Магчыма. Магчыма, няма. Я спрабаваў забяспечыць бяспеку.
  
  "Памятаеш мяне? Я на нашым баку!"
  
  "А ты што?"
  
  "Пастаў сваю задніцу!" Роузмонт сказаў гэта вельмі злосна. "І калі б гэта залежала ад мяне, я б адкрыў усе банкаўскія ячэйкі да заходу сонца - і да чорта наступствы".
  
  - Слава Богу, ты не можаш гэтага зрабіць.
  
  "Дзеля ўсяго святога, мы на вайне, і аднаму Богу вядома, што ў тых іншых файлах. Можа быць, яны знойдуць твайго праклятага крата, і тады мы зможам злавіць ўблюдка і аддаць яму яго!"
  
  - Так, - сказаў Крос зрывістым голасам, - ці, можа быць, у газетах наогул нічога няма!
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Данросс пагадзіўся перадаць файлы Синдерсу ў пятніцу.
  
  Што, калі ў іх нічога няма? Ці што, калі ён спаліў старонкі і аддаў нам толькі вокладкі? Што, чорт вазьмі, нам тады рабіць?"
  
  Роузмонт ўтаропіўся на яго, разявіўшы рот. "Госпадзі, няўжо гэта магчыма?"
  
  "Вядома, гэта магчыма! Данросс разумны. Магчыма, іх там наогул няма, ці тыя, што ў сховішча, фальшывыя ці іх наогул не існуе. Мы не ведаем, паклаў ён іх туды, ён проста кажа, што паклаў. Госпадзе Ісусе, ёсць пяцьдзесят магчымасцяў. Вы такія разумныя, хлопцы з ЦРУ, вы кажаце мне, у якой банкаўскай вочку, і я сам яе адкрыю ".
  
  - Вазьмі ключ у губернатара. Дай мне і некалькім маім хлопцам прыватны доступ на пяць гадзін і...
  
  "Не можа быць і гаворкі!" Крос зароў, раптам пачырванеўшы, і Армстронг востра адчуў гвалт. Бедны Стэнлі, ты сёння мішэнь. Ён здушыў дрыжыкі, успомніўшы, колькі разоў яму даводзілася сутыкацца з Кросам. Неўзабаве ён зразумеў, што прасцей сказаць чалавеку праўду, расказаць усё адразу. Калі Крос калі-небудзь сапраўды пойдзе за ім на допыт, ён, па-за ўсякім сумневам, будзе зламаны. "Слава Богу, у яго яшчэ не было прычын спрабаваць", - з удзячнасцю падумаў ён, затым перавёў погляд на Роузмонта, які пачырванеў ад злосці. Цікава, хто інфарматары Роузмонта і адкуль ён дакладна ведае, што Фонг-фонг і яго каманда былі знішчаны.
  
  - Аб гэтым не можа быць і гаворкі, - паўтарыў Крос.
  
  "Тады што, чорт вазьмі, нам рабіць? Сядзець на нашым чортавым сале да пятніцы?"
  
  - Ды. Мы чакаем. Нам загадалі чакаць. Нават калі Данросс вырваў старонкі, або раздзелы, або знішчыў цэлыя файлы, мы не можам пасадзіць яго ў турму - або прымусіць ўспомніць або расказаць нам што-небудзь.
  
  "Калі рэжысёр або Крыніца вырашыць, што на яго варта разлічваць, ёсць спосабы. Менавіта так паступіў бы вораг ".
  
  Крос і Армстронг ўтаропіліся на Роузмонта. Нарэшце Армстронг холадна сказаў: "Але гэта не робіць усё правільна".
  
  - Гэта таксама не робіць яго няправільным. Наступнае: толькі для тваіх вушэй, Родж.
  
  Армстронг адразу ж устаў, але Крос жэстам загадаў яму застацца. "Роберт - гэта мае вушы". Армстронг схаваў смех, які ахапіў яго пры гэтак недарэчным заяве.
  
  - Няма. Прабач, Родж, загад — твой і мой.
  
  Армстронг выдатна бачыў, як Крос вагаецца. - Роберт, пачакай звонку. Калі я пазваню, вяртайся. Правер Браяна.
  
  "Так, сэр". Армстронг выйшаў і зачыніў дзверы, шкадуючы, што не зможа прысутнічаць пры забойстве.
  
  •Ну?"
  
  Амерыканец запаліў яшчэ адну цыгарэту. "Зусім сакрэтна. Сёння ў 04.00 ўвесь дзевяноста другой паветрана-дэсантны дэсант высадзіўся ў Азербайджане пры падтрымцы буйных падраздзяленняў "Дэльта Форс", і яны разышліся веерам па ўсёй ірана-савецкай мяжы". Вочы Кроса пашырыліся. "Гэта было зроблена па прамой просьбе шаха, у адказ на масіраваныя савецкія ваенныя падрыхтоўкі прама за мяжой і звычайныя фундаваныя Парадамі беспарадкі па ўсім Іране. Госпадзе, Родж, няўжо ты не можаш ўсталяваць тут кандыцыянер? Роузмонт выцер лоб. "Цяпер па ўсім Іране дзейнічае сістэма бяспекі. У 06.00 падраздзяленні падтрымкі прызямліліся ў аэрапорце Тэгерана. Наш Сёмы флот накіроўваецца ў Фарсі заліў, Шосты — гэта Міжземнае мора — ужо на баявых пастах у берагоў Ізраіля, Другі, Атлантычны, накіроўваецца да Балтыцы, NORAD папярэджана, НАТА папярэджана, і ўсё "Посейдоны" ў кроку ад Чырвонага ".
  
  - Госпадзе Ісусе, што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  "Хрушчоў вядзе яшчэ адну рэальную гульню ў карысць Ірана — савецкі Саюз заўсёды быў аптымальнай мэтай, праўда? Ён лічыць, што ў яго ёсць перавага. Гэта прама на яго ўласнай мяжы, дзе яго ўласныя лініі сувязі кароткія, а нашы велізарныя. Учора людзі са службы бяспекі шаха раскрылі "дэмакратычна-сацыялістычная" паўстанне, якое павінна было ўспыхнуць у бліжэйшыя некалькі дзён у Азербайджане. Такім чынам, Пентагон рэагуе як раздушаны кот. Калі знікне Іран, знікне і ўвесь Фарсі заліў, затым Саудаўская Аравія, і гэта паглыне еўрапейскую нафту, і гэта паглыне Еўропу ".
  
  "У шаха і раней былі непрыемнасці. Ці гэта Не з'яўляецца яшчэ адным праявай тваёй празмернай рэакцыі?"
  
  Амерыканец зжарсьцьвеў. "Хрушчоў пайшоў на попятную з—за Кубы — упершыню, чорт вазьмі, калі савецкі Саюз пайшоў на попятную - таму што Кэнэдзі не блефаваў, а адзінае, што разумеюць камуністы, - гэта сіла. Вялікі масіўны-сумленны-перад-чортавай - сілай! Вялікім. К. на гэты раз таксама лепш адступіць, або мы знясем яму галаву ".
  
  - Ты ці можаце вы падарваць ўвесь чортаў свет з-за якіх-то непісьменных, якія бунтуюць, фанатычных псіхаў, у якіх, магчыма, усё роўна ёсць хоць нейкія правыя на іх баку?
  
  "Я не займаюся палітыкай, Родж, мяне цікавіць толькі перамога. Іранская нафта, нафту Персідскага заліва, саудаўская нафту - гэта яремная вена Захаду. Мы не дазволім ворагу займець яе ".
  
  "Калі яны гэтага захочуць, яны гэта возьмуць".
  
  "Не ў гэты раз, яны гэтага не зробяць. Мы называем аперацыю "Пробны запуск". Ідэя складаецца ў тым, каб дзейнічаць жорстка, напалохаць іх і прыбрацца хутка і ціха, каб ніхто нічога не даведаўся, акрамя ворага, і асабліва ні адзін чортаў кангрэсмэн ці журналіст-ліберал-спадарожнік. Пентагон лічыць, што Саветы не вераць, што мы зможам адрэагаваць так хутка, так масіравана з такога адлегласці, таму яны западуць у шок, пабягуць у сховішча і зачыняць усе - да наступнага разу ".
  
  Цішыня згусцела.
  
  Крос забарабаніў пальцамі. - Што я павінен рабіць? Навошта ты мне гэта распавядаеш?
  
  - Таму што начальства загадала мне гэта зрабіць. Яны хочуць, каб пра гэта ведалі ўсе кіраўнікі Sis саюзнікаў, таму што, калі інфармацыя патрапіць у прэсу, паўсюль пачнуцца бунты спагады, як звычайна, добра скаардынаваныя масавыя беспарадкі, і вы павінны быць гатовыя. У дакументах AMG гаварылася, што Севрин быў задзейнічаны тут — магчыма, гэта як-то звязана. Акрамя таго, вы тут, у Ганконгу, жыццёва важныя для нас. Вы - чорны ход у Кітай, чорны ход ва Уладзівасток і ўсю усходнюю Расію - і наш лепшы кароткі шлях да іх ціхаакіянскім ваенна-марскім баз і атамным падводным лодкам. Роузмонт дастаў яшчэ адну цыгарэту, яго пальцы дрыжалі. "Паслухай, Родж", - сказаў ён, стрымліваючы свой бурчащий гнеў, "давай забудзем пра ўсё гэта межофисном лайне, а? Можа быць, мы зможам дапамагчы адно аднаму".
  
  "Якія атамныя падводныя лодкі?" Крос сказаў з наўмыснай усмешкай, подначивая яго. "У іх яшчэ няма атамных падводных лодак і —"
  
  "Госпадзе Ісусе!" Роузмонт успыхнуў. "Вы, хлопцы, засунулі галовы ў азадка і не слухаеце. Вы прапаведуеце разрадку і спрабуеце заткнуць нам рот, а яны рагочуць да ўпаду. У іх атамныя падводныя лодкі, ракетныя палігоны і ваенна-марскія базы па ўсім Охотскому мора!" Роузмонт устаў і падышоў да велізарнай карце Кітая і Азіі, якая займала адну сцяну і пронзала паўвостраў Камчатка, на поўнач ад Японіі. "... Петрапаўлаўск, Уладзівасток ... У іх гіганцкія аперацыі па ўсім сібірскай ўзбярэжжа, тут, у Камсамольску у вусце Амура і на Сахаліне. Але Петрапаўлаўск вялікі. Праз дзесяць гадоў гэта будзе найвялікшы ваенны порт у Азіі са дапаможнымі аэрадромамі, абароненымі ад атамнага выпраменьвання подпольями, безатомными узлётна-пасадкавымі палосамі для знішчальнікаў і ракетнымі шахтамі. І адтуль яны пагражаюць ўсёй Азіі — Японіі, Карэі, Кітаі, Філіпінах, — не забываючы аб Гаваях і нашым Заходнім узбярэжжы ".
  
  "Сілы ЗША пераважаюць і заўсёды будуць пераважаць. Вы зноў занадта востра рэагуеце ".
  
  Твар Роузмонта скамянела. "Людзі называюць мяне коршакам. Я не ястраб. Проста рэаліст. Яны настроены на вайну. Нашы хворыя Мидасом дакладна вызначылі ўсе віды лайна, нашы ... - Ён змоўк і ледзь не штурхнуў сябе за тое, што дазволіў свайму роце працягваць. "Ну, мы ведаем многае з таго, што яны робяць прама зараз, і яны не робяць чортавы аралы".
  
  "Я думаю, ты памыляешся. Яны хочуць вайны не больш, чым мы".
  
  "Вам патрэбныя доказы? Вы атрымаеце іх заўтра, як толькі я атрымаю дазвол!" - сказаў уражаны амерыканец. "Калі гэта будзе даказана, ці можам мы лепш супрацоўнічаць?"
  
  "Я думаў, што цяпер мы добра супрацоўнічаем".
  
  "Ты зробіш гэта?"
  
  "Усе, што ты захочаш. Крыніца хоча, каб я адрэагаваў нейкім асаблівым чынам?"
  
  "Не, проста каб быць гатовым. Я думаю, сёння ўсё гэта праточыцца па каналах".
  
  - Ды. Крос нечакана памякчэў. - Што цябе на самай справе турбуе, Стэнлі?
  
  Варожасць Роузмонта пакінула яго. "Мінулай ноччу ва Усходнім Берліне мы страцілі адну з нашых лепшых груповак, шмат добрых хлопцаў. Майго прыяцеля збілі, калі ён вяртаўся да нас, і мы ўпэўненыя, што гэта звязана з AMG ".
  
  "О, выбачайце за гэта. Гэта быў не Тым Оўэн, ці не так?"
  
  "Няма. Ён з'ехаў з Берліна ў мінулым месяцы. Гэта быў Фрэнк О'конэл".
  
  "Не думаю, што я калі-небудзь сустракаў яго. Сумна".
  
  "Паслухай, Родж, гэтая штука з кратом - дзярмо". Ён устаў і падышоў да карце. Ён доўга глядзеў на яе. "Ты ведаеш пра Іман?"
  
  "Што, прабач?"
  
  Тоўсты палец Роузмонта ткнуў у кропку на карце. Горад знаходзіўся ў глыбіні краіны, у 180 мілях на поўнач ад Уладзівастока, на чыгуначным вузле. "Гэта прамысловы цэнтр, жалезныя дарогі, мноства заводаў".
  
  - І што? - спытаў Крос.
  
  - Ты ведаеш аб тамтэйшым аэрадроме?
  
  - Які аэрадром? - спытаў я.
  
  "Гэта падзямелле, чорт вазьмі, цалкам, прама за горадам, убудаванае ў гіганцкі лабірынт натуральных пячор. Гэта, павінна быць, адно з цудаў свету. Яно здольна працаваць на атамнай энергіі, Родж. Уся база была пабудавана японскім і нацысцкім рабскім цяжкасцю ў 45-м, 6-м і 7-м гадах. Кажуць, сто тысяч чалавек. Усё гэта знаходзіцца пад зямлёй, Родж, дзе могуць размясціцца 2500 самалётаў, лётныя экіпажы і дапаможны персанал. Ён бомбостойкий — нават атамны — з восемьюдесятью узлётна-пасадкавымі палосамі, якія выходзяць на гіганцкую узлётна-пасадачную паласу, абгінаючую васемнаццаць невысокіх пагоркаў. Аднаму з нашых хлопцаў спатрэбілася дзевяць гадзін, каб аб'ехаць яго. Гэта было яшчэ ў 46—м - так на што ж гэта падобна цяпер?"
  
  "Палепшаны — калі ён існуе".
  
  "Цяпер гэта працуе. Некалькі хлопцаў з разведкі, нашай і вашай, нават некалькі лепшых газетчыкаў, ведалі пра гэта нават у 46-м. Дык чаму ж маўчанне цяпер? Адна гэтая база ўяўляе велізарную пагрозу для ўсіх нас, і ніхто не крычыць ні хрэна. Нават Кітай, а яна, чорт вазьмі, напэўна, павінна ведаць пра Іман."
  
  "Я не магу адказаць на гэтае пытанне".
  
  "Я магу. Я думаю, што гэтая інфармацыя хаваецца наўмысна, разам з многімі іншымі рэчамі". Амерыканец устаў і пацягнуўся. "Госпадзе, увесь свет развальваецца на часткі, а ў мяне баліць спіна. Ты ведаеш добрага хиропрактика?"
  
  - Вы не звярталіся да доку Томасу з Педдер-стрыт? Я карыстаюся яго паслугамі пастаянна.
  
  "Я яго цярпець не магу. Ён прымушае цябе стаяць у чарзе — не запісвае на прыём. Дзякуй Богу, што ёсць хиропрактики! Спрабую зрабіць так, каб мой сын стаў хиропрактиком, а не доктарам медыцыны".
  
  Зазваніў тэлефон, і Крос зняў трубку.
  
  "Так, Браян?" Роузмонт назіраў за Галаву, пакуль той слухаў. "Адну хвіліну, Браян. Стэнлі, мы скончылі?"
  
  "Вядома. Проста пара адкрытых, руцінных рэчаў".
  
  "Добра. Браян, зайдзі з Робертам, як толькі падымешся". Крос паклаў трубку. "Мы не змаглі ўсталяваць кантакт з Фонг-фонгом. Верагодна, ты маеш рацыю. Яны будуць у норме праз сорак восем гадзін.
  
  "Я не разумею".
  
  "Зніклы без вестак, як мяркуецца, Загінулы ці зніклы без вестак, як мяркуецца, захоплены ў палон".
  
  - Груба. Прабач, што прынёс дрэнныя навіны.
  
  "Джос".
  
  "З улікам прабегу і AMG, як наконт таго, каб узяць Данросса пад ахову?"
  
  "Аб гэтым не можа быць і гаворкі".
  
  - У вас ёсць Закон аб дзяржаўнай таямніцы.
  
  "Аб гэтым не можа быць і гаворкі".
  
  "Я збіраюся рэкамендаваць гэта. Дарэчы, хлопцы з ФБР Эда Лангана звязалі Банастасио з Бартлеттом. Ён буйны акцыянер Par-Con. Кажуць, ён пастаўляў грошы для апошняга зліцця, якое прывяло "Пар-Кон" да поспеху.
  
  - Ёсць што-небудзь па маскоўскім візах для Бартлетта і Чолока?
  
  "Лепшае, што мы можам высветліць, гэта тое, што яны паехалі як турысты. Можа быць, так і было, можа быць, гэта было прыкрыццё ".
  
  "Што-небудзь аб зброі?" Гэтай раніцай Армстронг распавёў Кросе аб тэорыі Піцера Марлоў, і той неадкладна замовіў назіранне за Четырехпалым Ву і прапанаваў вялікае ўзнагароджанне за інфармацыю.
  
  "ФБР ўпэўнена, што іх даставілі на борт у Лос-Анджэлесе, гэта было б лёгка — у ангары "Пар-Кон" няма аховы. Яны таксама праверылі серыйныя нумары, якія вы нам далі. Усе яны былі з партыі, якая "згубілася" па дарозе з завода ў Кэмп-Пендлтон — гэта склад марской пяхоты ў паўднёвай Каліфорніі. Магчыма, мы натыкнуліся на буйны рэкет, звязаны з кантрабандай зброі. За апошнія шэсць месяцаў прапала больш за семсот М14. Дарэчы пра гэта ... - Ён змоўк, пачуўшы асцярожны стук у дзверы. Ён убачыў, як Крос націснуў на выключальнік. Дзверы адчыніліся, і Браян Квок і Армстронг вярнуліся. Крос жэстам запрасіў іх сесці. - Раз ужо мы загаварылі пра гэта, вы памятаеце справа КЭР?
  
  - Аб падазрэнні ў карупцыі тут, у Ганконгу?
  
  "Гэта той самы. Магчыма, у нас ёсць для вас зачэпка".
  
  "Добра. Роберт, ты адзін час займаўся гэтым, ці не так?"
  
  "Так, сэр". Роберт Армстронг ўздыхнуў. Тры месяцы таму адзін з віцэ-консулаў консульства ЗША папрасіў CID расследаваць дзейнасць дабрачыннай арганізацыі, каб высветліць, ці не ці былі якія-то легкадумныя адміністратары маюць дачыненне да невялікай крадзяжы навынос дзеля асабістай выгады. Раскопкі і апытанне ўсё яшчэ працягваліся. - Што ў цябе ёсць, Стэнлі? - спытаў я.
  
  Роузмонт пакорпаўся ў кішэні і дастаў аддрукаваную на машынцы паперку. У ім значыліся тры імя і адрас: Томас к. К. Лім (Іншаземец Лім), містэр Так Чоу лан (Вялікія Рукі Так), містэр Ло Туплин (Зубасты Ло), пакой 720, Принсес Білдынг, Цэнтральны. "Томас к. К. Лім - амерыканец, заможны, з добрымі сувязямі ў Вашынгтоне, В'етнаме і Паўднёвай Амерыцы. У яго бізнэс з двума іншымі джокер па гэтым адрасе. У нас ёсць інфармацыя, што ён замяшаны ў пары сумніўных здзелак з AID і што за Такім Вялікія Рукі цяжка ДАГЛЯДАЦЬ. Гэта не ў нашай юрысдыкцыі, так што вырашаць вам. Роузмонт паціснуў плячыма і зноў пацягнуўся. "Можа быць, у гэтым нешта ёсць. Увесь свет у агні, але нам усё роўна даводзіцца мець справу з ашуканцамі! Вар'ят! Я буду на сувязі. Шкадую аб Фонг-фонге і тваіх людзей ".
  
  Ён сышоў.
  
  Крос сцісла распавёў Армстрангу і Браяну Квоку аб тым, што яму распавялі пра аперацыю "Сухі ход".
  
  Браян Квок кісла заўважыў: "Аднойчы адзін з гэтых вар'ятаў-янкі зробіць памылку. Па-дурному ставіць атамную бомбу ў бязвыхаднай сітуацыі".
  
  Крос паглядзеў на іх, і іх падышлі ахоўнікі. "Я хачу гэтага крата. Ён патрэбны мне да таго, як ЦРУ раскрые яго. Калі яны схопяць яго першымі ..." Мужчына з вузкім тварам, відавочна, быў вельмі злы. "Браян, схадзі да Данроссу. Скажы яму, што AMG не было няшчасным выпадкам, і каб ён не выходзіў без нашых людзей паблізу. Ні пры якіх абставінах. Скажы, што я б аддаў перавагу, каб ён перадаў нам дакументы крыху раней, канфідэнцыйна. Тады яму няма чаго баяцца".
  
  "Так, сэр". Браян Квок ведаў, што Данросс паступіць менавіта так, як ён хоча, але трымаў рот на замку.
  
  "Наша звычайнае планаванне беспарадкаў будзе ахопліваць любы пабочны прадукт іранскай праблемы і з самага пачатку. Аднак вам лепш папярэдзіць CID і —" Ён спыніўся. Роберт Армстронг, нахмурыўшыся, паглядзеў на лісток паперы, які даў яму Роузмонт. - У чым справа, Роберт?
  
  - Хіба ў Цуяна не было офіса ў Принсес-Білдынг?
  
  "Браян?"
  
  "Мы некалькі разоў ішлі за ім туды, сэр. Ён наведваў знаёмага па бізнесе. . . . "Браян Квок пакапаўся ў памяці. ". . . Суднаходства. Клічуць Нг, Ві Сі Сі Нг, па мянушцы Фатограф Нг. Пакой 721. Мы праверылі яго, але ўсё было па правілах. Ві Сі Сі Нг кіруе суднаходствам ў Азіі і Кітаі і прыкладна пяццюдзесяццю іншымі сумежнымі малымі прадпрыемствамі. Чаму?"
  
  "Гэты адрас 720. Цу-янь можа быць звязаны з Джонам Чэн, the guns, Банастасио, Бартлеттом — нават з "- зазначыў раман восіпавіч дапіра", - сказаў Армстронг.
  
  Крос узяў лісток. Пасля паўзы ён сказаў: "Роберт, вазьмі каманду і правер 720 і 721 прама цяпер".
  
  "Гэта не ў маёй зоне, сэр".
  
  "Як ты маеш рацыю!" Крос тут жа сказаў, перапоўнены сарказмам. "Так. Я ведаю. Ты з крымінальнага вышуку Коулуна, Роберт, а не з Цэнтральнага. Аднак / санкционируйте рэйд. Ідзіце і зрабіце гэта. Цяпер."
  
  "Так, сэр". Армстронг сышоў, пачырванеўшы.
  
  Запанавала маўчанне.
  
  Браян Квок чакаў, па-стаічнаму утаропіўшыся ў вечка стала. Крос асцярожна абраў цыгарэту, закурыў, затым адкінуўся на спінку крэсла. - Браян. Я думаю, што Роберт - крот.
  
  29
  
  13:38 ВЕЧАРА. :
  
  Роберт Армстронг і сяржант паліцыі ў форме выйшлі з патрульнай машыны і накіраваліся праз натоўп у шырокую лона гандлёвага цэнтра Princes Arcade з яго ювелірнымі і антыкварнымі крамамі, фотаатэлье і радиомагазинами, нашпігаваным найноўшымі электроннымі цудамі, які знаходзіўся на першым паверсе старамоднага вышыннага офіснага будынка ў Цэнтры горада. Яны накіраваліся да шэрагу ліфтаў, далучаючыся да натоўпу якія чакаюць людзей. У рэшце рэшт яны з сяржантам так ўціснуліся ў ліфт. Паветра быў цяжкім, смуродным і нервовым. Кітайскія пасажыры назіралі за імі скоса і адчувалі няёмкасць.
  
  На сёмым паверсе Армстронг і сяржант выйшлі. Калідор быў цёмным і вузкім, з несамавітымі дзвярыма офісаў па абодва бакі. Ён трохі пастаяў, гледзячы на дошку. Нумар 720 быў пазначаны як "Пінг-сінга Ва Девелопментс", нумар 721 - як "Азіяцкія і кітайскія перавозкі". Ён цяжка пакрочыў па калідоры, сяржант Ят ішоў побач.
  
  Калі яны загарнулі за кут, кітаец сярэдніх гадоў у белай кашулі і цёмных штанах выходзіў з нумара 720. Ён убачыў іх, збялеў і нырнуў назад. Калі Армстронг падышоў да дзвярэй, ён чакаў, што яна будзе зачыненая, але гэта было не так, і ён рыўком расчыніў яе як раз своечасова, каб убачыць, як мужчына ў белай кашулі знікае праз заднюю дзверы, а іншы мужчына амаль запіхаў яго ў такі ж спешцы, каб уцячы. Задняя дзверы з грукатам зачыніліся.
  
  Армстронг ўздыхнуў. У неахайна, неахайным офісе з трох цесных пакояў сядзелі дзве пакамечаныя сакратаркі, і яны вылупіліся на яго, адна трымала палачкі для ежы ў паветры над талеркай з курыцай і локшынай. Локшына саслізнула з яе палачак і ўпала зваротна ў суп.
  
  - Добры дзень, - сказаў Армстронг.
  
  Абедзве жанчыны ўтаропіліся на яго, разявіўшы раты, затым паглядзелі на сяржанта і зноў на яго.
  
  - Дзе, калі ласка, містэр Лім, містэр Так і містэр Ло?
  
  Адна з дзяўчат паціснула плячыма, а іншая, не звяртаючы ўвагі, зноў прыняўся за ежу. Шумна. У офісе панаваў беспарадак. Там былі два тэлефона, раскіданыя паперы, пластыкавыя шкляначкі, брудныя талеркі і міскі, выкарыстаныя палачкі для ежы. Чайнік і кубкі. Поўныя смеццевыя бакі.
  
  Армстронг дастаў ордэр на ператрус і паказаў яго ім.
  
  Дзяўчыны ўтаропіліся на яго.
  
  Армстронг раздражнёна павысіў голас. - Вы кажаце па-ангельску?
  
  Абедзве дзяўчыны падскочылі. "Так, сэр", - хорам адказалі яны.
  
  - Добра. Назавіце свае імёны сяржанту і адказвайце на яго пытанні. У гэты момант задняя дзверы зноў адчыніліся, і двое мужчын былі загнаныя назад у пакой двума паліцыянтамі ў форме з суровымі тварамі, якія чакалі ў засадзе. "А, добра. Малайчына. Дзякуй, капрал. Такім чынам, куды вы двое накіроўваліся?
  
  Двое мужчын тут жа пачалі даказваць сваю невінаватасць на многословном кантонская дыялекце.
  
  "Заткніся!" Армстронг зароў. Яны спыніліся. "Назавіце свае імёны!" Яны ўтаропіліся на яго. На кантонская дыялекце ён сказаў: "Назавіце мне свае імёны, і вам лепш не хлусіць, інакш я вельмі раззлаваць".
  
  "Гэта Так Чоу-лан", - сказаў той, у каго былі ярка выяўленыя тырчаць зубы, паказваючы на іншага.
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  - Э-э, ло Тупы-суправаджаецца, госпадзе. Але я нічога не зрабіў...
  
  - Ло Тупы-суправаджаецца? Не Ло Тупы-лін?
  
  - Аб няма, лорд супэрінтэндант, гэта мой брат.
  
  "Дзе ён?" - спытаў я.
  
  Кривозубый паціснуў плячыма. - Я не ведаю. Калі ласка, што адбываецца...
  
  - Куды ты так спяшалася, Зубастая Ло?
  
  "Я забыўся аб сустрэчы, спадар. О, гэта было вельмі важна. Гэта тэрмінова, і я страчу цэлае стан, сэр, калі не пайду неадкладна. Ці магу я цяпер, калі ласка, сысці, шаноўны Ло —"
  
  "Няма! Вось мой ордэр на ператрус. Мы збіраемся зрабіць ператрус і забраць любыя дакументы, якія —"
  
  Абодва мужчыны адразу ж пачалі люта пратэставаць. І зноў Армстронг абарваў іх. "Вы хочаце, каб вас адвезлі на мяжу прама зараз?" Абодва мужчыны пабялелі і паківалі галовамі. "Добра. Такім чынам, дзе Томас к. К. Лім?" Ніхто з іх не адказаў, таму Армстронг ткнуў пальцам у малодшага з двух мужчын. "Вы, містэр Зубасты Ло! Дзе Томас К. К. Лім?" - "У Паўднёвай Амерыцы, спадар", - нервова сказала Ло. "Дзе?"
  
  "Я не ведаю, сэр, ён проста дзеліць офіс. Гэта яго стол для прелюбодеяний". Шчарбатыя Ло нервова махнула рукой у далёкі кут. Там былі загрувашчаны стол, шафа для дакументаў і тэлефон. "Я не зрабіў нічога дрэннага, Спадар. Іншаземец Лім - прышэлец з Залатой гары. Четвероюродный брат Так проста здае яму пакой, спадар. Іншаземец Лім проста прыходзіць і сыходзіць, калі яму заманецца, і да мяне ён не мае ніякага дачынення. Ён гідкі злачынец? Калі што-то не так, я нічога пра гэта не ведаю!"
  
  "Тады што вам вядома аб крадзяжы сродкаў з праграмы ДАПАМОГІ?" "А?" Абодва мужчыны ўтаропіліся на яго, разявіўшы раты.
  
  "Інфарматары далі нам доказы таго, што вы крадзеце дабрачынныя грошы, якія належаць галадаючым жанчынам і дзецям!" Абодва адразу ж пачалі заяўляць аб сваёй невінаватасці. "Хопіць! Вырашаць будзе суддзя! Вы адправіцеся ў штаб і далі паказанні. Затым ён зноў перайшоў на ангельскую. "Сяржант, адвядзіце іх назад у штаб. Капрал, давайце ст—" "Шаноўны сэр, - пачаў Зубасты Ло на запинающемся, нервовым англійскай, - магу я пагаварыць па пасадзе, калі ласка?" Ён паказаў на ўнутраны, такі ж неахайны і захламленых офіс. "Добра".
  
  Армстронг рушыў услед за Ло, узвышаючыся над ім. Мужчына нервова зачыніў дзверы і пачаў хутка і вельмі ціха гаварыць на кантонская дыялекце. "Я нічога не ведаю ні пра якіх злачынствах, спадар. Калі што-то не так, то гэта з-за двух іншых блудадзеяў, я проста сумленны бізнэсмэн, які хоча зарабіць грошай і адправіць сваіх дзяцей вучыцца ў універсітэт у Амерыцы, і ...
  
  - Ды. Вядома. Што ты хацеў сказаць мне сам-насам, перш чым пойдзеш у паліцэйскае кіраванне?
  
  Мужчына нервова ўсміхнуўся, падышоў да пісьмовага стала і пачаў адкрываць скрыню. "Калі хто-то і вінаваты, то гэта не я, Госпадзе. Я нічога ні аб чым не ведаю". Ён адкрыў скрыню. Ён быў набіты выкарыстанымі чырвонымі 100-даляравымі банкнотамі. Яны былі нарэзаныя на тысячы. "Калі ты адпусціш мяне, Госпадзе ..." Ён усміхнуўся яму, перабіраючы банкноты. Армстронг ўдарыў нагой, скрыню закрылася і закрануў кончыкі пальцаў Ло, і той завыў ад болю. Ён рыўком высунуў скрыню здаровай рукой. "Аб, пра, о, мой распусьнік—"
  
  Армстронг наблізіў свой твар да окаменевшему кітайцу. "Слухай, ты, сабачае дзярмо, спрабаваць падкупіць паліцэйскага супрацьзаконна, і калі ты заявишь, што твае пальцы - гэта праява жорсткасці паліцыі, я асабіста измельчу твой блудливый Сакрэтны Мяшочак у фарш!"
  
  Ён прыхінуўся спіной да стала, сэрца яго шалёна калацілася, да горла падымчаўся млоснасць, ён прыйшоў у лютасць ад спакусы і віду ўсіх гэтых грошай. Як лёгка было б ўзяць яго, расплаціцца з даўгамі і мець больш чым дастаткова грошай, каб гуляць на біржы і скачках, а затым з'ехаць з Ганконга, пакуль не стала занадта позна.
  
  Так проста. Ўзяць значна лягчэй, чым супраціўляцца — у гэты раз ці ўсе астатнія тысячы разоў. Толькі ў гэтым скрыні, павінна быць, 30, 40 000. І калі адзін скрыню поўны, павінны быць і іншыя, і калі я надавлю на гэтага ўблюдка, ён выкладзе ў дзесяць разоў больш.
  
  Ён груба працягнуў руку і схапіў мужчыну за руку. Мужчына зноў ўскрыкнуў. Кончык аднаго пальца быў раздушаны, і Армстронг падумаў, што Ло страціць пару пазногцяў і будзе вельмі балюча, але гэта было ўсё. Ён злаваўся на сябе за тое, што выйшаў з сябе, але ён стаміўся і ведаў, што гэта не проста стомленасць. "Што ты ведаеш пра Цу-яне?"
  
  - Ўот? Я? Нічога. Хто такі Цу-ян?
  
  Армстронг схапіў яго і страсянуў. - Цу-ян! Гандляр зброяй Цу-ян!
  
  "Нічога, спадар!"
  
  "Лгуння! Цу-янь, якая наведвае містэра Нг па суседстве!"
  
  - Цу ян? А, гэта ён? Гандляр зброяй? Я не ведаў, што ён гандляр зброяй! Я заўсёды думаў, што ён бізнэсовец. Ён такі ж севяранін, як фатограф Нг ...
  
  "Хто?"
  
  "Фатограф Нг, госпадзе. Ві Сі Нг з суседняга дома. Ён і гэты Цу-ян ніколі не заходзяць сюды і не размаўляюць з намі .... О, мне патрэбен лекар ... о, мой хан —"
  
  - Дзе цяпер Цу-янь? - спытаў я.
  
  "Я не ведаю, Госпадзе... О, мая распуснае рука, аб, аб, пра, о. ... Клянуся ўсімі багамі, я не ведаю яго. ... аб-аб-аб-аб "
  
  Армстронг раздражнёна штурхнуў яго ў крэсла і рыўком расчыніў дзверы. Трое паліцэйскіх і дзве сакратаркі моўчкі ўтаропіліся на яго. "Сяржант, адвядзіце гэтага гнюса ў штаб і прад'явіць яму абвінавачванне ў спробе подкупу паліцэйскага. Зірніце на гэта . . . . "Ён паклікаў яго да сябе і паказаў на скрыню.
  
  Вочы сяржанта Ята пашырыліся. "Дью нех ло мох!" - "Палічэце гэта і папытаеце абодвух мужчын падпісаць суму як правільную, аднесці яе ў ШТАБ-кватэру і здаць". "Так, сэр".
  
  "Капрал, пачынайце праглядаць файлы. Я іду ў суседнюю дзверы. Я хутка вярнуся". "Так, сэр".
  
  Армстронг выйшаў. Ён ведаў, што гэтыя грошы будуць хутка пералічаныя, як і любыя іншыя грошы ў офісах — калі гэты скрыню будзе поўны, будуць і іншыя, — тады сума, якая падлягае вяртанню, будзе хутка ўзгодненая кіраўнікамі, сяржантам Ятом, Ло і Такім, а астатняе падзелена паміж імі. Ло і Так паверылі б, што яму дасталася вялікая доля, а яго ўласныя людзі палічылі б яго вар'ятам, калі б ён гэтага не зрабіў. Няважна. Яму было ўсё роўна. Грошы былі скрадзеныя, а сяржант Ят і яго людзі ўсе былі добрымі паліцэйскімі, і іх заробак зусім не адпавядала іх абавязкаў. Трохі х'з ен яу не прычыніла б ім ніякага шкоды, гэта было б знаходкай.
  
  Не так?
  
  "У Кітаі трэба быць прагматычным", - змрочна сказаў ён сабе, пастукаўшы ў дзверы 721-га нумара і увайшоўшы ўнутр. Сімпатычная сакратарка падняла вочы ад свайго абеду — талеркі з чыстым белым рысам, лустачкамі смажанай свініны і сакавіта-зялёнай брокалі, прыемна дымлівай.
  
  - Добры дзень. Армстронг паказаў сваё пасведчанне асобы. - Я б хацеў бачыць містэра Ві Сі Нга, калі ласка.
  
  "Выбачайце, сэр", - сказала дзяўчына, яе англійская быў добрым, а вочы пустымі. "Яго няма дома. Пайшоў на ланч".
  
  "Дзе?"
  
  - У сваім клубе, я думаю. Ён— ён не вернецца сёння да пяці.
  
  - У якім клубе?
  
  Яна распавяла яму. Ён ніколі не чуў пра гэта, але гэта нічога не значыла, паколькі існавалі сотні прыватных кітайскіх ланч або сталовых у маджонг-клубах.
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  - Вірджынія Тонг. Сэр, - дадала яна, падумаўшы.
  
  - Вы не пярэчыце, калі я агляджуся? Ён убачыў, як нервова ўспыхнулі яе вочы. - Вось мой ордэр на ператрус.
  
  Яна ўзяла яго і прачытала, і ён падумаў: "Балы, юная лэдзі". "Як вы думаеце, вы маглі б пачакаць, пачакаць да пяці гадзін?" - спытала яна.
  
  "Цяпер я ненадоўга взгляну".
  
  Яна паціснула плячыма, ўстала і адкрыла ўнутраны офіс. Ён быў маленькім і пустым, калі не лічыць несабраных сталоў, тэлефонаў, картотечные шаф, рэкламных плакатаў і раскладаў отплытий. У яго вялі дзве ўнутраныя дзверы і задняя дзверы. Ён адкрыў адну дзверы з боку 720-га паверха, але там быў сырой, блага пахкі і брудны туалет рукамыйніца. Задняя дзверы былі зачынены на завалу. Ён адсунуў засаўкі і выйшаў на брудную пляцоўку задняй лесвіцы, якая служыла імправізаванай пажарнай лесвіцай і запасным выхадам. Ён зноў замкнуў іх на засаўку, чым за ўвесь час назірала Вірджынія Тонг. Апошняя дзверы, з далёкай боку, была зачыненая.
  
  - Не маглі б вы адкрыць яго, калі ласка?
  
  - У містэра Ві Сі Сі ёсць адзіны ключ, сэр.
  
  Армстронг ўздыхнуў. - У мяне ёсць ордэр на ператрус, міс Тонг, і права выбіць дзверы, калі спатрэбіцца.
  
  Яна ўтаропілася на яго ў адказ, таму ён паціснуў плячыма, адышоў ад дзвярэй і падрыхтаваўся выбіць яе. Сапраўды.
  
  "Толькі... толькі хвілінку, сэр", - запінаючыся, вымавіла яна. "Я ... я пагляджу, там ці ... пакінуў ён свой ключ, перш чым сысці".
  
  "Добра. Дзякуй". Армстронг назіраў, як яна адкрыла скрыню стала і прыкінулася, што шукае, затым яшчэ адзін скрыню і яшчэ адзін, а затым, адчуўшы яго нецярпенне, яна знайшла ключ пад скарбонкай. "А, вось і ён!" - сказала яна, як быццам адбылося цуд. Ён заўважыў, што цяпер яна вспотела. "Добра", - падумаў ён. Яна адчыніла дзверы і адступіла назад. Гэтая дзверы вяла прама ў іншую. Армстронг адкрыў яе і міжволі прысвіснуў. Пакой за ёй была вялікай, раскошнай, высланай тоўстым дываном, з элегантнымі пярэднімі канапамі, мэбляй ружовага дрэва і выдатнымі карцінамі. Ён увайшоў. Вірджынія Тонг назірала за ім з дзвярнога праёму. Хупавы антыкварны пісьмовы стол з ружовага дрэва, абабітая скурай, быў пусты, чысты і адпаліраваная, на ім стаяла ваза з кветкамі і некалькі фатаграфій у рамках, на ўсіх - зіхатлівы кітаец, вядучы скаковых конь, упрыгожаную гірляндамі, і адзін такі ж кітаец у смокінгу, пожимающий руку губернатару Данроссу непадалёк.
  
  "Гэта містэр Нг?"
  
  "Так, сэр".
  
  З аднаго боку стаялі высакаякасная апаратура hi-fi і прайгравальнік, а таксама высокі бар для кактэйляў. У гэтую пакой вёў іншы дзвярны праём. Ён штурхнуў прыадчыненыя дзверы ў бок. Элегантная, вельмі жаноцкая спальня з велізарнай незастеленной ложкам памеру "king-size", люстраным столлю і дызайнерскай ваннай пакоем побач з ёй, з духамі, ласьёны пасля галення, бліскучай сучаснай сантэхнікай і мноствам вёдраў з вадой.
  
  - Цікава, - сказаў ён і паглядзеў на яе.
  
  Яна нічога не сказала, проста чакала.
  
  Армстронг ўбачыў, што ў яе ногі ў нейлонавых панчохах і яна вельмі падцягнутая, з дагледжанымі пазногцямі і валасамі. Іду ў заклад, што яна цмок, і дарагая. Ён адвярнуўся ад яе і задуменна агледзеўся. Відавочна, што гэтыя аўтаномныя апартаменты былі пераробленыя з суседняга люксамі. "Што ж, - сказаў ён сабе з лёгкай зайздрасцю, - калі ты багаты і хочаш мець асобную, патайныя кватэрку для дзённага адпачынку за сваім офісам, то закон гэтага не забараняе". Няма. І ніхто не супраць мець прывабную сакратарку. Ўдачлівы вырадак. Я б і сам не супраць мець адно з такіх устаноў.
  
  Ён рассеяна высунуў скрыню пісьмовага стала. Ён быў пусты. Усе скрыні былі пустыя. Затым ён пакапаўся ў скрынях спальні, але не знайшоў нічога цікавага. У адным шафе стаяла выдатная камера, сее-якое партатыўная асвятляльнае абсталяванне і сродкі для ўборкі, але нічога падазронага.
  
  Ён вярнуўся ў галоўную пакой, задаволены тым, што нічога не выпусціў. Яна ўсё яшчэ назірала за ім, і, хоць спрабавала схаваць гэта, ён адчуваў нервовасць.
  
  "Гэта зразумела", - сказаў ён сабе. Калі б я быў на яе месцы, і майго боса не было дома, а які-небудзь гідкі куай-лоу сунуў нос у чужыя справы, я б таксама нерваваўся. Няма нічога дрэннага ў тым, каб мець такое адасобленае месца, як гэта. У Ганконгу яны ёсць у многіх багатых людзей. Яго ўвагу прыцягнуў бар для кактэйляў ружовага дрэва. Ключ у замку вабіў яго. Ён адкрыў яго. Нічога незвычайнага. Затым яго вострыя, добра натрэніраваныя вочы заўважылі неподобающую шырыню дзвярэй. Імгненны агляд, і ён адкрыў фальшывыя дзверы. У яго адвісла сківіца.
  
  Бакавыя сценкі шафы былі абвешаны дзесяткамі фотаздымкаў Джэйд Гейтс ва ўсёй іх красе. Кожная фатаграфія была аформлена ў акуратную рамку і забяспечаная надрукаваным імем і датай. Міжволі ён выдаў выбух збянтэжанага смеху, затым агледзеўся. Вірджынія Тонг знікла. Ён хутка прагледзеў імёны. Яе імя было трэцім ад апошняга.
  
  Яшчэ адзін прыступ смеху быў ледзь стрыманы. Паліцэйскі бездапаможна паківаў галавой. На што толькі не ідуць некаторыя педэраст дзеля забавы — і, я мяркую, некаторыя дамы за грошы! Я думаў, што бачыў усё, акрамя гэтага ... Фатографа Нг, так? Дык вось адкуль пайшло гэта мянушка.
  
  Цяпер, акрыяўшы ад першапачатковага шоку, ён вывучыў фатаграфіі. Усе яны былі зроблены адным і тым жа аб'ектывам з аднолькавай адлегласці.
  
  "Божа літасцівы, - падумаў ён праз хвіліну, уражаны, - на самай справе існуе велізарная розніца паміж ... Я маю на ўвазе, калі вы можаце забыць, што вы глядзіце і проста паглядзець, што ёсць каласальная розніца ў форме і памеры цэлым, пазіцыя і выступам Жамчужына на крок, колькасць і якасць pubicity і . . . ayeeyah ёсць адзін кавалак бітай джэм ДАІ. Ён паглядзеў на імя. Мона Люнг — дзе я магла чуць гэтае імя раней? Цікава — кітайцы звычайна лічаць адсутнасць публічнасці няшчасцем. Цяпер чаму ... о, Божа мой! Ён вгляделся у наступную таблічку з імем, каб пераканацца. Памылкі не было. Венериный пун. "Иииии, - падумаў ён у захапленні, - дык вось як яна выглядае на самай справе, любіміца тэліка, якая штодня так прыгожа дэманструе такую мілую, цнатлівую нявіннасць!"
  
  Ён засяродзіўся на ёй, яго пачуцці былі ўражаны. Мяркую, калі параўнаць яе, скажам, з Вірджыніі Тонг, што ж, у ёй сапраўды ёсць пэўная далікатнасць. Так, але калі хочаце ведаць маё ўзважанае меркаванне, я ўсё роўна палічыў за лепшае б мець таямніцу і наогул не бачыць гэтага. Ні аднаго з іх.
  
  Яго вочы ляніва перабягалі ад імя да імя. "Чорт вазьмі", - сказаў ён, пазнаўшы адно: Элізабэт Міці. Калі-то яна была сакратаркай у "Струанз", адной з групы странниц з маленькіх гарадкоў Аўстраліі і Новай Зеландыі, дзяўчат, якія бязмэтна адпраўляліся ў Ганконг на некалькі тыдняў, каб застацца там на месяцы, а можа быць, і гады, каб выконваць другарадную працу, пакуль не выходзілі замуж ці не знікалі назаўсёды. Будзь я пракляты. Ліз Міці!
  
  Армстронг спрабаваў быць абыякавым, але міжволі параўнаў каўказца з кітайцам і не знайшоў ніякай розніцы. "Дзякуй Богу, што так", - сказаў ён сабе і ўсміхнуўся. Тым не менш ён быў рады, што фатаграфіі былі чорна-белымі, а не каляровымі.
  
  "Ну, - сказаў ён услых, усё яшчэ вельмі збянтэжаны, - наколькі я ведаю, няма закона, які забараняе рабіць фотаздымкі і вешаць іх у свой уласны шафку. Маладыя лэдзі, павінна быць, супрацоўнічалі . . . . "Ён хмыкнуў, забаўляючыся і ў той жа час выпрабоўваючы агіду. Будзь я пракляты, калі калі-небудзь зразумею кітайцаў! "Ліз Міці, так?" ён нешта прамармытаў. Ён трохі ведаў яе, калі яна была ў Калоніі, ведаў, што яна даволі дзікая, але што магло прымусіць яе пазіраваць для Нг? Калі б яе стары даведаўся, у яго б пайшла кроў. Слава Богу, у нас з Мэры няма дзяцей.
  
  Будзь сумленны, ты истекаешь крывёю дзеля сыноў і дачок, але ты не можаш іх мець, па меншай меры, Мэры не можа, так кажуць лекары — значыць, ты не можаш.
  
  Зрабіўшы над сабой высілак, Армстронг зноў пахаваў гэта вечнае праклён, зноў замкнуў шафу і выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  У прыёмнай Вірджынія Тонг полировала пазногці, відавочна взбешенная.
  
  - Не маглі б вы паклікаць містэра Нг да тэлефона, калі ласка?
  
  - Не, не раней чатырох, - панура адказала яна, не гледзячы на яго.
  
  "Тады, калі ласка, патэлефануеце замест гэтага містэру Цуяню", - сказаў ёй Армстронг, тыцкаючы пальцам у цемру.
  
  Не гледзячы на нумар, яна набрала яго, нецярпліва пачакала, трохі гартанна поболтала на кантонская дыялекце і шпурнула трубку. "Ён у ад'ездзе. Яго няма ў горадзе, і ў яго офісе не ведаюць, дзе ён.
  
  - Калі вы бачылі яго ў апошні раз?
  
  "Тры ці чатыры дні таму". Яна раздражнёна адкрыла свой каляндар сустрэч і праверыла яго. "Была нядзеля".
  
  "Ці магу я зірнуць на гэта, калі ласка?"
  
  Яна поколебалась, паціснула плячыма і перадала яго мне, затым вярнулася да паліроўцы пазногцяў.
  
  Ён хутка прагледзеў тыдні і месяцы. Ён ведаў мноства імёнаў: Рычард Кванг, Джэйсан Пламм, Данросс — некалькі разоў Данросс, — Томас к. К. Лім - таямнічы амерыканскі кітаец з суседняга дома, — Джонджон з банка Вікторыя, Дональд Макбрайд, некалькі разоў Мата. Такім чынам, хто такая Мата? спытаў ён сябе, ніколі раней не чуў гэтага імя. Ён ужо збіраўся вярнуць ёй каляндар, але потым перелистнул яго наперад. "Субота, 10:00 раніцы — В. Банастасио. Яго сэрца сціснулася. У бліжэйшую суботу.
  
  Ён нічога не сказаў, проста паклаў каляндар сустрэч назад на яе стол і прыхінуўся да адной з тэчак, пагружаны ў свае думкі. Яна не звярнула на яго ўвагі. Дзверы адчыніліся.
  
  "Прабачце, сэр, вас да тэлефона!" Сказаў сяржант Ят. Ён выглядаў нашмат шчаслівей, і Армстронг зразумеў, што перамовы, павінна быць, былі плённымі. Ён хацеў бы ведаць, колькі менавіта, але тады ў справу было б ўцягнута твар, і яму давялося б дзейнічаць, так ці інакш.
  
  "Добра, сяржант, заставайцеся тут, пакуль я не вярнуся", - сказаў ён, жадаючы пераканацца, што не было зроблена ніякіх таемных тэлефонных званкоў. Вірджынія Тонг не падняла галавы, калі ён сыходзіў.
  
  У іншым кабінеце Зубасты Ло ўсё яшчэ стагнаў, паціраючы руку, а іншы мужчына, Вялікія Рукі Так, прыкідваўся бесклапотным, праглядаючы нейкія паперы і гучна лаючы сваю сакратарку за яе неэфектыўнасць. Калі ён увайшоў, абодва мужчыны пачалі гучна пратэставаць супраць сваёй захоўваецца невінаватасці, і Ло застагнала з усё нарастаючым сілай.
  
  "Ціха! Чаму вы засунулі пальцы ў скрыню стала?" Спытаў Армстронг і дадаў, не чакаючы адказу: "Людзі, якія спрабуюць падкупіць сумленных паліцэйскіх, заслугоўваюць неадкладнай дэпартацыі". У насталай ашаломленай цішыні ён падняў трубку. "Армстронг". "Прывітанне, Роберт, гэта Дон, Дон Сміт з Усходняга Абердзіна ..." "О, прывітанне!" Армстронг быў уражаны, не чакаючы пачуць гэта ад Змея, але захаваў ветлівы тон, хоць ненавідзеў яго і тое, у чым яго падазравалі ў межах яго юрысдыкцыі. Адна справа, калі констебли і ніжнія чыны кітайскай паліцыі папаўнялі свае даходы ад незаконных азартных гульняў. Зусім іншая справа, калі брытанскі афіцэр прадаваў ўплыў і тискался, як старамодны мандарын. Але хоць амаль усе верылі, што Сміт быў замяшаны ў гэтай справе, доказаў не было, ён так і не быў злоўлены і не падвяргаўся расследаванні. Хадзілі чуткі, што яго абаранялі пэўныя VIP-персоны, якія былі глыбока звязаны з ім, а таксама з іх уласным хабарніцтвам. "У чым справа?" спытаў ён.
  
  - Мне трохі пашанцавала. Я думаю. Вы ўзначальваеце справа аб выкраданні Джона Чена, ці не так?
  
  "Цалкам дакладна". Цікавасць Армстронга ўзрос. Хабар Сміта не мела нічога агульнага з якасцю яго паліцэйскай працы — у Ўсходнім Абердзіна быў самы нізкі ўзровень злачыннасці ў Калоніі. "Так. Што ў цябе ёсць?"
  
  Сміт распавёў яму пра старой аме і аб тым, што здарылася з сяржантам Макам і Акулярыкам Ву, затым дадаў: "Ён разумны, малады хлопец, Роберт. Я б парэкамендаваў яго для СІ, калі вы хочаце перадаць гэта далей. Ву прасачыў за старой птушкай да яе даволі бруднага логава, затым патэлефанаваў нам. Ён таксама падпарадкоўваецца загадам, што ў нашы дні рэдкасць. Па натхненні я сказаў яму пачакаць паблізу і, калі яна выйдзе, ісці за ёй. Што ты думаеш?"
  
  - Свінец у дваццаць чатыры карата!
  
  "Што вам заўгодна? Пачакаць або выклікаць яе на сапраўдны допыт?"
  
  - Пачакай. Іду ў заклад, Пярэварацень ніколі не вернецца, але варта пачакаць да заўтра. Трымай гэта месца пад наглядам і трымай мяне ў курсе.
  
  "Добра. О, вельмі добра!"
  
  Армстронг пачуў, як Сміт хіхікнуў у трубку, і не мог зразумець, чаму ён так шчаслівы. Затым ён успомніў велізарную ўзнагароду, прапанаваную Вышэйшымі Драконамі. "Як твая рука?"
  
  - Гэта маё плячо. Чортаў вывіх, і я страціў сваю любімую чортаў капялюш. У астатнім усё ў парадку. Сяржант Мак зараз праглядае ўсе нашы фатаграфіі, і я даручыў аднаму з сваіх хлопцаў ўсталяваць яго асобу — па-мойму, я нават сам бачыў гэтага гнюса. У яго даволі рябое твар. Калі ён у нас ёсць у дасье, мы зловім яго да заходу сонца.
  
  "Цудоўна. Як там справы унізе?"
  
  "Усё пад кантролем, але гэта дрэнна. Хо-Пак усё яшчэ выплачвае грошы, але занадта павольна — усе ведаюць, што яны цягнуць час. Я чуў, што тое ж самае адбываецца па ўсёй Калоніі. Ім канец, Роберт. Чаргу будзе стаяць да таго часу, пакуль не будзе выдаткавана ўсё да апошняга цэнта. Тут яшчэ адзін розыгрыш Ахвяры, і натоўп не сцішаецца. ... "
  
  Армстронг ахнуў. - Ахвяра?
  
  "Так, яны раздаюць наяўныя цэлымі мяшкамі і нічога не бяруць. Трыяды кішаць ... здабыча, павінна быць, велізарная. Мы арыштавалі восем кішэннікаў і спынілі дваццаць з лішнім боек. Я б сказаў, што гэта вельмі дрэнна ".
  
  - З Ахвярай, вядома, усё ў парадку?
  
  - Толькі не ў Абердзіна, даўніна. Я ліквідны. Я зачыніў усе свае рахункі. Я зняў кожны цэнт. Са мной усё ў парадку. На тваім месцы я б зрабіў тое ж самае.
  
  Армстронга затошнило. Усе яго зберажэнні былі ў "Вікторыі". "З ахвярай павінна быць усё ў парадку. Усе дзяржаўныя сродкі ўкладзены ў яе".
  
  "Ты маеш рацыю. Але нішто ў іх канстытуцыі не кажа, што твае грошы таксама абаронены. Што ж, мне пара вяртацца да працы".
  
  "Так. Дзякуй за інфармацыю. Шкадую аб тваім плячы".
  
  "Я думаў, мне размозжат маю чортаву галаву. Гэтыя падонкі толькі што пачалі старую песню "забі куайло". Я думаў, мне канец ".
  
  Армстронг міжволі здрыгануўся. З часоў беспарадкаў 56-га года яго пастаянна пераследваў кашмар, што ён зноў апынуўся ў той вар'яцкай, орущей натоўпе. Гэта было ў Коулуне. Натоўп толькі што перавярнула машыну, у якой знаходзіліся швейцарскі консул і яго жонка, і падпаліла яе. Ён і іншыя паліцэйскія прарваліся скрозь натоўп, каб выратаваць іх. Калі яны дабраліся да машыны, мужчына быў ужо мёртвы, а маладая жонка ў агні. Да таго часу, як яны выцягнулі яе, уся вопратка на ёй згарэла, а скура злезла, як шкура. І ўсё вакол мужчыны, жанчыны і моладзь трызнілі: "Забіце гуая
  
  Ён зноў здрыгануўся, у ноздрах усё яшчэ адчуваўся пах гарэлай плоці. - Божа, што за вырадак!
  
  "Так, але ўсё па працы. Я буду трымаць цябе ў курсе. Калі гэты чортаў Пярэварацень вернецца ў Абердзіна, ён трапіцца ў сетцы мацней, чым комариная задніца".
  
  30
  
  14:20 папаўдні. :
  
  Філіп Чэн перастаў праглядаць пошту, яго твар раптам посерело. На канверце было напісана: "Містэру Піліпу Чену выявіць асабіста".
  
  "У чым справа?" спыталася ў яго жонка.
  
  "Гэта ад іх". Дрыготкім голасам ён паказаў ёй гэта. "Пярэваратні".
  
  "О!" Яны сядзелі за абедзенным сталом, які быў нядбайна накрыты ў куце гасцінай дома, размешчанага высока на вяршыні назіральнай пляцоўкі Струанз. Яна нервова паставіла кубак з кавы. - Адчыні, Філіп. Але, але лепш скарыстайся сваім насоўкай на... на выпадак адбіткаў пальцаў, - дадала яна збянтэжана.
  
  "Так, так, вядома, Дзіяна, як па-дурному з майго боку!" Філіп Чэн выглядаў вельмі бездапаможным. Яго паліто вісела на спінцы крэсла, а кашуля прамокла. З адкрытага акна за яго спіной дзьмуў лёгкі ветрык, але было горача і вільготна, і над востравам апусцілася змрочная полудзень смуга. Ён асцярожна разгарнуў паперу нажом для разразання паперы з слановай косткі. "Так, гэта ... гэта ад пярэваратняў. Гэта ... гэта па нагоды выкупу".
  
  - Зачитай гэта ўслых.
  
  Добра: "Вітаю Піліпа Чена, компрадора Высакароднага Дома. Цяпер я прашу паведаміць вам, якім чынам будзе выплачаны выкуп. 500 000 для вас так жа бессэнсоўныя, як крык свінні на бойні, але для нас, бедных фермераў, гэта было б спадчынай для нашай зоркі —"
  
  "Хлусы!" Дыяна засіпела, яе выдатнае каралі з золата і нефрыту бліснула ў промнях прыглушанага сонечнага святла. "Як быццам фермеры маглі выкрасці Джона або скалечыць яго падобным чынам. Брудныя смярдзючыя замежныя трыяды! Працягвай, Філ-ліп."
  
  "... стала б спадчынай для нашых паміраюць ад голаду ўнукаў. Тое, што вы ўжо звярнуліся ў паліцыю, для нас усё роўна што памачыцца ў акіян. Але зараз вы не хочаце звяртацца. Няма. Цяпер вы будзеце захоўваць таямніцу, інакш бяспеку вашага сына апынецца пад пагрозай, ён не вернецца, і ва ўсім дрэнным будзеце вінаватыя вы самі. Беражыцеся, нашы вочы паўсюль. Калі ты паспрабуеш перадаць нас, здарыцца горшае, і ва ўсім будзеш вінаваты ты сам. Сёння вечарам у шэсць гадзін я патэлефаную табе. Нікому не гавары, нават сваёй жонцы. Маю на ўвазе— "
  
  "Брудныя трыяды! Сыны брудных шлюх спрабуюць пасеяць смуту паміж мужам і жонкай", - злосна сказала Дыяна.
  
  "... тым часам падрыхтуйце грошы для выкупу ў выкарыстаных 100-даляравых банкнотах . . . ." Філіп Чэн раздражнёна зірнуў на гадзіннік. "У мяне не так шмат часу, каб дабрацца да банка. У мяне будзе...
  
  - Заканчваецца ліст! - крыкнуў я.
  
  "Добра, пацярпі, мая дарагая", - сказаў ён заспакаяльна, яго перенапряженное сэрца ёкнула, калі ён даведаўся рэзкасць ў яе голасе. "На чым я спыніўся? Ах так, "... заўвагі. Калі вы будзеце дакладна прытрымлівацца маім інструкцыям, вы зможаце вярнуць свайго сына сёння ўвечары. ... "О, Божа, я спадзяюся на гэта", - сказаў ён, на імгненне прервавшись, затым працягнуў: "Не звяртайцеся ў паліцыю і не спрабуйце прывабіць нас у пастку. Нашы вочы назіраюць за вамі нават цяпер. Напісана Пярэваратнем." Ён зняў акуляры. Яго вочы былі пачырванелымі і стомленымі. На лбе выступіў пот. "Назіраю за табой нават цяпер"? Ці Мог хто-небудзь з слуг ... ці шафёр знаходзіцца на іх жалаванне?
  
  "Няма, няма, вядома, няма. Яны ўсе былі з намі шмат гадоў".
  
  Ён выцер пот, адчуваючы сябе жудасна, жадаючы вярнуць Джона, жадаючы, каб ён быў у бяспекі, жадаючы прыдушыць яго. - Гэта нічога не значыць. Я б ... Я лепей патэлефаную ў паліцыю.
  
  "Забудзьцеся пра іх! Забудзьцеся, пакуль мы не даведаемся, што вам трэба рабіць. Ідзіце у банк. Атрымаеце толькі 200 000 — вы павінны быць у стане здавольвацца гэтым. Калі ты атрымаеш больш, у цябе можа паўстаць спакуса аддаць ім усё гэта, калі сёння ўвечары ... калі яны сапраўды маюць на ўвазе тое, што кажуць ".
  
  - Так ... вельмі мудра. Калі б мы маглі пагадзіцца на гэта ... - Ён завагаўся. - А як наконт тайпэна? Як ты думаеш, мне варта расказаць тайпэну, Дыяна? Ён, ён, магчыма, змог бы дапамагчы.
  
  "Ха!" - сказала яна пагардліва. "Якую дапамогу ён можа аказаць нам? Мы маем справу з трыядай сабачых костак, а не з замежнымі д'ябальскімі ашуканцамі. Калі нам патрэбна дапамога, мы павінны заставацца пры сваіх. Яе вочы пачалі свідраваць яго. - А цяпер табе лепш расказаць мне, у чым на самай справе справа, чаму ты была так зла заўчора вечарам, і чаму з тых часоў вядзеш сябе як злосная котка, у якой калючка ў задніцы, і не займаешся справамі!
  
  "Я займаўся бізнэсам", - сказаў ён, абараняючыся. "Колькі акцый вы купілі? А? Акцыі "Струан"? Скарысталіся ці вы тым, што тайпэн сказаў нам аб будучым буме? Вы памятаеце, што прадказаў стары Сляпы Тунг?"
  
  "Вядома, вядома, я памятаю!" - заікаючыся, прамармытаў ён. "Я, я таемна падвоіў нашы актывы і атрымаў такія ж сакрэтныя заказы ад розных брокераў яшчэ на палову гэтай сумы".
  
  Разважлівы розум Дайан Чэн загарэўся пры думкі аб гэтай велізарнай прыбытку і ўсёй асабістай прыбытку, якую яна атрымае ад усіх акцый, якія яна купіла ад свайго імя, перадаўшы ў заклад ўвесь свой партфель. Але твар яе заставалася халодным, а голас ледзяным. - І колькі вы заплацілі?
  
  "У сярэднім яны склалі 28,90".
  
  "Ха! Згодна з сённяшняй газеце, Noble House адкрыўся ў 28: 80", - сказала яна, няўхвальна фыркнув, взбешенная тым, што ён заплаціў на пяць цэнтаў менш за акцыю, чым яна. - Табе трэба было быць сёння раніцай на рынку, замест таго каб бадзяцца тут без справы і праспаць усю сваю жыццё.
  
  - Я не вельмі добра сябе адчувала, дарагая.
  
  "Усё гэта ўзыходзіць да пазамінулай ночы. Што прывяло цябе ў такую неверагодную лютасць? Хейя?"
  
  "Гэта нічога ня значыла". Ён устаў, спадзеючыся ўцячы. "Нічога—" "Сядзь! Нічога, што ты накрычаў на мяне, на мяне, сваю верную жонку, у прысутнасці слуг? Нічога, што мяне запрасілі ў маю ўласную сталовую, як звычайную шлюху? Эйя?" Яе голас пачаў павышацца, і яна дазволіла сабе расслабіцца, інстынктыўна разумеючы, што цяпер самае зручны час, цяпер, калі яны былі адны ў хаце, ведаючы, што ён безабаронны і яна можа скарыстацца сваім перавагай. - Ты думаеш, гэта нічога, што ты зневажаеш мяне, мяне, якая аддала табе лепшыя гады свайго жыцця, працуючы, паняволеныя і ахоўваючы цябе ў працягу дваццаці трох гадоў? Я, Дыяна Май-вей Чунг, у жылах якой цячэ кроў вялікага Дзірка Струана, якая прыйшла да цябе цнатлівай, з нерухомасцю ў Ванчае, Норт-Пойнце і нават на Лан Тао, з акцыямі і паямі і лепшым адукацыяй у Англіі? Я, якая ніколі не скардзілася на твой храп і распусту або на адроддзе, якое ты вырабіў на святло з той танцоркі, якую адправіў у школу ў Амерыцы!" "А?" - "О, я ведаю ўсё пра цябе, і пра яе, і пра ўсіх астатніх, і пра ўсіх іншых брыдкіх рэчы, якія ты робіш, і аб тым, што ты ніколі не любіў мяне, а проста хацеў, каб мая ўласнасць была выдатным упрыгожваннем тваёй маркотнай жыцця".
  
  Філіп Чэн спрабаваў заткнуць вушы, але не мог. Яго сэрца шалёна калацілася. Ён ненавідзеў сваркі і ненавідзеў яе ўстрывожаны голас, які якім-небудзь чынам быў ідэальна настроены на тое, каб прымусіць яго рыпаць зубамі, яго мозг вагацца, а кішачнік знаходзіцца ў роспачы. Ён паспрабаваў перапыніць яе, але яна перапыніла яго, збіўшы, абвінаваціўшы ў разнастайных интрижках, памылкі і асабістых справах, аб якіх ён быў узрушаны, даведаўшыся пра яе.
  
  "... а што наконт вашага клуба?"
  
  "Э, у якім клубе?"
  
  - Прыватны кітайскі ланч-клуб з сарака трыма членамі пад назвай "74" ў квартале ад Педдер-стрыт, у якім працуюць шэф-кухар-гурман з Шанхая, хостесс-падлеткі, спальні, сауны і прыстасаванні, неабходныя брудным старым для вырошчвання сваіх сцеблаў без пара? А?"
  
  "Гэта зусім не так", - прамармытаў Філіп Чэн, ашаломлены тым, што яна ведала. "Гэта пі"
  
  "Не хлусі мне! Вы ўнеслі 87 000 добрых амерыканскіх даляраў у якасці першапачатковага ўзносу Шыці Т ' Чунгу і гэтым двум вашым сладкоречивым сябрам і нават зараз плаціце па 4000 ганконскіх даляраў у месяц. Ганарары за што? Табе лепш... Куды, па-твойму, ты направляешься?
  
  Ён пакорліва сеў зноў. - Я— я— я хачу ў ванную.
  
  "Ха! Кожны раз, калі мы што-то абмяркоўваем, ты хочаш у туалет! Табе проста сорамна за тое, як ты звяртаешся са мной, і ты адчуваеш сябе вінаватым ...." Затым, бачачы, што ён вось-вось сарвецца на яе, яна рэзка змяніла тэму, яе голас стаў напеўна далікатным. "Бедны Філіп! Бедны хлопчык! Чаму ты так раззлаваўся? Хто прычыніў табе боль?"
  
  Такім чынам, ён распавёў ёй, і як толькі ён пачаў расказваць, яму стала лягчэй, і яго туга, страх і гнеў пачалі раставаць. Жанчыны разумныя і падступныя у такіх рэчах, упэўнена сказаў ён сабе, спяшаючыся далей. Ён распавёў ёй аб адкрыцці сейфа Джона ў банку, аб лістах Лайну Бартлетту і пра тое, што знайшоў дублікат ключа ад свайго ўласнага сейфа ў іх спальні. "Я прынёс усе лісты назад, - сказаў ён амаль у слязах, - яны наверсе, ты можаш прачытаць іх сам. Мой уласны сын! Ён аддаў нас!"
  
  - Божа мой, Філіп, - выдыхнула яна, - калі тайбэн даведаецца, што ты і бацька Чэн-чэн трымайце ... калі ён даведаецца, ён зруйнуе нас!
  
  "Так, так, я ведаю! Вось чаму я быў так засмучаны! Па правілах
  
  Спадчыну Дзірка, у яго ёсць права і сродкі. Мы былі б спустошаныя. Але, але гэта яшчэ не ўсё. Джон ведаў, дзе знаходзіцца наш сакрэтны сейф ў садзе, і— "Што?"
  
  "Так, і ён выкапаў яе". Ён распавёў ёй аб манеце.
  
  "Иииии!" Яна ўтаропілася на яго ў абсалютным шоку, палова яе розуму была напоўнена жахам, іншая палова - экстазам, таму што цяпер, Джон вернецца ці не, ён знішчыў сябе. Джон цяпер ніколі не атрымае ў спадчыну! Мой Кевін цяпер сын нумар адзін і будучы кампаньён Высакароднага Дома! Затым яе страхі заглушылі ўзбуджэнне, і ашаломлена яна прамармытала: "Калі толькі Дом Чэн ўсё яшчэ існуе".
  
  - Што? Што ты сказаў?
  
  - Нічога, не бяры ў галаву. Пачакай хвілінку, Піліп, дай мне падумаць. О, гідкі хлапчук! Як Джон мог так паступіць з намі, з намі, якія песцілі яго ўсю яго жыццё! Ты ... табе лепш пайсці ў банк. Здымі 300 000 — на выпадак, калі табе спатрэбіцца абмяняць больш. Мы павінны вярнуць Джона любой цаной. Захоўваў ён манету пры сабе ці яна была ў іншым яго банкаўскім сейфе?"
  
  - Яно павінна быць у скрынцы — ці схавана ў яго кватэры ў Сынклэрам-Тауэрс.
  
  Яе твар замкнулася. - Як мы можам абшукваць гэта месца, калі яна дома? Гэтая яго жонка? Гэтая шлюха Барбара! Калі яна западозрыць, што мы за чым-то палюем... Яе розум ўлавіў блукаючы нітка. "Філіп, гэта значыць, што той, хто дорыць манету, атрымлівае ўсе, што хоча?"
  
  "Так".
  
  "Ииииии! Якая моц!"
  
  "Так".
  
  Цяпер яе розум працаваў выразна. - Піліп, - сказала яна, зноў узяўшы сябе ў рукі і забыўшыся аб усім астатнім, - нам патрэбна любая дапамога, якую мы можам атрымаць. Патэлефануй свайму кузену Чатыры Пальца... Ён здзіўлена паглядзеў на яе, затым пачаў усміхацца. "... дамовіліся з ім, каб некалькі яго вулічных байцоў таемна ішлі за табой, каб абараніць цябе, калі ты заплаціш выкуп, затым рушыць услед за Пярэваратнем ў яго логава і выратаваць Джона . любой цаной. Што б ты ні рабіў, не кажы яму пра манеце — проста скажы, што табе патрэбна дапамога, каб выратаваць беднага Джона. Вось і ўсё. Мы павінны вярнуць беднага Джона любой цаной ".
  
  "Так", - адказаў ён, цяпер значна больш шчаслівы. "Чатыры пальца" - ідэальны выбар. Ён у нас у даўгу. Я ведаю, дзе я магу знайсці яго сёння днём".
  
  - Добра. Ідзі ў банк, але дай мне ключ ад сейфа.
  
  Я адмяню сустрэчу з цырульнікам і неадкладна прачытаю паперы Джона.
  
  "Вельмі добра". Ён неадкладна ўстаў. "Ключ наверсе", - схлусіў ён і паспяшаўся выйсці, не жадаючы, каб яна рылася ў сейфе. Там было шмат рэчаў, аб якіх ён не хацеў, каб яна ведала. "Лепш бы я схаваў іх дзе-небудзь у іншым месцы", - з трывогай падумаў ён, на ўсялякі выпадак. Яго эйфарыя выпарылася, і вярнулася неадольная трывога. О, мой бедны сын, сказаў ён сабе, - ледзь не плачу. Што на цябе найшло? Я быў табе добрым бацькам, і ты заўсёды будзеш маім спадчыннікам, і я любіў цябе, як любіў тваю маці. Бедная Джэніфер, небарака, якая памірае пры родах майго першынца. Пра ўсе багі, дазвольце мне вярнуць майго беднага сына назад, у цэласці і захаванасці, што б ён ні нарабіў, давайце пазбавімся ад усяго гэтага вар'яцтва, і я пастаўлю новы храм для ўсіх вас у роўнай ступені!
  
  Сейф знаходзіўся за латуневай спінкай ложка. Ён адсунуў яго ад сцяны, адчыніў сейф і дастаў усе паперы Джона, затым яго вельмі асабістыя справы, лісты і даўгавыя распіскі, якія сунуў у кішэню паліто і зноў спусціўся ўніз.
  
  - Вось лісты Джона, - сказаў ён. - Я падумаў, што выбаўлю вас ад неабходнасці перасоўваць ложак.
  
  Яна заўважыла выпукласць ў кішэні яго паліто, але нічога не сказала.
  
  "Я вярнуся роўна ў 5:30 вечара".
  
  - Добра. Вядзі машыну асцярожна, - разгублена сказала яна, ўсе яе істота было засяроджана на адзінай праблеме — як дастаць манету для Кевіна і для сябе. Таемна.
  
  Зазваніў тэлефон. Філіп Чэн спыніўся каля ўваходных дзвярэй, калі яна падняла трубку. "Вейййййй?" Яе вочы остекленели. "О, прывітанне, тайпэн, як ты сёння?" Філіп Чэн збялеў.
  
  "Проста выдатна, дзякуй", - сказаў Данросс. "Філіп там?"
  
  "Так, так, хвілінку". Яна чула мноства галасоў за голасам Данросса, і ёй здалося, што яна чуе ўтоеную настойлівасць, якая ўзмацніла яе страх. "Філіп, гэта цябе", - сказала яна, імкнучыся схаваць нервовасць у голасе. "Тайпэн!" Яна падняла трубку, моўчкі жэстам загадаўшы яму трымаць слухаўка трохі далей ад вуха, каб яна таксама магла чуць.
  
  - Так, тайбань? - спытаў я.
  
  "Прывітанне, Філіп. Якія ў цябе планы на сёння?"
  
  - Нічога асаблівага. Я як раз сыходзіў, каб зайсці ў банк, навошта?
  
  "Перш чым вы гэта зробіце, зайдзіце на біржу. Рынак сышоў з розуму. Акцыя "Хо-Пак" цяпер распаўсюджваецца па ўсёй калоніі, і акцыі вагаюцца, хоць Рычард падтрымлівае іх з усіх сіл. У любы момант яны могуць абрынуцца. Я чуў, што ўцёкі перакінулася на мноства іншых банкаў — "Чинг Просперити", нават "Вік" ... Філіп Чэн і яго жонка трывожна пераглянуліся. - Я чуў, у Ахвяры праблемы ў Абердзіна і ў Цэнтры. Усё павалілася, усе нашы блакітныя фішкі: the V and A, Kowloon Investments, Hong Kong Power, Rothwell-Gornt, Asian Properties, H. K. L. F., Zong Securities, Solomon Textiles, ЗША ... усе."
  
  "На колькі ачкоў мы адстаем?"
  
  - З сённяшняга раніцы? Тры ачкі.
  
  Філіп Чэн ахнуў і ледзь не выпусціў трубку. - Што?
  
  - Так, - ласкава пагадзіўся Данросс. - Хто-то распусціў пра нас чуткі. Па ўсім рынку ходзяць чуткі, што ў нас праблемы, што мы не можам аплаціць дастаўку Toda на наступным тыдні - ці растэрміноўку Orlin. Я думаю, што цяпер нас недаацэньваюць ".
  
  31
  
  14:45 ВЕЧАРА. :
  
  Горнт сядзеў на біржы побач са сваім біржавых брокерам Джозэфам Іржышча, захоплена назіраючы за вялікім табло. У вялікай зале, бітком набітым і шумным, было цёпла і вільготна, званілі тэлефоны, пацелі брокеры, кітайскія клеркі і рассыльныя. Звычайна біржа была спакойнай і марудлівай. Сёння гэтага не было. Усе былі напружаныя і засяроджаныя. І адчувалі сябе няёмка. Многія былі без паліто.
  
  Акцыі самага Горнта ўпалі на адно ачко, але гэта яго ані не турбавала. Акцыі Struan ўпалі на 3,50, а Хо-Пак пахіснуўся. "Час "Струанз" на зыходзе, - падумаў ён, - усё падрыхтавана, усё пачалося". Грошы Бартлетта былі пераведзеныя ў яго швейцарскі банк у працягу гадзіны, без якіх—небудзь умоў - усяго 2 мільёны былі перакладзены з невядомага рахункі на яго кошт. Сем тэлефонных званкоў паклалі пачатак чутках. Яшчэ адзін званок у Японію пацвердзіў дакладнасць дат плацяжоў Струана. "Так, - падумаў ён, - атака пачалася".
  
  Яго ўвага пераключылася на лістынг Ho-Pak на дошцы аб'яў, паколькі брокер падрыхтаваў яшчэ некалькі прапаноў аб продажы. Непасрэдных пакупнікоў не было.
  
  Паколькі ён таемна пачаў прадаваць "Хо-Пак" у кароткія пазіцыі ў панядзелак, незадоўга да закрыцця рынку ў тры гадзіны — задоўга да таго, як сур'ёзна пачаўся забег, - ён быў наперадзе на мільёны. У панядзелак акцыі прадаваліся па 28,60, і цяпер, нават пры ўсёй падтрымцы, якую аказваў ім Рычард Кванг, яны ўпалі да 24,30 — на большую колькасць пунктаў, чым акцыі рухаліся з тых часоў, як банк быў заснаваны адзінаццаць гадоў таму.
  
  4,30 памножыць на 500 000, атрымліваецца 2 150 000, радасна думаў Горнт, і ўсё гэта ў сумленнай ганконгскай валюце, калі б я захацеў выкупіць прама зараз, што нядрэнна за сорак восем гадзін працы. Але я пакуль не буду выкупляць акцыі, о божа, няма. Пакуль няма. Цяпер я ўпэўнены, што акцыі ўпадуць, калі не сёння, то заўтра, у чацвер. Калі няма, то самае позняе ў пятніцу-панядзелак, паколькі ні адзін банк у свеце не зможа вытрымаць такі тэмп. Затым, калі наступіць крах, я выкуплю акцыі па некалькі цэнтаў за даляр і зараблю дваццаць разоў па паўмільёна.
  
  "Прадайце 200 000", - сказаў ён, пачаўшы цяпер адкрыта прадаваць кароткія пазіцыі — астатнія акцыі былі старанна схаваныя сярод яго таемных намінантаў.
  
  "Божа літасцівы, містэр Горнт", - ахнуў яго біржавы брокер. "Хо-Паку прыйдзецца выкласці амаль 5 мільёнаў, каб пакрыць выдаткі. Гэта патрасе ўвесь рынак".
  
  "Так", - весела сказаў ён.
  
  "У нас будзе па-чартоўску шмат часу, каб пазычыць акцыі".
  
  "Тады зрабі гэта".
  
  Яго біржавы брокер неахвотна сабраўся сыходзіць, але тут зазваніў адзін з тэлефонаў. "Так? О, прывітанне, Дзённай Чанг", - сказаў ён на ніштаватым кантонская дыялекце. "Што я магу для вас зрабіць?"
  
  "Я спадзяюся, што вы зможаце зэканоміць ўсе мае грошы, паважаны пасярэднік. За колькі прадаецца "Ноўбл Хаўс"?"
  
  "25.30."
  
  Пачуўся крык адчаю. "Гора, гора, гора, засталося ўсяго паўгадзіны гандлю сабачай косткай, гора, гора, гора! Калі ласка, прадавайце! Калі ласка, прадайце ўсе кампаніі Noble House адразу, Noble House, Good Luck Properties і Golden Ferry, а таксама ... Па якой цане прадаецца Second Great Company? "
  
  "23.30."
  
  "Ииии, адно ачко адстае ад сённяшняга раніцы? Усе багі сведкі фолу Джосса! Прадаць. Калі ласка, прадайце ўсе адразу!"
  
  - Але дзённай Чанг, рынак сапраўды цалкам прыстойны і ...
  
  - Неадкладна! Хіба ты не чуў чутак? "Ноўбл Хаўс" пацерпіць крах! Ииии, прадавай, не губляй ні хвіліны! Пачакайце хвілінку, мой калега Фунг-тат таксама хоча з вамі пагаварыць.
  
  "Так, Трэцяя Прыбіральшчыца Фанг?"
  
  "Прама як дзённай Чанг, паважаны пасярэднік! Прадавайце! Пакуль я не згубіўся! Прадавайце і патэлефануеце нам з цэнамі, о-о-о! Калі ласка, паспяшайцеся!"
  
  Ён паклаў трубку. Гэта быў пяты трывожны званок, які ён атрымліваў ад старых кліентаў, і яму гэта зусім не спадабалася. Па-дурному панікаваць, падумаў ён, правяраючы сваю інвентарную кнігу. Ўдваіх Дзённай Чанг і Трэцяя прыбіральшчыца Фунг інвеставалі больш за 40 000 ганконскіх даляраў у розныя акцыі. Калі б ён прадаў цяпер, яны былі б наперадзе, нашмат наперадзе, калі б не сённяшнія страты "Струан", якія пазбавілі б іх большай часткі прыбытку.
  
  Джозэф Стэрн узначальваў фірму "Стэрн і Джонс", якая працавала ў Ганконгу пяцьдзесят гадоў. Біржавымі маклерамі яны сталі толькі пасля вайны. Да гэтага яны былі ліхвярам, гандлярамі замежнай валютай і карабельнымі разносчыкамі. Гэта быў невысокі цёмнавалосы мужчына, па большай частцы лысы, гадоў шасцідзесяці, і некалькі пакаленняў таму многія людзі думалі, што ў ім цячэ кітайская кроў.
  
  Ён падышоў да пачатку дошкі і спыніўся ля калонкі з назвай Golden Ferry. Ён запісаў аб'яднаныя актывы Chang і Fung holdings ў графе "Прадаць". Гэта было нязначнае прапанову.
  
  "Я куплю за 30 цэнтаў з улікам лістынга", - сказаў брокер.
  
  "На Голден-Фэры няма рэйсаў", - рэзка сказаў ён.
  
  - Няма, але гэта кампанія Струана. Так ці не?
  
  "Вы вельмі добра ведаеце, што прыбытак Golden Ferry у гэтым квартале вырасла".
  
  "Крутая сиська! Госпадзе, хіба тут не па-чартоўску горача? Табе не здаецца, што мы маглі б дазволіць сабе кандыцыянер у абмен? Так што, ды або няма, даўніна?"
  
  Джозэф Стэрн на імгненне задумаўся. Ён не хацеў падаграваць нервовасць. Толькі ўчора курс Golden Ferry узляцеў на даляр, таму што увесь дзелавы свет ведаў, што іх штогадовае сход адбудзецца на наступным тыдні, гэта быў добры год і хадзілі чуткі, што адбудзецца падзел акцый. Але ён ведаў першае правіла ўсіх абменаў: учорашні дзень не мае нічога агульнага з сённяшнім. Кліент сказаў: "Прадавай".
  
  "20 цэнтаў танней рынкавых?" - спытаў ён.
  
  "30. Апошняе прапанову. Якая, да чорта, табе розніца, цябе ўсё роўна плацяць. Зніжка 30?"
  
  "Добра". Стэрн развіваўся ўніз па дошцы, без праблем прадаючы большую частку іх акцый, хоць кожны раз яму даводзілася саступаць у цане. З цяжкасцю ён пазычыў акцыі Ho-Pak. Цяпер ён спыніўся на слупкі з указаннем банка. Там было шмат заказаў на продаж. Большасць з іх былі маленькімі лічбамі. Ён напісаў 200 000 ўнізе спісу ў слупку "Прадаць". Па пакоі пракацілася хваля шоку. Ён не звярнуў на гэта ўвагі, проста паглядзеў на Форсайта, які быў брокерам Рычарда Кванга. Сёння ён быў адзіным пакупніком "Хо-Пак".
  
  
  "Квиллан спрабуе разбурыць "Хо-Пак"?" - спытаў брокер. "Ён ужо ў аблозе. Вы хочаце купіць акцыі?" "Ні за што на свеце! Ты што, і Струана недооцениваешь?" "Няма. Не, я не збіраюся". "Госпадзе, мне гэта зусім не падабаецца".
  
  "Захоўвай спакой, Гары", - сказаў хто-то яшчэ. "Рынак на гэты раз ажыў, гэта ўсё, што мае значэнне".
  
  "Выдатны дзень, што?" - спытаў у яго іншы брокер. "Крах працягваецца? Я сам цалкам ліквідны, распрадаў акцыі сёння раніцай. Гэта будзе крах?"
  
  "Я не ведаю".
  
  - Шакавальная гісторыя са "Струанс", ці не так?
  
  "Ты верыш усім гэтым чутках?"
  
  "Не, вядома, няма, але аднаго слова мудрацам дастаткова, каб яны сказалі:"Што?"
  
  "Я ў гэта не веру".
  
  "Struan страціў 3!<я зарабіў ачкі за адзін дзень, даўніна, многія людзі ў гэта вераць", - сказаў іншы брокер. "Я прадаў свой Struan сёння раніцай. Ці вытрымае Рычард гэты забег?"
  
  "Гэта ў руках..." Джозэф Стэрн збіраўся сказаць "Бога", але ён ведаў, што будучыня Рычарда Кванга знаходзіцца ў руках яго ўкладчыкаў і што яны ўжо прынялі рашэнне. - Джос, - сумна прамовіў ён.
  
  "Так. Слава Богу, мы атрымліваем свае камісійныя ў любым выпадку, "баль" або "голад", "Проста выдатна", што?
  
  "Вельмі добра", - рэхам адгукнуўся Стэрн, выпрабоўваючы пра сябе агіду да самодовольному ангельскай акцэнту прадстаўнікоў вышэйшага класа ў элітных брытанскіх дзяржаўных школах, школах, якія ён, паколькі быў габрэем, ніколі не мог наведваць. Ён убачыў, як Форсайт паклаў трубку і паглядзеў на дошку. Ён яшчэ раз пастукаў па сваім подношению. Форсайт паклікаў яго. Ён прайшоў праз натоўп, вочы сачылі за ім.
  
  "Ты купляеш?" спытаў ён.
  
  "У свой час, Джозэф, даўніна!" Ціха дадаў Форсайт. "Паміж намі кажучы, ты не мог бы адстаць ад Квиллана? У мяне ёсць падставы меркаваць, што ён у змове з гэтым олухом Саутби.
  
  - Гэта што, публічнае абвінавачванне?
  
  "Ды ладна табе, гэта прыватнае меркаванне, дзеля ўсяго святога! Ты што, не чытаў калонку Хэпли? Тайпаны і буйны банк распаўсюджваюць чуткі? Ты ведаеш, як гучыць Рычард. Рычард так жа надзейны, як ... як Ротшильды! Ты ведаеш, што ў Рычарда больш мільярда станаў...
  
  "Я быў сведкам краху 29-га, даўніна. Тады ў рэзерве былі трыльёны даляраў, але нават пры гэтым усе згалелі. Гэта пытанне грошай, крэдыту і ліквіднасці. І ўпэўненасці. Вы купіце наша прапанова, так ці не? "Верагодна". "Як доўга вы зможаце працягваць у тым жа духу?"
  
  Форсайт паглядзеў на яго. - Назаўсёды. Я ўсяго толькі біржавы маклер. Я проста выконваю загады. Купляючы ці прадаючы, я атрымліваю чвэрць аднаго адсотка.
  
  - Калі кліент заплаціць.
  
  "Ён павінен. У нас ёсць яго акцыі, так? У нас ёсць правілы. Але пакуль я думаю пра гэта, ідзі да рысу ".
  
  Стэрн засмяяўся. "Я брытанец, я траплю ў рай, хіба ты не ведаў". Адчуваючы сябе няёмка, ён вярнуўся да свайго стала. "Я думаю, ён купіць да закрыцця рынку".
  
  Было без чвэрці тры. - Добра, - сказаў Горнт. - Цяпер я ва—, - Ен спыніўся. Яны абодва азірнуліся, адчуўшы схаванае працягу. Данросс праводзіў Кейсі і Лайн Бартлетт да стала Алана Холдбрука — штатнага брокера Струана - у іншым канцы залы.
  
  "Я думаў, ён з'ехаў на ўвесь дзень", - усміхнуўся Горнт.
  
  "Тайпэн ніколі не ўцякае ад непрыемнасцяў. Гэта не ў яго характары". Стэрн задуменна назіраў за імі. "Яны выглядаюць даволі прыязна. Магчыма, усе чуткі няслушныя, і lan заключыць здзелку з Par-Con і вырабіць выплаты ".
  
  "Ён не можа. Гэтая здзелка сарвецца", - сказаў Горнт. "Бартлетт не дурань. Бартлетт быў бы вар'ятам, калі б звязаўся з гэтай пахіснулася імперыяй".
  
  "Яшчэ некалькі гадзін таму я нават не ведаў, што "Струанс" завінаваціўся банку "Орлін". Або што плацяжы Toda павінны былі быць зроблены прыкладна праз тыдзень. Або яшчэ больш недарэчны слых аб тым, што Ахвяра не будзе падтрымліваць Высакародны дом. Поўная лухта. Я патэлефанаваў Хавергиллу, і вось што ён сказаў."
  
  "Што яшчэ ён мог бы сказаць?"
  
  Пасля паўзы Стэрн сказаў: "Цікава, што ўсе гэтыя навіны ўсплылі сёння".
  
  "Вельмі. Прадай 200 000 "Струанз"".
  
  Вочы Стэрн пашырыліся, і ён патузаў сябе за кусцістыя бровы. - Містэр Горнт, вам не здаецца, што...
  
  "Няма. Калі ласка, зрабі, як я прашу".
  
  - Думаю, на гэты раз ты памыляешся. Тайбэн занадта разумны. Ён атрымае ўсю неабходную падтрымку. Ты апячэшся.
  
  "Часы мяняюцца. Людзі мяняюцца. Калі "Струанз" пашырылі сваю прысутнасць і не могуць плаціць ... Што ж, мой дарагі сябар, гэта Ганконг, і я спадзяюся, што жукеры пойдуць да сценкі. Хай будзе 300 000 ".
  
  - Па якой цане прадаваць, містэр Горнт?
  
  "На рынку".
  
  "Спатрэбіцца час, каб заняць акцыі. Мне прыйдзецца прадаваць значна меншымі партыямі. У мяне будзе—"
  
  "Вы мяркуеце, што мой крэдыт недастаткова добры ці вы не можаце выконваць звычайныя функцыі біржавога маклера?"
  
  "Няма. Няма, вядома, няма", - адказаў Стэрн, не жадаючы пакрыўдзіць свайго найбуйнейшага кліента.
  
  "Добра, тады прадавай "Струанс" без пакрыцця. Зараз жа".
  
  Горнт глядзеў, як ён сыходзіць. Яго сэрца білася роўна.
  
  Стэрн звярнуўся да сэра Луісу Базіліку з старой біржавы фірмы "Базіліо і сыны", у якога асабіста быў вялікі пакет акцый Struan, а таксама мноства самавітых кліентаў з больш буйнымі актывамі. Ён запазычыў акцыі, затым падышоў да дошкі і напісаў велізарная прапанову ў калонцы "Прадаць". Гучна заскрыгатаў мел. Паступова ў пакоі запанавала цішыня. Вочы пераключыліся на Данросса, Алана Холдбрука і амерыканцаў, затым на Горнта і зноў назад на Данросса. Горнт ўбачыў, што Лайн Бартлетт і Кейсі назіраюць за ім, і быў рады, што яна тут. На Кейсі былі жоўтая шаўковая спадніца і блузка, вельмі каліфарнійскія, яе залацістыя валасы былі сцягнутыя ззаду зялёным шалікам. "Чаму яна такая сэксуальная?" - разгублена спытаў сябе Горнт. Дзіўнае запрашэнне, здавалася, акружала яе. Чаму? Гэта таму, што яшчэ ні адзін мужчына не задаволіў яе?
  
  Ён усміхнуўся ёй, злёгку кіўнуўшы. Яна полуулыбнулась ў адказ, і яму здалося, што ён заўважыў цень на яе твары. Яго прывітанне Бартлетту было ветлівым, і ён адказаў не менш ветліва. Яго вочы спыніліся на Данроссе, і двое мужчын ўтаропіліся адзін на аднаго.
  
  Павісла маўчанне. Хто-то нервова кашлянуў. Усе ўсведамлялі маштаб прапановы і яго наступствы.
  
  Стэрн зноў паляпаў па свайму подношению. Холдбрук нахіліўся наперад і параіўся з Данроссом, які злёгку паціснуў плячыма і паківаў галавой, затым пачаў ціха размаўляць з Бартлеттом і Кейсі.
  
  Джозэф Стэрн чакаў. Затым хто-то прапанаваў купіць частку, і яны патаргавацца. Неўзабаве 50 000 акцый перайшлі з рук у рукі, і новая рынкавая цана склала 24,90. Ён памяняў 300 000 250 000 і зноў пачакаў. Ён прадаў яшчэ некалькі штук, але асноўная частка засталася. Затым, паколькі жадаючых не знайшлося, ён вярнуўся на сваё месца. Ён змакрэў.
  
  "Калі гэты нумар застанецца там на ноч, гэта зусім не пойдзе Струану на карысць". "Так". Горнт ўсё яшчэ назіраў за Кейсі. Яна ўважліва слухала Данросса. Ён адкінуўся на спінку крэсла і на імгненне задумаўся. "Прадайце яшчэ 100 000 "Хо-Пак" і 200 000 "Струанс"".
  
  "Божа Літасцівы, містэр Горнт, калі "Струанс" збанкрутуецца, увесь рынак пахіснецца, нават ваша ўласная кампанія прайграе". "Вядома, будуць змены, шмат змен". "Будзе крывавая лазня. Калі "Струанз" сыдзе, то сыдуць і іншыя кампаніі, тысячы інвестараў будуць сцёртыя з твару зямлі і..."
  
  "Я сапраўды не маю патрэбу ў лекцыі па эканоміцы Ганконга, Стэрн містэр", - холадна сказаў Горнт. "Калі вы не хочаце прытрымлівацца інструкцыям, я займуся сваім бізнесам у іншым месцы".
  
  Стэрн пачырванеў. - Я...... Спачатку мне трэба акругліць акцыі. Гэта лік ... каб атрымаць гэтую суму ...
  
  "Тады раю табе паспяшацца! Я хачу, каб гэта было на дошцы сёння!" Горнт глядзеў яму ўслед, бязмерна атрымліваючы асалоду ад момантам. Самаўпэўнены вырадак, думаў ён. Біржавыя маклеры - проста паразіты, усё да адзінага. Ён адчуваў сябе ў поўнай бяспецы. Грошы Бартлетта былі на яго рахунку. Ён мог бы выкупіць "Хо-Пак" і "Струанс" нават цяпер і атрымаць мільёны наперад. Задаволены, ён зноў перавёў погляд на Кейсі. Яна назірала за ім. Ён нічога не мог прачытаць па выразе яе твару.
  
  Джозэф Стэрн лавіраваў паміж брокерамі. Ён зноў спыніўся ля стала Базіліо. Сэр Луіс Базіліо адвёў позірк ад дошкі і ўсміхнуўся яму. "Такім Чынам, Джозэф? Ты хочаш заняць яшчэ акцый "Ноўбл Хаўс"?
  
  "Так, калі ласка".
  
  "Для Квиллана?" Спытаў сэр Луіс. Гэта быў прыемны пажылы чалавек, невысокі, элегантны, вельмі худы, яму было за семдзесят — у гэтым годзе ён быў старшынёй камітэта, які кіраваў біржай.
  
  "Так".
  
  "Падыдзі, присядь, давай крыху пагаворым, стары сябар. Колькі ты хочаш цяпер?"
  
  "200,000."
  
  Сэр Луіс нахмурыўся: "300 000 на дошцы — яшчэ 2? Гэта татальная атака?"
  
  - Ён ... ён гэтага не казаў, але я думаю, што так яно і ёсць.
  
  "Вельмі шкада, што гэтыя двое не могуць памірыцца адзін з адным".
  
  "Так".
  
  Мужчына старэй на імгненне задумаўся, затым яшчэ цішэй сказаў: "Я разглядаю магчымасць прыпынення здзелак з акцыямі Ho-Pak, а з абеду - з акцыямі Noble House. Я вельмі занепакоены. У гэты самы момант крах Ho-Pak разам з крахам Noble House могуць абрынуць увесь рынак. Мадонна, неймаверна, каб Noble House паваліўся, гэта загубіла б сотні з нас, магчыма, увесь Ганконг, неймаверна!"
  
  "Магчыма, Высакародны дом мае патрэбу ў капітальным рамонце. Магу я заняць 200 000 акцый?"
  
  "Спачатку адкажыце мне вось на што, так ці не, і калі так, то калі: ці павінны мы прыпыніць дзейнасць Ho-Pak? Ці павінны мы прыпыніць дзейнасць Struan's? Я апытаў усіх астатніх членаў камітэта, акрамя вас. Яны падзеленыя амаль пароўну.
  
  "Ні адзін з іх ніколі не быў адхілены ад пасады. Было б дрэнна адхіліць любога з іх. Гэта свабоднае грамадства — у лепшым сэнсе гэтага слова, я думаю. Вы павінны дазволіць гэтаму здарыцца самому, дазволіць ім самім разабрацца, Струанам, Горнтам і ўсіх астатніх, дазволіць лепшым падняцца наверх, а горшым ... - Стэрн стомлена паківаў галавой. "Ах, але мне лёгка так гаварыць, Луіс, я не вялікі інвестар ні ў той, ні ў іншы". "Дзе твае грошы?"
  
  "Брыльянты. Усім габрэям патрэбныя дробязі, рэчы, якія можна насіць з сабой і якія можна схаваць, рэчы, якія можна лёгка пераўтварыць ".
  
  "Табе не трэба баяцца тут, Джозэф. Колькі гадоў твая сям'я жыве тут і квітнее? Паглядзіце на Саламона — несумненна, ён і яго сям'я самыя багатыя па ўсёй Азіі ". "Для габрэяў страх - гэта лад жыцця. І нянавісць ". Стары зноў уздыхнуў. "Ах, гэты свет, гэты выдатны свет, якім ён павінен быць". Зазваніў тэлефон, і ён асцярожна падняў трубку малюсенькімі ручкамі, яго партугальская здаўся Стерну салодкім і цякучым, хоць ён нічога не разумеў. Ён улавіў толькі некалькі раз пачціва прамоўленае "Сеньёр Мацюка", але гэта імя нічога яму не сказала. Праз імгненне сэр Луіс замяніў вельмі задуменна ўзяў трубку. "Адразу пасля абеду патэлефанаваў міністр фінансаў, вельмі устрывожаны. Тут дэпутацыя ад парламента, і крах банка будзе выглядаць вельмі дрэнна для ўсіх нас", - сказаў ён. Ён усміхнуўся піксі-усмешкай. "Я прапанаваў яму ўнесці на подпіс кіраўніку закон аб рэгуляванні банкаў, як гэта было ў Англіі, і з небаракам ледзь не здарыўся прыпадак. Я сапраўды не павінен так моцна тлуміць яму галаву. Стэрн усміхнуўся разам з ім. "Як быццам нам тут трэба ўмяшанне ўрада!" Вочы завастрыўся. "Такім чынам, Джозэф, галасуеце вы за тое, каб пакінуць well ў спакоі — або прыпыніць дзеянне адной або абедзвюх акцый, калі так, то калі?"
  
  Стэрн зірнуў на гадзіннік. Калі б ён цяпер падышоў да дошкі, у яго было б дастаткова часу, каб скласці абодва прапановы аб продажы і па-ранейшаму мець магчымасць кінуць выклік Форсайту. Было прыемна ўсведамляць, што лёс абедзвюх палат ў яго руках, няхай і часова. "Магчыма, гэта было б вельмі добра, магчыма, дрэнна. Як праходзіць галасаванне на дадзены момант?"
  
  "Я сказаў, амаль роўныя". Рушыў услед яшчэ адзін выбух ўзбуджэння, і абодва мужчыны паднялі галавы. Яшчэ некалькі акцый Struan пераходзілі з рук у рукі. Новая рынкавая цана ўпала да 24,70. Цяпер Філіп Чэн схіліўся над сталом Холдбрука.
  
  "Бедны Піліп, ён зусім усё роўна выглядае", - са спачуваннем сказаў сэр Луіс.
  
  "Няма. Шкада Джона. Ён мне падабаўся. Што наконт пярэваратняў? Ты думаеш, газеты перабольшваюць гэта?"
  
  "Няма. Не, не хачу". Старыя вочы бліснулі. "Не больш, чым у цябе, Джозэф".
  
  "Што?"
  
  - Ты вырашыў здаць экзамен. Ты хочаш, каб сёньняшні час скончыўся, ці не так? Ты ж гэтага хочаш, ці не так?
  
  "Якое можа быць лепшае рашэнне?"
  
  "Калі б я не быў такім старым, я б з табой пагадзіўся. Але, будучы такім старым і не ведаючы аб заўтрашнім дні і дажыву я да заўтрашняга дня, я аддаю перавагу сваю драму сённяшняй. Вельмі добра. На гэты раз я ўлічу ваш голас, і цяпер камітэт зайшоў у тупік, таму я прыму рашэнне, як мне дазволена. Вы можаце заняць 200 000 акцый Noble House да пятніцы, у пятніцу ў два. Тады я магу папрасіць іх назад — я павінен падумаць аб сваім уласным доме, а? Праніклівыя, але добрыя вочы на морщинистом твары прымусілі Стэрн падняцца на ногі. "Што ты збіраешся рабіць цяпер, мой сябар?"
  
  Джозэф Стэрн сумна ўсміхнуўся. - Я біржавы маклер.
  
  Ён падышоў да дошкі і цвёрдай рукой напісаў у калонцы "Хо-Пак прадае". Затым у насталай цішыні ён падышоў да калонцы "Струан" і выразна вывеў лічбу, усведамляючы, што цяпер ён у цэнтры ўвагі. Ён адчуваў нянавісць і зайздрасць. Цяпер прапаноўвалася больш за 500 000 акцый Noble House, больш, чым калі-небудзь за ўсю гісторыю біржы. Ён чакаў, жадаючы, каб час спыніўся. Быў ўсплёск цікавасці, паколькі Сорджани, парс, купіў некалькі пакетаў акцый, але было добра вядома, што ён быў кандыдатам ад многіх членаў сям'і Струан і Данросс і іх прыхільнікаў. І хоць ён купіў 150 000 даляраў, гэта мала што змяніла ў грандыёзнасці прапановы Горнта. Цішыня прыносіла боль. Засталася адна хвіліна.
  
  "Мы купляем!" Голас тайпэна разарваў цішыню.
  
  - Усе мае акцыі? - Хрыпла спытаў Стэрн, яго сэрца шалёна калацілася.
  
  "Так. Твой і ўсё астатняе. На рынку!"
  
  Горнт ускочыў на ногі. - На што? - сарданічнай спытаў ён. - Гэта амаль 9 мільёнаў наяўнымі.
  
  Данросс таксама ўскочыў на ногі, на яго твары гуляла кплівая полуулыбка. "Высакародны дом" добры для гэтага — і для мільёнаў іншых. Хто-небудзь калі-небудзь сумняваўся ў гэтым?"
  
  "Я сумняваюся ў гэтым - і заўтра я прадаю без пакрыцця!"
  
  У гэты момант пранізліва прагучаў фінішны званок, напружанне спала, і пачуўся гул адабрэння.
  
  "Божа, што за дзень... "
  
  - Стары добры тайпэн...
  
  "Я больш не мог гэтага выносіць ... "
  
  - Горнт збіраецца перамагчы яго на гэты раз? ..
  
  "Можа быць , усе гэтыя чуткі - глупства ... "
  
  - Госпадзе , я сабраў чортава стан на камісійных ...
  
  "Я думаю, лан напалоханы ... "
  
  - Не забывай, што ў яго ёсць пяць дзён, каб заплаціць за акцыі...
  
  "Ён не зможа так купіць заўтра... "
  
  - Госпадзе, заўтра! Што будзе заўтра...
  
  Кейсі поерзала на крэсле, яе сэрца шалёна калацілася. Яна адарвала погляд ад Горнта і Данросса і зноў паглядзела на Бартлетта, які сядзеў, утаропіўшыся на дошку, і манатонна насвистывал. Яна была ахоплена глыбокай павагай — глыбокай павагай і трохі напалохана.
  
  Незадоўга да таго, як прыйсці сюды на сустрэчу з Данроссом, Лайн Бартлетт расказаў ёй аб сваім плане, аб сваім званку Горнту і аб усёй сустрэчы з ім. "Цяпер ты ўсё ведаеш, Кейсі", - мякка сказаў ён, усміхаючыся ёй. "Цяпер яны абодва далёка, і мы кантралюем поле бою, і ўсё гэта за 2 мільёны. Абодва ўчапіліся адзін аднаму ў глоткі, абодва ўчапіліся ў яремную вену, кожны гатовы разарваць іншага. Цяпер мы чакаем. Панядзелак - Дзень "Д". Калі пераможа Горнт, пераможам і мы. Калі пераможа Данросс, пераможам і мы. У любым выпадку мы становімся Высакародным домам ".
  
  32
  
  15:03 ВЕЧАРА. :
  
  Аляксей Траўкіна, трэніраваў скаковых коней Noble House, падняўся па ажыўленым завулку ад Натан-роўд ў Коулуне і зайшоў у рэстаран Green Dragon. Пад левай рукой ён насіў маленькі пісталет 38-га калібра, і яго хада была лёгкай для мужчыны яго ўзросту.
  
  Рэстаран быў маленькім, пасрэдным і маркотным, без абрусаў на тузіне або каля таго сталоў. У адным з іх чацвёра кітайцаў шумна уплетали суп з локшынай, і, калі ён увайшоў, нудны афіцыянт у касы адарваў погляд ад сваёй формы для ўдзелу ў гонках і пачаў уставаць з меню. Траўкіна паківаў галавой і прайшоў праз арку, якая вядзе ў заднюю частку залы.
  
  У маленькай пакоі стаяла чатыры століка. Яна была пустая, калі не лічыць аднаго чалавека.
  
  - Здаровыя, - ляніва сказаў Суслев, апрануты ў светлую вопратку добрага крою.
  
  "Здравствующие", - адказаў Траўкіна, яго славянскія вочы звузіліся яшчэ больш. Затым ён працягнуў па-руску: "Хто вы?"
  
  - Сябар, ваша высокасць.
  
  "Калі ласка, не называй мяне так, я не высокасць. Хто ты?"
  
  "Усё яшчэ адзін. Калі-то ты быў прынцам. Не складзеш мне кампанію?" Суслев ветліва паказаў на крэсла. На яго стале стаяла пачатая бутэлька гарэлкі і дзве шклянкі. - Твой бацька, Мікалай Пятровіч, таксама быў князем, як і яго бацька на працягу многіх пакаленняў, князем Кургана і нават Табола.
  
  "Ты кажаш шыфрамі, сябар", - сказаў Траўкін вонкава спакойна і сеў насупраць яго. Дакрананне да пісталета 38-га калібра збольшага развеяла яго асцярогі. - Мяркуючы па вашаму акцэнту, вы масквічка і грузінка.
  
  Суслев засмяяўся. - У цябе вельмі добры слых, прынц Курган. Так, я масквіч, але нарадзіўся ў Джорджыі. Маё імя не мае значэння, але я сябар, які...
  
  "Пра мяне, Расіі ці Саветах?"
  
  - З усіх трох. Гарэлка? - Спытаў Суслев, падымаючы бутэльку.
  
  - Чаму няма? Траўкіна назіраў, як мужчына налівае ў дзве шклянкі, затым без ваганняў узяў не той шклянку, які стаяў далей ад яго, і падняў яго. - За здароўе!
  
  Суслев без ваганняў узяў іншую, чокнуўся шклянкамі, асушыў яе і наліў зноў. - За здароўе!
  
  - Вы той чалавек, які напісаў мне?
  
  - У мяне ёсць навіны аб вашай жонцы.
  
  "У мяне няма жонкі. Чаго ты хочаш ад мяне, сябар?" Тое, як Траўкін вымавіў гэтае слова, было абразай. Ён убачыў выбліск гневу, калі Суслев адарваў погляд ад свайго шклянкі, і падрыхтаваўся.
  
  - На гэты раз я извиняю вашу грубасць, Аляксей Іванавіч, - з годнасцю сказаў Суслев. - У вас няма прычын грубіяніць мне. Няма. Я вас чым-то абразіў?
  
  "Хто ты такі?" - спытаў я.
  
  "Вашу жонку клічуць Несторова Мікаіл, а яе бацькам быў прынц Анотоли Зергеев, чые землі размешчаны ў Карагандзе, што не так далёка ад зямель вашай сям'і на ўсход ад Урала. Ён быў казакі, не так, вялікі князь казакоў, якіх некаторыя людзі называюць казакамі?"
  
  Траўкін не варушыў вузлаватымі рукамі і захоўваў абыякава выраз твару, але кроў не адхлынула ад твару. Ён працягнуў руку і наліў яшчэ два шклянкі, бутэлька была яшчэ напалову поўнай. Ён сербануў спірту. - Гэта добрая гарэлка, не тое што мача ў Ганконгу. Дзе ты яе ўзяў?
  
  "Уладзівасток".
  
  "А Аднойчы я быў там. Гэта плоскі брудны горад, але гарэлка добрая. Такім чынам, як цябе па-сапраўднаму клічуць і чаго ты хочаш?"
  
  - Вы добра ведаеце Іэна Данросса?
  
  Траўкіна быў уражаны. "Я трэнірую яго коней ... Я ... Я ўжо трэці год, чаму?"
  
  - Ці Не хацелі б вы ўбачыць прынцэсу Нестар...
  
  "Божа літасцівы, Ісус, хто б ты ні быў, я сказаў табе, што ў мяне няма жонкі. Зараз, у апошні раз, чаго ты хочаш ад мяне?"
  
  Суслев напоўніў свой келіх, і яго голас загучаў яшчэ больш ласкава. - Аляксей Іванавіч Траўкіна, вашай жонцы прынцэсе сёння спаўняецца шэсцьдзесят тры. Яна жыве ў Якуцку на...
  
  - На Лене? У Сібіры? Траўкіна адчуў, што яго сэрца гатова разарвацца. - Што гэта за гулаг, гаўнюк?
  
  Праз арачны праход у іншы зала, які цяпер быў пусты, афіцыянт на імгненне падняў галаву, затым пазяхнуў і працягнуў чытанне.
  
  "Гэта не гулаг, чаму гэта павінна быць Гулагам?" Сказаў Суслев, яго голас стаў больш жорсткім. "Прынцэса адправілася туды па ўласнай волі. Яна жыла там з таго часу, як пакінула Курган. Яна... - Суслев сунуў руку ў кішэню і дастаў кашалёк. - Гэта яе дача ў Якуцку, - сказаў ён, кладучы фатаграфію. "Я мяркую, ён належаў яе сям'і". Катэдж быў занесены снегам, на прыгожай паляне сярод дрэў, платы былі дагледжаныя, і гэта было прыгожа, з добрым дымам, якія выходзяць з трубы. Малюсенькая захутаная фігурка весела памахала ў камеру — занадта далёка, каб можна было разглядзець твар.
  
  "І гэта мая жонка?" Сказаў Траўкін хрыплым голасам.
  
  "Так".
  
  "Я табе не веру!"
  
  Суслев адклаў новы здымак. Партрэт. Лэдзі была седовласой, гадоў пяцідзесяці-шасцідзесяці, і, хоць клопату цэлага свету наклалі на яе адбітак, яе твар па-ранейшаму заставалася элегантным, па-ранейшаму патрицианским. Цяпло яе ўсмешкі кранула яго.
  
  - Ты... ты, гаўнюк з КДБ, - хрыпла сказаў ён, упэўнены, што пазнаў яе. - Ты, брудная, прагнілая, пожирающая маці...
  
  - Каб знайсці яе? - Злосна сказаў Суслев. - Бачыць, што пра яе паклапаціліся, пакінулі ў спакоі, не турбавалі і не адпраўлялі ў ... папраўчыя ўстановы, якіх яна заслугоўвала і ўвесь ваш клас? ён раздражнёна наліў сабе яшчэ выпіць. "Я рускі і ганаруся гэтым — ты эмігрант, і ты з'ехаў. Мой бацька і яго сям'я належалі аднаму з вашага класа. Мой бацька загінуў на барыкадах у 1916 годзе, і мая маці— І перад смерцю яны паміралі з голаду. Яны... Ён з высілкам змоўк. Затым ён сказаў іншым голасам: "Я згодны, што абодвум бакам ёсць што дараваць і забыць, і цяпер усё гэта ў мінулым, але я кажу вам, што мы, парады, не ўсе мы жывёлы - не ўсе з нас. Мы не ўсе такія, як крывавы Берыя і архидемон-забойца Сталін.... Не ўсё. Ён знайшоў сваю пачак цыгарэт. - Ты курыш? - спытаў я.
  
  "Няма. Вы з КДБ ці ГРУ?" КДБ расшифровывалось як Камітэт дзяржаўнай бяспекі; ГРУ - як Галоўнае выведвальнае ўпраўленне Генеральнага штаба. Гэта быў не першы раз, калі да Травкину звяртаўся адзін з іх. Раней яму заўсёды ўдавалася адкараскацца ад іх сваёй сумнай, няважнай легендай. Але цяпер ён апынуўся ў пастцы. Гэты ведаў аб ім занадта шмат, занадта шмат праўды. Хто ты такі, вырадак? І чаго ты на самай справе хочаш? думаў ён, назіраючы, як Суслев запальвае цыгарэту.
  
  - Ваша жонка ведае, што вы жывыя.
  
  - Немагчыма. Яна мёртвая. Яна была забіта натоўпам, калі наш прыяцель— калі наш дом у Кургане быў разрабаваны, адданы агню, разнесен на кавалкі — самы прыгожы, самы невооруженный асабняк ў радыусе ста міль.
  
  "Масы мелі права т—"
  
  "Гэта былі не мае людзі, і імі кіравалі імпартаваныя троты-кииты, якія пасля тысячамі забівалі маіх сялян, пакуль іх саміх не истребило яшчэ больш іх уласных паразітаў".
  
  - Можа быць, а можа, і не, - холадна сказаў Суслев. "Нягледзячы на гэта, прынц Кургана і Табола, яна збегла з адным старым слугой і бегла на ўсход, думаючы, што зможа знайсці цябе, ці зможа бегчы за табой праз Сібір у Маньчжурыі. Слуга быў родам з Аўстрыі. Яе звалі Павхен.
  
  Здавалася, дыханне пакінула лёгкія Траўкіна. "Яшчэ адна хлусня", - пачуў ён свой голас, больш не верачы ў гэта, яго дух разрываўся на часткі ад яе чароўнай усмешкі. "Мая жонка мёртвая. Яна б ніколі не заплыла так далёка на поўнач.
  
  "Ах, але яна гэта зрабіла. Яе цягнік для ўцёкаў быў накіраваны на поўнач. Была восень. Ужо выпаў першы снег, і яна вырашыла перачакаць зіму ў Якуцку. Ёй прыйшлося. . . . - Суслев паклаў яшчэ адзін здымак. - ... яна была цяжарная. Гэта ваш сын і яго сям'я. Здымак зроблены ў мінулым годзе. Мужчына быў сімпатычным, гадоў сарака з невялікім, апрануты ў форму савецкага маёра ВПС, сарамліва усмешлівы ў камеру, яго рука абдымала прыгожую жанчыну гадоў трыццаці з трыма шчаслівымі дзецьмі, немаўлём, зіхатлівай дзяўчынкай з шасцю або сям'ю адсутнымі пярэднімі зубамі, хлопчыкам гадоў дзесяці, якія спрабуюць быць сур'ёзным. - Ваша жонка назвала яго Петором Іванавічам ў гонар вашага дзядулі.
  
  Траўкін не дакрануўся да фатаграфіі. Ён проста глядзеў на яе, яго твар быў белым як мел. Затым ён адвёў вочы і наліў сабе выпіць і, спахапіўшыся, Суслеву. "Гэта ... гэта ўсё бліскучая рэканструкцыя", - сказаў ён, імкнучыся гучаць пераканаўча. "Бліскуча".
  
  "Дзяўчынку завуць Вікторыя, дзяўчынку - Нікола у гонар тваёй бабулі. Хлопчыка клічуць Аляксей. Маёр Іванавіч - пілот бамбавіка".
  
  Траўкіна нічога не адказаў. Яго погляд вярнуўся да партрэта прыгожай пажылы дамы, і ён быў блізкі да сьлёз, але голас яго ўсё яшчэ гучаў стрымана. - Яна ведае, што я жывы, так?
  
  "Так".
  
  "На які тэрмін?"
  
  - Тры месяцы. Каля трох месяцаў таму. Адзін з нашых людзей сказаў ёй.
  
  "Хто яны такія?"
  
  "Ты хочаш яе бачыць?"
  
  "Чаму толькі тры месяцы — Чаму не год— тры гады?"
  
  - Усяго шэсць месяцаў таму мы даведаліся, хто ты такі.
  
  "Як ты гэта зрабіў?"
  
  "Вы чакалі назаўжды застацца ананімным?"
  
  "Калі б яна ведала, што я жывы, і хто-небудзь з вашых людзей сказаў ёй, тады яна напісала б . . . . Так. Яны б папрасілі яе зрабіць гэта, калі б ... "Голас Траўкіна быў дзіўным. Ён адчуваў сябе не ў сваёй талерцы, як у кашмары, калі спрабаваў думаць ясна. "Яна б напісала ліст".
  
  "У яе ёсць. Я аддам яго табе ў працягу наступных некалькіх дзён. Ты хочаш яе бачыць?"
  
  Траўкіна здушыў сваю агонію. Ён паказаў на сямейны партрэт. - І ... і ён таксама ведае, што я жывы?
  
  - Няма. Ніхто з іх не ведае. Гэта было не па нашай прапанове, Аляксей Іванавіч. Гэта была ідэя вашай жонкі. У мэтах бяспекі, каб абараніць яго, падумала яна. Як быццам мы хацелі адпомсціць сынам за грахі бацькоў! Яна перабыла дзве зімы ў Якуцку. Да таго часу ў Расеі наступіў мір, таму яна засталася. Да таго часу яна лічыла цябе мёртвым, хоць спадзявалася, што ты жывы. Хлопчык вырас у ўпэўненасці, што ты мёртвы, і нічога пра цябе ня ведаў. Ён да гэтага часу гэтага не ведае. Як бачыце, ён робіць гонар вам абодвум. Ён быў дырэктарам мясцовай школы, затым паступіў ва ўніверсітэт, як паступаюць усе адораныя дзеці ў нашы дні. ... Ведаеце, Аляксей Іванавіч, у свой час я першым з усёй маёй губерні паступіў у універсітэт, самым першым з сялянскай сям'і. Сёння ў Расіі ўсё сумленна".
  
  - Колькі трупаў ты стварыў, каб стаць тым, хто ты ёсць цяпер?
  
  "Некаторыя, - змрочна сказаў Суслев, - усе яны злачынцы ці ворагі Расеі".
  
  - Раскажы мне пра іх.
  
  "Я так і зраблю. Калі-небудзь".
  
  - Вы змагаліся на апошняй вайне ці былі камісарам?
  
  - Шаснаццаты танкавы корпус Сорак пятай арміі. Я быў пад Севастопалем ... і пад Берлінам. Камандзір танка. Ты хочаш убачыць сваю жонку?
  
  "Больш, чым стаіць уся маё жыццё, калі гэта сапраўды мая жонка і, калі яна жывая".
  
  - Так і ёсць. Я магу гэта зрабіць.
  
  "Дзе?"
  
  "Уладзівасток".
  
  - Не, тут, у Ганконгу.
  
  "Прабачце, але гэта немагчыма".
  
  "Вядома". Траўкіна нявесела засмяяўся. "Вядома, адзін. Вып'еш?" Ён разліў рэшткі гарэлкі пароўну. "За здароўе!"
  
  Суслев ўтаропіўся на яго. Затым перавёў погляд на партрэт і здымак маёра ВПС і яго сям'і і ўзяў іх у рукі, пагружаны ў свае думкі. Маўчанне нарастала. Ён пачухаў бараду. Затым ён рашуча сказаў: "Добра. Тут, у Ганконгу", - і сэрца Траўкіна падскочыла.
  
  "У абмен на што?"
  
  Суслев затушыў цыгарэту. - Інфармацыя. І супрацоўніцтва.
  
  "Што?"
  
  "Я хачу ведаць усё, што табе вядома пра тайбэне Высакароднага Дома, пра ўсё, што ты рабіў у Кітаі, каго ты ведаеш, з кім сустракаўся".
  
  "А супрацоўніцтва?"
  
  "Я раскажу табе пазней".
  
  - І наўзамен вы прывязеце маю жонку ў Ганконг?
  
  "Так".
  
  "Калі?"
  
  - Да Свята Нараджэння Хрыстовага.
  
  - Як я магу давяраць табе?
  
  "Ты не можаш. Але калі ты будзеш супрацоўнічаць, яна будзе тут на Каляды". Траўкіна глядзеў на дзве фатаграфіі, якія Суслев круціў у пальцах, потым убачыў выраз яго вачэй, і ў яго скрутило жывот. "У любым выпадку, ты павінен быць сумленны са мной. З тваёй жонкай або без яе, прынц Курган, але твой сын і твае ўнукі заўсёды будуць у нас у закладніках.
  
  Траўкіна сербануў з свайго куфля, расцягваючы яго. - Цяпер я веру, што ты той, хто ты ёсць. З чаго ты хочаш пачаць?
  
  "Тайпан". Але спачатку я хачу адліць. Суслев ўстаў, спытаў афіцыянта, дзе туалет, і выйшаў праз кухню.
  
  Цяпер, калі Траўкін застаўся адзін, ім авалодала адчай. Ён узяў здымак катэджа, які ўсё яшчэ ляжаў на стале, і вгляделся ў яго. Слёзы напоўнілі яго вочы. Ён змахнуў іх і намацаў пісталет, які ляжаў у яго за плячо, але цяпер гэта яму не дапамагло. Сабраўшы ўсю сваю ўнутраную сілу, ён вырашыў быць мудрым і не верыць, але ў глыбіні душы ён ведаў, што бачыў яе фатаграфію і што гатовы на ўсё, на любы рызыка, каб убачыць яе.
  
  Гадамі ён спрабаваў пазбягаць гэтых паляўнічых, ведаючы, што яго заўсёды пераследуюць. Ён быў лідэрам белых у сваім раёне па той бок Транссібірскай жалезнай дарогі і забіў шмат чырвоных. У рэшце рэшт яму надакучылі забойства, і ў 1919 годзе ён з'ехаў у Шанхай, у новы дом, пакуль не прыйшлі японскія арміі, збег ад іх, далучыўся да кітайскіх партызанам, з баямі прабіваўся на поўдзень і захад да Чункина, там далучыўся да іншых марадзёрам, ангельцам, французам, аўстралійцаў, кітайцам — да ўсіх, хто гатовы быў заплаціць, — пакуль японцы безагаворачна не капітулявалі, і таму зноў вярнуўся ў Шанхай , каб неўзабаве зноў бегчы. "Вечна ўцякаю", - падумаў ён.
  
  Клянуся крывёю Хрыста, мая дарагая, я ведаю, што ты мёртвая. Я ведаю гэта. Мне сказаў хто-тое, хто бачыў, як натоўп разрабавала наш палац, бачыў, як яны атачылі цябе. . . .
  
  Але зараз?
  
  Ты сапраўды жывы?
  
  Траўкіна з нянавісцю паглядзеў на кухонную дзверы, ведаючы, што яго заўсёды будуць пераследваць, пакуль ён не пераканаецца ў яе. Хто гэты говноед? падумаў ён. Як яны мяне знайшлі?
  
  Ён змрочна чакаў, чакаў, а потым ва раптоўнай паніцы пайшоў шукаць яго. Туалет быў пусты. Ён выбег на вуліцу, але там было поўна іншых людзей. Мужчына знік.
  
  Зараз у роце ў Траўкіна быў гідкі прысмак, і яго затошнило ад благіх прадчуванняў. У імя ўсяго Святога, навошта яму тайбань?
  
  33
  
  17:50 ВЕЧАРА. :
  
  - Прывітанне, Ен, - сказала Пенелопа. - Ты рана вярнуўся! Як прайшоў твой дзень?
  
  - Добра, добра, - разгублена сказаў Данросс. Акрамя ўсіх гэтых катастроф, незадоўга да таго, як ён пакінуў офіс, яму патэлефанаваў Браян Квок і, сярод іншага, паведаміў, што AMG, верагодна, забіты, і папярэдзіў яго прыняць сур'ёзныя меры засцярогі.
  
  "О, гэта было што-то з гэтага, ці не так?" - адразу сказала яна. "Як наконт выпіць? ТАК. Як наконт шампанскага?
  
  "Добрая ідэя". Затым ён заўважыў яе ўсмешку, усміхнуўся ў адказ і адчуў сябе нашмат лепш. "Пэн, ты ўмееш чытаць думкі!" Ён кінуў свой партфель на буфет і рушыў услед за ёй у адну з гасціных Вялікага Дома. Шампанскае ўжо было адкрыта ў вядзерцы з лёдам, два куфля напалову напоўнены, а яшчэ адзін чакаў яго ў лёдзе.
  
  "Кэці наверсе. Яна чытае Гленне казку на ноч", - сказала Пенелопа, наліваючы яму. "Яна ... яна толькі што распавяла мне пра... пра, пра хваробы".
  
  "Аб". Ён узяў шклянку. "Дзякуй. Як Эндру гэта ўспрыняў? Ён сёння ні аб чым не згадваў".
  
  "Яна збіраецца сказаць яму сёння ўвечары. Шампанскае павінна было надаць ёй трохі адвагі". Пенелопа падняла на яго пакутлівы позірк. - З ёй усё будзе ў парадку, ці не так, Ен?
  
  "Думаю, так. У мяне быў доўгі размова з Доком Тулі. Ён быў абнадзейваючым, назваў мне імёны трох вядучых экспертаў у Англіі і яшчэ трох у Амерыцы. Я тэлеграфаваў аб сустрэчы з гэтымі трыма у Англіі, а док Фергюсон адправіў ім гісторыі хваробы па пошце — яны будуць там, калі вы прыедзеце.
  
  Яна пригубила віно. Лёгкі ветрык рабіў гарачы дзень нашмат прыемней. Французскія дзверы былі адчыненыя ў сад. Было каля шасці гадзін. - Як ты думаеш, нам варта ісці адразу? Некалькі дзён што-небудзь зменяць?"
  
  "Я так не думаю".
  
  "Але мы павінны ісці?"
  
  "Калі б гэта быў ты, Пенн, мы б вылецелі першым жа самалётам у самы першы момант".
  
  - Ды. Калі б я табе сказаў.
  
  "Ты б мне сказаў".
  
  "Так. Думаю, я б так і зрабіў. Я забраніраваў столік на заўтра. Кэці таксама падумала, што гэта добрая ідэя. Рэйс BOAC ".
  
  Ён быў уражаны. - Клаўдыя ніколі не згадвала пра гэта.
  
  Яна ўсміхнулася. "Я прыгатавала іх сама. Я сапраўды цалкам здольная. Я забраніравала столік для Гленны, мяне і Кэці. Мы маглі б узяць гісторыі хваробы з сабой. Я падумаў, што Кэці павінна паехаць без каго-небудзь з сваіх дзяцей. З амой ўсё будзе ў парадку.
  
  "Так, гэта значна лепш. Док Тулі быў непахісны ў тым, каб яна не расслаблялася. Гэта галоўнае, што ён сказаў, пабольш адпачываць ". Данросс ўсміхнуўся ёй. "Дзякуй, Пенн".
  
  Яна ўтаропілася на кропелькі кандэнсату на вонкавым боку бутэлькі і вядзерца са лёдам. - Чартоўску жудасна, ці не праўда?
  
  - Горш, Пенн. Лекі няма. Ён думае ... ён думае, што лекі спыніць гэта. - Ён дапіў сваю шклянку і наліў ім абодвум. - Якія-небудзь паведамленні?
  
  "О, прабачце! Так, яны на буфеце. Хвіліну назад быў міжгародны званок з Марсэлю".
  
  "Susanne?"
  
  - Не, нейкі містэр Деланд.
  
  "Ён там наш агент".
  
  - Агідна наконт маладога Борджа.
  
  "Так". Данросс прагледзеў паведамленні. Джонджон з банка, Холдбрук, Філіп Чэн і непазбежнае "калі ласка, патэлефануйце Клаўдзіі". Ён уздыхнуў. Прайшло ўсяго паўгадзіны з тых часоў, як ён пакінуў офіс, а ён усё роўна збіраўся патэлефанаваць ёй. "Няма спакою грэшнікаў", - падумаў ён і ўсміхнуўся пра сябе.
  
  Ён атрымліваў асалоду ад тым, што выйграў у Горнта на біржы. Тое, што ў яго ў дадзены момант не было грошай для аплаты, яго не турбавала. "Пяць дзён адтэрміноўкі", - падумаў ён. Усё пакрыта Джоссом. Ах ды, Джос!
  
  З таго часу, як яго біржавы брокер ў паніцы патэлефанаваў яму ў пачатку адзінаццатага па нагоды чутак, якія ахапілі біржу, і таго, як мяняюцца іх акцыі, ён умацоўваў сваю абарону ад раптоўнай атакі. Разам з Філіпам Чэн, Холдбруком, Гавалланом і Девиллом ён стэлефанаваўся з усімі буйнымі акцыянерамі, да якіх яны маглі дацягнуцца, і сказаў ім, што чуткі аб няздольнасці Struan's выканаць свае абавязацельствы былі глупствам, і прапанаваў ім адмовіцца пазычаць Горнту буйныя пакеты акцый Struan, але трымаць яго на плаву, дазваляючы яму валодаць некалькімі акцыямі тут і там. Ён паведаміў некалькім абраным пад самым строгім сакрэтам, што здзелка з Par-Con падпісаная, змацаваная пячаткай і вось-вось будзе парвана, і што гэта выдатная магчымасць разграміць Rothwell-Gornt раз і назаўжды.
  
  "Калі Горнт прадасць кароткую пазіцыю, дазвольце яму. Мы прыкідваемся уразлівымі, але падтрымліваем акцыі. Затым, у пятніцу, мы аб'яўляем, што нашы акцыі ўзляцяць, і ён пазбавіцца кашулі, гальштука і штаноў ", - сказаў ён ім усім. "Мы вернем нашу авіякампанію разам з яго авіякампаніяй, і з яго караблямі і нашымі разам мы будзем дамінаваць ва ўсёй паветранай і наземнай гандлі, якая прыбывае і якая зыходзіць з Азіі".
  
  "Калі б мы сапраўды маглі разграміць Горнта, - горача падумаў ён, - мы былі б у бяспекі на працягу пакаленняў. І мы маглі б, улічваючы Джосса, Пар-Кона і яшчэ раз Джосса". Госпадзе, але гэта будзе вельмі рызыкоўна!
  
  Увесь дзень ён выпраменьваў упэўненасць, зусім не адчуваючы сябе упэўненым. Многія з яго буйных акцыянераў нервова тэлефанавалі, але ён супакоіў іх. І Скнара Танг, і Четырехпалый Ву валодалі буйнымі пакетамі акцый праз несумленных падстаўных асоб. Ён патэлефанаваў абодвум сёння днём, каб атрымаць іх згода не даваць у пазыку і не прадаваць свае асноўныя актывы на працягу наступнага тыдня або каля таго. Абодва пагадзіліся, але ні з адным з іх, гэта было нялёгка.
  
  Увогуле, падумаў Данросс, я адбіў першапачатковы націск. Заўтра распавяду сапраўдную гісторыю — ці ў пятніцу: Бартлетт вораг, адзін або Юда?
  
  Ён адчуў, як у ім падымаецца гнеў, але здушыў яго. Супакойся, сказаў ён сабе, падумай спакойна. Я так і зраблю, але па-чартоўску цікава, што ўсё, што Бартлетт сказаў у ноч вечарынкі — усё тыя вельмі сакрэтныя рэчы, якія ён з такой гатоўнасцю і раптам выдаў, каб разбурыць маю абарону, — цудоўным чынам абляцела рынак сёння, як тайфун. Хто шпіён? Хто перадаў яму інфармацыю? Ён таксама шпіён Сэвэрына? Ну, на дадзены момант усё роўна, усё прыкрыта. Я думаю.
  
  Данросс падышоў да тэлефона і папрасіў аператара асабіста звязацца з містэрам Деландом і ператэлефанаваць яму. - Сюзана ўжо там? - Спытала Пенелопа.
  
  "Думаю, так. Калі яе самалёт прыбудзе своечасова. Цяпер каля адзінаццаці па марсельскому часу, так што гэта не павінна быць надзвычайнай сітуацыяй. Па-чартоўску шкада Борджа! Ён мне спадабаўся ".
  
  "Што збіраецца рабіць Аўрыл?"
  
  - З ёй усё будзе ў парадку. Аўрыл збіраецца вярнуцца дадому, каб гадаваць дзіця, і хутка яна сустрэне Прыгожага прынца, новага, і яе сын паступіць у "Струанз", а тым часам яна будзе пад абаронай і клопатам.
  
  - Ты верыш у гэта, Ен, наконт Прыгожага прынца?
  
  "Так", - цвёрда сказаў ён. "Я веру, што ўсё будзе добра. Усё будзе добра, Пенн, для яе, для Кэці, для ... для ўсіх".
  
  - Ты не зможаш забраць ўсіх, Ен.
  
  "Я ведаю. Але ніхто, ніхто ў сям'і ніколі ні ў чым не будзе мець патрэбу, пакуль я жывы, і гэта будзе назаўжды".
  
  Яго жонка паглядзела на яго і ўзгадала, як упершыню ўбачыла яго, богападобнымі юнака, які сядзеў у сваім пабітым знішчальніку, які павінен быў разбіцца, але якім-то цудам гэтага не адбылося. Ен, проста сядзіць там, потым выходзіць, стрымліваючы жах, яна ўпершыню бачыць у яго вачах, на што падобная смерць, але ён спраўляецца з гэтым, вяртаецца і проста прымае кубак гарбаты, кажучы: "О, вельмі добра, дзякуй. Ты новенькая, ці не так?" - з яго выдатным патрицианским акцэнтам, які быў так далёкі ад яе ўласнага паходжання.
  
  "Гэта было так даўно, тысячу гадоў таму, у іншым жыцці", - падумала яна. "Такія цудоўныя, жахлівыя, выдатныя, пакутлівыя дні: ці памрэ ён сёння ці вернецца сёння?" Памру я сёння, падчас ранішняй бамбёжкі або падчас вячэрняй? Дзе тата і мама, і тэлефон проста разбомбило, выйшаў з ладу, як звычайна, або цвілы маленькі домік з тэрасай у Стритхэме знік разам з усімі іншымі тысячамі падобных яму?
  
  Аднойчы гэта адбылося, і тады ў яе не засталося мінулага. Толькі Ен і яго рукі, сіла і ўпэўненасць, і яна баялася, што ён сыдзе, як усе астатнія. Гэта было горш за ўсё, сказала яна сабе. Чаканне, прадчуванне і веданне таго, наколькі смяротныя былі Нешматлікія і ўсе мы смяротныя. Божа мой, як хутка нам давялося пасталець!
  
  "Я спадзяюся, што гэта назаўжды, дарагі", - сказала яна сваім халодным, роўным голасам, жадаючы схаваць бязмерна сваёй любові. "Так. Я хачу, каб ты быў несмяротным!"
  
  Ён усміхнуўся ёй, кахаючы яе. "Я бессмяротны, Пенн, не звяртай увагі. Пасля маёй смерці я па-ранейшаму буду прыглядаць за табой, Гленной, Дунканом, Адрионом і ўсімі астатнімі.
  
  Яна назірала за ім. - Як гэта робіць Дырк Струан? - Няма, - сказаў ён зараз сур'ёзна. - Я ніколі не сравнюсь з ім у зносінах. Ён вечны, а я часовая. Яго вочы сачылі за яе позіркам. - Ты сёння даволі сур'ёзная, ці не так? - Ты сёння даволі сур'ёзная, ці не так?
  
  Яны засмяяліся.
  
  Яна сказала: "Я проста думала аб тым, як хуткабежная жыццё, наколькі жорсткая, нечаканае. Спачатку Джон Чэн, а цяпер Борджа, Кэці..." Лёгкая дрыготка прабегла па яе целе ад страху, што яна страціць яго. - Хто наступны?
  
  - Любы з нас. А пакуль няхай кітайцам. Памятай, што пад небам усё вароны чорныя. Жыццё цудоўнае. Багі здзяйсняюць памылкі і засынаюць, таму мы робім усё, што ў нашых сілах, і ніколі не давяраем гуай лоў!"
  
  Яна засмяялася, зноў здабыўшы спакой. - Бываюць моманты, Іэн Струан Дан-Рос, калі ты мне вельмі падабаешся. Ты че—" Зазваніў тэлефон, яна спынілася і падумала: "Будзь пракляты гэты чортаў тэлефон". Калі б я быў усемагутны, я б забараніў усе тэлефоны пасля 18: 00 вечара, але тады небарака лан сышоў бы з розуму, і чортаў Высакародны Дом паваліўся б, і такая жыццё небаракі лана. Я другі, дзеці таксама, і так і павінна быць. Не так?
  
  - О, прывітанне, Ландо, - сказаў Данросс. - што новенькага?
  
  - Спадзяюся, я не перашкодзіў табе, тайбань.
  
  "Зусім няма", - адказаў ён, засяродзіўшы ўсю сваю энергію. "Я толькі што паступіў. Што я магу для вас зрабіць?"
  
  "Прабачце, але я адклікаю абяцаную на заўтра падтрымку ў 15 мільёнаў даляраў. Часова. Рынак прымушае мяне нервавацца ".
  
  "Не аб чым турбавацца", - сказаў Данросс, адчуваючы, як у яго скрутило жывот. "Горнт узяўся за свае штучкі. Вось і ўсё".
  
  "Я сапраўды вельмі занепакоены. Справа не толькі ў Gornt. Справа ў Ho-Pak і ў тым, як рэагуе ўвесь рынак", - сказаў Мата. "З улікам таго, што банкруцтва перакідваецца на росквіт Чинг і нават на Вік ... Усё прыкметы вельмі дрэнныя, таму я хачу пачакаць і паглядзець ".
  
  - Заўтра той самы дзень, Ландо. Заўтра. Я разьлічваў на цябе.
  
  - Вы патроіў нашу наступную партыю золата, як я прасіў?
  
  "Так, я зрабіў гэта асабіста. Я атрымаў пацвярджэнне па тэлексе з Цюрыха звычайным кодам".
  
  "Цудоўна, цудоўна!"
  
  - Мне спатрэбіцца ваш акрэдытыў заўтра.
  
  - Вядома. Калі вы дашле да мяне дадому пасыльнага, я выпішу вам чэк на поўную суму.
  
  - Асабісты чэк? Данросс працягваў дэманстраваць сваё здзіўленне. - На які рахунак, Ландо?
  
  - На "Вікторыі".
  
  "Божа, гэта ж куча грошай, якую трэба зняць прама цяпер".
  
  "Я не здымаю яго, я проста плачу за трохі золата. Я б аддаў перавагу, каб частка маіх сродкаў была пераведзена ў золата за межамі Ганконга на наступны тыдзень або каля таго, і цяпер ідэальны момант для гэтага. Вы можаце папрасіць іх перадаць гэта па телексной сувязі заўтра першым справай. Першым справай. ТАК. Я не здымаю сродкі, Ян, проста плачу золатам. На тваім месцы я б таксама пастараўся атрымаць ліквіднасць."
  
  Яго страўнік зноў сцяўся. "Што ты чуў?" спытаў ён, імкнучыся казаць роўным голасам.
  
  "Ты ведаеш мяне, я проста больш асцярожны, чым ты, тайбань. Кошт маіх грошай вельмі высокая".
  
  - Не больш, чым у мяне.
  
  "Так. Мы проконсультируемся заўтра, тады паглядзім. Але не разлічвай на нашы 15 мільёнаў. Прабач".
  
  "Ты што-небудзь чуў. Я занадта добра цябе ведаю. Што гэта? Чы пао пу чу хо."Літаральна папера не можа абгарнуць агонь, што азначае, што сакрэт нельга захоўваць вечна.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, затым Мата сказаў, панізіўшы голас: "Канфідэнцыйна, Ен, стары Скнара актыўна прадаецца. Ён рыхтуецца прадаць усе свае запасы. Гэты стары д'ябал, можа, і памірае, але яго нюх, як заўсёды, адчувальны да страты меднай манеты, і я ніколі не бачыў, каб ён памыляўся.
  
  - Усе яго актывы? Рэзка спытаў Данросс. - Калі вы з ім размаўлялі?
  
  "Мы былі на сувязі ўвесь дзень. Чаму?"
  
  "Я патэлефанавала яму пасля абеду, і ён паабяцаў, што не будзе прадаваць ці пазычаць "Струанс". Ён перадумаў?"
  
  - Няма. Я упэўнены, што няма. Ён не можа. У яго няма ніякіх акцый "Струан".
  
  "У яго 400 000 акцый!"
  
  "У яго сапраўды былі акцыі, тайпэн, хоць на самай справе іх было каля 600 000 - у сэра Луіса было вельмі мала ўласных акцый, ён адзін з многіх кандыдатаў Скнары. Ён выгрузіў усё 600 000 акцый. Сёння."
  
  Данросс праглынуў лаянка. - Пра?
  
  "Паслухай, мой юны сябар, усё гэта трымаецца ў строгай таямніцы, але ты павінен быць гатовы: Скнара загадаў сэру Луісу прадаць або пазычыць усе акцыі свайго Высакароднага дома сёння раніцай, як толькі папаўзлі чуткі. 100 000 былі размеркаваны паміж брокерамі і неадкладна прададзеныя, астатнія. ... паўмільёна акцый, якія вы купілі ў Горнта, належалі Скупшчыку. У той момант, калі стала відавочна, што на Дом было здзейснена буйное напад, а Горнт прадаваў на паніжэнне, Скнара сказаў сэру Луісу ўзяць пазыку усё гэта, за выключэннем сімвалічных 1000 акцый, якія ён пакінуў сабе. Для асобы. Ваш. Калі біржа зачынілася, Скнара быў вельмі задаволены. У той дзень ён апярэдзіў нас амаль на 2 мільёны ". Данросс стаяў нерухома, як скала. Ён чуў, што яго голас быў дзелавым, роўным і кантраляваным, і гэта цешыла яго, але ён быў у шоку. Калі б Скнара прадаўся, то прадаліся б і "Чайнс", і тузін іншых сяброў рушыла ўслед яго прыкладу, а гэта азначала б хаос. "Стары хрыч!" сказаў ён, не трымаючы на яго зла. Гэта была яго ўласная памылка, ён не паспеў своечасова звязацца са Скнара. "Ландо, а як наконт тваіх 300 000 акцый з лішнім?"
  
  Ён пачуў, што партугалец вагаецца, і яго страўнік зноў скрутило: "Яны ў мяне ўсе яшчэ есць. Я купіў іх у 16 гадоў, калі вы ўпершыню з'явіліся на публіцы, так што я пакуль не хвалююся. Магчыма, Аластер Струан меў рацыю, калі раіў не здраджваць гэта агалосцы — "Ноўбл Хаўс" ўразлівы толькі з-за гэтага.
  
  "Нашы тэмпы росту ў пяць разоў вышэй, чым у Gornt, і без выхаду на публіку мы ніколі б не змаглі перажыць тыя бедствы, якія я атрымаў у спадчыну. Нас падтрымлівае Victoria. У нас усё яшчэ ёсць акцыі нашага банка і большасць галасоў у савеце дырэктараў, таму яны павінны падтрымаць нас. Мы сапраўды вельмі моцныя, і як толькі гэтая часовая сітуацыя скончыцца, мы станем найбуйнейшым кангламерат ў Азіі ".
  
  - Магчыма. Але, магчыма, вам было б больш разумна прыняць нашу прапанову замест таго, каб пастаянна падвяргаць сябе рызыцы паглынанне або рынкавых катастроф.
  
  "Я не мог тады. Я не магу цяпер. Нічога не змянілася". Данросс змрочна ўсміхнуўся. Ландо Мата, Скнара Танг і Гулец Чын калектыўна прапанавалі яму 20 працэнтаў даходаў свайго золатаздабывальнага сіндыката ў абмен на 50 працэнтаў акцый Struan's - калі ён захавае яе як цалкам прыватную кампанію.
  
  "Ну жа, тайпэн, будзь разумны! Скнара і я аддамо цябе сёння 100 мільёнаў наяўнымі за 50 адсоткаў валодання. даляраў ЗША. Тваё становішча тайпэна не будзе закранута, ты возглавишь новы сіндыкат і будзеш кіраваць нашай залатой і ігральнай манаполіямі, таемна або адкрыта — з 10 адсоткамі ад усёй прыбытку ў якасці асабістага ўзнагароджання ".
  
  - Хто прызначае наступнага тайпэна?
  
  "Вы робіце гэта - пасля кансультацыі".
  
  - Вось бачыш! Гэта немагчыма. 50-працэнтны кантроль дае табе ўладу над "Струанс", а я не маю права яе аддаваць. Гэта перакрэсліла б спадчына Дзірка, зрабіла б маю клятву несапраўднай і пазбавіла б абсалютнага кантролю. Прабачце, гэта немагчыма."
  
  - З-за клятвы невядомаму, непознаваемому богу, у якога ты не верыш, ад імя пірата-забойцы, які мёртвы ўжо больш за сто гадоў?
  
  "Па якой бы прычыне я ні адказваў, дзякуй, няма".
  
  "Вы лёгка можаце страціць усю кампанію".
  
  "Няма. Паміж Струанами і Данроссами у нас 60 працэнтаў галасоў, і я адзін галасую за ўсе акцыі. Што я страчу, так гэта ўсё матэрыяльнае, чым мы валодаем, і перастану быць Высакародным Домам, а гэтага, клянуся Госпадам Богам, таксама не адбудзецца ".
  
  Наступіла доўгае маўчанне. Затым Мата сказаў, як заўсёды прыязна: "Наша прапанова сапраўды на працягу двух тыдняў. Калі Джос будзе супраць вас і вы пацярпіце няўдачу, прапанова ўзначаліць новы сіндыкат застаецца ў сіле. Я прадам або пазычу свае акцыі па цане 21 ".
  
  "Ніжэй за 20—ці, але не ў 21 год".
  
  "Гэта апусціцца так нізка?"
  
  "Няма. Проста ў мяне такая звычка. 20 лепш, чым 21".
  
  "Так. Добра. Тады давай паглядзім, што прынясе заўтрашні дзень. Жадаю табе добрага Джосса. Спакойнай ночы, тайбань.
  
  Данросс паклаў трубку і дапіў рэшткі шампанскага. Ён плыў уверх па ручая без вёслы. Гэты стары скнара, зноў падумаў ён, захапляючыся сваёй кемлівасцю — так неахвотна пагадзіцца не прадаваць і не абменьваць акцыі Struan, ведаючы, што засталося ўсяго 1000, ведаючы, што даход з амаль 600 000 ўжо ў бяспецы, — гэты стары вырадак выдатны перамоўшчык. Вельмі разумна з боку Ландо і Скнары зрабіць новае прапанову цяпер. 100 мільёнаў! Госпадзе Ісусе, гэта б спыніла Горнта пердеть ў царкве! Я мог бы выкарыстаць гэта, каб разнесці яго ў пух і прах і ў кароткі тэрмін завалодаць "Азіяцкай нерухомасцю" і адправіць Данстана на датэрміновую пенсію. Тады я мог бы перадаць Дом Жаку або Эндру у выдатнай форме і
  
  І што потым? Што б я тады рабіў? Выдаліцца на верасовыя пусткі і страляць курапатак? Ладзіць грандыёзныя вечарынкі ў Лондане? Або пайсці ў парламент і спаць на задняй лаве, пакуль чортавы сацыялісты аддаюць краіну камуністам? Госпадзе, мне было б да смерці сумна! Я б...
  
  "Што?" Ён быў уражаны. "О, даруй, Пенн, што ты сказала?"
  
  "Я толькі што сказаў, што ўсё гэта прагучала як дрэнныя навіны!"
  
  "Так. Так, так і было". Затым Данросс ўхмыльнуўся, і ўсе яго неспакой знікла. "Гэта Джос! Я тайпэн", - радасна сказаў ён. - Гэтага варта было чакаць. - Ён узяў бутэльку. Яна была пустая. - Я думаю, мы заслугоўваем яшчэ па адной ... Не, мілая, я сам прынясу. - Ён падышоў да ўтоенага халадзільніка, які быў убудаваны ў вялізны стары кітайскі сервант, пакрыты пунсовым лакам.
  
  "Як ты спраўляешся, Ен?" - спытала яна. "Я маю на ўвазе, заўсёды здаецца, што гэта што-то дрэннае, з таго часу, як ты прыйшоў да мяне — і заўсёды якая-небудзь катастрофа, кожны тэлефонны званок, ты ўвесь час працуеш, ніколі не бярэш адпачынак ... З тых часоў, як мы вярнуліся ў Ганконг. Спачатку твой бацька, потым Аластер, а потым ... Няўжо гэта ніколі не спыніцца?
  
  "Вядома, няма — такая мая праца".
  
  "Ці варта яно таго?"
  
  Ён засяродзіўся на корку, разумеючы, што ў гэтай размовы няма будучыні. - Вядома.
  
  "Для цябе гэта так, Ен", - падумала яна. Але не для мяне. Праз імгненне яна спытала: "Значыць, мне можна сысці?"
  
  "Так, так, вядома. Я нагляду за Адрионом і не турбуйся пра Дункане. Ты проста выдатна правядзеш час і хутчэй вяртайся".
  
  "Ты збіраешся здзейсніць узыходжанне на пагорак ў нядзелю?"
  
  "Так. Потым я еду ў Тайбэй, вярнуся ў аўторак. Я бяру Барт-летта".
  
  Яна падумала пра Тайбэі і задалася пытаннем, ці ёсць там дзяўчына, асаблівая дзяўчына, кітаянка, удвая маладзейшы за яе, з выдатнай пяшчотнай скурай і цеплынёй, ненашмат цяплей яе самой, мякчэй або подтянутостью, але ўдвая маладзейшы, з гатовай усмешкай, без скоўвалі яе гадоў выжывання — агідных гадоў сталення, добрых і жудасных ваенных гадоў, і гадоў дзетараджэння, і гадоў выхавання дзяцей, і выматвальнай рэальнасці шлюбу, нават з добрым мужчынам.
  
  Цікава, цікава, цікава. Калі б я была мужчынам ... Тут так шмат прыгажунь, так імкнуцца спадабацца, так лёгкадаступных. Калі верыць хоць бы дзясятай часткі таго, што кажуць іншыя.
  
  Яна глядзела, як ён налівае цудоўнае віно, з добрымі бурбалкамі і пенай, з моцным, резковатым і вельмі прыемным тварам, і задавалася пытаннем, ці валодае якая-небудзь жанчына якім-небудзь мужчынам даўжэй, чым некалькі гадоў?
  
  "Што?" - спытаў ён.
  
  "Нічога", - адказала яна, кахаючы яго. Яна дакранулася да яго шклянкі. "Будзь асцярожны пры ўздыме на ўзгорак".
  
  "Вядома".
  
  - Як ты спраўляешся з роляй тайпэна, Ян?
  
  "Як ты спраўляешся з кіраваннем домам, выхаваннем дзяцей, уставаннем ў любы час, год за годам, падтрыманнем міру і ўсімі іншымі справамі, якія табе даводзілася рабіць? Я б не змог гэтага зрабіць. Ніколі б не змог. Я б выпусьціў дух даўно. Гэта збольшага трэніроўка, збольшага тое, для чаго ты народжаны.
  
  - Месца жанчыны - у доме састарэлых?
  
  - Не ведаю, як іншыя, Пені, але пакуль ты ў маім доме, у маім свеце ўсё добра. Ён акуратна выцягнуў корак.
  
  "Дзякуй, дарагі", - сказала яна і ўсміхнулася. Затым нахмурылася. "Але, баюся, у мяне няма асаблівага выбару і ніколі не было. Вядома, цяпер усё па-іншаму, і наступнаму пакаленню пашанцавала, яны збіраюцца ўсе змяніць, перавярнуць з ног на галаву і аддаць мужчынам па заслугах раз і назаўсёды ".
  
  "Так?" - сказаў ён, па большай частцы думаючы пра Ландо Матэ, пра заўтрашні дзень і пра тое, як атрымаць 100 мільёнаў, не саступаючы кантролю.
  
  "О, так. Дзяўчыны наступнага пакалення не збіраюцца мірыцца з сумным "месца жанчыны ў ракавіны". Божа, як я ненавіджу працу па хаце, як кожная жанчына ненавідзіць працу па хаце. Нашы дачкі збіраюцца ўсе гэта змяніць! Напрыклад, Адрион. Божа мой, я б не хацеў быць яе мужам ".
  
  "Кожнае пакаленне думае, што яны зменяць свет", - сказаў Данросс, разліваючы. "Гэта пышнае шампанскае. Памятаеш, як мы рабілі? Памятаеш, як мы раней скардзіліся і да гэтага часу скардзімся на стаўленне нашых бацькоў?"
  
  - Дакладна. Але ў нашых дачок ёсць таблетка, і гэта зусім новая фішка, і ...
  
  - Што? Данросс узрушана ўтаропіўся на яе. - Ты хочаш сказаць, Адрион прымае таблеткі? Госпадзе Ісусе, як доўга ... ты маеш на ўвазе, чорт...
  
  "Супакойся, Ен, і паслухай. Гэтая маленькая таблетка назаўсёды пазбавіла жанчыну ад страху — і мужчын таксама, у пэўным сэнсе. Я думаю, што вельмі нешматлікія людзі разумеюць, якую вялікую сацыяльную рэвалюцыю гэта выкліча. Цяпер усе жанчыны могуць займацца каханнем, не баючыся нарадзіць дзіця, яны могуць выкарыстоўваць свае цела так, як выкарыстоўваюць іх мужчыны, для задавальнення, для задавальнення і без сораму. Яна пільна паглядзела на яго. "Што тычыцца Адрион, то яна мела доступ да таблеткам з таго часу, як ёй споўнілася семнаццаць".
  
  "Што?"
  
  - Вядома. Ты б аддаў перавагу, каб у яе быў дзіця?
  
  - Госпадзе Ісусе, Пенн, вядома, не, - прамармытаў Данросс, - але, Госпадзе Ісусе, хто? Ты... ты маеш на ўвазе, што ў яе раман, былі інтрыжкі або. . . .
  
  - Я адправіў яе да доктара Тулі. Я падумаў, што будзе лепш, калі яна убачыцца з ім.
  
  "Ты што?"
  
  "Так. Калі ёй было семнаццаць, яна спытала мяне, што рабіць, сказала, што большасць яе сябровак прымаюць таблеткі. Паколькі ёсць розныя тыпы, я хацеў, каб яна параілася са спецыялістам. Доктар Тую — З-за чаго ты так пачырванеў, Ен? Адриону цяпер дзевятнаццаць, у наступным месяцы будзе дваццаць, усё гэта вельмі штодзённа.
  
  "Гэта не па волі Бога. Гэта проста не так!"
  
  "Ох, хлопец, але гэта так", - сказала яна, пераймаючы моцнаму шатландскаму акцэнце грэнни Данросс, якую ён любіў, "і ўся мая думка ў тым, што сучасныя дзяўчыны ведаюць, што яны робяць, і не думай нават згадваць Адриону аб тым, што я табе распавяла, або я зраблю сваю палку да тваіх штанах!"
  
  Ён утаропіўся на яе.
  
  - За здароўе! Яна самаздаволена падняла келіх. - Вы глядзелі дадатковы выпуск "Гардыян" сёння днём?
  
  - Не змяняй тэму, Пені. Табе не здаецца, што я павінен пагаварыць з ёй?
  
  - Ні ў якім выпадку. Няма. Гэта... гэта вельмі асабістая справа. Гэта сапраўды яе цела і яе жыццё, і што б ты ні казаў, Ен, яна мае права рабіць са сваім жыццём усё, што ёй заманецца, і на самай справе, што б ты ні сказаў, гэта нічога не зменіць. Вам абодвум будзе вельмі няёмка. Тут замяшана твар, - дадала яна і засталася задаволеная сваёй кемлівасцю. "О, вядома, Адрион выслухае і прыме тваё меркаванне блізка да сэрца, але ты сапраўды павінна быць дарослай і сучаснай дзеля сябе самой, а таксама дзеля яе".
  
  Раптам некантраляваная хваля спякота прабегла па яго твары. "Што гэта?" - спытала яна. "Я думала пра гэта ... Я проста думала". - Аб тым, хто быў, ці з'яўляецца ці мог быць яе палюбоўнікам? - Ды.
  
  Пенелопа Данросс ўздыхнула. - Дзеля твайго ж разважлівасці, Ен, не рабі гэтага! Яна вельмі разумная, ёй больш дзевятнаццаці ... Ну, цалкам разумная. Калі падумаць, я не бачыў яе ўвесь дзень. Маленькая дрэнь выбегла з маім новым шалікам, перш чым я паспеў яе злавіць. Ты памятаеш блузку, якую я ёй пазычыў? Я знайшоў яго скамечаным на падлозе ў яе ваннай! Я буду вельмі рады праводзіць яе адну ў яе ўласнай кватэры ". "Дзеля Бога, яна занадта маладая!"
  
  "Я не згодная, дарагая. Як я ўжо казала, ты сапраўды нічога не можаш зрабіць з прагрэсам, і таблеткі - гэта цудоўны, фантастычны, неверагоднай скачок наперад. Ты сапраўды павінна быць больш разумнай. Калі ласка?"
  
  - Гэта... Госпадзе, гэта крыху нечакана, вось і ўсё.
  
  Яна шчыра засмяялася. "Калі б мы казалі пра Гленне, я б зразумеў ... О, дзеля Бога, Ен, я проста жартую! Мне ніколі па-сапраўднаму не прыходзіла ў галаву, што вы не выказалі здагадку бы, што Адрион была вельмі здаровай, ураўнаважанай, хоць і запальчывай, якая прыводзіць у шаленства, вельмі засмучанай малады лэдзі, вялікая частка расчараванняў якой вынікае з спробаў дагадзіць нам нашымі старамоднымі ідэямі.
  
  "Ты правы". Ён спрабаваў гаварыць пераканаўча, але ў яго гэта не атрымалася, і ён кісла сказаў: "Ты права, нават калі так ... ты правы".
  
  "Хлопец, табе не здаецца, што табе лепш наведаць наша Визжащее дрэва?" спытала яна з усмешкай. Гэта быў старажытны кланавы звычай у старой краіне, згодна з якім дзе-то побач з домам найстарэйшай жанчыны ў сям'і лэрд расло Визжащее Дрэва. Калі Ен быў маленькім, бабуля Данросс была старэйшай, і яе катэдж стаяў на паляне сярод пагоркаў за Килмарноком ў Эйршире, дзе знаходзіліся землі Струанов. Дрэвам быў велізарны дуб. Гэта было дрэва, да якой ты ішоў, калі дивил — як называла гэта старая бабуля Данросс, — калі дивил быў з табой сам-насам, ты выкрыкваў любыя лаянкі, якія табе падабаліся. "... і тады, дзяўчынка, - сказала ёй мілая пажылая жанчына ў першую ноч, - ... і тады, дзяўчынка, у доме запануе свет, і нікому не спатрэбіцца па-сапраўднаму праклінаць мужа, або жонку, або палюбоўніка, або дзіцяці. Так, усяго толькі маленькае дрэўца, і яно можа вынесці ўсё лаянкі, якія сам дивил вынайшаў. . . . "
  
  Пенелопа ўспамінала, як старая бабуля Данросс з першага імгненні прыняла яе ў сваё сэрца і ў клан. Гэта было адразу пасля таго, як яны з Енам пажаніліся і наведалі яго ў другі раз, Ен быў на бальнічным, усё яшчэ на мыліцах, яго ногі былі моцна абпаленыя, але гаіліся, астатняя частка яго цела не пацярпела пры палымянай аварыйнай пасадцы, калі не лічыць яго вар'яцкага, ўсепаглынальнага гневу з-за таго, што ён быў пакараны назаўжды, чаму яна ўпотай так радавалася, дзякуючы Бога за адтэрміноўку прысуду.
  
  "Але паслухай, дзяўчынка, - дадала бабуля Данросс са смехам у тую ноч, калі зімовыя вятры завывалі з верасовых пустак, на вуліцы ішоў мокры снег, а яны ўсё грэліся і падсмажваліся перад вялікім камінам, у бяспекі ад бамбёжак, сытыя і ні аб чым не клапаціцца, акрамя таго, каб Ен як мага хутчэй паправіўся". . . было час, калі гэтаму Данроссу было шэсць, і, о так, у яго ўжо тады быў жудасны характар, а яго бацька Колін, як заўсёды, быў у гэтых паганскіх замежных краях, так што гэты Данросс прыязджаў у Эйр на вакацыі. з школы-інтэрната. Так, і часам ён прыходзіў паглядзець мы з ім распавядалі гісторыі пра клане, яго дзядулю і прадзядулю, але на гэты раз нішто не магло адняць дьявольщину, якая валодала ім. Была такая ноч, і я адправіла яго гуляць, беднага малога, так, я адправіла яго да Визжащему Дрэве" Пажылая жанчына ўсё хіхікала і хіхікала, потягивала віскі і працягвала : "Так, і малады дивил выйшаў, раскудлачаны, вецер забіраўся яму пад кілт, і ён пракляў дрэва. О так, вядома, маленькія звяры ў лесе разбегліся перад яго гневам, а потым ён вярнуўся. - Ты добранька яго поколотил? - спытаў я яго. "Так", - сказаў ён сваім тоненькім галаском. "Так, бабуля, я добранька поколотил яго, лепш няма куды".
  
  "Добра", - сказаў я. "А цяпер ты здабыла супакой!" "Ну, не зусім, бабуля, але я стамілася". А потым, дзяўчынка, у гэты момант пачуўся аглушальны грукат, увесь дом затросся, і я падумала, што гэта канец святла, але малюсенькі дзіця выбег паглядзець, што здарылася, і маланка разнесла Визжащее Дрэва на кавалкі. "О, так, бабуля, - сказаў ён сваім пісклявым галаском, калі вярнуўся, шырока раскрыўшы вочы, - гэта сапраўды было лепшае, што я калі-небудзь рабіў. Ці магу я зрабіць гэта зноў?"
  
  Ен засмяяўся. "Гэта ўсё казка, я яе зусім не памятаю. Ты ўсё выдумляеш, бабуля!"
  
  "Чорт з табой! Табе было пяць ці шэсць, і на наступны дзень мы пайшлі на паляну і абралі новае дрэва, тое самае, якое ты ўбачыш заўтра, дзяўчынка, і дабраславілі яго імем клана, і я сказаў юнаму Йену, каб у наступны раз ён быў крышачку асцярожней!
  
  Яны разам пасмяяліся, а потым, пазней той ноччу, яна прачнулася і выявіла, што Ен сышоў, а яго мыліц няма. Яна назірала і чакала. Калі ён вярнуўся, ён быў прамоклым, але стомленым і ўлагоджаным. Яна прыкідвалася спячай, пакуль ён зноў не апынуўся ў ложку. Затым яна павярнулася да яго і аддала ўсё цяпло, якое ў яе было.
  
  "Памятай, дзяўчынка, - сказала ёй бабуля Данросс сам-насам у дзень іх ад'езду, - калі ты хочаш захаваць свой шлюб шчаслівым, паклапаціся аб тым, каб у гэтага Данросса заўсёды было паблізу Визжащее Дрэва. Не бойся. Выберы адно, заўсёды выбірай адно, куды б ты ні пайшоў. Гэтаму Данроссу трэба Визжащее Дрэва побач, хоць ён ніколі ў гэтым не прызнаецца і ніколі ім не скарыстаецца, але рэдка. Ён як Кінжал. Ён занадта моцны. . . ."
  
  Так што, куды б яны ні пайшлі, у іх быў адзін. Пенелопа настаяла. Аднойчы ў Чункине, куды Данросса адправілі ў якасці афіцэра сувязі саюзнікаў пасля таго, як ён зноў паправіўся, яна зрабіла бамбук сваім Віскатаць Дрэвам. Тут, у Ганконгу, гэта была велізарная джакаранда, якая дамінавала ва ўсім садзе. "Табе не здаецца, што табе варта нанесці ёй невялікі візіт?" Дрэва заўсёды было "яна для яго" і "ён для яе". "У кожнага павінна быць Визжащее дрэва", - падумала Пенелопа. У кожнага.
  
  "Дзякуй", - сказаў ён. "Цяпер я ў парадку".
  
  - Як атрымалася бабулі Данросс здабыць столькі мудрасці і заставацца такой выдатнай пасля столькіх трагедый у яе жыцця?
  
  "Я не ведаю. Магчыма, у тыя дні яны будавалі іх мацней".
  
  "Я сумую па ёй". Бабулі Данросс было восемдзесят пяць, калі яна памерла. Яна была Агнес Струан, калі выйшла замуж за свайго стрыечнага брата Дзірка Данросса — Дзірка Макклауда Данросса, якога яго маці Уинифред, адзіная дачка Дзірка Струана, назвала ў гонар свайго бацькі ў памяць аб ім. Дырк Данросс быў чацвёртым тайпэном, і ён знік у моры на "Сансет Клауд", калі вёз яе дадому. Яму было ўсяго сорак два, калі ён знік, ёй - трыццаць адзін. Яна больш ніколі не выходзіла замуж. У іх было трое сыноў і адна дачка. Двое яе сыноў загінулі падчас Першай сусветнай вайны, старэйшы - у Галлиполи ў дваццаць адзін год, другі быў атручаны газам у Ипре ў Фляндрыі ў дзевятнаццаць. Яе дачка Ганна выйшла замуж за Гастона Девилля, бацькі Жака. Ганна загінула падчас лонданскай бамбардзіроўкі, калі ўсе Девилли беглі, акрамя Жака, які застаўся ў Францыі і змагаўся з нацыстамі разам з макі. У Коліна, апошняга з яе сыноў, бацькі Лан, таксама было трое сыноў і дачка Катрэн. Двое сыноў таксама загінулі падчас Другой сусветнай вайны. Першы муж Кэтрын, камандзір эскадрыллі Лана, быў забіты ў бітве за Брытанію. "Так шмат смерцяў, гвалтоўных смерцяў", - сумна сказала Пенелопа. "Бачыць, як яны ўсё нараджаюцца і паміраюць... жудасна. Бедная бабуля! І ўсё ж, калі яна памерла, здавалася, што яна пайшла такой ўлагоджанай са сваёй цудоўнай усмешкай ".
  
  - Магчыма, гэта быў Джос. Але астатнія таксама былі Джос. Яны рабілі толькі тое, што павінны былі, Пенн. У рэшце рэшт, гісторыя нашай сям'і ў гэтым звычайная. Мы брытанцы. Вайна была ладам жыцця на працягу стагоддзяў. Паглядзі на сваю сям'ю — адзін з тваіх дзядзькам загінуў у моры падчас Першай сусветнай вайны, другі - у апошняй бітве пры Эль-Аламейне, твае бацькі загінулі падчас бліцкрыгу ... Усё вельмі пасрэдна ". Яго голас стаў больш жорсткім. - Гэта нялёгка растлумачыць старонняму, ці не так?
  
  "Няма. Нам усім давялося так хутка пасталець, не так, Ен?" Ён кіўнуў, і праз імгненне яна сказала: "Табе лепш пераапрануцца да вячэры, дарагі, ты спознішся".
  
  "Давай, Пенн, дзеля Бога, ты задержишься на гадзіну даўжэй за мяне. Мы хутка з'явімся і пойдзем адразу пасля вячэры. Чц— - Зазваніў тэлефон, і ён падняў трубку. - Так? О, добры дзень, містэр Деланд.
  
  - Добры вечар, тайбань. Я хачу паведаміць пра дачку і зяте мадам Девиль, месье Эскари. - Так, калі ласка, працягвайце.
  
  "Мне сумна, што я маю гонар паведаміць такія дрэнныя навіны. Аварыя адбылася, як бы гэта сказаць, у выніку бакавога заносу на верхнім Корнише недалёка ад Эза. Кіроўца іншай машыны быў п'яны. Гэта было прыкладна ў дзве гадзіны ночы, і калі прыбыла паліцыя, пане Эскари быў ужо мёртвы, а яго жонка без прытомнасці. Доктар кажа, што яна паправіцца, вельмі добра, але ён баіцца, што ў яе, у яе ўнутраных органаў, у яе дзетародных органаў могуць быць незваротныя пашкоджанні. Ёй можа спатрэбіцца аперацыя. Ён...
  
  "Яна ведае пра гэта?"
  
  - Не, пане, пакуль няма, але мадам Девиль паведамілі, доктар сказаў ёй. Я сустрэўся з ёй, як вы загадалі, і паклапаціўся аб усім. Я папрасіў спецыяліста па гэтых рэчаў з Парыжа пракансультавацца з бальніцай Ніцы, і ён прыбывае сёння днём ". "Ёсць ці якія-небудзь іншыя пашкоджанні?"
  
  "Вонкава, няма. Зламанае запясце, некалькі парэзаў, нічога. Але ... бедная лэдзі ў роспачы. Я быў рады, ... Я быў рады, што яе маці прыехала, што дапамагла, аказала дапамогу. Яна спынілася ў "Метраполі" у нумары люкс, і я сустрэў яе ў самалёце. Вядома, я буду на пастаяннай сувязі ".
  
  "Хто быў за рулём?" "Mme. Эскари. - А іншы кіроўца?
  
  Было замяшанне. "Яго клічуць Шарль Сессонн. Ён пекар ў Эзе і вяртаўся дадому пасля гульні ў карты і вечара з сябрамі. Паліцыя затрымала ... мадам Сессонн. Эскари клянецца, што яго машына выехала на сустрэчную паласу дарогі. Ён не можа ўспомніць. Вядома, ён вельмі шкадуе, і паліцыя абвінаваціла яго ў кіраванні ў нецвярозым выглядзе і ...
  
  "Гэта што, у першы раз?"
  
  "Няма. Не, адзін раз да таго, як яго спынілі і аштрафавалі". "Што адбудзецца па французскім законах?"
  
  "Будзе суд, і тады ... Я не ведаю, пане. Іншых сведак не было. Магчыма, штраф, магчыма, турма; я не ведаю. Магчыма, ён успомніў, што быў на правільным баку, хто ведае? Мне шкада."
  
  Данросс на імгненне задумаўся. - Дзе жыве гэты чалавек? "Verte Rue de 14, Eze."
  
  Данросс добра памятаў гэтую вёску недалёка ад Монтэ-Карла, высока ўгары, і ўвесь Блакітны бераг ўнізе, і за Монтэ-Карла была бачная Італія, а за Кап-Фэры - Ніца. "Дзякуй, містэр Деланд. Я адправіла вам па тэлексе 10 000 даляраў ЗША на выдаткі мадам Девиль і ўсё астатняе. Калі ласка, зрабіце ўсё неабходнае. Патэлефануеце мне адразу, калі што-небудзь будзе... Так, і папытаеце спецыяліста патэлефанаваць мне адразу пасля таго, як ён агледзіць мадам. Эскари. Вы размаўлялі з містэрам Жакам Девиллем?
  
  "Не, тайпэн. Ты гэтага не інструктаваў. Мне патэлефанаваць?"
  
  "Няма. Я пазваню яму. Яшчэ раз дзякуй". Данросс павесіў трубку і распавёў Пенелопе усе, за выключэннем ўнутраных пашкоджанняў.
  
  - Які жах! Як... як бессэнсоўна!
  
  Данросс глядзеў на закат. Менавіта па яго прапанове маладая пара адправілася ў Ніцу і Монтэ-Карла, дзе яны з Пенелопой так весела правялі час, атрымліваючы асалоду ад дзівоснай ежай, дзівосным віном і трохі азартнымі гульнямі. "Джос, - падумаў ён, затым дадаў, - Божа усемагутны!"
  
  Ён набраў нумар дома Жака Девиля, але таго там не аказалася. Ён пакінуў паведамленне, каб той ператэлефанаваў. "Я ўбачу яго сёння ўвечары на вячэры", - сказаў ён, шампанскае стала безгустоўным. - Што ж, нам лепш пераапрануцца.
  
  - Я нікуды не паеду, дарагая.
  
  "О , але... "
  
  "У мяне шмат спраў, каб падрыхтавацца да заўтрашняга дня. Ты можаш папрасіць прабачэння за мяне — вядома, табе трэба ісці. Я буду вельмі занятая. Там школьныя рэчы Гленны, а Дункан вяртаецца ў панядзелак, і яго школьныя рэчы трэба разабраць. Вам прыйдзецца пасадзіць яго ў самалёт, пераканацца, што ў яго ёсць пашпарт. . Ты можаш лёгка знайсці для мяне апраўданне сёння ўвечары, калі я буду сыходзіць ".
  
  Ён слаба ўсміхнуўся. "Вядома, Пенн, але якая сапраўдная прычына?"
  
  "Гэта будзе грандыёзнае мерапрыемства. Робін абавязкова там будзе".
  
  "Яны вернуцца толькі заўтра!"
  
  "Не, гэта было ў дадатковым выпуску Guardian. Яны прыбылі сёння днём. Уся дэлегацыя. Яны абавязкова будуць запрошаныя ". Банкет ладзіў мультымільянер-забудоўшчык сэр Шы-тыя Чунг, часткова ў гонар пасвячэння ў рыцары, якога ён атрымаў у апошнім спісе ганаровых гасцей, але ў асноўным для таго, каб запусціць яго апошнюю дабрачынную акцыю на карысць новага крыла бальніцы нью-Элізабэт. - У мяне сапраўды няма жадання сыходзіць, і пакуль ты там, усё будзе ў парадку. Я таксама сапраўды хачу легчы крыху раней. Калі ласка.
  
  "Добра. Я разбяруся з гэтымі званкамі, потым пайду. Але перад сыходам убачымся". Данросс падняўся па лесвіцы і прайшоў у свой кабінет. Лім чакаў там, на варце. На ім былі белая туніцы, чорныя штаны і мяккія туфлі. - Добры вечар, Лім, - сказаў Данросс на кантонская дыялекце.
  
  - Добры вечар, тайбань. - Стары ціхім жэстам паклікаў яго да акна. Данросс ўбачыў двух мужчын, кітайцаў, слонявшихся па вуліцы за высокай сцяной, якая атачала Вялікі Дом, каля высокіх адкрытых жалезных варот. - Яны прабылі там некаторы час, тайбань.
  
  Данросс з хвіліну занепакоена назіраў за імі. Яго уласны ахоўнік толькі што быў звольнены, і Браян Квок, які таксама быў госцем у сэра Шы-тыя сёння ўвечары, неўзабаве павінен быў прыйсці і сысці з ім, дзейнічаючы ў якасці замены. - Калі яны не сыдуць да змяркання, патэлефануйце ў офіс суперінтэнданта Кроса. Ён запісаў нумар, затым дадаў на кантонская дыялекце нечакана цвёрдым голасам: "Пакуль я думаю пра гэта, Лім, калі я захачу, каб якая-небудзь замежная д'ябальская машына трапіла ў аварыю, я замоўлю яе". Ён убачыў, што старыя вочы абыякава глядзяць на яго ў адказ. Лім Чу быў у сям'і з сямі гадоў, як і яго бацька да яго, і яго бацька, першы ў сваім родзе, які ў вельмі старыя часы, яшчэ да існавання Ганконга, быў Хлопчыкам нумар адзін і прыглядаў за асабняком Струанов ў Макао.
  
  "Я не разумею, тайбань".
  
  "Агонь нельга загарнуць у паперу. Паліцыя разумная, а даўніна Чорная Барада - вялікі прыхільнік паліцыі. Эксперты могуць даследаваць тормазы і атрымаць любую інфармацыю ".
  
  "Я нічога не ведаю аб паліцыі". Стары паціснуў плячыма, затым празьзяў. "Тайбэн, я не лазаю па дрэвах у пошуках рыбы. І ты таксама. 1 Мая упомяните, што ноччу я не мог заснуць і прыйшоў сюды. На балконе веранды была цень. У той момант, калі я адкрыў дзверы кабінета, цень слізгануў па вадасцёкавай трубе і знікла ў кустах. Стары дастаў адарваны кавалак тканіны. "Гэта было на вадасцёкавай трубе". Тканіна была несамавітай.
  
  Данросс занепакоена вывучаў яго. Ён кінуў погляд на карціну алеем Дзірка Струана над камінам. Яна была на сваім месцы. Ён адсунуў яе і ўбачыў, што валасок, які ён акуратна замацаваў на пятлі сейфа, застаўся некранутым. Задаволены, ён вярнуў карціну на месца, затым праверыў замкі на французскіх вокнах. Двое мужчын усё яшчэ сноўдаліся без справы. Упершыню Данросс быў вельмі рады, што ў яго ёсць ахоўнік з СІ.
  
  34
  
  19:58 ВЕЧАРА. :
  
  У кабінеце Піліпа Чена было горача і вільготна, і ён сядзеў побач з тэлефонам, нервова утаропіўшыся на яго. Дзверы расчыніліся, і ён падскочыў. У пакой вплыла Дыяна.
  
  "Няма сэнсу больш чакаць, Філіп", - раздражнёна сказала яна. "Табе лепш пайсці і пераапрануцца. Гэты д'ябальскі Пярэварацень не патэлефануе сёння ўвечары. Павінна быць, што-то здарылася. Хадзем са мной! На ёй быў вячэрні чонг-сам па апошняй, самай дарагой модзе, яе валасы былі начесаны, і яна была ўпрыгожана каштоўнасцямі, як калядная ёлка. "Так. Павінна быць, што-то здарылася. Магчыма, паліцыя... ха, было б занадта чакаць, што яны злавілі яго. Больш верагодна, што д'ябал фанг Пі гуляе з намі. Табе лепш пераапрануцца, а то мы опоздаем. Калі ты поторопишься...
  
  "Я сапраўды не хачу ісці", - сказаў ён у адказ. "Шыці Т' Чанг зануда, а цяпер, калі ён сэр Шыці, ён зануда ўдвая". Шмат гадоў таму Шы-тэ змяніў свайму паводзінах, стаўшы для сваіх блізкіх сяброў мянушкай Шыці. "У любым выпадку, яшчэ няма васьмі гадзін, а вячэра толькі ў 9:30, і ён заўсёды спазняецца, яго банкеты заўсёды спазняюцца па меншай меры на гадзіну. Дзеля Бога, ідзі!"
  
  "Иииии, ты павінен прыйсці. Гэта пытанне знешнасці", - адказала яна, не менш раздражнёная. "Божа мой, пасля сённяшняга на фондавай біржы ... Калі мы не пойдзем, то страцім жудаснае твар, і гэта, напэўна, штурхне акцыі ўніз яшчэ больш! Увесь Ганконг будзе смяяцца над намі. Яны не могуць чакаць. Яны скажуць, што нам так сорамна, што Дом не можа аплачваць свае рахункі, што мы не хочам паказвацца на людзях. Ха! А што тычыцца новай жонкі Шайти, Канстанс, то гэтай сладкоречивой шлюхе не трываецца ўбачыць маё прыніжэньне! Яна была блізкая да віску. Яе страты ў той дзень перавысілі 100 000 яе ўласных сакрэтных даляраў. Калі Філіп патэлефанаваў ёй з фондавай біржы адразу пасля трох, каб расказаць аб тым, што здарылася, яна была амаль у непрытомным стане. "О, да, ты павінен прыйсці, ці мы разоримся!"
  
  яе муж з няшчасным выглядам кіўнуў. Ён ведаў, якія пляткар будуць на бяседзе. Увесь дзень яго засыпалі пытаннямі, стогнамі і панікай. "Мяркую, ты маеш рацыю". У той дзень ён прайграў амаль мільён даляраў, і ён ведаў, што калі гонка працягнецца і Горнт выйграе, ён будзе знішчаны. Аб, пра, о, чаму я так даверыўся Данроссу і купіў так дорага? ён думаў, такі злы, што яму захацелася каго-небудзь штурхнуць. Ён паглядзеў на сваю жонку. Яго сэрца ўпала, калі ён распазнаў прыкметы яе жахлівага незадаволенасці светам у цэлым і ім самім у прыватнасці. Ён здрыгануўся ўнутры. - Добра, - лагодна сказаў ён. - Я ненадоўга.
  
  Калі ён падышоў да дзвярэй, зазваніў тэлефон. Яго сэрца зноў сціснулася, і ён адчуў млоснасць. З шасці гадзін было чатыры званка. Кожны з іх быў дзелавым званком, у якім порицалась лёс акцый, і ці былі чуткі праўдай, і аб божа, Філіп, мне лепш прадаць — кожны раз горш папярэдняга. "Веййййй?" - злосна спытаў ён.
  
  Настала кароткая паўза, затым гэтак жа грубы голас вымавіў на грубым кантонская дыялекце: "Вы ў дрэнным настроі, кім бы вы ні былі! Дзе вашыя распусныя манеры?"
  
  - Хто гэта? Гэй, хто тэлефануе? - спытаў ён на кантонская дыялекце.
  
  "Гэта Пярэварацень. Галоўны пярэварацень, у імя ўсіх багоў! Хто ты?"
  
  "О!" Кроў адхлынула ад твару Піліпа Чена. У паніцы ён паклікаў жонку. Яна кінулася наперад і таксама нахілілася, каб паслухаць, забыўшыся аб усім астатнім, акрамя бяспекі Дома. "Гэта... гэта шаноўны Чэн", - асцярожна сказаў ён. "Калі ласка, як... як вас клічуць?"
  
  - У цябе што, вушы набітыя воскам? Я сказаў, што я Пярэварацень. Няўжо я такі дурань, што назваў цябе сваё імя?
  
  - Я... даруй, але адкуль мне ведаць, што ты... ты кажаш мне праўду?
  
  - Адкуль мне ведаць, хто вы? Магчыма, вы паліцэйскі, які есць гной. Хто вы?
  
  "Я высакародны Дом Чэн. Я клянуся ў гэтым!"
  
  "Добра. Потым я напісаў табе ліст, у якім сказаў, што пазваню сёння каля 18:00. Ты не атрымаў ліст?"
  
  "Так, так, я атрымаў ліст", - сказаў Філіп Чэн, спрабуючы стрымаць палёгку, змяшанае з лютасцю, расчараваннем і жахам. "Калі ласка, дайце мне пагаварыць з маім Сынам нумар адзін".
  
  "Гэта немагчыма, няма, немагчыма! Можа ці жаба падумаць аб тым, каб з'есці лебедзя? Ваш сын у іншай частцы Выспы ... На самай справе ён на Новых тэрыторыях, не побач з тэлефонам, але ў поўнай бяспецы, Высакародны Дом Чэн, пра ды, у поўнай бяспецы. Ён ні ў чым не адчувае недахопу. У вас ёсць грошы для выкупу?
  
  "Так ... Па крайняй меры, я змог сабраць толькі 100 000. Й—"
  
  "Усе багі сведчаць аб маім распусным цярплівасьці!" - злосна сказаў мужчына. "Вы выдатна ведаеце, што мы прасілі 500 000! 5 або 10 для цябе гэта ўсё роўна што адзін валасоў з дзесяці быкаў!"
  
  "Хлусня!" Філіп Чэн віскнуў. "Гэта ўсё хлусня і чуткі, якія распаўсюджваюцца маімі ворагамі! Я не настолькі багаты . . . . Хіба вы не чулі аб сённяшняй фондавай біржы?" Філіп Чэн намацаў крэсла, яго сэрца шалёна калацілася, і сеў, усё яшчэ трымаючы тэлефон, каб яна таксама магла слухаць.
  
  "Ииии, фондавы рынак! Мы, бедныя фермеры, не гандлюем на фондавым рынку! Хочаш яго другое вуха?"
  
  Філіп Чэн збялеў. "Няма. Але мы павінны дамовіцца. Пяць - гэта занадта шмат. З паловай я спраўлюся".
  
  "Калі я пагаджуся на паўтара, я стану пасмешышчам для ўсяго Кітая! Вы абвінавачваеце мяне ў тым, што я выстаўляю галаву ягня, але прадаю сабачаціну? Паўтара за сына нумар адзін Высакароднага Дома Чэн? Немагчыма! Гэта твар! Вядома, ты можаш гэта бачыць. "
  
  Філіп Чэн вагаўся. "Што ж, - разважліва сказаў ён, - у тваіх словах ёсць сэнс. Спачатку я хачу ведаць, калі атрымаю свайго сына назад".
  
  - Як толькі будзе выплачаны выкуп! Клянуся косткамі маіх продкаў! Праз некалькі гадзін пасля атрымання грошай ён будзе вывезены на галоўную дарогу Ша Цін.
  
  "Ах, так ён цяпер у Ша Ціне?"
  
  "Иииии, табе не ўдасца прывабіць мяне ў пастку, высакародны Дом Чэн. Я адчуваю пах лайна ў гэтым размове. Падслухоўвае ці прелюбодейная паліцыя? Сабака паводзіць сябе свірэпа, таму што яе слухае гаспадар? Вы выклікалі паліцыю?"
  
  "Не, я клянуся ў гэтым. Я не тэлефанаваў у паліцыю і не спрабую прывабіць вас у пастку, але, калі ласка, мне патрэбныя гарантыі, разумныя гарантыі ". Філіп Чэн пакрыўся бисеринками поту. "Вы ў поўнай бяспецы, у вас ёсць мая клятва, я не выклікаў паліцыю. Навошта мне гэта? Калі я пазваню ім, як мы зможам дамовіцца?"
  
  Рушыла ўслед яшчэ адно доўгі ваганне, затым мужчына сказаў, некалькі памякчэўшы: "Я згодны. Але ў нас ёсць ваш сын, так што любая непрыемнасць, якая здарыцца, - гэта ваша віна, а не наша. Добра, я таксама буду добрым розуме. Я прыму 400 000, але гэта павінна быць сёння вечарам!"
  
  "Гэта немагчыма! Ты просіш мяне парыбачыць ў моры, каб злавіць тыгра!
  
  Я атрымала твой ліст толькі пасля закрыцця банкаў, але ў мяне ёсць 100 000 даляраў наяўнымі, дробнымі купюрамі ... - Дыяна падштурхнуў яго локцем і падняла два пальца. "Паслухай, высакародны Пярэварацень, магчыма, я змагу заняць яшчэ сёння ўвечары. Магчыма ... Паслухай, я дам табе дзве сёння ўвечары. Я ўпэўнены, што змагу сабраць гэтую суму на працягу гадзіны. 200,000!"
  
  - Хай усе багі покарают мяне да смерці, калі я продамся за такія пералюбныя грошы. 350,000!"
  
  "200 000 на працягу гадзіны!"
  
  "Яго другое вуха на працягу двух дзён ці 300 000 сёння вечарам!"
  
  Філіп Чэн галасіў, маліў, ліслівіў і праклінаў, і яны вялі перамовы ўзад і наперад. Абодва мужчыны былі майстэрскія. Неўзабаве абодва апынуліся ўцягнутымі ў бітву розумаў, кожны выкарыстаў усе свае сілы, выкрадальнік - пагрозы, Філіп Чэн - хітрасць, ліслівасць і абяцанні. Нарэшце Філіп Чэн сказаў: "Вы занадта добрыя для мяне, занадта добры перамоўшчык. Я заплачу 200 000 сёння вечарам і яшчэ 100 000 у працягу чатырох месяцаў".
  
  "На працягу аднаго месяца!"
  
  "Тры!" Філіп Чэн быў ашаломлены патокам непрыстойнасцей, які рушыў услед за гэтым, і задаўся пытаннем, ці не ён недаацаніў свайго суперніка.
  
  "Два!"
  
  Дыяна зноў штурхнула яго локцем, ківаючы галавой у знак згоды. "Вельмі добра, - сказаў ён, - я згодны. Яшчэ 100 000 праз два месяцы".
  
  "Добра!" Голас мужчыны гучаў задаволена, затым ён дадаў: "Я падумаю над тым, што вы скажаце, і ператэлефаную вам".
  
  - Але пачакай хвілінку, высакародны Пярэварацень. Калі я...
  
  "На працягу гадзіны".
  
  "Бу—" Лінія абарвалася. Філіп Чэн вылаяўся, затым зноў выцер лоб. "Я думаў, што злавіў яго. Ды пракляне Бог гэта безродное сабачае дзярмо!"
  
  "Так". Дыяна была ў прыўзнятым настроі. "Ты вельмі добра справіўся, Філіп! Цяпер толькі два, а праз два месяцы яшчэ сотня! Ідэальна! За два месяцы можа здарыцца ўсё, што заўгодна. Магчыма, брудная паліцыя зловіць іх, і тады нам не прыйдзецца плаціць сотню! Задаволеная, яна дастала сурвэтку і промокнула пот з верхняй губы. Затым яе ўсмешка знікла. "Што наконт Шайти Т' Чанг? Мы павінны ісці, але табе прыйдзецца пачакаць".
  
  - А, я зразумела! Забірай Кевіна, я прыйду пазней. Для мяне там будзе досыць месцы, калі я прыеду. Я ... я пачакаю, пакуль ён ператэлефануе.
  
  "Цудоўна! Які ты разумны! Мы павінны вярнуць нашу манету.
  
  О, вельмі добра! Магчыма, наш Джос змяніўся, і бум адбудзецца, як прадказваў Стары Сляпы Тунг. Кевін так турбуецца за цябе, Філіп. Бедны хлопчык так засмучаны, што ў цябе ўсе гэтыя непрыемнасці. Ён вельмі непакоіцца пра тваё здароўе. Яна паспяшалася выйсці, дзякуючы багоў, ведаючы, што вернецца задоўга да таго, як Джон Чэн шчасна вернецца. Выдатна, падумала яна, Кевін можа надзець свой новы смокінг з белай акулападобнага скуры. Пара яму пачаць адпавядаць свайму новаму становішчу. "Кевинннн!"
  
  Дзверы зачыніліся. Філіп Чэн ўздыхнуў. Сабраўшыся з сіламі, ён падышоў да буфета і наліў сабе каньяку. Пасля сыходу Дыяны і Кевіна ён наліў сабе яшчэ. Без чвэрці дзевяць тэлефон зазваніў зноў.
  
  - Высакародны дом Чэнь?
  
  - Так... так, шаноўны Пярэварацень?
  
  "Мы згодныя. Але гэта павінна адбыцца сёння ўвечары!"
  
  Філіп Чэн ўздыхнуў. "Вельмі добра. Цяпер, калі—"
  
  "Ты можаш атрымаць усе грошы?"
  
  "Так".
  
  - Банкноты будуць сотенными, як я і прасіў?
  
  "Так. У мяне ёсць 100 000, і я магу атрымаць яшчэ сотню у аднаго ..."
  
  "У вас багатыя сябры", - падазрона сказаў мужчына. "Мандарыны".
  
  "Ён букмекер", - хутка сказаў Філіп Чэн, праклінаючы сябе за сваю памылку. "Калі ты павесіў трубку, я..." ... Я дамовіўся. На шчасце, гэта быў адзін з яго знамянальных вечароў".
  
  - Добра. Паслухай, вазьмі таксі...
  
  - Аб, але ў мяне ёсць машына і...
  
  "Я ведаю, што ў вас прелюбодейная машына, і я ведаю нумар машыны, - груба сказаў мужчына, - і мы ведаем пра вас усё, і калі вы паспрабуеце выдаць нас паліцыі, вы ніколі больш не ўбачыце свайго сына і будзеце наступным у нашым спісе! Разумееш?"
  
  "Ды ... ды, вядома, шаноўны Пярэварацень", - супакойвае сказаў Філіп Чэн. "Я павінен узяць таксі — куды?"
  
  "Трохкутны сад у Коулун Тонг. Там ёсць дарога пад назвай Эсэкс-роўд. Там ёсць плот і дзірка ў сцяне. Стрэлка, намаляваная на дарожным пакрыцці, паказвае вастрыём на адтуліну. Вы апускае руку ў гэта адтуліну, і вы атрымліваеце ліст. Ты прачытаеш гэта, пасля чаго нашы вулічныя байцы падыдуць да цябе і скажуць "Цін кун чифук", і ты аддасі пакет ".
  
  "О! А хіба не магчыма, што я магу перадаць гэта не таму чалавеку?"
  
  "Ты не будзеш. Ты разумееш пароль і ўсё астатняе?"
  
  "Ды... ды".
  
  "Колькі часу табе спатрэбіцца, каб дабрацца туды?"
  
  "Я магу прыехаць неадкладна. Я буду ... Я магу атрымаць астатнія грошы па дарозе, я магу прыехаць неадкладна".
  
  "Тады прыходзь неадкладна. Прыходзь адзін, ты не можаш прыйсці ні з кім іншым. За табой будуць назіраць ў той момант, калі ты выйдзеш за дзверы".
  
  Філіп Чэн выцер лоб. - А мой сын? Калі я атрымаю...
  
  "Подчиняйся інструкцыі! Будзь асцярожны і прыходзь адзін".
  
  Тэлефон зноў змоўк. Яго пальцы дрыжалі, калі ён узяў шклянку і дапіў каньяк. Ён адчуў цёплае послевкусіе, але гэта не развеяла яго благіх прадчуванняў. Узяўшы сябе ў рукі, ён набраў вельмі асабісты нумар. "Я хачу пагаварыць з Четырехпалым Ву", - сказаў ён на дыялекце Ву.
  
  "Хвілінку, калі ласка". Пачуліся прыглушаныя галасы хакло, а затым: "Гэта містэр Чэн, містэр Філіп Чэн?" голас спытаў на амерыканскім англійскай.
  
  "О!" - сказаў ён здзіўлена, затым асцярожна дадаў: "Хто гэта?"
  
  "Гэта Пол Чой, містэр Чэн. Пляменнік містэра Ву. Майму дзядзьку прыйшлося адлучыцца, але ён пакінуў мне інструкцыі пачакаць, пакуль вы не патэлефануеце. Ён сее-што падрыхтаваў для вас. Гэта містэр Чэн?"
  
  "Так, так, гэта так".
  
  "А, выдатна. Ты што-небудзь чуў аб выкрадальніка?"
  
  "Так, так, чуў". Піліпу Чену было няёмка размаўляць з незнаёмцам, але цяпер у яго не было выбару. Ён пераказаў Падлозе Чою атрыманыя інструкцыі.
  
  - Адну хвілінку, сэр.
  
  Ён пачуў, як чыя-то рука прыкрыла слухаўку, і зноў прыглушаны, неразборлівы размова на дыялекце хакло. "Усё гатова, сэр. Мы дашлем таксі да твайго дому — ты тэлефануеш з "Струанз Mirante"?
  
  "Так—так, я дома".
  
  "Кіроўцам будзе адзін з нашых хлопцаў. У Коулун Тонге будзе больш людзей майго дзядзькі, э-э, людзей, якія былі раскіданыя па ўсім горадзе, так што не хвалюйцеся, вас будуць прыкрываць на кожным кроку шляху. Проста аддай грошы і ... э-э-э... яны пра ўсё паклапоцяцца. Старшы лейтэнант майго дзядзькі, яго памочнік, кажа, каб я не турбаваўся, яны прымусяць кішэць ўвесь раён ... Містэр Чэн?
  
  "Так, я ўсё яшчэ тут. Дзякуй".
  
  - Таксі будзе там праз дваццаць хвілін.
  
  Пол Чой паклаў трубку. "Высакародны Дом Чэн дзякуе вас, шаноўны бацька", - супакойвае сказаў ён Четырехпалому Ву на іх дыялекце, дрыжучы пад каменным позіркам. Пот выступіў у яго на твары. Ён беспаспяхова спрабаваў схаваць свой страх перад астатнімі. У перапоўненай галоўнай каюце гэтай старажытнай джонкі, пришвартованной да такога ж старажытнага прычала ў адным з шматлікіх вусцяў Абердзіна, было горача і душна. "Ці магу я пайсці з тваімі байцамі?"
  
  "Ты пасылаеш труса супраць цмока?" Четырехпалый Ву зароў. "Ты навучаны вулічнаму байцу? Я такі ж дурань, як ты? Такі ж вераломны, як ты?" Ён ткнуў мазолістым пальцам у Гудвезера Пона. "Вядзі байцоў!" Мужчына паспяшаўся да выхаду. Астатнія рушылі ўслед за ім.
  
  
  Цяпер яны ўдваіх былі адны ў каюце.
  
  Стары сядзеў на перавернутым бочачцы. Ён запаліў яшчэ адну цыгарэту, глыбока зацягнуўся, закашляўся і гучна плюнуў на падлогу палубы. Пол Чой назіраў за ім, пот струменіўся ў яго па спіне, хутчэй ад страху, чым ад спякоты. Вакол іх стаяла некалькі старых сталоў, картотечные шаф, расхістаны крэслаў і два тэлефона, і гэта быў офіс Чатырох Пальцаў і цэнтр сувязі. У асноўным адсюль ён адпраўляў паведамленні сваім флотилиям. Большая частка яго бізнесу заключалася ў рэгулярных грузавых перавозках, але дзе б ні лунаў сцяг Silver Lotus, яго загад сваім капітанам быў такім: дастаўляць усё, што заўгодна, куды заўгодна, у любы час — па правільнай цане.
  
  Моцны стары зноў кашлянуў і ўтаропіўся на яго з-пад кашлатых броваў. - У Залатой гары цябе вучаць дзіўным прыёмам, хейя?
  
  Пол Чой прытрымаў мову і чакаў, яго сэрца шалёна калацілася, і ён шкадаваў, што ніколі не вяртаўся ў Ганконг, што ўсё яшчэ знаходзіцца ў Штатах, а яшчэ лепш у Ганалулу, займаючыся серфінгам на Велізарных Хвалях або лежачы на пляжы са сваёй сяброўкай. Яго дух скрутило пры думцы аб ёй.
  
  - Цябе вучаць кусаць руку, якая цябе корміць, хейя?
  
  - Не, шаноўны Бацька, прабачце...
  
  - Яны вучаць, што мае грошы - твае, маё багацце - тваё, а мой чоп - твой, і ты можаш выкарыстоўваць яго па сваім меркаванні, хейя?
  
  "Не, шаноўны лорд. Мне шкада, што я выклікаў ваша незадавальненне", - прамармытаў Пол Чой, паніклы пад цяжарам свайго страху.
  
  Сёння рана раніцай, калі Горнт бадзёра ўвайшоў у офіс пасля сустрэчы з Бартлеттом, сакратары яшчэ не прыйшлі, таму Пол Чой спытаў, ці не можа ён дапамагчы яму. Горнт сказаў яму, каб ён патэлефанаваў некалькім людзям. Астатніх ён набраў сам па сваёй прыватнай лініі. Пол Чой ў той час не надаваў гэтаму значэння, пакуль выпадкова не пачуў частка таго, што, відавочна, было ўнутранай інфармацыяй аб тым, што Струану канфідэнцыйна нашапталі па тэлефоне. Узгадаўшы папярэдні званок Бартлетта, зрабіўшы выснову, што ў Горнта і Бартлетта была сустрэча — паспяховая, мяркуючы па добраму настрою Горнта, — і усвядоміўшы, што Горнт зноў і зноў дзеліцца аднымі і тымі ж адкрыццямі, яго цікаўнасць дасягнула піка. Пазней ён выпадкова пачуў, як Горнт казаў свайму адвакату: "... займаюся кароткімі здзелкамі" ... Не, не хвалюйся, нічога не адбудзецца, пакуль я не буду застрахаваны, не раней адзінаццаці .... Вядома. Я адпраўлю заказ, нарэзаны, як толькі ...
  
  Наступны званок, які яго папрасілі зрабіць, быў междугородним мэнэджэра Банка Швейцарыі і Цюрыха, які ён стрымана выслухаў. "... Я чакаю буйную суму ў далярах ЗША сёння раніцай, да адзінаццаці. Патэлефануй мне неадкладна, як толькі грошы паступяць на мой кошт ...
  
  Такім чынам, збіты з панталыку, ён злучыў розныя часткі ўраўненні і высунуў тэорыю: калі Бартлетт арганізаваў раптоўнае таемнае партнёрства з Горнтом, вядомым ворагам Струана, для правядзення аднаго з сваіх рэйдаў, калі Бартлетт таксама возьме на сябе частку рызыкі або вялікую яго частка — таемна перавядучы буйныя сумы на адзін з нумарных швейцарскіх рахункаў Горнта, каб пакрыць любыя страты ад кароткай продажу, - і, нарэшце, калі ён угаворыць Горнта выступіць у ролі падстаўной асобы, пакуль той сядзіць на лаўцы запасных, то на біржы ўсё пойдзе наперакасяк, і акцыі Струана ўпадуць ў кошце. спускайся ўніз.
  
  Гэта паскорыла прыняцце неадкладнага бізнес-рашэнні: хутка ўключыцца ў працу і прадаць Struan's раней буйных гульцоў, і мы атрымаем прыбытак.
  
  Ён згадаў, як ледзь не застагнаў ўслых, таму што ў яго не было ні грошай, ні крэдыту, ні акцый, ні магчымасці што-небудзь заняць. Затым ён успомніў, што пастаянна вдалбливал ім адзін з яго інструктараў у Гарвардскай школе бізнесу: Слабонервный ніколі не пакладзе выдатную жанчыну. Таму ён зайшоў у асабісты кабінет і патэлефанаваў свайму новообретенному аднаму Ишвару Сорджани, ліхвяра і валютчыку, з якім пазнаёміўся праз старога евразийца ў бібліятэцы. - Паслухай, Ишвар, твой брат ўзначальвае "Сорджани біржавых маклераў", ці не так?
  
  "Не, малады спадар. Арджан - мой самы першы стрыечны брат. Чаму?"
  
  "Калі б я захацеў прадаць акцыі без пакрыцця, вы б падтрымалі мяне?"
  
  "Вядома, як я ўжо казаў вам раней, купляючы ці прадаючы, я падтрымліваю вас да канца, калі ў вас ёсць разумныя наяўныя грошы для пакрыцця любых страт ... або эквівалент. Наяўных або эквівалента няма, так што прабачце ".
  
  - Скажам, у мяне была нейкая важная інфармацыя?
  
  "Дарога ў пекла і даўгавая турма літаральна затоплена распаленай інфармацыяй, малады спадар. Я не раю выкарыстоўваць распаленую інфармацыю".
  
  "Божа, - з няшчасным выглядам сказаў Пол Чой, - я мог бы зрабіць нам некалькі сотняў, -000 да трох".
  
  - Пра? Не маглі б вы прашаптаць праслаўленае назва пароды?
  
  "Вы падтрымайце мяне за ... за 20 000 даляраў ЗША?"
  
  "Ах, прашу прабачэння, малады спадар, я ліхвяр, а не той, хто раздае грошы. Мае продкі забараняюць гэта!"
  
  "20 000 ганконскіх даляраў?"
  
  "Няма нават 10 даляраў у тваіх Rebel Dixie redbacks".
  
  - Ну і справы, Ишвар, ад цябе мала толку.
  
  "Чаму б не спытаць твайго славутага дзядзьку? Яго адбіўную ... і я б адразу падняўся да паўмільёна. Ганконская."
  
  Пол Чой ведаў, што сярод наяўных актываў і яго бацькі, перакладзеных з "Хо-Пак" на "Вікторыю", было мноства сертыфікатаў акцый і спіс каштоўных папер, якія належаць розным біржавых брокерам. Адзін быў на 150 000 акцый Struan. Госпадзе, падумаў ён, калі я маю рацыю, старога могуць кінуць. Калі Горнт будзе настойваць на рэйдзе, старога могуць злавіць.
  
  "Добрая ідэя, Ишвар. Я табе ператэлефаную!" Ён адразу ж патэлефанаваў свайму бацьку, але не змог да яго датэлефанавацца. Ён пакінуў паведамленні ўсюды, дзе мог, і пачаў чакаць. Яго неспакой расло. Незадоўга да дзесяці ён пачуў, як сакратарка Горнта ўзяла трубку. "Так? . . . О, адну хвіліну, калі ласка . . . . Містэр Горнт? Асабісты званок з Цюрыха. . . . Вы скончылі.
  
  Ён яшчэ раз паспрабаваў датэлефанавацца да свайго бацькі, жадаючы паведаміць яму тэрміновыя навіны. Затым Горнт паслаў за ім. "Містэр Чой, не маглі б вы, калі ласка, неадкладна перадаць гэта майму адвакату". Ён працягнуў запячатаны канверт. - Перадайце яму асабіста.
  
  "Так, сэр".
  
  Таму ён пакінуў офіс. Ён спыняўся ля кожнага тэлефона і спрабаваў датэлефанавацца да свайго бацькі. Затым ён асабіста даставіў запіску, уважліва назіраючы за тварам адваката. Ён убачыў радасьць. "Ёсць адказ, сэр?" ветліва спытаў ён.
  
  "Проста скажы, што ўсё будзе зроблена, як загадана". Было некалькі хвілін на адзінаццатую.
  
  Выйшаўшы за дзверы офіса і спускаючыся ў ліфце, Пол Чой узважыў усе "за" і "супраць". У яго непрыемна скрутило жывот, і ён спыніўся ля бліжэйшага тэлефона. "Ишвар? Паслухайце, у мяне тэрміновы заказ ад майго дзядзькі. Ён хоча прадаць свае акцыі Struan. 150 000 акцый."
  
  - Ах, мудры мудрэц, па акрузе ходзяць страшныя чуткі.
  
  "Я прапанаваў вам і Soorjani's зрабіць гэта для яго. 150 000 акцый. Ён пытаецца, ці можаце вы зрабіць гэта імгненна? Вы можаце гэта зрабіць?"
  
  "Як птушка ў палёце. Дзеля Паважанага Четырехпалого мы выступім наперад, як Ротшильды! Дзе акцыі?"
  
  "У сховішча".
  
  - Мне неадкладна спатрэбіцца яго адбіўную.
  
  "Я збіраюся купіць яго зараз, але ён сказаў прадаваць адразу. Ён сказаў прадаваць невялікімі партыямі, каб не шакаваць рынак. Ён хоча самую выгадную цану. Вы прадасце адразу?"
  
  "Так, не бойцеся, адразу. І мы атрымаем лепшую цану!"
  
  "Добра. І самае галоўнае, ён сказаў захоўваць гэта ў сакрэце".
  
  - Сапраўды, малады спадар, вы можаце давяраць нам, безумоўна. А акцыі, якія вы самі хацелі прадаць без пакрыцця?
  
  - Ах, гэта...... што ж, з гэтым давядзецца пачакаць. ... пакуль я не вярну крэдыт хейе?
  
  "Мудра, вельмі мудра".
  
  Пол Чой здрыгануўся. Цяпер у цішыні яго сэрца шалёна калацілася, і ён глядзеў на цыгарэту бацькі, а не на сярдзітае твар, ведаючы, што гэтыя халодныя чорныя вочы свідруюць яго, вырашаючы яго лёс. Ён згадаў, як ледзь не крычаў ад ўзбуджэння, калі акцыі амаль адразу пачалі падаць, адсочваючы гэта імгненне за імгненнем, затым загадаў Сорджани выкупіць акцыі непасрэдна перад закрыццём, адчуваючы галавакружэнне і эйфарыю. Ён адразу ж патэлефанаваў сваёй дзяўчыне, выдаткаваўшы амаль 30 сваіх каштоўных даляраў ЗША, і распавёў ёй, якім фантастычным быў яго дзень і як моцна ён сумаваў па ёй. Яна сказала, што таксама моцна сумуе па ім, і, калі ён вяртаецца ў Ганалулу? Яе звалі Міка Касунари, і яна была сансей, амерыканкай ў трэцім пакаленні японскага паходжання. Яе бацькі ненавідзелі яго за тое, што ён быў кітайцам, так як ён ведаў, што яго бацька зьненавідзеў б яе за тое, што яна японка, за выключэннем таго, што яны абодва былі амерыканцамі, і яны сустрэліся і пакахалі адзін аднаго ў школе.
  
  "Вельмі хутка, мілая, - захоплена паабяцаў ён ёй, - гарантавана да Свята нараджэння хрыстовага! Пасля сённяшняга дня мой дзядзька, напэўна, выдасць мне прэмію ... "
  
  З працай, якую Горнт даручыў яму на астатак дня, ён справіўся хутка. Бліжэй да вечара Гудвезер Пун патэлефанаваў, каб сказаць, што яго бацька сустрэнецца з ім у Абердзіна ў 19:30 вечара. Перш чым адправіцца туды, ён атрымаў чэк Сорджани, выпісаны на імя яго бацькі. на 615 000 ганконскіх даляраў менш брокерскай.
  
  У прыўзнятым настроі ён прыехаў у Абердзіна і ўручыў яму чэк, а калі распавёў пра тое, што нарабіў, быў ашаломлены ступенню лютасьці свайго бацькі. Тырада была перапыненая тэлефонным званком Піліпа Чена.
  
  - Я глыбока шкадую, што пакрыўдзіў цябе, Дарагая...
  
  "Значыць, мая адбіўную - тваё, маё багацце - тваё, хейя?" Четырехпалый Ву раптам закрычаў.
  
  "Не, шаноўны Бацька, - выдыхнуў ён, - але інфармацыя была такой каштоўнай, і я хацеў абараніць вашы акцыі, а таксама зарабіць для вас грошы".
  
  "Але не для цябе, хейя?"
  
  "Не, Шаноўны Бацька. Гэта было для цябе. Каб зарабіць цябе грошай і дапамагчы вярнуць усе грошы, якія ты ўклаў у мяне ... Гэта былі твае акцыі, і гэта твае грошы. Я спрабаваў угаварыць—"
  
  "Гэта не апраўданне пералюбы! Ты пойдзеш са мной!"
  
  Хістаючыся, Пол Чой падняўся і рушыў услед за старым на палубу. Четырехпалый Ву аблаяў свайго целаахоўніка і паказаў кароткім пальцам на брудныя вады гавані. "Калі б ты не быў маім сынам, - прашыпеў ён, - калі б ты не быў маім сынам, ты б карміў там рыб, закаваўшы ногі ў ланцугу, у гэты самы момант".
  
  "Так, бацька".
  
  "Калі ты яшчэ калі-небудзь скарыстаешся маім імем, маёй адбіўной, чым заўгодна без майго адабрэння, ты нябожчык".
  
  "Так, бацька", - прамармытаў Пол Чой, скамянелы, разумеючы, што ў яго бацькі былі сродкі, воля і паўнамоцтвы прывесці гэтую пагрозу ў выкананне, не баючыся адплаты. "Прабач, бацька. Клянуся, я ніколі гэтага не зраблю.
  
  "Добра. Калі б ты прайграў адну бронзавую манету, ты б зараз быў там. Ты жывы цяпер толькі таму, што ты, прелюбодействуя, выйграў ".
  
  "Так, бацька".
  
  Четырехпалый Ву злосна паглядзеў на свайго сына, працягваючы хаваць сваё захапленне ад велізарнай нечаканай прыбытку. 615 000 ганконскіх даляраў за вылікам некалькіх даляраў. Неверагодна! Усё гэта з дапамогай некалькіх тэлефонных званкоў і ўнутраных ведаў, думаў ён. Гэта такое ж цуд, як дзесяць тон опіюму, выкінутых на бераг праз борт мытнага катэры! Хлопчыку ў дваццаць разоў больш заплацілі за яго адукацыю, а ён тут усяго тры тыдні. Які разумны ... Але і які небяспечны!
  
  Ён здрыгануўся пры думцы аб тым, што іншыя памагатыя самі прымаюць рашэнні. Калі б не гэта, я быў бы ў іх улады і, напэўна, трапіў бы ў турму за іх памылкі, а не за свае ўласныя. І ўсё ж, бездапаможна сказаў ён сабе, менавіта так паводзяць сябе варвары ў бізнэсе. Сын Нумар Сем выхаваны як варвар. Усе багі сведкі, я не хацеў ствараць гадзюку!
  
  Ён глядзеў на свайго сына, не разумеючы яго, ненавідзячы яго прамую манеру гаварыць, па-варварску, а ня намёкамі і ўскосна, як цывілізаваны чалавек.
  
  І ўсё ж ... і ўсё ж лепш, чым 600 000 ганконскіх даляраў за адзін дзень. Калі б я пагаварыў з ім загадзя, я б ніколі не пагадзіўся і страціў бы ўсю гэтую прыбытак! Ииии! Так, мае акцыі абясцэнілі б усё гэта стан за адзін дзень ... О-О-о!
  
  Ён намацаў скрынку і сеў, яго сэрца шалёна затыхкала пры гэтай жудаснай думкі.
  
  Яго вочы сачылі за сынам. Што з ім рабіць? спытаў ён сябе. Ён адчуваў цяжар чэка ў кішэні. Здавалася неверагодным, што яго сын змог зарабіць для яго такую суму грошай за некалькі гадзін, не дастаючы акцыі з тайніка.
  
  - Растлумач мне, чаму гэты чернолицый замежны д'ябал з агідным імем павінен мне столькі грошай!
  
  Пол Чой цярпліва тлумачыў механіку, адчайна імкнучыся дагадзіць.
  
  Стары падумаў пра гэта. "Значыць, заўтра я павінен зрабіць тое ж самае і прыгатаваць тое ж самае?"
  
  "Не, шаноўны Бацька. Ты забіраеш свае дасягненні і захоўваеш іх. Сёння гэта было амаль напэўна. Гэта было раптоўнае напад, набег. Мы не ведаем, як Высакародны дом адрэагуе заўтра, і сапраўды Горнт мае намер працягнуць рэйд. Ён можа выкупіць долю і таксама быць нашмат наперадзе. Было б небяспечна ісці за Горнтом заўтра, вельмі небяспечна.
  
  Четырехпалый Ву выкінуў цыгарэту. - Тады што мне рабіць заўтра?
  
  "Пачакайце. Рынак замежных д'яблаў нервуецца і знаходзіцца ў руках замежных д'яблаў. Я раю вам пачакаць і паглядзець, што адбудзецца з "Хо-Пак" і "Вікторыяй". Ці магу я скарыстацца вашым імем, каб спытаць замежнага д'ябла Гомта аб Хо-Паку?
  
  "Што?"
  
  Пол Чой цярпліва освежал ў памяці свайго бацькі інфармацыю аб банкруцтве банка і магчымых маніпуляцыях з акцыямі.
  
  "Ах, так, я разумею", - напышліва сказаў стары. Пол Чой нічога не сказаў, ведаючы, што гэта не так. "Тады мы ... тады я проста чакаю?"
  
  - Так, шаноўны Бацька.
  
  Чатыры пальца з агідай выцягнулі чэк. - А гэты пералюбны лісток паперы? Што наконт гэтага?
  
  - Пераўтварэнне, гэта ў золата, шаноўны бацька. Кошт практычна не змяняецца. Я мог бы пагаварыць з Ишваром Сорджани, калі хочаш. Ён мае справу з замежнай валютай.
  
  "І дзе б я захоўваў золата?" Адна справа правозіць кантрабандай чужое золата, але зусім іншае - турбавацца аб сваім уласным.
  
  Пол Чой патлумачыў, што фізічнае валоданне золатам не было неабходным для таго, каб валодаць ім.
  
  "Але я не давяраю банкам", - злосна сказаў стары. "Калі гэта маё золата, то гэта маё золата, а не банка!"
  
  - Так, бацька. Але гэта павінен быць швейцарскі банк, не ў Ганконгу, і зусім бяспечны.
  
  - Вы гарантуеце гэта сваім жыццём?
  
  "Так, бацька".
  
  "Добра". Стары дастаў ручку і падпісаў сваё імя на абароце з указаннем Сорджани неадкладна звярнуць яго ў золата. Ён аддаў яго свайму сыну. - На тваю галаву, сын мой. І мы будзем чакаць заўтрашняга дня? Заўтра мы не заробім грошай?
  
  "Магчыма, ёсць магчымасць для далейшай прыбытку, але я не магу гэтага гарантаваць. Магчыма, я даведаюся аб гэтым каля паўдня".
  
  - Патэлефануй мне сюды апоўдні.
  
  "Так, бацька. Вядома, калі б у нас была ўласная біржа, мы маглі б маніпуляваць сотняй акцый ..." Пол Чой дазволіў ідэі павіснуць у паветры.
  
  "Што?"
  
  Малады чалавек асцярожна пачаў тлумачыць, як лёгка ім было б стварыць сваю ўласную біржу, біржу, у якой дамінуюць кітайцы, і якія бязмежныя магчымасці для атрымання прыбытку прадаставіць іх ўласная біржа. Ён казаў цэлы гадзіну, з кожнай хвілінай знаходзячы упэўненасць, тлумачачы ўсё так проста, як толькі мог.
  
  - Калі гэта так проста, сын мой, чаму гэтага не зрабіў Скнара Танг, або Вялікі Шумны Сон, або Багачы Нг, або той полуварвар, які займаецца кантрабандай золата з Макао, або банкір Кванг, або дзесяткі іншых, хейя?
  
  "Магчыма, у іх ніколі не было такой ідэі або смеласці. Магчыма, яны хочуць працаваць у рамках замежнай д'ябальскай сістэмы — Turf Club, крикетного клуба, рыцарства і ўсёй гэтай ангельскай глупства. Магчыма, яны баяцца ісці супраць плыні ці ў іх няма ведаў. У нас ёсць веды і вопыт. ТАК. І ў мяне ёсць сябар у "Залатой гары", добры сябар, які вучыўся са мной у школе і быў адным з...
  
  "Які адзін?"
  
  "Ён шанхаец і сапраўдны біржавы цмок, цяпер брокер ў Нью-Ёрку. Разам, пры фінансавай падтрымцы, мы маглі б гэта зрабіць. Я ведаю, што мы маглі б ".
  
  "Ииии! З паўночным варварам?" Четырехпалый Ву усміхнуўся. "Як ты магла яму давяраць?"
  
  "Я думаю, ты мог бы давяраць яму, шаноўны бацька — вядома, ты б усталяваў мяжы супраць пустазелля, як гэта робіць добры садоўнік на рынку".
  
  "Але ўся дзелавая уладу ў Ганконгу знаходзіцца ў руках замежных д'яблаў. Цывілізаваныя людзі не маглі б падтрымаць апазіцыйны абмен ".
  
  "Магчыма, ты маеш рацыю, шаноўны бацька", - асцярожна пагадзіўся Пол Чой, імкнучыся схаваць хваляванне на твары і ў голасе. "Але ўсе кітайцы любяць гуляць. І ўсё ж на дадзены момант няма ні аднаго цывілізаванага біржавога маклера! Чаму замежныя д'яблы не пускаюць нас? Таму што мы б іх перайгралі. Для нас фондавы рынак - найвялікшая прафесія ў свеце. Як толькі нашы людзі ў Ганконгу ўбачаць, што наш рынак шырока адкрыты для цывілізаваных людзей і іх кампаній, яны накіруюцца да нас. Замежныя д'яблы будуць вымушаныя адкрыць і для нас сваю ўласную біржу. Мы лепшыя гульцы , чым яны. У рэшце рэшт, шаноўны бацька, — ён махнуў рукой у бок берага, на высокія хмарачосы, лодкі, джонкі і плывучыя рэстараны, — усё гэта магло б стаць тваім! Менавіта ў акцыях, паях і фондавым рынку сучасны чалавек валодае моцай свайго свету ".
  
  Чатыры Пальца нетаропка курыў. - Колькі будзе каштаваць твая біржа, сынок Нумар Сем?
  
  "Год часу. Першапачатковая інвестыцыя ў памеры ... Я дакладна не ведаю". Сэрца маладога чалавека сціскалася. Ён адчуваў сквапнасць свайго бацькі. Наступствы стварэння кітайскай фондавай біржы ў гэтым нерэгуляваным капіталістычным грамадстве былі для яго настолькі далёка, што ён адчуў слабасць. Гэта было б так проста, калі б быў час і ... і колькі? "Я мог бы даць вам прыблізную ацэнку на працягу тыдня".
  
  Чатыры Пальца звярнуў свае праніклівыя старыя вочы на сына, і ён змог прачытаць хваляванне сына і яго прагнасць. Гэта з-за грошай ці з-за ўлады? спытаў ён сябе.
  
  Гэта для абодвух, вырашыў ён. Малады дурань не ведае, што яны абодва аднолькавыя. Ён думаў пра моц Піліпа Чена, пра моц Высакароднага Дома і аб магутнасьці палоўкі манеты, якую скраў Джон Чэн. Філіп Чэн і яго жонка таксама дурні, сказаў ён сабе. Яны павінны памятаць, што па той бок сцен заўсёды ёсць вушы, і як толькі раўнівая маці пазнае сакрэт, гэта ўжо не сакрэт. Нельга захоўваць сакрэты і ў гасцініцах, сярод чужаземных д'яблаў, якія заўсёды мяркуюць, што слугі не гавораць на мове варвараў, не маюць доўгіх вушэй і вострага гледжання.
  
  "Ах, сыны", - падумаў ён. "Сыны — гэта, безумоўна, багацце бацькі, але часам яны таксама становяцца прычынай яго смерці".
  
  Мужчына - дурань, калі давярае сыну. Цалкам. Хейя?
  
  "Вельмі добра, сын мой", - нязмушана сказаў ён. "Изложи мне свой план у пісьмовым выглядзе і суму. І я прыму рашэнне".
  
  Філіп Чэн выйшаў з таксі ў "травянога трыкутніка" ў Коулун Тонг, прыціскаючы да грудзей дыпламат. Кіроўца выключыў лічыльнік і паглядзеў на яго. Лічыльнік паказваў 17,80 ганконскіх даляраў. Калі б гэта залежала ад Піліпа, ён бы не ездзіў на адным і тым жа таксі усю дарогу ад Струанс-Назіральнай пляцоўкі, што азначала выкарыстанне паромнай таксі з пастаянна уключаным лічыльнікам. Няма. Ён мог бы перасекчы гавань на Залатым пароме за 15 цэнтаў, а ў Коулуне ўзяць іншае таксі і зэканоміць па меншай меры 8 даляраў. Жахлівая трата грошай, падумаў ён.
  
  Ён асцярожна адлічыў 18 даляраў. Падумаўшы, ён дадаў трыццаць цэнтаў чаявых, адчуваючы сябе шчодрым. Мужчына з'ехаў, пакінуўшы яго стаяць каля зарослага травой трыкутніка.
  
  Коулун Тонг быў проста яшчэ адным прадмесцем Коулуна, шматлікіх гняздом будынкаў, трушчоб, завулкаў, людзей і вулічнага руху. Ён знайшоў Эсэкс-роўд, якая адзін сябар вышэйшы за сад, і пайшоў па дарозе. Аташэ-кейс, здавалася, станавіўся ўсё цяжэй, і ён быў упэўнены, што ўсе ведаюць, што ў ім 200 000 ганконскіх даляраў. Яго нервовасць ўзрасла. У такім раёне, як гэты, вы маглі б купіць смерць чалавека за некалькі сотняў, калі б ведалі, у каго спытаць — і за гэтую суму вы маглі б наняць войска. Яго погляд быў прыкаваны да пабітаму тратуары. Калі ён абышоў амаль увесь трохкутнік, то ўбачыў стрэлка на тратуары паказвала на сцяну. Сэрца цяжка білася ў грудзях, прычыняючы яму боль. Тут было даволі цёмна, вулічных ліхтароў было няшмат. Дзірка была ўтворана некалькімі отвалившимися цаглінамі. У адтуліне ён убачыў што-то падобнае на скамячаную газету. Ён паспешліва выцягнуў яе, пераканаўся, што больш нічога не засталося, затым падышоў да лаўцы пад лямпай і сеў. Калі яго сэрцабіцце супакоілася, а дыханне стала больш спакойным, ён разгарнуў газету. У ёй ляжаў канверт. Канверт быў плоскім, і трывога збольшага пакінула яго. Ён быў ашаломлены тым, што яму дастанецца іншае вуха.
  
  У запісцы гаварылася: "Ідзіце да Ватэрлоо-роўд. Ідзіце на поўнач, да вайсковым лагеры, застаючыся на заходняй баку дарогі. Будзьце асцярожныя, цяпер мы назіраем за вамі".
  
  Дрыготка прабегла па яго целе, і ён агледзеўся. Здавалася, ніхто за ім не назіраў. Ні адзін, ні вораг. Але ён адчуваў погляды. Яго аташэ-кейс стаў яшчэ больш свінцовым.
  
  "Усе багі, абараніце мяне", - горача маліўся ён, спрабуючы сабрацца з духам, каб працягнуць. Дзе, чорт вазьмі, людзі Четырехпалого Ву?
  
  Непадалёк знаходзілася Ватэрлоо-роўд, ажыўленая магістраль. Ён не звяртаў увагі на натоўп, проста брыў на поўнач, адчуваючы сябе голым, нікога асабліва не заўважаючы. Усе крамы былі адкрыты, рэстараны шумелі, на завулках было шматлюдна. На суседняй набярэжнай тужліва засвістаў таварны цягнік, накіроўваючыся на поўнач, змешваючыся з равучымі клаксона, якімі карысталіся ўсе без разбору, якія праязджаюць. Ноч была пахмурнай, неба зацягнута хмарамі і вельмі вільготнай.
  
  Стомлена ён прайшоў паўмілі, перасякаючы бакавыя вулачкі і завулкі. У натоўпе людзей ён спыніўся, каб прапусціць грузавік, затым перасёк вусце іншага вузкага завулка, рухаючыся то ў адну, то ў другі бок, калі сустрэчныя штурхалі яго. Раптам перад ім аказаліся двое маладых людзей, преградивших яму шлях, і адзін з іх злосна прашыпеў: "Цін кун чифук!" - "А?"
  
  Абодва былі ў нізка надвинутых кепках, абодва ў цёмных акулярах, іх твары былі падобныя. "Цін кун чифук", - злосна паўтарыў Сваяк Воспы. "Дью нех ло мох, аддай мне торбу!"
  
  "О!" - Абыякава працягнуў яму гэта Філіп Чэн. Сваяк Воспы схапіў гэта. "Не азірайся па баках і працягвай ісці на поўнач!" - "Добра, але, калі ласка, працягвай свой выпускны —" Філіп Чэн спыніўся.
  
  Двое юнакоў зніклі. Здавалася, што яны былі перад ім ўсяго долю секунды. Усё яшчэ знаходзячыся ў шоку, ён прымусіў сябе рухацца, спрабуючы захаваць у памяці тое нямногае, што ён бачыў пра іх тварах. Затым надыходзячая жанчына груба піхнула яго, і ён вылаяўся, іх асобы пабляклі. Затым хто-то груба схапіў яго.
  
  - Дзе мяшок для распусты? - спытаў я.
  
  "Што?" - выдыхнуў ён, утаропіўшыся зверху ўніз на злавеснага галаварэзы, якім быў Гудвезер Пун.
  
  - Твая сумка — куды яна дзелася?
  
  "Двое маладых людзей ..." Ён бездапаможна паказаў назад. Мужчына вылаяўся і паспяшаўся міма, лавіруючы ў натоўпе, прыклаў пальцы да вуснаў і пранізліва свіснуў. Мала хто звяртаў на яго хоць нейкую ўвагу. Пачалі збірацца іншыя бандыты, затым Гудвезер Пун заўважыў двух маладых людзей з аташэ-кейсам, калі яны збочвалі з добра асветленай галоўнай дарогі ў завулак. Ён перайшоў на бег, астатнія рушылі ўслед за ім.
  
  Кін Воспа і яго малодшы брат, не спяшаючыся, змяшаліся з натоўпам, завулак быў неосвещен, калі не лічыць голых лямпачак у цьмяных кіёсках і крамах. Яны ўсміхнуліся адзін аднаму. Цалкам упэўненыя ў сабе, яны знялі акуляры і кепкі і рассовали іх па кішэнях. Абодва былі вельмі падобныя — амаль блізняты - і цяпер яшчэ больш растварыліся ў шумных пакупніках.
  
  "Дью нех лох мох, гэты стары вырадак выглядаў псрапалоханых да смерці!" - захіхікаў Оспенный Кін. "Адным крокам мы дасягнулі раю!"
  
  "Так. І на наступным тыдні, калі мы яго схватим, ён заплаціць так жа лёгка, як стары сабака перд'ю!"
  
  Яны засмяяліся, на імгненне спыніліся ў асветленым кіёску і зазірнулі ў сумку. Калі яны абодва ўбачылі пачак банкнот, абодва ўздыхнулі. "Иииии, сапраўды, мы дасягнулі раю адным крокам, старэйшы брат. Шкада, што сын мёртвы і пахаваны".
  
  Кін Воспа паціснуў плячыма, калі яны пайшлі далей, і збочылі ў завулак паменш, затым у іншы, упэўнена ступаючы ў цямнее лабірынце. "Шаноўны Бацька мае рацыю. Мы звярнулі няўдачу ў карысць. Ты не вінаваты, што ў гэтага ўблюдка была мяккая галава! Зусім няма! Калі мы выкопаем яго і пакінем на дарозе Ша Цін з запіскай на блудливой грудзей ... " Ён на імгненне спыніўся, і яны расступіліся ў шумнай, толкающейся натоўпе, прапускаючы гружаны, зламаны грузавік. Пакуль яны чакалі, ён выпадкова азірнуўся. У далёкім канцы гэтага завулка ён убачыў, як трое мужчын змянілі кірунак, згледзеўшы яго, затым заспяшалася да яго.
  
  "Дью нех лох мох, нам здрадзілі", - выдыхнуў ён, затым праціснуўся наперад і кінуўся наўцёкі, яго брат рушыў услед за ім.
  
  Двое юнакоў былі вельмі хуткія. Жах надаў іх ног хітрасці, калі яны імчаліся скрозь ругающуюся натоўп, манеўруючы вакол непазбежных выбоін і невялікіх затораў, цемра дапамагала ім. Кін Воспа узначальваў атаку. Ён нырнуў паміж якімі-то прылаўкамі і пабег па вузкім неосвещенному праходу, моцна сціскаючы аташэ-кейс. - Ідзі дадому іншым шляхам, Юны Брат, - выдыхнуў ён.
  
  На наступным куце ён кінуўся налева, а яго брат пайшоў прама. Трое праследавацеляў таксама падзяліліся, двое рушылі ўслед за ім. Цяпер у цемры было амаль немагчыма што-небудзь разгледзець, завулкі віхлялі і ні разу не заканчваліся тупіком. Яго грудзі цяжка ўздымаліся, але ён быў нашмат наперадзе сваіх праследавацеляў. Ён зрэзаў дарогу і адразу ж павярнуў у абшарпаныя магазін, які, як і ўсё астатняе, служыў жыллём. Не звяртаючы ўвагі на сям'ю, сгрудившуюся вакол визжащего тэлевізара, ён прамчаўся міма іх і выскачыў праз заднюю дзверы, затым вярнуўся ў канец завулка. Ён з вялікай асцярогай выглянуў з-за вугла. Некалькі чалавек з цікаўнасцю назіралі за ім, але працягвалі свой шлях, не спыняючыся, не жадаючы ўдзельнічаць у тым, што, відавочна, было непрыемнасцямі.
  
  Затым, спадзеючыся, што ён у бяспекі, ён змяшаўся з натоўпам і ціха сышоў, апусціўшы галаву. Яго дыханне ўсё яшчэ было абцяжараным, а галава была поўная непрыстойнасцей, і ён пакляўся адпомсціць Піліпу Чену за іх здрада. "Усе багі сведкі, - люта думаў ён, - калі мы похитим яго на наступным тыдні, я, перш чым адпусціць, адрэжу яму нос! Як ён пасмеў выдаць нас паліцыі!" Гэй, пачакай хвілінку, гэта была паліцыя?
  
  Ён думаў пра гэта, пакуль брыў уздоўж ручая, час ад часу асцярожна паварочваючыся, на ўсялякі выпадак. Але цяпер ён быў упэўнены, што за ім ніхто не сочыць. Ён дазволіў свайму розуму прыкінуць грошы і празьзяў. Паглядзім, што я буду рабіць са сваімі 50 000! Я ўнясу 40 даляраў за кватэру і адразу ж здам яе ў арэнду. Ииии, я ўладальнік нерухомасці! Я куплю "Ролекс", рэвальвер і новы кідальны нож. Я падару сваёй жонцы пару бранзалетаў і парачку "Белай ружы" у публічным доме "Тысяча задавальненняў". Сёння ўвечары ў нас будзе баль.
  
  Задаволены, ён працягнуў свой шлях. У вулічным ларку ён купіў маленькі танны чамадан і ў завулку ўпотай пераклаў у яго грошы. Далей па вуліцы, у адным бакавым завулку, ён прадаў разносчику дыхтоўны скураны аташэ-кейс Піліпа Чена за кругленькую суму, пагандляваць на працягу пяці хвілін. Цяпер, вельмі задаволены сабой, ён сеў на аўтобус да Коулун-Сіці, дзе яго бацька зняў невялікую кватэру на выдуманае імя ў якасці аднаго з іх сховішчаў, у месцах, далёкіх ад іх сапраўднага дома ў Ванчае, недалёка ад Глессингс-Пойнт. Ён не заўважыў, як Гудвезер Пун сеў у аўтобус, ні двух іншых мужчын, ні таксі, які рухаўся за аўтобусам.
  
  Коулун-Сіці ўяўляў сабой гноящееся месіва трушчоб, адкрытых каналізацыйных сцёкаў і ўбогіх жылля. Сваяк Воспы ведаў, што тут ён у бяспекі. Паліцыя ніколі не прыязджала, хіба што ў вялікай колькасці. Калі Кітай арандаваў Новыя Тэрыторыі на дзевяноста дзевяць гадоў у 1898 годзе, ён назаўсёды захаваў сюзерэнітэт над Коулун-Сіці. Тэарэтычна дзесяць квадратных акраў былі кітайскай тэрыторыяй. Брытанскія ўлады пакінулі гэты раён у спакоі пры ўмове, што ён заставаўся ціхім. Гэта была бурлівая маса опіумная прытонаў, нелегальных ігральных устаноў, штаб-кватэр трыяд і прыстанішча для злачынцаў. Час ад часу паліцыя наведвалася сюды. На наступны дзень Коулун-Сіці павінен быў стаць такім, якім быў заўсёды.
  
  Лесвіца, вядучая на пяты паверх шматкватэрнага дома, была хісткай і бруднай, тынкоўка парэпалася і пакрылася цвіллю. Цяпер ён стаміўся. Ён пастукаў у дзверы, выкарыстоўваючы іх сакрэтны код. Дзверы адчыніліся.
  
  "Прывітанне, бацька, прывітанне, вушасты Чэн", - радасна сказаў ён. "Вось грошы!" Затым ён убачыў свайго малодшага брата. "О, добра, ты таксама збег?"
  
  "Вядома! Паліцыянты ў цывільным, пажыралыя гной! Нам варта было б забіць аднаго ці двух за іх дзёрзкасць". Кін Пак памахаў пісталетам 38-га калібра. "Мы павінны адпомсціць!"
  
  "Магчыма, ты маеш рацыю, цяпер, калі ў нас ёсць першыя грошы", - сказаў бацька Кін.
  
  "Я не думаю, што мы павінны забіваць каго-небудзь з паліцэйскіх, гэта звяло б іх з розуму", - дрыготкім голасам сказаў Вушасты Чэн.
  
  "Няхай жыве ўся паліцыя!" - сказаў юны Кін Пак і сунуў пісталет у кішэню.
  
  Сваяк Воспы паціснуў плячыма. - У нас ёсць наяўныя, якія...
  
  У гэты момант дзверы расчыніліся. Гудвезер Пун і трое яго людзей былі ў пакоі з нажамі напагатове. Усе замерлі. Раптам бацька Кін выхапіў з рукава нож і нырнуў налева, але перш чым ён паспеў кінуць яго, нож Гудвезера Пуна узмахнуў у паветры і упіўся яму ў горла. Падаючы ніц, ён учапіўся ў яе кіпцюрамі. Ні Вушасты Чэн, ні браты не пошевелились. Яны глядзелі, як ён памірае. Цела зварухнулася, мышцы на імгненне звяло курчай, затым заціхла.
  
  "Дзе Нумар адзін Сон Чэн?" Спытаў Гудвезер Пун, трымаючы ў руцэ другі нож.
  
  - Мы не ведаем ніякага Нумары...
  
  Двое мужчын накінуліся на Оспенного Qinā, пляснулі яго выцягнутымі рукамі па стале і трымалі іх там. Гудвезер Пун нахіліўся наперад і адрэзаў сабе ўказальны палец. Сваяк Воспы пасівеў. Двое іншых былі паралізаваныя страхам.
  
  - Дзе Нумар Адзін Сон Чэн? - спытаў я.
  
  Кін Воспа тупа ўтаропіўся на свой отрубленный палец і кроў, якая пульсавала на стале. Ён ўскрыкнуў, калі Гудвезер Пун зноў зрабіў выпад. - Не трэба, не трэба, - узмаліўся ён. - Ён мёртвы ... мёртвы, і мы пахавалі яго, клянуся ў гэтым!
  
  "Дзе?"
  
  - Побач з дарогай Ша... Ша Цін. Паслухай, - адчайна завішчаў ён, - мы падзелім з табой грошы. Мы— - Ён замёр, калі Гудвезер Пун сунуў кончык нажа яму ў рот.
  
  - Проста адказвай на пытанні, дзярмо блудливой шлюхі, або я адрэжу табе мову. Дзе рэчы сына Нумар Адзін? Рэчы, якія былі пры ім?
  
  "Мы, мы адправілі усе Высакароднай Хаце Чэн, усё, акрамя грошай, якія ў яго былі. Я клянуся ў гэтым." Ён захныкаў ад болю. Раптам двое мужчын націснулі яму на локаць, і ён закрычаў: "Усе багі сведкі, гэта праўда!" Ён ўскрыкнуў, калі сустаў разляцеўся, і страціў прытомнасць. На іншым канцы пакоя Чэн з загнутымі вушамі застагнаў ад страху. Ён пачаў крычаць, але адзін з мужчын ударыў яго па твары, яго галава стукнулася аб сцяну, і ён паваліўся без прытомнасці.
  
  Цяпер усе іх погляды звярнуліся да Кін Паку. "Гэта праўда", - выдыхнуў Кін Пак ў жаху ад раптоўнасці таго, што адбылося. "Усё, што ён табе сказаў. Гэта праўда!"
  
  Добры Вэзэр Пун пракляў яго. Затым ён спытаў: "Вы абшуквалі Высакародны Дом Чэн перад тым, як пахаваць яго?"
  
  "Так, Госпадзе, па меншай меры, я гэтага не рабіў, ён..." Дрыготкім голасам ён паказаў на цела свайго бацькі. "Ён гэта зрабіў".
  
  "Ты быў там?"
  
  Юнак завагаўся. Пун імгненна кінуўся на яго, рухаючыся з неверагоднай хуткасцю для такога старога. Яго нож наўмысна закрануў шчаку Кін Пака крыху ніжэй вочы і застаўся там. "Лгуння!"
  
  "Я быў там", - выціснуў юнак, - "Я збіраўся сказаць табе, Госпадзе, я быў там. Я не буду хлусіць, табе клянуся ў гэтым!"
  
  - У наступны раз, калі ты солжешь, гэта будзе твой левы вачэй. Ты была там, хейя?
  
  "Так... так, спадар!"
  
  "Ён быў там?" - спытаў ён, паказваючы на Оспенного Сваяка.
  
  "Не, спадар".
  
  "Ён?"
  
  "Так. Вушасты быў там!"
  
  - Вы абшукалі цела? - спытаў я.
  
  "Так, Госпадзе, хай, я дапамог нашаму бацьку".
  
  - Усе яго кішэні, абсалютна ўсё?
  
  "Так, так, усё".
  
  - Якія-небудзь паперы? Запісная кніжка, дзённік? Каштоўнасці?
  
  Юнак вагаўся, ашалеўшы, спрабуючы што-то зразумець, нож не адрываўся ад яго асобы. "Нічога, спадар, з таго, што я памятаю. Мы адправілі усе яго рэчы Высакароднай Хаце Чэнь, акрамя... акрамя грошай. Грошы мы пакінулі сабе. І яго гадзіннік — я забыўся яго гадзіны! Гэта, гэта тыя самыя! Ён паказаў на гадзіннік на выцягнутым запясце бацькі.
  
  Гудвезер Пун зноў вылаяўся. Четырехпалый Ву сказаў яму вярнуць Джона Чена, забраць усе яго маёмасць, якое ўсё яшчэ заставалася ў выкрадальнікаў, асабліва любыя манеты або часткі манет, а затым, гэтак жа ананімна, пазбавіцца ад выкрадальнікаў. "Лепш патэлефанаваць яму праз хвіліну", - падумаў ён. "Лепш атрымаць далейшыя інструкцыі". "Я не хачу здзейсніць памылку".
  
  - Што вы зрабілі з грашыма? - спытаў я.
  
  "Мы патрацілі іх, Госпадзе. Там было ўсяго некалькі сотняў даляраў і трохі дробязі. Яны зніклі".
  
  - Я думаю, ён хлусіць, - сказаў адзін з мужчын.
  
  "Я не такі, спадар, клянуся ў гэтым!" Кін Пак ледзь не расплакаўся. "Я не такі. ПІ—"
  
  "Заткніся! Мне перарэзаць гэтаму горла?" - дабрадушна сказаў мужчына, паказваючы на Оспенного Сваяка, які ўсё яшчэ быў без прытомнасці, размах папярок стала, лужына крыві станавілася ўсё гусцей.
  
  "Не, не, яшчэ няма. Патрымай яго там". Гудвезер Пун пачухаў свае мазалі, пакуль думаў. "Мы пойдзем і адкапаем Сон Чена Нумар Адзін. Так, менавіта гэта мы і зробім. Такім чынам, Маленькі Засранец, хто яго забіў?"
  
  Кін Пак адразу ж паказаў на цела свайго бацькі. "Ён гэта зрабіў. Гэта было жудасна. Ён наш бацька, і ён ударыў яго лапатай... ён ударыў яго лапатай, калі той спрабаваў збегчы той ноччу.... у ноч, калі мы яго злавілі. "Юнак здрыгануўся, яго твар побелело, страх перад нажом пад вокам паглынуў яго. "Гэта, гэта была не мая віна, госпадзе".
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  "Су Такгай, спадар", - неадкладна вымавіў ён, выкарыстоўваючы іх загадзя абумоўленыя экстранныя імёны.
  
  - Ён? Палец паказаў на яго брата.
  
  "Су Так-тонг".
  
  "Ён?"
  
  "Вячэра Ву-тып".
  
  "А ён?"
  
  Юнак паглядзеў на цела свайго бацькі. "Гэта быў Златозубый Су, спадар. Ён быў вельмі дрэнны, але мы ... мы, мы павінны былі падпарадкоўвацца. Мы павінны былі падпарадкоўвацца яму, ён быў нашым, нашым бацькам".
  
  - Куды вы адвезлі Першага Сына Чена перад тым, як забіць яго?
  
  "Да Ша Ціну, спадар, але я не забіваў яго. Мы схапілі яго ў Ганконгу, затым пасадзілі на задняе сядзенне сагнанай намі машыны і паехалі ў Ша Цін. Там ёсць старая халупа, якую арандаваў наш бацька, прама за вёскай ... Ён ўсё спланаваў. Мы павінны былі падпарадкоўвацца яму ".
  
  Пун хмыкнуў і кіўнуў сваім людзям. "Спачатку мы обыщем тут". Яны адразу ж вызвалілі Qinā Воспы, беспрытомнага юнака, які паваліўся на падлогу, пакідаючы за сабой крывавы след. "Ты, перевяжи яму палец!" Кін Пак паспешліва схапіў старое кухоннае ручнік і, калі яго ледзь не вырвала, пачаў накладваць грубы паляць вакол куксы.
  
  Пун ўздыхнуў, не ведаючы, што рабіць у першую чаргу. Праз імгненне ён адкрыў чамадан. Усе погляды накіраваліся на гару банкнот. Усе яны адчулі прагнасць. Пун пераклаў нож у другую руку і зачыніў чамадан. Ён пакінуў яго ў цэнтры стала і пачаў абшукваць цёмную кватэру. Там былі толькі стол, некалькі крэслаў і старая жалезная ложак з брудным матрацам. Шпалеры на сценах облупились, вокны ў асноўным былі забітыя і без шкла. Ён перавярнуў матрац, затым абшукаў яго, але пад ім нічога не было. Ён прайшоў у брудную, амаль пустую кухню і ўключыў святло. Затым у блага пахкі туалет. Сваяк Воспы захныкаў, прыходзячы ў сябе.
  
  У скрыні стала Вудвезер Пун знайшоў некалькі лістоў паперы, чарніла і пэндзліка для пісьма. "Для чаго гэта?" спытаў ён, падымаючы адну з папер. На ім было напісана тлустымі літарамі: "Гэты Нумар адзін Сон Чэн меў глупства паспрабаваць збегчы ад нас. Ніхто не можа ўцячы ад пярэваратняў! Няхай увесь Ганконг асьцерагаецца. Нашы вочы паўсюль!" "Для чаго гэта, хейя?"
  
  Кін Пак падняў вочы ад падлогі, адчайна жадаючы дагадзіць. "Мы не маглі вярнуць яго жывым Высакароднай Хаце Чэнь, таму наш бацька загадаў, каб ... каб сёння ноччу мы выкапалі Сына Нумар Адзін, паклалі гэта яму на грудзі і паклалі побач з Дарогай Ша Цін".
  
  Гудвезер Пун паглядзеў на яго. "Калі пачнеш капаць, табе лепш знайсці яго хутка, у першы раз", - злосна сказаў ён. "Так. Ці твае вочы, Маленькі Засранец, нікуды не дзенуцца.
  
  35
  
  9:30 ВЕЧАРА. :
  
  Арланда Рамас паднялася па шырокай лесвіцы велізарнага рэстарана "Плывучы цмок" ў Абердзіна і рушыла скрозь шумных, боўтацца гасцей на бяседзе сэра Шы-тыя Чанга ў пошуках Лайна Бартлетта — і Кейсі.
  
  Дзве гадзіны, якія яна правяла з Лайн гэтым раніцай для інтэрв'ю ў газеце, былі паказальнымі, асабліва аб Кейсі. Яе інстынкты падказвалі ёй, што чым хутчэй яна выкліча ворага на бой, тым лепш. Запрасіць іх абодвух на гэты вечар было нескладана — Шы-тыя быў старым паплечнікам Горнт і старым сябрам. Горнт быў задаволены яе ідэяй.
  
  Яны знаходзіліся на верхняй палубе. Праз вялікія вокны даносіўся прыемны пах мора, ноч была добрай, хоць і вільготнай, пахмурнай, і паўсюль былі агні вышынных будынкаў і мястэчка Абердзіна. Непадалёк, у гавані, віднеліся часткова асветленыя выспы джонкі, на якіх жылі 150 000 чалавек на лодках.
  
  Пакой, у якой яны знаходзіліся, алая, залатая і зялёная, распасціралася на палову даўжыні і на ўсю шырыню лодкі, пачынаючы з цэнтральнай лесвіцы. Багата аздобленыя драўляныя і гіпсавыя гаргуллі, аднарогі і цмокі былі паўсюль на трох імклівых палубах рэстарана, бліскучых агнямі і бітком набітых наведвальнікамі. На ніжніх палубах, у цесных кухнях, працавала дваццаць восем кухараў, армія памочнікаў, тузін вялізных катлоў, з якіх ішоў пар, пот і дым. "Плавучага дракона" абслугоўвалі восемдзесят два афіцыянта. На кожнай з першых двух палуб было разлічана па чатырыста пасадачных месцаў, а на трэцяй - дзве сотні. Сэр Шы-тыя заняў усю верхнюю палубу, і цяпер яна была бітком набіта яго гасцямі, стаялі нецярплівымі групамі сярод круглых сталоў, разлічаных на дванаццаць персон.
  
  Сёння вечарам Арланда адчувала сябе выдатна і вельмі ўпэўнена. Яна зноў дбайна апранулася для Бартлетта. Гэтым раніцай, калі ў яе было сумоўе з ім, на ёй была штодзеннае амерыканская адзенне і амаль не было касметыкі, а свабодная шаўковая блузка, якую яна так старанна выбрала, не выстаўляла напаказ адсутнасць станіка, а толькі прадугледжвала гэта. Гэтая смелая новая мода вельмі спадабалася ёй, прымусіўшы яшчэ больш усвядоміць сваю жаноцкасць. Сёння ўвечары на ёй была сукенка з тонкага белага шоўку. Яна ведала, што яе постаць ідэальная, што ёй зайздросцяць за яе адкрытую, належным чынам не асэнсаваную пачуццёвасць.
  
  "Вось што Квиллан зрабіў для мяне", - падумала яна, высока падняўшы сваю цудоўную галоўку, і дзіўная полуулыбка асвятліла яе твар — адна з многіх рэчаў. Ён дапамог мне зразумець пачуццёвасць.
  
  Хавергилл і яго жонка стаялі перад ёй, і яна ўбачыла, што іх погляды накіраваныя на яе грудзі. Яна засмяялася пра сябе, выдатна разумеючы, што, хай нават незаўважна, яна будзе адзінай жанчынай у зале, якая адважылася быць такой сучаснай, пераймаць модзе, якая зарадзілася год таму ў Модным Лондане.
  
  - Добры вечар, містэр Хавергилл, місіс Хавергилл, - ветліва павіталася яна, абыходзячы іх у цісканіне. Яна добра яго ведала. Яго шмат разоў запрашалі на яхту Горнта. Часам яхта Горнт отчаливала ад яхт-клуба на ганконгскай баку, на борце былі толькі яна, Квиллан і яго сябры-мужчыны, і накіроўвалася ў Кау-лун, да омываемый морам прыступках побач з "Залатым паромам", дзе іх чакалі дзяўчаты, апранутыя ў сонцаахоўныя касцюмы ці вопратку для катання на лодках.
  
  У першыя дні работы з Квиланом ёй таксама даводзілася чакаць на баку Коулуна, выконваючы залатое правіла Калоніі, абвяшчае, што асцярожнасць вельмі важная, і калі ты жывеш на баку Ганконга, ты гуляеш на баку Коулуна, жывеш на баку Коулуна, гуляеш на баку Ганконга.
  
  У тыя дні, калі жонка Квиллана была прыкавана да ложка, а Арланда адкрыта, хоць і вельмі таемна, была палюбоўніцай Квиллана, Квиллан браў яе з сабой у Японію, Сінгапур і Тайвань, але ніколі - у Бангкок. У тыя дні Падлогу Хавергилл быў Падлогай або, што больш верагодна, Палкай дзяўчынкай, як яго называлі большасць яго блізкіх сяброў. Але нават тады, калі б яна ні сустракалася з ім на людзях, як сёння ўвечары, гэта заўсёды быў містэр Хавергилл. "Ён нядрэнны чалавек", - сказала яна сабе, успомніўшы, што, хоць большасці дзяўчат ён ніколі не падабаўся, яны падлізваліся да яго перад ім, таму што ён быў разумна шчодры і заўсёды мог арганізаваць аднаму раптоўны пазыку пад нізкія працэнты праз аднаго з сваіх банкаўскіх партнёраў, але ніколі ў Вік.
  
  Мудра, падумала яна, пацешна і вонкава. Ах, але я магла б напісаць такую кнігу пра іх усіх, калі б захацела. Я ніколі гэтага не зраблю — не думаю, што калі-небудзь зраблю. Навошта мне гэта, няма прычын. Нават пасля Макао я заўсёды захоўваў сакрэты. Гэта яшчэ адна рэч, якой навучыў мяне Квиллан — асцярожнасць.
  
  Макао. Якая страта! Я зараз з цяжкасцю магу ўспомніць, як выглядаў той малады чалавек, толькі тое, што ён жудасна абыходзіўся з падушкай, і з-за яго маё жыццё была разбурана. Дурань быў усяго толькі раптоўнай, мімалётнай фантазіяй, самай першай. Гэта было ўсяго толькі адзінота, таму што Квиллана не было месяц, і ўсе былі далёка, і гэта была смага маладосці — проста напоўненага маладосцю цела, якое прыцягнула мяне і аказалася такім бескарысным. Дурань! Якім жа дурнем я быў!
  
  Яе сэрца затрымцела пры думкі аб усіх гэтых кашмарах: быць злоўленай, быць адпраўленай у Англію, адбівацца ад юнака, адчайна спрабаваць дагадзіць Квиллану, затым вярнуцца, а Квиллан такі халодны, і ніколі больш не класціся з ім на падушку. А потым яшчэ большы жах - прыстасавацца да жыцця без яго.
  
  Жахлівыя дні. Гэта жудаснае неспатольнае жаданне. Быць аднаму. Быць выключаным. Усе гэтыя слёзы і пакуты потым спрабую пачаць спачатку, але асцярожна, заўсёды спадзеючыся, што ён памякчэў, калі я буду цярплівая. Ніколі ні з кім у Ганконгу, заўсёды адзін у Ганконгу, але калі жаданне было занадта моцным, сыходзіў і спрабаваў, але так і не быў задаволены. О, Квиллан, якім ты быў каханкам!
  
  Не так даўно памерла яго жонка, і затым, калі прыйшоў час, Арланда адправілася да яго. Каб спакусіць яго і вярнуць да сябе. Той ноччу яна думала, што ёй гэта ўдалося, але ён усяго толькі гуляў з ёй. "Апранайся, Арланда. Мне проста было цікава даведацца аб тваім целе, я хацеў паглядзець, ці засталося яно такім жа вытанчаным, як у мой час. Я рады паведаміць табе, што гэта так — ты па-ранейшаму дасканаласць. Але, прабач, я не хачу цябе ". І ўсе яе адчайныя рыданні і маленні не мелі значэння. Ён проста выслухаў і выкурыў цыгарэту, затым затушыў яе. "Арланда, калі ласка, ніколі больш не прыходзь сюды без запрашэння", - так ціха сказаў ён. "Ты выбрала Макао".
  
  І ён меў рацыю, я гэта зрабіла, я прыбрала яго твар. Чаму ён усё яшчэ падтрымлівае мяне? спытала яна сябе, яе вочы блукалі па гасцям, шукаючы Бартлетта. Ці абавязкова вам губляць што-то, перш чым вы здабудзеце яго сапраўдную каштоўнасць? Гэта і ёсць жыццё?
  
  "Арланда!"
  
  Яна спалохана спынілася, калі хто-то заступіў ёй шлях. Яе погляд сфакусаваўся. Гэта быў Рычард Гамільтан Пагмайр. Ён быў крыху ніжэйшы за яе ростам. - Дазвольце прадставіць Чарльза Бильцмана з Амерыкі, - сказаў ён з ухмылкай, ад яго блізкасці ў яе па скуры пабеглі мурашкі. "Чарльз будзе, э-э, новым тайпэном у універсальных крамах. Чак, гэта Арланда Рамас!"
  
  - Рады пазнаёміцца з вамі, мэм!
  
  "Як справы?" - ветліва спытала яна, імгненна адчуўшы да яго непрыязнасць. "Мне шкада—"
  
  "Завіце мяне Чак. Гэта Арланда? Паслухайце, якое прыгожае імя, якое прыгожае сукенка!" Бильцман размашыста прад'явіў сваю візітную картку. "Стары кітайскі звычай!"
  
  Яна прыняла яго, але не адказала ўзаемнасцю. "Дзякуй. Прабачце, містэр Бильцман, вы не маглі б мяне прабачыць? Я павінен далучыцца да сваіх сяброў і— - Перш чым яна змагла перашкодзіць, Пагмайр ўзяў яе за руку, адвёў на крок у бок і хрыпла прашаптаў: "Як наконт вячэры? Ты выглядаеш ўзрушаюча
  
  Яна адхапіла руку, стараючыся, каб гэта не было прыкметна. - Сыходзь, Паг.
  
  "Паслухай, Арлан—"
  
  - Я пяцьдзесят разоў ветліва прасіла цябе пакінуць мяне ў спакоі! А цяпер ні хрэна сабе на цябе і на ўсім тваім родзе! - сказала яна, і Пагмайр пачырванеў. Яна заўсёды ненавідзела яго, нават у ранейшыя дні. Ён заўсёды глядзеў на яе за спіной Квиллана, распекал, а калі яе кінулі, Пагмайр чапляўся да яе і ўсяляк спрабаваў зацягнуць у ложак — да гэтага часу чапляўся. "Калі ты калі-небудзь яшчэ патэлефануеш ці загаворыш са мной, я раскажу ўсім Ганконгу пра цябе і тваіх дзіўных звычках". Яна ветліва кіўнула Бильцманну, непрыкметна выпусціла яго візітоўку і сышла. Праз імгненне Пагмайр вярнуўся да амерыканца.
  
  "Што за фігура!" Сказаў Бильцман, усё яшчэ сочачы за ёй вачыма.
  
  "Яна— яна адна з нашых вядомых шлюх", - сказаў Пагмайр з усмешкай. "Малю Бога, каб яны паспяшаліся з ежай. Я паміраю з голаду".
  
  "Яна валацуга?" Бильцман ўтаропіўся на яго, разявіўшы рот.
  
  "Тут ніколі не скажаш, напэўна". Пагмайр дадаў, панізіўшы голас: "Я здзіўлены, што Шайти Т' Чанг запрасіў яе. Тым не менш, я не думаю, што яму пляваць цяпер, калі яго рыцарства прысвоена і аплачана. Шмат гадоў таму Арланда была сяброўкай аднаго, але яна звярнулася да сваіх старых выкрутаў - прадавала ўсё на баку. Ён злавіў яе на гэтым і паставіў ёй вялікую "Э".
  
  "Вялікая літара "Е"?"
  
  "Локаць— штуршок".
  
  Бильцманн не мог адвесці ад яе вачэй. - Божа, - прамармытаў ён,
  
  - Не ведаю, як наконт Вялікай літары "Е", але мне б па-чартоўску хацелася паставіць ёй Вялікую Літару "А".
  
  - Гэта ўсяго толькі пытанне грошай, але я магу запэўніць цябе, дружа, яна таго не варта. Арланда жудасная ў ложку, я ведаю, і ў нашы дні ніколі не скажаш, хто быў там раней, а? Пагмайр засмяяўся, убачыўшы выраз твару амерыканца. "Пасля першага разу яна мне самому ніколі не падабалася, але калі ты окунешь туды свой кнот, табе лепш прыняць меры засцярогі".
  
  Данросс толькі што прыбыў і краем вуха слухаў Рычарда Кванга, які высакамоўна распавядаў аб здзелках, якія ён сказаў на заканчэнне, каб прадухіліць ўцёкі, і аб тым, наколькі подлымі былі пэўныя людзі, якія распаўсюджвалі падобныя чуткі.
  
  "Я цалкам згодны, Рычард", - сказаў Данросс, жадаючы далучыцца да прыбылым членам парламента, якія знаходзіліся ў далёкім канцы пакоя. "Вакол сапраўды шмат ублюдкаў. Калі вы мяне прабачце...
  
  - Вядома, тайпэн. Рычард Кванг панізіў голас, але не змог схаваць некаторую трывогу. - Мне можа спатрэбіцца дапамога.
  
  - Усё, што заўгодна, вядома, акрамя грошай.
  
  - Ты мог бы пагаварыць з Джонджоном ў "Вік" замест мяне. Ён бы...
  
  - Ён гэтага не зробіць, ты ж ведаеш, Рычард. Твой адзіны шанец - адзін з тваіх кітайскіх сяброў. А як наконт Ўсмешлівага Чинга?
  
  "Ха, гэты стары махляр — не папрасіў бы ў яго ні адной з яго брудных грошай!" Рычард Кванг сказаў з насмешкай. Усмешлівы Чинг парушыў іх здзелку і адмовіўся пазычыць яму грошай — або крэдыту. "Гэты стары махляр заслугоўвае турмы! На яго таксама здзейснены ўцёкі, але гэта тое, чаго ён заслугоўвае! Я думаю, ўсё гэта задумалі камуністы, яны спрабуюць спустошыць нас усіх. Банк Кітая! Вы чулі аб чэргах у Vic у Цэнтры? У Blacs іх яшчэ больш. Банк Усходняй Азіі і Японіі Старога Вялікага Пузана Току згалеў. Заўтра яны не адкрыюць свае дзверы ".
  
  - Госпадзе, ты ўпэўнены? - спытаў я.
  
  "Ён патэлефанаваў мне сёння ўвечары і папрасіў 20 мільёнаў. Ні храна сабе, тайпэн, калі мы не атрымаем дапамогі, Ганконг пойдзе да дна. Мы..." Затым ён убачыў у дзвярах Венеру Пун пад руку з Четырехпалым Ву, і яго сэрца прапусціла восем удараў. Гэтым вечарам яна была ў лютасьці, калі ён не прыйшоў з норковой футрам, якую абяцаў ёй. Яна плакала і крычала, і яе ама галасіла, і яны не хацелі прымаць яго апраўдання ў тым, што яго меховщик падвёў яго, і яны абодва працягвалі і працягвалі, пакуль ён не паабяцаў абавязкова, што перад скокамі прынясе ёй падарунак, які абяцаў.
  
  - Ты вязеш мяне да Шы-тену?
  
  - Мая жонка перадумала і цяпер з'язджае, так што я не магу, але потым мы паедзем...
  
  "Потым я буду стамляцца! Спачатку без падарунка, а цяпер я не магу пайсці на вечарынку! Дзе аквамарынавы кулон, які ты абяцала мне ў мінулым месяцы? Куды падзелася мая норковая кажушок? Б'юся аб заклад, на спіне тваёй жонкі! Ииии, мой цырульнік і яе цырульніца - сяброўкі, так што я высветлю, ці так гэта. Аб гора, гора, гора, ты больш па-сапраўднаму не любіш сваю дачку. Мне прыйдзецца пакончыць з сабой або прыняць запрашэнне Четырехпалого Ву.
  
  "Ўот?"
  
  Рычард Кванг успомніў, як у яго тады ледзь не здарылася крывацёк, і ён размаўляць, трызніў і крычаў, што яе кватэра абышлася яму ў цэлае стан, а яе адзенне абыходзіцца ў тысячу даляраў у тыдзень, а яна разглагольствовала, трызніла і крычала ў адказ. "А як наконт налёту на банк? Ты плацежаздольны? Як наконт маіх зберажэнняў? Яны ў бяспецы, хейя?"
  
  "Гэй, ты, жаласная шлюха, якія зберажэнні? Зберажэнні, якія я збіраюся пакласці туды для цябе? Ха! Вядома, яны ў бяспецы, ў бяспецы, як Банк Англіі!"
  
  "Гора, гора, гора, у мяне цяпер няма ні гроша. Твая бедная обездоленная дачка! Мне прыйдзецца прадаць сябе або пакончыць з сабой. Так, менавіта так! Яд ... вось і ўсё! Я думаю, што прыму перадазіроўку... аспірыну. Ах, Пул, Прынясі мне перадазіроўку аспірыну! "
  
  Такім чынам, ён прасіў і маліў, і ў рэшце рэшт яна памякчэла і дазволіла яму забраць аспірын, і ён паабяцаў примчаться назад у кватэру, як толькі скончыцца бяседа, і цяпер яго вочы ледзь не вылезлі з арбіт, таму што там, у дзвярах, стаяла Венера Пун пад руку з Четырехпалым Ву, абодва бліскучыя, ён надзімаецца ад гонару, а яна, сціплая і нявінная, у сукенка, за якое ён толькі што заплаціў.
  
  - Што здарылася, Рычард? Занепакоены Данросс спытаў.
  
  Рычард Кванг паспрабаваў загаварыць, але не змог, проста зачыкільгаў да сваёй жонцы, якая адарвала свой злосны погляд ад Венеры Пун і зноў перавяла яго на яго.
  
  - Прывітанне, дарагая, - сказаў ён, адчуваючы, як у яго пахаладзеў пазваночнік.
  
  "Прывітанне, дарагая", - салодка адказала Май-лінг Кванг. "Хто гэтая шлюха?"
  
  "Які з іх?"
  
  "Вось гэты".
  
  - Гэта не тая... як там яе завуць... тэлезорка?
  
  "Хіба яе не клічуць Зудящая ў панталонах Пун, старлетка з VD?"
  
  Ён прыкінуўся, што смяецца разам з ёй, але яму хацелася вырваць на сабе ўсе валасы. Той факт, што яго апошняя палюбоўніца прыехала з кім-то іншым, не выслізнуў б ад увагі ўсяго Ганконга. Кожны растлумачыў бы гэта як беспамылковы прыкмета таго, што ў яго абсалютныя фінансавыя цяжкасці і што яна паступіла мудра, пакінуўшы жанчыну старызну ў больш бяспечным прытулак. А прыходзіць са сваім дзядзькам, Четырехпалым Ву, было яшчэ горш. Гэта пацвердзіла б, што ўсе стан Ву было вывезена з Хо-Пака, і, такім чынам, хутчэй за ўсё, Ландо Мата і залаты сіндыкат зрабілі тое ж самае. Усе цывілізаванае насельніцтва, якое мела значэнне, было ўпэўнена, што Ву быў галоўным кантрабандыстам сіндыката цяпер, калі кантрабандыст Мо быў мёртвы. Гора, гора, гора! Бяды ніколі не прыходзяць паасобку.
  
  - Што? - стомлена спытаў ён. - Што ты сказала?
  
  - Я спытаў, "тайпэн" збіраецца прычаліць да "Вікторыі" замест нас?
  
  Ён перайшоў на кантонская дыялект, паколькі паблізу былі еўрапейцы. "На жаль, гэты сукін сын сам трапіў у бяду. Не, ён нам не дапаможа. Мы ў вялікай бядзе, і гэта не наша віна. Дзень быў жахлівым, за выключэннем аднаго: сёння мы атрымалі добрую прыбытак. Я прадаў усе акцыі нашага Высакароднага дома ".
  
  "Цудоўна. Па якой цане?"
  
  "Мы зарабілі 2,70 на акцыю. Цяпер у Цюрыху ўсё ў золаце. Я пералічваю ўсё гэта на наш агульны рахунак, - асцярожна дадаў ён, скажаючы праўду, усё гэта час спрабуючы прыдумаць выкрут, каб вывесці сваю жонку з пакоя, каб ён мог пайсці да Четырехпалому Ву і Вінус Пун і прыкінуцца перад усімі, што ўсё было ў парадку.
  
  "Добра. Вельмі добра. Так-то лепш". Май-Лінг гуляла са сваім велізарным аквамарынавы кулонаў. Раптам у Рычарда Кванга пахаладзелі яечкі. Гэта быў кулон, які ён абяцаў Венеры Пун. О, гора, гора, гора ...
  
  "Ты добра сябе адчуваеш?" Спытала Май-лінг.
  
  "Я, э-э, павінна быць, з'ела нейкую пратухлае рыбу. Думаю, мне трэба ў туалет".
  
  "Табе лепш сысці зараз. Я мяркую, мы хутка паямо. Шыці заўсёды так спазняецца!" Яна заўважыла, як ён нервова пакасіўся на Венеру Пун і дзядзьку Ву, і яе погляд зноў стаў злосным. - Гэтая шлюха сапраўды чароўная. Я збіраюся нагледзець за ёй, пакуль ты не вернешся.
  
  "Чаму б нам не пайсці разам?" Ён узяў яе за руку і павёў уніз па лесвіцы да дзвярэй, якая вяла ў ванныя пакоі, вітаючы сяброў тут і там, спрабуючы выпраменьваць упэўненасць. У той момант, калі яе адвялі ў жаночую пакой, ён кінуўся назад наверх, падышоў да Цэпелін Танг, якая была побач з імі. Ён трохі поболтал, затым прыкінуўся, што бачыць Чатыры пальца. "О, прывітанне, шаноўны дзядзечка", - сказаў ён экспансіўная. "Дзякуй, што прывёў яе сюды. Прывітанне, маленькі алейны раток".
  
  "Што?" - падазрона спытаў стары. "Я прывёў яе для сябе, а не для цябе".
  
  "Так, і не смей мне падлізваецца", - прашыпела Венера Пун і наўмысна ўзяла старога за руку, і Рычард Кванг ледзь не плюнуў крывёю. "Я размаўляў са сваім цырульнікам сёння вечарам! Мая норка у яе на спіне! І хіба гэта не мая аквамариновая падвеска, тая, што на ёй цяпер! Падумаць толькі, я ледзь не пакончыў з сабой сёння ўвечары, таму што думаў, што выклікаў незадавальненне майго Паважанага Бацькі ... І ўсё гэта час гэта была хлусня, хлусня, хлусня. О, я амаль хачу зноў пакончыць з сабой ".
  
  - Э-э, не рабі гэтага пакуль, Маленькі Сопкі Раток, - устрывожана прашаптаў Четырехпалый Ву, ужо заключыў здзелку звыш прапановы Ўсмешлівага Чинга. "Сыходзь, пляменнік, у яе ад цябе нястраўнасць. Яна не зможа выступаць!"
  
  Рычард Кванг выціснуў застылую ўсмешку, прамармытаў некалькі ласкамі і, хістаючыся, выйшаў. Ён накіраваўся да лесвіцы, каб дачакацца сваю жонку, і хто-то сказаў: "Я бачу, адна кабылка пакінула загон, каб паліць траву гноем!"
  
  "Што за лухта!" - тут жа адказаў ён. "Вядома, я папрасіў старога дурня прывесці яе, раз ужо мая жонка тут. Інакш навошта б ёй быць з ім? Гэты стары дурань павешаны, як вол? Ці нават бантамский член? Няма. Иииии, нават Венера Пун з усёй тэхнікай, якой я яе навучыў, не зможа зрабіць тое, на чым няма ніткі! Для яго асобы карысна прыкідвацца, што гэта не так, хейя? Вядома, і яна хацела ўбачыць свайго Старога Бацькі і каб яе таксама ўбачылі!"
  
  "Иииии, гэта разумна, банкір Кванг!" - сказаў мужчына, адвярнуўся і шапнуў гэта іншаму, які з'едліва заўважыў: "Ха, ты б праглынуў вядро дзярма, калі б хто-то сказаў, што гэта тушаная ялавічына з падліўкай з чорнай фасолі!" Хіба ты не ведаеш, што сцябло даўніны Чатырох Пальцаў взращен самымі дарагімі мазямі і мазепками жэньшэня, якія толькі можна купіць за грошы? Чаму толькі ў мінулым месяцы яго наложніца нумар шэсць нарадзіла сына! Ииии, не турбуйся пра яго. Перш чым ён скончыць сёння ўвечары, Венеру Пун чакае чосу, якая прымусіць яе Залатую Попку маліць аб літасці на васьмі дыялектах. ... "
  
  "Ты застанешся на вячэру, тайпэн?" Спытаў Браян Квок, перахапляючы яго. "Калі і калі гэта прыбудзе".
  
  "Так. Чаму?"
  
  - Прабач, мне трэба вяртацца да працы. Але дома цябе будзе суправаджаць хто-то яшчэ.
  
  "Дзеля бога, Браян, ці не занадта востра ты рэагуеш?" Гэтак жа ціха сказаў Данросс.
  
  Браян Квок панізіў голас. - Я так не думаю. Я толькі што тэлефанаваў Кросе, каб даведацца, што здарылася з тымі двума лайдакамі каля вашага дома. Як толькі нашы хлопцы прыбытку, яны кінуліся наўцёкі.
  
  - Магчыма, гэта былі проста галаварэзы, якім не падабаецца паліцыя.
  
  Браян Квок паківаў галавой. "Крос зноў папрасіў вас даць нам дакументы AMG прама цяпер".
  
  "Пятніца".
  
  "Ён прасіў мяне перадаць вам, што ў порце знаходзіцца савецкі шпіёнскі карабель. Ужо адбылося адно забойства — адзін з іх агентаў зарэзаны нажом".
  
  Данросс быў узрушаны. "Якое гэта мае дачыненне да мяне?"
  
  "Вы ведаеце гэта лепш, чым мы. Вы ведаеце, што змяшчаецца ў гэтых справаздачах. Павінна быць, гэта даволі сур'ёзна, інакш вы самі не былі б такімі цяжкімі — ці асцярожнымі —. Крос сказаў ... Не звяртайце на яго ўвагі! Ен, паслухай, мы старыя сябры. Я сапраўды вельмі хвалююся. Браян Квок перайшоў на кантонская дыялект. "Нават мудрыя могуць наткнуцца на шыпы — атручаныя шыпы".
  
  "Праз два дні прыбудзе паліцэйскі Мандарын. Два дні - гэта нядоўга".
  
  - Дакладна. Але праз два дні шпіён можа прычыніць нам вельмі вялікую шкоду. Навошта спакушаць багоў? Гэта мой пытанне.
  
  "Няма. Прабач".
  
  Браян Квок пасуровеў. - Нашы амерыканскія сябры папрасілі нас ўзяць вас пад ахову, - сказаў ён па-ангельску.
  
  "Што за лухта!"
  
  - Не гавары глупства, Іэн. Усім добра вядома, што ў цябе фатаграфічная памяць. Чым хутчэй ты перевернешь паперы, тым лепш. Нават пасля гэтага табе варта быць асцярожным. Чаму б вам не сказаць мне, дзе яны, і мы пра ўсё паклапоцімся?"
  
  Данросс быў гэтак жа невозмутим. - Цяпер аб усім паклапаціліся, Браян. Усё застаецца па плане.
  
  Высокі кітаец падаў знак. Затым паціснуў плячыма. - Вельмі добра. Прабачце, але не кажаце, што вас не папярэджвалі. Гаваллан і Жак таксама застануцца на вячэру?
  
  "Не, я так не думаю. Я папрасіў іх проста з'явіцца. Навошта?"
  
  "Яны маглі б пайсці з табой дадому. Калі ласка, якое-то час нікуды не хадзі адна, не спрабуй губляць пільнасць. На дадзены момант, калі ў цябе будуць якія-небудзь, э-э, асабістыя спаткання, патэлефануй мне ".
  
  "Я, прыватнае спатканне? Тут, у Ганконгу? Сапраўды, што за прапанову!"
  
  - Табе што-небудзь кажа імя Джэн?
  
  Погляд Данросса стаў каменным. - Вы, вырадкі, бываеце занадта цікаўныя.
  
  "І ты, падобна, не разумееш, што ўдзельнічаеш у вельмі бруднай гульні без правілаў Куінсбэры".
  
  "Клянуся Богам, я атрымаў гэта паведамленне".
  
  "Спокойнойночи, тайбань".
  
  "Спакойнай ночы, Браян". Данросс падышоў да паліцыянтам, якія збіліся ў купку у куце і размаўлялі з Жакам Девиллем. Цяпер іх было ўсяго чацвёра, астатнія адпачывалі пасля доўгага падарожжа. Жак Девиль прадставіў яго. Сэр Чарльз Пенниуорт, кансерватар; Х'ю Гатри, ліберал; Джуліян Бродхерст і Робін Грэй, абодва лейбарысты. "Прывітанне, Робін", - сказаў ён.
  
  "Прывітанне, Ен. Даўно не бачыліся".
  
  "Так".
  
  "Калі дазволіце, я пайду", - сказаў Девилл з заклапочаным выразам твару. "Мая жонка ў ад'ездзе, і ў нас гасцюе маленькі ўнук".
  
  - Вы размаўлялі з Сюзанай ў Францыі? - Спытаў Данросс.
  
  - Так, тайпэн. Яна... з ёй усё будзе ў парадку. Дзякуй, што патэлефанавалі Деланду. Убачымся заўтра. Спакойнай ночы, джэнтльмены. Ён сышоў.
  
  Данросс азірнуўся на Робін Грэй. - Ты зусім не змяніўся.
  
  - І вы таксама, - сказаў Грэй, затым павярнуўся да Пенниворту. - Мы з Енам пазнаёміліся ў Лондане некалькі гадоў таму, сэр Чарльз. Гэта было адразу пасля вайны. Я тады толькі што стаў прадаўцом у краме". Гэта быў хударлявы мужчына з тонкімі вуснамі, вадкімі седеющими валасамі і рэзкімі рысамі асобы.
  
  "Так, гэта было некалькі гадоў таму", - ветліва адказаў Данросс, працягваючы схему, аб якой Пенелопа і яе брат дамовіліся так шмат гадоў таму — ні адна з бакоў не была кроўнай сваячкай другога. - Такім чынам, Робін, ты надоўга тут застанешся?
  
  "Усяго некалькі дзён", - сказаў Грэй. Яго ўсмешка была такой жа тонкай, як і вусны. "Я ніколі раней не быў у гэтым раі для працоўных, таму хачу наведаць некалькі прафсаюзаў, паглядзець, як жывуць астатнія дзевяноста дзевяць працэнтаў".
  
  Сэр Чарльз Пенниуорт, кіраўнік дэлегацыі, засмяяўся. Гэта быў румяны, добра апрануты мужчына, былы палкоўнік Лонданскага шатландскага палка, д. С. В. і адвакат. - Не думаю, што тут моцна належаць на прафсаюзы, Робін. Не так лі, тайбэн?
  
  "Наша рабочая сіла выдатна абыходзіцца без іх", - сказаў Данросс.
  
  "Потны праца, тайпэн", - адразу сказаў Грэй. "Згодна некаторым вашым уласным статыстычных дадзеных, урадавым статыстычных дадзеных".
  
  "Не наша статыстыка, Робін, проста вашыя статыстыкі", - сказаў Данросс. "Нашы людзі самыя высокааплатныя ў Азіі пасля японцаў, і гэта свабоднае грамадства".
  
  "Вольны? Перастань!" Грэй усміхнуўся. "Ты маеш на ўвазе свабоду эксплуатаваць рабочых. Ну, усё роўна, калі лейбарысты перамогуць на наступных выбарах, мы ўсё гэта зменім ".
  
  "Кінь, Робін", - сказаў сэр Чарльз. "Лейбарысты не будуць маліцца на наступных выбарах".
  
  Грэй ўсміхнуўся. - Не разлічвайце на гэта, сэр Чарльз. Народ Англіі хоча пераменаў. Мы ўсе пайшлі на вайну не для таго, каб падтрымліваць старыя спарахнелыя парадкі. Лейбарысты выступаюць за сацыяльныя перамены - і за тое, каб працоўныя атрымлівалі справядлівую долю прыбытку, якую яны ствараюць ".
  
  Данросс сказаў: "Я заўсёды лічыў несправядлівым, што сацыялісты кажуць аб "працоўных" так, як быццам яны выконваюць усю працу, а мы - нічога. Мы таксама рабочыя. Мы працуем так жа старанна, калі не старанна, з вялікай колькасцю гадзін і ...
  
  "Ах, але ты тайбань і жывеш у велізарным доме, які перайшоў па спадчыне разам з тваёй сілай. Увесь гэты капітал зароблены потым нейкага небаракі, і я нават не буду згадваць гандаль опіюмам, з якой усё пачалося. Справядліва, што капітал павінен быць размеркаваны паўсюль, справядліва, што ва ўсіх павінен быць аднолькавы старт. Багатыя павінны абкладацца вялікімі падаткамі. Павінен быць уведзены падатак на капітал. Чым хутчэй будуць разбітыя велізарныя стану, тым лепш для ўсіх ангельцаў, а, Джуліян?
  
  Джуліян Бродхерст быў высокім, выбітным мужчынам гадоў сарака пяці, перакананым прыхільнікам Фабианского грамадства, якое было інтэлектуальным мазгавым цэнтрам сацыялістычнага руху. "Ну, Робін, - сказаў ён сваім лянівым, амаль няўпэўненым голасам, - я, вядома, не выступаю, як вы, за тое, каб мы выходзілі на барыкады, але я думаю, містэр Данросс, што тут, у Ганконгу, вам не перашкодзілі б Савет прафсаюзаў, шкала мінімальнай заработнай платы, выбарны заканадаўчы орган, належныя прафсаюзы і гарантыі, грамадская медыцына, кампенсацыя рабочым і ўсе сучасныя брытанскія інавацыі".
  
  "Цалкам няправільна, містэр Бродхерст. Кітай ніколі не пагодзіцца на змяненне нашага каланіяльнага статусу, яны ніколі не дапусьцяць ніякай формы горада-дзяржавы на сваёй мяжы. Што тычыцца астатняга, хто за іх плаціць?" - Спытаў Данросс. - Наша свабодная сістэма тут пераўзыходзіць брытанскую ў дваццаць разоў і...
  
  "Ты плаціш за гэта з ўсёй сваёй прыбытку, Іэн", - са смехам сказаў Робін Грэй. "Ты плаціш справядлівы падатак, а не 15 адсоткаў. Ты плаціш столькі ж, колькі мы ў Брытаніі, і—"
  
  "Божа барані!" Сказаў Данросс, з цяжкасцю стрымліваючы сябе. "Ты пазбаўляеш сябе бізнесу і з—"
  
  - Прыбытак? - ёдка перабіў яго апошні член парламента, ліберал Х'ю Гатри. "Апошні чортава лейбарысцкай ўрад шмат гадоў таму знішчыла нашы прыбытку крывавымі дурнымі марнатраўнымі марнаваннямі, недарэчнай нацыяналізацыяй, раздаючы Імперыю па частках з дурной самааддачай, руйнуючы Садружнасць і штурхаючы бедную старую Англію тварам у крывавую багну. Па-чартоўску смешна! Этлі і ўвесь гэты душ! "
  
  Робін Грэй заспакаяльна сказаў: "Перастань, Х'ю, лейбарысцкай ўрад рабіла тое, чаго хацеў народ, чаго хацелі масы".
  
  "Лухта! Гэтага хацеў вораг. Камуністы! Усяго за васемнаццаць гадоў вы аддалі найвялікшую імперыю, якую калі-небудзь бачыў свет, зрабілі нас дзяржавай другога гатунку і дазволілі праклятага савецкаму ворагу паглынуць вялікую частку Еўропы. Па-чартоўску смешна!"
  
  "Я ўсім сэрцам згодны з тым, што камунізм жудасны. Але што тычыцца "раздачы" нашай імперыі, то гэта быў вецер пераменаў, Х'ю", - сказаў Броудхаст, супакойваючы яго. "Каланіялізм вычарпаў сябе. Вы сапраўды павінны глядзець на сітуацыю ў доўгатэрміновай перспектыве ".
  
  "Я веру. Я думаю, што мы плывём уверх па ручая без вёслы. Чэрчыль мае рацыю, заўсёды быў правоў".
  
  "Людзі так не думалі", - змрочна сказаў Грэй. "Вось чаму за яго прагаласавалі. Галасаванне за узброеныя сілы зрабіла гэта, яны былі сытыя па горла. Што тычыцца Імперыі, прабач, стары Х'ю, але гэта быў усяго толькі падстава для эксплуатацыі тубыльцаў, якія не ведалі нічога лепшага ". Робін Грэй бачыў іх асобы і чытаў іх. Ён прывык да нянавісці, якая атачала яго. Ён ненавідзеў іх яшчэ больш і заўсёды ненавідзеў. Пасля вайны ён хацеў застацца ў Рэгулярнай арміі, але яму было адмоўлена — капітаны тады каштавалі два пені з ўзнагародамі і выдатнай ваеннай службай, у той час як ён правёў вайну ВАЕННАПАЛОННЫМ у Чанг. Такім чынам, перапоўнены гневам і абурэннем, ён паступіў на працу механікам у кампанію Crawley's, буйнога вытворцы аўтамабіляў. Хутка ён стаў кіраўніком у краме і прафсаюзным арганізатарам, а затым перайшоў на ніжэйшыя прыступкі прафесіі
  
  Генеральны савет саюза. Пяць гадоў таму ён стаў дэпутатам парламента ад лейбарыстаў, дзе і знаходзіўся зараз, рэзкім, злым, варожа настроеным абаронцам і пратэжэ нябожчыка левага сацыяліста Анейрина Бевана. "Так, мы пазбавіліся ад Чэрчыля, і калі мы ўступім у пасаду ў наступным годзе, мы знішчым значна больш старых заезджаных звычаяў і інфекцый вышэйшага класа, вярнуўшы іх туды, дзе ім месца. Мы нацыяналізуем кожную галіну і —"
  
  "На самай справе, Робін, - сказаў сэр Чарльз, - гэта банкет, а не мыльніца ў Гайд-парку. Мы ўсе пагадзіліся не займацца палітыкай падчас паездкі".
  
  - Вы маеце рацыю, сэр Чарльз. Мяне проста запрасіў тайбэн з "Высакароднага дома". Грэй павярнуўся да Данроссу. - Як справы ў "Высакароднай доме"?
  
  "Выдатна. Вельмі добра".
  
  - Згодна з сённяшнім дзённым газетам, вашы акцыі распрададзеныя?
  
  "Адзін з нашых канкурэнтаў разыгрывае дурных педэрастаў, вось і ўсё".
  
  - І банк працуе? Яны таксама несур'ёзна?
  
  - Яны сур'ёзныя. Данросс старанна падбіраў словы. Ён ведаў, што анты-ганконскай лобі ў парламенце было моцным, і многія члены ўсіх трох партый былі супраць яго каланіяльнага статусу, супраць яго статусу неўмяшання і свабоднага характару — і больш за ўсё зайздросцілі яго амаль безнаяўнаму аснове. "Усё роўна", - падумаў ён. З 1841 года мы перажылі варожыя парламенты, пажары, тайфуны, эпідэміі, чуму, эмбарга, дэпрэсію, акупацыю і перыядычныя ўзрушэнні, праз якія праходзіць Кітай, і якім-то чынам мы заўсёды будзем перажываць.
  
  "Гаворка ідзе аб Ho-Pak, адным з нашых кітайскіх банкаў", - сказаў Данросс.
  
  "Ён самы вялікі, ці не так?" Сказаў Грэй.
  
  "Няма. Але ён вялікі. Мы ўсе спадзяемся, што ён справіцца з праблемай ".
  
  "Калі ён збанкрутуецца, што будзе з усімі грашыма ўкладчыкаў?"
  
  "На жаль, яны губляюць гэта", - сказаў Данросс, загнаны ў кут.
  
  "Вам патрэбныя ангельскія банкаўскія законы".
  
  "Не, мы выявілі, што наша сістэма працуе вельмі добра. Як вы знайшлі Кітай?" Спытаў Данросс.
  
  Перш чым сэр Чарльз паспеў адказаць, Грэй сказаў: "Наша большасць лічыць, што яны небяспечныя, варожыя, іх варта пасадзіць пад замок, а мяжу з Ганконгам зачыніць. Яны адкрыта імкнуцца стаць раздражняльнікам усяго свету, а іх камунізм - усяго толькі апраўданне дыктатуры і эксплуатацыі сваіх мас ".
  
  Данросс і іншыя ганконгцы>>а« пабялелі, калі сэр Чарльз рэзка сказаў: "Ды добра табе, Робін, гэта толькі твая кропка гледжання, а таксама Комм... э—э... і Маклін. Я выявіў прама супрацьлеглае. Я думаю, што Кітай вельмі шчыры ў спробах справіцца з праблемамі Кітая, якія агідныя, монументальны і, я думаю, вырашыцца толькі звыклымі ".
  
  "Слава Богу, там будуць вялікія непрыемнасці", - сказаў Грэй з усмешкай. "Нават рускія ведалі гэта, інакш навошта б ім прыбірацца адсюль?"
  
  "Паколькі яны ворагі, у іх агульная мяжа ў пяць тысяч міль", - сказаў Данросс, спрабуючы стрымаць свой гнеў. "Яны заўсёды не давяралі адзін аднаму. Таму што захопнікі Кітая заўсёды прыходзілі з Захаду, а Расея - з Усходу. Ўладанне Кітаем заўсёды было дакучлівай ідэяй і клопатам Расеі ".
  
  - Паслухайце, містэр Данросс, - пачаў Бродхаст. - Вы, вядома, перабольшваеце.
  
  "Расеі выгадна, каб Кітай быў слабым і падзеленым, а Ганконг разбураным. Расея патрабуе, каб слабы Кітай быў краевугольным каменем яе знешняй палітыкі ".
  
  "Па крайняй меры, Расія цивилизованна", - сказаў Грэй. "Чырвоны Кітай фанатичен, небяспечны і паганскі, і яго варта адрэзаць, асабліва адсюль".
  
  "Смешна!" Нацягнута сказаў Данросс. "У Кітаі самая старажытная цывілізацыя на зямлі. Кітай адчайна хоча сябраваць з Захадам. У Кітаі на першым месцы кітайцы, а на другім - камуністы".
  
  "Ганконг і вы, "гандляры", ўтрымліваеце камуністаў ля ўлады".
  
  "Лухта! Мао Цзэдуну і Чжоў Эньлаю не патрэбныя мы ці Парады, каб заставацца ў Пекіне!"
  
  Х'ю Гатри сказаў: "Наколькі я разумею, Чырвоны Кітай і Савецкая Расея аднолькава небяспечныя".
  
  "Няма ніякага параўнання!" сказаў Грэй. "У Маскве ядуць нажамі і відэльцамі і разбіраюцца ў ежы! У Кітаі ў нас не было нічога, акрамя гнілы ежы, гнілых гатэляў і мноства двухсэнсоўнасцяў".
  
  - Я сапраўды цябе зусім не разумею, даўніна, - раздражнёна сказаў сэр Чарльз. "Ты адчайна змагаўся, каб патрапіць у гэты камітэт, мяркуецца, што ты цікавішся азіяцкімі справамі, а ты толькі і робіш, што жалішся".
  
  "Крытыкаваць - гэта не значыць скардзіцца, сэр Чарльз. Шчыра кажучы, я за тое, каб не аказваць "Чырвонага Кітаю" ніякай дапамогі наогул. Няма. І калі я вярнуся, я прапаную цалкам змяніць статус Ганконга: увесці эмбарга на ўсё, што тычыцца камуністычнага Кітая, правесці тут неадкладныя і належныя выбары, увесці належныя падаткі, належны юнионизм і належную брытанскую сацыяльную справядлівасць!"
  
  Данросс падняў падбародак. - Тады вы разбурыце нашы пазіцыі ў Азіі!
  
  "З усіх тайпаней - так, народ - няма! Расея мела рацыю наконт Кітая".
  
  "Я кажу аб Свабодным свеце! Хрыстос усемагутны, гэта павінна быць ясна кожнаму — Савецкая Расея прыхільная гегемоніі, сусветнага панавання і нашаму знішчэнню. Кітай - няма", - сказаў Данросс.
  
  "Ты памыляешся, Ен. За дрэвамі не відаць лесу", - сказаў Грэй,
  
  "Паслухайце! Калі Расея... "
  
  Бродхерст мякка перапыніў яго. "Расея проста спрабуе вырашыць свае ўласныя праблемы, містэр Данросс, адна з іх - палітыка стрымлівання ЗША. Яны проста хочуць, каб іх пакінулі ў спакоі, а не атачалі высокоэмоциональные амерыканцы, трымаеце свае перекормленные рукі на ядзерных спусковых гручках ".
  
  "Лухта сабачая! Янкі - нашы адзіныя сябры", - злосна сказаў Х'ю Гатри. "Што тычыцца Саветаў, то як наконт халоднай вайны? Berlin? Венгрыя? Куба, Егіпет... Яны паглынаюць нас па частках".
  
  Сэр Чарльз Пенниуорт ўздыхнуў. "Жыццё-дзіўная штука, а ўспаміны такія кароткія. Вечарам 45-га, другога траўня, мы злучыліся з рускімі ў Висмаре на поўначы Германіі. Я ніколі ў жыцці не быў так ганарлівы і шчаслівы, так, ганарлівы. Мы спявалі, пілі, падбадзёрвалі адзін аднаго і падымалі тосты. Затым мая дывізія і ўсе мы ў Еўропе, усе саюзнікі некалькі тыдняў стрымліваліся, каб дазволіць рускім ўварвацца ў Нямеччыну праз Балканы, Чэхаславакію, Польшчу і ўсе іншыя месцы. У той час я не асабліва задумваўся пра гэта, я быў так ўдзячны, што вайна нарэшце-то амаль скончылася, і так ганаруся нашымі рускімі саюзнікамі, але ведаеце, азіраючыся назад, цяпер я ведаю, што нас здрадзілі, нас, салдат, здрадзілі, уключаючы рускіх салдат. Мы аблажаліся. Я сапраўды не ведаю, як гэта адбылося, да гэтага часу не ведаю, але я шчыра веру, што нас здрадзілі, Джуліян, нашы ўласныя лідэры, вашы чортавы сацыялісты, разам з Эйзенхаўэрам, Рузвельтам і яго уведзенымі ў зман дарадцамі. Клянуся Богам, я да гэтага часу не ведаю, як гэта адбылося, але мы прайгралі вайну, мы выйгралі, але мы прайгралі ".
  
  "Кінь, Чарльз, ты зусім не мае рацыю. Мы ўсе выйгралі", - сказаў Броудхерст. "Народы свету перамаглі, калі нацысцкая Германія была сма..." Ён спыніўся, уражаны, убачыўшы выраз твару Грэючы. "У чым справа, Робін?"
  
  Грэй ўтаропіўся ў другі канец пакоя. - Ен! Вунь той мужчына, які размаўляе з кітайцам ... Ты яго ведаеш? Высокі прыдурак у блейзере.
  
  Не менш здзіўлены, Данросс паглядзеў у іншы канец пакоя. - Хлопец з пясочнага колеру валасамі? Вы маеце на ўвазе Марлоў, Піт...
  
  - Пітэр чортаў Марлоў! - Прамармытаў Грэй. - Што... што ён робіць у Ганконгу?
  
  "Ён проста ў гасцях. З Штатаў. Ён пісьменнік. Я мяркую, ён піша або даследуе кнігу аб Ганконгу ".
  
  - Пісьменьнік, так? Цікава. Ён твой сябар?
  
  - Я пазнаёмілася з ім некалькі дзён таму. Чаму?
  
  - Гэта яго жонка — дзяўчына побач з ім?
  
  - Ды. Гэта Флёр Марлоў, а што?
  
  Грэй не адказаў. У кутку яго вуснаў віднелася кропелька сліны.
  
  - Што яго звязвае з табой, Робін? - Спытаў Бродхерст, дзіўна устрывожаны.
  
  Грэй з высілкам адарваў погляд ад Марлоў. - Мы разам былі ў Чанг, Джуліян, у лагеры для японскіх ваеннапалонных. Апошнія пару гадоў я быў начальнікам паліцыі, адказваў за дысцыпліну ў лагеры. Ён выцер пот з верхняй губы. - Марлоў быў там адным з дзялкоў чорнага рынку.
  
  - Марлоў? Данросс быў уражаны.
  
  "О так, лётны лейтэнант Марлоў, вялікі ангельскі джэнтльмен", - сказаў Грэй, яго голас быў поўны горычы. "Так. Ён і яго прыяцель, амерыканец па імя Кінг, капрал Кінг, былі галоўнымі. Затым быў хлопец па імі Тимсен, аўстраліец.... . Але амерыканец быў самым буйным, ён сапраўды быў Каралём. Тэхасец. У яго на жалаванне былі палкоўнікі, усе ангельскія джэнтльмены - палкоўнікі, маёры, капітаны. Марлоў быў яго перакладчыкам у японскай і карэйскай ахове ... у нас у асноўным былі карэйскія ахоўнікі. Яны былі самымі горшымі... ." Грэй кашлянуў. "Госпадзе, гэта было так нядаўна. Марлоў і Кінг жылі за кошт тлустай зямлі — гэтыя два нягодніка з'ядалі па меншай меры адно яйка ў дзень, у той час як астатнія з нас паміралі з голаду. Ты не можаш сабе ўявіць, як ... - Грэй зноў неўпрыкмет выцер пот з вусны.
  
  "Як доўга вы былі ваеннапалонным?" Сэр Чарльз спачувальна спытаў.
  
  - Тры з паловай гады таму.
  
  "Жудасна", - сказаў Х'ю Гатри. "Мой стрыечны брат купіў яго на бірманскай жалезнай дарозе. Жудасна!"
  
  "Усё гэта было жудасна", - сказаў Грэй. "Але гэта было не так жудасна для тых, хто прадаўся. На гастролях або ў Чанг!" Ён паглядзеў на сэра Чарльза, і яго вочы былі дзіўнымі і налітымі крывёй. "Гэта Марлоў свету здрадзілі нас, звычайных людзей без прывілеяў нараджэння". У яго голасе стала яшчэ больш горычы. - Без крыўд, але зараз вы ўсе атрымалі па заслугах, і як раз своечасова. Госпадзе, мне трэба выпіць. Прабачце, я на хвілінку. Ён ганарліва адышоў, накіроўваючыся да бара, які быў размешчаны збоку.
  
  - Неверагодна, - сказаў сэр Чарльз.
  
  - На імгненне мне здалося, што ён нацэліўся на Марлоў, - сказаў Гатри з лёгкім нервовым смяшком.
  
  Усе назіралі за ім, затым Бродхерст заўважыў, што Данросс панура глядзіць услед Грэю, яго твар было застылым і халодным. "Не звяртайце на яго ўвагі, містэр Данросс. Баюся, Грэй вельмі стомны і даволі вульгарны зануда. Ён ... ну, слава Богу, ён зусім не прадстаўнік працоўнага эшалона. Вам бы спадабаўся наш новы лідэр, Гаральд Уілсан, вы б ухвалілі яго. У наступны раз, калі вы будзеце ў Лондане, я быў бы рады прадставіць вас, калі ў вас будзе час ".
  
  "Дзякуй. На самай справе я думаў пра Марлоў. Цяжка паверыць, што ён "прадаўся" ці здрадзіў каго-небудзь ".
  
  - Ты ніколі нічога не ведаеш пра людзей, ці не так?
  
  Грэй узяў віскі з содавай, павярнуўся і пайшоў праз пакой. - Ну, калі гэта не лётны лейтэнант Марлоў!
  
  Пітэр Марлоў спалохана павярнуўся. Яго ўсмешка знікла, і двое мужчын ўтаропіліся адзін на аднаго. Флёр Марлоў замерла.
  
  - Прывітанне, Грэй, - сказаў Марлоў роўным голасам. - Я чуў, ты быў у Ганконгу. На самай справе, я прачытаў тваё інтэрв'ю ў вячэрняй газеце. Ён павярнуўся да жонкі. "Дарагі, гэта Робін Грэй, член парламента". Ён прадставіў яго кітайцам, адным з якіх быў сэр Шы-тыя Чунг.
  
  "А, містэр Грэй, для мяне вялікі гонар бачыць вас тут", - сказаў Шы-тыя з оксфардскім ангельскай акцэнтам. Ён быў высокі, цёмнавалосы, сімпатычным, трохі кітайцам і ў асноўным еўрапейцам. "Мы спадзяемся, што ваша знаходжанне ў Ганконгу будзе прыемным. Калі я магу што-небудзь зрабіць, толькі скажыце!"
  
  "Тая", - нядбайна сказаў Грэй. Яны ўсе заўважылі яго грубасць. "Такім Чынам, Марлоў! Ты не моцна змяніўся".
  
  - І вы таксама. Вы нядрэнна ўладкаваліся. Марлоў дадаў, звяртаючыся да астатніх: "Мы разам былі на вайне. Я не бачыў Грэючы з 45-га".
  
  "Мы былі ваеннапалоннымі, Марлоў і я", - сказаў Грэй, затым дадаў: "Мы знаходзімся па розныя бакі палітычнага коўдры". Ён спыніўся і адступіў у бок, каб прапусціць Орланду Рамас. Яна з усмешкай павітала Шы-тыя і працягнула шлях. Грэй коратка паглядзеў на яе, затым павярнуўся назад. "Марлоў, старына, ты ўсё яшчэ гандлюеш?" Гэта было асабістае ангельская абразу. "Гандаль" для такога чалавека, як Марлоў, што адбывалася з доўгай лініі ангельскіх афіцэраў, азначала усё звычайнае і ніжэйшага класа.
  
  "Я пісьменнік", - сказаў Марлоў. Яго вочы звярнуліся да жонкі, і ён усміхнуўся ёй.
  
  - Я думаў, ты ўсё яшчэ служыш у каралеўскіх ВПС, звычайны афіцэр, як твае славутыя продкі.
  
  "Я быў інвалідам, малярыя і ўсё такое. Даволі сумна", - сказаў Марлоў, наўмысна узмацняючы свой патрицианский акцэнт, ведаючы, што гэта взбесит Грэючы. "І вы складаецеся ў парламенце? Як гэта разумна з вашага боку. Вы ўяўляеце Стритэм-Іст? Хіба вы не там нарадзіліся?"
  
  Грэй пачырванеў. - Так, так, гэта было...
  
  Шы-тыя схаваў сваё збянтэжанасць ад якія ўзніклі паміж імі непаразуменняў. "Я павінен, э-э, паклапаціцца пра вячэру". Ён паспяшаўся сысці. Іншыя кітайцы папрасілі прабачэння і адвярнуліся.
  
  Флёр Марлоў обмахивалась веерам. - Магчыма, нам варта знайсці наш столік, Пітэр, - сказала яна.
  
  "Добрая ідэя, місіс Марлоў", - сказаў Грэй. Ён трымаў сябе ў руках так жа жорстка, як Пітэр Марлоў. "Як пажывае Кінг?"
  
  "Я не ведаю. Я не бачыў яго пасля Чанг". Марлоў паглядзеў на Грэючы зверху ўніз.
  
  - Але вы падтрымліваеце з ім сувязь?
  
  "Няма. Няма, на самай справе гэта не так".
  
  "Ты не ведаеш, дзе ён?"
  
  "Няма".
  
  "Гэта дзіўна, улічваючы, наколькі вы былі блізкія". Грэй адарваў погляд ад Флёр Марлоў і падумаў, што яна самая прыгожая жанчына, якую ён калі-небудзь бачыў. Такі сімпатычны, хупавы, ангелец і справядлівы, зусім як яго былая жонка Трына, якая сышла з амерыканцам усяго праз месяц пасля таго, як яго абвясцілі зніклым без вестак. Усяго праз месяц. - Вы ведалі, што ў Чанг мы былі ворагамі, місіс Марлоў? ён сказаў гэта з мяккасцю, якая падалася ёй палохалай.
  
  - Пітэр ніколі не абмяркоўваў са мной Чанг, містэр Грэй. Ні з кім-небудзь, каго я ведаю.
  
  - Цікава. Гэта быў надзвычайны вопыт, місіс Марлоў. Я нічога з гэтага не забыўся. Я ... ну, выбачайце, што перарываю ... - Ён зірнуў на Марлоў. Ён пачаў што-то казаць, але перадумаў і адвярнуўся.
  
  - О, Піцер, які жудасны чалавек! - Усклікнула Флёр. - У мяне ад яго мурашкі па скуры.
  
  - Не аб чым турбавацца, мая дарагая.
  
  "Чаму вы былі ворагамі?"
  
  - Не цяпер, мая мілая, пазней. Марлоў усміхнуўся ёй з любоўю. - Грэй для нас нішто.
  
  36
  
  9:45 ВЕЧАРА. :
  
  Лайн Бартлетт ўбачыў Орланду раней, чым яна ўбачыла яго, і ў яго перахапіла дыханне. Ён не мог ўтрымацца ад параўнання яе з Кейсі, якая стаяла побач з ім і размаўляла з Эндру Гавалланом. Арланда была апранутая ў белае шаўковую сукенку даўжынёй да падлогі, без спінкі, з выразам на шлейках, які, здавалася, нейкім непрыкметным чынам падкрэсліваў яе залацістае цела. Кейсі была апранута ў сваё зялёнае сукенка, якое ён бачыў шмат разоў, яе рудавата-каштанавыя валасы спадалі каскадам.
  
  "Не хацелі б вы абодва прыйсці сёння ўвечары да Шы-тыя?" Арланда спытала яго гэтым раніцай. "Для цябе і тваёй Кейсі можа быць важна быць там".
  
  "Чаму?"
  
  - Таму што амаль усе важныя справы ў Ганконгу вядуцца на падобных мерапрыемствах, містэр Бартлетт. Для вас можа быць вельмі важна мець зносіны з такімі людзьмі, як Шы-тыя, — і ў Клубе Turf, і ў Крикетном клубе, і нават у самім Клубе, хоць гэта было б немагчыма ".
  
  "Таму што я амерыканец?"
  
  "Таму што хто—то павінен памерці, каб стварыць вакансію - ангелец або шатландзец". Яна засмяялася. "Спіс чакання такі ж доўгі, як Куінз-роўд! Тут толькі для мужчын, вельмі душна, старыя скураныя крэслы, старыя адсыпаюцца пасьля сваіх трохгадзінных абедаў з дзесяццю порцыямі джына, "Таймс" і ўсё такое.
  
  "Чорт вазьмі, гэта гучыць захапляльна!"
  
  Яна зноў засмяялася. У яе былі белыя зубы, і ён не ўбачыў у ёй ні адзінага заганы. Яны пагаварылі за сняданкам, і ён выявіў, што з ёй больш чым лёгка размаўляць. І быць побач. Яе духі былі панадлівымі. Кейсі рэдка карысталася духамі — яна сказала, што лічыла іх проста яшчэ адным забаўкай для бізнесменаў, з якімі ёй даводзілася мець справу. Яны з Орландой паснедалі кава, тостамі, яйкамі і храбусткім беконам па-амерыканску ў зусім новым гатэлі "Мандарын", які яна прапанавала. Кейсі не снедала. Часам толькі кава з тостамі або круасанаў.
  
  Сумоўе прайшло лёгка, а час праляцеў надта хутка. Ён ніколі не быў у кампаніі жанчыны з такой адкрытай і упэўненай жаноцкасцю. Кейсі заўсёды была такой моцнай, эфектыўнай, спакойная і зусім не жаноцкай. Па ўласным выбары, яе выбару і маёй згодзе, нагадаў ён сабе.
  
  "Гэта Арланда?" Кейсі глядзела на яго, прыпадняўшы адну брыво.
  
  "Так", - адказаў ён, беспаспяхова спрабуючы зразумець яе. "Што ты думаеш?"
  
  "Я думаю, яна сапраўдны дынаміт".
  
  "У які бок?"
  
  Кейсі засмяялася. Яна павярнулася да Гаваллану, які спрабаваў засяродзіцца і быць ветлівым, але яго думкі былі занятыя Кэці. Пасля таго, як Кэці распавяла яму пра гэта сёння вечарам, ён не хацеў расставацца з ёй, але яна настаяла, сказаўшы, што для яго важна быць побач. - Ты ведаеш яе, Эндру? - спытаў я.
  
  "Хто?"
  
  "Дзяўчына ў белым".
  
  - Дзе? О! О так, але толькі па чутках.
  
  "Гэта добра ці дрэнна?"
  
  "Гэта, э-э, залежыць ад тваёй пункту гледжання, Кейсі. Яна, яна грамадзянка партугаліі, евразийка, вядома. Арланда была сяброўкай Горнта даволі шмат гадоў ".
  
  - Ты маеш на ўвазе яго палюбоўніцу?
  
  "Так, я мяркую, гэта падыходнае слова", - ветліва сказаў ён ёй, яму вельмі не спадабалася шчырасць Кейсі. "Але ўсё гэта было вельмі асцярожна".
  
  - У Горнта ёсць густ. Ты ведаў, што яна была яго пастаяннай партнёркай, Лайн?
  
  - Яна сказала мне сёння раніцай. Я сустрэў яе ў Горнта пару дзён таму. Ён сказаў, што яны ўсё яшчэ сябры.
  
  "Горнту нельга давяраць", - сказаў Гаваллан.
  
  Кейсі сказаў: "Як мне сказалі, у яго сур'ёзныя заступнікі ў Ганконгу і за яго межамі. Наколькі я ведаю, ён у дадзены момант не расцягнуць, як вы. Вы, павінна быць, чулі, што ён хоча, каб мы мелі справу з ім, а не з вамі.
  
  "Мы не расцягнутыя", - сказаў Гаваллан. Ён паглядзеў на Бартлетта. "Мы сапраўды заключылі здзелку?"
  
  "Мы падпісваем кантракт у аўторак. Калі вы гатовыя", - сказаў Бартлетт.
  
  "Цяпер мы гатовыя".
  
  "Ен хоча, каб мы трымалі гэта ў сакрэце да суботы, і нас гэта задавальняе", - сказала Кейсі. "Не так, Лайн?"
  
  "Вядома". Бартлетт азірнуўся на Орланду. Кейсі прасачыла за яго позіркам.
  
  Яна заўважыла яе ў той першы момант, калі дзяўчына затрымалася ў дзвярах. - З кім яна размаўляе, Эндру? Мужчына быў цікавым на выгляд, гнуткім, элегантным, яму было за пяцьдзесят.
  
  "Гэта Ландо Мата. Ён таксама партугалец, з Макао". Гаваллан з болем падумаў, ці ўдасца Данроссу пераканаць Мату прыйсці ім на дапамогу з усімі сваімі мільёнамі. Што б я зрабіў, калі б быў тайпэном? Стомлена спытаў ён сябе. Купіў бы я заўтра або заключыў здзелку з Матой і Скнара сёння вечарам? З іх грашыма Высакародны Дом быў бы ў бяспецы на працягу пакаленняў, хоць і па-за нашага кантролю. Зараз няма сэнсу турбавацца. Пачакай, пакуль ты не станеш тайпэном. Затым ён убачыў, што Мата усміхаецца Орланде, а затым яны абодва азірнуліся і накіраваліся да іх. Яго вочы глядзелі на яе пругкія грудзі, свабодна праступаюць пад шоўкам. Напружаныя соску. Божа літасцівы, падумаў ён з глыбокай павагай, нават Венера Пун не адважылася б на такое. Калі яны падышлі, ён прадставіў іх і адступіў у бок, як лішні чалавек, жадаючы паназіраць за імі.
  
  "Прывітанне", - цяпло сказала Арланда Кейсі. "Лайн так шмат распавядаў мне пра цябе і пра тое, як ты важная для яго".
  
  "І я таксама чула пра цябе", - так жа цёпла сказала Кейсі. Але недастаткова. Ты значна прыгажэй, чым паказана ў радку, падумала яна. Нашмат больш. Такім чынам, ты Арланда Рамас. Прыгожая, з мяккім голасам, жаноцкая, сцерва-пірання, якая паклала вока на маю лінію. Госпадзе, што мне цяпер рабіць?
  
  Яна чула, як паводзіць свецкую гутарку, але яе розум усё яшчэ быў заняты думкамі пра Орланде Рамас. З аднаго боку, для Лайн было б нядрэнна завесці раман, падумала яна. Гэта б зняло з яго напружанне. Мінулая ноч была такой жа паршывай для яго, як і для мяне. Ён меў рацыю наконт таго, што я съезжаю. Але як толькі магія гэтага чалавека абкружыць яго, ці змагу я атрымаць яго? Была б яна проста яшчэ адной дзяўчынай, такі ж, як іншыя, якія нічога не значылі для мяне, а праз тыдзень або каля таго - і для яго таксама нічога?
  
  "Толькі не гэты", - канчаткова вырашыла Кейсі. У мяне ёсць два варыянту. Я альбо прытрымліваюся трынаццаці тыдняў і чатырох дзён і змагаюся, альбо не раблю гэтага і змагаюся.
  
  Яна ўсміхнулася. "Арланда, тваё сукенка проста фантастычнае".
  
  "Дзякуй. Магу я называць вас Кейсі?"
  
  Абедзве жанчыны ведалі, што пачалася вайна.
  
  Бартлетт быў у захапленні ад таго, што Кейсі відавочна спадабалася Арланда. Гавал-лан назіраў, зачараваны гэтай чацвёркай. Паміж імі усімі адчувалася дзіўная цеплыня. Асабліва паміж Бартлеттом і Орландой,
  
  Ён пераключыў сваю ўвагу на Мату і Кейсі. Мата быў далікатны, поўны зачаравання старога святла, засяродзіўшыся на Кейсі, гуляючы з ёй як з рыбкай. Цікава, як далёка ён зойдзе ў гэтай справе. Цікава, што Кейсі, падобна, зусім не пярэчыць супраць Орланды. Напэўна, яна заўважыла, што яе хлопец закаханы? Магчыма, няма. Або, магчыма, ёй было напляваць, і яны з Бартлеттом проста дзелавыя партнёры і нічога больш. Магчыма, яна ўсё-ткі лесбіянка. Ці, можа быць, яна проста фригидна, як многія з іх. Як сумна!
  
  "Як вам падабаецца Ганконг, міс Кейсі?" Спытала Мата, варожачы, якой яна была б у ложку.
  
  "Баюся, я яшчэ шмат чаго не бачыў, хоць я пабываў на Новых тэрыторыях падчас экскурсіі па гатэлю і зазірнуў у Кітай".
  
  "Ты хацеў бы паехаць? Я маю на ўвазе сапраўды паехаць у Кітай? Скажам, у Кантон? Я мог бы арганізаваць тваё запрашэнне".
  
  Яна была шакаваная. "Але нам забаронена ўязджаць у Кітай ... Нашы пашпарты несапраўдныя".
  
  "О, вам не давялося б карыстацца сваім пашпартам. КНР не затлумляцца з пашпартамі. У Кітай прыяжджае так мала куайло, што праблем няма. Яны выдаюць вам пісьмовую візу і ставяць на ёй штамп ".
  
  "Але наш Дзяржаўны дэпартамент"... Я не думаю, што стаў бы рызыкаваць гэтым прама зараз ".
  
  Бартлетт кіўнуў. "Нам нават не трэба заходзіць у тутэйшы камуністычны краму. Універсальны магазін".
  
  "Так, ваша ўрад сапраўды вельмі дзіўная", - сказала Мата. "Як быццам паход у краму падрывае давер! Вы чулі чуткі аб "Гілтане"?"
  
  "Што наконт гэтага?"
  
  "Гісторыя ў тым, што яны купілі для новага гатэля выдатную калекцыю кітайскага антыкварыяту, зразумела, ўсё мясцовай вытворчасці". Мата ўсміхнулася. "Падобна на тое, што цяпер ЗША вырашылі, што яны не могуць выкарыстоўваць нічога з гэтага, нават тут, у Ганконгу. Усё гэта знаходзіцца на захоўванні. Па крайняй меры, такая гісторыя ".
  
  "Гэта зразумела. Калі ты не можаш дамагчыся поспеху ў Штатах, ты далучаецца да ўраду", - сказаў кісла Бартлетт.
  
  "Кейсі, ты павінна вырашыць сама", - сказала Мата. "Схадзі ў магазін. Ён называецца China Arts and Crafts на Куінз-роўд. Цэны вельмі разумныя, і ў камуністаў сапраўды няма рагоў і калючых хвастоў ".
  
  "Гэта зусім не тое, чаго я чакаў", - сказаў Бартлетт. "Кейсі, ты б взбесилась ад некаторых рэчаў".
  
  "Ты быў там?" - здзіўлена спытала яна.
  
  "Вядома".
  
  "Я ўзяла містэра Бартлетта сёння раніцай", - патлумачыла Арланда. "Мы выпадкова праходзілі міма. Я была б рада прайсціся з вамі па крамах, калі хочаце".
  
  "Дзякуй, я б з задавальненнем", - гэтак жа ветліва адказала Кейсі, падаючы ўсе свае сігналы небяспекі. "Але нам сказалі ў Лос-Анджэлесе, што ЦРУ сочыць за амерыканцамі, якія ўваходзяць і выходзяць, таму што яны ўпэўненыя, што гэта месца сустрэч камуністаў".
  
  "Мне гэта здалося звычайным крамай, Кейсі", - сказаў Бартлетт. "Я не бачыў нічога, акрамя некалькіх плакатаў з выявай Мао. Але гандлявацца нельга. Усе цэны пазначаныя. Адны з самых выгадных здзелак, якія вы калі-небудзь бачылі. Шкада, што мы не можам забраць іх дадому ". Было ўведзена поўнае эмбарга на ўвоз у Штаты ўсіх тавараў кітайскага паходжання, нават антыкварыяту, які праляжаў у Ганконгу сто гадоў.
  
  "Гэта не праблема", - адразу ж адказаў Мата, варожачы, колькі ён запрацуе ў якасці пасярэдніка. "Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, я буду рады гэта набыць".
  
  "Але мы ўсё яшчэ не можам завезці гэта ў Штаты, містэр Мацюка", - сказаў Кейсі.
  
  "О, гэта таксама проста. Я ўвесь час раблю гэта для амерыканскіх сяброў. Я проста адпраўляю іх куплі ў сваю кампанію ў Сінгапуры або Маніле. За невялікую плату яны адправяць яго вам у Штаты з сертыфікатам паходжання, у Малайю або на Філіпіны, у залежнасці ад таго, што вы аддасце перавагу ".
  
  "Але гэта было б махлярствам. Кантрабанда".
  
  Мата, Гаваллан і Арланда шчыра засмяяліся, а Гаваллан сказаў: "Гандаль - гэта тлушч свету. Тавары з ЗША або Тайваня, на якія распаўсюджваецца эмбарга, трапляюць у КНР, тавары з КНР адпраўляюцца на Тайвань і ў ЗША — калі яны карыстаюцца попытам. Вядома, трапляюць!"
  
  "Я ведаю, - сказала Кейсі, - але я не думаю, што гэта правільна".
  
  "Советская Расія імкнецца да вашага знішчэння, але вы ўсё яшчэ гандлюеце з ёй", - сказаў Гаваллан Бартлетту.
  
