Аляксееў Сяргей Трафімавіч : другие произведения.

Мутанты

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Сяргей Трафімавіч Аляксееў
  
  
  
  Мутанты
  
  
  
  
  
  
  
  Сяргей Аляксееў
  
  Мутанты
  
  
  
  
  Доктару і майму сябру Ірыне Метловой прысвячаецца
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  Кажуць, першай гэтую дзіўную пачвара ўбачыла ветеринарша Лізавета Трафімаўна Совенко, больш вядомая па мянушцы Сава. Пайшла за грыбамі па сваім запаведным месцах і выпадкова натыкнулася на партызанскую зямлянку, настолькі памятную, што зашчымела сэрца ў бабулькі. Падобнымі бункерамі, блиндажами і таемнымі схронами была ўся другая застава перакапана, многія яшчэ ацалелі, а гэтая абвалілася, і яма ўжо зарасла ядлоўцам. Месца тут диковатое, звярынае, мядзведзі даўно аблюбавалі круты, сухі увал і, каб бярлогаў не капаць, зімавалі ў партызанскіх бункерах. І кабаны ў марозныя месяцы сюды на адстой прыходзілі, у мшистом, забалочаным лагу або пасвіліся таксама наравілі ў зямлянкі залегчы. Раней паляўнічыя зімой часта ездзілі, з Бранска, Харкава, а то і з самога Кіева, а ў апошнія гадоў пятнаццаць мала хто зазіраў, так і дарогі зараснікі.
  
  Прысела Сава на купіну, дзе калі‑то ўваход быў у партызанскую пральню, і ў гэты час у ельніку што‑тое ворохнулось, завуркатала. А потым быццам хто‑той паклікаў:
  
  – Ба‑бэ‑бэ!
  
  
  Прычым гнюсным голасам.
  
  Напалохаць чым‑альбо бабку Саву было цяжка, асабліва ў родным бранскім лесе, ды да таго ж здалося, быццам гэта казёл адарваў вяроўку і ўгразаўся следам, бо таксама любіў па грыбы хадзіць. Сама ж прывучыла, калі яшчэ козленочком быў, і вось з таго часу, як толькі возьме кош, Сцёпка хутчэй яе ў лес: бяжыць наперадзе і ўсе добрыя збівае, а мухаморы жарэ, стервец. А як нажрется, ну проста дурань дурнем. З лесу прыйдзе, паўстане каля мытні і народ ў Расею не пускае. Варта, гарлапаніць, пярэднімі капытамі зямлю б'е – напэўна, здаецца яму, быццам ён звер магутны, з конь велічынёй. Свату ж, Тарасу Опанасовичу, і зусім праходу не дае: то як‑то на вароты загнаў, то нават на дах, які праязджаў міма трактара, а нядаўна ўсю яго машыну рагамі пабіў. Наркаман, адно слова, таму і браць не стала з сабой.
  
  Прыгледзелася, і быццам бы на самай справе касматы казліны бок у елках мільгануў. У іншы б раз зламала хварасціну і прагнала, але тут подобрела ад якія нарынулі успамінаў юнацтва і паклікала буркліва:
  
  
  – Сардэчна ўжо, Сцёпка, выходзь...
  
  
  А казёл у адказ зноў як‑тое брыдка заблеял:
  
  
  – Ба‑бэ‑бэ! Ды‑ай!
  
  Нібы просіць што‑тое! І падалося, на дрэва палез – рогі на верхавіне мільганулі і потым барадатая морда. Ну, значыць, зноў мухамораў наеўся!
  
  – Ты чаго гэта там, лясун? – прыкрыкнуў Лізавета Трафімаўна. – А ну, слазь!
  
  Тут галінкі‑тое рассунуліся і з'явілася пачвара – горбатое, кудлатае, ручищи да зямлі, а з воўны вочы чорныя блішчаць! І здалося, лікам іх тры! На галаве ж ці то рогі, то вушы і рыла кабанье. Увогуле, не чалавек, не звер нават не малпа, хоць на двух нагах стаіць.
  
  
  І сапраўды лясун!
  
  Аднак бабка Сава цвёрда ведала, што лесавікоў не бывае, не забоялась, узяла кульбу наперавес і – як у штыкавую атаку на фашыста:
  
  
  – Пайшоў отседова! Гэць, гэць!
  
  Пачварная ж гэтая пачвара лапы да яе цягне, быццам хоча схапіць, і скалится яшчэ! Тады бабулька ў яе пустым лукошком метнула – дакладна ў морду:
  
  – На табе!
  
  І сама наўцёкі без аглядкі. Мабыць, вярсты дзве бегла зарослымі партызанскімі сцежкамі. Потым спахапілася толькі, але пашкадавала больш не кош, а срэбнае колца, у ім прыхаваны: рукі ў Совы ад старасці высахлі, і яно часта спадала з пальца. Дык вось, каб выпадкова не сказаць у лесе, бабка продевала ў яго шнурок і прывязвала унутры кошыкі. Памятнае было колца, дарагое, усё жыццё з ім ні на хвіліну не расставалася, ды вярнуцца ўжо ні сіл, ні адвагі не хапіла. Падумала: добра, заўтра з раніцы прихвачу з сабой казла, для надзейнасці «вальтэр» нямецкі з падполу дастану і схаджу. На што пачвары гэтаму кошык мая? Ідзі, не возьме, ды і колца наўрад ці заўважыць. А грыбы зжарэ, так і добра...
  
  Распавядаць нікому нічога не хацела, ды тут у поскотины, на краі зарослага травой пашы, як на злосць, ёй дзед Кураў сустрэўся, Сцяпан Макарыч – былы муж, з якім разышлася Лізавета Трафімаўна гадоў дзесяць таму. Павінна быць, убачыў Саву яшчэ на ўскрайку лесу, схаваўся, пачакаў, а потым як выскачыць з травы:
  
  – Хэндэ хох! Аусвайс! Шнэль, шнэль!
  
  Ён яшчэ з маладосці такі гарэзны быў, пры выпадку наравіў страху напусціць, пажартаваць, разыграць. Потым быццам бы адумаўся, пасталеў, але да старасці ізноў, мусіць, стаў на юны ўзрост ўпадаць.
  
  Лізавета Трафімаўна не здрыганулася, толькі притулилась да жэрдках агароджы, каб отпыхаться. У іншы‑то раз і дасталося б дзеду, але ўспаміны, якія прыйшлі каля разбуранай зямлянкі, нечаканым чынам стушевали ранейшыя крыўды.
  
  Сцяпан Макарыч ніколі асаблівай ўважлівасцю да сваёй пастарэлай жонцы не адрозніваўся і тут не адразу заўважыў, што яна запалилась, аддыхацца не можа, бледная і прыбегла з лесу без лукошка. А заўважыўшы, паблажліва спытаў:
  
  – Хто гнаў‑то гэтак? Ці напалохалася чаго?
  
  – Табе‑то якая клопат? – па‑совиному напыжилась Лізавета Трафімаўна, аднак ёй задзірацца ў той час не хацелася.
  
  – Асобы няма, трасешся...
  
  А ў бабкі і на самай справе раптам ногі падкасіліся, і яна бачком спаўзла на траву.
  
  – Ох, ліха мне, Курэй, – толькі і прастагнала міжвольна, ды яшчэ партызанскім мянушкай назвала.
  
  – Ды што здарылася‑то? – занепакоіўся Кураў і нават замітусіўся. – Давай, подымайся!
  
  Падхапіў пад пахі, падняў, прысланіў да плота і трымае. Ад яго гэтай участливости, а можа, ад нядаўніх успамінаў Сава і прызналася:
  
  – На другую заставу па грыбы хадзіла.
  
  – Ого, блізкае святло!
  
  – Так сушмень варта, пуста ў лесе. А там па лагу обабки ды серушки трапляюць...
  
  – І што?
  
  – Адпачыць прысела, тут ён і вылез з ельнікаў...
  
  – Хто – ён?
  
  – На казла падобны! І гарлапаніць так жа, быццам просіць чаго. Баба, дай, кажа. Чаго дай?
  
  – Ага, а цябе быццам даць няма чаго? – І ўхмыльнуўся, стары распуснік.
  
  – У вас, жовта‑блакитников, адно на розуме! Павінна, лясун быў!
  
  – Чаго брэшаш‑то?
  
  – Не ведаю, як і назваць... Можа, малпа, ды бо рыла, як у вепрука, і быццам рогі на верхавіне. Стаіць на нагах, гарбаты, кудлаты, і рыкае... Ледзь толькі не схапіў.
  
  – Поблазнилось, ідзі‑ка, – асцярожна не паверыў Сцяпан Макарыч.
  
  – Ды вось як цябе бачыла! У елках спачатку хаваўся, думала, казёл. А вылез – страх божы І ощерился! Гэй, ты па‑што мяне лапаешь‑то?
  
  Дзед спахапіўся, адпусціў Лізавету Трафімаўну і агледзеўся, выдаючы тым самым разгубленасць. Ён ведаў сваю былую жонку тыщу гадоў, яшчэ з партызанскіх дзявочых часоў, і ніколі падобных гісторый з ёй не выпалі; наадварот, Саву было цяжка чым‑альбо спалохаць ці ўсхваляваць нават ў гадах старэчых. У іншы раз мроілася, яна зусім бессардэчная і нервы ў яе жалезныя. Нягледзячы на ўзрост і ў сувязі з адсутнасцю ветэрынараў яна да гэтай пары кастрировала ўсіх парасят і бычкоў у раённым сяле Братково – як на расейскай, так і на ўкраінскай яго баках. Прычым, здаецца, рабіла гэта з мсцівым задавальненнем...
  
  – Можа, і не лясун, – раптам засумнявалася Лізавета. – А гэты... Як яго? Ісьці, ці што...
  
  – Каго – яці?
  
  – Табе б толькі яці! Стварэньне так называецца, гімалайскі. Па тэлевізары паказвалі.
  
  – Не ісьці, а еці! – з веданнем справы паправіў Кураў. – Па –нашаму, снежны чалавек. Ды брешешь ты, Сава... Адкуль яму ўзяцца? Сослепу, ідзі, здалося. Ён у гарах жыве.
  
  
  Яна крыўдзілася імгненна і ад крыўды станавілася дзёрзкай і задиристой:
  
  
  – А вось схадзі на другую заставу і глянь! Пагляджу, як ты ад яго драпаць будзеш!
  
  – Была патрэба, ногі біць...
  
  Курову не хацелася злаваць старую. Ён занадта добра ведаў сварлівы нораў былой жонкі і стараўся пазбягаць усялякіх сварак, паколькі Лізавета Трафімаўна адразу ж пачынала атручваць яму жыццё дробнай помстай. Калі яны разышліся, то падзялілі агарод, маёмасць, хату і нават печ. Паколькі ж печ была адзінай, то дзеду дасталася топка і ляжанка, а бабцы толькі адна яе цеплая сценка і труба з засаўкай. Гэта яе цалкам задавальняла, бо тапіць‑то сваімі дровамі даводзілася Сцяпану Макарычу і тым самым абаграваць палову Совы. Ён ужо старымі фуфайками і коўдрамі перагародку ашаляваў, каб цяпло ў сябе затрымаць, а яно ўсё роўна да бабкі сыходзіць. Яна там, чуваць, босая па падлозе пляскае, а дзед у валёнках сядзіць нават летам. Мала таго, варта пасварыцца – так Сава дачакаецца, калі дзед затопіць печ, і закрые трубу. У такіх выпадках дым запаўняў усё яго жыллё, вымушаў бегчы на вуліцу і потым шукаць кампраміс з былой жонкай – чад да яе дзіўным чынам не пранікаў! Летам можна было б і не баяцца падобнага шкодніцтва, аднак разам кухня з газавай плітой пры раздзеле адышла бабцы, і Ку‑рову даводзілася гатаваць ежу ў печы круглы год.
  
  – Тады не кажы, што брахня! – Сава усё больш дапамогу. – Быццам я хлушу яму! Быццам сослепу! Відушчы вышукаўся! Сам бы ўбачыў, так у штаны наваліў бы, Курэй ты щипаный!
  
  
  Гэта ўжо было занадта, але дзед і не такое цярпеў ад яе ў мінулым.
  
  
  – Можа, звер цябе спалохаў? – выказаў здагадку ён. – Дзікоў‑то вунь колькі развялося, і мядзведзі па другой заставе пешшу ходзяць...
  
  – Сам ты мядзведзь! Што я, не отличу дзікага звера ад гэтай пачвары? У ёй бо не лапы, а рукі былі. І бородища – ва! Можа, нават іншапланецянін. Перадаюць вунь, гуминоиды гэтыя на Зямлю даўно прыляцелі. Карабель у іх зламаўся. Можа, пасяліліся на заставе і жывуць? Там жа сягоння ўсякая бро‑дяжня жыве...
  
  – Валацугу ты і бачыла!
  
  – Вось чаго ты прычапіўся да жанчыны? Не верыць, а?! Ты мне ўсё жыццё не верыў, таму і пад адхон пусціў яе, бандэра недабітая!
  
  – Ды будзе табе, Лізавета, – прабурчаў дзед цалкам лагодна. – Ну, паглядзела на лесуна, і хрэн з ім. Жывая засталася, і добра.
  
  – Не на лесуна, а на снежнага чалавека! А то на гумино‑
  
  
  іда...
  
  
  – Няхай і на снежнага...
  
  Старая ўжо отдышалась, узяла сябе ў рукі і, як бывала ў такіх выпадках, ад абурэння ажно прысела, як котка, вушы прыціснула і засіпела:
  
  – Ох, і хітры ж ты, аранжавая чума! Быццам пагаджаешся, а сам сабе на розуме! Ух, парода ваша хохляцкая! І наогул, ты што тут робіш? На тэрыторыі чужой дзяржавы? Як сягоння тваё прозвішча? Курвенко?
  
  – Пры чым тут прозвішча? – Цяпер ужо дзед раззлаваўся. – Што ты на самай‑то справе? Я да цябе па‑добраму ішоў, ўзрадаваць хацеў!
  
  – Ну‑ка гэць у сваю самостийную Украіну! Няма чаго тут выглядаць ды вынюхваць, натаўскі прыхвасцень!
  
  Дзед толькі махнуў рукой і пайшоў да мытні, бо ведаў: калі Сава новую яго прозвішча ўспомніла, значыць, яе панесла і толку не дабіцца.
  
  Ён і на самай справе ўсё жыццё быў Кураў і лічыў сябе рускім, а тут, калі райцэнтр падзялілі дэмаркацыйнай лініяй, і ён разам са сваёй паловай хаты апынуўся ў Украіне, па рашэнні раённай Рады ўсіх перапісалі на хохляц‑кі манер і выправілі адпаведны пашпарт. Дзялілі‑то спехам, як прыйдзецца, і атрымалася, што ўсе маскалі апынуліся ва Украіне, а хахлы у Расеі – так ужо з даўніх часоў было заселена Братково. Хто б думаў, што калі‑небудзь раздзяруць сяло на дзве дзяржавы?
  
  Сцяпан Макарыч дакумента не прыняў з прынцыпу, так спачатку пенсію перасталі прыносіць, а потым падманам стары забралі і новы ўсунулі. З‑за таго і расейскага грамадзянства не далі, хоць ён у газету напісаў, што не хоча далучацца да Украіне. Да Вярхоўных судоў абедзвюх дзяржаў дайшоў, каб аднавіць справядлівасць, сотню розных даведак сабраў, жывых сведак адшукаў, тры агульных сшыткі на лісты перавёў – не дапамагло. І тады ветэран партызанскага руху абвясціў сваю хату з дваром асобнай дзяржавай, накапаў хадоў з свайго падполу, каб змагацца з эканамічнай блакадай і адчуваць сябе вольным, пасля чаго адмовіўся падпарадкоўвацца якім‑альбо законах і ўладам. Хацеў яшчэ свае грошы надрукаваць, паштовыя маркі і намаляваць герб, прадаваць усё гэта і жыць, як Папа Рымскі, але потым злёгку поостыл. Хроснік яго, Мыкола Ваўкоў, чалавек палітычна пісьменны, таемна параіў назваць дзяржава памерам у полхаты – Кіеўская Русь. Ён быў майстар прыдумляць ўсякія камбінацыі. Каб нікому крыўдна не было, маўляў, заўсёды будзе палітычнае апраўданьне. Калі дзяржава Ізраіль, якога не існавала тысячы гадоў, аднавілі, то чаму б не адрадзіць Кіеўскую Русь, хоць бы не з цэлым народам, а ў асобе аднаго чалавека? Некалькі гадоў Кураў з гэтымі ідэямі насіўся, аднак старажытнае адноўленае дзяржава не прызналі нават у сельпо, дзе адпускалі тавары пад запіс.
  
  Лізавета ж Яна з таго самага дня, як даведалася, што дзед цяпер Курвенко, ды яшчэ пачула плёткі, маўляў, ён па сваёй волі стаў так называцца, ва ўсякім спрэчцы выкарыстоўвала гэта як самы важкі аргумент – каб пакрыўдзіць да глыбіні душы.
  
  
  Нават казла свайго Сцяпанам назвала...
  
  А дзед быў маскаль прыроджаны, паколькі нарадзіўся і вырас у Маскоўскай вобласці і зімой сорак першага, пасля кароткатэрміновых дыверсійных курсаў, быў закінуты на парашуце ў бранскія партызанскія лясы – нямецкія эшалоны пад адхон пускаць. Яго тады ніхто ў атрадзе ні прозвішча, ні імя не клікаў, з канспіратыўнай неабходнасці хадзіў ён пад мянушкай Курэй, то есць певень. Гэтак жа клікала яго і будучая, а цяпер ужо былая жонка, якая яшчэ зусім дзяўчынкай у атрадзе таварыша Ковпака мыла бялізну, кулямётныя стужкі патронамі набивала і насіла, як і да гэтага часу, прозвішча З‑вянкі...
  
  Кураў і сам чуў, што да старасці крыўдлівы стаў і, мусіць, ад Совы заразіўся жаданнем дробнай помсты, бо адышоў ад поскотины, павярнуўся і крыкнуў:
  
  
  – Ты б, дурніца‑баба, перш спытала, навошта я да цябе ў сумежную дзяржаву хадзіў!
  
  Лізавета Трафімаўна насцярожылася, але з гонару не перапытала. І тады дзед з задавальненнем подразнил яе:
  
  – Ад Юрка ліст прыйшоў! Аднаму мне адрасавана! Бабка Сава ў той гадзіну ж тузанулася было следам і нават рукой махнула, але Сцяпан Макарыч толькі прыбавіў хуткасць.
  
  Юрко быў іх хоць і не адзіны, але самы дарагі, выхаваны ледзь ці не з пялёнак, любімы ўнук...
  
  
  ***
  
  Дзед Кураў асабліва‑то не распаўсюджваўся аб тым, што яму Сава распавяла, – каб плётак не разносіць, паколькі сам усё‑такі не паверыў ні ў лесуна, ні ў снежнага чалавека. Хроснікам свойму, Мыколе Волкаву, толькі і распавёў у той жа дзень. Ды і то жартаўліва, маўляў, хросная яго сёння па грыбы пайшла, і яе ў лесе які‑тое чалавекападобны звер, накшталт гарылы, ледзь лапамі не схапіў. Так яна кінула кошык і бягом прыбегла з другой заставы – а гэта табе не блізкі свет, – вунь, маўляў, яшчэ колькі здароўя ў бабкі!
  
  Мікалай Сямёнавіч быў адукаваным, з маладосці ў начальнікаў хадзіў, нават адзін час, пад закат савецкай улады, старшынёй Браткоўскага райвыканкама працаваў. Але з жонкамі маладому предрику не шанцавала: першую ў яго пасадзілі за растрату, з‑за чаго і сам ён пацярпеў; другая сышла, заняўшыся бензінавым бізнесам, і цяпер Ваўкоў жыў грамадзянскім шлюбам з трэцяй – ўладнай і наравістай Тамарай Кажадуб, судовым прыставам москальского раённага суда. Яна праз брата свайго, пана Кушнера, і задаволіла
  
  Волкава на хлебнае месца – начальнікам ўкраінскага мытнага пункта. А начальнікам расейскага быў Шурка Па‑вченко, як дзве кроплі вады падобны на Мыколу, таму часам іх блыталі і пагаворвалі, што яны ад аднаго бацькі, толькі ад якога, вырашыць не маглі.
  
  Волкаў‑той спачатку на ўсё гэта справа купіўся, але калі спазнаў жыцця з Тамарай і мытнай працы, стаў аднолькава таміцца як ад сужыцця, так і ад сваёй службы, куды яго вызначылі ледзь ці не гвалтоўна. У апошні час ён скардзіўся, што імкліва тупеет, губляе былой інтэлект, рухомасць розуму і гаворкі, таму што прымушаюць вучыць ўкраінскую мову. Маўляў, у галаве адбываецца мешаніна, бязладдзе і нават хвароба развіваецца рэдкая і заразная – раздваенне свядомасці. Гэта калі адзін і той жа чалавек здаецца занадта разумным, то ну проста дурань‑дурнем. Магчыма, ад гэтага захворвання у Мыколы з'явіліся дзве таемныя мары, якія выключалі адзін аднаго. Першая – пазбавіцца якім‑то чынам ад Тамары, а другая – вярнуцца ў раённую ўладу, галавой адміністрацыі або, на худы выпадак, старшынёй раённай рады. Але другая мара была як раз і няздзейсная без афіцыйнай жаніцьбы на сужыцельцы. І потым, запісаны украінцам, Мыкола Ваўкоў толкам не ведаў дзяржаўнай мовы, а без гэтага заняць такую высокую пасаду яму таксама не свяціла. Казаў ён на суржыку, дзікай сумесі москальского, хохляцкого і бульбашского, як і ўсе астатнія, за рэдкім выключэннем, жыхары Браткоўскага раёна. А патрабавалася валодаць сапраўднай украінскай мовой, каб і іншым прыклад паказваць, паколькі Сільвестр Маркавіч, то ёсць пан Кушнер, ад якога залежала прызначэнне, цярпець не мог мовы кацапаў. Таму хроснік Сцяпана Макарыча, седзячы на мытні, вось ужо год без малога разважаў, як паступіць, і на ўсялякі выпадак зубрыў гэтую мо‑ву па школьных падручніках.
  
  З охолостившимся дзедам Куровым яны ў нейкі‑той ступені былі таварышамі па няшчасці – што датычыцца жанчын, раздвоенага свядомасці і самога ладу жыцця, і менавіта гэта збліжала іх больш, чым адносіны хроснага сваяцтва. Сыдуцца бывала, вып'юць гарэлкі і давай тлумачыць пра набалелае – глядзіш, і лягчэй становіцца.
  
  Выслухаўшы хроснага, Мыкола выказаў думку, нібыта той не звер крыжовую лавіў, а самы звычайны мутант, прибежавший ў гэтыя краю з чарнобыльскай зоны. Там‑дэ некаторыя сяляне засталіся жыць і нарожали вырадкаў, і вось гэтыя полулюди, полуживотные істоты ўжо выраслі і разышліся: хто на Украіну, хто ў Беларусь ці Расію, і цяпер блукаюць па лясах, народ палохаюць, а больш буракі з палёў крадуць, авечак, цялят, або маладых дзевак ловяць і валакуць у свае бярлогі. І хоць вонкава яны падобныя на чалавека, але абраслі поўсцю, бывае, і па тры вочы ў іх, або, горш таго, рогі на галовах вырастаюць, і нават хвасты. Праўдзіва, чэрці ! Але, кажуць, хутка старэюць, жывуць нядоўга – да дваццаці гадоў усе паміраюць. Маўляў, яшчэ ў мінулым годзе Шурка Па‑вченко, расейскі мытнік, ад гультайства які захапляецца ўсялякай чертовщиной, на той жа другой заставе назіраў чалавекападобныя істота, якое жыве ўтойліва, амаль не пакідае слядоў і, хутчэй за ўсё, жыве ў ацалелым бункеры. Зімой босы і голы ходзіць, так воўны толькі на падэшвах няма, як у мядзведзя. У іх, маўляў, адбываецца google + ‑нение генаў, таму і называюць іх мутантамі. І гэты ж Шурка прыдумаў легенду, быццам гэта не хто іншы, як чорны партызан, – па аналогіі з чорным альпіністам: калі‑тое кінуты ў бядзе сваімі таварышамі, ён, стаўшы несмяротным, ходзіць цяпер партызанскімі сцежкамі і шукае іх, каб адпомсціць. Поўнае хлусня, вядома, бо Кураў лепш за ўсіх ведаў: партызаны нават мёртвых сваіх таварышаў не кідаюць.
  
  А вось бачыць мутанта Вовченко цалкам мог, у гэтым Мы‑кола ўпэўнены. І прама спытаў бы у свайго калегі, але адносіны ў іх былі складаныя, конкурентские і прадузятыя. Карацей, подъедали адзін аднаго дзе і ў чым толькі маглі, так што на шчырасць разлічваць не даводзілася. Горш таго, прынцыповы расейскі мытнік тут жа здаў бы куды трэба, і пачаліся б праблемы. Таму Ваўкоў адразу папярэдзіў хроснага, што балбатаць пра гэта забаронена, маўляў, маецца таемнае міждзяржаўнае пагадненне аб невыдаванні звестак пра мутантаў – каб не адпужваць заходніх інвестараў чарнобыльскай небяспекай. Таму ўсіх відавочцаў адразу ж абвінавачваюць у заведама ілжывай прапагандзе ганьбяць незалежныя дзяржавы выдумак або абвяшчаюць вар'ятамі і змяшчаюць у дурдом. Ты, маўляў, сам помалкивай і крыжовай пакарай, каб язык за зубамі трымала, калі ў псіхушку не хоча на старасці гадоў.
  
  Усе‑такі добра пагаварыць з разумным і дасведчаным чалавекам! Кураў у той жа вечар прыйшоў у сваю палову хаты, аднак папярэджваць Саву ні аб чым не стаў, а захацеў зладзіць ёй выпрабаванне: затапіла печку, паставіў разаграваць вячэру і пачаў чакаць, задаволіць яму суседка газавую атаку або няма. Прайшло пяць, дзесяць хвілін, але цяга не памяншалася, потым і бульба з салам засквірчэлі на патэльні – бабка трубу не зачыняла. Значыць, адказала на паведамленне пра ліст ад унука і помсціць не стане. Сцяпан Макарыч павячэраў пад чарку гарэлкі, канчаткова раздобрел і пастукаў у сцяну.
  
  
  – Гэй, Сава! – паклікаў. – Ты пра снежнага чалавека‑то не балбачы, а то адправяць у бальніцу.
  
  – Гэта яшчэ чаму? – не адразу спытала яна.
  
  – Дзяржаўная таямніца. За разгалашэнне – тэрмін. Ты не лесуна бачыла, не гуманоіда...
  
  – А каго, па‑твайму?
  
  – Мутанта.
  
  – Якога яшчэ муданта?
  
  – Чарнобыльскага, радыеактыўнага. Вырадак такі, не чалавек і не звер...
  
  – Ну, чула я пра іх, і чаго?
  
  – Нічога. У дурдом пасадзяць, ды і ўсё.
  
  – Можа, у вас, хахлоў, гэта дзяржаўная таямніца, – адрэагавала Лізавета Трафімаўна пасля нядоўгага роздуму. – А ў нас у Расеі сакрэтаў няма. У нас краіна адкрытая, уся нарастапашку.
  
  – І ў вас мутанты пад грыфам.
  
  – Хто сказаў?
  
  – Мыкола Ваўкоў.
  
  Сава свайго хрэсніка лічыла бабнікам і непутевым мужыком, зрэшты, як і яго даўно зніклага бацькі, таму яхідна хіхікнула – перагародка не была тоўстай, у дзве дошкі, і ўсе бабкіны інтанацыі чуліся выразна:
  
  – Знайшоў каму верыць!
  
  Але панасіць яго, як звычайна, не стала – павінна быць, памятала аб лісце ад Юрка...
  
  – Як хочаш, – абыякава адмахнуўся Кураў. – Арыштуюць, тады не раві. Пухнаренков ваш за гэтым асабіста сочыць.
  
  
  Пухнаренков быў кіраўніком расійскай адміністрацыі.
  
  
  – А чаго вашыя чарнобыльскія муданты ў нашым бранскім лесе робяць? – пасля доўгай паўзы спытала Сава.
  
  – У асноўным дзевак ловяць, – усміхнуўся дзед. – Цябе ж таксама злавіць хацеў?
  
  – Я вось яму злаўлю! – пачулася выразнае клацанье засаўкі. – Хай толькі встренется яшчэ раз!
  
  – Ты навошта «вальтэр» адкапала?
  
  – Ад вас, хахлоў, абараняцца!
  
  – Не шалі, Лізавета...
  
  – У мяне кош на другі заставе засталося! І ножык... Я адзінокая жанчына, дапамагчы і абараніць няма каму, заўтра сама пайду...
  
  І быццам ўсхліпнула. Гэта яна так на жаль ціснула, спадзеючыся, што Кураў сыходзіць і адшукае кошык або ўжо, на худы выпадак, з ёй пойдзе, але ўсё падобныя прыёмы былой жонкі дзед даўно вывучыў і ніяк на іх не рэагаваў: варта крыху даць слабіну, як верхам на шыю сядзе і будзе панукваць – характар такі. Дзед у адказ уключыў тэлевізар, расцягнуўся на ложку, нібы сыты кот, і Лізавета Трафімаўна зразумела: не расчуліць сягоння былога мужа.
  
  – Ліст у шчыліну просунь! – запатрабавала яна.
  
  – Якое пісьмо?
  
  – Ад майго ўнука!
  
  Пасля падзелу хаты ў перагародцы заставалася адзіная шчыліну – за печкаю ў куце: хата ад старасці прасядала, і, як ні затыкалі, ні латалі, шчыліну ўсё роўна свяцілася аднолькава ў абодва бакі.
  
  
  Дзед нават не варухнуўся:
  
  
  – Мне адрасавана!
  
  – А я яго бабка родная! Маю права! Совай зараз жа, а то будзе табе газавая атака!
  
  Кураў пакасіўся на процівагаз, які вісіць заўсёды напагатове, пад рукой, і пацягнуўся:
  
  – Толькі паспрабуй... Святло отключу.
  
  Электрычныя коркі засталіся на дзядоўскай палове хаты, і, бывала, зімой, калі цёмнымі вечарамі Сава глядзела серыялы, гэтая пагроза дзейнічала безадмоўна. Але цяпер на двары яшчэ сонца не села, таму бабка простучала босымі кашчавымі пяткамі па гулкому падлозе і гучна бразнула печкавай засланкай.
  
  – З пахам, хохляцкая рожа!
  
  Сцяпан Макарыч стрымана памчаўся гумовую маску процівагаза, адчыніў акенца і, паправіўшы падушку, утаропіўся ў тэлевізар – паказвалі навіны. Печ ужо прогорала, таму сіні, чадны дым амаль не засцілаў экрана, не перашкаджаў глядзець і павольна адключаўся на вуліцу. Лізавета Трафімаўна пачакала хвілін пяць.
  
  – Ну чаго, жывы яшчэ, бандэра? – спытала нарэшце.
  
  – Што мне зробіцца? – пробубнил скрозь маску Кураў. – Я ўжо прывык цярпець ад вас, маскалі праклятыя. Пачакай, вось хахлы ўступяць у НАТА і пакажуць вам кузькіну маці.
  
  – Няхай ўступаюць! – без асаблівага рызыкі падба-дзёрыла Сава. – І як хутчэй! Вось ужо пацехі будзе – хахлы ў НАЦЕ!
  
  – Чаго ж потешного?
  
  – Так ёй адразу ж хана прыйдзе!
  
  – Каму – ёй?
  
  – НАЦЕ тваёй!
  
  – А яны тады – у Еўразвяз!
  
  – І саюзу гэтаму будзе поўны кірдык! Вы, хахлы, – наш засадный полк. Мы вас хутка у Штаты зашлем! Шоб раз'яднаць іх да чортавай маці! Ад іх уся зараза ідзе...
  
  – У тым і ёсць ваша москальская агрэсіўная фізіяномія! – нехаця отпарировал дзед.
  
  Старой, павінна быць, таксама надакучыла спрачацца, ды і цікаўнасць разбіралі – адчыніла засаўку на трубе і папрасіла глуха:
  
  – Скажы хоць на словах, што піша‑той Юрко?
  
  – Што трэба, тое і піша.
  
  – Паклон‑то мне прыслаў?
  
  – Паклон даслаў, пра здароўе пытаўся. Не примерла ці яшчэ, кажа, бабка Сава? Не сунулі яе ў свідравіну?
  
  – Ну чаго балбочаш‑той, дурань? Хіба Юрко так пра родную бабулю спытае?
  
  – Ладна, жартую...
  
  – Адпішы яму, маўляў, дрэнная стала, хварэю!
  
  – Нічога сабе – дрэнная! – зарагатаў дзед. – З другой заставы рыссю прыбегла, і хоць бы што!
  
  – З апошніх сіл прыбегла. Ад муданта гэтага снежнага...
  
  – Ды ты і без муданта як верталёт!
  
  
  Старая загоревала і, мяркуючы па гуку, зарадзіў пісталет.
  
  
  – Прыехаць у адпачынак‑тое абяцаецца?
  
  – Абяцаецца, чакай... Пакуль, кажа, жменю алмазаў не накопаю, не прыеду.
  
  – Здаліся яму гэтыя алмазы! – Сава пакрыўджана высмаркалася і тут жа пачала лаяцца з причетом: – А ўсё ты! Ты дарогу з роднай хаты паказаў! Вось і засталася я адна‑одине‑шенька на старасці гадоў! І ня будзе каму вады падаць...
  
  Кураў ведаў, што гэтая песня на добрых паўгадзіны, зняў процівагаз і дадаў гук у тэлевізары. Звычайна ў такіх выпадках ён адмоўчваўся, паколькі ў думках згаджаўся з былой жонкай і адчуваў сябе вінаватым.
  
  Пасля вызвалення браншчыны ад фашыстаў дыверсанта Курова дэмабілізавалі па раненню, але замест таго, каб у той гадзіну адправіцца дадому, у Маскоўскую вобласць, ён апынуўся ў Братково. Яго партызанская сяброўка Ліза Совенко ўгаварыла застацца ў яе родных мясцінах: маўляў, паправішся і паедзеш, куды табе спяшацца? А сама, падступная, ужо тады задумала жаніць Кура на сабе і назаўжды пакінуць на Украіне, таму і ласкавая была, безадмоўная, усякую яго волю выконвала і ў рот зазірала. Ён і не збіраўся ажаніцца на ёй, не падабалася яму Сава – кірпатая, вочкі маленькія, востренькие і вусны вечна здзіўлена трубачкай. І хоць рана саспела, апетытна круглявасць, нібы краснобокое яблык, ды не тое што ўкусіць – ўскубнуць не дае. Камандзір прымацаваў яе да Курову, каб навучыў ўсім прамудрасцям выбуховага дыверсійнага справы, так і ўтварылася птушыная дыверсійна‑разведвальная група Курэй і Сава. Таму яны на пару цэлы год нічым іншым, акрамя рэйкавай вайны, не займаліся. Гэта ўжо калі ён долечивался пад яе наглядам у франтавым шпіталі, аднойчы страціў пільнасць і дапусціў недапушчальна свавольства – як‑то само сабой атрымалася, няўзнак. Думаў, абыдзецца, і, ачуняўшы, сабраўся з'язджаць, але Сава раптам заявіла, маўляў, на сносях я, і не сорамна табе, геройскому партызану, кідаць обманутую цяжарную дзяўчыну, франтавую сяброўку на волю лёсу? Увогуле, ён па маладосці‑то паддаўся шантажу, застаўся, але ў сельсавеце распісвацца не стаў прынцыпова.
  
  
  Яна тады і на гэта была згодная.
  
  А Братково немцы яшчэ ў сорак другім дашчэнту спалілі, жыць няма дзе, так яны зноў вярнуліся на другую заставу, пасяліліся ў пральні і пражылі там да вясны. Хацелі летам хату паставіць у вёсцы – ім, як і героям, зямлю далі і матэрыялу на будаўніцтва, але тут заявіўся вярбоўнік і кажа, маўляў, на залатыя руднікі патрабуюцца выбуховікам. Яны ж з партызанскай сяброўкай нічога тады яшчэ не ўмелі рабіць, акрамя як выбухоўку пад рэйкі або масты падкладаць ды эшалоны пад адхон пускаць. Курова з цяжарнай жонкай не ўзялі б, але муж і жонка схавалі гэта, запісаліся добраахвотнікамі і паехалі ў Якуцію. Тут праз некаторы час і высветлілася, што Лізавета пустая і ні на якіх сносях зусім не была, але ўжо позна, ўграз коготок. Так пяць гадоў яны на пару шпуры бурылі, аманіт закладвалі і рвалі пароду з кварцавым залатымі жыламі. Трэба сказаць, Сава і ў тыле ў немцаў была адчайнай, часам ледзь ці не ў іх на вачах магнітныя міны пад вагоны ставіла; тут жа і зусім падхрабрыўся, і ўзнікла паміж мужам і жонкай нешта накшталт рызыкоўнага спаборніцтвы – хто карацей запальной шнур пакіне. Аднойчы білі шурф буровзрывным спосабам па карэнным пародам, і такая заруба, што ніхто не хоча саступіць. А сутнасць яе складалася ў наступным: трэба было зарадзіць шпуры, звесці дэтануючыя шнуры ў калектар з капсюлем, ужо ў яго ўставіць бікфордаў шнур, спаліць яго і, пакуль гарыць, паспець падняцца наверх у бадье, якую выкручвалі каўняром двое гарнякоў. І атрымлівалася: шурф ўсё глыбей, а шнур карацей. Было ўжо дзесяць метраў глыбіні, калі Сцяпан усталяваў абсалютны рэкорд і падарваў зарады трыццаццю сантыметрамі – менш пакідаць ужо было ніяк нельга. Але Сава ўвайшла ў раж і здавацца не збіралася: дэманстратыўна пакарацілі шнур яшчэ на вяршок і спусцілася ў забой.
  
  
  – Не шалі, Лізавета! – папярэдзіў Кураў. – Не паспееш!
  
  – Паспею! – адказвае гэтая папярочная жоначка. – Я лягчэй цябе!
  
  
  Забралася ў вядра, запалила і крычыць:
  
  
  – Віра!
  
  Гарнякі таксама ўвайшлі ў азарт і страх страцілі, наваліліся на рукаяці, круцяць варот, смяюцца – Сцяпан кінуўся дапамагаць, і ўсё роўна не паспелі. Выбух грымнуў, калі Сава была ўжо над вусцем шурфа, і гэта яе выратавала: магутнай ударнай хваляй яе падкінула метра на тры ўверх і толькі пасекла азадак дробкай кварцавай жылы. Кажуць, у бальніцы, калі аскепкі вымалі, то нават самароднае золата знаходзілі, праўда, драбнюткія часціцы атрымаць не змаглі, шмат яшчэ і засталося. Месяц яна праляжала на жываце, пакуль не загаілася, пасля чаго да выбухоўку больш не притрагивалась, паехала вучыцца на курсы ветэрынараў і апошнія два гады ў Якуціі прапрацавала на коннай базе рудніка. І ці то ад гэтага памятнага выбуху, ці то ад золата, якое ўрасло ў цела, але прачнулася нарэшце ў Саве жаночая прырода: нечакана зацяжарыла і нарадзіла першынца Тараса. У Братково яны вярнуліся па прычыне другой цяжарнасці. З двума‑то малымі дзецьмі цяжкавата ў халодных краях. Дзякуючы самавітаму паўночнага заробку пабудавалі вялікую хату пасярэдзіне вёскі – як героям‑партызанам, ім адвялі самы лепшы ўчастак – і гадоў дваццаць, пакуль сыны не выраслі, жылі душа ў душу. Вывучылі Тараса на механіка, ажанілі, але народжаная ў Якуціі бродяжья несуцішная душа ўсё куды‑тое маніла сына, і ў выніку ён узяў сваю жонку ды па камсамольскай пуцёўцы ірвануў на Сахалінскія нафтапромыслы, простым бульдозеристом. А праз год следам за ім і другі сын, Васіль, сарваўся, – абодва пагналіся за доўгім рублём. Прычым паехалі не спросясь, самавольнікі, з-за чаго Сава і пачатку бурчэць на мужа, маўляў, гэта ты ім дарогу з дому паказаў, бо сам па характары валацуга, бездомок і качэўнік.
  
  Там, на далёкім востраве, у Тараса нарадзіўся Юрко. Унук, доўгачаканы, прыгожы, прыгожы, быў, аднак, балючым з‑за благога сахалінскага клімату. Як‑той прыехаў старэйшы ў адпачынак, сына свайго паказаць, а Сава як убачыла яго, так і адрэзала:
  
  – Ўнука вам не аддам! Загубіць, ірады, дзіцяці!
  
  Бацькі асабліва і не супраціўляліся, пакінулі Юрка і з'ехалі. І яшчэ на некалькі гадоў у хаце зацараваў свет і душэўны спакой, але толькі да таго часу, пакуль ўнук у арміі не адслужыў. Нібы падмянілі хлопца. Накшталт і нявесту сабе знайшоў, сваю, братковскую, Аксану Дременко, першую прыгажуню ў раёне. І бацькі ў яе людзі салідныя, паважаныя: бацька Тарас Апанасавіч сакратар райкама, маці галоўным урачом у бальніцы. Праз іх Юрко і на працу паступіў у ДАІ – прыбытковае месца, з казённай машынай і одежей. Здавалася б, жаніся-і жыві, у вус не дзьмі! Ан няма, затужыў, замітусіўся, усё яму не добра.
  
  – Справы вялікага хачу! – заявіў аднойчы дзеду. – Хачу паглядзець свет. А ажанюся, так далей Бранска не з'едзеш.
  
  Ды і Аксана тады была дзяўчынаю ганарлівай, фанабэрыстай: сакратарскага дачцы асобную каменную хату і ледзь не ца‑рицыны черевички падавай на вяселле. Не тое, маўляў, што за жаніх – гол як сокал, хоць продкі ўсё жыццё на нефтепромыслах отмантулили. І вось гэтая ссыкуха схіліла хлопца з'ездзіць на заробкі, ды не на Сахалін, а па дзядоўскай дарожцы, у Якуцію, за дыяментамі. Тады многія ехалі на поўначы, Шурка Вовченко адтуль вярнуўся і адразу ж цагляны асабняк пабудаваў пад жалезнай дахам, машыну «Волгу» купіў і яшчэ засталося грошай, каб жыць і дурня валяць. Казалі, пашанцавала яму – выковырял аднойчы буйны алмаз і прадаў спекулянтам. Пасаду начальніка мытнага пункта, па чутках, ён папросту ў Пухнаренкова купіў за сем тысяч даляраў. А ўсё для таго, каб сядзець на цёплым месцы і займацца сваімі справамі для душы. Ён яшчэ на Поўначы захапіўся ўсякімі невытлумачальнымі з'явамі прыроды – лятаючымі талеркамі, прышэльцамі і іншымі цудамі. Сядзеў на мытні, з вежы ў тэлескапічную трубу па начах глядзеў, што‑той запісваў ці чытаў кніжкі, дасланыя яму па пошце. Дзед Кураў лічыў, вось так і павінен жыць чалавек: папрацаваў са ўсёй сілы некалькі гадоў, а потым жыві ў сваё задавальненне. Але многія думалі пра Шурку, што ён злёгку з шпулек збіўся: няма б бабкі зарабляць на хлебным месцы, а ён, дурань, чарцей ловіць сам і яшчэ іншых заражае ўсякімі небыліцы.
  
  І сам Дременко думаў аддаць дачку за багатага зяця і яшчэ чуў, што хутка прыйдзе канец ягонай улады. Таму раіў Юрку перш на ногі ўстаць, а потым ажаніцца.
  
  Увогуле, завербаваўся і ўнук з'ехаў здзяйсняць вялікія справы. А тут пачаўся ўсеагульны развод, падзел маёмасці і дзяржаўнага агарода. Калі ж ён скончыўся, бабка Сава, павінна быць, з розуму выжыла па старасці і запатрабавала, каб Кураў на ёй ажаніўся з законным шлюбам. Усё жыццё пражылі нерасписанные і нічога, а тут прыспічыла ёй: маўляў, не жадаю ў магілу класціся дзяўчынаю невенчанной. Як унук падаўся ў Якуцію, так яна тады паміраць сабралася і нават труну сабе купіла, каб яе грабавыя грошы не прапалі. Праўда, потым падарыла яго, калі адна з яе сябровак преставилась. Дзед ледзь было не паддаўся на правакацыю, але падумаў і вырашыў не смяшыць народ на старасці гадоў і распісвацца адмовіўся. Так бабка і зусім взбесилась і стала будаваць у хаце мяжу. Сама дошкі цягала, городила, выгадывая, вядома, сабе пабольш, але дзед не супрацівіўся. Аднак дзверы паміж паловамі усе‑такі забіваць не стала, а замкнула на велізарны вісячы замак і завесила прэміяльным дываном, атрыманых калі‑за поспехі ў справе кастрацыі і абнасеньвання.
  
  – Да мяне ў Расію больш ні кроку! – заявіла. – Не хачу з вамі, хахламі, на адной жылплошчы жыць!
  
  Вядома, гэта яна усё, што ад тугі па ўнуку, але, бачачы непахіснасць Совы, Кураў са свайго боку перагародку обколотил старымі фуфайками, пазадкамі непатрэбным, нават шыняля не пашкадаваў. Зверху для акуратнасці строгаными дошкамі зачыніў, на дзверы замок павесіў і прыкрыў яе сваім прэміяльным дываном.
  
  Юрко ж у Якуціі толькі грашанят запрацуе на хату, але да аэрадрома даехаць не паспее, каб купіць білет, глядзіш, згарэлі, патаннелі – на зваротную дарогу не хапае. Вяртацца з пустымі рукамі ганебна, унук ўрадзіўся увесь у бабку: ўпарты, як усе Савёнкі, дзёрзкі, наравісты, у агульным, па характары – так сапраўдны хахол. Першыя гады старым лісты часта пісаў, Аксане ж ледзь не кожны дзень, і ніколі не скардзіўся на лёс, калупаў свае алмазы ў кимберлитовой трубкі і абнадзейваў дзеда з бабкай і нявесту, маўляў, яшчэ на гадок застануся і тады ўжо на каменную хату будзе. Але тут дэфолт у Расіі здарыўся, і Юрка зноў застаўся з носам, ды не запаў у роспач, паколькі на здзіўленне першая раскрасавица Аксана ўсё яшчэ чакала яго, сябе блюла, на заляцанні не адказвала і ўсім сватам, што з'яўляліся, гар‑буза выносіла – любіла моцна, павінна быць, свайго жаніха. У выніку засталася незамужняй, на пару з Тамарай Кажадуб. Яны доўгі час нават хадзілі усюды разам, пад ручку, а калі на дыскатэку, то танцавалі шерочка‑з‑машероч‑кой. Мужыкі ўсё яшчэ аблізвалася, зважаючы на недаступную Аксану, а Тамару папросту ніхто замуж не браў, асцерагаліся яе саженного росту, празмерных аб'ёмаў і волатаўскай сілы. Але таемна захапляліся, гледзячы на абодвух. Вось гэтыя‑тое людскіх братковские жаніхі і пусцілі па вёсцы брудныя размовы, маўляў, не сяброўства ў гэтых двух старых паннаў, а грэх суцэльны – лесбіянства называецца. І хто‑то з зайздроснікаў Юрку ліст у Якуцію напісаў, маўляў, твая нявеста замуж за Шалаеў‑вовну сабралася – гэта за вочы так Тамару называлі, па імі па бацьку‑то яна Шалвовна, быццам бацька ў яе быў заезджы грузінаў. Павінна быць, Юрко паверыў, пакрыўдзіўся і Аксане на лісты адказваць перастаў, хоць дзед Кураў абвяргаў усе зласлівыя здагадкі.
  
  На самай жа справе тут іншая прычына была. Унук нарэшце‑то розуму набраўся і аднойчы ўпотай ад бабкі адпісаў дзеду, маўляў, сягоння на дыяментах грошай не зарабіць і хаты не пабудаваць, вяселля не згуляць, цяпер добра жыве той, хто шаманіць ўмее і грошы да сябе прыцягваць. Маўляў, я кінуў працу ў алмазнай трубцы і паступіў у вышэйшую шаманскую школу на вучобу – дар у яго які‑то там прарэзаўся. Тады ж паўсюль адкрываліся духоўныя семінарыі, акадэміі, медрэсэ там усякія, ну а ў іх, у Якуціі, натуральна, інстытут белых шаманаў. І яшчэ папярэдзіў Юрка, ты, маўляў, дзед, пра гэта ні бабкі, ні Аксане не кажы – не зразумеюць ці, чаго добрага, спалохаюцца. Карацей, з тых часоў на зайздрасць Саве і пачалася ў Курова з унукам таемная перапіска. Так што Сцяпан Макарыч адчуваў сябе гаспадаром становішча, аднак задавальнення не адчуваў, бо падазраваў, што Юрко, хутчэй за ўсё, выглядзеў там якую‑небудзь якутскую шаманку, ажаніўся і гэты факт хавае нават ад дзеда. Ён‑то па вопыце ведаў, якія яны прилипчивые, дзеўкі ясашные, асабліва да начальнікам льнут, а шаман у іх і раней лічыўся самым галоўным начальнікам.
  
  
  Ідзі, яшчэ праўнукі з'явіліся, узкоглазенькие...
  
  І вось цяпер, выслухаўшы бабкін абвінаваўчы причет, Кураў выключыў тэлевізар, промешал вугольчыкі у печы, і, пераканаўшыся, што угару не будзе, нават калі старой ўздумаецца трубу зачыніць (мала лі што ёй узбрыдзе ў галаву!), лёг спаць. А сон яму прысніўся такі, як Юрко у лісце апісваў, калі яго хутка прызначаць вярхоўным шаманам. Здалося, быццам ужо прызначылі, і цяпер унук жыве ў белым чуме, ходзіць у белай, з чырвонымі ўзорамі з бісеру, вопратцы, собалямі отороченных, і ездзіць на тройцы белых жа аленяў, калі па тундры, а калі па дарогах, то на чорным «мэрсэдэсе» з аховай – як патрыярх у нас. І ўсюды яму пашану і павагу, бо спасціг ён вышэйшую магію шаманства і з дапамогай белага бубна з залатымі колокольцами выганяе з межаў Сахи‑Якуціі злога духа, імя якому Ар‑сан Дуолайя...
  
  Кураў і прачнуўся ад гуку гэтага бубна, аднак прыслухаўся, а гэта Сава ў перагародку стукае, але не кулаком, як заўсёды, а асцярожна, козонком пальчыка. Дошкі яловыя сухія, так звонка атрымліваецца...
  
  
  – Ну, чаго?
  
  – Дзякуй ужо табе, Сцяпан Макарыч, – раптам загаварыла лісліва, быццам зноў жаніць на сабе хацела. – Калі ты з дабром да мяне, я ж таксама ў даўгу не застануся... А на мае словы ўвагі не звяртай. У сэрцах сказала, што ты бы у штаны наваліў... Усё такі ж адважны апынуўся, як у маладосці. І муданта гэтага не спалохаўся.
  
  Дзед вушам сваім не паверыў: эка заспявала! Але з меркаванняў канспірацыі цікавіцца не стаў, спадзеючыся самастойна выведаць, што гэта са старой здарылася. І хутка выведаў: аказваецца, Сава рана раніцай отвязала казла, узяла яго на ланцужок, як сабаку, сунула за пояс «вальтэр», але толькі са двара – бач, а кош на брамцы вісіць. І колца, прывязанае шнурком, на месцы, і ножык...
  
  Верагодна, і вырашыла, што гэта былы муж спадабніўся, збегаў ноччу на другую заставу, адшукаў і прынёс. Курову ж нічога падобнага і ў галаву не прыходзіла, аднак разбураць старухиных ілюзій ён не захацеў, але, влекомый крайнім цікаўнасцю, ціхенька залез у падвал, адкапаў там наган і падземным ходам, прорытым яшчэ некалькі гадоў таму ў сумежную дзяржаву, каб праз мытню з зброяй не хадзіць, прабраўся ў Расею. І там ужо азадкі, абмінуўшы сяло, адправіўся на другую партызанскую заставу...
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  У другі раз гэты мутант, лясун, чорны партызан, або як яшчэ яго там, аб'явіўся на ўкраінскай баку: ці то за дзяржаўную мяжу сігануў, ці то наогул іншы быў, але вельмі падобны па апісанні. У Братково на абодва дзяржавы быў адзін бізнес – кантрабанда, і цягалі яе туды‑сюды вялізнымі торбамі на плячах і галовах, як афрыканцы, ад заходу да світання. З Украіны у Расію чаго толькі не цягнулі – ад калготак да запчастак да самалётаў, так і ў адваротны бок таксама – ад цыгарэт да маторнага алею і грузавікоў «КамАЗ», разабраных на дэталі. І яшчэ шмат усякай усячыны цягалі, якой не хапала на другім баку, альбо была значная розніца ў кошце. Рабілі гэта ў асноўным жанчыны, і таемнымі ляснымі сцежкамі, паколькі ўсе шоссейки, праселкі і былыя гаспадарчыя дарогі былі перакрытыя заставами, пастамі, патрулямі і сакрэтамі, як у мінулыя партызанскія часы немцамі, толькі яшчэ надзейней. І вось праз тыдзень пасля таго, як бабка Сава нос да носу сутыкнуўся з пачварай, ішлі сабе начным трафікам з расейскага боку тры хохлуши, неслі стосы з «Мальбара» падпольнага бранскага вытворчасці. А даўно было замеры: адна сярэдняя братковская жонка пры пэўных навыках і адпаведнай ўвязцы грузу без асаблівага напружання здольная за раз перацягнуць на сабе роўна два кубаметру цыгарэт. Гэта значыць ўтрох яны замянялі грузавік «Газэль».
  
  І вось кантрабандысткі шчасна абмінулі засады, прошмыгнули праз сваё таемнае «акно» на дзяржаўнай мяжы і, павінна быць, расслабіліся ў роднай Украйне, страцілі асцярожнасць, так і на траўцы святачнай нядзеляй: віднее ўжо, камары жаруць, а адмахнуцца – рукі занятыя. Спыніліся на хвіліну дух перавесці, тут з туману і ўзнік мутант – гарбаты, валасаты, раздзімае ноздры, отфыркивается і рыкае вантробны, нібы раз'юшаны бык. Жанчыны так і обмерли, паколькі слых аб ім, нягледзячы на Куровскую канспірацыю, ўсю акругу тройчы абляцеў і аброс поўсцю усялякіх здагадак не горш, чым снежны чалавек. Стаяць, варухнуцца і баяцца дыхнуць, толькі вачыма зыркают. А лясун наблізіўся і стаў ім у твары зазіраць, быццам шукаў, каго б схапіць і уволочь. Страшна, аж збянтэжанасць бярэ! І дакладна: трехглазый, барадаты, на галаве той ці рагатая шапка, то валасы дыбарам стаяць – у прыцемках не зразумееш. Рукі доўгія, магутныя, але замест кіпцюроў накшталт пальцы, і смурод ад яго зыходзіць, як ад бамжа на Сумскай вакзале.
  
  Сярод гэтых трох хохлуш Любка Кагут была жанчынай хоць і самай маладой, але бойкай, бывалой і знаходлівай, паколькі паспела потым патаміцца ў сэксуальным рабстве аж у Саудаўскай Аравіі. Дакладна, наглядзелася яна там на ўсялякіх мутантаў і тут хутчэй за ўсіх справілася з сабою – калі лясун ёй у твар зазірнуў, дастала з стосы блок і ў лапы сунула яму. Здалося ёй, ён цыгарэт просіць. І сапраўды, узяў! Рыкнул толькі, грывай сваёй страсянуў, осклабился і ўцёк у бок Расеі.
  
  Гэта значыць ён, можа, і мутант, але чалавечыя благія звычкі яму не чужыя: раз узяў «Мальбара», значыць, паліць прывучаны.
  
  Увогуле, адкупілася женки такім чынам, падхапілі свае кубаметры кантрабанды і галопам ў ўмоўленае месца, дзе іх чакаў грузавік.
  
  Прывезлі яны тавар у свой Братково і, каб сардэчнага прыпадку ад страху не здарылася, сабраліся ў Любкі, выпілі, расслабіліся і давай абмяркоўваць, хто што паспеў заўважыць.
  
  Аказалася, кожная з трох бачыла свайго мутанта: у адной ён быў панурым детиной у шкурах і з рукзаком за плячыма, у іншы – наадварот, вясёлы, босый і бясштанны, прычым мужчынскае годнасць на ўвазе боўтаецца. Трэцяй жа здалося, быццам пачвара было ў насцегнавая павязку, твар чорны, як у негра, за спіной зусім не горб і не заплечнік, а лук са стрэламі, як у першабытнага чалавека. А яшчэ Любка Кагут разгледзела, што два вочы ў яго размешчаны, як у звычайных людзей, толькі вытаращенные, круглыя, але трэці – у ілбе і вузкі, прыжмураныя, нібы дрымотны, і лепш у яго не глядзець – жах ахоплівае. Яшчэ падалося ёй, мутант гэты быў бяззубым, як стары, хоць бабцы Саве з'яўляўся зубастым і з драпежным ашчэрам. Але ўсе тры кантрабандысткі сышліся на адным: фігурай і чынам сваім гэты лясун вельмі ўжо падобны на Дременко – выконваючага абавязкі галавы ўкраінскай братковской адміністрацыі. Асабліва Любка порезвилась на гэты конт: маўляў, калі на яго вывернуты кажух надзець, тыдзень не галіць ды сажай памазаць, як робяць на каляды калядоўшчыкі, – так выліты! І «Мальбара» паліць!
  
  Аднак папярэдзіла сваіх товарок, каб аб такой гіпотэзе маўчалі, не тое Тарас Апанасавіч раззлуецца і перакрые трафік. Тыя мовы прикусили, але самой гэтай невыноснай Любцы не утерпелось, і пайшоў гуляць чутка, пакуль яшчэ не гучны, ліслівы і липучий, як жуйка. А яго трэба было глушыць на корані, таму Дременко адправіўся да былой сэкс‑рабыні – дачакаўшыся змяркання і крадком: ён хоць і ўдавец, але напярэдадні выбараў лішнія размовы яму ні да чаго.
  
  Любка ж Кагут за некалькі гадоў на волі пасля ўцёкаў з Саудаўскай Аравіі на кантрабандзе цыгарэт так паднялася, што катэдж сабе пабудавала ў прэстыжным месцы вёскі, абнеслі высокім плотам і завяла дзвюх каўказскіх аўчарак. Не помсты сваіх заморскіх спадароў баялася, а каб адвадзіць мясцовых мужыкоў. Прастытутак у Братково толькі на ўліку стаяла дзясятка паўтара. А гэтым мужыкам, бачыш, Любку падавай, якую яны лічылі самай прывабнай і дарагі, магчыма, як раз па прычыне яе мінулага, калі яна, будучы невольницей, аказвала паслугі ўсякіх і нафтавым шэйхам каралям. Аднак вярнуўшыся ў роднае сяло, яна завязала са сваім рамяством, паспяхова занялася бізнесам і цяпер адбівалася ад патэнцыйных кліентаў з дапамогай ланцужных сабак.
  
  Каб не трывожыць сабак, Дременко загадзя патэлефанаваў Любцы і прыйшоў да прызначанага часу. Яна ўпусціла яго праз чорны ход, відаць, вырашыла, што галава з'явіўся за тым жа, за чым і іншыя мужыкі, і, дакладна, заманулася для яго зрабіць выключэнне. А інакш бы не прыбралася ў усходні нарад для танца жывата, які з парога ж прывёў Тараса Опа‑насовича ў лютасць. Ён‑той ішоў толькі строга папярэдзіць, каб не балбатала і каб свае словы назад адыграў, распусціўшы чуткі, напрыклад, што мутант не на яго падобны, а на мытніка Волкава. Ну і «Мальбара» хацеў прыкупіць па тандэце. Тут жа пабачыў, як яна перад ім сваімі любатамі трасе, ну і ашалеў.
  
  – Тая я жа ж цябе посаджу! – закрычаў без усялякага ўступнага слова. – За кантрабанду і простытуцию! З кон‑фискациею особыстого майна! – І паабяцаў зусім згнаіць у турме.
  
  Напалохаць Любку было цяжка – колішні жонка. Толькі огрызнулась, маўляў, паспрабуй, і яшчэ прыстрашыла аўчарак спусціць. Дременко ў сэрцах дзвярыма ляснуў, уцёк, аднак потым опамятовался, што няварта сябе паводзіў, не як галава адміністрацыі. І ўсё таму, што яна была прывабная, зараза, прыемная ва ўсіх адносінах, а яму па становішчы не тое што размовы з ёй весці, а і глядзець‑то не належыла. Увогуле, цяжкі асадак застаўся. Любка, аднак жа, напалохалася, кінула кантрабанду, даручыла сваім товаркам сабак карміць і на наступны ж дзень ўцякла за мяжу – да сваёй цёткі на расейскай палове Братково. І адразу быццам бы чуткі пайшлі на змяншэнне...
  
  Ды толькі ненадоўга, бо неўзабаве здарылася падзея, якое ўзрушыла абедзве дзяржавы адразу.
  
  Па лініі братковской мяжы кітайцы жалезабетонны плот ўзводзілі – усё для таго, каб спыніць дзікую, некіравальную кантрабанду. На гэта будаўніцтва існавала даўняе міждзяржаўнае пагадненне, то ёсць палітычная воля была і матэрыялу быццам бы ўдосталь – акуратныя і беражлівыя немцы, калі дэмантавалі берлінскую сцяну, то ламаць яе не сталі і даслалі ў Расею, у якасці гуманітарнай дапамогі. Хапала таксама і тэхнікі, і электраэнергіі, і фінансаў, але калі ў Берліне яе ўсталявалі за адну ноч, то тут будавалі ўжо шмат гадоў, і ўсё таму, што ні маскалі, ні хахлы не хацелі губляць свайго бізнесу, самі адкрыта сабатавалі працы і нікому не давалі. Узводзілі сцяну усім светам, як гідраэлектрастанцыі ў добрыя старыя часы, і пабывалі ў Братково прадстаўнікі ўсіх былых саюзных рэспублік. Пачыналі будоўлю марудлівыя і абыякавыя да ўсяго прыбалты, запрошаныя ўкраінскай бокам, аднак хутка з'ехалі – з‑за сварак на нацыянальнай глебе: іх пачалі лупіць як хахлы, так і маскалі. Кіеўская ўлада страціла цікавасць да гэтага важнага аб'екту, але маскоўская бок, наадварот, стала ўкладваць больш сіл і фінансаў, таму прывозіла узбекаў, таджыкаў, армян, малдаван і нават турак. Але больш за год‑двух ніхто выжыць у гэтых краях не змог фізічна, нягледзячы на высокія заробкі: або адлоў і пакалаціць дэмакратычна і сучасна бейсбольнымі бітамі, або будаўнічыя вагончыкі з гастарбайтэрамі подпалят, як у часы класавай барацьбы, а часцей зусім ужо па‑партызанску – ноччу абстраляюць з шмайсеров, прычым адначасова з двух бакоў. Аднойчы зусім зладзілі тэракт, падклаўшы пад амаль гатовую сцяну сем кілаграмаў у трацілавым эквіваленце, – дванаццаць пралётаў ўшчэнт разнесла.
  
  Само сяло яшчэ сёе‑як разгарадзілі па дэмаркацыйнай лініі, на грэбень спіраль паклалі з калючага дроту, ліхтароў навешана, мытны пункт адкрылі па евростан‑дарту, з КПП, увенчанным манументальнай сталінскай вежай са сцягамі, і замовілі ў Германіі вежавыя гадзіны, каб час было відаць адусюль. А пакуль іх не прывезлі, Ваўкоў і Вовченко зладзілі там назіральныя пляцоўкі, кожны ў свой бок, каб даглядаць, у якім кірунку рухаюцца таварапатокі. Гэта была не проста самая высокая кропка ў вёсцы, адкуль адкрываўся выгляд адразу на два дзяржавы і стваралася адчуванне, быццам парыш над зямлёй і над дахамі дамоў; дзяржаўныя сцягі, палотнішчы якіх плёскаліся над самай галавой, напаўнялі пачуццём прыналежнасці да высокай улады – быццам на трыбуне стаіш, на вяршыні піраміды, а пад табой нешта накшталт бясконцага параду, якім ты кіруеш адным толькі узмахам рукі.
  
  Увогуле, так яно прыкладна і было, паколькі мытнікі ў Братково карысталіся беспярэчным павагай і вялікай уладай. Асабліва ў самым пачатку, калі толькі мяжу абсталявалі. Волкаў з Вовченко наогул былі як жрацы, а мытная вежа храмам: бабкі на яе хрысціліся, а разам з імі і кіраўнікі адміністрацый паважліва здымалі шапкі, бо грошы ў бюджэт пацяклі ракой. Укрощенные ж было кантрабандысты пляваліся на вежу і гразіліся зраўнаваць з зямлёй, але потым прызвычаіліся і супакоіліся, адшукаўшы іншыя шляхі перакідкі тавару. І калі КПП былі чысцяцом, паколькі кожны прахожы і падарожны, як прад брамай рая, павінен быў адказаць за грахі свае, то назіральныя пляцоўкі і зусім лічыліся святая святых, куды быў забаронены ўваход простым смяротным.
  
  А сама жалезабетонная сцяна, што падзяляе сяло, ператварылася ў некропаль. Выкарыстоўваць яе ў якасці пахавальні першаму прыйшло ў галаву прадпрымальнаму Пухнаренкову, які стаў паспяхова прадаваць заможным кантрабандыстам ганаровыя месцы для пахавання пад сцяной і пасля адкрыў бюро рытуальных паслуг. Са спазненнем, але і Дременко вырашыў не адставаць і са свайго боку мяжы нарэзаў участкаў пад магілы і таксама адкрыў аналагічнае бюро. Паколькі ж вёскі заглыхали, то народ накіраваўся на жыхарства ў раённыя цэнтры, і сарваныя з родных месцаў старыя ў Братково больш года не вытрымлівалі, паміралі ад нуды, так што пахавальны бізнес квітнеў ледзь не нароўні з кантрабандай. Аднак хутка пад сцяной у межах вёскі месца амаль не засталося, і тады Пухнаренков прыдумаў хаваць народ не ў звычайных магілах, а ў свідравінах і стоячы. Дременко і ў гэты раз не адстаў, таксама набыў буравую ўстаноўку, шчыльнасць пахаванняў адразу ж павялічылася ў чатыры разы, а цэны засталіся ранейшыя. Да таго ж кіраўнік расейскай адміністрацыі яшчэ далей пайшоў: за асаблівую плату альбо выбітныя заслугі можна было аддаць нябожчыка зямлі на кантрольна‑следавой паласе, якая цягнецца ўздоўж усёй мяжы. Гэта, лічы, як пад крамлёўскай сцяной ляжаць, а дакладней, стаяць. У бацькоўскія і іншыя дні, калі памінаюць памерлых, сцяна ператваралася ў сцяну плачу, а іншыя яшчэ і служыла месцам расклейкі аб'яў і рэкламных плакатаў. Карацей, былы берлінскі сімвал халоднай вайны адразу ж стаў не столькі перашкодай на шляху кантрабандыстаў, а хутчэй, культавым, святым месцам.
  
  А як будаўнікі выйшлі за межы Братково, тут і пачалася партызаншчына. Самымі упартымі былі туркі, якія асобнымі ўчасткамі пабудавалі сцяну вёрст на пятнаццаць у кожны бок. Аднак злучыць усё ў адзіны заслон і ім не ўдалося. Калючкай прораны зацыравалі і нават ток прапусцілі, але ўсё кантрабандысты ўжо мелі свае «вокны» на мяжы, запас гумовых галёшаў і пальчатак, так што паток незаконных тавараў ніколькі не паменшыўся.
  
  Толькі калі прывезлі пяцьсот кітайцаў з Далёкага Усходу, справа нарэшце‑тое пайшло. Ім звыкла было будаваць сцены, і ў лічаныя месяцы яны шмат дзірак позалатали, нягледзячы на якія пагражаюць небяспекі. Усё таму, што па‑ўсходнім біцца ўмелі, ледзь прижмешь іх, адразу каратэ паказваюць, віскочуць, пинаются балюча. Ні стрэльбы, ні тэрактаў не баяцца, і адзін за аднаго гарой стаяць, дзейнічаючы, як нейкая тугая гліняная маса, ад якой не адшчыкнуць і драбкі. Мясцовыя жыхары падзівіліся і разгубіліся перад нечуваным адзінствам, адступілі, пачалі чухаць патыліцы, прыдумляючы, як з кітайцамі справіцца.
  
  Мабыць, давяршылі б справа кітайцы, але раптам ноччу ў іх табары падняўся страшны перапалох і ў імгненне вока гэты жывы арганізм распаўся, распылился на пяцьсот частак, разбегся з вылупленымі вачыма і пахаваўся ў зацішных месцах – хто ў саломе, хто ў калодзежы, хто пад застрехой, як верабей, хто наогул у пясок закопался небудзь пад лясным мохам схаваўся, нібы жук. І казалі, быццам дваіх бачылі ў партызанскіх катакомбах на другі заставе: аднаго адтуль выкурылі, а другі так і застаўся пад зямлёй.
  
  Здарылася гэта праз пару дзён пасля таго, як украінскія женки сустрэлі мутанта. Міліцыя абодвух дзяржаў захвалявалася і давай вывуджваць кітайцаў па адным ды звазіць у кучу, а яны ўсё вар'яцкія, шалёныя, лопочут што‑тое, трасуцца, то на зямлю, то на неба паказваюць. Нарэшце‑то злавілі іх перакладчыка, сёе‑як прывялі ў пачуццё, пасля чаго той блытана, з пятага на дзесятае, патлумачыў, што ноччу да іх у лагер з'явіўся той ці дух тутэйшай зямлі, Хунь Сунь па‑ихне‑му, які прыйшоў забраць іх у свае ўладанні, то д'ябал, перевоплощенный ў вобраз Чынгісхана. Быццам нагою ён тупнуў, і раскрылася зямля, так што частка сцяны, аўтакран і некалькі бытовак паляцелі ў бездань. А потым нацягнуў свой лук, пусціў стралу – начное неба расчынілася, і адтуль пасыпаліся цмокі. Напусьціўшы такім чынам дзікага жаху на забабонных кітайцаў, ён вымусіў іх неадкладна бегчы, куды вочы глядзяць.
  
  І на самай справе, два пралёта ўжо гатовай сцяны, аўтакран і чатыры вагончыку са будпляцоўкі зніклі бясследна, калі не лічыць глыбокай свежай разоры папярок мяжы, нібы пропаханной волатаўскім плугам. Калі ж міліцыянты сталі вывучаць яе прыроду, то выявілі, што гэта ўсяго‑толькі прасадка грунту, якая ўтварылася з‑за обрушенного падземнага тунэлю, – знайшлі ацалелыя уваход на расейскай і выхад на ўкраінскай баку.
  
  Тут упершыню і адкрылася, што хітрыя кітайцы паралельна з будаўніцтвам сцены, верагодна, па дамоўленасці з кантрабандыстамі або па уласным, далёка ідучым планах, у зацішных месцах таемна капалі падземныя хады пад ёю, ды такія, што можна без працы праехаць на легкавым аўтамабілі!
  
  Па апісанню, напалохаў гастарбайтэраў усё той жа мутант, толькі, на ўсходні погляд, яшчэ і агнядышны і які ўмее чытаць чужыя думкі. Справа прымала нежартоўны абарот, пра здарэнне паведамілі ў Маскву і Кіеў, адкуль прыйшлі ўказанні разабрацца і прыняць меры.
  
  Калі кітайцаў, дарэчы, вылавілі і замкнулі ў пустым хляве, каб вырашыць пытанне, пакінуць іх на будоўлі ці дэпартаваць, прыехаў кіраўнік расійскай Братковской адміністрацыі, Пухнаренков, асабіста які курыруе будоўлю. У мінулым, ды і, хутчэй, у гэтым таксама, ён быў маёрам КДБ і варагам, дасланым з Бранска кіраваць складаным пагранічным раёнам. З выгляду накшталт бы інтэлігентны, вельмі ветлівы, з ціхім голасам, прымушаюць увесь час уважліва прыслухоўвацца да яго прамовы. Але калі прыгледзецца, то можна было заўважыць, што погляд у маёра альбо цалкам адсутнічаў, альбо быў няўлоўны, як у косоглазого, – ніколі не зразумееш, куды глядзіць. І ад гэтага стваралася ўражанне, быццам ён увесь час выслізгвае і перамяшчаецца ў прасторы, нібы мігатлівы прывід.
  
  І ў кароўніку Пухнаренков паўстаў раптам, з-за чаго перапуджаныя кітайцы ажыўлена страпянуліся, прищурили вытаращенные вочы, сціснуліся ў кучу і зноў звярнуліся ў глейкую ганчарную гліну.
  
  – Хай адпачнуць дзень‑іншы, – сказаў на заканчэнне кіраўнік, задаволены вырабленым эфектам, – і прыступаюць да працы. Дэпартаваць не будзем.
  
  – Слюсаюся, товалися‑спадара! – закланялся перакладчык і ён жа брыгадзір. – Китайса лабота‑лабота холосо! Калі насяльника мутанта лаві‑лаві.
  
  – Зловім, – паабяцаў былы маёр.
  
  На тым бы інцыдэнт быў вычарпаны, аднак у гэты час на ферму чэрці прынеслі Дременко. Ён прыпазніўся і таму уварваўся, як выпушчаны з клеткі кабан. І ўміг адбылося неверагоднае: образумившиеся было кітайцы всклубились пылам і размазались па каменнай муры, падлозе і нават столі з крыкам:
  
  – Хунь Сунь! Хунь Сунь! Насяльника, лаві‑лаві!
  
  І ўся гэтая клейкая маса, нібы багавінне, пацякла да выхаду, так што начальства ледзь паспела выскачыць і зачыніць за сабой цяжкія дзверы. Дременко быў збянтэжаны, разгублены і нават напалоханы, аднак спакойны Пухнаренков толькі ўсміхнуўся і не без намёку спытаў:
  
  – Як вы мяркуеце, Тарас Апанасавіч, чаму ў кітайскіх таварышаў гэтак нечаканая рэакцыя? На ваша з'яўленне?
  
  
  І, не дачакаўшыся адказу, сеў у аўтамабіль і з'ехаў.
  
  Хто‑хто, а ўжо гэты чэкіст ўсе чуткі ведаў (калі толькі сам іх не распускаў!), аналізаваў і рабіў адпаведныя высновы, паколькі ў той жа дзень за вар'яцкімі гастарбайте‑рамі даслалі аўтобусы і дэпартавалі на радзіму. Акрамя аднаго – што схаваўся на другі заставе.
  
  Карацей, усе версіі знешняга выгляду мутанта, але з адным, якія ганьбяць Дременко, заключэннем пайшлі гуляць па абодвум соседствующим раёнах дзвюх дзяржаў. А народу што, яму дай толькі над уладай пасмяяцца, час‑тое вольнае пачалося, ніякага павагі і шанавання. Тарас ж Апанасавіч чакаў выбараў галавы і зацвярджэння на пасадзе, паколькі адпрацаваў на пасадзе два тэрміны, збіраўся на трэці і ўжо амаль год хадзіў выконваючым абавязкі. І моцна перажываў і пакутаваў ад таго, што дэпутат Вярхоўнай Рады пан Кушнер з меркаванняў дэмакратычнасці раптам прызначыў яму канкурэнта, маскаля Волкава з украінскага мытнага пункта, які пражывае ў незаконным шлюбе са зводнай сястрой пана, Тамарай. Жрэц мытнага храма, акрамя гэтага, валодаў яшчэ адным перавагай – маладзейшы быў гадоў на пятнаццаць і таму адрозніваўся пронырливостью, умеў высокаму начальству пыл у вочы пускаць і втираться ў давер. Некалькі месяцаў Дременко ламаў галаву, за якія такія заслугі на былога старшыні райвыканкама шчасце зменшылася, і мала‑памалу раскапаў прычыну. А калі раскапаў, то сам спалохаўся і ставіцца да Волкаву стаў з асцярожнасцю: аказваецца, той быў павязаны з панам Кушнерам «салодкім справай», калі міма мытні было перапраўлена на расейскія спіртзавод пяцьдзесят вагонаў цукру‑сырца. Лічы, два складу, і гэта без жалезнай дарогі, без калон грузавікоў, можна сказаць, у кішэнях перанеслі – нават уедлівы расейскі памежнік Чарнабай нічога не заўважыў! А іншы жрэц, мытнік Вовченко, замордованный допытамі, ледзь не пакончыў з сабой. Журналісты ў абодвух дзяржавах паскакаць, пашумелі, імя дэпутата злёгку патрапалі, але, як і следчыя, толькі два факту адбілі: цукар на Украіне таямнічым чынам растварыўся і, ужо абязлічаны, матэрыялізаваўся на Каўказе.
  
  Волкаў меў моцны ўплыў і на дробных кантрабандыстаў, а паколькі гэтым бізнесам займалася полрайона, то мог, калі не сапсаваць справу, парадкам нашкодзіць. І хоць прызначаць галавой таго, на каго пан Кушнер пальцам пакажа, аднак выбары ўсё роўна прыйдзецца праводзіць, і тут мытнік можа папсаваць крыві.
  
  Былы сакратар райкама меў адзіны недахоп – мінулае служэнне партыйнаму рэжыму, а ў астатнім біяграфія яго была бездакорная, да таго ж стары грэх ён адкупіў, будучы актывістам на кіеўскім майдане. Мытніка Волкава ён ведаў як облупленного і нават калі‑то асабіста здымаў з працы – калі яго першая жонка выкрадала сацыялістычную ўласнасць у асабліва буйных памерах, а муж яе рабіў выгляд, быццам ні сном ні духам. Пры жаданні можна было тады спакойна пасадзіць на нары цяперашняга канкурэнта, ды хто б ведаў, што так здарыцца? Наадварот, падмаглі яму застацца на волі, і, выходзіць, – на сваю галаву. Зладзеяватасць былога предрика цяпер расцэньвалася як здольнасць да прадпрымальніцтва, ды мала таго, мытнік зараз уяўляў усю справу так, нібыта яшчэ ў тыя часы змагаўся з савецкай уладай і ад яе ж пацярпеў! І, подлы, каб дагадзіць Сільвестр Марковичу, абяцаў ажаніцца на яго сястры, якую ўсе хахлы і маскалі бокам абыходзілі з‑за яе непамерна вялізнага росту, таўшчыні і фізічнай сілы і якая па гэтай прычыне ў трыццаць пяць заставалася старой дзевай.
  
  Волкаў б і прозвішча на ўкраінскую змяніў, ды забаранілі, паколькі адзін Вовченко ўжо быў і таксама працаваў начальнікам мытнага пункта, толькі расейскага.
  
  Увогуле, паплылі па акрузе такія плёткі, быццам гэта не мутант шастает па лясах, а сам Дременко пакутуе таямніцай хваробай, таму распранаецца дагала, обряжается ў вывернуты кажух і ў поўню выходзіць на сцежкі, каб людзей палохаць. Справа ў тым, што Тарас Апанасавіч ад прыроды быў занадта валасаты, галіўся па тры разы на дзень, калі прыязджала начальства. Рост валасоў у яго залежаў яшчэ і ад унутранага стану: як толькі жыццё крыху наладзіцца, то і барада цішэй расце, але калі пачыналіся хвалявання і стрэсы, гэта значыць на нервовай глебе, яна магла за дзень на вяршок вырасці. Акрамя таго, густая, рыжаватая поўсць пакрывала ўсё цела, у тым ліку нават пальцы рук да самых пазногцяў, так што ў лазні ён мыўся шампунем для галавы і без вяхоткі. Хутчэй за ўсё, таму і зашумелі паўсюль пра лунатизме выконваючага абавязкі кіраўніка, ды так назойліва і пераканаўча, што ўсё гэта трапіла ў незалежную прэсу. Нават каламутную якую‑тое фатаграфію мутанта надрукавалі, нібыта знятую на мабільны тэлефон Любкой Кагут. І побач – нібы для параўнання, яго фота з зімовай палявання на вепрукоў, дзе Дременко стаяў у ваўчынай футры, трохі нападпітку і каламутны. Прыкладаемая артыкул была бяскрыўдная, але намёк настолькі выразны, што ён сам пачаў сумнявацца ў сваім здароўе: кажуць, чалавек не памятае потым, дзе быў і што рабіў. Таму пакараў дачкі сваёй, Аксане, прыглядаць, спакойна ці не ён спіць па начах, маўляў, служба ў яго нервовая і псіхіка ладна поизносилась. Засидевшаяся ў невестах Аксана працавала лекарам на «неотложке», усе апошнія плёткі ведала, да ўсяго прывыкла, дала заспакойлівы, зрабіла ёдавую сетку на вобласць сэрца і параіла не звяртаць увагі, што людзі плятуць.
  
  Вядома, пан Кушнер наўрад ці паверыць у гэтую падступную чуткі, доказаў‑то ніякіх, хоць, калі яму з усіх бакоў пачнуць спяваць у вушы, можа палічыць, што рэйтынг у Тараса Опанасовича ў раёне ўпаў, і па гэтай прычыне дасць адстаўку, каб прызначыць сваяка. Але Дременко быў дасведчаным наменклатурным работнікам, таму нарыхтаваў козыр не толькі супраць суперніка, а на ўсялякі выпадак і на самога Сільвестра Маркавіча кампрамат сабраў.
  
  Дэпутат Вярхоўнай Рады даволі часта прыязджаў у Братково не толькі па дзяржаўных справах, але і на адпачынак, або часцей сумяшчаў карыснае з прыемным, асабліва калі прывозіў з сабой бацьку Гуменника, прадстаўніка прэзідэнта, вялікага аматара палявання. Пра яго ніхто толкам нічога ня ведаў, аднак, мяркуючы па паводзінах дэпутата і па тым, што бацька прыязджаў з целаахоўнікам, можна было здагадацца: па становішчу ён нават вышэй, чым пан Кушнер, і карыстаецца заступніцтвам прэзідэнта. І гэта нягледзячы на маладосць і бесшабашны, нават адчайны яго характар, што было рэдкасцю ў палітыкаў такога рангу. Гуменник і яго целаахоўнік Лях насілі уніформу, якая нагадвае тую, што носяць наезнікі з іпадрома, – галіфэ, хромавыя боты, кашулі з нашыўкамі ў выглядзе трызубца, да таго ж бацька заўсёды быў са стэкам. Пры гэтым у абодвух меліся доўгія оселедцы на голеныя галовы, абвіслыя вусы, а ў Гуменника яшчэ і залатая завушніца ў вуху. Акрамя таго, ён курыў сапраўдную запарожскую люльку, але, хутчэй, для поўнага антуражу. Падобны нарад мясцовым здаваўся нязвыклым, дзіўным і таму пацешным, аднак у прысутнасці бацькі Гуменника ніхто не смяяўся, хоць за вочы яго называлі бандэру. Надта ўжо строгі быў, не ўсміхаўся і горача захапляўся паляваннем, чым дастаўляў шмат клопатаў – любіў пастраляць звяроў, птушак або проста ў мэту, для чаго прывозіў з сабой стрэльбы, вінтоўкі і нават аўтамат. Дрэ‑менко раней і сам любіў паляванне, асабліва калі сакратаром райкама быў, і ездзіў звычайна зімой на буйнога звера, мядзведзяў браў на бярлогах, як раз у раёне другой партызанскай заставы. Цяпер даводзілася ладзіць забаву для сталічных гасцей, але ўжо не ў глухіх бранскіх лясах, а на кінутых калгасных землях і на стварэнняў меншых памераў – казуль, кабанчык, птушак. Для гэтага ён утрымліваў зімоўе з усімі выгодамі, егеры, а на запушчаных лясных палях абавязваў фермераў сеяць авёс напалам з гарохам.
  
  Аднойчы Сільвестр Маркавіч прыехаў адзін, чым‑то моцна заклапочаны, і адразу запатрабаваў выезд на прыроду. Тарас Апанасавіч даставіў яго ў ўгоддзі, дзе высокі госць настраляў казуль і трохі развеяўся. Як і мае быць, выпілі, паспыталі свежатинки і ляглі спаць. Без пана Гуменника адпачынак праходзіў спакайней, начных п'янак са стральбой не ладзілі, аднак у сувязі з адсутнасцю целаахоўцаў ў дэпутата Тарас Апанасавіч не меў права расслабіцца і ў прысутнасці дзяржаўнага асобы спаў краем вока. І раптам чуе, пан Кушнер размаўляе па тэлефоне на беглым англійскай, ды так бойка, ну што табе сапраўдны амерыканец. Дременко гэта ацаніў і яшчэ больш запаважаў дэпутата. І толькі вочы прыкрыў – зноў званок, аднак на гэты раз пан адказваў на іспанскай, і па тым, як часта паўтараў словы «камандантэ» і «Куба», Тарас Апанасавіч з унутраным трапятаннем ўсвядоміў, што госць кажа калі не з самім Фідэлем Кастра, то, напэўна, з яго сябрам Уга Чавесам, прычым як са старым таварышам. Калі ж пад раніцу пан Кушнер пагаварыў яшчэ з кім‑то на ідышы, абмяркоўваючы падзеі на Блізкім Усходзе, а потым на польскай, які быў знаёмы многім хахлам і самому Дременко, уражаны галава і зусім пераканаўся, што дэпутат Вярхоўнай Рады – палітык глабальнага, сусветнага маштабу і нават на паляванні не ведае спакою, вырашаючы найважнейшыя справы.
  
  І захаваў бы гэта ўражанне, але Сільвестр Маркавіч раптам адказаў на чарговы званок на чыстым маскальскім мове, прычым злёгку па‑нижегородски окая. Затым пакасіўся на які прыкідваецца спячым галаву раёна і на ўсялякі выпадак выйшаў з зімоўя. Ага, з далёкім замежжам казаць пры ім не саромеецца, а з блізкім – так адразу адасобіўся! Тарас Апанасавіч счакаў і асцярожна следам. На вуліцы стаіўся, стаў падслухоўваць і па абрыўках фраз, які ўзгадваецца імёнах зразумеў, з кім размаўляе дэпутат, прычым з прыдыханнем, паважліва, як быццам падначалены:
  
  
  – Слухаю, Барыс Вячаслававіч! Сардэчна, Барыс Вячаслававіч! Выканаю, Барыс Вячаслававіч! Перадайце гэта Уладзіміру Уладзіміравічу!
  
  Дременко у першы міг ашалеў, але падрыхтоўка ў кіеўскай Совпартшколе дарма не прайшла: хутка зарыентаваўся і здзейсніў тое, аб чым хвіліну назад і падумаць было страшна. Вярнуўся ў зімоўе, прыставіў пустое вядро да дзвярэй замест сігналізацыі, а сам дэпутацкую барсетку адкрыў. А там ніякіх доказаў – ўкраінскі пашпарт, замежны службовы, пасведчанне Вярхоўнай Рады, якія яшчэ‑тое паперкі і грошы. Тады ён да пиджаку, абмацаў дарагую тканіна, але і там нічога!
  
  Дременко меў ўяўленне, што такое вышэйшыя дзяржаўныя інтарэсы, і ў першы міг шматаблічнасць дэпутата да іх і аднёс. Паклаў усё на месца, нырнуў у свой спальны мяшок і затаіўся, але сталі яго раздзіраць сумневы: хто пан на самай справе? На які орган працуе – на Раду ці Думу? Каму законы піша? І нарэшце, маскаль ён ці хахол ? А можа, наогул ні той, ні іншы – эвон колькі моў ведае!
  
  І стаў Тарас Апанасавіч з той пары непрыкметна прыглядацца, прыслухоўвацца да дэпутата, і ўсе дэталі яго паводзін фіксаваць, і падвяргаць аналізу самыя дробныя факты. Спачатку ўсё больш схіляўся, што Сільвестр Маркавіч Масквой у Украіну заслан: па‑першае, сястра яго, Тамара, на расійскім баку засталася і грамадзянства мае адпаведнае, аднак жа ён ёй усяляк дапамагае. Па‑другое, у кожны свой прыезд абавязкова ходзіць за мяжу і там сустракаецца не толькі з сястрой, але і з Пухнаренковым – якія‑той справы яны абмяркоўваюць, куды ездзяць‑то разам...
  
  У Тараса Опанасовича адносіны з бабкай Савой былі свойскія, адзін аднаго сватам і сватьей звалі – Аксана‑то ўсё яшчэ чакала ўнука яе, Юрка. Да таго ж казёл Сцёпка ўсю абліцоўванне капота на «фордзе» рагамі расколотил, так Лізавета Трафімаўна вінаватай сябе адчувала і была згаворліва. Наведаўся да яе і асцярожна стаў схіляць старую партызанскую разведчицу да супрацоўніцтва, каб приглядела за панам Кушнерам на расійскай тэрыторыі. Лізавета Трафімаўна ніяк не разумела спачатку ці прыкідвалася, аднак для дарагога госця адразу – бутэльку на стол, закусак, саленняў‑варанай – гасцінная была. Дременко хапіў чарку, і ледзь сэрца не спынілася. А ў яго палове Братково гарэлку гналі з буряка, і, што ты з ёй ні рабі, – усё роўна смярдзючая і крэпасці не той.
  
  – Ты з чаго гоніш? – спытаў. – Гэта ж чысты спірт!
  
  Яна мяшок паказвае, а там цукар‑сырэц. Ну і распавяла, маўляў, хацела новых камянёў у лазню на каменку набраць, ноччу пайшла з тачкай на мяжу, дзе кітайцы сцяну ўзводзілі, пагрузіла два мяшка бута і прывезла. Дома развязала, выявіла цукар, так яшчэ двойчы зганялі на будоўлю. Потым гарэлкі сем чвэрцяў нагнала, маўляў, адчуваю, хутка Юрко павінен вярнуцца, так трэба сустрэць, як належыць, і на вяселле гарылка спатрэбіцца.
  
  – Ужо пад раніцу паехала ў трэці раз, – прызналася раптам бабка Сава. – Думаю: стравлю усё на гарэлку, а гарбаты з чым папіць не застанецца. І ў траншэі сустрэлася з сваім хроснікам, Мыколой Волкавым. Які цяпер на мытні служыць. А з ім яшчэ демутат быў. Ну, думаю, згубіла прагнасць, трапілася, арыштуюць, і Мыкола не дапаможа...
  
  – Які демутат? – не змог схаваць здзіўлення Дременко.
  
  – Ды гэты ваш, хохляцкий, Кушнер. Важны такі... Але
  
  сам быццам мяне спалохаўся і адразу ў машыну сеў. Пытаюся ў хрэсніка: ты чаго тут робіш? Кажа, сачу за кітайцамі, каб не займаліся кантрабандай. Маўляў, а ты‑то навошта сюды так рана завітала? Ён бо цяпер горды стаў, за‑дачливый... Я і сказала, маўляў, камянёў у лазню ўзяць. Так хроснік набраў мне поўную тачку і яшчэ давезці дапамог. Што ж гэта дзеецца, сват? – паскардзілася яшчэ. – На чым китаезы сцяну‑то ўзводзіць? Бо да восені не прастаіць, пойдуць дажджы, комковой сырэц размокнет, яна і заваліцца...
  
  Дременко параіў Саве маўчаць, маўляў, цукар‑то, атрымліваецца, скрала, арыштуюць. Але сам у той жа момант зразумеў, якім чынам Ваўкоў з панам Кушнерам пракруцілі буйнамаштабную кантрабандную аперацыю.
  