  "Мы самі гэтага не робім", - сказаў Кейсі. "Не Par-Con, хоць да нас звярталіся з прапановай прадаваць кампутары. Як бы нам ні падабалася прыбытак, ад яе адмаўляюцца. Урад робіць гэта, але толькі ў дачыненні да тавараў, якія знаходзяцца пад вельмі пільным кантролем. Пшаніца і да таго падобнае ".
  
  "Дзе б ні быў гатовы пакупнік чаго-небудзь, заўсёды знойдзецца прадавец", - сказаў Гаваллан, раздражнёны яе паводзінамі. Ён выглянуў у акно і пашкадаваў, што не вярнуўся ў Шанхай. "Вазьміце В'етнам, ваш Алжыр".
  
  "Сэр?" Сказаў Кейсі.
  
  Гаваллан азірнуўся на яе. "Я маю на ўвазе, што В'етнам абяскровілі вашу эканоміку да смерці, як гэта адбылося з Францыяй, і як Алжыр таксама абяскровілі Францыю".
  
  "Мы ніколі не адправімся ў В'етнам", - упэўнена заявіў Бартлетт. "Навошта нам гэта? В'етнам нас не тычыцца".
  
  "Я згодная, - сказала Мата, - але, тым не менш, удзел Штатаў у гэтым расце. На самай справе, містэр Бартлетт, я думаю, што вас зацягвае ў бездань".
  
  "У якім сэнсе?" Запыталася Кейсі.
  
  "Я думаю, Парады наўмысна завабілі вас у В'етнам. Вы пашлеце войскі, але яны гэтага не зробяць. Вы будзеце змагацца з вьетконгом і ў джунглях, і Парады будуць пераможцамі. Ваша ЦРУ ўжо там у сіле. Яны кіруюць авіякампаніяй. Нават цяпер на грошы ЗША будуюцца аэрадромы, амерыканскае зброя паступае ракой. У вас там ужо ёсць салдаты, якія ваююць ".
  
  "Я ў гэта не веру!" - сказала Кейсі.
  
  "Вы можаце. Іх называюць сіламі спецыяльнага прызначэння, часам "Дэльта Форс". Выбачайце, але В'етнам стане вялікай праблемай для вашага ўрада, калі яно не будзе вельмі разумным ".
  
  Бартлетт упэўнена сказаў: "Дзякуй Богу, гэта так. Кэнэдзі справіўся з Кубай. Ён справіцца і з В'етнамам. Ён зрабіў там Вялікі рывок таму і можа зрабіць гэта зноў. У той раз мы выйгралі. Саветы вывезлі свае ракеты".
  
  Гаваллана гэта змрочна пацешыла. "Табе варта пагаварыць з Енам аб Кубе, даўніна, гэта сапраўды заводзіць яго. Ён кажа, і я згодны, што ты прайграў. Парады завабілі цябе ў чарговую пастку. Прыяцель дурня. Ён лічыць, што яны будавалі свае аб'екты амаль адкрыта, жадаючы, каб вы іх выявілі, і вы гэта зрабілі, а потым было шмат бразгання зброяй, увесь свет спалохаўся да смерці, і ў абмен на савецкі пагадненне аб вывазе ракет з Кубы ваш прэзідэнт разбурыў вашу Дактрыну Манро, краевугольны камень ўсёй вашай сістэмы бяспекі ". "Што?"
  
  - Вядома. Хіба Кэнэдзі не даў Хрушчову пісьмовага абяцання не ўрывацца на Кубу, не дапускаць ўварвання з амерыканскай тэрыторыі — або з любога іншага месца ў Заходнім паўшар'і? Напісана, клянуся Богам! Такім чынам, зараз варожая еўрапейская дзяржава, Савецкая Расія, цалкам супярэчыць вашай Дактрыне Манро, адкрыта абгрунтавалася ў дзевяноста мілях ад вашага ўзбярэжжа, межы якога гарантаваныя ў пісьмовай форме вашым уласным Прэзідэнтам і ратыфікаваныя вашым уласным Кангрэсам. Вялікі Да ажыццявіў каласальны пераварот, падобнага якому не было за ўсю вашу гісторыю. І ўсё марна! Голас Гаваллана стаў жорсткім. "Цяпер Куба ў поўнай бяспецы, вялікае вам дзякуй, дзе яна будзе расці, пашырацца і ў канчатковым выніку заразіць ўсю Паўднёвую Амерыку. Бяспечна для савецкіх падводных лодак, караблёў, самалётаў . . . . Госпадзе ўсемагутны, гэта, безумоўна, цудоўная перамога!"
  
  Кейсі узрушана паглядзела на Бартлетта. "Але, вядома, Лайн, вядома, гэта няправільна".
  
  Бартлетт быў узрушаны не менш. "Я думаю ... калі ты падумаеш пра гэта, Кейсі, я думаю. ... Гэта па-чартоўску дакладна нічога ім не каштавала".
  
  "Лан перакананы ў гэтым", - сказаў Гаваллан. "Пагаварыце з ім. Што тычыцца В'етнама, ніхто тут не думае, што прэзідэнт Кэнэдзі справіцца і з гэтым, як бы мы ні захапляліся ім асабіста. Азія не падобная на Еўропу ці Амерыку. Тут па-іншаму думаюць, дзейнічаюць і прытрымліваюцца іншых каштоўнасцяў".
  
  Наступіла раптоўная цішыня. Яе парушыў Бартлетт. - Значыць, вы думаеце, будзе вайна?
  
  Гаваллан зірнуў на яго. - Табе не аб чым турбавацца. У "Пар-Кона" усё павінна атрымацца вельмі добра. У вас ёсць цяжкая прамысловасць, кампутары, пенаполіурэтану, ўрадавыя кантракты на аэракасмічную прамысловасць, нафтахімію, акустыку, бесправоднае абсталяванне ... З вашымі таварамі і нашым вопытам, калі пачнецца вайна, што ж, неба гэта мяжа ".
  
  "Не думаю, што мне хацелася б атрымліваць прыбытак такім чынам", - сказала Кейсі, раздражнёная ім. "Гэта паршывы спосаб зарабіць даляр".
  
  Гаваллан павярнуўся да яе. "Шмат на гэтай зямлі паршыва, няправільна і несправядліва. ... Ён збіраўся даць ёй з абодвух ствалоў, раз'юшаны тым, што яна пастаянна перапыняе яго размова з Бартлеттом, але вырашыў, што цяпер не час і не месца, таму ветліва сказаў: "Але, вядома, ты правы. Ніхто не хоча нажывацца на смерці. Калі ты мяне даруеш, я пайду. . . . Ты ведаеш, што ва ўсіх ёсць карткі на месцы? Вячэру пачнецца з хвіліны на хвіліну. Справа ў асобах."
  
  Ён сышоў.
  
  - Не думаю, што я яму наогул падабаюся, - сказала Кейсі.
  
  Яны засмяяліся над тым, як яна гэта сказала. "Тое, што ты сказала, было правільна, Кейсі", - сказала ёй Арланда. "Ты была права. Вайна жудасная".
  
  "Ты быў тут падчас гэтага?" Нявінна запыталася Кейсі.
  
  "Так, але ў Макао. Я партугалец. Мая мама казала мне, што там было не так ужо дрэнна. Японцы не турбавалі Макао, таму што Партугалія была нейтральнай". Арланда салодка дадала: "Вядома, мне цяпер усяго дваццаць пяць, таму я амаль нічога не памятаю з таго, што было. Мне не было і сямі, калі скончылася вайна. Макао добры горад, Кейсі. Так адрозніваецца ад Ганконга. Магчыма, вам з Лайн захочацца туды з'ездзіць. Гэта варта ўбачыць. Я хацеў бы быць вашым гідам ".
  
  Іду ў заклад, падумала Кейсі, адчуваючы, што яе дваццаць шэсць - гэта ўзрост па параўнанні з Орландой, у якой скура сямнаццацігадовай. "Гэта было б выдатна. Але, Ландо, што з Эндру? Чаму ён так раззлаваўся? Таму што я жанчына-віцэ-прэзідэнт і ўсё такое?"
  
  "Сумняваюся ў гэтым. Я ўпэўненая, што ты перабольшваеш", - сказала Мата. "Проста ён не вельмі проамериканец, і яго зводзіць з розуму той факт, што Брытанскай імперыі больш няма, што ЗША з'яўляюцца вяршыцелямі лёсаў свету і робяць відавочныя памылкі", - лічыць ён. Баюся, большасць брытанцаў з ім згодны! Вядома, збольшага гэта рэўнасць. Але ты павінна быць цярплівая з Эндру. У рэшце рэшт, ваш урад сапраўды аддало Ганконг ў 45—м годзе Чан Кайшы - толькі брытанскі ваенна-марскі флот спыніў гэта. Амерыка сапраўды была на баку Савецкай Расеі супраць іх з-за Суэца, падтрымлівала габрэяў супраць іх у Палестыне — ёсць дзясяткі прыкладаў. Таксама дакладна, што многія з нас тут лічаць вашу цяперашнюю варожасць да Кітаю неабдуманай ".
  
  "Але яны такія ж камуністы, як Расея. Яны пачалі вайну супраць нас, калі мы ўсяго толькі спрабавалі абараніць свабоду ў Паўднёвай Карэі. Мы не збіраліся нападаць на іх ".
  
  "Але гістарычна склалася так, што Кітай заўсёды перасякаў раку Ялу, калі любы замежны захопнік набліжаўся да гэтай мяжы. Заўсёды. Меркавалася, што твой Макартур будзе гісторыкам, - цярпліва сказала Мата, варожачы, была яна такой жа наіўнай ў ложку. - Ён павінен быў ведаць. Ён — ці ваш прэзідэнт — вымусілі Кітай пайсці па шляху, па якім ён не хацеў ісці. Я абсалютна ўпэўнены ў гэтым".
  
  "Але мы не былі захопнікамі. Паўночная Карэя ўварвалася на Поўдзень. Мы проста хацелі дапамагчы людзям стаць свабоднымі. Мы нічога не выйгралі ад Паўднёвай Карэі. Мы трацім мільярды, спрабуючы дапамагчы людзям застацца свабоднымі. Паглядзіце, што Кітай зрабіў з Тыбэтам— з Індыяй у мінулым годзе. Мне здаецца, мы заўсёды аказваемся казлом адпушчэння, і ўсё, чаго мы хочам, - гэта абараніць свабоду ". Яна змоўкла, калі па зале пранёсся шэпт палягчэння, і людзі пачалі разыходзіцца па сваіх столікаў. Ўвайшлі афіцыянты з сярэбранымі падносамі. "Слава Богу! Я паміраю з голаду!"
  
  "Я таксама", - сказаў Бартлетт.
  
  "Шайти сёння рана", - са смехам сказала Мата. "Арланда, цябе варта было папярэдзіць іх, што гэта стары звычай - заўсёды перакусваць перад любым банкетам Шайти".
  
  Арланда проста ўсміхнулася сваёй чароўнай усмешкай, і Кейсі сказала: "Арланда папярэдзіла Лайн, якая распавяла мне, але я вырашыла, што змагу пратрымацца". Яна паглядзела на свайго ворага, які быў амаль на паўгалавы ніжэйшы, каля пяці футаў трох цаляў. Упершыню ў жыцці яна адчула сябе вялікі і нязграбнай. Будзь сумленная, нагадала яна сабе, з таго часу, як ты выйшла з гатэля на вуліцу і ўбачыла ўсіх гэтых кітайскіх дзяўчат і жанчын з іх малюсенькімі ручкамі, ножкамі, целамі і мініяцюрнасцю, усіх цёмнавокіх і чарнявых, ты адчула сябе велізарнай і чужой. ТАК. Цяпер я магу зразумець, чаму яны ўсе так вытарэшчваюцца на нас. А што тычыцца звычайнага турыста, шумнага, грузнага, ковыляющего...
  
  Тым не менш, Арланда Рамас, якой бы прыгожай і разумнай ты сябе ні лічыла, ты не дзяўчына для Лайн Бартлетт. Так што можаш выкінуць усё гэта з сваей азадка! "У наступны раз, Арланда, - сказала яна так міла, - я не забуду быць вельмі асцярожнай з тваімі рэкамендацыямі".
  
  "Я рэкамендую нам паесці, Кейсі. Я таксама галодны".
  
  Мата сказала: "Я сапраўды веру, што мы ўсе за адным сталом. Павінна прызнацца, гэта я ўсё задаволіла". Шчаслівы, ён ішоў наперадзе, больш чым калі-небудзь усхваляваны задачай зацягнуць Кейсі ў ложак. У той момант, калі ён убачыў яе, ён прыняў рашэнне. Збольшага гэта было з-за яе прыгажосці, высокага росту і прыгожай грудзей, такога прыемнага кантрасту з мініяцюрнасцю і аднастайнасцю звычайнай азіяцкай дзяўчыны. Збольшага з-за падказак, якія дала яму Арланда. Але самай вялікай часткай была яго раптоўная думка аб тым, што, разарваўшы сувязь Бартлетт-Кейсі, ён можа сарваць расследаванне Пар-Кона ў Азіі заўвага 55 . "значна лепш трымаць амерыканцаў з іх крывадушнай, непрактычнай мараллю і умяшаннем далей ад нашага рэгіёну так доўга, як мы можам", - сказаў ён сабе. І калі Данросс не заключыць здзелку з Par-Con, то яму прыйдзецца прадаць мне кантроль, які я хачу. Тады, у рэшце рэшт, я буду тайпэном Высакароднага Дома, нягледзячы на ўсіх Данроссов і Струанов.
  
  Мадонна, жыццё сапраўды вельмі добрая. "Цікава, што гэтая жанчына можа апынуцца ключом да лепшага замка ў Азіі", - падумаў ён. Затым задаволена дадаў: "Відавочна, яе можна купіць". Пытанне толькі ў тым, наколькі моцна.
  
  37
  
  11:01 ВЕЧАРА. :
  
  Вячэру складаўся з дванаццаці страў. Тушанае марское вушка з зялёнай капустай, курынай печанню і падліўкай з нарэзанай курапаткі, суп з акулавых плаўнікоў, курыца-грыль, кітайская зеляніна, струковы гарошак, брокалі і пяцьдзесят іншых гародніны з крабавых мясам, скурка смажанай качкі па-пекінску са слівовы соусам і нарэзаным зялёным лукам і тонкія, як папера, блінцы, отваренные грыбы двойчы і рыбны рагу, вэнджаная рыба помфрет з салатай, рыс па-янчоу, хатняя локшына sweet home — затым дэсерт шчасця, падсалоджаны насенне лотаса і лілія ў рысавай кашы. І чай бесперапынна.
  
  Мата і Арланда дапамагалі Кейсі і Бартлетту. Флёр і Піцер Марлоў былі адзінымі еўрапейцамі за іх сталом. Кітайцы прад'явілі свае візітныя карткі і атрымалі наўзамен іншыя. "О, ты можаш ёсць палачкамі для ежы!" Усе кітайцы былі шчыра здзіўлены, затым з камфортам вярнуліся да кантонскому дыялект, жанчыны ў каштоўнасцях відавочна абмяркоўвалі Кейсі, Бартлетта і Марлоў. Іх каментары былі злёгку стрыманыя толькі з-за Ландо Мацюкі і Орланды.
  
  "Што яны кажуць, Арланда?" Бартлетт ціха спытаў сярод шумнага ажыўлення, асабліва з боку кітайцаў.
  
  "Яны проста цікавяцца вамі і міс Кейсі", - сказала яна гэтак жа асцярожна, не пераводзячы непрыстойных заўваг аб памеры грудзей Кейсі, пра тое, адкуль узялася яе адзенне, колькі яна каштуе, чаму яна не носіць ніякіх упрыгожванняў і якое гэта, павінна быць, быць такой высокай. Яны мала што казалі пра Бартлетте, за выключэннем таго, што ўслых задаваліся пытаннем, ці сапраўды ён з мафіі, як выказала здагадку адна з кітайскіх газет.
  
  Арланда была ўпэўненая, што гэта не так. Але яна таксама была ўпэўненая, што ёй трэба быць вельмі абачлівай у прысутнасці Кейсі, не занадта напорыстай і не занадта маруднай, і ніколі не дакранацца да яго. І быць мілым з ёй, спрабаваць збіць яе з панталыку.
  
  Свежыя талеркі для кожнага стравы былі з грукатам расстаўленыя, выкарыстаныя вынесеныя прэч. Афіцыянты паспяшаліся да кухонным ліфтах ў цэнтральнай секцыі ў лесвіцы, каб пазбавіцца ад старых і ўзяць дымныя стравы з новых.
  
  Кухні, размешчаныя трыма палубамі ніжэй, ўяўлялі сабой сапраўдны пекла з-за велізарных жалезных кацялкоў шырынёй у чатыры фута, на якіх працаваў газ, падведзены па трубе на борт. Некаторыя воки для падрыхтоўкі на пару, некаторыя для хуткага абсмажваньні, некаторыя для смажання ў фрыцюры, некаторыя для тушэння і многія для падрыхтоўкі чыстага белага рысу. Барбекю на адкрытым паветры, на дровах. Армія памочнікаў дваццаці васьмі кухараў рыхтавала мяса і гародніна, ощипывала куранят, разделывала свежую рыбу, амараў і крабаў і чысціла іх, выконваючы тысячы задач, неабходных у кітайскай кухні, паколькі кожнае страва рыхтуецца свежым для кожнага кліента.
  
  Рэстаран адкрываўся ў 10:00 раніцы, а кухня зачынялася ў 10:45 вечара — часам пазней, калі была наладжана адмысловая вечарына. Маглі быць танцы і шоў праграму на падлозе, калі гаспадар быў дастаткова багаты. Сёння вечарам, хоць не было ні позняй змены, ні эстраднага шоу, ні танцаў, усе яны ведалі, што іх доля чаявых з бяседы Шыці Т ' Чанга будзе вельмі добрай. Шайти Т ' Чунг быў ветлівым гаспадаром, хоць большасць з іх верылі, што вялікая частка сабраных ім дабрачынных грошай ішла яму ў страўнік, яго гасцям або на спіны яго сябровак. У яго таксама была рэпутацыя бязлітаснага да сваім нядобразычліўцам, скнары да сваёй сям'і і мсцівага да сваіх ворагам.
  
  "Усё роўна", - падумаў шэф-кухар. У гэтым свеце мужчыну патрэбныя мяккія вусны і моцныя зубы, і ўсе ведаюць, якія з іх праслужаць даўжэй. "Паспяшайся!" - крыкнуў ён. "Ці магу я чакаць ўсю ноч, прасякнутую гноем? Крэветкі! Нясіце крэветкі!" Спатнелы памочнік ў ірваных штанах і старажытнай, пропотевшей майцы падбег з бамбукавым стравай свежевыловленных крэветак. Шэф-кухар выклаў іх у вялізны вок, дадаў жменю мононатриевого глутамате, двойчы узбіў і выняў, выклаў жменю дымных струкоў гароху на два стравы а зверху пароўну падзяліў ружовыя, бліскучыя, сакавітыя крэветкі.
  
  "Так помочатся усе багі на крэветак!" - кісла сказаў ён, у яго балела язва страўніка, ступні і ікры наліліся свінцом пасля десятичасовой змены. "Адпраўце іх наверх, пакуль яны не сапсаваліся! Дью нех ло мох, паспяшайся ... Гэта мой апошні заказ. Пара дадому!"
  
  Іншыя кухары выкрыквалі апошнія заказы і лаяліся, пакуль рыхтавалі. Усім ім не цярпелася як мага хутчэй сысці. "Паспяшайцеся!" Затым адзін малады памочнік, які нёс рондаль з выкарыстаным тлушчам, спатыкнуўся, і тлушч пырснуў на адзін з газавых камінаў, падхоплены са свістам, і раптам запанавала гармідар. Кухар закрычаў, калі агонь атачыў яго, і ён стаў біцца ў агонь, яго твар і валасы былі абпалены. Хто-то выплюхнуў вядро вады на агонь і моцна развеў яго. Полымя взметнулось да крокваў, падымаючы клубы дыму. Крыкі, штуршкі кухараў, якія адыходзяць ад агню, стваралі праблему. З'едлівы, чорны алейны дым пачаў запаўняць паветра.
  
  Мужчына, які стаяў бліжэй за ўсіх да адзінай вузкай лесвіцы, якая вядзе на першую палубу, схапіў адзін з двух вогнетушыцеляў, націснуў на поршань і накіраваў сопла на агонь. Нічога не адбылося. Ён зрабіў гэта зноў, затым хто-то іншы выхапіў яго ў яго з праклёнам, беспаспяхова паспрабаваў прымусіць яго працаваць і адкінуў у бок. Іншы вогнетушыцель таксама быў няспраўны. Персанал так і не знайшоў час іх пратэставаць.
  
  "Усе багі спаражняцца на гэтыя безродные замежныя д'ябальскія вынаходкі!" - закрычаў кухар і падрыхтаваўся ратавацца ўцёкамі, калі агонь наблізіцца да яго. Перапалоханы кулі, задохнувшийся ад дыму ў другім канцы кухні, падаўся ад слупа полымя да некалькім банкам і перакуліў іх. У некаторых былі яйкі тысячагадовай даўнасці, у іншых - кунжутное алей. Алей заліло падлогу і загарэлася. Кулі знік у раптоўнай ўспышкі полымя. Цяпер агонь ахапіў палову кухні.
  
  Было далёка за адзінаццаць, і большасць наведвальнікаў ужо разышліся. Верхняя палуба "Плавучага дракона" усё яшчэ была часткова запоўненая. Большасць кітайцаў, у тым ліку Фор Фингер Ву і Венус Пун, выходзілі ці ўжо сышлі, паколькі апошняе страва было пададзена даўным-даўно, і ветлівым кітайскім звычаем было сыходзіць, як толькі было гатова апошняе страва, стол за сталом. Толькі еўрапейцы затрымліваліся за каньяком або партвейнам і цыгарамі.
  
  Па ўсёй лодцы кітайцы расстаўлялі сталы для гульні ў маджонг, і стаў чутны стук плітак з слановай косці, хто стукаецца, таму па сталах.
  
  - Вы гуляеце ў маджонг, містэр Бартлетт? - Спытала Мата.
  
  "Няма. Калі ласка, клічце мяне Лайн".
  
  "Табе варта навучыцца — гэта лепш, чым брыдж. Ты гуляеш у брыдж, Кейсі?"
  
  Лайн Бартлетт засмяяўся. "Яна чараўніца, Ландо. Не гуляй з ёй на грошы".
  
  "Магчыма, мы маглі б як-небудзь пагуляць. Ты ж граеш, ці не так, Арланда?" Спытала Мата, успомніўшы, што Горнт быў дасведчаным гульцом. "Так, трохі", - ціха сказала Арланда, і Кейсі змрочна падумала: "Іду ў заклад, гэтая сучка таксама разумніца". "Я б з задавальненнем пагуляла", - салодка сказала Кейсі.
  
  "Добра", - сказала Мата. "Як-небудзь на наступным тыдні" ... о, прывітанне, тайпэн! Данросс вітаў іх усіх сваёй усмешкай. "Як вам спадабалася ежа?"
  
  "Гэта было фантастычна!" Сказала Кейсі, шчаслівая бачыць яго, і выдатна разумее, як прыгожа ён выглядае ў смокінгу. "Не хочаш далучыцца да нас?"
  
  "Дзякуй, але—"
  
  "Спакойнай ночы, тайпэн", - сказала Дыяна Чэн, падыходзячы да яго ў суправаджэнні свайго сына Кевіна — невысокага, шчыльнага юнака з цёмнымі павойнымі валасамі і поўнымі вуснамі.
  
  Данросс прадставіў іх. - Дзе Філіп? - спытаў я.
  
  "Ён збіраўся прыехаць, але патэлефанаваў і сказаў, што затрымліваецца. Што ж, дабранач ... " Дыяна ўсміхнулася, Кевін таксама, і яны накіраваліся да дзвярэй, Кейсі і Арланда шырока расплюшчанымі вачыма глядзелі на ўпрыгажэнні Дыяны.
  
  - Ну, мне таксама пара, - сказаў Данросс.
  
  "Як прайшоў ваш столік?"
  
  "Даволі складана", - сказаў Данросс са сваім заразлівым смехам. Ён еў з членамі парламента — з Горнтом, Шы-теном і яго жонкай за сталом Нумар адзін, — і час ад часу скрозь звон талерак чуліся ўспышкі гневу. "Робін Грэй даволі шчыры і дрэнна інфармаваны, і некаторыя з нас жартавалі над ім. У якія-то павекі мы з Горнтом апынуліся на адным баку. Павінен прызнацца, наш стол накрылі першым, каб бедны даўніна Шы-тыя і яго жонка змаглі збегчы. Пятнаццаць хвілін таму ён сарваўся з месца, нібы насыпаны солі.
  
  Усе засмяяліся разам з ім. Данросс назіраў за Марлоў. Яму стала цікава, ці ведае Марлоў, што Грэй яго швагер. - Грэй, здаецца, даволі добра ведае, містэр Марлоў.
  
  - У яго добрая памяць, тайбань, хоць манеры ў яго агідныя.
  
  "Я не ведаю пра гэта, але калі ён даб'ецца свайго ў парламенце, ды дапаможа бог Ганконгу. Што ж, я проста хацеў павітацца з усімі вамі". Ён усміхнуўся Бартлетту і Кейсі. - Як наконт заўтрашняга ленч?
  
  "Выдатна", - сказала Кейсі. "Як наконт таго, каб прыйсці на V і A?" Яна заўважыла, што Горнт ўстаў, каб сысці, у процілеглым канцы пакоя, і яна зноў задалася пытаннем, хто пераможа. - Як раз перад вячэрай Эндру сказаў...
  
  Затым, разам з усімі, яна пачула слабыя крыкі. Раптам наступіла цішыня, усе прыслухаліся. "Пажар!"
  
  "Госпадзе, глядзіце!" Яны ўсе ўтаропіліся на кухонны ліфт. Паваліў дым. Затым здаўся маленькі язычок полымя.
  
  Доля секунды недаверу, затым усе ўскочылі. Тыя, хто быў бліжэй за ўсё да галоўнай лесвіцы, кінуліся да дзвярнога праёму, грудзячыся ў ім, у той час як іншыя падхапілі крык. Бартлетт ускочыў на ногі і пацягнуў Кейсі за сабой. Мата і некалькі гасцей кінуліся да бутылочному горлышку. - Трымайце яго! - Праравеў Данросс, перакрываючы шум. Усе спыніліся. "Часу яшчэ шмат. Не спяшаецеся!" загадаў ён. "Няма неабходнасці бегчы, не спяшайцеся! Небяспекі пакуль няма!" Яго перасцярога дапамагло тым, хто быў занадта напалоханы. Яны пачалі выбірацца з забітага людзьмі дзвярнога праёму. Але ўнізе, на лесвіцах, крыкі і істэрыка ўзмацніліся.
  
  Не ўсе кінуліся бегчы пры першым крыку аб небяспецы. Горнт не рухаўся. Ён попыхивал цыгарай, засяродзіўшы ўсе свае пачуцці. Хавергилл і яго жонка падышлі да вокнаў, каб вызірнуць вонкі. Да іх далучыліся іншыя. Яны маглі бачыць натоўп, толпящуюся ля галоўнага ўваходу двума палубамі ніжэй. "Я не думаю, што нам варта турбавацца, мая дарагая", - сказаў Хавергилл. "Як толькі асноўная партыя з'едзе, мы зможам рушыць услед за ёй на вольным часе".
  
  Лэдзі Джаана, якая стаяла побач з імі, сказала: "Вы бачылі, як Бильцманн памчаўся? Што за ёлупень!" Яна агледзелася і ўбачыла Бартлетта і Кейсі ў іншым канцы пакоя, якія чакалі побач з Данроссом. - О, я б падумаў, што яны таксама збеглі.
  
  - Ды добра табе, Джаана, - сказаў Хавергилл, - не ўсе янкі трусы!"
  
  Раптам з кухоннага ліфта вырваўся слуп полымя і густога чорнага дыму. Крыкі, якія заклікаюць паспяшацца, пачуліся зноў.
  
  - Ен, тут ёсць другі выхад? - паспешліва спытаў Бартлетт ў далёкім канцы пакоя, бліжэй да каміна.
  
  "Я не ведаю", - сказаў Данросс. "Паглядзі звонку. Я буду трымаць абарону тут". Бартлетт хутка накіраваўся да выхаду на палову палубы, а Данросс павярнуўся да астатніх. "Турбавацца не аб чым", - сказаў ён, супакойваючы іх і хутка ацэньваючы. Флёр Марлоў пабялела, але трымала сябе ў руках, Кейсі ў шоку глядзела на людзей, запрудивших дзвярны праём, Арланда скамянела, ледзь не зламалася. "Арланда! Усё ў парадку, - сказаў ён, - ніякай небяспекі няма...
  
  На іншым канцы пакоя Горнт устаў і падышоў бліжэй да дзвярэй. Ён бачыў цісканіну і ведаў, што лесвіца унізе будзе забітая. Крыкі і асобныя крыкі ўзмацнілі тут страх, але сэр Чарльз Пенниворт стаяў каля дзвярэй, спрабуючы забяспечыць арганізаванае адступленне ўніз па лесвіцы. Паваліў яшчэ больш дыму, і Горнт падумаў: "Божа усемагутны, крывавы пажар, паўсотні чалавек і адзін выхад". Затым ён заўважыў закінуты бар. Ён падышоў да яго і, вонкава спакойны, наліў сабе віскі з содавай, але па спіне ў яго струменіўся пот.
  
  Унізе, на перапоўненай пляцоўцы другога паверха, Ландо Мата спатыкнуўся і збіў з ног цэлую групу, Дайан Чэн і Кевіна разам з імі, стварыўшы завал на гэтым адзіным шляху да адступлення. Мужчыны і жанчыны бяссільна крычалі, прыціснутыя да падлозе, калі іншыя падалі або спатыкаліся аб іх у імклівым ўцёкі ў пошуках бяспекі. Наверсе, на лесвіцы, Пагмайр ухапіўся за парэнчы і ледзь ўтрымаўся на нагах, выкарыстоўваючы сваю вялікую сілу, каб прыціснуцца спіной да людзей і не даць яшчэ каму-небудзь зваліцца. Джуліян Бродхаст быў побач з ім, таксама напалоханы, але ў роўнай ступені валодае сабой, выкарыстоўваючы свой рост і вага разам з Пагмайром. Разам яны на імгненне ўтрымалі пралом, але паступова вага тых, хто стаяў ззаду, перадужаў іх. Пагмайр адчуў, што яго хватка слабее. Дзесяццю прыступкамі ніжэй Мата з цяжкасцю падняўся на ногі, у спешцы затоптав некалькіх чалавек, затым спусціўся па лесвіцы, напалову сарваўшы з сябе паліто. Дыяна Чэн з цяжкасцю паднялася на ногі, цягнучы Кевіна за сабой. У толкающейся людской масе яна не заўважыла, як нейкая жанчына акуратна схапіла свой брыльянтавы кулон і паклала яго ў кішэню, а затым трушком пабегла ўніз па лесвіцы. Дым, які ўздымаўся з ніжняй палубы, ўзмацняў жах. Хватка Пагмайра аслабла. Людскі паток напалову ўпячатаў яго ў сцяну, і Бродхерст спатыкнуўся. Пачалася яшчэ адна невялікая лавіна людзей. Цяпер лесвіцы на абодвух узроўнях былі забітыя.
  
  Четырехпалый Ву з Венерай Пун былі на першай пляцоўцы, калі пачуўся крык, і ён кінуўся ўніз па апошняй лесвіцы і праціснуўся на пад'ёмны мост, які вядзе да прыстані, Венера Пун ў некалькіх спалоханых кроках ззаду яго. Апынуўшыся ў бяспецы на прыстані, ён павярнуўся і паглядзеў назад, яго сэрца шалёна калацілася, дыханне было цяжкім. Мужчыны і жанчыны, спатыкаючыся, выходзілі з велізарнага багата упрыгожанага дзвярнога праёму на прычал, з ілюмінатараў ў ватэрлініі вырываліся языкі полымя. Паліцэйскі, патрулировавший непадалёк, падбег, імгненне ашаломлена назіраў за тым, што адбываецца, затым кінуўся наўцекі да бліжэйшага тэлефоне. Ву ўсё яшчэ спрабаваў аддыхацца , калі ўбачыў
  
  Рычард Кванг і яго жонка дружна выбягаюць з пакоя. Ён пачаў смяяцца і адчуў сябе нашмат лепш. Венус Пун таксама падумала, што людзі выглядаюць вельмі пацешна. Гледачы збіраліся ў бяспецы, ніхто нічога не рабіў, каб дапамагчы, проста глядзелі — і гэта правільна, між іншым падумаў Ву. Ніколі нельга ўмешвацца ў рашэнні багоў. У багоў свае правілы, і яны вырашаюць лёс чалавека. Мая задача - збегчы і атрымаць асалоду ад гэтай шлюхай сёння ноччу. Усе багі, дапамажыце мне захаваць маё Імперскае Жалеза, пакуль яна не узмалілася аб літасці.
  
  "Пойдзем, Сопкі Раток", - сказаў Чатыры Пальца з хіхіканнем, - "мы можам спакойна пакінуць іх сам-насам з іх джоссом. Час сыходзіць". "Не, бацька", - хутка сказала яна. "У любы момант прыбудуць тэлекамеры і прэса — мы павінны думаць аб нашым іміджы, хейя?" "Імідж? Гэта падушка і цудоўны Джы—" "Пазней!" - уладна сказала яна, і ён утрымаўся ад праклёну, якое збіраўся дадаць. "Хіба ты не хочаш, каб цябе віталі як героя?" - рэзка сказала яна. - Можа быць, нават рыцарства накшталт Шыці, хейя? Яна хутка выцерла рукі і твар, асцярожна разарвала адну з шлеек над грудзьмі і падышла бліжэй да трапа, дзе магла бачыць сябе і быць заўважанай. Чатыры Пальца безуважна назіраў за ёй. Такая гонар квай лох, як Шыці? здзіўлена падумаў ён. Ииииии, чаму б і няма! Ён асцярожна рушыў услед за ёй, імкнучыся не падыходзіць занадта блізка да якой-небудзь небяспекі.
  
  Яны ўбачылі мова полымя, які вырваўся з трубы на верхняй палубе, і спалоханых людзей, якія глядзелі ўніз з вокнаў трох паверхаў. Людзі збіраліся на прыстані. Іншыя, спатыкаючыся, выбіраліся ў бяспечнае месца ў істэрыцы, многія кашлялі ад дыму, які пачынаў зацягвалася ўвесь рэстаран. У дзвярах зноў пачуліся крыкі, хто-то ўпаў, а хто-то шарахнулся з-пад тупату ног, тыя, хто быў ззаду, крычалі тым, хто быў наперадзе, каб поторапливались, і зноў Чатыры Пальца і іншыя гледачы засмяяліся.
  
  На верхняй палубе Бартлетт перагнуўся цераз парэнчы і паглядзеў уніз на корпус судна і прычал ўнізе. Ён мог бачыць натоўпу на прыстані і толпящихся, б'юцца ў істэрыцы людзей, выбивающихся з ўваходу. Ні з той, ні з другога боку не было ніякай іншай лесвіцы або магчымасці збегчы. Яго сэрца шалёна калацілася, але ён не баяўся. Рэальнай небяспекі пакуль няма, падумаў ён. Мы можам скокнуць у ваду ўнізе. Лёгка. Колькі там, трыццаць, сорак футаў — не турбуйцеся, калі не плюхнешься жыватом. Ён пабег назад па палубе, якая займала палову даўжыні лодкі. З варанок паваліў чорны дым, іскры і невялікае полымя . Ён адкрыў дзверы на верхнюю палубу і хутка зачыніў яе, каб не ствараць дадатковай цягі. Задымленне ўзмацніўся, і полымя, якое вырываецца з кухоннага ліфта, цяпер было бесперапынным. У паветры стаяў з'едлівы пах дыму і смурод гарэлага мяса. Амаль усе стоўпіліся ля далёкіх дзвярэй. Горнт стаяў у баку і назіраў за імі, пацягваючы напой. Бартлетт падумаў: "Госпадзе, вось жа стрыманы вырадак!" Ён асцярожна абышоў кухонны ліфт, яго вочы щипало ад дыму, і ледзь не збіў з ног Крысціяна Токса, які, схіліўшыся над тэлефонам, крычаў у яго, перакрываючы шум:... Мне пляваць, выкліч сюды фатографа прама цяпер, а потым патэлефанаваў у пажарную службу!" Токс ў гневе шпурнуў слухаўку і, пробормотав: "Тупыя вырадкі", вярнуўся да сваёй жонцы, шаноўнай кітаянцы, якая няўцямна ўтаропілася на яго. Бартлетт паспяшаўся да Дан-Росу. Тайпэн нерухома стаяў побач з Пітэрам і Флёр Марлоў, Орландой і Кейсі, манатонна насвістваючы.
  
  - Нічога, Ен, - ціха сказаў ён, заўважыўшы, што яго голас гучыць дзіўна, - ні чорта. Ні лесвіц, нічога. Але мы можам лёгка пераскочыць, калі спатрэбіцца.
  
  "Так. Нам пашанцавала, што мы апынуліся на гэтай палубе. Іншым, магчыма, пашанцавала менш". Данросс назіраў за дымам і агнём, вырывающимися з кухоннага ліфта, які быў побач з выхадны дзвярыма. "Даволі хутка нам прыйдзецца вырашыць, у які бок ісці", - мякка сказаў ён. "Гэты пажар можа адрэзаць нас звонку. Калі мы выйдзем, то можам ніколі не вярнуцца, і нам прыйдзецца скакаць. Калі мы застанемся дома, то зможам падняцца толькі па лесвіцы.
  
  "Госпадзе", - прамармытала Кейсі. Яна спрабавала супакоіць сваё шалёна колотящееся сэрца і пачуццё клаўстрафобіі, якое нарастала. Яе скура стала ліпкай, а вочы кідаліся ад выхаду да дзвярнога праёму і назад. Бартлетт абняў яе. "Нічога страшнага, мы можам скокнуць у любы час".
  
  "Так, вядома, Лайн". Кейсі змрочна трымаўся. "Ты ўмееш плаваць, Кейсі?" Спытаў Данросс. "Так. Я ... аднойчы трапіў у пажар. З тых часоў я да смерці іх баюся ". Гэта было некалькі гадоў таму, калі яе маленькі дом на Галівудскіх пагорках ў Лос-Анджэлеса апынуўся на шляху аднаго з раптоўных летніх пажараў, і яна была зачыненая ў ім, а звілістая дарога ў каньён ўжо гарэла ўнізе. Яна ўключыла ўсе распырсквальніка і пачала паліваць дах з шлангаў. Пякучы жар пажару дасягнуў яе. Затым агонь дасягнуў вяршыні, пераскочыўшы з вяршыні адной даліны на процілеглы бок, і пачаў гарэць па абодва бакі да дна даліны, куды гнаў парывамі ветру з хуткасцю сто міль у гадзіну, самастойна порожденными агнём. Ревущее полымя уничтожало дрэвы і хаты, падбіралі ўсё бліжэй, і выхаду не было. У жаху яна трымала шланг на даху. Коткі і сабакі з дамоў наверсе прабягалі міма яе, а адна аўчарка з дзікімі вачыма скурчылася з зацішнага боку яе дома. Жар, дым і жах атачалі яе, і гэта працягвалася і працягвалася, але гэтая частка пажару спынілася ў пяцідзесяці футаў ад яе мяжы. Без усякай прычыны. Наверсе зніклі ўсе дома на яе вуліцы. Большая частка каньёна. На пагорках, якія падзяляюць горад Лос-Анджэлес напалову, на працягу трох дзён гарэла паласа шырынёй амаль у паўмілі і даўжынёй у дзве.
  
  "Я ў парадку, Лайн", - сказала яна дрыготкім голасам. "Я ... Я думаю, што палічыў за лепшае б быць звонку, чым тут. Давай прыбірацца адсюль да д'ябла. Выкупацца было б выдатна".
  
  "Я не ўмею плаваць!" Арланда дрыжала. Затым яе самавалоданне лопнула, і яна ўстала, каб кінуцца да лесвіцы.
  
  Бартлетт схапіў яе. "Усё будзе ў парадку. Госпадзе, у цябе так ніколі не атрымаецца. Паслухай небаракаў там, унізе, у іх сапраўдныя непрыемнасці. Заставайся на месцы, добра? Лесвіца нікуды не падыходзіць. Яна чаплялася за яго, скамянелы. "З табой усё будзе ў парадку", - спачувальна сказала Кейсі. "Так", - сказаў Данросс, не зводзячы вачэй з агню і клубящегося дыму. Марлоў сказаў: "Мы, э-э, мы сапраўды ў вельмі добрай форме, тайбэн, ці не так? ТАК. Пажар, павінна быць, з кухні. Яны возьмуць яго пад кантроль. Флёр, мілая, не трэба будзе лезці за борт. - Нічога страшнага, - запэўніў яго Бартлетт . - Там поўна сампанов, якія нас забяруць!
  
  "О, так, але яна таксама не ўмее плаваць".
  
  Флёр паклала руку на плячо мужа. - Ты заўсёды казаў, што я павінна вучыцца, Піцер.
  
  Данросс не слухаў. Ён быў захоплены страхам і спрабаваў здушыць яго. Яго ноздры напоўніліся пахам гарэлага мяса, які ён так добра ведаў, і яго ледзь не званітавала. Ён вярнуўся ў свой падпалены "Спитфайр", збіты ў небе "Мессершмиттом-109" над Ла-Маншам, скалы Дувра былі занадта далёка, і ён ведаў, што агонь паглыне яго перш, чым ён зможа адарваць захраснуў і пашкоджаны ліхтар кабіны і выскачыць, яго акружаў жахлівы пах смаленай плоці, яго ўласнай. У жаху ён бяссільна ўдарыў кулаком па Плексигласу, іншай рукой адбіваючы на полымя, якое ахапіла яго ступні і калені, задыханы ад з'едлівага дыму ў лёгкіх, напалову ослепший. Затым пачуўся раптоўны шалёны роў, калі капюшон сарвала, пякельнае полымя взметнулось уверх і аблажыла яго, і нейкім чынам ён апынуўся звонку і падаў прэч ад полымя, не ведаючы, знікла яго твар, скура на руках і нагах, чаравікі і лётны камбінезон ўсё яшчэ дыміліся. Затым содрогающий, ванітны рывок, калі парашут адкрыўся, затым цёмны сілуэт варожага самалёта кінуўся да яго з боку сонца, і ён убачыў, як ўспыхнулі кулямёты , і трассирующая куля адарвала частку яго ікры. Ён не памятаў нічога астатняга, акрамя паху падпаленай плоці, які быў такім жа, як і цяпер.
  
  - Што ты пра гэта думаеш, тайбань?
  
  "Што?"
  
  - Мы застанемся або пойдзем? - Паўтарыў Марлоў.
  
  "Мы пакуль застанемся", - сказаў Данросс, і ўсе здзівіліся, як яму ўдаецца гаварыць так спакойна і выглядаць такім спакойным. "Калі лесвіца апусьцее, мы зможам выйсці. Няма прычын прамакаць, калі ў гэтым няма неабходнасці.
  
  Кейсі нерашуча ўсміхнулася яму. - Тут такія пажары здараюцца часта? - Баюся, не тут, але ў Ганконгу яны здараюцца. Нашых кітайскіх сяброў не вельмі хвалююць правілы пажарнай бяспекі ...
  
  Прайшло ўсяго некалькі хвілін з тых часоў, як на кухні падняўся першы моцны парыў полымя, але цяпер агонь цалкам распаўсюдзіўся там і, дзякуючы доступу да кухоннага ліфта, трывала ахапіў цэнтральныя секцыі трох верхніх паверхаў. Пажар на кухні перакрыў палову пакоя ад адзінай лесвіцы. Дваццаць перапалоханых мужчын апынуліся ў пастцы не з таго боку. Астатняй персанал даўно збег, каб далучыцца да бурлівай масе людзей на верхняй палубе. Там было з паўтузіна ілюмінатараў, але яны былі маленькімі і заржавелымі. У паніцы адзін з кухараў кінуўся да пылающему бар'ера, закрычаў, калі полымя ахапіла яго, амаль пераадолеў яго, але паслізнуўся і працягваў крычаць яшчэ доўгі час. У астатніх вырваўся скамянелы стогн. Іншай магчымасці ўратавацца не было.
  
  Шэф-кухар таксама апынуўся ў пастцы. Ён быў дородным мужчынам і пабываў у многіх кухонных пажарах, таму не панікаваў. Яго розум перабіраў усе іншыя пажары, адчайна шукаючы ключ да разгадкі. Потым ён успомніў. "Хутчэй, - крыкнуў ён, - прынясіце мяшкі рысавай мукі ... рысу... хутчэй!" Астатнія ўтаропіліся на яго, не рухаючыся, здранцвелае ад жаху, таму ён накінуўся і загнаў некаторых з іх у кладоўку, сам схапіў пятидесятифунтовый мяшок і сарваў з яго крышку. - Хутчэй тушыце ўсе пажары, але пачакайце, пакуль я вам не скажу, - выдыхнуў ён, задыхаючыся ад дыму, які амаль асляпіў яго. Адзін з ілюмінатараў разляцеўся дашчэнту, і раптоўны скразняк шпурнуў у іх полымя. У жаху яны схапілі па мяшку кожны і закашлялись, калі паваліў дым.
  
  "Зараз!" - зароў шэф-кухар і кінуў мяшок у палымяны калідор паміж плітамі. Мяшок лопнуў, і аблокі мукі трохі патушылі полымя. За імі рушылі ўслед іншыя мяшкі ў тым жа раёне, і полымя паглынула яшчэ больш. Яшчэ адзін паток мукі абрынуўся на гарачыя лаўкі, патушыць іх. На імгненне праход быў вольны. Шэф-кухар адразу ж павёў атаку праз пакінуты полымя, і ўсе яны дружна рушылі ўслед за ім, пераскокваючы праз два асмаленых цела, і дабраліся да лесвіцы на далёкай баку, перш чым полымя хлынула назад і перакрыла шлях. Мужчыны з цяжкасцю падняліся па вузкай лесвіцы на частковую аддуху лесвічнай пляцоўкі, далучыўшыся да натоўпу, якая толкалась, пихалась, крычала і кашляла, пракладваючы сабе шлях скрозь чорны дым на адкрытае прастору.
  
  З большасці асоб цяклі слёзы. На ніжніх паверхах цяпер было вельмі густа задымлены. Затым сцяна за першай лесвічнай пляцоўкай, дзе знаходзілася шахта кухоннага ліфта, пачала выгінацца і чарнець. Раптам яна расчыніліся, разметав гаргуллі, і вонкі хлынула полымя. Тыя, хто быў на лесвіцы ўнізе, у паніцы кінуліся наперад, а тыя, хто стаяў на пляцоўцы, отшатнулись. Затым, бачачы, што яны так блізкія да бяспекі, першыя шарэнгі кінуліся наперад, агінаючы пекла, пераскокваючы праз дзве прыступкі за раз. Х'ю Гатри, адзін з членаў парламента, бачыў, як звалілася жанчына. Ён ухапіўся за парэнчы і спыніўся, каб дапамагчы ёй, але тыя, хто быў ззаду, перакулілі яго, і ён упаў разам з іншымі. Ён падняўся, лаючыся, і расчысціў шлях роўна настолькі, каб прыцягнуць жанчыну наверх, перш чым яго зноў праглынулі і сапхнулі ўніз па апошніх некалькіх прыступках, каб шчасна дабрацца да ўваходу.
  
  Палова лесвічнай пляцоўкі паміж ніжняй палубай і другі палубай ўсё яшчэ была вольная ад агню, хоць пажар меў непераадольную сілу і падсілкоўваць сам сябе. Натоўп ужо редела, хоць больш за сотню чалавек усё яшчэ тоўпіліся на верхніх лесвіцах і ў дзвярных праёмах. Тыя, хто быў наверсе, тоўпіліся і лаяліся, не маючы магчымасці бачыць наперадзе.
  
  "Што за затрымка, дзеля ўсяго святога . . . . "
  
  - Лесвіца ўсё яшчэ вольная? ..
  
  "Дзеля ўсяго святога, працягвай у тым жа духу. . . . "
  
  - Тут становіцца па-чартоўску горача ...
  
  "Што за чартаўшчына..."
  
  Грэй быў адным з тых, хто затрымаўся на лесвіцы другога паверха. Ён бачыў полымя, якое вырываецца з сцены наперадзе, і ведаў, што бліжэйшая сцяна абрынецца ў любы момант. Ён не мог вырашыць, адступаць яму ці наступаць. Затым ён убачыў дзіцяці, съежившегося на прыступках пад парэнчамі. Яму ўдалося падхапіць маленькага хлопчыка на рукі, затым ён рушыў далей, праклінаючы тых, хто быў наперадзе, кінуўся вакол вогнішча, шлях да бяспекі унізе ўсё яшчэ быў перакрыты.
  
  На верхняй палубе Горнт і іншыя прыслухоўваліся да столпотворению ўнізе. Тут заставалася ўсяго чалавек трыццаць або каля таго. Ён дапіў свой напой, паставіў шклянку і падышоў да групы, акружаў Данросса — Арланда ўсё яшчэ сядзела, перабіраючы ў руках насоўку, Флёр і Піцер Марлоў заставаліся знешне спакойнымі, а Данросс, як заўсёды, трымаў сябе ў руках. "Добра", - падумаў ён, дабраслаўляючы ўласнае спадчына і вывучку. Часткай брытанскай традыцыі было тое, што ў небяспецы, якім бы скамянелым ты ні быў, ты губляеш твар, паказваючы гэта. Акрамя таго, нагадаў ён сабе, большасць з нас вялікую частку свайго жыцця падвяргаліся бамбаванням, абстрэлам, танулі, траплялі ў турмы для ваеннапалонных ці былі на Службе. Сястра Горнта служыла ў Жаночай Каралеўскай ваенна—марской службе - яго маці была надзирательницей за паветранымі налётамі, яго бацька служыў у арміі, яго дзядзька загінуў пры Монтэ-Касіна, а сам ён служыў з аўстралійцамі ў Новай Гвінеі пасля ўцёкаў з Шанхая і з баямі прабіўся ў Бірму і праз яе ў Сінгапур.
  
  - Ен, - сказаў ён, імкнучыся, каб яго голас гучаў як мага больш бесклапотна, - падобна, пажар ужо на першай лесвічнай пляцоўцы. Я прапаную выкупацца.
  
  Данросс азірнуўся на агонь каля выхадны дзверы. - Некаторыя дамы не ўмеюць плаваць. Давайце пачакаем пару хвілін.
  
  "Вельмі добра. Я думаю, тыя, хто не супраць паскакаць, павінны выйсці на палубу. Гэты канкрэтны пажар сапраўды вельмі сумны ".
  
  - Я зусім не знаходжу гэта вельмі сумным, - сказала Кейсі.
  
  Усе засмяяліся. "Гэта проста выраз", - патлумачыў Пітэр Марлоў.
  
  Выбух пад палубай злёгку патрос лодку. Імгненная цішыня была жудаснай.
  
  На кухні агонь перакінуўся на складскія памяшканні і ахапіў чатыры пакінутыя стогаллоновые бочкі з маслам. Той, які выбухнуў, прарабіў разяўленую дзірку ў падлозе і прогнул борт лодкі. Падпаленыя вуглі, што гарэла алей і трохі марской вады хлынулі ў шпигаты. Ад сілы выбуху некаторыя з масіўных дошак плоскодонного корпуса былі разарваныя, і вада прасочвалася скрозь швы. Полчышчы пацукоў разбегліся ў розныя бакі ў пошуках шляху да адступлення.
  
  Яшчэ адзін з тоўстых металічных барабанаў выбухнуў і прарабіў велізарную дзірку ў борце лодкі ледзь ніжэй ватэрлініі, раскідваючы агонь ва ўсе бакі. Людзі на прыстані ахнулі, некаторыя отшатнулись, хоць небяспекі не было. Іншыя нервова засмяяліся. Выбухнуў яшчэ адзін барабан, і паўсюль шугануў яшчэ адзін слуп полымя. Апоры столі і бэлькі былі сур'ёзна паслабленыя і, прасякнутыя алеем, пачалі гарэць. Наверсе, на першай палубе, небяспечна стукалі ногі ашалелых уцекачоў.
  
  Прама над першай лесвічнай пляцоўкай Грэй ўсё яшчэ трымаў на руках дзіця. Ён спалохана трымалася адной рукой за парэнчы, распіхваючы людзей ззаду і перад сабой. Ён дачакаўся сваёй чаргі, затым, прыкрываючы дзіцяці, як мог, абмінуў полымя на лесвічнай пляцоўцы і кінуўся ўніз па лесвіцы, шлях якой быў амаль свабодны. Дыван ля парога пачаў дыміцца, і адзін мажны мужчына спатыкнуўся, увесь падлогу задрыжаў.
  
  "Наперад", - адчайна крыкнуў Грэй тым, хто быў ззаду. Ён пераступіў парог, астатнія наблізіліся ззаду і наперадзе. Як толькі ён дасягнуў пад'ёмнага моста, падарваліся апошнія два барабана, увесь падлогу ззаду яго знік, і яго, дзіцяці і іншых кінула наперад, як кучу мякіны.
  
  Х'ю Гатри выбег з натоўпу гледачоў і адцягнуў іх у бяспечнае месца. - З табой усё ў парадку, даўніна? - выдыхнуў ён.
  
  Грэй быў напалову аглушаны, задыхаўся, яго адзенне тлела, і Гатри дапамагаў іх тушыць. "Ды ... ды, я так думаю ..." - сказаў ён, напалову выйшаўшы з сябе.
  
  Гатри асцярожна падняў страціў прытомнасць дзіцяці і паглядзеў на яго. "Бедны маленькі вырадак!"
  
  "Ён мёртвы?"
  
  "Я так не думаю. Вось ... " Гатри аддаў маленькага кітайскага хлопчыка назіральніку, і абодва мужчыны кінуліся назад да брамы, каб дапамагчы астатнім, якія ўсё яшчэ былі анямелымі ад выбуху і бездапаможнымі. "Божа усемагутны", - выдыхнуў ён, убачыўшы, што цяпер увесь ўваход быў непраходны. Скрозь шум яны пачулі выццё надыходзячых сірэн.
  
  Пажар на верхняй палубе каля выхаду разгараўся з новай сілай. Спалоханыя, кашляющие людзі хлынулі назад у памяшканне, вымушаныя падымацца па лесвіцы з-за пажару, які цяпер ахапіў ніжнюю палубу. Тлум і смурод страху цяжка віселі ў паветры.
  
  - Ен, нам лепш прыбірацца адсюль да чортавай маці, - сказаў Бартлетт.
  
  - Ды. Квиллан, будзь добры, пакажы дарогу і вазьмі на сябе кіраванне палубай, - сказаў Данросс. - Я подержу гэты канец.
  
  Горнт павярнуўся і зароў: "Усе сюды! На палубе вы будзеце ў бяспецы ... Па адным. ... " Ён адкрыў дзверы, паўстала ў яе і паспрабаваў навесці парадак у паспешным адступленні — некалькіх кітайцаў, астатніх, у асноўным, брытанцаў. Апынуўшыся на адкрытым месцы, усе адчулі сябе значна менш напалоханымі і ўдзячнымі за тое, што апынуліся далей ад дыму.
  
  Бартлетт, які чакаў у пакоі, адчуваў узбуджэнне, але па-ранейшаму не адчуваў страху, таму што ведаў, што можа разбіць любы з вокнаў і выцягнуць Кейсі і сябе ў моры. Міма, спатыкаючыся, праходзілі людзі. Полымя з кухоннага ліфта ўзмацніўся, і ўнізе пачуўся глухі выбух.
  
  "Як у цябе справы, Кейсі?"
  
  "Добра".
  
  "Прэч адсюль!"
  
  "Калі ты сыдзеш".
  
  "Вядома". Бартлетт ўсміхнуўся ёй. Пакой парадзеў. Ён дапамог прайсці лэдзі Джаане, затым прихрамывающему Хавергиллу і яго жонцы.
  
  Кейсі ўбачыла, што Арланда ўсё яшчэ примерзла да свайго крэсла. Бедная дзяўчынка, з спачуваннем падумала яна, успомніўшы свой уласны жах ва ўласным пажары. Яна падышла да яе. "Пойдзем", - мякка сказала яна і дапамагла ёй падняцца. Калені дзяўчыны дрыжалі. Кейсі працягвала абдымаць яе.
  
  - Я... я страціла... сваю сумачку, - прамармытала Арланда.
  
  "Не, вось яно." Кейсі падняла яго з крэсла і, абхапіўшы яе рукой, напалову падштурхнула яе міма агню на адкрытае месца. На палубе было шматлюдна, але, апынуўшыся звонку, Кейсі адчула сябе нашмат лепш.
  
  "Усё ў парадку", - падбадзёрваючы сказала Кейсі. Яна падвяла яе да парэнчаў. Арланда моцна трымалася. . Кейсі павярнулася, каб пашукаць Бартлетта, і ўбачыла, што ён і Горнт назіраюць за ёй з пакоя. Бартлетт памахаў ёй, і яна памахала ў адказ, жадаючы, каб ён быў з ёй на вуліцы.
  
  Пітэр Марлоў вывеў сваю жонку на палубу і падышоў да яе. - З табой усё ў парадку, Кейсі?
  
  - Вядома. Як справы, Флёр?
  
  - Выдатна. Выдатна. На вуліцы... даволі прыемна, ці не так? - Што? - спытала Флёр Марлоў, адчуваючы слабасць і жах, ашаломленая думкай аб скачку з такой велізарнай вышыні. - Як ты думаеш, будзе дождж? - спытала яна.
  
  "Чым хутчэй, тым лепш". Кейсі паглядзела за борт. У каламутных водах, трыццаццю футамі ніжэй, пачалі збірацца сампаны. Усе лодачнікі ведалі, што тым, хто наверсе, хутка прыйдзецца скакаць. Са свайго назіральнага пункта яны маглі бачыць, што агонь ахапіў большую частку першай! і другі палуб. Некалькі чалавек апынуліся там у пастцы, затым адзін мужчына шпурнуў крэсла ў адно з вокнаў, выбіў шкло, выбраўся вонкі і ўпаў у мора. Сампаны кінуўся наперад і кінуў яму вяроўку. Іншыя, якія апынуліся ў пастцы, рушылі ўслед за ім. Адна жанчына так і не ўсплыла.
  
  Ноч была цёмнай, хоць полымя асвятляла ўсё вакол, адкідаючы жудасныя цені. Натоўп на прыстані расступілася, калі пад'ехалі гарлапаніць пажарныя машыны. Кітайскія пажарныя і брытанскія афіцэры неадкладна выцягнулі шлангі. Іншы атрад далучыўся да бліжэйшага пажарным гидранту, і першая бруя вады трапіла на агонь, і пачуліся радасныя воклічы. Праз некалькі секунд былі прыведзены ў дзеянне шэсць шлангаў, і двое пажарных у масках, з азбеставай адзеннем і дыхальнымі апаратамі, прышпіленымі да спіны, уварваліся да ўваходу і пачалі адцягваць тых, хто ляжаў без прытомнасці, далей ад небяспекі. Яшчэ адзін магутны выбух обдал іх падпаленымі вуглямі. Адзін з пажарных абліў ўсіх вадой, затым зноў накіраваў шланг на ўваход.
  
  Верхняя палуба была пустая, калі не лічыць Бартлетта, Данросса і Горнта. Яны адчулі, як палуба захісталася пад імі, і ледзь не страцілі раўнавагу. - Госпадзе Ісусе, - выдыхнуў Бартлетт, - мы збіраемся патануць?
  
  "Гэтыя выбухі маглі адарваць ёй зад", - настойліва сказаў Горнт. "Пайшлі!" Ён хутка выйшаў за дзверы, Бартлетт рушыў услед за ім.
  
  Цяпер Данросс застаўся адзін. Дым быў вельмі моцным, спякота і смурод выклікалі ў яго агіду. Ён зрабіў свядомае намаганне, каб не ўцячы, падавіўшы свой жах. Раптам яму прыйшла ў галаву думка, і ён пабег назад праз пакой да дзвярэй на галоўную лесвіцу, каб пераканацца, што там нікога няма. Затым ён убачыў нерухомую постаць чалавека на лесвіцы. Полымя было паўсюль. Ён адчуў, як яго зноў ахоплівае страх, але зноў здушыў яго, кінуўся наперад і пачаў цягнуць мужчыну назад уверх па лесвіцы. Кітаец быў цяжкім, і ён не ведаў, ці жывы гэты чалавек ці мёртвы. Жар быў невыносным, і ён зноў адчуў пах падпаленай плоці і адчуў, як у ім падымаецца жоўць. Затым Бартлетт апынуўся побач з ім, і разам яны напалову вывалаклі, напалову панеслі мужчыну праз пакой на палубу.
  
  - Дзякуй, - выдыхнуў Данросс.
  
  Квиллан Горнт падышоў да іх, нахіліўся і перавярнуў мужчыну. Твар быў часткова апёкі. "Вы маглі б абысціся без гераізму. Ён мёртвы".
  
  "Хто ён?" Спытаў Бартлетт.
  
  Горнт паціснуў плячыма. - Я не ведаю. Ты ведаеш яго, Ен?
  
  Данросс ўтаропіўся на цела. - Ды. Гэта Зеп... Цэпелін Танг.
  
  - Сын Скнары? Горнт быў здзіўлены. "Божа мой, ён дадаў у вазе. Я б ніколі яго не пазнаў". Ён падняўся на ногі. "Нам лепш падрыхтаваць усіх да скачка. Гэтая лодка - могілкі". Ён убачыў Кейсі, якая стаіць ля парэнчаў. "З табой усё ў парадку?" спытаў ён, падыходзячы да яе.
  
  "Так, дзякуй. Ты?"
  
  "О, так".
  
  Арланда ўсё яшчэ была побач з ёй, безуважна гледзячы на ваду ўнізе. Людзі тоўпіліся на палубе. "Я лепш дапамагу ім прывесці сябе ў парадак", - сказаў Горнт. "Я вярнуся праз секунду". Ён сышоў.
  
  Яшчэ адзін выбух зноў патрос лодку. Нахіл пачаў павялічвацца. Некалькі чалавек пералезлі праз борт і скокнулі. На дапамогу ім прыбылі сампаны.
  
  Крысціян Токс абдымаў сваю жонку-кітаянку і кісла глядзеў за борт.
  
  "Табе прыйдзецца скокнуць, Крысціян", - сказаў Данросс.
  
  - У Абердинскую гавань? Ты, павінна быць, па-чартоўску жартуеш, даўніна! Калі ты не пазбавішся ад усіх гэтых чортавых выпарэнняў, то падхапіць чортаву чуму.
  
  "Гэта або распалены хвост", - крыкнуў нехта са смехам.
  
  У канцы палубы сэр Чарльз Пенниуорт, трымаючыся за поручні, спускаўся па лодцы, падбадзёрваючы ўсіх. "Ну ж, юная лэдзі, - сказаў ён Орланде, - гэта легкі скачок".
  
  Яна пахітала галавой, скамянелы. "Няма ... не, яшчэ няма" ... Я не ўмею плаваць.
  
  Флёр Марлоў абняла яе. - Не хвалюйся, я таксама не ўмею плаваць. Я таксама застаюся.
  
  - Пітэр, - сказаў Бартлетт, - ты можаш узяць яе за руку, яна будзе ў бяспецы. Усё, што табе трэба зрабіць, Флёр, гэта затрымаць дыханне!
  
  - Яна не збіраецца скакаць, - ціха сказаў Марлоў. - Па крайняй меры, да апошняй секунды.
  
  "Гэта бяспечна".
  
  "Так, але гэта небяспечна для яе. Яна складзеная".
  
  "Што?"
  
  - Флёр чакае дзіцяці. Каля трох месяцаў.
  
  "О, Госпадзе".
  
  Полымя з ровам взметнулось да неба з аднаго з комінаў. Ўнутры рэстарана на верхняй палубе гарэлі столікі, а велізарныя разьбяныя храмавыя шырмы ў далёкім канцы весела гарэлі. Падняўся сноп іскраў, калі павалілася унутраная цэнтральная лесвіца. "Госпадзе, уся гэтая лодка - пажарная пастка. А што з людзьмі ўнізе?" Запыталася Кейсі.
  
  "Яны ўсе даўно выйшлі", - сказаў Данросс, не верачы ў гэта. Цяпер, калі ён быў на волі, ён адчуваў сябе выдатна. Паспяховае пераадоленне страху зрабіла яго легкадумным. - Выгляд адсюль проста цудоўны, ты не знаходзіш?
  
  Пенниуорт весела крыкнуў: "Нам пашанцавала! Карабель хіліцца ў гэты бок, так што, калі ён пойдзе да дна, мы будзем у дастатковай бяспекі. Калі толькі ён не перавернецца. Прама як у старыя добрыя часы", - дадаў ён. "Я тройчы тануў у Міжземным моры".
  
  "Я таксама, - сказаў Марлоў, - але гэта было ў праліве Бангка недалёка ад Суматры".
  
  - Я не ведала гэтага, Пітэр, - сказала Флёр.
  
  - Нічога асаблівага не было.
  
  - Наколькі глыбокая тут вада? - Спытаў Бартлетт.
  
  "Там, павінна быць, футаў дваццаць ці больш", - сказаў Данросс.
  
  "Гэта будзе эн—" Пачуўся выццё сірэн, калі паліцэйскі катэр з шумам прамчаўся па вузкіх праходах паміж астраўкамі лодак, яго пражэктар кідаўся туды-сюды. Калі ён быў амаль побач з "Плывучым цмокам", гучна загучаў мегафон, спачатку па-кітайску: "Усім сампанам ачысціць тэрыторыю, ачысціць тэрыторыю ...", Затым па-ангельску: "Тым, хто на верхняй палубе, прыгатавацца пакінуць карабель! Корпус прабіты, прыгатуйцеся пакінуць карабель!"
  
  Крысціян Токс кісла прамармытаў, ні да каго не звяртаючыся: "Чорт вазьмі, калі я збіраюся сапсаваць свой адзіны смокінг".
  
  Жонка пацягнула яго за руку. - Табе ўсё роўна гэта ніколі не падабалася, Крыс.
  
  "Цяпер мне гэта падабаецца, бабулька". Ён паспрабаваў усміхнуцца. "Ты, чорт вазьмі, яшчэ і плаваць не ўмееш".
  
  Яна паціснула плячыма. - Іду ў заклад на пяцьдзесят даляраў, што мы з табой плаваем як стопрацэнтныя вугры.
  
  "Місіс Токс, у вас ёсць заклад. Але цалкам дарэчы, што мы сыходзім апошнімі. У рэшце рэшт, мне патрэбен справаздачу відавочцы ". Ён палез у кішэню, дастаў цыгарэты, даў ёй адну, спрабуючы адчуць сябе мужна, баючыся за яе бяспеку. Ён пашукаў запалкі, але не змог знайсці. Яна палезла ў сумачку і порылась там. У рэшце рэшт яна знайшла запальнічку. Яна запалілася з трэцяга разу. Абодва не звярталі ўвагі на полымя, якое было ў дзесяці футаў ззаду іх.
  
  - Ты занадта шмат паліш, Крысціян, - сказаў Данросс.
  
  Палуба агідна выгнулась. Лодка пачала асядаць. Вада лілася праз велізарную дзірку ў яе борце. Пажарныя адважна выкарыстоўвалі свае шлангі, але гэта мала паўплывала на пажар. Па натоўпе прабег шум, калі ўся лодка здрыганулася. Двое швартовщиков зламаліся.
  
  Пенниуорт прыхінуўся да планширу, дапамагаючы іншым саскочыць. Цяпер скакалі ўжо даволі многія. Лэдзі Джаана няёмка ўпала. Пол Хавергилл дапамог сваёй жонцы перабрацца праз борт. Калі ён убачыў, што яна ўсплыла, ён таксама скокнуў. Паліцэйскі катэр ўсё яшчэ сігналіў на кантонская дыялекце, каб ачысціць тэрыторыю. Матросы скідалі за борт выратавальныя камізэлькі, у той час як іншыя спускалі на ваду катэр. Затым, кіраваныя маладым марскім інспектарам, паўтузіна матросаў нырнулі за борт, каб дапамагчы трапіўшым у бяду мужчынам, жанчынам і некалькім дзецям. На дапамогу лэдзі Джаане, Хавергиллу і яго жонцы прымчаўся сампаны. Яны з удзячнасцю узлезлі на борт хісткага суденышка. Іншыя з верхняй палубы нырнулі ў ваду.
  
  "Парылы цмок" моцна нахіліўся. Хто-то паслізнуўся на верхняй палубе і збіў Пенниуорта з ног. Ён напалову падскочыў, напалову ўпаў таму, перш чым змог утрымацца, і ўпаў як камень. Яго галава ўдарылася аб карму сампана, зламаўшы шыю, ён саслізнуў у ваду і патануў. У гэтым гармідары ніхто яго не заўважыў.
  
  Кейсі трымаўся за парэнчы разам з Бартлеттом, Данроссом, Горнтом, Орландой і Марлоў. Непадалёк аддзімаўся Токс, спрабуючы сабрацца з духам. Яго жонка асцярожна затушылі цыгарэту. Полымя вырвалася з вентыляцыйных адтулін, светлавых люкаў і выхадны дзверы, затым карабель цяжка сеў на мель і нахіліўся, калі лопнуў яшчэ адзін з яго якарных тросаў. Хватка Горнта аслабла, і ён урэзаўся галавой у парэнчы, аглушыўшы сябе. Токсе і яго жонка страцілі раўнавагу і няўдала паляцелі за борт. Пітэр Марлоў трымаўся за сваю жонку і ледзь паспеў прадухіліць, каб яна не ўрэзалася ў пераборку, калі Бартлетт і Кейсі напалову куляліся, напалову спатыкаліся і кучай ўпалі ў парэнчаў, Бартлетт абараняў яе, як мог, яе высокія абцасы былі небяспечныя.
  
  Унізе, у вадзе, маракі дапамагалі людзям перабрацца на выратавальную лодку. Адзін з іх бачыў, як Токс і яго жонка на хвілю вынырнулі на паверхню ў пятнаццаці ярдаў ад яго, абодва задыхаючыся і отфыркиваясь, перш чым захлынуліся і, молотя рукамі, зноў пайшлі да дна. Ён тут жа нырнуў за імі і праз, здавалася, вечнасць схапіў яе за вопратку і выштурхнуў яе, напалову патанулую, на паверхню. Малады лейтэнант падплыў да таго месца, дзе ён бачыў Токса, і нырнуў, але ў цемры прамахнуўся. Ён вынырнуў, каб набраць паветра, і зноў нырнуў у цемру, бездапаможна намацваючы яго. Калі яго лёгкія разрываліся, яго выцягнутыя пальцы закранулі нейкі адзення, і ён ухапіўся за яе, спрабуючы выбрацца на паверхню. Токсэ ў паніцы чапляўся за борт, яго ванітавала і ён задыхаўся ад усёй марской вады, якую ён праглынуў. Малады чалавек вырваўся, перавярнуў Токса і пацягнуў яго да катэра.
  
  Лодка над імі небяспечна нахілілася, і Данросс падняўся. Ён убачыў нерухома ляжыць Горнта і, спатыкаючыся, падышоў да яго. Ён паспрабаваў падняць яго, але не змог.
  
  "I'm ... Я ў парадку, - выдыхнуў Горнт, прыходзячы ў сябе, затым паківаў галавой, як сабака. - Божа, дзякуй... - Ён падняў вочы і ўбачыў, што гэта Данросс. "Дзякуй", - сказаў ён, змрочна ўсміхнуўся і ўстаў, хістаючыся. "Я ўсё яшчэ прадаю заўтра, і да наступным тыдні ў вас усё будзе гатова".
  
  Данросс засмяяўся. - Жадаю ўдачы! Думка аб тым, каб згарэць жыўцом або патануць разам з табой, прыводзіць мяне ў не меншае замяшанне.
  
  У дзесяці ярдаў ад яго Бартлетт падымаў Кейсі. Кут нахілу насцілу цяпер быў жахлівым, агонь узмацніўся. "Уся гэтая чортава ванна можа перакуліцца ў любую секунду".
  
  "А што з імі?" - ціха спытала яна, ківаючы на Флёр і Орланду.
  
  Ён падумаў секунду, затым рашуча сказаў: "Ты ідзі першым, пачакай унізе!"
  
  "Ўзяла!" Яна тут жа аддала яму сваю маленькую сумачку. Ён сунуў яе ў кішэню і паспяшаўся прэч, пакуль яна скідалі туфлі, расшпільвала маланку на доўгай сукенцы і переступала праз яго. Яна тут жа згарнула лёгкую шаўковую матэрыю ў вяроўку, обвязала яе вакол таліі, акуратна перамахнула праз парэнчы і на імгненне замерла на краі, старанна ацаніўшы кропку ўдару, пасля чаго здзейсніла ідэальны скачок лебедзем. Горнт і Данросс глядзелі ёй услед, забыўшыся аб непасрэднай небяспекі.
  
  Цяпер Бартлетт быў побач з Орландой. Ён убачыў, як Кейсі чыста вынырнула на паверхню, і, перш чым Арланда паспела што-небудзь зрабіць, ён падняў яе над парэнчамі і сказаў: "вялікі прыгодзе ніжняй бікіні пакуль дыханне, мілая", - і асцярожна апусціў на зямлю. Усе яны глядзелі, як яна падае. Яна рэзка ўпала нагамі наперад і ўвайшла ў ваду ў некалькіх ярдаў ад Кейсі, якая ўжо прадбачыла гэта месца і заплыла пад паверхню. Яна лёгка злавіла Орланду, ўдарыла нагой па паверхні, і Арланда амаль задыхала, перш чым зразумела, што знаходзіцца за межамі палубы. Кейсі надзейна ўтрымала яе і рашуча паплыла да катэра, выдатна кантралюючы сябе.
  
  Горнт і Данросс гучна заапладзіравалі яму. Лодка зноў нахілілася, і яны ледзь не страцілі раўнавагу, калі Бартлетт, спатыкаючыся, падышоў да Марлоў.
  
  "Піцер, як ты плаваеш?" Спытаў Бартлетт.
  
  "Сярэдні".
  
  "Даверыць яе мне? Я быў выратавальнікам, пляжным валацугам, шмат гадоў ".
  
  Перш чым Марлоў паспеў сказаць "няма", Бартлетт падняў Флёр на рукі, пераступіў цераз парэнчы на выступ і на секунду знерухомеў. - Проста вялікі прыгодзе ніжняй бікіні пакуль дыханне! - Яна абняла яго адной рукой за шыю і заціскала нос, пасля чаго ён адступіў на крок, моцна і бяспечна трымаючы Флёр ў сваіх абдымках. Ён плаўна нырнуў у моры, абараняючы яе ад удару ўласнымі нагамі і целам, і плаўна адштурхнуўся, выныривая на паверхню. Яе галава была ў парадку ўсяго некалькі секунд, і яна нават не захлыналася, хоць сэрца шалёна калацілася. Праз некалькі секунд яна была ў катэры. Яна трымалася за борт, і яны азірнуліся.
  
  Калі Пітэр Марлоў ўбачыў, што яна ў бяспецы, яго сэрца забілася зноў. - О, як выдатна, - прамармытаў ён.
  
  "Ты бачыў, як Кейсі сышоў?" Спытаў Данросс. "Фантастыка!"
  
  - Што? О, не, тайпэн.
  
  "Толькі станік і трусікі з прымацаванымі панчохамі, ніякіх металічных вырабаў і апусканняў мары. Божа, што за фігура!"
  
  "О, гэта калготкі", - разгублена сказаў Марлоў, гледзячы на ваду ўнізе, збіраючыся з духам. "Яны толькі што з'явіліся ў Штатах, яны ў модзе ... "
  
  Данросс амаль не слухаў. "Божа, Агнес, што за фігура". "Ах так", - рэхам адгукнуўся Горнт. "І якія пестунец".
  
  Лодка віскнула, калі лопнуў апошні швартов. Палуба ванітна нахілілася.
  
  Апошнія трое мужчын, як адзін, паплылі за борт. Данросс і Горнт нырнулі, Піцер Марлоў скокнуў. Апускання былі добрымі, але абодва ведалі, што яны не так добрыя, як у Кейсі.
  
  38
  
  11:30 ВЕЧАРА. :
  
  На другім баку выспы старое таксі скрежетало па вузкай вулачцы высока над Вэст-Пойнтом ў Мзс-Левелз, Суслев п'яна разваліўся на заднім сядзенні. Ноч была цёмная, і ён спяваў сумную рускую баладу вспотевшему кіроўцу, гальштук з'ехаў набок, пінжак быў зняты, кашуля ў пацёк поту. Воблачнасць згусцела і апусцілася, вільготнасць ўзмацнілася, паветра стала душным.
  
  - Матерыебыецл, - прамармытаў ён, праклінаючы спякоту, затым усміхнуўся, перакручаная непрыстойнасць спадабалася яму. Ён выглянуў у акно. Агні горада і гавані далёка ўнізе былі затуманены жмутамі аблокаў, Кау-лун па большай частцы быў скрыты. "Хутка пойдзе дождж, таварыш", - сказаў ён кіроўцу па-ангельску невыразна, не клапоцячыся аб тым, ці разумее той ці няма.
  
  Старажытнае таксі захрипело. Рухавік раптоўна кашлянуў, і гэта нагадала яму пра кашлі Артура і іх маючай адбыцца сустрэчы. Яго ўзбуджэнне ўзмацніўся.
  
  Таксі падабрала яго ў тэрмінала Голден-Феры, затым падняўся на сярэднія ўзроўні Піка, павярнула на захад, абмінуўшы Дом урада, дзе жыў губернатар, і Батанічны сад. Праязджаючы міма палаца, Суслев рассеяна падумаў, калі ж Серп і Молат будуць лунаць на пустым флагштоку. "Хутка", - задаволена падумаў ён. З дапамогай Артура і Сэвэрына — вельмі хутка. Яшчэ некалькі гадоў.
  
  Ён зірнуў на гадзіннік. Ён крыху спозніцца, але гэта яго не турбавала. Артур заўсёды спазняўся, ніколі менш чым на дзесяць хвілін, ніколі больш чым на дваццаць. "Небяспечна быць чалавекам звычак у нашай прафесіі", - падумаў ён. Але небяспечны або няма, Артур - вялікі здабытак, а Севрин, яго тварэнне, бліскучы, жыццёва важны інструмент у ўзбраенні нашага КДБ, пахаваны так глыбока, так цярпліва чакае, як і ўсе іншыя Севрины па ўсім свеце. Нас усяго дзевяноста з лішнім тысяч
  
  Афіцэры КДБ, і ўсё ж мы амаль кіруем светам. Мы ўжо змянілі яго, назаўжды змянілі, мы ўжо валодаем паловай ... і за такі кароткі час, усяго з 1917 года.
  
  Нас так мала, а іх так шмат. Але цяпер нашы шчупальцы цягнуцца ў кожны куток. Нашы арміі памочнікаў —інфарматараў, дурняў, паразітаў, здраднікаў, перакручаных самообманов і выродлівых, незаконнанароджаныя вернікаў, якіх мы так свядома вербуем, ёсць у кожнай краіне, яны сілкуюцца адзін адным, як паразіты, якімі яны і з'яўляюцца, падсілкоўваюцца сваімі ўласнымі эгаістычнымі жаданнямі і страхамі, і рана ці позна імі можна ахвяраваць. І ўсюды адзін з нас, адзін з эліты, афіцэры КДБ, у цэнтры кожнай павуціння, які кантралюе, накіроўвалы ліквідацыю. Павуціна за павуціннем працягнулася да Прэзідыума ўсіх Саветаў і цяпер так шчыльна ўплеценая ў тканіна Маці-Расіі, што яе немагчыма разбурыць. "Мы - сучасная Расея", - з гонарам падумаў ён. Мы - вастрыё Леніна. Без нас, нашых метадаў і нашага арганізаванага выкарыстання тэрору не было б ні Савецкай Расеі, ні Савецкай імперыі, ні рухаючай сілы, якая падтрымлівае ўсемагутнасць кіраўнікоў Партыі, — і нідзе на зямлі не было б камуністычнага дзяржавы. Так, мы - эліта.
  
  Яго ўсмешка стала шырэй.
  
  У таксі было горача і душна, нягледзячы на тое, што вокны былі адкрыты, пакуль яно петляло уверх па гэтаму жылому раёну з яго стужкамі велізарных жылых дамоў без садоў, якія стаялі на маленькіх пляцоўках, выдзеўбаных з горнага схілу. Кропелька поту скацілася па яго шчацэ, і ён выцер яе, адчуваючы, што ўсё яго цела стала ліпкім.
  
  "Я б з задавальненнем прыняў душ", - падумаў ён, дазваляючы сваім думкам адцягнуцца. Душ з прахалоднай салодкай грузінскай вадой, а не з гэтай салёнай дрэнню, якую пускаюць па трубах Ганконга. Я б з задавальненнем пабывала на лецішчы пад Тыфлісе, о, гэта было б цудоўна! Ды, вярнуўшыся на дачу з бацькам і маці, мы з табой купаліся ў ручаі, працякалай па нашай зямлі, і обсыхали на сонца, атрымліваючы асалоду ад цудоўным грузінскім віном, охлаждающимся ў ручаі і бліжэйшых гарах. Гэта Эдэм, калі толькі Эдэм калі-небудзь існаваў. Горы і пашы, вінаград і ўраджай, а паветра такое чыстае.
  
  Ён усміхнуўся, успомніўшы выдумку аб сваім мінулым, якую распавёў Травкину. Гэты паразіт! Проста яшчэ адзін дурань, яшчэ адна прылада, якое трэба выкарыстоўваць, а калі затупіцца, выкінуць.
  
  Яго бацька быў камуністам з самага пачатку — спачатку ў ЧК, таемна, а затым, з моманту яе стварэння ў 1917 годзе, у КДБ. Цяпер, калі яму было пад семдзесят, усё яшчэ высокі і падцягнуты, на ганаровым пенсіі, ён жыў як старамодны прынц са слугамі, коньмі і целаахоўнікамі. Суслев быў упэўнены, што з часам атрымае ў спадчыну тую ж дачу, тую ж зямлю, той жа пашана. Тое ж самае мог бы зрабіць і яго сын, пачатковец у КДБ, калі б яго служба працягвалася на высокім узроўні. Яго ўласная праца заслугоўвала гэтага, яго паслужны спіс быў уражлівым, а яму было ўсяго пяцьдзесят два.
  
  "Так, - упэўнена сказаў ён сабе, - праз трынаццаць гадоў я выйду на пенсію. Яшчэ трынаццаць выдатных гадоў я дапамагаў наступу прасоўвацца наперад, ніколі не саслабляючы таго, што робіць вораг".
  
  І хто гэты вораг, сапраўдны вораг?
  
  Усе тыя, хто не падпарадкоўваецца нам, усе тыя, хто адмаўляе нашаму узвышэнню, - больш за ўсё рускія.
  
  Ён гучна засмяяўся.
  
  Стомлены малады кіроўца з кіслым тварам мімаходам зірнуў у люстэрка задняга выгляду, затым вярнуўся да ваджэнню, спадзеючыся, што яго пасажыр быў досыць п'яны, каб няправільна вызначыць паказанні лічыльніка і даць яму добрыя чаявыя. Ён пад'ехаў па паказаным яму адрасе.
  
  Роўз-Корт на Коутуолл-роўд ўяўляў сабой сучасны четырнадцатиэтажный жылы дом. Унізе былі тры паверхі гаража, а вакол яго невялікая бетонная стужка, а яшчэ ніжэй, па невялікай бетоннай насыпы, размяшчаліся Сынклэрам-роўд, Сынклэрам-Тауэрс і іншыя шматкватэрныя дамы, приютившиеся на схіле гары. Гэта быў лепшы раён для пражывання. Від быў цудоўны, апартаменты знаходзіліся ніжэй аблокаў, якія часта ахутвалі верхнія часткі Піка, дзе сцены пацелі, пасцельная бялізна пакрывалася цвіллю і ўсё здавалася пастаянна вільготным.
  
  Лічыльнік паказваў 8,70 ганконскіх даляраў. Суслев зірнуў на стос банкнот, даў кіроўцу 100 замест 10 і цяжка выйшаў. Кітаянка нецярпліва обмахивалась веерам. Ён, хістаючыся, накіраваўся да дамафоне. Яна загадала кіроўцу пачакаць яе мужа і з агідай паглядзела ўслед Суслеву.
  
  Ногі яго падкошваліся. Ён знайшоў патрэбную кнопку і націснуў яе: Эрнэст Клінкер, эсквайру, менеджэр.
  
  "Так?"
  
  "Эрні, гэта я, Грэгар", - сказаў ён хрыпла і рыгнул. "Ты ў справе?"
  
  Голас кокнуць засмяяўся. "Толькі не на тваёй нэлли! "Вядома, я ў справе, прыяцель! Ты спазніўся! Ты кажаш так, нібы пабываў у пабе!" Піва гатова, гарэлка гатовая, і мы з Мейбл тут, каб павітаць вас!
  
  Суслев накіраваўся да ліфта. Ён націснуў кнопку "Ўніз". На самым ніжнім паверсе ён выйшаў у адкрыты гараж і накіраваўся да далёкай баку. Дзверы кватэры ўжо была адкрыта, і румяны, пачварны невысокі мужчына гадоў шасцідзесяці працягнуў руку. - Пабеце крывавых крумкач, - сказаў Клінкер, оскалив танныя ўстаўныя зубы. - Вы крыху не ў сабе, ці не так? Суслев па-мядзведжы абняў яго, той адказаў тым жа, і яны ўвайшлі ўнутр.
  
  Кватэра складалася з двух маленькіх спальняў, гасцінай, кухні, ваннай пакоі. Пакоі былі бедна абстаўлены, але прыемныя, і адзінай сапраўднай раскошай была маленькая магнітола, на якой гучна прайгравалася опера.
  
  - Піва ці гарэлку? - спытаў я.
  
  Суслев празьзяў і рыгнул. "Спачатку адліць, потым гарэлка, потым ... потым яшчэ, а потым ... потым у ложак". Ён моцна рыгнул і, хістаючыся, накіраваўся ў туалет.
  
  - Ты правы, капітан, даўніна! Гэй, Мейбл, павітайся з капітанам! Сонная старая бульдожка на сваёй добра пожеванной падсцілцы ненадоўга прыадчыніла адно вока, гавкнула адзін раз і амаль імгненна зноў заснула з хрыпам. Клінкер празьзяў, падышоў да стала і наліў моцную гарэлку і шклянку вады. Лёду не было. Ён выпіў трохі "Гінеса", затым спытаў: "ці Надоўга ты тут, Грэгар?"
  
  - Толькі сёння ўвечары, таварыш. Магчыма, заўтра ўвечары. Заўтра... заўтра я павінен вярнуцца на борт. Але заўтра ўвечары ... магчыма, а?
  
  "А як жа Джыні? Яна зноў цябе выгнала...?"
  
  У непрыкметным фургоне, прыпаркаваным далей па дарозе, Роджэр Крос, Браян Квок і паліцэйскі радыетэхнік слухалі гэты размова праз гучнагаварыцель, якасць "жучка" было добрым, перашкод амаль не было, фургон быў набіты абсталяваннем для радыёназіранні. Яны пачулі, як Клінкер усміхнуўся і паўтарыў: "Яна выкінула цябе вон, да?"
  
  "Увесь вечар мы гуляем джыга, а яна ... яна кажа, ідзі пабудзь з Эрні і пакінь мяне ... пакінь мяне спаць!"
  
  "Ты ўдачлівы вырадак. Яна сапраўдная прынцэса. Прывядзі яе заўтра".
  
  "Ды ... ды, я ... буду. Так, яна лепшая".
  
  Яны пачулі, як Суслев выліў вядро вады ў ўнітаз і вярнуўся.
  
  - Сюды, даўніна! - крыкнуў я.
  
  "Дзякуй". Гук томимого прагай пітва. "Я ... Я думаю ... Я думаю, што хачу прылегчы на ... прылегчы. На некалькі хвілін ... "
  
  "Яшчэ пару гадзін, напэўна! Не хвалюйся, я падрыхтую сняданак. Вось, хочаш яшчэ чаго-небудзь выпіць. . . . "
  
  Паліцыянты ў фургоне ўважліва слухалі. Крос загадаў усталяваць "жучок" у кватэру Клінкеру два гады таму. Перыядычна за ім сачылі, заўсёды, калі Суслев быў там. Суслев, заўсёды знаходзіўся пад негалосным наглядам, пазнаёміўся з Клінкеру ў бары. Абодва мужчыны былі падводнікамі, і ў іх завязалася сяброўства. Клінкер запрасіў яго застацца, і час ад часу Суслев згаджаўся. Крос адразу ж арганізаваў праверку Клінкеру, але нічога заганнага выяўлена не было. На працягу дваццаці гадоў Клінкер служыў мараком у Каралеўскім ваенна-марскім флоце. Пасля вайны ён вандраваў з працы на працу ў Гандлёвым флоце па ўсёй Азіі да Ганконга, дзе і пасяліўся, выйшаўшы на пенсію. Ён быў ціхім, рахманым чалавекам, жыў адзін, і вось ужо пяць гадоў быў вартаўніком у Роўз-Корт. Суслев і Клінкер былі прыдатнай парай, якія шмат пілі, куцілі і абменьваліся гісторыямі. Ні адзін з іх шматгадзінных размоў не прынёс нічога каштоўнага.
  
  "Ён выпіў сваю звычайную порцыю, Браян", - сказаў Крос.
  
  "Так, сэр". Браяну Квоку было сумна, і ён стараўся не паказваць гэтага.
  
  У маленькай гасцінай Клінкер падставіў Суслеву плячо. - Пойдзем, гэта табе на выпіўку. Ён пераступіў праз шкло і дапамог Суслеву прайсці ў маленькую спальню. Суслев цяжка лёг і ўздыхнуў.
  
  Клінкер задернул шторы, затым падышоў да іншаму маленькаму магнитофону і ўключыў яго. Праз імгненне з касеты пачулася цяжкае дыханне і зародкі храпу. Суслев бясшумна падняўся, яго прытворны ап'яненне знікла. Клінкер ўжо стаяў на карачках. Ён адсунуў цыноўку і адкрыў люк. Суслев бясшумна спусціўся ў яе. Клінкер ўсміхнуўся, ляпнуў яго па спіне і зачыніў за ім добра змазаную дзверы. Прыступкі люка вялі ў грубы тунэль, які хутка злучаўся з вялікай, сухі падземнай ліўневай каналізацыяй. Суслев асцярожна выбіраў дарогу, карыстаючыся ліхтарыкам, які вісеў на кранштэйне ля падножжа лесвіцы. Праз імгненне ён пачуў, як па Сынклэрам-роўд прама ў яго над галавой заскрежетала машына. Яшчэ некалькі прыступак, і ён апынуўся пад Синклерскими вежамі. Іншы люк вёў у каморку прыбіральшчыцы. Гэты выходзіў на закінутую заднюю лесвіцу. Ён пачаў падымацца.
  
  Роджэр Крос ўсё яшчэ прыслухоўваўся да цяжкага дыхання, змяшаным з оперным. У фургоне было цесна, іх кашулі прамоклі ад поту. Крос курыў. "Падобна на тое, ён лёг спаць на ноч", - сказаў ён. Яны чулі, як Клінкер напявае і як ён прыбірае бітае шкло. На панэлі радыё пачала міргаць чырвоная сігнальная лямпачка. Аператар націснуў на адпраўніка. "Патрульная машына 1423, так?"
  
  - У штаб-кватэру суперінтэнданта Кроса. Тэрмінова.
  
  "Гэта Крос".
  
  - Дзяжурная частка, сэр. Толькі што паступіла паведамленне, што рэстаран "Плывучы цмок" гарыць ... - Браян Квок ахнуў. - ... Пажарныя машыны ўжо там, і канстэбль сказаў, што, магчыма, каля дваццаці чалавек загінулі або патанулі. Падобна на тое, судна загарэлася на кухні, сэр. Было некалькі выбухаў. Яны разнеслі вялікую частку корпуса і ... Хвіліначку, сэр, паступае яшчэ адно паведамленне ад марской пяхоты.
  
  Яны чакалі. Браян Квок парушыў маўчанне. - Данросс?
  
  - Вечарына была на верхняй палубе? - Спытаў Крос.
  
  "Так, сэр".
  
  - Ён занадта разумны, каб згарэць жыўцом або патануць, - ціха сказаў Крос. - Пажар адбыўся выпадкова ці наўмысна?
  
  Браян Квок не адказаў.
  
  Зноў пачуўся голас з штаба. "Марскі пяхотнік дакладвае, што лодка перавярнулася. Яны кажуць, што гэта сапраўдная пераробка, і падобна на тое, што некалькіх засмактала пад ваду".
  
  "Ці быў гэта наш агент з нашай VIP-персонай?"
  
  "Не, сэр, ён чакаў на прыстані каля сваёй машыны. Не было часу дабрацца да яго".
  
  - А як наконт людзей, якія апынуліся на верхняй палубе?
  
  - Пачакай хвілінку, я спытаю...
  
  Зноў цішыня. Браян Квок выцер пот.
  
  "... Кажуць, дваццаць ці трыццаць чалавек там, наверсе, скокнулі, сэр. Да жаль, большасць з іх пакінулі карабель трохі позна, як раз перад тым, як лодка перакулілася. Марскі пяхотнік не ведае, як яны апынуліся затопленыя".
  
  "Прыгатуйцеся". Крос на імгненне задумаўся. Затым ён зноў загаварыў у мікрафон. "Я неадкладна туды адпраўляю суперінтэнданта Квока на гэтым транспарце. Адпраўце каманду вадалазаў сустрэць яго. Папытаеце ваенна-марскі флот аказаць дапамогу, прыярытэт нумар адзін. Я буду дома, калі спатрэблюся. Ён выключыў мікрафон. Затым звярнуўся да Браяну Квоку: "Я пайду адсюль пешшу. Патэлефануй мне, як толькі даведаешся пра Данроссе. Калі ён мёртвы, мы неадкладна наведаем банкаўскія сховішчы, і да чорта наступствы. Цяпер як мага хутчэй!"
  
  Ён выйшаў. Фургон пабег уверх па схіле. Абердзіна знаходзіўся за горным хрыбтом і накіроўваўся прама на поўдзень. Ён на імгненне зірнуў на Роуз-Корт, затым ўніз, праз вуліцу, на Сынклэрам-Тауэрс. Адна з яго каманд усё яшчэ назірала за уваходам, цярпліва чакаючы вяртання Цу-яня. Дзе гэты вырадак? раздражнёна спытаў ён сябе.
  
  Вельмі занепакоены, ён пайшоў уніз па схіле. Дождж пачаў паліваць яго. Яго крокі паскорыліся.
  
  Суслев дастаў з сучаснага халадзільніка бутэльку халоднага піва і адкрыў яе. Ён з удзячнасцю выпіў. Дом 32 Sinclair Towers быў прасторным, багатым, чыстым і добра обставленным, з трыма спальнямі і вялікі гасцінай. Гэта было на адзінаццатым паверсе. На кожным паверсе было па тры кватэры вакол двух цесных ліфтаў і прыступак для выхаду. Містэр і місіс Джон Чэн валодалі 31 кватэрай. 33 належалі містэру К. В. Лі. Артур сказаў Суслеву, што К. В. Ці быў псеўданімам Іэна Данросса, які, прытрымліваючыся прыкладу сваіх папярэднікаў, меў адзіны доступ у тры ці чатыры прыватныя кватэры, раскіданыя па ўсёй Калоніі. Суслев ніколі не сустракаўся ні з Джонам Чэн, ні з Данроссом, хоць шмат раз бачыў іх на скачках і ў іншых месцах.
  
  Калі нам прыйдзецца дапытваць тайпэна, што можа быць зручней? змрочна падумаў ён. І з Травкиным у якасці дадатковай прынады . . . .
  
  Раптоўны шквал сарваў фіранкі, задернутые на адчыненых вокнах, і ён пачуў шум дажджу. Ён асцярожна зачыніў акна і выглянуў вонкі. Па шыбах барабаніць буйныя кроплі. Вуліцы і дахі ўжо былі мокрымі. Неба прочертила маланка. За ёй рушыў услед раскаты грому. Тэмпература ўжо ўпала на некалькі градусаў. "Гэта будзе добрая навальніца", - з удзячнасцю сказаў ён сабе, задаволены тым, што выбраўся з малюсенькай, неахайна кватэры Джыні Фу на пятым паверсе ў Монг Коке, і не менш шчаслівы тым, што не ў Клінкеру.
  
  Артур арганізаваў усё: Клінкеру, Джыні Фу, гэтую канспіратыўную кватэру, тунэль, вядома, так добра, як ён сам мог бы гэта зрабіць ва Уладзівастоку. Клінкер быў подводником, кокнуць і усім, кім яму належыла быць, за выключэннем таго, што ён заўсёды ненавідзеў афіцэрскі клас. Артур сказаў, што было лёгка прыцягнуць Клінкеру да справы, выкарыстоўваючы прыроджаныя падазрэнні, нянавісць і ўтоенасць гэтага чалавека. - Гадкае Эрні ведае пра цябе зусім няшмат, Грэгар, — вядома, тое, што ты рускі і капітан "Іванова". Што тычыцца тунэля, я сказаў яму, што ў цябе раман з замужняй жанчынай з Сынклэрам-Тауэрс, жонкай аднаго з тайпанов Істэблішменту. Я сказаў яму, што запісаны на плёнку храп і сакрэтнасць - гэта таму, што гнілыя Пилеры палююць за табой, яны прокрались ў яго кватэру і паставілі "жучкі".
  
  - Овощечистки?
  
  "Гэта мянушка кокнуць для паліцыі. Яно прыйшло ад сэра Роберта Піла, прэм'ер-міністра Англіі, які заснаваў першыя паліцэйскія сілы.
  
  Кокнуць заўсёды ненавідзелі пилеров, а Пачварны Эрні з задавальненнем перахітрыў бы іх. Проста будзь прыхільнікам Каралеўскага ваенна-марскога флоту, і ён будзе тваім сабакам да самай смерці. . . ."
  
  Суслев ўсміхнуўся. Клінкер нядрэнны чалавек, падумаў ён, проста зануда.
  
  Ён пацягваў піва, вяртаючыся ў гасціную. Там была дзённая газета. Гэта была дадатковая "Гардыян", якія крычаць загалоўкі: "ДУХМЯНЫ КВЕТКА ЗАБОЙСТВАЎ МАФІЯЙ" і добрая фатаграфія беспарадкаў. Ён сеў у крэсла і хутка прачытаў.
  
  Затым яго востры слых пачуў, як ліфт спыніўся. Ён падышоў да стала ў дзверы і выцягнуў з-пад яго зараджаны аўтаматычны пісталет з глушыцелем. Ён сунуў пісталет у кішэню і зазірнуў у вочка.
  
  Званок у дзверы быў прыглушаны. Ён адкрыў яе і ўсміхнуўся. "Уваходзь, стары сябар". Ён цёпла абняў Жака Девиля. "Даўно не бачыліся".
  
  "Так, так, гэта так, таварыш", - так жа цёпла адказаў Девиль. У апошні раз ён бачыў Суслева ў Сінгапуры, пяць гадоў таму, на тайнай сустрэчы, арганізаванай Артурам адразу пасля таго, як Девилля пераканалі далучыцца да Севрину. Ён і Суслев сустрэліся гэтак жа таемна ў першы раз у вялікім порце Ліён у Францыі ў чэрвені 41-га, усяго за некалькі дзён да ўварвання нацысцкай Германіі ў Савецкую Расею, калі дзве краіны вонкава ўсё яшчэ былі саюзнікамі. У той час Девиль служыў на "Макі", а Суслев быў намеснікам камандзіра і таемным палітычным камісарам савецкай падводнай лодкі, якая нібыта знаходзілася на рамонце пасля патрулявання ў Атлантыцы. Менавіта тады Девилля спыталі, ці хацеў бы ён весці сапраўдную вайну, вайну супраць капіталістычнага ворага ў якасці сакрэтнага агента пасля таго, як фашысты будуць знішчаны.
  
  Ён пагадзіўся ад усяго сэрца.
  
  Суслеву было лёгка скінуць яго. З-за патэнцыялу Девилля пасля вайны КДБ таемна выдаў яго гестапа, а затым выратаваў ад смерці ў гестаповской турме камуністычнымі партызанамі. Партызаны далі яму ілжывыя доказы таго, што ён быў адданы адным з сваіх людзей з-за грошай. Девиллю тады было трыццаць два, і ён, як і многія, быў без розуму ад сацыялізму і некаторых вучэнняў Маркса і Леніна. Ён ніколі не ўступаў ў французскую камуністычную партыю, але цяпер, дзякуючы Севрину, стаў ганаровым капітанам савецкіх сіл бяспекі КДБ.
  
  "Ты выглядаеш стомленым, Фрэдэрык", - сказаў Суслев, выкарыстоўваючы псеўданім Девилля. "Скажы мне, што не так".
  
  "Проста сямейная праблема".
  
  - Раскажы мне.
  
  Суслев ўважліва выслухаў сумны аповяд Девиллы пра яго зяте і дачкі. З моманту іх сустрэчы ў 1941 годзе Суслев быў кантралёрам Девилла. У 1947 годзе ён загадаў яму адправіцца ў Ганконг, каб далучыцца да "Струанс". Да вайны Девилл і яго бацька валодалі вельмі паспяховым імпартна-экспартных бізнесам з цеснымі сувязямі са Struan's - а таксама сямейнымі вузамі, — так што перамены былі лёгкімі і жаданымі. Сакрэтнае заданне Девилля складалася ў тым, каб стаць членам Ўнутранага Двара і, нарэшце, тайпэном.
  
  "Дзе цяпер ваша дачка?" спытаў ён спачувальна.
  
  Девиль распавёў яму.
  
  - А кіроўца іншай машыны? Суслев запомніў імя і адрас. - Я прасачу, каб з ім разабраліся.
  
  "Няма", - адразу ж адказаў Девиль. "Гэта ... гэта быў няшчасны выпадак. Мы не можам караць чалавека за няшчасны выпадак".
  
  "Ён быў п'яны. Кіраванні ў нецвярозым выглядзе няма апраўдання. У любым выпадку ты важны для нас. Мы самі аб сабе клапоціцца. Я разбяруся з ім ".
  
  Девиль ведаў, што спрачацца бескарысна. Парыў дажджу забарабаніў у вокны. "Чорт вазьмі, але добры дождж. Тэмпература, павінна быць, звалілася градусаў на пяць. Гэта будзе доўжыцца?"
  
  "Паведамляецца, што штармавы фронт будзе вялікім".
  
  Девилл назіраў за што сцякаў па шкле шарыкамі, варожачы, навошта яго выклікалі. - Як у цябе справы? - спытаў я.
  
  "Вельмі добра. Вып'еце?" Суслев падышоў да люстранага бара. "Тут добрая гарэлка".
  
  - Гарэлкі, калі ласка. Але няшмат.
  
  - Калі Данросс сыдзе на пенсію, ты станеш наступным тайпэном?
  
  "Я б падумаў, што гэта тычыцца толькі нас чацвярых: Гаваллана, Дэвіда Мак-Струана, мяне і Линбара Струана".
  
  "У такім парадку?"
  
  "Я не ведаю. За выключэннем таго, што Линбар, верагодна, апошні. Дзякуй." Девилл узяў свой келіх. Яны паднялі тост адзін за аднаго. "Я б паставіў на Гаваллана".
  
  - Хто такі гэты Макструан? - спытаў я.
  
  - Далёкі сваяк. Ён пяць гадоў працаваў гандляром Фарфорам. У дадзены момант ён узначальвае нашу экспансію ў Канаду — мы спрабуем дыверсіфікаваць вытворчасць і перайсці на драўняныя валакна, медзь, усё канадскія карысныя выкапні, у асноўным з Брытанскай Калумбіі ".
  
  "Наколькі ён добры?"
  
  "Вельмі добра. Вельмі моцны. Вельмі брудны баец. Сорак адзін год, былы лейтэнант, дэсантнікі. Яму амаль адарвала левую руку над
  
  Бірма заблыталася ў стропах яго парашута. Ён проста абвязаў яго джгутом і працягнуў змагацца. За гэта ён быў узнагароджаны Ваенным крыжам. Калі б я быў тайпэном, я б выбраў яго. Девиль паціснуў плячыма. "Па законе нашай кампаніі толькі тайпан можа прызначыць свайго пераемніка. Ён можа зрабіць гэта ў любы час, нават у сваім тэстаменце, калі захоча. Якім бы спосабам гэта ні было зроблена, гэта абавязкова для Высакароднага Дома.
  
  Суслев назіраў за ім. - Данросс склаў завяшчанне?
  
  "лан працуе вельмі эфектыўна".
  
  Запанавала маўчанне.
  
  - Яшчэ гарэлкі? - спытаў я.
  
  - Не, дзякуй, я застануся з гэтым. Артур далучыцца да нас?
  
  "Так. Як мы маглі б схіліць чару ваг у вашу карысць?"
  
  Девиль павагаўся, затым паціснуў плячыма.
  
  Суслев наліў сабе яшчэ. - Было б лёгка дыскрэдытаваць гэтага Макструана і астатніх. ТАК. Іх лёгка ліквідаваць. - Суслев павярнуўся і паглядзеў на яго. - Нават Данросс.
  
  "Няма. Гэта не рашэнне".
  
  "Ёсць яшчэ адзін?" - спытаў я.
  
  "Быць цярплівым". Девиль ўсміхнуўся, але вочы ў яго былі вельмі стомленымі, і ў іх хаваліся цені. "Я б не хацеў быць прычынай ... яго адхілення або адхілення іншых".
  
  Суслев засмяяўся. "Не абавязкова забіваць, каб ліквідаваць! Мы што, варвары? Вядома, няма". Ён уважліва назіраў за сваім пратэжэ. Девиллю трэба гартавацца, падумаў ён. - Раскажы мне пра амерыканца Бартлетте і пагадненні "Струан-Пар-Кон".
  
  Девилл распавёў яму ўсё, што ведаў. "Грошы Бартлетта дадуць нам усё, што нам трэба".
  
  "Ці можа гэты Горнт ажыццявіць паглынанне?"
  
  "І ды, і няма. І магчыма. Ён жорсткі і па-сапраўднаму ненавідзіць нас. Гэта даўні супернік —"
  
  "Так, я ведаю". Суслев быў здзіўлены, што Девиль працягваў паўтараць інфармацыю, якую яму ўжо паведамілі. "Гэта дрэнны знак", - падумаў ён і зірнуў на гадзіннік. "Наш сябар спазняецца на дваццаць пяць хвілін. Гэта незвычайна". Абодва мужчыны былі занадта дасведчаныя, каб хвалявацца. Сустрэчы, падобныя гэтай, ніколі не маглі быць цалкам арганізаванымі, таму што ніхто ніколі не мог кантраляваць нечаканае падзея.
  
  "Вы чулі аб пажары ў Абердзіна?" - Спытаў Девилл, раптам усвядоміўшы гэта.
  
  "Які пажар?"
  
  - Як раз перад тым, як я падняўся, па радыё перадалі паведамленне.
  
  У Девилля і яго жонкі была кватэра 20 на шостым паверсе. "Рэстаран "Плывучы цмок" ў Абердзіна згарэў дашчэнту. Магчыма, Артур быў там".
  
  "Вы бачылі яго?" Суслев раптам занепакоіўся. "Няма. Але я мог лёгка размінуцца з ім. Я сышоў задоўга да абеду".
  
  Суслев задуменна сербануў гарэлкі. - Ён табе ўжо сказаў, хто яшчэ ў Севрине?
  
  - Няма. Я разважліва спытаў яго, як вы загадалі, але ён не—" "Загадваць? Я вам не загадваю, таварыш, я проста прапаную. "Вядома. Усё, што ён сказаў, было: "Мы ўсе сустрэнемся ў свой час". "Хутка мы абодва даведаемся. Ён цалкам мае рацыю, што асцярожнічае ". Суслев хацеў пратэставаць Девилля і Артура. Гэта было адно з самых асноўных правілаў у КДБ: ніколі нельга быць занадта асцярожным са сваімі шпіёнамі, якімі б важнымі яны ні былі. Ён успомніў, як яго інструктар вдалбливал у іх яшчэ адну прамую цытату з кнігі Сунь-цзы "Мастацтва вайны", якая была абавязковай для чытання усімі савецкімі вайскоўцамі: "Ёсць пяць класы шпіёнаў — мясцовыя шпіёны, ўнутраныя шпіёны, звернутыя шпіёны, асуджаныя шпіёны і выжылыя шпіёны. Калі ўсе пяць катэгорый працуюць узгоднена, дзяржава будзе ў бяспецы, а армія недатыкальная. Мясцовыя шпіёны - гэта тыя, хто з'яўляюцца мясцовымі жыхарамі. Ўнутраныя шпіёны - гэта службовыя асобы ворага. Звернутыя шпіёны - гэта шпіёны ворагаў, якіх вы звярнулі. Асуджаныя шпіёны - гэта тыя, каму скормліваюць ілжывую інфармацыю і паведамляюць ворагу, які будзе выцягваць з іх гэтую ілжывую інфармацыю, і такім чынам будзе падмануць. Выжылыя шпіёны - гэта тыя, хто прыносіць навіны з варожага лагера. Памятаеце, што ва ўсёй арміі ніхто не павінен быць узнагароджаны больш шчодра. Але калі шпіён распаўсюдзьце сакрэтную навіна раней часу, ён ці яна павінны быць аддадзены сьмерці разам з чалавекам, якому гэтая таямніца будзе раскрытая".
  
  "Калі іншыя справаздачы AMG падобныя на ўжо выяўлены, - абыякава падумаў Суслев, - то Данросс асуджаны".
  
  Ён назіраў за деВУле, ацэньваючы яго, выпрабоўваючы да яго сімпатыю, радуючыся, што зноў прайшоў гэтае выпрабаванне — і Артур. Апошні абзац "Мастацтва вайны" — кнігі, гэтак важнай для савецкай эліты, што многія ведалі гэты невялікі тым на памяць, — усплыў ў яго ў галаве: "Толькі асвечаны кіраўнік і мудры генерал, які будзе выкарыстоўваць высокі інтэлект арміі ў мэтах шпіянажу. Шпіёны - самы важны элемент на вайне, таму што ад іх залежыць баяздольнасць арміі". "Вось чым займаецца КДБ", - задаволена падумаў ён. Мы шукаем лепшых талентаў ва ўсіх Саветах. Мы - эліта. Нам патрэбныя шпіёны ўсіх пяці катэгорый. Нам патрэбныя гэтыя людзі, Жак, Артур і ўсе астатнія.
  
  Так, яны нам вельмі патрэбныя.
  
  - Артур ніколі не даваў ні найменшага падання, хто такія астатнія. Нічога, - казаў Девилл, - толькі тое, што нас сямёра.
  
  "Мы павінны быць цярплівыя", - сказаў Суслев, адчуваючы палёгку ад таго, што Артур таксама быў правільна асцярожны, паколькі часткай плана было тое, што сямёрка ніколі не павінна была ведаць адзін аднаго, ніколі не павінна была ведаць, што Суслев быў кантралёрам Сэвэрына і начальнікам Артура. Суслев ведаў асобы ўсіх кратоў Сэвэрына. З Артурам ён ўхваляў іх усіх на працягу многіх гадоў, пастаянна правяраючы іх усіх, навострываючы іх лаяльнасць, ухіляючы адных і замяняючы іншымі. Вы заўсёды праводзіце выпрабаванні, і ў той момант, калі шпіён вагаецца, самы час нейтралізаваць ці ліквідаваць яго — да таго, як ён нейтралізуе або ліквідуе вас. Нават Джыні Фу, падумаў ён, хоць яна не шпіёнка і нічога не ведае. Ніколі нельга быць упэўненым ні ў кім, акрамя сябе, — вось чаму вучыць наша савецкая сістэма. ТАК. Прыйшоў час ўзяць яе з сабой у падарожжа, якое я заўсёды абяцаў. Кароткае падарожжа на наступным тыдні. Ва Уладзівасток. Апынуўшыся там, яна зможа ачысціцца, рэабілітавацца і стаць карыснай, каб ніколі сюды не вяртацца.
  
  Ён сербануў гарэлкі, перакочваючы вогненную вадкасць мовай. - Мы дамо Артуру паўгадзіны. Калі ласка, - сказаў ён, паказваючы на крэсла.
  
  Девилль адсунуў газету ў бок і сеў у крэсла. - Ты чытаў аб банкаўскіх рэйдах?
  
  Суслев празьзяў. - Так, таварыш. Цудоўна.
  
  - Гэта аперацыя КДБ? - спытаў я.
  
  "Наколькі мне вядома, няма", - весела сказаў Суслев. "Калі гэта так, то сёе-каго чакае павышэнне". Ключавой ленінскай палітыкай было надаваць асаблівую ўвагу заходнім банкам, якія былі ядром сілы Захаду, пранікаць у іх на самым высокім узроўні, заахвочваць і дапамагаць іншым правакаваць катастрофу супраць заходніх валют, але ў той жа час займаць у іх капітал па максімуме, якія б ні былі працэнты, чым даўжэй крэдыт, тым лепш, сочачы за тым, каб ні адзін савецкі саюз ніколі не дапусціў дэфолту па якім-небудзь пагашэння, які б цэны гэта ні каштавала. "Крушэнне "Хо-Пака" , безумоўна, прывядзе да гібелі іншых. У газетах пішуць, што, магчыма, нават адбудзецца рэйс на "Вікторыі", а?
  
  Девилл міжволі здрыгануўся, і Суслев заўважыў гэта. Яго неспакой ўзмацніўся. "Чорт вазьмі, але гэта разбурыла б Ганконг", - сказаў Девилл. "О, я ведаю, чым хутчэй, тым лепш, але ... Але быўшы пахаваным так глыбока, часам забываеш, хто ты ёсць на самой справе".
  
  "Не аб чым турбавацца. Гэта здараецца з усімі намі. Ты ў роспачы з-за сваёй дачкі. Які бацька не быў бы такім? Гэта пройдзе ".
  
  - Калі мы зможам што-небудзь зрабіць? Я стаміўся, так стаміўся чакаць.
  
  "Хутка. Паслухайце", - сказаў Суслев, каб падбадзёрыць яго. "У студзені я быў на сустрэчы вышэйшага эшалона ў Маскве. Банкаўская справа было першым у нашым спісе. Па нашых апошніх падліках, мы запазычылі капіталістам амаль 30 мільярдаў у выглядзе пазык - вялікая частка з іх Амерыцы".
  
  ДеВилль ахнуў. "Мадонна, я і паняцця не меў, што вы дамагліся такога поспеху".
  
  Ўсмешка Суслева стала шырэй. "Гэта ўсяго толькі савецкая Расея! Выдаткі на нашы спадарожнікі складуць яшчэ 6,3 мільярда. Усходняя Германія толькі што атрымала яшчэ 1,3 мільярда на куплю капіталістычных пракатных постацяў, камп'ютэрных тэхналогій і шмат чаго іншага, у чым мы маем патрэбу ". Ён засмяяўся, асушыў свой келіх і наліў іншы, лікёр апёк яго мову. "Я сапраўды не разумею іх, капіталістаў. Яны падманваюць сябе. Мы адкрыта імкнемся спажываць іх, але яны даюць нам сродкі для гэтага. Яны неверагодныя. Калі ў нас будзе час, то праз дваццаць гадоў — самае большае праз дваццаць — да таго часу наша доўг складзе 60-70 мільярдаў, і, па іх думку, мы па-ранейшаму будзем прадстаўляць патройны рызыка, паколькі ніколі не дапускалі дэфолту па плацяжах ... падчас вайны, міру або дэпрэсіі ". Ён раптам выліўся смехам. "Што там сказаў швейцарскі банкір? "Пазыч трохі, і ў цябе будзе даўжнік — пазыч шмат, і ў цябе будзе партнёр!" 70 мільярдаў, стары сябар Жак, і яны належаць нам. 70 і мы можам змяніць іх палітыку ва ўгоду сабе, а затым у любы момант па сваім меркаванні абраць апошнюю выкрут: "Прабачце, містэр капіталістычны сіянісцкі банкір, мы шкадуем, што згалелі! О, вельмі шкада, але мы больш не можам выплачваць пазыкі, нават працэнты па пазыках. Вельмі шкада, але з гэтага моманту ўся наша цяперашняя валюта губляе каштоўнасць. Наша новая валюта - чырвоны рубель, адзін чырвоны рубель каштуе сотні вашых капіталістычных даляраў ... "
  
  Суслев засмяяўся, адчуваючы сябе вельмі шчаслівым. "... і якімі б багатымі ні былі банкі ў сукупнасці, яны ніколі не змогуць спісаць 70 мільярдаў. Ніколі. Да таго часу ўжо 70 з лішнім з усімі мільярдамі Усходняга блока! І калі раптоўнае аб'яву будзе прымеркавана да адной з іх непазбежных капіталістычных рэцэсіяў, як гэта будзе ... Яны апынуцца па вушы ва ўласным лайне сваіх габрэйскіх банкіраў, молячы нас выратаваць іх гнілыя шкуры ". Ён пагардліва дадаў: "Тупыя вырадкі заслугоўваюць паразы! Чаму мы павінны змагацца з імі, калі іх губяць іх ўласныя прагнасць і глупства. А?" Девилл збянтэжана кіўнуў . Суслев палохаў яго. "Павінна быць, я старэю", - падумаў ён. У першыя дні было так лёгка верыць у справу мас. Крыкі прыгнечаных былі такімі гучнымі і выразнымі тады. Але зараз? Цяпер яны не такія выразныя. Я па-ранейшаму прыхільнік, глыбока прыхільны. Я ні аб чым не шкадую. Францыя стане лепш камуністычнай.
  
  Будзе лі гэта?
  
  Я больш не ведаю, напэўна, не так, як раней. Шкада, што ва ўсіх людзей павінен быць той ці іншай "змен", сказаў ён сабе, спрабуючы схаваць сваю боль. Лепш бы не было ніякіх "ізмаў", а толькі мой любімы Блакітны бераг, греющийся на сонца.
  
  "Кажу табе, стары сябар, Сталін і Берыя былі геніямі", - казаў Суслев. "Яны найвялікшыя рускія, якія калі-небудзь былі".
  
  Девиллю з цяжкасцю ўдалося схаваць ўзрушэнне на сваім твары. Ён успамінаў жах нямецкай акупацыі, прыніжэньне Францыі, усіх вёсак, пасёлкаў і вінаграднікаў, памятаў, што Гітлер ніколі б не адважыўся напасці на Польшчу і пачаць усё гэта без пакта аб ненападзе, падпісанага Сталіным, каб абараніць яго спіну. Без Сталіна не было б ні вайны, ні халакоста, і ўсім нам было б лепш. "Дваццаць мільёнаў рускіх? Незлічоныя мільёны іншых", - сказаў ён.
  
  "Сціплая цана". Суслев наліў яшчэ, яго стараннасць і гарэлка захапілі яго. "Дзякуючы Сталіну і Берыі ў нас ёсць уся Усходняя Еўропа ад Балтыкі да Балканаў — Эстонія, Літва, Латвія, Чэхаславакія, Венгрыя, Румынія, Балгарыя, уся Польшча, Прусія, палова Германіі, Знешняя Манголія". Суслев радасна рыгнул. "Паўночная Карэя і плацдармы паўсюль. Іх аперацыя "Леў" разграміла Брытанскую імперыю. Дзякуючы іх падтрымцы была створана Арганізацыя Аб'яднаных Нацый, якая дала нам наша найвялікшае зброю ў нашым арсенале мноства відаў зброі. А яшчэ ёсць Ізраіль. Ён пачаў смяяцца. "Мой бацька быў адным з кантралёраў гэтай праграмы".
  
  Девиль адчуў, як поўсць у яго на карку ўстае дыбам. - Што?
  
  "Ізраіль быў пераваротам Сталіна-Бэрыі манументальных маштабаў! Хто дапамог яму, відавочнага і схаваны, узнікнуць? Хто даў яму неадкладнае прызнанне? Мы зрабілі гэта, і чаму?" Суслев зноў рыгнул: "Зацэментаваць ў кішках Аравіі вечнае ракавую пухліну, якая будзе гнаіцца і знішчаць абодва бакі, а разам з імі і прамысловую моц Захаду. Габрэй супраць мусульманіна супраць хрысціяніна. Гэтыя фанатыкі ніколі не будуць жыць у міры адзін з адным, нават калі яны лёгка маглі б. Яны ніколі не забудуць пра свае рознагалоссі, нават калі гэта будзе каштаваць ім іх дурных жыццяў. Ён засмяяўся і стомлена ўтаропіўся ў свой шклянку, боўтаючы вадкасць. Девилл назіраў за ім, ненавідзячы яго, жадаючы зманіць яму ў адказ, але, баючыся гэтага, ведаючы, што цалкам знаходзіцца ва ўладзе Суслева. Аднойчы, некалькі гадоў таму, ён адмовіўся адправіць некалькі звычайных лічбаў Струана на паштовую скрыню ў Берліне. Праз дзень яму дадому патэлефанаваў незнаёмы. Такога званка раней ніколі не было. Гэта было прыязна. Але ён ведаў.
  
  Девиль здушыў дрыжыкі і захаваў яснае выраз твару, калі Суслев зірнуў на яго.
  
  "Вы згодныя, таварыш?" чалавек з КДБ сказаў, ззяючы. "Клянуся, я ніколі не зразумею капіталістаў. Яны нажываюць ворагаў з чатырохсот мільёнаў арабаў, якія валодаюць усімі рэальнымі запасамі нафты ў свеце, у якіх аднойчы яны будуць так адчайна мець патрэбу. І неўзабаве ў нас будзе Іран, Фарсі заліў і Армузскі праліў. Тады мы прыкладзем руку да крана Захаду, тады яны будуць нашымі, і не трэба будзе вайны — толькі пакарання ". Суслев дапіў гарэлку і наліў яшчэ.
  
  Девиль назіраў за ім, цяпер ненавідзячы яго, ліхаманкава разважаючы аб сваёй уласнай ролі. Няўжо для гэтага я быў амаль ідэальным "кратом", шаснаццаць гадоў трымаў сябе напагатове, і супраць мяне не было ніякіх падазрэнняў? Нават Сюзанна нічога не падазрае, і ўсе лічаць, што я антыкамуніст, прыхільнік Струана, які з'яўляецца архикапиталистическим стварэннем ва ўсёй Азіі. Думкі Дзірка Струана праймаюць нас. Прыбытак. Прыбытак для тайпэна і Высакароднага Дома, а затым для Ганконга ў такім парадку і да чорта ўсіх, акрамя Кароны, Англіі і Кітая. І нават калі я не буду тайпэном, я ўсё роўна змагу зрабіць Сэвэрына разбуральнікам Кітая, як таго хочуць Суслев і Артур. Але ці хачу я гэтага цяпер? Цяпер, калі я ўпершыню па-сапраўднаму разгледзеў гэтага ... гэтага монстра і ўсе іх крывадушнасць?
  
  - Сталін, - сказаў ён, амаль зморшчыўся пад пільным позіркам Суслева. - Вы ... калі-небудзь сустракаліся з ім?
  
  "Аднойчы я быў побач з ім. У дзесяці футах. Ён быў малюсенькім, але адчувалася яго сіла. Гэта было ў 1953 годзе на вечарыне, якую Берыя зладзіў для некалькіх высокапастаўленых афіцэраў КДБ. Майго бацькі запрасілі, і мне дазволілі пайсці з ім."Суслев выпіў яшчэ гарэлкі, ледзь заўважыўшы яго, ахоплены мінулым і ўдзелам сваёй сям'і ў руху. "Там былі Сталін, Берыя, Малянкоў... Вы ведалі, што сапраўднае імя Сталіна было Іосіф Вісарыёнавіч Джугашвілі? Ён быў сынам шаўца ў Тыфлісе, на маёй радзіме, прызначаўся ў святары, але быў выключаны з тамтэйшай семінарыі. Дзіўна, дзіўна, дзіўна!"
  
  Яны чокнуліся келіхамі.
  
  "Табе няма патрэбы быць такім сур'ёзным, таварыш", - сказаў ён, няправільна растлумачыла Девилля. "Якая б ні была твая асабістая страта. Ты - частка будучага, частка маршу да перамогі!" Суслев асушыў свой келіх. "Павінна быць, Сталін памёр шчаслівым чалавекам. Нам павінна быць так пашанцавала, а?"
  
  - А Берыя? - спытаў я.
  
  "Берыя паспрабаваў прыйсці да ўлады занадта позна. Ён пацярпеў няўдачу. Мы ў КДБ падобныя на японцаў у тым, што мы таксама згодныя з тым, што адзіны грэх - гэта няўдача. Але Сталін ... Мой бацька распавядае гісторыю пра тое, што, калі ў Ялце Рузвельт без якіх-небудзь саступак пагадзіўся аддаць Сталіну Маньчжурыі і Курылы, што гарантавала панаванне ЗША над Кітаем, Японіяй і усімі азіяцкімі водамі, у Сталіна пачалося крывацёк, і ён ледзь не памёр!"
  
  Пасля паўзы Девиль спытаў: "А Салжаніцын і гулаг?"
  
  "Мы на вайне, мой сябар, усярэдзіне ёсць здраднікі. Як без тэрору нешматлікія могуць кіраваць многімі? Сталін ведаў гэта. Ён быў сапраўды вялікім чалавекам. Нават яго смерць паслужыла нам. З боку Хрушчова было геніяльна выкарыстоўваць яго для "ачалавечвання" СССР".
  
  "Гэта была проста яшчэ адна выкрут?" Узрушаны деВилль спытаў.
  
  "Гэта было б дзяржаўнай таямніцай". Суслев праглынуў адрыжку. "Гэта не мае значэння, Сталіну хутка вернуць яго славу. Цяпер, што наконт Атавы?"
  
  "В. Я звязваўся з Жан-Шарлем і—" Раптам зазваніў тэлефон. Адзін званок. Іх погляды накіраваліся да яго, дыханне амаль спынілася. Праз дваццаць з лішнім секунд пачуўся другі адзіночны званок. Абодва мужчыны злёгку расслабіліся. Яшчэ дваццаць з лішнім секунд, і трэці званок стаў бесперапынным. Адзін званок азначаў "Небяспека, неадкладна сыходзіце"; другі - што сустрэча адмяняецца; трэці - што той, хто тэлефануе, хутка будзе там; трэці, які стаў бесперапынным, азначаў, што размаўляць бяспечна. Суслев падняў трубку. Ён пачуў дыханне, затым Артур спытаў са сваім дзіўным акцэнтам: "Містэр Лопсинг тут?"
  
  "Тут няма збою, вы памыліліся нумарам", - сказаў Суслев іншым голасам, з высілкам засяроджваючыся.
  
  Яны старанна прагледзелі код, Суслева яшчэ больш супакоіў лёгкі сухі кашаль Артура. Затым Артур сказаў: "Я не магу сустрэцца сёння ўвечары. У пятніцу ў тры гадзіны вас задаволіць?" Пятніца азначала чацвер, заўтра -пятніца азначала аўторак і гэтак далей. Тройка была кодам для абазначэння месца сустрэчы: іпадрома Хэпі Вэлі на ранішняй трэніроўцы.
  
  Заўтра на світанні!
  
  "Так".
  
  Тэлефон адключыўся. Застаўся толькі гудок набору нумара.
  
  ЧАЦВЕР
  
  39
  
  4:50 РАНІЦЫ. :
  
  Прыкладна за гадзіну да світання пад праліўным дажджом Гудвезер Пун паглядзеў на напаўаголенае цела Джона Чена і вылаяўся. Ён старанна перабраў сваю вопратку і просеял незлічоныя кілаграмы бруду з магілы, якую выкапалі двое юнакоў, Кін Пак і Остроухий Чэн. Але ён нічога не знайшоў — ні манет, ні частак манет, ні упрыгожванняў, нічога. І Четырехпалый Ву сказаў раней: "Знайдзі гэтую палоўку манеты, Пун Гудвезер! Затым стары даў яму далейшыя інструкцыі, і Гудвезер Пун быў вельмі задаволены, таму што гэта зняло з яго ўсякую адказнасць, і тады ён не мог дапусціць памылкі.
  
  Ён загадаў ушастому Чену і Кін Паку аднесці цела ўніз і прыгразіў Хвораму Воспай Кіну, які заляцаўся за яго знявечанай рукой, што, калі юнак яшчэ раз застонает, ён адрэжа яму мову. Яны пакінулі цела бацькі Qinā ў завулку. Затым Гудвезер Пун адшукаў Караля жабракоў Коулун-Сіці, які быў далёкім сваяком Четырехпалого Ву. Усе жабракі былі членамі Гільдыі жабракоў, і ў Ганконгу быў адзін кароль, адзін у Коулуне і адзін у Коулун-Сіці. У ранейшыя часы жабрацтва было прыбытковай прафесіяй, але цяпер, з-за суровых турэмных тэрмінаў, штрафаў і мноства добра аплатных работ, гэта не так.
  
  "Ці бачыце, шаноўны кароль Жабракоў, гэты наш знаёмы толькі што памёр", - цярпліва патлумачыў Гудвезер Пун шаноўнаму старому. "У яго няма сваякоў, таму яго пахавалі на Алеі Прадаўцоў Кветак. Мой Вярхоўны Цмок, безумоўна, быў бы ўдзячны за невялікую дапамогу. Магчыма, вы маглі б арганізаваць ціхія пахаванне?" Ён ветліва перагаварыў, затым заплаціў абумоўленую цану і накіраваўся да іх таксі і машыны, якія чакалі за рысай горада, задаволены тым, што цяпер цела знікне назаўсёды, без следу. Кін Пак ўжо сядзеў на пярэднім сядзенні таксі. Ён сеў побач з ім. - Правядзі нас да Джона Чену, - загадаў ён. - І хутчэй!
  
  "Едзьце па дарозе Ша Цін", - важна сказаў Кін Пак кіроўцу. Вушасты Чэн скурчыўся на заднім сядзенні з іншымі байцамі Пуна Добрага надвор'я. Кін Воспа і астатнія рушылі ўслед за ім на машыне.
  
  Дзве машыны накіраваліся на паўночна-захад, на Новыя Тэрыторыі, па дарозе Ша Цін-Тай Па, якая вілася праз вёскі, раёны рассялення і трушчобы дома, праз горны перавал, агінаючы жалезную дарогу, якая вядзе на поўнач, да мяжы, міма багатых рынкавых садоў, прасякнутых пахам гною. Прама перад рыбацкай вёсачкай Ша Цін, справа ад якой распасціралася мора, яны згарнулі з галоўнай дарогі на бакавую, паверхня якой была разбіта і пакрыта лужынамі. На паляне сярод дрэў яны спыніліся і выйшлі.
  
  Пад дажджом было цёпла, зямля прыемна пахла. Кін Пак узяў рыдлёўку і першым накіраваўся ў падлесак. Гудвезер Пун трымаў ліхтарык, пакуль Кін Пак, Вушасты Чэн і Оспенный Кін шукалі. У цемры ім было цяжка знайсці дакладнае месца. Двойчы яны пачыналі капаць, перш чым Кін Пак ўспомніў, што іх бацька пазначыў гэта месца каменем у выглядзе паўмесяца. Лаючыся і прамоклыя, яны нарэшце знайшлі камень і пачалі капаць. Зямля была выпалена пад паверхняй. Неўзабаве яны адкапалі труп, загорнуты ў коўдру. Пах быў цяжкім. Хоць Гудвезер Пун прымусіў іх распрануць цела і старанна абшукаў, нічога знойдзена не было.
  
  "Вы адправілі ўсё астатняе ў Высакародны дом Чэн?" ён спытаў зноў, дождж сцякаў па ягоным твары, адзенне прамокла.
  
  "Так", - злосна сказаў малады Кін Пак. "Колькі разоў я павінен паўтараць табе пра блудзе?" Ён быў вельмі стомленым, яго вопратка прамокла наскрозь, і ён быў упэўнены, што вось-вось памрэ.
  
  "Вы ўсё здыміце сваю прасякнутую гноем вопратку. Абутак, шкарпэткі - усё. Я хачу абшукаць вашы кішэні".
  
  Яны слухаліся. Кін Пак насіў на шыі шнурок з танным нефрытавымі кругам. Амаль усе ў Кітаі насілі кавалачак нефрыту на поспех, таму што ўсе ведалі, што калі злы бог прымусіць вас спатыкнуцца, дух нефрыту ўстане паміж вамі і злом, прыме на сябе асноўны цяжар падзення і разаб'ецца, ратуючы вас ад разбурэння. А калі няма, то Нефрытавы Бог, на жаль, спаў, і гэта быў твой джос, не бяры ў галаву. Гудвезер Пун нічога не знайшоў у кішэнях Кін Пака. Ён шпурнуў вопратку назад яму. Да гэтага часу ён таксама прамок і быў вельмі раздражняльным. - Ты можаш апрануцца і зноў перавязаць труп. І хутчэй!
  
  У вушастага Чена было амаль 400 ганконскіх даляраў і нефрытавы бранзалет добрага якасці. Адзін з мужчын забраў нефрыт, а Пун паклаў грошы ў кішэню і нацкаваў на сваякоў Воспы. Усе яны вылупіліся вочы, калі ўбачылі вялікую пачак банкнот, якую ён знайшоў у кішэні штаноў юнака.
  
  Гудвезер Пун старанна прыкрыў яго ад дажджу. "Дзе, у імя Нябеснай шлюхі, ты ўсё гэта дастаў?"
  
  Ён расказаў ім пра тое, як злавіў шчасліўчыкаў каля Хо-Пака, і яны засмяяліся і пахвалілі яго праніклівасць. "Вельмі добра, вельмі разумна", - сказаў Пун. "Вы добры бізнесмен. Апранайся. Як звалі тую старую?"
  
  - Яна называла сябе Ах Тарн. Сваяк Воспы выцер кроплі дажджу з вачэй, пальцы яго ног ўгразлі ў бруду, скалечаная рука гарэла агнём і вельмі моцна хварэла. - Я завяду цябе да яе, калі хочаш.
  
  "Гэй, мне патрэбен блудливый святло тут!" Крыкнуў Кін Пак. Ён стаяў на карачках, спрабуючы прымайстраваць вопратку Джона Чена на месца. "Хто-небудзь можа мне дапамагчы?"
  
  "Дапамажыце яму!"
  
  Вушасты Чэн і Заражаны Воспай Кін паспяшаліся на дапамогу, калі Пун ў Добрую надвор'е зноў накіраваў круг святла на труп. Цела распух, дождж змыў бруд. Патыліцу Джона Чена быў заліты крывёю і раздушаны, але яго твар усё яшчэ можна было даведацца.
  
  "Айейя, - сказаў адзін з яго людзей, - давай скончым з гэтым. Я адчуваю, што паблізу блукаюць злыя духі".
  
  "Хопіць толькі штаноў і кашулі", - сказаў кісла Гудвезер Пун. Ён пачакаў, пакуль цела будзе часткова апранута. Затым перавёў погляд на іх. - Такім чынам, хто з вас, бязродных шлюх, дапамог старому забіць гэтага беднага распусьніка?
  
  Кін Пак сказаў: "Я ўжо п..." Ён змоўк, убачыўшы, што двое іншых паказваюць на яго і кажуць ва ўнісон: "Ён зрабіў", - і адступаюць ад яго.
  
  "Я падазраваў гэта з самага пачатку!" Гудвезер Пун быў задаволены, што нарэшце дабраўся да сутнасці таямніцы. Ён паказаў сваім кароткім паказальным пальцам на Кін Пака. - Забирайся ў траншэю і кладзіся.
  
  "У нас ёсць просты план, як выкрасці самага Высакароднага Дома Чэн, які прынясе нам усім ўдвая, утрая больш, чым прынёс гэты распусьнік. Я скажу табе як, хейя?" Сказаў Кін Пак.
  
  Гудвезер Пун на імгненне завагаўся пры гэтай новай думкі.
  
  Затым ён успомніў інструкцыі Чатырох Пальцаў. "Ткні тварам у бруд ў траншэі!"
  
  Кін Пак паглядзеў у непреклонные вочы і зразумеў, што ён мёртвы. Ён паціснуў плячыма. Джос. "Я мочусь на ўсе вашы пакалення", - сказаў ён, забраўся ў магілу і лёг.
  
  Ён апусціў галаву на рукі ў бруд і пачаў закрываць святло свайго жыцця. З нічога ў нішто, заўсёды з'яўляючыся часткай Радавой сям'і, усіх яе пакаленняў, вечна жывучы ў яе бясконцым патоку, з пакалення ў пакаленне, на працягу ўсёй гісторыі ў вечнае будучыню.
  
  Гудвезер Пун ўзяў адну з рыдлёвак і, дзякуючы адвагі юнакі, імгненна расправіўся з ім, всадив востры край ляза яму паміж пазванкоў і націснуўшы ўніз. Кін Пак памёр, сам таго не ведаючы.
  
  "Засыпце магілу!"
  
  Вушасты Чэн скамянеў, але паспяшаўся слухацца. Пун Добрага надвор'я засмяяўся, падставіў яму падножку і наважыў жорсткі штурхель за яго баязлівасць. Мужчына напалову зваліўся ў траншэю. У той жа міг лапата ў руках Пуна апісала дугу і з хрустам ўрэзалася ў патыліцу Вушастага Чена, і ён з уздыхам паваліўся на Кін Пака. Астатнія засмяяліся, а адзін сказаў: "Иииии, ты выкарыстаў гэта як замежную д'ябальскую крикетную біту! Добра. Ён мёртвы?"
  
  Гудвезер Пун не адказаў, проста паглядзеў на апошняга Пярэваратня, Сваяка Воспы. Усе погляды былі скіраваныя на яго. Ён нерухома стаяў пад дажджом. Менавіта тады Гудвезер Пун заўважыў, што вяроўка туга зацягнутая ў яго на шыі. Ён узяў ліхтарык, падышоў да яго і ўбачыў, што другі канец вяроўкі звісае ў яго са спіны. Надавала вагу зламаная палоўка манеты, у якой была акуратна просверлена дзірачка. Гэта былі медныя грошы, і яны здаваліся старажытнымі.
  
  "Усе багі, пукай ў твар Цао Цао! Дзе ты гэта ўзяў?" спытаў ён, пачынаючы ззяць.
  
  - Мне яго падарыў мой бацька.
  
  - Дзе ён гэта ўзяў, маленькі засранец?
  
  "Ён мне не сказаў".
  
  "Ці Мог ён атрымаць гэта ад Першага нумара Сон Чена?"
  
  Яшчэ адно поціск плячыма. "Я не ведаю. Мяне тут не было, калі яны забілі яго. Клянуся сваёй маці, я невінаваты!"
  
  Рэзкім рухам Гудвезер Пун сарваў каралі. "Аднясіце яго ў машыну", - сказаў ён двум сваім байцам. "Сачыце за ім вельмі ўважліва. Мы забяром яго з сабой. Так, мы забярэм яго назад. Астатнія засыпце магілу і старанна замаскіруюцца яе. Затым ён загадаў апошнім двум сваім людзям падняць коўдру, на якім ляжаў Джон Чэн, і ісці за ім. Яны рабілі гэта нязграбна ў цемры.
  
  Ён паплёўся ў бок Ша Цін-роўд, абыходзячы лужыны. Непадалёк была паўразбураная аўтобусны прыпынак. Калі дарога была вольная, ён падаў знак сваім людзям, і яны хутка разгарнулі коўдру і паставілі цела ў кут. Затым ён дастаў знак, які Пярэваратні зрабілі раней, і акуратна прыляпіў яго да цела.
  
  "Навошта ты гэта робіш, Хитрожопый Пун, хейя? Навошта ты робіш—"
  
  - Таму што Чатыры Пальца сказаў мне! Адкуль я ведаю? Трымай свой блудливый рот пры сабе...
  
  Фары надыходзячай машыны, якая выязджае з-за павароту, раптам асвятлілі іх. Яны замерлі і адвярнулі асобы, робячы выгляд, што чакаюць пасажыраў. Як толькі машына шчасна праехала міма, яны кінуліся наўцёкі. Па небе разьліваўся світанак, дождж грымеў.
  
  Зазваніў тэлефон, і Армстронг цяжка прачнуўся. У паўцемры ён намацаў трубку і зняў яе. Яго жонка неспакойна заварушылася і прачнулася.
  
  - Дывізіённы сяржант-маёр Тангпо, сэр, прабачце, што абудзілі вас, сэр, але мы знайшлі Джона Чена. Пярэваратні...
  
  Армстронг імгненна прачнуўся. - Жывы?
  
  "Дью нех лох мох няма, сэр, яго цела было знойдзена недалёка ад Ша Ціна на аўтобусным прыпынку, аўтобусным прыпынку, сэр, і гэтыя блудливые Пярэваратні пакінулі запіску ў яго на грудзях, сэр: Гэты Сын Нумар Адзін Чэн меў глупства паспрабаваць збегчы ад нас. Ніхто не можа ўцячы ад пярэваратняў! Няхай увесь Ганконг асьцерагаецца. Нашы вочы паўсюль!" Ён..."
  
  Армстронг узрушана слухаў, пакуль усхваляваны мужчына расказваў, як рана раніцай пасажыр аўтобуса выклікаў паліцыю ў Ша Ціне. Яны адразу ж ачапілі раён і патэлефанавалі ў крымінальны вышук Коулуна. - Што нам рабіць, сэр? - спытаў я.
  
  - Неадкладна дашліце за мной машыну.
  
  Армстронг павесіў трубку і пацёр стомленыя вочы. На ім быў саронг, які добра глядзеўся на яго мускулистом целе.
  
  - Непрыемнасці? Мэры падавіла зевок і пацягнулася. Ёй было ўсяго сорак, на два гады маладзейшы за яго, цёмнавалосая, падцягнутая, з прыязным, хоць і изборожденным маршчынамі тварам.
  
  - Сказаў ён ёй, назіраючы за ёй.
  
  - Ох. - Фарба адхлынула ад яе асобы. - Які жах. О, які жах. Бедны Джон!
  
  - Я прыгатую чай, - сказаў Армстронг.
  
  "Няма, няма, гэта я зраблю". Яна ўстала з ложка, яе цела было цвёрдым. "У цябе будзе час?"
  
  "Толькі кубачак гарбаты. Паслухай дождж ... Чорт вазьмі, як раз своечасова!" Армстронг задуменна пайшоў у ванную, пагаліўся і хутка апрануўся, як гэта могуць толькі паліцэйскі або лекар. Два глотка гарачага салодкага гарбаты, і як раз перад тостам пачуўся званок у дзверы. - Я патэлефаную табе пазней. Як наконт кары сёння вечарам? Мы можам пайсці да Сингху.
  
  "Так", - сказала яна. "Так, калі ты хочаш".
  
  Дзверы за ім зачыніліся.
  
  Мэры Армстронг ўтаропілася на дзверы. Заўтра наша пятнаццатая гадавіна, падумала яна. Цікава, ці ўспомніць ён. Хутчэй за ўсё, няма. Чатырнаццаць раз ён выходзіў на восьмае справа, адзін раз я быў у бальніцы, а астатнія ... з астатнімі, я мяркую, усё было ў парадку.
  
  
  Яна падышла да акна, адхінула фіранкі. У паўзмроку па шыбах сцякалі струменьчыкі дажджу, але цяпер было халаднавата і прыемна. У кватэры было дзве спальні, і гэта была іх мэбля, хоць кватэра належала ўраду і адпавядала працы.
  
  Госпадзе, што за праца!
  
  Агідна для жонкі паліцэйскага. Ты праводзіш сваё жыццё ў чаканні, калі ён вернецца дадому, у чаканні, што які-небудзь гідкі злыдзень зарэжа яго нажом, або застрэліць, або прычыніць яму боль — часцей за ўсё начамі ты спіш адзін, або цябе будзяць у самы непадыходны гадзіну з-за яшчэ якіх-небудзь брыдкіх здарэнняў, і ён зноў сыходзіць. Перагружаныя працай і ім недаплачваюць. Ці вы ідзяце ў Паліцэйскі клуб і сядзіце там з іншымі жонкамі, пакуль мужчыны напіваюцца, а вы абменьваецеся хлуснёй з жонкамі і п'яце занадта шмат ружовага джына. Па крайняй меры, у іх ёсць дзеці. Дзеці! Аб Божа! ... Як бы я хацеў, каб у нас былі дзеці. Але, з іншага боку, большасць жонак скардзяцца на тое, як яны стамляюцца, якія цяжкія дзеці, і на амахи, і на школу, і на расходы ... і на ўсё астатняе. Што, чорт вазьмі, азначае гэтая жыццё? Якое гнілое марнатраўства! Якое цалкам гнілое—
  
  Зазваніў тэлефон. "Заткніся!" - прыкрыкнуў на яго, затым нервова засмяялася. "Мэры Мэры, зусім наадварот, куды дзеўся твой тэмперамент?" яна папракнула сябе і зняла трубку. - Алё? - Мэры, Браян Квок, прабачце, што разбудзіў вас, але гэта Роб...
  
  "О, прывітанне, дарагая. Не, прабач, ён толькі што сышоў. Што-то наконт пярэваратняў".
  
  "Так, я толькі што даведаўся, менавіта з гэтай нагоды я і тэлефанаваў. Ён з'ехаў у Ша Цін?"
  
  "Так. Ты таксама пойдзеш?"
  
  "Няма. Я са Старым".
  
  - Небарака. - Яна пачула яго смех. Яны крыху пагаманілі, потым ён павесіў трубку.
  
  Яна ўздыхнула і наліла сабе яшчэ кубак гарбаты, дадала малака і цукру і падумала пра Джона Чене. Калі-то даўно яна была вар'яцка закахана ў яго. Яны былі палюбоўнікамі больш двух гадоў, і ён быў у яе першым. Гэта было ў японскім лагеры для інтэрнаваных у турме Стэнлі ў паўднёвай частцы выспы.
  
  У 1940 годзе яна з адзнакай здала экзамен на дзяржаўную службу ў Англіі і праз некалькі месяцаў была адпраўлена ў Ганконг, размешчаны вакол Кейп. Яна прыбыла ў канцы 41-га, ёй было ўсяго дзевятнаццаць, і як раз своечасова, каб быць интернированной разам з усімі еўрапейскімі грамадзянскімі асобамі і заставацца там да 1945 года.
  
  Мне было дваццаць два, калі я выйшаў, і апошнія два гады мы былі палюбоўнікамі, Джон і я. Бедны Джон, пастаянна изводимый сваім сапсаваным бацькам і хворы маці, без магчымасці збегчы ад іх і амаль без адзіноты ў лагеры, пад замком з сем'ямі, дзецьмі, немаўлятамі, мужамі, жонкамі, нянавісцю, зайздрасцю і невялікім колькасцю смеху ўсе гэтыя гады. Любоў да яго рабіла лагер ніштаватым . . . .
  
  Я не хачу думаць пра тых гнілых часы.
  
  Або аб тым агідным часу пасля лагера, калі ён ажаніўся на выбранніцы свайго бацькі, гідкай маленькай гарпіі, але з грашыма, уплывам і сямейнымі сувязямі ў Ганконгу. У мяне іх не было. Мне варта было вярнуцца дадому, але я не хацела дадому — да чаго было вяртацца дадому? Таму я засталася і працавала ў Міністэрстве па справах калоній і добра праводзіла час, дастаткова добра. А потым я сустрэла Роберта.
  
  Ах, Роберт. Ты быў добрым чалавекам і добры да мяне, і нам было весела, і я была табе добрай жонкай, усё яшчэ спрабую быць такі. Але я не магу мець дзяцей, а ты ... Мы абодва хочам дзяцей, і аднойчы, некалькі гадоў таму, ты даведалася пра Джона Чене. Ты ніколі не пытаўся ў мяне аб ім, але я ведаю, што ты ведаеш, і з тых часоў ты яго ненавідзіш. Усё гэта адбылося задоўга да таго, як я сустрэла цябе, і ты ведаў пра лагеры, але не аб маім каханку. Памятаеш, перад тым, як мы пажаніліся, я спытаў: "Ты хочаш даведацца аб мінулым, мая дарагая?" А ты адказала: "Не, бабулька".
  
  Раней ты ўвесь час называў мяне бабулькай. Цяпер ты наогул ніяк мяне не называеш. Часам проста Мэры.
  
  Бедны Роберт! Як я, павінна быць, расчаравала цябе!
  
  Бедны Джон! Як ты расчараваў мяне, калі-то такі выдатны, а цяпер такі мёртвы.
  
  Я таксама хацеў бы памерці.
  
  Яна пачала плакаць.
  
  40
  
  7:15 РАНІЦЫ. :
  
  "Дождж будзе працягвацца, Алексі", - сказаў Данросс, паколькі траса ўжо прамокла, было пахмурна і дзень быў змрочным.
  
  "Я згодны, тайбань. Калі заўтра яшчэ і частка дня будзе ісці дождж, які ў суботу рух будзе дрэнным".
  
  "Jacques? А ты як думаеш?"
  
  "Я згодны", - сказаў Девилль. "Слава Богу, што прайшоў дождж, але, чорт вазьмі, было б шкада, калі б гонкі адмянілі".
  
  Данросс кіўнуў.
  
  Яны стаялі на траве каля кола пераможцаў на іпадроме Хэпі Вэлі, трое мужчын, апранутых у плашчы і капялюшы. Твар Данросса было пакрыта моцнымі рубцамі і сінякамі, але яго погляд быў цвёрдым і ясным, і ён стаяў са сваёй нязмушанай упэўненасцю, назіраючы за аблокамі, дождж усё яшчэ ішоў, але не так моцна, як ноччу, іншыя трэнеры, уладальнікі і выпадковыя мінакі разбрыліся па паддоку і трыбунам, такія ж задуменныя. Некалькі коней трэніраваліся, сярод іх Ноўбл Стары, Буканьерская дзяўчына з конюшенным жакеем ап і рыба-лоцман Горнта. Усе коні кіраваліся асцярожна, з вельмі нацягнутымі поводьями: траса і пад'езд да яе былі вельмі слізкімі. Але рыба-лоцман гарцаваў, атрымліваючы асалоду ад дажджом.
  
  "У ранішнім прагнозе надвор'я гаварылася, што шторм быў моцным". Вочы Тревикина пачырванелі ад стомы, і ён назіраў за Данроссом. "Калі дождж спыніцца заўтра, у суботу надвор'е ўсё яшчэ будзе мяккай".
  
  "Гэта дапамагае ці шкодзіць шанцаў "Ноўбл Стары", Алексі?" Спытаў Жак.
  
  "Як будзе заўгодна Богу, Жак. Яна ніколі не бегала па мокрым". Травкину было цяжка засяродзіцца. Мінулым вечарам зазваніў тэлефон, і гэта зноў быў незнаёмы з КДБ, і гэты чалавек груба перапыніў яго роспыты пра тое, чаму ён знік так раптоўна. "Гэта не ваша прывілей задаваць пытанні, прынц Курган. Проста раскажы мне ўсё, што ведаеш аб Данроссе. Неадкладна. Усе. Яго звычкі, чуткі аб ім, усё.
  
  Траўкіна падпарадкаваўся. Ён ведаў, што знаходзіцца ў цісках, ведаў, што незнаёмы, які, павінна быць, з КДБ, запіша тое, што ён скажа, каб праверыць праўдзівасць таго, што ён распавёў, найменшае адхіленне ад праўды, магчыма, стане пахавальным звонам па яго жонцы ці сыну, або жонцы яго сына, ці дзецям сына - калі яны сапраўды існавалі. Няўжо? ён зноў пакутліва спытаў сябе. "У чым справа, Аляксей?"
  
  - Нічога, тайбань, - адказаў Траўкіна, адчуваючы сябе нячыстым. - Я думаў аб тым, што табе прыйшлося перажыць мінулай ноччу. Навіны аб пажары ў Абердзіна апанавалі эфір, асабліва немы аповяд відавочцы Венус Пун, які быў у цэнтры ўвагі рэпартажаў. "Жудасна было з іншымі, ці не так?"
  
  "Так". На дадзены момант вядома аб пятнаццаці згарэлых і патанулых, у тым ліку дваіх дзяцей. "Спатрэбіцца некалькі дзён, каб высветліць, колькі сапраўды загінула".
  
  "Жудасна", - сказаў Жак. "Калі я пачуў пра гэта ... Калі б Сюзанна была тут, мы былі б ўцягнутыя ў гэта. Яна ... Цікавая, якой часам бывае жыццё".
  
  "Чортава пастка для падпальшчыкаў! Раней мне гэта не прыходзіла ў галаву", - сказаў Данросс. "Мы ўсе абедалі там дзясяткі разоў - сёння раніцай я збіраюся пагаварыць з губернатарам аб усіх гэтых плывучых рэстаранах". "Але з табой самім усё ў парадку?" Спытаў Траўкін. "О, так. Без праблем". Данросс змрочна ўсміхнуўся. - Няма, калі толькі мы не падхопім крупы ад купання ў гэтай выграбной яме.
  
  Калі Плавае Цмок раптам перавярнуўся, Данросс, Горнт і Піцер Марлоў знаходзіліся ў вадзе прама пад ім. Мегафон на паліцэйскім катэры выгукнуў адчайнае папярэджанне, і ўсе яны адчайна брыкались. Данросс быў моцным плыўцоў, і яны з Горнтом толькі што выбраліся на бераг, хоць хваля вады адкінула іх назад. Калі яго галава пайшла пад ваду, ён убачыў, што паўпустая катэр зацягнула ў вір, і ён перавярнуўся, а Марлоў трапіў у бяду. Ён дазволіў сабе плыць разам з бурлівай плынню, калі карабель заваліўся на бок і рвануўся да Марлоў. Яго пальцы намацалі кашулю, ўхапіліся за яе, і на імгненне яны закружыліся разам, апусціліся на некалькі марскіх сажняў і стукнуліся аб палубу. Удар амаль аглушыў яго, але ён ўтрымаў Марлоў, а калі супраціў аслабла, вынырнуў на паверхню. Іх галовы разам падаліся з вады. Марлоў выдыхнуў словы падзякі і кінуўся да Флёр, якая разам з іншымі вісела на борце перавернутага катэры. Вакол іх панаваў хаос, людзі задыхаліся і танулі, іх ратавалі маракі і моцныя гэтага свету. Данросс бачыў, як Кейсі нырае за кім-то. Горнта нідзе не было відаць. Бартлетт параўняўся з Крысціянам Токсом і ўдарыў нагой у пошуках выратавальнага пояса. Ён пераканаўся, што Токс надзейна трымаецца за выратавальны круг, перш чым крыкнуць Данроссу: "Я думаю, Горнта засмактала на дно, і там была жанчына ..." - і адразу ж зноў нырнуў.
  
  Данросс агледзеўся. "Парылы цмок" цяпер быў амаль на баку. Ён адчуў лёгкі падводны выбух, і на імгненне вада вакол яго закіпела. Кейсі вынырнула, каб глынуць паветра, напоўніла лёгкія і зноў слізганула пад паверхню. Данросс таксама нырнуў. Разглядзець гэта было амаль немагчыма, але ён вобмацкам спусціўся па верхняй палубе, якая цяпер амаль вертыкальна тырчаў з вады. Ён праплыў вакол месца крушэння ў пошуках і заставаўся пад вадой так доўга, як мог, затым асцярожна вынырнуў на паверхню, таму што вакол усё яшчэ барахталось шмат плыўцоў. Токсе захлынаўся марской вадой, ненадзейна чапляючыся за выратавальны круг. Данросс падплыў і падштурхнуў яго да матросу, ведаючы, што той не ўмее плаваць.
  
  "Трымайся, Крысціян ... Цяпер ты ў парадку".
  
  Токс у роспачы спрабаваў гаварыць скрозь ванітавыя пазывы. "Мая ... мая жонка ... яна ўнізе ... там ... унізе ... "
  
  Матрос падплыў бліжэй. - Я трымаю яго, сэр, з вамі ўсё ў парадку?
  
  "Ды ... ды ... Ён кажа, што яго жонку засмактала".
  
  "Госпадзе! Я нікога не бачыў ... Я паклічу каго-небудзь на дапамогу!" Матрос павярнуўся і крыкнуў паліцэйскаму кацеру аб дапамозе. Адразу некалькі матросаў нырнулі за борт і пачалі пошукі. Данросс пашукаў позіркам Горнта, але не змог яго ўбачыць. Кейсі, цяжка дыхаючы, вынырнула і ўхапілася за перавернуты катэр, каб аддыхацца.
  
  "З табой усё ў парадку?"
  
  - Ды ... ды ... Дзякуй Богу, ты ў парадку ... - выдыхнула яна, яе грудзі цяжка ўздымаліся. - Там, унізе, жанчына, здаецца, кітаянка, я бачыла, як яе засасывали.
  
  - Ты не бачыў Горнта? - спытаў я.
  
  "Няма . . . . Можа быць, ён ... " Яна паказала на катэр. Людзі караскаліся па трапе, іншыя згрудзіліся на палубе. Бартлетт на імгненне вынырнуў і зноў нырнуў. Кейсі зрабіла яшчэ адзін глыбокі ўдых і слізганула ў глыбіню. Данросс рушыў услед за ёй, трохі справа.
  
  Яны шукалі ўтрох, пакуль усе астатнія не апынуліся ў бяспецы на катэры або ў сампанах. Жанчыну так і не знайшлі.
  
  Калі Данросс вярнуўся дадому, Пенелопа моцна спала. Яна імгненна прачнулася. - Ен?
  
  "Так. Ідзі назад спаць, дарагая".
  
  "Ты добра правёў час?" спытала яна, яшчэ не зусім прачнуўшыся.
  
  "Так, ідзі назад спаць".
  
  Гэтым раніцай, гадзіну назад, ён не разбудзіў яе, калі выходзіў з Вялікага Дома.
  
  "Ты чуў, што Горнт зрабіў гэта, Алексі?" - сказаў ён.
  
  - Так, так, я гэта зрабіў, тайбань. Як будзе заўгодна Богу.
  
  "Што гэта значыць?" '
  
  "Пасля ўчорашняга падзеі на фондавай біржы было б вельмі зручна, калі б ён гэтага не зрабіў".
  
  Данросс ўхмыльнуўся і палегчыў боль у спіне. - Ах, але тады я быў бы вельмі незадаволены, сапраўды вельмі незадаволены, таму што не меў бы задавальнення самому разбіць Ротвелл-Горнта, а?
  
  Пасля паўзы Девилл сказаў: "Дзіўна, што Мор не памёр". Яны назіралі за рыбай-лоцманам, калі жарабец галопам пранёсся міма, выглядаючы вельмі добра. Вочы Девилля сачылі за курсам.
  
  - Гэта праўда, што Бартлетт выратаваў жонку Піцера Марлоў? - Спытаў Траўкін.
  
  "Ён скокнуў разам з ёй. ТАК. І Лайн, і Кейсі прарабілі выдатную працу. Выдатна ".
  
  "Ты не даруеш мяне, тайпэн?" Жак Девиль кіўнуў у бок трыбун. "Там Джэйсан Пламм - я павінен быў гуляць з ім у брыдж сёння ўвечары".
  
  "Убачымся на малітве, Жак". Данросс ўсміхнуўся яму, і Девиль сышоў. Ён уздыхнуў, засмучаны за свайго сябра. "Я сыходжу ў офіс, Алексі. Патэлефануй мне ў шэсць.
  
  "Тайпэн... "
  
  "Што?"
  
  Траўкіна павагаўся. Затым ён проста сказаў: "Я проста хачу, каб ты ведаў, што я ... Я вельмі захапляюся табой".
  
  Данросс быў ашаломлены раптоўнасць і адкрытай, дзіўнай меланхоліяй, исходившей ад гэтага чалавека. - Дзякуй, - цяпло сказаў ён і паляпаў яго па плячы. Ён ніколі раней не дакранаўся да яго як да аднаго. - Ты і сам не такі ўжо дрэнны.
  
  Траўкіна глядзеў яму ўслед, у грудзях у яго балела, да дажджу дадаліся слёзы сораму. Ён выцер твар тыльным бокам далоні і вярнуўся да прагляду "Ноўбл Стары", спрабуючы засяродзіцца.
  
  Краем вока ён заўважыў каго-тое і спалохана азірнуўся. Чалавек з КДБ стаяў у куце трыбуны, цяпер да яго далучыўся яшчэ адзін чалавек. Мужчына быў старым, скручаным і добра вядомым у Ганконгу гульцом. Траўкіна пашукаў у памяці імя. Клінкер. Вось яно! Клінкер!
  
  Якое-то час ён безуважна назіраў за імі. Джэйсан Пламм быў на трыбуне адразу за супрацоўнікам КДБ і бачыў, як Пламм ўстаў, каб памахаць Жаку Девилю ў адказ, і спусціўся па прыступках яму насустрач. Як раз у гэты момант супрацоўнік КДБ зірнуў у яго бок, і ён асцярожна павярнуўся, імкнучыся зноў не быць раптоўным. Супрацоўнік КДБ паднёс да вачэй бінокль, і Траўкін не ведаў, заўважылі яго ці не. У яго па скуры пабеглі мурашкі пры думкі аб тым, што гэты магутны бінокль накіраваны на яго. "Магчыма, гэты чалавек умее чытаць па вуснах", - у жаху падумаў ён. Ісус Хрыстос і Маці Божая, дзякуй Богу, што я не выболтал праўду тайпэну.
  
  Яго сэрца брыдка калацілася, і ён адчуў млоснасць. Ўспышка маланкі прочертила неба на ўсходзе. Дождж расцёкся лужынамі па бетоне і адкрытай ніжняй частцы трыбун. Ён паспрабаваў супакоіцца і бездапаможна агледзеўся па баках, не ведаючы, што рабіць, вельмі жадаючы высветліць, хто такі чалавек з КДБ. Рассеяна ён заўважыў, што Рыба-лоцман заканчвае трэніроўку ў выдатнай форме. За яго спіной Рычард Кванг захоплена размаўляў з групай іншых кітайцаў, якіх ён не ведаў. Линбар Струан і Эндру Гаваллан стаялі, абапершыся на поручні, разам з амерыканцам Роузмонтом і іншымі супрацоўнікамі консульства, якіх ён ведаў у твар. Яны назіралі за коньмі, не звяртаючы ўвагі на дождж. Каля распранальні, пад прыкрыццём, Дональд Макбрайд размаўляў з іншымі сцюардамі, сярод якіх былі сэр Шы-тыя Чунг, Пагмайр і Роджэр Крос. Ён убачыў, як Макбрайд зірнуў на Данросса, памахаў яму рукой, і запрасіў далучыцца да іх. Браян Квок чакаў Роджэра Кроса на задворках "Стюардс". Траўкіна ведаў іх абодвух, але не ведаў, што яны былі ў СІ.
  
  Яго ногі міжвольна рушылі да іх. У роце з'явіўся агідны прысмак жоўці. Ён здушыў жаданне кінуцца да іх і выпаліць праўду. Замест гэтага ён паклікаў свайго правадыра ма-фу. "Адпраў нашу вяроўку дадому. Усіх іх. Пераканайся, што яны сухія, перш чым карміць".
  
  "Так, сэр".
  
  Траўкіна з няшчасным выглядам паплёўся ў распранальню. Краем вока ён заўважыў, што супрацоўнік КДБ накіраваў на яго бінокль. Дождж сцякаў па яго шыі і змешваўся з потам ад страху.
  
  "Ах, Ен, мы падумалі, што, калі заўтра пойдзе дождж, нам лепш адмяніць сустрэчу. Скажам, заўтра ў 18:00", - сказаў Макбрайд. "Ты не згодны?"
  
  "Не, на самай справе я не ведаю. Я прапаную прыняць канчатковае рашэнне ў дзесяць раніцы ў суботу".
  
  "Ці Не пазнавата, даўніна?" Спытаў Пагмайр.
  
  "Не, калі сцюарды папярэдзяць супрацоўнікаў радыё і тэлебачання. Гэта дадасць ажыятажу. Асабліва калі вы апублікуеце гэтую навіну сёння ".
  
  - Добрая ідэя, - сказаў Крос.
  
  - Тады вырашана, - сказаў Данросс. - Было што-небудзь яшчэ?
  
  "Табе не здаецца, што... гэта пытанне тэрыторыі", - сказаў Макбрайд. "Мы не хочам ўсё сапсаваць".
  
  "Я цалкам згодны, Дональд. Мы прымем канчатковае рашэнне ў суботу ў дзесяць. Усе за?" Нязгодных не было. "Добра! Больш нічога? Прабачце, але ў мяне сустрэча праз паўгадзіны.
  
  - О, тайбань, - збянтэжана сказаў Шы-тыя, - я жудасна шкадую аб мінулай ночы ... Жудасна.
  
  "Так. Чорт вазьмі, калі мы сустрэнемся з губернатарам у Савеце ў апоўдні, мы павінны прапанаваць яму ўвесці новыя, вельмі строгія правілы пажарнай бяспекі ў Абердзіна ".
  
  "Згодны", - сказаў Крос. "Гэта цуд, што яшчэ больш людзей не загінула".
  
  "Ты маеш на ўвазе зачыніць рэстараны, даўніна?" Пагмайр быў шакаваны. Яго кампанія была зацікаўленая ў двух з іх. "Гэта моцна ўдарыць па турыстычнаму бізнэсу. Вы не можаце прадугледзець больш выхадаў ... Вам прыйдзецца пачынаць з нуля!"
  
  Данросс азірнуўся на Шы-тыя. - Чаму б вам не прапанаваць губернатару, каб ён загадаў неадкладна размясціць усе кухні на баржах, якія можна прышвартаваўся да іх матчынага карабля? Ён мог бы распарадзіцца, каб пажарныя машыны заставаліся паблізу да ўнясення змяненняў. Кошт была б сціплай, імі было б лёгка кіраваць, а небяспека пажару была б вырашана раз і назаўжды ".
  
  Яны ўсе ўтаропіліся на яго. Шы-тыя празьзяў. "Ен, ты геній!"
  
  "Няма. Мне толькі шкада, што мы не падумалі пра гэта раней. Мне гэта ніколі не прыходзіла ў галаву. Агідна наконт Зепа ... і жонкі Крысціяна, ці не так? Яны ўжо знайшлі яе цела?"
  
  "Я так не думаю".
  
  "Бог ведае, колькі яшчэ сышло. Паліцыянты выйшлі, Паг?"
  
  - Так, даўніна. Акрамя сэра Чарльза Пенниуорта. Небараку разбіла галаву аб сампаны, калі ён падаў.
  
  Данросс быў узрушаны. "Ён мне падабаўся! Якой-чартоўску дрэнны Джос!"
  
  "На сцэне онджи побач са мной была пара іншых. Гэты чортаў радыкальны вырадак, як яго завуць? Грэй, ах ды, Грэй, вось і ўсё. І яшчэ адзін, іншы чортаў ёлупень-сацыяліст, Бродхерст. Як мне здалося, абодва паводзілі сябе даволі добра ".
  
  "Я чуў, твае суперпродукты таксама выйшлі ў продаж, Паг. Хіба наша "Кліч мяне Чак" не было першым на беразе?"
  
  Пагмайр збянтэжана паціснуў плячыма. - Я сапраўды не ведаю. Затым ён празьзяў. "I ... э ... Я чуў, Кейсі і Бартлетт зрабілі вельмі добрую працу, што? Магчыма, ім варта было б атрымаць медаль".
  
  - Чаму б вам не прапанаваць гэта? - Спытаў Данросс, якому не цярпелася сысці. - Калі больш нічога няма...
  
  - Ен, на тваім месцы я б паспрабаваў, - сказаў Крос. У гэтым адсеку, павінна быць, водзяцца жукі, якіх яшчэ не вынайшлі.
  
  Яны ўсе засмяяліся разам з ім.
  
  "На самой справе я рабіў сее-што лепей гэтага. Пасля таго, як мы выбраліся з вады, я схапіў Лайна Бартлетта і Кейсі, і мы пабеглі да Доку Тулі ". Данросс слаба ўсміхнуўся. "Калі мы сказалі яму, што плавалі ў гавані Абердзіна, у яго ледзь не пачалося крывацёк. Ён сказаў: "Выпіце гэта", - і мы, як чортавы ёлупы, зрабілі гэта, і перш чым зразумелі, што адбываецца, нас вырвала. Калі б у мяне была хоць кропля сіл, я б прычапіў яго рамянём, але мы ўсе стаялі на карачках, змагаючыся за туалет, не ведаючы, які канец будзе першым. Потым Кейсі пачала смяяцца паміж прыступамі ваніт, а потым мы каталіся па акрываўленага падлозе!"Ён дадаў з няшчырым сумам: "Потым, перш чым мы зразумелі, што адбываецца, даўніна Соубонс запихивал таблеткі нам у глоткі, а Бартлетт сказаў: "Дзеля бога, Док, як наконт супазіторыі, а то ў вас у адным з іх дзірка!" - Яны зноў засмяяліся.
  
  "Гэта праўда пра Кейсі? Што яна распранулася і нырнула, як алімпійская зорка?" Спытаў Пагмайр.
  
  - Лепш! Зусім голы, даўніна, - перабольшана бесклапотна прамовіў Данросс. - Як Венера Мілоская! Верагодна, лепшае ... з усяго, што я калі-небудзь бачыў. "Пра?" Іх вочы акругліліся. "Так".
  
  "Божа мой, але купацца ў гавані Абердзіна! Гэтая каналізацыя!" Макбрайд сказаў, ускінуўшы бровы. "Калі вы ўсё выжывеце, гэта будзе цуд!"
  
  "Док Тулі сказаў, што самае меншае - гэта гастраэнтэрыт, дызентэрыя або чума". Данросс закаціў вочы. "Ну, сёння тут, заўтра няма". Што-небудзь яшчэ?"
  
  - Тайпэн, - сказаў Шы-тен, - я ... спадзяюся, ты не пярэчыш, але я... ... Я хацеў бы заснаваць фонд для сем'яў ахвяр.
  
  "Добрая ідэя! Turf Club таксама павінен унесці свой уклад. Дональд, не мог бы ты сёння апытаць іншых сцюардаў і атрымаць іх адабрэнне? Як наконт 100 000?"
  
  "Гэта трохі велікадушна, ці не так?" Сказаў Пагмайр.
  
  Данросс падняў падбародак. "Няма. Тады давайце замест гэтага зробім 150 000. Высакародны дом ўнясе столькі ж". Пагмайр пачырванеў. Ніхто нічога не сказаў. - Пасяджэнне закрыта? Добра. Добрае раніца. Данросс ветліва прыўзняў капялюш і пайшоў.
  
  - Прабачце, я на хвілінку. Крос жэстам запрасіў Браяна Квока ісці за ім. - Ен!
  
  "Так, Роджэр?"
  
  Калі Крос падышоў да Данроссу, ён ціха сказаў: "Іэн, у нас ёсць паведамленне, што Синдерс пацверджаны на заўтрашні рэйс BOAC. Мы паедзем прама ў банк з аэрапорта, калі гэта зручна".
  
  - Губернатар таксама будзе там? - спытаў я.
  
  "Я спытаю яго. Мы павінны быць там каля шасці".
  
  - Калі самалёт прыбудзе своечасова. Данросс ўсміхнуўся.
  
  "Вы ўжо атрымалі афіцыйнае вызваленне Eastern Cloud?"
  
  "Так, дзякуй. Учора прыйшоў тэлекснай паведамленне з Дэлі. Я загадаў ёй неадкладна вяртацца сюды, і яна адплыла з прылівам. Браян, ты памятаеш заклад, якое ты хацеў — наконт Кейсі. Наконт яе трусікаў — пяцьдзесят даляраў супраць медяка наяўнымі, яны лепшыя ў Ганконгу?
  
  Браян Квок пачырванеў, адчуўшы халодны погляд Кроса. "Э-э, так, а што?"
  
  "Я не ведаю, як наконт лепшых, але, як і ў выпадку з судом Парыжа, у вас была б адна пякельная праблема, калі б гэта — яны — падвергнуліся выпрабавання!"
  
  - Значыць, гэта праўда, што яна была старкерс?
  
  "Яна была лэдзі Годивой, якая прыйшла на дапамогу". Данросс ветліва кіўнуў ім абодвум і сышоў, сказаўшы: "Убачымся заўтра".
  
  Яны глядзелі яму ўслед. На выхадзе агент SI чакаў, каб рушыць услед за ім.
  
  - Ён што-то рыхтуе, - сказаў Крос.
  
  "Я згодны, сэр".
  
  Крос адарваў погляд ад Данросса і паглядзеў на Браяна Коука. - Вы звычайна ставіце на жаночыя малочныя залозы?
  
  "Не, сэр, прабачце, сэр".
  
  - Добра. На шчасце, жанчыны - не адзіны крыніца прыгажосці, ці не так?
  
  "Не, сэр".
  
  "Там ёсць сабакі, карціны, музыка, нават забойства. А?"
  
  "Так, сэр".
  
  - Пачакайце тут, калі ласка. - Крос вярнуўся да іншых сцюарда.
  
  Браян Квок ўздыхнуў. Яму было сумна і ён стаміўся. Каманда вадалазаў сустрэла яго ў Абердзіна, і хоць ён амаль адразу даведаўся, што Данросс ў бяспецы і ўжо з'ехаў дадому, яму давялося чакаць вялікую частку ночы, дапамагаючы арганізаваць пошукі тэл. Гэта была агідная задача. Затым, калі ён збіраўся ісці дадому, Крос ўгаварыў яго быць у Хэпі Вэлі на досвітку, так што класціся спаць не было сэнсу. Замест гэтага ён пайшоў у рэстаран "Пара" і злосна ўтаропіўся на triads і One Foot Ko.
  
  Цяпер ён назіраў за Данроссом. Што ў гэтага ўблюдка на розуме? спытаў ён сябе, і яго працяў ўкол зайздрасці. Чаго толькі я не мог зрабіць з яго уладай і грашыма!
  
  Ён убачыў, як Данросс змяніў кірунак да бліжэйшага стэнда, затым, магчыма, заўважыў Адриона, які сядзіць побач з Марцінам, абодва глядзелі на коней, не звяртаючы ўвагі на Данросса. "Дью нех ло мох", - здзіўлена падумаў ён. Цікава, што яны будуць разам. Госпадзе, якая прыгажуня! Слава Богу, я не бацька, гэтай. Я б сышоў з розуму.
  
  Крос і астатнія, магчыма, таксама з здзіўленнем заўважылі Адриона і Марціна. "Што гэты вырадак робіць з дачкой тайпэна?" Спытаў Пагмайр кіслым голасам.
  
  "Нічога добрага, гэта дакладна", - сказаў нехта.
  
  "Пракляты хлопец стварае адны непрыемнасці!" Пагмайр прамармытаў, і астатнія згодна кіўнулі. "Не магу зразумець, чаму Токсэ трымае яго тут!"
  
  "Гэты чортаў чалавек сацыяліст, вось чаму! Яго таксама варта выкрэсліць".
  
  "Ды кінь ты, Паг. З Токсом усё ў парадку, як і з некаторымі сацыялістамі", — сказаў Шы-тыя. "Але, можа быць, яму варта звольніцца, і нам усім стане лепш!" Усе яны падвяргаліся нападкам Хэппли. Некалькі тыдняў таму ён напісаў серыю рэзкіх выкрыццяў некаторых гандлёвых здзелак Шы-тыя ў рамках яго вялізнага кангламерату кампаній і меў на ўвазе, што разнастайныя сумнеўныя ўзносы рабіліся розным важным асобам ва ўрадзе Ганконга ў абмен на паслугі.
  
  "Я згодны", - сказаў Пагмайр, таксама ненавідзячы яго. Магчыма, з уласцівай яму дакладнасцю Пагмайр паведаміў прыватныя падрабязнасці маючага адбыцца зліцця з Superfoods і зусім ясна даў зразумець, што Пагмайр выйграў значна больш, чым яго акцыянеры ў універсальных крамах, з якімі амаль не кансультаваліся па ўмовах зліцця. - Гідкі вырадак! Я, вядома, хацеў бы ведаць, адкуль ён бярэ інфармацыю.
  
  "Магчыма, цікаўны павінен быць з ёй", - сказаў Крос, назіраючы за іх вуснамі, чакаючы, калі яны загавораць. "Адзіная буйная кампанія, за якой ён яшчэ не паляваў, - гэта Struan".
  
  "Ты думаеш, цяпер чаргу Струана і, магчыма, ён напампоўвае Адриона?" - спытаў адзін з іншых. "Хіба гэта не было б цудоўна!"
  
  Яны усхвалявана глядзелі, як Данросс выходзіць на трыбуны, хоць двое маладых людзей па-ранейшаму не заўважалі яго.
  
  "Можа быць, ён выпорет яго, як таго, іншага ўблюдка", - радасна сказаў Пагмайр.
  
  - А? - перапытаў Шы-тыя. - Хто? Што гэта было?
  
  "О, я думаў, ты ведаеш. Каля двух гадоў таму адзін з малодшых кіраўнікоў Забітай прама з Англіі пачаў пераследваць Адриона. Ёй было шаснаццаць, можа быць, семнаццаць, яму — дваццаць два, ён быў памерам з дом, больш Ена, яго звалі Байран. Ён думаў, што ён апантаны лорд Байран, і пачаў кампанію. Бедная дзяўчынка была зьбітая з панталыку. Ен папярэдзіў яго ў апошні раз. Гэты падонак працягваў тэлефанаваць, таму Ен запрасіў яго ў свой спартзалу ў Шек-О, надзеў пальчаткі — ён ведаў, што гэты мярзотнік ўяўляе сябе баксёрам — і пачаў збіваць яго ". Астатнія засмяяліся. "На працягу тыдня банк адправіў яго збіраць рэчы".
  
  "Ты бачыў гэта?" Спытаў Шы-тыя.
  
  - Вядома, няма. Дзеля Бога, яны былі добрыя сабой, але гэты чортаў дурань сапраўды быў у дрэнным настроі. Я б не хацеў ісці супраць тайпэна — не тады, калі ён у лютасьці.
  
  Шы-тыя азірнуўся на Данросса. "Магчыма, ён зробіць тое ж самае з гэтым маленькім нягоднікам", - радасна сказаў ён.
  
  Яны назіралі. З надзеяй. Крос адышоў з Браянам Квоком, падышоўшы бліжэй.
  
  Данросс узбег па прыступках на трыбунах з усёй сваёй нязмушанай сілай і спыніўся побач з імі. "Прывітанне, дарагая, ты рана ўстала", - сказаў ён.
  
  "О, прывітанне, тата", - спалохана сказаў Адрион. "Я не бачыў, што здарылася з тваім тварам?"
  
  - Я урэзаўся ў заднюю частку аўтобуса. Магчыма, добрай раніцы.
  
  - Добрай раніцы, сэр. Магчыма, напалову прыўстаў і зноў сеў.
  
  "Аўтобус?" - спытала яна, а затым раптам спытала: "Ты спыніў "Ягуар"? О, ты купіў білет?" - з надзеяй спытала яна, у якой самой у гэтым годзе было тры квітка.
  
  "Няма. Ты рана ўстала, ці не так?" - сказаў ён, сядаючы побач з ёй.
  
  - Наогул-то, мы спазняемся. Мы не спалі ўсю ноч.
  
  "Так?" Ён адказаў на сорак восем неадкладных пытанняў і замест гэтага сказаў: "Вы, павінна быць, стаміліся".
  
  "Няма. Няма, на самай справе гэта не так".
  
  "Што ўсё гэта значыць, свята?"
  
  - Няма. На самай справе гэта бедны Марцін. Яна пяшчотна паклала руку на плячо юнака. Данросс з высілкам захаваў ўсмешку такой жа пяшчотнай, як і яе рука. Ён пераключыў сваю ўвагу на маладога канадца. "У чым праблема?" - спытаў я.
  
  Хэппли павагаўся, затым распавёў яму, што адбылося ў газеце, калі патэлефанаваў выдавец і Крысціян Токс, яго рэдактар, адмяніў серыю чутак. "Гэты вырадак прадаў нас. Ён дазволіў выдаўцу падвергнуць нас цэнзуры. Я ведаю, што я правоў. Я ведаю, што я маю рацыю ".
  
  "Як?" Спытаў Данросс, думаючы: "Які ж ты чэрствы маленькі вырадак!"
  
  "Прабачце, я не магу раскрыць свой крыніца".
  
  "Ён сапраўды не можа, тата, гэта парушэнне свабоды прэсы", - сказаў Адрион, абараняючыся.
  
  Хэппли сціскаў кулакі, затым рассеяна паклаў руку на калена Адрион. Яна накрыла яго сваёй. "Хо-Пака закопваюць у зямлю ні за што".
  
  "Чаму?"
  
  "Я не ведаю. Але за гэтым набегам стаяць Гор-але тайпаны, і гэта не мае сэнсу".
  
  - За гэтым стаіць Горнт? Данросс нахмурыўся ад гэтай новай думкі.
  
  - Я не казаў "Горнт", сэр. Не, я гэтага не казаў.
  
  "Ён гэтага не рабіў, бацька", - сказаў Адрион. "Што павінен зрабіць Марцін? Ці павінен ён сысці ў адстаўку або проста праглынуць сваю гордасць і—"
  
  "Я проста не магу, Адрион", - бестурботна сказаў Марцін.
  
  - Дай бацьку выгаварыцца, ён зразумее.
  
  Данросс ўбачыў, як яна зноў звярнула на яго свае прыгожыя вочы, і адчуў ззянне ад яе упэўненай нявіннасці, якога ніколі раней не адчуваў. "Дзве рэчы: па-першае, ты неадкладна вяртаешся. Крысціяну спатрэбіцца любая дапамога, якую ён зможа атрымаць. Па—другое, ты...
  
  "Дапамагчы?"
  
  - Хіба вы не чулі пра яго жонцы?
  
  "А што наконт яе?"
  
  - Хіба ты не ведаеш, што яна мёртвая?
  
  Яны няўцямна ўтаропіліся на яго.
  
  Ён хутка расказаў ім пра Абердзіна. Яны абодва былі ўзрушаныя і, магчыма, заікаючыся, сказалі: "Госпадзе, мы ... мы не слухалі радыё або што-то ў гэтым родзе ... мы проста танцавалі і размаўлялі . . . . "Ён ускочыў і сабраўся сыходзіць, затым вярнуўся. "Я ... Я лепш пайду зараз жа. Госпадзе!"
  
  Адрион ўскочыла на ногі. - Я подброшу цябе.
  
  Данросс сказаў: "Можа быць, вы папытаеце Крысціяна вылучыць тлустым шрыфтам, што любы, хто акунуўся ці пайшоў плаваць, павінен неадкладна звярнуцца да сваіх лекарам — гэта вельмі важна".
  
  "Зразумеў!"
  
  Адрион устрывожана сказаў: "Бацька, ты таксама бачыў Дока—"
  
  "О, так", - сказаў Данросс. "Ачышчаны ўнутры і звонку. Ідзі!"
  
  "Што было па-другое, тайбань?" Спытаў Хэппли.
  
  "Па-другое, вы павінны памятаць, што гэта грошы выдаўца, такім чынам, яго газета, і ён можа рабіць усё, што яму падабаецца. Але выдаўцоў можна пераканаць. Цікава, напрыклад, хто дабраўся да яго ці яе і чаму яны пагадзіліся патэлефанаваць Крысціяну. ... калі ты так упэўнены, што твая гісторыя праўдзівая."
  
  Раптам Хэппли празьзяў. "Давай, мілая", - сказаў ён і пракрычаў "Дзякуй". Яны ўцяклі, трымаючыся за рукі.
  
  Данросс на імгненне застаўся сядзець на трыбунах. Ён глыбока ўздыхнуў, затым устаў і пайшоў.
  
  Роджэр Крос быў з Браянам Квоком ў хованцы каля распранальні жакеяў і чытаў па вуснах размова тайпэна. Ён глядзеў, як той сыходзіць, ахоўнік СІ варта за ім. "Не трэба больш губляць тут час, Браян. Пойдзем". Ён накіраваўся да далёкага выхаду. "Цікава, ці знайшоў Роберт што-небудзь у Ша Ціне".
  
  "У гэтых чортавых пярэваратняў будзе выдатны дзень. Увесь Ганконг будзе напалоханы да смерці. Іду ў заклад, мы ... " Браян Квок раптам спыніўся. "Сэр! Глядзіце!" Ён кіўнуў на трыбуны, заўважыўшы Суслева і Клінкеру сярод якія былі раскіданыя груп, якія назіралі за тым, што адбываецца з-за дажджу. "Я б не падумаў, што ён ужо ўстаў!" Вочы Кроса звузіліся. "Так. Гэта цікава. Так". Ён павагаўся, затым змяніў кірунак, уважліва сочачы за іх вуснамі. "Паколькі ён аказаў нам гонар, мы маглі б таксама трохі пабалбатаць. Ах ... яны ўбачылі нас. Клінкеру мы сапраўды зусім не падабаемся. Ён нетаропка накіраваўся да трыбунаў.
  
  Рослы беларуская адлюстраваў на твары ўсмешку, дастаў тонкую пляшку і зрабіў глыток. Ён прапанаваў яе Клінкеру.
  
  "Не, дзякуй, прыяцель, я проста п'ю піва". Халодны погляд Клінкеру быў прыкаваны да надыходзячым паліцыянтам. "Тут прыстойны бардак, ці не так?" гучна сказаў ён.
  
  - Добрай раніцы, Клінкер, - сказаў Крос гэтак жа холадна. Затым ён усміхнуўся Суслеву. - Добрай раніцы, капітан. Агідны дзянёк, што?
  
  "Мы жывыя, таварыш, жывыя, так як жа дзень можа быць брудным, а?" Суслев быў поўны знешняга прыязнасці, працягваючы адлюстроўваць з сябе чалавека, якога добра сустракаюць. - У суботу будуць скокі, супэрінтэндант?
  
  - Верагодна. Канчатковае рашэнне будзе прынята ў суботу раніцай. Як доўга вы прабудзеце ў порце?
  
  - Нядоўга, супэрінтэндант. Рамонт руля ідзе павольна.
  
  "Спадзяюся, не занадта павольна. Мы ўсе вельмі нервуемся, калі нашы VIP-госці ў порце не атрымліваюць хуткага абслугоўвання". Голас Кроса быў выразным. "Я пагавару з начальнікам порта".
  
  "Дзякуй, гэта ... гэта вельмі клапатліва з вашага боку. І гэта было клапатліва з боку вашага аддзела ... " Суслев павагаўся, затым павярнуўся да Клінкеру. "Стары сябар, ты не пярэчыш?"
  
  "Толькі не на тваёй нэлі", - сказаў Клінкер. "Нарки прымушаюць мяне нервавацца". Браян Квок паглядзеў на яго. Клінкер без страху паглядзеў у адказ. "Я буду ў сваёй машыне". Ён пабрыў прэч.
  
  Голас Суслева пасуровеў. - З боку вашага дэпартамента было прадбачліва адправіць цела нашага беднага таварыша Ворански. Вы знайшлі забойцаў?
  
  - На жаль, няма. Яны маглі быць наёмнымі забойцамі — з любой кропкі гледжання. Вядома, калі б ён таямнічым чынам не сышоў на бераг, ён усё яшчэ быў бы карысным аператыўнікам ... у якім бы дэпартаменце ён ні служыў.
  
  "Ён быў проста мараком і добрым чалавекам. Я думаў, у Ганконгу бяспечна".
  
  - Вы перадалі фатаграфіі забойцаў і інфармацыю аб іх тэлефонным званку свайму начальству ў КДБ?
  
  "Я не з КДБ, мочитесь на КДБ! Так, інфармацыя была перададзена ... маім начальствам", - раздражнёна сказаў Суслев. - Дзеля бога, супэрінтэндант, вы ж ведаеце, як гэта бывае. Але Ворански быў добрым чалавекам, і яго забойцы павінны быць злоўлены.
  
  "Мы знойдзем іх досыць хутка", - лёгка сказаў Крос. "Вы ведалі, што Ворански на самай справе быў маёрам Юрыем Бакьяном, Першае кіраванне, дэпартамент 6, КДБ?"
  
  Яны ўбачылі шок на твары Суслева. "Ён быў...... ён быў мне проста сябрам і час ад часу хадзіў з намі".
  
  - Хто гэта арганізуе, капітан? - Спытаў Крос.
  
  Суслев паглядзеў на Браяна Квока, які ў адказ ўтаропіўся на яго з непрыхаваным агідай. "Чаму ты так злуешся? Што я табе зрабіў?"
  
  "Чаму Расійская імперыя такая прагная, асабліва калі гаворка заходзіць аб кітайскай зямлі?"
  
  "Палітыка!" Суслев кісла сказаў, а затым дадаў, звяртаючыся да Кросе: "Я не ўмешваюся ў палітыку".
  
  "Вы, вырадкі, увесь час ўмешвайцеся! Які ў вас ранг ў КДБ?"
  
  "У мяне яго няма".
  
  - Невялікае супрацоўніцтва можа мець вялікае значэнне, - сказаў Крос. Хто фармуе вашы экіпажы, капітан Суслев?
  
  Суслев зірнуў на яго. Затым сказаў: "Пару слоў сам-насам, а?"
  
  - Вядома, - сказаў Крос. - Пачакай тут, Браян.
  
  Суслев павярнуўся спіной да Браяну Квоку і першым спусціўся па лесвіцы на траву. Крос рушыў услед за ім. "Што вы думаеце пра шанцы "Ноўбл Стары"?" Лагодна спытаў Суслев.
  
  "Добра. Але яна ніколі не ўдзельнічала ў гонках па мокрым".
  
  - Рыба-лоцман?
  
  "Паглядзі на яго — ты можаш пераканацца сам. Ён любіць мокрае месца. Ён будзе фаварытам. Ты плануеш быць тут у суботу?"
  
  Суслев абапёрся на парэнчы. І ўсміхнуўся. - Чаму б і не?
  
  Крос ціха засмяяўся. - У самай справе, чаму бы і няма? Ён быў упэўнены, што цяпер яны зусім адны. - Ты добры акцёр, Грэгар, вельмі добры.
  
  "Як і ты, таварыш".
  
  "Ты па-чартоўску рызыкуеш, ці не так?" Сказаў Крос, яго вусны цяпер амаль не варушыліся, калі ён казаў.
  
  "Так, але тады ўся жыццё падвяргаецца рызыцы. Цэнтр сказаў мне ўзяць кіраванне на сябе, пакуль не прыбудзе замена Ворански — у гэтай паездцы трэба прыняць занадта шмат важных кантактаў і рашэнняў. Не ў апошнюю чаргу, Севрин. І ў любым выпадку, як ты ведаеш, Артур хацеў, каб усё было менавіта так.
  
  - Часам я сумняваюся, мудры ён.
  
  "Ён мудры". Маршчынкі вакол вачэй Суслева пазначыліся ад яго ўсмешкі. "О, так. Вельмі мудра. Я рады цябе бачыць. Цэнтр вельмі, вельмі задаволены вашай працай за год. Мне трэба шмат чаго вам расказаць ".
  
  "Хто той вырадак, які зліў Севрин AMG?"
  
  "Я не ведаю. Гэта быў перабежчык. Як толькі мы даведаемся, што ён мёртвы".
  
  "Хто-то аддаў групу маіх людзей КНР. Уцечка павінна была адбыцца з файла AMG. Вы чыталі маю копію. Хто яшчэ на вашым караблі гэта зрабіў? Хто-то пракраўся сюды на вашу аперацыю!"
  
  Суслев збялеў. "Я неадкладна активирую праверку бяспекі. Гэта магло прыйсці з Лондана ці Вашынгтона".
  
  "Я сумняваюся ў гэтым. Не своечасова. Я думаю, гэта прыйшоў адсюль. І потым, ёсць Ворански. У цябе ўкараніліся".
  
  "Калі КНР ... Так, гэта будзе зроблена. Але хто? Я б паставіў сваё жыццё на тое, што на борце няма шпіёна".
  
  Крос быў такі ж змрочны. "Заўсёды ёсць хто-тое, каго можна падарваць".
  
  - У цябе ёсць план уцёкаў?
  
  "Некалькі".
  
  - Мне загадана аказваць любую дапамогу. Вам патрэбна койка на "Іванаве"?
  
  Крос вагаўся. - Я пачакаю, пакуль не прачытаю файлы AMG. Было б шкада, што прайшло так шмат часу...
  
  "Я згодны".
  
  "Табе лёгка пагадзіцца. Калі цябе зловяць, цябе проста дэпартуюць і ветліва папросяць, калі ласка, не вяртайся. Я? Я б не хацеў, каб мяне злавілі жывым".
  
  - Вядома. Суслев закурыў цыгарэту. - Цябе не зловяць, Роджэр. Ты занадта разумны. У цябе ёсць што-небудзь для мяне?
  
  - Паглядзі ўніз, уздоўж парэнчаў. Высокі мужчына.
  
  Суслев нядбайна паднёс бінокль да вачэй. Ён не спяшаючыся разгледзеў названага чалавека, затым адвёў погляд.
  
  "Гэта Стэнлі Роузмонт, ЦРУ. Ты ведаеш, што яны сочаць за табой?"
  
  "О, так. Я магу страціць іх, калі захачу".
  
  - Чалавек побач з ім - Эд Лэнган, ФБР. Барадаты хлопец - Мишауэр, амерыканская ваенна-марская разведка.
  
  - Мишауэр? Гучыць знаёма. У вас ёсць на іх дасье?
  
  - Пакуль няма, але ў консульстве ёсць адна девиантка, у якой вясёлы раман з сынам аднаго з нашых вядомых кітайскіх адвакатаў. Да таго часу, як ты пойдзеш у сваё наступнае падарожжа, ён будзе рады выканаць нейкае тваё жаданне.
  
  Суслев змрочна ўсміхнуўся. "Добра". Зноў, як бы няўзнак, ён зірнуў на Роузмонта і астатніх, занатоўваючы іх асобы ў сваёй памяці. "У чым заключаецца яго праца?"
  
  - Намеснік начальніка рэзідэнтуры. ЦРУ пятнаццаць гадоў. OSS і ўсё такое. У іх тут яшчэ тузін прыкрыцця і канспіратыўных кватэр паўсюль. Я адправіў спіс з микроточками на нумар 32.
  
  "Добра. Цэнтр хоча ўзмацніць назіранне за ўсімі перамяшчэннямі ЦРУ".
  
  "Без праблем. Яны бестурботныя, але іх фінансаванне вялікая і расце".
  
  "В'етнам?"
  
  "Вядома, В'етнам".
  
  Суслев усміхнуўся. "Гэтыя бедныя дурні не разумеюць, што іх уцягнулі. Яны ўсё яшчэ думаюць, што могуць весці вайну ў джунглях, выкарыстоўваючы тактыку карэйскай ці Другой сусветнай вайны".
  
  "Не ўсе яны дурні", - сказаў Крос. "Роузмонт добры, вельмі добры. Дарэчы, яны ведаюць аб авіябазе Іман".
  
  Суслев ціха вылаяўся і абапёрся на адну руку, нядбайна наблізіўшы яе да рота, каб ніхто не чытаў па вуснах.
  
  "... Іман і амаль усе аб Петрапаўлаўску, новай базы падводных лодак у Корсакове на Сахаліне. . . . "
  
  Суслев зноў вылаяўся. - Як яны гэта робяць?
  
  - Здраднікі. Крос тонка ўсміхнуўся.
  
  - Чаму ты двайны агент, Роджэр?
  
  - Чаму ты пытаешся ў мяне пра гэта кожны раз, калі мы сустракаемся?
  
  Суслев ўздыхнуў. У яго быў канкрэтны загад не дапытвацца ў Кроса і дапамагаць яму усімі магчымымі спосабамі. І хоць ён кантраляваў усю шпіёнскую дзейнасць КДБ на Далёкім Усходзе, толькі ў мінулым годзе нават яму было дазволена раскрыць таямніцу асобы Кроса. Крос у дасье КДБ меў найвышэйшую сакрэтнасць, важнасць на ўзроўні Филби. Але нават Филби не ведаў, што Крос працаваў на КДБ апошнія сем гадоў.
  
  "Я пытаюся, таму што мне цікава", - сказаў ён.
  
  - Хіба табе не загадана не праяўляць цікаўнасці, таварыш?
  
  Суслев засмяяўся. "Ніхто з нас не падпарадкоўваецца загадам пастаянна, ці не так? Цэнтру так спадабаўся ваш апошні справаздачу, што мне загадалі перадаць вам, што пятнаццатага чысла наступнага месяца на ваш швейцарскі кошт будзе залічаны дадатковы бонус у памеры 50 000 даляраў ".
  
  "Добра. Дзякуй. Але гэта не бонус, гэта плата за атрыманую каштоўнасць ".
  
  "Што СІ ведае аб наведванні дэлегацыі парламента?"
  
  Крос распавёў яму тое, што ён сказаў губернатару. - Да чаго гэтае пытанне?
  
  - Звычайная праверка. Трое патэнцыйна вельмі уплывовыя — Гатри, Бродхерст і Грэй. Суслев прапанаваў цыгарэту. "Мы ўводзім Грэючы і Бродхерста ў наш Сусветны савет свету. Іх антыкітайскія настроі дапамагаюць нам. Роджэр, ня мог бы ты, калі ласка, ўсталяваць сачэнне за Гатри. Магчыма, у яго ёсць нейкія благія звычкі. Калі яго скампраметавалі, магчыма, сфатаграфавалі з ванчайской дзяўчынай, гэта магло б спатрэбіцца пазней, а?
  
  Крос кіўнуў. - Я пагляджу, што можна зрабіць.
  
  - Вы можаце знайсці падонка, які забіў небараку Ворански?
  
  "У рэшце рэшт". Крос назіраў за ім. "Павінна быць, ён быў адзначаны ў працягу некаторага часу. І гэта злавесна для ўсіх нас".
  
  "Гэта былі гоминьдановцы? Ці бандыты Мао?"
  
  "Я не ведаю". Крос сарданічнай ўсміхнуўся. "Расія не вельмі папулярная сярод кітайцаў".
  
  "Іх лідэры - здраднікі камунізму. Мы павінны разбіць іх, пакуль яны не сталі занадта моцнымі".
  
  "Гэта і ёсць палітыка?"
  
  - З часоў Чынгісхана. - Суслев засмяяўся. - Але цяпер... цяпер мы павінны быць трохі больш цярплівымі. Табе не трэба. Ён тыцнуў вялікім пальцам назад, у бок Браяна Квока. "Чаму б не дыскрэдытаваць гэтага матьериебельса заўвага 66 ! ён мне зусім не падабаецца".
  
  - Юны Браян вельмі добры. Мне патрэбныя добрыя людзі. Паведаміце ў Цэнтр, што Синдерс з МІ-6 прыбывае заўтра з Лондана, каб забраць дакументы AMG. І МІ-6 і ЦРУ падазраюць, што АМГ быў забіты. Ці быў ён?"
  
  "Я не ведаю. Ён павінен быў быць там шмат гадоў таму. Як ты дастанеш копію?"
  
  "Я не ведаю. Я амаль упэўнены, што Синдерс дасць мне іх прачытаць, перш чым вернецца".
  
  "А калі ён гэтага не зробіць?"
  
  Крос паціснуў плячыма. "Мы так ці інакш паглядзім на іх".
  
  - Данросс?
  
  "Толькі ў якасці апошняга сродку. Ён занадта каштоўны там, дзе ён ёсць, і я б аддаў перавагу, каб ён быў там, дзе я магу яго бачыць. Што наконт Траўкіна?"
  
  "Ваша інфармацыя была неацэнная. Усё праверана". Суслев распавёў яму сутнасць іх сустрэчы, дадаўшы: "Цяпер ён назаўсёды застанецца нашай сабакам. Ён зробіць усё, што мы захочам. Усё, што заўгодна. Я думаю, што ён забіў бы Данросса, калі б гэта было неабходна.
  
  - Добра. Колькі з таго, што ты яму распавяла, было праўдай?
  
  Суслев ўсміхнуўся. - Не вельмі.
  
  - Яго жонка жывая? - спытаў я.
  
  - О так, таварыш, яна жывая.
  
  - Але не на яе ўласнай дачы?
  
  "Цяпер гэта так".
  
  "А раней?"
  
  Суслев паціснуў плячыма. - Я сказаў яму тое, што мне было загадана перадаць.
  
  Крос закурыў цыгарэту. - Што вам вядома аб Іране?
  
  Суслев зноў пільна паглядзеў на яго. "Даволі шмат. Гэта адна з васьмі пакінутых у нас важных мэтаў, і прама цяпер праводзіцца буйная аперацыя".
  
  - Дзевяноста другі амерыканскі паветрана-дэсантны прама цяпер знаходзіцца на савецка-іранскай мяжы!
  
  Суслев ўтаропіўся на яго, разявіўшы рот. - Што?
  
  Крос пераказаў усё, што Роузмонт распавёў яму пра выпрабаванні, і калі ён дайшоў да часткі аб тым, што ў узброеных сіл ЗША ёсць ядзерную зброю, Суслев прыкметна збялеў. "Маці Божая! Гэтыя праклятыя богам амерыканцы аднойчы зробяць памылку, і тады мы ніколі не зможам выблытацца! Яны дурні, што выкарыстоўваюць такую зброю ".
  
  "Ты можаш змагацца з імі?"
  
  "Вядома, няма, пакуль няма", - раздражнёна сказаў Суслев. "Сутнасць нашай стратэгіі - ніколі не ўступаць у прамое сутыкненне, пакуль Амерыка не будзе цалкам ізаляваная і не застанецца ніякіх сумненняў у канчатковай перамозе. Прамое сутыкненне цяпер было б самагубствам. Я неадкладна звяжыцеся з Цэнтрам."
  
  "Кажэце ім, што амерыканцы лічаць гэта ўсяго толькі выпрабавальным ходам. Папытаеце Цэнтр адвесці свае сілы і ўсе астудзіць. Зрабіце гэта неадкладна, інакш будуць праблемы. Не давайце амерыканскім сілам ніякіх правакацый. Праз некалькі дзён амэрыканцы сыдуць. Не злівайце інфармацыю пра ўварванне вашым унутраным шпіёнам ў Вашынгтоне. Хай спачатку гэта паступіць ад вашых людзей у ЦРУ ".
  
  - Дзевяноста другой сапраўды існуе? Гэта здаецца немагчымым.
  
  "Вам лепш зрабіць свае арміі больш паветранымі, больш мабільнымі і з большай агнявой моцай".
  
  Суслев хмыкнуў. - Энергія і рэсурсы трохсот мільёнаў расейцаў накіраваны на рашэнне гэтай праблемы, таварыш. Калі ў нас будзе дваццаць гадоў ... яшчэ толькі дваццаць гадоў.
  
  "Тады?"
  
  "У васьмідзесятыя мы кіруем светам".
  
  "Я ўжо даўно буду мёртвы".
  
  - Не ты. Ты будзеш кіраваць любы правінцыяй або краінай, якой захочаш. Англія?
  
  "Прабачце, надвор'е там жудасная. За выключэннем аднаго-двух дзён у годзе, у большасці гадоў, калі гэта самае прыгожае месца на зямлі".
  
  "Ах, вы б бачылі мой дом у Грузіі і наваколлі Тифлиса". Вочы Суслева заблішчалі. "Гэта Эдэм".
  
  Крос назіраў за ўсім, пакуль яны размаўлялі. Ён ведаў, што іх ніхто не мог падслухаць. Браян Квок сядзеў на трыбуне ў чаканні, полусонный. Роузмонт і астатнія цішком вывучалі яго. Унізе, у кола пераможцаў, Жак Девиль нядбайна прагульваўся з Джэйсанам Пламмом.
  
  - Ты ўжо гаварыла з Джэйсанам?
  
  "Вядома, пакуль мы былі на трыбунах".
  
  "Добра".
  
  - Што ён сказаў пра Девилле?
  
  - Што ён таксама сумняваўся, што Жака калі-небудзь выберуць тайпэном. Пасля ўчорашняй сустрэчы я згодны — ён, відавочна, занадта слабы, або яго рашучасць аслабла. Суслев дадаў: "Гэта часта здараецца з глыбока законспирированными агентамі, якім няма чаго рабіць, акрамя як чакаць. Гэта самая цяжкая з усіх работ".
  
  "Так".
  
  "Ён добры чалавек, але я баюся, што ён не выканае свайго задання".
  
  "Што ты плануеш для яго?"
  
  "Я яшчэ не вырашыў".
  
  - Ператварыць яго з ўнутранага шпіёна ў асуджанага шпіёна?
  
  "Толькі калі цябе ці іншым жыхарам Сэвэрына будзе пагражаць небяспека". Для зручнасці ўсіх назіральнікаў Суслев паднёс пляшку да вуснаў і прапанаваў яе Кросе, які паківаў галавой. Абодва ведалі, што ў фляжке была толькі вада. Суслев панізіў голас. "У мяне ёсць ідэя. Мы нарошчваем нашы намаганні ў Канадзе. Відавочна, што французскае сепаратысцкі рух - гэта велізарная магчымасць для нас. Калі Квебек аддзяліцца ад Канады, гэта пахісне ўвесь паўночнаамерыканскі кантынент і прывядзе да стварэння цалкам новай структуры ўлады. Я падумаў, што было б ідэальна, калі б Девилл ўзначаліў Struan's у Канадзе. А?"
  
  Крос ўсміхнуўся. "Вельмі добра. Вельмі, вельмі добра. Мне таксама падабаецца Жак. Было б шкада губляць яго. Так, гэта было б вельмі разумна".
  
  "Гэта нават лепш, чым гэта, Роджэр. У яго ёсць некалькі вельмі важных
  
  Франка-канадскія сябры з яго парыжскіх дзён адразу пасля вайны, усе адкрытыя сепаратысты, усе з левымі схільнасцямі. Некаторыя з іх становяцца бачнай нацыянальнай палітычнай сілай у Канадзе ". "Вы б прымусілі яго адмовіцца ад свайго глыбокага прыкрыцця?" "Няма. Жак мог бы прасунуць праблему сепаратызму, не падвяргаючы сябе небяспецы. Як кіраўнік важнага філіяла "Струанз" ... А калі б хто-небудзь з яго блізкіх сяброў стаў міністрам замежных справаў або прэм'ер-міністрам, а?
  
  "Ці магчыма гэта?" "Гэта магчыма".
  
  Крос прысвіснуў. "Калі б Канада аддзялілася ад ЗША, гэта быў бы пераварот з пераваротаў".
  
  "Так".
  
  Памаўчаўшы, Крос сказаў: "Аднойчы сябар папрасіў кітайскага мудраца дабраславіць яго нованароджанага сына. Яго дабраславеньнем было: "Давайце памолімся, каб ён жыў у цікавыя часы". Што ж, Грэгар Пятровіч Суслев, сапраўднае імя якога Пётр Алег Мзытрик, мы, безумоўна, жывем у цікавыя часы. Хіба не так?"
  
  Суслев узрушана ўтаропіўся на яго: "Хто сказаў табе маё імя?"
  
  - Ваша начальства. Крос назіраў за ім, яго погляд раптам стаў бязлітасным. - Ты ведаеш мяне, я ведаю цябе. Гэта справядліва, ці не так?
  
  - Вядома... вядома. Я... - Смех мужчыны быў нацягнутым. - Я так даўно не карыстаўся гэтым імем, што... ... Я амаль забыўся пра гэта. - Ён зноў паглядзеў у вочы, спрабуючы ўзяць сябе ў рукі. - У чым справа? Чаму ты такі нервовы, а?
  
  "AMG. Я думаю, нам варта пакуль закрыць гэтую сустрэчу. Наша прыкрыццё складаецца ў тым, што я спрабаваў падарваць цябе, але ты адмовіўся. Давай сустрэнемся заўтра ў сем ". Сем - кодавы нумар кватэры побач з домам Джыні Фу ў Монг Коке. - Позна. Адзінаццаць гадзін.
  
  "Лепш дзесяць".
  
  Крос асцярожна паказаў на Роузмонта і астатніх. - Перш чым вы пойдзеце, мне трэба сёе-тое для іх.
  
  "Добра. Заўтра я ха—"
  
  "Гэта павінна быць цяпер". Крос пасуровеў. "Што-то асаблівае — на выпадак, калі я не змагу зірнуць на копію Синдерса, мне давядзецца патаргавацца з імі!"
  
  "Вы нікому не разглашаете крыніца. Нікому".
  
  "Усё ў парадку".
  
  "Ніколі?"
  
  "Ніколі".
  
  Суслев на імгненне задумаўся, узважваючы магчымасці. "Сёння ўвечары адзін з нашых агентаў атрымлівае ад перавозчыка звышсакрэтны матэрыял. А?" Твар ангельца прасвятлела. "Выдатна! Ты за гэтым прыйшоў?"
  
  - Гэта адна з прычын.
  
  - Калі і дзе будзе высадка? - спытаў я.
  
  Суслев распавёў яму, затым дадаў: "Але мне ўсё роўна патрэбныя копіі за ўсё".
  
  "Вядома. Добра, гэтага будзе дастаткова. Роузмонт сапраўды будзе ў мяне ў абавязку. Як доўга ваш агент знаходзіцца на борце?"
  
  "Па крайняй меры, два гады таму яго ўпершыню зрынулі".
  
  "Ён дае табе добрыя рэчы?"
  
  - Усё, што ёсць у гэтай шлюхі, каштоўна.
  
  - Які ў яго ганарар?
  
  "За гэта? $2,000. Ён не каштуе дорага, як і ўсе нашы актывы, акрамя цябе.
  
  Крос ўсміхнуўся гэтак жа нявесела. - Ах, але я лепшы, хто ў вас ёсць у Азіі, і я даказваў свае якасці пяцьдзесят разоў. Да гэтага часу я рабіў гэта практычна з любові, даўніна.
  
  "Вашы выдаткі, даўніна, самыя высокія, якія ў нас ёсць! Мы купляем увесь баявы план НАТА, коды, усе запар штогод менш чым за 8000 даляраў ".
  
  "Гэтыя ўблюдкі-аматары руйнуюць наш бізнэс. Гэта бізнес, ці не так?"
  
  - Толькі не для нас.
  
  - Балі! Вы, людзі з КДБ, больш чым годна ўзнагароджаныя. Дачы, дома ў Тыфлісе, спецыяльныя крамы для пакупак. Палюбоўніцы. Але я павінен сказаць вам, што выцісканне грошай з вашай кампаніі з кожным годам становіцца ўсё горш. Я чакаю даволі значнага павелічэння выдаткаў на пробны запуск і на AMG matter, калі ён завершыцца ".
  
  "Пагавары з імі напрамую. У мяне няма юрысдыкцыі ў дачыненні да грошай".
  
  "Хлус".
  
  Суслев засмяяўся. "Прыемна — і бяспечна — мець справу з прафесіяналам. Дзякуй!" Ён падняў сваю пляшку і асушыў яе.
  
  Крос рэзка сказаў: "калі Ласка, злосна сыходзь. Я адчуваю бінокль!"
  
  Суслев тут жа пачаў лаяць яго па-расейску, ціха, але люта, затым патрос кулаком перад тварам паліцэйскага і сышоў.
  
  Крос ўтаропіўся яму ўслед.
  
  На Ша Цін-роўд Роберт Армстронг глядзеў зверху ўніз на труп Джона Чена, пакуль паліцыянты ў плашчах заварочвалі яго ў коўдру, а затым неслі скрозь глазеющую натоўп да чакала іх машыне хуткай дапамогі. Эксперты па адбітках пальцаў і іншыя людзі былі паўсюль у пошуках доказаў. Дождж цяпер ліў мацней, і паўсюль было шмат бруду.
  
  "Усё зблытана, сэр", - кісла сказаў сяржант Лі. "Ёсць сляды, але яны могуць належаць каму заўгодна".
  
  Армстронг кіўнуў і выцер твар насоўкай. Многія гледачы знаходзіліся за грубымі бар'ерамі, якія былі ўзведзены вакол гэтага раёна. Падарожны транспарт на вузкай дарозе запаволіўся і быў амаль забіты машынамі, усё раздражнёна сігналілі. "Няхай людзі падмятаюць ў радыусе ста ярдаў. Адпраў каго-небудзь у бліжэйшую вёску, магчыма, хто-небудзь што-небудзь бачыў". Ён пакінуў Лі і падышоў да паліцэйскай машыне. Ён сеў унутр, зачыніў дзверцы і ўзяў камунікатар. "Гэта Армстронг. Злучыце мяне, калі ласка, са старэйшым інспектарам Дональдам Смітам з Усходняга Абердзіна. Ён стаў чакаць, адчуваючы сябе жудасна.
  
  Кіроўца быў малады, падцягнуты і па-ранейшаму сухі. - Дождж выдатны, ці не праўда, сэр?
  
  Армстронг кісла паглядзеў на яго. Малады чалавек пабялеў. - Вы паліце?
  
  "Так, сэр". Малады чалавек дастаў свой заплечнік і прапанаваў яго, Армстронг ўзяў заплечнік. "Чаму б табе не далучыцца да астатніх? Ім патрэбен такі добры разумны хлопец, як ты, каб дапамагчы. Знайдзі якія-небудзь зачэпкі. А?"
  
  "Так, сэр". Малады чалавек схаваўся пад дажджом.
  
  Армстронг асцярожна дастаў цыгарэту. Змрочна паглядзеўшы на яе, ён паклаў яе назад разам з пачкам ў бакавы кішэню. Згорбіўшыся на сваім сядзенні, ён прамармытаў: "Да чорта ўсе цыгарэты, да чорта дождж, да чорта гэтую разумную азадак і больш за ўсё да чорта гребаных пярэваратняў!"
  
  Праз некаторы час пачуўся трэск интеркома: "Старшы інспектар Дональд Сміт".
  
  "Добрай раніцы. Я ў Ша Ціне", - пачаў Армстронг і распавёў яму аб тым, што здарылася, і аб выяўленні цела. "Мы аглядаем мясцовасць, але пад такім дажджом, і я не чакаю нічога знайсці. Калі газеты даведаюцца аб трупе і паведамленні, мы будзем заваленыя працай. Я думаю, нам лепш забраць старую аму прама цяпер. Яна - адзіная зачэпка, якая ў нас ёсць. Вашы хлопцы ўсё яшчэ трымаюць яе пад наглядам?
  
  "О, так".
  
  "Добра. Пачакай мяне, потым мы ўедзем. Я хачу абшукаць яе кватэру. Хай каманда будзе напагатове ".
  
  "Як доўга ты тут прабудзеш?"
  
  Армстронг сказаў: "Мне спатрэбіцца пара гадзін, каб дабрацца туды. Адсюль да самага парома коркі".
  
  - І тут таксама. Па ўсім Абердину. Але справа не толькі ў дажджы, даўніна. Каля тысячы ўпіраў глядзяць на месца крушэння, затым яшчэ больш крывавых мобаў ўжо ў "Хо-Пак", "Вікторыі" ... фактычна ў кожным чортавым банку паблізу, і я чуў, што ўжо каля пяцісот чалавек збіраюцца каля "Вікторыі" ў цэнтры.
  
  "Госпадзе! Усе мае мізэрныя зберажэнні там".
  
  "Я ж казаў табе ўчора, даўніна, піць вадкасць!" Армстронг пачуў Змяіны смех. - І, дарэчы, калі ў вас ёсць свабодныя грошы, прадайце "Струанс" па тандэце — я чуў, "Ноўбл Хаўс" вось-вось збанкрутуе.
  
  41
  
  8:29 раніцы. :
  
  Клаўдыя ўзяла кучу нататак, лістоў і адказаў з падноса Данросса і пачала перагортваць іх. Дождж і нізкія аблокі закрывалі выгляд, але тэмпература была нізкай і вельмі камфортнай пасля моцнай вільготнасці апошніх тыдняў. Старадаўнія гадзіннік на каміннай паліцы, устаўленыя ў срэбны подвес, прабілі 8:30.
  
  Зазваніў адзін з тэлефонаў. Яна паглядзела на яго, але не зрабіла спробы адказаць. Ён тэлефанаваў зноў і зноў, затым змоўк. Сандра Йі, сакратарка Данросса, увайшла з новай партыяй дакументаў і пошты і напоўніла латок "Уваходныя". "Чарнавік кантракту Par-Con ляжыць зверху, старэйшая сястра. Вось спіс яго сустрэч на сёння, па меншай меры, тыя, пра якіх я ведаю. Старшы інспектар Квок тэлефанаваў дзесяць хвілін таму." Яна пачырванела пад пільным позіркам Клаўдзіі, яе выраз пад чонг-сэм быў высокім і обтягивающим, а каўнер - модна высокім. "Ён паклікаў тайпэна, а не мяне, старэйшая сястра. Не мог бы тайпэн, калі ласка, ператэлефанаваць яму?
  
  - Але я спадзяюся, ты падоўгу гутарыла з Высокашаноўным Маладым Жарабцом, Малодшая Сястра, і падала ў непрытомнасць, і цудоўна ўздыхала? Клаўдыя адказала на кантонская дыялекце, затым, сама таго не заўважаючы, перайшла на ангельскую, працягваючы перагортваць усе запісы, пакуль казала, складаючы іх у дзве розныя чаркі. "У рэшце рэшт, ён сапраўды павінен быць з'едзены і шчасна перададзены сям'і, перш чым якой-небудзь Куля з іншага клана зловіць яго".
  
  "О, так. Я таксама запаліў пяць свечак у пяці розных храмах". "Я спадзяюся на ваша час, а не на час кампаніі". "О, вядома, так". Яны засмяяліся. - Але ў нас сапраўды прызначанае спатканне — заўтра за вячэрай.
  
  "Цудоўна! Будзь сціплай, апранайся кансерватыўна, але хадзі без станіка, як Арланда".
  
  "О, значыць, гэта было праўдай! О, о, ты думаеш, я павінна была?" Сандра Йі была шакаваная.
  
  "Для юнага Браяна, так". Клаўдыя хіхікнула. "У яго нос, у гэтага!"
  
  "Мая варажбітка сказала, што гэты год будзе для мяне выдатным. Жудасна было з пажарам, ці не так?"
  
  "Так". Клаўдыя праверыла спіс сустрэч. Линбар праз некалькі хвілін, сэр Луіс Базіліо ў 8:45. "Калі прыбудзе сэр Луіс пі—"
  
  "Сэр Луіс цяпер чакае ў маім кабінеце. Ён ведае, што прыйшоў рана — я прынесла яму кавы і ранішнія газеты". На твары Сандры Йі з'явілася занепакоенасць. - А што будзе ў дзесяць? - спытаў я.
  
  "Фондавая біржа адкрываецца", - цвёрда сказала ёй Клаўдыя і працягнула ёй вялікую чарку. "Разбярыся з гэтай кучай, Сандра. Аб, і вось, ён адмяніў пару пасяджэнняў праўлення і ланч, але я з гэтым разбяруся ". Абодва паднялі галовы, калі ўвайшоў Данросс.
  
  "Добрай раніцы", - сказаў ён. Яго твар было больш сур'ёзна, чым раней, сінякі падкрэслівалі яго грубасць.
  
  Сандра Йі міла сказала: "Усё так шчаслівыя, што ты не пацярпеў, тайбань".
  
  "Дзякую вас".
  
  Яна пайшла. Ён звярнуў увагу на яе хаду, затым на погляд Клаўдзіі. Частка яго сур'ёзнасці пакінула яго. - Няма нічога лепш прыгожай птушачкі. Праўда?
  
  Клаўдыя засмяялася. "Пакуль цябе не было, твой асабісты тэлефон тэлефанаваў двойчы". Гэта быў яго тэлефон, не ўнесены ў рэестр, і, як правіла, слухаўку браў ён адзін, нумар даваўся толькі сям'і і жменьцы асаблівых людзей.
  
  "О, дзякуй. Адмяніце ўсе з сённяшняга дня да паўдня, акрамя "Линбара", старога сэра Луіса Базіліо і банка. Пераканайцеся, што для Пенна і міс Кэці усё ў парадку. Гаваллан адвязе яе ў аэрапорт. Спачатку патэлефануй Скряге Танга. І Ландо Мата — спытай, ці магу я ўбачыць яго сёння, пажадана ў 10:20 у кафэ. Ты бачыў маю нататку пра Зепе?
  
  "Так, жудасна. Я пра ўсё паклапачуся. Тэлефанаваў памочнік губернатара: ты будзеш на сходзе ў апоўдні?"
  
  "Так". Данросс зняў тэлефонную трубку і набраў нумар, калі Клаўдыя сышла, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  "Пэн? Ты хацела мяне?"
  
  "О, Ен, так, але я не тэлефанавала, ты гэта маеш на ўвазе?"
  
  - Я думаў, гэта ты гаворыш па прыватнай лініі.
  
  "Няма, але, о, я так рада, што ты патэлефанавала. Я пачула аб пажары ў першых навінах і я ... Я не была ўпэўненая, прыснілася мне ці не, што ты вярнулася мінулай ноччу. Я ... Я вельмі хвалявалася, прабач. Ах Тат сказала, што ты рана сышла, але я не давяраю гэтай старой карге — яна часам заходзіць куды-небудзь. Прабачце. Гэта было жудасна?"
  
  "Няма. На самай справе нядрэнна". Ён сцісла распавёў ёй пра гэта. Цяпер, калі ён ведаў, што з ёй усё ў парадку, ён хацеў пакласці трубку. "Я раскажу табе ўсё падрабязна, калі забяру цябе ў аэрапорт. Я зарэгістраваўся на рэйс, і ён вылеціць своечасова ", - зажужжал яго интерком. - Пачакай хвілінку, Пенн... Так, Клаўдыя?
  
  - Супэрінтэндант Квок на другой лініі. Ён кажа, што гэта важна.
  
  "Добра. Прабач, Пенн, мне пара, я заеду за табой своечасова, каб паспець на рэйс. "Пакуль, дарагая. . . . Што-небудзь яшчэ, Клаўдыя?"
  
  "Самалёт Біла Фостэра з Сіднэя затрымліваецца яшчэ на гадзіну. Містэр Хавергилл і Джонджон сустрэнуцца з вамі ў 9:30. Я патэлефанаваў, каб пацвердзіць. Я чуў, яны былі ў банку з шасці раніцы.
  
  Неспакой Данросса расло. Ён спрабаваў пагаварыць з Хэверджиллом учора з 15:00, але намеснік старшыні быў недаступны, а ўчора вечарам для гэтага не было часу. "Гэта нядобра. Калі я прыйшоў у 7:30, у банка ўжо была натоўп".
  
  "Ахвяра не падвядзе, ці не так?"
  
  Ён пачуў трывогу ў яе голасе. "Калі яны гэта зробяць, нам усім вечка". Ён націснуў на другую лінію. "Прывітанне, Браян, як справы?" Браян Квок распавёў яму пра Джона Чене.
  
  "Госпадзе Ісусе, бедны Джон! Учора ўвечары, аддаўшы ім грошы за выкуп, я падумаў:... што за вырадкі! Ён мёртвы ўжо некалькі дзён?"
  
  "Так. Па меншай меры, трое".
  
  - Вырадкі! Ты распавяла Піліпу або Дыяне?
  
  - Не, пакуль няма. Я хацеў спачатку сказаць табе.
  
  - Ты хочаш, каб я ім патэлефанавала? Філіп цяпер дома. Учора ўвечары, пасля выплаты выйгрышу, я сказала яму, каб ён прапусціў сустрэчу ў восем раніцы. Я пазваню яму цяпер.
  
  "Не, Ен, гэта мая праца. Прабач, што паведамляю дрэнныя навіны, але я падумаў, табе варта ведаць аб Джоне".
  
  "Так ... Так, дружа, дзякуй. Паслухай, у мяне справы ў "губернатары" каля сямі, але яны скончацца да 10:30. Хочаш чаго-небудзь выпіць або перакусіць?"
  
  "Так. Добрая ідэя. Як наконт бара Quance ў "Мандарыне"?"
  
  "10:45?"
  
  "Добра. Дарэчы, я перадаў, каб твой тай-тай прайшоў іміграцыйны кантроль. Прабач, што прынёс дрэнныя навіны. "Пакуль".
  
  Данросс паклаў трубку, устаў і ўтаропіўся ў акно. Зажужжал интерком, але ён яго не пачуў. "Небарака!" прамармытаў ён. "Якая чортава марнаванне часу!"
  
  Пачуўся асцярожны стук, затым дзверы трохі прыадчыніліся. Клаўдыя сказала: "Прабачце, тайпэн, Ландо Мата на другой лініі".
  
  Данросс прысеў на край свайго стала. "Прывітанне, Ландо, мы можам сустрэцца ў 10:20?"
  
  "Так, так, вядома. Я чуў пра Zeppelin. Жудасна! Я толькі што ўратаваўся сам! Пракляты пажар! І ўсё ж мы выбраліся, а? Джос!"
  
  "Ты ўжо звязваўся са Скнара?"
  
  - Ды. Ён прыбывае наступным паромам.
  
  - Добра. Ландо, магчыма, мне спатрэбіцца твая падтрымка сёння.
  
  - Але, Ен, мы ўжо праходзілі праз гэта мінулай ноччу. Я думаў, я ма...
  
  - Ды. Але сёння мне патрэбна ваша падтрымка. Голас Данросса стаў больш жорсткім.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза. - Я... я пагавару са Свіней.
  
  - Я таксама пагавару са Свіней. А пакуль я хацеў бы ведаць, што цяпер ты мяне падтрымліваеш.
  
  - Вы перагледзелі нашу прапанову?
  
  - Ты мяне падтрымаеш, Ландо? Ці няма.
  
  Яшчэ адна паўза. Голас Мацюкі стаў больш нервовым. "Я ... я скажу табе, калі ўбачымся ў 10:20. Прабач, Ен, але спачатку мне сапраўды трэба пагаварыць з Скнара. Ўбачымся за каву. "Пакуль!"
  
  Тэлефон адключыўся. Данросс асцярожна паклаў трубку і ласкава прамармытаў: "Дью нех ло мох, стары сябар Ландо".
  
  Ён на імгненне задумаўся, затым набраў нумар. "Калі ласка, містэра Бартлетта".
  
  "Ён не адказвае на званкі. Вам трэба паведамленне?" сказаў аператар.
  
  "Калі ласка, перавядзіце мяне да міс к. К. Чолок".
  
  "Ўот?"
  
  "Кейсі... міс Кейсі!"
  
  Пачуўся сігнал выкліку, і Кейсі сонна адказала: "Алё?"
  
  "О, прабач, я цябе ператэлефаную пазней. . . . "
  
  "О, Ен? Няма ... Няма, усё ў парадку, я павінна была ... павінна была стаць некалькі гадзін таму ..." Ён пачуў, як яна падавіла позех. - ... Божа, як я стамілася. Мне не прысніўся гэты пажар, ці не так?
  
  "Няма. Чирануш, я проста хацеў пераканацца, што з вамі абодвума усё ў парадку. Як ты сябе адчуваеш?"
  
  "Не так горача. Думаю, я, павінна быць, расцягнуў некалькі цягліц ... Не ведаю, ці было гэта ад смеху ці мяне вырвала. Ты ў парадку?"
  
  "Так. Пакуль што. У вас няма тэмпературы або чаго-небудзь у гэтым родзе? Гэта тое, чаго раіў сцерагчыся Док Тулі".
  
  - Не думаю. Я яшчэ не бачыў Лайн. Ты з ім размаўляў?
  
  - Не, ніхто не адказвае. Паслухайце, я хацеў запрасіць вас дваіх на кактэйлі ў шэсць.
  
  - Па-мойму, гэта міла. - Яшчэ адзін здзек. - Я рады, што з табой усё ў парадку.
  
  "Я ператэлефаную табе пазней , каб... "
  
  Зноў интерком. "Губернатар на другой лініі, тайпэн. Я сказаў яму, што вы будзеце на ранішнім паседжаньні".
  
  "Добра. Паслухай, Чирануш, кактэйлі у шэсць, калі не кактэйлі, то, можа быць, позні вячэру. Я патэлефаную пазней, каб пацвердзіць".
  
  "Вядома, Ен. І, Ен, дзякуй, што патэлефанаваў".
  
  - Нічога. "Пакуль". Данросс ткнуў пальцам у другую лінію. "Добрай раніцы, сэр".
  
  "Выбачайце, што турбую вас, Ен, але мне трэба пагаварыць з вамі аб гэтым жахлівым пажары", - сказаў сэр Джэфры. "Гэта цуд, што яшчэ больш людзей не загінулі, міністр па-за сябе ад лютасьці з-за смерці беднага сэра Чарльза Пенниуорта і ў лютасьці ад таго, што нашы працэдуры бяспекі дазволілі гэтаму адбыцца. Кабінет міністраў быў праінфармаваны, так што мы можам чакаць наступстваў на высокім узроўні ".
  
  Данросс расказаў яму пра сваю ідэю наконт кухняў для Абердзіна, прадставіўшыся, што гэта ідэя Шы-тыя Чанга.
  
  "Выдатна. Шыці разумны! Гэта пачатак. Тым часам Робін Грэй, Джуліян Бродхерст і іншыя члены парламента ўжо склікалі нараду, каб выказаць пратэст супраць нашых некампетэнтных правілаў пажарнай бяспекі. Мой памочнік сказаў, што Грэй быў вельмі разгневаны. Сэр Джэфры ўздыхнуў. - Магчыма, гэта і правільна. У любым выпадку гэты джэнтльмен збіраецца нагнятаць абстаноўку, калі зможа. Я чуў, што на заўтра ў яго прызначаная прэс-канферэнцыя з Бродхерстом. Цяпер, калі мёртвы Бродхерст беднага сэра Чарльза стаў старэйшым членам клуба, і аднаму Богу вядома, што здарыцца, калі гэтыя двое возьмуць верх па нагоды Кітая.
  
  - Папытаеце міністра надзець на іх наморднік, сэр.
  
  "Я так і зрабіў, і ён сказаў: "Божа літасцівы, Джэфры, надзець наморднік на члена парламента? Гэта было б горш, чым спрабаваць падпаліць сам парламент ". Усё гэта сапраўды вельмі цяжка. Я падумаў, што вы маглі б супакоіць містэра Грэючы. Сёння вечарам я пасаджу яго побач з вамі.
  
  "Я наогул не думаю, што гэта добрая ідэя, сэр. Гэты чалавек вар'ят".
  
  "Я цалкам згодны, Ен, але я сапраўды быў бы ўдзячны, калі б ты паспрабаваў. Ты адзіны, каму я давяраў. Квиллан ўдарыў бы яго. Квиллан ўжо патэлефанаваў з афіцыйным адмовай выключна з-за Грэючы. Магчыма, вы маглі б запрасіць гэтага хлопца таксама на скокі ў суботу?"
  
  Данросс успомніў Піцера Марлоў. "Чаму б табе не запрасіць Грэючы і астатніх у сваю ложу, і я правяду з ім частку часу". "Слава Богу, Пэна тут не будзе", - падумаў ён.
  
  - Вельмі добра. Далей: Роджэр папрасіў мяне сустрэцца з вамі ў банку заўтра ў шэсць гадзін.
  
  Данросс дазволіў павіснуць цішыні.
  
  "Ен?"
  
  "Так, сэр?"
  
  - У шэсць. Синдерс павінен быць там да таго часу.
  
  - Вы знаёмыя з ім, сэр? Асабіста?
  
  "Так. Чаму?"
  
  - Я проста хацеў пераканацца. Данросс пачуў маўчанне губернатара. Яго напружанне ўзрасла.
  
  - Добра. У шэсць. Наступны: Ты чуў пра беднага Джона Чене?
  
  - Так, сэр, усяго некалькі хвілін таму. Не пашанцавала.
  
  "Я згодны. Небарака! Гэтая заварушка з пярэваратнямі не магла адбыцца ў горшае час. Гэта, несумненна, стане нагодай для ўсіх праціўнікаў Ганконга. Па-чартоўску непрыемна, калі не лічыць трагедыі. Божа мой, ну, па меншай меры, мы жывем у цікавы час, дзе няма нічога, акрамя праблем. "
  
  "Так, сэр. "Вікторыя" ў бядзе?" Данросс задаў пытанне нядбайна, але ён уважліва слухаў і ўлавіў легчайшую нерашучасць, перш чым сэр Джэфры нядбайна адказаў: "Божа правы, не! Дарагі мой, якая цудоўная ідэя! Што ж, дзякуй, Іэн, усё астатняе можа пачакаць да нашай сустрэчы ў апоўдні."
  
  "Так, сэр". Данросс паклаў трубку і выцер лоб. Гэта ваганне было па-чартоўску злавесным, сказаў ён сабе. Калі хто і ведаў бы, як дрэнна ідуць справы, так гэта сэр Джэфры.
  
  Шквал дажджу біў у вокны. Так шмат трэба было зрабіць. Яго погляд кінуўся да гадзін. Зараз павінен адбыцца Линбар, потым сэр Луіс. Ён ужо вырашыў, чаго хоча ад кіраўніка фондавай біржы, што ён павінен ад яго атрымаць. Ён не згадаў пра гэта на пасяджэнні суда Ўнутранага гэтым раніцай. Астатнія раззлавалі яго. Усе яны — Жак, Гаваллан, Линбар — былі перакананыя, што "Вікторыя" будзе падтрымліваць "Струанс" да мяжы. "А калі яны гэтага не зробяць?" ён спытаў.
  
  "Мы заключылі здзелку з Par-Con. Немагчыма ўявіць, што Victoria не дапаможа!"
  
  - А калі яны гэтага не зробяць?
  
  - Магчыма, пасля ўчорашняга Горнт больш не будзе прадаваць.
  
  "Ён прадасць. Што нам рабіць?"
  
  "Калі мы не зможам спыніць яго ці адтэрмінаваць выплаты Toda і Orlin, у нас будуць вельмі вялікія непрыемнасці".
  
  "Мы не можам адкладаць плацяжы", - зноў падумаў ён. Без банка, Mata або Скнары - нават здзелка з Parcon не спыніць Quil-lan. Квиллан ведае, што ў яго ёсць ўвесь дзень сёння і ўся нядзеля, каб прадаваць, прадаваць і прадаваць, а я не магу купіць эва—
  
  - Майстар Линбар, тайпэн.
  
  - Праводзіце яго, калі ласка. Ён зірнуў на гадзіннік. Малады чалавек увайшоў і зачыніў дзверы. - Вы спазніліся амаль на дзве хвіліны.
  
  "Аб? Прабачце".
  
  "Здаецца, я не магу дастукацца да вас з нагоды пунктуальнасці. Немагчыма кіраваць шасьцюдзесяцьцю трыма кампаніямі без пунктуальнасці кіраўнікоў. Калі гэта здарыцца яшчэ раз, вы страціце сваю гадавую прэмію ".
  
  Линбар пачырванеў. - Прабачце.
  
  "Я хачу, каб ты прыняў кіраўніцтва нашай аперацыяй у Сіднэі ад Біла Фостэра".
  
  Линбар Струан празьзяў. "Так, вядома. Я б хацеў гэтага. Я ўжо некаторы час хацеў правесці ўласную аперацыю".
  
  - Добра. Я б хацеў, каб ты вылецеў заўтра рэйсам Qantas і ...
  
  - Заўтра? Немагчыма! Линбар выбухнуў, яго шчасце выпарылася. "Мне спатрэбіцца пара тыдняў, каб дабрацца да е. в.—"
  
  Голас Данросса стаў такім мяккім, але такім рэзкім, што Линбар Струан збялеў. "Я разумею гэта, Линбар. Але я хачу, каб ты паехаў туды заўтра. Застанься на два тыдні, а потым вяртайся і далажы мне. Зразумеў?"
  
  "Так, я разумею. Але... але як наконт суботы? Як наконт скачак? Я хачу паглядзець, як прабяжыць Ноўбл Стары".
  
  Данросс проста паглядзеў на яго. "Я хачу, каб ты быў у Аўстраліі. Заўтра. Фостеру не ўдалося ўступіць у валоданьне "Вулара Проперціз". Без "Вулары" у нас няма фрахтователя для нашых судоў. Без фрахтователя нашы цяперашнія банкаўскія дамовы несапраўдныя. У вас ёсць два тыдні, каб выправіць гэта фіяска і даць справаздачу ".
  
  "А калі я гэтага не зраблю?" - У лютасьці спытаў Линбар.
  
  "Дзеля бога, не марнуй час! Ты ведаеш адказ на гэтае пытанне. Калі ты потерпишь няўдачу, цябе больш не будзе ва Ўнутраным судзе. І калі ты заўтра не сядзеш на гэты самалёт, ты выляціш з "Струанс" да таго часу, пакуль я буду тайпэном.
  
  Линбар Струан пачаў што-то казаць, але перадумаў.
  
  "Добра", - сказаў Данросс. "Калі ты даможашся поспеху з Вуларой, твая зарплата падвоіцца".
  
  Линбар Струан проста ўтаропіўся на яго ў адказ. - Што-небудзь яшчэ? Сэр?
  
  - Няма. Добрай раніцы, Линбар.
  
  Линбар кіўнуў і выйшаў. Калі дзверы зачыніліся, Данросс дазволіў сабе цень усмешкі. "Самаўпэўнены малады вырадак", - прамармытаў ён, устаў і зноў падышоў да акна, адчуваючы сябе замкнёным, жадаючы апынуцца на хуткасным катэры або, лепш, у сваёй машыне, занадта хутка праносячыся па паваротаў, з кожным кругам штурхаючы машыну і самога сябе крыху мацней, каб прачысціць мазгі. Ён разгублена паправіў фатаграфію і стаў назіраць за кроплямі дажджу, глыбока задумаўшыся, засмучаны Джонам Іх.
  
  Шарык упаў на мокрую паласу перашкод і знік, яго месца занялі іншы і яшчэ адзін. Агляду па-ранейшаму не было, і ліў дождж.
  
  Ажыў яго асабісты тэлефон.
  
  "Так, Пенн?" сказаў ён.
  
  - Містэр Данросс? - прамовіў незнаёмы голас.
  
  "Так. Хто гэта?" - спалохана спытаў ён, не ў сілах даведацца голас мужчыны ці яго акцэнт.
  
  - Мяне завуць Кірк, Джэймі Кірк, містэр Данросс. Я, э-э, я сябар містэра Гранта, містэра Алана з медфорд Гранта. . . . - Данросс ледзь не выпусціў трубку. . . . Алё? Містэр Данросс?
  
  - Так, калі ласка, працягвайце. - Данросс ужо акрыяў ад шоку. AMG быў адным з нямногіх, каму далі гэты нумар, і ён ведаў, што ім можна карыстацца толькі ў надзвычайных сітуацыях і ніколі не перадаваць яго, акрамя як па зусім асаблівай прычыны. "Што я магу для вас зрабіць?"
  
  "Я, э-э, з Лондана; наогул-то, з Шатландыі. Алан сказаў мне патэлефанаваць вам, як толькі я дабяруся да Ганконга. Ён, э-э, даў мне ваш нумар. Спадзяюся, я вам не перашкодзіў?"
  
  - Не, зусім не, містэр Кірк.
  
  "Алан перадаў мне пасылку для вас, і ён таксама хацеў, каб я пагаварыў з вамі. Мы з жонкай знаходзімся ў Ганконгу тры дні, таму я, э-э, падумаў, ці не маглі б мы сустрэцца ".
  
  "Вядома. Дзе ты спынілася?" Спытаў ён спакойна, хоць яго сэрца шалёна калацілася.
  
  - У "Дзевяці цмокаў" у Коулуне, пакой 455.
  
  - Калі вы ў апошні раз бачылі Алана, містэр Кірк?
  
  "Калі мы з'ехалі з Лондана. Гэта было, э-э, два тыдні таму. Так, роўна праз два тыдні. Мы, э-э, мы былі ў Сінгапуры і Інданезіі. Чаму?"
  
  "Ці зручна будзе пасля абеду? Прабачце, але я заняты да 3:20. Я мог бы пабачыцца з вамі потым, калі вас гэта задаволіць".
  
  "3:20 будзе выдатна".
  
  - Я прышлю за табой машыну і...
  
  "О, у гэтым, э-э, няма неабходнасці. Мы можам знайсці дарогу да вашага офісу".
  
  "Гэта не праблема. Машына заедзе за вамі ў 2:30".
  
  Данросс паклаў трубку, пагружаны ў свае думкі.
  
  Гадзіннік прабілі 8.45. Пачуўся стук. Клаўдыя адчыніла дзверы. "Сэр Луіс Базілік, тайпан".
  
  Джонджон з банка "Вікторыя" крычаў у тэлефонную трубку. "... Мне напляваць, што вы, лонданскія ўблюдкі, думаеце, я кажу вам, што у нас тут толькі зараджаецца справа, і яно сапраўды выглядае вельмі смярдзючым. Я ... Што? Гавары гучней, чувак! У нас агідная сувязь. . . . Што? ... Мне было напляваць, што цяпер 1:30 ночы — дзе, чорт вазьмі, ты наогул быў - я спрабаваў датэлефанавацца да цябе чатыры гадзіны! . . . Што? . . . Чый дзень нараджэння? Божа усемагутны ... - Яго рыжаватыя бровы ўзляцелі, і ён стрымаўся. - Паслухай, проста едзь у Горад і на Манетны двор самым першым справай, чорт вазьмі, і скажы ім . . . Алё? . . . Так, скажы ім, што на ўсім гэтым чортавым востраве могуць скончыцца грошы . . . Алё? . . . Алё? ... О, дзеля ўсяго святога! "Ён пачаў калыхаць поршань уверх-уніз. "Алё!" Затым кінуў трубку на рычаг, вылаяўся на імгненне, затым націснуў кнопку ўнутранай сувязі. "Міс Мілс, мяне перапынілі, калі ласка, вярніце яго як мага хутчэй".
  
  - Вядома, - адказаў халодны, вельмі англійская голас. - Містэр Данросс тут.
  
  Джонджон зірнуў на гадзіннік і збялеў. Было 9:33. "О, Божа! Пачакайце ... так, пачакайце званок. Я..." Ён паспешліва паклаў трубку, кінуўся да дзвярэй, узяў сябе ў рукі і адкрыў яе з удаванай абыякавасцю. "Мой дарагі Ен, прабачце, што прымусіў вас чакаць. Як справы?"
  
  "Выдатна. А з табой?"
  
  "Цудоўна!"
  
  - Цудоўна? Гэта цікава. Ля ўваходу ўжо, павінна быць, шэсцьсот або сямсот нецярплівых кліентаў выстройваюцца ў чаргу, а да адкрыцця яшчэ паўгадзіны. На вуліцы нават ёсць некалькі кафэ "Блэк".
  
  "Больш, чым некалькі ..." Джонджон своечасова спахапіўся. "Не аб чым турбавацца, Ен. Ты будзеш кавы ці мы паднімемся прама ў кабінет Полу".
  
  "Офіс Падлогі".
  
  "Добра". Джонджон павёў нас па калідоры, устланному тоўстым дываном. "Не, ніякіх праблем, проста некалькі забабонных кітайцаў — ты ж ведаеш, якія яны, чуткі і ўсё такое. Жудасна перажываў з-за пажару. Я чуў, Кейсі распрануўся і кінуўся на дапамогу. Ты быў на іпадроме гэтай раніцай? Гэты дождж пышны, ці не так?"
  
  Неспакой Данросса ўзрасла. - Ды. Я чуў, што чэргі стаяць амаль у кожнага банка ў Калоніі. Акрамя Банка Кітая.
  
  Смех Джонджона прагучаў глуха. "Нашым сябрам-камуністам зусім не спадабалася б, калі б на іх напалі. Яны б паслалі войскі!"
  
  "Значыць, прабежка пачалася?"
  
  - На Хо-Пак, ды. На нас? Няма. У любым выпадку, мы далёка не так багатыя, як Рычард Кванг. Я разумею, што ён сапраўды ўзяў некалькі вельмі небяспечных пазык. Баюся, росквіт Чинга таксама не ў лепшай форме. Тым не менш, Усмешлівы Чинг заслугоўвае чосу пасля ўсіх яго шматгадовых спробаў у такіх сумніўных прадпрыемствах ".
  
  "Наркотыкі?"
  
  "Я сапраўды не магу сказаць, Ен. Не афіцыйна. Але чуткі моцныя".
  
  "Але ты кажаш, што ўцёкі не распаўсюдзіцца на цябе?"
  
  "Не зусім. Калі гэта адбудзецца ... Што ж, я ўпэўнены, што ўсё будзе ў парадку". Джонджон пайшоў далей па шырокаму, обшитому панэлямі калідоры, акружанага багаццем, самавітасцю і бяспекай. Ён кіўнуў пажылы сакратарцы-англічанцы, прайшоў міма яе і адкрыў дзверы з таблічкай "ПОЛ ХАВЕРГИЛЛ, НАМЕСНІК СТАРШЫНІ". Кабінет быў вялікім, абабіты дубовымі панэлямі, з велізарным пісьмовым сталом, на якім не было папер. Вокны выходзілі на плошчу.
  
  - Ен, дарагі мой. Хавергилл устаў і працягнуў руку. - Мне так шкада, што я не змог пабачыцца з табой учора, а ўчорашняя вечарынка наўрад ці падыходзіла для дзелавых сустрэч, а? Як ты сябе адчуваеш?"
  
  "Добра. Я думаю. Пакуль. Ты?"
  
  "У мяне злёгку падкачала, але Канстанс, слава Богу, у парадку. Як толькі мы вярнуліся дадому, я дала нам абодвум па добрай порцыі старога добрага лекі доктара Коликоса". Гэта быў эліксір, вынайдзены падчас Крымскай вайны доктарам Коликосом для лячэння страўнікавых расстройстваў, калі дзесяткі тысяч брытанскіх салдат паміралі ад брушнога тыфа, халеры і дызентэрыі. Формула па-ранейшаму заставалася старанна ахоўным сакрэтам.
  
  "Цудоўная штука! Доктар Тулі нам таксама сее-што дала".
  
  "Агідна наконт іншых, што? Жонка Токса, так?"
  
  Джонджон сур'ёзна сказаў: "Я чуў, што сёння раніцай яны знайшлі яе цела пад якімі-то палямі. Калі б у мяне не было ружовага квітка, мы з Мэры таксама былі б там". Ружовы білет азначаў, што ў вас ёсць дазвол вашай жонкі выходзіць ўвечары без яе, гуляць у карты з сябрамі, або ў клубе, або ў горадзе з прыезджымі гасцямі, або дзе заўгодна яшчэ — але з яе велікадушнага дазволу.
  
  "Пра?" Хавергилл ўсміхнуўся. "Хто была шчаслівая?"
  
  - Я гуляў у брыдж з Макбрайдом ў Клубе.
  
  Хавергилл засмяяўся. "Што ж, абачлівасць - лепшая частка доблесці, і мы павінны думаць аб рэпутацыі банка".
  
  Данросс адчуў напружанне, павісла ў пакоі паміж двума мужчынамі. Ён ветліва ўсміхнуўся, чакаючы.
  
  "Што я магу для цябе зрабіць, Ен?" - Спытаў Хавергилл.
  
  "Я хачу дадатковыя 100 мільёнаў крэдытаў на трыццаць дзён".
  
  Наступіла мёртвая цішыня. Абодва мужчыны ўтаропіліся на яго. Данроссу здалося, што ён заўважыў пробліск ўсмешкі ў вачах Хавергилла. - Немагчыма! - ён пачуў яго словы.
  
  "Горнт рыхтуе напад на нас, гэта ясна любому. Вы абодва ведаеце, што мы надзейныя і ў добрай форме. Мне патрэбна ваша адкрытая, масіраваная падтрымка, тады ён не асмеліцца працягваць, і мне на самай справе не спатрэбяцца грошы. Але мне патрэбныя абавязацельствы. Цяпер. "
  
  Зноў запанавала маўчанне. Джонджон чакаў і назіраў. Хавергилл закурыў цыгарэту. - Як ідуць справы са здзелкай "Парконс", Іэн?
  
  Данросс сказаў ім. "У аўторак мы падпішам".
  
  - Вы можаце давяраць амерыканцу? - спытаў я.
  
  "Мы заключылі здзелку".
  
  Зноў наступіла маўчанне. Джонджон няёмка парушыў яго. - Гэта вельмі выгадная здзелка, Іэн.
  
  "Так. Пры вашай адкрытай падтрымцы Горнт і Блэкс спыняць атаку".
  
  "Але 100 мільёнаў?" Сказаў Хавергилл. "Гэта за гранню магчымага".
  
  "Я сказаў, што мне не спатрэбіцца ўся сума".
  
  "Гэта здагадка, мой дарагі сябар. Мы можам аказацца ўцягнутымі ў вельмі вялікую сілавую гульню супраць нашага жадання. Да мяне даходзілі чуткі, што ў Квиллана ёсць знешняе фінансаванне, падтрымка Германіі. Мы не маглі рызыкаваць, ўвязваючыся ў бойку з кансорцыумам нямецкіх банкаў. Вы ўжо перавысілі ліміт вашага аднаўляльнай крэдыту. І яшчэ 500 000 акцый, якія вы купілі сёння, павінны быць аплачаны ў панядзелак. На жаль, няма."
  
  "Вынесіце гэта на разгляд праўлення". Данросс ведаў, што ў яго дастаткова галасоў, каб падтрымаць гэтую прапанову, нягледзячы на апазіцыю Хавергилла.
  
  Зноў цішыня. "Вельмі добра. Я абавязкова зраблю гэта — на наступным пасяджэнні праўлення".
  
  "Няма. Гэта не на тры тыдні. Калі ласка, паклічце экстраную нараду".
  
  "На жаль, няма".
  
  "Чаму?"
  
  "Я не абавязаны тлумачыць табе свае прычыны, Ена", - рашуча сказаў Хавергилл. "Struan's не валодае гэтым установай і не кантралюе яго, хоць вы праяўляеце да нас вялікую цікавасць, як і мы да вас, і вы наш каштоўны кліент. Я буду рады абмеркаваць гэта на наступным пасяджэнні праўлення. Скліканне экстраных паседжанняў знаходзіцца ў маёй кампетэнцыі. Выключна. "
  
  "Я згодны. Як і прадастаўленне крэдыту. Вам не патрэбна сустрэча. Вы маглі б зрабіць гэта цяпер ".
  
  "Я буду рады прадставіць запыт кіраўніцтву на наступным пасяджэнні. Ці Было што-небудзь яшчэ?"
  
  Данросс здушыў жаданне сцерці з твару свайго ворага ледзь прыхаванае самаздаволенне. - Мне патрэбен крэдыт, каб падтрымаць мае акцыі. Неадкладна.
  
  "Вядома, і мы з Брусам сапраўды разумеем, што першапачатковы ўзнос Par-Con прадаставіць вам фінансаванне для завяршэння вашых суднавых аперацый і частковай аплаты Orlin". Хавергилл зацягнуўся цыгарэтай. "Дарэчы, я разумею, што Orlin не будзе падаўжаць кантракт — вам прыйдзецца цалкам расплаціцца з імі на працягу трыццаці дзён, згодна з кантрактам".
  
  Данросс пачырванеў. - Дзе вы гэта пачулі?
  
  - Ад старшыні, вядома. Я тэлефанаваў яму ўчора ўвечары, каб спытаць, ці не...
  
  "Ты што?"
  
  "Вядома. Мой дарагі сябар", - сказаў Хавергилл, цяпер адкрыта атрымліваючы асалоду ад узрушэннем Данросса і Джонджона. "Мы маем поўнае права на расследаванне. У рэшце рэшт, мы банкіры Струанз, і нам трэба ведаць. Наш капітал таксама знаходзіцца пад пагрозай, калі вы збанкрутаваць, ці не так?"
  
  - І ты дапаможаш гэтаму здарыцца?
  
  Хавергилл з велізарным задавальненнем затушыў цыгарэту. "Не ў нашых інтарэсах, каб які-небудзь буйны бізнес пацярпеў крах у Калоніі, не кажучы ўжо аб Высакароднай Доме. Аб божа, не! Вам не трэба турбавацца. У патрэбны час мы ўмяшаемся і выкупіў вашыя акцыі. Мы ніколі не дазволім Высакароднай хаце збанкрутаваць ".
  
  "Калі наступіць зручны час?"
  
  "Калі акцыі маюць тую вартасць, якую мы лічым правільнай".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "Я павінен быў бы разабрацца з гэтым, Ен".
  
  Данросс ведаў, што пацярпеў паразу, але нічым гэтага не паказаў. "Вы дазволіце акцый падаць да тых часоў, пакуль яны не будуць па дэмпінгавых цэнах, а затым купіце кантроль".
  
  "Struan цяпер з'яўляецца публічнай кампаніяй, аднак, розныя кампаніі ўзаемазвязаны", - сказаў Хавергилл. "Магчыма, было б разумна рушыць услед радзе Аластера і мойму — мы паказалі на рызыкі, якім вы падвяргаецца як публічная кампанія. І, магчыма, вам варта пракансультавацца з намі, перш чым купляць такое велізарнае колькасць акцый. Відавочна, Квиллан думае, што ты ў яго ў руках, і ты сапраўды трохі расцягнуць, даўніна. Што ж, не бойся, Ен, мы не дазволім Высакароднай Хаце пацярпець няўдачу.
  
  Данросс засмяяўся. Ён устаў. "Калонія стане нашмат лепш, калі цябе не будзе".
  
  "Так?" Хавергилл агрызнуўся. "Тэрмін маіх паўнамоцтваў доўжыцца да 23 лістапада. Магчыма, вы выйдзеце з калоніі раней за мяне!"
  
  "Вам не здаецца..." Пачаў Джонджон, ашаломлены лютасцю Хавергилла, але спыніўся, калі намеснік старшыні павярнуўся да яго.
  
  "Тэрмін вашых паўнамоцтваў пачынаецца 24 лістапада. Пры ўмове, што штогадовае агульнае сход пацвердзіць ваша прызначэнне. Да гэтага часу я кірую "Вікторыяй" ".
  
  Данросс зноў засмяяўся. - Не будзь у гэтым так упэўнены. - Ён выйшаў.
  
  Джонджон злосна парушыў маўчанне. - Вы маглі б лёгка склікаць экстраную нараду. Вы маглі б палегчыць...
  
  "Пытанне зачынены! Вы разумееце? Зачынены!" Хавергилл у лютасьці запаліў яшчэ адну цыгарэту. "У нас ёсць свае праблемы, якія трэба вырашыць у першую чаргу. Але калі на гэты раз гэтаму ублюдку ўдасца вырвацца з ціскоў, я буду вельмі здзіўлены. Ён у небяспечным становішчы, вельмі небяспечным. Мы нічога не ведаем аб гэтым праклятым амерыканца і яго сяброўцы. Мы ведаем, што Лан упарты, пыху і не ў сабе. Ён не падыходзіць для гэтай працы." "Гэта не т —"
  
  "Мы - прыбытковая ўстанова, а не дабрачынная арганізацыя, і Данроссы і Струаны занадта шмат гадоў ўмешваліся ў нашы справы. Калі мы зможам атрымаць кантроль, мы станем Высакародным домам Азіі — мы робім заўвага 77! мы вернем яму пакет нашых акцый. Мы неадкладна звольнім ўсіх дырэктараў і прызначым новае кіраўніцтва, падвоіў нашы грошы, і я назаўжды пакіну банку трывалае спадчына. Вось для чаго мы тут — зарабляць грошы для нашага банка і для нашых акцыянераў! Я заўсёды лічыў вашага сябра Данросса вельмі рызыкоўным чалавекам, і цяпер ён ідзе на край святла. І калі я змагу дапамагчы павесіць яго, я гэта зраблю!"
  
  Доктар лічыў удары пульса Флёр Марлоў па сваім старамодным залатым гадзінах з бірулькай. Сто тры. Занадта шмат, з сумам падумаў ён. У яе было тонкае запясце. Ён паклаў яго назад на покрыва, адчувальныя пальцы адчулі жар. Пітэр Марлоў выйшаў з маленькай ваннай іх кватэры.
  
  "Нядобра, так?" Хрыпла сказаў Тулі.
  
  Ўсмешка Піцера Марлоў была стомленай. "На самай справе даволі стомнай. Проста спазмы, і выходзіць трохі вадкасці". Яго погляд спыніўся на жонцы, якая, обмякнув, ляжала на маленькай двухспальным ложку. - Як ты, каханая?
  
  "Выдатна", - сказала яна. "Дзякуй, Піцер, выдатна".
  
  Доктар пацягнуўся за сваім старамодным саквояжем і прыбраў стетоскоп. - Была... э-э... была кроў, містэр Марлоў?
  
  Пітэр Марлоў паківаў галавой і стомлена сеў. Ні ён, ні яго жонка амаль не спалі. Іх сутаргі пачаліся каля 4:00 раніцы і з тых часоў працягваліся з усё узрастаючым напружаннем. "Няма, па крайняй меры, пакуль", - сказаў ён. "Па адчуваннях гэта падобна на звычайны прыступ дызентэрыі — курчы, шмат балбатні і амаль нічога не прыкметна".
  
  - Звычайная? У вас была дызентэрыя? Калі? Якая дызентэрыя?
  
  "Я думаю, гэта было кишечнополостное. Я, я быў ваеннапалонным у Чанг ў 45—м - фактычна паміж 42-м і 45-м, часткова на Яве, але ў асноўным у Чанг ".
  
  "А. А, зразумела. Прабачце за гэта". Доктар Тулі успомніў ўсе жудасныя гісторыі, якія прыйшлі з Азіі пасля вайны, аб звароце японскай арміі з брытанскімі і амерыканскімі вайскоўцамі. "Я заўсёды адчуваў сябе дзіўна адданым", - сумна сказаў доктар. "Японцы заўсёды былі нашымі саюзнікамі ... Яны астраўная дзяржава, як і мы. Добрыя байцы. Я быў лекарам у Чиндитов. Двойчы сустракаўся з Уингейтом."Уингейт быў эксцэнтрычным брытанскім генералам, які распрацаваў цалкам неортодоксальный баявой план па адпраўцы высокамабільных калон мародерствующих брытанскіх салдат пад кодавай назвай "Чиндиты" з Індыі ў джунглі Бірмы глыбока ў тыл японскім войскам, забяспечваючы іх па паветры. "Мне пашанцавала — уся аперацыя "Чиндит" была даволі рызыкоўнай", - сказаў ён. Гаворачы, ён назіраў за Флёр, узважваючы падказкі, перадаючы ёй свой вопыт, спрабуючы выявіць хваробу цяпер, спрабуючы вылучыць ворага сярод мириадов магчымасцяў, перш чым ён нанясе шкоду плёну. "Чортавы самалёты працягвалі прапускаць нашы дэсанты".
  
  - Я пазнаёміўся з парай вашых таварышаў у Чанг. Малады чалавек пакапаўся ў памяці. - У 43-м ці 44-м, не памятаю дакладна, калі. Ці нейкія імёны. Іх адправілі ў Чанг пасля таго, як яны былі схопленыя.
  
  "Гэта было ў 43-м". Доктар быў змрочны. "Цэлая калона трапіла ў засаду ў самым пачатку. Гэтыя джунглі неверагодныя, калі вы ніколі ў іх не былі. Вялікую частку часу мы не разумелі, якога чорта робім. Баюся, не многія з хлопцаў выжылі, каб дабрацца да Чанг. "Доктар Тулі быў прыемным пажылым чалавекам з вялікім носам, рэдкімі валасамі і цёплымі рукамі, і ён усміхнуўся Флёр зверху ўніз. - Такім чынам, юная лэдзі, - сказаў ён сваім добрым, грубаватым голасам. - У вас невялікая тэмпература...
  
  "Аб... прабачце, доктар", - хутка сказала яна, перабіваючы яго, раптам зьбялеўшы. "Я, я думаю ..." Яна ўстала з ложка і няёмка паспяшалася ў ванную. Дзверы за ёй зачыніліся. На спіне яе начной кашулі было плямка крыві.
  
  "З ёй усё ў парадку?" Спытаў Марлоў з застылым тварам.
  
  "Тэмпература сто тры, сэрцабіцце пачасцілася. Гэта можа быць проста гастраэнтэрыт . . . . "Лекар паглядзеў на яго.
  
  "Можа быць, гэта гепатыт?"
  
  "Няма. Не так хутка. Інкубацыйны перыяд складае ад шасці тыдняў да двух месяцаў. Баюся, што прывід вісіць ва ўсіх над галавой. Прабачце. Шквал дажджу біў у вокны. Ён зірнуў на іх і нахмурыўся, успомніўшы, што не сказаў Данроссу і амерыканцам аб небяспецы гепатыту. Магчыма, будзе лепш проста пачакаць, паглядзець і набрацца цярпення. Джос, падумаў ён. "Два месяцы, на ўсялякі выпадак. Вам абодвум зрабілі ўсе прышчэпкі, так што з тыфам праблем быць не павінна".
  
  "А што з дзіцем?"
  
  - Калі курчы ўзмоцняцца, у яе можа адбыцца выкідыш, містэр Марлоў, - мякка сказаў доктар. - Прабачце, але лепш ведаць. У любым выпадку, ёй будзе нялёгка — аднаму Богу вядома, якія вірусы і бактэрыі водзяцца ў Абердзіна. Гэта месца - грамадская каналізацыя, і так было стагоддзе. Шакіруюча, але мы нічога не можам з гэтым зрабіць. - Ён пакорпаўся ў кішэні ў пошуках рецептурного нататніка. - Ты не можаш змяніць кітайцаў або векавыя звычкі. Прабач.
  
  "Джос", - сказаў Пітэр Марлоў, адчуваючы сябе агідна. "Усе захварэюць? Нас, павінна быць, было сорак ці пяцьдзесят чалавек, барахтающихся ў вадзе — немагчыма было не выпіць трохі гэтай гадасці.
  
  Доктар вагаўся. "З пяцідзесяці, магчыма, пяцёра будуць вельмі хворыя, пяцёра застануцца некранутымі, а астатнія будуць пасярэдзіне. Ганконскі фургон — гэта ганконгцы — яны павінны пацярпець менш, чым прыезджыя. Але, як ты кажаш, шмат у чым гэта Джос. Ён знайшоў свой нататнік. "Я выпішу вам рэцэпт на даволі навамодны кішачны антыбіётык, але працягвайце карыстацца старым добрым сродкам доктара Коликоса — яно супакоіць вашы страўнікі. Сачыце за ёй вельмі ўважліва. У вас ёсць тэрмометр?"
  
  "О, так. З ..." Сутарга прайшла па Піцеру Марлоў, патрэсла яго і сышла. "Падарожнічаючы з маленькімі дзецьмі, трэба мець набор для выжывання". Абодва мужчыны стараліся не глядзець на дзверы ваннай. Яны вполуха чулі, як яе боль нарастала і слабела.
  
  "Колькі гадоў вашым дзецям?" Доктар Тулі разгублена запытаўся, імкнучыся, каб у яго голасе не прагучала турботы, пакуль ён пісаў. Увайшоўшы, ён звярнуў увагу на шчаслівы хаос у малюсенькай другой спальні, якая прымыкае да маленькай маркотнай гасцінай — яе памеру ледзь хапала для двух'яруснай ложкі, цацкі былі раскіданыя. "Мае ўжо выраслі. У мяне тры дачкі.
  
  - Што? О, нашым чатыры і восем. Яны... яны абедзве дзяўчынкі.
  
  "У цябе ёсць "ама"?"
  
  "О, так. ТАК. Сёння раніцай, нягледзячы на моцны дождж, яна адвяла дзяцей у школу. Яны перасякаюць гавань і садзяцца ў "бо-пі". "Бо-пі" было неліцэнзійная таксі, якое было цалкам незаконным, але амаль усе час ад часу карысталіся ім. "Школа знаходзіцца за Гарден-роўд. У большасці выпадкаў яны настойваюць на тым, каб прыбрацца дадому. Яны ў поўнай бяспецы ".
  
  "О, так. Так, вядома".
  
  Цяпер іх вушы былі дакладна настроены на яе пакуты. Кожнае прыглушанае напружанне праходзіла праз абодвух мужчын.
  
  "Ну, не хвалюйцеся", - нерашуча сказаў доктар. "Я распараджуся, каб вам даслалі лекі — у гатэлі ёсць аптэка. Я ўнясу іх у ваш рахунак. Я зайду сёння ўвечары ў шэсць, як мага бліжэй да шасці. Калі ўзнікнуць нейкія праблемы ... - Ён асцярожна працягнуў бланк рэцэпту. - Тут мой нумар тэлефона. Не саромейцеся тэлефанаваць, добра?
  
  - Дзякуй. Цяпер аб вашым рахунку...
  
  "Не варта турбавацца пра гэта, містэр Марлоў. У першую чаргу трэба, каб дапамагчы вам акрыяць". Доктар Тулі засяродзіўся на дзверы. Ён баяўся сыходзіць. - Вы служылі ў арміі?
  
  "Няма. Ваенна-паветраныя сілы".
  
  "Ах! Мой брат быў адным з нямногіх. Ён ўмяшаўся ..." Ён спыніўся.
  
  Флёр Марлоў нерашуча паклікала з-за дзвярэй: "Доктар... не маглі б вы... калі ласка..."
  
  Тулі накіраваўся да дзвярэй. - Так, місіс Марлоў? З вамі ўсё ў парадку?
  
  - Ку ... не маглі б вы, калі ласка ... - Ён адчыніў дзверы і зачыніў яе за сабой. Кісла-салодкі пах у маленькай ваннай быў моцным, але ён не звярнуў на гэта ўвагі.
  
  - Я... гэта... - Яе скруціў яшчэ адзін спазм. "Цяпер не хвалюйся", - сказаў ён, супакойваючы яе, і паклаў адну руку ёй на спіну, а іншую-на жывот, дапамагаючы падтрымліваць яе змучаныя мышцы жывата. Яго рукі масажавалі далікатна і з вялікім веданнем справы. "Ну жа, ну ж! Проста расслабься, я не дам табе ўпасці". Ён адчуў вузел пад сваімі пальцамі і пажадаў перадаць ёй сваё цяпло і сілу. "Ты прыкладна аднагодка маёй дачкі, мая малодшая. У мяне трое дзяцей, а ў старэйшай двое дзяцей.... Там проста дазвольце сабе расслабіцца, проста падумайце, што боль сышла, і неўзабаве вы адчуеце сябе добра і цёпла. ..." З часам курчы прайшлі.
  
  "Я ... Божа, прабач ... прабач". Маладая жанчына пацягнулася за рулонам туалетнай паперы, але яе скруціла яшчэ адна сутарга, потым яшчэ. Яму было няёмка ў маленькай пакоі, але ён заляцаўся за ёй і сваімі моцнымі рукамі падтрымліваў яе, як мог. Боль працяў яго спіну. - Я... зараз са мной усё ў парадку, - сказала яна. - Дзякуй. - Ён ведаў, што гэта не так. Яна прамокла ад поту. Ён выцер губкай яе твар. Затым ён дапамог ёй устаць, прымаючы на сябе яе вага, увесь час клапоцячыся пра яе. Ён вымыў яе. На паперы былі бачныя сляды крыві, а міска сляды крывавай слізі сярод обесцвеченной вады, але крывацёку яшчэ не было, і ён уздыхнуў з палёгкай. "З табой усё будзе ў парадку", - сказаў ён. "Вось, пачакай секунду. Не бойся! Ён падвёў яе рукі да ракавіне. Хутка склаў сухое ручнік ўздоўж і туга абгарнуў яго вакол яе жывата, падкурчыўшы канцы, каб яно ўтрымлівалася. "Гэта лепшае для жывоціка, самае лепшае. Яно падтрымлівае ваш выгіб і захоўвае цяпло. Мой дзядуля таксама быў лекарам, служыў у індыйскай арміі, і ён кляўся, што гэта самае лепшае. Ён пільна паглядзеў на яе. "Вы выдатная адважная маладая лэдзі. З табой усё будзе ў парадку. Гатовы? "Так. Даруй за... "
  
  Ён адкрыў дзверы. Пітэр Марлоў кінуўся на дапамогу. Яны паклалі яе ў пасцель. Яна ляжала знясіленая, пасму вільготных валасоў ўпала ёй на лоб.
  
  Доктар Тулі змахнуў іх і задуменна паглядзеў на яе зверху ўніз. "Я думаю, юная лэдзі, што мы вас змесцім у дом састарэлых на дзень ці два".
  
  "О , але ... Але... "
  
  - Не аб чым турбавацца. Але нам лепш даць будучаму дзіцяці ўсе шанцы, а? І з двума маленькімі дзецьмі тут, аб якіх можна турбавацца. Двух дзён адпачынку будзе дастаткова. Яго грубы голас крануў іх абодвух, супакоіўшы. - Я ўсё ўладжу і вярнуся праз чвэрць гадзіны. Ён паглядзеў на Пітэра Марлоў з-пад сваіх густых броваў. "Дом састарэлых знаходзіцца ў Коулуне, так што гэта зэканоміць час у любым абавязкам падарожжы на востраў. Многія з нас карыстаюцца ім, і ён добры, чысты і абсталяваны для любой надзвычайнай сітуацыі. Можа быць, вы збераце для яе невялікую сумку? Ён напісаў адрас і нумар тэлефона. - Такім чынам, юная лэдзі, я вярнуся праз некалькі хвілін. Так будзе лепш, тады вам не прыйдзецца турбавацца аб дзецях. Я ведаю, якім гэта можа быць выпрабаваннем, калі вы хворыя. Ён усміхнуўся ім абодвум. - Ні аб чым не турбуйцеся, містэр Марлоў, добра? Я пагавару з вашым слугой і папрашу яго дапамагчы прывесці тут усё ў парадак. І не турбуйся пра грошы. Глыбокія маршчынкі вакол яго вачэй сталі яшчэ глыбей. "Тут, у Ганконгу, мы вельмі дабрачынна ставімся да нашым юным гасцям".
  
  Ён выйшаў. Пітэр Марлоў сеў на ложак. Няўцешны.
  
  "Я спадзяюся, што дзеці добра дабраліся да школы", - сказала яна.
  
  "О, так. З "Ах Суправаджаецца" усё ў парадку".
  
  "Як ты справішся?"
  
  "Лёгка. Я буду як матухна Хаббард. Гэта зойме ўсяго дзень ці два ".
  
  Яна стомлена рухалася, абапіраючыся на руку і гледзячы на дождж, а за ім - на плоскае шэрае будынак гатэля праз вузкую вуліцу, якое яна так ненавідзела, таму што яна закрывала неба. "Я... Я спадзяюся, гэта не будзе каштаваць занадта дорага, - сказала яна бязважкім голасам.
  
  - Не хвалюйся пра гэта, Флёр. З намі ўсё будзе ў парадку. Гільдыя сцэнарыстаў заплаціць.
  
  - А яны будуць? Іду ў заклад, што не будуць, Піцер, не своечасова. Чорт вазьмі! Мы ... у нас і так абмежаваны бюджэт.
  
  - Я заўсёды магу заняць пад чэк на наступны год. Дон...
  
  - Аб няма! Няма, мы не будзем гэтага рабіць, Піцер. Мы не павінны. Мы дамовіліся. Іншае. . . інакш ты зноў апынешся ў пастцы. . . .
  
  "Што-небудзь падвернецца", - упэўнена сказаў ён. "У наступным месяцы ў нас пятніца, трынаццатае, і гэта заўсёды было для нас удачай". Яго раман быў апублікаваны трынаццатага чысла і трынаццатым увайшоў у спіс бэстсэлераў. Калі тры гады таму яны з жонкай былі на дне, на чарговым, трынаццатым, ён сказаў на заканчэнне выдатны кантракт на напісанне сцэнарыя, які зноў прывёў іх у захапленне. Яго першае рэжысёрскае прызначэнне было пацверджана трынаццатага. А ў красавіку мінулага года, у пятніцу трынаццатага, адна з студый Галівуду купіла правы на экранізацыю яго рамана за 157 000 даляраў. Агент ўзяў 10 адсоткаў, а затым Піцер Марлоў размеркаваў астатнюю суму на пяць гадоў наперад. Пяць гадоў сямейнага жыцця - гэта велізарныя грошы. 25 000 даляраў у год кожны студзень. Гэтага, пры належным сыходзе, хопіць на вучобу, медыцынскія выдаткі, іпатэку, машыну і іншыя выплаты — на пяць цудоўных гадоў свабоды ад усіх звычайных клопатаў. І свабода адмовіцца ад працы рэжысёра-сцэнарыста, каб прыехаць у Ганконг на год бясплатна, але бясплатна ў пошуках другой кнігі. Аб Божа, падумаў Пітэр Марлоў, раптам скамянелы. Якога чорта я наогул шукаю? Якога чорта я тут раблю? "Госпадзе, - сказаў ён няшчасным голасам, - калі б я не настаяў на тым, каб мы пайшлі на тую вечарыну, гэтага б ніколі не здарылася".
  
  - Джос. Яна слаба ўсміхнулася. - Джос, Піцер. Памятай, што ты... ты заўсёды кажаш мне. Джос. Гэта Джос, проста Джос, Піцер. Аб Божа, я адчуваю сябе жудасна."
  
  42
  
  10:01 РАНІЦЫ. :
  
  Арланда Рамас адчыніла дзверы сваёй кватэры і паставіла прамоклы парасон на падстаўку. "Заходзьце, чаргу", - прамяніста сказала яна. "Minha casa e vossa cam. Мой дом - твой".
  
  Лайн ўсміхнуўся. - Ты ўпэўнены?
  
  Яна засмяялася і бесклапотна сказала: "Ах! Гэта яшчэ трэба будзе высветліць. Гэта проста стары партугальская звычай ... прапаноўваць свой дом". Яна здымала свой бліскучы, вельмі модны плашч. У калідоры ён рабіў тое ж самае з прамоклым, поношенным плашчом.
  
  "Давай-ка я павешу гэта", - сказала яна. "О, не звяртай увагі на волкасць, мая ама усе вытрэ. Заходзь".
  
  Ён заўважыў, якой была акуратнай гасцёўня, жаноцкай, з добрым густам і гасціннай. Яна зачыніла за ім дзверы і павесіла яго паліто на кручок. Ён падышоў да французскіх вокнаў, выходившим на невялікі балкон. Яе кватэра знаходзілася на восьмым паверсе Роўз-Корт на Коутуолл-роўд.
  
  - Дождж заўсёды такі моцны? - спытаў ён.
  
  "У гэтым тайфуне усё значна горш. Магчыма, ад дванаццаці да васемнаццаці цаляў у дзень. Затым адбываюцца апоўзні, і раёны рассялення змываюцца ".
  
  Ён глядзеў уніз скрозь заслону аблокаў. Большую частку агляду загароджвалі вышынныя будынкі, пабудаваныя стужкай ўздоўж звілістых дарог, урэзаных у схіл гары. Час ад часу ён мог бачыць далёка ўнізе водбліскі Цэнтра і берагавой лініі. "Гэта як у самалёце, Арланда. У такую цёплую ноч гэта, павінна быць, ўзрушаюча".
  
  "Так. Так, гэта так. Мне гэта падабаецца. Адсюль бачны ўвесь Коулун. Да таго, як былі пабудаваныя вежы Сінклера — гэта квартал прама па курсе — у нас быў лепшы выгляд у Ганконгу. Вы ведалі пра ўласных "Сынклэрам Тауэрс" Струана? Я думаю, Іэн Данросс дапамагаў іх будаваць на злосць Квиллану.
  
  У Квиллана тут кватэра ў пентхаусе. ... па крайняй меры, у яго была."
  
  "Гэта сапсавала яму выгляд?"
  
  - Усё сапсаваў.
  
  "Гэта дарагая атака".
  
  "Няма. Абодва блока надзвычай прыбытковыя. Квиллан сказаў мне, што ўсё ў Ганконгу амортизировалось за тры гады. Усе. Ўласнасць - гэта тое, чым трэба валодаць. Ты мог бы зарабіць... - Яна засмяялася. - Ты мог бы палепшыць свой стан, калі б захацеў.
  
  "Калі я застануся, дзе я буду жыць?"
  
  "Тут, на сярэдніх узроўнях. Вышэй па піку заўсёды вельмі сыра, сцены пацеюць, і ўсё пакрываецца цвіллю". Яна зняла хустку і распусціла валасы, затым села на падлакотнік крэсла, гледзячы на яго спіну і цярпліва чакаючы.
  
  "Як даўно ты тут?" - спытаў ён.
  
  - Пяць, амаль шэсць гадоў. З тых часоў, як быў пабудаваны квартал.
  
  Ён павярнуўся і прыхінуўся да акна. "Гэта выдатна", - сказаў ён. "І ты таксама".
  
  - Дзякую вас, добры сэр. Не хочаце ці кавы?
  
  - Калі ласка. - Лайн Бартлетт правёў пальцамі па валасах, разглядаючы карціну алеем. - Гэта Квэнс?
  
  - Ды. Так, гэта ён. Квиллан даў мне яго. Эспрэса?
  
  "Так. Чорны, калі ласка. Хацеў бы я ведаць больш пра карцінах ... " Ён збіраўся дадаць, што Кейсі ведае, але спыніў сябе і назіраў, як яна адкрывае адну з дзвярэй. Кухня была вялікай, сучаснай і вельмі добра абсталяванай. "Гэта падобна на што-небудзь з дома і саду ^
  
  "Усё гэта было ідэяй Квиллана. Ён любіць ежу і любіць рыхтаваць. Гэта ўсё яго дызайн, астатняе... астатняе маё, хоць ён навучыў мяне добраму з кітчу ".
  
  - Ты шкадуеш, што парвала з ім?
  
  "І ды, і няма. Гэта Джос, Карма. Ён ... гэта быў Джос. Час прыйшоў". Яе спакой кранула яго. "Гэта ніколі не магло працягвацца доўга. Ніколі. Не тут. Ён убачыў, як на імгненне яе ахапіла сум, але яна адмахнулася ад яе і занялася зіготкай для эспрэса кававаркай. Усе паліцы былі бездакорна чыстымі. "Квиллан быў прыхільнікам чысціні, дзякуй Богу, гэта перадалося і мне. Мая ама, Таўстуха, яна зводзіць мяне з розуму ".
  
  - Яна тут жыве? - спытаў я.
  
  "О так, так, вядома, але яна цяпер за пакупкамі — яе пакой у канцы калідора. Паглядзіце, калі хочаце. Я не затрымаюся ні на хвіліну".
  
  Ахоплены цікавасцю, ён пабрыў прэч. Добрая сталовая з круглым сталом на восем персон. Яе спальня была бел-ружовай, светлай і паветранай, з столі звісалі пяшчотна-ружовыя шторы, якія спадалі вакол велізарнай ложка, ператвараючы яе ў велізарны балдахін. Там былі кветкі ў вытанчанай кампазіцыі. Сучасная ванная пакой, выкладзеная ідэальнай пліткай, з ручнікамі ў тон. Другая спальня з кнігамі, тэлефонам, апаратурай hi-fi і ложкам паменш, зноў жа, усё акуратна і з густам.
  
  "Кейсі пераўзыдзены", - сказаў ён сабе, успамінаючы нязмушаную неахайнасць яе маленькага доміка ў каньёне Лос-Анджэлес, чырвонага цэглы, паўсюль груды кніг, барбекю, тэлефонаў, дубликаторов і электрычных пішучых машынак. Занепакоены сваімі думкамі і тым, як ён, здавалася, аўтаматычна параўноўваў іх, ён бясшумнай хадой накіраваўся назад на кухню, абыходзячы пакой амы. Арланда засяродзілася на кававарцы, не падазраючы, што зараз ён назірае за ёй. Яму падабалася назіраць за ёй.
  
  Гэтай раніцай ён патэлефанаваў ёй рана, вельмі занепакоены, разбудзіў, жадаючы нагадаць, што трэба звярнуцца да лекара, на ўсялякі выпадак. Мінулай ноччу падчас рукапашнай сутычкі, да таго часу, калі ён, Кейсі і Данросс выбраліся на бераг, яна ўжо сышла дадому.
  
  "О, дзякуй, Лайн, як прадбачліва з твайго боку патэлефанаваць! Не, я ў парадку", - сказала яна ў парыве шчасця. "Па крайняй меры, цяпер. З табой усё ў парадку? З Кейсі ўсё ў парадку? О, я не ведаю, як цябе аддзячыць, я быў ашаломлены ... Ты выратаваў мне жыццё, ты і Кейсі ...
  
  Яны весела пагаманілі па тэлефоне, і яна ўсё роўна паабяцала здацца свайго лекара, а потым ён спытаў, ці не хоча яна паснедаць. Яна адразу ж сказала "так", і ён паехаў у бок Ганконга, атрымліваючы асалоду ад ліўнем і прыемнай тэмпературай. Сняданак з мандарынамі, яйкамі па-бенедиктовски, тостамі і кава, я адчуваю сябе пышна, Арланда ззяе і так ўдзячная яму і Кейсі.
  
  "Я думаў, што памёр. Я ведаў, што патану, Лайн, але я быў занадта напалоханы, каб крычаць. Калі б ты не зрабіў усё гэта так хутка, я б ніколі ... У той момант, калі я апынуўся пад вадой, дарагая Кейсі была побач, і я зноў быў жывы і ў бяспецы, перш чым усвядоміў гэта ... "
  
  Гэта быў лепшы сняданак, які ён калі-небудзь спрабаваў. Яна дапамагала яму ў дробязях, перадавала тосты і налівала кавы, не пытаючыся пра гэта, падымала яго сурвэтку, калі яна падала, забаўляла і яе забаўлялі, упэўненая і жаноцкая, прымушала яго адчуваць сябе мужным і моцным. І яна адзін раз працягнула руку і паклала далонь яму на плячо, доўгія пальцы з вытанчанымі пазногцямі, і адчуванне гэтага дотыку ўсё яшчэ адчувалася. Затым ён праводзіў яе дадому і выбавіў запрашэнне падняцца да яе дадому, і цяпер ён быў тут, назіраючы, як яна засяроджана завіхаецца на кухні, у шаўковай спадніцы і непрамакальных ботах рускага ўзору, у свабоднай блузцы, аблягае яе тонкую талію, акідваючы яе позіркам.
  
  "Божа, - падумаў ён, - мне лепш быць асцярожным".
  
  "О, я цябе не заўважыў, Лайн. Ты ціха ідзеш для чалавека твайго росту!"
  
  "Прабач".
  
  "Не извиняйся, Лайн!" Пар зашыпеў крэшчэнда. Струменьчыкі пачалі запаўняць кубкі. "Дзельку цытрыны?"
  
  "Дзякуй. Ты?"
  
  "Няма. Я аддаю перавагу капучына". Яна падагрэла малако, атрымліваючы асалоду ад густам і водарам кавы "Гранд", затым аднесла паднос ў зону для сняданку. Сярэбраныя лыжкі і добры фарфор, абодва яны ведалі аб плынях у пакоі, але рабілі выгляд, што іх няма.
  
  Бартлетт сербануў кавы. - Гэта цудоўна, Арланда! Лепшае, што я калі-небудзь спрабаваў. Але гэта іншае.
  
  "Гэта кропелька шакаладу".
  
  "Ты любіш рыхтаваць?"
  
  "О так! Вельмі. Квиллан сказаў, што я добрая вучаніца. Я люблю весці гаспадарку і арганізоўваць вечарынкі, і Квиллан заўсёды ... "Цяпер на яе твары з'явілася лёгкая хмурнасці. Яна паглядзела яму прама ў вочы. "Здаецца, я ўвесь час згадваю яго. Прабач, але гэта ўсё яшчэ ... гэта ўсё яшчэ адбываецца аўтаматычна. Ён быў першым мужчынам у маім жыцці — адзіным мужчынам, — так што ён - частка мяне, якая незгладжальная ".
  
  - Табе не трэба нічога тлумачыць, Арланда, я і...
  
  "Я ведаю, але я б хацела. У мяне няма сапраўдных сяброў, я ніколі ні з кім не гаварыла пра яго, ніколі не хацела, але чаму-то... чаму-то, ну, мне падабаецца быць з табой і..." Раптам яна шырока ўсміхнулася. "Вядома! Я і забылася! Цяпер ты нясеш за мяне адказнасць!" Яна засмяялася і запляскала ў свае малюсенькія ладкі.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Згодна з кітайскаму звычаю, ты ўмяшаўся ў Джос або лёс. Пра ды. Ты ўмяшаўся ў справы багоў. Ты выратаваў мне жыццё, таму што без цябе я б, напэўна загінуў, верагодна, памёр бы, — але гэта было б на меркаванне багоў. Але з-за таго, што ты ўмяшаўся, ты ўзяў на сябе іх адказнасць, так што цяпер ты павінен клапаціцца пра мяне вечна! Гэта добры, мудры кітайскі звычай!" У яе вачах скакалі агеньчыкі, і ён ніколі не бачыў, каб ваверкі былі такімі белымі, а цёмна-карыя зрэнкі такімі празрыстымі, а твар такім прыемным. "Назаўжды!"
  
  "Ты ва ўдары!" Ён засмяяўся разам з ёй, сіла яе радасці атачала яго.
  
  "О, добра!" - сказала яна, затым стала трохі сур'ёзнай і дакранулася да яго рукі. "Я проста пажартавала, Лайн. Ты такі галантны — я не прывыкла да такой галантнасці. Я афіцыйна вызваляю цябе — мая кітайская палова вызваляе цябе".
  
  - Магчыма, я не хачу, каб мяне адпускалі, - І тут жа ён убачыў, як яе вочы пашырыліся. У грудзях у яго што-то сціснулася, сэрца часта забілася. Яе духі дражнілі яго. Раптам сіла паміж імі ўзрасла. Яго рука працягнулася і дакранулася да яе валасоў, такіх дзявочых, тонкіх і пачуццёвых. Першае дотык. Лашчачы яе. Лёгкая дрыготка, а затым яны пацалаваліся. Ён адчуў, як яе вусны сталі мяккімі і, праз імгненне, ветлымі, ледзь вільготнымі, без памады, з такім чыстым і прыемным густам.
  
  Іх запал расла. Яго рука перамясцілася да яе грудзей, і жар прабіўся скрозь шоўк. Яна зноў задрыжала і слаба паспрабавала адхіліцца, але ён моцна трымаў яе, яго сэрца шалёна калацілася, лашчачы яе, затым яе рукі ляглі яму на грудзі і некаторы час заставаліся там, дакранаючыся яго, затым прыціснуліся да яго, і яна перапыніла пацалунак, але засталася побач, пераводзячы дыханне, яе сэрца шалёна калацілася, яна была гэтак жа опьянена, як і ён.
  
  "Лінія ... ты... "
  
  - З табой так добра, - мякка сказаў ён, прыціскаючы яе да сябе. Ён нахіліўся, каб пацалаваць яе зноў, але яна ўхілілася ад яго пацалунку.
  
  "Пачакай, Лайн. Спачатку..."
  
  Ён пацалаваў яе ў шыю і паспрабаваў зноў, адчуўшы яе жаданне.
  
  "Чаргу, пачакай... Спачатку... "
  
  "Спачатку пацалунак, потым чакай!"
  
  Яна засмяялася. Напружанне спала. Ён праклінаў сябе за памылку, яго жаданне было моцным, але подхлестнуто яе жаданнем. Цяпер момант прайшоў, і яны зноў фехтавалі. Яго захліснуў гнеў, але перш чым ён авалодаў ім, яна працягнула руку і ідэальна пацалавала яго. Яго гнеў адразу ж знік. Засталося толькі цяпло.
  
  "Ты занадта моцны для мяне, Лайн", - сказала яна хрыплым голасам, абдымаючы яго за шыю, але асцярожна. "Занадта моцны, і занадта прывабны, і занадта прыемны, і сапраўды, сапраўды я абавязаны табе жыццём". Яе рука лашчыла яго шыю, і ён адчуў гэта ў сваіх сьцёгнах, калі яна паглядзела на яго знізу ўверх, уся яе абарона была абаронена, моцная, але непарушная. Магчыма, падумаў ён.
  
  - Спачатку пагаворым, - сказала яна, адасабляючыся, - а потым, магчыма, мы зноў поцелуемся.
  
  "Добра". Ён адразу накіраваўся да яе, але цяпер, калі яны абодва былі ў добрым настроі, яна прыклала палец да яго вуснаў, спыняючы яго.
  
  - Містэр Бартлетт! Ўсе амерыканцы такія, як вы?
  
  "Няма", - неадкладна адказаў ён, але яна не адказала на прынаду.
  
  "Так, я ведаю". Яе голас быў сур'ёзным. "Я ведаю. Менавіта пра гэта я і хацела з табой пагаварыць. Кава?"
  
  - Вядома, - сказаў ён, чакаючы, варожачы, як паступіць далей, ацэньваючы яе, жадаючы яе, не ўпэўнены ў гэтых джунглях, зачараваны імі і ёю.
  
  Яна асцярожна наліла кавы. На смак ён быў такім жа смачным, як і першы. Ён трымаў сябе ў руках, хоць боль не праходзіла.
  
  "Пойдзем у гасцёўню", - сказала яна. "Я прынясу твой кубак".
  
  Ён устаў і абняў яе за талію. Яна не пярэчыла, і ён адчуў, што ёй таксама падабаюцца яго дотыку. Ён сеў у адно з глыбокіх крэслаў. - Сядай сюды, - сказаў ён, паляпаў па руцэ. - Калі ласка.
  
  - Пазней. Спачатку я хачу пагаварыць. - Яна крыху сарамліва ўсміхнулася і села на канапу насупраць. Канапа быў з цёмна-сіняга аксаміту і гарманаваць з кітайскім кілімком на бліскучай паркетнай падлозе. "Лайн, я ведаю цябе ўсяго некалькі дзён, і я ... я не з тых, з кім прыемна бавіць час". Арланда пачырванела, сказаўшы гэта, і паспяшалася абдумаць тое, што ён збіраўся сказаць. "Прабач, але гэта не так. Квиллан быў першым і адзіным, і я не хачу інтрыжкі. Я не хачу вар'яцкай або сяброўскай сваркі і сарамлівага або хваравітага развітання. Я навучыўся жыць без кахання, я проста не магу прайсці праз усё гэта зноў. Я сапраўды любіла Квиллана, цяпер няма. Мне было семнаццаць, калі мы ... калі мы пачалі, а зараз мне дваццаць пяць.Мы былі паасобку амаль тры гады. Са ўсім было скончана тры гады таму, і я яго больш не люблю. Я нікога не люблю, і мне шкада, мне шкада, але я не з тых, з кім прыемна бавіць час ".
  
  "Я ніколі не думаў, што ты такая", - сказаў ён і ў глыбіні душы зразумеў, што гэта хлусня, і пракляў сваю ўдачу. "Чорт вазьмі, за каго ты мяне прымаеш?"
  
  - Я думаю, ты выдатны мужчына, - адразу ж шчыра сказала яна, - але ў Азіі дзяўчына, любая дзяўчына, вельмі хутка разумее, што мужчыны хочуць трахацца ў падушку, і гэта сапраўды ўсё, чаго яны хочуць. Прабач, Лайн, нядбайнае выкарыстанне падушак - не мой канёк. Магчыма, калі-небудзь гэта здарыцца, але не цяпер. Так, я еўразіец, але гэта не так.... ты разумееш, аб чым я кажу?"
  
  "Вядома", - сказаў ён і дадаў, перш чым змог спыніць сябе: "Ты кажаш, што цябе уваход забаронены".
  
  Яе ўсмешка знікла, і яна ўтаропілася на яго. Яго сэрца сціснулася ад яе смутку. "Так", - сказала яна, павольна ўстаючы, ледзь не плачу. "Так, я мяркую, што гэта так".
  
  - Госпадзе, Арланда. Ён падышоў да яе і абняў. - Я не гэта меў на ўвазе. Я не меў на ўвазе нічога дрэннага. - Лайн, я не спрабую дражніць, або гуляць у гульні, або быць безуважлівым...
  
  - Я разумею. Чорт вазьмі, я не дзіця і не цісну на цябе... я ні тое, ні іншае.
  
  "О, о, я так рада. На імгненне... " Яна падняла вочы, і яе нявіннасць растапіла яго. "Ты не злуешся на мяне, Лайн? Я маю на ўвазе, што я ... Я не запрашаў цябе наверх, ты сапраўды настойваў на тым, каб прыйсці.
  
  "Я ведаю", - сказаў ён, трымаючы яе ў сваіх абдымках, і падумаў: "Гэта праўда, і яшчэ праўда ў тым, што я хачу цябе цяпер, і я не ведаю, што ты такое, хто ты, але я хачу цябе. Але чаго я хачу ад цябе? Чаго я хачу на самай справе? Хачу ці я чараўніцтва? Або проста перепихнуться? Ты чараўніца, якую я шукаў усё жыццё, ці проста яшчэ адна дзеўка? Як ты параўноўваеш сябе з Кейсі? Параўноўваю я вернасць з шоўкам тваёй скуры? Памятаеш, як Кейсі аднойчы сказала: "Каханне складаецца з многіх рэчаў, Лайн, сэкс - гэта толькі адна частка любові. Толькі адзін. Падумайце аб усіх астатніх частках. Судзі аб жанчыне па яе любові, так, але зразумей, што такое жанчына ". Але яе цяпло праходзіла скрозь яго, яе твар прижималось да яго грудзей, і ён зноў адчуў, што ўзбуджаецца. Ён пацалаваў яе ў шыю, не жадаючы стрымліваць свой запал.
  
  "Хто ты такая, Арланда?"
  
  "I'm ... Я магу толькі сказаць табе, кім я не з'яўляюся, - сказала яна сваім тоненькім галаском. "Я не дразню. Я не хачу, каб ты думаў, што я спрабую дражніць цябе. Ты мне падабаешся, вельмі падабаешся, але я не... Я не дзяўчына на адну ноч."
  
  "Я ведаю. Госпадзе, што вбило цябе гэта ў галаву?" Ён ўбачыў, што яе вочы блішчаць. "Не трэба слёз. Няма. Зразумела?"
  
  "Так". Яна адсунулася, адкрыла сумачку, дастала сурвэтку і скарысталася ёю. "Ииии, я вяду сябе як падлетак або цнатлівая весталка. Прабачце, але гэта было даволі нечакана, і я не была гатовая да ... Я адчула, што сыходжу. Яна глыбока ўздыхнула. - Прыношу свае найніжэйшыя прабачэнні.
  
  Ён засмяяўся. - Адмовіўся.
  
  "Слава Богу!" Яна назірала за ім. "На самой справе, Лайн, я звычайна магу справіцца з моцнымі, лагоднымі і хітрымі - нават вельмі хітрымі — без асаблівых праблем. Напэўна, я ведала ўсе віды пасаў, якія толькі могуць быць у дзяўчыны, і я заўсёды лічыла, што ў мяне ёсць аўтаматычны план гульні, каб супрацьстаяць ім амаль да таго, як яны пачнуцца. Але з табой... - Яна поколебалась, затым дадала: - Прабач, але амаль з кожным мужчынам, якога я сустракаю, заўсёды адно і тое ж.
  
  "Гэта няправільна?"
  
  "Не, але гэта спроба ўвайсці ў пакой ці рэстаран і адчуць на сабе гэтыя пажадлівыя погляды. Цікава, як бы да гэтага паставіліся мужчыны. Ты малады і прыгожы. Што б вы зрабілі, калі б жанчыны рабілі гэта з вамі, куды б вы ні пайшлі? Скажам, калі вы праходзілі праз вестыбюль V і A гэтым раніцай, вы бачылі ўсіх жанчын любога ўзросту, ад старых бабулек са ўстаўнымі зубамі да гарпу ў парыках, тоўстых, выродлівых, грубых, усіх іх, усе яны адкрыта пялились на вас, у думках распраналі вас, адкрыта спрабавалі наблізіцца, спрабавалі пагладзіць вас па задніцы, адкрыта пялились на вашу грудзі або промежность, у большасці з іх было непрыемнае дыханне, большасць з іх пацелі і дрэнна пахлі, і вы ведаеце, што яны ўяўляюць вас у сваёй пасцелі, з энтузіязмам і радасцю якая робіць з вамі самыя інтымныя рэчы. яны."
  
  "Мне гэта зусім не спадабалася. Кейсі сказала тое ж самае, але іншымі словамі, калі ўпершыню далучылася да мяне. Я разумею, што ты маеш на ўвазе, Арланда. Па крайняй меры, я магу гэта ўявіць. Але так ужо ўладкаваны свет." "Так, і часам гэта жудасна. О, я не хачу быць мужчынам, Лайн, я вельмі шчаслівая быць жанчынай, але часам гэта сапраўды жудасна. Ведаць, што пра цябе думаюць ўсяго толькі як аб посудзе, які можна купіць, і што пасля ўсяго гэтага ты павінен сказаць вялікі дзякуй тучному старога распусніка з дрэнным пахам з рота, прыняць сваю двадцатидолларовую купюру і ўцячы, як злодзей у ночы. Ён нахмурыўся. "Як мы трапілі на гэты кайф?" Яна засмяялася. "Ты пацалаваў мяне".
  
  Ён ухмыльнуўся, радуючыся, што яны шчаслівыя разам. "Гэта дакладна. Так што, магчыма, я заслужыў натацыю. Я вінаваты па ўсіх пунктах абвінавачвання. Зараз аб тым пацалунку, які ты мне абяцала ...." Але ён не рухаўся. Ён намацваў свой шлях, прамацваў. Цяпер усё змянілася, - падумаў ён. Вядома, я хацеў — як яна гэта назвала? Падушку. Вядома. Да гэтага часу люблю, больш, чым раней. Але цяпер мы змяніліся. Цяпер мы ў іншай гульні. Я не ведаю, ці хачу я ўдзельнічаць. Правілы змяніліся. Раней усё было проста. Цяпер, можа быць, усё прасцей. "Ты сімпатычная. Я згадваў, што ты была сімпатычнай?" сказаў ён, пазбягаючы пытання, які яна хацела выказаць адкрыта.
  
  "Я збіраўся пагаварыць аб тым пацалунку. Бачыш, Лайн, праўда ў тым, што я проста не быў гатовы да таго, як, шчыра кажучы, я быў завалены, я думаю, гэта падыходнае слова. Ён дазволіў слова затрымацца. "Гэта добра ці дрэнна?" "І тое, і іншае". У яе вачах з'явіліся маршчынкі ад усмешкі. "Так, я паглынуты сваім уласным жаданнем. Вы - нешта іншае, містэр Бартлетт, і гэта таксама вельмі дрэнна або вельмі добра. Я, я атрымліваў асалоду ад вашым пацалункам. - Я таксама. - Ён зноў усміхнуўся ёй. "Ты можаш называць мяне Лайн". Пасля паўзы яна сказала: "Я ніколі не адчувала сябе такой жаданай і заваленай, і з-за гэтага вельмі напуджанай".
  
  "Не трэба баяцца", - сказаў ён. Але ён не ведаў, што рабіць. Яго інстынкты казалі сысці. Яго інстынкты казалі застацца. Мудрасць падказвала яму нічога не казаць і чакаць. Ён чуў, як б'ецца яго сэрца, і як дождж барабаніць у вокны. "Лепш сысці", - падумаў ён. "Арланда, думаю, гэта эб—"
  
  - У вас ёсць час пагаварыць? Зусім няшмат? - спытала яна, адчуўшы яго нерашучасць.
  
  "Вядома. Вядома, вядома".
  
  Яе пальцы прыбралі валасы з твару. "Я хацела расказаць табе пра сябе. Квиллан быў начальнікам майго бацькі ў Шанхаі, і, здаецца, я ведала яго ўсё сваё жыццё. Ён дапамагаў аплочваць маё адукацыю, асабліва ў Штатах, і ён заўсёды быў вельмі добры да мяне і маёй сям'і — у мяне чатыры сястры і брат, і я самы старэйшы, і ўсе яны зараз у Партугаліі. Калі я вярнулася ў Шанхай з Сан-Францыска пасля заканчэння універсітэта, мне было семнаццаць, амаль васемнаццаць і ... Што ж, ён прывабны мужчына, для мяне ён такі і ёсць, хоць часам вельмі жорсткі. Вельмі."
  
  "Якім чынам?"
  
  "Ён верыць у асабістую помста, у тое, што помста - гэта права мужчыны, калі ён мужчына. Квиллан ў значнай ступені мужчына. Ён заўсёды быў добры да мяне, да гэтага часу застаецца такім ". Яна изучающе паглядзела на яго. - Квиллан па-ранейшаму дае мне дапаможнік, па-ранейшаму аплачвае гэтую кватэру.
  
  - Ты не абавязаная мне нічога расказваць.
  
  "Я ведаю. Але я б хацеў — калі ты хочаш выслухаць. Потым ты зможаш вырашыць".
  
  Ён изучающе паглядзеў на яе. - Добра.
  
  "Ці бачыце, збольшага гэта таму, што я еўразіец. Большасць еўрапейцаў пагарджаюць нас, адкрыта або таемна, асабліва брытанцаў тут—Лайн, проста выслухайце мяне. Большасць еўрапейцаў пагарджаюць еўразійцаў. Усе кітайцы так робяць. Таму мы заўсёды ў абароне, амаль заўсёды падазраём, амаль заўсёды мяркуем, што мы незаконнорожденные, і, вядома, лёгка трахаемся. Божа, як я ненавіджу гэты амерыканізм! Наколькі гэта прагніло наскрозь, вульгарна і танна на самай справе. І паказальна аб амерыканскім мужчыну — хоць, як ні дзіўна, менавіта ў Штатах я здабыў самапавагу і пераадолеў сваю еўразійскую віну. Квиллан шмат чаму навучыў мяне і сфармаваў ў многіх адносінах. Я ў даўгу перад ім. Але я яго не люблю. Гэта тое, што я хацеў сказаць. Хочаш яшчэ кавы?"
  
  "Вядома, дзякуй".
  
  "Я прыгатую што-небудзь свежае". Яна ўстала, яе хада была несвядома пачуццёвай, і ён зноў пракляў сваю ўдачу.
  
  - Чаму ты з ім парвала?
  
  Яна сур'ёзна распавяла яму аб Макао. "Я дазволіла ўгаварыць сябе легчы ў ложак да гэтага хлопца і спала там, хаця нічога не здарылася, зусім нічога — небарака быў п'яны і бескарысны. На наступны дзень я прыкінулася, што з ім усё ў парадку ". Яе голас быў вонкава спакойны і дзелавіты, але ён адчуваў боль. "Нічога не адбылося, але хто-то распавёў Квиллану. Цалкам дакладна, ён быў у лютасці. Мне няма чаго апраўдвацца. Гэта было ... Квиллан быў у ад'ездзе. Я ведаю, гэта не апраўданне, але я навучылася атрымліваць задавальненне ад абдымкаў і ... На яе ўпала цень. Яна паціснула плячыма. - Джос. Карма.Тым жа ціхім голасам яна распавяла яму пра помсты Квиллана. "Гэта яго шлях, Лайн. Але ён меў рацыю, што раззлаваўся на мяне, я быў няправы ". Зашыпеў пар, і з прычоскі пачала сцякаць вада. Пакуль яна казала, яе рукі знаходзілі чыстыя кубкі, свежае хатняе печыва і новае накрахмаленное бялізну, але іх думкі былі сканцэнтраваны на трохкутніку мужчына-жанчына.
  
  "Я ўсё яшчэ бачу яго час ад часу. Проста пагаварыць. Цяпер мы проста сябры, і ён добры да мяне, і я раблю тое, што хачу, сустракаюся з кім хачу ". Яна выключыла падачу пара і паглядзела на яго. "У нас ... у нас быў дзіця чатыры гады таму. Я хацела гэтага, ён - не. Ён сказаў, што я магу нарадзіць дзіця, але я павінна нарадзіць яго ў Англіі. Цяпер яна ў Партугаліі з маімі бацькамі — мой бацька на пенсіі, і яна жыве з імі. - Па яе шчацэ скацілася сляза.
  
  "Гэта была яго ідэя - пакінуць дзіця там?"
  
  - Ды. Але ён мае рацыю. Раз у год я хаджу туды. Мае бацькі ... мая маці хацела дзіцяці, ўмольвала яго нарадзіць. Квиллан таксама шчодры да іх. Слёзы каціліся па яе твары, але яна плакала бязгучна. - Такім чынам, цяпер ты ўсё ведаеш, Лайн. Я ніколі нікому не распавядала, акрамя цябе, і цяпер ты ведаеш, што я... я не была вернай палюбоўніцай, і я... я дрэнная маці, і і ...
  
  Ён падышоў да яе, прыціснуў яе вельмі блізка і адчуў, як яна растае ў яго абдымках, спрабуючы стрымаць рыданні, трымаючыся, прымаючы яго цяпло і сілу. Ён пяшчотна абдымаў яе, прыціскаючы да сябе ўсім целам, цёплым, пяшчотным, усё пасавала.
  
  Калі яна зноў стала цэлай, то прыўзнялася на дыбачкі, пацалавала яго лёгка, але з вялікай пяшчотай і паглядзела на яго.
  
  Ён адказаў на пацалунак тым жа.
  
  Яны выпрабавальна паглядзелі адзін на аднаго, затым зноў пацалаваліся. Іх запал расла, і здавалася, гэта доўжылася вечна, але гэта было не так, і абодва адначасова пачулі паварот ключа ў замку. Яны адарваліся, спрабуючы аддыхацца, слухаючы сваё сэрца і пачуць грубы голас Ама з залы. "Weyyyyy?"
  
  Арланда нязграбна паправіла валасы, злёгку паціснуўшы плячыма ў знак прабачэнні. - Я на кухні, - крыкнула яна па-шанг-хайнски. - Калі ласка, ідзі ў свой пакой, пакуль я цябе не паклічу.
  
  "Аб? О, гэты замежны д'ябал ўсё яшчэ тут, ці не так? Як наконт маіх пакупак? Я зрабіла сякія-такія пакупкі!"
  
  - Пакінь гэта ў дзверы! - крыкнуў я.
  
  "О, о, вельмі добра, юная спадарыня", - адгукнулася ама і, бурчаў, пайшла. Дзверы за ёй гучна бразнулі.
  
  "Яны заўсёды пляскаюць дзвярамі?" Спытаў Лайн, яго сэрца ўсё яшчэ калацілася.
  
  - Так, так, падобна на тое. - Яе рука вярнулася да яго пляча, пазногці лашчылі шыю. - Прабач.
  
  - Няма за што прасіць прабачэння. Як наконт вячэры?
  
  Яна вагалася. - Калі ты прывядзеш Кейсі.
  
  "Не, толькі ты".
  
  "Лайн, я думаю, лепш не трэба", - сказала яна яму. "Цяпер нам нічога не пагражае. Давай проста развітаемся".
  
  - Вячэру. У восем. Я заеду за табой. Выбірай рэстаран. Шанхайская кухня.
  
  Яна пахітала галавой. - Няма. Гэта і так занадта пьянящеее. Прабач.
  
  - Я зайду за табой у восем. Бартлетт лёгенька пацалаваў яе і накіраваўся да дзвярэй. Яна зняла яго плашч і працягнула яму. - Дзякуй, - мякка сказаў ён. "Ніякай небяспекі, Арланда. Усё будзе добра. Убачымся ў восем. Добра?"
  
  "Лепш гэтага не рабіць".
  
  "Магчыма". Ён дзіўна ўсміхнуўся ёй зверху ўніз. "Гэта, павінна быць, джос—карма. Мы павінны памятаць багоў, так?" Яна не адказала. "Я буду тут у восем".
  
  Яна зачыніла за ім дзверы, павольна падышла да крэсла і села, глыбока задумаўшыся, варожачы, не спудзіла ці яна яго, ашаломленая тым, што спудзіла. Варожачы, ці сапраўды ён вернецца ў восем, і калі вернецца, то як утрымаць яго, як маніпуляваць ім, пакуль ён не сыдзе з розуму ад жадання, дастаткова з розуму, каб ажаніцца на ёй.
  
  Яе страўнік непрыемна сцяўся. "Я павінна дзейнічаць хутка", - падумала яна. Кейсі трымае яго ў палоне, яна абвілася вакол яго сваімі кольцамі, і мой адзіны выхад - добра рыхтаваць, і дома, і кахаць, кахаць, кахаць, кахаць і ўсё такое, чым Кейсі не з'яўляецца. Але без падушкі. Такім чынам Кейсі злавіла яго ў пастку. Я павінен зрабіць тое ж самае.
  
  Тады ён будзе маім.
  
  Арланда адчула слабасць. Усё прайшло ідэальна, вырашыла яна. Затым яна зноў прыгадала, што сказаў Горнт. "Гэта закон стагоддзяў, што кожны мужчына павінен быць злоўлены ў пастку шлюбу, злоўлены ў пастку сваёй уласнай юрлівасці, або собственничества, ці сквапнасці, ці грошай, ці страху, ці ляноты, ці чаго заўгодна, але толькі не ў пастку. І ні адзін мужчына ніколі добраахвотна не ажэніцца на сваёй палюбоўніцы.
  
  "Так. Квиллан зноў правоў", - падумала яна. Але ён памыляецца наконт мяне. Я не збіраюся здавольвацца паловай прыза. Я збіраюся паспрабаваць атрымаць усе. У мяне будзе не толькі "Ягуар", гэтая кватэра і ўсё, што ў ёй ёсць, але і дом у Каліфорніі, і, самае галоўнае, амерыканскае багацце, удалечыні ад Азіі, дзе я больш не буду евразийкой, а буду такі ж жанчынай, як любая іншая, прыгожай, бесклапотнай і кахаючай.
  
  О, я буду яму лепшай жонкай, якая толькі можа быць у мужчыны. Я буду задавальняць усе яго патрэбы, я зраблю для яго ўсё, што ён захоча. Я адчула яго сілу, і я буду добрая для яго, цудоўна для яго.
  
  "Ён пайшоў?" А Фат бясшумна ўвайшла ў пакой, аўтаматычна наводзячы парадак і размаўляючы на шанхайскім дыялекце. "Добра, вельмі добра. Заварыць чай? Ты, павінна быць, стамілася. Хочаш чаю, хейя?
  
  "Няма. Так, так, зрабі трохі, Ах, тлустым".
  
  - Падрыхтуй чай! Працуй, працуй, працуй! Пажылая жанчына прошаркала на кухню. На ёй былі чорныя мехаватыя штаны і белы халат, а валасы заплеценыя ў доўгую касу, якая спускаецца па спіне. Яна клапацілася пра Орланде з тых часоў, як тая нарадзілася. "Я як след разгледзела яго ўнізе, калі вы з ім прыехалі. Для нецывілізаванага чалавека ён цалкам прэзентабельны, - задуменна вымавіла яна.
  
  - Пра? Я цябе не заўважыў. Дзе ты быў?
  
  "Унізе, ля лесвіцы", - хіхікнуў Тоўсты. "Иииии, я паклапаціўся аб тым, каб схавацца, але я хацеў паглядзець на яго. Ха! Ты адпраўляеш свайго беднага старога раба на вуліцу з маімі беднымі старымі косткамі, калі якая розніца, тут я ці не? Хто прынясе табе прысмакі, чай ці іншыя напоі ў ложак, калі ты скончыш свае працы, хейя?
  
  "О, Затыкніся! Затыкніся!"
  
  "Не затыкай рот сваёй беднай старой маці! Яна ведае, як паклапаціцца пра цябе! Ах ды, Маленькая імператрыца, але вам абодвум было зусім ясна, што ян і інь гатовыя ўступіць у бой. Вы двое выглядалі шчаслівымі, як коткі ў бочцы з рыбай! Але мне не было неабходнасці сыходзіць!"
  
  - Чужаземныя д'яблы зусім іншыя, Таўстун. Я хацеў, каб ён быў тут адзін.
  
  Замежныя д'яблы сарамлівыя. А цяпер падрыхтуй чай і маўчы, ці я вышлю зноў цябе вон!
  
  "Ён будзе новым Майстрам?" - З надзеяй крыкнуў Ах Фат. - Даўно пара табе абзавесціся Майстрам, нядобра чалавеку не мець Дымлівага Сцябла ў Нефритовых Варот. Вашы вароты сморщатся і стануць сухімі, як пыл, з-за таго, што імі мала карыстаюцца! О, я забыўся паведаміць вам дзве навіны. Мяркуецца, што пярэваратні - замежнікі з Макао; яны нанясуць новы ўдар да маладзіка. Такі слых. Усё клянуцца, што гэта праўда. А па-другое, стары Кугер Ток з рыбнай ларка кажа, што ў гэтага заморскага д'ябла з Залаты горы больш золата, чым у еўнуха Танга!"Тун быў легендарным еўнухам пры Імператарскім двары ў Забароненым горадзе Пекін, чыя прага золата была настолькі вялікая, што ўвесь Кітай не мог яе задаволіць; яго ненавідзелі так моцна, што наступны імператар сваливал на яго свае несумленным шляхам нажытыя даходы, пакуль вагу золата не раздушыў яго да смерці. "Ты не становішся маладзей, матуля! Мы павінны быць сур'ёзныя. Ён будзе тым самым?"
  
  - Я спадзяюся на гэта, - павольна вымавіла Арланда.
  
  "О, так", - горача падумала яна, заміраючы ад турботы, ведаючы, што Лінія Бартлетт была адзінай і самай важнай магчымасцю ў яе жыцці. Раптам яна зноў скамянела ад думкі, што перайграла ў сваю гульню і што ён не вернецца. Яна заплакала.
  
  Васьмю паверхамі ніжэй Бартлетт перасёк невялікае фае і выйшаў на вуліцу, каб далучыцца да паўтузіне людзей, нецярпліва чакалі таксі. Паток цяпер быў роўным, і ён збягаў з бетоннага выступу, каб далучыцца да паводкі, якое бурліла ў маленькай рэчцы на Котуолл-роўд, перапоўнены сцёкавыя канавы, ліўневыя сцёкі якіх даўно высахлі, выносячы з сабой камяні, бруд і расліннасць, сышла з высокіх берагоў і схілаў вышэй. Легкавыя аўтамабілі і грузавікі асцярожна падымаліся або спускаліся па крутой дарозе, пераадольваючы віры, пстрыкалі дворнікі, шкла запацеў.
  
  Праз дарогу мясцовасць крута падымалася, і Бартлетт ўбачыў мноства раўчукоў, каскадам сбегающих з высокіх бетонных насыпаў, якія ўтрымлівалі зямлю. З расколін прабіваліся пустазелле. Частка размоклага камяка адвалілася, далучыўшыся да большай колькасці смецця, камянёў і бруду. З аднаго боку набярэжнай размяшчаўся абнесены сцяной гараж, а вышэй па схіле - полускрытый багата упрыгожаны кітайскі асабняк з зялёнай чарапічным дахам і драконамі на франтонах. Побач з ім былі будаўнічыя лясы і земляныя работы для вышыннага будынка. Побач з гэтым быў яшчэ адзін жылы дом, які знікаў ў аблоках.
  
  "Так шмат будуюць", - крытычна сказаў сабе Бартлетт. Можа быць, нам варта заняцца будаўніцтвам тут. Занадта шмат людзей ганяюцца за занадта маленькім участкам зямлі, што азначае прыбытак, велізарную прыбытак. І амартызуе на працягу трох гадоў —Jesusl
  
  Пад'ехала таксі, не звяртаючы ўвагі на лужыны. Пасажыры выйшлі, і іншыя, бурчаў, селі ўнутр. З пад'езда выйшла кітайская пара, протиснувшаяся міма яго і астатніх у пачатак чаргі — гучна болтающая матрона з вялізным парасонам, у дарагім плашчы па-над свайго чонг-сам, яе муж, лагодны і абыходлівы, побач з ёй. "Ды пайшоў ты, дзетка, - падумаў Бартлетт, - ты не зоймешся маю чаргу". Ён заняў больш выгадную пазіцыю. Яго гадзіны паказвалі 10:35.
  
  "Што далей?" - спытаў ён сябе. Не дазваляй Орланде адцягваць цябе!
  
  "Струанс" або "Горнт"?
  
  Сёння дзень перастрэлкі, заўтра—пятніца — заўтра вырашальны матч, выходныя на перагрупоўку, у панядзелак фінальная атака, і да 15:00 у нас павінна быць перамога.
  
  Каго я хачу перамагчы? Данросса або Горнта?
  
  Гэты Горнт шчасліўчык — быў шчасліўчыкам, ашаломлена падумаў ён. Госпадзе, Арланда - гэта што-то іншае. Кінуў бы я яе на яго месцы? Вядома. Вядома, я б так і зрабіў. Ну, можа, і няма — нічога не здарылася. Але я б ажаніўся на ёй, як толькі змог, і не адпраўляў бы нашага дзіцяці збіраць рэчы ў Партугалію — гэты Горнт нікчэмны сукін сын. Або па-чартоўску разумны. Які?
  
  Яна расклала ўсё прыгожа і акуратна — дакладна гэтак жа, як Кейсі, але па-іншаму, хоць вынік той жа. Цяпер усё складана або проста. Што?
  
  Хачу я ажаніцца на ёй?
  
  Ці хачу я дазволіць ёй зваліцца? Няма.
  
  Хачу ці я пераспаць з ёй? Вядома. Так што арганізуюць кампанію, замани яе ў ложак без абавязацельстваў. Не гуляй у гульню жыцця па жаночым правілах, на вайне ўсе шчыра. Што такое каханне наогул? Як сказала Кейсі, сэкс - гэта толькі частка ўсяго гэтага.
  
  Кейсі. А што наконт яе? Кейсі цяпер нядоўга чакаць. І потым, гэта ложак, або вясельныя званы, або развітанне, ці што яшчэ? Будзь я пракляты, калі хачу зноў ажаніцца. Адзіны раз атрымаўся паршывай. Дзіўна, я даўно пра яе не думаў.
  
  Калі Бартлетт вярнуўся з Ціхага акіяна ў 45-м, ён сустрэў яе ў Сан-Дыега і ажаніўся праз тыдзень, поўны любові і амбіцый, і кінуўся адкрываць будаўнічы бізнес у паўднёвай Каліфорніі. У Каліфорніі настаў час для росквіту ўсіх формаў будаўніцтва. Першы дзіця з'явіўся на святло праз дзесяць месяцаў, другі - годам пазней, а трэці - яшчэ праз дзесяць месяцаў пасля гэтага, і ўвесь гэты час яны працавалі па суботах і нядзелях, атрымліваючы асалоду ад працай, будучы маладымі, моцнымі і добившимися велізарных поспехаў, але аддаляючыся адзін ад аднаго. Потым пачаліся сваркі, ныццё і "ты больш не праводзіш з намі часу і да рысу бізнес, мне пляваць на бізнес, я хачу паехаць у Францыю і Рым, і чаму б табе не вярнуцца дадому крыху раней, у цябе ёсць сяброўка, я ведаю, што ў цябе ёсць сяброўка. ..."
  
  Але ў мяне не было сяброўкі, толькі праца. І вось аднойчы ліст ад адваката. Проста па пошце.
  
  Чорт, злосна падумаў Бартлетт, усё яшчэ балюча. Але ж я ўсяго толькі адзін з мільёнаў, і гэта здаралася раней, і гэта здарыцца зноў. Нават у гэтым выпадку твой ліст або твой тэлефонны званок прычыняюць боль. Гэта прычыняе боль і дорага табе абыходзіцца. Гэта дорага табе абыходзіцца, а адвакаты атрымліваюць больш за ўсё, атрымліваюць добрую ролю і спрытна раздзімаюць агонь паміж вамі дзеля сваёй гробаны выгады. Вядома. Ты - іх талон на харчаванне, як і ўсе мы! Ад калыскі да чортавай магілы адвакаты робяць непрыемнасці і сілкуюцца тваёй крывёю. Чорт. Атторы - сапраўдная чума старых добрых ЗША часоў А. За ўсю сваю жыццё я сустрэў толькі чатырох добрых людзей, але астатнія? Яны паразітуюць на ўсіх нас. Ніхто з нас не ў бяспецы!
  
  ТАК. Гэты вырадак Стоўн! Ён зрабіў з мяне забойцу, ператварыў яе ў чортаву дьяволицу, назаўжды наладзіў яе і дзяцей супраць мяне і ледзь не разбурыў мяне і бізнес. Я спадзяюся, што гэты вырадак згніе навечна!
  
  З высілкам Бартлетт адцягнуўся ад гэтай зияющей раны, паглядзеў на дождж і ўспомніў, што гэта ўсяго толькі грошы і што ён вольны, вольны, і гэта прымушала яго адчуваць сябе цудоўна.
  
  Госпадзе! Я вольны, а побач Кейсі і Арланда.
  
  Арланда.
  
  Госпадзе, падумаў ён, усё яшчэ адчуваючы боль у паясніцы, я сапраўды збіраўся вярнуцца туды. Як і Арланда. Чорт вазьмі, з Кейсі і так дрэнна, але цяпер у мяне іх двое.
  
  У яго не было дзяўчыны пару месяцаў. Апошні раз гэта было ў Лондане, выпадковая сустрэча, звычайны вячэру, а потым у ложак. Яна спынілася ў тым жа гатэлі, разведзеная, і ніякіх праблем. Што там сказала Арланда? Сяброўскае падзенне і застенчивое развітанне? ТАК. Вось і ўсё. Але гэты не быў сарамлівым.
  
  Ён шчасліва стаяў у чарзе, адчуваючы сябе вельмі ажыўленым і назіраючы за патокамі, за цудоўным пахам дажджу на зямлі, за дарогай, абсыпанай камянямі і брудам, за патокам, пераліваюцца праз доўгую шырокую расколіну ў асфальце і танчыць у паветры, як быстрыню ручая.
  
  Дождж прынясе шмат непрыемнасцяў, падумаў ён. І ад Ор-ланды таксама шмат непрыемнасцяў, даўніна. Вядома. Нават калі так, павінен быць спосаб пакласці яе ў ложак. Што ў ёй такога, што зводзіць цябе з розуму? Збольшага з-за яе асобы, збольшага з-за яе фігуры, збольшага з-за погляду ў яе вочы, збольшага з-за ... Госпадзе, прызнай гэта, яна сама па сабе жанчына і суцэльныя праблемы. Лепш забудзься Орланду. Будзь мудрым, будзь мудрым, даўніна. Як сказаў Кейсі, гэтая баба - сапраўдны дынаміт!
  
  43
  
  10:50 РАНІЦЫ. :
  
  Дождж ішоў ужо амаль дванаццаць гадзін, і паверхня Калоніі прамокла, хоць пустыя рэзервуары былі ледзь кранутыя. Иссушенная зямля вітала вільгаць. Большая частка дажджу сцякала з абпаленай паверхні, затапляючы ніжнія ўзроўні, ператвараючы грунтавыя дарогі ў балота, а будаўнічыя пляцоўкі - у возера. Частка вады пайшла на глыбіню. У раёнах рассялення, якія былі раскіданыя па схілах гор, лівень быў сапраўдным бедствам.
  
  Трушчобы з старых халуп, пабудаваных з любых абрэзкаў, кардона, дошак, рыфленага жалеза, агародж, брызента, пад'язных шляхоў, трохслойны сцен і дахаў для заможных людзей, усе прислоненные адзін да аднаго, адзін на аднаго, пласт за пластом, уверх і ўніз па горах — усё з землянымі падлогамі і цёмнымі завулкамі, якія цяпер былі заліты граззю, заляпаны лужынамі, выбоінамі і небяспечныя. Дождж ліў з дахаў, прамакаючы пасцельныя прыналежнасці, адзенне і іншыя перажыткі жыцця, людзі тоўпіліся вакол людзей, акружаных людзьмі, якія па-стаічнаму паціскалі плячыма і чакалі, калі дождж спыніцца. Бляшаныя завулкі блукалі ўперамешку, не маючы ніякага плана, акрамя як ўціснуць яшчэ адно месца для яшчэ адной сям'і бежанцаў і нелегальных імігрантаў, але на самой справе не зусім іншапланецян, таму што гэта быў Кітай, і, як толькі яны перасякалі мяжу, любы кітаец станавіўся законным пасяленцаў і мог заставацца столькі, колькі хацеў, з дазволу старажытнага ўрада Ганконга.
  
  Сіла Калоніі заўсёды заключалася ў таннай, ізабільны і свабоднай ад канфліктаў рабочай сіле. Калонія давала пастаянны прытулак і наўзамен прасіла толькі мірная праца, якой бы ні была бягучая норма працоўнага дня. Ганконг ніколі не шукаў імігрантаў, але жыхары Кітая прыязджалі заўсёды. Яны прыбывалі днём і ноччу, на караблі, пешшу, на насілках. Яны перасякалі мяжу кожны раз, калі голад або канвульсіі скалыналі Кітай, сям'і мужчын, жанчын і дзяцей прыязджалі, каб застацца, каб быць паглынутым, каб своечасова вярнуцца дадому, таму што Кітай заўсёды быў домам, нават праз дзесяць пакаленняў.
  
  Але бежанцам не заўсёды былі рады. У мінулым годзе Калонію амаль затапіў чалавечы паток. Па якой-то да гэтага часу невядомай прычыне і без папярэджання памежнікі КНР аслабілі жорсткі кантроль са свайго боку, і на працягу тыдня тысячы людзей штодня перасякалі мяжу. У асноўным яны прыходзілі ноччу, праз сімвалічны шасціступеньчатай плот, які аддзяляў Новыя Тэрыторыі ад Квантуна, суседняй правінцыі. Паліцыя была нямоглая спыніць хвалю. Прыйшлося выклікаць войска. За адну травеньскую ноч амаль шэсць тысяч незаконных баевікоў былі знішчаны. арыштавалі, накармілі і на наступны дзень адправілі назад праз мяжу — але яшчэ больш тысяч пазбеглі памежнай сеткі, каб стаць легальнымі. Катастрофа працягвалася ноч за ноччу, дзень за днём. Дзясяткі тысяч ізноў прыбылых. Неўзабаве натоўпу раз'юшаных тых, хто спачувае кітайцаў з'явіліся на мяжы, спрабуючы сарваць дэпартацыю. Дэпартацыі былі неабходныя, таму што Калонія літаральна кішэла нелегаламі, і было немагчыма пракарміць, размясціць і прыняць такое раптоўнае, велізарнае павелічэнне новага насельніцтва. Ужо тады было аб чым турбавацца - пра чатырох з лішнім мільёнаў, і ўсе яны адначасова былі нелегаламі, за выключэннем малюсенькага адсотка.
  
  Затым, гэтак жа раптоўна, як і пачалося, людскі паток спыніўся, і мяжа зачынілася. Зноў без бачнай прычыны.
  
  За шасцітыднёвы перыяд было арыштавана і вернута амаль 70 000 чалавек. Ад 100 000 да 200 000 чалавек збеглі з сеткі, каб застацца, ніхто дакладна не ведаў, колькі менавіта. Бабуля і дзядуля Парха Ву, чацвёра дзядзькам і іх сем'і былі аднымі з іх, усяго сямнаццаць душ, і з тых часоў, як яны прыбылі, яны жылі ў зоне перасялення высока над Абэрдынам. Акулярык Ву ўсё зладзіў для іх. Гэта была вялікая частка зямлі, якой Высакародны Дом сям'і Чэнь валодаў з самага пачатку і якая да нядаўняга часу не мела каштоўнасці. Цяпер яна мела каштоўнасць. Чены арандавалі гэта, крок за крокам, любому, хто пажадаў заплаціць. Акулярык Ву з удзячнасцю арандаваў дом памерам дваццаць на дванаццаць футаў па цане 1,00 ганконскіх даляраў за фут. у месяц і ў працягу некалькіх месяцаў дапамагаў сям'і збіраць неабходныя матэрыялы для будаўніцтва двух дамоў, якія да гэтага дажджу былі сухімі. Там быў адзін водаправодны кран на сотню сем'яў, не было каналізацыі, не было электрычнага асвятлення, але горад гэтых скваттеров квітнеў і ў асноўным адрозніваўся добрым парадкам. У аднаго дзядзькі ўжо была невялікая фабрыка па вытворчасці пластыкавых кветак у халупе, якую ён арандаваў па адрасе 1.50 ганконскіх даляраў за фут ў месяц ніжэй па схіле іншы арандаваў кіёск у раёне рынку, дзе прадавалі вострыя рысавыя аладкі і рысавую кашу ў стылі вёскі Нинток. Усе сямнаццаць працавалі — цяпер трэба было пракарміць васемнаццаць ратоў нованароджаным дзіцем, якія нарадзіліся на мінулым тыдні. Нават двухгадовым малым давалі простыя заданні па сартаванні пластыкавых пялёсткаў для пластыкавых кветак, якія рабілі дзеці ад малога да вялікага, што давала многім жыхарам пагоркаў грошы на куплю ежы і на азартныя гульні.
  
  "Так, - з жарам падумаў Акулярык Ву, - усе багі дапамагаюць мне атрымаць частку ўзнагароды за злоў пярэваратняў своечасова, каб паспець на суботнія скокі, каб выставіць на Лоцмана, чорнага жарабца, які, паводле ўсіх предзнаменованиям, безумоўна, пераможа".
  
  Ён здушыў позех, працягваючы цягнуцца басанож па адным з вузкіх звілістых завулкаў у раёне перасялення, яго шасцігадовая пляменніца ішла побач з ім. Яна таксама была басанож. З-за дажджу тоўстыя шкла яго ачкоў запотевали. Абодва асцярожна выбіралі дарогу, не жадаючы наступаць на бітае шкло або іржавыя абломкі, якія калі-небудзь трапляліся. Часам бруд даходзіла да шчыкалатак. Абодва былі ў добра закатаць штанах, а на ёй была велізарная саламяны капялюш кулі, якая рабіла яе карлікавай. Яго капялюш была звычайнай і ўжыванай, як і яго адзенне, а не па паліцыянтам правілах. Гэта былі з адзення ў яго была толькі абутак, якую ён насіў у пластыкавым пакеце пад плашчом, каб абараніць яе. Пераступіўшы праз брудную выбоіну, ён ледзь не спатыкнуўся. "Распусьнічай на ўсе небяспекі", - вылаяўся ён, радуючыся, што жыве не тут і што ў здымнай пакоі, якую ён дзяліў са сваёй маці недалёка ад паліцэйскага ўчастка Ўсходняга Абердзіна, суха і не схільна дзівацтвам другіх багоў, падобных тутэйшым. І, слава ўсім багам, мне не трэба здзяйсняць гэта падарожжа кожны дзень. Мая адзенне была б сапсаваная, і тады ўсё маё будучыню апынулася б пад пагрозай, таму што Асаблівы розум захапляецца акуратнасцю і педантычнасцю. Аб багі, хай гэта будзе мой вялікі дзень!
  
  Стомленасць навалілася на яго. Яго галава была апушчаная, і ён адчуваў, як кроплі дажджу сцякаюць па шыі. Ён дзяжурыў ўсю ноч. Калі ён рана раніцай пакідаў станцыю, яму сказалі, што будзе здзейснены налёт на старую аму, Ах Тарн, тую, што звязана з пярэваратнямі, якую ён знайшоў і прасачыў да яе логава. Таму ён сказаў, што поторопится з візітам да свайго дзядулі, які захварэў і быў пры смерці, і паспяшаецца вярнуцца як мага хутчэй.
  
  Ён зірнуў на гадзіннік. У яго яшчэ было дастаткова часу, каб прайсці мілю да станцыі. Супакоены, ён зноў пайшоў далей, абмінуўшы кучу смецця, у завулак пабольш, огибавший ліўневую каналізацыю. Ліўневая каналізацыя была глыбінёй пяць футаў і звычайна служыла каналізацыяй, пральні або ракавінай, у залежнасці ад колькасці вады ў ёй. Цяпер яна была перапоўненая, бурлівыя сцёкі пагаршалі пакуты тых, хто знаходзіўся ўнізе.
  
  "Будзь асцярожная, Пятая пляменніца", - сказаў ён.
  
  "Так. Пра ды, Шосты дзядзька. Можна мне прайсці ўвесь шлях?" - радасна спытала маленькая дзяўчынка.
  
  - Толькі ў кіёск з прысмакамі. Цяпер будзь асцярожны! Глядзі, там яшчэ адзін асколак шкла!
  
  "Шаноўны дзядуля збіраецца памерці?"
  
  "Гэта залежыць ад багоў. Час смерці залежыць ад багоў, а не ад нас, так чаму мы павінны турбавацца, хейя?"
  
  "Так", - важна пагадзілася яна. "Так, ёсць багі багі".
  
  "Усе багі берагуць шаноўнага дзядулю і робяць рэшта яго жыцця салодкім", - памаліўся ён, затым асцярожна дадаў на ўсякі выпадак: "Радуйцеся, маці Марыя і Джозэф, блаславіце старога дзядулю". Хто ведае, ці існуе хрысціянскі Бог ці нават сапраўдныя багі? падумаў ён. Лепш паспрабаваць улагодзіць іх усіх, калі зможаш. Гэта нічога не варта. Магчыма, яны дапамогуць. Магчыма, яны спяць або выйшлі паабедаць, але гэта няважна. Жыццё ёсць жыццё, багі ёсць багі, грошы ёсць грошы, законах трэба падпарадкоўвацца, і сёння я павінен быць вельмі рэзкім.
  
  Мінулай ноччу ён быў на прагулцы з дивизионным сяржантам Макам і Змяёй. Гэта быў першы раз, калі яго ўзялі з сабой у адзін з іх спецыяльных рэйдаў. Яны здзейснілі налёт на тры ігральных ўстановы, але, што цікава, пакінулі некранутымі пяць значна больш квітнеючых, хоць яны знаходзіліся на тым жа паверсе таго ж шматкватэрнага дома і ён мог чуць шчоўканне плітак маджонг і крыкі круп'е фан-тан.
  
  "Дью, нех лох мох, як бы я хацеў паўдзельнічаць у гэтым пожатии", - сказаў ён сабе, а затым дадаў: "Адыдзі ад мяне, сатана!" Я значна больш хачу працаваць у Спецыяльнай разведцы, таму што тады ў мяне будзе бяспечная, важная праца на ўсё жыццё, я буду ведаць разнастайныя сакрэты, сакрэты будуць абараняць мяне, а потым, калі я выйду на пенсію, сакрэты зробяць мяне багатым.
  
  Яны загарнулі за кут і падышлі да ларка з прысмакамі. Ён хвіліну ці дзве поторговался са старой бяззубай жанчынай, затым заплаціў ёй два медныя манеты, і яна дала маленькай дзяўчынцы салодкі рысавы пірог і добрую дробку кавалачкаў о, такі жавальнай і вострай, горка-салодкай, высушанай на сонцы апельсінавай цэдры, загорнутай у газету.
  
  "Дзякуй табе, Шосты дзядзька", - сказала маленькая дзяўчынка, прамяніста ўсміхаючыся яму з-пад шапкі.
  
  "Я спадзяюся, яны табе спадабаюцца, Пятая пляменніца", - адказаў ён, кахаючы яе, радуючыся, што яна прыгожанькая. "Калі багі будуць добразычлівыя да нас, яна вырасце вельмі прыгожай, - задаволена падумаў ён, - тады мы зможам прадаць яе некранутасць за велізарную суму грошай, а яе наступныя паслугі з выгадай для сям'і".
  
  Акулярык Ву быў вельмі ганарлівы тым, што змог так шмат зрабіць для гэтай часткі сваёй сям'і ў цяжкую хвіліну. Усё ў бяспекі і сытыя, і цяпер мой працэнт ад фабрыкі пластыкавых кветак дзевятага дзядзькі, аб якім мы так цярпліва дамаўляліся, дазволіць нам з Джос аплачваць маю арэнду праз год ці два, і я магу бясплатна ёсць добрую рысавую кашу "Нін-ток" тры разы ў тыдзень, што дапамагае мне эканоміць грошы, так што мне не трэба трываць пазбаўлення, якія так лёгка атрымаць, але якія разбурылі б маё будучыню.
  
  Няма. Усе багі сведкі! Я не буду трываць выціскання, пакуль ёсць шанец для SI, але неразумна плаціць нам так мала. Я - 320 ганконскіх даляраў у месяц, пасля двух гадоў службы. Айейя, варвараў немагчыма зразумець!
  
  "Ты цяпер бяжы, а я вярнуся заўтра", - сказаў ён. "Будзь асцярожны на хаду".
  
  "О так!"
  
  Ён нахіліўся, і яна абняла яго. Ён абняў яе ў адказ і пайшоў. Яна накіравалася ўверх па ўзгорку, кавалачак рысавага пірага ўжо быў у яе ў роце, прыкра-ліпкая слодыч была такой смачнай.
  
  Дождж быў манатонным і моцным. Патокі вады з ліўневай каналізацыі разносілі смецце па лачугам на сваім шляху, але яна асцярожна ўзнімалася па сцежцы, агінаючы яе, зачараваная нясецца вадой. Месцамі пераліў быў глыбокім, а тут, дзе шлях быў строме, амаль як парогі. Без папярэджання зазубренная пятигаллоновая каністра, круцячыся, вылецела ў каналізацыю і кінулася на яе, ледзь не закрануўшы, прабіўшы кардонную сцяну.
  
  Яна стаяла як укапаная, спалоханая.
  
  "Уставай, тут няма чаго красці!" - крыкнуў ёй раз'юшаны домаўладальнік. "Ідзі дадому! Табе не варта быць тут. Ідзі дадому!"
  
  "Ды ... ды", - сказала яна і заторопилась, пад'ём стаў больш цяжкім. У гэты момант зямля прама пад ёй падалася, і пачалося слізгаценне. Сотні тон глею, камянёў і зямлі абрынуліся ўніз, ён пахаваў ўсё на сваім шляху. За лічаныя секунды агонь распаўсюдзіўся на пяцьдзесят ярдаў або больш, раздзіраючы старыя будынкі на часткі, раскідваючы мужчын, жанчын і дзяцей, хаваючы адных, калечачы іншых, праразаючы сочащуюся вільгаццю паласу там, дзе калісьці была вёска.
  
  Потым усё спынілася. Так жа раптоўна, як і пачалося.
  
  На ўсім схіле гары запанавала глыбокая цішыня, якая парушаецца толькі шумам дажджу. Раптам цішыня абарвалася. Пачаліся крыкі і маленні аб дапамозе. Мужчыны, жанчыны і дзеці выбеглі з некранутых халуп, дабраслаўляючы багоў за сваю ўласную бяспеку, узмацняючы гармідар і крыкі аб дапамозе. Сябры дапамагалі сябрам, суседзі дапамагалі суседзям, маці шукалі дзяцей, дзеці - бацькоў, але пераважная большасць людзей паблізу проста стаялі пад дажджом і дзякавалі бога за тое, што гэтая горка прайшла міма іх.
  
  Маленькая дзяўчынка ўсё яшчэ балансавала на краі прорвы, куды правалілася зямля. Яна глядзела ўніз, не верачы сваім вачам. У адзінаццаці футах пад ёй зараз былі іклы камянёў, глею і смерці там, дзе некалькі секунд таму была цвёрдая глеба. Выступ абсыпаўся, і невялікія лавіны бруду і камянёў каскадам абвальваліся ў прорву, чаму спрыяў струмень вады з ліўневай каналізацыі. Яна адчула, што яе ногі слізгаюць, і зрабіла няўпэўнены крок назад, але зямля яшчэ больш правалілася, і яна спынілася, скамянелы, усё яшчэ моцна сціскаючы ў руках рэшткі рысавай аладкі. Яе пальцы ўпіліся ў мяккую зямлю, спрабуючы ўтрымаць раўнавагу.
  
  "Не варушыся", - крыкнуў нейкі стары.
  
  "Адыдзіце ад краю", - крыкнуў іншы, а астатнія глядзелі, чакалі, затаіўшы дыханне, каб убачыць, што вырашаць багі.
  
  Затым десятифутовый кавалак вусны адваліўся і паваліўся ў нутробу, выносячы з сабой маленькую дзяўчынку. Яна была пахаваная зусім няшмат. Па калена. Яна пераканалася, што яе рысавы пірог цэлы і цэлы, а затым расплакалася.
  
  44
  
  11:30 РАНІЦЫ. :
  
  Паліцэйская машына суперінтэнданта Армстронга пракладвала сабе шлях праз натоўп разгневаных людзей, высыпалі на дарогу перад банкам "Хо-Пак", накіроўваючыся ў паліцэйскі ўчастак Усходняга Абердзіна. Натоўпу таксама апанавалі вуліцы перад усімі іншымі банкамі ў гэтым раёне, вялікімі і маленькімі — нават перад "Вікторыяй", якая знаходзілася праз дарогу ад "Хо-Пака", — усе з нецярпеннем чакалі, калі можна будзе ўвайсці і атрымаць свае грошы.
  
  Паўсюль панавала зменлівае і небяспечнае настрой, лівень ўзмацняў напружанне. Барыкады, узведзеныя для таго, каб накіроўваць людзей у банкі і назад, ахоўваліся гэтак жа ўстрывожанай і раздражняльнай паліцыяй — дваццаць чалавек на тысячу, бяззбройных, калі не лічыць дубінак.
  
  - Дзякуй Богу, што пайшоў дождж, - прамармытаў Армстронг.
  
  - Сэр? - спытаў кіроўца, раздражняльны віск дрэнна адрэгуляваных дворнікаў заглушаў яго голас.
  
  Армстронг паўтарыў гэта гучней і дадаў: "Калі б было горача і вільготна, усё гэта чортава месца падняло б зброю. Дождж - гэта дар божы".
  
  "Так, сэр. Так, гэта так".
  
  Своечасова паліцэйская машына спынілася каля ўчастка. Ён паспяшаўся ўнутр. Яго чакаў старэйшы інспектар Дональд К. С. Сміт. Яго левая рука была на перавязі.
  
  "Выбачайце, што так доўга", - сказаў Армстронг. "Чортава корак на чортавы мілі".
  
  - Усё роўна. Прабач, але ў мяне крыху не хапае рук, даўніна. Заходні Абердзіна супрацоўнічае, і Цэнтральны таксама, але ў іх таксама праблемы. Чортавы банкі! Нам прыйдзецца абыйсціся адным копам ззаду — ён ужо на пазіцыі на выпадак, калі мы разоблачим аднаго з зладзеяў, — і Акулярыкам Ву наперадзе ". Сміт падзяліўся з Армстронгам сваім планам.
  
  "Добра".
  
  "Ну што, пойдзем? Я не хачу адсутнічаць занадта доўга". "Вядома. Звонку выглядае даволі небяспечна". "Я спадзяюся, што чортаў дождж будзе доўжыцца да тых часоў, пакуль чортавы банкі не закрыюць свае дзверы або не выплацяць апошні пені. Ты сам стаў ліквідным?"
  
  "Ты, павінна быць, жартуеш! Мае грошы не маюць значэння!" Армстронг пацягнуўся, у яго балела спіна. "Ах, Тарн у кватэры?"
  
  "Наколькі нам вядома. Сям'ю, на якую яна працуе, клічуць Чунг. Ён смяцяр. Адзін з зладзеяў таксама можа быць там, так што нам прыйдзецца дзейнічаць хутка. У мяне ёсць дазвол камісара на нашэнне рэвальвера. Вы таксама хочаце такі ж?" - "Няма. Не, дзякуй. Пойдзем, добра?"
  
  Сміт быў ніжэй Армстронга, але добра складзены, і форма яму ішла. Нязграбна, з-за таго, што ў яго балела рука, ён падабраў свой плашч і пайшоў было наперад, але спыніўся. "Чорт вазьмі, я забыўся! Прабач, САЙ, тэлефанаваў Браян Квок, ты не мог бы патэлефанаваць яму? Хочаш скарыстацца маім кабінетам?"
  
  - Дзякуй. У вас ёсць кавы? Я б не адмовіўся ад кубкі. - Зараз прынясу.
  
  Офіс быў ахайным, эфектыўным і маркотным, хоць Армстронг звярнуў увагу на дарагія крэслы, пісьмовы стол, радыё і іншыя прыналежнасці. "Падарункі ад удзячных кліентаў", - бесклапотна сказаў Сміт. - Я пакіну цябе на пару хвілін.
  
  Армстронг кіўнуў і набраў нумар. "Так, Браян?" "О, прывітанне, Роберт! Як справы? Стары кажа, цябе варта адвезці яе ў ШТАБ, а не расследаваць яе справы ў Ўсходнім Абердзіна. "Добра. Мы як раз збіраемся з'язджаць. ШТАБ, так? У чым прычына?" "Ён мне не сказаў, але сёння ў яго добры настрой. Здаецца, у нас сёння 16/2".
  
  Цікавасць Армстронга дасягнуў піка. 16/2 ў тэрмінах СІ азначала, што яны прарвалі варожае прыкрыццё і збіраліся ўзяць шпіёна або шпіёнаў пад варту. "Гэта як-то звязана з нашай праблемай?" - асцярожна спытаў ён, маючы на ўвазе Сэвэрына.
  
  - Магчыма. Рушыла ўслед паўза. - Памятаеш, што я казаў аб нашым "кроте"? Я больш, чым калі-небудзь, перакананы ў сваёй праваце. Браян Квок перайшоў на кантонская дыялект, выкарыстоўваючы ўніклівыя фразы і намёкі на выпадак, калі яго подслушают. Армстронг з занепакоенасцю слухаў, як яго лепшы сябар распавядаў яму аб тым, што адбылося на іпадроме, аб доўгай прыватнай сустрэчы Кроса і Суслева.
  
  - Але гэта нічога не значыць. Крос ведае гэтага гнюса. Нават я пару раз выпіваў з ім, прамацваў яго.
  
  - Магчыма. Але калі Крос - наш "крот", гэта было б у яго духу - абмяняцца рэплікамі на публіцы. Эйя?
  
  Армстронга затошнило ад благіх прадчуванняў. "Цяпер не час, даўніна", - сказаў ён. "Як толькі я прыеду ў ШТАБ, нам варта пагаварыць. Можа быць, паабедаем і пагаворым".
  
  Яшчэ адна паўза. - Стары хоча, каб ты далажыў яму, як толькі прывязеш аму.
  
  "Добра. Хутка ўбачымся".
  
  Армстронг паклаў трубку. Вярнуўся Сміт. Ён задуменна працягнуў яму кавы. - Дрэнныя навіны?
  
  "Адны чортавы непрыемнасці", - кісла сказаў Армстронг. "Заўсёды чортавы непрыемнасці". Ён сербануў кавы. Кубак была з цудоўнага фарфору, а кава свежы, дарагі і смачны. "Гэта добры кава! Вельмі добры. Крос хоча, каб я адвёз яе прама ў штаб, а не сюды".
  
  Бровы Сміта ўзляцелі. - Госпадзе, што такога важнага ў старой карге? рэзка спытаў ён. - Яна ў маёй юрысдыкцыі...
  
  - Госпадзе, я не ведаю! Я не— - Мужчына буйней спыніў свой выбух. - Прабач, я мала спаў апошнія некалькі дзён. Я не аддаю загадаў. Крос сказаў даставіць яе ў ШТАБ. Ніякіх тлумачэнняў. Ён можа перамагчы любога. СІ перамагае ўсіх, ты ж ведаеш, як гэта бывае! "
  
  - Пагардлівы вырадак! Сміт дапіў каву. - Дзякуй богу, я не ў СІ. Не хацеў бы я мець справу з гэтым ублюдкам кожны дзень.
  
  "Я не ў СІ, і ён усё яшчэ дастаўляе мне непрыемнасці".
  
  - Гэта было з-за нашага "крата"?
  
  Армстронг падняў на яго вочы. - Які крот?
  
  Сміт засмяяўся. - Ды добра табе, дзеля ўсяго святога! Сярод Драконаў ходзяць чуткі, што нашым бясстрашным лідэрам параілі як мага хутчэй знайсці жукера. Здаецца, міністр скварыць нават губернатара! Лондан так раз'юшаны, што высылае кіраўніка МІ-6 - мяркую, вы ведаеце, што Синдерс прыбывае заўтра рэйсам BOEING."
  
  Армстронг ўздыхнуў. "Дзе, чорт вазьмі, яны бяруць усю гэтую інфармацыю?"
  
  - Тэлефаністкі, прадавачкі, дворнікі — якая розніца. Але можаш трымаць заклад, стары, што па крайняй меры адзін з іх ведае ўсё. Ты знаёмы з Синдерсом?
  
  - Не, ніколі з ім не сустракаўся. Армстронг сербануў кавы, атрымліваючы асалоду ад яго перавагай, багатым арэхавым густам, які надаваў яму новыя сілы. - Калі яны ўсё ведаюць, то хто ж крот?
  
  Пасля паўзы Сміт сказаў: "Такога роду інфармацыя была б дарагі. Магу я даведацца цану?"
  
  "Так. Калі ласка". Здаравяка паставіў кубак. "Крот цябе не турбуе, ці не так?"
  
  "Няма, зусім няма. Я выконваю сваю працу, вялікае вам дзякуй, і ў мае абавязкі не ўваходзіць турбавацца аб кротах або спрабаваць злавіць іх. У той момант, калі вы зловіце і утащите гнюса, іншы гнюс будзе скінуты або пастаўлены на месца, і мы зробім тое ж самае з імі, кім бы яны ні былі. Між тым, калі б не гэтая чортава заваруха з Хо-Пакам, гэтая станцыя да гэтага часу была б лепшай, а мой раён ва Усходнім Абердзіна - самым ціхім ў Калоніі, і гэта ўсё, аб чым я турбуюся ". Сміт прапанаваў цыгарэту з дарагога залатога портсигара. - Курыце? - Не, дзякуй, я завязваю.
  
  - Рады за цябе. Няма, пакуль мяне пакідаюць у спакоі, пакуль я не пайду на пенсію праз чатыры гады, усё ў свеце добра. Ён прыкурыў цыгарэту залаты запальнічкай, і Армстронг зьненавідзеў яго яшчэ больш. "Дарэчы, я думаю, з вашай боку па-дурному не ўзяць канверт, які штомесяц застаецца ў вас на стале". - А цяпер верыш? Твар Армстронга посуровело. - Ды. Табе не трэба нічога для гэтага рабіць. Зусім нічога. Гарантую.
  
  "Але як толькі ты возьмеш адну з іх, ты апынешся уверх па ручая без вёслы".
  
  "Няма. Гэта Кітай, і не той жа самы". Блакітныя вочы Сміта таксама пасуровелі. "Але тады ты ведаеш гэта лепш за мяне". "Адзін з тваіх "сяброў" папрасіў цябе перадаць мне паведамленне?" Сміт паціснуў плячыма. "Я чуў яшчэ адзін слых. Ваша доля ў ўзнагароду "Драконаў" за тое, што вы знайшлі Джона Чена, складае 40 000 ганконскіх даляраў і ...
  
  "Я яго не знайшоў!" Голас Армстронга заскрыгатаў. "Нават калі так, гэта будзе ў канверце на тваім стале сёння ўвечары. Я чуў, даўніна. Ўсяго толькі слых, вядома.
  
  Розум Армстронга старанна просеивал гэтую інфармацыю. 40 000 ганконскіх даляраў дакладна і прыгожа накрылі яго самы надзённы, даўно пратэрмінаваны доўг, які ён павінен быў пагасіць да панядзелка, страты на фондавай біржы, якія: "Ну, на самай справе, старына, ты павінен заплаціць. Прайшло больш года, і ў нас ёсць правілы. Хоць я і не настойваю, я сапраўды павінен вырашыць гэтае пытанне. ..."
  
  "Сміт зноў мае рацыю, - падумаў ён без горычы, - гэтыя вырадкі ведаюць усе, і было б так проста высветліць, якія ў мяне даўгі". Так я збіраюся брацца за гэта ці не?
  
  - Усяго сорак? - спытаў ён з крывой усмешкай.
  
  "Я мяркую, гэтага дастаткова, каб вырашыць вашу самую надзённую праблему", - сказаў Сміт з тым жа жорсткім позіркам. "Не так ці што?"
  
  Армстронг не злаваўся, што Змей так шмат ведаў аб яго асабістым жыцці. Я ведаю столькі ж пра яго асабістым жыцці, хоць і не ведаю, колькі ў яго грошай і дзе яны схаваныя. Але гэта было б лёгка высветліць, лёгка зламаць яго, калі б я захацеў. Вельмі лёгка. "Дзякуй за каву. Лепшае, што я піў за апошнія гады. Пойдзем?"
  
  Сміт няёмка надзеў свой звычайны плашч па-над добра пашытай уніформы, паправіў перавязь на руцэ, ссунуў фуражку пад звычайным нядбайным вуглом і пайшоў наперадзе. Пакуль яны ішлі, Армстронг прымусіў Ву паўтарыць тое, што адбылося і што было сказана юнакоў, які сцвярджаў, што ён адзін з Пярэваратняў, а пазней старой амой. "Вельмі добра, Ву", - сказаў Армстронг, калі малады чалавек скончыў. "Выдатны матэрыял для назірання і расследавання. Цудоўна. Старшы інспектар Сміт сказаў мне, што ты хочаш паступіць у SI?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Чаму?"
  
  "Гэта важна, важнае падраздзяленне СБ, сэр. Мяне заўсёды цікавіла бяспеку і тое, як зберагчы нашых ворагаў і Калонію, і я адчуваю, што гэта было б вельмі цікава і важна. Я б хацеў дапамагчы, калі б мог, сэр.
  
  На імгненне іх вушы ўлавілі аддалены выццё пажарных машын, які даносіўся з пагорка наверсе.
  
  - Нейкі тупы вырадак перакуліў яшчэ адну пліту, - кісла сказаў Сміт. - Госпадзе, слава Богу, што пайшоў дождж!
  
  "Так", - сказаў Армстронг, затым дадаў, звяртаючыся да Ву: "Калі ўсё будзе так, як вы паведамілі, замолвлю я слоўца перад СБ ці СІ".
  
  Акуляры Ву не маглі спыніць прамень. "Так, сэр, дзякуй, сэр. Ах Тарн сапраўды з маёй вёскі. Так, сэр".
  
  Яны павярнулі ў завулак. Натоўпу пакупнікоў, прадаўцоў прылаўкаў і крамнікаў пад парасонамі або пад брезентовыми навесамі ваўкавата і падазрона назіралі за імі, Смітам, самай вядомай і якая выклікае страх набярэжнай лох ў Абердзіна.
  
  "Гэта той самы, сэр", - прашаптаў Ву. Па папярэдняй дамоўленасці Сміт выпадкова спыніўся ля прылаўка па гэты бок дзвярнога праёму, нібыта для таго, каб паглядзець на нейкія гародніна, уладальнік якіх адразу ж быў у шоку. Армстронг і Ву прайшлі міма ўваходу, затым рэзка павярнуліся, і ўсе трое сышліся разам. Яны хутка падняліся па лесвіцы, калі двое паліцыянтаў у форме, якія рухаліся за імі з бяспечнага адлегласці, матэрыялізаваліся, каб загарадзіць уваход. Як толькі вузкі праход апынуўся ў бяспецы, адзін з іх паспяшаўся па яшчэ больш вузкім завулку і абмінуў яго ззаду, каб пераканацца, што дэтэктыў у цывільным ўсё яшчэ на пазіцыі, ахоўваючы адзіны выхад адтуль, затым ён пабег назад, каб умацаваць недоукомплектованные барыкады перад "Вікторыяй".
  
  Ўнутры шматкватэрнага дома было гэтак жа цьмяна і брудна, як і звонку, з бязладзіцай і смеццем на кожнай лесвічнай пляцоўцы. Сміт ішоў наперадзе, ён спыніўся на трэцяй лесвічнай пляцоўцы, расшпіліў кабуру з рэвальверам і адступіў у бок. Без ваганняў Армстронг прыхінуўся да ейны шчуплы дзверы, узламаў замак і хутка ўвайшоў. Сміт неадкладна рушыў услед за ім, Акулярык Ву нервова застаўся ахоўваць ўваход. Пакой была маркотнай, са старымі канапамі, старымі крэсламі і бруднымі старымі фіранкамі, у паветры стаяў прыкра-салодкі пах опіуму і расліннага алею. Каржакаватая матрона сярэдніх гадоў ўтаропілася на іх з разинутым ротам і выпусьціла сваю газету. Абодва мужчыны накіраваліся да ўнутраных дзвярэй. Сміт адкрыў адну і выявіў неряшливую спальню, за наступнай выявіліся захламленых туалет і ванны, за трэцяй - яшчэ адна спальня, забітая непрыбранымі ложкамі на чацвярых. Армстронг адкрыў апошнюю дзверы. Яна вяла ў застаўленае розным начыннем памяшканне, брудную, малюсенькую кухню, дзе А Тэм схілілася над стосам бялізны ў бруднай ракавіне. Яна няўцямна ўтаропілася на яго. За ёй была яшчэ адна дзверы. Ён тут жа праціснуўся міма і рыўком расчыніў яе. Яна таксама была пустая, хутчэй камору, чым пакой, без вокнаў, з вентыляцыйным адтулінай ў сцяне і як раз дастатковым месцам, каб змясціліся маленькая ложак без матраца і зламаны камода.
  
  Ён вярнуўся ў гасціную, Ах Тэм, шоргаючы, ішоў за ім, яго дыханне выраўнялася, а сэрца супакоілася. Гэта заняло ў іх усяго некалькі секунд, і Сміт, дастаўшы паперы, ветліва сказаў: "Выбачайце, што перарываю, мадам, але ў нас ёсць ордэр на ператрус".
  
  "Ўот?"
  
  "Перавядзі нам, Ву", - загадаў Сміт, і малады канстэбль неадкладна паўтарыў тое, што было сказана, і, як было дамоўлена раней, пачаў дзейнічаць так, як быццам ён быў перакладчыкам для двух тупых паліцэйскіх куай-лоха, якія не казалі на кантонская дыялекце.
  
  У жанчыны адвісла сківіца. "Шукаць!" - віскнула яна. "Шукаць што? Мы тут падпарадкоўваемся закону! Мой муж працуе на ўрад, у яго важныя сябры, і калі вы шукаеце ігральных школу, то да нас гэта не мае ніякага дачынення, але яна знаходзіцца на чацвёртым паверсе ў задняй частцы дома, і мы нічога не ведаем пра смярдзючых шлюхах ў шаснаццатым, якія адкрылі лавачку і працуюць дапазна, робячы нас цивильными ...
  
  "Хопіць, - рэзка сказаў Ву, - мы паліцыя ў важных справах! Гэтыя начальнікі паліцыі важныя! Вы жонка зборшчыка смецця Чанга?"
  
  - Так, - панура адказала яна. - Чаго вы ад нас хочаце? Мы нічога не зрабілі...
  
  "Хопіць!" Армстронг перабіў па-ангельску з знарочыстым фанабэрыстасцю. "Гэта А Тэм?"
  
  "Ты! А Ты Тэм?"
  
  - А, я? Ват? Старая ама нервова перабірала свой фартух, не пазнаючы Ву.
  
  "Так Ах ты Тэм! Ты арыштаваны".
  
  Ах Тэм збялеў, а жанчына сярэдніх гадоў вылаялася і паспешліва сказала: "А! Так гэта за табой яны палююць! Хм, мы нічога пра яе не ведаем, акрамя таго, што падабралі яе на вуліцы некалькі месяцаў таму, прытулілі і сал...
  
  - Ву, скажы ёй, каб заткнулась!
  
  Ён сказаў ёй няветліва. Яна падпарадкавалася яшчэ больш панура. "Гэтыя лорды хочуць ведаць, ці ёсць тут хто-небудзь яшчэ?"
  
  "Вядома, няма. Яны што, сляпыя? Хіба яны не згвалтавалі мой дом, як забойцы, і не пераканаліся самі?" сварліва сказала мегера. "Я нічога не ведаю ні аб чым".
  
  "Ах, Тэм! Гэтыя лорды хочуць ведаць, дзе твая пакой".
  
  Жанчына набыла дар прамовы і пачала бушаваць: "Чаго вы ад мяне хочаце, шаноўны паліцэйскі? Я нічога не зрабіла, я не нелегал, у мяне дакументы з мінулага года. Я нічога не зрабіла, я законапаслухмяны цывілізаваны чалавек, які адпрацаваў усё сваё жыццё...
  
  "Дзе твая пакой?" - спытаў я.
  
  Маладая жанчына паказала. "Там", - сказала яна сваім вісклявым, раздражняльным голасам, - "дзе яшчэ можа быць яе пакой? Вядома, гэта там, за кухняй! Няўжо гэтыя замежныя д'яблы пазбавіліся розуму? Дзе яшчэ жывуць пакаёўкі? А ты, старая паскуда! Ўцягваеш сумленных людзей у непрыемнасці! Што яна нарабіла? Калі гэта крадзеныя гародніна, то я тут ні пры чым!"
  
  "Ціха, ці мы даставім вас у наш штаб, і, вядома ж, суддзя захоча, каб вы заставаліся пад вартай! Ціха!"
  
  Жанчына пачала было лаяцца, але своечасова стрымалася.
  
  Армстронг сказаў: "такім чынам, што..." Затым ён заўважыў, што некалькі цікаўных кітайцаў зазіраюць у пакой з лесвічнай пляцоўкі. Ён азірнуўся і раптам ступіў да іх. Яны зніклі. Ён зачыніў дзверы, хаваючы сваё весялосьць. - А цяпер спытай іх абодвух, што яны ведаюць пра пярэваратняў.
  
  Жанчына ўтаропілася на Ву. А Тарн пасівеў яшчэ больш. - А, я? Пярэваратні? Нічога! Навошта мне ведаць аб гэтых брыдкіх выкрадальніка. Якое яны маюць да мяне стаўленне? Нічога, зусім нічога!"
  
  - А як наконт цябе, Ах Тарн?
  
  - Я? Зусім нічога, - буркліва адказала яна. - Я рэспектабельная жанчына, якая робіць сваю працу і нічога больш!
  
  Ву перавёў іх адказы. Абодва мужчыны заўважылі, што яго пераклад быў дакладным, хуткім і лёгкім. Абодва былі цярплівыя і працягвалі гуляць у гульню, у якую гулялі так шмат разоў раней. - Скажы ёй, што ёй лепш як мага хутчэй расказаць праўду. Армстронг злосна паглядзеў на яе зверху ўніз. Ён не адчуваў да яе ніякіх благіх пачуццяў; Сміт таксама. Яны проста хацелі ведаць праўду. Праўда можа прывесці да ўсталявання асобы Пярэваратняў, і чым хутчэй гэтых зладзеяў павесяць за забойства, тым лягчэй будзе кантраляваць Ганконг і тым хутчэй законапаслухмяныя грамадзяне, уключаючы іх саміх, змогуць займацца сваім уласным бізнесам або хобі — зарабляннем грошай, скокамі або прастытуцыяй. "Так, - падумаў Армстронг, - шкада старую жанчыну". Стаўлю дваццаць даляраў за зламаную шляпную шпільку, што мегера нічога не ведае, але Ах Тэм ведае больш, чым яна калі-небудзь скажа нам.
  
  "Я хачу ведаць праўду. Скажы ёй!" - запатрабаваў ён.
  
  - Праўда? Якая праўда, шаноўны лорд? Як гэта беднае старое цела магло быць чым—то...
  
  Армстронг тэатральна падняў руку. "Хопіць!" Гэта быў яшчэ адзін ўмоўлены сігнал. Акулярык Ву адразу ж перайшоў на дыялект нинток, які, як ён ведаў, ніхто з іх не разумеў. "Старэйшая сястра, я прапаную табе гаварыць хутка і адкрыта. Мы ўжо ўсё ведаем!"
  
  А Тэм ўтаропілася на яго. У яе было ўсяго два крывых зуба ў ніжняй дзясне. "А, малодшы брат?" яна адказала на тым жа дыялекце, застигнутая знянацку. "Чаго ты хочаш ад мяне?" "Праўду! Я ведаю пра цябе ўсё!"
  
  Яна ўтаропілася на яго, не пазнаючы. - Якую праўду? Я ніколі ў жыцці цябе раней не бачыла!
  
  "Хіба ты мяне не памятаеш? На птушыным рынку? Ты дапамагла мне купіць курыцу, а потым мы пілі чай. Ўчора. Хіба ты не памятаеш? Ты расказваў мне пра рыбалцы, пра тое, як яны збіраліся даць табе вялікую ўзнагароду ...
  
  Усе трое заўважылі імгненную выбліск ў яе вачах. "Пярэваратні?" буркліва пачала яна. "Немагчыма! Гэта быў хто-небудзь іншы! Вы ілжыва абвінавачваеце мяне. Скажыце Высакародным лордам, што я ніколі не бачыў вас...
  
  "Заткніся, стары хрыч!" Рэзка сказаў Ву і груба аблаяў яе. "Ты працаваў на Ву Цін-топ, а тваю каханку звалі Фань-лін, і яна памерла тры гады таму, і яны валодалі аптэкай на скрыжаванні! Я сам добра ведаю гэта месца!"
  
  "Хлусня... хлусня... "
  
  - Яна кажа, што ўсё гэта хлусня, сэр.
  
  - Добра. Скажы ёй, што мы адвязем яе ў пастарунак. Там яна ўсё раскажа.
  
  Ах Там затросся. "Катаваць? Ты будзеш катаваць старую жанчыну? Пра-пра-пра..."
  
  - Калі гэты Пярэварацень вернецца? Сёння днём?
  
  "О, о, о" ... Я не ведаю ... Ён сказаў, што убачыцца са мной, але злодзей так і не вярнуўся. Я пазычыў яму пяць даляраў, каб дабрацца дадому і—"
  
  - Дзе быў яго дом? - спытаў я.
  
  - А? Хто? О, ён, ён ... Ён сказаў, што ён сваяк сваячкі, і ... Я не памятаю. Здаецца, ён сказаў "Норт-Пойнт".... Я нічога не памятаю ...
  
  Армстронг і Сміт чакалі і распытвалі, і неўзабаве стала відавочна, што пажылая жанчына мала што ведала, хоць яна увільвалі ад роспытаў, а яе хлусня станавілася ўсё больш плыні шматфарбнай.
  
  "Мы ўсе роўна возьмем яе", - сказаў Армстронг.
  
  Сміт кіўнуў. - Ты можаш заняцца гэтым, пакуль я не змагу даслаць пару чалавек? Я сапраўды думаю, што мне пара вяртацца.
  
  "Вядома. Дзякуй".
  
  Ён сышоў. Армстронг загадаў Ву загадаць двум жанчынам сесці і маўчаць, пакуль ён будзе шукаць. Яны спалохана падпарадкаваліся. Ён прайшоў на кухню і зачыніў дзверы. А Тэм тут жа тузанула яе за доўгую коску. - Малодшы брат, - хітра прашаптала яна, ведаючы, што яе гаспадыня не разумее Нинтока, - я ні ў чым не вінаватая. Я проста сустрэў гэтага маладога д'ябла, як сустрэў цябе. Я нічога не зрабіў. Людзі з адной вёскі павінны трымацца разам, хейя? Такога прыгожага мужчыну, як ты, патрэбныя грошы — на дзяўчат ці на жонку. Ты жанаты, вельмішаноўны Малодшы брат?
  
  "Не, старэйшая сястра", - ветліва адказаў Ву, ведучы яе далей, як яму было сказана.
  
  Армстронг стаяў у дзвярах малюсенькай спальні Ах Тарна і ў мільённы раз задаваўся пытаннем, чаму кітайцы так дрэнна звяртаюцца са сваімі слугамі, чаму слугі працуюць у такіх бездапаможных умовах, чаму яны спяць, жывуць і аддана служаць ўсё жыццё ў абмен на грошы, мала павагі і ніякай любові.
  
  Ён успомніў, як пытаўся ў свайго настаўніка. Стары паліцэйскі сказаў: "Я не ведаю, хлопец, але я думаю, гэта таму, што яны становяцца сям'ёй. Звычайна гэта праца на ўсё жыццё. Звычайна іх ўласная сям'я таксама становіцца часткай. Слуга належыць, і ў тым, як жаваць, шмат добрых момантаў у працы. Само сабой зразумела, што ўсе слугі здымаюць вяршкі з усіх грошай на вядзенне хатняга гаспадаркі, з усёй ежы, з усіх напояў, з усіх якія чысцяць сродкаў, з усяго астатняга, якімі б багатымі або беднымі яны ні былі, вядома, з поўнага ведама і адабрэння працадаўцаў, пры ўмове, што гэта падтрымліваецца на звычайным узроўні — як яшчэ ён можа плаціць ім так мала, калі яны не могуць падзарабляць на баку? "
  
  "Можа быць, гэта і ёсць адказ", - падумаў Армстронг. Гэта праўда, што перш чым кітаец ўладкуецца на працу, любую працу, ён або яна вельмі старанна абдумае, як пражаваць гэтую працу, і каштоўнасць таго, як пражаваць, заўсёды з'яўляецца вырашальным фактарам.
  
  У пакоі смярдзела, і ён паспрабаваў закрыць нос ад гэтага паху. Бруі дажджавой вады пранікалі праз вентыляцыйную адтуліну, шум дажджу ўсё яшчэ барабаніў па сценах, уся сцяна пакрылася цвіллю і плямамі ад тысячы штармоў. Ён абшукваў метадычна і старанна, наладзіўшы ўсе свае пачуцці. Месца, каб што-то схаваць, было мала. Ложак і пасцельная бялізна былі адносна чыстымі, хоць у кутах койкі было шмат блашчыц. Пад ложкам нічога не было, акрамя разбітага і смярдзючага начнога чыгуна і пустога валізкі. У некалькіх старых пакетах і дарожнай сумцы нічога не выявілася. У скрынях камоды ляжалі некалькі прадметаў адзення, некалькі танных упрыгожванняў, нефрытавы бранзалет нізкага якасці. Пад адзеннем была схаваная вышытая сумачка значна лепшай якасці. У ёй былі нейкія старыя лісты. Выразка з навін. І дзве фатаграфіі.
  
  Яго сэрца, здавалася, спынілася.
  
  Праз імгненне ён выйшаў на кухню, дзе было лепш асветлена, і зноў вгляделся ў фатаграфіі, але не памыліўся. Ён прачытаў выразку з навін, у галаве ў яго усё перамяшалася. На выразцы стаяла дата, а на адной з фатаграфій - яшчэ адна.
  
  У падобным на пчаліныя соты склепе паліцэйскага кіравання Ах Тарн сядзеў на цвёрдым крэсле без спінкі ў цэнтры вялікі звукоизолированной пакоі, якая была ярка асветленая і пафарбаваная ў белы колер: белыя сцены, белы столь, белыя падлогі і адзіная белая дзверы, якая была амаль часткай сцяны. Нават крэсла быў белым. Яна была адна, скамянеўшы, і цяпер казала свабодна.
  
  "Такім чынам, што вы ведаеце пра варвары на заднім плане фатаграфіі?" З схаванага дынаміка пачуўся роўны металічны голас Ву Нинток.
  
  "Я гаварыла і гаварыла, а яго няма"... Я не ведаю, Госпадзе, - захныкала яна. "Я хачу дадому .... Я казала табе, я ледзь бачыла замежнага д'ябла... наколькі я ведаю, Ён наведаў нас толькі адзін раз, Гасподзь. ... Я не памятаю, гэта было шмат гадоў таму, о, цяпер я магу ісці, я распавёў табе ўсё, абсалютна ўсё. . . ."
  
  Армстронг назіраў за ёй праз аднабаковае люстэрка ў цёмным пакоі назірання, Ву стаяў побач з ім. Асобы абодвух мужчын былі напружаныя і адчувалі сябе не ў сваёй талерцы. На лбе Ў Ву выступілі кропелькі поту, хоць у пакоі быў прыемны кандыцыянаванае паветра. Бясшумна ўключаўся магнітафон. За імі былі мікрафоны і шэраг электроннага абсталявання.
  
  "Я думаю, яна распавяла нам усё, што нам было трэба", - сказаў Армстронг, спачуваючы ёй.
  
  "Так, сэр". Ву пастараўся схаваць нервовасць у голасе. Гэта быў першы раз, калі ён удзельнічаў у допыце ў СІ. Ён быў напалоханы і ўсхваляваны, і ў яго балела галава.
  
  - Спытай яе яшчэ раз, дзе яна ўзяла сумачку.
  
  Ву зрабіў, як яму было загадана. Яго голас быў спакойным і аўтарытэтным.
  
  "Але я казала табе зноў і зноў", - захныкала пажылая жанчына. "Калі ласка, магу я. п.—"
  
  - Раскажы нам яшчэ раз, а потым можаш ісці.
  
  - Добра.... добра... Я скажу табе яшчэ раз. ... Яно належала маёй палюбоўніцы, якая падарыла яго мне на смяротным ложы, яна падарыла яго мне, я клянуся ў гэтым і...
  
  "У апошні раз вы сказалі, што гэта было дадзена вам за дзень да яе сьмерці. Такім чынам, што ж з гэтага праўда?"
  
  Ах Тарн устрывожана тузанула за сваю растрепанную пасму валасоў. "Я ... Я не памятаю, Спадар. Гэта было на ёй ... гэта было, калі яна памерла. ... Я не памятаю". Вусны старой варушыліся, але яна не выдала ні гуку, а затым сказала раздражнёна: "Я ўзяла гэта і схавала пасля таго, як яна памерла, і там былі тыя старыя фатаграфіі ... У мяне няма фатаграфіі маёй Гаспадыні, таму я ўзяла іх таксама, і там быў адзін таэль срэбра, і гэтым была аплачаная частка маёй паездкі ў Ганконг ў час голаду. Я ўзяў гэта , таму што ні адзін з яе гнілых сыноў , альбо дочак , або членаў сям'і , якія ненавідзелі яе і ненавідзелі мяне , не даў бы мне нічога , таму я ўзяў гэта , калі ніхто не даў . ... яна падарыла яго мне перад смерцю, і я проста схаваў яго, ён мой, яна падарыла яго мне ... "
  
  Яны слухалі, пакуль пажылая жанчына ўсё гаварыла і гаварыла, і дазволілі ёй выгаварыцца. Насценныя гадзіны паказвалі 1:45. Яны дапытвалі яе ўжо паўгадзіны. "Пакуль дастаткова, Ву. Мы паўторым гэта праз тры гадзіны, проста для бяспекі, але я думаю, што яна распавяла нам усё. Армстронг стомлена зняў тэлефонную трубку і набраў нумар. "Армстронг— цяпер вы можаце адвесці яе назад у камеру", - сказаў ён у слухаўку. "Пераканайцеся, што ёй зручна і за яе добра даглядаюць, і папытаеце лекара паўторна агледзець яе". Гэта была звычайная працэдура СІ - праводзіць допыт зняволеных да і пасля кожнага допыту. Лекар сказаў, што ў А Тэма сэрца і крывяны ціск дваццацігадовага хлопца.
  
  Праз імгненне яны ўбачылі, як адкрылася белая, амаль непрыкметная дзверы. Жанчына-паліцэйскі СІ ў форме ласкава паклікала Ах Тэма. Ах Тэм, накульгваючы, выйшаў. Армстронг прыцішыў святло, пераключыў магнітафон на перамотку. Ву выцер лоб.
  
  - Ты вельмі добра справіўся, Ву. Ты хутка вучышся.
  
  - Дзякую вас, сэр.
  
  Пранізлівае выццё магнітафона нарастаў. Армстронг моўчкі назіраў за гэтым, усё яшчэ знаходзячыся ў шоку. Гук спыніўся, і здаравяка выняў катушку з магнітафона. "Мы заўсёды паказваем дату, дакладны час і дакладную працягласць допыту і выкарыстоўваем кодавае імя падазраванага. У мэтах бяспекі і сакрэтнасці". Ён знайшоў нумар у кнізе, пазначыў стужку, затым пачаў запаўняць бланк. "Мы звяраем дадзеныя з гэтым бланкам. Мы падпісваем гэта як следчыя і запісваем код тут А Тарна - V-ll-3. Гэта цалкам сакрэтна і захоўваецца ў сейфе. - Яго погляд стаў вельмі жорсткім. Ву ледзь не завагаўся. "Я паўтараю: вам лепш паверыць, што закрыты рот не ловіць мух і што ўсё ў СІ, усё, у чым вы прымалі ўдзел сёння, зусім сакрэтна".
  
  - Так, сэр. Так, вы можаце на мяне разлічваць, сэр.
  
  "Вам таксама лепш памятаць, што Сі сам па сабе з'яўляецца законам, дзеючым губернатарам і міністрам у Лондане. Толькі. Старыя добрыя ангельскія законы, сумленная гульня і звычайныя паліцэйскія кодэксы не прымяняюцца да SB або SI — хабэаса корпус, адкрытыя судовыя працэсы і апеляцыі. У выпадку з СІ няма ні суда, ні апеляцыі, і гэта загад аб дэпартацыі ў КНР або Тайвань, у залежнасці ад таго, што горш. Разумееце? "Так, сэр. Я хачу быць часткай СІ, сэр, так што можаце мне паверыць. Я не з тых, хто здавальняе сваю смагу атрутай, - запэўніў яго Ву, перапоўнены надзеяй.
  
  "Добра. На наступныя некалькі дзён ты прыкаваны да гэтага штабу".
  
  У Ву адвісла сківіца. - Але, сэр, божа мой... Так, сэр.
  
  Армстранг першым выйшаў і замкнуў за сабой дзверы. Ён аддаў ключ і бланк агенту SI, які дзяжурыў ля галоўнага стала. "Я пакуль пакіну плёнку ў сябе. Я падпісаў квітанцыю.
  
  "Так, сэр".
  
  "Вы паклапаціцца аб констебле Ву? Ён наш госць на пару дзён. Пачніце пазнаваць яго падрабязнасці — ён быў вельмі, вельмі, вельмі карысны. Я рэкамендую яго для SI ".
  
  "Так, сэр".
  
  Ён пакінуў іх, падышоў да ліфта і выйшаў на сваім паверсе з ванітна-кісла-салодкім прысмакам благога прадчування ў роце. Допыты СІ былі для яго праклёнам. Ён ненавідзеў іх, хоць яны былі хуткімі, эфектыўнымі і заўсёды прыносілі вынікі. Ён аддаваў перавагу весці старамодную бітву розумаў, выкарыстоўваць цярпенне, а не гэтыя новыя, сучасныя псіхалагічныя інструменты. "Па-мойму, усё гэта вельмі небяспечна", - мармытаў ён, ідучы па калідоры, адчуваючы ў ноздрах слабы затхлы пах штаб-кватэры, ненавідзячы Crosse і SI і ўсё, што з імі звязана, ненавідзячы веды, якія ён раскапаў. Яго дзверы была адкрыта. "О, прывітанне, Браян", - сказаў ён, зачыняючы яе з змрочным тварам. Браян Квок, задраўшы ногі на стол, ляніва чытаў адну з ранішніх газет камуністычнага Кітая, за шклом за яго спіной цяклі струмені дажджу. "Што новага?"
  
  "Там даволі вялікі артыкул аб Іране", - сказаў яго сябар, паглынуты чытаннем. "Там гаворыцца, што "капіталістычныя кіраўнікі ЦРУ сумесна з тыранам шахам задушылі народна-рэвалюцыйную вайну ў Азербайджане, тысячы былі забітыя" і гэтак далей. Я ў гэта не веру, але, падобна, ЦРУ і Дзевяноста другая паветрана-дэсантная размініравалі гэты раён, і янкі ў якія-то павекі паступілі правільна.
  
  "Шмат, чорт вазьмі, ад гэтага будзе толку!"
  
  Браян Квок падняў вочы. Яго ўсмешка пагасла. - У чым справа?
  
  "Я адчуваю сябе агідна". Армстронг вагаўся. "Я паслаў за парай піва, потым мы паабедаем. Як наконт кары? Добра?"
  
  "Выдатна, але калі ты дрэнна сябе адчуваеш, давай прапусцім абед".
  
  "Не, гэта не настолькі агідна. Я ... я проста ненавіджу допыты белых ... у мяне мурашкі па скуры ".
  
  Браян Квок ўтаропіўся на яго. - Ты там адлюстраваў старую аму? Якога чорта?
  
  "Гэта быў загад Кроса. Ён вырадак!"
  
  Браян Квок адклаў газету. "Так, гэта ён, і я ўпэўнены, што я маю рацыю наконт яго", - ціха сказаў ён.
  
  - Не цяпер, Браян, можа быць, за ланчам, але не цяпер. Госпадзе, мне трэба выпіць! Чортаў Крос і чортаў СІ! Я не СІ, і ўсё ж ён паводзіць сябе так, быццам я адна з яго.
  
  "Аб? Але ты прыйдзеш сёння ўвечары 16/2. Я думаў, цябе откомандировали".
  
  "Ён не згадваў пра гэта. Што адбываецца?"
  
  "Калі ён не згадваў пра гэта, мне лепш не гаварыць".
  
  "Вядома". Гэта была звычайная працэдура SI ў мэтах бяспекі, зводзіць да мінімуму распаўсюджванне інфармацыі, каб нават годным даверу агентам, якія працуюць над адным і тым жа справай, маглі быць прадастаўлены не ўсе факты. "Я, чорт вазьмі, не збіраюся, каб мяне откомандировали", - змрочна сказаў Армстронг, ведаючы, што калі Крос загадае, ён нічога не зможа зрабіць, каб прадухіліць гэта. - Гэты перахоп як-то звязаны з Севрином?
  
  "Я не ведаю. Я спадзяюся на гэта". Браян Квок изучающе паглядзеў на яго, затым усміхнуўся. "Не маркоціся, Роберт, у мяне для вас добрыя навіны", - сказаў ён, і Армстронг зноў заўважыў, наколькі прыгожы яго сябар: моцныя белыя зубы, залацістая скура, цвёрды падбародак, танцуючыя вочы з уласцівай яму бесклапотнай упэўненасцю.
  
  "Ты сімпатычны вырадак", - сказаў ён. "Якія добрыя навіны? Ты абапёрся на аднаго адной нагой у рэстаране "Пара", і ён уручыў цябе першых чатырох пераможцаў суботы?"
  
  "Летуценнік! Не, гэта пра тых файлах, якія ты выхапіў учора ў Зубастай Ло і перадаў у аддзел па барацьбе з карупцыяй. Памятаеш? У фатографа Нг?"
  
  "Аб? О, так".
  
  "Здаецца, наш амерыкана-кітайскі госць у добрую надвор'е, Томас к. К. Лім, які "дзе-то ў Бразіліі", - сапраўдны персанаж. Яго тэчкі былі залатымі. Сапраўды, вельмі залатымі! І на англійскай, так што нашы хлопцы з антыкарупцыйнай службы праглынулі іх, як дозу солі. Вы знайшлі скарб!"
  
  "Ён звязаны з Цу-янам?" Спытаў Армстронг, адразу адцягнуўшыся ад сваіх думак.
  
  - Ды. І мноства іншых людзей. Вельмі важныя людзі, ве—" "Банастасио?"
  
  Браян Квок ўсміхнуўся аднымі вуснамі. "Вінчэнца Банастасио ўласнай персонай. Гэта выдатна звязвае тэорыю Джона Чена, the guns, Цуяна, Банастасио і Піцера Марлоў".
  
  "Бартлетт?"
  
  - Пакуль няма. Але Марлоў ведае сёе-каго, хто ведае занадта шмат такога, чаго не ведаем мы. Я думаю, мы павінны расследаваць гэтую справу. Ты згодная?
  
  "О, так. Што яшчэ пра паперах?"
  
  "Томас к. К. Лім - каталік, амерыкана-кітаец ў трэцім пакаленні, які з'яўляецца сарокам. Ён збірае разнастайныя падбухторшчыцкія перапіскі, лісты, нататкі, памяткі і гэтак далей ". Браян Квок зноў ўсміхнуўся сваёй невясёлай усмешкай. "Нашы сябры-янкі горш, чым мы думалі".
  
  "Напрыклад?"
  
  "Напрыклад, нейкая добра вядомая сям'я з Новай Англіі з добрымі сувязямі звязана з пэўнымі генераламі, амерыканскімі і в'етнамскімі, у будаўніцтве некалькіх вельмі вялікіх, вельмі непатрэбных баз ВПС ЗША ў В'етнаме — з вялікай выгадай — для іх".
  
  - Алілуя! Імёны?
  
  - Імёны, званні і серыйныя нумары. Калі б кіраўнікі даведаліся, што сябар Томас задакумэнтаваў гэта, гэта выклікала б дрыжыкі жаху ў Святых Залах Славы, Пентагоне і розных дарагіх пракураных памяшканнях ".
  
  Армстронг хмыкнуў. - Ён пасярэднік?
  
  - Ён называе сябе прадпрымальнікам. О, ён у вельмі добрых адносінах з многімі вядомымі людзьмі. Амерыканец, італьянец, в'етнамец, кітаец - па абодва бакі барыкад. У паперах усё задакументавана махлярства. Іншая схема заключаецца ў тым, каб накіраваць мільёны сродкаў ЗША ў іншую фальшывую праграму дапамогі В'етнаму. Калі быць дакладным, 8 мільёнаў — адзін ім ужо выплачаны. Адзін Лім нават абмяркоўваў, як перавесці мільён даляраў х'з ен яу ў Швейцарыю ".
  
  "Мы маглі б прымусіць гэта трымацца?"
  
  "О, так, калі мы зловім Томаса к. К. Ліма і калі мы захочам замацаваць гэта. Я спытаў Кроса, але ён толькі паціснуў плячыма і сказаў, што гэта не наша справа, што калі янкі хочуць падмануць свой урад, гэта іх справа ". Браян Квок усміхнуўся, але яго вочы не завагаліся. "Гэта важная інфармацыя, Роберт. Калі б хоць бы частка стала агульнавядомай, гэта выклікала б пякельную смярдзючую смурод да самага верху".
  
  "Ён збіраецца перадаць гэта Роузмонту? Зліць гэта?"
  
  "Я не ведаю. Я так не думаю. У адным ён мае рацыю. Мы тут ні пры чым. Па-чартоўску па-дурному ўсё гэта хаваць! Па-дурному! Яны заслугоўваюць таго, каб іх нарэзалі! Калі ў вас знойдзецца хвілінка пачытаць газеты, яны сакавітыя."
  
  "Ёсць якая-небудзь сувязь паміж Лім і іншымі злыднямі? Кривозубая Ло і іншы мужчына? Яны крадуць сродкі на лячэнне?"
  
  "О так, павінна быць, але ўсе іх файлы на кітайскім, так што на іх замацаванне сыдзе больш часу". Браян Квок дзіўна дадаў: "Цікава, што Крос пранюхалі пра гэта, як быццам ведаў, што тут ёсць сувязь". Ён панізіў голас. "Я ведаю, што я маю рацыю наконт яго".
  
  Павісла маўчанне. У Армстронга перасохла ў роце і з'явіўся непрыемны прысмак. Ён адарваў погляд ад дажджу і паглядзеў на Браяна Квока.
  
  "Што ў цябе ёсць?" - спытаў я.
  
  "Ты ведаеш таго віцэ-консула ў консульстве ЗША — гомика, які прадае візы?"
  
  "А што наконт яго?"
  
  - У мінулым месяцы Крос вячэраў з ім. У яго кватэры.
  
  Армстронг нервова пацёр твар. - Гэта нічога не даказвае. Паслухай, заўтра, заўтра мы атрымаем дакументы. Заўтра...
  
  - Магчыма, нам не ўдасца іх прачытаць.
  
  "Асабіста мне пляваць. Гэта бізнес СІ, а я крымінальны вышук, і гэта чц—"
  
  Яго спыніў стук. Дзверы адчыніліся. Увайшоў афіцыянт-кітаец з падносам і двума кружкамі халоднага піва і шырока ўсміхнуўся. - Добры дзень, сэр, - сказаў ён, працягваючы адну Браяну Квоку. Другую ён аддаў Армстрангу і выйшаў.
  
  "Поспехі", - сказаў Армстронг, ненавідзячы сябе. Ён зрабіў вялікі глыток, затым падышоў да сейфа, каб замкнуць касету.
  
  Браян Квок ўважліва паглядзеў на яго. - Ты ўпэўнены, што з табой усё ў парадку, даўніна?
  
  "Так, так, вядома".
  
  - Што сказала старая? - спытаў я.
  
  "Спачатку яна сказала шмат хлусні, вельмі шмат. А потым праўду. Усю. Я раскажу табе за ланчам, Браян. Ты ж ведаеш, як гэта бывае — рана ці позна ловіш хлусня, калі набярэшся цярпення. Я сыты па горла хлусьнёй. Армстронг дапіў сваё піва. "Госпадзе, мне гэта было трэба".
  
  "Ты таксама хочаш мой? Вось."
  
  "Няма, няма, дзякуй, але гэта я на віскі з содавай перад кары і, можа быць, яшчэ па адной. Допивай, і давай адправімся ў шлях".
  
  Браян Квок паставіў сваю паўпустую кружку. - Для мяне гэтага дастаткова. - Ён закурыў цыгарэту. - Як справы, у якія не паляць? - спытаў я.
  
  - Груба. Армстронг назіраў, як ён глыбока ўздыхнуў. - Ёсць што-небудзь пра Ворански? Або аб яго забойцах?
  
  "Яны растварыліся ў паветры. У нас ёсць іх фатаграфіі, так што мы іх зловім, калі толькі яны не перасеклі мяжу".
  
  - Або на Тайвані.
  
  Пасля паўзы Браян Квок кіўнуў. "Ці Макао, або Паўночная Карэя, В'етнам, ці яшчэ дзе-небудзь. Міністр без розуму ад Кроса, а не ад Ворански, як і МІ-6, як і ЦРУ. Вышэйшы эшалон ЦРУ ў Лондане жаваў міністра за хвост, таму ён перадае гэта далей. Нам лепш дабрацца да гэтых ублюдкаў раней Роузмонта, інакш мы страцім твар. Роузмонт таксама пад агнём, каб падняць галаву. Я чуў, ён адправіў усіх на пошукі, думаючы, што гэта звязана з Севрином і авіяносцам. Ён у жаху ад таго, што адбудзецца інцыдэнт з ядзернай авіяносцам. Браян Квок дадаў, яго голас стаў больш жорсткім: "па-Чартоўску па-дурному абражаць КНР, прывозячы яе сюды. Гэта пачвара - адкрытае запрашэнне для кожнага агента ў Азіі ".
  
  "Калі б я быў савецкім, я б паспрабаваў пракрасціся на яе. Сі, верагодна, спрабуе прама цяпер. Крос быў бы рады мець завод на борце. Чаму бы і няма?" Здаравяка назіраў за клубящимся дымам. "Калі б я быў нацыяналістам, магчыма, я б заклаў некалькі мін і абвінаваціў КНР — ці наадварот, абвінаваціў бы Чан Кайшы".
  
  "Гэта тое, што зрабіла б ЦРУ, каб прымусіць усіх звар'яцець з-за Кітая".
  
  "Спыні гэта, Браян!"
  
  Браян Квок зрабіў апошні глыток і ўстаў. - Па мне, дык дастаткова. Пайшлі.
  
  "Хвілінку". Армстронг набраў нумар. "Гэта Армстронг, назначце яшчэ адзін сеанс на 17.00 для V-l 1-3. Я хачу..." Ён спыніўся, убачыўшы, як вочы яго сябра затрапяталі, затым остекленели, і ён лёгка злавіў яго, калі той падаў, і дазволіў яму адкінуцца на спінку крэсла. Па-за сябе, амаль назіраючы за сабой, ён паклаў тэлефон назад на рычаг. Цяпер яму нічога не заставалася, як чакаць.
  
  "Я выканаў сваю працу", - падумаў ён.
  
  Дзверы адчыніліся. Увайшоў Крос. За ім стаялі трое агентаў SI ў цывільным, усе брытанцы, усе старэйшыя агенты, ва ўсіх напружаныя асобы. Адзін з мужчын хутка накінуў на галаву Браяна Квока тоўсты чорны капюшон, лёгка падняў яго і выйшаў, астатнія рушылі ўслед за ім.
  
  Цяпер, калі гэта было зроблена, Роберт Армстронг нічога не адчуваў: ні раскаяння, ні шоку, ні гневу. Нічога. Розум падказваў яму, што памылкі няма, хоць розум ўсё яшчэ паўтараў яму ў роўнай ступені, што яго сябар, з якім ён пражыў амаль дваццаць гадоў, ніяк не мог быць камуністычным "кратом". Але ён быў ім. Доказ было неабвержным. Доказы, якія ён знайшоў, пераканаўча даказвалі, што Браян Квок быў сынам Фанг-лінг Ву, старога працадаўцы А Тарна, калі, паводле яго сведчання аб нараджэнні і асабістых запісах, яго маці і бацька, як меркавалася, насілі прозвішча Квок і былі забітыя камуністамі ў Кантоне ў 43-м годзе. На адной з фатаграфій Браян Квок стаяў побач з малюсенькай кітаянкай перад аптэкай на скрыжаванні ў вёсцы. Якасць было дрэнным, але больш чым дастатковым, каб прачытаць сімвалы на шыльдзе крамы і даведацца твар, яго твар. На заднім плане быў старажытны аўтамабіль. За ім стаяў еўрапеец, яго твар быў напалову отвернуто. Акулярык Ву апазнаў магазін як аптэку на скрыжаванні ў Нін-току, уласнасць сям'і Ток-лінг Ву. Ах Тарн апазнаў жанчыну як яе палюбоўніцу.
  
  - А мужчына? Хто гэты мужчына, які стаіць побач з ёй?
  
  "О, гэта яе сын, спадар. Я ж казаў табе. Гэта другі сын Чу той. Цяпер ён жыве з чужаземнымі д'ябламі за морам, на поўначы, у Краіне Залатых гор, - захныкала старая з белай пакоя.
  
  "Ты зноў хлусіш".
  
  "О, не, спадар, гэта яе сын, Чу той. Гэта яе другі сын, і ён нарадзіўся ў Нинтоке, і я дапамагала прымаць яго ўласнымі рукамі. Ён быў другім дзіцем у маці, які сышоў яшчэ дзіцем. ..."
  
  - Ён пайшоў? Куды ён сышоў?
  
  - У... у Краіну Дажджоў, потым у Залатыя горы. Цяпер у яго рэстаран і двое сыноў . . . . Ён там бізнэсмэн, і ён прыехаў наведаць бацьку . . . . Бацька тады паміраў, і ён прыйшоў, як і належыць паслухмянай сыну, але потым ён сышоў, а маці ўсё плакала і плакала ... "
  
  - Як часта ён наведваў сваіх бацькоў?
  
  "О, гэта было толькі аднойчы, Госпадзе, толькі адзін раз. Цяпер ён жыве так далёка, у такім далёкім месцы, у такой глушы, але ён прыйшоў, як належыць паслухмянай сыну, а потым сышоў. Я проста выпадкова ўбачыў яго, Гасподзь. Маці паслала мяне наведаць якіх-небудзь сваякоў у суседняй вёсцы, але мне было самотна, і я вярнуўся рана і ўбачыў яго. ... Гэта было як раз перад яго ад'ездам. Малады Гаспадар з'ехаў на д'ябальскай іншамарцы... "
  
  - Адкуль у яго машына? Яна належала яму?
  
  "Я не ведаю, спадар. У Нингтоке не было машыны. Нават у вясковага камітэта яе не было, нават у бацькі, які быў аптэкарам у нашай вёсцы. Бедны бацька, які памёр у такіх пакутах. Ён быў членам камітэта . . . . Яны пакінулі нас у спакоі, людзей Старшыні Мао, Старонніх . . . . Так, яны пакінулі, таму што, хоць бацька быў інтэлектуалам і фармацэўтам, ён заўсёды быў тайным прыхільнікам Мао, хоць я ніколі не ведаў, Госпадзе, клянуся, я ніколі не ведаў. Людзі старшыні Мао пакінулі нас у спакоі, спадар.
  
  - Як яго звалі, сына вашай Каханкі? Мужчына на фатаграфіі? - паўтарыў ён, спрабуючы страсянуць яе.
  
  "Чу той Ву, спадар, ён быў яе другім народжаным. ... Я памятаю, як яго адправілі з Нингтока ў ... у гэта бруднае месца, у гэтую Духмяныя Гавань. Яму было пяць ці шэсць, і яго адправілі сюды да дзядзькі, і...
  
  - Як звалі таго дзядзьку? - спытаў я.
  
  "Я не ведаю, Госпадзе, мне ніколі не казалі, я толькі памятаю, як маці ўсё плакала і плакала, калі бацька адаслаў яго ў школу.... Магу я цяпер пайсці дадому, калі ласка, я стамілася, калі ласка... "
  
  - Калі вы распавядзеце нам тое, што мы хочам ведаць. Калі вы скажаце нам праўду.
  
  "О, я кажу табе праўду, усё, што заўгодна. . . ."
  
  - Яго адправілі ў школу ў Ганконгу? Куды?
  
  "Я не ведаю, госпадзе, мая Гаспадыня ніколі не казала, толькі ў школе, а потым яна выкінула яго з галавы, і я таксама, пра ды, так было лепш, таму што ён сышоў назаўсёды, ты ж ведаеш, што другія сыны заўсёды павінны сыходзіць ..."
  
  - Калі Чу той Ву вярнуўся ў Нін ток?
  
  "Гэта было некалькі гадоў таму, калі бацька паміраў. Ён вярнуўся ўсяго адзін раз, гэта было ўсяго адзін раз, Госпадзе, хіба ты не памятаеш, як я казаў, я памятаю, што казаў гэта. Так, гэта быў той самы раз на фатаграфіі. Маці настаяла на фатаграфіі, плакала і ўмольвала яго сфатаграфавацца з ёй . . . . Вядома, цяпер, калі бацькі не стала, і яна сапраўды засталася адна, яна адчула на сабе руку смерці ... О, яна плакала, і Чу той дазволіў ёй паступіць па-свойму, як належыць паслухмянай сыну, і мая гаспадыня была так задаволена ... "
  
  "А варвар на фатаграфіі, хто ён?" Мужчына на заднім плане быў полуобернут, яго нялёгка было даведацца, калі вы яго не ведалі, ён стаяў побач з машынай, прыпаркаванай побач з аптэкай. Гэта быў высокі мужчына, еўрапеец, у мятай вопратцы і несамавіты.
  
  "Я не ведаю, спадар. Ён быў кіроўцам і павёз Чу той, але камітэт вёскі і сам Чу той шмат раз кланяліся яму, і было сказана, што ён вельмі важны. Ён быў першым замежным д'яблам, якога я калі - небудзь бачыў, Госпадзе ... "
  
  "А людзі на іншы фатаграфіі? Хто яны?" Гэтая фатаграфія была старажытнай, амаль колеру сэпіі, і адлюстроўвала сарамлівую пару ў дрэнна тых, што сядзяць вясельных уборах, змрочна смотрящую ў камеру. "О, вядома, яны Бацька і Маці, Гасподзь. Хіба ты не памятаеш, як я гэта казаў? Я казаў табе шмат разоў. Гэта Маці і Бацька. Яго звалі Цін-топ Ву, а яго тайтай - маёй палюбоўніцай была Фанг-лінг. . . . ""А парэзы?"
  
  "Я не ведаю, Госпадзе, гэта было проста прылепленыя да фатаграфіі, таму я пакінуў гэта там. Мама приклеила гэта туды, таму я пакінуў гэта. Чаго я павінен хацець ад замежнай д'ябальскай глупства або пісаніны. . . ."
  
  Роберт Армстронг ўздыхнуў. Пажоўклае выразка была з кітайскай газеты Ганконга ад 16 ліпеня 1937 года, у якой распавядалася аб трох кітайскіх юнакоў, якія так добра здалі семестровые экзамены, што ўрад Ганконга прадаставіла ім стыпендыі для навучання ў англійскай дзяржаўнай школе. Кар-шан Квок быў названы першым. Кар-шан было афіцыйным кітайскім імем Браяна Квока. "Ты вельмі добра справіўся, Роберт", - сказаў Крос, назіраючы за ім. "Няўжо?" - адказаў ён праз туман свайго гора. "Так, вельмі добра. Вы адразу ж прыйшлі да мяне з доказамі, вы ў дакладнасці выканалі інструкцыі, і цяпер наш крот шчасна спіць. Крос закурыў цыгарэту і сеў за стол. "Я рады, што ты выпіў правільнае піва. Ён што-небудзь западозрыў?"
  
  "Няма. Не, я так не думаю". Армстронг паспрабаваў узяць сябе ў рукі. "Прабачце мяне, сэр, калі ласка. Я адчуваю сябе брудным. Я... мне трэба прыняць душ. Прабач."
  
  - Прысядзьце на хвілінку, калі ласка. Так, вы, павінна быць, стаміліся. Такія рэчы вельмі стамляюць.
  
  Госпадзе, Армстрангу хацелася закрычаць ад болю, гэта ўсё немагчыма! Немагчыма, каб Браян быў агентам пад глыбокім прыкрыццём, але ўсё сыходзіцца. Інакш навошта б яму насіць зусім іншае імя, іншае пасведчанне аб нараджэнні? Інакш навошта такая старанна сканструяваная легенда аб тым, што яго бацькі былі забітыя ў Кантоне падчас вайны камуністамі? Інакш навошта б яму рызыкаваць, таемна прабіраючыся назад у Нингток, рызыкуючы ўсім, што так старанна стваралася на працягу трыццаці гадоў, калі толькі яго ўласны бацька сапраўды не паміраў? І калі гэтыя факты верныя, то аўтаматычна ідуць іншыя: што ён, павінна быць, знаходзіўся ў пастаянным кантакце з Мацерыком, каб ведаць аб надыходзячай смерці свайго бацькі, што як супэрінтэндант паліцыі Х. К. ён павінен быць цалкам пэрсонаю грата ў КНР, каб яго таемна ўпускалі і зноў таемна выпускалі. І калі ён быў персонай грата, то, павінна быць, быў адным з іх, за якім даглядалі гадамі, песцілі гадамі. "Божа, - прамармытаў ён, - ён бы лёгка стаў памочнікам камісара, магчыма, нават камісарам ..."
  
  "Што ты зараз прапануеш, Роберт?" Крос спытаў мяккім голасам.
  
  Армстронг думках вярнуўся ў цяперашні, яго трэніроўкі пераадолелі тугу. "Правер ў зваротным парадку. Мы знойдзем сувязь. ТАК. Яго бацька быў малюсенькім камуністычным вінцікам, але, тым не менш, вінцікам Нін току, так што сваяк з Ганконга, да якога яго паслалі, таксама быў такім. Яны б трымалі Браяна ў вожыкавых рукавіцах у Англіі, у Канадзе, тут, дзе заўгодна — так лёгка гэта зрабіць, так лёгка падсілкоўваць нянавісць да куай-лох, так лёгка кітайцу схаваць такую нянавісць. Хіба яны не самыя цярплівыя і тайныя людзі на зямлі? Так, ты правяраеш яшчэ раз і ў рэшце рэшт знаходзіш сувязь і пазнаеш праўду. "
  
  - Роберт, ты зноў правоў. Але спачатку ты пачнеш яго дапытваць.
  
  Армстронг адчуў, як халадок страху працяў яго страўнік. "Так", - сказаў ён.
  
  "Я рады паведаміць вам, што гэта вялікі гонар для вас".
  
  "Няма".
  
  "Вы будзеце назіраць за допытам. Тут няма кітайцаў, толькі высокапастаўленыя брытанскія агенты. Акрамя Ву, Парха Ву. Так, ён дапаможа - толькі ён, ён добры хлопец ".
  
  "Я не магу" ... "Я не буду".
  
  Крос уздыхнуў і адкрыў вялікі канверт з шчыльнай паперы, які прынёс з сабой. - Што вы пра гэта думаеце?
  
  Дрыготкі Армстронг зрабіў здымак. Гэта быў павялічаны восем на дзесяць фрагмент фатаграфіі Нін току, галава еўрапейца, якая была часткай фону побач з машынай. Твар мужчыны было напалову звернута і размыта, зярністасць ад павелічэння шчыльная. "Я... Я б сказаў, што ён убачыў камеру і адвярнуўся ці збіраўся адвярнуцца, каб яго не сфатаграфавалі".
  
  - Я таксама так думаў. Ты пазнаеш яго?
  
  Армстронг вгляделся ў твар, спрабуючы растлумачыць галаву. - Няма.
  
  - Ворански? Наш загінуўшы савецкі сябар?
  
  - Магчыма. Няма, няма, я так не думаю.
  
  - А як наконт Данросса, Іэна Данросса?
  
  Узрушаны яшчэ больш, Армстронг паднёс яго да святла. "Магчыма, але малаверагодна. Калі ... калі гэта Данросс, тады ... вы думаеце, ён - завод Сэвэрына? Немагчыма."
  
  "Неверагодна, але не немагчыма. Яны з Браянам вельмі добрыя сябры". Крос забраў фатаграфію назад і паглядзеў на яе. "Кім бы ён ні быў, ён знаёмы, наколькі вы можаце судзіць аб ім, але я не магу ўспомніць гэтага чалавека, ці там, дзе я яго бачыў. Пакуль. Добра, усё роўна. Браян ўспомніць. Так." Яго голас стаў аксаміцістым. "О, не хвалюйся, Роберт, я зладжу табе Браяна, але ты той, хто нанясе вырашальны ўдар. Я хачу даведацца, хто гэты хлопец, вельмі хутка, на самай справе я хачу ведаць усё, што ведае Браян, вельмі, вельмі хутка ".
  
  "Няма. Пакліч каго—небудзь яшчэ..."
  
  "О, Роберт, не будзь такім занудай! Чу той Ву, ён жа Браян Каршун Квок, - варожы "крот", які гадамі вышмыгваў ад нас, вось і ўсё ". Голас Кроса перапыніў Армстронга. "Дарэчы, сёння ўвечары ў 6:30 ты выступаеш у "16/2", і ты таксама прыкамандзіраваны да SI. Я ўжо пагаварыў з камісарам".
  
  - Няма, і я не магу дапытаць...
  
  "О, але, мой дарагі сябар, ты можаш і ты гэта зробіш. Ты адзіны, хто можа, Браян занадта разумны, каб яго можна было злавіць як аматара. Вядома, я гэтак жа здзіўлены, што ён крот, як і вы, як і губернатар!
  
  - Калі ласка. Я не...
  
  "Ён здрадзіў Фонг-фонг, яшчэ аднаго твайго сябра, так? Павінна быць, ён зліў дакументы AMG. Павінна быць, гэта ён перадаў ворагу усе нашы дасье і ўсю іншую інфармацыю. Бог ведае, да якіх ведаў ён меў доступ на курсах Генеральнага штаба і ўсіх іншых курсах." Крос пыхнул цыгарэтай, твар яго было звычайным. "У СІ ў яго высокі допуск да сакрэтнай працы, і я, вядома, згодны, што яго рыхтавалі на высокі пост - я нават збіраўся зрабіць яго сваім другім нумарам! Так што нам лепш вельмі хутка высветліць пра яго ўсё. Цікава, мы шукалі савецкага "крата", а аказалася, што замест яго ў нас ёсць "крот" з КНР. Ён затушыў цыгарэту. "Я загадаў неадкладна пачаць допыт па першай катэгорыі". Фарба адхлынула ад твару Армстронга, і ён утаропіўся на Кроса, адкрыта ненавідзячы яго. "Ты вырадак, гробаны гнілы вырадак".
  
  Крос мякка засмяяўся. "Дакладна". "Ты таксама педик?" "Магчыма. Магчыма, толькі часам і толькі тады, калі мне гэта падабаецца.
  
  Магчыма. Крос спакойна назіраў за ім. - Ну ж, Роберт, ты сапраўды думаеш, што мяне можна шантажаваць? Мяне? Шантажавалі? На самай справе, Роберт, няўжо ты не разумееш жыцця? Я чуў, гомасэксуальнасць цалкам нармальна, нават для высокапастаўленых асоб.
  
  "Ці Так гэта?"
  
  "У нашы дні, ды, цалкам нармальна, для некаторых амаль модна. О так, так, гэта так, мой дарагі сябар, і гэта час ад часу практыкуецца самой каталіцкай групай важных персон ва ўсім свеце. Нават у Маскве. Крос запаліў яшчэ адну цыгарэту. "Вядома, чалавек павінен быць стрыманым, выбарчым і пажадана непрадузятым, але схільнасць да незвычайнага можа мець разнастайныя перавагі ў нашай прафесіі. Хіба гэта не так?"
  
  - Значыць, вы апраўдваеце любое зло, любы дзярмо, забойствы, падман, хлусня ў імя чортавай СІ — ці не так?
  
  "Роберт, я нічога не апраўдваю, я ведаю, што ты засмучаны, але я думаю, гэтага дастаткова".
  
  "Вы не можаце прымусіць мяне паступіць у SI. Я падам у адстаўку".
  
  Крос пагардліва засмяяўся. "Але, мой дарагі сябар, а як жа ўсе вашыя даўгі? Як наконт 40 000 да панядзелка?" Ён ўстаў, яго вочы былі каменнымі. Яго голас амаль не змяніўся, але цяпер у ім з'явіліся зласлівыя ноткі. - Нам абодвум больш дваццаці аднаго года, Роберт. Зламай яго, і зрабі гэта вельмі хутка.
  
  45
  
  15:00 ВЕЧАРА. :
  
  Празвінеў званок аб закрыцці Фондавай біржы, але гэты гук патануў у смуроднага столпотворении мноства брокераў, адчайна якія спрабуюць завяршыць свае заключныя здзелкі.
  
  Для Struan's гэты дзень быў катастрафічным. Велізарная колькасць акцый было выкінута на рынак для папярэдняй куплі, а затым паспешліва вернута назад, паколькі чуткі падсілкоўваліся новымі чуткамі і прапаноўвалася больш акцый. Кошт акцый рэзка ўпала з 24,70 да 17,50, а ў калонцы "Прадаць" па-ранейшаму значылася 300 000 акцый oifer. Акцыі ўсіх банкаў ўпалі, рынак пахіснуўся. Усе чакалі, што заўтра Ho-Pak збанкрутуецца - толькі сэр Луіс Базіліо, якая прыпыніла таргі банкаўскімі акцыямі ў апоўдні, выратаваў банк ад банкруцтва тады.
  
  "Госпадзе Ісусе, ну і смуроднік!" - сказаў нехта. "Аблажаўся з гэтым чортавым званом".
  
  "Паглядзіце на тай-пэна!" - выбухнуў іншы. "Божа усемагутны, можна падумаць, што гэта проста яшчэ адзін дзень, а не пахавальны звон па Высакароднай Хаце!"
  
  "У яго ёсць яйкі, у нашага Ена, у гэтым няма сумневаў. Паглядзіце на яго ўсмешку. Госпадзе, яго акцыі ўпалі з 24,70 да 17,50 за адзін дзень, хоць ніколі не апускаліся ніжэй за 25 з тых часоў, як небарака стаў публічным, і як быццам нічога не адбылося. Заўтра Горнт павінен атрымаць кантроль! "
  
  "Я згодны - ці банк".
  
  "Ахвяра? Няма, у іх свае праблемы", - сказаў іншы, далучаючыся да узбуджанай, вспотевшей групе.
  
  - Святая макрэль, ты сапраўды думаеш, што Горнт гэта зробіць? Горнт тайпэн з новага Высакароднага дома?
  
  "Не магу сабе гэтага ўявіць!" - перекрикивал шум іншы.
  
  "Лепш абвыкніце да гэтага, даўніна. Але я згодны, ты ніколі не даведаешся, што свет Лэна бурыцца з-за яго яечкаў ... "
  
  "Чорт вазьмі, як раз своечасова!" - крыкнуў хто-то яшчэ.
  
  - Ды добра табе, тайпэн - добры хлопец, Горнт - пагардлівы вырадак.
  
  "Яны абодва ўблюдкі!" - сказаў іншы.
  
  "О, я не ведаю. Але я згодны, што Лан сапраўды халодны. лан халодны, як черити, і гэта даволі холадна . . . . "
  
  "Але не такі халодны, як небарака Вілі, ён мёртвы, небарака!"
  
  "Вілі? Які Вілі?" - спытаў хто-то сярод смеху. "А?"
  
  "О, дзеля ўсяго святога, Чарлі, гэта проста песенька, верш! Вілі рыфмуецца з чилли, вось і ўсё. Як ты правёў дзень?"
  
  "Я зарабіў кучу камісійных".
  
  "Я таксама сабраў кучу грошай".
  
  "Фантастыка. Я прадаў 100 адсоткаў усіх сваіх акцый. Дзякуй Богу, цяпер я ліквідамі! Некаторым маім кліентам будзе нялёгка, але лёгка прыходзяць, лёгка сыходзяць, і яны могуць сабе гэта дазволіць!"
  
  "У мяне ўсё яшчэ ёсць 58 000 "Струанов", і жадаючых няма ..."
  
  "Jesusschriiist!"
  
  "Што здарылася?"
  
  "З Хо-пакам скончана! Яны зачынілі свае дзверы".
  
  "Што?"
  
  "Усе да апошняй чортавай галінкі!"
  
  - Божа ўсемагутны, ты ўпэўнены?
  
  "Вядома, я ўпэўнены, і яны кажуць, што Вік таксама не адкрыецца заўтра, што губернатар абвесціць заўтрашні дзень выхадных для банка! Я атрымаў гэта ад самага высокага начальства, даўніна!"
  
  - Божа літасцівы, Вік зачыняецца?
  
  "Аб Божа, мы ўсе спустошаныя..."
  
  "Паслухай, я толькі што размаўляў з Джонджоном. Ўцёкі перакінулася на іх, але ён кажа, што з імі ўсё будзе ў парадку — не турбуйся . . . . "
  
  "Слава Богу!"
  
  "Ён кажа, што паўгадзіны таму ў Абердзіна адбыўся бунт, калі тамтэйшае аддзяленьне "Хо-Пак" пацярпела крах, але Рычард Кванг толькі што апублікаваў прэс-рэліз. Ён "часова зачыніў" усе іх філіялы, акрамя галаўнога офіса ў Цэнтры. Не варта турбавацца, у яго поўна грошай і ...
  
  "Хлуслівы вырадак!"
  
  "... і любы, у каго ёсць сродкі "Хо-Пак", павінен пайсці туды са сваёй сберкнижкой, і яму заплацяць".
  
  "А як наконт іх акцый? Як ты думаеш, колькі яны заплацяць, калі ліквідуюць? Дзесяць цэнтаў з даляра?"
  
  "Бог ведае! Але тысячы людзей страцяць свае трусікі ў гэтай катастрофе!"
  
  "Гэй, тайпэн! Ты збіраешся дазволіць сваім акцый рэзка зваліцца ці ўсё-ткі збіраешся купляць?"
  
  "Высакародны дом моцны, як ніколі, даўніна", - нязмушана сказаў Данросс. "Мой табе савет - купляй!"
  
  - Колькі ты можаш чакаць, тайбань?
  
  "Мы справімся з гэтай невялікай праблемай, не хвалюйцеся". Данросс працягваў прасоўвацца праз натоўп, накіроўваючыся да выхаду, Лайн Бартлетт і Кейсі ішлі за ім, засынаючы яго пытаннямі. Большасць з іх ён адпусціў з ласкамі, на некаторыя адказаў, затым Горнт апынуўся перад ім, і яны ўдваіх пагрузіліся ў глыбокае маўчанне.
  
  "А, Квиллан, як ты правёў дзень?" ветліва спытаў ён.
  
  "Вельмі добра, дзякуй, Іэн, вельмі добра. Мае партнёры і я апярэджваем нас на 3-4 мільёны".
  
  - У цябе ёсць партнёры?
  
  "Вядома. Атакаваць "Струанс" нялёгка — вядома, трэба мець вельмі істотную фінансавую падтрымку ". Горнт ўсміхнуўся. "На шчасце, многія добрыя людзі ненавідзяць Struan's вось ужо стагоддзе або больш. Я рады паведаміць вам, што толькі што набыў яшчэ 300 000 акцый, выстаўленых на продаж першым справай. Гэта павінна ледзь ці не абрынуць грукат у вашым доме ".
  
  "Мы не Шалтай-Балбачы. Мы Высакародны дом".
  
  - Да заўтра. ТАК. Або, магчыма, на наступны дзень. Самае пазней, у панядзелак. Горнт зноў паглядзеў на Бартлетта. - Вячэра ў аўторак усё яшчэ ў сіле?
  
  "Так".
  
  Данросс ўсміхнуўся. "Квиллан, чалавек можа апячыся на кароткай продажы на такім нестабільнай рынку". Ён павярнуўся да Бартлетту і Кейсі і ветліва спытаў: "Вы згодныя?"
  
  "Гэта па-чартоўску не падобна на нашу нью-ёркскую біржу", - адказаў Бартлетт пад агульны смех. "Тое, што тут адбываецца сёння, разнесла б усю нашу эканоміку да чарцей. А, Кейсі?"
  
  "Так", - збянтэжана адказала Кейсі, адчуваючы пільны погляд Горнта. "Прывітанне", - сказала яна, зірнуўшы на яго.
  
  "Для нас вялікі гонар бачыць вас тут", - сказаў Горнт з вялікім абаяннем. "Дазвольце мне зрабіць вам камплімент за ваша мужнасць мінулай ноччу — вам абодвум".
  
  "Я не зрабіў нічога асаблівага", - сказаў Бартлетт.
  
  "Я таксама", - ніякавата сказала Кейсі, выдатна разумеючы, што яна была адзінай жанчынай у пакоі і цяпер апынулася ў цэнтры такога вялікага увагі. "Калі б не Лайн і Ен ... не тайбэн, не ты і астатнія, я б запанікаваў".
  
  "Ах, але ты гэтага не зрабіў. Тваё апусканне было ідэальным", - сказаў Горнт пад ўхваляльныя воклічы.
  
  Яна нічога не сказала, але гэтая думка сагрэла яе, ужо не ў першы раз. Якім-то чынам жыццё змянілася з тых часоў, як яна, не раздумваючы, распранулася. Гэтай раніцай патэлефанаваў Гаваллан, каб спытаць, як у яе справы. Як і іншыя. Пры абмене яна востра адчувала погляды. Было шмат кампліментаў. Многія ад незнаёмых людзей. Яна адчувала, што Данросс, Горнт і Бартлетт запомнілі яе, таму што яна іх не падвяла. Ці яна сама. Так, падумала яна, ты набыў вядомасць перад усімі мужчынамі. І ўзмацніў рэўнасць ўсіх іх жанчын. Цікава.
  
  - Вы што, недаацэньваеце цану, містэр Бартлетт? Казаў Горнт.
  
  "Не асабіста", - адказаў яму Бартлетт з лёгкай усмешкай. "Пакуль няма".
  
  "А варта было б", - пагадзіўся Горнт. "Упэўнены, вы ведаеце, што на падальным рынку можна зарабіць шмат грошай. Разам з кантролем над "Струанз" з рук у рукі пяройдзе шмат грошай ". Ён зноў перавёў погляд на Кейсі, усхваляваны яе мужнасцю, яе целам і думкай аб тым, што ў нядзелю яна адправіцца ў плаванне адна. "А ты, Чирануш, ты на рынку?" - спытаў ён.
  
  Кейсі пачула сваё імя і тое, як ён яго вымавіў. Яе ахапіў страх. Асцярожна, перасцерагла яна сябе. Гэты чалавек небяспечны. ТАК. І Данросс таксама, і Лайн таксама.
  
  Які?
  
  "Думаю, я хачу іх усіх траіх", - падумала яна, і жар захліснуў яе.
  
  Дзень быў хвалюючым і грандыёзным з таго самага моманту, як Данросс так клапатліва патэлефанаваў ёй. Затым ўстала, не адчуваючы ніякіх пабочных эфектаў ад агню або ванітавых сродкаў доктара Тулі. Затым шчасліва прапрацавалі ўсе раніцу над усімі тэлеграмамі, телексами і тэлефоннымі званкамі ў Штаты, улаживая дзелавыя праблемы шырокага кангламерату Par-Con, замацоўваючы зліццё, якое стаяла ў іх на парадку дня ў працягу некалькіх месяцаў, вельмі выгадна прадаючы іншую кампанію, каб набыць тую, якая яшчэ больш умацуе пазіцыі Par-Con ў Азіі - з кім бы яны ні вялі бізнэс. Затым, нечакана, Лайн запрасіў яе на ланч . . . . Дарагі прыгожы, упэўнены ў сабе, прывабны Лайн, падумала яна, успамінаючы абед, які яны зладзілі на борце "Вікторыі і Альберта" у вялікі зялёнай сталовай з выглядам на гавань, Лайн быў такім уважлівым, востраў Ганконг і марскія дарогі, схаваныя праліўным дажджом. Палоўка грэйпфрута, невялікі салата, "Пер'е" - усё выдатна пададзена, як раз тое, што яна хацела. Затым кавы.
  
  "Як наконт таго, каб схадзіць на фондавую біржу, Кейсі? Скажам, у 2:30?" - спытаў ён. "Ен запрасіў нас".
  
  - У мяне яшчэ шмат спраў, Лайн, і...
  
  "Але гэта месца - нешта іншае, і тое, што гэтым хлопцам сыходзіць з рук, неверагодна. Інсайдэрскіх гандаль тут - лад жыцця, і цалкам легальны. Госпадзе, гэта фантастыка — выдатна — выдатная сістэма! Тое, што яны робяць тут легальна кожны дзень, прынясе табе дваццаць гадоў у Штатах.
  
  "Гэта не робіць усё правільным, Лайн".
  
  "Не, але гэта Ганконг, і іх правілы ім падабаюцца, і гэта іх краіна, і яны забяспечваюць сябе самі, а іх ўрад вызваляецца толькі ад 15-працэнтнага падатку", - сказаў ён. "Кажу табе, Кейсі, калі табе патрэбныя страшэнныя грошы, іх можна ўзяць тут".
  
  "Будзем спадзявацца! Ты ідзі, Лайн, мне сапраўды трэба разабрацца з кучай спраў".
  
  "Гэта можа пачакаць. Сённяшні дзень можа стаць вырашальным. Мы павінны быць на месцы забойства ".
  
  "Горнт збіраецца перамагчы?"
  
  "Вядома, калі толькі Ен не атрымае маштабнае фінансаванне. Я чуў, што "Вікторыя" не падтрымае яго. І Орлін не падоўжыць свой крэдыт, як я і прадказваў!"
  
  - Горнт распавёў цябе?
  
  "Як раз перад абедам - але ў гэтай установе ўсе ўсё ведаюць. Ніколі не чуў нічога падобнага".
  
  "Тады, можа быць, Ен ведае, што ты ўклаў 2 мільёны, каб пачаць працу Горнта".
  
  - Можа быць. Гэта не мае значэння, пакуль яны не ведаюць, што "Пар-Кон" на шляху да таго, каб стаць новым Высакародным домам. Як наконт тайпана Бартлетта?
  
  Кейсі ўспомніла яго раптоўную усмешку і цяпло, нахлынувшее на яе, і яна адчула гэта цяпер, стоячы на падлозе Фондавай біржы, назіраючы за ім, за натоўпам мужчын вакол яе, толькі трое былі важныя — Квиллан, Ен і Лайн — самыя жыццярадасныя і хвалюючыя з усіх мужчын, якіх яна калі-небудзь сустракала. Яна аднолькава ўсміхнулася ім у адказ, затым сказала Горнту: "Не, асабіста я не гандлюю. Я не люблю азартныя гульні — кошт маіх грошай занадта высокая".
  
  Хто-то прамармытаў: "Што за гадасць ты кажаш!"
  
  Горнт не звярнуў на гэта ўвагі і не зводзіў з яе вачэй. - Мудра, вельмі мудра. Вядома, часам ёсць верны выхад, часам можна сарваць куш. Ён паглядзеў на Данросса, які назіраў за тым, што адбываецца са сваёй цікаўнай усмешкай. - У пераносным сэнсе, вядома.
  
  - Вядома. Што ж, Квиллан, пабачымся заўтра.
  
  - Гэй, містэр Бартлетт, - паклікаў яго нехта, - вы заключылі здзелку з "Струанс" або няма?
  
  "Так, - сказаў другі, - а што рэйдэр Бартлетт думае аб рэйдзе ў ганконскім стылі?"
  
  Зноў запанавала маўчанне. Бартлетт паціснуў плячыма. - Рэйд ёсць рэйд ўсюды, - сказаў ён асцярожна, - і я б сказаў, што гэты рэйд арганізаваны і запушчаны. Але ты ніколі не даведаешся, што перамог, пакуль не пераможаш і не будуць падлічаныя ўсе галасы. Я згодны з містэрам Данроссом. Ты можаш апячыся. Ён зноў усміхнуўся, у яго вачах заскакалі агеньчыкі. "Я таксама згодны з містэрам Горнтом. Часам вы можаце здзейсніць забойства, фігуральна выяўляючыся ".
  
  Пачуўся яшчэ адзін выбух смеху. Данросс скарыстаўся гэтым, каб праціснуцца да дзвярэй. Бартлетт і Кейсі рушылі ўслед за ім. Стоячы ўнізе ля свайго шыкоўнага "Ролс-ройса", Данросс сказаў: "Давай, сядай — прабач, я павінен спяшацца, але машына адвязе цябе дадому".
  
  "Не, усё ў парадку, мы возьмем таксі. . . . "
  
  "Не, сядай. Пад такім дажджом табе прыйдзецца пачакаць паўгадзіны".
  
  "Паром падыдзе выдатна, тайпэн", - сказаў Кейсі. "Ён можа высадзіць нас там". Яны селі і паехалі, рух застапарылася.
  
  "Што ты збіраешся рабіць з Горнтом?" Спытаў Бартлетт.
  
  Данросс засмяяўся, а Кейсі і Бартлетт паспрабавалі ацаніць сілу гэтага смеху. "Я збіраюся пачакаць", - сказаў ён. "Гэта стары кітайскі звычай: цярпенне. Усё прыходзіць да таго, хто чакае. Дзякуй, што захоўваеш маўчанне аб нашай здзелцы. Ты справіўся з гэтым даволі добра. "
  
  "Вы абвясьцеце пра гэта заўтра пасля закрыцця рынку, як і планавалася?" Спытаў Бартлетт.
  
  "Я б хацеў пакінуць свае варыянты адкрытымі. Я ведаю гэты рынак, вы - не. Магчыма, заўтра". Данросс ясна паглядзеў на іх абодвух. "Магчыма, не раней аўторка, калі мы сапраўды падпішам кантракт. Я мяркую, мы ўсё яшчэ ў сіле? Да паўночы аўторка?"
  
  "Вядома", - сказала Кейсі.
  
  "Ці магу я прызначыць час для аб'явы? Я паведамлю вам загадзя, але мне можа спатрэбіцца час, каб ... манеўраваць".
  
  "Вядома".
  
  "Дзякуй. Вядома, калі ў нас нічога не выйдзе, то гэта не здзелка. Я ўсё выдатна разумею ".
  
  "Горнт можа ўзяць сябе ў рукі?" Запыталася Кейсі. Яны абодва заўважылі перамену ў вачах шатландца. Ўсмешка ўсё яшчэ была там, але гэта было толькі на паверхні.
  
  "На самай справе няма, але, вядома, маючы дастатковы запас акцый, ён можа неадкладна прабіцца ў савет дырэктараў і прызначыць іншых дырэктараў. Апынуўшыся ў савеце дырэктараў, ён стане датычны да большасці нашых сакрэтаў і будзе ўмешвацца і разбураць ". Данросс азірнуўся на Кейсі. "Яго мэта - разбураць".
  
  "З-за мінулага?"
  
  "Часткова". Данросс усміхнуўся, але на гэты раз яны ўбачылі ў яго ўсмешцы глыбока ўкараніліся стомленасць. "Стаўкі высокія, у справа ўцягнута твар, вялікая асоба, і гэта Ганконг. Тут выжываюць моцныя, а слабыя гінуць, але па шляху ўрад не крадзе ў вас і не абараняе вас. Калі ты не хочаш быць свабоднай і табе не падабаюцца нашы правілы або іх адсутнасць, не прыходзь. Ты прыйшла за прыбыткам, хейя? Ён назіраў за Бартлеттом. "І прыбытак вы атрымаеце, так ці інакш".
  
  "Так", - ветліва пагадзіўся Бартлетт, і Кейсі задалася пытаннем, ці шмат Данроссу вядома аб дамоўленасці з Горнтом. Гэтая думка ўсхвалявала яе.
  
  "Так, прыбытак - наш матыў", - сказала яна. "Але не разбураць".
  
  "Гэта мудра", - сказаў ён. "Лепш ствараць, чым разбураць. О, дарэчы, Жак спытаў, ці не хочаце вы абодва павячэраць з ім сёння ўвечары, у 8:30. Я не магу, у мяне афіцыйнае справа да губернатара, але, магчыма, мы ўбачымся пазней, каб выпіць.
  
  "Дзякуй, але я не магу сёння", - нязмушана сказаў Бартлетт, якому стала не па сабе ад раптоўнай думкі пра Орланде. "А як наконт цябе, Кейсі?"
  
  "Няма, няма, дзякуй. Мне трэба разабрацца з кучай спраў, тайпэн, можа быць, мы маглі б перанесці сустрэчу ў іншы раз?" - радасна спытала яна яго і падумала, што з яго боку было мудра трымаць язык за зубамі, а з пункту гледжання Бартлетта, не менш мудра на некаторы час астудзіць запал да "Струанс". "Так, - сказала яна сабе, адцягнуўшыся, - і будзе цудоўна павячэраць з Лайном, толькі ўдваіх, як падчас ланчу. Можа быць, мы нават сходзім у кіно".
  
  Данросс прайшоў у свой кабінет.
  
  - О... о, прывітанне, тайпэн, - сказала Клаўдыя. - Містэр і місіс Кірк ў прыёмнай на першым паверсе. Заява Біла Фостэра аб сыходзе ў вас на падносе для ўваходных.
  
  "Добра. Клаўдыя, пераканайся, што я пабачуся з Линбаром, перш чым ён сыдзе". Ён уважліва назіраў за ёй, і, хоць яна па-майстэрску хавала свае пачуцці, ён адчуваў яе страх. Ён адчуваў гэта па ўсім будынку. Усе рабілі выгляд, што гэта не так, але ўпэўненасць пахіснулася. "Без даверу да генерала, - пісаў Сунь-цзы, - ні адна бітва не можа быць выйграна якім бы вялікім колькасцю войскаў і з якім бы вялікім колькасцю зброі".
  
  Данросс з непакоем пераасэнсаваў свой план і пазіцыю. Ён ведаў, што ў яго вельмі мала хадоў, што адзіная сапраўдная абарона - гэта напад, і ён не мог атакаваць без буйных сродкаў. Гэтым раніцай, калі ён сустрэўся з Ландо Матой, ён атрымаў толькі неохотное "магчыма". "... Я ўжо гаварыў вам, што спачатку павінен пракансультавацца са Скнара Тангом. Я пакідала паведамленні, але проста не магу да яго датэлефанавацца.
  
  "Ён у Макао?"
  
  "Так, так, я так думаю. Ён сказаў, што прыбывае сёння, але я не ведаю, на якім пароме. Я сапраўды не ведаю, тайпэн. Калі яго не будзе на апошнім ўваходным, я вярнуся ў Макао і адразу ж пабачуся з ім, - калі ён вольны. Я пазваню вам сёння ўвечары, як толькі пагавару з ім. Дарэчы, вы перагледзелі якое-небудзь з нашых прапаноў?
  
  - Ды. Я не магу прадаць цябе кантроль над "Струанс". І я не магу сысці з "Струанс" і кіраваць ігральным бізнесам у Макао.
  
  - З нашымі грашыма ты разаб'еш Горнта, ты, да...
  
  "Я не магу выпусціць кантроль".
  
  - Магчыма, мы маглі б аб'яднаць абодва прапановы. Мы падтрымліваем вас у барацьбе з Горнтом ў абмен на кантроль над "Струанс", а вы кіруеце нашым ігральным сіндыкатам, таемна, калі хочаце. Так, гэта можа быць сакрэтам. . . . "
  
  Данросс поерзал ў сваім мяккім крэсле, упэўнены, што Ландо Мата і Скнара выкарыстоўваюць пастку, у якую ён трапіў, для прасоўвання сваіх уласных інтарэсаў. Прама як Бартлетт і Кейсі, падумаў ён без гневу. Вось гэта цікавая жанчына. Прыгожая, мужная і адданая — Бартлетту. Цікава, ці ведае яна, што гэтай раніцай ён снедаў з Орландой, а затым наведаў яе кватэру. Цікава, ці ведаюць яны, што я ведаю аб двух мільёнах з Швейцарыі. Бартлетт разумны, вельмі разумны і робіць усё правільныя хады, але ён шырока адкрыты для нападу, таму што ён прадказальны заўвага 88, а яго яремная вена - азіяцкая дзяўчына. Магчыма, Арланда, магчыма, няма, але, безумоўна, з Залацістай скурай, поўнай маладосці. Квиллан паступіў разумна, прывабіўшы яе ў пастку. ТАК. "Арланда - ідэальная прынада", - падумаў ён, затым вярнуўся думкамі да Ландо Матэ і яго мільёнам. Каб атрымаць гэтыя мільёны, мне прыйшлося б парушыць сваю Святую Клятву, а гэтага я не зраблю.
  
  "Якія званкі ў мяне ёсць, Клаўдыя?" спытаў ён, і ў жываце ў яго раптам пахаладзела. Мата і Скнара былі яго козырам, адзіным, хто застаўся.
  
  Яна поколебалась, зірнула на спіс. "Хіро Тода тэлефанаваў з Токіо асабіста. Калі ласка, ператэлефануйце, калі ў вас будзе вольная хвілінка. Аластер Струан з Эдынбурга... Дэвід Макструан з Таронта...... твой бацька з Эйра... стары сэр Рос Струан з Ніцы...
  
  - Дзядзька Траслер з Лондана, - сказаў ён, перабіваючы яе, - дзядзька Кэлі з Дубліна ... стрыечны брат Купер з Атланты, стрыечны брат...
  
  - З Нью-Ёрка, - адказала Клаўдзія.
  
  - З Нью-Ёрка. Дрэнныя навіны распаўсюджваюцца хутка, - спакойна сказаў ён ёй.
  
  "Так. Потым было... " Яе вочы напоўніліся слязьмі. "Што мы збіраемся рабіць?"
  
  "Ні ў якім выпадку не плач", - сказаў ён, ведаючы, што большая частка яе зберажэнняў знаходзіцца ў "Струан Сток".
  
  "Так! О, так". Яна шмыгнула носам і скарысталася насоўкай, засмучаючыся за яго, але дзякуючы багоў, што ў яе хапіла прадбачлівасці прадаць на самым версе рынку, а не купляць, калі кіраўнік Дома Чэн шэптам заклікаў увесь клан купляць дорага. "Ииии, тайпэн, даруй, вельмі шкада, калі ласка, даруй мяне... Так. Але гэта вельмі дрэнна, ці не так?"
  
  - О так, дзяўчынка, - сказаў ён, пераймаючы моцнаму шатландскаму акцэнту, - але толькі калі ты памрэш. Хіба не так казаў стары тайпэн? Старым тайпэном быў сэр Рос Струан, бацька Аластера, першы тайпэн, якога ён мог успомніць. "Працягвай тэлефанаваць".
  
  "Стрыечны брат Керн з Х'юстана і стрыечны брат Декс з Сіднэя. Гэта апошні ў сям'і".
  
  "Гэта ўсё". Данросс выдыхнуў. Кантроль над Высакародным домам перайшоў да гэтых сем'ям. У кожнага былі пакеты акцый, якія былі перададзены ім па спадчыне, хоць па законе Палаты прадстаўнікоў ён аднаасобна галасаваў усімі акцыямі - пакуль быў тайпэном. Сямейныя ўладанні Данроссов, успадкаваныя ад дачкі Дзірка Струана Уинифред, складалі 10 адсоткаў; Струанов ад Робба Струана, зводнага брата Дзірка, - 5 працэнтаў; Траслеров і Кэлі з Кулума і малодшай дачкі Хэга Струана, па 5 працэнтаў кожнага; Куперы, Кернс і Дэрбі, адбыліся ад амерыканскага гандляра Джэфа Купер з Cooper-Till-man, адзін Дзірка на ўсё жыццё, хто ажэніцца на старэйшай дачкі Хэга Струана, набраў па 5 працэнтаў; Макструаны, якіх лічылі незаконнанароджаным ад Дзірка, - 2 да 2 працэнтаў; і Чены 1 Да 2 працэнтаў. Асноўная частка акцый, 50 працэнтаў, асабістая ўласнасць і спадчыну ведзьмы Струан, была пакінутая ў бестэрміновым даверным кіраванні, за якое галасаваў тайпэн, "кім бы ён або яна ні былі, і прыбытак ад іх будзе штогод падзяляцца, 50 працэнтаў тайпэну, астатняе прапарцыйна сямейным валадарстваў — але толькі калі так пастановіць тайпэн", - напісала яна сваім цвёрдым, адважным почыркам. "Калі ён вырашыць ўтрымаць прыбытак ад маіх акцый ад сям'і па якой-небудзь прычыне, тады гэтая прыбаўка пойдзе ў прыватны фонд тайпэна для любога выкарыстання, якое ён палічыць патрэбным. Але хай усе наступныя тайпаны асцерагаюцца: высакародны Дом павінен пераходзіць з надзейных рук у надзейныя, а кланы - з бяспечнай Гавані ў бяспечную Гавань, як пастанавіў сам тайпан, ці я дадам сваё праклён перад Богам да яго пракляцьця таго ці яе, хто падвядзе нас ... "
  
  Данросс адчуў, як па целе прабег халадок, калі ён успомніў, як упершыню прачытаў яе завяшчанне — такое ж ўладнае, як спадчына Дзірка Струана. Чаму мы так апантаныя гэтымі двума? ён зноў спытаўся ў сябе. Чаму мы не можам пакончыць з мінулым, чаму мы павінны быць на пабягушках у зданяў, прычым не вельмі добрых зданяў?
  
  "Гэта не так", - цвёрда сказаў ён сабе. "Я ўсяго толькі спрабую адпавядаць іх стандартам".
  
  Ён азірнуўся на Клаўдзію, шаноўную, жорсткую і вельмі сабраную, але цяпер спалоханую, спалоханую ўпершыню. Ён ведаў яе ўсю сваю жыццё, і яна служыла старому сэру Росу, потым яго бацьку, потым Аластеру, а цяпер і яму самому з фанатычнай адданасцю, як і Філіп Чэн.
  
  Ах, Філіп, бедны Філіп.
  
  - Філіп тэлефанаваў? - спытаў ён.
  
  - Так, тайпэн. І Дайанн. Яна тэлефанавала чатыры разы.
  
  "Хто ж яшчэ?"
  
  - Тузін або больш. Самыя важныя з іх - Джонджон з банка, генерал Джэн з Тайваня, Гаваллан пера з Парыжа, Четырехпалый Ву, Паг ...
  
  - Чатыры пальца? Надзея Данросса дасягнула піка. - Калі ён патэлефанаваў?
  
  Яна зверыць са сваім спісам: "2:56".
  
  "Цікава, ці не перадумаў стары пірат", - падумаў Данросс, яго узбуджэнне расло.
  
  Учора позна ўвечары ён адправіўся ў Абердзіна, каб пабачыцца з Ву і папрасіць яго аб дапамозе, але, як і ў выпадку з Ландо Матой, атрымаў толькі расплывістыя абяцанні.
  
  "Паслухай, стары сябар, - сказаў ён яму, спыняючы Хакло, - я ніколі раней не прасіў цябе аб ласцы".
  
  "Доўгая чарада тваіх продкаў-тайпэнов дамагалася мноства паслуг і атрымлівала вялікія прыбытку ад маіх продкаў", - адказаў стары, яго хітрыя вочы забегалі. "Паслугі? Чыні пералюбу з усімі сабакамі, тайпэн, у мяне няма такой сумы грошай. 20 мільёнаў? Адкуль у такога беднага старога рыбака, як я, могуць быць такія грошы?"
  
  - Учора з Хо-Пака паступіла яшчэ больш інфармацыі, стары сябар.
  
  "Ииии, чыні пералюбу з усімі, хто шэпча няслушную інфармацыю! Магчыма, я шчасна зняў свае грошы, але ўсе яны сышлі, сышлі на аплату тавараў, тавараў, за якія я завінаваціўся грошы".
  
  "Спадзяюся, не з-за Белага парашка", - змрочна сказаў ён яму. "Белы парашок жудасны, Джос. Ходзяць чуткі, што ты ім цікавішся. Я не раю гэтага рабіць як адзін. Мае продкі, Стары Зялёнавокі Д'ябал і ведзьма Струан з "Благога вочы" і "Зубоў Дракона", яны абодва наклалі праклён на тых, хто гандлюе Белым Парашком, не на опіум, а на ўсе Белыя Парашкі і на тых, хто імі гандлюе ", - сказаў ён, скажаючы праўду, ведаючы, наколькі забабонны быў стары. "Я не раю выкарыстоўваць Смяротны парашок. Упэўнены, што ваш залаты бізнэс больш чым прыбытковы?"
  
  - Я нічога не ведаю аб Белым парашку. Стары выціснуў з сябе ўсмешку, агаліўшы дзясны і некалькі крывых зубоў. - І я не баюся праклёнаў, нават ад іх!
  
  "Добра", - сказаў Данросс, ведаючы, што гэта хлусня. "А пакуль дапамажы мне атрымаць крэдыт. 50 мільёнаў за тры дні - гэта ўсё, чаго я хачу!"
  
  "Я спытаю ў сваіх сяброў, тайбань. Магчыма, яны змогуць дапамагчы, магчыма, мы зможам дапамагчы разам. Але не чакай вады з пустога калодзежа. У чым цікавасць?" "Высокія працэнты, калі гэта адбудзецца заўтра". "Немагчыма, тайпэн".
  
  - Пераканай Скрягу, ты мой калега і стары сябар. "Скнара - адзіны блудливый адзін Скнары", - панура сказаў стары, і ніякія словы Данросса не змянілі б адносіны старога.
  
  Ён пацягнуўся да тэлефона. - Якія яшчэ званкі былі, Клаўдыя? - спытаў ён, набіраючы нумар.
  
  - Джонджон з банка, Філіп і Дыяна... о, я расказваў вам пра іх . . . . Супэрінтэндант Крос, затым кожны наш буйны акцыянер і кожны кіраўнік дырэктар кожнай даччынай кампаніі, вялікая частка Дзернавы клуба . . . Траўкіна, ваш трэнер, гэта бясконца ... "
  
  "Хвілінку, Клаўдыя". Данросс здушыў свой неспакой і сказаў у трубку на хакло: "Гэта тайпэн. Мой стары сябар там?"
  
  "Вядома, вядома, містэр Данросс", - ветліва сказаў голас амерыканца па-ангельску. "Дзякуй, што ператэлефанавалі. Ён зараз падыдзе да вас, сэр". "Містэр Чой, містэр Пол Чой? - Так, сэр. - Ваш дзядзька мне ўсё пра вас расказаў. Сардэчна запрашаем у Ганконг.
  
  - Я ... Вось ён, сэр.
  
  - Дзякуй. - Данросс засяродзіўся. Ён пытаўся ў сябе, чаму Пол Чой цяпер з Чатырма Пальцамі, а не заняты сваім умяшаннем у справы Горнта, і чаму патэлефанаваў Крос, і чаму Джонджон.
  
  "Тайпэн?"
  
  - Так, стары сябар. Ты хацеў пагаварыць са мной?
  
  - Ды. Ці можам мы... ці можам мы сустрэцца сёння ўвечары?
  
  Данроссу хацелася крыкнуць: "Вы перадумалі?" Але добрыя манеры забаранялі гэта, а кітайцы не любілі тэлефоны, заўсёды аддаючы перавагу сустракацца тварам да твару. "Вядома. Каля васьмі склянак, у сярэднюю варту, - абыякава сказаў ён. Каля паўночы. "Так блізка, як толькі змагу", - дадаў ён, успомніўшы, што ў яго сустрэча з Браянам Квоком у 10:45 вечара.
  
  - Добра. Мая прыстань. Там будзе чакаць сампаны.
  
  Данросс паклаў трубку, яго сэрца шалёна калацілася. "Спачатку Крос, Клаўдыя, затым прывядзіце Кэрков. Затым мы пройдземся па спісе. Арганізуйце тэлефонную канферэнцыю з маім бацькам, Аластером і сэрам Росам, назначце яе на пяць, гэта ў дзевяць па іх часе і ў дзесяць у Ніцы. Я патэлефаную Дэвіду і астатнім у Штаты сёння ўвечары. Няма неабходнасці будзіць іх сярод ночы.
  
  "Так, тайпэн". Клаўдыя ўжо набірала нумар. Яна датэлефанавалася да Кроса, уручыла яму тэлефон і выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  "Так, Роджэр?"
  
  - Колькі разоў вы былі ў Кітаі? - спытаў я.
  
  Нечаканы пытанне на імгненне ашаламіў Данросса. "Усё гэта зафіксавана ў пратаколе", - сказаў ён. "Вам лёгка праверыць".
  
  - Так, Ен, але не мог бы ты ўспомніць цяпер? Калі ласка.
  
  "Чатыры разы ў Кантон, на кірмаш, кожны год на працягу апошніх чатырох гадоў. І адзін раз у Пекін з гандлёвай камісіяй, у мінулым годзе".
  
  - Вам калі—небудзь ўдавалася выбрацца за межы Кантона або Пекіна?
  
  "Чаму?"
  
  "Гэта зрабіў ты?"
  
  Данросс вагаўся. У Высакароднага дома было шмат даўніх сувязяў у Кітаі і шмат старых і надзейных сяброў. Некаторыя з іх цяпер былі перакананымі камуністамі. Некаторыя з іх былі вонкава камуністамі, але ўнутрана стопрацэнтнымі кітайцамі і, такім чынам, дальнабачнымі, скрытным, асцярожнымі і неполитичными. Па значнасці гэтыя людзі былі роўныя аднаму ў Прэзідыуме. І ўсе гэтыя людзі, будучы кітайцамі, ведалі, што гісторыя паўтараецца, што эпохі могуць мяняцца так хутка, і Імператар сённяшняга раніцы можа стаць бягучым сабакам сённяшняга дня, што дынастыя варта за дынастыяй па капрызе багоў, што першы прадстаўнік любой дынастыі непазбежна ўзыходзіць на трон Дракона з акрываўленымі рукамі, што заўсёды трэба шукаць шляхі да адступлення — і што пэўныя варвары былі Старымі Сябрамі, якім можна давяраць.
  
  Але больш за ўсё ён ведаў, што кітайцы - практычны народ. Кітаю патрэбныя тавары і дапамогу. Без тавараў і дапамогі яны былі безабаронныя перад сваім гістарычным і адзіным рэальным ворагам - Расеяй.
  
  Так шмат разоў, з-за асаблівага даверу, якім карыстаўся Высакародны дом, да Данроссу звярталіся афіцыйна і неафіцыйна, але заўсёды таемна. У яго было шмат прыватных патэнцыйных здзелак на ўсе віды абсталявання і тавараў, якіх не хапала, уключаючы парк рэактыўных авіялайнераў. Часта ён бываў там, куды іншыя не маглі патрапіць. Аднойчы ён адправіўся на сустрэчу ў Ханчжоу, самую прыгожую частку Кітая. Гэта было для таго, каб павітаць іншых членаў Клуба 49 сам-насам, пачаставацца віном і павячэраць як ганаровыя госці Кітая. Клуб 49 складаўся з тых кампаній, якія працягвалі гандляваць з КНР пасля 1949 года, у асноўным брытанскіх фірмаў. Вялікабрытанія прызнала ўрад Мао Цзэдуна урадам Кітая неўзабаве пасля таго, як Чан Кайшы пакінуў Мацярык і бег на Тайвань. Нягледзячы на гэта, адносіны паміж двума ўрадамі заўсёды былі напружанымі. Але, па азначэнні, адносін паміж Старымі Сябрамі не было, калі толькі Стары Сябар не аддаў давер ці не падмануў.
  
  "О, я з'ездзіў у некалькі пабочных паездак", - бесклапотна сказаў Данросс, не жадаючы хлусіць начальніку SI. "Нічога асаблівага. Чаму?"
  
  "Не маглі б вы сказаць мне, дзе, калі ласка".
  
  "Калі ты больш пэўны, Роджэр, то, вядома", - адказаў ён, яго голас стаў больш жорсткім. "Мы гандляры, а не палітыкі і не шпіёны, і Высакародны дом займае асаблівае становішча ў Азіі. Мы тут ужо некалькі гадоў, і гэта з-за гандляроў, над якімі лунае "Юніён Джэк" ... Раней ён аблятаў палову зямлі. Што ты меў на ўвазе, даўніна?
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза. - Нічога, нічога асаблівага. Вельмі добра, Ен, я пачакаю, пакуль мы не будзем мець задавальнення азнаёміцца з газетамі, тады я буду пэўны. Дзякуй, прабачце за турботы. "Пакуль".
  
  Данросс занепакоена ўтаропіўся на тэлефон. Што Крос хоча ведаць? спытаў ён сябе. Многія здзелкі, якія ён сказаў на заканчэнне і будзе заключаць, безумоўна, не адпавядалі афіцыйнай палітыцы ўрада ў Лондане або, тым больш, у Вашынгтоне. Яго кароткатэрміновае і доўгатэрміновае стаўленне да Кітаю відавочна супярэчыла іх. Тое, што яны палічылі б кантрабандай, ён не ведаў.
  
  "Што ж, пакуль я тайпэн, - цвёрда сказаў ён сабе, - няхай гэта пекла ці тайфун, нашы сувязі з Кітаем застануцца нашымі сувязямі з Кітаем, і на гэтым усё скончыцца". Большасць палітыкаў у Лондане і Вашынгтоне проста не разумеюць, што кітайцы - гэта ў першую чаргу кітайцы, а камуністы - у другую. А Ганконг жыццёва важны для свету ў Азіі.
  
  - Містэр і місіс Джэймі Кірк, сэр.
  
  Джэймі Кірк быў маленькім педантычным мужчынам з ружовым тварам і ружовымі рукамі і прыемным шатландскім акцэнтам. Яго жонка была высокай, буйной амерыканкай.
  
  "О, я так рады м..." - пачаў Кірк.
  
  - Так, гэта так, містэр Данросс, - лагодна прогудела над ім яго жонка. - Бліжэй да справы, Джэймі, дарагая, містэр Данросс вельмі заняты чалавек, і нам трэба прайсціся па крамах. У майго мужа для вас пасылка, сэр.
  
  - Так, гэта ад Алана з медфорд Джы...
  
  "Ён ведае, што гэта ад Алана з медфорд Гранта, мілы", - шчасліва сказала яна, зноў заговаривая аб ім. "Аддай яму пасылку".
  
  "А. Ах так, і яшчэ ёсць—"
  
  - І ад яго ліст, - сказала яна. - Містэр Данросс вельмі заняты, так што аддай іх яму, і мы зможам прайсціся па крамах.
  
  "О Так, ну ..." Кірк працягнуў Данроссу пакет. Ён быў прыкладна чатырнаццаць цаляў на дзевяць і цаля таўшчынёй. Карычневы, неапісальны і шчыльна заклеены. Канверт быў запячатаны чырвоным сургучом. Данросс даведаўся друк. - Алан сказаў...
  
  "Каб уручыць яго цябе асабіста і перадаць найлепшыя пажаданні", - сказала яна з чарговым смехам. Яна ўстала. "Ты такі марудлівы, мілы. Што ж, дзякуй вам, містэр Данросс, хадзем, дарагі...
  
  Яна спынілася, здзіўленая, калі Данросс ўладарна падняў руку і сказаў ветліва, але абсалютна ўладна: "Якія пакупкі вы хочаце зрабіць, місіс Кірк?"
  
  - А? А. Ох, сее-якая адзенне, э-э, я хачу сёе-што пашыць, а хані патрэбныя кашулі і...
  
  Данросс зноў падняў руку, націснуў на кнопку, і на парозе з'явілася Клаўдыя. - Неадкладна адвядзіце місіс Кірк да Сандры Лі. Яна павінна неадкладна адвесці яе да Лі Фу Тапу ўнізе і, клянуся Госпадам Богам, сказаць яму, каб ён даў місіс Кірк самую выгадную цану, або я даб'юся яго дэпартацыі! Містэр Кірк далучыцца да яе праз хвіліну! Ён узяў місіс Кірк за руку, і не паспела яна апамятацца, як задаволеная выйшла з пакоя, а Клаўдыя ўважліва выслухала, што яна хоча купіць.
  
  Кірк уздыхнуў у цішыні. Гэта быў глыбокі, шматпакутны ўздых. "Хацеў бы я гэта зрабіць", - змрочна сказаў ён, затым празьзяў. "О так, тайпэн, ты такі, якім цябе назваў Алан".
  
  "Аб? Я нічога не рабіў. Ваша жонка хацела прайсціся па крамах, ці не так?"
  
  "Так, але..." Пасля паўзы Кірк дадаў: "Алан сказаў, што ты павінен, э-э, ты павінен прачытаць ліст, пакуль я тут. Я ... я не сказаў ёй гэтага. Як ты думаеш, мне трэба было гэта зрабіць?
  
  "Няма", - ласкава адказаў Данросс. "Паслухайце, містэр Кірк, мне шкада паведамляць вам дрэнныя навіны, але, баюся, AMG загінула ў аварыі на матацыкле ў мінулы панядзелак".
  
  У Кірка адвісла сківіца. - Што?
  
  - Прабач, што мушу табе гэта казаць, але я падумаў, што табе лепш ведаць.
  
  Кірк ўтаропіўся на палосы дажджу, пагружаны ў свае думкі. - Які жах, - сказаў ён нарэшце. - Чортавы матацыклы, гэта смяротныя пасткі. Яго збілі?
  
  - Няма. Яго толькі што знайшлі на дарозе, побач з роварам. Прабачце.
  
  - Жудасна! Бедны даўніна Алан. Дарагі, о, божа! Я рады, што ты не згадаў пра гэта пры Фрэнсіс, яна... яна таксама кахала яго. Я, э-э, я ... Тады, магчыма, цябе лепш прачытаць гэты ліст ... Фрэнсіс не была добрай сяброўкай, таму я не ... Бедны даўніна Алан! Ён ўтаропіўся на свае рукі. Пазногці былі обкусаны і знявечаны. "Бедны даўніна Алан!"
  
  Каб даць Кірку час, Данросс раздрукаваў ліст. Яно абвяшчала: "Мой дарагі містэр Данросс, Гэта ліст ўяўляе вам майго старога школьнага сябра Джэймі Кірха і яго жонку Фрэнсіс. Пасылку, якую ён прывязе, калі ласка, выявіце сам-насам. Я хацеў, каб яна была ў вашых руках у цэласці і захаванасці, і Джэймі пагадзіўся спыніцца ў Ганконгу. Яму можна давяраць, наколькі ў нашы дні каму-небудзь можна давяраць. І, калі ласка, не звяртайце ўвагі на Фрэнсіс, яна сапраўды добрая, добра ставіцца да майму старому аднаму і даволі добра перажыла папярэдніх мужоў, што дае Джэймі свабоду, неабходную яму, каб пасядзець і падумаць — рэдкая, вельмі рэдкая прывілей у дні. Дарэчы, яны працуюць не па маёй спецыяльнасці, хоць і ведаюць, што я гісторык-аматар з прыватнымі сродкамі. Данросс ўсміхнуўся б, калі б не той факт, што ён чытаў ліст ад мёртвага чалавека. Ліст заканчваўся словамі: "Джэймі - геолаг, марскі геолаг, адзін з лепшых у свеце. Спытаеце яго аб яго працы, аб апошніх гадах, пажадана не з удзелам Фрэнсіс — не тое каб яна не ўдзельнічала ва ўсім, што ён ведае, але яна трохі захапляецца. У яго ёсць некалькі цікавых тэорый, якія, магчыма, маглі б прынесці карысць Высакароднай Хаце і вашага планаванні дзеянняў на выпадак непрадбачаных абставінаў. З найлепшымі пажаданнямі, AMG. "
  
  Данросс падняў галаву. - AMG кажа, вы старыя школьныя сябры?
  
  "О, так. Так, мы разам вучыліся ў школе. Наогул-то Чартерхаус. Потым я паступіла ў Кембрыдж, ён у Оксфард. ТАК. Мы, э-э, падтрымлівалі сувязь на працягу многіх гадоў, бессістэмна, вядома. ТАК. Вы... э-э... даўно яго ведаеце?
  
  - Каля трох гадоў. Ён мне таксама падабаўся. Магчыма, ты не хочаш цяпер казаць?
  
  "Аб няма, усё ў парадку. Я... Гэта, вядома, шок, але што ж, жыццё павінна працягвацца. Даўніна Алан... Пацешны хлопец, ці не праўда, з усімі сваімі паперамі і кнігамі, трубкай, попелам і дывановымі туфлямі. Кірк сумна склаў пальцы хаткай. - Мяркую, мне варта сказаць, што ён быў. Пакуль здаецца няправільным гаварыць пра яго ў мінулым часе ... але, мяркую, нам варта. ТАК. Ён заўсёды насіў дывановыя тэпцікі. Не думаю, што я калі-небудзь была ў яго пакоях, калі на ім не было дывановых тэпцік.
  
  - Ты маеш на ўвазе яго кватэру? Я там ніколі не быў. Мы заўсёды сустракаліся ў маім лонданскім офісе, хоць аднойчы ён прыязджаў у Эйр. Данросс пакапаўся ў памяці. "Я не памятаю, каб ён насіў там дывановыя тэпцікі".
  
  - Ах, так, ён распавёў мне пра Эйре, містэр Данросс. Так, ён распавёў мне. Гэта быў, э-э, зорны гадзіну ў яго жыцці. Табе... табе вельмі пашанцавала, што ў цябе такое маёнтак.
  
  - Замак Эйвисъярд не мой, містэр Кірк, хоць належыць нашай сям'і больш за сто гадоў. Дырк Струан купіў яго для сваёй жонкі і сям'і — так бы мовіць, загараднае маёнтак. "Як заўсёды, Данросс адчуў раптоўны прыліў сіл пры думкі аб усёй гэтай прыгажосці: спадзістых пагорках, азёрах, верасовых пусткі, лясах, палянах, шасці тысячах акраў або больш, добрай стральбе, добрай паляванні і Шатландыі ў яе лепшым выглядзе. "Па традыцыі, цяперашні тайпэн заўсёды застаецца лэрдам Ависярда - пакуль ён тайпэн. Але, вядома, усё сям'і, асабліва дзеці з розных сем'яў, добра гэта ведаюць. Летнія канікулы... Каляды ў Avisyard - выдатная традыцыя. Цэлыя бараны і ялавічна келіх, хагіс на Новы год, віскі і велізарныя равучыя вогнішчы пад гукі труб. Гэта выдатнае месца. І якая працуе ферма, буйную рагатую жывёлу, малако, алей — і не забываем пра бровары Лох-Вей! Шкада, што я не магу праводзіць там больш часу — мая жонка толькі сёння з'ехала, каб усё падрыхтаваць да калядных вакацый. Ты ведаеш гэтую частку святла?"
  
  - Трохі. У асноўным я ведаю Высакагор'е. Я ведаю Высакагор'е лепш. Мая сям'я родам з Инвернесса.
  
  "Ах, тады вы павінны наведаць нас, калі мы будзем у Эйре, містэр Кірк. AMG кажа ў сваім лісце, што вы геолаг, адзін з лепшых у свеце?"
  
  - А. О, ён занадта добры— быў занадта добры. Мая, э-э, спецыяльнасць - марскі пяхотнік. ТАК. З асаблівым упорам на— - Ён рэзка замаўчаў.
  
  "У чым справа?" - спытаў я.
  
  "О, э-э, нічога, на самай справе нічога, але ты думаеш, з Фрэнсіс ўсё будзе ў парадку?"
  
  "Абсалютна. Хочаш, я раскажу ёй пра AMG?"
  
  - Няма. Не, я магу зрабіць гэта пазней. Не, я ... я, падумаўшы, я, мабыць, прыкінуся, што ён не памёр, містэр Данросс. Табе не трэба было казаць мне пра гэта, тады мне не давядзецца псаваць ёй свята. ТАК. Так будзе лепш, ты не думаеш? Кірк трохі ажывіўся. "Тады мы зможам даведацца дрэнныя навіны, калі вернемся дадому".
  
  - Усё, што пажадаеце. Вы нешта казалі? З асаблівым націскам на?
  
  "Ах ды ... петрология, якая, вядома ж, уяўляе сабой шырокае вывучэнне горных парод, уключаючы іх інтэрпрэтацыю і апісанне. У рамках петрологии мая вобласць дзейнасці зусім нядаўна звузілася да ападкавых парод. Апошнія некалькі гадоў я ўдзельнічаў у даследчым праекце ў якасці кансультанта па палеозойским ападкавых парод, сітаватым адкладаў. ТАК. Даследаванне было засяроджана на ўсходнім прыбярэжным шэльфе Шатландыі. AMG падумала, што вам, магчыма, будзе цікава пачуць пра гэта.
  
  - Вядома. Данросс стрымаў сваё нецярпенне. Яго вочы глядзелі на пакет на стале. Яму хацелася выявіць яго, патэлефанаваць Джонджону і зрабіць тузін іншых неадкладных спраў. Трэба было так шмат зрабіць, а ён усё яшчэ не разумеў сувязі AMG паміж Высакародным домам і Кірка. "Гэта гучыць вельмі цікава", - сказаў ён. "Для чаго было гэта даследаванне?"
  
  "Што?" Кірк здзіўлена ўтаропіўся на яго. "Вуглевадароды". - На непаразумелыя погляд Данросса ён паспешліва дадаў: - Вуглевадароды сустракаюцца толькі ў порыстых ападкавых пародах палеазойскай эры. Нафту, містэр Данросс, сырая нафта.
  
  "О! Вы шукалі нафту?"
  
  "Аб няма! Гэта быў даследчы праект па вызначэнні магчымасці прысутнасці вуглевадародаў на шэльфе. Ля берагоў Шатландыі. Я рады паведаміць, што, думаю, іх там будзе ў лішку. Не блізка, а ў Паўночным моры. Ружовае твар маленькага чалавека порозовело яшчэ больш, і ён выцер лоб. - Ды. Так, я думаю, там будзе даволі шмат добрых палёў ". Данросс быў збянтэжаны, усё яшчэ не бачачы сувязі. "Ну, я трохі ведаю пра марскім свідраванні на Блізкім Усходзе і ў Тэхаскім заліве, але ў Паўночным моры? Божа Літасцівы, містэр Кірк, гэта мора самае жудаснае ў свеце, верагодна, самае надзвычай нетрывалы ў свеце, амаль заўсёды штармавое, мора гарыстай. Як ты мог там бурыць? Як бы вы маглі засцерагчы свідравыя ўстаноўкі, як бы вы забяспечылі свідравыя ўстаноўкі, як бы вы маглі вывезці нафту оптам на бераг, нават калі б вы яе знайшлі? І калі б вы даставілі яго на бераг, божа мой, цана была б надмерна высокая.
  
  "О, цалкам дакладна, містэр Данросс", - пагадзіўся Кірк. "Усё, што вы кажаце, зусім дакладна, але тады ў мае абавязкі не ўваходзіць займацца камерцыяй, проста знаходзіць нашы няўлоўныя, надзвычай каштоўныя вуглевадароды". Ён з гонарам дадаў: "Гэта першы раз, калі мы падумалі, што яны там могуць існаваць. Вядома, гэта ўсё яшчэ толькі тэорыя, мая тэорыя — вы ніколі не даведаецеся, напэўна, пакуль не прасвідраваць свідравіну, — але частка майго вопыту звязана з інтэрпрэтацыяй сейсмічных дадзеных, гэта вывучэнне хваль, якія ўзнікаюць у выніку індукаваных выбухаў, і мой падыход да апошніх адкрыццяў быў трохі неортодоксальные . . . . "
  
  Данросс слухаў цяпер толькі краем свядомасці, усё яшчэ спрабуючы зразумець, чаму AMG лічыць гэта важным. Ён дазволіў Кірку некаторы час працягваць, а затым ветліва вярнуў яго назад. "Вы пераканалі мяне, містэр Кірк. Я віншую вас. Як доўга вы прабудзеце ў Ганконгу?"
  
  "А. О, толькі да панядзелка. Потым, э-э, потым мы адпраўляемся ў Новую Гвінею".
  
  Данросс засяродзіўся, вельмі занепакоены. "Дзе ў Нью-Ёрку
  
  Гвінея?"
  
  "У месца пад назвай Суканапура, на паўночным узбярэжжы, гэта ў новай частцы інданэзійскай. Я быў... " Кірк ўсміхнуўся. "Прабачце, вядома, вы павінны ведаць, што прэзідэнт Сукарна захапіў галандскую Новую Гвінею ў траўні".
  
  "Выкрадзена" - гэта можна сказаць і па-іншаму. Калі б не больш за неабдуманае ціск ЗША, нідэрландская Новая Гвінея ўсё яшчэ была б галандыяй і, я думаю, жыла б значна лепш. Я не думаю, што для вас з місіс Кірк было б добрай ідэяй ехаць туды на некаторы час. Гэта вельмі рызыкоўна, палітычная сітуацыя вельмі нестабільная, а прэзідэнт Сукарна настроены варожа. Паўстанне ў Сараваке спансуецца і падтрымліваецца інданезійцамі — яны вельмі варожа настроены ў адносінах да Захаду, да ўсёй Малайзіі і прыхільнікам яго марксізму. Да таго ж Суканапура - гарачы, гнілы, смуродны порт, дзе ў дадатак да ўсіх іншым непрыемнасцяў шмат хвароб.
  
  "О, вам не трэба турбавацца, у мяне шатландская канстытуцыя, і мы запрошаныя урадам".
  
  "Я хачу сказаць, што ў цяперашні час ўплыў ўрада вельмі невяліка".
  
  "Ах, але яны хочуць, каб я паглядзеў на некалькі вельмі цікавых адкладаў. Вам не трэба турбавацца, містэр Данросс, мы геолагі, а не палітыкі. Усё ўладкавана — гэта і было мэтай нашай паездкі — не варта турбавацца. Ну, мне пара."
  
  "Там ... Я ладжу невялікую вечарынку з кактэйлямі ў суботу з 7:30 да 9:00 вечара", - сказаў ён. "Магчыма, вы і ваша жонка хацелі б прыйсці? Тады мы зможам працягнуць размову аб Новай Гвінеі ".
  
  "О, о, гэта жудасна ласкава з вашага боку. Я, э-э, мы б з задавальненнем. Дзе мы—"
  
  "Я прышлю за вамі машыну. Цяпер, магчыма, вы захочаце далучыцца да місіс Кірк — я не буду згадваць AMG, калі вы ўпэўненыя, што гэта тое, чаго вы хочаце".
  
  "О! Пра ды. Бедны Алан. На імгненне, абмяркоўваючы адклады, я забыўся пра яго. Цікава, ці не праўда, як хутка можна забыць".
  
  Данросс адаслаў яго з іншым памочнікам і зачыніў дзверы. Ён асцярожна зламаў друку на пасылцы AMG. Унутры былі канверт і ўнутраны пакет. На канверце быў адрас: "Иэну Данроссу, асабіста і канфідэнцыйна". У адрозненне ад іншага пісьма, якое было акуратна напісана ад рукі, гэта было надрукавана на машынцы: "Дарагі містэр Данросс, гэта ліст спешна дастаўлены вам праз майго старога сябра Джэймі. Я толькі што атрымаў вельмі трывожныя навіны. Дзе-то ў нашай сістэме адбылася яшчэ адна вельмі сур'ёзная ўцечка дадзеных, брытанская ці амерыканская, і цалкам відавочна, што нашы праціўнікі ўзмацняюць свае таемныя атакі. Частка гэтага можа перакінуцца нават на мяне, нават на вас, адсюль маё неспакой. На вас, таму што, магчыма, было выяўлена існаванне нашай серыі строга засакрэчаных дакументаў. Калі са мной здарыцца што-небудзь непрыемнае, калі ласка, патэлефануеце 871-65-65 ў Жэневу. Спытаеце місіс Рыка Грессерхофф. Для яе мяне завуць Ганс Грессерхофф. Яе сапраўднае імя Рыка Анджин. Яна гаворыць па-нямецку, па-японску і па-ангельску, трохі па—французску, і калі мне павінны нейкія грошы, калі ласка, перавядучы іх на яе. Яна перадасць вам пэўныя дакументы, некаторыя для перадачы. Калі ласка, дастаўце іх асабіста, калі зручна. Як я ўжо сказаў, рэдка можна знайсці чалавека, якому можна давяраць. Я давяраю табе. Ты адзіны на зямлі, хто ведае аб ёй і яе сучаснасці імя. Памятай, гэта Віта! каб ні гэта ліст, ні мае папярэднія дакументы не трапілі з вашых рук нікому.
  
  "Па-першае, растлумачу наконт Кірка: на працягу дзесяці гадоў або каля таго, я мяркую, што
  
  Арабскія краіны пахаваюць свае рознагалоссі і выкарыстоўваюць рэальную сілу, якой яны валодаюць, не супраць Ізраіля наўпрост, а супраць заходняга свету— ставячы нас у невыноснае становішча: ці пакінем мы Ізраіль ... ці памром з голаду? Яны выкарыстоўваюць сваю нафту як зброю вайны.
  
  "Калі ім калі-небудзь атрымаецца працаваць разам, жменька шэйхаў і феадальных каралёў у Саудаўскай Аравіі, Іране, краінах Персідскага заліва, Іраку, Лівіі могуць па сваёй капрызе перакрыць заходнія і японскія пастаўкі адзінага неабходнага сыравіны. У іх ёсць яшчэ больш вытанчаная магчымасць: падняць цану да беспрэцэдэнтных вышынь і прымусіць нашу эканоміку плаціць выкуп. Нафта - гэта абсалютная зброю для Аравіі. Непераможная, пакуль мы залежым ад іх нафты. Адсюль мой непасрэдны цікавасць да тэорыі Кірка.
  
  "У цяперашні час дастаўка аднаго барэля нафты на паверхню аравійскай пустыні абыходзіцца прыкладна ў восем амерыканскіх цэнтаў. Дастаўка аднаго барэля нафты на бераг з Паўночнага мора оптам у Шатландыю абышлася б у сем даляраў. Калі цана на арабскую нафту падскочыць з цяперашніх трох даляраў за барэль на сусветным рынку да дзевяці ... Я ўпэўнены, вы адразу зразумееце, у чым справа. Адразу ж Паўночнае мора становіцца неверагодна магчымым і нацыянальным здабыткам Вялікабрытаніі.
  
  "Джэймі кажа, што радовішча знаходзяцца на поўначы і ўсходзе Шатландыі. Порт Абердзіна быў бы лагічным месцам для дастаўкі яго на бераг. Мудры чалавек пачаў бы прыглядацца да прычала, нерухомасці, аэрадромах у Абердзіна. Не турбуйцеся аб дрэннай надвор'і, верталёты будуць сувязным звяном з буравых ўстаноўкамі. Дорага, ды, але жыццяздольна. Далей, калі вы пагодзіцеся з маім прагнозам, што лейбарысты перамогуць на наступных выбарах з - за скандалу з Профумо ... "
  
  Пра гэтую справу пісалі ўсе газеты. За шэсць месяцаў да гэтага, у сакавіку, ваенны міністр Джон Профумо афіцыйна адмаўляў, што ў яго калі-небудзь быў раман з сумна вядомай дзяўчынай па выкліку Крысцін Килер, адной з некалькіх дзяўчат, якія раптам набылі міжнародную вядомасць дзякуючы свайму своднику Стывэна Ўорда — да таго часу проста вядомаму остеопату ў лонданскім вышэйшым грамадстве. Пачалі распаўсюджвацца неабгрунтаваныя чуткі аб тым, што ў дзяўчыны таксама быў раман з адным з савецкіх аташэ, добра вядомым агентам КДБ, коммандером Яўгенам Івановым, які быў адкліканы ў Расею ў снежні мінулага года. У якая рушыла за гэтым шумісе Профумо падаў у адстаўку, а Стывен Уорд пакончыў з сабой.
  
  "Цікава, што пра гэтую справу стала вядома прэсе ў ідэальнае для Саветаў час", - працягнуў Грант. "У мяне пакуль няма доказаў, але, на мой погляд, гэта не проста супадзенне. Памятаеце, што гэта савецкая дактрына — падзяляць краіны - Паўночную Карэю і Паўднёвую, Усходнюю Нямеччыну і Заходнюю, і гэтак далей, — а затым дазваляць сваім индоктринированным падначаленым рабіць за іх працу. Таму я думаю, што прасавецкія сацыялісты дапамогуць падзяліць Брытанію на Англію, Шатландыю, Уэльс, паўднёвую і паўночную Ірландыю (паглядзіце на Эйры і Паўночную Ірландыю, якія з'яўляюцца гатовай арэнай для савецкіх ігрышчаў).
  
  "Цяпер аб прапанаваным мною плане дзеянняў на выпадак непрадбачаных абставінаў для Высакароднага дома: праяўляць абачлівасць ў дачыненні да Англіі і засяродзіцца на Шатландыі ў якасці базы. Нафту Паўночнага мора зрабіла б Шатландыю цалкам самадастатковай. Насельніцтва невяліка, выносливо і наладжана нацыяналістычна. Як адзінае цэлае, Шатландыя зараз была б практычная і магла б абараняцца — дзякуючы багатым экспартных пастаўках нафты. Моцная Шатландыя, магчыма, магла б схіліць чару вагаў і дапамагчы пахіснулася Англіі ... нашай беднай краіне, містэр Данросс! Я вельмі баюся за Англію.
  
  "Магчыма, гэта яшчэ адна з маіх притянутых за вушы тэорый. Але перагледзьце Шатландыю, Абердзіна, у святле новага Паўночнага мора".
  
  "Смешна!" Выбухнуў Данросс і на імгненне адарваўся ад чытання, у галаве ў яго усё перамяшалася, затым ён перасцярог сябе: "не срывайся на палове хуя!" АМГ часам прыцягнуць за вушы, схільны да перабольшання, ён правы імперыяліст, які бачыць пятнаццаць чырвоных пад кожнай ложкам. Але тое, што ён кажа, магчыма. "Калі гэта магчыма, то аб гэтым трэба падумаць". "Калі б ва ўсім свеце быў велізарны дэфіцыт нафты, і мы былі б гатовыя, мы маглі б разбагацець", - сказаў ён сабе, і яго ўзбуджэнне ўзрасла. Цяпер было б лёгка купіць Абердзіна, лёгка пачаць прадуманае адступленне з Лондана, нічога не пашкодзіўшы — у Эдынбургу ёсць усе сучасныя выгоды банкаўскага справы, сувязі, партоў, аэрадромаў, якія нам спатрэбяцца для эфектыўнай працы. Шатландыя для шатландцаў, з багаццем нафты на экспарт? Цалкам жыццяздольная, але не асобная, якім-то чынам у рамках моцнай Брытаніі. Але калі Лонданскі сіці, парламент і Треднидл-стрыт задушаць левыя.
  
  Валасы ў яго на патыліцы ўсталі дыбарам пры думкі аб тым, што Брытанія будзе пахаваная пад саванам левага сацыялізму. А як наконт Робіна Грэючы? Ці Джуліяна Бродхерста? спытаў ён сябе, похолодев. Вядома, яны нацыяналізуюць усе, яны захопяць нафту Паўночнага мора, калі такая будзе, і накладуць арышт на Ганконг — яны ўжо сказалі, што зробяць гэта.
  
  З высілкам ён адклаў гэтую думку на потым, перавярнуў старонку і стаў чытаць далей. "Далей, я думаю, што ідэнтыфікаваў тры вашых радзімкі ад Сэвэрына. Інфармацыя была дарагой — мне могуць спатрэбіцца дадатковыя грошы перад Калядамі — і я не ўпэўнены ў дакладнасці (я спрабую пераправерыць адразу, разумеючы важнасць для вас). Мяркуецца, што "кратамі" з'яўляюцца: Джэйсан Пламм з кампаніі пад назвай "Азіят Проперціз"; Лайонел Тьюк з тэлефоннай кампаніі; і Жак Девиль з "Струанз" ...
  
  "Немагчыма!" Данросс гучна выбухнуў. "AMG сышла з розуму! Пламм такой жа немагчымы, як і Жак, зусім, абсалютна немагчымы. Яны ні за што не са—"
  
  Зазваніў яго асабісты тэлефон. Ён машынальна зняў трубку. - Так?
  
  - Гэта замежны аператар, тэлефануе містэру Данроссу.
  
  "Хто яму тэлефануе, калі ласка?" - раўнуў ён.
  
  "Ці прыме містэр Данросс платны званок з Сіднэя, Аўстралія, ад містэра Дункана Данросса?"
  
  Сэрца тайпэна прапусціла ўдар. - Вядома! Прывітанне, Дункан... Дункан?
  
  "Бацька?"
  
  "Прывітанне, сын мой, з табой усё ў парадку?"
  
  "О, так, сэр, зусім дакладна!" - пачуў ён словы сына, і яго трывога знікла. "Даруй, што тэлефаную табе ў працоўны дзень, бацька, але ў мяне перебронировано білетаў на рэйс на панядзелак, і—"
  
  - Чорт вазьмі, у цябе пацверджаны заказ, хлопец. Я папрашу п...
  
  "Не, бацька, дзякуй, усё ў парадку. Цяпер я вылятаю з больш раннім рэйсам. Я лячу рэйсам 6 Сінгапурскіх авіяліній, які прыбывае ў Ганконг апоўдні. Не працуеце мяне сустракаць, я злаўлю таксі і...
  
  "Шукай машыну, Дункан. Лі Чой будзе там. Але зайдзі ў офіс перад тым, як пойдзеш дадому, добра?"
  
  "Добра. Я праверыў свае квіткі і ўсё астатняе".
  
  Данросс пачуў гонар у голасе сына, і гэта сагрэла яго. "Добра. Выдатная праца. Дарэчы, стрыечны брат Линбар прыбудзе заўтра на Кантас у 8:00 вечара па вашаму часу. Ён таксама будзе жыць у гэтым доме ". У Struan's з 1900 года быў карпаратыўны дом у Сіднэі, а з васьмідзесятых там быў пастаянны офіс. Хэг Струан стаў партнёрам надзвычай багатага фермера па вырошчванні пшаніцы па імя Біл Скраггер, і іх кампанія квітнела да краху 1929 гады. "Вы добра правялі адпачынак?"
  
  "О, цудоўна! Цудоўна, так, я хачу вярнуцца ў наступным годзе. Я сустрэў выдатную дзяўчыну, бацька".
  
  "Пра?" Палова Данросса хацела ўсміхнуцца, іншая палова ўсё яшчэ была зачыненая ў кашмарнай магчымасці таго, што Жак быў здраднікам, і
  
  
  – калі здраднік і частка Сэвэрына, ці быў ён тым, хто перадаў некаторыя з іх самых патаемных сакрэтаў Лайну Бартлетту? Няма, Жак не мог гэтага зрабіць. Ён ніяк не мог ведаць аб нашых банкаўскіх актывах. Хто ведае пра іх? Хто б— "Бацька"? "Так, Дункан?"
  
  
  Ён пачуў нерашучасць, затым яго сын хутка спытаў, імкнучыся гучаць мужна: "Гэта нармальна, што ў хлопца ёсць сяброўка крыху старэйшыя за яго?"
  
  Данросс мякка ўсміхнуўся і хацеў быў адкінуць гэтую думку, паколькі яго сыну было ўсяго пятнаццаць, але потым ён успомніў Элегантную Джэйд, калі яму самому было не зусім пятнаццаць, несумненна, больш за мужную, чым Дункан. "Не абавязкова", - шчыра падумаў ён. Дункан высокі і крепнущий, і такі ж мужчына. І хіба я не любіў яе да вар'яцтва ў той год і ў наступны год, і хіба я не ледзь не памёр у наступным годзе, калі яна знікла? "Ну, - сказаў ён як роўны, - гэта сапраўды залежыць ад таго, хто гэтая дзяўчына, колькі гадоў мужчыну і колькі гадоў дзяўчыне". "А." Рушыла ўслед доўгая паўза. "Ёй васемнаццаць". Данросс адчуў велізарнае палягчэнне. "Значыць, яна дастаткова дарослая, каб разумець лепш", - падумаў ён. "Я б сказаў, што гэта было б ідэальна, - сказаў ён Дункану тым жа голасам, - асабліва калі б хлопцу было каля шаснаццаці гадоў, ён быў высокім, моцным і ведаў факты жыцця". О, я не ... О! Я б не ... " - "Я не крытыкаваў, хлопец, проста адказваў на тваё пытанне. Мужчына павінен быць асцярожны ў гэтым свеце, і сябровак варта выбіраць старанна. Дзе ты з ёй пазнаёміўся?"
  
  - Яна была на станцыі. Яе клічуць Шэйла. Дункан здушыў ўсмешку. Дзяўчат у Аўстраліі называлі шейлами дакладна так жа, як у Англіі іх называлі птушачкамі. "Прыгожае імя", - сказаў ён. "Шэйла што?"
  
  - Шэйла Скраггер. Яна пляменніца старога містэра Тома, прыехала пагасціць з Англіі. Яна вучыцца на медсястру ў бальніцы Гая. Яна была так дабра да мяне, і Палдун таксама супер. Я сапраўды не ведаю, як вас аддзячыць за арганізацыю такога выдатнага свята ". Палдун, ранча Скраггеров, або станцыя, як яго называлі ў Аўстраліі, была адзіным маёмасцю, якое ім удалося выратаваць ад катастрофы. Палдун знаходзіўся ў пяцістах мілях да паўднёва—захаду ад Сіднэя, недалёка ад ракі Мурр, на рысавых землях Аўстраліі, на шасцідзесяці тысяч акраў — трыццаць тысяч галоў авечак, дзве тысячы акраў пшаніцы і тысяча галоў буйной рагатай жывёлы - і быў лепшым месцам для адпачынку моладзі, якая працуе ўвесь дзень ад світання да заходу, пасущей авечак або буйны рагатую жывёлу верхам, на скаку галопам дваццаць міль у любым кірунку і ўсё яшчэ знаходзіцца на сваёй уласнай тэрыторыі.
  
  - Перадай Таго Скраггеру мае найлепшыя пажаданні і не забудзь даслаць яму бутэльку віскі перад ад'ездам.
  
  "О, я адправіў яму чамадан, з гэтым усё ў парадку?"
  
  Данросс засмяяўся. "Ну, хлопец, бутэлька падышла б ані не горш, але чамадан - ідэальны варыянт. Патэлефануй мне, калі ў тваім рэйсе будуць якія-небудзь змены. Ты малайчына, што ўсё арганізавала сама, вельмі добра. О, дарэчы, мама і Глена сёння з'ехалі ў Лондан з цёткай Кэці, так што табе прыйдзецца вярнуцца ў школу адной і...
  
  "О, як выдатна, тата", - радасна сказаў яго сын. "У рэшце рэшт, я цяпер мужчына і амаль вучуся ў універсітэце!"
  
  "Так, так, гэта ты". Лёгкая салодкая сум кранула Данросса, калі ён сядзеў у сваім высокім крэсле з лістом AMG у руцэ, але забытым. "У цябе ўсё ў парадку з грашыма?"
  
  "О, так. Я амаль нічога не выдаткаваў на станцыі, акрамя пары куфляў піва. Тата, не кажы маме аб маёй дзяўчынцы".
  
  "Добра. Ці Адрион", - сказаў ён, і адразу ж яго грудзі сціснулася пры думкі пра Марціна, магчыма, разам з Адрионом, і пра тое, як яны сышлі рука аб руку. "Ты павінен сам сказаць Адриону".
  
  "О, супер, я зусім забыўся пра яе. Як яна?"
  
  "Яна ў добрай форме", - сказаў Данросс, загадваючы сабе быць дарослым, мудрым і не хвалявацца, і ўсё гэта было цалкам нармальна для хлопчыкаў і дзяўчынак - быць хлопчыкамі і дзяўчынкамі. Так, але, Госпадзе, гэта складана, калі ты бацька. "Ну, Дункан, убачымся ў панядзелак! Дзякуй, што патэлефанаваў".
  
  "Ах так, тата, Шэйла адвезла мяне ў Сіднэй. Яна ... яна застаецца на выходныя з сябрамі і збіраецца праводзіць мяне! Сёння вечарам мы ідзем у кіно "Лоўрэнс Аравійскі", ты яго бачыў?"
  
  "Так, гэта толькі што прывезлі ў Ганконг, табе гэта спадабаецца".
  
  "О, супер! Ну, да пабачэння, бацька, мне трэба бегчы... Люблю цябе!"
  
  "Люблю цябе", - сказаў ён, але сувязь была перапыненая.
  
  "Як мне пашанцавала з маёй сям'ёй, з жонкай і дзецьмі", - падумаў Данросс і тут жа дадаў: "калі Ласка, Госпадзе, хай з імі нічога не здарыцца!"
  
  З высілкам ён зноў зірнуў на ліст. Джэйсан Пламм або Жак не могуць быць камуністычнымі шпіёнамі, сказаў ён сабе. Нішто з таго, што яны калі-небудзь казалі ці рабілі, не паказвае на гэта. Лайонел Тьюк? Не, таксама не ён. Я ведаю яго толькі мімаходам. Ён пачварны, непапулярны хлопец, які трымаецца асабняком, але ён складаецца ў камандзе па крыкеце, член Дзернавы клуба і працуе тут з трыццатых гадоў.
  
  Хіба ён нават не стажыраваўся ў Стэнлі паміж 42-м і 45-м гадамі? Можа быць, ён, але двое іншых? Немагчыма!
  
  Мне шкада, што АМГ мёртвы. Я б патэлефанаваў яму прама зараз па нагоды Жака і ...
  
  "Спачатку скончы ліст, а потым разбірайся па частках", - загадаў ён сабе. Будзь карэктны, будзь эфектыўны. Божа літасцівы! Дункан і васемнаццацігадовая Шэйла! Дзякуй Богу, гэта была не малодшая дачка Тома Скраггера. Колькі цяпер Прысцыле? Чатырнаццаць, прыгожанькая, целасклад нашмат старэй. Здаецца, ў малодшым узросце дзяўчынкі рана сталеюць.
  
  Ён выдыхнуў. Цікава, ці павінен я зрабіць для Дункана тое, што Чэн-чэн зрабіў для мяне?
  
  Далей у лісце гаварылася: "... Як я ўжо сказаў, я не зусім упэўнены, але мой крыніца звычайна бездакорны.
  
  "З жалем павінен паведаміць, што шпіёнская вайна разгарэлася з тых часоў, як мы раскрылі і злавілі шпіёнаў Блэйка, Васала — шыфравальшчыка Адміралцейства - і Филби, Берджесса і Маклін, якія ўсё дэзертыравалі. Дарэчы, усіх іх бачылі ў Маскве. Чакайце радыкальнага ўзмацнення шпіянажу ў Азіі. (У лютым нам удалося ўсталяваць сувязь з першым сакратаром савецкага пасольства ў Канберре, Аўстралія, Скриповым і выправадзіць яго з краіны. Гэта зламала яго аўстралійскае кольца, якое, як я мяркую, было звязана з вашым Севрином і ў далейшым задзейнічана на Барнэа і ў Інданэзіі.)
  
  "Свабодны свет цяпер мае шмат инфильтратами. МІ-5 і МІ-6 заражаныя. Нават ЦРУ. Пакуль мы былі наіўныя і даверлівыя, нашы апаненты рана зразумелі, што будучы баланс будзе залежаць як ад эканамічнай, так і ад ваеннай моцы, і таму яны вырашылі набыць — скрасці — нашы прамысловыя сакрэты.
  
  "Цікава, што нашы СМІ вольнага свету паныла забываюць паказаць на тое, што ўсе савецкія дасягненні першапачаткова заснаваныя на адным з нашых выкрадзеных вынаходак або тэхналогій, што без нашага збожжа яны галадаюць, а без нашай шырокай і пастаянна расце фінансавай дапамогі і крэдытаў на куплю нашага збожжа і тэхналогій яны не могуць забяспечыць палівам ўсю сваю ваенна-прамысловую інфраструктуру, якая ўтрымлівае іх імперыю і народ у рабстве.
  
  "Я рэкамендую вам выкарыстоўваць вашыя кантакты ў Кітаі, каб яшчэ больш прывязаць іх да сабе. Саветы ўсё часцей разглядаюць Кітай як свайго ворага нумар адзін. Не менш дзіўна і тое, што яны, падобна, больш не адчуваюць паранаідальнага страху перад ЗША, якія, без сумневу, цяпер з'яўляюцца моцнай ваеннай і эканамічнай дзяржавай у свеце. Кітай, які слабы эканамічна і ў ваенным дачыненні, за выключэннем колькасці наяўных салдат, на самай справе не ўяўляе для іх ваеннай пагрозы. Тым не менш, Кітай прымушае іх скамянець.
  
  "Адна з прычын - гэта пяць тысяч міль агульнай мяжы, якую яны падзяляюць. Іншы - нацыянальная віна за шырокія раёны гістарычнай кітайскай тэрыторыі, якія Савецкая Расія паглынала на працягу стагоддзяў; іншы - веданне таго, што кітайцы - цярплівы народ з доўгай памяццю. Аднойчы кітайцы вернуць свае зямлі. Яны заўсёды вярталі свае зямлі, калі гэта было магчыма з ваеннай пункту гледжання. Я шмат разоў паказваў, што краевугольным каменем савецкай (імперыялістычнай) палітыкі з'яўляецца ізаляцыя і фрагментацыя Кітая, каб захаваць яго слабым. Іх вялікі bugaboo - гэта трохбаковы саюз паміж Кітаем, Японіяй і ЗША, і ваш Высакародны Дом павінен працаваць над прасоўваннем гэтага. (Таксама Агульны рынак паміж ЗША і Мексікай і Канадай, што, на мой погляд, зусім неабходна для стабільнасці амерыканскага кантынента.) Куды яшчэ, як не праз Ганконг — і, такім чынам, вашымі рукамі, — пойдуць усе ўнутраныя багацця Кітая?
  
  І апошні, вяртаючыся да Севрину: я пайшоў на сур'ёзны рызыка і звярнуўся да нашага самому бесценному актыву ва ўнутраным ядры звышсакрэтнага аддзела 5 КДБ. Я толькі сёння атрымаў адказ, што асоба Артура, лідэра Сэвэрына, з'яўляецца Сакрэтнай і знаходзіцца па-за межамі яго разумення. Адзіная зачэпка, якую ён мог даць, заключалася ў тым, што гэты чалавек быў ангельцам і адзін з яго ініцыялаў - R. Баюся, далей ісці асабліва няма за што.
  
  "Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з вамі. Памятаеце, мае дакументы ніколі не павінны трапіць у рукі каго-небудзь іншага. З павагай, AMG".
  
  Данросс запомніў жэнеўскі нумар тэлефона, зашыфраваў яго ў сваёй адраснай кнізе і запаліў запалку. Ён назіраў, як папера для авіяпошты скручваецца і пачынае гарэць.
  
  Р Роберт Ральф Рычард Робін Род Рой Рэкс Руперт Рэд Радні і заўсёды вяртаюся да Роджеру. І Роберт. Роберт Армстронг або Роджэр Крос, ці — ці хто?
  
  Святы Божа, падумаў Данросс, адчуваючы слабасць.
  
  "Жэнева 871-65-65, ад станцыі да станцыі", - сказаў ён у свой асабісты тэлефон. Стомленасць ахапіла яго. Яго сон мінулай ноччу быў патурбаваны, сны выносілі яго назад на вайну, у яго гарачы кабіну, пах гару ў ноздрах, затым абуджэнне, дрыжыкі, прыслухоўванне да дажджу, хутка ён бясшумна ўстане, Пенн моцна спіць, у Вялікім доме ціха, калі не лічыць старога Ах Тата, які, як заўсёды, гатаваў сабе гарбату. Затым на трасу і гнаўся за ім увесь дзень, набліжаліся ворагі, і нічога, акрамя дрэнных навін. Бедны стары Джон Чэн, падумаў ён, затым зрабіў высілак, каб прагнаць стомленасць. Магчыма,
  
  Я магу адпачыць гадзінку паміж пяццю і шасцю. Сёння ўвечары мне спатрэбіцца ўся мая кемлівасць.
  
  Аператар злучыў іх, і ён пачуў, як зазваніў нумар.
  
  "Ja?" - вымавіў пяшчотны голас.
  
  - Ерыхон гер Данросс з Ганконга. Фраў Грессерхофф бине, - сказаў ён на добрым нямецкай.
  
  - О! - Рушыла ўслед доўгая паўза. "Ich bin Frau Gresserhoff. Тайпэн?"
  
  "Ах, са десу! Охайо гозаймасу. Анатам ва Ан /ін Рыка-сан?" спытаў ён з цудоўным японскім акцэнтам. Добрае раніца. Вас таксама завуць Рыка Анджин?
  
  "Прывітанне, Дозо. А, Нихонго ваджоцу десу. "Так. О, ты вельмі добра размаўляеш па-японску.
  
  "шчолак, сукоши, гомен наса. "Не, прабачце, толькі трохі. У рамках свайго навучання ён правёў два гады ў іх офісе ў Токіо. - Ах, прашу прабачэння, - працягнуў ён па-японску, - але я тэлефаную з нагоды містэра Грессерхоффа. Вы чулі?
  
  "Так". Ён пачуў смутак у яе голасе. "Так. Я даведаўся ў панядзелак".
  
  "Я толькі што атрымаў ад яго ліст. Ён сказаў, у цябе ёсць сякія-такія рэчы для мяне?" асцярожна спытаў ён.
  
  "Так, тайпэн. Так, я чуў".
  
  "Не маглі б вы прывесці іх сюды? Прабачце, але я не магу прыехаць да вас".
  
  "Так. Так, вядома", - нерашуча сказала яна, яе японскі быў мяккім і прыемным. "Калі мне прыйсці?"
  
  - Як можна хутчэй. Калі вы прыйдзеце ў наш офіс на авеню Бэрн праз пару гадзін, скажам, у апоўдні, для вас будуць квіткі і грошы. Я мяркую, што ёсць Swissair рэйс, які вылятае сёння днём — калі б гэта было магчыма ".
  
  Зноў ваганні. Ён цярпліва чакаў. Ліст AMG, згараючы, корчилось у попельніцы. "Так", - сказала яна. "Гэта было б магчыма".
  
  "Я пра ўсё паклапачуся за вас. Вы б хацелі, каб хто-небудзь паехаў з вамі?"
  
  "Не, не, дзякуй", - сказала яна такім ціхім голасам, што яму давялося прыкрыць вуха далонню, каб лепш чуць. "Калі ласка, прабачце мяне за ўсе гэтыя непрыемнасці. Я магу ўсё задаволіць".
  
  "Сапраўды, гэта не праблема", - сказаў ён, задаволены тым, што яго японскі быў плыўным і гутарковай. "Калі ласка, зайдзіце ў мой офіс апоўдні. ... Дарэчы, надвор'е тут цёплая і вільготная. Ах, прабачце, калі ласка, што пытаюся, але ваш пашпарт швейцарскі або японскі, і пад якім імем вы падарожнічалі б?"
  
  Яшчэ больш доўгая паўза. "Я б хацеў". ... "Я думаю, што павінен". ... Гэта будзе Швейцарыя, маё турыстычнае імя павінна быць Рыка Грессерхофф ".
  
  "Дзякуй, місіс Грессерхофф. Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з вамі. Киоскетта", - скончыў ён. Шчаслівага шляху.
  
  Ён задуменна паклаў трубку назад на рычаг. Апошні ліст ад AMG скрутилось і згасла, пакінуўшы струменьчык дыму. Ён асцярожна растер попел у парашок.
  
  А цяпер што наконт Жака?
  
  46
  
  17:45 ВЕЧАРА. :
  
  Жак Девиль падняўся па мармуровай лесвіцы гатэля "Мандарын" на другі паверх, бітком набіты людзьмі, п'юць позні чай.
  
  Ён зняў плашч і пайшоў праз натоўп, адчуваючы сябе вельмі старым. Ён толькі што размаўляў са сваёй жонкай Сюзанай ў Ніцы. Спецыяліст з Парыжа яшчэ раз агледзеў Аўрыл і прыйшоў да высновы, што яе ўнутраныя пашкоджанні, магчыма, не так сур'ёзныя, як здалося на першы погляд.
  
  "Ён кажа, што мы павінны быць цярплівыя", - сказала яму Сюзана на сваім напыщенном французскай парыжанкі. "Але, Маці Божая, як мы можам быць цярплівыя? Беднае дзіця обезумело і сыходзіць з розуму. Яна працягвае паўтараць: "Але я была кіроўцам, гэта была я, мама, я, калі б не я, мой Борджа быў бы жывы, калі б не я. ... "Я баюся за яе, дарагая!" "Яна ўжо ведае, што яна ... што ў яе ўнутры?" "Не, пакуль няма. Доктар сказаў не казаць ёй, пакуль ён не будзе ўпэўнены". Сюзана пачала плакаць.
  
  У агоніі ён супакойваў яе, як мог, і сказаў, што ператэлефануе ёй праз гадзіну. Некаторы час ён абдумваў, што яму варта зрабіць, затым прыняў меры, пакінуў свой офіс і прыехаў сюды.
  
  Тэлефонная будка побач з газетным кіёскам была занятая, таму ён купіў вячэрнюю газету і прабег вачыма загалоўкі. Дваццаць чалавек загінулі ў выніку селевых апоўзняў над Абэрдынам . Дождж працягваўся. ... Ці будзе адменены суботні дзень Вялікіх гонак? . .. Кэнэдзі папярэджвае Парады не ўмешвацца ў В'етнам ... Дагавор аб забароне ядзерных выпрабаванняў, падпісаны ў Маскве Дынам Раском, Андрэем Грамыка і сэрам Алека Дугласам-Хоумом, адкінуты Францыяй і Кітаем . . . Малайская камуністы ўзмацняюць наступ . . . Другі сын Кэнэдзі, які нарадзіўся заўчасна, памірае . . . Паляванне на Вялікіх брытанскіх рабаўнікоў цягнікоў працягваецца . ... Скандал з Профумо наносіць шкоду Кансерватыўнай партыі ...
  
  "Прабачце, сэр, вы чакаеце званка?" - амерыканка спытала ў яго за спіной.
  
  "О, о так, дзякуй, выбачайце! Я не заўважыў, што там пуста". Ён зайшоў у будку, зачыніў дзверы, апусціў манету і набраў нумар. Пачуўся гудок выкліку. Ён адчуў, як у ім нарастае трывога.
  
  "Так?"
  
  - Містэр Лопсинг, калі ласка, - сказаў ён, яшчэ не ўпэўнены ў сваім голасе.
  
  "Тут няма містэра Лоптинга. Выбачайце, вы памыліліся нумарам".
  
  "Я хачу пакінуць паведамленне", - сказаў ён, з палёгкай пазнаўшы голас Сьюзен.
  
  "Вы памыліліся нумарам. Паглядзіце ў сваёй тэлефоннай кнізе".
  
  Калі код быў завершаны правільна, ён пачаў: "Прабачце, што з—"
  
  "Які ў вас нумар?" - рэзка перабіў яго.
  
  Жак адразу ж аддаў яго.
  
  "Гэта тэлефонная будка?" - спытаў я.
  
  "Так". Тэлефон адразу жа адключыўся. Калі ён павесіў трубку, то адчуў раптоўны пот на далонях. Нумарам Суслева можна было карыстацца толькі ў экстраных выпадках, але гэта быў экстранны выпадак. Ён утаропіўся на тэлефон.
  
  "Выбачайце, сэр", - крыкнула амерыканка праз шкляныя дзверы. "Ці магу я скарыстацца тэлефонам? Я ненадоўга".
  
  "О! О, я— я не на секунду", - сказаў Жак, на імгненне збянтэжыўшыся. Ён убачыў, што ззаду яе нецярпліва чакаюць трое кітайцаў. Яны злосна ўтаропіліся на яго. - Я... я на секунду. Ён зноў зачыніў дзверы, пот выступіў у яго на спіне. Ён чакаў і чакаў, і чакаў, а потым зазваніў тэлефон. "Алё?"
  
  "Што за надзвычайная сітуацыя?"
  
  "Я" ... Я толькі што атрымаў вестку з Ніцы. Жак асцярожна пераказаў Суслеву сваю размову з жонкай, не згадваючы ніякіх імёнаў. - Я неадкладна адпраўляюся туды вячэрнім рэйсам і падумаў, што лепш паведаміць вам аб гэтым асабіста, каб...
  
  "Не, сёння занадта рана. Закажы білет на заўтра, вячэрнім рэйсам".
  
  Жак адчуў, што яго свет бурыцца. "Але я размаўляў з тай-пэнам некалькі хвілін таму, і ён сказаў, што я магу пайсці сёння ўвечары. У мяне ўсё занята. Я магу вярнуцца праз тры дні, яна сапраўды казала жудасна па тэлефоне. Ты не чэ...
  
  "Няма!" - сказаў яму Суслев больш рэзка. "Я патэлефаную табе вечарам, як дамовіліся. Усё гэта магло пачакаць да таго часу. Не карыстайся гэтым нумарам больш, калі толькі не ўзнікне сапраўды надзвычайная сітуацыя!"
  
  Жак адкрыў рот, каб рэзка адказаць, але тэлефон ужо разрадзіўся. Ён пачуў гнеў. Але гэта тэрмінова, сказаў ён сабе, помнячы сябе ад шаленства, пачынаючы набіраць нумар паўторна. Сюзане я патрэбен там, і Аўрыл таксама. І тайпан быў толькі "за".
  
  "Добрая ідэя, Жак", - адразу сказаў Данросс. "Выдаткуйце столькі часу, колькі вам трэба. Эндру можа вас падмяніць".
  
  А цяпер... Чорт вазьмі, што мне рабіць? Суслев мне не вартаўнік!
  
  Хіба гэта не так?
  
  Девилл перастаў набіраць нумар, яго прабіў халодны пот, і ён павесіў трубку.
  
  "Вы скончылі, сэр?" - аклікнула амерыканка са сваёй настойлівай усмешкай. Ёй было за пяцьдзесят, яе валасы былі модна блакітнымі. "Там чакае чаргу".
  
  "О ... О, так, прабачце". Ён з цяжкасцю адчыніў дзверы.
  
  "Вы забыліся сваю газету, сэр", - ветліва сказала яна.
  
  - О, о, дзякуй вам. - Жак Девиль зноў пацягнуўся за ім і выйшаў у роспачы. Тут жа ўсё кітайцы, трое мужчын і жанчына, кінуліся наперад, распіхваючы локцямі яго і амерыканскую лэдзі з дарогі. Грузная матрона першай дабралася да дзверы і зачыніла яе за сабой, астатнія стоўпіліся, каб быць наступнымі.
  
  "Гэй ... была мая чарга", - злосна пачала амерыканка, але яны не звярнулі на яе ніякай увагі, толькі адкрыта і вельмі вульгарна праклялі яе і яе мінулае.
  
  Суслев стаяў у убогай кватэры ў Коулуне, якая была адной з канспіратыўных кватэр Артура, і яго сэрца ўсё яшчэ калацілася ад раптоўнасці званка. У пакоі стаяў вільготны, мускусный, затхлы пах старадаўняй прыгатавання ежы, і ён утаропіўся на тэлефон, злуючыся на Жака Девилля. Тупое дзярмо без маці. Жак становіцца абузай. Сёння вечарам я скажу Артуру, што з ім трэба зрабіць. Чым хутчэй, тым лепш! Так, і чым хутчэй ты супакоішся, тым лепш, перасцярог ён сябе. Разгневаныя людзі здзяйсняюць памылкі. Прыбяры свой гнеў!
  
  З высілкам ён так і зрабіў і выйшаў на цьмяную лесвічную пляцоўку з аблупленым старым фарбай, замкнуўшы за сабой дзверы. Іншым ключом ён адчыніў суседнюю дзверы Джыні Фу.
  
  "Хочаш гарэлкі?" спытала яна са сваёй дзёрзкай усмешкай.
  
  "Так". Ён усміхнуўся ў адказ, яму было прыемна глядзець на яе. Яна сядзела, скрыжаваўшы ногі, на старым канапе, і на яе твары была толькі ўсмешка. Яны цалаваліся, калі яго тэлефон зазваніў у першы раз. У яе кватэры было два тэлефона. Яе і іншы, схаванай у шафе, якім карыстаўся толькі ён і на які адказваў. Артур сказаў яму, што гэта бяспечна, незаконна, не ўнесена ў спісы і яго немагчыма праслухоўваць. Нягледзячы на гэта, Суслев карыстаўся іншы кватэрай і яе тэлефонам толькі ў экстраных выпадках.
  
  "Матьеребиец, Жак", - падумаў ён, усё яшчэ нерваваўся з-за раптоўнага пранізлівага званка свайго асабістага тэлефона.
  
  - Выпі, таварыш, - сказала Джыні, працягваючы шклянку. - Тады выпі за мяне, хейя?
  
  Ён усміхнуўся ў адказ, узяў гарэлку і ўхвальна правёў рукой па яе мілай маленькай попке. "Джыні, галубка, ты добрая дзяўчынка".
  
  "Яшчэ б! Я лепшая дзяўчына для цябе". Яна працягнула руку і пагладзіла мочку яго вуха. "Мы будзем танцаваць джыга-джыга, хейя?"
  
  "Чаму няма?" Ён піў вогненную вадкасць асцярожна, жадаючы, каб яе хапіла надоўга. Яе малюсенькія спрытныя пальчыкі расстегивали яго кашулю. Ён спыніў яе на імгненне і пацалаваў, яна прывітала яго пацалунак і адказала тым жа. "Пачакай, пакуль здымеш вопратку, хейя?" яна ўсміхнулася.
  
  "На наступным тыдні я еду, а?" - сказаў ён, складаючы яе ў свае мядзведжыя абдымкі. "Як наконт таго, каб ты таксама паехала, а? Адпачынак, які я заўсёды табе абяцаў?"
  
  "Аб? О, праўда?" Яе ўсмешка была неабсяжнай. "Вен? Вен? Ты не дразнишь?"
  
  "Ты можаш паехаць са мной. Мы спынімся ў Маніле, наша першая прыпынак у Маніле, затым на поўнач і вернемся сюды праз месяц".
  
  "О, сапраўдны месяц ... О, Греги!" Яна абняла яго з усіх сіл. "З мяне атрымаецца лепшая дзяўчына-капітан карабля па ўсім Кітаі!"
  
  "Так, так, ты гэта зробіш".
  
  "Калі мы пойдзем... Калі мы пойдзем?"
  
  - На наступным тыдні. Я скажу табе, калі.
  
  "Добра. Заўтра я іду за пашпартам, каб—"
  
  "Не, ніякага пашпарта, Джыні. Яны цябе яго ніколі не дадуць. Гэтыя виблядоки цябе спыняць. Яны ніколі не дазволяць табе пайсці са мной ... О не, галубка, гэтыя брудныя паліцэйскія ніколі не дазволяць табе пайсці са мной.
  
  "Тады што мне рабіць, хейя?"
  
  "Я ўпотай пранёс цябе на борт у куфры!" Яго смех быў сакавітым. "Ці, можа быць, на дыване-самалёце. А?"
  
  Яна паглядзела на яго знізу ўверх, яе цёмныя вочы пашырыліся, напоўніліся трывогай. "Ты праўда прымаеш мяне? Праўда? Адзін месяц на тваім караблі, хейя?"
  
  "Па меншай меры месяц. Але нікому не кажы. Паліцыя пастаянна сочыць за мной, і калі яны даведаюцца, ты не зможаш паехаць са мной. Разумееш?"
  
  "Усе багі сведкі, не кажы ні аднаму долгоносику, нават маёй маці", - люта паклялася Джыні, затым зноў абняла яго ад бязмежнасці свайго шчасця. "Иииии, у мяне будзе ўзрушаючае твар у ролі капітанскай дамы!" Яшчэ адно абдымкі, а затым яна адпусціла пальцы, і ён міжвольна тузануўся. Яна засмяялася і зноў пачала распранаць яго. "Я даю табе лепшае час, самае лепшае".
  
  Яна ўмела выкарыстала свае пальцы і вусны, даследуючы, датыкаючыся, адасабляючыся і рухаючыся насустрач яму, засяродзіўшыся на сваёй задачы, пакуль ён не закрычаў і не стаў адзіным цэлым з багамі ў Аблоках і Дажджы. Яе рукі і вусны заставаліся на ім, не пакідаючы, пакуль заставалася апошняя малюсенькая частка задавальнення. Затым яна спынілася, прыціснулася да яго і прыслухалася да яго глыбокага дыхання, вельмі задаволеная тым, што добра выканала сваю працу. Сама яна не бачыла Аблокаў і Дажджу, хоць некалькі разоў рабіла выгляд, што бачыць, каб узмацніць яго задавальненне. Толькі двойчы за ўвесь час, што яны спалі, яна дасягала зеніту, і абодва разы была вельмі п'яная і не зусім упэўненая, удалося ёй гэта ці не. І толькі пасля вячэры з бутербродным поварам Токам у "Вікторыі і Альберце" яна кожны раз была ў зеніце асалоды. "Так благословят усе багі майго Джосса", - радасна падумала яна. З месячным адпачынкам і дадатковымі грашыма, якія дасць мне Грэгар, а з Джоссом - яшчэ адзін год з ім, у нас будзе дастаткова грошай, каб адкрыць наш уласны рэстаран, і я змагу нарадзіць сыноў і ўнукаў і стаць адзіным цэлым з багамі. О, як мне пашанцавала!
  
  Цяпер яна стамілася, таму што ёй давялося шмат працаваць, таму ямчэй згарнулася абаранкам побач з ім, заплюшчыла вочы, адчуваючы да яго сімпатыю, дзякуючы багоў за тое, што яны дапамаглі ёй пераадолець агіду да яго памерах, белай, падобнай на жабью скуры і прогорклому паху цела. "Дзякуй усім багам", - радасна падумала яна, правальваючыся ў сон.
  
  Суслев не спаў. Ён проста дрэйфаваў, яго розум і цела знаходзіліся ў спакоі. Дзень быў добрым і трохі вельмі дрэнным. Пасля сустрэчы з Кросам на іпадроме ён вярнуўся на свой карабель, узрушаны тым, што з "Іванова" магла адбыцца ўцечка інфармацыі аб сістэме бяспекі. Ён зашыфраваў інфармацыю Кроса аб аперацыі "Пробны запуск" і аб усім астатнім і адправіў яе ў адзіноце сваёй каюты. Ўваходныя паведамленні паведамлялі яму, што Ворански не заменяць да наступнага візіту Савецкага Іванова, што спецыяльны эксперт па психохимии Коронски можа прыбыць з Бангкока ў працягу дванаццаці гадзін, і што ён, Суслев, павінен узяць на сябе кіраўніцтва Севрином і падтрымліваць сувязь непасрэдна з Артурам. "Не выпусціце магчымасць атрымаць копіі файлаў AMG".
  
  Ён памятаў, як холад прабег па яго целе пры гэтым "не падвядзі". Так мала няўдач, так шмат поспехаў, але запамінаюцца толькі няўдачы. Дзе адбылася ўцечка інфармацыі аб сістэме бяспекі на борце? Хто, акрамя мяне, чытаў файл AMG? Толькі Дзмітрый Меткин, мой намеснік. Гэта не мог быць ён. Ўцечка, павінна быць, адбылася адкуль-то яшчэ.
  
  Наколькі можна давяраць Кросе?
  
  Недалёка, але гэты чалавек, несумненна, з'яўляецца самым неацэнным актывам, які ў нас ёсць у капіталістычным лагеры Азіі, і яго трэба абараняць любой цаной.
  
  Адчуванне Джыні побач з ім было прыемным. Яна дыхала ціха, час ад часу злёгку подергиваясь, яе грудзі падымалася і апускалася. Яго погляд слізгануў праз дзвярны праём да старамодным гадзінах, якія стаялі ў нішы аднаго з несабраных кухонных паліц сярод мноства напалову выкарыстаных бутэлек, бляшанак і ёмістасцяў. Кухня знаходзілася ў нішы побач з гасцінай. Тут, у адзінай спальні, ложак была велізарнай і амаль запаўняла ўсю пакой. Ён купіў яе для яе, калі пачаў працаваць з ёй два, амаль тры гады таму. Гэта была добрая ложак, чыстая, мяккая, але не занадта, прыемная перамена па параўнанні з яго ложкам на борце.
  
  І Джыні, ёй таксама былі рады. Уступчивая, памяркоўная, без праблем. Яе сінявата-чорныя валасы былі коратка падстрыжаныя і падалі прама на высокі лоб, як яму падабалася — такі кантраст з Вертинской, яго палюбоўніцай ва Уладзівастоку, з яе цярновы, карымі вачыма, доўгімі хвалістымі цёмна-каштанавымі валасамі і норавам дзікай кошкі, яе маці - сапраўднай прынцэсай Зергеевой, а бацькам - нікчэмным кітайскім крамнікам-паўкроўкай, які купіў маці на аўкцыёне, калі ёй было трынаццаць. Яна была ў адным з грузавікоў для перавозкі жывёлы з дзецьмі, уцекачамі з Расеі пасля халакоста 17-га года.
  
  Вызваленне, а не халакост, радасна сказаў ён сабе. Ах, як добра спаць з дачкой прынцэсы Зергеев, калі ты ўнук селяніна з зямель Зергеев.
  
  Думкі аб Зергеевых нагадалі яму пра Аляксея Травкине. Ён усміхнуўся пра сябе. Бедны Траўкіна, такі дурань! Яны сапраўды адпусцяць прынцэсу Несторову, яго жонку, у Ганконг на Каляды? Я сумняваюся ў гэтым. Магчыма, так і будзе, і тады небарака Траўкін памрэ ад шоку, убачыўшы гэтую маленькую старую каргу з снягоў, бяззубую, маршчыністай і пакутуе артрытам. "Лепш пазбавіць яго ад гэтых пакут", - падумаў ён з спачуваннем. Траўкіна беларуская і нядрэнны чалавек.
  
  Ён зноў паглядзеў на гадзіннік. Цяпер яны паказвалі на 6:20. Ён усміхнуўся пра сябе. Некалькі гадзін нічога не заставалася рабіць, акрамя як паспаць, паесці, падумаць і скласці план. Затым, пра, такая асцярожная сустрэча з ангельскай дэпутатам парламента і, позна ўвечары, зноў сустрэча з Артурам. Ён усміхнуўся. Яго вельмі пацешыла, што ён даведаўся сакрэты, пра якіх Артур не ведаў. "Але ж Артур таксама захоўвае сакрэты", - падумаў ён без гневу. Магчыма, ён ужо ведае аб паліцыі. Ён разумны, вельмі разумны, і мне таксама не давярае.
  
  Гэта вялікі закон: ніколі не давярай іншаму — мужчыну, жанчыну або дзіцяці, — калі хочаш застацца ў жывых, у бяспекі і вырвацца з лап ворага.
  
  Я ў бяспецы, таму што ведаю людзей, ўмею трымаць рот на замку і ведаю, як прасоўваць дзяржаўную палітыку выключна ў рамках майго ўласнага жыццёвага плана.
  
  Так шмат выдатных планаў, якія трэба ажыццявіць. Так шмат захапляльных пераваротаў, якія трэба паскорыць і ў якіх трэба ўдзельнічаць. І потым, ёсць Севрин ...
  
  Ён зноў хіхікнуў, і Джыні паварушылася. - Спі, маленькая прынцэса, - прашаптаў ён заспакаяльна, як дзіцяці. - Спі.
  
  Яна паслухмяна не прачнулася па-сапраўднаму, проста адкінула валасы з вачэй і ўладкавалася ямчэй.
  
  Суслев зачыніў вочы, адчуваючы, як салодка прыціскаецца да яго яе цела. Ён паклаў руку ёй на сцягна. Днём дождж аціх. Цяпер ён заўважыў, што ён спыніўся. Засынаючы, ён пазяхнуў, ведаючы, што бура яшчэ не скончыла сваю працу.
  
  47
  
  18:25 ВЕЧАРА.:
  
  Роберт Армстронг дапіў сваё піва. - Яшчэ адну, - стомлена паклікаў ён, малюючы ап'яненне. Ён быў у the Good Luck Girlfriend, перапоўненым, шумным бары Wanchai на набярэжнай, запоўненым амерыканскімі маракамі з атамнага авіяносца. Кітайскія хостесс частавалі наведвальнікаў напоямі, прымалі жарты, дотыку і палівалі напоямі наўзамен за высокую плату. Часам адна з іх заказвала сапраўдны віскі і паказвала яго свайму партнёру, каб даказаць, што гэта добры бар і іх не падманваюць.
  
  Над барам былі пакоі, але маракам было неразумна заходзіць у іх. Не ўсе дзяўчыны былі ахайныя або акуратныя, не па ўласным выбары, а проста па няведанні. І позна ноччу вас маглі раскруціць, хоць рабавалі толькі вельмі п'яных. У рэшце рэшт, у гэтым не было неабходнасці: маракі былі гатовыя выдаткаваць усё, што ў іх было.
  
  "Хочаш джыга-джыга?" - спытаў яго перафарбаваны дзіця.
  
  "Дзякуй усім тваім продкам", - хацелася яму сказаць ёй. Табе варта было б быць дома, у ложку, з падручнікамі. Але ён гэтага не сказаў. Гэта ні да чаго добрага не прывяло б. Па ўсёй верагоднасці, яе бацькі з удзячнасцю зладзілі яе на гэтую працу, каб уся сям'я магла жыць крыху лепш. - Хочаш выпіць? замест гэтага ён сказаў, схаваўшы, што кажа на кантонская дыялекце.
  
  - Шатландскі, шатландскі, - уладна паклікаў дзіця.
  
  "Чаму б табе не выпіць чаю, і я ўсё роўна дам табе грошай", - кісла сказаў ён.
  
  "Распусьнічай ўсе багі і маці багоў, я не ашуканец!" Напышліва дзіця працягнуў брудную шклянку, які афіцыянт са стукам паставіў на стол. У ім сапраўды было таннае, але цяперашні віскі. Яна асушыў келіх без грымасы. - Афіцыянт! Яшчэ шатландскага і яшчэ піва! Ты п'еш, я п'ю, потым мы танчым джыга-джыга.
  
  Армстронг паглядзеў на яе. - Як цябе завуць?
  
  - Лілі. Лілі Чоп. Дваццаць пяць даляраў за кароткі тэрмін.
  
  "Колькі табе гадоў?"
  
  - Стары. Колькі табе гадоў?
  
  - Дзевятнаццаць.
  
  "Ха, копы заўсёды хлусяць!"
  
  - Адкуль ты ведаеш, што я паліцэйскі?
  
  - Бос, скажы мне. Усяго дваццаць даляраў, хейя?
  
  "Хто тут бос? Які з іх ён?"
  
  "Яна. За стойкай. Яна мама-са«. "
  
  Армстронг вгляделся скрозь дым. Жанчына была худы і кашчавай, гадоў пяцідзесяці з невялікім, пацела і старанна працавала, падтрымліваючы вульгарную лаянку з матросамі, пакуль выконвала заказы. - Адкуль яна даведалася, што я паліцэйскі?
  
  Лілі зноў паціснула плячыма. "Паслухай, яна сказала, я зраблю цябе шчаслівай ці я выйду на вуліцу. Мы цяпер падымемся наверх, хейя? За кошт установы, ніякіх дваццаці даляраў". Дзіця устаў. Цяпер ён мог бачыць яе страх.
  
  - Сядзь, - загадаў ён.
  
  Яна села, напалоханая яшчэ больш. - Калі я не пагаджуся, яна кіне м...
  
  "Ты мне падабаешся". Армстронг ўздыхнуў. Гэта была старая выкрут. Калі ты сыходзіў, ты плаціў, калі не сыходзіў, ты плаціў, і бос заўсёды дасылаў маладога супрацоўніка. Ён працягнуў пяцьдзесят даляраў. "Вось. Ідзі і перадай гэта маме-сэн з маёй падзякай. Скажы ёй, што я не магу цяпер танцаваць джыга-джыга, таму што ў мяне месячныя! Шаноўны Рэд са мной.
  
  Лілі вытаращила на яго вочы, а затым захіхікала, як старая. "Иииии, чыні пералюбу усе багі, гэта добра!" Яна пайшла, з цяжкасцю перасоўваючыся на сваіх высокіх абцасах, яе медны разрэз ў чонг-саме быў вельмі высокім, агаляючы яе худыя, вельмі худыя ногі і ягадзіцы.
  
  Армстронг дапіў піва, аплаціў кошт і падняўся на ногі. Яго столік тут жа быў заняты, і ён протолкался скрозь потных, гарлапаняць матросаў да дзвярэй.
  
  "Сардэчна запрашаем назад у любы час", - крыкнула мама-сан, калі ён праходзіў міма яе.
  
  "Вядома", - незласліва буркнуў ён у адказ.
  
  Дождж цяпер ператварыўся ў дробную імжа, і дзень станавіўся ўсё цямней. На вуліцы было яшчэ шмат шумных маракоў, усе яны былі амерыкана—брытанскімі маракамі, якім іх капітаны загадалі пакінуць гэты раён на працягу першых некалькіх дзён. Яго скура пад плашчом была вільготнай і гарачай. Праз імгненне ён пакінуў Гластэр-роўд і набярэжную і пайшоў праз натоўп уверх па О'браэн-роўд, шлёпаючы па лужынах, горад прыемна пахвіну чысцінёй і умытьем. На рагу ён павярнуў на Локарт-роўд, і, нарэшце, знайшоў патрэбны завулак. Тут, як звычайна, было поўна народу: вулічныя шапікі і крамы, худыя сабакі, куры, запакаваны ў клеткі, вяленыя смажаныя качкі і мяса, падвешаныя да крука, гародніна і садавіна. Адразу за уваходам у завулак быў невялікі кіёск з зэдлічкамі пад брызентавым навесам, защищавшим ад морас. Ён кіўнуў гаспадару, абраў заценены куток, замовіў талерку сынгапурскі локшыны — тонкай, злёгку абсмаленай, падобнай на вермішэль, сухі локшыны з чылі і спецыямі, дробна нарэзанымі крэветкамі і свежымі гароднінай — і пачаў чакаць.
  
  Браян Квок.
  
  Заўсёды вяртаюся да Браяну Квоку.
  
  І заўсёды вяртаўся да 40 000 выкарыстаных банкнот, якія ён знайшоў у скрыні свайго стала, які заўсёды трымаў зачыненым.
  
  Засяродзься, сказаў ён сабе, ці ты поскользнешься. Ты ўчыніш памылку. Ты не можаш дазволіць сабе памылку!
  
  Ён стаміўся і адчуваў непераадольную бруд, якую не маглі змыць мыла і гарачая вада. Зрабіўшы над сабой высілак, ён прымусіў свае вочы шукаць здабычу, вушы - чуць вулічныя гукі, а нос - атрымліваць асалоду ад ежай.
  
  Ён толькі што прыкончыў міску, калі ўбачыў амерыканскага марака. Мужчына быў худым, насіў акуляры і ўзвышаўся над кітайскімі пешаходамі, хоць хадзіў злёгку горбіцца. Яго рука абдымала вулічную дзяўчыну. Яна трымала над імі парасон і цягнула яго да сябе.
  
  - Не, не сюды, маляня, - узмалілася яна. - Мая пакой у другім баку... нервуе?
  
  "Вядома, мілая, але спачатку мы пойдзем гэтым шляхам, а потым пойдзем тваім. А? Давай, дарагая".
  
  Армстронг яшчэ глыбей вжался ў цень. Ён назіраў за іх набліжэннем, варожачы, ці той гэта чалавек. У мужчыны быў паўднёвы і прыемны акцэнт, і яму было пад трыццаць. Шпацыруючы па ажыўленай вуліцы, ён азіраўся па баках, спрабуючы зарыентавацца. Затым Армстронг ўбачыў, як ён заўважыў краўца атэлье на рагу завулка, якое называлася "Касцюмы ручной працы Поп-тинга", а насупраць яго - невялікі рэстаран з адкрытай планіроўкай, асветлены голымі лямпачкамі і з груба напісанай шыльдай, прыбітай да слупа: "САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ У AMERICAN SAILORS". Тоўстая калонка кітайскіх іерогліфаў над дзвярыма абвяшчала: "За здароўе Мао Цзэдуна на тысячу гадоў".
  
  "Давай, мілая", - сказаў марак, праззяўшы. "Давай вып'ем тут піва".
  
  "Няма падыходнага месца, дзетка, лепш пойдзем у мой бар, хейя? Рэмень—"
  
  "Чорт вазьмі, мы тут п'ем піва". Ён зайшоў у адкрытую лаўку і сеў за адзін з пластыкавых сталоў, грувасткі ў сваім плашчы. яна панура рушыла ўслед за ім. "Піва. Два піва! Сан-Мігель, так? Ты кумекаеш, так?"
  
  Са свайго месца Армстронг мог добра бачыць іх абодвух. За адным з сталоў сядзелі чацвёра кулі, якія з шумам набівалі рот локшынай і супам. Яны мімаходам зірнулі на марака і дзяўчыну. Адзін адпусціў непрыстойнае заўвага, а астатнія засмяяліся. Дзяўчына пачырванела і павярнулася да іх спіной. Марак нешта напяваў, уважліва азіраючыся па баках і пацягваючы піва, затым ўстаў. - Мне трэба скарыстацца слоікам. Ён беспамылкова прайшоў у бакоўку праз засиженную мухамі фіранку, прадавец кісла назіраў за ім. Армстронг уздыхнуў і расслабіўся. Пастка зачыніліся.
  
  Праз імгненне марак вярнуўся. "Давай, - сказаў ён, - выбірацца адсюль". Ён асушыў свой келіх, расплаціўся, і яны зноў пайшлі рука аб руку тым жа шляхам, якім прыйшлі.
  
  "Хочаце яшчэ парцыённай локшыны?" прадавец груба спытаў Армстронга, яго варожыя вочы ператварыліся ў шчылінкі на высокім скуластом твары.
  
  "Не, дзякуй. Проста яшчэ піва".
  
  - Ніякага піва.
  
  "Развращаю цябе і ўвесь твой род", - прашыпеў Армстронг на бездакорным кантонская дыялекце. "Я што, дурань з Залатой гары? Не, я госць у тваім развратном рэстаране. Прынясі мне распуснае піва, ці я загадаю сваім людзям выявіць твой патаемнай мяшок і скарміць арахіс, які ты называеш сваім скарбам, бліжэйшай сабаку!"
  
  Мужчына нічога не сказаў. Ён панура падышоў да бліжэйшага вулічнага ларка, купіў "Сан-Мігель", прынёс яго назад, і, адкрыўшы, паклаў на прылавак. Астатнія наведвальнікі ўсё яшчэ глядзелі на Армстронга. Раптам ён гучна адкашляўся, сплюнуў і перавёў погляд сваіх халодных блакітных вачэй на бліжэйшага да яго мужчыну. Ён убачыў, як той уздрыгнуў і адвёў позірк. Астатнія таксама устрывожана вярнуліся да сваіх талерках, ім было няёмка знаходзіцца ў прысутнасці паліцэйскага-варвара, у якога хапіла дурных манер так непрыстойна лаяцца на іх мове.
  
  Армстронг ямчэй уладкаваўся на зэдліку, затым абвёў позіркам дарогу і завулак, цярпліва чакаючы.
  
  Яму не давялося доўга чакаць, перш чым ён убачыў маленькага, прысадзістага еўрапейца, які ішоў па завулку, трымаючыся ў баку, спыніўся і ўзіраецца ў вітрыну таннага абутковага магазіна за вулічнымі прылаўкамі, запрудившими вузкую праезную частку.
  
  "О, ён прафесіянал", - падумаў Армстронг, вельмі задаволены, даведаўшыся, што мужчына выкарыстаў шкло як люстэрка для афармлення рэстарана. Мужчына не спяшаўся. Ён быў апрануты ў бясформенны пластыкавы плашч і капялюш і здаваўся несамавітым. Яго цела на імгненне знікла з-пад увагі, калі міма яго, пагойдваючыся, прайшоў кулі з вялізнымі скруткамі на абодвух канцах бамбукавым тычкі за плячыма. Назіраючы за нагамі іншага мужчыны, Армстронг звярнуў увагу на яго вузлаватыя ікры з варикозными венамі. Яны рушылі, і ён выйшаў з завулка, якая прыкрывала кулі, і не спыніўся, проста працягваў ісці ўверх па дарозе.
  
  "Ён вельмі добры", - захоплена падумаў паліцэйскі, усё яшчэ трымаючы яго ў поле зроку. Гэты вырадак рабіў гэта раней. Павінна быць, КДБ настолькі разумны. "Што ж, мой добры сябар, засталося нядоўга, і ты трапішся на кручок", - сказаў ён сабе без злосці, як сказаў бы рыбак, убачыўшы тлустую фарэль, дразнящую прынаду.
  
  Мужчына зноў назіраў за крамай. Пойдзем, рыбка.
  
  Мужчына паводзіў сябе рыхт-у-рыхт як стронга. Ён зрабіў некалькі пасаў, сыходзіў і вяртаўся, але заўсёды вельмі асцярожна і не прыцягваючы ўвагі. Нарэшце ён зайшоў у рэстаран з адкрытым фасадам, сеў і замовіў піва. Армстронг зноў уздыхнуў, цяпер ужо задаволены.
  
  Здавалася, мужчыну спатрэбілася бясконца шмат часу, перш чым ён таксама ўстаў, спытаў, дзе тут туалет, прайшоў паміж нешматлікімі наведвальнікамі і схаваўся за фіранкай з караляў. Праз некаторы час ён з'явіўся зноў і накіраваўся да свайго століка. Тут жа чацвёра закусачных-кулі накінуліся на яго ззаду, скруцілі яму рукі і трымалі бездапаможным, у той час як іншы надзеў яму на шыю жорсткі высокі аброжак. Іншыя наведвальнікі, сапраўдныя наведвальнікі, а не пераапранутыя паліцыянты СІ, разьзявілі рты, адзін выпусціў палачкі для ежы, пара ўцякла, а астатнія застылі.
  
  Армстронг нетаропка падняўся з крэсла і падышоў. Ён убачыў, як суровага выгляду кітаец за стойкай здымае фартух. "Заткніся, вырадак", - сказаў хлопец па-руску мужчыну, які лаяўся і бяссільна адбіваўся. - Добры вечар, супэрінтэндант, - звярнуўся ён да Армстрангу з хітрай усмешкай. Яго звалі Малькальм Сан, ён быў старэйшым агентам СІ і высокапастаўленым кітайцам у гэтым 16/2. Менавіта ён арганізаваў перахоп, расплаціўся з поварам, які звычайна працаваў у гэтую змену, і заняў яго месца.
  
  "Добры вечар, Малькальм. Ты выдатна справіўся". Армстронг пераключыў сваю ўвагу на варожага агента. "Як цябе клічуць?" ветліва спытаў ён.
  
  "Хто вы? Адпусціце мяне... адпусціце!" - сказаў мужчына па-ангельску з моцным акцэнтам.
  
  "Увесь твой, Малькальм", - сказаў Армстронг.
  
  Сан адразу ж сказала па-расейску: "Паслухай, ты, пажыральнік маці, мы ведаем, што ты з "Іванова", мы ведаем, што ты курьер і ты толькі што забраў груз ад амерыканца з атамнага авіяносца. Мы ўжо затрымалі гэтага ўблюдка, і вы маглі б паспрачацца...
  
  "Хлусня! Вы здзейснілі памылку", - раўнуў мужчына па-руску. "Я нічога не ведаю ні пра які амерыканца. Адпусціце мяне!"
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  "Вы здзейснілі памылку. Адпусціце мяне!" Натоўп разинувших раты разявак цяпер атачала краму.
  
  Малькальм Сан павярнуўся да Армстрангу. "Ён спелы хлопец, сэр. Не вельмі добра разумее па-руску. Баюся, нам давядзецца ўзяць яго да сябе", - сказаў ён з крывой усмешкай.
  
  - Сяржант, паклічце "Чорную Марыю".
  
  "Так, сэр". Іншы агент хутка адышоў, калі Армстронг падышоў бліжэй. Руская быў седовласым, прысадзістым мужчынам з маленькімі сярдзітым вочкамі. Яго трымалі ідэальна, без найменшага шанцу збегчы ці сунуць руку ў кішэню або ў рот, каб знішчыць доказы або самога сябе.
  
  Армстронг з веданнем справы абшукаў яго. Ні інструкцыі, ні рулона плёнкі. "Куды вы яе паклалі?" спытаў ён.
  
  "Я не разумею!"
  
  Нянавісць гэтага чалавека не турбавала Армстронга. Ён не меў да яго злосці, гэты чалавек быў проста мішэнню, якая патрапіла ў пастку. Цікава, хто купіў гэтага небараку, які перепуган да смерці, і гэта справядліва, які цяпер назаўжды зруйнаваны КДБ і сваім уласным народам і з такім жа поспехам можа быць нябожчыкам. Цікава, чаму гэта наш пераварот, а не даўніны Роузмонта і яго хлопцаў з ЦРУ? Як атрымалася, што менавіта мы даведаліся аб скідзе, а не янкі? Як атрымалася, што Крос даведаўся пра гэта? Усё, што Крос распавёў яму, - гэта дзе і як і што высадка будзе праведзена матросам з авіяносца і перахопленая кім-то з "Іванова".
  
  - Ты галоўны, Роберт, і, калі ласка, не придуривайся.
  
  - Я не буду. Але, калі ласка, знайдзіце каго—небудзь іншага для Браяна. К.
  
  - У апошні раз кажу, Роберт, ты вядзеш допыт квоков і прыкамандзіраваны да СІ, пакуль я цябе не адпушчу. І калі ты яшчэ раз пачнеш ныць, я вышвырну цябе з паліцыі, з Ганконга, пазбаўлю пенсіі, і наўрад ці мне трэба нагадваць цябе, што ў Сі вельмі вялікія сувязі. Сумняваюся, што ты зноў будзеш працаваць, калі толькі не станеш злачынцам, і тады хай дапаможа табе Бог. Гэта, нарэшце, зразумела?"
  
  "Так, сэр".
  
  - Добра. Браян будзе гатовы прыняць цябе заўтра ў шэсць раніцы.
  
  Армстронг здрыгануўся. Як нам неверагодна пашанцавала, што мы яго злавілі! Калі б Акулярык Ву не прыехаў з Нинг-току ... калі б старая ама не паразмаўляла з Пярэваратнем — калі б напад на банк — Госпадзе, колькі "калі". Але менавіта так ты ловіш рыбу, буйную рыбу. У большасці выпадкаў табе проста па-чартоўску, непадробна вязе. Госпадзе Ісусе, Браян Квок! Небарака!
  
  Ён зноў здрыгануўся.
  
  "З вамі ўсё ў парадку, сэр?" Спытаў Малькальм Сан.
  
  "Так". Армстронг зноў паглядзеў на рускай. "Куды вы паклалі пленку, рулон плёнкі?"
  
  Мужчына нахабна ўтаропіўся на яго ў адказ. - Не разумею!
  
  Армстронг ўздыхнуў. "Ты робіш гэта занадта добра". Вялікі чорны фургон праехаў скрозь глазеющую натоўп і спыніўся. Выйшлі яшчэ сястры. "Пасадзіце яго і не адпускайце", - сказаў Армстронг тым, хто яго трымаў. Натоўп назірала, балбатала і глумилась, пакуль мужчыну па-жабіныя зацягвалі ў фургон. Армстронг і Сан забраліся ўслед за ім і зачынілі дзверы.
  
  - Едзьце, кіроўца, - загадаў Армстронг.
  
  "Так, сэр". Кіроўца выціснуў счапленне, праціскаючыся паперадзе скрозь натоўп, і ўліўся ў паток машын, якія накіроўваюцца да Цэнтральнага кіраванні.
  
  - Добра, Малькальм. Ты можаш пачынаць.
  
  Кітайскі агент дастаў востры, як брытва, нож. Савецкі чалавек збялеў.
  
  "Як цябе клічуць?" Спытаў Армстронг, сядаючы на лаўку насупраць яго.
  
  Малькальм Сан паўтарыў пытанне па-расейску.
  
  - Д... Дзмітрый Меткин, - прамармытаў мужчына, усё яшчэ заціснуты ў ціскі чатырма мужчынамі і не здольны паварушыць ні пальцам, ні нагой. - Марак першага класа.
  
  - Хлус, - нязмушана сказаў Армстронг. - Працягвай, Малькальм.
  
  Малькальм Сан прыставіў нож да левым воку мужчыны, і той ледзь не страціў прытомнасць. "Гэта будзе пазней, шпіён", - сказаў Сан па-руску з жахлівым усмешкай. Умела, з знарочыстай злосцю Сан хутка зрэзаў плашч. Армстронг вельмі старанна абшукаў яго, пакуль Сан спрытна разрэзаў нажом марскую майку мужчыны і астатнюю вопратку, пакуль той не застаўся голым. Нож ні разу не парэзаў яго і нават не парэзаў. Пільны ператрус нічога не выявіў. Ні яго абутку, ні абцасаў, ні падэшваў.
  
  "Калі толькі гэта не перадача мікракропак, і мы да гэтага часу гэтага не заўважылі, гэта павінна быць у ім", - сказаў Армстронг.
  
  Мужчыны, якія трымалі рускага, адразу ж нахілілі яго, і Сан дастаў хірургічныя пальчаткі і хірургічную мазь і глыбока ўсадзіў іх. Мужчына уздрыгнуў і застагнаў, а з яго вачэй пацяклі слёзы болю.
  
  "Дью нех лох мох", - радасна сказаў Сан. Яго пальцы выцягнулі маленькі цюбік у цэлафанавай абгортцы.
  
  "Не адпускайце яго!" Армстронг пастукаў.
  
  Пераканаўшыся, што мужчына ў бяспецы, ён зірнуў на цыліндрычную ўпакоўку. Унутры ён разгледзеў двухбаковыя кругі касеты з плёнкай. - Падобна на "Минолту", - разгублена сказаў ён.
  
  Выкарыстоўваючы некалькі сурвэтак, ён акуратна загарнуў яго ў цэлафан і зноў сеў насупраць мужчыны. "Містэр Меткин, вы абвінавачваюцца ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы за ўдзел у шпіянажы супраць ўрада Яе Вялікасці і яе саюзнікаў. Усё, што вы скажаце, будзе запісана і выкарыстана ў якасці доказы супраць вас. Зараз, сэр, - мякка працягнуў ён, - вы злоўлены. Мы ўсе з спецыяльнай разведкі і не падпарадкоўваемся звычайным законах, не больш, чым ваш уласны КДБ. Мы не хочам прычыняць вам шкоду, але мы можам трымаць вас вечна, калі захочам, у адзіночнай камеры, калі захочам. Мы хацелі б крыху супрацоўнічаць. Толькі адказы на некалькі пытанняў. Калі вы адмовіцеся, мы здабудзем неабходную нам інфармацыю. Мы выкарыстоўваем шмат вашых метадаў КДБ і часам можам дзейнічаць крыху лепей ". Ён убачыў выбліск жаху ў вачах мужчыны, але што-то падказвала яму, што гэтага чалавека будзе цяжка раскалоць.
  
  "Як тваё сапраўднае імя? Тваё афіцыйнае імя ў КДБ?"
  
  Мужчына ўтаропіўся на яго.
  
  - Якое ў вас званьне ў КДБ?
  
  Мужчына ўсё яшчэ глядзеў на яго.
  
  Армстронг ўздыхнуў. "Я магу дазволіць сваім кітайскім сябрам паздзекавацца над табой, стары, калі хочаш. Ты ім сапраўды зусім не падабаешся. Вашы савецкія войскі прайшлі па ўсёй вёсцы Малкольма Сана ў Маньчжурыі і сцерлі з твару зямлі яе саму і яго сям'ю. Прабачце, але мне сапраўды трэба ведаць ваша афіцыйнае імя ў КДБ, ваш ранг у "Савецкім Іванаве" і афіцыйную пасаду.
  
  Зноў варожае маўчанне.
  
  Армстронг паціснуў плячыма. - Працягвай, Малькальм.
  
  Сан працягнуў руку і вырваў выродлівага выгляду ломік з заціску, і калі чацвёра мужчын груба перавярнулі Меткина на жывот і распрасталі яго, Сан ўставіў наканечнік. Мужчына закрычаў. - Пачакайце... пачакайце... - выдыхнуў ён на гортанном англійскай. - Пачакайце ... Я Зміцер ... - Яшчэ адзін крык. "Нікаля Лявонаў, маёр, палітычны камісар ..."
  
  "Дастаткова, Малькальм", - сказаў Армстронг, уражаны важнасцю іх ўлову.
  
  "Але , сэр... "
  
  "Дастаткова", - рэзка сказаў Армстронг, наўмысна абараняючыся, паколькі Сан быў наўмысна варожы, і злосна ўставіў лом назад у заціскі. "Падніміце яго", - загадаў ён, шкадуючы аб чалавеку, аб тым, як гэта зневажальна. Але ён ніколі не ведаў такога трука, каб не назваць сапраўднае імя і званне, калі зрабіць гэта адразу. Гэта быў трук, таму што яны ніколі не пранікалі глыбока, і першы крык заўсёды быў ад панікі, а не ад болю. Калі варожы агент не зрываўся адразу, яны заўсёды спыняліся, а затым у штаб-кватэры падвяргалі яго належнаму допыту пад наглядам. У катаваннях не было неабходнасці, хоць некаторыя фанатыкі выкарыстоўвалі іх насуперак загадам. "Гэта небяспечная прафесія", - змрочна падумаў ён. Метады КДБ больш грубыя, а ў кітайцаў іншае стаўленне да жыцця і смерці, пераможцы і пераможанага, болю і задавальнення — і да каштоўнасці крыку.
  
  "Не прымайце гэта блізка да сэрца, маёр Лявонаў", - лагодна сказаў ён, калі астатнія паднялі яго і пасадзілі назад на лаўку, усё яшчэ моцна трымаючы. "Мы не хочам прычыняць вам шкоду - ці дазваляць вам прычыняць шкоду сабе".
  
  Меткин плюнуў у яго і пачаў лаяцца, слёзы жаху, гневу і расчараванні цяклі па яго твары. Армстронг кіўнуў Малькольм Сану, які дастаў загадзя прыгатаваны тампон і моцна прыціснуў яго да рота і носа Меткина.
  
  Цяжкі, ванітна-салодкі пах хлараформу запоўніў душную атмасферу. Якое-то час Меткин бяссільна змагаўся, затым заціх. Армстронг праверыў яго вочы і пульс, каб пераканацца, што ён не сімулюе страту свядомасці. "Цяпер вы можаце адпусціць яго", - сказаў ён ім. "Вы ўсе вельмі добра справіліся. Я прасачу, каб усе твае запісы былі адзначаны падзякамі. Малькальм, нам лепш як варта паклапаціцца аб ім. Ён можа скончыць жыццё самагубствам."
  
  "Так". Сан сядзеў разам з астатнімі ў разгойдваць фургоне. Ён раздражняльна рыпеў ў шчыльным патоку машын, спыняючыся і кратаючыся з месца. Пазней ён сказаў тое, што было ва ўсіх на розуме. - Дзмітрый Меткин, ён жа Ніколі Лявонаў, маёр КДБ з "Іванова" і яе палітычны камісар. Што такая буйная рыба робіць на такой маленькай працы, як гэтая?
  
  48
  
  19:05 ВЕЧАРА. :
  
  Лайн Бартлетт старанна выбіраў гальштук. На ім былі бледна-блакітныя штаны і светла-карычневы касцюм, а гальштук быў карычневым у чырвоную палоску. На камодзе стаяла адкрытая банка піва, перламутравыя ад холаду. Увесь дзень ён спрачаўся сам з сабой, ці павінен ён патэлефанаваць Орланде ці не тэлефанаваць ёй, ці павінен ён сказаць Кейсі ці не гаварыць Кейсі.
  
  Дзень для яго прайшоў выдатна. Спачатку паснедаў з Орландой, а затым адправіўся ў Кай Так, каб праверыць свой самалёт і пераканацца, што ён зможа ім скарыстацца для пералёту з Данроссом у Тайбэй. Абед з Кейсі, затым хваляванне ад абмену. Пасля закрыцця біржы яны з Кейсі селі на паром да Коулуна. Брызентавыя штармавыя шторы, якія абаранялі ад дажджу, закрывалі агляд і выклікалі клаўстрафобію на палубе, а пераход па ёй - непрыемныя адчуванні. Але з Кейсі было прыемна, яго дасведчанасць пра яе ўзмацнілася з-за знаёмства з Орландой і ўзнікла дылемай.
  
  - з Лэна гэта ўжо было, ці не так, Лайн?
  
  "Я б так і падумаў, вядома. Але ён разумны, бітва яшчэ не скончана, толькі першая атака".
  
  "Як ён можа вярнуцца? Яго акцыі прадаюцца па дэмпінгавых цэнах".
  
  "Па параўнанні з мінулым тыднем, вядома, але мы не ведаем яго каэфіцыента заробку. Гэты абмен падобны на йо-йо — ты сам так сказаў — і небяспечны. У гэтым Ен быў правоў ".
  
  "Іду ў заклад, ён ведае аб двух мільёнах, якія ты выклаў Горнту".
  
  - Магчыма. Няма нічога такога, чаго б ён не зрабіў, будзь у яго такая магчымасць. Ты сустракаешся з Сеймур і Чарлі Форрестером?
  
  "Так. Рэйс Pan Am прыбывае своечасова, і за мной прыедзе лімузін. Я паеду, як толькі мы вернемся. Ты думаеш, яны захочуць павячэраць?"
  
  "Няма. Яны будуць па-чартоўску стомленымі ад змены гадзінных паясоў". Ён ухмыльнуўся. "Я спадзяюся". І Сеймур Стейглер III, іх адвакат, і Чарлі Форрестер, іх кіраўнік падраздзялення па вытворчасці пенапласту, былі вельмі цяжкімі ў зносінах. "Колькі ў іх рэйс?"
  
  "4:50. Мы вернемся каля шасці.
  
  У шэсць у іх была прызначаная сустрэча з Сеймур Стейглером — Форрестеру стала дрэнна, і ён адразу лёг спаць.
  
  Іх адвакатам быў жыхар Нью-Ёрка, прыгожы мужчына з хвалістымі чорна-сівымі валасамі, цёмнымі вачыма і цёмнымі кругамі пад вачыма. "Кейсі прысвяціла мяне ў дэталі, Лайн", - сказаў ён. "Падобна на тое, мы ў выдатнай форме".
  
  Па папярэдняй дамоўленасці Бартлетт і Кейсі выклалі свайму адвакату ўсю здзелку, за выключэннем сакрэтнай дамоўленасці з Данроссом пра яго караблях.
  
  "Ёсць пара пунктаў, якія я б хацеў уключыць, каб абараніць нас, Лайн", - сказаў Стейглер.
  
  "Добра. Але я не хачу, каб умовы здзелкі пераглядаліся. Мы хочам завяршыць працу да аўторка, як мы і дамаўляліся".
  
  - А як наконт "Ротвелл-Горнт"? Лепш за ўсё мне прамацаць іх, а? Мы можам запусціць "Струанс".
  
  "Няма", - сказаў Кейсі. "Пакінь Горнта і Данросса ў спакоі, Сеймур". Яны таксама не распавялі Стейглеру аб прыватнай пагадненні Бартлетта з Горнтом. "Ганконг складаней, чым мы думалі. Лепш пакінуць усё як ёсць".
  
  "Гэта дакладна", - сказаў Бартлетт. "Пакінь Горнта і Данросса Кейсі і мне. Ты проста разбірайся з іх адвакатамі".
  
  - На што яны падобныя? - спытаў я.
  
  "Англійская. Вельмі прыстойны", - сказаў Кейсі. "У апоўдні я сустрэўся з Джонам Доўсан — ён іх старэйшы партнёр. Там павінен быў быць Данросс, але замест яго прыслалі Жака Девилля. Ён адзін з дырэктараў Struan, займаецца ўсімі іх карпаратыўнымі справамі і некаторых фінансаваннем. Жак вельмі добры, але Данросс ўсім запраўляе і ўсё вырашае. У гэтым сутнасць ".
  
  "Як наконт таго, каб патэлефанаваць гэтаму, э-э, Доусону прама цяпер? Я сустрэнуся з ім за сняданкам, скажам, тут у восем".
  
  Бартлетт і Кейсі засмяяліся. "Ні за што, Сеймур!" - сказала яна. "Да дзесяці будзе павольны заход і двухгадзінны ланч. Яны ядуць і п'юць так, нібы заўтрашняга дня не наступіць, і ўсё па-старому ".
  
  "Тады я сустрэнуся з ім пасля абеду, калі ён трохі акрыяе, і, можа быць, мы зможам навучыць яго аднаму-двум трукам", - сказаў Сеймур Стейглер, і яго погляд пасуровеў. Ён здушыў позех. - Мне трэба патэлефанаваць у Нью-Ёрк, перш чым я лягу спаць. Гэй, у мяне ёсць усе паперы па зліцці GXR і ...
  
  "Я вазьму гэта, Сеймур", - сказаў Кейсі.
  
  "І я купіў блок Ротвелл-Горнт за 200 000 даляраў па цане 23.50 - колькі яны каштуюць сёння?"
  
  "21."
  
  "Госпадзе, Лайн, ты прасадзіў 300 тысяч", - сказаў Кейсі, устрывожаны. "Чаму б не прадаць і не выкупіць назад? Калі і калі".
  
  "Няма. Мы прытрымае акцыі". Бартлетта не турбавала страта акцый Rothwell, паколькі ён быў нашмат наперадзе сваёй долі ў выкруту Горнта з кароткай продажам. - Чаму б табе не пайсці на ноч, Сеймур? Калі ты не спіш, мы позавтракаем утрох, скажам, каля васьмі?
  
  "Добрая ідэя. Кейсі, ты сведешь мяне з Доўсан?"
  
  - Перш за ўсё. Яны пабачацца з табой як-небудзь раніцай. Тай-пэн ... Іэн Данросс сказаў ім, што наша здзелка - вышэйшы прыярытэт.
  
  "Так і павінна быць", - сказаў Стейглер. "Наш першапачатковы ўзнос здымае Данросса з кручка".
  
  "Калі ён выжыве", - сказала Кейсі.
  
  "Сёння тут, заўтра пайду, так што давайце атрымліваць асалоду ад!"
  
  Гэта было адно з стандартных выказванняў Стейглера, і фраза ўсё яшчэ гучала ў галаве Бартлетта. Сёння тут, заўтра знікне ... як пажар мінулай ноччу. Гэта магло быць дрэнна. Я мог бы размажджэрыць сабе галаву так, як гэта зрабіў гэты небарака Пенниуорт. Ніколі не ведаеш, калі прыйдзе твая чарга, у выніку няшчаснага выпадку, тваёй кулі або па волі Божай. Звонку або ўнутры. Як тата! Ісус —загарэлы і здаровы, ні разу ў жыцці не хварэў, потым лекар кажа, што ў яго вялікая тройка, і праз тры месяцы ён схуднеў, смярдзіць і памірае ў страшных пакутах.
  
  Бартлетт адчуў, як у яго на лбе раптам выступіў пот. Тады, падчас разводу, у яго былі цяжкія часы: пахаванне бацькі, ашалелы маці і ўсё развальвалася на часткі. Затым завяршэнне разводу. Пагадненне было жорсткім, але яму толькі што ўдалося захаваць кантроль над кампаніямі, расплаціцца з ёй без неабходнасці распрадаваць акцыі. Ён усё яшчэ плаціў, нягледзячы на тое, што яна зноў выйшла замуж — разам з расце зместам яго дзяцей, а таксама будучымі выплатамі — кожны цэнт па-ранейшаму прыносіў шкоду, не самім грошай, а несправядлівасці законаў Каліфорніі, адвакат у трэці раз, пакуль смерць не разлучыць нас, облапошенный маім і яе адвакатам. "Аднойчы я адпомшчу ім", - зноў змрочна паабяцаў сабе Бартлетт. На іх і на ўсіх астатніх чортавых паразіта. З высілкам ён адкінуў іх у бок. На сёння. Сёння тут, заўтра пойдзем, так што давай атрымліваць асалоду ад, паўтарыў ён, пацягваючы піва, завязваючы гальштук і гледзячы на сябе ў люстэрка. Без ганарыстасці. Яму падабалася жыць ўнутры сябе, і ён прымірыўся з самім сабой, ведаючы, хто ён і чым займаецца. Вайна дапамагла яму зрабіць гэта. І перажыць развод, перажыць яе, даведацца пра яе і жыць з гэтым — Кейсі была адзіным годным чалавекам за ўвесь гэты год.
  
  Кейсі.
  
  А як жа Кейсі?
  
  Нашы правілы зусім ясныя, заўсёды былі такімі. Яна ўстанавіла іх: калі ў мяне спатканне ці ў яе спатканне, у нас прызначаюцца спатканні, і ніякіх пытанняў і ўзаемных абвінавачванняў.
  
  Тады чаму я так устрывожаная цяпер, калі вырашыла пабачыцца з Орландой, не сказаўшы Кейсі?
  
  Ён зірнуў на гадзіннік. Амаль пара сыходзіць.
  
  Пачуўся нерашучы стук у дзверы, і яна тут жа адчыніліся, і Начная Песня празьзяў яму. - Міс, - абвясціў стары і адступіў у бок. Кейсі набліжалася па калідоры з пачкам папер і нататнікам у руцэ.
  
  "О, прывітанне, Кейсі", - сказаў Бартлетт. "Я як раз збіраўся табе тэлефанаваць".
  
  "Прывітанне, Лайн", - паклікала яна, а затым сказала "Доджы" на кантонская дыялекце старому, праходзячы міма. Яе хада была шчаслівай, калі яна ўвайшла ў нумар з двума спальнямі. - У мяне для цябе сее-што ёсць. - Яна працягнула яму пачак телексов і лістоў і накіравалася да кактэйль-бара, каб наліць сабе сухога марціні. На ёй былі паўсядзенныя абліпальныя шэрыя штаны, шэрыя туфлі на плоскай падэшве і шэрая шаўковая кашуля з адкрытым каўняром. Валасы былі сабраныя ззаду, і адзіным упрыгожваннем быў аловак. Сёння ўвечары на ёй былі акуляры, а не яе звычайныя кантактныя лінзы. "Першая пара займаецца зліццём GXR. Усё падпісана, пазначана і дастаўлена, і мы ўступаем у валоданне 2 верасня. У 15:00 у Лос-Анджэлесе прызначанае пасяджэнне праўлення — гэта дае нам дастаткова часу, каб вярнуцца. Я пытаюся...
  
  "Заправіць ложак, гаспадар?" Начную песню важна перапыніў стук у дзверы.
  
  Бартлетт пачаў быў адмаўляцца, але Кейсі ўжо ківала галавой. - Прывітанне, - ветліва вымавіла яна на кантонская дыялекце, добра і старанна вымаўляючы словы. "Чаз'эр, доджы. "Не, дзякуй, калі ласка, зрабі гэта пазней.
  
  Начная Песня няўцямна ўтаропілася на яе. "Ўот?"
  
  Кейсі паўтарыў гэта. Стары фыркнуў, раздражнёны тым, што ў Голдена Лабко хапіла нявыхаванасці звяртацца да яго на яго роднай мове. "Заправіць ложак, хейя? Цяпер, хейя?" - спытаў ён на дрэнным англійскай.
  
  Кейсі паўтарыў кантонская дыялект, зноў без рэакцыі, пачаў зноў, затым спыніўся і стомлена сказаў па-ангельску: "О, усё роўна! Не цяпер. Ты можаш зрабіць гэта пазней".
  
  Начная Песня заззяў, прымусіўшы яе страціць твар. "Так, няправільна зразумела". Ён зачыніў дзверы, пляснуўшы роўна настолькі, каб падкрэсліць сваю кропку гледжання.
  
  "Мудак", - прамармытала яна. "Ён павінен быў зразумець мяне, я ведаю, што сказала гэта правільна, Лайн. Чаму яны настойваюць на неразуменні? Я паспрабавала гэта на сваёй пакаёўкі, і ўсё, што яна сказала, таксама было "Ва?". Яна міжволі засмяялася, пераймаючы грубага гортанному: "Што ты сказала, хейя?"
  
  Бартлетт засмяяўся. "Яны проста зласлівыя. Але дзе ты вывучыў кітайскі?"
  
  "Гэта кантонская дыялект. У мяне ёсць настаўніца — сёння раніцай яе падагналі праз гадзіну - падумала, што я, па меншай меры, змагу сказаць: "Прывітанне, добрае раніца", "Дайце мне рахунак, калі ласка" ... Звычайныя рэчы. Чорт вазьмі, але гэта складана. Усё тоны. У кантонская дыялекце сем тонаў — сем спосабаў, каб вымавіць адно і тое ж слова. Ты просіш кошт, гэта "май дан", але калі ты прамаўляеш яго трохі няправільна, гэта азначае "яечня-яечні", яны таксама "май дан", і за адну ты атрымаеш пяцьдзесят, афіцыянт прынясе табе яечню, проста каб ты паеў ". Яна зрабіла марціні і дадала яшчэ алівы. - Мне гэта было неабходна. Хочаш яшчэ піва?
  
  Бартлетт паківаў галавой. "Усё ў парадку". Ён прачытаў усе тэлекс.
  
  Кейсі села на канапу і адкрыла нататнік. - Тэлефанавала сакратарка Вінчэнца Банас-Тасио і папрасіла пацвердзіць яго нумар на суботу, і...
  
  - Я не ведала, што ён павінен быць у Ганконгу. Ты?
  
  "Здаецца, я памятаю, ён казаў што-то пра паездку ў Азію, калі мы бачылі яго ў апошні раз ... на іпадроме ў мінулым месяцы — у Дэль Марэ — калі там быў Джон Чэн. Жудасна з Джонам, ці не так?"
  
  "Я спадзяюся, яны зловяць гэтых пярэваратняў. Ўблюдкі забілі яго і павесілі на яго гэты знак вось так ".
  
  "Я напісала ад нашага імя запіску з спачуваннямі яго бацьку і яго жонцы Дыяне - ты памятаеш, мы сустракаліся з ёй у Лана і ў Абердзіна - Госпадзе, здаецца, гэта было мільён гадоў таму".
  
  "Так". Бартлетт нахмурыўся. "Я ўсё яшчэ не памятаю, каб Вінчэнца што-то казаў. Ён спыніўся тут?"
  
  "Не, ён хоча быць на баку Ганконга. Я пацвердзіў браніраванне ў "Гілтане" па тэлефоне і зраблю гэта заўтра асабіста. Ён вылятае суботнім ранішнім рэйсам JAL з Токіо ". Кейсі паглядзела на яго паверх ачкоў. "Ты хочаш, каб я прызначыла сустрэчу?"
  
  "Як доўга ён тут прабудзе?"
  
  "На выходных. Некалькі дзён. Ты ж ведаеш, які ён рассеяны. Як наконт суботы пасля гонак? Мы будзем на баку Ганконга, а ад Хэпі-Вэлі лёгка дайсці пешшу, калі нас не падвязуць ".
  
  Бартлетт збіраўся сказаць: "Давайце зробім гэта ў нядзелю", але потым успомніў пра Тайбэі ў нядзелю. "Вядома, у суботу пасля скачак". Затым ён убачыў яе погляд. "Што?"
  
  - Мне проста цікава, што задумаў Банастасио.
  
  "Калі ён купіў 4 адсоткі нашых акцый Par-Con, - сказаў ён, - мы праверылі гэта праз Сэймура, SEC і некалькіх іншых, і ўсе яны задаволены тым, што яго грошы былі чыстымі. Яго ніколі не арыштоўвалі і не прад'яўлялі абвінавачванняў, хоць ходзіць шмат чутак. Ен ніколі не дастаўляў нам ніякіх клопатаў, яго ніколі не хацелі бачыць ні ў адным радзе дырэктараў, ён ніколі не з'яўляўся ні на якіх сходах акцыянераў, заўсёды даваў мне сваё давераная асоба і атрымліваў грошы, калі мы ў іх мелі патрэбу. - Ён пільна паглядзеў на яе. - І што?
  
  - Так што нічога, Лайн. Ты ведаеш маё меркаванне аб ім. Я згодны, мы не можам забраць акцыі назад. Ён купіў яго бясплатна і першым спытаў, і мы па-чартоўску мелі патрэбу ў яго грошы і знайшлі ім выдатнае прымяненне ". Яна паправіла акуляры і зрабіла пазнаку. "Я арганізую сустрэчу і буду ветлівы, як заўсёды. Далей: кошт нашай кампаніі ў банку Вікторыя. Я ўнёс 25 000, і вось твая чэкавая кніжка. Мы стварылі аднаўляльны фонд, і First Central гатовая перавесці першапачатковыя 7 мільёнаў на рахунак, калі мы скажам. Там ёсць які пацвярджае тэлекс. Я таксама адкрыла для цябе асабісты рахунак у тым жа банку — вось твая чэкавая кніжка з яшчэ 25 тысячамі - 20 далярамі ў казначэйскім чэку Ганконга з штодзённай пралангацыяй. Яна ўсьміхнулася. "На гэта трэба купіць пару місак адбіўной і добры кавалак нефрыту, хоць я чуў, што падробкі цяжка адрозніць ад сапраўдных".
  
  - Нефрыту няма. Бартлетт хацеў паглядзець на гадзіннік, але не стаў, а проста сербануў піва. - Наступны?
  
  - Далей: патэлефанаваў Клайв Берски і папрасіў аб ласцы.
  
  - Ты сказаў яму, каб ён выдзьмуў гэта са свайго шаліка?
  
  Яна засмяялася. Клайв Берски быў выканаўчым дырэктарам іх філіяла First Central у Нью-Ёрку. Ён быў вельмі дотошен, педантычны і зводзіў Бартлетта з розуму сваёй патрэбай у ідэальнай дакументацыі. - Ён просіць, каб, калі здзелка са Струаном адбудзецца, мы перавялі нашы сродкі праз ... - Яна зазірнула ў свой нататнік. - ... Каралеўскі банк Бельгіі і Далёкаўсходні банк вось тут.
  
  "Чаму менавіта яны?"
  
  "Я не ведаю. Я правяраю іх. У нас спатканне, каб выпіць з мясцовым выканаўчым дырэктарам у восем. Першы цэнтральны банк толькі што купіў яго банк — у яго ёсць філіялы тут, у Сінгапуры, Токіо ".
  
  "Ты разбірайся з ім, Кейсі".
  
  - Вядома. Я магу выпіць і ўцячы. Хочаш потым паесці? Мы маглі б схадзіць у "Эскофье", або ў "Сем драконаў", або, можа быць, прагуляцца па Натан-роўд, каб перакусіць кітайскай ежай. Дзе—то недалека - сіноптык кажа, што чакаецца яшчэ больш дажджоў.
  
  "Дзякуй, але не сёння. Я еду ў Ганконг".
  
  "Аб? Чц—" Кейсі спынілася. "Выдатна. Калі ты з'язджаеш?"
  
  - Прыкладна цяпер. Не спяшайся. Бартлетт ўбачыў тую ж лёгкую ўсмешку на яе твары, калі яна прабягала вачыма спіс, але ён быў упэўнены, што яна імгненна зразумела, да чаго ён хіліць, і раптам прыйшоў у лютасць. Ён стараўся, каб яго голас гучаў спакойна. - Што яшчэ ў вас ёсць?
  
  "Нічога такога, што не магло б пачакаць", - сказала яна тым жа прыемным голасам. "У мяне прызначаная сустрэча з капітанам Джаннелли па нагоды вашай паездкі ў Тайбэй - офіс Армстронга даслаў дакументы, часова здымаюць арышт з самалёта. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта падпісаць бланк згоды вярнуцца ў Х. К. Я ўказаў на ім аўторак. Гэта дакладна? "
  
  "Вядома. Аўторак - Дзень "Д".
  
  Яна ўстала. - На сёння ўсё, Лайн. Я разбяруся з банкірам і астатнімі справамі. Яна допила свой марціні і паставіла келіх назад на люстраны шафку. "Гэй, гэты гальштук, Лайн! Твой сіні падышоў бы больш. Ўбачымся за сняданкам". Яна паслала яму свой звычайны паветраны пацалунак і пайшла, як звычайна, зачыніўшы дзверы са сваім звычайным: "Салодкіх сноў, Лайн!"
  
  "Якога чорта я так раззлаваўся?" ён злосна прамармытаў услых. "Кейсі нічога не зрабіў. Сукін сын!" Сам таго не падазраючы, ён раздушыў пустую банку з-пад піва. Сукін сын! І што цяпер? Мне забыцца аб гэтым і сысці ці як?
  
  Кейсі ішла па калідоры да сваёй пакоі, кіпячы ад злосці. Гатовы паспрачацца на сваю жыццё, што ён сустракаецца з гэтай чортавай шлюхай. Я павінен быў ўтапіць яе, пакуль у мяне быў шанец.
  
  Затым яна заўважыла, што Начная Песня адкрыла перад ёй дзверы і шырока расчыніла яе з усмешкай, якую яна расцаніла як ўхмылку.
  
  "І ты можаш падарваць сябе сам!" - прорычала яна на яго, перш чым змагла спыніць сябе, затым зачыніла дзверы, шпурнула свае паперы і нататнік на ложак і была гатовая расплакацца. "Ты не павінна плакаць", - загадала яна сабе ўслых, са слязамі на вачах. "Ні адзін чортаў мужчына ні за што не прынізіць цябе. Ні за што!" Яна ўтаропілася на свае пальцы, якія дрыжалі ад якая ахапіла яе лютасці.
  
  "О, чорт бы пабраў усіх мужчын!"
  
  49
  
  19:40 ВЕЧАРА. :
  
  - Прабачце, ваша мосць, вас просяць да тэлефона.
  
  - Дзякуй, Джон. Сэр Джэфры Элісан павярнуўся да Данроссу і астатнім. - Прашу прабачэння, джэнтльмены, я адыду на хвілінку.
  
  Яны былі ў Доме ўрада, афіцыйнай рэзідэнцыі губернатара над Сентрал, французскія дзверы былі адчынены насустрач вячэрняй прахалодзе, паветра быў свежы і умыт, з дрэў і кустоў прыемна сцякала вада, і губернатар ішоў праз перапоўненую прыёмную, дзе падавалі кактэйлі і закускі перад вячэрай, вельмі задаволены тым, як прайшоў вечар. Здавалася, усё добра праводзілі час. Было жарты і прыемная гутарка, трохі смеху, і пакуль ніякіх трэнняў паміж ганконгскімі тай-пэнами і членамі парламента. Па яго просьбе Данросс прыклаў усе намаганні, каб супакоіць Грэючы і Бродхаста, і нават Грэй, здавалася, памякчэў.
  
  Ад'ютант зачыніў дзверы яго кабінета, пакінуўшы яго сам-насам з тэлефонам. Кабінет быў цёмна-зялёным і прыемным, з блакітнымі шпалерамі з флока, выдатнымі персідскімі дыванамі часоў яго двухгадовага знаходжання ў пасольстве Тэгерана, дарагім крышталем і срэбрам і вялікай колькасцю вітрын з выдатным кітайскім фарфорам. "Алё?"
  
  - Выбачайце за турботы, сэр, - сказаў Крос.
  
  "О, прывітанне, Роджэр". Губернатар адчуў, як у яго сціснула грудзі. "Не турбуйцеся", - сказаў ён.
  
  - Дзве даволі карысныя інфармацыі, сэр. Некалькі важныя. Не магу я заскочыць да вас?
  
  Сэр Джэфры зірнуў на парцалянавыя гадзіны, якія стаялі на каміннай паліцы. - Вячэра пададуць праз пятнаццаць хвілін, Роджэр. Дзе ты цяпер?
  
  - Усяго ў трох хвілінах хады ад вас, сэр. Я не буду затрымліваць ваш вячэру. Але, калі вы аддаеце перавагу, я магу прыгатаваць яго пазней.
  
  - Хадзем, мне б не перашкодзілі добрыя навіны. Улічваючы ўсё гэта банкаўская справа і фондавую біржу.... Калі хочаш, скарыстайся дзвярыма ў сад. Джон сустрэне цябе.
  
  "Дзякуй, сэр". Тэлефон адключыўся. Паводле звычаю, у кіраўніка SI быў ключ ад жалезных садовых варот, якія былі ўбудаваныя ў высокія навакольныя сцены.
  
  Роўна праз тры хвіліны Крос лёгкай хадой перасякаў тэрасу. Зямля была вельмі вільготнай. Ён старанна выцер ногі, перш чым увайсці праз французскае акно. "Мы злавілі даволі буйную рыбу, сэр, варожага агента, злавілі яго рукамі ў збанку з мёдам", - ціха сказаў ён. "Ён маёр КДБ з "Іванова" і яе палітычны камісар. Мы злавілі яго ў разгар шпіёнскай аперацыі з амерыканскім кампутарным экспертам з атамнага авіяносца ".
  
  Твар губернатара пабарвавеў. "Гэты чортаў Іваноў / Божа літасцівы, вас зразумеў, маёр? Вы ўяўляеце, якую дыпламатычную і палітычную буру гэта выкліча ў СССР, ЗША і Лондане?"
  
  - Так, сэр. Вось чаму я падумаў, што мне лепш адразу пракансультавацца.
  
  - Што, чорт вазьмі, рабіў гэты хлопец?
  
  Крос выклаў яму агульныя факты. У заключэнне ён сказаў: "Цяпер яны абодва пад дзеяннем заспакойлівых і ў поўнай бяспецы".
  
  - Што было на плёнцы? - спытаў я.
  
  - Ён быў пусты, сэр, затуманены. Чц...
  
  "Што?"
  
  "Так. Вядома, абодва мужчыны адмаўлялі, што гаворка ішла аб якім-небудзь шпіянажы. Марак адмаўляў, што была подброска, адмаўляў усе, сказаў, што выйграў 2000 даляраў ЗША, якія мы знайшлі ў яго за гульнёй у покер. Па-дзіцячаму хлусіць, калі цябе зловяць, па-дзіцячаму ўскладняць сітуацыю, але ў рэшце рэшт мы заўсёды даведаемся праўду. Я думаў, што мы альбо прапусцілі сапраўдны фільм, альбо гэта была перадача з микродота. Мы паўторна абшукалі іх вопратку, і я загадаў неадкладна прыняць ванітавыя сродкі і даследаваць крэсла. Маёр ... Агент КДБ перадаў сапраўдную негатыўную плёнку гадзіну назад. Крос працягнуў вялікі канверт з манильской паперы. - Гэта здымкі памерам восем на дзесяць, сэр, кадр за кадрам.
  
  Губернатар не стаў выкрываць канверт. - Аб чым яны? У агульных рысах?
  
  "Адзін камплект змяшчае частка кіраўніцтва па радыёлакацыйнай сістэмы навядзення карабля". Крос павагаўся. "Іншы камплект - фотакопія поўнай дэкларацыі аб арсенале авіяносца, боепрыпасах, ракеты і боегалоўкі. Колькасці, якасці, іх колькасць і месца захоўвання на караблі."
  
  - Госпадзе Ісусе! Уключаючы ядзерныя боегалоўкі? Няма, калі ласка, не адказвайце на гэтае пытанне. Сэр Джэфры ўтаропіўся на Кроса. Пасля паўзы ён сказаў: "Што ж, Роджэр, гэта цудоўна, што інфармацыя не трапіла ў рукі ворага. Цябе можна павіншаваць. Нашы амерыканскія сябры выпрабуюць такое ж палёгку, і яны будуць у вас у абавязку перад шэрагам вельмі важных паслуг. Божа Літасцівы, у ўмелых руках гэта веданне агаліла б усе ударныя магчымасці карабля! "
  
  "Так, сэр". Крос злёгку ўсміхнуўся.
  
  Сэр Джэфры ўважліва паглядзеў на яго.
  
  - Але што рабіць з гэтай вашай спецыяльнасцю?
  
  "Я б неадкладна адправіў маёра ў Лондан са спецыяльным эскортам на транспарце каралеўскіх ВПС. Я думаю, што яны павінны правесці разбор палётаў там, нават нягледзячы на тое, што тут мы лепш абсталяваныя, больш дасведчаныя і больш эфектыўныя. Я турбуюся аб тым, што яго начальства, напэўна, пазнае пра гэта ў працягу гадзіны ці каля таго і можа паспрабаваць выратаваць яго або зрабіць бескарысным. Яны могуць нават прымяніць надзвычайнае дыпламатычнае ціск, каб прымусіць нас перадаць яго Іванову. Акрамя таго, калі КНР і нацыяналісты пачуюць, што мы злавілі такога чыноўніка, яны могуць паспрабаваць займець яго самі ".
  
  - А як наконт амерыканскага марака? - спытаў я.
  
  "Магчыма, было б политично неадкладна перадаць яго ЦРУ разам з негатывам плёнкі і гэтымі — гэта адзіныя адбіткі, якія я зрабіў. Я праявіў і зрабіў іх сам па відавочным меркаваннях бяспекі. Я падазраю, што Роузмонт быў бы лепшым чалавекам.
  
  - Ах так, Роузмонт. Ён зараз тут.
  
  "Так, сэр".
  
  Погляд сэра Джэфры стаў больш жорсткім. - У цябе ёсць копіі ўсіх маіх спісаў гасцей, Роджэр?
  
  - Не, сэр. Паўгадзіны таму я тэлефанаваў у консульства, каб даведацца, дзе ён. Мне сказалі.
  
  Сэр Джэфры паглядзеў на яго з-пад сваіх калматых броваў, не верачы яму, упэўнены, што начальнік СІ сапраўды ведае, каго ён запрасіў і калі. "Усё роўна, - раздражнёна падумаў ён, - гэта яго праца". І я стаўлю залатую гинею супраць пончыкі, што гэтыя адбіткі - не адзіныя копіі, зробленыя Роджэрам, паколькі ён ведае, што наша Адміралцейства таксама было б рада іх убачыць, і яго абавязак даць іх. "Ці можа гэта мець якое-то стаўленне да бізнэсу AMG?"
  
  "Няма. Зусім няма", - сказаў Крос, і губернатару здалося, што ён пачуў імгненную нотку вар'яцтва ў голасе Кроса. "Я не думаю, што тут ёсць нейкая сувязь".
  
  Сэр Джэфры ўстаў з высокага крэсла і некаторы час хадзіў узад-наперад, абдумваючы магчымыя варыянты. Роджэр правоў. Кітайскія спецслужбы па абодва бакі бамбукавай агароджы павінны хутка гэта высветліць, паколькі кожны з нашых кітайскіх паліцэйскіх сімпатызуе КНР ці нацыяналістам. Так што значна лепш трымаць шпіёна па-за дасяжнасці. Тады ніхто не паддасца спакусе — па меншай меры, не тут. "Я думаю, мне варта неадкладна пагаварыць з міністрам".
  
  - Магчыма, пры дадзеных абставінах, сэр, вы маглі б праінфармаваць міністра аб тым, што я распачаў у дачыненні да маёра — адправіў яго ў Лондан пад выглядам...
  
  - Не, сэр. Але ў маіх сілах паскорыць гэта — калі вы згодныя.
  
  Сэр Джэфры задуменна зноў зірнуў на гадзіннік. Нарэшце ён сказаў з лёгкай усмешкай: "Вельмі добра. У Лондане цяпер час ленч, я паведамлю яму прыкладна праз гадзіну. Гэтага часу дастаткова? - О так, дзякуй, сэр. Усе ўладкована. - Я так і меркаваў.
  
  - Мне стане нашмат лягчэй дыхаць, калі гэты хлопец будзе на шляху дадому, сэр. Дзякую вас. - Ды. А матрос?
  
  - Магчыма, вы маглі б папрасіць міністра ўхваліць нашу перадачу яго Роузмонту, сэр.
  
  У сэра Джэфры была тузін пытанняў, якія ён хацеў бы задаць, але ён не задаў ні аднаго з іх. Па доўгай вопыту ён ведаў, што хлус з яго нікуды не варты, таму чым менш ён ведае, тым лепш. "Вельмі добра. Такім чынам, якія другія "добрыя" навіны. Я веру, што так будзе лепш ".
  
  "Мы злавілі крата, сэр". Добра. Цудоўна! Вельмі добра. Хто? "Старэйшы супэрінтэндант Квок". "Немагчыма!"
  
  Крос пастараўся схаваць задавальненне на твары. - Згодны, сэр. Тым не менш, супэрінтэндант Квок - камуністычны крот і шпіён КНР ". Крос распавёў, як атрымалася пракрасціся пад прыкрыццё Браяна Квока. "Я мяркую, што супэрінтэндант Армстронг павінен атрымаць падзяку — а таксама акуляры Ву. Я забіраю яго ў СІ, сэр".
  
  Сэр Джэфры ашаломлена глядзеў у акно. "Блаславі гасподзь маю душу! Юны Браян! Чаму? Праз год ці два ён стаў бы памочнікам камісара. ... Я мяркую, тут няма памылкі?"
  
  - Не, сэр. Як я ўжо сказаў, доказы неабвержныя. Вядома, мы пакуль не ведаем, як і чаму, але хутка даведаемся.
  
  Сэр Джэфры пачуў фінал, убачыў худое, жорсткае твар і халодныя вочы, і яму стала вельмі шкада Браяна Квока, які падабаўся яму шмат гадоў. "Трымайце мяне ў курсе наконт яго. Магчыма, нам удасца высветліць, што прымушае такога чалавека паступаць падобным чынам. Божа міласэрны, такі чароўны хлопец і да таго ж першакласны гулец у крыкет. Так, трымаеце мяне ў курсе.
  
  "Вядома, сэр". Крос ўстаў. "Цікава. Я ніколі не мог зразумець— чаму ён заўсёды быў такім антиамериканцем - гэта быў яго адзіны недахоп. Цяпер гэта відавочна. Я павінен быў заўважыць гэта. Прабачце, сэр, і выбачайце, што перарываю ваш вечар.
  
  "Цябе можна павіншаваць, Роджэр. Калі савецкага агента адпраўляюць у Лондан, магчыма, Браяну Квоку таксама варта паехаць? Да яго дастасавальныя тыя ж прычыны?"
  
  "Не, сэр. Не, я так не думаю. Мы можам разабрацца з Квоком тут значна хутчэй і лепш. Мы тыя, хто павінен ведаць тое, што ведае ён — Лондан не зразумее. Квок ўяўляе пагрозу для Ганконга, а не для Вялікабрытаніі. Ён актыў КНР — іншы чалавек з СССР. Гэтыя два паняцці не супадаюць."
  
  Сэр Джэфры цяжка уздыхнуў, разумеючы, што Крос правоў. - Згодны. Гэта сапраўды быў жудасны дзень, Роджэр. Спачатку банкруцтва банка, потым фондавая біржа ... Мінулай ноччу загінулі бедны сэр Чарльз Пенниуорт і жонка Токса ... А сёння раніцай загінулі абердинцы у выніку апоўзняў ... Высакародны дом разбураецца ... падобна на тое, што гэты штармавы фронт ператвараецца ў сапраўдны тайфун, які, верагодна, сарве суботнія гонкі ... І зараз усе вашыя навіны аб тым, што амерыканскі марак здраджвае сваю краіну, карабель і гонар за бездапаможныя 2000 даляраў? "
  
  Крос зноў усміхнуўся сваёй тонкай усмешкай. "Магчыма, 2000 даляраў не былі для яго дробяззю".
  
  "Мы жывем у жудасныя часы", - хацеў сказаць сэр Джэфры, але ведаў, што зараз не тыя часы. Проста людзі былі людзьмі, што прагнасць, ганарыстасць, пажада, прагнасць, рэўнасць, абжорства, гнеў і яшчэ вялікая прага да ўлады або грошай кіравалі людзьмі і будуць кіраваць імі вечна. Большасць з іх.
  
  "Дзякуй, што прыйшлі, Роджэр. Яшчэ раз, вас варта павіншаваць. Я паведамлю аб гэтым міністру. Спакойнай ночы."
  
  Ён глядзеў, як сыходзіць Крос, высокі, упэўнены і смяротны. Калі яго памочнік замкнуў за ім жалезную дзверы ў высокай сцяне на завалу.,
  
  Сэр Джэфры Элісан дазволіў сапраўднаму незаданному пытанні ўсплыць на паверхню яшчэ раз.
  
  Хто крот у маёй паліцыі?
  
  Дакумент AMG быў зусім ясны. Здраднік - савецкі агент, а не з КНР. Браяна Квока выгналі выпадкова. Чаму Роджэр не звярнуў увагу на відавочнае?
  
  Сэр Джэфры здрыгануўся. Калі Браян мог быць "кратом", то любы мог. Любы.
  
  50
  
  8:17 ВЕЧАРА. :
  
  Амаль перш чым ён зняў палец са званка, дзверы расчыніліся.
  
  "О, Лайн", - сказала Арланда, затаіўшы дыханне, яе перапаўняла шчасце. "Я б адмовілася ад цябе. Калі ласка, ўваходзь!"
  
  "Прабачце за спазненне", - сказаў Бартлетт, ашаломлены яе прыгажосцю і цудоўным цяплом. "Рух на дарогах проста пякельнае, паром забітыя, і я не мог дабрацца да тэлефона".
  
  - Ты тут, значыць, не спазніўся, зусім няма. Я проста баялася, што ... - Затым яна паспешліва дадала: - Я баялася, што ты не вернешся сёння ўвечары, і тады я была б разбіта ўшчэнт. Ну вось, я сказаў гэта, і ўся мая абарона павалілася, але я так рады бачыць цябе, што мне ўсё роўна ". Яна ўстала на дыбачкі і пацалавала яго хуткім шчаслівым пацалункам, узяла яго за руку і зачыніла за імі дзверы.
  
  Яе водар быў далікатным і ледзь улоўным, але ён адчуваў яго фізічнае прысутнасць. На ёй было белае шифоновое сукенка даўжынёй да каленяў, якое ўздымалася, калі яна рухалася, облегая запясці і шыю. Гэта было прыкметна, але чаму-то не зусім падкрэслівала яе залацістую скуру. - Я так шчаслівая, што ты тут, - паўтарыла яна, узяла ў яго парасон і паставіла яго на падстаўку.
  
  "Я таксама".
  
  Ноччу пакой здавалася прыгажэй, у асноўным пры святле свечак, высокія шкляныя дзверы тэрасы былі адкрыты для ветрання. Яны знаходзіліся крыху ніжэй ўзроўню аблокаў, і горад спускаўся з гары да мора, агні, час ад часу затуманивались, калі міма праплывалі шматкі нізкіх аблокаў. Ўзровень мора быў на сямсот футаў ніжэй. Коулун быў цьмяным, і гавань цьмянай, але ён ведаў, што караблі былі там, і ён мог бачыць велізарны авіяносец ў прычала, яго вялікую вуглаватую палубу, асветленую пражэктарамі, ігольчатых фарсункі, яго баявой шэры мост, цягнецца да неба — Зоркі і паласы віселі вільготныя і млявыя.
  
  - Гэй, - сказаў ён, абапёршыся на парэнчы тэрасы, - якая цудоўная ноч, Арланда.
  
  "О так, так, гэта так. Праходзь і сядай".
  
  - Я б аддаў перавагу палюбавацца выглядам, калі ты не супраць.
  
  "Вядома, усе, што ты захочаш, выдатна, усё, што заўгодна. Цябе ідзе гэты касцюм, Лайн, і мне падабаецца твой гальштук". Яна сказала гэта радасна, жадаючы зрабіць яму камплімент, хоць і лічыла, што гальштук не занадта добра спалучаецца. Усё роўна, падумала яна, ён проста не разбіраецца ў колеры, як Квиллан, і мае патрэбу ў дапамозе. Я зраблю тое, чаго мяне навучыў Квиллан, не буду крытыкаваць, а пайду, куплю тое, што мне падабаецца, і падару яму. Калі яму гэта падабаецца, цудоўна, калі няма, то ўсё роўна, якое гэта мае значэнне — ён той, хто гэта носіць. Сіні, сіні падышоў бы да вачэй Лайн і лепш спалучаўся з гэтай кашуляй. - Ты вельмі добра апранаешся.
  
  "Дзякуй, ты таксама". Ён успомніў, што Кейсі сказала пра яго гальштуку і пра тое, як ён быў злы на яе сёння вечарам на ўсім шляху праз парай, увесь час чакаючы таксі, і аб бабулі, якая наступіла яму на нагу, прадзіраючыся міма, каб захапіць яго таксі, але ён перашкодзіў ёй і пракляў у адказ.
  
  Толькі цяпер тэмпература яго лютасьці спала. Гэта зрабіла радасць Орланды пры выглядзе мяне, сказаў ён сабе. Прайшлі гады з тых часоў, як Кейсі ззяла, як калядная ёлка, ці казала што-небудзь, калі я ... лпвп з гэтым. Я не збіраюся турбавацца аб Кейсі сёння ўвечары. "Выгляд фантастычны, а ты прыгожая, як карцінка!"
  
  Яна засмяялася. "Ты таксама, і... о, твой напой, прабач..." Яна разгарнулася і накіравалася на кухню, яе спадніца раздзімаліся. "Не ведаю чаму, але ты прымушаеш мяне адчуваць сябе школьніцай", - крыкнула яна. Праз імгненне яна вярнулася. На падносе быў гліняны гаршчочак з паштэтам, лустачкі свежых тостаў і бутэлька халоднага піва. - Спадзяюся, гэта падыдзе.
  
  Гэта быў Anweiser. - Адкуль вы ведаеце маю марку?
  
  "Ты сказаў мне сёння раніцай, хіба ты не памятаеш?" Яе зноў затапіла цяпло ад яго відавочнага задавальнення. "А яшчэ, што табе падабаецца піць з бутэлькі".
  
  Ён узяў яго і ўсміхнуўся ёй. - Гэта таксама будзе ў артыкуле?
  
  "Няма. Не, я вырашыў не пісаць пра цябе".
  
  Ён заўважыў яе раптоўную сур'ёзнасць. - Чаму?
  
  Яна налівала сабе келіх белага віна. "Я вырашыла, што ніколі не змагу аддаць вам належнае ў артыкуле, таму не буду яе пісаць. Акрамя таго, я не думаю, што табе спадабалася б, што гэта вісіць над табой. - Яна прыклала руку да сэрца. - Клянуся сэрцам і спадзяюся памерці, ніякай артыкула, усё асабістае. Ніякай артыкулы, ніякай журналістыкі, клянуся Мадонай", - дадала яна, маючы на ўвазе менавіта гэта.
  
  "Гэй, не трэба драматызаваць!"
  
  Яна стаяла, прыхінуўшыся спінай да парэнчаў, з вышыні васьмідзесяці футаў да бетону ўнізе. Ён убачыў шчырасць на яе твары і цалкам паверыў ёй. Ён адчуў палёгку. Артыкул была адзіным недахопам, адзінай небяспекай для яго — гэта і тое, што яна журналістка. Ён нахіліўся наперад і лёгка пацалаваў яе, наўмысна лёгка. "Змацавана пацалункам". Дзякуй.
  
  "Так".
  
  Некаторы час яны любаваліся адкрыўшыхся выглядам.
  
  "Дождж скончыўся назаўжды?"
  
  "Спадзяюся, што няма, Лайн. Нам патрэбна добрая серыя штармоў, каб напоўніць вадасховішча. Падтрымліваць чысціню так складана, і мы па-ранейшаму атрымліваем ваду толькі адзін дзень з чатырох ". Яна гарэзна, як дзіця, усміхнулася. "Мінулай ноччу падчас залевы я распранулася і выкупалася тут. Гэта было фантастычна. Дождж быў досыць моцным, каб вымыць мне валасы".
  
  Думка пра яе аголенай, тут, ноччу, кранула яго. - Табе лепш быць асцярожнай, - сказаў ён. - Парэнчы не такія высокія. Я б не хацеў, каб ты паслізнулася.
  
  "Дзіўна, я да смерці баюся мора, але вышыня мяне ніколькі не турбуе. Ты, безумоўна, выратаваў мне жыццё".
  
  "Давай! Ты б справіўся і без мяне".
  
  "Магчыма, але ты, безумоўна, выратаваў маё твар. Без цябе я б, напэўна, зганьбілі. Так што дзякуй за мой твар".
  
  "І гэта важней, чым жыццё тут, ці не так?"
  
  "Часам, так, так, гэта так. Чаму ты так кажаш?"
  
  "Я як раз думаў пра Данроссе і Квиллане Горнте. Гэтыя двое паджартоўваюць адно над адным, у асноўным з-за асобы".
  
  - Ды. Ты, вядома, мае рацыю. Яна задуменна дадала: "Яны абодва выдатныя людзі ў адным сэнсе, абодва д'яблы ў іншым".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Яны абодва бязлітасныя, абодва вельмі, вельмі моцныя, вельмі жорсткімі, майстэрскія і ... і добра разумеюць жыццё". Кажучы гэта, яна намазала адзін з лустачак тоста паштэтам і прапанавала яму, пры гэтым яе пазногці былі доўгімі і ідэальнымі. "У кітайцаў ёсць прымаўка: "Чан цао, чу кен" — калі выдергиваешь пустазелле, абавязкова пазбаўцеся ад каранёў. Карані гэтых двух сыходзяць глыбока ў Азію, вельмі глыбока, занадта глыбока. Было б цяжка пазбавіцца ад гэтых карэнняў. Яна зрабіла віна і злёгку ўсміхнулася. "І, верагодна, не вельмі добрая ідэя, не для Ганконга. Яшчэ трохі паштэту?"
  
  "Калі ласка. Яно выдатнае. Вы яго рыхтуеце?" "Так. Гэта стары англійская рэцэпт". "Чаму б яму не падысці для Ганконга?" - О, магчыма, таму, што яны ўраўнаважваюць адзін аднаго. Калі адзін знішчыць іншага — о, я маю на ўвазе не толькі Квиллана або Данросса, я маю на ўвазе саміх хонгов, кампаніі Струанз і Ротвелл-Горнт. Калі адзін з'есць іншага, магчыма, пакінуты апынецца занадта моцным, канкурэнцыі, вядома, не будзе, тады, магчыма, тайпэн стане занадта прагным, магчыма, ён вырашыць пазбавіцца ад Ганконга ". Яна нерашуча ўсміхнулася. - Прабач. ... Я занадта шмат кажу. Гэта проста ідэя. Яшчэ піва?
  
  "Вядома, праз хвіліну, дзякуй, але гэта цікавая думка". Так, Бартлетт думаў, і гэта не прыходзіла ў галаву ні мне, ні Кейсі. Неабходныя гэтыя двое адзін аднаму? А Кейсі і я? Патрэбныя ці мы адзін аднаму? Ён убачыў, што яна назірае за ім, і ўсміхнуўся ў адказ. "Арланда, не сакрэт, што я маю задумку аб заключэнні здзелкі з адным з іх. Калі б ты быў на маім месцы, з кім бы ты пайшоў? - Ні з тым, ні з іншым, - тут жа адказала яна і засмяялася. - Чаму?
  
  "Ты не брытанец, не адзін з "старых хлопцаў", не спадчынны член якога-небудзь з клубаў, і колькі б у вас ні было грошай і ўлады тут, менавіта сетку Old Boy network ў канчатковым выніку вырашыць, як быць". Яна забрала ў яго пустую бутэльку, схадзіла і прынесла іншую. - Ты думаеш, я не змагла б з гэтым справіцца? - О, я не гэта мела на ўвазе, Лайн. Вы пыталіся пра "Струанс" або "Ротвелл-Горнт", аб тым, каб пачаць бізнэс з адной з іх. Калі вы гэта зробіце, яны ў рэшце рэшт апынуцца ў выйгрышы. "Яны настолькі разумныя?"
  
  "Няма. Але яны азіяты, ім тут самае месца. Тут ёсць прымаўка "Цянь ся ву я і пан хей" — усе вароны пад нябёсамі чорныя — якая азначае, што ўсе тайпаны аднолькавыя, і ўсе яны будуць трымацца разам, каб знішчыць чужынца ".
  
  "Значыць, ні Ен, ні Квиллан не віталі б партнёра?" Яна вагалася. "Думаю, я перабралі, Лайн. Я не разбіраюся ў дзелавых рэчах. Проста я ніколі не чуў пра амерыканца, які прыехаў бы сюды і дамогся поспеху ".
  
  - А як наконт Biltzmann, Superfoods і іх паглынання H. K. General Stores?
  
  "Бильцманн - пасмешышча. Усе яго ненавідзяць і спадзяюцца, што ён упадзе ніцма, нават Паг ... Пагмайр. Квиллан упэўнены, што так і будзе. Няма, нават Куперу і Тиллману гэта не ўдалося. У першыя дні яны былі гандлярамі—янкі, Лайн, гандляроў опіюмам - яны нават знаходзіліся пад абаронай Дзірка Струана. Яны нават сваякі, Струаны і Куперы. Ведзьма Струан выдала сваю старэйшую дачку Эму замуж за старога Джэфа Купера; Стары Крючконосый быў яго мянушкай, калі ён быў у старэчым маразме. Гісторыя такая, што шлюб быў платай за тое, што ён дапамог ёй знішчыць Тайлера Брока. Ты чуў пра іх, Лайн? Броки, сэр Морган, яго бацька Тайлер і Ведзьма?
  
  - Пітэр Марлоў распавёў нам некалькі гісторый.
  
  "Калі вы хочаце даведацца аб сучаснасці Ганконгу, вам варта пагаварыць з цёткай Брайт Айз — гэта Сара Чэн, незамужняя цётка Піліпа Чена! У яе выдатны характар, лінія паводзін і яна вострая, як іголка. Яна кажа, што ёй восемдзесят восем. Я думаю, яна старэй. Яе бацькам быў сэр Гордан Чэн, незаконнанароджаны сын Дзірка Струана ад яго палюбоўніцы Кай Сун, а яе маці была знакамітая прыгажуня Карэн Юань."
  
  "Хто яна такая?"
  
  "Карэн Юань была унучкай Робба Струана. Робб быў зводным братам Дзірка, і ў яго была палюбоўніца па імя Яу Мін Су, ад якой у яго нарадзілася дачка Изобель. Изобель выйшла замуж за Джона Юаня, пазашлюбнага сына Джэфа Купера. Джон Юань стаў добра вядомым піратам і кантрабандыстаў опіуму, а Изобель памерла з благой славай азартнага гульца, які прайграў стану двух сваіх мужоў, гуляючы ў маджонг. Такім чынам, дачка Изобель і Джона, Карэн, выйшла замуж за сэра Гордана Чена — на самай справе яна была яго другой жонкай, больш падобнай на наложніцу, хоць гэта быў зусім законны шлюб. Тут, нават сёння, калі ты кітаец, ты можаш легальна мець столькі жонак, колькі захочаш ".
  
  "Гэта вельмі зручна!"
  
  - Для мужчыны! Арланда ўсміхнулася. "Такім чынам, гэтая малюсенькая галіна Юаняў - нашчадкі Купера - Чунги і Чены адбываюцца ад Дзірка Струана, Сунги, Тупс і Тонг - ад мастака Арыстоцеля Квэнса — тут, у Ганконгу, дзеці па звычаю бяруць прозвішча сваёй маці, звычайна нязначнай дзяўчынкі, якую бацькі прадалі ў "падушку"".
  
  "З боку бацькоў?"
  
  "Амаль заўсёды", - абыякава адказала яна яму. "Тун цянь ю мін".
  
  
  — слухай нябёсы і ідзі лёс. Асабліва калі паміраеш з голаду. Яна паціснула плячыма. - У гэтым няма нічога ганебнага, Лайн, у гэтым няма страты асобы, толькі не ў Азіі.
  
  
  - Адкуль ты так шмат ведаеш аб Струанах, Куперах, каханак і гэтак далей?
  
  "Гэта маленькае месца, і мы ўсе любім сакрэты, але ў Ганконгу няма сапраўдных сакрэтаў. Інсайдэры — сапраўдныя інсайдэры — ведаюць амаль усё пра іншых. Як я ўжо сказаў, нашы карані сыходзяць сюды глыбока. І не забывайце, што чэни, Юань і Суны - еўразійцы. Як я ўжо казаў вам, еўразійцы жэняцца на евразийках, таму мы павінны ведаць, хто мы такія. Брытанцы ці кітайцы жадаюць нас не як жонак ці мужоў, а толькі як палюбоўніц ці палюбоўнікаў ". Яна пригубила віно, і ён быў уражаны вытанчанасцю яе рухаў, яе грацыяй. "У кітайскіх сем'яў ёсць звычай запісваць сваю генеалогію ў вясковую кнігу, гэта адзіная законнасць, якая ў іх ёсць — гэта дае ім пераемнасць, у іх ніколі не было сведчанняў аб нараджэнні". Яна ўсміхнулася яму. "Вяртаючыся да вашага пытання. І Іэн Данросс, і Квиллан былі б рады вашых грошай і вашага пранікненню на рынак ЗША. І з любым з іх вы атрымалі б тут прыбытак - калі б былі задаволеныя роляй маўклівага партнёра ".
  
  Бартлетт задуменна акінуў поглядам які адкрыўся выгляд.
  
  Яна цярпліва чакала, дазваляючы яму думаць, застаючыся нерухомай. Я вельмі рада, што Квиллан быў такім добрым настаўнікам і такім разумным чалавекам, падумала яна. І, о, такім мудрым. Ён зноў быў правоў.
  
  Гэтай раніцай яна патэлефанавала яму ў слязах па яго асабістай лініі, каб паведаміць аб тым, што здарылася, і сказала: "О, Квиллан, мне здаецца, я ўсё сапсавала. . . ."
  
  "Што ты сказала і што ён сказаў?"
  
  Яна распавяла яму ўсё ў дакладнасці, і ён супакоіў яе. "Я не думаю, што табе варта турбавацца, Арланда. Ён вернецца. Калі не сёння ўвечары, то заўтра".
  
  "О, ты ўпэўнены?" яна сказала гэта з такой удзячнасцю.
  
  "Так. Цяпер вытры слёзы і паслухай". Затым ён сказаў ёй, што рабіць, што надзець і, перш за ўсё, быць жанчынай.
  
  "Ах, як я шчаслівая быць жанчынай", - падумала яна і з сумам узгадала старыя часы, калі яны былі шчаслівыя разам, яна і Квиллан, ёй дзевятнаццаць, яна ўжо два гады яго палюбоўніца і больш не саромеецца і не баіцца — ні падушкі, ні яго, ні самой сябе, — як часам яны адпраўляліся на яго яхту ў апоўначы круіз, толькі яны ўдваіх, і ён чытаў ёй натацыі. "Ты жанчына і жывеш у Ганконгу, таму, калі ты хочаш мець добрую жыццё і прыгожыя рэчы, каб цябе песцілі, любілі, хавалі падушкамі і ў бяспецы ў гэтым свеце, будзь жанчынай".
  
  - Якім чынам, мая дарагая?
  
  "Думай толькі аб маім задавальненні і асалодзе. Дай мне запал, калі мне гэта трэба, спакой, калі мне гэта трэба, адзінота, калі мне гэта трэба, і шчасце і асцярожнасць ўвесь час. Рыхтую як гурман, разбіраюся у выдатных вінах, заўсёды вяду сябе стрымана, заўсёды прыкрываю твар і ніколі не чапляюся ".
  
  - Але, Квиллан, у тваіх вуснах усё гэта гучыць так аднабакова.
  
  - Ды. Гэта так, вядома, так. Узамен я выконваю сваю частку працы з такой жа запалам. Але менавіта гэтага я і хачу ад цябе, не менш. Ты хацела быць маёй палюбоўніцай. Я патлумачыў табе гэта да таго, як мы пачалі, і ты пагадзіўся.
  
  - Я ведаю, што так і было, і мне падабаецца быць тваёй палюбоўніцай, але ... Але часам я турбуюся пра будучыню.
  
  "Ах, мая мілая, табе не аб чым турбавацца. Ты ведаеш, што нашы правілы былі ўсталяваныя загадзя. Мы будзем працягваць наша пагадненне штогод, пры ўмове, што ты захочаш, пакуль табе не споўніцца дваццаць чатыры, а потым, калі ты вырашыш сысці ад мяне, я дам табе кватэру, дастаткова грошай на разумныя патрэбы і самавітае пасаг для падыходнага мужа. Мы пагадзіліся, і твае бацькі ўхвалілі ...
  
  Так, яны гэта зрабілі. Арланда ўспомніла, як яе маці і бацька з энтузіязмам ўхвалілі гэтую сувязь — нават прапанавалі ёй гэта, калі яна толькі вярнулася са школы ў Амерыцы, калі яны сказалі ёй, што Квиллан спытаў, ці можа ён падысці да яе, сказаўшы, што закахаўся ў яе. "Ён добры чалавек, - сказаў яе бацька, - і ён абяцаў добра забяспечваць цябе, калі ты пагодзішся. Гэта твой выбар, Арланда. Мы думаем, што парэкамендавалі б гэта".
  
  "Але, бацька, мне не споўніцца васемнаццаці да наступнага месяца, і, акрамя таго, я хачу вярнуцца ў Штаты, каб жыць. Я ўпэўненая, што змагу атрымаць Грын-карту, каб застацца там".
  
  "Так, ты можаш з'ехаць, дзіця маё, - сказала яе маці, - але ты застанешся беднай. Мы нічога не зможам табе даць, ніякай дапамогі. Якую працу ты знойдзеш? Хто будзе цябе ўтрымліваць? Такім чынам, праз некаторы час вы зможаце жыць з прыбыткам, з нерухомасцю тут, якая будзе вас падтрымліваць ".
  
  "Але ён такі стары. Ён... "
  
  "Мужчына не носіць ўзрост, як жанчына", - сказалі ёй абодва. "Ён моцны і паважаны, і ён быў добры да нас на працягу многіх гадоў. Ён абяцаў клапаціцца пра цябе, і фінансавыя ўмовы будуць шчодрымі, колькі б ты ні была з ім.
  
  "Але я не люблю яго".
  
  "Ты нясеш лухту ў васьмі напрамках! Без абароны вуснаў зубы стынуць!" злосна сказала яе маці. "Гэтая магчымасць, якую вам прапануюць, падобная валасоў фенікса і сэрца дракона! Што вы павінны зрабіць наўзамен? Проста будзь жанчынай, шануй і повинуйся добраму мужчыну на працягу некалькіх гадоў — з штогадовым прадаўжэннем — і нават пасля гэтага гадоў не будзе канца, калі ты захочаш, будзеш дакладнай і разумнай. Хто ведае? Яго жонка - інвалід і знясілены. Калі ты вячэру ўражваюць яго і досыць лелеешь, чаму б яму не ажаніцца на табе?"
  
  "Выйсці замуж за евразийца? Квиллан Горнт?" у яе вырвалася.
  
  "Чаму бы і няма? Ты не проста евразийка, ты грамадзянка партугаліі. У яго ўжо ёсць сыны і дочкі-брытанцы, хейя? Часы мяняюцца, нават тут, у Ганконгу. Калі ты зробіш усё магчымае, хто ведае? Нарадзі яму сына праз год ці два, з яго дазволу, і хто ведае? Багі ёсць багі, і калі яны захочуць, то змогуць выклікаць гром сярод яснага неба. Не будзь дурной! Любіш? Што для цябе значыць гэта слова?"
  
  Арланда Рамас глядзела ўніз на горад, не бачачы яго. Які дурной і наіўнай я была тады, падумала яна. Наіўнай і вельмі дурной. Але цяпер я ведаю лепш. Квиллан навучыў мяне вельмі добра.
  
  Яна зірнула на Лайн Бартлетта, адводзячы толькі вочы, не жадаючы яго турбаваць.
  
  Так, я вельмі добра навучаная, сказала яна сабе. Я навучаная быць лепшай жонкай, якую калі-небудзь мог мець любы мужчына, і якая калі-небудзь будзе ў Бартлетта. На гэты раз ніякіх памылак. Аб няма, ніякіх памылак. Квиллан будзе накіроўваць мяне. Ён дапаможа прыбраць Кейсі. Я буду місіс Лайн Бартлетт. Усе багі і ўсе д'яблы сведчаць ; гэта тое, што павінна адбыцца. . . .
  
  Неўзабаве ён адвёў погляд ад горада, абдумваючы тое, што яна сказала. Яна назірала за ім з лёгкай усмешкай, якую ён не мог прачытаць. "У чым справа?"
  
  - Я думаў пра тое, як мне пашанцавала, што я сустрэў цябе.
  
  - Ты заўсёды робіш кампліменты мужчынам?
  
  - Не, толькі тыя, якія мне падабаюцца, і яны такія ж рэдкія, як валасы фенікса або сэрца дракона. Пейт?
  
  "Дзякуй". Ён прыняў гэта. "Ты не будзеш есьці?"
  
  "Я адкладаю на вячэру. Я павінна сачыць за сваёй дыетай, я не такая, як ты".
  
  "Я трэніруюся кожны дзень. Тэніс, калі магу, гольф. Ты?"
  
  "Я трохі гуляю ў тэніс, я добры хадок, але я ўсё яшчэ бяру ўрокі гольфа". "Так, - падумала яна, - я вельмі стараюся быць лепшай ва ўсім, што раблю, і я лепшая для цябе, Лайн Бартлетт, ва ўсім вялізным свеце". Яна гуляла ў тэніс вельмі добра, а ў гольф — зусім нядрэнна, таму што Квиллан настаяў, каб яна была искусна і ў тым, і ў іншым, таму што яны дастаўлялі яму задавальненне. - Ты галодная?
  
  "Паміраю з голаду".
  
  - Ты сказаў, кітайская ежа. Гэта тое, чаго ты сапраўды хочаш?
  
  Ён паціснуў плячыма. - Для мяне гэта не мае значэння. Усё, што ты захочаш.
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  - Станоўча. А што б ты хацеў? Што б ты хацеў?
  
  "Зайдзі на хвілінку".
  
  Ён рушыў услед за ёй. Яна адчыніла дзверы сталовай. Стол быў вытанчана накрыты на дваіх. Кветкі і бутэлька Вердиккио са лёдам. "Лайн, я так даўно ні для каго не рыхтавала", - сказала яна, засопшыся, што яму так спадабалася. "Але я хацела прыгатаваць для цябе. Калі хочаце, у мяне ўжо гатовы італьянскі вячэру. Свежая паста aglio e olio з часныком і маслам,иката з цяляціны, зялёны салата, забальоне, эспрэса і брэндзі. Як вам гэта? Гэта зойме ў мяне ўсяго дваццаць хвілін, а ты зможаш пачытаць газету, пакуль чакаеш. А потым мы можам пакінуць усё на той час, калі вернецца ама, і пайсці патанчыць або пакатацца на машыне. Што скажаш?"
  
  "Італьянская кухня - мая любімая ежа, Арланда!" - сказаў ён ёй з энтузіязмам. Затым ўсплыло смутны ўспамін, і на імгненне ён задумаўся, каму ён казаў, што італьянская кухня - яго любімая. Была гэта Кейсі - ці Арланда сёння раніцай?
  
  51
  
  8:32 ВЕЧАРА. :
  
  Браян Квок рэзка ачуўся ад сну. Толькі што ён быў у кашмары, а ў наступнае імгненне прачнуўся, але нейкім чынам усё яшчэ знаходзіўся ў глыбокай цёмнай яме сну, яго сэрца шалёна калацілася, у галаве панаваў беспарадак, і ніякай розніцы паміж сном і няспаннем. Паніка захліснула яго. Затым ён зразумеў, што ён голы і ўсё яшчэ знаходзіцца ў той жа цёплай цемры камеры, і ўспомніў, хто ён такі і дзе знаходзіцца.
  
  "Павінна быць, яны напампавалі мяне наркотыкамі", - падумаў ён. У роце перасохла, галава расколвалася, і ён адкінуўся на слізкі на навобмацак матрац і паспрабаваў узяць сябе ў рукі. Цьмяна ён памятаў, што быў у кабінеце Армстронга, а да гэтага з Кросам абмяркоўваў 16/2, але пасля гэтага амаль нічога не памятаў, проста прачынаўся ў гэтай цемры, абмацваў сцены, каб зарыентавацца, адчуваў іх побач, душыў жах ад усведамлення таго, што яго здрадзілі і ён безабаронны ў нетрах Цэнтральнага паліцэйскага кіравання, у скрынцы без вокнаў і дзе-то там дзверы. Потым стомлены сон, абуджэнне і сярдзітыя галасы — ці мне гэта прыснілася — і зноў сон ... Не, спачатку ежа, хіба я не ела першай ... Так, памыі, якія яны называлі вячэрай, і халодны чай ... Давай, думай! Важна думаць і памятаць. ... Так, я памятаю, гэта было тушанае мяса з трыбухамі і халодны чай, а потым, пазней, сняданак. Яйкі. Ці былі спачатку яйкі або тушанае мяса, і ... Ды, кожны раз, калі я ела, на імгненне загараўся святло, як раз своечасова, каб паесці... няма, святло выключалася, і кожны раз, калі я сканчаў ў цемры, я памятаю, што сканчаў у цемры і ненавідзеў ёсць у цемры, а потым я мачыўся ў вядро ў цемры, вяртаўся на матрац і зноў клаўся.
  
  Як доўга я тут знаходжуся? Павінна быць, лічу дні.
  
  Ён стомлена апусціў ногі з ложка і, спатыкаючыся, прываліўся да сцяны, яго канечнасці хварэлі не менш, чым галава. "Трэба патрэніравацца, - падумаў ён, - гэта дапаможа вывесці наркотыкі з майго арганізма, праясніць галаву і падрыхтаваць да допыту". Я павінен падрыхтаваць свой розум да таго моманту, калі яны накінуцца на мяне па—сапраўднаму - калі яны падумаюць, што я памякчэў, — тады яны не дадуць мне заснуць, пакуль не зламаюць мяне.
  
  Няма, яны не сломят мяне. Я моцны і падрыхтаваны, і я ведаю некаторыя падводныя камяні.
  
  Хто мяне выдаў?
  
  Спроба вырашыць гэтую праблему была для яго непасільнай, таму ён сабраўся з сіламі і зрабіў некалькі слабых прысяданняў. Затым ён пачуў набліжаюцца прыглушаныя крокі. Ён паспешліва намацаў ложак і лёг, прыкідваючыся спячым, яго сэрца шалёна калацілася ў грудзях, пакуль ён душыў свой жах.
  
  Крокі спыніліся. Раптам ляснуў отодвигаемый завалу, і адкрыўся люк. У камеру ўварваўся прамень святла, і ледзь бачная рука паставіла металічную талерку і металічную кубак.
  
  "Еш свой сняданак і паспяшайся", - сказаў голас на кантонская дыялекце. "Хутка табе трэба будзе яшчэ адзін допыт".
  
  "Паслухай, я хачу..." Браян Квок паклікаў, але вечка люка ўжо зачыніліся, і ён застаўся адзін у цемры, з рэхам уласных слоў.
  
  Захоўвай спакой, загадаў ён сабе. Супакойся і падумай.
  
  Раптам камеру заліў святло. Ад святла ў яго захварэлі вочы. Калі ён прыстасаваўся, то ўбачыў, што святло зыходзіць ад свяцілень на столі высока ўгары, і ён успомніў, што бачыў іх раней. Сцены былі цёмнымі, амаль чорнымі, і, здавалася, ціснулі на яго знутры. "Не турбуйся пра іх", - падумаў ён. Вы ўжо бачылі цёмныя камеры раней, і хоць вы ніколі не ўдзельнічалі ў паглыбленым допыце, вы ведаеце прынцыпы і некаторыя прыёмы.
  
  Хваля млоснасці падступіла да яго горла пры думкі аб маючым адбыцца выпрабаванні.
  
  Дзверы была ледзь адрозная, і люк таксама быў скрыты. Ён адчуваў погляды, хоць і не бачыў ніякіх падзроных адтулін. На талерцы ляжалі два яечні і тоўсты кавалак чэрствага хлеба. Хлеб быў злёгку поджарен. Яйкі былі халоднымі, тлустымі і неапетытную. У кубку быў халодны чай. Посуду не было.
  
  Ён прагна выпіў чай, імкнучыся, каб яго хапіла надоўга, але ён і вокам міргнуць не паспеў, і невялікая колькасць не утолило яго смагі. Дью, не-е-е-е, чаго б я толькі не аддаў за зубную шчотку і бутэльку піва.—
  
  Святло згасла так жа раптоўна, як і запаліўся. Яму спатрэбілася шмат часу, каб зноў прывыкнуць да цемры. Супакойся, гэта проста цемра і святло, святло і цемра. Гэта проста збівае з панталыку і дэзарыентуе. Будзь спакойны. Прымай кожны дзень такім, які ён ёсць, кожны допыт такім, які ён ёсць. Яго жах вярнуўся. Ён ведаў, што на самай справе не падрыхтаваны, недастаткова вопытны, хоць і прайшоў сякія-такія трэніроўкі па выжыванні ва ўмовах палону, што рабіць, калі вораг захапіў цябе, вораг камуністаў КНР. Але КНР - не вораг. Сапраўдны вораг - гэта брытанцы і канадцы, якія прыкідваліся сябрамі і настаўнікамі, яны і ёсць сапраўдны вораг.
  
  Не думайце пра гэта, не спрабуйце пераканаць сябе, проста паспрабуйце пераканаць іх.
  
  Я павінен трымацца моцна. Павінен прыкідвацца, што гэта памылка, так доўга, як змагу, а потым, потым я раскажу гісторыю, якую плёў гадамі, і запутаю іх. Гэта доўг. Смага была невыноснай. І голад. Браяну Квоку хацелася шпурнуць пусты кубак у сцяну, а талерку - у сцяну, закрычаць і паклікаць на дапамогу, але гэта было б памылкай. Ён ведаў, што павінен добра валодаць сабой і захоўваць кожную часціцу сілы, якую толькі зможа сабраць, каб даць адпор.
  
  Падумай галавой. Выкарыстоўвай свае трэніроўкі. Выкарыстоўвай тэорыю на практыцы. Успомні леташні курс выжывання ў Англіі. Што мне цяпер рабіць? Ён успомніў, што частка тэорыі выжывання складалася ў тым, што вы павінны ёсць, піць і спаць, калі зможаце, таму што вы ніколі не ведаеце, калі яны пазбавяць вас ежы, пітва і сну. І выкарыстоўваць свае вочы, нос, дотык і інтэлект, каб сачыць за часам у цемры і памятаць, што вашы выкрадальнікі заўсёды калі-небудзь зробяць памылку, і калі вы зможаце злавіць памылку, вы зможаце звязаць яе з часам, а калі вы зможаце звязаць з часам, тады вы зможаце захаваць раўнавагу, і тады вы зможаце падмануць іх і не выдаваць тое, што выдаваць нельга — дакладныя імёны і рэальныя кантакты. Противопоставьте ім свой розум - такое было правіла. Працягвайце дзейнічаць, прымушайце сябе назіраць.
  
  Дапусцілі яны якія-небудзь памылкі? Гэтыя д'ябальскія варвары-брытанцы ўжо аступіліся? "Толькі адзін раз", - усхвалявана падумаў ён. Яйкі! Дурныя брытанцы і іх яйкі на сняданак!
  
  Адчуўшы сябе лепш і канчаткова прачнуўшыся, ён устаў з койкі, вобмацкам дабраўся да металічнай талеркі і асцярожна паставіў кубак побач з ёй. Яйкі былі халоднымі, а тлушч застыў, але ён праглынуў іх, даеў хлеб і адчуў сябе трохі лепш пасля ежы. Ёсць пальцамі ў цемры было дзіўна і нязручна, асабліва калі не пра што было выцерці пальцы, акрамя ўласнай галізны.
  
  Дрыготка прабегла па яго целе. Ён адчуў сябе пакінутым і нячыстым. Яго мачавая бурбалка заныў, і ён вобмацкам дабраўся да вядра, прымацаванага да сцяны. Вядро смярдзела.
  
  Указальным пальцам ён спрытна вымераў ўзровень у вядры. Яно было напалову поўным. Ён апаражніў сябе ў вядро і вымераў новы ўзровень. Яго розум падлічыў розніцу. Калі яны нічога не дадалі, каб збіць мяне з панталыку, я пісала тры ці чатыры разы. Двойчы ў дзень? Ці чатыры разы ў дзень?
  
  Ён пацёр испачканным пальцам грудзі, і ад гэтага адчуў сябе яшчэ брудней, але было важна выкарыстаць усе і ўся, каб захоўваць раўнавагу і сачыць за часам. Ён зноў лёг. Адарванасць ад святла або цемры, ад дня або ночы выклікала млоснасць. Хваля млоснасці паднялася з яго страўніка, але ён справіўся з ёй і прымусіў сябе ўспомніць Браяна Квока, якога яны, ворагі, лічылі Браянам Каршун Квоком, а не іншым чалавекам, амаль забытым чалавекам, чыё паходжанне было Ву, імя яго пакалення Па і дарослае імя Чу той.
  
  Ён успомніў Нін току, яго бацьку і маці і то, як у свой шосты дзень нараджэння яго адправілі ў школу ў Ганконгу, дзе ён хацеў вучыцца і вырасці патрыётам, як яго бацькі і дзядзька, якога, на яго вачах, забілі да смерці на вясковай плошчы за тое, што ён быў патрыётам. З-за сваіх сувязяў у Ганконгу ён даведаўся, што патрыёт і камуніст - гэта адно і тое ж, а не ворагі дзяржавы. Што кіраўнікі Гаміньдана былі такім жа злом, як і замежныя д'яблы, навязавшие Кітаю нераўнапраўныя дагаворы, і адзіным сапраўдным патрыётам быў той, хто ішоў вучэння Мао Цзэдуна. Быць прынятым у першае з многіх таемных Брацтваў, працаваць, каб быць лепшым для справы Кітая і Мао, якое было справай Кітая, вучыцца ў таемных настаўнікаў, ведаючы, што ён быў часткай новай вялікай хвалі рэвалюцыі, якая верне кантроль над Кітаем замежных дьяволам і іх памагатым і назаўжды зрушыць іх у моры.
  
  Атрымліваю стыпендыю! У дванаццаць гадоў!
  
  О, як ганарыліся ім яго таемныя настаўнікі! Затым адправіцца ў варварскія землі, цяпер у дасканаласці якія валодаюць іх мовай і абароненыя ад іх злых думак і звычаяў, адправіцца ў Лондан, сталіцу найвялікшай імперыі, якую калі-небудзь бачыў свет, ведаючы, што аднойчы яна будзе прыніжаны і спустошана, але тады, у 1937 годзе, усё яшчэ знаходзілася ў сваім апошнім росквіце.
  
  Прабыў там два гады. Той, хто ненавідзіць ангельскую школу і ангельскіх хлопчыкаў ... Чинки-чинки-Чинэман, які сядзіць у яго на хвасце ... Але хавае гэта і свае слёзы, яго новыя настаўнікі з Брацтва дапамагаюць яму, накіроўваюць яго, змяшчаюць пытанні і адказы ў кантэкст, паказваючы яму цуд дыялектыкі, магчымасць быць часткай гэтай рэвалюцыі, не падлягае сумневу. Ніколі не задаючы пытанняў, ніколі не выпрабоўваючы неабходнасці задаваць пытанні.
  
  Затым вайна з Германіяй і эвакуацыя з усімі іншымі школьнікамі ў бяспечнае месца ў Канадзе, усё гэта выдатнае час у Ванкуверы, Брытанская Калумбія, на беразе Ціхага акіяна, усе гэтыя абшары, горы і мора, і квітнеючы Кітайскі квартал з добрай кухняй Нін ток, і новае аддзяленне сусветнага братэрства, і больш настаўнікаў, заўсёды з кім-то мудрым пагаварыць, заўсёды з кім—то гатовым растлумачыць і даць савет ... Не прыняты аднакласнікамі, але ўсё яшчэ перамагае іх у вучобе, у спартзале, у пальчатках і на іх спартыўных спаборніцтвах, быць старастам, добра гуляць у крыкет і тэніс — частка яго жыцця. трэніроўка. "Шчасьліўся, Чу той, сын мой, і шчасьліўся будзь цярплівым ва славу Партыі, у славу Мао Цзэдуна, які ёсць Кітай", - апошнія словы, якія сказаў яму бацька, таемныя словы, выгравіраваныя з таго часу, як яму споўнілася шэсць, і паўтораныя на смяротным ложы.
  
  Ўступленне ў Каралеўскую канадскую конную паліцыю было часткай гэтага плана. Было лёгка атрымаць поспех у КККП, прикомандированной да Чайнатауну, пристаням і завулках, якая гаворыць па—ангельску, мандарински і кантонская - яго дыялект нинг-ток быў глыбока схаваны - лёгка стаць добрым паліцыянтам у гэтым разрослыя выдатным гарадскім порце. Неўзабаве ён стаў унікальным спецыялістам па кітайскай мове ў Ванкуверы, якому давяралі, ён быў непераўзыдзеным і бескампрамісна змагаўся з злачынствамі, якімі подпитывалась трыяда гангстэраў Чайнатаун — опіум, морфій, гераін, прастытуцыя і пастаянныя незаконныя азартныя гульні.
  
  Яго праца была высока ацэненая як яго начальствам, так і лідэрамі Братэрства - яны ў роўнай ступені выступалі супраць праўлення банд, наркатрафіку і злачыннасьці, дапамагаючы яму арыштоўваць і раскрываць, іх адзіны сакрэтны цікавасць - ўнутраную працу КККП, то, як КККП наймае, звальняе, прасоўвае па службе, супастаўляе, расследуе і назірае, а таксама хто, што, дзе і як кантралюе. Адпраўлены з Ванкувера ў Атаву на шэсць месяцаў, одолжен удзячным начальнікам паліцыі для аказання дапамогі ў таемным расследаванні тамтэйшай кітайскай наркобизнесной сеткі, ўстанаўлення новых важных канадскіх кантактаў і Братэрства , вывучэння ўсё большага і большага, выхаду з банды і атрымання павышэння. Лёгка кантраляваць злачыннасць і атрымліваць падвышэнне па службе, калі ты працуеш і калі ў цябе сотні таемных сяброў, за якімі сочаць паўсюль.
  
  Затым заканчэнне вайны і падача заявы аб пераводзе ў паліцыю Ганконга — заключная частка плана.
  
  Але не жадаючы ехаць, не жадаючы з'язджаць, які любіць Канаду і любіць яе. Жанета. Жанета Дебуа. Ёй было дзевятнаццаць, франка-канадка з Манрэаля, гаварыла па-французску і па-ангельску, яе бацькі былі франка-канадцамі многіх пакаленняў, і яны любілі яго, а не асуджалі, не былі супраць яго, таму што ён быў кітайцам, як яны жартам называлі яго. Тады яму быў дваццаць адзін, і ён ужо быў вядомы як матэрыял для камендатуры, наперадзе ў яго была бліскучая кар'ера, наперадзе жаніцьба, прыкладна на год наперад ...
  
  Браян Квок пакутліва закруціўся на матрацы. Яго скура была ліпкай, цемра ціснула на яго. Ён зачыніў свінцовыя павекі і дазволіў сваім думкам вярнуцца да яе і да таго часу, да таго дрэннаму моманту ў яго жыцці. Ён успомніў, як спрачаўся з Брацтвам, лідэрам, кажучы, што мог бы служыць лепш у Канадзе, чым у Ганконгу, дзе ён быў бы толькі адным з многіх. Тут, у Канадзе, ён быў унікальны. Праз некалькі гадоў ён ужо будзе ў паліцэйскай іерархіі Ванкувера.
  
  Але ўсе яго аргументы пацярпелі няўдачу. На жаль, ён ведаў, што яны мелі рацыю. Ён ведаў, што калі б ён застаўся, то ў рэшце рэшт перайшоў бы на другі бок, парваў бы з Партыяй. Цяпер, дзякуючы чытання справаздач RMCQ аб Саветах, КДБ, Гулагу, засталося занадта шмат пытанняў без адказаў, занадта шмат сяброў, канадцаў і нацыяналістаў. Ганконг і Кітай былі далёка, яго мінулае далёка. Жанета была тут, любіла яе і іх жыццё, яго суперсучасную машыну і аўтарытэт сярод аднагодкаў, бачыла ў іх роўных, а не варвараў.
  
  Лідэр нагадаў яму аб яго мінулым, аб тым, што варвары - гэта ўсяго толькі варвары, што ён патрэбен у Ганконгу, дзе бітва толькі пачыналася, дзе Мао яшчэ не быў старшынёй Мао, яшчэ не атрымаў перамогі, усё яшчэ змагаўся з Чан Кайшы.
  
  Ён з горыччу падпарадкаваўся, ненавідзячы, калі яго прымушалі, ведаючы, што знаходзіцца ў іх улады, і падпарадкоўваючыся з-за іх улады. Але затым галавакружныя чатыры гады да 1949 года і неверагодная, неймаверная поўная перамога Мао. Затым зноў закапаўся глыбей, выкарыстоўваючы свае бліскучыя навыкі для барацьбы з злачынствам, якое было для яго праклёнам, ганьбай Ганконга і плямай на твары Кітая.
  
  Цяпер жыццё зноў была вельмі добрай. Яго выбралі для высокага прасоўвання па службе, брытанцы былі прывязаныя да яго, паважаючы яго, таму што ён быў з выдатнай сям'і.
  
  Ангельская дзяржаўная школа з выдатным ангельскім акцэнтам вышэйшага класа і ангельскай спартсменам, падобным на эліту Імперыі да яго.
  
  І вось цяпер 1963 год, і мне трыццаць дзевяць, а заўтра ... не, не заўтра, у нядзелю, у нядзелю - узыходжанне на пагорак, а ў суботу - гонкі і "Ноўбл Стары" — будзе лі гэта "Ноўбл Стары", або "Рыба-лоцман" Горнта, або "Дзяўчына-ірыска" Рычарда Квока, або "Аўтсайдар, Залатая лэдзі" Джона Чена? Я думаю, што паставіў бы свае грошы на Golden Lady — кожны пені, які ў мяне ёсць, так, усе зберажэнні маім жыцці, і я таксама стаўлю на карту Porsche, хоць гэта па-дурному, але я павінен. Я павінен, таму што Крос так сказаў, і Роберт згодны, і яны абодва сказалі, што я таксама павінен ахвяраваць сваім жыццём, але, Госпадзе Ісусе, цяпер Залатая Лэдзі кульгае ў паддоке, але рызыка уладжаны, і цяпер яны зрываюцца з месца, давай, Залатая Лэдзі, давай, дзеля любові да Мао, не звяртай увагі на навальнічныя хмары і маланкі, давай, усе мае зберажэнні і маё жыццё залежаць ад твайго гнілога, вашывага, праклятага богам, аб Ісус, старшыні, не падвядзі мяне . . . .
  
  Цяпер ён быў пагружаны ў мары, дрэнныя сны, сны пад уздзеяннем наркотыкаў, і Шчаслівая Даліна была Далінай Смерці. Яго вочы не адчулі, як мякка запалілася святло, адчыніліся дзверы.
  
  Прыйшоў час пачынаць усё спачатку.
  
  Армстронг паглядзеў на свайго сябра зверху ўніз, адчуваючы да яго жаль. Святло быў старанна прыглушаны. Побач з ім былі старэйшы агент Малькальм Сан, ахоўнік SI і лекар SI. Доктар Дорн быў маленькім, щеголеватым, злёгку лысоватым спецыялістам з ажыўленай, як у птушкі, энергічнасцю. Ён памацаў пульс Браяна Квока, вымераў яго крывяны ціск і паслухаў сэрцабіцце.
  
  "Кліент ў выдатнай фізічнай форме, супэрінтэндант", - сказаў ён са слабой усмешкай. "Яго крывяны ціск і сэрцабіцце ў норме, але гэтага варта было чакаць". Ён запісаў свае паказанні на карце, перадаў яе Армстронга, які зірнуў на гадзіннік, запісаў час і таксама падпісаў карту.
  
  "Ты можаш працягваць", - сказаў ён.
  
  Доктар асцярожна напоўніў шпрыц. З вялікай асцярогай ён зрабіў Браяну Квоку укол у крыж новай іголкай. Слядоў амаль не засталося, толькі малюсенькае плямка крыві, якое ён выцер. - Час вячэраць, калі захочаш, - сказаў ён з усмешкай.
  
  Армстронг проста кіўнуў. Ахоўнік з СІ дадаў у вядро трохі мачы, і гэта таксама было адзначана ў карце. "Вельмі разумна з яго боку вымераць ўзровень, я не думаў, што ён гэта зробіць".
  
  Малькальм Сан пракаментаваў. Інфрачырвоныя прамяні дазволілі лёгка адсочваць найменшы рух кліента праз падзорныя трубы, убудаваныя ў потолочные свяцільні. "Дью нех ло мох, хто б мог падумаць, што ён апынецца кратом? Разумны, ён заўсёды быў такім развратно разумным".
  
  "Будзем спадзявацца, што небарака не занадта блудлив, - кісла сказаў яму Армстронг. "Чым хутчэй ён загаворыць, тым лепш. Стары ад яго не адмовіцца".
  
  Астатнія паглядзелі на яго. Малады ахоўнік СІ здрыгануўся.
  
  Доктар Дорн парушыў няёмкае маўчанне. - Ці варта нам па-ранейшаму прытрымлівацца двухгадзіннага цыклу, сэр?
  
  Армстронг зірнуў на свайго сябра. Першы наркотык у піва быў дададзены каля 1:30 папаўдні. З тых часоў Браян Квок прытрымліваўся другой класіфікацыі — хімічнага рэжыму "сон-няспанне -сон-няспанне". Кожныя два гадзіны. Ін'екцыі для абуджэння рабіліся незадоўга да 4:30 вечара, 6:30, 8:30, і гэта працягвалася да 6:30 раніцы, калі пачынаўся першы сур'ёзны допыт. На працягу дзесяці хвілін пасля кожнай ін'екцыі кліента штучна выводзілі з сну, а лекі ўзмацнялі яго смагу і пачуццё голаду. Ежа была з'едзена з апетытам, халодны чай выпіты залпам, і якія змяшчаюцца ў ім лекі хутка падзейнічалі б. Глыбокі сон, вельмі глыбокі і вельмі хуткі, якому дапамагла яшчэ адна ін'екцыя. Цемра і рэзкі святло чаргаваліся, металічныя галасы чаргаваліся з цішынёй. Затым абуджэнне. Сняданак. І праз два гадзіны вячэру, а яшчэ праз два гадзіны сняданак. Для ўсё больш дэзарыентаванага свядомасці дванаццаць гадзін ператварыліся б у шэсць дзён — больш, калі б кліент мог гэта вытрымаць, дванаццаць дзён, кожны гадзіну за гадзінай. Няма неабходнасці ў фізічных катаваннях, толькі цемра і дэзарыентацыя, дастатковыя для таго, каб даведацца тое, што вы хочаце даведацца ад кліента-ворага, або прымусіць вашага кліента-ворага падпісаць тое, што вы хочаце, каб ён падпісаў, неўзабаве паверыўшы, што ваша праўда - гэта яго праўда.
  
  Хто заўгодна.
  
  Любы чалавек пасля тыдня сну-няспання-сном, за якой ідуць два ці тры дні без сну.
  
  Хто заўгодна.
  
  "Аб Божа усемагутны, - падумаў Армстронг, - бедны чортаў вырадак, ты паспрабуеш выстаяць, але гэта не прынясе табе ні кроплі карысці". Няма.
  
  Але затым вялікая частка розуму Армстронга пракрычала ў адказ: "Але ён не твой сябар, а варожы агент, проста "кліент" і вораг, які гадамі аддаваў цябе і ўсё астатняе". Верагодна, гэта ён зрабіў куплю Фонг-фонгу і яго хлопцам, якія цяпер знаходзяцца ў якой-небудзь паршывай смярдзючай камеры з тым жа самым, але без лекараў, назірання і догляду. І ўсё ж, ці можаце вы ганарыцца такім выглядам лячэння - можа ганарыцца любы цывілізаваны чалавек?
  
  Няма. Так ці Так ужо неабходна шпігавалі бездапаможнае цела паршивыми хімікатамі?
  
  Не ... так, Так, гэта так, так, часам гэта так, і забіваць часам неабходна, шалёных сабак, людзей — о так, некаторыя людзі злыя, і шалёныя сабакі злыя. ТАК. Вы павінны выкарыстоўваць гэтыя сучасныя псіхічныя тэхнікі, распрацаваныя Паўлавым і іншымі савецкімі навукоўцамі, распрацаваныя камуністамі пры рэжыме КДБ. Ах, але ці абавязкова вам прытрымлівацца ім?
  
  Госпадзе, я не ведаю, але я дакладна ведаю, што КДБ спрабуе знішчыць нас усіх і зьвесьці да свайго ўзроўню.—
  
  Вочы Армстронга сфакусаваліся, і ён убачыў, што ўсе яны ўтаропіліся на яго. - Што?
  
  - Ці мы будзем прытрымлівацца двухгадзіннага цыклу, сэр? - занепакоена паўтарыў доктар.
  
  "Так. Так, і ў 6:30 мы пачнем першае інтэрв'ю".
  
  "Ты сам гэта робіш?"
  
  "Гэта ў загадзе, дзеля ўсяго святога", - прагыркаў Армстронг. "Ты што, чорт вазьмі, чытаць не ўмееш?"
  
  "О, прабачце", - адразу ж адказаў доктар. Усе яны ведалі аб дружбе Армстронга з кліентам і аб тым, што Крос загадаў яму правесці допыт. - Ці Не хочаце заспакойлівага, даўніна? - клапатліва спытаў доктар Дорн.
  
  Армстронг нецэнзурна вылаяўся і сышоў, раззлаваны тым, што дазволіў доктару вывесці сябе з сябе. Ён падняўся на верхні паверх, у афіцэрскую сталовую.
  
  "Бармэн!"
  
  - Падымаемся, сэр! - крыкнуў я.
  
  Яго звычайная гуртка піва з'явілася хутка, але сёння ўвечары прыемная цёмная вадкасць, якую ён любіў, цяжкая і гаркаваты, не наталіла яго смагі і не ачысціла рот. Тысячу разоў ён хваляваўся, што б ён зрабіў, калі б яны злавілі яго і пасадзілі голым у такую камеру, ведаючы большасць тэхнік і прыёмаў і знаходзячыся на варце. Лепш, чым бедны чортаў Браян, змрочна падумаў ён. Небарака так мала ведае. Так, але ці дапамагае больш ведаў, калі ты кліент?
  
  Яго скура пакрылася ліпкім потам ад страху, калі ён падумаў аб тым, што чакае Браяна Квока наперадзе.
  
  "Бармэн!"
  
  "Так, сэр, падымаюся!"
  
  - Добры вечар, Роберт, ці магу я далучыцца да вас? - Спытаў старшы інспектар Дональд К. С. Сміт.
  
  "О, прывітанне. Ды ... Сядай", - без энтузіязму сказаў ён маладому чалавеку.
  
  Сміт сеў на барнай крэсла побач з ім і ямчэй расслабіў руку, якая была на перавязі. - Як справы? - спытаў я.
  
  - Руціна. Армстронг ўбачыў, як Сміт кіўнуў, і падумаў, наколькі дарэчы яго мянушка. Змяя. Сміт быў добры сабой, гладкі, звілісты, як змяя, з тым жа смяротна небяспечным характарам і той жа звычкай час ад часу аблізваць вусны кончыкам мовы.
  
  "Госпадзе! Да гэтага часу немагчыма паверыць, што гэта Браян". Сміт быў адным з нямногіх, хто ведаў аб Браяну. "Шакіруе".
  
  "Так".
  
  "Роберт, DCID загадаў мне, — дырэктар крымінальнага вышуку, галоўны бос Армстронга, — узяць на сябе расследаванне справы пра Пярэваратняў, пакуль ты заняты. І любыя іншыя, аб якіх вы, магчыма, захочаце, каб я распавёў.
  
  "Усё ёсць у файлах. Старэйшы сяржант Танг-па - мой нумар два ... Ён добры дэтэктыў, на самай справе вельмі добры". Армстронг сербануў піва і цынічна дадаў: "У яго добрыя сувязі".
  
  Сміт ўсміхнуўся аднымі вуснамі. "Добра, гэта дапамагло".
  
  "Толькі не арганізоўвае мой чортаў акруга".
  
  - Пазбавіцца ад гэтай думкі, даўніна. Усходні Абердзіна патрабуе ўсяго майго майстэрства. Цяпер, што пра пярэваратняў? Працягвай назіранне за Філіпам Іх?
  
  "Так. І яго жонка".
  
  - Цікава, што да таго, як Дыяна выйшла замуж за гэтага старога скрягу, яе звалі Май-вей Чунг, а? Цікава таксама, што адной з яе кузін была Калібры Сонг.
  
  Армстронг ўтаропіўся на яго. - Ты рабіў хатняе заданне.
  