  А між тым браткоўскага мутанта сталі бачыць часцей і ў розны час сутак, так што стваралася ўражанне, быццам ён не адзін шастает, а, хутчэй за ўсё, пачалося іх нашэсце. Сустракалі невядомых істот выключна прадстаўніцы слабага полу, прычым абодвух дзяржаў, і амаль у адно і тое ж час, з-за чаго ўзнікла падазрэнне, што гэтыя пачвары, да ўсяго іншага, яшчэ і маньякі: жанчыны бялізну паласкаць на рэчцы, а дзіця чарнобыльскай катастрофы ўстане воддаль ў кустах і назірае. Да іх ужо сталі прывыкаць, самыя смелыя падыходзіць блізка яшчэ не вырашаліся, але клікалі спрабавалі, загаворвалі, падзывалі і нават ежу пакідалі, толькі гэтыя дзікуны не бралі. Почтальонка на ровары ехала, так мутант настолькі асмялеў, што выскачыў на дарогу прама перад ёй і ўчапіўся ў руль. Дзяўчына, якая звыкнулася да злым сабакам у дварах, не разгубілася, торбай яго огрела і налегла на педалі. На Дременко, вядома, быў вельмі падобны, усе адзначалі, але ж не поўня на двары, да таго ж у в. а. галавы жалезнае алібі – ён у гэты час праводзіў пасяджэнне ў адміністрацыі.
  
  Дзед Кураў цэлы дзень хадзіў па лесе, усю другую заставу прайшоў, потым першую на карачках излазил, але казаў, маўляў, нават слядоў не знайшоў. Адну ноч дзе‑то прасядзеў у засадзе, наступную з рэвальверам у кішэні навокал вёскі хадзіў, ледзь не уподобившись мутанту, але быццам бы зноў, акрамя кантрабандыстаў, нікога не сустрэў. Хоць верыць старому партызану было цяжка, і ўбачыць каго, так пад катаваннем не прызнаецца. Гэта не тое, што яго балбатлівая бабка Сава.
  
  Адно было вядома дакладна: дзед напароўся на міліцэйскі патруль, які таксама каго‑той вартаваў і які паставіў ветэрана, нягледзячы на ўзрост, пад аўтамат, абшукаў і забраў наган. Ледзь отбоярился ад утрымання пад вартай за незаконнае захоўванне і нашэнне зброі і па старасці быў выпушчаны пад строгі хатні арышт.
  
  Ну добра дзед – Шурка Вовченко кожны дзень мутантаў шукаў у вольны ад службы час. Ды і на службе праз тэлескоп усе наваколлі Братково аглядаў, вымусіў памежніка Чернобая відэакамеры перанакіраваць з дзяржаўнай мяжы на падыходы да яе і наладзіць так, каб рэагавалі на ўсякае рух.
  
  
  Хоць бы адзін раз гэта цуд прыроды трапіла на вочы ці ў аб'ектыў!
  
  А Аксана Дременко пабегла па выкліку ў Расею – у Кацянкоў жонка, лічы, кожны год нараджала, а тут да тэрміну ёй прыспічыла. Маскалі ж усё укрупнялись і таму свой радзільню з Братково перавялі ў Теткино. Дык вось, лекара «неадкладку» гэты лясун скараулил на пустцы непадалёк ад мытні. Выскачыў з цемры, стервец, за рукі схапіў сваімі махнатымі лапамі, трымае, а сам у твар ёй смуродам дыхае і рыкае. Спалохаць дыпламаванага доктара было няпроста, яна нават уваскрослага нябожчыкаў не баялася, бо адзін час працавала ў рэанімацыі.
  
  
  – Ну і що тобі треба, мутант ты атамны? – спытала. – Що шукаеш‑тое, дыво болотне? Спырту немае, нарка‑тыкив немае, одын ёд залышывся! І простроченый норсульфазол.
  
  Ад яе такой прамовы лясун нібы зачараваны зрабіўся, выпусціў медичку, а тая бегам на мытню і ў брамку застукала. Дзяжурыў сам Мікалай Волкаў і, паколькі вучыў мову, не спаў, адчыніў мяжу і адразу ажывіўся пры выглядзе першай прыгажуні.
  
  – Ксаночка, ластивка мая! – у той гадзіну ж распусціў пёры вядомы на ўсю акругу бабнік. – Ну, ідзі да мене! – І прыабняў, у шчаку цмокнуў.
  
  Нягледзячы на канкурэнцыю з бацькам Аксаны, адносіны ў іх заставаліся свойскія, гулліва‑прыяцельскія, як у патэнцыйных жаніхоў з засидевшимися ў невестах дивчинами. Калі ў Волкава жонку пасадзілі, а яе Юрко ўсё яшчэ ў Якуціі алмазы здабываў, Мыкола сур'ёзна думаў посвататься да першай прыгажуні Братково. Але яна тады яшчэ зусім здавалася недаступнай, на ўсіх мужчын аглядалася з гідлівасцю, так і да самому Дременко было на крывой казе не пад'ехаць. Да таго ж перашкаджалі адносіны з хросным, дзедам Куровым, які лічыў Аксану ледзь не сваёй нявестка. Але з гадамі чакання і перад пагрозай апынуцца ў старых дзевах яна страціла былую пыхлівасьць, обтерлась, як доўга носім апошні ў кішэні пятак, і пачала паволі поблескивать для ўсіх. З ёю нават стала можна душэўна пагаварыць, але рэдка, толькі ў тых выпадках, калі сама таго захоча.
  
  Звыклая да приставаниям мужыкоў, дачка галавы адміністрацыі пастаяла смірна некалькі секунд і спытала:
  
  – Ну што, потискал?
  
  – Ох, і салодкая ж ты дзяўчына! А який ад цябе водар м‑м! – Мыкола хоць і спрабаваў гаварыць на ўкраінскай мове, але усё збіваўся на не зразумей якую.
  
  – Ды я вспотела ўся, бегаю з раніцы...
  
  – Тая ж це і смачна! Ох, і зьив б я цябе, смаковитую! Яна вывернулася:
  
  – Ад аднаго мутанта толькі што вырвалася, тут іншы...
  
  – А шо, і ты мутанта бачила?
  
  – Каля тваіх варот блукае! Вунь, глядзі, на руках сінякі засталіся. Лапамі сваімі схапіў! Хоць бы ты выйшаў, адагнаў...
  
  – Цю! А далей‑тое шо было?
  
  – Ды нічога, – адмахнулася Аксана. – Некалі мне... Москальская мытня адкрыта, няма?
  
  – Вовченко з прикордонником да сваіх хат пиихалы, – «бліскаў» мовой мытнік. – Сидай! Раскажы пра мутанта.
  
  – У іншы раз. У Кацянкоў жонка нараджае... Я праз брамку махну?
  
  А Волкаў растапырыў рукі і сапраўды, як мутант, схапіць наровіць – яму б толькі пазабаўляцца ад нуды і пакуль Тамарка яго не бачыць:
  
  – Не паложана, священне памежжы!
  
  – Якое там памежжы? У Ленки вады адыходзяць!
  
  – Без особыстого догляду не можна! Ты шо за пазуху сховала, Ксаночка? Побачить треба! А ў баульчике наркотыкі е? У дэкларацыю ўнось!
  
  – Хопіць дурэць, Мыкола! Лепш дапамажы праз брамку пералезці!
  
  Адштурхнула яго і да расейскага боку. У мытніка форменная фуражка звалілася і агаліла паголеную галаву з чубам на верхавіне. І настолькі ён здаўся пацешным, што Аксана не вытрымала, засмяялася і пляснула па лысіне:
  
  – Ты што гэта са сваёй галавой стварыў? У люстэрка бы паглядзеў – на каго падобны! Пудзіла!
  
  
  Той паспешліва фуражку памчаўся да вушэй, затужыў і адразу мову забыўся:
  
  
  – Мне цяпер пакладзена ў форме быць... А ты адразу «пудзіла»...
  
  – Добра, не злуйся. Што гэта за форма такая? Волкаў агледзеўся, сунуўся да вуха і зашаптаў:
  
  – Ды гэты, бандэра... калі прыязджаў... бацька Гуменник... І прымусіў. Каб яго мутанты злавілі! Маўляў, ты на мытні асоба дзяржавы... А пан Кушнер поддакнул...
  
  – У нас жа тут чубаў не носяць!
  
  – Так і я не нашу, – па сакрэце паведаміў ён і спрытна сарваў з галавы лысіну разам з чубам. – Гэта парык такі! За дзвесце грыўняў купіў у Харкаўскім тэатры. Толькі ты маўчы, Ксаночка...
  
  – І на што цябе гэты спектакль гуляць?..
  
  – А што мне рабіць, сама падумай? Я ж кандыдат на галаву адміністрацыі. Конкурс у нас з тваім таткам...
  
  – Ды вы абодва з іх з глузду з'ехалі! Якога‑тое ряженого ды хохлатого пеўня слухаеце, разьзявілі рты... Эх, мужыкі!
  
  – Мне што, усё жыццё тут сядзець? – абурыўся Ваўкоў. – Думаеш, я па сваёй волі?..
  
  
  І асекся.
  
  
  – Ведаю, ведаю, Тамарка пасадзіла. – Здалося, уздыхнула з спачуваннем. – А зрэшты, што не сядзець‑то? З усіх бакоў хабару даюць, багатае месца...
  
  – Хто дае ? – Ён зноў памчаўся парык. – Праз мытню даўно тавары не носяць і не возяць. Ва ўсіх свае «вокны» для трафіку... Тарчу тут, як ідыёт. Я, між іншым, кіраўнік, інстытут скончыў, мне яшчэ сарака няма. Прыроджаны аналітык і арганізатар, а вымушаны займацца чорт‑чым тыя! Падаткі збіраць, абшукваць людзей, анучы ў торбах лічыць...
  
  
  Аксане і сапраўды стала яго шкада.
  
  
  – Бедны Мыкола, – уздыхнула па‑бабску. – І ажаніцца табе прыйшлося на Кожедубихе...
  
  – Мы з ёй не распісаны, так што...
  
  – А ты без парыка нават сімпатычны! – заўважыла яна і пагладзіла кароткі вожык на яго галаве. – Выгляд мужны...
  
  У яго ад такіх слоў на міг дыханне перахапіла, аднак ён зрабіў выгляд, што дыхае нармальна, бо ведаў, як Оксанка ўмее заводзіць мужыкоў. Прычым завядзе, пококетничает і тут жа жорстка отошьет – з спартыўнага цікавасці, характар такі... І цяпер спахапілася:
  
  – Добра, некалі балбатаць, Кацяня народзіць.
  
  – Табе самой нараджаць пара!
  
  – Ад каго ? Ад мутанта, ці што ? А то, можа, ад Чорна‑бая? Народзіш тут, як раз!
  
  – Жаніх‑то калі прыедзе?
  
  – Прапаў дзе‑то ў Якуціі мой жаніх, – без асаблівага шкадавання уздыхнула яна. – Ты, Калі, подсади мяне праз брамку.
  
  Ён быў гатовы падсадзіць і ад прадчування нават страпянуўся, як мокры сабака, з галавы да хваста. Аксана па‑гадоваму была ў адным толькі белым халаціку, а пад ім амаль нічога...
  
  
  Але своечасова ўспомніў:
  
  
  – Чарнабай ток уключыў! Глядзі, якіх правадоў навешал! Трыста восемдзесят вольт!
  
  – Адкуль ток, калі ў вёсцы святла няма?
  
  – То ў нас, а ў маскалёў току багата. Адны гузік застануцца...
  
  Яшчэ нядаўна праз мяжу бегалі свабодна, аднак, года паўтара таму Пухнаренков прыбудаваў свайго пляменніка Міцю Чернобая начальнікам пагранпропуску. Гэты юны прапаршчык спачатку ніякай небяспекі не выклікаў, правяраў пашпарты і на ўсіх глядзеў жаласна, нібы літасці прасіў. Але праз пару месяцаў службы што‑то з ім пачало адбывацца: погляд пасуровеў, плечы распрямились, і нават форма, перш вісела на ім, нібы мяшок, нацягнуўся, отгладилась і ярка зазелянела, як вясновая трава. Міця ператварыўся ў прапаршчыка Чернобая, і гэтую прозвішча прамаўлялі дрыготкім шэптам: то ў пашпарце кропкі не знойдзе, то яна не там пастаўлена, то фатаграфія не так прылепленая. За год ён памежных слупоў уздоўж сцяны наставіў і КСП заборонил, такім чынам стварыўшы дзяржрэзерву зямлі пад могілкі. А яшчэ відэакамер навесіў і паўсюль дроту наматаў пад напругай.
  
  – І што мне рабіць?
  
  – Пачакай, прыйдуць Чарнабай з Вовченко – адкрыюць мяжу, – адабраў сумку, узяў пад ручку і пацягнуў у бок ходу на вежу. – Ты пакуль навучы мяне прамаўляць слова «паляніца». Не магу дамагчыся хохляцкого гучання.
  
  – Табе навошта?
  
  – Бацька Гуменник экзамен будзе прымаць. Дзяржаўны мова...
  
  
  Аксана вызвалілася, забрала баул.
  
  
  – Эх, Мыкола, і дурань жа ты! Гэты Гуменник цешыцца з табой, здзекуецца, што ты кацап. І не быць табе галавою, хоць і напраўду башку обрей і мову вывучыў.
  
  – Як жа не быць? Сільвестр Маркавіч абяцаў!
  
  – Развялі цябе, Мыкола, ты і паверыў... А галавою тату майго прызначаць.
  
  – Ты гэта дакладна ведаеш?
  
  – Усё, пайду «акно» шукаць. Волкаў заступіў дарогу:
  
  – Аксана... Скажы па сакрэце! Што‑небудзь канкрэтнае чула? Пра прызначэнне...
  
  
  Яна зірнула з бабьей жалем:
  
  
  – Ты, Мікалай Сямёнавіч не хвалюйся. Цябе і на мытню паставілі, каб ты сваячку пана Кушнера замуж узяў. Не распишешься з ёй, і адсюль прагоняць. Так што падумай, Мыкола!
  
  І гулка застукала абцасікамі. Волкаў і слоў не знайшоў, што адказаць, пастаяў, нібы зачумленный, потым кінуўся следам:
  
  – Ксаночка! Ксаночка! Як жа так? Дай, праводжу цябе!
  
  – Сама дарогу знайду!
  
  – А мутанта не баішся?
  
  
  Яна нават не азірнулася, але вымавіла з пазваў гуллівасцю:
  
  
  – Ды ён не такі і страшны!
  
  Правёўшы позіркам яе манящую, кроў з малаком, фігурку, Ваўкоў успомніў сваю сужыцельку і раптам запаў у такую нуду, што затошнило. Эх, плюнуць бы на ўсё, каб пазбавіцца ад незаконнай женки і ўзяць Аксану!
  
  І толькі так падсвядома падумаў, як рухомы і спрытны яго розум тут жа выдаў нечаканую камбінацыю: што, калі і на самай справе парваць з Тамарай і посвататься? Калі ўжо ўсё вырашана, а яго трымаюць у гэтай гульні для дэмакратыі і каб у сястры пана Кушнера муж быў, то не паслаць іх усіх да крамянай фене разам з мытняй і языком? Дременко спіць і бачыць, як дачку‑перестарка замуж аддае, а Аксана нарэшце‑тое обломалась, саспела, да Волкаву вельмі нават туліцца, дазваляе абняць, паціскаць і размаўляе шчыра. Вось і цяпер папярэдзіла і нават посожалела, што ён жыве з Тамарай Кажадуб акрамя волі сваёй. Трошкі толькі паднаціснуць, падаглядаць, падарункаў дарагіх надарить, запрасіць у рэстаран або ў начны клуб, што ў Расіі адкрылі, і зламаецца! Жаніха‑то свайго забубенного, мабыць, даўно чакаць перастала. А замуж не выходзіць, таму што не было за каго, ды і калі хто паклаў на яе вачэй, то посвататься баіцца – такая ўжо доля ўсіх прыгажунь і дачок начальнікаў.
  
  Атрымліваецца цікавы расклад: калі Ваўкоў ажэніцца на Аксане, то Дременко ўсяк не пакіне ў галечы і ўбогасці маладую сям'ю і сваім намеснікам абавязкова возьме. Колькі ён сам працягне? Гады тры‑чатыры, не больш, а дачка ў яго адзіная, і, кажуць, у хаце ў сябе ён ёй слова насуперак не скажа, ва ўсім слухаецца, паколькі баіцца, што дачка вильнет хвастом, і памінай як звалі. Калі яшчэ і яна націсне на аднаго з бацькоў, глядзіш, той і адмовіцца ад улады ў карысць зяця.
  
  Вядома, Сільвестр Маркавіч можа пакрыўдзіцца за сястру, ды бо і яму можна з'ездзіць іхнім салам па мусалам – нагадаць, напрыклад, дэпутату аб «салодкім справе», якім яны павязаныя. Волкаў некалькі гадоў шукаў падыходы да пана Куш‑неру, нават у яго выбарчай кампаніі ўдзельнічаў, але дэпутат чужых да сябе блізка не падпускаў. Шчыліна да яго выявілася выпадкова, калі Мікалай Сямёнавіч быў выкліканы позвай да судовага прыставу па прычыне запазычанасці па аліментах, якія плаціў другой жонцы на ўтрыманне дачкі. І тут нечакана даведаўся, што магутная Шалавовна – зводная сястра Сільвестра Маркавіча. Скарыць перш сціплую і цнатлівае старую дзеву было лягчэй, чым абудзіць. І калі гэта Волкаву атрымалася, пан Кушнер сам сышоў і зацвердзіў на пасадзе мытніка.
  
  І амаль адразу ж прапанаваў падумаць: як непрыкметна пераправіць у Расію два складу цукру? Ці бачыце, у яго падпольны, няўлічаны сахарок завалялся на мільён даляраў. Мікалай Сямёнавіч пахадзіў якая будуецца ўздоўж сцены адзін вечар, паглядзеў, падумаў і прапанаваў арыгінальнае рашэнне. Цукар‑сырэц даставілі товарняками на каменны кар'ер, дзе разгрузілі прама на зямлю, а кітайцы ў адну ноч купляюць яго ў мяшкі, тачкамі перавезлі на дэмаркацыйную лінію і там паклалі ў загадзя адкрытай траншэю ў выглядзе бутавага каменя пад падмурак. Ніхто нават увагі не звярнуў, бо гас‑тарбайтеры рабілі гэта круглымі суткамі і нагадвалі падуладных толькі інстынктам мурашак. Потым на працягу тыдня цукар самазваламі адправілі на расейскую чыгуначную станцыю, дзе ўжо стаялі падрыхтаваныя вагоны. Кожная ўцечка інфармацыі выключалася, таму як кітайцы ні аднаго мясцовага мовы не ведалі і не цікавіліся, што робяць і для чаго ўсё гэта трэба. Аднак сам Ваўкоў увесь гэты працэс зняў на фота і далей схаваў.
  
  Калі зараз не падзейнічае дэманстрацыя гэтай фотагалерэі, можна нагадаць пану Кушнеру аб патрыятызме: Тамара‑тое іншаземка. А з яго, дэпутата, лёгкай рукі такіх законаў напрымалі, што для шлюбу з ёй спецыяльныя дазволы запаришься збіраць. Бо палітыка сягоння – умацоўваць статус нацыянальнай украінскай сям'і. Не то па-імперску думаючыя маскалі размыюцца, раствораць і паглынуць нацыю.
  
  Узнёслы ад гэтак нечаканых думак, Ваўкоў пагаліўся, освежился кантрабанднай туалетнай вадой, надзеў свежую форменную кашулю з пагонамі і стаў чакаць вяртання Аксаны...
  
  Яна ж тым часам бегла па сцяжынцы ўздоўж мяжы праз разгороженный цяпер майдан, густа усеяны магіламі знакамітых бандытаў і кантрабандыстаў, і шукала праход. Брат‑ковские дзеці гулялі ў перакідку тавару, напрыклад, пакуль што жуйкі, таму лічылася ў іх шыкам пад начным покрывам прайсці праз калючку, КСП і проколупать дзірку на стыках пралётаў – у кожнага часу свае дзіцячыя гульні. Але, як на злосць, цяпер ні аднаго праходу не аказалася, а старыя паспелі забетанаваць. Высокія жалезабетонныя пліты, распісаныя яшчэ немцамі лозунгамі аб свабодзе і аб'яднанні двух Германій, былі непрыступныя, непераадольныя, у святле частых ліхтароў драпежна поблескивала сучасная, бляшаная і рэжучая, як бітае шкло, спіраль, па-старому званая дротам. А яшчэ ж крыжы на магілах, чорныя каменныя надмагіллі – каго хочаш ахопіць жах. Праўда, грозных гэтага будынка некалькі стушевывали рэкламныя аб'явы, густа расклееныя з абодвух бакоў, рэшткі партрэтаў кандыдатаў мінулых выбарных кампаній з іх лозунгамі і проста нецэнзурныя графіці, выкананыя шпаной.
  
  Хата дзеда Курова апынулася на дэмаркацыйнай лініі, разрезавшей яе напалову: партызанскае гняздо знесці не адважыліся ні адна дзяржава. Не ўдалося гэта першым будаўнікам – прыбалтаў, якія два тыдні трымалі яго ў аблозе. І нават у самой Тамары Кажадуб нічога не выйшла, хоць, выконваючы шматлікія рашэнні суда, яна прыводзіла сюды АМАП, УБАЗ, МНС, САХР, байцоў знакамітай «Альфы» і не раз з'яўлялася ўласнай персонай. Больш за ўсіх прасунулася прапаршчык Чарнабай, якому ўдалося знесці штыкетнік палісаду з боку бабкі Совы, паставіць паласаты слуп з гербам і замест неверагодна калючых і чэпкіх, як гаспадыня, ружовых кустоў разборонить кантрольна‑следавую паласу. Праўда, Лізавета Трафімаўна тут жа пасеяла на ёй моркву, лук‑порей і кветачкі «Львіную зяпа».
  
  Немагчымасць прывесці прысуд у выкананне аднеслі да форсмажорным абставінах, за дзяржкошт начапілі рашоткі на вокны, сцяну правялі праз агарод, уладкаваўшы ўшчыльную з двух бакоў, а дах, быццам навагоднюю ёлку, упрыгожылі гірляндамі зіготкай калючкі і путанкой – спіраллю Бруно.
  
  Калі‑той каменны асабняк герояў вайны выглядаў высокім, святочным, з цаглянымі ўзорамі вакол вокнаў і па фронтону, але з часам усё гэта пацьмянеў, ўрасло ў зямлю, утопталось, як з узростам ўтоптваць чалавек, і цяпер, у суседстве з высокімі, строгімі і нават прыгожымі сценамі хата тырчала, як пракураны гнілы зуб у роце старога. У Куровых было сваё, індывідуальнае «акно», якім Аксана зрэдку карысталася, і, паколькі спрямить не ўдалося, яна і пабегла ў абыход, праз іх сядзібу.
  
  І была ўжо непадалёку ад ацалелага з украінскага боку палісаду, калі перад ёю зноў раптам паўстаў гарбаты, злавесны ў касым святле (бледным святле месяца?) мутант.
  
  – Ды што ты прыстаў? – Аксана на хвіліну спынілася. – Можа, у цябе што‑нешта баліць? Ты казаць‑то ўмееш?
  
  На гэты раз рэакцыя была зусім іншай: валасатая пачвара раптам ўскінула галаву і завыла нізкім, утробным голасам, так што і невозмутимую медичку ознобило. У якой‑тое імгненне ёй здалося, што гэта і сапраўды яе бацька, толькі ражаны і звар'яцелы: у перыяд моцных узрушэнняў і перажыванняў ён перастаў галіцца, піў гарэлку і выў па начах, выклікаючы страх і адначасова трепещущую даччыную жаль. Калі партыю закрылі, а сакратароў выгналі з райкамаў, так бацька два месяцы пакутаваў – сэрца крывёю аблівалася. Здзічэў зусім, барадой да калень зарос, на людзі не паказваўся і нават размаўляць перастаў. Ледзь выходзіла яго Аксана, ўколамі отвадилась – тады яшчэ лекі сёе‑якія заставаліся...
  
  І цяпер, гледзячы на гэта чалавекападобныя істота, яна адчула тое ж самае, але ў наступнае імгненне мутант, разявіўшы бяззубую пашчу, перайшоў на пагрозлівы рык і зноў паспрабаваў абхапіць Аксану ручищами. Яна спрытна пайшла ад захопу і машынальна двинула баулам у морду. А старамодная медыцынская сумка была хоць і паўпустая, але цяжкай, са сталёвай дугой пасярэдзіне, так што пад ёю смачна хряснуло, з-за чаго пачвара отскочило і замешкалось. Аксана ж прыпусціла да гароду, перамахнула яго і застукала ў ку‑ровское акенца:
  
  – Дзядуля, адкрыйце!
  
  Потым азірнулася і ўбачыла горбатую постаць, павольна аддалялася ў бок мытні.
  
  Дзед Кураў ў гэты час не спаў. Пасля таго, як яго схапілі міліцыянты і адабралі наган, ён наогул спаць ня мог ад абурэння і замест таго, каб пісаць скаргі ў інстанцыі, стары партызан спусціўся ў падвал, там адкапаў
  
  ППШ і цяпер сядзеў, адмываў газай кансервацыю. Гарматнае сала за доўгія гады высахла, зацвярдзеў, асабліва пад кажухом астуджэння ствала, а выковырить яго адтуль было няпроста, але абавязкова, бо па вопыту дзед ведаў: пачні страляць, так пасля двух‑трох чэргаў загарыцца, задыміў і завоняет, хоць святых вынось.
  
  Пачуўшы нервовы стук у акно, Кураў адразу выключыў святло і перасмыкнуў затвор:
  
  – Адыдзі! Страляць буду! Я абаронца Кіеўскай Русі! Незалежного дзяржавы!
  
  – Пусціце ў Расею, Сцяпан Макарыч! – папрасіў дзявочы голас. – Гэта я, Аксана!
  
  – Аксана? – Кураў паклаў аўтамат, расчыніў акно і зірнуў праз краты. – І праўда! Ах ты, мая галубка!
  
  – За мной мутант гоніцца! – паскардзілася яна. – Ледзь не схапіў!
  
  – Дзе мутант?! – Дзед адвінціць патаемнай болт і адсунуў краты.
  
  – Я яму па харэ баулам з'ездзіла, так ўцёк!
  
  – Залазь! Дасталі ўжо гэтыя мутанты! Ні днём, ні ноччу спакою няма, з аўтаматам сяджу...
  
  
  Яна ж забралася ў хату, села, озирается:
  
  
  – Даўно ў вас не была. Як бабуля? Ці здаровая?
  
  – Што з ёй зробіцца? – прабурчаў стары. – Спіць, павінна, і свае прарочыя сны глядзіць. Барані бог абудзіць няўзнак!
  
  – Прарочыя?
  
  – У, кожную ноч! А потым цэлы дзень абмяркоўвае са сваімі сяброўкамі. Казла ўбачыш у сне – да сваркі, дзярмо сабачае да хваробы, голага мужыка – да радасці. Я і той вывучыў.
  
  – Няўжо бабулі яшчэ эратычныя сны сняцца? – сумна ўсміхнулася Аксана. – Цудоўна...
  
  – Раз у тыдзень так абавязкова! Звычайна па чацвяргах.
  
  – Яна зусім да цябе не прыходзіць?
  
  – У нас зноў міжнародны канфлікт.
  
  – Пасварыліся?
  
  – Зьдзекуецца над мною Сава, – паскардзіўся ён. – Мяне ж раззброілі і пасадзілі пад хатні арышт з бранзалетам. Ніякага павагі да старажытнага дзяржаве.
  
  – За што?
  
  – Мутанта хадзіў шукаць, а мянты схапілі. І наган адабралі! З вайны бераг... Я ж не далучыўся ні да якога дзяржаве! І як вольны грамадзянін, маю права на самаабарону! Раз мне войска не пакладзена.
  
  Госця сядзела, азіралася, і было відаць, ёй гэта не цікава слухаць – ці то ўспамінае, што тое ці марыць. Стары паспяшаўся змяніць тэму:
  
  – Давай‑ка чайку пастаўлю! А можа, па чарцы хлопнем?
  
  – Ды я ж па выкліку бягу, – на словах заторопилась яна, а самай сыходзіць не хацелася. – Ленка Кацяня нараджае.
  
  – Размножваюцца маскалі, – заворчал Кураў, гледзячы на перагародку, – як прусакі...
  
  – Ад Юрка лісты не было? – спытала Аксана з сумам і безнадзейнасцю.
  
  – Як не было?! – спахапіўся ён. – На днях даслаў! Грунтоўнае такое...
  
  – Ой, дайце пачытаць, дзядуля!
  
  
  Кураў замяўся і зрабіў раззлаваны выгляд.
  
  
  – Даў бы... Але Сава сцягнула! Выкрала. Яна ўсё ў мяне крадзе! Нядаўна хватился – шэсць гранат прапала.
  
  – Якіх гранат?
  
  – Процітанкавых... Сава ўзяла, а хто яшчэ?
  
  – Што хоць піша? Пра мяне‑то пытаецца? Ці ўжо забыўся зусім...
  
  
  Дзед падсеў да Аксане, падміргнуў:
  
  
  – Хіба такую дивчину забудзеш? Яшчэ пытаецца! Кланяцца табе загадаў...
  
  – Хоць бы радок черкнул. Праваліліся б гэтыя алмазы! Сама вінаватая...
  
  – Нельга яму цяпер з жаночай паловай чалавецтва мець зносіны, – на хаду прыдумаў Кураў. – Забаронена статутам.
  
  
  Яна ўскінула здзіўленыя і сумныя вочы:
  
  
  – Статутам?.. Ён што, у войска пайшоў? У кантрактнікі запісаўся?..
  
  
  Дзед пакруціў галавой, прыслухаўся, што робіцца за перагародкай.
  
  
  – Павінен цябе таямніцу адкрыць. Толькі бабцы не гавары...
  
  – Ці Не захварэў?
  
  – Жывы і здаровы, – як‑то асуджана прашаптаў дзед. – І пры высокай пасадзе цяпер.
  
  – Прэзідэнтам выбралі?
  
  – Што‑нешта накшталт таго. Юрко‑то ж шаманскую семінарыю з адзнакай скончыў.
  
  – Шаманскую? Ды на што яму?
  
  – Як на што? Злых духаў шукаць, заразу з людзей выганяць. З дапамогай бубна і усялякіх танцаў. Камлание называецца... Цяпер робіць кар'еру.
  
  
  Аксана ледзь не заплакала:
  
  
  – Вы не жартуеце, Сцяпан Макарыч?
  
  – Якія ўжо тут жарты? Піша, павінны вярхоўным шаманам паставіць. Гэта як у нас патрыярх.
  
  – Значыць, ён там і застанецца, – заключыла дзяўчына з уздыхам. – У Братково‑то што яму рабіць? Тут сваіх шаманаў хапае...
  
  
  Дзед прысунуўся яшчэ бліжэй, абняў за плечы:
  
  
  – Не гаруй, дачка. Даўно хачу сказаць табе... Юрко хоць і ўнук мне, а скажу прама. Хопіць яго чакаць. Выходзь‑ка замуж. Здаецца мне, знайшоў ён там раскосую дзяўчыну. Таму і на вочы баіцца паказвацца.
  
  
  Яна адсунулася, абурана спытала:
  
  
  – Як знайшоў, калі слова даў на мне ажаніцца?!
  
  – Мяняецца з цягам часу ты... Сава вунь таксама да смерці любіць абяцала. А Юрко, ён увесь у бабку. Да таго ж прыгожы, дзеўкі да яго ліпнуць. А якутянки ласкавыя з нашымі хлопцамі, толькі не цалуюцца, а насамі адзін аднаго тыкаюць і обнюхиваются.
  
  – Адкуль вы ведаеце? – насцярожана спытала Аксана. – Юрко напісаў?
  
  – Я і сам у Якуціі працаваў. І бывала, тыкался носам... Няма, ідзі‑ка ты замуж!
  
  – Ды хто ж цяпер возьме? Замуж... Прыйдзецца Юрка чакаць, раз маладосць маю загубіў. Ці ўжо паехаць да яго?
  
  – Куды? Там жа мароз – вераб'і на лета замярзаюць!
  
  – Мне цяпер усё роўна. Мароз, спякота... Ужо лепш я шаманіць з ім буду, чым тут народ ёдам мазаць...
  
  У гэты момант пераборка страпянулася ад частага груку і ўстрывожаны голас Савы уварваўся, як з преисподни:
  
  – Гэй, хахол! Ты з кім гэта там расчирикался? Кураў прыставіў палец да вуснаў, але сказаў гучна:
  
  – Не парушай мяжы!
  
  – Тваіх контрабандисток не прапушчу! – быў адказ. – Не спадзявайся!
  
  – Ведаеш хоць, хто прыйшоў‑то?
  
  – Ведаю я вас! Так і намагаецеся у Расеі што‑небудзь сцягнуць! Захацелі пажыць самостийно, вось і жывіце! А я не дазволю тваім кантрабандыстам эканоміку дзяржавы парушаць!
  
  
  У дзеда плечы апусціліся.
  
  
  – Бачыш, у яе на глебе палітыкі хвароба здарылася, – пашкадаваў ён. – Ад таго і взамуж захацела на старасці... Яе нельга палячыць? Можа, пілюлі якія ёсць?
  
  – У мяне адзін ёд застаўся, – прашаптала Аксана і падхапіла сумку. – Пайду я, Сцяпан Макарыч...
  
  – Иодом галаву не вылечыць. – Ён адкрыў люк. – Ход за бочкай з‑пад капусты, памятаеш?
  
  – Памятаю...
  
  – Назад праз сарцір вяртайся. Толькі не праз «Ж», а праз «М».
  
  – А «Ж» цяпер куды выводзіць?
  
  – Я там лабірынт зладзіў. Каб кантрабандыстаў адвадзіць.
  
  Аксана схавалася ў падмосці, а Сава яшчэ раз пастукала, нібы дзюбай, і спытала з ліслівым распевом:
  
  – Зноў баб там щупаешь, стары мудант?
  
  Кураў на гэта і ўвагі не звярнуў, а сеў у люку, звесіўшы ногі, паглядзеў, як Аксана сыходзіць у Расею праз падзямелле, і толькі галавой пакруціў:
  
  – Ад дурань, Юрко! Дзяўчына‑то якая спелая. Укусі, так пырсне сок... Эх, зубоў няма!
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  Волкаў наступным раніцай сядзеў на сваёй палове вежы, выглядваў з круглага адтуліны, нібы шпак, і, летуценна любуючыся зарой, чакаў Аксану з выкліку, нават пра «полянице» забыўся. Але бач, а з Расеі замест докторши Тамара Кажадуб ідзе вузельчык з судками ў руцэ: сняданак нясе! Нюх у яе быў фенаменальны: як толькі Мікалай Сямёнавіч на бок паглядзіць, яна ўжо чуе і пад якім‑небудзь падставай з'яўляецца на мытню. У яго пад лыжачкай засмактала, але не ад голаду, а ад нядобрага прадчування – цяпер катаваць пачне!
  
  
  Хоць бы Аксану ў гэты час не прынесла...
  
  Пры выглядзе Тамары Шалвовны Вовченко брамку КПП перад ёй адчыніў і нават казырнуў – не па службе, а з павагі перад яе артыкул. Аднак яна быццам не заўважыла, мэтанакіравана па лесвіцы паднялася, з парога пацягнула носам і, здаецца, вушамі запрядала, як конь пры блізкасці ваўка.
  
  
  – Ты навошта гэта надушился?
  
  – Кантрабанду знішчаў. – Мікалай пацёр рукі, быццам бы ў прадчуванні сняданку: – Накрывай на стол!
  
  На самай справе ён цярпець не мог ежы, якую яго грамадзянская жонка рыхтавала, – у асноўным шынкі ва ўсіх відах, капуста і іншыя гародніна, паколькі яна гадоў пятнаццаць ужо сядзела на дыеце, спрабуючы схуднець, а што жонка не любіць, таго мужу не едать. Аднак Тамара развязваць клунак не спяшалася, перш куты абнюхаў, рэчавыя доказы пашукала і, нічога не знайшоўшы, спытала:
  
  – Што тут ноччу Оксанка Дременко рабіла?
  
  – У Кацянкоў жонка нараджала, – між іншым прамовіў ён, ведаючы, што хітраваць ў прысутнасці судовага прыстава немагчыма. – Па выкліку хадзіла...
  
  І лепш бы не казаў праўды. Тамара судки выставіла перад ім, паглядзела, як ён есць, і зачытала прысуд:
  
  – Жонка ў Кацянём нараджала... А я кармлю, кармлю цябе, і ўсё без толку! Хутка паеў і ко мне!
  
  Сама ж дзверы на завала, форменны кіцель з пагонамі скінула і давай спадніцу здымаць. Пробужденная старая дзева нібы з ланцуга сарвалася: нагледзеўшыся эратычнай кінапрадукцыі, страціла усялякі сорам і ўяўленні аб рэальнасці, спрабавала ўсё ўбачанае прайграць у натуры. Спачатку Волкаву гэта нават падабалася, асабліва яе нястомнасць, вынаходлівасць і смага эксперыменту. Але Тамара здабывала ўсё новыя і новыя фільмы і патрабавала потым паўтарыць убачанае. Бессэнсоўна было пераконваць яе словамі, што ў жыцці гэтага не зрабіць ніякім чынам, кожны раз даводзілася даказваць на практыцы. Па гэтай прычыне яны зламалі ўжо тры крэслы, канапа і два ложкі, вырвалі разам з правадамі люстру з столі, з-за чаго ва ўсім доме потым чынілі святло, і парушылі сістэму ацяплення. Добра, адбылося гэта ў летні перыяд і сарваны стояк апынуўся пустым, а то б яшчэ абварыць кіпенем. Аднойчы з'ездзіла ў Бранск, дзе накупляла ў сэкс‑шопе сабе эратычнага бялізны і усялякіх непотребных прадметаў, а яму спецыяльныя скураныя штаны, безрукаўку з ланцугамі, нарукаўнікі і маску якога‑тое амерыканскага супермэна. Потым, нягледзячы на адказную пасаду судовага прыстава і вядомасць, запісалася ў нядаўна адкрыты Пухнаренковым фітнес‑клуб, наведвала семінары якіх‑тое заезджых шарлатанаў, якія абяцалі пахуданне на працягу двух тыдняў, жменямі ела таблеткі і, наадварот, амаль адмаўлялася ад ежы.
  
  Волкаў спадзяваўся, што хоць голад яе некалькі уціхамірыць, але куды там! Фантазіі яе пераплюхвалі праз край і не мелі бачных абрысаў. У парыве запалу яна павезла Мыколу ў Іспанію, у трохдзённы тур, на карыду, якая зрабіла на Тамару вельмі моцнае ўражанне. Гэта пасля яе незаконная жонка захапілася садомазохизмом. Прынесла з працы кайданкі і бізун, прыкавала сябе да галоўцы жалезнай ложка, выкананай па замове, нарядила Волкава ў касцюм тарэадора, прикупленный на карыдзе, і загадала яе ўціхамірваць, як быка на арэне. Мыкола паскакаў вакол, з задавальненнем выцягнуў яе некалькі разоў па крутых клубах, аднак гэта ёй не спадабалася.
  
  – А цяпер твая чарга! – пристегнула Мыколу і ўзяла бізун.
  
  Ён круціўся на ложку, нібы ўжо, і ўсё роўна дасталася па рэбрах, але і ад гэтага экстазу Тамара не адчула.
  
  І вось цяпер, павінна быць, яна наглядзелася кіно пра офісны сэкс і хацела згуляць бедную, спалоханую сакратарку ў кабінеце шэфа‑перакрута. Оголила ніжнюю частку цела, разлеглась на канапе і залепетала голасам, якім гаварыла па тэлефоне, але галівудскім мовай:
  
  – Не дакранайцеся да мяне! О, прашу, не трэба! Гэтага са мной яшчэ ніхто ніколі не рабіў. Што гэта ў вас такое?
  
  Волкаў зірнуў на яе сьцёгны, ўнутрана жахнуўся, аднак не зажмурыўся і голас не завагаўся.
  
  – На службе не пакладзена! – аблажыў, роўна бізуном. – Бацька Гуменник загадаў мову вучыць!
  
  – Трэба ўсюды, дзе пастаўлена! – отпарировала Тамара ўжо сваім звычайным голасам. – Ходь да мене, зараз і мове навучу, і побачу, шо це таке у цябе ў шараварах...
  
  У гэты час, на шчасце Мікалая Сямёнавіча, у кішэні кіцеля супружницы зазваніў мабільнік. Па тэлефоне яна размаўляла сладенько, з млявым прыдыханнем, з-за чаго голас яе ніяк не адпавядаў знешніх дадзеных. Ёй бы займацца віртуальным сэксам – б адбою не было ад кліентаў...
  
  – Я вас вельмі ўважліва слухаю, алё, – прабуркавалі Шалавовна і ў той гадзіну змяніла тон: – Дабро, дабро, брат! Амерыканець, або хто шчэ, няхай...
  
  Волкаў насцярожыўся і адначасова шалёна ўзрадаваўся, а незаконная жонка кінула трубку і з шкадаваннем нацягнула спадніцу.
  
  – Сільвестр Маркавіч прыихав, щоб йому! Гуменника прытягнув і якогось амерыканця.
  
  Яна наўмысна размаўляла з ім на мове, каб у мужа была моўная практыка, – клапацілася аб яго кар'ерным росце.
  
  – Вось што такое добрая інтуіцыя! – з задавальненнем заўважыў Мыкола.
  
  – Была б у цябе іншая... інтуіцыя, – ужо па‑руску прабурчала Тамара, з грукатам збіраючы судкі. – Каб вечарам у мяне ў хаце сядзеў і чакаў! Кіно паглядзі, у апараце пакінула...
  
  Яны хоць і сышліся ўжо больш года таму, аднак жылі пакуль у розных дзяржавах...
  
  – Чую, сёння будзе сапраўдная парнуха, раз начальства пожаловало. Тут ужо як атрымаецца...
  
  – Няхай толькі не атрымаецца! – прыгразіла яна і бразнулі дзвярыма.
  
  Толькі цяпер ён усвядоміў, якую рызыкоўную камбінацыю задумаў, і спачатку ў халодны пот кінула, потым горача стала, бо праз хвіліну да мытні падкаціў «форд» Дременко. Звычайна Ваўкоў ставіўся да яго холадна, як да канкурэнта, але тут паправіў фуражку і спусціўся з вежы насустрач:
  
  – Здаровенькі булы, Тарас Апанасавіч!
  
  Калі той быў сакратаром райкама, яго звалі Тарас Апанасавіч, паколькі з украінскім гучаннем імя па бацьку кар'еры было не зрабіць, але разам са зменай улады змянілася і мода.
  
  Галава падобнага не чакаў, аднак без усялякіх тлумачэнняў адчувалася, прыехаў па важнай справе і чым‑то моцна заклапочаны. І таму паблажлівы да лагоднасці, што цяпер было на руку.
  
  – Выдатна, Мыкола. Ведаю, Аксана была ў цябе ноччу, абдымаліся тут.
  
  Волкаў рыхтаваўся да размовы, прыдумляў, як пачаць, але і ў галаву не прыходзіла, што Дременко сам загаворыць пра Аксане, і таму злёгку разгубіўся.
  
  – Па выкліку бегла ў другім гадзіне, – прызнаўся ён. – У Кацянкоў жонка нараджала...
  
  – Кажуць, яе мутант напалохаў. За рукі хапаў... Казала табе?
  
  Чуткі ў Братково разносіліся з неверагоднай хуткасцю. Нават у начны час, калі ўсе спалі.
  
  – Казала...
  
  – Назад праз мытню праходзіла?
  
  – Няма...
  
  
  Дременко зняў капялюш і выцер нізкі, пануры лоб:
  
  
  – Роды прыняла і куды‑то знікла. Трубка не адказвае. У хаце няма, на працы няма... А дзе мутант напалохаў, сказала?
  
  – Недалёка ад КПП отирался. Тут побач. Схапіў так, што сінякі пакінуў.
  
  – Сам‑тое бачыў?
  
  – Сінякі бачыў.
  
  – А мутанта?
  
  – Не, ён мужыкам не паказваецца...
  
  – Мабуть, у москалив шчэ Ксанка? – ці то спытаў, ці то выказаў здагадку збянтэжаны Дременко.
  
  – А можа, і ў «акно» сквозанула...
  
  – Праз Куровых?
  
  – Праз каго ж яшчэ? – Ваўкоў ўлавіў патрэбны момант. – Я вам так скажу, Тарас Апанасавіч: мучыцца ваша дачка ад адзіноты. Заседзелася ў дзеўках, а ёй замуж даўно пара. Таму і бегае па начах.
  
  – Ды так, Мыкола, так... Але цяпер не да яе!
  
  – Як гэта – не да яе? – здзівіўся той. – Можа, злавіў яе мутант і пацягнуў?
  
  – Яе, суперечливую, і чорт неймется! – у сэрцах адмахнуўся Дременко. – Запал яка норовлива!
  
  – Вось і трэба замуж аддаваць, каб угомонилась! Той страсянуў галавой:
  
  – Аддаў бы, ды бо чакае Юрка, ўнука Куровского. Яшчэ той мерзотник, увесь у дзеда. Зачумил галаву дивчине...
  
  – Не чакае яна яго, Тарас Апанасавіч.
  
  
  Дременко глянуў з‑пад касматых броваў, нібы мядзведзь з бярлогі:
  
  
  – Хто ж табе сказаў такое?
  
  – Сама і сказала. І замуж, кажа, ніхто не бярэ, не сватаецца. Маўляў, нараджаць пара, а хоць ад мутанта rožaje.
  
  – Ты з ёй такія размовы вядзеш? – спытаў галава падазрона.
  
  – Што ж не весці? Мы з Аксанай ўсякія размовы вядзем...
  
  – Быў бы жаніх, так аддаў бы не гледзячы, – раптам уздыхнуў галава, азіраючыся. – Ды дзе ўзяць такога, каб ёй даспадобы быў? Яна ж пераборлівы – запал. Ох, каму‑тое дастанецца гора з ёй з'еў...
  
  
  Волкаў сабраўся з духам:
  
  
  – Ды я б не супраць, Тарас Апанасавіч, сербануць.
  
  – Чаго сербануць? – не зразумеў або схітраваў той.
  
  – Гора з Аксанай.
  
  – Ты?..
  
  – Чым я ёй не жаніх? Старэйшыя буду, бо і яна не першай свежасці дзяўчына. Сама вінаватая, даўно хацеў посвататься, ды куды там!
  
  – Жартуеш, Мыкола?
  