  "Усё гэта частка службы!" Сміт змрочна дадаў: "Я б хацеў, каб хутка разабрацца з гэтымі пярэваратнямі. Мы ўжо атрымалі тры трывожных званка ва Ўсходнім Абердзіна ад людзей, якім тэлефанавалі "Вервольф" з патрабаваннямі х'з юнгьяу, "велі квикли" ці ж выкрадання. Я чуў, тое ж самае адбываецца па ўсёй Калоніі. Калі нам патэлефанавалі трое перапалоханых грамадзян, можаце паспрачацца, што тром сотням не хапіла смеласці. Сміт сербануў віскі з содавай. "Гэта дрэнна для бізнесу, зусім дрэнна. У карове не так шмат тлушчу. Калі мы хутка не зловім пярэваратняў, у жукеров будзе свая манета — некалькі хуткіх тэлефонных званкоў, і грошы прыйдуць па пошце, бедныя чортавы ахвяры будуць рады расплаціцца, толькі б пазбегнуць іх увагі, — і ў кожнага іншага чортава злыдня тут, схільнага да крадзяжу, таксама будзе выдатны дзень.
  
  "Я згодны". Армстронг дапіў сваё піва. "Хочаш яшчэ?"
  
  - Дазвольце мне. Бармэн!
  
  Армстронг назіраў, як разліваюць яго піва. "Вы думаеце, ёсць сувязь паміж Джонам Чэн і Калібры Сон?" Ён успомніў Санга, багатага суднавага магната з рэпутацыяй аралы, выкрадзенага шэсць гадоў таму, і крыва ўсміхнуўся. "Госпадзе, я не ўспамінаў аб ім шмат гадоў".
  
  - І я таксама. Гэтыя справы не раўналежныя, і мы пасадзілі яго выкрадальнікаў ў турму на дваццаць гадоў, і яны там згніюць, але хто ведае. Магчыма, тут ёсць сувязь. Сміт паціснуў плячыма. "Дыяна Чэн, павінна быць, ненавідзела Джона Чена, і я ўпэўнены, што ён ненавідзеў яе ў адказ, гэта ўсім вядома. Тое ж самае і са даўніной Калібры". Ён засмяяўся. - Іншае мянушку Калібры, так бы мовіць, у прафесіі, Цікавы-цікаўны.
  
  Армстронг хмыкнуў. Ён пацёр стомленыя вочы. "Магчыма, варта наведаць жонку Джона, Барбару. Я збіраўся зрабіць гэта заўтра, але ... Што ж, магчыма, гэта таго варта.
  
  - У мяне ўжо прызначаная сустрэча. І перш за ўсё я збіраюся ў Ша Цін. Можа быць, гэтыя мясцовыя жукеры што-то прапусцілі пад дажджом.
  
  "Добрая ідэя". Армстронг з непакоем назіраў, як Змей потягивает віскі. "Што ў цябе на галаве?" спытаў ён, ведаючы, што ў гэтым нешта ёсць.
  
  Сміт паглядзеў яму прама ў вочы. - Я шмат чаго не разумею ў гэтым выкраданьні. Напрыклад, чаму, як ні дзіўна, Вышэйшыя Цмокі прапанавалі такую велізарную ўзнагароду за злоў Джона, жывога ці мёртвага?
  
  - Спытай у іх.
  
  "У мяне ёсць. Па крайняй меры, я спытаў сёе-каго, хто ведае аднаго з іх". Змяя паціснула плячыма. "Нічога. Зусім нічога". Ён вагаўся. "Нам прыйдзецца вярнуцца ў мінулае Джона".
  
  Армстронг адчуў прыступ холаду, які трымаў у сабе. "Добрая ідэя".
  
  - Вы ведалі, што Мэры была з ім знаёмая? У лагеры для ваеннапалонных у Стэнлі?
  
  "Так". Армстронг адпіў піва, не адчуўшы густу.
  
  "Яна магла б даць нам зачэпку - калі б Джон быў, скажам, звязаны з чорным рынкам у лагеры". Яго бледна-блакітныя вочы сустрэліся з бледна-блакітнымі вачыма Армстронга. "Магчыма, варта спытаць".
  
  "Я падумаю пра гэта. Так, я падумаю пра гэта". Здаравяк не трымаў на Змяю зла. Калі б ён быў Змяёй, ён бы таксама спытаў. Гісторыя з пярэваратнямі была вельмі дрэннай навіной, і першая хваля тэрору ўжо пракацілася па кітайскаму грамадству. Колькі яшчэ людзей ведаюць пра Мэры і Джона Чэн? ён спытаў сябе. Або аб 40 000, якія ўсё яшчэ прапальваюць дзірку ў маім стале, усё яшчэ прапальваюць дзірку ў маёй душы. "Гэта было даўно".
  
  "Так".
  
  Армстронг падняў сваё піва. - Табе дапамагаюць твае "сябры"?
  
  "Давайце проста скажам, што вырабляюцца вельмі істотныя ўзнагароды і выплаты выплачваюцца з падзякай, спяшаюся дадаць, нашым ігральным брацтвам ". Сардоническая усмешка сышла з твару Сміта. І жарты. "Мы павінны схапіць гэтых чортавых пярэваратняў вельмі хутка, інакш яны сапраўды перавернуць нашу цялежку з яблыкамі".
  
  52
  
  9:15 ВЕЧАРА. :
  
  Четырехпалый Ву стаяў на высокай карме маторнай джонкі, якая валтузіўся на водмелі ў месцы сустрэчы далёка ў моры, усе агні былі патушаныя. "Слухай, дзярмо пярэваратня", - раздражнёна прашыпеў ён Сваякам Воспы, якія ляжалі, дрыжучы, на палубе ў яго ног, ашалеўшы ад болю, звязаныя вяроўкай і цяжкай ланцугом. "Я хачу ведаць, хто яшчэ ў тваёй пералюбніцы бандзе і адкуль у цябе манета, полмонеты". Адказу не было. "Абудзі пералюбніка!"
  
  Гудвезер Пун паслужліва выліў яшчэ адно вядро марской вады нечакана распластанага на юнака. Калі гэта не дало эфекту, ён нахіліўся са сваім нажом. Тут жа Оспенный Кін закрычаў і выйшаў са здранцвення. "Што, што гэта, Спадар?" ён віскнуў. "Больш ніякіх... У чым справа, чаго ты хочаш?"
  
  Четырехпалый Ву паўтарыў тое, што ён сказаў. Юнак зноў віскнуў, калі Гудвезер Пун паспрабаваў прамацаць яго. "Я распавёў табе ўсё ... усё ..." У роспачы, ніколі не верачы, што ў сусвеце можа быць столькі болю, што яму напляваць, ён зноў забубніў, хто былі члены банды, усе іх сапраўдныя імёны і адрасы, нават аб старой аме ў Абердзіна. "... мой бацька даў мне манету ... Я не ведаю, дзе... ён даў яе мне, так і не сказаўшы, адкуль ... я клянуся, што атрымаў яе..." Яго голас заціх. Ён зноў страціў прытомнасць.
  
  Чатыры Пальца з агідай плюнуў. "У сучаснай моладзі няма сілы духу!"
  
  Ноч была цёмнай, і час ад часу з-за навісае хмар налятаў рэзкі парывісты вецер, магутны і добра наладжаны рухавік прыемна буркуючы, пракладваючы роўна столькі шляху, каб паменшыць непазбежны штопар джонкі - накатывающую гайданку. Яны знаходзіліся ў некалькіх мілях да паўднёва-захад ад Ганконга, недалёка ад марскіх шляхоў, вод КНР і шырокага вусця Жамчужны ракі па левым борце, адкрытае мора па правым борце. Усе ветразі былі прыбраныя.
  
  Ён запаліў цыгарэту і закашляўся. "Усе багі праклінаюць ўсіх блудливых говнюков трыяды!"
  
  "Мне абудзіць яго зноў?" Спытаў Гудвезер Пун.
  
  "Няма. Няма, распусьнік сказаў праўду настолькі, наколькі ён ведае". Мазольныя пальцы Ву працягнуліся уверх і нервова закранулі палоўкі манеты, якую ён цяпер насіў на шыі пад ірванай спартыўнай кашуляй, пераконваючыся, што яна ўсё яшчэ там. Вузел турботы падняўся пры думцы, што манета можа быць сапраўднай, можа быць зніклым скарбам Піліпа Чена. "Ты вельмі добра папрацаваў, Гудвезер Пун. Сёння ўвечары ты атрымаеш прэмію". Яго погляд накіраваўся на паўднёвы-усход у пошуках сігналу. Час было запозненае, але ён яшчэ не турбаваўся. Аўтаматычна яго нос принюхался да ветру , а мова адчуў яго смак, востры і цяжкі ад солі. Яго вочы блукалі па небе, мора і гарызонту. - Хутка зноў пойдзе дождж, - прамармытаў ён.
  
  Пун прыкурыў яшчэ адну цыгарэту ад недакурка і раздушыў недакурак аб палубу сваёй мазольнай босай нагой. "Гэта сапсуе суботнія гонкі?"
  
  Стары паціснуў плячыма. "Калі на тое будзе воля багоў. Я думаю, заўтра зноў будзе моцны лівень. Калі вецер не пераменіцца. Калі вецер не пераменіцца, у нас могуць быць Д'ябальскія Вятры, Вышэйшыя Вятры, і гэтыя блудадзеі могуць рассеяць нас па Чатырох мораў. Дапамагчы на Вышэйшыя Вятры!"
  
  "Я помочусь на іх, калі не будзе скачак. Мой нос падказвае мне, што гэта конь банкіра Кванга".
  
  "Ха! Майму вонючему пляменніку з мучнистым ротам вызначана трэба змяніць імідж! Гэты дурань страціў свой банк!"
  
  Пун адкашляўся і плюнуў на поспех. "Слава ўсім багам за прыбытковы Чой!"
  
  Паколькі Чатыры Пальца, яго капітаны і яго людзі паспяхова вывелі ўсе свае грошы з Хо-Пака дзякуючы інфармацыі ад Падлогі Чоя - і паколькі ён сам усё яшчэ атрымліваў велізарныя прыбытку ад незаконных маніпуляцый свайго сына з акцыямі Struan, Ву ахрысціў яго Прыбытковым Чоем. Дзеля выгады ён дараваў свайму сыну правіну. Але толькі ў сваім сэрцы. Будучы разумным, стары не паказваў гэтага нікому, акрамя свайго сябра і даверанай асобы, Гудвезера Пуна.
  
  - Прывядзіце яго на палубу.
  
  "Што наконт гэтага пярэваратня-распусьніка?" Арагавелы палец Пуна упіўся ў Qinā. "Малады Прыбытковай зусім не спадабаўся ён ці гэта справа, хейя?"
  
  "Пара б яму пасталець, пара б яму ведаць, як звяртацца з ворагамі, пара б яму спазнаць сапраўдныя каштоўнасці, а не благія папярэджаньні, смярдзючы вецер, бессэнсоўныя каштоўнасці Залатой гары". Стары плюнуў на палубу. "Ён забыўся, хто ён такі і ў чым заключаюцца яго інтарэсы".
  
  - Ты сам сказаў, што не пасылаеш труса супраць дракона. Ці пескаря супраць акулы. Вам трэба абдумаць свае інвестыцыі, і не забывайце, што Прыбытковы Чой вярнуў усё, чаго ён каштаваў вам за пятнаццаць гадоў, у дваццаць разоў больш. На грашовым рынку ён Вышэйшы Цмок, і яму ўсяго дваццаць шэсць. Пакінь яго там, дзе яму лепш, лепш для цябе і лепш для яго. Хейя?"
  
  "Сёння ўвечары яму лепш за ўсё тут".
  
  Стары марак пачухаў за вухам. - Наконт гэтага я не ўпэўнены, Чатыры Пальца. Гэта вырашаць багі. Што тычыцца мяне, я б пакінуў яго на беразе. Цяпер Гудвезер Пун назіраў за паўднёва-усходам. Яго перыферыйнае зрок што-то ўлавіў. "Ты бачыш гэта?"
  
  Праз імгненне Чатыры Пальца паківаў галавой. "У нас яшчэ шмат часу, шмат часу".
  
  - Ды. Стары марак азірнуўся на цела, скаванае ланцугамі, як ощипанный кураня. Яго твар расплыўся ў ўхмылка. "Иииии, але калі Прыбытковы Чой пабялеў, як медуза, пры першым крыку гэтага распусьніка і першай крыві, мне прыйшлося перапыніць смех, каб выратаваць яго твар!"
  
  "У сённяшняй моладзі няма сілы духу", - паўтарыў Ву, затым закурыў новую цыгарэту і кіўнуў. "Але ты маеш рацыю. Пасля сённяшняга вечара Прыбытковы застанецца там, дзе яму і месца, каб стаць яшчэ больш прыбытковым". Ён зірнуў на сваяка Воспы. - Ён мёртвы?
  
  - Пакуль няма. Што за брудная шлюха без маці ўдарыла лапатай сына Нумар адзін Высакароднага Дома Чена, а потым схлусіла нам аб гэтым, хейя? І адрэзаць вуха Чэню, і абвінаваціць яго бацькі і братоў, і зманіць пра гэта таксама! А потым узяць выкуп, хоць яны не змаглі даставіць тавар! Жудасна! "
  
  "Агідна!" Стары зарагатаў. "Яшчэ жудасней быць злоўленым. Але потым ты паказаў блуднику усю памылковасць яго брыдкіх учынкаў, Пун Гудвезер".
  
  Яны абодва засмяяліся, шчаслівыя разам.
  
  - Можа, мне адрэзаць яму другое вуха Чатырма пальцамі?
  
  - Пакуль няма. Хутка, так, вельмі хутка.
  
  Пун зноў пачухаў патыліцу. "Я аднаго не разумею.
  
  Я не разумею, чаму ты сказаў мне прымацаваць іх знак да Сына Нумар Адзін, і пакінуць яго так, як яны планавалі пакінуць. - Ён нахмурыўся, гледзячы на Чатыры Пальца. "Калі гэты распусьнік мёртвы, усе пярэваратні мёртвыя, хейя? Так што добрага ў гэтым азнаку?"
  
  Чатыры Пальца захіхікаў. "Усё становіцца ясна таму, хто чакае. Цярпенне", - сказаў ён, вельмі задаволены сабой. Знак азначаў, што пярэваратні былі вельмі нават жывымі. Калі б толькі ён і Пун ведалі, што ўсе яны мёртвыя, ён мог бы ў любы момант аднавіць іх або ліквідаваць пагрозу іх з'яўлення. Па сваёй капрызе. "Так, - радасна падумаў ён, - забі аднаго, каб напалохаць дзесяць тысяч!" "Пярэваратні" лёгка могуць стаць пастаянным крыніцай дадатковага даходу пры вельмі невялікіх выдатках. Некалькі тэлефонных званкоў, адно-два разумных выкрадання, магчыма, яшчэ адно вуха. "Цярпенне, Пун з добрай надвор'ем. Хутка ты перастанеш..." Ён змоўк. Абодва мужчыны засяродзілі свае погляды на адной і той жа кропцы ў цемры. Невялікае, цьмяна асветлены грузавое судна як раз здалося ў поле зроку. Праз імгненне на верхавіне яго мачты ўспыхнулі два агеньчыка. Ву адразу ж падышоў да кіравання і падаў зваротны сігнал. Грузавое судна падало сігнал пацверджання. "Добра", - радасна сказаў Ву, падаючы сігнал пацверджання. Палубная каманда таксама ўбачыла агні. Адзін з іх паспяшаўся ўніз за астатнімі матросамі, а астатнія разышліся па сваіх баявых пастоў. Погляд Ву ўпаў на Пакрытага Воспай Qinā. - Спачатку яго, - злосна сказаў ён. - Прывядзі сюды майго сына.
  
  Аслабелы Пол Чой вобмацкам выбраўся на палубу. Ён з удзячнасцю глынуў свежага паветра, смурод з-пад палубы было невыносным. Ён падняўся па сходнях на ют. Калі ён убачыў чырвонае месіва на палубе і нечакана распластанага на ёй чалавека, яго страўнік узбунтаваўся, і яго зноў вырвала за борт.
  
  Четырехпалый Ву сказаў: "Дапамажы Гудвезеру Пону".
  
  "Што?"
  
  "У цябе што, вушы забітыя блевотиной?" крыкнуў стары. "Памажы яму".
  
  Спалоханы Пол Чой, хістаючыся, падышоў да старому мараку, рулявы з цікавасцю назіраў за ім. - Што ты хочаш, каб я зрабіў? ... ты хочаш, каб я зрабіў?
  
  "Вазьмі яго за ногі!"
  
  Пол Чой паспрабаваў здушыць млоснасць. Ён заплюшчыў вочы. Яго напоўніў ноздры пах ваніт і крыві. Ён нахіліўся, узяўся за ножкі і частка цяжкай ланцугу і, хістаючыся, напалову зваліўшыся, адкаціўся ў бок. Гудвезер Пун нёс на сабе вялікую частку вагі, і ён мог бы лёгка перанесці ўсе гэта, і Пол Чой таксама, калі спатрэбіцца. Ён без асаблівых намаганняў ураўнаважыў Оспенного Qinā на планшире.
  
  "Трымайце яго там!" Па папярэдняй дамоўленасці Чатырма пальцамі стары марак падаўся назад, пакінуўшы Падлогі Чоя аднаго, без прытомнасці, з знявечаным тварам і целам, небяспечна навалившимся на яго.
  
  - Выкіньце яго за борт! - Загадаў Ву.
  
  - Але, бацька ... калі ласка ... ён ... ён яшчэ не ... яшчэ не памёр. ПІ...
  
  - Перекинь яго праз борт! - крыкнуў я.
  
  Па-за сябе ад страху і агіды, Пол Чой паспрабаваў прыцягнуць цела назад на борт, але падняўся вецер нахіліў джонку, і апошні з "Пярэваратняў" паваліўся ў моры і затануў без следу. Пол Чой бездапаможна глядзеў на хвалі, разбивающиеся аб цікаў ашалёўку. Ён убачыў кроў на сваёй кашулі і руках. Новая хваля млоснасці накрыла яго, рвучы.
  
  - Трымай! Ву хрыпла працягнуў сыну пляшку. У ёй было віскі, добрае віскі. Пол Чой злёгку папярхнуўся, але віскі затрымаўся ў яго страўніку. Ву павярнуўся назад да камандзіра, махнуў рулявога ў бок грузавога судна і даў поўны газ наперад. Пол Чой ледзь не ўпаў, але здолеў ўхапіцца за планшир і ўтрымацца на нагах, не гатовы да раптоўнасці аглушальнага рову і рэзкага скачка хуткасці. Калі ў яго былі свае марскія ногі, ён паглядзеў на бацьку. Цяпер стары стаяў ля руля, Гудвезер Пун побач, і абодва ўзіраліся ў цемру. Ён убачыў маленькае судна, і ў яго скрутило жывот, і ён зноў зьненавідзеў свайго бацькі, зьненавідзеў тое, што знаходзілася на борце і было ўцягнута ў тое, што, відавочна, было кантрабандай — у дадатак да жаху перад Пярэваратнем.
  
  Што б ні нарабіў гэты бедны сукін сын, падумаў ён у лютасьці, гэта не заслугоўвае таго, каб браць закон ў свае рукі. Яго трэба было перадаць паліцыі, каб яго павесілі, пасадзілі ў турму або што-то ў гэтым родзе.
  
  Ву адчуў на сабе чый-то погляд і азірнуўся. Выраз яго твару не змянілася. - Ідзі сюды, - загадаў ён, ткнуўшы рукой без вялікага пальца на планшир перад сабой. "Устань тут".
  
  Пол Чой оцепенело падпарадкаваўся. Ён быў нашмат вышэй свайго бацькі і Гудвезера Пуна, але ён быў кавалкам мякіны супраць любога з іх.
  
  Джонка неслася ў цемры курсам на перахоп, мора было чорным, ноч чорнай, толькі трохі месяцовага святла прабівалася скрозь дождж. Неўзабаве яны апынуліся прама за кармой судна і трохі па правым борце, хутка набліжаючыся. Судна было маленькім, марудлівым і даволі старым, і яно неспакойна ныряло ў набирающуюся хвалю. "Гэта прыбярэжная грузавое судна, - падахвоціўся Гудвезер Пун. - Мы называем іх тайскімі траулерами.
  
  Ва ўсіх азіяцкіх водах водзяцца дзясяткі блудадзеяў. Яны - марскія вошы, Прыбытковыя кампаніі, з камандай з адкідаў, капітанамі з адкідаў, і яны працякаюць, як рондалі для амараў. Большасць курсіруюць па маршруце Бангкок, Сінгапур, Маніла, Ганконг і куды яшчэ ў іх ёсць груз. Гэты з Бангкока. Ён адкашляўся і плюнуў, зноў выклікаўшы агіду ў маладога чалавека. - Я б не хацеў падарожнічаць на адной з гэтых смярдзючых шлюх. Эт...
  
  Ён спыніўся. Пачуўся яшчэ адзін кароткі перарывісты сігнал. Ву адказаў на яго. Затым усе на палубе ўбачылі ўсплёск па правым борце, калі што-нешта цяжкае ўпала за борт. Адразу ж Чатыры Пальца націснуў кнопку "Усім рухавікоў спыніцца". Раптоўная цішыня была аглушальнай. Насавыя впередсмотрящие ўзіраліся ў цемру, джонка валтузіўся і віляла, калі яна запавольвала ход.
  
  Затым адзін з насавых впередсмотрящих падаў сігнал сцяжком. Ву адразу ж завёў матор і ўнёс карэкцыю. Яшчэ адзін ціхі сігнал і яшчэ адно змяненне напрамкі, а затым больш рэзкае, узбуджаная рух сцяжка.
  
  Ву неадкладна ўключыў рухавікі. Падпоркі моцна ўдарылі па моры. Затым ён прыбраў цягу, джонка вильнула бліжэй да лініі мігатлівыя буйко. Скрюченный стары, здавалася, быў часткай карабля, паколькі Пол Чой назіраў за ім, не адрываючы вачэй ад мора наперадзе. Ву спрытна накіраваў цяжкую джонку па курсе буйко. Праз некалькі імгненняў марак з доўгім кручкаватым абордажным шостым высунуўся з галоўнай палубы і зачапіў леску. Грубыя коркавыя буйкі былі спрытна паднятыя на борт з дапамогай іншых маракоў, а леска надзейна прымацаваная да стойцы. З адпрацаваным майстэрствам старэйшы матрос зрэзаў буі і выкінуў іх за борт, у той час як іншыя маракі пераканаліся, што цюкі, прымацаваныя да іншага канца лёскі пад паверхняй, у цэласці і захаванасці. Цяпер Пол Чой мог ясна бачыць цюкі. Іх было два, прыкладна шэсць футаў тры фута на тры фута, моцна звязаных адзін з адным пад вадой вяроўкамі, і іх вага утрымліваў тоўстую вяроўку нацягнутай. Як толькі ўсё было зацягнута і надзейна замацавана, груз замацаваны ў борта, хоць усё яшчэ знаходзіўся ў пяці або шасці футаў пад паверхняй мора, старэйшы матрос падаў сігнал. Адразу ж Чатыры Пальца разагнаў джонку да крэйсерскай хуткасці, і яны памчаліся іншым галсом.
  
  Уся аперацыя была праведзена ў цішыні, без намаганняў і за лічаныя секунды. Праз некалькі імгненняў слабыя хадавыя агні тайскага траўлера растварыліся ў цемры, і яны зноў засталіся адны ў моры.
  
  Ву і Гудвезер Пун закурылі цыгарэты. "Вельмі добра", - сказаў Пун Добрага надвор'я. Чатыры Пальца не адказаў, яго вушы прыслухоўваліся да прыемнага гуду рухавікоў. Ніякіх праблем, падумаў ён. Яго органы пачуццяў праверылі вецер. Ніякіх праблем. Яго вочы абмацалі цемру. Там таксама нічога, сказаў ён сабе. Тады чаму ты турбуешся? Гэта Сёмы Сын?
  
  Ён зірнуў на Падлогі Чоя, які стаяў па левым борце, спіной да яго. Няма. Там таксама ніякай небяспекі.
  
  Пол Чой назіраў за цюкамі. Яны зладзілі невялікі пагром. Яго цікаўнасць дасягнула піка, і ён адчуў сябе крыху лепш, віскі сагрэла, і соль цяпер прыемна пахла, і гэта, і хваляванне ад сустрэчы, і тое, што ён далёка і ў бяспецы. - Чаму б табе не ўзяць іх на борт, бацька? Ты можаш іх страціць.
  
  Ву жэстам папрасіў Пуна адказаць.
  
  - Лепш пакінуць марскі ўраджай мора, Прыбытковы Чой, пакуль не стане бяспечна дастаўляць яго на бераг. Хейя?
  
  "Мяне клічуць Пол, не прыбытковы". Малады чалавек азірнуўся на свайго бацьку і здрыгануўся. "Не было ніякай неабходнасці забіваць гэтага распусьніка!"
  
  "Капітан гэтага не рабіў", - з усмешкай сказаў Гудвезер Пун, адказваючы за старога. "Ты гэта зрабіў, Прыбытковы Чой. Ты гэта зрабіў, ты выкінуў яго за борт. Я ясна бачыў гэта. Я быў у паўкроку ад цябе.
  
  - Хлусня! Я спрабаваў адцягнуць яго назад! І ўсё роўна ён загадаў мне гэта зрабіць. Ён пагражаў мне.
  
  Стары марак паціснуў плячыма. "Скажы гэта прыгожага замежнаму страшнейшы суддзі, Прыбытковы Чой, і гэта наогул не будзе блудодействующим прыбытковым заняткам!"
  
  - Мяне клічуць не Пра...
  
  "Капітан Флатоў назваў цябе Прыбытковым, так што, клянуся ўсімі багамі, Прыбытковым ты застанешся назаўжды. Прывітанне?" дадаў ён, ухмыляючыся Чатыры Пальца.
  
  Стары нічога не сказаў, толькі ўсміхнуўся, паказаўшы некалькі зламаных зубоў, і гэта зрабіла яго грымасу яшчэ больш палохалай. Яго лысая галава і абветраны твар кіўнулі ў знак згоды. Затым ён перавёў позірк на свайго сына. Пол Чой здрыгануўся, нягледзячы на сваю рашучасць.
  
  "Я захаваю твой сакрэт, сын мой. Не бойся. Ніхто на борце гэтай лодкі нічога не бачыў. Не так лі, Гудвезер Пун?"
  
  - Не, нічога. Клянуся ўсімі багамі, вялікімі і малымі! Ніхто нічога не бачыў!
  
  Пол Чой панура ўтаропіўся ў адказ. "Нельга заварочваць паперу ў агні!"
  
  Гудвезер Пун зарагатаў. "На гэтай лодцы ты зможаш!"
  
  "Так", - сказаў Ву скрыпучым голасам. "На гэтай лодцы ты можаш захоўваць сакрэты вечна". Ён запаліў яшчэ адну цыгарэту, адкашляўся і плюнуў. - Хіба ты не хочаш даведацца, што ў гэтых цюках?
  
  "Няма".
  
  "Гэта опіум. Дастаўлены на бераг, праца гэтай ноччу прынясе прыбытак у 200 000 даляраў, толькі мне, з вялікімі прэміямі для маёй каманды ".
  
  "Гэтая прыбытак не варта рызыкі, не для мяне. Я прымусіў цябе чэ—" Пол Чой спыніўся.
  
  Четырехпалый Ву паглядзеў на яго. Ён плюнуў на палубу, перадаў кіраванне Гудвезеру Пуну і накіраваўся да вялікіх мяккіх сядзеннях на карме, якія атачалі ют. - Ідзі сюды, Прыбытковы Чой, - скамандаваў ён.
  
  Спалоханы, Пол Чой сеў у паказаным месцы. Цяпер яны былі больш самотныя.
  
  "Прыбытак ёсць прыбытак", - вельмі злосна сказаў Ву. "10 000 - гэта ваша прыбытак. Гэтага дастаткова, каб купіць авіябілет да Ганалулу і назад у Ганконг і правесці дзесяць дзён водпуску разам". Ён убачыў імгненную выбліск радасці, промелькнувшую на твары яго сына, і ўнутрана ўсміхнуўся.
  
  "Я ніколі не вярнуся", - адважна заявіў Пол Чой. "Ніколі".
  
  "О, не, ты зразумееш. Цяпер зразумееш. Ты лавіў рыбу ў прелюбодейных небяспечных водах".
  
  - Я ніколі не вярнуся. У мяне амерыканскі пашпарт і...
  
  - І японская шлюха, хейя?
  
  Пол Чой ўтаропіўся на свайго бацьку, ашаломлены тым, што яго бацька ведаў, затым ім апанаваў гнеў, ён ускочыў і сціснуў кулакі. "Клянуся ўсімі багамі, яна не шлюха! Яна выдатная, яна лэдзі, і яе бацькі чэ...
  
  "Ціха!" Ву асцярожна праглынуў лаянка. "Вельмі добра, яна не шлюха, хоць для мяне ўсё жанчыны шлюхі. Яна не шлюха, а імператрыца. Але яна ўсё яшчэ блудлівымі дьяволица з Усходняга мора, адна з тых, хто згвалціў Кітай.
  
  "Яна амерыканка, яна такая ж амерыканка, як і я", - ускіпеў Пол Чой, мацней сціснуўшы кулакі, гатовы да скачка. Рулявы і Пун ў добрую надвор'е падрыхтаваліся ўмяшацца, але, падобна, не зрабілі гэтага. У кулак Пуна слізгануў нож. "Я амерыканец, яна амерыканка Найси, а яе бацька служыў у 442—м у Італіі і..."
  
  "Ты Хакло, ты адзін з марскіх Ву, карабельнага народа, і ты будзеш слухацца мяне! Ты будзеш, Прыбытковы Чой, о так, ты будзеш слухацца! Хейя?"
  
  Пол Чой стаяў перад ім, дрыжучы ад такой жа лютасьці, спрабуючы захаваць мужнасць, таму што ў лютасьці стары быў грозны, і ён адчуваў Гудвезера Пуна і іншых мужчын за сваёй спіной. - Не смей яе абзываць! Не смей!
  
  - Ты смееш накідвацца на мяне з кулакамі? На мяне, які даў табе жыццё, даў табе ўсё? Усе шанцы, нават шанец сустрэць гэтую ... гэтую Імператрыцу Усходняга мора? Хейя?
  
  Пол Чой адчуў, як яго развярнула, нібы моцным ветрам. Гудвезер Пун пільна глядзеў на яго. "Гэта капітан Флоту. Вы будзеце паважаць яго!" Жалезная рука матроса штурхнула яго назад на сядзенне. - Капітан сказаў сядзець. Я сяджу.
  
  Праз імгненне Пол Чой панура спытаў: "Як ты даведаўся пра яе?"
  
  Раздражнёны стары прамармытаў: "Усе багі сведчаць аб гэтым вясковым жыхара, якога я вырабіў на святло, аб гэтай малпе з мазгамі і манерамі вясковага жыхара. Ты думаеш, я не загадаў прыглядаць за табой? Ахоўны? Пасылаю я крата сярод змей або цывілізаванага шчанюка сярод чужаземных д'яблаў без абароны? Ты сын Ву Сан Фана, Кіраўніка Марскога клана Ву, і я абараняю сваіх ад усіх ворагаў. Ты думаеш, у нас мала ворагаў, якія адкрыюць твой Сакрэтны мяшок і дашлюць мне змесціва проста на злосць мне? Хейя?"
  
  "Я не ведаю".
  
  "Цяпер ты ведаеш гэта вельмі добра, сын мой!" Четырехпалый Ву разумеў, што гэта смяротная сутычка, і ён павінен быў быць мудрым, як і належыць бацьку, калі яго сын, нарэшце, патэлефануе яму. Ён не баяўся. Ён рабіў гэта са шматлікімі сынамі і страціў толькі аднаго. Але ён быў удзячны тайпэну, які даў яму інфармацыю аб дзяўчынцы і аб яе паходжанні. "Вось ключ, - падумаў ён, - ключ да гэтаму дзёрзкаму дзіцяці ад Трэцяй жонкі, чый Залацісты Равок быў такім жа салодкім і далікатным, як свежая касцяная рыба, пакуль яна была жывая". Магчыма, я дазволю яму прывесці сюды шлюху. Беднаму дурачку патрэбна шлюха, як бы ён яе ні называў. Лэдзі? Ha! Я чуў, ва Ўсходніх марскіх д'яблаў няма лабко! Агідна! У наступным месяцы ён можа прывесці сюды шлюху. Калі яе бацькі дазволяць ёй прыйсці адной, гэта дакажа, што яна шлюха. Калі яны гэтага не зробяць, то ёй канец. А я тым часам знайду яму жонку. ТАК. Хто? Адна з внучат Скнары? Ці Ландо Мацюкі, або ... Ах, хіба малодшы атожылак гэтага мяшанцы не навучаўся таксама ў Залатой гары, у школе для дзяўчынак, знакамітай школе для дзяўчынак? Якая розніца гэтаму дурню, чыстакроўны ён ці не?
  
  "У мяне шмат сыноў", - падумаў ён, нічога не адчуваючы да яго. Я даў ім жыццё. Іх абавязак перада мной, а калі я памру, перад кланам. "Магчыма, добрая дзяўчына-лодочница з племя хакло з шырокімі сцёгнамі і цвёрдымі нагамі падышла б яму", - змрочна падумаў ён. Так, але эээээ, няма ніякай неабходнасці абрэзаць свой Сцябло, на злосць слабасці ў мачавой бурбалцы, якім бы грубым і нявыхаваны ні быў гэты блудливый дурань! "Праз месяц Чорная Барада прадаставіць табе адпачынак", - сказаў ён рашуча. "Я паклапачуся пра гэта. З тваёй прыбыткам у 10 000 ты можаш скарыстацца палётам на лятальным апараце. ... Няма! Лепш прывезці яе сюды, - дадаў ён, як быццам гэта была свежая думка. "Ты прывязеш яе сюды. Табе варта ўбачыць Манілу, Сінгапур і Бангкок і наведаць там нашых капітанаў. Так, прывязіце яе сюды праз месяц, вашыя 10 000 даляраў пойдуць на аплату білета і на аплату за ўсё...
  
  "Няма. Я не буду. Я не буду гэтага рабіць. І мне не патрэбныя грошы ад наркотыкаў! Я ніколі не буду браць грошы ад наркотыкаў і раю вам неадкладна завязаць з гандлем наркотыкамі —"
  
  Раптам уся джонка асьвяцілася пражэктарамі. Усе на імгненне аслеплі. Пражэктар быў накіраваны па правым борце.
  
  "Цягніце!" - пачуўся загад па-ангельску па гучнагаварыцелю, затым паўтораны на хакло, затым на кантонская дыялекце.
  
  Ву і Гудвезер Пун першымі адрэагавалі і за долю секунды прыйшлі ў рух. Ву моцна узмахнуў румпелем, каб адысці ад патрульнага катэры марской паліцыі, і ўключыў абодва рухавіка на поўны наперад. Пун саскочыў па трапе на галоўную палубу і цяпер перарэзаў грузавы трос, і кильватерный след ад цюкоў знік, калі яны пагрузіліся ў глыбіню.
  
  "Рыхтуйцеся да пасадкі!" Металічныя словы прарваліся скрозь Падлогі Чоя, які стаяў, паралізаваны страхам. Ён назіраў, як яго бацька палез у бліжэйшы марскі шафку, дастаў некалькі мятых салдацкіх шапак з козырьками з КНР і надзеў адну з іх. "Хутка", - загадаў ён, кідаючы адну яму. Ашаломлены, ён падпарадкаваўся і насунуў на вочы яе на галаву. Цудоўным чынам уся каманда зараз была апранутая ў аднолькавыя шапкі, а некаторыя спрабавалі нацягнуць аднолькава шэрыя і мятыя вайсковыя кіцелі.
  
  Яго сэрца спынілася. Іншыя палезлі ў марскія скрыню і дасталі вінтоўкі арміі КНР і пісталеты-кулямёты, у той час як трэція падышлі да бліжэйшага да паліцэйскаму кацеру борце і пачалі выкрыкваць непрыстойнасці. Лодка была гладкай і баявой, шэрага колеру, з палубных прыладай, двума пражэктарамі і уключанымі бартавымі агнямі. Яна ляжала ў сотні ярдаў па правым борце, яе рухавікі рыкалі, і яна лёгка паспявала за імі. Яны маглі бачыць дагледжаных, апранутых у белае матросаў, а на мастку - востраканцовыя фуражкі брытанскіх афіцэраў.
  
  У Чатырох Пальцаў цяпер быў рупар гучнагаварыцеля, і ён адышоў у бок, насунуўшы капялюш глыбей, і закрычаў: "Ідзіце прелюбодействуйте, варвары! Паглядзіце на нашы колеру!" Яго рука кінулася да верхавіне мачты. Там лунаў марскі сцяг КНР. На карме быў фальшывы рэгістрацыйны нумар Кантона КНР. "Пакіньце мірны патруль у спакоі ... Вы знаходзіцеся ў нашых водах!"
  
  Твар Пуна расплыўся ў зларадна ўхмылка. У руках у яго быў аўтаматычны пісталет КНР, і ён стаяў у планширя, вырисовываясь сілуэтам на святла, у кепцы, насунутай нізка, каб яго нельга было апазнаць у бінокль, які, як ён ведаў, обшаривал карабель. Яго сэрца таксама шалёна калацілася, а ў роце была ванітна-кісла-салодкая жоўць. Яны знаходзіліся ў міжнародных водах. Да бяспечных вод і вод КНР заставалася пятнаццаць хвілін язды. Ён узвёў курок пісталета. Загады былі зусім ясныя. Сёння ніхто не падымаўся на борт.
  
  - Буксіруйце! Мы падымаемся на борт!
  
  Усе яны бачылі, як патрульны катэр замарудзіў ход, а катэр плюхнуўся ў моры, і многія на борце страцілі першапачатковую ўпэўненасць. Чатыры пальца выціснулі дросель наперад, каб выціснуць апошнюю долю магутнасці. Ён праклінаў сябе за тое, што не ўбачыў паліцэйскі катэр або не адчуў іх прысутнасці раней, але ён ведаў, што ў іх былі электронныя прылады, якія дазваляюць бачыць у цемры, у той час як яму даводзілася спадзявацца на вочы, нюх і шостае пачуццё, якія да гэтага часу дапамагалі яму і большасці яго людзей заставацца ў жывых.
  
  Рэдка можна было сустрэць патрульны катэр так блізка да кітайскіх водах. Тым не менш, катэр быў там, і хоць яго груз знік, на борце было зброю, як і Пол Чой. Джос! Усе багі спаражняцца на гэты патрульны катэр! Гудвезер Пун быў збольшага мае рацыю, сказаў ён сабе. Багі вырашаць, разумна было браць юнака на борт або няма.
  
  "Ідзіце прелюбодействуйте! Ні адзін замежны д'ябал не падымецца на борт патрульнага катэры Кітайскай Народнай Рэспублікі!" Уся каманда захоплена зааплодировала, дадаючы да агульнага гаму свае непрыстойнасці.
  
  "Цягні сюды!"
  
  Стары не звярнуў на гэта ўвагі. Джонка накіроўвалася да вусця Жамчужны ракі на максімальнай хуткасці, і ён і ўсе на борце маліліся, каб паблізу не было патрулёў КНР. У святле пражэктара яны маглі бачыць катэр з дзесяццю узброенымі матросамі, які ідзе курсам на перахоп, але ён быў недастаткова хуткі, каб дагнаць іх.
  
  "У апошні раз кажу, цягні тууууу!"
  
  "У апошні раз прелюбодействую, пакідаю мірны патруль КНР у іх уласных водах ..."
  
  Раптам патрульныя завылі сірэны "уоп-уоп-уоп", і судна, здавалася, падскочыў наперад ад магутнай цягі сваіх рухавікоў, пакідаючы за кармой высокі ўспеньвальнага кильватерный след. Пражэктар ўсё яшчэ утрымліваў іх у цэнтры, калі яна рванулася наперад, перасекла нос джонкі і засталася там, яе рухавікі злосна гыркалі, перапыняючы шлях да бяспекі.
  
  Пол Чой ўсё яшчэ глядзеў на баявой шэры вастраносы карабель з палубными гарматамі і кулямётамі, вялікі, чатыры разы праўзыходны іх па магутнасці, разрыў хутка скарачаўся, не пакідаючы месца для манеўру. Яны маглі бачыць апранутых у форму матросаў на яе палубе і афіцэраў на мастку, падмятаюць антэны радараў.
  
  "Прыгні галаву", - папярэдзіў Ву Падлогі Чоя, які неадкладна падпарадкаваўся. Затым Ву пабег наперад да носа, Гудвезер Пун побач з ім. У абодвух былі аўтаматычныя кулямёты.
  
  "Зараз жа!"
  
  Ён і яго сябар асцярожна распылілі ваду ў бок патрульнага катэры, які быў амаль над імі, выконваючы крайнюю асцярожнасць, каб ні адна з куль не трапіла на палубу. Пражэктар імгненна згас, і тут жа, у слепящей цемры, рулявы рэзка павярнуў джонку правым бортам і памаліўся, каб Ву зрабіў правільны выбар. Джонка рушыў вакол іншага карабля з розніцай у некалькі ярдаў, у той час як іншы карабель ірвануўся наперад, каб сысці з шляху куль. Рулявы вярнуў яе на ранейшы курс і кінуў у бяспечнае месца.
  
  - Добра, - прамармытаў Ву, ведаючы, што прасунуўся яшчэ на сотню ярдаў. У яго галаве была карта гэтых вод. Зараз яны знаходзіліся ў шэрай зоне паміж водамі Ганконга і КНР, у некалькіх сотнях ярдаў ад рэальнай бяспекі. У цемры ўсе на палубе трымалі вочы шчыльна зачыненымі. У той момант, калі яны зноў адчулі святло пражэктара, яны адкрылі вочы і хутчэй прыстасаваліся. Нападнік быў наперадзе і па левым борце па-за дасяжнасці кулямёта, але ўсё яшчэ наперадзе і ўсё яшчэ на шляху. Ву змрочна ўсміхнуўся. "Вялікі нос, Лі!" Яго старэйшы матрос хутка падышоў і ўручыў яму кулямёт. "Не выкарыстоўвай гэта, пакуль я не загадаю, і не бі ні аднаго з гэтых блудадзеяў!"
  
  Раптам раскалолася цемра, і грукат палубнага сектару аглушыў іх. Доля секунды, і велізарная бруя вады вырвалася з мора побач з іх носам. Ву быў узрушаны і пагразіў караблю кулаком. "Пералюбнічаць вам і ўсім вашым маці! Пакіньце нас у спакоі, ці старшыня Мао патопіць ўвесь Ганконг!"
  
  Ён паспяшаўся на карму. - Я вазьмуся за румпель!
  
  Рулявы быў напалоханы. Як і Пол Чой, але ў той жа час ён быў незвычайна ўсхваляваны і знаходзіўся пад вялізным уражаннем ад таго, як камандаваў яго бацька і як усё на борце рэагавалі дысцыплінавана, а не як разнамасная купка піратаў, якімі ён іх сабе ўяўляў.
  
  "Цягні сюды!"
  
  Разрыў зноў пачаў скарачацца, але патрульны катэр трымаўся па-за дасяжнасці кулямётаў, а катэр - за кармой. Ву па-стаічнаму трымаў курс. Яшчэ адна ўспышка, потым яшчэ адна, і пачуўся пар-раннг. Два снарада стукнуліся аб джонку, разгойдваючы яе.
  
  "Распусьнічай, усе маці!" - выдыхнуў Ву. "Усе багі захоўваюць трапнасць гэтых стралкоў!" Ён ведаў, што стрэлы былі зробленыя толькі для застрашвання. Яго сябар Змей запэўніў яго, што ўсім патрулям было загадана ніколі не падбіваць і не тапіць якая ўцякае джонку з сцягамі КНР, калі яны сапраўдныя, ніколі сілком не падымацца на борт, калі толькі адзін з іх уласных маракоў не будзе забіты ці паранены. "Дай ім чаргу", - крыкнуў ён.
  
  Паслухмяна, але з вялікай асцярогай двое мужчын на носе распырсквалі ваду. Пражэктар ні разу не завагаўся, але раптам ён згас.
  
  Ву цвёрда трымаў курс. І што цяпер? У адчаі спытаў ён сябе. Куды накіроўваецца гэты распусьнік? Ён ўзіраўся ў цемру, напружваючы зрок, каб разгледзець патрульны катэр і мыс, які, як ён ведаў, быў паблізу. Затым ён убачыў сілуэт злева за кармой. Яна хутка зніжалася ў віхравы парыве, каб вынырнуць побач з абордажными гакамі. Бяспека была ў сотні ярдаў наперадзе. Калі б ён адвярнуўся ад новай небяспекі, ён быў бы ў бяспецы і заставаўся ў міжнародных водах, а затым карабель зрабіў бы тое ж самае зноў і выводзіў бы яго ў адкрытае мора да тых часоў, пакуль у яго ня скончацца боепрыпасы ці не наступіць світанак і ён не знікне. Ён не адважваўся ўвязвацца ў сапраўдную бітву, таму што ведаў, што ў брытанскіх законаў доўгія рукі і забойства аднаго з іх маракоў караецца павешанне, і ніякія грошы або высокапастаўленыя сябры не перашкодзяць гэтаму. Калі б ён трымаўся ранейшым курсам, карабель мог бы схапіць яго, а ён ведаў, якімі майстэрскімі і добра навучанымі былі гэтыя кантонские маракі і як яны ненавідзелі Хаклоса.
  
  Яго твар сказіла грымаса. Ён пачакаў, пакуль патрульны катэр не апынуўся ў пяцідзесяці ярдаў за кармой, набліжаючыся вельмі хутка, аглушальна завываў сірэнай, затым змрочна павярнуў румпель у яго бок і памаліўся, каб капітан не спаў. На імгненне два карабля павіслі на валаску. Затым патрульны катэр вільнуў ў бок, каб пазбегнуць сутыкнення, вада з яго апор запырскала іх. Ву разгарнулася правым бортам і выціснуў ўсе дроселі наперад, хоць яны і так прасунуліся наперад настолькі, наколькі маглі. Яны пераадолелі яшчэ некалькі ярдаў. Ён убачыў, як патрульны катэр хутка прыйшоў у сябе. Яна з ровам апісала круг і вярнулася да іх іншым галсом. Яны былі як раз у кітайскіх водах. Без усякай надзеі Чатыры Пальца пакінуў румпель, схапіў іншы пісталет-кулямёт і стрэліў у цемру, брэх "тук-тук-тук" і пах кордита ўзмацнялі яго страх. Раптам на яго ўпаў пражэктар, яго святло быў жудасны. Ён павярнуў галаву, аслеплены, і заміргаў, трымаючы галаву і кепку нізка апушчанымі. Калі ён зноў змог бачыць, ён накіраваў пісталет прама на святло і непрыстойна вылаяўся, спалохаўшыся, што яны схопяць яго і оттащат ў бяспечнае месца. Гарачы ствол дрыжаў, калі ён цэліўся на святло, трымаючы палец на спускавым кручку. Калі ён стрэліць, яго чакае смерць, а калі не стрэліць - турма. Страх ахапіў яго і ўвесь карабель.
  
  Але святло не накіраваўся ўніз, як ён чакаў. Ён застаўся за кармой, і цяпер ён убачыў, што хваля на носе карабля памяншаецца, а кильватерные хвалі памяншаюцца, і яго сэрца зноў забілася мацней. Патрульны катэр дазволіў яму сысці. Змяя была правы!
  
  Дрыжучы, ён апусціў пісталет. Побач быў гучнагаварыцель. Ён паднёс яго да рота.
  
  "Перамога старшыні Мао!" - зароў ён з усіх сіл. "Трымайцеся далей ад нашых вод, вы, пералюбныя замежныя д'яблы!" Напоўненыя радасцю словы рэхам разнесліся над водамі. Яго каманда глумилась, трасучы кулакамі ў бок святлафора. Нават Пол Чой быў ахоплены хваляваннем і таксама крычаў, калі ўсе яны зразумелі, што патрульны катэр не рызыкне зайсці у кітайскія вады.
  
  Пражэктар знік. Калі іх вочы прывыклі, яны пабачылі патрульны катэр ў борта, ледзь продвигавшийся наперад, з уключанымі бартавымі агнямі.
  
  "Яна засечет нас у сябе на радары", - прамармытаў Пол Чой па-ангельску.
  
  "Ўот?"
  
  Ён паўтарыў гэта на хакло, выкарыстоўваючы ангельскае слова "радар", але патлумачыўшы яго як "чароўны вачэй". І Пун, і Чатыры Пальца ў прынцыпе ведалі пра радары, хоць ніколі яго не бачылі. "Якое гэта мае значэнне?" Ву усміхнуўся. "Іх магічныя экраны або чароўныя вочы ім зараз не дапамогуць. Мы можам лёгка страціць іх у каналах каля Лан Тао. Супраць нас няма ніякіх доказаў, ніякай кантрабанды на борце, нічога!
  
  - А як наконт зброі? - спытаў я.
  
  "Мы можам скінуць іх за борт, ці мы можам скінуць гэтых шалёных сабак і захаваць нашы стрэльбы! Иииии, Лагодны Пун, калі гэтыя ракавінкі асядлалі нас, я думаў, што мой задні праход затрымаўся назаўжды!"
  
  "Так, - радасна пагадзіўся Пун, - і калі мы стралялі ў цемру па блудникам ... чыні пералюбу усе багі! Я заўсёды хацеў скарыстацца гэтымі пісталетамі!"
  
  Ву таксама смяяўся, пакуль слёзы не пацяклі па яго твары. "Так, так, стары сябар". Затым ён патлумачыў Падлозе Чою стратэгію, якую Змяя распрацавала для іх. "Добра, хейя?"
  
  "Хто гэтая Змяя?" Спытаў Пол Чой.
  
  Ву вагаўся, яго маленькія вочкі блішчалі. "Служачы, можна сказаць, паліцэйскі, службовец, Прыбытковы Чой".
  
  "З зніклым грузам ноч наогул нявыгадная", - сказаў кісла Пун.
  
  "Так", - пагадзіўся Ву гэтак жа кісла. Ён ужо паабяцаў Венус Пун кольца з дыяментам, якое планаваў аплаціць з сённяшніх здзелак. Зараз яму прыйдзецца скарыстацца сваімі зберажэннямі, што супярэчыла ўсім яго прынцыпам. Ты плаціш шлюхам з гэтага заробку, а не з зберажэнняў, так што мочись на гэты паліцэйскі катэр! падумаў ён. Без дыяментавага падарунка... Иииии, але яе Прыгожая Скрыначка - гэта ўсе, аб чым заяўляў Рычард Кванг, а выгіб яе попкі - усё, што абяцалі чуткі. І сёння ўвечары ... сёння ўвечары, пасля закрыцця тэлестанцыі, яе Цудоўныя Вароты павінны адкрыцца яшчэ раз!
  
  "Брудны Джос, гэты вастраносы бандыт знайшоў нас сёння ноччу", - сказаў ён, і яго мужчынскае годнасць страпянулася пры думкі аб Венеры Пун. "Усе гэтыя грошы прапалі, а нашы выдаткі вялікія!"
  
  - Груз страчаны? - Спытаў Пол Чой, моцна здзіўлены.
  
  "Вядома, згубіўся, пайшоў да дна", - раздражнёна сказаў стары.
  
  "У вас на ім няма маркера або гукавога сігналу?" Пол Чой выкарыстаў ангельскае слова. Ён патлумачыў ім гэта. "Я выказаў меркаванне, што ў ім павінен быць адзін — або паплавок, які вызваліцца хімічным шляхам праз дзень ці два, — каб вы маглі атрымаць яго ці паслаць за ім вадалазаў, калі гэта будзе бяспечна". Двое мужчын ўтаропіліся на яго, разявіўшы раты. - У чым справа?
  
  "Ці лёгка знайсці гэтыя "пэйджары" або арганізаваць затрымку адпраўкі на дзень або два?" Спытаў Ву.
  
  - Ці тыдзень, ці два, калі хочаш, бацька.
  
  "Не маглі б вы ўсё гэта запісаць, як гэта зрабіць? Ці вы маглі б арганізаваць гэта?"
  
  - Вядома. Але чаму ў цябе таксама няма чароўнага вочы, як у іх?
  
  "Навошта яны нам патрэбныя - і хто мог бы з імі працаваць?" Стары зноў усміхнуўся. "У нас ёсць насы, вушы і вочы".
  
  "Але цябе злавілі сёння ўвечары".
  
  "Сачы за сваім мовай!" Злосна сказаў Ву. "Гэта быў жарт багоў, Джос. Мы ў бяспецы, і гэта ўсё, што мае значэнне!"
  
  "Я не згодны, капітан", - сказаў Пол Чой, цяпер ужо без страху, калі ўсё ўстала на свае месцы. "Было б лёгка абсталяваць гэтую лодку чароўным вокам — тады вы зможаце ўбачыць іх так жа хутка, як і яны вас. Яны не змогуць вас здзівіць. Так што вы можаце без страху паказваць ім нос і ніколі не страціць груз. Прывітанне? Ён унутрана ўсміхнуўся, убачыўшы, што яны трапіліся на кручок. "Ніколі не дапускаю памылкі, нават маленькай. І ніколі не будзе небяспекі. І ніколі не будзе страчанага грузу. І грузу з пэйджара. Цябе нават не трэба знаходзіцца дзе-небудзь паблізу ад месца высадкі. Усяго тыдзень праз, хейя?"
  
  "Гэта было б ідэальна", - горача сказаў Пун. "Але калі багі супраць цябе, Прыбытковы Чой, нават чароўныя вочы не дапамогуць. Сёння ўвечары гэта было блізка. Гэтай шлюхі не павінна было тут быць.
  
  Яны ўсе паглядзелі на карабель, які ляжыць проста на карме. Які чакае. У некалькіх сотнях ярдаў за кармой. Ву пераключыў рухавік на запаволенне ходу. "Мы не хочам заходзіць занадта глыбока ў вады КНР", - сказаў ён з турботай. "Гэтыя цывілізаваныя блудадзеі не так ветлівыя і не так законапаслухмяныя". Дрыготка прабегла па яго целе. - Нам бы не перашкодзіў чароўны вачэй, Пун Гудвезер.
  
  "Чаму б табе не завесьці адзін з гэтых патрульных катэраў?" Сказаў Пол Чой, зноў наживляя прынаду на кручок. "Ці адзін крыху хутчэй. Тады ты мог бы адарвацца ад іх".
  
  "Адзін з гэтых? Ты з розуму сышоў?"
  
  "Хто б нам яго прадаў?" Нецярпліва спытаў Ву.
  
  "Японец".
  
  "Чыні пералюбу з усімі Ўсходнімі Марскімі Д'ябламі", - сказаў Пун.
  
  - Магчыма, але яны пабудавалі б вам што-небудзь падобнае, абсталяваны радарам. Яны...
  
  Ён спыніўся, калі паліцэйскі патрульны катэр врубил свае нізка рыкаюць рухавікі і з выццём сірэны памчаўся ў ноч, пакідаючы за сабой ўспеньвальнага кильватерный след.
  
  "Паглядзіце, як яна рухаецца", - захоплена сказаў Пол Чой па-ангельску. "Класны сукін сын!"
  
  Ён паўтарыў гэта на хакло. "Іду ў заклад, што ў яе чароўным воку ўсё яшчэ бачны тайская траўлер. Яны могуць бачыць усе, кожную джонку, кожны карабель, бухту і мыс на многія мілі вакол - нават шторм.
  
  Четырехпалый Ву задуменна даў новы курс рулявога, які трымаў іх прама ў водах КНР, накіроўваючыся на поўнач, да астравоў і рыфаў вакол выспы Лан Тао, дзе ён быў бы ў бяспецы, каб адправіцца на наступнае спатканне. Там яны перасядуць на іншы карабель з рэальнымі рэгістрацыямі — КНР і Ганконг, каб вярнуцца ў Абердзіна. Aberdeen! Яго пальцы зноў нервова закранулі палоўкі манеты. У хваляванні ён забыўся аб манеце. Цяпер яго пальцы дрыжалі, і трывога разгарэлася з новай сілай, калі ён падумаў аб сваёй сённяшняй сустрэчы з тайпэном. Часу было дастаткова. Ён не збіраўся спазняцца. Нягледзячы на гэта, ён павялічыў хуткасць.
  
  - Хадзем, - загадаў ён, жэстам запрашаючы Пуна і Падлогі Чоя далучыцца да яго на падушках на карме, дзе ім будзе больш самотна.
  
  - Магчыма, нам было б разумней застацца на нашых джонках і не заводзіць адну з гэтых шлюх, сын мой. Палец Ву ткнуў у цемру там, дзе толькі што стаяў патрульны катэр. - Чужаземныя д'яблы пашалелі б яшчэ больш, калі б у мяне ў флоце быў такі. Але гэты твой чароўны вачэй ... Ты мог бы ўсталяваць яго і паказаць нам, як ім карыстацца?
  
  "Я мог бы наняць экспертаў для гэтага. Людзі з Усходняга мора - было б лепш выкарыстоўваць іх, а не брытанцаў або немцаў".
  
  Ву паглядзеў на свайго старога сябра. - Хейя?
  
  "Я не хачу, каб хто-небудзь з гэтых говнюков або іх чароўных вачэй быў на маім караблі. Хутка мы будзем спадзявацца на блудадзеяў і страцім нашы скарбы разам з галовамі", - прабурчаў іншы мужчына.
  
  "Але бачыць тое, чаго не бачаць іншыя?" Ву зацягнуўся цыгарэтай. "Ёсць іншы прадавец, Прыбытковы Чой?"
  
  - Яны былі б самымі лепшымі. І самымі таннымі, бацька.
  
  - Самы танны, хейя? Колькі гэта будзе каштаваць?
  
  - Я не ведаю. 20 000 даляраў ЗША, магчыма, 40...
  
  Стары выбухнуў. "40 000 даляраў ЗША? Я зроблены з золата? Я павінен працаваць за свае грошы! Я імператар Ву?"
  
  Пол Чой дазволіў старому трызніць. Ён больш нічога не адчуваў да яго, не пасля ўсяго начнога жаху, забойстваў, пастак, жорсткасці і шантажу, і больш за ўсё з-за слоў бацькі, накіраваных супраць яго дзяўчынкі. Ён будзе паважаць свайго бацькі за яго марское майстэрства, за яго адвагу і ўменне камандаваць. І як кіраўніка Дома. Не больш таго. І з гэтага моманту ён будзе ставіцца да яго як да любога іншага мужчыну.
  
  Калі ён адчуў, што стары дастаткова разышоўся, ён сказаў: "Я магу ўсталяваць першы чароўны вачэй і навучыць двух чалавек бясплатна для вас, калі хочаце".
  
  Ву і Пун ўтаропіліся на яго. Ву імгненна насьцярожыўся. - Як "бясплатна"?
  
  "Я заплачу за гэта замест цябе".
  
  Пун пачаў рагатаць, але Ву прашыпеў: "Заткніся, дурань, і слухай. Прыбытковы Чой ведае тое, чаго ты не ведаеш!" Яго вочы заблішчэлі яшчэ мацней. Калі гэта чароўны вачэй, то чаму б і не брыльянт? А калі брыльянт, то чаму б не норкавае футра і ўсю неабходную здабычу, якая спатрэбіцца гэтай сладкоречивой шлюхе для падтрымання сваёй захопленай шчыліны, рук і рота.
  
  - Як ты заплаціш за гэта, сыне мой?
  
  "З меркаванняў выгады".
  
  - Прыбытак ад чаго?
  
  "Я хачу кантраляваць на працягу аднаго месяца вашыя грошы ў "Вікторыі"".
  
  "Немагчыма!"
  
  "Мы адкрылі рахункі на 22 423 000. Кантроль на працягу аднаго месяца".
  
  "З чым трэба рабіць?"
  
  "Фондавы рынак".
  
  "А, гуляць? Гуляць на мае грошы? Мае кроўна заробленыя грошы? Ніколі".
  
  - Адзін месяц. Мы падзелім прыбытак, бацька.
  
  "О, мы расстаемся? Гэта мае грошы за блуд, але ты хочаш палову. Палову чаго?"
  
  "Магчыма, яшчэ 20 мільёнаў". Пол Чой не назваў суму. Ён бачыў сквапнасць на твары свайго бацькі і ведаў, што, хоць перамовы будуць гарачымі, яны заключаць здзелку. Гэта быў толькі пытанне часу.
  
  "Иииии, гэта немагчыма, аб гэтым не можа быць і гаворкі!"
  
  Стары адчуў сверб ўнізе жывата і пачухаў гэта месца. Яго мужчынскае годнасць заварушылася. Ён тут жа падумаў аб Венеры Пун, якая прымусіла яго стаяць так, як ён не стаяў ужо шмат гадоў, і пра іх маючым адбыцца паядынку сёння ўвечары. "Магчыма, я проста заплачу за гэты чароўны вачэй", - сказаў ён, выпрабоўваючы рашучасць маладога чалавека.
  
  Пол Чой цалкам узяў свой дух у свае рукі. "Так, так, ты можаш, але тады я еду з Ганконга".
  
  Мова Ву злосна прищелкнул. - Ты пойдзеш, калі я скажу табе сысці.
  
  "Але калі я не магу прыносіць прыбытак і выкарыстоўваць сваё дарагое навучанне, навошта мне заставацца? Вы заплацілі ўсе гэтыя грошы за тое, каб я стаў сутэнёраў на адным з вашых прагулачных катэраў? Матросам на джонке, якую па жаданні можа згвалціць бліжэйшы замежны д'ябальскі катэр? Не, лепш я пайду! Лепш я буду прыбытковым для каго-то іншага, каб я мог пачаць вяртаць вашы інвестыцыі ў мяне. Я папярэджу Чорную Бараду за месяц і тады пайду.
  
  "Ты пойдзеш, калі я скажу табе сыходзіць!" Зларадна дадаў Ву. "Ты рыбачыў у небяспечных водах".
  
  "Так". І ты таксама, хацеў дадаць Пол Чой, нічога не баючыся. Калі ты думаеш, што можаш шантажаваць мяне, што я ў цябе на кручку, а ты ў мяне на кручку, і табе ёсць што губляць. Хіба ты не чуў аб сведкавых паказаннях каралевы, перадачы паказанняў сведак каралевы - або аб пагадненні аб прызнанні віны? Але ён трымаў гэтую будучую выкрут ў сакрэце, каб яе можна было выкарыстоўваць пры неабходнасці, і захоўваў ветлівае выраз твару. "Усе вады небяспечныя, калі багі вырашаць, што яны небяспечныя", - загадкава сказаў ён.
  
  Ву глыбока зацягнуўся цыгарэтай, адчуваючы, як дым пранікае глыбока ўнутр яго. Ён заўважыў перамену ў гэтым маладым чалавеку, які стаяў перад ім. Ён бачыў падобныя перамены ў многіх мужчын. У многіх сыноў і дачок. Вопыт яго працы ў КМГ патрабаваў асцярожнасці. Гэты шчанюк небяспечны, вельмі небяспечны, падумаў ён. Я думаю, Гудвезер Пун меў рацыю: гэта было памылкай запрашаць Прыбытковага Чоя на борт сёння ўвечары. Цяпер ён занадта шмат ведае пра нас.
  
  ТАК. "Але гэта лёгка выправіць, калі спатрэбіцца", - нагадаў ён сабе. У любы дзень і ў любую ноч.
  
  53
  
  10:03 ВЕЧАРА. :
  
  "Ну, і што, чорт вазьмі, ты збіраешся рабіць, Пол?" - спытаў губернатар Хавергилла. Джонджон быў з імі, і яны сядзелі на тэрасе Дома ўрада пасля абеду, прыхінуўшыся да нізкай балюстрадзе. "Божа літасцівы! Калі ў "Вікторыі" таксама скончацца грошы, увесь гэты востраў згалее, а?
  
  Хавергилл агледзеўся, каб пераканацца, што іх не падслухоўваюць, і панізіў голас. "Мы звязаліся з Банкам Англіі, сэр. Заўтра да паўночы па лонданскаму часу ў Хітроў прыбудзе самалёт каралеўскіх ВПС, бітком набіты пяці - і десятифунтовыми банкнотамі. Да яго вярнулася звычайная ўпэўненасць. "Як я ўжо сказаў, "Вікторыя" зусім надзейная, цалкам ліквідная, а нашы актывы тут і ў Англіі дастаткова значныя, каб пакрыць любы выпадак, ну, амаль любы выпадак".
  
  "Між тым, у вас, магчыма, недастаткова ганконскіх даляраў, каб вытрымаць прабег?"
  
  "Няма, калі, э-э, праблема не знікне, але я ўпэўнены, што ўсё будзе добра, сэр".
  
  Сэр Джэфры ўтаропіўся на яго. - Як, чорт вазьмі, мы патрапілі ў гэтую пераробку?
  
  "Джос", - стомлена сказаў Джонджон. "На жаль, манетны двор не можа своечасова надрукаваць для нас дастатковую колькасць банкнот ў ганконскіх далярах. Спатрэбіліся б тыдня, каб надрукаваць і адправіць неабходнае нам колькасць, і было б немэтазгодна мець усе гэтыя дадатковыя банкноты ў нашай эканоміцы. Брытанская валюта - гэта часовы перыяд, сэр. Мы можам проста абвясціць, што манетны двор працуе звышурочна, каб задаволіць нашы патрэбы ".
  
  "Колькі нам на самой справе трэба?" Губернатар убачыў, як Падлогу Хавергилл і Джонджон пераглянуліся, і яго неспакой ўзрасла.
  
  "Мы не ведаем, сэр", - сказаў Джонджон. "Па ўсёй калоніі, акрамя нас саміх, кожнаму іншаму банку таксама неабходна будзе закласці свае каштоўныя паперы - дакладна гэтак жа, як мы часова заклалі свае Банку Англіі, каб атрымаць неабходную ім наяўнасць. Калі кожны укладчык ў Калоніі захоча вярнуць кожны даляр ... Цяпер пот выступіў на твары банкіра. "У нас няма магчымасці даведацца, наколькі развіты іншыя банкі або памер іх дэпазітаў. Ніхто не ведае.
  
  - Аднаго транспарту каралеўскіх ВПС дастаткова? Сэр Джэфры пастараўся, каб у яго голасе не прагучала сарказму. "Я маю на ўвазе, ну, мільярд фунтаў пяцёркамі і дзесяткамі? Як, чорт вазьмі, яны збіраюцца сабраць такую колькасць банкнот?"
  
  Хавергилл выцер лоб. "Мы не ведаем, сэр, але яны абяцалі, што першая партыя прыбудзе самае позняе ў панядзелак увечары". "Не раней?"
  
  "Не, сэр. Раней гэтага немагчыма". "Мы больш нічога не можам зрабіць?"
  
  Джонджон праглынуў. "Мы падумвалі папрасіць вас аб'явіць банкаўскія канікулы, каб спыніць хвалю, але, э—э, мы прыйшлі да высновы — і Банк Англіі пагадзіўся, - што, калі вы гэта зробіце, востраў можа знясе дах".
  
  - Не варта турбавацца, сэр. Хавергилл стараўся гаварыць пераканаўча. - Да канца наступнага тыдня ўсё гэта забудзецца.
  
  "Я не забуду гэтага, Падлогу. І я сумняваюся, што Кітай забудзе — або нашы сябры з лейбарысцкай партыі. Магчыма, яны маюць рацыю з нагоды якой-небудзь формы банкаўскага кантролю ".
  
  Абодва банкіра былі взнузданы, а Падлогу Хавергилл няўхвальна сказаў: "Гэтыя два дурня і дзіркі ў сцяне не адрозняць! Усё пад кантролем".
  
  Сэр Джэфры паспрачаўся б з гэтым, але ён толькі што бачыў, як Роузмонт, намеснік дырэктара ЦРУ, і Эд Лэнган, супрацоўнік ФБР, выйшлі на тэрасу. "Трымайце мяне ў курсе. Я хачу атрымаць поўны справаздачу ў апоўдні. Прабачце, я на хвілінку? Калі ласка, наліце сабе яшчэ выпіць. "
  
  Ён пайшоў, каб перахапіць Роузмонта і Лангана. - Як у вас справы? - спытаў я.
  
  "Выдатна, дзякуй, сэр. Выдатны вечар". Абодва амерыканца глядзелі, як Хавергилл і Джонджон вяртаюцца ў дом. "Як пажываюць нашы сябры-банкіры?" Спытаў Роузмонт. "Выдатна, зусім выдатна".
  
  "Гэты член парламента, сацыяліст Грэй, па-чартоўску моцна дастаў Хавергилла!" "І тайпэна", - дадаў Эд Ланган са смехам.
  
  "О, я не ведаю", - бестурботна сказаў губернатар. "Невялікая апазіцыя - гэта добра, ці што? Хіба гэта не дэмакратыя ў яе лепшым праяве?"
  
  - Як ахвяра, сэр? Як праходзіць аперацыя?
  
  "Няма праблем, якія нельга было б вырашыць", - адказаў сэр Джэфры са сваім нязмушаным абаяннем. "Не варта турбавацца. Не маглі б вы надаць мне хвілінку, містэр Лэнган?"
  
  "Вядома, сэр". Амерыканец ўсміхнуўся. "Я як раз збіраўся сыходзіць".
  
  1 "Спадзяюся, гэта не мая вечарынка! Проста каб папоўніць ваш келіх?"
  
  "Так, сэр".
  
  Сэр Джэфры накіраваўся ў сад, Роузмонт ішоў за ім. З дрэў усё яшчэ капала, а ноч была цёмнай. Ён прытрымліваўся сцяжынкі, на якой былі лужыны і бруд. "У нас невялікая праблема, Стэнлі. Si толькі што злавіла аднаго з вашых маракоў з авіяносца, які перадаваў сакрэты супрацоўніку КДБ. Бо—"
  
  Роузмонт ў жаху спыніўся. - З "Іванова"?
  
  "Так".
  
  - Гэта быў Суслев? Капітан Суслев?
  
  - Няма. Няма, гэта не тое імя. Магу я прапанаваць вам неадкладна звязацца з Роджэрам. Абодва мужчыны знаходзяцца пад вартай, абодвум прад'яўлены абвінавачанні ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы, але я ўзгадніў гэта з міністрам ў Лондане, і ён згодны, што вы павінны неадкладна ўзяць на сябе адказнасць за свайго таварыша ... Крыху менш няёмка, ці што? Ён, э-э, па-мойму, спецыяліст па кампутарах.
  
  - Сукін сын! - Прамармытаў Роузмонт, затым выцер рукой раптоўны пот з твару. - Што ён перадаў? - спытаў я.
  
  "Я дакладна не ведаю. Роджэр зможа прысвяціць вас у дэталі".
  
  "Мы зможам дапытаць ... узяць інтэрв'ю і ў хлопца з КДБ таксама?"
  
  "Чаму б не абмеркаваць гэта з Роджэрам? Міністр таксама падтрымлівае з ім прамую сувязь". Сэр Джэфры павагаўся. "Я, э-э, я ўпэўнены, вы ацэніце ... "
  
  "Так, вядома, прабачце, сэр. Я б ... Мне лепш адразу сысці". Твар Роузмонта было белым, як крэйда, і ён хутка выйшаў, прыхапіўшы з сабой Эда Лангана.
  
  Сэр Джэфры ўздыхнуў. Чортавы шпіёны, чортавы банкі, чортавы краты і чортавы ідыёты-сацыялісты, якія нічога не ведаюць аб Ганконгу. Ён зірнуў на гадзіннік. Пара зачыняць вечарыну.
  
  Джонджон уваходзіў у прыёмную. Данросс стаяў каля бара. "Ен?" "О, прывітанне? Вып'ем на дарожку?" Спытаў Данросс.
  
  "Не, дзякуй. Магу я пагаварыць з табой сам-насам?"
  
  "Вядома. Гэта павінна быць хутка, я як раз сыходжу. Я сказаў, што высажу нашых прыязных паліцэйскіх ля парома ".
  
  - У цябе таксама ружовы білет?
  
  Данросс слаба ўсміхнуўся. - Наогул-то, даўніна, я бяру яго, калі захачу, незалежна ад таго, тут Пенн або няма.
  
  "Так. Табе пашанцавала, у цябе заўсёды была добра арганізавана жыццё", - змрочна сказаў Джонджон.
  
  "Джос".
  
  "Я ведаю". Джонджон першым выйшаў з пакоя на балкон. "Агідна з-за Джона Чэна, што?"
  
  "Так. Філіп вельмі цяжка гэта перажывае. Дзе Хавергилл?"
  
  - Ён сышоў некалькі хвілін таму.
  
  "Ах, дык вось чаму ты згадаў "ружовы білет"! Ён у горадзе?"
  
  "Я не ведаю".
  
  - А як наконт Лілі Су з Коулуна?
  
  Джонджон ўтаропіўся на яго.
  
  - Я чула, Падлогу ў яе закаханы.
  
  "Як ты гэта робіш, так шмат ведаеш?"
  
  Данросс паціснуў плячыма. Ён адчуваў стомленасць і неспакой, і яму было нялёгка не выходзіць з сябе некалькі разоў за вечар, калі Грэй апыняўся ў цэнтры чарговага гарачага спрэчкі з кім-то з тайпэнов.
  
  "Дарэчы, Ен, я спрабаваў угаварыць Падлогі склікаць пасяджэнне праўлення, але гэта не ў маёй кампетэнцыі".
  
  "Вядома". Яны былі ў пярэднім пакоі паменш. Добрыя карціны на кітайскім шоўку і яшчэ больш выдатных персідскіх дываноў і срэбра. Данросс заўважыў, што фарба аблупілася ў кутах пакоя і з вытанчанай ляпніны на столі, і гэта яго абразіла. Зараз брытанскае праўленне, і фарба не павінна облупляться.
  
  Павісла маўчанне. Данросс прыкінуўся, што разглядае некалькі вытанчаных бутэлечак з нюхательным тытунём, якія стаялі на паліцы.
  
  "Ен..." Джонджон спыніўся і перадумаў. Ён пачаў зноў. "Гэта не для пратаколу. Ты ж даволі добра ведаеш "Дыбачкі-нулікі", ці не так?"
  
  Данросс ўтаропіўся на яго. Тып-топ-нулік - такое было іх мянушку ў гонар Тып Ток-тоха, мужчыны сярэдніх гадоў з Хунань, роднай правінцыі Мао Цзэдуна, які прыбыў сюды падчас масавага зыходу ў 1950 годзе. Здавалася, ніхто нічога пра яго не ведаў, ён нікому не перашкаджаў, меў невялікі офіс у Принсес Білдынг і жыў добра. З гадамі стала відавочна, што ў яго былі вельмі спецыфічныя сувязі ў Банку Англіі.
  
  Кітай, і стала меркаваць, што ён быў афіцыйным неафіцыйным кантактам банка. Ніхто не ведаў яго становішча ў іерархіі, але хадзілі чуткі, што ён быў вельмі высокім. Банк Кітая быў адзіным камерцыйным падраздзяленнем КНР за межамі Кітая, таму ўсе яго прызначэння і кантакты жорстка кантраляваліся кіруючай іерархіяй у Пекіне.
  
  "А як наконт Типтопа?" Насторожившись, спытаў Данросс, якім падабаўся Типтоп — чароўны, ціхі чалавек, які любіў каньяк і цудоўна гаварыў па-ангельску, хоць, вынікаючы звычайнай схеме, амаль заўсёды карыстаўся паслугамі перакладчыка. Яго адзенне была добра пашыты, хоць часцей за ўсё ён насіў маоистскую куртку, крыху падобны на Чжоу Эньлая і быў такім жа разумным. У апошні раз, калі Данросс меў з ім справу, гаворка ішла аб якім-небудзь грамадзянскім самалёце, які патрабаваўся КНР. Тып Токць арганізаваў акрэдытывы і фінансаванне праз розныя швейцарскія і замежныя банкі ў працягу дваццаці чатырох гадзін. "Типтоп хітры, Іэн", шмат разоў казаў Аластер Струан. "Ты павінен быць асцярожны, але з ім трэба мець справу. Я б сказаў, што ён займаў вельмі высокае становішча ў партыі ў Пекіне. Вельмі."
  
  Данросс назіраў за Джонджоном, стрымліваючы сваё нецярпенне. Мужчына паменш ўзяў адну з бутэлечак з нюхательным тытунём. Флакончыкі былі малюсенькімі, багата ўпрыгожанымі керамічнымі, нефритовыми або шклянымі бутэлечкамі — многія з іх былі прыгожа распісаны ўнутры, ўнутры шкла: пейзажы, танцуючыя дзяўчыны, кветкі, птушкі, марскія пейзажы, нават вершы, напісаныя неверагодна тонкім каліграфічным почыркам. "Як яны гэта робяць, Ен? Вось так размалёўваюць знутры?"
  
  "О, яны выкарыстоўваюць вельмі тонкую пэндзаль. Тронак пэндзля сагнуты на дзевяноста градусаў. На мандаринском мове гэта называецца "мян хуай ", "унутраная роспіс асобы". Данросс падняў эліптычную карціну, на адным баку якой быў пейзаж, на іншы - галінка камелій, а на карцінах - малюсенькая каліграфія.
  
  - Дзіўна! Якое цярпенне! Што там напісана?
  
  Данросс вгляделся ў маленькую калонку іерогліфаў. "Ах, гэта адно з выслоўяў Мао: "Пазнай сябе, спазнай свайго ворага; сто бітваў, сто перамог". На самай справе Старшыня ўзяў гэта з Сунь-цзы ".
  
  Джонджон задуменна агледзеў яго. Вокны за яго спіной былі адчыненыя. Лёгкі ветрык варушыў акуратныя фіранкі. - Не маглі б вы пагаварыць з Типтопом за нас?
  
  - Па нагоды чаго?
  
  "Мы хочам заняць наяўныя грошы ў Банку Кітая".
  
  Данросс ўтаропіўся на яго, разявіўшы рот. - Што?
  
  "Так, на тыдзень або каля таго. Яны пад завязку набітыя ганконгскімі далярамі, і ад іх няма адбою. Ні адзін кітаец не адважыцца выстраіцца ў чаргу перад Банкам Кітая. Яны выкарыстоўваюць ганконскія даляры як частку сваёй замежнай валюты. Мы заплацілі б добрыя працэнты па крэдыце і далі б любы забеспячэнне, якое ім спатрэбіцца ".
  
  - Гэта афіцыйны запыт ад "Вікторыі"?
  
  "Няма. Гэта не можа быць фармальна. Гэта мая ідэя, я нават не абмяркоўвала яе з Падлогай — толькі з табой. Ты б мог?"
  
  Хваляванне Данросса дасягнула апагею. "Атрымаю ці я свой крэдыт у 100 мільёнаў заўтра да 10:00 раніцы?"
  
  "Прабач, я не магу гэтага зрабіць".
  
  "Але Хавергилл можа".
  
  "Ён можа, але не зробіць гэтага".
  
  "Дык чаму я павінен табе дапамагаць?"
  
  "Іэн, калі банк не будзе стаяць гэтак жа трывала, як Пік, рынак абваліцца, і Нобл Хаўс таксама".
  
  "Калі я не атрымаю нейкі фінансаванне належным чынам, я ўсё роўна апынуся ў лайне".
  
  "Я зраблю, што змагу, але не маглі б вы пагаварыць з Типтопом неадкладна? Спытаеце яго. Я не магу падысці да яго ... ніхто не можа афіцыйна. Вы аказалі б Калоніі вялікую паслугу ".
  
  - Гарантируйте мне пазыку, і я пагавару з ім сёння ўвечары. Вока за вока, і пазыка за пазыку.
  
  "Калі вы зможаце выканаць яго абяцанне аб крэдыце ў памеры да паўмільярда наяўнымі да 14:00 заўтрашняга дня, я забяспечу вам неабходную падтрымку".
  
  "Якім чынам?"
  
  "Я не ведаю!"
  
  "Перадайце гэта мне ў пісьмовым выглядзе да 10:00 раніцы, падпісаны вамі, Хавер-доктар, пісьменнік і большасцю членаў праўлення, і я пайду і пабачуся з ім".
  
  "Гэта немагчыма".
  
  "Жорстка. Вока за вока, і пазыка за пазыку". Данросс ўстаў. "Чаму Банк Кітая павінен выкупляць "Вікторыю"?"
  
  "Мы з Ганконга", - сказаў Джонджон з вялікай упэўненасцю. "Так і ёсць. Мы - Victoria Bank з Ганконга і Кітая! Мы старыя сябры Кітая. Без нас нічога б не было — Калонія развалілася б, як і "Струанс", а такім чынам, і вялікая частка Азіі ".
  
  "Не рабі стаўку на гэта!"
  
  "Без банкаўскага справы, асабліва нашага, Кітай знаходзіцца ў жаласным стане. Мы шмат гадоў былі партнёрамі з Кітаем ".
  
  "Тады спытай Типтопа сам".
  
  "Я не магу". У Джонджона адвісла сківіца. "Ты ведаў рамяство
  
  Банк Масквы note 99 зноў запытаў ліцэнзію на гандаль у Ганконгу?" Данросс ахнуў. "Як толькі яны ўвойдуць, мы ўсе апынемся на каруселі". "Нам неадкладна прапанавалі ў прыватным парадку значную суму ганконскіх даляраў".
  
  - Праўленне прагаласуе супраць гэтага.
  
  "Справа ў тым, мой дарагі сябар, што калі цябе больш няма ў кіраванні, новае праўленне можа рабіць усё, што яму заманецца", - проста сказаў Джонджон. "Калі "новае" праўленне пагодзіцца, губернатара і Міністэрства па справах калоній можна лёгка пераканаць. Гэта была б невялікая цана за выратаванне нашага даляра. Як толькі тут з'явіцца афіцыйны савецкі банк, якую яшчэ чертовщину яны змогуць зрабіць, а?
  
  - Ты горш, чым чортаў Хавергилл!
  
  "Лепш без старога прыяцеля!" Жарт знікла з твару банкіра. "Любое сур'ёзнае змяненне - і мы становімся Высакародным домам, падабаецца нам гэта ці няма. Многія з нашых дырэктараў аддалі перавагу б, каб ты сышоў, Гэй Джэй, любой цаной. Я проста прашу цябе аказаць паслугу Ганконгу і, такім чынам, сабе. Не забывай, Ен, "Вікторыя" не пойдзе да дна, мы пацерпім, але не разоримся. Ён змахнуў кропельку поту. "Ніякіх пагроз, Ен, але я прашу аб ласцы. Аднойчы я, магчыма, буду старшынём, і я гэтага не забуду ".
  
  "У любым выпадку".
  
  - Вядома, дружа, - салодка сказаў Джонджон і падышоў да буфета. - Як наконт шкляначкі на дарожку? Брэндзі?
  
  Робін Грэй сядзеў на заднім сядзенні "Ролс-ройса" Данросса разам з Х'ю Гатри і Джуліані Бродхастом, Данросс - наперадзе, побач са сваім шафёрам у уніформе. Вокны былі запотевшими. Лянівы Грэй расьсеяў туман, атрымліваючы асалоду ад раскошай салодка пахкай скуры.
  
  Хутка ў мяне будзе такі ж, падумаў ён. Мой уласны "ролс-ройс". З шафёрам. І хутка ўсе гэтыя вырадкі будуць поўзаць па зямлі, уключаючы Іэна чортава Данросса. І Пенн! О так, мая дарагая мілая кплівая сястра ўбачыць, як зневажаюць моцныя гэтага свету.
  
  - Зноў будзе дождж? - Спытаў Бродхерст.
  
  "Так", - адказаў Данросс. "Яны думаюць, што гэты шторм перарастае ў поўнамаштабны тайфун - прынамсі, так сказалі ў Метэаралагічным бюро. Гэтым вечарам я атрымаў паведамленне з "Истерн Клауд", аднаго з нашых прыбываюць грузавых судоў недалёка ад Сінгапура. Яна сказала, што нават так далёка на поўдзень мора бурнае.
  
  "Тайфун ударыць сюды, тайпэн?" Спытаў Гатри, член парламента ад лібералаў.
  
  "Ніколі не ведаеш напэўна. Яны могуць накіравацца да цябе, а затым у апошнюю хвіліну згарнуць. Або наадварот ".
  
  "Я памятаю, як чытаў аб Вандзе, тайфуне "Ванда" у мінулым годзе. Гэта было па-дурному, ці не так?"
  
  "Горшае, у чым я быў. Больш за дзвесце загінулых, тысячы параненых, дзясяткі тысяч засталіся без прытулку ". Данросс паклаў руку на сядзенне і паўабернуўся. "Тай-фан, Моцны вецер, дасягаў хуткасці 170 міль у гадзіну ў Каралеўскай абсерваторыі і 190 - у Пірамідзе Тейт. Эпіцэнтр шторму наляцеў на нас падчас прыліву, так што месцамі нашы прылівы былі на дваццаць тры фута вышэй за норму ". "Госпадзе!"
  
  "Так. У Ша Ціне на Новых тэрыторыях гэтыя парывы паднялі прыліўных хвалю ўверх па канале, прарвалі штармавое сховішча, адкінулі рыбацкія лодкі на паўмілі ўглыб краіны на галоўную вуліцу і затапілі вялікую частку вёскі. Знікла тысяча вядомых рыбацкіх лодак, восем грузавых судоў селі на мель, шкода склаў мільёны даляраў, большую частку тэрыторый нашых пасяленцаў знесла ў мора. Данросс паціснуў плячыма. - Джос! Але, улічваючы сілу шторму, шкоду, нанесеную морам, быў неверагодна малы. Яго пальцы закранулі скуранога сядзення. Грэй заўважыў цяжкі пярсцёнак-пячатку з золата і кровавика з гербам Данроссов. "Сапраўдны тайфун паказвае вам, наколькі вы на самай справе нязначныя", - сказаў Данросс.
  
  "Шкада, што ў такім выпадку ў нас не кожны дзень бываюць тайфуны", - сказаў Грэй, перш чым змог спыніць сябе. "Нам бы не перашкодзіла зневажаць моцных гэтага свету ў Уайтхолл двойчы ў дзень".
  
  "Ты сапраўды зануда, Робін", - сказаў Гатри. "Табе абавязкова кожны раз адпускаць кіслыя заўвагі?"
  
  Грэй вярнуўся да сваіх разважанняў і заткнуў вушы ад іх размовы. "К чорту іх усіх", - падумаў ён.
  
  Неўзабаве машына спынілася каля "Мандарына". Данросс выйшаў. - Машына адвязе вас дадому, у "энд Ві Эй". Убачымся усю суботу, калі не раней. Увечары.
  
  Машына з'ехала. Яна аб'ехала велізарны гатэль, затым накіравалася да аўтамабільнага парому, які знаходзіўся крыху на ўсход ад тэрмінала Golden Ferry на Коннот-роўд. У тэрмінала выстраілася бязладная чарга з легкавых і грузавых аўтамабіляў. Грэй выйшаў. "Думаю, я размину ногі, вярнуся да "Голден Фэры" і переправлюсь на адным з іх", - сказаў ён з найграным прыязнасцю. "Мне трэба размяцца. Спакойнай ночы."
  
  Ён хутка пакрочыў па набярэжнай Коннот-роўд, радуючыся, што так лёгка адкараскаўся ад іх. "Чортавы дурні", - падумаў ён, і яго ўзбуджэнне ўзрасла. Што ж, пройдзе зусім трохі часу, і ўсе яны атрымаюць па заслугах, асабліва Бродхерст.
  
  Пераканаўшыся, што шлях вольны, ён спыніўся пад вулічным ліхтаром, стварыўшы затор у масавым патоку пешаходаў, якія спяшаюцца ў абодва бакі, і спыніў таксі. - Вось, - сказаў ён і працягнуў кіроўцу надрукаваны на аркушы паперы адрас.
  
  Кіроўца ўзяў яго, утаропіўся на яго і панура пачухаў патыліцу.
  
  - Гэта на кітайскім. На адвароце напісана па-кітайску, - паслужліва падказаў Грэй.
  
  Кіроўца не звярнуў на яго ўвагі, проста тупа ўтаропіўся на ангельскую адрас. Грэй працягнуў руку і павярнуў іерогліфы да сябе. "Вось!"
  
  Кіроўца тут жа дзёрзка разгарнуў газету і зноў утаропіўся на ангельцаў. Затым рыгнул, рыўком выціснуў счапленне і ўліўся ў гудзіць паток машын.
  
  Грубы вырадак, падумаў Грэй, раптоўна прыйшоўшы ў ярасць.
  
  Таксі бесперапынна пераключалымі перадачы, заязджаючы ў горад, пятляючы па вуліцах з аднабаковым рухам і вузкіх завулках, каб вярнуцца на Коннот-роўд.
  
  Нарэшце яны спыніліся перад абшарпаным старым шматкватэрным домам на абшарпанай вуліцы. Тратуар быў разбіты, вузкі і заліты лужынамі, вадзіцелі раздражнёна сігналілі прыпаркаванага таксі. Нумары, які Грэй мог разглядзець, не было. Ён выйшаў, загадаў кіроўцу пачакаць і адышоў трохі назад да таго, што, па-відаць, было бакавой дзвярыма. Стары сядзеў на потертой крэсле, курыў і чытаў газету аб скоках пад голай лямпачкай.
  
  "Гэта вуліца Кван Йик, 68 ў Кэнэдзі-Таун?" Ветліва спытаў Грэй.
  
  Стары ўтаропіўся на яго так, нібы той быў пачварай з космасу, затым выбухнуў патокам лаянкі на кантонская дыялекце.
  
  - Вуліца Кван Йик, 68, - паўтарыў Грэй, павольней і гучней, - горад Кен-недди?
  
  Яшчэ адзін паток гортанного дыялекту кантонская і нахабны жэст у бок маленькай дзверы. Стары адкашляўся, сплюнуў і, пазяхнуўшы, вярнуўся да сваёй газеце.
  
  - Чортаў вырадак, - прамармытаў Грэй, адчуваючы, як у яго падскоквае тэмпература. Ён адкрыў дзверы. Унутры аказалася маленькае, бруднае фае з аблупленай фарбай, нікчэмны шэраг паштовых скрынь з імёнамі на скрынках. З вялікай палёгкай ён убачыў імя, якое шукаў.
  
  У таксі ён дастаў кашалёк і двойчы ўважліва паглядзеў на суму на лічыльніку, перш чым расплаціцца з мужчынам.
  
  Ліфт быў малюсенькім, выклікаюць клаўстрафобію, брудным і рыпеў, паднімаючыся. На чацвёртым паверсе ён выйшаў і націснуў кнопку з нумарам 44. Дзверы адчыніліся.
  
  "Містэр Грэй, сэр, гэта гонар для мяне! Молі, прыбыла яго выпіўка!" Сэм Фін прамяніста ўсміхнуўся яму. Ён быў буйным мускулістым йоркширцем, румяным, з бледна-блакітнымі вачыма, былым шахцёрам і кіруе цэхам, у якога былі важныя сябры ў Лейбарысцкай партыі і Савеце прафсаюзаў. Яго твар было изборождено глыбокімі маршчынамі, у сітавінах віднеліся макулінкі вугальнай пылу. "Клянуся жованкай, гэта прыемна!"
  
  "Дзякуй, містэр Фін. Я таксама рады пазнаёміцца з вамі. Я шмат чуў пра вас". Грэй зняў плашч і з удзячнасцю прыняў піва.
  
  "Сядзь ты".
  
  Кватэра была маленькай, бездакорна чыстай, мэбля недарагі. Пахла смажанымі сасіскамі, смажанай бульбай і падсмажаным хлебам. Молі Фін выйшла з кухні, яе рукі былі чырвонымі ад шматгадовай уборкі. Яна была невысокай і поўнай, з таго ж шахцёрскага гарадка, што і яе муж, таго ж ўзросту, шасцідзесяці пяці гадоў, і такой жа моцнай. - Клянуся Гары, - цёпла сказала яна, - ты мог бы збіць нас з ног, калі мы пачулі, што ты будзеш у гасцях.
  
  - Нашы агульныя сябры хацелі пачуць з першых вуснаў, як у цябе справы.
  
  "Пышна. У нас усё выдатна", - сказаў Фін. "Вядома, гэта не тое, што дома ў Ёркшыры, і мы скучаем па нашым сябрам і Прафсаюзнага цэнтру, але ў нас ёсць ложак і трохі ежы". Пачуўся гук спушчальны вады ў прыбіральні. - У нас ёсць сябар, з якім, мы падумалі, ты захочаш пазнаёміцца, - сказаў Фін і зноў усміхнуўся.
  
  "Пра?"
  
  - Ага. - сказаў Фін.
  
  Дзверы туалета адкрылася. Буйны барадаты мужчына цяпло працягнуў руку. - Сэм шмат распавядаў мне пра вас, містэр Грэй. Я капітан савецкай марской пяхоты Грэгар Суслев. Мой карабель "Іваноў" — мы праводзім невялікі рамонт у гэтай капіталістычнай гавані.
  
  Грэй афіцыйна паціснуў яму руку. - Рады з вамі пазнаёміцца.
  
  - У нас ёсць некалькі агульных сяброў, містэр Грэй.
  
  "Пра?"
  
  - Так, Здэнэк Ханзолова з Прагі.
  
  "О! Пра ды!" Грэй ўсміхнуўся. "Я пазнаёміўся з ім у складзе парламенцкай гандлёвай дэлегацыі ў Чэхаславакіі ў мінулым годзе".
  
  - Як табе спадабалася Прага? - пытаюся я.
  
  "Вельмі цікава. Вельмі. Хоць мне не спадабаліся рэпрэсіі ... ці савецкі прысутнасць".
  
  Суслев засмяяўся. "Яны запрасілі нас туды. Нам падабаецца клапаціцца аб нашых сябрах. Але многае адбываецца, чаго я таксама не ўхваляю. Там, у Еўропе. Нават у Матухне Расеі.
  
  Сэм Фін сказаў: "Сядай, калі ласка, сядай".
  
  Яны селі за абедзенны стол у гасцінай, на якім цяпер была акуратная белая абрус з аспидистрой ў чыгуне.
  
  "Вядома, вы ведаеце, што я не камуніст і ніколі ім не быў", - сказаў Грэй. "Я не ўхваляю паліцэйская дзяржава. Я цалкам перакананы, што наш брытанскі дэмакратычны сацыялізм — гэта шлях у будучыню: парламент, выбарныя службовыя асобы і ўсё, што ён сімвалізуе, — хоць многія марксісцка-ленінскія ідэі вельмі каштоўныя ".
  
  "Палітыка!" Асуджальна сказаў Грэгар Суслев. "Мы павінны пакінуць палітыку палітыцы".
  
  - Містэр Грэй - адзін з нашых лепшых прадстаўнікоў у парламенце, Грэгар. Молі Фін павярнулася да Грэю. - Грэгар таксама добры хлопец, містэр Грэй. Ён не адзін з гэтых мярзотнікаў. Яна зрабіла гарбаты. - Грэгар добры хлопец.
  
  - Цалкам дакладна, дзяўчынка, - сказаў Фін.
  
  "Спадзяюся, не занадта добры", - сказаў Грэй, і ўсе яны засмяяліся. "Што прымусіла цябе пасяліцца тут, Сэм?"
  
  "Калі мы выйшлі на пенсію, місіс Фін і я, нам захацелася крыху пабачыць свет. Мы адклалі трохі грошай, абнаявілі невялікі страхавы поліс, які ў нас быў, і атрымалі месца на грузавым судне ...
  
  "Аб божа, мы сапраўды добра правялі час", - умяшалася Молі Фін. "Мы пабывалі ў многіх замежных краінах. Гэта было па-сапраўднаму міла. Але калі мы скончылі сюды, Сэм было трохі дрэнна, таму мы выйшлі і павінны былі сесці на грузавое судна, калі яно скончыць назад ".
  
  "Правільна, дзяўчынка", - сказаў Сэм. "Потым я сустрэла правільнага, прыстойнага мужчыну, і ён прапанаваў мне працу". Ён празьзяў і пацёр чорныя ямачкі на твары. "Я павінен быў быць кансультантам на некалькіх шахтах, якімі ён кіраваў, у якім-то месцы пад назвай Фармоза. Мы былі там аднойчы, але заставацца не было неабходнасці, таму мы вярнуліся сюды. Вось і ўсё, містэр Грэй. Мы робім трохі піва, піва добрае, так што мы з місіс Фін вырашылі застацца. Усе дзеці выраслі . . . . "Ён зноў празьзяў, паказваючы свае відавочна ўстаўныя зубы. "Цяпер мы ганконгцы.
  
  Яны прыемна пагаманілі. Грэй быў бы цалкам перакананы легендай фінаў, калі б не прачытаў яго вельмі асабістае дасье перад ад'ездам з Лондана. Толькі вельмі нешматлікім было вядома, што на працягу многіх гадоў Фін быў членам БКП, Камуністычнай партыі Вялікабрытаніі. Пасля выхаду на пенсію ён быў накіраваны ў Ганконг адным з іх сакрэтных ўнутраных камітэтаў з місіяй быць крыніцай інфармацыі аб усім, што звязана з ганконгскай бюракратыяй і заканадаўчай уладай.
  
  Праз некалькі хвілін Молі Фін падавіла позех. "Божа мой, я так стамілася! Калі ты мяне даруеш, я, мабыць, пайду спаць".
  
  - Ідзі, дзяўчынка, - сказаў Сэм.
  
  Яны яшчэ крыху пагаварылі пра неістотных справах, затым ён таксама пазяхнуў. - Калі ты мяне даруеш, я, мабыць, таксама пайду, - паспешліва дадала яна. - А цяпер не варушыся, балбачы колькі душы заўгодна. Мы ўбачымся да таго, як ты пакінеш Ганконг, містэр Грэй... Грэгар.
  
  Ён паціснуў ім рукі і зачыніў за сабой дзверы спальні. Суслев падышоў да тэлевізара і са смехам уключыў яго. "Вы глядзелі Ганконскай тэлебачанне? Рэклама вельмі смешная".
  
  Ён зрабіў гук погромче, каб яны маглі размаўляць, але так, каб іх ніхто не пачуў. - Асцярожнасць не перашкодзіць, а?
  
  "Я прывёз вам братэрскі прывітанне з Лондана", - сказаў Грэй такім жа мяккім голасам. З 1947 года ён быў закаранелым камуністам, яшчэ больш тайным, чым Фін, і яго асоба была вядомая толькі паўтузіне чалавек у Англіі.
  
  - І я адпраўляю іх назад. - Суслев паказаў вялікім пальцам на зачыненыя дзверы. - Як шмат яны ведаюць?
  
  - Толькі тое, што я належу да левым і патэнцыйна падыходжу для Партыі.
  
  "Выдатна". Суслев расслабіўся. Цэнтр паступіў вельмі разумна, так акуратна арганізаваўшы гэтую прыватную сустрэчу. Роджэр Крос, які нічога не ведаў пра яго сувязі з Грэем, ужо сказаў яму, што за паліцэйскімі няма сачэння. "Мы тут у поўнай бяспецы. Сэм вельмі добры. Мы таксама атрымліваем копіі яго справаздач. І ён не задае пытанняў. Вы, брытанцы, вельмі маўклівыя і вельмі эфектыўныя, містэр Грэй. Я віншую вас ".
  
  "Дзякую вас".
  
  - Як прайшла ваша сустрэча ў Пекіне?
  
  Грэй дастаў пачак папер. "Гэта копіі нашых прыватных і публічных справаздач парламенту. Прачытайце гэта, перш чым я пайду — вы атрымаеце поўны справаздачу па каналах. Карацей кажучы, я думаю, што кітайцы абсалютна варожыя і ревизионистичны. Вар'ят Мао і яго памагатыя Чжоу Эньлай - непрымірымыя ворагі міжнароднага камунізму. Кітай слабы ва ўсім, акрамя волі да барацьбы, і яны будуць змагацца за абарону сваёй зямлі да апошняга. Чым даўжэй вы чакаеце, тым цяжэй будзе іх стрымліваць, але да тых часоў, пакуль яны не атрымаюць ядзерную зброю і сістэмы дастаўкі на вялікія адлегласці, яны ніколі не будуць прадстаўляць пагрозы ".
  
  "Так. Як наконт гандлю? Чаго яны хацелі?"
  
  "Цяжкая прамысловасць, заводы па крекингу нафты, нафтавыя вышкі, хімічныя заводы, сталеліцейныя заводы".
  
  "Як яны зьбіраюцца плаціць?"
  
  "Яны сказалі, што ў іх шмат замежнай валюты. Вялікую яе частка пастаўляе Ганконг".
  
  - Яны прасілі зброі? - спытаў я.
  
  "Няма. Не наўпрост. Яны разумныя, і мы не заўсёды размаўлялі ці сустракаліся ўсёй групай. Яны былі добра праінфармаваныя пра мяне і Бродхасте, і нас не любілі — і нам не давяралі. Магчыма, яны пагутарылі сам-насам з Пенниуортом або кім-то з іншых торы - хоць гэта ім не дапамагло. Вы чулі, што ён памёр?"
  
  "Так".
  
  "Абрусам дарога. Ён быў ворагам". Грэй сербануў піва. "КНР хоча зброі, у гэтым я ўпэўнены. Яны тайныя і цвілы людзі".
  
  - А які з сябе Джуліян Броудхаст?
  
  "Інтэлектуал, які лічыць сябе сацыялістам. Ён адкіды, але ў дадзены момант карысны. Патрыцыя, гальштук старой школы", - сказаў Грэй з усмешкай. "З-за гэтага ён будзе уплывовай асобай у наступным лейбарысцкім урадзе".
  
  - Лейбарысты прыйдуць у наступны раз, містэр Грэй?
  
  "Не, я так не думаю, хоць мы вельмі старанна працуем, каб дапамагчы лейбарыстаў і лібералаў".
  
  Суслев нахмурыўся. "Навошта падтрымліваць лібералаў? Яны капіталісты".
  
  Грэй сарданічнай засмяяўся. "Вы не разумееце нашу брытанскую сістэму, капітан Суслев. Нам вельмі пашанцавала, у нас трехпартийное галасаванне пры двухпартыйнай сістэме. Лібералы падзялілі галасы ў нашу карысць. Мы павінны іх падбадзёрыць ". Задаволены, ён дапіў сваё піва і дастаў яшчэ два з халадзільніка. "Калі б не лібералы, лейбарысты ніколі б туды не патрапілі, ніколі! І ніколі больш не патрапяць ".
  
  "Я не разумею".
  
  "У лепшыя часы за лейбарыстаў прагаласавала ўсяго каля 45 адсоткаў насельніцтва, крыху менш за 45 працэнтаў. Торы—кансерватары - прыкладна столькі ж, звычайна крыху больш. Большасць астатніх 10 з лішнім адсоткаў галасуюць за лібералаў. Калі б не было кандыдата ад лібералаў, большасць прагаласавала б за кансерватараў. Яны ўсе дурні", - самазадаволена сказаў ён. "Брытанцы дурныя, таварыш, лейбарысты Ліберальнай партыі з'яўляюцца пастаянным пропускам да ўлады — такім чынам, нашым. Хутка БКП будзе кантраляваць TUC, і, такім чынам, лейбарысты цалкам — таемна, вядома". Ён моцна выпіў. "Вялікія брытанцы нямытыя дурныя, сярэдні клас класавая тупасць, тупасць вышэйшага класа — гэта ўжо амаль не праблема. Усе яны лемінгі. Толькі вельмі нешматлікія вераць у дэмакратычны сацыялізм. Тым не менш, - дадаў ён з вялікім задавальненнем, - мы разбурылі іх зеўрала імперыю і помочились на іх з дапамогай аперацыі "Леў". Аперацыя "Леў" была распрацавана, як толькі бальшавікі прыйшлі да ўлады. Яго мэта - разбурэнне Брытанскай імперыі. "Усяго за васемнаццаць гадоў, з 1945 года, найвялікшая імперыя, якую калі-небудзь бачыў свет, перастала існаваць". "За выключэннем Ганконга". "Хутка гэта пройдзе."Я не магу перадаць вам, наколькі важнай маё начальства лічыць вашу працу", - сказаў Суслев з прытворнай захапленнем. "Вы і ўсе нашы брацкія брытанскія браты". Яму было загадана праяўляць павагу да гэтага чалавека, распытваць яго пра яго кітайскай місіі, перадаваць інструкцыі ў выглядзе просьбаў. І ліслівіць яму. Ён чытаў дасье Грэючы і фінаў. У Робіна Грэючы была класіфікацыя Берыі-КДБ 4/22/a: "Важны брытанскі здраднік, на словах служачы марксісцка-ленінскім ідэалам. Яго варта выкарыстоўваць, але ніколі не давяраць, і, калі Брытанская камуністычная партыя калі-небудзь прыйдзе да ўлады, ён падлягае неадкладнай ліквідацыі".
  
  Суслев назіраў за Грэем. Ні Грэй, ні фіны не ведалі яго цяперашняга становішча, ведалі толькі, што ён быў другарадным членам Камуністычнай партыі Уладзівастока, што таксама значылася ў яго дасье SI. "У вас ёсць для мяне нейкая інфармацыя?" Спытаў Грэй. "Так, таварыш, а таксама, з вашага дазволу, некалькі пытанняў. Мне сказалі спытаць аб вашым выкананні Дырэктывы 72 / Прага". Гэтая строга сакрэтная дырэктыва надавала першараднае значэнне ўкараненні схаваных, працавітых экспертаў на пасады кіраўнікоў цэхамі на кожным заводзе па вытворчасці аўтамабіляў па ўсёй тэрыторыі ЗША. а на Захадзе — аўтамабільная прамысловасць, з-за яе незлічоных сумежных галін, якая з'яўляецца ядром любога капіталістычнага грамадства.
  
  "Мы на поўнай хуткасці рухаемся наперад", - з энтузіязмам сказаў яму Грэй. "Забастоўкі дзікіх катоў - гэта шлях у будучыню. З wildcats мы можам абыйсці прафсаюзную іерархію, не руйнуючы існуючы юнионизм. Нашы прафсаюзы раздробленыя. Наўмысна. Пяцьдзесят чалавек могуць быць асобным прафсаюзам, і гэты прафсаюз можа дамінаваць над тысячамі, і да тых часоў, пакуль не будзе тайнага галасавання, нешматлікія заўсёды будуць кіраваць многімі! Ён засмяяўся. "Мы апярэджваем графік, і цяпер у нас ёсць браты па братэрству ў Канадзе, Новай Зеландыі, Радэзіі, Аўстраліі - асабліва ў Аўстраліі. Праз некалькі гадоў у нас будуць падрыхтаваныя агітатары ва ўсіх ключавых прафсаюзах машынабудаўнічых прадпрыемстваў англамоўнага свету. Брытанец павядзе працоўных ўсюды, дзе будзе страйк — у Сіднэі, Ванкуверы, Ёханэсбургу, Велінгтон. Гэта будзе брытанец!"
  
  - І вы адзін з лідэраў, таварыш! Як цудоўна! - Суслев дазволіў яму працягваць, цягнучы яго за сабой, выпрабоўваючы агіду да таго, што яму так лёгка падлізацца. "Якія жудасныя здраднікі", - сказаў ён сабе. "Хутка ў вас будзе дэмакратычны рай, да якога вы імкнецеся, і на зямлі запануе мір".
  
  "Гэта ненадоўга", - горача сказаў Грэй. "Мы скарацілі узброеныя сілы і ў наступным годзе скароцім іх яшчэ больш. Вайна скончылася назаўжды. Бомба зрабіла гэта. Толькі спарахнелыя амерыканцы і іх гонка ўзбраенняў стаяць на шляху, але хутка мы прымусім нават іх скласці зброю, і мы ўсе будзем роўныя ".
  
  - Вы ведалі, што Амерыка таемна узбройвае японцаў?
  
  - Што? Грэй ўтаропіўся на яго.
  
  "О, ты хіба не ведаў?" Суслев быў добра дасведчаны аб трох з паловай гадах, праведзеных Грэем ў японскіх лагерах для ваеннапалонных. "Хіба вы не ведалі, што прама зараз там знаходзіцца ваенная місія ЗША, спрашивающая іх, ці прымуць яны ядзерную зброю?"
  
  - Яны ніколі б не асмеліліся.
  
  "Але яны гэта зрабілі, містэр Грэй", - сказаў Суслев, хлусня далася яму так лёгка. "Вядома, усё гэта цалкам сакрэтна".
  
  "Ці можаце вы паведаміць мне падрабязнасці, якія я мог бы выкарыстаць у парламенце?"
  
  "Што ж, я, вядома, папрашу сваё начальства даць гэта вам, калі вы лічыце, што гэта можа прадстаўляць каштоўнасць".
  
  "Калі ласка, як мага хутчэй. Ядзерныя бомбы... Госпадзе!"
  
  "Вашы людзі, вашы навучаныя эксперты, таксама працуюць на брытанскіх атамных станцыях?" "А?" Грэй з высілкам засяродзіўся, спрабуючы адцягнуцца
  
  Японія. "Атамныя станцыі?"
  
  "Так. Ты атрымліваеш свае брытвы?"
  
  "Ну, няма, у Вялікабрытаніі ўсяго адзін або два завода, і яны няважныя. Янкі сапраўды ўзбройваюць японцаў?"
  
  "Хіба Японія не капіталістычная? Хіба Японія не стаўленіца ЗША? Хіба яны таксама не будуюць атамныя станцыі? Калі б не Амерыка ... "
  
  "Гэтыя амерыканскія ўблюдкі! Слава Богу, у вас таксама ёсць бомбы, інакш нам усім давялося б поўзаць!"
  
  "Магчыма, вам варта засяродзіць некаторыя намаганні на вашых атамных станцыях, а?" Спакойна сказаў Суслев, уражаны тым, што Грэй можа быць такім даверлівым. "Чаму?"
  
  - Выйшла новае даследаванне, праведзенае адным з вашых суайчыннікаў. Филби.
  
  "Филби?" Грэй успомніў, як ён быў узрушаны і напалоханы адкрыццём Филби і яго ўцёкамі, а затым з якім палёгкай даведаўся, што
  
  Филби і іншыя збеглі, не падаўшы спісаў ўнутранага ядра БКП, якія ў іх павінны былі быць. "Як ён?"
  
  "Я разумею, што з ім усё ў парадку. Ён працуе ў Маскве. Вы ведалі яго?"
  
  "Няма. Ён працаваў у Міністэрстве замежных спраў, у стратасферы. Ніхто з нас не ведаў, што ён быў адным з нас".
  
  "У гэтым даследаванні ён паказвае на тое, што атамная станцыя з'яўляецца самападтрымоўваемаму, што адна ўстаноўка можа вырабляць паліва для сябе і для іншых. Пасля таго, як атамная станцыя запрацавала, фактычна яна працуе амаль вечна, для яе эксплуатацыі патрабуецца ўсяго некалькі высокакваліфікаваных, высокаадукаваных тэхнікаў, без працоўных, у адрозненне ад нафтавай або вугальнай. На дадзены момант уся прамысловасць Захаду залежыць ад вугалю або нафты. Ён мяркуе, што нашай палітыкай павінна быць заахвочванне выкарыстання нафты, а не вугалю, і поўнае супрацьдзеянне ядзернай энергетыцы. А?"
  
  "А, я разумею, да чаго ён хіліць!" Твар Грэючы посуровело. "Я ўвайду ў парламенцкі камітэт па вывучэнні атамнай энергіі". "Гэта будзе лёгка?"
  
  "Занадта проста, таварыш! Брытанцы гультаяватыя, ім не патрэбныя праблемы, яны проста хочуць працаваць як мага менш, каб атрымаць як мага больш грошай, хадзіць у паб і на футбол па суботах — і ніякай неаплачанай працы, ніякіх стомных камітэтаў у непрацоўны час, ніякіх спрэчак. Гэта занадта проста - калі ў нас ёсць план, а ў іх яго няма ".
  
  Суслев уздыхнуў, вельмі задаволены, што яго праца амаль скончана. - Яшчэ піва? Не, дазвольце мне, гэта гонар для мяне, містэр Грэй. Вы выпадкова не ведаеце пісьменніка, які цяпер знаходзіцца тут, грамадзяніна ЗША Піцера Марлоў?
  
  Грэй ускінуў галаву. "Марлоў? Я ведаю яго вельмі добра, хоць і не ведаў, што ён грамадзянін ЗША. Чаму?" Суслев схаваў свой цікавасць і паціснуў плячыма. "Мяне проста папрасілі спытаць вас, паколькі вы англічанка, а ён першапачаткова быў англічанінам". "Ён цвілы мярзотнік з вышэйшага класа з мараллю хлапчукі з кургана. Не бачыў яго шмат гадоў, з 45-га, пакуль ён не з'явіўся тут. Ён таксама быў у Чанг. Да ўчорашняга дня я не ведаў, што ён пісьменнік ці адзін з тых, хто працуе ў кіно. Што ў ім такога важнага?"
  
  "Ён пісьменнік", - адразу сказаў Суслев. "Ён здымае фільмы. Дзякуючы тэлебачанні пісьменнікі могуць прыцягнуць мільёны. "Цэнтр" сочыць за заходнімі пісьменнікамі ў рамках палітыкі. О так, мы ведаем пра пісьменнікаў у Расеі-Матухне, аб тым, наколькі яны важныя. Нашы пісьменнікі заўсёды паказвалі нам шлях, містэр Грэй, яны фармавалі наша мысленне і пачуцці, Талстой, Дастаеўскі, Чэхаў, Бунін ... - дадаў ён з гонарам. - Пісьменнікі з намі - першапраходцы. Вось чаму ў цяперашні час мы павінны накіроўваць іх фарміраванне і кантраляваць іх працу або пахаваць яе. - Ён паглядзеў на Грэючы. - Ты павінен зрабіць тое ж самае.
  
  "Мы падтрымліваем дружалюбных пісьменнікаў, капітан, і клянем іншую душу любым даступным нам спосабам, публічна і прыватным чынам. Калі я вярнуся дадому, я ўнясу Марлоў ў наш афіцыйны спіс лайна BCP media. Нашкодзіць яму будзе лёгка — у нас шмат сяброў у нашых СМІ. Суслев закурыў цыгарэту. - Ты чытаў яго кнігу? - Тую, што пра Чанг? Няма, няма, я не чытаў. Я ніколі не чуў пра гэта, пакуль не трапіў сюды. Верагодна, гэта не было апублікавана ў Англіі. Акрамя таго, у мяне не так шмат часу на чытанне мастацкай літаратуры, і калі ён гэта зрабіў, то гэта павінна быць дзярмо вышэйшага гатунку, жудаснае па цане пені і ... Што ж, Чанг ёсць Чанг, і пра яго лепш забыцца.Дрыготка прабегла па яго целе, чаго ён не заўважыў. - Так, лепш забыцца.
  
  "Але я не магу", - хацелася яму крыкнуць. Я не магу забыць, і гэта ўсё яшчэ бясконцы кашмар, тыя дні ў лагеры, год за годам, калі дзесяткі тысяч паміралі, спрабуючы забяспечыць захаванне закона, спрабуючы абараніць слабых ад бруду чорнага рынку, якія сілкуюцца за кошт слабых, усе галадалі і без надзеі калі-небудзь выбрацца, маё цела раскладалася, і мне быў усяго дваццаць адзін год без жанчын, без смеху, без ежы і пітва, дваццаць адзін, калі мяне злавілі ў Сінгапуры ў 1942 годзе, і дваццаць чатыры, амаль дваццаць пяць, калі здарылася цуд, і я выжыў і вярнуўся ў Англію — дадому. сышлі, бацькі сышлі, свет знік, і мая адзіная сястра прадалася ворагу, цяпер размаўляе як вораг, есць як яны, жыве як яны, замужам за адным, саромеецца нашага мінулага, жадае смерці мінулага, смерці мне, нікому няма справы і, о, Божа, перамены. Вяртаюся да жыцця пасля бяздзейнасці ў Чанг, усіх кашмараў і бессані па начах, у жаху ад жыцця, няздольны гаварыць пра гэта, плачу і не ведаю, чаму я плачу, спрабую прызвычаіцца да таго, што дурні называюць нармальным. Паступова абвыкаеш. Але якой цаной, пра дарагі, салодкі Ісус, якой цаной... Спыні гэта!
  
  З высілкам Грэй адарваўся ад сыходнай спіралі Чанг.
  
  Хопіць пра Чанг! Чанг мёртвы. Хай Чанг застаецца мёртвым. Ён мёртвы - Чанг павінен заставацца мёртвым. Але Ч.—
  
  - Што? - спытаў ён, зноў вяртаючыся ў сучаснасць.
  
  "Я толькі што сказаў, што ваша цяперашняе ўрад цяпер цалкам ўразліва".
  
  "Аб? Чаму?"
  
  - Вы памятаеце скандал з Профумо? Ваш ваенны міністр?
  
  "Вядома. Чаму?"
  
  "Некалькі месяцаў таму МІ-5 пачатку вельмі сакрэтная, вельмі дбайнае расследаванне меркаванай сувязі паміж цяпер вядомай дзяўчынай па выкліку Крысцін Килер і коммандером Яўгенам Івановым, нашым ваенна-марскім аташэ, і іншымі грамадскімі дзеячамі Лондана".
  
  "Гэта скончана?" Спытаў Грэй, раптам выявіўшы ўвагу.
  
  "Так. Гэта дакументальна пацвярджае размовы жанчыны з коммандером Івановым. Іваноў папрасіў яе высветліць у Профумо, калі ядзерная зброя будзе дастаўлена ў Германію. У ім сцвярджаецца, - сказаў Суслев, наўмысна схлусіўшы, каб узбудзіць Грэючы, - што МІ-5 за некалькі месяцаў да скандалу папярэдзіла Профумо аб бяспецы ў дачыненні да Іванова - што коммандер Іваноў быў супрацоўнікам КДБ, а таксама яе палюбоўнікам ".
  
  "О, Божа! Коммандер Іваноў пацвердзіць гэта?"
  
  "Аб няма. Абсалютна няма. Гэта было б няправільна - ці неабходна. Але ў справаздачы МІ-5 факты выкладзены дакладна", - гладка схлусіў Суслев. "Праўдзівы справаздачу!"
  
  Грэй выліўся выбухам смеху. "Аб Божа, гэта скіне ўрад з першай лавы і прывядзе да усеагульным выбарах!" "І Лейбарысты ўступяць!"
  
  "Так! На працягу пяці выдатных гадоў! О так, і як толькі мы апынемся ў ... Божа мой!" Грэй зноў выліўся смехам. "Спачатку ён схлусіў аб Килере! А цяпер вы кажаце, што ён увесь час ведаў пра Іванаве!
  
  О, чорт вазьмі, ды, гэта прывядзе да падзення ўрада! Гэта будзе каштаваць ўсіх гадоў, выдаткаваных на тое, каб выслухоўваць дзярмо ад гэтых падонкаў з сярэдняга класа. Ты ўпэўнены? - спытаў ён з раптоўным непакоем. "Гэта сапраўды праўда?"
  
  "Стаў бы я табе хлусіць?" Суслев засмяяўся пра сябе.
  
  "Я скарыстаюся гэтым. Аб Божа, я скарыстаюся гэтым". Грэй быў па-за сябе ад радасці. "Вы абсалютна ўпэўненыя? Але Іваноў. Што з ім здарылася?"
  
  "Павышэнне, вядома, за бліскуча выкананы манеўр па дыскрэдытацыі варожага ўрада. Калі яго праца дапаможа зрынуць яго, ён будзе ўзнагароджаны. У цяперашні час ён у Маскве, чакае прызначэння. Дарэчы, на вашай заўтрашняй прэс-канферэнцыі вы плануеце згадаць свайго швагра?
  
  Грэй раптам насцярожыўся. - Як ты даведаўся пра яго?
  
  Суслев спакойна паглядзеў у адказ. "Маё начальства ведае ўсё. Мне сказалі выказаць здагадку, што вы маглі б згадаць аб сваёй сувязі на прэс-канферэнцыі, містэр Грэй".
  
  "Чаму?"
  
  - Каб умацаваць ваша становішча, містэр Грэй. Такая цесная сувязь з тайпэном Высакароднага Дома надала б вашых словах значна большую вагу тут. Не так?
  
  "Але калі вы ведаеце аб ім", - сказаў Грэй цвёрдым голасам, - "вы таксама ведаеце пра мяне і маёй сястры, аб тым, што мы дамовіліся не згадваць пра гэта. Гэта сямейнае справа".
  
  - Дзяржаўныя справы важней сямейных, містэр Грэй.
  
  - Хто вы такі? Грэй раптам западозрыў нядобрае. - Хто вы на самой справе?
  
  - Проста пасыльны, містэр Грэй, на самай справе. Суслев паклаў свае вялізныя рукі Грэю на плечы і цяпло абняў яго. "Таварыш, ты ведаеш, што мы павінны выкарыстоўваць усе, што ў нашых сілах, для прасоўвання справы. Я ўпэўнены, што маё начальства думала толькі аб тваім будучыні. Цесная сямейная сувязь з такой капіталістычнай сям'ёй дапамагла б вам у парламенце. Не так? Калі вы і ваша лейбарысцкая партыя пройдуць у наступным годзе, ім спатрэбяцца мужчыны і жанчыны з добрымі сувязямі, ці не так? Для атрымання рангу ў кабінеце міністраў вам патрэбныя сувязі, вы самі гэта казалі. Вы будзеце экспертам па Ганконгу з асаблівымі сувязямі. Вы можаце аказаць нам вялікую дапамогу ў стрымліванні Кітая, вярнуць яго на правільны шлях і адправіць Ганконг і ўсіх ганконгцаў туды, дзе ім і месца — у каналізацыю. А?"
  
  Грэй падумаў пра гэта, і яго сэрца шалёна затыхкала. - Мы маглі б сцерці Ганконг з твару зямлі?
  
  "О, так". Суслев ўсміхнуўся. Ўсмешка стала шырэй. "Не варта турбавацца, табе не прыйдзецца добраахвотна распавядаць што-небудзь пра тайпане або парушаць слова, дадзенае сястры. Я магу зрабіць так, каб вам задалі пытанне. А?"
  
  54
  
  11:05 ВЕЧАРА. :
  
  Данросс чакаў Браяна Квока ў бары Quance гатэля Mandarin, пацягваючы брэндзі і "Пер'е". Бар быў толькі для мужчын і амаль пусты. Браян Квок ніколі раней не спазняўся, але цяпер ён спазняўся.
  
  "Занадта лёгка дапусціць надзвычайную сітуацыю на яго працы", - абыякава падумаў Данросс. Я дам яму яшчэ пару хвілін.
  
  Сёння вечарам Данросс быў не супраць пачакаць. У яго было дастаткова часу, каб дабрацца да Абердзіна і Фор Фингер Ву, а паколькі Пенн шчасна дабраўся да Англіі, ніхто не прымушаў яго вяртацца.
  
  Паездка пойдзе ёй на карысць, сказаў ён сабе. Лондан, тэатр, а потым замак Эйвисьярд. Там будзе пышна. Хутка восень, свежае раніца, чуваць тваё дыханне, сезон палявання на курапатак, а затым Каляды. Будзе выдатна сустрэць Каляды дома ў снезе. Цікава, што прынясе гэта Каляды і што я падумаю, азіраючыся назад, на гэты час, на гэта дрэннае час. Зараз занадта шмат праблем. План працуе, але ўжо са скрыпам, усё дрэнна і не пад кантролем, маім кантролем. Бартлетт, Кейсі, Горнт, Чатыры Пальца, Мата, Скнара, Хавергилл, Джонджон, Кірк, Крос, Синдерс, AMG, яго Рыка, усе матылькі вакол полымя — і цяпер новы, Типтоп, і Хіро Тода прыбываюць заўтра замест суботы.
  
  Сёння днём ён доўга гутарыў са сваім японскім сябрам і партнёрам па суднабудаванне. Тода распытваў пра фондавай біржы і аб "Струанз", не ў прамым англійскай стылі, а ўскосна, у ветлівым японскім стылі. І ўсё ж ён спытаў. Данросс пачуў сур'ёзнасць ў роўным голасе з амерыканскімі ноткамі — вынік двухгадовай аспірантуры ў Гарвардзе.
  
  "Усё будзе добра, Хіро", - сказаў яму Данросс. "Гэта часовая напад. Мы прымаем пастаўку караблёў, як і планавалася". 864
  
  Ці зможам мы?
  
  ТАК. Так ці інакш. Заўтра Линбар адпраўляецца ў Сіднэй, каб паспрабаваць ўваскрэсіць здзелку з Вуларой і перагледзець умовы чартара. Шанцы невялікія.
  
  Яго думкі няўмольна вярталіся да Жаку. Сапраўды Жак - камуністычны здраднік? А Джэйсан Пламм і Тьюк? І Р. Ён Роджэр Крос або Роберт Армстронг? Вядома, ні адзін з іх і, вядома ж, не Жак! Дзеля Бога, я ведаю Жака большую частку свайго жыцця — я ведаю Девиллов большую частку свайго жыцця. Гэта праўда, што Жак мог бы даць Бартлетту частка інфармацыі аб нашай унутранай працы, але не ўсю. Не пра кампаніі, гэта толькі веды аб тайпане. Гэта азначае Аластера, бацькі, мяне ці старога сэра Роса. Усё гэта неймаверна.
  
  ТАК.
  
  Але хто-то апынуўся здраднікам, і гэта не я. І потым, ёсць Севрин.
  
  Данросс агледзеўся. Бар па-ранейшаму быў амаль пусты. Гэта было невялікае, прыемнае, камфартабельнае памяшканне з цёмна-зялёнымі скуранымі крэсламі і старымі паліраванымі дубовымі сталамі, сцены абвешаны карцінамі Quance. Усё гэта былі гравюры. Многія арыгіналы знаходзіліся ў доўгай галерэі Вялікага дома, вялікая частка астатніх - у калідорах банкаў Вікторыя і Блэкс. Некаторыя належалі прыватным асобам і ў іншых месцах. Ён нязмушана адкінуўся на спінку крэсла ў нішы, радуючыся, што яго акружае так шмат з яго ўласнага мінулага, адчуваючы сябе абароненым ім. Прама над яго галавой вісеў партрэт Хакло, дзяўчыны-лодочницы са светлавалосы хлопчыкам на руках, валасы якога былі сабраны ў коску. Меркавалася, што Квэнс намаляваў гэта ў якасці падарунка на дзень нараджэння Дирку Струану ад дзяўчыны на карціне, Мэй-мэй Т ' Чанг, дзіця на яе руках, як мяркуецца, быў іх сынам Дунканом.
  
  Яго погляд слізгануў па пакоі да партрэтаў Дзірка і яго зводнага брата Робба побач з іншай карцінай амерыканскага трэйдара Джэфа Купера і краявідамі Піка і малельні 1841 года. Цікава, што б сказаў Дырк, калі б мог убачыць сваё тварэнне цяпер. Квітнеючы, які будуе, аднаўляе, усё яшчэ які з'яўляецца цэнтрам свету, азіяцкага свету, які з'яўляецца адзіным светам. - Яшчэ, тай-пэн? - Не, дзякуй, Фенгам, - сказаў ён бармэну-кітайцу. - Толькі адну
  
  Пер'е, калі ласка.
  
  Побач быў тэлефон. Ён набраў нумар. "Упраўленне паліцыі", - вымавіў жаночы голас. "Суперінтэнданта Квок, калі ласка".
  
  - Адну хвілінку, сэр.
  
  Пакуль Данросс чакаў, ён спрабаваў вырашыць наконт Жака. Немагчыма, з болем падумаў ён, не без старонняй дапамогі. Адпраўка яго ў Францыю за Сюзанай і Аўрыл ізалюе яго прыкладна на тыдзень. Магчыма, я пагавару з Синдерсом, магчыма, яны ўжо ведаюць. Божа ўсемагутны, калі б AMG не праставіла літару "Р", я б пайшоў прама да Кросе. Ці магчыма, што ён мог быць Артурам?
  
  Успомні Филби з Міністэрства замежных спраў, сказаў ён сабе, абураны тым, што ангелец з такім паходжаннем і займае гэтак высокае становішча, які карыстаецца такім даверам, можа быць здраднікам. І двое іншых у роўнай ступені, Берджесс і Маклін. І Блэйк. Наколькі можна верыць AMG? Небарака. Наколькі можна давяраць Джэймі Кірку?
  
  "Хто тэлефануе суперинтенданту Квоку, калі ласка?" - спытаў мужчынскі голас у трубцы.
  
  - Містэр Данросс з "Струанс".
  
  "Хвілінку, калі ласка". Кароткі чаканне, затым мужчынскі голас, які ён адразу пазнаў. "Добры вечар, тайпэн. Роберт Армстронг ... прабачце, але Браян недаступны. Гэта было што-небудзь важнае?
  
  "Няма. Мы толькі што дамовіліся сустрэцца, каб выпіць, і ён спазняецца".
  
  "О, ён ніколі не згадваў пра гэта — звычайна ён заўсёды дакладны ў такіх рэчах. Калі ты прызначыла спатканне?"
  
  - Сёння раніцай. Ён патэлефанаваў, каб расказаць мне пра Джона Чене. Ёсць што-небудзь новае пра гэтых ублюдках?
  
  "Няма. Прабачце. Браяну прыйшлося з'ехаць з горада — кароткая паездка, ты ж ведаеш, як гэта бывае.
  
  "О, вядома. Калі ты пагаворыш з ім, скажы, што я ўбачу яго ў нядзелю на "ўзыходжанні на пагорак", калі не раней ".
  
  "Вы ўсё яшчэ маюць намер паехаць на Тайвань?"
  
  "Так. З Бартлеттом. Нядзеля, вярнуся ў аўторак. Я чуў, мы можам скарыстацца яго самалётам".
  
  "Так. Калі ласка, прасачы, каб ён вярнуўся ў аўторак".
  
  "Калі не раней".
  
  - Я нічога не магу для вас зрабіць?
  
  - Не, дзякуй, Роберт.
  
  - Тайбэн, у нас, у нас была яшчэ адна даволі трывожная сустрэча, тут, у Ганконгу. Не хачу цябе турбаваць, але супакойся да заўтра з Синдерсом, добра?
  
  "Вядома. Браян сказаў тое ж самае. І Роджэр. Дзякуй, Роберт. Спакойнай ночы". Данросс павесіў трубку. Ён забыўся, што за ім ішоў целаахоўнік SI. Гэты хлопец, павінна быць, лепш за іншых.
  
  Я яго наогул не заўважыў. Што цяпер з ім рабіць? Ён вызначана нежаданы госць з чатырма пальцамі.
  
  "Я вярнуся праз хвіліну", - сказаў ён.
  
  "Так, тайпэн", - сказаў бармэн.
  
  Данросс выйшаў і накіраваўся ў мужчынскі туалет, назіраючы, не звяртаючы ўвагі. Ніхто не рушыў услед за ім. Скончыўшы, ён прайшоў у шумны, перапоўнены мезанін, перасёк галоўную лесвіцу і спусціўся да газетнаму кіёска ў фае, каб купіць вячэрнюю газету. Паўсюль былі натоўпу. Вяртаючыся, ён звярнуў увагу на хударлявага кітайца ў акулярах, які назіраў за ім па-над часопіса, седзячы на крэсле ў фае. Данросс павагаўся, вярнуўся ў фае і ўбачыў, што за ім сочаць. Задаволены, ён падняўся назад па перапоўненай лесвіцы. - О, прывітанне, Марлоў, - сказаў ён, амаль урэзаўшыся ў яго.
  
  "О, прывітанне, тайпэн".
  
  Данросс адразу ўбачыў велізарную стомленасць на твары суразмоўцы. - У чым справа? - Што здарылася? - спытаў ён, імгненна адчуўшы нядобрае, адыходзячы ў бок ад натоўпу.
  
  - О, нічога... зусім нічога.
  
  - Што-небудзь здарылася. - Данросс мякка ўсміхнуўся.
  
  Пітэр Марлоў вагаўся. - Гэта... гэта Флёр. Ён распавёў яму аб ёй.
  
  Данросс быў вельмі занепакоены. "Даўніна Тулі - добры лекар, так што гэта адно". Ён распавёў Марлоў, як Тулі напампаваў яго, Бартлетта і Кейсі антыбіётыкамі. "З табой усё ў парадку?"
  
  "Так. Толькі невялікія прабежкі. Месяц ці каля таго, турбавацца не аб чым". Пітэр Марлоў пераказаў яму, што Тулі сказаў аб гепатыце. "Гэта мяне не турбуе, гэта Флёр і дзіця, вось у чым праблема".
  
  "У цябе ёсць "ама"?"
  
  "О, так. І гатэль выдатны, усе хлопцы з нумара нарасхват".
  
  - У цябе ёсць час што-небудзь выпіць?
  
  "Няма, няма, дзякуй, я, мабыць, вярнуся. Ама не ... для яе няма месца, так што яна проста сядзіць з дзіцем. Мне трэба заскочыць у дом састарэлых на зваротным шляху, проста праверыць.
  
  "О, тады ў іншы раз. Калі ласка, перадайце ад мяне прывітанне вашай жонцы. Як прасоўваюцца даследаванні?"
  
  "Выдатна, дзякуй".
  
  "Колькі яшчэ нашых шкілетаў ты вывудзіў з нашага ганконскага яна?"
  
  "Шмат. Але ўсе яны добрыя". Пітэр Марлоў слаба ўсміхнуўся. "Дырк Струан быў па-чартоўску добрым чалавекам. Усе кажуць, што ты таксама такі, і ўсе яны спадзяюцца, што ты превзойдешь Горнта, што ты зноў пераможаш ".
  
  Данросс паглядзеў на яго, і той яму спадабаўся. - Вы не пярэчыце супраць пытанняў аб Чанг? Ён убачыў, як цень прабегла па грубага изможденному асобе, якое было маладым -старым. - Гэта залежыць ад абставінаў.
  
  - Робін Грэй сказаў, што ў лагеры ты гандляваў на чорным рынку. З амерыканцам. Капрал.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, і выраз твару Піцера Марлоў не змянілася. "Я быў трэйдарам, містэр Данросс, або, на самай справе, перакладчыкам у майго сябра, які быў трэйдарам. Ён быў амерыканскім капралам. Ён выратаваў маё жыццё і жыццё маіх сяброў. Нас было чацвёра: маёр, капітан групы, плантатар каўчуку і я. Ён таксама выратаваў дзясяткі іншых. Яго звалі Кінг, і ён быў каралём, у пэўным сэнсе каралём Чанг. Зноў слабая ўсмешка. "Гандаль была супраць японскіх законаў — і лагерных законаў".
  
  - Вы сказалі "японскі", а не "япошка". Гэта цікава, - тут жа заўважыў Данросс. - Пасля ўсіх гэтых жахаў у Чанг вы не выпрабоўваеце да іх агіды?
  
  Пасля паўзы Пітэр Марлоў паківаў галавой. "Я ні да каго не адчуваю агіды. Нават да Грэю. Патрабуецца ўвесь мой розум і энергія, каб ацаніць, што я жывы. Спакойнай ночы!" Ён павярнуўся, каб сысці.
  
  "О, Марлоў, яшчэ сее-што напрыканцы", - хутка сказаў Данросс, прымаючы рашэнне. "Не хацелі б вы пайсці на скачкі ў суботу? Мой бокс? Там будзе некалькі цікавых людзей ... Калі вы даследуеце Ганконг, то маглі б з такім жа поспехам рабіць гэта стыльна, а?"
  
  "Дзякуй. Вялікае вам дзякуй, але мяне запрасіў Дональд Макбрайд. Я б усё ж хацеў зайсці выпіць, калі дазволіце. Ёсць поспехі з кнігай?" "Прабачце?"
  
  - Кніга па гісторыі "Струанз", тая самая, якую вы збіраецеся даць мне пачытаць.
  
  "О, так, вядома. Я перепечатываю яго", - сказаў Данросс. "Падобна на тое, ёсць толькі адзін асобнік. Калі вы пацярпіце мяне?"
  
  "Вядома. Дзякуй".
  
  - Перадай мае найлепшыя пажаданні Флёр. Данросс праводзіў яго позіркам, радуючыся, што Марлоў разумее розніцу паміж гандлем і чорным маркетынгам. Яго погляд упаў на кітайца-СІ, які ўсё яшчэ назіраў за ім па-над часопіса. Ён павольна накіраваўся назад да бара, нібы пагружаны ў свае думкі. Апынуўшыся ў бяспецы ўнутры, ён хутка сказаў: "Фенгам, унізе якой-то чортаў рэпарцёр, якога я не хачу бачыць".
  
  Бармэн адразу ж адкрыў стойку. "Вельмі прыемна, тайпан", - сказаў ён, усміхаючыся, зусім не верачы ў апраўданне. Яго кліенты часта карысталіся выхадам для прыслугі за стойкай. Паколькі жанчынам не дазвалялася заходзіць у "лятучую мыш", звычайна звонку пазбягалі менавіта жанчын. Цяпер, які шлюхі тайпэн хацеў бы пазбегнуць? - спытаў ён сябе, ашаломлены, назіраючы, як той пакідае шчодрыя чаявыя і спяшаецца прэч праз выхад.
  
  Апынуўшыся на вуліцы, Данросс хутка завярнуў за кут і, прыгнуўшыся да задняга сядзення, злавіў таксі.
  
  - Абердзіна, - загадаў ён і аддаў указанні на кантонская дыялекце.
  
  "Ииии, як страла, тайбэн", - адразу сказаў кіроўца, праззяўшы, калі даведаўся яго. "Магу я спытаць, якія шанцы на суботу? Дождж або без дажджу?"
  
  - Няма дажджу, клянуся ўсімі багамі.
  
  "Иииии, а пераможца пятага?"
  
  - Ні багі не нашапталі гэтага мне, ні агідныя Вышэйшыя Тыгры, якія падкупляюць жакеяў або наркагандляроў, каб пазбавіць сумленных людзей сумленнай гульні. Але Ноўбл Стары паспрабуе.
  
  - Усё блудадзеі будуць старацца, - кісла сказаў кіроўца, - але хто той, каго абралі багі і іпадром "Вярхоўны тыгр Шчаслівай даліны"? А як наконт рыбы-лоцмана?
  
  "Жарабец добры".
  
  "Дзяўчынка-ірыска? Банкіру Кван патрэбна перамена ў лёсе".
  
  "Так. Дзяўчына таксама добрая".
  
  - Рынак яшчэ больш ўпадзе, тайбань?
  
  - Так, але купіце "Ноўбл Хаўс" у пятніцу без чвэрці тры.
  
  "Па якой цане?"
  
  - Падумай галавой, шаноўны Брат. Я што, стары Сляпы Тунг?
  
  Арланда і Лайн Бартлетт танцавалі вельмі блізка адзін да аднаго ў паўзмроку начнога клуба, адчуваючы даўжыню адзін аднаго. Музыка была мяккай і пачуццёвай, рытм добры, група філіпінская, а велізарны раскошны люстраны зала быў па-майстэрску падсветлены, як басейн, з асобнымі нішамі і глыбокімі нізкімі шэзлонгамі вакол нізкіх столікаў і афіцыянтамі ў смокінгах з ліхтарыкамі-алоўкамі, падобнымі на светлячкоў. Мноства дзяўчат у яркіх вячэрніх сукенках сядзелі разам, боўтаючы або назіраючы за танцуючымі. Час ад часу паасобку або парамі яны далучаліся да мужчыны або мужчынам за столікамі, каб папесціць іх смехам і пагаманілі, выпілі і, прыкладна праз чвэрць гадзіны, рушылі далей, іх руху далікатна каардынаваліся заўсёды пільнай мамай-сан і яе памочніца. Тутэйшая мама-сан была гнуткай прывабнай шанхайкой гадоў пяцідзесяці, добра апранутай і стрыманай. Яна казала на шасці мовах і адказвала перад уладальнікам за дзяўчынак. Ад яе залежаў поспех або правал бізнесу. Дзяўчыны цалкам ёй падпарадкоўваліся. Тое ж самае рабілі вышыбайлавы і афіцыянты. Яна была ядром, каралевай сваіх уладанняў, і як такая падлізваліся да яго перад ёй.
  
  Рэдка здаралася, каб мужчына прыводзіў з сабой дзяўчыну, хоць гэта не выклікала абурэння — пры ўмове, што чаявыя былі шчодрымі, а напоі сталымі. Дзясяткі такіх начных забаўляльных устаноў былі раскіданыя па Калоніі, некалькі прыватных, большасць адкрытых, якія абслугоўваюць мужчын — турыстаў, прыезджых або жыхароў Ганконга. Усе яны былі добра ўкамплектаваны партнёрамі па танцах ўсіх рас. Вы плацілі ім за тое, каб яны пасядзелі з вамі, пагаманілі, пасмяяліся або паслухалі. Цэны мяняліся, якасць змянялася ў залежнасці ад абранага вамі месцы, мэта заўсёды была адна і тая ж. Задавальненне для госця. Грошы для дома.
  
  Лайн Бартлетт і Арланда цяпер былі бліжэй, яны больш пагойдваліся, чым танцавалі, яе галава мякка ляжала ў яго на грудзях. Адна яе рука пяшчотна ляжала ў яго на плячы, іншая была прахалоднай на навобмацак. Адной рукой ён амаль абдымаў яе, яго далонь ляжала ў яе на таліі. Яна адчула яго цяпло глыбока ў сваіх сьцёгнах, і амаль рассеяна яе пальцы пагладзілі яго патыліцу, і яна прысунулася трохі бліжэй, прыцягнутая музыкай. Яе ногі ідэальна ішлі за ім, як і яе цела. Праз імгненне яна адчула яго ўзбуджэнне, а затым і даўжыню.
  
  
  Як мне быць з ім сёння ўвечары? летуценна запыталася яна сябе, атрымліваючы асалоду ад гэтай ноччу і тым, наколькі ідэальнай яна была. Хачу я ці не хачу? О, як я хачу ...
  
  Яе цела, здавалася, рухалася па ўласнай волі, цяпер яно было яшчэ бліжэй, яе спіна злёгку выгнулась, сьцёгны падаліся наперад. Яе захліснула хваля спякота.
  
  "Занадта горача", - падумала яна. З намаганнем яна ўзяла сябе ў рукі.
  
  Бартлетт адчуў, што яна пакідае яго. Яго рука засталася на яе таліі, і ён прыціснуў яе да сябе, не адчуваючы пад рукой нічога, акрамя яе цела, без ніжняга бялізны. Так рэдка. Проста плоць пад найтонкім шыфонам... І больш цяпла, чым плоці. Госпадзе!
  
  - Давай прысядзем на хвілінку, - хрыпла сказала яна.
  
  - Калі танец скончыцца, - прамармытаў ён.
  
  "Няма, няма, Лайн, у мяне падкошваюцца ногі". З намаганнем яна абвіла абедзвюма рукамі яго шыю і крыху адкінулася назад, прыціскаючыся да яго, але дазваляючы яму прыняць частку свайго вагі. Яе ўсмешка была шырокай. - Я магу ўпасці. Ты ж не хочаш, каб я ўпала, праўда?
  
  "Ты не можаш зваліцца", - сказаў ён, усміхаючыся ў адказ. "Ні за што".
  
  "Калі ласка ... "
  
  "Ты ж не хочаш, каб я ўпала, ці не так?"
  
  Яна засмяялася, і яе смех усхваляваў яго. Госпадзе, падумаў ён, притормози, яна цябе заводзіць.
  
  Імгненне яны танцавалі, але паасобку, і гэта крыху астудзіла яго запал. Затым ён павярнуў яе і падышоў да яе ўшчыльную, і яны селі за свой столік, разваліўшыся на канапе, усё яшчэ усведамляючы сваю блізкасць. Іх ногі дакрануліся да разумення.
  
  - Тое ж самае, сэр? - спытаў афіцыянт у смокінгу.
  
  "Не для мяне, Лайн", - сказала яна, жадаючы праклясьці афіцыянта за яго няўмельства, паколькі іх напоі яшчэ не былі допиты.
  
  - Яшчэ мятный крэм? - Спытаў Бартлетт.
  
  "Не для мяне, праўда, дзякуй. Але ў цябе ёсць."
  
  Афіцыянт знік. Бартлетт хацеў бы піва, але ён не хацеў, каб у яго з рота так пахла, і, больш таго, ён не хацеў псаваць самае смачнае страва, якое ён калі-небудзь спрабаваў. Паста была цудоўнай, цяляціна пяшчотнай і сакавітай з цытрынава-вінным соусам, ад якога трымцела ў роце, салата - ідэальным. Затым перад ім змяшалі забальоне, яйкі, марсалу і магію. І заўсёды яе ззянне, лёгкі водар яе духаў.
  
  "Гэта лепшы вечар, які ў мяне быў за апошнія гады".
  
  Яна падняла свой келіх з удаванай урачыстасцю. "За многае іншае", - сказала яна. Так, за многае-многае іншае, але пасля таго, як мы пажэнімся або, па меншай меры, обручимся. Ты занадта узбуджаюцца, Лайн Бартлетт, занадта настроеная на маю псіхіку, занадта моцная. "Я рады, што табе спадабалася. Я таксама. О так, я таксама!" Яна ўбачыла, як яго погляд слізгануў па ёй, калі міма прайшла гаспадыня ў сукенку з глыбокім выразам. Дзяўчына была прыгожай, ёй ледзь споўнілася дваццаць, і яна далучылася да групы шумных японскіх бізнесменаў з мноствам дзяўчат за кутнім столікам. Адразу ж ўстала іншая дзяўчына, папрасіла прабачэння і сышла. Арланда назірала, як ён назірае за імі, і цяпер яе розум быў крышталёва чысты.
  
  "Яны ўсе па найму?" мімаволі спытаў ён. "Для падушак?"
  
  Яго сэрца ёкнула, і ён азірнуўся на яе, увесь увага. "Так, я мяркую, менавіта гэта я і меў на ўвазе", - асцярожна сказаў ён.
  
  "Адказ "не" і "так". Яе ўсмешка заставалася пяшчотнай, голас мяккім. "Гэта падобна на большасць рэчаў у Азіі, Лайн. На самай справе ніколі не бывае "не" або "так". Заўсёды ёсць "можа быць". Гэта залежыць ад наяўнасці гаспадыні. Гэта залежыць ад мужчыны, грошай і сумы, якую яна завінавацілася. Яе ўсмешка была гарэзны. "Магчыма, я проста пакажу табе правільны кірунак, але тады з цябе нічога добрага не выйдзе - таму што ты очаровываешь ўсіх добранькіх лэдзі, такі вялікі і моцны мужчына, як ты, хейя?"
  
  "Ну жа, Арланда!" - сказаў ён са смехам, калі яна пераймала акцэнце кулі.
  
  "Я бачыла, што ты звярнуў на яе ўвагу. Я не вінавачу цябе, яна прелестна", - сказала яна, зайздросцячы маладосці дзяўчыны, але не яе жыцця. "Што ты меў на ўвазе, кажучы аб абавязках?"
  
  "Калі дзяўчына ўпершыню прыходзіць сюды на працу, яна павінна выглядаць прыгожай. Адзенне дарагая, дарагая прычоска, панчохі, касметыка, усё дарагое, таму мама-сан — гэта жанчына, якая прыглядае за дзяўчынкамі, — або ўладальнік начнога клуба выдзеліць дзяўчыне дастаткова грошай, каб купіць усё, што ёй трэба. Вядома, спачатку ўсе дзяўчаты маладыя і легкадумныя, свежыя, як першая летняя ружа, таму яны купляюць і купляюць, а потым ім даводзіцца расплачвацца. У большасці з іх нічога няма, калі яны пачынаюць, толькі яны самі — калі толькі яны не былі хостэс ў іншым клубе і ў іх няма паслядоўнікаў. Дзяўчыны мяняюць начныя клубы, чаргу, натуральна, як толькі ў іх сканчаюцца даўгі. Часам уладальнік выплачвае даўгі дзяўчаты, каб набыць яе і яе падпісчыкаў — многія дзяўчыны вельмі папулярныя і запатрабаваныя. Для дзяўчыны гэта можа быць нядрэнны заробак, калі ты ўмееш танцаваць, мець зносіны і кажаш на некалькіх мовах. - Значыць, у іх вялікія даўгі?
  
  "Бестэрмінова. Чым даўжэй яны застаюцца, тым цяжэй выглядаць прывабна, таму тым вышэй выдаткі. Працэнты па абавязку складаюць не менш за 20 працэнтаў. У першыя месяцы дзяўчына можа зарабіць шмат, каб расплаціцца, але ніколі недастаткова. Па яе твары прабегла цень. "Працэнты растуць, доўг расце. Не ўсе кліенты цярплівыя. Таму дзяўчыне даводзіцца шукаць іншыя формы фінансавання. Часам ёй даводзіцца займаць у ліхвяроў, каб расплаціцца з заступнікам. Яна непазбежна звяртаецца за дапамогай. І вось аднойчы ноччу мама-сан паказвае на мужчыну. "Ён хоча выкупіць цябе", - скажа яна. І..." "Што гэта значыць, выкупіць дзяўчыну?"О, гэта проста звычай тутэйшага начнога клуба. Усе дзяўчаты павінны быць тут без прамаруджання, скажам, у восем, калі адкрыецца клуб, ахайныя і дагледжаныя. Яны павінны заставацца да 13:00, інакш іх аштрафуюць — і таксама аштрафуюць, калі яны адсутнічаюць, або калі яны спазняюцца, ці не чыстыя, і не дагледжаныя, і не прыемныя кліентам. Калі мужчына хоча запрасіць дзяўчыну куды—небудзь сам, на вячэру або што—то яшчэ, і многія кліенты проста запрашаюць дзяўчат на вячэру - многія нават запрашаюць пару дзяўчат на вячэру, у асноўным, каб вырабіць ўражанне на сваіх сяброў - ён выкупляе дзяўчыну з клуба, ён плаціць клубу ўзнос, сума залежыць ад часу, што застаўся да закрыцця. Я не ведаю, колькі яна атрымлівае ад ганарару, я думаю, гэта 30 працэнтаў, але тое, што яна зарабляе звонку, цалкам належыць ёй, калі толькі мама-сан не дамовіцца за яе да таго, як яна сыдзе. Тады ўстанова атрымлівае ганарар. - Заўсёды ганарар?
  
  "Гэта пытанне асобы, лініі. У гэтай установе, якое з'яўляецца адным з лепшых, запрасіць дзяўчыну на спатканне абыйдзецца вам прыкладна ў 80 ганконскіх даляраў у гадзіну, што складае каля 16 даляраў ЗША".
  
  "Гэта не так ужо шмат", - разгублена сказаў ён.
  
  "Не так ужо шмат для мільянера, мая дарагая. Але для тысяч тутэйшых жыхароў 80 ганконскіх даляраў павінны хапіць сям'і на тыдзень".
  
  Бартлетт назіраў за яе, разважаючы пра яе, жадаючы яе, і быў так рады, што яму не прыйшлося выкупляць яе долю. Чорт, гэта было б жахліва. Ці магло б? спытаў ён сябе. Па крайняй меры, тады гэта было б некалькі даляраў, потым у ложак і зноў рухацца далей. Гэта тое, чаго я хачу? "Што?" - спытала яна.
  
  "Я проста падумала, якая гнілая жыццё ў гэтых дзяўчат". "О, не гнілая, зусім не гнілая", - сказала яна з неверагоднай нявіннасцю, якая здалася яму узрушаючай. "Гэта, верагодна, лепшае час у іх жыцці, і ўжо сапраўды першы раз у іх жыцці, калі яны надзелі што-то прыгожае, былі ўсцешаныя і карысталіся попытам. Якую яшчэ працу яны могуць знайсці, калі ты дзяўчына без добрага адукацыі? Сакратаркай, калі пашанцуе, ці на фабрыцы, па дванаццаць-чатырнаццаць гадзін у дзень за 10 ганконскіх даляраў у дзень. Вам варта зайсці ў one, Line, азнаёміцца з умовамі. Я завязу вас. Калі ласка? Вы павінны ўбачыць, як працуюць людзі, тады вы зразумееце пра нас тут. Я хацеў бы быць вашым гідам. Зараз, калі вы застаяцеся, вы павінны ўсё ведаць, выбудоўвацца ў лінію, выпрабаваць усе. Аб няма, яны лічаць сябе шчасліўчыкамі. Па крайняй меры, якое-то кароткі час ў сваім жыцці яны жывуць добра, смачна ядуць і шмат смяюцца. - Ніякіх слёз?
  
  "Заўсёды слёзы. Але слёзы - гэта лад жыцця для дзяўчыны". "Не для цябе".
  
  Яна ўздыхнула і паклала руку яму на плячо. - Я атрымала сваё. Але ты прымушаеш мяне забыць усё слёзы, якія ў мяне калі-небудзь былі. Раптоўны выбух смеху прымусіў іх падняць галавы. Чацвёра японскіх бізнесменаў сядзелі, згорбіўшыся, з шасцю дзяўчатамі, іх столік быў абстаўлены напоямі, і іх станавілася ўсё больш. "Я так шчаслівая, што мне не трэба ... не трэба прыслугоўваць японцам", - проста сказала яна. "Я благаслаўляю майго Джосса за гэта. Але яны самыя вялікія транжыры, Лайн, значна больш, чым любыя іншыя турысты. Яны марнуюць нават больш, чым шанхайцы, таму атрымліваюць лепшы сэрвіс, нават нягледзячы на тое, што іх ненавідзяць, і яны ведаюць, што іх ненавідзяць. Здаецца, іх не хвалюе, што за іх марнаванні яны не атрымліваюць нічога, акрамя хлусні. Магчыма, яны ведаюць гэта, яны разумныя, вельмі разумныя. Вядома, у іх іншае стаўленне да падушкам і да Начных дамам, выдатнае ад іншых людзей ". Яшчэ адзін выбух смеху. "Кітайцы называюць іх лонг сін гуфэй на мандаринском, літаральна "сэрца ваўка, сабакі лёгкія", што азначае "людзі без сумлення". Ён нахмурыўся. "Гэта не мае сэнсу". "О, але гэта так! Вы бачыце, як кітайцы рыхтуюць і ядуць усе часткі рыбы, птушкі або іншых жывёл, за выключэннем сэрца ваўка і лёгкіх сабакі. Гэта адзіныя дзве рэчы, якія вы не можаце паспрабаваць - яны заўсёды смярдзяць, што б вы з імі ні рабілі. - Яна азірнулася на іншы столік. - Для кітайцаў японскія мужчыны - гэта доўгі сін гуфэй. Як і грошы. У грошай таксама няма сумлення. Яна ўсміхнулася дзіўнай усмешкай і отхлебнула лікёру. "У нашы дні многія мамы-пілы або ўладальнікі пазычалі грошы дзяўчыне, каб яна дапамагла вывучыць японскі. Каб забаўляць, вы, вядома, павінны мець зносіны, ці не так?"
  
  Міма прайшла яшчэ адна зграйка дзяўчат, і яна ўбачыла, як яны паглядзелі на Бартлетта, затым на яе задуменна і зноў адвялі вочы. Арланда ведала, што яны пагарджаюць яе, таму што яна евразийка і з кліентам з куай-Лоха. Яны селі за іншы столік. Клуб запаўняўся. - Які ты хочаш? - спытала яна. - Што?
  
  Яна засмяялася над яго шокам. - О, перастань, Лайн Бартлетт, я бачыла твой блукаючы погляд. Гэта...
  
  "Спыні, Арланда!" - сказаў ён няёмка, у яго голасе раптам прагучала рэзкасць. "У гэтым месцы гэта немагчыма не заўважыць".
  
  "Вядома, менавіта таму я і прапанавала гэта", - неадкладна адказала яна, прымушаючы сябе ўсміхацца роўна, яе рэакцыя была вельмі хуткай, і яна зноў дакранулася да яго, яе рука пяшчотна ляжала на яго каленях. "Я выбрала гэта месца для цябе, каб ты мог палюбавацца". Яна заўважыла 1010, пстрыкнуўшы пальцамі. імгненна з'явіўся метрдатэль і ветліва апусціўся на калені побач з іх нізкім столікам. "Дайце мне вашу візітоўку", - уладна сказала яна па-шанхайски, яе ледзь не затошнило ад благога прадчування, якое яна выдатна хавала.
  
  Мужчына адразу ж дастаў нешта падобнае на тэатральную афішу. - Пакінь мне свой ліхтарык. Я паклічу цябе, калі ты мне спатрэбішся.
  
  Мужчына сышоў. Яна, як заговорщица, прысунулася бліжэй. Цяпер іх ногі датыкаліся. Лайн абняў яе. Яна скіравала прамень ліхтарыка на афішу. Там былі фотаздымкі, партрэты дваццаці ці трыццаці дзяўчат. Пад кожным былі шэрагі кітайскіх іерогліфаў. "Не ўсе гэтыя дзяўчаты будуць тут сёння ўвечары, але калі ты ўбачыш тую, якая табе спадабаецца, мы прывядзем яе".
  
  Ён утаропіўся на яе. - Ты сур'ёзна?
  
  "Вельмі сур'ёзна, Лайн. Табе не трэба турбавацца, я правяду перамовы за цябе, калі яна табе спадабаецца, пасля таго, як ты з ёй пазнаёміцца і пагаворыш".
  
  "Я не хачу нічога з гэтага, я хачу цябе".
  
  "Так. Так, я ведаю, мая дарагая, і ... Але сёння ўвечары, калі ласка, пацярпі мяне. Пагуляй у маленькую гульню, дазволь мне спраектаваць твой вечар".
  
  - Госпадзе, ты зусім іншы!
  
  - А ты самы выдатны мужчына, якога я калі-небудзь ведала, і я хачу зрабіць тваю ноч ідэальнай. Я не магу аддаць табе сябе цяпер, як бы мне гэтага ні хацелася, таму мы знойдзем часовую замену. Што ты на гэта скажаш?"
  
  Бартлетт ўсё яшчэ глядзеў на яе. Ён дапіў свой келіх, не адчуўшы густу. З ніадкуль з'явіўся яшчэ адзін. Ён выпіў палову.
  
  Арланда разумела, на што ідзе, але адчувала, што ў любым выпадку яшчэ мацней прыцісне яго да сябе. Калі б ён пагадзіўся, то быў бы абавязаны ёй за хвалюючую ноч, ноч, якую Кейсі або любая іншая жанчына куай-лоха ніколі б за тысячу гадоў не прапанавалі яму. Калі б ён адмовіўся, то ўсё роўна быў бы ўдзячны ёй за велікадушнасць. "Лайн, гэта Азія. Тут сэкс - гэта не англасаксонскай мумбо-юмбо і не пачуццё віны. Прыемна, калі цябе шукаюць, як смачную ежу або выдатнае віно. Што значыць для мужчыны, сапраўднага мужчыны, адна ноч з адной з гэтых Чароўных лэдзі? Момант задавальнення. Успамін. Не больш таго. Якое гэта мае дачыненне да любові, сапраўднай любові? Нічога. Я не на адну ноч і не па найму. Я адчуў твой ян .... Няма, калі ласка, Лайн, - хутка дадала яна, убачыўшы, што ён стрымліваецца. "Аб янь і інь мы не можам хлусіць ці казаць няпраўду, гэта знішчыла б нас. Я адчуў цябе, і мяне напоўніла радасць. Хіба ты не адчуў мяне? Ты моцны мужчына, ян, а я жанчына, інь, і калі музыка ціхая і ... О, Лайн. Яна ўзяла яго за руку і умольна паглядзела на яго. "Малю цябе, не будзь звязаны англа-амерыканскай глупствам. Гэта Азія, і я ... я хачу быць для цябе ўсім, чым толькі можа быць жанчына ".
  
  - Госпадзе, ты сапраўды маеш на ўвазе?
  
  "Вядома. Клянуся Мадонай, я хацела б быць усім, чаго толькі можна пажадаць у жанчыне", - сказала яна. "Усім. І я таксама клянуся, што, калі я састарэю ці ты больш не будзеш жадаць мяне, я дапамагу зрабіць гэтую частку твайго жыцця радаснай, адкрытай, свабоднай. Усё, аб чым я хацела б папрасіць, гэта быць тай-тай, быць часткай твайго жыцця. Арланда лёгка пацалавала яго. І тут яна ўбачыла раптоўную перамену ў ім. Яна ўбачыла поўнае глыбокай пашаны трапятанне і яго безабароннасць і зразумела, што перамагла. Радасьць амаль захліснула яе. О, Квиллан, ты геній, хацелася крыкнуць ёй. Я ніколі не верыў, па-сапраўднаму верыў, што тваё прапанова будзе такім дасканалым, я ніколі не верыў, што ты такі мудры, о, дзякуй, дзякуй табе.
  
  Але на яе твары нічога не адбілася, і яна цярпліва чакала, не рухаючыся.
  
  "Што значыць тай-тай?" хрыпла спытаў ён. "Тай-тай" азначала "вярхоўная з вышэйшых", жонка. Паводле старажытнага кітайскаму звычаю, у доме жонка была вярхоўнай, ўсемагутнай. - Быць часткай твайго жыцця, - ціха сказала яна, усім сваім істотай заклікаючы да асьцярожнасьці.
  
  Яна зноў чакала. Бартиетт нахіліўся, і яна адчула, як яго вусны кранулі яе вуснаў. Але яго пацалунак быў іншым, і яна ведала, што з гэтага моманту іх адносіны пяройдуць на іншую плоскасць. Яе ўзбуджэнне ўзрасла. Яна разбурыла чары. - Такім чынам, - сказала яна, нібы няслухмянага дзіцяці, - такім чынам, містэр Лайн Бартиетт, каго вы выбіраеце? - Вас.
  
  "І я выбіраю цябе, але пакуль мы павінны вырашыць, на каго з іх ты спыніш свой выбар. Калі табе гэта не спадабаецца, мы пойдзем у іншы клуб ". Яна наўмысна старалася, каб яе голас гучаў як ні ў чым не бывала. "А цяпер што наконт яе?" Дзяўчына была прелестна, тая, на якую ён глядзеў. Арланда ўжо прыняла рашэнне супраць яе і выбрала таго, каго палічыў за лепшае б яна, але, задаволеная сабой, падумала яна, вельмі ўпэўненая ў сабе, бедны хлопчык мае права на ўласнае меркаванне. О, я буду такі ідэальнай жонкай для цябе! "У яе рэзюмэ гаворыцца, што яна Лілі Ці — ва ўсіх дзяўчат ёсць працоўныя імёны, якія яны выбіраюць самі. Ёй дваццаць, з Шанхая, кажа на шанхайскім і кантонская дыялектах, яе хобі - танцы, катанне на лодцы і ... - Арланда вгляделась ў малюсенькія літары, і ён убачыў цудоўны выгін яе шыі. "... і пешыя прагулкі. Што наконт яе?"
  
  Ён перавёў погляд на фатаграфію. - Паслухай, Арланда, я не быў са шлюхай шмат гадоў, з тых часоў, як служыў у арміі. Яны мяне ніколі асабліва не цікавілі.
  
  "Я ўсё разумею, і ты маеш рацыю", - цярпліва сказала яна яму, "але гэта не шлюхі, не ў амерыканскім сэнсе. У іх няма нічога вульгарнага ці тайнага або ў тым, што я прапаную. Гэта дамы для забаў, якія могуць прапанаваць вам сваю маладосць з выдатным віном у абмен на частку вашых грошай, якіх у вас амаль няма. Гэта сумленны абмен, які даецца і шчыра прымаецца абедзвюма бакамі. Напрыклад, вы павінны загадзя ведаць, колькі яна павінна атрымаць, і вы ніколі не павінны аддаваць ёй грошы наўпрост, вы павінны толькі пакласці іх у яе сумачку. Гэта важна, і для мяне вельмі важна, каб твая першая сустрэча была ідэальнай. Я таксама павінен абараніць твой твар, і...
  
  "Ну жа, Арлан—"
  
  "Але я сур'ёзна, Лайн. Гэты выбар, гэты падарунак ад мяне цябе не мае ніякага дачынення да нас з табой, нічога. Тое, што адбываецца паміж намі, - гэта Джос. Для мяне проста важна, каб ты атрымліваў асалоду ад жыццём, ведаў, што такое Азія на самай справе, а не тое, што думаюць амерыканцы. Калі ласка?"
  
  Бартиетт цяпер боўтаўся, усе яго добра правераныя арыенціры былі разбіты дашчэнту і бескарысныя супраць гэтай жанчыны, якая зачароўвала і дзівіла яго.
  
  Ён быў ап'янёны яе цяплом і пяшчотай. Увесь ён верыў ёй.
  
  Затым, раптам, ён успомніў, і яго ўнутранае "я" закрычала аб асцярожнасці. Яго знікла эйфарыя. Ён толькі што ўспомніў, каму казаў, як моцна любіць італьянскую кухню. Горнт. Горнт, пару дзён таму. Распавядаў аб лепшай ежы, якую ён калі-небудзь спрабаваў. Італьянская кухня з півам. Горнт. Госпадзе, няўжо гэтыя двое ў змове? Не можа быць, проста не можа быць! Можа быць, я распавёў ёй аб тым жа самым вячэры. Не так?
  
  Ён пакапаўся ў памяці, але не мог успомніць дакладна, ён увесь дрыжаў, але яго вочы працягвалі бачыць яе, ожидающую там, ўсьмешлівую яму, тым, хто любіць яго. Горнт і Арланда? Яны не могуць быць у змове! Ні за што! Нават у гэтым выпадку будзь асцярожны. Ты амаль нічога пра яе не ведаеш, так што, дзеля бога, будзь асцярожны, ты ў сеткі, у яе сеткі. Гэта таксама сетка Горнта?
  
  Выпрабуй яе, крычаў д'ябал у ім. Выпрабуй яе. Калі яна мае на ўвазе тое, што кажа, тады гэта што-нешта іншае, і яна з космасу і такая ж рэдкая, і вам прыйдзецца вырашаць наконт яе — вы атрымаеце яе толькі на яе ўмовах.
  
  Паспрабуйце яе, пакуль у вас ёсць такая магчымасць — вам няма чаго губляць.
  
  "Што?" - спытала яна, адчуўшы перамену.
  
  "Я проста думаў аб тым, што ты сказала, Арланда. Ці павінен я выбраць цяпер?"
  
  55
  
  11:35 ВЕЧАРА. :
  
  Суслев сядзеў у прыцемку іх канспіратыўнай кватэры ў доме 32 па адрасе Сынклэрам Тауэрс. З-за сустрэчы з Грэем ён перанёс сустрэчу з Артурам сюды.
  
  Ён пацягваў свой напой у цемры. Побач з ім на бакавым століку стаялі бутэлька гарэлкі, два шклянкі і тэлефон. Яго сэрца цяжка тахкала, як заўсёды, калі ён чакаў таямніцай сустрэчы. Няўжо я ніколі не прывыкну да іх? спытаў ён сябе. Няма. Сёння вечарам я стаміўся, хоць усё прайшло выдатна. Грэй цяпер запраграмаваны. Гэты бедны дурань, рухомы нянавісцю, зайздрасцю і рэўнасцю! Цэнтр павінен яшчэ раз папярэдзіць кіраўніцтва BCP пра яго — тэндэнцыя занадта ўразлівая. І Траўкіна, калі—то прынц, а цяпер нішто, і Жак Девиль - гэты імпульсіўны некампетэнтны чалавек, — і ўсе астатнія.
  
  Усё роўна! Усё ідзе цудоўна. Усё падрыхтавана да заўтрашняга дня і прыбыцці чалавека Синдерса. Мімавольная дрыготка прабегла па целе Суслева. Я б не хацеў трапіць да іх у пастку. МІ-6 небяспечная, адданая справе і фанатична па адносінах да нас, як і ЦРУ, але значна горш. Калі план ЦРУ і МІ-6 пад кодавай назвай "Анубіс" аб'яднаць Японію, Кітай, Англію, Канаду і Амерыку калі-небудзь ажыццявіцца, Матушка Расея будзе разбурана назаўжды. Ах, мая краіна, мая краіна! Як я сумую па Джорджыі, такой прыгожай, пяшчотнай і зялёнай.
  
  Песні яго дзяцінства, народныя песні Джорджыі, нарынулі на яго і вярнулі назад. Ён змахнуў маленькую слезинку пры думкі аб такой прыгажосці, такой далёкай. Нічога, хутка мой адпачынак. Тады я буду дома. І ў гэты ж час мой сын прыедзе дадому ў адпачынак з Вашынгтона са сваёй маладой жонкай і іх маленькім сынам, які так мудра нарадзіўся ў Амерыцы. Ніякіх праблем з пашпартам для яго. Ён будзе нашым служачым у чацвёртым пакаленні. Мы прасоваемся наперад.
  
  Цемра ціснула на яго. Па просьбе Артура, для большай бяспекі, ён задернул шторы і пакінуў вокны зачыненымі, хоць не было ніякай магчымасці, што іх можна ўбачыць. У кватэры быў кандыцыянер, але зноў жа ў мэтах бяспекі яго папрасілі не ўключаць, як і святло. Было разумна пакінуць кватэру фінаў раней Грэючы на выпадак, калі планы змяніліся, і за ім усталявалі сачэнне з SI. Крос сказаў яму, што сёння ўвечары нікога не будзе, хоць заўтра да яго будзе прыстаўлены іншы чалавек.
  
  Ён злавіў таксі і спыніўся ў "Голден Фэры" за вячэрнімі газетамі, прыкінуўшыся п'яным, на выпадак, калі за ім назіраюць, затым паехаў у "Роўз Корт" і "Клинкерс", потым па тунэлі, а потым сюды. Каля Роўз-Корта дзяжурыў чалавек з SI. Гэты чалавек усё яшчэ быў звонку і заставаўся там ці не заставаўся. Гэта не мела значэння.
  
  Зазваніў тэлефон. Гук прымусіў яго падскочыць, хоць званок быў старанна прыглушаны. Тры гудка, затым цішыня. Яго сэрца часта забілася. Артур хутка будзе тут.
  
  Ён дакрануўся да аўтаматычнага пісталета, схаванага за адной з падушак. Загад з Цэнтра. Гэта быў адзін з многіх загадаў, якія ён не ўхваляў. Суслев не любіў пісталеты. Зброя можа памыляцца, яд - ніколі. Яго пальцы закранулі малюсенькага флакона, які быў схаваны за лацканом пінжака досыць блізка, каб ён мог дацягнуцца да яго ротам. На што было б падобна жыць, калі б імгненная смерць не была так блізка?
  
  Ён наўмысна расслабіўся і сканцэнтраваў свае пачуцці, як радар, жадаючы адчуць прысутнасць Артура да таго, як ён з'явіцца на самай справе. Артур скарыстаецца параднай дзвярыма або чорным ходам?
  
  З таго месца, дзе ён сядзеў, яму былі бачныя абедзве дзверы. Ён уважліва прыслухаўся, злёгку прыадчыніўшы рот, каб павысіць іх адчувальнасць. Вой ліфта. Яго погляд кінуўся да ўваходных дзвярэй, але вой спыніўся паверхам ніжэй. Ён пачакаў. Задняя дзверы адчыніліся перш, чым ён што-небудзь адчуў. У яго ўнутры ўсё перавярнулася, калі ён не змог даведацца цёмную постаць. На імгненне ён быў паралізаваны. Затым фігура расправіла адно плячо, і лёгкая гарбаватасць знікла.
  
  - Христосл, - прамармытаў Суслев. - Ты мяне напалохаў.
  
  "Усё гэта частка службы, даўніна". Мяккія, адрывістыя словы змешваліся з сухім, адрывістым, найграным кашлем. "Ты адзін?"
  
  "Вядома!"
  
  Постаць бясшумна перамясцілася ў гасціную. Суслев ўбачыў, што хто-то прыбірае пісталет, і прыслабіў хватку, але пакінуў яго напагатове ў тайніку. Ён устаў і цяпло працягнуў руку. - У якія-то павекі ты прыйшоў своечасова.
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Джэйсан Пламм не зняў пальчатак. "Я ледзь было не спазніўся", - сказаў ён сваім звычайным голасам, ўсмешка з'явілася толькі на паверхні яго асобы.
  
  "Што здарылася?" спытаў руская, ацаніўшы якасць ўсмешкі. "І навошта ўсе гэтыя "тузаць шторы і трымаць вокны зачыненымі"?"
  
  "Я думаю, гэта месца можа быць пад наглядам". "А?" Неспакой Суслева ўзрасла. "Чаму вы не згадалі пра гэта раней?"
  
  "Я сказаў, я думаю, што гэта магчыма. Я не ўпэўнены. Мы прыклалі нямала намаганняў, каб зрабіць гэта прытулак бяспечным, і я не хачу, каб яго ўзарвалі па якой-небудзь прычыне ". У голасе высокага ангельца чуліся рэзкія ноткі. - Паслухай, таварыш, увесь пекла разверзся. СІ злавіла хлопца па імені Меткин з твайго карабля. Ён...
  
  "Што?" Суслев ўтаропіўся на яго з прытворнай узрушэннем. "Меткин. Мяркуецца, што ён палітычны каментатар —" "Але гэта немагчыма", - дрыготкім голасам вымавіў Суслев, бездакорна гуляючы, хаваючы радасць ад таго, што Меткин трапіўся ў яго пастку. "Меткин ніколі б сам не стаў падвозіць тавар!"
  
  "Нават калі так, ён у нас! Армстронг зняў яго і амерыканца з авіяносца. Яны злавілі іх з доказамі злачынства. Меткин ведае пра Севрине?"
  
  "Не, ні ў якім выпадку". "Ты ўпэўнены?"
  
  "Так. Нават я не ведаў пра гэта да тых часоў, пакуль некалькі дзен таму Цэнтр не сказаў мне змяніць Ворански", - сказаў Суслев, і скажоная праўда прагучала лёгка.
  
  "Вы ўпэўненыя? Роджэр ледзь дах не знёс! Меткин павінен быць вашым палітычным камісарам і маёрам КДБ. Гэта ён?" "Так, але гэта смешна —"
  
  - Якога д'ябла ні ён, ні вы, ні хто-небудзь іншы не папярэдзілі нас аб рыхтуемай аперацыі, каб мы маглі быць гатовыя на выпадак няўдачы! Я кіраўнік Sevrin, а цяпер вы працуеце тут, не падтрымліваючы сувязі і не інфармуючы мяне. Гэта заўсёды было ўзгоднена. Ворански заўсёды папярэджваў нас загадзя. ""Але, таварыш, - заспакаяльна сказаў Суслев, - я нічога не ведаў аб захопе. Меткин робіць тое, што хоча. Ён шэф, старэйшы чалавек на караблі. Я не ўдзельнічаю ва ўсім - ты гэта ведаеш! Суслев быў адпаведна, нібы просячы і раздражняльным, працягваючы сваё пастаяннае прыкрыццё тым, што ён не быў сапраўдным арбітрам Сэвэрына. "Я не магу зразумець, што на Меткина знайшло, што ён сам падчапіў машыну. Па-дурному! Ён, павінна быць, сышоў з розуму! Слава Богу, ён адданы справе чалавек, і лацкан яго пінжака атручаны, так што няма ніякіх ...
  
  "Яны атрымалі яго цэлым і цэлым".
  
  Суслев ахнуў, цяпер ужо па-сапраўднаму узрушаны. Ён чакаў, што Меткин даўным-даўно мёртвы. - Вы ўпэўнены?
  
  "Яны ўзялі яго цэлым і цэлым. Яны даведаліся яго сапраўднае імя, званне і серыйны нумар, і прама цяпер ён знаходзіцца на транспарце каралеўскіх ВПС пад узмоцненай аховай, направляющемся ў Лондан ".
  
  Розум Суслева на імгненне адключыўся. Ён хітра падставіў Меткина, каб той замяніў агента, які павінен быў ажыццявіць перахоп. Вось ужо некалькі месяцаў ён знаходзіў Меткина ўсё больш крытычным у адносінах да яго, цікаўным і, такім чынам, небяспечным. Тройчы за апошні год ён перахопліваў прыватныя данясенні ў Цэнтр, напісаныя яго другім нумарам, у якіх крытыкавалася тое, як лёгка ён кіраваў сваім караблём і сваёй працай, а таксама яго сувязь з Джыні Фу. Суслев быў упэўнены, што Меткин рыхтуе яму пастку, магчыма, нават спрабуе гарантаваць яго адстаўку ў Крым — выгаднае прызначэнне — шляхам правядзення якога-небудзь перавароту, напрыклад, шепнув Цэнтру, што ён падазрае уцечку дадзеных на борце "Іванова" і што гэта, павінна быць, Суслев.
  
  Суслев здрыгануўся. Ні Меткину, ні Центровому, ні каму-небудзь іншаму не спатрэбіліся б доказы, дастаткова было б падазрэнні.
  
  "Гэта дакладна, што Меткин жывы?" - спытаў ён, абдумваючы гэтую новую праблему.
  
  - Ды. Ты абсалютна ўпэўнены, што ён нічога не ведае пра Севрине?
  
  - Ды. Так, я ўжо казаў табе. - Суслев павысіў голас. - Ты адзіны, хто ведае ўсіх членаў "Сэвэрына", так? Нават Крос не ведае іх усіх, ці не так?
  
  - Няма. - Пламм падышоў да халадзільніка і дастаў бутэльку вады. Суслев наліў сабе гарэлкі, задаволены тым, што ў Sevrin было так шмат важных ахоўных клапанаў: Пламм не ведаў, што Роджэр Крос быў інфарматарам КДБ на баку ... Адзін Крос ведаў сапраўднае становішча Суслева ў Азіі, але ні Крыж, ні Пламм не ведалі пра яго даўняй сувязі з Девиллем ... ніхто з іншых членаў не ведаў адзін аднаго ... і ніхто з іх не ведаў аб Банастасио і зброі або аб рэальных маштабах савецкага ўварвання на Далёкі Усход.
  
  Колы ўнутры колаў ўнутры колаў, і цяпер Меткин, адно з няспраўных колаў, сышло назаўжды. Было так лёгка падкінуць Меткину "мёд", што бяспечнае атрыманне дэкларацыі аб ўзбраенні авіяносца гарантавала прасоўванне па службе задзейнічанага агента. "Я здзіўлены, што яны злавілі яго жывым", - сказаў ён, маючы на ўвазе менавіта гэта.
  
  "Роджэр сказаў мне, што яны звязалі небараку і надзелі на яго аброжак, перш чым ён змог учапіцца зубамі ў лацкан". "Яны знайшлі пры ім якія-небудзь доказы?"
  
  - Роджэр не сказаў. Яму даводзілася працаваць па-чартоўску хутка. Мы падумалі, што лепшае, што можна зрабіць, - гэта вывезці Меткина з Ганконга як мага хутчэй. Мы былі ўражаны, што ён ведаў пра нас, будучы такім высокапастаўленым. У Лондане з ім будзе лягчэй мець справу ". Голас Пламма быў сур'ёзны.
  
  "Крос разбярэцца з Меткиным".
  
  "Магчыма". Пламм з непакоем адпіў яшчэ вады. "Як СІ даведаўся аб выкраданні?" Спытаў Суслев, жадаючы высветліць, як шмат вядома Пламму. "Павінна быць, на борце майго карабля здраднік".
  
  "Няма. Роджэр сказаў, што ўцечка адбылася праз інфарматара, якога МІ-6 мае на борце авіяносца. Нават tlu. ЦРУ не ведала ".
  
  "Крыстас! Якога чорта Роджеру спатрэбілася быць такім эфектыўным?" "Гэта быў Армстронг. У SI ёсць сістэма стрымак і проціваг. Але пакуль Меткин нічога не ведае, нічога страшнага!"
  
  Суслев адчуў пільны погляд ангельца. Ён захаваў бесхитростное выраз твару. Пламм не быў дурнем. Гэты чалавек быў моцным, хітрым, бязлітасным, таемным пратэжэ і выбраннікам Филби. "Я ўпэўнены, што Меткин не ведае нічога, што магло б нашкодзіць нам. Нават у гэтым выпадку Цэнтр павінен быць неадкладна праінфармаваны. Яны могуць з гэтым справіцца".
  
  "Я ўжо зрабіў гэта. Я папрасіў аб дапамозе па прыярытэце адзін". "Добра", - сказаў Суслев. "Вы вельмі добра папрацавалі, таварыш. Вы і Крос. Набыццё Кроса для справы было бліскучай поспехам. Я павінен яшчэ раз павіншаваць вас ". Суслев меў на ўвазе камплімент. Роджэр Крос быў прафесіяналам, а не аматарам, як гэты чалавек і ўсе астатнія ў Севрине.
  
  "Магчыма, я набыў яго, магчыма, ён набыў мяне. Часам я не ўпэўнены", - задуменна сказаў Пламм. "Ці аб цябе, таварыш. Ворански я ведаў. Мы вялі справы на працягу многіх гадоў, але ты, ты - новенькая, неопробованная партыя.
  
  "Так. Цябе, павінна быць, цяжка".
  
  - Вы, здаецца, не занадта засмучаныя стратай свайго начальніка.
  
  - Я не такі. Павінен прызнацца, што я не такі. Меткин быў вар'ятам, падвяргаючы сябе такой небяспецы. Гэта цалкам супярэчыла загадам. Шчыра кажучы, ... Я думаю, што адбылася ўцечка інфармацыі з службы бяспекі "Іванова". Меткин быў адзіным доўгатэрміновым членам экіпажа, не лічачы Ворански, які меў доступ на бераг. Лічылася, што ён бездакорны, але ніколі не ведаеш напэўна. Можа быць, ён дапусціў і іншыя памылкі, распусціў мову ў бары, а?
  
  "Божа, абарані нас ад дурняў і здраднікаў. Адкуль AMG атрымаў сваю інфармацыю?"
  
  "Мы не ведаем. Як толькі мы гэта даведаемся, ўцечка будзе ліквідаваная".
  
  "Ты збіраешся стаць пастаяннай заменай Ворански?"
  
  "Я не ведаю. Мне не казалі".
  
  "Я не люблю пераменаў. Перамены небяспечныя. Хто яго забіў?"
  
  - Спытай Кроса. Я таксама хачу ведаць. Суслев паглядзеў Пламму ў адказ. Ён убачыў, як той кіўнуў, яўна задаволены. - А што наконт Синдерса і папер AMG? - спытаў ён.
  
  - Роджэр ўсё прадугледзеў. Не турбуйся. Ён упэўнены, што мы зможам з імі азнаёміцца. Заўтра ты атрымаеш свой асобнік. Пламм зноў назіраў за ім. - А што, калі нашы імёны будуць пазначаны ў справаздачах?
  
  "Немагчыма! Данросс адразу распавёў бы Роджеру - ці аднаму з сваіх сяброў у паліцыі, верагодна, Чопу Суи Квоку", - сказаў Суслев з усмешкай. "Калі не яму, то губернатару. Аўтаматычна гэта перайшло б да Роджеру. Вы ў бяспецы."
  
  "Магчыма, а магчыма і няма". Пламм падышоў да акна і паглядзеў на хмурнае неба. "Нішто ніколі не бывае бяспечным. Вазьмі Жака. Ён цяпер небяспечны. З яго ніколі не атрымаецца тай-пэня.
  
  Суслев дазволіў сабе нахмурыцца, а затым, як быццам гэта была раптоўная ідэя, сказаў: "Чаму б не адвесці яго з Ганконга? Прапануеце Жаку, каб ён папрасіў аб прызначэнні у ... скажам, у "Струанс" ў Канадзе. Ён мог бы выкарыстаць сваю нядаўнюю трагедыю як апраўданне. У Канадзе ён апынецца ў глушы і там загіне на карані. А?"
  
  "Вельмі добрая ідэя. Так, гэта павінна быць лёгка. У яго там шмат добрых кантактаў, якія могуць апынуцца карыснымі". Пламм кіўнуў. "Я буду нашмат больш шчаслівым, калі мы прачытаем гэтыя файлы, і яшчэ больш шчаслівым, калі вы даведаецеся, як, чорт вазьмі, AMG выявіла нас".
  
  "Ён выявіў Сэвэрына, а не ты. Паслухай, таварыш, я запэўніваю цябе, што ты ў бяспецы і можаш працягваць сваю жыццёва важную працу. Калі ласка, працягвай рабіць усё магчымае, каб справакаваць банкаўскі крызіс і абвал фондавага рынку ".
  
  "Не трэба турбавацца. Мы ўсе хочам, каб гэта адбылося".
  
  Тэлефон ажыў. Абодва мужчыны ўтаропіліся на яго. Ён прагучаў ўсяго адзін раз. Адзін гудок. Код "небяспека" усплыў ў іх у галаве. Ашаломлены
  
  Суслев схапіў схаваны пісталет, успомніўшы, што на ім былі яго адбіткі пальцаў, і кінуўся праз кухню да задняй дзверы, Пламм рушыў услед за ім. Ён рыўком расчыніў дзверы, прапускаючы Пламма першым на лесвічную пляцоўку. У гэты момант пачуўся тупат надыходзячых ног і грукат ўваходных дзверы ззаду іх, якая вытрымала, але злёгку прагнулася. Суслев бясшумна зачыніў заднюю дзверы, уставіўшы засаўку на месца. Яшчэ адзін грукат. Ён зазірнуў у шчыліну. Яшчэ адзін грукат. Пярэднія замкі разляцеліся ўшчэнт. На імгненне ён убачыў сілуэты чатырох мужчын на фоне святла ў холе, затым кінуўся бегчы. Пламм ўжо спускаўся па лесвіцы, прыкрываючы яго з наступнай пляцоўкі, з аўтаматам у руках, і Суслев, пераскокваючы праз тры прыступкі за раз, прайшоў міма яго на наступную пляцоўку, затым павярнуўся, каб у сваю чаргу прыкрываць яго. Над ім ванітна рыпнулі задняя дзверы. Пламм бясшумна прабег міма яго і зноў прыкрыў яго, калі яны беглі ўніз, на наступную лесвічную пляцоўку. Затым Пламм адсунуў некалькі скрынь для маскіроўкі ад фальшывага выхаду, які ответвлялся ад галоўнага. Знізу да іх з шумам падбеглі крокі. Яшчэ адзін удар у заднюю дзверы наверсе. Суслев насцярожыўся, калі Пламм праціснуўся праз праём у цемру, і ён рушыў услед за ім, часткова зачыніўшы за сабой дзверы. Пламм ўжо знайшоў ліхтарык, які чакаў яго ў абойме. Крокі набліжаліся. Пламм асцярожна накіраваўся ўніз, абодва мужчыны рухаліся выразна і бясшумна. Крокі выдаляліся з гукам прыглушаных галасоў. Абодва мужчыны на імгненне спыніліся, спрабуючы пачуць, аб чым ідзе гаворка. Але гук быў занадта недакладным і прыглушаным, і яны нават не маглі сказаць, англійская гэта быў або кітайскі.
  
  Пламм зноў павярнуўся і павёў іх уніз. Яны спяшаліся, але з вялікай асцярогай, не жадаючы вырабляць непатрэбны шум. Неўзабаве яны былі ў патаемнага выхаду. Без ваганняў двое мужчын паднялі фальшпол і спусціліся ўніз, у халаднаватую волкасць водопропускных трубы. Апынуўшыся там, у бяспекі, яны спыніліся, каб перавесці дух, іх сэрца шалёна колотились ад нечаканасці ўсяго таго, што здарылася. Калі Суслев змог гаварыць, ён прашаптаў: "Гаміньдан?" Пламм толькі паціснуў плячыма. Ён выцер пот. Над галавой прогрохотала машына. Ён накіраваў прамень ліхтара на столь, з якога капала вада. Там было шмат расколін і абрынулася яшчэ адна лавіна камянёў і бруду. Пол быў заліты вадой на полфута, якая пакрывала іх абутак.
  
  - Нам лепш расстацца, даўніна, - ціха сказаў Пламм, і Суслев заўважыў, што, хоць мужчына змакрэў, яго голас быў ледзяным, а святло ні разу не завагаўся. "Я папрашу Роджэра неадкладна разабрацца з тым, што гэта быў за душ. Па-чартоўску сумна ".
  
  Сэрца Суслева білася павольней. Яму ўсё яшчэ было цяжка гаварыць. - Дзе мы сустракаемся заўтра? - спытаў я.
  
  "Я дам вам ведаць". Твар ангельца было суровым. "Спачатку Ворански, потым Меткин і зараз гэта. Занадта шмат уцечак". Ён тыцнуў вялікім пальцам уверх. - Гэта было занадта блізка. Магчыма, твой Меткин ведаў больш, чым ты думаеш.
  
  - Няма. Кажу вам, ён нічога не ведаў ні пра Севрине, ні пра кватэры, ні пра Клинкере, ні аб чым-небудзь падобным. Ведалі толькі мы з Ворански, мы адзіныя, хто ведаў. З нашага боку уцечкі няма".
  
  "Спадзяюся, ты маеш рацыю". Пламм змрочна дадаў: "Мы даведаемся, Роджэр пазнае так ці інакш, аднойчы, і тады Бог дапаможа здрадніку!"
  
  "Добра. Я таксама хачу яго".
  
  Пасля паўзы Пламм сказаў: "Тэлефануйце мне кожныя паўгадзіны з розных тэлефонных будак, пачынаючы з 19:30 заўтрашняга дня".
  
  "Добра. Калі па якой-небудзь прычыне паўстануць праблемы, я буду ў Джыні з адзінаццаці і далей. І апошняе. Калі мы не зможам азнаёміцца з дакументамі AMG, якое ваша меркаванне аб Данроссе?
  
  "У яго неверагодная памяць".
  
  - Тады мы ізалюем яго для хімічнага допыту?
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  "Добра, таварыш. Я зраблю ўсё падрыхтоўкі".
  
  - Няма. Мы схватим яго і даставім. Да Івановым?
  
  Суслев кіўнуў і пераказаў яму прапанову Меткина абвінаваціць пярэваратняў, не сказаўшы, што гэта была ідэя Меткина. "А?"
  
  Пламм ўсміхнуўся. "Разумна! Убачымся заўтра". Ён уручыў Суслеву ліхтарык, дастаў ліхтарык-аловак і, павярнуўшыся, стаў спускацца па вадасцёкавай трубе, яго ногі ўсё яшчэ былі пад вадой. Суслев глядзеў, пакуль высокі мужчына не загарнуў за кут і не знік. Ён ніколі не хадзіў па водопропускных трубы ўнізе. Пламм сказаў яму не рабіць гэтага, таму што гэта небяспечна і можа абрынуцца.
  
  Ён глыбока ўздыхнуў, цяпер справіўшыся са сваім спалохам. Над галавой цяжка прогрохотала яшчэ адна машына. "Напэўна, грузавік", - разгублена падумаў ён. Яшчэ больш бруду і кавалак бетону з плёскатам ўпалі, напалохаўшы яго. Суслев пачакаў, затым пачаў асцярожна прабірацца уверх па схіле. Яшчэ адна малюсенькая лавіна. Раптам Суслев зьненавідзеў падземную трубу. Яна прымушала яго адчуваць сябе няўпэўнена і асуджаным.
  
  56
  
  11:59 ВЕЧАРА.:
  
  Данросс глядзеў на сумны драбы згарэлай рэстарана "Плывучы цмок", які ляжаў на баку ў дваццаці футах абердинской вады. Іншыя шматпавярховыя сталовыя, якія плавалі паблізу, усё яшчэ зіхацелі агнямі, безгустоўныя і шумныя, запоўненыя да адмовы, іх новыя, спехам збудаваныя часовыя кухні размяшчаліся на баржах побач з іх матчынымі караблямі, дыміліся катлы, пад катламі гарэў агонь, і маса кухараў і памочнікаў была падобная на мноства пчол. Афіцыянты хадзілі ўверх і ўніз па хісткім праходах з падносамі і стравамі. Непадалёк праплывалі сампаны, турысты глядзелі, Ганконг ян разявіў рот, гмах была вялікай славутасцю.
  
  Частка надбудовы гмаха выступала з вады. Выратавальныя брыгады ўжо працавалі над ёй пры святле пражэктараў, здабываючы яе, рыхтуючы да спуску на ваду тое, што ад яе засталося. На яе часткі прычала і стаянкі былі ўсталяваныя часовыя даху і кухні. Прадаўцы дзелавіта прадавалі фатаграфіі пажару, сувеніры, ежу сотняў відаў, а велізарная асветленая шыльда на кітайскім і англійскай горда абвяшчаў, што новы, АДЗІНЫ ЦАЛКАМ СУЧАСНЫ І ВОГНЕЎСТОЙЛІВЫ ПЛЫВУЧЫ РЭСТАРАН "ПЛЫВУЧЫ ЦМОК" хутка запрацуе, больш, чым калі-небудзь, лепш, чым калі-небудзь... тым часам паспрабуйце стравы нашых знакамітых шэф-кухароў. Усё ішло як звычайна, за выключэннем таго, што часова рэстаран знаходзіўся на сушы, а не ў моры.
  
  Данросс прайшоў уздоўж прычала да аднаго з спускаў да мора. Непадалёк стаялі сампаны, вялікія і маленькія. Большасць з іх былі ўзятыя напракат, кожнае невялікае суденышко з адным грабцом, мужчынам, жанчынай або дзіцем любога ўзросту, кожнае суденышко было пакрыта брызентам, які закрываў палову лодкі ад сонца, дажджу ці старонніх вачэй. Некаторыя сампаны былі больш складанымі. Гэта былі начныя прагулачныя катэры. Унутры былі адкідваючыся падушкі і нізкія столікі, лепшае судна было раскошным, у ім было досыць месцы для дваіх, каб паесці і папіць, а затым легчы спаць, прычым самотны вясляр прадбачліва не ўваходзіў у каюту. Вы маглі б наняць яго на гадзіну або на ноч, і лодка ляніва плыла бы па закутках. У іншых сампанах будуць прадстаўлены разнастайныя напоі і пачастункі, свежыя стравы будуць падавацца гарачымі і вытанчана сервіраваць, і вы са сваёй дамай зможаце марыць ўсю ноч напралёт ў поўным адзіноце.
  
  Вы маглі б адправіцца туды ў адзіночку, калі б захацелі. Затым, недалёка ад аднаго з шырокіх выспаў лодак, вашы сампаны сустрэліся б з Начнымі Дамамі, і вы маглі б выбіраць і абменьваць, а затым дрэйфаваць. У гавані ты мог задаволіць любое жаданне, любую смагу, любы пажадлівасць — за невялікую плату, цана справядлівая, кім бы ты ні быў, — калі ты мог заплаціць і быў мужчынам. Опіум, какаін, гераін, усё, што захочаш.
  
  Часам ежа была дрэнны або певичка дрэнны, але гэта была ўсяго толькі памылка Джос, аб якой яна шкадавала, а не наўмысная. Часам вы маглі страціць свой кашалёк, але тады толькі прасцяк прыйшоў бы да такой ганарлівай беднасці, каб выстаўляць напаказ сваё багацце.
  
  Данросс усміхнуўся, убачыўшы, як грузны турыст нервова усаджваецца ў адно з суденышек, якому дапамагае дзяўчына з чонгуком. "Ты ў надзейных руках", - падумаў ён, вельмі задаволены мітуснёй бізнесу вакол, пакупкі, продажамі, бартэрам. "Так, - сказаў ён сабе, - кітайцы - сапраўдныя капіталісты свету".
  
  Як наконт запыту Типтопа і Джонджона? Як наконт Ландо Мацюкі, Скнары і Паркони? І Горнта? І AMG , і Рыка Анджин , і Синдерс , і ...
  
  Не думай пра іх зараз. Збярыся з думкамі! Четырехпалый Ву паклікаў цябе не для таго, каб абмяркоўваць надвор'е.
  
  Ён мінуў першыя прыступкі і накіраваўся ўздоўж прычала да галоўным, святло вулічных ліхтароў адкідаў моцныя цені. Адразу ж усё сампаны там пачалі штурхацца, спрабуючы заняць пазіцыю, іх уладальнікі крычалі, падзывалі. Калі ён дабраўся да верхняй пляцоўкі лесвіцы, мітусня спынілася.
  
  "Тай-пэн!"
  
  Добра пасаджаны прагулачны катэр з Сярэбраным сцягам у выглядзе Лотаса на карме праплыў прама скрозь іх. Лодачнік быў невысокім, каржакаваты, з мноствам залатых зубоў. На ім былі ірваныя штаны колеру хакі і спартовая кашуля.
  
  Данросс прысвіснуў пра сябе, даведаўшыся старэйшага сына Четырехпалого Ву, лох-пэна, кіраўніка флоту прагулачных лодак Ву. Нядзіўна, што іншыя лодкі давалі яму свабоду дзеянняў, падумаў ён, уражаны тым, што
  
  Златозуб Ву сустрэўся з ім асабіста. Ён спрытна падняўся на борт, вітаючы яго. Златозуб хутка адчаліў.
  
  "Адчувай сябе як дома, Тай-Пэна", Goldtooth лёгка сказаў на выдатным англійскай мове-англійскай з акцэнтам. У яго была ступень бакалаўра. з Лонданскага універсітэта і хацеў застацца ў Англіі. Але Чатыры Пальца загадаў яму вярнуцца дадому. Ён быў мяккім, ціхім, добрым чалавекам, які падабаўся Данроссу.
  
  "Дзякую вас".
  
  На лякіраваным століку стаяў свежы чай, віскі і шклянкі, брэндзі і вада ў бутэльках. Данросс ўважліва агледзеўся. Каюта была ахайнай, асветленай маленькімі лямпачкамі, чыстай, мяккай і дарагі. Маленькае радыё гуляла добрую музыку. Павінна быць, гэта флагман Златозуба, падумаў ён, здзіўлены і вельмі насторожившийся.
  
  Не было патрэбы пытацца, куды яго вязе Златозуб. Ён наліў сабе крыху брэндзі, дадаўшы содавай вады. Лёду не было. У Азіі ён ніколі не карыстаўся лёдам.
  
  - Госпадзе, - раптам прамармытаў ён, успомніўшы, што сказаў Піцер Марлоў аб магчымасці інфекцыйнага гепатыту. Цяпер гэта навісае над галовамі пяцідзесяці або шасцідзесяці чалавек, ці ведаюць яны пра гэта ці не. Горнт таксама адзін з іх. Так, але ў гэтага ўблюдка целасклад мясоруба. Гэты мярзотнік нават не спрабаваў прабежак. Што з ім рабіць? Якое яго пастаяннае рашэнне?
  
  У каюце, прачыненых насустрач брыз, было прахалодна і прыемна, неба было цёмным. Міма, гартанна пыхкаючы, праплыла велізарная джонка, і ён адкінуўся на спінку, атрымліваючы асалоду ад адчувацца напругай, прадчуваннем. Сэрца яго білася роўна. Ён пацягваў брэндзі, расслабляючыся, захоўваючы цярпенне.
  
  
  Борт сампана царапнул яшчэ адзін. Яго вушы напружыліся. Босыя ногі прошлепали па борце. Дзве пары ног, адна спрытнюга, іншая няма. - Прывітанне, тайбэн! - Сказаў Чатыры Пальца, бяззуба ўсміхаючыся. Ён нырнуў пад навес і сеў. - Як ты ў парадку? - спытаў ён на жудасным англійскай.
  
  - У парадку, а ты? Данросс ўтаропіўся на яго, спрабуючы схаваць сваё здзіўленне. Четырехпалый Ву быў апрануты ў добры гарнітур з чыстай белай кашуляй і яркім гальштукам, а ў руках трымаў туфлі і шкарпэткі. Апошні раз Данросс бачыў яго такім у ноч пажару, а да гэтага - адзіны раз шмат гадоў таму, на грандыёзнай вяселля Шыці Т ' Чанг.
  
  Пачуліся яшчэ крокі. Пол Чой нязграбна сеў. - Добры вечар, сэр. Я Пол Чой.
  
  "З табой усё ў парадку?" спытаў ён, адчуваючы моцны дыскамфорт і страх.
  
  "Вядома, так, дзякуй, сэр".
  
  Данросс нахмурыўся. - Што ж, прыемна пазнаёміцца, - сказаў ён, прапусціўшы міма вушэй. - Ты зараз працуеш на свайго дзядзьку? - спытаў ён, ведаючы ўсё пра Поле Чое, працягваючы прыкідвацца, аб чым дамовіліся ён і Чатыры Пальца, і быўшы вельмі ўражаны маладым чалавекам. Ён пачуў пра яго біржавым перавароце ад свайго старога сябра Сорджани.
  
  "Не, сэр. Я з "Ротвелл-Горнт". Я пачаў працаваць ўсяго пару дзён таму. Я тут, каб перавесці ... калі я вам спатрэблюся." Пол Чой павярнуўся да свайго бацькі і патлумачыў, што было сказана.
  
  Чатыры Пальца кіўнуў. - Шаноўны?
  
  "Усё выдатна, дзякуй". Данросс падняў свой келіх. "Рады, што ты бачыш, хейя", - працягнуў ён па-ангельску, чакаючы, калі стары пачне на хакло. Гэта быў пытанне асобы, і з прысутнасцю Падлогі Чоя прыхаваная асцярожнасць Данросса павялічылася ў тысячу разоў.
  
  
  Стары марак некаторы час балбатаў без умолку, папіваючы віскі. Падлозе Чою не прапанавалі выпіць, і ён сам нічога не ўзяў. Ён сядзеў у цені, спалохана прыслухоўваючыся, не ведаючы, чаго чакаць. Яго бацька прысягнуў яму захоўваць вечную таямніцу крывавымі клятвамі, ад якіх валасы ўстаюць дыбарам.
  
  Нарэшце Ву перастаў чакаць тайпэна і заняўся Хакло. "Нашы сем'і былі старымі сябрамі на працягу многіх гадоў", - сказаў ён, кажучы павольна і старанна, усведамляючы, што Хакло Данросса не быў ідэальным. "Вельмі шмат гадоў".
  
  - Ды. Сиборн Ву і Струан як браты, - асцярожна адказаў тайбэн.
  
  Чатыры Пальца хмыкнуў. - Цяперашні падобна на мінулае, а мінулае на цяперашні. Хейя?
  
  - Стары Сляпы Танг кажа, што мінулае і сучаснасць аднолькавыя. Хейя?
  
  - Што азначае імя Ву Квок для тайбэня Высакароднага Дома?
  
  Страўнік Данросса скрутило. - Ён твой прадзед, хейя? Твой славуты продак. Сын і галоўны адмірал яшчэ больш славутага марскога ваеначальніка У Фанг Чоя, чый сцяг "Срэбны лотас" лунаў па ўсіх чатырох мораў".
  
  - Той самы! Чатыры Пальца нахіліўся бліжэй, і Данросс падвоіў асцярожнасць. - Якая сувязь была паміж Зеленоглазым Д'яблам ... паміж першым тайпэном Высакароднага Дома і славутым Ву Квоком?
  
  - Яны сустракаюцца ў моры. Яны сустракаюцца ў вусце Жамчужны ракі недалёка ад...
  
  "Гэта было недалёка адсюль, недалёка ад Пок-Лю-Чау, паміж Пок-Лю-Чау і Апличау". Вочы старога ператварыліся ў шчылінкі на яго твары.
  
  - Затым яны сустракаюцца ў берагоў Ганконга. "Тайпэн" падняўся на борт флагмана Ву Квока. Ён пайшоў адзін і... - Данросс пашукаў патрэбнае слова. - ... і заключыў з ім здзелку.
  
  - Здзелка была запісаная на паперы і разрэзана на кавалачкі?
  
  "Няма".
  
  - Здзелка была выкананая?
  
  "Гэта прелюбодейно невоспитанно задаваць такое пытанне Старому Сябру, калі Стары Сябар насупраць ведае адказ!"
  
  Пол Чой міжвольна тузануўся ад раптоўнага яду і хлестких слоў. Ні адзін з мужчын не звярнуў на яго ніякай увагі.
  
  "Праўда, праўда, тайбань", - сказаў стары, такі ж бясстрашны, як Данросс. "Так, здзелка была выкананая, хоць і скажоная, частка была скажоная. Ты ведаеш умовы здзелкі?"
  
  - Не, не ўсё, - шчыра адказаў Данросс. - Чаму?
  
  - Здзелка заключалася ў тым, што на кожны з вашых дваццаці нажніцы мы прызначылі па адным чалавеку для навучання на капітана — мой дзед быў адным з такіх. Затым Зялёнавокі Д'ябал пагадзіўся ўзяць траіх хлопчыкаў Ву Квока і адправіць іх на сваю зямлю, каб навучаць іх як замежных д'яблаў ў лепшых школах, усяму таму, чаму навучаліся б яго ўласныя сыны. Наступны тай...
  
  Вочы Данросса пашырыліся. - Што? Хто? Хто гэтыя хлопчыкі? Кім яны сталі?
  
  Четырехпалый Ву толькі крыва ўсміхнуўся. "Затым Зялёнавокі Д'ябал пагадзіўся дастаць для славутага Ву Fang Чоя замежны кліпер "д'ябал", узброены, абсталяваны і прыгожы. У Фань Чой заплаціў за яе, але тайпэн зладзіў для яе ўсё гэта, і назваў яе Воблакам Лотаса. Але калі Кулум Слабы вызваліў яе, амаль два гады праз, ваш блудливый галоўны адмірал Страйд Арлоў, Гарбун, прыйшоў з усходу, як начны забойца, і забіў наш карабель, а разам з ім і Ву Квока.
  
  Данросс пацягваў брэндзі, чакаючы, вонкава расслаблены, але ўнутрана узрушаны. Хто маглі быць гэтыя хлопцы? Гэта сапраўды было часткай здзелкі? У дзённіку або завяшчанні Дзірка нічога няма пра сыноў Ву Квока. Нічога. Хто сааўтар—
  
  "Хейя?"
  
  "Я ведаю пра Lotus Cloud. ТАК. І пра мужчын, капитанах. Я думаю, што гэта былі девятнадцатилетние, а не дваццацігадовыя клипперы. Але я нічога не ведаю пра трох хлопчыкаў. Пра Воблака Лотаса, абяцаў мой продак не змагацца з караблём пасля таго, як аддасць карабель?"
  
  - Няма. Аб няма, тайбань, не, ён гэтага не абяцаў. Зялёнавокі Д'ябал быў разумны, вельмі разумны. Смерць Ву Квока? Джос. Мы ўсе павінны памерці. Джос. Няма, Зялёнавокі Д'ябал выканаў сваю здзелку. Кулум Слабы таксама выканаў сваю здзелку. Ты выканаеш яго ўмовы? Четырехпалый Ву расціснуў кулак.
  
  У ім была палоўка манеты.
  
  Данросс асцярожна ўзяў яго, і сэрца яго сціснулася. Яны глядзелі на яго, як змеі, абодва, і ён адчуваў сілу іх поглядаў. Яго пальцы ледзь прыкметна дрыжалі. Гэта было падобна на іншыя палоўкі манет, якія ўсё яшчэ былі ў Бібліі Дзірка, у сейфе ў Вялікім Доме, дзве яшчэ заставаліся, два прапалі, ўжо пагашаныя, адна з іх належала Ву Квоку. Імкнучыся суняць дрыготку ў пальцах, ён вярнуў манету. Ву ўзяў яе, не звяртаючы ўвагі на тое, што ў яго дрыжала рука.
  
  "Магчыма, сапраўдны", - сказаў Данросс, яго голас гучаў дзіўна. "Трэба праверыць. Дзе гэта ўзяць?"
  
  "Гэта сапраўды, вядома, гэта прелюбодействующее сапраўднае. Вы прызнаеце гэта сапраўдным?"
  
  "Няма. Дзе гэта ўзяць?"
  
  Чатыры Пальца запаліў цыгарэту і закашляўся. Ён прачысціў горла і плюнуў. - Колькі манет было там спачатку? Колькіх славуты мандарын Цзінь-куа аддаў Зялёнавокае Д'яблу?
  
  "Я не ўпэўнены".
  
  - Чацвёра. Іх было чацвёра.
  
  "Ах, адзін твайму славутаму продку, Ву Квоку, выплачаны і пачытаем. Навошта вялікаму Цзінь-куа даваць яму два? Немагчыма — значыць, гэта скрадзена. У каго?"
  
  Стары пачырванеў, і Данросс падумаў, ці не зайшоў ён занадта далёка.
  
  - Скрадзены або няма, - выплюнуў стары, - ты робіш паслугу. Хейя? Данросс проста ўтаропіўся на яго. "Хейя?" Або асоба Зеленоглазого Д'ябла больш не з'яўляецца асобай Высакароднага Дома?
  
  "Дзе гэта ўзяць?"
  
  Ву ўтаропіўся на яго. Ён затушыў цыгарэту аб дыван. - Чаму Зялёнавокі Д'ябал павінен згаджацца на чатыры манеты? Чаму? І навошта яму прысягаць сваімі багамі, што ён і ўсе яго нашчадкі стрымаюць сваё слова, хейя?
  
  - Яшчэ аб адной паслузе.
  
  "Ах, тайбань, так, за паслугу. Ты ведаеш, якую паслугу?"
  
  Данросс ўтаропіўся на яго ў адказ. - Шаноўны Джын-куа пазычыў тайбаню, майму прапрадедушке, сорак лакаў срэбра.
  
  "Сорак лакаў — 4 мільёны даляраў. Сто дваццаць гадоў назад". Стары распісаўся. Яго вочы звузіліся яшчэ больш. Пол Чой быў затаившим дыханне, нерухомым. - У вас прасілі паперу? Даўгавую паперу, нарэзаную вашым славутым продкам на лустачкі Высакароднага дома?
  
  "Няма".
  
  - Сорак лакаў срэбра. Ніякай паперкі, ніякіх грошай, толькі давер! Здзелка была проста здзелкай паміж старымі сябрамі, ніякіх грошай, толькі давер, так?
  
  "Так".
  
  Рука старога без вялікага пальца выцягнулася далонню ўверх і паднесла палоўку манеты да твару Данросса. "Адна манета, зрабі паслугу. Той, хто папросіць. Я прашу".
  
  Данросс ўздыхнуў. Нарэшце ён парушыў маўчанне. "Спачатку я падагнаў палову да палове. Затым пераканайся, што метал тут супадае з металам там. Затым папрасі аб ласцы". Ён пацягнуўся за палоўкай манеты, але кулак пстрыкнуў і разжался, а вялікі палец здаровай рукі Чатыры Пальца паказаў на Падлогі Чоя. "Растлумач", - сказаў ён.
  
  "Прабачце мяне, тайпэн", - сказаў Пол Чой па-ангельску, вельмі няёмка, ненавідзячы цеснату каюты і д'ябальскія плыні ў ёй, і ўсё з-за абяцанні, дадзенага дванаццаць дзесяцігоддзяў таму адным піратам іншаму, што абодва будуць забойцамі-галаварэзамі, калі хаця б палова гісторый была праўдай, падумаў ён. "Мой дзядзька хоча, каб я патлумачыў, як ён хоча гэта зрабіць". Ён стараўся гаварыць роўным голасам. "Вядома, ён разумее, што ў вас будуць агаворкі і вы хочаце быць упэўнены на тысячу працэнтаў. У той жа час ён не хоча адмаўляцца ад валодання, менавіта цяпер. Пакуль ён не будзе ўпэўнены, так ці інакш, ён будзе піярыць...
  
  - Ты хочаш сказаць, што ён мне не давярае?
  
  Пол Чой здрыгануўся ад зласлівасці гэтых слоў. "О, не, сэр", - хутка сказаў ён і пераклаў тое, што сказаў Данросс.
  
  "Вядома, я давяраю табе", - сказаў Ву. Яго ўсмешка была крывой. "Але ты давяраеш мне?"
  
  "О так, Стары Сябар. Я вельмі веру. Дай мне манету. Калі яна сапраўдная, я, тайпан з Высакароднага Дома, удовлетворю тваю просьбу - калі гэта магчыма".
  
  "Што б вы ні папрасілі, што б ні было даравана!" - успыхнуў стары.
  
  - Калі гэта магчыма. ТАК. Калі манета сапраўдная, я аказваю паслугу, калі несапраўдная, я вяртаю манету. Фініш."
  
  "Не заканчваецца". Ву махнуў рукой у бок Падлогі Чоя. "Заканчваецца, хутка!"
  
  "Мой... мой дзядзька прапануе наступны кампраміс. Вазьміце гэта". Малады чалавек дастаў плоскі кавалачак пчалінага воску. На ім былі оттиснуты тры асобных адбітка палоўкі манеты. - Вы зможаце падагнаць другую палову да гэтым, сэр. Краю досыць вострыя, каб вы былі ўпэўненыя, амаль упэўненыя. Гэта першы крок. Калі вы дастаткова задаволеныя, крок другі - мы разам ідзем да дзяржаўнаму пробирщику або куратара музея і прымушаем яго пратэставаць абедзве манеты ў нас на вачах. Тады мы абодва будзем ведаць адначасова." З Падлогі Чоя капаў пот. "Так кажа мой дзядзька".
  
  "Адна бок магла б лёгка падкупіць пробирщика".
  
  "Вядома. Але перш чым мы ўбачым яго, мы перепутаем дзве палоўкі. Мы б ведалі сваю, ты б ведаў сваю - але ён бы не ведаў, так?"
  
  "Да яго можна было б дабрацца".
  
  "Вядома. Але калі мы ... калі мы зробім гэта заўтра, і калі Ву Сан дасць табе слова, а ты дасі яму слова не спрабаваць падставіць яго, гэта спрацуе ". Малады чалавек выцер пот з твару. "Госпадзе, тут блізка!"
  
  Данросс на імгненне задумаўся. Затым перавёў свой халодны погляд на Чатыры Пальца. - Учора я папрасіў цябе аб ласцы, ты сказаў "не".
  
  "Тая паслуга была іншай, тайбань", - адразу адказаў стары, яго мову кідаўся, як у змеі. "Гэта было не тое ж самае, што старажытнае абяцанне, взыскивающее старажытны доўг".
  
  "Ты пытаешся сваіх сяброў аб маім запыце, хейя?"
  
  Ву запаліў яшчэ адну цыгарэту. Яго голас завастрылася. - Ды. Мае сябры непакояцца аб Высакароднай доме.
  
  - Калі няма Высакароднага Дома, то няма і высакароднай паслугі, хейя?
  
  Цішыня згусцела. Данросс ўбачыў, як хітрыя старыя вочы кінуліся да Падлозе Чою, а затым зноў вярнуліся да яго. Ён ведаў, што трапіў у пастку з-за манеты. Яму прыйдзецца заплаціць. Калі б яна была сапраўднай, яму давялося б заплаціць, выкрадзеная або няма. У каго выкрадзеная, крычаў яго розум. У каго з прысутных яна магла быць? Дырк Струан так і не даведаўся, каму былі падораны астатнія. У сваім завяшчанні ён напісаў, што падазрае, што адзін з іх дастаўся яго палюбоўніцы Мэй-мэй, але для такога падарунка Джын-куа не было прычын. Калі б Мэй-мэй, разважаў Данросс, то гэта перайшло б да Шыці Т 'Чунг, які ў цяперашні час быў кіраўніком лініі Т' Чунг, лініі Мэй-мэй. Можа быць, яе ў яго скралі.
  
  Хто яшчэ ў Ганконгу?
  
  Калі тайпан або Ведзьма не змаглі адказаць на гэтае пытанне, то і я не змагу. З Джын-куа няма ніякіх сямейных сувязяў!
  
  У цяжкай цішыні Данросс назіраў і чакаў. Яшчэ адна кропелька поту скацілася з падбародка Падлогі Чоя, калі ён паглядзеў на свайго бацькі, затым зноў на стол. Данросс адчуў нянавісць, і гэта зацікавіла яго. Затым ён убачыў, як Ву дзіўна ацэньвае Падлогі Чоя. Імгненна яго думкі накіраваліся наперад. "Я арбітр Ганконга", - сказаў ён па-ангельску. "Падтрымайце мяне, і на працягу тыдня вы зможаце атрымаць велізарны прыбытак".
  
  "Хейя?"
  
  Данросс назіраў за Падлогай Чоем. Ён убачыў, як той спалохана падняў вочы. "Калі ласка, перавядзіце, містэр Чой", - папрасіў ён.
  
  Пол Чой падпарадкаваўся. Данросс задаволена ўздыхнуў. Пол Чой не перавёў "Я арбітр Ганконга". Зноў цішыня. Ён расслабіўся, цяпер ужо больш нязмушана, адчуваючы, што абодва мужчыны заглытнулі прынаду.
  
  "Тайбань, ты згодзен з маім прапановай наконт манеты?" сказаў стары.
  
  "Наконт маёй просьбы, маёй просьбы аб грашовай падтрымцы, ты згодны?"
  
  Ву злосна сказаў: "Гэтыя двое не пераплецены, як дождж у пералюбніцы бурэ. На манеце напісана "Так" або "не"?"
  
  "Я згодны на манету. Але не заўтра. На наступным тыдні. Пяты дзень".
  
  "Заўтра".
  
  Пол Чой асцярожна ўмяшаўся: "Паважаны дзядзька, магчыма, вы маглі б зноў папрасіць сваіх сяброў заўтра. Заўтра раніцай. Магчыма, яны маглі б дапамагчы тайпэну". Яго праніклівы погляд звярнуўся да Данроссу. "Заўтра пятніца", - сказаў ён па-ангельску. "Як наконт панядзелка ў ... у 16:00 за манетай?" Ён паўтарыў гэта на хакло.
  
  "Чаму ў той раз?" Раздражнёна спытаў Ву.
  
  - Рынак замежных д'ябальскіх грошай зачыняецца ў трэцяй гадзіне дня, шаноўны дзядзечка. Да таго часу Высакародны дом стане высакародным або няма.
  
  "Мы заўсёды будзем Высакародным домам, містэр Чой", - ветліва сказаў Данросс па-ангельску, уражаны майстэрствам гэтага чалавека і праніклівасцю, якая дазваляе зразумець ускосны намёк. "Я згодны".
  
  "Хейя?"
  
  Калі Пол Чой скончыў, стары штосьці прабурчаў. "Спачатку я праверу нябесна-зямныя патокі, каб зразумець, спрыяльны ці гэта дзень. Калі так, то я згодны". Ён тыцнуў вялікім пальцам у бок Падлогі Чоя. "Ідзі на іншы борт лодкі".
  
  Пол Чой ўстаў. - Дзякуй, тайпэн. Спакойнай ночы.
  
  "Да хуткай сустрэчы, містэр Чой", - адказаў Данросс, чакаючы яго на наступны дзень.
  
  Калі яны засталіся зусім адны, стары ціха сказаў: "Дзякуй табе, стары сябар. Хутка мы зоймемся значна больш блізкімі справамі".
  
  - Памятай, стары сябар, што казалі мае продкі, - злавесна вымавіў Данросс. "І Зялёнавокі Д'ябал, і яна З Сурокамі, і Зубы Дракона — як яны накладваюць вялікае праклён і Сурокі на Белыя Парашкі і тых, хто нажываецца на Белых Парашках".
  
  Скрюченный стары марак у прыгожай вопратцы нервова паціснуў плячыма. - А мне-то якая справа? Я нічога не разбіраюся ў белых парашках. Прелюбодействую з усімі белымі парашкамі. Я ў іх нічога не разбіраюся.
  
  А потым ён знік.
  
  Дрыжучы, Данросс наліў вялікі глыток. Ён зноў адчуў новае рух сампана. Яго пальцы дасталі васковыя адбіткі. Тысяча да аднаго, што манета сапраўдная. Хрыстос усемагутны, чаго папросіць гэты д'ябал? Наркотыкі, іду ў заклад, гэта як-то звязана з наркотыкамі! Тое, што наконт праклёны і сурокаў было выдумана — наогул не ўваходзіла ў здзелку Дзірка. Але нават у гэтым выпадку я не пагаджуся на наркотыкі.
  
  Але яму было не па сабе. Ён мог бачыць запісу Дзірка Струана у Бібліі, якую той падпісаў і завізаваў, згаджаючыся перад Богам "дараваць таго, хто прадставіць адну з полмонет, усё, што ён папросіць, калі гэта ва ўладзе тайпэна даць..."
  
  Яго вушы адчулі чужароднае прысутнасць яшчэ да таго, як данёсся гук. Іншая лодка мякка дакранулася да яго. Падушачкі ног. Ён падрыхтаваўся, не падазраючы аб небяспецы.
  
  Дзяўчына была маладая, прыгожая і жыццярадасная. "Мяне клічуць Снежная Нефрыт, тайбань, мне васемнаццаць гадоў, і я асабісты падарунак, вісіць Ву Санга на гэтую ноч!" Меладычны кантонская дыялект, акуратны чонг-сам, высокі каўнерык, ногі ў доўгіх панчохах і на высокіх абцасах. Яна ўсміхнулася, паказаўшы свае выдатныя белыя зубы. - Ён падумаў, што ты, магчыма, маеш патрэбу ў ежы.
  
  - Няўжо гэта так? - прамармытаў ён, спрабуючы ўзяць сябе ў рукі.
  
  Яна засмяялася і вёскі. "О, так, менавіта гэта ён і сказаў, і мне б таксама хацелася, каб ты падсілкаваўся — я паміраю з голаду, а ты?" Шаноўны Златозуб замовіў пару страў, каб распаліць ваш апетыт: крэветкі хуткага прыгатавання з стручковым гарошкам, сечаную ялавічыну ў соусе з чорнай фасолі, пельмені ў фрыцюры па-шанхайски, гародніна хуткага прыгатавання, запраўленыя сычуаньской капустай, і вострага кураня Чыанг Пао." Яна зазьзяла. "Я дэсерт!"
  
  ПЯТНІЦА
  
  57
  
  12:35 раніцы. :
  
  Раздражнёны банкір Куан зноў і зноў націснуў на дзвярны званок. Дзверы расчыніліся, і Венера Пун завішчала на кантонская дыялекце: "Як ты смееш прыходзіць сюды ў такі час ночы без запрашэння!" Саўгануўшы падбародак, яна стаяла, абапёршыся адной рукой аб дзверы, іншую уладна паклаўшы на сцягно, яе вячэрні сукенка з глыбокім выразам было страшэнным.
  
  "Ціха, ты, сладкоречивая шлюха!" Банкір Куанг прыкрыкнуў на яе ў адказ і праціснуўся міма ў яе кватэру. "Хто плаціць за кватэру? Хто купіў усю гэтую мэблю? Хто заплаціў за гэта сукенка? Чаму ты не гатовая легчы спаць? Чц...
  
  - Ціха! Яе голас быў пранізлівым і лёгка заглушаў яго. "Ты плаціў за кватэру, але сёння той дзень, калі павінна была быць занесеная арэндная плата, і дзе яна, хейахейхейахейхейя?"
  
  "Вось!" Банкір Кван выцягнуў чэк з кішэні і памахаў ім у яе перад носам. "Няўжо я забыўся свае распусныя абяцанні — не! Ты забываеш пра сваіх блудливых абяцаннях — так!"
  
  Венера Пун цепнула вачмі. Яе гнеў знік, твар змянілася, голас напоўніўся мёдам. "О, бацька ўспомніў? О, мне сказалі, што ты кінуў сваю бедную адзінокую Дачка і вярнуўся да шлюхам з Блор-стрыт, 1.
  
  "Хлусня!" Банкір Кванг ахнуў, яго ледзь не хапіў апаплексічнай ўдар, хоць гэта была праўда. "Чаму ты не апрануты для сну? Чаму на табе—"
  
  "Але мне патэлефанавалі тры розныя чалавекі, якія сказалі, што вы былі там сёння днём у 4:15. О, якія жудасныя людзі, - напеўна вымавіла яна, ведаючы, што ён быў там, хоць прыйшоў ўсяго толькі для таго, каб прадставіць банкіра Чинга, у якога спрабаваў заняць сродкі. "О, бедны тата, якія жудасныя людзі". Кажучы супакойвае, яна прысунулася бліжэй. Раптам яе рука кінулася наперад, і яна выхапіла чэк, перш чым ён паспеў яго выняць, хаця голас яе працягваў гучаць ласкава. "О, дзякуй табе, бацька, ад усяго сэрца... о, кол, - яе вочы скосились, голас стаў цвярдзей, і віск вярнуўся. - Чэк не падпісаны, ты, брудны стары казёл! Гэта яшчэ адзін з тваіх банкаўскіх трукаў! О-О-О, я думаю, што пакончу з сабой на парозе твайго дома ... Не, лепш я зраблю гэта перад тэлекамерай, распавёўшы ўсім Ганконгу, як ты ... О-О-О ..." Яе ама цяпер была ў гасцінай, далучаючыся да іх, стеная і завываў па-кацінаму, абедзве жанчыны перапаўнялі яго патокам абраз, выклікаў і абвінавачванняў.
  
  Ён бяссільна пракляў іх абодвух у адказ, але гэта толькі прымусіла іх павялічыць гучнасць. Імгненне ён стаяў нерухома, затым, пераможаны, размашыста выцягнуў аўтаручку, схапіў чэк і падпісаў яго. Шум спыніўся. Венус Пун ўзяла яго і ўважліва агледзела. Вельмі, вельмі асцярожна. Ён знік у яе сумачцы.
  
  "О, дзякую цябе, шаноўны бацька", - рахмана сказала яна і рэзка разгарнулася на сваім аме. "Як ты смееш ўмешвацца ў дыскусію паміж любоўю ўсёй маёй жыцця і тваёй палюбоўніцай, ты, кавалак гнілога сабачага мяса. Гэта ўсё ты вінаваты ў тым, што расхінаеш жорсткую хлусня іншых людзей аб нявернасці бацькі! Вунь! Прынясі чай і ежу! Вунь! Бацьку трэба брэндзі ... Прынясі брэндзі, хутчэй!
  
  Пажылая жанчына зрабіла выгляд, што согнулась пад напускным гневам, і выбегла з пакоя ў прытворных слязах. Венера Пун буркаваць і суетилась, а яе рукі былі мяккімі на шыі Рычарда Кванга.
  
  Нарэшце, пад дзеяннем іх магіі ён дазволіў сябе супакоіць і напаіў, увесь час гучна стеная аб сваім дрэнным самаадчуванні і аб тым, як яго падначаленыя, сябры, саюзнікі і даўжнікі зламысна пакінулі яго, пасля таго як ён адзін ва ўсёй імперыі Хо-Пак апрацаваў свае пальцы да сухажылляў, ногі да мяса, турбуючыся пра ўсіх іх.
  
  "Ах ты, небарака", - заспакаяльна сказала Венера Пун, яе думкі мітусіліся, у той час як пальцы былі пяшчотнымі і спрытнымі. У яе было ўсяго паўгадзіны, каб дабрацца да месца сустрэчы з Четырехпалым Ву, і хоць яна ведала, што было б разумна, каб прымусіць яго чакаць, яна не хацела прымушаць яго чакаць занадта доўга на выпадак, калі яго запал аслабне. Іх апошняя сустрэча так усхвалявала яго, што ён паабяцаў ёй брыльянт, калі ўяўленне паўторыцца.
  
  "Я гарантую гэта, госпадзе", - слаба выдыхнула яна, яе скура была ліпкай ад поту пасля двух гадзін засяроджанага працы, адчуваючы сябе на плаву ад неабсяжнасці яго, нарэшце, выбуху.
  
  Яе вочы скосились, калі яна ўспомніла велізарныя намаганні Четырехпалого Ву, яго памер, адпаведнасць патрабаванням і несумненную тэхніку. "Ииииах, - падумала яна, працягваючы масажаваць шыю свайго былога палюбоўніка, - мне спатрэбіцца кожны таэль энергіі і кожная мера энергіі інь, якую толькі можна сабраць, каб здушыць які стагнаў i выў ян гэтага старога нягодніка". - Як твая шыя, любімы? - пракурняўкала яна.
  
  "Лепш, лепш", - неахвотна сказаў Рычард Кванг. У галаве ў яго праяснілася, і ён выдатна разумеў, што яе пальцы былі такімі ж ўмелымі, як яе рот і непараўнальныя часткі цела.
  
  Ён пасадзіў яе да сабе на калена і ўпэўнена прасунуў руку ў чорнае шаўковую вячэрні сукенка з глыбокім выразам, якое купіў для яе на мінулым тыдні, і пагладзіў яе грудзі. Калі яна не супраціўлялася, ён зняў адну шлейках і пахваліў яе за памер, тэкстуру, густ і форму ўсяго гэтага. Яе цяпло ахутала яго, і ён паварушыўся. Адразу ж другая яго рука пацягнулася да інь, але перш, чым ён паспеў апамятацца, яна спрытна вывернулася з яго хваткі. "Аб няма, бацька! Шаноўны Рэд наведвае мяне, і, наколькі я магу—
  
  "А?" Банкір Кванг падазрона перапытаў. "Шаноўны Рэд"? "Шаноўны Рэд" павінен прыбыць толькі паслязаўтра!"
  
  "Аб няма, ён прыбыў са штормам, які—"
  
  - А? Ён павінен нарадзіцца паслязаўтра. Я ведаю. Я паглядзела ў свой каляндар і пераканалася, перш чым прыйсці сюды! Я што, дурань? Я лаўлю тыгра ў ручаі? У нас сёння даўняе спатканне, на ўсю ноч. Навошта яшчэ я павінен быць на Тайвані? Ты ніколі не прыходзіш рана і не...
  
  "Аб няма, гэта было сёння раніцай — ўзрушэнне ад пажару і яшчэ большае ўзрушэнне ад таго, што ты кінуў мяне, бр—"
  
  - Ідзі сюды, ты, маленькі багаж...
  
  - О не, бацька, шаноўны Р...
  
  Перш чым яна паспела ухіліцца ад яго, яго рукі кінуліся наперад, ён пасадзіў яе назад да сабе на калені і пачаў задзіраць сукенка, але Венера Пун была дасведчаным спартсменам у гэтым відзе адзінаборстваў і чэмпіёнкай ста рыцарскіх паядынкаў, хоць ёй было ўсяго дзевятнаццаць. Яна не супраціўлялася, проста прыціснулася бліжэй, изогнулась, ласкава паклала на яго адну руку і хрыпла прашаптала: "О, але, бацька, гэта вельмі дрэнна, джос, ўмешвацца ў жыццё Шаноўнага Рэда, і як бы моцна я ні жадала тваёй неабсяжнасці ўнутры, мы абодва ведаем, што для інь ёсць іншыя спосабы паказытаць вір жыцця".
  
  "Але спачатку я хачу—"
  
  "Першы? Першы?" Задаволеная сабой, яна адчула, як ён набіраецца сіл. "Ах, які ты моцны! Лёгка зразумець, чаму ўсе гэтыя балбатуны-шашолкі хочуць займець майго старога бацькі, айею, такога моцнага, жорсткага, выдатнага чалавека ".
  
  Спрытна яна раскрыла янь. Спрытна яна авалодала ім і пакінула яго задыхацца. - У ложак, любімая, - прахрыпеў ён. - Спачатку каньяку, потым крыху сну і...
  
  "Цалкам дакладна, але не тут, о не!" - цвёрда сказала яна, дапамагаючы яму падняцца.
  
  - А? Але я павінен быць у Тай...
  
  "Так, так што табе лепш пайсці ў свой клуб!"
  
  "Але я—"
  
  "О, але вы змучыў сваю бедную дачку". Яна адлюстравала слабасць, калі прывяла яго ў парадак, падняла і праводзіла да дзвярэй, перш чым ён сапраўды зразумеў, што адбываецца. Там яна горача пацалавала яго, паклялася ў вечнай любові, паабяцала, што убачыцца з ім заўтра, і зачыніла за ім дзверы.
  
  Дрыжучы, ён утаропіўся на дзверы, калені падагнуліся, скура стала ліпкай, яму карцела пастукаць у яе, запатрабаваць адпачынку ў ложку, за якую ён заплаціў. Але ён гэтага не зрабіў. У яго не было сіл, і ён, хістаючыся, накіраваўся да ліфта.
  
  Спускаючыся ўніз, ён раптам празьзяў, задаволены сабой. Чэк, які ён даў ёй, быў разлічаны толькі на месячную арэндную плату. Яна забылася, што месяц таму ён пагадзіўся павялічыць суму на 500 даляраў у месяц. "Иииии, Маленькі цудоўны раток", - фыркнуў ён, "ян усё-такі абхітрыў інь"! "О, якую добрую чосу я цябе зладзіў сёння ўвечары, і, о, гэтыя аблокі і дождж!" Сёння ўвечары гэта была сапраўды Маленькая Смерць і Вялікае Нараджэнне, і, вядома ж, танна пры падвойнай месячнай арэнднай плаце, нават з улікам павелічэння!
  
  Венера Пун скончыла чысціць зубы і пачатку падпраўляць макіяж. Яна заўважыла сваю аму ў люстэрку ў ваннай. - А Пу, - пранізліва крыкнула яна, - прынясі мой плашч, стары чорны, і выкліч па тэлефоне таксі ... І паспяшайся, ці я ўшчыпну цябе за абедзве шчокі!
  
  Пажылая жанчына паспяшалася слухацца, абрадаваная тым, што яе гаспадыня выйшла з свайго дрэннага настрою. - Я ўжо выклікала таксі, - прохрипела яна. "Ён будзе ўнізе, чакаць ля бакавога ўваходу, як толькі мама прыйдзе туды, але табе лепш даць бацьку некалькі хвілін на выпадак, калі ён нешта западозрыць!"
  
  . "Ха, гэты стары Чарапахавы топ зараз ні на што не прыдатны! Усё, на што ў яго хапае сіл, - гэта ўпасці на задняе сядзенне сваёй машыны і ехаць у свой клуб!"
  
  Венера Пун нанесла апошнія штрыхі на вусны і ўсміхнулася свайму адлюстраванню ў люстэрку, захапляючыся сабой. "Цяпер пра алмазе", - усхвалявана падумала яна.
  
  "Калі ўбачыш зноў, Пау'лл?" Спытала Лілі Су.
  
  - Хутка. На наступным тыдні. Хавергилл скончыў апранацца і неахвотна ўзяў свой плашч. Нумар, у якім яны знаходзіліся, быў невялікім, але чыстым і прыемным, і ў ім была ванная пакой з гарачай і халоднай вадой, якую адміністрацыя гатэля ўстанавіла ў прыватным парадку, за вялікія грошы, з таямніцай дапамогай некаторых экспертаў з кіравання водазабеспячэння. "Я патэлефаную табе, як звычайна".
  
  "Чаму сумна, Пау'лл?"
  
  Ён павярнуўся і паглядзеў на яе. Ён не сказаў ёй, што хутка з'едзе з Ганконга. Лежачы ў ложку, яна глядзела яму ўслед, яе скура ззяла і налівалася маладосцю. Яна была яго сябрам ужо амаль чатыры месяцы, але не адзіным, паколькі ён не аплачваў ёй арэнду або іншыя выдаткі. Яна была вядучай у танцавальнай зале "Шчаслівая гаспадыня", які быў яго любімым месцам начных сустрэч у Коулун-сайда. Тамтэйшы ўладальнік, Аднавокі Пок, быў старым і паважаным кліентам банка на працягу многіх гадоў, а мама-са - разумнай жанчынай, якая шанавала яго звычаі. За гэтыя гады ў яго было шмат Шчаслівых сябровак-хостесс, большасць на некалькі гадзін, некаторыя на месяц, вельмі нешматлікія даўжэй, і толькі адзін няўдалы вопыт за пятнаццаць гадоў — дзяўчына спрабавала шантажаваць. Ён адразу ўбачыў маму-пілу. Дзяўчына сышла той жа ноччу. Ні яе, ні суценёра з "трыяды" больш ніхто не бачыў.
  
  "Чаму сумна, хейя?"
  
  "Таму што я хутка з'язджаю з Ганконга", - хацеў ён сказаць ёй. "Таму што я хачу эксклюзіўнасці, якой не магу мець, не павінен мець, не маю права мець — і ніколі ні з кім раней не хацеў". Дарагі Божа на Нябёсах, як я хачу цябе.
  
  "Не сумна, Лілі. Проста стаміўся", - сказаў ён замест гэтага, праблемы з банкам дадавалі яму вагі.
  
  "Усё будзе добра", - сказала яна заспакаяльна. "Хутка патэлефануеш, хейя?"
  
  "Так. Так, я так і зраблю". Яго дамоўленасць з ёй была простай: тэлефонны званок. Калі ён не мог звязацца з ім напрамую, ён тэлефанаваў маме-сан і ў той жа вечар прыходзіў у танцавальны зала, адзін або з сябрамі, і яны з Лілі танцавалі некалькі танцаў для асобы і выпівалі што-небудзь, а затым яна сыходзіла. Праз паўгадзіны ён аплаціць свой рахунак і прыйдзе сюды — усё аплачана загадзя. Яны не пайшлі разам у гэта прыватнае і эксклюзіўнае месца сустрэчы, таму што яна не хацела, каб яе бачылі на вуліцах або суседзі з замежным д'яблам. Было б катастрофай для рэпутацыі дзяўчыны апынуцца сам-насам з варварам. На людзях. Па-за месца працы. Любая дзяўчына пасцельнай ўзросту адразу ж была б палічана ніжэйшай разнавіднасцю блудніцы, блудніцай замежнага д'ябла, і яе пагарджалі б як такую, над ёй адкрыта кпілі, і яе каштоўнасць ўпала б.
  
  Хавергилл ведаў гэта. Яго гэта не турбавала. У Ганконгу гэта было фактам жыцця. "Дох джех", — сказаў ён, дзякуй - любіць яе, жадаючы застацца або забраць яе з сабой. "Дох джех", - проста сказаў ён і пайшоў. Застаўшыся адна, яна дазволіла зевоте, якая шмат разоў амаль авалодвала ёю гэтым вечарам, захліснуць яе, адкінулася на спінку ложка і з асалодай пацягнулася. Ложак была зьмята, але ў тысячу разоў лепш, чым раскладанка ў пакоі, якую яна здымала ў Тайпиншане. Ціхі стук. - Достопочтенная спадарыня? - А Чун?
  
  "Так". Дзверы адчыніліся, і ўвайшла пажылая жанчына. Яна прынесла чыстыя ручнікі. "Як доўга вы прабудзеце тут?"
  
  Лілі Су вагалася. Па звычаю, кліент у гэтым месцы спатканняў плаціў за пакой за ўсю ноч. Таксама па звычаю, калі нумар вызваляўся раней, адміністрацыя вяртала дзяўчыне частка ганарару. "Усю ноч", - сказала яна, жадаючы атрымаць асалоду ад раскошай, не ведаючы, калі ў яе зноў будзе такая магчымасць. Магчыма, гэты кліент страціць свой банк і ўсё астатняе да наступным тыдні. - Джос, - сказала яна затым. - Калі ласка, падрыхтуй ванну. Бурчаў, старая зрабіла, як ёй сказалі, і сышла. Лілі Су зноў пазяхнула, шчасліва слухаючы, як цурчыць вада. Яна таксама стамілася. Дзень быў знясільваючым. І сёння ўвечары яе кліент казаў больш, чым звычайна, калі яна прытулілася да яго, спрабуючы заснуць, не слухаючы, разумеючы толькі асобныя словы, але цалкам задаволеная тым, што ён кажа. Па доўгай вопыту яна ведала, што гэта была форма вызвалення, асабліва для старога варвара. "Вельмі дзіўна, - падумала яна, - уся гэтая праца, шум, слёзы і грошы не прыносяць нічога, акрамя яшчэ большай болю, яшчэ больш размоў і яшчэ больш слёз". "Не звяртай увагі, калі ян слабы, ці калі яны размаўляюць, або мармычуць, або мармычуць свае нецэнзурныя выразы, або плачуць у тваіх абдымках. Варвары так паступаюць", - патлумачыла ёй мама-сан. "Зачыні вушы. І зачыні ноздры ад паху чужаземнага д'ябла і старога, і дапамажы гэтаму атрымаць асалоду ад момантам задавальнення. Гэта Ганконг Янь, мой стары сябар, да таго ж ён добра плаціць, хутка, ён хутка выцягвае цябе з даўгоў, і добра, што ў цябе ёсць такі надзейны заступнік. Так што будзьце поўныя энтузіязму, прыкідвайцеся, што ён мужны, і аддавайце належнае яго грошы ". Лілі Су ведала, што аддае належнае атрыманых грошай. Так, мая Джос вельмі добрая і, о, нашмат лепш, чым мая бедная сястра і яе заступнік. Бедны Пахучы Кветка і сын Высакароднага Дома Чэнь Нумар Адзін. Якая трагедыя! Якая жорсткасць!
  
  Яна здрыганулася. О, гэтыя страшныя пярэваратні! Жудасна адрэзаць яму вуха, жудасна забіць яго і пагражаць ўсім Ганконгу, жудасна, што мая бедная старэйшая сястра будзе раздушаны да смерці гэтымі смярдзючымі рыбакамі, ловящими пратухлае сабачаціну ў Абердзіна. О, якая Джос!
  
  Толькі сёння раніцай яна ўбачыла газету, у якой была надрукаваная копія любоўнага лісты Джона Чена, і адразу пазнала яго. Тыднямі яны смяяліся над гэтым, яна і Духмяны Кветка, над гэтым і двума іншымі лістамі, якія Духмяны Кветка пакінула ёй на захоўванне. "Такі пацешны мужчына, амаль зусім без ян і амаль ніколі нават трохі сумленны", - сказала ёй старэйшая сястра. "Ён плаціць мне проста за тое, каб я ляжала побач і цалавалася з ім, часам за тое, каб танцаваць без адзення, і заўсёды абяцае распавядаць іншым, які ён моцны! Ииии, ён дае мне грошы, як ваду! На працягу адзінаццаці тыдняў я была яго "сапраўднай любоўю"! Калі гэта будзе доўжыцца яшчэ адзінаццаць тыдняў ... магчыма, набытая і аплачаная кватэра!"
  
  Сёння днём, ахопленая страхам, яна адправілася са сваім бацькам у паліцэйскі ўчастак Усходняга Абердзіна, каб апазнаць цела. Яны нічога не сказалі аб тым, што ведаюць, хто быў заказчыкам. Бацька паступіў мудра, параіўшы захаваць гэта ў сакрэце. - Высакародны дом Чэнь, несумненна, аддасць перавагу захаваць гэта ў таямніцы. Яго твар таксама замяшана — і твар новага спадчынніка, як там яго завуць, маладога чалавека з замежным д'ябальскім імем. Праз дзень ці два я патэлефаную Высакароднай Хаце Чэн і прощупаю яго. Мы павінны крыху пачакаць. Пасля сённяшніх навін аб тым, што Пярэваратні зрабілі з Сынам Нумар Адзін, ні адзін бацька не захоча весці перамовы.
  
  "Так, бацька разумны", - падумала яна. Нездарма калегі па працы называюць яго Девятикаратовым Чу. Слава ўсім багам, у мяне ёсць гэтыя дзве іншыя літары.
  
  Пасля таго, як яны апазналі цела яе сястры, яны запоўнілі формы са сваімі сапраўднымі імёнамі і сапраўдным прозвішчам Чу, каб запатрабаваць яе грошы, 4360 ганконскіх даляраў на імя Гліцыну Су, 3000 ганконскіх даляраў на імя Духмянага кветкі Так, усе грошы, заробленыя за межамі Танцавальнага залы Поспехі. Але сяржант паліцыі быў непахісны. "Прабачце, але цяпер, калі мы ведаем яе сапраўднае імя, мы павінны аб'явіць яго, каб усе яе даўжнікі маглі прад'явіць прэтэнзіі на яе маёмасць". Нават вельмі шчодрае прапанову ў памеры 25 працэнтаў ад сумы для неадкладнага валодання не змагло прабіцца скрозь яго грубыя манеры. Такім чынам, яны сышлі.
  
  "Гнілое сабачае мяса, рабыня замежнага д'ябла", - з агідай падумала яна.
  
  Нічога не застанецца пасля таго, як танцавальны зала забярэ свае даўгі. Нічога. Ииии!
  
  "Але гэта ўсё роўна", - сказала яна сабе, лежачы ў ванне з цудоўным задавальненнем. "Гэта ўсё роўна, таямніца лістоў абыйдзецца Высакароднай Хаце Чэн ў цэлае стан".
  
  А ў высакародным доме Чэн чырвоных нот больш, чым воўны ў коткі.
  
  Кейсі згарнулася абаранкам ля акна сваёй спальні, святло быў згашаны, за выключэннем маленькай настольнай лямпы над ложкам. Яна змрочна глядзела на вуліцу пяццю паверхамі ніжэй. Нават так позна, амаль у 1:30 ночы, вуліца ўсё яшчэ была забітая машынамі. Неба было нізкім і імглістым, месяца не было, што рабіла агні велізарных неонавых шыльд і калон з кітайскімі іерогліфамі больш цудоўнымі белымі, чырвонымі, сінімі і зялёнымі, якія адлюстроўваліся ў лужынах і ператваралі пачварнасць ў казачную краіну. Акно было адкрыта, паветра халаднаватае, і яна магла бачыць парачкі, сновавшие паміж аўтобусамі, грузавікамі і таксі. Многія пары накіроўваліся ў фае новага гатэля Royal Netherlands, каб перакусіць позна ўвечары ў еўрапейскай кавярні, дзе яна выпіла кубачак кавы на ноч з капітанам Джаннелли, іх пілотам.
  
  "Тут усё так шмат ядуць", - ляніва падумала яна. Госпадзе, і тут так шмат людзей, так шмат працы, якую трэба забяспечыць, так мала працоўных месцаў, так мала на вяршыні, па адным на вяршыні кожнай кучы, заўсёды мужчына, кожны змагаецца за тое, каб трапіць туды, застацца там ... але дзеля чаго? Новая машына, новы дом, новы ансамбль, новы халадзільнік, новы трук ці што заўгодна яшчэ.
  
  Жыццё - гэта адзін доўгі кошт. Ніколі не хапае зеляніны, каб аплачваць паўсядзённыя рахункі, не кажучы ўжо пра прыватнай яхце або кандамініюмаў на беразе Акапулька або Блакітнага берага, і сродках дабрацца туды — нават турыстычным.
  
  Ненавіджу ездзіць турыстам. Першае таго варта, для мяне гэта таго варта. Прыватны самалёт лепш, нашмат лепш, але я не буду думаць пра чэргі . . . .
  
  Яна запрасіла Сэймура Стейглера павячэраць наверсе, і яны ўладзілі ўсе дзелавыя праблемы, у асноўным юрыдычныя, аб якіх ён пастаянна згадваў.
  
  "Мы павінны зрабіць яго воданепранікальным. Нельга быць занадта асцярожным з замежнікамі, Кейсі", - працягваў ён. "Яны гуляюць не па старым добрым правілам янкі".
  
  Як толькі з вячэрай было скончана, яна прыкінулася, што загружаная працай, і пайшла ад яго. Яе праца была скончана, таму яна згарнулася абаранкам у крэсле і пачала чытаць, паскораным чытаннем. Fortune, Business Week, The Wall Street Journal і некалькі спецыялізаваных дзелавых часопісаў. Затым яна вывучыла яшчэ адзін урок кантонская, пакінуўшы кнігу напрыканцы. Гэта быў раман Піцера Марлоў "Чанг". Учора раніцай яна знайшла кнігу ў мяккай вокладцы з загнутым карэньчыкам ў адным з дзясяткаў вулічных кніжных кіёскаў у завулку на поўнач ад гатэля. Ёй даставіла велізарнае задавальненне выгандляваць яе. Першая запытаная цана складала 22 ганконскіх даляра. Кейсі збавіла кошт да 7,55 ганконскіх даляраў, што складала ўсяго 1,50 даляра ЗША, задаволеная сабой і сваёй знаходкай, яна працягнула разглядаць вітрыны. Побач знаходзіўся сучасны кніжны магазін, вітрыны якога былі застаўлены кнігамі з малюнкамі аб Ганконгу і Кітаі. Унутры на паліцы стаялі яшчэ тры кнігі Чанг ў мяккіх вокладках. Новыя, яны каштавалі 5,75 ганконскіх даляраў.
  
  Кейсі тут жа аблаяла старую-вулічную прадаўшчыцу за тое, што тая падманула яе. Але ж старая карга зусім не ашуквала цябе, нагадала яна сабе. Яна абхітрыла цябе. У рэшце рэшт, усяго хвіліну таму вы смяяліся, таму што звялі яе прыбытак да нуля, а Бог сведка, гэтым людзям патрэбна прыбытак.
  
  Кейсі назірала за вуліцай і рухам на Нейтан-роўд ўнізе. Гэтай раніцай яна прайшла пешшу па Нейтан-роўд да Бордер-роўд, прыкладна паўтары мілі. Гэта было ў яе спісе славутасцяў. Гэта была такая ж дарога, як і любая іншая, заблытаная, ажыўленая, пестрящая вулічнымі знакамі, за выключэннем таго, што ўсе на поўнач ад Бордер-роўд да мяжы вернецца Кітаю ў 1997 годзе. Усе. У 1898 годзе брытанцы ўзялі ў арэнду на дзевяноста дзевяць гадоў зямлю, простиравшуюся ад Бордер-роўд да ракі Шам-Чун, дзе павінна была прайсці новая мяжа, разам з шэрагам бліжэйшых астравоў. - Ну хіба гэта не па-дурному, Пітэр?- спытала яна Марлоў, выпадкова сустрэўшы яго ў фае гатэля падчас чаявання.
  
  "Цяпер гэта так", - сказаў ён задуменна. "Тады? Ну, хто ведае? Павінна быць, тады гэта было разумна, інакш яны б гэтага не зрабілі".
  
  - Так, але Божа, Піцер, дзевяноста дзевяць гадоў - гэта так мала. Што прымусіла іх пражыць так мала? Іх галовы, павінна быць ... павінна быць, былі дзе-то ў іншым месцы!
  
  "Так. Вы б так падумалі. Цяпер. Але ў тыя дні, калі ўсе, што трэба было зрабіць брытанскаму прэм'ер-міністру, гэта рыгнуть, каб паслаць ўдарную хвалю па ўсім свеце? Значэнне мае сусветная моц. У тыя дні брытанскі Леў ўсё яшчэ заставаўся Львом. Што такое маленькі кавалачак зямлі для ўладальнікаў чвэрці зямлі? Яна ўспомніла, як ён усміхаўся. "Тым не менш, на Новых тэрыторыях паўстала ўзброенае супраціўленне з боку мясцовых жыхароў. Вядома, яно сышло на няма. Тагачасны губернатар, сэр Генры Блэйк, паклапаціўся пра гэта. Ён не ваяваў з імі, проста размаўляў з імі. У рэшце рэшт вясковыя старэйшыны пагадзіліся падставіць іншую шчаку пры ўмове, што іх законы і звычаі застануцца ў сіле, пры ўмове, што іх можна будзе судзіць па кітайскіх законах, калі яны пажадаюць, і што горад Коулун застанецца кітайскім ".
  
  - Мясцовых жыхароў тут усё яшчэ судзяць па кітайскім законах?
  
  "Так, гістарычнае права, а не права КНР, таму вам патрэбныя брытанскія суддзі, дасведчаныя ў конфуцианском праве. На самай справе гэта зусім іншае. Напрыклад, кітайскае заканадаўства прадугледжвае, што ўсе сведкі, натуральна, будуць хлусіць, што іх абавязак - хлусіць і прыкрывацца, а высвятляць праўду - справа магістрата. Ён павінен быць чым-то накшталт законнага Чарлі Чана. Цывілізаваныя людзі не звяртаюцца да клятве казаць праўду, да ўсяго падобнага варварства — яны лічаць нас вар'ятамі, раз мы так паступаем, і я не ўпэўнены, што яны памыляюцца. У іх ёсць разнастайныя вар'яцкія або разумныя звычаі, у залежнасці ад таго, як вы на гэта глядзіце. Ці ведаеце вы, што тут, ва ўсёй Калоніі, цалкам законна мець больш адной жонкі - калі вы кітаянка?
  
  "Хуліган для іх!"
  
  "Наяўнасць больш чым адной жонкі сапраўды мае пэўныя перавагі".
  
  - Паслухай, Пітэр, - горача пачала яна, потым зразумела, што ён проста цвеліць яе. - Табе не трэба больш адной. У цябе ёсць Флёр. Як у вас абодвух справы? Як прасоўваецца даследаванне? Не хацела б яна паабедаць заўтра, калі ты заняты?"
  
  - Мне шкада гэта казаць, але яна ў бальніцы.
  
  "Аб Божа, у чым справа?"
  
  Ён распавёў ёй пра сённяшнюю раніцу, і пра доку Тулі. "Я толькі што бачыў яе. Яна ... яна не занадта добрая".
  
  "О, мне вельмі шкада. Я магу што-небудзь зрабіць?"
  
  - Не, дзякуй. Я так не думаю.
  
  "Проста спытай, ці ёсць яна. Добра?"
  
  "Дзякуй".
  
  - Лайн быў правоў, што скокнуў з ёй у ваду, Піцер. Шчыра.
  
  "О, вядома, Кейсі. Калі ласка, не думай ні на секунду ... Лайн зрабіў тое, што я ... ён зрабіў гэта лепш, чым я мог. Ты таксама. І я думаю, вы абодва выратавалі тую, іншую дзяўчыну ад мноства непрыемнасцяў. Арланда, або -ланда Рамас."
  
  "Так".
  
  "Яна павінна вечна дзякаваць вас. Вас абодвух. Яна была ў паніцы
  
  
  — Я бачыў занадта шмат такога, каб не ведаць. Ўзрушаюча выглядае птушка note 1111, ці не так?"
  
  
  "Так. Як прасоўваецца даследаванне?"
  
  "Выдатна, дзякуй".
  
  "Калі-небудзь я б хацеў абмяняцца ўражаннямі. Гэй, дарэчы, я знайшоў тваю кнігу — я купіў яе — яшчэ не чытаў, але яна ляжыць зверху чаркі".
  
  "О!" Кейсі ўспомніла, як ён спрабаваў казаць нядбайна. "О. Спадзяюся, табе гэта падабаецца. Ну, мне пара ісці, у дзяцей жа час чаявання.
  
  - Памятай, Пітэр, калі што-небудзь здарыцца, проста патэлефануй мне. Дзякуй за чай і перадай прывітанне Флёр. . . .
  
  Кейсі пацягнулася, зараз у яе балела спіна. Яна злезла са свайго курасадні і вярнулася ў ложак. Яе пакой была маленькай і не адрознівалася элегантнасцю іх люксамі — цяпер яго люксамі. Ён вырашыў пакінуць за сабой другую спальню. "Мы заўсёды можам выкарыстоўваць яе як кабінет, - сказаў ён ёй, - ці пакінуць як запасную. Не хвалюйся, Кейсі, усё гэта не абкладаецца падаткам, і ты ніколі не ведаеш, калі нам можа спатрэбіцца запасная частка.
  
  Арланда? Не, ёй не патрэбна гэтая ложак!
  
  Кейсі, загадала яна сабе, не будзь невыноснай або дурной. Або раўнівай. Ты ніколі раней не раўнавала, настолькі. Ты ўсталеўваеш правілы. Так, але я рады, што з'ехаў. Тая ноч была цяжкай, цяжкай для Лініі і цяжкай для мяне, горш для яго. Арланда пойдзе яму на карысць ... о, чорт з Орландой.
  
  У яе перасохла ў роце. Яна падышла да халадзільніка і дастала бутэльку Пер'е з лёдам, і ад яго прыемнага густу ёй стала лепш. "Цікава, як зямля ўтварае гэтыя бурбалкі", - ляніва падумала яна, залазячы на ложак. Раней яна спрабавала заснуць, але ў галаве ў яе панаваў бязладдзе, і яна не пераставала працаваць, занадта шмат новага — новая ежа, новыя пахі, паветра, норавы, пагрозы, людзі, звычаі, культуры. Данросс. Горнт. Данросс і Горнт. Данросс, Горнт і Лайн. Новая лінія. Новы ты, баіцца прыгожай задніцы ... Так, зад, калі хочаш быць вульгарным, і гэта для цябе таксама нова. Да таго, як вы прыйшлі сюды, вы былі упэўненым у сабе, дынамічным, адказным за свой свет, а цяпер гэта не так. На яе, і не толькі на яе, на гэтую сцерву лэдзі Джаану таксама, з яе такім арыстакратычным ангельскай акцэнтам: "Хіба ты не помніш, дарагая, у нас сёння абед у клубе "За трыццаць". Я згадаў пра гэта на вячэры ў тайпэна...
  
  Чортава старая сука. За трыццаць! Мне нават няма дваццаці сямі!
  
  Усё дакладна, Кейсі. Але вы ўсё ўзбударажаныя, як раздушаныя кошкі, і справа не толькі ў ёй або Орланде, гэта таксама Лайн і сотні даступных дзяўчат, якіх вы ўжо бачылі, хоць вы нават не зазіралі ў танцавальныя залы, бары і ўстановы, дзе яны спецыялізуюцца. Хіба Джаннелли цябе таксама не завёў?
  
  "Госпадзе, Кейсі, - сказаў ён, шырока ўсміхаючыся, - гэта як ён можа вярнуцца на R and R ў мае карэйскія дні. Гэта па-ранейшаму ўсяго 20 баксаў, а ты - лепшы банан!"
  
  У той вечар каля дзесяці патэлефанаваў Джаннелли і спытаў, ці не хоча яна далучыцца да яго і астатнім членам каманды ў Royal Netherlands, каб перакусіць ўвечары. Яе сэрца перавярнулася, калі зазваніў тэлефон, яна падумала, што гэта Лінія, а калі выявіла, што гэта не так, то прыкінулася, што ў яе яшчэ шмат спраў, але з удзячнасцю дазволіла сябе пераканаць. Апынуўшыся там, яна замовіла двайную порцыю омлета з беконам, тосты і кава, які, як яна ведала, ёй не хацелася.
  
  У знак пратэсту. Пратэст супраць Азіі, Ганконга, Джааны і Орланды, і, о Госпадзе, лепш бы я ніколі не цікавіўся Азіяй, ніколі не прапаноўваў Лайн выйсці на міжнародны ўзровень.
  
  Чаму ты гэта зрабіў?
  
  Таму што гэта адзіны шлях для амерыканскага бізнесу — адзіны шлях ... адзіны шлях для Par-Con. Экспарт. Шматнацыянальны, але экспарт. А Азія - гэта самы вялікі, багаты некранутымі рынкамі рынак на зямлі, і для Азіі наступіў новы век. ТАК. І ў Данроссов і Горнтов ўсё атрымаецца — калі яны пойдуць з намі, — таму што ў нас самы вялікі рынак у свеце, які падтрымае нас, усе наяўныя грошы, тэхналогіі, рост і вопыт для гэтага.
  
  Але чаму вы паехалі ў Ганконг такім гарачым і цяжкім?
  
  Каб атрымаць свае страшэнныя грошы і запоўніць час паміж сённяшнім днём і маім днём нараджэння — канцом сёмага курсу.
  
  "Такімі тэмпамі, - сказала яна сабе, - хутка ў цябе не будзе ні працы, ні будучыні, ні магчымасці сказаць "так" або "не". У яе вырваўся ўздых. Раней яна зайшла ў галоўную спальню і пакінула Бартлетту пачак телексов і лістоў на подпіс з запіскай "спадзяюся, вы добра правялі час". Калі яна вярнулася з начнога перакусу, то зноў пайшла туды і забрала ўсё, што пакінула яму. "Гэта Арланда сапраўды завяла цябе. Не падманвай сябе", - сказала яна ўслых.
  
  Усё роўна, заўтра будзе іншы дзень. Ты можаш лёгка пазбавіцца ад Орланды, змрочна сказала яна сабе, і цяпер, нацэліўшыся на свайго ворага, яна адчула сябе лепш.
  
  Яе ўвагу прыцягнула кніга Піцера Марлоў ў мяккай вокладцы з загнутым карэньчыкам. Яна ўзяла яе, ямчэй падушкі ўзбіла і пачала чытаць. Старонкі праносіліся міма. Раптам зазваніў тэлефон. Яна была так захоплена, што падскочыла, і раптоўнае, бязмежнае шчасце затапіла яе. "Прывітанне, Лайн, ты добра правёў час?"
  
  "Кейсі, гэта я, Піцер Марлоў, мне жудасна шкада, што тэлефаную так позна, але я праверыў, і пасыльны ў тваёй пакоі сказаў, што ў цябе ўсё яшчэ гарыць святло. ... Спадзяюся, я цябе не пабудзіў?"
  
  "О, о, не, Пітэр". Кейсі адчула млоснасць ад расчаравання. "У чым справа?"
  
  - Прабачце, што тэлефаную так позна, але ў мяне невялікая тэрміновасць, мне трэба ехаць у бальніцу, і я ... вы прасілі патэлефанаваць. Я хо...
  
  "Што гэта?" Цяпер Кейсі была цалкам засяроджаная.
  
  "Я не ведаю. Яны проста спыталі, ці прыеду я адразу. Прычына, па якой я патэлефанаваў, была ў дзецях. Час ад часу да нас будзе зазіраць пасыльны, але я хацеў пакінуць ім запіску з вашым нумарам на выпадак, калі яны прачнуцца, проста на выпадак, калі яны прачнуцца, так бы мовіць, прыязнае твар для званка. Калі мы ўсе сустрэліся ўчора ў фае, яны абодва падумалі, што ты сногсшибательна. Яны, верагодна, не прачнуцца, але на ўсялякі выпадак. Яны маглі б табе патэлефанаваць? Я шкадую...
  
  "Вядома. Яшчэ лепш, чаму б мне не прыехаць прама зараз?"
  
  "Аб няма, я б і не падумаў пра гэта. Калі ты—"
  
  "Я не хачу спаць, а ты прама за суседняй дзвярыма. Гэта не праблема, Піцер, я ўжо ў дарозе. Так што проста едзь у бальніцу ".
  
  Ёй спатрэбілася ўсяго хвіліна, каб надзець штаны, блузку і кашміровыя швэдар. Не паспела яна націснуць кнопку ліфта, як з'явілася Начная Песня, з шырока расплюшчанымі вачыма і цікаўнасцю. Яна нічога не сказала добраахвотна.
  
  Спусціўшыся па лесвіцы, яна перасекла фае і выйшла на Натан-роўд, перасекла бакавую дарогу і ўвайшла ў фае прыбудовы. Пітэр Марлоў чакаў яе. "Гэта міс Чолок", - паспешліва сказаў ён начным парцье. "Яна будзе з дзецьмі, пакуль я не вярнуся".
  
  "Так, сэр", - адказаў еўразіец з такімі ж шырока расплюшчанымі вачыма. "Хлопчык праводзіць вас, міс".
  
  "Спадзяюся, усё ў парадку, Піцер. . . . "Яна спынілася. Ён выйшаў з якія верцяцца дзвярэй, спрабуючы злавіць таксі.
  
  Кватэра была маленькай, на шостым паверсе, ўваходная дзверы прыадчынены. Дзяжурны па паверсе, Начны Па, паціснуў плячыма і пайшоў, мармычучы, праклінаючы варвараў ... як быццам ён не мог нагледзець за двума сьне дзецьмі, якія кожны вечар гулялі з ім у хованкі.
  
  Кейсі зачыніла дзверы і зазірнула ў другую маленькую спальню.
  
  Абодва дзіцяці моцна спалі на ложку, Джэйн, малодшая, на верхняй ложку, а Аляксандра расцягнулася на ніжняй. Яна ўсім сэрцам спачувала ім. Бялявыя, з косамі, анёльскія, з плюшавымі мішкамі на руках. О, як бы я хацела мець дзяцей, падумала яна. Дзеці Лайна.
  
  А ты б стаў? Усе гэтыя падгузнікі, вечнае замыканне, бяссонныя ночы і адсутнасць свабоды.
  
  Я не ведаю. Я думаю, што так. О так, для дваіх такіх, як гэтыя, пра ды.
  
  Кейсі не ведала, подоткнуть іх або няма. Паветра быў цёплым, таму яна вырашыла нічога не рабіць, каб не абудзіць іх. У халадзільніку яна знайшла ваду ў бутэльках, і гэта асвяжыў яе і супакоіла шалёна колотящееся сэрца. Затым яна села ў мяккае крэсла. Праз імгненне яна дастала з сумачкі кнігу Піцера і зноў пачала чытаць.
  
  Праз дзве гадзіны ён вярнуўся. Яна не заўважыла, як праляцеў час.
  
  "Пра", - сказала яна, убачыўшы яго твар. "Яна страціла дзіцяці?"
  
  Ён разгублена кіўнуў. - Прабачце, што так доўга. Не жадаеце кубачак гарбаты?
  
  - Вядома, гэй, Піцер, дазволь мне...
  
  - Няма. Не, дзякуй. Я ведаю, дзе што ляжыць. Даруй, што дастаўляю цябе столькі клопатаў.
  
  "Гэта не праблема. Але з ёй усё ў парадку? Fleur?"
  
  "Яны, яны так думаюць. Гэта з-за спазмаў у страўніку і прысмаку кішачнай кіслаты. Занадта рана казаць, але рэальнай небяспекі там няма, так яны сказалі. Яны сказалі, што выкідак - гэта заўсёды трохі цяжка, фізічна і эмацыйна ".
  
  "Мне так шкада".
  
  Ён азірнуўся на яе, і яна ўбачыла моцнае, прыгнечаны, прыгнечаны твар. "Не хвалюйся, Кейсі. З Флёр усё ў парадку", - сказаў ён цвёрдым голасам. "Японцы вераць, што нічога не ўстаноўлена да тых часоў, пакуль не пройдзе трыццаць дзён, трыццаць дзён для хлопчыка і трыццаць адзін для дзяўчынкі, нічога не ўстаноўлена, няма душы, няма асобы, няма асобы ... Да гэтага часу няма асобы". Ён вярнуўся ў малюсенькую кухню і паставіў чайнік на агонь, імкнучыся гаварыць пераканаўча. - У гэта, у гэта лепш за ўсё верыць, а? Як гэта можа быць інакш, чым... але гэта. Да гэтага моманту, праз трыццаць з лішнім дзён пасля нараджэння, нікога няма, так што гэта не робіць сітуацыю такі ўжо дрэнны. Для маці гэта ўсё яшчэ жудасна, але не так ужо дрэнна. Прабач, у мяне не так ужо шмат сэнсу.
  
  "О, гэта ты. Я спадзяюся, што зараз з ёй усё будзе ў парадку", - сказала Кейсі, жадаючы дакрануцца да яго, але не ведаючы, рабіць гэта ці не. Ён выглядаў такім годным ў сваім цярпенні, імкнучыся здавацца такім спакойным, але для яе ён быў усяго толькі маленькім хлопчыкам.
  
  - Кітайцы і японцы сапраўды вельмі разумныя, Кейсі. Іх... іх забабоны палягчаюць жыццё. Я мяркую, што ўзровень дзіцячай смяротнасці ў іх у даўніну быў настолькі жудасны, што гэта прымусіла якога-небудзь мудрага айца вынайсці гэтую мудрасць, каб суцешыць гора маці. Ён уздыхнуў. "Ці, што больш верагодна, нейкая больш мудрая маці прыдумала гэта, каб дапамагчы дзяцей настаўнік бацьку. А? ".
  
  - Магчыма, - сказала яна, гледзячы, як ён рукамі заварвае гарбату. Спачатку закіпяціце ваду ў заварочном чайніку, старанна сполоснула яго, затым ваду зліла. Тры лыжкі гарбаты і адну для чайніка, чайнік падалі кіпень. "Выбачайце, у нас няма чайных пакуначкаў, я не магу да іх прывыкнуць, хоць Флёр кажа, што яны такія ж смачныя і чысцей. Прабач, чай - гэта ўсе, што ў нас ёсць. Ён прынёс чайны паднос ў гасціную і паставіў яго на абедзенны стол. - Малако і цукар? ён спытаў.
  
  "Выдатна", - сказала яна, хоць з ёй ніколі не было нічога падобнага.
  
  Густ у яго быў дзіўны. Але моцны і жыватворчы. Яны выпілі ў цішыні. Ён слаба ўсміхнуўся. - Госпадзе, без кубкі, так?
  
  "Гэта выдатна".
  
  Яго вочы ўбачылі прачыненыя кнігу. - О!
  
  "Мне падабаецца тое, што я прачытаў да гэтага часу, Піцер. Наколькі гэта праўда?"
  
  Ён рассеяна наліў сабе яшчэ кубак. "Гэтак жа дакладна, як любы аповяд аб якім-небудзь падзею праз пятнаццаць гадоў пасля падзеі. Наколькі я памятаю, інцыдэнты дакладныя. Людзі з кнігі не выжылі, хоць такія людзі, як яны, рабілі і казалі падобныя рэчы і здзяйснялі падобныя ўчынкі ".
  
  "Гэта неверагодна. Неверагодна, што людзі, моладзь маглі перажыць гэта. Колькі вам тады было гадоў?"
  
  - Чанг пачаўся, калі мне было ўсяго васемнаццаць, і скончыўся, калі мне быў дваццаць адзін — дваццаць адзін з невялікім.
  
  - Хто ты такі ў кнізе? - спытаў я.
  
  "Магчыма, мяне там наогул няма".
  
  Кейсі вырашыла пакінуць гэта без увагі. На дадзены момант. Пакуль яна не скончыць. "Я лепш пайду. Ты, павінна быць, стамілася".
  
  "Не, я не стаміўся. На самай справе, я не стаміўся. Мне трэба напісаць некалькі нататак — я пасплю пасля таго, як дзеці пойдуць у школу. Але ты, ты, павінна быць, стаміўся. Я не ведаю, як цябе аддзячыць, Кейсі. Я ў цябе ў даўгу."
  
  Яна ўсміхнулася і паківала галавой. Пасля паўзы яна сказала: "Пітэр, ты так шмат ведаеш аб гэтым месцы, з кім бы ты пайшоў, з Данроссом або Горнтом?"
  
  - У бізнэсе, Горнт. На будучыню, Данросс, калі ён вытрымае гэты шторм. Хоць, мяркуючы па тым, што я чуў, гэта малаверагодна.
  
  "Чаму менавіта Данросс на будучыню?"
  
  - Твар. У Горнта няма ні стылю, каб быць тай-пэнам, ні неабходнага фону.
  
  "Няўжо гэта так важна?"
  
  "Цалкам, тут. Калі "Пар-Кон" хоча сто гадоў росту, Данросс. Калі табе трэба проста забіваць, здзяйсняць хуткія набегі з заходам і сыходам, ідзі з Горнтом ".
  
  Яна задуменна допила чай. - Што ты ведаеш пра Орланде?
  
  "Шмат", - адразу сказаў ён. "Але ведаць скандалы або плёткі аб жывым чалавеку - гэта не тое ж самае, што ведаць легенды ці плёткі аб старажытных часах. Не так?"
  
  Яна глядзела на яго ў адказ. - Нават за паслугу?
  
  "Гэта іншае". Яго вочы злёгку звузіліся. "Ты просіш аб ласцы?"
  
  Яна паставіла кубак на стол і пахітала галавой. "Не, Пітэр, не цяпер. Магчыма, пазней, але не цяпер". Яна ўбачыла, як ён нахмурыўся яшчэ мацней. "Што?" - спытала яна.
  
  "Мне было цікава, чаму Арланда ўяўляла пагрозу для цябе. Чаму сёння вечарам? Відавочна, гэта наводзіць на думку. Гэта непазбежна прыводзіць да таго, што яна цяпер з ім сустракаецца, што тлумачыць, чаму ў цябе быў такі жудасны голас, калі я патэлефанаваў.
  
  "Хіба я гэта зрабіў?"
  
  "Так. О, вядома, я заўважыў, што Лайн глядзеў на яе ў Абердзіна, і ты глядзеў на яго, і яна глядзела на цябе." Ён сербануў гарбаты, яго твар посуровело. "Гэта была выдатная вечарынка. На той вечарыне было шмат пачынанняў, вялікае напружанне, вялікая драма. Займальна, калі ты можаш аддзяліць сябе ад гэтага. Але ты не можаш, ці не так? "
  
  - Ты заўсёды глядзіш і слухаеш?
  
  "Я спрабую трэніраваць сябе як назіральніка. Я спрабую выкарыстоўваць свае вушы, вочы і іншыя органы пачуццяў належным чынам, так, як іх варта выкарыстоўваць. Ты такі ж. Ад цябе мала што выслізгвае ".
  
  "Можа быць, а можа і няма".
  
  "Арланда навучаная ў Ганконгу і Горнте, і калі вы плануеце сутыкненне з ёй за Лініяй фронту, вам лепш быць гатовым да каралеўскай бітве — калі яна вырашыць паспрабаваць схапіць яго, чаго я пакуль не ведаю ".
  
  "Горнт выкарыстаў бы яе?"
  
  Пасля паўзы ён сказаў: "Я б выказаў здагадку, што Арланда - захавальніца Орланды. Хіба большасць лэдзі не такія?"
  
  - Большасць жанчын аддаюць сваё жыццё мужчыну, хочуць яны таго ці не.
  
  "З таго, што я ведаю пра цябе, ты можаш справіцца з любым супрацівам".
  
  "Што ты ведаеш пра мяне?"
  
  "Шмат". Зноў лёгкая, нязмушаная, пяшчотная ўсмешка. "Сярод іх тое, што ты разумны, адважны і ў цябе выдатнае твар".
  
  - Я так стамілася ад лицедейства, Піцер. У будучыні... - Яе ўсмешка была такой жа цёплай. "З гэтага моманту, на маю думку, чалавек альбо здабудзе азадак — ці зад, як вы гэта называеце, што — небудзь страціць яе".
  
  Ён засмяяўся разам з ёй. - То, як ты кажаш, гучыць больш жаноцкі.
  
  "Я не лэдзі".
  
  - Аб, але ты такая. Ён дадаў больш мякка: - Я таксама бачыў, як Лайн глядзеў на цябе на вечарыне ў Данросса. Ён любіць цябе. І ён быў бы дурнем, калі б прамяняў цябе на яе.
  
  "Дзякуй, Пітэр". Яна ўстала, пацалавала яго і пайшла, прымірэння. Калі яна выйшла з ліфта на паверсе, там гучала песня Nighttime. Ён прайшоў наперадзе яе і з размаху адкрыў дзверы. Ён убачыў, як яе погляд кінуўся да дзвярэй у канцы калідора.
  
  "Гаспадара няма дома", - велічна паведаміў ён. "Пакуль не вяртаўся".
  
  Кейсі ўздыхнуў. "Ты толькі што страціў яшчэ адну азадак, стары сябар".
  
  "А?"
  
  Яна зачыніла дзверы, задаволеная сабой. У ложку яна зноў прынялася за чытанне. На досвітку яна дочитала кнігу. Потым яна заснула.
  
  58
  
  9:25 раніцы. :
  
  Данросс хутка выехаў з-за кута на сваім "Ягуары", лёгка узбіраючыся па звілістай дарозе, затым павярнуў на пад'язную дарожку і спыніўся ў цалі ад высокіх варот. Вароты былі ўбудаваныя ў высокія сцены. Праз імгненне ў бакавую дзверы, зазірнуў насільшчык-кітаец. Даведаўшыся тайпэна, ён шырока расчыніў вароты і махнуў яму рукой, прапускаючы ўнутр.
  
  Пад'язная дарожка зрабіла віраж і спынілася перад багата упрыгожаным кітайскім асабняком. Данросс выйшаў. Іншы слуга моўчкі прывітаў яго. Тэрыторыя была дагледжанай, а ніжэй па схіле размяшчаўся тэнісны корт, дзе чацвёра кітайцаў, двое мужчын і дзве жанчыны, гулялі ў мяшаным парным разрадзе. Яны не звярнулі на яго ўвагі, і Данросс нікога з іх не даведаўся.
  
  "Калі ласка, прытрымлівайцеся за мной, тайбань", - сказаў слуга.
  
  Данросс схаваў сваё цікаўнасць, калі яго правялі ў прыёмную. Гэта быў першы раз, калі яго ці каго-небудзь з яго знаёмых запрасілі ў дом Типтопа. Інтэр'ер быў чыстым і ажыўленым, з дзіўнай, нядбайнай, але звычайнай кітайскай сумессю добрага лакаванага антыкварыяту і выродлівых сучасных цацанак. Сцены былі абабітыя панэлямі і ўпрыгожаны некалькімі дрэннымі гравюрамі, што ляцелі на іх. Ён сеў. Іншы слуга прынёс чай і разліў.
  
  Данросс адчуваў, што за ім назіраюць, але гэта таксама было звычайнай справай. У сценах і дзвярах большасці гэтых старых дамоў былі адтуліны—подзоры - іх было шмат, нават у Вялікім Доме.
  
  Вярнуўшыся ў Вялікі Дом гэтай раніцай каля чатырох раніцы, ён накіраваўся прама ў свой кабінет і адкрыў сейф. Нават пры збеглым поглядзе не заставалася сумневаў, што адна з двух пакінутых манет адпавядала адбітках, нанесеным на васковую матрыцу Чатырох Пальцаў Ву. Ніякіх сумневаў. Яго пальцы дрыжалі, калі ён адшчыпваў палоўку манеты ад сургучнай друку ў Бібліі Дзірка Струана і праціраў яе. Яна ідэальна адпавядала углублениям.
  
  "Госпадзе", - прамармытаў ён. "І што цяпер?" Затым ён паклаў матрыцу і манету назад у сейф. Яго вочы ўбачылі зараджаны аўтаматычны пісталет і пустое месца на тым месцы, дзе раней ляжалі файлы AMG. З непакоем ён зноў замкнуў сейф і лёг спаць. На яго падушцы было пасланне: "Дарагі тата, ты разбудишь мяне, калі будзеш сыходзіць? Мы хочам паглядзець пробы. З любоўю, Адрион. P. S. Магу я запрасіць Марціна на суботнія гонкі, калі ласка, калі ласка, калі ласка? P. P. S. Я думаю, што ён супер. P. P. P. S. Ты таксама супер. P. P. P. P. S. Ты што-то позна выйшаў, так? Цяпер 3:16!!!!"
  
  Ён на дыбачках падышоў да яе пакоі і адкрыў дзверы, але яна моцна спала. Калі ён сыходзіў гэтым раніцай, яму давялося двойчы пастукаць, каб абудзіць яе. "Адрион! Цяпер 6:30."
  
  "О! Ідзе дождж?" спытала яна сонна.
  
  "Няма. Хутка будзе. Мне адкрыць жалюзі?"
  
  - Не, тата, дарагі, дзякуй ... Не важна, Марцін не будзе... не будзе пярэчыць. Яна падавіла позех. Яе вочы зачыніліся, і амаль імгненна яна зноў глыбока заснула.
  
  Позабавленный, ён злёгку страсянуў яе, але яна не прачнулася. "Гэта не мае значэння, бацька. Марцін не будзе ... " І цяпер, успомніўшы, якой мілай яна была, і што яго жонка сказала аб таблетках, ён вырашыў, магчыма, вельмі сур'ёзна праверыць Марціна. На ўсялякі выпадак.
  
  - Ах, тайбань, прабачце, што прымусіў вас чакаць.
  
  Данросс ўстаў і паціснуў працягнутую руку. - Рады вас бачыць, містэр Тып. Шкадую аб вашай прастудзе.
  
  Тып Ток Тоху было за шэсцьдзясят, сівы, з круглым прыемным тварам. На ім быў халат, вочы пачырванелі, нос закладзены, трохі хрыплы голас. "Гэта ўсё з-за гэтага брыдкага клімату. У мінулыя выходныя я хадзіў на яхце з Шайти Чангам і, павінна быць, прастудзіўся ". У яго быў лёгкі амерыканскі акцэнт, магчыма, канадскі. Ні Данроссу, ні Аластеру Струану ніколі не ўдавалася выцягнуць зь яго інфармацыю аб яго мінулым, роўна як Джонджону або іншым банкірам нічога не было вядома пра яго ў банкаўскіх колах ў часы нацыяналістычнага Кітая, да 1949 года. Нават Шыці Чунг і Філіп Чэн, якія шчодра забаўлялі яго, не змаглі нічога выцягнуць з яго. Кітайцы празвалі яго Устрицей.
  
  - Надвор'е была дрэнная, - ласкава пагадзіўся Данросс. - Дзякуй Богу, што прайшоў дождж.
  
  Типтоп паказаў на мужчыну побач з сабой. "Гэта калега, містэр Л Ен".
  
  Мужчына быў нягеглы. На ім была шэрая маоистская і шэрая куртка штаны. Яго твар было застылым, халодным і насцярожаным. Ён кіўнуў. Дан-Рос кіўнуў у адказ. "Памочнік" мог займаць мноства пасад, ад боса да перакладчыка, ад камісара да ахоўніка.
  
  - Ці Не хочаце кавы? - спытаў я.
  
  "Дзякуй. Вы спрабавалі вітамін З для лячэння прастуды?" Данросс цярпліва пачаў афіцыйную балбатню, якая павінна была папярэднічаць сапраўднай прычыне сустрэчы. Учора ўвечары, калі ён чакаў Браяна Квока ў бары Quance, яму здалося, што прапанова Джонджона варта паспрабаваць, таму ён патэлефанаваў Піліпу Чену і папрасіў яго прызначыць сустрэчу сёння крыху раней. З такім жа поспехам можна было б патэлефанаваць напрамую ў Tiptop, але гэта не адпавядала кітайскаму пратаколе. Цывілізаваны спосаб заключаўся ва ўзаемна сяброўскім пасярэдніцтве. Тады, калі ў просьбе будзе адмоўлена, ні вы, ні іншы чалавек, ні пасярэднік не страціце твар.
  
  Ён слухаў Типтопа вполуха, вёў ветлівую гутарку, здзіўлены, што яны ўсё яшчэ гавораць па-ангельску з-за Л Енга. Гэта магло азначаць толькі тое, што англійская мужчыны таксама быў бездакорны, і, магчыма, што ён не разумеў ні ў кантонская, ні шанхайскага дыялектаў, на якіх казаў Типтоп, а Данросс свабодна валодаў. Ён фехтовал з Типтопом, чакаючы адкрыцця, якое, нарэшце, прадаставіць яму банкір. І вось яно прыйшло.
  
  - Гэты біржавы крах тваіх акцый, павінна быць, вельмі турбуе цябе, тайпэн.
  
  "Так, так, гэта так, але гэта не крах, містэр Тып, проста перабудова. Рынак адчувае прылівы і адлівы".
  
  - А містэр Горнт?
  
  "Квиллан Горнт ёсць Квиллан Горнт, і ён заўсёды надыходзіць нам на пяткі. Усе вароны пад нябёсамі чорныя". Данросс стараўся гаварыць як ні ў чым не бывала, варожачы, як шмат ведае гэты чалавек.
  
  "А беспарадак з Хо Пакам? Гэта таксама перабудова?"
  
  "Няма, няма, гэта дрэнна. Баюся, што Хо-Паку не пашанцавала".
  
  - Так, містэр Данросс, але шанцаванне тут ні пры чым. Уся справа ў капіталістычнай сістэме і некампетэнтнасці банкіра Кванга.
  
  Данросс нічога не сказаў. Яго погляд на імгненне кінуўся да Л Енгу, які сядзеў напружана, нерухома і вельмі ўважліва. Яго вушы былі сканцэнтраваны, як і яго розум, шукаючы ускосныя падтэксты ў тым, што было сказана. "Я не ўдзельнічаю ў справах містэра Кванга, містэр Тып. На жаль, Хо-Пак распаўсюдзіўся на іншыя банкі, і гэта вельмі дрэнна для Ганконга, а таксама, я думаю, дрэнна для Кітайскай Народнай Рэспублікі ".
  
  "Нядрэнна для Кітайскай Народнай Рэспублікі. Як гэта можа быць дрэнна для нас?"
  
  "Кітай ёсць Кітай, Паднябесная. Мы, прадстаўнікі Высакароднага Дома, заўсёды лічылі Кітай маці і бацькам нашага дома. Цяпер наша база ў Ганконгу знаходзіцца ў аблозе, аблозе, якая на самай справе бессэнсоўная — усяго толькі часовае адсутнасць ўпэўненасці і тыдзень або каля таго недахопу наяўных. У нашых банкаў ёсць усе рэзервы, усе багацце і сіла, неабходныя ім для працы ... для старых сяброў, старых кліентаў і для нас саміх ".
  
  "Тады чаму яны не друкуюць больш грошай, калі валюта такая моцная?"
  
  "Гэта пытанне часу, містэр Тып. Манетны двор не можа надрукаваць дастаткова ганконскіх грошай". Яшчэ больш цярпліва Данросс адказваў на пытанні, цяпер ведаючы, што большасць з іх былі адрасаваныя Л енгу, што наводзіла на думку, што Л Ёнг быў старэйшы за Типтопа, больш высокапастаўленага члена партыі, небанковца. "Нашым часовым рашэннем было б адразу ж завезці на самалёт некалькі фунтаў стэрлінгаў для пакрыцця канфіскацыі". Ён убачыў, як вочы абодвух мужчын злёгку звузіліся.
  
  "Гэта наўрад ці падтрымала б ганконскі даляр".
  
  "Так, так, нашы банкіры ведаюць гэта. Але Blacs, Victoria і Банк Англіі вырашылі, што пакуль так будзе лепш. У нас проста не хапае ганконгскай наяўнасці, каб задаволіць кожнага ўкладчыка ".
  
  Цішыня згусцела. Данросс чакаў. Джонджон сказаў яму, што, на яго думку, у Банка Кітая няма значных рэзерваў у фунтах стэрлінгаў з-за валютных абмежаванняў на іх перамяшчэнне ў Вялікабрытанію і з яе, але ёсць вельмі значныя сумы ў ганконскіх далярах, для якіх не існуе абмежаванняў на экспарт.
  
  "Паслабленне ганконскага даляра было б зусім не да дабра", - сказаў Тып Токць. Ён шумна высмаркаўся. "Не да дабра для Ганконга".
  
  "Так".
  
  Погляд Тып Токтоха пасуровеў, і ён нахіліўся наперад. - Гэта праўда, тайпэн, што Орлін Мерчантов Бэнк не адновіць ваш аднаўляльны фонд?
  
  Сэрца Данросса часта забілася. - Ды.
  
  - І праўда, што ваш выдатны банк не пакрые гэты пазыку і не выдасць вам аванс, дастатковы, каб прадухіліць атаку "Ротвелл-Горнт" на вашы акцыі?
  
  "Так". Данроссу было вельмі прыемна чуць спакой свайго голасу.
  
  - І праўда, што многія старыя сябры вам адмовілі ў крэдыце?
  
  "Так".
  
  - І праўда, што... нехта Хіро Тода прыбывае сёння днём і патрабуе аплаты за караблі, заказаныя ў бліжэйшы час на яго японскіх верфях?
  
  "Так".
  
  - А праўда, што "Мата энд Танг" і іх кампанія "Вялікая ўдача" з Макао пачала свой звычайны заказ на залатыя зліткі, але не дапамогуць вам напрамую?
  
  "Так". І без таго адладжаная канцэнтрацыя Данросса павялічылася.
  
  "І праўда, што савецкія гегемонисты-ўцекачы яшчэ раз, нахабна, вельмі, вельмі нахабна, падалі заяўку на банкаўскую ліцэнзію ў Ганконгу?"
  
  "Я думаю, што так. Джонджон сказаў мне, што яны гэта зрабілі. Я не ўпэўнены. Я б выказаў здагадку, што ён не сказаў бы мне няпраўду ".
  
  "Што ён табе сказаў?"
  
  Данросс паўтарыў гэта даслоўна, скончыўшы словамі: "Вядома, супраць гэтага заявы выступілі б я, праўлення ўсіх брытанскіх банкаў, усе тайпаны і губернатар. Джонджон таксама сказаў, што ў гегемонистов хапіла неразважлівасці неадкладна прапанаваць значныя сумы ганконскіх даляраў, каб дапамагчы ім у іх цяперашняй бядзе ".
  
  Тып Токць дапіў сваю каву. - Хочаш яшчэ? - спытаў я.
  
  "Дзякуй". Данросс адзначыў, што Л Ен наліў, і адчуў, што зрабіў вялікі крок наперад. Мінулай ноччу ён далікатна згадаў маскоўскі банк у размове з Філіпам Чэн, ведаючы, што Філіп ведае, як перадаць інфармацыю далей, што, вядома, пакажа такой проницательному чалавеку, як Типтоп, сапраўдную прычыну тэрміновай сустрэчы і, такім чынам, дасць яму неабходнае час звязацца з асобай, якія прымаюць рашэнні, якое ацэніць яе важнасць і спосабы пагадзіцца ці не. Данросс адчуў, як у яго на лбе выступілі кропелькі поту, і ўзмаліўся, каб ніхто з мужчын насупраць яго гэтага не заўважыў. Яго неспакой падштурхнула б цану ўверх - калі б была заключана здзелка.
  
  - Жудасна, жудасна, - задуменна вымавіў Типтоп. - Жудасныя часы! Старыя сябры кідаюць старых сяброў, ворагаў запрашаюць да хатняга агменю ... Жудасна. Так, дарэчы, тайпэн, адзін з нашых старых сяброў пытаецца, ці не маглі б вы дастаць яму партыю тавару. Здаецца, гэта быў аксід торыя."
  
  З вялікай цяжкасцю Данросс захаваў твар чыстым. Аксід торыя быў рэдказямельных элементам, важным інгрэдыентам старамодных газавых мантий: ён прымушаў мантыю выпраменьваць асляпляльны белы свет. У мінулым годзе ён выпадкова пачуў, што Ганконг нядаўна стаў найбуйнейшым спажыўцом пасля Злучаных Штатаў. Яго цікаўнасць дасягнула піка, паколькі Struan's не займаліся тым, што, відавочна, павінна было быць прыбытковым бізнесам. Ён хутка высветліў, што доступ да матэрыялаў быў адносна лёгкім і што гандаль была вялізнай, зусім сакрэтнай, са шматлікімі дробнымі імпарцёрамі, усе яны вельмі цьмяна ўяўлялі свой бізнэс. У прыродзе торый сустракаецца ў выглядзе розных радыеактыўных ізатопаў. Некаторыя з іх лёгка ператвараліся ў дзелячы уран-235, а торый-232 сам па сабе быў надзвычай каштоўным сыравінай для атамнай электрастанцыі. Вядома, гэтыя і многія іншыя вытворныя торыя былі забароненымі стратэгічнымі матэрыяламі, але ён быў здзіўлены, выявіўшы, што аксід і нітрат, хімічна лёгка превращаемые, такімі не з'яўляліся.
  
  Ён так і не здолеў высветліць, куды на самай справе падзеліся аксіды торыя. Вядома, у Кітай. Доўгі час ён і іншыя падазравалі КНР у тым, што ў яе была аварыйная атамная праграма, хоць усе лічылі, што яна павінна была быць фармальнай і ажыццяўляцца па меншай меры праз дзесяць гадоў. Думка аб тым, што Кітай будзе узброены ядзернай зброяй, выклікала ў яго змешаныя пачуцці. З аднаго боку, любое распаўсюджванне ядзернай зброі было небяспечна; з другога, як ядзерная дзяржава Кітай імгненна ператварыўся б у грознага суперніка Савецкай Расіі, нават роўнага ёй, нават у пагрозу, безумоўна, непераможную — асабліва калі ў яго таксама былі сродкі для нанясення адказ ўдару.
  
  Данросс ўбачыў, што абодва мужчыны глядзяць на яго. Маленькая жылка на лбе Л Енга пульсавала, хоць яго твар заставаўся абыякавым. "Гэта магчыма, містэр Тып. Колькі спатрэбіцца і калі?"
  
  "Я веру неадкладна, столькі, колькі можна атрымаць. Як вы ведаеце, КНР спрабуе мадэрнізаваць, але вялікая частка нашага асвятлення па-ранейшаму працуе на газе ".
  
  "Вядома".
  
  "Дзе б вы ўзялі аксіды або нітраты?"
  
  "Аўстралія, верагодна, была б самай хуткай, хоць на дадзены момант я паняцця не маю пра якасці. За межамі Злучаных Штатаў, - далікатна дадаў ён, - ён сустракаецца толькі ў Тасманіі, Бразіліі, Індыі, Паўднёвай Афрыцы, Радэзіі і на Урале ... там вялікія радовішчы. Ні адзін з мужчын не ўсміхнуўся. "Я мяркую, што Радэзія і Тасманія былі б лепш за ўсё. Ці ёсць хто-небудзь, з кім Філіпа ці мне варта мець справу?"
  
  - Нейкі містэр Ві Сі Нг з Принсес-Білдынг.
  
  Данросс здушыў свіст, калі яшчэ адзін кавалачак галаваломкі ўстала на сваё месца. Містэр Ві Сі Нг, фатограф Нг, быў вялікім сябрам Цу-яна, зніклага Цу-яна, яго старога сябра і паплечніка, які таямнічым чынам збег у Кітай праз мяжу з Макао. Цу-ян быў адным з імпарцёраў торыя. Да гэтага часу гэтая сувязь не мела сэнсу. "Я ведаю містэра Нг. Дарэчы, як пажывае мой стары сябар Цу-ян?"
  
  Л ен быў відавочна здзіўлены. "У яблычак", - змрочна падумаў Данросс, узрушаны тым, што ён ні разу не западозрыў Цуяна ў камунізме або ў наяўнасці камуністычных прыхільнасцяў.
  
  "Цу-янь?" Типтоп нахмурыўся. "Я не бачыў яго тыдзень ці больш. Чаму?"
  
  - Я чуў, што ён збіраўся наведаць Пекін праз Макао.
  
  "Цікава! Гэта вельмі цікава. Цікава, навошта яму спатрэбілася гэта рабіць — архикапиталисту? Што ж, цуды ніколі не спыняцца. Калі вы будзеце настолькі ветлівыя, што звяжацца напрамую з містэрам Нг, я ўпэўнены, ён паведаміць вам падрабязнасці ".
  
  "Я зраблю гэта сёння раніцай. Як толькі вярнуся ў офіс".
  
  Данросс чакаў. Будуць і іншыя саступкі, перш чым яны дадуць тое, чаго ён дамагаўся, калі гэта будзе прадастаўлена. Яго розум ліхаманкава разважаў, што азначаў іх першы запыт, як здабыць аксіды торыя і здабываць іх наогул, жадаючы ведаць, як далёка прасунулася КНР у сваёй атамнай праграме, ведаючы, што яны ніколі яму гэтага не скажуць. Л ен дастаў пачак цыгарэт і прапанаваў ёй.
  
  "Не, дзякуй", - сказаў ён.
  
  Абодва мужчыны закурылі. Типтоп кашлянуў і высмаркаўся. "Гэта цікава, тайбань, - сказаў ён, - вельмі цікава, што ты з усіх сіл імкнешся дапамагчы "Вікторыі і Блэкс" і ўсім сваім капіталістычным банкам, у той час як ходзяць упартыя чуткі, што яны не дапамогуць табе ў тваёй патрэбе".
  
  "Магчыма, яны зразумеюць памылковасць свайго шляху", - сказаў Данросс. "Часам неабходна забываць аб цяперашніх перавагах дзеля агульнага дабра. Для Паднябеснай было б дрэнна, калі б Ганконг завагаўся". Ён заўважыў пагарду на твары Л Енга, але гэта яго не занепакоіла. "Гэта старажытная кітайская дактрына - не забываць Старых сяброў, якім давяраюць, і пакуль я тайпэн з Высакароднага Дома і ў мяне ёсць ўлада, містэр Тып, я і такія, як я — містэр Джонджон, з аднаго боку, наш губернатар, з другога — будзем дарыць Паднябеснай вечную дружбу і ніколі не дазволім гегемонистам квітнець на нашых бясплодных скалах".
  
  - Містэр Данросс, - рэзка сказаў Типтоп, - гэта наша бясплодная скала, якой у цяперашні час кіруюць брытанцы, ці не так?
  
  "Ганконг ёсць і заўсёды быў зямлёй Паднябеснай".
  
  "Я пакуль пакіну ваша вызначэнне без увагі, але ўсё ў Коулуне і на Новых Тэрыторыях на поўнач ад Бордер-Роўд вяртаецца да нас праз трыццаць пяць з лішнім гадоў, не так - нават калі вы прымеце Нераўнапраўныя дагаворы, навязаныя нашым продкам, чаго мы не робім".
  
  - Мае продкі заўсёды лічылі сваіх Старых Сяброў мудрымі, вельмі мудрымі, і ніколі не срезавшими свае Сцеблы на злосць Нефрытавымі Брамы.
  
  Типтоп засмяяўся. Л ёнг па-ранейшаму заставаўся суровым і варожым.
  
  - Што, па вашым прагнозах, адбудзецца ў 1997 годзе, містэр Данросс?
  
  "Я не стары Сляпы Танг і не вяшчун, містэр Тып". Данросс паціснуў плячыма. "1997 год можа паклапаціцца аб 1997 годзе. Старым сябрам усё роўна спатрэбяцца старыя сябры. Хейя?"
  
  Пасля паўзы Типтоп сказаў: "Калі ваш банк не дапаможа ні Высакароднай Хаце, ні Старым Сябрам, ні Орлін, як вы застанецеся Высакародным домам?"
  
  "Майму продку, Зялёнавокае Д'яблу, Вялікі і Шаноўны Цзін-куа задаў той жа пытанне, калі яго акружылі яго ворагі, Тайлер Брок і яго адкіды, і ён проста засмяяўся і сказаў: "Ненг чэ то лао" — у здольнага чалавека шмат клопатаў. Паколькі я больш здольнымі большасці, мне прыходзіцца пацець больш, чым астатнім ".
  
  Тып Ток-то ўсміхнуўся разам з ім. - І вы змакрэлі, містэр Данросс?
  
  "Што ж, дазвольце мне сфармуляваць гэта так", - весела сказаў яму Данросс. "Я спрабую пазбегнуць восемдзесят чацвёртага. Як вы ведаеце, Буда сказаў, што ва ўсіх людзей восемдзесят тры цяжару. Калі нам ўдаецца ліквідаваць адно, мы аўтаматычна набываем іншае. Сакрэт жыцця ў тым, каб прыстасавацца да васьмідзесяці трох і любой цаной пазбягаць набыцця восемдзесят чацвёртага ".
  
  Мужчына старэй ўсміхнуўся. "Разглядалі вы магчымасць продажу часткі вашай кампаніі, магчыма, нават 51 працэнта?"
  
  "Не, містэр Тып. Стары Зялёнавокі Д'ябал забараніў гэта". Маршчынкі вакол вачэй Данросса сабраліся. "Ён хацеў, каб мы попотели".
  
  "Будзем спадзявацца, табе не прыйдзецца занадта моцна пацець. Так". Типтоп затушыў цыгарэту. "У неспакойныя часы Банку Кітая было б карысна ўсталяваць больш цесную сувязь з вашай банкаўскай сістэмай. Тады гэтыя крызісы не былі б такімі працяглымі".
  
  Імгненна думкі Данросса накіраваліся наперад. "Цікава, разгледзіць ці Банк Кітая магчымасць размяшчэння пастаяннага кантактнага асобы ў ВМЦ і аналагічнага ў вашым?" Ён заўважыў мімалётную ўсьмешку і зразумеў, што адгадаў правільна. "Гэта забяспечыць пільны маніторынг любога крызісу і дапаможа вам, калі вам калі-небудзь спатрэбіцца міжнародная дапамога".
  
  "Старшыня Мао раіць займацца самадапамогі, і гэта тое, што мы робім. Але ваша прапанова можа апынуцца стаяць. Я буду рады перадаць яго далей ".
  
  "Я ўпэўнены, што банк быў бы ўдзячны, калі б вы парэкамендавалі каго-небудзь у якасці кантактнага асобы ў вялікім банку Кітая".
  
  "Я быў бы рады перадаць і гэта. Як вы думаеце, "Блакс" або "Вікторыя" выдзеляць неабходную замежную валюту для імпарту містэра Нг?"
  
  "Я ўпэўнены, што яны былі б рады быць карыснымі, асабліва "Вікторыя". У рэшце рэшт, "Вікторыя" больш за стагоддзя звязана з Кітаем. Хіба гэта не адыграла важную ролю ў атрыманні большай частцы вашых замежных пазык, чыгуначных пазык, авіяцыйных пазык?"
  
  "Да вялікі прыбытку", - суха сказаў Типтоп. Яго погляд кінуўся да Л Енгу, які пільна глядзеў на Данросса. "Капіталістычная прыбытак", - дадаў ён тонка.
  
  "Цалкам", - сказаў Данросс. "Вы павінны мне прабачыць нас, капіталістаў, містэр Тып. Магчыма, наша адзіная абарона ў тым, што многія з нас - старыя сябры Сярэдняга каралеўства".
  
  Л ен коратка пагутарыў з Типтопом на дыялекце, якога Данросс не разумеў. Типтоп адказаў сцвярджальна. Абодва мужчыны азірнуліся на яго. "Прабачце, але цяпер вы павінны мяне дараваць, містэр Данросс, мне сапраўды трэба прыняць лекі. Магчыма, вы патэлефануеце мне сюды пасля абеду, скажам, каля 2.30".
  
  Данросс устаў і працягнуў руку, не ўпэўнены, ці атрымалася яму гэта, але зусім упэўнены, што яму лепш зрабіць што-небудзь з торием вельмі хутка, вызначана да 2.30. "Дзякуй, што пагадзіліся сустрэцца са мной".
  
  - А як наконт нашай пятай гонкі? Мужчына старэй пільна паглядзеў на яго, праводзячы да дзвярэй.
  
  "Ноўбл Стары" варта заклад. У любую бок".
  
  "Ах! Дзяўчына з ирисками?"
  
  "Тое ж самае".
  
  - А Рыба-лоцман?
  
  Данросс засмяяўся. "Жарабец добры, але не ў тым класе, калі толькі не будзе дзеянні Бога або д'ябла".
  
  Цяпер яны былі ў ўваходных дзвярэй, і слуга шырока расчыніў яе. Зноў Л ёнг загаварыў на дыялекце, якога Данросс не даведаўся. Зноў Типтоп адказаў сцвярджальна і выйшаў першым. Л ёнг адразу ж накіраваўся ўніз, да тэнісным корце.
  
  "Я б хацеў, каб вы пазнаёміліся з адным, новым сябрам, містэрам Данроссом", - сказаў Типтоп. "Магчыма, ён мог бы весці з вамі шмат дзелавых адносін у будучыні. Калі пажадаеце".
  
  Данросс ўбачыў суровыя вочы, і яго добры настрой выпарылася.
  
  Кітаец, які вярнуўся з Л Енгом, быў добра складзены, падцягнуты і яму было за сорак. Яго сінявата-чорныя валасы былі натапырыў пасля гульні, яго тэнісная адзенне была сучаснай, элегантнай і амерыканскай. На пляцоўцы ззаду яго трое іншых чакалі і назіралі. Усе былі падцягнуты і добра апранутыя.
  
  - Ці магу я ўявіць доктара Джозэфа Ю з Каліфорніі? Містэр Іэн Данросс.
  
  - Добры дзень, містэр Данросс, - сказаў Джозэф Ю з нязмушанай амерыканскай фамильярностью. - Містэр Тып распавёў мне пра вас і "Струанс" — рады пазнаёміцца. Містэр Тып падумаў, што нам трэба сустрэцца перад маім ад'ездам — мы заўтра выязджаем у Кітай, Бэці, я, мая жонка і я. - Ён няпэўна махнуў рукой у бок адной з жанчын на тэнісным корце. "Мы не плануем вяртацца ў бліжэйшы час, таму я хацеў бы прызначыць сустрэчу ў Кантоне прыкладна праз месяц". Ён азірнуўся на Типтопа. - Ніякіх праблем з візай містэра Данросса, нічога падобнага?
  
  "Не, доктар Ю. О, няма. Зусім ніякіх".
  
  - Выдатна. Калі я пазваню вам, містэр Данросс, або патэлефануе містэр Тып, мы зможам дамовіцца аб чым-небудзь за пару дзён?
  
  "Вядома, калі ўся папяровая праца будзе выканана". Данросс захаваў усмешку на твары, заўважыўшы ўпэўненую цвёрдасць у асобе Ю. "Што ты меў на ўвазе?"
  
  "Калі вы прабачце нас, - сказаў Типтоп, - мы пакінем вас ўдваіх". Ён ветліва кіўнуў і вярнуўся ў дом з Л Енгом.
  
  "Я з Штатаў, - жыццярадасна працягнуў Юй, - нарадзіўся ў Амерыцы, у Сакрамэнта. Я каліфарніец ў трэцім пакаленні, хоць часткова атрымаў адукацыю ў Кантоне. Я абараніў доктарскую дысертацыю ў Стэнфардзе, аэракасмічная інжынерыя, мая спецыяльнасць - ракетабудавання і ракетнае паліва. У НАСА я правёў свае лепшыя гады, лепшыя з часоў каледжа. Ю больш не ўсміхаўся. "Абсталяванне, якое я буду заказваць, будзе ўключаць у сябе ўсе віды складанага металургічнага і аэракасмічнага абсталявання. Містэр Тып сказаў, што вы будзеце нашым лепшым выбарам у якасці імпарцёра. Брытанцы, затым французы і немцы, магчыма, японцы будуць вытворцамі. Вам цікава?"
  
  Данросс слухаў з занепакоенасцю, якое нават не патурбаваўся схаваць.
  
  "Калі гэта не носіць стратэгічнага характару і не абмежавана", - сказаў ён.
  
  "Гэта будзе ў асноўным стратэгічны і ў асноўным абмежаваны план. Табе цікава?"
  
  - Навошта вы мне ўсё гэта расказваеце, доктар Ю?
  
  Вусны Ю ўсміхнуліся. "Я збіраюся рэарганізаваць касмічную праграму Кітая". Яго вочы звузіліся яшчэ больш, калі ён уважліва назіраў за Данроссом. "Вы знаходзіце гэта дзіўным?"
  
  "Так".
  
  - Я таксама. - Ю зірнуў на жонку, затым зноў на Данросса. - Містэр Тып кажа, што вам можна давяраць. Ён лічыць, што вы справядлівыя, і, паколькі вы ў яго ў даўгу, перададзіце паведамленне для мяне. Голас Юй стаў больш жорсткім. "Я кажу вам гэта для таго, каб, калі вы прачытаеце аб маёй смерці, або выкраданні, або аб якой-небудзь глупства тыпу "пакуль яго розум быў не ў сабе", вы ведалі, што ўсё гэта хлусня, і ў якасці ласкі перадалі гэта паведамленне ў ЦРУ, а ад іх далей па лініі. Праўду! Ён глыбока ўздыхнуў. - Я сыходжу па ўласнай волі. Мы абодва сыходзім. На працягу трох пакаленняў наш народ і мой народ, якія, чорт вазьмі, з'яўляюцца лепшымі імігрантамі на свеце, падвяргаліся пінк ў Штатах з боку амерыканцаў. Мой стары удзельнічаў у Першай сусветнай вайне, і я дапамагаў ладзіць Вялікі выбух, але апошняя чортава кропля здарылася два месяцы таму. 16 чэрвеня. Бэці В. Я хацела дом у Беверлі-Хілз. Вы знаёмыя з Беверлі-Хілз у Лос-Анджэлесе?
  
  "Так".
  
  "Нам адмовілі, таму што мы былі кітайцамі. Сукін сын выйшаў і сказаў гэта. "Я не прадаюцца чортавым кітайцам ". Гэта было не ў першы раз, чорт вазьмі, няма, але сукін сын сказаў гэта ў прысутнасці Бэці, і ўсё. Гэта быў сур'ёзны ўдар! "Вусны Ю скрывіліся ад гневу. "Ты можаш уявіць глупства гэтага ўблюдка? Я-лепшы ў сваёй галіне, а гэтая конская задніца з чырвонай шыяй кажа: "Я не прадаю кітайцам". Ён пакруціў ракетку ў руках. - Ты ім скажаш?
  
  "Вы хочаце, каб я перадаў гэтую інфармацыю прыватным чынам або публічна? Я працытую вас даслоўна, калі хочаце".
  
  "Канфідэнцыйна для ЦРУ, але не раней наступнага панядзелка, у 18:00 вечара, добра? Тады ў наступным месяцы, пасля нашай сустрэчы ў Кантоне, гэта стане здабыткам грамадскасці. Добра, містэр Данросс?"
  
  - Вельмі добра. Не маглі б вы паведаміць мне імя прадаўца дома, дату, якія-небудзь падрабязнасці?
  
  Юй дастаў аддрукаваны на машынцы лісток паперы.
  
  Данросс зірнуў на яго. "Дзякуй". Там былі пазначаны два імя, адрасы і тэлефонныя нумары ў Беверлі-Хілз. "Абодва аднолькавых адмовы?"
  
  "Так".
  
  "Я паклапачуся аб гэтым за вас, доктар Ю".
  
  "Ты думаеш, гэта дробязна, так?"
  
  "Не, я зусім так не думаю. Мне проста вельмі шкада, што гэта адбылося і адбываецца паўсюль — з самымі рознымі людзьмі. Гэта вельмі сумна ". Данросс вагаўся. "Гэта адбываецца ў Кітаі, Японіі, тут, па ўсім свеце. Кітайцы і японцы, в'етнамцы, усе людзі, доктар Ю, часам аднолькава нецярпімы і фанатичны. У большасці выпадкаў значна мацней. Хіба нас не клічуць куай лох?
  
  "Гэта не павінна адбывацца ў Штатах - ні амерыканцы з амерыканцамі. Гэта мая сука ".
  
  "Як вы думаеце, як толькі вы апынецеся на тэрыторыі Кітая, вам будзе дазволена свабодна ўваходзіць і выходзіць?"
  
  "Няма. Але мне на гэта напляваць. Я сыходжу добраахвотна. Мяне не спакушае грашыма і не шантажуюць, каб я з'ехаў. Я проста сыходжу ".
  
  "А як жа НАСА? Я ўвогуле здзіўлены, што яны дазволілі здарыцца такі глупства".
  
  "О, нам прапанавалі цудоўны дом, але гэта было не тое месца, дзе мы хацелі жыць. Бэці хацела гэты чортаў дом, і ў нас былі грошы і становішча, каб заплаціць за яго, але мы не маглі патрапіць унутр. Справа была не толькі ў гэтым сукином сына, але і ў суседзяў. Ю прыбраў пасму валасоў з вачэй. "Мы былі ім не патрэбныя, таму я іду туды, дзе мяне шукаюць. Як наконт таго, каб у Кітая былі ўласныя ядзерныя сілы адплаты? Як у Францыі, а? Што вы пра гэта думаеце?"
  
  "Думка аб тым, што ў каго–то ёсць ракеты з боегалоўкамі для атамнай або вадароднай бомбы, напаўняе мяне жахам".
  
  "Гэта проста зброю дня, містэр Данросс, проста зброю дня".
  
  - Госпадзе Ісусе! - У жаху усклікнуў Джонджон.
  
  Хавергилл быў не менш шакаваны. "Доктар Джозэф Ю сапраўды займае першае месца, Іэн?"
  
  "Абсалютна. Я патэлефанаваў аднаму ў Вашынгтон. Ю — адзін з двух або трох у свеце - па ракетах і ракетнаму паліву". Гэта было пасля абеду. Данросс толькі што распавёў ім аб тым, што адбылося сёння раніцай. "Гэта таксама праўда, што ніхто не ведае, што ён збіраецца перасекчы мяжу, нават аб тым, што ён пакінуў Гаваі, дзе павінен быў быць у адпачынку — ён сказаў мне, што прыехаў сюды зусім адкрыта".
  
  "Госпадзе", - зноў сказаў Джонджон. "Калі Кітай атрымае такіх экспертаў, як ён
  
  ..." Ён пакруціў нож для разразання паперы, які ляжаў на стале Хавергилла. "Іэн, ты думаў пра тое, каб сказаць Роджеру Кросе або Роузмонту, каб яны прадухілілі гэта?"
  
  "Вядома, але я не магу гэтага зрабіць. Я абсалютна не магу".
  
  "Вядома, Ен не можа! Ты падумаў, што пастаўлена на карту?" Хавергилл злосна тыцнуў вялікім пальцам у акно. Чатырнаццаццю паверхамі ніжэй ён мог бачыць нетерпеливую, раз'юшаную натоўп людзей, якія спрабуюць пранікнуць у банк, паліцыя цяпер зусім парадзеў. "Давайце не будзем падманваць сябе, гонка працягваецца, мы апускаемся на самае дно. У нас ледзь хапае наяўных грошай, каб пратрымацца дзень, ледзь хапае, каб заплаціць дзяржаўным служачым. Дзякуй Богу, заўтра нядзеля! Калі Ен кажа, што ёсць шанец атрымаць наяўныя грошы ў Кітаі, вядома, ён не можа рызыкаваць, выдаючы такую ўпэўненасць! Ен, ты чуў, што "Хо-Пак" зачыніў свае дзверы?
  
  "Няма. Я ганяюся за табой, як муха з сіняй азадкам, з тых часоў, як пайшоў з Типтопа ".
  
  "The Ching Prosperity таксама зачынілася, Далёкі Усход і Індыя на мяжы краху, Blacs скарачае свае рэзервы і, як і мы, моліцца, каб яны пратрымаліся наступныя паўгадзіны да закрыцця". Ён шпурнуў свой тэлефон праз некрануты стол. "Ен, калі ласка, патэлефануй Типтопу цяпер, цяпер толькі 2:30".
  
  Данросс захоўваў каменны выраз твару і роўны голас. - Спачатку трэба ўладзіць пару пытанняў, Падлогу. Што наконт імпарту торыя? Ён сказаў ім, што звязаўся з фатографам Нг, які з радасцю даў яму неадкладны цвёрды заказ на такую колькасць рэдказямельных элементаў, якое ён змог дастаць. "Вы падасце замежную валюту?"
  
  "Так, пры ўмове, што гандаль не будзе абмежаваная".
  
  - Мне трэба будзе выкласці гэта ў пісьмовым выглядзе.
  
  "Вы атрымаеце яго сёння ўвечары перад закрыццём. Калі ласка, патэлефануеце яму цяпер".
  
  - Праз дзесяць хвілін. Гэта пытанне знешнасці. Вы пагадзіцеся на прысутнасць пастаяннага прадстаўніка Банка Кітая ў будынку?
  
  "Так. Я ўпэўнены, што яны ніколі не пусцяць нікога з нашых людзей у свой будынак, але гэта ўсё роўна". Хавергилл зноў зірнуў на гадзіннік, затым перавёў погляд на Джонджона. - За гэтым хлопцам трэба было б ўсталяваць назіранне, і нам, магчыма, давялося б змяніць некаторыя працэдуры забеспячэння бяспекі, а?
  
  Джонджон кіўнуў. "Так, але гэта не павінна выклікаць ніякіх праблем", Пол. Калі б гэта быў сам Типтоп, гэта было б ідэальна. Ен, як ты думаеш, ёсць шанец?"
  
  "Я не ведаю. Цяпер, што наконт гандлю Ю?"
  
  Хавергилл сказаў: "Мы не можам фінансаваць кантрабанду. Вам прыйдзецца дзейнічаць самастойна".
  
  - Хто сказаў што-небудзь аб кантрабандзе?
  
  - Цалкам. Тады дазвольце мне сказаць, што нам прыйдзецца ўважліва прыгледзецца да гандлі Ю, калі і калі вас папросяць ім дапамагчы.
  
  "Кінь, Пол, ты па-чартоўску добра ведаеш, што гэта частка здзелкі - калі яна наогул існуе. Інакш навошта б яны хацелі, каб я з ім сустрэўся?"
  
  Джонджон ўмяшаўся: "Чаму б не абмеркаваць гэта, Ен? Мы зробім усе магчымае, каб дапамагчы табе, калі прыйдзе час. Ты сказаў Юу тое ж самае — што подождешь і ўбачыш, але ніякіх рэальных абавязацельстваў, так?
  
  "Але вы згодныя ўсяляк дапамагаць мне?"
  
  "Так, на гэтым і на рыі".
  
  "Тады як наконт майго крэдыту?"
  
  Пол Хавергилл сказаў: "Я не маю права даваць яго, Ен. Мы гэта ўжо праходзілі".
  
  "Тады пакліч пасяджэнне праўлення прама цяпер".
  
  "Я падумаю над гэтым. Давайце паглядзім, як ідуць справы, а?" Пол Хавергилл націснуў кнопку і загаварыў у маленькі дынамік. "Фондавая біржа, калі ласка".
  
  Праз імгненне з дынаміка данёсся голас. За голасам яны пачулі гармідар. "Так, містэр Хавергилл?"
  
  - Чарльз, якія апошнія навіны? - спытаў я.
  
  "Увесь рынак зваліўся на 28 пунктаў..." Абодва банкіра пабялелі. Маленькая вена на лбе Данросса запульсировала. "... і гэта падобна на пачатак панікі. Банк ўпаў на 7 пунктаў, "Струанс" упаў да 11,50...
  
  - Госпадзе! - Прамармытаў Джонджон.
  
  "... Rothwell-Gornt адключаны на 7, Hong Kong Power - на 5, Asian Land - на 11 ... усё падае. Акцыі ўсіх банкаў падаюць. Хоп-пак замарожаны па цане 12, а калі яго размарозяць, ён патаннее да даляра. На Далёкім Усходзе і ў Індыі пакупніку выплачваюць максімум 1000 даляраў ".
  
  Нервовасць Хавергилла ўзмацнілася. Далёкі Ўсход быў адным з найбуйнейшых у Калоніі.
  
  "Ненавіджу быць песімістам, але гэта падобна на Нью-Ёрк 29-га года! Я—" Голас быў заглушаны хваляй крыкаў. "Выбачайце, яшчэ адно буйное прапанову аб продажы Struan's. 200 000 акцый. ..."
  
  "Госпадзе, адкуль, чорт вазьмі, бяруцца ўсе гэтыя запасы?" Спытаў Джонджон.
  
  - Ад кожнага Тома, Дзіка і Гары ў Ганконгу, - холадна сказаў Данросс. - У Тым Ліку "Вікторыю".
  
  "Мы павінны былі абараніць нашых інвестараў", - сказаў Хавергилл, затым дадаў у мікрафон: "Дзякуй, Чарльз. Перазвані мне без чвэрці тры". Ён выключыў дынамік. "Вось твой адказ, Іэн. Па сумлення кажучы, я не магу рэкамендаваць кіраўніцтву, каб мы выручылі цябе яшчэ адным незабяспечаных крэдыт у 100 мільёнаў даляраў ".
  
  "Ты збіраешся склікаць пасяджэнне праўлення прама зараз ці не?"
  
  "Вашы акцыі падаюць. У вас няма актываў, якія можна было б закласці для падтрымання абароту вашых акцый, вашыя банкаўскія ўклады ўжо закладзены, акцыі ў вашым казначэйстве з кожнай хвілінай ўсё больш абясцэньваюцца. У панядзелак ці аўторак Горнт выкупіць акцыі назад, і тады ён атрымае кантроль над Struan's ".
  
  Данросс назіраў за ім. - Ты дазволіш Горнту захапіць нас? Я табе не веру. Ты купишься на гэта раней, чым ён. Ці вы ўжо заключылі здзелку аб раздзеле "Струанс" паміж вамі?
  