  – Не жартую, Тарас Апанасавіч! – Ваўкоў адчуў момант адкрыцьця. – Давай з табой пагаворым, як мужыкі. Падабаецца мне Аксана, а таму я гатовы табе пасаду саступіць і больш не хадзіць у канкурэнтаў. А свайму электарату абвяшчу, каб за цябе галасавалі.
  
  Гэтага Дременко ўжо ніяк не чакаў, і выгляд у яго быў такі, нібы ён у лесе заблудзіўся і цяпер ліхаманкава круціць галавой, каб зарыентавацца. Таго і глядзі закрычыць – ау!
  
  
  Але хутка ўзяў сябе ў рукі і прабурчаў у бок:
  
  
  – Ведаю я твой электарат... Кантрабандысты...
  
  – Як хочаш назаві, а паўнапраўныя грамадзяне. І вельмі актыўныя, між іншым, парадак ведаюць, так што свой голас аддадуць, за каго скажу.
  
  
  Гэта галава праглынуў, як карась прынаду, але раптам трепыхнулся:
  
  
  – Ты ж з Тамарай Кажадуб жывеш?
  
  – Адна назва – жыву, – отпарировал Мыкола. – У розных дзяржавах, не распісаныя... Якая яна мне жонка? Ніякіх абавязацельстваў. Гаршчок аб гаршчок, і хто далей...
  
  – Як жа ж Сільвестр Маркавіч?
  
  – Мне з ім дзяцей не хрысціць!
  
  Дременко губу закусіў, бровамі вочы прыкрыў – цяміў, павінна быць. Мікалай жа Сямёнавіч зразумеў, даціскаць трэба галаву:
  
  – Прымай ўмовы, Тарас Апанасавіч, пакуль сам прапаную. І ўсё застанецца паміж намі. А ўжо з Аксанай мы паладзім.
  
  Тарас Апанасавіч цяміў з адчаем і, вядома, адгадваў, што ў словах былога предрика праглядвае нейкая камбінацыя, – не мог жыць без усялякіх выдасканаленых выкрутаў, на якія славіўся майстрам. Аднак выявіць іх з ходу галава быў не здольны, бо совпартшкольное адукацыю асуджалі на тугодумность, – так лічыў Ваўкоў.
  
  – А шчо? Дывлюсь, Мыкола, мая Ксанка і насправди тобі люба – колы тобі і кар'ера не потрибна? – нарэшце прамовіў ён, і пераход на беларускую мову азначаў, што Дременко хітрыць, захацеў яшчэ пагандлявацца.
  
  – Тая як Ксаночку побачу, так хвыля ў душы б'е! – прызнаўся той. – На шо мене кар'ера? Няхай гарыць ясным полымем! Мы лепш унукаў тобі, тату, нараджаць станем!
  
  Хмурны Тарас Апанасавіч упершыню ўсміхнуўся, і, як здалося, паблажліва:
  
  – Внукив наплодыты – не велыка пиклування... Дабро, подуматы треба, Мыкола.
  
  – Некалі думаць, – адсек Ваўкоў. – Па маіх звестках, Сільвестр завітаў Марковіч. З бацькам Гуменником і амерыканцам.
  
  – Адкуль ты даведаўся? – не стрымаўся галава. – Яны ж таемна прыехалі!
  
  – А ты адкуль ведаеш, што мы з Аксанай тут абдымаліся? Па тэлевізары паказвалі?
  
  Гэта быў адкрыты намёк на тое, што Волкаву вядома аб сакрэтным дамове Дременко з Чернобаем, па якім устаноўленыя відэакамеры транслявалі ўсю абстаноўку на мытні галаве адміністрацыі раёна ў сумежных дзяржавах. І, нягледзячы на крайнюю заклапочанасць, Тарас Опа‑насович намёк зразумеў і злёгку падабрэў.
  
  – Ты больш года выконваць абавязкі галавы не маеш права, – нагадаў яму Мыкола. – Значыць, вызначаць дату выбараў. Калі пачнецца выбарчая кампанія, позна будзе дамаўляцца.
  
  – Не за тым пан Кушнер завітаў, – заклапочана прамовіў Дременко і агледзеўся. – Добра, Мікалай Сямёнавіч, згодны, калі Оксанка пойдзе. Няхай!
  
  – Іншая размова!
  
  – Ты мне вось што скажы... Праўда, мутант каля мытні ноччу отирался?
  
  – Была справа...
  
  – Москальские камеры запісалі што?
  
  – Не ведаю. Сам спытай у Вовченко.
  
  – А ты што?
  
  – У нас з ім жорсткая канкурэнцыя. Нават не вітаемся. Маскаль, ён і ёсць маскаль, вялікадзяржаўны шавініст і імперыяліст.
  
  – Будзе табе. Па‑мойму, так у яго не ўсе дома...
  
  – Прыкідваецца...
  
  – Разведай ў яго пра мутанта, на саступку ідзі дзеля справы, сам прикинься.
  
  – Ды здаўся табе мутант, Тарас Апанасавіч! Лёс тваёй дачкі вырашаецца. І твая, між іншым...
  
  – Мне цяпер бы адшукаць гэтую жывёліну... Ці хаця б вызначыць месца, дзе яна хаваецца.
  
  – На што табе?
  
  – Ты разумееш, якая справа... – Тарас Апанасавіч замяўся. – Толькі інфармацыя сакрэтная. За разгалашэнне сам ведаеш... Гэты амерыканец – вельмі важны чын у НАТА, сэр Странг, а клічуць Джон. Прыехаў з сакрэтнай місіяй, па заданні свайго кіраўніцтва. Злавіць мутанта хоча, жывым. На худы выпадак мёртвым. Але загадана – лепш жывым, для навукі. Ім цікава вывучаць ўздзеянне радыяцыі на чалавека. Тэрміну – тры дні. І ўсе на мяне аднаго павесілі! Быццам я гэтых мутантаў тут разводжу або ў клетцы трымаю! Быццам паляваў на іх ўсё жыццё!
  
  Ваўкоў тут жа сцяміў, што, напэўна, пан Кушнер ці ж бацька Гуменник паставілі ўмову: з'едзе амерыканец з здабычай – быць Дременко галавой. А не – так, маўляў, не обессудь...
  
  – Мая дапамога патрэбна? – даверліва спытаў ён.
  
  – Патрэбна, Мікалай Сямёнавіч, да зарезу! А людзей надзейных нема...
  
  
  Волкаў пачуў яго ўнутраны опасливый трапятанне і дадаў хвалявання:
  
  
  – Калі я сустрэчу мутанта, лавіць і вязаць? Або як? Тарас Апанасавіч здзіўлена адступіў:
  
  – Думаеш, так лёгка злавіць? Сам кажаш, жинкам толькі паказваецца. Гэта ж не мядзведзь, на яго засидку не ўладзіш!
  
  
  Цяпер справа варта было паставіць так, каб галава без яго не абышлося.
  
  
  – Чаму ж? – Мыкола зрабіў шматзначную паўзу. – Мутанты бо праз мяжу ходзяць? То ў нас з'яўляюцца, то ў маскалёў...
  
  – І шо?
  
  – Я ж усе хады ведаю. Таемныя сцежкі, «вокны», дзіркі. Пасадзіць па пары хлопцаў з кожнай боку памежжа – і куды ён дзенецца?
  
  Гэтак прымітыўны ход ён падказаў для таго, каб выцягнуць з галавы пабольш інфармацыі.
  
  Дременко шчацінне на шчоках пацёр – відаць, сёння і разу не паспеў пагаліцца...
  
  – Можна было б, ды вось у чым закавыка: сэр Странг патрабуе, каб самому злавіць. Ён і стрэльбу прывёз адмысловае, снатворным ўколам страляе. Кажа, хачу ўласнаручна здабыць. Маўляў, я на усялякіх звяроў паляваў, нават на львоў, сланоў і іншых афрыканскіх жывёл. І ў яго справа гонару, каб самому. То бок, яго трэба падвесці да мутанту на стрэл.
  
  – Гэта будзе складаней, Тарас Апанасавіч...
  
  – У тым‑то і справа! Капрызны амерыканец трапіўся.
  
  – Логава трэба шукаць.
  
  – Ды дзе ж яго шукаць? І калі – тры дні тэрміну! Пан Кушнер прыспешвае. Быццам маскалі пытанне з мутантамі вывучаюць і хочуць ці то ў Чырвоную Кнігу занесці, ці то наогул за людзей прызнаць. Пакуль законаў няма і забарона не наклалі, трэба аднаго здабыць!
  
  – Мала часу, не паспець, – асуджана сказаў на заканчэнне Ваўкоў. – Пытанне не вывучаны.
  
  
  Галава расцаніў гэта як намёк:
  
  
  – Па сакрэце скажу, мільён амерыканцы заплацілі за мутанта. Вядома, не з кішэні Странга, фінансуюць па праграме НАТА... Сільвестр Маркавіч прэмію гарантаваў.
  
  – Я зараз пра іншае, Тарас Апанасавіч. Каб здабыць такую хітрую стварэньне, трэба хаця б дадзеныя аб ёй сабраць, вывучыць звычкі. Правесці адпаведную падрыхтоўку, пралічыць маршруты перамяшчэння. Шмат чаго трэба. А то бо адны размовы ды плёткі.
  
  – Усе сілы прыцягнуў, міліцыю, егераў, – безнадзейна адмахнуўся галава. – З ранняга раніцы планы распрацоўваюць, ды чую, толку мала. У іх далей, як прачасалі ланцугом ўсю акругу, справа не ідзе. А тут трэба ціха, без шуму, выконваючы сакрэтнасць. Шчыра скажу, толькі ты, Мікалай Сямёнавіч, і можаш арганізаваць. У цябе здольнасці ёсць. А цяпер і зацікаўленасць!
  
  Волкаў намёк зразумеў, але, каб свае правы адстаяць ды яшчэ і прыперці Дременко да сценкі, каб ад сваіх словаў не адмовіўся, трэба было ўсю арганізацыю гэтай справы замкнуць на сабе. І тады галава ператвараецца ў звычайнага і залежнага пасярэдніка, ад якога потым у любы момант можна пазбавіцца, альбо заўсёды трымаць на кароткім павадку.
  
  – Ужо вельмі асцярожныя гэтыя пачвары, – стаў разважаць ён, – і, кажуць, ўмеюць чытаць чужыя думкі на адлегласці. І выклікаць свае. Бачыў, Тарас Апанасавіч, як мутант кітайцаў напалохаў? А яны ж людзі ўстойлівыя, каратысты, дзэн‑будызм ведаюць... Вось і атрымаецца: мы іх у Украіне станем лавіць, а яны загадзя ў Расею сыдуць і там затаіўся. Калі ўжо не затаіліся... У пана Кушнера ёсць магчымасці маскалёў прыцягнуць?
  
  – Можливо, і ёсць. – Дременко разважаць на гэтую тэму не захацеў, а значыць, што‑то хаваў. – Не наша гэта справа. Думаю, сваім розумам надзейней...
  
  Мікалай Сямёнавіч ведаў простае правіла: для таго, каб асядлаць сітуацыю і ўзяць справу ў свае рукі, трэба было выцягнуць з канкурэнта усе яго задумы і меркаваныя дзеянні, пасля чаго ўзяць усё самае рацыянальнае, аблегчы ў некалькі іншую форму і ісці далей хай усяго на паўкроку наперад. Пры гэтым усю дыстанцыю, да самага фінішу, трэба рабіць выгляд, быццам злёгку адстаеш, стараешся, але не догоняешь.
  
  – Ну і што ж ты прапануеш, Тарас Апанасавіч? – з лёгкай іроніяй спытаў ён. – У цябе‑то якія меркаванні?
  
  – У першую чаргу да Курову схадзіць, – прызнаўся Дрэ‑менко. – Калі мутанты ў нас з'явіліся, то ім няма дзе схавацца, толькі ў Расеі, на другі заставе. А дзед там усе хады і выхады ведае. Мы з ім не раз мядзведзяў на бярлогах бралі. У яго востры вачэй. Чую, ведае, што‑той стары партизаню‑ка! Інакш бы з наганам па начах не шастал. Табе гаварыць з Макарычем спадручна, хроснік...
  
  – Ды і ты яго ўсё раней сватам клікаў, – асцярожна намякнуў Ваўкоў.
  
  – Які ён цяпер сват? – нервова адмахнуўся галава. – Лічы, як да будучаму зяцю звяртаюся: выведай усё пра логава. Калі не ведае, сговори, хай сходзіць жабруе. Павінна быць у мутанта бярлога! Потым подкатись да Вовченко. Кажуць, ён у сваю трубу даўно выглядвае мутантаў. І сляды іх шукае, прычым з навуковым падыходам. Може, вже бачыв, тая мовчыть.
  
  – У мяне з Вовченко кантактаў нема, – паспрабаваў ухіліцца Мыкола, але быў тут жа приструнен:
  
  – А ты навядзі кантакты! Дзеля такога справы! Увайдзі ў давер, калі што, грошай прапануй. Не мне цябе вучыць...
  
  – Дабро, тату.
  
  – Знайдзі Оксанку і попытай! – ужо загадаў Дремен‑ко. – Дзе бачыла, як... І сваіх кантрабандыстаў таксама! Кажуць, яны часта бачут, так ужо і звычкі ведаюць. Напрыклад, Любка Кагут сказала, мутанты «Мальбара» паляць.
  
  – Можа, і гарэлку п'юць? – ужо з відавочнай здзекам спытаў Ваўкоў, але затлумленага галава здзеку не пачуў.
  
  – Хрэн іх ведае! Можа, і п'юць... Ты прабегі па сваіх каналах і даведаецца. – І ледзь не закрычаў: – Да москалихе сваёй збегай, да Тамарке!
  
  – Яна ўжо не мая!
  
  – Некалі разбірацца: мая, твая! Заўтра да раніцы Сільвестр Маркавіч патрабуе канкрэтны план палявання! У нас з табой суткі ў запасе! Па тэлефоне не тэлефануй, докладай асабіста. Загад пана Кушнера.
  
  Волкаву на міг здалося, што з‑пад шапкі галавы ідзе сіні дым, але прыгледзеўся – не, пакуль быццам бы пар...
  
  Дзед Кураў некалькі сутак ужо сядзеў пад хатнім арыштам і ад гэтага моцна прытаміўся. Справа ў тым, што на руку яму начапілі сталёвы бранзалет з замкам і які‑тое электроннай штуковінай, ледзь толькі выйдзеш за вароты – сігнал праз спадарожнік, праз космас у міліцыю ляціць; не паспееш да крамы дайсці, вось ужо машына з мігцелкай:
  
  – Парушаеце хатні арышт, грамадзянін!
  
  Кажуць, гэтыя бранзалеты амерыканцы даслалі, бясплатна, у якасці гуманітарнай дапамогі і каб паменш народу ў турмы садзілі, а дэмакратычна пакідалі пад родным дахам, але пад поўным кантролем. Стары дыверсант паспрабаваў падабраць ключы, потым іголкай у замку пакалупаўся, так мянты начапілі маскі і як мутанты ў хату ўварваліся:
  
  – Не ламай агульначалавечую каштоўнасць! Не тое ў камеру замкнём!
  
  Вось тады дзед узяў ды забарыкадаваўся на сваёй палове хаты. З падполу дастаў аўтамат, запас патронаў, і толькі процітанкавых гранат не знайшоў – павінна быць, Сава уперла. Усё роўна ў гімнасцёрку з сержантскими пагонамі прыбраўся, ордэны і медалі падчапіў, каску з чырвонай зоркай – на галаву:
  
  – Пераходжу да кругавой абароне! Пастаю за Кіеўскую
  
  
  Русь!
  
  І толькі з'яўленне Аксаны некалькі утихомирило яго ваяўнічы дух. Стаў ён думаць, не памірыцца з Лізаветай Трафімаўну, не эміграваць ў Расею і там, паказаўшы бранзалет Пухнаренкову і журналістам – маўляў, вось як у Украіне здзекваюцца з ветэранамі, – выклікаць грамадскі рэзананс ды папрасіць палітычнага прытулку. А інакш як яшчэ адвязацца ад усюдыіснага кантролю? У агульным завагаўся і ўжо было вырашыўся, але Аксана на зваротным шляху ўсе планы зблытала. Праз сарцір і дзядоў падмосце да сабе на радзіму не пайшла, а загарнула да Савы, і чуваць было: сядзяць, чай п'юць і пляткараць аб чым‑тое, але неразборліва – толькі бу‑бу‑бу, бу‑бу‑бу. Ну, зразумела, зачапіліся языкамі і цяпер косткі яму перемывают. І так крыўдна Курову стала, што ён дастаў чвэрць з первачом і толькі наліў чарку, як умоўны стук у акно. Адвёў фіранку, а гэта хроснік варта і махае рукой, маўляў, выйдзі на вуліцу. Відаць, адцягнуў ненавісную лямку, отдежурил, пераапрануўся ў цывільнае і парык зняў...
  
  
  – Я ў аблозе! – адвінціць краты. – Лезь у амбразуру!
  
  Той пераваліўся праз падваконнік, нібы праз бруст‑свер акопа, аддыхаўся.
  
  – З раніцы спякота... Сцяпан Макарыч, выбаўляй!
  
  – Спачатку ты, – і чарку яму наліў, – складзі кампанію.
  
  
  Волкаў тузануўся было на адмову, але махнуў рукой і выпіў.
  
  
  – Ратуй, Макарыч! Моцная, сцерва... Лёс на валаску. – Чакаючы горыч і укрощая дыханне, заціх і задумаўся.
  
  Бацька Мыколы, Сямён Ваўкоў, прыбіўся да Куровым яшчэ падлеткам, калі тыя вярнуліся з заробкаў у Якуціі. Усім казаў, быццам сірата, але аказалася – збег з хаты, краў і бродяжил па жалезным дарогах. Увогуле, з маленства так і звалі яго Волчонком. З'явіўшыся ў Братково, ён для пачатку абакраў багатага Сцяпана Макарыча, аднак быў схоплены за руку пільнай Савой. У міліцыю здаваць не сталі, адмылі, пераапранулі, хацелі ў школу вызначыць, ды па ўзросту ў трэці клас не прынялі, і тады Кураў ўзяў яго сабе ў падручныя. А працаваў ён тады взрывником на каменным кар'еры, і праз некалькі гадоў Насенне рамяству навучыў, у войска праводзіў, а потым і жаніў. Калі Колька нарадзіўся, так і зусім покумились, які‑ніякай раднёй сталі, аднак у былым паляўнічага да чужога дабра іншая запал прачнулася – да чужых жонак. Добра б прыгажун быў пісаны, а то шчуплы, большеротый, востроносый, рана облысевший, ды ідзі ж ты – замужнія женки трасуцца ад страху і ўсё адно самі на ім віснуць. Прычым усё запар, да якой ні падкаціўся. А ўвесь фокус складаўся ў яго адмысловым нюхе, якому цаны б не было ў парфумернай прамысловасці. Ён крэпасць гарэлкі вызначаў па паху з дакладнасцю да градусы, а раніцай, выйшаўшы на вуліцу, мог сказаць, у якой хаце райцэнтра і што прыгатавана на сняданак. Аднойчы як‑то прызнаўся Курову, што і жанчын, якія прагнуць ў пэўны гадзіну мужчынскага увагі, ён вылічае тым жа спосабам, маўляў, ад іх зыходзіць асаблівы водар, чутны за некалькі кіламетраў. Так што застаецца адвячоркам панюхаць вецер і ісці туды, дзе ніколі адмовы не будзе. Карацей, і нюх у яго быў ваўчыны. Дзед ад ваеннай кантузіі пакутаваў бессанню, і, бывала, выйдзе ўначы шпацыраваць, а Сямён па‑воровски ўжо крадзецца ў чыю‑небудзь хату.
  
  – Гэй, ты куды? – спытае.
  
  – Шпуры бурыць! – толькі захохочет той.
  
  – Ну, глядзі, трапішся!
  
  – А, не баюся! Яно таго варта!
  
  Братково хоць і вялікае сяло, раённае, і на горад нагадвала, але ўсё роўна вёска, чуткі, як маланкі, разлятаюцца, і назаўтра ўжо вядома, дзе ён шпуры бурил. Адзін раўнівы муж скараулил – калом адыходзіў, іншы ледзь віламі не запароў, а яму карціць. Аднойчы прабраўся ў акно да жонкі пимоката і гарэзаваць з ёй. Муж яе тым часам у суседнім памяшканні валёнкі катаў, ну і пачуў характэрны шум. Увайшоў, застаў сваю супружницу з Сямёнам – і драўлянай калодкай яму па галаве. Так жонка яшчэ кінулася абараняць свайго палюбоўніка! Ёй таксама дасталася пялом, але ўжо па мяккім месцы. Сямён жа подрыгал нагамі, заціх і перастаў дыхаць. Пимокат вырашыў, што забіў, ў ахапак яго і на агарод, закопваць. Пакуль за лапатай бегаў, гэты воўк‑пярэварацень, одыбался і папоўз. Раніцай яго ўжо падабралі без прытомнасці, у бальніцу звезлі. Там ачомаўся, быццам у сябе прыйшоў, але страціў памяць, сон і гаворка страціў. Забыўся нават, хто ён, як завуць, толькі матершинные словы на мове засталіся, унікальны нюх ды цяга да бадзяжніцтва па жалезнай дарозе. Калі яго жонка выходзіла, на ногі паставіла, ён суцэльнымі начамі да яе прыставаць узяўся. Мычыць: маўляў, а што яшчэ рабіць, калі не спіцца? Праз месяц жонка не вытрымала такога націску і стала яму падмешваць якое‑тое зелле, отворачивающее ад жанчын. І, мабыць, перабралі ды так отвернула, што ён наогул да іх цікавасць страціў, пайшоў з дому і прапаў. Праз некалькі гадоў сказалі, на станцыі ў Витем‑ле бачылі, маўляў, жабруе. Падрос Колька з'ездзіў, знайшоў і прывёз. Насенне зноў адмылі, пераапранулі, падлячылі, але колькі Волкава ні кармі, не приручишь: зноў уцёк, і ўжо з канцамі.
  
  Хроснік вонкава не быў падобны на бацьку, і хоць таксама любіў шпуры свідраваць, але па характары быццам бы іншы быў, старанны, адукацыю атрымаў, разважлівасцю адрозніваўся, аднак часам Кураў заўважаў ледзь улоўны падабенства: калі Мікалай Сямёнавіч адцягнецца, задумаецца, вочы остекленеют, як у бати роднага, і можа гадзіну праседзець, не мигнув. Ваўчыны погляд становіцца, аж збянтэжанасць бярэ.
  
  
  Вось і цяпер таращился ў кут невідушчым позіркам...
  
  
  – Гавары, чаго? – разбудзіў яго Кураў.
  
  – Ты ж мутанта шукаў? – страпянуўся той. – Калі цябе з рэвальверам затрымалі?
  
  
  Дзед пагуляў кантрольным бранзалетам:
  
  
  – Ну, шукаў... А табе‑тое, што?
  
  – Спачатку скажы, ці бачыў яго?
  
  – Здалёку...
  
  – На колькі метраў?
  
  – Крокаў на трыццаць.
  
  – У якім месцы?
  
  – На другі партызанскай заставе.
  
  – І хросная там жа сустракала?
  
  – Там жа...
  
  – Гэта добра! І які ж ён на выгляд? Як жанчыны апісваюць?
  
  – Толкам не разгледзеў, – асцярожна прызнаўся Кураў. – Сумеречно было... Кудлаты, на двух нагах стаіць.
  
  
  Волкаў акрыяў:.
  
  
  – Ты, хросны, першы мужчына, хто бачыў! Жанчынам я не асабліва‑верыў... Скажы‑ка мне, ён можа на адлегласці чужыя думкі чытаць? Або свае выклікаць? Толькі не спяшайся, падумай.
  
  – Што тут думаць? Гэта толькі бабка Сава ўмее. І чытаць, і выклікаць.
  
  – Не, ты пачакай! – не адставаў Мыкола. – Калі ўбачыў мутанта, што адчуў? Ну, страх, пагрозу?
  
  
  Дзед паціснуў плячыма:
  
  
  – Боязна, вядома, было. Што ў яго на розуме? Падумаў, наган б трэба дастаць...
  
  – І што?!
  
  – Нічога. Скокнуў у кусты і няма яго.
  
  – Ва! Значыць, думкі прачытаў! – Ваўкоў усхвалявана ускочыў. – І Любка Кагут казала, быццам адчула – паліць просіць! Дала яму цыгарэт... Гэта і называецца тэлепатыя – перадача думак на адлегласць!
  
  Казалі яны амаль шэптам, аднак Сава і сапраўды валодала тэлепатыяй – раптам побарабанила ў сценку:
  
  – Гэй, Курвенко? Ты з кім там лясы точишь?
  
  – Сам з сабой! – меланхалічна адгукнуўся дзед. – Прыемна пагутарыць з разумным чалавекам.
  
  – А з кім чокался, разумны? Я чула звон!
  
  – З люстэркам!
  
  – Дажылі, хахлы! – помсьліва прамовіла Сава, яшчэ што‑тое пробухтела і, падобна, выдалілася.
  
  – Перастань ты, Коля! – Кураў наліў яшчэ па чарцы. – Напридумываете! Якія там думкі? Можа, і праўда еці, снежны чалавек, а можа, і мутант... Не ў тым справа.
  
  – У тым, Макарыч, у тым! У дзікіх або здзічэлых людзей адбываецца мутацыя свядомасці! Яны гаварыць ня могуць, а свае думкі выклікаць – свабодна. Не, так проста яго не ўзяць!
  
  – Наогул‑то ён разумны, – раптам пагадзіўся хросны. – Здагадаўся бо кош прынесці і на брамку павесіць...
  
  – Якое кош?
  
  – Сава ў яго лукошком запусціла. А ён узяў і прынёс. Бабка на мяне падумала, але я не прыносіў... Гэта ж трэба было высачыць, у якой хаце жыве. Ці па паху знайсці...
  
  – Па якім паху? – зусім загорячился Ваўкоў. – Ён жа думкі крыжовай прачытаў. Расчытаў!
  
  – Слухай, а можа, не гэта чарнобыльскі мутант, а і сапраўды іншапланетнае істота? Можа, яны нас кантралююць? Калі ўжо мянты усялякіх хреновин напрыдумлялі, за кожным маім крокам сочаць з космасу, то прышэльцы без бранзалетаў ўсё пра нас ведаюць.
  
  – Не, не злавіць мутанта! – сам з сабою загаварыў хроснік, а паколькі свісцячым, гарачым шэптам, то нагадваў юродзівага. – Ні за тры дні, ні праз тыдзень. Ні жывога, ні мёртвага. Тут спецыяльная аперацыя патрабуецца.
  
  – А хто яго лавіць сабраўся? – здзівіўся дзед.
  
  Тут Н иколай Сямёнавіч і распавёў пра будучую паляванне на мутанта і пра заданне, атрыманае ад Дременко, аднак аб сваіх намерах ажаніцца на Аксане маўчаў, бо чакаў падыходнага моманту, каб спытаць аб унуку Ку‑змешчаныя ў вучэбным дапаможніку і высветліць спакваля, ці памятае ён сваю нявесту ці ўжо забыўся.
  
  – Дапамажы, Макарыч! – ледзь не ўзмаліўся ён. – Трэба адшукаць логава! А хто, акрамя цябе, знойдзе? Ты ж другую заставу як пяць пальцаў ведаеш. І Дременко цябе прасіў, па старой дружбе.
  
  – Зімой б можна, – разважаючы, прамовіў дзед. – Па слядах. Я там раней бярлогі шукаў па першай пороше. А цяпер толькі з сабакамі калі...
  
  – Сабакі могуць следу і не ўзяць! Ці патрэбныя асаблівыя, притравленные.
  
  – Навошта амерыканцам мутанты? У іх што, сваіх мала?
  
  – У нас якія‑гэта асаблівыя, для навукі... Хросны, выручы! Схадзі на другую заставу, паглядзі яшчэ! Раз ён там двойчы з'яўляўся, магчыма, і логава блізка! Усё паказвае, што ў Расеі хаваецца.
  
  – Месца там падыходнае, – не адразу і як‑той хітравата прамовіў дзед. – Схроны яшчэ цэлыя стаяць, бліндажы. Роту схаваць можна. Мы там зіму сорак трэцяга жылі... Але зарасло ўсё і завалена смеццем – ўваходу не знойдзеш.
  
  
  Волкаў падскочыў:
  
  
  – Макарыч, дарагі! Прасі, што хочаш ! Ты ж ветэран‑выведнік!
  
  – Дыверсант я...
  
  – Ніхто лепш за цябе таго месца не ведае!
  
  – Як ніхто? А Сава?
  
  – Не веру я жанчынам, Макарыч!
  
  – Як я схаджу, калі на мне гэтая жалязяка? – Дзед ляпнуў бранзалетам. – Толькі апынуся на тэрыторыі сумежнай дзяржавы, мяне адразу ў міжнародны вышук у Інтэрпол. А Пухнаренков палітычнага прытулку не прадаставіць. Ён мне і ў расійскім грамадзянстве адмовіў, хоць усе даведкі былі сабраныя!
  
  – Бранзалет цяпер здымем!
  
  – Ого, паспрабуй! Ўміг прыляцяць!
  
  – Дременко пытанне вырашыць!
  
  – Ну, калі вырашыць... – Кураў поерзал. – Крымінальную справу закрыюць і наган вернуць, тады подсоблю. А то ж раззброілі! Толькі няхай сват сам прыйдзе і слова дасць! Яму яшчэ веру.
  
  Волкаў крыху абвяў, але зразумеў, што іншага выпадку спытаць пра Юрко не прадставіцца.
  
  – А ты яшчэ сватам яго клічаш?
  
  – Па звычцы, – адмахнуўся дзед. – Мы ж з ім Ок‑санку ў гэтай хаце і прапілі, і поручкались... Эх, які ён цяпер сват? Ведае бо, справу завялі на мяне, а хоць бы пальцам шевельнул...
  
  – Ад Юрка‑то паводзіць прыходзяць?
  
  – Год таму апошні ліст даслаў... Павышэння чакаў па службе... Ты толькі крыжовай не гавары. Да гэтага часу яго чытаю, як быццам учора прыйшло. Бабку дразню і цешу сябе...
  
  Дременко ні адзінаму слову Мыколы не паверыў, адразу ж западозрыўшы нейкі хітры падман. Ён ехаў на мытню да Волкаву, каб перадаць таго спецыяльнае заданне пана Куш‑нера – правесці падрыхтоўку і прадумаць арганізацыю палявання на мутанта. Дэпутат, верагодна, памятаў «салодкае справа» і нікому іншаму гэтак педантычнае і важнае мерапрыемства даручыць не мог. Але заяву аб сватаўства Аксаны ў першы міг зрынула Тараса Опанасовича ў шок. Ён разгубіўся, спрабуючы зразумець: што ж задумаў мытнік? На што разлічваў? Якую новую камбінацыю задумаў?
  
  Аднак тут жа сцяміў, што выпадае яму выпадак раз і назаўсёды прыбраць канкурэнта з дарогі і выйграць выбары, не звяртаючыся нават да крайніх мерам: козыр з уличением пана Кушнера па «салодкага справе» можна прыберагчы на будучыню. Дастаткова нечуванай дзёрзкасці з боку мытніка, які адважваўся выступіць супраць самога Сільвестра Маркавіча і яго грознай, разбуженной старой панны Тамары, здольнай у гневе сцерці з твару зямлі калі не гарады і краіны, то раён дакладна. Акрамя таго, Дременко убачыў магчымасць пераключыць на сябе ўсе кіраўніцтва падрыхтоўкай палявання, а значыць, і ўся ўвага дэпутата, бацькі Гуменника і амерыканца.
  
  Да ўсяго іншага ён добра ведаў сваю дачку і быў упэўнены, што пераборлівы і кплівая Аксана ніколі за Волкава не пойдзе, хоць ты яе дыяментамі абвал. Таму Тарас Апанасавіч для прыстойнасці паламаўся і пагадзіўся, у той жа гадзіну займеўшы суперніка ў паплечнікі.
  
  Што б ён там ні задумаў, але пакуль сутнасць ды справа, зямлю капытом рыць стане!
  
  І дакладна, дзвюх гадзін не прайшло, прылятае і дакладвае, маўляў, хросны і яго бабка Сава бачылі мутанта ў адным і тым жа месцы – на другой партызанскай заставе, гэта значыць на расійскай тэрыторыі. А каб стары партызан пагадзіўся на супрацоўніцтва, пракраўся за мяжу і знайшоў логава, патрабуецца поўная рэабілітацыя і асабістая гарантыя галавы адміністрацыі. Дременко у той гадзіну ж узяў з сабой начальніка міліцыі, аднятую наган – і да Курову.
  
  – Сват! Сцяпан Макарыч! – узмаліўся пад яго акном. – Вось тыя крыж, не ведаў, што справу завялі! Отопри!
  
  Дзед барыкаду каля дзвярэй разабраў і ўпусціў. Начальнік міліцыі бранзалет з яго зняў, крымінальная справа ў печы падпаліў, наган вярнуў, прынёс афіцыйныя прабачэнні, а вінаватых абяцаў строга пакараць. Сам Тарас Апанасавіч галавы слова даў, што з гэтага часу ўлады ніякіх пераследаў яму чыніць не будуць, а наадварот, акружаць ветэрана клопатам і ўвагай. А той, відаць, сябе пупам зямлі адчуў і давай новыя ўмовы ставіць.
  
  – Ніякага мутанта шукаць не буду, – кажа, – пакуль мне старую, сапраўднае прозвішча не вернеш і новы пашпарт ўрачыста не вручишь!
  
  – Ты, сват, ідзі логава шукай, – паспрабаваў паскорыць працэс Дременко. – А мы і гэтае пытанне вырашым. Асабіста звярнуся да дэпутата Вярхоўнай Рады пану Кушнеру!
  
  
  Кураў выпнуў грудзі:
  
  
  – І кроку не ступлю, пакуль справядлівасць не пераможа! Ты мяне ведаеш, сват!
  
  Ну што з ім зробіш ? Ад старасці, павінна быць, ўпадае ў дзяцінства, таму і капрызы свае выстаўляе. Тарас Опа‑насович ў машыну з мігцелкай і прамым ходам у рэзыдэнцыю дэпутата, так, маўляў, і так, патрэбны для арганізацыі палявання чалавек патрабуе старую прозвішча вярнуць, і трэба гэта справа заканадаўча аформіць. А пан Кушнер ўжо нерваваўся, што справа яшчэ не зрушылася з мёртвай кропкі, вочы вылупіў, пачырванеў і крычыць:
  
  – Выпішыце яму новы пашпарт! Ды хоць тры на якія заўгодна прозвішчы! І хай шукае логава! Каб раніцай быў канкрэтны вынік! Ты разумееш, што ад гэтага амерыканца залежыць ўступленне Украіны ў НАТА? Сваёй някемлівасцю ты подрываешь прэстыж дзяржавы! Як мы збіраемся змагацца з міжнароднымі тэрарыстамі і вяршыць глабальную палітыку, калі ў сябе дома не ў стане злавіць якога‑тое мутанта?!
  
  Дременко яго ніколі такім взбешенным не бачыў, ды і не ведаў, што на кон пастаўлена так шмат дзяржаўных інтарэсаў. Тут жа паехаў у міліцыю, дзе Курову выправілі новы пашпарт, і да дзеда, ўручаць. А ў таго ўжо новыя замарочкі:
  
  – Хачу, каб урачыста і каб прысутнічалі піянеры, камсамольцы і журналісты. А потым бы ў газетах пропечатали і па тэлевізары паказалі!
  
  – Сват, ды дзе я цябе піянераў з камсамольцамі вазьму? – спачатку вельмі зьдзівіўся Тарас Апанасавіч. – Іх і ў прыродзе даўно няма!
  
  – Не мая справа! – адрэзаў той. – З Масквы выпішы, кажуць, там яшчэ захаваліся.
  
  – А на што табе паказ па тэлевізары? – Галава ўжо за сэрца схапіўся.
  
  – Каб бабка Сава ўбачыла! Мне больш нічога не трэба!
  
  Прыйшлося прыбраць школьніц ў гальштукі, склікаць прадстаўнікоў мясцовай прэсы з абодвух дзяржаў і аператара з тэлекамерай, які суправаджаў у паездцы дэпутата Рады. З ліку нудных днём кантрабандыстаў мітынг зладзілі на майдане каля сцяны, галава з прамовай выступіў, маўляў аднаўляем гістарычную справядлівасць, сцвярджаем дэмакратычныя асновы, свабоду і правы асобы. І толькі пад апладысменты ўручыў пашпарт, як да сходу брат‑ковских сялян падкаціў джып і адтуль з'явіліся бацька Гуменник з целаахоўнікам і гэты самы амерыканец Джон Странг з перакладчыкам. Яны накшталт як на экскурсію адправіліся па сялу і яго наваколлях, але бацьку было хлебам не кармі – дай на мітынгу выступіць. Толькі ўбачыць, дзе народ сабраўся, а пушчы таго, калі туды журналісты збегліся, адразу на трыбуну – і давай гаварыць за бацькаўшчыну, а гэта, лічы, гадзіны на паўтары, не менш. І трэба сказаць, прамоўца ён быў бліскучы, умеў так завесці народ, што нават самыя заўзятыя нігіліст заводзіліся і пачыналі крычаць «люба, бацька!». Дарэчы, яго целаахоўнік Лях таксама быў красамоўны, але ад гарачага свайго шэфа вылучаўся адукаванасцю і логікай.
  
  Тут жа бацька ўбачыў спачатку пионерок і потым толькі Курова у гімнасцёрцы пры ўсіх рэгаліях ды яшчэ ў чырваназорная касцы. Не разабраўшыся, што да чаго, – на трыбуну.
  
  – Червоноармиець?! – А сам стэкам па голенищу пастуквае. – Камуніст?
  
  
  Дзед жа нагу адставіў, зноў выкаціў грудзі, ордэнамі і медалямі звініць:
  
  
  – Савецкі партызан з атрада таварыша Ковпака! Камандзір дыверсійна‑разведвальнай групы! Герой рэйкавай вайны! Асабіста пусціў пад адхон дванаццаць фашысцкіх эшалонаў з асабовым складам і баявой тэхнікай! І дзевятнаццаць – у складзе групы!
  
  – Партызан?! – взъярился Гуменник. – Савецкі партызан?!
  
  Ён, п'яны, зусім благі рабіўся. Дременко было да яго, каб растлумачыць сітуацыю, але целаахоўнік не падпускае. Кураў ж на бацьку:
  
  – Я‑той партызан, а вось ты хто такі? Бандэравец?! На‑хтигаль?! Пятая калона?
  
  
  І – у кішэню галіфэ, дзе ляжыць наган!
  
  Сардэчна, начальнік міліцыі, былы на трыбуне, рукі яго перахапіў, адціснуў ад бацькі, а Тарас Апанасавіч нарэшце‑тое адпіхнулі целаахоўніка і зашаптаў Гуменнику, маўляў, гэта наш чалавек, забяспечвае паляванне на мутанта, ведае, дзе шукаць логава. Курова тым часам маладыя дзяўчыны ў чырвоных гальштуках атачылі быццам бы з віншаваннямі ветэрана, адцягнулі і пад ручкі з трыбуны звялі. Увогуле, сёе‑як канфлікт разрадзілі, аднак бацька застаўся незадаволены і нават выступаць не стаў, хоць галава яму слова даў і народ шумеў, чакаў, што бацька скажа. Але ж ім, кантрабандыстам, толькі б весяліцца і час праводзіць у чаканні ночы. Праводзячы Гуменника да машыны, Дременко растлумачыў яму сутнасць справы і дадаў ад сябе, маўляў, няхай ўсцешваецца гэты прыдуркаваты стары, толькі б логава паказаў, потым мы ў яго і пашпарт адбярэм, і пакараем за супраціў і замах. Але пакрыўджаны бацька сеў у джып і прамовіў фразу, ад якой у Тараса Опанасовича сэрцы запаліла:
  
  
  – Бачу, треба миняты галаву адміністрацыі...
  
  І з'ехаў. А Дременко, перетерпливая боль, пабег да ку‑ровской хаце, каб дзеда супакоіць і ўлагодзіць, чаго добрага, раззлуецца і адмовіцца ад супрацоўніцтва – пакуль валандались з уручэннем пашпарта, справа ўжо да вечара ішло. Па дарозе ж раптам асяніла здагадка: а што, калі ўсе гэтыя выпадковыя падзеі і капрызы дзеда не што іншае, як добра прадуманая камбінацыя Волкава? Пралічыў усё, настропалил Курова, ведаючы яго характар і зладзіў так, каб і бацька Гуменник да мітынгу падаспеў?
  
  Сам жа потым адмахнуўся, отплевался – быць не можа! Не такі ён і разумны, каб усё прадбачыць і арганізаваць. Гэта нават не цукар перакінуць праз мяжу. Але асадак застаўся і яшчэ мацней націснуў на сэрца.
  
  Калі да дзеда ў хату ўваліўся, уся грудзі гарэла і слабасць пачалася. Кураў парадную сваю гімнасцёрку ужо зняў і які‑тое ірваны кожушок памчаўся, шапчонку, кірзавыя боты – здаецца, нарэшце‑то ў разведку сабраўся. Бледны выгляд галавы быў заўважаны з парога:
  
  – Што гэта з табой, сват?
  
  – На спякоце прытаміўся, – схлусіў Тарас Апанасавіч, махаючы на сябе капелюшом.
  
  Нягледзячы на супраціў, Кураў паклаў яго на ложак за печку, гальштук з шыі зняў, а сам у сцяну пастукаў:
  
  – Оксанка! Хопіць языкамі часаць! Ідзі сюды, бацьку твайму блага...
  
  Хвіліны не прайшло, вечка люка паднялася, і з падполу з'явілася неадкладная з баульчиком. І замест таго каб паслухаць сэрца аднаго з бацькоў і лекі даць, бурчэць пачала:
  
  – Як без нагляду – так і ходзіць няголены... Палюбуйся, тату, на каго ты падобны!
  
  – Пілюлю яму дай! – прыкрыкнуў дзед. – Валидолу ці яшчэ чаго...
  
  – Ды няма ж валідолу!
  
  – Тады чарку гарэлкі налью!
  
  – Нельга, дзядуля. – Аксана нарэшце прыклала фанендаскоп да грудзей Дременко і паслухала. – Тахікардыя... Ёдавую сетку зраблю, паляжыць, яно і пройдзе.
  
  – Ты лячы, а мне пара. – Кураў схаваў новенькі пашпарт у патаемнае месца і павесіў на шыю трафейны нямецкі бінокль. – Усе‑такі мутанты карысныя істоты. Не з'явіся яны ў нашай дзяржаве, перамагла б справядлівасць? Вярнуў бы я прозвішча?
  
  – Ты, сват, памятай, – прастагнаў з ложка Тарас Опана‑сович, – яны могуць чужыя думкі чытаць... Станеш шукаць, так не думай пра іх.
  
  
  Дзед праверыў патроны ў барабане.
  
  
  – Ну, думкі‑то свае я даўно хаваю... Часам так глыбока сховаю, што і сам знайсці не магу. Хутка буду як Сенька Ваўкоў, хадзіць і думаць – хто я?
  
  – Трубку на вось, вазьмі! – дрыготкай, потнай рукой галава працягнуў мабільнік. – Знойдзеш логава, адразу тэлефануй, неадкладна. Але умоўнымі фразамі. Напрыклад, «Дзядзька здаровы, шле прывітанне»...
  
  – На другі заставе ўсё роўна не бярэ. – Кураў спусціў ногі ў люк. – Там зоны няма, правяраў, свой мабільнік маецца.
  
  – Як – не? Маскалі ж новую паставілі вышку!
  
  – Паставілі, а ўсё роўна не пакрывае... У немцаў таксама радыёперахоп не працаваў. Месца такое зачараванае. Там фашысцкія асы кідалі бомбы – усё міма. Кажуць, праламленне паветра, як у вадзе. Па‑навуковаму называецца «асаблівая оптыка атмасферы»... Ну, сват, папраўляйся!
  
  – Дакладвай асабіста мне, Сцяпан Макарыч! – паспеў папярэдзіць Дременко. Ледзь дзед схаваўся ў падмосці, бразнуўшы за сабой люк, ён выняў з вушэй дачкі фанендаскоп: – Кажуць, цябе мутант ноччу ледзь не схапіў?
  
  – Чаму ледзь? Схапіў, баловник...
  
  – Ну?! І надта напалохалася?
  
  – Ды што яго баяцца? – усміхнулася яна і дастала ёд. – Мохнатенький такі, і лапкі гарачыя... Думала, да сябе поволочет – не сволок. Чым‑то на цябе паходзіць, калі не паголены...
  
  – Ты гэта кінь, Аксана! І так плёткі ходзяць! Як вырвалася‑то?
  
  – Як ад усіх залётнікаў... Баулам па мордзе, і лёгенька зусім. Адразу і кінуў... Сам палахлівы які‑тое.
  
  – Ваўкоў да цябе чапляўся ноччу?
  
  – Ох, тату! Лягчэй назваць, хто не чапляўся. Нават Чарнабай, і той наровіць – у кут, далей ад сваіх камер, і руку ў трусы засунуць, охальник... Але ўсё без толку, тату!
  
  – Глядзі, гэты дурань сватацца да цябе ўздумаў!
  
  – Які дурань? Прапаршчык памежны?
  
  – Тая ні, Мыкола Ваўкоў!
  
  – Няўжо? – шчыра схамянулася яна. – Вось было б выдатна! Мыкола хоць і з зносам, ды жанчын любіць. Даглядае. Руку адразу ў трусы не піхаюць. А толькі з службовай неабходнасці. Посватайся раней, мабыць, згадзілася б. Тамарки Кажадуб я не баюся. Ураз бы адбіла, калі б захацела...
  
  – Ты ў сваім розуме?!
  
  – Ды за любога бы пайшла, хто паклікаў! Нават за Міцю Чернобая... Але цяпер позна. Еду я, тату, пакідаю вас...
  
  – Куды?!
  
  – У Якуцію эмигрирую, – штодзённым тонам паведаміла яна. – Ціха ляжы! І як жа я буду ёдавую сетку цябе накладваць? На поўсць, чы шо? Можа, цябе пастрыгчы цыцкі, тату? І пагаліцца?
  
  – А мяне спытала?! У Якуцію! – задыхнуўся і змоўк Дременко.
  
  – З бабуляй Савой параілася. – Аксана пачала мазаць ёдам прама з бурбалкі. – Мне жаночы савет патрабаваўся... Яна блаславіла. Мы з ёй так разважылі: што, на самай справе, я дарма Юрко столькі гадоў чакала? Колькі марных надзей на яго зьнішчыла, а колькі слёз маіх дзявочых сьлёз? Юныя гады свае растраціла марна, каб яго пакінуць у спакоі?! Не дачакаецца!
  
  Бацькоўскае сэрца не вытрымала, ворохнулось ў грудзях некалькі разоў і спынілася...
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  Запасны таемны падземны ход заканчваўся ў яслях бабкиного козлятника, які яна пабудавала ўласнаручна ўжо пасля таго, як з дзедам разышлася, – пазбівалі з скрынь, фанеры і іншага хламья, каб паказаць сваю самастойнасць. І быў так старанна замаскіраваны, што Сава пакуль не здагадвалася аб яго існаванні. Але нават калі б выявіла, то ў дзядоў падмосце не трапіла б: зімой Кураў пракапаў падманны зігзаг, вывадны ў адваротны бок. Аднак хадзіць у Украіну можна было па асноўнаму хаду – праз мужчынскую палову сарціра, – калі дакладна ведаць маршрут, каб не дагадзіць у лабірынт. Усе гэтыя засцярогі былі накіраваныя выключна супраць бабкі, якая лічыць, што яе былы муж узначальвае мафіёзны клан кантрабандыстаў і наўмысна падрывае эканоміку Расіі.
  
  На самай жа справе Кураў капаў хады з глыбокага ўнутранага пратэсту супраць якая падзяляе дзяржавы непрыступнай сцены, але больш за ўсё ад партызанскай звычкі з'яўляцца там, дзе яго не чакаюць, і рабіць усё, што захоча. Напрыклад, пакуль Сава спіць, спаўзаць на сумежную тэрыторыю і выцягнуць казу. Бабка прачнецца, пойдзе ў козлятник, а пустое вымя! Сам Кураў казінага малака трываць не мог, кату скормліваў, але затое тыдзень можна весяліцца, слухаючы, як Сава за сценкай разважае ўслых: што гэта за жыўнасць у хляве завялася, якая высмоктвае малако? Часцей за ўсё бабка грашыла
  
  на маніякальныя схільнасці казла або на совы – птушку такую, што вадзілася ў бранскіх лясах. Аднойчы Кураў прабраўся ў секцыю «Ж» сарціра, вывярнуў футравую рукавіцу, надзеў і чакае, калі Лізавеце Трофимовне прыспічыць. Яна прыбегла, толькі вёскі, а дзед ёй рукавіцай па ягадзіцах так пяшчотна правёў. Сава фашыстаў не баялася, але ад выгляду або, яшчэ горш, дотыку дробных грызуноў віскатала, быццам яе рэжуць. Вось ужо потешился потым Сцяпан Макарыч, слухаючы, як бабка за сценкай зганіць, галосіць і трасецца ад агіды!
  
  Праўда, у іншы раз, калі захацеў пажартаваць такім жа чынам у лазні, ледзь не падарваўся на проціпяхотнай міне, паколькі Сава лічыла, што лепшы сродак ад пацукоў, мышэй і тхароў – гэта нямецкая «жаба» з подточенным націскным механізмам...
  
  І вось Кураў прабраўся сваім індывідуальным запасным тунэлем у Расею, атросся ў козлятнике, агледзеўся і адправіўся ў выведку на другую заставу. Яго самога разбіралі цікаўнасць адносна мутанта, і, мабыць, камандзір дыверсійнай разведгрупы даўно б разабраўся, што да чаго, калі б не хатні арышт з бранзалетам. Ідзі, так адразу вылічаць, дзе, чым займаецца, ды і наляцяць...
  
  Другая застава размяшчалася ўздоўж высокага адхону, парослага густым лесам. Да самастыйнасці Кураў часта тут бываў, па просьбе сакратара райкама Дременко бярлогі шукаў, а потым разам прыязджалі выманьваць і страляць звера. З той пары і пасябраваў ён з начальствам, ды так, што аднойчы пасля ўдалай палявання, у якой і Юрко ўдзельнічаў, згаварыліся жаніць яго на сакратарскага дачцэ. Куроўскі унук ужо балюча спадабаўся Тарасу Опанасовичу – выхаваны, працавіты, смелы і на выгляд так бравы маладзец. Начальнік бацька ў той час моцна баяўся, што прыгажуня Аксана избалуется ад увагі хлопцаў, і лепш было ў раннім дзявоцтве павязаць яе обручением, да таго ж маладыя самі адзін да аднаго цягнуліся, і адбылося ўсё без усялякага бацькоўскага гвалту.
  
  А цяпер вунь як усё павярнулася – хадзі па старых месцах, ўспамінай ды уздыхай, што не сладилось...
  
  Увесь бераг глыбокага лога быў адным суцэльным умацаваннем, кожны пень тут страляў, кожная валежина агрызаўся агнём, і калі немцы пасля бамбёжак і артпадрыхтоўкі яшчэ праходзілі праз першую заставу, то за гэтую ні адна фашысцкая нага не ступала. Вясной лог залівала адталай вадой, мокрае балота, отрезавшее заставу з поўначы, ператваралася ў мора, аднак летам усе пересыхало і заставаўся адзіны крыніца, адкуль партызаны бралі ваду. Да гэтай крыніцы адразу ж і накіраваўся Кураў: калі мутанты дзе‑то тут аселі або паблізу блукаюць, то на вадапой абавязкова прыйдуць, паколькі лета сухое варта, без дажджоў, а ваду з балота нават казулі не п'юць – у спякоту гнілая робіцца. Адзін круг нарэзаў, іншы паменш і каля самай крыніцы ўсе ўважліва агледзеў – ніводнага следу, падобнага на чалавечы. Відаць, кабаны па лагу праходзілі і па‑свінску растапталі, разбілі капытамі вусны крыніцы і яшчэ ў бруду пакаталіся; пасля іх ужо ласіха з цялятамі падыходзіла, янот вадзіцы полакал і тут жа, відаць, чарвякоў порыл ў сырам лясным чарназёме, і вароны, вядома, наставілі сваіх крыжоў.
  
  Кураў усё гэта адзначыў, але высновы рабіць было рана: мутанты маглі звяртацца сюды на начлег або, наадварот, дняваў, забраўшыся у якой‑небудзь халаднаватае і сухі партызанскі бліндаж. А што ім ледзяная вадзіца, калі толькі не з пахмелля? Можа, наогул не пацеюць, так рэдка п'юць... Дзед па лагу ўздоўж ўсёй заставы прайшоў, зрэдку пазіраючы ў бінокль на круты схіл увала, і спыніўся там, дзе мутант здаўся яму ў першы раз. Са слоў Совы, і яна таксама бачыла яго прыкладна тут. Вышэй па увалу зеўрала неглыбокая яма ад абваленай зямлянкі, дзе была партызанская пральня і дзе навучаны у Маскве дыверсант Курэй даваў першыя ўрокі выбухной справы юнай Саве, так бы мовіць, тэорыю. А ў зямлянцы стаяла печ з вмазанным катлом, шайкі з гарачай вадой, мокрае бялізну ў кошыках – парна, душна і горача, як у лазні. Ліза ў адной сподняй кашулі, румяная з дэтанатарам важдаецца, электрычную ланцуг збірае, сапе ад стараннасці і таго не заўважае, што раздразнила апетыт Кура да крайнасці. Ён трываў‑цярпеў і не ўтрымаўся. Спачатку з разведачных меркаванняў ўшчыкнуў за талію – накшталт нічога, нават здалося, прызыўна вильнула і драты да взрывма‑шинке прыкручваць. Ну і абняў яе ззаду, і рукі самі патрапілі ў разрэз на кашулі, а пад ёю два такіх персіка, што галава кругам. Зашаптаў што‑тое, і сам не памятае, а Сава выслізнула, нібы кавалак мыла, і локцем яму прама ў вока! Іскры веерам, не ўтрымаў раўнавагу і прама ў шайку з кіпенем сеў. Добра, той ужо подостыл, і штаны ў Кура былі салдацкія, ватовыя, адразу не прамоклі, ды і Ліза не разгубілася – дапамагла яму лунаюць штаны спусціць да каленяў, так што скура не моцна обварилась, толькі пачырванела.
  
  З той пары ён да заканчэння партызанскіх дзеянняў да Саве не браў, нават калі на паляванні за нямецкімі эшалонамі яны на пару па тыдні ў лясах поўзалі і спалі, хаваючыся адной плашч‑палаткай. Але яна яму ўсё жыццё нагадвала, як у першы дзень тэарэтычнай падрыхтоўкі зварыла яго ўсмятку. У свой час яшчэ і перажывала з гэтай нагоды: маўляў, не з‑за таго я цяпер не магу зачаць?
  
  Аказалася, не з‑за тое: проста яе свавольную жаночую прыроду, як вулкан, магчыма было абудзіць толькі выбухам у шурфе на якуцкай золатам рудніку...
  
  Гадзіны тры Кураў таіўся ў лагу насупраць обрушенной пральні і часам ад успамінаў нават забываў, навошта сюды прыйшоў. Хоць гэта было нядрэнна: калі мутанты і сапраўды чытаюць чужыя думкі, то зроду не здагадаюцца, навошта сюды дзед прыйшоў, дакладней, будуць уведзеныя ў зман і як‑то сябе выявяць. Калі ж Сцяпан Макарыч спохватывался, то падымаў бінокль з асвятленне цейсовскими лінзамі і обшаривал поглядам увал другой заставы – зацішшы і немата якая‑тое, ні адна галінка не варухнецца, нават птушкі маўчаць і конікі, нягледзячы на вечереющее неба. І таксама пры гэтым пра мутантаў думаў мала і мімаходзь, таму як у галаве зноў закруцілася ранейшая дума – памірыцца з Савой, тым болей яму прозвішча сапраўдную вярнулі, і зараз у бабкі нават падстаў няма кпіць, як раней, маўляў, быў у мяне муж Кураў, а ты які‑тое Курвенко. Ўдваіх‑то сцвярджаць Кіеўскую Русь куды зручней: два чалавекі – ужо ячэйка грамадства. Усё чалавецтва з гэтага пачыналася. Вядома, нават у гэтым выпадку будзе цяжка наладзіць адносіны, характар у Лізаветы Тарасовны на глебе палітыкі моцна подпортился і стаў, як якуцкая вяленая рыба, з моцным душком, а часам так проста невыносным, хоць нос зажимай.
  
  Але гэта калі нюхаць са боку; калі ж ёсць пачнеш, накшталт нічога, нават смачна...
  
  
  Дзед ведаў, хто б іх мог памірыць, – Юрко, калі б
  
  раптам вярнуўся. Сыноў Кураў ўжо даўно перастаў чакаць,
  
  паколькі тыя, лічы, ўраслі ў сахалинскую зямлю, нібы
  
  старыя, смолевые пні. А ўнука чакаў. І Сава чакала, відаць,
  
  таксама таемна спадзявалася – памірыць. Гарэлкі вунь колькі нагнала,
  
  напэўна, да вяселля, і такой моцнай – чысты спірт. Дзед
  
  скрозь зямлю адчуў, зрабіў падкоп пад старухину палову
  
  і за ўсё бутлю упер – у адплату за выкрадзеныя гранаты –
  
  і папівае сабе, да гэтага часу яшчэ ёсць. А бабка нават не дога‑
  
  дывается
  
  Калі сонца апусцілася за далёкі лес і на увал легла цень, дзед асцярожна стаў падымацца наверх, адначасна вывучаючы сляды. Мохавыя покрыва здаваўся суцэльным, асабліва ўнізе, але вышэй, і на ім было не разабраць слядоў, бо калі‑тое разбіты снарадамі схіл быў зьнявечаны варанкамі, выкінутай выбухам зямлёй, на якой цяпер расла кароткая шчотачка кукушкиного лёну, – наступіш, а ён тут жа распростваецца. Кураў падняўся на грэбень, прыкрываючыся хвойкі, пайшоў у лес, так каб пакінуць агляд шырэй, забраўся на кучу кінутага вершинника і там стаіўся.
  
  У мінулы раз мутант з'явіўся раптам, хутчэй за ўсё, вылез з партызанскага схове, але адкуль канкрэтна, дзед заўважыць не паспеў. І куды падзеўся потым, таксама ў прыцемках не разгледзеў. Ужо назаўтра, калі развіднела, Кураў пракраўся на тое месца, аднак ні ўваходу, ні выхаду ў якое‑альбо падзямелле не адшукаў. І зрабіць гэта было неверагодна цяжка, паколькі ў дзевяностых гадах Пухнаренков прадаў ўвесь лес на другі заставе фінам. Тыя ж самі секчы не сталі, але прыгналі сваю тэхніку, нанялі мясцовых маскалёў, якія изнахрати‑ці суровы бранскі лес, як фашысты дзеўку. Цяпер, наколькі хапаў вачэй, паўсюль распасціраўся выруб, зарослы осинником, маладым ельником і завалены гарамі гнілога смецця і колодника. У добры год яшчэ грыбы раслі – волнухи, обабки, грузды...
  
  А калі‑то хацелі стварыць тут музей партызанскай славы пад адкрытым небам, экскурсіі вадзіць і вучыць патрыятызму падрастаючае пакаленне. Праўда, падземныя бліндажы і схроны яшчэ засталіся, у некаторых месцах паскачаш, так зямля пад нагамі гудзе, значыць, пустата ўнутры, але лаза туды не знайсці.
  
  На сваёй пасадзе Кураў прасядзеў не больш чвэрці гадзіны, калі бакавым зрокам адзначыў якое‑то рух у маладым ельніку. Імкнучыся не думаць аб мутанте, ён скасіў вочы і замер. Праз некаторы час выразна трэснула галінка, і на цёмна‑зялёным фоне паўстала пярэстае здвоенае пляма. Дзед падняў бінокль, але замест калматага істоты выявіў двух чалавек у летнім вайсковым камуфляжы. Абодва з зброяй, невялікімі вещмешками, і ў руках што‑тое нясуць, аднак плямістых, размаляваных асоб не разгледзець. Рухаліся гэтыя двое вельмі асцярожна, як паказваюць у кіно – страхуючы адзін аднаго, прычым у бок, дзе засеў Кураў. У яго адразу мільганула думка, што гэта амерыканец з кім‑небудзь і паляванне на мутанта ўжо пачалася, без усялякай выведкі. Але праз хвіліну дзед убачыў, як гэтыя ваенізаваныя людзі ўсталявалі трыногу з якім‑той скрыняй і адзін, прытуліліся да яго, пачаў накшталт як аглядаць наваколлі, хоць вонкава прыбор не быў падобны ні на падзорную, ні тым больш на стереотрубу. Хутчэй за ўсё, гэта таксама была разведка, паралельная з Куровым, і яна таксама выглядвала мутантаў – а каго яшчэ?
  
  Мужыкі па чарзе поколдовали каля трыножкі, пасля чаго знялі яе і, прыгінаючыся, часам знікаючы ў дробным асінніку, пайшлі прама на засаду дзеда. Потым ён і зусім страціў іх на некалькі хвілін, і калі гэтая выведка паўстала зноў, то была ўжо метрах у ста ад Курова! Яны зноў зацвердзілі трыногу, прыкруцілі іншы прыбор – на гэты раз нагадвае камеру тэлевізійнікаў, і накіравалі дакладна на кучу вершинника, дзе сядзеў дзед. Сумневаў не заставалася, яго засеклі якім‑то чынам, аднак цяпер набліжацца не спяшаліся і сталі яшчэ больш асцярожнымі. Часам амаль не рухаліся і нават скрозь цейсовские шкла пачыналі быццам бы растварацца ў прасторы, злівацца з кустамі, і толькі чорная трыножак іх выдавала. Яны надоўга прыліпалі да прыбора, затым мяняліся месцамі, і, нарэшце, аддзяліўся адзін і адступіў назад, у ельнік. Кураў злавіў яго ў бінокль і адразу зразумеў – тэлефануе па тэлефоне! Дакладвае! І трэба ж, якая ў іх тэхніка – бярэ!
  
  Пасля кароткага размовы разведчыкі прыпаднялі трыногу, перанеслі яе ў гушчу осинника і сталі назіраць адтуль. Між тым сонца садзілася хутка, і на засмечаных, стракатай зямлі выруба пачатак цямнець. Яшчэ б трохі, і Кураў страціў бы іх з-пад увагі, але ў гэты час адзін павесіў аўтамат на шыю, як немец, і, не выпускаючы яго з рук, стаў павольна і вельмі асцярожна падыходзіць. Часам ён злаваў з-пад увагі, часам спыняўся або, прысеўшы, глядзеў у бінокль, аднак жа набліжаўся, і калі заставалася паўсотні метраў, Кураў раптам даведаўся і квадратную, злёгку раскоряченную фігуру, ды і ў твар, разлинованное брудам, прызнаў – Пух‑наренков! Не камуфляж б і не аўтамат, рэчы для інтэлігентнага кіраўніка адміністрацыі нечаканыя, даўно б ужо зразумеў, хто гойсае па другой заставе: бо ўвесь час мроілася што‑нешта знаёмае!
  
  А напарнікам аказаўся яго пляменнік Чарнабай, начальнік пагранпропуску.
  
  Няўжо Пухнаренков даведаўся, што Кураў незаконна, са зброяй перайшоў мяжу, і цяпер высачыў і збіраецца затрымаць?!
  
  Не, быць такога не можа! Стаў бы ён сам поўзаць па вырубам! У крайнім выпадку, пляменніка б паслаў ці міліцыю...
  
  Калі ён і сапраўды шукае мутанта? Даведаўся, што прыехаў амерыканец, ды яшчэ з НАТА, вось і атрымаў заданне адшукаць невядомае істота, злавіць і даставіць у Маскву, каб не дасталася ў рукі верагоднага суперніка. І паглядзі‑ка, смелы які! Чернобая у трыножкі пакінуў і ў адзіночку крадзецца, ды так упэўнена. Не дарма ў КДБ служыў! Здароўем бог не пакрыўдзіў, і, напэўна, прыёмы ўсякія ведае...
  
  Тут дзеда кальнула – так і самому ў палон трапіць нядоўга! Страляць у кіраўніка раёна не будзеш, ды і ён не з пустымі рукамі, а пазмагацца з такім бугаём, гэта трэба гадоў пол‑за сто скінуць...
  
  Спачатку Кураў хацеў ціха спусціцца з кучы хламу і непрыкметна пайсці, але полугнилые яловыя вершинки здрадніцку захрабусцелі, з-за чаго Пухнаренков застыў на месцы і нібы растварыўся ў змрочным паветры. Калі ж зноў паўстаў, то быў ужо кроках у дваццаці! І на падмогу спяшаўся яго пляменнік, плямістая кепка якога мільгала ў кустах.
  
  Ужо не хаваючыся, Кураў нацягнуў кожушок на галаву, згорбіўся, злосна зароў, махаючы рукамі, імгненнем споўз з кучы і накіраваўся ўздоўж адхону – адлюстроўваў мутанта. Пару разоў азірнуўся – пагоні не было! Але затрымлівацца і дражніць лёс не стаў, ледзь ці не на задніцы з'ехаў у цёмны лог і там, сярод густога лесу і мяккага моху, перавёў дух. Усе‑такі здароўе не тое, каб бегаць рыссю, ногі драўляныя зрабіліся, сэрца ў горле стукае. Абзу увала адсюль было відаць яшчэ добра, аднак Курова ніхто не пераследваў. Відаць, Пухнаренков, як дасведчаны паляўнічы, вырашыў не даганяць патрывожанай мутанта, даць яму супакоіцца – а тады ўжо і паўтарыць спробу.
  
  Або наогул сёння лавіць не збіраўся...
  
  Дзед усё жыццё памятаў, чаму вучылі ў школе дыверсантаў, і свае партызанскія часы не забываў: па дне амаль непроглядного лога ўжо па‑стариковски, не спяшаючыся, прайшоў далёка наперад, затым вярнуўся процілеглым нізкім берагам і, як мядзведзь, залёг каля свайго следу. Тропить пачнуць, так абавязкова намалююцца, тады іх трэба прапусціць, зайсці ў тыл і – за імі, а па дарозе высачыць, выслухаць, каго яны ловяць і чаго хочуць. Да паляванні дзед заахвоціўся яшчэ на залатых рудніках, таму, вярнуўшыся на радзіму, выкарыстаў усе якуцкія прыёмы, тут нікому не вядомыя. Напрыклад, якуты ніколі не білі лася там, дзе заспелі, – маўляў, хай ён сам сваё мяса нясе да катла. Заўважаць звера і паволі накіроўваюць яго да стойбішча, але не гоняць, не крычаць, а толькі паказваюцца яму на вочы то злева, то справа, каб прама ішоў. Застанецца полверсты, тут яго і страляюць. Пасля дасканала разведкі на другі заставе Кураў вырашыў і тут гэтак жа паляванне правесці – прымусіць мутанта ісці ў патрэбным кірунку, на нумар.
  
  Між тым канчаткова сцямнела, і толькі схіл увала, падсветленыя тускнеющим закатным небам, яшчэ сёе‑як праглядаўся скрозь цейсовскую оптыку. Каля гадзіны Кураў праляжаў на моху, як на пярыне, але ніякіх прыкмет пераследу не выявіў. Значыць, былы маёр КДБ у разведку хадзіў, а аблава пачнецца заўтра.
  
  Несалодка прыйдзецца мутантам, калі адразу два дзяржавы на яго паляванне адкрыюць!
  
  Думаючы так, дзед змяніў пазіцыю, уладкаваўшыся на другім баку лога, дзе асядлаў тоўстую, сухую валежину і яшчэ абапёрся спіной аб загнуты сук, каб не зацякала. Бо летнія ночы кароткія і светлыя, то вырашыў пачакаць раніцы: хто яго, мутанта, ведае, калі ён цяпер выходзіць на промысел? Кажуць, вунь нават днём бачылі, да рэчкі прыходзіў, дзе женки бялізну паласкалі...
  
  Разы два толькі глянуў у бінокль, выслухаў ватовую, якая душыць цішыню – на другі заставе заўсёды так было – і, притомленный хадой, пачаў подремывать. Раз клюнуў носам, іншы, і, бач, неба на ўсходзе пасвятлела. Не варушачыся, вушы натапырыў, пацягнуў носам і раптам адчуў, быццам бы тытунёвым дымком напахнуло! Сам Кураў даўно пазбавіўся ад шкоднай звычкі, таму нюх на курыва быў востры, асабліва ў лесе, дзе ноччу пахла ігліцай і грыбным водарам прелой подсцілу. Ветру не адчувалася, аднак ледзь улоўны рух паветра ўздоўж лога, напэўна, было, прычым зверху ўніз, адпаведна з цягам вады па вясне. Ён і скасіў вочы ў гэты бок...
  
  Мутант сядзеў на зямлі саженях у двух ад оседланной дзедам колодины, па‑турэцку падабраўшы пад сябе ногі, і нават у лясным предутреннем змроку можна было адрозніць, што ён раскуривает трубку.
  
  Слабы чырванаваты агеньчык, выпушчаны на імгненне з‑пад пальца, здаўся ў цемры фотовспышкой, асвятліўшы валасатую, трехглазую фізіяномію...
  
  Волкаў ўвесь пакінуты светлавы дзень гойсаў па Расіі і распытваў сваю далёкую і блізкую радню, знаёмых адносна мутантаў, хто што бачыў, чуў ці ведае – у агульным, збіраў інфармацыю. І тут высветлілася, што бабка Сава была не першай, хто ўбачыў мутанта і нават меў з ім непасрэдны кантакт. Аказваецца, яшчэ месяц таму Додя Крывенка ішоў п'яны з лесапільні і па дарозе моцна стаміўся, прылёг на абочыне і заснуў. А прачнуўся ад таго, што хто‑той нясе яго, ўзяўшы пад мышку, як дзіцяці, прычым нагамі наперад, і што‑той бурчыць, рыкае і быццам бы па мянушцы яго называе – Додя, але як‑тое невыразна. Леса‑пильщик злаўчыўся, вывярнуў галаву, і ў той жа міг зразумеў, што пара кідаць п'янку, бо падалося, быццам не чалавек яго цягне, не звер, хоць кудлаты, а сам чорт, якімі іх малююць. Тое ёсць рогі на ім разгледзеў, капыты і хвост, даўжынёю больш за метр, які стаяў уверх тарчма, прыціскаўся да гарбу на спіне і меў пэндзлік на канцы. У твар Крывенка пачвары не бачыў, таму не ведае, ці быў у яго свіны пятак або няма, зрэшты, і колькасць вачэй не лічыў. Спачатку прадпрымальнік падпарадкаваўся лёс, думаў, вечка: цяпер приволочет у свае д'ябальскія харомы і заб'е, а калі і адпусціць, то перш прымусіць душу яму прадаць, крывёю распісацца і пасля тварыць чорныя справы. І такая на яго туга напала! Ён бо з чаго выпіваць‑то стаў? З радасці – што жыццё пачало наладжвацца, трэці дзіця нарадзіўся, пільню купіў, італьянскія станкі, каб вагонку і плінтус габляваць, а самае галоўнае, выйграў тэндэр на лясную деляну ў сто тысяч кубаметраў хвойника. А цяпер падпішыся, дык чорт усё адбярэ! Але потым яшчэ мацней шыю выгнуў і бачыць: гэтая нечысць нясе яго прама да дома – ўласным Додиному хаце!
  
  Тады і загадаў: калі ўсё абыдзецца – піць кіну, у Бога верыць пачну і царква на даходы пабудую. А чорт занёс яго на ганак, пасадзіў да дзвярэй і чым‑то як дасць па галаве! І зароў па‑звярынаму, аднак Додя быццам пачуў загад: «Да алкаголю больш не притрагивайся!» Здалося, барабанам ўдарыў, таму што і ў п'янай пустой галаве і нават у паветры пачуўся гул, паўтарае гэтую фразу. Потым Кры‑вянкі быццам бы прытомнасць страціў на хвіліну, і калі ачуўся – нікога няма вакол, развіднела, ён жа сядзіць пад дзвярыма роднай хаты, і ўражанне такое, быццам усё гэта ў сне яму прыснілася. Ды толькі ў галаве той барабанны гул стаіць, а ў думках фраза свярбіць, каб да алкаголю не браў. Агледзеў вопратку і знайшоў на сабе чортаву поўсць! Павінна быць, линял нячысты, ці проста натерлась, паколькі ён Додю да сябе моцна прыціскаў, каб той не выслізнуў з падпахі. Крывенка палічыў гэта за пазнаку, за сатанінскі знак, хутка садраў з сябе ўсё да трусаў, склаў у кучу і паднёс запальнічку. Завоняло так, як не пахне смаленая ануча, і дым чорны, задушлівы! Жонка прачнулася, ў акно зірнула – голы муж у двары вопратку паліць. Выскачыла, затушылі, з пінжака наяўныя грошы выграбла – сорак тысяч, ідзі, а самога заволокла дадому.
  
  Вядома ж, дурніца, вырашыла, што белая гарачка.
  
  Додя пераконваць яе не стаў і пра чорта маўчаў. Отоспался і адчуў, што характар у яго рэзка і моцна змяніўся. На самай справе піць кінуў, пачаў таемна ў храм хадзіць і, дамовіўшыся з бацюшкам, адпусціў таго круглага лесу і грошай на будаўніцтва царквы ў Манькином Бары, дзе і займаўся дрэваапрацоўкай. Трэба ж выконваць свае клятвы, а то, чаго добрага, зноў прыхопіць ! А маўчаў да гэтай пары на ўсялякі выпадак, каб не падумалі, што прадпрымальнік напіўся да чорцікаў.
  
  З Волкавым Додя яшчэ ў школе вучыўся і да гэтага часу меў даверныя адносіны, паколькі кругляк, гэта табе не цыгарэты, яго проста так праз мяжу не протащишь, а толькі па дамоўленасці з мытняй, на лесовозе. І вось калі Мы‑кола распавёў пра мутантаў, што прыйшлі з чарнобыльскай зоны ў Расею і дзе‑то тут насяляюць, Крывенка спачатку моцна задумаўся, а потым усё адкрыта распавёў. Ён пра мутантаў‑то ўжо чуў, ды думаў, відавочцы памыляюцца, на самай справе гэта нашэсце чарцей. Додя, можна сказаць, камень са сваёй душы зняў, бо ўсе гэта час баяўся нават на машыне ў адзіночку ездзіць па дарозе на лесапілку, а ў цёмны час сутак з дому не выходзіў і спаў ля сценкі, прыкрываючыся жонкай. Тут жа правёз школьнага прыяцеля, паказаў месца, дзе п'яным, зваліўся, заадно сваю лесапілку і строющу‑юся царква.
  
  Волкаў ж з яго споведзі зрабіў выснову пэўны і шматспадзеўны: аказваецца, мутанты не толькі цыгарэты выманьваюць, але валодаюць яшчэ і ўменнем спачуваць п'янаму чалавеку. Не абабраў, як мянты робяць, а падняў і прынёс дадому, разам з наяўнымі грашыма. У гэтым было яшчэ адно пацверджанне, што чужыя думкі могуць чытаць і свае выклікаць: Крывенка‑тое не казаў яму, дзе жыве, паколькі лыка не вязаў! Мутант сам вылічыў, і нават быццам бы па мянушцы называў, ды метадам тэлепатыі ўраз закадзіраваў ад п'янства. То бок, у іх, верагодна, інстынкт такі высакародны. Бо крыжовай, бабцы Саве, кош з другой заставы прыцягнуў...
  
  Добра, сужыцелька Тамара ўвесь дзень была занятая на працы, таму Ваўкоў спакойна шпацыраваў па Расіі пешым, паколькі москальские даішнікі па заданні незаконнай жонкі пасвілі яго машыну і абавязкова дакладвалі, дзе ён быў і што рабіў. Пад вечар Мыкола зазірнуў у начны клуб, рэальныя содержателем якога, па некаторых звестках, быў кіраўнік раённай адміністрацыі Пухнаренков, хоць ён публічна адмаўляў такі факт. Сваякі сказалі, Любка Кагут ўладкавалася туды даяркай – бычкоў даіць, якія хутка заахвоціліся да моднага еўрапейскага адпачынку. Начным гэта ўстанова называлася фармальна, паколькі працавала кругласутачна, і нават, наадварот, у цёмны час сутак жыццё тут ішла на спад, паколькі ў кантрабандыстаў пачыналася працоўная дзейнасць. Мікалай Сямёнавіч думаў распытаць пра Любку мутанте і ў той жа гадзіну сысці, аднак «даярка» была занятая – працавала на подыуме з «даільным апаратам», то ёсць з шастом. Ды так займальна, што ён мімаволі залюбаваўся: арабскі палон не прайшоў дарма.
  
  Толькі адчуваў ён не звычайная цяга да голай дзеўкі, якое бывае ў полуголодных, юрлівых мужыкоў, а адчуваў, як ад яе танца ўліваецца ўнутр нейкая апантаная сіла, з фізічным трэскам якая пашырае заячью грудную клетку да шырыні ваўчынай!
  
  Было, было ў Любкі што‑тое, чаго прагнулі яе мужыкі, і не толькі хахлы і маскалі, але і арабскія зажравшиеся шэйхі! Кажуць, яе некалькі разоў перапрадавалі, і цэны заўсёды раслі на парадак.
  
  А тут яшчэ ўкраінскага мытніка заўважылі кантрабандысты і ледзь не ў бойку за столікі пацягнулі. Ён прысеў да знаёмых бізнесменам з Бранска, чарку з імі выпіў, з кім‑той пагаварыў, каму‑тое, што‑той паабяцаў, але ўсё як у сне – да чаго прыцягальнай аказалася Любка. Ён нібы і не заўважаў яе аголеных телес, прызначаных у бікіні!
  
  Бранскія ваўкі гэта заўважылі, папярэдзілі:
  
  
  – Новенькая, не абламалі яшчэ. Не абслугоўвае.
  
  – Спрачаемся, абслужыць? – прапанаваў Ваўкоў, маючы на ўвазе зусім іншае, чым яны.
  
  – Цябе – можа быць, – сур'ёзна пагадзіліся тыя, відавочна жадаючы каны павінныя дагадзіць мытніку.
  
  Тут сеанс скончыўся, і Мыкола заскочыў на подыум, накінуў пакрывала на плечы Любцы і павёў яе ў памяшканне, горда званае грым‑прыбіральні, хоць тут грымам амаль не пахла.
  
  – Што гэта з табой, Мікалай Сямёнавіч? – заворковала Любка, абдаючы яго густым водарам працоўнага поту. – Які‑то ты сёння мэтанакіраваны...
  
  Да прыгнёту Каханне Кагут вучылася на аддзяленні псіхалогіі ў педагагічным інстытуце Харкава і, верагодна, з тых часоў яшчэ валодала асновамі физиономистики.
  
  Волкаў пасадзіў танцорку ў канапе, сам уладкаваўся насупраць, падсунуўшы кухонную табурэтку, і, дзівячыся сваёй рашучасці, з ходу запатрабаваў:
  
  – Раскажы мне ўсё, як сустракалася з мутантам. Усё падрабязна.
  
  – УФ, напалохаў! – засмяялася былая сэкс‑рабыня. – Думаю, што здарылася? Ды я з ім не сустракалася! Хоць, мяркую, гэта было б цікава!
  
  – Хопіць балбатаць, – дзелавіта перабіў Ваўкоў, – я сур'ёзна. Мяне цікавіць яго знешні выгляд, паводзіны. Увогуле, псіхалогія.
  
  Покрыва з Любкі звалілася, аднак яна не звярнула на гэта ўвагі. Мыкола таксама – цяпер нават яе блізкая, аголеная грудзі не выклікала тых эмоцый, што ахоплівалі яго ў зале падчас танца.
  
  
  Любка запаліла, адкінулася на спінку і скрыжавала ножкі.
  
  
  – Гэта вельмі моцнае істота, – не адразу яна пачала апісваць свае ўражанні, дакладна успамінаючы сустрэчу. – Зразумела, мужчынскага полу. Выгляд пачварны, страшэнны, але не адштурхвае. Ад яго зыходзіць магутная энергія. Не тая, што ў галодных самцоў, а... як бы гэта растлумачыць? Здалося, ён гарачы, але стрыманы.
  
  – Як ён цыгарэт папрасіў?
  
  – Ніяк... Сама дала. Я заўсёды сама даю, калі хочацца.
  
  – Можа, ён выклікаў цябе на гэтую думку?
  
  – Балбатня, нічога ён не выклікаў! – упэўнена заявіла яна. – Я ж ведаю: ад начных рабаўнікоў у першую чаргу трэба паспрабаваць адкупіцца... Навошта табе ўсё гэта, Калі? Слухай, памасіруйце мне шыю, а? Здаецца, мышцу пацягнуў...
  
  
  Танцорка вёскі напаўпаварота да яго, падставіўшы спіну.
  
  
  – У якім месцы ён напаў? – Ваўкоў пацёр вільготную ад поту, доўгую шыю. – Мне трэба дакладна.
  
  
  Яна здзіўлена азірнулася:
  
  
  – Ты з глузду з'ехала? Ды мяне дзеўкі заваляць, калі скажу!
  
  – Поўная гарантыя, Любая! Слова даю!
  
  – Нават не прасі! Мне прасцей парушыць зарок і пад цябе легчы, чым трафік здаць... Ды навошта табе мутант, Калі? Дрэ‑менко прыбег, накрычаў, цяпер ты...
  
  Казаць ёй праўду было небяспечна, разнясе, і тады Волкаў вырашыў зайсці з другога боку:
  
  – Ну, хочаш, на калені стану?
  
  
  І імгненнем пазней моцна пашкадаваў аб гэтым...
  
  Дзверы ў грым‑прыбіральню расчыніліся, і па цяжкай зрабі, па нябачна руху цела ён адразу адгадаў, хто ўвайшоў... Па спіне да патыліцы прабег мароз, як бывае ў раннім дзяцінстве ад жаху перад цёмнай пакоем.
  
  
  – Не дае? – знарочыста здзівілася Тамара. – Ах яна, пачвара!
  
  Волкаў з Любкой азірнуліся адначасова – судовы прыстаў стаяла, як скала, выставіўшы наперад ўступы сцёгнаў, жывата і грудзей, нібы прапаноўваючы неадкладна заваяваць гэтую вышыню. Адкрыць форменны кіцель і вздыбленные, вырабленыя на заказ паўмятровыя пагоны на плячах выдавалі яе сапраўднае настрой.
  
  – Выйдзі! – Невядомым раней, сапраўды воўчым высілкам волі ён вярнуў сабе самавалоданне. – І не замінай мне працаваць!
  
  
  У разбуженной старой панны сіл на іронію ўжо не было:
  
  
  – Працаваць?!
  
  – Працаваць!
  
  – Я яму даю – не бярэ! – адкрыла Тамара ярка і драпежна накрашенный рот. – А ў гэтай прошмандовки просіць! Гатовы ўстаць на калені!! Думаеш, я танцаваць не ўмею?!
  
  Ад рэзанансу яе голасу з столі і сцен взвихрилась залацістая пыл. Любка зажалась ў кут канапе, сабраўшыся ў камяк, – спрацаваў назаўжды імплянтаваны ў свядомасць інстынкт рабыні. Мерна і далёка гудзіць зала начнога клуба замёр. І гэтая палохалая цішыня нечаканым чынам ўвяла Волкава ў стан, падобнае хіба што з станам афекту.
  
  – Прэч адсюль, жанчына! – нібы мутант, зароў ён і нечакана штурхнуў яе грудзьмі. – Памры, шалава!
  
  У іх былі непараўнальныя вагавыя катэгорыі, акрамя таго, Мікалай Сямёнавіч быў ніжэй ростам на паўгалавы і ўтрая ўжо ў плячах. Нямоцны, зберагалы штуршок прыпаў ў мяккі, складчатый жывот. Але Тамара раптам павалілася ў канапе, ледзь не прыціснуўшы Любку, і новая, дыхтоўная на выгляд, мэбля ўміг з грукатам развалілася на часткі, приземлив такім чынам грузнае расплывістае цела. Пол здрыгануўся, хітнуўся, з-за чаго трэльяжы сарваўся са століка і пырснуў люстранымі асколкамі па ўсёй гримуборной.
  
  Былая сэкс‑рабыня апамяталася, віскнула і порхнула да выхаду. І, сам дзівячыся сваёй спакойнасці, Ваўкоў выйшаў следам за ёй і притворил за сабой дзверы.
  
  – Коля, Коленька! – зашаптала Любка, прытуліліся да яго. – Бяжым хутчэй, заб'е!
  
  – Не бойся! – Ён адарваў ад сябе перапалоханую танцорку. – Гавары хутка, дзе сустракала мутанта?
  
  – На дванаццатым кіламетры, – лёгка прызналася тая. – На сцяне знак – надпіс на нямецкай... Што‑то там... камунізму‑нистен, тод... Карацей, «Смерць камуністам!». Мы тунэль купілі ў кітайцаў...
  
  Мытнік крута развярнуўся і пайшоў да чорнага ходу, якім карысталіся служачыя начнога клуба. Яны ж стоўпіліся ў калідоры, прыцягнутыя грукатам у грымёрцы, і цяпер, нібы разбітае люстэрка, разляталіся з‑пад яго ног у розныя бакі.
  
  – Даўно б так! – крыкнуў ён на парозе, падобна, больш самому сабе, хоць не пазнаў свайго голасу.
  
  І тут убачыў, як з грымёркі выйшла Тамара, прыбраная ў эратычнае бялізну. Ды па калідорчыку прамым ходам на подыум! Нават ведаючы Тамарины захапленні, падобнага Ваўкоў не чакаў. Усе кінуліся ў залу, глядзець, і ён, міжвольна, – за кухарамі і афіцыянтамі.
  
  Публіка замерла, быццам у кіно кадр спыніўся. Судовы ж прыстаў падплыла да шасце і давай вырабляць такія руху ды з такой энергіяй, што ў бычкоў у зале спачатку сліны пацяклі, потым пачалася істэрыка. Яна яшчэ голасам, як па тэлефоне, застагнала і галівудскім тэкстам у мікрафон:
  
  – Аб‑аб! Як завуць цябе? А‑а‑а! Ты мой бог! Рабі са мной, што хочаш... О, май гад! Вау! У цябе ўсё ў парадку? Давай яшчэ! А! А! А!
  
  І хто‑то з залы усё гэта здымае на сотавыя – фотаўспышкі зіхацяць. Тут у першых шэрагах натоўпу лысіна з чубам бліснула і воздетый да столі стэк – толькі па гэтых прыкметах Ваўкоў і адгадаў бацьку Гуменника. На твары ж у таго – грымаса крайняга юру, исказившая яго да непазнавальнасці! Таго і глядзі выскачыць на подыум і ўпадзе ў абдымкі Тамары...
  
  Ваўкоў гэтага відовішча і ганьбы больш вытрымаць не змог, праляцеў скрозь обезумевшую, ослепленную публіку, выскачыў на вуліцу, і толькі тут ахінула, што незаконная жонка такім чынам прысуд сабе падпісала. І сардэчна, што бацька бачыў! Зараз ёсць поўныя падставы расстацца, і нават пан Кушнер запярэчыць не асмеліцца!
  
  Ад начнога клуба Мікалай Сямёнавіч не ішоў, а рысил, нібы які спяшаецца да здабычы воўк, і, па меры таго як набліжаўся да мытні, усё мацней адчуваў нейкі голад, спалучаны з вселившимся ў яго апантанасцю. На расійскім КПП дзяжурыў нязменны Шурка Вовченко, цяпер устрывожаны і схуднелы ад бессані, – што‑той казаў, махаў рукамі, забыўшыся, што яны жывуць на штыках, аднак Ваўкоў пачуў толькі абрыўкі фраз:
  
  – ... У ночнике! Гастроль!
  
  Вядома, маскаля варта было б паспрабаваць адносна мутанта, напэўна, што‑небудзь выглядзеў у свой тэлескоп, ды цяпер было не да яго. Волкаў мінуў мытню і з хаду заскочыў у свой «фольксваген», прыпаркаваны ля брамкі.
  
  Ніколі раней ён не мог з'яўляцца ў рэзыдэнцыю дэпутата без запрашэння, але цяпер быў асаблівы выпадак. Несамавіты, нават сціплы з выгляду асабняк на наводшыбе, абгароджаны абшарпаным плотам, усярэдзіне выглядаў багата і з густам. Месца было маляўнічае, на беразе рэчкі, дзе калі‑той стаяў вадзяны млын і цяпер засталася толькі разбураная плаціна ды палі, якія тырчаць з стремнины. Яшчэ жывапісней было на тэрыторыі самой сядзібы, дзе нават пальмы раслі ў велізарных дзежках, якія на зіму прыбіралі ў таемную, замаскіраваную аранжарэю: пан Кушнер не любіў выхваляцца раскошай і придавливал ўсіх, хто вольна або мімаволі гэта рабіў. Таму былы сакратар райкама і цяперашні в. а. галавы да гэтага часу жылі ў брусовом, калгасных часоў, двухквартирнике, тады як маскаль Пухнаренков адбудаваў сабе ледзь ці не палац на тэрыторыі былога піянерскага заасада.
  
  На пад'ездзе да старой млыне з прыдарожных кустоў выскачылі двое ў масках і з аўтаматам – дадатковую ахову выставілі ў сувязі з прыездам высокіх гасцей. Машыну Волкава прызналі, аднак, перш чым прапусціць, пераканаліся, што менавіта ён сядзіць у кабіне, і лішніх пытанняў не задавалі. На браме рэзідэнцыі стаялі яшчэ двое ў цывільным, якія загадалі паставіць аўтамабіль на стаянку, праверылі дакументы, сличили прозвішча з якім‑тое спісам, пасля чаго бесцырымонна ощупали вопратку, адабралі сотавы тэлефон. Мікалай Сямёнавіч запатрабаваў тэрміновай сустрэчы з панам Кушнерам і сказаў, што задзейнічаны ў падрыхтоўцы палявання на мутанта. Але мяркуючы па іх паводзінах, яны пра гэта ведалі і нават чакалі яго. Вартаўнікі ўвялі Волкава ў двор, папрасілі адпачыць на лаўцы пад пальмамі – нават каву прынеслі і прапанавалі пачак «Мальбара», а самі пабеглі дакладваць.
  
  Аднак пан Кушнер, відаць, быў заняты і даслаў свайго памочніка, чалавека слізкага, непрыемнага і цынічнага.
  
  – Ну што ў цябе? – спытаў грэбліва, праз губу.
  
  – Буду размовляти з панам Кушнерам! – адчаканіў Ваўкоў. – Ідзі і доповедай Сільвестр Марковичу.
  
  Памочнік паморшчыўся на яго «мову», аднак знік у асабняку. Прайшло яшчэ хвілін дзесяць, дэпутат усё не з'яўляўся, і вымушанае чаканне стала размываць рашучасць, раптам набытую ў начным клубе. Раптам падумалася, а можа, Дременко апярэдзіў? Вызнал што‑то пра мутанта і цяпер дакладвае...
  
  Пан Кушнер, з'явіўшыся ў двары, уміг расьсеяў сумнеў. Ішоў ён у грамадстве яшчэ двух чалавек, і ўсе яны былі напаўголыя і распараныя, відавочна, толькі што сышлі з лазневага палка і не смывшие з сябе бярозавых лісця. Пры гэтым Сільвестр Маркавіч ўжо казаў з кім‑то па тэлефоне і, хутчэй за ўсё, на японскай або кітайскай мове. Але нават і ў такім выглядзе Ваўкоў дакладна адгадаў, які з іх амерыканец, бо грамадзяніна Злучаных Штатаў можна было пазнаць нават голага, і не толькі па напампаваным цягліцам і белазубай усмешцы: скрозь друк незалежнасці і свабоды проглядывал наіўны, яшчэ не ўпэўнены ў сабе і таму дзерзкі падлетак, хоць на выгляд маладому чалавеку было гадоў трыццаць.
  