  - Здзелкі няма. Пакуль няма. Але калі вы пойдзеце з Struan прама зараз, пагадзіцеся ў пісьмовай форме прадаць нам столькі вашых казначэйскіх акцый, колькі мы захочам, па рынкавай цане на момант закрыцця таргоў у панядзелак, пагадзіцеся прызначыць новага тайпэна па выбары нашага праўлення, мы аб'явім, што цалкам падтрымліваем Struan ".
  
  "Калі б вы зрабілі аб'яву?"
  
  "У панядзелак, у 3:10".
  
  - Іншымі словамі, ты мне нічога не дасі.
  
  "Ты заўсёды казаў, што лепшае ў Ганконгу - гэта тое, што гэта свабодны рынак, дзе выжываюць моцныя, а слабыя гінуць. Чаму ты не пераканаў сэра Луіса зняць твае акцыі з таргоў?"
  
  "Ён прапанаваў гэта. Я адмовіўся".
  
  "Чаму?"
  
  - "Струанс" моцны, як заўсёды.
  
  - Хіба сапраўднай прычынай не было твар - і твая дурная гонар? Прабач, я нічога не магу зрабіць, каб прадухіліць непазбежнае.
  
  "Яйкі!" Сказаў Данросс, і Хавергилл пачырванеў. "Вы можаце склікаць сход. Вы можаце з—"
  
  "Ніякай сустрэчы!"
  
  - Ен. - Джонджон паспрабаваў змякчыць адкрытую варожасць паміж двума мужчынамі. - Паслухай, Пол, як наконт кампрамісу: Калі праз Іэна мы атрымаем наяўныя ў Кітаі, вы неадкладна созовете пасяджэнне праўлення, пазачарговае пасяджэнне, сёння. Вы маглі б гэта зрабіць — у горадзе дастаткова дырэктараў, і гэта справядліва. А?"
  
  Хавергилл вагаўся. - Я падумаю над гэтым.
  
  - Гэтага недастаткова, - горача запярэчыў Данросс.
  
  "Я падумаю над гэтым. Будзь добры, патэлефануй Типту—"
  
  - Калі сустрэча? "Калі"?
  
  - На наступным тыдні.
  
  "Няма. Сёння, як прапануе Джонджон".
  
  "Я сказаў, што падумаю пра гэта", - сказаў Хавергилл, загарэўшыся. "Цяпер, калі ласка, патэлефануй Типтопу".
  
  - Калі вы гарантуеце, што стэлефанаваліся з саветам дырэктараў не пазней, чым заўтра ў дзесяць!
  
  Голас Хавергилла зазвінеў. "Я не дазволю шантажаваць сябе, як у мінулы раз. Калі ты не хочаш тэлефанаваць Типтопу, гэта зраблю я. Цяпер я магу. Калі яны захочуць пазычыць нам свае грошы, яны пазычаць іх нам, хто б, чорт вазьмі, ні патэлефанаваў. Вы пагадзіліся на здзелку па торию, вы пагадзіліся сустрэцца з Ю ў наступным месяцы, мы згодныя падтрымаць гэтую здзелку, хто б ні кантраляваў Высакародны дом. Я не ўпаўнаважаны даваць вам якія-небудзь далейшыя пазыкі. Так што прымай гэта або сыходзь. Я падумаю аб скліканні пасяджэння праўлення да адкрыцця рынку ў панядзелак. Гэта ўсё, што я абяцаю ".
  
  Цішыня была цяжкай і наэлектризованной.
  
  Данросс паціснуў плячыма. Ён зняў трубку і набраў нумар.
  
  "Веййййййй?" Голас жанчыны быў напышлівым.
  
  "Шаноўны Тып Токць, калі ласка", - сказаў ён на кантонская дыялекце. "Гэта тайпэн".
  
  - А, тайпэн. Ах, калі ласка, пачакайце хвілінку. Данросс чакаў. У Джонджона на падбародку выступіла кропелька поту. "Мыыыыы? Тайпэн, з ім доктар, ён вельмі хворы. Калі ласка, патэлефануй пазней! Тэлефон адключыўся перш, чым Данросс паспеў што-небудзь сказаць. Ён набраў яшчэ раз.
  
  - Гэта тайпэн, я хачу...
  
  "Гэты тэлефон жудасны". Ама падвоіла гучнасць. "Ён хворы", - крыкнула яна. "Перазвані пазней".
  
  Данросс патэлефанаваў праз дзесяць хвілін. Цяпер лінія была занятая. Ён працягваў спробы, але беспаспяхова.
  
  Пачуўся стук, і ў пакой паспяшалася устрывожаная старэйшая касірка. "Выбачайце, сэр, але чэргі не сканчаюцца, у нас засталося чвэрць гадзіны. Я прапаную абмежаваць зняцце сродкаў прама цяпер, скажам, тысячу...
  
  "Няма", - адразу ж адказаў Хавергилл.
  
  - Але, сэр, у нас амаль нічога няма. Не трэба...
  
  "Няма. "Вікторыя" павінна працягваць рух. Мы павінны. Няма. Працягваць берагчы кожны пені ".
  
  Мужчына пахіснуўся, затым выйшаў. Хавергилл выцер лоб.
  
  Джонджон таксама. Данросс набраў нумар зноў. Па-ранейшаму занята. Незадоўга да трох ён паспрабаваў у апошні раз, затым патэлефанаваў у тэлефонную кампанію з просьбай праверыць лінію. "Ён часова не працуе, сэр", - сказаў аператар. Данросс паклаў трубку. "Стаўлю дваццаць медных фартынгу, што ён наўмысна зняты з кручка". Яго гадзіны паказвалі 3:01. "Давай даведаемся аб рынку".
  
  Хавергилл выцер далоні. Перш чым ён паспеў набраць нумар, зазваніў тэлефон. "Галоўны касір, сэр. Мы ... цяпер у нас усё ў парадку. Апошнім кліенту заплацілі. Дзверы зачыніліся. Блэкс таксама толькі што зрабіў гэта, сэр."
  
  "Добра. Правер, колькі валюты засталося ў сейфе, і перазвані мне".
  
  "Слава богу, сёння пятніца", - сказаў Джонджон. Хавергилл набраў нумар. "Чарльз? Якія апошнія навіны?" "Рынак упаў на 37 пунктаў. Нашы акцыі ўпалі на 8 пунктаў". "Госпадзе, - сказаў Джонджон. Банк ніколі раней так моцна не падаў, нават падчас беспарадкаў 56-га. "Струанс"?" - "9,50".
  
  Абодва банкіра паглядзелі на Данросса. Яго твар было абыякавым. Ён зноў набраў нумар Tiptop, пакуль біржавы брокер працягваў намотваць цэны закрыцця. Зноў сігнал занятасці. "Я пазваню яшчэ раз з офіса", - сказаў ён. "Як толькі я знайду яго, я патэлефаную табе. Калі грошай не будзе, што ты збіраешся рабіць?"
  
  "Ёсць толькі два рашэнні. Мы чакаем курсу фунтаў стэрлінгаў, калі губернатар абвесціць панядзелак выходным днём для банка, або столькі, колькі нам спатрэбіцца. Ці мы прымаем прапанову Маскоўскага гандлёвага банка ".
  
  "Tiptop па-чартоўску ясна даў зразумець, што гэта прывядзе да непрыемных наступстваў. Гэта назаўжды паставіць Ганконг ў тупік ". "Гэта адзінае рашэнне".
  
  Данросс ўстаў. - Толькі адзін. Дарэчы, губернатар вам тэлефанаваў?
  
  "Так", - сказаў Хавергилл. "Ён хоча, каб мы адкрылі сховішчы ў 6: 00 вечара для яго, цябе, Роджэра Кроса і нейкага хлопца па імені Синдерс. Што ўсё гэта значыць?" "Хіба ён табе не сказаў?"
  
  - Не, проста гэта было што-тое, якое падпадае пад дзеянне Закона аб дзяржаўнай таямніцы.
  
  "Убачымся ў шэсць". Данросс выйшаў. Хавергилл выцер пот насоўкай. "Адзіная добрая рэч ва ўсім гэтым - гэта тое, што гэты пагардлівы вырадак ў горшых непрыемнасцях", - сярдзіта прамармытаў ён. Ён набраў нумар Типтопа. І яшчэ раз. Зазваніў унутраны тэлефон. Джонджон зняў трубку для Хавергилла. - Так? - спытаў я.
  
  "Гэта галоўны касір, сэр. У сховішча за ўсё 716 027 ганконскіх даляраў". Голас мужчыны дрыжаў. - Мы ... гэта ўсё, што ў нас засталося, сэр.
  
  "Дзякуй". Джонджон паклаў трубку і сказаў Хавергиллу. Намеснік старшыні не адказаў, проста паўторна набраў нумар Типтопа. Ён па-ранейшаму быў заняты. "Вам лепш пачаць дыялог з савецкім кантактам".
  
  Джонджон пачырванеў. - Але гэта немагчыма...
  
  "Зрабі гэта! Зрабі гэта цяпер!" Хавергилл, такі ж халерык, зноў набраў Типтоп. Усё яшчэ занята.
  
  Данросс прайшоў у свой кабінет.
  
  - Містэр Тода тут у звычайнай свіце, тайпэн. Клаўдыя не хавала свайго агіды або нервовасці.
  
  - Праводзіце іх, калі ласка.
  
  - Містэр Аластер тэлефанаваў двойчы — прасіў, каб ты ператэлефанавала яму, як толькі прыйдзеш. І твой бацька.
  
  "Я пазваню ім пазней".
  
  "Так, сэр. Вось тэлекс кампаніі "Нэльсан Трэйдынг" з Швейцарыі, які пацвярджае, што яны закупілі ўтрая больш звычайнага колькасці золата для Вялікай кампаніі поспехі ў Макао ".
  
  "Добра. Неадкладна адпраўце копію Ландо і запытаеце сродкі".
  
  "Гэта тэлекс ад Orlin Merchant Bank, які пацвярджае, што яны шкадуюць аб немагчымасці падоўжыць крэдыт і патрабуюць аплаты".
  
  "Адпраўце ім тэлекс, дзякуй".
  
  - Я звязаўся з місіс Данросс, і яны шчасна прыбылі.
  
  "Добра. Даведайся хатні нумар спецыяліста Кэці, каб я мог патэлефанаваць яму ў выхадныя".
  
  Клаўдыя зрабіла яшчэ адну пазнаку. "Майстар Дункан тэлефанаваў з Сіднэя, каб сказаць, што выдатна правёў вечар і вылятае рэйсам Qantas ў панядзелак. Вось спіс вашых іншых званкоў ".
  
  Ён зірнуў на доўгі спіс, мімалётна задумаўшыся, не быў яго сын ужо нявіннік або нават не быў ім да з'яўлення выдатнай Шэйла. Думка аб выдатнай Шэйла зноў нагадала яму пра вытанчанай Снежным нефрыце. Цікава, што яе звалі Снежная Джэйд — яна так моцна нагадала мне Элегантную Джэйд, якая дзе-то ў Тайбэі кіруе Домам многіх задавальненняў. Магчыма, прыйшоў час знайсці Элегантную Джэйд і падзякаваць яе. Ён зноў успомніў перасцярога старога Чэн-чена, калі той паміраў. "Паслухай, сын мой, - прашаптаў стары Чэн-чэн упартым голасам, - ніколі не спрабуй знайсці яе. Ты забярэш яе твар і забярэш прыгажосць, як у яе, так і ў сябе. Цяпер яна будзе старой, яе нефрытавыя вароты завянуць, і яна будзе атрымліваць задавальненне ад добрай ежы і добрага брэндзі. Дзеці Свету задавальненняў дрэнна старэюць, як і іх характар. Пакінь яе з яе сябрамі і ўспамінамі. Будзь добры. Заўсёды будзьце добрыя да тых, хто дорыць вам сваю маладосць і сваю інь, каб падтрымаць ваш ян. Ээээ, як бы я хацеў зноў быць такім жа маладым, як вы. . . ."
  
  Данросс ўздыхнуў. Яго вечар са Снежнай Джэйд быў бездакорны. І напоўнены смехам.
  
  "Я не ем дэсерты", - адразу адказаў ён. "Я на дыеце". "О да, толькі не ты, тайпэн. Я дапамагаю табе схуднець, не звяртай увагі". "Дзякуй, але ніякага дэсерту і ніколі ў Ганконгу". "Ах! Чатыры Пальца сказаў, што ты так скажаш, тайпэн, і каб мне не было сорамна". Яна зазьзяла і наліла яму віскі. "Я хачу сказаць, што з пашпартам можна падарожнічаць".
  
  Яны разам засмяяліся. - Што яшчэ сказаў Чатыры Пальца?
  
  Кончыкам мовы яна дакранулася да вуснаў. - Толькі тое, што іншаземныя д'яблы ў некаторых рэчах вельмі своеасаблівыя. Напрыклад, адмовіцца ад дэсерту! Як быццам гэта мела значэнне. Яна назірала за ім. - Я ніколі раней не была з варварам.
  
  "Так? Некаторыя з нас сапраўды цалкам цывілізаванасці". Данросс ўсміхнуўся пра сябе, успомніўшы, якім ён быў спрактыкаваным, іх жарты і выдатную ежу, усе дабрадушны і сытна. ТАК. "Але гэта не даруе ні гэтаму старому ублюдку Чатыры Пальца, ні полмонеты, ні крадзеж полмонеты, - змрочна падумаў ён, - ні пастку, у якую, па яго думку, ён мяне загнаў". Але ўсё гэта будзе пазней. Галоўнае - на першым месцы. Засяродзься, табе трэба многае зрабіць перад сном сёння ноччу!
  
  Спіс, які дала яму Клаўдыя, быў доўгім, большасць званкоў тэрміновымі, а наперадзе ў яго было два гадзіны працы. Типтопа не было ў спісе, як і Ландо Мацюкі, Скнары Танга, Чатырох пальцаў або Полу Чоя. Там былі Кейсі і Бартлетт. Траўкіна, Роберт Армстронг. Жак дэ-Віль, Гаваллан, Філіп Чэн, Дайанн Чэн, Алан Холдбрук — біржавы брокер кампаніі Struan, сэр Луіс і дзясяткі іншых, якія былі раскіданыя па ўсім свеце. - Мы дабяромся да іх пасля Хіро Метады, Клаўдыя.
  
  "Так, сэр".
  
  - Пасля Тоды я хачу ўбачыць Жака, потым Піліпа Чена. Ёсць што-небудзь пра місіс Рыка Грессерхофф?
  
  "Яе самалёт прыбывае ў 19:00, у яе забраняваны нумар у гатэлі V і A, і яе сустрэнуць. Кветкі ў яе нумары ".
  
  "Дзякуй". Данросс прайшоў у свой кабінет і ўтаропіўся ў акно. На дадзены момант ён зрабіў усё, што мог, для Дома Ноби і для Ганконга. Цяпер усё залежала ад Джос. І наступная праблема. Караблі. Яго узбуджэнне расло.
  
  "Прывітанне, тайпэн".
  
  - Прывітанне, Хіро. Данросс цёпла паціснуў працягнутую руку.
  
  Хіро Тода, кіраўнік дырэктар Toda Shipping Industries, быў аднаго ўзросту з Данроссом, падцягнуты, моцны і значна ніжэй ростам, з мудрымі вачыма і адкрытай усмешкай, яго акцэнт быў злёгку амерыканскім з-за двух гадоў аспірантуры ў Каліфарнійскім універсітэце ў Лос-Анджэлесе ў канцы саракавых. - Дазвольце прадставіць маіх калег: містэр Кадзунари, містэр Эбе, містэр Касиги.
  
  Трое маладых людзей пакланіліся, і Данросс пакланіўся ў адказ. Усе яны былі апранутыя ў цёмныя касцюмы добрага крою, з белымі кашулямі і някідкія гальштукамі.
  
  - Калі ласка, сядайце. Данросс нядбайным жэстам паказаў на крэслы вакол маленькага стала для нарад. Дзверы адчыніліся, і ўвайшла яго перакладчыца з японскай і асістэнтка Акіко. Яна прынесла паднос з зялёным гарбатай, прадставілася, акуратна разліла чай, затым заняла сваё месца побач з Данроссом. Хоць яго японскі быў досыць добры для дзелавой сустрэчы, яна была неабходная для выразы асобы.
  
  Часткова па-японску, часткова па-ангельску ён пачаў ветлівую гутарку аб неістотных рэчы, якая па японскаму звычаю папярэднічала сур'ёзнага абмеркавання. Таксама ў Японіі існаваў звычай, што дзелавыя сустрэчы праводзіліся сумесна многімі кіраўнікамі, і чым старэй кіраўнік, тым больш людзей звычайна прыходзіла з ім.
  
  Данросс цярпліва чакаў. Гэты чалавек яму падабаўся. Хіро Тода быў намінальным кіраўніком буйнога суднаходнага кангламерату, заснаванага яго прадзедам амаль сто гадоў таму. Яго продкамі былі дайме, феадалы, пакуль у 1870 годзе не былі скасаваныя феадалізм і саслоўе самураяў і не пачалася сучасная Японія. Яго аўтарытэт у Toda Shipping вонкава быў ўсемагутным, але, як гэта часта здаралася ў Японіі, уся рэальная ўлада была сканцэнтравана ў руках яго семидесятичетырехлетнего бацькі, які, нібыта, быў на пенсіі.
  
  Нарэшце Тода перайшоў да справы. - Гэты абвал фондавага рынку, павінна быць, вельмі турбуе, тайпэн.
  
  "Часовая страта ўпэўненасці. Я ўпэўнены, што ў выходныя ўсё наладзіцца само сабой".
  
  "Ах, так. Я таксама на гэта спадзяюся".
  
  - Як доўга ты тут прабудзеш, Хіро?
  
  "Да нядзелі. Так, у нядзелю. Затым у Сінгапур і Сіднэй. Я вярнуся да закрыцця нашага з вамі бізнесу на наступным тыдні. Рады паведаміць вам, што вашыя караблі прыбываюць з апярэджаннем графіка ". Тода паклаў на стол пачак папер. - Вось падрабязны справаздачу.
  
  "Цудоўна!" Данросс перайшоў у атаку, дабраслаўляючы багоў, AMG і Кірка. Вярнуўшыся дадому мінулай ноччу, ён раптам усвядоміў усю грандыёзнасць прадастаўленага яму Кірком ключа AMG да плана, над якім ён працаваў амаль год. "Не хацелі б вы перанесці свой графік плацяжоў?"
  
  "А!" - іншы мужчына схаваў сваё здзіўленне. "Магчыма, я мог бы абмеркаваць гэта са сваімі калегамі пазней, але я рады чуць, што тады ўсё пад кантролем, і прапанова аб паглынанні прынята".
  
  - Хіба Сунь-цзы сказаў: "Той, хто не праяўляе прадбачлівасці, але грэбуе сваімі супернікамі, абавязкова трапіць у іх палон"? Горнт, безумоўна, надыходзіць нам на пяткі, вядома, сітуацыя на нашых банках сур'ёзная, але горшае ззаду. Усё проста выдатна. Табе не здаецца, што нам варта пашырыць аб'ём бізнэсу, якім мы займаемся разам?"
  
  Тода ўсміхнуўся. - Два карабля, тайбэн? Гіганты па цяперашніх мерках. За адзін год? Гэта немалая сувязь.
  
  "Магчыма, гэта магло б быць дваццаць два карабля", - сказаў ён, знешне бестурботны, усім сваім істотай засяроджаны. "У мяне ёсць прапанова для вас, фактычна для ўсіх японскіх суднабудаўнічых прамысловых комплексаў. На дадзены момант вы проста будуеце караблі і прадаеце іх альбо гайдзинам—аўтсайдэраў - напрыклад, нам самім, альбо японскім грузаадправіцеляў. Для японскіх грузаадправіцеляў вашыя эксплуатацыйныя выдаткі з—за высокай кошту японскіх экіпажаў, якія па вашаму закону вы павінны несці, ужо становяцца неканкурэнтаздольнымі, як амерыканскія суда з амерыканскімі экіпажамі. Хутка вы не зможаце канкураваць з грэкамі, з іншымі краінамі і з намі, таму што нашы выдаткі будуць нашмат ніжэй ".
  
  Данросс бачыў, што ўсе яны засяродзіліся на Акіко, якая перакладала амаль адначасова, і ён з радасцю падумаў аб адным выказванні Сунь-цзы: "Ва ўсіх бітвах прамы метад можа быць выкарыстаны для ўступлення ў бітву, але для забеспячэння перамогі спатрэбяцца ускосныя метады". Затым ён працягнуў: "Другі момант: Японія павінна імпартаваць усё, што ёй трэба для падтрымкі сваёй расце эканомікі, ўзроўню жыцця і свайго прамысловага комплексу, і, вядома ж, 95 працэнтаў усёй энергіі, неабходнай для яго падтрымання. Нафту - ключ да вашага будучыні. Нафта павінна дастаўляцца да вам марскім шляхам, таму ўсе вашыя сыпкія матэрыялы заўсёды перавозяцца судамі для перавозкі сыпкіх грузаў. Заўсёды марскім шляхам. Вы будуеце вялікія караблі вельмі эфектыўна, але як суднаўладальнікі, вашы эксплуатацыйныя выдаткі і ваша ўласная унутраная падатковая структура выцесняць з рынку. Мая прапанова для вас простае: вы перастаяце спрабаваць валодаць уласным нерэнтабэльным гандлёвым флотам. Вы прадаеце свае караблі за мяжу на ўмовах зваротнай арэнды ".
  
  "Што?"
  
  Данросс заўважыў, што яны здзіўлена ўтаропіліся на яго. Ён пачакаў імгненне, затым працягнуў: "Тэрмін службы карабля складае, скажам, пятнаццаць гадоў. Вы прадаеце свой сухагруз say нам, але ў рамках здзелкі здаеце яго назад у арэнду на пятнаццаць гадоў. Мы забяспечваем капітана і каманду і кіруем суднам. Перад адпраўкай вы арендуете судна ў Mitsubishi або іншай вашай ўласнай буйной кампаніі для аптовых паставак на працягу пятнаццаці гадоў — вугалю, жалезнай руды, рысу, пшаніцы, алею, за ўсё, што вы пажадаеце. Гэтая сістэма гарантуе Японіі бесперапынныя пастаўкі сыравіны, наладжаныя па вашай капрызе і кантраляваныя японцамі. Japan Inc. можа павялічыць сваё фінансаванне для вас, таму што вы самі, па сутнасці, з'яўляецеся перавозчыкамі вашага ўласнага жыццёва важнага сыравіны.
  
  "Вашы прадпрыемствы могуць планаваць загадзя. Japan Inc. можа дазволіць сабе аказваць фінансавую дапамогу абраным пакупнікам вашых судоў, паколькі кошт пакупкі лёгка пакрываецца пятнадцатилетним чартэрным дагаворам. І паколькі суда знаходзяцца ў доўгатэрміновым чартар, нашы банкіры, такія як Blacs і Victoria, таксама будуць рады прафінансаваць астатнія. Выйграюць усе. Вы выйграваеце больш за ўсё, таму што забяспечваеце доўгатэрміновую лінію паставак пад сваім кантролем. І я яшчэ не згадаў аб падатковых перавагах для вас, асабліва для Toda Industries! "
  
  Данросс ўстаў у магільнай цішыні, астатнія ўтаропіліся на яго, і падышоў да свайго стала. Ён прынёс некалькі змацаваных справаздач. "Вось падатковае даследаванне, праведзенае нашымі супрацоўнікамі ў Японіі, з канкрэтнымі прыкладамі, уключаючы метады зніжэння кошту судна для атрымання дадатковай прыбытку. Вось прапанаваны план для балкеров. У гэтым дакуменце апісваюцца розныя спосабы, якімі Struan's магла б дапамагчы вам у афармленні чартэрных рэйсаў, калі б мы былі выбраны адным з замежных грузаадправіцеляў. Напрыклад, аўстралійская кампанія Woolara Mines гатовая па нашаму загадзе заключыць кантракт з Toda Industries на пастаўку 95 адсоткаў здабываецца вугалю на працягу ста гадоў". Тода ахнуў. Тое ж самае зрабілі і астатнія, калі Акіко перавяла.
  
  Шахты Вулара былі велізарнымі, высокаэфектыўнымі і прадуктыўнымі. "Мы маглі б дапамагчы вам у Аўстраліі, якая з'яўляецца скарбніцай Азіі, пастаўляючы усю неабходную медзь, пшаніцу, прадукты харчавання, садавіна, жалезную руду. У прыватным парадку мне паведамілі, што ў Заходняй Аўстраліі, недалёка ад Пэрт, толькі што выяўленыя новыя велізарныя паклады высакаякаснай жалезнай руды. Там ёсць нафта, уран, торый і іншыя каштоўныя матэрыялы, якія вам патрэбныя. Поўсць. Мал. З маёй схемай вы кантралюеце свой уласны паток матэрыялаў, замежныя грузаадправіцеляў атрымліваюць караблі і стабільны грашовы паток для фінансавання і замовы новых судоў, для здачы іх у арэнду, для перавозкі ўсё большай колькасці сыравіны і большай колькасці аўтамабіляў, усё больш тэлевізараў, усё больш электронных тавараў і яшчэ больш тавараў у Штаты, а таксама заводаў цяжкай прамысловасці і машын у астатняй свет. Нарэшце, вернемся да вашага самага важнага імпарту з усіх: нафта. Вось прапанаваная схема для новага флоту нафтаналіўных судоў дедвейтом ад паўмільёна да мільёна тон кожны."
  
  Тода ахнуў і рэзка скончыў пераклад сам. Ва ўсіх прысутных перахапіла дыханне, калі ён згадаў ад паўмільёна да мільёна тон.
  
  Данросс адкінуўся на спінку крэсла, атрымліваючы асалоду ад напругай. Ён назіраў, як яны паглядзелі адзін на аднаго, затым на Тоду, чакаючы яго рэакцыі.
  
  "Я"... "Я думаю, нам лепш вывучыць вашы прапановы, тайбань", - сказаў Тода, імкнучыся казаць роўным голасам. "Відавочна, што яны маюць далёка ідучыя наступствы. Можам мы вярнуцца да вас пазней?"
  
  "Так. Ты прыйдзеш заўтра на скокі? Абед будзе ў 12.45. ""Дзякуй, так, калі вас гэта не занадта абцяжарыць, - сказаў Тода з раптоўнай нервовасцю, - але да гэтага часу мы не зможам атрымаць адказ".
  
  "Вядома. Вы атрымалі запрашэнні і бэйджы?" "Так, дзякуй. Я, э-э, я спадзяюся, што ў вас усё складзецца добра. Ваша прапанова, безумоўна, гучыць далёка идуще".
  
  Яны сышлі. На імгненне Данросс дазволіў сабе атрымаць асалоду ад хваляваннем. "Яны ў мяне ў руках", - падумаў ён. Госпадзе, праз год у нас можа быць самы вялікі флот у Азіі, цалкам прафінансаваны, без якіх-небудзь рызык для фінансіста, будаўніка, аператара або пастаўшчыка, з нафтавымі танкерамі, вялізнымі танкерамі ў якасці ядра — калі мы зможам вытрымаць гэты тайфун.
  
  Усё, што мне трэба, - гэта крыху ўдачы. Нейкім чынам я павінен прадухіліць катастрофу да аўторка, калі мы падпішам кантракт з Par-Con . Par-Con аплачвае нашы караблі, але як наконт Orlin і што наконт Gornt?
  
  - Містэр Жак ўжо падымаецца, тайпэн, містэр Філіп ў сваім кабінеце і паднімецца, як толькі ты будзеш гатовы. Тэлефанаваў Роджэр Крос, ваша сустрэча прызначаная на 19:00 замест 18:00. Ён сказаў, што пиан містэра Синдерса спазніўся. Ён праінфармаваў губернатара і ўсіх, хто звязаны з ім."
  
  "Дзякуй, Клаўдыя". Ён зірнуў на свой спіс званкоў. Ён набраў V і A і папрасіў Бартлетта. Яго не было. "Міс Чолок, калі ласка".
  
  "Алё?"
  
  "Алё! Іэн Данросс ператэлефаноўваць вам і лініі Бартлетт. Як справы?"
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза. - Цікава. Тай-пэн, я магу заскочыць?
  
  "Вядома. Як наконт кактэйляў ў 6:15 ў "Мандарыне"? Гэта дасць мне паўгадзіны з лішнім да маёй наступнай сустрэчы. А?" Укол трывогі прабег па ім пры думкі пра перасцярогу Кроса, Синдерса і AMG ніколі не аддаваць файлы.
  
  "Ці магу я зайсці ў офіс? Я мог бы сысці зараз і быць там праз паўгадзіны-тры чвэрці гадзіны? Мне трэба сёе-тое абмеркаваць з вамі. Я паспрабую зрабіць гэта як мага карацей.
  
  "Добра. Магчыма, мне прыйдзецца прымусіць цябе пачакаць хвіліну ці дзве, але прыязджай". Ён паклаў трубку, нахмурыўшыся. Што там?
  
  Дзверы адчыніліся. Увайшоў Жак Девиль. Ён выглядаў змучаным. - Ты клікаў мяне, тайбэн? - спытаў я.
  
  - Так, сядай, Жак. Наколькі я зразумеў, ты збіраўся ляцець на самалёце мінулай ноччу.
  
  "Мы пагаварылі, Сюзанна і я, і яна падумала, што для Аўрыл будзе лепш, калі я пачакаю дзень або два ... "
  
  Данросс зачаравана слухаў, як яны пачалі казаць, усё яшчэ здзіўлены тым, што Жак мог быць камуністычным агентам. Але цяпер ён абдумаў такую магчымасць. Жак, будучы маладым ідэалістам і знаходзячыся ў Макі падчас ненавіснай і жудаснай нацысцкай акупацыі Францыі, цалкам мог накіраваць свой ідэалістычны нацыяналізм і антинацистские пачуцці ў рэчышча камунізму — Госпадзе, хіба Расея не была нашым саюзнікам у тыя дні? Хіба камунізм не быў у модзе паўсюль у тыя дні, нават у Амерыцы? Хіба Маркс і Ленін не здаваліся тады такімі разумнымі? Тады. Да таго, як мы даведаліся праўду пра Сталіна, пра ГУЛАГах, КДБ, паліцэйскай дзяржаве, масавых забойствах, масавых заваёвах і ніколі - аб свабодзе.
  
  Але як магла ўся гэтая камуністычная лухта працягвацца для такога чалавека, як Жак? Як мог такі чалавек, як Жак, захоўваць такія перакананні і так доўга хаваць іх — калі ён сапраўды з'яўляецца заводам Sevrin, на які прэтэндавала AMG?
  
  "Што ты думаеш пра Грее?" Спытаў Данросс. "Поўны крэтын, тайпэн. Для мяне ён занадта левы. Нават Бродхерст, на мой густ, занадта левацкий. Паколькі я ... я застаюся, я магу зноў ўзяць на сябе Бартлетта і Кейсі?
  
  "Не, на дадзены момант я разбяруся з імі, але ты позаботишься аб кантракце".
  
  - Цяпер яно складаецца. Я ўжо звязаўся з нашымі адвакатамі. Адна невялікая праблема. Гэтай раніцай Доўсан сустрэўся з адвакатам Бартлетта, містэрам Штайглером. Містэр Стейглер хоча перагледзець графік плацяжоў і адкласці падпісанне кантракту да наступных выходных ".
  
  Хваля лютасьці захліснула Данросса. Ён паспрабаваў схаваць гэта на твары. "Павінна быць, гэта прычына, па якой Кейсі хоча сустрэцца", - падумаў ён. "Я разбяруся з гэтым", - сказаў ён, адкладаючы праблему дзеля больш надзённай: Жака Девиля, які павінен быць невінаваты, пакуль віна не будзе даказаная.
  
  Ён паглядзеў на яго, адчуваючы сімпатыю да гэтага грубоватому, коренастому мужчыну, успамінаючы ўсе тыя выдатныя часы, якія яны правялі на Ависярде і ў Францыі. Ён, Пенелопа, Жак і Сюзанна, іх дзеці на Каляды або летнія вакацыі, смачная ежа, добрае віно, вясёлы смех і выдатныя планы на будучыню. Жак, безумоўна, самы мудры, самы негаманлівы, і да прад'яўлення абвінавачвання AMG, магчыма, наступны ў чарзе. Але цяпер ты ім не з'яўляешся, пакуль не даказаў сябе, і я ўпэўнены. Прабач, мой сябар, але ты павінен прайсці праверку.
  
  "Я ўношу некаторыя арганізацыйныя змены", - сказаў ён. "Як вы ведаеце, Линбар сёння паехаў у Сіднэй. Я збіраюся пакінуць яго там на месяц, каб паспрабаваць урэгуляваць зліццё Woolara. Я не спадзяюся на многае. Я хачу, каб ты ўзначаліў Аўстралію. Ён убачыў, як на імгненне пашырыліся вочы Жака, але не змог зразумець, ці было гэта непакоем або шчасцем. "Я націснуў кнопку ў нашым плане Тода і я п—" "Як ён гэта ўспрыняў?" "Кручок, лёска і прынада".
  
  "Чорт вазьмі, але гэта выдатна". Данросс ўбачыў, як празьзяў Жак, і не прачытаў у ім зламыснасьці. Гэты чалавек быў адным з галоўных планіроўшчыкаў схемы дастаўкі, распрацоўваючы тонкасці фінансавання. "Якая ганьба, што небарака Джон не дажыў да таго, каб даведацца", - сказаў Жак.
  
  "Так". Джон Чэн цесна супрацоўнічаў з Жакам Девиллем. "Вы бачылі Філіпа?"
  
  - Я вячэраў з ім ўчора ўвечары. Небарака, ён пастарэў гадоў на дваццаць гадоў.
  
  "Як і ў цябе".
  
  Галльское поціск плячыма. "Жыццё, дружа! Але так, так, мне сумна з-за небаракі Аўрыл і беднага Борджа. Калі ласка, прабачце мяне, я перапыніў вас".
  
  "Я б хацеў, каб вы ўзначалілі Австралазию — з сённяшняга дня — і неслі адказнасць за ажыццяўленне ўсіх нашых аўстралійскіх і новазеландскіх планаў. Трымайце гэта пры сабе на працягу месяца — я скажу толькі Эндру, — але прывядзі сябе ў парадак і будзь гатовы да ад'езду ".
  
  - Вельмі добра. - Жак вагаўся.
  
  "Што? Сюзане ніколі не падабаўся Ганконг — у цябе там не будзе праблем, ці не так?"
  
  "Аб няма, тайпэн. Пасля аварыі ... Шчыра кажучы, я збіраўся спытаць цябе, ці магу я пераехаць на некаторы час. Сюзане тут не спадабалася, і ... Але я збіраўся спытаць, ці магу я ўзначаліць Канаду на год або каля таго.
  
  Данросс быў уражаны гэтай новай думкай. - Пра?
  
  "Так. Я падумаў, што, магчыма, змагу быць карысны. У мяне добрыя кантакты сярод франка-канадцаў, вельмі добрыя. Магчыма, мы маглі б перанесці канадскі офіс Струана з Таронта ў Манрэаль або ў Атаву. Я мог бы вельмі дапамагчы адтуль. Калі наша японскае злучэнне запрацуе, нам спатрэбяцца драўняная маса, лес, медзь, пшаніца, вугаль і тузін іншых канадскіх сыравінных матэрыялаў ". Ён слаба ўсміхнуўся, затым паспяшаўся наперад. "Мы абодва ведаем, як стрыечны брат Дэвід рваўся вярнуцца сюды, і я падумала, што калі я пераеду туды, ён зможа вярнуцца. На самай справе ён лепш падрыхтаваны для таго, каб быць тут, каб мець справу з Австралазией, ці не так? Ён кажа на кантонская дыялекце, крыху па-японску, чытае і піша па-кітайску, чаго не ведаю я. Але як скажаш, тайпан. Калі хочаш, я вазьму Австралазию. Гэта праўда, што я хацеў бы сёе-тое зьмяніць ".
  
  Данросс даў волю сваім думкам. Ён вырашыў ізаляваць Жака ад Ганконга, пакуль той не высветліць праўду. Было б занадта лёгка таемна расказаць Кросе або Синдерсу і папрасіць іх, каб выкарыстоўваць свае крыніцы для расследавання, назіраць і прамацваць. Але Жак быў членам Ўнутранага Двара. Як такой, ён быў датычны да ўсякага роду шкілеты і прыватнай інфармацыі, якая магла быць падвергнутая рызыкі. Не, падумаў Данросс, значна лепш мець справу са сваёй уласнай. Магчыма, гэта зойме больш часу, але я даведаюся праўду, жывы ён ці не. Так ці інакш, я даведаюся аб Жаке Девилле.
  
  Але Канада?
  
  Па логіцы рэчаў, Жаку там было б лепш. Як і Struan's - мне трэба было падумаць пра гэта самому — ніколі не было прычынаў сумнявацца ў яго дзелавой лаяльнасці або праніклівасці. Стары добры Дэвід, вядома, два гады крычаў, каб ён вярнуўся. Памяняцца было б прасцей. Жак правоў. Дэвід лепш падрыхтаваны для працы ў Аўстралазія, а Аўстралія і Новая Зеландыя значна важней для нас, чым Канада, значна важней — яны жыццёва важныя і з'яўляюцца скарбніцай ўсёй Азіі. Калі Жак невінаваты, ён можа дапамагчы нам у Канадзе. Калі няма, то там ён можа прычыніць нам менш шкоды. "Я падумаю пра гэта", - сказаў ён, ужо вырашыўшы ўнесці змены. "Трымайце ўсё гэта пры сабе, і мы завершым гэта ў нядзелю".
  
  Жак устаў і працягнуў руку. "Дзякуй, дружа".
  
  Данросс паціснуў яму руку. Але ў глыбіні душы ён задаваўся пытаннем, ці была гэта рука яго сябра — або яго Юды.
  
  Ён зноў застаўся адзін, і цяжар яго ношы навалілася на яго. Зазваніў тэлефон, і ён разабраўся з гэтай праблемай, потым з другога, і з другога — тэлефон Типтопа усё яшчэ быў заняты — і ён папрасіў Філіпа падняцца, і ўвесь гэты час яму здавалася, што ён правальваецца ў яму. Затым яго погляд упаў на малюнак Дзірка Струана на сцяне, смотревшего на яго з карціны алеем, полуулыбающегося, у вышэйшай ступені ўпэўненага ў сабе, напышлівага, уладальніка нажніцы - найвыдатнага судна, калі-небудзь пабудаванага чалавекам. Як заўсёды, ён быў утешен.
  
  Ён устаў і стаў перад тайпэном. "Госпадзе, я не ведаю, што б я без цябе рабіў", - сказаў ён уголас, згадаўшы, што на долю Дзірка Струана выпала значна большы цяжар, і ён пераадолеў яго. Толькі для таго, каб бура, гнеў прыроды, забіла яго ў зеніце яго жыцця, усяго сарака трох гадоў, бясспрэчнага ваеначальніка Ганконга і Азіі.
  
  Ці заўсёды "тыя, каго любяць багі, паміраюць маладымі"? спытаў ён сябе. Дирку было прыкладна столькі ж, колькі мне, калі Д'ябальскія вятры Вялікага тайфуну разнеслі на кавалкі наш новенькі трохпавярховы асабняк у Хэпі-Вэлі і пахавалі яго пад абломкамі. Гэта стары ці малады? Я не адчуваю сябе старым. Для Дзірка гэта быў адзіны спосаб памерці? Гвалтоўнай смерцю? У шторм? Маладым? Забітым прыродай? Ці гэта выраз азначае, што тыя, каго любяць багі, паміраюць маладымі сэрцам?
  
  "Усё роўна", - сказаў ён свайму настаўніку і сябру. "Хацеў бы я ведаць цябе раней. Я адкрыта кажу табе, тайбань, я спадзяюся, што ў Бога ёсць жыццё пасля смерці, так што праз нейкую эпоху я змагу падзякаваць цябе асабіста ".
  
  Зноў упэўнены ў сабе, ён вярнуўся да свайго стала. У верхнім скрыні ляжала матрыца Чатыры Пальца Ву. Яго пальцы закранулі яе, лашчачы. Што мне выціснуць з яе? - змрочна спытаў ён сябе.
  
  Пачуўся стук. Увайшоў Філіп Чэн. Ён пастарэў за апошнія некалькі дзён. "Божа літасцівы, тайпэн, што мы будзем рабіць? 9.50!" - сказаў ён у спешцы, з нервовым віскам ў голасе. "Я гатовы рваць на сабе валасы! З-за буму, вы памятаеце, я купіў па 28,90, усё да апошняга пені свабодных грошай і многае іншае, а Дайан купіла па 28,80 і прадала па 16,80 і патрабуе, каб я кампенсаваў розніцу. О, да, што ж нам цяпер рабіць?"
  
  "Молімся - і робім, што можам", - сказаў Данросс. "Ты звязаўся з Типтопом?"
  
  - Э-э ... Няма, няма, тайпэн. Я спрабую датэлефанавацца кожныя некалькі хвілін, але тэлефон па-ранейшаму не працуе. Тэлефонная кампанія кажа, што тэлефон адключылі. Я папрасіў свайго стрыечнага брата з тэлефоннай кампаніі праверыць гэта асабіста. Абедзве лініі ў яго доме адключаныя."
  
  "Што б вы параілі?"
  
  - Параіць? Я не ведаю, думаю, нам варта паслаць пасыльнага, але я не хацеў гэтага рабіць, пакуль не параюся з табой.... што з нашым біржавых крахам, банкруцтвам банка, бедным Джонам і приставающими рэпарцёрамі ... усе мае акцыі ўпалі, усё да адзінага! Стары выліўся пароксизмом кантонских лаянкі і праклёнаў на адрас Горнта, яго продкаў і ўсіх яго будучых пакаленняў. - Калі Ахвяра знікне, што мы будзем рабіць, тайбань?
  
  "Ахвяра не пойдзе. Губернатар напэўна абвесціць панядзелак выходным днём, калі Типтоп падвядзе нас ". Данросс ўжо праінфармаваў свайго компрадора аб сваіх гутарках з Типтопом, Ю, Джонджоном і Хавергиллом. "Давай, Піліп, думай!" дадаў ён з прытворнай гневам, наўмысна падвышаючы тон, каб дапамагчы старому. "Я не магу проста паслаць туды праклятага богам пасыльнага, каб сказаць: "Ты наўмысна не ўключыў свой чортаў тэлефон"!"
  
  Філіп Чэн сеў, рэдкі прыступ гневу прымусіў яго крыху сабрацца. "Прабач, так, прабач, але ўсё ж ... і Джон, бедны Джон ... "
  
  - Калі адбудзецца пахаванне? - спытаў я.
  
  "Заўтра, заўтра ў дзесяць, хрысціянскі, у панядзелак кітайскі. Я быў ... Я хацеў спытаць, ці не скажаш ты мне пару слоў заўтра".
  
  "Вядома, вядома, я так і зраблю. Цяпер, што наконт Типтопа?"
  
  Філіп Чэн засяродзіўся, яму каштавала вялікіх намаганняў. Нарэшце ён сказаў: "Запрасі яго на гонкі. У сваю ложу. Ён ніколі там не быў, і гэта было б выдатнае твар. Вось так. Ты мог бы сказаць ... Не, прабач, я не магу ясна думаць. Лепш, нашмат лепш, тайпэн, я напішу. Я напішу запіску з просьбай перадаць яму цябе. Я скажу, што вы хацелі спытаць асабіста, але, на жаль, яго тэлефон не працуе — тады, калі ён захоча прыйсці ці яму забароніць начальства, яго твар будзе выратавана, як і ваша. Я мог бы дадаць, што "дарэчы, Высакародны дом ужо адправіў па тэлексе ў Сіднэй цвёрдыя заказы на рыі..."Філіп Чэн трохі ажывіўся. "Для нас гэта будзе вельмі выгадная здзелка, тайбань, прапанаваная цана.... Я праверыў цэны, і мы можам лёгка задаволіць усе іх патрэбы і атрымаць вельмі выгадныя прапановы з Тасманіі, Паўднёвай Афрыкі і Радэзіі. Ах! Чаму б не паслаць маладога Джорджа Трасслера з Сінгапура ў Йоханнесбург і Солсберы з даследчай місіяй па пошуку торыя... - Філіп Чэн павагаўся. - ... і, э-э, некаторых іншых жыццёва важных металаў і матэрыялаў для аэракасмічнай прамысловасці. Я хутка праверыў, тайпан. Я быў здзіўлены, выявіўшы, што за межамі Расеі амаль 90 працэнтаў усіх бясплатных Сусветныя запасы ванадыя, хрому, плаціны, марганца, тытана — ўсяго жыццёва важнага для аэракасмічнай і ракетнай тэхнікі — паступаюць з паўднёвай часткі Радэзіі і Паўднёвай Афрыкі. Толькі падумайце пра гэта! 90 адсоткаў за межамі Расеі. Я ніколі не ўсведамляў, наколькі важная гэтая тэрыторыя для Вольнага свету, з усім гэтым золатам, дыяментамі, уранам, торием і Бог ведае якім іншым важным сыравінай. Магчыма, Трасслер мог бы таксама вывучыць магчымасць адкрыцця там офіса. Ён разумны малады чалавек і яго чакае павышэнне. Цяпер, калі яго думкі былі цалкам занятыя, старому стала лягчэй дыхаць. "Так. Гэтая здзелка і, э-э, здзелка містэра Юя могуць мець велізарнае значэнне для нас, тайпэн. Я ўпэўнены, што з ёй можна справіцца далікатна. Ён паглядзеў на Данросса. "Я б таксама згадаў Tiptop аб Траслере, што мы пасылалі кіраўніка, аднаго з членаў сям'і, для падрыхтоўкі ".
  
  "Выдатна. Зрабіце гэта неадкладна". Данросс націснуў на кнопку ўнутранай сувязі. "Клаўдыя, злучыце, калі ласка, Джорджа Трасслера". Ён азірнуўся на Піліпа. "Навошта Типтопу адрэзаць сабе шлях?"
  
  "Гандлявацца, ўзмацняць ціск на нас, дамагацца новых саступак".
  
  "Ці павінны мы працягваць тэлефанаваць яму?"
  
  "Няма. Пасля ўручанай запіскі ён патэлефануе нам. Ён ведае, што мы не дурні".
  
  "Калі ён патэлефануе?"
  
  - Калі ў яго будзе дазвол, тайпэн. Не раней. Дзе-то да панядзелка, у 10:00 раніцы, калі павінны адкрыцца банкі. Раю табе сказаць гэтаму кавалку сабачага мяса, каб Хавергилл і Джонджон не тэлефанавалі — яны замутят і без таго цёмную ваду. Каб злавіць акулу, не выкарыстоўваюць апалонікі."
  
  - Добра. Не хвалюйся, Філіп, - сказаў ён спачувальна, - мы выберамся з гэтай калатнечы.
  
  "Я не ведаю, тайпэн. Я спадзяюся на гэта". Філіп Чэн стомлена пацёр счырванелыя вочы. "Дыяна... гэтыя праклятыя акцыі! Я не бачу выхаду з гэтай багны. Эт...
  
  Клаўдыя перапыніла яго па ўнутранай сувязі. - Майстар Трассслер на другой лініі.
  
  "Дзякуй, Клаўдыя". Ён націснуў кнопку на другой лініі. "Прывітанне, Джордж, як справы ў Сінгапуры?"
  
  "Добры дзень, сэр. Выдатна, сэр, горача і дажджліва", - вымавіў свежы, поўны энтузіязму голас. "Гэта прыемны сюрпрыз, чым магу быць карысны?"
  
  "Я хачу, каб ты сеў на бліжэйшы самалёт у Йоханнесбург. Едзь неадкладна. Адпраў мне тэлекс аб тваім рэйсе і гатэлі і патэлефануй мне, як толькі прибудешь ў гатэль у Ёханэсбургу. Зразумела?"
  
  Было лёгкае ваганне і крыху менш бесклапотны тон. - Йоханнесбург, Паўднёвая Афрыка, тайпэн?
  
  - Ды. Вылятаю наступным самалётам.
  
  "Я ўжо ў дарозе. Што-небудзь яшчэ?"
  
  "Няма".
  
  - Ты маеш рацыю, тайбань. Я ўжо ў дарозе. "Пакуль!"
  
  Данросс паклаў трубку. Электрычнасць - выдатнае прылада, падумаў ён з вялікім задавальненнем, але быць тайпэном лепш.
  
  Філіп ўстаў. - Я неадкладна разбяруся з гэтым лістом.
  
  - Хвілінку, Філіп. У мяне ёсць яшчэ адна праблема, па якой нагоды мне патрэбен твой савет. - Ён адкрыў стол і дастаў матрыцу. Акрамя яго самога і папярэдніх тайпаней, якія былі яшчэ жывыя, толькі Філіп Чэн ва ўсім свеце ведаў сакрэт чатырох манет. "Вось. Гэта быў гив—
  
  Данросс спыніўся, паралізаваны, зусім не гатовы да таго эфекту, які матрыца аказала на яго компрадора. Філіп Чэн ўтаропіўся на яго, яго вочы ледзь не вылезлі з арбіт, вусны расцягнуліся, агаліўшы зубы. Нібы ў сне, усё адбывалася ў запаволенай здымцы, Філіп Чэн працягнуў руку і дрыготкімі пальцамі ўзяў матрыцу і ўважліва вгляделся ў яе, бязгучна варушачы вуснамі.
  
  Затым мозг Данросса выбухнуў, і ён зразумеў, што палоўка манеты, павінна быць, належала Піліпу Чену, што яе ў яго скралі. Вядома, Данроссу хацелася крычаць. Павінна быць, Джын-куа даў сэру Гордану Чену адну з чатырох манет! Але чаму? Якая сувязь была паміж сям'ёй Чэнь і мандарынам Да хонг, што прымусіла Цзінь-куа паднесці евразийцу, сыну Дзірка Струана, такі каштоўны падарунак?
  
  Усё яшчэ ў запаволенай здымцы ён убачыў, як стары падняў галаву і, прыжмурыўшыся, паглядзеў на яго. Вусны зноў шевельнулись. Ні гуку. Затым здушана выдыхнуў: "Бар... Бартлетт ўжо аддаў гэта ... гэта табе?"
  
  - Бартлетт? - Недаверліва перапытаў Данросс. - Што, у імя Хрыста, Бартлетта прывяло да д — - Ён змоўк, калі чарговы выбух, здавалася, разнёс яму галаву дашчэнту і новыя кавалачкі галаваломкі ўсталі на свае месцы. Таемнае веданне Бартлетта! Веданне, якое магло зыходзіць толькі ад аднаго з сямі мужчын, усе яны немагчымыя, Філіп Чэн - самы неймаверны з усіх!
  
  Філіп Чэн - здраднік! Філіп Чэн працуе ў звязку з Бартлеттом і Кейсі ... Гэта Філіп Чэн аддаў нас, перадаў нашы сакрэты і грошы.
  
  Асляпляльным лютасць ахапіла яго. Запатрабавалася ўся яго трэніроўка, каб стрымаць лютасьць. Ён убачыў, як устае, падыходзіць да акна і выглядае ў яго. Ён не ведаў, як доўга стаяў там. Але калі ён павярнуўся, яго розум быў ачышчаны, і велізарная памылка ў яго логіцы цяпер стала яму ясная. - Ну? Яго голас быў леденящим.
  
  - Тай-пэн... Тай-пэн... - перарывіста пачаў стары, заломваючы рукі.
  
  - Скажы праўду, компрадор. Зараз жа! Гэта слова напалохала Піліпа. - Гэта ... гэта быў Джон, - выдыхнуў ён, заліваючыся слязьмі. - Гэта быў не я, я...
  
  "Я ведаю гэта! Паспяшайся, дзеля бога!"
  
  Філіп Чэн выпаліў усё, як ён узяў ключ свайго сына і адкрыў банкаўскую вочка свайго сына, і выявіў лісты Бартлетту і ад яго, і другі ключ, і як за вячэрай у ноч вечарынкі ў тайпэна ў яго раптам паўстала прадчуванне аб сваім такім сакрэтным сейфе, пакладзена звыш ў садзе, і як, выкапаўшы яго, ён выявіў горшае. Ён нават распавёў тайпэну аб сваёй сварцы з Дыянай і пра тое, што яны думалі, што манета якім-то чынам можа апынуцца ў Джона Чена, і як, калі патэлефанаваў Пярэварацень, яна прапанавала патэлефанаваць яго стрыечнаму брату Четырехпалому Ву, каб прымусіць яго вулічных байцоў ісці за ім, а затым ісці за імі . . . .
  
  Данросс ахнуў, але Філіп Чэн гэтага не заўважыў, працягваючы бязладна, у слязах, расказваць, як ён схлусіў паліцыі і заплаціў выкуп маладым людзям-пярэваратня, якіх ён ніколі больш не пазнае, і як вулічныя байцы Чатырох Пальцаў, якія павінны былі ахоўваць яго, не перахапілі пярэваратняў, не злавілі Джона і не забралі яго грошы. - Гэта праўда, тайбань, уся, - захныкаў ён. - Больш няма ... нічога. Нічога да сённяшняй раніцы і цела майго беднага сына ў Ша Ціне з гэтым мярзотным знакам на грудзях ... "
  
  Данросс бездапаможна спрабаваў сабрацца з думкамі. Ён не ведаў, што Чатыры Пальца - стрыечны брат Піліпа, і не мог зразумець, як стары марак мог займець манету — калі толькі ён не быў галоўным Пярэваратнем, ці ў змове з імі, ці ў змове з Джонам Чэн, які арганізаваў меркаванае выкраданне, каб выціснуць грошы з бацькі, якога ненавідзеў, а потым Чатыры Пальца і Джон Чэн пасварыліся ці ... ці што? "Як Джон даведаўся нашы сакрэты, расстараўся усе гэтыя сакрэты, каб перадаць іх Бартлетту — як уладкаваны Дом? А?"
  
  "Я не ведаю", - схлусіў стары.
  
  "Ты, павінна быць, сказаў Джону — ёсць толькі ты, Аластер, мой бацька, сэр Рос, Гаваллан, Девилл ці я, якія ведаюць, і з іх толькі першыя чацвёра ведаюць структуру!"
  
  - Я не казала яму, клянуся, што не казала.
  
  Асляпляльным лютасьць Данросса зноў пачала накатваць, але ён зноў стрымаў яе.
  
  Будзь лагічны, сказаў ён сабе. Філіп больш кітаец, чым еўрапеец. Рабі з ім як з кітайцам! Дзе сувязь? Адсутны частка галаваломкі?
  
  Пакуль ён спрабаваў вырашыць праблему, яго вочы буравили старога. Ён чакаў, ведаючы, што маўчанне таксама з'яўляецца магутным зброяй, як у абароне, так і ў нападзе. Які адказ? Філіп ніколі б не распавёў Джону нічога такога сакрэтнага, таму...
  
  "Госпадзе Ісусе!" - вырвалася ў яго пры раптоўнай думкі. "Ты вёў запісы! Асабістыя запісы! Вось як Джон даведаўся! З твайго сейфа! А?"
  
  Ашаломлены д'ябальскай лютасцю тайпэна, Філіп выпаліў, перш чым змог спыніць сябе: "Ды ... ды" ... Я павінен быў пагадзіцца ... Ён спыніўся, спрабуючы ўзяць сябе ў рукі.
  
  "Прыйшлося? Чаму? Давай, чорт вазьмі!"
  
  "Таму што... таму што мой бацька, перш чым ён... ён перадаў мне Дом і манету ... прымусіў мяне паклясціся захоўваць ... запісваць прыватныя здзелкі ... Высакароднага Дома, каб абараніць Дом Чэн. Гэта было проста так, тайбань, ніколі не выкарыстоўваць супраць цябе ці Дома, проста абарона. . . ."
  
  Данросс ўтаропіўся на яго, ненавідзячы яго, ненавідзячы Джона Чена за тое, што ён прадаў "Струанс", ненавідзячы свайго настаўніка Чена - Чена упершыню ў жыцці, ахопленага лютасцю з-за столькіх здрад. Затым ён успомніў адно з папярэджанняў Чэн-чена шмат гадоў таму, калі Данросс ледзь не плакаў ад гневу з-за несправядлівага адносіны да яго бацькі і Аластера: "Не сярдуй, юны Ен, поквитайся. Я казаў Кулуму тое ж самае, і Ведзьме, калі яны былі аднолькава маладыя — Кулум ніколі не слухаў, а Ведзьма слухала. Гэта цывілізаваны спосаб: не сярдуй, поквитайся! "Такім чынам, у Бартлетта ёсць наша структура, нашы балансавыя справаздачы. Што яшчэ ў яго ёсць?"
  
  Філіп Чэн толькі здрыгануўся і тупа ўтаропіўся ў адказ.
  
  "Ну жа, дзеля ўсяго святога, Філіп, падумай! Ва ўсіх нас ёсць шкілеты, шмат шкілетаў! Такім чынам, ты, Ведзьма, Чэн-чэн, Шыці Чунг, Дзіяна ... Дзеля ўсяго святога, колькі яшчэ дакументальна пацверджана таго, што Джон мог прапусціць?" Хваля млоснасці нахлынула на яго, калі ён успомніў сваю тэорыю аб сувязі паміж Банас-Тасио, Бартлеттом, Парконом, мафіяй і зброяй. Госпадзе, калі нашы сакрэты трапяць не ў тыя рукі! "А?"
  
  "Я не ведаю, я не ведаю ... Што, што прасіў Бартлетт? За манету?" Затым Філіп закрычаў: "Гэта маё, гэта належыць мне!"
  
  Ён заўважыў, як некантралюема задрыжалі рукі Піліпа і яго твар раптам посерело. На буфеце стаялі брэндзі і віскі ў графіне, і Данросс дастаў крыху брэндзі і наліў яму. Стары з удзячнасцю выпіў, злёгку папярхнуўшыся. - Чым... дзякую вас.
  
  - Ідзі дадому, забяры ўсё і— - Данросс спыніўся і націснуў кнопку ўнутранай сувязі. - Эндру?
  
  "Так, тайбань?" Сказаў Гаваллан.
  
  "Ты не магла б падняцца на секунду? Я хачу, каб ты паехала дадому з Філіпам, ён не вельмі добра сябе адчувае, і трэба прывезці сякія-такія паперы".
  
  "Ужо ў шляху".
  
  Данросс не зводзіў вачэй з Піліпа.
  
  - Тайбэн, што ты зрабіў, няўжо Бар...
  
  "Трымайся ад іх далей, дзеля свайго жыцьця! І аддай Эндру ўсё - лісты Джона, лісты Бартлетта, усё", - сказаў ён ледзяным голасам.
  
  "Тайпэн... "
  
  "Усе". У яго балела галава, у ім было столькі лютасці. Ён збіраўся дадаць: "Я прыму рашэнне наконт цябе і Дома Чэн ў выхадныя". Але ён гэтага не сказаў. "Не злуй, поквитайся" працягваў звінець у яго ў вушах.
  
  Увайшла Кейсі. Данросс сустрэў яе на паўдарозе. Яна несла парасон і зноў была ў сваім бледна-зялёным сукенка, якое ідэальна адцяняюць яе валасы і вочы. Данросс заўважыў цені ў яе пад вачыма. Яны рабілі яе якім-небудзь чынам больш жаданай. "Выбачайце, што прымусіў вас чакаць". Яго ўсмешка была цёплай, але ён не атрымліваў асалоду ад яе цеплынёй. Ён усё яшчэ быў узрушаны Філіпам Іх.
  
  Рука Кейсі была прахалоднай і прыемнай. "Дзякуй, што пагадзіліся сустрэцца са мной", - сказала яна. "Я ведаю, што ты заняты, таму перайду да справы".
  
  - Спачатку чай. Ці ты хочаш чаго-небудзь выпіць?
  
  - Дзякуй, ніякага спіртнога, але я не хачу дастаўляць табе лішніх клопатаў.
  
  "Няма праблем, я ўсё роўна збіраюся выпіць гарбаты. 4:40 - час гарбаты". Як па чараўніцтве, дзверы адчыніліся, і слуга ў ліўрэі ўнёс срэбны паднос з гарбатай на дваіх — з тонкімі тостамі, намазанными алеем, і гарачымі булачкамі ў срэбнай грелке. Мужчына наліў сабе і сышоў. Чай быў цемна-карычневым і моцным. "Гэта Дарджылінгу, адна з нашых хатніх сумесяў. Мы гандлюем ім з 1830 года ", - сказаў ён, з удзячнасцю пацягваючы напой, як заўсёды дзякуючы невядомага геніяльнага ангельца, які вынайшаў пасляабедзенным чай, які, якім-то чынам, заўсёды, здавалася, залагоджваў дзённыя клопаты і адкрываў свет у перспектыве. "Я спадзяюся, табе гэта спадабаецца".
  
  "Гэта выдатна, можа быць, трохі занадта моцна для мяне. Я выпіў крыху каля двух гадзін ночы, і гэта, безумоўна, абудзіла мяне ".
  
  - Пра? У цябе ўсё яшчэ змена гадзінных паясоў?'
  
  Яна пахітала галавой і расказала яму пра Піцеры Марлоў.
  
  "О! Які дрэнны Джос!" Ён націснуў кнопку ўнутранай сувязі. "Клаўдыя, патэлефануй у дом састарэлых Натана і даведайся, як там місіс Марлоў. І прыйшлі кветкі. Дзякуй ".
  
  Кейсі нахмурылася. - Адкуль ты ведаеш, што яна была ў "Натане"?
  
  "Док Тулі заўсёды карыстаецца гэтым установай у Коулуне". Ён уважліва назіраў за ёй, уражаны тым, што яна здавалася такой прыязнай, калі відавочна, што Пар-Кон спрабаваў сабатаваць іх здзелку. "Калі яна не спала большую частку ночы, гэта тлумачыць цені", - падумаў ён. Што ж, цені або няма, беражыся, юная лэдзі, мы дамовіліся. - Яшчэ кубачак?" - клапатліва спытаў ён.
  
  "Не, дзякуй, усё ў парадку".
  
  "Я рэкамендую булачкі. Мы ямо іх так: вялікая лыжка дэваншырскіх ўзбітых вяршкоў зверху, гарбатная лыжка хатняга клубнічнага джэма ў цэнтры крэму і ... чараўніцтва! Вось!"
  
  Яна неахвотна ўзяла яго. Булачка была памерам з невялікі кавалачак. Яна знікла. - Цудоўна, - выдыхнула яна, выціраючы рэшткі крэму з рота.
  
  "Але ўсе гэтыя калорыі! Няма, праўда, хопіць, дзякуй. Я толькі і раблю, што ем з тых часоў, як трапіў сюды ".
  
  "Гэтага не відаць".
  
  - Так і будзе. Ён убачыў, як яна ўсміхнулася яму ў адказ. Яна сядзела ў адным з глыбокіх скураных крэслаў з высокай спінкай, паміж імі стаяў чайны столік. Яна зноў скрыжавала ногі, і Данросс у чарговы раз падумаў, што Гаваллан меў рацыю наконт яе — яе ахілесавай пятай было нецярпенне. - Ці магу я пачаць прама цяпер? - спытала яна.
  
  - Ты ўпэўненая, што не хочаш яшчэ гарбаты? - спытаў ён, наўмысна, каб зноў вывесці яе з раўнавагі.
  
  "Не, дзякуй".
  
  "Тады чай скончаны. Што будзем рыхтаваць?"
  
  Кейсі глыбока ўздыхнуў. "Падобна на тое, што "Струанс" знаходзіцца ў цяжкім становішчы і вось-вось зруйнуецца".
  
  "Калі ласка, не турбуйцеся пра гэта. "Струанс" сапраўды ў вельмі добрай форме ".
  
  - Можа, і так, тайбань, але нам так не здаецца. Ці староннім. Я праверыў. Здаецца, амаль усе думаюць, што "Горнт" і / або "Вікторыя" захаваюць рэйд. Гэта амаль ўсеагульнае адабрэнне. Цяпер наша здзелка ...
  
  "У нас здзелка да аўторка. Так мы і дамовіліся", - сказаў ён, яго голас завастрылася. "Ці правільна я разумею, што вы хочаце адмовіцца ад яе ці змяніць?"
  
  "Няма. Але ў цяперашнім стане, у якім ты знаходзішся, працягваць было б вар'яцтвам і нядобрай справай. Так што ў нас ёсць дзве альтэрнатывы: альбо гэта Ротвелл-Горнт, альбо мы павінны дапамагчы вам з якой-то аперацыяй па выратаванні людзей ".
  
  "Пра?"
  
  "Так. У мяне ёсць план, частковы план таго, як ты, магчыма, мог бы выблытацца і пазбіваць нам усім стан. Добра? Ты лепшы для нас — у доўгатэрміновай перспектыве".
  
  "Дзякуй", - сказаў ён, не верачы ёй, увесь ўвагу, выдатна разумеючы, што любая саступка, якую яна прапануе, будзе надмерна дарагі.
  
  "Прымерце гэта на памер. Нашы банкіры — першы цэнтральны банк Нью-Ёрка, які тут ненавідзяць. Яны так моцна хочуць вярнуцца ў Ганконг, што гэта прычыняе боль, але яны ніколі не атрымаюць новы чартар, праўда?"
  
  Цікавасць Данросса да гэтай новай думкі дасягнуў піка. - І што?
  
  "Нядаўна яны купілі невялікі замежны банк з філіяламі ў Токіо, Сінгапуры, Бангкоку і Ганконгу: Royal Belgium і Far East Bank. Гэта малюсенькі банк, нічога не стаіць, і яны заплацілі 3 мільёны за ўсё. First Central папрасіла нас перавесці нашы сродкі праз Royal Belgium, калі наша здзелка адбудзецца. Учора вечарам я сустракаўся з Дэйвам Муртагом, які адказвае за Royal Belgium, і ён усё стагнаў аб тым, як дрэнны бізнэс, як Істэблішмэнт тут выціскае з іх усё, і хоць за імі стаяць велізарныя даляравыя рэсурсы First Central , амаль ніхто не адкрые рахунку і не ўнясе ганконскія даляры, якія ім патрэбныя для атрымання крэдытаў. Ты ведаеш аб банку?"
  
  "Так", - сказаў ён, не разумеючы, да чаго хіліць, "але я не ведаў, што за імі стаіць First Central. Я не думаю, што гэта агульнавядома. Калі гэта было выкуплена?"
  
  "Пару месяцаў таму. Цяпер, што, калі Royal Belgium прадаставіць вам аванс у панядзелак у памеры 120 працэнтаў ад пакупной цаны двух караблёў Toda?"
  
  Данросс ўтаропіўся на яе, ашаломлены знянацку. - Забяспечаны чым?
  
  - Аб караблях.
  
  "Немагчыма! Ні адзін банк на такое не пойдзе!"
  
  "100 працэнтаў - для Toda, 20 працэнтаў - для пакрыцця ўсіх эксплуатацыйных выдаткаў, страхоўкі і першых месяцаў эксплуатацыі".
  
  - Без наяўных грошай, без набору фрахтавальнікаў? - недаверліва спытаў ён.
  
  "Не маглі б вы зафрахтаваць іх праз шэсцьдзесят дзён, каб забяспечыць вам грашовы паток для падтрымання разумнага графіка пагашэння?"
  
  "Папросту". Госпадзе Ісусе, калі я змагу заплаціць Toda адразу, я змагу запусціць сваю схему вяртання арэнды з першымі двума караблямі, не чакаючы. Ён чапляўся за сваю надзею, задаючыся пытаннем, якой будзе цана, рэальная цана. "Гэта тэорыя, або яны сапраўды гэта зробяць?"
  
  "Яны маглі б".
  
  "У абмен на што?"
  
  "У абмен на ўнясенне Струаном 50 працэнтаў усёй замежнай валюты на пяцігадовы перыяд; абяцанне, што вы будзеце захоўваць у іх сярэднія дэпазіты наяўнымі ў памеры ад 5 да 7 мільёнаў ганконскіх даляраў — на суму ў паўтара мільёна даляраў ЗША; што вы будзеце выкарыстоўваць банк у якасці вашага другога банка ў Ганконгу і Першага цэнтральнага ў якасці вашага асноўнага крэдытуе амерыканскага банка за межамі Ганконга на працягу пяцігадовага перыяду. Што ты на гэта скажаш?"
  
  Запатрабавалася ўся яго падрыхтоўка, каб не закрычаў ад радасці. - Гэта цвёрдае прапанову?
  
  "Я думаю, што гэта так, тайпэн. Я крыху не ў сабе — я ніколі не разбіраўся ў караблях, але 120 працэнтаў падаліся фантастычнымі, а астатнія ўмовы прымальнымі. Я не ведаў, як далёка мне варта зайсці ў перамовах аб умовах, але я сказаў яму, што яму лепш зрабіць усё сумленна, інакш ён ніколі не дабярэцца да першай базы ".
  
  Ледзяная страла ўпілася яму ў жывот. "У мясцовага жыхара ніколі не хапіла б паўнамоцтваў зрабіць такую прапанову".
  
  "Гэта быў наступны пункт Муртага, але ён сказаў, што ў нас ёсць выходныя, і калі вы пагадзіцеся на гэтую схему, ён выйдзе на сувязь".
  
  Данросс адкінуўся на спінку крэсла, знаходзячыся ў замяшанні. Ён адклаў у бок тры жыццёва важных пытання і сказаў: "Давайце пакуль адкладзём гэта. Якая ваша ролю ва ўсім гэтым?"
  
  - Праз хвіліну. У яго прапанове ёсць яшчэ адна загваздка. Я думаю, што ён дурнаваты, але Мурта сказаў, што паспрабуе пераканаць начальства ўнесці 50 мільёнаў даляраў ЗША ў кошт пагашэння кошту не выпушчаных акцый, якія ў вас ёсць у казначэйстве. Такім чынам, вы вольныя дома. Калі."
  
  Данросс адчуў, як пот выступіў у яго на спіне і на лбе, выдатна разумеючы, які грандыёзнай авантурай гэта будзе, якім бы вялікім ні быў банк. З высілкам ён прымусіў свой мозг працаваць. З аплачанымі караблямі і гэтым аднаўляльных фондам ён мог бы адбіцца ад Горнта і сарваць яго атаку. І з Gornt bottled Орлін пакорліва вярнуўся, таму што ён заўсёды быў добрым кліентам — і не быў First Central часткай кансорцыума Orlin Merchant Bank consortium? "А як наконт нашай здзелкі?"
  
  "Усё застаецца як ёсць. Вы аб'яўляеце пра гэта ў лепшае час для нас абодвух, для вас і для Par-Con, як мы і дамаўляліся. Калі, і гэта вялікае калі, калі First Central рызыкне, вы і мы маглі б сарваць куш, сапраўдны куш, купіўшы "Струан" ў 9.50 раніцы панядзелка — цана павінна вярнуцца да 28, можа быць, да 30, ці не так? Адзінае, чаго я не магу зразумець, - гэта як быць з банкаўскімі рэйдамі.
  
  Данросс дастаў насоўку і, не саромеючыся, выцер лоб. Затым устаў і наліў дзве порцыі брэндзі з содавай. Ён даў ёй адну і зноў адкінуўся на спінку крэсла, яго розум быў раз'юшаны, у адно імгненне пусты, у наступнае перапоўнены шчасцем, імгненна усхваляваны і які пакутуе ад усіх гэтых надзей і страхаў, пытанняў, адказаў, планаў і контрпланов.
  
  "Христолюбивая кроў", - падумаў ён, спрабуючы супакоіцца. Брэндзі было смачным. "Ваннинг" быў вельмі смачным. Ён заўважыў, што яна толькі пригубила свой келіх, затым паставіла яго і назірала за ім. Калі яго мозг праясніўся і ён быў гатовы, ён паглядзеў на яе. - І ўсё гэта ў абмен на што?
  
  "Вам прыйдзецца ўсталяваць параметры з Royal Belgium — гэта залежыць ад вас. Я не ведаю дастаткова дакладна ваш чысты грашовы паток. Працэнтныя плацяжы будуць высокімі, але гэта таго варта, каб выйсці з-пад кантролю.
  
  Вам прыйдзецца даць сваю асабістую гарантыю на кожны цэнт.
  
  "Госпадзе!"
  
  "Так. Плюс твар". Ён пачуў, як яе голас стаў больш жорсткім. "Гэта будзе каштаваць вам асобы, калі вы будзеце мець справу з "жоўтымі ублюдкамі". Хіба не так лэдзі Джаана назвала the First Central people са сваёй шырокай тоўстай усмешкай і "Але чаго вы чакалі, яны ..." Я думаю, яна мела на ўвазе амерыканцаў. Ён убачыў, як вочы Кейсі звузіліся, і ў ім з'явіліся сігналы небяспекі. "Гэта нейкая старая сука".
  
  "На самой справе гэта не так", - сказаў ён. "Яна трохі з'едлівая і грубаватая, але звычайна ўсё ў парадку. На жаль, яна настроена антиамерикански, я мяркую, паранаідальна. Бачыце, яе муж, сэр Рычард, быў забіты ў Монтэ-Касіна ў Італіі амэрыканскімі бомбамі, іх самалёты прынялі брытанскія войскі за нацыстаў."
  
  "Пра", - сказала Кейсі. "О, я разумею".
  
  "Чаго хоча Пар-Кон? І чаго вы хочаце і Лайн Бартлетт?"
  
  Яна поколебалась, затым на імгненне адсунула лэдзі Джаану ў бок, зноў засяродзіўшыся. "Пар-Кон" хоча заключыць доўгатэрміновую здзелку з "Струанс" — як "Старыя сябры". Ён заўважыў дзіўную ўсмешку. "Я зразумеў, што значыць "Стары сябар" у кітайскім стылі, і гэта тое, што я хачу для Par-Con . Статус "Старога сябра" з моманту пастаўкі Royal Belgium ".
  
  "Наступны?"
  
  "Гэта азначае "так"?"
  
  "Я хацеў бы ведаць усе ўмовы, перш чым пагаджуся на адно".
  
  Яна отхлебнула брэндзі. - Лайн нічога не хоча. Ён не ведае пра ўсё гэта.
  
  - Прашу прабачэння? І зноў Данросс быў збіты з панталыку.
  
  "Line яшчэ не ведае аб Royal Belgium", - сказала яна звычайным голасам. "Я правяла мазгавы штурм ўсяго гэтага з Дэйвам Муртагом сёння. Не ведаю, аказваю я вам вялікую ласку, таму што вы ... таму што вы будзеце на коне, вы асабіста. Але гэта магло б зняць "Струанс" з кручка. Тады наша здзелка можа спрацаваць ".
  
  "Табе не здаецца, што табе варта параіцца са сваім бясстрашным лідэрам?" Сказаў Данросс, спрабуючы зразумець наступствы гэтага нечаканага кроку.
  
  "Я выканаўчы дырэктар, і "Струанс" - гэта мая справа. Нам нічога не стаіць, акрамя нашага ўплыву, выцягнуць вас з вашай пасткі, і для гэтага існуе ўплыў. Я хачу, каб наша здзелка адбылася, і я не хачу, каб Горнт стаў пераможцам ".
  
  "Чаму?"
  
  "Я ж казаў табе. Ты лепшы для нас у доўгатэрміновай перспектыве". "А ты, Сирануш? Чаго ты хочаш? У абмен на выкарыстанне свайго ўплыву?"
  
  Яе вочы, здавалася, сталі яшчэ больш плоскімі і больш карымі, як у львіцы. "Роўнасць. Я хачу, каб да мяне ставіліся як да роўнай, не апекавалі і не сьмяяліся над мной, як над жанчынай, якая займаецца бізнесам на фалдах паліто мужчыны. Я хачу роўнасці з тайпэном Высакароднага Дома. І я хачу, каб ты дапамог мне атрымаць мае страшэнныя грошы - акрамя ўсяго, што звязана з Par-Con " .
  
  - Другое нескладана, калі ты гатовы рызыкнуць. Што тычыцца першага, я ніколі не заступаўся за цябе і не грэбаваў табой пра...
  
  "... ідзі, і я ніколі гэтага не зраблю. Што тычыцца астатніх, калі яны не будуць ставіцца да цябе так, як табе падабаецца, тады устань з-за стала перамоваў і покинь поле бітвы. Не навязваюць ім сваю прысутнасць. Я не магу зрабіць вас роўнымі. Ты не жанчына і ніколі ёю не будзеш. Ты жанчына, і падабаецца табе гэта ці няма, але гэта мужчынскі свет. Асабліва ў Ганконгу. І пакуль я жывы, я збіраюся працягваць ставіцца да гэтага так, як яно ёсць, і ставіцца да жанчыны як да жанчыны, кім бы яна, чорт вазьмі, ні была ". "Тады пайшоў ты!" - "Калі?" Ён празьзяў.
  
  Яе раптоўны смех далучыўся да яго смеху, і напружанне спала. "Я гэта заслужыла", - сказала яна. Яшчэ адзін смяшок. "Я сапраўды гэта заслужыла. Прабачце. Падобна на тое, я страціў азадак ".
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  Яна патлумачыла сваю версію выразы асобы. Ён зноў засмяяўся. "Ты гэтага не зрабіла. Ты набрала азадак".
  
  Пасля паўзы яна спытала: "Значыць, што б я ні рабіла, у мяне ніколі не будзе роўнасці?"
  
  "Ні ў бізнэсе, ні ў мужчынскіх адносінах, ні калі ты хочаш належаць гэтаму свету. Як я ўжо сказаў, падабаецца табе гэта ці не, але так яно і ёсць. І я думаю, ты памыляешся, спрабуючы гэта змяніць. Ведзьма, бясспрэчна, была мацнейшая, чым хто-небудзь у Азіі. І яна трапіла туды як жанчына, а не як прадстаўнік сярэдняга роду ".
  
  Яна працягнула руку і ўзяла келіх з брэндзі, і ён убачыў яе выпукласць грудзей на фоне лёгкай шаўковай блузкі. - Як, чорт вазьмі, мы можам ставіцца да такому прывабнаму і разумнаму чалавеку, як ты, як да не-асобы? Будзь справядлівы!" - "Я не прашу справядлівасці, тайбань, проста роўнасці". "Будзь задаволены, што ты жанчына".
  
  "О, я рада. Я сапраўды рада". У яе голасе з'явілася горыч. "Я проста не хачу, каб мяне лічылі чалавекам, чыя адзіная рэальная каштоўнасць - гэта яе спіна". Яна зрабіла апошні глыток і ўстала. - Так ты будзеш піць далей? З "Ройял Бельгія"? Дэвід Мерт чакае званка. Гэта рызыкоўна, але паспрабаваць варта, ці не так? Можа быць, ты мог бы з'ездзіць да яго, замест таго каб пасылаць за ім у твар, а? Яму спатрэбіцца ўся падтрымка, якую ты зможаш яму аказаць.
  
  Данросс не ўстаў. - Калі ласка, прысядзьце на секунду, калі ў вас ёсць час. Ёсць яшчэ пара спраў.
  
  - Вядома. Я не хацеў больш адбіраць у цябе час.
  
  - Па-першае, у чым праблема з вашым містэрам Стейглером?
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  Ён расказаў ёй, аб чым распавёў Доўсан.
  
  "Сукін сын", - сказала яна з відавочным раздражненнем. "Я сказала яму аформіць дакументы, вось і ўсё. Я паклапачуся пра яго. Юрысты заўсёды думаюць, што ў іх ёсць права весці перамовы, "паляпшаць здзелку", як яны гэта фармулююць, спрабуючы прынізіць вас, я мяркую. Я страціў з-за іх больш здзелак, чым вы можаце сабе ўявіць. Сеймур не так дрэнны, як некаторыя. Адвакаты - чума Злучаных Штатаў. Лайн таксама так думае."
  
  "А як наконт Line?" спытаў ён, успомніўшы аб 2 мільёнах, якія ён авансировал Gornt для нападу на іх акцыі. "Ён будзе на 100 адсоткаў падтрымліваць гэты новы паварот?"
  
  "Так", - сказала яна пасля паўзы. "Так".
  
  Розум Данросса пацягнуўся да адсутнічаюць дэталі. - Значыць, ты позаботишься аб Стейглере, і ўсё застанецца па-ранейшаму?
  
  "Вам прыйдзецца аформіць права ўласнасці на караблі, як мы і дамаўляліся, але гэта не павінна быць праблемай".
  
  "Няма. Я магу з гэтым справіцца".
  
  - Вы асабіста ўсё гарантуеце? - спытаў я.
  
  - О, так, - абыякава сказаў Данросс. - Дырк рабіў гэта ўсё час. Гэта прывілей тайпэна. Паслухай, Чирануш, я...
  
  "Ты будзеш называць мяне Кейсі, тайпэн? Чирануш - гэта іншая эпоха".
  
  "Добра. Кейсі, ці спрацуе гэта ці не, ты мой Стары сябар, і я павінен падзякаваць цябе за тваю адвагу, тваю асабістую адвагу на пажары".
  
  "Я не патрыётка. Павінна быць, гэта былі залозы". Яна засмяялася. "Не забывай, што ў нас усё яшчэ гепатыт над галавой".
  
  "А Ты таксама пра гэта падумаў".
  
  "Так".
  
  Яе вочы сачылі за ім, і ён не мог ацаніць яе. "Я дапамагу табе з шалёнымі грашыма", - сказаў ён. "Колькі табе трэба?"
  
  "2 мільёны без выплаты падаткаў".
  
  "Вашыя падатковыя законы жорсткія. Ці гатовыя вы зрабіць больш жорсткім законы?"
  
  Яна заколебалась. - Ўхіляцца ад выплаты падаткаў - права кожнага чыстакроўнага амерыканца, але не ўхіляцца ад іх.
  
  "Зразумеў. Значыць, у тваім брекете табе можа спатрэбіцца 4?"
  
  "У мяне невысокая планка, хоць мой капітал высокі".
  
  "46 000 даляраў у банку зберажэнняў і пазык Сан-Фернанда - гэта не так ужо шмат", - сказаў ён, змрочна забаўляючыся, бачачы, як яна збялела. "8 700 даляраў на вашым бягучым рахунку ў "Лос-Анджэлес энд Каліфорнія" - гэта таксама не так ужо шмат".
  
  "Ты вырадак".
  
  Ён усміхнуўся. "У мяне проста ёсць сябры ў вышэйшых колах. Такія, як ты". Ён нядбайна раскрыў пастку. "Вы і Лайн Бартлетт павячэраць са мной сёння вечарам?"
  
  "Лінія занятая", - сказала яна.
  
  - Тады поужинаешь? У восем? Давай сустрэнемся ў вестыбюлі "Мандарына". Ён пачуў схаванае працягу і здагадку і амаль мог бачыць, як у яе галаве віруюць хвалі. Значыць, Лінія занятая! падумаў ён. І чым бы мог быць заняты Лайн Бартлетт з такім тонам у голасе? Арланда Рамас? Павінна быць, сказаў ён сабе, радуючыся, што раскрыў сапраўдную прычыну — сапраўднае "чаму" яе дапамогі. Арланда! Арланда вядзе да лініі Бартлетт, якая вядзе да Горнту. Кейсі скамянела ад страху перад Орландой. Яна агаломшаная тым, што Горнт стаіць за нападам Орланды на Бартлетта — ці яна проста ашалела ад рэўнасці і гатовая зваліць Бартлетта з ног?
  
  59
  
  17:35 ВЕЧАРА. :
  
  Кейсі далучылася да перапоўненай чарзе, якая праходзіць праз турнікеты на Голден-Феры. Людзі штурхаліся і спяшаліся па калідоры на наступны парай. Калі пранізліва празвінеў папераджальны званок, тыя, хто быў наперадзе, кінуліся бегчы. Яе ногі міжвольна паскорыліся. Шумная, разгарачаная натоўп людзей захапіла яе на паром. Яна знайшла свабоднае месца і змрочна ўтаропілася на гавань, варожачы, выканала яна сваю частку здзелкі.
  
  "Госпадзе, Кейсі, - выбухнуў Муртаг, - галоўны офіс ніколі не пойдзе на гэта і праз мільён гадоў!"
  
  "Калі яны гэтага не зробяць, яны выпусцяць найвялікшую магчымасць у сваім жыцці. І ты таксама. Гэта твой вялікі шанец — слухаць яго! Калі ты дапаможаш Струанз цяпер, падумай, якое твар атрымаюць усе. Калі Данросс прыйдзе пабачыцца з табой...
  
  "Калі ён прыйдзе!"
  
  "Ён прыйдзе. Я папрашу яго, каб прыйсці да цябе! І калі ён прыйдзе, скажы яму, што гэта ўсё твая ідэя, а не мая, і што ты—"
  
  "Але, Кейсі, не—"
  
  "Няма. Гэта павінна быць твая ідэя. Я падтрымаю цябе на тысячу працэнтаў у Нью-Ёрку. І калі Данросс прыйдзе да цябе, скажы яму, што ты таксама хочаш атрымаць статус Старога сябра ".
  
  - Госпадзе, Кейсі, у мяне і так дастаткова праблем, і без таго, каб тлумачыць гэтым прыдуркам дома наконт Старога сябра і "асобы"!
  
  "Так што не адказвай ім гэтую частку. Правернем гэта справа, і ты станеш самым важным амерыканскім банкірам у Азіі ".
  
  "Так, - сказала сабе Кейсі, ашалеўшы ад надзеі, - і я выцягну Лайна з пасткі Горнта". Я ведаю, што я правы наконт Горнта.
  
  "Што ты за чартаўшчына, Кейсі!" - Злосна сказаў Бартлетт гэтым раніцай, упершыню за ўсю іх сумесную жыцце, ён накінуўся на яе.
  
  "Гэта відавочна, Лайн", - рэзка кінула яна ў адказ. "Я не спрабую ўмешвацца, я—"
  
  "Чорт вазьмі, гэта не так!"
  
  "Гэта ты згадаў Орланду, а не я! Ты перегибаешь палку наконт ... наконт яе цудоўнай прыгатавання ежы, цудоўных танцаў, пышнага ўбору і выдатнай кампаніі! Усё, што я сказаў, гэта, вы добра правялі час?"
  
  "Вядома, але ты сказала гэта па-сапраўднаму брудную раўнівым тонам гарпіі, і я ведаю, што ты мела на ўвазе:" Спадзяюся, ты паршыва правяла час!"
  
  Лайн быў правоў, з сумам падумала Кейсі. Калі ён хоча адсутнічаць ўсю ноч, гэта яго справа. Мне трэба было застегнуться на ўсе гузікі, як у папярэднія разы, і не надаваць гэтаму вялікага значэння. Але цяпер усё не так, як у папярэднія разы. Ён у небяспецы і не хоча гэтага бачыць!
  
  "Дзеля ўсяго святога, Лайн, гэтая жанчына палюе за тваімі грашыма і ўладай, і гэта ўсё! Як даўно ты яе ведаеш? Пару дзён. Дзе ты з ёй пазнаёміўся? Горнт! Яна, павінна быць, марыянетка Горнта! Гэты хлопец настолькі разумны, наколькі гэта магчыма! Я сее-што праверыў, Лайн, яе кватэра аплачана ім, яе рахунку. Чорт...
  
  "Яна распавяла мне ўсё гэта і ўсё пра яго і пра яе, і гэта ў мінулым! Ты можаш забыцца Орланду! Зразумеў? Проста не обзывай яе больш. Зразумеў?"
  
  - "Пар-Кон" шмат у чым залежыць ад таго, ці будзе гэта "Струанс" або "Горнт", і яны абодва выкарыстоўваюць любую тактыку, каб падарваць ваш аўтарытэт ці падставіць пад удар —
  
  - І сказаць вырашальнае слова? Ды добра, Кейсі, дзеля ўсяго святога! Ты ніколі раней не раўнавала — прызнай, што ты вартая быць звязанай. У ёй ёсць усё , чаго толькі можа пажадаць мужчына , а ты ...
  
  Яна ўспомніла, як ён спыніўся, перш чым сказаць гэта. Слёзы напоўнілі яе вочы. Ён мае рацыю, чорт вазьмі! Я не мае рацыю. Я чортава бізнес-машына, не такая жаноцкая, як яна, нялёгкая ў ложку і не зацікаўленая ў тым, каб быць хатняй гаспадыняй, па меншай меры пакуль, і я ніколі не змагла б зрабіць тое, што зрабіла яна. Арланда мяккая, спагадлівая, залацістая, па яго словах, выдатна рыхтуе, жаноцкая, з цудоўным целам, пышнымі нагамі, выдатным густам, падрыхтаванае і прыдатная ў ложак, Госпадзе, як прыдатная ў ложак. І ў яе чортавай галаве не было ні адной думкі, акрамя як займець багатага мужа. Францужанка была права: Лайн - казёл адпушчэння на волю лёсу, гарпу, азіяцкая золотоискательница, а Арланда - сліўкі ганконскага грамадства.
  
  Чорт!
  
  Але што б там ні казала Лайн, я ўсё роўна мае рацыю наконт яе і Горнта. Ці гэта так?
  
  Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, мне не на што абаперціся, акрамя некалькіх чутак і маёй уласнай інтуіцыі. Арланда загнала мяне ў бегу, я бягу ў страху. Я здзейсніў чортаву памылку, дазволіўшы сабе перайсці Рысу. Успомні, што ён сказаў перад тым, як пакінуць нумар. "З гэтага моманту трымайся далей ад маёй асабістай жыцця!"
  
  Аб Божа!
  
  Дзьмуў прыемны вецер, калі парай нёсся праз гавань, рухавікі стукалі, сампаны і іншыя лодкі спрытна прыбіраліся з дарогі, неба было змрочным і зацягнутым хмарамі. Нічога не заўважаючы, яна выцерла слёзы, дастала люстэрка і праверыла, ці не пацякла туш. Вялікая грузавое судна протрубило ў гудок, развевая сцягі, і велічна прайшло міма, але яна не ўбачыла ні яго, ні велізарнага атамнага авіяносца, прышвартаванага ў Адміралцейскім прыстані з боку Ганконга. "Вазьмі сябе ў рукі", - у роспачы прамармытала яна свайму адлюстраванню ў люстэрку. "Госпадзе, ты выглядаеш на сорак".
  
  Цесныя драўляныя лаўкі былі перапоўненыя, і яна няёмка заерзала, заціснутая паміж іншымі пасажырамі, большасць з якіх былі кітайцамі, хоць тут і там трапляліся турысты з фотаапаратамі і іншыя еўрапейцы. Не было ні цалі вольнага прасторы, усе праходы былі забітыя, сядзенні забітыя, і каля выхаду па трапе на абодвух палубах ўжо тоўпіліся пасажыры. Кітайцы побач з ёй няёмка чыталі свае газеты, як і людзі ў любым метро, за выключэннем таго, што час ад часу яны шумна откашливались, каб прачысціць горла. Адзін плюнуў. На пераборцы прама перад ім вісела вялікая шыльда на кітайскім і англійскай мовах: "ПЛЯВАЦЦА ЗАБАРОНЕНА — ШТРАФ ДВАЦЦАЦЬ ДАЛЯРАЎ". Ён зноў отхаркнулся, і Кейсі захацелася адабраць у яго газету і стукнуць яго ёю. Заўвага тайпэна ўсплыло ў яе памяці: "Мы спрабавалі змяніць іх на працягу ста дваццаці з лішнім гадоў, але кітайцы не мяняюцца так лёгка".
  
  "Справа не толькі ў іх", - падумала яна, адчуваючы галаўны боль. Справа ва ўсіх і ўся ў свеце гэтага чалавека. Тайпэн правоў.
  
  Так што ж мне рабіць? Наконт Line? Мяняць правілы або няма?
  
  Я ўжо гэта зрабіў. Я выклаў схему выратавання праз яго галаву. Гэта ўпершыню. Я збіраюся расказаць яму пра гэта ці не? Данросс мяне не выдасць, Муртаг і прысвоіць сабе ўсе заслугі, павінен, калі First Central на гэта купіцца. Калі-небудзь мне давядзецца расказаць Лайн.
  
  Але незалежна ад таго, ці спрацуе праграма выратавання або няма, як наконт Лайн і мяне?
  
  Яе невідушчы погляд быў скіраваны наперад, пакуль яна спрабавала прыняць рашэнне.
  
  Парай набліжаўся да прычала тэрмінала Коулун. Два іншых парома, якія рухаліся ў бок Ганконга, разгарнуліся, прапускаючы прыбылі. Усе ўсталі і пачалі штурхацца, каб заняць месца ля трапа выхаду з порта. Карабель злёгку нахіліўся, страціўшы раўнавагу. "Госпадзе, - з трывогай падумала яна, выдраная з задуменнасці, - нас, павінна быць, па пяцьсот чалавек на кожнай палубе". Затым яна здрыганулася, калі міма праціснулася нецярплівая кітайская матрона, нядбайна наступіла ёй на нагу і протолкнулась скрозь натоўп да пачатку чарзе. Кейсі ўстала, адчуваючы боль у назе, жадаючы прышпіліць жанчыну парасонам.
  
  "Яны - гэта што-то іншае, а?" - сказаў высокі амерыканец ззаду яе з змрочным дабрадушнасцю.
  
  "Што? О, так, так ... што-то яшчэ, некаторыя з іх". Людзі акружылі яе, ўціскалі, прыціскаючыся занадта блізка. Раптам яна адчула клаўстрафобію і млоснасць. Мужчына адчуў гэта і выкарыстаў сваё цела, каб праціснуцца крыху далей. Тыя, каго адціснулі ў бок, саступілі дарогу з дрэнным настроем. "Дзякуй", - сказала яна з палёгкай, млоснасць прайшла. "Так, дзякуй".
  
  "Я Роузмонт, Стэнлі Роузмонт. Мы пазнаёміліся ў тайпэна".
  
  Кейсі спалохана азірнулася. "О, прабач, я думаю" ... "Я думаю, я быў за мільён міль адсюль, я не ... прабач. Як справы?" - спытала яна, не памятаючы яго.
  
  "Амаль тое ж самае, Кейсі". Роузмонт паглядзеў на яе зверху ўніз. "Не вельмі добра з табой, так?" - лагодна спытаў ён.
  
  "О, я ў парадку. Вядома, вельмі ў парадку". Яна адвярнулася, збянтэжаная тым, што ён заўважыў. Матросы былі на носе і на карме, яны кідалі ванты, якія імгненна падхопліваліся і перакідваліся праз стойкі. Тоўстыя канаты зарыпелі ад нацяжэння, прымусіўшы яе сціснуць зубы. Калі парай ідэальна падышоў да прычала, вароты пад'ёмнага моста пачалі апускацца, але не паспелі яны апусціцца цалкам, як натоўп хлынула з лодкі, захапляючы за сабой Кейсі. Праз некалькі ярдаў ціск аслабла, і яна па трапе паднялася сваім ходам, іншыя пасажыры хлынулі ўніз па іншаму трапе наадварот, каб сесці на ганконскі бок. Роузмонт дагнаў яе. "Ты ў "энд Ві Эй"?"
  
  "Так", - сказала яна. "Ты?"
  
  "Аб няма! У нас ёсць кватэра ў Ганконгу — яна належыць консульства".
  
  - Вы даўно тут працуеце? - спытаў я.
  
  "Два гады. Гэта цікава, Кейсі. Праз месяц ці каля таго ты адчуваеш сябе замкнёным — няма куды пайсці, так шмат людзей, видишься з аднымі і тымі ж сябрамі з дня ў дзень. Але неўзабаве гэта выдатна. Неўзабаве вы адчуеце, што знаходзіцеся ў цэнтры падзей, у цэнтры Азіі, дзе сёння адбываецца ўсё самае цікавае. Вядома, Ганконг — цэнтр Азіі: тут добрыя газеты, выдатная ежа, добры гольф, гонкі, катанне на лодках, і лёгка дабрацца да Тайбэя, Бангкока або яшчэ куды-небудзь. З Ганконгам усё ў парадку — вядома, ён зусім не падобны на Японію. Японія - гэта што-то іншае. Гэта як у краіне Оз ".
  
  "Гэта добра ці дрэнна?"
  
  "Выдатна — калі ты мужчына. Цяжка з жонкамі, вельмі цяжка, і з дзецьмі. Твая бездапаможнасць, твая чужасці адбіваюцца на цябе — ты нават не можаш прачытаць дарожны знак. Я быў там у двухгадовым турнэ. Мне там вельмі спадабалася. Афіна, мая жонка, зненавідзела гэта ". Роузмонт засмяяўся. "Яна ненавідзіць Ганконг і хоча вярнуцца ў Індакітай, ва В'етнам або Камбоджу. Некалькі гадоў таму яна працавала там медсястрой у французскай арміі".
  
  Скрозь туман уласных праблем Кейсі ўлавіла схаванае працягу і пачала прыслухоўвацца. - Яна францужанка?
  
  - Амерыканка. Яе бацька быў паслом у турнэ падчас вайны ў Францыі.
  
  "У цябе ёсць дзеці?" спытала яна.
  
  - Двое. Абодва сына. Афіна была замужам раней.
  
  Яшчэ адно схаванае працягу. - Вашы сыны былі ад яе першага шлюбу?
  
  - Адна была. Яна была замужам за в'етнамцам. Ён быў забіты незадоўга да Дьенбьенфу, гэта было, калі французы кіравалі краінай або былі выгнаныя. Небарака загінуў да нараджэння юнага Вьена. Ён мне як родны сын. Так, абодва маіх хлопчыка выдатныя. Ты надоўга?"
  
  - Залежыць ад майго боса і нашай здзелкі. Мяркую, вы ведаеце, што мы спадзяемся супрацоўнічаць са "Струанс".
  
  "Аб гэтым кажа ўвесь горад — акрамя пажару ў Абердзіна, паводкі, усіх селяў, шторму, біржавога краху Струана, банкруцтва банкаў і у рынку — у Ганконгу ёсць адна асаблівасць: тут ніколі не бывае сумна. Ты думаеш, у яго атрымаецца?"
  
  - Тайпэн? Я толькі што ад яго сышла. Спадзяюся на гэта. Ён упэўнены ў сабе, так, вельмі ўпэўнены. Ён мне падабаецца.
  
  "Так. Мне таксама падабаецца Бартлетт. Ты даўно з ім?"
  
  - Амаль сем гадоў таму.
  
  Цяпер яны былі за межамі тэрмінала, дарога была такой жа запруженной людзьмі. Справа была гавань, і яны пагаманілі, накіроўваючыся на ўсход да падземным пешаходным пераходзе, які прывёў бы іх да V і A. Роузмонт паказаў на невялікі магазінчык "Рысавая чаша". "Афіна працуе там час ад часу. Гэта дабрачынны магазін, якім кіруюць амерыканцы. Увесь прыбытак ідзе бежанцам. Многія жонкі праводзяць там дзень ці два, каб заняць іх. Я думаю, ты ўвесь час заняты. - Толькі сем дзён у тыдзень.
  
  "Я чуў, Лайн сказаў, што ты з'язджаеш на выхадныя ў Тайбэй. Гэта будзе твой першы візіт?"
  
  "Так— але я не пайду, толькі Лайн і тай-пэн". Кейсі паспрабавала спыніць нахлынувшую думка, але не змагла: ён збіраецца забраць Орланду? Ён мае рацыю, гэта не мая справа. Але Пар-Кона гэта тычыцца. І паколькі леска подсажена, выраўнаваная і патоплена ворагам, чым менш ён ведае пра Першай Цэнтральнай выкруту, тым лепш.
  
  Задаволеная тым, што змагла прыйсці да рашэння абыякава, яна працягвала размаўляць з Роузмонтом, адказваючы на яго пытанні, не асабліва канцэнтруючыся, задаволеная гутаркай з прыязнай душой, якая была гэтак жа інфарматыўная, калі і зацікаўлена. "... і Тайбэй іншы, больш памяркоўны, менш ўпарты, але прышлы", - казаў ён. "Мы папулярныя на Тайвані, і гэта змена. Так вы сапраўды збіраецеся распаўсюджвацца? Мяркую, для такога буйнога справы, як гэта, у вас пад рукой тузін кіраўнікоў?"
  
  "Няма. У дадзены момант нас толькі двое, і Форрестер — ён кіраўнік нашага падраздзялення па вытворчасці пеноматериалов — і наш адвакат ". Згадаўшы яго, Кейсі посуровела. Будзь ён пракляты за тое, што спрабуе загнаць нас у кут. "Лайн вельмі добра арганізаваў Par-Con. Я вяду справы з дня ў дзень, а ён ўсталёўвае палітыку ".
  
  "Вы публічная кампанія?"
  
  "О, вядома, але гэта таксама нармальна. Line кантралюе сітуацыю, а нашы дырэктара і акцыянеры не дастаўляюць нам клопатаў. Дывідэнды растуць, і калі здзелка са Струаном адбудзецца, яны ўзляцяць да нябёсаў ".
  
  "Мы маглі б выкарыстоўваць больш амерыканскіх фірмаў у Азіі. Гандаль - гэта тое, што зрабіла брытанскую імперыю вялікай. Я жадаю табе ўдачы, Кейсі. Гэй, гэта нагадала мне, - дадаў ён абыякава, - ты памятаеш Эда, Эда Лангана, майго прыяцеля, які быў са мной на вечарыне ў тайпэна? Ён ведае аднаго з тваіх акцыянераў. Хлопец, па імя Бестацио, што-то накшталт гэтага.
  
  Кейсі была здзіўленая. "Банастасио? Vincenzo Banastasio?"
  
  "Так, я думаю, што так яно і было", - сказаў ён ёй, лёгка схлусіўшы, назіраючы за ёй, і, злавіўшы яе позірк, дадаў: "Я што-небудзь сказаў?"
  
  "Не, гэта проста супадзенне. Банастасио прыязджае заўтра. Заўтра раніцай".
  
  "Што?"
  
  Кейсі заўважыла, што ён утаропіўся на яе, і засмяялася. - Можаш сказаць свайму сябру, што ён спыніўся ў "Гілтане".
  
  У галаве Роузмонта гудело. "Заўтра? Будзь я пракляты".
  
  - Ён добры сябар Лэнгана? - асцярожна запыталася Кейсі.
  
  "Не, але ён яго ведае. Ён кажа, што Банастасио выдатны хлопец. Ён гулец, ці не так?"
  
  "Так".
  
  "Ён табе не падабаецца?"
  
  "Я сустракаўся з ім усяго пару разоў. На скачках. Ён вялікі гулец у Дэль Марэ. Я не вельмі разбіраюся ў игроманах і азартных гульнях".
  
  Яны прабіраліся праз натоўп. Людзі штурхаліся ззаду, а надыходзячыя арды спераду напіралі. У падземным пераходзе смярдзела цвіллю і целамі. Яна была вельмі рада зноў апынуцца на свежым паветры і з нецярпеннем чакала магчымасці прыняць душ, прыняць аспірын і адпачыць да 8:00 вечара. За будынкамі наперадзе віднелася уся усходняя гавань. Адыходзячы рэактыўны самалёт уварваўся ў час навальніцы. Роузмонт заўважыў высокія палубныя вышкі "Савецкага Іванова", прышвартаваныя ля борта. Міжволі ён кінуў погляд у бок Ганконга і ўбачыў, як лёгка было б у магутны бінокль разглядзець Зша.С. кэрриер і амаль пересчитываю яе заклёпкі.
  
  "Ты ганарышся тым, што ты амерыканец, ці не так?" Радасна сказала Кейсі, прасачыўшы за яго позіркам. "Калі ты з консульства, ты зможаш падняцца на борт?"
  
  "Вядома. Экскурсія з гідам!"
  
  - Табе пашанцавала.
  
  "Я быў там учора. Капітан зладзіў вечарыну для мясцовых. Я далучыўся ". І зноў Роузмонт з лёгкасцю схлусіў. Ён падняўся на борт позна ноччу і зноў сёння раніцай. Яго першая гутарка з адміралам, капітанам і начальнікам службы бяспекі была бурнай. Толькі пасля таго, як ён прад'явіў фотакопіі сакрэтнага маніфеста аб ўзбраенні карабля і кіраўніцтва па сістэмах навядзення, яны сапраўды паверылі, што адбылася сур'ёзная ўцечка інфармацыі ў сістэме бяспекі. Цяпер здраднік знаходзіўся пад пільным наглядам на карабельнай гаўптвахце, які ахоўваецца сваімі ўласнымі людзьмі з ЦРУ, дваццаць чатыры гадзіны ў суткі. Хутка гэты чалавек зламаецца. Так, падумаў Роузмонт, і пасля гэтага - турма на дваццаць гадоў. Калі б гэта залежала ад мяне, я б кінуў ўблюдка ў гэтай чортавай гавані. Чорт, я нічога не маю супраць Меткинов і КДБ. Гэтыя ўблюдкі проста робяць сваю працу на сваім баку — якімі б няправымі яны ні былі. Але наш уласны Джо?
  
  "Добра, хлопец, ты трапіўся! Спачатку скажы нам, чаму ты гэта зрабіў".
  
  "Грошы".
  
  Госпадзе Ісусе! З дасье марака вынікала, што ён прыехаў з маленькага гарадка на Сярэднім Захадзе, яго праца была ўзорнай, але ні ў яго мінулым, ні ў сучаснасці не было нічога, што паказвала б на патэнцыйную пагрозу бяспецы. Ён быў ціхім чалавекам, добра разбіраўся ў кампутарным праграмаванні, яго любілі суайчыннікі, і яму давярала начальства. Ніякіх левых поглядаў, ніякай гомасэксуальнасці, ніякіх праблем з шантажом, нічога. "Тады чаму?" ён спытаў яго.
  
  "Гэты хлопец падышоў да мяне ў Сан-Дыега і сказаў, што хацеў бы ведаць усё аб Коррехидоре, і ён заплаціць".
  
  "Але хіба ты не разумееш, што такое дзяржаўная здрада? Што такое здрада сваёй краіны?"
  
  - Чорт вазьмі, усё, што яму было трэба, - гэта некалькі фактаў і лічбаў. Ну і што? Якая розніца? Мы можам разнесці да чортавай маці гэтых чортавых камуністаў у любы час, калі захочам. Коррехидор - найвялікшы авіяносец на плаву! Гэта была авантура, і я хацеў паглядзець, ці змагу я гэта зрабіць, і яны заплацілі ў той жа момант. ... "
  
  "Госпадзе, як мы збіраемся забяспечваць бяспеку, калі ў такіх хлопцаў, як ён, мазгі ў задницах", - стомлена спытаў сябе Роузмонт. Ён ішоў, прыслухоўваючыся да свайго размовы з Кейсі, прамацваючы яе, спрабуючы вырашыць, якога роду рызыкі падвяргаліся яна і Бартлетт, улічваючы іх сувязь з Банастасио. Неўзабаве яны далучыліся да іншым людзям, падымаюцца па шырокіх прыступках у гатэль. Усмешлівы хлопчык-паж адкрыў верцяцца дзверы. У фае было ажыўлена. "Кейсі, я рана прыйшоў на сустрэчу. Магу пачаставаць цябе выпіўкай?
  
  Кейсі поколебалась, затым ўсміхнулася, ёй падабаўся ён, падабалася мець зносіны. "Вядома, дзякуй. Спачатку дазволь мне забраць свае паведамленні, добра?" Яна падышла да стала. Там была пачак телексов і паведамленні ад Джаннелли, Стайглера і Форрестер з просьбай патэлефанаваць. І напісаная ад рукі запіска ад Бартлетта. У запісцы ўтрымліваліся звычайныя інструкцыі адносна Par-Con, на ўсе з якіх яна пагадзілася, і яе прасілі пераканацца, што самалёт гатовы да вылету ў нядзелю. Запіска сканчалася так: "Кейсі, мы едзем з "Ротвелл-Горнт". Давай позавтракаем ў нумары, у 9 раніцы убачымся". Яна вярнулася ў Роузмонт. "Ці магу я ўзяць паўторны заказ?" "Дрэнныя навіны?"
  
  "Аб няма, проста трэба разабрацца з кучай спраў". "Вядома, але, можа быць, вы хацелі б павячэраць на наступным тыдні, ты і Лайн? Я б хацеў, каб Афіна пазнаёмілася з вамі. Яна патэлефануе табе, каб дамовіцца пра дзень, добра? "Дзякуй, я б з задавальненнем". Кейсі пайшла ад яго, усім сваім істотай больш чым калі-небудзь адданая выбраным курсе. Роузмонт праводзіў яе поглядам, затым замовіў "Катт Сарк" з содавай і стаў чакаць, пагружаны ў свае думкі. Колькі грошай Банастасио атрымаў у "Паркони" і што ён атрымаў наўзамен? Госпадзе Ісусе, Паркону падабаецца абарона, космас і куча сакрэтнага лайна. Што гэты валацуга тут робіць? Дзякуй Богу, што я сёння заняўся Кейсі, а не пакінуў яе аднаму з хлопцаў. Магчыма, ён выпусціў Банастасио. ...
  
  Прыбыў Роберт Армстронг.
  
  "Госпадзе, Роберт, ты жудасна выглядаеш", - сказаў амерыканец. "Табе лепш узяць адпачынак або добранька выспацца ноччу, або завязаць з бабамі".
  
  "Набивайся! Ты гатовы? Нам лепш сысці".
  
  - У цябе ёсць час на кароткі візіт. Банкаўская дата перанесена на сем, часу дастаткова.
  
  "Так, але я не хачу спазняцца, таму што мы павінны сустрэцца з губернатарам у яго офісе".
  
  "Добра".
  
  Роузмонт паслухмяна дапіў свой напой, падпісаў рахунак, і яны пайшлі назад да паромному тэрмінала.
  
  "Як пробны запуск?" Спытаў Армстронг.
  
  "Яны ўсё яшчэ там з трапяткімі сцягамі. Падобна на тое, азербайджанскае паўстанне выдыхнулася". Роузмонт заўважыў, як ацяжэў ангелец. "Што цябе грызе, Роберт?"
  
  "Часам мне не падабаецца быць паліцыянтам, вось і ўсё". Армстронг дастаў цыгарэту і закурыў.
  
  - Я думаў, ты кінуў паліць.
  
  - Я так і зрабіў. Паслухай, стары сябар Стэнлі, мне лепш папярэдзіць цябе: ты ў праславутым ручаі без вёслы. Крос настолькі злы, што яго можна адправіць у бальніцу.
  
  "Такім чынам, што яшчэ новенькага? Многія хлопцы ўсё роўна думаюць, што ён прафан. Госпадзе, гэта Эд Ланган папярэдзіў цябе пра файлах AMG ў першую чаргу. Дзеля ўсяго святога, мы ж саюзнікі!
  
  "Дакладна, - кісла адказаў Армстронг, - але гэта не ліцэнзія на правядзенне абсалютна несанкцыянаванага налёту на абсалютна чыстую кватэру, якая належыць "Цалкам чыстай тэлефоннай кампаніі"!"
  
  - Хто я? Роузмонт выглядаў засмучаным. - У якой кватэры?
  
  - Сынклэрам Тауэрс, кватэра 32. Ты і твае гарылы выламалі дзверы глыбокай ноччу. Для чаго, ці магу я спытаць?
  
  "Адкуль мне ведаць?" Роузмонт ведаў, што на гэты раз яму прыйдзецца блефаваць, але ўсё роўна быў у лютасьці з-за таго, што той, хто быў у кватэры, збег, не апазнаўшы сябе. Яго гнеў з-за ўцечкі авіяносца, немагчымасць дапытаць Меткина, усёй гэтай блытаніны з Севрином і вераломства Кроса заахвоцілі яго аддаць загад аб рэйдзе. Адзін з яго кітайскіх інфарматараў распаўсюдзіў слых, што, хоць кватэра вялікую частку часу пуставала, часам ёю карысталіся варожыя агенты—камуністы невядомага полу, і сёння ўвечары там была прызначаная сустрэча. Конночи, адзін з яго лепшых агентаў, кіраваў рэйдам, і яму здалося, што ён мімаходам убачыў двух мужчын, якія выходзяць праз чорны ход, але ён не быў упэўнены, і хоць ён старанна шукаў, яны зніклі, і ён не знайшоў у кватэры нічога, што магло б пацвердзіць або абвергнуць слых, толькі два напаўпустых шклянкі. Шклянкі вярнулі і праверылі на наяўнасць адбіткаў пальцаў. Адзін быў чыстым, іншы з выразнымі пазнакамі. "Дзеля бога, я ніколі не быў у "32 Сынклэрам Тауэрс"!"
  
  "Магчыма, але там былі вашыя "Кистоун Копс". Некалькі жыхароў паведамілі пра чатырох высокіх, мясістых каўказцаў, якія насіліся ўверх і ўніз па лесвіцы ". Армстронг дадаў яшчэ больш кісла: "Усе таўстазадыя і тупоголовые. Павінны быць вашымі". "Не маімі. Не, сэр".
  
  "О так, так і было, і гэтая памылка будзе мець непрыемныя наступствы. Крос ўжо адправіў дзве даволі брудныя тэлеграмы ў Лондан. Шкада толькі, што вам нічога не ўдалося злавіць, а мы ловім пекла з-за вашых пастаянных промахаў!"
  
  Роузмонт ўздыхнуў. "Адчапіся ад мяне. У мяне есць сее-што для цябе". Ён распавёў Армстрангу аб сваім размове з Кейсі пра Банас-тасио. "Вядома, мы ведалі аб яго сувязі з Парконом, але я не ведаў, што ён прыбывае заўтра. Што вы думаеце?"
  
  Армстронг бачыў запіс аб прыбыцці ў календары фатографа Нг. "Цікава", - сказаў ён унікліва. "Я раскажу старому. Але табе лепш мець для яго добрае тлумачэнне наконт Сынклэрам Тауэрс і не згадваць пра тое, што я табе расказаў. "Стомленасць амаль душыла яго. Гэтым раніцай, у 6.30 раніцы, ён пачаў першае цяперашні даследаванне Браяна Квока.
  
  Гэта была зрэжысіраваная пастаноўка: Браяна Квока, усё яшчэ накачанного наркотыкамі, вывелі з яго чыстай белай камеры і голым змясцілі ў брудную цямніцу з сырымі сценамі і смярдзючым тонкім матрацам на пакрытым цвіллю падлозе. Затым, праз дзесяць хвілін пасля таго, як наркотык прывёў яго ў пачуццё, успыхнуў святло, Армстронг расчыніў дзверы і пракляў турэмшчыка СІ. "Дзеля ўсяго святога, што вы робіце з суперинтендантом Квоком? Вы што, з розуму сышлі? Як вы можаце так з ім звяртацца!" - "Загад суперінтэнданта Кроса, сэр. Гэты кліент б—" - Павінна быць, адбылася памылка! Мне напляваць на Кроса! Ён выкінуў гэтага чалавека і цалкам засяродзіў сваё добрае ўвагу на яго аднаго. "Вось, даўніна, хочаш цыгарэту?"
  
  - О Божа. Дзякуй... Дзякуй. Пальцы Браяна Квока дрыжэлі, калі ён трымаў цыгарэту і глыбока зацягваўся дымам. - Роберт, што... што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  "Я не ведаю. Я толькі што пачуў, таму я тут. Мне сказалі, што ты быў у адпачынку некалькі дзён. Крос сышоў з розуму. Ён сцвярджае, што ты камуністычны шпіён.
  
  - Я? Дзеля бога... Якое сёння лік?
  
  "Трыццатага, у пятніцу", - адразу адказаў ён, чакаючы пытання, дадаўшы сем дзён.
  
  - Хто выйграў пятую гонку? - спытаў я.
  
  "Дзяўчынка-ірыска", - сказаў ён, заспеты знянацку, здзіўлены тым, што Браян Квок ўсё яшчэ так добра функцыянуе, і зусім не ўпэўнены, што яго ўласнае лёгкае ваганне было вытлумачана як хлусня. "Чаму?"
  
  - Проста падумаў... Проста... Паслухай, Роберт, гэта памылка. Ты павінен мне дапамагчы. Хіба ты не...
  
  Па сігнале Роджэр Крос з'явіўся, як гнеў Божы. "Слухай, шпіён, мне патрэбныя імёны і адрасы ўсіх тваіх кантактаў прама цяпер. Хто твой кантралёр?"
  
  Аслабелы Браян Квок, спатыкаючыся, падняўся на ногі. - Сэр, гэта ўсё памылка. Тут няма дыспетчара, і я не шпіён, і—
  
  Крос раптам сунуў яму ў твар павялічаныя фатаграфіі. "Тады растлумач, як цябе сфатаграфавалі ў Нинтоке перад вашай сямейнай аптэкі з тваёй маці Фан-лін Ву. Растлумач, што тваё сапраўднае імя Чу той Ву, другі сын гэтых бацькоў, Цін-топ Ву і Фанг-лінг Ву ...
  
  Яны абодва бачылі імгненны шок на твары Браяна Куока.
  
  - Хлусня, - прамармытаў ён, - хлусня, я Браян Каршан Квок, і я...
  
  "Ты хлус!" Крыкнуў Крос. "У нас ёсць сведкі! У нас ёсць доказы! Цябе пабачыў твой ган сун, Ах Тарн!"
  
  Яшчэ адзін уздых, амаль бліскуча прыкрыты, затым: "Я ... У мяне няма ган сана па імя Ах Тарн. Я—"
  
  "Ты правядзеш астатак свайго жыцця ў гэтай камеры, калі не раскажаш нам усё. Убачымся праз тыдзень. Табе лепш адказаць на ўсе шчыра, ці я цябе закую ў ланцугі! Роберт!" Крос рэзка павярнуўся да яго. "Вам забаронена прыходзіць сюды без дазволу!" Затым ён з гонарам выйшаў з камеры.
  
  У насталай цішыні Армстронг успомніў, як яго затошнило, калі ён убачыў праўду, напісаную на твары свайго сябра. Ён быў занадта дасведчаным назіральнікам, каб памыліцца. "Госпадзе, Браян", - сказаў ён, працягваючы гульню, усё роўна ненавідзячы сваю крывадушнасць. "Што прымусіла цябе гэта зрабіць?"
  
  "Зрабіць што?" Браян Квок сказаў з выклікам. "Ты не можаш падмануць мяне, Роберт ... Гэта не можа доўжыцца сем дзён. Я невінаваты".
  
  "А фатаграфіі?"
  
  - Падробка ... Яны і ёсць падробка, прыдуманая Кросам. Браян Квок трымаў яго за руку з адчайным бляскам у вачах і хрыпла прашаптаў: "Я казаў табе, што Крос - сапраўдны крот. Ён крот, Роберт... Ён гомик — Ён спрабуе падставіць мяне і...
  
  Як па камандзе, далікатны, назойлівы турэмшчык SI рыўком расчыніў дзверы камеры. "Выбачайце, сэр, але вы павінны сысці".
  
  "Добра, але спачатку дай яму крыху вады".
  
  "Вада забароненая!"
  
  - Чорт бы цябе ўзяў, прынясі яму вады!
  
  Турэмшчык неахвотна падпарадкаваўся. Калі яны ненадоўга засталіся адны, Армстронг сунуў цыгарэты пад матрац. "Браян, я зраблю ўсё, што змагу ..." Затым турэмшчык вярнуўся ў пакой з пакамечанай кубкам.
  
  "Гэта ўсё, што ты можаш узяць!" - злосна сказаў ён. "Я хачу вярнуць кубак!"
  
  На шчасце, Браян Квок праглынуў яго, а разам з ім і наркотык. Армстронг сышоў. Дзверы грукнулі, і засаўкі адсунуліся. Раптам святло згасла, пакінуўшы Браяна Квока ў цемры. Дзесяць хвілін праз, Армстронг вярнуўся з доктарам Дорнам. І Кросам. Браян Квок быў без прытомнасці, яго зноў напампавалі наркотыкамі, і ён бачыў перарывісты сон. "Роберт, ты справіўся вельмі добра", - мякка сказаў Крос. "Ты бачыў шок кліента?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Добра. Я таксама. Ніякай памылкі ў гэтым няма ~ ці яго віны. Доктар, узмацняйце рэжым сну-абуджэння кожны гадзіну на працягу наступных дваццаці чатырох ..."
  
  - Госпадзе, - вырвалася ў Армстронга, - не смей...
  
  - Кожны гадзіну, доктар, пры ўмове, што ён праходзіць медыцынскае абследаванне — я не хачу, каб яму прычынілі шкоду, проста будзьце згаворлівым — у працягу наступных дваццаці чатырох. Роберт, затым дапрасіце яго зноў. Калі гэта не спрацуе, мы змесцім яго ў Чырвоную пакой.
  
  Доктар Дорн здрыгануўся, і Армстронг успомніў, як яго сэрца ёкнула. "Няма", - сказаў ён.
  
  "Дзеля бога, Роберт, кліент вінаваты", - прагыркаў Крос, больш не прыкідваючыся. "Вінаваты! Кліент абрабаваў "Фонг-фонг" і нашых хлопцаў і нанёс нам бог ведае якой-небудзь шкоду. Мы пад прыцэлам. Заказы паступаюць з Лондана! Памятаеце Меткина, нашага выдатнага камісара з "Іванова"? Я толькі што чуў, што транспарт Каралеўскіх ВПС знік. Ён заправіўся ў Бамбеі, а затым знік дзе-то над Індыйскім акіянам."
  
  60
  
  18:58 ВЕЧАРА. :
  
  Губернатар быў у алімпійскім гневе. Ён выйшаў з машыны і протопал да бакавой дзверы банка, дзе яго чакаў Джонджон.
  
  "Вы чыталі гэта?" Губернатар памахаў вячэрнім выпускам Guardian ў начным паветры. Вялізны загаловак абвяшчаў: "Дэпутаты АБВІНАВАЧВАЮЦЬ КНР". "Чортавы некампетэнтныя дурні, ці што?"
  
  "Так, сэр". Джонджон быў такім жа запальчывым. Ён прайшоў міма швейцара ў форме ў вялікую прыёмную. "Хіба вы не можаце павесіць іх абодвух?"
  
  На сваёй дзённай прэс-канферэнцыі Грэй і Бродхерст публічна абвясьцілі ўсё, што ён, Джонджон, Данросс і іншыя тайпаны, нарэшце, цярпліва асудзілі як цалкам супярэчыць інтарэсам Вялікабрытаніі, Ганконга і Кітая. Грэй працягваў падрабязна абмяркоўваць сваё асабістае меркаванне аб тым, што Чырвоны Кітай імкнецца да заваёвы свету і да яго варта ставіцца як да найвялікшага ворага міру ва ўсім свеце. "Я ўжо чуў адзін неафіцыйны афіцыйны лямант".
  
  Джонджон паморшчыўся. "Аб Божа, не ад Типтопа?"
  
  "Вядома, ад Типтопа. Ён сказаў сваім спакойным шаўкавістым голасам: "Ваша экселенцыя, калі нашы калегі ў Пекіне прачытаюць, як важныя члены вашага вялікага ангельскага парламента ставяцца да Паднябеснай, я думаю, яны будуць сапраўды вельмі злаваліся ". Я б сказаў, што нашы шанцы атрымаць у часовае карыстанне іх грошы цяпер роўныя нулю ".
  
  Чарговая хваля гневу захліснула Джонджона.
  
  "Гэты пракляты чалавек меў на ўвазе, што яго погляды супадаюць з думкамі камітэта, што абсалютна не адпавядае рэчаіснасці! Смешна распальваць Кітай пры любых абставінах. Без прыхільнасці Кітая наша пазіцыя тут абсалютна не вытрымлівае ніякай крытыкі. Абсалютна! Чортаў дурань! І мы ўсе прыклалі ўсе намаганні, каб растлумачыць! Губернатар дастаў насоўку і высмаркаўся. "Дзе астатнія?"
  
  - Супэрінтэндант Крос і містэр Синдерс на хвілінку скарыстаюцца маім кабінетам. Лэн ўжо ў шляху. Што наконт Яна і Грэючы, сэр, Грэй - швагер Лэна? А?"
  
  "Экстраардынарна". З таго часу, як Грэй згадаў пра гэта ў адказе на пытанне сёння днём, яму патэлефанавалі па гэтай нагоды тузін разоў. "Дзіўна, што Ен ніколі не згадваў пра гэта".
  
  - Ці Пенелопа! Вельмі дзіўна. Ты че— - Джонджон падняў погляд і спыніўся. Да іх накіроўваўся Данросс.
  
  - Добры вечар, сэр.
  
  "Прывітанне, Ен. Я перанёс час на сем вечара, каб у мяне быў шанец убачыць Синдерса і Стэнлі Роузмонта". Губернатар падняў газету. "Вы бачылі гэта?"
  
  "Так, сэр. Кітайскія вячэрнія газеты ў такім гневе, што я здзіўлены, як усе выданні не гараць, і ўся Цэнтральная разам з імі".
  
  "Я б судзіў іх за дзяржаўную здраду", - сказаў Джонджон з кіслым выразам твару. "Што, чорт вазьмі, мы можам зрабіць, Ен?"
  
  "Маліцеся! Я ўжо пагаварыў з Гатри, членам парламента ад лібералаў, і некаторымі торы. Адзін з вядучых рэпарцёраў Guardian прама зараз бярэ ў іх інтэрвію, і іх супрацьлеглыя меркаванні з'явяцца ў ранішніх загалоўках, абвяргаючы ўсю гэтую лухту ". Данросс выцер рукі. Ён таксама адчуваў пот на спіне. Спалучэнне Шэрага, Типтопа, Жака, Піліпа Чена, манеты і файлаў AMG раздражняў яго. Госпадзе Ісусе, падумаў ён, што далей? Яго сустрэча з Муртагом з Каралеўскай паліцыі Бельгіі аказалася менавіта такой, як прадказваў Кейсі, — рызыкоўнай, але добрай. Па выхадзе з той сустрэчы хто-то ўручыў яму дзённыя газеты, і эфект бомбы, якая выбухнула, які павінны былі вырабіць такія неабдуманыя заўвагі, ледзь не збіў яго з ног. "Нам прыйдзецца проста публічна адкінуць усё гэта, а ў прыватным парадку працаваць з усіх сіл, каб пераканацца, што законапраект Грэючы аб низведении Ганконга да ўзроўню Вялікабрытаніі ніколі не будзе пастаўлены на галасаванне ці будзе адхілены, а лейбарысты ніколі не будуць абраныя ". Ён адчуў, як у ім падымаецца жоўць. "Бродхерст быў так жа дрэнна, калі не горш".
  
  - Ен, ты гаварыў з Типтопом? - спытаў я.
  
  "Не, Брус. Яго лінія ўсё яшчэ занятая, хоць я адправіў паведамленне ". Ён расказаў ім, пра што дамовіўся з Філіпам Іх. Затым губернатар распавёў аб скарзе Типтопа. Данросс быў ашаломлены. - Калі ён тэлефанаваў, сэр?
  
  - Незадоўга да шасці.
  
  "Да таго часу ён атрымаў бы наша паведамленне". Данросс адчуў, як яго сэрца шалёна затыхкала. "Пасля гэтага ... гэтага фіяска, я б паставіў на тое, што ў нас няма шанцаў на кітайскія грошы".
  
  "Я згодны".
  
  Данросс выдатна разумеў, што яны не згадалі пра адносіны Грэючы з ім. "Робін Грэй горш, чым дурань", - сказаў ён, падумаўшы, што з такім жа поспехам мог бы сказаць пра гэта адкрыта. "Мой пракляты богам швагер не змог бы зрабіць для Саветаў нічога лепшага, нават калі б ён быў членам Палітбюро. Бродхерст таксама. Дурань!"
  
  Пасля паўзы губернатар сказаў: "Як кажуць кітайцы, д'ябал аддае вам вашых сваякоў, дзякуйце за ўсіх багоў, што вы можаце выбіраць сабе сяброў".
  
  "Вы цалкам маеце рацыю. На шчасце, камітэт павінен з'ехаць у нядзелю. З завтрашними гонкамі і ўсімі ... усімі іншымі праблемамі, магчыма, усё гэта згубіцца ў мітусні ". Данросс выцер лоб. - Тут цесна, ці не так?
  
  Губернатар кіўнуў, затым раздражнёна дадаў: "Усё гатова, Джонджон?"
  
  "Так, сэр. ВА..." У холе адкрыўся ліфт, і адтуль выйшлі Роджэр Крос і Эдвард Синдерс, шэф МІ-6.
  
  - А, Синдерс, - сказаў губернатар, калі яны абодва ўвайшлі ў прыёмную, - я хацеў бы пазнаёміць вас з містэрам Данроссом.
  
  - Рады пазнаёміцца з вамі, сэр. Синдерс паціснуў руку Данроссу. Гэта быў несамавіты мужчына сярэдніх гадоў, сярэдняга росту, у мятай вопратцы. Твар у яго было тонкае і бясколернае, у шчацінні прабівалася сівізна. - Калі ласка, прабачце маю разгубленасць, сэр, але я яшчэ не быў у гатэлі.
  
  "Прабачце за гэта", - адказаў Данросс. "Гэта, безумоўна, магло пачакаць да заўтра. Добры вечар, вас зразумеў".
  
  - Добры вечар, сэр. Добры вечар, Іэн, - суха сказаў Крос. - Раз ужо мы ўсе тут, можа быць, працягнем?
  
  Джонджон паслухмяна рушыў наперад, але Данросс сказаў: "Хвілінку. Прабач, Брус, ты не мог бы пакінуць нас на хвілінку?"
  
  "О, вядома". Джонджон схаваў сваё здзіўленне, задаючыся пытаннем, што ўсё гэта значыць і хто такі Синдерс, але быў занадта разумны, каб пытацца. Ён ведаў, што яны скажуць яму, калі захочуць, каб ён ведаў. Дзверы за ім зачыніліся.
  
  Данросс зірнуў на губернатара. - Ці пацвярджаеце вы, сэр, афіцыйна, што гэта Эдвард Синдерс, кіраўнік МІ-6?
  
  "Так". Губернатар працягнуў яму канверт. "Я мяркую, вы хацелі атрымаць гэта ў пісьмовым выглядзе".
  
  "Дзякуй, сэр". Звяртаючыся да Синдерсу, Данросс сказаў: "Прабачце, але вы разумееце маё нежаданне".
  
  - Вядома. Добра, тады вырашана. Мы пойдзем, містэр Данросс?
  
  - Хто такая Мэры Макфа? - спытаў я.
  
  Синдерс быў узрушаны. Крос і губернатар азадачана ўтаропіліся на яго, затым на Данросса. - У вас ёсць высокапастаўленыя сябры, містэр Данросс. Магу я спытаць, хто вам гэта сказаў?
  
  - Прабачце. Данросс не зводзіў з яго вачэй. Пасля таго, як Эйр Струан атрымаў інфармацыю ад якой-то важнай персоны ў Банку Англіі, якая звярнулася да каго-небудзь з высокапастаўленых чыноўнікаў ўрада. "Усё, што мы хочам зрабіць, гэта пераканацца, што Синдерс той, за каго сябе выдае".
  
  - Мэры Макфа - мая сяброўка, - збянтэжана сказаў Синдерс.
  
  "Прабач, гэтага недастаткова".
  
  "Сяброўка дзяўчыны".
  
  "Прабач, гэта таксама не так. Як яе сапраўднае імя?"
  
  Синдерс павагаўся, затым з белым як мел тварам узяў Данросса за руку і адвёў у далёкі канец пакоя. Ён наблізіў вусны да вуха Данросса. - Анастасія Кекилова, першы сакратар чэхаславацкага пасольства ў Лондане, - прашаптаў ён, стоячы спіной да Кросе і губернатару.
  
  Данросс задаволена кіўнуў, але Синдерс з нечаканай сілай учапіўся ў яго руку і прашаптаў яшчэ цішэй: "Табе лепш забыць гэтае імя. Калі КДБ калі-небудзь западозрыць цябе, ведай, яны выцягнуты гэта з цябе. Тады яна мёртвая, я мёртвы, і ты таксама ".
  
  Данросс кіўнуў. - Цалкам справядліва.
  
  Синдерс глыбока ўздыхнуў, затым павярнуўся і кіўнуў Кросе. - А цяпер давайце скончым з гэтым, Роджэр. Ваша правасхадзіцельства?
  
  Усе напружана рушылі ўслед за ім. Джонджон чакаў ля ліфта. Трыма паверхамі ніжэй знаходзіліся сховішчы. Двое ахоўнікаў у цывільным чакалі ў маленькім калідоры перад цяжкімі жалезнымі варотамі, адзін з іх - CID, іншы - SI. Абодва аддалі гонар. Джонджон адчыніў вароты і прапусціў усіх, акрамя ахоўнікаў, затым зноў замкнуў іх. "Проста банкаўскі звычай".
  
  - У вас калі-небудзь здараліся узломы? - Спытаў Синдерс.
  
  - Няма, хоць японцы ўзламалі браму, калі ключы былі, э-э, страчаныя.
  
  - Вы тады былі тут, сэр?
  
  "Няма. Мне пашанцавала". Пасля капітуляцыі Ганконга, на Каляды
  
  , два брытанскіх банка, Blacs і Victoria, сталі галоўнымі мэтамі Японіі, і ім было загадана ліквідавацца. Усіх кіраўнікоў падзялілі, трымалі пад аховай і прымусілі дапамагаць працэсу. На працягу месяцаў і гадоў усе яны падвяргаліся моцнаму ціску. Іх прымушалі незаконна выпускаць банкноты. А затым у справу ўмяшалася Кампейтай, японская таемная паліцыя, якую ненавідзелі і баяліся. "Кампейтай пакаралі смерцю некалькіх нашых таварышаў і зрабілі жыццё астатніх невыноснай", - сказаў Джонджон. "Як звычайна: ніякай ежы, пабоі, пазбаўлення, замкнёныя ў клетках. Некаторыя памерлі ад недаядання — правільнае слова "ад голаду", — і мы з Блэками страцілі нашых кіраўнікоў. Джонджон адкрыў яшчэ адну краты. За імі былі відаць шэрагі банкаўскіх сейфаў ў некалькіх злучаных паміж сабой бетонных, умацаваных падвалах. - Ен?
  
  Данросс дастаў свой пароль. - Цяпер 16.85.94.
  
  Джонджон ішоў наперадзе. Адчуваючы сябе вельмі няёмка, ён уставіў свой банкаўскі ключ у адзін замак. Данросс зрабіў тое ж самае са сваім. Яны павярнулі абодва ключа. Замак са пстрычкай адкрыўся. Цяпер усе погляды былі прыкаваныя да скрынцы. Джонджон дастаў ключ. - Я ... я буду чакаць ля выхаду, - сказаў ён, радуючыся, што ўсё скончылася, і пайшоў.
  
  Данросс павагаўся. - Тут ёсць і іншыя рэчы, асабістыя паперы. Вы не пярэчыце?
  
  Крос не рушыў з месца. "Прабачце, але альбо містэр Синдерс, альбо я павінны пераканацца, што ўсе файлы дастануцца нам".
  
  Данросс заўважыў, што абодва мужчыны змакрэлі. Яго ўласная спіна была мокрай. - Ваша правасхадзіцельства, ці не маглі б вы паглядзець?
  
  "Зусім няма".
  
  Двое іншых мужчын неахвотна адступілі. Данросс пачакаў, пакуль яны адыдуць на дастатковую адлегласць, затым адкрыў скрынку. Яна была вялікай. Вочы сэра Джэфры пашырыліся. Скрынка была пустая, калі не лічыць тэчак у сініх вокладках. Ён без каментароў прыняў іх. Іх было восем. Данросс зачыніў скрынку, і пстрыкнуў замак.
  
  Крос выйшаў наперад, працягваючы руку. - Мне ўзяць іх для вас, сэр?
  
  "Няма".
  
  Крос спыніўся, уражаны, і праглынуў праклён. "Але, за выключэннем—"
  
  "Міністр распрацаваў працэдуру, ухваленую нашымі амерыканскімі сябрамі, з якой я пагадзіўся", — сказаў сэр Джэфры. "Мы ўсе вернемся ў мой кабінет. Мы ўсе засведчым ксеракапіраванне. Толькі два асобніка. Адзін для містэра Синдерса, іншы для містэра Роузмонта. Іэн, міністр наўпрост загадаў мне перадаць містэру Роузмонту копіі."
  
  Данросс паціснуў плячыма, адчайна спадзеючыся, што ён па-ранейшаму выглядае абыякавым. "Калі гэта тое, чаго хоча міністр, то ўсё ў парадку. Калі вы зробіце копіі арыгіналаў, сэр, калі ласка, спаліце іх. "Ён бачыў, як яны паглядзелі на яго, але ён глядзеў на Кроса, і яму здалося, што ён убачыў імгненне задавальнення. "Калі файлы такія асаблівыя, то лепш, каб іх не існавала — хіба што ў надзейных руках, МІ-6 і ЦРУ. Вядома, у мяне не павінна быць копіі. Калі ў іх няма нічога асаблівага — тады не бярыце ў галаву. Большая частка небаракі АМГА была занадта прыцягнута за вушы, і цяпер, калі ён мёртвы, я павінен прызнацца, што не лічу гэтыя файлы асаблівымі, пакуль яны ў вашых руках. Калі ласка, спаліце або разарвіся іх на кавалкі, ваша правасхадзіцельства.
  
  - Вельмі добра. Губернатар звярнуў свае светла-блакітныя вочы на Роджэра Кроса. - Так, Роджэр?
  
  - Нічога, сэр. Мы пойдзем?
  
  - Пакуль я тут, - сказаў Данросс, - мне трэба прагледзець сякія-такія карпаратыўныя дакументы. Не трэба мяне чакаць.
  
  "Вельмі добра. Дзякуй, Іэн", - сказаў сэр Джэфры і сышоў з двума іншымі мужчынамі.
  
  Застаўшыся зусім адзін, Данросс падышоў да іншага шэрагу скрынь у суседнім сховішча. Ён дастаў звязак ключоў і абраў два ключа, змрочна усведамляючы, што Джонджона хапіў бы ўдар сэрца, калі б ён даведаўся, што ў яго ёсць дублікат галоўнага ключа. Замак бязгучна адкрыўся. Гэтая скрынка была адной з дзясяткаў, якімі валодаў Высакародны дом пад рознымі назвамі. Унутры былі пачкі банкнот па 100 долараў ЗША, старадаўнія дакументы. Зверху ляжаў зараджаны аўтаматычны пісталет. Як заўсёды, псіхіка Данросса была неспакойнай, ён ненавідзеў зброю, ненавідзеў Ведзьму Струан, захапляўся ёю. У яе "Навучаннях тайпаням", заўвага 1212 напісанае незадоўга да яе смерці ў 1917 годзе, гэта было часткай яе апошняй волі і завяшчання, а ў сейфе тайпэна яна ўстанавіла яшчэ некалькі правілаў, і адно з іх заключалася ў тым, што пад рукой заўсёды павінны быць значныя сумы таемных наяўных для выкарыстання тайпэном, а іншае - што ў патаемных месцах павінна быць пастаянна як мінімум чатыры зараджаных пісталета. Яна пісала: "Я ненавіджу зброю, але я ведаю, што яно неабходна. Напярэдадні Міхайлава Дня ў 1916 годзе, калі я быў нямоглы, мой унук Кэлі О'браэн Горман, чацвёрты тайпэн (толькі па назве), мяркуючы, што я на смяротным ложы, прымусіў мяне падняцца з ложка і легчы ў ў бяспецы ў Вялікім Доме, каб забраць герб Высакароднага Дома і перадаць яму абсалютную ўладу ў якасці тайпэна. Замест гэтага я ўзяў пісталет, які таемна захоўваўся ў сейфе, і застрэліў яго. Ён пратрымаўся два дні, а затым памёр. Я богабаязны і ненавіджу зброю і некаторыя забойства, але Кэлі ператварыўся ў шалёную сабаку, і доўг тайпэна - абараняць пераемнасць. Я ні на ёту не шкадую аб яго смерці. Вы, хто чытае гэта, будзьце асцярожныя: сваякі прагнуць улады, як і ўсе астатнія. Не бойцеся выкарыстоўваць любыя метады для абароны спадчыны Дзірка Струана ..."
  
  Кропелька поту скацілася па яго шчацэ. Ён успомніў, як валасы ў яго на патыліцы ўсталі дыбам, калі ён упершыню прачытаў яе інструкцыі, у ноч, калі ён стаў тайбэном. Ён заўсёды лічыў, што стрыечны брат Кэлі — старэйшы сын апошняй дачкі Ведзьмы Ружы - памёр ад халеры падчас адной з велізарных хваляў, якія пастаянна абмывалі Азію.
  
  Былі і іншыя пачвары, пра якіх яна пісала: "У 1894 годзе, у той самы жудасны год, мне прынеслі другую манету Цзінь-куа. У той год у Ганконг прыйшла чума, бубоны чума. Сярод нашых кітайцаў-язычнікаў паміралі дзясяткі тысяч. Наша ўласнае насельніцтва было такім жа дзікім, і чума забрала жыцці многіх, кузіну Ханну і траіх дзяцей, дваіх дзяцей Чэн-чена, пецярых унукаў. Легенда прадказвала, што бубоны чума пераносіцца ветрам. Іншыя думалі, што гэта Божае праклён ці такая інфекцыя, як малярыя, забойны "дрэнны паветра" Шчаслівай даліны. І тут адбылося цуд! Японскія лекары-даследчыкі Витасато і Аояма, якіх мы прывезлі ў Ганконг, выдзелілі чумную палачку і даказалі, што шкоднік пераносіцца блыхамі і пацукамі, і што правільная санітарыя і знішчэнне пацукоў назаўжды здымуць праклён. Бяльмо на воку на ўзгорку Тай-пін—Шань, якім валодае Гордан - Гордан Чэн, сын майго любімага тайпэна, — дзе заўсёды жыло большасць нашых язычнікаў, было смярдзючым, гноящимся, перапоўненым катлом для гадоўлі пацукоў, і колькі б улады ні ўгаворвалі, загадвалі і настойвалі, забабонныя жыхары там нічому не верылі і нічога не хацелі рабіць, каб палепшыць сваю долю, хоць смерці працягваліся і працягваліся. Нават Гордан, цяпер бяззубы стары, нічога не мог зрабіць — рваў на сабе валасы з-за страты арэнднай платы, бераг сваю энергію для чатырох маладых жанчын у сваім доме.
  
  "У смурод позняга лета, калі здавалася, што Калонія зноў асуджана, а колькасць смерцяў расце з кожным днём, я загадаў ноччу спаліць Тай-пін-Шань, увесь жахліва смярдзяць горны схіл. Тое, што некаторыя жыхары былі знішчаныя, ляжыць на маёй сумлення, але без ачышчальнага агню Калонія была асуджаная і яшчэ сотні тысяч былі асуджаныя. Я дамогся звальнення Тай-пін Шаня, але тым самым захаваў вернасць Ганконгу. Я захаваў трацілу з Спадчынай. І я захаваў трацілу з другой з половинных манет.
  
  Дваццатага красавіка чалавек па імені Чан Ву-тая падарыў палоўку манеты майму дарагому юнаму кузену Дирку Данроссу, трэцяму тайпэну, які прынёс яе мне, не ведаючы сакрэту манет. Я паслаў за чалавекам па імі Чыанг, які гаварыў па-ангельску. Ласку, аб якім ён прасіў, заключалася ў тым, каб Высакародны дом неадкладна даў прытулак і дапамогу маладому кітайскаму рэвалюцыянеру па імя Сунь Ятсен, які атрымаў заходняе адукацыю; каб мы дапамаглі гэтаму Сунь Ятсэн грашыма; і каб мы дапамагалі яму, пакуль ён жывы, да мяжы нашых сіл у яго барацьбе за звяржэнне замежнай маньчжурскай дынастыі Кітая. Падтрымка любога рэвалюцыянера супраць кіруючай дынастыі Кітая, з якой у нас былі цёплыя адносіны і ад якой залежала вялікая частка нашай гандлю і даходаў, супярэчыла маім прынцыпам і, па-відаць, інтарэсам Палаты Прадстаўнікоў. Я сказаў, што няма, я не буду садзейнічаць звяржэння іх імператара. Але Чан Ву-тая сказаў: "Гэта паслуга, патрабаваная ад Высакароднага Дома".
  
  "І так гэта і было зроблена.
  
  "З вялікай рызыкай я прадаставіў сродкі і абарону. Мой дарагі Дырк Данросс таемна вывез доктара Сан з Кантона ў Калонію, а адтуль за мяжу, у Амерыку. Я хацеў, каб доктар Сан суправаджаў юнага Дзірка ў Англію — ён ад'язджаў з прылівам, капітан нашага парахода "Сансет Клауд". На тым тыдні я хацеў уручыць яму тытул сапраўднага тайпэна, але ён сказаў: "Не, пакуль я не вярнуся". Але ён так і не вярнуўся. Ён і ўся каманда зніклі ў моры дзе-то ў Індыйскім акіяне. О, як страшна мая страта, наша страта!
  
  "Але смерць - гэта частка жыцця, і мы, жывыя, павінны выканаць свой абавязак. Я яшчэ не ведаю, каму я павінен перадаць яго. Гэта павінен быў быць Дырк Данросс, якога назвалі ў гонар яго дзеда. Яго сыны занадта маладыя, ні адзін з Бондар не падыходзіць, ні девиллы, ні дэглиш немагчымыя, ні адзін з макструанов яшчэ не гатовы. Аластер Струан - магчыма, але тут ёсць слабасць, якая зыходзіць ад Робба Струана.
  
  "Я не супраць прызнацца табе, будучы тайбань, што смяротна стаміўся. Але я яшчэ не гатовы паміраць. Малю Бога, каб мне хапіла сіл яшчэ на некалькі гадоў. Ні адзін прадстаўнік маёй лініі або лініі майго любімага Дзірка Струана не варты яго мантыі. А цяпер трэба будзе давесці да канца гэтую Вялікую Вайну, аднавіць Дом, абнавіць наш гандлёвы флот — на дадзены момант нямецкія падводныя лодкі патапілі трыццаць нашых караблёў, амаль увесь наш флот. Так, і яшчэ трэба будзе выканаць доўг другі манеты. Гэтага доктара Сунь Ятсена павінны і будуць падтрымліваць да самай яго смерці, і такім чынам мы захаваем наша твар у Азіі . . . . "
  
  "І мы гэта зрабілі", - падумаў Данросс. Высакародны дом падтрымліваў яго ва ўсіх яго бедах, нават калі ён спрабаваў злучыцца з Савецкай Расеяй, пакуль ён не памёр ў 1925 годзе і Чан Кайшы, яго навучаны ў СССР лейтэнант, не прыняў яго мантыю і не Кітай накіраваў у будучыню — пакуль яго стары саюзнік, але і старажытны вораг, Мао Цзэдун, не адабраў у яго будучыню, каб акрываўленымі рукамі ўзысці на Трон Дракона ў Пекіне, першым з новай дынастыі.
  
  Данросс дастаў насоўку і выцер лоб.
  
  Паветра ў сховішча быў пыльным і сухім, у яго злёгку перахапіла горла, і ён закашляўся. Яго рукі таксама змакрэлі, і ён усё яшчэ адчуваў холад на спіне. Ён асцярожна пакапаўся на дне глыбокай металічнай скрынкі і знайшоў сваю фірмовую адбіўную, якая спатрэбіцца яму ў выхадныя на выпадак, калі адбудзецца здзелка Royal Belgium-First Central. "Я вызначана абавязаны Кейсі не адным ласку, калі ўгода адбудзецца", - сказаў ён сабе.
  
  Яго сэрца зноў затыхкала, і ён не змог утрымацца, каб не пераканацца. З вялікай асцярогай ён злёгку прыпадняў патаемнае дно банкаўскай ячэйкі. На двухдюймовом прасторы пад ім ляжалі восем тэчак у сініх вокладках. Сапраўдныя файлы AMG. Тыя, якія некалькі хвілін назад ён перадаў Синдерсу, былі ў запячатаным пакеце, які Кірк і яго жонка прынеслі ўчора, — гэтыя восем падробленых файлаў і ліст: "Тайпэн: Я вельмі занепакоены тым, што і вас, і мяне здрадзілі і што інфармацыя, якая змяшчаецца ў папярэдніх файлах, можа патрапіць не ў тыя рукі. Прыкладзеныя файлы-заменнікі бяспечныя і вельмі падобныя. У іх адсутнічаюць важныя імёны і важная інфармацыя. Вы можаце прапусціць іх, калі вас прымусяць гэта зрабіць, але толькі тады. Што тычыцца арыгіналаў, вы павінны знішчыць іх пасля таго, як ўбачыце Рыка. Некаторыя старонкі ўтрымліваюць нябачныя надпісы. Рыка дасць вам ключ. Калі ласка, прабачце ўсю гэтую камфортную тактыку, але шпіянаж не для дзяцей; ён звязаны са смерцю, рэальнай і будучай. Наша выдатная Брытанія кішыць здраднікамі, і зло ходзіць па зямлі. Груба кажучы, свабода знаходзіцца ў аблозе, як ніколі ў гісторыі. Я малю вас пераймаць вашага праслаўленаму продку. Ён змагаўся за свабоду гандлю, жыцця і набажэнствы. Прабачце, але я не думаю, што ён загінуў падчас шторму. Мы ніколі не даведаемся праўды, але я веру, што яго забілі, як і я буду ўпэўнены. Не хвалюйся, мой юны сябар. У мяне ўсё было вельмі добра ў жыцці. Я забіў шмат цвікоў у вечка труны ворага, больш, чым пакладзена на маю долю — я прашу вас зрабіць тое ж самае". Ліст было падпісана: "З вялікай павагай".
  
  "Небарака", - сумна падумаў Данросс.
  
  Учора ён ўпотай пранёс падробленыя файлы ў сховішча, паклаўшы арыгіналы ў іншую скрынку. Ён бы з задавальненнем знішчыў арыгіналы яшчэ тады, але не было ніякай магчымасці зрабіць гэта бяспечна, і ў любым выпадку яму даводзілася чакаць сустрэчы з японкой. "Лепш і бяспечней пакуль пакінуць іх там, дзе яны ёсць", - сказаў ён сабе. Шмат ці—
  
  Раптам ён адчуў на сабе нечы погляд. Яго рука пацягнулася да аўтамата. Калі пальцы схапілі яго, ён агледзеўся. Яго страўнік, здавалася, перавярнуўся. Крос назіраў за ім. І Джонджон. Яны стаялі ля ўваходу ў сховішча.
  
  Праз імгненне Крос сказаў: "Я проста хацеў падзякаваць цябе за супрацоўніцтва, Ен. мы з містэрам Синдерсом цэнім гэта".
  
  Палягчэнне захліснула Данросса. - Усё ў парадку. Рады дапамагчы. Імкнучыся быць нядбайным, ён прыслабіў хватку на аўтаматычным пісталеце і дазволіў яму саслізнуць. Фальшывае дно бясшумна ўстала на месца. Ён заўважыў пільны погляд Кроса, але паціснуў плячыма. З таго месца, дзе стаяў супэрінтэндант, ён не думаў, што той мог бачыць сапраўдныя файлы. Данросс блаславіў сябе за тое, што перашкодзіў яму ўзяць адну з папак і пагартаць яе. Ён нядбайна зачыніў скрынку, і яго дыханне аднавілася. "Тут сапраўды даволі душна, ці не так?"
  
  "Так. Яшчэ раз, Іэн, дзякуй". Крос сышоў.
  
  "Як ты адкрыў гэтую скрынку?" Холадна спытаў Джонджон.
  
  - З дапамогай ключа.
  
  - Два ключа, Ен. Гэта супярэчыць правілам. Джонджон працягнуў руку. - Магу я забраць нашу ўласнасць, калі ласка?
  
  - Прабач, дружа, - спакойна сказаў Данросс, - гэта не твая ўласнасць.
  
  Джонджон вагаўся. "Мы заўсёды падазравалі, што ў вас ёсць дублікат майстар-ключа. Пол мае рацыю ў адным: у вас занадта шмат ўлады, вы лічыце гэты банк сваім, нашы фонды - сваімі, а Калонію - сваёй".
  
  "У нас было доўгае і шчаслівае супрацоўніцтва з абодвума, і толькі ў апошнія некалькі гадоў, калі Падлогу Хавергилл атрымаў некаторую ўлада, мне асабіста і майго Дома прыйшлося нялёгка. Але горш за ўсё тое, што ён старамодны, і я прагаласаваў супраць яго толькі па гэтай прычыне. Ты не старамодная, ты сучасны. Ты будзеш больш сумленна, больш дальнабачнай, менш эмацыйным і прямодушным ".
  
  Джонджон паківаў галавой. "Сумняваюся. Калі я калі-небудзь стану тайпэном банка, я ўбачу, што ён цалкам належыць акцыянерам і кантралюецца прызначанымі імі дырэктарамі".
  
  "Цяпер гэта так. Мы проста валодаем 21 адсоткам банка".
  
  "Раней вам належаў 21 працэнт. Гэтыя акцыі закладзены пад ваш аднаўляльны фонд, які вы не можаце і, верагодна, ніколі не вернеце. Акрамя таго, 21 працэнт - гэта не кантроль, слава Богу ".
  
  "Гэта вельмі блізка да праўды".
  
  "Уся мая кропка гледжання". У голасе Джонджона загучалі металічныя ноткі. "Гэта небяспечна для банка, вельмі небяспечна".
  
  "Я так не думаю".
  
  "Так. Я хачу вярнуць 11 працэнтаў".
  
  - Ніякай продажу, даўніна.
  
  - Калі я стану тайпэном, даўніна, я даб'юся гэтага усімі праўдамі і няпраўдамі.
  
  "Паглядзім".
  
  "Калі я стану тайпэном, я збіраюся ўнесці мноства змен. Напрыклад, усе гэтыя замкі. Ніякіх майстар-ключоў, у прыватнай уласнасці ".
  
  - Паглядзім. Данросс ўсміхнуўся.
  
  На Коулунской баку Бартлетт саскочыў з прычала ў качающуюся лодку і дапамог Орланде падняцца на борт. Яна машынальна скінула туфлі на высокіх абцасах, каб абараніць выдатную палубу з цікаў дрэва.
  
  - Сардэчна запрашаем на борт "Марскі ведзьмы", містэр Бартлетт. Добры вечар, Арланда, - сказаў Горнт з усмешкай. Ён быў у руля і адразу ж падаў знак сваім матросу, які адчаліў ад прычала, які знаходзіўся недалёка ад паромнай тэрмінала Коулуна. - Я рады, што вы прынялі маё запрашэнне на вячэру, містэр Бартлетт.
  
  "Я не ведаў, што ў мяне ёсць такая лодка, пакуль Арланда не сказала мне паўгадзіны таму ... Эй, гэта выдатная лодка!"
  
  Горнт весела перавёў рухавікі на малы ход за кармой. "Яшчэ гадзіну назад я не ведаў, што вы двое збіраецеся вячэраць адны. Я выказаў меркаванне, што вы ніколі не бачылі гавань Ганконга ноччу, таму падумаў, што гэта зменіць сітуацыю для вас. Было некалькі рэчаў, якія я хацеў абмеркаваць сам-насам, таму я спытаў Орланду, не будзе яна пярэчыць, калі я запрашу вас на борт.
  
  - Спадзяюся, вам не склала працы перабрацца на бок Коулуна.
  
  - Ніякіх праблем, містэр Бартлетт. Тут прынята прымаць гасцей. Горнт загадкава ўсміхнуўся, падумаўшы пра Орланде і ўсіх іншых гасцях, якіх ён прывозіў з гэтай коулунской прыстані на працягу многіх гадоў. Горнт спрытна адвёў маторны крэйсер ад прычала Коулуна недалёка ад Голден-Феры, дзе хвалі небяспечна білі аб прычал. Ён перавёў рычагі рухавіка напалову наперад і павярнуў румпель направа, каб выехаць на дарогу і ўзяць курс на захад.
  
  Лодка была семидесятифутовой, падцягнутай, элегантнай, бліскучай, і кіравалася яна як быстраходны катэр. Яны стаялі на палубе мастка, зашклёнай, адкрытай для паветра на карме, тэнты над галавой былі нацягнутыя і патрэсквалі на ветры, кильватерная хваля пенілася. Горнт быў апрануты ў грубую паўсядзённае марскую вопратку, лёгкую рифовую куртку і щегольскую фуражку з эмблемай яхт-клуба. Адзенне і падстрыжаная чорная барада з сівізной ішлі яму. Ён лёгка пагойдваўся ў такт руху лодкі, адчуваючы сябе як дома.
  
  Бартлетт назіраў за ім, таксама па-хатняму, у красоўках і паўсядзённым спартыўнай кашулі. Арланда была побач з ім, і ён адчуваў яе, хоць яны і не дакраналіся адзін аднаго. На ёй быў цёмны вячэрні брючный касцюм і шаль ад марскога холаду, і яна стаяла, лёгка пагойдваючыся, з ветрам у валасах, малюсенькая без туфляў.
  
  Ён паглядзеў за карму, праз гавань, на паром, джонкі, лайнеры і велізарную грамаду баявога атамнага авіяносца шэрага колеру з асветленымі пражэктарамі палубамі і адважна развеваючымся сцягам. Рэактыўны самалёт з віскам узняўся ў начное неба над Кай Такім, і набліжаюцца да Коулуну самалёты назапасіліся ў кучу.
  
  Ён не мог бачыць аэрапорт або свой самалёт пад гэтым вуглом, але ведаў, дзе ён быў прыпаркаваны. Сёння днём ён наведаў яго з дазволу паліцыі, каб праверыць і забраць сякія-такія дакументы і правізію.
  
  Арланда, якая стаяла побач з ім, нядбайна дакранулася да яго, і ён паглядзеў на яе. Яна ўсміхнулася ў адказ, і яму стала цёпла.
  
  "Цудоўна, ці не праўда?"
  
  Яна радасна кіўнула. Адказваць не было неабходнасці. Абодва ведалі.
  
  "Так і ёсць", - сказаў Горнт, думаючы, што Бартлетт звяртаецца да яго, і азірнуўся на яго. "Гэта выдатна - плаваць ноччу, быць майстрам сваёй справы. Мы ідзем на захад, затым амаль прама на поўдзень вакол Ганконга — прыкладна тры чвэрці гадзіны. Ён паклікаў свайго капітана, які быў паблізу, маўклівага гнуткага шанхайца ў акуратных накрухмаленых белых нагавіцах.
  
  - Шый-ла, - дзякуй, - сказаў мужчына, які стаяў ля руля.
  
  Горнт паказаў на крэслы, расстаўленыя вакол стала на карме. - Пойдзем? Ён зірнуў на Орланду. - Ты вельмі добра выглядаеш, Арланда.
  
  - Дзякуй вам, - сказала яна.
  
  "Табе не занадта холадна?"
  
  - О не, Квиллан, дзякуй.
  
  Знізу з'явіўся сцюард ў ліўрэі. На яго падносе былі гарачыя і халодныя канапе. У вядзерцы з лёдам побач са сталом стаяла пачатая бутэлька белага віна, чатыры куфля, дзве банкі амерыканскага піва і безалкагольных напояў. - Што я магу вам прапанаваць, містэр Бартлетт? - Спытаў Горнт. - Віно "Фраскати", але я чуў, вы аддаеце перавагу халоднае піва са лёдам прама з банкі?
  
  - Сёння ўвечары Фраскати, піва пазней, калі можна?
  
  "Арланда?"
  
  - Віна, калі ласка, Квиллан, - спакойна сказала яна, ведаючы, што ён ведае, што яна аддае перавагу Фраскати любому іншаму віну. "Сёння ўвечары я павінна быць вельмі мудрай, - падумала яна, - вельмі моцнай, вельмі мудрай і вельмі сообразительной". Яна адразу пагадзілася з прапановай Горнта, таму што яна таксама любіла ваду па вечарах, і рэстаран быў яе каханым, хоць яна палічыў за лепшае б застацца сам-насам з Лайном Бартлеттом. Але гэта было відавочна ... "Няма", - падумала яна, папраўляючы сябе. Гэта быў не загад, гэта была просьба. Квиллан на маёй баку. І ў гэтым наша з ім бок перасьледуе адну агульную мэту: выстраіцца ў лінію. О, як я атрымліваю асалоду ад Радком!
  
  Калі яна паглядзела на яго, то ўбачыла, што ён назірае за Горнтом. Яе сэрца забілася хутчэй. Гэта было як аднойчы, калі Горнт вазіў яе ў Іспанію, і яна ўбачыла мона-а-мона. Так, гэтыя двое мужчын сёння ўвечары падобныя на матадора. Я ведаю, што Квиллан ўсё яшчэ жадае мяне, што б ён ні казаў. Яна ўсміхнулася яму ў адказ, яе хваляванне не унималось. - Мне б не перашкодзіла віно.
  
  На палубе было цёмна, зручнае асвятленне і інтымнае. Сцюард разліў віно, як заўсёды вельмі добрае, далікатнае, сухое і панадлівае. Бартлетт адкрыў паветраную сумку, якую ён захапіў з сабой. "Гэта стары амерыканскі звычай — прыносіць падарунак у першы раз, калі прыходзіш у дом - я думаю, гэта і ёсць дом". Ён паставіў бутэльку віна на стол.
  
  "О, гэта вельмі ласкава з вашага боку..." Горнт спыніўся. Ён асцярожна ўзяў бутэльку і ўтаропіўся на яе, затым ўстаў і паглядзеў на яе пры святле нактоуза. Ён зноў сеў. - Гэта не падарунак, містэр Бартлетт, гэта магія ў бутэльках. Я думаў, што мае вочы падманваюць мяне ". Гэта было "Шато Марго", адно з цудоўных кларетов вышэйшага гатунку з Медока ў правінцыі Бардо. "Я ніколі не спрабаваў "49-й". Гэта быў год мары для clarets. Дзякуй. Вялікае вам дзякуй ". "Арланда сказала, што вы аддаеце перавагу чырвонае белым, але я падумаў, што мы маглі б пакаштаваць рыбы". Ён нядбайна паставіў другую бутэльку побач з першай.
  
  Горнт ўтаропіўся на яго. Гэта было Шато Пра-Брыён. У добрыя гады чырвонае Шато Пра-Брыён параўноўвалі з усімі вялікімі гатункамі Медока, але белае — сухое, далікатнае і малавядомае з—за таго, што яго было так мала, - лічылася адным з лепшых сярод усіх вялікіх белых гатункаў Бардо. Ішоў 55-ы год.
  
  Горнт ўздыхнуў. - Калі вы так шмат ведаеце аб вінах, містэр Бартлетт, чаму вы п'яце піва?
  
  - Я люблю піва з макаронамі, містэр Горнт, і піва перад абедам. Але віно да ежы. Бартлетт ўхмыльнуўся. - Прыходзьце у аўторак, мы будзем піць піва з пастай, потым фраскати, або Вердиккио, або казале па-умбрийски з ... з чым?
  
  "Piccata?"
  
  "Выдатна", - сказаў Бартлетт, не жадаў ніякіх пикат, акрамя Ор-ланда. "Гэта, мабыць, маё любімае". Ён засяродзіў сваю ўвагу на Горнте і не зірнуў на Орланду, але ведаў, што яна зразумела, што ён меў на ўвазе. Я рады, што праверыў яе.
  
  "О, ты добра правёў час?" спытала яна, калі патэлефанавала за ім гэтай раніцай у маленькі гатэль на Саннинг-роўд. "О, я вельмі спадзяюся на гэта, Лайн, дарагі".
  
  Іншая дзяўчына была прыгожая, але ў іх не было ніякіх пачуццяў, акрамя юрлівасці, задавальненне ад злучэння было мінімальным. Ён сказаў ёй.
  
  "О, тады гэта мая віна. Мы зрабілі няправільны выбар", - сказала яна з няшчасным выглядам. "Сёння ўвечары мы павячэраем і паспрабуем дзе-небудзь у іншым месцы".
  
  Ён міжволі ўсміхнуўся і паглядзеў на яе. Марскі брыз рабіў яе яшчэ прыгажэй. Затым ён заўважыў, што Горнт назірае за імі. - Мы сёння будзем есці рыбу? - Спытаў я.
  
  - О так. Арланда, ты распавяла містэру Бартлетту аб Пок Лю Чау?
  
  - Не, Квиллан, толькі тое, што нас запрасілі пакатацца пад ветразем.
  
  - Добра. Бяседы не будзе, але морапрадукты там цудоўныя, містэр Бартлетт. Вы пі...
  
  - Чаму б табе не называць мяне Лайн і не дазволіць мне называць цябе Квилланом? Ад "містэра" у мяне нястраўнасць.
  
  Усе засмяяліся. Горнт сказаў: "Лайн, з твайго дазволу, мы не будзем адкрываць твой падарунак сёння ўвечары. Кітайская кухня не падыходзіць для гэтых цудоўных вінаў, яны не будуць дапаўняць адзін аднаго. Я пакіну іх, калі можна, для нашага вячэры ў аўторак.
  
  "Вядома".
  
  За прыглушаным ровам дызельных рухавікоў унізе павісла невялікая цішыня. Адразу адчуўшы, што Горнт хоча адзіноты, Арланда з усмешкай ўстала. "Прабачце, я на секунду, я проста хачу прыпудрыў носік".
  
  - Выкарыстоўвай насавыя каюты, пярэдні трап, Арланда, - сказаў Горнт, назіраючы за ёй.
  
  "Дзякуй", - сказала яна і пайшла, з аднаго боку абрадаваная, з другога - пакрыўджаная. Насавыя каюты прызначаліся для гасцей. Яна б аўтаматычна спусцілася па гэтаму трапе ў галоўную каюту, у туалет каля галоўнай каюты, якая калі-то належала ім. Няважна. Мінулае ёсць мінулае, і цяпер ёсць Мяжа, падумала яна, прасоўваючыся наперад.
  
  Бартлетт пацягваў віно, варожачы, чаму Арланда, здавалася, вагаўся. Ён засяродзіўся на Горнте. - Колькі чалавек можа размясціцца на гэтай лодцы?
  
  - Дзесяць з камфортам. Звычайная каманда з чатырох чалавек — капітан-механік, матрос, кухар і сцюард. Пазней, калі хочаце, я пакажу вам наваколлі. Горнт закурыў цыгарэту. "Ты ня курыш?" - спытаў я.
  
  "Няма, няма, дзякуй".
  
  "Мы можам плыць тыдзень без дазапраўкі. Калі неабходна. Мы па-ранейшаму заключаем здзелку ў аўторак?"
  
  "Гэта ўсё яшчэ Дзень "Д".
  
  - Ты перадумаў? Наконт "Струанс"?
  
  "Панядзелак ўсё роўна вырашыць зыход бітвы. У панядзелак у 15:00, калі рынак зачыніцца, ёсць у цябе Ен або няма, і гэта зноў супрацьстаянне ".
  
  "На гэты раз гэта не будзе супрацьстаяннем. Ён зруйнаваны ".
  
  "Гэта па-чартоўску дакладна выглядае менавіта так".
  
  "Ты ўсё яшчэ збіраешся з ім у Тайбэй?"
  
  "Гэта ўсё яшчэ наш план".
  
  Горнт глыбока зацягнуўся цыгарэтай. Яго вочы праверылі месцазнаходжанне карабля. Яны выйшлі далёка ў галоўны канал. Горнт ўстаў і на імгненне стаў побач з капітанам, але капітан таксама ўбачыў наперадзе маленькую неосвещенную джонку і абышоў яе без небяспекі. - Поўны наперад, - сказаў Горнт і вярнуўся. Ён зноў напоўніў келіхі, абраў адзін з смажаных у фрыцюры димсам і паглядзеў на амерыканца. - Лайн, можна я буду шчыры?
  
  "Вядома".
  
  "Арланда".
  
  Вочы Бартлетта звузіліся. - А што наконт яе?
  
  "Як вы, напэўна, ведаеце, мы з ёй калі-то былі вельмі добрымі сябрамі. Вельмі добрымі. Ганконг - вельмі сплетничающее месца, і вы пачуеце разнастайныя чуткі, але мы ўсё яшчэ сябры, хоць і не былі разам ужо тры гады ". Горнт паглядзеў на яго з-пад калматых чорна-сівых броваў. - Я проста хацеў сказаць, што не хацеў бы, каб ёй прычынілі шкоду. Яго зубы бліснулі ва ўсмешцы у святле падвешанай над сталом лямпы. - І яна самы выдатны чалавек і кампаньёнка, якую ты толькі мог знайсці.
  
  "Я згодны".
  
  "Прабачце, не хачу нічога ўдакладняць, проста хацеў адыграць тры ачкі, як адзін гулец іншаму. Гэта было першае. Па-другое, у яе такі ж замкнёны рот, як у любой іншай жанчыны, якую я калі-небудзь ведаў. Па-трэцяе, яна не мае ніякага дачынення да бізнэсу — я яе не выкарыстоўваю, яна не прыз, не прынада або што-то ў гэтым родзе ".
  
  Бартлетт пачакаў, пакуль павісне цішыня. Затым кіўнуў. - Вядома.
  
  "Ты мне не верыш?"
  
  Бартлетт засмяяўся. Гэта быў добры смех. "Чорт вазьмі, Квиллан, гэта Ганконг! Я не ў сваёй талерцы ў большай колькасці рэчаў, чым ты можаш сабе ўявіць. Я нават не ведаю, як называецца рэстаран "Пок Лю Чау", у Ганконгу або ў Чырвоным Кітаі. Ён выпіў віно, атрымліваючы асалоду ад ім. "Што тычыцца Орланды, яна пышная, і табе не трэба турбавацца. Я атрымаў паведамленне ".
  
  - Спадзяюся, вы не пярэчыце, што я згадаў пра гэта.
  
  Бартлетт паківаў галавой. "Я рады, што вы гэта зрабілі". Ён павагаўся, затым, паколькі іншы мужчына быў шчыры, вырашыў выкласці ўсё начыстую. "Яна распавяла мне пра дзіця".
  
  "Добра".
  
  "Чаму ты хмуришься?"
  
  - Я проста здзіўлены, што яна згадала пра яе зараз. Ты, павінна быць, вельмі падабаешся Орланде.
  
  Бартлетт адчуў сілу вачэй, назіралых за ім, і паспрабаваў прачытаць, ці была ў іх зайздрасць. "Я спадзяюся, што ёсць. Яна сказала, што ты добра ставіўся да яе з тых часоў, як вы рассталіся. І да яе бацькам ".
  
  "Яны добрыя людзі. У Азіі цяжка гадаваць пецярых дзяцей, выхоўваць іх добра. Палітыкай нашай кампаніі заўсёды было дапамагаць сем'ям, дзе мы маглі ". Горнт сербануў віна. "Упершыню я ўбачыў Орианду, калі ёй было дзесяць. Гэта было ў суботу на скачках у Шанхаі. У тыя дні ўсе апраналі свае лепшыя ўборы і шпацыравалі па паддокам. Гэта быў яе першы афіцыйны выхад у свет. Яе бацька быў мэнэджэрам у нашым суднаходным падраздзяленні — добры хлопец, Эдуарда Рамас, Макао ў трэцім пакаленні, яго жонка чыстакроўная шанг-хайнезийка. Але Арланда..." Горнт ўздыхнуў. "Арланда была самай прыгожай дзяўчынай, якую я калі-небудзь бачыў. На ёй была белая сукенка. ... Я не памятаю, каб бачыў яе пасля гэтага, пакуль яна не вярнулася са школы. Ёй тады было амаль васемнаццаць, і, што ж, я вар'яцка закахаўся ў яе. Горнт адарваў погляд ад свайго куфля. "Я не магу перадаць вам, як мне шанцавала ўсе гэтыя гады з ёй". Яго погляд стаў больш жорсткім. - Яна сказала табе, што я зламаў мужчыну, які спакусіў яе? - Ды.
  
  "Добра. Тады вы ўсё ведаеце". Горнт дадаў з вялікай годнасцю: "Я проста хацеў згадаць аб сваіх трох момантах".
  
  Бартлетт адчуў раптоўную цеплыню да суразмоўцы. - Я цаню іх. - Ён нахіліўся наперад, каб узяць яшчэ віна. - Чаму б нам не пакінуць усё як ёсць. У аўторак усе даўгі і сяброўскія адносіны адмяняюцца, і мы пачынаем усё спачатку. Усе мы. "
  
  "Паміж тым, на чыім ты баку?" Спытаў Горнт, і на яго твары з'явілася ўсмешка.
  
  "За рэйд, твой, на сто адсоткаў!" Тут жа сказаў Бартлетт. "За даследаванне Пар-Кона ў Азіі? Я ў сярэдзіне. Я чакаю пераможцы. Я схіляюся да цябе і спадзяюся, што ты станеш пераможцам, але я чакаю ".
  
  "Гэта не адно і тое ж?"
  
  "Няма. Я усталяваў асноўныя правілы рэйду даўным-даўно. Я сказаў, што рэйд быў аднаразовай аперацыяй, прыяцель дурня ". Бартлетт ўсміхнуўся. "Вядома, Квиллан, я на сто працэнтаў згодны з табой у гэтым рэйдзе — хіба я не выклаў 2 мільёны без чэка, без паперы, проста паціснуўшы руку?"
  
  Пасля паўзы Горнт сказаў: "У Ганконгу часам гэта больш каштоўна. У мяне няма дакладных лічбаў, але на паперы мы на 24-30 мільёнаў ганконгцаў наперадзе".
  
  Бартлетт падняў свой келіх. "Алілуя! А пакуль як наконт рабавання банка? Як гэта паўплывае на нас?"
  
  Горнт нахмурыўся. "Я не думаю, што гэта спрацуе. Наш рынак вельмі волатилен, але Blacs і Vic надзейныя, іх нельга зламаць, урад павінна падтрымліваць іх абодвух. Ходзяць чуткі, што губернатар абвесціць панядзелак выходным днём і зачыніць банкі на столькі, колькі спатрэбіцца, — гэта ўсяго толькі пытанне часу, калі з'явяцца наяўныя, каб спыніць страту даверу. Тым часам многае згарэла, і многія банкі збанкрутуюцца, але гэта не павінна паўплываць на наш план ".
  
  "Калі ты выкупаешь акцыі назад?"
  
  - Гэта залежыць ад таго, калі ты кінеш "Струанс".
  
  "Як наконт паўдня панядзелка? Гэта дае вам дастаткова часу да закрыцця, каб вы і вашыя таемныя кандыдаты маглі здзейсніць пакупкі пасля ўцечкі навін і далейшага падзення акцый".
  
  "Выдатна. Кітайцы вельмі моцна належаць на чуткі, таму рынак можа вельмі лёгка перайсці ад буму да спаду або наадварот. У апоўдні будзе добра. Вы зробіце гэта ў Тайбэі?"
  
  "Так".
  
  - Мне спатрэбіцца пацвярджэнне па тэлексе.
  
  "Кейсі аддасць гэта табе".
  
  "Яна ведае? Аб плане?"
  
  "Так. Цяпер ведае. Колькі акцый табе трэба для кантролю?"
  
  "У вас павінна быць гэтая інфармацыя".
  
  "Гэта адзіная адсутны дэталь".
  
  "Калі мы занясем бай-ін, у нас будзе дастаткова сродкаў, каб забяспечыць нам па меншай меры тры месцы ў савеце дырэктараў, і справа з канцом. Як толькі мы ўвойдзем у савет дырэктараў, "Струанс" апынецца ў нашай улады, а затым, вельмі хутка, я объединю "Струанс" з "Ротвелл-Горнт".
  
  - А ты тайбэн з Высакароднага Дома.
  
  - Ды. Вочы Горнта бліснулі. Ён зноў напоўніў шклянкі. - За здароўе!
  
  "Здароўе!"
  
  Яны выпілі, задаволеныя здзелкай. Але ў глыбіні душы ні адзін з іх ні кропелькі не давяраў іншаму. Абодва былі вельмі рады, што ў іх ёсць планы на выпадак непрадбачаных абставінаў — калі спатрэбіцца.
  
  З змрочнымі асобамі трое мужчын выйшлі з Дома ўрада і селі ў машыну Кроса. Крос сеў за руль. Синдерс сядзеў наперадзе, Роузмонт - ззаду, і яны абодва моцна сціскалі ў руках усё яшчэ непрачытаныя копіі файлаў AMG. Ноч была цёмнай, неба хмурилось, а рух было больш інтэнсіўна, чым звычайна.
  
  - Ты думаеш, гаспадар прачытае арыгіналы, перш чым парваць іх на шматкі? - спытаў Роузмонт, які сядзеў ззаду.
  
  "Я б так і зрабіў", - адказаў Синдерс, не паварочваючыся, каб паглядзець на яго.
  
  "Сэр Джэфры занадта разумны, каб зрабіць гэта", - сказаў Крос. "Ён не знішчыць арыгіналы, пакуль ваша копія ў цэласці і захаванасці не патрапіць у рукі міністра, на выпадак, калі вы не прыедзеце. Але нават у гэтым выпадку ён занадта проницателен, каб разгадаць тое, што можа паставіць у няёмкае становішча паўнамоцнага прадстаўніка Яе Вялікасці і, такім чынам, урад Яе Вялікасці.
  
  Зноў запанавала маўчанне.
  
  Затым, не ў сілах больш стрымлівацца, Роузмонт холадна спытаў: "А як жа Меткин? А? Дзе адбылася заварушка, Родж?"
  
  "Бамбей. Самалёт павінен быў быць пашкоджаны там, калі гэта быў сабатаж".
  
  - Дзеля бога, Родж, павінна быць. Вядома, каму-то далі чаявыя.
  
  Дзе адбылася ўцечка? Зноў твой чортаў "крот"? Ён пачакаў, але ні адзін з мужчын яму не адказаў. - А што з "Івановым", Родж? Ты збіраешся канфіскаваць яго і зладзіць раптоўны ператрус?
  
  "Губернатар звязаўся з Лонданам, і яны палічылі неразумным ствараць інцыдэнт".
  
  "Што, чорт вазьмі, ведаюць гэтыя прыдуркі?" Роузмонт злосна сказаў. "Гэта шпіёнскі карабель, чорт вазьмі! Стаўлю пяцьдзесят супраць погнутой шляпной шпількі, што мы атрымаем даведнікі па бягучых кодах, паглядзім на лепшае абсталяванне для назірання ў СССР і пяць ці шэсць экспертаў КДБ. А?
  
  - Вядома, вы маеце рацыю, містэр Роузмонт, - ледзь чутна вымавіў Синдерс. - Але мы не можам, па меншай меры, без неабходнага дазволу.
  
  - Дазвольце мне і маім дзецям...
  
  - Ні ў якім разе! Синдерс раздражнёна дастаў цыгарэты. Пачак была пустая. Крос прапанаваў сваю.
  
  - Так ты збіраешся дазволіць ім выйсці сухімі з вады?
  
  "Я збіраюся запрасіць капітана, капітана Суслева, заўтра ў ШТАБ і папрасіць у яго тлумачэнняў", - сказаў Синдерс.
  
  "Я б хацеў прыняць у гэтым удзел".
  
  "Я падумаю над гэтым".
  
  "Вы атрымаеце афіцыйнае дазвол да 9:00 раніцы".
  
  - Прабачце, містэр Роузмонт, - раўнуў Синдерс, - але, калі я захачу, я магу адмяніць любыя ўказанні вашага начальства, пакуль я тут.
  
  "Мы саюзнікі ў імя хрыста".
  
  - Тады чаму вы без запрашэння здзейснілі налёт на 32 вежы Сінклера? - рэзка спытаў Крос.
  
  Роузмонт ўздыхнуў і расказаў ім.
  
  Синдерс задуменна паглядзеў на Кроса, затым зноў на Роузмонта. - Хто вам сказаў, што гэта канспіратыўная кватэра ворага, містэр Роузмонт?
  
  "У нас тут шырокая сетка інфарматараў. Гэта было часткай апытання. Я не магу сказаць вам, хто, але я дам вам копіі набораў адбіткаў пальцаў са шкла, якія мы ўзялі, калі яны вам спатрэбяцца.
  
  - Гэта было б вельмі карысна, - сказаў Синдерс. Дзякуй.
  
  "Гэта ўсё яшчэ не вызваляе вас ад бессэнсоўнага несанкцыянаванага налёту", - холадна сказаў Крос.
  
  "Я сказаў, што шкадую, добра?" Роузмонт успыхнуў і падняў падбародак. "Мы ўсе робім памылкі. Як Филби, Берджесс і Маклін! Лондан такой чартоўску разумны, так? У нас ёсць гарачая інфармацыя, што ў цябе ёсць чацвёрты хлопец — вышэй, з такім жа добрым становішчам і смяецца над табой."
  
  Крос і Синдерс ўздрыгнулі. Яны паглядзелі адзін на аднаго. Затым Синдерс павярнуўся. - Хто? - спытаў я.
  
  "Калі б я ведаў, на яго б напалі. Филби забраў з сабой столькі нашых рэчаў, што перагрупоўка і адступленне абышліся нам у мільёны ".
  
  Синдерс сказаў: "Шкадую аб Филби. Так, мы ўсе вельмі перажываем з-за яго".
  
  "Мы ўсе робім памылкі, і адзіны грэх - гэта правал, праўда? Калі б я злавіў пару варожых агентаў мінулай ноччу, вы б радаваліся. Такім чынам, я пацярпеў няўдачу. Я сказаў, што шкадую, добра? Я спытаю ў наступны раз, добра?
  
  - Ты гэтага не зробіш, - сказаў Крос, - але гэта пазбавіла б нас ад многіх бедаў, калі б ты гэта зрабіў.
  
  "Што вы чулі пра чацвёртым чалавеку?" Спытаў Синдерс, яго твар быў бледным, шчацінне рабіла яго яшчэ больш брудным, чым ён быў на самай справе.
  
  "У мінулым месяцы мы раскрылі яшчэ адну банду камуністаў у Штатах. Чорт, яны як прусакі. У гэтай вочку было чатыры чалавекі, двое ў Нью-Ёрку, двое ў Вашынгтоне. Тым хлопцам у Нью-Ёрку быў Іван Ягораў, яшчэ адзін супрацоўнік Сакратарыята ААН. Роузмонт з горыччу дадаў: "Госпадзе, чаму наша бок не ўсведамляе, што чортава ААН нашпігаваная раслінамі і лепшым савецкім зброяй з тых часоў, як яны скралі нашу чортаву бомбу! Мы злавілі Івана Ягорава і яго жонку Алессандру на перадачы сакрэтаў прамысловага шпіянажу, кампутараў. Хлопцы з Вашынгтона ўзялі амерыканскія імёны рэальных людзей, якія былі мёртвыя: рымска-каталіцкага святара і жанчыны з Канэктыкута. Чацвёра ублюдкаў былі звязаны з жартаўніком з савецкага амбасады, аташэ, які быў іх кантралёрам. Мы накінуліся на яго, спрабуючы завербаваць аднаго з нашых хлопцаў з ЦРУ шпіёніць для іх. Вядома. Але перш чым мы выправадзілі яго з Штатаў, мы напалохалі яго настолькі, што раскрылі астатніх чацвярых. Адзін з іх паведаміў нам, што Филби не быў галоўнай фігурай, што быў чацвёрты чалавек ".
  
  Синдерс кашлянуў і прыкурыў яшчэ адну цыгарэту ад недакурка іншы. - Што ён сказаў. Дакладна?
  
  - Толькі тое, што ў камеры Филби было чацвёра. Чацвёрты - хлопец, які ўвёў у курс справы астатніх, кантралёр ячэйкі і галоўнае злучнае звяно з Парадамі. Хадзілі чуткі, што ён там, наверсе. VVIP."
  
  - Якога роду? Палітычны? Міністэрства замежных спраў? Джентри?
  
  Роузмонт паціснуў плячыма. - Проста VVIP.
  
  Синдерс ўтаропіўся на яго, затым зноў сышоў у сябе. Крос павярнуў на Сынклэрам-роўд і спыніўся ў сваёй кватэры, каб высадзіць Синдерса, затым паехаў у консульства, якое знаходзілася побач з Домам урада. Роузмонт зняў копію адбіткаў пальцаў, затым праводзіў Кроса ў свой кабінет. Кабінет быў вялікім і добра укомплектованным спіртным. - Скотч?
  
  - Гарэлка з кропелькай соку лайма "Роузз", - сказаў Крос, разглядаючы тэчкі AMG, якія Роузмонт нядбайна паклаў яму на стол.
  
  - За здароўе. Яны чокнуліся келіхамі. Роузмонт залпам выпіў свой скотч. - Аб чым ты думаеш, Родж? Ты ўвесь дзень быў як кот на распаленай даху.
  
  Крос кіўнуў на тэчкі. - Гэта яны. Я хачу гэтага крата. Я хачу знішчыць Сэвэрына.
  
  Роузмонт нахмурыўся. - Добра, - сказаў ён пасля паўзы, - давайце паглядзім, што ў нас ёсць.
  
  Ён узяў першую тэчку, паклаў ногі на стол і пачаў чытаць. Яму спатрэбілася ўсяго пару хвілін, каб скончыць, затым ён перадаў яе Кросе, які чытаў так жа хутка. Яны хутка прагледзелі тэчкі адну за іншы. Крос закрыў апошнюю старонку апошняй тэчкі і вярнуў яе. Ён закурыў цыгарэту.
  
  - Цяпер занадта шмат усяго, каб гэта каментаваць, - разгублена прамармытаў Роузмонт.
  
  Крос ўлавіў ўтоеную нотку ў голасе амерыканца і падумаў, не правяраюць яго. "Адна рэч кідаецца ў вочы", - сказаў ён, назіраючы за Роузмонтом. "Яны не ідуць ні ў якое параўнанне па якасці з іншымі, якія мы перахапілі".
  
  Роузмонт кіўнуў. - Я таксама гэта зразумеў, Родж. Як ты сабе гэта ўяўляеш?
  
  "Яны здаюцца плоскімі. Усе віды пытанняў застаюцца без адказаў. Севрин абыдзены, як і крот". Крос пагуляў са сваёй гарэлкай, затым дапіў яе. "Я расчараваны".
  
  Роузмонт парушыў маўчанне. "Значыць, альбо той, які мы атрымалі, быў унікальным і напісаны па-іншаму, альбо гэта падробкі?"
  
  "Так".
  
  Роузмонт выдыхнуў. "Што вядзе назад да Иэну Данроссу. Калі яны фальшывыя, у яго ўсё яшчэ ёсць сапраўдныя ".
  
  На самай справе, альбо ў яго галаве.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Мяркуецца, што ў яго фатаграфічная памяць. Ён мог знішчыць сапраўдныя і прыгатаваць гэтыя, але ўсё роўна памятаць іншыя ".
  
  "Ах, значыць, яго можна дапытаць, калі ён ... калі ён падмануў нас".
  
  Крос запаліў яшчэ адну цыгарэту. - Ды. Калі ўлада заможных вырашаць, што гэта неабходна. Ён паглядзеў на Роузмонта. "Вядома, любы такі допыт быў бы вельмі небяспечны і павінен быў бы праводзіцца выключна ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы".
  
  Змучанае твар Роузмонта стала яшчэ больш азмрочылася. - Можа, мне ўзяць заклад і збегчы?
  
  "Няма. Спачатку мы павінны пераканацца. Гэта павінна быць адносна проста". Крос зірнуў на бар з напоямі. "Можна мне?"
  
  - Вядома. Я вып'ю яшчэ глыток віскі.
  
  Крос працягнуў яму новую порцыю. - Я заключу з табой здзелку.: Ты сапраўды супрацоўнічаеш, цалкам, ты нічога не предпринимаешь, не папярэдзіўшы мяне загадзя, ніякіх сакрэтаў, ніякай спешкі ...
  
  "У абмен на што?"
  
  Крос усміхнуўся сваёй тонкай усмешкай і дастаў некалькі фотакопій. "Як бы вы хацелі паўплываць, магчыма, нават кантраляваць, некаторых кандыдатаў у прэзідэнты — магчыма, нават выбары?"
  
  "Я цябе не разумею".
  
  Крос перадаў лісты Томаса к. К. Ліма, якія Армстронг і яго каманда знайшлі падчас рэйду на Ло Бактут двума днямі раней. "Падобна на тое, што некаторыя вельмі багатыя сям'і ЗША з вельмі добрымі сувязямі ўступілі ў змову з пэўнымі амерыканскімі генераламі, каб пабудаваць некалькі вялікіх, але непатрэбных аэрадромаў у В'етнаме дзеля асабістай выгады. Гэта дакументуе, як, калі і хто ". Крос распавёў яму, дзе менавіта і як былі знойдзеныя паперы, і дадаў: "Хіба сенатар Уилф Тиллман, які цяпер тут, не прэтэндуе на пасаду прэзідэнта? Я мяркую, ён прызначыў бы цябе кіраўніком ЦРУ за гэтыя смачнасці — // ты хацеў аддаць іх яму. Гэтыя дзве яшчэ сакавіцей. Крос паклаў іх на стол. "Яны дакументуюць, як пэўныя палітыкі з даволі добрымі сувязямі і такія ж сям'і з добрымі сувязямі атрымалі адабрэнне Кангрэса на тое, каб накіраваць мільёны ў цалкам ашуканскую праграму дапамогі В'етнаму. 8 мільёнаў ужо выплачана ".
  
  Роузмонт прачытаў лісты. Яго твар побелело як мел. Ён падняў трубку. "Злучыце мяне з Эдом Ланганом". Ён пачакаў імгненне, затым яго твар раптам пачырванеў. "Мне напляваць!" - прахрыпеў ён. "Адарву сваю чортаву азадак і прывядзі сюды Эда прама цяпер". Ён кінуў трубку назад на рычаг, нецэнзурна вылаяўшыся, адкрыў свой стол, знайшоў бутэлечку з антацидными таблеткамі і праглынуў тры. "Я ніколі не зараблю пяцьдзесят такімі тэмпамі", - прамармытаў ён. - Родж, гэты жартаўнік, Томас к. К. Лім, можна нам узяць яго?
  
  "Калі вы зможаце знайсці яго, будзьце маім госцем. Ён недзе ў Паўднёвай Амерыцы". Крос адклаў іншы дакумент. "Гэта канфідэнцыйны справаздачу антыкарупцыйнага кіравання. У вас не павінна ўзнікнуць ніякіх праблем з тым, каб высачыць яго.
  
  Роузмонт прачытаў гэта. "Госпадзе". Пасля паўзы ён сказаў: "Мы можам пакінуць гэта паміж намі? Гэта можа знесці дах з пары нашых нацыянальных помнікаў".
  
  "Вядома. Мы дамовіліся? Ні з адной з бакоў нічога не схавана?" "Добра". Роузмонт падышоў да сейфа і адкрыў яго. "Адзін добры паварот заслугоўвае іншага". Ён знайшоў папку, якую шукаў, дастаў некалькі папер, паклаў тэчку назад і зноў замкнуў сейф. - Вось, гэта фотакопіі. Можаш узяць іх.
  
  Ксеракопіі былі маюць загалоўкі "Змагар за свабоду", датаваныя гэтым і мінулым месяцамі. Крос хутка прагледзеў іх, час ад часу присвистывая. Гэта былі шпіёнскія данясенні цудоўнага якасці. Усе артыкулы тычыліся Кантона, падзей у гэтай жыццёва важнай сталіцы правінцыі Квантун і вакол яе: перамяшчэння войскаў, прасоўвання па службе, прызначэння ў мясцовыя прэзідыумы і Камуністычную партыю, паводкі, недахоп харчавання, узброеныя сілы, колькасць і тыпы ўсходненямецкіх і чэхаславацкіх тавараў, даступных у крамах. "Дзе ты гэта ўзяла?" спытаў ён.
  
  "У нас ёсць вочка, якая дзейнічае ў Кантоне. Гэта адзін з іх справаздач, мы атрымліваем іх штомесяц. Даць вам копію?"
  
  "Так. Ды, дзякуй. Я праверу гэта праз нашы крыніцы на прадмет дакладнасці".
  
  - Яны дакладныя, Родж. Вядома, зусім сакрэтныя, так? Я не хачу, каб маіх хлопцаў разнесла, як Фонг-фонг. Няхай гэта застанецца паміж намі, добра? "Усё ў парадку".
  
  Амерыканец устаў і працягнуў руку. "І, Родж, я шкадую аб налёце". "Так".
  
  - Добра. Што тычыцца гэтага жартаўніка, Лім, мы яго знойдзем. - Роузмонт стомлена пацягнуўся, затым падышоў і наліў сабе яшчэ выпіць. - Родж?
  
  - Не, дзякуй, я пайду, - сказаў Крос.
  
  Роузмонт ткнуў тупым пальцам у літары. - Наконт гэтых, дзякуй. Ды, дзякуй, але ... - Ён на імгненне змоўк, ледзь не расплакаўшыся ад лютасці. "Часам мяне так ванітуе ад таго, што нашы ўласныя хлопцы гатовыя зрабіць за чортавы бабкі, нават калі гэта чортава куча чортава золата, што я гатовы памерці. Разумееш, што я маю на ўвазе?"
  
  "О так!" Крос стараўся гаварыць добрым і пяшчотным тонам, але ён думаў: "Які ж ты наіўны, Стэнлі!" Праз імгненне ён выйшаў, накіраваўся ў паліцэйскае кіраванне і праверыў адбіткі пальцаў у сваіх асабістых справах, затым вярнуўся ў сваю машыну і наўздагад накіраваўся ў Вест-Пойнт. Пераканаўшыся, што за ім няма сачэння, ён спыніўся каля бліжэйшай тэлефоннай будкі і набраў нумар. Праз імгненне трубку знялі на іншым канцы провада. Адказу не было, чуваць было толькі дыханне. Крос тут жа закашляўся сухім адрывістым кашлем Артура і загаварыў, ідэальна імітуючы голас Артура: "Містэр Лопсинг, калі ласка".
  
  "Тут няма містэра Лоптинга. Выбачайце, вы памыліліся нумарам".
  
  Крос з задавальненнем даведаўся Суслева. "Я хачу пакінуць паведамленне", - сказаў ён, працягваючы кадзіраваць тым жа голасам, якім яны з Джэйсанам Пламмом размаўлялі па тэлефоне, абодва яны палічылі вельмі карысным мець магчымасць прыкідвацца Артурам, калі гэта неабходна, такім чынам яшчэ больш хаваючы адзін аднаго і свае сапраўдныя асобы.
  
  Калі код быў гатовы, Суслев спытаў: "І што?"
  
  Крос тонка ўсміхнуўся, задаволены, што змог абдурыць Суслева. "Я прачытаў матэрыял. Наш сябар таксама". "Нашым сябрам" было кодавае імя самога Артура, Роджэр Крос.
  
  "Ах! І?"
  
  "І мы абодва згодныя, што гэта цудоўна". "Цудоўна" - кодавае слова, якое азначае падробленую або ілжывую інфармацыю.
  
  Доўгая паўза. - І што?
  
  "Ці можа наш сябар звязацца з вамі ў суботу ў чатыры?" Можа Роджэр Крос звязацца з вамі сёння ўвечары ў 22:00 па тэлефоне safe phones?
  
  "Так. Дзякуй, што патэлефанавалі". ТАК. Паведамленне зразумета.
  
  Крос паклаў трубку.
  
  Ён дастаў яшчэ адну манету і зноў набраў нумар.
  
  "Алё?"
  
  "Прывітанне, Джэйсан, гэта Роджэр Крос", - ветліва сказаў ён.
  
  "О, добры дзень, супэрінтэндант, гэта прыемны сюрпрыз", - адказаў Пламм. "Наша гульня ў брыдж ўсё яшчэ працягваецца заўтра?" Вы перахапілі файлы AMG?
  
  "Так", - сказаў Крос, затым нядбайна дадаў: "Але замест шасці мы маглі б зрабіць восем?" "Так", але мы ў бяспецы, ніякіх імёнаў не згадвалася.
  
  Пачуўся гучны ўздых палёгкі. Затым Пламм сказаў: "Сказаць астатнім?" Мы сустракаемся сёння ўвечары, як дамовіліся?
  
  "Не, не трэба турбаваць іх сёння ўвечары, мы можам зрабіць гэта заўтра". Няма. Мы сустрэнемся заўтра.
  
  "Выдатна. Дзякуй, што патэлефанавалі".
  
  Крос пайшоў назад па люднай вуліцы. Вельмі задаволены сабой, ён сеў у машыну і закурыў цыгарэту. Цікава, што б падумаў Суслев — або яго босы — калі б даведаліся, што я сапраўдны Артур, а не Джэйсан Пламм. Сакрэты ўнутры сакрэтаў ўнутры сакрэтаў, і Джэйсан адзіны, хто ведае, хто такі Артур на самай справе!
  
  Ён усміхнуўся.
  
  КДБ быў бы ў лютасці. Ім не падабаюцца сакрэты, да якіх яны не маюць дачынення. І яны былі б у яшчэ большай лютасці, калі б даведаліся, што гэта я ўвёў у пасаду Пламма і сфармаваў Севрин, а не наадварот.
  
  Гэта было лёгка зладзіць. Калі Крос працаваў у вайсковай выведцы Германіі ў канцы вайны, яму канфідэнцыйна нашапталі інфармацыю аб тым, што Пламм, спецыяліст па сувязях, кіраваў тайным перадатчыкам для Саветаў. На працягу месяца ён пазнаёміўся з Пламмом бліжэй і ўсталяваў праўду пра гэта, але амаль адразу ж вайна скончылася. Такім чынам, ён збярог гэтую інфармацыю для выкарыстання ў будучыні — у абмен на той час, калі яму, магчыма, захочацца перайсці на іншы бок. У шпіянажы ніколі не ведаеш, калі цябе падстаўляюць, ці здраджваюць, або прадаюць за што-небудзь ці каго-то больш каштоўнага. Вам заўсёды патрэбныя сакрэты для абмену, і чым важней сакрэты, тым у большай бяспецы, таму што вы ніколі не ведаеце, калі вы, падначалены або вышэйстаячы, здзейсніце памылку, якая зробіць вас голым і бездапаможным, як матылёк з шыпамі. Як Ворански. Як Меткин. Як Данросс з яго фальшывымі дакументамі. Як Роузмонт з яго наіўным ідэалізмам. Як і ў Грэгары Суслева, яго адбіткі пальцаў на шкле цяпер зарэгістраваныя ў ЦРУ і, такім чынам, трапілі ў пастку па майму ўласнаму выбару.
  
  Крос гучна засмяяўся. Ён адпусціў счапленне, выруливая ў паток машын. Змена бакоў і нацкоўванне іх усіх адзін на аднаго робіць жыццё захапляльнай, сказаў ён сабе. Так, сакрэты сапраўды робяць жыццё вельмі захапляльнай.
  
  61
  
  9:45 ВЕЧАРА. :
  
  Пок-Лю-Чау быў маленькім востравам да паўднёва-захаду ад Абердзіна, і на вячэру Бартлетту падалі лепшую кітайскую ежу, якую ён калі-небудзь спрабаваў. Яны елі восьмае страва - маленькія міскі рысу. Традыцыйна рыс быў апошнім стравай на бяседзе.
  
  "Табе наогул-то не трэба нічога ёсць, Лайн!" Арланда засмяялася. "Гэта свайго роду драматызацыі для твайго гаспадара, што ты наеўся да адвалу!" "Ты можаш сказаць гэта зноў, Арланда! Квиллан, гэта было цудоўна!" "Так, так, гэта было ўзрушаюча, Квиллан", - паўтарыла яна. "Ты зрабіў выдатны выбар". Рэстаран размяшчаўся побач з маленькай прыстанню недалёка ад рыбацкай вёсачкі — панылы, асветлены голымі лямпачкамі, з цыратай на сталах, дрэннымі крэсламі і бітым кафляй на падлозе. За ім была алея акварыўмаў, дзе захоўваўся штодзённы ўлоў выспы для продажу. Пад кіраўніцтвам ўладальніка яны выбіралі з таго, што плавала ў акварыумах: крэветкі, кальмары, ракападобныя, амары, маленькія крабы і рыбы разнастайных формаў і памераў.
  
  Горнт паспрачаўся з гаспадаром рэстарана па нагоды меню, выбіраючы рыбу, з якой яны маглі б пагадзіцца. Абодва былі экспертамі, а Горнт - каштоўным кліентам. Пазней яны селі за столік ва ўнутраным дворыку. Было халаднавата, і яны пілі піва, шчаслівыя ўтрох. Усе ведалі, што, па меншай меры, падчас вячэры было перамір'е і не было неабходнасці ў ахове.
  
  Праз некалькі хвілін падалі першую страву — горкі сакавітых хутка абсмаленых крэветак, салодкіх, як марская капуста, і самых смачных у свеце. Затым малюсенькі васьміног з часныком, імбірам, чылі і ўсімі усходнімі прыправамі. Затым некалькі курыных крылцаў, абсмаленых у фрыцюры, якія яны з'елі з марской соллю, затым цудоўная рыба, прыгатаваная на пару з сояй, лустачкамі свежага зялёнага лука і імбірам, і выкладзены на страва "шчака", рыбны дэлікатэс, пададзены Бартлетту як ганароваму госцю.
  
  "Госпадзе, калі я ўбачыў гэтую памыйніцу, прабач, гэта месца, я падумаў, што ты мяне разыгрываеш".
  
  "Ах, мой дарагі сябар, - сказаў Горнт, - вы павінны ведаць кітайцаў. Іх не хвалюе асяроддзе, толькі ежа. Яны з вялікім падазрэннем паставіліся б да любога установе, дзе марнуюць грошы на афармленне, абрусы або свечкі. Яны хочуць бачыць, што ядуць — адсюль і рэзкі святло. Кітайцы ядуць лепш за ўсіх. Яны як італьянцы. Яны любяць смяяцца, ёсць, піць і рваць. . . . "
  
  Усе яны пілі піва. "Яно лепш за ўсё спалучаецца з кітайскай кухняй, хоць кітайскі чай лепш — ён лепш засвойваецца і расшчапляе ўсе тлушчы".
  
  "Чаму ты ўсміхаешся, Лайн?" Спытала Арланда. Яна сядзела паміж імі.
  
  "Ні за што. Проста ты сапраўды ведаеш, як тут паесці. Скажы, што гэта?"
  
  Яна ўтаропілася на страва з смажаным рысам, змяшаным з рознымі відамі рыбы. "Кальмары".
  
  "Што?"
  
  Астатнія засмяяліся, а Горнт сказаў: "Кітайцы кажуць, што калі яго спінка звернутая да нябёсаў, то ён ядомы. Пойдзем?"
  
  Як толькі яны вярнуліся на борт і выйшлі ў мора, далей ад прыстані, быў пададзены кава і брэндзі. Горнт сказаў: "Вы прабачце, я ненадоўга? Мне трэба скончыць сее-якую папяровую працу. Калі табе холадна, скарыстайся пярэдняй каютой. Ён спусціўся ўніз.
  
  Бартлетт задуменна пацягваў каньяк. Арланда сядзела насупраць яго, і яны разваліліся ў шэзлонгах на кармавой палубе. Раптам яму захацелася, каб гэта была яго яхта і яны былі адны. Яе вочы былі прыкаваныя да яго. Не чакаючы просьбы, яна прысунулася бліжэй і паклала руку яму на патыліцу, мякка і ўмела размінаючы мышцы.
  
  "Гэта цудоўна", - сказаў ён, жадаючы яе.
  
  "Ах, - адказала яна, вельмі задаволеная, - я вельмі добрая ў масажы, Лайн. Я брала ўрокі ў японца. Ты рэгулярна ходзіш на масаж?"
  
  "Няма".
  
  "Ты павінен. Гэта вельмі важна для твайго цела, вельмі важна падтрымліваць у тонусе кожную цягліцу. Ты наладжваеш свой самалёт, ці не так? Так чаму б не наладзіць сваё цела? Заўтра я зраблю гэта для цябе. - Яе пазногці гарэзна ўпіліся ў яго шыю. - Яна жанчына, але да яе нельга дакранацца, хейя! - Давай, Арланда!
  
  "Я дразнилась, дурны", - адразу ж сказала яна яму, весела, легка здымаючы раптоўнае напружанне. "Гэтая жанчына сляпая. У старыя часы ў Кітаі і нават сёння на Тайвані сляпым людзям была прадастаўлена манаполія на мастацтва масажу, паколькі іх пальцы былі іх вачыма. Пра ды. Вядома, ёсць шмат шарлатанаў, якія прыкідваюцца, што валодаюць ведамі, але на самой справе гэта не так. У Ганконгу вы хутка даведаецеся, хто сапраўдны, а хто не. Гэта вельмі малюсенькая вёска ". Яна нахілілася наперад і дакранулася вуснамі яго шыі. - Гэта таму, што ты прыгожы.
  
  Ён засмяяўся. "Я павінен быў гэта сказаць". Ён абвіў яе рукой, зачараваны, і злёгку прыціснуў да сябе, выдатна усведамляючы, што капітан стаіць ля штурвала ў дзесяці футах ад яго.
  
  "Не хацелі б вы прайсці наперад і агледзець астатнюю частку карабля?" - спытала яна.
  
  Ён утаропіўся на яе. - Ты таксама можаш чытаць думкі?
  
  Яна засмяялася, яе цудоўнае твар адлюстроўвала радасць. "Хіба гэта не частка дзяўчыны - заўважаць, шчаслівы ці яе ... яе кавалер, або сумуе, ці хоча пабыць адзін, або што-то ў гэтым родзе? Мяне вучылі выкарыстоўваць свае вочы і пачуцці, Лайн. Вядома, я спрабую чытаць твае думкі, але калі я памыляюся, ты павінен сказаць мне, каб я мог выправіцца. Але калі я маю рацыю ... хіба гэта не робіць яго больш велічным для цябе? І значна лягчэй прывабіць цябе ў пастку, з якой немагчыма збегчы. Каб кантраляваць цябе на лініі, якую ты так лёгка можаш парваць, калі захочаш, маё мастацтва складаецца ў тым, каб зрабіць занадта тонкую лінію падобнай на сталёвую сетку.
  
  Аб, але гэтага было нялёгка навучыцца! Квиллан быў жорсткім настаўнікам, пра, такім жорсткім. Вялікая частка майго навучання праходзіла ў гневе, Квиллан праклінаў мяне: "Дзеля ўсяго святога, няўжо ты ніколі не навучышся карыстацца сваімі чортавымі вачыма? Калі я прыйшоў сюды, павінна было быць крышталёва ясна, што я адчуваў сябе агідна і правёў агідны дзень! Якога чорта ты адразу не прынёс мне выпіць, не дакрануўся да мяне пяшчотна, а потым трымаў свой чортаў рот на замку на працягу дзесяці хвілін, пакуль я не прыйду ў сябе — проста пяшчотны і разумее на працягу дзесяці чортавых хвілін, і тады я зноў буду ў парадку!"
  
  - Але, Квиллан, - захныкала яна скрозь слёзы, напалоханая яго лютасцю, - ты прыйшоў у такім гневе, што засмуціў мяне і...
  
  "Я пяцьдзесят разоў казаў табе не хвалявацца толькі таму, што я па-чартоўску засмучаны! Гэта твая праца - здымаць з мяне напружанне! Выкарыстоўвай свае чортавы вочы, вушы і шостае пачуццё! Усё, што мне трэба, - гэта дзесяць хвілін, і я зноў паслухмяны і пластычны. Дзеля ўсяго святога, хіба я не прыглядаюць за табой усё гэта час? Хіба я не выкарыстоўваю свае чортавы вочы і не спрабую абясшкодзіць цябе? Кожны месяц у адзін і той жа час ты заўсёды нервуешся, так? Хіба я не клапачуся аб тым, каб быць як мага спакайней і не даваць табе супакоіцца? А?"
  
  "Так, але д—"
  
  - Да чорта "але"! Клянуся Богам, цяпер я яшчэ ў горшым настроі, чым калі прыйшоў сюды! Гэта твая чортава віна, таму што ты дурная, неженственна, і ўжо табе-то варта было б ведаць лепш!
  
  Арланда ўспомніла, як ён выскачыў з кватэры, а яна заплакала, сапсавала святочны вячэру, які яна падрыхтавала, і сапсавала вечар. Пазней ён вярнуўся, цяпер ужо спакойны, заключыў яе ў абдымкі і пяшчотна прыціскаў да сабе, пакуль яна плакала, шкадуючы аб сварцы, якая, па яе думку, была непатрэбнай і па яе віне. "Паслухай, Арланда", - сказаў ён так мякка. "Я не адзіны мужчына, якога табе прыйдзецца кантраляваць у гэтым жыцці, не адзіны, ад каго ты будзеш залежаць — гэта асноўны факт, што жанчыны залежаць ад якога-то мужчыны, якім бы сапсаваным, злым і цяжкім ён ні быў. Жанчыне так лёгка кантраляваць сябе. О, так лёгка, калі ты скарыстаешся сваім зрокам, зразумець, што мужчыны — гэта дзеці, і час ад часу — па большай частцы - дурныя, раздражняльныя і жудасныя. Але яны пастаўляюць грошы, і гэта цяжка зрабіць, вельмі цяжка. Вельмі цяжка працягваць пастаўляць грошы дзень за днём, кім бы ты ні быў. Мо чинг мо менгу ... няма грошай - няма жыцця. Наўзамен жанчына павінна забяспечваць гармонію — мужчына не можа, не ўсе час. Але жанчына заўсёды можа падбадзёрыць свайго мужчыну, калі захоча, заўсёды можа вывесці з яго яд. Заўсёды. Проста застаючыся спакойнай, кахаючай, пяшчотнай і разумелай на такі кароткі час. Я навучу цябе гульні ў жыццё. У цябе будзе доктарская ступень па выжыванні, як у жанчыны, але ты павінна працаваць...
  
  
  "О, як я працавала", - змрочна падумала Арланда, успамінаючы ўсе свае слёзы. Але цяпер я ведаю. Цяпер я магу інстынктыўна рабіць тое, чаго прымусіла сябе навучыцца. - Хадзем, дазвольце мне паказаць вам насавую частку карабля. - Яна ўстала, адчуваючы на сабе погляд капітана, і ўпэўнена павяла яго наперад.
  
  Пакуль яны ішлі, яна на імгненне ўзяла Лайн пад руку, затым узялася за парэнчы трапа і спусцілася ўніз. Каюта была вялікай, з зручнымі шэзлонгамі, канапамі і глыбокімі крэсламі, прымацаванымі да палубе. Бар для кактэйляў быў добра ўкамплектаваны. "Камбуз знаходзіцца ў насавой частцы, на карме, побач з каютамі экіпажа", - сказала яна. "Яны цесныя, але добрыя для Ганконга". Невялікі калідор вёў наперад. Чатыры каюты, дзве з двухспальным ложкам, дзве з нарамі, размешчанымі адна над іншай. Акуратныя, карабельнай формы і прывабныя. - На карме галоўная каюта Квиллана і гаспадарскія апартаменты. Гэта раскошна. Яна задуменна ўсміхнулася. - Ён любіць усё самае лепшае.
  
  "Так", - сказаў Бартлетт. Ён пацалаваў яе, і яна адказала, цалкам адказала. Яго жаданне зрабіла яе бязвольнай і цякучай, і яна дазволіла сабе аддацца яго жаданні, адпавядаючы яго страсці, упэўненая, што ён спыніцца і што ёй не прыйдзецца спыняць яго.
  
  Гульня была спланаваная менавіта такім чынам.
  
  Яна адчула яго сілу. Адразу ж яе сьцёгны цясней прыціснуліся, злёгку рухаючыся. Яго рукі блукалі па ёй, і яна адказвала. У яго абдымках было цудоўна, лепш, чым яна калі-небудзь ведала з Квиланом, які заўсёды быў настаўнікам, заўсёды усё кантраляваў, заўсёды непахісны. Яны былі на ложку, калі Бартлетт адступіў. Яе цела ўсклікала да яго, але яна ўсё роўна радавалася.
  
  "Давай вернемся на палубу", - пачула яна яго хрыплы голас.
  
  Горнт перасёк раскошную каюту, прайшоў у гаспадарскія апартаменты і замкнуў за сабой дзверы. Дзяўчына салодка спала ў велізарнай ложка пад легкім коўдрай. Ён пастаяў у нагах ложка, атрымліваючы асалоду ад выглядам дзяўчыны, перш чым дакрануцца да яе. Яна павольна прачыналася. "Ииии, я так добра спала, паважаны сэр. Твая ложак такая ўтульная, - сказала яна па-шанхайски, усміхнуўшыся і пазяхнуўшы, і цудоўна пацягнулася, як пацягнуўся бы кацяня. - Ты добра паеў?
  
  "Цудоўна", - адказаў ён на тым жа мове. "Твой быў такім жа выдатным?"
  
  "О, так, цудоўна!" - ветліва сказала яна. "Карабельны сцюард Чо прынёс тыя ж стравы, што і вы. Мне асабліва спадабаўся васьміног з чорнай фасоллю і чесночным соусам". Яна села на ложку і адкінулася на шаўковыя падушкі, цалкам аголеная. - Можа, мне апрануцца і выйсці на палубу прама цяпер?
  
  "Не, Кацяня, пакуль няма". Горнт сеў на ложак, працягнуў руку, дакрануўся да яе грудзей і адчуў, як па ёй прабегла лёгкая дрыготка. Яе кітайскую гаспадыню звалі Прыгажуня Снегу, і ён наняў яе на вечар у начным клубе "Шчаслівая гаспадыня". Ён падумваў пра тое, каб узяць з сабой Мону Люнг, сваю цяперашнюю сяброўку, але яна была б занадта незалежнай, каб шчасліва заставацца ўнізе і выходзіць на палубу толькі па яго капрызе.
  
  Ён вельмі старанна выбіраў Снежную прыгажуню. Яна была незвычайна прыгожая тварам, целам і тэкстурай скуры. Ёй было васемнаццаць, і яна прабыла ў Ганконгу ўсяго месяц. Сяброўка на Тайвані распавяла яму пра яе рэдкасці і сказала, што яна збіраецца далучыцца да начному клубу Happy Hostess з суседняга клуба на Тайвані. Два тыдні таму ён паехаў туды і заключыў пагадненне, якое аказалася выгадным для іх абодвух. Сёння вечарам, калі Арланда сказала яму, што вячэрае з Бартлеттом, і ён запрасіў іх на борт, ён адразу ж патэлефанаваў Шчаслівай гаспадыні, купіў "Снежную прыгажуню" з клуба на ноч і паспяшаўся даставіць яе на борт. "Сёння ўвечары я разыгрываецца аднаго", - сказаў ён ёй. "Я хачу, каб ты заставалася тут, у гэтай каюце, у гэтым месцы, пакуль я не выведу цябе на палубу. Гэта можа заняць гадзіну ці два, але ты павінна заставацца тут, ціхая, як мышка, пакуль я за табой не прыйду.
  
  "Ииии, у гэтым плывучым палацы я гатовы застацца на тыдзень бясплатна. Толькі мая ежа і яшчэ шампанскага ... хоць падушкі былі б за дадатковую плату. Ці магу я спаць у ложку, калі захачу? - Вядома, але, калі ласка, спачатку прымі душ.
  
  "Душ? Блаславі ўсе багі! Гарачая і халодная вада? Гэта будзе рай — такая недахоп вады вельмі негигиенична".
  
  Горнт прывёў яе сёння ўвечары, каб паздзекавацца над Орландой, калі вырашыць, што хоча паздзекавацца над ёй. Снежная Прыгажуня была нашмат маладзей, прыгажэй, і ён ведаў, што выгляд яе ў адным з элегантных адзенняў, якія калі-то насіла Арланда, хай аберне яе ў курчах. Увесь вячэру ён пасмейваўся пра сябе, прыкідваючы, калі яму варта вырабіць на яе максімальны эфект: распачаць Бартлетта і нагадаць Орланде, што яна ўжо старая па гонконгским мерках і што без яго актыўнай дапамогі яна ніколі не атрымае Бартлетта так, як хацела.
  
  Хачу ці я, каб яна выйшла замуж за Бартлетта? Ашаломлены, ён спытаў сябе.
  
  Няма. І ўсё ж, калі б Арланда была жонкай Бартлетта, ён заўсёды быў бы ў маёй уладзе, таму што яна ёсць і заўсёды будзе. Пакуль што яна гэтага не забылася. Да гэтага часу яна была паслухмянай і сыноўняй. І напуджанай.
  
  Ён засмяяўся. О, помста будзе салодкай, калі я навяду на цябе стралу, мая дарагая. Калі-небудзь я гэта зраблю. О так, мая дарагая, я не забыўся, як хіхікалі усе гэтыя самаздаволеныя ўблюдкі — Паг, Пламм, Хавергилл або Іэн чортаў Данросс, — калі яны пачулі, што табе не трываецца скокнуць у ложак да жеребцу ўдвая маладзейшы за мяне.
  
  Ці павінен я сказаць табе цяпер, што ты мой муи джай?
  
  Калі Орланде было трынаццаць, яе маці-шанхайка прыехала наведаць яго. "Часы вельмі цяжкія, спадар, нашы даўгі перад кампаніяй велізарныя, і тваё цярпенне і дабрыня перапаўняюць нас".
  
  "Часы цяжкія для ўсіх", - сказаў ён ёй.
  
  "На жаль, з мінулага тыдня дэпартамент майго мужа больш не існуе. У канцы месяца ён павінен сысці пасля семнаццаці гадоў службы, і мы не можам выплаціць вам нашы даўгі".
  
  "Эдуарда Рамас - добры чалавек і лёгка знойдзе новую, лепшую пасаду".
  
  "Інь сяо шы тая", - сказала яна: "Мы многае губляем з-за дробязі.
  
  "Джос", - сказаў ён, спадзеючыся, што пастка спрацавала і ўсё насенне, якія ён пасеяў, нарэшце-то прынясуць плён.
  
  "Джос", - пагадзілася яна. "Але ёсць яшчэ Арланда".
  
  - А што наконт Орланды? - спытаў я.
  
  "Магчыма, яна магла б быць муи джай". Муи джай была дачкой, аддадзенай даўжніком крэдытору назаўжды ў выплату даўгоў, якія інакш не маглі быць выплачаныя — каб яе выхоўвалі так, як хацеў крэдытор, выкарыстоўвалі або аддавалі па жаданні крэдытора. Гэта быў старажытны кітайскі звычай, і цалкам законны.
  
  Горнт успомніў тое ззянне, якое ён адчуў. Перамовы занялі некалькі тыдняў. Горнт пагадзіўся пагасіць даўгі Рамоса — даўгі, якія Горнт так старанна заахвочваў, пагадзіўся аднавіць Рамоса ў пасады, падаўшы яму сціплую гарантаваную пенсію і дапамогу ва ўладкаванні ў Партугаліі, а таксама аплаціць навучанне Орланды ў Амерыцы. Наўзамен Рамосы гарантавалі аддаць яму Орланду, цнатлівую і адпаведна закаханую, у дзень яе васямнаццацігоддзя або раней. Адмовы не будзе. - Клянуся ўсімі багамі, гэта будзе вечнай таямніцай паміж намі. Я таксама думаю, што было б у роўнай ступені лепш трымаць гэта ў сакрэце ад яе, Госпадзе, назаўжды. Але мы ведаем, і яна будзе ведаць, дзе ляжыць яе міска з рысам ".
  
  Горнт празьзяў. Добрыя гады каштавалі за ўсё цярпення, планавання і ўкладзеных невялікіх грошай. Выйгралі ўсё, сказаў ён сабе, і задавальненне яшчэ наперадзе.
  
  "Так", - падумаў ён і засяродзіўся на Прыгажосці снегу. "Жыццё вельмі добрая", - сказаў ён, лашчачы яе.
  
  "Я шчаслівая, што вы шчаслівыя, шаноўны сэр. Я таксама шчаслівая. Ваш душ быў дарам багоў. Я вымыла галаву, усё астатняе". Яна ўсміхнулася. - Калі ты пакуль не хочаш, каб я жартаваў над тваімі сябрамі, не мог бы ты легчы ў ложак?
  
  "Так", - сказаў ён, як заўсёды захоплены шчырасцю партнёра па кітайскай падушцы. Яго бацька рана патлумачыў гэта: "Ты даеш ім грошы, яны дораць табе сваю маладосць, Аблокі і дождж і забаўляюць цябе. У Азіі гэта сумленны абмен. Чым яны маладзей, чым больш смеху і задавальнення, тым больш вам прыйдзецца заплаціць. Такая здзелка, але не чакайце рамантыкі або сапраўдных слёз — гэта не ўваходзіць у іх абавязкі. Проста часовае забаўка і суцяшэнне. Не злоўжывайце справядлівасцю! "
  
  На шчасце, Горнт распрануўся і лёг побач з ёй. Яна правяла рукамі па яго грудзях, па цёмным валасам, па гладкім мускулам, і пачала. Неўзабаве яна выдавала ціхія гукі страсці, заахвочваючы яго. І хоць мама-сан сказала ёй, што гэты куай-лох не такі, як усе, і няма неабходнасці прыкідвацца, інстынктыўна яна памятала першае правіла быць партнёрам па падушцы для незнаёмцаў: "Ніколі не дазваляй свайму целу захапіцца кліентам, таму што тады ты не зможаш дзейнічаць з густам або дзёрзка. Ніколі не забывай, калі ты з мужчынам, ты заўсёды павінна прыкідвацца, што атрымліваеш ад яго велізарнае задавальненне, заўсёды прыкідвайся, што атрымліваеш асалоду ад Аблокамі і Дажджом, інакш ён палічыць, што гэта нейкім чынам абражае яго мужнасць. Куай-лоу нецивилизованны і ніколі не зразумеюць, што інь нельга купіць і што ваш дар сукуплення прызначаны выключна для задавальнення кліента ".
  
  Калі Горнт скончыў і яго сэрцабіцце супакоілася, Снежная Прыгажуня ўстаў з ложка, пайшоў у ванную і зноў прыняў душ, радасна напяваючы. У эйфарыі ён адпачыў і падклаў рукі пад галаву. Неўзабаве яна вярнулася з ручніком. - Дзякуй, - сказаў ён і выцерся, а яна зноў слізганула побач з ім.
  
  "О, я адчуваю сябе такой чыстай і цудоўнай. Можа, нам зноў легчы ў ложак?" "Не цяпер, Снежная прыгажуня. Цяпер ты можаш адпачыць, а я дазволю сваім думкам блукаць. Вы вельмі спрыяльна рассялілі ян. Я паведамлю маме-сан."
  
  "Дзякуй", - ветліва сказала яна. "Я хацеў бы бачыць вас сваім асаблівым кліентам".
  
  Ён кіўнуў, задаволены ёю, яе цеплынёй і пачуццёвасцю. Калі ёй лепш за ўсё выйсці на палубу? - спытаў ён сябе зноў, зусім упэўнены, што Бартлетт і Арланда цяпер будуць там, а ня ў ложку, як належыць цывілізаванаму чалавеку. У яго вырваўся смяшок.
  
  Побач з ложкам быў ілюмінатар, і ён мог бачыць агні Коулуна удалечыні, Коулун і верф Кав-лун. Рухавікі салодка заурчали, і праз імгненне ён устаў з ложка і падышоў да шафы. У ім было некалькі вельмі дарагіх начных кашуль і ніжняга бялізны, рознакаляровыя халаты і раскошныя хатнія халаты, якія ён купіў для Орланды. Яго забаўляла захоўваць іх для іншых. - Прывядзі сябе ў парадак і надзень гэта. - Ён падарыў ёй жоўты шаўковы чонг-сам даўжынёй да падлогі, які быў адным з любімых у Орланды. - Пад яго нічога не апранай.
  
  "Так, вядома. О, як гэта выдатна!"
  
  Ён пачаў апранацца. "Калі мая жарт спрацуе, можаш пакінуць гэта сабе ў якасці бонуса", - сказаў ён.
  
  - О! О, тады ўсё будзе так, як ты пажадаеш, - горача сказала яна, і яе непрыхаваная прагнасць павесяліла яго.
  
  "Спачатку мы высадзім маіх пасажыраў на ганконгскай баку". Ён паказаў у ілюмінатар. - Бачыш нешта вялікае грузавое судна, прышвартаваныя ў прычала з сцягам Сярпа і Молата?
  
  "Ах так, уладар. Карабель благога папярэджаньні? Цяпер я бачу яго!"
  
  - Калі мы апынемся ля борта, калі ласка, падніміцеся на палубу.
  
  "Я разумею. Што я павінен сказаць?"
  
  - Нічога. Проста міла усміхніся мужчыну і жанчыне, потым мне, зноў спускайся ўніз і чакай мяне тут.
  
  Снежная Прыгажуня засмяялася. "І гэта ўсё?"
  
  "Так, проста будзь мілай і прыгожай і усміхайся - асабліва жанчыне".
  
  - Ах! Яна павінна мне падабацца ці ненавідзець? - адразу спытала яна.
  
  - Ні тое, ні іншае, - сказаў ён, уражаны яе праніклівасцю, з захапленнем усведамляючы, што яны абодва зьненавідзяць адзін аднаго з першага погляду.
  
  У адзіноце сваёй каюты на борце "Савецкага Іванова" капітан Грэгар Суслев скончыў кадзіраваць тэрміновае паведамленне, затым сербануў трохі гарэлкі, пераправерыў тэлеграму. "Іваноў выклікае Цэнтр. Артур паведамляе, што файлы могуць быць падробленымі. Яго сябар прадаставіць мне копіі сёння ўвечары. Рады паведаміць, што адзін Артура таксама перахапіў інфармацыю аб носьбіце. Рэкамендую неадкладна выплаціць яму прэмію. Дадатковыя асобнікі былі адпраўленыя па пошце ў Бангкок для перасылкі, а таксама ў Лондан і Берлін для захаванасці ".
  
  Задаволены, ён паклаў кодавыя кнігі назад у сейф, і замкнуў яго, затым падняў тэлефонную трубку. "Дашліце да мяне дзяжурнага сувязіста. І першага памочніка". Ён адсунуў завалу на дзверы каюты, затым вярнуўся і паглядзеў у ілюмінатар на авіяносец на другім баку гавані, затым убачыў які праходзіць міма прагулачны катэр. Ён даведаўся "Марскую ведзьму". Ён ляніва падняў бінокль і навёў яго. Ён убачыў Горнта на кармавой палубе, дзяўчыну і яшчэ аднаго мужчыну, якія сядзяць за сталом, спіной да яго. Яго магутныя лінзы агледзелі карабель, і яго зайздрасць ўзрасла. Гэты вырадак ведае, як жыць, падумаў ён. Якая прыгажуня! Калі б толькі я мог мець такую, як яна, на Каспіі, ля прычала ў Баку!
  
  Не так шмат, аб чым варта маліцца, сказаў ён сабе, назіраючы за проплывающей міма "Марской ведзьмай", не пасля столькіх гадоў службы, гэтак карысных для справы. Многія камісары так робяць старэйшыя.
  
  І зноў яго акуляры занялі цэнтральнае месца ў групе. Знізу падышла яшчэ адна дзяўчына, азіяцкая прыгажуня, а затым пачуўся ветлівы стук у дзверы.
  
  - Добры вечар, таварыш капітан, - сказаў сувязіст. Ён прыняў паведамленне і распісаўся ў атрыманні.
  
  "Адпраў гэта неадкладна".
  
  "Так, сэр".
  
  Прыбыў першы афіцэр. Васіль Борадинов быў моцным, сімпатычным мужчынам гадоў трыццаць з невялікім, капітанам КДБ, выпускніком шпіёнскага факультэта Уладзівастокскага універсітэта з дыпломам майстры марскога справы. - Так, таварыш капітан? - спытаў я.
  
  Суслев працягнуў яму расшифрованную тэлеграму з чаркі ў яго на стале. У ім гаварылася: "Першы памочнік Васіль Борадинов возьме на сябе абавязкі Дзмітрыя Меткина у якасці камісара "Іванова", але капітан Суслев будзе цалкам камандаваць на ўсіх узроўнях, пакуль не будуць прынятыя альтэрнатыўныя меры".
  
  "Віншую", - сказаў ён.
  
  Борадинов празьзяў. "Так, сэр. Дзякуй. Што ты хочаш, каб я зрабіў?"
  
  Суслев паказаў ключ ад сейфа. - Калі я не змагу звязацца з вамі ці вярнуся заўтра да паўночы, адкрыйце сейф. Інструкцыі знаходзяцца ў пакеце з паметкай "Экстраны". Яны скажуць вам, як дзейнічаць. Далей. .. Ён працягнуў яму запячатаны канверт. "Тут пазначаны два тэлефонных нумары, па якім са мной можна звязацца. Выкрыйце гэта толькі ў выпадку крайняй неабходнасці".
  
  "Вельмі добра". Пот выступіў на твары маладога чалавека.
  
  - Не варта турбавацца. Ты цалкам здольны прыняць камандаванне.
  
  "Я спадзяюся, што ў гэтым не будзе неабходнасці".
  
  Грэгар Суслев засмяяўся. "Я таксама, мой юны сябар. Калі ласка, сядайце". Ён наліў дзве гарэлкі. "Вы вартыя павышэння".
  
  "Дзякуй". Борадинов вагаўся. "Што здарылася з Мет-кином?"
  
  "Па-першае, ён здзейсніў дурную і непатрэбную памылку. Затым яго здрадзілі. Ці ён аддаў сябе. Ці пракляты богам СІ высачыў яго і злавіў. Ці ЦРУ прывязала да яго запіску 1313. што б ні здарылася, бедны дурань не павінен быў перавышаць свае паўнамоцтвы і падвяргаць сябе такой небяспецы. Па-дурному рызыкаваць сабой, не кажучы ўжо аб усёй нашай бяспекі. Па-дурному!"
  
  Першы афіцэр нервова закруціўся на крэсле. - Які наш план?
  
  "Адмаўляць усё. І пакуль нічога не прадпрымаць. Мы павінны адплыць у аўторак у поўнач; мы прытрымліваемся гэтага плана ".
  
  Борадинов паглядзеў у ілюмінатар на носьбіт з напружаным тварам. "Шкада. Гэты матэрыял мог бы прасунуць нас на квант наперад".
  
  "Які матэрыял?" Спытаў Суслев, прыжмурыўшыся.
  
  - Хіба вы не ведалі, сэр? Перш чым Дзмітрый пайшоў, небарака прашаптаў, што ён чуў, што на гэты раз мы павінны былі атрымаць нейкую неверагодную інфармацыю - копію сістэмы навядзення і копію іх дэкларацыі аб ўзбраенні, у тым ліку атамныя бомбы, — вось чаму ён едзе сам. Гэта было занадта важна, каб даверыць яго звычайнаму кур'еру. Павінен вам сказаць, што я падахвоціўся паехаць замест яго."
  
  Суслев схаваў сваё ўзрушэнне ад таго, што Меткин каму-то даверыўся. "Дзе ён гэта пачуў?"
  
  Іншы мужчына паціснуў плячыма. "Ён не сказаў. Я мяркую, што амерыканскі марак сказаў яму, калі Зміцер адказаў на званок з тэлефоннай будкі, каб дамовіцца аб высадцы". Ён выцер кроплі поту. "Яны зламаюць яго, ці не так?"
  
  "О, так", - ледзь чутна сказаў Суслев, жадаючы, каб яго падначалены атрымаў адпаведнае прадстаўленне. "Яны могуць зламаць каго заўгодна. Вось чаму мы павінны быць гатовыя". Ён пакратаў пальцам невялікую выпукласць капсулы з атрутай на кончыку лацканы, і Борадинов здрыгануўся. - Лепш атрымаць гэта хутчэй.
  
  - Вырадкі! Ім, павінна быць, далі загад схапіць яго да таго, як ён гэта зрабіў. Жудасна. Усе яны жывёлы.
  
  "А ... Дзмітрый сказаў што-небудзь яшчэ? Перад тым, як сысці?"
  
  "Не, проста ён спадзяваўся, што мы ўсе атрымаем адпачынак на некалькі тыдняў — ён хацеў наведаць сваю сям'ю ў сваім любімым Крыме".
  
  Задаволены тым, што яго прыкрылі, Суслев паціснуў плячыма. "Вельмі шкада. Ён мне вельмі спадабаўся".
  
  "Так. Такі ганьба, калі ён павінен быў так хутка сысці на пенсію. Ён быў добрым чалавекам, нават нягледзячы на тое, што здзейсніў такую памылку. Што яны зь ім зробяць?"
  
  Суслев падумаў, не паказаць ці Борадинову адну з іншых расшыфраваных тэлеграм, што ляжалі ў яго на стале, у якой, у прыватнасці, гаварылася: "... Паведаміце Артуру, што пасля яго запыту аб першачарговым расследаванні па здрадніку Меткину быў аддадзены загад аб неадкладным перахопе у Бамбеі". Няма неабходнасці выдаваць гэтую інфармацыю, падумаў ён. Чым менш Борадинов ведае, тым лепш. "Ён проста знікне - пакуль мы не знойдзем у іх рыбу буйней, каб выкарыстоўваць у якасці абмену. КДБ клапоціцца пра сваіх, - пабожна дадаў ён, не верачы ў гэта, ведаючы, што малады чалавек таксама ў гэта не верыць, але гэта выказванне было абавязковым і прынцыповым.
  
  "Ім прыйдзецца абмяняць мяне", - падумаў ён, вельмі задаволены. Так, і вельмі хутка. Я ведаю занадта шмат сакрэтаў. Яны - мая адзіная абарона. Калі б не тое, што я ведаю, яны б замовілі для мяне Прыярытэтнае расследаванне так жа хутка, як для Меткина. Я б на іх месцы так паступіў. Стаў бы я кусаць свой лацкан, як гэта павінен быў зрабіць гэты тупы гаўнюк?
  
  Дрыготка прабегла па яго целе. Я не ведаю.
  
  Ён сербануў гарэлкі. Яна падалася яму вельмі смачнай. Я не хачу паміраць. Гэтая жыццё занадта добрая.
  
  - Вы зноў збіраецеся на бераг, таварыш капітан?
  
  "Так". Суслев засяродзіўся. Ён працягнуў маладому чалавеку запіску, якую надрукаваў і падпісаў. "Цяпер вы камандуеце. Вось вашыя паўнамоцтвы — вывесьте іх на мастку".
  
  "Дзякуй. Заўтра—" Борадинов змоўк, калі ўключыўся карабельны интерком і настойлівы голас хутка вымавіў: "Гэта масток! Да галоўнага праходу пад'язджаюць дзве паліцэйскія машыны, запоўненыя паліцэйскімі ... І Суслев, і Борадинов пабялелі. "... іх каля тузіна. Што нам рабіць? Спыніце іх, дайце ім адпор, што нам рабіць?"
  
  Суслев уключыў перамыкач перадачы. "Нічога не прадпрымаць!" Павагаўшыся, ён уключыў карабельную ўнутраную сувязь. "Усяму экіпажу: Аварыйная сітуацыя, чырвоны адзін ..." Гэты загад азначаў: "На борт паднімаюцца варожыя наведвальнікі. Радыё - і радыёлакацыйныя аддзялення: усё сакрэтнае абсталяванне адключана". Ён выключыў перадатчык і прашыпеў Борадинову: "Ідзі на палубу, спусціўся па трапе, поприветствуй іх, задержись на пяць хвілін, затым запрасі лідэраў на борт, толькі іх, калі зможаш. Працягвай!"
  
  - Вядома, яны не адважацца падняцца на борт, каб высушыць...
  
  "Перахапеце іх - зараз жа!"
  
  Борадинов выбег. Застаўшыся адзін, Суслев уключыў сакрэтную канструкцыю ў сваім сейфе. Калі б хто-небудзь, акрамя яго, паспрабаваў адкрыць яго зараз, запальны напалм знішчыў бы ўсё.
  
  Ён паспрабаваў супакоіць свой ахоплены панікай розум. Падумай! Усе ці надзейна абаронена ад раптоўнага ператрусу? ТАК. Так, мы выконвалі практыкаванне "Чырвоны" тузін раз. Але ды Бог пракляне Роджэра Кроса і Артура! Якога д'ябла мы не атрымалі папярэджанні? Артура злавілі? Ці Роджэра? Крыстас, няхай гэта будзе не Роджэр! Што здарылася—
  
  Яго погляд упаў на стос зашыфраваных тэлеграм. Ён ліхаманкава згроб іх у попельніцу, праклінаючы сябе за тое, што не зрабіў гэтага раней, не ведаючы, ці хопіць цяпер часу. Ён знайшоў запальнічку. Яго пальцы дрыжалі. Запальнічка ўспыхнула, калі ўключыўся интерком: "Два чалавекі паднімаюцца на борт з Борадиновым, двое мужчын, астатнія застаюцца ўнізе".
  
  - Добра, але затрымаеце іх. Я выйду на палубу. Суслев з праклёнам пагасіў полымя і сунуў кабелі ў кішэню. Ён схапіў паўпустую бутэльку гарэлкі, глыбока ўздыхнуў, накіраваў на твар прамень святла і выйшаў на палубу. - А, сардэчна запрашаем на борт! У чым праблема, а? - спытаў ён з лёгкай запинкой ў голасе, працягваючы сваё добра вядомае прыкрыццё. - Адзін з нашых маракоў трапіў у бяду, супэрінтэндант Армстронг?
  
  "Гэта містэр Сан. Можам мы пагаварыць з вамі?" Сказаў Армстронг.
  
  "Вядома, вядома!" Суслев сказаў з удаванай весялосцю, якой не адчуваў. Ён ніколі раней не бачыў кітайцаў. Ён вгляделся ў халодныя вочы, жаўтаватае, поўнае нянавісці твар. "Выконвайце за мной, калі ласка", - сказаў ён, затым дадаў па-руску Борадинову, які выдатна гаварыў па-ангельску: "Вы таксама", затым зноў звярнуўся да Армстрангу з найграным дабрадушнасцю: "Хто выйграе пятую гонку, супэрінтэндант?"
  
  - Хацеў бы я ведаць, сэр.
  
  Суслев правёў іх у маленькую кают-кампанію, примыкавшую да яго каюце. - Сядайце, сядайце. Магу я прапанаваць вам чай або гарэлку? Дзяншчык, прынясіце чай і гарэлку!
  
  Яны прыйшлі хутка. Суслев экспансіўная наліў гарэлкі, хоць двое паліцэйскіх ветліва адмовіліся. "Калі ласка", - сказаў ён і весела засмяяўся. "Ну, дык у чым праблема?"
  
  "Падобна на тое, што адзін з вашай каманды займаецца шпіянажам супраць ўрада Яе Вялікасці", - ветліва сказаў Армстронг.
  
  - Немагчыма, таварыш! Навошта жартаваць са мной, а?
  
  "Мы злавілі аднаго. Урад Яе Вялікасці сапраўды вельмі засмучаны".
  
  - Гэта мірнае гандлёвае судна. Вы ведаеце нас шмат гадоў. Ваш супэрінтэндант Крос назіраў за намі шмат гадоў. Мы не займаемся шпіянажам.
  
  - Колькі чалавек з вашай каманды на беразе, сэр?
  
  - Шэсць. Цяпер паслухай, я не хачу ніякіх непрыемнасцяў. У мяне і так было дастаткова непрыемнасцяў у гэтым рэйсе, калі адзін з маіх нявінных маракоў быў забіты невядомым...
  
  - Ах так, нябожчык маёр КДБ Юрый Бакян. Вельмі сумна.
  
  Суслев адлюстраваў панурую злосць. "Яго прозвішча была Ворански. Я нічога не ведаю пра гэта маёра, аб якім вы кажаце. Я нічога аб гэтым не ведаю, зусім нічога".
  
  - Вядома. Такім чынам, сэр, калі вашы матросы вяртаюцца з звальненні на бераг?
  
  - Заўтра, на заходзе.
  
  - Дзе яны спыніліся? - спытаў я.
  
  Суслев засмяяўся. "Яны на беразе, у звальненні. Дзе ім яшчэ быць, як не з дзяўчынай або ў бары? З дзяўчынай, ды, шчасліва, так?"
  
  "Не ўсе яны такія", - холадна сказаў Армстронг. "Па крайняй меры, адзін з іх цяпер вельмі няшчасны".
  
  Суслев назіраў за ім, радуючыся, што Меткин знік назаўсёды, і яны не змогуць яго падмануць. - Паслухайце, супэрінтэндант, я нічога не ведаю ні пра які шпіянажы.
  
  Армстронг выклаў фатаграфіі памерам восем на дзесяць цаляў на стол. Яны паказалі Меткина, якое ўваходзіць у рэстаран, затым пад аховай, затым яго запхнулі ў "Чорную Марыю", затым яго фатаграфію з жахам на твары.
  
  - Кристосл, - выдыхнуў Суслев, непераўзыдзены акцёр. - Дзмітрый? Гэта немагчыма! Гэта яшчэ адзін ілжывы арышт! Я загадаю свайму ўраду...
  
  "Пра гэта ўжо далажылі вашага ўраду ў Лондане. Маёр Нікаля Лявонаў прызнаўся ў шпіянажы".
  
  Цяпер ўзрушэнне Суслева было сапраўдным. Ён ніяк не чакаў, што Меткин зламаецца так хутка. - Хто? Хто, вы сказалі?
  
  Армстронг ўздыхнуў. "Маёр Нікаля Лявонаў з вашага КДБ. Гэта яго сапраўднае імя і званне. Ён таксама быў палітычным камісарам на гэтым караблі".
  
  "Ды ... ды, гэта праўда, але яго... яго завуць Меткин, Дзмітрый Меткин".
  
  - Пра? Вы не пярэчыце, калі мы обыщем гэты карабель? Армстронг пачаў уставаць. Суслев быў ашаломлены, Борадинов ў роўнай ступені.
  
  "О, так, я пярэчу", - заікаючыся, прамармытаў Суслев. "Так, супэрінтэндант, прашу прабачэння, але я афіцыйна пярэчу, і я му—"
  
  "Калі ваш карабель не займаецца шпіянажам і з'яўляецца мірным грузавым суднам, чаму вы павінны пярэчыць?"
  
  "У нас ёсць міжнародная абарона. Калі ў вас няма афіцыйнага ордэра на ператрус, то..." Рука Армстронга апусцілася ў кішэнь, і страўнік Суслева перавярнуўся. Яму прыйшлося б выканаць афіцыйны ордэр, і тады ён быў бы зруйнаваны, таму што яны знайшлі б больш доказаў, чым нават маглі спадзявацца. Гэты пракляты богам сукін сын Меткин, павінна быць, сказаў ім што-то важнае. Яму хацелася крычаць ад лютасьці, расшыфраваных і закадаваныя паведамленні ў яго кішэні раптам сталі смяротна небяспечнымі. Яго твар побелело. Борадинов быў паралізаваны. Рука Армстронга вынырнула з кішэні толькі з пачкам цыгарэт. Сэрца Суслева зноў забілася, хоць млоснасць ўсё яшчэ амаль перапаўняла яго. "Матерыебец", - прамармытаў ён.
  
  "Сэр?" Нявінна спытаў Армстронг. "Што-небудзь здарылася?"
  
  "Не, няма, нічога".
  
  - Ці Не хочаце ангельскую цыгарэту? - спытаў я.
  
  Суслев змагаўся за самавалоданне, жадаючы ўрэзаць суразмоўцу за тое, што той падмануў яго. Пот выступіў у яго на спіне і твары. Ён дрыготкай рукой узяў цыгарэту. "Гэтыя рэчы ... жудасныя, так? Шпіянаж, ператрусы і пагрозы ператрусаў".
  
  - Ды. Магчыма, вы будзеце настолькі ветлівыя, што з'едзеце заўтра, а не ў аўторак.
  
  "Немагчыма! За намі гоняцца, як за пацукамі?" Суслев бушаваў, не ведаючы, як далёка ён адважыцца зайсці. "Мне прыйдзецца праінфармаваць маё ўрад і —"
  
  "Калі ласка, зрабіце гэта. Калі ласка, скажыце ім, што мы перахапілі маёра Лявонава з КДБ, злавілі яго на шпіянажы і што яму прад'яўленае абвінавачванне ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы ".
  
  Суслев выцер пот з твару, імкнучыся захоўваць спакой. Толькі свядомасць таго, што Меткин, верагодна, ужо мёртвы, стрымлівала яго ў цэласці. Але што яшчэ ён сказаў ім, ён крычаў на сваёй галаве, што яшчэ? Ён паглядзеў на Борадинова, які стаяў побач з ім з побелевшим тварам.
  
  "Хто вы?" Рэзка спытаў Армстронг, прасачыўшы за яго позіркам.
  
  "Першы памочнік Борадинов", - сказаў малады чалавек здушаным голасам.
  
  - Хто новы камісар, капітан Суслев? Хто змяніў вашага містэра Лявонава? Хто старэйшы па партыі на борце?
  
  Борадинов збялеў, і Суслев быў рады, што з яго знялі частку ціску.
  
  "Ну і што?"
  
  - Так і ёсць, - сказаў Суслев. Першы памочнік Борадинов.
  
  Армстронг тут жа скіраваў свой ледзяной погляд на маладога чалавека. - Ваша поўнае імя, калі ласка?
  
  - Васіль Борадинов, першы памочнік, - заікаючыся, вымавіў мужчына.
  
  "Вельмі добра, містэр Борадинов, вы адказваеце за тое, каб гэты карабель быў адпраўлены не пазней паўночы нядзелі. Вы афіцыйна папярэджаны, у нас ёсць падставы меркаваць, што на вас можа быць здзейснены напад з боку трыяд - кітайскіх бандытаў. Ходзяць чуткі, што напад запланавана на раннія гадзіны панядзелка - адразу пасля паўночы нядзелі. Гэта вельмі моцны слых. Вельмі. У Ганконгу шмат кітайскіх бандытаў, і рускія скралі шмат кітайскай зямлі. Мы турбуемся аб вашай бяспекі і здароўе. Я прапаную паступіць палітычна ... А?
  
  Борадинов збялеў. - Так, так, я разумею.
  
  - Але мой... мой рамонт, - пачаў Суслев, - калі мой рамонт...
  
  - Калі ласка, прасачыце, каб яны былі завершаны, капітан. Калі вам спатрэбіцца дадатковая дапамогу або буксіроўка за межы Ганконга, проста спытаеце. Ах так, і не маглі б вы быць настолькі ветлівыя, каб з'явіцца ў паліцэйскае кіраванне ў нядзелю ў 10: 00 раніцы - прабачце за выхадныя ".
  
  Суслев збялеў. - Што?
  
  "Вось ваша афіцыйнае запрашэнне". Армстронг працягнуў яму афіцыйны ліст. Суслев прыняў яго і пачаў чытаць, пакуль Армстронг даставаў другую копію, напісаную ад імя Борадинова. - Вось ваша, камісар Борадинов. Ён сунуў яго яму ў руку. "Я прапаную вам замкнуць астатнюю частку вашай каманды на борце — за выключэннем вас саміх, вядома — і як мага хутчэй даставіць вашу групу назад на бераг. Я ўпэўнены, у вас будзе шмат спраў. Спакойнай ночы! - дадаў ён з дзіўнай раптоўнасць, ўстаў і выйшаў з кают-кампаніі, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  Наступіла ашаломленая цішыня. Суслев ўбачыў, як Малькальм Сан ўстаў і нетаропка накіраваўся да дзвярэй. Ён устаў, каб рушыць услед за ім, але спыніўся, калі кітаец развярнуўся да іх.
  
  "Мы дабяромся да вас, да ўсіх вас!" Злосна сказаў Сан.
  
  - За што? Мы нічога не зрабілі, - выдыхнуў Борадинов. - Мы...
  
  "Шпіянаж. Шпионишь? Ты, КДБ, думаеш, ты такі разумны, мацье-бецл"
  
  - Прэч адсюль з майго карабля, - прагыркаў Суслев.
  
  "Мы дастанем вас ўсіх — я не маю на ўвазе паліцыю ЗША ..." Раптам Малькальм Сан перайшоў на беглы рускі. "Прэч адсюль, з нашых зямель, гегемонисты! Кітай на маршы! Мы можам страціць пяцьдзесят мільёнаў салдат, сотню, і ў нас усё роўна застанецца удвая больш. Прэч адсюль, пакуль у вас ёсць час!"
  
  "Мы сотрем вас з твару зямлі!" Зароў Суслев. "Мы распылим ўвесь Кітай. Мы та—" Ён змоўк. Малькальм Сан смяяўся над ім.
  
  "Сиська тваёй маці ў тваім атамнай зброі! Цяпер у нас ёсць ўласнае атамную зброю! Ты пачынаеш, мы заканчваем. Атамная зброя, кулакі, аралы!" Голас Малкольма Сан панізіўся. - Прэч з Кітая, пакуль у цябе ёсць такая магчымасць. Мы прыйдзем з Усходу, як Чынгісхан, усе мы, Мао Цзэдун, Чан Кайшы, я, мае ўнукі, іх унукі, мы прыйдзем і сотрем вас з твару зямлі і вернем усе нашы землі, усё да адзінага!"
  
  - Прэч адсюль, ваша сіяцельства! - Суслев адчуў, як у яго баліць грудзі. Амаль ослепший ад лютасьці, ён падрыхтаваўся кінуцца на свайго мучыцеля, Борадинова ў прыдачу.
  
  Не спалохаўшыся, Малькальм Сан адступіў на крок. "Ты тво-мой мат, Гаўнюк!" Затым па-ангельску: "Стукні мяне, і я арыштую цябе за напад і конфискую твой карабель!"
  
  З велізарным высілкам двое мужчын спыніліся. Задыхаючыся ад лютасці, Суслев засунуў кулакі ў кішэні. - Калі ласка, ты пойдзеш.... ты пойдзеш. Калі ласка.
  
  "Ні храна сабе на вас, на вашу маці, на вашага бацькі і на ўсіх вашых савецкіх гегемонистов, якія ядуць дзярмо!"
  
  - Ты—пойдзеш—сейчасже.
  
  Не менш раз'юшаны Сан пракляў іх па-руску і крыкнуў у адказ: "Мы надвигаемся з Усходу, як саранча. ... Затым на палубе раптам раздалася шумная лаянка і лёгкі глухі грукат. Ён адразу ж павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй, двое іншых кінуліся за ім.
  
  Узрушаны Суслев ўбачыў, што цяпер Армстронг стаіць у дзвярах радыёрубкі, якая знаходзілася побач з яго каютой. Дзверы расчыніліся, два спалоханых аператара ўтаропіліся на ангельца, ашаломленыя, паралізаваныя матросы-ахоўнікі паблізу. З вантроб радыёабсталявання ўжо пачаў падымацца дым. Чырвоны-Адзін загадаў старэйшаму радисту актываваць разбурэнне сакрэтнага шифровального прылады ў той момант, калі вораг адкрые дзверы або паспрабуе ўзламаць замак.
  
  Армстронг павярнуўся да Суслеву. "Ах, капітан, прашу прабачэння, я спатыкнуўся. Прашу прабачэння", - сказаў ён нявінна. "Я думаў, гэта туалет".
  
  "Што?"
  
  - У туалет. Я спатыкнуўся, і дзверы расчыніліся. Прашу прабачэння. Паліцэйскі азірнуўся на радыёрубку. "Божа літасцівы! Здаецца, там пажар. Я неадкладна выкліку пажарную каманду. Малькальм, пакліч...
  
  "Няма ... няма!" Сказаў Суслев, затым раўнуў па-руску Борадинову і палубнай камандзе: "Патушыце агонь!" Ён выхапіў кулак з кішэні і падштурхнуў Борадинова да руху. Незаўважна для яго самога яго абшэўка зачапіла адну з расшыфраваных тэлеграм, і яна ўпала на палубу. З-за адной з складаных радиопанелей валіў дым. У аднаго з матросаў ужо быў вогнетушыцель.
  
  "Божа мой, божа мой! Што магло здарыцца? Вы ўпэўненыя, што вам не патрэбна дапамога?" Спытаў Армстронг.
  
  - Няма, няма, дзякуй. - твар Суслева пабарвавеў ад злосці. - Дзякуй, супэрінтэндант. Я... убачымся ў нядзелю.
  
  - Спакойнай ночы, сэр. Хадзем, Малькальм. У нарастаючай блытаніне Армстронг накіраваўся да трапа, але нахіліўся і, перш чым Суслев зразумеў, што адбываецца, падняў лісток паперы і быў ужо на паўдарогі да трапа, Малькальм Сан рушыў услед за ім.
  
  Узрушаны Суслев сунуў руку ў кішэню. Забыўшыся аб пажары, ён кінуўся ў сваю каюту, каб праверыць, які кабель знік.
  
  Унізе, на прыстані, паліцыянты ў форме ўжо даўно сталі веерам, прыкрываючы абодва праходу. Армстронг садзіўся на задняе сядзенне машыны побач з Синдерсом. Вочы шэфа МІ-6 былі абведзеныя цёмнымі кругамі, а яго касцюм трохі пакамечаны, але ён быў холадна напагатове. "Вы двое малайцы! ТАК. Я мяркую, што гэта перапыніць іх зносіны на дзень або каля таго.
  
  "Так, сэр". Армстронг пачаў корпацца ў кішэні ў пошуках запальніцы, сэрца яго шалёна калацілася. Синдерс назіраў, як Малькальм Сан садзіцца на кіроўчае сядзенне.
  
  "У чым справа?" задуменна спытаў ён, убачыўшы яго твар.
  
  "Нічога, на самай справе нічога, сэр". Малькальм Сан выцягнуў шыю, пот выступіў у яго на спіне, сэрца балела, а ў роце ўсё яшчэ адчуваўся ванітна-салодкі прысмак ўзбуджэння, лютасьці і страху. "Калі ... калі я прымяняў тактыку зацягвання для суперінтэнданта, я ... Яны завялі мяне, гэтыя два ўблюдка.
  
  "Аб? Як?"
  
  - Проста ... яны пачалі лаяцца, так што я... Я проста пракляў іх у адказ. Сан павярнуўся тварам наперад, уладкаваўся ямчэй, не жадаючы, каб Синдерс глядзеў на яго праніклівым позіркам. "Проста лаюся", - дадаў ён, стараючыся гаварыць бесклапотна.
  
  - Шкада, што адзін з іх не ўдарыў цябе.
  
  "Так, так, я быў гатовы". '
  
  Синдерс мімаходам зірнуў на Армстронга, калі здаравяка пстрыкнуў запальнічкай, прыкурыў цыгарэту і пры святле полымя вгляделся ў паперу. Синдерс зірнуў на карабель наверсе. Суслев зноў стаяў ля трапа, гледзячы на іх зверху ўніз. - Ён сапраўды выглядае вельмі злосным. Добра. На яго твары прамільгнула падабенства ўсмешкі. - Вельмі добра. З адабрэння сэра Джэфры ён загадаў раптоўным прыбыццём і спробай парушыць сувязь "Івановых" - і самазаспакоенасць — аказаць ціск на Артура і сям'ю Севрин кратоў, спадзеючыся выцягнуць іх адтуль. "І наш паліцэйскі "крот"", - змрочна дадаў сэр Джэфры. "Немагчыма, каб Браян Квок быў шпіёнам, згаданым у газетах AMG. А?"
  
  "Я згодны", - сказаў ён тады.
  
  Армстронг пстрыкнуў запальнічкай. У паўзмроку машыны ён завагаўся. - Табе лепш разабрацца з дэталямі, Малькальм. Не трэба больш губляць тут час. Усё ў парадку, містэр Синдерс?
  
  "Так. Так, мы можам ісці прама цяпер".
  
  Малькальм Сан паслухмяна пайшоў. Армстронг назіраў за Суслевым на палубе. "Вы, э-э, вы чытаеце па-руску, ці не так, сэр?"
  
  "Так, так, я хачу. Чаму?"
  
  Армстронг асцярожна правёў над паперай, трымаючы яе за краю. "Гэта выпала з кішэні Суслева".
  
  Не менш асцярожна Синдерс узяў паперу, але яго вочы не адрываліся ад Армстронга. "Вы не давяраеце старэйшаму агенту Сан?" мякка спытаў ён.
  
  "Так. Пра ды. Але кітайскі ёсць кітайскі, і гэта па-руску. Я не чытаю па-руску".
  
  Синдерс нахмурыўся. Праз імгненне ён кіўнуў. Армстронг запаліў для яго агонь. Мужчына старэй двойчы прагледзеў газету і ўздыхнуў. "Гэта прагноз надвор'я, Роберт. Прабачце. Калі гэта не зашыфравана, то гэта проста метэаралагічны справаздачу. Ён акуратна склаў паперу так, як яна была першапачаткова складзеная. - Адбіткі пальцаў могуць апынуцца каштоўнымі. Магчыма, гэта шыфр. На ўсялякі выпадак я перадам гэта нашым хлопцам-шифровальщикам.
  
  Синдерс ямчэй уладкаваўся ў машыне. У дакуменце гаварылася: "Паведамце Артура, што пасля яго запыту аб першачарговым расследаванні па здрадніку Меткину быў аддадзены загад аб неадкладным перахопе ў Бамбеі. Па-другое, сустрэча з амерыканцам пераносіцца на нядзелю. Трэцяе і апошняе, дакументы AMG па-ранейшаму з'яўляюцца прыярытэтнымі. Севрин павінен прыкласці максімум намаганняў для дасягнення поспеху. Cen-
  
  Цяпер аб якім амерыканцы! Синдерс цярпліва пытаўся ў сябе, і гэта сустрэча Артура або чыя? Капітан Суслев? Ён так невінаваты, як здаецца? Аб якім амерыканцы? Бартлетт, Чолок, Банастасио ці хто яшчэ? Пітэр Марлоў — англа-амерыканскі пісьменнік-всезнайка са сваімі цікаўнымі тэорыямі?
  
  Ўступалі ці Бартлетт або Чолок ў кантакт з Цэнтрам у чэрвені ў Маскве, калі яны былі там, з Пітэрам Марлоў або без яго, які таксама выпадкова апынуўся там, калі праходзіла звышсакрэтная сустрэча замежных агентаў?
  
  Ці амерыканец наогул не прыезджы, а той, хто жыве тут, у Ганконгу?
  
  Гэта Роузмонт? Ці Ланган? Абодва былі б ідэальныя.
  
  Так шмат усяго, аб чым варта задумацца.
  
  Напрыклад, хто чацвёрты чалавек? Хто на VVIP вышэй Филби? Куды прывядуць гэтыя ніткі? У спіс пэраў Берка? Магчыма, у якой-небудзь замак або нават палац?
  
  Хто гэтая таямнічая місіс Грессерхофф, якая адказала на другі званок Кирнан, а затым знікла, як колца дыму?
  
  А як жа гэтыя чортавы файлы? А як жа чортавы AMG і чортаў Данросс, якія спрабуюць быць такімі па-чартоўску разумнымі . . . .
  
  Час набліжаўся да паўночы, і Данросс з Кейсі шчасліва сядзелі бок аб бок у зашклёнай насавой часткі аднаго з Залатых паромаў, які упэўнена накіроўваўся да свайго прычалу на баку Коулуна. Ноч была добрай, хоць аблокі па-ранейшаму плылі нізка. Брызентавыя штармавыя панэлі ўсё яшчэ закрывалі адкрытую частка палубы, але тут, дзе яны знаходзіліся, адкрываўся выдатны выгляд, а ў адно з адчыненых вокнаў дзьмуў лёгкі брыз з марской соллю.
  
  - Зноў будзе дождж? - спытала яна, парушыўшы іх ўтульнае маўчанне.
  
  "О, так. Але я, вядома, спадзяюся, што цяжкая дрэнь пратрымаецца да заўтрашняга вечара".
  
  "Ты і твае расы! Яны так важныя?" "Для ўсяго Ганконга Янь, пра ды. Для мяне і ды, і няма". "Я пастаўлю усё сваё стан на тваю Высакародную Зорку". "Я б не стаў гэтага рабіць", - сказаў ён. "Ты заўсёды павінен хеджировать стаўкі". Кейсі зірнула на яго. "Некаторыя стаўкі ты не хеджируешь". - Ёсць стаўкі, якія нельга падстрахаваць, - сказаў ён, папраўляючы яе з усмешкай. Ён нядбайна падняў яе руку, переплел сваю з яе і зноў паклаў далонь сабе на калені. Гэты кантакт спадабаўся ім абодвум. Гэта было іх першае цяперашні дотык. Увесь час, пакуль яны ішлі ад гатэля "Мандарын" да парому, Кейсі хацелася ўзяць яго за руку. Але яна адолела гэты парыў і цяпер прыкінулася, што не заўважае іх узаемасувязі, хоць інстынктыўна прысунулася крыху бліжэй.
  
  "Кейсі, ты так і не скончыла свой аповяд пра Джорджа Тоффере - ты яго звольніла?"
  
  "Няма, няма, я ніколі гэтага не рабіў, не так, як я думаў. Калі мы дамагліся кантролю, я пайшоў у яго зала пасяджэнняў. Вядома, ён быў прыдатны для таго, каб быць звязаным, але да таго часу я даведаўся, што ён не быў тым героем, за якога сябе выдаваў, і яшчэ сее-што. Ён проста памахаў у мяне перад носам адным з маіх лістоў пра грошы, якія ён мне вінен, і крыкнуў, што я ніколі не атрымаю іх назад, ніколі. Яна паціснула плячыма. "Я ніколі гэтага не рабіў, але я атрымаў яго кампанію".
  
  - Што з ім здарылася? - спытаў я.
  
  "Ён усё яшчэ побач, усё яшчэ каго-то падманвае. Слухай, можа, хопіць аб ім гаварыць, у мяне ад гэтага нястраўнасць".
  
  Ён засмяяўся. - Чорт бы пабраў гэтую думку! Узрушаючая ноч, ці не праўда?
  
  "Так". Яны бездакорна павячэралі ў "Dragon Room" на даху небоскребного гатэля. "Шатабрыян", некалькі тонкіх лустачак бульбы фры, салата і крэм-брюле. Віно было "Шато Лафит".
  
  "Святкаванне?" - спытала яна.
  
  - Проста хачу падзякаваць вас за першы "Цэнтральны Нью-Ёрк".
  
  "О, Ен! Яны пагадзіліся?"
  
  - Муртаг пагадзіўся паспрабаваць.
  
  Спатрэбілася ўсяго некалькі секунд, каб усталяваць ўмовы ў адпаведнасці з патрабаваннямі банка.
  
  "згаджаючыся на фінансаванне, якое Кейсі вылучыў як магчымае: 120 працэнтаў ад кошту абодвух караблёў, абаротны фонд у 50 мільёнаў.
  
  "Усё пакрываецца вашай асабістай гарантыяй?" - Спытаў Муртаг.
  
  "Так", - сказаў ён, прысвячаючы сябе сваёй будучыні і будучыні сваёй сям'і.
  
  "Мы, э-э, я мяркую, што з выдатным мэнэджментам Струана вы атрымаеце прыбытак, так што нашы грошы будуць у бяспекі і ... Але, містэр Данросс, сэр, мы павінны захоўваць гэта ў строгім сакрэце. А я тым часам паспрабую, як у каледжы. Мурта спрабаваў схаваць сваю нервовасць.
  
  "Калі ласка, містэр Муртаг. Самая лепшая спроба з усіх, што вы можаце зрабіць у каледжы. Як наконт таго, каб далучыцца да мяне на скачках заўтра? Прабачце, я не магу запрасіць вас на ланч, я забіты да адмовы і перебронирован, але вось, вось пропуск, калі вы вольныя і зможаце далучыцца да нас з 14:30 ".
  
  - О Госпадзе, тайбань, ты сур'ёзна?
  
  Данросс усміхнуўся пра сябе. У Ганконгу запрашэнне ў ложу распарадчыка было раўнасільна прадстаўленні пры двары, і гэтак жа карысным.
  
  "Чаму ты ўсміхаешся, тайпэн?" Запыталася Кейсі, злёгку адсоўваючыся, адчуваючы яго цяпло.
  
  "Таму што ў дадзены момант у свеце ўсё добра. Па крайняй меры, усе розныя праблемы знаходзяцца ў сваіх аддзяленнях ". Сышоўшы на бераг і, выйшаўшы з паромнай тэрмінала, ён патлумачыў сваю тэорыю аб тым, што адзіны спосаб справіцца з праблемамі - гэта азіяцкі спосаб: распіхаў іх па асобных адсеках і падымаць наверх толькі тады, калі яны будуць гатовыя да іх.
  
  "Гэта добра, калі ты можаш гэта зрабіць", - сказала яна, падыходзячы да яго ўшчыльную, але цяпер не датыкаючыся.
  
  "Калі ты не зможаш, то загінеш — язва, сардэчны прыступ, заўчасная старасць, падарванае здароўе".
  
  "Жанчына плача, гэта яе ахоўны клапан. Яна плача, і тады ёй становіцца лепш. ... " Кейсі плакала раней, перад тым як пакінуць V and A, каб сустрэцца з ім. З-за Лайн Бартлетт. Збольшага гнеў, збольшага расчараванне, збольшага туга, збольшага патрэбнасць — фізічная патрэба. Прайшло шэсць месяцаў з тых часоў, як у яе быў адзін з яе рэдкіх, вельмі выпадковых і вельмі непрацяглых раманаў. Калі патрэба станавілася занадта моцнай, яна з'язджала на некалькі дзён, каталася на лыжах або загарала, і сама выбірала, каго пусціць у сваю пасцель. Затым гэтак жа хутка забывала яго.
  
  "Але, о, хіба гэта не вельмі дрэнна, Чиран-чэк, - аднойчы сказала яе маці, - быць такой чэрствай?"
  
  "Аб няма, мама, дарагая", - сказала яна ёй. "Гэта сумленны абмен. Я атрымліваю асалоду ад сэксам — я маю на ўвазе, я атрымліваю асалоду ад ім, калі я ў настроі, хоць я стараюся рабіць гэта як мага радзей. Я люблю Лайн і нікога іншага. Але я чэ...
  
  "Як ты можаш любіць яго і класціся ў ложак з кім-то іншым?" "Гэта, гэта нялёгка, на самай справе, гэта жудасна. Але, мама, я старанна працую ў Line усе гадзіны, выходныя і нядзелі, я старанна працую для ўсіх нас, для цябе, і дзядзькі Ташджяна, і Мэриан, і дзяцей, цяпер, калі Мэриан засталася адна, я сама зарабляю на жыццё, і мне гэта падабаецца, па-сапраўднаму падабаецца, ты ведаеш, што падабаецца. Але часам усяго гэтага становіцца занадта шмат, і я проста сыходжу. І вось тады я выбіраю партнёра. Шчыра кажучы, мама, гэта проста біялагічнае з'ява, у гэтым сэнсе няма ніякай розніцы паміж намі і мужчынамі, і цяпер, калі ў нас ёсць блаславёная Богам таблетка, мы можам выбіраць. Дзякуй Богу, мая дарагая, цяпер усё не так, як у твой час...
  
  Кейсі адступіла ў бок, каб не сутыкнуцца з групай сустрэчных пешаходаў, і злёгку зачапіла Данросса. Аўтаматычна яна ўзяла яго за руку. Ён не адсунуўся.
  
  З таго часу, як яна папрасіла яго аб раўнапраўі сёння днём і атрымала адмову ... Няма, гэта несумленна, Кейсі, сказала яна сабе. Ен не адмаўляў мне, ён проста сказаў мне праўду са свайго пункту гледжання. З маёй? Я не ведаю. Я не ўпэўнены. Але адзінае, у чым я не дурніца, так гэта ў тым, што сёння ўвечары я апранулася старанна, крыху па-іншаму, і надушилась, і зрабіла свой макіяж больш выразным, і сёння вечарам я прыкусіла язык ад трох да трыццаці раз і стрымалася, не робячы мера за меру, гуляючы больш традыцыйна, салодка кажучы: "Гэта цікава!"
  
  І ў большасці выпадкаў так яно і было. Ён быў уважлівым, цікавым і успрымальным, і я адчувала сябе цудоўна. Лан, безумоўна, надзвычайны мужчына. Небяспечны і, о, такі спакуслівы.
  
  Наперадзе былі шырокія мармуровыя прыступкі, якія вядуць у V і A. Яна непрыкметна адпусціла яго руку і адчула сябе бліжэй да яго дзякуючы свайму разуменню. "Ен, ты мудры чалавек. Як ты думаеш, ці справядліва займацца з кім—той любоўю, калі ты яго не любіш?
  
  "А?" Ён быў уражаны гэтай прыемнасцю. Затым ён сказаў нядбайна: "Каханне - гэта заходняе слова, лэдзі. Я, я кітаец".
  
  "Сур'ёзна".
  
  Ён засмяяўся. "Я не думаю, што цяпер час быць сур'ёзным".
  
  "Але ў вас ёсць сваё меркаванне?"
  
  "Заўсёды". Заўвага 1414
  
  Яны падняліся па лесвіцы ў фае, перапоўненае нават у такі позні час. Ён адразу адчуў мноства поглядаў і пазнаванне, вось чаму ён не пакінуў яе на прыступках. "Дапамагае любая дробязь", - падумаў ён. Я павінен здавацца спакойным і упэўненым. Высакародны Дом недатыкальны! Я не хачу і не магу дазволіць сабе раскоша звычайнага страху — ён перакінецца на іншых, загубіць іх і нанясе незлічоныя шкоду.
  
  - Ці Не хочаце шкляначку на ноч? - спытала яна. - Я не хачу спаць. Можа быць, Лінк далучыцца да нас, калі ён дома.
  
  "Добрая ідэя. Чай з лімонам быў бы ў самы раз". Цудоўным чынам з'явіўся усмешлівы метрдатэль. І пусты столік. "Добры вечар, тайпэн".
  
  "Добры вечар, Начны Гап".
  
  "Мяне таксама задаволіць чай з лімонам", - сказала яна. Афіцыянт паспяшаўся прэч. "Я толькі праверу свае паведамленні".
  
  "Вядома". Данросс глядзеў, як яна сыходзіць. Сёння вечарам, з першага імгненні ў фае "Мандарына", ён заўважыў, наколькі больш жаноцкай яна здавалася, нічога прыкметнага, проста няўлоўная перамена. Цікавая жанчына. Сэксуальнасць, якая вось-вось выбухне. Як, чорт вазьмі, я магу дапамагчы ёй хутка атрымаць страшэнныя грошы?
  
  Начны Гуп мітусіўся вакол і ціха сказаў на кантонская дыялекце: "Тайбань, мы, вядома, спадзяемся, што ты справішся з фондавай біржай і Другім Вялікім Домам".
  
  - Дзякуй. - Данросс трохі поболтал, выпраменьваючы упэўненасць, затым яго погляд вярнуўся да Кейсі за стойкай рэгістрацыі.
  
  Праніклівыя старыя вочы начнога Гапа бліснулі. - Гандляра зброяй няма ў гатэлі, тайпэн.
  
  "А?"
  
  "Няма. Ён сышоў рана з дзяўчынай. Каля сямі вечара, я толькі што заступіў на дзяжурства", - бесклапотна адказаў акуратны дзядок. "Гандляр зброяй быў апрануты вельмі нядбайна. Для плавання, я мяркую. З ім была дзяўчына."
  
  Данросс засяродзіўся. - У Ганконгу шмат дзяўчат, Начны хлопец.
  
  - Не такая, як гэтая, тайбань. Стары асцярожна зарагатаў. - Калі-то яна была гаспадыняй Чорнай Барады.
  
  "Иииии, даўніна, у цябе вострае зрок і доўгая памяць. Ты ўпэўнены?"
  
  "О, зусім ўпэўнены!" Начны Гап быў у захапленні ад таго, як былі ўспрынятыя яго навіны. "Так, - напышліва дадаў ён, - бо мы чулі, што амерыканцы могуць далучыцца да Высакароднай Хаце, калі вы зможаце вызваліцца ад усіх гэтых іншых пералюбцаў, вам было б карысна ведаць гэта. А яшчэ гэты Залацісты Лобок крануў яе ро...
  
  "Хто?"
  
  Начны Гап патлумачыў прычыну свайго мянушкі. "Ты можаш сабе ўявіць, тайпэн?"
  
  Данросс уздыхнуў, як заўсёды здзіўлены тым, як хутка распаўсюджваюцца плёткі. - Яна змяніла пакой?
  
  - О так, гэта па калідоры, 276, на тым жа паверсе. Ииии, тайбань, я чуў, што яна плакала ноччу, дзве ночы назад, і яшчэ раз сёння ўвечары, перад тым як сысці. ТАК. Трэцяя Прыбіральшчыца Фанг бачыла яе якая плача сёння ўвечары."
  
  - Яны пасварыліся? Яна і гандляр зброяй?
  
  "Аб няма, ні скандалу, ні крыкаў. Але, пра да, калі Залаты Лабок ведае аб кветцы Орланды, гэтага дастаткова, каб цмокі изрыгнули." Начны Гап Кейсі шырока ўсміхнуўся, калі яна вярнулася з пачкам тэлеграм і паведамленняў у руцэ. Данросс заўважыў, што цяпер у яе вачах з'явілася цень. "Ад Лайн Бартлетт няма паведамлення", - выказаў меркаванне ён, устаючы. Начны Гап клапатліва адсунуў для яе крэсла, наліў гарбаты і працягнуў на сваім гортанном кантонская дыялекце: "Не звяртай увагі, тайпэн, Залацістыя лабко або няма, у цемры ўсё роўна, хейя?" Стары усміхнуўся і пайшоў. Данросс зірнуў на яе паперы. - Непрыемнасці?
  
  "Аб няма, проста больш таго ж самага". Яна паглядзела яму прама ў вочы: "Я размеркавала іх па палічках на заўтра. Сённяшні вечар мой. Чаргу яшчэ не вярнулася". Яна потягивала чай, атрымліваючы асалоду ад ім. - Каб я магла манапалізаваць цябе.
  
  "Я думаў, што займаюся манапалізацыяй. Гэта не —" Ён змоўк, заўважыўшы Роберта Армстронга і Синдерса, якія ўваходзяць праз верцяцца дзверы. Двое мужчын стаялі каля ўваходу, выглядаючы свабодны столік.
  
  "Ваша паліцыя працуе звышурочна", - сказала Кейсі і, калі погляд мужчын ўпаў на іх, без асаблівага энтузіязму памахала ў адказ. Двое мужчын пахіснуліся, затым падышлі да свабоднага століка ў іншым канцы залы. "Мне падабаецца Армстронг", - сказала яна. "Іншы мужчына - паліцэйскі?"
  
  - Мяркую, што так. Дзе вы пазнаёміліся з Робертам?
  
  Яна распавяла яму. "Па-ранейшаму нічога аб кантрабанднай зброі. Адкуль яно ўзялося ці што там яшчэ".
  
  "Гнілы бізнес".
  
  - Не хочаце ці брэндзі? - спытаў я.
  
  "Чаму бы і няма? Па адной на дарожку, тады мне пара ісці. Афіцыянт!" Ён замовіў напоі. "Машына будзе тут заўтра роўна ў дванаццаць, каб забраць вас".
  
  - Дзякуй. Ен, у запрашэнні было напісана: "Жаночыя капялюшыкі і пальчаткі". Ты сапраўды гэта маеш на ўвазе?
  
  - Вядома. Ён нахмурыўся. - На скачках дамы заўсёды апранаюць капялюшы і пальчаткі. Чаму?
  
  "Мне прыйдзецца купіць капялюш. Я не насіла яе ўжо шмат гадоў".
  
  "Наогул-то, мне падабаюцца дамы ў капялюшыках". Данросс абвёў поглядам пакой. Армстронг і Синдерс цішком назіралі за ім. Гэта супадзенне, што яны тут? ён задумаўся.
  
  - Ты таксама адчуваеш погляды, тайбань? Здаецца, цябе тут усе ведаюць.
  
  "Справа не ўва мне, а проста ў Высакародным Доме і ў тым, што я ўяўляю".
  
  Прынеслі брэндзі. За "Здароўе" Яны чокнуліся келіхамі.
  
  - Цяпер ты адкажаш на маё пытанне?
  
  - Мой адказ "так". Ён пакруціў брэндзі ў куфлі і ўдыхнуў.
  
  - Што "Так"?
  
  Раптам ён усміхнуўся. "Ды нічога, ды гэта несправядліва, але так, гэта адбываецца пастаянна, і я не збіраюся ўдавацца ў адзін з гэтых мілых самоанализов тыпу "Вы нядаўна перасталі біць сваю жонку?", Хоць я чуў, што большасці дам падабаецца, калі іх час ад часу б'юць, але з вялікай асцярожнасцю, у капелюшах ці без!"
  
  Яна засмяялася, і вялікая частка яе ценяў знікла. "Гэта залежыць, ці не так?"
  
  "Гэта залежыць ад абставінаў!" Ён назіраў за ёй са спакойнай, нязмушанай усмешкай на твары і думаў, і яна думала, што гэта залежыць ад таго, хто, калі і дзе, ад часу, абставін і патрэбы, і прама зараз гэта было б цудоўна.
  
  Ён працягнуў руку са сваім куфлем і дакрануўся да яе. - За здароўе, - сказаў ён. - І за аўторак.
  
  Яна ўсміхнулася ў адказ і падняла свой келіх, яе сэрца забілася хутчэй. "Так". "Усё можа пачакаць да таго часу. Не так?" "Так. Так, я спадзяюся на гэта, Ен." "Ну, я пайду". "Я выдатна правёў час". "Я таксама".
  
  - Дзякуй, што запрасілі мяне. Заўтра— - Яна змоўкла, калі да іх падбег начны Гап. - Прабач, тайпэн, патэлефануй.
  
  "О, дзякуй. Я зараз прыйду". Данросс ўздыхнуў. "Няма свету бязбожнікам! Кейсі, пойдзем?"
  
  "Вядома, вядома, тайпэн". Яна таксама ўстала, яе сэрца моцна білася, ёю авалодала сумная салодкая боль. "Я паклапачуся аб рахунку!"
  
  "Дзякуй, але гэта ўжо зроблена. Яны проста дашлюць гэта ў офіс". Данросс пакінуў чаявыя і павёў яе да ліфта, яны абодва адчувалі, што за імі сочаць. На секунду ў яго паўстала спакуса падняцца з ім наверх, проста каб пабалбатаць мовамі. Але гэта было б спакусай д'ябла, а вакол мяне і так дастаткова д'яблаў, падумаў ён. "Спакойнай ночы, Кейсі, убачымся заўтра і не забудзься пра кактэйлях з 7:30 да 9:00 вечара, перадай прывітанне Лайн!" Ён весела памахаў рукой і накіраваўся да стойцы рэгістрацыі.
  
  Яна глядзела, як ён сыходзіць, высокі, бездакорны і ўпэўнены. Дзверы ліфта зачыніліся. Калі б гэта быў не Ганконг, ты б не збег, не сёння ўвечары, Іэн Данросс. О не, сёння вечарам мы б заняліся каханнем. О так, так, мы б так і зрабілі.
  
  Данросс спыніўся каля стойкі рэгістрацыі і зняў трубку. "Алё, гэта Данросс". "Тай-пэн?"
  
  - О, прывітанне, Лім, - сказаў ён, пазнаўшы голас свайго мажордома. - Што здарылася?
  
  - Толькі што тэлефанаваў містэр Тып Токць, сэр. Сэрца Данросса часта забілася. "Ён папрасіў мяне паспрабаваць звязацца з вамі, і не маглі б вы, калі ласка, ператэлефанаваць яму. Ён сказаў, што вы можаце патэлефанаваць яму ў любы час да двух гадзін або пасля сямі раніцы.
  
  - Дзякуй. Што-небудзь яшчэ?
  
  - Міс Клаўдыя патэлефанавала ў восем і сказала, што зладзіла вашага госця ... Пачуўся шоргат паперы. "... Місіс Грессерхофф ў гатэлі і што ваша сустрэча у вашым офісе на адзінаццаць раніцы пацверджана".
  
  "Добра. Наступны?"
  
  - Міс тэлефанавала з Лондана — там усё ў парадку — і доктар Самсон з Лондана.
  
  "А!" спецыяліст Кэці. "Ён пакінуў нумар?" Лім дала яму яго, і ён запісаў. "Што-небудзь яшчэ?"
  
  "Не, тайпэн".
  
  "Дачка нумар Адзін ужо вярнулася?"
  
  "Не, тайпэн. Дачка нумар Адзін зайшла каля сямі вечара на некалькі хвілін з маладым чалавекам, а затым яны сышлі".
  
  - Гэта быў Марцін Хэппли? - спытаў я.
  
  "Так, так, так яно і было".
  
  "Дзякуй, Лім. Я патэлефаную Типтопу, а потым найму парай дадому".
  
  Ён павесіў трубку. Жадаючы пабыць сам-насам, ён зайшоў у тэлефонную будку, якая знаходзілася побач з крамай канцылярскіх прыладаў. Ён набраў нумар.
  
  "Веййййййй?"
  
  Ён пазнаў голас Типтопа. "Добры вечар, гэта Іэн Данросс".
  
  "А, тайпэн! Адну хвіліну". Пачуўся гук далоні, прыціснутай да трубкі, і прыглушаныя галасы. Ён чакаў. "Ах, выбачайце, што прымусіў вас чакаць. Я атрымаў некалькі вельмі трывожных навін.
  
  "Пра?"
  
  - Ды. Падобна на тое, ваша паліцыя зноў падобная лёгкім сабакі і сэрца ваўка. Яны фальшыва арыштавалі вашага вельмі добрага сябра, суперінтэнданта Браяна Квока. Ён...
  
  - Браян Квок? Данросс ахнуў. - Але чаму?
  
  "Я разумею, што яго ілжыва абвінавацілі ў тым, што ён шпіён на карысць КНР, і—"
  
  "Немагчыма!"
  
  "Я згодны. Смешна! Старшыні Мао не патрэбныя капіталістычныя шпіёны. Ён павінен быць вызвалены неадкладна, неадкладна — і калі ён жадае пакінуць Ганконг, яму павінна быць дазволена зрабіць гэта і адправіцца туды, куды ён пажадае ... неадкладна!"
  
  Данросс паспрабаваў прымусіць свой мозг працаваць. Калі Типтоп сказаў, што чалавека па імя Браян Квок трэба неадкладна вызваліць і дазволіць яму пакінуць Ганконг, калі ён пажадае, значыць, Браян быў шпіёнам КНР, адным з іх шпіёнаў, і гэта было немагчыма, немагчыма, немагчыма. "Я ... я не ведаю, што сказаць", - сказаў ён, даючы Типтопу неабходную яму магчымасць адкрыцца. "Я павінен адзначыць, што ад старых сяброў наўрад ці можна чакаць, што яны падумаюць аб дапамозе старым сябрам, калі іх паліцыя так памыляецца. Ён сказаў: "Я згодны", - пачуў ён голас з належнай доляй турботы, яго розум крычаў: Божа ўсемагутны, яны хочуць абмяняць Браяна на грошы! - Я... я перш за ўсё пагавару з уладамі, калі...
  
  "Магчыма, вы маглі б што-небудзь зрабіць сёння ўвечары". "Цяпер ужо занадта позна тэлефанаваць губернатару, але ..." Затым Данросс успомніў Синдерса і Армстронга, і яго сэрца падскочыла. - Я паспрабую неадкладна. Я ўпэўнены, што тут нейкая памылка, містэр Тып. ТАК. Павінна быць, гэта памылка. У любым выпадку я ўпэўнены, што губернатар дапаможа. І паліцыя. Вядома, з такой памылкай ... можна было б справіцца здавальняюча — напрыклад, з запытам "Вікторыі" аб часовым карыстанні наяўнасцю славутага банка?
  
  Наступіла доўгае маўчанне. "Магчыма, гэта можна было б зрабіць. Гэта магчыма. Старыя сябры павінны дапамагаць старым сябрам і выпраўляць памылкі. Так, гэта магчыма".
  
  Данросс пачуў недамоўленае, калі яно павісла, і аўтаматычна працягнуў перамовы, вялікая частка яго розуму ўсё яшчэ была занятая тым, што яму сказалі. "Вы выпадкова не атрымалі маю запіску, містэр Тып? Я паклапаціўся пра ўсё астатнім. Дарэчы, "Вікторыя", безумоўна, акажа садзейнічанне ў фінансаванні праекта "торый". Ён далікатна дадаў: "А таксама аб большасці іншых далейшых запытаў - на выгадных умовах".
  
  "Ах так, дзякуй. Так, я атрымаў тваю запіску і тваё вельмі ласкавае запрашэнне. Вельмі шкада, што я быў нездаровы. Дзякуй табе, тайбань. На які тэрмін вашага ўраду спатрэбіўся б крэдыт наяўнымі, калі б гэта было магчыма?"
  
  "Я мяркую, трыццаці дзён было б больш чым дастаткова, магчыма, нават двух тыдняў. Але гэта Victoria, Blacs і іншыя банкі, а не ўрад Ганконга. Я мог бы сказаць вам пра гэта заўтра. Ці будзем мы мець гонар бачыць вас на скачках за ланчам?"
  
  "Я шкадую, што не на абед, але, магчыма, пасля абеду, калі гэта магчыма".
  
  Данросс змрочна ўсміхнуўся. Ідэальны кампраміс. - Вядома.
  
  - Дзякуй, што патэлефанавалі. Дарэчы, ты зрабіў вялікае ўражанне на містэра Ю, тайпэн.
  
  "Калі ласка, перадайце яму мае найлепшыя пажаданні. Я з нецярпеннем чакаю хуткай сустрэчы з ім.
  
  У Кантоне". "Я быў здзіўлены, прачытаўшы каментары вашага швагра аб Паднябеснай".
  
  "Так. Я таксама. Мая жонка і яе брат аддаліліся адзін ад аднаго на працягу многіх гадоў. Яго погляды чужыя, варожыя і цалкам памылковыя ". Данросс вагаўся. "Я спадзяюся нейтралізаваць яго".
  
  "Так. Так, я згодны. Дзякуй. Спакойнай ночы. Тэлефон разрадзіўся. Данросс павесіў трубку. Госпадзе! Браян Квок! І я амаль аддаў яму дакументы AMG. Госпадзе!
  
  З велізарным высілкам сабраўшыся з думкамі, ён вярнуўся ў фае. Армстронг і Синдерс ўсё яшчэ былі там. - Добры вечар, ці магу я далучыцца да вас на хвілінку?
  
  - Вядома, містэр Данросс. Гэта прыемны сюрпрыз. Магу я прапанаваць вам што-небудзь выпіць?
  
  - Чай, кітайскі чай. Дзякуй.
  
  Іх столік знаходзіўся ў баку ад астатніх, і, калі гэта было бяспечна, Данросс нахіліўся наперад. "Роберт, я чуў, вы арыштавалі Браяна Квока", - сказаў ён, усё яшчэ спадзеючыся, што гэта няпраўда. Двое мужчын ўтаропіліся на яго.
  
  "Хто табе гэта сказаў?" Спытаў Армстронг.
  
  Данросс пераказаў сваю размову. Абодва мужчыны слухалі няўважліва, хоць час ад часу ён бачыў, як яны пераглядваліся. "Відавочна, гэта абмен", - сказаў ён ім. - З ім з-за наяўных.
  
  Синдерс сербануў гарачага шакаладу. - Наколькі важныя грошы?
  
  "Надзвычай важна, тэрмінова, і чым хутчэй, тым лепш". Данросс выцер лоб. "Наяўныя цалкам спыняць працу банка, містэр Синдерс. У нас ёсць т— - Ён у жаху змоўк.
  
  "Што гэта?" Спытаў Синдерс.
  
  "Я — я раптам успомніў, што AMG напісала ў перахопленых справаздачы. Што "... паліцэйскі крот можа быць, а можа і не быць часткай Сэвэрына". Гэта ён?"
  
  "Хто?"
  
  "Дзеля бога, не гуляй са мной", - злосна сказаў Данросс. "Гэта сур'ёзна. Ты думаеш, я чортаў дурань? У "Струанз" ёсць завод па вытворчасці Сэвэрына. Калі Браян - частка Сэвэрына, я маю права ведаць.
  
  "Я цалкам згодны", - спакойна сказаў Синдерс, хоць яго вочы сталі вельмі суровымі. "У той момант, калі здраднік будзе раскрыты, вы можаце быць упэўнены, што вам паведамяць. У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, хто б гэта мог быць? Данросс паківаў галавой, стрымліваючы гнеў.
  
  Биндерс назіраў за ім. - Вы што-то казалі? "Мы павінны..." Дайшлі да чаго, містэр Данросс?
  
  "Мы павінны неадкладна атрымаць гэтыя грошы. Што нарабіў Браян?" Праз імгненне Синдерс сказаў: "Банкі не адчыняюцца да панядзелка. Значыць, панядзелак - дзень "Д"?"
  
  "Я мяркую, банкам прыйдзецца атрымаць грошы да гэтага — адкрыцца і мець грошы на касах. Што, чорт вазьмі, Браян нарабіў?"
  
  Синдерс закурыў цыгарэту для сябе і Армстронга. "Калі гэты чалавек, Браян, сапраўды быў арыштаваны, я не думаю, што гэта сапраўды вельмі далікатнае пытанне, містэр Данросс".
  
  "Я б паспрачаўся на што заўгодна", - бездапаможна сказаў тайпэн, "на што заўгодна, але Типтоп ніколі б не прапанаваў абмен, калі б гэта не было праўдай. Ніколі. Браян, павінна быць, па-чартоўску важная персона, але, Божа, куды коціцца свет? Ты займешься гандлем або гэта зробіць містэр Крос — мяркую, спатрэбіцца адабрэнне губернатара.
  
  Шэф МІ-6 задуменна падзьмуў на кончык цыгарэты. "Я сумняваюся, што будзе абмен, містэр Данросс". "Чаму бы і няма?" Грошы важней—" "Гэта пытанне думкі, містэр Данросс, // гэты Браян Квок на самай справе арыштаваны. У любым выпадку, урад Яе Вялікасці наўрад ці магло падвергнуцца шантажу. Вельмі благі густ." "Цалкам. Але сэр Джэфры адразу пагодзіцца". "Сумняваюся. Ён зрабіў на мяне ўражанне занадта разумнага чалавека, каб зрабіць гэта. Што тычыцца гандлю, містэр Данросс, я думаў, вы збіраецеся перадаць нам файлы AMG.
  
  Данросс адчуў укол нажом для колкі лёду ў жываце. - Я зрабіў гэта сёння ўвечары. - Дзеля бога, не гуляй са мной, гэта сур'ёзна! Ты думаеш, я чортаў дурань? - Сказаў Синдерс сапраўды такім жа тонам, якім казаў Данросс. Раптам ён суха засмяяўся і працягнуў з тым жа леденящим душу спакоем: "Вы, вядома, далі нам іх версію, але, на жаль, яны проста не ідуць ні ў якое параўнанне па якасці з той, што была перахопленая". Вочы пакамячанага чалавека сталі яшчэ больш жорсткімі і дзіўна пагрозлівымі, хоць выраз яго твару не змянілася. "Містэр Данросс, ваша выкрут была спрытнай, пахвальнай, але непатрэбнай. Нам сапраўды патрэбныя гэтыя мухі, сапраўдныя ".
  
  "Калі яны вас не задавальняюць, чаму б не праглядзець дакументы AMG?" "Я праверыў". Синдерс нявесела ўсміхнуўся. "Ну, гэта як стары разбойнік казаў: "Грошы ці тваё жыццё". Валоданне гэтымі файламі можа апынуцца смяротным для цябе. Ты згодны, Роберт?"
  
  "Так, сэр".
  
  Синдерс пыхнул цыгарэтай. - Такім чынам, містэр Данросс, ваш містэр Типтоп хоча гандляваць, так? Усё ў Ганконгу хочуць гандляваць. Гэта лунае ў паветры. А? Але каб гандляваць, трэба аддаваць каштоўнасць за каштоўнасць. Я мяркую, калі вы хочаце саступак, каб атрымаць саступкі ад ворага ... Што ж, кажуць, у каханні і на вайне ўсе шчыра. Не так?"
  
  Данросс захаваў бесхитростное выраз твару. - Так яны кажуць. Перш за ўсё я пагавару з губернатарам. Давайце пакуль захаваем гэта ў строгай таямніцы, пакуль я з ім пагавару. Спакойнай ночы.
  
  Яны глядзелі, як ён праходзіць праз верцяцца дзверы і знікае.
  
  "Што ты думаеш, Роберт? Данросс падмяніў файлы на нас?"
  
  Армстронг ўздыхнуў. "Я не ведаю. Яго твар нічога не выказваў. Я ўважліва назіраў. Нічога. Але ён востры, як цвік".
  
  "Так". Синдерс на імгненне задумаўся. "Значыць, вораг хоча абмену, так? Я б сказаў, што гэты канкрэтны кліент у нашым распараджэнні максімум на дваццаць чатыры гадзіны. Калі вы праводзіце яго наступны допыт?
  
  "6:30 РАНІЦЫ"
  
  "О! Што ж, калі ты ўстаў крыху раней, нам лепш ісці". Синдерс папрасіў рахунак. "Я пракансультуюся з містэрам Кросам, але я ведаю, што ён скажа - што на самай справе загадаў Лондан".
  
  "Сэр?"
  
  "Яны вельмі занепакоеныя, таму што кліент быў датычны да занадта шмат сакрэтаў, вядома, Генеральнага штаба, Каралеўскай канадскай коннай паліцыі ". Синдерс зноў завагаўся. "З іншага боку, Роберт, цяпер, незалежна ад таго, што робіць містэр Данросс, наш адзіны выхад - паскорыць падвядзенне вынікаў. ТАК. Мы адмяняем допыт у 6:30, працягваем па вартавому графіку, пры ўмове, што ён у добрай медыцынскай форме, і пераходзім у Чырвоную пакой ".
  
  Армстронг збялеў. - Але, сі...
  
  "Мне шкада", - сказаў Синдерс мяккім голасам. "Я ведаю, што ён адзін, быў іншым, але цяпер ваш містэр Типтоп і ваш містэр Данросс адабралі ў нас час".
  
  СУБОТА
  
  62
  
  9:32 РАНІЦЫ.:
  
  Самалёт авіякампаніі JAL з Токіо зайшоў нізка над морам і здзяйсняў ідэальную пасадку ў Кай-Таке, выпусціўшы воблачка дыму з-пад колаў. Адразу ж яго рухавікі пераключыліся на зваротную цягу, і ён з выццём панёсся да комплексу аэрапорта, зніжаючы хуткасць.
  
  Пасажыры, экіпаж самалёта і наведвальнікі тоўпіліся ў ажыўленым тэрмінале, мытні, іміграцыйнай службе і зонах чакання. Вылет быў лёгкім. Ўезд у асноўным быў лёгкім. За выключэннем грамадзян Японіі. У кітайцаў доўгая памяць. Гады японскай ваеннай акупацыі Кітая і Ганконга былі занадта блізкія, занадта моцныя, занадта дрэнны ад, каб забыцца. Або дараваць. Таму японскія грамадзяне правяраліся больш старанна. Нават члены экіпажа JAL, якія праходзяць зараз праз гэта, нават дзёрзкія, прыгожыя, ветлівыя сцюардэсы, некаторыя з якіх былі ледзь жывыя, калі гэта занятак скончылася, ім таксама вярнулі іх праязныя дакументы з ледзяным поглядам.
  
  Наступным у чарзе быў амерыканец. "Добрай раніцы", - сказаў ён, працягваючы чыноўніку свой пашпарт.
  
  "Добрай раніцы". Малады кітаец адкрыў кнігу, зірнуў на фатаграфію, на мужчыну і прагартаў яе ў пошуках візы. Непрыкметна яго нага дакранулася да схаванага выключальніка. Гэта насцярожыла Кроса і Синдерса, якія знаходзіліся ў суседнім наглядальным пункце. Яны падышлі да люстэрка аднабаковага агляду і паглядзелі на мужчыну, які чакае ў іміграцыйнай службе перад адной з шасці перапоўненых чэргаў пасажыраў.
  
  У пашпарце гадавой даўнасці было напісана: "Вінчэнца Банастасио, мужчына, нарадзіўся ў Нью-Ёрку 16 жніўня 1910 года. Валасы сівыя, вочы карыя." Чыноўнік нядбайна праверыў іншыя візы і штампы: Англія, Іспанія, Італія, Галандыя, Мексіка, Бельгія, Японія. Ён проштамповал цьмяна-шэрую кніжку і унікліва вярнуў яе назад.
  
  Банастасио прайшоў мытню з дарагім партфелем з кракадзілавай скуры пад мышкай, у безвкусном пластыкавым футарале ляжалі бяспошлінныя напоі, з фотаапаратам на плячы боўтаўся фотаапарат.
  
  "Сімпатычны хлопец", - сказаў Синдерс. "Ён сам аб сабе клапоціцца". Яны бачылі, як ён растварыўся ў натоўпе. Крос уключыў партатыўны CB. "Вы яго прыкрываеце?" ён сам напрасіўся ў гэта.
  
  "Так, сэр", - рушыў услед неадкладны адказ.
  
  "Я працягну адсочваць гэтую частату. Трымаеце мяне ў курсе".
  
  "Так, сэр".
  
  Звяртаючыся да Синдерсу, Крос сказаў: "У нас не будзе праблем з наглядам за ім".
  
  - Няма. Рады, што ўбачыў яго. Мне заўсёды падабаецца бачыць ворага ў плоці.
  
  "Няўжо ён? Вораг?"
  
  - Містэр Роузмонт так думае. А ты не?
  
  "Я меў на ўвазе нашага ворага. Я ўпэўнены, што ён махляр — я меў на ўвазе, я не ўпэўнены, што ён звязаны з разведкай ".
  
  Синдерс ўздыхнуў. - Ты праверыў "жучкі"?
  
  "Так". Мінулай ноччу каманда экспертаў SI таемна ўстанавіла "жучкі" ў спальні, якую Банастасио забраніраваў ў гатэлі Hilton. Таксама ў офісе і асабістых апартаментах фатографа Нг, Ві Сі Сі Нг.
  
  Яны цярпліва чакалі. На стале злёгку шыпеў і патрэскваў CB.
  
  - А як наконт іншага нашага кліента? - пасля паўзы разгублена спытаў Синдерс.
  
  "Хто? Квок?"
  
  "Так. Як ты думаеш, колькі часу гэта зойме?" "Нядоўга". Крос усміхнуўся пра сябе. "Калі ты перавядзеш яго ў Чырвоную пакой?" "Я падумаў, што апоўдні можа быць больш прыдатным. Раней, калі ён будзе гатовы". "Армстронг правядзе допыт?" "Так".
  
  "Армстронг добры чалавек. Ён вельмі добра вёў сябе ў "Іванаве"".
  
  - У наступны раз не маглі б вы трымаць мяне ў курсе? У рэшце рэшт, гэта мая вобласць.
  
  "Вядома, Роджэр. Гэта было раптоўнае рашэнне Лондана". "Што за ідэя? Наконт парадку ў нядзелю". "Міністр пасылае асаблівыя інструкцыі". Синдерс нахмурыўся. "Запісы Браяна Квока кажуць, што ён моцны. У нас не так ужо шмат часу. Яго, павінна быць, добра выхавалі, каб ён хаваўся так глыбока і так доўга ". "О, так. Але я цалкам упэўнены ў сабе. З таго часу, як я пабудаваў пакой, я тройчы эксперыментаваў на сабе. Максімум, на што я калі-небудзь заставаўся, — гэта пяць хвілін, і кожны раз мяне ванітавала як сабаку - і гэта без якога-небудзь дэзарыентуе графіка. Я ўпэўнены, што ў нас не ўзнікне праблем.Крос затушыў цыгарэту. "Гэта вельмі эфектыўна — дакладная копія прататыпа КДБ".
  
  Праз імгненне Синдерс сказаў: "Шкада, што даводзіцца выкарыстоўваць такія метады. Вельмі рызыкоўна. На самай справе агідна. Я аддаваў перавагу гэта, калі ... ну, нават тады, я мяркую, наша прафесія ніколі не была па-сапраўднаму чыстай".
  
  - Ты маеш на ўвазе, падчас вайны?
  
  "Так. Павінен сказаць, тады мне гэта падабалася. Тады не было крывадушнасці з боку некаторых нашых лідэраў - ці сродкаў масавай інфармацыі. Усе разумелі, што мы знаходзімся ў стане вайны. Але сёння, калі пад пагрозай само наша выжыванне, мы... — Синдерс спыніўся, затым паказаў. - Паглядзі, Роджэр, гэта не Роузмонт? Амерыканец стаяў з іншым мужчынам у выхадны дзверы.
  
  "Так, так, гэта ён. З ім Ланган. Чалавек з ФБР", - сказаў Крос. - Мінулай ноччу я пагадзіўся на сумесную працу з ім па справе Банастасио, хоць мне б вельмі хацелася, каб гэта чортава ЦРУ пакінула нас у спакоі, і мы маглі выконваць нашу працу.
  
  "Так. Яны сапраўды становяцца даволі складанымі".
  
  Крос падхапіў ЧБ і павёў яго на вуліцу. "Стэнлі, мы яго добра прыкрываем. Мінулай ноччу мы дамовіліся, што гэтую частку аперацыі бярэм на сябе мы, а ты - гатэль. Праўда?"
  
  - Вядома, вядома, Родж. "Добрай раніцы, містэр Синдерс". З змрочным тварам Роузмонт прадставіў Лангана, які быў такім жа напружаным. - Мы не ўмешваемся, Родж, хоць гэты валацуга - адзін з нашых суайчыннікаў. Мы тут не па гэтай прычыне. Я проста выпраўляю Эда.
  
  "Пра?"
  
  "Так", - сказаў Ланган. Ён быў такім жа стомленым і змардаванай, як Роузмонт. "Гэта тыя фотакопіі, Родж. Паперы Томаса К. К. Ліма. Я павінен даставіць іх асабіста. У Бюро. Я прачытаў частку свайго шэфа, і ў яго лопнулі гаршкі, і ён пачаў трашчаць па швах ".
  
  "Я магу сабе ўявіць".
  
  - У вас на стале просьба даць нам арыгіналы і...
  
  "Ніякіх шанцаў", - сказаў Синдерс за Кроса.
  
  Ланган паціснуў плячыма. - У цябе на стале запыт, Родж. Думаю, тваё начальства дашле загады з нябёсаў, калі яны сапраўды спатрэбяцца нашаму. Я лепш падымуся на борт. Паслухай, Родж, мы не ведаем, як цябе аддзячыць. Мы... я ў цябе ў даўгу. Гэтыя ўблюдкі ... Так, мы ў цябе ў абавязку. Яны паціснулі адзін аднаму рукі, і ён паспяшаўся на ўзлётную паласу.
  
  - Якая частка інфармацыі разышлася па швах, містэр Роузмонт?
  
  "Усе яны смяротныя, містэр Синдерс. Гэта пераварот для нас, для нас і Бюро, у асноўным для Бюро. Эд сказаў, што яго людзі запалі у істэрыку. Палітычныя наступствы для дэмакратаў і рэспубліканцаў велізарныя. Вы мелі рацыю. Калі б сенатар Тиллман — кандыдат у прэзідэнты, які зараз знаходзіцца ў горадзе, — калі б ён займеў гэтыя паперы, ніхто не ведае, што б ён зрабіў."Роузмонт больш не быў у сваім звычайным дабрадушным настроі. "Маё начальства перадало па тэлексе нашым паўднёваамерыканскім кантактам ўсе звесткі пра Томаса к. К. Ліме, так што мы возьмем у яго інтэрв'ю-чартоўску хутка — вы атрымаеце копію, не хвалюйцеся. Родж, было што-небудзь яшчэ?"
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Ці былі сярод гэтых выбраных прадметаў іншыя, якія мы маглі б выкарыстоўваць?"
  
  Крос нявесела ўсміхнуўся. - Вядома. Як наконт плана фінансавання прыватнай рэвалюцыі ў Інданэзіі?
  
  "О, Госпадзе... "
  
  "Так. Як наконт фотакопій дамоўленасцей аб перакладах на рахунак у французскім банку вельмі важнай в'етнамскай лэдзі і джэнтльмена - за аказаныя асобыя паслугі?"
  
  Роузмонт збялеў як мел. - Што яшчэ?
  
  "Хіба гэтага недастаткова?"
  
  "Ёсць яшчэ што-небудзь?"
  
  "Дзеля бога, Стэнлі, вядома, ёсць яшчэ што-то, ты гэта ведаеш, мы гэта ведаем. Заўсёды будзе што-то яшчэ ".
  
  "Мы можам забраць іх прама зараз?"
  
  - Што вы можаце для нас зрабіць? - спытаў Синдерс.
  
  Роузмонт ўтаропіўся на іх. - За ланчам мы...
  
  ЦБ ажыў. "Аб'ект ўжо атрымаў свае сумкі і выходзіць з мытні, накіроўваючыся да стаянцы таксі ... Цяпер ён ... цяпер ён ... ах, хто-то сустракае яго, кітаец, сімпатычны мужчына, дарагая вопратка, не пазнаю яго . . . . Яны накіроўваюцца да "Роллсу", рэгістрацыя HK. ... ах, гэта лімузін гатэля. Абодва мужчыны садзяцца ўнутр.
  
  У перадатчык Крос сказаў: "Заставайцеся на гэтай частаце". Ён пераключыў частоты. Перашкоды і прыглушаны транспарт і шум.
  
  Роузмонт празьзяў. - Ты ўсталяваў "жучкі" ў лімузіне? Крос кіўнуў. - Выдатна, Родж. Я б прапусціў гэта!
  
  Яны выслухалі, затым выразна прамовілі: "... добра, што ты са мной пазнаёмілася, Ві Сі", - казаў Банастасио. "Чорт вазьмі, табе не варта было прыязджаць сюды ва—"
  
  "О, з задавальненнем", - адказаў ветлівы голас. "Мы можам пабалбатаць ў машыне, магчыма, гэта пазбавіць вас ад неабходнасці ехаць у офіс, а затым у Ма—"
  
  - Вядома ... вядома, - голас амерыканца заглушыў голас іншага мужчыны. - Паслухай, у мяне сёе-тое ёсць для цябе, Ві Сі ... Прыглушаныя гукі, затым раптоўны высокі вой, які цалкам дамінаваў у эфіры, цалкам знішчаючы выразнасць гуку і галасы. Крос адразу ж пераключыў частоты, але астатнія працавалі ідэальна.
  
  "Чорт, ён выкарыстоўвае партатыўную брытву, каб блакаваць нас", - з агідай сказаў Роузмонт. "Гэты вырадак прафесіянал! Пяцьдзесят супраць аднаго цэнта, што яны блакуюць усе памылкі, якія ў нас ёсць, сто кажа аб тым, што, калі яны вернуцца на гэты канал, гэта будзе суцэльная чортава балбатня. Я казаў табе, што Банастасио быў стромкім хлопцам."
  
  63
  
  10:52 раніцы.:
  
  - Тайпэн, доктар Самсон тэлефануе з Лондана. Ён на трэцяй лініі.
  
  "О, дзякуй, Клаўдыя". Данросс націснуў на кнопку. "Добры дзень, доктар. Вы позна ўсталі".
  
  "Я толькі што вярнуўся з бальніцы — прабачце, што не патэлефанаваў раней. Вы тэлефанавалі з нагоды вашай сястры, місіс Гаваллан?"
  
  "Так. Як яна?"
  
  "Што ж, сэр, мы пачалі яшчэ адну серыю мер тэстаў. Павінен сказаць, што псіхалагічна яна ў вельмі добрай форме. Баюся, фізічна я не так добры "
  
  Данросс з заміраннем сэрца слухаў, як доктар падрабязна распавядаў аб рассеяным склерозе, пра тое, што на самой справе шмат чаго ніхто пра яго не ведае, што вядомага лекі не існуе і што хвароба прагрэсуе па сыходнай — як толькі адбываецца некаторае пагаршэнне нервовай структуры, з дапамогай існуючых лекаў немагчыма вярнуцца на ранейшы ўзровень. "Я ўзяў на сябе смеласць выклікаць прафесара Клиенберга з клінікі Каліфарнійскага універсітэта ў Лос-Анджэлесе для кансультацыі — ён сусветнай эксперт па гэтаму захворванню. Калі ласка, будзьце ўпэўненыя, мы зробім усё, што ў нашых сілах для місіс Гаваллан. "Гучыць так, быццам вы наогул нічога не можаце зрабіць". "Ну, усё не так дрэнна, сэр. Калі місіс Гаваллан будзе клапаціцца аб сабе, адпачываць і весці сябе разумна, яна зможа весці нармальнае жыццё на працягу многіх гадоў ".
  
  - Колькі гэта - "шмат гадоў"? Данросс пачуў доўгі ваганне. Аб Кэці, бедная Кэці!
  
  - Я не ведаю. Часта такога роду праблемы знаходзяцца ў руках Бога, містэр Данросс. Пацыенты не прытрымліваюцца аднолькавых часовых рамак. У выпадку з місіс Гаваллан я мог бы адказаць вам лепш праз шэсць месяцаў, магчыма, да Свята нараджэння хрыстовага. Тым часам я ўзяў яе да сябе ў якасці пацыенткі Нацыянальнага аховы здароўя, так што тады ...
  
  "Няма. Яна павінна быць прыватнай пацыенткай, доктар Сэмсон. Калі ласка, дасылайце ўсе рахункі ў мой офіс ".
  
  "Містэр Данросс, няма ніякай розніцы ў якасці абслугоўвання, якое я ёй аказваю. Ёй проста трэба трохі пачакаць у маім пакоі чакання і быць у палаце, а не ў асобнай палаце ў шпіталі ".
  
  "Калі ласка, зрабіце яе прыватнай пацыенткай. Я б аддаў перавагу гэта, як і яе муж".
  
  Данросс пачуў уздых і зьненавідзеў яго. - Вельмі добра, - казаў доктар. "У мяне ёсць усе вашыя нумары, і я пазваню вам, як толькі прафесар Клиенберг правядзе агляд і тэсты будуць завершаны".
  
  Данросс падзякаваў яго і паклаў трубку. Аб Кэці, бедная дарагая Кэці.
  
  Раней, калі ён устаў на досвітку, ён пагаварыў з ёй і Пенелопой. Кэці сказала, што адчувае сябе нашмат лепш і што Самсон вельмі падбадзёрвае яе. Пенн пазней сказаў яму, што Кэці выглядала вельмі стомленай. "Гэта не здаецца вельмі добрым, Ен. Ці ёсць які-небудзь шанец, што ты зможаш прыехаць сюды на тыдзень ці два да 10 кастрычніка?"
  
  - У дадзены момант няма, Пенн, але ніколі не ведаеш напэўна.
  
  "Я збіраюся адвезці Кэці ў Эйвисьярд, як толькі яе выпішуць з бальніцы. Самае пазней на наступным тыдні. Там ёй будзе лепш. Зямля зробіць яе лепш, не хвалюйся, Ен.
  
  - Пенн, калі дабярэшся да Эйвисьярда, не сходзіш ты дзеля мяне у "Визжащее дрэва"?
  
  "У чым справа?" - спытаў я.
  
  Ён пачуў неспакой у яе голасе. "Нічога, дарагая", - сказаў ён ёй, думаючы пра Жаке і Філіпе Ченах — як я магу растлумачыць пра іх? "Нічога асаблівага, проста ўсё тое ж самае. Я проста хацеў, каб ты павітаўся з нашым сапраўдным Віскатаць Дрэвам.
  
  - Наша джакаранда там нясмачная?
  
  "О, так, яна ў парадку, але не такая, як раней. Магчыма, табе варта прывезці выразку назад у Ганконг".
  
  "Няма. Лепш мы пакінем гэта там, дзе яно ёсць. Тады табе прыйдзецца вярнуцца дадому, ці не так, Ен?"
  
  - Магу я заключыць за вас заклад сёння днём?
  
  Зноў паўза. "Дзесяць даляраў на конь, якую ты абярэш. Я падтрымаю твой выбар. Я заўсёды буду падтрымліваць твой выбар. Пазвані мне заўтра. Люблю цябе... пакуль".
  
  Ён успомніў, як яна першы раз сказала: "Я люблю цябе", а потым, пазней, калі ён папрасіў яе выйсці за яго замуж, усе адмовы і, у рэшце рэшт, праз немыя слёзы - сапраўдную прычыну: "Аб Божа, Ен, я недастаткова добрая для цябе. Ты належыш да вышэйшага класу, а я няма. Тое, як я кажу цяпер, я засвоіў. Гэта было таму, што ў пачатку вайны я быў эвакуіраваны ў вёску — божа мой, да таго часу я ўсяго двойчы за ўсю сваю жыццё выязджаў за межы Лондана, толькі на ўзбярэжжы. Мяне эвакуіравалі ў цудоўнае старадаўняе маёнтак у Хэмпшыр, дзе ўсе астатнія дзяўчынкі былі з адной з вашых выдатных старшакласніц, яна называлася Бикулла. Адбылася блытаніна, Ен, уся мая школа пераехала куды-то яшчэ, толькі я ў Бикуллу, і толькі тады я выявіў, што кажу па—іншаму, зусім па-іншаму - вось, бачыш, я ўсё яшчэ часам забываю! Аб Божа, ты не ўяўляеш, як жудасна было даведацца ў такім юным узросце, што ... што я быў звычайным чалавекам і казаў звычайнай мовай, і што ў Англіі існуюць такія бязмежныя адрозненні, што тое, як мы кажам, — тое, як мы гаворым, так важна!
  
  "О, як я стараўся пераймаць іншым. Яны дапамагалі мне, і быў адзін настаўнік, які быў так цудоўны са мной. Я кінуўся ў іх новае жыццё і пакляўся стаць лепш і ніколі не вяртацца назад, ніколі, ніколі, ніколі, і я гэтага не зраблю. Але я не магу ажаніцца на табе, мая дарагая — Давай проста застанемся палюбоўнікамі — я ніколі не буду дастаткова добры.
  
  Але з часам, у яе час, яны пажаніліся. Бабуля Данросс пераканала яе. Пенелопа пагадзілася, але толькі пасля таго, як адправілася да Визжащему Дрэве адна. "Яна так і не сказала яму, што сказала "Мне пашанцавала", - падумаў Данросс. "Яна лепшая жонка, якая толькі можа быць у мужчыны". З таго часу, як ён вярнуўся з трасы на досвітку, ён працаваў не пакладаючы рук. Паўсотні кабельтавых. Дзесяткі міжнародных тэлефонных званкоў. Незлічонае мноства мясцовых жыхароў. У 9:30 ён патэлефанаваў губернатару наконт прапановы Типтопа. "Мне прыйдзецца пракансультавацца з міністрам", - сказаў сэр Джэфры. - Самае ранняе, калі я мог бы патэлефанаваць яму, было б у чатыры папаўдні. Гэта павінна захоўвацца ў строгім сакрэце, Ен. Дарагі, о, божа, Браян Квок, павінна быць, вельмі важны для іх!"
  
  "Ці, магчыма, проста яшчэ адна зручная саступка за грошы". "Іэн, я не думаю, што міністр пагодзіцца на абмен". "Чаму?"
  
  "Урад яе Вялікасці магло б палічыць гэта прэцэдэнтам, дрэнным прэцэдэнтам. Я б так і зрабіў". "Грошы жыццёва важныя".
  
  "Грошы - часовая праблема. Прэцэдэнты, на жаль, доўжацца вечна. Вы былі на іпадроме?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Як табе форма?" - спытаў я.
  
  "Усе яны выглядалі ў выдатнай форме. Аляксей Траўкін кажа, што "Лоцман Фіш" - наш галоўны супернік, і рух будзе мяккім. Ноўбл Стары пышная, хоць яна ніколі не ўдзельнічала ў гонках па мокрай трасе ".
  
  "Ці будзе дождж?"
  
  - Ды. Але, магчыма, нам пашанцуе, сэр.
  
  - Будзем спадзявацца, што так. Жудасныя часы, Ен. І ўсё ж, гэтыя пачвары пасланыя, каб выпрабаваць нас, так? Ты ідзеш на пахаванне Джона?
  
  "Так, сэр".
  
  - Я таксама, небарака ...
  
  Сёння раніцай на пахаванні Данросс сказаў добрыя словы пра Джона Чене ад імя Дома Ченов і ўсіх продкаў Ченов, якія так доўга і старанна служылі Высакароднай Хаце.
  
  "Дзякуй табе, тайбань", - проста сказаў Філіп Чэн. "Яшчэ раз прашу прабачэння".
  
  Пазней ён сказаў Піліпу Чену сам-насам: "Шкада, шкада, але гэта ўсё роўна не дапамагае нам выблытацца з пасткі, у якую нас загналі ваш сын і вы. Ці разгадай чортавы Чатыры Пальца і трэцюю манету.
  
  "Я ведаю, я ведаю!" Філіп Чэн сказаў, заломваючы рукі. "Я ведаю, і калі мы не зможам аднавіць акцыі, мы спустошаныя, мы ўсе спустошаныя! О, да, пасля таго, як ты абвясціў аб буме, я купляў і купляў, і цяпер мы спустошаныя ".
  
  Данросс рэзка сказаў: "У нас наперадзе выхадныя, Філіп. А цяпер паслухай мяне, чорт вазьмі! Ты патрабуеш усё, што табе належыць. Я хачу, каб Ландо Мата і Скнара Танг падтрымалі мяне да паўночы нядзелі. Па крайняй меры, 20 мільёнаў."
  
  - Але, тайпэн, не...
  
  "Калі я не атрымаю гэта да паўночы нядзелі, пакладзеце ваша заяву аб сыходзе мне на стол да 9: 00 раніцы, вы больш не компрадор, ваш сын Кевін выбывае, і ўсё ваша аддзяленне спыняе сваю дзейнасць назаўжды, і я выберу новага компрадора з іншага аддзялення ".
  
  Цяпер ён цяжка ўздыхнуў, ненавідзячы сябе за тое, што Філіп Чэн і Джон Чэн — і, верагодна, Жак Девиль — здрадзілі іх давер. Ён падышоў да кофейной подносу і наліў сабе кавы. Сёння яму гэта не спадабалася. Тэлефоны тэлефанавалі не перастаючы, у асноўным аб насоўваецца крах рынку, банкаўскай сістэмы. Хавергилл, Джонджон, Рычард Кванг. Ні слова ад Скнары, Ландо Мацюкі або Муртага. Адзіным светлым плямай быў яго званок у
  
  Дэвід Макструан з Таронта: "Дэвід, я хачу, каб ты быў тут на канферэнцыі ў панядзелак. Не мог бы ты п—" Яго захліснуў радасны роў.
  
  "Тайпэн, я еду ў аэрапорт. Гу—" "Пачакай, Дэвід!" Ён патлумачыў свой план па перакладзе Жака ў Канаду.
  
  "Ох, хлопец, калі ты гэта зробіш, я твой раб навекі!" "Мне спатрэбіцца нешта большае, чым рабы, Дэвід", - асцярожна сказаў ён.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, і голас на іншым канцы провада пасуровеў. "Усе, што ты захочаш, тайбэн, у цябе ёсць. Усё, што заўгодна".
  