  Трэцім быў, як і належыць, безаблічны, але газета і падобны да жанчыны перакладчык з буйным армянскім носам, аднак з кітайскім разрэзам вачэй.
  
  – Містэр Странг! – урачыста прамовіў Сільвестр Маркавіч на чыстым англійскай. – Дазвольце прадставіць майго памочніка, спадара Волкава.
  
  Мыкола выслухаў перакладчыка і адчуў, як расце на вачах, бо ніколі памочнікам самога пана Кушнера не быў і спадаром яго не звалі.
  
  Натаўскі чын моўчкі выкінуў наперад руку, нібы бейсбольную біту, але паціснуў пятерню Волкава як‑тое вяловато.
  
  – І якое ж становішча спраў на гэты гадзіну? – па‑руску спытаў дэпутат, але з грузінскай інтанацыяй Сталіна. – Думаю, Дременко перадаў вам маё асабістае даручэнне?
  
  Усе‑такі пан Кушнер яму даручыў падрыхтаваць паляванне! А галава схітрыў ! Але здаваць будучага цесця ён цяпер не збіраўся.
  
  – А як жа ж, Сільвестр Маркавіч! За вашым доручен‑ням і працювалы. Дозвольте далажыць диспозицью? – бліснуў, як яму здавалася, мовой мытнік, але быў адразу спынены.
  
  – Можна гаварыць на рускай, – дазволіў дэпутат і цяпер ужо быў падобны на Іосіфа Вісарыёнавіча нават вонкава. – Перакладчыку будзе прасцей працаваць.
  
  – Праз сваіх людзей у Расеі я усталяваў месца пражывання мутантаў, – далажыў Ваўкоў, зноў изумляясь выразнасці сваёй думкі. – Гэта раён другі партызанскай заставы. Цяпер мой давераны чалавек адсочвае шляху іх перамяшчэння і ўдакладняе месцазнаходжанне логава. А таксама ўстаноўлена, што невядомыя пакуль істоты пераходзяць мяжу на дванаццатым кіламетры сцены, дзе мною знойдзены сакрэтны тунэль кантрабандыстаў. Уваход у яго адзначаны умоўным знакам – фразай «Смерць камуністам» на нямецкай мове.
  
  Схіліўшыся да амерыканца, перакладчык таропка што‑нешта шаптаў яму на вуха і адначасова массировал шыю, як нядаўна Ваўкоў Любцы Кагут. Пры гэтым твар натовца набывала важна‑дзелавы выгляд, быццам словы мытніка, як блаславёны ветрык, сдували з яго шэрую пыл падлеткавай няўпэўненасці.
  
  
  І ўсё гэта натхняла.
  
  
  – З апытанняў шматлікіх відавочцаў, хто блізка сутыкаўся з мутантамі, можна зрабіць выснову, – працягваў Ваўкоў. – Яны цалкам разумныя істоты, якія валодаюць прадказальнай псіхалогіяй, але своеасаблівым, не адаптаваным да рэальнасці, паводзінамі. Напрыклад, нападаючы на жанчын і мужчын, якія не адымаюць у іх каштоўнасці і грошы. І хоць выкарыстоўваюць тытунь для курэння і праяўляюць цікавасць да жаночаму падлозе, пагарджаюць алкаголь. Пакуль што ў адзінкавым выпадку вядомы факт, калі мутант падабраў і прынёс дадому моцна п'янага чалавека. Прычым нейкім ударам па галаве вырабіў кадоўку, прышчапіў агіду да спіртнога.
  
  – Да каго дадому прынёс? – тупа і запознена спытаў пан Кушнер. – Да сябе ў логава?
  
  – Па месцы жыхарства п'яніцы, – спакойна ўдакладніў мытнік. – Што даказвае тэлепатычныя магчымасці мутанта. Чалавек быў шаленым ад гарэлкі і не мог паведаміць адрасы. Іншымі словамі, мы маем справу з іншым свядомасцю.
  
  Ён заўважыў, як ад сінхроннага мармытання перакладчыка містэр Странг упадае ў нейкае дзіцячае захопленае здзіўленне, нібы толькі што атрымаў цікавую, але незразумелую цацку.
  
  – Хто вы па прафесіі, містэр Ваўкоў? – спытаў ён праз перакладчыка.
  
  – Начальнік мытнага пункта Братково!
  
  – Але ў вас відавочныя якасці аналітыка! – Гэты падобны да жанчыны паспрабаваў выказаць на сваім китаеобразном невыразительном твары непадробнае здзіўленне амерыканца.
  
  – У нас цудоўныя кадры, містэр Странг, – некалькі паспешліва заўважыў пан Кушнер, які ўзяў на ўзбраенне сталінскую манеру не выпускаць ініцыятывы ў размове. – А скажыце, Мікалай Сямёнавіч, ці ёсць магчымасць выбавіць мутанта на ўкраінскую тэрыторыю? Якія меркаванні на гэты конт?
  
  
  Ён ужо раіўся!
  
  
  – Магчымасці ёсць, але няма неабходнасці, – быў яму адказ.
  
  – Паляванне ў сумежных дзяржавах выкліча пэўныя праблемы. Візавая служба, зброю, сертыфікацыя, транспарціроўка... Усе можна вырашыць, але на гэта спатрэбіцца вельмі шмат часу.
  
  
  Ваўкоў паглядзеў амерыканцу прама ў вочы:
  
  
  – Калі містэр Странг чалавек смелы і рашучы, праблем не будзе.
  
  – Ес! Ес! – страпянуўся той, ледзь выслухаўшы перакладчыка.
  
  – У мяне на мяжы два надзейных «вокны», – дзівячыся свайму спакою, прамовіў мытнік. – Па маім сігнале з Расеі альбо ў маім суправаджэнні містэр Странг вылучаецца да месца палявання. Гэта зойме не больш трох гадзін...
  
  Дагаварыць яму не дала раптам якая ўзнікла каля брамы мітусня і ўварваліся ў двор музыка. Стражнікі расчынілі створы, і на тэрыторыю рэзідэнцыі ўляцеў джып. Адтуль ледзь не на хаду выскачыў Гуменник, за ім целаахоўнік. І абодва, отплясав гопака, з шумам накіраваліся да альтанцы. Бацька быў моцна п'яны і узбуджаны, асяледзец зваліўся на лоб, чырвоныя вочы нездарова паблісквалі, хоць грымаса юру ўжо знікла з яго твару.
  
  – Сільва! – закрычаў ён. – Яка жинка! Гэта поўны... Сільва! Поихалы ў ничник! Побачиш сам ! А як танцюе з тычынам!
  
  Дэпутат паспрабаваў угаварыць яго і пацягнуў было да нейкага асабняку, але Гуменник вырваўся і кінуўся да амерыканца:
  
  – Слухай, Джон ! Тая що тобі ці мутанты? На хрэн яны? Паехалі ў клуб! Гэта ж статуя свабоды! Гэта ж Свабода, озаряющая свет! А што яна творыць на дрючке, Джон! Я за вамі прыехаў!
  
  Целаахоўнік паспрабаваў адцягнуць свайго шэфа, але атрымаў стэкам па плячы. І тады на дапамогу кінуліся ахоўнікі. Яны ўсе разам адарвалі бацьку ад зямлі і панеслі ў асабняк. Злёгку перапалоханы натаўскі чын страсянуўся, раптам абняў мытніка і, паказваючы на бацьку, сказаў доўгую, булькающую фразу.
  
  – Як ты лічыш, містэр Ваўкоў, – перакладчык быў на месцы, – наш сябар зацікавіў бы мутанта, калі б у такім выглядзе апынуўся ў яго на шляху?
  
  Амерыканец весела і шчыра зарагатаў, паказваючы, што гэта жарт. Аднак пан Кушнер усё трымаў пад кантролем і не адцягваўся ад тэмы, паколькі Ваўкоў пачуў яго бурклівы, сталінскі голас:
  
  – Усё гэта падобна на авантуру: сігналы, «вокны» на мяжы. Мы не можам рызыкаваць і падвяргаць небяспецы містэра Странга...
  
  Перакладчык апынуўся длинноухий і, відаць, меў заданне перакладаць усё, што чуе, паколькі амерыканец раптам схапіў руку Волкава, ўдзячна затрос яе і усміхаючыся затрашчаў.
  
  – Ваў! Я люблю авантуры! – рикошетил словы перакладчык. – А рызыка і прыгоды дастаўляюць мне сапраўднае асалоду! Дзякую, містэр Ваўкоў! Кліч мяне проста Джон!
  
  Гэтак гарачая гаворка канчаткова зламала дэпутата. Да таго ж у яго заурчал тэлефон і пачаўся доўгі маналог, цяпер, здаецца, на іспанскай.
  
  Калі паляўнічы за мутантамі нарэшце‑тое адстаў, а пан Кушнер скончыў размову, Мікалай Сямёнавіч ўлавіў наступ моманту ісціны.
  
  – Уся справа ледзь не загубіла ваша сваячка, – заявіў ён дэпутату. – Сваім вельмі выклікаюць паводзінамі. У самы адказны момант збору інфармацыі! Мы наогул маглі пазбавіцца магчымасці палявання...
  
  – Так, мне паведамілі, – незадаволена прамовіў той. – Тамара задаволіла скандал у начным клубе.
  
  – Агідны скандал! Але не толькі! Яна танцавала, з шостым! Бацька Гуменник прысутнічаў! Эратычныя танцы ў начным клубе!
  
  – Гэта ваша жонка! – раптам перапыніў дэпутат. – Чаму вы мне прад'яўляеце прэтэнзіі? А жинку сваю варта выхоўваць! У тым ліку і бізуном, як диды вчилы.
  
  – Тамара жонка незаконная, – нагадаў Ваўкоў. – Бізуном не маю права! Ды і не яна паддаецца ніякаму выхаванню. Па гэтай прычыне паведамляю вам, Сільвестр Маркавіч: у цяперашні час я спыняю з ёй усялякія адносіны. Гэта ганьба і кампраметацыя! У тым ліку і вас!
  
  І тут, можна сказаць, на самым галоўным, у пана Кушнера зноў зазваніў мабільнік. На гэты раз ён каго‑той слухаў, кідаючы кароткія, валявыя фразы на польскай. Аднак з сапраўды сталінскімі здольнасцямі пан паспяваў усё адразу і не страціў ніткі іх размовы, нават наадварот, сам прывёў яго да зняволення.
  
  – Дабро, дабро Мыкола Сямёнавіч, – здаўся дэпутат і па плячы паляпаў, што азначала вышэйшую яго размяшчэнне. – Шчо з жинки ўзятыя? Маскалі, воны всі беззаконни, паганы вплыв. Не згадуй, як кашмарны сон!
  
  Ён загаварыў на мове, як кажуць на лаціне доктара над хворым, каб той нічога не зразумеў. Перакладчык і на самай справе пляскаў вушамі і вуснамі, але не прамаўляў ні гуку.
  
  Волкаў пра сябе з палёгкай уздыхнуў: Сільвестр Маркавіч даваў яму вольную.
  
  – Вунь, кажа, пачне преследувати мене, – аднак жа папярэдзіў ён, – пачне гвалтуваты... І пошкодыть лаўлю! Треба прымаць меры!
  
  – Гэта я бяру на сабе – улагоджу і безпеку забезпечу! Не журысь! – І дадаў шэптам: – Колы американець добу‑дэ мутанта, буты тобі галавою адміністрацыі...
  
  – А як жа ж Дременко? – высакародна спытаў Мыкола.
  
  – На Дременко ёсць іншыя віды, – няпэўна прамовіў дэпутат.
  
  –
  
  
  Кіраўнік 5
  
  А Дременко ачуўся ад таго, што Аксана з усёй сілы стукнула яго кулаком па грудзях.
  
  
  – Тая ты що бьешся, дачка? – здзіўлена запытаўся ён і зноў памёр.
  
  Яна ж паспрабавала памасіраваць сэрца, але высокая, валасатая грудная клетка не можна было прадушыць проста нават пад вагай цела. Ужо ў бяссіллі, Аксана скінула туфель і стукнула пяткай. Па хаце паплыў гул, нібы ўдарылі ў пустую бочку.
  
  
  Бацька трепыхнулся, задыхаў і прыўзняўся:
  
  
  – Ксана! Не дзярыся... Вады...
  
  
  І зноў нежывыя адкінуўся дагары.
  
  Тады яна покрутилась па дзядоўскай палове хаты, адарвала шнур ад кіпяцільніка, адзін провад сунула бацьку пад спіну, іншы прыціснула да сэрца і на імгненне ўключыла ў разетку. Запахла паленай поўсцю, Дременко страсянуўся і сеў, глянуў мутным, незадаволеным позіркам:
  
  
  – Тая що ж ты з батьком творыш?
  
  – Реанимирую! – адрэзала яна. – Маўчы! І паспрабуй мне, памры яшчэ раз!
  
  – Ну, дабро, – пакорліва згадзіўся ён і лёг, – як скажаш... А які гадзіну? – Яны з дачкой, хоць і былі украінцамі, нават паміж сабой размаўлялі на звыклай мясцовай сумесі моў.
  
  – Вечарэе... – адказала Аксана.
  
  – Бегчы треба! Пан Кушнер загадаў – з дакладам!
  
  – Ніякіх дакладаў, ляжы! Цяпер выкліку машыну, і ў бальніцу!
  
  – У бальніцу не паеду! – Дременко намагаўся ўскочыць. – Сільвестр Маркавіч чакае! Не можна мени лежаты!
  
  
  Дачка прыціснула яго да ложка:
  
  
  – Тату! З розуму сышоў? У цябе сэрца спынілася! Ледзь ажывіла! Нікуды не пушчу!
  
  – Не адпраўляй ў бальніцу! – жаласна папрасіў ён. – Дабро, я паляжу трохы... Піць дай, перасохла...
  
  Пры раздзеле вадаправод таксама застаўся на бабкінай палове, разам з воданапорнай вежай, таму дзед Кураў прыносіў ваду з калодзежа і трымаў у вядры, але цяпер там аказалася пуста. Аксана покрутилась па хаце, зазірнула ў халадзільнік, аднак, акрамя чвэрці з горилкой, нічога не знайшла і пастукала ў сценку:
  
  – Бабуля? Лізавета Трафімаўна?
  
  – Ой! Гэта ты, Ксана? – адгукнулася тая адкуль‑то здалёку, павінна быць, спала ў кухоньке.
  
  – Прынясіце вады, бабуля! Тату піць просіць! Чуваць было – зацурчала вада пад кранам, але потым
  
  
  пачуўся разгублены голас:
  
  
  – Як жа я прынясу? Дзверы на замках...
  
  – Адкрыйце Так!
  
  – І з твайго боку замак! Дзед ключ выкінуў у калодзеж...
  
  – Бабуля, ідзіце падземным ходам! І захопіце нітрагіцэрын!
  
  – Захаплю... Дзе ў дзеда нара пачынаецца?
  
  – У прыбіральні!
  
  – А, праз прыбіральню... – успомніла Сава, – ведаю, зараз, дачка!
  
  Пайшла і прапала на добрую чвэрць гадзіны. Дременко ж станавілася горш, ён закочваў вочы і прасіў піць. Сэрцабіцце згасала, напаўненне станавілася слабым і млявым.
  
  – Зараз, тату, – прыгаворвала Аксана і щупала пульс, – пацярпі, міленькі... Ну дзе вы, Лізавета Трафімаўна?!
  
  – Я заблудзілася! – нарэшце‑тое пачулася з‑за перагародкі. – Гэты бандэра хадоў накапаў! У козлятник трапляю, і ўсё тут!
  
  – Давайце замкі зламаем!
  
  – Паспрабаваць можна, – няўпэўнена пагадзілася Сава. – Ты са сватам дзе знаходзішся?
  
  – У пакоі за печкай...
  
  – Ну і няхай! Цяпер...
  
  Клацнуў затвор, і тут жа, адзін за адным, прагрымелі тры стрэлу. Дыван на сцяне ў дзеда тройчы всколыхнулся, кулі сышлі ў сцяну насупраць, але дзверы і сама перагародка выстаялі.
  
  – Вось сцерва! – вылаялася бабуля. – З «вальтэра» не бярэ. Пачакай, я трехлинейную дастану!
  
  Яшчэ праз некалькі хвілін грымнула так, што пачуўся ў вушах. Тарас Апанасавіч страпянуўся:
  
  – Страляюць?
  
  – Ляжы, тату!
  
  – Глянь там, замак ўпаў – не? – спытала Сава. Аксана адвяла прастрэлены дыван у бок – поклеванный кулямі цяжкі замак апынуўся на месцы:
  
  – Вісіць!
  
  – Гэта толькі ў кіно паказваюць, – заворчала бабуля, – стрэльнуў, і адкрываецца... Ідзі за печку, цяпер гранатай подорву!
  
  – Што вы, Лізавета Трафімаўна! Які гранатай?
  
  – Супрацьтанкавай. Сядзіце на месцы! Страт шмат не будзе, яна кумулятыўны.
  
  Пярэчыць, а тым больш ўтрымліваць Лізавету Трафімаўну ад учынкаў было немагчыма. Аксана ўцякла за печ, накінула на бацьку коўдру, а сама села на падлогу і заціснула вушы. Ад выбуху Дременко падкінула на ложку, а Аксану на хвіліну аглушыла. Сарваны з завес дзверы забрала да сцяны, а ў акне насупраць вылецелі шкла разам з рамными вокладкамі. У пусты праём накіраваўся чорны клуб пылу і дыму.
  
  
  Страт і на самай справе было не шмат.
  
  Аксана скаланула галавой, кінулася да бацькі, а таму ад выбуху быццам бы палягчэла, па меншай меры, аджыў і цяпер сядзеў, лыпаў вачыма, нібы разбуженное дзіця:
  
  
  – А шо выбухаюць, Ксана?
  
  Яна пощупала моцны і тугі пульс, паслухала б і сэрца, але ў вушах яшчэ звінела. Бабуля з'явілася з пылу і дыму, нібы з‑за заслоны, трымаючы ў руцэ вядро.
  
  – Ты што гэта, сват, захварэў? – паднесла яму кубак з вадой. – Знайшоў час... Хутка Юрко аб'явіцца, вяселле будзем гуляць. А ты паміраць сабраўся!
  
  – Праўда, ці што? – страпянулася Аксана. – Тэлефанаваў? Ці ліст?
  
  
  Сава стрымана выпоила кружку, зачарпнула другую:
  
  
  – Бач, нутро ў цябе гарыць... Знак мне быў!
  
  – Які знак?!
  
  – Цяпер з нары вылажу ў козлятнике... А Сцёпка ў бок Якуціі пысай ўстаў і крычыць. Ён у мяне ніколі не падманвае – да дарагому госцю. І яшчэ. Я тут прылегла і сон бачыла...
  
  – Не веру я ў сны, – ўраз обвяла Аксана. – І наконт вашага... Які раз ужо прадказвае, а дзе Юрко?
  
  – Дарма не верыш! Сягоння сон у руку будзе!
  
  – Не падманвай сябе, Лізавета Трафімаўна, – параіў Дременко. – Ты і сыноў так жа чакала... Ды хто з іх вярнуўся?
  
  – І ты не верыш, сват? – Сава бразнула вядром аб падлогу і вёскі ў падгалоўя. – Тады скажы, адкуль я ведаю, што твой демутант цяпер з амерыканцам ў лазні парацца?
  
  – У лазні? – Дременко зноў прыўстаў. – Хто сказаў пра амерыканца?
  
  – У сне бачыла. Ён на паліцы ляжыць, а демутант яго венікам топча, і па‑ангельску лопочут... А голыя мужыкі да вялікай радасці сняцца!
  
  – Ты пра амерыканца‑то адкуль ведаеш?
  
  – Тату, ляжы! – загадала Аксана. – Цябе цяпер і размаўляць нельга!
  
  – Пачакай, дачка... Ад каго даведалася, Лізавета Трафімаўна? Хроснік твой прагаварыўся?
  
  – Хроснік да дзеда заходзіць, – адмахнулася тая. – У мяне даўно не бываў. Не жалую, нехуцавы...
  
  – Хто ж тады сказаў?
  
  – Кажу ж, прыснілася! Быццам амерыканец муданта злавіць хоча, таму ў лазню папрасіўся. Каб не пахла ад яго. Маўляў, ведаю, дзе хаваецца, ды нюх у яго сабачы, не падпусціць. Размова ў іх такі... Ды напляваць на іх, сват! Галоўнае, голых бачыла!
  
  – Ты што ж... Англійская разумееш?
  
  – Я і вас‑тое, хахлоў, ужо ледзь разумею...
  
  – Як жа даведалася, пра што кажуць?!
  
  
  Бабка Сава паціснула плечукамі, броўкі падняла:
  
  
  – Сват, ды ты зусім дрэнны... Гэта ж сон! А ў сне, яно ўсякае мроіцца...
  
  – А што амерыканец сказаў? – з прагнай цікавасцю працягваў дапытвацца сват. – Дзе мутант жыве?
  
  – Пачаў казаць, ды не паспела я дагледзець. Чую, у сцяну – бух, бух! Абудзілі... Значыць, пра амерыканца праўда?
  
  – Праўда... Ды толькі ты, Лізавета Трафімаўна, маўчы! Не подводи мяне.
  
  – Калі я падводзіла, сват? – пакрыўдзілася Сава. – Нябось пра амерыканца сказала, так падскочыў! А што голыя мужыкі да радасці, паверыць не хочаш?
  
  – Я паверу, бабуля, – раптам пагадзілася Аксана. – Голыя мужыкі, яны і наяве ў радасць. Што, калі і сапраўды збудзецца?
  
  – І я веру! – Тарас Апанасавіч яе за руку злавіў. – Дачка, раз мне ляжаць треба, зрабі ласку? Вазьмі маю машыну і з'ездзі ў рэзідэнцыю, да пана Кушнеру.
  
  – Нічога, пацерпіць твой пан!
  
  – Ксана! – абцягнуў бацька. – Сама сказала, нельга хвалявацца! А я месца сабе не знаходжу!
  
  – Патэлефануй! І скажы, што хочаш.
  
  – Сільвестр Маркавіч не любіць. Ды і справа з мутантам сакрэтнае. Думаеш, Пухнаренков так дарма новую вышку паставіў? Падслухоўвае! А яго племяш Чарнабай сваімі камерамі падглядаю.
  
  – Нельга пакідаць цябе ў такім стане! Я павінна назіраць дынаміку...
  
  – Калі трэба, я пасяджу! – з гатоўнасцю прапанавала Сава. – Заадно подмету, приберусь... І послежу дынаміку.
  
  – Тут патрэбна кваліфікаваная дапамога!
  
  – А што, я без адукацыі, ці што? – абурылася Сава. – Усё жыццё за свіннямі назірала. І парасят дохлых выходжвала! Органы ў нас з імі аднолькавыя. Вунь перадавалі, хутка пачнуць перасаджваць. Едзь да демутату, раз бацька просіць!
  
  – Лізавета Трафімаўна пасядзіць! – падхапіў Дремен‑ко. – У яе вопыт! Разам Сцяпана Макарыча пачакаем.
  
  – Добра, – неахвотна пагадзілася Аксана. – Што перадаць‑то?
  
  – Спачатку Мыколу Волкава пашукай. Скажы, я даручыў ўсё табе паведаміць – якія вынікі, дзе мутанта шукаць, як лавіць і ўсё іншае. І не саромейся, патрабуй, каб падрабязна, у дэталях. Галоўнае – што Макарыч яму і паведаміў Шурка Вовченко. Зрэшты, Мыкола і так даложыць, без даручэнні... Ты добра ўсё запомні або запішы. І тады едзь у рэзідэнцыю. Не, спачатку да хаты, пераапраніся, апранаюцца для! Але строга, спадніцу сапраўдней... і гэта надзень... як называецца? Ну, шоб голыя цыцкі під сорочкою не трэслі‑ся! І касу касу, ды венцам на галаву, як твая мама насіла. Сягоння зноў модна. А то бегаеш у халаціку...
  
  – Тату, а калі не знайду Мыколу?
  
  – На мытні павінен сядзець. Ён жа ўсё начныя змены сабе ўзяў. Ад Тамарки на службе хаваецца... І Вовченко павінен быць там жа!
  
  – А дэпутату што сказаць?
  
  – Скажы, я даручэнне яго выконваю. А пра хваробу маўчы! Маўляў, вырашаю арганізацыйныя пытанні, ажыццяўляю тактычнае кіраўніцтва, як гэта... концентрирую інфармацыю, аналізую, раблю высновы. Разумна трэба ўсё выкласці, па‑навуковаму. Пан Кушнер гэта любіць. Маўляў, цяпер знаходжуся за мяжой, у меркаваным раёне палявання. Заслаў кадравага разведчыка... Не, не заслаў, а ўкараніў! Вымушаны працаваць, выконваючы канспірацыю. Таму цябе прыслаў. Як з'явіцца магчымасць, неадкладна зьяўлюся асабіста. І далажы Сільвестр Марковичу усё, што ад Мыколы даведаешся, падрабязна!
  
  – Вы яму, бабуля, калі што, нітрагіцэрын дайце пад мову, – пакарала Аксана, – і адразу выклікайце машыну.
  
  – Ідзі! – поторопила тая. – Яшчэ вучыць мяне будзе!
  
  – А голыя мужчыны ў сне, гэта праўда да нечаканай радасці?
  
  – Нават не сумнявайся. Шмат разоў праверана!
  
  – Мне чаму‑то не сняцца... – посожалела Аксана і притворила за сабой дзверы.
  
  Нягледзячы на ранні вечар і яшчэ не якая зайшла сонца, на расійскай мытні з-за чаго‑то паўсюль гарэлі ліхтары, падсвятленне на сталёвых разделителях руху і магутны пражэктар, які асвятляў КПП. Некалькі чулых відэакамер у аўтаматычным рэжыме адсочвалі пад'язныя шляхі, хоць вароты былі на замку, апушчаны шлагбаўм і не тое што грузавікоў у тэрмінале – ніводнага чалавека не было відаць аж да гарызонту. У тым ліку, ні Волкава, ні Па‑вченко. Аксана пад'ехала да досмотровому калідоры, пасігналь, аднак нічога, акрамя рэха гулка пад скляпеннем вежы, у адказ не прагучала. Мытня нагадвала пакінуты камандай і пасажырамі новенькі, прыгожы і яркі, акіянскі лайнер у Бермудскім трохкутніку, які ішоў куды‑то адразу пад двума сцягамі.
  
  Аксана хадзіла праз мытню часам па некалькі разоў на дзень і не адзін год, але такога яшчэ не бывала. На імгненне ёй стала страшнавата: ці не здарылася чаго ў свеце, пакуль гутарыла з Савой і з бацькам отваживалась? Не прывядзі бог, зноў які‑небудзь Чарнобыль выбухнуў або пагроза тэрарызму. Людзі эвакуяваліся, і засталася яна адна...
  
  І толькі падумала так, як убачыла, што ўздоўж сцены бяжыць Шурка Вовченко, спатнелы, форменная кашуля изорвана, пагоны боўтаюцца, фуражка казырком на вуха і твар засяроджана‑разгубленае, нібы слабільнае прыняў, а туалета блізка няма. Бяжыць, азіраецца, шнырае вачыма па баках. У гэтак непрывабным выглядзе спець яго яшчэ не даводзілася, паколькі начальнік расейскага мытнага пункта адрозніваўся строгасцю, акуратнасцю і быў у пашане не толькі ў свайго кіраўніцтва, але і ў раённага кіраўніка Пухна‑ренкова. Можна сказаць, Вовченко быў сапраўдным, прыроджаным жрацом мытнага храма, бо лічыў мытню адзіным найвялікшым вынаходствам чалавецтва, якое лучыла гістарычныя эпохі. З часам разбуралася ўсё: магутныя імперыі, вялікія саюзы, дзяржаўныя рэжымы, а мытня заставалася непарушнай і вечнай, – якой не абмінуць, як не абмінуць праліваў мараходаў, вздумавшим плыць вакол святла. Маскалі і так былі майстры прыдумляць ўсякія падаткі, зборы і штрафы, як, напрыклад, за псаванне паветра замежнікамі і незаконную перавозку зямлі праз мяжу ў выглядзе бруду на колах машын. Але скурпулёзны і дзяржаўна думаючы Вовченко вынайшаў такую мытную пошліну, што праславіўся на ўсю краіну. А навучыў яго ўкраінскі калега Мыкола Ваўкоў, слухаючы гаворка якога Шурка задумаўся: а чаму хахлы бясплатна гавораць па‑руску? Калі кожны тавар і, у тым ліку, інфармацыя і інтэлектуальная ўласнасць падлягаюць мытным кантролі і падаткаабкладанню на мяжы, то чаму такое багацце, як беларуская мова, павінна за проста так сплываць за мяжу і там выкарыстоўвацца? Які‑небудзь певчишка песеньку з трох слоў праспяваў – ужо тавар, незаконны выпусціў дыск – кантрафакт, можна за краты садзіць. А тут цэлы мову, вялікі і магутны пласт высокай культуры! Хахлы, яны ж хітрыя і скупыя, з эканоміі не хочуць на мове балакать, наровяць скарыстацца на халяву чужым мовай. Гэта ж якія адкрываюцца магчымасці папоўніць дзяржбюджэт?! Ва Украіне‑то семдзесят адсоткаў народу бясплатна спажываюць чужы прадукт! На раённым узроўні закон Па‑вченко (а яго так і назвалі) прынялі і цяпер продавливали аналагічны ў Дзярждуме. Аднак у адказ дэпутат Кушнер стаў лабіяваць такі ж закон у Вярхоўнай Радзе, маўляў, лічы, пол‑Цюмені, пол‑Якуціі, пол‑Сахаліна і нават у якой‑тое Самойловке Саратаўскай вобласці кажуць на мове! У наяўнасці выкарыстанне чужой уласнасці!
  
  Увогуле, барацьба законаў завязалася сапраўдная, а сціплы ініцыятар служыў на радавым мытным пункце.
  
  Цяпер жа ад непрезентабельно выгляду Вовченко у Аксаны спачатку сэрца абарвалася:
  
  – Вайна!
  
  А чаго яшчэ можа такое быць, што мытны храм кінуты, жрацоў не відаць, чысцец і прылеглыя да яго вуліцы пустыя і злавесная цішыня вакол, як перад навальніцай? Але секундай пазней азарыла – ды гэта, напэўна, мутант ўсіх людзей распужаў! І, павінна быць, за Шуркой гоніцца.
  
  
  Дастала монтажку, выйшла з машыны і стаіць, чакае.
  
  Але няма накшталт, Вовченко адзін бяжыць, за ім нікога. Увесь твар і грудзі быццам мядзведжай лапай падрапана, левае вока ўжо распух, сінню наліваецца, правы жа вар'ят, нічога не бачыць. Міма Аксаны сквозанул і да мытні, давай дзверы адчыняць. Сам жа ваўкавата озирается, стогне і сказаць нічога не можа.
  
  
  – Мутант? – выказала сваю здагадку.
  
  Вовченко спачатку сцвярджальна паківаў, затым адмоўна пакруціў галавой. Замак адамкнуў і ў дзверы. Аксана падхапіла свой баульчик і ледзь паспела заскочыць следам. А ён засунуў завалу і толькі тады ў сябе прыходзіць пачаў. Сказаць нічога не можа, але ківае, маўляў, ідзі за мной. І сам па лесвіцы – у вежу, ды пад самы верх, дзе назіральная пляцоўка і праём для гадзін. Аксана Шурку зусім не баялася, паколькі ён пасля працы на Поўначы да жанчынам наогул страціў цікавасць – яго жонка аднойчы на прыёме паскардзілася – і заняўся вывучэннем усякіх цудаў, чартаўшчыны і небыліцы. Увогуле, як усе, якія страцілі мужчынскую прыроду, мужыкі. Многія і зусім сталі лічыць яго блажэнным і круцілі пальцам ля скроні, калі бачылі з тэлескопам ці з драцянымі рамкамі ў руках, якімі ён вымяраў энергію якіх‑тое торсионных палёў.
  
  На назіральнай пляцоўцы Шурка яшчэ адны дзверы замкнуў і, падобна адчуўшы сябе ў бяспецы, пачаў адыходзіць.
  
  – Паглядзі, вачэй цэлы? – папрасіў докторшу. Аксана павекі сёе‑як рассунула, а там крывавае месіва,
  
  
  аднак вочны яблык быццам бы не парушана.
  
  
  – У бальніцу трэба, – параіла. – Хоць бы прамыванне зрабіць...
  
  – Няма! – спалохана выгукнуў Вовченко. – Памаж чым тут‑небудзь і ўсё. Проморгается...
  
  – За вадой‑то можна схадзіць?
  
  – Няма! – Яго трэсла ад нервовай ліхаманкі. – Дзверы адчыніш, сюды уварвецца! Можа, ужо вартуе!
  
  – Не бойся яго, – паспрабавала яна ўзяць ласкай, па галоўцы пагладзіла. – Не ўварвецца. Ты приляг на лаўку, супакойся. Ты ж мужчына... Давай я ёдам хоць драпіны смажу.
  
  – У тым‑то і справа – мужчына! – ледзь не заплакаў Шурка і паслухмяна лёг на лаўку. – Ведае, руку не падыму. Калі б я быў жанчынай, даў бы!
  
  – Дык ты з мутантам пабіўся?
  
  – Не, мы з ім мірна разышліся... Нават трубку выкурылі...
  
  – А з кім тады?
  
  – З Тамарай Шалвовной...
  
  – З Тамарай? Ды з якой нагоды?!
  
  – З‑за хахла гэтага ўсё... яна Пераблытала! Вось ты скажы, падобныя мы з Волкавым?
  
  – Цяпер не падобныя, – сур'ёзна сказала Аксана, змазваючы глыбокія драпіны на твары. – З рэўнасці, ці што?
  
  Вовченко уцягнуў галаву ў плечы, прыставіў палец да вуснаў, ускочыў і асцярожна, на подогнутых нагах, пракраўся да кругламу праёму. Агледзеўся, працёр цэлы вачэй і упіўся ім у гумовы наглазник тэлескопа, усталяванага пакуль замест гадзін.
  
  – Патэлефанавалі і сказалі, яна гастроль дае, – паведаміў шэптам. – У начным клубе... Усе пабеглі глядзець. І я не стрываў... Думаю: зірну, і адразу назад... У тэлескоп у мяне начнік не праглядаецца...
  
  – Якую гастроль?
  
  – А ты не ведаеш? Тамара Шалвовна з шостым... Эратычныя танцы! Гэта відовішча! Усе Братково і цяпер там!
  
  – Перастань! Быць такога не можа!
  
  – Я таксама не паверыў! – Ён адарваўся ад тэлескопа. – Прыбег, а яна ўжо ў адных трусах! І нават не ў трусах, а вяровачка такая, і ўсё... У клубе не праштурхнуцца!
  
  – Томка з глузду з'ехала, ці што?
  
  – Натуральна сышла! Я сёе‑як прабіўся скрозь натоўп...Каб бліжэй зірнуць. Ёсць у ёй што‑нешта такое ! Ад аднаго выгляду чалавек дранцвее. І прыцягваецца... Проста магнетызм які‑тое! А бо раней не заўважалася... Але я нічога не хацеў ад яе! З чыстага навуковага цікаўнасці і дакрануўся! Цікава ж зразумець прыроду з'явы... Ды яе там усё мацалі! Нікому не верылася...
  
  – За гэта і атрымаў? – Аксана обмазала ёдам вакол вочы. – Не трэба рукі распускаць...
  
  – Калі б за гэта! – тужліва абурыўся Шурка. – Сама мяне схапіла! На сцэну забрала, да шасце прислонила і давай вопратку ірваць і мяне сваімі кіпцюрамі драпаць... І абвіваўся, як змяя! Ад страсці! Потым заціснула паміж ног і кажа: ты мой гад! Гэта на англійскай значыць – бог. Тут я і зразумеў – з Мыколой пераблытала!
  
  Яго затрэсла яшчэ мацней, голас зрываўся ад сдерживаемых ўнутраных рыданняў.
  
  – Не хвалюйся, усё ўжо ззаду, – з матчыным спачуваннем прамовіла Аксана. – А ты цяпер ў бяспецы...
  
  – Нічога не ззаду! – горача загаварыў ён. – У мяне сям'я, жонка! Ідзі, ўжо ўсё даведалася... Я ж не хацеў, усе бачылі! Крычу: Вовченко я, Вовченко, – не паверыла ! Хацеў паказаць пашпарт, а яна ў вока! Рука цяжкая! А адгадаваць кіпцюры! Сардэчна, бычкі яе акружылі! – І раптам папрасіў: – Аксан, калі вырвецца і прыбяжыць, скажы ты ёй, не Мыкола я! Ты ж ведаеш, я Вовченко! Вось, на, глядзі, пашпарт! Расейскі, між іншым! Яна толькі цябе і паслухае, Аксан!
  
  – Бачу, міленькі, бачу, ты Вовченко, – суцешыла яна, як суцяшала ўсіх хворых. – І скажу, калі Томка прыбяжыць... Дзе ж сам‑тое Ваўкоў?
  
  – Ды ён увесь дзень мутанта ловіць! Дурань... Калі яго жонка вунь што вытварае!
  
  – Вар'ят дом, ёй‑богу... Волкаў з табой пра мутанта размаўляў?
  
  – Куды там! Міма пранёсся і з'ехаў. Тады і я пабег – на відовішча глянуць, у начнік. Гэта ж таксама цуд прыроды...
  
  – А ты праўда з ім меў зносіны?
  
  – З хахлом? Ды ні ў жыццё!
  
  – Не, з мутантам!
  
  Шурка апаскаю прыпаў да окуляру тэлескопа здаровым вокам, павадзіў трубой па баках і, павінна быць, нікога не ўбачыў, ды і рэзкая перамена ў размове крыху супакоіла яго. Па крайняй меры, ўздрыгваць перастаў.
  
  – Гэта ты мяне адцягнуць хочаш? – здагадаўся ён. – Каб я пра Тамару Шалвовну не думаў?
  
  – Мне цікавей пра мутанта паслухаць, чым пра яе. Вовченко падбітае вока прамакнуў насоўкай, пасля чаго
  
  
  папрасіў люстэрка і погляделся:
  
  
  – А доўга сіняк не сыйдзе?
  
  – Дні тры так пратрымаецца... Значыць, ты ў кантакт ўступаў?
  
  – Вось ты адна нармальная, Аксан, – ацаніў Шурка. – Бо ўсе звар'яцелі на Тамары Шалвовне! Нават пра мутанта забыліся... А гэта ж сапраўдны цуд прыроды! І здаецца, ён зусім не мутант. Хутчэй, па памылцы часу трапіў з мінулага ў сучаснасць. Можа, ён першабытны?! Вось чаму трэба здзіўляцца! Усім жа цікавей паглядзець на голага судовага прыстава, чым на феномен...
  
  – Ну ты раскажы, – поторопила яна.
  
  Ён яшчэ раз высунуўся ў праём ад гадзін, нібы зязюля, і адклікаў Аксану у далёкі кут пляцоўкі.
  
  – Толькі ты пакуль нікому, добра? А то пабягуць на яго глядзець, напалохаюць. Ім бо толькі падавай хлеба і відовішчаў!
  
  – Не скажу, – паабяцала яна. – Я ўмею маўчаць.
  
  І ўсё‑такі Вовченко павагаўся крыху, зірнуў на исцарапанную грудзі.
  
  – Мінулай ноччу з сваёй хаты еду, – паведаміў крыху больш моцнымі голасам, – у чацвёртым гадзіне... І гляджу, а на гары каля Кремневского спуску агонь гарыць... Ты праўда подтвердишь, што я Вовченко?
  
  – Магу нават медыцынскае заключэнне даць. Ну, расказвай!
  
  – Там яма ёсць, – ужо з даследчым запалам загаварыў Шурка, – дзе раней мужыкі крэмень капалі... Думаю, дакладна кантрабандысты новы тунэль капаюць. Толькі гліна ляціць! Месца падыходнае: зараснікі цёрну там непралазныя, ад дарогі далёка і сцяна побач... Машыну пакінуў, а сам ціхенька, праз кусты, паўзком, падкраўся... А гэта – істота, якое называюць мутантам! У поўнай сваёй натуры! На самай справе гарбаты, і тры вочы... Рожа гідкая, але, здаецца, чалавечая. Толькі бегае вакол вогнішча, як звер – на чатырох, кіпцюрамі зямлю дзярэ і рыкае... І скача горача, як Тамара Шалвовна вакол тычкі! Толькі ён не голы, а ў шкурах...
  
  Вовченко передернуло ад успамінаў, і ў той гадзіну заклініла гаворка, але цэлы вачэй летуценна загарэўся, выдаючы дзікае змешванне пачуццяў.
  
  – Забудзься пра яе, Аляксандр, – тонам гіпнатызёра прамовіла Аксана. – Забудзься і больш не ўспамінай. Яна нявартая тваёй увагі... Ты пра мутанта расказвай.
  
  – Ну так, пра яго і кажу! – апамятаўся Вовченко. – Пабегаў, паскакаў і паваліўся як нежывы. Думаю: здох, ці што? Падыходзіць небяспечна... А ён устае, распростваецца, а ў руках ужо лук. Іван‑царэвіч, сумленнае слова!
  
  – Які лук? Рэпчаты, ці што?
  
  – Ды не, з якога страляюць...
  
  – І што?
  
  – Заворчал і пусціў стралу.
  
  – Куды?
  
  – У сцяну! А яна ж з нямецкага жалезабетону, так страла нават не уваткнуўся. Адскочыла і ўпала ў траву...
  
  – Навошта ён у сцяну страляў?
  
  – Не ведаю, можа, трэніраваўся...
  
  – А далей што?
  
  Размова аб мутанте аказваў тэрапеўтычнае ўздзеянне – Шурка прыкметна супакойваўся і пра Тамару забываў.
  
  – Відаць, мутант моцна знерваваўся, – спачувальна прамовіў ён. – Лук кінуў, сеў каля вогнішча, абхапіў галаву і завыў, як воўк... Я спачатку хацеў сысці, ці мала, ускочыць і схопіць. Потым успомніў – ён жа толькі на жанчын нападае... Думаю, можа, атрымаецца ўступіць у кантакт. З чыстага навуковага цікаўнасці! Ніхто ж не ўступаў, усё, што ад яго ўцякаюць. На выгляд накшталт і не агрэсіўны... Тамара Шалвовна таксама на выгляд была...
  
  Ён асекся, мабыць высілкам волі душачы памяць пра перажытае, і Аксана дапамагла яму:
  
  – Што‑небудзь незвычайнае заўважыў?
  
  – Ён увесь незвычайны! – амаль з захапленнем усклікнуў Вовченко. – Напрыклад, трэці вачэй ёсць! Праўда, такі вузкі, прыжмураныя, недаверлівы... Ты ведаеш, Аксана, у каго трэці вачэй адкрываецца? Як медык, сутыкалася? Гэта ж натуральны феномен! Не ведаеш?
  
  Аксана зірнула ў адзіны вачэй няшчаснага прыродазнаўца – іншы ўжо заплыло і запечатался так шчыльна, быццам яго там ніколі і не было.
  
  – У прабірках бачыла заспиртованных вырадкаў, – прызналася яна, раскрашивая яго ёдам. – У інстытуце. Але ў іх па чатыры, у розныя бакі...
  
  – У гэтага па лбе! Пішуць, костка праломвае, і ўтворыцца орган вышэйшых, боскіх пачуццяў. Прамое працяг аголенага мозгу...
  
  – Ты лепш скажы, як наладзіў кантакт?
  
  – Навошта табе? Таксама навуковы інтарэс?
  
  – У мяне не навуковы, у мяне бабский.
  
  Аб такім цікавасць Вовченко меў цьмянае ўяўленне, аднак станоўчыя эмоцыі ўзялі верх, і ў голасе пачулася ўпэўненасць у самім сабе.
  
  – Я ж ведаю, як ўсталёўваць кантакты. Нават з гуманоіда... Стралу пад сцяной знайшоў, падняў над галавой, вось так, – паказаў ён. – Гэты старажытны жэст азначае – іду з светам. І асцярожна да яго, у яму. Ён мяне ўбачыў і трэці вачэй адкрыў. Усяго на адзін міг, але мяне наскрозь быццам промнем працяла! Гэта ён так інфармацыю счытваў. Я да яго вогнішча сеў і стралу яму падаў. Ён прыняў, дастаў трубку і стаў тытунём набіваць. Цыгарэты ламае і набівае... Потым ад вугольчыка прыкурыў, і я чую, ёсць кантакт – мне трубку падае! У мутантаў, верагодна, як у індзейцаў, звычай такі... Я ж наогул‑то не палю... Але тут трэба... Зразумець прыроду паводзін...
  
  Усе‑такі рэшткавыя з'явы наймацнейшага стрэсу яшчэ назіраліся, Шурка касіў вока на круглы праём вежы, губляў нітачку думкі і гатовы быў зноў вярнуцца да ўспамінаў аб Тамары Кажадуб, якая ўразіла яго ўяўленне.
  
  – Ён што, і жыве ў гэтай яме? – не дазволіла зациклиться яму Аксана.
  
  
  Вовченко страсянуўся:
  
  
  – Па маіх назіраннях, там свяцілішча. Або рытуальнае месца, ахвярнік. І вогнішча ў яго, напэўна, святы. А вакол сцежка набіта. Таксама быццам бы танчыць...
  
  – Гэта значыць, ён там з'яўляецца?
  
  – Думаю, рэгулярна, па начах.
  
  – А ты з ім размаўляў?
  
  – Спрабаваў! Так бо ён ні рускай, ні вашай мовы не ведае. Толькі рыкае. І такія гукі, як у раз'юшанага тыгра. Намагаецца што‑нешта сказаць, якія‑то зародкі прамовы ёсць! Так нічога не разабраць, а мацюкацца ўмее!
  
  – Як – умее?
  
  – Ды звычайна, як мужыкі! Відаць, меў зносіны. Акрамя мата бо яшчэ лук і стрэлы засвоіў, навучыўся паліць... Таму і думаю, гэта не мутант – першабытны чалавек. Можа, неандэрталец. Або страчанае звяно... Але не ў чыстым выглядзе, можа, нашчадак. Трэба ў Акадэмію навук паведаміць! Тэрмінова! Не тое хахлы перахопяць. Або, таго горш, амерыканцы...
  
  
  Аксана схавала ёд, падхапіла баул і рашуча адвяла завалу на дзверы:
  
  
  – Паехалі! Сама хачу ўступіць у кантакт!
  
  Вовченко аслабеў, затросся і з жахам вжался ў кут: псіхіка была безнадзейна парушаная...
  
  Мутант паліў трубку і згорбіўшыся павольна паднёс яе дзеду – нібы вялікую каштоўнасць, а можа, рэзкім рухам баяўся спудзіць. Той не зварухнуўся, назіраючы, што ж будзе: шэры, пахмурны світанак ледзь асвятляў магутную, злавесную постаць пачвары, і ў якой‑той міг Кураў адчуў, як захолонула душа і раптам ажылі пад шапкай вадкія рэшткі валасоў.
  
  – Ды не палю я, – прамовіў ён, каб стрэсці здранцвенне. – Кінуў даўно. І ты давай асцярожней з агнём‑тое. Бачыш, сягоння суха ў лесе.
  
  А той раптам крыху выпрастаўся, прыслухоўваючыся да голасу дзеда, і нечакана гартанна выціснуў:
  
  – Суха... Саха...
  
  – Вось‑вось! Суха, – пацвердзіў Кураў. – Адна іскра, і пойдзе пластать...
  
  – Саха‑Якуція, – раптам сказала пачвара даволі разборліва, але не голасам, а жыватом, як нутрамоўцаў.
  
  
  Кураў падскочыў, чым і спудзіў мутанта.
  
  
  – Што – Саха‑Якуція?! Ты што хочаш сказаць?
  
  – Тундара кырдан! – зароў той. – Уктээн айбасы! Ку‑батыныны! Ай‑яй‑яй... Санаабар кириккитте! Кургыттара Арсан!
  
  – Пачакай‑пачакай... Ты па‑каковски лопочешь? Пры чым тут Саха‑Якуція? Ты што, адтуль?!
  
  – Халаам адышоў! Уорэ сохнуць! Саха, саха! Сохнуць адышоў. Кель тундара, тундара хотун!
  
  
  Дзед галавой патрос:
  
  
  – Нічога не зразумеў! Калі гэта якуцкая мова, то я яе крыху ведаў. А цябе зусім не разумею! Накшталт падобна на тое, ды не тое... А па‑руску‑то зусім ніяк?
  
  Трэцяе вока на лбе прыадкрыўся, затое два іншых прыжмурыліся, стварылася ўражанне, быццам гаворка‑тое мутант разумее, толькі сказаць не можа.
  
  – Ятимать! – раптам выпаліў ён.
  
  – Ва! Гэта я разумею. А яшчэ што ведаеш?
  
  – Тутан, тутан ! – Ён запрыгал, трасучы дымлівай трубкай. – Ойху‑дьарзаа, ойху! Ойху! Хатыныны уктээн – арыы! Арыы! Кель манда! Кель манда! Кель!
  
  – Ды ты шаман, ці што? – здзівіўся Кураў. – Пляшешь‑то гэтак!
  
  – Шаман, шаман! – падхапіў мутант. – Тутан! Тутан! Ырыатын лабба! Ай‑яй‑яй! Кырык цябе! Арсан Дуолайя ты‑ала. Айбасы? Айбасы! Айбасы!
  
  – Слухай! – У дзеда дыханне заняло ад здагадкі. – А ты не ад Юрко ці прыйшоў?
  
  – Юрко! Юрко! – гартанна выгукнуў шаман. – Дыда Курэй! Дыда Курэй!
  
  – Сапраўды, я Кураў! Сцяпан Макарыч. А мянушка было Курэй!
  
  – Дыд Курэй! – Усе тры вочы расчыніліся. – Чуумпу тыала? Іл‑гынна абасы! Баба! Баба Игылыз! Сава!
  
  – Баба? Ёсць бабка Сава! Лізавета Трафімаўна...
  
  – Сава! Баба Сава! Дыд Курэй!
  
  – Дык ты ад Юрко прыйшоў? З самой Якуціі?! Няўжо Юрко даслаў?
  
  – Якуція! Саха‑Якуція! Ятимать!
  
  Кураў наблізіўся і, нарэшце,‑то разгледзеў, што прышэлец апрануты ў дрань, да папружак, вытертую і таму неузнаваемую якутскую малицу з капюшонам. Нават калі‑тое вышыванае пацеркамі і каляровымі ніткамі мулінэ, ад якіх цяпер засталіся віслыя асобна гарошыны і охвостья. Штаны на ім таксама былі футравыя, з пыжыка, але разыйшэлыя па швах, так што ў прарэх зияло смуглы цела. Скрозь густую, якая тырчыць ва ўсе бакі бараду ледзь прагледжвалі касьцістыя, маршчыністыя скулы і пара бляклыя вачэй. Трэці, на вузкім ілбе, быў амаль прыкрыты чаму‑тое сярэднеазіяцкай тюбетейкой. На выгляд гэтаму шаману было гадоў за шэсцьдзесят, не менш, аднак рухомасць яго на здзіўленне здавалася малады. Вось што значыць – усё жыццё дурня валяць, скакаць і скакаць ля вогнішчаў, з бубнам...
  
  – Што ж ты, дзед, адразу да мяне не прыйшоў? – паўшчуваў Кураў. – Колі Юрко паслаў ? А то ж цябе за чарнобыльскага мутанта прынялі...
  
  
  Стары‑шаман ажывіўся:
  
  
  – Юрко! Ырыатын тыстыллер тазыстыллар санаабар! Дзед падумаў, паціснуў плячыма:
  
  – Ну вось як я цябе разумею? Ты б хоць па‑якутски сказаў... Гэта што, спецыяльны шаманскі мову? Накшталт як у нас у цэрквах папы кніжкі чытаюць?
  
  – Шаман тутан тундара! На куй!
  
  – Чаго‑чаго? – насьцярожыўся дзед. – Так у вас у тундры кажуць?
  
  – Тундара! Тундара! Юрко тундара запал. Алмас трупка як! І бизда.
  
  – Ну і дзіўны ў вас, шаманаў, мова! Як у хахлоў, сумленнае слова...
  
  – Ызык! Юрко ызык сапыл! Саха тыстыллер на нахіл! Ай –яй‑яй...
  
  – Ага, стоп! – зразумеў Кураў. – Ты хочаш сказаць, Юрко сваю мову забыўся?
  
  – Ызык сапыл! Ятимать!!
  
  – Забыўся мову, таму ўжо год нікому лістоў ня піша?
  
  – Сапыл! Тундара курун як, бурун як, ызык саха і завея – у‑ў‑у! Самалёт як, як верталёт. Алень тундара юрюнг!
  
  – А‑а, зразумеў! – здагадаўся дзед. – Песня такая ёсць: самалёт – добра, верталёт – добра, а алені лепш.
  
  
  Шаман адмоўна пакруціў галавой:
  
  
  – Самалёт – як. Верталёт – як. Алень тундара хор‑хор, на куй.
  
  – Гэта значыць, транспарту няма, ці што? Пошту не на чым вазіць?
  
  – Пошта – як! Параход – цю! Завея – у‑ў‑у!
  
  – Вось бачыш, ці доўга, ці пагаварылі, а ўжо разумеем адзін аднаго, – з задавальненнем заўважыў Кураў. – Мову забыўся, пошта не ходзіць. Ды і ў нас тут бардак, не ў адной Якуціі. З Кіева лісты па месяцу ідуць. А адказу на скаргі так наогул не дачакаешся... Ну, раскажы, як там Юрко? Пасаду вярхоўнага шамана заняў?
  
  – Юрко – шаман! – з гонарам сказаў пасланец. – Батур шаман! Арсан Дуолайя тундара юрюнг, айбасы юрюнг. І кириккитте, бизда!
  
  – Арсан Дуолайя – гэта злы дух? Юрко пісаў...
  
  – Дух! Пласт дух! Айбасы!
  
  – А ты да моў‑тое здольны, дзед! На лета схватываешь. Я вось гэтак жа ў вайну нямецкі стаў разумець. Потым, у Якуціі, і ваш таксама. Яшчэ б пажыў гадоў дзесяць, так і загаварыў бы... Значыць, Юрко цяпер вярхоўны шаман?
  
  – Шаман! Батур шаман Юрко!
  
  – Ідзі, на «мэрсэдэсе» возяць? Як нашага патрыярха? Трэці вачэй зусім зачыніўся – два іншых пашырыліся.
  
  – Юрко саха адышоў. Ай –яй‑яй...
  
  – Адышоў? Прапаў, ці што?
  
  – Нака топ‑топ, – патупаў прышэлец босымі пяткамі. – Шаман кель манда арры!
  
  – Ясна. Шаману належыць пешым хадзіць? Ну што, справядліва... Слухай, дзед, а ён, выпадкам, там не ажаніўся? Бабу не завёў? Ясашную? Кіндэр‑міндэр?
  
  – Юрко баба – у‑ў‑у! Вока... Окосана бар балганаах!
  
  – Хочаш сказаць, акрамя Аксаны, ніякіх баб не прызнае?
  
  – Окосана, Окосана! Синьгами... Ырыатын санаабар! Хатыныны тазыстыллар! Тыала хотун!
  
  – Ну і язык у шаманаў! – сумеўся Кураў. – Хоць ясна, што ты сказаў. Калі пра каханне кажуць, на любой мове зразумееш. Вунь нават бабкін казёл, і той – як заблеет каля козы! Таксама тыала хотун... Няўжо і Юрко гэтак жа балакает?
  
  – Юр да ызык сапыл...
  
  І тут раптам дзядоў суразмоўца заўважыў мухамор у колоди‑ны, беражліва сарваў яго, адкруціў капялюшык, а ножку стаў ёсць, прычым з густам – здалося так: зубоў не было, і ён мяў грыб дзёснамі, смактаў яго, прыцмокваў...
  
  – Ты гэта навошта? – асцярожна спытаў Кураў. – Ён жа атрутны...
  
  – Урун аба шаман. Айбасы як, пласт дух як.
  
  – Ага, гэта каб злыя духі баяліся? А самому‑гэта нічога? Козел бабкін таксама...
  
  Шаман раптам выцягнуўся і навастрыў вушы, паказваючы тым самым, каб дзед змоўк. Кураў агледзеўся, таксама паслухаў, але нічога падазронага не выявіў.
  
  – А што Юрко загадаў перадаць‑то? – аднак спытаў шэптам. – Па якой патрэбе паслаў?
  
  
  Шаман даеў ножку мухомора і з-за чаго‑тое абвяў:
  
  
  – Санаабар Окосана... Тундара Окосана юрюнг.
  
  – Што? Аксану забраць і ў тундру павезці? Да Юрку?
  
  – Тыала хотун... Айбасы! Айбасы бар!
  
  
  Кураў не зразумеў, аднак, спахапіўся і агледзеўся:
  
  
  – Пакуль у нас тут базар‑вакзал з табой, могуць акружыць. На цябе ж абвясцілі паляванне! Амерыканец прыехаў з НАТА! Ты разумееш? Айбасы – бух‑бух!
  
  – Тундара паляванне... Алень тундара анабар.
  
  – У вас за аленямі ў тундры палююць, а ў нас цяпер за мутантамі модна. – Дзед устаў. – Для навукі, для трафея, усё адно. Падстрэляць, і будзе табе кириккитте! Пойдзем‑ка да хаты!
  
  – Хата як. Айбасы! Арсан Дуолайя!
  
  – Ды хрэн з ім, з Арсаном! Сядзем з табой, гарэлкі вып'ем. Вогненную ваду ведаеш? Што ты тут на адных грыбах‑то...
  
  – Корилка хотун, – быццам бы пагадзіўся шаман. – Ыр‑рын курдук! Арсан Дуолайя! Пласт дух! Айбасы!
  
  Схапіў торбу, валявшуюся непадалёк, выняў спачатку бубен і, паскакаўшы, пастукаў. Затым дастаў лук са стралой і адлюстраваў, быццам страляе ва ўсе бакі.
  
  – Пачакай, ты што хочаш сказаць? Злых духаў ганяць будзеш?
  
  – Айбасы! Камлать, бубен – тая‑тая! Арсан Дуолайя ана‑бар! Тая‑тая – анабар! Тая‑тая – анабар! Кириккитте бизда ай‑басы. Тыала хотун!
  
  – Вось яно што... – разгублена працягнуў Кураў. – Я‑то падумаў, ты за Аксанай прыехаў. А цябе Юрко паслаў са злымі духамі змагацца?
  
  – Окосана юрюнг, алата! Юрко айбасы анабар. Кібік‑китте Арсан – Юрко тундара як. Алень надта‑шыбко ноў‑когай лабба!
  
  
  Кураў ляпнуў сябе па сцёгнах:
  
  
  – Зразумеў! Ты злых духаў выведзеш, і Юрко прыедзе? Шаман заківаў:
  
  – Лабба! Юрко лабба! Кортый Юрко алень укогай!
  
  – На аленях прыедзе!
  
  – Лабба!
  
  – Ну што ж, твая справа правае, – сказаў дзед. – Злых духаў і сапраўды развялося – цемра. А шаманаў у нас няма, камлать няма каму. Давай, изгоняй іх да чортавай маці! Добрую ты вестку прынёс! Ды толькі што зробіш‑то з лукам? Гэтага духа стралой не возьмеш...
  
  – Шаманіць ыррын хотун! Тыала хотун!
  
  – Не ведаю, як ты хотун і чаго. А вось мы па маладосці з Савой шаманили, гэта так. Бывала, закладзем пад рэйкі полпуда выбухоўкі, а за насыпам мін наставім, якія сапёрныя кулямёты называюцца. Цягнік кулём, а жывая сіла духаў, хто выскачыў, – на міны... Гэта быў не хотун, а поўны кірдык!
  
  – Баба Сава! – Нават у гортанном гырканнем чулася павагу. – Баба Сава Юрко брюнгя. Синьгами баба Сава.
  
  – А‑а, прывітанне Юрко даслаў? – здагадаўся дзед. – Дык пойдзем, сам перадасі. А то ж не паверыць. Яна, старая, ужо з розуму выжывае...
  
  – Тая‑тая – анабар. Кириккитте айбасы Юрко.
  
  – Ну, глядзі сам. Строгі, павінна быць, вярхоўны шаман‑то? Як у нас таварыш Ковпак, ідзі.
  
  – Ковпак партызан! – нечакана вымавіў шаман. – Злы дух анабар – у‑ў‑у, ятимать.
  
  – Глядзі, пра Ковпака нават у Якуціі чулі! – з гонарам адзначыў Кураў. – Ідзі, у школе вучылі? У агульнаадукацыйнай?
  
  Шаман раптам напружыўся, прысеў па‑звярынаму і пацягнуў носам – каго‑тое пачуў.
  
  – Дыд Курэй хата кель манда, – паўшэптам прасіпеў ён. – Арсан Дуолайя шаман айяба.
  
  – Я зразумеў, – дзед агледзеўся, – злы дух дзе‑то побач. Ну, давай, камлай, тут я табе не памочнік... Ды глядзі, яны да першых пеўняў толькі смелыя. Потым супакояцца, дык ты да мяне прыходзь. Дзень‑тое, што табе рабіць? Прыйдзеш? – спытаў новага знакомца. – Дзе мы з Савой жывем, ведаеш. Кошык‑той прыносіў?
  
  Той вынюхивал світальны ветрык, і пашыраны вока у ілбе, зьнерухомеўшы, утаропіўся ў адну кропку.
  
  – Кель манда! – Гартанны голас зноў пайшоў куды‑то ў футравае чэрава.
  
  – Ну, кель так кель, – пагадзіўся кемлівы Кураў. – Не буду псаваць паляванне...
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  «Форд» галавы адміністрацыі ведалі і на пад'ездзе прапусцілі без прыпынку, аднак каля варот рэзідэнцыі двое ў цывільным заступілі шлях, а трэці без усялякіх сунуўся праз апушчанае шкло ў салон і тут жа адхіснуўся:
  
  – Выйсці з машыны! Рукі на капот!
  
  
  І яшчэ, нахабнік, вывярнуў з‑пад крысы кароткі аўтамат і наставіў!
  
  
  – Цяпер, разбеглася! – огрызнулась Аксана. – Які гарачы хлопец...
  
  А першыя двое кінуліся да машыны з іншага боку, рванулі дзверцы, і маладая жанчына ойкнуть не паспела, як апынулася на вуліцы і босы, паколькі туфлі зляцелі і засталіся ў кабіне. Яе распрасталі на капоце, прыціснулі галаву, чые‑тое чэпкія рукі пабеглі ад плячэй па ўсім целе...
  
  А яна яшчэ бацькі паслухалася, пераапранулася ў выхадныя, але сціплае сукенка і прычоску зрабіла.
  
  – Тая вы що, сказылыся?! – запознена абурылася яна. – Що за неподобство? Волю! Я дачка галавы адміністрацыі!
  
  На крык ўключыўся яркі пражэктар, вякнуў сірэна, і з двара выбеглі яшчэ два стражніка. У гэты момант Аксана злаўчылася і схапіла зубамі руку, прижимающую яе галаву да капота. Зубкі ў дзяўчыны былі вострыя, моцныя, а таму галава імгненна апынулася на свабодзе.
  
  – Казлы погани! – грудным, трубным голасам крыкнула Аксана ў вячэрні гулкае прастору. – Геть від мене!
  
  І гэтыя натрэніраваныя ахоўнікі ў той жа міг яе адпусцілі, адзін нават падаўся назад. У гэты час каля брамы раптам з'явіўся Ваўкоў. Убачыўшы Аксану, кінуўся да яе:
  
  – А ты адкуль?
  
  – Ад вярблюда! – у сэрцах кінула яна. – Гэта што за справы? Хапаюць, мацают! Дзе дэпутат?
  
  Відаць было, Ваўкоў тут свой – ахоўнікі адступілі, хоць назіралі з боку.
  
  – Сільвестр Маркавіч ў апарні... А ты да яго?
  
  – Тату паслаў, далажыць...
  
  – Што далажыць ? Аб чым? – занепакоіўся Мыкола. – Навіны ёсць?
  
  – Ды якія навіны... Загадаў знайсці цябе і спытаць.
  
  – Я ўжо далажыў, напрамую, хай Тарас Апанасавіч не хвалюецца.
  
  
  Аксана раптам усміхнулася:
  
  
  – А ты‑тое, Мыкола, што тут робіш? Пакуль жонка твая ў начным клубе танчыць? Шурку Вовченко з табой пераблытала і ледзь не згвалціў!
  
  – Яна мне не жонка! – адрэзаў Ваўкоў. – Няхай што хоча, тое і творыць.
  
  – Хоць і не законная, ды жонка! – зусім развесялілася Аксана. – Не займаешся ты выхаваннем!
  
  – Мы з ёй развіталіся! І ўсё, размова пра Тамару скончаны.
  
  – А як жа ж пан Кушнер? Ён жа ж цябе распнет!
  
  – Як распнет?
  
  – Ды як Пілат Хрыста!
  
  – Сільвестр Маркавіч ў курсе, вольную мне даў. Ён жа разумее, пасля такой ганьбы...
  
  – Значыць, табе пашанцавала, Мыкола!
  
  Ён падхапіў Аксану пад ручку і пацягнуў было з яркага плямы прожекторных святла:
  
  – Пойдзем, прагуляемся?
  
  Але ў гэты час цяжкія вароты расчыніліся, і перад імі апынуўся амерыканец у насцегнавая павязку, а за ім, ценем, – перакладчык, загорнуты ў прасціну, як у індыйскае сары.
  
  – О! Лэдзі!
  
  – Гэта што за з'ява? – спытала Аксана. – Мужыкі голыя... І праўда, сон у руку.
  
  – Амерыканец, – паспеў шапнуць Мыкола.
  
  – Містэр Ваўкоў! – заспяшаўся перакладчык. – Уявіце мяне гэтай выдатнай лэдзі!
  
  
  Той злёгку збянтэжыўся і скамячыў важны момант:
  
  
  – Гэта Джон, амерыканец... Гэта значыць, містэр Странг...
  
  – Чаго ён тут голы вылупіўся? – груба спытала Аксана і адвярнулася.
  
  – Ён з лазні!
  
  – Як жа завуць чароўную лэдзі? – чапляўся перакладчык. – О, я пакораны вамі! Як ваша імя?
  
  А гэты містэр тым часам стаяў з тэатральна працягнутымі рукамі і ўсміхаўся.
  
  – Добра, Мыкола, – дзелавіта сказала лэдзі, – калі ты ўсё далажыў, я паеду, мне некалі...
  
  І пайшла да машыны, але амерыканец з перакладчыкам загарадзілі дарогу. Ахова ўміг куды‑то знікла, а Ваўкоў прыпазніўся і мітусіўся ззаду.
  
  – Едзь, едзь, – мармытаў ён. – Я таксама зараз... Даганю цябе...
  
  – Я узрушаны! – усклікаў перакладчык гундосым, як у кіно, голасам. – Я зачараваны вамі, лэдзі. Мяне клічуць Джон! Джон Странг. Я вас хачу!
  
  – А не баішся, хотелку отобью? – цалкам міралюбна спытала Аксана і адкрыла дзверцы. – Ну, такія простыя, я не магу!
  
  – Я хачу запрасіць вас у лазню! – паправіўся перакладчык. – Руская лазня, гэта выдатна. Але яшчэ выдатней руская лэдзі.
  
  – Мы з табой у іншы раз попаримся, – з'едліва паабяцала яна і села ў машыну. – Пакуль адпачывай, містэр...
  
  І тут жа пашкадавала, бо жарт аказалася не зразуметай нават перакладчыкам. Настойлівы амерыканец сунуў галаву ў салон, як нядаўна ахоўнік, і загаварыў аб чым‑то горача і горача. Ад яго чаму‑тое пахла фармалінам, а так ён быў нічога, сімпатычны, вясёлы і нават шалёны.
  
  – Прыбірай башку, а то прищемлю, – добразычліва папярэдзіла Аксана і, зняўшы бярозавы ліст з яго шыі, прилепила на лоб. – Давай‑давай! Гуд бай, Амерыка!
  
  
  А таго панесла!
  
  
  – Ты класная целка! – загундосил перакладчык, спрабуючы таксама сунуць галаву ўнутр, і не выключана, лупцаваў адсябеціну. – З табой выдатна будзе трахацца! Калі мы сустрэнемся яшчэ раз? Я доўга не вытрымаю! Я ўжо зараз хачу тваю маленькую шапіках.
  
  – Ну ты і казліны! – Аксана ўключыла шклапад'емнікі. – Можа, прокатимся? На буксіры?
  
  Амерыканец паспеў выхапіць галаву ў апошні момант і ўсё роўна шаркнул вухам аб шкло. Аксана рэзка дала задні ход, крута развярнулася, прымусіўшы Волкава адскочыць, і павольна паехала ў бок Братково.
  
  Нахабства амерыканца яе не абурала, паколькі Аксана была ўжо ў тым узросце, калі і грубасць здавалася ў задавальненне, праўда старанна хаваецца. Яе больш раздражнялі ні да чаго не здольныя і краснеющие ад збянтэжанасці тихони, у якіх яна угадывала ўтоеную нудность характару і эгаізм. Аднак і іх не адганяла ад сябе, заляцаўся з імі, з блистающей тайнай радасцю выслухоўвала тлумачэнні ў каханні і, нібы шчодрая сеятельница, раскідвала збожжа надзеі. Але з такімі хутка станавілася сумна да пазяхання. Бодрили кроў такія мужыкі, як бабнік Мыкола або шустры малады прапаршчык Чарнабай, норовивший атакаваць з ходу, без усялякай прэлюдыі. Усе гэтыя яе захапленні былі бяскрыўднымі гульнямі, так неабходнымі, каб адчуваць на сабе мужчынскае ўвагу. З‑за зацяжнога, як парашутны скачок, дзявоцтва ёй усё часцей патрабавалася папаўненне ўласных пачуццяў яркімі чужымі пачуццямі, звернутымі да яе; Аксана лепш за ўсіх ведала, што гэта – свайго роду вампірызм, але інакш было не справіцца са сваёй жаночай, скулящей, як згубіўся шчанюк, прыродай.
  
  З гадамі падобнага пястоты ўжо не хапала. Хацелася не самай кружыць галовы, а каб ёй закружылі – так, каб яна яе страціла. А то па начах ўжо мучылі ганебныя для дзяўчыны юрлівым сны, якія прыносяць наяве толькі спусташэнне. І вось аднойчы, страціўшы надзею, яна заманулася спакусіць лёс. Пад выглядам санітарнага кантролю прыйшла ў брыгаду будаўнікоў з надзеяй, што сярод гастарбайтэраў адшукаецца той смелы і адзіны, ад якога можна сысці з розуму. Сцяну тады яшчэ ўзводзілі прыбалты, мужчыны з падкрэслена еўрапейскай знешнасцю і паводзінамі, то ёсць якасцямі, моцна якія адрозніваюць іх ад братковских жаніхоў. Ёй ужо мыслились турнірныя сутычкі паміж гэтымі высакароднымі, поўнымі годнасці хлопцамі, хацелася, каб яе выбраннікам стаў самы адважны, гатовы на подзвіг дзеля яе, або нават на суіцыд.
  
  Два дні Аксана поўзала па лясах на будоўлі, шныряла па вагончикам, гадзінамі тырчала на харчаблоку, і хоць бы адзін крануў яе сэрца! Занятыя важнай справай, самаздаволеныя, гэтыя мужчыны быццам не заўважалі прыгожую дзяўчыну з маня поглядам; са стаічным спакоем яны старанна выпраўлялі недахопы ў санітарыі – мылі, чысцілі, пасыпалі хлоркай, слухалі лекцыі на тэму кішачных захворванняў і засталіся абыякавымі, нават калі яна выбрала самага сімпатычнага і праводзіла з ім усялякія маніпуляцыі, дэманструючы, як трэба аказваць першую дапамогу, у тым ліку рабіць штучнае дыханне і масаж сэрца. Мала таго, ён потым ускочыў і грэбліва выцер вусны гігіенічнай сурвэткай!
  
  Пазней Аксана зразумела сваю памылку і накіравалася туды, дзе патэнцыйныя жаніхі не працуюць, а адпачываюць, – у Ялту. І тут выявілася, што мужчын цікавяць юныя дзяўчыны, прычым прама прапарцыйна ўзросту, а такія, як яна, сталыя, за якімі трэба доўга даглядаць, дамагацца і заваёўваць, якія прагнуць, каб ім закружылі галаву, лічацца капрызнымі бабулькамі без якіх‑альбо перспектыў. Усе‑такі адзін паляўнічы знайшоўся і быццам бы нават приударил за Аксанай – па меншай меры, пару разоў букеты прыносіў, у рэстаран вадзіў некалькі вечароў. І сам быццам бы нічога, уважлівы, а якія словы на вуха щебетал, маўляў, розум губляю, рэальнасці не ўспрымаю, зямля з‑пад ног сплывае, – сэрца ў агульным‑то ледзь подтаяло! Хай не прыгажун, не бравы маладзец, але рашучы выгляд, пранізлівы погляд: на бязрыб'е і гэты бы на вуха сышоў, калі б у самы вырашальны момант яна не ўспомніла свайго Юрка.
  
  
  Падалося, з'явіўся да яе на свае вочы і пальцам пагразіў:
  
  «Не шалі! Усё бачу! А цяпер паглядзі, на каго прамяняць мяне заманулася».
  
  Аксана ў той жа міг апрытомнела, глянула на выбранніка і прыйшла ў жах: лысы, косоротый, жывот з штаноў вывальваецца, а на твары ўсмешка блудлівымі. Адразу ж відаць, совратит, попользуется дзявочым даверам і пакіне...
  
  І сказала яму па прастаце душэўнай:
  
  
  – Жаніх у мяне ёсць, верна яму шмат гадоў. Забаўляць і шчасьціць можаш, але да цела дакранацца не смей.
  
  Той імгненна і рэальнасць канчаткова страціў, і апору пад сабой страціў – таму, павінна быць, яго ветрам і
  
  
  здзьмула.
  
  Потым яшчэ адно захапленне было – малады спецыяліст, які прыйшоў на «хуткую» пасля ардынатуры. Гадоў на сем маладзей, але не хлопчык – муж, не па гадах дарослы, сур'ёзны і стрыманы ў пачуццях. Гэты шмат слоў не казаў, а адразу пачаў дарагія штучкі падаваць: пярсцёнак, завушніцы, брошкі, ланцужкі – усе залатое, з каменьчыкамі, а гэта да чаго‑то абавязвае. Бянтэжыла, што падарункі не новыя, не з ювелірнай крамы, так ён намякаў, маўляў, спадчыну дасталася багатае. А ў глыбінку прыехаў з рамантычных памкненняў, бо з даўніх часоў марыў стаць воспетым ў літаратуры земскім лекарам. І заляцаўся прыгожа, як у кіно, любіў рабіць сюрпрызы, кветкі дадому дасылаць, дня не праходзіла без знакаў увагі. Не тое каб ужо моцна, але закружылася галава, калі ён замуж прапанаваў, прычым, каб афіцыйна, з рэгістрацыяй і шлюбам. Ужо кольцы заручальны купіў і нават у доказ сваёй палкай любові хацеў яе ўзяць прозвішча, маўляў, яго не зусім мілагучная – Гузка.
  
  І зноў Юрко ёй здаўся.
  
  «Не вер, падмане! – папярэдзіў. – Потым сама сабе не даруеш! А я прыеду, строга спытаю!»
  
  Мабыць, не ўтрымалася б і галасы яго не паслухала, але кавалер раптам раз, і знік на некалькі дзён. Потым міліцыя прыехала, прапанавалі добраахвотна здаць усе падарункі ў якасці рэчыўных доказаў: аказалася, залётнік ў харкаўскай «хуткай» перш працаваў, фельчарам, і калі ездзіў па выклікам, чысціў кватэры ў пары з медсястрой, сваёй сужыцелькай. Яе з доказамі злачынства прыхапілі, і яна, ратуючы свайго каханага, усе крадзяжу на сябе ўзяла. Ён выкруціўся, прайшоў сведкам і потым з'ехаў у Братково, каб пра врачующего злодзея крыху забыліся.
  
  Так што Мыкола Волкаў, які наравіў ўсяго толькі па‑абдымаць, паціскаць ды пооблизываться, і нават прапаршчык Чарнабай са сваёй юнацкай гиперсексуальностью былі больш сумленна, чым іншыя.
  
  Аксана ўжо пад'язджала да Братково, калі ззаду замільгалі фары. Ёй падумалася, няўжо гэта настойлівы амерыканец, і нават весела стала, паколькі яго пахабныя, змейские прамовы ўсё яшчэ былі на слыху і злёгку бударажылі душу. Але няма, аказалася, Мыкола – абагнаў, спыніўся і бяжыць насустрач, нібы машыну абняць хоча. Яна прытармазіла, а Ваўкоў з ходу на пасажырскае сядзенне і плюхнуўся руку схапіў:
  
  
  – Ну вось, краса мая ненаглядная, наш час настаў! Прапаную табе руку і сэрца! Выходзь за мяне! Я свабодны мужчына!
  
  Яна прадчувала, што гэта калі‑небудзь здарыцца з Волкавым. І з Чернобаем павінна было здарыцца – занадта ўжо доўга манежила гэтых хлопцаў...
  
  – Ты, можа, і вольны, Мыкола, – сказала Аксана і па шчацэ яго пагладзіла, – так маё сэрца занята. Ведаеш бо, я да гэтага часу Юрко люблю.
  
  – Гэта твае адгаворкі! – Ваўкоў выяўляў крайнюю, не знаёмую перш рашучасць. – Не любіш ты яго. І не вешай мне локшыны! Паехалі да твайго бацькі. Я з ім дамовіўся.
  
  – Дамовіўся? – сумелася яна.
  
  – Як належыць, па старому звычаю. Посвататься, каб усё сур'ёзна!
  
  – І тату згоду даў?
  
  – Слова даў!
  
  – Гэта ён паспяшаўся! – Аксана засмяялася і адняла руку. – Ты б хоць поухаживал за мной, для парадку. Падарункаў б якіх‑небудзь надарил, букецік...
  
  – А я табе ўсё адразу падару. Усё, што ёсць. І сябе самога!
  
  – О, гэта вельмі дарагі падарунак для мяне. Не прыму!
  
  – Чаму?
  
  – Не патрэбен ты мне, Мыкола. Асабліва пасля Тамарки. Каб я, пасля яе? Ніколі!
  
  
  Ён глянуў спадылба, незнаёма і жорстка, па‑воўчыя.
  
  
  – Ты не пакідаеш мне выбару, – раптам вырваў ключы з замка запальвання. – Сілай вазьму. Тут і цяпер. Ты даігралася, дзяўчынка.
  
  Гэтыя словы ў яго былі чужымі, напэўна, дзе‑тое пачутымі і узятымі на ўзбраенне. Аксана ў той момант падумала, што з ёй так і трэба – рэзка, рашуча і сілай. Тады, можа быць, вылеціць дур з галавы...
  
  
  Але дастала монтажку з кішэні дзверцы:
  
  
  – А табе ўжо даводзілася? Гвалтаваць безабаронных дзяўчат?
  
  Здалося, ён пстрыкнуў зубамі і адвярнуўся. Аксана вырашыла не дражніць яго – на ўсялякі выпадак:
  
  – Астынь, Мыкола. Ты ж ведаеш, я Юрко люблю.
  
  – Ну так, твой Юрко лепш за ўсіх! – як‑то па‑ребячьи агрызнуўся той.
  
  – Ён не лепш, ён горш за ўсіх! Ён, подлы, измучил мяне. Які год пакутую, як у турме! Знайдзі яшчэ такую дурніцу, каб столькі чакала!
  
  – Кінь яго! Забудзь! І выходзь за мяне!
  
  
  Яна паклала галаву на руль, схавала твар за рассыпавшимися валасамі.
  
  
  – Кіну! – прамовіла клятвенна. – Але спачатку дачакаюся. Я яму зраблю! Я яму адпомшчу за сваю маладосць!
  
  
  ***
  
  Раніцай бабка Сава праспала да дзевяці – пакуль са сватам правозіліся, пакуль яго дадому з Аксанай адправіла, ды на дзядоўскай палове прибралась, і толькі ў чацвёртым гадзіне спаць легла. Тут жа падскочыла і адразу пабегла ў козлятник. Каза прывыкла да ранняй дойка і цяпер гарлала на ўсю акругу.
  
  Але ледзь прысела каля яе і ўзялася за соску, як адчула – хто‑тое зварухнуўся за спіной. Бывала, казёл з рэўнасці яе бароў, і хоць не раз атрымліваў па рогаў, усё роўна часам тыцне ілбом у спіну, а сам наўцёкі.
  
  
  – Вось толькі паспрабуй! – прыгразіла яна, не паварочваючыся.
  
  
  І раптам пачула гартанны, дзіўны голас:
  
  
  – Ыррын баба... Сулум алкум, ыррын баба.
  
  Вочы, спадылба касіла, і подойник выпаў з рук – лясун! У яслі козлятника забраўся і сядзіць, вачыма морг, морг...
  
  – Бацюхны! – войкнула. – І казаць ўмее...
  
  – Тундара як, кубатыныны ойху! Ай –яй‑яй...
  
  
  Сава подойник падняла і да сценкі, за казла на ўсялякі выпадак ўстала.
  
  
  – Ведаеш што? Ты ідзі‑ка отседова! Няма чаго па чужых козлятникам хавацца!
  
  – Баба Игылыз! – заблеял няпрошаны госць і зрабіў спробу вылезці з ясляў.
  
  – Не ведаю, хто ты – мудант або лясун... – больш строга прамовіла яна. – Дабром прашу, ідзі! Я жанчына адзінокая, абараніць няма каму...
  
  
  І вачыма вілы пашукала. А гэта пачвара привстало і кажа:
  
  
  – Дыд Курэй, баба Сава!
  
  – Чаго‑чаго?
  
  – Саха‑Якуція! Юрко!
  
  – Пры чым тут Якуція? – На міг яна разгубілася. –
  
  
  І Юрко?
  
  
  – Юрюнг манна!.. Тундара жыў. Саха – Якуція! Тунда‑ра алень курдунг! Юрко!
  
  – Праўда, мой унук Юрко ў Якуціі. За дыяментамі паехаў...
  
  – Юрко! Юрко! Алмас хотун. Завея – у‑ў‑у! Алень анабар як! І кириккитте, на куй! Тыала хотун! Батур тыала хотун!
  
  
  Яна западозрыла нядобрае, але выгляду не паказала.
  
  
  – Пакуль Ты пасядзі тут, – пасунулася да дзвярэй, – адпачні, А я хутка!
  
  Выскачыла на вуліцу, козлятник – на навясны замок. Сама ж кінулася ў адзін бок, у другі: што рабіць? Каго паклікаць? Дзед Кураў, было чуваць, прайшоў да сябе па сваіх падземных хадах і, дакладна, гарэлкі кульнуў з устатку ды заваліўся спаць. На тое, што дзверы ў перагародцы няма, а толькі дыван, ускалмачаны выбухам, ледзь праём прыкрывае, вядома, увагі не звярнуў. І тое, што два вазы бруду і смецця вывезла, перамыла посуд, рыззё перапрала, – не заўважыў. А калі заўважаў‑то? Так бы ўжо шум падняў, што дзяржаўная мяжа парушаная...
  
  Бабка Сава ціхенька да яго зазірнула – спіць мёртвым сном, нават шапчонку не зняў і, хоць боты скінуў, ануч не разматаў. І ўваходныя дзверы наросхрыст пакінуў – заходзь, цягні, што хочаш! Вядома, зразумець можна: у апошні час дзед спаў гадзіны па два за ноч, не больш, і, павінна быць, моцна стамляўся ад усялякіх напасцяў і прыгодаў. Але што тут парабіць, будзіць трэба, дапамагчы больш няма каму. Яна асцярожна на дзедаву палову зайшла, прыкрыла дзверы і за печку.
  
  – Сцяпан Макарыч! – аклікнула гучным шэптам, называючы па імені‑бацьку, каб адразу не разгневаўся. – Гэй, прачніся! Я ж гэтага муданта споймала!
  
  Дзед па партызанскай звычцы яшчэ ускокваў імгненна і адразу хапаўся за наган:
  
  – Дзе? Што? Хто?
  
  – Гэта я, Сцяпан, – ствол ў бок адвяла. – Муданта, кажу, споймала! Лесуна!
  
  – Як злавіла?
  
  – У козлятнике замкнула!
  
  
  Кураў галавой патрос, прачнуўся канчаткова:
  
  
  – Цяпер ідзі отпирай.
  
  – Амаль?
  
  – Не мутант гэта. І не лясун, – пазяхнуў ён. – Шаман якуцкая. Юрко даслаў, духаў ганяць.
  
  
  Сава ля скроні пальцам повертела:
  
  
  – Ты што, зусім? Якіх духаў?
  
  – Злых, усякую нечысць. Памятаеш, у Якуціі шаманаў бачылі? Гэты такі ж, толькі пообносился, пакуль дабіраўся... Я загадаў да нас прыйсці, як барацьбу скончыць.
  
  – Навошта ты усялякіх шаманаў ў хату клічаш?
  
  – Што яму, так на другі заставе і отираться? На яго абвясцілі паляванне, амерыканец прыехаў з NATO, з стрэльбай...
  
  – Падазроны ён! Я адразу ўгледзела! І пра Юрко трындит! – І раптам села побач, нібы подрубленная, ўсхліпнула: – Ты з дзядулем‑то гэтым тлумачальна размаўляў? Ці ўсё зразумеў?
  
  – Ды я ўжо шаманскі мову асвоіў! – пахваліўся Кураў. – А што?
  
  – Сумнеў мяне ўзяло... Жывы наш ўнучак? Можа, шаман гэты благую вестку прынёс, а мы не разумеем?
  
  – Якую дурную?
  
  – Мала ці якую... Усё Юрко памінае, а ідзі разбяры, што хоча сказаць. Дарэчы, якуты на вас, хахлоў, так падобныя. Толькі вочы шчупачкоў...
  
  – Не шалі, Лізавета!
  
  – Сэрца ў мяне жаночае ные... Не загінуў ці Юрко ў праклятай тундры? Дзядуля‑то ўсё пра тундру тлумачыць! Я і падумала, не згінуў наш ўнучак? А тое, ідзі, загінуў смерцю ў гэтай праклятай Якуціі. Замёрз на халодным поўначы!
  
  – Ды з чаго ты ўзяла?!
  
  А яна раптам сарвалася ў бабін причет, чаго ад Совы раней было не пачуць – пастарэла, павінна быць...
  
  – Ты! Усё ты казаў: пабудуй хату сваю, тады і жаніся! Ты вось пабудаваў, а ажаніўся? Палітык! Макаранка! Жаніцца трэба, калі прыспічыць! А ты на поўнач ўнука роднага пагнаў ! А ён там згінуў, гаротны! Дзядуля‑тое, шаман, казаў: кирикитте на куй...
  
  
  Кураў паслухаў тужлівы вой і страсянуўся:
  
  
  – Правільна пагнаў! Хай на свет паглядзіць! А ажэніцца, так шыш што і ўбачыць! Толькі адно ў вас на розуме: жаніся – і ўсё! Да спадніцы сваёй прывязаць намагаецеся!
  
  – Ох, адчуваю, прапаў хлопчык, – не супакойвалася Сава. – На пагібель сваю паехаў. Ідзі, у тундры і закапалі! І мажы‑лочки не буде‑ет...
  
  – У тундры не закопаешь! – пачаў губляць цярпенне дзед. – Там вечная мерзлата, забылася, ці што?
  
  – Ведаць, так кінулі, ваўкам на пажыву... А які ён пригоженький быў, які кучаравенькі!
  
  – Не вый! – раўнуў дзед. – Інакш зараз жа мяжу на замак! І ўсё, як было!
  
  Бабка примолкла, канцом хусткі промокнула сухія вочы і насцярожылася. А Кураў падушыўся і змяніў гнеў на літасць:
  
  – Ну, будзе злавацца‑то... Ідзі отопри і скажы: гылыз, шаман, ойху кубатыныны.
  
  – З чаго гэта я так гаварыць буду?
  
  – З таго, што трэба папрасіць прабачэння, – павучальна сказаў ён. – Нядобра зрабіла. Юрко паслаў нам шамана з справай высакародным, а мы яго пад замок. Гэта хахлам ды амэрыканцам ён мутант, а нам – чалавек. Бачыла, колькі ў яго вачэй?
  
  – Ну і што? – не здавалася Сава. – Мала, бывае. Парасяты вунь таксама... А ўсё роўна свінні...
  
  – Трэці вачэй адкрываецца, каб нячыстую сілу бачыць!
  
  – У цябе б хоць раз адкрыўся. Ледзь ці не да раніцы паскуддзе ў цябе тут выгребала. І хоць бы заўважыў...
  
  – Ды я заўважыў, – дзед агледзеўся, – вунь павуціння ў кутах няма... Ідзі отопри і ў хату пакліч.
  
  – Што ж Юрко сам не прыехаў? Дзядулю якога‑то паслаў...
  
  – Наш унук цяпер высокага сану. Яму нядобра з'яўляцца туды, дзе злыя духі. Шаман гэты прагоніць, асвеціць тут усё, Юрко і завітае.
  
  – Ён так і сказаў? – Сава ад здзіўлення выцягнула вусны трубачкай, як у юнацтве. – Ды няўжо?
  
  – Зьявіўся, кажа, падрыхтаваць візіт, – запэўніў дзед. – На вышэйшым узроўні. Ты ж ведаеш Юрко: ён проста так не можа. Яму адразу ўсё ці нічога. Відаць, захацеў на аленях у Братково заехаць, так бы мовіць, пры поўным парадзе.
  
  – Хоць бы ўжо жывы ды здаровы вярнуўся, і добра, – з палёгкай уздыхнула бабка. – А то ж Аксана да яго ў Якуцію сабралася...
  
  – Ідзі, сама ўгаварыла?
  
  – А што рабіць‑то? Сват слова парушыць захацеў. Мы‑колю, гэтаму волчонку, Оксанку хоча аддаць. Згаварыліся за нашай спіной.
  
  – Мыколе? Хрэсніку?!
  
  – Да Тарасу Опанасовичу подкатился і, мусіць, сторговал дзеўку. Мудант хрэнавы...
  
  – Вось дык так ! А што ж Оксанка‑то?
  
  – Крестничек пачаў абходжваць, – нахмурылася Сава, – зрабіў прапанову, учора ўжо ноччу... Оксанку я як дзеўку разумею. Колькі ёй саламянай‑то ўдавой хадзіць? Сама ўсё жыццё жыву – не жонка, не нявеста...
  
  – З табой мы ўладзіць пытанне, – цвёрда паабяцаў Кураў. – Оксанку прытрымаць трэба!
  
  – Мы з табой, ці што, прытрымаем? Юрко б прыехаў, тады вядома... Калі абяцаецца‑то?
  
  – Цяпер ужо хутка. Як шаман вырабіць чыстку, так і зьявіцца.
  
  Бабка носам завертела, быццам принюхивалась, – значыць, чым‑то была незадаволеная:
  
  – Чаго ён тады ў козлятнике адседжваецца? Няхай ідзе і ганяе нячыстую сілу!
  
  – Так стаміўся чалавек! Думаеш, лёгка са злымі духамі змагацца? Яны ж паболей фашыстаў...
  
  – Можа, дапамагчы яму?
  
  – Каму? – асалапеў Кураў.
  
  – Так шаману гэтага! Удваіх мы б хутка ўсю заразу пад адхон...
  
  – Ты што, камлать ўмееш?
  
  – Не ўмею, ды навучыцца доўга?
  
  – Тады ідзі, наясіся мухамораў і камлай!
  
  – Я што, казёл цябе, ці што, – мухаморы ёсць?
  
  – А ён есць, сам бачыў. Сырымі прама...
  
  – Навошта?
  
  – Барацьба са злымі духамі – гэта табе не рэйкавая вайна, – прабурчаў дзед. – Тут трэба магічнай выбухоўкай ірваць. Павінна быць, мухаморы магію якую даюць. Схадзі і запрасі, пакуль ніхто не бачыць.
  