  Данросс усміхнуўся, сагрэты думкай аб сваім далёкім сваяку. Ён адвёў позірк ад акна. Гавань была зацягнута туманам, неба нізкае і цёмны, але дажджу пакуль не было. "Добра, - падумаў ён, - калі дождж не пойдзе да канца пятага заезду". Пасля чатырох гадзін можа пайсці дождж. Я хачу разграміць "Горнт" і "Лоцман Фіш", і, о Божа, хай First Central атрымае мае грошы, ці Ландо Мата, або Скрягу, або Паркону! "Твая стаўка выканана, - цвёрда сказаў ён сабе, - усімі магчымымі спосабамі". А Кейсі? Яна падстаўляе мяне, як Бартлетт? І як Горнт? Як наконт...
  
  Уключыўся интерком. "Тайпэн, у вас прызначаная сустрэча на адзінаццаць гадзін".
  
  "Клаўдыя, зайдзі на секунду". Ён дастаў з шуфляды стала канверт з 1000 далярамі і аддаў ёй. "Грошы для ставак, як і абяцаў".
  
  "О, дзякуй табе, тайпэн". На яе вясёлым твары з'явіліся маршчынкі ад турботы, а пад усмешкай залеглі цені.
  
  "Ты ў ложку Піліпа?"
  
  "О, так. Так, дзядзька Піліп запрасіў мяне. Ён ... ён выглядае вельмі засмучаным", - сказала яна.
  
  "Гэта Джон". Данросс не быў упэўнены, ці ведае яна. "Магчыма, ведае", - падумаў ён, ці хутка даведаецца. У Ганконгу няма сакрэтаў. "Што табе падабаецца?"
  
  - У першым выпадку захапленне Пераможцы, у другім - Пірата.
  
  - Двое старонніх? Ён утаропіўся на яе. - У цябе ёсць унутраная інфармацыя?
  
  "Аб няма, тайпэн". Да яе крыху вярнулася яе звычайнае добры настрой. "Гэта проста форма".
  
  - А ў пятым? - спытаў я.
  
  "Я не стаўлю на пятае, але ўсе мае надзеі на Ноўбл Стары". Клаўдыя занепакоена дадала: "Я магу чым-небудзь дапамагчы, тайпан? Што-небудзь? Фондавы рынак і ... Мы павінны як-то забіць Горнта ".
  
  "Мне вельмі падабаецца Горнт — ён такі фанатык". Непрыстойнасць Кантона была маляўнічай, і яна засмяялася. "Цяпер пакажыце місіс Грессерхофф".
  
  "Так, так, тайпэн", - сказала Клаўдыя. "І дзякуй за прывітанне!"
  
  Праз імгненне Данросс ўстаў, каб павітаць сваю госцю. Яна была самай прыгожай жанчынай, якую ён калі-небудзь бачыў. "Икага десу ка?" ён узрушана спытаў на сваім беглым японскім: "Як справы?"— здзіўленая тым, што яна магла быць замужам за Аланам Медфордом Грантам, чыё імя, ды дапаможа нам Бог, таксама павінна было быць Ханс Грессерхофф.
  
  "Генкі, тайпэн. Домо. Генкі десу! Анатава?" Выдатна, тайпэн, дзякуй. А ты?
  
  "Генка". Ён злёгку пакланіўся ў адказ і не паціснуў рукі, хоць заўважыў, што рукі і ногі ў яе былі малюсенькія, а ногі доўгія. Яны крыху пагаманілі, затым яна з усмешкай перайшла на англійскую. - Ты вельмі добра размаўляеш па-японску, тайбань. Мой муж, ён не казаў мне, што ты такі высокі.
  
  - Ці Не хочаце кавы? - спытаў я.
  
  - Дзякуй ... Але, о, калі ласка, дазволь мне наліць і цябе. Перш чым ён паспеў спыніць яе, яна падышла да подносу з кавы. Ён назіраў, як яна акуратна налівае каву. Яна з лёгкім паклонам працягнула яму першую кубак. "Калі ласка". Рыка Грессерхофф — Рыка Анджин - была ростам ледзь ці пяць футаў, ідэальна складзеная, з кароткай стрыжкай і чароўнай усмешкай, і важыла каля дзевяноста фунтаў. Яе блузка і спадніца былі з цёмна-рудога шоўку, добрага французскага крою. "Дзякуй за грошы, якія дала мне міс Клаўдыя".
  
  - Нічога асаблівага. Мы павінны вам, спадчыне вашага мужа, каля 8000 фунтаў. Заўтра ў мяне будзе для вас касавы чэк.
  
  "Дзякую вас".
  
  - Вы ставіце мяне ў нявыгаднае становішча, місіс Грессерхофф. Вы ведаеце...
  
  - Калі ласка, клічце мяне Рыка, тайпэн.
  
  "Вельмі добра, Рыка-о/г Ты ведаеш мяне, але я нічога не ведаю пра цябе".
  
  - Ды. Мой муж сказаў, каб я расказвала вам усё, што вы хочаце ведаць. Ён сказаў мне, што, як толькі я удостоверюсь, што ты тайбань, я павінен перадаць табе канверт, які я прынёс ад яго цябе. Магу я прынесці яго пазней?" Зноў лёгкая пытальная ўсмешка. - Калі ласка?
  
  "Я зараз вярнуся з табой і забяру гэта".
  
  - О, не, гэта было б занадта клапотна. Магчыма, я змагу прынесці яго вам пасля ленч. Калі ласка.
  
  - Наколькі яно вялікае? Канверт?
  
  Яе малюсенькія ручкі вымералі паветра. "Гэта звычайны канверт, але не такі тоўсты. Яго легка можна пакласці ў кішэню". Зноў усмешка.
  
  "Магчыма, ты захочаш" ... Вось што я табе скажу, - сказаў ён, зачараваны яе прысутнасцю. "Праз хвіліну ці дзве я адпраўлю цябе назад на машыне. Ты можаш забраць канверт і адразу вярнуцца. Затым ён дадаў, ведаючы, што гэта сапсуе рассаджвання, але не клапоцячыся аб гэтым: "ці Не маглі б вы паабедаць з намі на скачках?"
  
  "О, але ... Але мне трэба было б пераапрануцца і ... О, дзякуй, але няма, гэта было б занадта клапотна для вас. Магчыма, я мог бы даставіць ліст пазней ці заўтра? Мой муж сказаў, што я павінна была толькі перадаць гэта ў вашыя рукі.
  
  "Не трэба пераапранацца, Рыка-сан. Ты выдатна выглядаеш. О! У цябе ёсць капялюш?"
  
  Збянтэжаная, яна ўтаропілася на яго. - Калі ласка?
  
  "Так, гэта, э-э, так, у нас прынята, каб дамы апраналі шапкі і пальчаткі на скокі. Дурны звычай, але ў цябе ёсць капялюш? У цябе ёсць капялюш?"
  
  - О так. У кожнай лэдзі ёсць капялюшык. Вядома.
  
  Хваля палягчэння прайшла праз яго. "Добра, тады гэта вырашана".
  
  "О! Тады, калі ты так кажаш". Яна ўстала. "Мне цяпер ісці?"
  
  "Не, калі ў вас ёсць час, калі ласка, прысядзьце. Як доўга вы былі жанатыя?"
  
  - Чатыры гады. Ганс... - Яна збянтэжылася. Затым яна цвёрда сказала: "Ханс загадаў мне сказаць табе, але толькі цябе, калі калі-небудзь ён памрэ, і я прыйду так, як прыйшла, каб сказаць табе, што наш шлюб быў заключаны па разліку".
  
  "Што?"
  
  Яна крыху пачырванела, працягваючы. "Калі ласка, прабачце мяне, але я павінна была сказаць вам. Гэта было зручна для нас абодвух. Я атрымаў швейцарскае грамадзянства і пашпарт, а ён знайшоў каго-то, хто клапаціўся б пра яго, калі ён прыехаў у Швейцарыю. Я ... я не хацела выходзіць замуж, але ён шмат разоў прасіў мяне, і ён ... і ён падкрэсліваў, што гэта абароніць мяне, калі ён памрэ.
  
  Данросс быў уражаны. - Ён ведаў, што памрэ?
  
  "Думаю, так. Ён сказаў, што шлюбны кантракт разлічаны толькі на пяць гадоў, але ў нас не павінна быць дзяцей. Ён адвёў мяне да адвакату ў
  
  Цюрых, які склаў кантракт на пяць гадоў. Яна адкрыла сумачку, яе пальцы дрыжалі, але не голас, і выцягнула канверт. "Ганс сказаў мне перадаць табе гэта. Гэта копіі кантракту, майго пасведчання аб нараджэнні і шлюбе, яго завяшчання і пасведчання аб нараджэнні. Яна дастала сурвэтку і прыціснула яе да носа. - Калі ласка, прабачце мяне. - Яна асцярожна развязала аборку на канверце і дастала ліст.
  
  Данросс прыняў яго. Ён пазнаў почырк AMG. "Тайпэн: Гэта пацвердзіць, што мая жонка, Рыка Грессерхофф — Рыка Анджин — тая, за каго яна сябе выдае. Я люблю яе ўсім сэрцам. Яна заслугоўвае значна большага, чым я. Калі ёй патрэбна дапамога ... калі ласка, калі ласка, калі ласка ". Яно было падпісана Гансам Грессерхоффом.
  
  "Я не заслугоўваю лепшага, тайбань", - сказала яна сумным, ціхім упэўненым галаском. "Мой муж быў добры да мяне, вельмі добры. І мне шкада, што ён памёр".
  
  Данросс назіраў за ёй. - Ён быў хворы? Ці ведаў ён, што памрэ ад хваробы?
  
  "Я не ведаю. Ён ніколі не казаў мне. Адна з яго просьбаў да таго, як я ... да таго, як я выйшла за яго замуж, заключалася ў тым, каб я не задавала яму пытанняў аб тым, куды ён з'ехаў, чаму або калі вернецца. Я проста павінна была прыняць яго такім, які ён ёсць". Лёгкая дрыготка прабегла па яе целе. "Было вельмі цяжка так жыць".
  
  "Чаму ты пагадзілася так жыць? Чаму? Вядома, у гэтым не было неабходнасці?"
  
  Рыка зноў заколебалась. "Я нарадзілася ў Японіі ў 1939 годзе і дзіцем паехала з бацькамі ў Бэрн — мой бацька быў там дробным чыноўнікам у японскім пасольстве. У 1943 годзе ён вярнуўся ў Японію, але пакінуў нас у Жэневе. Наша сям'я— наша сям'я родам з Нагасакі. У 1945 годзе загінуў мой бацька, і ўся наша сям'я загінула. Вяртацца было не да чаго, а мая маці хацела застацца ў Швейцарыі, таму мы пераехалі жыць у Цюрых да добраму чалавеку, які памёр чатыры гады таму. Ён ... яны заплацілі за маю адукацыю і ўтрымлівалі мяне, і ў нас была шчаслівая сям'я. Шмат гадоў я ведала, што яны не жанатыя, хоць яны прыкідваліся, і я прыкідвалася. Калі ён памёр, грошай не было, або зусім трохі грошай. Ганс Грессерхофф быў знаёмы з гэтым чалавекам, маім айчымам. Яго звалі Сімяон Церак. Ён быў перамешчаным асобай, тайпан, асобай без грамадзянства з Венгрыі, якое пасялілася ў Швейцарыі. Па яго словах, да вайны ён быў бухгалтарам у Будапешце. Мая маці задаволіла мой шлюб з Гансам Грессерхоффом. Цяпер яна падняла вочы ад дывана і паглядзела на яго. "Гэта было ... гэта быў добры шлюб, тайбань, па меншай меры, я вельмі старалася быць такой, якой хацеў мой муж, і мая маці хацела Маю гіры, маім абавязкам было падпарадкоўвацца маёй маці, ці не так?"
  
  "Так", - лагодна сказаў ён, разумеючы доўг і гіры, гэтыя самыя японскія словы, самыя важныя з слоў, якія падводзяць вынік спадчыны і ладу жыцця. "Я ўпэўнены, ты выдатна выканаў сваё гіры. Што, па словах тваёй маці, цяпер з'яўляецца тваім гіры?"
  
  - Мая маці памерла, тайбань. Калі памёр мой айчым, яна не хацела жыць. У той момант, калі я ажаніўся, яна паднялася на гару і з'ехала на лыжах у расколіну.
  
  "Жудасна".
  
  - О не, тайбань, вельмі добра. Яна памерла так, як хацела памерці, у выбраны ёю час і ў абраным месцы. Яе мужчына быў мёртвы, я быў у бяспекі, што ёй яшчэ заставалася рабіць?"
  
  "Нічога", - сказаў ён ёй, пачуўшы мяккасць яе голасу, шчырасць і спакой. Яму прыйшло на розум японскае слова "ва": гармонія. Вось што ёсць у гэтай дзяўчыне, падумаў ён. Гармонія. Магчыма, менавіта гэта ў яе так выдатна. Ииии, што я змог набыць такую прыгажосць!
  
  Зазваніў адзін з тэлефонаў. - Так, Клаўдыя?
  
  "Гэта Аляксей Траўкіна, тай-пэн. Прабачце, ён сказаў, што гэта важна".
  
  - Дзякуй. - Звяртаючыся да дзяўчыны, ён сказаў: - Прабачце, я на хвілінку. Так, Алексі?
  
  - Прабач, што перарываю, тайпэн, але Джоні Мур хворы і не зможа ўдзельнічаць у скачках. Джоні Мур быў іх галоўным жакеем.
  
  Голас Данросса завастрылася. - Сёння раніцай ён здаваўся ў парадку.
  
  "У яго тэмпература 103 градуса, лекар сказаў, што гэта можа быць харчовае атручэнне".
  
  - Ты хочаш сказаць, што з ім што-то зрабілі, Алексі?
  
  "Я не ведаю, тайбань. Я толькі ведаю, што сёння ён нам не падыходзіць".
  
  Данросс вагаўся. Ён ведаў, што быў лепш астатніх сваіх жакеяў, хоць дадатковы вага, які Ноўбл Стары павінен быў несці, нагружаў палубу коні. Павінен я ці не павінен? "Алексі, запішы Тома Вонга. Мы вырашым перад гонкай ".
  
  "Так. Дзякуй".
  
  Данросс паклаў трубку. - Анджин - цікавае імя, - сказаў ён. - Яно азначае "пілот", проста "пілот", або "навігатар", ці не так?
  
  "У маёй сям'і існуе легенда, што адным з нашых продкаў быў ангелец, які стаў самураем і дарадцам сягун Ты Торанаги, пра, вельмі шмат гадоў таму, даўным-даўно. У нас ёсць шмат гісторый, але яны кажуць, што спачатку ў яго было маёнтак у Хемі, недалёка ад Ёкагама, а затым ён з'ехаў са сваёй сям'ёй у Нагасакі ў якасці генеральнага інспектара па справах усіх замежнікаў ". Зноў усмешка, поціск плячыма, і кончык мовы аблізнуў яе вусны. - Гэта ўсяго толькі легенда, тайбань. Мяркуецца, што ён ажаніўся на высакароднай лэдзі па імі Рыка. Яе смяшок запоўніў пакой. "Ты ведаеш японскі! Гайдзин, іншаземец, хто жэніцца на шляхетнай даме — як гэта магло быць магчыма? Але ў любым выпадку, гэта прыемная гісторыя і тлумачэнне імя, ці не так?" Яна ўстала, і ён устаў. "Мне пара ісці. Так?" "Няма", - хацеў сказаць ён.
  
  Чорны "Даймлер" затармазіў каля V і A, герб Струана непрыкметна красаваўся на дзверцах. Кейсі і Бартлетт чакалі наверсе лесвіцы: Кейсі ў зяленым сукенка, сарамлівая у дзёрзкай зялёнай капелюшы-таблетцы і белых пальчатках, Бартлетт шыракаплечы, у сінім гальштуку ў тон яго добра сшитому касцюму. У абодвух былі застылыя асобы.
  
  Да іх падышоў шафёр. - Містэр Бартлетт?
  
  "Так". Яны спусціліся па прыступках яму насустрач. "Вы наш лімузін?"
  
  "Так, сэр. Выбачайце, сэр, але ў вас абодвух ёсць пропуску і запрашальны білет?"
  
  "Так, вось яны", - сказала Кейсі.
  
  "А, добра. Прабач, але без іх" ... Мяне клічуць Лім. Па звычаю джэнтльмены прасоўвалі абодва значка ў дзірачку на лацканах, а ў лэдзі звычайна ёсць шпілька."
  
  "Як скажаш", - сказаў Бартлетт. Кейсі села ззаду, і ён рушыў услед за ёй. Яны селі далёка адзін ад аднаго. Моўчкі яны пачалі прымацоўваць маленькія значкі з індывідуальнымі нумарамі.
  
  Ветліва Лім зачыніў дзверы, заўважыўшы холад, і ўнутрана ўсміхнуўся. Ён зачыніў электрычную шкляную перагародку і ўключыў мікрафон ўнутранай сувязі. "Калі вы хочаце пагаварыць са мной, сэр, проста скарыстайцеся мікрафонам над сабой". У люстэрка задняга выгляду, ён убачыў, як Бартлетт на імгненне пстрыкнуў пераключальнікам.
  
  - Вядома, дзякуй табе, Лім.
  
  Апынуўшыся ў патоку машын, Лім працягнуў руку пад прыборную панэль і закрануў схаванага перамыкача. Адразу ж з дынаміка данёсся голас Бартлетта:
  
  "... збіраецца дождж?"
  
  "Я не ведаю, Лайн. Па радыё сказалі, што гэта адбудзецца, але ўсе моляцца". Ваганне, затым холадна: "Я ўсё яшчэ думаю, што ты памыляешся".
  
  Лім шчасліва адкінулася на спінку крэсла. Яго давераны старэйшы брат Лім Чу, мажордом тайпанов Высакароднага дома, дамовіўся з іншым малодшым братам, дасведчаным радыёмеханікам, усталяваць гэты байпасный перамыкач, каб той мог падслухоўваць размову сваіх пасажыраў. Гэта было зроблена дарагой цаной, каб абараніць тайпан, і старэйшы брат Лім загадаў ніколі не выкарыстоўваць яго, калі тайпан быў у машыне. Ніколі, ніколі, ніколі. Гэтага ніколі не было. І ўсё ж. Лім адчула млоснасць пры думкі аб тым, што іх зловяць, але іх жаданне ведаць — вядома, каб абараніць - перамагло трывогу. О-О-О о-о, хіхікнуў ён, Голден Лобокс вызначана ў лютасьці!
  
  Кейсі кіпела.
  
  "Давай спынім гэта, Лайн, а?" - сказала яна. "З моманту нашай сустрэчы за сняданкам ты быў падобны на мядзведзя з ободранной азадкам!"
  
  "А як наконт цябе?" Бартлетт злосна паглядзеў на яе. "Мы паступаем з Горнтом так, як я хачу".
  
  "Гэта мая здзелка, ты казаў гэта пяцьдзесят разоў, ты абяцаў, ты заўсёды слухаў раней. Госпадзе, мы на адным баку. Я толькі спрабую абараніць цябе. Я ведаю, што ты памыляешся.
  
  - Ты думаеш, я памыляюся. І ўсё гэта з-за Орланды!
  
  "Гэта лухта! Я пяцьдзесят раз перабіраў свае довады. Калі Ен выберацца з пасткі, то нам лепш пайсці з ім, чым з Горнтом ".
  
  Твар Бартлетта было халодным. "У нас ніколі раней не было банкруцтва, Кейсі, але калі ты хочаш прагаласаваць сваімі акцыямі, я прагаласую сваімі, і твая задніца апынецца ў цісках перш, чым ты паспееш злічыць да дзесяці!"
  
  Сэрца Кейсі шалёна калацілася. З тых часоў, як яны сустрэліся за сняданкам з Сеймур Стейглером, дзень выдаўся цяжкім. Бартлетт была непахісная ў тым, што іх лепшы шлях ляжыць да Горнту, і ніякія яе словы не здолелі б яго пераканаць. Пасля гадзіны спробаў яна закрыла сход і пайшла разбірацца з кучай начных телексов, затым, раптам успомніўшы у апошні момант, у паніцы выбегла і купіла сваю капялюш.
  
  Калі яна з вялікім хваляваннем сустрэла Бартлетта ў фае, жадаючы, каб капялюш спадабалася яму, яна пачала мірыцца, але ён перапыніў яе. "Забудзь пра гэта", - сказаў ён. "Такім чынам, мы не згодныя. Ну і што?"
  
  Яна ўсё чакала і чакала, але ён нават не заўважыў. - А ты што думаеш?
  
  - Я ж казаў табе. Горнт лепш для нас.
  
  - Я меў на ўвазе сваю капялюш.
  
  Яна бачыла яго пусты погляд.
  
  "О, вось у чым розніца! Гэй, усё ў парадку".
  
  Ёй захацелася сарваць яго і шпурнуць у яго. "Гэта парыжскае", - сказала яна без асаблівага энтузіязму. "На запрашэнні напісана "Капялюшы і пальчаткі", памятаеш? Гэта глупства, але Ен сказаў, што Лос—Анджэлес ...
  
  "Што прымушае цябе думаць, што ён зможа выбрацца з пасткі?"
  
  "Ён разумны. І тай-пэн".
  
  - Горнт пусціў яго ў бегу.
  
  "Падобна на тое. Так што давай пакуль забудзем пра гэта. Можа быць, нам лепш пачакаць звонку. Машына прыедзе роўна апоўдні".
  
  "Пачакай хвілінку, Кейсі. Што ты прыгатавала?"
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  - Я ведаю цябе лепш, чым хто-небудзь іншы. Што ў цябе напагатове?
  
  Кейсі вагалася, няўпэўненая ў сабе, задаючыся пытаннем, ці павінна яна раскрыць Першую Галоўную выкрут. Але для гэтага няма прычын, супакоіла яна сябе. Калі Ен атрымае прызнанне і выкараскаецца, я даведаюся аб гэтым першым. Ен паабяцаў. Тады Лайн зможа пакрыць свае 2 мільёны з дапамогай Gornt, і яны змогуць выкупіць акцыі назад, каб пакрыць сваю кароткую пазіцыю па продажы і атрымаць вялікую прыбытак. У той жа час Ен, Лайн і я займаем апошняе месца на рынку і зарабляем самі. Я даведаюся пра гэта першым пасля Муртага і Йена. Ен паабяцаў. Так, так, ён гэта зрабіў. Але ці магу я давяраць яму?
  
  Хваля млоснасці пракацілася па яе целе. Ты можаш давяраць каму-небудзь у бізнэсе тут або дзе-небудзь яшчэ? Мужчыне ці жанчыне?
  
  Учора за вячэрай яна даверылася яму. Пад уплывам віна і ежы яна распавяла яму аб сваіх адносінах з Лайном і аб угодзе, якую яны заключылі.
  
  "Гэта трохі груба, ці не так? Для вас абодвух?"
  
  - Так, і так, і няма. Нам абодвум было больш дваццаці аднаго года, Ен, і я хацела значна большага, чым быць проста місіс Лайн Бартлетт, маці-гаспадыняй-прыслугай, пасудамыйкай-рабыняй для мыцця падгузнікаў і пакінутай дома. Гэта тое, што забівае любую жанчыну. Ты заўсёды застаешся адна. Хаты. Так што дом у рэшце рэшт становіцца турмой, і гэта зводзіць цябе з розуму, быць замкнёным, пакуль смерць не разлучыць нас! Я бачыў гэта занадта шмат разоў.
  
  "Хто-то павінен прыглядаць за домам і дзецьмі. Праца мужчыны - зарабляць грошы. Гэта справа жонкі".
  
  "Так. У большасці выпадкаў. Але не для мяне. Я не гатовы прыняць гэта і не думаю, што гэта няправільна - жадаць іншага жыцця. Я здабываю ежу для сваёй сям'і. Муж маёй сястры памёр, так што ёсць мая сястра і яе дзеці, а мае мама і дзядзька маюць поспех. Я адукаваны, добры чалавек і лепш за многіх разбіраюся ў бізнэсе. Свет мяняецца, усё змяняецца, Ен.
  
  "Я ўжо казаў, дзякуй Богу, не тут!"
  
  Кейсі ўспомніла, як яна рыхтавалася адказаць мерай за меру, але ўкусіла старую Кейсі і замест гэтага спытала: "Ен, а што наконт Ведзьмы? Як яна гэта зрабіла? У чым яе сакрэт? Як яна стала больш роўнай, чым хто-небудзь іншы?"
  
  "Яна трымала рукі на матузах кашалька. Абсалютна. О, яна саступіла знешняе становішча і твар Кулуму і рушыла ўслед за тай-пэнам, але яна вяла бухгалтэрыю, яна наймала і увольняла праз яго — яна была сілай гэтай сям'і. Калі Кулум памірала, было лёгка пераканаць яго прыгатаваць ёй тайпан. Ён даў ёй адбіўную Струан, сямейную адбіўную, ўсё стырно праўлення і ўсе сакрэты. Але яна паступіла мудра, захаваўшы ўсё гэта ў строгім сакрэце, і пасля Кулума прызначыла толькі тых, каго магла кантраляваць, і ні разу не перадала нікому з іх ні кашалькоў, ні рэальнай улады, пакуль сама не памерла.
  
  "Але кіраваць праз іншых, гэтага дастаткова?"
  
  "Улада ёсць ўлада, і я не думаю, што гэта мае значэнне, пакуль ты правіш. Для жанчыны — пасля пэўнага ўзросту — улада прыходзіць толькі з кантролем над кашальком. Але ты маеш рацыю наконт бяздонных грошай. Ганконг - адзінае месца на зямлі, дзе ты можаш атрымаць і захаваць За грошы, сапраўдныя грошы, ты можаш быць больш роўным, чым хто-небудзь іншы. Нават Лайн Бартлетт. Дарэчы, ён мне падабаецца. Ён мне вельмі падабаецца".
  
  "Я люблю яго. Наша партнёрства спрацавала, Ен. Я думаю, што гэта пайшло Лайну на карысць — о, як я на гэта спадзяюся. Ён наш тайпан, і я не спрабую ім стаць. Я проста хачу дамагчыся поспеху як жанчына. Ён мне вельмі дапамог, вядома, дапамог. Без яго я б ніколі гэтага не дамаглася. Такім чынам, мы разам займаемся бізнесам да майго дня нараджэння. 25 лістапада гэтага года. Гэта Дзень "Д". Тады мы абодва прымем рашэнне ".
  
  "Ішто?"
  
  "Я не ведаю. Я, шчыра кажучы, не ведаю. О, я люблю Лайн, больш, чым калі-небудзь, але мы не палюбоўнікі ".
  
  Пазней, вяртаючыся на пароме, яна адчула моцнае спакуса спытаць яго пра Орланде. Яна вырашыла не рабіць гэтага. - Магчыма, мне трэба было гэта зрабіць, - прамармытала яна ўслых.
  
  "А?"
  
  "ОХП", - Яна ачулася ад сваіх мар, выявіўшы сябе ў лімузіне на аўтамабільным пароме па шляху ў Ганконг. "Даруй, Лайн, я летуценніца".
  
  Яна паглядзела на яго і ўбачыла, што ён быў прыгожы, як заўсёды, хоць цяпер ён холадна глядзеў у адказ. Ты для мяне больш прывабнай, чым Ен або Квиллан, падумала яна. І ўсё ж, прама цяпер, я б аддаў перавагу спаць у ложку з любым з іх, чым з табой. Таму што ты вырадак.
  
  "Ты хочаш паўдзельнічаць у гэтым?" сказаў ён. "Ты хочаш прагаласаваць сваімі акцыямі супраць маіх?"
  
  Кейсі у лютасьці ўтаропілася на яго ў адказ. Скажы яму, каб ішоў к чорту, крычала д'ябальская палова яе душы, ты патрэбна яму больш, чым ён цябе, у цябе стырно праўлення Par-Con, ты ведаеш, дзе пахаваныя цела, ты можаш разабраць на часткі тое, што ты дапамагла стварыць. Але іншая палова яе душы заклікала да асцярожнасці. Яна ўспомніла, што сказаў тайбань аб свеце гэтага чалавека і пра ўлады. І аб Ведзьме.
  
  Таму яна на імгненне апусціла погляд і дазволіла слязам пратачыцца. Яна адразу заўважыла якая адбылася ў ім перамену.
  
  "Госпадзе, Кейсі, не плач, прабач мяне ..." - казаў ён, працягваючы да яе рукі. - Госпадзе, ты ніколі раней не плакала ... Паслухай, мы праходзілі праз гэта тузін раз, чорт вазьмі, пяцьдзесят раз, не трэба так нервавацца. "Струанс" і "Горнт" счапіліся ў бітве. У рэшце рэшт, розніцы няма. Мы па-ранейшаму будзем Высакародным Домам, але наперадзе, наперадзе Горнт лепш, я ведаю, што я маю рацыю ".
  
  "Аб няма, гэта не так", - задаволена падумала яна, саграваючыся ў яго абдымках.
  
  64
  
  12:32 ВЕЧАРА. :
  
  Браян Квок крычаў па-за сябе ад жаху. Ён ведаў, што знаходзіцца ў турме і ў пекле, і гэта працягвалася вечна. Увесь яго вар'яцкі свет быў імгненнем бясконцага асляпляльнаю святла, усё было крывавага колеру, сцены камеры, падлогу і столь крывавага колеру, ні дзвярэй, ні вокнаў, і падлога заліты крывёю, але ўсё было перавернута, таму што нейкім чынам ён ляжаў на столі, усе яго істота было ў пакутах, адчайна спрабуючы прабіцца да нармальнасці, кожны раз падаючы назад у месіва ўласнай ваніт, а ў наступнае імгненне зноў у цемры. чарната, скрыгаткія, пульсавалыя галасы, вясёлыя, заглушающие яго сябра, заглушающие Роберта, які маліў д'яблаў спыніцца, спыніцца, дзеля любові да Бога, спыніцца, затым зноў раздзіралі вочы, взрывающий галаву крывавы святло, тыя, хто крывавыя вады, якія не падаюць, адчайна нащупывающие, якія цягнуцца да крэслаў і стала, якія стаялі ў крывавай вадзе, але што падалі назад, заўсёды падалі таму, падлогу сустракаецца з столлю, усё няправільна, дагары нагамі, вар'яцтва, вар'яцтва, вынаходніцтва д'ябла ...
  
  Крывавы святло, і цемра, і смех, і смурод, і зноў кроў, зноў, і зноў, і зноў. ...
  
  Ён ведаў, што пачаў трызніць шмат гадоў таму, молячы іх спыніцца, молячы адпусціць яго, кляўся, што зробіць усё, што заўгодна, але не адпусціць яго, што ён не той, каго яны шукалі, не павінен трапіць у пекла ... Гэта памылка, усё гэта памылка, няма, гэта не памылка, я быў ворагам, хто быў ворагам, які вораг? О, калі ласка, хай свет перавернецца на правы бок і дазволіць мне ляжаць там, дзе я павінен ляжаць, там, наверсе, унізе, дзе, аб Ісус Хрыстос, Роберт Хрыстос, дапамажы, дапамажы мне
  
  "Добра, Браян. Я тут. Я ўсё выпраўляю. Так і ёсць. Я ўсё выпраўляю!" Ён пачуў, як словы спагады вылецелі з віру, заглушаючы смех. Ахінальнае кроў адступіла. Ён адчуў руку свайго сябра, халаднаватае і далікатную, і сціснуў яе, спалохаўшыся, што гэта быў яшчэ адзін сон у сне, у сне, о, Божа, Роберт, не пакідай мяне ...
  
  Аб Госпадзе, гэта немагчыма! Паглядзі туды! Столь там, дзе і павінен быць, і я тут, я ляжу на ложку, дзе і павінен быць, і ў пакоі паўзмрок, але мякка, як і павінна быць, усё чыста, кветкі, жалюзі зашморгнены, але кветкі і вада ў вазе на месцы, і я ляжу прама на баку, я прама на баку. - О Госпадзе, Роберт...
  
  - Прывітанне, прыяцель, - мякка павітаўся Роберт Армстронг.
  
  "Аб Госпадзе, Роберт, дзякуй табе, дзякуй, я прама побач, о, дзякуй, дзякуй табе ... "
  
  Было цяжка гаварыць, і ён адчуваў слабасць, сілы пакідалі яго, але гэта было цудоўна - проста быць тут, удалечыні ад кашмару, бачыць твар свайго сябра затуманеным, але рэальным. І паліць, я палю? Пра ды. Ды, здаецца, я памятаю, Роберт пакінуў мне пачак цыгарэтаў, хоць гэтыя д'яблы прыйшлі, знайшлі іх і забралі на мінулым тыдні ... Слава Богу, што ёсць дым ... Калі гэта было, у мінулым месяцы, на мінулым тыдні, калі? Я памятаю, так, але Роберт вярнуўся зноў і таемна зацягнуў мяне ў мінулым месяцы, гэта было ў мінулым месяцы? "О, гэта так смачна, так прыемна і спакой, ніякіх кашмараў, Роберт, не бачыць кроў наверсе, заліты столь, ляжаць не наверсе, а тут, унізе, не ў пекле, о, дзякуй, дзякуй табе ... "
  
  "Цяпер я павінен ісці".
  
  "Аб Божа, не сыходзь, яны могуць вярнуцца, не, не сыходзь, сядзь і застанься, калі ласка, застанься. Паслухай, мы пагаворым, так, менавіта так, пагаворым, ты хацеў пагаварыць ... не сыходзь. Калі ласка , гавары ...
  
  "Добра, стары сябар, тады гавары. Я не пайду, пакуль мы размаўляем. Што ты хочаш мне сказаць, а? Вядома, я застануся, пакуль ты кажаш. Раскажы мне пра Нін Току і свайго бацьку. Хіба ты не вяртаўся, каб пабачыцца з ім?
  
  "О так, я наведваў яго аднойчы, так, незадоўга да яго смерці, мае сябры дапамаглі мне, яны дапамаглі мне, гэта заняло ўсяго дзень, мае сябры дапамаглі мне ... гэта, гэта было так даўно ... "
  
  "Ен паехаў з табой?"
  
  "Ен? Няма, гэта... гэта быў Ен? Я не магу ўспомніць... Ен, тай-пэн? Хто-то хадзіў са мной. Гэта быў ты, Роберт? А, са мной у Нинг-ток? Не, гэта былі не ты і не Ян, гэта быў Джон Чанселлор з Атавы. Ён таксама ненавідзіць Парады, Роберт, яны наш галоўны вораг. Нават у школе, і д'ябал Чан Кайшы і яго забойцы Фонг-фонг і... і ... О, я так стаміўся і так рады цябе бачыць. . . . "
  
  - Раскажы мне пра Фонг-фонге.
  
  "Аб ім. Ён быў дрэнным чалавекам, Роберт, ён і ўся яго шпіёнская група, яны былі супраць нас, КНР, і падтрымлівалі Чана, я ведаю; не хвалюйся, як толькі я прачытаю ... Аб чым ты мяне пытаеш, а? Што?"
  
  - Гэта быў той гідкі Грант, так?
  
  "Так, так, гэта было так, і я ледзь не страціла прытомнасць, калі ён даведаўся, што я ... Я ... дзе я была, о, так, але я адразу спыніла Фонг-фонг. ... О так."
  
  "Каму ты распавяла?"
  
  - Цу-ян. Я шапнула гэта Цу-яну. Ён цяпер вярнуўся ў Пекін. ... О, ён займаў вельмі высокае становішча, хоць і не ведаў, хто я на самай справе, Роберт, я быў вельмі скрытнымТак, тады гэта было ў школе , мой бацька адправіў мяне пасля забойства старога Шына ... Прыйшлі галаварэзы і забілі яго да смерці на вясковай плошчы, таму што ён быў адным з нас, адным з людзей, адным з людзей Старшыні Мао, і калі я быў у Ганконгу, я заставаўся з ... з дзядзькам ... Я хадзіла ў школу ... І ён вучыў мяне па начах ... Цяпер я магу спаць?"
  
  - Кім быў твой дзядзька, Кар-шан, і дзе ён жыў?
  
  "Я не... не памятаю... "
  
  - Тады я павінен ісці. На наступным тыдні я прыеду ба...
  
  "Не, пачакай, Роберт, пачакай, гэта быў Ву Асд-флинг, на ... на Чацвёртым алеі ў Абердзіна ... нумар 8, лакі 8, пяты паверх. Вось, я памятаю! Не сыходзь!"
  
  "Вельмі добра, дружа. Вельмі добра. Ты доўга вучыўся ў школе ў Ганконгу?" Роберт Армстронг захаваў свой голас мяккім і добрым, і яго сэрца пацягнулася да свайго сябра, з якім ён калісьці быў. Ён быў уражаны, што Браян зламаўся так лёгка, так хутка.
  
  Цяпер розум кліента быў адкрыты, гатовы да таго, каб яго разабралі на часткі. Ён не зводзіў вачэй з абалонкі чалавека, які ляжыць на ложку, заклікаючы яго ўспомніць, каб іншыя, хто таемна слухаў, маглі запісаць усе факты, лічбы, імёны і месцы, ўтоеную праўду і паўпраўду, якая выплюхвалася вонкі і будзе працягваць разгортвацца, пакуль ад Браяна Кар-шана Квока не застанецца толькі абалонка. І ён ведаў, што працягне дапытвацца, ўгаворваць або пагражаць, стане нецярплівым ці злым, ці прыкінецца, што хоча сысці, або пракляне турэмшчыка, які ўмяшаецца, калі спатрэбіцца. Паколькі Крос і Синдерс назіралі за падрабязным разборам палётаў, ён быў проста інструментам, якім Браян Квок быў інструментам для іншых, якія выкарыстоўвалі яго розум і таленты ў сваіх уласных мэтах. Яго праца заключалася ў тым, каб быць медыумам, падтрымліваць размову з кліентам, вяртаць яго да рэчаіснасці, калі ён збіваўся з панталыку ці станавіўся няскладным, быць яго адзіным сябрам і адзіным апірышчам у гэтай нерэальнай сусвету, тым, хто даносіў праўду — як Джон Чанселлор з Атавы, хто ён такі? Куды ён ўпісваецца? Я пакуль не ведаю.
  
  "Цяпер мы атрымаем усё, што ёсць у кліента", - падумаў ён. Мы атрымаем усе яго кантакты, настаўнікаў, ворагаў і сяброў. Бедны даўніна Фонг-фонг і яго хлопцы. Мы ніколі іх больш не ўбачым - калі толькі яны не апынуцца агентамі іншага боку. Які гэта агідны брудны бізнэс - прадаваць сваіх сяброў, працаваць з ворагам, які, як усім вядома, хоча заняволіць цябе.
  
  "... у Ванкуверы было цудоўна, Роберт. Там была дзяўчына, якая ... Так, і я амаль ажаніўся на ёй, але Разумны Ток, Разумны быў маім 489-м, ён жыў ... ён жыў на ... о так, гэта была Педдер-стрыт ў Чайнатаун, і ён валодаў рэстаранам Hoho-tok ... так, Разумны Ток сказаў, што я павінен ушанаваць старшыні Мао перш за ўсё на набярэжнай ... О, як я любіў яе, але ён сказаў, што гэта набярэжныя гвалтавалі Кітай на працягу стагоддзяў ... Ты ведаеш, гэта праўда, гэта праўда ... "
  
  "Так, гэта праўда", - сказаў ён, паджартоўваючы над ім. "Разумны Ток быў тваім адзіным сябрам у Канадзе?"
  
  "О, не, Роберт, у мяне іх дзясяткі . . . . "
  
  Армстронг слухаў, здзіўлены багаццем інфармацыі аб унутранай працы канадскай коннай паліцыі і маштабах пранікнення кітайскіх камуністаў па ўсёй Амерыцы і Еўропе, і асабліва на заходнім узбярэжжы — у Ванкуверы, Сіэтле, Сан-Францыска, Лос-Анджэлесе, Сан-Дыега - усюды, дзе існаваў кітайскі рэстаран, краму ці прадпрыемства, існаваў патэнцыял ціску, фінансавых сродкаў і, перш за ўсё, ведаў. "... і Wo Tuk на Джэрард-стрыт у цэнтры Лондана, дзе я ... калі я быў ... О, у мяне баліць галава, я так хачу піць. . . ."
  
  Армстронг даваў яму ваду, якая змяшчае стымулятар. Калі ён або Крос лічылі момант прыдатным, кліенту прапаноўвалі утаймовывае смагу кітайскі чай з вытанчаным густам, які быў яго любімым. У ім змяшчалася снатворнае.
  
  Затым ад Кроса і Синдерса залежала, што адбудзецца, ці будзе гэта зноў тое ж самае, зноў Чырвоная пакой або заканчэнне практыкаванні, а затым, асцярожна, паступовае вяртанне кліента да рэальнасці, з вялікай асцярогай, каб не было нанесена непапраўнага шкоды.
  
  "Гэта залежыць ад іх", - падумаў ён. Синдерс быў правоў, аказваючы ціск, пакуль у нас было час. Кліент занадта шмат ведае. Ён занадта добра навучаны, і калі б нам прыйшлося вярнуць яго, не ведаючы, што ён ведае, што ж, гэта было б безадказна. Мы павінны ісці наперад.
  
  Армстронг запаліў дзве цыгарэты і глыбока зацягнуўся сваёй. Я кіну паліць на Каляды. Цяпер я не магу, не з усім гэтым жахам. Менавіта крыкі Браяна Квока, раздавшиеся так хутка, усяго праз дваццаць хвілін пасля таго, як яго змясцілі ў палату ў другі раз, разбілі яго ўшчэнт. Ён назіраў праз падзорныя трубы разам з Кросам і Синдерсом, назіраючы за вар'яцтвам спробаў дасягнуць столі, які быў падлогай, які быў столлю, уражаны тым, што хто-то такі моцны, такі добра трэніраваны, як Браян Квок, мог зламацца так хутка. "Гэта немагчыма", - прамармытаў ён.
  
  "Магчыма, ён прыкідваецца", - сказаў Синдерс.
  
  "Няма", - сказаў Крос. "Няма. Для яго гэта рэальна. Я ведаю".
  
  - Я не веру, што ён так лёгка зламаўся б.
  
  - Ты так і зробіш, Роберт. А потым, калі Браяна Квока вынеслі, каб перанесці ў гэты пакой, чыстую і ахайна, і Чырвоная пакой была чыста вымыта, Роджэр Крос сказаў: "Добра, Роберт, паспрабуй, тады ўбачыш".
  
  "Няма, няма, дзякуй. Гэта падобна на што-то з кабінета доктара Калигари, - прамармытаў ён. - Не, дзякуй!"
  
  "Калі ласка, паспрабуй, усяго на хвілінку. Для цябе гэта важны вопыт. Аднойчы яны, іншая бок, могуць злавіць цябе. Ты павінен быць гатовы. Адна хвіліна можа выратаваць твой розум. Правер гэта, дзеля тваёй жа бяспекі. "
  
  Такім чынам, ён пагадзіўся. Яны зачынілі дзверы. Пакой была цалкам пунсовай, маленькай, але ўсё нахілілася, усе лініі няправільныя, усе куты няправільныя, падлогу сустракаецца з столлю ў адным куце, усе ракурсы няправільныя, ніякіх звычайных кутоў. Нахілены столь далёка ўверсе ўяўляў сабой чысты ліст пунсовага шкла. Над шклом вада сцякала, каб быць перапрацаванай і зноў спусціцца ўніз. Да гэтага нахільнай шкляной столі былі прымацаваныя чырвоныя крэслы і стол, на стале нядбайна ляжалі ручкі і папера, пунсовыя падушкі на крэслах, з-за чаго здавалася, што гэта падлогу, побач была фальшывая дзверы, амаль прыадчынены ...
  
  Раптоўная чарната. Затым асляпляльным ўспышка і ашаламляльны эфект пунсовага. Чарната, пунсовы, чарната, пунсовы. Міжвольна ён намацаў рэальнасць стала, крэслаў, падлогі і дзвярэй, спатыкнуўся і ўпаў, не ў сілах зарыентавацца, вада наверсе, шклянку знік, засталася толькі вар'яцкая пунсовая вада на падлозе наверсе. Чарната, а цяпер грукатлівыя галасы, і зноў крывава-чырвоны ён!л. Страўнік падказваў яму , што ён перавернуць дагары нагамі, хоць розум паўтараў, што гэта ўсяго толькі трук, і заплюшчыць вочы - гэта трук, гэта трук, гэты трук ...
  
  Праз вечнасць, калі, нарэшце, запаліўся нармальны святло і адкрылася сапраўдная дзверы, ён ляжаў на гэтым падлозе, яго ванітавала. "Ты вырадак", - прагыркаў ён Кросе, ледзь здольны размаўляць. "Ты сказаў, хвілінку, хлуслівы вырадак!" Яго грудзі ўздымаліся, і ён з цяжкасцю падняўся на ногі, хістаючыся, ледзь здольны стаяць або спыніць ваніты.
  
  "Прабач, але гэта заняло ўсяго хвіліну, Роберт", - сказаў Крос.
  
  "Я ў гэта не веру. . . . "
  
  "Шчыра кажучы, так і было", - сказаў Синдерс. "Я сам разлічыў час. Сапраўды! Экстраардынарна. Вельмі эфектыўна".
  
  І зноў Армстронг адчуў, як яго грудзі ўздымаецца пры думкі аб вадзе наверсе, пра стале і крэслах. Ён адкінуў гэтыя думкі і засяродзіўся на Браяну Квоке, адчуваючы, што дазволіў кліенту дастаткова разгуляцца і зараз прыйшоў час вярнуць яго назад. "Ты што-то казаў? Ты перадаў нашы дасье свайму сябру Зубастику Ло?
  
  - Ну, няма, не было... Я стамілася, Роберт, стамілася... Што за...
  
  "Калі вы стаміліся, я пайду!" Ён устаў і ўбачыў, як кліент збялеў. "У наступным месяцы я ўбачу—"
  
  "Не... не ... калі ласка, не сыходзь ... Яны... Не, не сыходзь. Калі ласка, не сыходзь!"
  
  Таму ён адкінуўся на спінку крэсла, працягваючы гульню, ведаючы, што гэта несумленна і што, калі кліент настолькі цалкам дэзарыентаваны, яго можна прымусіць падпісаць што заўгодна, сказаць што заўгодна па капрызе. - Я застануся, пакуль ты будзеш казаць, стары сябар. Ты казаў пра Зубастым Ло - чалавеку з Принсес Білдынг? Ён быў пасярэднікам?
  
  "Не ... не ... у нейкім сэнсе так ... доктар Мэн ... Доктар Мэн забраў бы любую пасылку, якую я пакінуў... Мэн ніколі не ведаў, што я ... што гэта быў я ... Дамоўленасці былі па тэлефоне або лістом ... ён адвозіў іх Ло, якому плацілі ... Зубастому Ло заплацілі за тое, каб ён перадаў іх іншаму чалавеку, я не ведаю каму ... Я не ведаю ... "
  
  - О, я думаю, што так, Браян, я не веру, што ты хочаш, каб я засталася.
  
  "Аб Божа, я веру"... Я клянуся ў гэтым... Зубасты ... Ікол мог бы ведаць ... Або, магчыма, Нг, Ві Сі Нг, Фатограф Нг, ён на нашым баку, ён на нашым баку, Роберт ... Спытай яго, ён ведае ... Ён быў з Цу-янам, импортировавшим торый ... "
  
  - Што такое рыі? - спытаў я.
  
  "Рэдказямельныя элементы для ... для атамнай прамысловасці, для нашай атамнай прамысловасці ... О так, праз некалькі месяцаў у нас будуць нашы ўласныя атамныя і вадародныя бомбы. ..." Браян Квок зайшоўся ў параксізме смеху. "Першы за некалькі тыдняў ... Наш першы выбух ўсяго за некалькі тыдняў, аб, вядома, не ідэальны, але першы, і хутка будуць вадародныя бомбы, дзясяткі, Роберт, хутка ў нас будуць свае, каб абараняцца ад тых гегемонистов, якія пагражаюць сцерці нас з твару зямлі, праз некалькі тыдняў! Госпадзе, Роберт, падумай пра гэта! Старшыня Мао зрабіў гэта, ён зрабіў, ён зрабіў гэта ... ды, а затым у наступным годзе вадародныя бомбы, а затым Джо, так, мы вернем нашыя землі, о так, з дапамогай атамнай бомбы мы знішчым іх ... Мы вернем, Джо збіраецца дапамагчы, Джо Ю збіраецца... О, мы спынім іх цяпер, спынім іх, мы спынім іх і вернем нашыя землі назад ". Ён працягнуў руку і схапіў Роберта Армстронга за локаць, але яго хватка была слабой. "Паслухай, мы ўжо ў стане вайны, мы і Парады, - сказаў мне Чанг Лі, - ён мой надзвычайны ... эм, эм кантакт ... Прама зараз ідзе вайна, перастрэлка. На поўначы дывізіі, а не патрулі каля Амура, яны... яны забіваюць усё больш кітайцаў і крадуць усё больш зямель, але... але ненадоўга. Ён знясілена адкінуўся на спіну і пачаў нешта мармытаць, яго думкі блукалі.
  
  "Атомика? У наступным годзе? Я ў гэта не веру", - сказаў Армстронг, прыкідваючыся, што насміхаецца, яго розум быў узрушаны, калі ён слухаў працягваецца выліваньне, у якім раздаваліся кіраўніка, вершы і назвы. Госпадзе, атамныя бомбы праз некалькі месяцаў? Праз некалькі месяцаў? Свеце сказалі, што да гэтага яшчэ дзесяць гадоў. Кітай з атамнымі і вадароднымі бомбамі?
  
  Ён асцярожна выпусціў Браяна Квока Піцера, а затым нядбайна спытаў: "Хто такі Джо? Джо Ю?"
  
  "Хто?"
  
  Ён убачыў, як Браян Квок павярнуўся і ўтаропіўся на яго дзіўнымі, непадобнымі вачамі, сверлящими яго. Ён імгненна насьцярожыўся і падрыхтаваўся. - Джо П, - сказаў ён яшчэ больш нядбайна.
  
  "Хто? Я не ведаю ніякага Джо Ю ... няма.... Што, што... што я тут раблю? Што гэта за месца? Што адбываецца? Ю? Чаму ... чаму я павінен яго ведаць? Хто?
  
  "Ні за што", - сказаў Армстронг, супакойваючы яго. "Вось, вазьмі трохі гарбаты, ты, павінна быць, вельмі хочаш піць, даўніна".
  
  - О так ... Так, я тут ... Дзе ... ды ... Госпадзе, што здарылася... адбываецца?
  
  Армстронг дапамог яму выпіць. Затым даў яму яшчэ адну цыгарэту і яшчэ больш супакоіў. Праз некалькі імгненняў Браян Квок зноў моцна спаў. Армстронг выцер далоні і лоб, таксама змучаны.
  
  Дзверы адчыніліся. Ўвайшлі Синдерс і Крос.
  
  - Вельмі добра, Роберт, - усхвалявана сказаў Синдерс, - сапраўды вельмі добра!
  
  "Так", - сказаў Крос. "Я таксама адчуваў, што ён вяртаецца. Ты абраў ідэальнае час".
  
  Армстронг нічога не адказаў, адчуваючы сябе запачканным.
  
  "Божа мой, - фыркнуў Синдерс, - гэты кліент - золата. Міністр будзе ў захапленні. Праз некалькі месяцаў пачнецца атамная вайна, а прама цяпер ідзе перастрэлка! Нядзіўна, што наша парламенцкая гандлёвая камісія дабілася такога выдатнага прагрэсу! Цудоўна, Роберт, проста цудоўна!"
  
  - Вы верыце кліенту, сэр? - Спытаў Крос.
  
  "Абсалютна ўпэўнены, ці не так?"
  
  "Я мяркую, ён расказваў, што ведаў. Факт гэта, гэта іншае пытанне. Джо Ю? Джо або Джозэф Ю што-небудзь для вас значаць?" Астатнія паківалі галовамі. - Джон Ченселлор?
  
  "Няма".
  
  "Чанг Лі?"
  
  Армстронг сказаў: "Ёсць Чанг Лі, які з'яўляецца адным Бр —кліента, аўтааматарам — шанхайцем, буйным прамыслоўцам — ім мог бы быць".
  
  - Добра. Але, Джо Ю, гэта што-то абудзіла ў ім. Можа апынуцца важным. Крос зірнуў на Синдерса. - Працягваць?
  
  "Вядома".
  
  65
  
  13:45 ВЕЧАРА. :
  
  Роў захаплення вырваўся з пяцідзесяці тысяч глыток, калі сем удзельнікаў першага забегу, жакеі ў поўным складзе, падняліся па пандусе з-пад трыбун, каб, гарцуя, пранесціся да паддоку уладальнікаў, дзе іх чакалі трэнеры і ўладальнікі. Уладальнікі і іх жонкі былі апранутыя ў самае лепшае, многія з жонак былі нагружаныя і разодеты ў пух і прах, сярод іх былі Травень-лінг Кванг і Дайанн Чэн, якія адчувалі на сабе зайздросныя погляды натоўпу, вытягивающей шыі, каб убачыць коней — і іх саміх.
  
  Па абодва бакі ад паддоке з мокрай травой і кола пераможцаў шчыльная маса гледачоў спускалася да зіготкім белым рэйках і ідэальна ухоженному траўніку кальцавой трасы. Пераможны слуп знаходзіўся насупраць, а побач з ім, на другім баку трасы, знаходзіўся велізарны таталізатар, на якім паказваліся імёны коней, жакеяў і каэфіцыенты, гонка за гонкай. Таталізатар, як і поле, належаў Turf Club і кіраваўся ім. Ні тут, ні за яго межамі не было легальных букмекерскіх кантор або якіх-небудзь легальных месцаў для ставак па-за поля. Гэта была адзіная легальная форма заключэння заклад у Калоніі.
  
  Неба было цёмным і няветлай. Раней было некалькі дажджавых кропель, але цяпер паветра было чыстым.
  
  За паддоком і вакол пераможцаў, на гэтым узроўні, размяшчаліся распранальні жакеяў і офісы афіцыйных асоб — харчовыя канцэсіі і першыя шэрагі акенцаў для ставак. Над імі размяшчаліся трыбуны, чатыры размешчаных тэрасамі яруса, кожны кансольны паверх са сваім побач акенцаў для ставак. Першы ярус прызначаўся для ўдзельнікаў без права голасу, наступны - для ўдзельнікаў з правам вырашальнага голасу, а два верхніх паверха былі адведзены пад прыватныя ложы і радыёрубку. У кожнай ложы была свая кухня. У кожнага з дзесяці штогод выбіраюцца распарадчыкаў была ложа, а затым было некалькі пастаянных: спачатку яго Правасхадзіцельства губернатар, заступнік клуба; затым галоўнакамандуючы; па адной ложы для
  
  "Блэкс" і "Вікторыя". І, нарэшце, "Струанс". "Струанс" быў на лепшай пазіцыі, прама насупраць пераможнага слупа.
  
  "Чаму гэта, тайпэн?" Запыталася Кейсі.
  
  "Таму што Дырк Струан заснаваў Turf Club, усталяваў правілы, прызначыў вядомага эксперта па аўтагонках, сэра Роджэра Блор, першым сакратаром клуба. Ён ўклаў усе грошы на першую сустрэчу, грошы на трыбуны, грошы на імпарт першай партыі коней з Індыі і дапамог пераканаць першага паўнамоцнага прадстаўніка, сэра Ўільяма Лонгстаффа, перадаць зямлю ў бестэрміновае карыстанне "Дзёран клубу".
  
  "Ну жа, тайпэн, - весела сказаў Дональд Макбрайд, распарадчык спаборніцтваў на гэтай сустрэчы, - раскажы ўсё, як было, а? Ты кажаш, Дырк "дапамог пераканаць"? Хіба Дырк толькі што не "загадаў" Лонгстафу зрабіць гэта?
  
  Данросс засмяяўся разам з астатнімі, усё яшчэ сядзелі за сталом, які ён прымаў, - Кейсі, Хіро Тода і Макбрайд, якія толькі што прыбылі ў госці. У ложы быў бар і тры круглых століка, за кожным з якіх з камфортам маглі размясціцца дванаццаць чалавек. "Я аддаю перавагу сваю версію", - сказаў ён. "У любым выпадку, Кейсі, легенда абвяшчае, што Дырк атрымаў гэтую пасаду дзякуючы ўсеагульнага прызнання, калі былі пабудаваныя першыя трыбуны".
  
  "Гэта таксама няпраўда, Кейсі", - крыкнуў Вілі Цягаючы з-за суседняга століка. "Хіба даўніна Тайлер Брок не патрабаваў пазіцыю па праву "Брок і сыны"? Хіба ён не кінуў выклік Дирку, каб той выставіў сваю пазіцыю ў гонцы, як мужчына з мужчынам, на першай сустрэчы?"
  
  "Не, гэта проста гісторыя".
  
  "Гэтыя двое ўдзельнічалі ў гонках, тай-пэн?" Запыталася Кейсі.
  
  "Яны збіраліся. Але тайфун прыйшоў занадта рана, так яны кажуць. У любым выпадку Кулум адмовіўся ссунуцца з месца, так што мы тут. Гэта наша, пакуль існуе курс ".
  
  "І цалкам мае рацыю", - сказаў Макбрайд са сваёй шчаслівай усмешкай. "Высакародны дом заслугоўвае лепшага. З тых часоў, як былі абраныя самыя першыя сцюарды, міс Кейсі, тайпэн з "Струанс" заўсёды быў сцюардам. Заўсёды. Па ўсеагульным прызнанні. Што ж, мне пара. Ён зірнуў на гадзіннік, усміхнуўся Данроссу. З падкрэсленай официальностью ён сказаў: "Дазвольце пачаць першы забег, тайпэн?"
  
  Данросс ўсміхнуўся яму ў адказ. - Дазвол прадастаўлена. Макбрайд паспяшаўся прэч.
  
  Кейсі ўтаропілася на Данросса. "Яны павінны спытаць вашага дазволу, каб пачаць?"
  
  "Гэта проста звычай". Данросс паціснуў плячыма. "Я мяркую, гэта добрая ідэя, калі хто-то кажа: "Добра, давайце пачнем", ці не так? Баюся, што, у адрозненне ад сэра Джэфры, губернатары Ганконга ў мінулым не славіліся сваёй пунктуальнасцю. Акрамя таго, традыцыі — гэта зусім не дрэнна, яны даюць вам пачуццё пераемнасці, датычнасці і абароны. Ён дапіў сваю каву. - Калі вы прабачце мяне на хвілінку, я павінен сёе-тое зрабіць.
  
  "Радуйся!" Яна глядзела яму ўслед, адчуваючы, што ён ёй падабаецца нават больш, чым мінулай ноччу. Як раз у гэты момант увайшоў Пітэр Марлоў, і Данросс на імгненне спыніўся. "О, прывітанне, Піцер, рады цябе бачыць. Як Флёр? - Становіцца лепш, дзякуй, тайпэн.
  
  "Заходзь! Налі сабе выпіць — я вярнуся праз хвіліну. Стаў на нумар пяць, выдатны дзень, у першым! Убачымся пазней".
  
  - Дзякуй, тайбань.
  
  Кейсі паманіла Піцера Марлоў, але ён яе не заўважыў. Яго погляд быў прыкаваны да Грэю, які разам з Джуліані Броудхастом стаяў на балконе, звяртаючыся з прамовай да астатніх. Яна ўбачыла яго твар зусім блізка, і яе сэрца падскочыла, успомніўшы іх варожасць, таму яна паклікала: "Піцер! Прывітанне, падыдзі і сядзь". Яго вочы не остекленели. "О! О, прывітанне, - сказаў ён. "Праходзь, сядай. З Флёр ўсё будзе ў парадку". "Яна, вядома, ацаніла, што ты зайшоў да яе". "Было прыемна. З дзецьмі ўсё ў парадку? - О так. Ты? ,
  
  "Фантастыка. Гэта адзіны спосаб патрапіць на гонку!" Абед у "Струан бокс" для трыццаці шасці гасцей прадстаўляў сабой багаты "шведскі стол" з гарачых страў кітайскай кухні або, па жаданні, гарачага пірага са стейка і ныркамі і гароднінай, з талеркамі вэнджанага ласося, закускамі і мясным асарці, сырамі і выпечкай ўсіх відаў, а ў якасці начыння - скульптуру з мернгі ў выглядзе будынка Струан-Білдынг — усё гэта было прыгатавана на іх ўласнай кухні. Шампанскае з лепшымі чырвонымі і белымі вінамі, лікёры. "Мне прыйдзецца пяцьдзесят гадоў сядзець на дыеце". "Толькі не табе. Як справы?" Яна адчула яго выпрабавальнік погляд. "Выдатна. Чаму?" "Нічога. Ён зноў зірнуў на Грэючы, затым пераключыў сваю ўвагу на астатніх.
  
  - Ці магу я ўявіць Піцера Марлоў? Хіро Тода з "Тода Шиппинг Індастрыз", Ёкагама. Піцер - пісьменнік-сцэнарыст з Галівуду. Затым раптам у яе галаве ўсплылі яго кніга, Чанг і тры з паловай гады знаходжання ў палоне, і яна стала чакаць выбуху. Абодва мужчыны вагаліся.
  
  Тода ветліва працягнуў сваю візітную картку, і Піцер Марлоў не менш ветліва даў сваю ў адказ. Ён павагаўся імгненне, затым працягнуў руку. "Як справы?"
  
  Японец паціснуў яе. - Гэта гонар для мяне, містэр Марлоў.
  
  "Пра?"
  
  "Не часта сустрэнеш вядомага аўтара".
  
  "Я не такі, няма, зусім няма".
  
  "Ты занадта сціплы. Мне вельмі спадабалася твая кніга. Так".
  
  - Ты чытаў гэта? Пітэр Марлоў ўтаропіўся на яго. - Праўда? Ён сядзеў і глядзеў на Тоду, які быў нашмат ніжэй за яго ростам, гнуткі і добра складзены, больш прыгожы і добра апрануты ў сіні касцюм, на яго крэсле вісеў фотаапарат, іх вочы былі на адным узроўні, двое мужчын аднаго ўзросту. "Дзе ты знайшоў гэта?" - спытаў я.
  
  "У Токіо. У нас шмат ангельскіх кніжных крамаў. Калі ласка, прабачце мяне, я чытаю кнігі ў мяккай вокладцы, а не ў цвёрдым пераплёце. У продажы іх не было. Ваш раман быў вельмі павучальным ".
  
  - Так? - Пітэр Марлоў дастаў цыгарэты і прапанаваў ім. Тода ўзяў адну.
  
  Кейсі сказала: "Курэнне шкодна для вас, вы абодва гэта ведаеце!"
  
  Яны ўсміхнуліся ёй. "Мы адмовімся ад іх на час Вялікага посту", - сказаў Пітэр Марлоў.
  
  "Вядома".
  
  Пітэр Марлоў азірнуўся на Тоду. - Вы служылі ў арміі?
  
  - Не, містэр Марлоў. Ваенна-марскі флот. Эсмінцы. Я ўдзельнічаў у бітве пры Каралавым мора ў 42-м, затым у Мидуэе, малодшы лейтэнант, пазней на Гуадалканале. Я двойчы тануў, але мне шанцавала. Так, мне пашанцавала, відавочна, пашанцавала больш, чым вам."
  
  "Мы абодва жывыя, абодва ў цэласці і захаванасці, больш ці менш".
  
  - Больш ці менш, містэр Марлоў. Я згодны. Вайна - дзіўны лад жыцця. Тода зацягнуўся цыгарэтай. "Калі-небудзь, калі гэта даставіць вам задавальненне і не пашкодзіць, я хацеў бы пагаварыць аб вашым Чанг, аб яго ўроках і нашых войнах. Калі ласка?"
  
  "Вядома".
  
  "Я тут на некалькі дзён", - сказаў Тода. "У "Мандарын", вярнуся на наступным тыдні. Можа быць, паабедаем ці павячэраем?"
  
  "Дзякуй. Я патэлефаную. Калі не ў гэты раз, то, магчыма, у наступны. Аднойчы я буду ў Токіо".
  
  Пасля паўзы японец сказаў: "Нам не трэба абмяркоўваць ваш Чанг, калі хочаце. Я хацеў бы даведацца вас лепей. У Англіі і Японіі шмат агульнага. А цяпер, калі вы мяне прабачце, я думаю, мне варта зрабіць стаўку. Ён ветліва пакланіўся і сышоў. Кейсі зрабіла кава.
  
  "Табе было вельмі цяжка? Быць ветлівым?"
  
  "Аб няма, Кейсі. Не, гэта было не так, зусім няма. Цяпер мы роўныя, ён і я, любы японец. Японцы і карэйцы, — якіх я ненавідзеў, былі тымі, у каго былі штыкі і кулі, калі ў мяне іх не было ". Яна ўбачыла, як ён выцірае пот, заўважыла яго крывую ўсмешку. "Малу, я не быў гатовы сустрэць тут ні аднаго з іх".
  
  "'Mahlu? Што гэта, кантонская дыялект?"
  
  - Малайская. Гэта азначае "прысаромлены". - Ён усміхнуўся пра сябе. Гэта было скарачэнне ад пукі махлу. Махлу прысаромлены, пукі Залаты яр. Малайцы дораць пачуцці гэтай частцы жанчыны: голад, смутак, дабрыню, сквапнасць, нерашучасць, сорам, гнеў — усё, што заўгодна.
  
  "Не трэба саромецца, Пітэр", - сказала яна, не разумеючы. "Я здзіўленая, што ты загаварыў з кім-небудзь з іх пасля ўсяго гэтага жаху аб ваеннапалонных. О, мне сапраўды спадабалася кніга. Хіба не цудоўна, што ён таксама прачытаў гэта?"
  
  "Так. Гэта збіла мяне з панталыку".
  
  - Магу я задаць вам адно пытанне?
  
  "Што?"
  
  - Ты сказаў, што "Чанг" - гэта "генезіс". Што ты меў на ўвазе?
  
  Ён уздыхнуў. "Чанг змяніў ўсіх, змяніў каштоўнасці назаўсёды. Напрыклад, гэта надало вам панылаю ў дачыненні да смерці — мы бачылі занадта шмат такога, каб мець такое ж значэнне для старонніх, для нармальных людзей. Мы - пакаленне дыназаўраў, мы тыя нешматлікія, хто выжыў. Я мяркую, што любы, хто ідзе на вайну, любую іншую вайну, бачыць жыццё іншымі вачыма, калі ў канчатковым выніку застаецца цэлым і цэлым ".
  
  - Што ты бачыш? - спытаў я.
  
  "Мноства быкоў, якім пакланяюцца як пачатку і завяршэння ўсяго існавання. У "нармальнай, цывілізаванай" жыцці так шмат бычынага, што вы не можаце сабе гэтага ўявіць. Для нас, былых мяняў, мы ўдачлівыя, мы ачысьціліся, мы ведаем, што такое жыццё на самай справе. Тое, што палохае цябе, не палохае мяне, над тым, што палохае мяне, ты б пасмяяўся".
  
  "Напрыклад, што?"
  
  Ён усміхнуўся ёй. - Хопіць пра мяне і маёй карме. У мяне ёсць гарачы савет для чэ— - Ён змоўк і ўтаропіўся ў бок. - Божа літасцівы, хто гэта?
  
  Кейсі засмяялася. "Рыка Грессерхофф. Яна японка".
  
  - Які з іх містэр Грессерхофф?
  
  "Яна ўдава".
  
  "Алілуя!" Яны глядзелі, як яна перасякае пакой і выходзіць на тэрасу.
  
  "Не смей, Піцер!"
  
  Яго голас стаў алімпійскім. "Я пісьменнік! Гэта пытанне даследаванні!"
  
  "Лухта сабачая!"
  
  "Ты маеш рацыю".
  
  - Пітэр, кажуць, што ўсе першыя раманы аўтабіяграфічныя. Кім ты быў у кнізе?
  
  "Герой, вядома".
  
  - Кароль? Амерыканскі гандляр?
  
  - Аб няма. Толькі не ён. І хопіць аб маім мінулым. Давай пагаворым пра цябе. Ты ўпэўненая, што з табой усё ў парадку? Ён глядзеў ёй у вочы, жадаючы, каб выцягнуць з яе праўду.
  
  "Што?"
  
  - Хадзілі чуткі, што мінулай ноччу ты была ў слязах.
  
  "Глупства".
  
  "Упэўнены?"
  
  Яна азірнулася на яго, ведаючы, што ён бачыць яе знутры. "Вядома. Я ў парадку". Ваганне. "Калі-небудзь, калі-небудзь мне можа спатрэбіцца паслуга".
  
  - Пра? Ён нахмурыўся. - Я ў ложку Макбрайд, праз два па калідоры. Калі хочаш, можаш наведаць мяне. Ён кінуў погляд на Рыка. Яго радасць згасла. Цяпер яна размаўляла з Робінам Грэем і Джуліані Бродхастом, членамі парламента ад лейбарыстаў. "Падобна на тое, сёння не мой дзень", - прамармытаў ён. "Я вярнуся пазней, іду ў заклад. Убачымся, Кейсі".
  
  "Якія ў цябе гарачыя чаявыя?"
  
  "Нумар сем, Радасць пераможцы".
  
  Аўтсайдэр Winner's Delight атрымаў упэўненую перамогу, апярэдзіўшы фаварыта на палову дыстанцыі ў "Выдатны дзень". Надзвычай задаволеная сабой, Кейсі ўстала ў чаргу да акенца аплаты пераможцаў, сціскаючы ў руках свае выйгрышныя квіткі, выдатна ўсведамляючы зайздросныя погляды іншых людзей, якія праходзілі па калідоры за межамі ложаў. Змучаныя беттеры ўжо ставілі свае грошы ў іншыя вокны на другую гонку, якая была першым этапам double quinella. Каб выйграць quinella, яны павінны былі прадказаць першага і другога удзельнікаў у любым парадку. Падвойная квинелла аб'яднала другую гонку з пятай, якая была сённяшняй вялікай гонкай. Выплата двайны квинеллы была б вялікай, шанцы супраць прагнозу ў чатыры коні велізарныя. Мінімальная стаўка складала 5 ганконскіх даляраў. Максімальнай стаўкі не было. "Чаму гэта, Лайн?" - спытала яна незадоўга да забегу, перагнуўшыся праз балкон і назіраючы за коньмі ў варотах, усе ганконгцы глядзелі ў біноклі.
  
  "Паглядзі на таталізатар". Электронныя лічбы мигали і мяняліся па меры таго, як грошы ішлі на розных коней, памяншаючы шанцы, каб замерці непасрэдна перад стартам. "Паглядзі на агульную суму грошай, укладзеных у гэтую гонку, Кейсі! Гэта лепш, чым тры з паловай мільёна ганконскіх даляраў. Гэта амаль даляр на кожнага мужчыну, жанчыну і дзіцяці ў Ганконгу, і гэта толькі першая гонка. Гэта, павінна быць, самая багатая траса ў свеце! Гэтыя хлопцы памяшаныя на азартных гульнях ".
  
  Аглушальны роў падняўся, калі адкрыліся вароты для стартэраў. Яна паглядзела на яго і ўсміхнулася. "Ты ў парадку?"
  
  "Вядома. Ты?"
  
  "О, так".
  
  "Так, гэта так", - зноў падумала яна, чакаючы сваёй чаргі забраць грошы. Я пераможца! Яна гучна засмяялася.
  
  "О, прывітанне, Кейсі! Ах, ты таксама выйграла?"
  
  "О! О, прывітанне, Квиллан, так, гэта я". Яна пераехала са свайго месца назад да Горнту, астатнія ў чарзе былі ёй незнаёмыя. "У мяне было ўсяго 10 ачкоў супраць яе, але так, я выйграў".
  
  "Сума не мае значэння, галоўнае - выйгрыш". Горнт ўсміхнуўся. "Мне падабаецца твая капялюш". ,
  
  "Дзякуй". Цікава, падумала яна, што і Квиллан, і Ен адразу згадалі пра гэта. Праклятая рэпліка!
  
  "Гэта вельмі ўдала - выбраць пераможцы першага, упершыню патрапіў на трасу".
  
  "О, я гэтага не рабіў. Гэта была падказка. Мне яе даў Піцер. Пітэр Марлоў".
  
  "Ах так. Марлоў". Яна ўбачыла, як яго погляд злёгку змяніўся. "Ты ўсё яшчэ ў сіле на заўтра?"
  
  "А. Ах ды. Надвор'е дазваляе?"
  
  - Нават калі ідзе дождж. У любым выпадку, паабедаем.
  
  "Выдатна. Прычал роўна ў дзесяць. У якой вашай ложку?" Яна заўважыла імгненную перамену, якую ён паспрабаваў схаваць.
  
  "У мяне яго няма. Я не сцюард. Пакуль. Я даволі пастаянны госць у ложы Блэкса і час ад часу займаю ўсё памяшканне цалкам для вечарынкі. Гэта далей па калідоры. Не маглі б вы зайсці? "Блакс" — выдатны банк і ...
  
  "Ах, але не так добры, як Ахвяра", - лагодна крыкнуў Джонджон, праходзячы міма. "Не вер ніводнаму яго слову, Кейсі. Віншую! Малайчына, што атрымаў першым. Убачымся пазней. "
  
  Кейсі задуменна назірала за ім. Затым яна сказала: "А як наконт ўсіх гэтых банкаўскіх аперацый, Квиллан? Здаецца, нікога гэта не хвалюе — як быццам нічога гэтага не адбываецца, фондавы рынак не разбураецца, і няма ніякай якая насоўваецца гібелі ".
  
  Горнт засмяяўся, адчуваючы, што вушы, прыслухоўваюцца да іх размовы. "Сёння дзень скачак, што рэдкасць, і заўтрашні дзень паклапоціцца аб заўтрашнім дні. Джос! Фондавая біржа адкрываецца ў 10:00 раніцы ў панядзелак, і на наступным тыдні вырашыцца мноства лёсаў. Між тым, кожны кітаец, які мог бы вывесці свае грошы, трымае іх тут сёння ў кулаку. Кейсі, цяпер твая чарга.
  
  Яна сабрала свае грошы. 15 да аднаго. 150 ганконскіх даляраў. "Алілуя!" Горнт сабраў велізарную пачак чырвоных банкнот у 15 000. "Прывітанне, фантастыка!"
  
  "Горшая гонка, якую я калі-небудзь бачыў", - сказаў кіслы голас амерыканца. "Чорт вазьмі, гэта было фантастычна, што яны не арыштавалі жакея і не пазбавілі перамогі".
  
  "О, добры дзень, містэр Бильцманн, містэр Пагмайр". Кейсі памятала іх з ночы пажару. "Арыштаваць каго?"
  
  Бильцманн ўстаў у чаргу на месца. "У ШТАТАХ было б перашкода шырынёй у мілю. Выходзячы на прамую з апошняга павароту, вы маглі бачыць, як жакей "Экселлент Дэй" Кулі выбіў з яе дух. Гэта было вырашана — ён не спрабаваў."
  
  Тыя, хто быў у курсе, вельмі нешматлікія, ўсміхнуліся пра сябе. У кабінетах жакеяў і трэнераў шапталіся, што Выдатны дзень не для перамогі, а для Радасці Пераможца.
  
  - Перастаньце, містэр Бильцманн, - сказаў Данросс. Праходзячы міма, ён непрыкметна пачуў сварку і спыніўся. "Калі б жакей не спрабаваў або калі б была нейкая фальсыфікацыя, сцюарды адразу ж заняліся б гэтым".
  
  "Можа быць, гэта і нармальна для аматараў, Ен, і гэтая маленькая траса, але на любой прафесійнай трасе дома Выдатны жакей Дэя быў бы дыскваліфікаваны на ўсё астатняе жыццё. Я ўвесь час сачыў за ім у бінокль ". Бильцманн з кіслым выглядам забраў свой выйгрыш і патупаў прэч.
  
  Данросс ціха сказаў: "Паг, ты бачыў, каб жакей рабіў што-небудзь непрыстойнае? Я сам не глядзеў гонку".
  
  "Не, не, я гэтага не рабіў".
  
  "Хто-небудзь?" Тыя, хто быў паблізу, паківалі галовамі.
  
  "Мне здалося, што ўсё ў парадку", - сказаў нехта. "Нічога незвычайнага".
  
  - Ніхто з сцюардаў ні аб чым не пытаўся. Затым Данросс заўважыў вялікую пачак банкнот у руцэ Горнта. Ён падняў на яго вочы. - Квиллан?
  
  - Няма. Але я павінен сказаць вам адкрыта, што знаходжу манеры гэтага дурня агіднымі. Я не думаю, што ён быў бы прыдатным дадаткам да "Торф Клаб". Як раз у гэты момант ён убачыў Робіна Грэючы, які праходзіў міма, каб зрабіць стаўку, і ўсміхнуўся раптоўнай думкі. "Выбачайце, калі ласка". Ён ветліва кіўнуў і пайшоў. Кейсі ўбачыла, што Данросс назірае за пачкам банкнот, якую Горнт паклаў у кішэню, і была ўнутрана агаломшана імгненным выразам яго твару.
  
  "Ці Мог Бильцманн ... ці мог ён быць мае рацыю?" нервова спытала яна.
  
  "Вядома". Данросс цалкам засяродзіўся на ёй. "Выпраўленне адбываецца паўсюль. На самай справе справа не ў гэтым. Ні ад каго з сцюардаў, жакеяў або трэнераў не паступіла пярэчанняў ". Яго вочы былі грифельно-шэрымі. Маленькая жылка на яго лбе пульсавала. "На самой справе гаворка ідзе не аб гэтым". Не, ён думаў. Гэта пытанне чортавых манер. Тым не менш, супакойся. Вы павінны быць вельмі свядомым, вельмі спакойнымі і сабранымі ў гэтыя выходныя.
  
  Увесь дзень у яго былі адны непрыемнасці. Адзіным светлым момантам быў Рыка Анджин Грессерхофф. Але апошні ліст AMG зноў напоўніла яго засмучэннем. Яно ўсё яшчэ было ў яго ў кішэні, і ў ім гаварылася, што, калі б ён выпадкова не знішчыў зыходныя файлы, то разагрэў бы тузін пэўных старонак, якія былі раскіданыя паўсюль, сакрэтная інфармацыя, напісаная нябачнымі чарніламі на гэтых старонках, была б перададзена ў прыватным парадку прэм'ер-міністру або цяперашняму кіраўніку МІ-6 Эдварду Синдерсу асабіста, а копія ўручана Рыка Анджину ў запячатаным канверце.
  
  "Калі я гэта зраблю, то мне прыйдзецца прызнаць, што файлы, якія я яму даў, былі фальшывымі", - падумаў ён, статут ад AMG, шпіянажу і сваіх інструкцый. Чорт вазьмі, Мурта прыедзе пазней, сэр Джэфры не зможа патэлефанаваць у Лондан да 16:00 па нагоды Типтопа і Браяна Квока, і, Госпадзе Ісусе, цяпер нейкі грубы вырадак называе нас дылетантамі ... якімі мы і з'яўляемся. Стаўлю сотню супраць погнутой шляпной шпількі, якую Квиллан ведаў перад гонкай.
  
  Раптам яму прыйшла ў галаву думка, і ён нядбайна спытаў: "Як ты абрала пераможцу, Кейсі? З дапамогай праславутай шпількі?"
  
  "Пітэр даў яго мне. Пітэр Марлоў". Яе твар змянілася. "О! Ты думаеш, ён чуў, што яго паправілі?"
  
  "Калі б я хоць на імгненне падумаў пра гэта, гонка была б адкладзеная. Цяпер я нічога не магу парабіць. Бильцманн ... " Раптам у яго перахапіла дыханне, калі ідэя ахінула яго ва ўсёй сваёй красе.
  
  "У чым справа?" - спытаў я.
  
  Данросс узяў яе за руку і адвёў у бок. - Каб атрымаць свае страшэнныя грошы, ты гатовая згуляць? мякка спытаў ён.
  
  "Вядома, вядома, Ен, калі гэта законна. Але згуляць у што?" - спытала яна, яе прыроджаная асцярожнасць узяла верх.
  
  - Усё, што ў цябе ёсць у банку, твой дом у Лорел-Каньёне, твае акцыі ў "Пар-Кон" на суму ад 2 да 4 мільёнаў на працягу трыццаці дзён. Як наконт гэтага?
  
  Яе сэрца шалёна калацілася, яго відавочнае ўзбуджэнне ахапіла яе. "Добра", - сказала яна і тут жа пашкадавала, што сказала гэта, яе страўнік затрымцеў. "Госпадзе!"
  
  - Добра. Пабудзь тут секунду. Я пайду пашукаю Бартлетта.
  
  "Пачакай! Ён замяшаны ў гэтым? Што гэта, Ен?"
  
  Ён празьзяў. "Сціплая магчымасць для бізнесу. Так, Бартлетт неабходны. Гэта прымусіла цябе змяніць сваё меркаванне?"
  
  - Няма, - збянтэжана адказала яна, - але я сказала, што хачу атрымаць сваю ... сваю долю за межамі "Пар-Кон".
  
  - Я не забыўся. Пачакай тут. Данросс паспяшаўся назад у сваю будку, знайшоў Бартлетта і прывёў яго назад, а затым павёў па ажыўленым калідоры ў кухню Струанов, вітаючыся з людзьмі то тут, то там. Кухня была маленькай, ажыўленай і бліскучай. Персанал не звярнуў на іх увагі. Дзверы адкрылася ў малюсенькую асобны пакой, старанна звукоизолированную. Чатыры крэсла, стол і тэлефон. "Мой бацька пабудаваў гэта падчас свайго знаходжання на пасадзе — на скачках робіцца шмат спраў. Сядайце, калі ласка. А цяпер, — ён паглядзеў на Бартлетта, — у мяне ёсць дзелавое прапанову да вас, да вас і Кейсі як да асобным асобам, па-за нашай здзелкі з Parcon, якая не мае нічога агульнага з прапановай Par-Con-Struan. Табе гэта цікава?"
  
  "Вядома. Гэта ганконская афёра?"
  
  "Вы не пярэчыце?" Данросс празьзяў. "Гэта сумленнае дзелавое прапанову з Ганконга".
  
  "Добра, давайце разбярэмся".
  
  "Перш чым я выкладу гэта, ёсць асноўныя правілы.: Гэта мая гульня, вы двое іншыя назіральнікі, але вы атрымліваеце 49 працэнтаў прыбытку, якія будуць падзеленыя пароўну паміж вамі двума. Добра?"
  
  "Які поўны план гульні, Ен?" Асцярожна спытаў Бартлетт.
  
  "Далей: вы перакладаеце 2 мільёна даляраў ЗША да 9:00 раніцы панядзелка ў швейцарскі банк па майму выбару".
  
  Вочы Бартлетта звузіліся. - Супраць чаго?
  
  "Супраць 49 працэнтаў прыбытку".
  
  "Якая выгада?"
  
  "Вы ўклалі ў Горнта 2 мільёны даляраў, без паперы, без адбіўной, без нічога, акрамя як ў лік патэнцыйнай прыбытку".
  
  Бартлетт ўхмыльнуўся. - І даўно ты пра гэта ведаеш?
  
  Данросс ўсміхнуўся ў адказ. "Я ж сказаў табе, тут няма сакрэтаў. Ты ў справе?" Данросс ўбачыў, як Бартлетт зірнуў на Кейсі, і затаіў дыханне.
  
  "Кейсі, ты ведаеш, што ўсё гэта значыць?"
  
  "Не, Лайн". Кейсі павярнулася да Данроссу. "Што гэта за афёра, Іэн?"
  
  "Спачатку я хачу ведаць, ці атрымаю я аванс у 2 мільёны даляраў бясплатна - калі вы пагадзіцеся на гэтую схему".
  
  "Якая патэнцыйная прыбытак?" Запыталася Кейсі.
  
  "Ад 4 да 12 мільёнаў даляраў. Без падаткаў".
  
  Кейсі збялела. - Не абкладаецца падаткам?
  
  "Не абкладаецца ніякімі падаткамі Ганконга, і мы можам дапамагчы вам пазбегнуць падаткаў Штатаў, калі вы хочаце".
  
  "Які ... які перыяд выплаты?" Спытаў Бартлетт.
  
  "Прыбытак будзе ўсталяваная праз трыццаць дзён. Выплата зойме пяць-шэсць месяцаў".
  
  "Ад 4 да 12 мільёнаў даляраў - гэта агульная сума або толькі наша доля?"
  
  - Твая доля.
  
  "Гэта вялікая прыбытак для чаго-то абсалютна легальнага вагой у дваццаць чатыры караты".
  
  Наступіла глыбокая цішыня. Данросс чакаў, жадаючы, каб яны ішлі далей.
  
  "2 мільёны даляраў наяўнымі?", - перапытаў Бартлетт. "Ніякай аховы, нічога?"
  
  "Няма. Але пасля таго, як я ўсё выкажу, ты можаш змірыцца або адмовіцца".
  
  - Якое дачыненне да гэтага мае Горнт?
  
  - Абсалютна нічога. Гэта прадпрыемства не мае ніякага дачынення да "Горнт, Ротвелл-Горнт, Паркону", вашага цікавасці да іх ці да нас, ці да ўгоды з "Паркону". Што б ні здарылася, гэта зусім пабочнае з'ява — маё слова ў гэтым. І маё слова перад Богам, што я ніколі не скажу яму, што вы ўклалі гэтыя 2 мільёны даляраў, што вы двое — мае партнёры і хочаце атрымаць сваю долю - ці, між іншым, што я ведаю аб тым, што вы трое недаацанілі мяне ". Ён усміхнуўся. "Дарэчы, гэта была вельмі добрая ідэя". "Здзелка абыйдзецца мне ў 2 мільёны даляраў?" "Няма. Змазана. Як вы ведаеце, у мяне няма 2 мільёнаў даляраў наяўнымі ў ЗША, інакш вас бы сюды не запрасілі ".
  
  "Чаму мы, Ен? Ты мог бы лёгка сабраць 2 мільёны ў аднаго з сваіх сяброў тут, калі гэта так смачна".
  
  - Ды. Але я вырашыў падсаладзіць спакуса вам дваім. Дарэчы, вы затрыманыя да паўночы аўторка. Данросс сказаў гэта катэгарычна. Затым яго голас змяніўся, і астатнія адчулі радасьць. "Але з гэтым — гэтым дзелавым прадпрыемствам — я магу наглядна паказаць, наколькі мы пераўзыходзім "Ротвелл-Горнт", наколькі больш захапляльным будзе быць супрацоўніцтва з намі, а не з ім. Ты гулец, як і я. Яны клічуць цябе Рэйдэры Бартлеттом, а я тайпэн з Высакароднага Дома. Ты прайграў нікчэмныя 2 мільёны даляраў з Горнтом, без чопа, чаму б не са мной?"
  
  Бартлетт паглядзеў на Кейсі. Яна не адказала ні "так", ні "не", хоць ён ведаў, што спакуса завалодаў ёю з галавой.
  
  "Раз ужо ты ўсталеўваеш правілы, Ен, адкажы мне вось на што: я ўнёс 2 мільёны даляраў. Чаму мы павінны дзяліцца пароўну, Кейсі і я?"
  
  "Я памятаю, што ты сказаў за вячэрай аб страшэнных грошах. У цябе ёсць свае, у яе няма. Гэта можа быць хітрасцю, каб займець яе".
  
  "Чаму ты так турбуешся аб Кейсі? Ты спрабуеш падзяляць і панаваць?"
  
  "Калі гэта магчыма, то ў вас не павінна быць асаблівых і дзелавых партнёрскіх адносін. Ты сказаў мне, што яна твая правая рука. Відавочна, што яна вельмі важная для вас і для "Пар-Кон", так што яна мае права падзяліцца ".
  
  "Чым яна рызыкуе?"
  
  "Яна паставіць свой дом, свае зберажэнні, свае акцыі Par-Con - гэта ўсё, што ў яе ёсць - побач з тваімі. Яна падпіша ўсё гэта за палову долі. Праўда?"
  
  Кейсі ашаломлена кіўнула. "Вядома".
  
  Бартлетт рэзка паглядзеў на Кейсі. "Я думаў, ты сказаў, што нічога не ведаеш аб гэтым?"
  
  Яна паглядзела на яго. "Пару хвілін таму Ен спытаў, ці не пастаўлю я усё на кон, каб атрымаць страшэнныя грошы, вялікія грошы". Яна сглотнула і дадала: "Я пагадзілася і ўжо шкадую, што зрабіла гэта".
  
  Бартлетт на імгненне задумаўся. "Кейсі, блант: Ты хочаш увайсці або выйсці?"
  
  "Унутры".
  
  "Добра". Затым Бартлетт празьзяў. "Добра, тайбэн, цяпер каго мы павінны забіць?"
  
  Девятикаратный Чу, які калі—то быў залатым кулі ў банку Вікторыя, а таксама бацькам двух сыноў і дзвюх дачок - Лілі Су, якая была выпадковай сяброўкай Хэверджилпа, і Гліцыну, якая была палюбоўніцай Джона Чена, чый Джос павінен быў быць затоптан да смерці каля "Хо-Пак" ў Абердзіна, — чакаў сваёй чаргі ля акенца для ставак.
  
  "Так, даўніна?" нецярплівы касір сказаў.
  
  Ён выцягнуў пачак грошай. Гэта былі ўсе грошы, якія ў яго былі, і ўсё, што ён мог заняць, заставалася толькі на тры ўдыху Белага парашка, які яму спатрэбіцца, каб пратрымацца ў начную змену сёння ўвечары. - Падвойная квинелла, клянуся ўсімі багамі! Восем і пяць у другім заездзе, сем і адзін у пятым.
  
  Касірка метадычна пералічыла мятыя купюры. 728 ганконскіх даляраў. Ён націснуў кнопкі з гэтымі лічбамі і праверыў першы білет. Усё было правільна: пятисекундный і восьмисекундный заезд; семисекундный і однопятый заезд. Ён старанна адлічыў 145 квіткоў, кожны па 5 ганконскіх даляраў, мінімальная стаўка, і аддаў іх яму з разменам ў 3 ганконскіх даляра. "Дзеля ўсіх багоў, паспяшайся", - крыкнуў наступны ў чарзе. "Твае пальцы ў тваёй Чорнай дзірцы?"
  
  "Набярыцеся цярпення!" - прамармытаў стары, адчуваючы слабасць. "Гэта сур'ёзная справа!" Ён старанна праверыў свае квіткі. Першыя, тры выпадковых і апошні былі правільнымі, і колькасць квіткоў было правільным, таму ён саступіў сваё месца і выбраўся з натоўпу на паветра. Апынуўшыся на паветры, ён адчуў сябе крыху лепш, яго ўсё яшчэ ванітавала, але ўжо лепш. Ён прарабіў увесь шлях пешшу пасля сваёй начной змены на будаўнічай пляцоўцы новага вышыннага будынка над Котуолл-роўд на сярэдніх узроўнях, каб зэканоміць на кошту праезду.
  
  Ён зноў праверыў свае квіткі. Восем і пяць у гэтай гонцы і сем і адзін у пятай, вялікі гонцы. Добра, падумаў ён, акуратна засоўваючы іх у кішэню. Я зрабіў усё, што мог. Цяпер усё залежыць ад багоў. .
  
  У яго вельмі балела грудзі, таму ён прабраўся скрозь натоўп да туалета, запаліў запалку і ўдыхнуў дым ад пузырящегося Белага парашка. З часам яму стала лепш, і ён зноў выйшаў на вуліцу. Другі заезд ўжо пачаўся. Па-за сябе ад турботы, ён прасоўвацца да парэнчаў, не звяртаючы ўвагі на сыпавшиеся услед лаянкі. Коні выязджалі з-за далёкага павароту, галопам накіроўваючыся да яго на апошнюю прамую да пераможнага слупа, і цяпер праносіліся міма грохочущим размытым плямай, пакуль ён напружваў свае слязлівыя старыя вочы, каб знайсці свае нумары.
  
  "Хто вядзе?" ён ахнуў, але ніхто не звярнуў на яго ўвагі, проста пракрычалі аб сваім уласным выбары перамогі ў рост бурлівым рове, які быў усеагульным, а затым знік, калі пераможца перамог.
  
  "Хто выйграў?" Девятикаратный Чу ахнуў, яго галава расколвалася.
  
  "Якая розніца!" - сказаў хто-тое, разразившись патокам праклёнаў. "Гэта быў не я! Хай будуць усе багі вечна мачыцца на гэтага жакея!"
  
  "Я не магу прачытаць таталізатар, хто выйграў?"
  
  "Гэта быў фотафініш, стары дурань, хіба ты не бачыш! Там былі тры коні, запрэжаныя разам. Чыні пералюбу з усімі фотофинишами! Мы павінны пачакаць".
  
  "Але лічбы. . . . Што гэта за лічбы?"
  
  - Пяць, восем і чатыры, Шчасліўчык Корт, мой конь! Давай, сын левай сіські шлюхі! Чатыры і восем у карысць квинеллы, клянуся ўсімі багамі!
  
  Яны чакалі. І дачакаліся. Стары падумаў, што ўпадзе ў прытомнасць, таму засяродзіўся на больш прыемных рэчах, такіх як яго размова з Высакародным Домам Чэнь гэтым раніцай. Ён тэлефанаваў тры разы, і кожны раз браў трубку слуга. Толькі калі ён сказаў «Пярэварацень», Высакародны Дом Чэнь сам падышоў да тэлефона.
  
  "Калі ласка, прабачце мяне за згадка жудасных забойцаў вашага сына", - сказаў ён. "Гэта быў не я, шаноўны сэр, пра няма. Я ўсяго толькі бацька палюбоўніцы вашага нябожчыка, вісіць сына, Гліцыну Су, якой ён напісаў аб сваёй вечнай любові ў пісьме, якое было надрукавана ва ўсіх газетах".
  
  - А? Лгуння! Суцэльная хлусня. Ты думаеш, я дурань, каб мяне сціскаў нейкі аматар сабачага мяса? Хто ты?
  
  "Мяне клічуць Сі-мен Су", - сказаў ён, і хлусня далася яму лёгка. "Ёсць яшчэ дзве літары, шаноўны Чэн. Я падумаў, што ты, магчыма, захочаш атрымаць іх назад, хоць гэта ўсё, што ў нас засталося ад маёй беднай памерлай дачкі і твайго беднага памерлага сына, якога я лічыў сваім сынам ўсе тыя месяцы, калі ён і...
  
  "Яшчэ адна хлусня! Сладкоречивая шлюха ніколі не атрымлівала лістоў ад майго сына! Наша смертаносная паліцыя саджае фальсіфікатараў ў турму, о так! Я што, малпа з сялянскай галавой з аддаленых правінцый? Беражыся! Цяпер, я мяркую, ты зробіш на святло немаўля, якога назавеш маім сынам? А? А?
  
  Девятикаратный Чу ледзь не выпусціў трубку. Ён абмеркаваў і арганізаваў гэтую выкрут са сваёй жонкай, сынамі і Лілі. Было лёгка знайсці сваяка, які пазычыў бы немаўля на рукі за пэўную плату.
  
  "Эх, - узрушана прамармытаў ён, - няўжо я лгуння? Я, які шчыра, за сціплыя грошы, аддаў сваю адзіную дачку-у жонкі нявінніцу шлюхе і адзінай любові вашага сына". Ён старанна падбіраў ангельскія словы, яго дачка Лілі гадзінамі трэніравала яго, каб ён мог прамаўляць іх правільна. "Клянуся ўсімі багамі, мы абаранілі ваша вялікае імя бясплатна! Калі мы прыйшлі за целам маёй беднай дачкі, мы не паведамілі аб гэтым смяротнай паліцыі, якая жадае, пра да, так, якая жадае высветліць, хто быў аўтарам заваблівання пярэваратняў у пастку! Усе багі праклінаюць гэтых зласлівых сыноў шлюх! Хіба чатыры кітайскія газеты ўжо не прапанавалі ўзнагароду за імя пісьменніка, хейя? Будзе справядліва, калі я вручу вам лісты, перш чым атрымаю ўзнагароду ад газет, хейя?"
  
  Ён цярпліва выслухаў паток абраз, з якога пачаліся перамовы. Некалькі разоў абодва бакі рабілі выгляд, што збіраюцца пакласці трубку, але ні адна з бакоў не спыняла гандаль. У рэшце рэшт было вырашана, што калі фотакопія аднаго з іншых лістоў будзе адпраўлена Высакароднай Хаце Чэнь ў якасці доказы таго, што ён і іншыя не былі падробкай, то "магчыма, шаноўны Су, што іншыя лісты — і гэта адно - могуць каштаваць вельмі сціплага колькасці Духмянага Тлушчу".
  
  Девятикаратный Чу усміхнуўся пра сябе. О так, задаволена падумаў ён, Высакародны Дом Чэн шчодра заплаціць, асабліва калі прачытае часткі аб сабе. О, калі б гэта было надрукавана, гэта, напэўна, паставіла б яго на пасмешышча перад усім Ганконгам і назаўжды пазбавіла б яго асобы. Такім чынам, колькі я павінен заплаціць за—
  
  Раптоўны роў атачыў яго, і ён ледзь не ўпаў. Яго сэрца шалёна затыхкала, дыханне стала перарывістым. Ён ўчапіўся ў поручні і вгляделся ў далёкі таталізатар. "Хто ... якія там лічбы?" - спытаў ён, затым віскнуў, перекрикивая шум, і пацягнуў за сабой суседзяў. "Лічбы, назавіце мне лічбы!"
  
  - Пераможца ў васьмёрцы, Пірат, конь Высакароднага Дома. Айя, хіба ты не бачыш, як тайпэн вядзе яго ў кола пераможцаў? Пірат плаціць 7 да 1. - Другая конь? Хто была другая конь? "Нумар пяць, Чароўная Лэдзі, 3 да 1. за месца. . . . Што здарылася, стары, у цябе параліч?"
  
  "Няма ... няма..." Чу вагой у дзевяць карат намацаў выхад. Нарэшце ён знайшоў невялікі пусты ўчастак бетону, разаслаў на мокрым бетоне сваю спартыўную форму і сеў, паклаўшы галаву на калені і рукі, у думках апускаючыся ў экстаз перамогі на першым этапе. О-О-о! І цяпер нічога не застаецца, як чакаць, і калі час чакання зацягнецца, я скарыстаюся яшчэ адным Белым Парашком, так, і гэта пакіне мне апошняга, хто дапаможа мне скончыць сённяшнюю працу. А зараз, усе багі, засяродзьцеся! Першы матч быў выйграны дзякуючы маёй ўласнай праніклівасці. Калі ласка, засяродзьцеся на пятым! Сем і адзін! Усе багі, засяродзьцеся. . . .
  
  У кола пераможцаў стоўпіліся сцюарды, уладальнікі і афіцыйныя асобы. Данросс перахапіў сваю конь і павіншаваў жакея. Пірат правёў выдатную гонку, і цяпер, ведучы каня ў кола пераможцаў пад чарговы выбух апладысментаў і віншаванняў, ён наўмысна не хаваў свайго энтузіязму. Ён хацеў, каб увесь свет убачыў яго задавальненне і ўпэўненасць, выдатна разумеючы, што перамога ў гэтай гонцы была велізарным прадвесцем, акрамя самога факту перамогі. Прадвесце падвоілася б і патроілася, калі б ён выйграў з Ноўбл Стар. Дзве коні ў двайны квинелле , напэўна, прывялі б Горнта і яго саюзнікаў у паніку. І калі Мурта створыць сваю магію , або калі Типтоп выканае сваю здзелку і абмяняе грошы на Браяна Квока , або калі Скнара , або Ландо , ці Чатыры Пальца ...
  
  - Гэй, містэр Данросс, сэр, віншую!
  
  Данросс зірнуў на натоўп ля парэнчаў. "О, добры дзень, містэр Чой", - сказаў ён, даведаўшыся сёмага сына Четырехпалого Ву і меркаванага пляменніка. Ён падышоў бліжэй і паціснуў руку. - У вас быў пераможца? - спытаў я.
  
  "Так, сэр, вядома, я заўсёды буду ў "Высакароднай доме"! Мы з дзядзькам п'ём двайную квинеллу. Мы толькі што выйгралі першы матч пяць і восем, а ў пятым у нас сем і восем ачкоў. У яго 10 000 ачкоў, у мяне - мая зарплата за ўвесь тыдзень!"
  
  - Тады давайце спадзявацца, што мы пераможам, містэр Чой.
  
  "Ты можаш сказаць гэта яшчэ раз, тайбань", - сказаў малады чалавек са сваёй нязмушанай амерыканскай фамильярностью.
  
  Данросс ўсміхнуўся і падышоў да Травкину. - Ты ўпэўнены, што Джоні Мур не зможа пракаціцца на Ноўбл Стары? Я не хачу Тома Вонга.
  
  - Я ж казаў табе, тайпэн, Джоні хворы горш п'янага казака.
  
  "Мне патрэбна перамога. Ноўбл Стар - перамагаць".
  
  Траўкіна заўважыў, як Данросс задуменна паглядзеў на Буканира. - Не, тайпэн, калі ласка, не ездзі на Ноўбл Стар. Дарога дрэнная, вельмі дрэнная і вельмі небяспечная, і будзе яшчэ горш, калі яны ўзломваюць газон. Крыстас! Я мяркую, гэта толькі прымусіць цябе яшчэ больш захацець пракаціцца на ёй. "
  
  "Маё будучыню магло б залежаць ад гэтай гонкі - і ад асобы Высакароднага Дома".
  
  "Я ведаю". Злосна скрюченный стары рускі ўдарыў дубцом, які ён пастаянна насіў з сабой, са сваім старым бриджам, зіхоткім ад выкарыстання. "І я ведаю, што ты лепш за ўсіх іншых жакеяў, але гэтая тэрыторыя небяспечная—"
  
  "Я нікому не давяраю ў гэтым, Алексі. Я не магу дазволіць сабе ні адной памылкі". Данросс панізіў голас. "Першая гонка была прызначаная?"
  
  Траўкіна спакойна паглядзеў у адказ. - Яны не былі напампаваны наркотыкамі, тайбэн. Наколькі мне вядома, няма. Паліцэйскі лекар ўсяляе страх Божы ў тых, хто можа паддацца спакусе. "Добра. Але гэта было выпраўлена?"
  
  - Гэта была не мая гонка, тайпэн. Мяне цікавяць толькі мае коні і мае скокі. Я не глядзеў тую гонку.
  
  "Гэта зручна, Алексі. Падобна на тое, што ні адзін з іншых трэнераў не зрабіў таго ж".
  
  - Паслухай, тайпэн. У мяне ёсць для цябе жакей. Я. я паеду на Ноўбл Стар.
  
  Вочы Данросса звузіліся. Ён зірнуў на неба. Яно было цямней, чым раней. Хутка пойдзе дождж, падумаў ён, а да дажджу яшчэ многае трэба зрабіць. Я ці Аляксей? У Алексі добрыя ногі, лепшыя рукі, вялізны вопыт. Але ён больш думае пра каня, чым аб перамозе. "Я падумаю над гэтым", - сказаў ён. "Пасля чацвёртай гонкі я прыму рашэнне".
  
  "Я выйграю", - сказаў мужчына старэй, адчайна спадзеючыся на шанец выйсці з пагаднення з Суслевым. "Я выйграю, нават калі мне прыйдзецца забіць Ноўбл Стары".
  
  "Не трэба гэтага рабіць, Аляксей. Мне вельмі падабаецца гэтая конь". "Тайпэн, паслухай, можа быць, апынешся паслугу? У мяне праблема. Магу я ўбачыць вас сёння вечарам ці ў нядзелю, скажам, у нядзелю ці панядзелак позна ўвечары ў "Инклер Тауэрс"? - Чаму менавіта там?
  
  "Мы заключылі нашу здзелку там, я хацеў бы пагаварыць там. Але калі паслязаўтра ўсё будзе не ў парадку". "Ты збіраешся пакінуць нас?" "О, не, не, справа не ў гэтым. Калі ў вас ёсць час. Калі ласка. ""Добра, але гэта не можа быць сёння ўвечары, або ў нядзелю ці ў панядзелак, я еду ў Тайбэй. Я мог бы пабачыцца з вамі ў аўторак у 10:00 вечара, як вам?" "Добра, у аўторак усе ў парадку, ды, дзякуй". "Я спушчуся пасля наступнай гонкі".
  
  Алексі глядзеў, як тайпэн ідзе да ліфтах. Ён быў блізкі да слязам, ім авалодала усепаглынальная прыхільнасць да Данроссу.
  
  Яго погляд кінуўся да Суслеву, які знаходзіўся непадалёк на агульнай трыбуне. Імкнучыся здавацца нязмушаным, ён падняў загадзя абумоўленую колькасць пальцаў: адзін на сённяшні вечар, два на нядзелю, тры у панядзелак, чатыры ў аўторак. У яго было вельмі добры зрок, і ён убачыў, што Суслев прыняў сігнал. Матерыебец, падумаў ён. Здраднік Маці-Расіі і ўсіх нас, рускіх, ты і ўся твая браты з КДБ! Я праклінаю вас імем Бога, за сябе і за ўсіх рускіх, калі ведаць праўду.
  
  Не звяртай увагі! Я збіраюся асядлаць Ноўбл Стары, змрочна сказаў ён сабе, так ці інакш.
  
  Данросс увайшоў у ліфт, які суправаджаецца яшчэ вялікай колькасцю віншаванняў і зайздрасцю. На верхнім паверсе яго чакалі Гаваллан і Жак. "Усё гатова?" ён спытаў.
  
  "Так", - адказаў Гаваллан. "Там Горнт і астатнія, каго ты хацеў. Што рыхтуецца?"
  
  - Пойдзем, і ты ўбачыш. Дарэчы, Эндру, я мяняю Жака і Дэвіда Макструанов. Жак ўзначаліць Канаду на год, Дэвід...
  
  Твар Жака прасвятлела. "О, дзякуй табе, тайпэн. Так, вялікі дзякуй. Я зраблю Канаду вельмі прыбытковай, абяцаю".
  
  "А як наконт замены?" Спытаў Гаваллан. "Ты хочаш, каб Жак адправіўся туды першым, або Дэвід прыедзе сюды?"
  
  - Ён прыязджае ў панядзелак. Жак, ты перадасі усе Дэвіду, а на наступным тыдні вы зможаце вярнуцца разам на пару тыдняў. Ты паедзеш праз Францыю, ды? Забярыце Сюзану і Аўрыл, да таго часу яна павінна паправіцца. У Канадзе на дадзены момант няма нічога тэрміновага — тут гэта больш тэрмінова ".
  
  - О так, ма, так, Так, дзякуй табе, тайбань.
  
  - Было б прыемна пабачыць даўніну Дэвіда, - задуменна вымавіў Гаваллан. Яму вельмі падабаўся Дэвід Макструан, але ён усё яшчэ задаваўся пытаннем, чаму адбылася перамена, і азначала гэта, што Жак выбыў з барацьбы, каб ўспадкаваць мантыю тайпэна, а Дэвід сышоў, і яго ўласнае становішча змянілася, змянілася ці апынулася пад пагрозай — калі пасля панядзелка засталося што-тое, што можна было зрабіць. А як наконт Кэці?
  
  Джос, сказаў ён сабе. Чаму быць, таго не абмінуць. Чорт бы ўсе пабраў!
  
  - Вы двое ідзіце наперад, - сказаў Данросс. - Я паклічу Піліпа. Ён павярнуўся да ложа Чена. Па старажытнаму звычаю компрадор Высакароднага Дома аўтаматычна станавіўся сцюардам. "Магчыма, у апошні год", - змрочна падумаў Данросс. Калі Філіп не акажа дапамогу ў выглядзе Четырехпальцевого Ву, Ландо Мата, Прижимистого Кулака або чаго-то які адчуваецца да паўночы нядзелі, ён будзе закінуты.
  
  "Прывітанне, Філіп", - сказаў ён прыязным голасам, вітаючы іншых гасцей у упакаванай скрынцы. "Ты гатовы?"
  
  "О так, так, тайпэн". Філіп Чэн выглядаў старэй. "Віншую з перамогай".
  
  - Так, тайбань, цудоўнае прадвесце — мы ўсе молімся аб пятым!
  
  - Крыкнула Дыяна Чэн, гэтак жа старанна спрабуючы схаваць сваё неспакой, і Кевін побач з ёй паўтараў ёй.
  
  - Дзякуй, - падзякавала Данросс, упэўненая, што Філіп Чэн распавёў ёй пра іх сустрэчы. На ёй быў капялюшык з пер'ем райскай птушкі і занадта шмат каштоўнасцяў.
  
  - Шампанскага, тайпэн?
  
  - Не, дзякуй, магчыма, пазней. Прабач, Дыяна, я павінен пазычыць Піліпа на пару хвілін. Гэта ненадоўга.
  
  Выйшаўшы ў калідор, ён на імгненне спыніўся. - Як поспехі, Філіп?
  
  - Я ... я пагаварыў з усімі. ... з усімі імі. Яны сустракаюцца заўтра раніцай.
  
  - Дзе? Макао?
  
  "Не, тут". Філіп Чэн яшчэ больш панізіў голас. "Я шкадую аб ... аб тым беспарадку, які зладзіў мой сын ... Так, вельмі шкадую", - сказаў ён шчыра.
  
  "Я прымаю твае прабачэнні. Калі б не твая бестурботнасць і здрада, мы б ніколі не сталі такімі ўразлівымі. Госпадзе Ісусе, калі Горнт атрымае нашы балансавыя справаздачы за апошнія некалькі гадоў, і нашы ўзаемазвязаныя карпаратыўныя структуры, мы апынемся ў цяжкім становішчы без вёслы ".
  
  - Я ... У мяне з'явілася думка, тайбэн, як атрымаць наш— як атрымаць Дом. Пасля скачак, ці магу я ... надаць вам крыху часу, калі ласка?
  
  "Ты прыйдзеш выпіць сёння вечарам? З Дыянай?"
  
  - Так, калі... Ды, калі ласка. Магу я прывесці Кевіна?
  
  Данросс мімалётна усміхнуўся пра сябе. Відавочны спадчыннік, афіцыйна і так хутка. Карма. - Ды. Пойдзем.
  
  - Што ўсё гэта значыць, тайбань? - спытаў я.
  
  "Ты ўбачыш. Калі ласка, нічога не гавары, нічога не рабі, проста прымі — з вялікай упэўненасцю - што ты частка пакета, і калі я пайду, ідзі за мной, распаўсюджвайце інфармацыю і добры настрой. Калі мы пацерпім няўдачу, Дом Чэн абрынецца першым, будзь то пекла, разводдзе або тайфун! "Ён павярнуўся да ложа Макбрайд. Рушылі ўслед больш тэрміновыя віншаванні, і многія сказалі, што гэта быў выдатны Джос.
  
  "Божа літасцівы, тайпэн, - сказаў Макбрайд, - калі "Ноўбл Стары" выйграе пяты турнір, хіба гэта не было б цудоўна!"
  
  "Рыба-лоцман абыграе Ноўбл Стары", - упэўнена заявіў Горнт. Ён быў у бары з Джэйсанам Пламмом за выпіўкай. "За 10 000 даляраў ён фінішуе раней тваёй кабылкі".
  
  "Прынята", - адразу ж сказаў Данросс. Пачуліся радасныя воклічы і насмешлівы гул ад трыццаці з лішнім гасцей, і зноў Бартлетт і
  
  Кейсі, якая па дамоўленасці з Данроссом нібыта проста зайшла некалькі хвілін таму, каб наведаць Піцера Марлоў, была ўнутрана здзіўленая святочнай атмасферай і самаўпэўненасцю Данросса.
  
  - Як у цябе справы, Данстен? - Спытаў Данросс. Ён не звяртаў на Кейсі і Бартлетта ніякай увагі, засяродзіўшыся на буйным румяном мужчыну, які быў румянее звычайнага, з падвойным брэндзі ў руцэ.
  
  "Вельмі добра, дзякуй, Ен. Атрымаў першым, і "Буканир" — зарабіў кучу грошай на "Буканире", але прадуў сваю чортаву квинеллу. "Лакі Корт" падвёў мяне."
  
  Пакой была таго ж памеру, што і "Струан бокс", але не так добра абстаўленая, хоць і гэтак жа добра запоўненая мноствам прадстаўнікоў ганконгскай эліты, некаторых з якіх Гаваллан і Макбрайд запрасілі сюды хвіліну таму для "Данросса". Ландо Мата, Холдбрук — біржавы брокер Струана, сэр Луіс Базіліо — кіраўнік фондавай біржы, Джонджон, Хавер-гіл, Саутби —старшыня Blacs, Рычард Кванг, Пагмайр, Бильцманн, сэр Данстан Барэ, малады Марцін Хэпли з China Guardian. І Горнт. Данросс паглядзеў на яго. - Вы таксама вызначылі пераможцу апошняга заезду?
  
  "Няма. Мне не падабаўся ніякай бягун. Што ўсё гэта значыць, Ен?" Сказаў Горнт, і ўсеагульную ўвагу рэзка ўзрасла. "Ты хочаш зрабіць аб'яву?"
  
  "Так, з ветлівасці я падумаў, што вам варта ведаць, як і іншым важным персонам". Данросс павярнуўся да Пагмайру. "Паг, Высакародны дом афіцыйна аспрэчвае паглынанне кампаніяй American Superfoods тваіх крам H. K. General Stores".
  
  Наступіла глыбокая цішыня, і ўсе ўтаропіліся на яго. Пагмайр збялеў. "Што?"
  
  "Мы прапануем на 5 даляраў за акцыю больш, чым Superfoods, мы яшчэ больш палепшым іх стаўку, павялічыўшы яе на 30 адсоткаў наяўнымі і на 70 адсоткаў акцыямі, і ўсё гэта будзе зроблена на працягу трыццаці дзён!"
  
  "Ты сышоў з розуму", - выбухнуў Пагмайр. "Хіба я не апытаў усіх першым, - хацеў крыкнуць ён, - уключаючы цябе?" "Хіба ты і ўсе астатнія не ўхвалялі ці, па меншай меры, не асуджалі?" Дзеля Бога, хіба тут не так усё робіцца — прыватныя размовы ў клубе, тут, на скачках, за прыватным вячэрай або дзе заўгодна? - Ты не можаш гэтага зрабіць, - прамармытаў ён.
  
  "Я ўжо гэта зрабіў", - сказаў Данросс.
  
  - Усё, што ты зрабіў, Іэн, - рэзка сказаў Горнт, - гэта зрабіў аб'яву. Як ты збіраешся плаціць? Праз трыццаць ці трыста дзён.
  
  Данросс толькі зірнуў на яго. "Заяўка адкрыта. Мы завяршаем працу праз трыццаць дзён. Паг, ты атрымаеш афіцыйныя паперы да 9:30 раніцы панядзелка разам з авансавых плацяжом наяўнымі, каб змацаваць тэндэр.
  
  На імгненне яго словы патанулі ў размовах іншых, якія задавалі пытанні, і ўсё адразу ж зацікавіліся тым, як гэта дзіўнае падзея паўплывае на іх асабіста. Ніхто ніколі раней не аспрэчваў загадзя спланаванае паглынанне. Джонджон і Хавергилл былі ў лютасьці з-за таго, што гэта было зроблена без кансультацый, а іншы банкір, Саутби з Blacs, які займаўся камерцыйным фінансаваннем паглынання Super-foods, быў у роўнай ступені засмучаны тым, што яго заспелі знянацку. Але ўсё банкіры, нават Рычард Кванг, пралічвалі магчымыя варыянты, паколькі, калі б фондавы рынак быў нармальным і акцыі Struan знаходзіліся на нармальным узроўні, прапанова Struan магло б быць вельмі выгадным для абодвух бакоў. Усе ведалі, што менеджмент Струана можа ажывіць багатую, але ўмеюць працаваць разам стагнацыі кампанію hong, а набыццё невымерна ўмацуе Noble House, павялічыць іх валавую прыбытак на канец года як мінімум на 20 адсоткаў і, вядома ж, павялічыць іх дывідэнды. У дадатак да ўсяго, паглынанне дазволіць захаваць усю прыбытак у Ганконгу і не дапусціць, каб яна утекала старонняму твары. Асабліва Бильцману.
  
  "Аб Божа, - думаў Барэ з велізарным захапленнем і немалой зайздрасцю, - для Ена правесці тэндэр тут, на публіцы, у суботу, калі нават слыху не было пра тое, што ён намышляе неймавернае, калі няма нічога, што магло б даць вам намёк на тое, што вы маглі спакойна купіць на мінулым тыдні "Дно" і пазбіваць стан адным тэлефонным званком, гэта было цудоўна ". Вядома, акцыі універсальных магазінаў Pug першым справай ўзляцяць у панядзелак. Але як, чорт вазьмі, Йену і Хавергиллу ўдалося захаваць гэта ў таямніцы? Госпадзе, я мог бы зрабіць кучу грошай, калі б ведаў, магчыма, я ўсё яшчэ магу! Чуткі аб тым, што "Вікторыя" не падтрымлівае "Струанс", відавочна, распаўсюджваюць многія шаўцы . . . .
  
  Хвіліначку, падумаў сэр Луіс Базіліо, хіба на мінулым тыдні мы не купілі велізарны квартал універсальных магазінаў для намінальнага пакупніка? Божа літасцівы, няўжо тайпэн перахітрыў усіх нас? Але, мадонна, пачакайце хвілінку, а як жа распродаж яго акцый, як жа абвал рынку, як жа грошы, якія яму прыйдзецца ўкласці, каб правесці тэндэр, як жа
  
  Нават Горнт падлічваў, яго розум перапаўняла лютасьць з-за таго, што ён не прадумаў выкрут першым. Ён ведаў, што стаўка была добрай, фактычна ідэальнай, але ён не мог перасягнуць яе, па меншай меры, у дадзены момант. Але тады Ен не можа скончыць. Няма ніякага ва—
  
  "Ці можам мы перайсці да прэсінгу з гэтай нагоды, тайпэн?" Рэзкі канадскі голас Марціна Хэпли прарваўся скрозь узбуджаны гул.
  
  - Зразумела, містэр Хэпли.
  
  - Магу я задаць некалькі пытанняў?
  
  - Гэта залежыць ад таго, хто яны, - упэўнена адказаў Данросс. Гледзячы ў праніклівыя карыя вочы, ён змрочна ўсміхнуўся. Нам бы не перашкодзіў сапраўдны гнілы малады вырадак у сям'і — калі б яму можна было даверыць Адриона. - Што ты меў на ўвазе?
  
  "Гэта першы выпадак, калі паглынанне аспрэчваецца. Магу я спытаць, чаму вы робіце гэта менавіта цяпер?"
  
  "Struan заўсёды былі інаватарамі. Што тычыцца выбару часу, мы палічылі яго ідэальным ".
  
  - Вы лічыце, што гэта Сб...
  
  Бильцман рэзка перапыніў яго: "У нас здзелка. Усё вырашана. Дзік?" Ён павярнуўся да Пагмайру. "А?"
  
  "Усё было ўладжана, містэр Бильцманн", - цвёрда сказаў Данросс. "Але мы аспрэчвае ваш тэндэр дакладна так жа, як гэта робіцца ў Штатах, па амерыканскіх правілах. Мяркую, вы не пярэчыце супраць спаборніцтвы? Вядома, мы тут аматары, але нам падабаецца вучыцца ў сваіх аднагодкаў. Да сходу акцыянераў нічога не вырашана канчаткова, такі закон, ці не так?"
  
  "Так, але ... але гэта было агаворана!" Высокі сівавалосы мужчына павярнуўся да Пагмайру, ледзь здольны размаўляць, настолькі ён быў злы. "Вы сказалі, што ўсё было ўзгоднена".
  
  "Ну, дырэктары пагадзіліся", - збянтэжана сказаў Пагмайр, усведамляючы, што ўсе слухаюць, асабліва Хэппли, адна палова якога была ў захапленні ад значна палепшанай прапановы, іншая - у лютасьці ад таго, што яго таксама не папярэдзілі загадзя, так што ён мог бы ўкласціся па-буйному. "Але, э-э, але, вядома, гэта павінна быць ратыфікавана акцыянерамі на сходзе ў пятніцу. Мы паняцця не мелі, што будзе ... Э-э, Ен, э-э, Чак, табе не здаецца, што гэта нядобрае месца, каб...
  
  "Я згодны", - сказаў тайбань. "Але ў дадзены момант нам мала што трэба абмяркоўваць. Прапанова зроблена. Дарэчы, Паг, твой уласны кантракт застаецца ў сіле, за выключэннем таго, што ён падоўжаны з пяці да сямі гадоў з захаваннем месца ў савеце дырэктараў Struan на той жа перыяд.
  
  У Пагмайра адвісла сківіца. - Гэта частка тэндэру?
  
  "Нам, вядома, спатрэбіцца ваш вопыт", - бесклапотна сказаў Данросс, і ўсе зразумелі, што Пагмайр трапіўся на кручок. "Астатняя частка пакета, узгодненага вамі і Superfoods, застаецца ў сіле. Дакументы будуць у вас на стале да 9:30. Магчыма, вы даведзяце наша прапанова да ведама вашых акцыянераў ў пятніцу ". Ён падышоў да Бильцманну і працягнуў руку. "Поспехі. Я мяркую, вы адразу ж вернецеся са сустрэчным прапановай.
  
  "Ну, э-э, мне трэба звязацца з галоўным офісам, містэр, э-э, тайпэн". Бильцман пачырванеў і раззлаваўся. "Мы ... мы зрабілі ўсё магчымае і ... Гэта вельмі добрая прапанова, якое вы зрабілі. ТАК. Але, улічваючы падзенне коштаў на вашыя акцыі, на банкі і падзенне рынку, гэта будзе даволі складана закрыць, ці не так?"
  
  "Зусім няма, містэр Бильцманн", - сказаў Данросс, ставячы на тое, што Бартлетт не адмовіцца ад абяцанні наяўных грошай, што ён закрые справы з Par-Con, абыдзецца ад Gornt і верне свае акцыі на іх законнае месца да наступных выхадных. "Мы можам зачыніцца наогул без праблем".
  
  Голас Бильцманна завастрылася. "Дики, я думаю, табе лепш добранька абдумаць наша прапанова. Яно ў сіле да аўторка", - сказаў ён, упэўнены, што да аўторка "Струанс" будзе ў руінах. "Цяпер я зраблю стаўку на наступную гонку". Ён выйшаў. Напружанне ў ложку паднялося на некалькі дэцыбел.
  
  Усе пачалі гаварыць, але раптам нехта крыкнуў: "Тайбань, магу я задаць пытанне?"
  
  Зноў засяродзілася ўвагу. "Што гэта?"
  
  "Я разумею, што пры паглынання звычайна патрабуецца першапачатковы ўзнос наяўнымі, паказчык добрасумленнасці. Магу я спытаць, колькі "Струанс" уносіць?"
  
  Усе чакалі, затаіўшы дыханне, назіраючы за Данроссом. Ён вытрымаў паўзу, абводзячы вачыма асобы, атрымліваючы асалоду ад хваляваннем, ведаючы, што ўсе хочуць яго знявагі, амаль усе, акрамя ... акрамя каго? Кейсі, напрыклад, хоць яна ў курсе. Бартлетт? Я не ведаю, не ўпэўненая. Клаўдыя? О так, Клаўдыя глядзела на яго, зьбялеўшы. Дональд Макбрайд, Гаваллан, нават Жак.
  
  Магчыма, яго погляд спыніўся на Марціна. - Магчыма, містэр Пагмайр палічыў за лепшае б абмеркаваць гэтую дэталь сам-насам, - сказаў ён, падводзячы іх. - А, Паг?
  
  Горнт перапыніў Пагмайра і сказаў з выклікам: "Іэн, раз ужо ты вырашыў дзейнічаць неортодоксально, чаму б не апублікаваць усё гэта? Сума, якую ты зрабіў, вызначае каштоўнасць твайго тэндэру. Не так?"
  
  "Няма. Не зусім", - сказаў Данросс. Ён пачуў аддалены прыглушаны роў якая стартуе трэцяй гонкі і быў упэўнены, назіраючы за асобамі, што ніхто, акрамя яго, гэтага не чуў. "О, вельмі добра", - сказаў ён як ні ў чым не бывала.
  
  "Паг, як наконт 2 мільёнаў даляраў, ЗША, з дакументамі ў 9:30 панядзелка? Па добрай волі".
  
  Па пакоі пранесся ўздых. Хавергилл, Джонджон, Саутби, Горнт былі ўражаны. Філіп Чэн ледзь не страціў прытомнасць. - Ен, - міжволі пачаў Хавергилл, - табе не здаецца, што мы, э—э, э-э...
  
  Данросс рэзка павярнуўся да яго. - О, хіба ты не лічыш, што гэтага дастаткова, Пол?
  
  "О так, так, вядома, больш чым дастаткова, але, э-э..." Словы Хэверджилпа замерлі пад пільным позіркам Данросса.
  
  - О, на хвілінку ... - Данросс змоўк, прыкінуўшыся, што яму ў галаву прыйшла раптоўная думка. - О, табе не трэба турбавацца, Пол, я, вядома, не браў цябе на працу без твайго адабрэння. У мяне ёсць альтэрнатыўнае фінансаванне для гэтай здзелкі, знешняе фінансаванне", - працягнуў ён са сваім нязмушаным абаяннем. "Як вы ведаеце, японскія банкі і многія іншыя імкнуцца пашырыцца ў Азіі. Я падумаў, што будзе лепш — каб захаваць усё ў сакрэце і прадухіліць звычайныя ўцечкі — фінансаваць гэта звонку, пакуль я не буду гатовы аб'явіць. На шчасце, у Высакароднага дома ёсць сябры па ўсім свеце! Пабачымся пазней! "
  
  Ён павярнуўся і сышоў. Філіп Чэн рушыў услед за ім. Марцін, магчыма, накіраваўся да тэлефона, а потым усе загаварылі і сказалі: "Я ў гэта не веру, Госпадзе, калі ў лана ёсць такія вонкавыя сродкі ... "
  
  У агульнай мітусні Хавергилл спытаў Джонджона: "Які японскі банк?"
  
  "Хацеў бы я ведаць. Калі ў Лэна ёсць грошы на гэта.... божа мой, 2 мільёны долараў ЗША - гэта ўдвая больш, чым ён мог прапанаваць ".
  
  Саутби, які быў побач з імі, выцер далоні. "Калі Ен провернет гэта справа, яно будзе каштаваць 10 мільёнаў даляраў ЗША, па меншай меры, у першы год". Ён сарданічнай ўсміхнуўся. "Ну, Падлогу, цяпер, падобна, мы абодва пазбавіліся гэтага пірага".
  
  "Так, так, гэта так, але я проста не разумею, як Ен мог ... і захаваць гэта ў такім сакрэце!"
  
  Саутби нахіліўся бліжэй. - А пакуль, - ціха спытаў ён, - што больш важна, як наконт Типтопа?
  
  "Нічога, пакуль нічога. Ён не адказваў ні на мае званкі, ні на званкі Джон-Джона". Погляд Хавергилла ўпаў на Горнта, які цяпер прыватна размаўляў з Пламмом. Ён павярнуўся да яго спіной. - Што цяпер будзе рабіць Квиллан?
  
  "Купіце першым справай у панядзелак раніцай. Ён павінен. Павінен цяпер, занадта небяспечна трымацца", - сказаў Саутби.
  
  "Я згодны", - дадаў сэр Луіс Базілік, далучаючыся да іх. "Калі Ен можа шпурляць такімі грашыма, тым, хто недаацэньваў яго, лепш поостеречься. Калі падумаць, на мінулым тыдні мы закуплялі тавары шырокага спажывання для намінантаў. Напэўна, Ен, так? Ён, павінна быць, заняў нейкую пазіцыю, д'ябальскі шчасліўчык! "
  
  - Так, - прамармытаў Джонджон. - Хоць забі. Я не магу зразумець ... Божа літасцівы, і цяпер, калі ён выйграе з Ноўбл Стары! З такім Джоссом ён мог бы перавярнуць усю сваю жыццё, ты ж ведаеш, якія яны, кітайцы!"
  
  "Так", - сказаў Горнт, ўмешваючыся, напалохаўшы іх. "Але, дзякуй Богу, не ўсе мы кітайцы. Мы яшчэ не бачылі наяўных".
  
  "У яго гэта павінна быць — павінна быць", - сказаў Джонджон. "Справа ў асобе".
  
  "Ах, твар". Горнт быў язвителен. "9:30 раніцы, так? Калі б ён сапраўды быў разумны, ён бы сказаў, што ў апоўдні або ў 3:00 папаўдні, тады мы б увесь дзень нічога не ведалі, і ён мог бы маніпуляваць намі ўвесь дзень. Як цяпер... Горнт паціснуў плячыма. "Я выйграю ў любым выпадку мільёны, калі не кантроль". Ён акінуў позіркам шумную ложу, унікліва кіўнуў Бартлетту і Кейсі і адвярнуўся.
  
  Бартлетт Кейсі ўзяў за руку і вывеў яе на балкон. "Што ты думаеш?" мякка спытаў ён.
  
  - Наконт Горнта? ,
  
  - Наконт Данросса.
  
  "Фантастыка! Ён фантастычны. "Японскі банк" — гэта быў надзвычайны адцягвае манеўр", - усхвалявана сказала яна. "Ён увёў ўсю гэтую групу ў штопар, вы маглі гэта бачыць, а калі гэтая група, то і ўвесь Ганконг. Вы чулі, што сказаў Саутби?"
  
  - Вядома. Падобна на тое, у нас ва ўсіх атрымалася — калі ён зможа выбрацца з пасткі Горнта.
  
  "Будзем спадзявацца". Затым яна заўважыла яго ўсмешку. "Што?"
  
  "Ведаеш, што мы толькі што зрабілі, Кейсі? Мы толькі што купілі "Ноўбл Хаўс" за абяцаныя 2 мільёны даляраў".
  
  "Якім чынам?"
  
  "лан робіць стаўку на тое, што я пастаўлю 2".
  
  "Гэта не азартная гульня, Лайн, такі быў дамаўленне".
  
  - Вядома. Але дапусцім, што я гэтага не зраблю. Уся яго калода карт рассыпаецца. Калі ён не возьме 2, яму канец. Учора я сказаў Горнту, што, магчыма, у панядзелак раніцай я здамся. Дапусцім, я выведу 2 лана да адкрыцця рынку. лан адключаны."
  
  Яна узрушана ўтаропілася на яго. - Ты б гэтага не зрабіў?
  
  "Мы прыйшлі сюды, каб здзейсніць набег і стаць Высакародным Домам. Паглядзіце, што Ян зрабіў з Бильцманом, што яны ўсё зрабілі з ім. Гэты бедны вырадак не ведаў, што яго ўдарыла. Пагмайр заключыў здзелку, але адмовіўся прыняць лепшае прапанову Лэна. Праўда?"
  
  "Гэта іншае". Яна выпрабавальна паглядзела на яго. "Ты збіраешся адмовіцца ад здзелкі?"
  
  Бартлетт усміхнуўся дзіўнай усмешкай, паглядзеў уніз на перапоўненую натоўп і на таталізатар. "Магчыма. Магчыма, гэта залежыць ад таго, хто з кім што робіць у выходныя. Горнт або Данросс - гэта ўсё роўна.
  
  "Я не згодны".
  
  "Вядома, Кейсі, я ведаю", - спакойна сказаў ён. "Але гэта мае 2 мільёны даляраў і мая гульня".
  
  "Так, і тваё слова, і твой твар! Ты адмовіўся ад здзелкі".
  
  "Кейсі, гэтыя хлопцы з'елі б нас на сняданак, калі б у іх быў шанец. Ты думаеш, Данросс не прадаў бы нас, калі б яму давялося выбіраць паміж ім і намі?"
  
  Пасля паўзы яна сказала: "Ты хочаш сказаць, што здзелка ніколі не будзе здзелкай, нягледзячы ні на што?"
  
  "Вы хочаце, каб вызваліць ад падаткаў 4 мільёны даляраў?"
  
  "Ты ведаеш адказ на гэтае пытанне".
  
  "Дапусцім, вы атрымліваеце 49 адсоткаў новай кампаніі Parcon-Gornt, бясплатна і ясна. Гэта павінна таго каштаваць ".
  
  - Яшчэ, - сказала яна, спалохаўшыся такога павароту размовы і ўпершыню ў жыцці раптам засумнявалася ў Бартлетте.
  
  "Вы хочаце гэтыя 49 працэнтаў?"
  
  - У абмен на што, Лайн?
  
  "У абмен на тое, што я падтрымаю "Горнт-Пар-Кон" на 100 адсоткаў".
  
  У яе звяло жывот, і яна выпрабавальна паглядзела на яго, спрабуючы прачытаць яго думкі. Звычайна ёй гэта ўдавалася, але не пасля Орланды. - Ты прапануеш гэта?
  
  Ён паківаў галавой з той жа усмешкай, тым жа голасам. - Няма.
  
  Пакуль няма."
  
  Яна здрыганулася, спалохаўшыся, што пагадзілася б на здзелку, калі б яе сапраўды прапанавалі. - Я рада, Рэйдэр. Думаю, так, я рада.
  
  "Сутнасць простая, Кейсі: Данросс і Горнт гуляюць у гульню на перамогу, але па розных стаўках. Чаму гэты бокс будзе значыць для іх абодвух больш, чым 2 або 4 мільёны долараў. Мы прыйшлі сюды, ты і я, каб здабываць выгаду і перамагаць".
  
  Яны абодва паглядзелі на неба, дзе ўпала некалькі кропель дажджу. Але гэта было з падстрэшка даху, а не з новага душа. Яна пачала нешта гаварыць, спынілася.
  
  "Што, Кейсі?"
  
  "Нічога".
  
  "Я збіраюся распаўсюдзіць інфармацыю, паглядзець, якая рэакцыя. Убачымся зноў у нашай ложа ".
  
  "А як наконт пятага?" - спытала яна.
  
  "Чакай, як размяркуюцца шанцы. Я вярнуся перад стартам".
  
  "Радуйся!" Яна праводзіла яго позіркам да дзвярэй, затым павярнулася і облокотилась на балкон, каб схавацца ад яго і ад усіх астатніх. Яна ледзь не выпаліла: "Ты збіраешся замяць справу і адмовіцца?"
  
  Госпадзе, да Орланды - да Ганконга — мне б ніколі не спатрэбілася задаваць гэтае пытанне. Раней Line ніколі б не адмовілася ад здзелкі. Але цяпер, цяпер я не ўпэўнены.
  
  Яна зноў здрыганулася. А як жа мае слёзы? Я ніколі раней так не плакала, а як жа Муртаг? Ці павінен я расказаць Лайн аб Муртаге цяпер - ці пазней, — таму што яму трэба сказаць, вядома, да 9:30 панядзелка. Аб Божа, лепш бы мы ніколі сюды не прыязджалі.
  
  Дождж заліваў стадыён, і хто-то сказаў: "Госпадзе, спадзяюся, горш не стане!" Траса ўжо была разбітай, гразкай, і вельмі слізкай. За галоўным уваходам дарога была слізкай, у лужынах, рух ажыўленым, і многія спазняюцца людзі ўсё яшчэ спяшаліся прайсці праз турнікеты.
  
  Роджэр Крос, Синдерс і Роберт Армстронг выйшлі з паліцэйскай машыны і прайшлі праз загароды і кантрольна-прапускныя пункты да ліфта для членаў клуба, іх сінія значкі на лацканах луналі. Крос быў членам клуба з правам голасу ў працягу пяці гадоў, Армстронг - на працягу аднаго. У гэтым годзе Крос таксама быў сцюардам ". Кожны год камісар паліцыі прапаноўваў сцюарда, каб у паліцыі была свая ложа, і кожны год сцюарды з энтузіязмам згаджаліся, і нічога не адбывалася.
  
  На трыбуне для ўдзельнікаў Армстронг закурыў цыгарэту. Яго твар быў у зморшчынах, вочы стомленыя. Велізарны, перапоўненая зала займаў палову трыбун. Яны падышлі да бара і замовілі напоі, прывітаўшы іншых удзельнікаў. "Хто гэта?" Спытаў Синдерс.
  
  Армстронг прасачыў за яго поглядам. "Гэта крыху адлюстроўвае наш мясцовы каларыт, містэр Синдерс". У яго голасе гучала сарказм. "Яе клічуць Вінус Пун, і яна наша лепшая старлетка на тэлебачанні".
  
  Венус Пун была апранутая ў норкавае футра ў поўны рост і акружаная захопленай групай кітайцаў. - Хлопца злева ад яе клічуць Чарльз Ван — ён кінапрадзюсера, мультымільянер, у яго кінатэатры, танцавальныя залы, начныя клубы, бары, дзяўчыны і пара банкаў у Тайландзе. Маленькі дзядок, падобны на бамбук і такі ж дужы, - гэта Четырехпалый Ву, адзін з нашых мясцовых піратаў. Кантрабанда — справа яго жыцця, і ён вельмі добры ".
  
  "Так", - сказаў Крос. "Мы амаль злавілі яго пару дзен таму. Мы думаем, што цяпер ён ўжывае гераін — вядома, золата".
  
  - Хто гэты нервовы у шэрым касцюме? Хлопец звонку?
  
  "Гэта Рычард Кванг з-за катастрофы ў Хоп-Паку", - сказаў Армстронг. "Банкір. Ён яе цяперашні, ці быў яе цяперашнім — як гэта называецца — заступнікам?"
  
  "Цікава". Синдерс засяродзіўся на Венеры Пун. Яе сукенка было з глыбокім выразам і выклікаюць. "Так, вельмі. А гэта хто? Вунь там — тая, што з еўрапейка".
  
  - Дзе? А Гэта Арланда Рамас, з партугальскага, што тут звычайна азначае евразийка. Калі-то яна была палюбоўніцай Квиллана Горнта. Цяпер, цяпер я не ведаю. Мужчынская рэпліка Бартлетта, "гандляра зброяй".
  
  "Ах! Яна не замужам?"
  
  "Магчыма".
  
  "Яна выглядае дарагі". Синдерс сербануў з келіха і ўздыхнуў. "Цудоўна, але дорага".
  
  "Я б сказаў, вельмі", - непрыязна адказаў яму Крос. Арланда Рамас была з некалькімі жанчынамі сярэдніх гадоў, апранутымі ад куцюр'е, вакол Бартлетта. "На мой густ, некалькі залішне".
  
  Синдерс здзіўлена зірнуў на яго. "Я ўжо шмат гадоў не бачыў столькі крушителей — ці столькі каштоўнасцяў. У вас тут калі-небудзь былі налёты?"
  
  Вочы Кроса пашырыліся. - У клубе "Дзёран"? Божа Літасцівы, няўжо ніхто не асмеліцца?
  
  Армстронг усміхнуўся сваёй жорсткай усмешкай. "Кожны паліцэйскі, які працуе тут, ад вышэйшага да ніжэйшага звяна, праводзіць вялікую частку часу, спрабуючы спланаваць ідэальнае рабаванне. Выручка за апошні дзень павінна скласці не менш за 15 мільёнаў. Гэта збіла нас усіх з панталыку. Ахова занадта жорсткая, занадта разумная — містэр Крос ўсё арганізаваў ".
  
  "Ах!"
  
  Крос ўсміхнуўся. - Не хочаш перакусіць, Эдвард? Можа быць, сэндвіч?
  
  "Добрая ідэя. Дзякуй".
  
  "Роберт?"
  
  - Не, дзякуй, сэр. Калі вы не пярэчыце, я вывучу бланк, і ўбачымся пазней. Армстронг з болем ўсведамляў, што пасля сёмы гонкі яны павінны вярнуцца ў штаб-кватэру, дзе ў Браяна Квока была запланаваная яшчэ адна трэніроўка.
  
  - Роберт сур'ёзны гулец, Эдвард. Роберт, зрабі ласку, растлумач містэру Синдерсу, дзе рабіць стаўкі, і закажы яму сэндвіч. Я лепш пагляджу, ці вольны губернатар на хвілінку — я вярнуся праз некалькі хвілін.
  
  "Рады", - сказаў Армстронг, ненавідзячы гэтую ідэю, канверт з 40 000 даляраў ЗША, які ён імпульсіўна ўзяў са свайго стала, цяпер ператварыўся ў непагасны агонь у яго кішэні. Госпадзе, я павінен ці не павінен? - пытаўся ён у сябе зноў і зноў, змрочна спрабуючы вырашыць і ўсе гэта час спрабуючы адагнаць жах перад сваім сябрам Браянам і наступным сеансам — не, ужо не яго сябрам, а адданым, добра навучаным замежным агентам і надзвычай каштоўнай здабычай, якую яны цудам выявілі.
  
  - Роберт, - сказаў Крос, імкнучыся казаць знарочыста ласкава, - ты сёння зрабіў вельмі добрую працу. Вельмі добра.
  
  "Так", - пагадзіўся Синдерс. "Я прасачу, каб міністр быў у курсе вашай дапамогі, і, вядома, КП".
  
  Крос накіраваўся да ліфта. Куды б ён ні пайшоў, за ім сачылі нервовыя вочы кітайцаў. На верхнім паверсе ён абышоў губернатарскую ложу і зайшоў да Пламму.
  
  - Прывітанне, Роджэр! Пламм ветліва павітаўся з ім. - Вып'еш?
  
  - Кава было б выдатна. Як справы?
  
  "Пакуль што я страціў футболку, хоць у некаторых з нас наперадзе першы этап "квинеллы". Ты?"
  
  "Я толькі што прыехаў".
  
  "О, тады ты прапусціў драму!" Пламм распавёў Кросе аб прапанове Данросса аб паглынанні. "Лан кінуў гаечны ключ у Пага".
  
  "Ці зрабіў яму выгаднае прапанову", - выказаў здагадку хтосьці.
  
  "Праўда, праўда".
  
  Скрынка Пламма была запакаваная гэтак жа, як і ўсе астатнія. Шмат балбатні і смеху, напояў і смачнай ежы. "Чай пададуць праз паўгадзіны. Я проста іду ў залу пасяджэнняў камітэта сцюардаў, Роджэр. Не хочаш прагуляцца са мной?
  
  Пакой камітэта знаходзілася ў канцы калідора, за ахоўваемымі якія верцяцца дзвярыма. Яна была маленькай, са сталом і дванаццаццю крэсламі, тэлефонам, добрымі вокнамі на іпадром і малюсенькім балконам. І пусты. Бесклапотны выгляд Пламма тут жа знік. - Я размаўляў з Суслевым.
  
  "Пра?"
  
  - Ён у лютасьці з-за ўчорашняга налёту на "Іваноў".
  
  "Магу сабе ўявіць. Гэта было замоўлена Лонданам. Мне нават не сказалі да сённяшняга раніцы. Чортаў Синдерс!"
  
  Пламм стаў яшчэ больш азмрочылася. - Яны не маглі выйсці на цябе, ці не так?
  
  "Аб няма. Гэта руціна. Проста Асаблівы аддзел, МІ-6 і Синдерс размахваюць крыламі. Яны тайныя людзі і цалкам маеце рацыю, ніякага дачынення да СІ не маюць. Працягвай ".
  
  - Ён сказаў, што, калі вы прыйдзеце, ён будзе ў тэлефоннай будкі. Пламм працягнуў яму лісток паперы. - Вось нумар. Ён будзе там дакладна да пачатку наступных трох гонак. Калі ласка, патэлефануеце яму — ён сказаў, што гэта тэрмінова. Для чаго, чорт вазьмі, быў гэты рэйд?"
  
  - Проста каб напалохаць усіх супрацоўнікаў КДБ на борце, напалохаць іх настолькі, каб яны вывелі Сэвэрына з гульні. Ціск. Тое ж самае, што загад Суслеву і новаму камісару з'явіцца ў штаб у нядзелю. Гэта было проста для таго, каб напалохаць.
  
  - Суслев сапраўды напалоханы. На прыгожым твары Пламма прамільгнула сардоническая ўсмешка. - Яго сфінктар не працуе па меншай меры дзесяць гадоў. Ім усім прыйдзецца сёе-тое растлумачыць. Калі Армстронг "выпадкова" узламаў радыёрубку, спрацаваў "Чырвоны-Адзін", і яны паслухмяна і без неабходнасці знішчылі ўсё сваё шыфравальную абсталяванне, а таксама засакрэчаныя радарныя сканеры ".
  
  Крос паціснуў плячыма. "Іваноў" сыходзіць, і ў іх ёсць чым іх замяніць. Ні Суслев, ні мы ў гэтым не вінаватыя. Мы можам адправіць у Цэнтр справаздачу аб тым, што адбылося. Калі мы захочам.
  
  Вочы Пламма звузіліся. - Калі?
  
  - Роузмонт і яго галаварэзы з ЦРУ падабралі шклянку падчас налёту на Сынклэрам Тауэрс. На ім паўсюль адбіткі пальцаў Суслева.
  
  Пламм збялеў. - Госпадзе! Зараз ён у справе?
  
  - Павінен быць. Як вы ведаеце, ён ёсць у нашых файлах, а не ў КДБ, і, думаю, у мяне ёсць адзіныя існуючыя копіі ягоных адбіткаў пальцаў. Я выдаліў іх з яго дасье шмат гадоў таму. Я б сказаў, што гэта толькі пытанне часу, калі ЦРУ выйдзе на яго, так што чым хутчэй ён пакіне Ганконг, тым лепш ".
  
  "Ты думаеш, нам варта паведаміць у Цэнтр?" Пламм устрывожана спытаў. "Яны запусцяць у яго сваёй кнігай за такую бестурботнасць".
  
  "Мы можам прыняць рашэнне і ў выхадныя. Мы ведалі Ворански на працягу шэрагу гадоў, ведалі, што яму можна давяраць. Але гэты чалавек?" Крос пакінуў гэтае слова без адказу, працягваючы рабіць выгляд, што яго кантакт з Суслевым быў нядаўнім, такім жа, як і ў Пламма. "У рэшце рэшт, хіба ён не ўсяго толькі дробны афіцэр КДБ, высокапастаўлены кур'ер. Ён нават не афіцыйная замена Ворански, і нам трэба падумаць пра сябе".
  
  - Дакладна! Пламм пасуровеў. - Можа, ён і напраўду ёлупень. Я ведаю, што за мной не сачылі да Сынклэрам Тауэрс. А што тычыцца расшыфраваным тэлеграмы - Пабеце крумкач Божым каменем!"
  
  "Што?"
  
  - Расшыфраваны кабель - той, які ён выпусціў, а Армстронг падабраў з палубы "Іванова". Мы павінны вырашыць наконт гэтага.
  
  Крос адвярнуўся, каб схаваць сваё ўзрушэнне, і паспрабаваў узяць сябе ў рукі, узрушаны тым, што ні Армстронг, ні Синдерс не згадалі ні аб якой тэлеграме. Ён прыкінуўся, што душыць пазяханне, каб схаваць яе. "Прабач, я не спаў вялікую частку ночы", - сказаў ён, прыкладаючы велізарныя намаганні, каб яго голас гучаў як ні ў чым не бывала. "Ён сказаў табе, што ў ім было?"
  
  "Вядома. Я настаяў".
  
  Крос заўважыў, што Пламм назірае за ім. - Што менавіта, па яго словах, было ў ім?
  
  - Пра? Вы маеце на ўвазе, што ён можа хлусіць? Неспакой Пламма было відавочным. "Гэта гучала прыкладна так: "Паведаміце Артуру, што пасля яго запыту аб першачарговым расследаванні па здрадніку Меткину быў аддадзены загад аб неадкладным перахопе ў Бамбеі. Па-другое, сустрэча з амерыканцам пераносіцца на нядзелю. Трэцяе і апошняе: файлы AMG па-ранейшаму з'яўляюцца прыярытэтам нумар адзін. Севрин павінен прыкласці максімум намаганняў для дасягнення поспеху. У цэнтры." Пламм аблізаў вусны. "Гэта праўда?"
  
  "Так", - сказаў Крос, гуляючы, амаль мокры ад палёгкі. Ён пачаў ўзважваць шанцы Армстронга і Синдерса. Цяпер, чаму, наўмысна, чаму яны не сказалі мне гэтага?
  
  "Жудасна, так?" Сказаў Пламм.
  
  "Так, але несур'ёзна".
  
  "Я не згодны", - раздражнёна сказаў Пламм. "Гэта абсалютна звязвае КДБ з Севрином, абсалютна пацвярджае існаванне Артура і Сэвэрына".
  
  "Так, але файлы AMG ўжо зрабілі гэта. Супакойся, Джэйсан, мы ў поўнай бяспецы".
  
  - Праўда? На мой погляд, уцечак было занадта шмат. Занадта шмат. Магчыма, нам варта на час зачыніцца.
  
  "Мы зачыненыя. Толькі гэтыя чортавы файлы AMG прычыняюць нам якія-то засмучэння ".
  
  "Так. Па крайняй меры, гэты мярзотнік Грант быў не зусім дакладны".
  
  - Ты маеш на ўвазе наконт Банастасио?
  
  "Так. Мне ўсё яшчэ цікава, куды, чорт вазьмі, ён ўпісваецца".
  
  "Так". У перахопленых файле AMG Банастасио быў памылкова названы амерыканскім сувязным Сэвэрына. Толькі пасля азнаямлення з дасье Крос даведаўся ад Роузмонта, кім на самай справе быў Банастасио.
  
  "Хлопца, які сустрэў яго, звалі Ві Сі Нг", - сказаў Крос.
  
  Бровы Пламма ўзляцелі. - Фатограф Нг? Як ён суадносіцца?
  
  "Я не ведаю. Суднаходства, караблі, кантрабанда. Ён замяшаны ў разнастайных цёмных здзелках". Крос паціснуў плячыма.
  
  "Ці можа тэорыя гэтага пісьменніка спрацаваць? Як яго завуць? Марлоў. Магло ці КДБ праводзіць аперацыю на нашай тэрыторыі, не папярэдзіўшы нас?"
  
  "Магчыма. Ці гэта магло быць зусім іншае ведамства, магчыма, ГРУ, справакаванае ў Амерыцы КДБ ці тамтэйшым ГРУ. Або проста супадзенне ". Крос зноў узяў сябе ў рукі, страх перад кабелем прайшоў. Ён стаў цяміць значна ясней. "Чаго так тэрмінова хоча Суслев?"
  
  "Наша супрацоўніцтва. Коронски прыбывае дзённым самалётам".
  
  Крос прысвіснуў. - У цэнтры?
  
  - Ды. Сёння раніцай прыйшло паведамленне. Цяпер, калі абсталяванне "Іванова" разбіта, я пасярэднік.
  
  "Добра. Якое ў яго псеўданім?"
  
  - Ханс Мейккер, заходні немец. Ён павінен спыніцца ў "Сямі драконах". Неспакой Пламма ўзрасла. - Паслухайце, Суслев сказаў, што Цэнтр загадаў нам падрыхтавацца да захопу Яна і...
  
  "Яны сышлі з розуму!" Крос выбухнуў.
  
  "Я згодны, але Суслев кажа, што гэта адзіны спосаб хутка высветліць, ці з'яўляюцца файлы падробленымі або няма, і калі так, то дзе яны схаваныя. Ён сцвярджае, што Коронски можа гэта зрабіць. Пры хімічным аналізе, ну, памяць лэна можа быць ... можа быць ачышчана.
  
  "Гэта вар'яцтва", - сказаў Крос. "Мы нават не ўпэўненыя, што файлы падробленыя. Дзеля Бога, гэта ўсяго толькі здагадка!"
  
  "Суслев кажа, што Цэнтр сказаў яму, што мы можам абвінаваціць ва ўсім "Вервольфов" — гэтыя жукеры выкралі Джона Чена, дык чаму б ім не пайсці за вялікімі грашыма, за тай-пэнам?"
  
  "Няма. Занадта небяспечна".
  
  Пламм выцер рукі. - Схапіць Ена зараз - гэта зрабіла бы фурор у тайпанах і Ганконгу. Гэта можа быць ідэальны час, Роджэр.
  
  "Чаму?"
  
  "Высакародны дом быў бы ў поўным беспарадку, а з-за ўсіх банкруцтваў банкаў і краху фондавага рынку Ганконг апынуўся б у каналізацыі, і гэта выклікала б увесь Кітай у шок. Мы прасунулі б Справа наперад на дзесяць гадоў і аказалі б неацэнную дапамогу міжнароднага камунізму і працоўным усяго свету. Госпадзе, Роджэр, няўжо табе не надакучыла проста сядзець і быць пасланнікам? Цяпер мы можам рэалізаваць Sevrin практычна без рызыкі. Затым мы на час усе закрываем ".
  
  Крос закурыў цыгарэту. Ён пачуў напружанне ў голасе Пламма. - Я падумаю пра гэта, - сказаў ён нарэшце. - Пакінь гэта на час. Я патэлефаную табе вечарам. Суслев сказаў, хто быў амерыканец у тэлеграме?
  
  "Няма. Ён проста сказаў, што гэта не мае да нас ніякага дачынення".
  
  Голас Кроса стаў больш жорсткім. - Усё, што тут адбываецца, звязана з намі.
  
  "Я згодны". Пламм назіраў за ім. "Гэта таксама магло быць кодавым словам, кодам для каго заўгодна".
  
  "Магчыма".
  
  "У мяне ёсць для цябе дзікае песня. Банастасио".
  
  "Чаму ён?" Спытаў Крос, прыйшоўшы да таго ж высновы.
  
  "Я не ведаю чаму, але гатовы паспрачацца, што ўся гэтая афёра, калі гэта афёра, была інспіраваная КДБ ці яму дапамагалі. Гэта класічны прынцып Сунь-цзы: выкарыстоўваць сілу ворага супраць яго самога - абодвух ворагаў, ЗША і Кітая. Моцны аб'яднаны В'етнам гарантавана настроены ваяўніча антикитайски. А?"
  
  "Магчыма. Так, усё сыходзіцца", - пагадзіўся Крос. Акрамя аднаго, падумаў ён: "Ві Сі Нг". Пакуль Браян Квок не выпаліў: "Ві Сі - адна з нас", ён і паняцця не меў, што гэты чалавек быў кімсьці іншым, акрамя паспяховага фатографа і капіталіста гандлёвага флоту. - Калі амерыканец Банастасио, мы даведаемся. Ён дакурыў цыгарку. - Было што-небудзь яшчэ?
  
  - Няма. Роджэр, падумай пра Данроссе. Калі ласка. Пярэваратні робяць гэта магчымым.
  
  "Гэта добра ўзважана".
  
  "Гэтыя выхадныя былі б ідэальнымі, Роджэр".
  
  "Я ведаю".
  
  Арланда назірала за коньмі ў свой магутны бінокль, калі яны вырываліся з стартавых брамы для чацвёртага забегу. Яна стаяла ў куце гаўбца для ўдзельнікаў, Бартлетт быў шчаслівы побач з ёй, усё, акрамя яго, назіралі за коньмі. Ён назіраў за ёй, за выгібам яе грудзей пад шоўкам, за вуглом скул і сілай яе ўзбуджэння. - Давай, Кроссфайр, - прамармытала яна, - давай! Ён ляжыць на пятай лініі, о, давай, прыгажуня, давай... "
  
  Ён усміхнуўся, Арланда нічога не заўважыла. Яны дамовіліся сустрэцца тут, паміж трэцім і чацвёртым заездамі. "Ты член клуба з правам вырашальнага голасу?" - спытаў ён яе мінулай ноччу.
  
  "Аб няма, мая дарагая, я проста іду з сябрамі. Старыя сябры маёй сям'і. Яшчэ выпіць?"
  
  "Няма.^ іа дзякуй, я лепш пайду".
  
  Яны пацалаваліся, і ён зноў адчуў яе усёпаглынальнае гасціннасць. Гэта трымала яго ў трывозе і напрузе ўсю зваротную дарогу праз гавань дадому і вялікую частку ночы. Як бы ён ні стараўся, яму было цяжка стрымліваць сваё жаданне да яе і разглядаць яго ў перспектыве.
  
  "Ты трапіўся на кручок, даўніна", - сказаў ён сабе, назіраючы за ёй, за тым, як кончык яе мовы тычыцца вуснаў, яе вочы засяроджаныя, яна забылася пра ўсё, акрамя сваіх 50 даляраў на носе вялікага шэрага, каханага.
  
  "Давай ... Давай" ... о, ён прасоўваецца ўверх, Чарга ... о, ён другі . . . .
  
  Бартлетт паглядзеў на зграю, што імчалася галопам на апошнім адрэзку: Кроссфайр, буйны шэры скакун, добра прыстасаваны да заходняга шотландцу, карычневы конь, які трохі лідыраваў, ехаў вельмі павольна — адзін конь ўпала ў трэцім заездзе. Цяпер супернік здзейсніў свой рывок, Уинвелл Стаг, конь, які належыць Хавергиллу, якога Пітэр Марлоў паставіў на перамогу, і ён упэўнена ішоў па знешняй баку, а Кроссфайр і Вестэрн Жывёлу ішлі наперадзе, і цяпер усе яны білі дубцом у рост рове.
  
  "О, давай, давай, давай, Кроссфайр" ... о, ён перамог, ён перамог!"
  
  Бартлетт засмяяўся ў гэтым гармідары, калі радасьць Орланды вырвалася вонкі, і яна абняла яго. "Аб Лайн, як цудоўна!"
  
  Праз імгненне зноў пачуўся роў, калі на дошцы таталізатара заміргалі выйгрышныя нумары, пацвярджаючы іх парадак. Цяпер усе чакалі канчатковых каэфіцыентаў. Яшчэ адно бурнае весялосць. Crossfire выплаціў 5 да 2.
  
  "Гэта не так ужо шмат", - сказаў ён.
  
  "О, але гэта так, гэта так, гэта так!" Арланда ніколі не здавалася яму прыгажэй, яе капялюшык была мілай, нашмат лепш, чым у Кейсі — ён адразу заўважыў гэта і зрабіў ёй камплімент. Яна прайшла наперад, облокотилась на парэнчы і паглядзела ўніз, на круг пераможцаў. "А вось і ўладальнік,
  
  Ві Сі Нг, ён адзін з нашых шанхайскіх мільянераў, якія займаюцца марскімі перавозкамі. Мой бацька ведаў яго даволі добра. Яна аддала яму акуляры.
  
  Бартлетт засяродзіўся. Мужчына, вядучы упрыгожаную гірляндамі каня ў кола пераможцаў, быў дорага апрануты, зіхатлівы, добра складзены мужчына гадоў пяцідзесяці. Затым Бартлетт даведаўся Хавергилла, лідзіруючага ў сваім адкрылася бяспройгрышны паядынку "Алень-калодзеж", другога, пераможанага ударам у нос. У паддоке ён убачыў Горнта, Пламма, Пагмайра і многіх сцюардаў. Данросс стаяў каля поручняў і размаўляў з чалавекам паменш ростам. Губернатар пераходзіў ад групы да групы са сваёй жонкай і памочнікам. Бартлетт назіраў за імі, крыху зайздросцячы ім: уладальнікі стаялі там у сваіх кепках, плашчах і тростях для стральбы, дарагія жанчыны і сяброўкі віталі адзін аднаго, усе члены ўнутранага клуба, цэнтра ўлады Ганконга, там і ў ложах наверсе. Усё вельмі па-британски, падумаў ён, усе вельмі разумныя. Впишусь я ў грамадства лепш, чым Бильцманн? Вядома. Калі толькі яны не захочуць прыбраць мяне так жа моцна, як хацелі прыбраць яго. Я лёгка атрымаю права голасу. Ен так і сказаў. Падыдзе туды Арланда? Вядома. Як жонка ці сяброўка, гэта адно і тое ж.
  
  "Хто гэта?" - спытаў ён. "Мужчына, які размаўляе з Енам?"
  
  "О, гэта Аляксей Траўкіна, ён трэнер па тайпэну ..." Яна змоўкла, калі да іх падышоў Роберт Армстронг.
  
  - Добры дзень, містэр Бартлетт, - ветліва павітаўся ён. - Вы таксама падтрымалі пераможцы?
  
  "Няма, няма, гэты я страціў. Дазвольце прадставіць міс Рамас, Орланду Рамас, суперінтэнданта Роберта Армстронга, крымінальны вышук".
  
  "Прывітанне". Яна ўсміхнулася Армстрангу ў адказ, і ён убачыў яе неадкладную насцярожанасць. Чаму яны ўсе баяцца нас, як нявінных, так і вінаватых? ён спытаў сябе, калі ўсё, што мы робім, - гэта спрабуем забяспечыць захаванне іх законаў, спрабуем абараніць іх ад зладзеяў, і бязбожнікаў. Гэта таму, што кожны парушае якой—небудзь закон, нават самы маленькі, кожны дзень, у большасці выпадкаў, таму што многія законы дурныя - як, напрыклад, нашы законы аб стаўках тут. Так што вінаватыя ўсе, нават ты, мілая лэдзі з такой пачуццёвай хадой і такі шматабяцальнай усьмешкай. Прысвячаецца Бартлетту. Якое злачынства ты здзейсніў сёння, каб прывабіць у пастку гэтую бедную нявінную дзяўчыну? Ён сарданічнай усміхнуўся пра сябе. Не так ужо невінаваты ў многіх рэчах. Але супраць каго-то, каго трэніраваў Квиллан Горнт? Прыгожай, галоднай еўразійскай дзяўчыны, якой няма куды ісці, акрамя як ўніз? Иииии! Але, о, як бы я хацеў памяняцца месцамі! Так, ты са сваім зброяй, грашыма, птушкамі накшталт Кейсі і гэтай, і сустрэчамі з адкідамі свету накшталт Банаса-тасио, о, так — я б аддаў дзесяць гадоў свайго жыцця, нават больш, таму што сёння, клянуся Богам, я ненавіджу тое, што мне даводзіцца рабіць, то, што толькі я магу зрабіць для старой добрай Англіі.
  
  "Ты таксама падтрымаў фаварыта?" - пыталася яна. "Няма, на жаль, няма".
  
  "Гэта яе другая пераможца", - горда сказаў Бартлетт. "Ах, калі ў вас пераможная серыя, каго б вы хацелі бачыць у пятай?" - Я спрабаваў вырашыць, супэрінтэндант. У мяне няма падказак — усё адкрыта. Што ў вас?
  
  "Я чуў, выйгрышны Білі на чаявых. Я таксама не магу вызначыцца. Што ж, удачы". Армстронг пакінуў іх, накіроўваючыся да акенцаў для ставак. Ён паставіў на 500 конь, якая заняла трэцяе месца, пакрываючы астатнія свае стаўкі. Ён заўсёды выбіраў асноўную стаўку, а затым хеджировал яе іншымі, спадзеючыся выйсці наперад. У большасці выпадкаў яму гэта ўдавалася. Сёння днём ён крыху адстаў, але ўсё яшчэ не дакрануўся да адзнакі ў 40 000.
  
  У калідоры ён памарудзіў. Змяя, старшы інспектар Дональд К. С. Сміт, адварочваўся ад адной з перапоўненых вітрын з выйгрышамі, трымаючы ў руцэ пачак грошай. "Прывітанне, Роберт. Як у цябе справы?"
  
  "So-so. У цябе зноў вялікія поспехі? - Я спрабую. Змяя нахілілася бліжэй. - Як справы? - Рухаемся наперад. Армстронга зноў затошнило пры думкі аб тым, што ён зноў будзе сядзець у Чырвонай пакоі, дазваляючы Браяну Квоку выдаваць свае самыя патаемныя сакрэты, працуючы насуперак цікаюць гадзіны — усе яны ведалі, што губернатар запытвае ў Лондана дазвол на гандаль. "Ты выглядаеш няважна, Роберт". "Я не вельмі добра сябе адчуваю. Хто выйграе пятае месца?" "Я абапіраўся на твайго сябра Клышаногага на паралімпійскіх гульнях. Гэта слова - Рыба-лоцман. Ён сапраўды папярэдзіў Буканьера ў першым, хоць пры такім раскладзе магло здарыцца ўсё, што заўгодна. - Ды. Ёсць што-небудзь пра пярэваратняў?
  
  "Нічога. Гэта тупік. Я прочесываю ўвесь раён, але з-за такога дажджу гэта амаль безнадзейна. Сёння раніцай я браў інтэрв'ю ў Дайан Чэн і жонкі Джона Чена Барбары. Яны міла пагаварылі са мной. Я б паставіў пяцёрку на пагнутую шляпную шпільку, што яны ведаюць больш, чым кажуць. У мяне быў кароткі размова з Філіпам Іх, але ён быў такім жа нязгодлівым. Небарака выдатна узрушаны. Змяя паглядзела на яго знізу ўверх. - Мэры выпадкова не мела ні найменшага падання аб Джона?
  
  Армстронг азірнуўся на яго. "У мяне не было магчымасці спытаць яе. Сёння ўвечары — калі яны пакінуць мяне ў спакоі".
  
  "Яны не будуць". Твар Сміта зморшчыўся ў крывой усмешцы. "Пастаў свае 40 на рыбу-лоцман". "Якія 40?"
  
  "Птушка Дики прочирикала, што нейкае залатое яечка адляцела прэч з твайго куратніка - змешваючы метафары". Мужчына паменш паціснуў плячыма. "Не хвалюйся, Роберт, не хвалюйся. Там, адкуль гэта прыйшло, іх яшчэ шмат. Ўдачы. Ён сышоў. Армстронг глядзеў яму ўслед, ненавідзячы яго.
  
  "Хоць гэты вырадак правоў", - падумаў ён, адчуваючы боль у грудзях. Ёсць яшчэ шмат чаго, але як толькі вы возьмеце першае, як наконт другога, і хоць вы нічога не даяце, нічога не прызнаеце, нічога не гарантуеце, прыйдзе час. Гэтак жа дакладна, як тое, што Бог стварыў маленькія яблычкі, заўсёды ёсць зваротная аплата.
  
  Мэры. Ёй патрэбен гэты адпачынак, так моцна патрэбны, а тут яшчэ кошт біржавога маклера і ўсе астатнія рахункі, і, о, Божа, з-за таго, што рынак сышоў з розуму, я амаль зруйнаваны. Бог праклінае грошы - або іх адсутнасць.
  
  40 на выйгрышную квинеллу вырашаць усе. Ці мне паставіць усё на рыбу-лоцмана? Усе, або палову, або нічога. Калі гэта ўсё, у нас дастаткова часу, каб рабіць стаўкі ў іншых вокнах.
  
  Ногі самі прывялі яго да адной з ліній для ставак. Многія пазналі яго, а тыя, хто даведаўся, адчуўшы імгненны ўнутраны страх, пажадалі, каб у паліцыі былі свае будкі і вокны і каб яны не мелі зносіны з сумленнымі грамадзянамі. Четырехпалый Ву быў адным з такіх. Ён паспешліва паставіў 50 000 даляраў на квинеллу з рыбы-лоцмана і ірысак "Ласі" і ўцёк назад у пакой для ўдзельнікаў, з удзячнасцю пацягваючы брэндзі з содавай. "Брудная сабачая паліцыя, каб палохаць сумленных грамадзян", - падумаў ён, чакаючы вяртання Венеры Пун. - Иииии, - хіхікнуў ён, - яе Залатая кубачак варта кожнага карата брыльянта, які я паабяцаў ёй мінулай ноччу. Дзве хмары і дождж перад світаннем і абяцанне яшчэ аднаго паядынку ў нядзелю, калі ян адновіць сваю фізічную форму.—
  
  Раптоўны роў звонку адцягнуў яго ад разважанняў. Ён тут жа протолкался скрозь натоўп, якія запоўнілі балкон. Імёны пятае скаковых коней і іх жакеяў з'яўляліся на дошцы адно за іншым. Рыба-лоцман, нумар адзін, атрымала бурныя апладысменты; затым Вулічная гандлярка, аўтсайдэр, - два; Залатая Лэдзі - тры, і хваля ўзбуджэння прабегла па яе шматлікіх прыхільнікаў. Калі ўспыхнула Сёмая Высакародная Зорка, пачуўся аглушальны роў, а калі з'явілася апошняя, восьмая, фаварытка, Ірыска Ласі, пачуўся яшчэ большы роў. Унізе, ля парэнчаў, Данросс і Траўкін змрочна аглядалі газон. Яна была ірваная і слізкая. Чым бліжэй да парэнчаў, тым горш. Неба над галавой станавілася ўсё чарней і хмурее. Пасыпаўся дождж, і нервовы стогн вырваўся з пяцідзесяці тысяч глыток.
  
  "Гэта прагніло наскрозь, тайбэн, - сказаў Траўкіна, - ход гнілы".
  
  "Гэта аднолькава для ўсіх". Данросс дазволіў свайму розуму ў апошні раз ацаніць шанцы. Калі я выступлю і выйграю, прадвесце будзе велізарным. Калі я паеду на кані і прайграю, гэта будзе вельмі дрэннае прадвесце. Быць пераможаным рыбай-лоцманам было б яшчэ горш. Я магу лёгка пацярпець. Я не магу дазволіць ... Высакародны дом не можа дазволіць сабе застацца без галавы сёння, заўтра ці ў панядзелак. Калі Траўкін паедзе і прайграе або фінішуе ззаду "Лоцман Фіш", гэта будзе дрэнна, але не настолькі. Гэта, павінна быць, Джос.
  
  Але я не пацярплю. Я выйграю. Я хачу гэтай гонкі больш за ўсё на свеце. Я не пацярплю няўдачу. Я не ўпэўнены наконт Алексі. Я магу выйграць - калі багі будуць са мной. Так, але наколькі вы гатовыя паставіць на багоў?
  
  "Ээээ, юны Ен, - шмат разоў казаў яму стары Чэн-чэн, - сцеражыся чакаць дапамогі ад багоў, як бы ты ні маліў іх золатам або абяцаннямі. Багі ёсць багі, і багі сыходзяць абедаць, і спяць, і ім становіцца сумна, і яны адводзяць вочы. Багі такія ж, як людзі: добрыя і дрэнныя, гультаяватыя і моцныя, кіслыя і салодкія, дурныя і мудрыя - чаму ж яшчэ яны багі, хейя?
  
  Данросс адчуваў, як калоціцца яго сэрца, адчуваў пах цёплага, з'едлівага, кісла-салодкага конскага поту, адчуваў асляпляльныя розум, халодныя дух руху, рукі, сціскальныя дубец, сгрудившиеся ў куце, то на далёкай прамой, то на апошнім павароце, ныючыя, вялікі, салодкі жах хуткасці, размахиваешь дубцом, ўпіраешся пяткамі, то вытягиваешься, асцярожна удараючыся аб поручні, збіваючы яго з кроку, і зараз на прамой, вонзаешь у прамую, Рыба-лоцман ззаду, пераможная стойка наперадзе . ... давай, давай ... перамагай . . . .
  
  - Мы павінны вырашыць, тайбань. Час прыйшоў.
  
  Данросс павольна вярнуўся, у роце ў яго была жоўць. - Ды. Едзь ты, - сказаў ён, ставячы Дом перад сабой заўвага 1515 .
  
  І цяпер, сказаўшы гэта, ён адклаў астатняе ў бок і цяпло паляпаў Траўкіна па плячы. "Перамажы, Аляксей, перамажы, клянуся Богам".
  
  Мужчына старэй, скрюченный і обветренный, утаропіўся на яго знізу ўверх. Ён коратка кіўнуў і пайшоў пераапранацца. Сыходзячы, ён заўважыў Суслева на трыбунах, што сачыў за ім у бінокль, і дрыжыкі прабегла па яго целе. Суслев паабяцаў, што на гэта Каляды Несторова прыедзе ў Ганконг, ёй дазволяць далучыцца да яго ў Ганконгу - і застацца ў Ганконгу — на Каляды. Калі ён будзе супрацоўнічаць. Калі б ён супрацоўнічаў і рабіў тое, аб чым яго прасілі.
  
  Ты верыш у гэта? Няма. Няма, зусім няма, гэтыя матерыебыцы - хлусы і здраднікі, але, можа быць, на гэты раз ... Госпадзе Ісусе, чаму мне павінна быць загадана сустрэцца з Данроссом у Сынклэрам Тауэрс ноччу, позна ноччу? Чаму? Госпадзе Ісусе, што я павінен рабіць? Не думай, стары. Ты стары і хутка памрэш, але твой першы абавязак - перамагчы. Калі ты пераможаш, тайбань выканае тваю просьбу. Калі ты прайграеш? Выйграеш ты ці прайграеш, як ты можаш жыць са сорамам здрады чалавека, які пасябраваў з табой і давярае табе? Ён зайшоў у пакой жакеяў.
  
  Ззаду яго Данросс павярнуўся, каб зірнуць на таталізатар. Шанцы скараціліся, агульная сума рызыкі склала ўжо два з паловай мільёны. Ірыска Ласі выйграла 3 да 1, Ноўбл Стар - 7 да 1, жакея у спісе па-ранейшаму няма, Рыба-лоцман - 5 да 1, Голден Лэдзі - 7 да 1. "Яшчэ рана, - падумаў ён, - і так шмат часу засталося для гульні". Траўкіна паменшыць шанцы. Яго напаткала халодная страла. Цікава, ці адбываецца прама цяпер нейкая здзелка, здзелка паміж трэнерамі і жокеями? Госпадзе, нам усім лепш бы сачыць за гэтым вельмі ўважліва. "Ах, Ен!"
  
  "О, добры дзень, сэр". Данросс усміхнуўся сэру Джэфры, які падышоў да яго, затым паглядзеў на Хавергилла, які быў з губернатарам. "Шкада Уинвелла Стэга, Пол, я думаў, ён правёў грандыёзную гонку". "Джос", - ветліва сказаў Хавергилл. "Хто едзе на Ноўбл Стары?" "Траўкін".
  
  Твар губернатара прасвятлела. "Ах, вельмі добры выбар. Так, ён зробіць з гэтага добрую гонку. На імгненне, Іэн, я спалохаўся, што ты можаш паддацца спакусе".
  
  "Быў. І застаюся, сэр". Данросс слаба ўсміхнуўся. "Калі Алексі патрапіць пад аўтобус у прамежак часу, я сяду на яе верхам".
  
  "Што ж, дзеля ўсіх нас і Высакароднага Дома, давайце спадзявацца, што гэтага не здарыцца. Мы не можам дазволіць, каб прычынілі вам боль. Сыход выглядае жудасна ". Наляцеў яшчэ адзін лівень і прайшоў міма. "Да гэтага часу нам вельмі шанцавала. Сур'ёзных аварый не было. Калі дождж пачнецца ўсур'ёз, магчыма, варта падумаць аб тым, каб адмовіцца".
  
  "Мы ўжо абмяркоўвалі гэта, сэр. Мы крыху спазняемся. Гонка будзе адкладзеная на дзесяць хвілін. Пакуль надвор'е будзе спрыяць гэтай гонцы, большасць людзей будуць задаволеныя ".
  
  Сэр Джэфры назіраў за ім. "О, дарэчы, Ен, я тэлефанаваў міністру некалькі хвілін таму, але, баюся, ён ужо быў на нарадзе. Я пакінуў паведамленне, і ён ператэлефануе, як толькі зможа. Падобна на тое, наступствы гэтага праклятага скандалу з Профумо зноў здымаюць самыя карані кансерватыўнага ўрада. Прэса зусім справядліва крычыць, што мелі месца парушэнні бяспекі. Да таго часу, пакуль Камісія па расследаванні не выйдзе ў наступным месяцы і не ўладзіць раз і назаўжды аспекты бяспекі і чуткі аб тым, замяшаныя іншыя члены ўрада або няма, свету не будзе ".
  
  "Так", - сказаў Хавергилл. "Але, несумненна, горшае ззаду, сэр. Што да справаздачы, то, безумоўна, ён не будзе неспрыяльным".
  
  "Неспрыяльны або няма, але гэты скандал загубіць кансерватараў", - цвяроза сказаў Данросс, успомніўшы прагноз AMG у апошнім справаздачы.
  
  "Божа Літасцівы, спадзяюся, што няма". Хавергилл быў ашаломлены. "Гэтыя два прыдурка, Грэй і Бродхерст, ва ўладзе сярод усіх астатніх сацыялістаў? Калі б іх прэс-канферэнцыя была нейкім паказчыкам, мы маглі б з такім жа поспехам усе разысціся па хатах ".
  
  "Мы дома, і ўсё вяртаецца на кругі свая. У рэшце рэшт, - сумна сказаў сэр Джэфры. "У любым выпадку, Ен прыняў правільнае рашэнне, не ездзіць верхам". Ён зірнуў на Хавергилла, і яго погляд стаў вастрэй. "Як я ўжо сказаў, Падлогу, важна прымаць правільныя рашэнні. Было б вельмі кепскім відовішчам, калі б ўкладчыкі Ho-Pak былі знішчаныя, магчыма, проста з-за недальнабачнасці Рычарда Кванга і адсутнасці благожелательного рашэння з боку тых, хто мог бы пазбегнуць такой катастрофы, калі б захацеў — магчыма, з вялікай прыбыткам. А?"
  
  "Так, сэр".
  
  Сэр Джэфры кіўнуў і пакінуў іх.
  
  - Што гэта было? - спытаў Данросс.
  
  "Губернатар лічыць, што мы павінны выратаваць Хо-Пака", - нядбайна сказаў Хавергилл.
  
  "Чаму б табе гэтага не зрабіць?"
  
  "Давайце пагаворым аб паглынанні General Stores".
  
  "Спачатку давайце скончым з Хо-Пакам. Губернатар правоў, гэта пойдзе на карысць усім нам, Ганконгу і банку".
  
  "Ты быў бы "за"?"
  
  "Так, вядома".
  
  "Вы ўхваліць, вы і ваш блок зацвердзіць паглынанне?" "У мяне няма блока, але, вядома, я падтрымаю разумнае паглынанне".
  
  Пол Хавергилл слаба ўсміхнуўся. "Я думаў пра 20 цэнтах з даляра на акцыі Рычарда".
  
  Данросс прысвіснуў. - Гэта не так ужо шмат.
  
  "Да вечара панядзелка ў яго будзе нуль. Ён, верагодна, пагодзіцца на гэта — яго актывы дадуць банку кантроль. Мы маглі б лёгка паручыцца за 100 працэнтаў яго ўкладчыкаў ".
  
  "У яго ёсць такое колькасць каштоўных папер?"
  
  "Няма, але пры нармалізацыі сітуацыі на рынку і нашым разумным кіраванні, на працягу года або двух набыццё Ho-Pak сапраўды магло б прынесці нам вялікую карысць. Пра ды. І існуе вострая неабходнасць аднавіць давер. Такое паглынанне аказала б каласальную дапамогу ".
  
  "Сёння днём было б ідэальнае час для аб'явы".
  
  "Я згодны. Што-небудзь новенькае?"
  
  Данросс изучающе паглядзеў на яго. - Чаму ўсё так раптоўна змянілася, Пол? І навошта абмяркоўваць гэта са мной?
  
  "Вакол нічога не змянілася. Я вельмі ўважліва разгледзеў "Хо-Пак". Набыццё было б добрай банкаўскай палітыкай ". Хавергилл назіраў за ім. "Мы пакажам яму твар і прапануем яму месца ў нашым праўленні".
  
  - Значыць, чуткі аб Вялікім Банку - праўда?
  
  "Наколькі мне вядома, няма", - холадна адказаў банкір. "Што тычыцца таго, навошта абмяркоўваць гэта з вамі? Таму што вы дырэктар банка, у цяперашні час самага важнага, з істотным уплывам у савеце дырэктараў. Гэта разумны ўчынак, ці не так?
  
  "Так, але."
  
  Погляд Хавергилла стаў халадней. "Інтарэсы банка не маюць нічога агульнага з маім агідай да вам ці вашым метадам. Але вы мелі рацыю наконт суперпродуктов. Вы зрабілі добрая прапанова ў ідэальны час і выклікалі хвалю даверу, які ахапіў усіх прысутных тут. Гэта абавязкова распаўсюдзіцца па ўсім Ганконгу. Гэта было выдатнае час, і цяпер, калі мы працягнем і аб'явім, што ўзялі на сябе ўсе абавязацельствы Ho-Pak перад сваімі фундатарамі, гэта будзе яшчэ адзін велізарны вотум даверу. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта вярнуць давер. Калі Типтоп прыйдзе да нас на дапамогу са сваімі грашыма, панядзелак стане днём буму для Ганконга. Так што першым справай у панядзелак раніцай, Іэн, мы скупляем Struan буйнымі партыямі. Да вечара панядзелка мы возьмем кіраванне ў свае рукі. Аднак я заключу з вамі здзелку прама зараз: мы ўкладзем 2 мільёны ў "Джэнерал Фуджы" ў абмен на палову вашых банкаўскіх акцый ". "Не, дзякуй".
  
  "У нас будзе ўсё гэта да наступных выхадных. Мы гарантуем гэтыя 2 мільёны ў любым выпадку для пакрыцця паглынання і гарантуем агульная прапанова, якое вы зрабілі Pug, — калі вам не ўдасца пазбегнуць ўласнага паглынання ".
  
  "Я не буду".
  
  - Вядома. Але ты не пярэчыш, калі я скажу пра гэта яму і, магчыма, таму цікаўнаму маленькаму кретину?
  
  "Ты вырадак, ці не так?"
  
  Тонкія вусны Хавергилла скрывіліся ва ўсмешцы. "Гэта бізнес - мне патрэбен ваш пакет банкаўскіх акцый. Твае продкі купілі яго за бесцань, практычна скралі ў Броков пасля таго, як разграмілі іх. Я хачу зрабіць тое ж самае. І я хачу кантраляваць Высакародны Дом. Вядома. Як і мноства іншых. Магчыма, нават ваш амерыканскі сябар Бартлетт, калі б была вядомая праўда. Адкуль узяліся 2 мільёны?"
  
  "Гэта манна нябесная".
  
  - Рана ці позна мы гэта даведаемся. Мы вашы банкіры заўвага 1616, і вы павінны нам даволі шмат грошай! Типтоп ўнясе за нас заклад?"
  
  "Я не магу быць упэўнены, але я размаўляў з ім ўчора ўвечары. Ён быў абнадзейваючым. Ён пагадзіўся прыйсці сюды пасля абеду, але яшчэ не прыехаў. Гэта злавесна ".
  
  "Так". Хавергилл змахнуў кроплі дажджу з носа. "Мы атрымалі вельмі станоўчы адказ ад Гандлёвага банка Масквы".
  
  "Нават ты не такі тупоголовый!"
  
  - Гэта апошні сродак, Ен. Сур'ёзнае апошні сродак.
  
  - Вы неадкладна збераце савет дырэктараў, каб абмеркаваць паглынанне "Хо-Пак"?
  
  "Божа літасцівы, няма". Хавергилл быў язвителен. "Вы думаеце, я настолькі дурны? Калі б мы гэта зрабілі, вы маглі б абмеркаваць з іншымі дырэктарамі падаўжэнне вашага крэдыту. Няма, Ен, я прапаную спытаць іх па асобнасці, як і цябе. З тваёй згоды ў мяне ўжо ёсць большасць, астатнія, вядома, далучаюцца. У мяне ёсць тваё згоду?"
  
  "Пры 20 цэнтах за даляр і поўнай выплаце інвестарам - так".
  
  "Магчыма, мне спатрэбіцца свабода дзеянняў, каб перайсці на 30 цэнтаў. Згодны?"
  
  "Так".
  
  "Тваё слова?"
  
  - О так, даю вам слова.
  
  "Дзякую вас".
  
  - Але вы созовете пасяджэнне праўлення да адкрыцця ў панядзелак?
  
  "Я пагадзіўся разгледзець гэта. Толькі. Я абдумаў гэта, і цяпер мой адказ - не. Ганконг - гэта грамадства вольнаадпушчанікаў, дзе слабыя церпяць няўдачу, а моцныя пакідаюць плады сваіх прац сабе ". Хавергилл ўсміхнуўся і зірнуў на таталізатар. Шанцы скараціліся. 2 да 1 у карысць Ірыска Ласі, вядомай сваёй любоўю да мокрым. Рыба-лоцман цяпер 3 да 1. Пакуль яны глядзелі, імя Траўкіна ўспыхнула побач з імем Нобл Стары, і яго суправаджаў аглушальны роў. "Я думаю, губернатар быў няправы, Ян. Цябе варта было паехаць. Тады я б зрабіў сваю сціплую стаўку на цябе. ТАК. Ты б пайшоў у ззянні славы. Так, вы б выйгралі. Я не ўпэўнены наконт Траўкіна. Добры дзень. Ён прыўзняў капялюш і накіраваўся да Рычарду Кван, які стаяў са сваёй жонкай і трэнерам у баку. "А, Рычард! Можна вас на пару слоў... — Яго словы патанулі ў аглушальны рове натоўпу, калі першы з васьмі ўдзельнікаў пятага забегу пачаў прасочвацца з-пад трыбун. Рыба-лоцман узначальваў зграю, з-за лёгкай морас яго чорная поўсць пералівалася.
  
  "Так, Пол?" Спытаў Рычард Кванг, ідучы за ім у пустое прастору. "Я хацеў пагаварыць з табой, але не хацеў перапыняць цябе размовамі аб губернатары і тайпане. А цяпер, - сказаў ён з удаванай весялосцю, - у мяне ёсць план. Давайце аб'яднаем усе каштоўныя паперы "Хо-Пак", і калі вы пазычце мне 50 мільёнаў...
  
  - Не, дзякуй, Рычард, - рашуча сказаў Хавергилл. - Але ў нас ёсць прапанова, якое дзейнічае да пяці гадзін сённяшняга дня. Мы выручим "Хо-Пак" і гарантуем ўсіх вашых ўкладчыкаў. Наўзамен мы купім вашыя асабістыя актывы па намінале і...
  
  "Par? Гэта пяцідзесятая частка іх кошту! Рычард Кванг віскнуў. - Гэта пяцідзесятая частка іх кошту...
  
  "На самой справе гэта 5 цэнтаў за даляр, вось і ўся іх кошт. Гэта здзелка?"
  
  "Не, вядома, няма. Дью нех ло мох, я памяшаны на сабачым мясе?" Сэрца Рычарда Кванга ледзь не разарвалася. Хвіліну таму яму здавалася неверагодным, што Хавергилл даруе яму адтэрміноўку ад катастрофы, якая, паводле яго пераканання, была абсалютнай, колькі б ён ні прыкідваўся, што гэта не так, хоць гэта была не яго віна, а праца распаўсюджвальнікаў чутак і зласлівых дурняў, якія ўцягнулі яго ў няўмелыя банкаўскія здзелкі. Але цяпер ён быў у цісках. О, Кал, цяпер яго будуць сціскаць, і што б ён ні рабіў, яму не пазбегнуць тайпэнов. О, о,о! Катастрофа за катастрофай, і цяпер гэтая няўдзячная шлюха Венус Пун прымушае мяне губляць твар перад дзядзькам Чатыры Пальца, Чарлі Вангом і нават фатографам Нг, і гэта нават пасля таго, як я асабіста даставіў ёй новую норкавае футра, якую яна так нядбайна пэцкае ў гразі.
  
  "Новае?" - вспылила яна гэтым раніцай. "Вы сцвярджаеце, што гэта вартае жалю ўжыванае паліто новае?"
  
  "Вядома!" - крыкнуў ён. "Ты што, думаеш, я малпа? Вядома, гэта новае. Яно каштавала 50 000 наяўнымі, аб да!" 50 000 даляраў былі перабольшаннем, але наяўныя - няма, і яны абодва выдатна разумелі, што было б нецывілізавана не перабольшваць. Паліто абышлося яму ў 14 000 даляраў праз пасярэдніка, пасля доўгіх таргоў з куайло, переживавшим цяжкія часы, і яшчэ 2000 - скорняку, які за ноч укоротил і перарабіў яго настолькі, каб яно сядзела па памеры і яго нельга было пазнаць, з гарантыяй, што кушнер прысягне усімі багамі, што ён прадаў яго па цане 42, хоць на самай справе яно каштавала 63 500.
  
  - Пол, - важна прамовіў Рычард Кванг. - Хо-Пак ў лепшай форме, чым...
  
  "Будзь добры, затыкніся і слухай", - перабіў яго Хавергилл. "Прыйшоў час прыняць сур'ёзнае рашэнне — для цябе, не для нас. У панядзелак ты можаш згалець ні з чым. ... Наколькі я разумею, таргі па вашых акцыях пачынаюцца першым справай.
  
  - Але сэр Луіс запэўніў мяне, што...
  
  - Я чуў, што ён адкрыты для гандлю, так што да вечара панядзелка ў вас не будзе ні банка, ні акцый, ні коней, ні даляравых грошай, каб заплаціць за норкавыя футры для Венеры Пі...
  
  - А? Рычард Кванг збялеў, усвядоміўшы, што яго жонка варта менш чым у дваццаці кроках і змрочна назірае за імі. - Якая норковая футра?
  
  Хавергилл ўздыхнуў. "Добра, калі вам гэта нецікава". Ён павярнуўся, каб сысці, але банкір схапіў яго за руку.
  
  "5 цэнтаў - гэта смешна. 80 — гэта бліжэй да таго, што я магу атрымаць на адкрытым рынку".
  
  "Магчыма, я змагу пайсці ў 7-ю".
  
  "7?" Банкір пачаў лаяцца, больш для таго, каб даць сабе час падумаць, чым для чаго-небудзь яшчэ. "Я пагаджуся на зліццё. Месца ў савеце дырэктараў банка на дзесяць гадоў з заробкам у f —"
  
  "На працягу пяці гадоў, пры ўмове, што вы загадзя дасце мне свой натарыяльна завераную заяву аб сыходзе без даты, што вы заўсёды галасуеце дакладна так, як я жадаю, і з заробкам, роўнай зарплаце іншых дырэктараў".
  
  "Ніякай адстаўкі ў карысць—"
  
  "Тады, на жаль, ніякай здзелкі".
  
  - Я згодны з гэтым пунктам, - велічна заявіў Рычард Кванг. - Цяпер што тычыцца грошай. Я...
  
  - Няма. Што тычыцца грошай, то прабач, Рычард, я не хачу ўступаць у працяглыя перамовы. Губернатар, тайпэн і я згодны, што мы павінны выратаваць Хо-Пака. Вырашана. Я прасачу, каб ты захаваў твар. Мы гарантуем захаванне цэны паглынання ў сакрэце і цалкам гатовыя назваць гэта зліццём — о, дарэчы, я хачу зрабіць аб'яву ў 17:00, адразу пасля сёмы гонкі. Ці не будзе наогул. Твар Хавергилпа было змрочным, але ўнутры ён радаваўся. Калі б не заява Данросса і тое, як яно было ўспрынята, ён ніколі б не падумаў аб тым, каб зрабіць тое ж самае. Гэты вырадак цалкам мае рацыю! Прыйшоў час быць інавацыйнымі, і хто можа быць лепш нас? Гэта спыніць Саутби на яго шляху і, нарэшце, зробіць нас роўнымі Блэкам. Са "Струанз" у нас у кішэні на наступным тыдні, да наступнага года.
  
  "57 цэнтаў, і гэта крадзеж", - сказаў Куанг.
  
  "Я спынюся на 10 цэнтах".
  
  Рычард Кванг ліслівіў, круціўся і ледзь не плакаў, а ўнутры ён быў у захапленні ад магчымасці выратавання. "Не-е-е-е, - хацелася крыкнуць яму, - некалькі хвілін таму я не змог бы заплаціць за корм для Ірыска на наступным тыдні, не кажучы ўжо пра кольца з дыяментам, а цяпер я стаю па меншай меры 3vi мільёна даляраў ЗША, а пры разумных маніпуляцыях нашмат больш". "30 у імя ўсіх багоў!"
  
  "11."
  
  "Мне прыйдзецца пакончыць з сабой", - галасіў ён. "Мая жонка скончыць з сабой, мае дзеці..."
  
  "Прашу прабачэння, спадар", - сказаў яго кітайскі трэнер на кантонская дыялекце, падыходзячы да яго. "Забег пераносіцца на дзесяць хвілін. Ці ёсць якія—небудзь інструкцыі, якія вы маглі б..."
  
  - Ты што, не бачыш, што я заняты, жабье жывот! Сыходзь! Рычард Кванг прашыпеў на кантонская дыялекце яшчэ некалькі непрыстойнасцей, затым звярнуўся да Хавергиллу з апошняй жаласна просьбай: "30, містэр Хавергилл, і вы ўратуеце небараку і яго сям'ю—"
  
  "18, і гэта канчаткова!"
  
  "25, і гэта здзелка".
  
  "Мой дарагі сябар, мне вельмі шкада, але я павінен зрабіць стаўку. 18. Так ці не?"
  
  Рычард Кванг працягваў патетическую хуткамоўку, але ён ацэньваў свае шанцы. Ён заўважыў выбліск раздражнення на твары свайго праціўніка. Брудны кавалак сабачага мяса! Ці Не пара зачыняць? Да пяці гадзін гэты пракажоны можа перадумаць. Калі ў тайпэна з'явіцца новае фінансаванне, магчыма, я змагу ... Не, без шанцаў. 18. - гэта ў тры разы вышэй пачатковай стаўкі! Відавочна, што ты разумны хлопец і добры перамоўшчык, усміхнуўся ён пра сябе. Прыйшоў час зачыняць?
  
  Ён падумаў пра Венеры Пун, аб тым, як яна злоўжыла яго дарагім падарункам і наўмысна зачапіла сваёй цудоўнай грудзьмі руку Чатырохгадовага, і слёзы лютасьці хлынулі з яго вачэй.
  
  "О-О-О", - сказаў ён вартым жалю шэптам, задаволены тым, што яго стратэгія выклікаць сапраўдныя слёзы спрацавала так добра. "20, клянуся ўсімі багамі, і я твой раб навекі".
  
  "Добра", - сказаў Хэверджилл вельмі задаволеным тонам. "Прыходзьце ў маю ложу без чвэрці пяць. У мяне будзе падрыхтавана папярэдняе ліст аб згодзе на подпіс - і ваша адстаўка без даты. У пяць мы аб'явім аб зліцці, і, Рычард, да гэтага часу ні слова! Калі навіны просочатся, здзелка адмяняецца ".
  
  "Вядома".
  
  Хавергилл кіўнуў і пайшоў, а Рычард Кванг вярнуўся да сваёй жонцы.
  
  "Што адбываецца?" - спытаў я.
  
  - Ціха! прашыпеў ён. - Я згадзіўся на зліццё з "Вікторыяй".
  
  "Па якой цане за нашы ўладанні?"
  
  Ён яшчэ больш панізіў голас. - 20 цэнтаў па, э-э, афіцыйнай балансавага кошту.
  
  Весялосць успыхнула ў яе вачах. - Ииии! - сказала яна і хутка апусціла позірк у пошуках бяспекі. - Ты вельмі добра справілася.
  
  - Вядома. І дырэктарства на пяць гадоў і...
  
  "Ииии, наша твар будзе велізарным!"
  
  - Ды. Цяпер паслухай, у нас ёсць час да пяці, каб заключыць некалькі прыватных здзелак з акцыямі "Хо-Пак". Мы павінны зрабіць пакупкі сёння — па дэмпінгавых цэнах, перш чым кожны азартны гулец ўкрадзе у нас нашу законную прыбытак. Мы не можам зрабіць гэта самі, інакш іншыя адразу западозраць нядобрае. Каго мы можам выкарыстоўваць? "
  
  Яна на імгненне задумалася. Яе вочы зноў заззялі. "Прыбытковы Чой. Аддавай яму 7 адсоткаў ад усяго, што ён робіць для нас".
  
  "Для пачатку, я прапаную 5, магчыма, я змагу пагадзіцца на 6! / 4 адсоткі! Выдатна! І я таксама выкарыстоўваю Смайлера Чинга, ён цяпер жабрак. Ён страціў усё. Паміж імі двума ... Я сустрэну цябе ў боксе". Ён важна адвярнуўся, падышоў да свайго трэнеру і асцярожна штурхнуў яго ў галёнка. "О, мне вельмі шкада", - сказаў ён . скарыстаўшыся тым, што паблізу былі тыя, хто мог яго бачыць, затым прашыпеў: "Не перапыняй мяне, калі я заняты, ты, хлуслівы кавалак сабачага лайна! І калі ты падманеш мяне, як падмануў Вялікага Пузатого Току, я...
  
  "Але я казаў табе пра гэта, спадар", - кісла сказаў мужчына. "Ён таксама ведаў пра гэта! Хіба гэта не яго ідэя? Хіба вы абодва не разбагацелі?"
  
  "О, да, калі мая конь не выйграе гэтую скоку, я папрашу свайго дзядзьку Чатыры
  
  Пальцамі, каб паслаць сваіх вулічных байцоў і раздушыць вашыя Нябесныя Шары!"
  
  Кроплі дажджу пранесліся па паддоку, і ўсе яны з трывогай паглядзелі на неба. На трыбунах і на балконах наверсе ўсе былі аднолькава устрывожаныя. Лівень ператварыўся ў лёгкую імжа, і Арланда, якая стаяла на балконе для ўдзельнікаў, дрыжала, напружаная ад ўзбуджэння.
  
  "О, Лайн, я збіраюся зрабіць стаўку прама цяпер".
  
  "Ты ўпэўнены?" - спытаў ён са смехам, таму што яна ўвесь дзень мучылася над сваім рашэннем: спачатку рыба-лоцман, потым Нобл Стары, потым гарачы савет, аўтсайдэр Выйграў Білі, і зноў Ірыска, Дзяўчынка. Шанцы былі роўныя на Ириску Ласі, 3 да 1 на рыбу—лоцмана і Ноўбл Стар — у той момант, калі было абвешчана аб Травкине, грошы пачалі сыпацца ракой - 6 да 1 на Голден Лэдзі, астатнія ледзь ці былі ў гульні. Агульная сума, на якую быў пастаўлены рызыка, склала ашаламляльныя 4 700 000 ганконскіх даляраў. "Колькі вы збіраецеся паставіць?"
  
  Яна закрыла вочы і хуценька вымавіла: "Увесь мой выйгрыш і дадатковыя ... дадатковыя 100! Гэта зойме не больш хвіліны, Лайн!"
  
  "Поспехі. Убачымся пасля забегу".
  
  "Ах ды, прабачце, у мітусні я забылася. Атрымлівайце задавальненне!" Яна асляпляльна ўсміхнулася яму і памчалася, перш чым ён паспеў спытаць яе, на што яна ставіць. Ён «ужо паставіў. Гэтая гонка была квинеллой, як і другі этап двайны квинеллы. 10 000 ганконскіх даляраў за любую камбінацыю рыбы-лоцмана і ірыска. "Гэтага павінна хапіць", - падумаў ён, адчуваючы, як расце яго ўласнае ўзбуджэнне.
  
  Ён пакінуў балкон і, лавіруючы паміж столікамі, накіраваўся да ліфтах, якія павінны былі даставіць яго назад наверх. Многія назіралі за ім, некаторыя віталі яго, большасць зайздросцілі маленькім значкам, дрыготкім на лацкане яго пінжака.
  
  "Прывітанне, Лайн!"
  
  "О, прывітанне", - сказаў ён Бильцманну, які перахапіў яго. "Як справы?"
  
  "Ты чуў пра фоле? Вядома, ты там быў!" Сказаў Бильцманн. "Слухай, Лайн, у цябе ёсць хвілінка?"
  
  - Вядома. Бартлетт рушыў услед за ім па калідоры, адчуваючы на сабе цікаўныя погляды мінакоў.
  
  "Паслухай, - сказаў Бильцманн, калі яны дабраліся да ціхага кутка, - табе лепш быць асцярожней з гэтымі ліпавымі ублюдкамі. Мы па-чартоўску ўпэўнены, што заключылі здзелку з універсальнымі крамамі".
  
  "Ты збіраешся ўнесці паўторны плацеж?" Спытаў Бартлетт.
  
  "Гэта вырашаць галоўнага офісу, але я, чорт вазьмі, я б дазволіў усяму гэтаму чортаву Выспе патануць".
  
  Бартлетт не адказаў, адчуваючы на сабе позіркі ў іх бок.
  
  "Гэй, Лайн!" Бильцман панізіў голас і нахіліўся бліжэй з крывой усмешкай. "У цябе з гэтай дзяўчынай што-то асаблівае?"
  
  "Аб чым ты кажаш?" - спытаў я.
  
  - Дзеўка. Евразийка. Арланда, тая, з якой ты размаўляў.
  
  Бартлетт адчуў, як кроў кінулася яму ў твар, але Бильцман працягнуў: "Не пярэчыш, калі я ўнясу свае два цэнта?" Ён падміргнуў. "Назнач спатканне. Запрасі яе на спатканне?"
  
  - Гэта ... гэта свабодная краіна, - сказаў Бартлетт, раптам возненавидев яго.
  
  "Дзякуй. У яе выдатная задніца". Бильцман празьзяў і падышоў яшчэ бліжэй. "Колькі яна бярэ?"
  
  Бартлетт ахнуў, зусім непадрыхтаваны. - Дзеля бога, яна не прастытутка!
  
  "Хіба ты не ведаў? Гэй, пра гэта кажа ўвесь горад. Але Дзік сказаў, што яна была паршывай ў ложку. Гэта факт?" Бильцман няправільна вытлумачыў выраз твару Бартлетт. "О, ты яшчэ не дабраўся туды? Чорт вазьмі, Лайн, усё, што табе трэба зрабіць, гэта крыху памахаць зялёным ліхтарыкам—"
  
  - Паслухай, сукін сын, - прашыпеў Бартлетт, амаль аслеплены ад лютасьці, - яна не прастытутка, і калі ты загаворыш з ёй або наблізішся да яе, я воткну свой кулак табе ў глотку. Зразумеў?"
  
  - Паслухай, супакойся, - выдыхнуў іншы мужчына. - Я не...
  
  "Ты атрымаў паведамленне?"
  
  "Вядома, вядома, не трэба ..." Бильцман адступіў. "Супакойся. Я ж прасіў, ці не так? Дики ... " Ён спалохана змоўк, калі Бартлетт падышоў бліжэй. "Дзеля ўсяго святога, гэта не мая віна — супакойся, а?"
  
  "Заткніся!" Бартлетт з намаганнем стрымаў свой гнеў, ведаючы, што цяпер не час і не месца біць Бильцманна. Ён агледзеўся, але Арланда ўжо знікла. - Правальвай, сукін сын, - проскрежетал ён, - і не набліжаемся да яе, інакш!
  
  "Вядома, вядома, супакойся, добра?" Бильцман адступіў яшчэ на крок, затым павярнуўся і, на шчасце, уцёк. Бартлетт павагаўся, затым зайшоў у мужчынскі туалет і трохі вады плюхнуў на твар, каб супакоіцца. Вада з-пад крана, прыгатаваная спецыяльна для скачак, была саланаватай і здавалася нячыстай. Праз імгненне ён знайшоў свой ліфт і накіраваўся да ложа Данросса. Было час гарбаты. Гасцям падалі маленькія бутэрброды, пірожныя, сыр і вялікія збаны індыйскага гарбаты з малаком і цукрам, але ён, здранцвелае, нічога гэтага не заўважаў.
  
  Дональд Макбрайд, таропка які праходзіў міма, ненадоўга спыніўся на зваротным шляху ў сваю ложу. "Ах, містэр Бартлетт, я павінен сказаць вам, як мы ўсе шчаслівыя, што вы з Кейсі збіраецеся заняцца тут бізнэсам. Шкада Бильцманна, але ў бізнэсе ўсё шчыра. Твая Кейсі такі чароўны чалавек. Прабач, мне трэба бегчы."
  
  Ён паспяшаўся прэч. Бартлетт памарудзіў ў дзвярах.
  
  "Прывітанне, Лайн", - радасна паклікала Кейсі з балкона. "Хочаш гарбаты?" Калі яны сустрэліся на паўдарогі, яе ўсмешка знікла. "У чым справа?"
  
  "Нічога, нічога, Кейсі". Бартлетт выціснуў з сябе ўсмешку. "Яны ў стартавых брамы?"
  
  - Пакуль няма, але з хвіліны на хвіліну. Ты ўпэўнены, што з табой усё ў парадку?
  
  "Вядома. На што ты паставіў?"
  
  "Ноўбл Стары", што яшчэ? Пітэр дае чаявыя аўтсайдару Дока Тулі, выйграўшы Білі, за месца, так што я стаўлю на яго 50. Ты выглядаеш няважна, Лайн. Гэта не твой страўнік, ці не так?"
  
  Ён пакруціў галавой, сагрэты яе клопатам. "Няма. Я ў парадку. Ты ў парадку?"
  
  "Вядома. Я цудоўна правёў час. Пітэр ў выдатнай форме, а даўніна Тулі - псіх". Кейсі вагалася. "Я рады, што гэта не твой страўнік. Док Тулі кажа, што мы павінны быць у бяспекі ад гэтых паршывых абердинских жукаў, паколькі ў нас яшчэ не з'явіліся рысі. Вядома, мы не будзем ведаць напэўна, на працягу дваццаці дзён.
  
  - Божа, - прамармытаў Бартлетт, спрабуючы адцягнуцца ад таго, што сказаў Бильцман. - Я амаль забыўся пра Абердзіна, пажары і ўсёй гэтай блытаніне. Здаецца, што пажар адбыўся мільён гадоў таму.
  
  "Для мяне таксама. Куды сышло час?"
  
  Гаваллан быў паблізу. - Гэта Ганконг, - разгублена сказаў ён.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Гэта асаблівасць Ганконга. Калі вы жывяце тут, вам ніколі не хапае часу, якой бы ні была ваша праца. Заўсёды занадта шмат спраў. Людзі пастаянна прыбываюць, з'язджаюць, сябры, дзелавыя людзі. Заўсёды ёсць крызіс — паводка, пажар, апоўзень, бум, скандал, магчымасць для бізнесу, пахаванне, бяседа, або ў коктейльная вечарынка для асабліва важных персон — ці якая-небудзь катастрофа. Гаваллан строс з сябе неспакой. "Гэта маленькае ўстанова, і вы хутка знаёміцеся з большасцю людзей свайго круга. Тады мы - скрыжаванне Азіі, і нават калі вы не ў "Струанс", вы заўсёды у шляху, плануючы, зарабляючы грошы, рызыкуючы грашыма, каб зарабіць больш, ці вы адпраўляецеся на Тайвань, у Бангкок, Сінгапур, Сіднэй, Токіо, Лондан ці куды заўгодна яшчэ. Гэта магія Азіі. Паглядзіце, што адбылося з вамі абодвума з тых часоў, як вы патрапілі сюды: бедны Джон Чэн быў выкрадзены і забіты, у вашым самалёце знайшлі зброю, затым быў пажар, блытаніна на фондавай біржы, уцёкі нашых акцый, Горнт паляваў за намі, а мы за ім. І цяпер банкі могуць зачыніцца ў панядзелак, або, калі Лан правоў, панядзелак будзе часам буму. І мы займаемся бізнесам разам ... - Ён стомлена ўсміхнуўся. - Што вы думаеце пра нашым тэндэры?
  
  Кейсі ўстрымалася ад свайго неадкладнага каментара і назірала за Бартлеттом.
  
  "Выдатна", - сказаў Бартлетт, думаючы пра Орланде. "Ты думаеш, Ен зможа ўсё змяніць?"
  
  "Калі хто і можа, бо гэта ён". Гаваллан цяжка ўздыхнуў. "Што ж, будзем спадзявацца, гэта ўсё, што мы можам зрабіць. Ты ўжо паставіў свае грошы на пераможцу?"
  
  Бартлетт усміхнуўся, і Кейсі адчула сябе лягчэй. "Каго ты падтрымліваеш, Эндру?"
  
  "Ноўбл Стары" і Білі-пераможца "Квинеллы". Убачымся пазней".
  
  Ён пакінуў іх.
  
  "Цікава, што ён казаў пра Ганконгу. Ён мае рацыю. На фоне гэтага Злучаныя Штаты здаюцца за мільён міляў адгэтуль ".
  
  "Так, але гэта не так, па праўдзе кажучы".
  
  "Ты хочаш застацца тут, Кейсі?"
  
  Яна паглядзела на яго, разумеючы, што хавалася за пытаннем, аб чым ён на самай справе пытаўся яе. "Гэта залежыць ад цябе, - Лайн".
  
  Ён павольна кіўнуў. - Мабыць, я налью сабе гарбаты.
  
  "Гэй, я зраблю гэта для цябе", - сказала яна, затым ўбачыла Муртага, нервова які стаяў у дзвярах, і яе сэрца ёкнула. "Ты не знаёмы з нашым банкірам, Лайн. Дазволь мне прывесці яго сюды.
  
  Яна прайшла скрозь натоўп. - Прывітанне, Дэйв.
  
  "Прывітанне, Кейсі, ты бачыла тайпан?"
  
  "Ён заняты да заканчэння скачак. Гэта "так" або "не"? яна настойліва прашаптала, стоячы спіной да Бартлетту.
  
  "Магчыма". Муртаг нервова выцер лоб і зняў мокры плашч, яго вочы пачырванелі. "Цэлы гадзіну не мог злавіць чортава таксі! Госпадзе!"
  
  "Можа быць што?"
  
  "Можа быць, можа быць. Я выклаў ім план, і яны сказалі мне цягнуць азадак дадому, таму што я, відавочна, сышоў з розуму. Затым, калі яны супакоіліся, яны сказалі, што звяжуцца са мной. Гэтыя бараны патэлефанавалі мне ў 4:00 раніцы, папрасілі паўтарыць усю схему, пасля чаго на сувязь выйшаў сам Эс-Джэй."Яго вочы закаціліся. "Эс-Джэй сказаў, што я поўны лайна, што я вар'ят, і павесіў трубку ". "Але ты сказаў "можа быць". Што было далей?"
  
  "Я ператэлефанаваў ім і з апошніх дзесяці гадзін вісеў на тэлефоне пяць, спрабуючы растлумачыць ім, наколькі я геніяльны, з таго часу, як твой безразважны план звёў мяне з розуму". Мурта раптам усміхнуўся. "Гэй, я табе скажу адну рэч, Кейсі. Цяпер Джэй Эс, чорт вазьмі, дакладна ведае, хто такі Дэйв Мертаг ТРЭЦІ!"
  
  Яна засмяялася. "Паслухай, не кажы пра гэта нікому тут. Нікому. Акрамя тайпана, добра?"
  
  Ён пакутліва паглядзеў на яе. - Ты думаеш, я збіраюся расказаць усім, што мая задніца ператварылася ў гамбургер?
  
  Пачуўся выбух радасных крыкаў, і хто-то з балкона крыкнуў: "Яны набліжаюцца да брамы!"
  
  "Хутка," сказала Кейсі, "ідзі, пакладзі свой скрутак на "квинеллу". Адзін і сем. Хутка, пакуль у цябе ёсць час". "Якія яны?"
  
  - Усё роўна. У цябе няма часу. Яна злёгку падштурхнула яго, і ён памчаўся. Яна ўзяла сябе ў рукі, узяла кубак гарбаты і далучылася да Бартлетту і ўсім астатнім, столпившимся на балконе. "Вось твой чай, Лайн". "Дзякуй. На што ты сказаў яму паставіць?" "Адзін і сем". "Я паставіў адзін і восем".
  
  Чарговы аглушальны роў адцягнуў іх. Коні проскакали галопам міма і пачалі тоўпіцца ля варот. Яны бачылі, як Фіш-лоцман кідаўся і пятляў, яго жакей быў высока узняты, калені напружаны, ён моцна трымаўся, накіроўваючы яго да стойцы. Але жарабец яшчэ не быў гатовы, ён трасянуў грывай і заржаў. Адразу ж кабыла і дзве кабылкі, Залатая Лэдзі і Высакародная Зорка, нібы страпянуліся на дарозе, раздув ноздры, і заржалі ў адказ. Рыба-лоцман пранізліва закрычала, стала на дыбкі і замолотила лапамі па паветры, і ўсе ахнулі. Яго жакей, Блуи Уайт, ціха вылаяўся, учапіўся сваімі моцнымі, як сталь, рукамі ў грыву, трымаючыся. "Давай, хлопец", - крыкнуў ён з лаянкай, супакойваючы яго. "Хай шэйла паглядзяць на тваю плямістую попку!"
  
  Траўкіна на Ноўбл Стары быў непадалёк. Кабылка учуяла пах жарабца, і гэта выбіла яе з каляіны. Перш чым Траўкін паспеў гэта прадухіліць, яна вывернулася, падалася назад і нядбайна штурхнула сваім задам Фишу-Лоцману, які спалохана вільнуў і ўрэзаўся ў які перамог аўтсайдэра Білі, гнядога каня, подъезжавшего да яго варотах. Конь здрыгануўся, злосна страсянуў галавой і, разгарнуўшыся, адышоў на некалькі крокаў, ледзь не затоптав Лочин-вара, іншага карычневага каня. - Вазьмі гэтага ўблюдка пад кантроль, Алексі, дзеля ўсяго святога!
  
  - Проста не стой у мяне на шляху, вырадак, - прамармытаў Траўкіна, адчуваючы непрыемную дрыготку ў каленях, пробежавшую па "Ноўбл Стары". Ён сядзеў вельмі высока, як частку свайго скакуна, з кароткімі стременами, і, чартыхаючыся, гадаў, не размазал лі трэнер Рыбы-лоцмана трохі мускуса жеребцу па грудзях і баках, каб узбудзіць кабылу і кабылак. "Гэта стары трук, - падумаў ён, - вельмі стары".
  
  "Наперад!" - крыкнуў стартар зычным голасам. "Джэнтльмены, адвядзіце сваіх коней у стойла!"
  
  Некалькі чалавек ужо былі там, Ірыска Ласі, гняды кабыла, па-ранейшаму якая лічылася фаварыткай, біла капытом зямлю, ноздры раздзьмуваліся, ўзбуджэнне ад маючай адбыцца скокі і блізкасці жарабца выклікала ў яе дрыжыкі за дрыготкай. У яе была восьмая стойка з рэек, рыба-лоцман цяпер ўваходзіла ў стойла ў першай пазіцыі стойкі. Які перамог Білі заняў трэцяе стойла паміж Вулічным Гандляром і Залаты Лэдзі, і іх пах і нахабны выклік жарабца разрывалі мерину розум. Перш чым вароты паспелі зачыніцца за ім, ён падаўся назад і, апынуўшыся на волі, пачаў тузаць цуглі і павады, люта матаючы галавой з боку ў бок, кружачыся, як танцор, на слізкім газоне, ледзь не сутыкнуўшыся з Ноўбл Стары, якая спрытна вывернулася з дарогі.
  
  "Алексі, давай!" - паклікаў стартар. "Паспяшайся!"
  
  "Так, вядома", - адазваўся Траўкіна, але яго не прыспешвалі. Ён ведаў Ноўбл Стары і адвёў дрыготкую буйную карычневую кабылку далей ад жарабца, дазволіўшы ёй гарцаваць, пускаючы вецер пад хвост. "Асцярожна, мая дарагая", - напяваў ён па-руску, жадаючы затрымаць, жадаючы вывесці астатніх з раўнавагі, цяпер адзінага, хто не ўваходзіў у вароты. Ўспышка маланкі асвяціла неба на ўсходзе, але ён не звярнуў на гэта ўвагі, як і на злавесны раскаты грому. Імжа ўзмацнілася.
  
  Усе яго істота было засяроджана. Адразу пасля ўзважвання да яго бачком падышоў адзін з іншых жакеяў. "Містэр Траўкіна, - ціха сказаў ён, - вам не перамагчы".
  
  "Аб? Хто сказаў?"
  
  Жакей паціснуў плячыма.
  
  "Хто ж пераможца?" - спытаў я.
  
  Жакей зноў паціснуў плячыма.
  
  "Калі ў трэнераў і жакеяў ёсць рашэнне, то дайце ім ведаць, што я ў гэтым не ўдзельнічаю. Я ніколі не быў там, па меншай меры ў Ганконгу ".
  
  "Ты і тайбэн перамаглі з "Піратам", гэта павінна цябе задаволіць".
  
  "Гэта мяне задавальняе, але ў гэтай гонцы я трыер".
  
  "Дастаткова справядліва, хлопец. Я скажу ім".
  
  "Хто гэта "яны"?"
  
  Жакей сышоў, у перапоўненай распранальні было шумна і заліта потым. Траўкіна добра ведаў, хто такі рынг, некаторыя з іх час ад часу прызначалі забегі, але ён ніколі не быў удзельнікам. Ён ведаў, што гэта не таму, што ён быў больш сумленна іншых. Або менш несумленны. Проста яго патрэбы былі невялікія, дакладнае справа не хвалявала яго, і дотык грошай не давала яму задавальнення.
  
  Стартар пачынаў губляць цярпенне. - Пайшлі, Аляксей! Паспяшайся!
  
  Ён паслухмяна ўсадзіў шпоры і павёў Ноўбл Стары наперад, у яе стойла. За ёй ляснулі вароты. На імгненне запанавала цішыня. Цяпер гоншчыкі падпарадкоўваліся загадам стартара.
  
  66
  
  16:00 ВЕЧАРА.:
  
  У сваіх стойлах жакеі ўчапіліся пальцамі ў грывы коней, усе яны нерваваліся, дасведчаныя людзі былі гатовыя пацясніць Ноўбл Стар. Затым дзверы расчыніліся, і ў адно вар'яцкае імгненне восем бегуноў памчалі галопам, збіўшыся ў кучу, па кароткай частцы прамой, то абыходзячы пераможны слуп, то урываючыся ў першы паварот. Усе коннікі сядзелі высока на кукішках, бок аб бок, амаль датыкаючыся, некаторыя датыкаліся, коні набіралі тэмп, мчась праз першую частку павароту, які павінен быў вывесці іх праз чвэрць дыстанцыі на далёкую прамую. Рыба-лоцман ўжо была на полкорпуса наперадзе на рэйках, Ірыска Ласі ў выдатнай пазіцыі, яшчэ не цалкам выраўнавалася, Выйграваючы ў Білі побач, трохі адстаўшы ад Ноўбл Стары звонку, адціскаючы астатніх у пошуках лепшага месца ў зграі, усё жакеі ведалі, што ўсе біноклі накіраваны на іх, таму пры любым выцягванні або умяшанні лепш дзейнічаць разумна і асцярожна. Усіх іх папярэдзілі, што будуць выйграныя або прайграныя мільёны, і сапсаванае будучыня будзе каштаваць кожнаму з іх жыцця.
  
  Яны прарваліся праз паварот, бруд запырскала тых, хто быў ззаду, рух было дрэнным. Калі яны выйшлі з павароту на прамую, усё яшчэ разам, спрабуючы заняць пазіцыю, яны паскорылі крокі, пах поту і хуткасць ўзбуджалі як коней, так і коннікаў. Які перамог Білі узяў вуду і параўняўся з Ириской Ласі, якая цяпер на полкорпуса адставала ад рыбы-лоцмана, рухаючыся добра, астатнія збіліся ў кучу, усе чакалі магчымасці здзейсніць свой забег. Цяпер Ірыска Ласі адчула штуршкі і скокнула наперад, абагнаўшы Рыбу-лоцмана, крыху адступіла і зноў абагнала яго, Рыба-лоцман усё яшчэ асцярожна прыціскалася да поручням.
  
  Траўкіна добра трымаў кабылку, што ляжала спіной да вьюку, усё яшчэ звонку, затым ён прышпорыў яе, і яна павялічыла хуткасць, а ён наблізіўся да лідэраў, абагнаўшы астатніх, ледзь не закрануўшы Лохинвара. Дождж узмацніўся. Ад яго щипало ў вачах, калені і галёнкі былі напружаныя і ўжо хварэлі. Паміж імі не было адлегласці, калі яны галопам вылецелі з ўчастка ў кут. Уваходзячы ў дальні паварот, яны ўсё стоўпіліся бліжэй, каб скарыстацца перавагай павароту, калі з ніадкуль з'явіўся дубец і сцебануў Тревикина па запясця. Раптоўнасць і боль на імгненне аслабілі хватку і амаль вывелі яго з раўнавагі. Долю секунды ён зноў авалодаў сабой. Адкуль быў нанесены ўдар, ён не ведаў, ды і не клапаціўся пра гэта, таму што яны былі загнаныя далёка ў кут, і рух было жахлівым. Раптам шэры аўтсайдэр, які гуляў на рэйках адразу за Фишем-лоцманам, паслізнуўся і спатыкнуўся, яго жакей адчуў, як зямля закруцілася, і яны паляцелі ўніз, урэзаўшыся ў рэйкі, захапляючы за сабой двух коней. Усе на стадыёне былі на нагах.
  
  "Хрыстос, які ўнізе ... "
  
  "Гэта ... гэта "Ноўбл Стары "... "
  
  "Няма, няма, гэта не ... Выйгрышны кошт—"
  
  "Не, ён хлусіць трэцім... "
  
  "Ну жа , дзеля ўсяго святога ... "
  
  У шуме, поднявшемся ў пакоі сцюардаў, Данросс, чый бінокль не завагаўся, крыкнуў: "Гэта Кингплей ўпаў ... Кінг-плэй, Вулічны Гандляр і Залатая лэдзі... Залатая лэдзі стаіць на нагах, але, Божа, жакей паранены ... Кингплей не ўстае ... Ён паранены ...
  
  "Які парадак, які парадак?"
  
  "Дзяўчынка-ірыска за нос, затым Рыба-лоцман на рэйках, Пераможца Білі, Нобл Стары, выбіраць не з чаго. Цяпер яны ўваходзяць у апошні паварот, Дзяўчына на цэлую шыю наперадзе, астатнія нападаюць на яе ... " Данросс назіраў за коньмі, яго сэрца амаль спынілася, ім авалодала ўзбуджэнне. "Давай, Алексі ..." Яго крык далучыўся да крыкаў іншых, Кейсі быў ўсхваляваны, але Бартлетт назіраў, не ўмешваючыся, яго думкі былі ўнізе.
  
  Горнт ў ложы Блэкса трымаў свае акуляры на прыцэле так жа ўпэўнена, як і тай-пэн, яго хваляванне было такім жа кантраляваным. "Давай", - прамармытаў ён, назіраючы, як Блуи Уайт аддаў Фишу-лоцману ўдар дубцом у павароце, Ноўбл Стары ўдала размясцілася звонку, выйграўшы Білі побач з Ласі, якая была на шыю наперадзе, з-за кута павароту яе было цяжка разгледзець.
  
  Траўкіна зноў адчуў удары бізуна па руках, але не звярнуў на гэта ўвагі і на павароце пад'ехаў крыху бліжэй, тыя, што засталіся пяць коней падзялялі яго на некалькі цаляў, а Ірыска-Ласі стоўпілася каля поручняў.
  
  Блуи Уайт на рыбе-лоцман ведаў, што хутка прыйдзе час для яго рыўка. Дзесяць ярдаў, пяць, чатыры, тры, два! Яны выходзілі з павароту, і ён даў Рыбе-лоцману дубец. Жарабец ірвануўся наперад, у некалькіх цалях ад агароджы, цяпер ужо плазам, калі імгненнем пазней Ірыска Ласі атрымала шпоры і дубец, таму што ўсе жакеі ведалі: цяпер або ніколі.
  
  Траўкіна, вытянувшийся паралельна шыі Ноўбл Стары, нахіліўся наперад і выдаў казацкі кліч ля самага вуха Ноўбл Стары, і кабылка адгукнулася на першабытны кліч і паскорыла крок, ноздры раздзьмуваліся, на вуснах выступіла пена. Цяпер пяцёра бегуноў беглі па ўчастку, Ноўбл Стары звонку, які Перамог Білі на цалю апярэджваў Ласі, усе іх карка пакрыліся пенай ад поту, цяпер наперадзе Ласі, цяпер Лоцман Фіш, і цяпер плямісты конь Лохинвар зрабіў сваю заяўку на перамогу, і ён перахапіў лідэрства ў Лоцман Фіш, заняўшы пазіцыю ў стойцы, усе ўдары дубцом і шпорамі, і наперадзе толькі пераможная стойка. Заставалася прайсці сотню ярдаў.
  
  На трыбунах, на балконах і ў ложах чуўся толькі адзін голас. Нават губернатар біў кулаком па парэнчах балкона — "Давай, давай, Ірыска, Лассссс!" - а ўнізе, ля пераможнага слупа, Девятикаратный Чу быў амаль раздушаны аб парэнчы напорам натоўпу, вытянувшейся наперад.
  
  Дзевяноста ярдаў, восемдзесят ... Разлятаецца бруд, усё бегуны на мяжы, усе захопленыя хваляваннем і нарастаючым ровам. "Дзяўчына адхіляецца ..." "Не, паглядзі на пілота Ф..." "Божа, гэта Лохинвармр ..." "Пераможца Білі ..." "Давай, давай, давай..."
  
  Траўкіна ўбачыў, як на іх насоўваецца пераможны слуп. Бліснула яшчэ адна маланка. Краем вока ён убачыў, што Лохинвар апярэджвае яго на крок, затым Ласі, цяпер Пераможца Білі, цяпер Рыба-лоцман прасоўваецца наперад, беручы ініцыятыву, цяпер пераможца Білі, Лохинвар націскаюць на яго.
  
  Затым Блуи Уайт убачыў абяцаную яму пралом і напрыканцы сцебануў жарабца пугай. Як страла, ён кінуўся да пролому і параўняўся з Ириской Ласі, затым абагнаў яе. Ён быў на цэлую шыю наперадзе. Ён убачыў, як жакей Дзяўчыны, нічога не падазраючы, ударыў кабылу пугай, падганяючы яе наперад. Траўкіна ликующе закрычаў, і Ноўбл Стары зрабіла сваё апошняе намаганне. Пяцёра коней пераадолелі апошнія ярды ноздра ў ноздру, цяпер Рыба-лоцман наперадзе, цяпер Выйграваць Білі, Ноўбл Стары замыкае, усяго на шыю ззаду, толькі на нос, толькі праз ноздру, натоўп - адзіны, бязмозглы буйствующий вар'ят, усё бегуны збіліся ў кучу, Ноўбл Стары звонку, Білі-Пераможца выдаляецца на цалю, Дзяўчына замыкае, Рыба-Лоцман замыкае, цяпер наперадзе на нос.
  
  Сорак ... трыццаць ... дваццаць ... пятнаццаць ...
  
  Ноўбл Стары быў наперадзе на ноздру, затым Рыба-лоцман, затым Дзяўчына, затым Ноўбл Стары ... які Перамог Білі ... І вось яны мінулі пераможны слуп, і ні адзін з іх не быў упэўнены, хто перамог, — толькі Траўкін быў упэўнены, што прайграў. Раптам ён адпілаваў долата на цэлых два цалі і жалезнай рукой ўтрымаў яго левай рукой - рух непрыкметнае, але дастатковую, каб збіць яе з кроку, і яна шарахнулась ў бок. З пранізлівым крыкам яна павалілася ў бруд і шпурнула свайго седака на рэйкі, Дзяўчына ледзь не ўпала, але ўтрымалася, астатнія трое былі ў бяспецы. Траўкіна адчуў, што плыве, затым наступіла немагчымая раздзіралая грудзі, раскалывающая галаву чарната.
  
  Натоўп ахнула, гонка на імгненне была забытая. Яшчэ адна асляпляльная ўспышка маланкі, на іх абрынулася гармідар, лівень ўзмацніўся, прыгожа змешваючыся з раскатамі грому наверсе.
  
  "Рыба-лоцман за нос..."
  
  "Чорт вазьмі, гэта была Ноўбл Стары на валасок..."
  
  - Ты памыляешся, дружа, гэта была Рыба-лоцман...
  
  "Дью нех ло мох..."
  
  "Божа , што за гонка... "
  
  "О, Божа! Глядзіце! Вось сцяг пярэчанні сцюардаў... "
  
  "Дзе? Божа мой! Хто парушыў... "
  
  - Я нічога не бачыў, а ты...
  
  - Не, цяжка ў такі дождж, нават у акулярах...
  
  - Госпадзе, і што цяпер? Гэтыя чортавы распарадчыкі, калі яны адбяруць перамогу ў майго пераможцы, Хрыстом клянуся...
  
  Данросс кінуўся да ліфта ў той момант, калі ўбачыў, як Ноўбл Стары ўпаў і скінуў Траўкіна. Ён не бачыў прычыны. Траўкіна быў занадта разумны.
  
  Іншыя узбуджана тоўпіліся ў калідорах у чаканні ліфта, усе размаўлялі, ніхто не слухаў. "Мы выйгралі з перавагай у ноздру
  
  - Дзеля бога, якія пярэчанні? Нобл Сэнт— - Якія пярэчанні, тайбэн?
  
  "Гэта павінны абвясціць сцюарды". У поднявшемся шуме Данросс зноў націснуў на кнопку.
  
  Горнт заспяшаўся, калі дзверы адчыніліся, усе збіраліся ўнутр, Данроссу хацелася закрычаў ад лютасьці з-за марудлівасці. "Гэта была рыба-лоцман па носе, Ян", - пракрычаў Горнт, перакрываючы шум, яго твар пачырванеў.
  
  "Што за гонкі!" - крыкнуў нехта. "Хто-небудзь ведае, у чым заключаецца пярэчанне?"
  
  - А ты, Ян? - Спытаў Горнт.
  
  "Так", - адказаў ён.
  
  "Гэта супраць маёй Рыбы-лоцмана?"
  
  "Вы ведаеце працэдуру. Спачатку сцюарды праводзяць расследаванне, затым робяць аб'яву". Ён убачыў пустыя карыя вочы Горнта і зразумеў, што яго вораг раптоўна аслеп ад лютасьці з-за таго, што ён не быў сцюардам. "І ты ім не станеш, вырадак", - у лютасьці падумаў Данросс. Я буду заносіць цябе ў чорны спіс да самай смерці.
  
  - Гэта супраць Рыбы-лоцмана, тайпэн? - крыкнуў нехта.
  
  "Божа літасцівы", - крыкнуў ён у адказ. "Ты ведаеш працэдуру".
  
  Ліфт спыняўся на кожным паверсе. Набілася яшчэ больш уладальнікаў і сяброў. Яшчэ больш крыкаў аб тым, якая выдатная гонка, але якія, да чорта, пярэчанні? Нарэшце яны дабраліся да першага паверха. Данросс выбег на трасу, дзе група ма-фу і чыноўнікаў акружыла Траўкіна, які ляжаў скрюченный і нерухомы. Ноўбл Стары з цяжкасцю паднялася на ногі, невредимая, і цяпер была на далёкай баку, галопируя без вершніка па трасе, канюхі былі раскіданыя і чакалі, каб перахапіць яе. На апошнім павароце трасы ветэрынар стаяў на каленях побач з трапяткім ў агоніі чалым мерином, Кингплей, яго задняя нага была зламаная, костка тырчала вонкі. Гук стрэлу не прабіўся скрозь роў нецярплівых гледачоў, іх погляды былі прыкаваныя да тотализатору ў чаканні рашэння сцюардаў.
  
  Данросс апусціўся на калені побач з Травкиным, адзін з ма-фу трымаў парасон над які ляжыць без свядомасці чалавекам. - Як ён, доктар?
  
  "Ён не урэзаўся ў рэйкі, цудам не ўрэзаўся ў іх. Ён не мёртвы, па меншай меры пакуль, тайбань, - нервова сказаў доктар Мэн, паліцэйскі патолагаанатам, які звыкся да мёртвых целаў, а не да жывым пацыентам. "Я не магу сказаць, пакуль ён не прыйдзе ў сябе. Знешне ніякіх бачных кровазліццяў. Яго шыя ... і спіна здаюцца ў парадку. ... Я пакуль не магу сказаць ... "
  
  Двое санітараў з "Хуткай дапамогі Сэнт-Джона" паспяшаліся з насілкамі. - Куды нам яго аднесці, сэр? Данросс агледзеўся. - Сэмі, - сказаў ён аднаму са сваіх конюхаў, - ідзі і прывядзі Дока Тулі. Ён павінен быць у нашай ложа". Лекарам хуткай дапамогі ён сказаў: "Патрымаеце містэра Траўкіна ў машыне хуткай дапамогі, пакуль не прыедзе Док Тулі. А як наконт трох іншых жакеяў?"
  
  - Двое толькі што прыйшлі ў сябе, сэр. У аднаго, капітана Петтикина, зламаная нага, але ён ужо ў шыне.
  
  Мужчыны вельмі асцярожна паклалі Траўкіна на насілкі. Да іх далучыўся Макбрайд, затым Горнт і іншыя. - Як ён, Ен? - спытаў я.
  
  - Мы не ведаем. Пакуль. Здаецца, з ім усё ў парадку. Данросс асцярожна прыпадняў адну з рук Траўкіна, аглядаючы яе. Яму здалося, што ён бачыў ўдар у далёкім развароце, і Траўкін запнуўся. Цяжкі чырвоны рубец обезобразил тыльны бок яго правай рукі. І іншую. - Што магло стаць прычынай гэтага, доктар Мэн?
  
  "О!" - больш упэўнена сказаў маленькі чалавечак. "Магчыма, павады. Магчыма, дубец, можа быць ўдар ... магчыма, пры падзенні".
  
  Горнт нічога не сказаў, проста назіраў, ўнутрана кіпячы ад абурэння, што Блуи Уайт мог апынуцца такім няўмелым, калі ўсё было так акуратна падстроена загадзя, з адным словам тут, абяцаннем там. "Павінна быць, палова гэтага чортава стадыёна бачыла яго", - падумаў ён.
  
  Данросс агледзеў попельна-шэрае асоба Траўкіна. Ніякіх слядоў, акрамя непазбежных сінякоў. З носа сочилось трохі крыві.
  
  "Яна ўжо згортваецца. Гэта добры знак", - падахвоціўся доктар Мэн. •
  
  Губернатар паспяшаўся да яго. - Як ён? - спытаў я.
  
  Данросс паўтарыў тое, што сказаў доктар.
  
  "Па-чартоўску не пашанцавала, што "Ноўбл Стары" так ўхіляецца".
  
  "Так".
  
  - Якія пярэчанні ў сцюардаў, Іэн?
  
  "Мы як раз збіраемся абмеркаваць гэта, сэр. Не маглі б вы далучыцца да нас?"
  
  "О, няма, няма, дзякуй. Я проста пачакаю і набяруся цярпення. Я хацеў пераканацца, што з Травкиным усё ў парадку". Губернатар адчуў, як па спіне ў яго струменіцца дождж. Ён паглядзеў на неба. "Праклятая надвор'е — падобна на тое, што яна тут надоўга. Ты збіраешся працягваць сустрэчу?"
  
  "Я збіраюся рэкамендаваць адмяніць або адкласці сустрэчу".
  
  "Добрая ідэя".
  
  "Так", - сказаў Макбрайд. "Я згодны. Мы не можам дазволіць сабе яшчэ адзін няшчасны выпадак".
  
  - Калі ў цябе будзе свабодная хвілінка, Ен, - сказаў сэр Джэфры, - я буду ў сваёй ложы.
  
  Увага Данросса засяродзілася. - Вы размаўлялі з міністрам, сэр? ён спытаў, стараючыся гаварыць як ні ў чым не бывала.
  
  "Так". Сэр Джэфры быў гэтак жа неахайны. "Так, ён тэлефанаваў па прыватнай лініі".
  
  Раптам тайбэн ўсвядоміў прысутнасць Горнта і астатніх. - Я праводжу вас назад, сэр. Макбрайду ён сказаў: "Я неадкладна пайду за вамі", затым павярнуўся, і яны ўдваіх накіраваліся да ліфта.
  
  Застаўшыся адзін, сэр Джэфры прамармытаў: "Наўрад ці гэта месца для прыватнай гутаркі, ці не так?"
  
  "Мы маглі б вывучыць курс, сэр". Данросс накіраваўся да поручням, молячыся. "Жудасны дзёран, ці не праўда?" сказаў ён, паказваючы.
  
  "Вельмі". Сэр Джэфры таксама стаяў спіной да гледачоў. "Міністр быў вельмі устрывожаны. Ён пакінуў рашэнне адносна Браяна за мной, пры ўмове, што містэр Синдерс і містэр Крос спачатку пагодзяцца на вызваленне, пра...
  
  - Яны, напэўна, пагодзяцца з вамі, сэр? Данросс з непакоем успомніў сваю размову з імі мінулай ноччу.
  
  "Я магу толькі параіць. Я паведамлю ім, што гэта неабходна, пры ўмове, што вы заверите мяне, што гэта так. Вы асабіста ".
  
  - Вядома, - павольна вымавіў Данросс. - Але, несумненна, Хавергилл, Саўт-эрби або іншыя банкіры мелі б большую вагу.
  
  - У банкаўскіх справах, Іэн, ды. Але, думаю, мне таксама патрэбныя вашыя асабістыя гарантыі і супрацоўніцтва.
  
  "Сэр?"
  
  "Гэтае пытанне павінен быць вырашана вельмі далікатна вамі, а не імі. Тады ёсць праблема з гэтымі файламі. Файлы AMG ".
  
  - А што з імі, сэр? - спытаў я.
  
  - На гэта вам адказваць. Містэр Синдерс распавёў мне аб сваім размове з вамі мінулай ноччу. Сэр Джэфры паліў трубку, прыкрыўшы полымя далонямі ад дажджу. Пасля ранішняга званка тайпэна ён адразу ж паслаў за Галаву, і Синдерсом, каб абмеркаваць пытанне аб абмене, перш чым звяртацца да міністра. Синдерс паўтарыў сваю занепакоенасць тым, што файлы маглі быць падробленыя. Ён сказаў, што, магчыма, пагодзіцца вызваліць Квока, калі будзе ўпэўнены ў гэтых файлах. Крос прапанаваў абмяняць Квока на Фонг-фонг і астатніх.
  
  Цяпер сэр Джэфры выпрабавальна паглядзеў на Данросса. - Ну, Іэн?
  
  "Типтоп павінен прыбыць, або павінен быў прыбыць сёння днём. Ці магу я выказаць здагадку, што магу сказаць "так" на яго прапанову?"
  
  "Так, пры ўмове, што вы спачатку атрымаеце згоду містэра Синдерса. І містэр
  
  У Кроса.
  
  - Вы не маглі б перадаць гэта мне, сэр?
  
  "Няма. Міністр быў вельмі ясны. Калі вы хочаце спытаць іх цяпер, яны знаходзяцца на трыбунах для членаў клуба ".
  
  "Яны ведаюць вынік вашага званка?"
  
  "Так. Выбачайце, але міністр даў гэта зразумець вельмі ясна". Сэр Джэфры быў мяккі. "Падобна на тое, рэпутацыя сумленнага цяперашняга тайпэна Высакароднага Дома вядомая нават у гэтых святых месцах. І міністр, і я разлічваем на гэта". Выбух апладысментаў адцягнуў іх. Ноўбл Стары прарвалася праз кардон ма-фу, які спрабаваў яе злавіць, і праскакаў міма іх, афіцыйныя асобы і канюхі разбегліся ў розныя бакі. "Магчыма, вам лепш спачатку разабрацца з пярэчаннямі з нагоды гонкі. Я буду ў сваёй ложы. Выпіце са мной гарбаты або кактэйль, калі хочаце."
  
  Данросс падзякаваў яго і паспяшаўся ў пакой сцюардаў, у галаве ў яго панавала замяшанне.
  
  "А, Ян", - усхвалявана паклікаў Шыці Т ' Чанг, намінальны старшыня, калі ён увайшоў, і ўсе сцюарды ўжо прысутнічалі. "Нам сапраўды трэба прыняць рашэнне хутка".
  
  "Гэта складана без паказанняў Траўкіна", - сказаў Данросс. "Хто з вас бачыў, як Блуи Уайт нанёс яму ўдар?"
  
  Толькі Макбрайд падняў руку.
  
  "Нас усяго двое з дванаццаці". Данросс заўважыў, што Крос назірае за ім. "Я ўпэўнены. І на абодвух яго руках былі рубцы. Доктар Мэн сказаў, што яны маглі быць пакінутыя пугай або поводьями пры падзенні. Паг, якое тваё меркаванне?"
  
  Пагмайр парушыў няёмкае маўчанне. "Асабіста я не ўбачыў нічога зламыснага. Я глядзеў, як пракляты, таму што я быў на Noble Star, 1000 на носе. Быў удар або няма, здавалася, асаблівай розніцы не мела. Я не бачыў, каб яна здрыганулася, або хто-небудзь з зграі, акрамя Караля. Ноўбл Стары добра бегла да самага паста, і ва ўсіх былі свае пугі ". Ён кінуў адну з копій фотафініш.
  
  Данросс падняў яго. Фатаграфія была такой, якой ён яе бачыў: рыба-лоцман з носам ад Noble Star, з ноздраў ад Butterscotch Lass, з носам ад Winning Billy.
  
  "Яны ўсе выцягнулі свае дубцы, - працягнуў Пагмайр, - і яны зрабілі гэта ў сваю чаргу, цалкам справядліва. Гэта цалкам магло быць выпадковасцю — калі быў удар".
  
  "Дзярмо?"
  
  "Павінен прызнацца, даўніна, я назіраў за сваім Вулічным Гандляром і праклінаў Каралеўскую гульню. Я думаў, твая кабылка злавіла рыбу-лоцмана. Мы, э-э, апыталі іншых трэнераў, і афіцыйнай скаргі, э-э, няма. Я згодны з Пагом."
  
  "Вас зразумеў?"
  
  - Я не бачыў нічога заганнага.
  
  "Джэйсан?"
  
  Да яго здзіўлення, Пламм паківаў галавой і не пагадзіўся, а Данросс зноў задумаўся пра AMG і яго дзіўным абвінавачванні Пламма і Сэвэрына. - Мы ўсе ведаем хітрасць Блуи Уайта, - казаў Пламм. - Нам даводзілася папярэджваць яго раней. Калі тайпэн і Дональд скажуць, што бачылі гэта, я галасую за тое, каб адхіліць яго ад пасады і дыскваліфікаваць рыбу-лоцмана, калі справа дойдзе да галасавання ".
  
  Данросс апытаў іншых сцюардаў, астатнія вагаліся.
  
  "Давайце позовем жакеяў, апошні белы".
  
  Яны так і зрабілі. Усе жакеі пробормотали што-то аб адным і тым жа: яны былі занадта занятыя сваімі коньмі, каб што-то заўважыць.
  
  Цяпер сцюарды чакальна глядзелі на Данросса. Ён утаропіўся ў адказ, выдатна разумеючы, што калі ён скажа: "Я галасую за тое, каб мы аднагалосна адхілілі Блуи Уайт ад удзелу ва ўмяшанні і дыскваліфікавалі рыбу-лоцмана", - усе "за" скажуць "так"! што яны саступяць і прагаласуюць так, як ён пажадае.
  
  "Я бачыў, як ён гэта рабіў, - сказаў ён сабе, - як і Дональд, і іншыя", і гэта ўзрушыла Алексі на тую неабходную долю секунды. Нягледзячы на гэта, шчыра кажучы, я не думаю, што гэта каштавала Ноўбл Стары перамогі ў гонцы. Я сам праваліў гонку. Алексі быў няправільным выбарам для гэтай гонкі. Яму трэба было прыціснуць Рыбу-лоцмана да агароджы на другім павароце, калі ў яго была такая магчымасць, ці ўдарыць Блуи Уайта дубцом па твары, а не рукамі, як зрабіў бы я, о так, без ваганняў. І ёсць іншыя меркаванні.
  
  "У мяне няма ніякіх сумненняў у тым, што мела месца ўмяшанне", - сказаў ён. "Але выпадкова ці наўмысна, я сумняваюся, што нават Алексі пазнае, я згодны, што гэта не варта было Noble Star перамогі ў гонцы, таму я прапаную проста папярэдзіць Блуи і пакінуць вынік у сіле ".
  
  "Цудоўна". Шайти Т ' Чанг выдыхнуў і празьзяў, і ўсе яны расслабіліся, ніхто з іх, і менш за ўсё Пагмайр, не хацеў канфрантацыі з тайпэном. "Хто-небудзь супраць? Добра! Давайце апублікуем фотафініш ў газетах і зробім аб'яву па гучнагаварыцелю. Ты зробіш гэта, тайпэн?"
  
  "Вядома. Але як наконт астатняй часткі праграмы? Паглядзіце на дождж". Цяпер ён ліў як з вядра. "Паслухайце, у мяне ёсць ідэя". Ён распавёў ім пра гэта. Захоплены вокліч, і ўсе засмяяліся. "Вельмі добра, о, вельмі добра!" "Цудоўна!" Данстан Барэ выбухнуў.
  
  "Гэта дасць жукерам ежу для разважанняў!" Сказаў Пагмайр.
  
  "Выдатная ідэя, тайпэн!" Макбрайд празьзяў. "О, вельмі добрая".
  
  - Я пайду ў цэнтр кіравання — можа быць, ты вернеш Блуи і ўладкуеш яму чосу, напалохаеш яго, а?
  
  - Можна цябе на пару слоў, Ен? - спытаў Пагмайр.
  
  "Мы можам зрабіць гэта пазней?"
  
  - Вядома. Роджэр, можна цябе на пару слоў?
  
  "Вядома. Я буду на трыбуне для ўдзельнікаў разам з Синдерсом".
  
  "О, не у тваёй скрынцы?"
  
  - Не, я аддаў яго камісару для прыватнай вечарынкі.
  
  "Ен?"
  
  "Так, Джэйсан?"
  
  "Як ты думаеш, яны ўтрымаюць заўтра пад'ём на ўзгорак?"
  
  "Калі так пойдзе і далей, то няма. Уся гэтая тэрыторыя ператворыцца ў дрыгву. Чаму?"
  
  "Нічога. Я планаваў вечарыну з кактэйлямі рана ўвечары ў нядзелю, каб адсвяткаваць твой суперпродуктовый пераварот!"
  
  Шайти Т ' Чунг фыркнуў. "Выдатная ідэя! Віншую, Ен! Ты бачыў твар Бильцмана?"
  
  "Ен, ты не будзеш свабодны? Я не буду запрашаць Бильцманна", - дадаў Пламм пад ўсеагульны смех. "Гэта будзе ў кватэры нашай кампаніі ў Сынклэрам Тауэрс". <
  
  "Прабач, я еду ў Тайбэй ў другой палове дня, прабач, па меншай меры, такі мой сёлетні план. Эт..."
  
  Пагмайр перапыніў яго з раптоўным непакоем: "Цябе не будзе тут ў панядзелак? А як жа нашы дакументы і ўсё астатняе?"
  
  "Без праблем, Паг. У 9:30 мы зачыняемся". Пламму Данросс сказаў: "Джэйсан, калі я адмяню або перанясу Тайбэй, я пагаджуся".
  
  "Добра. З 7:30 да 9:30 у звычайным рэжыме".
  
  Данросс пайшоў, яшчэ больш нахмурыўшыся, здзіўлены тым, што Пламм быў такім прыязным. Звычайна ён быў апазіцыяй на ўсіх дошках, якія яны дзялілі, выступаючы на баку Горнта і Хавергилла супраць яго, асабліва ў савеце дырэктараў victoria's.
  
  За межамі пакоя сцюардаў тоўпіліся усхваляваныя рэпарцёры, уладальнікі, трэнеры і выпадковыя мінакі. Данросс адмахваўся ад шквалу пытанняў ўсю дарогу да дыспетчарскай. Гэта было на верхнім паверсе.
  
  "Добры дзень, сэр", - сказаў дыктар, і ўсе напружыліся ў маленькай шкляной кабінцы, адкуль адкрываўся лепшы від на трасу. "Цудоўная гонка, шкада ... У вас ёсць рашэнне? Гэта Блуи, ці не так, мы ўсе бачылі дубец ... " - "ці Магу я скарыстацца мікрафонам?"
  
  "О, вядома". Мужчына паспешліва адышоў, і Данросс сеў на яго месца. Ён пстрыкнуў пераключальнікам. "Гэта Іэн Данросс, сцюарды папрасілі мяне зрабіць два аб'явы. . . ."
  
  Цішыня была велізарнай, пакуль яго словы рэхам аддаваліся над стадыёнам. Пяцьдзесят тысяч чалавек затаілі дыханне, не звяртаючы ўвагі на дождж на трыбунах і на кожным ўзвышшы. "Па-першае, вынік пятага заезду". Мёртвая цішыня, калі не лічыць шуму дажджу. Данросс глыбока ўздыхнуў. "Рыба-лоцман па носе ад Noble Star, па вусах ад Butterscotch Lass.... але апошняе было заглушана задаволенымі воклічамі, шчасцем і агідай, і ўсё па ўсім стадыёне крычалі, спрачаліся, падбадзёрвалі, пракліналі, а ўнізе, у паддоке, Горнт быў уражаны, пераканаўшыся, што яго жакея бачылі такім, якім ён бачыў яго, злавілі і паклалі на дыван, і вынік будзе адменены. У гэтым гармідары на таталізатары высвечваецца выйгрышныя нумары: адзін, сем, восем.
  
  Данросс пачакаў імгненне і бесклапотна паўтарыў вынік на кантонская дыялекце, натоўп стала больш паслухмянай, іх стрыманае неспакой рассеялася, паколькі рашэнне сцюардаў было канчатковым. "Па-другое, сцюарды вырашылі з-за дрэнных умоў надвор'я і адмяніць астатнюю частку сустрэчы..." Па натоўпе пранёсся аглушальны стогн. "... на самай справе, каб адкласці да наступнай суботы яшчэ адну адмысловую сустрэчу". Раптам падняўся моцны роў і ўзбуджэнне. "У нас будзе сустрэча з васьмі гонак, і пятая будзе такі ж, як сёння, з тымі ж бегунамі, Рыбкай-лоцманам, Ириской Ласі, Пераможцам Білі, Вулічным гандляром, Залаты Лэдзі, Лохинваром і Ноўбл Стар. Спецыяльнае адказнае выпрабаванне з падвойнымі стаўкамі, дададзена 30 000... "
  
  Ўхваляльныя воклічы, апладысменты і роў, і хто-то ў кабінцы сказаў: "Госпадзе, якая выдатная ідэя, тайпэн! "Ноўбл Стары" забярэ гэтага чорнага ўблюдка!"
  
  "О, не, ён гэтага не зробіць! Ірыска... "
  
  - Выдатная ідэя, тайбань.
  
  У мікрафон Данросс сказаў: "Сцюарды цэняць вашу пастаянную падтрымку". Ён паўтарыў гэта на кантонская дыялекце, дадаўшы: "Праз некалькі хвілін будзе яшчэ адно спецыяльнае аб'ява. Дзякуй!" на абодвух мовах.
  
  Яшчэ адно гучнае прывітанне, і тыя, хто быў пад дажджом, паспяшаліся ў сховішча ці да вокнаў пераможцаў, усё балбаталі, стагналі, пракліналі багоў або благаслаўлялі іх, перакрыўшы выхады, доўгія чэргі мужчын, жанчын і дзяцей, якія шукаюць доўгую дарогу дадому, цудоўнае новае шчасце авалодала імі. Толькі тыя, у каго былі выйгрышныя падвойныя нумары квинеллы, восем і пяць у другім, адзін і сем у пятым, стаялі паралізаваныя, утаропіўшыся на таталізатар, чакаючы абвяшчэння выйгрышных каэфіцыентаў.
  
  - Яшчэ адно аб'ява, тайбань? - з трывогай спытаў вядучы.
  
  "Так", - сказаў Данросс. "Каля пяці". Хавергилл сказаў яму, што здзелка з Рычардам Квангом заключана, і папрасіў яго прыйсці ў ложу Вікторыі як мага хутчэй. Ён дабраўся да выхадны дзверы і, вельмі задаволены сабой, спусціўся па прыступках, пераскокваючы праз тры прыступкі за раз, на наступны ўзровень. "Саступіўшы гонку рыбе-лоцману, прыйдзецца кінуць Горнта", - падумаў ён. Горнт ведаў, і я ведаў, што гэта была падтасоўка, і што Алексі быў подставлен, што б ён ні рабіў — і гэта галоўная прычына, па якой я не паехаў. Яны б паспрабавалі гэта на мне, і я б каго-небудзь забіў. Але ў наступную суботу... ах, у наступную суботу я буду катацца, а Блуи Уайт не асмеліцца, як і іншыя трэнеры, у наступную суботу будзе сумленная гульня, і Бог іх папярэдзіць. Яго хваляванне ўзмацніўся. Затым наперадзе, у перапоўненым калідоры, ён убачыў калектыву яго Муртага. ,
  
  "О, тайпэн, ці магу я ўбачыць—"
  
  - Вядома. Данросс правёў яго праз кухню ў сваю асобную пакой.
  
  "Гэта была выдатная гонка. Я выйграў партыю, - усхвалявана сказаў малады чалавек, - і выдатна правёў суботу".
  
  "Добра". Затым Данросс заўважыў пот на лбе мужчыны. "О Божа", - падумаў ён. "Мы займаемся бізнесам, містэр Мурта?"
  
  "Калі ласка, клічце мяне Дэйв, начальства сказала, э-э, яны сказалі, можа быць. Яны прызначылі паседжанне праўлення на заўтра, на 9:00 раніцы па іх часу. Па нашаму часу гэта ... "
  
  "Сёння ўвечары ў 10:00 вечара. ТАК. Выдатна, містэр Мерт, тады патэлефануеце мне па гэтым нумары. Данросс запісаў яго. "Калі ласка, не згубі яго і нікому не аддавай".
  
  - О, вядома, тайбань, я патэлефаную неадкладна ... У колькі я магу патэлефанаваць?
  
  - У той момант, калі ты перадасі ім трубку. Працягвай тэлефанаваць, пакуль не дабярэшся да мяне. Данросс ўстаў. "Прабач, але ў мяне даволі шмат спраў".
  
  "О, вядома, вядома!" Муртаг збянтэжана дадаў: "Паслухай, тайпэн, я толькі што пачуў аб 2 мільёнах прайграных у тэндэры на куплю універсальных магазінаў. 2 мільёны ад нас да 9:30 панядзелка - гэта, павінна быць, залішне ".
  
  "Я хутчэй чакаў, што гэта будзе для вашай групы. На шчасце, містэр Мурта, я ніколі не планаваў, што такая сціплая сума наяўных будзе вашымі грашыма. Я ведаю, што First Central схільныя прыпадабняцца Божым млынам — яны мелюць павольна, — калі толькі не хочуць сысці з арэны ", - дадаў ён, успомніўшы многіх сяброў, якія пацярпелі ад іх імклівага сыходу шмат гадоў таму. "Не хвалюйся, мой новы знешні крыніца крэдыту больш чэ—" "Што?" Мурта збялеў.
  
  "Мой новы знешні крыніца фінансавання неадкладна рэагуе на любыя раптоўныя дзелавыя магчымасці, містэр Муртаг. Гэта заняло ў іх усяго восем хвілін. Падобна на тое, яны больш упэўненыя ў сабе, чым вашы даверніка". "Чорт вазьмі, тайпэн, калі ласка, кліч мяне Дэйв, гэта не недахоп ўпэўненасці, але, увогуле, яны паняцця не маюць аб Азіі. Я павінен пераканаць іх, што паглынанне General Stores падвоіць вашыя даходы за тры гады ".
  
  - Па-першае, - цвёрда перапыніў Данросс, атрымліваючы асалоду ад сабой. "Вельмі шкада, што ваша група не падзеліць з намі велізарную прыбытак ад гэтай нязначнай часткі нашых грандыёзных планаў пашырэння. Калі ласка, вазьмі чай у скрынцы, прабач, мне проста трэба патэлефанаваць. Ён узяў Муртага за локаць і рашуча вывеў яго за дзверы, зачыніўшы яе за ім.
  
  На кухні Муртаг ўтаропіўся на зачыненыя дзверы, а задаволены звон талерак і непрыстойнасці на кантонская ад дваццаці кухараў і памочнікаў ператварыліся ў аглушальны гам. - Божа, - прамармытаў ён амаль у паніцы, - восем хвілін? Чорт, гэтыя чортавы швейцарцы што, замяшаныя ў справе нашага кліента? Ён зачыкільгаў прэч.
  
  У пакоі Данросс размаўляў па свайму асабістаму тэлефоне, слухаючы гудок выкліку. "Вейййййййй?"
  
  - Містэра Тыпу, калі ласка, - асцярожна прамовіў ён на кантонская дыялекце. - Тэлефануе містэр Данросс.
  
  Ён пачуў, як са стукам паклалі трубку і крык амы: "Гэта тэлефон! Цябе, бацька!"
  
  "Хто гэта?" - спытаў я.
  
  - Чужацкі д'ябал.
  
  Данросс ўсміхнуўся.
  
  "Алё?"
  
  - Іэн Данросс, містэр Тып. Я проста турбаваўся, не абвастрылася ваша хвароба.
  
  "Ах, ах, так, вельмі шкада, што я не змог прыехаць. ТАК. У мяне, у мяне было сее-якое неадкладнае справа, ты разумееш? ТАК. Вельмі тэрмінова. Так, дарэчы, гэта была дрэнная жарт пра "Ноўбл Стары". Я толькі што пачуў па радыё, што рыба-лоцман перамагла з перавагай у нос пасля пярэчанні. Што гэта было за пярэчанне?"
  
  Данросс цярпліва тлумачыў і адказваў на пытанні аб сваёй прапанове аб паглынанні General Stores, радуючыся, што гэтая навіна ўжо дайшла да яго. Калі Типтоп, то ўсе газеты. "Добра", - падумаў ён, чакаючы адказу, але Типтоп перахітрыў яго. "Што ж, дзякуй, што патэлефанаваў, тайпэн".
  
  Данросс адразу ж сказаў: "Гэта было для мяне задавальненнем, о, дарэчы, канфідэнцыйна, я разумею, што цалкам магчыма, што паліцыя выявіла, што адзін з іх падначаленых здзейсніў памылку".
  
  "А Я мяркую, памылка будзе неадкладна выпраўленая?"
  
  "Я б выказаў здагадку, што вельмі хутка, калі адпаведнае асоба пажадае сысці ў адстаўку і скарыстацца дазволам на выезд за мяжу".
  
  - Як хутка, можа быць, вельмі хутка, тайбань?
  
  Данросс старанна падбіраў словы, цяпер яны былі наўмысна расплывістымі, хоць і афіцыйнымі. "Існуюць пэўныя фармальнасці, але, магчыма, іх можна хутка выканаць. На жаль, з важнымі персонамі трэба кансультавацца ў іншым месцы. Я ўпэўнены, ты разумееш.
  
  - Вядома. Але "магутны цмок" не параўнаецца з мясцовым змеем, хейя? Наколькі я разумею, у Ганконгу ўжо ёсць адзін з вашых VIP-персон. Містэр Синдерс?
  
  Данросс міргнуў, уражаны шырокасцю ведаў Типтопа. "У мяне ўжо ёсць пэўныя дазволу", - сказаў ён устрывожана.
  
  "Я б падумаў, што патрабуецца вельмі мала дазволаў. Сапраўднае золата не баіцца агню".
  
  "Так. Ці магу я куды—небудзь патэлефанаваць вам сёння ўвечары, каб паведаміць аб прагрэсе?"
  
  "Па гэтым нумары вы знойдзеце мяне. Калі ласка, патэлефануеце мне ў 21:00" голас Типтопа стаў яшчэ сушы. "Я разумею, што цалкам магчыма, што ваша апошняе прапанову аб банкаўскім абслугоўванні можа быць выканана. Вядома, любому банку спатрэбілася б належная дакументацыя, каб неадкладна атрымаць паўмільярда ганконскіх даляраў наяўнымі, але я чуў, што для забеспячэння крэдыту на трыццаць дзён спатрэбіцца толькі сума ад victoria's chop, the governor's chop і ваша. Гэтая ... нязначная сума наяўных будзе гатова на працягу абмежаванага часу, як толькі будуць выкананы адпаведныя працэдуры. Да гэтага часу гэта справа з'яўляецца канфідэнцыйным, вельмі строга канфідэнцыяльным".
  
  "Вядома".
  
  "Дзякуй, што патэлефанавалі".
  
  Данросс паклаў трубку і выцер далоні. "На абмежаваны час" аддрукавалася ў яго ў галаве. Ён ведаў, і ён ведаў, што Типтоп ведае, што ён разумее, што гэтыя дзве "працэдуры" былі абсалютна ўзаемазвязаны, але не абавязкова. Госпадзе Ісусе, я люблю Азію, радасна падумаў ён, памчаліся прэч.
  
  Калідоры былі запоўненыя, многія людзі ўжо тоўпіліся ля ліфтаў, каб разысціся па дамах. Ён зазірнуў у сваю ложу, злавіў погляд Гаваллана. "Эндру, схадзі на трыбуну для ўдзельнікаў і звяжыся з Роджэрам Галаву, — ён там з хлопцам па імі Синдерс. Спытайся ў іх, ці не знойдзецца ў іх хвілінкі далучыцца да мяне ў маім ложку! Паспяшайся!"
  
  Гаваллан выйшаў. Данросс паспяшаўся па калідоры міма акенцаў для ставак.
  
  "Тай-пэн!" Паклікала Кейсі. "Даруй за Ноўбл Стары! Ты—"
  
  "Вярнуся праз хвіліну, Кейсі. Прабач, не магу спыніцца!" Данросс ператэлефанаваў на бягу. Ён заўважыў Горнта ў пераможнага вокны, але гэта не пазбавіла яго радасці. "Перш-наперш", - падумаў ён. "Колькі ты хочаш за 10 000? Наша стаўка?"
  
  "Наяўныя цалкам падыдуць, дзякуй", - сказаў Горнт.
  
  "Я разошлю гэта пазней".
  
  "Панядзелак падыдзе як нельга лепш".
  
  - Пазней ўвечары. У панядзелак я буду заняты. Данросс сышоў, ветліва кіўнуўшы.
  
  У перапоўненай ложа Вікторыі шум быў такі ж, як і ўсюды. Напоі, смех, ўзбуджэнне і трохі лаянкі з нагоды рыбы-лоцмана, але ўжо рабіліся стаўкі на забег у наступную суботу. Калі Данросс увайшоў, пачуліся новыя прывітання, спачуванні і яшчэ адзін шквал пытанняў. Ён нядбайна адказаў на ўсе, у тым ліку на адзін ад Марціна Хэпли, які затрымаўся ля дзвярэй з
  
  Адрион.
  
  "О, бацька, як не пашанцавала "Ноўбл Стары". Я страціў кашулю і месячная дапамога!"
  
  Данросс ўхмыльнуўся. - Юным лэдзі не варта заключаць заклад! Прывітанне, Хэппли!
  
  "Магу я спытаць эб—"
  
  - Пазней. Адрион, дарагі, не забудзься пра кактэйлях. Ты - гаспадыня.
  
  "О, так, мы будзем там. Бацька, ты не мог бы даць мне аванс на наступны месяц—"
  
  "Вядома", - сказаў Данросс да яе здзіўлення, абняў яе і накіраваўся да Хавергиллу, Рычард Кванг стаяў побач.
  
  "Прывітанне, Ена", - сказаў Хавергилл. "Не пашанцавала, але відавочна, што ў рыбы-лоцмана было перавага".
  
  "Так, так, ён гэта зрабіў. Прывітанне, Рычард". Данросс даў яму копію фотафініш. "Па-чартоўску не пашанцавала нам абодвум". Іншыя стоўпіліся паглядзець на гэта.
  
  - Божа літасцівы, клянуся вусамі...
  
  - Я думаў , "Ноўбл Стары" ...
  
  Скарыстаўшыся тым, што яго адцягнулі, Данросс нахіліўся бліжэй да Хавер-Джиллу. - Усё падпісана?
  
  "Так. 20 цэнтаў з даляра. Ён пагадзіўся і падпісаў папярэднія дакументы. Афіцыйныя дакументы да канца тыдня. Вядома, гэты мярзотнік спрабаваў подольститься, але ўсё падпісана ".
  
  "Цудоўна. Ты заключыў узрушаючую здзелку".
  
  Хавергилл кіўнуў. "Так. Так, я ведаю".
  
  Рычард Кванг павярнуўся. "А, тайпэн". Ён панізіў голас і прашаптаў: "Пол распавёў цябе аб зліцці?"
  
  - Вядома. Дазвольце мне павіншаваць вас.
  
  - Віншуем? - Рэхам адгукнуўся Саутби, падыходзячы да іх. - Чартоўску не пашанцавала, калі хочаце ведаць маё меркаванне! Я паставіў сваю здабычу на Ириску Ласі!
  
  Тэмп залы паскорыўся, калі ўвайшоў губернатар. Хавергилл пайшоў яму насустрач, Данросс рушыў услед за ім. "Ах, Падлогу, Ен. Па-чартоўску не пашанцавала, але выдатнае рашэнне! Ім абодвум. - Яго твар прыемна посуровело. - У наступную суботу, напэўна, будзе спаборніцтва іголак.
  
  "Так, сэр".
  
  - Падлогу, ты хацеў зрабіць афіцыйную заяву?
  
  "Так, сэр". Хавергилл павысіў голас. "Прашу вашай увагі ..." Ніхто не звяртаў увагі, пакуль Данросс не ўзяў лыжку і не пастукаў ёю па чайніку. Паступова запанавала цішыня. "Ваша правасхадзіцельства, дамы і джэнтльмены, я маю гонар аб'явіць ад імя дырэктараў Victoria Bank of Hong Kong і Кітая, што было дасягнута пагадненне аб неадкладным зліцці з great Ho-Pak Bank of Hong Kong ..." Марцін нядбайна выпусціў свой келіх. "... і што Victoria цалкам гарантуе 100 адсоткаў усіх ўкладчыкаў Ho-Pak і ... "
  
  Астатняе было заглушана гучнымі воклічамі. Госці ў суседніх ложках высунуліся з балконаў, каб паглядзець, што адбываецца. Навіна была агучана па меры таго, як іншыя ўваходзілі з калідораў, і неўзабаве пачуліся новыя радасныя воклічы.
  
  Хавергилла засыпалі пытаннямі, і ён падняў руку, задаволены эфектам свайго заявы. У насталай цішыні сэр Джэфры хутка сказаў: "Я павінен сказаць, ад імя Яе Вялікасці
  
  Урад, гэта выдатная навіна, Падлогу, яна добрая для Ганконга, добрая для банка, добрая для цябе, Рычард, і Хо-Пака!"
  
  "О, так, сэр Джэфры", - сказаў Рычард Кванг весела і гучна, упэўнены, што цяпер ён на гіганцкі крок наблізіўся да свайго рыцарскага звання. "Я вырашыў — вядома, з нашымі дырэктарамі — я вырашыў, што для "Вікторыі" было б добра замацавацца ў кітайскім супольнасці і ..."
  
  Хавергилл паспешна перабіў яго. "Рычард, магчыма, мне лепш скончыць афіцыйнае аб'яву і пакінуць дэталі для нашай прэс-канферэнцыі". Ён з сумневам зірнуў на Марціна. "Мы запланавалі афіцыйную прэс-канферэнцыю на панядзелак у апоўдні, але ўсё дэталі ... э-э... зліцця былі ўзгодненыя. Не так, Рычард?"
  
  Рычард Кванг пачаў было ўносіць іншую варыяцыю, але хутка перадумаў, убачыўшы погляды Данросса і Хавергилла. "Э-э, так, так", - сказаў ён, але не змог утрымацца і дадаў: "Я рады быць партнёрам "Вікторыі"".
  
  - Прабачце, містэр Хавергилл, - хутка паклікаў яго Хэппли, - магу я задаць пытанне?
  
  "Вядома", - ветліва адказаў Хавергилл, выдатна разумеючы, аб чым яго спытаюць. "Магчыма, гэтаму ублюдку прыйдзецца сысці", - падумаў ён, так ці інакш.
  
  - Магу я спытаць, містэр Хавергилл, як вы збіраецеся расплачвацца з усімі кліентамі Ho-Pak і са сваім, Blacs і з усімі іншымі банкамі, калі ў іх ва ўсіх праблемы і ў касе недастаткова наяўных?
  
  - Чуткі, чуткі, містэр Хэпли, - бесклапотна адказаў Хавергилл і дадаў са смехам: - Памятаеце: рой камароў можа ствараць шум, падобны раскату грому! Эканоміка Ганконга ніколі не была так моцная. Што тычыцца так званай кампаніі супраць Хо-Пака, то яна скончылася. "Вікторыя" гарантуе укладчыкам "Хо-Пак", паглынанне "Струан-Джэнерал Сторис" і захаванне бізнесу на працягу наступных ста дваццаці гадоў.
  
  - Але, містэр Хэверджилл, не маглі б вы і...
  
  "Не турбуйцеся, містэр Хэпли. Давайце пакінем дэталі нашага ... нашага дабрачыннага парасоніка для Хо-Пак да нашай прэс-канферэнцыі ў панядзелак". Ён адразу ж павярнуўся да губернатара. "Калі вы прабачце мяне, сэр, я апублікую гэта". Калі ён накіраваўся праз натоўп да дзвярэй, пачуліся новыя ўхваляльныя воклічы.
  
  Хто-то заспяваў "Таму што ён вясёлы малы ..." Усе далучыліся. Шум стаў аглушальным. Данросс сказаў Рычарду
  
  Кванг на кантонская дыялекце, цытуючы старое выраз: "Калі гэтага будзе дастаткова, спыніся". Хейя?"
  
  "Ах, ах ды. Так, тайпэн. Сапраўды, так". Банкір слаба ўсміхнуўся, разумеючы пагрозу, нагадваючы сабе аб сваёй поспеху, аб тым, што Венус Пун, напэўна, схіліцца перад ім цяпер, калі ён стаў важным дырэктарам у савеце дырэктараў "Вікторыі". Яго ўсмешка стала шырэй. - Ты маеш рацыю, тайбань. "За чырвонымі дзвярыма шмат непатрэбнага мяса і віна"! Мой вопыт прынясе вялікую карысць нашаму банку, хейя? Ён важна выдаліўся.
  
  "Божа мой, што за дзень!" Джонджон прамармытаў.
  
  "Так, так, цудоўна! Джонджон, даўніна, - сказаў Макбрайд, - ты, павінна быць, вельмі ганарышся Падлогай".
  
  "Так, вядома". Джонджон глядзеў услед сыходзіць Хавергиллу.
  
  "Ты добра сябе адчуваеш?"
  
  "О так, я проста працаваў дапазна". Джонджон не спаў вялікую частку ночы, прыкідваючы, як яны маглі б бяспечна ажыццявіць паглынанне, бяспечна для банка і ўкладчыкаў "Хо-Пак". Ён быў архітэктарам і гэтым раніцай правёў яшчэ больш стомныя гадзіны, спрабуючы пераканаць Хавергилла, што цяпер самы час праявіць наватарства. - Мы можам зрабіць гэта, Падлогу, і выклікаць такі ўсплёск даверу...
  
  "І вельмі небяспечны прэцэдэнт! Я не думаю, што ваша ідэя так важная, як вы сабе ўяўляеце!"
  
  Толькі калі Хавергилл ўбачыў велізарны і неадкладны рост ўпэўненасці ў сабе пасля драматычнага заявы Данросса, ён перадумаў. Усё роўна, стомлена падумаў Джонджон, мы ўсе ў выйгрышы. Банк, Ганконг, Хо-Пак. Вядома, мы зробім усе, што вельмі добра для іх інвестараў, акцыянераў і заступнікаў, нашмат лепш, чым Рычард! Калі я стану тайпэном, я буду выкарыстоўваць "Хо-Пак" як узор для будучых мер па выратаванні. З нашым новым кіраўніцтвам "Хо-Пак" стане выдатным актывам. Як і любая з тузіна прадпрыемстваў. Нават як у Струана!
  
  Стомленасць Джонджона знікла. Яго ўсмешка стала шырэй. О, паспяшайся, у панядзелак адкрываецца рынак!
  
  У ложы Струана Пітэр Марлоў змрочна абапёрся на парэнчы, назіраючы за натоўпам унізе. Дождж каскадамі сцякаў па выступоўцу навес, які абараняў ложы. Тры кансольных балкона членаў клуба і членаў, якія не маюць права голасу, не былі так абаронены. Патрапаных коней вялі ўніз па пандусе, патрапаныя канюхі далучаліся да патрапаным тысячам людзей, накіроўваюцца прэч.
  
  "Што здарылася, Піцер?" Запыталася Кейсі.
  
  "О, няма".
  
  - Толькі не Флёр, спадзяюся, ніякіх праблем?
  
  "Няма".
  
  - Яно было шэрае? Я бачыў, як вы абодва весяліліся.
  
  "Не, не, гэта быў не Грэй, хоць ён зануда, нявыхаваны і заўзяты праціўнік ўсяго каштоўнага". Марлоў з цікаўнасцю ўсміхнуўся. "Мы проста абмяркоўвалі надвор'е".
  
  - Вядома. У той момант ты выглядаў па-чартоўску прыгнечаным. Ты прайграў пятага?
  
  "Так, але справа была не ў гэтым. Я наперадзе, нашмат наперадзе на сёння". Высокі мужчына пахіснуўся, затым паказаў на скрынкі і ўсе вакол. "Проста я падумаў, што тут пяцьдзесят з лішнім тысяч кітайцаў і яшчэ тры ці чатыры мільёны дзе-то там, і ў кожнага з іх ёсць шырокае спадчына, дзіўныя сакрэты і фантастычныя гісторыі, якія можна расказаць, не кажучы ўжо пра дваццаці з лішнім тысяч еўрапейцаў, вышэйшых і ніжэйшых, тайпанах, піратах, флибустьерах, бухгалтараў, лавочниках, дзяржаўных дзеячаў тут — чаму яны таксама выбралі Ганконг? І я ведаю, што як бы я ні стараўся, колькі б я ні чытаў, ні слухаў, ні пытаўся, я ніколі па-сапраўднаму шмат чаго не даведаюся пра ганконскім кітайца або аб самой Ганконгу. Ніколі. Я заўсёды буду толькі драпаць паверхню ".
  
  Яна засмяялася. "Усюды адно і тое ж".
  
  "Аб няма, гэта не так. Гэта азіяцкае папуры. Вазьміце таго хлопца — таго, што ў трэцяй скрынцы зверху, - пухлай кітайца. Ён шматразовы мільянер. Яго жонка - клептоманка, таму кожны раз, калі яна выходзіць з дома, ён прымушае сваіх людзей таемна сачыць за ёй, і кожны раз, калі яна што-то крадзе, яго таварышы плацяць за гэта. Усе крамы ведаюць яе і яго, і ўсё гэта вельмі цывілізавана — дзе яшчэ ў свеце вы маглі б гэта зрабіць? Яго бацька быў кулі, а яго бацька - разбойнік з вялікай дарогі, яго бацька - мандарын, а ён - селянін. Адзін з мужчын побач з ім - яшчэ адзін мультымільянер, які займаецца пастаўкай опіуму і нелегальных тавараў у Кітай, а яго жонка ... ну што ж, гэта ўжо іншая гісторыя. - Якая гісторыя?
  
  Ён засмяяўся. - У некаторых жонак гісторыі такія ж займальныя, як і ў іх мужоў, часам нават больш. Адна з жонак, з якой ты сёння пазнаёміўся, німфаманка і...
  
  "Ды ладна табе, Пітэр! Як і кажа Флёр, ты ўсё гэта выдумляеш". "Магчыма. О так, але некаторыя кітаянкі такія ж... такія ж драпежніцы, як і ўсе дамы на зямлі, цішком. - Шовинистки! Вы ўпэўненыя?
  
  "Ходзяць чуткі..." - Яны разам засмяяліся. "На самай справе яны нашмат разумнейшыя за нас, кітайцаў. Мне казалі, што некалькі тутэйшых кітайскіх замужніх дам з бадзяўся поглядам звычайна аддаюць перавагу еўрапейца ў якасці палюбоўніка, для бяспекі — кітайцы любяць плёткі, любоўныя скандалы, і рэдка сустрэнеш кітайскага свингера, які змог бы захаваць такі сакрэт або абараніць гонар дамы. Справядліва, лэдзі спалохалася б. Быць злоўленай было б вельмі дрэнна, сапраўды вельмі дрэнна. Кітайскія законы даволі строгія. Ён дастаў цыгарэту. "Магчыма, гэта робіць усё гэта яшчэ больш захапляльным".
  
  - Каб завесці палюбоўніка?
  
  Ён назіраў за ёй, разважаючы, што б яна сказала, калі б ён назваў ёй яе мянушку, радасна прамоўленае яму чатырма рознымі кітайскімі сябрамі. "О так, некаторыя з тутэйшых дам ходзяць вакол ды каля. Паглядзіце вунь туды, у тую скрынку, — працягвае руку хлопец у блейзере. Ён носіць зялёную капялюш — гэта кітайскае выраз, якое азначае, што ён раганосец, што ў яго жонкі ёсць палюбоўнік, на самай справе ў яе выпадку гэта быў яго кітайскі сябар ".
  
  - Зялёная капялюш?
  
  "Так. Кітайцы дзівосны! У іх такое неверагоднае пачуццё гумару. Некалькі месяцаў таму гэты хлопец даў аб'яву ў адной з кітайскіх газет, у якім гаварылася: "Я ведаю, што нашу зялёную капялюш, але ў жонкі чалавека, які мне яе падарыў, двое яго сыноў былі ад іншых мужчын!"
  
  Кейсі ўтаропілася на яго. "Ты хочаш сказаць, што ён падпісаў гэта сваім імем?"
  
  "О, так. Гэта быў каламбур з адным з яго імёнаў, але ўсё важныя людзі ведалі, хто гэта быў ".
  
  "Гэта было праўдай?"
  
  Пітэр Марлоў паціснуў плячыма. "Гэта не мае значэння. У таго хлопца нос быў не ў парадку, а яго жонцы дасталася па-чартоўску моцна".
  
  "Гэта несумленна, зусім несумленна".
  
  - У яе выпадку так яно і было.
  
  "Што яна зрабіла?"
  
  - Меў двух сыноў ад іншага...
  
  - Ды добра вам, містэр Апавядальнік!
  
  "Гэй, глядзіце, вунь Док Тулі!"
  
  Яна пашукала курс ніжэй, затым ўбачыла яго. "Ён зусім не выглядае шчаслівым".
  
  - Спадзяюся, з Травкиным усё ў парадку. Я чуў, Тулі хадзіў яго аглядаць.
  
  "Гэта быў які-то разліў".
  
  "Так. Жудасна".
  
  Абодва падвергнуліся дапытлівым роспытаў Тулі пра іх здароўе, ведаючы, што прывід тыфа, магчыма, халеры і, вядома ж, гепатыту ўсё яшчэ навісаў над імі.
  
  "Джос!" - Цвёрда сказаў Піцер Марлоў.
  
  "Джос!" - рэхам адгукнулася яна, імкнучыся не турбавацца аб Лайн. "Для мужчыны гэта яшчэ горш", - падумала яна, успомніўшы словы Тулі: "Гепатыт можа сапсаваць тваю печань — і тваё жыццё, назаўжды, калі ты мужчына".
  
  Праз імгненне яна сказала: "Людзі тут сапраўды здаюцца больш цікавымі, Піцер. Гэта з-за Азіі?"
  
  "Магчыма. Норавы тут такія розныя. І тут, у Ганконгу, мы збіраем сліўкі. Я думаю, што Азія - цэнтр свету, а Ганконг - ядро ". Пітэр Марлоў памахаў каму-то ў іншай ложы, а той памахаў Кейсі. "Вось яшчэ адзін твой прыхільнік".
  
  - Ландо? Ён чароўны мужчына.
  
  Кейсі праводзіла з ім час у перапынках паміж гонкамі.
  
  "Вы павінны прыехаць у Макао, міс Чолок. Магчыма, мы маглі б павячэраць заўтра. У 7:30 вас задаволіць?" Мата сказаў гэта са сваім дзіўным абаяннем старога святла, і Кейсі вельмі хутка зразумела сэнс сказанага.
  
  За абедам Данросс трохі папярэдзіў яе аб ім. "Ён добры хлопец, Кейсі", - далікатна заўважыў тайпэн. "Але тут, незнаёмцу з куай-ло, асабліва такому прыгожаму, як ты, упершыню отправляющемуся ў Азію, часам лепш памятаць, што быць старэйшыя за васемнаццаць не заўсёды дастаткова".
  
  "Трапіўся, тайпэн", - сказала яна яму са смехам. Але сёння днём яна дазволіла Матэ загіпнатызаваць сябе ў бяспецы ложы тайпэна. Застаўшыся адна, яна была б гатовая да таго, што, як яна ведала, гэта адбудзецца заўтра ўвечары: "Гэта залежыць ад таго, Ландо, - сказала яна, - што вячэра будзе выдатным. Гэта залежыць ад таго, у колькі я вярнуся з прагулкі на лодцы - я не ведаю, дазволіць надвор'е, ці не ".
  
  - З кім ты ідзеш? На тай-пэн?
  
  - Проста сябры.
  
  - А Што ж, калі не ў нядзелю, мая дарагая, то, магчыма, мы маглі б прызначыць яго на панядзелак. Для вас ёсць некалькі дзелавых магчымасцяў, тут або ў Макао, для вас і містэра Бартлетта, калі пажадаеце, і па сумяшчальніцтве . Ці магу я патэлефанаваць вам заўтра ў сем, каб даведацца, вольныя ці вы?"
  
  "Я змагу з ім справіцца, так ці інакш, - супакойвала яна сябе, і гэтая думка сагравала яе, - хоць я буду сачыць за віном і, можа быць, нават за вадой на выпадак старога Мікі Фіна".
  
  - Пітэр, тутэйшыя мужчыны, тыя, што на марцы, ім падабаецца Мікі Финнс?
  
  Яго вочы звузіліся. - Ты маеш на ўвазе Мату? - Не, проста ў агульных рысах.
  
  "Я сумняваюся, што кітаец або еўразіец падарыў бы яго гуайло, калі гэта тое, аб чым ты просіш". Ён нахмурыўся. "Я б сказаў, што вам трэба быць вельмі абачлівым з імі і з еўрапейцамі. Вядома, калі быць шчырым, вы былі б першым у іх спісе. У цябе ёсць усё неабходнае, каб адправіць большасць з іх у зухавата прытомнасць.
  
  "Вялікае дзякуй!" Яна облокотилась на балкон, атрымліваючы асалоду ад кампліментам. Шкада, што Лайн тут няма. Наберись цярпення. "Хто гэта?" - спытала яна. - Стары, які тарашчыцца на маладую дзяўчыну? Унізе, на першым балконе. Глядзіце, ён трымае руку на яе задніцы!
  
  "А, гэта адзін з нашых мясцовых піратаў — Четырехпалый Ву. Дзяўчына - Венера Пун, мясцовая тэлезорка. Юнак, які размаўляе з імі, - яго пляменнік. На самай справе ходзяць чуткі, што ён сын. У хлопца гарвардская ступень у галіне бізнесу і амерыканскі пашпарт, і ён разумны, як пугу. Даўніна Чатыры Пальца - яшчэ адзін мультымільянер, па чутках, займаецца кантрабандай золата і ўсяго астатняга, у яго адна афіцыйная жонка, тры шышкі рознага ўзросту, і цяпер ён палюе за Венерай Пун. Яна была цяперашняй жонкай Рычарда Кванга. Была. Але, магчыма, цяпер, з паглынаннем "Вікторыі", яна кіне Чатыры Пальца і вернецца да яго. Чатыры Пальца жыве на старой прагнілай абердинской джонке і збірае сваё велізарнае стан. Ах, глядзіце туды! Маршчыністыя стары і жанчына, з якімі размаўляе тайбэн."
  
  Яна прасачыла за яго поглядам і паглядзела на наступную скрынку. "Гэта скрынка Шайти Т 'Чанга", - сказаў ён. - Шайти прамы спадчыннік Мэй-мэй і Дзірка праз іх сына Дункана. Тайпэн калі-небудзь паказваў вам партрэты Дзірка?
  
  "Так". Лёгкая дрыготка прабегла па яе целе, калі яна ўспомніла нож Ведзьмы, уваткнуты ў партрэт яе бацькі, Тайлера Брока. Яна хацела распавесці яму пра гэта, але вырашыла не рабіць гэтага. "Ёсць вялікае падабенства", - сказала яна.
  
  - Вядома, ёсць! Шкада, што я не магу ўбачыць Доўгую галерэю. Увогуле, тая пажылая пара, з якой ён размаўляе, жыве ў шматкватэрным доме, у двухпакаёвай кватэры на шостым паверсе ў Глессингс-Пойнт. Яны валодаюць велізарным пакетам акцый Struan. Кожны год перад кожным штогадовым сходам савета дырэктараў тайпэн, кім бы ён ні быў, павінен падаць заяўку на права голасу па акцыях. Мы заўсёды згаджаемся, гэта было часткай першапачатковага пагаднення, але ён усё роўна павінен паехаць асабіста ".
  
  "Чаму гэта?" - спытаў я.
  
  "Твар. І з-за Ведзьмы". Мімалётная ўсмешка. "Яна была выдатнай лэдзі, Кейсі. О, як бы я хацеў пазнаёміцца з ёй! Падчас паўстання баксёраў у 1899-1900 гадах, калі Кітай быў ахоплены чарговым пажарам, Высакародны дом знішчыў усе свае ўладанні ў Пекіне, Тяньсине, Фучжоу і Кантоне тэрарыстамі-баксёрамі, якіх больш ці менш спансавала і, безумоўна, заахвочвала Цзу Сі, старая ўдава імператрыца. Яны называлі сябе Праведнымі Гарманічнымі Кулакамі, і іх баявым воклічам было: "Абараніце Ч'ингов і забіце усіх чужаземных д'яблаў!""Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, еўрапейскія дзяржавы і Японія ў значнай ступені падзялілі Кітай. Як бы тое ні было, Баксёры напалі на ўсе замежныя дзелавыя дома, паселішча, на неабароненыя тэрыторыі і знішчылі іх. Высакародны дом знаходзіўся ў жудасным становішчы. У той час намінальным тайпэном зноў быў стары сэр Лохлин Струан — ён быў апошнім сынам Робба Струана, якія нарадзіліся з высахлай рукой. Ён стаў тайпэном пасля Кулума. Ведзьма прызначыла яго, калі яму было васемнаццаць, адразу пасля смерці Кулума — потым зноў пасля смерці Дзірка Данросса, — і трымала яго прывязаным да завязкам свайго фартуха, пакуль ён не памёр у 1915 годзе ў ўзросце сямідзесяці двух гадоў.
  
  - Адкуль ты бярэш ўсю гэтую інфармацыю, Пітэр?
  
  "Я прыдумляю гэта", - сказаў ён велічна. "У любым выпадку, Ведзьме тэрмінова спатрэбілася куча грошай. Дзед Горнта скупіў шмат паперы Струана і знізіў попыт на яе. Не было нармальнага крыніцы фінансавання, ёй няма дзе было заняць, таму што ўся Азія - усе хонги — былі ў роўнай ступені ахоплены беспарадкамі. Але бацька гэтага хлопца, бацька таго, з кім размаўляе тайпэн, быў Каралём жабракоў у Ганконгу. Раней кленчанне было тут велізарным бізнесам. Як бы тое ні было, гэты чалавек прыйшоў пабачыцца з ёй, так абвяшчае гісторыя. "Я прыйшоў купіць пятую частку Высакароднага дома", - сказаў гэты чалавек з вялікай годнасцю, - "ён прадаецца? Я прапаную 200 000 таэль срэбра", - гэта была менавіта тая сума, якая ёй была патрэбна, каб выкупіць сваю газету. Яны патаргавацца, і ён пагадзіўся на дзясятую частку, 10 працэнтаў — неверагодна справядлівая здзелка, абодва ведалі, што ён мог бы атрымаць 30 або 40 працэнтаў за тую ж суму, таму што да таго часу Ведзьма была ў роспачы. Ён не патрабаваў ніякага кантракту, акрамя яе чопа і яе абяцанні, што раз у год яна ці тайпэн будуць прыходзіць да яго або яго нашчадкам, дзе б ён ці яны ні жылі, прасіць права голасу акцыямі. "Пакуль тайбань просіць - права голасу прадастаўляецца.'
  
  "Але чаму, шаноўны кароль жабракоў? Навошта ратаваць мяне ад маіх ворагаў?" - спытала яна.
  
  "Таму што твой дзядуля, стары Зялёнавокі Д'ябал, аднойчы выратаваў твар майго дзядулі і дапамог яму стаць першым каралём жабракоў Ганконга". Кейсі ўздыхнула. "Ты верыш у гэта, Піцер?" "О, так". Ён паглядзеў на Шчаслівую даліну. "Калі-то тут было малярийное балота. Дырк і там усё прыбраў". Ён зацягнуўся цыгарэтай. "Аднойчы я напішу аб Ганконгу". "Калі ты будзеш працягваць паліць, ты ніколі нічога не напішаш". "Думка добра зразуметая. Добра, я спыню. Цяпер. На сёння. Таму што ты прыгожая. Ён затушыў цыгарэту. Яшчэ адна ўсмешка, зусім іншая. "Ииии, але я мог бы расказаць некалькі гісторый аб многіх людзях, з якімі ты сёння пазнаёміўся. Я не буду, гэта несумленна, няправільна. Я ніколі не змагу расказаць сапраўдныя гісторыі, хоць ведаю іх шмат! Яна засмяялася разам з ім, перакладаючы погляд з дзіўнай пажылы пары на іншыя трыбуны. Яна міжволі ахнула. Седзячы з зацішнага боку балкона для ўдзельнікаў, яна ўбачыла Орланду. Лайн быў з ёй. Ён быў вельмі блізка. Абодва былі вельмі шчаслівыя разам, гэта было лёгка ўбачыць нават з такой адлегласці. - Што за— - пачаў Пітэр Марлоў, але тут таксама ўбачыў іх. - О! Не турбуйся.
  
  Пасля паўзы яна адвяла вочы. "Піцер, гэта ласку. Магу я папрасіць цябе аб гэтым ласцы прама зараз?" "Чаго ты хочаш у якасці ласкі?" "Я хачу ведаць пра Орланде". "Каб знішчыць яе?"
  
  "Для абароны. Абароны Лайна ад яе". "Магчыма, ён не хоча, каб яго абаранялі, Кейсі". "Клянуся, я ніколі не скарыстаюся гэтым, калі, сумленнае слова, не адчую, што гэта неабходна".
  
  Высокі мужчына ўздыхнуў. - Прабачце, - сказаў ён з вялікім спачуваннем, - але нішто з таго, што я мог бы расказаць вам аб ёй, не дало б абароны вам ці Лініі. Нічога, што магло б знішчыць яе ці прымусіць страціць твар. Нават калі б я мог, я б не стаў, Кейсі. Гэта сапраўды не было б крикетом. Не так?"
  
  "Не, але я ўсё яшчэ прашу". Яна ўтаропілася на яго ў адказ, настойваючы. "Ты папрасіў аб ласцы. Я прыйшла, калі табе патрэбна была дапамога. Мне патрэбна дапамога зараз. Калі ласка."
  
  Ён доўга назіраў за ёй. - Што ты пра яе ведаеш? Яна распавяла яму, што даведалася: аб тым, што Горнт падтрымлівае Орланду, Макао, пра дзіця.
  
  - Тады ты ведаеш усё, што ведаю я, за выключэннем, магчыма, таго, што табе варта пашкадаваць яе.
  
  "Чаму?"
  
  "Таму што яна евразийка, самотная, у яе няма адзінай падтрымкі, і гэта так жа ненадзейна, як і ўсё ў свеце. Яна жыве на лязо нажа. Яна маладая, прыгожая і заслугоўвае будучыні. Тут для яе нічога няма".
  
  "Акрамя Лініі?"
  
  "Акрамя Лайн або каго-то накшталт яго". Вочы Піцера Марлоў былі сланцавага колеру. "Магчыма, з яго пункту гледжання, гэта было б не так ужо дрэнна".
  
  - Таму што яна азіятка, а я не?
  
  Зноў цікаўная ўсмешка. "Таму што яна жанчына, і ты таксама, але ў цябе на руках усе карты, і адзінае, што табе трэба вырашыць, гэта сапраўды ты хочаш гэтай вайны".
  
  "Будзь шчыры са мной, Пітэр, калі ласка. Я пытаюся. Што ты параіш? Я пачынаю баяцца — вось, я прызнаю гэта табе. Калі ласка?"
  
  "Добра, але гэта не тая паслуга, якой я цябе абавязаны", - сказаў ён. "Ходзяць чуткі, што вы з Лайном не палюбоўнікі, хоць ты, відавочна, любіш яго. Ходзяць чуткі, што вы разам шэсць ці сем гадоў, у непасрэднай блізкасці, але без ... без афіцыйнага кантакту. Ён надзвычайны хлопец, вы цудоўная лэдзі, і вы былі б выдатнай парай. Ключавое слова - пара, Кейсі. Можа быць, ты хочаш грошай, улады і прэстыжу больш, чым ён. У гэтым твая праблема. Я не думаю, што ў цябе можа быць і тое, і іншае."
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  "Мне здаецца, ты выбіраеш Паркону, улада і багацце і ніякага Бартлетта, акрамя як у якасці аднаго — або ты становішся місіс Лайн Барт-летта, паводзіш сябе прыстойна, любіш і будзеш такой жанчынай, якой, без сумневу, была б Арланда ў пекле. У любым выпадку, вы павінны быць на сто адсоткаў — вы з Лайн абодва занадта моцныя і, верагодна, занадта шмат разоў правяралі адзін аднаго, каб быць падманутымі. Ён аднойчы быў разведзены, таму ён напагатове. Ты ўжо перарасла ўзрост слепаты Джульеты, так што ты ў роўнай ступені напагатове.
  
  - Вы таксама псіхіятр? - спытаў я.
  
  Ён засмяяўся. "Няма, і не бацька-спавядальнік, хоць мне падабаецца разбірацца ў людзях і слухаць, але не чытаць натацый і ніколі не даваць саветаў — гэта самая няўдзячная задача ў свеце". "Значыць, кампрамісу быць не можа?"
  
  "Я так не думаю, але тады я - гэта не ты. У цябе свая карма. Незалежна ад Орланды — калі гэта не яна, то гэта будзе іншая жанчына, лепш або горш, прыгажэй, хоць, можа быць, і няма, таму што перамога, параза ці нічыя - якасць Орланды, і ў яе ёсць усё неабходнае, каб зрабіць мужчыну задаволеным, шчаслівым, жывым як мужчына. Прабачце, я не хачу здацца шавіністам, але раз ужо вы спыталі, я б параіў вам хутчэй прыняць рашэнне.
  
  Гаваллан паспяшаўся ў ложу Шайти Пчанга і далучыўся да тайпэну. - Добры дзень, - ветліва павітаўся ён з пажылы парай. - Прабач, тайбань, але Крос і іншы хлопец, які табе быў патрэбен, ужо сышлі.
  
  "Чорт вазьмі!" Данросс падумаў секунду, затым папрасіў прабачэння і выйшаў разам з Гавалланом. "Ты прыйдзеш на кактэйль?"
  
  - Так, калі ты хочаш, каб я быў там— Баюся, я не вельмі добрая кампанія.
  
  - Давайце зойдзем сюды на секунду. Данросс правёў мяне ў сваю асобную пакой. Чай быў накрыты, а бутэлька "Дом Периньон" стаяла ў вядзерцы з лёдам.
  
  - Святкаванне? - Спытаў Гаваллан.
  
  - Ды. Тры рэчы: захоп "Джэнерал Сторис", выратаванне "Хо Пак" і пачатак новай эры.
  
  "Пра?"
  
  "Так". Данросс пачаў адкрываць бутэльку. "Напрыклад, ты: я хачу, каб ты з'ехала ў Лондан у панядзелак вечарам з дзецьмі". Вочы Гаваллана пашырыліся, але ён нічога не сказаў. "Я хачу, каб ты праверыў Кэці, звярнуўся да яе спецыяліста, затым адвёз яе і дзяцей у Касл-Эйвисьярд. Я хачу, каб ты ўзначаліў Эйвисьярд на шэсць месяцаў, магчыма, на год ці два. Праз шэсць месяцаў дакладна — захопіце ўсе ўсходняе крыло. Гаваллан ахнуў. "Ты возглавишь новае падраздзяленне, вельмі сакрэтная, у сакрэце ад Аластера, майго бацькі, кожнага члена сям'і, уключаючы Дэвіда. У сакрэце ад усіх, акрамя мяне".
  
  "Якое падраздзяленне?" Ўзбуджэнне і шчасце Гаваллана былі відавочныя.
  
  "Эндру, я хачу, каб ты сёння ўвечары зблізіўся з адным хлопцам. Джэймі Кірк. Яго жонка трохі зануда, але запрасі іх у Avisyard. Я хачу, каб вы перабраліся ў Шатландыю, асабліва ў Абердзіна. Я хачу, каб вы куплялі нерухомасць, але вельмі ціха: завадскія раёны, прычалы, патэнцыйныя аэрадромы, верталётныя пляцоўкі побач з докамі. Там ёсць докі?"
  
  - Госпадзе, тайпэн, я не ведаю. Я ніколі там не быў.
  
  "Я таксама".
  
  "А?"
  
  Данросс засмяяўся, убачыўшы выраз твару Гаваллана. "Не хвалюйся. Твой першапачатковы бюджэт - мільён фунтаў стэрлінгаў".
  
  - Божа, адкуль, чорт вазьмі, бярэцца мільён fr...
  
  - Усё роўна! Данросс скруціў корак і патрымаў яе, акуратна прыглушаючы выбух. Ён разліў светлае, ох ужо гэта сухое віно. - Ты павінен ўкласці мільён фунтаў стэрлінгаў у бліжэйшыя шэсць месяцаў. Яшчэ 5 мільёнаў фунтаў стэрлінгаў на працягу наступных двух гадоў".
  
  Гаваллан адкрыта ўтаропіўся на яго.
  
  "За гэты час я хачу, каб Высакародны дом, пра, так непрыкметна, стаў уладай у Абердзіна, з лепшай зямлёй, з лепшым уплывам на гарадскія саветы. Я хачу, каб ты быў лэрдам Абердзіна — і як мага далей на захад, да Инвернесса, і на поўдзень, да Данді. Праз два гады. Дамовіліся?
  
  "Так, але..." Гаваллан бездапаможна спыніўся. Усё сваё жыццё ён хацеў кінуць Азію. Кэці і дзяцей таксама, але гэта ніколі не было магчыма і нават не разглядалася. Цяпер Данросс даў яму Ўтопію, і ён не мог прыняць яе цалкам. - Але чаму?
  
  - Пагавары з Кірком, обольсти яго жонку і памятай, хлопец, трымай рот на замку. Данросс працягнуў яму шклянку і ўзяў адзін для сябе. "Вып'ем за Шатландыю, новую эру і наша новае маёнтак". Затым у глыбіні душы ён дадаў: "І за Паўночнае мора!" Усе багі сведкі: Высакародны Дом рэалізуе План нумар адзін на выпадак непрадбачаных абставінаў.
  
  67
  
  17:50 ВЕЧАРА. :
  
  Трыбуны цяпер былі пустыя, калі не лічыць прыбіральшчыкаў, большасць ложаў былі цёмнымі. З неба ліў дождж, суцэльная вадзяны заслона. Набліжалася змярканне. Рух па ўсім іпадром было абцяжарана. Тысячы людзей пабрылі дадому, прамоклыя, але з лёгкім сэрцам. У наступную суботу быў яшчэ адзін дзень скачак, і яшчэ адна пятая гонка, і о-о-о, яшчэ адно выпрабаванне, і на гэты раз тайпэн, напэўна, асядлаў Высакародную Зорку, і, магчыма, Чорная Барада асядлаў Рыбу-лоцмана, а гэтыя два д'ябла гуайло пакончаць з сабой дзеля нашага забавы.
  
  "Ролс-ройс", які выязджаў з боку ўваходу для ўдзельнікаў, запырскаў некалькіх пешаходаў, і яны выліліся шквалам непрыстойнасцей, але ніхто з кітайцаў не пярэчыў". "Аднойчы ў мяне будзе такі", - падумалі ўсе. Усё, што мне трэба, - гэта трохі пералюбнічаць з Джос. Ўсяго толькі трохі грошай у наступную суботу, і ў мяне будзе дастаткова, каб купіць зямлю або кватэру для здачы ў арэнду, абмяняць на частка вышыннага будынка, закласці пад акр Цэнтра. Ииии, як бы мне спадабалася катацца ў маім "ролс-ройс" з такім шчаслівым нумарным знакам, як гэты! Ты бачыў, хто гэта быў? Таксиман Ток, які сем гадоў таму ездзіў на бо-пі, нелегальным таксі, і аднойчы знайшоў у сябе на заднім сядзенні 10 000 ганконскіх даляраў і хаваў іх на працягу пяці гадоў, пакуль не скончыўся тэрмін даўнасці, затым ўклаў іх у фондавы рынак падчас буму трохгадовай даўнасці з велізарнай прыбыткам, затым атрымаў прыбытак і купіў кватэры. Ииии, бум! Памятаеце, што напісаў стары Сляпы Танг у сваёй калонцы аб будучым буме! Але як наконт краху фондавага рынку і ўсіх гэтых банкаўскіх аперацый?
  
  Ииии, з гэтым скончана! Хіба ты не чуў узрушаючую навіна? Great Bank забірае Хо-Пак і расплачваецца за ўсе даўгі банкіра Кванга. Вы чулі аб куплі Noble House універсальных магазінаў? Абодва такія добрыя навіны, абвешчаныя ў дзень скачак. Такога раней ніколі не здаралася! Гэта дзіўна! Вельмі дзіўна! Ты ж не думаеш ... Пералюбнічаць ўсім Багам! Няўжо ўсё гэта брудная выкрут гэтых брудных замежных д'яблаў маніпуляваць рынкам, каб скрасці нашу законную прыбытак? Аб, пра, о, я згодны! Так, гэта, павінна быць, брудны змова! Занадта шмат прелюбодейных супадзенняў! О, гэтыя жудасныя хітрыя варвары! Слава ўсім багам, я зразумела гэта і магу падрыхтавацца! Што мне цяпер рабіць . . .
  
  Калі ўсе яны накіроўваліся дадому, іх думкі былі паглынутыя расце хваляваннем. Большасць з іх былі бядней, чым калі яны прыехалі на трасу, але некаторыя былі нашмат багацей. Акулярык Ву, канстэбль з паліцэйскага ўчастка Ўсходняга Абердзіна, быў адным з такіх. Крос дазволіў яму пайсці на скачкі, хоць ён павінен быў вярнуцца да 18:15 вечара, калі ў кліента павінны былі зноў узяць інтэрв'ю, Акулярык Ву прысутнічаў там у якасці перакладчыка дыялекту нинг-ток. Малады чалавек здрыгануўся, і яго Сакрэтны Мяшок пахаладзеў пры думцы аб тым, як хутка вялікі Браян Квок выболтал свае самыя патаемныя сакрэты.
  
  "Иииии", - падумаў ён, ахоплены забабонным жахам. Гэтыя ружовыя варвары - сапраўдныя д'яблы, якія могуць круціць намі, цывілізаванымі людзьмі, як ім заманецца, і зводзіць нас з розуму. Але калі я стану СІ, гэта абароніць мяне і адкрые мне некаторыя з іх сакрэтаў, і з гэтымі сакрэтамі і іншымі замежнымі д'ябальскімі сакрэтамі я буду продкам!
  
  Ён празьзяў. Яго джос змяніўся з тых часоў, як ён злавіў тую старую аму. Сёння багі былі да яго вельмі добразычлівыя. Ён ужо даўно прагназаваў адну квинеллу, штодзённых падвойных і трехместные коней, кожны раз реинвестируя увесь свой выйгрыш, і цяпер ён быў багацей на 5753 ганконскіх даляра. Яго план адносна грошай быў ужо вырашаны. Ён прафінансуе Пятага дзядзьку куплю ўжыванай пластыкавай фармовачнай машыны для адкрыцця фабрыкі па вытворчасці пластыкавых кветак у абмен на 51 працэнт, яшчэ 1000 даляраў пойдуць на будаўніцтва двух дамоў у рамках перасялення, якія будуць здавацца ў арэнду, і апошняя 1000 долараў будзе выплачана ў наступную суботу!
  
  "Мэрсэдэс" аглушальна прасігналіў, прымусіўшы яго падскочыць. Акулярык Ву даведаўся аднаго з мужчын на заднім сядзенні: нейкага Роузмонта, варвара з ЦРУ з бязмежнымі сродкамі для марнаванняў. "Якія ж яны наіўныя, амерыканцы", - падумаў ён. У мінулым годзе, калі яго сваякі хлынулі за мяжу ў "зыходзе", ён адправіў іх усіх у консульства па спісе, кожны месяц пад іншым імем і з іншай гісторыяй, каб яны далучыліся да пастаяннай і пастаянна расце групе райс-хрысціян або, калі быць больш дакладным, райс-некоммунистов. Было лёгка атрымаць бясплатнае харчаванне і раздаткавыя матэрыялы ад U.S. Консульства. Усё, што вам трэба было зрабіць, гэта прыкінуцца спалоханым і нервова сказаць, што вы толькі што перайшлі мяжу, што вы былі рашуча настроены супраць старшыні Мао і што ў вашай вёсцы камуністы здзейснілі такую-то жахлівую рэч. Амерыканцы былі б рады пачуць аб рухах войскаў КНР, рэальных або ўяўных. О, як хутка яны запісалі б усё гэта і папрасілі б больш. Любая інфармацыя, любы дурны фрагмент інфармацыі, які вы маглі б запазычыць, калі б ўмелі чытаць газету, быў для іх — калі гаварыць шэптам, закочваючы вочы, — вельмі каштоўным.
  
  Тры месяцы таму ў Парха Ву здарыўся мазгавы штурм. Цяпер, з чатырма членамі свайго клана, адзін з якіх першапачаткова быў журналістам камуністычнай газеты ў Кантоне, Акулярык Ву прапанаваў — але праз давераных пасрэднікаў, каб яго і яго сувязі нельга было адсачыць, — забяспечваць Роузмонта штомесячным сакрэтным справаздачай, брашурай выведкі пад кодавай назвай "Змагар за свабоду" аб умовах па той бок Бамбукавым заслоны ў Кантоне і яго ваколіцах. Каб даказаць шпіёнскае якасць ачкоў, Ву прапанаваў даць першыя два выпускі бясплатна — каб злавіць магутнага тыгра, больш выгадна прынесці ў ахвяру скрадзенага ягня. Калі б яны былі прызнаныя прымальнымі для ЦРУ, ганарар склаў бы 1000 ганконскіх даляраў за кожныя наступныя тры, і калі б яны былі аднолькава каштоўнымі, тады быў бы заключаны новы кантракт на год падрыхтоўкі справаздач.
  
  Першыя два былі так высока ацэнены, што неадкладна была заключана здзелка на пяць рэпартажаў па 2000 ганконскіх даляраў кожны. На наступным тыдні яны павінны былі атрымаць свой першы ганарар. О, як яны віншавалі сябе! Змест рэпартажаў было ўзята з трыццаці кантонских газет, якія дастаўляліся штодзённым кантонским цягніком, які таксама прывозіў свіней, хатнюю птушку і разнастайныя прадукты харчавання, якія можна было без працы набыць у газетных крамах Ваньчая. Усё, што ім трэба было зрабіць, гэта ўважліва прачытаць іх і скапіяваць артыкулы, папярэдне выдаліўшы камуністычную дыялектыку: артыкулы аб сельскагаспадарчых культурах, будаўніцтве, эканоміцы, партыйных прызначэннях, нараджэння, смерці, прысудах, вымаганнях і мясцовым каларыце — пра ўсё, што яны лічылі цікавым. Акулярык Ву перавёў гісторыі, выбраныя астатнімі.
  
  Ён адчуў вялізную хвалю задавальнення. У Змагара за свабоду быў велізарны патэнцыял. Іх выдаткі былі амаль нулявымі. "Але часам мы павінны быць асцярожныя і не дапусціць некалькіх памылак, - сказаў ім Акулярык Ву, - а часам нам даводзіцца прапускаць месяц—"Мы шкадуем, што наш агент у Кантоне быў забіты за разгалашэнне дзяржаўных сакрэтаў ..." Ах так. І неўзабаве, калі я стану паўнапраўным членам СІ і падрыхтаваным агентам-шпіёнам, я буду лепш ведаць, як прадстаўляць інфармацыю для прэсы ЦРУ. Магчыма, мы пашырым і поэкспериментируем з рэпартажам з Пекіна, яшчэ адным з Шанхая. Мы можам атрымліваць свежыя пекінскія і шанхайскія газеты аднолькава лёгка і з мінімальнымі ўкладаннямі. Слава ўсім багам за амерыканскае цікаўнасць!
  
  Проезжавшее міма таксі засигналило. Ён на імгненне спыніўся, каб даць яму праехаць, затым праціснуўся скрозь натоўп, не звяртаючы ўвагі на лаянкі, гудкі і шум ўздоўж высокага плота, што акружаў стадыён. Ён зірнуў на гадзіннік. У яго было поўна часу. Штаб-кватэра знаходзілася недалёка.
  
  Дождж памацнеў, але ён гэтага не адчуваў, цяпло выйгрышу ў кішэні аблягчала яго крокі. Ён расправіў плечы. Будзь моцным, будзь мудрым, загадаў ён сабе. Сёння вечарам я павінен быць напагатове. Магчыма, яны спытаюць майго меркавання. Я ведаю, што супэрінтэндант-камуніст Браян Квок часам хлусіць і перабольшвае. А што датычыцца атамнай энергетыкі, што ў гэтым такога важнага? Вядома, у Паднябеснай ёсць свая атамная прамысловасць. Любы дурань ведае, што гадамі адбывалася ў Сіньцзяне, недалёка ад берагоў возера Бос-тэнг-ху. І, вядома, хутка ў нас будуць нашы ўласныя ракеты і спадарожнікі. Вядома! Хіба мы не цывілізаванасці? Хіба мы не вынайшлі порах і ракеты, але адмовіліся ад іх тысячагоддзя таму як ад варварства?
  
  Па ўсім стадыёне па іншы бок плота жанчыны-прыбіральшчыцы зграбалі размокшие аб'едкі тысяч людзей, цярпліва і старанна прасейваючы смецце ў пошуках страчанай манеты ці пярсцёнкі, аўтаручкі або бутэлькі, якія каштавалі адзін медяк наяўнымі. На кукішках побач з кучай смеццевых бакаў, з зацішнага боку ад дажджу, сядзеў мужчына.
  
  "Давай, стары, ты не можаш тут спаць", - незласліва сказала прыбіральшчыца, падтрасаючы яго. "Пара ісці дадому!" Вочы старога на імгненне расчыніліся, ён пачаў уставаць, але спыніўся, глыбока ўздыхнуў і заціх, як лялька.
  
  - Иииии, - прамармытаў Однозубый Янг. За свае семдзесят гадоў яна досыць пабачыла смерці, каб прызнаць яе канчаткова. "Гэй, малодшая сястра", - ветліва паклікала яна сваю сяброўку і другога члена сваёй каманды. "Ідзі сюды! Гэты стары мёртвы".
  
  Яе сяброўцы было шэсцьдзесят чатыры, яна была згорбленай і маршчыністай, але такой жа моцнай і таксама шанхайкой. Яна выйшла з-пад дажджу і паглядзела ўніз. "Ён падобны на жабрака".
  
  "Так. Нам лепш сказаць брыгадзіру". Янг Однозубый апусціўся на калені і старанна обшарил яго абшарпаныя кішэні. Там было 3 ганконскіх даляра дробяззю, больш нічога. "Гэта няшмат", - сказала яна. "Усё роўна". Яна падзяліла манеты пароўну. На працягу многіх гадоў яны заўсёды дзялілі тое, што знаходзілі.
  
  "Што гэта ў яго ў левай руцэ?" спытала іншая жанчына. Адным зубам адпусціла падобную на кіпцюры руку. "Проста некалькі квіткоў". Яна вгляделась ў іх, затым паднесла бліжэй да вачэй і прагартала. "Гэта падвойная квинелла ..." - пачала яна, затым раптам захіхікала. "Ииии, бедны дурань выйграў першую партыю і прайграў другую" ... ён абраў Ириску Ласі!" Абедзве жанчыны істэрычна зарагаталі над інтрыгамі багоў.
  
  "Павінна быць, гэта давяло бедную старую старую да прыпадку — на маім месцы! Ииии, быць так блізка і ў той жа час так далёка, Старэйшая сястра".
  
  "Джос". Однозубый Янг зноў хіхікнуў і выкінуў квіткі ў смеццевае вядро. "Багі ёсць багі, а людзі ёсць людзі, але эээ, я магу ўявіць, як памірае стары. Я б таксама так зрабіла! Дзве пажылыя жанчыны зноў засмяяліся, дрэнны джос прычыніў ім боль, і старэйшая пацерла грудзі, каб палегчыць боль. "Ииии, мне трэба лекі. Ідзі і раскажы пра яго брыгадзіру. Малодшая сястра, ииии, але я сёння стаміўся. Такі дрэнны Джос, ён быў блізкі да таго, каб стаць мільянерам, а цяпер? Джос! Ідзі скажы брыгадзіру. Я сёння стамілася, - зноў сказала яна, абапіраючыся на граблі, яе голас дрыжаў.
  
  Іншая жанчына сышла, захапляючыся багамі і тым, як хутка яны могуць даваць ці адбіраць — калі яны ўвогуле існуюць, падумала яна між іншым. Ах, Джос!
  
  Стомлена Однозубая Янг працягнула сваю працу, у яе балела галава, але ў той момант, калі яна пераканалася, што была адна і за ёй ніхто не назіраў, яна кінулася да смеццевага вядра і ліхаманкава дастала квіткі, яе сэрца калацілася так, як ніколі ў жыцці. Яна ліхаманкава праверыла, што вочы не падманулі яе і лічбы былі правільнымі. Але памылкі не было. Кожны білет быў выйгрышным. Не менш адчайна яна засунула іх у кішэню, затым абсалютна пераканалася, што не пакінула ні адной нядбайна ў смецці. Яна хутка насыпала зверху яшчэ смецця і падняла гэтую банку і кінула гэта ў іншую, увесь час у думках крычучы: "Заўтра я змагу выкупіць квіткі, у мяне ёсць тры дні, каб выкупіць іх!" О, блаславі ўсе багі, я багаты, я багаты, я багатая! Павінна быць, сто ці дзвесце квіткоў, і кожны каштуе 5 ганконскіх даляраў, кожны квіток каштуе 265 ганконскіх даляраў"... калі ёсць сто квіткоў, гэта 26 500 ганконскіх даляраў, калі дзвесце квіткоў - 53 000 ганконскіх даляраў . . . . Адчуваючы слабасць, яна прысела на кукішкі побач з трупам, прыхінуўшыся да сцяны, не заўважаючы гэтага. Яна ведала, што не адважыцца пералічыць квіткі зараз, не было часу. Кожная секунда была жыццёва важная. Яна павінна была падрыхтавацца. "Будзь асцярожны, стары дурань", - прамармытала яна ўслых, затым зноў ледзь не ўпала ў паніку. Спыні казаць услых! Будзь асцярожны, стары дурань, або маладзей
  
  Сястра западозрыць... О, о, о, цяпер яна распавядае брыгадзіру аб сваіх падазрэннях? О, што мне рабіць? Джос мой, я знайшоў старога ... ииии, што мне рабіць? Магчыма, яны обыщут мяне. Калі яны пабачаць мяне ў такім стане, у іх узнікнуць падазрэнні. . . .
  
  У галаве ў яе жудасна стукала, і хваля млоснасці пракацілася па целе. Паблізу было некалькі прыбіральняў. Яна вобмацкам паднялася на ногі і заковыляла да іх. Ззаду яе іншыя прыбіральшчыцы прасейваюць і прыбіралі. Заўтра яны прыйдуць зноў, таму што яшчэ будзе шмат працы. Яе ўласная змена павінна была вярнуцца ў дзевяць раніцы. У пусты туалетнай пакоі яна дрыготкімі пальцамі дастала квіткі, загарнула іх у кавалак анучы, знайшла непрымацаваны цэгла ў сцяне і паклала іх за цэглу.
  
  Апынуўшыся на бяспечнай адлегласці, яна пачала дыхаць. Калі брыгадзір вярнуўся з другога пажылы жанчынай, ён паглядзеў на мужчыну зверху ўніз, з вялікай асцярогай абшукаў яго кішэні і знайшоў палоску серабрыстай паперы, якую яны страцілі. У ім была дробка белага парашка. "Гэта абыйдзецца ў 2 ганконскіх даляра", - сказаў ён, ведаючы, што гэта варта 6,04 ганконскіх даляра. "Мы падзелім гэта: 70 для мяне і 30 для вас дваіх". Што тычыцца асобы, то Адзін Зуб паспрачаўся, і яны вырашылі, што ён паспрабуе атрымаць за яго 3,10 ганконскіх даляраў і падзеліць іх па 60 даляраў яму і 40 даляраў ім. Задаволены, ён сышоў.
  
  Калі яны зноў засталіся адны, маладая жанчына пачала разбіраць смецце.
  
  "Што ты робіш?" - Спытаў Однозубый.
  
  "Я проста хацеў праверыць гэтыя квіткі, старэйшая сястра. У цябе не вельмі добры зрок".
  
  "Як вам будзе заўгодна", - сказаў Однозубый, паціскаючы плячыма. "Я ўшчэнт прыбраў гэтую кучу. Я іду туды". Яе скрюченный палец паказаў на незаўважаны новы крыніца некранутага смецця пад побач сядзенняў. Іншая жанчына поколебалась, затым рушыла ўслед за ёй, і цяпер Однозубый амаль хіхікаў ад радасці, ведаючы, што яна ў бяспецы. Заўтра я вярнуся, скардзячыся на млоснасць ў страўніку. Я магу забраць свой стан і адправіцца дадому. Што мне цяпер рабіць са сваім багаццем?
  
  Спачатку першы ўзнос за два танцавальных сукенкі для трэцяй ўнучкі на набярэжнай Лох ў абмен на палову яе заробку за першы год. З яе атрымаецца выдатная шлюха ў танцавальнай зале "Поспехі". Затым Другі Сын перастане быць кулі на будоўлі на Котуолл-роўд. Ён, Пяты пляменнік і Другі ўнук стануць будаўнікамі, і на працягу тыдня мы занясем першы ўзнос за ўчастак зямлі і пачнем будаваць будынак ...
  
  - Ты выглядаеш вельмі шчаслівай, старэйшая сястра.
  
  "О, так, гэта я, малодшая сястра. У мяне баляць косці, ліхаманка, як заўсёды, засмучэнне страўніка, але я жывы, а той стары мёртвы. Гэта ўрок ад багоў. Усе багі сведкі, калі я ўпершыню ўбачыла яго, у першы раз, я падумала, што гэта мой муж, які загінуў падчас нашага пералёту з Шанхая пятнаццаць гадоў таму. Я падумаў, што бачу прывід! Мой дух ледзь не пакінуў мяне, таму што гэты стары быў як яго блізнюк! "
  
  "Ииииах, які жах! Які жах! Прывіды! Усе багі бароняць нас ад зданяў!"
  
  "О так, - падумала пажылая жанчына, - жудасныя прывіды". Такім чынам, на чым я спынілася? "О так ... 1000 даляраў пойдуць на "квинеллу" у наступную суботу. І на гэты выйгрыш я куплю ... "Я куплю сабе устаўную сківіцу!" "Иииии, як гэта будзе цудоўна", - хацелася крыкнуць ёй, амаль губляючы прытомнасць ад стрымванага задавальнення. Усё сваё жыццё, усю сваю жыццё з таго часу, як ёй споўнілася чатырнаццаць, калі прыклад маньчжурскай вінтоўкі выбіў ёй зубы падчас адной з пастаянных рэвалюцый супраць замежнай дынастыі Цын, яна насіла мянушку Однозубый. Яна заўсёды ненавідзела сваю мянушку. Але цяпер ... о, багі сведкі! У наступную суботу я куплю на свой выйгрыш набор зубоў, а таксама куплю і запалю дзве свечкі ў найбліжэйшай храме ў абмен на такі смачны джос.
  
  "Я адчуваю слабасць, малодшая сястра", - сказала яна, сапраўды губляючы прытомнасць ад амаль экстазу. "Ці Не магла б ты даць мне трохі вады?"
  
  Іншая жанчына сышла, бурчаў. Однозубка на імгненне прысела і дазволіла сабе шырока ўсміхнуцца, абмацваючы мовай дзясны. Иииии, калі я выйграю, калі выйграю досыць буйна, у мяне будзе адзін залаты зуб, прама ў цэнтры, каб нагадваць мне пра гэта. "Залаты Зуб Янг", - падумала яна, занадта разумная, каб вымавіць гэта ўслых, хоць была зусім адна. Так, шаноўны Залаты Зуб Янг з "Імперыі янскі канструкцый"...
  
  68
  
  18:15 ВЕЧАРА. :
  
  Суслев няёмка згорбіўся на передке маленькай машыны, якая належыць Эрні Клінкеру, і яны падымаліся ў гару. Усе шкла былі запотевшими, дождж ліў яшчэ мацней. Бруд і камяні, змыўныя з стромкіх схілаў пагоркаў, рабілі дарожнае пакрыццё небяспечным. Яны ўжо праехалі дзве нязначныя аварыі.
  
  - Кор, пабі крумкач камянямі, можа быць, табе лепш пераначаваць тут, даўніна, - сказаў Клінкер, з цяжкасцю ведучы машыну.
  
  "Не, не сёння", - раздражнёна сказаў Суслев. "Я ўжо казаў табе, што абяцаў Джыні, і сёння мая апошняя ноч". З моманту налёту Суслев знаходзіўся ў асляпляльнаю лютасьці, яго лютасьць подпитывалась нязвыклым страхам — страхам перад выклікам у штаб-кватэру паліцыі раніцай, страхам перад катастрафічнымі наступствамі перацягнутай расшыфраваным тэлеграмы, страхам перад верагодным незадаволенасцю Цэнтра стратай Ворански, загадам пакінуць Ганконг, знішчэннем іх радыёапаратуры, справай Меткина, а цяпер і прыездам Кронски і магчымым выкраданнем Данросса. "Занадта шмат усяго пайшло не так у гэтай паездцы", — похолодев, падумаў ён, - "занадта доўга ў гульні, каб сілкаваць якія-небудзь ілюзіі". Нават тэлефонная размова з Кросам падчас пятай гонкі не супакоіў яго.
  
  "Не хвалюйся, гэта звычайная просьба аб яўцы, Грэгар. Усяго некалькі пытанняў аб Ворански, Меткине і гэтак далей", – сказаў Крос змененым голасам.
  
  - Крыстас, што значыць "і гэтак далей"?
  
  - Я не ведаю, гэта Синдерс замовіў, а не я.
  
  - Табе лепш прыкрыць мяне, Роджэр.
  
  - Ты прыкрыты. Паслухай, наконт гэтага магчымага выкрадання, гэта вельмі дрэнная ідэя.
  
  "Яны хочуць, каб усё было гатова, так што дапамажы Артуру з падрыхтоўкамі, добра, калі ласка? Калі ты не можаш адкласці мой ад'езд, мы ажыццявім гэта, калі будзе загадана ".
  
  "Я не рэкамендую гэтага рабіць. Гэта мой акруга, і я рэкамендую —"
  
  "Цэнтр ўхваляе, і мы зробім гэта, калі будзе загадана!" Суслев хацеў загадаць Роджеру Кросе заткнуцца, але ён быў асцярожны, каб не пакрыўдзіць іх лепшага агента ў Азіі. - Мы можам сустрэцца сёння ўвечары?
  
  "Не, але я патэлефаную табе. Як наконт чатырох? У 10:30?" "Чатыры" было іх цяперашнім кодам для 32 Сынклэрам Тауэрс. 10:30 азначала 9:30 вечара.
  
  "Хіба гэта разумна?"
  
  Ён чуў гэты сухі упэўнены смех. "Вельмі мудра. Ці прыйдуць гэтыя дурні зноў? Вядома, гэта мудра. І я гарантую гэта!"
  
  "Добра. Артур будзе там. Мы павінны замацаваць план".
  
  Клінкер вільнуў, каб не ўрэзацца ў таксі, і вылаяўся, затым скінуў хуткасць, узіраючыся праз лабавое шкло наперад, зноў кратаючыся з месца. Суслев са свайго боку працёр запацелыя шкло. "Праклятая богам надвор'е", - сказаў ён, яго думкі былі дзесьці далёка. А як жа Траўкін? Тупое безродное дзярмо, якое звалілася пасля праходжання пераможнага слупа. Я думаў, што ён перамог. Дэкадэнцкі дурань! Ні адзін сапраўдны казак ніколі б так не трапіўся. Так што цяпер ён на свабодзе, ён і яго пакалечаная прынцэса-карга са зламанымі косткамі.
  
  Цяпер, як нам прывабіць Данросса ў кватэру заўтра, а не ў аўторак, як сігналізаваў Траўкін. Гэта павінна адбыцца сёння ўвечары, або заўтра. Самае пазней - заўтра ўвечары. Гэта павінен зладзіць Артур або Роджэр. Яны - ключы да плана Данросса.
  
  І я павінен атрымаць гэтыя файлы — ці Данросса — да таго, як паеду. Тое ці іншае. Яны - мая адзіная рэальная абарона ад Цэнтра.
  
  Бартлетт і Кейсі выйшлі з лімузіна "Струан" у гатэлі "Хілтан", цудоўны швейцар у турбане трымаў непатрэбны парасон — велізарны казырок ўжо абараняў іх ад вадзяных патокаў.
  
  "Я буду тут, сэр, калі вы будзеце гатовыя", - сказаў шафёр Лім.
  
  "Выдатна. Дзякуй", - адказаў Бартлетт. Яны падняліся па прыступках на першы паверх і спусціліся на эскалатары ў фае.
  
  "Ты вельмі ціхая, Кейсі", - сказаў ён. Усю дарогу ад іпадрома яны амаль не сказалі адзін аднаму ні слова, абодва былі пагружаныя ў свае думкі.
  
  - Ты таксама, Лайн. Я думала, ты не хочаш размаўляць. Ты здаваўся безуважлівым. Яна няўпэўнена ўсміхнулася. "Можа быць, гэта ўсё з-за хвалявання".
  
  "Гэта быў выдатны дзень".
  
  "Ты думаеш, "тайпэн" справіцца з гэтым? Паглынанне "Джэнерал Сторис"? "Панядзелак пакажа". Бартлетт падышоў да стойцы адміністратара. "Містэр
  
  Банастасио, калі ласка?"
  
  Сімпатычны памочнік мэнэджэра-еўразіец сказаў: "Хвілінку, калі ласка. Ах так, ён зноў змяніў нумар. Цяпер 832". Ён працягнуў яму хатні тэлефон. Бартлетт набраў нумар.
  
  "Так?"
  
  - Вінчэнца? Чаргу. Я ўнізе.
  
  "Прывітанне, Лайн, рады чуць твой голас. Кейсі з табой?"
  
  "Вядома".
  
  "Ты хочаш падняцца наверх?"
  
  "Ужо ў шляху". Бартлетт вярнуўся да Кейсі.
  
  "Ты ўпэўнены, што хочаш, каб я быў з табой?"
  
  - Ён пытаўся пра цябе. - Бартлетт накіраваўся да ліфта, думаючы пра Орланде і іх спатканні пазней, думаючы пра Бильцманне, Горнте і Тайбэі заўтрашняга дня і аб тым, ці павінен ён папрасіць Данросса адвезці яе. Чорт, жыццё раптам ўскладнілася. "Гэта зойме ўсяго некалькі хвілін", - сказаў ён, - "затым кактэйлі з тай-пэнам. Выхадныя абяцаюць быць цікавымі. І на наступным тыдні".
  
  "Ты ідзеш сёння вячэраць?"
  
  "Так. Хоць нам варта паснедаць. Сеймуру трэба прывесці сябе ў парадак, і, паколькі я еду на пару дзён, нам лепш разабрацца з нашымі сігналамі".
  
  Яны стоўпіліся ў ліфце. Кейсі выпадкова пазбегла таго, каб на яе наступілі, і ўрэзалася абцасам у ўздым ногі нападніка. "О, мне так шкада", - салодка сказала яна, затым прамармытала "Дью нех лох мох", якой Пітэр Марлоў навучыў яе сёння днём, дастаткова гучна, каб жанчына пачула. Яна заўважыла раптоўны румянец. Жанчына хуценька праціснулася да выхаду ў мезанін, і Кейсі зразумела, што атрымала вялікую перамогу. Развесяліўшыся, яна зірнула на Бартлетта, але ён быў пагружаны ў свае думкі, утаропіўшыся ў прастору, і ёй стала вельмі цікава, у чым жа на самай справе заключалася праблема. Арланда?
  
  На восьмым паверсе яны выйшлі. Яна рушыла ўслед за Бартлеттом па калідоры. - Ты ведаеш, што ўсё гэта значыць, Лайн? Чаго хоча Банастасио?
  
  - Ён сказаў, што проста хацеў павітацца і прабавіць час. Бартлетт націснуў кнопку. Дзверы адчыніліся.
  
  Банастасио быў сімпатычным мужчынам з сівымі валасамі і цёмнымі вачыма. Ён сардэчна прывітаў іх. "Прывітанне, Кейсі, ты схуднела — выглядаеш пышна. Вып'еш? Ён махнуў рукой у бок бара. Там было ўсё. Кейсі прыгатавала сабе марціні пасля таго, як адкрыла банку піва для Бартлетта, пагружаная ў свае думкі. Пітэр Марлоў правоў. Як і тай-пэн. Як і чаргу. Усё, што мне трэба зрабіць, гэта вырашыць. Калі? Вельмі хутка. Сёння, заўтра? Да вячэры ў аўторак дакладна, абсалютна на сто адсоткаў упэўнены, а пакуль, можа быць, мне лепш пачаць некалькі адцягваюць рэйдаў.
  
  "Як справы?" Казаў Банастасио.
  
  "Выдатна. З табой?"
  
  "Выдатна". Банастасио сербануў кока-колы, затым працягнуў руку і уключыў маленькі магнітафон. З яго даносілася што збівае з толку мешаніна галасоў, свайго роду фон, які можна пачуць на любы шумнай вечарынцы з кактэйлямі.
  
  "Проста звычка, Лайн, Кейсі, калі я хачу пагаварыць сам-насам", - ціха сказаў Банастасио.
  
  Бартлетт ўтаропіўся на яго. - Ты думаеш, гэта месца праслухоўваецца?
  
  "Можа быць, а можа і няма. Ніколі не ведаеш, хто можа падслухоўваць, так?"
  
  Бартлетт зірнуў на Кейсі, затым зноў на Банастасио. - Што ў цябе ў галаве, Вінчэнца?
  
  Банастасио ўсміхнуўся. "Як Пар-Кон?" - спытаў мужчына.
  
  "Як заўсёды — цудоўна", - сказаў Бартлетт. "Нашы тэмпы росту перасягнуць прагнозы".
  
  "На 7 працэнтаў", - дадала Кейсі, усе яе пачуцці былі аднолькава абвостраныя.
  
  - Ты збіраешся мець справу са "Струанс" або "Ротвелл-Горнт"?
  
  "Мы працуем над гэтым". Бартлетт схаваў сваё здзіўленне. "Хіба гэта не нова для цябе, Вінчэнца? Пытацца аб здзелках да таго, як яны адбудуцца?"
  
  - Ты збіраешся мець справу са "Струанс" або "Ротвелл-Горнт"?
  
  Бартлетт назіраў за халоднымі вачыма і дзіўна пагрозлівай усмешкай. Кейсі быў не менш узрушаны. "Калі здзелка будзе заключана, я скажу вам. Тады ж, калі я скажу іншым акцыянерам".
  
  Усмешка не змянілася. Вочы сталі халадней. - Мы з хлопчыкамі хацелі б вярнуцца...
  
  - Якія хлопчыкі?
  
  Банастасио ўздыхнуў. "У нас адбыліся сур'ёзныя змены ў Par-Con, Лайн, і цяпер мы хацелі б прыняць некаторыя папярэднія рашэнні. Мы лічым, што ў мяне павінна быць месца ў савеце дырэктараў. А таксама ў Фінансавым камітэце і Камітэце па новых набыткаў ".
  
  Бартлетт і Кейсі адкрыта ўтаропіліся на яго. "Гэта ніколі не было часткай здзелкі з акцыямі", - сказаў яму Бартлетт. "Спачатку вы сказалі, што гэта проста інвестыцыя".
  
  "Гэта дакладна", - дадала Кейсі, і яе голас здаўся ёй слабым. "Вы напісалі нам, што вы ўсяго толькі інвестар і —"
  
  "Часы змяніліся, маленькая лэдзі. Цяпер мы хочам увайсці. Зразумела?" Голас мужчыны быў рэзкім. "Толькі адно месца, чаргу. Столькі акцый у "Джэнерал Мотарс", і ў мяне было б два месцы ".
  
  - Мы не "Джэнерал Мотарс".
  
  "Вядома. Вядома, мы ведаем. Але тое, чаго мы хочам, не выходзіць за рамкі. Мы хочам, каб Par-Con рос хутчэй. Можа быць, я магу —"
  
  "Ён расце проста выдатна. Табе не здаецца, што было б нядрэнна паспрачацца —" Банастасио зноў звярнуў на яе свой змрочны погляд. Кейсі спынілася. Кулакі Бартлетта пачалі сціскацца, але ён не расціснуў іх. Асцярожна.
  
  "Вырашана", - сказаў Банастасио. Ўсмешка вярнулася. "З сённяшняга дня я ў савеце дырэктараў, праўда?"
  
  "Няправільна. Дырэктара абіраюцца акцыянерамі на штогадовым агульным сходзе", - сказаў Бартлетт хрыплым голасам. "Не раней. Вакансій няма".
  
  Банастасио засмяяўся. - Можа, і будуць.
  
  "Ты хочаш сказаць гэта зноў?"
  
  Раптам Банастасио пасуровеў. "Паслухай, Лайн, гэта не пагроза, проста магчымасць. Я магу быць добрым членам праўлення. У мяне ёсць сувязі. І я хачу ўкласці свае два цэнта то тут, то там ".
  
  - Па нагоды чаго?
  
  "Здзелкі. Напрыклад, Паркону ідзе Горнт".
  
  - А калі я не пагаджуся?
  
  "Невялікі штуршок з нашага боку, і Данросс апынецца на вуліцы. Горнт - наш хлопец, Лайн. Мы праверылі, і яму лепш ".
  
  Бартлетт ўстаў. Кейсі рушыла ўслед за ім, яе калені вельмі аслаблі. Банастасио не рушыў з месца. "Я падумаю пра ўсё гэта", - сказаў Бартлетт. "На дадзены момант усё залежыць ад таго, заключым мы здзелку з кім-небудзь з іх".
  
  Вочы Банастасио звузіліся. - Што?
  
  "Я не ўпэўнены, што ні тое, ні іншае добра для нас. Дакладна, Кейсі?"
  
  "Так, Лінія".
  
  "Мой голас за Горнта. Зразумеў?"
  
  - Ідзі да д'ябла. Бартлет павярнуўся, каб сысці.
  
  - Хвілінку! Банастасио устаў і падышоў бліжэй. - Ніхто не хоча непрыемнасцяў, ні я, ні хлопчыкі, ні...
  
  - Якія хлопчыкі?
  
  іншы мужчына зноў уздыхнуў. "Ды добра, Лайн, цябе больш дваццаці аднаго. Ты добра пракаціўся. Мы не хочам падымаць шуміху, толькі грошы".
  
  "Гэта ў нас агульнае. Мы выкупіў вашыя акцыі і выплацім вам прыбытак у памеры сі —"
  
  "Здзелкі няма. Гэта не прадаецца". Яшчэ адзін уздых. "Мы купілі, калі вам патрэбныя былі грошы. Мы заплацілі справядлівую цану, і вы выкарыстоўвалі нашы наяўныя для пашырэння. Цяпер нам патрэбна частка дзеянні exec. Зразумела?"
  
  - Я давяду гэта да ведама акцыянераў на штогадовым ген...
  
  "Чорт вазьмі, зараз жа!"
  
  "Чорт вазьмі, няма!" Бартлетт быў гатовы і вельмі небяспечны. "Зразумеў?"
  
  Банастасио паглядзеў на Кейсі, яго вочы былі плоскімі, як рэптыліі. "Гэта і ваш голас таксама, міс выканаўчы віцэ-прэзідэнт і казначэй?"
  
  "Так", - сказала яна, здзіўленая тым, што яе голас прагучаў цвёрда. "Няма месца ў савеце дырэктараў, містэр Банастасио. Калі дойдзе да галасавання, мае акцыі супраць вас і цалкам супраць Горнта".
  
  "Калі мы атрымаем кантроль, ты будзеш звольнены".
  
  "Калі ты возьмеш сябе ў рукі, я ўжо пайду". Кейсі накіравалася да дзвярэй, дзівячыся таму, што яе ногі працуюць.
  
  Бартлетт стаў на варце перад іншым мужчынам. - Убачымся, - сказаў ён.
  
  "Табе лепш перадумаць!"
  
  "Табе лепш трымацца далей ад Пар-Кона". Бартлетт павярнуўся і рушыў услед за Кейсі з пакоя.
  
  Ля ліфта ён сказаў: "Госпадзе!"
  
  - Так, - гэтак жа бездапаможна прамармытала яна.
  
  - Мы б... нам лепш пагаварыць.
  
  - Вядома. Думаю, мне трэба выпіць. Госпадзе, Лайн, гэты чалавек прымусіў мяне скамянець. Я ніколі ў жыцці так не палохаўся. Яна пахітала галавой, нібы спрабуючы растлумачыць яе. - Гэта было падобна на чортаў кашмар.
  
  У бары на верхнім паверсе яна замовіла марціні, а ён - піва, і калі напоі былі моўчкі выпіта, ён замовіў яшчэ па порцыі. Увесь гэты час іх розумы аналізавалі факты, сопоставляли іх з тэорыямі, мянялі тэорыі.
  
  Бартлетт поерзал на крэсле. Яна паглядзела на яго. "Гатовы выслухаць тое, што я думаю?" - спытала яна.
  
  "Вядома, вядома, Кейсі. Працягвай".
  
  "Заўсёды хадзілі чуткі, што ён з мафіі або звязаны з мафіяй, і пасля нашага невялікага размовы я б сказаў, што гэта добрая стаўка. Мафія падштурхоўвае нас да наркотыкаў і всевозможному злу. Тэорыя: можа быць, гэта таксама нейкім чынам падводзіць нас да зброі? Малюсенькія маршчынкі каля вачэй Бартлетта сморщились. "Я і да гэтага дайшоў.
  
  Наступны? "Факт: калі Банастасио баіцца праслухоўвання, гэта выводзіць нас на назіранне. Гэта азначае, што ФБР."
  
  "Ці ЦРУ".
  
  - Ці ЦРУ. Факт: калі ён з мафіі і калі ў гэтым замяшаныя ЦРУ ці ФБР, мы ўдзельнічаем у гульні, у якой не маем права ўдзельнічаць, і нам няма куды ісці, акрамя як ўніз. Цяпер, што тычыцца таго, чаго ён хацеў,—" Кейсі спынілася. Яна ахнула.
  
  "Што?"
  
  "Я проста...... Я толькі што ўспомніў Роузмонта, ты памятаеш яго па вечарыне, Стэнлі Роузмонта, высокага, сімпатычнага сівога мужчыну з консульства? Мы сустрэліся ўчора на пароме, учора днём. Выпадкова. Можа быць, гэта супадзенне, а можа, і няма, але цяпер, калі я думаю пра гэта, ён згадаў Банастасио, сказаў, што яго сябар Эд нехта, таксама з консульства, трохі ведаў яго - і калі я сказаў, што ён прыбудзе сёння, ён быў збіты з панталыку ". Яна пераказала сваю размову. "Я ніколі асабліва не задумвалася пра гэта ў той час ... Але консульства і тое, што ён сказаў, сыходзяцца разам: ЦРУ".
  
  "Павінен быць. Вядома. І калі ... " Ён таксама спыніўся. "Калі падумаць, Ен таксама ні з таго ні з гэтага згадаў Банастасио. У аўторак, у вестыбюлі, калі вы размаўлялі па тэлефоне, як раз перад тым, як мы адправіліся ў "Залатыя сховішчы".
  
  Пасля паўзы яна сказала: "Магчыма, мы па вушы ў лайне! Факт: у нас забойства, выкраданне, зброю, Банастасио, мафія, Джон Чэн. Калі падумаць, Джон Чэн і Цуян былі вельмі дружныя з тым валацугам." Яе вочы пашырыліся. "Банастасио і забойства Джона Чена. Гэта звязана? Мяркуючы па тым, што пісалі газеты, "пярэваратні" не падобныя на кітайскія — рэжуць слых. Гэта, гэта жорстка ".
  
  Бартлетт пацягваў піва, пагружаны ў свае думкі. - Горнт? А што наконт Горнта? Чаму Банастасио абраў яго, а не "Струанс"?
  
  "Я не ведаю".
  
  "Паспрабуй гэта на вока, Кейсі. Дапусцім, канчатковая мэта Банастасио - зброя ці наркотыкі, або і зброю, і наркотыкі. Абедзве кампаніі былі б добрыя для яго. У Struan ёсць караблі і велізарны комплекс у аэрапорце, які абслугоўвае ўнутраныя і знешнія грузы, што выдатна падыходзіць для кантрабанды. У Gornt таксама ёсць караблі і прычалы. І ў Gornt ёсць All Asia Airways. Супрацоўніцтва з найбуйнейшай азіяцкай фідэрнай авіякампаніяй дало б яму—ім
  
  
  — тое, што ім трэба. Авіякампанія выконвае рэйсы ў Бангкок, Індыю, В'етнам, Камбоджу, Японію — куды заўгодна!"
  
  
  "І злучаецца тут з Pan-Am, TWA, JAL і ўсімі месцамі на ўсходзе, захадзе, поўначы і поўдні! І калі мы дапаможам Горнту разграміць "Струанс", дзве кампаніі разам аддадуць ім усё ".
  
  "Такім чынам, вернемся да пытання за шэсцьдзесят чатыры даляры: што нам рабіць?" - Спытаў Бартлетт.
  
  "Не маглі б мы згуляць у гульню на чаканне? Конкурс Струана-Горнта будзе вырашана самае пазней на наступным тыдні ".
  
  "Для гэтай сутычкі нам патрэбна інфармацыя — і прыдатныя сілы процідзеяння. Іншае зброю, вялікія гарматы, якіх у нас няма". Ён сербануў піва, яшчэ больш задуменны. "Нам лепш атрымаць савет вышэйшага ўзроўню. І дапамогу. Хутка. Гэта Армстронг і ангельскія копы - ці Роузмонт і ЦРУ ".
  
  "Ці і тое, і іншае?"
  
  "Ці і тое, і іншае".
  
  Данросс вылез з "Даймлера" і паспяшаўся ў паліцэйскае кіраванне. "Добры вечар, сэр", - сказаў малады аўстралійскі дзяжурны інспектар за сталом. "Шкада, што вы прайгралі пяты — я чуў, што Блуи Уайт быў пакараны за ўмяшанне. Нельга давяраць чортаву аўстралійцу, а?"
  
  Данросс ўсміхнуўся. - Ён перамог, інспектар. Сцюарды пастанавілі, што гонка выйграная шчыра. У мяне прызначаная сустрэча з містэрам Кросам.
  
  "Так, сэр, квадратны, але не сумленны динкум. Верхні паверх, трэці злева. Поспехі ў наступную суботу, сэр".
  
  Крос сустрэў яго на верхнім паверсе. - Добры вечар. Заходзь. Вып'еш?
  
  - Не, дзякуй. Рады, што вы прыйшлі да мяне адразу. Добры вечар, містэр Синдерс. Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Данросс ніколі раней не бываў у кабінеце Кроса. Сцены здаваліся такімі ж маркотнымі, як і сам мужчына, і калі за імі троими зачыніліся дзверы, атмасфера, здавалася, стала яшчэ больш спертой.
  
  - Калі ласка, сядзьце, - сказаў Крос. - Шкада "Ноўбл Стары" — мы абодва былі на ёй.
  
  "Яна будзе вартая яшчэ аднаго трепыхания ў суботу".
  
  - Ты збіраешся пракаціцца на ёй верхам?
  
  "А ты б не стаў?"
  
  Абодва мужчыны ўсміхнуліся.
  
  "Што мы можам для вас зрабіць?" - Спытаў Крос.
  
  Данросс цалкам засяродзіўся на Синдерсе. "Я не магу даць вам новыя файлы - немагчымага я зрабіць не магу. Але я магу вам сее—што даць - пакуль не ведаю, што менавіта, але я толькі што атрымаў пасылку ад AMG ". Абодва мужчыны былі здзіўлены. Синдерс спытаў: "Дастаўлена асабіста?" Данросс павагаўся. - Дастаўлена асабіста. А цяпер, калі ласка, больш ніякіх пытанняў, пакуль я не скончу.
  
  Синдерс паліў трубку і ўсміхнуўся. - Прама як у AMG - мець схованку, Роджэр. Ён заўсёды быў разумны, чорт бы яго пабраў. Прабач, калі ласка, працягвай.
  
  "У паведамленні AMG гаварылася, што інфармацыя мае асаблівую важнасць і павінна быць перададзена асабіста прэм'ер-міністру або цяперашняму кіраўніку MI-6 Эдварду Синдерсу, калі мне будзе зручна — і калі я палічу гэта политичным". У мёртвай цішыні Данросс глыбока ўздыхнуў. "Паколькі вы разумееце, што такое бартэр, я абмяняў вас — вас напрамую, таемна, у прысутнасці толькі губернатара — чым бы, чорт вазьмі, "гэта" ні было. Наўзамен Браяну Квоку дазволяць выехаць і перасекчы мяжу, калі ён захоча, так што мы зможам разабрацца з Типтопом ".
  
  Маўчанне зацягнулася. Синдерс пыхнул трубкай. Ён зірнуў на Кроса. - Зразумеў?
  
  Роджэр Крос думаў пра гэта — і пра тое, якая інфармацыя была настолькі адметнай, што прызначалася толькі для Синдерса або прэм'ер-міністра. "Я думаю, вы маглі б разгледзець прапанову яна", - мякка сказаў ён. "На вольным часе".
  
  - Ніякага вольнага часу, - рэзка сказаў Данросс. - Грошы тэрміновыя, і вызваленне відавочна лічыцца тэрміновым. Мы не можам адкладаць да панядзелка, да 10:00 раніцы, калі забарона...
  
  "Магчыма, Tiptop і грошы наогул не ўваходзяць у раўнанне", - перабіў Синдерс знарочыста ломкім голасам. "Для SI або MI-6 гэта не мае ні найменшага значэння, калі ўвесь Ганконг згніе. Ці маеце вы хоць нейкае ўяўленне пра тое, якую каштоўнасць старэйшы супэрінтэндант ў SI — асабліва чалавек з кваліфікацыяй і вопытам Браяна Квока — можа мець для ворага, калі Браян Квок сапраўды арыштаваны, як вы думаеце і сцвярджае гэты Типтоп? Вы таксама падумалі аб тым, што інфармацыя такога варожага здрадніка аб яго кантактах з намі можа мець велізарнае значэнне для ўсяго каралеўства? А?
  
  "Гэта і ёсць твой адказ?"
  
  - Місіс Грессерхофф перадала пасылку асабіста?
  
  - Вы гатовыя да абмену? - спытаў я.
  
  - Хто такі Грессерхофф? - раздражнёна спытаў Крос.
  
  "Я не ведаю", - сказаў яму Синдерс. "Акрамя таго, што яна - зніклы абанент другога тэлефоннага званка ад памочніка AMG,
  
  Кирнан. Мы адшукваем яе з дапамогай швейцарскай паліцыі. Яго губы ўсміхнуліся Данроссу. - Місіс Грессерхофф даставіла вам пасылку?
  
  "Няма", - сказаў Данросс. Гэта не сапраўдная хлусня, запэўніў ён сябе. Гэта быў Рыка Анджин.
  
  "Хто гэта зрабіў?"
  
  "Я гатовы сказаць вам гэта пасля таго, як мы заключым нашу здзелку".
  
  "Ніякай здзелкі", - сказаў Крос.
  
  Данросс пачаў уставаць.
  
  - Хвілінку, вас зразумеў, - сказаў Синдерс, і Данросс адкінуўся на спінку крэсла. Супрацоўнік МІ-6 пастукаў муштуком трубкі па сваім пожелтевшим ад тытуню зубах. Данросс захоўваў бесхитростное выраз твару, ведаючы, што знаходзіцца ў руках экспертаў.
  
  Нарэшце Синдерс сказаў: "Містэр Данросс, ці гатовыя вы афіцыйна паклясціся ў адпаведнасці з умовамі Закона аб дзяржаўнай таямніцы аб ілжэсведчанні, што ў вас няма арыгінальных файлаў AMG?"
  
  "Так", - адразу ж адказаў Данросс, цалкам гатовы цяпер сказіць праўду — у AMG заўсёды былі арыгіналы, яму заўсёды дасылалі лепшую копію. Калі і калі справа дойдзе да афіцыйнага моманту прынясення прысягі, гэта будзе зусім іншая справа. "Наступны?"
  
  "У панядзелак гэта было б немагчыма".
  
  Данросс не зводзіў вачэй з Синдерса. - Немагчыма, таму што Браяна дапытваюць?
  
  "Любы захоплены варожы актыў, вядома, будзе неадкладна дапытаны".
  
  "І Браян будзе вельмі моцным арэшкам, які нельга будзе разабраць на часткі".
  
  "Калі ён агент, ты павінен ведаць гэта лепш за нас. Вы былі сябрамі доўгі час".
  
  "Так, і, клянуся Богам, я ўсё яшчэ думаю, што гэта немагчыма. Браян ніколі не быў кім-то іншым, акрамя сумленнага, ўстойлівага брытанскага паліцэйскага. Як гэта магчыма?"
  
  "Як былі магчымыя Филби, Клаўс Фукс, Зорге, Рудольф Абель, Блэйк і ўсе астатнія?"
  
  "Колькі часу табе спатрэбіцца?"
  
  Синдерс паціснуў плячыма, назіраючы за ім.
  
  Данросс глядзеў яму ўслед. Цішыня стала задушлівай.
  
  - Вы знішчылі арыгіналы?
  
  "Няма, і я павінен сказаць вам, што я таксама заўважыў розніцу паміж усімі копіямі, якія я вам даў, і той, якую вы перахапілі. Я планаваў патэлефанаваць AMG, каб спытаць яго, у чым розніца".
  
  - Як часта вы з ім размаўлялі?
  
  - Адзін або два разы ў год.
  
  - Што вы пра яго ведалі? Хто вам прапанаваў?
  
  - Містэр Синдерс, я цалкам гатовы адказаць на вашы пытанні, я разумею, што адказваць на іх - мой абавязак, але сёння непрыдатны для таго час...
  
  - Магчыма, так яно і ёсць, містэр Данросс. Мы нікуды не спяшаемся.
  
  "Ах, я згодны. Але, на жаль, мяне чакаюць госці, і мая сувязь з AMG не мае ніякага дачынення да маёй прапановы. Мая прапанова патрабуе простага адказу "так" або "не" ".
  
  "Ці "можа быць".
  
  Данросс изучающе паглядзеў на яго. - Ці "можа быць".
  
  "Я падумаю над тым, што ты сказаў".
  
  Данросс ўсміхнуўся пра сябе, яму падабалася гульня ў кошкі-мышкі на перамовах, ён разумеў, што мае справу з мастерсом. І зноў ён дазволіў цішыні павіснуць роўна да патрэбнага моманту. "Вельмі добра. AMG сказала, што на маё меркаванне. На дадзены момант я не ведаю, што "гэта" такое. Я разумею, што я зусім не ў сваёй талерцы і не павінен быць уцягнуты ў справы SI або MI-6. Гэта не мой выбар. Вы перахапілі маю асабістую пошту. Маё паразуменне з AMG было зусім ясным: я атрымаў ад яго пісьмовае запэўненне, што яму дазволена працаваць у мяне на службе і што ён загадзя ўсё ўладзіць з урадам. Я перадам вам копіі нашай перапіскі, калі пажадаеце, па правільным каналах, з захаваннем належных умоў сакрэтнасці. Мой энтузіязм з нагоды майго прапановы памяншаецца з кожнай хвілінай. Яго голас стаў цвярдзей. "Магчыма, для SI або MI-6 не мае значэння, згніе ці ўвесь Ганконг, але для мяне гэта мае значэнне, таму я раблю прапанову ў апошні раз". Ён устаў. "Прапанова сапраўды да 8:30 вечара".
  
  Ні адзін з мужчын не паварушыўся. - Чаму ў 8.30, містэр Данросс? Чаму не ў поўнач або поўдзень заўтрашняга дня? Синдерс спакойна спытаў. Ён працягваў попыхивать трубкай, але Данросс заўважыў, што тэмп перапыніўся ў той момант, калі ён кінуў выклік. "Гэта добры знак", - падумаў ён.
  
  - Тады мне трэба патэлефанаваць Типтопу. Дзякуй, што пагадзіліся са мной сустрэцца. Данросс павярнуўся да дзвярэй.
  
  Крос, які сядзеў за сталом, зірнуў на Синдерса. Мужчына старэй кіўнуў. Крос паслухмяна закрануў выключальніка. Засаўкі бясшумна адсунуліся. Данросс рэзка спыніўся, уражаны, але хутка прыйшоў у сябе, адчыніў дзверы і выйшаў, не сказаўшы ні слова, зачыніўшы яе за сабой.
  
  - Класны вырадак, - сказаў Крос, захапляючыся ім.
  
  "Занадта крута".
  
  - Ці Не занадта круты. Ён тайпэн з Высакароднага Дома.
  
  - І хлус, але разумны і цалкам гатовы абвесці нас вакол пальца. Знішчыць лі ён "гэта"?
  
  "Так. Але я не ведаю, надыходзіць ці гадзіну "Ч" у 8:30 вечара". Крос закурыў цыгарэту. "Я схільны думаць, што так. Яны акажуць на яго велізарны ціск — яны павінны выказаць здагадку, што мы ўвядзі кліента допыту. У іх было дастаткова часу, каб вывучыць савецкія метады, і ў іх ёсць некалькі ўласных прыёмаў. Яны, павінна быць, таксама мяркуюць, што мы дастаткова эфектыўныя.
  
  "Я схільны думаць, што ў яго больш няма файлаў і "гэта" сапраўднае. Калі "гэта" зыходзіць ад AMG, яно павінна мець асаблівую каштоўнасць. Што вы параіце?"
  
  "Я паўтараю тое, што сказаў губернатару: калі кліент будзе ў нас да паўдня панядзелка, мы выцягнем з яго ўсё важнае".
  
  "Але што з імі? Што ён можа распавесці ім пра нас, калі паправіцца?"
  
  "Цяпер мы ведаем вялікую частку гэтага. Што тычыцца Ганконга, мы, безумоўна, можам вырашыць усе праблемы бяспекі з сённяшняга дня. Стандартная палітыка SI ніколі не паведамляць нікому пра генеральных планах і —"
  
  "Акрамя цябе".
  
  Крос ўсміхнуўся. "Акрамя мяне. І вас у Вялікабрытаніі, вядома. Кліент ведае многае, але не ўсё. Мы можам ахапіць усе тут, змяніць коды і гэтак далей. Не забывай, вялікая частка таго, што ён перадаваў, - звычайная руціна. Сапраўдная небяспека абмінула. Яго раскрылі, на шчасце, своечасова. Несумненна, як тое, што Бог стварыў маленькія яблыкі, ён быў бы першым кітайскім камісарам і, верагодна, кіраўніком SI ў шляху. Гэта было б катастрофай. Мы не можам аднавіць асабістыя дасье Фонг-фонг і іншых, а таксама планы беспарадкаў і процідзеяння ім. Бунт ёсць бунт, і планаў на выпадак непрадбачаных абставінаў існуе не так ужо шмат. Што тычыцца Сэвэрына, то ён не ведае больш, чым мы ведалі да таго, як злавілі яго. Магчыма, "гэта" магло б даць ключы, магчыма, да пытанняў, якія мы павінны яму задаць.
  
  "Мне гэта таксама прыйшло ў галаву імгненна. Як я ўжо сказаў, містэр Данросс па-чартоўску крут". Синдерс запаліў яшчэ адну запалку, некаторы час курыў запалку, затым утрамбовал выкарыстаны тытунь. "Ты яму верыш?"
  
  "Наконт файлы, я не ведаю. Я вызначана веру, што ў яго ёсць "гэта" і што AMG паўстаў з мёртвых. Шкада, што я ніколі не сустракаўся з ім. ТАК. "Гэта" цалкам можа апынуцца важней гэтага кліента — пасля паўдня панядзелка. Цяпер ад яго амаль нічога не засталося ".
  
  З тых часоў, як яны вярнуліся, допыт Браяна Куока працягваўся, па большай частцы бязладна, але сякія-такія дэталі прадстаўлялі каштоўнасць. Больш падрабязную інфармацыю аб атамнай энергіі, імёнах і адрасах кантактаў у Ганконгу і Кантоне, тутэйшых рызыкі бяспекі і тыпах інфармацыі аб Каралеўскай коннай паліцыі, а таксама аб надзвычай цікавым паўтарэнні маштабнага савецкага пранікнення ў Канаду.
  
  "Чаму Канада, Браян?" Армстронг спытаў.
  
  - Паўночная мяжа, Роберт ... Самы слабы плот у свеце, тут наогул нічога няма. Такія велізарныя багацця ў Канадзе ... ах, як бы я хацеў ... там была дзяўчына, на якой я ледзь не ажаніўся, яны сказалі, што гэта мой абавязак ... калі Саветы могуць перашкодзіць канадцам ... яны там такія даверлівыя і выдатныя . . . . Можна мне цыгарэту ... о, дзякуй ... Можна мне выпіць за мой ... такім чынам, у нас паўсюль ёсць ячэйкі контрвыведкі, якія руйнуюць савецкія ячэйкі і высвятляюць ... Ёсць яшчэ Мексіка ... Парады і там робяць вялікія намаганні... Так , у іх паўсюль расліны ... Вы ведалі Филби ... "
  
  Гадзіны было дастаткова.
  
  "Дзіўна, што ён так хутка зламаўся", - сказаў Синдерс.
  
  Крос быў узрушаны. "Я гарантую, што ён не кантралюецца, не хлусіць, што ён распавядае абсалютна ўсё, у што верыць, пра тое, што адбылося, і будзе працягваць гэта рабіць, не—"
  
  "Так, вядома", - некалькі раздражнёна сказаў Синдерс. "Я меў на ўвазе, што цікава, што чалавек яго ўзроўню так хутка здаўся. Я б сказаў, што ён вагаўся на працягу многіх гадоў, што яго адданасць справе, цяпер адсутнічае або вельмі малая, і ён, верагодна, быў гатовы перайсці да нас, але чаму-то не мог сабрацца з сіламі. Шкада. Ён мог бы быць вельмі каштоўным для нас. Мужчына старэй уздыхнуў і запаліў яшчэ адну запалку. "Праз некаторы час гэта заўсёды адбываецца з іх глыбока зацішнымі "кратамі" у нашых грамадствах. Заўсёды ёсць нейкая дабрыня, або сяброўка, або мужчына, або свабода, ці шчасце, якія пераварочваюць увесь іх свет з ног на галаву, небаракі. Вось чаму ў рэшце рэшт мы пераможам. Нават у Расіі ролі памяняюцца, і КДБ атрымае па заслугах — ад рускіх, - вось чаму цяпер такі ціск. Ні адзін савецкі чалавек на зямлі не можа выжыць без дыктатуры, тайнай паліцыі, несправядлівасці і тэрору". Ён выбіў люльку ў попельніцу. Муштук быў мокрым ў падставы. "Ты не згодны, Роджэр?"
  
  Крос кіўнуў і ўтаропіўся ў праніклівыя светла-блакітныя вочы, варожачы, што хаваецца за імі. - Вы патэлефануйце міністру за інструкцыямі?
  
  "Няма. Я магу ўзяць на сябе адказнасць за гэта. Мы вырашым у 8:30". Биндерс зірнуў на гадзіннік. "Давайце вернемся да Роберту. Амаль прыйшоў час пачынаць спачатку. Добры хлопец, вельмі добры. Ты чуў, што ён быў вялікім пераможцам?"
  
  69
  
  8:05 ВЕЧАРА. :
  
  - Ен? Выбачайце, што перарываю, - сказаў Бартлетт.
  
  "О, прывітанне!" Данросс адвярнуўся ад іншых гасцей, з якімі ён балбатаў. Бартлетт быў адзін. "Спадзяюся, вы двое не сыходзіце — гэта будзе доўжыцца па меншай меры да 9:30".
  
  "Кейсі ненадоўга застанецца. У мяне спатканне".
  
  Данросс ўхмыльнуўся. - Спадзяюся, яна досыць прыгожая.
  
  "Так, але гэта будзе пазней. Спачатку дзелавая сустрэча. У цябе ёсць хвілінка?"
  
  - Вядома, вядома. Прабачце, я на хвілінку, - сказаў Данросс астатнім і павёў іх з перапоўненай прыёмнай на адну з тэрас. Дождж аслабеў, але няўмольна працягваўся. "Пры нашых дадзеных паглынанне General Stores амаль напэўна, без якіх-небудзь перакупіў з боку Superfoods. Мы сапраўды складзем праславутую кампанію — калі я змагу спыніць Горнта ".
  
  "Так. Панядзелак пакажа".
  
  Данросс пільна паглядзеў на яго. - Я вельмі ўпэўнены.
  
  Бартлетт усміхнуўся, за усмешкай хаваліся стомленасць і неспакой. "Я заўважыў. Але я хацеў спытаць, мы ўсё яшчэ заўтра ляцім у Тайбэй?"
  
  "Я збіраўся прапанаваць адкласці гэта да наступнага тыдня, да наступных выходных? Заўтра і ў панядзелак даволі важныя для нас абодвух. Усё ў парадку?"
  
  Бартлетт кіўнуў, хаваючы палёгку. "Мяне гэта задавальняе". І гэта вырашае маю праблему з Орландой, падумаў ён. "Ну што ж, тады я, мабыць, пайду".
  
  - Вазьмі машыну. Проста адпраў Ліма назад, калі вы скончыце з ім. Ты пойдзеш на "узыходжанне на пагорак", калі яно будзе ўключана? Гэта з 10:00 раніцы прыкладна да паўдня.
  
  "Дзе гэта?" - спытаў я.
  
  - Новыя тэрыторыі. Я прышлю за табой машыну, калі дазволіць надвор'е. Кейсі таксама, калі захоча.
  
  "Дзякуй".
  
  "Не турбуйся пра Кейсі сёння ўвечары — я прасачу, каб яна шчасна вярнулася. Яна вольная пасля гэтага?"
  
  "Я думаю, што так".
  
  - Добра, тады я папрашу яе далучыцца да нас — сее-хто з нас збіраецца павячэраць у кітайскай кухні. Данросс изучающе паглядзеў на яго. - Без праблем?
  
  "Няма. Нічога такога, з чым нельга было б справіцца". Бартлетт ўхмыльнуўся і сышоў, рыхтуючыся да наступнага нападу — Армстронга. Некалькі хвілін таму ён загнаў Роузмонта ў кут і распавёў яму пра сустрэчы з Банастасио.
  
  "Лепш пакінь гэта ў нас, Лайн", - сказаў Роузмонт. "Што тычыцца цябе, дык мы праінфармаваныя афіцыйна. Консульства. Я перадам гэта каму заўгодна. Пакіньце усё гэта хлуснёй — скажыце Кейсі, добра? Калі Банастасио патэлефануе каму-небудзь з вас, затрымаеце яго, патэлефануеце нам, і мы прыдумаем афёру. Вось мая візітоўка — яна працуе дваццаць чатыры гадзіны ў суткі.
  
  Бартлетт быў ужо ля ўваходных дзвярэй і далучыўся да астатніх, нецярпліва высматривающим свае машыны.
  
  "О, прывітанне, Лайн", - сказаў Мурта, паспешліва выбіраючыся з таксі, ледзь не збіўшы яго з ног. "Прабач! Вечарына ўсё яшчэ працягваецца?"
  
  "Вядома, гэта так, Дэйв. Да чаго такая спешка?"
  
  "Я павінен убачыць тайпэн!" Муртаг панізіў голас, яго хваляванне было прыкметна. "Ёсць шанец, што галоўны офіс пойдзе на гэта, калі лан трохі саступіць! Кейсі ўсё яшчэ тут?"
  
  "Вядома", - адразу адказаў Бартлетт, і ўсе яго пачуцці засяродзіліся, забыўшыся аб усім астатнім. "Якія саступкі?" асцярожна спытаў ён.
  
  "Удвойте перыяд абмену замежнай валюты, і ён будзе мець справу напрамую з First Central, падаючы нам першы апцыён па ўсім будучым крэдытах на пяць гадоў".
  
  "Гэта не так ужо шмат", - сказаў Бартлетт, хаваючы сваё здзіўленне. "У чым справа цяпер?"
  
  "Не магу спыніцца, Лайн, трэба праверыць, ці ўсё ў парадку з тайпэном. Яны чакаюць, але ўсё менавіта так, як мы з Кейсі і планавалі. Чорт, калі мы провернем гэта, тайпэн будзе ў нас у абавязку, пакуль пекла не замерзне! Мурта памчаўся.
  
  Бартлетт тупа глядзеў яму ўслед. Ногі панеслі яго назад у дом, але ён спыніўся і вярнуўся на сваё месца ў чарзе. Часу яшчэ шмат, сказаў ён сабе. Пакуль няма неабходнасці пытацца ў яе. Падумай аб гэтым.
  
  Кейсі распавяла яму аб сувязі Royal Belgium з First Central, Муртаг і падрабязна распавёў пра гэта сёння днём, дадаўшы, як цяжка было ўладкавацца сюды ў Установе, але і толькі. Бартлетт заўважыў нервовасць техасца і Кейсі. У той час ён спісаў гэта на гонкі.
  
  Але зараз? падазрона спытаў ён сябе. Кейсі, Муртаг і тайпэн! "First Central пагодзіцца на здзелку, калі" і "тайпэн будзе ў нас у абавязку, пакуль пекла не замерзне ..." і "менавіта так, як мы з Кейсі выклалі". Яна пасрэдніца? Кейсі круцілася вакол гэтага жартаўніка, а яна не пасыльны. Чорт вазьмі, Кейсі даводзіцца вадзіць яго за нос. Ён ёй не раўня. Так што, верагодна, яна падбіла яго на — на што? У чым тайпэн мае патрэбу больш за ўсё?
  
  Крэдыт, хутка, мільёнамі да панядзелка.
  
  Госпадзе, Ферст Сентрал падтрымае яго! Так і павінна быць. Калі. калі ён пойдзе на саступкі, а ён павінен пайсці на некаторыя, каб выбрацца з-пад ...
  
  - Вам патрэбна машына, сэр? - спытаў я.
  
  "О Так, Лім, вядома. Паліцэйскае кіраванне ў Ванчае. Дзякуй". Ён сеў на задняе сядзенне, яго думкі гулі.
  
  Такім чынам, Кейсі задумала асабістую гульню. Павінна быць, яна працавала дзень або каля таго, але яна мне не сказала. Чаму? Калі я маю рацыю і афёра атрымаецца, у Лан ёсць сродкі, каб адбіцца ад Горнта, нават зняць з яго вяршкі. Яна са скуры вон лезла, каб дапамагчы хинту перамагчы Горнта. Без майго згоды. Чаму? І ў абмен на што?
  
  Афігенныя грошы! 50 на 50 — гэта выйгрыш - мае 2 мільёны, але яна дзеліць 50 на 50?
  
  Вядома. Гэта адна з магчымасцяў — тая, аб якой я ведаю цяпер. Якія астатнія? Госпадзе! Кейсі Індэпэндэнт, можа быць, перайшла на бок ворага? Яны ўсё яшчэ абодва ворагі, Ен і Горнт.
  
  Яго ўзбуджэнне ўзрасла.
  
  Што ж рабіць?
  
  Грошы, якімі рызыкуе Gornt, пакрытыя ва ўсіх адносінах. 2 мільёны ў Struan's таксама пакрытыя і застаюцца. Я ніколі не планаваў зрывацца — гэта было проста праверкай Кейсі. Здзелка са Струаном добрая ў любым выпадку. Здзелка з Горнтом добрая ў любым выпадку. Так што мой план па—ранейшаму добры - я ўсё яшчэ магу перайсці ў любую бок, хоць час мае вырашальнае значэнне.
  
  Але зараз ёсць Арланда.
  
  Калі гэта Арланда, то ў Штатах або дзе-то яшчэ, але не тут. Цалкам ясна, што ёй ніколі не будуць рады ў коле пераможцаў Хэпі Вэлі. Або ў кліках і клубах. Яе ніколі не будуць свабодна запрашаць у вялікія дома, за выключэннем, можа быць, Ена. І Горнт, але гэта азначала б дражніць, тузаць за павады, нагадваць ёй пра мінулае — як мінулай ноччу, калі на палубу выйшла тая, іншая дзяўчына. Я бачыў твар Орланды. О, яна прыкрывала, лепш, чым хто-небудзь мог бы прыкрыць, акрамя, можа быць, Кейсі. Яна ненавідзела тое, што іншая дзяўчына была ўнізе, у галоўнай спальні, якая калі-то належала ёй.
  
  Можа быць, Горнт зрабіў гэта не спецыяльна? Можа быць, дзяўчына паднялася сама. Яна амаль адразу ж вярнулася ўніз. Можа быць, яна наогул не павінна была падымацца. Магчыма.
  
  Чорт! Занадта шмат усяго адбываецца, чаго я не магу зразумець: напрыклад, Універсальныя крамы і выратаванне Хо-Пака - занадта многае ўзгоднена парай хлопцаў у суботу — пара віскі тут і тэлефонны званок там. Гэта сапраўдны дынаміт, калі ты ў клубе, але, Божа, беражыся, калі няма. Тут трэба быць брытанцам або кітайцам, каб належаць.
  
  Я такі ж аўтсайдэр, як і Арланда.
  
  Тым не менш, я мог бы быць шчаслівы тут, якое-то час. І я мог бы нават справіцца з гэтым тут, з Орландой, на кароткі час, падчас візітаў. Я мог бы справіцца з Ціхаакіянскім рэгіёнам і зрабіць Par-Con Высакародным домам, але для таго, каб ён быў прыняты як Высакародны дом брытанцамі і кітайцамі, ён усё роўна павінен быць Struan-Par-Con з нашым назвай маленькімі літарамі, або Rothwell-Gornt-Par-Con тое ж самае.
  
  Кейсі?
  
  З Кейсі "Пар-Кон" лёгка мог бы стаць Высакародным Домам. Але ці можна па-ранейшаму давяраць Кейсі? Чаму яна мне не сказала? Няўжо яна ўцягнутая Ганконгам і пачынае гуляць у сваю ўласную гульню нумар адзін?
  
  Табе лепш выбіраць, даўніна, пакуль ты яшчэ тайпэн.
  
  "Так, Філіп?"
  
  Яны знаходзіліся ў кабінэце пад партрэтам Дзірка Струана, і Данросс наўмысна абраў гэта месца. Філіп Чэн сядзеў насупраць яго. Вельмі афіцыйна, вельмі карэктна і вельмі стомлена. "Як Алексі?"
  
  - Усё яшчэ без прытомнасці. Док Тулі кажа, што з ім усё будзе ў парадку, калі ён прыйдзе ў сябе праз пару гадзін.
  
  "Типтоп?"
  
  "Я павінен патэлефанаваць яму ў 9:00 вечара".
  
  - Па-ранейшаму няма адабрэння яго прапановы ад ... уладаў?
  
  Вочы Данросса звузіліся. - Вы ведаеце, што ён прапанаваў?
  
  -О так, тайпэн. Я ... Мяне спыталі. Мне ўсё яшчэ цяжка ў гэта паверыць ... Браян Квок? Ды дапаможа нам Бог, але так ... спыталі Маё меркаванне да таго, як вам гэта было зроблена прапанова.
  
  "Якога д'ябла ты мне не сказаў?" Раўнуў Данросс.
  
  - Справядліва, што вы больш не лічыце мяне компрадором Высакароднага Дома і аказваеце мне свой давер.
  
  - Вы лічыце сябе годным даверу?
  
  "Так. Я даказваў гэта ў мінулым шмат разоў, як і мой бацька - і яго. Тым не менш, калі б я быў на вашым месцы, і сядзеў там, дзе вы зараз сядзіце, я б не праводзіў гэтую сустрэчу, я б не запрасіў вас у свой дом і я б ужо вызначыў шляхі і сродкі вашага знішчэння ".
  
  "Магчыма, так яно і ёсць".
  
  - Не ты. Філіп Чэн паказаў на партрэт. - Ён бы гэта зрабіў, але не ты, Іэн Струан Данросс.
  
  "Не рабі на гэта стаўку".
  
  "Я ведаю".
  
  Данросс нічога не сказаў, проста чакаў.
  
  "Спачатку манета: пачакайце, пакуль аб ласцы не папросяць. Я паспрабую высветліць, у чым яно заключаецца загадзя. Калі гэта занадта дорага, то —"
  
  "Гэта будзе ўжо занадта".
  
  "Аб чым ён папросіць?"
  
  "Што-то, звязанае з наркотыкамі. Ходзяць упартыя чуткі, што Чатыры Пальца, кантрабандыст Юэн і Белы парашок Ці супрацоўнічаюць у кантрабандзе гераіну ".
  
  "Гэта разглядаецца. На самай справе яны яшчэ не партнёры", - сказаў Філіп Чэн.
  
  - І зноў, чаму ты мне нічога не сказаў? Твой доўг як компрадора - трымаць мяне ў курсе, а не запісваць інтымныя падрабязнасці нашых сакрэтаў, каб потым перадаць іх ворагам.
  
  "Яшчэ раз прашу прабачэння. Але цяпер самае час пагаварыць".
  
  "Таму што ты скончыў?"
  
  - Таму што мне— магчыма, канец, калі я яшчэ раз не змагу даказаць, чаго я стаю. Стары змрочна паглядзеў на Данросса, бачачы асобы многіх тайпэнов ў асобе чалавека насупраць сябе, яму не падабалася твар чалавека над камінам, чые вочы буравили яго — замежнага д'ябла-пірата, які пакінуў свайго прадзеда з-за змяшанай крыві, палова якой была яго ўласнай.
  
  "Иииии", - падумаў ён, стрымліваючы гнеў. Гэтыя варвары і іх нецярпімасць! Мы служылі пяці пакаленням тайпанов, а цяпер гэты пагражае змяніць спадчына Дзірка з-за адной памылкі?
  
  "Па нагоды пытання: нават калі гэта звязана з гераінам або наркотыкамі, гэта будзе тычыцца нейкага будучага выступу або дзеянні. Згаджайся на гэта, тайбань, і я абяцаю, што разбяруся з Чатырма Пальцамі задоўга да таго, як твая просьба будзе задаволена.
  
  "Якім чынам?"
  
  "Гэта Кітай. Я абыдуся з гэтым па-кітайску. Клянуся ў гэтым крывёю маіх продкаў". Філіп Чэн паказаў на партрэт. "Я буду працягваць абараняць Высакародны Дом, як я пакляўся рабіць".
  
  - Якія яшчэ хітрыкі былі ў вас у сейфе? Я прагледзеў усе дакументы і балансавыя справаздачы, якія вы перадалі Эндру. Калі гэтая інфармацыя патрапіць не ў тыя рукі, мы апынемся голымі.
  
  - Так, але толькі перад Бартлеттом і Парконом, пры ўмове, што ён захавае іх пры сабе і не перадасць Горнту або іншаму тутэйшаму ворагу. Тайпэн, Бартлетт не вырабляе ўражанні зламыснага чалавека. Магчыма, мы зможам дамовіцца з ім, каб вярнуць тое, што ў яго ёсць, і папрасіць яго пагадзіцца захоўваць інфармацыю ў сакрэце.
  
  "Каб зрабіць гэта, табе прыйдзецца абмяняцца сакрэтам, які ён не хоча выдаваць. У цябе ён ёсць?"
  
  "Пакуль няма. Як нашы партнёры, ён павінен абараняць нас".
  
  "Так. Але ён ужо мае справу з Горнтом і выдаў аванс у памеры 2 мільёнаў даляраў ЗША, каб пакрыць недаацэнку Горнтом нашай продажу".
  
  Філіп Чэн пабялеў. "Ииии, я гэтага не ведаў". Ён на імгненне задумаўся. "Значыць, Бартлетт сыдзе ад нас у панядзелак і пяройдзе на бок ворага?"
  
  "Я не ведаю. У дадзены момант я думаю, што ён хаваецца. Я б на яго месцы так і зрабіў".
  
  Філіп Чэн поерзал на крэсле. - Ён вельмі любіць Орланду, тайпэн.
  
  "Так, яна магла быць ключом. Горнт, павінна быць, арганізаваў гэта ці падштурхнуў яе да Бартлетту ".
  
  "Ты збіраешся сказаць яму?"
  
  - Няма, толькі калі на тое няма прычыны. Яму больш дваццаці аднаго. Данросс пасуровеў яшчэ больш. - Што ты прапануеш?
  
  "Вы згодныя на новыя саступкі, якіх хоча First Central?"
  
  "Так ты і пра гэта ведаеш?"
  
  "Ты, павінна быць, хацеў, каб усе ведалі, што ты шукаеш у іх падтрымкі, тайпэн. Навошта яшчэ запрашаць Муртага ў сваю ложу на скачках, навошта яшчэ запрашаць яго сюды? Было лёгка скласці два і два, нават калі ў каго—то няма копій яго телексов і...
  
  "А ў цябе ёсць?"
  
  "Некаторыя з іх". Філіп Чэн дастаў насоўку і выцер рукі. "Вы саступіце?"
  
  "Няма. Я сказаў яму, што падумаю пра гэта — ён чакае ўнізе майго адказу, але гэта павінна быць "не". Я не магу гарантаваць, што падам ім пераважную сілу па ўсім будучым крэдытах. Я не магу, таму што ў "Вікторыі" тут так шмат ўлады і так шмат нашай газеты, і яны выжмут нас да смерці. У любым выпадку я не магу замяніць іх амерыканскім банкам, які ўжо даказаў сваю палітычную ненадзейнасць. Яны добрыя як дублёры і пышныя, калі змогуць выцягнуць нас з гэтай калатнечы, але я не ўпэўнены ў іх доўгатэрміновай перспектыве. Яны павінны праявіць сябе ".
  
  "Яны таксама павінны быць гатовыя да кампрамісу. У рэшце рэшт, даць нам 2 мільёны на ўмацаванне здзелкі па паглынання General Stores - гэта вялікі вотум даверу, хейя?"
  
  Данросс прапусціў гэта міма вушэй. - Што вы мелі на ўвазе?
  
  "Ці магу я прапанаваць вам у адказ зрабіць канкрэтную прапанову: усе крэдыты Канады, ЗША, Аўстраліі і Паўднёвай Амерыкі тэрмінам на пяць гадоў — гэта пакрывае нашу экспансію на гэтых тэрыторыях — плюс неадкладны крэдыт на два гіганцкіх нафтавых танкера, якія будуць набыты праз Toda па схеме зваротнай арэнды, і, для партнёра, цвёрдыя заказы яшчэ на сем ".
  
  "Госпадзе Ісусе, хто займаецца падобнымі аперацыямі?" Данросс выбухнуў.
  
  "Ві Сі Сі Нг".
  
  "Фатограф Нг? Немагчыма".
  
  "Праз дваццаць гадоў у Ві Сі Сі будзе флот больш, чым у Онас-сыстэмы".
  
  "Немагчыма".
  
  - Вельмі можа быць, тайбань.
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  "Мяне папрасілі дапамагчы прафінансаваць і арганізаваць значнае пашырэнне яго флоту. Калі мы ўключым у наш пакет першыя сем танкераў з абяцаньнем павелічэння, і я змагу, lean, гэта павінна задаволіць First Central ". Філіп Чэн выцер пот з ілба. - Прывітанне?
  
  "Госпадзе, гэта задаволіла б "Чэйз Манхэтэн" і Банк Амерыкі сумесна! Ві-і-і?" Затым ашаломлены розум Данросса зарабіў з максімальнай эфектыўнасцю. "Ах! Ві-Сі-Сі плюс рыі, плюс старыя сябры, плюс разнастайныя далікатныя прыстасаванні, плюс алей, плюс старыя сябры. А?"
  
  Філіп няўпэўнена ўсміхнуўся. "Усе вароны пад нябёсамі чорныя".
  
  - Ды. - Пасля паўзы ён сказаў: - "Ферст Сентрал" можа пайсці на гэта. Але як наконт Бартлетта?
  
  "З First Central вам не патрэбен Par-Con. First Central будзе рада дапамагчы нам знайсці альтэрнатыўнага спонсара або партнёра ў Штатах.
  
  Гэта заняло некаторы час, але з Жакам ў Канадзе, Дэвідам Макструаном тут, Эндру ў Шатландыі ... Тайпэн, я не ведаю, што ў цябе на галаве аб Эндру і гэтым чалавеку Кірк, але тэорыі, якія ён вылучаў, здаюцца мне надуманымі, вельмі надуманымі ".
  
  - Вы што-то казалі аб Бартлетте?
  
  "Я прапаную памаліцца, каб First Central адказала на прынаду, каб Типтоп даў нам грошай, каб я змог прыкрыць First Central сіндыкатам Мата, Скнары і Чатырох Пальцаў. Тады вы, Дэвід Макструан і я зможам лёгка знайсці альтэрнатыву Par-Con . Я прапаную неадкладна адкрыць офіс у Нью-Ёрку. Назначце Дэвіда галоўным на тры месяцы з ... магчыма, Кевінам ў якасці яго памочніка ". Філіп Чэн дазволіў гэтаму павіснуць у паветры і паспяшаўся працягнуць. "На працягу трох месяцаў мы павінны ведаць, ці ўяўляе юны Кевін якую-небудзь каштоўнасць - ^ Я думаю, ты будзеш вельмі ўражаны, тайпэн, на самай справе я гарантую гэта. Праз тры месяцы мы даведаемся, што малады Джордж Трасслер думае пра Радэзіі і Паўднёвай Афрыцы. Калі ён адкрые гэты офіс, мы маглі б адправіць яго ў Нью-Ёрк. Або, магчыма, мы маглі б перавабіць вашага іншага кузена, вирджинца Мейсона Керна, з "Купер-Тиллман" і паставіць яго на чале нашага нью-ёркскага офіса. Праз шэсць месяцаў Кевін павінен адправіцца ў Солсберы і Йоханнесбург — у мяне выдатнае прадчуванне, што гандаль торием і каштоўнымі металамі будзе набіраць абароты ".
  
  "Між тым, у нас усё яшчэ ёсць неадкладныя праблемы. Бартлетт, Горнт і запасы на складзе?"
  
  "Каб забяспечыць маўчанне Бартлетта, мы павінны цалкам аддзяліць яго ад Горнта і зрабіць яго саюзнікам, абсалютным саюзнікам".
  
  - Як ты гэта робіш, Філіп?
  
  - Пакінь гэта мне. Ёсць... ёсць магчымасці.
  
  Данросс не зводзіў вачэй з Піліпа Чена, але стары не ўзнімаў вачэй ад стала. Якія магчымасці? Арланда? Павінна быць. "Добра", - сказаў ён. "Наступны?"
  
  "Аб рынку. Дзякуючы падтрымцы Bank of China нам прыйшоў канец. З паглынаннем General Stores і масіраванай фінансавай падтрымкай адток нашых акцый павінен спыніцца. Ўсе кінуцца купляць, і пачнецца сапраўдны бум. А цяпер, - сказаў Філіп Чэн, - я ведаю, што раней вы гэтага не хацелі, але скажыце, што мы можам папрасіць сэра Луіса зняць нашы акцыі з таргоў да паўдня панядзелка, калі мы...
  
  "Што?"
  
  - Ды. Дапусцім, ніхто не зможа афіцыйна гандляваць "Струанз" да паўдня, дапусцім, мы ўсталюем цану на ўзроўні мінулага асяроддзя — 28.80. Горнт ў пастцы. Ён павінен купляць па любой цане, якую можа пакрыць. Калі ніхто не прапануе дастатковую колькасць акцый ніжэй гэтай лічбы, уся яго прыбытак знікне, ён можа нават пацярпець ".
  
  Данросс адчуў слабасць. Думка передернуть затвор цяпер яму ў галаву не прыходзіла. "Госпадзе, але сэр Луіс ніколі б на гэта не пайшоў".
  
  Філіп Чэн быў вельмі бледны, на лбе ў яе выступілі кропелькі поту. "Калі біржавы камітэт пагодзіцца, што гэта неабходна "для стабілізацыі рынку" ... і калі буйныя брокерскія фірмы Джозэфа Стэрн і Арджана Сорджани таксама пагодзяцца не прапаноўваць ніякіх акцый, ніякіх масавых акцый ніжэй 28,80, што можа зрабіць Горнт?" Ён дрыготкім голасам выцер лоб. - Такі мой план.
  
  "Чаму сэр Луіс павінен супрацоўнічаць?"
  
  "Я думаю, ... Я думаю, што так і будзе, а Стэрн і Сорджани многім нам абавязаны". Пальцы старога нервова набрыньвалі. "Паміж сэрам Луісам, Іржышча, Сорджани, вамі і мной, мы кантралюем большую частку асноўных пакетаў акцый, якія Горнт прадаў без пакрыцця".
  
  - Стэрн - брокер Горнта.
  
  "Дакладна, але ён Хонг К. Онгян, і яму патрэбна добразычлівасць больш, чым аднаму кліенту". Філіп Чэн больш пасунуўся да святла. Данросс заўважыў яго бледнасць і моцна занепакоіўся. Ён устаў, падышоў да бара і дастаў два брэндзі з содавай. - Вось.
  
  - Дзякуй. Філіп Чэн хутка выпіў свой. - Дзякуй Богу, што ёсць брэндзі.
  
  "Ты думаеш, мы зможам сабраць іх усіх да адкрыцця ў панядзелак? Дарэчы, я адмяніў сваю паездку ў Тайбэй".
  
  "Добра, ды, гэта разумна. Ты цяпер пойдзеш на кактэйль да Джэйсану Пламму?"
  
  "Так. Ды, я сказаў, што зраблю".
  
  - Добра, тады мы зможам пагаварыць больш падрабязна. Аб сэре Луісе. Ёсць добры шанец, тайпэн. Нават калі акцыі не будуць канфіскаваныя, цана павінна ўзляцець да нябёсаў, яна павінна — калі мы атрымаем неабходную нам падтрымку ".
  
  Гэта відавочна для любога, кісла падумаў Данросс. Калі б. Ён зірнуў на гадзіннік. Было 8.35. Синдерс павінен быў патэлефанаваць у 8.30. Ён даў яму паўгадзіны перад званком Типтопу. Яго страўнік, здавалася, развальваўся на часткі, але ён справіўся з сабою. Госпадзе, я не магу яму патэлефанаваць, раздражнёна падумаў ён. "Што?" - спытаў ён, не пачуўшы Піліпа Чена.
  
  "Крайні тэрмін, які вы далі мне, каб мая адстаўка была ў вас на стале — у нядзелю ў поўнач, калі Мата і Скнара або — Магу я папрасіць падоўжыць яе на тыдзень?"
  
  Данросс узяў келіх Піліпа Чена, каб напоўніць яго, яму спадабалася
  
  Азіяцкая тонкасць просьбы - падоўжыць яе да таго часу, калі яна не будзе мець ніякай каштоўнасці, паколькі праз тыдзень крызіс будзе даўно дазволены. Тое, як быў сфармуляваны запыт, выратавала рэпутацыю абодвум бакам. Так, але яму прыйдзецца прыкласці сур'ёзныя намаганні. Вытрымае ці гэта яго здароўе? Гэта маё адзінае рэальнае меркаванне. Наліваючы брэндзі, ён думаў аб Філіпэ Чене, Кевін Чене, Клаўдзіі Чэн і даўніны Чэн-Чене і пра тое, што б ён рабіў без іх. Мне трэба супрацоўніцтва і служэнне, і больш ніякіх здрад. "Я падумаю над гэтым, Філіп. Давай абмяркуем гэта адразу пасля малітвы ў панядзелак. Затым ён асцярожна дадаў: "Магчыма, падаўжэнне было б апраўдана".
  
  Філіп Чэн з удзячнасцю прыняў брэндзі і зрабіў вялікі глыток, яго колер стаў лепш. Ён пачуў майстэрскае множны лік і адчуў велізарнае палягчэнне. Усё, што мне трэба зрабіць, гэта даставіць. Вось і ўсё. Ён устаў, каб сысці. - Дзякуй табе...
  
  Раздражняльна зазваніў тэлефон, і ён ледзь не падскочыў. Данросс таксама.
  
  - Алё? О, добры дзень, містэр Синдерс. Данросс чуў скрозь шум дажджу біццё яго сэрца. - Што новенькага?
  
  - Баюся, вельмі мала. Я абмеркаваў ваша прапанова з губернатарам. Калі "гэта" будзе ў маім распараджэнні заўтра да поўдня, у мяне ёсць падставы меркаваць, што ваш сябар можа быць дастаўлены на пагранічны тэрмінал Ло Ву да заходу панядзелка. Вядома, я не магу гарантаваць, што ён захоча перасекчы мяжу з Чырвоным Кітаем.
  
  Данросс павысіў голас. - У гэтым ёсць шмат "падстаў меркаваць" і "магло быць", містэр Синдерс.
  
  "Гэта лепшае, што я магу зрабіць афіцыйна".
  
  "Якія ў мяне есць гарантыі?"
  
  - Баюся, ні ад містэра Кроса, ні ад мяне. Падобна на тое, давер павінна быць з абодвух бакоў.
  
  "Ўблюдкі, - злосна падумаў Данросс, - яны ведаюць, што я ў пастцы". "Дзякуй, я падумаю над тым, што вы сказалі. Заўтра ў апоўдні? Заўтра я ўдзельнічаю ў ўзыходжанні на пагорак, калі яно адбудзецца, з дзесяці да поўдня. Пасля гэтага я прыеду ў паліцэйскае кіраванне, як толькі змагу."
  
  "Не трэба турбавацца, містэр Данросс. Калі ён уключаны, я таксама буду там. Апоўдні можа быць крайнім тэрмінам тут ці там. Добра?"
  
  "Добра. Спакойнай ночы". Данросс змрочна паклаў трубку. "Магчыма, Філіп. Магчыма, да заходу панядзелка".
  
  Філіп Чэн ў жаху сеў. Яго бледнасць ўзмацнілася. "Занадта позна".
  
  "Мы высвятлім". Ён зняў трубку і набраў яшчэ раз.
  
  - Добры дзень, добры вечар. Скажыце, калі ласка, губернатар на месцы? Іэн Данросс. Ён сербануў брэндзі. - Выбачайце за турботы, сэр, але толькі што тэлефанаваў містэр Синдерс. Па сутнасці, ён сказаў: магчыма. Магчыма, да заходу сонца ў панядзелак. Магу я спытаць, ці можаце вы гэта гарантаваць?"
  
  "Не, Ен, няма, я не магу. У мяне няма юрысдыкцыі ў гэтым пытанні. Прабачце. Вы павінны прымаць любыя меры напрамую. Аднак Синдерс зрабіў на мяне ўражанне разумнага чалавека. Хіба ты так не думаў?"
  
  "Ён здаваўся вельмі неразумным", - сказаў Данросс з жорсткай усмешкай. "Дзякуй. Не бярыце ў галаву. Выбачайце за непакой, сэр. О, дарэчы, калі гэта можна ўладзіць, Типтоп сказаў, што спатрэбіцца ваша дапамога, як банкаўская, так і мая. Вы будзеце вольныя заўтра, калі спатрэбіцца? "
  
  "Вядома. І, Ен, ўдачы".
  
  Данросс паклаў трубку. Праз імгненне ён спытаў: "Яны пагодзяцца, грошы заўтра для хлопца на заходзе панядзелка?"
  
  "Я б не стаў", - бездапаможна сказаў Філіп Чэн. "Типтоп быў гранічна ясны. "Кожны раз, калі будуць уведзеныя правільныя працэдуры". Абмен будзе адбывацца адначасова ".
  
  Данросс адкінуўся на спінку высокага крэсла, пацягваў брэндзі і аддаваўся разважанням.
  
  У 9:00 вечара ён набраў нумар Tiptop і балбатаў без умолку, пакуль не настаў патрэбны момант. "Я чуў, што падначалены паліцыі, напэўна, будзе звольнены за такую памылку і што пацярпелая бок можа быць у Ло Ву ў апоўдні аўторка".
  
  Наступіла глыбокая цішыня. Голас быў халадней, чым калі-небудзь. "Я не думаю, што гэта адбудзецца неадкладна".
  
  "Я згодны. Магчыма, я змог бы пераканаць іх перанесці гэта на панядзелак. Магчыма, твае сябры маглі б праявіць крыху цярпення. Я б палічыў гэта вельмі вялікім ласку ". Ён наўмысна ўжыў гэта слова і пакінуў яго павісець ў паветры.
  
  "Я перадам ваша паведамленне. Дзякуй, тайбань. Калі ласка, патэлефануеце мне заўтра ў сем гадзін вечара. Спакойнай ночы".
  
  "Спакойнай ночы".
  
  Філіп Чэн парушыў маўчанне, вельмі занепакоены. "Гэта дарагое слова, тайбань".
  
  "Я ведаю. Але ў мяне няма выбару", - сказаў ён цвёрдым голасам. "Вядома, калі-небудзь у якасці аплаты будзе запытана зваротная паслуга". Данросс адкінуў валасы з вачэй і дадаў: "Магчыма, гэта будзе з Джозэфам Ю, хто ведае? Але я павінен быў гэта сказаць ".
  
  "Так. Ты вельмі мудры. Мудры не па гадах, нашмат мудрэй Аластера і твайго бацьку, але не так мудры, як Ведзьма". Лёгкая дрыготка прабегла па яго целе. "Вы паступілі мудра, абмяняўшы час, і мудра, не згадаўшы пра грошы, банкаўскіх грошах, вельмі мудра. Ён занадта разумны, каб не разумець, што гэта трэба нам заўтра — я б выказаў здагадку, самае пазней, да вечара.
  
  "Так ці інакш, мы даб'емся гэтага. Гэта здыме з нас ціск "Вікторыі". Пол хутка павінен склікаць пасяджэнне праўлення", - змрочна дадаў Данросс. "Паколькі Рычард ўваходзіць у праўленне, што ж, Рычард многім нам абавязаны. Новае праўленне прагаласуе за павелічэнне нашага абаротнага фонду, і тады нам не спатрэбяцца ні Бартлетт, ні Ферст Сентрал, ні пракляты богам сіндыкат Мацюкі ".
  
  Філіп Чэн павагаўся, затым выпаліў: "Мне непрыемна паведамляць яшчэ больш дрэнных навін, але я чуў, што частка пагаднення Рычарда Кванга з Havergill ўключала яго падпісаную адстаўку без даты з савета дырэктараў Victoria і абяцанне галасаваць менавіта так, як жадае Havergill ".
  
  Данросс ўздыхнуў. Ўсё ўстала на свае месцы. Калі б Рычард Кванг прагаласаваў разам з апазіцыяй, гэта нейтралізавалі б яго дамінуючае становішча. "Цяпер усё, што нам трэба зрабіць, гэта страціць яшчэ аднаго прыхільніка, і Падлогу, і яго апазіцыя выжмут з нас усе сокі". Ён паглядзеў на Піліпа Чена. "Табе лепш абыграць Рычарда".
  
  "Я... Я паспрабую, але ён ужо аблажаўся. Што наконт П. Б. Уайта? Ты думаеш, ён дапаможа?"
  
  "Не супраць Хавергилла або банка. З Типтопом ён мог бы," цяжка сказаў Данросс. "Ён наступны — і апошні - у спісе".
  
  70
  
  10:55 ВЕЧАРА. :
  
  Шэсць чалавек выйшлі з двух таксі ў прыватнага ўваходу ў будынак банка Вікторыя на бакавой вуліцы. Кейсі, Рыка Грессер-Хоиф, Гаваллан, Піцер Марлоў, Данросс і. П. Б. Уайт, хударлявы, падцягнуты ангелец сямідзесяці пяці гадоў. Дождж спыніўся, хоць на дрэнна асветленай вуліцы было шмат лужын.
  
  "Ты ўпэўнены, што не хочаш выпіць з намі па шкляначцы на ноч, Піцер?" - спытала П. Б. Уайт.
  
  - Не, дзякуй, П. Б., я лепш пайду дадому. Спакойнай ночы і дзякуй за вячэру, тайпэн!
  
  Ён сышоў у ноч, накіроўваючыся да паромному тэрмінала, які знаходзіўся прама праз плошчу. Ні ён, ні астатнія не заўважылі, як машына пад'ехала і спынілася далей па вуліцы. У ім былі Малькальм Сан, старэйшы агент SI, і Повиц, чалавек з ЦРУ. Сан быў за рулём.
  
  - Гэта адзіны ўваход і выхад? - Спытаў Повиц.
  
  "Так".
  
  Яны глядзелі, як П. Б. Уайт націскае на кнопку каля дзвярэй. "Паспяховыя ўблюдкі. Гэтыя дзве бабы - лепшыя, каго я калі-небудзь бачыў".
  
  "З Кейсі ўсё ў парадку, але з іншага? У любым танцавальнай зале ёсць дзяўчыны прыгажэй. ..." Сан спынілася. Міма праехала таксі.
  
  - Яшчэ адзін хвост?
  
  "Няма, няма, я так не думаю, але калі мы глядзім "тайпан", то можаце паспрачацца, што і іншыя глядзяць".
  
  "Так".
  
  Яны ўбачылі, як П. Б. Уайт зноў націснуў на кнопку. Дзверы адчыніліся, і сонны начны ахоўнік-сікхі прывітаў яго: "Добры вечар, сахс, мем-сахс", затым падышоў да ліфта, націснуў кнопку і зачыніў ўваходныя дзверы.
  
  "Ліфт даволі павольны. Састарэлы, як і я. Прабачце, - сказаў П. Б. Уайт.
  
  "Як даўно ты жывеш тут, П. Б.?" - спытала Кейсі, ведаючы, што ў ім няма нічога старажытнага, улічваючы танцуючую хаду ці агеньчык у вачах.
  
  - Каля пяці гадоў, мая дарагая, - адказаў ён, беручы яе за руку. - Мне вельмі пашанцавала.
  
  "Вядома, - падумала яна, - і ты, павінна быць, вельмі важны для банка і ўплывовы, каб мець адну з трох кватэр ва ўсім вялізным будынку". Ён сказаў ім, што адзін з астатніх належаў галоўнаму мэнэджару, які ў цяперашні час знаходзіўся ў адпачынку па хваробе. Апошні быў укамплектаваны, але заставаўся вакантным. "Гэта для наведвання Яго Каралеўскага Высокасці, кіраўніка Банкам Англіі, прэм'ер-міністраў і таму падобных свяцілаў", - велічна сказаў П. Б. Уайт за лёгкім вострым стравай па-сычуаньски. "Я хутчэй прыбіральнік, неаплатны наглядчык. Яны дазволілі мне прыглядаць за домам".
  
  "Іду ў заклад!"
  
  "О, гэта праўда! На шчасце, між гэтай часткай будынка і ўласна банкам няма ніякай сувязі, інакш я б запусціў руку ў касу!"
  
  Кейсі адчувала сябе вельмі шчаслівай, насыціўшыся добрай ежай і добрым віном, прыгожай, дасціпнай гутаркай і вялікай увагай з боку чатырох мужчын, асабліва Данросса, і была вельмі задаволеная тым, што ёй удалося настаяць на сваім з Рыка — здавалася, усё ў яе жыцці зноў ўстала на свае месцы, і яна зноў прытрымлівалася сваёй Лініі, нават нягледзячы на тое, што ён быў на баку ворага. Як з ім быць? спытала яна сябе ў мільярдны раз.
  
  Дзверы ліфта адчыніліся. Яны ўвайшлі ў яго, теснясь на невялікай прасторы. П. Б. Уайт націснуў ніжнюю з трох кнопак. "Бог жыве на верхнім паверсе", - усміхнуўся ён. - Калі ён будзе ў горадзе.
  
  - Калі ён павінен вярнуцца? - спытаў Данросс.
  
  - Праз тры тыдні, Ен, але гэта і да лепшага, што ён не выходзіць на сувязь з Ганконгам — ён вярнуўся б наступным самалётам. Кейсі, наш галоўны менеджэр - выдатны хлопец. На жаль, ён быў сур'ёзна хворы амаль год і цяпер праз тры месяцы сыходзіць на пенсію. Я пераканаў яго ўзяць невялікі адпачынак і паехаць у Кашмір, у маленькае мястэчка, якое я ведаю, на беразе ракі Джелум, на поўнач ад Шринагара. Дно даліны складае каля шасці тысяч футаў, і там, наверсе, сярод «$ | If" найвялікшых гор на зямлі, гэта рай. У іх ёсць плывучыя хаты на рэках і азёрах, і ты дрейфуешь, ні тэлефонаў, ні пошты, толькі ты і Бясконцасць, выдатныя людзі, цудоўны паветра, цудоўная ежа, цудоўныя горы ". Яго вочы бліснулі. "Ты павінен пайсці туды вельмі хворым або з кім-то, каго ты вельмі любіш".
  
  Яны засмяяліся. "Гэта тое, што ты зрабіў, П. Б.?" - спытаў Гаваллан.
  
  "Вядома, мой дарагі сябар. Гэта было ў 1915 годзе, тады я быў там у першы раз. Мне было дваццаць сем, я быў у адпачынку з Трэцяга Бенгальскага ўланскага палка". Ён уздыхнуў, парадзіруючы закаханага юнака. "Яна была грузинкой, прынцэсай".
  
  Яны захіхікалі разам з ім. "Навошта вы на самой справе былі ў Кашміры?" Спытаў Данросс.
  
  "Я быў прыкамандзіраваны на два гады з індыйскага генеральнага штаба. Уся гэтая тэрыторыя - Гіндукуш, Афганістан і тое, што цяпер называецца Пакістанам, на межах Расіі і Кітая заўсёды была небяспечнай і заўсёды будзе небяспечнай. Потым мяне адправілі ў Маскву — гэта было ў канцы 17-га. Яго твар крыху напружыўся. "Я быў там падчас путчу, калі цяперашні ўрад Керанскага быў звергнуты Леніным, Троцкім і іх бальшавікамі..." Ліфт спыніўся. Яны выйшлі. Ўваходныя дзверы яго кватэры была адкрыта, яго Хлопчык нумар Адзін
  
  Карцэр чакае.
  
  - Заходзь і адчувай сябе як дома, - весела сказала. П. Б. - Жаночы туалет злева, джэнтльмены справа, шампанскае ў пярэднім пакоі. Праз хвіліну я табе ўсё пакажу. О, Ен, ты хацеў патэлефанаваць?
  
  "Так".
  
  "Хадзем, вы можаце скарыстацца маім кабінетам". Ён павёў мяне па калідоры, упрыгожанага выдатнымі карцінамі і рэдкай калекцыяй абразоў. Кватэра была прасторнай, чатыры спальні, тры пярэднія пакоі, сталовая на дваццаць персон. Яго кабінет знаходзіўся ў далёкім канцы. Ўздоўж трох сцен стаялі кнігі. Старая скура, пах добрых цыгар, камін. Брэндзі, віскі і гарэлка ў крыштальных графіне. І портвейн. Як толькі дзверы зачыніліся, яго неспакой ўзмацніўся.
  
  "Як доўга цябе не будзе?" спытаў ён.
  
  "Так хутка, як толькі змагу".
  
  "Не хвалюйся, я развлеку іх — калі ты не вернешся своечасова, я папрашу прабачэння перад табой. Я магу яшчэ што-небудзь зрабіць?"
  
  "Положись на Tiptop". Раней Данросс распавёў яму аб магчымай угодзе па абмене Браяна Квока, але нічога не сказаў аб дакументах AMG і сваіх праблемах з Синдерсом.
  
  "Заўтра я пазваню некалькім сябрам у Пекін і яшчэ некалькім у Шанхай. Магчыма, яны зразумеюць каштоўнасць нашай дапамогі ".
  
  Данросс быў знаёмы з П. Б. Уайтам шмат гадоў, хоць, як і ўсе астатнія, ён вельмі мала ведаў пра яго сучаснасці мінулым, яго сям'і, ці быў ён жанаты і ці былі ў яго дзеці, адкуль узяліся яго грошы або яго рэальны ўдзел у "Вікторыі". "Я ўсяго толькі што-то накшталт юрысконсульта, хоць сышоў на пенсію шмат гадоў таму", - туманна адказаў ён і спыняўся на гэтым. Але Данросс ведаў яго як чалавека вялізнага абаяння, у якога было шмат гэтак жа стрыманых сябровак. "Кейсі - сапраўдная жанчына, П. Б.", - сказаў ён з усмешкай. "Я думаю, ты сражена".
  
  "Я таксама так думаю. ТАК. Ах, калі б я быў толькі на трыццаць гадоў маладзей! А што тычыцца Рыка! - Бровы. П. Б. ўзляцелі ўверх. - Цудоўна. Вы ўпэўненыя, што яна ўдава?
  
  "Амаль упэўнены".
  
  "Я хацеў бы тры такіх, калі ласка, тайбэн". Ён усміхнуўся, падышоў да кніжнай шафы і націснуў на выключальнік. Частка кніжнага шафы адкрылася. Лесвіца вяла наверх. Данросс ўжо карыстаўся ім раней, каб пагаварыць з воку на вока з галоўным мэнэджэрам. Наколькі ён ведаў, ён быў адзіным староннім, прысвечаным ў сакрэтны доступ — яшчэ адзін з многіх сакрэтаў, якія ён мог перадаць толькі свайму пераемніку тайпэну. "Ведзьма ўсё задаволіла", - сказаў яму Аластер Струан у тую ноч, калі ён заняў гэтае месца. "Разам з гэтым". Ён уручыў яму галоўны ключ-пароль да дэпазітных вочках ў сховішчах. "Згодна з палітыцы банка, Ch'io ung Lien Loh Locksmiths Ltd. мяняе замкі. Толькі нашы тайпаны ведаюць, што гэтая кампанія належыць нам".
  
  Данросс ўсміхнуўся ў адказ. П. Б., молячыся, каб ён мог быць такім маладым, калі быў такім старым. "Дзякуй".
  
  - Не спяшайся, Ен. - П. Б. Уайт працягнула яму ключ.
  
  Данросс ціха узбег па лесвіцы на пляцоўку галоўнага мэнэджара. Ён адчыніў дзверы, якая вяла да ліфта. Тым жа ключом адкрыўся ліфт. Там была толькі адна кнопка. Ён зноў замкнуў вонкавую дзверы і націснуў кнопку. Механізм быў добра змазаны і бясшумны. Нарэшце ён спыніўся, і ўнутраная дзверы адчыніліся. Ён штурхнуў вонкавую дзверы. Ён быў у кабінеце галоўнага мэнэджара. Джон-Джон стомлена падняўся. - Такім чынам, што, чорт вазьмі, усё гэта значыць, Ен?
  
  Данросс зачыніў фальшывую дзверцы, якая ідэальна падыходзіла да кніжнай шафы. - Хіба П. Б. цябе не сказала? спытаў ён мяккім голасам, без найменшага намёку на напружанне.
  
  - Ён сказаў, што вам трэба было сёння ўвечары схадзіць у сховішча за сее-якімі паперамі, што я, калі ласка, павінен ўпусціць вас і няма неабходнасці турбаваць Хавергилла. Але да чаго гэта размова аб плашчы і кинжале? Чаму б не скарыстацца параднай дзвярыма?
  
  - Цяпер здавайся, Брус. Мы абодва ведаем, што ў цябе ёсць неабходныя паўнамоцтвы, каб адкрыць сховішча для мяне.
  
  Джонджон пачаў што-то казаць, але перадумаў. Галоўны менеджэр сказаў перад сыходам: "Будзьце досыць ветлівыя, добразычліва пастаўцеся да ўсяго, што прапануе P. B., а?" P. B. быў на "ты" з губернатарам, якія наведваюць большасцю VVIP і размаўляў па прамой лініі галоўнага мэнэджара са сваім асноўным персаналам ў банкаўскіх офісах, усё яшчэ якія працуюць у Шанхаі і Пекіне.
  
  "Добра", - сказаў ён.
  
  Іх крокі рэхам аддаваліся па вялікаму, цьмяна асветленым паверсе галоўнага банка. Джонджон кіўнуў аднаму з начных вартаўнікоў, якія здзяйснялі абыход, затым націснуў кнопку ліфта, вядучага ў падзямелля, душачы нервовы позех. - Госпадзе, я стаміўся.
  
  "Вы арганізавалі паглынанне Ho-Pak, ці не так?", "Так, так, я гэта зрабіў, але калі б не ваш зруйнавальны пераварот з General Stores, я не думаю, што Пол ... ну, гэта дапамагло б. Зруйнавальны пераварот, Ен, калі ты зможаш яго ажыццявіць.
  
  "Гэта ў сумцы".
  
  "Які японскі банк выдзеліць вам гэтыя 2 мільёны?"
  
  - Чаму вы вымусілі Рычарда Кванга датэрмінова падаць у адстаўку?
  
  "Што?" Джонджон няўцямна ўтаропіўся на яго! Прыбыў ліфт. Яны ўвайшлі ў яго. "Што?"
  
  Данросс патлумачыў, што сказаў яму Філіп Чэн. "Гэта не зусім крыкет. Дырэктара "Вікторыі" прымушаюць падпісаць заяву аб адстаўцы без даты, як за двухцентовую аперацыю? А?"
  
  Джонджон павольна пакруціў галавой. "Не, гэта не ўваходзіла ў мае планы". Яго стомленасць знікла. "Я разумею, чаму ты турбуешся".
  
  "Раз'юшаны" было б правільнымі словамі."
  
  "Пол, павінна быць, спланаваў проста сітуацыю чакання, пакуль шэф не вернецца. Уся гэтая аперацыя стварае прэцэдэнт, так што вы з—"
  
  "Калі я атрымаю для цябе грошы Tiptop, я хачу, каб яны былі разарваныя і Рычарду Кван быў гарантаваны свабодны голас".
  
  Пасля паўзы Джонджон сказаў: "Я буду падтрымліваць вас ва ўсім разумным — пакуль шэф не вернецца. Тады ён зможа прыняць рашэнне".
  
  "Дастаткова справядліва".
  
  "На якую суму вас падтрымлівае Royal Belgium-First Central?"
  
  - Мне здалося, вы сказалі "японскі банк"?
  
  "Ды ладна табе, дружа, усе ведаюць. Колькі?"
  
  "Хопіць, хопіць на ўсё".
  
  - Мы па-ранейшаму валодаем большай часткай вашай газеты, Ен.
  
  Данросс паціснуў плячыма. - Гэта не мае значэння. Мы па-ранейшаму маем вырашальнае слова ў "Вікторыі".
  
  "Калі мы не атрымаем грошы Кітая, First Central не ўратуе вас ад краху".
  
  Данросс зноў паціснуў плячыма.
  
  Дзверы ліфта адчыніліся. Цьмяны святло ў падвалах кідаў рэзкія цені. Велізарная рашотка перад імі паказалася Данроссу дзвярыма камеры. Джонджон адчыніў яе.
  
  "Я буду хвілін праз дзесяць", - сказаў Данросс, і яго лоб пакрыўся чырванню. "Мне трэба знайсці пэўную газету".
  
  "Добра. Я адкрыю тваю скрынку для т—" Джонджон спыніўся, яго твар адбілася ў верхнім святле. "О, я забыўся, у цябе ёсць свой уласны майстар-ключ".
  
  - Я буду так хутка, як змагу. Дзякуй. Данросс ступіў у цемру, загарнуў за кут і беспамылкова накіраваўся да далёкага шэрагу скрынь. Апынуўшыся там, ен пераканаўся, што за ім няма сачэння. Цяпер усе яго пачуцці былі абвостраныя. Ён уставіў два ключа ў замкі. Шчоўкнулі замкі.
  
  Яго пальцы палезлі ў кішэню, і ён дастаў ліст AMG, у якім былі пазначаны нумары спецыяльных старонак, якія былі раскіданыя па тэчках, затым ліхтарык, нажніцы і бутановую запальнічку Dunhill, якую Пенелопа падарыла яму, калі ён яшчэ паліў. Ён хутка падняў фальшывае дно скрынкі і выцягнуў тэчкі.
  
  "Госпадзе, як бы я хацеў якім-небудзь чынам знішчыць іх цяпер і пакончыць з гэтым", - падумаў ён. Я ведаю ўсё, што ў іх ёсць, усё важнае, але я павінен быць цярплівым і чакаць. Хутка яны — кім бы яны ні былі, разам з СІ, ЦРУ і КНР — перастануць пераследваць мяне. Тады я змагу бяспечна забраць файлы і знішчыць іх.
  
  Старанна вынікаючы інструкцыям AMG, ён пстрыкнуў запальнічкай і памахаў ёю ўзад-наперад прама пад ніжнім правым квадрантом першай спецыяльнай старонкі. Праз імгненне пачала з'яўляцца бессэнсоўная мешаніна знакаў, літар і лічбаў. Па меры таго, як яны з'яўляліся з-за высокай тэмпературы, шрыфт у гэтым сектары пачаў знікаць. Неўзабаве ўсе надпісы зніклі, застаўся толькі код. Нажніцамі ён акуратна адрэзаў гэтую чвэртачку і адклаў тэчку ў бок. AMG напісала: "Гэты дакумент не можа быць прасочаны да файлаў, тайпэн, і я не веру, што інфармацыю прачытаў хто-небудзь, акрамя самых высокапастаўленых асоб у краіне".
  
  Лёгкі шум спалохаў яго, і ён адвёў погляд. Сэрца гулка стукала ў вушах. Пацук прабегла па сцяне з скрынь і знікла. Ён пачакаў, але небяспекі больш не было.
  
  Праз імгненне ён зноў супакоіўся. Цяпер наступны файл. Зноў з'явіліся шыфры, і надпіс знікла.
  
  Данросс працаваў упэўнена і эфектыўна. Калі полымя пачало згасаць, ён быў гатовы. Ён зноў напоўніў запальнічку і працягнуў. Цяпер апошні файл. Ён акуратна выразаў чацвяртак і паклаў у кішэню адзінаццаць лісткоў паперы, затым прыбраў тэчкі назад у патаемнае месца.
  
  Перш чым зноў замкнуць скрынку, ён дастаў дакумент для маскіроўкі і паклаў яго побач з лістом AMG. Яшчэ адно ваганне, затым, заслонив ліст AMG сваім целам, ён паднёс да яго полымя. Папера скручивалась, успыхваючы і згараючы.
  
  "Што ты робіш?" - спытаў я.
  
  Данросс рэзка павярнуўся і ўтаропіўся на сілуэт. "О, гэта ты". Ён зноў пачаў дыхаць. "Нічога, Брус. На самай справе гэта проста старадаўняе любоўны ліст, якое не варта было захоўваць ". Полымя згасла, і Данросс растер ў пыл і попел развеяў рэшткі.
  
  - Ен, у цябе непрыемнасці? Сур'ёзныя непрыемнасці? - Мякка спытаў Джонджон.
  
  "Не, дружа. Гэта проста тыповы бардак".
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  - О так. Данросс стомлена ўсміхнуўся ў адказ і дастаў насоўку, каб выцерці лоб і рукі. - Прабачце, што даставіў вам столькі клопатаў.
  
  Ён рашуча пакрочыў прэч, Джонджон рушыў услед за ім. За імі ляснулі вароты. Праз імгненне ліфт з уздыхам адкрыўся і з уздыхам зачыніўся, і цяпер запанавала цішыня, якая парушаецца толькі шуршанием пацукоў і лёгкім шыпеннем кандыцыянера. Варухнулася цень. Роджэр Крос бясшумна выйшаў з-за высокага шэрагу каробак і ўстаў перад секцыяй тайпэна. Не спяшаючыся, ён дастаў маленькую камеру Minox, ліхтарык і звязак адмычак. Праз імгненне скрынка Данросса была адкрыта. Яго доўгія пальцы запусцілі ў яе руку, знайшлі фальшывае аддзяленне і дасталі тэчкі. Вельмі задаволены, ён склаў іх акуратнай чаркай, уставіў ліхтарык у гняздо і з адпрацаваным майстэрствам пачаў фатаграфаваць файлы, старонку за старонкай. Дайшоўшы да адной з спецыяльных старонак, ён зірнуў на яе і на адсутны раздзел. На яго твары прамільгнула змрочная ўсмешка. Затым ён працягнуў, не выдаўшы ні гуку.
  
  НЯДЗЕЛЮ
  
  71
  
  6:30 РАНІЦЫ. :
  
  Коронски выйшаў з фае гатэля "Дзевяць драконаў" і злавіў таксі, тлумачачы кіроўцу дарогу на ніштаватым кантонская дыялекце. Ён запаліў цыгарэту і адкінуўся на спінку сядзення, прафесійна назіраючы за сабой на той малаверагодны выпадак, што за ім сочаць. Рэальнага рызыкі не было. Яго дакументы ў якасці Ганса Мейккера былі бездакорныя, яго прыкрыццё ў якасці выпадковага замежнага журналіста для заходнегерманскай часопіснага сіндыката было рэальным, і ён часта наведваў Ганконг ў якасці руціны. Яго погляд супакоіў яго, затым ён павярнуўся, каб паназіраць за натоўпам, варожачы, каго варта дапытаць з прыдзіркамі і дзе. Гэта быў невысокі, укормлены, несамавіты мужчына ў акулярах без аправы.
  
  Ззаду яго, ярдаў за пяцьдзесят або каля таго, ныраючы ў паток машын, стаяў маленькі, патрапаны "Міні". Тым Конночи, старэйшы агент ЦРУ, сядзеў ззаду, за рулём быў адзін з яго памочнікаў, Рой Вонг.
  
  "Ён паварочвае налева".
  
  - Вядома. Я бачу яго. Расслабься, Тым, дзеля бога, ты прымушаеш мяне нервавацца. Рой Вонг быў амерыканцам у трэцім пакаленні, бакалаўрам літаратуры, чатыры гады прапрацаваў у ЦРУ, працаваў у Ганконгу. Ён умела вадзіў машыну, Конночи ўважліва сачыў за ім — пакамечаны і вельмі стомлены. Вялікую частку ночы ён правёў з Роузмонтом, спрабуючы разабрацца ў патоку звышсакрэтных інструкцый, просьбаў і распараджэнняў, спароджаных перахопленымі лістамі Томаса к. К. Ліма. Адразу пасля паўночы адзін з іх гасцінічных інфарматараў паведаміў ім, што Ханс Мейккер толькі што зарэгістраваўся на два дні з Бангкока. Ён ужо шмат гадоў лічыўся ў іх спісе магчымых пагроз бяспекі.
  
  "Сукін сын!" - Сказаў Рой Вонг, калі на вузкай, віскатала вуліцы каля ажыўленых скрыжаванняў Кока Монг ўтварылася пробка.
  
  Конночи высунуўся з бакавога акна. - Ён таксама аблажаўся, Рой. Прыкладна ў дваццаці машынах наперадзе.
  
  Праз імгненне затор пачаў слабець, затым зноў самкнуўся, калі перагружаны грузавік заглух. Да таго часу, як ён зноў завёўся, іх здабыча знікла.
  
  "Чорт!"
  
  - Круіз. Можа быць, нам павязе, і мы яго забярэм.
  
  Праехаўшы два квартала, Коронски выйшаў з таксі і накіраваўся па кишащему людзьмі завулку, накіроўваючыся да іншай кишащей людзьмі дарозе, яшчэ адным завулку і шматкватэрнаму дому Джыні Фу. Ён падняўся па бруднай лесвіцы на верхні паверх. Тройчы пастукаў у абшарпаную дзверы. Суслев жэстам запрасіў яго ўвайсці і замкнуў за ім дзверы. - Сардэчна запрашаем, - ціха сказаў ён па-руску. - Добра дабраліся?
  
  "Так, таварыш капітан, вельмі добра", - адказаў Коронски, таксама па звычцы панізіўшы голас.
  
  - Праходзьце і сядайце. Суслев паказаў на столік, на якім стаялі два кубкі кавы і. Пакой была маркотнай, мэблі амаль не было. Брудныя жалюзі закрывалі вокны.
  
  "Кава добры", - ветліва сказаў Коронски, думаючы, што гэта агідна, нішто ў параўнанні з кавы ў французскім стылі вытанчанага Бангкока, Сайгон і Пнампені.
  
  "Гэта з-за віскі", - сказаў Суслев з суровым выразам твару.
  
  - Цэнтр сказаў, што я павінен прадаставіць у ваша распараджэнне, таварыш капітан. Што вы хочаце, каб я зрабіў?
  
  "У гэтага чалавека фатаграфічная памяць. Нам трэба ведаць, што ў ёй".
  
  - Дзе будзе дапытаны кліент? Тут?
  
  Суслев паківаў галавой. - На борце майго карабля.
  
  "Колькі ў нас ёсць часу?"
  
  "Столькі часу, колькі вам трэба. Мы возьмем яго з сабой ва Уладзівасток".
  
  "Наколькі важна атрымліваць якасную інфармацыю?"
  
  "Вельмі".
  
  "У такім выпадку я б аддаў перавагу правесці расследаванне ва Уладзівастоку — я магу даць вам спецыяльныя заспакаяльныя сродкі і інструкцыі, якія захаваюць паслухмянасць кліента падчас падарожжа туды і пачнуць працэс змякчэння".
  
  Суслев пераасэнсаваў праблему. Яму патрэбна была інфармацыя Данросса, перш чым ён прыбудзе ва Уладзівасток. "Не маглі б вы адправіцца са мной на маім караблі? Мы ён адправіўся да апоўначы, з прылівам".
  
  Коронски вагаўся. "Мне загадана з Цэнтра дапамагаць вам, пакуль я не подвергну небяспекі сваё прыкрыццё. Пераход на ваш карабель, безумоўна, зробіць гэта - карабель, напэўна, будзе пад наглядам. Калі я знікну з гатэля, а?
  
  Суслев кіўнуў. "Згодны". "Усё роўна", - падумаў ён. Я такі ж дасведчаны следчы, як Коронски, хоць ніколі не праводзіў паглыбленых хімічных даследаванняў. "Як вы праводзіце хімічны аналіз?"
  
  "Гэта даволі проста. Нутравенныя ін'екцыі хімічнага рэчыва, якое мы называем Пентотал-В6, двойчы ў дзень на працягу дзесяці дзён з інтэрвалам у дванаццаць гадзін - пасля таго, як кліент будзе адпаведным чынам напалоханы і дэзарыентаваны звычайным метадам "сон-няспанне", за якім рушаць услед чатыры дні бессані ".
  
  - У нас на караблі ёсць лекар. Ён можа рабіць ін'екцыі?
  
  "О так, так, вядома. Магу я прапанаваць запісаць працэдуру і забяспечыць вас усімі неабходнымі хімікатамі. Вы будзеце праводзіць расследаванне?"
  
  "Так".
  
  "Калі вы будзеце прытрымлівацца працэдуры, у вас не павінна паўстаць праблем. Адзіная сур'ёзная рэч, якую варта памятаць, гэта тое, што пасля ўвядзення Пентотала-V6 свядомасць кліента становіцца падобным на вільготную губку. Патрабуецца вялікая пяшчота і яшчэ вялікая асцярожнасць, каб атрымаць патрэбную колькасць вады, інфармацыі ў патрэбным тэмпе, інакш розум будзе незваротна пашкоджаны, а ўся астатняя інфармацыя страчана назаўсёды ". Коронски зацягнуўся цыгарэтай. - Кліента лёгка страціць.
  
  "Кліента заўсёды лёгка страціць", - сказаў Суслев. "Наколькі эфектыўны гэты Пентотал-V6?"
  
  "У нас быў вялікі поспех і некалькі няўдач, таварыш капітан", - асцярожна адказаў Коронски. "Калі кліент добра падрыхтаваны і першапачаткова здаровы, я ўпэўнены, што ў вас усё атрымаецца".
  
  Суслев не адказаў, проста дазволіў свайму розуму яшчэ раз абдумаць план, з такім энтузіязмам прадстаўлены Пламмом ўчора позна ўвечары і неахвотна ухвалены Кросам. "Усё ў парадку, Грэгар, усё становіцца на свае месцы. Цяпер, калі Данросс не едзе ў Тайбэй, ён прыйдзе на маю вечарыну. Я дам яму лячэбны напой, ад якога ён захварэе як сабака — яго будзе лёгка пакласці ў адной з спальняў — той жа прэпарат ўсыпіць яго. Як толькі астатнія сыдуць — а я паспрабую, каб вечарына была кароткай і прыемнай, з шасці да васьмі, — я пакладу яго ў багажнік і загадаю аднесці багажнік у машыну праз бакавы ўваход. Калі яго абвесцяць у вышук, я скажу, што проста пакінуў яго там спячым і паняцця не маю, колькі ён сышоў. Цяпер, як мы збіраемся пагрузіць куфар на борт?
  
  "Гэта не праблема", - сказаў ён. "Няхай гэта даставяць на станцыю "Спускайся-7" на верфі ў Коулуне. Мы бярэм з сабой усе віды сыпкіх харчоў і харчоў, паколькі наш ад'езд паскорыўся, а ў зваротным напрамку амаль няма праверак. Суслев дадаў з змрочным весялосцю: "Ёсць нават труну, калі ён нам спатрэбіцца. Цела Ворански прыбудзе з морга ў 11:00 вечара спецыяльнай дастаўкай. Вырадкі! Чаму наш сябар да гэтага часу не злавіў ублюдкаў, якія яго забілі?
  
  "Ён робіць, што можа. Так і ёсць, Грэгар. Я абяцаю табе. Ён хутка іх зловіць, але, што больш важна, гэты план спрацуе!"
  
  Суслев кіўнуў сам сабе. Так, гэта здзяйсняльна. А калі тайпэн будзе перахоплены і знойдзены? Я нічога не ведаю, Борадинов нічога не ведае, хоць ён нясе адказнасць, і я проста уплыву, пакінуўшы Борадинова вінаваціць, калі спатрэбіцца. Роджэр ўсё растлумачыць. "О так, - змрочна сказаў ён сабе, - на гэты раз, калі я не буду прыкрыты, Роджеру пагражае турма брытанская". Пламм правоў. Выкраданне тайпэна пярэваратнямі дапаможа на якое-то час стварыць поўны хаос, вядома, амаль без рызыкі — дастаткова часу, каб асвятліць катастрофу ў Меткине і перахоп зброі.
  
  Сёння вечарам ён патэлефанаваў Банастасио, каб пераканацца, што выкрут Par-Con спрацавала, і быў узрушаны, пачуўшы адказ Бартлетта. - Але, містэр Банастасио, вы гарантавалі, што будзеце кантраляваць сітуацыю. Што вы маюць намер рабіць?
  
  "Ціск, містэр Маршал", - супакойвае сказаў яму Банастасио, выкарыстоўваючы псеўданім, пад якім Банастасио ведаў яго. "Ціск да ўпора. Я ўнясу свой уклад, а ты внесешь свой.
  
  "Добра. Тады працягвайце сустрэчу ў Макао. Я гарантую, што замяняе партыя будзе ў Сайгоне на працягу тыдня ".
  
  "Але гэтыя жартаўнікі тут ужо заявілі, што не будуць мець справы без грузу ў сваіх руках".
  
  "Гэта будзе дастаўлена прама нашым сябрам-вьетконговцам ў Сайгоне. Проста дамовіліся аб аплаце, як захочаш".
  
  "Вядома, вядома, містэр Маршал. Дзе вы спыніліся ў Макао? Як мне з вамі звязацца?"
  
  "Я буду ў тым жа гатэлі", - сказаў ён яму, не маючы намеру ўступаць у кантакт. У Макао іншы дыспетчар з тым жа псеўданімам будзе сачыць за завяршэннем аперацыі.
  
  Ён усміхнуўся пра сябе. Незадоўга да таго, як ён пакінуў Уладзівасток, Цэнтр загадаў яму кіраваць гэтай незалежнай аперацыяй пад кодавай назвай "Кінг-Конг", якая была арганізавана адным з аддзяленняў КДБ у Вашынгтоне. Усё, што ён ведаў аб гэтым плане, - гэта тое, што яны адпраўлялі строга засакрэчаныя папярэднія графікі паставак зброі В. К. у Сайгоне праз дыпламатычную пошту. У абмен і ў якасці аплаты за інфармацыю опіум будзе пастаўляцца на ўмовах FOB Ганконг - колькасць залежыць ад колькасці захопленага зброі. "Хто б ні прыдумаў гэта, ён заслугоўвае неадкладнага павышэння", з захапленнем сказаў ён Цэнтру і абраў псеўданім Маршал ў гонар генерала Маршала і яго плана, які, як усе яны ведалі, сарваў неадкладны і татальны савецкі захоп Еўропы ў канцы саракавых. "Гэта помста, наш План Маршала наадварот", - падумаў ён.
  
  Раптам ён гучна засмяяўся. Коронски ўважліва чакаў, занадта дасведчаны, каб спытаць, што было такога пацешнага. Але, не задумваючыся, ён прааналізаваў смех. У ім быў страх. Страх быў заразлівы. Напалоханыя людзі здзяйсняюць памылкі. Памылкі завабліваюць у пастку нявінных.
  
  "Так, - з трывогай падумаў ён, - ад гэтага чалавека пахне баязлівасцю". Я згадаю пра гэта ў сваім наступным справаздачы, але далікатна, на выпадак, калі ён важны.
  
  Ён падняў вочы і ўбачыў, што Суслев назірае за ім, і з млоснасцю падумаў, не прачытаў гэты чалавек яго думкі. - Так, таварыш капітан?
  
  "Колькі часу зойме напісанне інструкцый?"
  
  - Некалькі хвілін. Калі хочаш, я магу зрабіць гэта цяпер, але мне трэба вярнуцца ў гатэль за хімікатамі.
  
  "Колькі розных хімікатаў будзе выкарыстана?"
  
  "Тры: адзін для сну і адзін для абуджэння і апошні, Пентотал-V6. Дарэчы, яго варта захоўваць у прахалодным стане да выкарыстання".
  
  - Толькі апошні нутравенныя ўвядзенне?
  
  "Так".
  
  "Добра, тады запішы ўсё гэта. Цяпер. У цябе ёсць папера?"
  
  Коронски кіўнуў і дастаў з задняй кішэні маленькі нататнік. - Вы аддаеце перавагу руская, англійская або стенографию?
  
  - Беларуская. Няма неабходнасці апісваць схему "няспанне-сон-абуджэнне". Я выкарыстаў гэта шмат разоў. Проста апошняя фаза, і не называйце Пентотал-V6, проста называйце гэта лекамі. Разумееш?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Добра. Калі гэта будзе напісана, пакладзі гэта сюды". Ён паказаў на невялікую стос выкарыстаных газет на изъеденном моллю канапе. "Пакладзі гэта ў другую зверху. Я забяру гэта пазней. Што тычыцца хімікатаў, то на першым паверсе гатэля "Дзевяць драконаў" ёсць мужчынскі туалет. Прымацуеце іх скотчам да ніжняй баку вечка, да апошняй кабінцы справа — і, калі ласка, будзьце ў сваім пакоі ў дзевяць гадзін вечара на выпадак, калі мне спатрэбяцца нейкія тлумачэнні. Усё зразумела?"
  
  "Вядома".
  
  Суслев ўстаў. Коронский тут жа зрабіў тое ж самае, працягнуў руку. - Поспехі, таварыш капітан.
  
  Суслев ветліва кіўнуў, як падначаленаму, і выйшаў. Ён дайшоў да канца калідора і праз покосившуюся дзверы, падняўся па лесвіцы на дах. На паветры даху ён адчуў сябе лепш. Пах у пакоі і пах Коронски былі яму непрыемныя. Мора вабіла яго, шырокі чысты акіян і пах салёных багавіння. Будзе выдатна зноў апынуцца ў моры, удалечыні ад сушы. Мора, акіян і карабель захоўваюць розум.
  
  Як і большасць дахаў ў Ганконгу, гэтая была запоўненая мноствам самаробных жылля, якія здаюцца ў арэнду памяшканняў — адзінай альтэрнатывай грубым, утрамбаванай глінабітныя схілах паселішчаў скваттеров, якія размяшчаліся далёка на Новых тэрыторыях або на пагорках Коулуна або Ганконга. Кожны цаля прасторы ў горадзе даўным-даўно быў заняты велізарным наплывам імігрантаў. Большасць участкаў для скваттеров былі незаконнымі, як і ўсе жылля на дахах, і як бы ўлады ні забаранялі гэта і ні шкадавалі пра гэта, яны мудра ігнаравалі гэтыя парушэнні, таму што куды яшчэ было ісці гэтым няшчасным? Тут не было ні каналізацыі, ні вады, ні нават элементарнай гігіены, але ўсё роўна было лепш, чым на вуліцах. З дахаў можна было проста скінуць смецце ўніз. Ганконг ^а« заўсёды хадзіў па цэнтры вуліцы і ніколі па тратуары, нават калі такі меўся.
  
  Суслев ныраў пад бялізнавыя вяроўкі, пераступаў праз смецце мінулых жыццяў, не звяртаючы ўвагі на аўтаматычныя лаянкі, якія ішлі сьледам за ім, забаўляючыся хлапчукамі, якія беглі перад ім з лямантам: "Куайло... куайло!", смеючыся разам і працягваючы адзін аднаму рукі. Ён быў занадта гонконгским яньцем, каб даць ім грошай, хоць і быў крануты імі, іх беднасцю і добрым пачуццём гумару, таму проста лагодна аблаяў іх і ўскудлаціў некалькі коратка стрыжаных галоў.
  
  На далёкай баку даху ўваход у жыллё Джыні Фу выступаў, як старажытная варонка. Дзверы былі прыадчынены. Ён спусціўся.
  
  - Прывітанне, Греги, - сказала Джыні Фу, засопшыся, адкрываючы перад ім ўваходныя дзверы. Яна была апранутая, як ён і замовіў, у цьмяны касцюм кулі з вялікай саламянай капелюшом канічнай формы, якая звісае на спіну, яе твар і рукі былі перепачканы. "Як я выглядаю? Як кіназорка, хейя?"
  
  "Сама Грэта Гарбо", - сказаў ён са смехам, калі яна кінулася ў яго абдымкі.
  
  - Хочаш яшчэ джыга-джыга перад выхадам, хейя?
  
  "Няма. У бліжэйшыя тыдні ў нас будзе шмат часу. Шмат, хейя?" Ён апусціў яе на зямлю. Ён лёг з ёй на падушку на досвітку, больш для таго, каб даказаць сваю мужнасць, чым з жадання. Вось у чым праблема, падумаў ён. Няма жадання. Яна сумная. "Цяпер ты зразумела план, хейя?"
  
  "О, так", - велічна сказала яна. "Я знаходжу "спуск 7" і далучаюся да кулі, цягаю цюкі на карабель. Апынуўшыся на караблі, я заходжу ў дзверы насупраць лесвіцы, заходжу і аддаю паперу". Яна выцягнула яго з кішэні, каб паказаць, што ён у яе ў цэласці і захаванасці. На паперцы было напісана па-расейску: "Каюта 3". Борадинов, павінна быць, чакаў яе. "У каюце 3, можаш прыняць ванну, пераапрануцца ў вопратку, якую купіш, і чакаць". Яшчэ адна шырокая ўсмешка. "Прывітанне?"
  
  "Цудоўна". Адзенне каштавала нядорага, і купля зэканоміла багаж. Значна прасцей абысціся без багажу. Багаж будзе заўважаны. Нішто ў ёй не павінна быць заўважана.
  
  - Табе дакладна нічога не трэба браць з сабой, Грегги? - з трывогай спытала яна.
  
  - Няма, толькі касметычныя прыналежнасці, жаночыя штучкі. Усё ў кішэні, зразумела?
  
  "Вядома", - сказала яна пагардліва. "Я што, дурніца?"
  
  "Добра. Тады ідзі".
  
  Яна яшчэ раз абняла яго. "О, дзякуй, Холідэй, Грегги, я самая лепшая на свеце". Яна пайшла.
  
  Сустрэча з Коронски разбудзіла ў ім апетыт. Ён падышоў да видавшему віды халадзільніка і дастаў шакаладкі, якія шукаў. Ён пажаваў адну, затым запаліў газавую пліту і пачаў смажыць яечню. Яго неспакой пачатак вяртацца. Не хвалюйся, загадаў ён сабе. План спрацуе, ты атрымаеш тайпан, і ў паліцэйскім упраўленні гэта будзе звычайнай справай.
  
  Адкладзі гэта ў бок. Падумай пра Джыні. Магчыма, у моры з ёй не будзе сумна. Яна пацешыць вечара, некаторыя з начэй, а тайпан - дні, пакуль мы не пришвартуемся. Да таго часу ён апусцее, і яна знікне ў новай жыцця, і гэтая небяспека сыдзе назаўжды, і я паеду на сваю дачу, дзе мяне будзе чакаць чартоўка Зергеева, і мы будзем біцца, яна будзе абзываць мяне ўсякімі непрыстойнасці, пакуль я не выйду з сябе і не сарву з яе вопратку, можа быць, зноў скарыстаюся дубцом, і яна будзе супраціўляцца, і супраціўляцца, пакуль я не ўвайду ў яе і не выбухну, выбухну, часам забіраючы яе з сабой, Крыстас, як бы я хацеў, каб гэта было кожны раз. Потым спіць, не ведаючы, калі яна заб'е мяне ў сне. Але яе папярэдзілі. Калі са мной што-небудзь здарыцца, мае людзі аддадуць яе пракажоны на ўсходзе Уладзівастока разам з астатнімі членамі яе сям'і.
  
  Радыё абвясціла семичасовые навіны на англійскай. "Добрай раніцы. Гэта радыё Ганконга. Чакаецца яшчэ адзін моцны дождж. Банк Вікторыя афіцыйна пацьвердзіў, што возьме на сябе ўсе даўгі ўкладчыкаў Ho-Pak і просіць ўкладчыкаў мірна выстраіцца ў чаргу, калі ім спатрэбяцца іх грошы ў панядзелак.
  
  "Ноччу па ўсёй Калоніі ўтварыліся шматлікія апоўзні зямлі і бруду. Мацней за ўсё пацярпелі раёны паселішчаў скваттеров над Абэрдынам, Сау Мінг Пінг і Совай Фай Тэрас ў Ванчае, дзе шэсць буйных апоўзняў закранулі будынка ў гэтым раёне. Усяго, як вядома, загінула трыццаць тры чалавекі, і многія, як асцерагаюцца, да гэтага часу пахаваныя пад апоўзнямі.
  
  "Няма ніякіх новых падзей у справе аб падлом забойстве і выкраданні містэра Джона Чена бандай Пярэваратняў. Абвешчана ўзнагароду ў памеры 100 000 даляраў за інфармацыю, якая прывядзе да іх злове.
  
  "Паведамленні з Лондана пацвярджаюць, што ўраджай гэтага года ў СССР зноў праваліўся. . . ."
  
  Суслев не чуў астатняй частцы перадачы. Ён ведаў, што паведамленне з Лондана было праўдай. Звышсакрэтныя прагнозы КДБ прадказвалі, што ўраджай зноў будзе нават ніжэй таго ўзроўню, які неабходны для існавання.
  
  Крыстас, якога чорта мы не можам пракарміць самі сябе? яму хацелася закрычаць, ведаючы пра голад, пра ўздуцці жывата і болі ў сваёй уласнай жыцця, не кажучы ўжо аб жудасных гісторыях, якія распавядалі яго бацька і маці.
  
  Такім чынам, зноў будзе голад, зноў будуць зацягваць паясы, прыйдзецца купляць пшаніцу за мяжой, марнаваць з цяжкасцю зароблены замежную валюту, наша будучыня ў небяспецы, жудаснай небяспекі, ежа - наша ахілесава пята. Ніколі не бывае дастаткова. Ніколі не бывае дастаткова навыкаў, або трактароў, або угнаенняў, або багацця, усё сапраўднае багацце ідзе ў першую чаргу на зброю, арміі, самалёты і караблі, значна важней стаць досыць моцнымі, каб абараніць сябе ад капіталістычных свіней і кітайскіх свіней-рэвізіяністаў, і весці вайну з імі, і разбіць іх перш, чым яны разаб'юць нас, але ніколі не бывае дастаткова ежы для нас і нашых блізкіх. буферныя зямлі — Балканы, Венгрыя, Чэхаславакія, Польшча, Усходняя Германія, прыбалтыйскія землі. Чаму гэтыя вырадкі часцей за ўсё маглі пракарміць сябе самі? Чаму яны фальсіфікуюць свае ўраджаі, падманваюць нас, хлусяць і крадуць у нас? Мы абараняем іх, а што яны робяць? Выношваюць і ненавідзяць нас, і ўсё ж без нашых войскаў і КДБ, якія ўтрымлівалі б брудных падонкаў-рэвізіяністаў-дысідэнтаў у рабстве, яны распальвалі б паўстання — як ва Усходняй Германіі і Венгрыі — і наладзілі б дурныя масы супраць нас.
  
  Але голад выклікае рэвалюцыю. Заўсёды. Голад заўсёды будзе падымаць масы супраць свайго ўрада. Так што ж мы можам зрабіць?
  
  Трымаеце іх у ланцугах — усіх да адзінага, - пакуль мы не пераможам Амерыку і Канаду і не забярэм сабе іх пшанічныя ўгоддзі. Тады наша сістэма падвоіць іх ўраджай.
  
  "Не падманвай сябе", - падумаў ён у агоніі. Наша сельскагаспадарчая сістэма не працуе. Ніколі не працавала. Калі-небудзь будзе. Пакуль мы не можам пракарміць сябе. Гэтыя безродные фермеры - говнюки павінны ...
  
  - Спыні, - прамармытаў Суслев ўслых, - ты не нясеш адказнасьці, гэта не твая праблема. Разбірайся са сваімі праблемамі сам, вер у Партыю і марксізм-ленінізм!
  
  Яйкі былі гатовыя, і ён падсмажыў тосты. У адкрытыя вокны барабаніў дождж. Гадзіну таму які доўжыўся ўсю ноч лівень спыніўся, але на другім баку вуліцы і над шматкватэрным домам насупраць былі цёмныя хмары. "Там яшчэ дождж, - падумаў ён, - нашмат больш". Гэта альбо праклятая богам засуха, альбо "пракляты богам патоп у гэтай выграбной яме!" Парыў ветру зачапіў адзін з змоклых кардонных самаробных падстрэшкаў на даху і абрынуў яго. Адразу ж пачаўся стоический рамонт, дзеці, ледзь здольныя хадзіць, дапамагалі ім.
  
  Спрытнымі рукамі, любіць ахайнасць, ён накрыў сабе месца за сталом, напяваючы ў такт музыцы па радыё. Усё ў парадку, супакоіў ён сябе. Данросс адправіцца на вечарынку, Коронски прадаставіць сродкі, абслужыць кліента, Роджэр забяспечыць ахову, і ўсё, што мне трэба зрабіць, гэта з'ездзіць у паліцэйскае кіраванне на гадзіну або каля таго, а затым нетаропка падняцца на борт свайго карабля. З паўночным прылівам я адпраўляюся ў Ганконг, цалуючы сваю задніцу, пакідаючы Пярэваратняў хаваць мёртвых. . . .
  
  Поўсць у яго на карку ўстала дыбам, калі ён пачуў выццё надыходзячай паліцэйскай сірэны. Ён стаяў, паралізаваны. Але сірэна прасвістала міма і пайшла. Ён па-стаічнаму сеў і пачаў есці. Затым зазваніў сакрэтны тэлефон.
  
  72
  
  7:30 РАНІЦЫ. :
  
  Маленькі верталёт Bell праляцеў над горадам, крыху ніжэй ўзроўню воблачнасці, і працягнуў ўздым па схілах, каб абмінуць фунікулёр "Пік" і шматлікія вышынныя дамы, усеивающие крутасць. Цяпер верталёт знаходзіўся амаль у ніжнім пласце аблокаў.
  
  пілот асцярожна падняўся яшчэ на сотню футаў, скінуў хуткасць і завіс, затым убачыў запотевшую шрубалётную пляцоўку на тэрыторыі Вялікага Дома, побач з вялікім дрэвам джакаранда. Ён неадкладна накіраваўся на пасадку. Данросс ўжо чакаў там. Ён нізка прыгнуўся, каб пазбегнуць верцяцца лопасцяў, забраўся ў левую частку бурбалкі і зашпіліў рамяні бяспекі і навушнікі. - Добрай раніцы, Дункан, - сказаў ён у мікрафон. - Не думаў, што ты прыйдзеш.
  
  "Я таксама", - сказаў пажылы мужчына, і Данросс адрэгулявалі гучнасць ў слухаўках, каб лепш чуць. "Сумняваюся, што мы зможам вярнуцца, тайпэн. Дождж зноў апускаецца занадта хутка. Лепш ідзі, калі мы з'яжджаем. Ты кантралюеш усё."
  
  "Паехалі".
  
  Левая рука Данросса асцярожна павярнула ручку газу, плаўна павялічыла абароты і аслабіла рычаг ўверх, у той час як яго правая рука рухала ручку кіравання направа, налева, наперад, назад, апісваючы ёю плыўны малюсенькі круг, шукаючы і намацваючы паветраную падушку, якая добра фармавалася — яго левая рука кантралявала хуткасць, набор вышыні або зніжэнне, кірунак правай рукі, ногі на педалях руля напрамкі, утрымліваючы ўвесь няўстойлівы самалёт прама, прадухіляючы крутоўны момант. Данросс любіў лётаць на верталётах. Гэта было нашмат складаней, чым палёт на самалёце. Гэта патрабавала такой канцэнтрацыі і майстэрства, што ён забыўся аб сваіх праблемах, палёт ачысьціў яго. заўвага 1717 але ён рэдка лётаў адзін. неба прызначана для прафесіяналаў або для тых, хто лётае штодня, таму з ім заўсёды будзе пілот-інструктар, прысутнасць якога не перашкодзіць яго задавальнення.
  
  Яго рукі адчулі, як падымаецца падушка, а затым апарат апынуўся на цалю ў паветры. Ён імгненна скарэктаваў невялікае слізгаценне направа з-за парыву ветру. Ён праверыў свае прыборы, намацваючы небяспека, выглянуў вонкі, вушы настроіліся на музыку рухавіка. Калі ўсё стабілізавалася, ён павялічыў абароты, падняўшы левы рычаг, адпусціў ручку кіравання наперад і ад'ехаў на цалю, кампенсуючы гэта нагамі, і ўвайшоў у слізгальны левы паварот, набіраючы вышыню і хуткасць, каб скаціцца ўніз па схіле гары.
  
  Супакоіўшыся, ён націснуў кнопку перадачы на джойсціку, дакладваючы Дыспетчару паветранага руху ў Кай Так.
  
  - Сачы за абарачэннямі, - сказаў Мак.
  
  "Зразумеў. Прабач". Данросс выправіўся ледзь поспешнее і вылаяў сябе, затым акуратна выраўнаваў верталёт, і ён плаўна паляцеў, патанаючы ў зеляніне, на вышыні тысячы футаў над узроўнем мора, накіроўваючыся праз гавань да Коулуну, Новых Тэрыторыях і раёне узыходжанняў на пагоркі.
  
  - Ты сапраўды збіраешся падняцца на пагорак, тайбань?
  
  "Сумняваюся, Дункан", - сказаў ён у мікрафон. "Але я ўсё роўна хацеў, каб нас пракацілі. Я з нецярпеннем чакаў гэтага ўвесь тыдзень". Дункан Маклвер кіраваў гэтым невялікім верталётны бізнесам з аэрапорта. Большая частка яго бізнесу была мясцовай, у асноўным ад урада для правядзення апытанняў. Часам яго наймала паліцыя, пажарная служба, мытня. Гэта быў невысокі мужчына, былы ваенны каралеўскіх ВПС, з маршчыністым тварам, вельмі вялікімі праніклівымі вачыма, якія пастаянна кідаліся.
  
  Як толькі Данросс быў ўстаноўлены і адрэгуляваны, Маклвер нахіліўся наперад і накрыў прыборы кардоннымі коламі, каб прымусіць Данросса лётаць толькі на навобмацак і па гуку, прыслухоўваючыся да вышыні тоны; запаволенне азначала, што рухавік працаваў мацней, таму яны набіралі вышыню — сачыце за прыпынкам — і хутчэй, што ён ныраў, губляючы вышыню.
  
  "Тайбэн, паглядзі туды". Маклувер паказаў на шнар на адным з горных схілаў адразу за Коулуном; ён прачарціў сцежку праз адны з шырокіх трушчобных пабудоў. "Тут паўсюль гразевыя апоўзні. Ты чуў семичасовые навіны?"
  
  "Так, так, я гэта зрабіў".
  
  "Дазвольце мне адвесці яе на хвілінку". Данросс прыбраў рукі і ногі з пульта кіравання. Маклвер увайшоў у выдатны віраж, каб падляцець бліжэй да селішчу, каб агледзець пашкоджанні. Шкода быў вялікі. Каля двухсот халуп былі раскіданыя і пахаваныя пад зямлёй. Іншыя, размешчаныя побач з апоўзнем, цяпер былі яшчэ больш ненадзейнымі, чым раней. Дым ад вогнішчаў, які з'яўляўся пры кожным апоўзняў, усё яшчэ вісеў, як заслона.
  
  "Госпадзе! Гэта выглядае жудасна".
  
  "Сёння раніцай я ўстаў на досвітку. Пажарныя папрасілі мяне дапамагчы ім на Трэцім ўзгорку, што над Абэрдынам. Пару дзён таму ў іх там была горка, дзіцяці ледзь не пахавалі. Мінулай ноччу ў тым жа раёне адбыўся яшчэ адзін абвал. Вельмі рызыкоўны. Абвал прыкладна дзвесце футаў на пяцьдзесят. Разбурана дзвесце або трыста халуп, але толькі дзесяць забіта — чартоўску пашанцавала! Маклвер трохі пакруціліся, зрабіў пазнаку ў нататніку, затым вярнуў карабель на ранейшую вышыню і курс. Як толькі карабель выраўняўся і выраўняўся, ён сказаў: "Ён у вашым распараджэнні". Данросс ўзяў кіраванне на сябе.
  
  Справа ад іх на гарызонце паказаўся Ша Цін. Калі яны наблізіліся, Маклвер зняў кардонныя чахлы з прыбораў. "Добра", - сказаў ён, правяраючы паказанні. "У кропку".
  
  - У апошні час была якая-небудзь цікавая праца?
  
  - Проста больш таго ж самага. У мяне чартар у Макао, калі дазволіць надвор'е, заўтра раніцай.
  
  - Ландо Мата?
  
  "Не, нейкі амерыканец па імя Банастасио. Асцярожней з абарачэннямі! О, вось і твая пасадка".
  
  Рыбацкая вёска ў Ша Ціне знаходзілася побач з трасамі, якія вялі назад у пагоркі, дзе павінен быў адбыцца пад'ём на ўзгорак. Траса ўяўляла сабой грубую грунтавую дарогу, расчищенную бульдозерам на схіле гары. Ля падножжа схілаў стаяла некалькі машын, некаторыя на прычэпах, але гледачоў амаль не было. Звычайна іх былі сотні, у асноўным еўрапейцы. Гэта былі адзіныя аўтамабільныя гонкі ў Калоніі. Брытанскі закон забараняў выкарыстоўваць якую-небудзь частка сістэмы дарог агульнага карыстання для гонак, і гэта стала прычынай таго, што штогадовая аматарская гонка Гран-пры ў Макао была арганізавана ў рамках сумеснага банэр Клуба спартыўных аўтамабіляў і ралі Ганконга і Партугальскага муніцыпальнага савета. У мінулым годзе Гильо Радрыгес з паліцыі Ганконга выйграў гонку на шэсцьдзесят колаў за тры гадзіны дваццаць шэсць хвілін з сярэдняй хуткасцю 72 мілі ў гадзіну, а Данросс за рулем Lotus і Браян Квок на ўзятым напракат E-Type Jag змагаліся ноздра ў ноздру за другое месца, пакуль у Данросса не лопнула шына, ён з'ехаў у Фишерманс-Бэнд і ледзь не пакончыў з сабой на тым жа месцы, дзе ў яго заглух рухавік у 59-м, за год да таго, як ён стаў тайпэном.
  
  Цяпер Данросс засяродзіўся на сваёй пасадцы, ведаючы, што за імі будуць назіраць.
  
  Верталёт выраўняўся, абароты былі падабраныя для зніжэння, вецер дзьмуў наперад і направа, злёгку кружачыся, калі яны набліжаліся да зямлі. Данросс старанна ўтрымліваў яе. У патрэбным месцы ён скарэктаваў курс і спыніўся, завісшы ў паветры, цалкам кантралюючы сітуацыю, затым, захоўваючы каардынацыю дзеянняў, вельмі мякка скінуў газ і падняў левы рычаг, каб змяніць крок лопасцяў і змякчыць прызямленне. Пасадкавыя палазы закранулі зямлі. Данросс прыбраў пакінуты дросель і плаўна апусціў рычаг да ўпора. Прызямленне прайшло так добра, як у яго ніколі не атрымлівалася.
  
  Маклвер нічога не сказаў, зрабіўшы яму цудоўны камплімент, прыкінуўшыся, што прымае гэта як належнае, і назіраў, як Данросс прыступіў да адпрацоўкі адключэння. "Тайбэн, чаму б табе не дазволіць мне скончыць за цябе", - сказаў ён. "Гэтыя хлопцы выглядаюць некалькі устрывожанымі".
  
  "Дзякуй".
  
  Данросс апусціў галаву і падышоў да групы людзей у дажджавых куртках, яго ногі хлюпалі па гразі. "Добрай раніцы".
  
  "Гэта па-чартоўску жудасна, тайпэн", - сказаў Джордж Чунг, старэйшы сын Шайти Чунг. "Я апрабаваў свой аўтобус, і ён затрымаўся на першым павароце". Ён паказаў на каляіну. E-Type ўграз, адно з крылаў погнулось. "Мне прыйдзецца выклікаць трактар". Іх омыло дажджавымі пырскамі.
  
  "Чортава трата часу", - кісла сказаў Дон Никклин. Гэта быў невысокі ваяўнічы мужчына гадоў пад трыццаць. "Нам трэба было адмяніць гэта ўчора".
  
  "Цалкам дакладна, - задаволена падумаў Данросс, - але тады ў мяне не было б падставы паляцець, і я не адчуў бы надзвычайнага задавальнення бачыць вас тут, ваша раніца выдаткавана марна ". "Усе пагадзіліся паспрабаваць сёння. Усе пагадзіліся, што гэта быў рызыкоўны крок, - салодка сказаў Данросс. - Ты быў там. Як і твой бацька. А?
  
  - Афіцыйна я прапаную адкласці сустрэчу, - паспешліва сказаў Макбрайд.
  
  "Адобрана". Никклин вярнуўся да свайго новаму полноприводному грузовичку, у якім пад акуратным брызентам стаяў удасканалены "Паршэ".
  
  "Прыязны хлопец", - сказаў нехта.
  
  Яны назіралі, як Никклин прывёў у рух сваю ўстаноўку і з вялікім майстэрствам праехаў па падступнай грунтавай дарозе міма верталёта, рухавік якога заглух, а ротары замарудзіліся.
  
  "Шкада, што ён такое дзярмо", - сказаў хто-то яшчэ. "Ён жудасна добры кіроўца".
  
  "Налягаў на Макао, а, тайпэн?" Джордж Т ' Чанг сказаў са смехам, яго голас быў арыстакратычным, ён вучыўся ў ангельскай дзяржаўнай школе.
  
  "Так", - сказаў Данросс, яго голас завастрылася, ён з нецярпеннем чакаў лістапада, калі зноў пераможа Никклина. Ён перамог яго ў трох спробах з шасці, але ні разу не выйграваў Гран-пры, яго машыны былі недастаткова магутнымі, каб вытрымаць яго цяжкую правую нагу. "На гэты раз я выйграю, клянуся Богам".
  
  "О, не, ты не зробіш гэтага, тайпэн. Гэта мой год! У мяне Lotus 22, the works, мой стары купіў гэтую партыю. Ты будзеш бачыць мой хвост на працягу ўсіх шасцідзесяці колаў!"
  
  - Толькі не на тваёй нэлі! Мой новы E-Type будзе... - Данросс спыніўся. Паліцэйскую машыну занесла на дрыгве, яна набліжалася да яго. Чаму Синдерс тут так рана? Спытаў ён сябе, і яго страўнік сцяўся. Ён сказаў, апоўдні. Яго рука міжвольна тарганулася, каб праверыць, ці на месцы канверт у яго зашпіленым заднім кішэні. Яго пальцы супакоілі яго.
  
  Мінулай ноччу, вярнуўшыся ў кабінет. П. Б. Уайта, ён дастаў адзінаццаць лісткоў паперы і зноў разгледзеў іх пры святле. Шыфры былі бессэнсоўнымі. "Я рады", - падумаў ён. Затым ён падышоў да ксероксу, які стаяў побач з абцягнутым скурай сталом, і зрабіў па дзве копіі кожнай старонкі. Ён ўклаў кожную пачак у асобны канверт і запячатаў іх. На адным ён пазначыў: "П. Б. Уайт— калі ласка, перадайце гэта тайпэну з "Струанз" нераспечатанным". Гэтую ён ўклаў у кнігу, якую абраў наўздагад з кніжных паліц, і з такой жа асцярожнасцю замяніў яе. Вынікаючы інструкцыям AMG, ён пазначыў другі літарай G для Рыка Грессерхоффа і паклаў у кішэню. Арыгіналы ён запячатаў у апошні канверт і таксама паклаў у кішэню. У апошні раз пераканаўшыся, што патайная дзверы зноў на месцы, ён адчыніў дзверы і выйшаў. Праз некалькі хвілін яны з Гавалланом сышлі разам з Кейсі і Рыка, і хоць было шмат магчымасцяў перадаць Рыка яе набор сам-насам, ён вырашыў, што лепш пачакаць, пакуль не даставяць арыгіналы.
  
  Аддаць Синдерсу арыгіналы зараз ці ў апоўдні? Спытаў ён сябе, назіраючы за паліцэйскай машынай. Машына спынілася. Старшы інспектар Дональд К. С. Сміт выйшаў. Ні Синдерса, ні Кроса з ім не было.
  
  - Добрай раніцы, - ветліва павітаўся Сміт, дакрануўшыся кіем да сваёй фуражцы, іншая яго рука ўсё яшчэ была на перавязі. - Прабачце, містэр Данросс, верталёт належыць вам па чартеру?
  
  - Так, так, гэта так, старшы інспектар, - сказаў Данросс. - У чым справа?
  
  - У мяне намячаецца невялікае шоў, і я ўбачыў, як ты ўваходзіш. Не маглі б мы пазычыць Маклувера і птушку на гадзінку — або, калі вы збіраецеся вяртацца адразу, можа быць, мы маглі б узяць яе пазней?
  
  "Вядома. Я выйду праз секунду. Узыходжанне на пагорак адмяняецца".
  
  Сміт зірнуў на горную сцежку і неба і хмыкнуў. - Я б сказаў, што гэта было мудра, сэр. Хто-небудзь быў бы паранены, гэта дакладна, як стрэл. Калі ўсё ў парадку, я пагавару з Маклвером?
  
  - Вядома. Спадзяюся, нічога сур'ёзнага?
  
  "Няма, няма, зусім няма. Хоць цікава. З-за дажджу выявілася пара тэл, якія былі пахаваныя ў тым жа раёне, дзе было знойдзена цела Джона Чена".
  
  Астатнія падышлі бліжэй. "Пярэваратні?" Узрушаны Джордж Т ' Чанг спытаў. "Яшчэ ахвяры выкраданняў?"
  
  "Мы мяркуем, што так. Яны абодва былі маладыя. Адным праламалі галаву, а іншаму, небараку, адрэзалі палову галавы, падобна, лапатай. Абодва былі кітайцамі".
  
  "Госпадзе!" Юны Джордж Т ' Чанг збялеў.
  
  Сміт кісла кіўнуў. - Вы не чулі аб выкраданні багатых сыноў, ці не так?
  
  Усе паківалі галовамі.
  
  "Не здзіўлены", - сказаў Сміт. "Па-дурному з боку сем'яў ахвяраў мець справу з выкрадальнікамі і маўчаць пра гэта. На жаль, целы былі выяўленыя мясцовымі жыхарамі, так што да вечара гэта будзе ў загалоўках газет адсюль да Пекіна!"
  
  - Вы хочаце даставіць цела назад самалётам?
  
  - О не, тайпэн. Трэба тэрмінова выклікаць сюды экспертаў крымінальнага вышуку, каб яны абшукалі мясцовасць, пакуль зноў не пайшоў дождж. Нам трэба паспрабаваць ідэнтыфікаваць небарак. Вы можаце з'ехаць неадкладна?"
  
  "Так, вядома".
  
  - Дзякуй. Выбачайце за непакой. Прабачце за "Ноўбл Стары", але мой скрутак будзе ў вас у суботу. Сміт ветліва кіўнуў і пайшоў.
  
  Джордж Чанг быў шчыра засмучаны. "Мы ўсе з'яўляемся мішэнямі для гэтых ублюдкаў, пярэваратняў. Ты, я, мой стары, хто заўгодна! Госпадзе, як мы можам абараніцца ад іх?"
  
  Ніхто яму не адказаў.
  
  Затым Данросс сказаў са смехам: "Не варта турбавацца, даўніна, мы недатыкальныя, мы ўсе недатыкальныя".
  
  73
  
  10:01 РАНІЦЫ. :
  
  У паўзмроку спальні зазваніў тэлефон. Бартлетт ачуўся ад сну. "Алё?"
  
  "Добрай раніцы, містэр Бартлетт, гэта Клаўдыя Чэн. Тайпэн спытаў, ці спатрэбіцца вам машына сёння ў любым выпадку?"
  
  - Няма, няма, дзякуй. Бартлетт зірнуў на гадзіннік. - Божа, - прамармытаў ён уголас, уражаны тым, што праспаў так доўга. - Э-э, дзякуй, дзякуй, Клаўдыя.
  
  "Паездка ў Тайбэй перанесена на наступную пятніцу, з пятніцы на панядзелак апоўдні. Гэта зручна?"
  
  "Так, э-э-э, так, вядома".
  
  "Дзякую вас".
  
  Бартлетт павесіў трубку і трохі паляжаў, збіраючыся з думкамі. Ён з асалодай пацягнуўся, радуючыся, што ні да чаго не трэба спяшацца, атрымліваючы асалоду ад рэдкім задавальненнем проста трохі паленавацца.
  
  Было чатыры гадзіны раніцы, калі ён павесіў таблічку "не турбаваць", адключыў тэлефоны да 10:00 раніцы і лёг спаць. Мінулай ноччу Арланда адвезла яго ў Абердзіна, дзе наняла прагулачны катэр. Яны плылі па каналах, дождж рабіў абабіты кольцамі каюту больш ўтульнай, жаровня грэлася, ежа была гарачай і рэзкай.
  
  "У Шанхаі мы рыхтуем з часнаком, чылі, перцам і разнастайнымі спецыямі", - сказала яна яму, падаючы ежу, яе палачкі былі вытанчаным працягам яе пальцаў. "Чым далей на поўнач, тым вастрэй ежа, тым менш ядуць рысу, больш хлеба і локшыны. На поўначы ядуць пшаніцу, а ў паўднёвай частцы Кітая ядуць рыс. Яшчэ?"
  
  Ён добра паеў і выпіў піва, якое яна прынесла з сабой. Ноч была для яго шчаслівай, час прайшоў непрыкметна, пакуль яна потчевала яго гісторыямі пра Азіі і Шанхаі, яе розум быў спрытным і хуткім. Потым, калі дождж барабаніў па палатне, посуд прыбралі, і яны ляжалі бок аб бок на падушках, переплетя пальцы, яна сказала: "Лайн, мне шкада, але я люблю цябе".
  
  Гэта заспела яго знянацку.
  
  "Не трэба прасіць прабачэння", - сказаў ён, яшчэ не гатовы адказаць тым жа.
  
  "О, але я баюся. Гэта ўсё ўскладняе, о так, гэта ўсё вельмі моцна ўскладняе".
  
  "Так", - падумаў ён. Жанчыне так лёгка сказаць "Я люблю цябе", мужчыну - так цяжка, мужчыну - неразумна, таму што тады ты затрымаўся. Гэта падыходнае слова? І зноў адказ не прыйшоў сам сабой.
  
  Лежачы зараз у ложку, паклаўшы галаву на рукі, ён переосмысливал мінулую ноч. Дакранаўся і пакідаў у спакоі, затым рукі шукалі, яго і яе, але не завяршалі. Не тое каб яна перашкодзіла яму ці спыніла яго. Ён проста стрымаўся. Нарэшце-то.
  
  - Ты ніколі не рабіла гэтага раней, - прамармытаў ён уголас. - Раз ужо табе спадабалася дзяўчына, ты пайшоў да канца, - і ён пашкадаваў пра гэта, успомніўшы, якім моцным было іх жаданне. "Я не дзяўчына на адну ноч і не еўразійская шлюха" - гучала ў яго ў вушах.
  
  У таксі па дарозе да яе дома яны не размаўлялі, проста трымаліся за рукі. "Гэта па-чартоўску пацешна", - падумаў ён, адчуваючы сябе па-дурному, па-дзіцячаму, проста трымаючыся за рукі. Калі б хто-небудзь сказаў мне месяц таму, тыдзень таму, што я пагаджуся на гэта, я б сказаў, што ён прыдурак, і паставіў вялікія грошы.
  
  Грошы. У мяне іх больш чым дастаткова для нас з Орландой. Але што наконт Кейсі? І Пар-Кона? Спачатку пра галоўнае. Паглядзім, раскажа лі Кейсі мне пра Муртаге і чаму яна сядзела на гэтай гарачай бульбе. Горнт? Горнт або Данросс? У Данросса ёсць стыль, і калі Банастасио супраць яго, гэта вялікі вотум даверу.
  
  Пасля таго, як ён выклаў Армстрангу іх тэорыю аб Банастазио, Армстронг сказаў: "Паглядзім, што мы зможам прыдумаць, хоць рэкамендацыі містэра Горнта гэтак жа бездакорныя, як і ў любога іншага ў Калоніі. Вы можаце быць упэўнены, што Вінчэнца Банастасио будзе займаць першае месца ў нашым дерьмовом спісе, але хіба ён не з'яўляецца рэальнай пагрозай у Штатах?"
  
  - О так. Але я сказаў Роузмонту і...
  
  "А, добра! Гэта было мудра. Ён добры чалавек. Ты бачыў Эда Лангана?"
  
  "Няма. Ён таксама з ЦРУ?"
  
  "Я нават афіцыйна не ведаю, ці з'яўляецца Роузмонт такім, містэр Бартлетт. Падайце гэта мне. У яго былі якія-небудзь прапановы па нагоды зброі?"
  
  "Няма".
  
  "Ну, усё роўна. Я перадам вашу інфармацыю і звяжуся з ім — дарэчы, ён вельмі добры".
  
  Невялікая дрыжыкі прабегла па целе Бартлетта. Ён павінен быць вельмі добры, каб пакалаціць Мафію, калі Банастасио сапраўды Мафіёзі.
  
  Ён працягнуў руку і набраў нумар пакоя Кейсі. Ніхто не адказаў, таму ён патэлефанаваў ўніз, каб атрымаць паведамленні. Сакратарка сказала яму, што ўсё ўжо пад дзвярыма. - Вы хацелі б, каб вашыя тэлеграмы і тэлекс былі адпраўленыя наверх?
  
  "Вядома, дзякуй. Ёсць якія-небудзь паведамленні ад Кейсі Чолок?"
  
  "Не, сэр".
  
  "Дзякуй".
  
  Ён ускочыў з ложка і накіраваўся да дзвярэй. Сярод тэлефонных паведамленняў быў канверт. Ён пазнаў яе почырк. Усе паведамленні былі дзелавымі званкамі, акрамя аднаго: "Тэлефанаваў містэр Банастасио. Калі ласка, патэлефануй яму ". Бартлетт адклаў у бок. Ён ускрыў канверт Кейсі. Запіска была датавана 9:45 раніцы і абвяшчала: "Прывітанне, Лайн! Не хацеў перашкаджаць тваёй прыгажуні выспацца ў шэсць раніцы. Весяліся!"
  
  Куды гэта яна сабралася? Разгублена спытаў ён сябе.
  
  Ён падняў трубку, каб патэлефанаваць Роузмонту, але перадумаў і набраў Орланду. Ніхто не адказваў. Ён набраў нумар паўторна. Гудок выкліку працягваўся.
  
  "Чорт!" Ён здушыў сваю незадаволенасць.
  
  У цябе спатканне на ланч, так што тут складанага? Нядзельны бранч тут, на вяршыні V і A, і шмат часу, нядзельны бранч, дзе "ўсе лепшыя людзі збіраюцца на ланч, Лайн. О, гэта супер, гарачыя і халодныя стравы на шведскім стале - прыпавесць ва языцех у Азіі. Самыя лепшыя!"
  
  "Госпадзе, уся гэтая ежа, на наступным тыдні я буду важыць тону!"
  
  - Толькі не ты, ніколі, ніколі, ніколі. Калі хочаш, мы пойдзем на доўгую шпацыр або, калі дождж спыніцца, згуляем у тэніс. Мы зробім усе, што ты захочаш! О, Лайн, я так люблю цябе... "
  
  Кейсі стаяла, абапёршыся на балюстраду Коулунской прыстані, сярод натоўпу. На ёй былі штаны колеру хакі і жоўтая шаўковая кашуля, якія падкрэслівалі яе постаць, не выстаўляючы яе напаказ, кашміровыя швэдар ў тон, нядбайна павязаны на шыі, красоўкі, а ў яе вялікі сумачцы ляжаў купальнік — не тое каб ён мне сёння спатрэбіцца, сказала яна сабе, пік да сярэдзіны быў зацягнуты хмарамі, чорнае-чорнае неба на ўсходзе і цяжкая паласа залевы, ужо які крануўся выспы. Невялікі верталёт узняўся над галавой, каб перасекчы гавань і ўзяць курс на Цэнтр горада. Яна ўбачыла, як ён прызямліўся на адно з будынкаў. Хіба гэта не Струан-білдынг? Вядома, вядома, гэта так. Цікава, там лі Лан?
  
  Цікава, узыходжанне на пагорак зноў зарабіла? Мінулай ноччу ён сказаў, што яно адключана, але некаторыя з іх усё роўна могуць гэта зрабіць.
  
  Затым яе вочы ўбачылі надыходзячы катэр. Ён быў вялікім, дарагім, з вытанчанымі абводамі, чырвоным сцягам на карме і маляўнічым вымпелам на кароткай мачце. Яна заўважыла Горнта ў руля. Ён быў апрануты нядбайна: рукавы кашулі закатаны, парусінавыя штаны, яго чорныя валасы трапаў марскі брыз. Ён памахаў рукой, і яна памахала ў адказ. На галоўнай палубе мастка былі і іншыя: Джэйсан Пламм, з якім яна пазнаёмілася на скачках, сэр Данстан Барэ ў "тай-пэна" - на ім быў элегантны сіні блэйзеры і белыя штаны, Пагмайр таксама быў мараком.
  
  Горнт ўмела падвёў грувасткае суденышко да борце, наняўшы двух матросаў з кручкаватымі шастамі. Яна накіравалася ўздоўж прычала да мокрым слізкім прыступках. Пяць кітайскіх дзяўчат ужо чакалі на прыстані, весела апранутыя ў касцюмы для катання на лодках, смяяліся, балбаталі і махалі рукамі. Пакуль яна глядзела, яны няёмка заскочылі на борт з дапамогай матроса і скінулі свае высокія абцасы. Адзін адправіўся да Барэ, іншы - да Пагмайру, трэці - да Пламму, як гэта зрабілі б старыя сябры, а двое іншых весела спусціліся ўніз.
  
  Будзь я праклятая, падумала яна з агідай. Гэта адна з тых вечарынак. Яна пачала паварочвацца, каб сысці, але ўбачыла, што Горнт перагнуўся цераз борт і назірае за ёй. "Прывітанне, Кейсі, прабач за дождж, падымайся на борт!"
  
  Судна ныряло і раскалыхвалася на хвалях, хвалі білі па трапе і корпуса. "Падымайцеся на борт, тут зусім бяспечна", - крыкнуў ён. Неадкладна адрэагаваўшы на тое, што яна истолковала як насмешку, яна хутка спусцілася па прыступках, адмовілася ад прапанаванай матросам дапамогі, дачакалася зручнага моманту і скокнула. "Ты зрабіла гэта так, як быццам ужо бывала на борце яхты", - захоплена сказаў Горнт, ідучы ёй насустрач. "Сардэчна запрашаем на борт "Марскі ведзьмы"".
  
  - Мне падабаецца плаваць пад ветразем, Квиллан, хоць, магчыма, тут я перегибаю палку.
  
  - Пра? Горнт нахмурыўся, і яна не змагла прачытаць у яго поглядзе ні насмешкі, ні выкліку. - Ты маеш на ўвазе дзяўчынак?
  
  "Так".
  
  "Яны проста госці маіх гасцей". Яго вочы ўпіліся ў яе. "Я зразумеў, што ты хацела, каб да цябе ставіліся аднолькава".
  
  "Што?"
  
  "Я думаў, ты хочаш, каб да цябе ставіліся аднолькава ў мужчынскім свеце, у бізнэсе і задавальненнях? Каб цябе прынялі, ды?"
  
  "Я ведаю", - холадна адказала яна.
  
  Яго цеплыня не змянілася. "Ты засмучаны, таму што астатнія жанатыя і ты сустракаўся з некаторымі з іх жонак?"
  
  "Так, я мяркую, што гэта так".
  
  "Хіба гэта не даволі несправядліва?"
  
  "Не, я так не думаю", - сказала яна няёмка.
  
  "Ты мой госць, мая госця, астатнія - госці маіх гасцей. Калі ты хочаш роўнасці, магчыма, табе варта быць гатовым прыняць роўнасць".
  
  "Гэта не роўнасць".
  
  "Я, безумоўна, стаўлю цябе ў становішча, якое выклікае давер. Як роўнага. Я павінен сказаць табе, што іншыя не лічылі цябе такім надзейным, якім я цябе лічу ". Ўсмешка стала больш жорсткім. "Я сказаў ім, што яны могуць сысці або застацца. Я раблю на сваім караблі ўсё, што мне падабаецца, і я ручаюся за ваша разважлівасць і добрыя манеры. Гэта Ганконг, у нас іншыя звычаі. Гэта не пурытанскае грамадства, хоць у нас вельмі сур'ёзныя правілы. Ты адна. Не замужам. Вельмі прывабная і вельмі жадана. Як роўная. Калі б вы былі замужам за Лайном, вас бы ніхто не запрасіў, ні разам, ні вас саміх, хоць ён мог бы гэта зрабіць, і тое, што ён сказаў вам, калі вярнуўся, было б яго асабістай справай.
  
  - Ты хочаш сказаць, што гэта звычайны ганконскі звычай — хлопчыкі гуляюць з дзяўчынкамі ў нядзелю днём?
  
  "Няма, зусім няма. Я кажу, што мае госці спыталі, ці могуць яны запрасіць гасцей, якія палепшаць тое, што ў адваротным выпадку магло б стаць для іх сумным абедам". Вочы Горнта былі спакойныя.
  
  "Марская ведзьма" нахілілася пад чарговай хваляй, і Барэ са сваёй сяброўкай спатыкнуліся і ледзь не страцілі раўнавагу. Яна выпусціла свой келіх з шампанскім. Горнт не паварушыўся. Кейсі таксама. Ёй нават не трэба было пераапранацца.
  
  "Вы шмат плавалі пад ветразем?" - сказаў ён з захапленнем.
  
  - У мяне ёсць восемнадцатифутовый катэр з шкловалакна алімпійскага класа, абсталяваны шлюпом, на прычэпе. Часам я плаваю па выхадных.
  
  "Адзін?"
  
  "У асноўным. Часам з'яўляецца чаргу".
  
  "Ён на ўздыме на пагорак?"
  
  "Няма. Я чуў, што яго адмянілі".
  
  "Ён збіраецца ў Тайбэй сёння ўдзень?"
  
  "Няма. Я чуў, што гэта таксама адмянілі".
  
  Горнт кіўнуў. "Мудра. Заўтра ў мяне шмат спраў". Яго вочы былі добрымі. "Мне шкада, што ты пакрыўдзіўся. Я думаў, ты не такі, як звычайна. Мне шкада, што цяпер прыйшлі астатнія.
  
  Кейсі пачула дзіўную мяккасць. "Так, мне таксама шкада".
  
  - Ты ўсё яшчэ хочаш застацца? Я спадзяюся на гэта, хоць і разлічваю на тваю абачлівасць — я гэта гарантаваў.
  
  - Я застануся, - проста сказала яна. - Дзякуй, што давяраеш мне.
  
  - Пойдзем на масток. Там ёсць шампанскае, і я думаю, абед табе спадабаецца.
  
  Зрабіўшы выбар, Кейсі адклала свае агаворкі і вырашыла атрымліваць асалоду ад днём. "Куды мы ідзем?"
  
  - Уверх па Ша Ціну. Там мора будзе спакойным.
  
  - Паслухай, Квиллан, гэта выдатная лодка.
  
  - Я пакажу вам усё праз хвіліну. Церусіў дождж, і яны адышлі з зацішнага боку навісае палубы. Горнт зірнуў на вежу з гадзінамі. Было 10:10. Ён ужо збіраўся распарадзіцца, каб іх выгналі, калі Піцер Марлоў паспешліва спусціўся па трапе і падняўся на борт. Яго вочы пашырыліся, калі ён заўважыў Кейсі.
  
  - Прабачце за спазненне, містэр Горнт.
  
  - Усё ў парадку, містэр Марлоў. Я збіраўся надаць вам пару хвілін — я ведаю, як гэта бывае з маленькімі дзецьмі. Прабачце мяне на секунду, я мяркую, вы ведаеце адзін аднаго. О, Кейсі мая госця, яе разважлівасць гарантавана. Ён усміхнуўся ёй. - Хіба няма?
  
  "Вядома".
  
  Ён павярнуўся і пакінуў іх, накіроўваючыся на масток, каб прыняць кіраванне. Яны крыху паназіралі, абодва збянтэжаныя, марскі брыз освежал дождж, які церусіў коса.
  
  "Я не чакала ўбачыць цябе, Пітэр", - сказала яна.
  
  - Я таксама не чакаў цябе ўбачыць.
  
  Яна вывучала яго, яе карыя вочы былі на адным узроўні. "Адна з... іншых твая? Скажы мне прама."
  
  Яго ўсмешка была цікаўнай. - Нават калі б і была, я б сказаў, што гэта не твая справа. Асцярожнасць і ўсё такое. Дарэчы, ты сяброўка Горнта?
  
  Яна ўтаропілася на яго. - Няма. Няма, вядома, няма!
  
  "Тады чаму ты тут?"
  
  - Я не ведаю. Ён... ён проста сказаў, што мяне запрасілі як роўнага.
  
  "А. А, зразумела". Пітэр Марлоў выпрабаваў такую ж палёгку. "У яго дзіўнае пачуццё гумару. Што ж, я цябе папярэджваў. Адказваючы на тваё пытанне, па меншай меры, восем чалавек уваходзяць у гарэм Марлоў! Яна засмяялася разам з ім, і ён дадаў больш сур'ёзна: "Табе не трэба турбавацца аб Флёр. Яна вельмі мудрая".
  
  - Хацеў бы я быць такім, Піцер. Для мяне ўсё гэта ў навінку. Прабач за... так, прабач.
  
  - Для мяне гэта таксама нова. Я ніколі раней не быў у нядзельным круіз. Чаму ты - Яго ўсмешка знікла. Яна прасачыла за яго позіркам. Робін Грэй падняўся знізу і наліваў сабе келіх шампанскага, адна з дзяўчат таксама працягнула свой келіх. Кейсі павярнулася і ўтаропілася на Горнта, назіраючы, як ён перакладае погляд з мужчыны на мужчыну, затым на яе.
  
  "Падымайцеся наверх", - паклікаў Горнт. "Тут віно, шампанскае, "Крывавая Мэры" або, калі аддаеце перавагу, кава". Ён захоўваў абыякава выраз твару, але ўнутры яго гэта вельмі забаўляла.
  
  74
  
  11:15 РАНІЦЫ. :
  
  "Я паўтараю, містэр Синдерс, я нічога не ведаю ні пра які тэлеграме, ні пра Артура, ні аб якіх файлах, ні аб якім амерыканцы, і я не знаёмы з маёрам Юрыем Бакьяном — гэтым чалавекам быў Ігар Ворански, матрос першага класа". Суслев цвёрда трымаў сябе ў руках. Синдерс сядзеў насупраць яго за сталом у маркотнай пакоі для допытаў у паліцэйскім упраўленні. Суслев чакаў, што Роджэр Крос будзе там, каб дапамагчы. Але ён не бачыў яго з тых часоў, як той прыехаў.
  
  "Будзь асцярожны, - перасцярог ён сябе, - ты сам па сабе". Ад Роджэра ты дапамогі не атрымаеш. Правільна. Гэтага шпіёна трэба абараняць. А што тычыцца Борадинова, то ад яго таксама ніякай дапамогі. Ён зірнуў на свайго першага памочніка, які сядзеў побач з ім, напружаны, выпрастаўшыся ў крэсле і адчуваючы сябе вельмі няёмка.
  
  - І вы па-ранейшаму настойваеце, што гэтага шпіёна Дзмітрыя Меткина звалі не Лявонаў, а Нікаля Лявонаў, таксама маёр КДБ?
  
  "Гэта лухта, поўная лухта. Я далажу аба ўсім гэтым інцыдэнце свайму ўраду, я—"
  
  - Ваш рамонт завершаны? - спытаў я.
  
  "Так, па меншай меры, яны будуць там да паўночы. Мы вязем у Ганконг добрыя грошы і плацім нашым бі—"
  
  - Так, і не ствараюць нічога, акрамя цікаўных непрыемнасцяў. Як маёр Лявонаў, як Бакьян?
  
  "Вы маеце на ўвазе Меткина?" Суслев злосна паглядзеў на Борадинова, каб трохі разрадзіць абстаноўку. "Вы ведалі якога-небудзь Лявонава?"
  
  - Не, таварыш капітан, - заікаючыся, адказаў Борадинов. - Мы нічога не ведалі.
  
  "Што за куча шаўцоў!" Синдерс ўздыхнуў. "На шчасце, Лявонаў даволі шмат распавёў нам пра вас і Іванаве, перш чым вы яго забілі. Так, ваш маёр Лявонаў быў вельмі згаворлівы". Раптам яго голас сарваўся на віск. - Першы памочнік Борадинов, калі ласка, чакаць звонку!
  
  Малады чалавек з побелевшим тварам ускочыў на ногі, перш чым зразумеў гэта. Ён адкрыў дзверы. Звонку варожа настроены кітайскі агент SI паказаў яму на крэсла, зноў зачыніўшы дзверы.
  
  Синдерс адклаў трубку, дастаў пачак цыгарэт і нетаропка закурыў. У вокны барабаніў дождж. Суслев чакаў, сэрца яго скрежетало. Ён назіраў за сваім ворагам з-пад кустистых броваў, варожачы, што такога тэрміновага падрыхтаваў для яго Роджэр Крос. Гэтым раніцай, калі зазваніў сакрэтны тэлефон, гэта быў Артур, які пытаецца, ці сустрэнецца Суслев з Роджэрам Кросам каля васьмі вечара ў "Сынклэрам Тауэрс". "Што такога тэрміновага? Я павінен быць на сваім караблі і мак...
  
  "Я не ведаю. Роджэр сказаў, што гэта тэрмінова. Не было часу што-небудзь абмяркоўваць. Ты бачыў Коронски?"
  
  "Так. Усе ўладкована. Ты можаш даставіць?"
  
  "О, так. Задоўга да паўночы".
  
  "Не падвядзі, Цэнтр цяпер разлічвае на цябе", - дадаў ён, схлусіўшы. "Скажы нашаму сябру, што гэта замоўлена".
  
  "Выдатна. Мы не падвядзем".
  
  Суслев пачуў ўсеагульны ўзбуджэнне. Частка страху пакінула яго. Цяпер ён вяртаўся. Яму не падабалася знаходзіцца тут, так блізка да таго, каб застацца назаўсёды. Рэпутацыя Синдерса была добра вядомая ў КДБ: мэтанакіраваны, разумны чалавек, здольны на вялікія скокі праніклівасці. "Я вельмі стаміўся ад гэтых пытанняў, містэр Синдерс", - сказаў ён, здзіўлены тым, што кіраўнік МІ-6 асабіста прыбыў у Ганконг і мог здавацца такім нязначным. Ён устаў, правяраючы яго. - Я сыходжу.
  
  - Раскажы мне пра Севрине.
  
  - Севярын? Што такое Севярын? Я не абавязаная заставацца, каб адказваць на твае пытанні, я не...
  
  "Я згодзен, таварыш капітан, звычайна, але адзін з вашых людзей быў злоўлены на шпіянажы, і нашы амерыканскія сябры сапраўды хочуць займець вас".
  
  "А?"
  
  "О, так, і я баюся, што яны не такія цярплівыя, як мы".
  
  Жах Суслева вярнуўся. "Зноў пагрозы! Навошта пагражаць мне?" ён расхваляваўся. "Мы законапаслухмяныя. Я не нясу адказнасці за непрыемнасці! Я патрабую, каб мне дазволілі вярнуцца на мой карабель! Зараз жа!"
  
  Синдерс проста паглядзеў на яго. "Добра. Калі ласка, сыходзь", - ціха сказаў ён.
  
  "Я магу ісці?"
  
  "Так, так, вядома. Добрае раніца".
  
  Здзіўлены Суслев імгненне глядзеў на яго, затым павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй.
  
  "Вядома, мы абавязкова паведамім вашаму начальству, што вы перадалі нам Лявонава".
  
  Суслев спыніўся, зьбялеўшы. - Што, што ты сказаў?
  
  "Лявонаў сказаў нам, сярод іншага, што вы падбілі яго на перахоп. Затым вы злілі інфармацыю аб абмене".
  
  "Хлусня ... хлусня", - сказаў ён, раптам жахнуўшыся таго, што, магчыма, Роджэра Кроса злавілі гэтак жа, як злавілі Меткина.
  
  "Хіба вы таксама не паведамілі паўночнакарэйскім агентам аб Бакьяне?"
  
  "Не, не, я гэтага не рабіў", - заікаючыся, прамармытаў Суслев, выпрабоўваючы велізарную палёгку, выявіўшы, што Синдерс поддразнивает яго, верагодна, не маючы ніякай рэальнай інфармацыі. Да яго збольшага вярнулася ўпэўненасць. "Гэта яшчэ большая лухта. Я не ведаю паўночнакарэйцаў".
  
  "Я веру вам, але я ўпэўнены, што Першае кіраванне не паверыць. Добрае раніца".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  - Раскажы мне пра кабелі.
  
  "Я нічога пра гэта не ведаю. Ваш супэрінтэндант памыліўся, я яго не губляў".
  
  "О, але ты гэта зрабіў. Які амерыканец?"
  
  - Я нічога не ведаю пра амерыканца.
  
  - Раскажы мне пра Севрине.
  
  - Я нічога не ведаю пра гэта Северине. Што гэта, хто гэта?
  
  "Я ўпэўнены, вы ведаеце, што ваша начальства ў КДБ нецярпліва ставіцца да ўцечак інфармацыі і вельмі недаверліва. Калі вам атрымаецца выйсці ў моры, я раю вам, вашаму першаму памочніку, вашаму караблю і ўсёй вашай камандзе больш не вяртацца ў гэтыя вады...
  
  - Вы зноў пагражаеце мне? Гэта стане міжнародным інцыдэнтам. Я паінфармую маё і ваша ўрада і...
  
  "Так, і мы таксама, афіцыйна і канфідэнцыйна. Вельмі канфідэнцыйна". Вочы Синдерса былі ледзянымі, хоць на вуснах грала ўсмешка.
  
  "Я ... я цяпер магу ісці?"
  
  - Ды. Для інфармацыі.
  
  "Што?"
  
  - Хто гэты "амерыканец" і хто такі "Артур"?
  
  - Я не ведаю ніякага Артура. Якой Артур?
  
  "Я буду чакаць да паўночы. Калі вы отплывете, не сказаўшы мне, калі я вярнуся ў Лондан, я паклапачуся аб тым, каб да вушэй вашага ваенна-марскога аташэ ў Лондане дайшла інфармацыя аб тым, што вы злілі інфармацыю Лявонаву, якога вы называеце Меткиным, і вы злілі інфармацыю Бакьяну, якога вы называеце Ворански, у абмен на паслугі SI ".
  
  "Гэта хлусня, ўсё мана, ты ж ведаеш, што гэта хлусня".
  
  - Пяцьсот чалавек бачылі цябе на іпадроме з суперинтендантом Кросам. Менавіта тады ты аддаў яму Меткина.
  
  - Усё гэта хлусня. Суслев паспрабаваў схаваць свой жах.
  
  Синдерс усміхнуўся. - Паглядзім, ці не так? Ваш новы ваенна-марскі аташэ ў Лондане ўхопіцца за любую саломінку, каб уцерціся ў давер да свайму начальству. А?
  
  "Я не разумею", - сказаў Суслев, выдатна разумеючы. Ён быў у пастцы.
  
  Синдерс нахіліўся наперад, каб выбіць трубку. "Слухай мяне ўважліва", - сказаў ён з абсалютнай пэўнасцю. "Я абмяняў тваю жыццё на амерыканца і Артура".
  
  - Я не ведаю ніякага Артура.
  
  - Гэта будзе сакрэтам толькі паміж намі. Я нікому не скажу. Даю табе слова.
  
  - Я не ведаю ніякага Артура.
  
  "Вы сапраўды вызначаеце яго, і вы ў бяспецы. Мы з вамі прафесіяналы, мы разумеем бартэр - і бяспеку — і час ад часу прыватныя, вельмі сакрэтныя здзелкі. На гэты раз вы папаліся, так што вы павінны даставіць тавар. Калі вы отплывете, не сказаўшы мне, хто такі Артур, гэта так жа дакладна, як тое, што Бог стварыў маленькія яблычкі і КДБ існуе, я прадам вас. Вочы ўпіліся ў яго. "Добрай раніцы, таварыш капітан".
  
  Суслев ўстаў і пайшоў. Калі яны з Борадиновым зноў апынуліся ў паветры, у рэальнасці Ганконга, абодва пачалі дыхаць. Суслев моўчкі перайшоў вуліцу і накіраваўся да бліжэйшага бара. Ён замовіў дзве падвойныя гарэлкі.
  
  Розум Суслева разрываўся. Крыстас, хацелася крыкнуць яму, я нябожчык, калі зраблю гэта, і памру, калі не зраблю. Гэты пракляты кабель! Калі я пакажу на Банастасио і Артура, я прызнаю, што ведаю Сэвэрына і я ў іх улады назаўжды. А калі я гэтага не зраблю, маёй жыцця дакладна прыйдзе канец. Так ці інакш, вяртацца дадому цяпер будзе небяспечна, і не менш небяспечна вяртацца назад. Так ці інакш, цяпер мне патрэбныя гэтыя файлы AMG або Dunross, або абодва разам, для абароны. Так ці інакш—
  
  "Таварыш Кэп—"
  
  Ён павярнуўся да Борадинову і аблаяў яго па-расейску. Малады чалавек пабялеў і спыніўся, скамянелы.
  
  - Гарэлкі! Яшчэ дзве, - паклікаў ён. - Калі ласка.
  
  Дзяўчына з бара прынесла іх. - Мяне завуць Салі, а цябе як, хейя?
  
  - Адвалі, - прагыркаў Борадинов.
  
  "Табе нядобра шалець, хейя? Вы містэр Писсофф? Мне не падабаецца ваш твар, містэр Писсофф, так што отваливай без лаянкі". Яна ўзяла бутэльку гарэлкі і падрыхтавалася працягваць бітву.
  
  "Прабачайся перад ёй, 1" - раўнуў Суслев, не жадаючы непрыемнасцяў, не ўпэўнены, што яна не подложная, бо бар знаходзіўся так блізка да паліцэйскаму кіраванні.
  
  Борадинов быў узрушаны. - Што?
  
  - Прабачайся перад ёй, ты, какашка без маці!
  
  - Прабачце, - прамармытаў Борадинов, яго твар пачырванеў.
  
  Дзяўчына засмяялася. "Гэй, здаравяк, хочаш джыга-джыга?"
  
  "Няма", - сказаў Суслев. "Проста яшчэ гарэлкі".
  
  Крос выйшаў з паліцэйскай машыны і паспяшаўся пад дробным дажджом у Струан-білдынг. Ззаду яго вуліцы былі запоўненыя парасонамі і ажыўленым рухам, тратуары запруджаныя людзьмі, якія ідуць на працу і з працы, нядзелю не было ўсеагульным святам. На дваццатым паверсе ён выйшаў.
  
  - Добрай раніцы, супэрінтэндант Крос. Я Сандра Йі, сакратар містэра Данросса. Сюды, калі ласка.
  
  Крос рушыў услед за ёй па калідоры, яго вочы заўважылі яе круглявыя зад. Яна адчыніла перад ім дзверы. Ён увайшоў.
  
  - Прывітанне, Эдвард, - сказаў ён Синдерсу.
  
  - Ты таксама рана, як звычайна. Синдерс пацягваў піва. - Старая вайсковая звычка, а, на пяць хвілін раней - гэта своечасова? Ззаду яго ў раскошным зале пасяджэнняў быў добра укамплектаваны бар. І кавы.
  
  "Не жадаеце ці чаго-небудзь, сэр? "Крывавая Мэры" - гэта сумесь", - сказала Сандра Йі.
  
  - Дзякуй, толькі кава. Чорны.
  
  Яна абслужыла яго і выйшла.
  
  - Як усё прайшло? - Спытаў Крос.
  
  "Наш наведвальнік? Ў парадку, проста ў парадку. Я б сказаў, што яго сфінктар не ў парадку". Синдерс ўсміхнуўся. "Я запісаў сеанс. Вы можаце праслухаць яго пасля абеду. Ах, ды, абед. Роджэр, ты можаш замовіць рыбу з смажанай бульбай у Ганконгу?"
  
  - Вядома. Лепш рыбу з смажанай бульбай. Крос здушыў позех. Вялікую частку ночы ён не спаў, выяўляючы і раздрукоўваючы рулон плёнкі, які зняў у сховішча. Гэтай раніцай ён чытаў і перачытваў сапраўдныя старонкі AMG з вялікай цікавасцю, пра сябе згаджаючыся з Данроссом ў тым, што тайпэн быў цалкам мае рацыю, праявіўшы такую абачлівасць. AMG прапаноўвала суадносіны кошту і якасці, чаго б гэта ні каштавала, падумаў ён. Няма сумневаў, што гэтыя файлы стаяць цэлае стан.
  
  Гадзіны на падвесцы прыемна прабілі гадзіну. Апоўдні. Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Данросс. - Добрай раніцы. Дзякуй, што прыйшлі сюды.
  
  Двое іншых ветліва ўсталі і паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  - Яшчэ кавы? - спытаў я.
  
  - Не, дзякуй, містэр Данросс.
  
  Крос ўважліва назіраў за Данроссом, які дастаў з кішэні запячатаны канверт і працягнуў яго Синдерсу. Мужчына старэй ўзяў яго, узважыўшы у руцэ. Крос заўважыў, што яго пальцы злёгку дрыжаць. - Вы, вядома, азнаёміліся з утрыманнем, містэр Данросс?
  
  - Так, містэр Синдерс.
  
  "Ішто?"
  
  "І нічога. Паглядзі сам".
  
  Синдерс ўскрыў канверт. Ён утаропіўся на першую старонку, затым прагартаў усе адзінаццаць лістоў. З таго месца, дзе стаяў Крос, ён не мог бачыць, што было на лістках паперы. Синдерс моўчкі працягнуў яму верхнюю. Літары, лічбы і сімвалы кода былі бессэнсоўнымі. "Падобна на тое, што яны былі выразаныя з чаго-то". Крос паглядзеў на Данросса. "А?"
  
  "А што наконт Браяна?"
  
  - Дзе ты іх узяў, Іэн? Крос заўважыў, як выраз твару Данросса трохі змянілася.
  
  "Я выканаў сваю частку здзелкі, ты збіраешся выканаць сваю?"
  
  Синдерс сеў. - Я не згаджаўся на абмен, містэр Данросс. Я толькі пагадзіўся з тым, што ваша просьба не можа быць задаволена.
  
  - Значыць, вы не вызваліце Браяна Квока?
  
  "Цалкам магчыма, што ён будзе там, дзе ты захочаш, і тады, калі ты захочаш".
  
  "Гэта трэба так і пакінуць?"
  
  "Прабач".
  
  Настала доўгая цішыня. Пакой напоўніла ціканне гадзін. Калі не лічыць дажджу. Наляцеў і прайшоў яшчэ адзін шквал. З раніцы перыядычна ішоў дождж. У зводках надвор'я прагназуецца, што шторм хутка скончыцца і што вадасховішча, нягледзячы на ўсе дажджы, практычна не пацярпелі.
  
  Данросс сказаў: "Не маглі б вы назваць мне шанцы? Дакладна. Калі ласка?"
  
  - Першыя тры пытання: вы самі выразалі гэта з чаго-небудзь?
  
  "Так".
  
  - Ад чаго і якім чынам?
  
  "У AMG былі пісьмовыя інструкцыі. Я павінен быў выкарыстоўваць запальнічку пад ніжнім правым квадрантом некалькіх старонак, якія ён даслаў — гэта быў бяскрыўдны надрукаваны справаздачу. Калі я награваў старонкі, шрыфт знік, і засталося тое, што вы бачыце. Калі я скончыў, зноў ідучы яго інструкцыям, я выразаў адпаведныя фрагменты і знішчыў астатняе. І яго ліст. "
  
  "У вас захавалася копія?"
  
  - З адзінаццаці частак? Так.
  
  - Я павінен папрасіць у вас іх.
  
  "Вы можаце атрымаць іх, калі завершыце здзелку", - сказаў Данросс прыемным голасам. "Такім чынам, якія шанцы?"
  
  "Калі ласка, дайце мне копіі".
  
  "Я зраблю гэта, калі ты скончыш. У панядзелак на заходзе".
  
  Вочы Синдерса сталі яшчэ халадней. - Копіі, калі ласка, зараз.
  
  "Калі вы скончыце. Гэта рашэнне. Цяпер, калі ласка, шанцы".
  
  "50 на 50", - сказаў Синдерс, правяраючы яго.
  
  "Добра. Дзякуй. Я дамовіўся, што ў аўторак раніцай усе адзінаццаць старонак будуць апублікаваныя ў "Чайна Гардыян" і двух кітайскіх газетах, адной нацыяналістычнай і адной камуністычнай".
  
  "Тады вы робіце гэта на свой страх і рызыка. Урад Яе Вялікасці не любіць прымусу".
  
  "Я пагражаў цябе? Няма, зусім няма. Гэтыя літары і лічбы - бессэнсоўная блытаніна, за выключэннем, магчыма, якога-небудзь эксперта па шифрам. Магчыма. Магчыма, усё гэта жарт нябожчыка.
  
  "Я магу спыніць гэта ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы".
  
  "Вы, вядома, можаце паспрабаваць". Данросс кіўнуў. "Але, чорт вазьмі, або ў адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы, калі я захачу, гэтыя старонкі будуць апублікаваныя дзе-небудзь на зямлі на гэтым тыдні. Гэта таксама рашэнне. AMG пакінула гэтае пытанне на маё меркаванне. Было што-небудзь яшчэ, містэр Синдерс?
  
  Синдерс павагаўся. - Няма. Не, дзякуй, містэр Данросс.
  
  Гэтак жа ветліва Данросс павярнуўся і адкрыў дзверы. "Прабачце, мне трэба вяртацца да працы. Дзякуй, што прыйшлі".
  
  Крос прапусціў Синдерса наперад і рушыў услед за ім да ліфта. Сандра Йі за стойкай адміністратара ўжо націснула для іх кнопку.
  
  - О, прабачце, сэр, - звярнулася яна да Кросе, - вы не ведаеце, калі супэрінтэндант Квок вернецца ў Калонію?
  
  Крос ўтаропіўся на яе. - Я не ўпэўнены. Я мог бы пацікавіцца, калі хочаце. Чаму?
  
  "Мы збіраліся павячэраць у пятніцу ўвечары, але ні яго ахмістрыня, ні яго офіс, падобна, не ведаюць".
  
  - Я быў бы рады, каб навесці даведкі.
  
  На камутатары зазваніў тэлефон. "О, дзякуй, сэр. Добры дзень, "Струанс", - сказала яна ў трубку. "Хвілінку". Яна пачала ўсталёўваць злучэнне. Крос прапанаваў Синдерсу цыгарэту, пакуль яны чакалі, назіраючы за надыходзячымі нумарамі ліфтаў. "Ваш званок містэру Аластеру, тайпэн", - сказала Сандра Йі ў трубку. Зноў пачуўся тэлефонны званок на камутатары.
  
  - Добры дзень, - сказала Сандра Йі. - Хвілінку, мадам, я праверу. Яна зверыць з надрукаваным спісам сустрэч, калі дзверы ліфта адчыніліся. Синдерс увайшоў, і Крос рушыў услед за ім.
  
  - Гэта прызначана на гадзіну дня, місіс Грессерхофф.
  
  Крос тут жа спыніўся і нахіліўся, нібы для таго, каб завязаць шнурок на чаравіку, а Синдерс гэтак жа спрытна і нядбайна прытрымаў дзверы.
  
  "О, усё ў парадку, мадам, лёгка пераблытаць час. Столік замоўлены на імя тайпэна. "Скайлайн" ў "Мандарыне" на 13:00".
  
  Крос ўстаў.
  
  "Усё ў парадку?" Спытаў Синдерс.
  
  "О, так". Дзверы за імі зачыніліся. Абодва ўсміхнуліся.
  
  "Усё прыходзіць да таго, хто чакае", - сказаў Крос.
  
  "Так. Замест гэтага ў нас на вячэру будзе рыба са смажанай бульбай".
  
  "Няма. Ты можаш з'есці іх на ланч. Нам не варта ёсць ў "Мандарыне". Я прапаную проста таемна звязацца з ёй самім. Тым часам я прызначу назіранне, каб высветліць, дзе яна спынілася, добра?
  
  "Цудоўна". Твар Синдерса посуровело. "Грессерхофф, так? Ганс Грессерхофф быў псеўданімам ўсходнегерманскага шпіёна, якога мы спрабавалі злавіць на працягу многіх гадоў".
  
  - Пра? - Крос пастараўся схаваць свой інтарэс на твары.
  
  "Так. Ён быў напарнікам іншага прагнілага ўблюдка, навучанага забойцы. Аднаго з яго імёнаў звалі Віктар Грунвальд, іншага Сімяон Церак. Грессерхофф, так?" Синдерс з хвіліну памаўчаў. "Вас зразумеў, гэты выдавецкі бізнэс, пагроза Данросса. Гэта можа быць вельмі рызыкоўна".
  
  - Ты можаш прачытаць код? - спытаў я.
  
  - Божа Літасцівы, няма.
  
  "Што б гэта магло быць?"
  
  - Усё, што заўгодна. Старонкі прызначаныя для мяне ці PM, так што, верагодна, гэта імёны і адрасы кантактаў. Синдерс сур'ёзна дадаў: "Я не асмельваюся давяраць іх тэлеграма, якімі б зашыфраванымі яны ні былі. Думаю, мне лепш неадкладна вярнуцца ў Лондан.
  
  "Сёння?"
  
  - Заўтра. Спачатку я павінен скончыць гэтую справу, і мне б вельмі хацелася апазнаць гэтую місіс Грессерхофф. Данросс зробіць тое, што сказаў?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Синдерс патузаў сябе за бровы, яго выцвілыя блакітныя вочы сталі яшчэ больш бескаляровымі, чым звычайна. - А што наконт кліента?
  
  "Я б сказаў..." Дзверы ліфта адчыніліся. Яны выйшлі і прайшлі праз фае. Швейцар ў форме адкрыў перад Кросам дзверцы машыны.
  
  Крос ўліўся ў ажыўлены паток машын, гавань зацягнула туманам, і дождж на імгненне спыніўся. "Я б сказаў, што яшчэ адна сесія, і Армстронг зможа пачаць аднаўленне. Закат ў панядзелак надыходзіць занадта хутка, але... - Ён паціснуў плячыма. - Я б не раіў больш хадзіць у Чырвоную пакой.
  
  - Няма. Я згодны, Роджэр. Слава Богу, у гэтага хлопца моцнае целасклад.
  
  "Так".
  
  "Я думаю, Армстронг гатовы раскалоцца, небарака".
  
  "Ён можа правесці яшчэ адзін. Бяспечна".
  
  "Я спадзяюся на гэта. Божа мой, нам вельмі пашанцавала. Неверагодна!" Сеанс, прызначаны на 6:00 гэтым раніцай, нічога не даў. Але як раз у той момант, калі яны збіраліся сыходзіць, даследаванне Армстронга прынесла золата: нарэшце-то, хто, чаму і што ад прафесара Джозэфа Ю. З Каліфарнійскага тэхналагічнага інстытута, Прынстана, Стэнфорда. Выбітны эксперт па ракетах і кансультант НАСА.
  
  "Калі ён павінен прыбыць у Ганконг, Браян?" Армстронг спытаў, калі ўся каманда SI ў дыспетчарскай затаіла дыханне.
  
  "Я ... Я ... Дай мне падумаць, дай мне падумаць ... Ах, я не магу ўспомніць ... ах так, гэта, гэта ў "мы" ... ў канцы ... гэтага месяца ... што гэта за месяц? Я не магу ўзгадаць ... ўспомніць ... які сёння дзень. Ён павінен быў прыехаць ... а потым адправіцца далей ".
  
  "Адкуль і куды накіравацца?"
  
  "О, я не ведаю, о, не, яны мне не казалі ... за выключэннем ... за выключэннем таго, што хто-то сказаў, што ён... ён плыў на Гуам ў адпачынак з Гаваяў і павінен быў прыбыць сюды праз дзесяць дзён ... Я думаю, гэта будзе праз дзесяць дзён пасля ... пасля Дня скачак.
  
  І калі Крос патэлефанаваў у Роузмонт і распавёў яму — хоць і не сказаў, адкуль паступіла гэтая інфармацыя, — амерыканец страціў дар прамовы і быў у паніцы. Ён адразу ж загадаў прачасалі тэрыторыю Гуама, каб прадухіліць дэзерцірства.
  
  - Цікава, ці зловяць яны яго, - прамармытаў Крос.
  
  "Хто?"
  
  "Джозэф Ю.".
  
  "Я вельмі спадзяюся на гэта", - сказаў Синдерс. "Якога д'ябла гэтыя навукоўцы дезертируют? Праклён! Адзіны станоўчы момант у тым, што ён запусціць кітайскую ракетную тэхніку ў стратасферу і выкліча дрыжыкі жаху па ўсім савецкім хрыбтах. Па-чартоўску добра, калі хочаце ведаць маё меркаванне. Калі гэтыя двое пасварацца, гэта можа нам усім вельмі дапамагчы. Ён ямчэй уладкаваўся на сядзенні машыны, яго спіна балела. - Роджэр, я не магу рызыкаваць тым, што Данросс апублікуе гэтыя шыфроўкі або захавае копію.
  
  "Так".
  
  - Ён па-чартоўску разумны для сваіх уласных ботаў, гэты твой тайбэн. Калі праточыцца інфармацыя аб тым, што AMG адправіла нам зашыфраванае паведамленне, і калі Данросс валодае памяццю, якая ў яго павінна быць, ён адзначаны чалавек. А?
  
  "Так".
  
  Яны дабраліся да рэстарана Skyline Penthouse як раз своечасова. Кроса адразу даведаліся, і ў бары адразу ж вызваліўся непрыкметны столік. Калі Синдерс замовіў напой і яшчэ кавы, Крос патэлефанаваў двум агентам, брытанцу і кітайцу. Яны прыбылі вельмі хутка.
  
  Без некалькіх хвілін гадзіну ўвайшоў Данросс, і яны назіралі, як ён накіроўваецца да лепшага століка, метрдатэль загадзя, афіцыянты на буксіры, шампанскае ўжо ў срэбным вядзерцы.
  
  - Гэты мярзотнік ўсіх добра выдрессировал, а?
  
  "А ты б не стаў?" Сказаў Крос. Яго вочы абеглі пакой, затым спыніліся. "Там Роузмонт! Гэта супадзенне?"
  
  "Што ты пра гэта думаеш?"
  
  "А, паглядзі туды. У далёкім куце. Гэта Вінчэнца Банас-Тасио. Кітайца, з якім ён, клічуць Ві Сі Нг. Магчыма, за ім яны назіраюць".
  
  "Магчыма".
  
  "Роузмонт разумны", - сказаў Крос. "Бартлетт таксама хадзіў да яго. Магчыма, яны сочаць за Банастасио". Армстронг перадаў ім размова Бартлетта аб Банастасио. Назіранне за гэтым чалавекам было ўзмоцнена. "Дарэчы, я чуў, што ён зафрахтаваны верталёт для палёту ў Макао ў панядзелак".
  
  "Мы павінны адмяніць гэта".
  
  "Гэта ўжо зроблена. Няспраўнасць рухавіка".
  
  "Добра. Я мяркую, што паведамленне Бартлетта аб Банастасио хутчэй апраўдвае яго, што?"
  
  "Магчыма".
  
  "Я ўсё яшчэ думаю, што мне лепш паехаць у панядзелак. ТАК. Цікава, ах, што ў сакратаркі Данросса было спатканьне з кліентам. Божа Літасцівы, гэта ўзрушаюча ", - сказаў Синдерс.
  
  Дзяўчына вынікала за метрдотелем. Абодва мужчыны былі заспеты знянацку, калі яна спынілася ля століка тайпэна, усміхнулася, пакланілася і вёскі. "Госпадзе! Кітаянка місіс Грессерхофф? Синдерс ахнуў.
  
  Крос засяродзіўся на іх вуснах. - Ні адзін кітаец не стаў бы так кланяцца. Яна японка.
  
  "Як, чорт вазьмі, яна залазіць?"
  
  - Магчыма, там не адзін госць. Пер-о, Божа!
  
  "Што?"
  
  "Яны не гавораць па-ангельску. Павінна быць, японцы".
  
  - Данросс гаворыць па-японску?
  
  Крос паглядзеў на яго. - Так, японскі. А таксама нямецкі, французскі, тры дыялекту кітайскага і ніштаваты італьянскі.
  
  Синдерс ўтаропіўся на яго ў адказ. - Не будзь такім няўхвальна, Роджэр. Я страціў сына на HMS Prince of Wales, мой брат памёр ад голаду на Бірманскім рэйдзе, так што не вешайце мне лапшу на вушы, хоць я ўсё яшчэ думаю, што яна цудоўная ".
  
  - Па крайняй меры, гэта сведчыць аб пэўнай памяркоўнасці. Крос зноў павярнуўся да Данроссу і дзяўчыне.
  
  - Ваша вайна была ў Еўропе, так?
  
  "Мая вайна, Эдвард, ніколі не скончыцца". Крос усміхнуўся, яму спадабалася, як гэта гучыць. "Другая сусветная вайна - старажытная гісторыя. Шкадую пра тваіх сваякоў, але цяпер Японія нам не вораг, яны нашы хаўруснікі, адзіныя сапраўдныя, якія ў нас ёсць у Азіі ".
  
  Яны чакалі паўгадзіны. Ён наогул не мог чытаць па вуснах.
  
  "Яна, павінна быць, Грессерхорф", - сказаў Синдерс.
  
  Крос кіўнуў. - Тады, можа, пойдзем? Чакаць няма сэнсу. Будзем лавіць рыбу з бульбай?
  
  Яны выйшлі. Брытанскія і кітайскія агенты SI засталіся, цярпліва чакаючы, не маючы магчымасці падслухаць, аб чым ідзе гаворка, і зайздросцячы Данроссу, як і многія ў зале, — таму што ён быў тайпэном і з-за яе.
  
  "Gehen Sie?" - спытала яна па-нямецку. Ты ідзеш?
  
  - У Японію, Рыка-сан? О так, - адказаў ён на тым жа мове, - на послезавтрашней тыдні. Мы прымаем пастаўку новага суперкрузового карабля ад Toda Shipping. Ты ўчора размаўляў з Хіро Тода?"
  
  "Так, так, я меў такі гонар. Сям'я Тода вядомая ў Японіі. Да Рэстаўрацыі, калі клас самураяў быў скасаваны, мая сям'я служыла Тода".
  
  - Ваша сям'я была самурайской?
  
  "Так, але нізкай ступені. Я, я не казала ім пра сваю сям'ю. Гэта былі даўнія часы. Я б не хацела, каб ён ведаў".
  
  "Як пажадаеш", - сказаў ён, яго цікаўнасць было закранутае. "Хіро Тода - цікавы мужчына", - дадаў ён, захапляючы яе за сабой.
  
  "Тода-сама вельмі мудры, вельмі моцны, вельмі знакаміты". Афіцыянт прынёс салата, і калі ён пайшоў, яна сказала: "Struan's вядомыя і ў Японіі".
  
  "Не зусім".
  
  "О, так. Мы памятаем прынца Йоши".
  
  "А Я не ведаў, што ты ведаеш".
  
  У 1854 годзе, калі Пэры прымусіў сягун Есимицу Торанагу адкрыць Японію для гандлю, Ведзьма адплыла на поўнач з Ганконга, гнаная сваім бацькам і ворагам Тайлерам Брокам. Дзякуючы ёй кампанія Struan's першай прыбыла ў Японію, першай купіла зямлю для факторыі і першай з старонніх пачала гандляваць. За гады сваіх шматлікіх падарожжаў яна зрабіла Японію краевугольным каменем палітыкі Струана.
  
  У раннія гады яна пазнаёмілася з маладым прынцам, прынцам Ты, сваяком імператара і стрыечным братам сягун, без дазволу якога ў Японіі нічога не адбывалася. Па яе прапанове і з яе дапамогай гэты прынц адправіўся ў Англію на кліперы "Струан", каб даведацца пра моц Брытанскай імперыі. Калі ён вярнуўся дадому некалькі гадоў праз, гэта было на іншым караблі Струанов, і ў тым жа годзе некаторыя феадальныя бароны—дайме, ненавидевшие ўварванне замежнікаў, паўсталі супраць сягун, сям'я якога, Торанага, аднаасобна правілы Японіяй на працягу двух з паловай гадоў. стагоддзя ў бесперапыннай лініі ўзыходзяць да вялікаму палкаводцу Ты Торанаге. Паўстанне дайме ўвянчалася поспехам, і ўлада была вернутая імператару, але зямля была расколатая. "Без прынца Ты, які стаў адным з галоўных міністраў імператара, - сказала яна, міжволі пераходзячы на ангельскую, - Японія ўсё яшчэ дрыжала б і была расшкуматаная грамадзянскай вайной".
  
  "Чаму так?" спытаў ён, жадаючы падтрымаць размову, яе меладычны акцэнт прыносіў яму задавальненне.
  
  "Без яго дапамогі імператар не змог бы дамагчыся поспеху, не змог бы скасаваць сёгунат, скасаваць феадальнае права, дайме, увесь клас самураяў і прымусіць іх прыняць сучасную канстытуцыю. Менавіта прынц Йоши заключыў мір паміж дайме, а затым запрасіў ангельскіх экспертаў у Японію, каб яны пабудавалі наш ваенна-марскі флот, нашы банкі і нашу дзяржаўную службу і дапамаглі нам адаптавацца ў сучасным свеце ". Лёгкая цень прабегла па яе твары. - Мой бацька шмат распавядаў мне пра тыя часы, тайбань, не прайшло і ста гадоў. Пераход ад самурайскага праўлення да дэмакратыі часта быў крывавым. Але імператар распарадзіўся пакласці канец, так што канец быў, і ўсё дайме і самураяў з цяжкасцю ўступілі ў новае жыццё. Яна поигрывала сваім куфлем, назіраючы за бурбалкамі. "Тода былі кіраўнікамі Ідзу і Сагами, дзе знаходзіцца Ёкагама. На працягу стагоддзяў у іх былі верфі. Ім і іх саюзнікам, касиги, было лёгка увайсці ў сучасную эпоху. Для нас... Яна спынілася. "О, але ты ўжо ведаеш гэта, так што прабач".
  
  - Толькі пра прынца Йоши. Што здарылася з вашай сям'ёй?
  
  "Мой прадзед стаў вельмі нязначным членам штаба прынца Йоши ў якасці дзяржаўнага служачага. Яго адправілі ў Нагасакі, дзе з тых часоў жыла мая сям'я. Яму было цяжка не насіць два мяча. Мой дзядуля таксама быў дзяржаўным служачым, як і мой бацька, але толькі вельмі маленькім. Яна падняла вочы і ўсміхнулася яму. "Віно занадта добрае. У мяне ад яго адымаецца мова".
  
  "Няма, зусім няма", - сказаў ён, затым, адчуўшы, што за імі назіраюць, дадаў па-японску: "Давайце крыху пагаворым па-японску".
  
  "Гэта вялікі гонар для мяне, тай-пан-сан".
  
  Пазней, за каву, ён спытаў: "Куды мне пакласці належныя вам грошы, Рыка-сан?"
  
  "Калі б вы маглі даць мне касавы чэк або банкаўскі пераклад", — яна выкарыстала ангельскія словы, паколькі японскага эквівалента не існавала, — "перш чым я пайду, гэта было б ідэальна".
  
  - У панядзелак раніцай я дашлю яго вам. 10 625 Ј і яшчэ 8 500 Ј павінны быць выплачаныя ў студзені, і столькі ж у наступным годзе ", - сказаў ён ёй, ведаючы, што яе добрыя манеры не дазволяць спытаць наўпрост, ён убачыў выбліск палягчэння і быў рады, што вырашыў павялічыць ёй зарплату за два дадатковых года — адна толькі інфармацыя AMG аб нафты больш чым каштавала таго. - У адзінаццаць гадзін вас задаволіць "прагляд"? Данросс зноў ужыў ангельскае слова.
  
  - Усё, што вам заманецца. Я не хачу прычыняць вам ніякіх клопатаў.
  
  Данросс заўважыў, што яна гаворыць павольна і выразна, каб дапамагчы яму. - Якія будуць вашы планы на паездку?
  
  "У панядзелак, я думаю, я паеду ў Японію, потым ... потым я не ведаю. Магчыма, назад у Швейцарыю, хоць у мяне няма рэальнай прычыны вяртацца. У мяне там няма сваякоў, дом здымаўся, а сад ня мой. Мая жыццё Грессерхоффа скончылася з яго смерцю. Цяпер я думаю, што мне зноў трэба стаць Рыка Анджином. Карма ёсць карма".
  
  "Так, - сказаў ён ёй, - карма ёсць карма". Ён палез у кішэню і дастаў скрутак у падарункавай упакоўцы. "Гэта падарунак ад Высакароднага дома ў знак удзячнасці вам за тое, што вы ўзялі на сябе столькі клопатаў і такую стомную паездку ад нашага імя".
  
  "А. О, дзякуй, але для мяне гэта было гонарам і задавальненнем". Яна пакланілася. "Дзякуй. Ці магу я адкрыць гэта цяпер?"
  
  "Магчыма, пазней. Гэта ўсяго толькі нефрытавы кулон, але ў скрынцы таксама знаходзіцца канфідэнцыйны канверт, які ваш муж хацеў, каб вы захавалі толькі для вашых вачэй, а не для вачэй, якія нас атачаюць ".
  
  "Ах. Я разумею. Вядома". Яна зноў пакланілася. "Прашу прабачэння, калі ласка, прабачце маю глупства".
  
  Данросс усміхнуўся ёй у адказ. - Ніякай глупствы, ніколі, толькі прыгажосць.
  
  Фарба кінулася ёй у твар, і яна отхлебнула кавы, каб схаваць гэта. - Запячатаны канверт, тай-пан-сан?
  
  "Так, як ён загадаў. Ты ведаеш, што ў ім?"
  
  - Няма. Толькі гэта.... толькі тое, што містэр Грессерхофф сказаў, што вы дасце мне запячатаны канверт.
  
  "Ён сказаў, чаму? Ці што ты павінен быў з гэтым рабіць?"
  
  "Аднойчы хто-небудзь прыйдзе, каб запатрабаваць яго".
  
  "Па імені?"
  
  "Так, але мой муж сказаў мне, што я ніколі не павінна выдаваць гэта імя, нават цябе. Ніколі. Усё астатняе, што я магла табе сказаць, але не ... імя. Мне так шкада, калі ласка, прабачце мяне".
  
  Данросс нахмурыўся. - Ты проста аддасі гэта яму?
  
  "Або яна", - ласкава адказала яна. "Так, калі мяне спытаюць, не раней. Пасля таго, як гэта будзе пераварыце, містэр Грессерхофф сказаў, што чалавек верне доўг. Дзякуй за падарунак, тай-пан-сан. Я буду берагчы яго.
  
  Падышоў афіцыянт, наліў яму рэшткі шампанскага і зноў пайшоў. - Як мне звязацца з вамі ў будучыні, Рыка-сан?
  
  "Я дам вам тры адрасы і нумары тэлефонаў, па якіх вы зможаце мяне знайсці: адзін у Швейцарыі, два ў Японіі".
  
  Пасля паўзы ён запытаўся: "Вы будзеце ў Японіі на наступным тыдні?"
  
  Рыка зірнуў на яго, і яго дух уздрыгнуў ад такой прыгажосці. "Так. Калі ты гэтага пажадаеш", - сказала яна.
  
  "Я жадаю гэтага".
  
  75
  
  14:30 папаўдні. :
  
  "Марская ведзьма" была прышвартаваўся недалёка ад лодкавай гавані Ша Цін, дзе яны прышвартаваліся на абед. Як толькі яны прыбылі, кухары Кейсі і Піцер Марлоў адправіліся на бераг пад камандаваннем Горнта, каб выбраць крэветкі і рыбу, якія ўсё яшчэ плавалі ў марскіх акварыумах, а затым на ажыўлены рынак за ранішнімі свежымі гароднінай. На абед былі хутка абсмаленыя крэветкі з хрумсткай брокалі, затым рыба, нацёртая часныком і абсмаленыя на патэльні, пададзеная са сумессю кітайскай зеляніны, зноў аль та.
  
  Абед быў напоўнены смехам, кітайскія дзяўчыны былі вясёлыя, усе яны казалі на рознай ступені салёным англійскай, Данстан Барэ быў холеричным і абуральна пацешным, астатнія далучыліся, і Кейсі падумала, наколькі розныя былі гэтыя мужчыны. Наколькі больш неўтаймаваным і хлапечым, і гэта здалося ёй сумным. Размова перайшоў на дзелавыя тэмы, і за некалькі кароткіх гадзін яна даведалася пра ганконскіх тэхналогіях больш, чым за ўвесь час чытання. Усё больш і больш станавілася ясна, што калі вы не будзеце дзейнічаць знутры, сапраўдная ўлада і сапраўднае багацце ускользнут ад вас.
  
  "О, вам тут будзе вельмі добра, Кейсі, цябе і Бартлетту", - сказаў тады Барэ. "Калі вы гуляеце ў гульню па правілах Ганконга, па падатковым структурам Ганконга, а не па правілах ЗША, дакладна, Квиллан?"
  
  - Да пэўнага моманту. Калі вы пойдзеце з "Данросс і Струанс" — калі "Струанс і Данросс" будуць існаваць як адзінае цэлае да наступнай пятніцы, — вы атрымаеце трохі малака, але без вяршкоў ".
  
  "З табой у нас атрымаецца лепш?" спытала яна.
  
  Барэ засмяяўся. "Нашмат лепш, Кейсі, але ўсё роўна гэта будзе малако і зусім трохі вяршкоў!"
  
  "Давай выкажам здагадку, Кейсі, што ў нас малако будзе гомогенизированным", - прыязна сказаў Горнт.
  
  Зараз з камбуз даносіўся цудоўны пах свежеобжаренного кава свежемолотый памолу. Размова за сталом быў агульным, жартавалі адзін над адным, у асноўным у яе карысць, аб гандлі ў Азіі, попыце і прапанове і дачыненні да азіятаў да кантрабандзе, кітайскія дзяўчыны балбаталі паміж сабой.
  
  Раптам пачуўся рэзкі хрыплы голас Грэючы. - Вам лепш спытаць пра гэта Марлоў, містэр Горнт. Ён ведае ўсё аб кантрабандзе і шантажы з часоў нашага Чанг.
  
  "Давай, Грэй", - сказаў Пітэр Марлоў ва раптам насталай цішыні. "Здавайся!"
  
  - Я думаў, вы ганарыцеся гэтым, ты і твой прыяцель-янкі-шантажыст. Не так?
  
  "Давай пакінем гэта, Грэй", - сказаў Марлоў з каменным тварам.
  
  "Як скажаш, даўніна". Грэй павярнуўся да Кейсі. "Спытай яго".
  
  Горнт сказаў: "Наўрад ці цяпер час успамінаць старыя сваркі, містэр Грэй". Ён захоўваў спакойны голас і выраз задавальнення на твары, вонкава з'яўляючыся ідэальным гаспадаром.
  
  - О, я не збіраўся, містэр Горнт. Вы казалі аб кантрабандзе і спекуляцыі на чорным рынку. Марлоў - эксперт, вось і ўсё.
  
  - Можа, вып'ем кавы на палубе? Горнт ўстаў.
  
  "Добрая ідэя. Кубак кавы так добрая пасля ежы". Грэй наўмысна ўжыў гэта слова, ведаючы, што гэта абразіць іх, але цяпер яму было ўсё роўна, ён раптам стаміўся ад жарты, ненавідзячы іх і тое, што яны сабой уяўлялі, ненавідзячы быць тут лішнім чалавекам, жадаючы адну з дзяўчат, любую. "Марлоў і яго сябар янкі звычайна пяклі бабы ў лагеры, калі астатнія з нас паміралі з голаду", - сказаў ён з каменным тварам. "Раней гэта зводзіла нас з розуму". Ён паглядзеў на Пітэра Марлоў, цяпер яго нянавісць была непрыхаванай. - А ты не?
  
  Пасля паўзы Пітэр Марлоў сказаў: "Усё час ад часу пілі каву. Усе пяклі кававыя збожжа".
  
  "Не тое, што вы двое". Грэй павярнуўся да Кейсі. "Яны пілі каву кожны дзень, ён і яго сябар янкі. Што тычыцца мяне, я быў маршалам, і ў мяне гэта здаралася раз у месяц, калі мне шанцавала. Ён азірнуўся. - Як ты здабываў кавы і ежу, у той час як астатнія з нас паміралі з голаду?
  
  Кейсі заўважыла, як вздулась вена на лбе Піцера Марлоў, і з жахам зразумела, што адсутнасьць адказу - гэта таксама адказ. - Робін... - пачала яна, але Грэй перабіў яе, у яго голасе гучала насмешка.
  
  - Чаму вы не адказваеце, Марлоў?
  
  У насталай цішыні усе яны перавялі погляд з Грэючы на Піцера Марлоў, утаропіўшыся адзін на аднаго, нават дзяўчыны напружыліся і насцярожыліся, адчуўшы раптоўнае гвалт у салоне.
  
  - Мой дарагі сябра, - перапыніў яго Горнт, наўмысна выкарыстоўваючы той лёгкі адценне акцэнту, які, як ён ведаў, раззадорит Грэючы, - несумненна, гэта былі старажытныя часы і цяпер яны даволі няважныя. Сёння нядзельны дзень, і мы ўсе сябры ".
  
  "Я думаю, яны даволі важныя, у нядзелю днём або няма, а мы з Марлоў не сябры і ніколі імі не былі! Ён зануда, а я няма ". Грэй скапіяваў доўгае "а", якое ён ненавідзеў, і ўзмацніў свой акцэнт. "Так. Але вайна змяніла ўсё, і мы, рабочыя, ніколі гэтага не забудзем!"
  
  "Вы лічыце сябе рабочым, а мяне няма?" - Спытаў Пітэр Марлоў скрыпучым голасам.
  
  "Мы эксплуатаваныя, вы эксплуататоры. Як у Чанг".
  
  - Пакінь гэтую старую заезджаную пласцінку, Грэй! Чанг быў іншым светам, іншым месцам і іншым часам, і...
  
  "Гэта было тое ж самае, што і ўсюды. Там былі босы і кіраваныя, рабочыя і тыя, хто карміўся за кошт працоўных. Як вы і кароль ".
  
  "Глупства і бязглузьдзіца!"
  
  Кейсі была побач з Грэем, яна пацягнулася і ўзяла яго за руку. "Давай вып'ем кавы, добра?"
  
  "Вядома", - сказаў Грэй. "Але спачатку спытай яго, Кейсі". Грэй змрочна стаяў на сваім, выдатна разумеючы, што ён, нарэшце, загнаў свайго ворага ў кут на вачах у роўных. "Містэр Горнт, спытаеце яго, а? Хто-небудзь з вас ... "
  
  Усе яны стаялі моўчкі, збянтэжаныя за Піцера Марлоў і шакаваныя подразумеваемыми абвінавачваннямі — Горнт і Пламм былі ўпотай здзіўлены і зачараваныя. Затым адна з дзяўчат павярнулася да трапа і ціха сышла, астатнія рушылі ўслед за ёй. Кейсі хацела б сысці таксама, але яна гэтага не зрабіла.
  
  "Цяпер не час, містэр Грэй", - пачула яна мяккі голас Горнта, і была рада, што ён быў побач, каб пакласці гэтаму канец. "Не маглі б вы, калі ласка, пакінуць гэта справа ў спакоі. Калі ласка?"
  
  Грэй абвёў усіх позіркам, спыніўшыся на сваім суперніку. "Бачыш, Кейсі, ні ў каго не хапае смеласці пытацца — усе яны яго класа, так званага вышэйшага класа, і яны клапоцяцца аб сваіх".
  
  Барэ пачырванеў. - Паслухай, стары, ты не чэ...
  
  Пітэр Марлоў сказаў роўным голасам: "Лёгка спыніць гэтую лухту. Вы не можаце прыраўняць Чанг, ці Дахау, ці Бухенвальд да нармальнасці. Вы проста не можаце. Там былі іншыя правілы, іншыя шаблоны. Большасць з нас былі салдатамі, ваеннапалоннымі, падлеткамі. Чанг быў генезисом, усім новым, з ног на галаву, нават...
  
  - Вы былі гандляром на чорным рынку?
  
  "Няма. Я быў перакладчыкам з малайского для сябра, які быў трэйдарам, і ёсць вялікая розніца паміж трэйдзінгам і чорным маркетынгам і —"
  
  "Але гэта было супраць лагерных правілаў, лагернага закона, і гэта робіць яго чорным маркетынгам, праўда?"
  
  "Гандаль з аховай была супраць варожых правілаў, японскіх правілаў".
  
  - І раскажы ім, як кароль купіў бы якога-небудзь небараку гадзіны, або кальцо, або аўтаручку за грошы, апошнюю чортаву рэч, якая ў яго была ў свеце, і прадаў бы яе задорага, ніколі нікому не сказаўшы, і падмануў бы з цаной, падмануў, заўсёды падманваў. А?"
  
  Пітэр Марлоў ўтаропіўся на яго ў адказ. - Прачытай маю кнігу. У ёй...
  
  "Кніга?" Грэй зноў засмяяўся, подзадоривая яго. - Скажы ім, клянуся сваім гонарам джэнтльмена, гонарам твайго бацькі і тваёй сям'і, якімі ты так па-чартоўску ганарышся, — ашукваў кароль ці няма? Клянуся тваёй гонарам! А?
  
  Амаль спаралізаваная, Кейсі ўбачыла, як Пітэр Марлоў сціснуў кулак. "Калі б мы не былі тут гасцямі, - прашыпеў ён, - я б сказаў ім, які ты на самай справе душка!"
  
  "Ты можаш гніць у пекле. . . . "
  
  "Цяпер дастаткова", - сказаў Горнт як каманду, і Кейсі зноў пачала дыхаць. "У апошні раз, будзь дабра, пакінь усё гэта ў спакоі!"
  
  Грэй адарваў погляд ад Марлоў. - Я так і зраблю. Зараз, я магу ўзяць таксі ў вілідж? Думаю, я лепш дабяруся дадому сам, калі ты не пярэчыш.
  
  "Вядома", - сказаў Горнт з адпаведным сур'ёзнасці выразам твару, узрадаваны тым, што Грэй спытаў так, што яму не прыйшлося рабіць прапанову ў адкрытую. - Але, вядома, - дадаў ён, наносячы вырашальны ўдар, - вядома, вы з Марлоў маглі б паціснуць адзін аднаму рукі, як джэнтльмены і забыцца пра...
  
  - Джэнтльмены? Так, але няма. Няма, у мяне заўсёды былі джэнтльмены накшталт Марлоў. Джэнтльмены? Слава Богу, Англія змяняецца і хутка зноў будзе ў надзейных руках — і той самы брытанскі оксфардскі акцэнт больш ніколі не стане пастаянным пропускам да шляхты і ўлады. Мы рэфармуем Лордаў , і калі ў мяне будзе свой шлях ...
  
  "Будзем спадзявацца, што ты гэтага не зробіш!" Сказаў Пагмайр.
  
  Горнт цвёрда сказаў: "Паг! Час кавы і портвейна!" Ён ветліва ўзяў Грэючы за руку. "Калі вы прабачце містэра Грэючы і мяне, мы адыдзем на хвілінку... "
  
  Яны вышлі на палубу. Балбатня кітайскіх дзяўчат на імгненне спынілася. Употай вельмі задаволены сабой, Горнт накіраваўся да трапа і сышоў на бераг, на прычал. Усё складвалася значна лепш, чым ён думаў.
  
  "Прабачце за гэта, містэр Грэй", - сказаў ён. "Я паняцця не меў, што Марлоў ... Агідны! Ну, ніколі не ведаеш, напэўна, ці не так?"
  
  "Ён вырадак, заўсёды быў і заўсёды будзе — ён і яго брудны сябар янкі. Янкі таксама ненавідзяць! Самы час нам расстацца з гэтым душам!"
  
  Горнт лёгка знайшоў таксі.
  
  - Вы ўпэўнены, містэр Грэй, што не перадумаеце?
  
  "Тая, але няма, дзякуй".
  
  "Прабачце за Марлоў. Відавочна, вас справакавалі. Калі вы і вашы камісійныя вызваляецеся?"
  
  - Раніцай, крыху раней.
  
  "Калі я магу што-небудзь зрабіць для цябе тут, проста дай мне ведаць".
  
  "Ta. Калі прыйдзеш дадому, звякни мне".
  
  "Дзякуй. Я так і зраблю, і дзякуй, што прыехаў". Ён заплаціў за праезд загадзя і ветліва памахаў рукой, калі таксі з'ехала. Грэй не азірнуўся.
  
  Горнт ўсміхнуўся. Гэты агідны вырадак будзе карысным саюзнікам у бліжэйшыя гады, - усміхнуўся ён, вяртаючыся.
  
  Большасць астатніх былі на палубе і пілі каву з ликерами, Кейсі і Піцер Марлоў стаялі збоку.
  
  - Што за чортаў ёлупень! Горнт заклікаў да агульнай згоды. - Жудасна шкадую аб гэтым, Марлоў, гэты чортаў піяршчык...
  
  "Не, гэта была мая віна", - сказаў Пітэр Марлоў, відавочна, вельмі засмучаны. "Прабач. Я адчуваю сябе жудасна з-за таго, што ён сышоў".
  
  "Не трэба прасіць прабачэння. Мне не трэба было запрашаць яго — дзякуй, што быў такім джэнтльменам, ён відавочна справакаваў цябе ".
  
  "Цалкам дакладна", - пагадзіўся Пагмайр. "На тваім месцы я б даў яму адзін. Што б ні здарылася, гэта ў мінулым".
  
  "О так, "хутка сказала Кейсі, "які жудасны чалавек! Калі б ты не спыніў гэта, Квилиан, Грэй б—
  
  "Хопіць пра гэта олухе", - цяпло сказаў Горнт, жадаючы, каб прывід быў пахаваны. "Давайце забудзем пра яго, давайце не дазволім яму сапсаваць цудоўны дзень". Ён абняў Кейсі і прыціснуў да сабе. "А?" Ён убачыў захапленне ў яе вачах і з радасцю зразумеў, што хутка дамогся свайго. "Занадта холадна для купання. Можа, мы проста нетаропка паедзем дадому?"
  
  "Выдатная ідэя!" Сказаў Данстан Барэ. "Думаю, у мяне будзе сіеста".
  
  "Цудоўная ідэя!" - сказаў хто-то пад смех. Дзяўчаты далучыліся да яго, але смех атрымаўся нацягнутым. Усё па-ранейшаму былі не ў сабе, і Горнт гэта моцна адчуў. "Спачатку крыху брэндзі! Марлоў?"
  
  - Не, дзякуй, містэр Горнт.
  
  Горнт ўважліва паглядзеў на яго. - Паслухай мяне, Марлоў, - сказаў ён са шчырым спачуваннем, і ўсе змоўклі. "Мы ўсе занадта шмат бачылі ў жыцці, занадта шмат у Азіі, каб не ведаць: што б ты ні рабіў, ты рабіў на карысць, а не ва зло. Тое, што ты сказаў, было праўдай. Чанг быў асаблівым, з асаблівымі праблемамі. Паг быў зачынены ў турме Стэнлі — гэта на востраве Ганконг, Кейсі — на тры з паловай гады. Я выбраўся з Шанхая, ледзь ободравшись, з рукамі ў крыві. Джэйсан быў схоплены нацыстамі пасля Дзюнкерка і правёў з імі пару рызыкоўных гадоў, Данстан дзейнічаў у Кітаі — Данстан заўсёды быў у Азіі і ён таксама ведае. А?"
  
  "О, так", - сумна сказаў Данстан Барэ. "Кейсі, на вайне, каб выжыць, часам даводзіцца трохі напружвацца. Што тычыцца гандлю, Марлоў, я згодны, у большасці выпадкаў вам даводзіцца прыраўноўваць праблему да часу і месцы. Я дзякую Бога, што мяне так і не злавілі. Не думаю, што я б выжыў, ведаю, што не выжыў. Ён зноў напоўніў свой партвейн з графіна, збянтэжаны тым, што кажа чыстую праўду.
  
  "Якім быў Чанг на самай справе, Піцер?" Кейсі спытала за ўсіх.
  
  "Пра гэта цяжка казаць", - сказаў ён. "Гэта было самае блізкае да адсутнасці жыцця, што вы маглі атрымаць. Нам выдавалі чвэрць фунта сухога рысу ў дзень, трохі гародніны, адно яйка ў тыдзень. Часам мяса... клалі над супу. Усё было па-іншаму, вось і ўсё, што я магу сказаць пра гэта. Большасць з нас ніколі раней не бачылі джунгляў, не кажучы ўжо пра кітайскіх і японскіх, і аб тым, каб прайграць вайну. ... Мне было ўсяго васемнаццаць, калі пачалася Чанг ".
  
  "Госпадзе, трываць не магу япошек, проста не магу!" Сказаў Пагмайр, і астатнія кіўнулі.
  
  "Але на самай справе гэта несправядліва. Яны проста гулялі ў гульню па сваіх правілах", - сказаў Пітэр Марлоў. "Гэта было справядліва з японскай пункту гледжання. Паглядзіце, якімі выдатнымі салдатамі яны былі, паглядзіце, як яны змагаліся і амаль ніколі не дазвалялі захапіць сябе ў палон. Па іх стандартам, сдавшись, мы былі зьняважаныя". Пітэр Марлоў здрыгануўся. "Я адчуваў сябе обесчещенным і да гэтага часу адчуваю сябе обесчещенным".
  
  - Гэта няправільна, Марлоў, - сказаў Горнт. - У гэтым няма нічога ганебна. Ніякага.
  
  Кейсі, якая стаяла побач з Горнтом, лёгенька паклала руку яму на плячо. "О, так. Ён мае рацыю, Піцер. Гэта сапраўды так".
  
  "Так". Сказаў Данстан Барэ. "Але Грэй, якога д'ябла Грэй так раззлаваўся? А?"
  
  "Нічога і ўсё". Ён стаў фанатычна прытрымлівацца лагерных правілаў — якія былі японскімі правіламі — па-дурному, як многія з нас думалі. Як я ўжо сказаў, Чанг быў іншым, афіцэры і радавыя былі зачыненыя разам, ніякіх лістоў з дому, ніякай ежы, дзве тысячы міль акупаванай ворагам тэрыторыі ва ўсіх напрамках, малярыя, дызентэрыя і жудасны ўзровень смяротнасці. Ён ненавідзеў майго амерыканскага сябра Кінга. Гэта праўда, што Кінг быў хітрым бізнэсмэнам, і ён добра еў, калі іншыя гэтага не рабілі, піў каву і паліў цыгарэты, зробленыя на заказ. Але ён захаваў жыццё многіх з нас, дзякуючы свайму майстэрству, нават Грэю – Ён нават захаваў жыццё Грэю. Я ўпэўнены, што нянавісць Грэючы захавала яму жыццё. Кароль накарміў амаль увесь амерыканскі кантынгент — іх было каля трыццаці чалавек, афіцэраў і радавых. О, яны працавалі дзеля гэтага па-амерыканску, але нават так, без яго яны б загінулі. Я б так і зрабіў. Я ведаю. Пітэр Марлоў здрыгануўся. - Джос. Карма. Жыццё. Думаю, цяпер я вып'ю брэндзі, містэр Горнт.
  
  Горнт наліў. - Што здарылася з гэтым чалавекам, якога вы называеце Каралём? Пасля вайны?
  
  Пагмайр са смехам перапыніў яго: "Адзін з нягоднікаў у нашым лагеры, які быў гандляром, пасля стаў чортавым мільянерам. Тое ж самае і з гэтым каралём?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў Пітэр Марлоў.
  
  "Ты больш ніколі яго не бачыў, Піцер?" Здзіўлена запыталася Кейсі. "Ты не бачыў яго ў Штатах?"
  
  "Няма, няма, я ніколі гэтага не рабіў. Я спрабаваў знайсці яго, але так і не змог".
  
  "Гэта часта з'яўляецца правілам, Кейсі", - нядбайна сказаў Горнт. "Калі ты увольняешься з палка, усе даўгі і сяброўскія адносіны анулююцца". Ён быў вельмі задаволены. "Усё ідэальна", - сказаў ён сабе, думаючы пра двухспальным ложку ў сваёй каюце, і ўсміхнуўся ёй праз палубу. Яна ўсміхнулася ў адказ.
  
  Рыка Анджин Грессерхофф увайшоў у фае V і A. Там было поўна тых, хто піў пасляабедзенным чай ці позна абедаў. Калі яна ішла да ліфта, яе пробрала дрыжыкі, яе турбавалі вочы — не звычайныя пажадлівыя вочы еўрапейскіх мужчын ці непрыязнасць у вачах у іх жанчын, — а кітайскія і еўразійскія вочы. Яна ніколі не адчувала такой усеагульнай нянавісці. Гэта было дзіўнае пачуццё. Яна ўпершыню выехала за межы Швейцарыі, не лічачы школьных паездак у Нямеччыну і двух паездак у Рым з маці. Муж вазіў яе за мяжу толькі адзін раз, у Вену на тыдзень.
  
  "Мне не падабаецца Азія", - падумала яна, душачы новую дрыжыкі. Але тады гэта не Азія, Ганконг, вядома, гэта проста тут, тутэйшыя людзі. І, вядома, на іх баку ёсць права праяўляць варожасць. Цікава, ці спадабаецца мне Японія? Ці Буду я чужынцам нават там?
  
  Прыехаў ліфт, і яна паднялася ў свой нумар на шостым паверсе, але пасыльны не адкрыў ёй дзверы. Застаўшыся адна і замкнуўшы дзверы на завалу, яна адчула сябе лепш. Чырвоная лямпачка паведамленні на тэлефоне міргала, але яна не звярнула на гэта ўвагі, хутка зняўшы туфлі, капялюш, пальчаткі і паліто і адразу ж павесіўшы іх у велізарны шафу, дзе адзенне ўжо была акуратна раскладзеная, як і тры пары яе абутку. Нумар быў невялікім, але вытанчаным: гасцёўня, спальня і ванны. На стале стаялі кветкі ад Struan's і ваза з садавінай з гатэля.
  
  Яе пальцы акуратна знялі падарункавую ўпакоўку. Унутры была прастакутная чорная плюшавая скрынка, і яна адкрыла яе. Цяпло разлілося па целе. Кулон быў на тонкай залатой ланцужку, нефрыт зяленага з больш светлымі украпінамі, выразаны ў выглядзе рога багацця. Святло адбівалася ад паліраванай паверхні. Яна адразу ж надзела яго, вывучаючы ў люстэрку, любуючыся каменем, які ляжыць у яе на грудзях. Ёй ніколі раней не дарылі нефрыт.
  
  Пад чорным, абцягнутым плюшем кардонам ляжаў канверт. Гэта быў звычайны канверт, не ад Струана, з такой жа просты пячаткай, зробленай з звычайнага чырвонага сургуча. З вялікай асцярогай яна прасунула нож для разразання паперы пад друк і вывучыла старонкі, адну за іншы, злёгку нахмурыўшы лоб. Проста мешаніна лічбаў і літар і выпадковы сімвал. Лёгкая задаволеная ўсмешка кранула яе вусны. Яна знайшла тэчку для лістоў у гатэлі і, зручна ўладкаваўшыся за сталом, пачала перапісваць старонкі адну за іншы.
  
  
  Скончыўшы, яна праверыла іх. Яна паклала копіі ў гасцінічны канверт і запячатала яго, арыгіналы - у іншы канверт, просты, які дастала з сумачкі. Затым яна знайшла новую палачку чырвонага сургуча, запаліла запалку і обмазала палючага воскам абодва канверта, запячатаў іх, пераканаўшыся, што друк на канверце арыгіналаў паўтарае тую, якую зрабіў Данросс. Зазваніў тэлефон, напалохаўшы яе. Яна глядзела на яго, яе сэрца шалёна калацілася, пакуль не спынілася. Зноў адчуўшы сябе нязмушана, яна вярнулася да сваёй працы, пераканаўшыся, што на нататніку, якім яна карысталася, не засталося здрадлівых увагнутасцяў, і агледзеўшы яго пры святле. Як толькі яна была задаволеная, яна проштамповала канверт з копіямі і адрасавала яго па адрасе: Р. Анджин, скрыню 154, Галоўнае паштовае аддзяленне, Сіднэй, Аўстралія. Гэты і іншы канверт з арыгіналамі яна паклала ў сваю сумачку.
  
  Яна старанна пераправерылі, каб нічога не прапала, затым падышла да невялікага халадзільніка побач з барам, дастала бутэльку газаванай мінеральнай вады і зрабіла няшмат.
  
  Зноў зазваніў тэлефон. Яна глядзела яго, пацягваючы содавую, правяраючы ў думках і пераправерыў, думаючы аб сваім абедзе з Данроссом, варожачы, мудра ці паступіла, прыняўшы яго запрашэнне на кактэйль сёння ўвечары, а пазней - на вячэру з ім і яго сябрамі. Цікава, ці будуць у нас сябры ці мы будзем адны. Хацела б я застацца сам-насам з гэтым мужчынам?
  
  Яе думкі вярнуліся да маленькага, бруднага, злёгку лысеющему Гансу Грессерхоффу і чатырох гадоў жыцця, якія яна пражыла з ім: тыднях сам-насам, самотнаму сну, самотнаму абуджэння, адзінокім шпацыраў, адсутнасці сапраўдных сяброў, рэдкім выйсцяў з дома, дзіўнай ўтоенасці яе мужа, які засцерагаў яе ад таго, каб заводзіць сяброў, хацеў, каб яна была адна і заўсёды была ў бяспецы, спакойная і цярплівая. Гэта было цяжэй за ўсё вынесці, падумала яна. Цярпенне. Цярпенне ў адзіночку, цярпенне разам, у сне ці наяве. Цярпенне і знешняе спакой. Калі ўсе гэта час яна была падобная на вулкан, адчайна жадаючы выкінуць.
  
  Тое, што ён любіў яе, не выклікала сумневаў. Усё, што яна адчувала да яго, - гэта гіры, абавязак. Ён даваў ёй грошы, і яе жыццё была спакойнай, ні багатай, ні беднай — роўнай, як краіна, якую яны выбралі. Яго прыезды і ад'езды не мелі заканамернасці. Калі ён быў з ёй, ён заўсёды хацеў яе, хацеў быць побач з ёй. Іх абдымкі задавальнялі яго, але не яе, хоць яна і рабіла выгляд, для яго задавальнення. "Але тады, - сказала яна сабе, - у цябе не было іншага мужчыны, па якім ты магла б судзіць".
  
  Ён быў добрым чалавекам, і ўсё было так, як я сказаў тайпэну. Я старалася быць яму добрай жонкай, слухацца яго ва ўсім, паважаць жаданне маёй маці, выконваць мае абавязацельствы па адносінах да яе і да яго. А цяпер?
  
  Яна паглядзела на свой заручальны пярсцёнак і пакруціла яго на пальцы. Упершыню з тых часоў, як выйшла замуж, яна зняла яго і ўважліва разгледзела на далоні. Маленькае, пустое і нецікавае.
  
  Так шмат адзінокіх начэй, слёз па начах, чакання, чаканне, чаканні. Чаканне чаго? Забароненыя дзеці, забароненыя сябры, забароненыя падарожжа. Не забаронена, як зрабіў бы японец: Кін дзиру! Але "Табе не здаецца, мая дарагая, - казаў ён, - табе не здаецца, што было б лепш, калі б ты не ездзіла ў Парыж, пакуль мяне не будзе? Мы можам пайсці туды ў наступны раз, калі я буду тут ..." Яны абодва ведалі, што ніколі не пойдуць.
  
  Час у Вене было жахлівым. Гэта быў першы год. Яны з'ехалі на тыдзень. "Мне трэба куды-то пайсці сёння ўвечары", - сказаў ён ёй у першы вечар. "Калі ласка, заставайся ў пакоі, еш ў пакоі, пакуль я не вярнуся."Прайшло два дні, і калі ён вярнуўся, у яго было жаўтаваты твар, прыгнечаны, спалоханае, а потым адразу ж, у самую цёмную частку ночы, яны селі ў узятую напракат машыну і з'ехалі назад у Швейцарыю, прарабіўшы доўгі шлях, не той дарогай, праз Тырольскія горы, ён увесь час паглядаў у люстэрка задняга віду на выпадак, калі за імі сочаць, і не размаўляў з ёй, пакуль яны зноў не апынуліся ў бяспецы праз мяжу.
  
  - Але чаму, чаму, Ганс?
  
  - Таму што нічога! Калі ласка. Ты не павінна задаваць пытанняў, Рыка. Такое было тваё пагадненне.... наша пагадненне. Даруй за свята. Мы паедзем у Венге або Біярыц, там будзе пышна. Калі ласка, памятай аб сваёй гіры і аб тым, што я люблю цябе ўсім сэрцам ".
  
  Каханне!
  
  "Я не разумею гэтага слова", - падумала яна, стоячы ля акна і гледзячы на гавань, змрочныя аблокі, дрэнны святло. Дзіўна, што ў японскім ў нас няма такога слова. Толькі абавязак і адценні доўгу, прыхільнасць і адценні прыхільнасці. Not lieben. Аі? Аі на самай справе азначае павагу, хоць некаторыя выкарыстоўваюць яго для либена.
  
  Рыка злавіла сябе на тым, што думае па-нямецку, і ўсміхнулася. Часцей за ўсё яна думала па-нямецку, хоць сёння, з тайпэном, яна думала па-японску. Прайшло так шмат часу з тых часоў, як я казала на сваёй роднай мове. Які ў мяне родная мова? Японскі? На гэтай мове гаварылі мае бацькі і я. Нямецкі? Гэта мова нашай частцы Швейцарыі. Англійская? Гэта мова майго мужа, хоць ён сцвярджаў, што нямецкая быў яго роднай мовай.
  
  Быў ён англічанінам?
  
  Яна задавала сабе гэтае пытанне шмат разоў. Справа была не ў тым, што ён дрэнна валодаў нямецкай, справа была проста ў дачыненні да. Яго стаўленне было не нямецкім, як маё - не японскім. Ці так і ёсць?
  
  Я не ведаю. Але цяпер, цяпер я магу гэта высветліць.
  
  Ён ніколі не казаў ёй, у чым заключалася ягоная праца, а яна ніколі не пыталася. Пасля Вены было вельмі лёгка прадказаць, што яна была таямніцай і якім-то чынам звязана з міжнароднай злачыннасцю або шпіянажам. Ганс быў не з тых, хто займаецца крыміналам.
  
  З тых часоў яна стала яшчэ асцярожней. Раз ці два ёй здалося, што за імі сочаць у Цюрыху і калі яны каталіся на лыжах, але ён адмахнуўся ад гэтага і сказаў ёй, каб яна не турбавалася аб ім. "Але будзь гатовая на выпадак няшчасных выпадкаў. Захоўвай ўсе свае каштоўныя рэчы і асабістыя паперы, пашпарт і пасведчанне аб нараджэнні ў сваёй дарожнай сумцы, Ры-тян", - сказаў ён, выкарыстоўваючы яе мянушку. "На ўсялякі выпадак, проста на ўсялякі выпадак".
  
  Пасля смерці яе мужа і амаль поўнага выканання яго інструкцый, атрымання грошай і тэлефоннага званка тайпэна усё стала новым. Цяпер яна магла пачаць усё спачатку. Ёй было дваццаць чатыры. Мінулае было мінулым, а карма была кармай. Грошай тайпэна з лішкам хапіла б на яе патрэбы на доўгія гады.
  
  У іх першую шлюбную ноч муж сказаў ёй: "Калі са мной што-небудзь здарыцца, табе патэлефануе чалавек па імені Кирнан. Падрэж тэлефонныя драты, як я табе пакажу, і неадкладна выязджай з Цюрыха. Пакіньце ўсе, акрамя адзення, якую вы носіце, і вашай дарожнай сумкі. Адпраўляйцеся ў Жэневу. Вось ключ. Гэты ключ адкрые сейф ў Швейцарскім банку Жэневы на вуліцы Шарль. У ім грошы і некалькі лістоў. Дакладна выконвайце інструкцыі, мая дарагая, о, як я цябе люблю. Пакінь усё. Рабі ў дакладнасці, як я сказаў. . . ."
  
  І яна гэта зрабіла. Дакладна. Гэта быў яе гіры.
  
  Яна перарэзала тэлефонныя драты кусачкамі, як ён паказаў ёй, адразу за скрынкай, якая была прымацаваная да сцяны, так што парэз быў ледзь прыкметны. У Жэневе ў банку ляжала ліст з інструкцыямі, 10 000 даляраў ЗША наяўнымі ў банкаўскай вочку, новы швейцарскі пашпарт з яе фатаграфіяй, але з новым імем, і новым днём нараджэння і новым сведчаннем аб нараджэнні, які пацвярджае, што яна нарадзілася ў горадзе Бэрн дваццаць тры гады таму. Ёй спадабалася новае імя, якое ён выбраў для яе, і яна ўспомніла, як у бяспекі свайго гасцінічнага нумары з выглядам на цудоўнае возера яна аплаквала яго.
  
  Таксама ў банкаўскай вочку знаходзілася ашчадная кніжка на яе новае імя на суму 20 000 даляраў ЗША ў гэтым жа банку, а таксама ключ, адрас і дакумент аб куплі-продажы. Дакумент быў аформлены на невялікае шале на беразе возера, прыватнае, мэбляваныя і аплачанае, з наглядчыкам, які ведаў яе толькі пад новым імем і тое, што яна была ўдавой, пабыла за мяжой, — дакумент зарэгістраваны на яе новае імя, хоць і набыты чатыры гады таму, за некалькі дзён да яе замужжа.
  
  "Ах, гаспадыня, я так шчаслівая, што вы нарэшце вярнуліся дадому. Падарожжа па ўсіх гэтых чужых мясцінах, павінна быць, вельмі цяжка", - сказала прыемная, хоць і простая пажылая лэдзі ў якасці прывітання. "О, апошні год або каля таго ваш дом здаваўся ў арэнду такой чароўнай, ціхаму ангельцу. Ён своечасова плаціў кожны месяц, вось рахунку. Магчыма, ён вернецца ў гэтым годзе, сказаў ён, магчыма, няма. Ваш агент на авеню Фірме. . . . "
  
  Пазней, блукаючы па прыгожага дому, па вялікаму і чыстага возера ў чары гор, па хаце, чыстага, як горы, па карцінах на сценах, па колерах ў вазах, па трох спальні, гасцінай і веранда, малюсенькім, але ідэальным для яе, па ухоженному садзе, яна зайшла ў галоўную спальню. Сярод калейдаскопа маленькіх малюнкаў розных формаў і памераў на адной з сцен было што-то падобнае на старое ліст у зашклёнай рамцы, папера ўжо пажаўцела. Яна пазнала яго почырк. Гэта было на англійскай. "Так шмат шчаслівых гадзін у тваіх абдымках, Ры-тян, так шмат шчаслівых дзён у тваёй кампаніі, як мне сказаць, што я люблю цябе? Забудзь мяне, я ніколі цябе не забуду. Як мне маліць Бога дараваць табе дзесяць тысяч дзён для кожнага з маіх, мая дарагая, мая дарагая, мая дарагая".
  
  Велізарная двухспальны ложак была амаль выпуклай пад тоўстым рознакаляровым падшываных коўдрай з гагачьего пуху, вокны адкрываліся насустрач пяшчотнаму паветры, напоўненым водарамі позняга лета, горныя вяршыні пакрываў снег. Яна зноў заплакала, шале забрала яе да сябе.
  
  Праз некалькі гадзін пасля таго, як яна была там, патэлефанаваў Данросс, і яна села на першы самалёт, і цяпер яна была тут, большая частка яе працы была выкананая, вяртацца больш не трэба, мінулае сцёрта — калі яна гэтага хацела. Наколькі яна магла судзіць, новы пашпарт і пасведчанне аб нараджэнні былі сапраўднымі. Ніякіх прычын вяртацца ў Швейцарыю, акрамя шале. І фатаграфіі.
  
  Яна пакінула карціну на сцяне некранутай. І яна вырашыла, што, пакуль дом належыць ёй, карціна будзе заставацца там, дзе ён яе паставіў. Заўсёды.
  
  76
  
  17:10 ВЕЧАРА. :
  
  Арланда вяла сваю маленькую машыну, Бартлетт быў побач з ёй, яго рука лёгенька ляжала ў яе на плячах. Яны толькі што пераадолелі перавал з Абердзіна і цяпер, усё яшчэ ў аблоках, спускаліся па схіле гары на сярэдніх узроўнях да яе дому ў Роўз-Корт. Яны былі шчаслівыя разам, осознанны і поўныя чаканняў. Пасля абеду яны пераправіліся ў Ганконг, і яна паехала ў Шек-Пра на паўднёва-ўсходняй ускрайку выспы, каб паказаць яму, дзе ў некаторых тайпанов ёсць дома на выходныя. Мясцовасць была пагорыстай і маланаселенай, пагоркі, яры, мора заўсёды побач, стромыя скалы.
  
  З Шек-О яны ехалі па паўднёвай дарозе, якая вілася і выгіналася, пакуль не дабраліся да Репалс-Бэй, дзе яна спынілася ў "цудоўным гатэлі", каб выпіць гарбаты з пірожнымі на верандзе, любуючыся морам, затым зноў рушыла далей, міма Глыбакаводнай бухты да заліву Дыскаверы, дзе зноў спынілася на назіральнай пляцоўцы. "Паглядзі туды, Лайн, гэта Касл Ток!" Касл Ток быў велізарным, недарэчным будынкам, падобным на нармандскі замак і якія стаялі на схіле скалы, высока над вадой. "Падчас вайны канадцы — канадскія салдаты абаранялі гэтую частку выспы ад японскага ўварвання, і ўсе яны адступілі ў замак Ток для апошняга бою. Калі яны былі разбітыя і здаліся, у жывых засталося каля двухсот пяцідзесяці чалавек. Японцы сагналі іх усіх на тэрасу замка Ток і штыкамі прагналі праз сцяну тэрасы да скал унізе ".
  
  "Госпадзе". Абрыў быў сто футаў або больш.
  
  "Усё. Параненыя, тыя іншыя..., усе". Ён убачыў, як яна дрыжыць, і адразу ж працягнуў руку, каб дакрануцца да яе.
  
  - Не трэба, Арланда, гэта было так даўно.
  
  "Гэта не так, не, зусім не так. Я баюся, што гісторыя і вайна ўсё яшчэ ў значнай ступені з намі, Лайн. Так будзе заўсёды. Прывіды ходзяць па гэтых тэрасах па начах ".
  
  "Ты ў гэта верыш?"
  
  "Так. О, так".
  
  Ён успомніў, як азіраўся на змрочны дом, на прыбой, разбивающийся аб скалы ўнізе, як яго акружаў водар яе духаў, калі яна прытулілася да яго спіной, адчуваючы яе цяпло, радуючыся таму, што ён жывы, а не адзін з гэтых салдат. "Твой замак Ток падобны на што-то з фільмаў. Ты калі-небудзь быў ўсярэдзіне?"
  
  "Няма. Але кажуць, што там ёсць даспехі і падзямелля, і гэта копія сапраўднага замка ў Францыі. Уладальнікам быў стары сэр Ча-сен Ток, будаўнік Ток. Ён быў мультымільянерам, якія зрабілі свае грошы на волава. Кажуць, што калі яму было пяцьдзесят, прадракальніца сказала яму пачаць будаваць "вялікі асабняк", інакш ён памрэ. Такім чынам, ён пачаў будаваць, і ён пабудаваў дзясяткі месцаў, усё асабнякі, тры ў Ганконгу, адзін недалёка ад Ша Ціна і шмат у Малайе. Замак Ток быў апошнім, які ён пабудаваў. Яму было восемдзесят дзевяць, але ён быў здаровы і бадзёры, як мужчына сярэдніх гадоў. Але пасля Касл Ток гісторыя такая: ён сказаў "дастаткова" і спыніў будаўніцтва. Праз месяц ён быў мёртвы, і прароцтва празарліўца спраўдзілася."
  
  "Ты ўсё гэта выдумляеш, Арланда!"
  
  "Аб няма, Лайн, я б не стаў, не сказаўшы. Але што праўда, а што хлусня? Хто на самай справе ведае, а, мой дарагі?"
  
  - Я ведаю, што схаджу з розуму па табе.
  
  - Пра Лайн, ты павінен ведаць, што я адчуваю тое ж самае.
  
  Яны праехалі міма Абердзіна, цёплыя і разам, яго рука ляжала ў яе на плячы, яе валасы дакраналіся яго рукі. Час ад часу яна паказвала на дамы і месцы, і гадзіны праляталі незаўважна, цудоўна для іх абодвух. Цяпер, калі яны спусціліся з перавала скрозь аблокі і вырваліся з іх, яны маглі бачыць большую частку горада ўнізе. Агні яшчэ не гарэлі, хоць сее-дзе велізарныя каляровыя неонавыя шыльды ў абзы вады пачыналі святлець.
  
  Рух было інтэнсіўным, і на стромкіх горных дарогах у сцёкавых канавах ўсё яшчэ цякла вада з кучамі свежай бруду, камянеў і расліннасці тут і там. Яна вяла машыну спрытна, не рызыкуючы, і ён адчуваў сябе з ёй у бяспецы, хоць на паваротах ад язды па сустрэчнай баку дарогі валасы ўставалі дыбарам.
  
  "Але мы на правільным баку", - сказала яна. "Ты едзеш не па тым баку!"
  
  - Чорта з два. Толькі ангельцы ездзяць злева. Ты такая ж амерыканка, як і я, Арланда.
  
  "Я б хацеў быць такім, Лайн, аб, вельмі моцна".
  
  - Так і ёсць. Ты гаворыш па-амерыканску і апранаешся па-амерыканску.
  
  - Ах, але я ведаю, хто я такі, мая дарагая.
  
  Ён дазволіў сабе проста назіраць за ёй. "Мне ніколі ні за кім так не падабалася назіраць", - падумаў ён. "Ні за Кейсі, ні за кім-небудзь за ўсю маю жыццё". Затым думкі зноў перанеслі яго да Бильцману, і ён пашкадаваў, што не трымае шыю гэтага чалавека ў сваіх руках.
  
  Прыбяры яго, даўніна, прыбяры з дзярмом гэтага свету. Вось хто ён такі — ён і Банастасио. Бартлетт адчуў, як яго зноў працяў боль. Незадоўга да абеду яму патэлефанавалі і прынеслі прабачэнні, якія на самай справе былі дадатковай пагрозы.
  
  "Давай преломим хлеб, дзетка, ты і я? Чорт вазьмі, Лайн, гэта як у Шитсвилле, калі мы з табой крычым. Як наконт стейк сёння вечарам? Недалёка ад Натан-роўд ёсць выдатны стейк-хаўс "Сан-Францыска".
  
  "Не, дзякуй. У мяне спатканне", - холадна сказаў ён. "У любым выпадку, ты выказала сваю кропку гледжання ўчора. Давай пакінем усё як ёсць, добра? Мы сустрэнемся на штогадовым пасяджэнні праўлення, калі ты прыйдзеш.
  
  "Прывітанне, Лайн, гэта я, твой стары прыяцель. Памятаеш, мы прыйшлі цябе на дапамогу, калі табе спатрэбіліся наяўныя. Хіба мы не далі табе наяўныя наперад?"
  
  "Наяўнымі наперад у абмен на акцыі, якія былі лепшай інвестыцыяй — лепшай рэгулярнай інвестыцыяй, якая ў вас калі-небудзь была. Вы падвоілі свае грошы за пяць гадоў ".
  
  "Вядома, былі. Цяпер мы хочам крыху выказацца, гэта справядліва, ці не так?"
  
  "Няма. Не пасля ўчорашняга. Што наконт зброі?" - спытаў ён, падпарадкоўваючыся раптоўнай здагадцы.
  
  Рушыла ўслед паўза. - Якія пісталеты?
  
  - Тыя, што былі на борце майго самалёта. Сагнаныя М14 і гранаты.
  
  - Для мяне гэта навіна, дзетка.
  
  - Мяне завуць Лайн. Маляня. Зразумеў?"
  
  Яшчэ адна паўза. Цяпер голас заскрыгатаў. - Я зразумеў. Наконт нашай здзелкі. Ты думаеш?
  
  "Няма. Ні за што".
  
  - Ні цяпер, ні пазней?
  
  "Няма".
  
  На іншым канцы провада запанавала маўчанне, а затым пачуўся пстрычка і пачаліся бясконцыя гудкі. Ён адразу ж патэлефанаваў Роузмонту.
  
  "Не хвалюйся, Лайн. Банастасио - наша галоўная мэта, і ў нас шмат памочнікаў у гэтых краях".
  
  - Што-небудзь аб зброі? - спытаў я.
  
  - Вы па-за падазрэнняў. Тутэйшае ганконскай начальства зняло з вас арышт. Заўтра вы пачуеце пра гэта афіцыйна.
  
  "Яны нешта знайшлі?"
  
  - Няма. Мы праверылі. Мы праверылі ваш ангар ў Лос-Анджэлесе. Адзін з начных вартаўнікоў ўспомніў, што бачыў пару джокер, возившихся ў вашым пасадачным адсеку. Ён нічога не думаў пра гэта, пакуль мы не спыталі.
  
  - Госпадзе. Ты каго-небудзь злавіў?
  
  "Няма. Можа быць, ніколі і не буду. Не перажывай. Наконт Банастасио, ён хутка адстане ад цябе. Не хвалюйся ".
  
  Цяпер, думаючы пра гэта, Бартлетт зноў адчуў дрыжыкі.
  
  "У чым справа, дарагая?" Спытала Арланда. "У чым справа?"
  
  "Нічога".
  
  - Раскажы мне.
  
  "Я проста падумаў, што страх - гэта агідна і можа знішчыць цябе, калі ты не будзеш асцярожны".
  
  "О, так, я ведаю, я ведаю вельмі добра". Яна на секунду адарвала погляд ад дарогі, нерашуча ўсміхнулася і паклала руку яму на калена. "Але ты моцны, мой дарагі. Ты нічога не баішся.
  
  Ён засмяяўся. - Хацеў бы я, каб гэта было праўдай.
  
  "О, але гэта так. Я ведаю. Яна збавіла хуткасць, каб аб'ехаць кучу слоты, дарога тут строме, вада невялікімі патокамі прыбывае ў канавы і выцякае з іх. Машына прыціскалася да высокай падпорнай сцяне, калі яна згарнула на Котуолл-роўд і павярнула за вугал да Роўз-Корт. Калі яна параўнялася з ім, ён затаіў дыханне, а яна на імгненне заколебалась, затым рашуча абыйшла фае і згарнула на крутую дарожку, якая вядзе да гаража. "Час кактэйляў", - сказала яна.
  
  - Выдатна, - сказаў ён хрыплым голасам. Ён не глядзеў на яе. Калі яны спыніліся, ён выйшаў, падышоў да яе і адчыніў дзверцы. Яна замкнула машыну, і яны накіраваліся да ліфта. Бартлетт адчуў, як у яго забіўся пульс на шыі.
  
  Двое кітайскіх афіцыянтаў, якія несьлі падносы з канапе, увайшлі разам з імі і спыталі, дзе знаходзіцца кватэра Asian Properties. "Гэта на пятым паверсе", - сказала яна, і пасля таго, як пастаўшчыкі правізіі сышлі, Бартлетт спытаў: "Гаспадары тут азіяцкага паходжання?"
  
  "Так", - сказала яна. "Яны таксама з'яўляюцца першапачатковымі будаўнікамі". Яна вагалася. "Джэйсан Пламм і Квиллан - добрыя сябры. Квиллан ўсё яшчэ валодае пентхаусом, хоць ён здаў яго ў субарэнду, калі мы рассталіся.
  
  Бартлетт абняў яе. - Я рады, што ты гэта зрабіла.
  
  - Я таксама. - Яе ўсмешка была пяшчотнай, а шырока расчыненыя нявінныя вочы паранілі яго. - Цяпер я.
  
  Яны падняліся на восьмы паверх, і ён заўважыў, што яе пальцы злёгку дрыжаць, калі яна ўстаўляюць ключ у замак. - Ўваходзіце, чаргу. Чай, кава, піва ці кактэйль? Яна скінула туфлі і паглядзела на яго знізу ўверх. Яго сэрца шалёна калацілася, а ўсе пачуцці напружыліся, каб праверыць, пуста ў кватэры. - Мы адны, - проста сказала яна.
  
  - Адкуль ты ведаеш, аб чым я думаю?
  
  Яна злёгку паціснула плячыма. "Гэта ўсяго толькі некаторыя рэчы".
  
  Ён паклаў рукі ёй на талію. - Арланда...
  
  "Я ведаю, мая дарагая".
  
  Яе голас быў хрыплым, і гэта выклікала ў яго дрыжыкі. Калі ён пацалаваў яе, яе вусны віталі яго, яе сьцёгны былі мяккімі і не супраціўляліся. Яго рукі абвялі яе. Ён адчуў, як яе соску зацвярдзелі, а біццё яе сэрца зраўнялася з яго. Затым яе рукі пакінулі яго шыю і прыціснуліся да грудзей, але на гэты раз ён прыціснуў яе да сябе, яго пацалунак быў больш настойлівым. Ціск яе рук спынілася, і рукі зноў слізганулі па яго шыі, цяпер яе сьцёгны былі бліжэй. Яны перапынілі пацалунак, але трымаліся адзін за аднаго.
  
  "Я люблю цябе, Лайн".
  
  "Я люблю цябе, Арланда", - адказаў ён, і раптоўная, праўда, гэтага паглынула яго. Яны зноў пацалаваліся, яе рукі былі пяшчотнымі, але моцнымі, яго ўласныя рукі блукалі, і ў іх гарэў агонь. Для яго і для яе. Большая частка яе вагі легла на яго рукі, калі яе калені саслаблі, і ён лёгка падняў яе і панёс праз адчыненыя дзверы ў спальню. Тонкія фіранкі, свисавшие з столі, утвараючы балдахін, мякка калыхаліся пад прахалодным ветрыкам, што дзьме з адкрытых вокнаў.
  
  Покрыва было мяккім і набітым пухам.
  
  - Будзь добры да мяне, мой дарагі, - хрыпла прашаптала яна. - О, як я люблю цябе.
  
  З кармы "Марскі ведзьмы" Кейсі памахаў на развітанне Данстэну Барэ, Пламму і Пагмайру, якія стаялі на прычале з боку Ганконга, дзе іх толькі што высадзілі. Дзень быў прыемны, але ўсё яшчэ пахмурны. Лодка зноў накіроўвалася назад праз гавань — Піцера Марлоў і дзяўчынак ужо высадзілі ў Коулуне — Горнт пераканаў яе застацца на борце для дадатковай паездкі. "Я павінен зноў вярнуцца ў Коулун", - сказаў ён ёй. "У мяне прызначаная сустрэча ў "Дзевяці цмокаў". Складзі мне кампанію. Калі ласка?"
  
  - Чаму б і не? яна з радасцю пагадзілася, не спяшаючыся, у яе было яшчэ досыць часу, каб пераапрануцца да вечарынцы з кактэйлямі, на якую Пламм запрасіў яе сёння днём. Яна вырашыла адкласці свой вячэру з Ландо Матой на адзін дзень на наступным тыдні.
  
  Сёння днём, на зваротным шляху з Ша Ціна, яна частка часу драмала, цяпло ахінуўшыся ад рэзкага брызу, згарнуўшыся абаранкам на шырокіх зручных падушках, раскіданых па носе, іншыя госці разышліся па дамах, часам Горнт сядзеў на палубе, высокі, моцны, капітан карабля, Піцер Марлоў ў адзіноце драмаў у шэзлонгу на носе. Пазней яны пілі гарбату з пірожнымі, ён, Кейсі і Барэ. Падчас чаявання з'явіліся Пагмайр і Пламм, ўскудлачаныя і задаволеныя, са сваімі дзяўчынкамі на буксіры.
  
  "Добра спалася?" Горнт спытаў з усмешкай.
  
  "Вельмі", - сказаў Пламм.
  
  Іду ў заклад, падумала яна, назіраючы за ім і яго дзяўчынай, што яна ёй падабаецца — вялікія цёмныя вочы, стройная, шчаслівая душа па імені Вей-вей, якая заставалася з ім, як яго цень.
  
  Раней, калі яны з Горнтом былі адны на палубе, ён сказаў ёй, што ніхто з іх не быў выпадковым іншым, усе яны асаблівыя.
  
  - У кожнага тут ёсць палюбоўніца?
  
  "Божа правы, няма. Але, ну, прабач, але мужчыны і жанчыны старэюць па-рознаму, і пасля пэўнага ўзросту гэта складана. Шчыра кажучы, класціся спаць, каханне і шлюб - гэта не адно і тое ж ".
  
  "Няма такога паняцця, як вернасць?"
  
  - Вядома. Абсалютна. Для жанчыны гэта азначае адно, для мужчыны - іншае.
  
  Кейсі ўздыхнула. "Гэта жудасна. Жудасна і так несправядліва".
  
  - Ды. Але толькі калі ты сам гэтага захочаш.
  
  "Гэта няправільна! Падумайце пра мільёны жанчын, якія ўсё сваё жыццё працуюць у рабстве, даглядаюць за мужчынамі, скрабуць і прыбіраюць, а ў нашы дні дапамагаюць утрымліваць сваіх дзяцей, а іх адштурхнулі ў бок толькі таму, што яны старыя ".
  
  "Ты не можаш вінаваціць мужчын, так ужо ўладкована грамадства".
  
  - А хто кіруе грамадствам? Мужчыны! Госпадзе, Квиллан, ты павінен прызнаць, што мужчыны адказныя!
  
  "Я ўжо згодны, што гэта несправядліва, але гэта несправядліва і па адносінах да мужчын. Як наконт мільёнаў мужчын, якія працуюць да смерці, каб забяспечыць — гэта вясёлае слова — забяспечыць грашыма іншых, у асноўным жанчын. Прызнай гэта, Чирануш, мужчыны павінны працягваць працаваць да самай смерці, каб пракарміць іншых, і часцей за ўсё ў канцы свайго жыцця мець рэзкую, сварливую жонку — паглядзі на жонку Пага, дзеля Бога! Я мог бы ўказаць на пяцьдзесят чалавек, якія неапраўдана толсты, выродлівыя і смярдзяць — у літаральным сэнсе. Тады ёсць яшчэ адна вытанчаная маленькая жаночая хітрасць жанчын, якія выкарыстоўваюць свой сэкс, каб прывабіць у пастку, зацяжарыць, каб прывабіць у пастку, а затым разражаться панічных крыкамі і патрабаваць высокааплатнага разводу. А як жа Лайн Бартлетт, а? Праз якія выпрабаванні прымусіла яго прайсці гэтая яго выдатная жонка, а?
  
  "Ты ведаеш пра гэта?"
  
  - Вядома. Ты праверыў запіс на мне, я праверыў запіс на вас абодвух. Справядлівыя ці вашы законы аб разводзе? Пяцьдзесят адсоткаў ад усяго, а потым бедны чортаў амерыканец мужчынскага полу павінен звярнуцца ў суд, каб вырашыць, якую долю са сваіх пяцідзесяці адсоткаў ён можа захаваць.
  
  "Гэта праўда, што жонка Лайн і яе адвакат ледзь не пасадзілі яго. Але не ўсе жанчыны такія. Але, Божа, мы не рухомую маёмасць, і большасці жанчын патрэбна абарона. Жанчынам ва ўсім свеце па-ранейшаму даводзіцца нялёгка ".
  
  "Я ніколі не ведаў сапраўднай жанчыны, якая пайшла б на грубую здзелку", - сказаў ён. "Я маю на ўвазе жанчыну накшталт цябе ці Орланды, якая разумее, што значыць жаноцкасць". Раптам ён празьзяў, гледзячы на яе. "Вядома, па шляху яна павінна даць нам, бедным слабым ублюдкам, тое, што мы хочам, каб заставацца здаровымі".
  
  Яна смяялася разам з ім, таксама жадаючы змяніць тэму размовы — занадта цяжкую для вырашэння цяпер.
  
  "Ах, Квиллан, ты сапраўды адзін з дрэнных".
  
  "Пра?"
  
  "Так".
  
  Ён адвярнуўся, каб паглядзець на неба наперадзе. Яна назірала за ім, і ёй здалося, што ён выдатны, стаіць там, злёгку пагойдваючыся, вецер цяробіць валасы на яго моцных перадплеччах, на яго ліха надзета марская фуражка. "Я рада, што ён давярае мне і лічыць мяне жанчынай", - падумала яна, закалыханая віном, ежай і яго жаданнем. З тых часоў, як яна паднялася на борт, яна моцна гэта адчувала і зноў задавалася пытаннем, як яна справіцца з гэтым, калі гэта выявіцца, а гэта непазбежна. Ці будзе гэта "так" або "не"? Ці, можа быць? Ці, можа быць, на наступным тыдні?
  
  Ці будзе гэта на наступным тыдні?
  
  - Што будзе заўтра, Квиллан? На фондавай біржы?
  
  "Заўтра можа паклапаціцца аб заўтрашнім дні", - сказаў ён, і вецер сцебануў яго па твары.
  
  "Сур'ёзна?"
  
  "Я выйграю або не выйграю". Горнт паціснуў плячыма. "У любым выпадку я прыкрыты. Заўтра я купляю. З Джоссом я трымаю яго за шорты".
  
  "А потым?"
  
  Ён засмяяўся. "У цябе ёсць якія-небудзь сумневы? Я бяру яго на сябе, замыкаю, снабжаю і боксирую на скачках".
  
  "Ах, ты сапраўды хочаш гэтага, ці не так?"
  
  "О, так. О так, гэта ўвасабляе перамогу. Ён і яго продкі не пускалі мяне і маіх блізкіх. Вядома, я гэтага хачу ".
  
  "Цікава, ці змагу я заключыць здзелку з Енам", - разгублена падумала яна. "Цікава, ці змагу я ўгаварыць тайпэна даць Квиллану ложу, яго ўласную ложу, і дапамагчы зрабіць яго сцюардам". Вар'яцтва, што гэтыя двое вядуць сябе як сланы ў пасуднай краме - тут больш чым дастаткова месцы для абодвух. Ен будзе у мяне ў абавязку, калі Мурта даставіць тавар.
  
  Яе сэрца затрымцела, і яна задалася пытаннем, што здарылася з Муртагом і банкам, і калі адказ будзе сцвярджальным, то што будзе рабіць Квиллан.
  
  І дзе Лайн? Ён з Орландой, у яе абдымках, які марыць увесь дзень напралёт?
  
  Яна зноў згарнулася абаранкам на карме і закрыла вочы. Салёны паветра, гул рухавікоў і рух на моры пагрузілі яе ў сон. Яе сон быў без сноў, як ва ўлонні маці, і праз некалькі хвілін яна прачнулася адпачылай. Цяпер Горнт сядзеў насупраць і назіраў за ёй. Яны зноў былі адны, капітан-кантонец за штурвалам.
  
  "У цябе прыемнае спячае твар", - сказаў ён.
  
  - Дзякуй. - Яна пасунулася і абаперлася на локаць. - Ты дзіўны чалавек. Напалову д'ябал, прынц напалову, у адну хвіліну спагадаў, у наступную - бязлітасны. Гэта была выдатная рэч, якую ты зрабіў для Піцера ".
  
  Ён проста ўсміхаўся і чакаў, у яго вачах быў дзіўны і прыемны выклік.
  
  "Лайн"... Я думаю, што Лайн закаханы ў Орланду", - сказала яна, не падумаўшы, і ўбачыла, як на яго ўпаў цень.
  
  "Пра?"
  
  "Так". Яна чакала, але ён нічога не сказаў, проста назіраў за ёй. Усхваляваная цішынёй, яна мімаволі дадала: "Я думаю, яна закаханая ў яго". Зноў доўгае маўчанне. - Квиллан, гэта частка нейкага плана?
  
  Ён мякка засмяяўся, і яна адчула яго перавагу. - Ах, Сирануш, гэта ты дзіўная. Я не...
  
  "Ты можаш называць мяне Кейсі? Калі ласка? Чирануш - гэта няправільна".
  
  "Але мне не падабаецца Кейсі. Ці магу я выкарыстоўваць Камалиана?"
  
  "Кейсі".
  
  "Як наконт Сирануш сёння, Кейсі заўтра, Камалиан на вячэру ў аўторак? Вось тады мы і заключым здзелку. А?"
  
  Яе ахоўнікі падышлі, не раздумваючы. "Гэта па правілах".
  
  - Ты выпадкова не тайпэн з Пар-Кона?
  
  "Няма. Не, я ніколі не буду такім".
  
  Ён засмяяўся. Затым ён сказаў: "Тады давай зробім сёння Сирануш, заўтра Кейсі і да ўсіх чарцей аўторак?"
  
  - Добра! - сказала яна, сагрэцца яго прысутнасцю.
  
  "Добра. Цяпер што тычыцца Орланды і Лайн", - сказаў ён мяккім голасам. "Гэта залежыць ад іх, і я ніколі не абмяркоўваю справы іншых з іншымі, нават з лэдзі. Ніколі. Гэта не гульня ў гульню. Калі ты пытаешся, ці ёсць у мяне які-то падступны план, выкарыстоўваць яе супраць Лайн або цябе і Паркони, гэта смешна. Ён зноў усміхнуўся. "Я заўсёды заўважаў, што жанчыны маніпулююць мужчынамі, а не наадварот".
  
  "Летуценнік!"
  
  "Адзін пытанне заслугоўвае іншага: вы з Лайном палюбоўнікі?"
  
  "Няма. Не ў агульнапрынятым сэнсе, але так, я люблю яго".
  
  - Ах, значыць, ты збіраешся жаніцца?
  
  "Магчыма". Яна зноў паварушылася і ўбачыла, як яго вочы слізганулі па ёй. Яе рукі шчыльней укутались ў коўдру, яе сэрца прыемна білася, яна вельмі добра ўсведамляла яго, як яна ведала, што ён ўсведамляў яе. "Але я не абмяркоўваю свае справы з іншым мужчынам", - сказала яна з усмешкай. "Гэта таксама не гульня".
  
  Горнт працягнуў руку і лёгенька дакрануўся да яе. - Я згодны, Сирануш.
  
  "Марская ведзьма" выйшла з волнорезы на хвалі гавані, наперадзе быў Коулун. Яна села і павярнулася, каб паглядзець на востраў і Пік, вялікая частка якога была пакрыта аблокамі. "Гэта так прыгожа".
  
  "Паўднёвае ўзбярэжжа вялікага Ганконга вакол Шек-О, бухта Репалс. У мяне ёсць месца ў Шек-Пра". Не жадаеце паглядзець яхту цяпер?"
  
  "Так, так, я б з задавальненнем".
  
  Ён правёў яе наперад першай. Каюты былі дагледжанымі, без прыкмет таго, што імі карысталіся. У кожнай былі душавыя кабіны і туалет. Невялікая агульная каюта абслугоўвала іх усіх. "На дадзены момант мы даволі папулярныя сярод дам, таму што яны могуць прымаць душ колькі душы заўгодна. У недахопе вады ёсць свае перавагі ".
  
  "Іду ў заклад", - сказала яна, захопленая яго весялосцю.
  
  На карме, асобна ад астатняй часткі судна, знаходзілася майстар-каюта. Вялікі двухспальны ложак. Ахайна і маняще.
  
  Цяпер яе сэрца гучна стукала ў яе ў вушах, і калі ён нядбайна зачыніў дзверы каюты і паклаў руку ёй на талію, яна не адступіла. Ён падышоў бліжэй. Яна ніколі раней не цалавалася з барадатым мужчынам. Цела Горнта было цвёрдым, і ёй было прыемна гэта адчуваць, яе дыханне пачасцілася, яго вусны былі цвёрдымі, з густам цыгары. Большая частка яе шаптала: "Ідзі, адпусьці", і вялікая частка яе казала: "не, не трэба", і ўся яна адчувала сябе пачуццёвай ў яго абдымках, занадта добрай.
  
  А як наконт Лініі?
  
  Гэтае пытанне ўзнікла ў яе ў галаве, як ніколі раней, і раптам яе розум праясніўся, і, захопленая яго пачуццёвасцю, яна ўпершыню з абсалютнай яснасцю зразумела, што хоча менавіта Лініі, а не Парытэту ці ўлады, калі такі павінен быць выбар. Так, гэта Лінія, проста лінія, і сёння вечарам я адмяню нашу здзелку. Сёння вечарам я прапаную адмяніць.
  
  - Цяпер не час, - прашаптала яна хрыплым голасам.
  
  "Што?"
  
  - Не, не цяпер. Мы не можам, прабач. Яна працягнула руку і лёгка пацалавала яго ў вусны, кажучы скрозь пацалункі: "Не цяпер, мой дарагі, прабач, але мы не можам, не цяпер. У аўторак, магчыма, у аўторак ...
  
  Ён адсунуў яе ад сябе, і яна ўбачыла, як яго цёмныя вочы изучающе глядзяць на яе. Яна не зводзіла з яго погляду так доўга, як толькі магла, затым ўткнулася галавой яму ў грудзі і пяшчотна абдымала яго, усё яшчэ атрымліваючы асалоду ад блізкасцю, упэўненая, што цяпер яна ў бяспецы і што ён у гэтым перакананы. "Гэта было блізка", - слаба падумала яна, яе калені дзіўна хварэлі, уся яна пульсавала. Я тады амаль сышла, і гэта было б нядобра, нядобра ні для мяне, ні для Лайн, ні для яго.
  
  "Гэта было б добра для яго", - дзіўна падумала яна.
  
  Яе сэрца шалёна калацілася, калі яна прыціскалася да яго, чакаючы, вяртаючыся да рэальнасці, упэўненая, што праз імгненне — з цеплынёй, пяшчотай і абяцаннем наступнага тыдня — ён скажа: "Давай вернемся на палубу".
  
  Затым раптам яна адчула, як яго рукі мацней схапілі яе, і перш чым яна зразумела, што адбываецца, яна апынулася на ложку, яго пацалункі былі моцнымі, а рукі блукаючымі. Яна пачала супраціўляцца, але ён умела злавіў яе за рукі, пацягнуў яе з велізарнай сілай і лёг папярок яе, яго сьцёгны прыціскалі яе, робячы бездапаможнай. На вольным часе ён пацалаваў яе, і яго запал і яе жар змяшаліся з яе лютасцю, страхам і жаданнем. Як яна ні супраціўлялася, яна не магла паварушыцца.
  
  Жар узмацніўся. Праз імгненне ён аслабіў хватку. Імгненна яна кінулася ў атаку, жадаючы большага, хоць цяпер яна рыхтавалася да сур'ёзнага бою. Яго хватка на яе руках зноў ўзмацнілася. Яна адчувала сябе паглынутай, жадаючы быць прыгнечанай, але не жадаючы гэтага, яго запал была моцнай, сьцёгны цвёрдымі, ложак мяккай. А потым, гэтак жа раптоўна, як і пачаў, ён адпусціў яе і са смехам адкаціўся ў бок.
  
  "Давай вып'ем!" - сказаў ён без злосці.
  
  Яна задыхалася. "Ты вырадак!"
  
  - Наогул-то няма. Я цалкам законны. Горнт прыўзняўся на локці, яго вочы прыжмурыліся. - Але ты, Сирануш, ты лгуння.
  
  "Ідзі да д'ябла!"
  
  Яго голас быў спакойным і лагодна насмешлівым. "Я зраблю гэта, дастаткова хутка. Я далёкі ад таго, каб прасіць лэдзі даказаць такія рэчы".
  
  Яна кінулася на яго, драпаючы пазногцямі яго твар, раз'юшаны тым, што ён так кантраляваў сябе, у той час як яна не кантралявала сябе. Ён лёгка злавіў яе рукі і ўтрымаў. - Цішэй, цішэй, кетчи манкииии, - сказаў ён яшчэ больш лагодна. - Супакойся, Чирануш. Памятай, нам абодвум больш дваццаці аднаго года, я ўжо бачыў цябе амаль аголенай, і калі б я сапраўды хацеў згвалціць цябе, баюся, гэта не было б вялікім спаборніцтвам. Ты мог бы крычаць аб крывавым забойстве, і мая каманда нічога б не пачула.
  
  "Ты чортаў лу—"
  
  "Спыніся!" Горнт працягваў усміхацца, але яна спынілася, адчуўшы небяспеку. "Кувыркание было не для таго, каб напалохаць, проста пацешыць", - мякка сказаў ён. "Жарт, не больш. Праўда. Ён адпусціў яе, і яна ўскочыла з ложка, усё яшчэ цяжка дыхаючы.
  
  Раззлаваная, яна падышла да люстэрка і прыбрала валасы на месца, затым ўбачыла ў люстэрку яго, усё яшчэ нядбайна ляжыць на ложку і назірае за ёй, і рэзка павярнулася: "Ты чарнавокі вырадак!"
  
  Горнт вылілася заразлівым смехам, ад якога тросся жывот, і раптам, зразумеўшы ўсю дурасць таго, што адбываецца, яна таксама пачала смяяцца. Праз імгненне яны абодва покатывались са смеху, ён расцягнуўся на ложку, а Кейсі прытулілася да марскога куфра.
  
  На палубе, як добрыя сябры, яны выпілі шампанскага, якое ўжо было адкрыта ў срэбным вядзерцы, маўклівы, подобострастный сцюард падаў ім, а затым пайшоў.
  
  На прыстані ў Коулуне яна зноў пацалавала яго. "Дзякуй, што прыемна правялі час. У аўторак, калі не раней!" Яна сышла на бераг і доўга махала караблю на развітанне, а затым паспяшалася дадому.
  
  Акулярык Ву таксама спяшаўся дадому. Ён стаміўся, быў устрывожаны і поўны жаху. Шлях наверх праз лабірынт жылля і халуп у раёне рассялення высока над Абэрдынам быў цяжкім, слізкім і небяспечным, паўсюль бруд і беспарадак, і ён цяжка дыхаў пасля ўздыму. Сцёк з бетоннай ліўневай каналізацыі шмат разоў выходзіў з берагоў у многіх месцах, паводка зносіла канструкцыі ў бок і сеяла яшчэ большы хаос. Дым вісеў над многімі разбуранымі жытлішчамі, некаторыя ўсё яшчэ тлелі ад пажараў, якія так хутка распаўсюдзіліся, калі пачаліся апоўзні . Ён абмінуў глыбокую абвал, дзе пазаўчора ледзь не загінула Пятая пляменніца, сотню ці больш халуп, разбураных новымі асыпкамі ў тым жа раёне.
  
  Кандытарская знікла, а разам з ёй і пажылая жанчына. - Дзе яна? - спытаў ён.
  
  Смяцяр паціснуў плячыма і працягваў корпацца ў рэштках ў пошуках добрай драўніны, добрага кардона або рыфленага жалеза.
  
  "Як там наверсе?" спытаў ён.
  
  "Як паказана ніжэй", - сказаў мужчына на ламанай кантонская дыялекце. "Ёсць добрыя, ёсць дрэнныя. Джос".
  
  Ву падзякаваў яго. Ён быў басанож, прыхапіўшы з сабой чаравікі, каб абараніць іх, і цяпер ён выбраўся з ліўневай каналізацыі і прабраўся праз некалькі абломкаў, каб знайсці сцяжынку, якая выгіналася ўверх. З таго месца, дзе ён знаходзіўся, ён не мог бачыць свой раён, хоць, здавалася, там не было горак. Армстронг дазволіў яму вярнуцца дадому, каб праверыць, калі ў навінах па радыё зноў паведамілі аб дрэнных горках у гэтай частцы зоны перасялення. - Але вяртайся як мага хутчэй. На сем гадзін прызначаны яшчэ адзін допыт.
  
  - О так, я вярнуся, - прамармытаў ён уголас.
  
  Заняткі былі вельмі стомнымі, але для яго добрымі, Армстронг і шэф SI высока ацанілі яго, цяпер яго месца ў SI забяспечана, пераклад і трэніроўкі пачнуцца на наступным тыдні. Ён мала спаў, збольшага таму, што гадзіны сеансу не мелі ніякага дачынення да дня або ночы, а збольшага з-за яго жадання дамагчыся поспеху. Кліент пераходзіў з англійскай на дыялект нинг-ток, затым на кантонская дыялект і назад, і яму было цяжка ўсачыць за ўсім гэтым трызненнем. Толькі калі яго пальцы закранулі цудоўнай, рэдкай пачкі банкнот у кішэні, яго выйгрышу на скачках, ім авалодала лёгкасць, якая дапамагла яму перажыць цяжкія гадзіны. Зноў ён дакрануўся да іх, каб супакоіцца, дабраслаўляючы свайго джосса, пакуль ўзбіраўся па вузкай сцежцы, якая часам ўяўляла сабой хісткі масток праз невялікія яры, няўхільна паднімаючыся. Людзі праходзілі міма, спускаючыся ўніз, і іншыя ішлі за імі, паднімаючыся наверх, стук малаткоў і перастраенне разносіліся па ўсім схіле гары.
  
  Цяпер яго ўчастак быў у сотні ярдаў наперадзе, за гэтым кутом, ён павярнуў і спыніўся. Яго тэрыторыі больш не было, толькі глыбокі шнар ў зямлі, нагроможденная лавіна бруду і абломкаў ў двухстах футах ўнізе. Ніякіх жылля там, дзе іх былі сотні.
  
  Здранцвелае, ён падняўся, абыходзячы здрадніцкую горку, і падышоў да бліжэйшай халупе, пастукаўшы ў дзверы. Пажылая жанчына падазрона прыадчыніла яе.
  
  "Прашу прабачэння, достопочтенная лэдзі, я сын Ву Чо там з Нін-току"> "
  
  Жанчына, Однозубая Ян, няўцямна ўтаропілася на яго, затым пачала нешта казаць, але Ву не разумеў яе мовы, таму падзякаваў яе і сышоў, успомніўшы, што гэта быў адзін з раёнаў, населеных янгами, аднымі з паўночных замежнікаў, якія прыехалі з Шанхая.
  
  Бліжэй да вяршыні горкі ён спыніўся і пастукаў у іншую дзверы.
  
  "Прабачце, паважаны сэр, але што здарылася? Я сын Ву Чо тамма з Нингтока, і мая сям'я была там". Ён паказаў на шнар.
  
  "Гэта адбылося ноччу, шаноўны Ву", - сказаў яму мужчына на кантонская дыялекце, які ён мог зразумець. "Гэта было падобна на гук старога кантонская экспрэса, а затым на грукат зямлі, затым на крыкі, затым з'явіліся пажары. Тое ж самае адбылося там у мінулым годзе. Ах ды, пажары пачаліся хутка, але дажджы патушылі іх. Раса нядобрая, але ноч была вельмі дрэнны." Суседам апынуўся стары без зубоў, і яго рот скрывіўся ў грымасе. "Блаславі ўсіх багоў, што ты там не спала, хейя?" Ён зачыніў дзверы.
  
  Ву азірнуўся на шнар, затым стаў спускацца з узгорка. Нарэшце ён знайшоў аднаго з старэйшын свайго раёна, які таксама быў з Нингтока.
  
  - А, Акулярык Ву, паліцэйскі Ву! Там некалькі членаў вашай сям'і. Яго стары скрюченный палец паказаў наверх. - Там, у доме вашага стрыечнага брата Ву Вампака.
  
  - Колькі чалавек загінула, шаноўны сэр?
  
  "Чыні пералюбу з усімі гразевымі апоўзнямі, адкуль я ведаю? Я захавальнік горнага схілу? Зніклі дзясяткі чалавек".
  
  Акулярык Ву падзякаваў яго. Калі ён знайшоў хаціну, там былі Дзевяты дзядзька, бабуля, жонка Шостага дзядзькі і іх чацвёра дзяцей, жонка Трэцяга дзядзькі і немаўля. У пятага дзядзькі была зламаная рука, цяпер на ёй была грубая шына.
  
  "А астатнія з нас?" спытаў ён. Семярых не хапала.
  
  "У зямлі", - сказала бабуля. "Вось чай, Акулярык Ву".
  
  - Дзякую вас, паважаная бабуля. А дзядуля?
  
  "Ён адправіўся ў Пустэчу перад апоўзнем. Ён адправіўся ў Пустэчу ноччу, перад апоўзнем".
  
  - Джос. І Пятая пляменніца.
  
  "Сышоў. Знік, дзе-то".
  
  "Можа быць, яна ўсё яшчэ жывая?"
  
  - Магчыма. Шосты дзядзька зараз шукае яе ўнізе і астатніх, хоць яна бескарысны балбатун. Але як наконт маіх сыноў, і іх сыноў, і іх уласных?
  
  "Джос", - сумна сказаў Ву, не праклінаючы багоў і не дабраслаўляючы іх. Багі здзяйсняюць памылкі. "Мы запалім для іх палачкі джосса, каб яны маглі шчасна перарадзіцца, калі перараджэнне наогул магчыма. Джос. Ён сеў на зламаны скрыню. "Дзевяты дзядзька, наша фабрыка, была пашкоджана фабрыка?"
  
  "Не, дзякуй усім багам". Мужчына быў паралізаваны. Ён страціў жонку і траіх дзяцей, якім-то чынам выбіраючыся з мора бруду, якое паглынула іх усіх. - Фабрыка не пацярпела.
  
  "Добра". Усе паперы і даследчыя матэрыялы для "Змагара за свабоду" былі на месцы — разам са старой пішучай машынкай і старажытным капіравальным апаратам Gestetner. "Вельмі добра. Такім чынам, Пяты дзядзька, заўтра ты купіш машыну для вытворчасці пластыка. З гэтага моманту мы будзем самі рабіць кветкі. Шосты дзядзька дапаможа табе, і мы пачнем усё спачатку ".
  
  Мужчына з агідай сплюнуў: "Як мы можам заплаціць, а? З чаго мы можам пачаць? Як мы можам ..." Ён спыніўся і ўтаропіўся на мяне. Усе ахнулі, Акулярык Ву дастаў пачак банкнот. "Ииии, Паважаны Малодшы Брат, я бачу, што нарэшце-то ты ўсвядоміў мудрасць далучэння да Змяі!"
  
  "Як мудра!" - горда закрычалі астатнія. "Усе багі дабраслаўляюць Малодшага брата!"
  
  Малады чалавек нічога не сказаў. Ён ведаў, што яны не павераць яму, калі ён скажа інакш, таму дазволіў ім паверыць. "Заўтра пачынайце шукаць добрую ўжываную машыну. Вы можаце заплаціць за ўсё 900 даляраў", - сказаў ён пажылому мужчыну, ведаючы, што пры неабходнасці можна атрымаць 1500 долараў. Затым ён выйшаў на вуліцу і дамовіўся з іх стрыечным братам, уладальнікам гэтай хаціны, здаць ім кут да тых часоў, пакуль яны не змогуць адбудавацца наноў, гандлюючыся аб цане, пакуль яна не будзе ўзгоднена. Задаволены тым, што ён зрабіў усё, што мог, для клана Ву, ён пакінуў іх і пайшоў уніз па схіле назад у штаб-кватэру, яго сэрца рыдало, усёй душой жадаючы пракрычаць багам за іх несправядлівасць або бестурботнасць, за тое, што яны забралі так шмат з іх, забралі Пятую пляменніцу, якой усяго дзень або каля таго таму вярнулі жыццё падчас іншага спуску.
  
  "Не будзь дурнем", - загадаў ён сабе. Джос ёсць Джос. У цябе ў кішэні багацце, вялікая будучыня з СІ, ты Змагар за свабоду вытворчасці, а час смерці залежыць ад багоў.
  
  Бедная маленькая пятая пляменніца. Такая прыгожая, такая мілая.
  
  "Багі ёсць багі", - стомлена прамармытаў ён, паўтараючы апошнія словы, якія, наколькі ён памятаў, яна калі-небудзь прамаўляла, а затым выкінуў яе з галавы.
  
  77
  
  18:30 ВЕЧАРА. :
  
  А Тат заковыляла уверх па шырокай лесвіцы ў Вялікім Доме, рыпаючы старымі суставамі, мармычучы нешта сабе пад нос, і пайшла па Доўгай Галерэі, ненавідзячы галерэю і асобы, якія, здавалася, заўсёды назіралі за ёй. "Тут занадта шмат зданяў", - падумала яна з забабонным жахам, ведаючы занадта шмат асобаў у жыцці, якая вырасла ў гэтым доме, якая нарадзілася ў гэтым доме восемдзесят пяць гадоў таму. Нецывілізавана трымаць іх духі ў рабстве, вешая іх малюнка на сцяну. Лепш паводзіць сябе цывілізавана і пакінуць іх у памяці там, дзе месца духам.
  
  Як заўсёды, калі яна бачыла нож Ведзьмы, уваткнуты ў сэрцы партрэта яе бацькі, яе пробирала дрыжыкі. "Дью нех лох мох, - падумала яна, - цяпер вось яна, дзікая, з неспатольным дэманам у сваіх Нефритовых Браме, заўсёды ўпотай оплакивающая страту тайпэна, бацькі свайго мужа, оплакивающая свой лёс з-за таго, што выйшла замуж за слабога сына, а не за бацькі, што бацька ніколі не ляжа з ёй у ложак, і з-за гэтага яе Нефрытавыя Вароты неутолимы".
  
  Айя і ўсе незнаёмцы, якія гадамі падымаліся па гэтай лесвіцы, каб легчы ў яе ложак, варвары ўсіх нацый, усіх узростаў, формаў і памераў, якія будуць адкінутыя ў бок, як куча мякіны, як толькі іх сутнасць будзе ўзятая і выдаткаваная, агонь так і не закране іх.
  
  Ах Тат зноў здрыгануўся. Усе багі сведкі! Нефрытавыя Вароты і Аднавокі Манах - гэта сапраўды інь і ян, сапраўды вечныя, сапраўды богападобныя, абодва ненаедны, як бы моцна ні паглынала адзін другога. Слава ўсім багам, што мае бацькі дазволілі мне прыняць зарок цноты, прысвяціць сваё жыццё выхаванню дзяцей, ніколі не быць расколатай Дымлівых Сцяблом, ніколі больш не быць ранейшай. Слава ўсім багам, усім жанчынам не патрэбныя мужчыны, якія ўзвышаюць іх да адзінства з багамі. Слава ўсім багам, некаторыя жанчыны мудра аддаюць перавагу, каб жанчын абдымалі, дакраналіся, цалавалі і атрымлівалі асалоду ад. У Ведзьмы таксама былі жанчыны, шмат, калі яна была старой, знаходзячы ў іх поўных маладосці абдымках задавальненне, але ніколі - задавальненне, не тое што ў мяне. Цікава, што яна пераспала з цывілізаванай дзяўчынай, але не з цывілізаваным мужчынам, які, напэўна, патушыў б яе пажар, так ці інакш, з дапамогай падушак або без. Усе багі сведкі, колькі разоў я паўтараў ёй? Я адзіны, з кім яна магла гаварыць аб такіх рэчах!
  
  Бедная дурніца, яна са сваімі извращенными марамі пра ўлады, извращенными марамі пра юрлівасці, зусім як старая ўдава імператрыца — кашмарамі ўсяго жыцця, якія ніякая страла не магла развеяць.
  
  А Тат адарвала погляд ад нажа і пайшла далей. Дом ніколі не будзе цэлым, пакуль хто—небудзь не выцягне нож і не кіне яго ў мора - будзь яна праклята або не будзь.
  
  Пажылая жанчына не пастукала ў дзверы спальні, а ўвайшла бясшумна, каб не абудзіць яго, ўстала над велізарнай двухспальным ложкам і паглядзела ўніз. Гэта было час, якім яна атрымлівала асалоду ад больш за ўсё, калі яе дзіця мужчынскага полу ўсё яшчэ спаў у адзіноце, і яна магла бачыць яго спячае твар і вывучаць яго, і ёй не трэба было турбавацца пра хандра Галоўнай жонкі і дрэнным настроі з-за яе прыходаў і сыходаў.
  
  "Дурная жанчына", - сур'ёзна падумала яна, убачыўшы маршчыны на яго твары. Чаму яна не выканае свой абавязак Галоўнай Жонкі і не падорыць майму сыну іншую жонку, маладую, дзіцянараджальную, цывілізаванага чалавека, як гэта было ў старога Зеленоглазого Д'ябла. Тады гэты дом зноў быў бы светлым. Так, хаце трэба больш сыноў — па-дурному рызыкаваць нашчадствам на плячах аднаго сына. І па-дурному пакідаць гэтага быка ў спакоі, па-дурному пакідаць гэтую ложак пусты, па-дурному пакідаць яго на разарванне якой-то сладкоречивой шлюхе, растрачивающей яго сутнасць на чужых пашах. Чаму яна не разумее, што нам трэба абараняць дом! Варвары.
  
  Яна ўбачыла, як яго вочы адкрыліся і засяродзіліся, а затым ён з асалодай пацягнуўся. - Пара ўставаць, сын мой, - сказала яна, імкнучыся, каб голас гучаў рэзка і ўладна. "Ты павінна прыняць ванну, апрануцца і зрабіць яшчэ некалькі тэлефонных званкоў, хейя, і пакінуць сваю бедную старую маці з яшчэ вялікімі клопатамі па хаце, хейя?"
  
  - Так, мама, - прамармытаў Данросс скрозь позех на кантонская дыялекце, затым страпянуўся, як сабака, яшчэ раз пацягнуўся, устаў з ложка і галышом накіраваўся ў ванную.
  
  Яна крытычна агледзела яго высокае цела, маршчыністыя, жорсткія шнары ад старых апёкаў, атрыманых у авіякатастрофе, пакрывалі большую частку яго ног. Але ногі былі моцнымі, бакі моцнымі, а янь рашучым і здаровым. Добра, падумала яна. Я рада бачыць, што ўсё добра. Нягледзячы на гэта, яе турбавала яго пастаянная худзізна, адсутнасць вялікага жывата, якога заслугоўвалі яго багацце і становішча. "Ты недастаткова еж, сыне мой!"
  
  "Больш чым дастаткова!"
  
  - У вядры ёсць гарачая вада. Не забудзь пачысціць зубы.
  
  Задаволеная, яна пачала запраўляць ложак. - Яму патрэбен быў адпачынак, - прамармытала яна, не ўсведамляючы, што кажа ўслых. "Апошнюю тыдзень ён быў як апантаны, працаваў усе гадзіны напралёт, страх быў у яго на твары і над ім. Такі страх можа забіць ". Скончыўшы з ложкам, яна крыкнула: "А цяпер не засиживайся дапазна сёння ўвечары. Ты павінен берагчы сябе, і калі пойдзеш са шлюхай, прывядзі яе сюды, як разумны чалавек, хейя?"
  
  Яна пачула яго смех і ўзрадавалася гэтаму. У апошнія некалькі дзён ад яго было недастаткова смеху, падумала яна. "Мужчыну патрэбен смех і юнацкая інь, каб сілкаваць ян. Эх, што, што ты сказаў?"
  
  "Я пытаюся, дзе Дачка Нумар Адзін?"
  
  "Ўваходзіш, выходзіш, заўсёды выходзіш, выходзіш з гэтым новым варварам", - сказала яна, падыходзячы да дзвярэй ваннай і гледзячы на яго, пакуль ён абліваўся вадой. - Той, з доўгімі валасамі і ў мятай вопратцы, які працуе ў "Чайна Гардыян". Я яго не ўхваляю, сын мой. Няма, зусім няма!
  
  "Дзе яны "выйшлі", а Тат?"
  
  Пажылая жанчына паціснула плячыма, прыкусіўшы дзясны. - Чым хутчэй дачка нумар Адзін выйдзе замуж, тым лепш. Хай лепш яна стане праблемай іншага мужчыны, чым тваёй. Ці табе варта добранька отхлестать яе па задніцы. Ён зноў засмяяўся, і яна здзівілася, чаму ён засмяяўся на гэты раз. "У яго становіцца ўсё прасцей з галавой", - прамармытала яна і адвярнулася. У далёкай дзверы, успомніўшы, яна крыкнула: "Табе прынясуць трохі ежы перад сыходам".
  
  - Не турбуйцеся аб ежы ... - Данросс спыніўся, разумеючы, што гэта пустая трата часу. Ён пачуў, як яна, што-то мармычучы, сышла, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  Ён стаяў у ванне і выліваў на сябе яшчэ халодную ваду. Госпадзе, як бы я хацеў, каб гэтая чортава недахоп вады спынілася, падумаў ён. Мне б не перашкодзіў па-сапраўднаму доўгі, гарачы душ, яго думкі няўмольна засяродзіліся на Адрионе. Ён адразу ж пачуў перасцярога Пенелопы: "Повзрослей, Ен! Гэта сапраўды яе ўласная жыццё, повзрослей ж!"
  
  - Я спрабую, - прамармытаў ён, энергічна выціраючыся ручніком. Перад сном ён патэлефанаваў Пенелопе. Яна ўжо была ў Касле.
  
  Эйвисьярд, Кэці ўсё яшчэ ў лонданскай клініцы для дадатковых аналізаў. "Яна прыедзе на наступным тыдні. Я вельмі спадзяюся, што ўсё будзе ў парадку ".
  
  "Я падтрымліваю сувязь з лекарамі, Пенн". Ён распавёў ёй аб адпраўцы Гаваллана ў Шатландыю. "Ён заўсёды хацеў быць там, Кэці таксама, так будзе лепш для іх абодвух, а?"
  
  - О, гэта цудоўна, Ен. Гэта будзе цудоўнае танізавальнае сродак.
  
  "Яны могуць захапіць усе усходняе крыло".
  
  - О так. Ен, надвор'е сёння цудоўная, цудоўны дом. Спадзяюся, ты не зможаш прыехаць на некалькі дзён?
  
  "Я па вушы ў гэтым ўграз, Пенн! Ты чуў аб рынку?"
  
  Ён пачуў кароткачасовую цішыню і ўбачыў, як змянілася яе твар, а ў галаве, пачуў яе бяссільную лютасьць супраць рынку, Ганконга і бізнесу, як бы яна ні спрабавала адкінуць гэта прэч.
  
  "Так. Гэта, павінна быць, жудасна", - сказала яна, у яе голасе ўсё яшчэ гучала дрыжыкі. "Бедны ты. Аластер быў трохі не ў сабе мінулай ноччу. Усё будзе добра, ці не так?"
  
  "О, так", - сказаў ён з вялікай упэўненасцю, задаючыся пытаннем, што б яна сказала, калі б ён сказаў ёй, што яму давядзецца асабіста гарантаваць атрыманне крэдыту Муртага, калі ён будзе атрыманы. Аб Божа, хай гэта адбудзецца. Ён падзяліўся з ёй усімі навінамі, затым сказаў, што AMG даслала яму вельмі цікавае паведамленне, аб якім ён раскажа ёй, калі ўбачыць яе, дадаўшы, што пасланцам была жанчына японскага паходжання з Швейцарыі. "Яна сапраўдная птушка!"
  
  "Спадзяюся, не занадта шмат!"
  
  "О, не! Як Глена і як ты?"
  
  - Проста выдатна. Ты што-небудзь чуў пра Дункане?
  
  "Так. Ён прыязджае заўтра - я папрашу яго, каб патэлефанаваць вам, як толькі ён будзе дома. Вось і ўсё, Пенн, люблю цябе!"
  
  "Я таксама люблю цябе і хачу, каб табе было тут. О, як Адрион?"
  
  "Больш аб тым жа. Яна і гэты Няшчасны хлопец, здаецца, неразлучныя!"
  
  "Памятай, што яна вельмі дарослая, дарагая, і не хвалюйся аб ёй. Проста пастарайся пасталець сам".
  
  Ён скончыў выцірацца і паглядзеў на сваё адлюстраванне ў люстэрку, варожачы, стары ён для сваіх гадоў або малады, не адчуваючы сябе нічым іншым, як у дзевятнаццаць гадоў — у універсітэце або на вайне. Праз імгненне ён сказаў: "Табе пашанцавала, што ты застаўся жывы, даўніна. Цябе, о, як пашанцавала". Яго сон быў цяжкім, і яму сніўся Типтоп, і адразу пасля абуджэння хто-то спытаў яго ў сне: "Што ты збіраешся рабіць?" "Я не ведаю", - падумаў ён. Наколькі я магу давяраць гэтаму мярзотнікі Синдерсу? Не вельмі. Але я збіў яго з панталыку сваёй пагрозай... няма, маё абяцанне апублікаваць "адзінаццаць лістоў паперы". І я гэта зраблю, клянуся Богам! Я лепей патэлефаную Типтопу перад ад'ездам да Пламму. Я лепш
  
  Яго вушы пачулі, як дзверы спальні зноў адчыніліся, і Ах Тат прачаўкала назад праз пакой, каб ўстаць у дзверы ваннай. - Ах, сын мой, я забыўся табе сказаць, што ўнізе цябе чакае варвар.
  
  "Аб? Хто?"
  
  Яна паціснула плячыма. "Варвар. Не такі высокі, як ты. У яго дзіўнае імя, і ён больш страшны, чым звычайна, з валасамі колеру саломы!" Яна порылась ў кішэні і знайшла картку. "Вось".
  
  На картцы значылася: "Дэйв Муртаг III, Каралеўскі банк Бельгіі і Далёкаўсходні банк". У Данросса скрутило жывот. - Як доўга ён чакае?"
  
  - Гадзіну, можа быць, больш.
  
  - Што? Чыні пералюбу ўсім багам. Чаму ты мяне не пабудзіў?
  
  "Э? Чаму я цябе не разбудзіла?" - з'едліва спытала яна. "Чаму? Як ты думаеш, чаму? Я дурань? Замежны д'ябал? Айейя, што важней, яго чаканне або твой адпачынак? Иииии! - пагардліва дадала яна і пайшла, бурчаў: "Як быццам я не ведаю, што для цябе лепш".
  
  Данросс паспешліва апрануўся і пабег ўніз. Муртаг расцягнуўся ў мяккім крэсле. Ён здрыгануўся, калі адчыніліся дзверы. "О, прывітанне!"
  
  - Мне страшэнна шкада, я выпіла і не ведала, што ты тут.
  
  "Усё ў парадку, тайпэн". Дэйв Муртаг выглядаў змардаванай. - Старая карга прыстрашыла вытрасці з мяне ўсё дзярмо, калі я хоць бы пробормочу што-небудзь, але гэта не мела значэння, я адключылася. Ён стомлена пацягнуўся, душачы позех, і патрос галавой, спрабуючы растлумачыць яе. "Госпадзе, прабач, што прыйшоў без запрашэння, але гэта лепш, чым па тэлефоне".
  
  Данросс пастараўся схаваць хваравітае расчараванне на твары. Павінна быць, гэта адмова, падумаў ён. "Віскі?"
  
  - Вядома, з содавай. Дзякуй. Госпадзе, як я стаміўся.
  
  Данросс падышоў да графину і наліў сабе брэндзі з содавай. - За здароўе, - сказаў ён, змагаючыся з жаданнем спытаць.
  
  Яны чокнуліся келіхамі.
  
  "Здароўе. І ты атрымаў сваё!" Твар маладога чалавека расплыўся ў шырокай ўхмылка. "Мы зрабілі гэта!" - ён амаль пракрычаў. "Яны крычалі і галасілі, але гадзіну назад пагадзіліся. У нас ёсць усе! 120 працэнтаў судоў і абаротны фонд ЗША ў памеры 50 мільёнаў даляраў, наяўныя мінаюць ў сераду, але вы можаце здзейсніць куплю ў панядзелак у 10: 00 раніцы. Прапанова аб здзелках з танкерамі было вырашальным. Госпадзе, мы зрабілі гэта, дзеля ўсяго святога!"
  
  Данроссу запатрабавалася ўся яго вывучка, каб стрымаць радасны роў, не паказаць радасці на твары і спакойна сказаць: "О, вельмі добра", - і зрабіць яшчэ адзін глыток брэндзі. "У чым справа?" спытаў ён, убачыўшы шок на твары маладога чалавека.
  
  Муртаг паківаў галавой і стомлена апусціўся на крэсла. - Вы, лаймы, зусім іншыя! Я ніколі вас не разумею. Я даю табе стопрацэнтнае ўмоўна-датэрміновае вызваленне з самай прыемнай здзелкай, якую Бог калі-небудзь даваў чалавеку, а ўсё, што ты кажаш, гэта "О, як выдатна ".
  
  Данросс засмяяўся. Гэта быў аглушальны выбух смеху, і ўсе яго шчасце выплюхнуўся вонкі. Ён паляпаў Муртага па руцэ і падзякаваў яго. "Ну і як?" - спытаў ён, ззяючы.
  
  "Так-то лепш!" Ён схапіў свой партфель, адкрыў яго і выцягнуў пачак кантрактаў і папер. "Гэта менавіта тое, аб чым мы дамаўляліся. Я не спаў усю ноч, складаючы іх. Вось асноўнае крэдытнае пагадненне, гэта ваша асабістая гарантыя, гэта для карпаратыўнай друку, дзесяць копій за ўсё ".
  
  "Я инициализирую адзін набор зараз, які вы захаваеце, вы инициализируете той, які я захаваю, а затым мы афіцыйна падпішам яго заўтра раніцай. Не маглі б вы сустрэцца са мной у маім офісе заўтра раніцай, скажам, у 7:30? Мы знішчым усе дакументы і...
  
  Малады чалавек выдаў міжвольны стогн. "Як наконт 8:00, тайпэн, або 8:30? Мне проста трэба крыху паспаць".
  
  "7:30. Ты можаш праспаць увесь дзень. Раптам падумаўшы, Данросс дадаў: "На заўтра ў цябе зарэзерваваны вечар".
  
  "Так і ёсць?"
  
  "Так. Табе лепш адпачыць як мага больш, твой вечар будзе насычаным".
  
  "Што раблю?"
  
  - Ты не жанаты, у цябе няма прыхільнасці, так што забаўляльны вечар быў бы нядрэнны. А?
  
  "Ну і справы". Мурта прыкметна ажывіўся. "Гэта было б цудоўна".
  
  - Добра. Я адпраўлю цябе да майго аднаму ў Абердзіна. Золотозубый Ву.
  
  "Хто?"
  
  - Стары сябар сям'і. У поўнай бяспецы. Пакуль я думаю пра гэта, паабедаем на скачках на наступным тыдні?
  
  "Аб Божа, дзякуй. Учора Кейсі дала мне наводку, і я выйграў кучу грошай. Ходзяць чуткі, што ты збіраешся ўдзельнічаць у Noble Star ў суботу. Праўда?"
  
  - Магчыма. Данросс не зводзіў з яго вачэй. - Здзелка сапраўды заключана? Ніякіх шанцаў на зрыў?
  
  "Клянуся сэрцам і спадзяюся памерці! О, вось, я забыўся". Ён працягнуў яму які пацвярджае тэлекс. "Усё так, як мы дамаўляліся". Мурта зірнуў на гадзіннік. "Зараз 6:00 раніцы па нью-йоркскім часе, але вы павінны патэлефанаваць С. Дж. Беверлі, нашаму старшыні праўлення, праз гадзіну - ён чакае вашага званка. Вось яго нумар ". Малады чалавек празьзяў. "Яны прызначылі мяне віцэ-прэзідэнтам, якія адказваюць за ўсю Азію".
  
  "Віншую".
  
  Данросс паглядзеў на час. Яму хутка трэба было сыходзіць, інакш ён спазніўся б, а ён не хацеў прымушаць Рыка чакаць. Яго сэрца часта забілася. - Давай пачнем прама цяпер, добра?
  
  Мурта ужо разбіраў паперы. - Толькі адно, тайпэн, Эс Джэй сказаў, што мы павінны захаваць гэта ў сакрэце.
  
  "Гэта будзе няпроста. Хто іх надрукаваў?"
  
  - Мая сакратарка — Але яна амерыканка, яна тугая, як малюск.
  
  Данросс кіўнуў, але ўнутры яго гэта не пераканала. Аператар телекса — хіба Філіп Чэн не казаў, што ў яго ўжо ёсць копіі некаторых телексов? — ці прыбіральшчыцы, ці тэлефонныя аператары, немагчыма вызначыць, хто менавіта, але навіны хутка стануць агульнавядомымі, што б ён ці Муртаг ні рабілі. Цяпер, як выкарыстоўваць усе з максімальнай выгадай, пакуль гэта ўсё яшчэ ў сакрэце? ён пытаўся ў сябе, з цяжкасцю сдерживаясь, каб не заплясать ад радасці, факт здзелкі беспрэцэдэнтны і ў яго амаль немагчыма паверыць. Ён пачаў падпісваць свой камплект папер, Муртаг - іншы. Ён спыніўся, пачуўшы, як адчыніліся, і бразнулі ўваходныя дзверы. Адрион віскнуў: "Ах, Тат!" - і працягнуў патокам дыялекту кантонская ама, скончыўшы: "... і, дзеля ўсіх багоў, ты пагладзіў маю новую блузку?"
  
  - Блузка? Якая блузка, юная міс з пранізлівым голасам і поўным адсутнасцю цярпення? Чырвоная? Чырвоная, якая належыць Галоўнай жонкі, якая сказала табе...
  
  "О, цяпер гэта маё, Ах, Тат! Я вельмі сур'ёзна прасіла цябе пагладзіць гэта".
  
  Муртаг таксама спыніўся, прыслухоўваючыся да патоку визгливого дыялекту кантонская, выходнага ад іх абодвух. - Госпадзе, - стомлена прамовіў ён. - Я ніколі не прывыкну да таго, як паводзяць сябе слугі, што б ты ім ні казаў!
  
  Данросс засмяяўся і паклікаў яго да сябе, ціхенька прыадчыніўшы дзверы. Мурта ахнуў. Адрион уперла рукі ў бакі і накіравалася да Ах Тату, які вярнуў ёй зброю, абодва яны хрыпелі, абодва казалі адзін за аднаго і ні адзін не слухаў.
  
  "Ціха!" Сказаў Данросс. Абодва спыніліся. "Дзякуй. Ты сапраўды трохі перебарщиваешь, Адрион!" - мякка сказаў ён.
  
  • Яна зазьзяла. - О, прывітанне, бацька. Ты че— - Яна змоўкла, убачыўшы Муртага. Данросс заўважыў імгненную змену. Папераджальны прамень пранёсся скрозь яго.
  
  "О, Адрион, ці магу я ўявіць Дэйва Муртага, віцэ-прэзідэнта па Азіі Каралеўскага банка Бельгіі і Далёкага Усходу?" Ён паглядзеў на Муртага і ўбачыў ошеломленное выраз яго твару. "Гэта мая дачка, Адрион".
  
  - Вы, э-э, кажаце па-кітайску, міс, э-э, Данросс?
  
  "О так, так, вядома, кантонская дыялект. Вядома. Вы новенькая ў Ганконгу?"
  
  "Аб няма, мэм, няма, я... э-э... я тут ужо паўгода ці больш".
  
  Данросс назіраў за імі абодвума з расце весялосцю, разумеючы, што на дадзены момант пра яго зусім забыліся. Ах, хлопчык сустракае дзяўчынку, дзяўчынка сустракае хлопчыка, і, магчыма, гэта было б ідэальным фонам для работ Хэпли. "Не хочаш выпіць з намі, Адрион?" нядбайна спытаў ён, калі іх размова падышоў да канца, і яна сабралася сыходзіць.
  
  "А. О, дзякуй, бацька, але я не хацела цябе турбаваць".
  
  "Мы як раз заканчваем. Пойдзем. Як справы?"
  
  "О, выдатна, выдатна". Адрион павярнуўся да А Тат, якая ўсё яшчэ цвёрда стаяла там - яна таксама заўважыла імгненнае ўзаемнае цяга. "Ты пагладзіш маю блузку! Калі ласка, - уладна сказала яна на кантонская дыялекце. - Мне трэба сыходзіць праз пятнаццаць хвілін.
  
  - Ды жывуць твае пятнаццаць хвілін, Юная імператрыца. Ах Тат фыркнуў і, бурчаў, вярнуўся на кухню.
  
  Адрион засяродзіўся на Муртаге, які прыкметна заквітнеў, яго стомленасць знікла. "З якой частцы Штатаў вы?"
  
  - З Тэхаса, мэм, хоць я праводзіў час у Лос-Анджэлесе, Нью-Ёрку і Новым Арлеане. Вы гуляеце ў тэніс?
  
  "О, так, я ведаю".
  
  "У нас у Амерыканскім клубе ёсць некалькі добрых кортаў. Ты, можа быць, хочаш згуляць на наступным тыдні?"
  
  "Я б з задавальненнем. Я гуляў там раней. Ты добры?"
  
  "Аб няма, мэм, э-э, міс Данросс, проста заняткі ў каледжы".
  
  "Заняткі ў каледжы могуць азначаць "вельмі добра". Чаму б табе не называць мяне Адрион?"
  
  Данросс працягнуў ёй шклянку хераса, які сам жа і наліў, і яна падзякавала яго усмешкай, хоць усё яшчэ была сканцэнтравана на Муртаге. "Табе лепш быць лепшым у сваім класе, малады чалавек", - падумаў ён, ведаючы, наколькі яна схільная да суперніцтва, ці цябе чакае чосу. Старанна хаваючы сваё весялосьць, ён вярнуўся да паперах. Калі ён скончыў падпісваць свой набор, ён крытычна агледзеў іх абодвух: яго дачка, нядбайна якая сядзела на краі канапы, прыгожую і такую ўпэўненую ў сабе, вельмі падобную на жанчыну, і Муртага, высокага і добра выхаванага, крыху сарамлівага, але вельмі добра держащегося.
  
  Ці змагу я вынесці банкіра ў сям'і? Мне лепш адведаць яго! Божа, дапамажы нам, амерыканец? Ну, ён тэхасец, а гэта не адно і тое ж, ці не так? Я б хацеў, каб Пенн вярнулася сюды.
  
  "... о не, Адрион", - казаў Муртаг. "У мяне кватэра кампаніі ў Вэст-Пойнце. Гэта маленькае мястэчка, але выдатнае".
  
  "Гэта мае такое значэнне, ці не так? Я жыву тут, але хутка ў мяне будзе свая кватэра". Яна шматзначна дадала: "ці Не так, бацька?"
  
  "Вядома". Данросс тут жа дадаў: "Пасля універсітэта! Вось мой набор, містэр Мерт, як вы думаеце, вы маглі б падпісаць свой?"
  
  "О так ... О, прабачце!" Муртаг амаль падбег, паспешліва распісаўся на сваёй групе. "Калі ласка, сэр. Ты, э-э, ты сказаў, што будзеш у сваім офісе заўтра ў 7:30 раніцы, так?"
  
  Адрион брыво выгнуў. "Табе лепш быць пунктуальныя, Дэйв, тайпэн непрыемна раздражнёны непунктуальностью".
  
  - Лухта сабачая, - сказаў Данросс.
  
  - Я люблю цябе, бацька, але гэта не лухта сабачая!
  
  Яны пагаманілі з хвіліну, затым Данросс зірнуў на гадзіннік, прыкідваючыся занепакоеным. "Чорт! Мне трэба патэлефанаваць, а потым спяшацца". Муртаг адразу ж узяў свой партфель, але Данросс ветліва дадаў: "Адрион, ты сказаў, што з'яжджаеш праз некалькі хвілін. Цікава, ці знойдзецца ў вас час адвезці містэра Муртага?
  
  Малады чалавек адразу ж сказаў: "О, я магу злавіць таксі, няма неабходнасці турбаваць сябе—"
  
  "О, гэта не праблема, - радасна сказала яна, - зусім не праблема. Вэст-Пойнт ўжо на маім шляху".
  
  Данросс пажадаў ім добрай ночы і пакінуў іх. Яны ледзь заўважылі, як ён сышоў. Ён прайшоў у свой кабінет і зачыніў дзверы, а з закрыццём дзвярэй адключыўся ад усяго астатняга, акрамя Типтопа. З каміна за ім назіраў Дырк Струан. Данросс імгненне глядзеў у адказ.
  
  - У мяне ёсць план А, У або З, - сказаў ён услых. - Усе яны прывядуць да катастрофы, калі Синдерс не выступіць.
  
  Вочы проста ўсміхаліся па-свойму цікава.
  
  - Табе было лёгка, - прамармытаў Данросс. - Калі хто-то ўставаў у цябе на шляху, ты мог забіць яго, нават Ведзьму.
  
  Раней ён абмяркоўваў планы з Філіпам Іх. "Усе яны тояць у сабе небяспеку", - сказаў яго компрадор, вельмі занепакоены.
  
  "Што б вы параілі?"
  
  "Выбар павінен быць за табой, тайбань. Табе прыйдзецца даць асабістыя гарантыі. Гэта таксама твар, хоць я б падтрымаў цябе ва ўсім, і ты папрасіў аб ласцы як стары сябар".
  
  - А што наконт сэра Луіса?
  
  - Я дамовіўся сустрэцца з ім сёння ўвечары, тайпэн. Я спадзяюся на супрацоўніцтва. Філіп Чэн здаваўся яшчэ больш сівым і пастарэлым, чым калі-небудзь. "Шкада, што мы нічога не можам даць Типтопу на выпадак, калі Синдерс адмовіцца".
  
  "А як наконт абмену танкерныя флоту? Ці можам мы абаперціся на Ві Сі? Як наконт торыя - ці Джозэфа Ю?"
  
  - Типтопу трэба што-то наўзамен, а не пагрозы, тайпэн. П. Б. сказаў, што дапаможа?
  
  "Ён абяцаў патэлефанаваць Типтопу сёння днём — ён сказаў, што таксама патэлефануе аднаму з сваіх сяброў у Пекіне".
  
  Роўна ў сем гадзін Данросс набраў нумар. "Містэр Тып, калі ласка. Іэн Данросс".
  
  "Добры вечар, тайпэн. Як справы? Я чуў, ты можаш выступаць на Ноўбл Стары ў наступную суботу?"
  
  "Гэта магчыма". Яны пагаварылі аб неістотных рэчах, затым Типтоп спытаў: "А гэты няшчасны чалавек? Самае пазней, калі яго збіраюцца вызваліць?"
  
  Данросс трымаўся за сябе, а затым прысвяціў сябе свайму будучаму. "Заўтра на заходзе ў Ло Ву".
  
  - Вы асабіста гарантуеце, што ён там будзе?
  
  "Я асабіста гарантую, што зрабіў усё, што ў маіх сілах, каб пераканаць улады вызваліць яго".
  
  "Гэта не тое ж самае, што сказаць, што мужчына будзе там. Не так?"
  
  - Няма. Але ён будзе там. Я... - Данросс змоўк. Ён збіраўся сказаць "амаль упэўнены", але потым зразумеў, што, напэўна, пацерпіць няўдачу — не насмельваючыся гарантаваць гэта, таму што правал выступу назаўжды пазбавіў бы яго асобы, яго даверлівасці, — але ён успомніў словы Піліпа Чена аб тым, што Типтопу ёсць з чым патаргавацца, і раптам у яго з'явілася магчымасць. "Паслухайце, містэр Тып", - пачаў ён, адчуваючы, што яго раптоўнае ўзбуджэнне выклікае амаль млоснасць. "Надышлі агідныя часы. Стары
  
  Сябры маюць патрэбу ў Старых Сяброў, як ніколі раней. Канфідэнцыйна, вельмі канфідэнцыйна, я чуў, што наша Спецыяльнае падраздзяленне за апошнія два дні выявіла, што тут дзейнічае буйная савецкая шпіёнская сетка, глыбока заканспіраваная, кодавая назва аперацыі "Севрин". Мэта Сэвэрына - разбурэнне сувязі Паднябеснай з астатнім светам".
  
  - У гэтым няма нічога новага, тайбань. Гегемонисты заўсёды будуць гегемонистами, царская Расея ці Савецкая Расія, розніцы няма. Так было чатырыста гадоў. Чатырыста гадоў прайшло з моманту іх першых ўварванняў і разграблення нашых зямель. Але, калі ласка, працягвай.
  
  "Я веру, што Ганконг і Паднябесная - роўныя мэты. Мы - ваша адзінае акно ў свет. Стары Зялёнавокі Д'ябал быў першым, хто гэта ўбачыў, і гэта праўда. Любое ўмяшанне тут - і выйграюць толькі гегемонисты. У мае рукі трапіла сее-якая дакументацыя, частка дакументацыі Спецыяльнага аддзела." З лімітавай дакладнасцю Данросс пачаў даслоўна цытаваць скрадзеныя дакументы кіраўніка ў справаздачы AMG, яго розум, здавалася, чытаў старонкі, якія без намаганняў ўсплывалі з яго памяці. Ён распавёў Типтопу усе адносяцца да справы падрабязнасці аб Севрине, шпіёнаў і пра паліцэйскім "кроте".
  
  Запанавала потрясенное маўчанне. - Якая дата ў дакуменце аб галаве Сэвэрына, тайпэн?
  
  "Ён быў ухвалены "Лос-Анджэлесам" 14 сакавіка 1950 года".
  
  Доўгі ўздых. Вельмі доўгі. - Лаўрэнцій Берыя?
  
  "Я не ведаю". Чым больш Данросс думаў аб гэтай новай выкруту, тым больш ён хваляваўся, упэўнены зараз, што гэтая інфармацыя і станоўчыя доказы ў патрэбных пекінскіх руках выклічуць прыліўных хвалю ў савецка-кітайскіх адносінах.
  
  "Можна азнаёміцца з гэтым дакументам?"
  
  "Так. Так, гэта было б магчыма", - сказаў Данросс, адчуваючы, як па спіне струменіцца пот, дзякуючы сябе за прадбачлівасць, праяўленую пры капіяванні раздзелаў Sevrin справаздачы AMG.
  
  - А чэхаславацкі дакумент STB, на які вы спаслаліся?
  
  "Так. Ролю, якая ў мяне ёсць".
  
  "Калі гэта было датаваны?"
  
  "6 красавіка 1959 года".
  
  - Значыць, нашымі так званымі саюзьнікамі заўсёды былі воўчае сэрца і сабачыя лёгкія?
  
  "Баюся, што так".
  
  "Чаму Еўропа і капіталісты ў Амерыцы не разумеюць, хто сапраўдны вораг у свеце? Эйя?"
  
  "Гэта цяжка зразумець", - сказаў Данросс, цяпер гуляючы ў чакальную гульню.
  
  Пасля паўзы, зноў узяўшы сябе ў рукі, Типтоп сказаў: "Я ўпэўнены, што мае сябры хацелі б атрымаць копію гэтага дакумента Сэвэрына і любых пацвярджаюць дакументаў".
  
  Данросс выцер пот з ілба, але голас яго гучаў спакойна. "Як для старога сябра, для мяне вялікі гонар дапамагаць усім, чым я магу".
  
  Зноў запанавала маўчанне. "Агульны сябар патэлефанаваў, каб прапанаваць сваю падтрымку вашай просьбе аб наяўнасці Банка Кітая, і некалькі хвілін назад мне сказалі, што вельмі важны чалавек патэлефанаваў з Пекіна і прапанаваў любую дапамогу, якая можа быць аказана ў вашай патрэбе, будзе заслужанай". Яшчэ адно маўчанне, і Данросс амаль адчуў, як Типтоп і астатнія, хто, верагодна, слухаў размову па тэлефоне, узважваюць, ківаюць або пампуюць галовамі. - Не мог бы ты прабачыць мяне на хвілінку, тайбань, там хто-то стукае ў дзверы.
  
  "Хочаце, я вам ператэлефаную?" - адразу ж сказаў ён, каб даць ім час падумаць.
  
  - Не, у гэтым няма неабходнасці, калі вы не пярэчыце пачакаць хвілінку.
  
  Данросс пачуў, як паклалі трубку. На заднім плане адыгрывала радыё. Няясныя гукі, якія маглі быць прыглушанымі галасамі. Яго сэрца шалёна калацілася. Чаканне, здавалася, доўжылася вечна. Затым трубку зноў паднялі.
  
  "Даруй, тайпэн. Калі ласка, адпраў гэтыя копіі крыху раней — ці зручна будзе пасля ранішняй сустрэчы?"
  
  "Так, так, вядома".
  
  - Калі ласка, перадайце містэру Дэвіду Макструану мае найлепшыя пажаданні, калі ён прыбудзе.
  
  Данросс ледзь не выпусціў трубку, але своечасова апамятаўся. "Я ўпэўнены, што ён хацеў бы, каб я вярнуў іх. Як містэр Ю? - спытаў ён, тыцкаючы пальцам у цемру, хочучы крыкнуць у слухаўку: "А як жа грошы?" Але ён быў моцна заняты кітайскімі перамовамі. Яго асцярожнасць ўзрасла.
  
  Зноў цішыня. - Выдатна, - сказаў Типтоп, але Данросс пачуў іншы тон. - О, гэта нагадала мне, - казаў Типтоп, - містэр Ю тэлефанаваў з Кантона сёння днём. Ён хацеў бы перанесці дату вашай сустрэчы, калі гэта магчыма. На два тыдні наперад, заўтра, у панядзелак."
  
  Данросс на імгненне задумаўся. На гэтым тыдні ён павінен быў быць у Японіі з Toda Shipping, ведучы перамовы па ўсёй сваёй схеме зваротнага выкупу-арэнды, якая цяпер, калі First Central падтрымала яго, мела велізарныя шанцы на поспех. "Гэты панядзелак цяжкі. Наступны быў бы для мяне лепш. Ці магу я пацьвердзіць вам гэта да пятніцы?"
  
  - Так, вядома. Што ж, не буду цябе больш затрымліваць, тайбань.
  
  Напружанне Данросса стала амаль невыносным цяпер, калі была дасягнутая фінальная стадыя. Ён уважліва прыслухаўся да прыемнага, сяброўскім голасу.
  
  "Дзякуй за інфармацыю. Я мяркую, што гэты небарака будзе на мяжы Ло Ву да заходу. Так, дарэчы, калі неабходныя банкаўскія дакументы будуць дастаўлены асабіста містэрам Хавергиллом, вамі і губернатарам заўтра ў 9: 00 раніцы, паўмільярда даляраў наяўнымі могуць быць пераведзены ў "Вікторыю" неадкладна.
  
  Данросс імгненна разгадаў хітрасць. - Дзякуй, - лёгка сказаў ён, пазбягаючы пасткі. - Містэр Мы з Хавергиллом будзем там. На жаль, я разумею, што канцылярыя прэм'ер-міністра загадала губернатару заставацца ў Доме ўрада да паўдня для кансультацый. Але я скарыстаюся яго паўнамоцтвамі і адрэжу, гарантаваўшы крэдыт", - дадаў ён, паколькі, вядома, для губернатара было б немагчыма пайсці асабіста, з шапкай у руцэ, як звычайны даўжнік, і такім чынам стварыць непрымальны прэцэдэнт. "Я мяркую, што гэта будзе здавальняюча".
  
  Голас Типтопа быў амаль варкатанне. "Я ўпэўнены, што банк будзе гатовы адкласці сустрэчу да паўдня, каб выканаць абавязкі кіраўніка".
  
  "Да і пасля паўдня ён будзе знаходзіцца на вуліцах разам з паліцыяй па барацьбе са спецназам, містэрам Тыпам і арміяй, кіруючы магчымымі дзеяннямі супраць беспарадкаў, справакаваных гегемонистами. Ён, вядома ж, галоўны камандзір Ганконга".
  
  Голас Типтопа завастрылася. - Няўжо нават галоўнакамандуючы не можа надаць некалькі каштоўных хвілін да таго, што, відавочна, з'яўляецца такім важным справай?
  
  "Я ўпэўнены, гэта даставіла б яму задавальненне", - сказаў Данросс, бясстрашны, які ведае мастацтва азіяцкіх перамоваў, гатовы да лютасьці, прысмакі і ўсім, што паміж імі. "Але абарона інтарэсаў Сярэдняга Каралеўства, а таксама Калоніі была б вышэй за ўсё ў яго свядомасці. Я ўпэўнены, што, на жаль, яму давялося б адмовіцца, пакуль не скончыцца надзвычайная сітуацыя ".
  
  Наступіла варожае маўчанне. - Тады што б вы прапанавалі?
  
  І зноў Данросс пазбег пасткі, перайшоўшы на наступны ўзровень. "О, дарэчы, яго ад'ютант прасіў мяне згадаць, што яго
  
  Ваша правасхадзіцельства задавальняе вечарынку для некалькіх нашых самых важных грамадзян Кітая на скачках у наступную суботу, і ён пацікавіўся, ці не апынецеся вы выпадкова ў Калоніі, каб ён мог даслаць вам запрашэнне? Ён не губляў надзеі. Такая пастаноўка пытання давала Tiptop магчымасць прыняць або адмовіцца без страты асобы — і, у той жа час, абараняла твар губернатара, які такім чынам пазбег бы адпраўкі такога палітычна важнага запрашэнні, у якім магло быць адмоўлена. Данросс ўсміхнуўся пра сябе, паколькі губернатар яшчэ нічога не ведаў аб гэтай важнай вечарыне, якую яму трэба было зладзіць.
  
  Яшчэ адно маўчанне, пакуль Типтоп абдумваў палітычныя наступствы. "Калі ласка, падзякуеце яго за ўвагу. Я мяркую, што буду тут. Магу пацвердзіць гэта ў аўторак?"
  
  "Я буду рады, каб перадаць ваша паведамленне". Данросс падумаў, не згадаць ці Браяна Квока, але вырашыў пакінуць гэта ў падвешаным стане. "Вы будзеце ў банку ў 9:00 раніцы, містэр Тып?"
  
  "Аб няма. Гэта сапраўды не мае да мяне ніякага дачынення. Я проста зацікаўлены назіральнік". Зноў цішыня. "Вашым прадстаўнікам варта сустрэцца з галоўным мэнэджэрам".
  
  Данросс уздыхнуў, усе яго пачуцці былі абвостраныя. Ніякіх згадак аб фізічным прысутнасці губернатара. Я перамог? "Я хацеў бы ведаць, ці не мог бы хто-небудзь пацвердзіць Радыё Ганконга, каб паспець да вячэрнім девятичасовым навінам, што Банк Кітая неадкладна прадастаўляе Калоніі крэдыт у памеры паўмільярда даляраў наяўнымі".
  
  Зноў цішыня. "О, я ўпэўнены, што ў гэтым няма неабходнасці, містэр Данросс", - сказаў Типтоп, і цяпер, упершыню за ўвесь час, у яго голасе пачуўся смяшок. "Несумненна, словы тайпэна з Высакароднага дома дастаткова для простай капіталістычнай радыёстанцыі. Спакойнай ночы".
  
  Данросс паклаў трубку. Яго пальцы дрыжалі. Спіна балела, сэрца шалёна калацілася. - Паўмільярда даляраў! - прамармытаў ён, узрушаны ўбачаным. "Ніякай паперы, ніякай нарэзкі, ніякага поціску рукі, некалькі тэлефонных званкоў, невялікія перамовы - і паўмільярда даляраў будуць даступныя для перадачы грузавіком ў 9: 00 раніцы.
  
  Мы перамаглі! Грошы Муртага, а цяпер і Кітая! ТАК. Але як выкарыстоўваць гэта веданне з максімальнай карысцю? Як? бездапаможна спытаў ён сябе. Няма сэнсу ісці да Пламму цяпер. Што рабіць? Што рабіць?
  
  Яго калені падкошваліся, у галаве гулі планы і контрпланы. Затым яго стрыманае ўзбуджэнне вырвалася вонкі гучным ровам, які рыкашэтам адбіўся ад сцен кабінета, і ён запрыгал уверх-уніз і выдаў яшчэ адзін баявы кліч, які перайшоў у смех. Ён пайшоў у ванную, каб ополоснуть твар вадой. Ён сарваў з сябе дашчэнту прамоклую кашулю, не клапоцячыся аб гузіках, і выкінуў яе ў смеццевае вядро. Дзверы кабінета расчыніліся. Адрион уварваўся ў пакой, бледны і устрывожаны. "Бацька!"
  
  "Божа Літасцівы, што здарылася?" Ашаломлена спытаў Данросс.
  
  - Што з табой? Я чуў, ты крычаў, як шалёны бык. З табой усё ў парадку?
  
  "О, о, так, я, я, э-э, я проста удар палец на назе!" Шчасце Данросса зноў выбухнула, і ён падхапіў яе, лёгка падняўшы. "Дзякуй, мая дарагая, усё ў парадку! О, вельмі ў парадку!"
  
  "О, дзякуй Богу", - сказала яна і тут жа дадала: "Значыць, з наступнага месяца ў мяне будзе свая кватэра?"
  
  - Ты— - Ён своечасова спахапіўся. - О, не, ты не павінна, міс Умничка. Проста таму, што я шчаслівы...
  
  "Але, бацька, зрабі—"
  
  "Няма. Дзякуй, Адрион, але няма. Ідзі!"
  
  Яна злосна паглядзела на яго, потым зарагатала. "Я амаль злавіла цябе ў той раз!"
  
  "Так, так, ты гэта зрабіў! Не забудзь, што Дункан прылятае заўтра паўдзённым рэйсам Qantas".
  
  "Я не буду, не хвалюйся. Я сустрэнуся з ім. Будзе весела, калі Выдмаў вернецца, у мяне не было добрай партыі ў більярд з таго часу, як ён сышоў. Куды ты зараз?"
  
  - Я збіраўся пайсці ў "Пламм" у "Роўз Корт", каб адсвяткаваць паглынанне "Джэнерал Фуджы", але я не—
  
  "Марцін падумаў, што гэта быў выдатны ход! Калі фондавы рынак не абваліцца. Я сказаў гэтаму неразумнаму, што ты абавязаны ўсё задаволіць".
  
  Раптам Данросс зразумеў, што вечарына Пламма была б ідэальным месцам. Там будуць Горнт, Філіп Чэн і ўсе астатнія. Горнт! "Цяпер я магу назаўжды схаваць гэтага нягодніка", - сказаў ён сабе, яго сэрца шалёна калацілася. "Мурта ўсё яшчэ ўнізе?"
  
  "О, так. Мы як раз сыходзілі. Ён летуценны".
  
  Данросс адвярнуўся, каб схаваць усмешку, і схапіў чыстую шаўковую кашулю. - Не маглі б вы пачакаць секунду? У мяне для яго даволі добрыя навіны.
  
  "Добра". Яна падышла да яго, вялікія блакітныя вочы. "Мая ўласная кватэра ў якасці каляднага падарунка, калі ласка?"
  
  "Пасля універсітэта, калі ты атрымаеш кваліфікацыю, адпраўляйся!"
  
  "Каляды. Я буду кахаць цябе вечна".
  
  Ён уздыхнуў, успомніўшы, як засмучаная і яна была напалохана, убачыўшы Горнта у більярднай. "Магчыма, я змагу падарыць табе яго галаву заўтра", - падумаў ён. "Не на гэта Каляды, на наступнае!"
  
  Яна абвіла рукамі яго шыю. "О, дзякуй табе, татачка, дарагі, але ў гэта Каляды, калі ласка, калі ласка, калі ласка".
  
  "Не, таму што ты—"
  
  "Калі ласка, калі ласка, калі ласка!"
  
  "Добра. Але, дзеля Бога, не кажы сваёй маці, што я пагадзіўся! Яна злупіць з мяне шкуру жыўцом!"
  
  78
  
  19:15 ВЕЧАРА. :
  
  Фіранкі вакол ложка Орланды мякка калыхаліся пад павевам начнога ветрыку, паветра было чыстым і салёным на густ. Пакуль яны спалі, яна была ў яго абдымках, паміж імі было усёпранікальным цяпло, а потым, калі яе рука варухнулася, Бартлетт прачнуўся. На імгненне ён задумаўся, дзе ён і хто ён такі, а затым усё вярнулася, і яго сэрца часта забілася. Іх заняткі любоўю былі выдатнымі. Ён памятаў, як яна рэагавала, паднімаючыся зноў і зноў, узносячы яго на вышыні, якіх ён ніколі раней не адчуваў. А потым тое, што было пасля. Яна ўстала з ложка, пайшла на кухню, нагрэла вады, прынесла гарачае вільготнае ручнік і выцерла з яго пот. "Мне так шкада, што тут няма ванны ці душа, мая дарагая, гэта такі ганьба, але калі ты набярэшся цярпення, я магу ўсё прыгатаваць прыгожа".
  
  Новае чыстае ручнік і выдатнае пачуццё, ніколі раней не ведала сапраўднага цуду пасля — яе пяшчотная клопат, пяшчотная, кахаючая, не стесняющаяся сябе, маленькае распяцце на шыі - яе адзінае ўпрыгожванне. Ён заўважыў, як яна паблісквае ў паўзмроку. Сэнс гэтага пачаў прасочвацца ў яго мозг, але якім-то чынам, зусім нечакана, яна прогоняла чужародныя думкі чароўнымі рукамі, дакрананнямі і вуснамі, пакуль з часам яны абодва зноў не сталі адзіным цэлым з багамі і, дзякуючы іх шчодрасці, не пагрузіліся ў эйфарыю, а адтуль зноў у сон.
  
  Ён ляніва назіраў, як шторы, спадальныя з столі, калышуцца ў патоках паветра, іх асяроддзе робіць ложак больш інтымнай, ўзоры на фоне святла, якое лілося з акна, прыемныя, усе дастаўляе задавальненне. Ён ляжаў нерухома, не жадаючы рухацца, каб абудзіць яе, не жадаючы разбураць чары, яе дыханне было мяккім на яго грудзях, на яе твары ў сне не было ні адзінага плямкі.
  
  Што рабіць, што рабіць, што рабіць?
  
  "Пакуль нічога", - адказаў ён сам сабе. Самалёт вольны, ты вольны, яна неверагодная, і ні адна жанчына ніколі не дастаўляла цябе большага задавальнення. Ніколі. Але ці можа гэта працягвацца, ці можа гэта працягвацца — і тут з'яўляецца Кейсі.
  
  Бартлетт ўздыхнуў. Арланда зноў паварушылася ў сне. Ён пачакаў, але яна не прачнулася.
  
  Яго вочы былі загіпнатызаваныя ўзорамі, дух яго заставаўся ў спакоі. У пакоі не было ні горача, ні холадна; усё было ідэальна, яе вага неадчувальны. Што ў ёй такога? спытаў ён сябе. Што выклікае загавор, таму што гэта дакладна, як смерць і падаткі, ты зачараваны. Мы дамовіліся, вось і ўсё, я не даваў ніякіх абяцанняў, і ўсё ж ... Ты зачараваны, даўніна.
  
  ТАК. І гэта выдатна.
  
  Ён заплюшчыў вочы і пагрузіўся ў сон.
  
  Калі Арланда прачнулася, яна старалася не варушыцца. Яна не хацела будзіць яго, як для яго задавальнення, так і для свайго. І ёй трэба было час падумаць. Часам яна рабіла гэта ў абдымках Горнта, але ведала, што гэта не тое ж самае, што і раней, і ніколі ўжо не будзе ранейшым. Яна заўсёды баялася Квиллана, была напагатове, адчайна хацела дагадзіць, варажыла, не забылася яна чаго-небудзь. "Не, - падумала яна ў экстазе, - гэтая падушка была лепш, чым я калі-небудзь памятала з Квиланом, пра, нашмат лепш". Лінія такая чыстая, без прысмаку дыму, проста чыстая і цудоўная, і я абяцаю, клянуся Мадонай, што буду яму ідэальнай жонкай, я буду лепшай з усіх, хто калі-небудзь быў. Я буду выкарыстоўваць свой розум, рукі, вусны і цела, каб даставіць задавальненне, і не будзе нічога, што было б трэба яму, чаго б я не зрабіла. Нічога. Усё, чаму мяне навучыў Квиллан, я буду рабіць для Line, нават тое, што мне не падабалася, цяпер я буду атрымліваць асалоду ад разам з Line. Маё цела і душа стануць інструментам для яго задавальнення і для мяне, калі ён навучыцца.
  
  Яна ўсміхнулася пра сябе, згарнуўшыся абаранкам у яго абдымках. Тэхніка Лайн - нішто ў параўнанні з тэхнікай Квиллана, але тое, чаго не хапае маёй дарогай у майстэрстве, ён з лішкам папаўняе сілай і напорыстасцю. І пяшчотай. У яго чароўныя рукі і вусны для мяне. Ніколі, ніколі, ніколі раней не было нічога падобнага.
  
  "Выкарыстанне падушак - гэта толькі пачатак сэксу, Арланда", - сказаў Горнт. "Ты можаш стаць чараўніцай. Ты можаш напоўніць мужчыну такім неспатольным жаданнем, што праз цябе ён зразумее ўсё жыццё". Але каб дасягнуць экстазу, ты павінен шукаць яго і працаваць дзеля яго.
  
  О, я буду шукаць гэтаму Апраўданне. Клянуся Мадонай, я ўкладу ў яго жыццё свой розум, сваё сэрца і сваю душу. Калі ён злуецца, я ператвару гэта ў спакой. Хіба я не спыняла гнеў Квиллана тысячу разоў, будучы пяшчотнай? Хіба гэта не цудоўна - валодаць такой сілай, і, о, як лёгка, калі я навучылася, так проста, ідэальна і прыносіць задавальненне.
  
  Я буду чытаць усе лепшыя газеты і трэніраваць свой розум, а пасля Аблокаў і дажджу я не буду казаць, проста буду лашчыць, не для ўзбуджэння, а проста для задавальнення, і я ніколі не скажу: "Скажы, што любіш мяне!", а скажу толькі: "Я люблю цябе."І задоўга да таго, як з маёй скуры сыдзе румянец, у мяне будуць сыны, якія будуць узбуджаць яго, і дочкі, якія будуць радаваць яго, а затым, задоўга да таго, як я перастану ўзбуджаць яго, я вельмі старанна падбяру іншую для яго задавальнення, тупицу з прыгожай грудзьмі і тугім задам, і я буду адпаведна вясёлай і добразычлівай і спагадлівай , калі ён пацерпіць няўдачу, таму што да таго часу ён будзе нашмат старэй і менш мужным, і грошы будуць у маіх руках, і я буду яшчэ больш неабходная. І калі ён стоміцца ад першага, я знайду іншага, і мы пражывем нашы жыцця, ян і інь, прычым інь заўсёды будзе дамінаваць над ян!
  
  ТАК. Я буду тай-тай.
  
  І аднойчы ён папросіць паехаць у Партугалію, каб пабачыцца з маёй дачкой, і я адмоўлюся ў першы раз, і ў другі, і ў трэці, а потым мы паедзем - калі ў мяне на руках будзе наш сын. Тады ён убачыць яе і таксама пакахае, і гэты прывід будзе пахаваны назаўжды.
  
  Арланда ўздыхнула, адчуваючы сябе цудоўна, бязважка, калі яго галава зручна ляжала ў яе на грудзях. Класціся на падушкі без усякіх засцярог нашмат восхитительнее, падумала яна. Экстаз. О, як цудоўна адчуваць прыліў сіл, ведаючы, што ты малады, пладавіты і гатовы, аддаваць сябе цалкам, свядома, маліцца аб стварэнні новай жыцця — яго жыцця і тваёй, аб'яднанай навекі. Пра ды.
  
  Так, але паступіла ты мудра? Паступіла ты? Скажы, што ён кінуў цябе? Адзіны раз у тваім жыцці, калі ты свядома пакінула сябе свабоднай, быў той адзіны месяц з Квиланом. Але гэта было з дазволу. На гэты раз у цябе іх няма.
  
  Дапусцім, Лайн кідае цябе. Магчыма, ён прыйдзе ў лютасць і загадае цябе спыніць дзіцяці!
  
  "Ён не зробіць гэтага", - сказала яна сабе з поўнай упэўненасцю. Лайн не Квиллан. Не аб чым турбавацца. Ні аб чым. Мадонна, калі ласка, дапамажы мне! Усе багі дапамагаюць мне! Дазволь яго семені прарасці, о, калі ласка, калі ласка, калі ласка, я малю цябе ўсім сваім сэрцам.
  
  Бартлетт паварушыўся і напалову прачнуўся. - Арланда?
  
  "Так, мой дарагі, я тут. О, які ты выдатны!" Яна шчасліва прыціснула яго да сябе, так радуючыся, што падарыла сваёй аме дзень і ноч напралёт. "Ідзі назад спаць, у нас наперадзе ўвесь час у свеце, спі".
  
  "Так , але... "
  
  - Спі. Праз некаторы час я збіраюся прынесці кітайскай ежы і...
  
  "Можа быць, табе хацелася б—"
  
  - Спі, мая дарагая. Усе ўладкована.
  
  79
  
  19:30 ВЕЧАРА. :
  
  Трыма паверхамі ніжэй, на другім баку будынка, тварам да схіле гары, Четырехпалый Ву глядзеў тэлевізар. Ён быў у кватэры Вінус Пун, перад яе здымачнай пляцоўкай, без абутку, з распушчанымі гальштукам, разваліўшыся ў мяккім крэсле. Старая ама сядзела на цвёрдым крэсле побач з ім, і яны абодва рагаталі над выхадкамі Лорел і Хардзі.
  
  - І-і-і, Таўстун зараз зачэпіцца сваёй блудливой нагой за будаўнічыя лесу, - хіхікнуў ён, - і...
  
  "І Худы збіраецца стукнуць яго дошкай! Ииииии."
  
  Яны абодва засмяяліся над руцінай, якую бачылі сотні раз у сотнях паўторных паказаў старых чорна-белых фільмаў. Затым фільм скончыўся, і Венус Пун зноў з'явілася, каб абвясціць наступную праграму, і ён уздыхнуў. Яна глядзела прама на яго з ложы, і ён — як і любы іншы глядач мужчынскага полу — быў упэўнены, што яе ўсмешка прызначалася толькі яму, і хоць ён не разумеў яе ангельскай, ён разумеў яе вельмі добра. Яго вочы былі прыкаваныя да яе грудям, якія гадзінамі зачароўвалі яго, ён пільна вывучаў іх, ніколі не бачачы і не адчуваючы ніякіх прыкмет хірургічнага ўмяшання, аб якім шаптаўся ўвесь Ганконг.
  
  "Я пацвярджаю, што твае сіські без адзінага заганы, безумоўна, самыя вялікія і лепшыя, да якіх я калі-небудзь дакранаўся", - важна заявіў ён пазаўчора ўвечары, усё яшчэ седзячы верхам.
  
  "Ты кажаш гэта толькі для таго, каб парадаваць сваю бедную збяднелую Дачка, о-о-о!"
  
  - Дайшоў да жабрацтва? Ha! Хіба банкір Кванг не падарыў табе ўчора гэты нікчэмны мех, і я чуў, што ён дадаў яшчэ 1000 да свайго штомесячнага чэку? А я, хіба я не забяспечыў пераможцы першага, трэцяга і які заняў другое месца ў пятым? 30 000 з іх прынеслі вам мінус 15 працэнтаў для майго інфарматара — за меншае высілак, чым патрабуецца мне, каб пукнуть! "
  
  "П'шо! Гэтыя 25 800 ганконскіх даляраў не вартыя таго, каб пра іх казаць, мне трэба купляць сабе гардэроб, кожны дзень новы касцюм! Гэтага патрабуе мая публіка, мне трэба думаць аб сваёй публіцы ".
  
  Яны спрачаліся ўзад і наперад, пакуль, адчуваючы набліжэнне моманту ісціны, ён не папрасіў яе рухаць ягадзіцамі больш энергічна. Яна падпарадкавалася з такім энтузіязмам, што ад яго засталася толькі шалупіна. Калі, нарэшце, ён цудоўным чынам аднавіў свой дух з Пустэчы, ён выціснуў: "Иииии, Маленькая шлюха, калі ты зможаш зрабіць гэта яшчэ раз, я падару табе кольца з дыяментам — не, не, толькі не цяпер, клянуся ўсімі багамі! Бог ці я? Не цяпер, Маленькі Сопкі Раток, не, не цяпер і не заўтра, а паслязаўтра. ..."
  
  І вось наступіў наступны дзень. Акрылены і поўны прадчування, ён назіраў за ёй па тэлевізары, за яе ўсмешкамі і ямачкамі на шчоках, калі яна пажадала яму добрай ночы і пачалася новая праграма. Сёння яна лягла рана, і ў сваім уяўленні ён амаль бачыў, як яна спяшаецца з тэлестудыі да яго чакае "Роллсу", упэўнены, што яна будзе гэтак жа устрывожаная. Ён паслаў Падлогі Чоя з "Ролс-ройсам" суправадзіць яе на вакзал сёння ўвечары, пагаварыць з ёй па-ангельску, пераканацца, што яна шчасна дабралася і хутка вярнулася. А потым, пасля іх новай сутычкі, "Ролс-ройс" адвязе іх у палац варварскай трапезы ў гатэлі "Варвар" з яго агіднай варварскай ежай і агіднымі пахамі, але гэта адно з месцаў, куды ходзяць усе тайпаны, і ўсе важныя цывілізаваныя людзі ходзяць са сваімі жонкамі — а калі іх жонкі занятыя, са сваімі шлюхамі, — каб ён мог пахваліцца сваёй палюбоўніцай і тым, які ён багаты, перад усім Ганконгам, а яна магла пахваліцца дыяментам.
  
  - Иииии, - гучна фыркнуў ён.
  
  "А, шаноўны лорд?" падазрона спытала ама. "Што здарылася?"
  
  - Нічога, нічога. Калі ласка, налі мне трохі брэндзі.
  
  - Маёй гаспадыні не падабаецца пах брэндзі!
  
  "Гэй, старая, дай мне брэндзі. Я што, дурань? Я варвар з Далёкіх правінцый? Вядома, у мяне ёсць духмяныя гарбатныя лісце, каб пажаваць іх перад нашым паядынкам. Брэндзі!"
  
  Яна пайшла, бурчаў, але ён не звярнуў на яе ўвагі — яна проста спрабавала абараніць інтарэсы сваёй гаспадыні, і гэта было зусім правільна.
  
  Яго пальцы закранулі маленькай скрыначкі ў кішэні. Гэтай раніцай ён купіў кольца оптам у стрыечнага брата, які быў у яго ў даўгу. Камень каштаваў па меншай меры 48 000 даляраў, хоць рэальная кошт складала ледзь ці палову гэтай сумы, якасць бела-блакітнае і цудоўная, карат значны.
  
  "Яшчэ адна сутычка, падобная да папярэдняй, будзе каштаваць таго", - падумаў ён захоплена, хоць і трохі няёмка. Пра ды. Ииии, у той апошні раз, калі я думаў, што мой дух сапраўды назаўжды сышоў у Пустэчу, забранный багамі на піку ўсяго жыцця! Ииии, як бы мне пашанцавала адправіцца адтуль менавіта ў гэты момант! Так, але яшчэ больш дзіўны, вяртацца, каб штурмаваць Нефрытавыя Вароты зноў, і зноў, і яшчэ раз!
  
  Ён гучна засмяяўся, кідаючы выклік багам, вельмі задаволены. Сённяшні дзень быў для яго цудоўным. Ён таемна сустрэўся з кантрабандыстам Юэнем і Белым Парашком, і яны абралі яго кіраўніком свайго новага Братэрства, што, па яго думку, было адзіна правільным. Хіба ён не падаў спасылку на маркетплейс праз замежнага д'ябла Бана — як бы там яго ні клікалі, — таму што ён пазычыў грошы Сыну Нумар Адзін Чену, які ў абмен на такую паслугу прапанаваў яму схему выкарыстання зброі ў опіуму, але меў глупства быць выкрадзеным, а цяпер забітым? Пра ды. І хіба ён не сустракаўся з тым жа замежным д'яблам у Макао на наступным тыдні, каб дамовіцца аб фінансах, плацяжах, прывесці ў рух усю шырокую аперацыю? Вядома, ён павінен быць Вярхоўным Тыграм, вядома, ён павінен атрымліваць найбольшую прыбытак! З іх аб'яднаным вопытам — і сучаснымі метадамі Прыбытковага Чоя — ён мог бы вырабіць рэвалюцыю ў кантрабанды опіуму ў Ганконг, а апынуўшыся тут, вырабіць рэвалюцыю ў перапрацоўцы наркотыку-сырца ў надзвычай прыбытковыя Белыя парашкі і, нарэшце, у сродках экспарту на рынкі свету. Цяпер, калі Пол Чой ўжо працаваў у аддзеле суднаходства і авиафрахтования Second Big Company, а двое ўнукаў Юэня, таксама якія атрымалі амерыканскае адукацыю, займаліся мытнымі брокерскіх аперацыямі, і яшчэ чацвёра супрацоўнікаў White Powder, якія атрымалі адукацыю ў англійскіх універсітэтах, былі пераведзены ў падраздзяленне Kai Tak go—down кампаніі Noble House і All Asia Air па пагрузачна-разгрузачных работ, імпарт і экспарт сталі яшчэ бяспечней, прасцей і прыбытковей.
  
  Яны абмяркоўвалі, каго б яны ўзялі ў паліцыю, асабліва марскую пяхоту.
  
  "Ні адзін з варвараў, ніколі з гэтых блудадзеяў", - горача заявіў Белы Парашок Ці. "Яны не падтрымаюць нас, ніколі. Не ў наркотыках. Мы павінны выкарыстоўваць толькі Драконаў".
  
  - Згодны. Мы звярнуліся да ўсіх драконам, і ўсе будуць супрацоўнічаць. Усе, акрамя Танг-па з Коулуна.
  
  "Нам патрэбен Коулун, ён старэйшы, і марская пяхота працуе адтуль. Ён асабіста дамагаецца больш выгаднай здзелкі? Ці ён супраць нас?"
  
  "Я не ведаю. У дадзены момант". Чатыры Пальца паціснуў плячыма. "Вырашаць Танг-па павінен Вярхоўны Цмок. Вярхоўны Цмок пагадзіўся, значыць, вырашана".
  
  "Так, - падумаў Чатыры Пальца, - я перахітрыў іх, каб яны зрабілі мяне Вярхоўным Тыграм, і я перахітрыў Прыбытковага Чоя на мае грошы". Я не аддаваў маладому блуднику кантроль над маім станам, каб ён мог рызыкаваць ім, як ён думаў. Аб няма! Я не такі дурань! Я даў яму толькі 2 мільёны і паабяцаў 17 адсоткаў ад усёй прыбытку — давайце паглядзім, што ён зможа з гэтым зрабіць. ТАК. Давайце паглядзім, што ён зможа з гэтым зрабіць!
  
  Сэрца старога ёкнула, і ён пачухаўся. Іду ў заклад, што хітры малады чалавек патроіць суму на працягу тыдня, ликующе сказаў ён сабе, адчуваючы немалы страх — брыльянт, аплачаны кемлівасцю яго сына з першай прыбытку ад продажу акцый, і год "Венус Пун", ужо выдзелены з таго ж крыніцы, а не медная манета з яго ўласнага капіталу, якую ён мог бы выкласці! Иииии! І хітрыя схемы, якія прыдумляе Прыбытковы! Накшталт той, з якой прыйдзецца мець справу з тайпэном заўтра, калі мы сустрэнемся.
  
  З трывогай яго пальцы пацягнуліся ўверх і закранулі палоўкі манеты, якая вісела на цяжкім раменьчыку ў яго на шыі пад кашуляй, манеты, падобнай той, якую яго славуты продак, Фанг Ву Чой, выкарыстаў, каб атрымаць кліпер, здольны супернічаць з лепшым ва флоце Дзірка Струана. Але Ў Фан Чой, змрочна падумаў ён, быў дурнем — ён ніколі не патрабаваў бяспечнага праходу на карабель у знак сваёй прыхільнасці, і таму Зялёнавокі Д'ябал, тайпэн, перахітрыў яго.
  
  Так, клянуся ўсімі багамі, Фанг Ву Чой сам вінаваты ў сваім паражэнні. Але ён не страціў усё. Ён высачыў гарбуна па імя Страйд Арлоў, які правілаў караблямі Высакароднага Дома Кулума Слабога. Яго людзі злавілі Арлова на беразе ў Сінгапуры і даставілі ў ланцугах на Тайвань, дзе знаходзілася яго штаб-кватэра. Там ён прывязаў яго да слупа, як раз у адзнакі прыліву, і вельмі павольна тапіў.
  
  Я не буду дурны, як Фанг Ву Чой. Няма. Я паклапачуся аб тым, каб мая просьба да гэтага тайпэну была абгрунтаванай.
  
  Заўтра тайпэн пагодзіцца адкрыць свае караблі для перавозкі маіх грузаў - таемна, вядома; пагодзіцца адкрыць некаторыя рахункі "Высакароднага дома", на якіх я мог бы схавацца, — таемна, вядома, хоць і з вялікай выгадай для сябе; пагодзіцца, гэтак жа таемна, фінансаваць разам са мной велізарны новы фармацэўтычны завод, які, о, божа, Прыбытковы, па словах Чоя, назаўсёды стане ідэальнай, законнай, незаўважнай наркатычнай дымавой завесай для мяне і маіх блізкіх; і, нарэшце, тайпэн заступіцца за паўчалавек Ландо Мата і абярэ маё імя і прапанаваны мной сіндыкат, каб замяніць існае золата Макао. і ігральны сіндыкат Скнары Тунга і Чыну, і ён, тайпэн, паабяцае стаць яго часткай.
  
  Четырехпалый Ву прыйшоў у экстаз. Тайпэну прыйдзецца пагадзіцца на ўсё. На ўсё. І ўсё знаходзіцца ў межах яго уладанняў.
  
  "Вось брэндзі".
  
  Четырехпалый Ву ўзяў яго з "амы" і летуценна, з велізарным задавальненнем сербануў. Усе багі сведчаць: семдзесят шэсць гадоў я, Четырехпалый Ву, Кіраўнік Марскога Ву, жыў поўным жыццём, і калі вы, багі, забярэце мой дух падчас Аблокаў і Дажджу, я буду спяваць вам хвалу на нябёсах — калі ёсць нябёсы — вечна. А калі ты гэтага не зробіш ...
  
  Стары паціснуў плячыма, празьзяў і паварушыў пальцамі ног. Ён пазяхнуў і заплюшчыў вочы, цёплы, сухарлявы і вельмі шчаслівы. Багі ёсць багі, і багі спяць і здзяйсняюць памылкі, але гэтак жа дакладна, як тое, што вялікія буры прыйдуць у гэтым і наступным годзе, Маленькая Шлюха запрацуе свой брыльянт сёння ўвечары. "Якім жа чынам гэта павінна быць", - спытаў ён сябе, засынаючы.
  
  Таксі спынілася ў фае ўнізе. Суслев п'яна выйшаў і расплаціўся з прадаўцом, затым, злёгку хістаючыся, пераступіў праз дажджавую ваду, бурлівую ў канавах, і ўвайшоў унутр.
  
  Ля ліфта сабраўся натоўп людзей, якія балбаталі і чакалі, і ён даведаўся сярод іх Кейсі і Жака Девилля. Няўпэўнена рыгнуўшы, ён спусціўся па лесвіцы на ніжні паверх, перасёк гараж і пастукаў у дзверы Клінкеру.
  
  - Прывітанне, прыяцель, - сказаў Клінкер.
  
  - Таварыш! Суслев па-мядзведжы абняў яго.
  
  "Гарэлка гатовая! Піва гатова. Мейбл, павітайся з капітанам!" Сонны стары бульдог толькі што адкрыў адно вока, пажаваў дзёснамі і гучна пукнула.
  
  Клінкер уздыхнуў і зачыніў дзверы. - Небарака Мэйбл! Малю Бога, каб яна гэтага не рабіла, тут становіцца як вынікае бруднавата! Тут. Падміргнуўшы, ён працягнуў Суслеву поўны шклянку вады. "Гэта тваё любімае, даўніна. 120-я проба".
  
  Суслев падміргнуў у адказ і гучна сербануў вады. - Дзякуй, стары таварыш па караблю. Яшчэ адна порцыя, і я шчасліва уплыву з гэтага капіталістычнага раю!
  
  - Яшчэ адна порцыя, - зарагатаў Клінкер, працягваючы прыкідвацца, - і ты выскользнешь з Ганконгскай гавані на каленях! Ён зноў напоўніў шклянку. - Як доўга ты застанешся сёння вечарам?
  
  "Проста захацелася выпіць з табой напрыканцы, а? Калі я пайду адсюль да дзесяці, то я ў парадку. Пі!" - прагыркаў ён з найграным прыязнасцю. "Давай паслухаем музыку, а?"
  
  Задаволены Клінкер уключыў магнітафон на поўную гучнасць. Сумная руская балада запоўніла пакой.
  
  Суслев наблізіў вусны да вуха Клінкеру. - Дзякуй, Эрні. Я вярнуся своечасова.
  
  - Добра. Клінкер падміргнуў, усё яшчэ верачы ў версію Суслева аб тым, што ў яго было спатканне з замужняй жанчынай у Сынклэрам-Тауэрс. - Хто яна, а? Ён ніколі раней не пытаўся.
  
  "Ні імёнаў, ні страявой падрыхтоўкі", - прашаптаў Суслев з шырокай ухмылкай. "Але яе муж - арыстакрат, капіталістычная свіння і член заканадаўчага сходу!"
  
  Клінкер празьзяў. - Цудоўна! Угости яе за мяне, а?
  
  Суслев спусціўся ў люк і знайшоў ліхтарык. З патрэсканай бетоннай даху тунэля капала вада, расколіны сталі больш, чым раней. Невялікія лавіны друзу зрабілі падлогу ненадзейным і слізкім. Яго нервовасць ўзмацнілася, яму не падабаліся ні блізкасць, ні неабходнасць ісці на сустрэчу з Кросам, ён хацеў быць далёка, у бяспекі на сваім караблі з поўным алібі, калі Данросса напампавалі наркотыкамі і выкралі. Але Крос быў непахісны.
  
  - Чорт вазьмі, Грэгар, ты павінен быць там! Я павінен убачыць цябе асабіста і ўжо дакладна не збіраюся падымацца на борт "Іванова". Гэта зусім бяспечна, я гарантую гэта!
  
  Гарантыя? Суслев зноў злосна падумаў. Як можна што-небудзь гарантаваць? Ён дастаў короткоствольный аўтаматычны пісталет з глушыцелем, праверыў яго і зняў з засцерагальніка. Затым ён зноў працягнуў шлях, асцярожна выбіраючы дарогу, і падняўся па лесвіцы да фальшывым шафе. Апынуўшыся на лесвіцы, ён спыніўся і прыслухаўся, затаіўшы дыханне, засяродзіўшыся на пошуку небяспекі. Нічога не выявіўшы, ён уздыхнуў з палёгкай, бясшумна падняўся па лесвіцы і ўвайшоў у кватэру. Святло з вышынныя дамы ледзь ніжэй і з горада пранікаў праз вокны і асвятляў усё дастаткова добра, каб ён мог бачыць. Ён старанна агледзеў кватэру. Скончыўшы з ежай, ён падышоў да халадзільніка і адкрыў бутэльку піва. Ён няўцямна ўтаропіўся ў акно. З таго месца, дзе ён знаходзіўся, ён не мог бачыць свой карабель, але ён ведаў, дзе ён павінен быць, і гэтая думка выклікала ў яго яшчэ адно прыемнае пачуццё. Я буду рады паляцець, падумаў ён. І шкадую. Я хачу вярнуцца — Ганконг занадта добры, — але ці магу я?
  
  Што наконт Синдерса? Ці магу я давяраць яму?
  
  Сэрца Суслева ёкнула ў грудзях. Без сумневу, яго будучыню было на валаску. Яго уласным людзям з КДБ было б лёгка даказаць, што ён напаў на след Меткина. Цэнтравы мог бы выцягнуць гэта з Роджэра Кроса простым тэлефонным званком - калі б яны самі ўжо не прыйшлі да такой жа высновы.
  
  Хай Синдерс згніе ў пекле! Я ведаю, што ён прадасць мяне — я б на яго месцы так і зрабіў. Пазнае ці Роджэр аб сакрэтнай здзелцы, якую Синдерс заключыў са мной? Няма. Синдерс захаваў бы гэта ў сакрэце, у сакрэце нават ад Роджэра. Гэта не мае значэння. Як толькі я перадам што-небудзь іншы баку, я назаўжды апынуся ў яго ўлады.
  
  Ішлі хвіліны. Пачуўся шум ліфта. Ён адразу заняў абарончую пазіцыю. Яго палец зняў засцерагальнік: у замку павярнуўся ключ. Дзверы адчыніліся і хутка зачынілася.
  
  - Прывітанне, Грэгар, - ціха сказаў Крос. - Я б хацеў, каб ты не тыкаў у мяне гэтай чортавай штукай.
  
  Суслев паставіў пісталет на засцерагальнік. - Што такога важнага? Што наконт гэтага говнюка Синдерса? Што ён...
  
  "Супакойся і слухай". Крос дастаў рулон мікрафільмы, яго бледна-блакітныя вочы былі незвычайна взволнованны. "Вось падарунак. Гэта дорага, але ўсё сапраўдныя файлы AMG ёсць на гэтай плёнцы ".
  
  "А?" Суслев ўтаропіўся на яго. "Але як?" Ён слухаў, як Крос распавядаў яму пра сховішча, скончыўшы словамі: "і пасля таго, як Данросс сышоў, я сфатаграфаваў файлы і паклаў іх назад".
  
  - Пленка праяўленая? - спытаў я.
  
  "О, так. Я зрабіў адну раздрукоўку, якую прачытаў і адразу знішчыў. Гэта бяспечней, чым аддаваць яе вам і рызыкаваць, што вас спыняць і обыщут — Синдерс на сцежцы вайны. Што, чорт вазьмі, адбылося паміж табой і ім?
  
  - Спачатку раскажы мне пра файлах, Роджэр.
  
  "Прабачце, але яны такія ж, як і іншыя, слова ў слова. Ніякай розніцы".
  
  "Што?"
  
  - Ды. Данросс сказаў нам праўду. Копіі, якія ён нам даў, з'яўляюцца дакладнымі ўзорамі.
  
  Суслев быў узрушаны. "Але мы былі ўпэўненыя, вы былі ўпэўненыя!"
  
  Крос паціснуў плячыма і перадаў стужку. - Вось ваша доказ.
  
  Суслев нецэнзурна вылаяўся.
  
  Крос назіраў за ім і захоўваў сур'ёзнае выраз твару, хаваючы весялосць. Сапраўдныя файлы занадта каштоўныя, каб іх выпускаць — пакуль, — зноў сказаў ён сабе. Пра ды. Цяпер не час. У свой час, даўніна Грэгар, запчасткі будуць каштаваць вельмі дорага. І ўсе гэтыя веды прыйдзецца прасейваць і прапаноўваць сапраўды вельмі асцярожна. А што тычыцца адзінаццаці фрагментаў кода — што б, чорт вазьмі, яны ні значылі, — з часам яны павінны каштаваць цэлае стан. - Баюся, на гэты раз у нас нічога не выйшла, Грэгар.
  
  - Але што з Данроссом? Суслев быў бледны як палатно. Ён паглядзеў на гадзіннік. - Магчыма, ён ўжо ў клеці? Ён убачыў, як Крос паціснуў плячыма, яго хударлявы твар выразна вырисовывалось ў паўзмроку.
  
  "Няма неабходнасці перарываць гэты план", - сказаў Крос. "Я вельмі старанна прадумаў ўсю гэтую аперацыю. Я згодны з Джэйсанам, было б нядрэнна страсянуць Ганконг. Выкраданне Данросса выкліча разнастайныя хвалявання. Улічваючы крах банкаў і фондавага рынку — так, гэта нам вельмі дапамагло. Я даволі занепакоены. Синдерс занадта ўважліва вынюхвае і задае мне разнастайныя няправільныя пытанні. Затым ёсць справа Меткина, Ворански, дакументы AMG, вы — занадта шмат памылак. Неабходна зняць ціск з Сэвэрына. Данросс зробіць гэта цудоўна ".
  
  - Вы ўпэўнены? - Спытаў Суслев, маючы патрэбу ў пацверджанні.
  
  - Ды. О так, Данросс выдатна падыдзе, дзякуй. Ён прынада. Мне спатрэбіцца любая дапамога, якую я змагу атрымаць. Ты збіраешся купіць Артура. Не так?
  
  Суслев ўбачыў, як гэтыя вочы ўпіліся ў яго, і яго сэрца ледзь не спынілася, але ён пастараўся схаваць ўзрушэнне на твары. Проста. - Я рады, што Синдерс распавёў цябе аб нашай сустрэчы. Гэта пазбаўляе мяне ад клопатаў. Як мне выбрацца з пасткі?"
  
  "Як ты збіраешся гэтага пазбегнуць?"
  
  "Я не ведаю, Роджэр. Зробіць ці Синдерс тое, чым ён пагражаў?"
  
  - Перастань, дзеля бога! - раўнуў Крос. А ты б не стаў?
  
  "Што я магу зрабіць?"
  
  "Гэта твая шыя або Артура. Калі гэта шыя Артура, то наступная шыя можа быць маёй". Рушыла ўслед доўгая, напружаная паўза, і Суслев адчуў, як валасы ў яго на патыліцы ўсталі дыбам. "Пакуль гэта не маё - і я загадзя ведаю, што адбываецца, — мне ўсё роўна".
  
  Суслев азірнуўся на яго. - Хочаш выпіць?
  
  - Ты ж ведаеш, я не п'ю.
  
  - Я меў на ўвазе ваду — ці содавую. Здаравяка падышоў да халадзільніка, дастаў бутэльку гарэлкі і адпіў прама з бутэлькі. - Я рады, што Синдерс распавёў цябе.
  
  "Дзеля ўсяго святога, Грэгар, куды падзеліся твае мазгі? Вядома, ён мне не сказаў — гэты дурань усё яшчэ думае, што гэта была сакрэтная, прыватная здзелка, толькі ты і ён, вядома, так яно і ёсць! Божа літасцівы, гэта мой судовы акруга! Я завабіў яго ў пакой, якая прослушивалась. Я што, прасцяк?" Погляд стаў яшчэ больш жорсткім, і Суслев адчуў, як невыносна сціснула грудзі. - Такім чынам, выбар просты, Грэгар. Ты ці Артур. Калі ты здасі яго, я апынуся ў небяспецы, як і ўсе астатнія. Калі ты не уступишь Синдерсу, табе канец. З двух варыянтаў я б аддаў перавагу, каб ты быў мёртвы, а я, Артур і Севрин былі ў бяспецы.
  
  "Лепшым рашэннем будзе, калі я аддам Артура", - сказаў Суслев. "Але перш чым яны яго зловяць, ён уцячэ. Ён можа падняцца на борт "Іванова". А?"
  
  - Синдерс апярэдзіць вас і спыніць у водах Ганконга.
  
  "Гэта магчыма. Малаверагодна. Я б запярэчыў абордажу ў моры". Суслев назіраў за ім з жоўцю ў роце. "Альбо Артур здзяйсняе самагубства, альбо яго ліквідуюць".
  
  Крос ўтаропіўся на яго. - Ты, павінна быць, жартуеш! Ты хочаш, каб я адправіў Джэйсана ў Вялікую Замагільнае жыццё?
  
  - Ты сам сказаў, што гэта чыя-то шыя. Паслухай, у дадзены момант мы проста разглядаем магчымасці. Але гэта факт, што табой нельга ахвяраваць. Артур - так. Астатнія. Я, - сказаў Суслев, маючы на ўвазе менавіта гэта. "Так што, што б ні здарылася, гэта не павінен быць ты — і пажадана не я. Мне ніколі не падабалася ідэя смерці". Ён зрабіў яшчэ адзін глыток гарэлкі і адчуў прыемнае, сагравае страўнік адчуванне, затым зноў перавёў позірк на свайго саюзніка. - Ты ж саюзнік, ці не так?
  
  "Так. Пра ды. Да тых часоў, пакуль грошы не ўпадуць і я атрымаю задавальненне ад гульні".
  
  - Калі б ты верыў, то пражыў бы больш доўгую і лепшую жыццё, таварыш.
  
  "Адзінае, што падтрымлівае ўва мне жыццё, - гэта тое, што я гэтага не раблю. Вы і вашыя сябры з КДБ можаце паспрабаваць захапіць свет, ўкараніцца ў капіталізм і любой іншай "змен", які вам спадабаецца, з любой мэтай, якую вы прызнаеце або якая вам падабаецца, а тым часам я буду забаўляць вас ".
  
  "Што гэта значыць?" - спытаў я.
  
  "Гэта старое ангельскае выраз, якое азначае "дапамагаць", - суха сказаў Крос. "Так ты збіраешся купіць Артура?"
  
  "Я не ведаю. Не маглі б вы пракласці ілжывы след да аэрапорце, каб даць нам час пакінуць вады Ганконга?"
  
  "Так, але Синдерс ўжо падвоіў назіранне там".
  
  - А як наконт Макао? - спытаў я.
  
  "Я мог бы гэта зрабіць. Мне гэта не падабаецца. А як наконт астатніх у Севрине?"
  
  "Дазволь ім закапацца глыбей, мы ўсе закрыем. Ты бярэш на сябе Севрин, і мы зноў активируемся, як толькі шторм аціхне. Можа Девилл стаць тайпэном пасля Данросса?"
  
  "Я не ведаю. Я думаю, гэта будзе Гаваллан. Дарэчы, сёння раніцай у Ша Ціне былі выяўленыя яшчэ дзве ахвяры пярэваратня".
  
  Надзея Суслева ажывілася, і частка страху пакінула яго. - Што здарылася?
  
  Крос распавёў яму, як іх знайшлі. "Мы ўсё яшчэ спрабуем апазнаць небарак. Грэгар, рызыкоўна рабіць пакупкі Артуру, што б ні здарылася. Гэта можа дайсці да мяне. Магчыма, улічваючы абвал фондавага рынку, банкруцтва ўсіх банкаў і знікненне Данросса, гэтага магло б быць дастатковым прыкрыццём. Магчыма."
  
  Суслев кіўнуў. Млоснасць ўзмацнілася. Рашэнне павінна было быць прынята. "Роджэр, я не збіраюся нічога рабіць. Я проста збіраюся сысці і скарыстацца шанцам. Я, я напішу прыватны справаздачу, каб папярэдзіць Синдерса і расказаць Цэнтру, што адбылося. Што б Синдерс ні зрабіў, што ж, гэта справа будучыні. У мяне таксама ёсць сябры на высокіх пасадах. Магчыма, катастрофа ў Ганконгу і з'яўленне Данросса — я ўсё роўна правяду хімічны аналіз сам, на выпадак, калі ён падманвае нас і сапраўды так разумны, як ты кажаш ... Што гэта?
  
  - Нічога. Што наконт Коронски?
  
  - Ён з'ехаў сёння раніцай, пасля таго як я забраў усе хімікаты. Я перанёс справаздачу, каб ён быў на "Іванаве", а не на беразе. Чаму? - Нічога. Працягвай.
  
  "Магчыма, разгром у Ганконгу супакоіць маё начальства". Цяпер, калі Суслев прыняў рашэнне, ён адчуў сябе крыху лепш. "Адпраўце тэрміновы справаздачу ў Цэнтр па звычайных каналах у Берлін. Папрасі Артура зрабіць тое ж самае па радыё сёння ўвечары. Зрабі рэпартаж выключна ў маю карысць, а? Звалім справа Меткина на ЦРУ, уцечку авіяносца, Ворански. А? Ва ўсім вінаватыя ЦРУ і Гаміньдан".
  
  - Вядома. За двайную плату. Дарэчы, Грэгар, на тваім месцы я б зняў свае адбіткі з гэтай бутэлькі. - А? Сарданічнай Крос распавёў яму пра тое, як Роузмонт скраў шкло падчас налёту і як некалькі месяцаў таму, каб абараніць Суслева, ён дастаў яго адбіткі з свайго дасье.
  
  Руская быў белым. - У ЦРУ ёсць мае адбіткі ў дасье?
  
  - Толькі калі ў іх дасье лепей нашага. Сумняваюся ў гэтым.
  
  - Роджэр, я чакаю, што ты прикроешь мне спіну.
  
  "Не хвалюйся, я зраблю справаздачу такім бездакорным, што цябе падвысяць. Наўзамен ты порекомендуешь мне прэмію ў памеры 100 000 даляраў —"
  
  "Гэта ўжо занадта!"
  
  "Гэта ганарар! Я выцягваю цябе з адной пякельнай пераробкі". Вусны ўсміхаліся, вочы - няма. "Пашанцавала, што мы прафесіяналы. Не так?"
  
  - Я— я паспрабую.
  
  - Добра. Чакай тут. Тэлефон Клінкеру праслухоўваецца. Я пазваню з кватэры Джэйсана, як толькі даведаюся пра Данроссе. Крос працягнуў руку. - Поспехі, я зраблю з Синдерсом усё, што змагу.
  
  - Дзякуй. Суслев па-мядзведжы абняў яго. - І табе ўдачы, Роджэр. Не падвядзі мяне з Данроссом.
  
  "Мы не пацерпім няўдачу".
  
  - І працягвай у тым жа духу, а?
  
  - Скажы сваім сябрам, каб не трацілі грошы. А?
  
  - Ды. Суслев зачыніў за Галаву, дзверы, затым выцер далоні аб штаны і дастаў рулон плёнкі. Ён ціха праклінаў гэта, і Данросса, і Ганконг, і Синдерса, і прывід КДБ, допрашивавший яго аб тым, што Меткин затапіў яго. "Нейкім чынам я павінен пазьбегнуць гэтага", - сказаў ён сабе, адчуваючы, як халодны пот струменіцца па яго спіне. Магчыма, мне ўсё-ткі варта купіць Артура. Як гэта зрабіць, каб Роджэр застаўся незаўважаным? Павінен жа быць нейкі спосаб.
  
  Выйшаўшы на лесвічную пляцоўку, Роджэр Крос увайшоў у ліфт і націснуў кнопку першага паверху. Застаўшыся адзін, ён стомлена прыхінуўся да хісткай сцяне і патрос галавой, спрабуючы прагнаць страх. "Спыні!" - прамармытаў ён. З высілкам ён авалодаў сабой і закурыў цыгарэту, заўважыўшы, што яго пальцы дрыжаць. "Калі гэты вырадак з "Кемикл" дапытае Данросса, - сказаў ён сабе, - мне канец". І я стаўлю пяцьдзесят даляраў супраць кучы гною, што Суслев ўсё яшчэ не выключыў магчымасці куплі Пламма. І калі ён гэта зробіць, Госпадзе, уся мая калода карт можа рассыпацца ў мяне па вушах. Адна памылка, адзін малюсенькі промах - і мне канец.
  
  Ліфт спыніўся. Некалькі кітайцаў з шумам ўвайшлі ўнутр, але ён іх не заўважыў.
  
  На першым паверсе яго чакаў Роузмонт.
  
  "Ішто?"
  
  "Нічога, Стэнлі".
  
  - Ты і твае прадчування, Родж.
  
  "Ніколі не ведаеш, Стэнлі, можа быць, там што-то было", - сказаў Крос, спрабуючы прывесці свае думкі ў парадак. Ён выдумаў прадчуванне і запрасіў Роузмонта з сабой — пачакаць унізе — проста выкрут для таго, каб збіць з панталыку людзей Роузмонта з ЦРУ, якія, як ён ведаў, усё яшчэ назіралі за фае.
  
  "З табой усё ў парадку, Родж?"
  
  "О, так. Ды, дзякуй. Чаму?"
  
  Роузмонт паціснуў плячыма. - Табе прычоску ці піва? Яны выйшлі ў ноч. Машына Роузмонта чакала звонку.
  
  "Не, дзякуй. Я іду туды". Крос паказаў на Роўз Корт, гмах, якая навісала над імі на дарозе вышэй. "Гэта абавязак на кактэйльнай вечарыне". Ён адчуў, як яго зноў ахоплівае страх. Што, чорт вазьмі, мне рабіць цяпер?
  
  - У чым справа, Родж? - спытаў я.
  
  "Нічога".
  
  - Роўз-Корт, так? Можа быць, мне варта зняць там кватэру. Роузмонт з Роўз-Корта.
  
  - Ды. Крос сабраўся з сіламі. - Не хочаш спусціцца на прыстань, каб праводзіць "Іванова"?
  
  - Вядома, чаму б і не? Я рады, што ты адправіў гэтую матулю збіраць рэчы. Роузмонт здушыў позех. - Сёння ўвечары мы зламалі гэтага камп'ютэрнага ўблюдка. Падобна на тое, у яго былі прыхаваныя разнастайныя сакрэты.
  
  "Што?"
  
  - Сее-што пра "Коррехидоре", яго максімальнай хуткасці, адкуль бярэцца ядзерную зброю, коды пастаноўкі на ахову і да таго падобнае. Я сцісла раскажу табе сёння ўвечары. Выбірай мяне. уставай апоўначы, добра?
  
  "Так, так, усё ў парадку". Крос павярнуўся і паспяшаўся прэч. Роузмонт нахмурыўся яму ўслед, затым паглядзеў на Роўз Корт. На ўсіх дванаццаці паверхах гарэла святло. Амерыканец зноў перавёў погляд на Кроса, цяпер ужо маленькую фігурку ў цемры, калі той загарнуў за кут, узбіраючыся на круты звілістай дарозе.
  
  Што з Роджем? Задуменна спытаў ён сябе. Што-то не так.
  
  80
  
  8:10 ВЕЧАРА.:
  
  Роджэр Крос выйшаў з ліфта на пятым паверсе з напружаным тварам і прайшоў праз адчыненыя дзверы ў кватэру Asian Properties. У вялікім пакоі было шматлюдна і шумна. Ён стаяў у дзвярах, абводзячы поглядам гасцей у пошуках Пламма або Данросса. Ён адразу заўважыў, што тут было мала шчасця, над большасцю гасцей панавала змрочная атмасфера, і гэта ўзмацніла яго непакой. Прысутнічала некалькі жонак — тыя нямногія, што былі, стаялі, няёмка збіўшыся ў купку у далёкім канцы залы. Паўсюль вяліся гарачыя размовы аб будучым фіяска ў выглядзе краху фондавай біржы і банкруцтва банкаў.
  
  "Ды ладна табе, дзеля ўсяго святога, для "Вікторыі" вельмі добра аб'явіць аб шматмільенным паглынанні "Хо-Пак", але дзе грошы, каб утрымаць нас усіх на плаву?"
  
  - Гэта было зліццё, а не паглынанне, Данстан, - пачаў Рычард Кванг. - Хо—Пак не...
  
  Твар Барэ раптам стала халерычнага. "Дзеля бога, Рычард, мы ўсе тут сябры, і мы ўсе ведаем, што гэта нешта большае, чым проста дапамога, дзеля Бога. Мы што, дзеці? Мая кропка гледжання, - сказаў Барэ, павышаючы голас гучней, каб заглушыць Рычарда Кванга і Джонджона, - мая кропка гледжання, даўніна, заключаецца ў тым, што зліццё або няма, мы, бізнесмены Ганконга, не зможам утрымацца на плаву, калі ва ўсіх вас, чортавых банкаў, па дурасці скончыліся наяўныя. А?"
  
  "Дзеля Бога, гэта не наша віна", - адчаканіў Джонджон. "Гэта проста часовая страта ўпэўненасці".
  
  "Чортава безгаспадарчасць, калі хочаце ведаць маё меркаванне", - кісла адказаў Барэ на ўсеагульны згоду, затым заўважыў, што Крос спрабуе прайсці міма. "О, о, прывітанне, Роджэр!" сказаў ён з бледнай усмешкай.
  
  Роджэр Крос заўважыў неадкладную асцярожнасць, якая была звычайнай кожны раз, калі ён заставаў каго-небудзь знянацку. - Ен тут? - спытаў Я.
  
  "Няма. Няма, пакуль няма", - сказаў Джонджон, і Крос палёгкай выдыхнуў. "Ты ўпэўнены?"
  
  - О так. Як толькі ен прыедзе, я пайду, - сказаў кісла Данстан. - Чортаў бэнкс! Калі б гэта было не так...
  
  Джонджон перапыніў яго: "А як жа гэтыя чортавы пярэваратні, Роджэр?" Выяўленне двух целаў было галоўнай тэмай Радыё Ганконга і ўсіх кітайскіх газет — вячэрніх ангельскіх нядзельных выпускаў не было.
  
  "Я ведаю не больш вашага", - сказаў ім Крос. "Мы ўсё яшчэ спрабуем ўсталяваць асобы ахвяр". Яго погляд спыніўся на Рычарда Кван, які завагаўся. - Ты не ведаеш ні пра якіх сыноў або племянниках, зніклых без вестак або выкрадзеных, ці не так, Рычард? - Не, прабач, Роджэр, няма.
  
  
  "Калі ты мяне даруеш, я лепш пагавару з нашым гаспадаром". Крос протолкался скрозь натоўп. "Прывітанне, Крысціян", - сказаў ён, праціскаючыся паперадзе міма высокага хударлявага рэдактара "Гардыян". Ён убачыў адчай, якое мужчына адчайна спрабаваў схаваць. "Шкадую аб вашай жонцы".
  
  "Джос", - сказаў Крысціян Токсэ, спрабуючы здавацца спакойным, і ўстаў у яго на шляху. "Джос, Роджэр. Яна, ну, яна б ... Жыццё павінна працягвацца, ці не так?" Яго ўсмешка праз слёзы была амаль гратэскавай. "Вартавы павінен выконваць сваю працу, так?" "Так".
  
  "Магу я пагаварыць з вамі пазней?" "Вядома, не для пратакола, як заўсёды?" "Вядома".
  
  Ён пайшоў далей, абмінуўшы Пагмайра і сэра Луіса, захопленых размовай аб паглынанні General Stores-Struan, і заўважыў Кейсі ў цэнтры групы на шырокім балконе з выглядам на гавань, Девилла сярод іх, Горнт таксама быў у групе, выглядевшую лагодна, што здалося Кросе дзіўным. "Прывітанне, Джэйсан", - сказаў ён, падышоўшы да Пламму, які размаўляў з Джозэфам Іржышча і Філіпам Іх. "Дзякуй, што запрасілі мяне". "А. О, прывітанне, Роджэр. Рады, што вы змаглі прыйсці. - Добры вечар, - сказаў ён астатнім. - Джэйсан, дзе ваш ганаровы госць?
  
  - Ен тэлефанаваў, каб сказаць, што затрымліваецца, але ўжо едзе. Ён будзе тут з хвіліны на хвіліну. Напружанне Пламма было відавочным. - Шампанскае гатова, і мая маленькая гаворка. Усё гатова, - сказаў ён, назіраючы за ім. - Пойдзем, Роджэр, я налью табе выпіць. Гэта "Пер'е", ці не так? У мяне ёсць трохі са лёдам.
  
  Крос рушыў услед за ім, не менш узрадаваны магчымасцю пагаварыць сам-насам, але як толькі яны падышлі да кухоннай дзверы, на імгненне запанавала цішыня. Данросс быў у дзверы з Рыка, Гаваллан побач з імі. Усе трое ззялі.
  
  - Паслухай, Джэйсан, я— - Крос змоўк. Пламм ужо павярнуўся назад да бара, і калі б ён не назіраў вельмі ўважліва, то ніколі б не ўбачыў, як левай рукой Пламм спрытна разбіў маленькі флакончык пра адзін з напоўненых куфляў для шампанскага, затым сунуў аскепкі назад у кішэню, узяў паднос з чатырма келіхамі і накіраваўся да дзвярэй. Зачараваны, ён назіраў, як Пламм падышоў да Данроссу і прапанаваў шампанскае.
  
  Данросс дазволіў Рыка ўзяць келіх, затым Гаваллану. Без бачных падказак Данросс узяў фальсіфікаваны келіх. Пламм узяў апошні, аддаўшы паднос смущенному афіцыянту. "Сардэчна запрашаем, Ен, і віншую з пераваротам", - сказаў Пламм, нядбайна прамаўляючы тост за яго, не надаючы гэтаму вялікага значэння. Тыя, хто быў паблізу, ветліва рушылі ўслед яго прыкладу. Данросс, вядома, не стаў піць за свой тост.
  
  "А цяпер, можа быць, вам варта выпіць за Рычарда Кванга і Джонджона і іх зліццё?" Сказаў Пламм, і яго голас прагучаў дзіўна.
  
  "Чаму бы і няма?" Данросс адказаў са смехам і паглядзеў праз пакой на Джонджона. "Брус", - паклікаў ён, падымаючы свой келіх, і ў агульным узроўні шуму ўтварылася невялікая пралом. "За "Вікторыю"! Яго голас набраў сілу і выразна прарэзаўся скрозь натоўп. Іншыя азірнуліся і спыніліся на паўслове. "Магчыма, усім варта вымавіць тост разам. Я толькі што пачуў, што Банк Кітая пагадзіўся пазычыць вам і іншым банкам паўмільярда наяўнымі як раз да адкрыцця ў панядзелак.
  
  Раптам наступіла глыбокая цішыня. Тыя, хто быў на балконе, увайшлі ў пакой, Горнт выйшаў наперад. "Што?"
  
  "Я толькі што чуў, што Банк Кітая прынесла Ганконг — прынесла ВМЦ для крэдытавання іншых банкаў — на паўмільярда наяўнымі і яшчэ столькі, колькі вы захочаце. Усе банкаўскія аперацыі скончаны!" Данросс падняў свой келіх. - За "Вікторыю"!
  
  Калі пачаўся гармідар, і ўсе пачалі задаваць пытанні, Крос прыйшоў у рух, і за імгненне да таго, як Данросс змог выпіць, здавалася, спатыкнуўся і сутыкнуўся з ім, выбіўшы шклянку ў яго з рук. Яна разбілася, стукнуўшыся аб паркет. - О, Божа, даруй, - сказаў ён, нібы просячы тонам. Пламм ў жаху ўтаропіўся на яго. - За Криссу— - "Ах, Джэйсан, мне так шкада", - перабіў яго Крос, дадаўшы хутчэй, калі афіцыянт паспешліва забраў аскепкі. - "Можа быць, ты прынясеш Йену яшчэ келіх".
  
  - Э-э, так, але... - Онемевший Пламм сабраўся падпарадкавацца, але спыніўся, калі Рыка сказала: "О, вось, тайбань, калі ласка, вазьмі мой". Затым Джонджон пракрычаў скрозь шум: "Цішэй, хвілінку цішэй!" - і падышоў да Данроссу. "Ен, - сказаў ён у поўнай цішыні, - Ты ўпэўнены? Ўпэўненыя наконт наяўных?
  
  "О, так", - нетаропка адказаў Данросс, пацягваючы напой Рыка і атрымліваючы асалоду ад момантам. "Типтоп патэлефанаваў мне асабіста. Гэта будзе ў дзевяцігадзінны навінах".
  
  Раптам пачуліся радасныя воклічы, рушыла ўслед яшчэ больш пытанняў і адказаў, і Данросс ўбачыў, што Горнт пільна глядзіць на яго з другога канца залы. Яго ўсмешка стала больш жорсткім, і ён падняў свой келіх, не звяртаючы ўвагі на шквал пытанняў. "Тваё здароўе, Квиллан!" - крыкнуў ён, насьміхаючыся над ім. Размова зноў хутка змоўк. Ўсеагульны ўвага засяродзілася на іх.
  
  Горнт падняў тост у адказ, такі самы насмешлівы. - За тваё здароўе, Ен. У нас сапраўды ёсць кітайскія грошы?
  
  "Так, і, дарэчы, я толькі што арганізаваў новы аднаўляльны фонд у памеры 50 мільёнаў даляраў ЗША, цяпер "Ноўбл Хаўс" - самы салідны банк у Калоніі".
  
  - Забяспечаны чым? Голас Горнта прарэзаў раптоўную цішыню.
  
  "Гонар Высакароднага дома!" З бесклапотнасцю, якой ён не адчуваў, Данросс павярнуўся да Джонджону. "Крэдыт атрыманы ад Royal Belgium, даччынай кампаніі First Central of New York, і забяспечаны імі". Ён наўмысна не азіраўся на Горнта, калі паўтарыў, атрымліваючы асалоду ад гучаннем: "50 мільёнаў даляраў ЗША. О, дарэчы, Брус, заўтра я пагашаюць твае крэдыты на абодва маіх карабля. Я больш не маю патрэбу ў крэдыце Vic — Royal Belgium прапанавала мне лепшыя ўмовы ".
  
  Джонджон проста ўтаропіўся на яго.
  
  - Ты жартуеш заўвага 1818 !
  
  "Няма. Я толькі што гаварыў з Полам". Данросс на імгненне зірнуў на Пламма. "Прабач, Джэйсан, менавіта таму я спазніўся. Натуральна, я павінен быў убачыць яго. Брус, даўніна, Падлогу ўжо ў банку, дамаўляецца аб перакладзе кітайскіх наяўных да адкрыцця — ён спытаў, ці не пойдзеш ты туды неадкладна.
  
  "А?"
  
  "Неадкладна. Прабачце".
  
  Джонджон няўцямна ўтаропіўся на яго, пачаў што-то казаць, спыніўся, затым выліўся радаснымі воклічамі, якія ўсе падхапілі, і выбег прэч, які суправаджаецца задаволенымі воклічамі.
  
  - Госпадзе, тайбань, але няўжо ты...
  
  - Тып-топ? Гэта значыць, што гэта рэальна! Табе не здаецца...
  
  - Першы цэнтральны ў Нью-Ёрку? Хіба гэта не тыя ёлупы, якія ...
  
  - Госпадзе, я недаацэньваў...
  
  "Я таксама! Чорт, я лепш куплю што-небудзь першым справай ці... "
  
  "Ці я буду знішчаны і... "
  
  Данросс ўбачыў, што сэр Луіс, Джозэф Стэрн і Філіп Чэн схілілі галовы адзін да аднаго, а Горнт ўсё яшчэ глядзеў на яго з застылым тварам. Затым ён убачыў, што Кейсі так шчасліва ўсміхаецца яму, і падняў свой келіх і прамовіў тост за яе. Яна сказала тост за яго ў адказ. Горнт убачыў гэта і падышоў да яе, а тыя, хто быў паблізу, ўздрыгнулі і змоўклі. - Банк "Ферст Сентрал" належыць "Паркону". Не так?
  
  "Так, так, гэта так, Квиллан", - сказала яна, яе голас гучаў ціха, але ён разнёсся па пакоі, і іх зноў аблажыла ўсеагульную ўвагу.
  
  - Вы з Бартлеттом, вы зрабілі гэта? - Спытаў Горнт, узвышаючыся над ёй.
  
  - Я афармляю нашы пазыкі, - хутка адказаў Данросс.
  
  Горнт не звярнуў на яго ўвагі, проста назіраў за ёй. - Ты і Бартлетт. Вы дапамаглі яму?
  
  Яна азірнулася на яго, яе сэрца шалёна калацілася. - Я не магу кантраляваць гэты банк, Квиллан.
  
  "Ах, але твае пальчыкі дзе-то ў гэтым пірагу", - холадна сказаў Горнт. "Хіба няма?"
  
  "Мурта спытаў мяне, ці лічу я, што "Струан" - гэта добры рызыку", - сказала яна, стараючыся гаварыць роўным голасам. "Я сказала яму, так, што "Струан" - гэта годны захаплення рызыка".
  
  ""Струанс" на мялізны", - сказаў Горнт.
  
  Да іх падышоў Данросс. "Увесь сэнс у тым, што мы не збіраемся. Дарэчы, Квиллан, сэр Луіс пагадзіўся прыпыніць гандаль "Струанс" да полудня".
  
  Усе погляды звярнуліся да сэра Луісу, які стойка стаяў, і Піліпу Чену побач з ім, затым зноў вярнуліся да Данроссу і Горнту.
  
  "Чаму?"
  
  "Каб даць рынку час прыстасавацца да буму".
  
  "Які бум?"
  
  "Бум, якога мы ўсе заслугоўваем, бум, які прадказаў стары Сляпы Танг". Хваля электрычнасці прайшла па ўсім, нават па Кейсі. "Таксама для карэкціроўкі кошту нашых акцый", - проскрежетал голас Данросса. "Мы адкрываемся у 30".
  
  "Немагчыма", - выдыхнуў хто-то, і Горнт зароў: "Вы не можаце! Вы зачыніліся ў 9.50, клянуся Богам! Вашы акцыі зачыніліся ў 9.50!"
  
  "Так мы прапануем акцыі па 30, клянуся Богам!" Данросс зароў у адказ.
  
  Горнт рэзка павярнуўся да сэра Луісу. - Вы згодныя на гэта рабаванне на вялікай дарозе?
  
  - Тут іх няма, Квиллан, - спакойна сказаў сэр Луіс. "Я пагадзіўся, з аднадушнай ухвалы камітэта, што гэта лепш для ўсіх, для бяспекі ўсіх інвестараў, што павінен быць перыяд зацішша - каб кожны мог падрыхтавацца да буму. Да поўдня здавалася, што ўсё ў парадку.
  
  - Справядліва, а? Горнт заскрыгатаў зубамі. - У цябе шмат акцый, якія я прадаў за бясцэнак. Цяпер я выкупаю усё назад. Якая цана?
  
  Сэр Луіс паціснуў плячыма. "Я правяду здзелку заўтра апоўдні, на пляцоўцы, не удалечыні ад рынку".
  
  - Я разбяруся з табой прама зараз, Квиллан, - рэзка сказаў Данросс. - Колькі акцый ты прадаў без пакрыцця? 700,000? 8. Я дазволю вам выкупіць акцыі за 18, калі вы прадасце кантрольны пакет акцый All Asia Air за 15 ".
  
  "All Asia Air не прадаецца", - сказаў Горнт у лютасьці, яго розум крычаў, што ў 30 гадоў ён будзе знішчаны.
  
  - Прапанова сапраўды да заўтрашняга адкрыцця.
  
  "Чума на цябе, заўтра, і твае 30!" Горнт павярнуўся да Джозефу Стерну. "Купляй "Струанс"! Цяпер, раніцай ці апоўдні! Ты нясеш адказнасць!"
  
  - Па... па якой цане, містэр Горнт?
  
  "Проста купі!" Твар Горнта выцягнуўся, і ён павярнуўся да Кейсі. "Дзякуй", - сказаў ён ёй, і пайшоў, бразнуўшы за сабою дзвярыма. Затым размова абарвалася, і Данросса акружылі, людзі білі яго па спіне, засынаючы пытаннямі. Яна засталася адна ў дзвярах веранды, узрушаная тым, што адбылося гвалтам. Рассеяна, у роспачы, яна ўбачыла, як Пламм паспяшаўся прэч, Роджэр Крос рушыў услед за ім, але яна не звярнула на іх увагі, проста глядзела на Данросса, Рыка цяпер была побач з ім.
  
  У маленькай задняй спальні Пламм палез у скрыню камоды, які стаяў побач з вялікім, окованным жалезам марскім куфрам. Дзверы расчыніліся, ён павярнуўся, і калі ўбачыў, што гэта Роджэр Крос, яго твар скрывіўся. - Што, чорт вазьмі, ты робіш? Ты наўмысна...
  
  З кацінай хуткасцю Крос перасёк пакой і ўдарыў мужчыну рамянём адкрытай далонню перш, чым Пламм зразумеў, што адбываецца. Пламм ахнуў і ўсляпую падрыхтаваўся скокнуць на Кроса, але Крос зноў ударыў яго рамянём, і Пламм адхіснуўся ад ложка і ўпаў на яе. "Што за х—"
  
  "Затыкніся і слухай!" Прашыпеў Крос. "Суслев збіраецца выставіць цябе!" Пламм ўтаропіўся на яго, шнар ад удараў пачырванеў. Яго гнеў тут жа выпарыўся. - Што?
  
  - Суслев збіраецца перадаць цябе Синдерсу, а гэта значыць, і ўсім нам. Вочы Кроса звузіліся. - З табой цяпер усё ў парадку? Дзеля бога, гавары цішэй. "Што? Ды ... ды. Я ... так". "Прабач, Джэйсан, гэта было адзінае, што можна было зрабіць". "Усё, усё ў парадку. Што, чорт вазьмі, адбываецца, Роджэр? Пламм ускочыў з ложка, паціраючы твар, тонкая струменьчык крыві сцякала з кутка яго рота, цяпер ён цалкам кантраляваў сябе. Звонку чуліся ўзлёты і падзенні няўцямнага размовы.
  
  "Мы павінны распрацаваць план", - змрочна сказаў Крос і пераказаў сваю размову з Суслевым. "Я думаю, што пераканаў яго, але гэты мярзотнік слізкі, і ніхто не ведае, што ён зробіць. Синдерс здасць яго, я ўпэўнены ў гэтым, калі Суслев не пакажа на Артура - і калі Синдерс здасць яго, Суслев не вернецца ў Ганконг. Яны ўтрымаюць яго і зламаюць. Тады чц...
  
  "Але як жа Данросс?" Бездапаможна спытаў Пламм. "Вядома, Данросс мог выцягнуць яго з гэтай калатнечы. Цяпер Грэгар абавязкова загаворыць. Навошта мяне спыняць?"
  
  - Я павінен быў. Не было часу расказваць цябе. Паслухай, пасля таго, як я сышоў ад Суслева, я звязаўся са штабам. Яны сказалі мне, што Типтоп дапамог гэтым ублюдкам выбрацца з пасткі з дапамогай кітайскіх грошай. Раней я чуў, што Лан арганізаваў яго пазыку, - дадаў Крос, схлусіўшы. "Такім чынам, прабегі скончыліся, фондавы рынак павінен узляцець, у Данроссе або няма. Але горш таго, Джэйсан, я атрымаў інфармацыю ад інфарматара ў Спецыяльным аддзеле, што Синдерс утроил ахову на Кай Так, тое ж самае на прыстані Іванова, і што прама цяпер яны адкрываюць кожны скрыню, кожную сумку, абшукваюць кожны прадмет абсталявання, правяраюць кожнага кулі, які падымаецца на борт. Калі б яны перахапілі Данросса, а яны б гэта зрабілі — Сі занадта разумная, — мы былі б у пастцы.
  
  Нервовасць Пламма ўзрасла. Дрыготка прабегла па яго целе. - Што, што наконт таго, каб... скажам, аддаць Синдерсу Грэгары? у яго вырвалася. - Што, калі мы...
  
  - Гавары цішэй! Дзеля Бога, ты дрэнна цяміць! Грэгар ведае ўсіх нас. Синдерс перакладаў яго на рэжым "сон-няспанне-сон", прыводзіў у Чырвоную Пакой, і ён усё распавядаў! Гэта загубіла б нас, загубіла б Севрин і адкінула Парады на дзесяць гадоў назад у Азію ".
  
  Пламм здрыгануўся і выцер твар. - Тады што мы будзем рабіць?
  
  "Дазволь Грэгары падняцца на борт і пакінуць Ганконг, і маліся Богу, што ён пераканае сваіх босаў. Нават калі ён паведаміць тваё імя Синдерсу, я думаю, мы закапаныя так глыбока, што зможам выціснуць з гэтага ўсё магчымае. Ты брытанец, а не іншаземец. Слава Богу, у нас ёсць законы, якія абараняюць нас — нават у адпаведнасці з Законам аб дзяржаўнай таямніцы. Не хвалюйся, нічога не здарыцца без майго ведама, і калі што-небудзь здарыцца, я адразу пазнаю. Для Трэцяга Плана заўсёды будзе дастаткова часу."Трэці план быў старанна прадуманым уцёкамі, які Пламм распрацаваў на выпадак такога развіцця падзей — з фальшывымі пашпартамі, сапраўднымі авіябілетамі, гатовым багажом, адзеннем, маскіроўкай і прикрытиями, уключаючы нават ключы ад залаў чакання самалётаў без праходжання іміграцыйнага кантролю, — які меў дзевяноста пяць працэнтаў шанцаў на поспех пры апавяшчэнні за гадзіну.
  
  "Госпадзе!" Пламм паглядзеў на які чакае яго чамадан. "Госпадзе", - паўтарыў ён, затым падышоў да люстэрка, каб зірнуць на свой твар. Чырвань спадала. Ён плюхнуў на яго трохі вады.
  
  Крос назіраў за ім, варожачы, пераканаў лі Пламм яго. Гэта было лепшае, што ён мог зрабіць у дадзеных абставінах. Ён ненавідзеў імправізацыю, але ў дадзеным выпадку ў яго не было выбару. Што за жыццё мы вядзем! Усе матэрыялы, расходуемые, акрамя цябе самога: Суслев, Пламм, Синдерс, Квок, Армстронг, нават губернатар.
  
  - Што? - Спытаў Пламм, гледзячы на яго ў люстэрка.
  
  "Я проста падумаў, што ў нас цяжкі бізнэс".
  
  "Прычына робіць гэта стаяць. Гэта адзіная частка, якая мае значэнне ".
  
  Крос схаваў пагарду. Я сапраўды думаю, што ты зжыў сябе, Джэйсан, даўніна, падумаў ён, затым падышоў да тэлефона. На гэтай лініі не было дадатковых нумароў, і ён ведаў, што яна не праслухоўваецца. Ён набраў нумар.
  
  "Так?" Ён даведаўся Суслева і кашлянуў сухім кашлем Артура. "Містэр Лопсинг, калі ласка", працягваючы кадзіраваць, ідэальна імітуючы голас Пламма, затым настойліва сказаў: "Адбылася памылка. Мэта не з'яўлялася. Будзьце асцярожныя на прычале. Назіранне патроена.
  
  Мы не можам даставіць куфар. Ўдачы. Ён павесіў трубку. Павісла маўчанне.
  
  "Гэта пахавальны звон па ім, ці не так?" Сумна сказаў Пламм.
  
  Крос вагаўся. Ён слаба ўсміхнуўся. - Лепш яго смерць, чым твая. А?
  
  81
  
  8:25 ВЕЧАРА. :
  
  У шумнай гасцінай на іншым канцы калідора Кейсі допила свой келіх і паставіла яго на стол. Яна адчувала сябе няўтульна і вельмі дзіўна. Частка яе радавалася адтэрміноўкі прысуду Данроссу, а іншая частка печалилась з-за таго, што Горнт цяпер трапіў у пастку. Ёй было зусім ясна, улічваючы тое, што цяпер адбывалася вакол яе, што пачатковая цана Струана будзе вельмі высокай. Бедны Квиллан, падумала яна. Калі ён не выканае сваю працу, то апынецца ў Шитсвилле — і давайце паглядзім праўдзе ў вочы, я адправіў яго туды. Не так?
  
  Вядома, але я павінен быў выручыць Данросса, таму што без яго Горнт выціснуў бы нас дасуха — і, магчыма, усіх астатніх. І не забывай, не я пачаў налёт на "Струанс". Гэта быў рэйд Лайн, не мой. Хіба Лайн не казаў, што бізнес і задавальненне ніколі не павінны змешвацца? Хіба мы абодва не згаджаліся з гэтым?
  
  Лінія. Заўсёды вяртайцеся да лініі.
  
  Кейсі не бачыла яго ўвесь дзень і нават нічога пра яго не чула. Яны павінны былі сустрэцца за сняданкам, але на яго дзверы было напісана "не турбаваць", а на тэлефоне - "не турбаваць", таму яна пакінула яго і прагнала думку пра Орланде — была Арланда таксама там? І сёння ўвечары, калі яна вярнулася з дзённага плавання, прыйшло паведамленне: "Прывітанне, павесяліся". Такім чынам, яна прыняла душ, пераапранулася, стрымала сваё нецярпенне і прыйшла сюды сёння ўвечары. Спачатку было нявесела, усе былі змрочныя і асуджаныя, потым, пасля навін і сыходу Горнта, зноў нявесела. Неўзабаве пасля гэтага Данросс праціснуўся да яе і зноў падзякаваў, але амаль адразу ж яго атачылі узбуджаныя мужчыны, обсуждавшие здзелкі і шанцы. Яна назірала за імі, адчуваючы сябе вельмі адзінокай. "Магчыма, Лайн ўжо вярнуўся ў гатэль", - падумала яна. Я б хацела ... усё Роўна, але пара ісці дадому. Ніхто не заўважыў, як яна выслізнула.
  
  Каля ліфта стаяў Роджэр Крос. Ён прытрымаў для яе дзверы, затым націснуў кнопку "Ўніз".
  
  "Дзякуй. Выдатная вечарына, ці не праўда?" - сказала яна.
  
  "Так, так, так яно і было", - рассеяна адказаў ён.
  
  На першым паверсе Крос дазволіў ёй выйсці першай, затым выйшаў праз парадную дзверы і спусціўся з пагорка. Куды ён спяшаецца? - спытала яна сябе, накіроўваючыся да групы людзей, якія чакалі таксі, радуючыся, што дажджу больш няма. Яна рэзка спынілася. Арланда Рамас з пакетамі ў руках ўваходзіла ў фае. Абедзве жанчыны ўбачылі адзін аднаго ў адно і тое ж імгненне. Арланда першай прыйшла ў сябе. - Добры вечар, Кейсі, - сказала яна са сваёй лепшай усмешкай. - Як ты прыгожая.
  
  "Ты таксама", - адказала Кейсі. Гэта зрабіў яе вораг. Бледна-блакітная спадніца і блузка былі ідэальна падабраныя.
  
  Арланда абрынула паток нецярплівых лаянак на кантонская дыялекце на пакамячанага консьерж, які прагуляў непадалёк. Ён адразу ж узяў яе pack, што-то мармычучы.
  
  "Прабач, Кейсі", - ветліва сказала яна з ноткай нервовасці ў голасе, "але крыху ніжэй па схіле адбыўся невялікі апоўзень, і мне давялося пакінуць там сваю машыну. Ты, ты тут у гасцях?"
  
  - Не, проста сыходжу. Ты тут жывеш?
  
  "Так. Так, я ведаю".
  
  Паміж імі зноў павісла маўчанне, абодва рыхтаваліся. Затым Кейсі ветліва кіўнула, пажадаўшы добрай ночы, і сабралася сыходзіць.
  
  "Магчыма, нам варта пагаварыць", - сказала Арланда, і Кейсі спынілася.
  
  - Вядома, Арланда, калі пажадаеш.
  
  "У цябе цяпер ёсць час?"
  
  "Я думаю, што так".
  
  "Не хочаш праводзіць мяне да маёй машыны? Мне трэба забраць астатнія рэчы. Тут ты ўсё роўна не зможаш злавіць таксі. Унізе будзе прасцей".
  
  "Вядома".
  
  Дзве жанчыны выйшлі. Ноч была прахалоднай, але Кейсі гарэла, як і Арланда, кожная ведала, што насоўваецца, кожная баялася іншы. Іх ногі асцярожна выбіралі дарогу. Вуліца была мокрай ад вады, лінулі ўніз. З-за цяжкіх аблокаў з німбам было абяцана, што хутка зноў пойдзе дождж. Наперадзе, у пяцідзесяці ярдаў, Кейсі магла бачыць, дзе насып часткова абвалілася, і праз дарогу пасыпаліся зямля, камяні, кусты і друз. Тратуара не было. На другім баку праезнай часткі спынілася чарада машын, нецярпліва манеўраных, каб разгарнуцца. Некалькі пешаходаў караскаліся па насыпу.
  
  "Ты даўно жывеш у Роўз-Корт?" Запыталася Кейсі.
  
  "Некалькі гадоў. Гэта вельмі прыемна. Я пра—пра! Ты быў на вечарыне Джэйсана Пламма, на вечарыне Asian Properties?"
  
  "Так". Кейсі ўбачыла палёгку на твары Орланды, і гэта раззлавала яе, але яна стрымала гнеў, спынілася і ціха сказала: "Арланда, нам сапраўды не аб чым казаць, ці не так? Давай пажадаем адзін аднаму спакойнай ночы.
  
  Арланда падняла на яе вочы. - Лайн са мной. Ён са мной у маёй кватэры. У дадзены момант.
  
  "Я меркаваў гэта".
  
  "Вас гэта не турбуе?"
  
  "Гэта мяне вельмі непакоіць. Але гэта ў рамках прыстойнасці. Мы не жанатыя, як ты ведаеш, і нават не заручаныя, як ты ведаеш - у цябе свой шлях, у мяне свой, так што—"
  
  "Што ты хочаш гэтым сказаць?" Спытала Арланда.
  
  "Я маю на ўвазе, што я ведаю Лайн сем гадоў, ты ж не ведаеш яго і сямі дзён".
  
  "Гэта не мае значэння", - з выклікам сказала Арланда. "Я люблю яго, і ён любіць мяне".
  
  "Гэта т—" Кейсі ледзь не адштурхнулі ў бок якія-то кітайцы, якія пранесліся міма, гучна боўтаючы. Іншыя набліжаліся па схіле. Затым некалькі гасцей абышлі іх, накіроўваючыся ўніз па схіле. Адной з жанчын была лэдзі Джаана, і яна з цікаўнасцю паглядзела на іх, але пайшла далей.
  
  Калі яны зноў засталіся адны, Яна сказала: "Гэта яшчэ трэба даказаць. Спакойнай ночы, Арланда, - сказала яна, жадаючы накрычаць на яе, - Ты зарабляеш грошы на сваёй спіне, я працую на сваю, і ўся любоў, супраць якой ты пратэстуеш, - гэта зачараваныя грошы. Мужчыны такія прыдуркі.
  
  "Як ні дзіўна, я не вінавачу Лайн", - прамармытала яна ўслых, убачыўшы цвёрды падбародак, гарачыя рашучасцю вочы, ідэальнае, пачуццёвае, але падцягнутыя цела. "Спакойнай ночы".
  
  Яна пайшла далей. Цяпер мой план павінен змяніцца, думала яна, засяродзіўшыся ўсім сваім істотай. Сёння вечарам я збіралася заняцца любоўю з Лайн па-сапраўднаму, але цяпер усё павінна змяніцца. Калі ён у яе ложку, ён пад яе чарамі. Госпадзе, я рады, што даведаўся пра гэта. Божа, калі б я прапанаваў, яму прыйшлося б адмовіцца, і тады .... Цяпер я магу.... што мне рабіць?
  
  Сраць на Арланда усяго свету! Для іх гэта так проста. У іх ёсць план гульні з першага дня. Але астатнія з нас?
  
  Што мне рабіць? Прытрымвайцеся 25 лістапада і стаўце на тое, што да таго часу Арланда яму да чорцікаў дадзене?
  
  Не гэтая лэдзі. Гэтая - дынаміт, і яна ведае, што Лінія - яе пропуск у вечнасць.
  
  Яе сэрца часта забілася. "Я ёй не падыходжу", - упэўнена сказала яна сабе. "Можа быць, не ў ложку або на кухні, але я магу навучыцца".
  
  Яна перасягнула праз валун, праклінаючы бруд, запачкавшую яе туфлі, і саскочыла з другога боку землянога загароды. "Ролс-ройс" Данросса і яго шафёр былі на чале чарзе.
  
  - Прабачце, міс, тайпэн ўсё яшчэ там?
  
  "Так, так, гэта ён".
  
  "Ах, дзякуй". Кіроўца замкнуў машыну і паспяшаўся праз дарожнае загароду назад на пагорак. Кейсі павярнулася і паглядзела яму ўслед. Яе погляд засяродзіўся на надыходзячай Орланде, і яна паглядзела на яе, жадаючы ўтаптаць у бруд. Гэтая думка пацешыла яе, і яна стаяла там, дазваляючы свайму ворагу наблізіцца, дазваляючы сабе гадаць, што ёй рабіць. Яна ўбачыла, як вочы Орланды зацвярдзелі, а на твары не было страху, толькі вельмі ўпэўненая полуулыбка. Арланда бясстрашна прайшла міма яе, і па целе Кейсі прабегла дрыжыкі ад благога прадчування, што ёй удалося атрымаць верх. "Можа быць, ты так баішся мяне і маёй уладзе, як я тваёй", - падумала яна, гледзячы цяпер на Роуз-Корт, зіготкую вежу святла, варожачы, які свет акружае Лінію, а якое акно прыцьміць. . . .
  
  Калі Арланда ўпершыню ўбачыла Кейсі, яна адразу ж прыйшла да высновы, што Кейсі была ў яе кватэры і сутыкнулася тварам да твару з Бартлеттом — менавіта гэта я і зрабіла, сказала яна сабе. І, хоць цяпер яна ведала, дзе быў Кейсі, страх зноў ахапіў яе пры выглядзе суперніцы. Ці мае яна ўлада над ім праз Пар-Кона? дрыжучы, спытала яна сябе. Яна можа кантраляваць Лайн праз акцыі? Калі першая жонка Лайн ледзь не разбурыла яго ў фінансавым стаўленні, а Кейсі ратавала яго столькі разоў, колькі ён казаў, яна абавязкова звяжа яго. Я б на яе месцы, вядома, гэтак і зрабіў.
  
  Арланда міжволі азірнулася. Кейсі ўсё яшчэ глядзела на Роўз Корт. За яе спіной Данросс і іншыя — сярод іх Рыка, Токсе, Філіп і Дайанн Чэн - выйшлі з фае і пачалі спускацца з узгорка. Яна адмахнулася ад іх і ад усяго астатняга, акрамя пытання аб тым, што рабіць з Лайном, калі яна вернецца. Распавядаць яму пра сустрэчы з Кейсі або няма? У здранцвенні яна дастала з машыны тыя, што засталіся пакеты. Я ведаю адно, казала яна сабе зноў і зноў. Лайн мой, і Кейсі ці не Кейсі, я выйду за яго замуж, чаго б гэта ні каштавала.
  
  Кейсі бачыла, як Данросс выйшаў з фае, і назірала за ім, атрымліваючы асалоду ад яго выглядам: высокі, жыццярадасны, на дзесяць гадоў маладзей, чым калі яна ўбачыла яго ўпершыню, і ёй было вельмі прыемна, што яна дапамагла яму. Затым, як толькі яна адвярнулася, яна пачула, як ён паклікаў: "Кейсі! Кейсі! Пачакай хвілінку!" Яна азірнулася. "Як наконт таго, каб далучыцца да нас за вячэрай?" ён паклікаў яе.
  
  Яна пахітала галавой, не ў настроі, і крыкнула: "Дзякуй, але ў мяне спатканне! Убачымся заўтра—"
  
  У гэты момант зямля пайшла з-пад ног.
  
  82
  
  8:56 ВЕЧАРА.:
  
  Апоўзень пачаўся вышэй па гары, па іншы бок Пошань-роўд, і ён пранёсся праз дарогу, урэзаўшыся ў двухпавярховы гараж, яго маса і хуткасць былі настолькі вялікія, што будынак гаража павярнулася і перакулілася з садовай тэрасы, проскользило невялікае адлегласць ўніз, затым ўпала само. Апоўзень набраў хуткасць і прамчаўся міма цёмным вышынныя дамы, перасёк Кондуит-роўд і ўрэзаўся ў двухпавярховы дом Рычарда Кванга, знішчыўшы яго з твару зямлі. Затым разам з гэтымі будынкамі абвал, цяпер дзевяцьсот футаў у даўжыню і дзвесце футаў у шырыню — пяцьдзесят тысяч тон зямлі і каменя, — працягнуў свой шлях уніз па Котуолл-роўд і абрынуўся на Роуз-Корт.
  
  Сход апоўзня заняў сем секунд.
  
  Калі на Роуз-Корт абрынуўся ўдар, ён, здавалася, здрыгануўся, а затым будынак адарвалася ад падмурка і рушыла наперад у напрамку гавані, перакулілася і развалілася прыкладна пасярэдзіне, як чалавек, які стаіць на каленях, а затым падае.
  
  Калі ён падаў, верхнія паверхі стукнуліся і адарвалі кут верхніх паверхаў Сынклэрам-Тауэрс унізе, затым скамячыліся і рассыпаліся ў друз. Частка апоўзня і разбуранае будынак працягнуліся і ўпалі на будаўнічую пляцоўку далей па схіле гары, затым спыніліся. Святло згасла, калі будынак павалілася ў воблаку пылу. І цяпер на ўсіх Сярэдніх Узроўнях запанавала ашаломленая, неабсяжная цішыня.
  
  Затым пачаліся крыкі . . . .
  
  У тунэлі пад Сынклэрам-роўд Суслев задыхаўся, напалову пахаваны пад абломкамі. Частка даху тунэля была сарваная, цяпер вада лілася ўнутр з разарваных магістраляў і вадасцёкаў, тунэль хутка запаўняўся.
  
  Ён караскаўся і змагаўся на адкрытым месцы, яго смятенный розум быў бездапаможны, ён не разумеў, што адбываецца, што здарылася, толькі тое, што якім-небудзь чынам яго, павінна быць, схапілі і напампавалі наркотыкамі, і цяпер ён знаходзіўся ў кашмары наяве з Чырвонай пакоі. Ахоплены панікай, ён агледзеўся. Усе будынкі былі цёмнымі, электрычнасць адключана, жахлівая куча віскочуць, шевелящихся абломкаў атачала яго. Затым залозы адолелі яго, і ён зламаючы галаву кінуўся бегчы па Сынклэрам-роўд ...
  
  Нашмат вышэй, на Котуолл-роўд, тыя, хто знаходзіўся па іншы бок загароды, былі ў бяспецы, хоць і паралізаваныя шокам. Тыя нешматлікія, хто яшчэ трымаўся на нагах, і Кейсі сярод іх, не маглі паверыць у тое, чаму яны сталі сведкамі. Велізарны апоўзень знёс усю праезную частку, наколькі яны маглі бачыць. Большая частка горнага схілу, які хвіліну таму быў террасным, цяпер ўяўляла сабой хвалісты, пачварны схіл з бруду, зямлі і камянёў — дарогі зніклі, будынкі зніклі, а Данросса і яго групу забрала куды-то ўніз па схіле.
  
  Кейсі паспрабавала закрычаць, але ў яе не было голасу. Затым: "О, Ісус Хрыстос! Лінія!" сарвалася з яе вуснаў, яе ногі тузануліся, і перш чым яна зразумела, што адбываецца, яна ўжо карабкалась, падала, вобмацкам прабіраючыся да абломкаў. Цемра цяпер была жудаснай, крыкі жудаснымі, галасы чуліся адусюль, крыкі аб дапамозе, неверагодная искореженная груда абломкаў усё яшчэ рухалася тут і там, кавалкі ўсё яшчэ падалі і дробились. Раптам ноч азарылась выбухам ліній электраперадачы, взметнувшим ў паветра каскады вогненных шароў сярод абломкаў.
  
  У роспачы яна кінулася туды, дзе калі-то было фае. Ўнізе, далёка ўнізе, цемра хавала амаль усе, была искореженная маса абломкаў, бетонных блокаў, бэлек, абутку, цацак, посуду, канап, крэслаў, ложкаў, радыёпрыёмнікаў, тэлевізараў, адзення, канечнасцяў, кніг, трох прыпаркаваных звонку машын і яшчэ больш крыкаў. Затым у святле выбухаюць ліній электраперадачы яна ўбачыла змятыя абломкі таго, што калі-то было ліфтам, каця ўніз па схіле, зламаныя рукі і ногі, якія тырчаць з яго драб.
  
  "Чарга!" - крычала яна ва ўвесь голас, зноў і зноў, не ўсведамляючы, што плача, слёзы цяклі па яе твары. Але адказу не было. У роспачы яна карабкалась, ледзь не зваліўшыся, і вобмацкам прабіралася праз небяспечныя абломкі. Вакол яе мужчыны і жанчыны крычалі, вішчалі. Затым яна пачула непадалёк слабы лямант жаху, і частка абломкаў зрушылася з месца. Цяпер яна стаяла на каленях, парваныя панчохі, сукенка парваная, калені ў сіняках, яна адсунула некалькі цаглін і знайшла невялікую западзіну, а за ёй ляжаў кітайскі дзіця гадоў трох-чатырох у жаху, кашляць, амаль задыханы, злоўлены ў пастку пад велізарнай, стонущей кучай абломкаў, у друзавай пылу. "Аб Госпадзе, небарака". Кейсі ў роспачы агледзелася, але дапамагчы не было каму. Частка абломкаў зрушылася з месца, раздаваліся крыкі і стогны, вялікі кавалак бетону з умураваным у яго арматурным жалезам амаль отвис. Не клапоцячыся аб сваей бяспецы, Кейсі адбівалася ад абломкаў, пальцы яе крывавілі. Зноў абломкі закруціліся над ёй, калі частка іх саслізнула далей ўніз па схіле. У роспачы яна выкараскалася і схапіла дзяўчынку за руку, дапамагаючы ёй выкараскацца, затым падхапіла яе на рукі і кінулася назад у бяспечнае месца, калі гэтая частка абломкаў павалілася, і яна засталася адна, з дрыготкім дзіцем у цэласці і цэласці у яе на руках, моцна прыціскаючы яе да сябе . . . .
  
  Калі лавіна абрынулася на гмах і знесла большую частку праезнай часткі і парапета, Данросс і астатнія, якія знаходзіліся на яе краі, паляцелі ўніз па крутым схіле кулём, кусты і расліннасць часткова разбурылі іх падзенне. Тайбэн падняўся ў паўцемры, абмацаў сябе абыякава, ашаломлены, здзіўлены тым, што можа стаяць і не паранены. Побач з ім пачуліся стогны агоніі. Схіл быў стромкім, і ўсюды было брудна і прамоклі, калі ён вобмацкам дабраўся да Дайан Чэн. Яна была ў напаўпрытомным стане, стагнала, адна нага падгарнуць пад яе. Частка яе галёначнай косткі выступала скрозь скуру, але, наколькі ён мог бачыць, артэрыі не былі перарэзаны і небяспечнага крывацёку не было. Так асцярожна, як толькі мог, ён выпрастаў яе і яе канечнасць, але яна завыла ад болю і страціла прытомнасць. Ён адчуў каго-то побач і падняў вочы. Там стаяла Рыка, яе сукенка было разарвана, туфлі скінутыя, валасы растрапаныя, з носа цякла тонкая струменьчык крыві.
  
  - Божа, з табой усё ў парадку?
  
  - Так ... так, - сказала яна дрыготкім голасам. - Гэта ... гэта было землятрус?
  
  У гэты момант пачуўся яшчэ адзін траскучы выбух кароткага замыкання сілавых кабеляў, і на імгненне ўсё вакол озарили вогненныя шары. "Аб Божа мой!" - выдыхнуў ён. "Гэта як Лондан падчас бліц". Затым ён заўважыў Піліпа Чена, нерухома ляжыць вакол маладога дрэўцы, нечакана распластанага ўніз галавой па схіле. - Заставайся тут з Дыянай, - загадаў ён і папоўз уніз па схіле. Чапляючыся за свой страх, ён перавярнуў Піліпа. Яго компрадор усё яшчэ дыхаў. Данросс здрыгануўся ад палёгкі. Ён зладзіў яго, як мог, і агледзеўся ў паўзмроку. Іншыя падымаліся самі. Побач Крысціян Токс трос галавой, спрабуючы прыйсці ў сябе.
  
  "Чортаў Хрыстос", - мармытаў ён зноў і зноў. "Там, павінна быць, жыве пара сотняў чалавек". Ён з цяжкасцю падняўся на ногі, паслізнуўся ў бруду і зноў вылаяўся. - Я ... мне трэба дабрацца да тэлефона. Дай мне, дай мне руку, добра? Токсэ вылаяўся, зноў паслізнуўшыся. "Гэта мая лодыжкі, гэтая чортава штука трохі падгарнуць".
  
  Данросс дапамог яму ўстаць, а затым, з Рыка па іншы бок ад Токсе, яны нязграбна ускараскаліся назад на рэшткі праезнай часткі. Людзі ўсё яшчэ стаялі паралізаваныя, іншыя караскаліся па першай горцы, каб паглядзець, ці нельга ім дапамагчы, некалькі жыхароў былі ў роспачы і стагналі. Адну маці трымалі ззаду, яе муж ужо бег, падаючы, караскаючыся да абломкаў, іх трое дзяцей і ама былі дзе-то там.
  
  Як толькі яны апынуліся на роўным месцы, Токс, накульгваючы, пайшоў па Котуолл-роўд, а Данросс кінуўся да сваёй машыне, каб ўзяць ліхтарык і аптэчку хуткай дапамогі.
  
  Ліма нідзе не было відаць. Затым Данросс успомніў, што яго шафёр быў з імі, калі сышла лавіна. Шукаючы ключы, каб адамкнуць багажнік, ён пакапаўся ў памяці. Хто быў з намі? Токсе, Рыка, Жак — няма, Жак сышоў — Філіп і Дыяна Чэн, Барэ ... няма, мы пакінулі Барэ на вечарыне. Госпадзе Ісусе! Вечарына! Я зусім забылася аб вечарыне! Хто яшчэ быў там? Рычард Кванг і яго жонка, Пламм, Джонджон, няма, ён пайшоў раней, Роджэр Крос, не, пачакайце хвілінку, хіба ён не сышоў?
  
  Данросс рыўком адкрыў багажнік і дастаў два ліхтарыка, медыцынскую аптэчку і скрутак вяроўкі. Ён пабег назад да Рыка, цяпер у яго балела спіна. "Ты вернешся і присмотришь за Дыянай і Філіпам, пакуль я не паклічу на дапамогу?" Яго голас быў наўмысна цвёрдым. "Тут". Ён даў ёй ліхтарык, некалькі бінтоў і бутэлечку аспірыну. "Ідзі. Дыяна зламала нагу. Я нічога не ведаю аб Філіпэ. Рабі, што можаш, і заставайся з імі, пакуль не прыедзе хуткая дапамога або я не вярнуся. Добра?"
  
  "Так, так, усё ў парадку". У яе вачах мільгануў страх, калі яна паглядзела наверх. "Будзе ці ... ці ёсць якая-небудзь небяспека ад яшчэ аднаго апоўзня?"
  
  "Няма. Ты будзеш у поўнай бяспецы. Ідзі хутка!" Яго воля прагнала яе страх, і яна пачала спускацца па схіле з ліхтарыкам, асцярожна выбіраючы дарогу. Толькі тады ён заўважыў, што яна басанож. Потым ён успомніў, што Дыяна таксама была басанож, і Філіп. Ён пацягнуўся, каб паслабіць спіну. Яго адзенне была разарвана, але ён не звярнуў на гэта ўвагі і кінуўся да бар'ера. Удалечыні ён пачуў выццё паліцэйскіх сірэн. Яго палёгку стала амаль ванітны, калі ён перайшоў на бег.
  
  Затым ён заўважыў Орланду на чале чароды машын. Яна пільна глядзела на тое месца, дзе толькі што была Роўз Корт, яе рот варушыўся, малюсенькія спазмы скалыналі яе твар і цела, і ён успомніў ноч пажару, калі яна так жа скамянела і была блізкая да зрыву. Ён хутка падышоў да яе і моцна страсянуў, спадзеючыся вывесці яе з стану панічнай зрыву, сведкам якога ён быў так шмат разоў падчас вайны. - Арланда!
  
  Яна выйшла з свайго амаль трансу. "Аб ... аб ... што, што... "
  
  Выпрабаваўшы велізарнае палягчэнне, ён убачыў, што цяпер яе вочы былі ў норме, і агонія ў норме, і што льюцца слёзы ў норме. - З табой усё ў парадку. Турбавацца не аб чым. Трымайся, з табой усё ў парадку, Арланда! - сказаў ён добрым, хоць і вельмі цвёрдым голасам, прысланіў яе да капоце машыны і пайшоў.
  
  Яе вочы сфакусаваліся. "О, Божа! Лайн!" Затым яна пракрычала яму ўслед праз слёзы: "Лайн ... Лайн там!"
  
  Ён рэзка спыніўся, павярнуўся. - Дзе? Дзе ён быў?
  
  "Ён ... у маёй, маёй кватэры. Гэта на восьмым паверсе ... гэта на восьмым паверсе!"
  
  Данросс зноў пабег, яго ліхтарык быў адзіным рухомым плямкай святла на балоце.
  
  Тут і там людзі ўсляпую брылі на навобмацак, па шчыкалатку ў размокшей зямлі, сціскаючы ў руках запалкі, накіроўваючыся да руін. Калі ён наблізіўся да месца катастрофы, яго сэрца сціснулася. Ён адчуў пах газу. З кожнай секундай пах станавіўся мацней.
  
  - Дзеля Бога, патушыце запалкі! - зароў ён. - Вы разнесете нас усіх нафіг сабачым!
  
  Потым ён ўбачыў Кейсі ...
  
  Паліцэйская машына, якая накіроўвалася за пажарнай машынай, з ровам паднялася на пагорак, завываў сірэнамі, рух тут было інтэнсіўным, і ніхто не адыходзіў з дарогі. Седзячы ў машыне, Армстронг слухаў радиопереговор: "Усе паліцэйскія падраздзяленні і пажарныя машыны сцягваюцца на Котуолл-роўд. Надзвычайная сітуацыя, надзвычайная сітуацыя! У ваколіцах Па-Шаня і Сынклэрам-роўд адбыўся новы апоўзень! Тыя, хто тэлефанаваў паведамляюць, што паваліліся Роўз-Корт і два іншых двенадцатиэтажных будынка."
  
  "Па-чартоўску недарэчна!" Армстронг прамармытаў, затым: "Дзеля бога, асцярожней!" - крыкнуў ён кіроўцу, які перайшоў дарогу не па тым баку, ледзь не урэзаўшыся ў грузавік. "Павярні тут направа, затым сверни з Касл на Робінсан і ў той бок на Сынклэрам", - загадаў ён. Ён вяртаўся дадому пасля чарговага сеансу аднаўлення з Браянам Квоком, у яго балела галава і ён быў змучаны, калі пачуў званок у службу экстранай дапамогі. Успомніўшы, што Крос жыў на Сынклэрам-роўд і што ён сказаў, што пойдзе на вечарыну да Джэйсану Пламму пасля таго, як пойдзе па следзе Роузмонта, ён вырашыў праверыць гэта. Госпадзе, змрочна падумаў ён, калі яго пакалацілі, то хто возьме на сябе кіраванне СІ? І мы ўсё роўна адпусцім Браяна, або патрымай яго, ці што?
  
  Загучаў новы голас, цвёрды, марудлівы, у рацыі чуліся моцныя перашкоды. "Гэта намеснік начальніка пажарнай аховы Сомс. Экстраны выклік нумар адзін!" Армстронг і кіроўца ахнулі. "Я знаходжуся на скрыжаванні вуліц Сынклэрам, Робінсан і Котуолл-роўд, дзе я абсталяваў камандны пункт. Экстраны выклік, паўтараю першы! Неадкладна паведаміце камісару і губернатару, што гэта катастрофа вельмі вялікіх маштабаў. Паведаміце ўсім бальніцам на востраве, каб яны былі напагатове. Загадайце кожнай машыне хуткай дапамогі і ўсім парамедикам прыбыць у гэты раён. Нам спатрэбіцца неадкладная і магутная вайсковая дапамога. Усе электрычнасць адключана, таму нам патрэбныя генератары, кабелі і ліхтары . . . . "
  
  "Госпадзе Ісусе", - прамармытаў Армстронг. Затым рэзка: "Дзеля бога, выцягвай свінец і паспяшайся!"
  
  Паліцэйская машына павялічыла хуткасць . . . .
  
  "О, Ен", - сказала Кейсі скрозь слёзы, усё яшчэ трымаючы закамянелага дзіцяці на руках. "Чарга дзе-то там".
  
  "Так, так, я ведаю", - сказаў ён, перакрываючы вар'яцкі хаос крыкаў і маленнем аб дапамозе, якія даносіліся скрозь злавесны скрыгат абломкаў, калі яны ўсё яшчэ асядалі. Людзі слепа блукалі вакол, не ведаючы, дзе шукаць, з чаго пачаць, як дапамагчы. "З табой усё ў парадку?"
  
  - О так, але... але Лайн. Я не— - Яна змоўкла. Прама наперадзе, ніжэй па схіле, побач з рэшткамі ліфта, велізарная куча зламаных бэлек і пабітых фрагментаў бетону з аглушальным грукатам павалілася, запусціўшы ланцуговую рэакцыю па ўсім схіле, і калі ён накіраваў на яе свой ліхтарык, яны ўбачылі, як разрыхленная маса абломкаў ўрэзалася ў ліфт, вырвала яго і прымусіла пахіснуцца, пакідаючы за сабой цела.
  
  "Аб Госпадзе", - захныкала яна. Дзіця ў паніцы прыціснуўся да яе.
  
  "Вяртайцеся да машыны, вы будзеце ў бяспецы—" У гэты момант да іх падбег звар'яцелы ад трывогі мужчына, паглядзеў на дзіця ў яе на руках, затым схапіў яе, прыціскаючы да сябе, мармычучы словы падзякі Богу і ёй. "Дзе, дзе ты яе знайшоў?"
  
  Кейсі оцепенело паказала пальцам.
  
  Мужчына тупа ўтаропіўся на гэта месца, а затым сышоў у ноч, адкрыта плачу ад палёгкі.
  
  "Заставайся тут, Кейсі", - настойліва сказаў Данросс, сірэны набліжаліся з усіх бакоў. "Я хутка пагляджу".
  
  - Будзь асцярожны. Госпадзе, ты адчуваеш пах газу?
  
  "Так, шмат". Выкарыстоўваючы ліхтарык, ён пачаў прабірацца над абломкамі, пад імі і праз іх, слізгаючы. Гэта было па-здрадніцку, уся маса хісталася і парыпвала. Першае скрюченное цела было незнаёмай кітаянкай. Дзесяццю ярдамі ніжэй ляжаў мужчына-еўрапеец, яго галава была разбітая і амаль сцёрты з твару зямлі. Ён хутка агледзеў дарогу наперадзе сваім ліхтарыкам, але не змог разглядзець Бартлетта сярод іншых мёртвых. Далей унізе ляжалі два знявечаных цела, абодва кітайца. Падавіўшы млоснасць, ён прабраўся пад небяспечным навесам да еўрапейцу, затым, асцярожна трымаючы ліхтарык, сунуў рукі ў кішэні мерцвяка. У вадзіцельскіх правах значылася: Рычард Пагмайр.
  
  - Госпадзе! - Прамармытаў Данросс. Пах газу быў цяжкім. Яго страўнік перавярнуўся, калі далёка ўнізе з ліній электраперадач пасыпаліся іскры. "Мы ўсе адправімся на той свет, калі гэтыя чортавы іскры дабяруцца сюды", - падумаў ён. Ён асцярожна выбраўся з-пад абломкаў і выпрастаўся ва ўвесь рост, цяпер яму было лягчэй дыхаць. Кінуўшы апошні позірк на цела Пагмайра, ён зноў пачаў спускацца па схіле. Праз некалькі крокаў ён пачуў слабы стогн. Спатрэбілася няшмат часу, каб знайсці крыніца, але ён засяродзіўся на ім і спусціўся ўніз, яго сэрца цяжка білася. З вялікай асцярогай ён праціснуўся ў глыбіню пад жахлівым навесам з бэлек і друзу. Яго пальцы ўхапіліся за яго. Сабраўшы ўсе свае сілы, ён нахіліў разбіты бетон і адштурхнуў яго ў бок. Пад ім паказалася галава мужчыны. - Дапамажы, - слаба сказаў Клінкер. - Так любіць цябе Бог, прыяцель. . . ."
  
  "Пачакай секунду". Данросс мог бачыць, што мужчына быў заціснуты велізарным стропилом, але кроквы таксама ўтрымлівалі абломкі зверху, не даючы ім раздушыць яго. З ліхтарыкам ён пашукаў, пакуль не знайшоў зламаны кавалак трубы. Выкарыстоўваючы яго як рычаг, ён паспрабаваў падняць крокваў. Піраміда з абломкаў злавесна заварушылася. - Ты можаш рухацца? - спытаў я. ён ахнуў.
  
  "Гэта ... гэта мае ногі, у мяне вельмі моцна баляць, але я магу паспрабаваць". Клінкер працягнуў руку і схапіў вделанный у іх кавалак жалеза. "Калі будзеце гатовыя".
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў я.
  
  - Клінкер, Эрні Клінкер. Хто такі Йорн?
  
  - Данросс. Іэн Данросс.
  
  "О!" Клінкер хваравіта павярнуў галаву і паглядзеў уверх, яго твар і верхавіна былі ў крыві, валасы зблытаны, вусны абадраныя. "Дзякуй, тайбань", - сказаў ён. "Гатовы, гатовы, калі ты будзеш гатовы".
  
  Данросс наваліўся ўсім сваім вагой на імправізаваны рычаг. Бэлька прыўзнялася на цалю. Клінкер круціўся, але не мог скрануцца з месца. - Яшчэ трохі, прыяцель, - выдыхнуў ён ад моцнай болю. Данросс зноў націснуў. Ён адчуў, як сухажыллі на яго руках і нагах нылі ад напружання. Бэлька крыху прыўзнялася. Струменьчык друзу каскадам пасыпалася ў паражніну. Яшчэ вышэй. "Зараз!" - настойліва сказаў ён. "Я не магу ўтрымаць гэта . . . . "
  
  Хватка старога на жалезе ўзмацнілася, і ён выцягваў сябе цаля за цаляй. Калі ён аслабіў хватку, зрушылася яшчэ больш абломкаў. Цяпер ён быў на паўдарогі да выхаду. Як толькі яго тулава вызвалілася, Данросс дазволіў стропиле адкінуцца назад, о, як асцярожна, і калі яно цалкам супакоілася, ён схапіў старога і рыўком вызваліў яго. Менавіта тады ён убачыў крывавы след, левай нагі не было. "Не варушыся, даўніна", - сказаў ён спагадліва, пакуль Клінкер ляжаў, цяжка дыхаючы, у напаўпрытомным стане, спрабуючы здушыць стогны болю. Данросс разарваў бінт і завязаў грубы паляць прама пад каленам.
  
  Затым ён устаў на невялікай прасторы і паглядзеў на жудасны навес над галавой, спрабуючы вырашыць, што рабіць далей. "Цяпер я выцягну небараку", - падумаў ён, ненавідзячы блізкасць. Затым ён пачуў грукат і віск якія перамяшчаюцца абломкаў. Зямля пахіснулася, і ён прыгнуўся, абараняючы галаву рукамі. Пачалася новая лавіна. . . .
  
  83
  
  9:13 ВЕЧАРА. :
  
  Прайшло ўсяго шаснаццаць хвілін з тых часоў, як быў нанесены ўдар па Роўз-Корце, але па ўсёй шырокай плошчы разбурэнняў рухаліся людзі. Некаторым удалося самастойна выбрацца з-пад абломкаў. Іншыя былі ратавальнікамі, а ўнізе, каля каманднага пункта, усталяванага на скрыжаванні, стаялі паліцэйскія машыны, чатыры пажарныя машыны і выратавальныя падраздзяленні, іх перасоўныя ліхтары асвятлялі схіл, пажарныя і паліцыя ліхаманкава прабіраліся скрозь абломкі. Успыхнуў невялікі вогнішча, і яго хутка патушылі, усе ведалі пра небяспеку газу. Хуткая дапамога з параненымі або блізкія да смерці ўжо была адпраўлена, набліжаліся іншыя.
  
  У цемры панаваў хаос, усё вулічнае асвятленне згасла, зноў пачаўся дождж. Хвіліну назад прыбыў старшы пажарны дывізіёна і паслаў за інжынерамі газавай кампаніі і арганізаваў іншых экспертаў для агляду падмуркаў іншых вышынных будынкаў паблізу на выпадак, калі іх прыйдзецца эвакуіраваць - пад падазрэннем знаходзяцца ўсе тры яруса дарог Котволл, Кондуит і Па Шан. "Божа, - прамармытаў ён у жаху, - гэта зойме тыдня, каб выкапаць і навесці парадак". Але ён стаяў на адкрытым месцы, уяўляючы сабой знешняе ўвасабленне спакою. Яшчэ адна патрульная машына з віскам спынілася. "О, прывітанне, Роберт", - сказаў ён, калі Армстронг далучыўся да яго. "Так, - сказаў ён, бачачы яго ўзрушэнне, - аднаму богу вядома, колькі пахавана чэ—"
  
  "Асцярожна!" - крыкнуў нехта, і ўсе кінуліся наўцёкі, калі велізарная глыба жалезабетону павалілася з знявечаных верхніх паверхаў Сынклэрам Тауэрс. Адна з паліцэйскіх машын ўключыла святло фар. Цяпер яны маглі бачыць абломкі пакояў, адкрытых небу. Малюсенькая фігурка балансавала на краі прорвы. "Паклічце каго-небудзь наверх і паглядзіце, што, чорт вазьмі, адбываецца!" Пажарны кінуўся наўцёкі . . . .
  
  У цемры ля блокпаста на Котуолл-роўд збіраліся разявакі з бліжэйшых будынкаў, усе скамянелі ад страху, што адбудзецца яшчэ адзін абвал, жыхары звар'яцелі, не ведаючы, эвакуіравацца або няма. Арланда ўсё яшчэ оцепенело прыхіналася да машыны, кроплі дажджу на яе твары змешваліся са слязамі. Іншая група паліцэйскага падмацавання пералезла праз агароджу на балота і рассыпаўся веерам з магутнымі ліхтарамі, абшукваючы мясцовасць. Адзін з іх пачуў крык аб дапамозе знізу і накіраваў прамень ліхтара на кусты, затым хутка змяніў кірунак, убачыўшы машущую і крыклівую Рыка і дзве нерухомыя постаці побач з ёй.
  
  На скрыжаванні Котуолл-роўд машыну Горнта занесла і ён спыніўся. Праігнараваўшы загады устрывожанага паліцэйскага, ён заціснуў ключы ў руцэ і пабег уверх па ўзгорку. Калі ён наблізіўся да бар'ера і ўбачыў маштабы катастрофы, ён быў ашаломлены. Усяго некалькі імгненняў назад ён быў там, піў і фліртаваў з Кейсі, усё ўлагодзілі, Арланда уладилась, затым ўся яго перамога перавярнулася з ног на галаву і ён бушаваў у Данроссе, але нейкі цуд своечасова адправіла яго прэч, і цяпер, магчыма, усе астатнія былі мёртвыя, пахаваныя і сышлі назаўжды. Госпадзе! Данросс Арланда Кейсі Джэйсан Бар—
  
  "Адыдзіце з дарогі!" - крыкнуў паліцэйскі. Міма пранесліся яшчэ насільшчыкі "хуткай дапамогі", за імі рушылі пажарныя з сякерамі, уверх і праз месіва з бруду, валуноў і дрэў да руін. - Прабачце, але вы не можаце заставацца там, сэр.
  
  Горнт адышоў у бок, цяжка дыхаючы пасля бегу. - Хто-небудзь выбраўся?
  
  - О, так, вядома, я ўпэўнены, што...
  
  - Ты не бачыў Данросса, Іэна Данросса?
  
  "Хто?"
  
  - На тай-пэна, Данросс?
  
  "Няма, на жаль, няма". Паліцэйскі адвярнуўся, каб перахапіць і супакоіць некалькі разбэрсаных бацькоў.
  
  Горнт зноў перавёў погляд на катастрофу, усё яшчэ узрушаны яе маштабамі.
  
  "Госпадзе", - прамармытаў голас амерыканца.
  
  Горнт павярнуўся. Пол Чой і Вінус Пун былі ўціснутыя ў новую групу, якая падыходзіла воддаль. Усе ашаломлена ўтаропіліся ў цемру. "Госпадзе!"
  
  - Што ты тут робіш, Пол? - спытаў я.
  
  "О, добры дзень, містэр Горнт! Мой ... мой дзядзька там", - сказаў Пол Чой, ледзь здольны размаўляць. "Госпадзе Ісусе, глядзіце!"
  
  - Чатырма пальцамі?
  
  "Так... ён... "
  
  Венус Пун велічна перабіла яго: "Містэр Ву чакае мяне, каб абмеркаваць кантракт на фільм. Ён збіраецца стаць кінапрадзюсераў ".
  
  Горнт адкінуў гэтую патэнтавую выдумку, пакуль яго розум ліхаманкава працаваў. Калі б яму ўдалося выратаваць Чатыры Пальца, магчыма, стары дапамог бы яму выбрацца з надыходзячага краху фондавай біржы. "На якім паверсе ён жыў?"
  
  "Пяты", - сказала Венера Пун.
  
  "Пол, збочваў на Сынклэрам-роўд і падымайся па гэтым баку схілу. Я пайду ўніз, каб цябе сустрэць! Ідзі!"
  
  Малады чалавек памчаўся перш, чым Венус Пун паспеў яго спыніць. Паліцэйскі усё яшчэ быў адцягнуць. Горнт без ваганняў кінуўся да бар'ера. Ён добра ведаў кватэру Пламма на пятым паверсе — Чатыры Пальца павінен быў быць паблізу. У цемры ён не заўважыў Орланду на другім баку дарогі.
  
  Пералазячы праз бар'ер, ён рухаўся так хутка, як толькі мог, яго ногі загразалі ў зямлі. Час ад часу ён спатыкаўся. "Прывітанне, шаноўны сэр!" - крыкнуў ён на кантонская дыялекце бліжэйшага санітару. "У вас ёсць запасны ліхтарык?"
  
  "Так, так, вы тут!" - сказаў мужчына. "Але будзьце асцярожныя, небяспечная сцежка. Тут шмат зданяў".
  
  Горнт падзякаваў яго і паспяшаўся прэч, каб выйграць час. Наблізіўшыся да таго месца, дзе павінен быў знаходзіцца вестыбюль, ён спыніўся. На схіле гары, наколькі ён мог бачыць, цягнулася непрыгожая спадзістая рана апоўзня шырынёй у сотню ярдаў. Па краях ўсіх трох ярусаў размяшчаліся іншыя будынкі і вышынныя дамы, адна з якіх знаходзілася ў стадыі будаўніцтва, і думка пра тое, што яго зловяць у адной з іх, выклікала ў яго млоснасць. Уся Кондуит-роўд была разбурана, дрэвы вырваныя, парапеты разбураныя. Калі ён паглядзеў уніз, той здрыгануўся. "Гэта немагчыма", - прамармытаў ён, успамінаючы памеры і трываласць вышыннага будынка і радасць Роўз-Корта на працягу многіх гадоў. Затым ён убачыў агні, мігатлівыя над дахам Сынклэрам-Тауэрс, будынка, якое ён заўсёды ненавідзеў — яшчэ больш ненавідзеў Данросса за фінансаванне і валоданне — за тое, што той руйнаваў яго цудоўны выгляд. Калі ён заўважыў адсутнасць верхняга кута, ўспышка задавальнення пранізала яго, але хутка змянілася жоўцю, калі ён успомніў свой уласны пентхаус, які знаходзіўся на дванаццатым паверсе Роўз-Корт, і ўсе добрыя часы, якія ён правёў з Орландой, там і на восьмым паверсе, цяпер запоўненым руінамі і смерцю. - Госпадзе, - вымавіў ён услых, дабраслаўляючы свайго джосса. Затым ён пайшоў далей . . . .
  
  Кейсі сядзела на кучы абломкаў, чакаючы і выпрабоўваючы пакуты. Ратавальнікі былі раскіданыя па ўсім схіле, працуючы ў паўцемры, прабіраючыся па небяспечным паверхням, па чарзе выклікаючы і прыслухоўваючыся да званкоў тых, хто апынуўся ў пастцы. Тут і там некалькі чалавек адчайна капалі, прыбіраючы абломкі, калі быў знойдзены яшчэ адзін няшчасны.
  
  Нярвуючыся, яна ўстала і паглядзела ўніз па схіле ў пошуках Данросса. Ён хутка знік з поля яе зроку сярод абломкаў, але час ад часу яна лавіла водбліск яго ліхтарыка. Вось ужо некалькі хвілін яна нічога не бачыла. Яе трывога расла, хвіліны цягнуліся марудна, і кожны раз, калі крушэнне ўляглося, ёю авалодваў яшчэ большы страх. Лінія, Лінія дзе-то там, стукала ў яе мозгу. Я павінен што-то зрабіць, я не магу проста сядзець, лепш сядзець і чакаць, і маліцца, і чакаць, чакаць, калі Ен вернецца. Ён знойдзе яго. ...
  
  У раптоўным спалоху яна ўскочыла на ногі. Вялікая секцыя на паўдарогі ўніз па схіле адарвалася, раскідаўшы ратавальнікаў, якія беглі, ратуючы свае жыцці. Праз імгненне ланцуговая рэакцыя спынілася, і зноў стала ціха, але яе сэрца працягвала шалёна калаціцца. Не было ніякага рухаецца водбліск ліхтара Данросса, які мог бы яе супакоіць. "Аб Госпадзе, хай з ім усё будзе ў парадку!"
  
  "Кейсі? Кейсі, гэта ты?" Горнт выйшаў з цемры і падбег да яе.
  
  - О, Квиллан, - жаласна пачала яна, і ён заключыў яе ў абдымкі, яго сіла надала ёй сіл. - Калі ласка, дапамажы Лін...
  
  - Я прыехаў, як толькі даведаўся, - хутка сказаў ён, перабіваючы яе. - Гэта было па радыё. Госпадзе, я быў узрушаны, што ты ... Я ніколі не чакаў ... Трымайся, Кейсі!
  
  - Я... са мной усё ў парадку. Лайн ўнутры ... ён дзе-то там, Квиллан.
  
  - Што? Але як? Ён і...
  
  - Ён быў у кватэры Ор... Орланды і Лос—Анджэлесе...
  
  "Магчыма, ты памыляешся, Кейсі. Ліс—"
  
  - Не, мне сказала Арланда.
  
  - Што? Яна таксама выбралася? Горнт ахнуў. - Арланда выбралася?
  
  "Так. Яна была са мной, побач са мной, там, я бачыў, як усё гэта адбылося, Квиллан, я бачыў усю гэтую жудасную лавіну і абвальванне усяго будынка, а потым я пабег сюды, Ен прыйшоў на дапамогу, і Лайн...
  
  - Данросс? Ён таксама выбраўся? - спытаў ён з жоўцю ў роце.
  
  "О, так. Так, ён цяпер там, унізе. Частка будынка зрушылася, і ліфт, ліфт быў поўны тэл. Ён дзе-то там, унізе, шукае ... шукае на выпадак, калі..." Яе голас заціх.
  
  Яна ўбачыла, як Горнт пераключыў сваю ўвагу на схіл. - Хто яшчэ выбраўся?
  
  "Жак, Чены, той газетчык, я не ведаю ..." Яна не магла бачыць яго асобы, таму не магла прачытаць яго. "Табе шкада, што ... што лан жывы?"
  
  - Няма. Насупраць. Куды ён дзеўся?
  
  "Там, унізе". Яна ўзяла ў яго ліхтарык і накіравала яго. "Туды, дзе знаходзіцца той выступ. Ён, я даўно яго не бачыла, але толькі там. Бачыш рэшткі ліфта? Вунь там, побач. Цяпер яна магла лепш разглядзець яго твар, цёмныя вочы, барадаты тачэнне твар, але гэта нічога ёй не сказала.
  
  "Заставайся тут", - сказаў ён. "Тут ты ў бяспецы". Ён узяў ліхтарык і рушыў да абломкаў, каб неўзабаве быць паглынутым імі.
  
  Дождж узмацніўся, стала цёпла, як ноччу, і Горнт плюнуў жоўць з рота, радуючыся, што яго вораг жывы, ненавідзячы тое, што ён жывы, але яшчэ больш жадаючы, каб ён быў жывы.
  
  Пакуль ён спускаўся, было вельмі слізка. Пліта пахіснулася і паддалася. Ён спатыкнуўся, параніў галёнка і вылаяўся, затым рушыў далей, свецячы ліхтарыкам у пошуках бяспекі там, дзе, як ён ведаў, яе не было. "Значыць, чортаў Ен тайпэн Данросс выбраўся да таго, як машына павалілася", - падумаў ён. У гэтага гнюса цудоўная жыццё! Госпадзе! Але не забывай, багі таксама былі на тваім баку. Не забывай, што—
  
  Ён спыніўся. Адкуль-то паблізу даносіліся слабыя крыкі аб дапамозе. Ён зноў уважліва прыслухаўся, але не змог вызначыць кірунак. Ён паклікаў: "Дзе ты, дзе ты?" зноў прыслухаўся. Нічога. Павагаўшыся, ён яшчэ раз агледзеў маючы адбыцца шлях. Уся гэтая праклятая богам каша можа саслізнуць ўніз на сотню футаў або больш па ўзмаху чароўнай палачкі, падумаў ён. "Дзе ты?" Па-ранейшаму нічога, таму ён асцярожна рушыў далей, адчуваючы моцны пах газу.
  
  Падышоўшы бліжэй да парэшткаў ліфта, ён паглядзеў на цела, не пазнаючы нікога з іх, прайшоў далей і загарнуў за кут, прыгінаючыся пад навесам. Раптам яго асляпіла святло ліхтарыка.
  
  - Якога чорта ты тут робіш, Квиллан? - Спытаў Данросс.
  
  - Шукаў цябе, - змрочна сказаў Горнт, накіроўваючы на яго святло. - Кейсі сказала мне, што ты гуляў у хованкі.
  
  Данросс адпачываў на якім-то друзе, пераводзячы дыханне, яго рукі былі разарваныя і акрываўленыя, адзенне ў лахманах. Калі гэтая частка абломкаў зрушылася, уваход са скрыгатам зачынілася. Калі ён кінуўся ў пошуках бяспекі, ліхтарык выбілі ў яго з рук, а калі лавіна схлынула, ён апынуўся ў пастцы з Клінкеру. Яму патрабавалася ўся яго воля, каб не запанікаваць ў цемры. Ён цярпліва даследаваў мясцовасць, яго пальцы шарили у пошуках ліхтарыка. Цаля за цаляй. І калі ён быў амаль гатовы здацца, яго пальцы стуліліся на ім. Калі ён зноў апынуўся на святла, страх пакінуў яго. Святло паказаў на новы выхад. Ён утаропіўся на Горнта, затым усміхнуўся скурай асобы. - Шкада, што я не памёр?
  
  Горнт паціснуў плячыма і ўсміхнуўся ўсё той жа гідкай усмешкай. - Так, Джос. Але гэта здарыцца даволі хутка. Карніз рыпнуў і злёгку ссунуўся, і яго ліхтар хітнуўся ўверх. Абодва мужчыны затаілі дыханне. Ён з уздыхам адкінуўся назад. - Раней, калі мы не уберемся адсюль да ўсіх чарцей.
  
  Данросс ўстаў і крэкнуў, адчуўшы ўкол болю ў спіне.
  
  - Спадзяюся, ты не паранены? - Спытаў Горнт.
  
  Данросс засмяяўся і адчуў сябе лепш, страх перад пахаваннем прайшоў. "Няма. Дапамажы мне, добра?"
  
  "Што?"
  
  Данросс паказаў ліхтарыкам на абломкі. Цяпер Горнт мог бачыць старога. "Я трапіў у пастку там, унізе, спрабуючы выцягнуць яго". Горнт адразу ж рушыў на дапамогу, прысеўшы на кукішкі і расшвыривая усё, што можна, абломкамі, каб павялічыць прастору для поўзання.
  
  "Яго клічуць Клінкер. У яго праблемы з нагамі, і ён страціў ступню".
  
  - Госпадзе! Вось, дазволь мне гэта зрабіць. Горнт мацней ухапіўся за пліту, адсунуў яе, затым саскочыў у паражніну. Праз імгненне ён павярнуўся і паглядзеў на Данросса. - Прабач, гэты мярзотнік мёртвы.
  
  - О, Божа! Ты ўпэўнены?
  
  Горнт падняў старога, як ляльку, і вынес яго на адкрытае месца.
  
  "Небарака".
  
  - Джос. Ён сказаў, у якой частцы будынка ён быў? На якім паверсе? З ім хто-небудзь быў?
  
  "Ён прамармытаў што-то пра смотрителе, і аб тым, што знаходзіцца пад будынкам, і што-то аб, я думаю, ён сказаў Мейбл".
  
  Горнт навёў ліхтарык паўсюль. - Вы чулі што-небудзь ці каго-небудзь? - "Няма".
  
  - Давайце забярэм яго адсюль, - рашуча сказаў Горнт. Яны паднялі яго. Апынуўшыся на адкрытым месцы і ў адноснай бяспецы, яны спыніліся, каб перавесці дух. Паблізу было некалькі насільшчыкаў. Данросс паклікаў іх. "Мы забярэм яго, шаноўны лорд", - сказаў адзін з іх. Яны паклалі цела на насілкі і паспяшаліся прэч.
  
  - Квиллан, перш чым мы вернемся да Кейсі. Яна сказала—" "О Бартлетте? Так, яна сказала мне, што ён быў на месцы Орланды. Горнт назіраў за ім. - Яе кватэра знаходзілася на восьмым паверсе.
  
  Данросс паглядзеў уніз па схіле. Там было больш агнёў, чым раней. - І чым бы гэта скончылася? - Ён, павінна быць, мёртвы. Восьмы паверх? - Ды. Але месцазнаходжанне?
  
  Горнт агледзеў схіл пагорка. - Адсюль нічога не відаць. Магчыма, я што-небудзь даведаюся, але сумняваюся. Гэта павінна быць, гэта павінна быць там, унізе, амаль на Сынклэрам-роўд.
  
  "Ён можа быць жывы, у кішэні. Пойдзем паглядзім". Твар Горнта сказіла дзіўная ўсмешка. "Ён патрэбен табе і яго здзелка, ці не так?" "Не, не, не цяпер".
  
  "Лухта сабачая". Горнт ўскараскаўся на выступ. "Кейсі!" - крыкнуў ён, склаўшы далоні рупарам каля рота. "Мы спускаемся! Вяртайся да бар'ера і чакай там!"
  
  Яны пачулі, як яна ціха крыкнула ў адказ: "Добра, будзьце асцярожныя!" Затым Горнт кісла сказаў: "Добра, Ганга Дын, калі мы збіраемся гуляць у герояў, нам лепш зрабіць гэта правільна. Я вяду. Ён адышоў.
  
  Гэтак жа незадаволены, але мае патрэбу ў ім, Данросс рушыў услед за ім, яго гнеў нарастаў. Двое мужчын пракладалі сабе шлях вонкі. Выбраўшыся вонкі, яны папаўзлі ўніз па схіле. Час ад часу яны бачылі цела або частка цела, але нікога з іх не пазнавалі. Яны прайшлі міма некалькіх ашалелых тых, хто выжыў або сваякоў зніклых без вестак, якія кранальна капалі ці спрабавалі адкапаць рукамі, зламаны кавалак дрэва — усё, што змаглі знайсці.
  
  Унізе, ля падножжа схілу, Горнт спыніўся, уважліва аглядаючы абломкі ліхтарыкам. - Што-небудзь ёсць? - Спытаў Данросс. - Няма. Горнт заўважыў некалькі патрапаных запавес, якія, магчыма, належалі Орланде, але прайшло амаль два гады з таго часу, як ён быў у яе кватэры ў апошні раз. Яго святло завагаўся.
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "Нічога". Горнт пачаў падымацца, шукаючы ключы да яе кватэры або да апартаментам Asian Properties на пятым паверсе. "Гэта магло быць часткай мэблі Пламма", - сказаў ён. Канапа быў разарваны напалову, спружыны тырчалі ўбок.
  
  "Дапамажыце! Дапамажыце у імя ўсіх багоў!" Слабы крык на кантонская данёсся аднекуль з сярэдзіны гэтага ўчастка. Горнт адразу ж кінуўся на гук, думаючы, што даведаўся Чатыры Пальца, Данросс ішоў зусім побач, уверх, над і пад імі. У цэнтры груды абломкаў знаходзіўся пажылы кітаец, перапэцканы, пакрыты бутавага пылам. Ён сядзеў сярод абломкаў, азіраючыся ў здзіўленні, і, здавалася, не пацярпеў. Калі Горнт і Данросс падышлі да яго, ён скорчил ім грымасу, жмурачыся ад іх святла.
  
  Яны адразу пазналі яго, а цяпер і ён пазнаў іх. Гэта быў Смайлер Чинг, банкір. - Што здарылася, шаноўныя сэры? - спытаў ён на сваім кантонская дыялекце, з моцным акцэнтам, выпучыўшы зубы.
  
  Горнт коратка патлумачыў яму, і мужчына ахнуў. "Клянуся ўсімі багамі, гэта немагчыма! Я жывы? Сапраўды жывы?"
  
  "Так. На якім паверсе ты быў, Усмешлівы Чинг?"
  
  "Дванаццатага — я быў у сваёй гасцінай. Я глядзеў тэлевізар". Усмешлівы Чинг пакапаўся ў памяці, і яго вусны склаліся ў яшчэ адну грымасу. "Я толькі што ўбачыў Літл Мілі Маўс, Венус Пун, а потым ... Потым з боку Кондуит-роўд пачуўся аглушальны шум. Наступнае, што я памятаю, - гэта тое, што я прачнуўся тут, усяго некалькі хвілін таму, прачнуўся тут ".
  
  - Хто быў з вамі ў кватэры?
  
  "Мая ама. Першая жонка пайшла гуляць у маджонг!" Маленькі дзядок асцярожна падняўся, абмацаў усе свае канечнасці і хіхікнуў. "Ayeeyah, у імя Ўсіх Багоў, яна распусных цуд, тай-Пэн і другі тай-Пэн! Відавочна, багі спрыяюць мне, відавочна, я пастаўлю свой банк, зноў зраблюся багатым і стану сцюардам ў "Торф Клаб"! Ииии! Які Джос!" Ён зноў праверыў свае ступні, затым выбраўся вонкі, накіроўваючыся ў бяспечнае месца.
  
  "Калі гэты беспарадак быў часткай дванаццатага паверха, то восьмы павінен быць там", - сказаў Данросс, паказваючы ліхтарыкам.
  
  Горнт кіўнуў, яго твар напружыўся.
  
  - Калі гэты стары вырадак змог выжыць, то і Бартлетт таксама зможа.
  
  - Магчыма. Давай паглядзім.
  
  84
  
  11:05 ВЕЧАРА. :
  
  Армейскі грузавік пад'ехаў пад праліўным дажджом, распырскваючы гразь, і спыніўся каля камандных пунктаў. Ірландскія гвардзейцы ў камуфляжы і дождевиках, некаторыя з пажарнымі сякерамі, саскочылі на зямлю. Афіцэр чакаў іх. "Паўстанце туды, сяржант! Працуйце бок аб бок з Р. С. М. Аб ' Конар!" Гэта быў малады чалавек, і ён чванливо паказваў кіем направа ад горкі, яго форменны плашч, чаравікі і штаны былі перепачканы брудам. "Не паліць, там усё яшчэ чортава ўцечка газу, і выцягнеце свінец!"
  
  - Дзе рота "Альфа", сэр? - спытаў я.
  
  - У Па-Шане. "Дэльта" на паўдарозе. У нас ёсць пункт дапамогі на Котэ-уол. Я сачу за чацвёртым каналам. Ідзіце!
  
  Салдаты глядзелі на разбурэння. "Слава Богу", - прамармытаў хто-то. Яны кінуліся прэч услед за сваім сяржантам. Афіцэр вярнуўся на свой камандны пункт і зняў трубку палявога тэлефона. - Рота "Дэльта", гэта камандуючы. Дакладзіце мне.
  
  "Мы выявілі чатыры цела, сэр, і двух параненых тут, наверсе. Мы цяпер на паўдарогі праз схіл. Адна з іх - кітаянка па імя Кванг, з множнымі пераломамі, але ў парадку, а яе муж проста трохі прагнаў гэтую думку.
  
  - У якой частцы будынка яны знаходзіліся?
  
  - Пяты паверх. Мы думаем, што іх абаранілі звышмоцныя бэлькі. Абодва пацярпелых накіроўваюцца ў наш пункт дапамогі ў Котуолле. Мы чуем, як хто-то закапаўся глыбока, але, дзякуй богу, сэр, мы не можам да яго дабрацца — пажарныя не могуць скарыстацца кіслароднае-ацетиленовыми резаками. Газ занадта цяжкі. Больш у нашым раёне нічога няма, сэр.
  
  "Працягвайце ў тым жа духу". Афіцэр павярнуўся і раўнуў санітару: "Ідзіце і дагоніце гэтых хлопцаў з газавай службы і паглядзіце, што, чорт вазьмі, іх затрымлівае! Папытаеце іх вырваць ім пальцы!"
  
  "Так, сэр".
  
  Ён пераключыў каналы. - Станцыя дапамогі ў Котволле, гэта камандаванне. Які кошт?"
  
  - Пакуль чатырнаццаць тэл, капітан, і дзевятнаццаць параненых, некаторыя ў вельмі цяжкім стане. Мы даведаемся іх імёны так хутка, як толькі зможам. Сэр Дунстан Барэ, мы яго выцягнулі, у яго проста зламанае запясце.
  
  "Працягвайце ў тым жа духу! Паліцыя арганізавала перадачу аб зніклых без вестак на 16 канале. Паведаміце ім усе імёны, якія загінулі, параненых, ўсіх, як мага хутчэй. У нас тут ёсць даволі устрывожаныя людзі.
  
  "Так, сэр. Ходзяць чуткі, што мы збіраемся эвакуіраваць ўвесь раён".
  
  "Губернатар, камісар і начальнік пажарнай аховы вырашаюць гэта прама зараз". Афіцэр стомлена пацёр твар, затым выбег, каб перахапіць яшчэ адзін пад'язджаюць грузавік з гуркхами з Інжынернага корпуса, абмінуўшы губернатара, камісара і старэйшага афіцэра пажарнай аховы, якія стаялі на цэнтральным камандным пункце пад навесам вестыбюля вежы Сынклэрам. Сівавалосы інжынер-геадэзіст з Дэпартамента грамадскіх работ выйшаў з машыны і паспяшаўся да іх.
  
  "Добры вечар, сэр", - сказаў ён з трывогай. "Мы ўжо агледзелі ўсе будынкі, ад Бо Шаня да гэтага месца. Я рэкамендую эвакуіраваць дзевятнаццаць будынкаў".
  
  - Божа Літасцівы, - выбухнуў сэр Джэфры. - Вы хочаце сказаць, што ўвесь гэты чортаў горны схіл вось-вось абрынецца?
  
  "Не, сэр. Але калі гэты дождж працягнецца, можа пачацца яшчэ адзін абвал. Увесь гэты раён славіцца імі." Ён паказаў у цемру. "У 41-м і 50-м гэта было на Бонэм, у 59-м была буйная катастрофа на Робертсан, Литтон-роўд, спісы бясконцыя, сэр. Я рэкамендую эвакуявацца ".
  
  - Якія будынкі? - спытаў я.
  
  Мужчына ўручыў губернатару спіс, затым махнуў рукой у цемру на трох узроўнях. "Баюся, гэта закране больш двух тысяч чалавек".
  
  Усе ахнулі. Усе погляды звярнуліся да губернатара. Ён прачытаў спіс, зірнуў на схіл пагорка. Апоўзень дамінаваў над усім, над ім навісала грамада горы. Затым ён сказаў: "Вельмі добра, зрабіце гэта. Але, дзеля Бога, скажыце сваім таварышам, каб яны арганізавана адступалі, мы не хочам панікі".
  
  "Так, сэр". Мужчына паспяшаўся прэч.
  
  - Хіба мы не можам набраць больш людзей і абсталявання, Дональд?
  
  "Выбачайце, у дадзены момант не, сэр", - адказаў камісар паліцыі.
  
  Гэта быў мужчына гадоў пяцідзесяці з валявым тварам. - Баюся, у нас даволі слабое размеркаванне сіл. Масавы абвал у Коулуне, яшчэ адзін у Куун Тонге — восемдзесят хацін сквоттеров затопленыя, у нас ужо сорак чатыры загінулых у адной з іх, дваццаць дзяцей.
  
  Сэр Джэфры ўтаропіўся на схіл пагорка. - Госпадзе! - прамармытаў ён. - Паколькі Данросс заручыўся супрацоўніцтвам Типтопа, я думаў, што нашы праблемы скончыліся, па меншай меры, на сёння.
  
  Начальнік пажарнай аховы паківаў галавой, яго твар выцягнуўся. "Баюся, яны толькі пачынаюць, сэр. Паводле нашых ацэнак, у гэтым беспарадку ўсё яшчэ можа быць пахавана каля сотні чалавек". Ён цяжка дадаў: "Нам спатрэбяцца тыдня, каб прасеяць усё гэта, калі наогул калі-небудзь спатрэбіцца".
  
  "Так". Губернатар зноў завагаўся, затым цвёрда сказаў: "Я збіраюся паехаць у Котуолл, я буду сачыць за пятым каналам". Ён пайшоў да сваёй машыне. Яго памочнік адкрыў дзверы, але сэр Джэфры спыніўся. Роджэр Крос і Синдерс вярталіся з вялікай ямы на Сынклэрам-роўд, дзе была сарваная дах водопропускных трубы тунэля. "Ёсць якія-небудзь поспехі?"
  
  "Не, сэр. Нам удалося забрацца ў водопропускную трубу, але яна абрынулася ярдаў за пяцьдзесят. Мы ніколі не змаглі б трапіць у Роўз-Корт гэтым шляхам", - сказаў Крос.
  
  Калі паваліўся Роўз-Корт і адарвала сцяну ад верхніх чатырох паверхаў Сынклэрам-Тауэрс, Крос знаходзіўся недалёка ад свайго жылога дома, у сямідзесяці ярдаў ад яго. Як толькі ён прыйшоў у сябе, яго першая думка была пра Пламме, другім Суслеве. Суслев быў бліжэй. Да таго часу, як ён дабраўся да цёмным фае "Сынклэрам Тауэрс", спалоханыя жыхары ўжо высыпалі вонкі. Адштурхнуўшы іх у бок, ён, штурхаючыся і чартыхаючыся, падняўся па лесвіцы на верхні паверх, асвятляючы сабе шлях ліхтарыкам-алоўкам. Кватэра 32 амаль знікла, прылеглая задняя лесвіца знесена на тры паверхі. Калі Крос утаропіўся ўніз, у цемру, стала відавочна, што калі Суслева злавілі тут або застукалі з Клінкеру, ён быў мёртвы — адзіным магчымым месцам выратавання быў тунэль-водопропускная труба.
  
  Вярнуўшыся на першы паверх, ён абышоў дом з чорнага ходу і праслізнуў у патаемны ўваход у тунэль. Вада ўнізе бушавала бурлівай плынню. Ён хутка паспяшаўся да праезнай часткі, дзе была знесена дах тунэля. Рана была перапоўненая. Больш чым задаволены, бо цяпер ён быў упэўнены, што Суслев мёртвы, ён падышоў да бліжэйшага тэлефоне, уключыў сігналізацыю, затым папрасіў паклікаць Синдерса.
  
  - Так? О, прывітанне, Роджэр.
  
  Ён распавёў Синдерсу, дзе той быў і што адбылося, дадаўшы: "Суслев быў з Клінкеру. Мае людзі ведаюць, што ён не выйшаў, таму яго пахавалі. Яны абодва павінны быць пахаваныя. Ніякіх шанцаў, што яны могуць быць жывыя.
  
  "Чорт!" Доўгая паўза. "Я зараз жа прыйду".
  
  Крос зноў выйшаў вонкі і пачаў арганізоўваць эвакуацыю з "Сынклэрам Тауэрс" і спробы выратавання. Тры сям'і загінулі, калі паваліліся вуглавыя верхнія паверхі. Да таго часу, калі прыбылі паліцыянты ў форме і пажарныя, колькасць загінуўшых складала сем чалавек, у тым ліку двое дзяцей і яшчэ чацвёра памерлі. Калі прыбылі губернатар і Синдерс, яны вярнуліся да адкрытай частцы тунэля, каб паглядзець, ці змогуць яны атрымаць доступ.
  
  - Адтуль мы ніяк не зможам патрапіць унутр, сэр Джэфры. Уся труба абрынулася, я б сказаў, знікла назаўсёды, сэр. Крос быў адпаведна сур'ёзны, хоць у душы ўзрадаваўся боскага рашэнні, якое выявілася само сабой.
  
  Синдерс быў вельмі змрочны. "Вельмі шкада! Так, сапраўды, вельмі не пашанцавала. Мы страцілі каштоўнага супрацоўніка".
  
  - Ты сапраўды думаеш, што ён сказаў бы цябе, хто такі гэты д'ябал Артур? - Спытаў сэр Джэфры.
  
  "О, так". Синдерс быў вельмі ўпэўнены ў сабе. "Ты згодны, Роджэр?"
  
  "Так". Крос з цяжкасцю ўтрымаўся ад усмешкі. "Так, я ўпэўнены ў гэтым".
  
  Сэр Джэфры ўздыхнуў. - Д'яблу прыйдзецца заплаціць на дыпламатычным узроўні, калі ён не вернецца на "Іваноў".
  
  "Гэта не наша віна, сэр", - сказаў Синдерс. "Гэта Божы промах".
  
  "Я згодны, але вы ведаеце, наколькі Парады ксенофобны. Гатовы паспрачацца на любыя грошы, што яны павераць, што мы пасадзілі яго пад варту і вядзем расследаванне. Нам лепш знайсці яго або яго цела як мага хутчэй ".
  
  - Так, сэр. Синдерс падняў вышэй каўнер, абараняючыся ад дажджу. - А як наконт вылету "Іванова"?
  
  - І што ты прапануеш? - спытаў я.
  
  "Вас зразумеў?"
  
  - Я прапаную неадкладна патэлефанаваць ім, сэр, расказаць Борадинову, што адбылося, і што мы адкладзем іх ад'езд, калі яны пажадаюць. Я прышлю машыну за ім і за ўсімі, каго ён захоча ўзяць з сабой, каб дапамагчы ў пошуках.
  
  "Добра. Я ненадоўга затрымаюся ў Котволле".
  
  Яны паглядзелі сэру Джэфры ўслед, затым падышлі да будынка з зацішнага боку. Синдерс ўтаропіўся на арганізаваны беспарадак. "Няма ніякіх шанцаў, што ён усё яшчэ жывы, ці не так?"
  
  "Ні аднаго".
  
  Да іх падбег устрывожаны паліцэйскі. "Вось апошні спіс, сэр, загінулых і выратаваных". Малады чалавек працягнуў Кросе газету і хутка дадаў: "Па радыё Ганконга з хвіліны на хвіліну перададуць Венеру Пун, сэр. Яна ў Kotewall".
  
  - Добра, дзякуй. - Крос хутка прагледзеў спіс. - Госпадзе!
  
  - Яны знайшлі Суслева?
  
  "Няма. Проста многія старыя знаёмыя памерлі". Ён працягнуў яму сьпіс. "Я паклапачуся аб Борадинове, а потым вярнуся ў раён Клінкеру".
  
  Синдерс кіўнуў, зірнуў на паперу. Дваццаць восем выратаваных, семнаццаць загінулых, імёны для яго нічога не значаць. Сярод загінулых быў Джэйсан Пламм. . . .
  
  На прыстані ў Коулуне, дзе быў прышвартаваўся "Іваноў", кулі хадзілі ўверх і ўніз па сходнях, нагружаныя прызапашаным ў апошнюю хвіліну грузамі і абсталяваннем. З-за надзвычайнай сітуацыі паліцэйскае назіранне было зведзена да мінімуму, і цяпер на кожным праходзе стаяла ўсяго па два паліцэйскіх. Суслев, замаскіраваны пад велізарную капялюш кулі, у халаце і штанах кулі, басанож, як і астатнія, незаўважаным прайшоў міма іх і падняўся на палубу. Калі Борадинов ўбачыў яго, ён паспешліва накіраваўся да каюце Суслева. Як толькі зачыніліся дзверы каюты, ён выпаліў: "Крыстас, таварыш капітан, я амаль вырашыў, што ты знік. Мы павінны перадаць...
  
  - Затыкніся і слухай. Суслев цяжка дыхаў, усё яшчэ моцна узрушаны. Ён нахіліў бутэльку з гарэлкай і залпам выпіў спіртное, злёгку папярхнуўшыся. - Наша радыёабсталяванне адрамантавана?
  
  "Так, сёе-тое з гэтага, так, гэта так, за выключэннем шифратора найвышэйшага ўзроўню бяспекі".
  
  "Добра". Дрыготкім голасам ён распавёў, што адбылося. "Я не ведаю, як я выбраўся, але наступнае, што я памятаю, гэта тое, што я быў на паўдарогі ўніз з пагорка. Я злавіў таксі і паехаў сюды. Ён зрабіў яшчэ глыток, лікёр дапамог яму, цуд яго выратавання ад смерці і Попелу ахутала яго. "Паслухайце, што тычыцца ўсіх астатніх, я ўсё яшчэ там, у Роўз-Корце! Я мёртвы ці прапаў без вестак, як мяркуецца мёртвы", - сказаў ён, план прыйшоў яму ў галаву.
  
  Борадинов ўтаропіўся на яго. - Але Кім...
  
  "Патэлефануйце ў паліцэйскую ўправу і скажыце, што я не вярнуўся — спытайце, ці можаце вы адкласці ад'езд. Калі яны скажуць "не", добра, мы з'яжджаем. Калі яны скажуць "так", мы можам застацца, мы застанемся на сімвалічны дзень, а затым з шкадаваннем сыдзем. Зразумела?"
  
  - Так, таварыш капітан, але чаму?
  
  - Пазней. А пакуль пераканайся, што ўсе астатнія на борце думаюць, што я прапаў. Зразумела?
  
  "Так".
  
  - Ніхто не павінен уваходзіць у гэту каюту, пакуль мы не апынемся ў бяспецы ў міжнародных водах. Дзяўчына на борце?
  
  - Так, у іншы каюце, як вы загадалі.
  
  "Добра". Суслев абдумаў яе. Ён мог бы высадзіць яе назад на бераг, паколькі ён "прапаў без вестак" і застанецца зніклым. Або прытрымлівацца свайго плана. "Мы застаемся пры гэтым плане. Бяспечней. Калі паліцыя паведаміць аб маім знікненні — у мяне былі мае звычайныя падпісчыкі з SI, каб яны ведалі, што я з Клінкер, — проста скажыце ёй, што наш вылет адкладаецца, каб заставалася ў каюце "да майго прыбыцця ".
  
  Суслев замкнуў дзверы, выпрабоўваючы амаль непераадольнае палёгку, і ўключыў радыё. Цяпер ён мог знікнуць. Синдерс ніколі не змог бы аддаць мерцвяка. Цяпер ён мог лёгка пераканаць Цэнтр дазволіць яму перадаць свае абавязкі ў Азіі іншаму твару, выдаць сябе за іншага чалавека, і атрымаць іншае прызначэнне. Ён мог бы сказаць, што розныя ўцечкі з еўрапейскай службы бяспекі, задокументированные ў дакументах AMG, зрабілі неабходным, каб хто-то новы пачаў з Кроса і Пламма — калі хто-небудзь з іх яшчэ жывы, падумаў ён. Лепш бы яны абодва былі мёртвыя. Не, не Роджэр. Роджэр занадта каштоўны.
  
  Шчаслівей і больш упэўнена, чым калі-небудзь за апошнія гады, ён пайшоў у ванную, знайшоў брытву і пэндзлік для галення, напяваючы мелодыю "Бітлз" пад гукі радыё. Магчыма, мне варта папрасіць месца ў Канадзе. Хіба Канада не з'яўляецца адным з нашых самых важных пастоў — нароўні з Мексікай па значнасці?
  
  Ён усміхнуўся свайму адлюстраванню ў люстэрку. Новыя месцы, якія трэба наведаць, новыя заданні, якіх трэба дасягнуць, новае імя і павышэнне па службе, там, дзе некалькі гадзін назад, наперадзе была толькі катастрофа. Магчыма, я вазьму Вертинскую з сабой у Атаву.
  
  Ён пачаў галіцца. Калі Борадинов вярнуўся з дазволам паліцыі адкласці іх ад'езд, ён з цяжкасцю пазнаў Грэгары Суслева без вусоў і барады.
  
  85
  
  11:40 ВЕЧАРА. :
  
  Бартлетт знаходзіўся на глыбіні дваццаці футаў пад кацінай калыскай з бэлек, якая не давала абломкаў раздушыць яго. Калі амаль тры гадзіны таму сышла лавіна, ён стаяў у дзвярах кухні, пацягваючы ледзяное піва і гледзячы на горад. Ён прыняў ванну, апрануўся і адчуваў сябе выдатна, чакаючы вяртання Орланды. Затым ён пачаў падаць, увесь свет здаваўся няправільным, незямным, падлогу падымаўся, зоркі ўнізе, горад уверсе. Пачуўся асляпляльны, жахлівы, бязгучны выбух, з яго выбіла увесь паветра, і ён назаўсёды праваліўся ў ўзыходзячую яму.
  
  Вяртанне ў свядомасць было для яго доўгім працэсам. У яго магіле было цёмна, і ў яго балела ўсюды. Ён не мог зразумець, што адбылося і дзе ён знаходзіцца. Калі ён па-сапраўднаму прачнуўся, то агледзеўся вакол, спрабуючы зразумець, дзе знаходзіцца, яго рукі тычыліся чаго-тое, чаго ён не мог зразумець. Замкнёная цемра выклікала ў яго млоснасць, і ён у паніцы ускочыў на ногі, стукнуўшыся галавой аб выступоўца кавалак бетону, які калі-то быў часткай знешняй сцены, і аглушаны ўпаў назад, яго падзенне было абаронена абломкамі мяккага крэсла. Праз некаторы час у галаве ў яго праяснілася, але балела галава, балелі рукі, ныла ўсё цела. Яго ўвагу прыцягнулі фасфарысцыруючыя лічбы на гадзінах. Ён зірнуў на іх. Было 11:41.
  
  Я памятаю... Што я памятаю?
  
  "Ну жа, дзеля ўсяго святога, - прамармытаў ён, - скарыся з гэтым! Вазьмі сябе ў рукі. Дзе, чорт вазьмі, я быў?" Яго вочы з расце жахам абшнырваць цемру. Няясныя абрысы бэлек, разбіты бетон і рэшткі пакоя. Ён мала што мог разгледзець і нічога не пазнаваў. Святло адкуль-то падаў на бліскучую паверхню. Гэта была разбураная печ. Раптам да яго вярнулася памяць.
  
  "Я стаяў на кухні", - гучна выдыхнуў ён. "Гэта ўсё, і Арланда толькі што сышла, прыкладна праз гадзіну, не менш, праз паўгадзіны. Значыць, было каля дзевяці, калі ... Калі здарылася тое, што здарылася. Гэта было землятрус? Што?
  
  Ён асцярожна абмацаў свае канечнасці і твар, адчуваючы вострую боль у правым плячы пры кожным руху. "Чорт", - прамармытаў ён, ведаючы, што гэта вывіх. Яго твар і нос гарэлі і былі ў сіняках. Дыхаць было цяжка. Усё астатняе, здавалася, працавала, хоць кожны сустаў хварэў так, як быццам яго нацерла, а галава жудасна хварэла. - З табой усё ў парадку, ты можаш дыхаць, ты можаш бачыць, ты можаш...
  
  Ён спыніўся, затым памацаў вакол і знайшоў невялікі абломак каменя, асцярожна падняў руку, затым апусціў яе. Ён пачуў гук, які выдаецца абломкамі, і яго сэрца часта забілася. "І ты можаш чуць. Такім чынам, што, чорт вазьмі, адбылося? Госпадзе, гэта як у той раз на Івадзіме."
  
  Ён лёг на спіну, каб зберагчы сілы. "Вось што трэба рабіць, - сказаў ім стары старэйшы сяржант. - вы кладзецеся на спіну і карыстаецеся сваёй чортавай буханкай, калі вас заспеты на раскопках ці засыпле бомбай. Спачатку пераканайцеся, што вы можаце бяспечна дыхаць. Тады выкапай ямку, рабі што заўгодна, але дыхай так, як зможаш, гэта першае, затым правер свае канечнасці і слых, ты будзеш па-чартоўску ўпэўнены, што можаш бачыць, але потым кладзіся на спіну, зьбяры сваю чортаву галаву ў кулак і не панікуйце. Паніка заб'е цябе. Я выцягваў хлопцаў пасля чатырох дзён, калі яны былі як свінні ў лайне. Пакуль ты можаш дыхаць, бачыць і чуць, ты можаш спакойна пражыць тыдзень. Чорт, чатыры дні - гэта прасцей простага. Але іншыя хлопцы, да якіх мы дабраліся на працягу гадзіны, патаналі ў гразі, лайне або ўласнай ванітах ад страху, ці біліся да страты прытомнасці сваімі чортавымі галовамі пра чортаў кавалак жалеза, калі мы былі ў некалькіх футах ад наклхедов, і калі б яны проста ляжалі там, як я вам казаў, спакойна, ціха, яны б пачулі нас і маглі б закрычаць. Чорт! Калі вы, вырадкі, паникуете, калі вас хаваюць, вам лепш паверыць, што вы мёртвыя. Вядома. Мяне хавалі пяцьдзесят разоў. Ніякай панікі!"
  
  "Ніякай панікі. Не, сэр", - сказаў Бартлетт ўслых і адчуў сябе лепш, дабраслаўляючы гэтага чалавека. Аднойчы, у цяжкія часы на Івадзіме, ангар, які ён будаваў, падвергнуўся бамбардзіроўцы, і яго ўзарвалі, а самога яго пахавалі. Калі ён выковырял зямлю з вачэй, рота і вушэй, ім авалодала паніка, і ён кінуўся да магілы, а потым успомніў: "Не панікуйце" - і прымусіў сябе спыніцца. Ён выявіў, што дрыжыць, як загнаная сабака пад пагрозай удару бізуном, але ён не паддаўся жах. Пераадолеўшы жах цалкам, ён уважліва агледзеўся. Бамбёжка была днём, таму ён мог бачыць досыць добра і заўважыў пачатак выхаду. Але ён асцярожна чакаў, памятаючы інструкцыі. Вельмі хутка ён пачуў галасы. - Крыкнуў ён, стараючыся гаварыць цішэй.
  
  "Гэта яшчэ адна чартоўску відавочная рэч, беражы свой голас, а? Ты не будзеш крычаць да хрыпаты, калі ўпершыню пачуеш дапамогу побач. Наберись цярпення. Чорт, некаторыя хлопцы, якіх я ведаю, аралі так па-чартоўску хрыпла, што былі па-чартоўску дурныя, калі мы былі на адлегласці выцягнутай рукі і страцілі іх. Вдолбите ў свае чортавы галавы, нам патрэбна дапамога, каб знайсці вас. Не панікуйце! Калі вы не можаце крычаць, стукаць, выкарыстоўваць што заўгодна, як-то шумець, але дайце нам знак, і мы выцягнем вас, пакуль вы можаце дыхаць — тыдзень пройдзе лёгка, без клопатаў. Вам, ублюдкам, у любым выпадку варта сесці на дыету ..."
  
  Цяпер Бартлетт выкарыстаў усе свае здольнасці. Ён чуў, як перамяшчаюцца абломкі. Паблізу капала вада, але не было чуваць чалавечых крокаў. Затым пачуўся слабы выццё паліцэйскай сірэны, які заціх удалечыні. Упэўнены, што дапамога ўжо ў шляху, ён чакаў. Яго сэрца супакоілася. Ён лёг на спіну і блаславіў старога старэйшага сяржанта. Яго звалі Сперджен, Сперджеон Роўч, і ён быў чарнаскурым.
  
  "Павінна быць, землятрус", - падумаў ён. Абрынулася ўсё будынак ці гэта быў толькі наш наступны паверх і вышэй? Можа быць, самалёт урэзаўся ў ... Чорт вазьмі, няма, я б пачуў надыходзячы шум. Будынак не можа абрынуцца па будаўнічым правілам, але, эй, гэта Ганконг, і мы чулі, што некаторыя падрадчыкі не заўсёды выконваюць правілы, трохі жульнічаюць, не выкарыстоўваюць першакласную сталь або бетон. Госпадзе, калі я атрымаю, няма, калі я выйду ...
  
  Гэта было яшчэ адно непарушнае правіла старога. "Ніколі не забывай, пакуль ты можаш дыхаць, ты выберашся, ты гэта зробіш..."
  
  Вядома. Калі я выйду, я збіраюся знайсці даўніну Сперджен і падзякаваць яго належным чынам, і я збіраюся засудзіць сёе-каго. Кейсі напэўна ... Ах, Кейсі, я па-чартоўску рады, што ні яна, ні Арланда не замешаныя ў гэтым лайне. Яны абодва ... Госпадзе, Орланду маглі злавіць, калі—
  
  Абломкі зноў пачалі асядаць. Ён чакаў, яго сэрца шалёна калацілася. Цяпер ён мог бачыць трохі лепш. Над ім была перекрученная маса сталёвых бэлек і труб, напалову пагружаных у разбіты няроўны бетон, рондалі і патэльні, зламаная мэбля. Падлогу, на якім ён ляжаў, быў такім жа пабітым. Яго магіла была маленькай, у яе ледзь хапала месца, каб стаяць. Працягнуўшы здаровую руку наверх, ён не змог закрануць імправізаванага столі. Апусціўшыся на калені, ён зноў пацягнуўся, затым падняўся, абмацваючы дарогу, выклікаючы клаўстрафобію ў малюсенькім прасторы. - Не панікуйце, - сказаў ён услых. Вобмацкам натыкаючыся на выступы, ён абышоў прастору, на якім знаходзіўся. - Прыкладна шэсць на пяць футаў, - сказаў ён уголас, і гук яго голасу падбадзёрыў. "Не бойся казаць услых", - сказаў Сперджен Роўч.
  
  І зноў яго прыцягнуў святло, отражающийся ад духоўкі. Калі я знаходжуся побач з ёй, значыць, я ўсё яшчэ на кухні. Такім чынам, дзе знаходзілася духоўка па адносінах да чаго-небудзь яшчэ? Ён сеў і паспрабаваў узнавіць у розуме абстаноўку кватэры. Духоўка была ўбудаваная ў сцяну насупраць вялікага апрацоўчай стала, насупраць акна, побач з дзвярыма, а вялікі халадзільнік знаходзіўся побач з дзвярыма і папярок сцены.—
  
  Чорт, калі я буду на кухні, там ёсць ежа і піва, і я лёгка працягну тыдзень! Госпадзе, калі б я толькі мог здабыць трохі святла. Там была ўспышка? Запалкі? Запалкі і свечка? Гэй, пачакай хвілінку, вядома, на сцяне побач з халадзільнікам была ўспышка! Яна сказала, што ў іх пастаянна перегорали засцерагальнікі, а часам адключалася электрычнасць і ... І, вядома, у кухонным скрыні былі запалкі, шмат запалак, калі яна запальвала газ. Газ.
  
  Бартлетт спыніўся і панюхаў паветра. Яго нос быў разбіты і закладзены, і ён паспрабаваў прачысціць яго. Ён зноў панюхаў. Паху газу не было. Добра, добра, падумаў ён, супакоены. Зарыентаваўшыся ў духоўцы, ён абмацаў яе цаля за цаляй. Нічога не знайшоў. Яшчэ праз паўгадзіны яго пальцы намацалі некалькі слоікаў з ежай, затым трохі піва. Неўзабаве ў яго было чатыры банкі. Яны ўсё яшчэ былі халоднымі. Адкрыўшы адну, ён адчуў сябе нашмат лепш, пацягваючы яе, захоўваючы — ведаючы, што яму, магчыма, прыйдзецца чакаць некалькі дзён, знаходзячы гэта жудасным там, у цемры, будынак рыпае, не ведаючы дакладна, дзе ён знаходзіцца, час ад часу падаюць абломкі, час ад часу выюць сірэны, капае вада, паўсюль дзіўныя халодныя душу гукі. Раптам бліжэйшая рулявая бэлька віскнула, терзаемая тысячамі тон грузу зверху. Яна асела на цалю. Бартлетт затаіў дыханне. Рух спынілася. Ён зноў сербануў піва.
  
  Цяпер мне чакаць ці паспрабаваць выбрацца? З трывогай спытаў ён сябе. Памятаеш, як даўніна Сперджен заўсёды ўхіляўся ад гэтага. "Гэта залежыць, чувак. Гэта залежыць", - заўсёды казаў ён.
  
  Наверсе зноў пачуўся скрып. Паніка пачала нарастаць, але ён здушыў яе. "Давай рэзюмуецца", - сказаў ён уголас, каб падбадзёрыць сябе. "Цяпер у мяне харчоў на два-тры дні папросту. Я ў добрай форме і магу спакойна пратрымацца тры-чатыры дні, але ты, вырадак, - сказаў ён абломкаў наверсе, - што ты збіраешся рабіць?"
  
  Грабніца не адказала яму.
  
  Яшчэ адзін страшэнны віск. Затым слабы голас далёка ўверсе і справа. Ён лёг на спіну і склаў рукі рупарам каля рота. "Чорт вазьмі!" - асцярожна крыкнуў ён і прыслухаўся. Галасы ўсё яшчэ былі там. "Чорт вазьмі!"
  
  Ён чакаў, але цяпер вакол была велізарная пустата. Ён чакаў. Нічога. Яго пачатак ахопліваць расчараванне. "Спыні гэта і пачакай!" Хвіліны цягнуліся цяжка. Вады капала больш, значна больш, чым раней. Павінна быць, зноў ідзе дождж, - падумаў ён. Госпадзе! Іду ў заклад, што там быў апоўзень. Вядома, хіба ты не памятаеш расколіны на дарогах? Чортаў апоўзень! Цікава, каго яшчэ зачапіла? Госпадзе, што за чортаў бардак!
  
  Ён адарваў палоску ад сваёй кашулі і завязаў на ёй вузел. Цяпер ён мог адрозніваць дні. Па аднаму вузлу на кожны дзень. Калі ў галаве ў яго ўпершыню праяснілася, гадзіны паказвалі 10:16, цяпер было 11:58.
  
  Зноў усе яго ўвага засяродзілася. Слабыя галасы, але цяпер бліжэй. Галасы кітайцаў. "Чорт вазьмі!"
  
  Галасы змоўклі. Затым: "Дзе ты, арррр, хейя?" - слаба данеслася ў адказ.
  
  "Тут, унізе! Ты мяне чуеш?" Цішыня, затым больш слабое: "Дзе ты?" Бартлетт вылаяўся, падняў пустую банку з-пад піва і пачаў біць ёю па бэльцы. Ён зноў спыніўся і прыслухаўся. Нічога. Ён адкінуўся на спінку крэсла. - Можа быць, яны пайшлі за дапамогай. Яго пальцы працягнуліся і закранулі іншы банкі піва. Ён здушыў непераадольнае жаданне разбіць яе. - Не панікуйце і наберись цярпення. Дапамогу блізка. Лепшае, што я магу зрабіць, гэта пачакаць—" У гэты момант уся зямля изогнулась і паднялася пад націскам з аглушальнай какафоніяй шуму, ахоўныя бэлькі наверсе заскрыгаталі апынуўшыся па-за бяспекі, абломкі лавінай пасыпаліся ўніз. Абараняючы галаву рукамі, ён адскочыў назад, прыкрываючыся, як мог. Рух з віскам, здавалася, працягвалася цэлую вечнасць. Потым гэта спынілася. Больш ці менш. Цяпер яго сэрца цяжка калацілася, грудзі сціснула, а ў роце сабралася пыльная жоўць. Ён выплюнуў яе і пашукаў банку піва. Яны зніклі. І ўсе астатнія банкі. Ён вылаяўся, затым асцярожна падняў галаву і ледзь не стукнуўся ёй аб ссунуты столь грабніцы. Цяпер ён мог дакранацца да столі і сцен, не рухаючыся. Лёгка. Затым ён пачуў шыпячы гук. Яго страўнік скрутило. Ён працягнуў руку і адчуў лёгкі скразняк. Цяпер ён адчуў пах газу.
  
  - Табе лепш прыбірацца адсюль да д'ябла, даўніна, - ашаломлена прамармытаў ён.
  
  Зарыентаваўшыся, наколькі мог, ён выбраўся з памяшкання. Цяпер, калі ён быў у руху, у дзеянні, ён адчуў сябе лепш.
  
  Цемра была ўціскальнага, і прасоўвацца ўверх было вельмі цяжка. Прамой лініі не было. Часам яму даводзілася адцягваць увагу, і зноў спускацца, налева, затым направа, трохі ўверх, зноў ўніз пад рэшткі ванны, над целам або часткай цела, стогнамі і адзін раз далёкімі галасамі. "Дзе тыууууу?" ён закрычаў і пачакаў, затым папоўз далей, цаля за цаляй, выяўляючы цярпенне, не панікуючы. Праз некаторы час ён дабраўся да месца, дзе мог стаяць. Але ён не ўстаў, проста паляжаў імгненне, цяжка дыхаючы, змучаны. Тут было больш святла. Калі яго дыханне выраўнялася, ён паглядзеў на гадзіннік. Ён сабраўся з сіламі і працягнуў шлях, але зноў яго шлях наверх быў заблакаваны. Іншы шлях, але ўсё яшчэ заблакаваны. Ён праслізнуў пад зламаным пірсам і, прабраўшыся, пачаў паўзці наперад. Яшчэ адзін тупік. З цяжкасцю ён адступіў і паспрабаваў іншы шлях. І яшчэ: яму ніколі не хапала месца, каб ўстаць, і цяпер ён страціў арыентацыю, не ведаючы, паглыбляецца ён у абломкі. Затым ён спыніўся перадыхнуць і ляжаў у вільготным магіле, яго грудзі колотилась, галава расколвалася, пальцы крывавілі, галёнкі крывавілі, локці крывавілі.
  
  - Не турбуйцеся, даўніна, - сказаў ён услых. - Адпачнеш, потым пачнеш зноў...
  
  ПАНЯДЗЕЛАК
  
  86
  
  12:45 раніцы. :
  
  Салдаты-гуркхи з ліхтарыкамі цярпліва прабіраліся па гэтай частцы небяспечнай, нахільнай, няроўнай паверхні, выкрыкваючы: "Там хто-небудзь ёсць?" затым прыслухаліся. За ім і паўсюль вакол, уверх і ўніз па схіле, салдаты, паліцыя, пажарныя і звар'яцелыя ад гора людзі рабілі тое ж самае.
  
  Было вельмі цёмна, дугі, устаноўленыя унізе, не тычыліся гэтай галіне на паўдарогі да абломкаў.
  
  "Тут ёсць хто-небудзь?" - крыкнуў салдат, зноў прыслухаўся, затым адышоў на некалькі футаў. Злева ад шарэнгі адзін з іх спатыкнуўся і зваліўся ў расколіну. Гэты салдат быў вельмі стомленым, але ён пасмяяўся пра сябе і некаторы час ляжаў, затым крыкнуў ўніз, у зямлю: "Там хто-небудзь ёсць?" Ён пачаў ўставаць, затым замёр, прыслухоўваючыся. Ён зноў лёг і крыкнуў у абломкі: "Ты мяне чуеш?" - і ўважліва прыслухаўся.
  
  "Так-а-а! . . ." данеслася ў адказ слаба, вельмі слаба.
  
  Салдат усхвалявана ускочыў. - Сяржант! Сяржант сэр!
  
  У пяцьдзесят ярдаў ад іх, на краі абломкаў, стаяў Горнт з маладым лейтэнантам, які кіраваў выратавальнымі аперацыямі на гэтым участку. Яны слухалі навіны, якія трансліруюцца па маленькаму транзістары: "... па ўсёй Калоніі прамашкі. А цяпер вось яшчэ адзін рэпартаж непасрэдна з Котуолл-роўд". Наступіла кароткае маўчанне, затым загучаў добра знаёмы голас, і малады чалавек усміхнуўся пра сябе. "Добры вечар. Гэта Венус Пун, якая ў прамым эфіры распавядае аб самай страшнай катастрофы, якая абрынулася на Калонію. У яе голасе чулася дзіўная дрыжыкі, і, успомніўшы, як адважна і асабліва яна апісала пажарную катастрофу ў Абердзіна, у якой яна таксама ўдзельнічала, яго хваляванне ўзмацніўся. "Роўз-Корта на Котуолл-роўд больш няма. Велізарная двенадцатиэтажная вежа святла, якую ўвесь Ганконг мог лічыць славутасцю, ператварылася ў страшэнны вогнішча з абломкаў. Майго дома больш няма. Сёння вечарам палец Усемагутнага пабіў вежу і тых, хто там жыў, сярод іх майго адданага ган суна, які гадаваў мяне з нараджэння ... "
  
  - Сэр, - крыкнуў сяржант з сярэдзіны праходу, - тут адзін!
  
  Афіцэр і Горнт адразу ж кінуліся да яго. - Гэта мужчына ці жанчына?
  
  "Man, піла! Я думаю, ён сказаў, што яго завуць Бартэр або што-то ў гэтым родзе. ..."
  
  У загароды на Котуолл-Роўд Венус Пун атрымлівала асалоду ад жыццём, знаходзячыся ў цэнтры ўсеагульнай увагі мабільных радыё - і тэлевізійных каманд. Яна працягвала чытаць сцэнар, які ёй сунулі ў рукі, змяняючы яго то тут, то там, трохі паніжаючы голас, падвышаючы яго, дазваляючы слёзы цячы — хоць і не настолькі, каб сапсаваць яе грым, — апісваючы халакост так, каб усе яе слухачы адчулі, што яны былі там, з ёй, на схіле пагорка, адчулі дрыжыкі жаху і падзякавалі сваіх слухачоў за тое, што на гэты раз смерць абышла іх бокам, і што яны і іх блізкія былі ў бяспецы.
  
  "Дождж усё яшчэ ідзе", - прашаптала яна ў мікрафон. "Там, дзе Роўз-Корт разбурыў частку верхніх паверхаў Сынклэрам-Тауэрс, ўжо налічана сем загінулых, чацвёра дзяцей, трое кітайцаў, адзін ангелец, яшчэ больш пахавана ..." Цяпер слёзы цяклі з яе вачэй. Яна спынілася, і ў якія назіралі за ёй таксама перахапіла дыханне.
  
  Спачатку яна ледзь не рвала на сабе валасы пры думкі аб тым, што яе кватэра знікла, а ўся яе адзенне, усе каштоўнасці і новая норковая футра зніклі. Але потым яна ўспомніла, што ўсе яе сапраўдныя каштоўнасці шчасна захоўваюцца ў ювелірнай краме — падарунак яе старога прыхільніка, банкіра Кванга, — а норкавае футра перарабляюць у краўца. А што тычыцца яе адзення, цьфу, Чатыры Пальца з радасцю заменіць яе!
  
  Чатыры пальца! О, о, я спадзяюся, што гэты стары казёл выбраўся і будзе выратаваны, як Смайлер Чинг, горача малілася яна. Иииии, які цуд! Калі адно, то чаму не іншае? І, вядома, ніякае падзенне будынка не можа забіць бабульку А Пу. Яна выжыве! Вядома, выжыве! І банкір Кван выратаваны! Хіба я не плакала ад шчасця, што ён выратаваны? О, шчаслівы дзень! А цяпер Прыбытковы Чой, такі разумны, сімпатычны, цікавы хлопец. Вось калі б у яго былі грошы, сапраўдныя грошы, ён быў бы маім адзіным. Больш ніякіх гэтых старых мяшкоў з пердежом, з іх абкітоўкай янь, замест цудоўнай інь, самай цудоўнай ...
  
  Прадзюсер больш не мог чакаць. Ён падскочыў да мікрафону і настойліва сказаў: "Мы працягнем рэпартаж, як толькі міс Ен—"
  
  Яна імгненна выйшла з задуменнасці. "Няма, няма, - адважна сказала яна, - шоу павінна працягвацца!" Яна тэатральна выцерла слёзы і працягнула чытаць і імправізаваць: "Ніжэй па схіле члены нашых слаўных гуркхских і ірландскіх гвардзейцаў, гераічна рызыкуючы сваімі жыццямі, адкопваюць нашых Братоў і Сясцёр. ..."
  
  "Божа мой", - прамармытаў ангелец. "Якая адвагу! Яна заслугоўвае медаля, ты так не думаеш, даўніна?" Ён павярнуўся да свайго суседа і збянтэжыўся, убачыўшы, што мужчына быў кітайцам. "О, о, прабачце".
  
  Пол Чой амаль не чуў яго, яго ўвага была прыкавана да насілак, якія дастаўлялі з-пад абломкаў, якія нясуць поскальзывается пад дуговыми ліхтарамі, якія былі ўсталяваныя некалькі хвілін таму. Ён толькі што вярнуўся з пункта дапамогі, які быў уладкаваны на скрыжаванні Котуолл-роўд пад імправізаваным навесам, дзе звар'яцелыя сваякі, такія ж, як ён сам, спрабавалі апазнаць загінуўшых або параненых або паведаміць імёны тых, хто прапаў без вестак і, як лічылі, усё яшчэ пахаваны. Увесь вечар ён хадзіў узад-наперад на выпадак, калі Чатыры Пальца знайшлі дзе-то ў іншым месцы і ён прыйдзе з іншага боку. Паўгадзіны таму адзін з пажарных прабраўся скрозь груду абломкаў, каб дабрацца да месца абвальвання пятага паверха. Гэта было, калі выцягнулі Рычарда і Май-лінг Кванг, затым Джэйсана Пламма з адарванай паловай галавы, затым іншых, хутчэй мёртвых, чым жывых.
  
  Пол Чой пералічыў насілкі. Іх было чатыры. На целах трох ляжалі коўдры, на двух - зусім маленькія. Ён здрыгануўся, падумаўшы, як хуткабежная жыццё, і зноў задаўся пытаннем, што ж цяпер будзе адбывацца на фондавай біржы заўтра. Ці будуць яны трымаць яе закрытай у знак павагі? Госпадзе, калі яны будуць трымаць яго закрытым ўвесь панядзелак, "Струанс" напэўна адкрыецца ў 30 гадзін да аўторка — павінна быць! У яго скрутило жывот, і ён адчуў слабасць. У пятніцу, перад самым закрыццём, ён пяць разоў паставіў усё да апошняга пэні, якія Чатыры Пальца неахвотна пазычыў яму, купляючы з маржой. Пяць разоў па 2 мільёны ганконскіх даляраў. Ён купіў Struan's, Blacs, Victoria Bank і the Ho-Pak, робячы стаўку на тое, што якім-небудзь чынам у гэтыя выхадныя the tai-pan ператворыць катастрофу ў перамогу, што чуткі аб тым, што да Кітаю звяртаюцца за наяўнымі, былі праўдай, і Blacs або the Victoria пракруцілі афёру. З самай сустрэчы з Горнтом ў Абердзіна, калі ён выклаў Горнту сваю тэорыю аб выратаванні "Блэкс" або "Вікторыі Хо-Пака" і ўбачыў агеньчык у яго хітрых вачах, ён задаваўся пытаннем, ці не пранюхалі той афёру Вялікіх хлопцаў. О, вядома, яны сапраўды Вялікія Хлопчыкі. У іх Ганконг ў руках, Госпадзе, няўжо ў іх ёсць унутраны след! І Госпадзе, о Госпадзе, калі на скачках Рычард Кванг папрасіў яго купіць Ho-Pak і амаль адразу ж Хавергилл абвясціў аб сваім паглынанні, ён пайшоў у мужчынскі туалет, і яго вырвала. 10 мільёнаў у Ho-Pak, Blacs, Victoria і Struan's, набытых на дне рынку. А потым, сёння ўвечары, калі ў дзевяцігадзінны навінах абвясцілі, што Кітай выдзяляе паўмільярда наяўнымі, так што ўсе банкаўскія аперацыі завершаны, ён зразумеў, што ён мультымільянер, мультимиллионерша.
  
  Малады чалавек не змог стрымаць свой страўнік, кінуўся ў кусты на абочыне дарогі, і яго ванітавала да тых часоў, пакуль ён не падумаў, што памрэ.
  
  Ангелец, які стаяў побач, павярнуўся да яго спіной і ціха сказаў аднаму: "Гэтыя кітайцы сапраўды не занадта-то упарцяцца, ці не так, даўніна?"
  
  Пол Чой выцер рот, адчуваючы сябе жудасна, думка аб тым, што ўсе яго магчымыя грошы, якія цяпер так блізка, занадта вялікія для яго.
  
  Міма праязджалі насілкі. Анямелыя, рушыў услед за імі да медпункту. На заднім плане, пад імправізаваным навесам, доктар Мэн праводзіў экстранную аперацыю. Пол Чой назіраў, як доктар Тулі адкідвае коўдры. Еўрапейская жанчына. Яе вочы былі адкрыты і пільна глядзелі. Доктар Тулі ўздыхнула і закрыла іх. Наступным быў англійская хлопчык часта. Таксама мёртвы. Затым кітайскі дзіця. На апошніх насілках ляжаў кітаец, які мінае крывёй і які пакутуе ад болю. Лекар хутка зрабіў яму ін'екцыю морфія.
  
  Пол Чой адвярнуўся, і яго зноў затошнило. Калі ён вярнуўся, доктар Тулі ласкава сказаў: "Тут вы нічога не зможаце зрабіць, містэр Чой. Вось, гэта супакоіць ваш страўнік". Ён даў яму дзве таблеткі аспірыну і трохі вады. - Чаму б табе не пачакаць у адной з машын? Мы паведамім табе, як толькі пачуем што-небудзь пра твайго дзядзьку. - Так, дзякуй.
  
  Прыбывалі новыя насілкі. Пад'ехала машына хуткай дапамогі. Насільшчыкі паднялі параненых з біркамі на борт, і машына з'ехала пад дробны дождж. На вуліцы, у месцах, далёкіх ад паху крыві і смерці, малады чалавек адчуў сябе лепш.
  
  "Прывітанне, Пол, як ідуць справы?"
  
  "А. О, прывітанне, тайпэн. Усё ў парадку, дзякуй". Ён ужо сустракаўся з тайпэном раней і распавёў яму аб Чатырох пальцах. Данросс быў узрушаны і вельмі занепакоены.
  
  - Пакуль нічога няма, Пол?
  
  "Не, сэр".
  
  Данросс павагаўся. - Адсутнасць навін, магчыма, і добрая навіна. Калі Усмешлівы Чинг змог выжыць, давайце спадзявацца на лепшае, а?
  
  "Так, сэр". Пол Чой назіраў, як Данросс спяшаецца па дарозе да бар'ера, яго розум зноўку пракручваў усе перастаноўкі, якія ён распрацаваў. З фантастычным паглынаннем the tai-pan універсальных магазінаў — гэта было так разумна, аб, так разумна — і цяпер, калі Горнт выбраўся з пасткі, яго акцыі павінны вырасці да 30. І з улікам таго, што Хо-Пак зафіксаваны на ўзроўні 12,50, у той момант, калі ён вернецца на дошку, ён павінен вярнуцца да 20. Цяпер прыкіньце, 17,5 працэнта ад 10 мільёнаў, памножаны на 50, складаюць—
  
  - Містэр Чой! Містэр Чой!
  
  Гэта быў доктар Тулі, той, хто запрашаў яго з медпункта. Яго сэрца спынілася. Ён пабег назад так хутка, як толькі мог.
  
  "Я не ўпэўнены, але выконвайце за мной, калі ласка".
  
  Памылкі быць не магло. Гэта быў Четырехпалый Ву. Ён быў мёртвы, і, здавалася, не пацярпеў. На яго твары было дзіўнае спакой і дзіўная, серафическая ўсмешка.
  
  Слёзы пацяклі па шчоках Падлогі Чоя. Ён прысеў на кукішкі побач з насілкамі, ахоплены горам. Доктар Тулі з спачуваннем пакінула яго і паспяшалася да іншых насілак, дзе ўжо хто-то крычаў, яшчэ адна звар'яцелая маці сціскала на руках знявечанае цела дзіцяці.
  
  Пол Чой ўтаропіўся на гэта твар, добры твар у смерці, ледзь бачачы яго.
  
  І што цяпер? спытаў ён сябе, выціраючы слёзы, на самай справе адчуваючы, што страціў не бацькі, а хутчэй кіраўніка сям'і, што ў кітайскіх сем'ях горш, чым страціць ўласнага бацькі. Госпадзе, і што цяпер? Я не старэйшы сын, таму не абавязаны займацца падрыхтоўкамі. Але нават у гэтым выпадку, што мне цяпер рабіць?
  
  Рыданні адцягнулі яго. Гэта быў стары, галасілі над пажылы жанчынай, якая ляжыць на бліжэйшых насілках. Тут так шмат смерцяў, занадта шмат, падумаў Пол Чой. ТАК. Але мёртвыя павінны хаваць мёртвых, жывыя павінны жыць далей. Я больш не звязаны з ім. І я амерыканец.
  
  Ён прыўзняў коўдру, як быццам хацеў прыкрыць твар Четырехпалого Ву, спрытна зняў каралі-папружка разам з палоўкай манеты і паклаў яго ў кішэню. Зноў пераканаўшыся, што ніхто не глядзіць, ён обшарил кішэні. Грошы ў паперніку, звязак ключоў, асабістая кішэнная дробязь. І кольца з дыяментам ў маленькай скрыначцы.
  
  Ён устаў і падышоў да доктара Тулі. "Прабачце мяне, док. Не маглі б вы, не маглі б вы, калі ласка, пакінуць старога там? Я вярнуся з машынай. Сям'я, мы б ... Гэта нармальна?"
  
  - Вядома. Перш чым забіраць яго, паведаміце ў паліцыю, што на кантрольна-прапускным пункце абвешчаныя ў вышук асобы, зніклыя без вестак. Я падпішу пасведчанне аб смерці заўтра. Выбачайце, што няма ці—"Зноў добры чалавек адцягнуўся і падышоў да доктара Мэн. "Вось, дазвольце мне дапамагчы. Гэта як у Карэі, так?"
  
  Пол Чой спускаўся з гары, не звяртаючы ўвагі на імжа, на сэрцы ў яго было лёгка, страўнік супакоіўся, будучыня вызначылася. "Манета цяпер мая", - сказаў ён сабе, упэўнены, што Чатыры Пальца нікому іншаму не сказаў бы, выконваючы свой звычайны рэжым сакрэтнасці і давяраючы толькі тым, каму павінен быў.
  
  Цяпер, калі ў мяне ёсць яго асабістая нарэзка, я магу нарэзаць усе, што захачу, рабіць усё, што захачу, але я не збіраюся гэтага рабіць. Гэта жульніцтва. Навошта мне махляваць, калі я наперадзе? Я разумнейшы любога з яго сыноў. Яны гэта ведаюць, я гэта ведаю, і гэта не вар'яцтва. Я лепш. Будзе справядліва, калі я пакіну манету і ўсю прыбытак ад 2-х млыноў. Я ўладжу сям'ю, мадэрнізую усё, оборудую караблі, усё, што яны захочуць. Але з маёй прыбыткам я збіраюся заснаваць сваю ўласную імперыю. Вядома. Але спачатку я адпраўлюся на Гаваі. . . .
  
  На чале чароды машын каля першай паласы Данросс спыніўся побач са сваёй машынай і адкрыў дзверцы на заднім сядзенні. Кейсі рэзка ачулася ад задуменнасці, і фарба адхлынула ад яе асобы. "Лінія?"
  
  - Не, пакуль нічога. Квиллан амаль упэўнены, што дакладна вызначыў мясцовасць. Гуркхи прама цяпер прачэсваюць тую частку. Я вяртаюся, каб змяніць яго."Данросс стараўся гаварыць упэўнена. "Эксперты кажуць, што ёсць вельмі добрыя шанцы, што з ім усё будзе ў парадку. Не хвалюйся. Ты ў парадку?"
  
  "Так. Ды, дзякуй".
  
  Вярнуўшыся з іх першага ператрусу, ён паслаў Ліма за каву, бутэрбродамі і бутэлькай брэндзі, ведаючы, што ноч будзе вельмі доўгай. Ён хацеў, каб Кейсі сышла з Рыка, але яна адмовілася. Такім чынам, Рыка вярнулася ў свой гатэль на іншай машыне разам з Лім.
  
  "Хочаш брэндзі, Ен?" - Спытала Кейсі.
  
  - Дзякуй. Ён назіраў, як яна налівае яму, і заўважыў, што яе пальцы не дрыжаць. Брэндзі апынуўся прыемным на густ. - Я занясу Квиллану сэндвіч. Чаму б не дадаць у каву добрую порцыю брэндзі, а? Я вазьму гэта.
  
  "Вядома", - сказала яна, радуючыся, што можна чым-небудзь заняцца. "Яшчэ каго-небудзь выратавалі?"
  
  "Дональд Макбрайд — з ім усё ў парадку, проста узрушаны. І ён, і яго жонка".
  
  "О, добра. Якія-небудзь, якія-небудзь цела?"
  
  "Наколькі я ведаю, нічога падобнага", - сказаў ён, вырашыўшы не распавядаць ёй пра Пламме або яго старым аднаго Саутби, старшыню Blacs. У гэты момант, на шчасце, падскочылі Адрион і Марцін, і Адрион абняла яго, усхліпваючы ад палёгкі. "О, бацька, мы толькі што пачулі, о, бацька, я скамянела".
  
  - Ну, ну, - сказаў ён, супакойваючы яе. - Я ў парадку. Божа Літасцівы, Адрион, ні адзін чортаў апоўзень ніколі не кране тайбань Высакароднага Хо...
  
  "О, не кажы так", - умольвала яна яго, дрыжучы ад забабоннага жаху. "Ніколі так не кажы! Гэта Кітай, чуеце, багі, не кажы так!"
  
  "Усё ў парадку, любоў мая!" Данросс абняў яе і, магчыма, усміхнуўся Марцін, які таксама быў мокрым ад палёгкі. "Усё ў парадку?"
  
  "О, так, сэр, мы былі ў Коулуне, я асвятляў іншы слайд, калі мы пачулі навіны". Юнак адчуў велізарнае палягчэнне. "Чорт вазьмі, я рады бачыць цябе, тайпэн. Мы ... баюся, мы трохі падушыў машыну, калі падымаліся сюды.
  
  - Усё роўна. Данросс адхіліў Адриона ад сябе. - Усё ў парадку, маляня?
  
  Яна зноў абняла яго. "О, так". Потым яна ўбачыла Кейсі. "А. О, прывітанне, Кейсі, я быў, э—э, так што..."
  
  - О, не кажы глупства. Хавайцеся пад дажджом. Вы абодва.
  
  Адрион падпарадкаваўся. Марцін, магчыма, павагаўся, затым сказаў Данроссу: "Калі вы не пярэчыце, сэр, я проста агляджуся".
  
  - Крысціян збег, - хутка сказаў Данросс. - Ён патэлефанаваў...
  
  "Так, сэр. Я тэлефанаваў у офіс. Дзякуй. Гэта ненадоўга, мілая, - сказаў ён Адриону і накіраваўся да бар'ера. Данросс глядзеў яму ўслед, маладому, дужаму і вельмі ўпэўненым у сабе, затым заўважыў Горнта, спяшаецца ўніз па схіле. Горнт спыніўся на прыстойным адлегласці ад машыны і трывожна паклікаў яго да сябе.
  
  Данросс зірнуў на Кейсі, яго сэрца трывожна забілася. З таго месца, дзе яна была, ёй не было відаць Горнта. "Я вярнуся, як толькі змагу".
  
  "Беражы сябе!"
  
  Данросс падышоў да Горнту. Пажылы мужчына быў брудны, адзенне парваная, барада спутана, твар осунулось.
  
  "Мы вылічылі яго", - сказаў Горнт. "Бартлетт".
  
  "Ён мёртвы?"
  
  "Няма. Мы знайшлі яго, але не можам дабрацца да яго". Горнт паказаў на тэрмас. "Гэта чай?"
  
  - Каву з брэндзі.
  
  Горнт узяў яго і з удзячнасцю выпіў. - Кейсі ўсё яшчэ ў машыне?
  
  "Так. На якой глыбіні ён знаходзіцца?"
  
  "Мы не ведаем. Глыбока. Магчыма, лепш нічога не казаць ёй аб ім, пакуль".
  
  Данросс вагаўся.
  
  "Лепш пакінуць гэта", - зноў сказаў другі мужчына. "Гэта выглядае рызыкоўна".
  
  "Добра". Данросс стаміўся ад усіх гэтых смерцяў і пакут. "Добра".
  
  Дождж зрабіў ноч яшчэ больш бруднай, а балота - яшчэ больш небяспечным. Наперадзе, за зонай апоўзняў, Котуолл-роўд бегла амаль прама на працягу семдзесят ярдаў, крута падымаючыся, затым сворачивала і сыходзіла ў бок, агінаючы схіл гары. Жыхары ўжо выходзілі з будынкаў, эвакуируясь.
  
  - Наконт Типтопа і грошай памылкі няма? - Спытаў Горнт, асцярожна выбіраючы дарогу ліхтарыкам.
  
  "Ніякіх. Наезды на банк скончыліся".
  
  "Добра. Што табе прыйшлося абмяняць?"
  
  Данросс не адказаў яму, проста паціснуў плячыма. "Мы адкрыемся ў 30".
  
  "Гэта яшчэ трэба будзе высветліць". Горнт сарданічнай дадаў: "Нават у 30 гадоў я ў бяспецы".
  
  "Пра?"
  
  "Я страчу каля 2 мільёнаў даляраў у ЗША. Гэта тое, што прапанаваў Бартлетт ".
  
  Данросс адчуў жар. Гэта навучыць Бартлетта спрабаваць абрабаваць мяне, падумаў ён. "Я ведаў пра гэта. Гэта была добрая ідэя, але ў 30 ты страціш каля 4 мільёнаў даляраў, Квиллан, яго 2 і 2 тваіх. Але я пагаджуся на All Asia Air ".
  
  - Ніколі. Горнт спыніўся і павярнуўся да яго тварам. - Ніколі. Мая авіякампанія ўсё яшчэ не прадаецца.
  
  - Рабіце, што хочаце. Прапанова дзейнічае да адкрыцця рынку.
  
  "Чума на тваіх здзелках".
  
  Яны папляліся далей па вяршыні схілу, цяпер набліжаючыся да фае. Яны прайшлі міма вяртаюцца насілак. Параненую жанчыну ніхто з іх не ведаў. "Калі б Данросс быў на адным з іх, - змрочна падумаў Горнт, - гэта вырашыла б усе мае праблемы" .
  
  87
  
  1:20 ночы. :
  
  Сяржант-гуркха накіраваў свой ліхтарык ўніз. Вакол яго былі іншыя салдаты, малады лейтэнант, пажарныя спяшаюцца з адным з начальнікаў пажарнай аховы.
  
  "Дзе ён?" Спытаў начальнік пажарнай аховы Гары Хукс.
  
  "Там, дзе-то там, унізе. Яго клічуць Бартлетт, Лайн Бартлетт". Хукс ўбачыў, як святло пранікала на некалькі футаў уніз, затым спыніўся, заблакаваны лабірынтам. Ён лёг на зямлю. Бліжэй да зямлі пах газу быў мацней. "Там, унізе, містэр Бартлетт! Вы мяне чуеце?" ён крыкнуў у абломкі.
  
  Усе ўважліва слухалі. "Так", - данеслася ў адказ ледзь чуваць.
  
  "Ты паранены?"
  
  "Няма!"
  
  "Ты бачыш наш свет?"
  
  "Няма!"
  
  Хукс вылаяўся, затым крыкнуў: "Заставайся пакуль на месцы!"
  
  "Усё ў парадку, але цяжкі бензін!"
  
  Ён устаў. Афіцэр сказаў: "Тут быў містэр Горнт, і ён пайшоў за дадатковай дапамогай".
  
  "Добра. Усім шукаць, паглядзім, ці зможаце вы знайсці праход да яго, або дзе мы зможам падабрацца бліжэй ". Яны зрабілі, як ён загадаў. Праз імгненне адзін з гуркхов выдаў крык. "Сюды!"
  
  Гэта было невялікае прастору паміж выродлівымі пабітымі бетоннымі плітамі, зламанымі бэлькамі і некалькімі сталёвымі двутавровыми бэлькамі, магчыма, дастатковую для таго, каб чалавек здолеў прапаўзці па ім. Хукс павагаўся, затым зняў сваё цяжкае рыштунак. "Няма", - сказаў афіцэр. "Нам лепш паспрабаваць". Ён паглядзеў на сваіх людзей. "А?"
  
  Яны тут жа ухмыльнулись і ўсе рушылі да дзіркі. "Няма", - загадаў афіцэр. "Сангри, ты самая маленькая".
  
  "Дзякуй, сэр", - сказаў маленькі чалавечак, шырока ўсміхаючыся, яго зубы здаваліся белымі на смуглом твары. Усе яны глядзелі, як ён выгінаецца пад зямлёй галавой наперад, як угору.
  
  Дваццаццю з лішнім футамі ніжэй Бартлетт мацаў у цемры. Ён знаходзіўся ў невялікім склепе, шлях наверх быў перакрыты вялікі плітой падлогі, моцна пахла газам. Затым яго вочы ўлавілі выбліск святла наперадзе, збоку, і ён хутка агледзеўся. Ён не чуў нічога, акрамя капанен вады і рыпання абломкаў. З вялікай асцярогай ён папоўз туды, дзе бачыў святло. Калі ён адсунуў у бок некалькі дошак, пачалася невялікая лавіна. Неўзабаве яна спынілася. Наверсе было яшчэ адно невялікае прастору. Ён прабраўся ўверх па гэтым прасторы і зайшоў у тупік. Іншы шлях, тупік. Наверсе ён намацаў некалькі расхістаны дошак у покореженном падлозе. Ён ляжаў на спіне і адбіваўся ад дошак, кашляючы і задыхаючыся ад пылу. Раптам яго асляпіла святло. Не моцна, вельмі слаба, але калі вочы прывыклі, гэтага было дастаткова, каб бачыць на некалькі ярдаў. Яго захапленне знік, калі ён усвядоміў памеры грабніцы. З усіх бакоў ён быў заблякаваны.
  
  "Прывітанне наверсе!"
  
  Ледзь чутна: "Мы чуем цябе!"
  
  "Цяпер я знаходжуся на свеце!"
  
  Праз імгненне: "Які свет?"
  
  "Чорт вазьмі, адкуль мне ведаць?" Бартлетт Сказаў. "Не панікуйце, думай і чакай", - ён амаль пачуў словы Сперджен. Трымаючыся, ён пачакаў, затым святло, у якім ён знаходзіўся, крыху ссунуўся. "Гэты!" - крыкнуў ён.
  
  Святло імгненна згасла.
  
  "Мы вызначылі ваша месцазнаходжанне! Заставайцеся на месцы!"
  
  Бартлетт агледзеўся, вельмі старанна правяраючы тэрыторыю. У другі раз з тым жа вынікам: выйсця не было.
  
  Няма.
  
  - Ім прыйдзецца мяне выкапаць, - прамармытаў ён, адчуваючы, як нарастае страх
  
  Сангри, малады гуркх, знаходзіўся прыкладна ў дзесяці футаў пад паверхняй, але даволі далёка справа ад Бартлетта. Ён не мог ісці далей. Яму заступілі шлях. Ён павярнуўся, ухапіўся за няроўную бетонную пліту і злёгку ссунуў яе. Адразу ж гэтая частка абломкаў пачала зрушвацца. Ён замёр, зноў дазволіўшы пліце адпачыць. Але іншага выхаду не было, таму, сцяўшы зубы і молячыся, каб усё не павалілася на яго і на тых, хто быў унізе, ён адсунуў пліту ў бок. Абломкі вытрымалі. Цяжка дыхаючы, ён уставіў ліхтарык у паражніну, затым галаву, азіраючыся па баках.
  
  Яшчэ адзін тупік. Далей ісці немагчыма. Ён неахвотна адступіў. "Сяржант", - крыкнуў ён па-непальски, - "Я не магу ісці далей".
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  "О, так, сэр, зусім ўпэўнены!"
  
  "Вярніся!"
  
  Перш чым сысці, ён крыкнуў ўніз, у цемру: "Прывітанне там, унізе!"
  
  "Я чую цябе!" - Крыкнуў у адказ Бартлетт.
  
  "Мы недалёка! Мы выцягнем вас, сэр! Не хвалюйцеся!" "Добра!"
  
  З вялікай цяжкасцю Сангри пачаў адыходзіць, пакутліва пракладваючы свой шлях. Невялікая лавіна закідала яго друзам. Ён змрочна працягнуў ўзыходжанне.
  
  Данросс і Горнт пералезлі праз абломкі, каб далучыцца да групы людзей, якія стаялі ланцугом, прыбіраючы абломкі і бэлькі, дзе толькі маглі.
  
  - Добры вечар, тайпэн, містэр Горнт. Мы вылічылі яго, але не наблізіліся. Хукс паказаў на чалавека, які трымаў нерухома выбліск. - Гэта ў яго кірунку.
  
  - Як далёка ён спусціўся? - спытаў я.
  
  - Мяркуючы па гуку яго голасу, ён быў прыкладна ў дваццаці футах.
  
  "Госпадзе!"
  
  "Ды, Чорт Вазьмі, гэта так. Небарака ў цяжкім становішчы. Паглядзі на гэта!" Цяжкія сталёвыя двутавровые бэлькі заступалі шлях ўніз. "Мы не осмеливаемся выкарыстоўваць разакі, занадта шмат газу".
  
  "Павінен быць іншы выхад? Збоку?" Спытаў Данросс.
  
  "Мы шукаем. Лепшае, што мы можам зрабіць, гэта сабраць больш людзей і прыбраць усё, што зможам". Хукс азірнуўся на бадзёрыя крыкі. Усе яны паспяшаліся да ўзбуджаных салдатам. Пад грудай развороченного полу, які прыбралі мужчыны, быў няроўны праход, які, здавалася, вёў ўніз, выгінаючыся і хаваючыся з-пад увагі. Яны бачылі, як адзін з маленькіх чалавечкаў скокнуў у пячору, а затым знік. Іншыя назіралі, падахвочваючы іх крыкамі. Шлях быў лёгкім на працягу шасці футаў, вельмі цяжкім на працягу наступных дзесяці футаў, і паварочваючы пятляючы, затым ён быў заблякаваны. "Прывітанне там, унізе, сэр, вы бачыце мой ліхтар?"
  
  "Так!" Голас Бартлетта загучаў больш гучна. Крычаць амаль не было неабходнасці.
  
  "Я збіраюся перасунуць ліхтар, сэр. Калі ласка, калі ён наблізіцца, калі ласка, павярніце мяне направа або налева, уверх ці ўніз, сэр".
  
  "Добра". Бартлетту была бачная малюсенькая палоска святла уверсе і справа ад яго скрозь масу бэлек, прагонаў і бэлечных перакрыццяў і разбураных пакояў. Прама над ім было непранікальны месіва з падлогі і бэлек. Адзін раз ён страціў прамень святла, але неўзабаве зноў злавіў яго. "Трохі направа", - паклікаў ён, яго голас ужо быў трохі хрыплым. Ліхтар паслухмяна крануўся. "Уніз! Спыніся там! Зараз трохі ўверх". Здавалася, прайшла цэлая вечнасць, але святло засяродзіўся на ім. "Вось і ўсё!"
  
  Салдат моцна трымаў ліхтарык, збудаваў для яго падстаўку з друзу, затым прыбраў руку. - Усё ў парадку, сэр? - крыкнуў ён.
  
  "Так-а-а! Ты пры грошах!"
  
  "Я вяртаюся за дадатковай дапамогай".
  
  "Усё ў парадку".
  
  Салдат адступіў. Праз дзесяць хвілін ён накіраваў Хукса назад. Начальнік пажарнай аховы вымераў траекторыю прамяня і прыдзірліва агледзеў паласу перашкод наперадзе. "Пабеце крумкач камянямі, на гэта сыдзе цэлы месяц нядзель", - прамармытаў ён. Затым, стрымліваючы страх, ён дастаў компас і старанна вымераў кут.
  
  "Не хвалюйся, прыяцель", - крыкнуў ён ўніз. "Мы выцягнем цябе ціха і нязмушана. Ты можаш падысці бліжэй да святла?"
  
  "Няма. Я так не думаю".
  
  "Проста заставайся там, дзе ты ёсць, і адпачні. Ты паранены?"
  
  "Не, няма, але я адчуваю пах газу".
  
  "Не хвалюйся, хлопец, мы недалёка". Хукс выбраўся з праходу. Зноў апынуўшыся на паверхні, ён вымераў лінію компасам, а затым пайшоў па нахільнай паверхні. - Ён ніжэй гэтага месца, тайпэн, містэр Горнт, у пяці футаў або каля таго, прыкладна ў дваццаці футаў пад зямлёй. Яны прайшлі дзве траціны шляху ўніз па схіле, бліжэй да Сынклэрам-роўд, чым да Котуоллу. З тых бакоў, якія яны маглі бачыць, не было ніякага праходу ўнутр, бруд і грунт апоўзня былі больш справа, чым злева.
  
  "Адзінае, што мы можам зрабіць, - гэта капаць", - сказаў ён канчаткова. "Мы не можам дастаць кран тут, так што прыйдзецца змазваць локці. Спачатку паспрабуем тут". Хукс паказаў на ўчастак, які здаваўся шматабяцальным, у дзесяці футах ад яго, недалёка ад дзіркі, выяўленай салдатамі.
  
  "Чаму менавіта там?"
  
  - Бяспечней, тайбэн, на выпадак, калі мы пачнем ўсю гэтую кашу перакладаць. Давайце, сябры, дапамажыце. Але будзьце асцярожныя!
  
  Таму яны пачалі капаць і выносіць усё, што можна было разабраць. Гэта была вельмі цяжкая праца. Усе паверхні былі вільготнымі і ненадзейнымі, самі абломкі былі няўстойлівымі. Бэлькі, бэлькі, падлогу, дошкі, бетон, тынкоўка, рондалі, радыёпрыёмнікі, тэлевізары, бюро, адзенне - усё ў неверагодным беспарадку. Праца спынілася, калі выявілі яшчэ адно цела. - Выклічце сюды мэдыка! Крыкнуў Хукс. - Яна жывая?
  
  "У пэўным сэнсе". Жанчына была старой, яе некалі белы халат і чорныя штаны былі изодраны ў шматкі і бруднага колеру, яе доўгія валасы былі сабраныя ў неряшливую касу. Гэта была А Пу. "Хто-то - ган Сун", - сказаў Данросс.
  
  Горнт з недаверам утаропіўся на месца, дзе яе знайшлі, - маленькую дзірку ў пачварным, амаль суцэльным, няроўным месіве з бітага і армаванага бетону. - Як, чорт вазьмі, людзі выжываюць?
  
  Твар Хукса расплыўся ў ўхмылка, яго зламаныя зубы пацямнелі ад тытуню. - Джос, містэр Горнт. Надзея ёсць заўсёды, пакуль цела можа дыхаць. Джос. Затым ён закрычаў знізу. - Дашліце сюды насілкі, Чарлі! Хутчэй!
  
  Гэта адбылося хутка. Насільшчыкі на насілках панеслі яе. Праца працягвалася. Яма паглыблялася. Праз гадзіну на глыбіні чатырох ці пяці футаў яны апынуліся заблакаваныя тонамі сталёвых бэлек. "Нам прыйдзецца ісці ў абыход", - сказаў Хукс. Яны цярпліва пачалі зноў. Праз некалькі футаў зноў заблакавалі. "У абыход вунь там". "Хіба мы не можам распілаваць гэты беспарадак?"
  
  - О так, тайпэн, але адна іскра, і мы ўсе чортавы анёлы. Давайце, хлопцы. Сюды. Давайце паспрабуем тут. Мужчыны кінуліся выконваць загад...
  
  88
  
  4:10 РАНІЦЫ. :
  
  Цяпер Бартлетт мог чуць іх гучна. Час ад часу пыл і бруд падымаліся каскадам, пакідаючы за сабой размоклым друз, калі прыбіралі бярвёны, бэлькі і беспарадак наверсе. Яго выратавальнікі, здавалася, былі прыкладна ў дзесяці ярдаў ад яго, наколькі ён мог судзіць, усё яшчэ ў пяці або шасці футах над ім, струменьчык святла палягчала чаканне. Яго уласны ўцёкі быў блакаваны з усіх бакоў. Раней ён падумваў пра тое, каб вярнуцца назад, спусціцца пад гэты насціл, затым зноў спусціцца, каб паспрабаваць знайсці іншы маршрут і такім чынам апынуцца ў большай бяспекі.
  
  "Лепш пачакайце, містэр Бартлетт!" Крыкнуў яму Хукс. "Мы ведаем, дзе вы!"
  
  Таму ён застаўся. Ён прамок пад дажджом і ляжаў на дошках, не занадта нязручна і добра абаронены цяжкімі бэлькамі. Большая частка поля гледжання была перакрытая ў некалькіх футах ад яго. Наверсе быў яшчэ больш перакручанай падлогу. Там было досыць месцы, каб легчы або, з асцярогай, сесці. Пах газу быў моцным, але галава ў яго пакуль не балела, і ён адчуваў, што знаходзіцца ў дастатковай бяспекі, а паветра настолькі добры, што яго хопіць назаўжды. Ён стаміўся, вельмі стаміўся. Нягледзячы на гэта, ён прымусіў сябе не засыпаць. Са свайго назіральнага пункта ён ведаў, што ім спатрэбіцца рэшту ночы, магчыма, частка дня, каб здабыць яго шахтай. Гэта яго ніколькі не турбавала. Яны былі там. І ён усталяваў кантакт. Гадзіну таму ён чуў паблізу Данросса. "Лайн? Лайн, гэта Ен!"
  
  "Якога чорта ты тут робіш?" ён радасна адгукнуўся.
  
  "Шукаю цябе. Не хвалюйся, мы недалёка".
  
  - Вядома. Паслухай, Ен, - пачаў ён, яго трывога была амаль непераадольнай, - Арланда, Арланда Рамас, ты яе ведаеш? Я хацеў...
  
  "Так. Так, я бачыў яе адразу пасля таго, як апоўзень урэзаўся ў будынак. З ёй усё ў парадку. Яна чакае ў Kotewall. З ёй усё ў парадку. Як наконт цябе?"
  
  "Чорт вазьмі, не турбуйцеся", - сказаў ён тады, адчуваючы амаль лёгкае галавакружэнне, ведаючы, што яна ў бяспецы. І калі Данросс распавёў яму аб сваім цудоўным выратаванні і аб тым, што Кейсі бачыў, як адбылася ўся катастрофа, ён быў узрушаны думкай аб тым, наколькі блізкія былі да катастрофы ўсе астатнія. "Госпадзе! Пара хвілін у любым выпадку, і вас бы ўсіх пакалацілі. - Джос!
  
  Яны крыху пагаманілі, затым Данросс адышоў у бок, каб выратаваць людзей.
  
  Пры думкі аб Орланде яго зноў скаланула дрыжыкі, і ён зноў падзякаваў Богу за тое, што яна ў бяспецы і Кейсі ў бяспецы. Арланда ніколі не дабярэцца да падзямелля, падумаў ён. Кейсі, можа быць, але не Арланда. Ніколі. Але гэта і не страта асобы.
  
  Ён уладкаваўся ямчэй, прамоклы ад адзення па скуры пабеглі мурашкі, крыкі і шум надыходзячай службы выратавання супакойвалі. Каб прабавіць час, ён працягнуў свае разважанні пра двух жанчын. Я ніколі не ведаў такога цела, як у Орланды, або такой жанчыны, як яна. Такое адчуванне, што я ведаю яе шмат гадоў, а не пару дзён. Гэта факт. Яна хвалюючая, невядомая, жанчына, дзіўна небяспечная. Кейсі не ўяўляе небяспекі. З яе атрымалася б выдатная жонка, выдатны партнёр, але яна не жанчына, як Арланда. Вядома, Арланда любіць прыгожую вопратку, дарагія падарункі, і калі тое, што тут кажуць, праўда, яна будзе марнаваць грошы так, нібы заўтрашняга дня не наступіць. Але хіба не для гэтага вялікая іх частка? Аб маёй былой паклапаціліся, пра дзяцей таксама. Хіба я не павінен трохі павесяліцца? І быць у стане абараніць яе ад Бильцманов усяго свету?
  
  Вядома. Але я да гэтага часу не ведаю, што менавіта ў ёй — ці ў Ганконгу — так мяне зачапіла. Гэта лепшае месца, дзе я калі-небудзь быў, і я адчуваю сябе тут як дома больш, чым у сябе дома. "Можа быць, Лайн, ты быў тут у мінулым жыцці", - сказала Арланда.
  
  - Ты верыш у рэінкарнацыю?
  
  "О, так".
  
  "Хіба гэта не было б цудоўна", - падумаў ён у задуменні, не заўважаючы газу або таго, што цяпер газ злёгку датычылася яго. Пражыць больш адной жыцця было б найвялікшай удачай ва ўсім свеце.—
  
  "Чарга!"
  
  "Гэй! Прывітанне, Ен, што рыхтуеш?" Бартлетт ўзрадаваўся. Голас Данросса прагучаў зусім блізка. Вельмі блізка. "Нічога. Мы проста збіраемся зрабіць невялікі перапынак. Праца цяжкая.
  
  Нам зноў даводзіцца рабіць крук, але мы ўсяго ў некалькіх ярдаў. Вырашыў пабалбатаць. Наколькі мы можам судзіць, мы прыкладна ў пяці футах над вамі, заходзім з захаду. Ты ўжо бачыш нас?"
  
  "Няма. Трэба мной паверх, увесь разбураны, і бэлькі, але я ў парадку. Я лёгка пратрымаюся. Гэй, вы ведаеце, што?"
  
  "Што?"
  
  - Сёння ты ўпершыню назваў мяне Лайном.
  
  "Аб? Я не заўважыў".
  
  "Лухта сабачая", - падумаў Бартлетт і ўсміхнуўся пра сябе. "Што за —" Раптоўны дрыжыкі дапек абодвух мужчын, калі абломкі пачалі стагнаць, выгінаючыся то тут, то там. Праз імгненне шум спыніўся, па большай частцы. Бартлетту стала лягчэй дыхаць. - Што ты збіраешся рабіць заўтра?
  
  
  "Аб чым гэта?"
  
  "Фондавы рынак. Як ты збіраешся перамагчы Горнта?" Ён расце з глыбокай павагай слухаў, як Данросс распавядаў яму пра грошы Банка Кітая, партыі Пламма і яго выкліку Горнту, поддержанном яго новым абаротным фондам у 50 мільёнаў даляраў.
  
  "Фантастыка! Хто цябе падтрымлівае, Іэн?"
  
  "Дзед Мароз!"
  
  Бартлетт засмяяўся. - Значыць, Муртаг справіўся, так? Ён пачуў цішыню і зноў усміхнуўся.
  
  "Кейсі распавяла цябе?"
  
  "Няма. Не, я гэта прадбачыў. Я казаў табе, што Кейсі разумная як шкельца. Так што ты дома і вольная. Віншую", - сказаў ён з шчырай усмешкай. "Я думаў, што раскусіў цябе, Ен". Бартлетт засмяяўся. "Ты сапраўды думаеш, што твае акцыі адкрыюцца на ўзроўні 30?"
  
  "Я спадзяюся".
  
  - Калі ты спадзяешся, гэта значыць, што ты і твае сябрукі усё ўладзілі. Але Горнт разумны. Ты яго не атрымаеш.
  
  "О так, я так і зраблю".
  
  "Не, ты не зробіш гэтага! Як наконт нашай здзелкі?"
  
  - Пар-Кон? Гэта, вядома, застаецца ў сіле. Я думаў, што ўсё было ўладжана?
  
  Бартлетт пачуў сухую нявіннасць. "Квиллан, павінна быць, у добрай форме, каб быць звязаным".
  
  "Так і ёсць! Ён ледзь вышэй. Ён таксама дапамагае".
  
  Бартлетт быў здзіўлены. - Чаму?
  
  Рушыла ўслед паўза. - Квиллан - першакласны ёлупень вагой у дваццаць чатыры карата, але... Я не ведаю. Можа быць, ты яму падабаешся!
  
  "Ды пайшоў ты таксама!" Бартлетт быў не менш лагодны. "Што ты збіраешся рабіць з Квиланом?"
  
  "Я зрабіў яму прапанову". Данросс распавёў яму пра гэта.
  
  Бартлетт хмыкнуў. "Значыць, мае 2 мільёны спусцілі ў каналізацыю?"
  
  "Вядома. Гэтыя 2 мільёны - ды. Але ваша доля ў набыцці General Stores прынясе вам 5, магчыма, больш, наша здзелка з Struan-Par-Con прынясе значна больш ".
  
  "Ты сапраўды лічыш 5?"
  
  "Так. Цябе 5, Кейсі 5".
  
  "Цудоўна! Я заўсёды хацеў, каб яна атрымлівала свае страшэнныя грошы". Цікава, што яна цяпер будзе рабіць? спытаў ён сябе. "Яна заўсёды хацела быць незалежнай, і цяпер яна такая. Пышна! Што? - спытаў ён, прапусціўшы міма вушэй тое, што сказаў Данросс.
  
  "Я проста спытаў, ці не хочаш ты пагаварыць з ёй? Гэта рызыкоўна, але дастаткова бяспечна".
  
  "Няма", - цвёрда сказаў Бартлетт. "Проста скажы "прывітанне", я змагу сказаць гэта лепш, калі выйду".
  
  "Кейсі сказала, што не рушыць з месца, пакуль не двинешься ты". Рушыла ўслед невялікая паўза. "Арланда таксама. Як наконт яе? Хочаш павітацца ці яшчэ што-небудзь?"
  
  - Не, дзякуй. Пазней будзе шмат часу. Скажы ім абодвум, каб ішлі дадому. - Яны не пойдуць. Баюся, ты даволі папулярны. Бартлетт засмяяўся, сеў і стукнуўся галавой. Боль працяў яго спіну, і ён застагнаў, затым перамясціўся ямчэй, яго галава амаль тычылася даху.
  
  Данроссу было цесна ў маленькім памяшканні непадалёк, на дне звілістага праходу, ён ненавідзеў цеснату, яго ванітавала ад клаўстрафобіі, з-за гэтага ён пакрыўся халодным потым. Ён не бачыў ніякіх прыкмет Бартлетта, але адзначыў, што яго голас гучаў цвёрда і ўпэўнена. Хукс папрасіў яго падтрымліваць размову Бартлетта, пакуль яны адпачывалі, на выпадак, калі газ агорне яго. "Ніколі не ведаеш, тайпэн, газ можа падкрасціся незаўважна. Нам трэба, каб ён быў напагатове. Нам хутка спатрэбіцца яго дапамога".
  
  Тайбэн неспакойна закруціўся, адчуўшы небяспеку. Хто-то спускаўся ўніз, на яго каскадам сыпаліся абломкі. Гэта быў Хукс. Ён спыніўся ў некалькіх футах вышэй.
  
  "Добра, тайпэн. Лепш выходзь цяпер, мы позовем каго-небудзь з маіх хлопцаў назад".
  
  "Зараз жа. Выстраивайся! Не засынаў. Мы пачынаем зноў". "Добра, не турбуйцеся. Скажы, Ен, ты не мог бы стаць шаферам?"
  
  "Вядома", - адразу ж адказаў ён, яго мозг крычаў "Які менавіта?" "Гэта было б гонарам".
  
  "Дзякуй", - пачуў ён словы Бартлетта, і як бы моцна ён ні хацеў ведаць, ён ведаў, што ніколі не зможа спытаць. Ён быў упэўнены, што Бартлетт падахвоціўся б дапамагчы "хто". Але ўсё, што Бартлетт сказаў, было: "Дзякуй. Так, вялікі дзякуй. Ён здзіўлена ўсміхнуўся. Лайн вучыцца, сказаў ён сабе. Будзе выдатна мець яго ў якасці партнёра - і члена Дзернавы клуба з правам вырашальнага голасу. Кейсі таксама— "Мы выцягнем цябе ў імгненне вока!"
  
  Ужо сыходзячы, ён пачуў: "Хіба не было б выдатна, калі б яны маглі стаць сябрамі? Думаю, спадзявацца на гэта занадта складана?"
  
  Данросс не быў упэўнены, прызначалася ці гэта яму. - Што? - крыкнуў ён.
  
  "Нічога", - адказаў Бартлетт. "Паслухай, Ен, у нас шмат спраў на гэтым тыдні! Эй, я рады, што ты перамог Горнта!" "Так", - радасна сказаў ён сабе. Будзе прыемна манеўраваць з табой, уважліва назіраць за табой, будаваць наш Высакародны Дом.
  
  Прыкладна ў васьмі ярдаў ад яго, на вышыні некалькіх футаў, Данросс нязграбна павярнуўся і пачаў караскацца назад.
  
  У шаснаццаці футаў над ім Горнт і астатнія чакалі ля моцна расшыранага ўваходу ў яму. Рассвет асвятляў ўсход, і цяпер сярод окутывающих яго аблокаў відаць быў кавалачак неба. Па ўсім схіле стомленыя людзі ўсё яшчэ капалі, шукалі, клікалі і прыслухоўваліся. Хукс стомлена выбраўся з углубляющейся ямы. У гэты момант з боку дарогі Па Шань пачуўся жудасны шум. Усе галовы рэзка абгарнуліся. Затым далёка уверсе і злева яны ўбачылі рухомую частку схілу. Шум узмацніўся, затым сцяна вады і бруду хлынула з-за выгібу ўверх пагорка Кот перакрыў дарогу і, набіраючы хуткасць, памчаўся на іх. Людзі пачалі разбягацца, калі хваля глею пракацілася ўніз, туды, дзе раней было фае, і хлынула па схіле і абломкаў, затапляючы яго, велізарная маса глею ціснула на грэбень наперад і ўніз. Горнт прадбачыў гэта і ўхапіўся за двутавровую бэльку, астатнія трымаліся, як маглі. Гідкая, смярдзючая цемра дакацілася да іх і прайшла міма, Горнт упаў на калені, але яго хватка была моцнай, каб не засмактала. Хваля хлынула наперад, пакідаючы на некалькі цаляў слоты, Хукс і астатнія выцягвалі сябе вонкі, аб усім астатнім на імгненне забыўшыся.
  
  Горнт не забыўся.
  
  З таго месца, дзе ён знаходзіўся, яму было відаць яму. Ён убачыў, як з глею здаліся рукі і галава Данросса. Рукі схапіліся за што-то. Усё больш глею сцякала ў яму, знаходзячы ўзровень, запаўняючы яе. Хватка Данросса аслабла, і яго засмактала пад ваду, але ён зноў змагаўся і ненадзейна трымаўся.
  
  Горнт назіраў. І чакаў. І не рухаўся. Бруд палілася ўніз. Узровень падняўся яшчэ больш.
  
  Данросс адчуў, што падае, ўсмоктванне было вельмі моцным. Ён захлынаўся ў слізі, але пальцы трымалі яго, ён прасунуў пальцы ног у расколіну і пачаў караскацца. Нейкім чынам ён вырваўся з засмоктвання і цяпер быў у бяспекі, трымаючыся за борт, напалову вылез з гразі, яго грудзі ўздымаліся, сэрца калацілася, яго ванітавала. Усё яшчэ напалову ў шоку, з дрыжачымі каленямі, ён выцер бруд з вачэй і рота і тупа агледзеўся па баках. Затым ён убачыў Горнта ў дзесяці футах над сабой, які наглядае за ім, лёгка прытуліўшыся да выступу скалы ...
  
  На імгненне ўсе яго істота засяродзілася, убачыўшы сардоническую крывую ўсмешку, адкрытую нянавісць і велізарнае расчараванне, і ён зразумеў, што калі б ён быў наверсе і Горнт не трапіў у пастку, як трапіў у пастку ён, ён бы таксама назіраў і чакаў.
  
  Стаў бы я?
  
  Я б назіраў і чакаў аднолькава і ніколі, ніколі не працягнуў бы руку дапамогі. Не для Горнта. І тады, у рэшце рэшт, пракляцьця Дзірка Струана будзе пакладзены канец, і тыя, хто рушыць услед за мной, ніколі больш не будуць мучыцца.
  
  Затым імгненне скончылася. У галаве ў яго праяснілася. Ён успомніў Бартлетта і ў жаху утаропіўся ўніз. Там, дзе раней было шчыліна, цяпер была толькі слізкая лужына.
  
  "О, Божа! Чорт вазьмі!" ён ўскрыкнуў. Затым раптам пачаўся гармідар, і ў яме апынуліся іншыя людзі - Гакі, пажарныя і салдаты, і яны бяссільна кінуліся на слізь з рыдлёўкамі і рукамі.
  
  Данросс выбраўся вонкі. Хістаючыся, ён стаяў на краі. У тузе. Горнт ужо сышоў. Неўзабаве ўсе спробы спыніліся. Лужына засталася.
  
  АЎТОРАК
  
  89
  
  17:39 ВЕЧАРА. :
  
  Данросс стаяў ля эркерное вокны свайго пентхауса на даху Струан-Білдынг і глядзеў на гавань. Быў цудоўны Закат, бачнасць неабмежаваная, неба чыстае, за выключэннем некалькіх кучевых аблокаў з чырванаватым адценнем на захадзе над Мацерыковым Кітаем, цемра тычылася усходняга гарызонту. Унізе, у гавані, было як звычайна ажыўлена, звычайны, як звычайна, Коулун ззяў у промнях заходзячага сонца.
  
  Клаўдыя пастукала і адчыніла дзверы. Увайшла Кейсі. Яе твар было суровым, рудавата-каштанавыя валасы былі падобныя на захад. Гора зрабіла яе незямной.
  
  "Прывітанне, Кейсі".
  
  "Прывітанне, Ен".
  
  Не было неабходнасці казаць што-небудзь яшчэ. Усе аб Бартлетте было ўжо сказана. Учора позна ўвечары яго цела вынеслі. Кейсі чакала яго на схіле. Затым яна вярнулася ў гатэль. Сёння раніцай яна патэлефанавала і цяпер была тут.
  
  - Вып'еш? Чай? Кавы? Ёсць віно. Я прыгатавала марціні.
  
  - Марціні. Дзякуй, Ен, - сказала яна роўным голасам, у якім чулася боль, раздзіралая яго на часткі. - Так, я б з задавальненнем.
  
  Яна села на канапу. Ён наліў і паклаў алівы. "Усё можа пачакаць, Кейсі", - сказаў ён спагадліва. "Спяшацца няма куды".
  
  - Так, так, я ведаю. Але мы пагадзіліся. Дзякуй. Яна прыняла астуджаны куфель і падняла яго. - Джос.
  
  "Джос".
  
  Яна потягивала ледзяной лікёр, вывучаючы ўсе свае руху, амаль адасабляючыся ад самой сябе, затым адкрыла свой партфель і паклала яму на стол канверт з шчыльнай паперы. "Тут сабраны ўсе дакументы Джона Чена аб Струансе і ўсё, што ён прапаноўваў ці казаў нам. Гэта ўсё копіі
  
  У мяне ёсць тут. Тыя, што ў Штатах, я знішчу. Кейсі поколебалась. "Вы, напэўна, ужо ўнеслі змены, але, што ж, усё гэта ёсць". "Дзякуй. Лайн што-небудзь перадаваў Горнту? - Не, я так не думаю. Зноў ваганні. - У мэтах бяспекі я б выказаў здагадку, што частка інфармацыі прасачылася. - Ды.
  
  "Далей, наша здзелка з Парконуаном". Пачак дакументаў, якую яна перадала яму, была даволі тоўстай. "Усе шэсць асобнікаў падпісаны і змацаваны карпаратыўнай пячаткай. У мяне ёсць выканаўчая ўлада падпісаць. Яна поколебалась. "У нас была здзелка, Лайн і я. Я адпісвала яму права голасу усімі маімі акцыямі на дзесяць гадоў, ён зрабіў тое ж самае для мяне. Такім чынам, я кіраўнік Par-Con ".
  
  Вочы Данросса злёгку пашырыліся. "На дзесяць гадоў?" "Так", - сказала яна без эмоцый, нічога не адчуваючы, нічога не жадаючы, акрамя слёз і смерці.
  
  Пазней я змагу праявіць слабасць, падумала яна. Цяпер я павінна быць моцнай і мудрай. "На працягу дзесяці гадоў. Лінія ... Лінія кантралявала галасаванне. Я прышлю табе афіцыйнае пацверджанне, калі яно будзе афіцыйным".
  
  Данросс кіўнуў. З лакаванага пісьмовага стала ён прынёс аналагічны набор папер. - Гэта тыя ж самыя. Я іх фармальна разрэзаў. Гэта, - ён паклаў канверт на чарку, - гэта наша прыватнае пагадненне, якое дае Parcon права ўласнасці на мае караблі у якасці закладу. - Дзякуй. Але з вашым абаротным фондам у гэтым няма неабходнасці. - Тым не менш, гэта было часткай нашага пагаднення. Данросс назіраў за ёй, захапляючыся яе мужнасцю. Пры новым пачатку на схіле не было слёз, проста ашаломлены ківок і: "Я пачакаю. Я пачакаю, пакуль ... Я пачакаю". Арланда зламалася адразу. Ён адправіў яе ў гатэль, а пазней да лекара, каб аказаць ёй дапамогу. "Гэта было часткай нашай здзелкі". "Добра. Дзякуй. Але ў гэтым няма неабходнасці. "Далей: вось ліст-пагадненне аб нашай здзелцы з універсальнымі крамамі. Я прышлю вам афіцыйныя дакументы на працягу дзесяці дзён. Я не—
  
  "Але Line так і не выклала 2 мільёны". "О, але ён выклаў. Ён зрабіў гэта па кабельным ў суботу ўвечары. Мой швейцарскі банк пацвердзіў транзакцыю ўчора, і грошы былі належным чынам перададзеныя радзе дырэктараў універсальных магазінаў. Яны пагадзіліся, так што здзелка ўжо здзейсненая. - Нават нягледзячы на тое, што Паг мёртвы?
  
  "Так. Яго удава пагадзілася з рэкамендацыяй праўлення. Між іншым, гэта вельмі выгадная здзелка. Нашмат лепш, чым тэндэр на суперпродукты ".
  
  "Я не хачу гэтага, ніякай часткі гэтага".
  
  "Калі я быў у шахце, боўтаючы з Лайн, ён сказаў, як ён рады, што здзелка з General Stores адбылася. Яго дакладныя словы былі: "Выдатна! 5 мільёнаў? Я заўсёды хацеў, каб яна атрымлівала свае страшэнныя грошы. Яна заўсёды хацела быць незалежнай, і цяпер яна такая. Выдатна!"
  
  "Але якой цаной", - сказала яна яму, яе пакута нарастала. "Лайн заўсёды папярэджваў мяне, што страшэнныя грошы каштуюць больш, чым ты гатовы заплаціць. Так і ёсць. Я гэтага не хачу".
  
  "Грошы ёсць грошы. Ты не можаш ясна думаць. Ён павінен быў аддаць іх цябе, і ён аддаў іх табе. Добраахвотна ".
  
  "Ты сам даў гэта мне".
  
  "Ты памыляешся, гэта зрабіў ён. Я проста дапамог табе, як ты дапамог мне". Ён сербануў з свайго куфля. "Мне трэба ведаць, куды накіроўваць яго прыбытак. Вы, напэўна, памятаеце, што там не было права голасу. Хто яго давераная асоба?"
  
  - Гэта банк. Першы цэнтральны. Я яго душеприказчик, як і чалавек з банка. Яна поколебалась. - Я мяркую, яго маці - яго спадчынніца. Яна адзіная, хто паказаны ў яго завяшчанні, Лайн быў адкрыты для мяне па гэтай нагоды. Аб яго былой жонкі і іх дзяцей добра клапоцяцца, і яны адмыслова выключаны з яго завяшчання. Мне застаецца толькі кантроль за галасаваннем, а астатняе пераходзіць да яго маме ".
  
  - Тады яна будзе вельмі багатая.
  
  "Гэта ёй не дапаможа". Кейсі вельмі старалася, каб яе голас гучаў роўна, а слёз не было відаць. "Я размаўляў з ёй мінулай ноччу, і яна рассталася, небарака. Ёй... ёй за шэсцьдзесят, мілая жанчына, Лайн - яе адзіны сын. Нягледзячы на яе рашучасць, па шчоках пацяклі слёзы. "Яна, яна папрасіла мяне, каб вярнуць яго. У яго завяшчанні сказана, што ён павінен быць крэміраваны.
  
  - Паслухай, Кейсі, - хутка сказаў Данросс, - магчыма, я мог бы зрабіць апр...
  
  "Няма. Аб няма, дзякуй, Ен. Усё зроблена. Я зрабіў гэта. Я хацеў гэта зрабіць. Самалёт ачышчаны, і ўся папяровая праца выканана ".
  
  "Калі ты з'язджаеш?"
  
  - У дзесяць вечара.
  
  "Аб". Данросс быў здзіўлены. "Я буду там, каб праводзіць цябе".
  
  - Няма, няма, дзякуй. Машына ў парадку, але там няма ні...
  
  "Я настойваю".
  
  - Няма. Калі ласка? Яна ўмольна паглядзела на яго.
  
  Праз імгненне ён спытаў: "Які твой план?"
  
  "Нічога асаблівага. Я збіраюся. ... Я збіраюся пераканацца
  
  - мы клапоціцца пра ўсіх яго пажаданнях, аб паперах, аб яго завяшчанні і завершым яго справы. Затым я реорганизоваю Par—Con - я паспрабую рэарганізаваць яго так, як ён хацеў бы, а потым, потым я не ведаю. Усё гэта зойме ў мяне трыццаць дзён. Можа быць, я вярнуся праз трыццаць дзён, каб пачаць, можа быць, я прышлю Форрестер або каго-то яшчэ. Я не ведаю. Я дам вам ведаць праз трыццаць дзён. Да таго часу ўсё ўладжана. У вас ёсць мае нумары. Калі ласка, тэлефануйце мне ў любы час, калі ўзнікнуць праблемы. Яна пачала ўставаць, але ён спыніў яе.
  
  "Перш чым ты пойдзеш, я павінен табе сёе-тое сказаць. Я не зрабіў гэтага мінулай ноччу, таму што час было непадыходны. Магчыма, зараз так і ёсць, я не ўпэўнены, але як раз перад тым, як я пакінуў чаргу, ён спытаў мяне, не падумаю я стаць шаферам. Ён убачыў, як Кейсі збялеў, і паспяшаўся працягнуць. "Я сказаў яму, што гэта было б для мяне гонарам".
  
  "Ён сказаў "я"? Ён хацеў ажаніцца на мне?" недаверліва спытала яна. "Мы гаварылі пра цябе. Хіба гэта не варта?" "Ён ніколі не згадваў Орланду?"
  
  - У той час няма. Няма. Раней ён вельмі турбаваўся пра яе, таму што быў у яе кватэры і не ведаў, што з ёй здарылася. Данросс назіраў за ёй. "Калі я сказаў яму, што яна ў бяспецы, ён, натуральна, адчуў велізарнае палягчэнне. Калі я сказаў яму, што ты ледзь не трапіла пад апоўзень, у яго ледзь не здарыўся сардэчны прыступ. Затым, ужо сыходзячы, я пачуў, як ён ціха сказаў: "Думаю, было б занадта спадзявацца, што гэтыя двое стануць сябрамі ". Я не быў упэўнены, ці наканавана мне гэта пачуць — пакуль мы капалі, ён шмат размаўляў сам з сабой ". Ён дапіў свой напой. "Я ўпэўнены, што ён меў на ўвазе цябе, Кейсі. Яна пахітала галавой. "Гэта добрая спроба, Ен. Іду ў заклад, гэта была Арланда". "Я думаю, ты памыляешся".
  
  Зноў маўчанне. - Можа быць. Сябры? Яна паглядзела на яго. - Ты збіраешся сябраваць з Квиланом?
  
  "Няма. Ніколі. Але гэта не адно і тое ж. Арланда добры чалавек. Праўда."
  
  "Я ўпэўненая". Кейсі ўтаропілася на свой напой, зрабіла глыток, але не адчула густу. "А як жа Квиллан? Што адбылося сёння? Баюся, я не чула. Што вы з ім зрабілі? Я бачыў, што вы зачыніліся 30.01, але я ... Я сапраўды больш нічога не заўважыў. "
  
  Данросс адчуў раптоўны прыліў сіл. З-за катастрофы на Котуолле губернатар распарадзіўся закрыць фондавую біржу на ўвесь панядзелак. І банкі ў знак жалобы. Да дзесяці раніцы наяўныя Банка Кітая былі на руках у кожным аддзяленні кожнага банка па ўсёй Калоніі. Банкаўскія аперацыі спыніліся. Да трох гадзінах многія пакупнікі сталі ў чаргу, вяртаючыся, каб зноў ўнесці свае наяўныя. Незадоўга да адкрыцця рынку, у дзесяць гадзін раніцы, яму патэлефанаваў Горнт.,
  
  "Я прымаю", - сказаў ён тады.
  
  - Ты не хочаш патаргавацца?
  
  "Я не хачу ад цябе літасці, гэтак жа як і ты не чакаеш яе ад мяне. Дакументы ўжо ў дарозе". Тэлефон адключыўся.
  
  - А што наконт Квиллана? - зноў спытала яна.
  
  "Мы заключылі здзелку. Мы адкрыліся па 28, але я дазволіў яму выкупіць акцыі па
  
  18."
  
  Яна ўтаропілася на яго. Не задумваючыся, яна хутка падлічыла. "Гэта абышлося б яму ўсяго ў 2 мільёны. Але гэта 2 мільёны Лайна. Так што Квиллан сарваўся з кручка!"
  
  "Я распавёў Лайн аб здзелцы і аб тым, што гэта абыдзецца яму ў 2 мільёны, і ён засмяяўся. Я звярнуў увагу на тое, што ў выпадку з універсальнымі крамамі і здзелкай з Par-Con яго страта капіталу ў памеры 2 даляраў кампенсуецца прыбыткам у памеры 20 або больш ". Данросс назіраў за ёй, ацэньваючы яе. "Я думаю, гэта справядліва, што
  
  2 было анулявана".
  
  - Ужо ці не хочаш ты сказаць, што адпусціў Горнта з кручка проста так?
  
  "Няма. Я вярнуў сваю авіякампанію. Кантроль над All Asia Air".
  
  "Ах". Кейсі здрыганулася, успомніўшы гісторыю пра той каляднай ночы, калі Горнт і яго бацька нечакана адправіліся ў Вялікі Дом. Яе смутак была перапоўненая. "Зрабі мне ласку?"
  
  - Вядома. Пры ўмове, што гэта не для Квиллана.
  
  Яна збіралася папрасіць Данросса ўпусціць Горнта ў якасці сцюарда, каб у яго была ложа. Але цяпер яна гэтага не зрабіла. Яна ведала, што гэта было б пустой тратай часу.
  
  - Якую паслугу?
  
  - Нічога. Цяпер нічога. Я сыходжу, Ен. Стомленая, так стамілася, што яна ўстала. У яе дрыжалі калені. Усе яе цела жахліва балела. Яна працягнула яму руку. Ён узяў яго і пацалаваў тым жа выкананым грацыі жэстам, які яна памятала з вечара вечарынкі, з першай ночы ў Доўгай галерэі, калі, спалохаўшыся, яна ўбачыла нож, вонзенный ў сэрцы партрэта. Раптам яе агонія дасягнула апагею, і ёй захацелася закрычаць аб сваёй нянавісці да Ганконгу і народу Ганконга, які нейкім чынам стаў прычынай гібелі яе Роду. Але яна гэтага не зрабіла.
  
  Пазней, загадала яна сабе, трымаючыся на мяжы сваіх сіл.
  
  Не ломайся. Не адпускай. Будзь самадастатковай. Ты павінна, цяпер. Лінія сышла назаўжды.
  
  "Хутка ўбачымся, Кейсі".
  
  "Пакуль, Ена", - сказала яна і пайшла.
  
  Ён доўга глядзеў на зачыненыя дзверы, потым уздыхнуў і націснуў кнопку званка.
  
  Праз хвіліну ўвайшла Клаўдыя. - Добры вечар, тайбань, - сказала яна з уласцівай ёй незвычайнай цеплынёй. "Ёсць некалькі званкоў, з якімі варта разабрацца — самы важны, майстар Дункан хоча заняць 1000 ганконскіх даляраў".
  
  "Якога д'ябла, навошта?"
  
  "Здаецца, ён хоча купіць кольца з дыяментам для "лэдзі". Я спрабавала выцягнуць з яго яе імя, але ён не сказаў".
  
  "Аб Божа, шэйла", - падумаў Данросс, калі ў памяці ўсплыло тое, што яго сын сказаў аб сваёй "дзяўчыне". Шэйла Скраггер, медсястра з Англіі, ў адпачынку з Дунканом на аўстралійскай станцыі пад назвай Палдун. "Ну, ён не збіраецца шмат купляць за 1000. Скажы яму, што ён павінен спытаць мяне. Не, пачакай! Ён на імгненне задумаўся. "Дайце яму 1000 даляраў з дробных грошай — прапануйце іх яму пад 3 працэнты ў месяц пад яго пісьмовую гарантыю, што вы можаце не марнаваць іх з яго кішэнных грошай у памеры 100 даляраў у месяц. Калі ён дзяўбне на гэта, гэта дасць яму выдатны ўрок. Калі ён гэтага не зробіць, я дам яму 1000 даляраў, але не раней наступнага Вялікадня ".
  
  Яна кіўнула, затым сумна дадала: "Бедная міс Кейсі. Яна памірае ўнутры".
  
  "Так".
  
  "Вось вашы званкі, тайпэн. Майстар Линбар тэлефанаваў з Сіднэя, калі ласка, патэлефануй яму, калі ў цябе будзе вольная хвілінка. Ён думае, што вярнуў Вулару ў строй ".
  
  Данросс ўтаропіўся на яе. - Будзь я пракляты!
  
  - Тэлефанаваў містэр Аластер з віншаваннямі, і твой бацька, і большасць членаў сям'і. Калі ласка, патэлефануй майстру Трасслеру ў Йобург, гэта па нагоды ториума. Яна чмыхнула. - Місіс Грессерхофф тэлефанавала развітацца.
  
  "Калі яна вылятае?" Унікліва запытаўся Данросс, ведаючы рэйс.
  
  "Заўтра ранні рэйс JAL. Хіба гэта не жудасна з-за Траўкіна? О, мне так сумна з-за яго."
  
  "Так". Траўкіна памёр ноччу. Данросс некалькі разоў наведваў яго ў шпіталі "Мацільда", але яго трэнер так і не прыйшоў у прытомнасць пасля суботняга здарэння. - Мы адшукалі каго-небудзь з бліжэйшых сваякоў?
  
  - Няма. У яго не было ніякай асаблівай сяброўкі ці... ці каго-небудзь яшчэ. Майстар Жак арганізаваў пахаванне.
  
  "Добра. ТАК. Гэта самае меншае, што мы можам для яго зрабіць.
  
  "Ты збіраешся катацца ў суботу?"
  
  "Я не ведаю". Данросс вагаўся. "Нагадай мне пагаварыць са сцюардамі аб тым, каб зрабіць пятым "Траўкін Стаўкі" — спосаб аддзячыць яго".
  
  "Так. О, гэта было б цудоўна. Ён мне так спадабаўся, так, гэта было б цудоўна".
  
  Данросс зірнуў на гадзіннік. - Мая наступная сустрэча ўнізе ўжо прызначаная?
  
  "Так".
  
  - Добра, - сказаў тайбань, і яго твар выцягнуўся.
  
  Ён спусціўся на наступны паверх, у свой кабінет. "Добры дзень, містэр Чой, чым я магу вам дапамагчы?" Ён ужо даслаў спачуванні з нагоды Четырехпалого Ву.
  
  Калі дзверы зачыніліся, Пол Чой неўпрыкмет выцер рукі. "Я прыступіў да першага кроку, сэр. Прабачце, што прыйшлося адкласці гэта з учорашняга дня, але, э-э, васковыя адбіткі — яны падыходзілі да адной з двух пакінутых у вас паловак манеты?
  
  "Спачатку я б спытаў, у каго цяпер ёсць другая палова, паколькі Чатыры Пальца - гэта продак".
  
  - Сям'я Ву, сэр.
  
  "Хто ў сям'і Ву?" Данросс спытаў рэзка, наўмысна груба. "Манета была перададзена прыватнай асобе, якое павінна было перадаць яе прыватнаму асобе. Каму?"
  
  - Я. сэр. - Пол Чой без страху ўтаропіўся на "тайпэна", хоць яго сэрца білася хутчэй, чым калі—небудзь, — нават мацней, чым калі ён быў на джонке цэлае жыццё назад, - кроў маладога Пярэваратня на яго руках, полумертвое, знявечанае цела, прислонившееся да яго, і яго бацька, які крычаў яму, каб ён выкінуў гэтага чалавека за борт.
  
  - Табе прыйдзецца даказаць, што Чатыры Пальца даў яго табе.
  
  "Прабач, тайпэн, я не абавязаны нічога даказваць", - упэўнена адказаў Пол Чой. "Я проста павінен прад'явіць манету і папрасіць аб ласцы. Па сакрэце. Усё ў сакрэце, такі ўгавор. Калі гэта сапраўдная манета, на коне ваша гонар і твар Высакароднага дома, а фа...
  
  - Я ведаю, што пастаўлена на карту. Данросс прымусіў свой голас заскрежетать. - А вы? - Сэр?
  
  "Гэта Кітай. У Кітаі адбываецца шмат цікаўных рэчаў. Ты думаеш, я дурань, раз мяне абдурыў старажытная легенда?"
  
  Малады чалавек паківаў галавой, яго горла сціснулася. "Няма. Ты зусім не дурань, тайбань. Але калі я прад'яўляючы манету, ты зробіш мне паслугу".
  
  "У чым тваё ласку?"
  
  "Спачатку, я мяркую, я хацеў бы ведаць, ці задаволены вы ... ці задаволены вы, што гэта адно з чатырох. Я задаволены". "Цяпер задаволеныя?" "Так, сэр".
  
  "Вы ведаеце, што гэтая манета была скрадзеная ў Піліпа Чена?" Пол Чой ўтаропіўся на яго, затым хутка акрыяў. "Гэтая манета ад Четырехпалого Ву. Я не ведаю ні пра які крадзеж. Гэта дасталася мне ад бацькі, вось і ўсё, што я ведаю. Гэта належала майму бацьку. "Ты павінен вярнуць гэта Піліпу Чену". "Вы калі-небудзь бачылі яе, менавіта гэтую, у яго, сэр?" Данросс ўжо казаў з Філіпам Іх аб гэтай манеце. "Няўжо няма спосабу даказаць, што яна ваша, Філіп?" ён спытаў яго. "Ніякіх, тайбань. Ніякіх", - сказаў стары, заломваючы рукі. Данросс працягваў свідраваць юнака поглядам. - Гэта Піліпа Чена. Пол Чой неспакойна закруціўся. - Там было чатыры манеты, тайбань. Манета містэра Чена, павінна быць, адна з іншых. Гэты належыць, належаў майму бацьку. Ты памятаеш, што ён сказаў у Абердзіна?"
  
  Данросс моўчкі ўтаропіўся на яго, спрабуючы страсянуць, звяртаючыся з ім у заходнім стылі. Пол Чой завагаўся, але цвёрда вытрымаў погляд. Цікава, падумаў Данросс. Ты круты маленькі вырадак і добры. Такім чынам, ты эмісар Золотозубого Ву, старэйшага сына, або злодзей і тут па ўласнай волі? Ён пакінуў повисшую цішыню, выкарыстоўваючы яе, каб падарваць аўтарытэт свайго апанента, пакуль той переосмысливал сваю пазіцыю. У той момант, калі Пол Чой патэлефанаваў учора, каб дамовіцца аб сустрэчы, ён ведаў прычыну. Але як з гэтым справіцца? Чатыры Пальца ледзь памёр, а цяпер у мяне новы вораг, падумаў ён, моцны, добра трэніраваны, з кучай яек. Нават у гэтым выпадку ў яго ёсць слабыя звёны, як у любога іншага. Як і ў цябе. Горнт - адна з іх. Рыка магла б быць іншай. Ах, Рыка! Што ў ёй такога, што цябе так кранае? Забудзь пра гэта! Як вярнуць полмонеты перад аказаннем паслугі?
  
  - Мяркую, твая палова ў цябе з сабой. Давай прама зараз пойдзем да пробирщику. Ён устаў, правяраючы Падлогі Чоя.
  
  "Не, сэр, прабачце, але няма". Пол Чой адчуў, што яго сэрца гатова разарвацца, папружка на шыі раптам ператварыўся ў пятлю, палоўка манеты ўпілася ў цела. "Прабач, але я не думаю, што гэта добрая ідэя".
  
  "Я думаю, гэта вельмі добрая ідэя", - бесцырымонна працягнуў Данросс, аказваючы на яго ціск. "Мы пойдзем і прынясем гэта. Пайшлі!"
  
  "Няма. Не, дзякуй, тайпэн". Пол Чой сказаў гэта з ветлівай цвёрдасцю, якую Данросс даведаўся. "Не маглі б мы, калі ласка, зрабіць гэта на наступным тыдні? Скажам, у пятніцу? Цяпер спяшацца няма куды". "Мяне не будзе ў Ганконгу ў пятніцу". "Так, сэр. Вы будзеце ў Японіі. Не маглі б вы надаць гадзіну падчас вашага знаходжання там? У любы зручны для вас час. Наведаць спецыяліста па аналізе? Вочы Данросса звузіліся. - Падобна на тое, вы шмат ведаеце, містэр Чой. "Тут лёгка што-небудзь высветліць, сэр. У Японіі было б лепш для нас абодвух. Менш шанцаў на ... парушэнне правілаў, і ў Японіі мы абодва роўныя".
  
  "Ты мяркуеш, што цябе тут не будзе?" "Няма, няма, тайпэн. Але, як ты сказаў, гэта Кітай, у Кітаі адбываюцца дзіўныя рэчы. Чатыры Пальца і яго група таксама добра звязаны. Манета разыгрываецца адзін раз — ад чалавека да чалавеку — і звяртацца з ёй трэба менавіта так. Вось як я сабе гэта ўяўляю ".
  
  Цяпер Пол Чой абліваўся потам, дзякуючы Бога за тое, што часткай "ласкі" было тое, што ўсё павінна было захоўвацца ў сакрэце. З таго часу, як ён вярнуў цела Чатырох Пальцаў, ён змагаўся за ўладу ў сям'і. Нарэшце ён дамогся менавіта таго, чаго хацеў, зусім асаблівага становішча — з пункту гледжання мафіі — дарадцы Золотозубого Ву, старэйшага сына, цяпер намінальнага кіраўніка Марскога Ву. "Вось хто мы такія", - падумаў ён, і яго страх зноў узмацніўся. Мы кітайскія мафіёзі. Хіба на мне таксама няма крыві? Я быў на борце з опіюмам. Што Златозуб ведае такога, чаго не ведаю я? "Ты можаш безумоўна давяраць мне, Златозуб", - сказаў ён свайму брату, змагаючыся за сваю будучыню.
  
  - Баюся, у мяне няма выбару. Я ў нязведаных водах. Мне патрэбна любая дапамога, якую я магу атрымаць. Ваш вопыт будзе вельмі каштоўным", - сказаў Золотозубый на сваёй ламанай ангельскай мове, калі яны знаходзіліся на завяршальнай стадыі перамоваў. "Я мяркую, мы зможам працаваць разам". "Давай будзем шчырыя, брат. Мы абодва атрымалі універсітэцкае адукацыю, астатнія - не. Мы патрэбныя адзін аднаму, і марское судна Ву павінна быць мадэрнізавана. Я не магу гэтага зрабіць. Мне патрэбна сур'ёзная дапамога — гады, праведзеныя за кіраваннем яго шпацырнымі яхтамі, наўрад ці падыходзяць мне для камандавання. Я працягваў пытацца, але, ну, ты ж ведаеш нашага бацькі. Божа Літасцівы, я нават не мог змяніць пагадзінную стаўку дзяўчыны, не атрымаўшы яго адабрэння. Яго чатыры пальца былі на кожным караблі, у кожнай пагадненні флоту."
  
  "Вядома, але цяпер, калі яго капітаны пагодзяцца на перамены, праз год у вас будзе лепшая кітайская аперацыя ў Азіі".
  
  "Гэта менавіта тое, чаго я хачу. Менавіта."
  
  - А як наконт опіуму? - спытаў я.
  
  "Марскія суда Ву заўсёды перавозілі гэты груз".
  
  - А як наконт зброі?
  
  - Якія пісталеты?
  
  "Я чуў, ходзяць чуткі, што Чатыры Пальца збіраецца заняцца гандлем зброяй". "Я нічога не разбіраюся ў зброі".
  
  "Давайце пазбавімся ад опиумно-героинового рэкету. Давайце трымацца далей ад наркотыкаў. Хіба гэта не праўда, што ён далучыўся да тых двух жартаўніка, кантрабандысту Юэню і Беламу Пораху Ці што?"
  
  - Чуткі. Я падумаю над вашай прапановай. Але дазвольце мне сказаць, што цяпер я капітан флоту і кіраўнік Марскога Ву. Маё рашэньне канчатковае. Мы параімся. Ты будзеш дарадцам з усімі вынікаючымі адсюль наступствамі, але калі я прыму рашэнне, яно будзе канчатковым. Напрыклад, я чуў аб перавароце на фондавай біржы, які ты пракруціў без яго дазволу. Так, гэта было бліскуча, але больш гэтага быць не павінна — са мной трэба параіцца, і я павінен ведаць загадзя ".
  
  "Згодны. Але з гэтага моманту я таксама займаюся бізнэсам за свой кошт. Я звольніўся з Gornt's. Далей, любыя прыватныя здзелкі, якія я пачаў з Four Fingers, я працягну ". "Што гэта такое?" - спытаў я.
  
  "У пятніцу ён даў мне аванс у памеры 2 мільёнаў для гульні на біржы. Мая здзелка складала 17,5 працэнта ад прыбытку. Я хачу ўсю прыбытак". "50 працэнтаў".
  
  "90. На дадзены момант мяне нішто не ўтрымлівае ў Ганконгу. Нават пры 50 працэнтах, калі я прадам цяперашнія актывы — а, дарэчы, толькі я ведаю, што гэта такое, — мая кошт складзе каля 3 мільёнаў долараў ЗША ".
  
  Яны патаргавацца і сышліся на 70 працэнтах, 30 адсоткаў Златозуба павінны былі быць пераведзены ў швейцарскі банк на нумарны рахунак.
  
  "Я мяркую, што рынак пратрымаецца яшчэ два дні, затым я разгружусь. Маё рашэнне, добра?"
  
  "Так. Прыбытковы падыходзіць табе, Малодшы брат, больш, чым Падлогу. Я б хацеў застацца з Прыбытковым. Што яшчэ ты рабіў з Чатырма пальцамі?"
  
  "Была апошняя афёра. Ён пакляўся мне захоўваць таямніцу вечна. Назаўжды, клятвамі на крыві. Я павінен выканаць яго жаданне".
  
  Златозубый Ву неахвотна пагадзіўся, і цяпер, чакаючы, калі тайпэн адкажа яму аб Японіі, упэўненасць маладога чалавека была поўная да краёў. Я багаты. У мяне ёсць уся ўлада Золотозуба, калі мне гэта спатрэбіцца, і ў мяне ёсць пашпарт ЗША, і я збіраюся на Гаваі. У Японіі ёсць шанец, што я змагу перахітрыць Данросса — не, не перехитрю яго, ён занадта добры для гэтага, але, можа быць, там я змагу бяспечна і шчыра паціснуць руку, каб даказаць раз і назаўсёды, што мая манета сапраўдная. "Японія падышла б цябе, тайпэн?" паўтарыў ён. "Я чуў, ты сарваў куш на рынку?" Юнак празьзяў, не чакаючы нічога падобнага. "Так, сэр. Я апера яго прыкладна на 5,5 мільёнаў даляраў".
  
  Данросс прысвіснуў. - Нядрэнна для пары тыдняў працы, Прыбытковы Чой. Пры 15-адсоткавым падатку, - нявінна дадаў ён.
  
  Юнак здрыгануўся і трапіў у пастку. "Чорт вазьмі, я грамадзянін ЗША, таму облагаюсь амерыканскімі падаткамі ва ўсіх адносінах". Ён завагаўся. - У мяне ёсць пара ідэй, якія ... Скажам, тайбань, мы маглі б заключыць здзелку, якая была б выгадная і табе, і мне.
  
  Данросс ўбачыў, як звузіліся вочы Падлогі Чоя і ўзрасла яго насцярожанасць. "Мой стары давяраў табе", - сказаў юнак. "Вы і ён былі старымі сябрамі. Можа быць, аднойчы я змагу зрабіць гэта — і буду гэтага каштаваць". "Вярні манету добраахвотна, і я зраблю цябе разнастайныя паслугі ". "Перш-наперш, тайбань. Спачатку мы высветлім, сапраўдная мая манета. Японія, добра?"
  
  "Няма. Тут ці не будзе ўвогуле!" Раўнуў Данросс, вырашыўшы рызыкнуць.
  
  Пол.Вочы Чоя звузіліся яшчэ больш. Раптам ён таксама адважыўся, сунуў руку пад кашулю, дастаў манету і паклаў яе на стол.
  
  - Ад імя Цзінь-куа я прашу аб ласцы у тайбэня Высакароднага
  
  Дом."
  
  У насталай цішыні Данросс ўтаропіўся на манету. - Ну? - Па-першае, я хачу атрымаць статус Старога сябра, роўны Чатыром Пальцах, з усімі вынікаючымі адсюль наступствамі. Другое: я хачу, каб мяне прызначылі дырэктарам Strun's тэрмінам на чатыры гады з заробкам, роўнай зарплаце іншых дырэктараў, — за гэта я куплю пакет акцый на рынку, давёўшы свае ўладанні да 100 000 акцый ". У насталай цішыні ён адчуў, як кропелька поту скацілася з яго падбародка. "Далей: я хачу стварыць сумеснае прадпрыемства з 50 на 50 партнёрамі, фармацэўтычны завод з капіталізацыяй у 6 мільёнаў даляраў ЗША — палову я ўкладу ў працягу 30 дзён".
  
  Данросс збянтэжана ўтаропіўся на яго. - Каб зрабіць што?-
  
  "Рынак фармацэўтычных прэпаратаў па ўсёй Азіі велізарны. Мы маглі б скласці пакет, улічваючы ваш досвед у вытворчасці, а мой - у маркетынгу. Згодныя?"
  
  "І гэта ўсё? Уся паслуга?"
  
  - Яшчэ тры рэчы. Эт...
  
  - Толькі трое? З'едліва спытаў Данросс.
  
  - Тры. Па-першае, у наступным годзе я збіраюся адкрыць яшчэ адну фондавую біржу. Я...
  
  - Ты што? Данросс ўтаропіўся на яго, здзіўлены.
  
  Прыбытковы Чой усміхнуўся і выцер пот з твару. "Вядома. Фондавая біржа для кітайцаў, кіраваная кітайцамі".
  
  Данросс раптам засмяяўся: "У цябе ёсць яйкі, Прыбытковы Чой. Пра ды. Дарэчы, гэта зусім нядрэнная ідэя. Што наконт новай біржы?"
  
  "Проста твая добразычлівая дапамогу Старога Сябра, каб пачаць, каб перашкодзіць вялікім хлопцам блакаваць мяне".
  
  "На 50 адсоткаў".
  
  "На вельмі выгадных ўнутраных умовах. Вельмі выгадных, гарантаванае. Далей, - юнак не губляў надзеі, - я хачу, каб вы прадставілі мяне Ландо Матэ і сказалі яму, што падтрымліваеце мяне як члена групы майго бацькі ва ўдзеле ў таргах за манаполію ігральнага і залатога сіндыката. Усё ў парадку?"
  
  - Ты сказаў тры рэчы. Якая апошняя?
  
  "Праз тры гады я буду кіраваць клубам "Торф". За гэты час я гарантую ахвяраваць мільён даляраў любы дабрачыннай арганізацыі, якую вы назавеце, я падтрымаю усе годныя справы і, клянуся Богам, зраблю ўсё, каб вам было так лёгка, як я змагу ". Малады чалавек выцер пот. - Я скончыў.
  
  Данросс павагаўся. - Калі манета сапраўдная, я пагаджуся на ўсе, акрамя той частцы, якая тычыцца Ландо Мацюкі. - Няма. Гэта частка здзелкі. - Я не згодны.
  
  — Я не прасіў нічога супрацьзаконнага, нічога такога, чаго вы не маглі б зрабіць... - Ландо Мата выбыў!
  
  Малады чалавек уздыхнуў. Ён узяў манету са стала, ўтаропіўся на яе. "Калі гэта выключана, тады ўся здзелка адмяняецца, і я стаўлю чатыры пальца
  
  Давайце спытаем Ву. Гэта ўсё тая ж манета, - сказаў ён, рыхтуючыся разыграць сваю апошнюю карту.
  
  "Ішто?"
  
  - І гэта зробіць цябе прыхільнікам наркотыкаў, зброі і ўсяго, што ты ненавідзіш, але павінен будзеш паважаць. Даруй, тайпэн, але я не хачу быць продкам. Ён кінуў манету назад на стол. - Выбірай сам.
  
  Данросс раптам устрывожыўся. Паслуга была па-майстэрску абстаўленая. Нічога супрацьзаконнага, нічога экстравагантнага. Пол Чой вельмі добра згуляў супраць яго. Занадта добра. Чатыры пальца былі вядомай велічынёй. Але гэты, гэта д'ябальскае адроддзе? Я не магу рызыкаваць наркотыкамі — ён гэта ведае.
  
  Каб даць сабе час, Данросс палез у кішэню, намацаў маленькі шаўковы мяшэчак і паклаў манету на стол. Ён пераклаў сваю палову ў іншую. Пасадка была ідэальнай.
  
  Самі таго не усведамляючы, абодва мужчыны выдыхнулі, утаропіўшыся на цяпер ужо злучаную манету, якая назаўсёды злучыць іх разам. Данросс ведаў, што гэта пустая трата часу, але ён усё роўна пойдзе да пробирщику. Імгненне ён трымаў дзве палоўкі ў руцэ. Што рабіць з гэтым дзёрзкім маладым нягоднікам, спытаў ён сябе. А, вось і добрая думка! Філіпа Чену варта распавесці аб праблеме!
  
  "Добра, Прыбытковы Чой", - сказаў ён, паставіўшы яго на вельмі высокае месца ў сваім асабістым спісе падазраваных асоб. "Я пагаджуся аказаць табе паслугу - калі твае палавінкі сапраўдныя — за выключэннем таго, што я спытаю Ландо, я нічога не магу яму сказаць. Добра?"
  
  "Дзякуй, тайпэн, ты не пашкадуеш аб гэтым". Мокры ад палягчэння Прыбытковы Чой дастаў спіс імёнаў. "Тут усе эксперты-пробирщики Ганконга. Хочаце выбраць што-небудзь адно? Я, э-э, я праверыў, і ўсе яны адкрыты да сямі гадзін."
  
  Данросс слаба ўсміхнуўся. - Ты вельмі ўпэўнены ў сабе, Прыбытковы Чой.
  
  "Проста старайцеся апярэджваць падзеі, сэр".
  
  Кейсі выйшла з "Струан Білдынг" і накіравалася да чакалі яе "Роллсу". Лім адразу ж адчыніла ёй дзверы. Яна адкінулася на глыбокія падушкі, нічога не адчуваючы, нічога не ведаючы, акрамя таго, што яе паглынае туга і ў любы момант яна можа сарвацца, нават не заўважыўшы, як Лім ўпісаў машыну ў шчыльнае рух, накіроўваючыся да аўтамабільнага парому.
  
  Слёзы былі зусім блізка. "Так шмат часу да ад'езду", - падумала яна.
  
  Ўсё запакаваная і адпраўлена ў самалёт. Я выпісаўся, усе рахункі аплачаны, але яшчэ так шмат часу засталося.
  
  На імгненне яна падумала аб тым, каб проста спыніць машыну і сысці, але гэта было б яшчэ горш, без адзіноты, без абароны, і яна адчувала сябе так жудасна. І ўсё ж я павінна выбрацца, пабыць адна. Я павінна. Аб Госпадзе, Лінія, бедная лінія. -Лім, - сказала яна імпульсіўна, - ідзі на Вяршыню.
  
  "Міс?"
  
  "Проста едзь на вяршыню Піка, да назіральнай пляцоўцы. Калі ласка?" - папрасіла яна, адчайна імкнучыся, каб яе голас гучаў штодзённа. "Я, я там не была. Я хачу ўбачыць гэта перад сыходам. Калі ласка."
  
  "Так, міс".
  
  Кейсі адкінулася назад i закрыла вочы, стрымліваючы бязгучна павалілі слёзы.
  
  90
  
  18:45 ВЕЧАРА. :
  
  Быў амаль закат.
  
  У Ло Ву, цэнтральнай памежнай вёсцы паміж Калоніяй і Кітаем, звычайныя натоўпы кітайцаў пераходзілі мост у абодвух напрамках. Мост быў ледзь ці пяцьдзесят ярдаў у даўжыню і перакінуты праз журчашчай брудны ручай, і ўсё ж гэтыя пяцьдзесят ярдаў для некаторых былі мільёнам міль. На абодвух канцах былі пасты аховы, іміграцыйныя кантрольна-прапускныя пункты і мытня, а пасярэдзіне - невялікі здымны бар'ер. Там стаялі двое паліцэйскіх Ганконга і двое салдат КНР. Праз мост праходзілі два чыгуначных шляху.
  
  У старыя часы цягнікі хадзілі з Кантона у Ганконг і назад без прыпынкаў, але цяпер пасажырскія цягнікі спыняліся па абодва бакі, і пасажыры пераходзілі дарогу пешшу. А самі цягнікі, вярталіся тым жа шляхам, якім прыйшлі. Грузавыя цягнікі з Кітая праходзілі без праблем. У большасці выпадкаў.
  
  Кожны дзень сотні мясцовых жыхароў перасякалі мяжу, як яны перасякалі б любую дарогу. Іх поля або праца знаходзіліся па абодва бакі мяжы, і так было на працягу пакаленняў. Гэтыя памежнікі былі цягавітымі, падазронымі людзьмі, ненавидевшими перамены, ненавидевшими ўмяшанне, ненавидевшими уніформу, асабліва паліцыю і замежнікаў ўсіх масцяў. Замежнікам для іх, як і для большасці кітайцаў, быў любы чалавек не з іх вёскі. Для іх не было мяжы, і ніколі не магло быць.
  
  Мост Ло Ву быў адным з самых уразлівых месцаў ва ўсім Кітаі — ён і два іншых пункта перасячэння мяжы. Адзін з іх знаходзіўся ў Мау-Кам-Тохе, куды штодня дастаўлялі жывёлу і гародніна па хісткай мосце праз той жа ручай, які адзначаў вялікую частку мяжы. Апошні, на самай ўсходняй ускрайку мяжы, знаходзіўся ў рыбацкай вёсцы Таў Кок. Тут мяжа не была пазначаная, але, па агульным згоды, было пазначана, што яна праходзіць па сярэдзіне адзінай вясковай вуліцы.
  
  Гэта былі адзіныя пункты сутыкнення Кітая з Захадам. Усе старанна кантралявалася — абедзвюма бакамі. Напружанасць і манеры ахоўнікаў былі свайго роду барометрам.
  
  Сёння ахоўнікі на кітайскай баку Ло Ву нерваваліся. З-за гэтага ганконская бок таксама нервавалася, не ведаючы, чаго чакаць — магчыма, раптоўнага закрыцця, магчыма, раптоўнага ўварвання, як у мінулым годзе, калі Калонія існавала па капрызе Кітая. - І гэта жыццёвы факт, - прамармытаў старэйшы інспектар Сміт. Сёння яго накіравалі сюды для выканання асаблівага задання, і ён з турботай стаяў каля паліцэйскага ўчастка, які быў прадбачліва размешчаны ў сотні ярдаў ад сапраўднай мяжы, каб не абражаць і не ствараць хваляванняў. Госпадзе, падумаў ён, хвалі? Адзін пердеж ў Лондане можа справакаваць марш мільёнаў бежанцаў сюды - калі дзяржавы па той бок мяжы вырашаць, што гэты малюсенькі парыў ветру з'яўляецца абразай годнасці Кітая.
  
  "Ды ладна табе, дзеля ўсяго святога", - нецярпліва сказаў ён, яго кашуля колеру хакі прыліпла да спіны, а вочы былі скіраваныя на дарогу назад у Ганконг. На дарозе была лужына. Яна павярнула ў бок. Затым удалечыні ен убачыў надыходзячую паліцэйскую машыну. Выпрабаваўшы велізарнае палягчэнне, ён пайшоў ёй насустрач. З машыны выйшаў Армстронг. Затым Браян Квок. Сміт адсалютаваў Роберту Армстрангу сваёй франтаваты кіем, каб схаваць ўзрушэнне. Браян Квок быў у цывільнай вопратцы. У яго вачах было цікавае, адсутнае, окаменевшее выраз. "Прывітанне, Роберт", - сказаў Сміт. "Прывітанне. Прабач за спазненне", - сказаў Армстронг. "Гэта ўсяго на пару хвілін. Наогул-то мне сказалі "закат". Сміт, прыжмурыўшыся, паглядзеў на захад. Сонца яшчэ не села. Ён зноў звярнуў увагу на Браяна Квока. Было цяжка схаваць пагарду на яго твары.
  
  Высокі, прыгожы кітаец дастаў пачак цыгарэт. Яго пальцы дрыжалі, калі ён працягваў яе Сміту.
  
  - Не, дзякуй, - холадна сказаў Сміт. Армстронг ўзяў цыгарэту. - Я думаў, ты кінуў паліць?
  
  "Я так і зрабіў. Я пачаў зноў".
  
  Браян Квок нервова засмяяўся. "Баюся, што гэта я. Роберт спрабаваў трымаць ... трымаць Кроса і яго анёлаў далей ад мяне".
  
  Ні адзін з мужчын не засмяяўся.
  
  - Хто-небудзь прыйдзе? Хто-небудзь яшчэ? - Спытаў Сміт.
  
  "Я так не думаю. Не афіцыйна". Армстронг агледзеўся. Там былі звычайныя разявакі, але яны здаваліся выпадковымі. "Хоць яны тут. Дзе-то". Абодва мужчыны адчулі, як поўсць у іх на загривках ўстае дыбам. - Ты можаш працягваць у тым жа духу.
  
  Сміт дастаў афіцыйны дакумент. "Ву Чу той, ён жа Браян Каршун Квок, вы афіцыйна абвінавачваюцца ў шпіянажы супраць ўрада Яе Вялікасці ў інтарэсах замежнай дзяржавы. У адпаведнасці з Загадам аб дэпартацыі з Ганконга вам афіцыйна прадпісваецца пакінуць Калонію Кароны. Калі вы вернецеся, вас афіцыйна папярэдзяць, што вы робіце гэта на свой страх і рызыка і можаце быць прыцягнутыя да адказнасці і заключаны ў турму па меркаванні Яе Вялікасці. Сміт змрочна працягнуў яму паперу.
  
  Браян Квок ўзяў яго. Здавалася, яму спатрэбілася час, каб убачыць і пачуць, яго пачуцці прытупіліся. "Цяпер ... што цяпер адбываецца?"
  
  - Ідзі па гэтай чортаву мосце і вяртайся да сваіх прыяцелям, - сказаў Сміт.
  
  "А? Ты думаеш, я дурань? Ты думаеш, я веру, што ты... ты адпускаеш мяне?" Браян Квок павярнуўся да Армстрангу. "Роберт, я працягваю казаць табе, што яны гуляюць са мной, з табой, яны ніколі не адпусцяць мяне на волю! Ты гэта ведаеш!"
  
  "Ты вольны, Браян".
  
  "Няма ... Няма, я ведаю, што адбываецца. У той момант, калі я, у той момант, калі я буду амаль там, яны оттащат мяне таму, катаванне надзеяй, вось і ўсё, ці не так?" У яго голасе з'явілася пронзительность, у кутках вуснаў выступіла пена. - Вядома! Катаванне надзеяй.
  
  "Дзеля бога, я ж сказаў табе, што ты вольны! Ты можаш ісці", - сказаў Армстронг цвёрдым голасам, жадаючы пакласці гэтаму канец. "Ідзі, дзеля бога! Не пытай мяне, чаму яны адпускаюць цябе, але гэта так. Сыходзь!"
  
  Не верачы сваім вушам, Браян Квок выцер рот, пачаў казаць, але спыніўся. "Ты... гэта... гэта хлусня, павінна быць!"
  
  "Сыходзь!"
  
  "Добра, я..." Браян Квок зрабіў крок наперад, затым спыніўся. Яны не рухаліся. "Ты, ты сапраўды маеш на ўвазе?"
  
  "Так".
  
  Браян Квок, дрыжучы, працягнуў Сміту руку. Сміт паглядзеў на яе, потым яму ў твар. - Калі б гэта залежала ад мяне, я б цябе прыстрэліў.
  
  Ўспышка нянавісці прамільгнула на твары Квока. - А як наконт цябе і хабару? Як наконт таго, што ты прадаеш паліцэйскіх прафесіяналаў...
  
  "Давай не будзем удавацца ў падрабязнасці! Фтеунг ты - частка Кітая!" Сміт зароў, а Армстронг збянтэжана кіўнуў, успомніўшы першыя 40 000 ставак, згуляных у суботу.
  
  - Невялікае расчэсваннем пёраў - стары кітайскі звычай, - працягваў Сміт, дрыжучы ад лютасці. - Здрада - няма. Фонг-фонг быў адным з маіх хлопцаў да таго, як паступіў у СІ. Ідзі наедайся і прэч адсюль праз мост, або я цябе выпорю!"
  
  Браян Квок пачаў быў гаварыць, але спыніўся. Ён змрочна працягнуў Армстрангу руку. Армстронг непрыязна паціснуў яе. "Гэта проста ў памяць аб старых часах, аб тым Браяну, якога я ведала. Я таксама не ўхваляю здраднікаў".
  
  "Я, я ведаю, што мяне напампавалі наркотыкамі, але дзякуй". Браян Квок падаўся назад, усё яшчэ падазраючы падвох, затым павярнуўся. Кожныя некалькі секунд ён азіраўся, ашаломлены тым, што яны ідуць за ім. Калі яго запинающиеся ногі дасягнулі моста, ён перайшоў на шалёны бег. Напружанне ўзрасла да нябёсаў. Паліцыя ля шлагбаўма не спыніла яго. Салдаты таксама. Абодва бакі, папярэджаныя загадзя, прыкінулася, што не заўважаюць яго. Натоўпу, бягучыя па абодва бакі шляхоў, ровары, пешаходы, калесы, у асноўным гружаныя, не звярталі на яго ніякай увагі. Па іншы бок бар'ера Браян Квок рэзка затармазіў і павярнуў назад.
  
  "Мы пераможам, мы пераможам, вы ведаеце, мы пераможам", - крыкнуў ён ім у адказ, яго грудзі цяжка ўздымаліся. "Мы пераможам!" Затым, усё яшчэ падазраючы падвох, ён прыгнуўся і збег у Кітай. Каля цягніка, яны ўбачылі несамавітую групу людзей, якія перахапілі яго, але цяпер гэта было занадта далёка, каб выразна разглядзець. Напружанне на мастку спала. Сонца пачало садзіцца.
  
  У невялікі назіральнай вежы на вяршыні паліцыі, Роджэр Крос глядзеў у магутны бінокль. Ён быў добра патрэсці. cealed. Побач з ім быў аператар СІ з тэлескапічнай камерай, таксама схаванай. Яго твар быў закрыты. Адным з мужчын, якія сустракалі Браяна Квока, быў Цу-ян, зніклы мільянер.
  
  Сонца амаль схавалася за заходнімі морамі. Кейсі была на назіральнай пляцоўцы Піка, унізе раскінуўся ўвесь Ганконг, у прыцемках гарэлі агні, частка горада і Коулуна былі крывавага колеру, частка ўжо цёмная, з глыбокімі ценямі і яркімі блікамі. Сонца схавалася і настала ноч, сапраўдная ноч.
  
  Але яна не заўважала ўсёй прыгажосці таго, што адбываецца. Яе твар было мокрым ад слёз, якія ўсё яшчэ цяклі. Яна стаяла, абапёршыся на парэнчы ў далёкім куце, нічога не заўважаючы. Іншыя турысты і людзі, якія чакалі на бліжэйшых аўтобусных прыпынках, пакінулі яе ў спакоі — занадта захопленыя сваімі справамі.
  
  - Клянуся ўсімі багамі, сёння я зарабіў цэлае стан. ..."
  
  "Я перш за ўсё купіў яго і падвоіў свае блудливые грошы . . . . "
  
  "Ииии, я таксама, і я выдаткаваў вялікую частку дня на перамовы аб крэдыце ад Best Bank пад мой партфель ... "
  
  "Слава ўсім багам , што Сярэдняе Каралеўства выратавала гэтых дурных замежных д'яблаў ... "
  
  "Я купіў "Ноўбл Хаўс" у 20 гадоў..."
  
  - Ты чуў, у Котуолле адкапалі яшчэ два целы, і цяпер па ліку шэсцьдзесят сем загінулых? . . ."
  
  "Джос! Хіба рынак не прыгожы? Прадказанне старога Сляпога Танга зноў збылося. . . ."
  
  "Ты чуў аб маёй сястры, трэцяй прыбіральшчыцы Фанг з "Грэйт Гатэля"? Яна і яе сіндыкат купілі ў самыя змрочныя часы, і цяпер яна мільянершы . . . . "
  
  Кейсі нічога не чула, нічога не бачыла, гора перапаўняла яе. Людзі прыходзілі і сыходзілі, некалькі закаханых. Адзінымі еўрапейцамі былі турысты са сваімі фотаапаратамі. Кейсі хавалася ад іх, як магла.
  
  "Скажыце, я магу чым-небудзь дапамагчы?" - спытаў адзін з іх.
  
  "Не, не, дзякуй", - адказала яна роўным голасам, не гледзячы на яго, не ў сілах стрымаць слёзы.
  
  "Я павінна спыніцца", - падумала яна. Я павінна спыніцца. Я павінна пачаць спачатку. Я павінна пачаць спачатку, быць моцнай і жыць, дзеля сябе і Лайна. Я павінен ахоўваць яго і яму падобных, я павінен быць моцным, быць моцнай.
  
  Але як?
  
  "Я не адпушчу цябе", - сказала яна сабе ўслых. Я не адпушчу. Я павінна падумаць.
  
  Я павінен падумаць аб тым, што сказаў тайпэн. Не аб шлюбе, аб Лайн, не пра гэта. Я павінен падумаць пра Орланде.
  
  "Ці Не занадта шмат надзеі, што яны стануць сябрамі?" Ён сапраўды так сказаў?
  
  Што з ёй рабіць?
  
  Пахавайце яе. Яна забрала ў мяне Леску. ТАК. Але гэта было ў рамках маіх правілаў, правілаў, якія я ўсталяваў. лан правоў. Яна не падобная на Квиллана, і гэта быў Лайн — ён закахаўся ў яе, ён сустракаўся з ёй. Яна не падобная на Квиллана Горнта.
  
  Квиллан. Што наконт яго? Ён прыходзіў у гатэль сёння днём, зноў прапаноўваючы ёй любую дапамогу, у якой яна мела патрэбу. Яна падзякавала яго і адмовілася. "Са мной усё ў парадку, Квиллан. Я павінен разабрацца з гэтым сам. Няма, калі ласка, не провожай мяне. Калі ласка. Я вярнуся дзён праз трыццаць, можа быць. Тады я буду больш разумным ".
  
  - Ты падпісваеш кантракт са "Струанс"?
  
  "Так. Так, гэта тое, што я хачу зрабіць. Прабач". "Не трэба прасіць прабачэння. Цябе папярэдзілі. Але гэта не выключае вячэры ў першы вечар твайго вяртання. Так?" "Так".
  
  О, Квиллан, што ж з табой рабіць?
  
  Нічога ў працягу трыццаці дзён. У Лайн павінны быць наступныя трыццаць дзён. Цалкам. Я павінен абараніць яго ад сцярвятнікаў.
  
  Напрыклад, Сеймур Стейглер. Гэтай раніцай ён прыйшоў да яе ў нумар. "Прывітанне, Кейсі, я распараджуся, каб падрыхтавалі труну і—" "Справа зроблена, ці ўсё зроблена".
  
  - Гэта факт? Выдатна. Слухай, я ўжо сабрала рэчы. Джаннелли можа забраць мае сумкі, і я буду ў самалёта своечасова, так што мы з—" "Няма. Я праводжу Лайна дадому адна.
  
  "Але, чорт вазьмі, Кейсі, нам шмат аб чым трэба пагаварыць. Ёсць яго завяшчанне, ёсць здзелка з Par-Con, у нас ёсць час усё добра абдумаць. Мы можам затрымацца і, магчыма, зарабіць некалькі дадатковых ачкоў. Мы...
  
  "Усё гэта можа пачакаць. Убачымся ў Лос-Анджэлесе, калі ты з'едзеш на пару дзён, Сеймур. Вяртайся ў наступны панядзелак ".
  
  "Панядзелак? Дзеля ўсяго святога, у нас мільён спраў! На разблытванне спраў Лайн сыдзе год. Нам трэба хутка наняць адваката. Вядома, лепшага ў горадзе. Я зраблю гэта першым справай, самым лепшым. Не забывай, што ёсць яго ўдава і яго дзеці. Яна падасць у суд ад іх імя, вядома, яна падасць у суд - і потым, ёсць ты! Дзеля ўсяго святога, ты маеш права на салідную долю. Мы таксама пададзім ў суд, хіба ты не была яму як жонка сем гадоў?..
  
  "Сеймур, ты звольнены! Выносілі сваю задніцу адсюль і—" "Што, чорт вазьмі, з табой? Я думаю толькі пра тваіх законных правах і—"
  
  "Ты што, не чуеш, Сеймур? Ты звольнены!" "Ты не можаш мяне звольніць. У мяне ёсць правы. У мяне кантракт!" "Ты сукін сын. Ты атрымаеш кругленькую суму за выкананне свайго кантракту, але калі ты займешься справамі мяне, Лайн або кампаніі Лайн, я паклапачуся аб тым, каб ты нічога не атрымаў. Нічога. А цяпер прэч адсюль да чортавай маці!"
  
  Кейсі выцерла слёзы, успамінаючы свой выбух гневу. Што ж, ён сукін сын. Раней я ніколі не была ўпэўненая, але цяпер упэўненая. Я рада, што звольніла яго. Іду ў заклад на любыя грошы, што ён прымчыцца вынюхвае, як гіена. Вядома. Іду ў заклад, што ён пойдзе наведаць былую місіс. Бартлетт, калі ён яшчэ не патэлефанаваў ёй і не давёў да ашалеласці, каб прадстаўляць яе вывадак для атакі на Паркону і Лайн. Вядома, я гатовы паспрачацца на любыя грошы, што так ці інакш ўбачу яго ў судзе.
  
  1361
  
  Што ж, дапамажы мне Бог, клянуся, ён не паб'е мяне. Я абараню Лайн, што б там ні было.
  
  Забудзь гэтага ўблюдка, Кейсі. Забудзься аб бітвах, у якіх табе трэба будзе ўдзельнічаць, засяродзься на сучаснасці. А як жа Арланда? Лайн, Лайн любіў яе — магчыма, любіў. А ён? Я не ведаю напэўна. І ніколі не даведаюся, не цяпер.
  
  Арланда.
  
  Ці павінен я пайсці наведаць яе?
  
  91
  
  8:05 ВЕЧАРА. :
  
  Арланда сядзела ў цемры свайго нумара ў гатэлі "Мандарын", утаропіўшыся ў ноч. Яе гора было вычарпана.
  
  Джос аб Лініі, сказала яна сабе ў дзесяцітысячны раз. Джос. Цяпер усё як раней. Усё павінна пачацца спачатку. Багі зноў пасмяяліся трэба мной. Магчыма, будзе яшчэ адзін шанец — вядома, будзе яшчэ адзін шанец. Ёсць іншыя мужчыны ... О, Божа! Не хвалюйся, усё будзе так, як было. Квиллан сказаў, каб я не хваляваўся, мае кішэнныя выдаткі працягнуцца.—
  
  Зазваніў тэлефон, напалохаўшы яе. - Алё?
  
  "Арланда? Гэта Кейсі". Арланда рэзка выпрасталася, здзіўленая. "Я еду сёння ўвечары, але я хацела пабачыць цябе перад сыходам. Гэта магчыма? Я ўнізе".
  
  Яе вораг тэлефануе ёй? Навошта? Пазлараднічаць? Але яны абодва прайгралі. "Так, Кейсі", - нерашуча сказала яна. "Не хочаш падняцца? Тут больш самотна. 363." "Вядома. 363."
  
  Арланда ўключыла святло і паспяшалася ў ванную, каб агледзець свой твар. Яна ўбачыла смутак і нядаўнія слёзы, але не ўзрост. Пакуль няма. "Але старасць прыходзіць", - падумала яна, і дрыжыкі благога прадчування ахапіла яе. Прычасацца і трохі падмаляваць вочы. Больш нічога не трэба. Пакуль няма.
  
  Спыні гэта! Узрост непазбежны. Будзь азиатом! Будзь свядомым.
  
  Яна надзела туфлі. Чаканне здалося доўгім. Яе сэрца сціскалася. Празвінеў званок. Дзверы адчыніліся. Кожны ўбачыў адчай іншага.
  
  "Уваходзь, Кейсі".
  
  "Дзякуй".
  
  Пакой была маленькай. Кейсі заўважыла два маленькіх валізкі, акуратна стаяць побач з ложкам. - Ты сыходзіш? Яе голас здаўся ёй далёкім.
  
  "Так. Так, я пераязджаю да сяброў маіх бацькоў. Гатэль "а", гэта дарагавата. Мае сябры сказалі, што я магу пажыць у іх, пакуль не знайду іншую кватэру. Калі ласка, сядайце.
  
  - Але ў вас ёсць страхоўка?
  
  Арланда цепнула вачмі. "Страхоўка? Няма, няма, я так не думаю. Я ніколі ... Не, я так не думаю".
  
  Кейсі ўздыхнула. "Значыць, ты страціў усё?"
  
  - Джос. Арланда злёгку паціснула плячыма. - Гэта не мае значэння. У мяне ёсць трохі грошай у банку і ... Са мной усё ў парадку. Яна ўбачыла пакуты на твары Кейсі, і яе ахапіла спачуванне. "Кейсі", - хутка сказала яна, - "Наконт Лайн. Я не спрабавала прывабіць яго ў пастку, ні для чаго дрэннага. О так, я любіла яго, і так, я б зрабіла ўсё, каб выйсці за яго замуж, але гэта толькі справядліва, і, шчыра кажучы, я веру, што была б яму выдатнай жонкай, я б вельмі старалася быць лепшай, шчыра. Я сапраўды любіла яго і... - Арланда зноў злёгку паціснула плячыма. - Ты ведаеш. Даруй.
  
  "Так, так, я ведаю. Не трэба прасіць прабачэння".
  
  - Калі я ўпершыню сустрэла цябе ў Абердзіна, у ноч пажару, - паспешліва працягнула Арланда, - я падумала, як па-дурному з майго боку, што, магчыма, ты быў не ... - Яна ўздыхнула. "Магчыма, як ты і сказала, Кейсі, нам не аб чым казаць. Цяпер самае галоўнае". Слёзы паліліся зноў. І яе слёзы, іх рэальнасць, выклікалі слёзы ў Кейсі.
  
  Імгненне яны сядзелі так, дзве жанчыны. Затым Кейсі знайшла сурвэтку, выцерла вочы, адчуваючы сябе жудасна, нічога не вырашыўшы, жадаючы хутчэй скончыць тое, што пачаў. Яна дастала канверт. - Вось чэк. Ён на 10 000 даляраў ЗША, якія я...
  
  Арланда ахнула. - Мне не патрэбныя твае грошы! Мне нічога не трэба ад цябе.—
  
  "Гэта не ад мяне. Гэта ад Лайн. Паслухай хвілінку". Кейсі распавяла ёй, што Данросс сказаў пра Бартлетте. Усе гэта. Паўтор гэтага зноў раздзірае яе. "Так сказаў Лайн. Я думаю, што гэта на цябе ён хацеў ажаніцца. Можа быць, я памыляюся. Я не ведаю. Але нават у гэтым выпадку ён хацеў бы, каб у цябе была нейкая кропля ... нейкая абарона.
  
  Арланда адчула, што яе сэрца гатова разарвацца ад іроніі усяго гэтага. - Лайн сказаў "шафер"? Праўда?
  
  "Так".
  
  - І быць сябрамі? Ён хацеў, каб мы былі сябрамі?
  
  "Так", - сказала ёй Кейсі, не ведаючы, ці правільна яна паступае, чаго хацеў бы Лайн. Але, седзячы тут цяпер, бачачы далікатную юную прыгажосць, шырока расчыненыя вочы, цудоўную скуру, якая не мела патрэбу ў макіяж, ідэальную фігуру, яна зноў не магла вінаваціць сябе або лінію абвінавачванні. Гэта была мая віна, не яго і не яе. І я ведаю, што Лайн не пакінуў бы яе без сродкаў да існавання. Таму я не магу. Дзеля яго. Ён хацеў, каб мы былі сябрамі. Можа быць, у нас атрымаецца. "Чаму б нам не паспрабаваць?" яна сказала. "Паслухай, Ганконг - не месца для цябе. Чаму б табе не пашукаць якое-небудзь іншае месца?"
  
  "Я не магу. Я зачынены тут, Кейсі. У мяне няма падрыхтоўкі. Я нішто. Мая ступень бакалаўра нічога не значыць". Зноў паліліся слёзы. "Я проста ... Я б сышоў з розуму, калі б стукаў па гадзінах ".
  
  Падпарадкоўваючыся раптоўнаму імпульсу, Кейсі сказала: "Чаму б табе не паспрабаваць у Штатах? Можа быць, я магла б дапамагчы табе знайсці працу". "Што?"
  
  "Так. Магчыма, у модзе — я не ведаю, што менавіта, але я паспрабую".
  
  Арланда недаверліва ўтаропілася на яе. - Ты дапаможаш мне, сапраўды дапаможаш?
  
  "Так". Кейсі паклала канверт і візітоўку на стол і ўстала, усе яе цела балела. "Я паспрабую".
  
  Арланда падышла да яе і абняла. "О, дзякуй табе, Кейсі, дзякуй".
  
  Кейсі абняла яе ў адказ, іх слёзы змяшаліся.
  
  Ноч цяпер была цёмнай, і ў ёй было мала святла ад маленькай месяца, якая час ад часу з'яўлялася з-за высокіх аблокаў. Роджэр Крос бясшумна падышоў да полускрытым варотах у высокіх сценах, якія акружалі Дом урада, і скарыстаўся сваім ключом. Ён замкнуў за сабой брамку і хутка пакрочыў па дарожцы, трымаючыся ў ценю. Каля дома ён зрабіў крук і накіраваўся да ўсходняй баку, спусціўся па некалькіх прыступках да дзвярэй у склеп і дастаў яшчэ адзін ключ.
  
  Гэтая дзверы расчыніліся гэтак жа ціха. Узброены вартавы, гуркх, трымаў вінтоўку напагатове. "Пароль, сэр!"
  
  Крос аддаў яго. Гадзінны аддаў гонар і адышоў у бок. У далёкім канцы калідора Крос пастукаў. Дзверы адкрыў памочнік губернатара. - Добры вечар, супэрінтэндант. - Спадзяюся, я не прымусіў вас чакаць?
  
  "Няма, зусім няма". Гэты чалавек правёў нас праз сазлучаныя падвалы да тоўстай жалезнай дзверы, усталяванай у бетоннай скрыні, які быў груба сканструяваны ў сярэдзіне вялікага галоўнага склепа, побач стаялі вінныя стэлажы.
  
  Ён дастаў адзіны ключ і адчыніў яе. Дзверы была вельмі цяжкай. Крос увайшоў унутр і зачыніў за сабой дзверы. Апынуўшыся ўнутры, ён расслабіўся. Цяпер ён быў у поўнай бяспецы ад цікаўных вачэй і вушэй. Гэта была Святая Святых, канферэнц-зала для прыватных гутарак, бетонная пакой і камунікацыйны цэнтр, карпатліва пабудаваныя даверанымі афіцэрамі СІ, толькі брытанцамі, для абароны ад варожых падслухоўваюць прылад, уманціраваным у сцены, — уся канструкцыя штотыдзень правяралася экспертамі Спецыяльнага падраздзялення — на выпадак, калі ў некаторыя з іх нейкім чынам прабраліся зламыснікі.
  
  У адным куце знаходзіўся складаны, звышсучасны перадатчык, які падаваў сігналы ў непрыступны кодавы скремблер, адтуль на комплекс антэн на даху Дома ўрада, адтуль у стратасферу, а адтуль на Уайтхолл.
  
  Крос уключыў яго. Пачулася заспакаяльнае гудзенне. "Міністр, калі ласка. Гэта азіят". Яму дастаўляла вялікае задавальненне выкарыстоўваць сваё ўнутранае кодавае імя.
  
  "Так, азіяцкага паходжання?"
  
  - Цу Ян быў адным з тых, хто сустракаўся са шпіёнам Браянам Квоком.
  
  "А! Значыць, мы можам выкрасліць яго з спісу".
  
  "Яны абодва, сэр. Цяпер яны ізаляваныя. У суботу бачылі, як перабежчык Джозэф Ю перасякаў мяжу".
  
  - Чорт вазьмі! Вам бы лепш прызначыць групу для назірання за ім. У нас ёсць калегі, у іх атамным цэнтры ў Сянкяне?
  
  - Не, сэр. Аднак ходзяць чуткі, што Данросс збіраецца сустрэцца з містэрам Ю ў Кантоне праз месяц.
  
  - А, так што наконт Данросса?
  
  "Ён лаяльны, але ён ніколі не будзе працаваць на нас".
  
  - А як наконт Синдерса?
  
  "Ён добра выступіў. Я не лічу яе пагрозай бяспекі ".
  
  "Добра. Што наконт Іванова?"
  
  "Яна адплыла ў апоўдні. Мы не знайшлі цела Суслева — спатрэбяцца тыдня, каб прасеяць і адкапаць гэтыя абломкі. Баюся, мы ніколі не знойдзем яго ў цэласці. Цяпер, калі Пламм таксама пайшоў, нам давядзецца пераасэнсаваць Сэвэрына ".
  
  - Гэта занадта добрая выкрут, каб яе не існавала, Роджэр.
  
  "Так, сэр. Іншая бок таксама так падумае. Калі прыбудзе замена Суслеву, я пагляджу, што ў іх на розуме, тады мы зможам сфармуляваць план".
  
  "Добра. Што наконт Девилля?"
  
  "Яго пераводзяць у Таронта. Калі ласка, паведаміце ў КККП.
  
  Далей, аб ядзерным авіяносцы: яго асабісты склад складае 5500 афіцэраў і матросаў, 83 350 тон, восем рэактараў, максімальная хуткасць шэсцьдзесят два вузла, сорак два знішчальнікі F-4 Phantom, кожны з ядзернай узбраеннем, два "Ястраба" Маркі V. Цікава, што яго адзінай абаронай ад нападу з'яўляецца адзін комплекс ЗРК па правым борце ..."
  
  Крос працягваў даваць свой справаздачу, вельмі задаволены сабой, любіць сваю працу, любіць быць на абодвух баках, на трэцяй, нагадаў ён сабе. Так, трайны агент, у якога грошай у абрэз, абодва бакі не давяраюць яму цалкам, але маюць патрэбу ў ім, молячыся, каб ён быў на іх баку, а не на іх.
  
  "Часам я і сам амаль здзіўляюся", - падумаў ён з усмешкай.
  
  У будынку тэрмінала ў Кай Так Армстронг цяжка прыхінуўся да інфармацыйнай стойцы, гледзячы на дзверы, адчуваючы сябе агідна. Натоўп, як звычайна, кішэла. Да свайго здзіўлення, ён убачыў Піцера Марлоў, які ўвайшоў з Флёр Марлоў і іх двума дзецьмі з лялькамі і маленькімі куфрамі ў руках. Флёр была бледная і осунулась. Марлоў таксама. Ён быў нагружаны чамаданамі. "Прывітанне, Піцер", - сказаў Армстронг. "Прывітанне, Роберт. Ты працуеш дапазна".
  
  - Не, я... э-э... я толькі што праводзіў Мэры. Яна з'ехала на месяц у адпачынак у Англію. Добры вечар, місіс Марлоў. Мне было шкада гэта чуць. "О, дзякуй, супэрінтэндант. Я ку—" "Мы едзем у Бинк, - сур'ёзна перапыніў чатырохгадовы дзіця. "Гэта ў Минланде".
  
  "Ды ладна табе, глупышка", - сказала яе сястра. "Гэта Бункок на мацерыку. Гэта Кітай", - важна дадала яна Армстрангу. "Мы таксама ў адпачынку. Матуля была хворая.
  
  Пітэр Марлоў стомлена ўсміхнуўся, яго твар зморшчыўся. "Бангкок на тыдзень, Роберт. Адпачынак для Флёр. Стары Док Тулі сказаў, што для яе важна адпачыць". Ён спыніўся, калі двое дзяцей пачалі сварыцца. "Цішэй, вы двое! Дарагая, - сказаў ён жонцы, - зарегистрируй нас. Я даганю цябе".
  
  "Вядома. Хадзем. О, вядзіце сябе прыстойна, вы абодва!" Яна пайшла, двое дзяцей пабеглі наперадзе.
  
  - Баюся, для яе гэта не будзе вялікім святам, - сказаў Пітэр Марлоў. Затым ён панізіў голас. "Адзін з маіх сяброў папрасіў мяне перадаць, што ў гэты чацвер у Макао адбудзецца сустрэча зладзеяў-наркагандляроў".
  
  "Ты ведаеш, дзе менавіта?"
  
  "Няма. Але мяркуецца, што адным з іх быў Уайт Паудер Лі. І амерыканец. Банастасио. Гэта чуткі ".
  
  "Дзякуй. І што?"
  
  "Гэта ўсё".
  
  "Дзякуй, Піцер. Удалай паездкі. Паслухай, у паліцыі Бангкока ёсць хлопец, якога табе варта пашукаць. Інспектар Самантаджал — перадай яму, што я так сказаў ".
  
  - Дзякуй. Агідна адазваўся аб Лайн Бартлетт і астатніх, ці не так? Госпадзе, мяне таксама запрасілі на тую вечарыну.
  
  "Джос".
  
  "Так. Але гэта не дапамагае ні яму, ні ім, ці не так? Небаракі! Убачымся на наступным тыдні ".
  
  Армстронг праводзіў позіркам адыходзячага высокага мужчыну, затым вярнуўся да інфармацыйнай стойцы і прыхінуўся да яе, працягваючы чакаць з болем у сэрцы.
  
  Яго думкі няўмольна вярталіся да Мэры. Мінулай ноччу ў іх была жудасная сварка, у асноўным з-за Джона Чена, але больш з-за яго апошніх дзён, Браяна і Чырвонай пакоі, і таго, што ён заняў грошы, паставіў усё на рыбу—лоцмана, пакутліва чакаў, потым выйграў і паклаў усё 40 000 даляраў назад у скрыню свайго стала — больш ні пені чапаць не давялося, - расплаціўся з даўгамі i купіў ёй білет дадому, але сёння ўвечары зноў сварка, і яна кажа: "Ты забыўся аб нашай гадавіне! Асабліва не аб чым успамінаць, ці не так? О, я ненавіджу гэта праклятае месца, і праклятых пярэваратняў, і ўсё праклятае. Не чакай, што я вярнуся!"
  
  ён тупа закурыў цыгарэту, ненавідзячы густ, але атрымліваючы асалоду ад ім. Паветра зноў быў вільготным і кіслым. Затым ён убачыў, як увайшла Кейсі. Ён затушыў цыгарэту і пайшоў перахапіць яе, цяжар у яе хадзе опечалила яго. - Добры вечар, - сказаў ён, адчуваючы сябе вельмі стомленым.
  
  - О, о, добры дзень, супэрінтэндант. Як, як справы?
  
  "Выдатна. Я праводжу цябе да канца".
  
  "О, гэта вельмі ласкава з твайго боку".
  
  - Мне было па-чартоўску шкада пачуць аб містэрам Бартлетте.
  
  "Так. Ды, дзякуй".
  
  Яны пайшлі далей. Ён ведаў, што лепш не размаўляць. Што тут было сказаць? Шкада, падумаў ён, што яна яму падабаецца, захапляецца яе мужнасцю, даказаным ля вогнішча, даказаным на схіле, даказаным цяпер, калі яна захоўвае цвёрдасць у голасе, калі ўся издергана.
  
  Звонку мытні не было. Супрацоўнік іміграцыйнай службы паставіў штамп у яе пашпарт і вярнуў яго з неподобающей ветлівасцю.
  
  "Калі ласка, шчаслівага шляху і хутчэйшага вяртання". Смерць Бартлетта была ў ліку шасцідзесяці сямі загалоўкаў.
  
  Па калідорах у VIP-зала. Армстронг адкрыў перад ёй дзверы. Да яго здзіўлення і да яе здзіўлення, там быў Данросс. Шкляная дзверы, якая вядзе да выхаду 16 і узлётна-пасадачнай паласе, была адкрыта, "Янкі-2" адразу за ёй.
  
  "А. О, прывітанне, Ена", - сказала яна. "Але я не хацела, каб ты—"
  
  "Прыйшлося, Кейсі. Прабачце. У мяне да цябе ёсць невялікае няскончаная справа, і мне трэба было сустрэць самалёт. Мой стрыечны брат вярнуўся з Тайваня.
  
  
  — ён адправіўся рамантаваць завадскія пляцоўкі ў чаканні вашага адабрэння. Данросс зірнуў на Армстронга. - Добры вечар, Роберт. Як справы?
  
  
  "Тое ж самае, тое ж самае, што і звычайна". Армстронг працягнуў Кейсі руку і стомлена ўсміхнуўся. "Цяпер я вас пакіну. Шчаслівага шляху. Усё праясніцца, як толькі вы апынецеся на борце. - Дзякуй, супэрінтэндант. Я б хацеў ... дзякуй. Армстронг кіўнуў Данроссу і сабраўся сыходзіць. "Роберт, даставілі гэты груз Ло Ву?" Ён зрабіў выгляд, што задумаўся. "Так, так, я веру, што даставілі". Ён убачыў палёгку.
  
  "Дзякуй. Можаш пачакаць хвілінку? Я хацеў бы пачуць аб гэтым". "Вядома", - адказаў Армстронг. "Я буду звонку". Калі яны засталіся адны, Данросс працягнуў ёй тонкі канверт. "Гэта касавы чэк на 750 000 даляраў ЗША, які я купіў для вас у "Струанз" па цане 9,50, а прадаў па цане 28". "Што?"
  
  "Ну, я, э—э, я перш за ўсё купіў для нас - у 9.50, як і абяцаў. Твая частка здзелкі склала тры чвэрці мільёна. "Струанз" зарабіў мільёны. Я зарабіў мільёны, Філіп і Дыяна таксама, я іх таксама рана ўпусціў ".
  
  Яна не магла гэтага ўсвядоміць. "Прабачце, я не разумею". Ён усміхнуўся і паўтарыў тое, што сказаў, а затым дадаў: "Ёсць таксама яшчэ адзін чэк — на чвэрць мільёна даляраў ЗША ў кошт вашай долі ў набыцці General Stores". Яна ахнула. "Я табе не веру".
  
  На яго твары прамільгнула ўсмешка. - Ды. Праз трыццаць дзён паступяць яшчэ тры чвэрці мільёна. Праз шэсцьдзесят дзён мы маглі б вылучыць яшчэ паўмільёна, калі спатрэбіцца.
  
  Ззаду яе, у кабіне "Янкі-2", Джаннелли запусціў першы рэактыўны рухавік. Ён з віскам ажыў. "Гэтага дастаткова, каб ты перакулілася?" спытаў ён.
  
  Яе вусны шевельнулись, але з іх не сарвалася ні гуку, затым: "Чвэрць мільёна?"
  
  - Ды. На самай справе гаворка ідзе пра мільён — аб гэтых двух чэках. Дарэчы, не забывай, што цяпер ты тайпэн з "Пар-Кон". Гэта сапраўдны падарунак Line для цябе. Тайпэн. Грошы не маюць значэння. Ён усміхнуўся ёй і бесцырымонна абняў. - Поспехі, Кейсі. Убачымся праз трыццаць дзён. А? З віскам ажыў другі рухавік.
  
  "Мільён долараў ЗША?"
  
  "Так. Я папрашу Доўсан даслаць вам некалькі саветаў па падаткаабкладанню. Паколькі ваша прыбытак - гэта ганконскія грошы, я ўпэўнены, што ёсць законныя спосабы пазбегнуць — а не ўхіліцца ад выплаты — падаткаў ". Прачнуўся іншы рухавік.
  
  Яна ўтаропілася на яго, страціўшы дар прамовы. Дзверы VIP-залы адчыніліся, і ў пакой нязмушана увайшоў высокі мужчына. "Прывітанне, Ен! Мне сказалі, што я магу знайсці цябе тут".
  
  "Прывітанне, Дэвід. Кейсі, гэта Дэвід Макструан, мой стрыечны брат".
  
  Кейсі няўцямна паглядзела на яго, злёгку ўсміхнуўшыся, але на самой справе не заўважыла яго. "Прывітанне. Але, Ен, ты маеш на ўвазе тое, што сказаў?"
  
  "Вядома". Зарабіў апошні рухавік. "Вам лепш падняцца на борт! Убачымся ў наступным месяцы".
  
  "Што? А. О, але я, ды, ўбачымся!" Ашаломленая, яна паклала канверт у сумку, развярнулася і сышла.
  
  Яны глядзелі, як яна падымаецца па трапе. - Дык гэта і ёсць знакамітая Кейсі, - задуменна вымавіў Дэвід Макструан. Ён быў такога ж росту, як Данросс, але на некалькі гадоў маладзей, рудавалосы, з цікаўнымі раскосымі, амаль азіяцкімі вачыма, хоць і зялёнымі, яго твар было вельмі змардаванай, вялікая частка трох меншых пальцаў на левай руцэ адсутнічала там, дзе іх поранили стропы парашута.
  
  "Так. Так, гэта Камалиан Чирануш Чолок".
  
  "Зруйнавальны!"
  
  - Больш за тое. Думай аб ёй як аб Ведзьме.
  
  Макструан прысвіснуў. - Яна настолькі добрая?
  
  "Яна магла б быць такой, пры правільнай падрыхтоўцы".
  
  На борце самалёта Свенсен зачыніў дзверы кабіны і замкнуў яе. - Табе што-небудзь трэба, Кейсі? - ласкава спытаў ён, вельмі турбуючыся за яе.
  
  - Няма, - бездапаможна сказала яна. - Проста пакінь мяне, Свен. Я, я патэлефаную, калі мне што-небудзь спатрэбіцца. Добра?
  
  "Вядома". Ён зачыніў дзверы.
  
  Цяпер яна была адна. Ашаломленая, яна пристегнула рэмень бяспекі і выглянула ў ілюмінатар. Скрозь слёзы яна ўбачыла, як Данросс і іншы мужчына, імя якога яна не памятала, ёй махаюць рукой. Яна памахала ў адказ, але яны яе не заўважылі.
  
  Аблокі зачынілі Месяц. Рухавікі набралі абароты, самалёт выруліў, выраўняўся і з віскам узняўся ў чорнае неба, крута набіраючы вышыню. Кейсі нічога гэтага не заўважала, словы Данросса ўсё яшчэ гучалі ў яе ў галаве, зноў і зноў, разбіраючы яе на часткі і зноў збіраючы разам.
  
  Тай-пэн. Гэта сапраўдны падарунак Лайн цябе, сказаў ён. Тай-пэн, грошы не маюць значэння. Так, так, гэта праўда, але.... Але...
  
  Што там сказаў Лайн ў той раз, у першы дзень на фондавай біржы? Не так: "Калі Горнт пераможа, і мы пераможам. Калі Данросс пераможа, і мы пераможам. У любым выпадку мы становімся Высакародным Домам - вось чаму мы тут ".
  
  Цемра рассеялася. Яе розум праясніўся. Слёзы спыніліся.
  
  "Гэта тое, чаго ён хацеў, сапраўды хацеў", - падумала яна, яе хваляванне расло. Ён хацеў, каб мы былі Высакародным Домам. Вядома. Можа быць, гэта тое, што я магу зрабіць для яго наўзамен, зрабіць гэта яго эпітафіяй — Высакародны дом.
  
  "О, Лайн", - радасна сказала яна. "Паспрабаваць варта. Не так?" Рэактыўны лайнер уварваўся ў высокія аблокі, працягваючы свой бездакорны палёт. Ноч была цёплай і вельмі цёмнай, месяц свяціла сярпом, дзьмуў прыемны вецер. Унізе быў востраў.
  
  Данросс хутка выехаў на Пік-Роўд, накіроўваючыся дадому, святлафор і рухавік прыемна гулі. Падпарадкоўваючыся раптоўнаму імпульсу, ён змяніў кірунак, пад'ехаў да назіральнай пляцоўцы на Піку і ўстаў ля агароджы ў адзіноце.
  
  Ганконг быў морам агнёў. У Коулуне яшчэ адзін рэактыўны самалёт узляцеў з асветленай узлётна-пасадачнай паласы. Некалькі зорак прабіліся скрозь высокія аблокі.
  
  "Божа, як добра быць жывым", - сказаў ён.
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"