  – Можа, хай пакуль там пасядзіць? – няўпэўнена прапанавала старая. – Харчоў яму знясу...
  
  – У хату кліч, сказаў! На маю палову. Ці сам пайду!
  
  – Добра ўжо, паклічу, – хутка пагадзілася Сава. – Толькі не да цябе, а да сябе. Не тое вы тут п'янстваваць пачнеце...
  
  
  Яна сунулася было на сваю палову, аднак вярнулася.
  
  
  – Ну што яшчэ? – панура спытаў Кураў. Бабка збянтэжылася:
  
  – Сцяпан Макарыч... Ты не злуеш, што парушыла мяжу? Усе з‑за свата!
  
  – Хрэн з ёй, з мяжой. Я ўжо сам думаў...
  
  Сава ў той гадзіну ж анучы з яго ног раскруцілі, на печку сушыць паклала. Даўнютка такой участливой не была, мабыць, з тых часоў, як пасля ранення долечивался ў палявым шпіталі.
  
  – Яго б у лазню спачатку, – нясмела прапанавала яна, – потым ўжо і ў хату можна...
  
  Пры раздзеле маёмасці лазня дасталася Саве, паколькі стаяла на расійскай тэрыторыі. Кураў ускочыў, з задавальненнем пацягнуўся:
  
  – І я б схадзіў... А тое, як якут, колькі гадоў не мыўся! У казённай гэта хіба мыццё? Пайду затоплю! Ты, Лізавета, шамана ў хату запрасі і пакармі.
  
  Ён пайшоў за агарод, лазню тапіць, Сава ж подойник ў рукі і зноў у козлятник – каза крычыць з апошніх сіл. Отомкнула замак, увайшла, бачыць – шаман уладкаваўся ў яслях і спіць, што цябе нованароджаны Хрыстос. І не дарма кажуць – у страху вочы вялікія: замест рагоў на галаве лысіна, тюбетейкой прыкрытая, а волосья венцам і такія доўгія, што скатались ў ледзяшы і тырчаць у розныя бакі. Калі дзеда Курова не стрыгчы, так яшчэ горш будзе. І на твар, здаецца, чалавек, толькі магутная барада не чесана, лясным смеццем набіта і тапырыцца, нібы рогожное мача. Увогуле, калі сонны, так і зусім не страшны гэты дзядуля...
  
  Будзіць яго не стала, вырашыла, хай ужо, пакуль лазня топіцца, паспіць стары, так прытаміўся; казу подоила, выпусціла ў загон і сама ў хату. Але козлятник не зачыніла і праз хвіліну пашкадавала аб гэтым. Толькі пачала цадзіў далей малако, як чуе – на дзядоўскай палове ціхі размову. Дыван у дзвярным праёме адкінула, а там народу поўна! З знаёмых – так толькі хроснік Колька Ваўкоў і сват Тарас Апанасавіч, астатнія – прыезджыя і, па ўвазе, начальнікі.
  
  – Гэта што тут за сход? – абурана спытала. – Сват, ты пошто без попыту людзей да мяне ў хату прывёў?
  
  
  А ён ад учорашняга прыпадку, відаць, адышоў, вясёлы і ўжо камандуе.
  
  
  – Дазвольце прадставіць гаспадыню хаты, – кажа, – Лізавета Трафімаўна. А гэта дэпутат Вярхоўнай Рады пан Кушнер і прадстаўнік прэзідэнта пан Гуменник. Ты ўжо прабач нас, будзь ласка. Па патрэбе ў госці да цябе наляцелі!
  
  
  Пан Кушнер знаёміўся з Савой, усміхаўся і одновре‑
  
  менно размаўляў па тэлефоне на мове, якім у мексикан‑
  
  пейскіх серыялах кажуць. А гэты хлыщеватый і чубатый Гумен‑
  
  нік быў, напэўна, з пахмелля – бабкін нюх не правядзеш –
  
  і толькі цяжка павёў чырвонымі вачыма ды няпэўна
  
  кіўнуў. Дременко ж, пэўна, думаў: зараз бабка будзе рада,
  
  што столькі начальства ў хату прывёў, пазнаёміў – і чакаў
  
  зваротнай рэакцыі, але Сава насцярожылася і пазірала на гасцей іс‑
  
  подлобья. Дэпутат ўжо глядзеў міма і балбатаў на нямецкай з
  
  нішчымнай рожай, разгульваючы па хаце, як у сябе ў Радзе, прад‑
  
  ставитель прэзідэнта таксама гаспадарыў – з‑за ложка аўто‑
  
  мат дастаў і сеў разглядаць. І другі мужык, да‑
  
  які ўвесь час пры ім, дзедаву каску прымерыў, а абодва такія
  
  задачливые, сабе на розуме.
  
  
  – Цябе, сват, я заўсёды гатовая прыняць, – строга сказала Сава. – А гэтыя што тут робяць? Мне ж усё адно – демутат, прадстаўнік. Я іншага дзяржавы грамадзянка! І наогул, у мяне на сёння кастрацыя прызначаная, хвермеры кабанчык прывязуць і чатырох бычкоў.
  
  Дременко, павінна быць, няёмка стала. Ён хуценька бабку пад ручку ўзяў і адвёў на яе палову.
  
  – Лізавета Трафімаўна, не обессудь ўжо, – ласкавы зрабіўся, – мы, уласна, не да цябе, а да Сцяпану Макары‑чу прыйшлі, з важнай справай. А ты кастрируй на здароўе.
  
  Толькі тут Сава і апамяталася: яны ж ладзяць паляванне, учора сват ледзь жывы быў, а ўсё пра мутанта талдычыў. А гэты самы мутант ў козлятнике спіць, не зачынены, і нічога не падазрае...
  
  – Не ведаю! – сказала яна. – Сцяпана Макарыча няма, нічога не ведаю.
  
  – А дзе ж ён?
  
  – Не дакладвае, – схітраваў. – Раніцай бачыла, хадзіў, бурчаў. Азірнулася – след прастыў.
  
  Сама ж думае: хоць бы яго чэрці не прынеслі! А яны прынеслі: дзверы адкрываецца, і дзед тут як тут, з пустымі вёдрамі, за вадой прыйшоў.
  
  – Вось і Макарыч! – узрадаваўся Дременко. – Мы да цябе цэлай дэлегацыяй!
  
  І тут жа на старухиной палове Ваўкоў з'явіўся, астатнія за перагародкай засталіся, примолкли і сядзяць.
  
  – Ну, хросны, расказвай! – прыспешыў Мыкола. – Знайшоў логава?
  
  Той весела так паглядзеў на гасцей, вядро пад кран паставіў, уключыў – терепение адчуваў:
  
  – Я падумаў, вы да бабкі на кастрацыю, каб без чаргі!
  
  – Мы на паляванне!
  
  – Ну глядзі! А то магу зрабіць па блаце. Ножыкам чык – і вольны! Ні табе клопатаў, ні табе клопатаў. Тры хвіліны балюча, а потым да смерці прыемна.
  
  – Сцяпан Макарыч, не томі! – не вытрымаў Тарас Опа‑насович. – Знайшоў?
  
  – Што яго шукаць‑то? – кажа раптам дзед. – Сягоння логава ў бабкі вунь, у козлятнике.
  
  Сава змярцвела на міг, а Дременко з Волкавым пераглянуліся і, падобна, прынялі дедовы словы за чарговую жарт.
  
  – Ведаю я гэтага мутанта, – усміхнуўся Тарас Опанасо‑віч. – Да чаго ж шкодны казёл у цябе, Лізавета Трафімаўна. Ён бо мне машыну пободал!
  
  
  Нагадаў, каб посговорчивей была.
  
  
  – Потым покалякаем, Сцяпан Макарыч! – зьнемагаў Ваўкоў, прытупваючы, нібы ў сарцір спяшаўся. – Справа сур'ёзнае.
  
  
  Кураў адно вядро набраў, іншае падставіў:
  
  
  – Раз вам гэтага не трэба, за іншага разлічвацца прыйдзецца.
  
  – У даўгу не застануся! – з гатоўнасцю выпаліў галава. – Мы з табой па‑свойску разлічымся!
  
  – Па‑свойску – гэта як? – Дзед стаў цягнуць гуму – набіваў цану. – Мутант – не мядзведзь у бярлозе, стварэньне рэдкая. Якіх прац варта было высачыць, успомніць якутскую тэхналогію...
  
  – Скажы прама, Макарыч, ты ў чым хочаш? У грыўнях або ў доларах?
  
  – У марках.
  
  – У якіх марках? Калі у нямецкіх, так і замест іх. еўра ходзяць!
  
  – У акупацыйных. Вы маю Кіеўскую Русь акупавалі!
  
  – За што я цябе люблю, хросны! – раптам захапіўся Мыкола і перастаў нагамі прасці доўгія зялёныя ніткі. – Не губляеш гумару!
  
  – Прабач нас, Сцяпан Макарыч. – Дременко абняў старога па‑па-сяброўску. – Сам разумееш, справа педантычнае, агалосцы не падлягае. Нам праз мытню ніяк нельга. Маскалі і так хвалююцца чаго‑то... Мы праз тваю хату пройдзем. – І зашаптаў: – За ўсе нязручнасці заплацім. Скажы, колькі.
  
  – Ды грошай‑то хутка шмат спатрэбіцца, – ухмыльнуўся Кураў. – Дорага ўсё сягоння, пенсіі не хопіць. А на кастрацыі шмат не зарабіць.
  
  – Што купляць сабраўся?
  
  – Не купляць – вяселле гуляць.
  
  – Чыю?
  
  – Ды хоць бы сваю. Мы ж з бабкай да гэтага часу не жанатыя.
  
  Сава такое пачула і зноў – вусны трубачкай і вочы вытаращила так, што на лбе быццам бы нават щелка ўтварылася. Запознена рот прыкрыла, адвярнулася і сказала ўжо бурклівым голасам і строгім:
  
  – Ўнука жаніць будзем. Ці ты забыўся, сват?
  
  – Дзе ўнук‑то ваш? – насцярожыўся Дременко і агледзеўся.
  
  – Прыедзе хутка, – упэўнена заявіла Сава. – Не ведаю, якой валютай заплаціш, а трымай марку, Тарас Апанасавіч.
  
  
  Дременко з Волкавым пераглянуліся і адвярнуліся ў розныя бакі.
  
  
  – Мы яшчэ погутарим на гэты конт, – зашаптаў галава, косячыся на перагародку. – Пазней абмяркуем... Ты праход дазваляе праз хату?
  
  – Колькі вас?
  
  – Цяпер я пайду і са мной Мікалай Сямёнавіч і бать‑да Гуменник з целаахоўнікам. А пан Кушнер назад у рэзідэнцыю вернецца, як праводзіць.
  
  – І назад, калі?
  
  – Я застануся, а яны вернуцца за амерыканцам.
  
  – Дорага табе абыдзецца, сват! За кожнае перасячэнне мяжы плаціць трэба. Рынак!
  
  – Нам грошы патрэбныя! – встряла бабка Сава. – Не обессудь ўжо, сват. Цябе б і так пусцілі, а ты чараду вядзеш... Аксану за Юрко аддаць не перадумаў?
  
  
  Ад прамога пытання Тарас Апанасавіч аж таму шатнулся:
  
  
  – Тая, ты шо, Лізавета Трафімаўна?...
  
  – І праўда, Лізавета, не час, – выручыў яго Кураў. – Прыбудзе Юрко, тады і пагаворым. Мы са сватам пойдзем на другую заставу, вывучаць план палявання на мясцовасці. А ты пакуль за лазняй пригляди. Ды перш казла замкні! А то людзям праходу ад яго няма.
  
  – Ой, і праўда! – спахапілася яна. – І што да цябе, сват, Сцёпка прыстае?
  
  Выскачыла на двор і толькі павесіла замок на козлятник, як знутры нягучна пастукалі, быццам казёл рагамі. Аднак голас быў не казліны:
  
  – Ыррын баба...
  
  – Памаўчы! – гучна прашаптала Сава. – Цяпер паляўнічыя пройдуць – выпушчу...
  
  А тыя ніяк з хаты не выходзяць, праўда, раяцца. Шаман ж мацней стукае:
  
  – Батур тыала хотун! Айбасы кириккитте!
  
  – Ды сядзі ты! – прыкрыкнуў бабка. – Пачуюць, дык будзе табе айбасы. Цябе ж лавіць прыйшлі!...
  
  Няпрошаныя госці нарэшце‑тое вываліліся з хаты, але не адразу пайшлі за вароты, а чаго‑тое заколобродили па двары. І сардэчна, што недоенная каза аралы і казёл ёй зрэдку паўтараў – так, здаецца, цэлы хор атрымаўся.
  
  – Ідзіце‑ка вы хутчэй! – крыкнула Сава. – Казёл ломіцца, не удержу!
  
  
  І дзед прыспешыў:
  
  
  – Хутчэй, панове! Вырвецца – усім кірдык будзе! Шаман і сапраўды ўжо ламаў дзверы і рыкаў:
  
  – Арыкарры саррылах! Айбасы урул тирриях!
  
  Далей наогул неразборліва. Добра, Дременко з казлом быў знаёмы, таму паварушыў начальства і павёў у завулак следам за Куровым. Аднак Волкаў, які ішоў замыкаючым, што‑нешта западозрыў і азірацца стаў. Шаман жа разышоўся і давай тупаць, у бубен біць.
  
  – Ойху! Ойху! – заблеял аднак па‑козлинному. – Біз‑ды айбасы! Ойху!
  
  Мыкола ў проулке ўстаў і вуха навастрыў і яшчэ каму‑той замахаў рукой, але Кураў вярнуўся і пацягнуў хрэсніка за сабой.
  
  А шаман ў козлятнике ў раж увайшоў – віскоча, шыпіць, скача, ажно сценкі трасуцца. Каза з казлом нават заціхлі ад такога канцэрту. Мабыць, хвілін пяць скакаў і крычаў, а потым раптам захрыпеў, забіўся і верш. Сава памарудзіла, замак зняла і, крадучыся, зазірнула: ляжыць дзядуля на саломе, выгінаецца, нібы ад падучкі, і ўжо не дыхае.
  
  – Бацюхны!
  
  А той подрыгал яшчэ нагамі і зусім разьмякнуў. Старая вецер / духавог‑ринарша на скоцкі склон за сваё жыццё наглядзелася і тут адразу зразумела – здох шаман‑тое! Хоць і боязна, ды наблізілася, пульс на запясце пощупала, набралася адвагі і да грудзей вухам прытулілася – не б'ецца сэрца!
  
  
  Пена на вуснах, і ўсе тры вочы закаціліся...
  
  
  – Ты чаго гэта, дзядуля? – нагой попихала, патрэсла за плечы. – Хто ж будзе злых духаў ганяць?
  
  
  Шаман ўжо, як кісель, вадкі стаў і расцёкся па саломе.
  
  Сава ўскочыла ў хату. Тэлефон ёй, як ветэрану партызанскага руху, даўно паставілі, але вечна што‑то ў ім замыкаў – куды ні тэлефануеш, усё на свінарнік трапляеш. Раза з дзясятага адгадаць‑тое было можна і ў «хуткую» патрапіць, ды бо каму папала не скажаш, што ў цябе ў козлятнике мутант або шаман памёр, трэба Аксане паведамляць. І толькі Лізавета Трафімаўна праз дзедаву палову выйшла на Украіну, бач, – а яна ўжо да хаты бяжыць, з баульчиком, і халацік лунае на ветры.
  
  
  – Што ў вас здарылася, бабуля? – Задыхаліся, вочы трывожна бегалі. – У тату зноў прыпадак?!
  
  Сава раптам збянтэжылася: як сказаць‑тое, што ў іх ў козлятнике не проста чалавек – якуцкі шаман, якога ўсе за мутанта прымаюць, і яшчэ да ўсяго цяпер нябожчык. Спалохаецца, чаго добрага...
  
  – Мы‑то ўсе жывыя, слава богу...
  
  – Я ж адчуваю! – выпаліла Аксана. – З кім‑то бяда! Прама сэрца працяла! Вы што‑нешта хаваеце, бабуля!
  
  – Ты толькі нічога не бойся... – Бабка пацягнула яе за сабой. – Пойдзем, сама глянеш. Доўга распавядаць! Яму патрэбна рэанімацыя.
  
  – Каму?
  
  – Чалавек ён, чалавек, я разгледзела. – Праз хату правяла і да адрыны. – Толькі ў шкуры апрануты і нячэсаныя, няголены. Шаман, я іх у Якуціі бачыла.
  
  – Шаман?
  
  – Старэнькі, можа, крыху маладзейшыя Сцяпана Макары‑ча. І не страшны, калі прыгледзецца. У бубен біў‑біў, крычаў‑крычаў, а потым нагамі подрыгал і памёр. Можа, мухамораў пераеў? Пена пайшла...
  
  І дзверы козлятника расчыніла перад ёю. Думала, хоць здрыганецца ад нечаканасці – ані! Адразу ж да шаману схілілася і смела так рукой горла мацаць – павінна быць, пульс. Потым вгляделась і адскочыла:
  
  – Юрко?!
  
  
  Шаман як пачуў яе голас, так адразу тузануўся і сеў...
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  Кураў вярнуўся з другой заставы ўжо пад вечар у вясёлым настроі і бравурном, нягледзячы на вечны недасып. І застаў у хаце нязвыклы, накшталт як перадсвяточны, перапалох: старая з Аксанай мітусіліся на кухні, варылі, пяклі і луналі. Аднак нібы не рыхтаваліся да ўрачыстасці, а да памінак: ўсё рабілі моўчкі, вочы ў абодвух былі чырвоныя, зареванные, насы вспухшие. Сава моўчкі праводзіла позіркам свайго хрэсніка, які ішоў у кампаніі бацькі Гуменника, і калі тыя схаваліся за дзвярыма на ўкраінскай тэрыторыі, так дзеда стриганула вачыма, што выразна пачуўся яму пстрычка нажніц. Аднак нават словам не абмовілася, а Аксана проста вочкі потупила і часцей зарабіла нажом на апрацоўчай дошцы.
  
  У былыя гады, калі Кураў заставаў старую ў такім неприветливом стане, то ўжо ведаў, што ў яе празмернасць прэтэнзій да яго, прычым часцей неабгрунтаваных, таму не стараўся апраўдацца ці як‑тое улагодзіць. Наадварот, незалежна ад настрою, напускаў на сябе злосны выгляд і ім, нібы клін клінам, выбівалаў яе незадавальненне.
  
  І цяпер падумаў, што гады расстання наўрад ці змянілі характар іх адносін, таму не стаў пытацца, у гонар чаго гэта гэтак журботныя падрыхтоўкі, а акінуўшы позіркам жанчын, панура спытаўся з парога:
  
  – Лазня гатовая – няма?
  
  Некалькі гадоў таму Сава як ветэран займела сабе ўстаўныя сківіцы. Трэба сказаць, вельмі разумныя, бо калі яна злавалася, то роўныя, голыя зубы ўвесь час наравілі выпасці з рота. А каб не здарылася канфузу, бабка пачынала іх подсасывать, і гэты гук цяпер здаўся злавесным шыпеннем змеі.
  
  – З'явіўся! Лазню яму! Можа, яшчэ тваіх пристебаев з
  
  
  НАТЫ папарыць?
  
  І з нянавісцю зірнула на дзверы, за якой схаваліся Ваўкоў з бацькам Гуменником. Дзед думках замітусіўся, але вонкава сабе не змяніў.
  
  
  – Не шалі, Лізавета, – сказаў, быццам ледзяной вадой абліў.
  
  – Ты згубіў Юрко! Ірад треклятый... Каб цябе ў труне куляцца, калі памрэш!
  
  – Покувыркаться я і ў труне не супраць, – асцярожна з'едліва сказаў Кураў, стараючыся адгадаць, што ж адбылося. – Калі толькі з табой. Ды думаю, у адной свідравіне нам цесна будзе.
  
  – Не лайцеся, бабуля, – нечакана заступілася Аксана. – Толькі быццам бы памірыліся... Што цяпер? Відаць, лёс такі...
  
  
  Сава ўсхліпнула, і слёзы, што загінулі на распаленую патэльню, засквірчэлі.
  
  
  – У гэтых самых... у сириалах кажут... То сынок згубіўся, ці то яшчэ якой дзіця сховался. Ці выкралі... Калі знаходзяцца, то прыгожыя, здаровыя... А які наш?...
  
  – Гэта толькі ў серыялах, – уздыхнула Аксана. – У жыцці вунь як абарочваецца...
  
  – Можа, обозналась? – безнадзейна спытала бабка. – Можа, зацьменне ў цябе?
  
  – Ужо лепш бы зацьменне. – Аксана разваліла цыбуліну нажом і пачала шаткаваць. – Вачам не веру, а сэрца не падманеш...
  
  Ад іх недоговорок у дзеда раптам левую руку запаліла, нібы чырвоны вугаль схапіў: няўжо Юрко аб'явіўся?!
  
  – Вы што, як на пахаванні?! – зароў ён. – А ну, змоўклі абодва! Аплакваюць!
  
  Яны і сапраўды на хвіліну абмяклі, і Кураў паспеў разглядзець, што ўжо гатовыя стравы ніяк не падобныя на памінальныя, па меншай меры рысу з разынкамі няма і разам з лыжкамі, відэльцы раскладзены, якія па звычаю не даюць – каб нябожчыка не калолі. А вось салат усялякіх ўжо даволі парэзана, і яшчэ габлююць, і галоўнае, ужо выстаўлена на стол откопанная бабкай і старанна отмытая чвэрць з горилкой і падарункавыя за ўдарную працу ў справе кастрацыі і абнасеньвання крыштальныя чаркі.
  
  
  Значыць, Юрко прыехаў!
  
  Па любому іншаму нагоды Сава ні за што не выставіла б. Стрымліваючы ўнутраны клекот, дзед ляніва сунуўся ў бабкіну святліцу, потым, не спяшаючыся, схадзіў і зазірнуў у сваю будку за печкай – унука нідзе не было. Аксана заўважыла яго пошукі і прамовіла не гледзячы:
  
  
  – У козлятнике ён. Не ідзе ў хату...
  
  – Дрэнна клікала!
  
  – На каленях ўмольвала! А ён мармыча, нічога не разумею. – Аксана падняла галаву – у вачах стаялі слёзы, нос чырвоны.
  
  – А што равеш‑то? Радавацца трэба!
  
  – Гэта я ад лука...
  
  А бабка ўжо не ведала, чым заесці Курова, і прывяла довад, зусім ужо неразумны з яе боку:
  
  – Эх ты, яшчэ дзедам называешся. – Яна смажыла любімыя Юрком яечныя аладкі. – Роднага ўнука не прызнаў... «Шаман, шаман!» Сэрца ў цябе няма! І нюх страціў!
  
  – А ты‑тое прызнала? – не стрымаўся ад унутранай радасці Кураў. – Хто надоечы прыбег – «муданта спойма‑ла!»? А хто лукошком па мордзе яму? Маўчала б ужо лепш.
  
  – Хоць бы войкнуў! Узрадаваўся!
  
  – Што мне ойкать? – усміхнуўся дзед і схлусіў на хаду: – Я як Юрко сустрэў на другі заставе, так адразу і пазнаў!
  
  – Даведаўся?! І не сказаў?!
  
  – Знарок не сказаў... У самой, ці што, вачэй няма? Вось і праверыў тваё жаночае нюх...
  
  А сам у той момант з жахам падумаў: што ж гэта сотворилось з унукам, колі з здаровага, румянага хлопца ператварыўся той у гарбатага старога?
  
  
  Саве запярэчыць было няма чым.
  
  
  – Усё жыццё мяне падманваў, – паскардзілася Аксане. – Хоць б у старасьці пашкадаваў...
  
  – Думаў паберагчы цябе, дурніцу, – прабурчаў Кураў. – Ды Оксанкины нервы. Яшчэ напугаетесь...
  
  
  Аксана раптам кінула нож і ўткнулася ў фартух.
  
  
  – Зводзіць яго ў лазню, Сцяпан Макарыч. Можа, адмыць ды пагаліцца – нічога не будзе... Можа, обвыкнусь! – І зараўла, цяпер ужо не ад лука.
  
  – Хопіць выць! – загадаў дзед. – Лазню‑тое истопили?
  
  – Выстывает ўжо, падкінула нядаўна. – Сава присосала сківіцы і пайшла на сусветную. – Юрку я бялізну прыгатавала... Так бо не жадае ісці, забыўся, мусіць. Яны бо ў Якуціі там лазняў не ведаюць.
  
  – Нічога, успомніць... А дзе маё бялізну?
  
  – А яно ў цябе ёсць? У апошніх кальсон мотня дрань.
  
  – Не дрань. Гэта для павышэння боегатоўнасці.
  
  Дзед яшчэ для парадку пакруціўся па хаце, узяў нажніцы, брытвавы прыбор, пасля чаго дэманстратыўна, пад маўклівым позіркам старой хаваючы дрыжыкі ў руках, адліў гарэлкі ў падлогу‑літровы слоік.
  
  – Аладкі вазьмі, – сказала Сава і зноў заплакала. – Можа, успомніць, так паесьць... Ад гора‑тое, гары. Дачакаліся ўнука!
  
  Кураў узяў каганец з аладкамі, пад шумок прыхапіў крыштальныя чаркі, маласольных агуркоў і, не спяшаючыся, выйшаў на вуліцу.
  
  Юрко сядзеў у яслях, па‑турэцку склаўшы ногі, і задуменна церабіў свае злямчаную патлы.
  
  – Ну што, ўнучак, пайшлі ў лазню? – прапанаваў дзед весела, а ў самога кошкі на душы заскрэблі – можа, таму, што адкрыты быў толькі адзін, трэці, вока у ілбе.
  
  
  Пры ўсім жаданні прызнаць у гэтым істоце роднага ўнука было немагчыма...
  
  
  – Адышоў сахам кургыттара, – зачаравана прамовіў унук. – Арсан Дуолайя бар, айбасы кириккитте.
  
  – Давай спачатку ў лазню. А потым усе твае айбасы і кі‑риккитте.
  
  
  Унук адкрыў ўсе вочы і сказаў як‑то асуджана:
  
  
  – Дыд Курэй... Адышоў сахам.
  
  
  Кураў разгублена прысеў на край ясляў:
  
  
  – Хто адышоў‑то?
  
  – Юрко адышоў сахам кургыттара. Алмас як! Тундара, ятимать.
  
  – Ды наплюй ты на алмазы! Жывы вярнуўся, і добра. Вось дрэнна – мову родную забыў.
  
  – Ызык сапыл... Адышоў.
  
  
  Дзед спахапіўся, прыбудаваў чаркі на бубне і наліў гарэлкі:
  
  
  – Давай вып'ем за сустрэчу! І не хвалюйся. Адышоў, адышоў... Ды не адышоў! А мову мы вывучым! Вось зараз і пачнем. Трымай чарку!
  
  Юрко чарку ўзяў, панюхаў і грэбліва, як‑то па‑сабачыя отфыркнул пах, з-за чаго бородища яго заварушылася як жывая:
  
  – Айбасы!
  
  – Так, хлопец, моцная! – узрадаваўся Кураў. – Гарылка называецца, памятаеш? Вогненная вада?
  
  – Моры... морилка, – прамямліў ўнук. – Злы дух, аднак...
  
  – Не морилка, а гарылка!
  
  – Корилка...
  
  – Вось! Здольны ты да моў! Гэта трэба – алмазаў не знайшоў, а шаманскую мову вывучыў. Там што, таксама прымушаюць дзяржаўны мову вучыць?
  
  – Учиннаах лабба урун!
  
  – А, зразумеў! Значыць, хто не вучыць, той не есць... Ну, з свиданьицем, ўнучак!
  
  
  Унук перакуліў чарку і не паморшчыўся. І нават не закусіў.
  
  
  – На вось, трымай агурок! Малосолок, ты любіў калі‑то... Гурки?
  
  – Курку, – паказаў Юрко пустыя, дзіцячыя дзясна. – Супу як, ссынка, ятимать. Долгунуну сохнуць!
  
  – Цынга, – здагадаўся дзед. – Аладкі бяры, горяченькие яшчэ. І жаваць не трэба. Ведаю, што такое цынга...
  
  Юрко баязліва сунуў оладышек ў рот, дзе‑як пастроў ў роце і праглынуў.
  
  – Санаабар. – Ён устаў і асцярожна вызваліў бубен. – Юрко шаман уркиях. Айбасы кириккитте.
  
  – Пачакай, ты куды? А ў лазню?
  
  – Батур тыала хотун.
  
  – «Тыала хотун» – гэта як разумець? Цела хочаш, ці што ? Гэта значыць бабу?
  
  – Батур тыала хотун! – захваляваўся ўнук. – Тыала... Дыала... Дыэла!
  
  – А‑а, вялікага справы хочаш?
  
  – Тыала, тыала! Арсан Дуолайя бизда тыала!
  
  – Ведаеш што, – Кураў ўстаў, – спачатку ў лазню. Зразумеў? Цябе Аксана колькі гадоў чакала ? А ты зьявіўся і давай ганяць злых духаў? Пра нявесту забыўся? У цябе зараз галоўнае справа Аксану зноў заваяваць. Вось дзе прыйдзецца шаманіць! Яна вунь раве ад твайго выгляду. Ты на сябе‑то паглядзі?
  
  – Окосана, Окосана... – прастагнаў Юрко. – Окосана, юрюнг айны тойона!
  
  – «Юрюнг» – гэта як разумець? Сонца, ці што?
  
  – Сонца юрюнг! Юрко – тундара каюк.
  
  – Пропарю цябе ў лазні, адмыю, побрею... І ты засверкаешь!
  
  
  Унук сарваў цюбецейку і паказаў шырокую лысіну:
  
  
  – Юрко – айбасы, кудуря як. Супу ссынка – як, ал‑мас – як.
  
  – Ну што ты разъякался? – застрожился дзед. – Хрэн з ёй з лысінай! Падумаеш, зубоў няма... Ты на мяне паглядзі! Валасоў – на адну бойку не хопіць, і ўстаўныя сківіцы. А бабка ўсё роўна любіць!
  
  – Хатыныны, кубатыныны... Окосана – юрюнг! Чоорон вюрюмечи!
  
  – Вось адразу пасля лазні і станем у сваты! Раз яна цябе да гэтага часу – вачэй зачараванне... Ці разлюбіў?
  
  – Ноукагай лабба... Окосана! Кюньрулех ырыатын!
  
  – Калі не разлюбіў – у лазню і сваты! Падумаеш, кучараў ў яго няма! Дзеўкі нас не за кучары любяць! І ў рот ўсяк глядзець не стане. Ты ёй, можна сказаць, падарунак лёсу! А падоранаму каню ў зубы не глядзяць.
  
  Юрко нечакана завыў па‑воўчыя, хістаючыся ўзад‑наперад. Дзед здзіўлена адступіў:
  
  – Ты чаго гэта?
  
  – Тундара Юрко, каюк...
  
  – Ды ў кириккитте тваю маці! – залаяўся Кураў. – Дрэнна я цябе, малога, лупцаваў. Равеш, як баба! Дзеўка высах‑лася па ім! Няма, вядома, не тое каб иссохлась... Нават наадварот! А ён у тры ручая галосіць! Сказаў – у сваты пойдзем! Куб ытыны! Зразумеў, хрэн нямыты!
  
  – Аднак сахам...
  
  – Чаго не зразумеў? Жаніць цябе буду! Заўтра ж і вяселле згуляем!
  
  
  Юрко яшчэ мацней згорбіўся:
  
  
  – Лазня хотун, аднак... Морилка хотун... Саватать – як, сывадьба – як.
  
  – Ты што, не хочаш ажаніцца?
  
  – ...Бабы ыррын аллас хотун.
  
  – Каго!? – здзівіўся дзед. – Старую замуж узяць? Табе што, аднаго мала ў хаце? Вунь сядзіць, як сава, надзьмутая... «Бабы ыррын»! Я тыя дам бабульку! На Аксане жаніць буду!
  
  – Окосана – сонца. Хатыныны тазыстыллар! Юрко – дыд, супу як...
  
  – Што ты заладил! – Кураў пацягнуў яго за драный рукаў малицы. – Пайшлі парыцца! Цяпер мы з цябе такога парубка зробім! Сам як алмаз засверкаешь! Усе дзеўкі абавязку‑нуну сохнуць!
  
  – Саватать Окосану як. Алмас зіхаціць – бар! Башка зіхаціць – бизда. Тыала хотун!
  
  Стол быў даўно накрыты на дзядоўскай палове, аднак замест святочнага прадчування ў хаце вісела напружаная цішыня і разам з прыцемкам станавілася яшчэ і трывожнай. Лізавета Трафімаўна з Аксанай прывідамі блукалі па хаце, ад акна да акна, кожная ва ўласных думах. І толькі ўздыхалі амаль ва ўнісон і з-за чаго‑тое чихали адначасова, жадаючы адзін аднаму здароўя. А чых, як вядома, справа промыслу божага і існуе, каб пацвярджаць альбо адмаўляць таемныя думкі. Падумала, да прыкладу: «Ну, сёння пенсію прынясуць», – і тут жа чхнуў – значыць дакладна, чакай паштальёна. Ці суседка прыбегла і давай пра дзеда Курова апошнія плёткі вывальвае, а на самым галоўным раптам ні з таго ні з сяго нос засвербило і чых дапек: няцотная колькасць разоў – праўда, цотная – хлусня. І калі такім чынам прыслухоўвацца да ўласнага арганізму, так і варажбіткі не трэба.
  
  – Што‑то доўга няма, – прамовіла Сава. – Баюся, як бы не угорели...
  
  
  І абодва чхнуў па два разы.
  
  
  – Хай парацца, – сказала Аксана. – Раптам і праўда дапаможа... Ён жа яшчэ малады. Але ўсе органы як у старога. Стэнакардыя, павялічаная печань, і вырас горб...
  
  – Так ён што? Паміраў ў козлятнике‑то?
  
  – Я не зразумела. Як быццам спаў.
  
  – Як спаў? Пульса няма, і не дыхаў.
  
  – Ён бо шаман, у іх бывае...
  
  – Ох, а я напалохалася! А цябе пачуў, так адразу і уваскрос! Ты яго fix, fix! Учора бацьку з таго свету вярнула, сёння Юрко. Ты ж не дзеўка – рэанімацыя хадзячая.
  
  – Чым яго лячыць, бабуля? У мяне адзін ёд...
  
  – Иодом fix, худое, а лекі. Вунь нават радыяцыю лечыць.
  
  – А гэты трэці вачэй! Што з ім‑нешта рабіць?
  
  – І хай будзе! Чаго вачэй‑то табе?
  
  – Гэта ж ненармальна, паталогія...
  
  – Зашыць‑то нельга? – знайшлася Сава. – Кетгутом?
  
  – Я пластычных аперацый ніколі не рабіла, – збянтэжана паскардзілася Аксана. – І абследаваць трэба спачатку...
  
  – Ды нічога, не такая ўжо і бяда, гэты вачэй. Кепку яму грузінскую купіш, на лоб надвинет, і не відаць будзе. Заадно і лысіну прыкрые...
  
  – Ой не ведаю, бабуля... Баюся, не змагу я прывыкнуць. А горб?
  
  
  Сава опечалилась:
  
  
  – З гарбом горш... Вось раней шаманы па тэлевізары шаманили, памятаеш, – два хахла? Так можна было лячыць. Я нават парасят да тэлевізара цягала. Ад паноса дапамагала добра. Кажуць, у жонкі Кацяня цяжарнасць рассмакталася.
  
  – Нічога ў яе не рассмакталася, нарадзіла дзяўчынку.
  
  – Ты не ведаеш, чаму забаранілі?
  
  – Ды яны гэтыя апынуліся... шарлатаны... – сказала Аксана і чхнуў адзін раз.
  
  – Цяпер нават ваду не зараджаюць...
  
  – І шкада яго. Столькі гадоў чакала. Ён жа шукаў мяне, таму і казалі, быццам мутант на жанчын палюе. А знайшоў – я яго баулам, у твар... Так сорамна зараз! І чаму тады не пазнала?
  
  – Круглымі суткамі па выклікам бегаеш... – Сава на міг задумалася, успомніла: – Бывала, мужа роднай не даведаешся. І гадаешь: што гэтаму мужыку трэба – ноччу прыстае? Усё – днём, а ноччу...
  
  – А тут – як сардэчны ўкол! Падумала: тату зноў дрэнна! Або вам. А ўвайшла ў козлятник... Ляжыць, родны...
  
  – Нічога, дачка, – страпянулася Лізавета Трафімаўна. – Полечишь, паходзіш за ім, глядзіш, і паправіцца. Я ж свайго таксама спачатку выходзіла, потым ужо ўзяла... А які дастаўся, ведаеш? Гэта цяпер выхваляецца: я, дыверсант маскоўскі, вучоны! А сам на сваёй жа міне падарваўся... Казала яму: пойдзем назад – паставіш. Хіба паслухаў? І сам напароўся. Рэшата‑рэшатам – міна‑тое накіраванага дзеяння, саперный кулямёт. Можна сказаць, у падол сабе склала, што засталося, разам з асколкамі. І прынесла... А паглядзі на яго! Да гэтай пары якой бравы. Бач, кажа, для баявой гатоўнасці кальсоны парваў...
  
  – Прыйдуць з лазні, вы, Лізавета Трафімаўна, святло не ўключайце, – папрасіла Аксана. – У цемры пасядзім.
  
  – А што так?
  
  – У цемры ён, здаецца, не такі страшны. Каб попривыкнуть...
  
  – Добра і ў цемры, – пагадзілася Сава. – Міма рота не пранясём.
  
  – Коркі выкруціць трэба, а то дзед ўключыць незнарок. Бабка раптам адскочыла ад акна на дзядоўскай палове:
  
  – Толькі гэтага не хапала! Хрэсніка нялёгкая нясе! І не адзін, з мужыкамі...
  
  Аксана кінулася да акна: з пад'ехала машыны выгрузіліся акрамя Волкава яшчэ чацвёра – амерыканец з перакладчыкам і бацька Гуменник з целаахоўнікам. Усе апранутыя ў летні камуфляж і са зброяй – на паляванне за мутантам сабраліся!
  
  – Не прапушчу! – прашаптала Сава. – Няхай ідуць праз мытню! Знайшлі акно на мяжы!
  
  – Яны праз мытню не пойдуць, – запярэчыла Аксана. – Нелегальная у іх паляванне... Давайце хутка прапусцім, і не‑хай валяць.
  
  Бабка і адказаць не паспела, як у дзверы з украінскага боку асцярожна пастукалі.
  
  – У нас усе дамы! – з'едліва сказала Сава. – Няма чаго па начах біцца!
  
  – Адчыняй, хросная, – пачуўся голас Мыколы. – У нас са Сцяпанам Макарычем дамоўленасць.
  
  – Нічога не ведаю!
  
  – Пры табе ж было!
  
  – Не памятаю!
  
  – Перад амерыканцам няёмка, – паскардзіўся хроснік. – Я ж яго на мутанта вяду, на паляванне. Вельмі важны чын, сэр Джон клічуць.
  
  – Сыр?
  
  – Не сыр, а сэр, хросная. Містэр Странг! А з ім бать‑да Гуменник, прадстаўнік прэзідэнта.
  
  – Якога прэзідэнта?
  
  – Украінскага, ды ты яго бачыла раніцай.
  
  – І што, прэзідэнта з сабой цягнеш?
  
  – Ды няма, яго прадстаўніка! Сава неахвотна прыадчыніла дзверы:
  
  – І абавязкова праз нашу хату?
  
  – Ды яны ж як дзеці, – зашаптаў Ваўкоў, – ім усё экзотыку падавай. Расея для іх краіна загадкавая, вось і прыходзіцца выдумляць...
  
  – Ды пусціце іх, бабуля! – параіла Аксана і шмыгнула за печку. – А то нашы з лазні пойдуць...
  
  
  Бабка неахвотна расчыніла дзверы.
  
  
  – Кантрабандысты, – прабурчала. – На муданта яны сабраліся! Ох, і безгаловы ж ты, Колька! Увесь у бацьку... Назад як хочаце!
  
  У гэты час за спіной мытніка паўстаў амерыканец і, выкінуўшы наперад рукі, забубніў што‑то на англійскай, нямала изумив Саву: быццам здалося – міласціну просіць. Але газета перакладчык быў тут як тут.
  
  – Добры дзень, старая руская лэдзі, – прогнусавил ён. – Як у вас выдатна. І гэта рускае гасціннасць. Ужо і стол накрыты.
  
  Амерыканец з ходу сеў на гаспадарскае месца, і няма б наліць у чарку, а схапіў чвэрць і да горлышку прыклаўся. Ды ледзь не задыхнуўся, вылупіў вочы і прахрыпеў што‑тое.
  
  – Гэта выдатны віскі, – відавочна спорол адсябяціну перакладчык, спрабуючы перахапіць бутэльку. – Я адчуваю смак Расеі!
  
  – Рашэн бутилка! – з захапленнем дадаў амерыканец, трасучы чвэрцю. – Бул‑буль і абове!
  
  Сава толькі рот прыкрыла, разяўлены ад абуранага здзіўлення. Сказаць нічога не паспела, як Джон паклаў сабе ў талерку салаты аліўе і стаў прагна закусваць. І закусіўшы, без усялякіх комплексаў махнуў рукой.
  
  – Ўваходзіце, спадары! – сказаў перакладчык, наліваючы сабе гарэлкі. – Размяшчайцеся. Я вельмі люблю рускую кухню... Павінен адзначыць, містэр Ваўкоў, вы выдатна падрыхтавалі паляванне. Вячэру на мяжы. Арыгінальная думка.
  
  – Не забудзь нагадаць пра гэта пану Кушнеру, – панибратски сказаў Мыкола. – Для мяне гэта важна, Джон.
  
  Аксана, даведаўшыся, што Юрко мухаморы есць, зрабіла іх некалькі штук з памідорныя капялюшыкаў і вараных яек, начыненыя цёртым хрэнам, ды ўпрыгожыла імі ўсе салаты. А гэты Джон падчапіў адзін, схаваў у рот – спадабалася. І за другім пацягнуўся!
  
  – Містэр Странг абавязкова нагадае, – адазваўся перакладчык, хоць амерыканец маўчаў з набітым ротам і, відаць, атрымліваў задавальненне.
  
  – Ды што ж гэта такое? – пралепятала што бачыла віды Сава. – Ты каго прывёў, Мыкола?
  
  Уся каманда расселася за сталом – накрыта было як раз на чатыры персоны, зазвінела посудам, а Ваўкоў замітусіўся каля бабкі:
  
  – Пацярпі, хросная. Была дамоўленасць... Пашанаваць трэба замежніка. Усё ўзгоднена.
  
  
  Амерыканец ж пстрыкнуў пальцамі.
  
  
  – Перакладаю для старой лэдзі. – Газета хапануў чарку і папросту зжор апошні мухамор з салаты. – Мяне завуць Джон! Я вялікі спецыяліст у галіне прадуктаў харчавання і прыгатавання розных страў. Валодаю тонкімі смакавымі пачуццямі і сам ўмею гатаваць.
  
  – Нічога не разумею, – бабка толькі галавой пакруціла, – гэта як называецца?
  
  – Калі не разумееце па‑руску, паспрабую перавесці на ўкраінскую, – спакойна прамовіў перакладчык. – Пан Джон разумиет харч і гарно харчится.
  
  – Гэта я зразумела... А што ён за стол сеў няпрошаным? І з усёй бандай?
  
  
  Джон яшчэ раз прызыўна махнуў рукой:
  
  
  – Не саромейцеся, спадары. Містэр Ваўкоў, прашу. Хачу выпіць за ўдалую паляванне. За будучую паляванне!
  
  Мыкола ўзяў зэдлік і сеў побач, дакладна адчуваючы раптоўны ўздым духу, локцем піхнуў перакладчыка:
  
  – Скажы яму! У Расеі любяць амерыканцаў. Гэтая вялікая краіна вартая пераймання.
  
  – Расія вартая пераймання? – непрыязна перапытаў той.
  
  
  Мыкола злёгку збянтэжыўся:
  
  
  – Хацеў сказаць – Штаты. Злучаныя... Перакладчык схіліўся да яго і прашаптаў:
  
  – Ты асабліва‑то не нагінайся. Пацягнеш коўдру на сябе – сам голы будзеш...
  
  Ён яшчэ чым‑то хацеў прыгразіць, аднак містэр Странг замахаў рукамі, нібы дырыжор, жадаючы пагасіць усялякія гукі.
  
  – Ваў! Што ж вы, старая лэдзі? – тут жа спытаўся газета, між іншым, разліваючы гарэлку. – Неадкладна крэсла нашай цудоўнай гаспадыні. Прашу! Мне будзе прыемна ў вашай кампаніі. Люблю добрых бабулек. Ад іх заўсёды зыходзіць мінулы сэксуальны вопыт. Настальгічныя ўспаміны робяць іх нечакана прывабнымі.
  
  – Госпадзе! – узмалілася старая камсамолка‑партызанка. – Выратуй маю душу грэшную... Што ж гэта адбываецца?
  
  – Сидай за спильне харчування, бабка, – пераклаў той на «мову». – І пидхарчись зо мною.
  
  
  Аксана ўжо вытрываць такога ніяк не магла і выйшла з‑за печкі.
  
  
  – Гэта што такое?! – звініць голасам спытаўся яна. – Быццам для вас тут прыгатавана! Наляцела саранча! Ты, Мы‑кола, хоць адзін мову розумиешь? Уводи банду неадкладна! Гэць адсюль!
  
  
  Амерыканец павольна ўстаў, твар выцягнуўся ад захаплення і захаплення.
  
  
  – О, выдатная лэдзі, – сумна сказаў перакладчык, – і вы тут. Як я рады нашай новай сустрэчы. Я зачараваны табой. Усе гэтыя доўгія гадзіны я думаў толькі пра цябе, мая крошка. І стаў вывучаць рускую мову. Каб разумець цябе без перакладчыка.
  
  
  Але Аксана засталася непахіснай:
  
  
  – Скажы яму, каб вымятаўся адсюль!
  
  Містэр Джон лепятаў што‑тое невыразнае, і, відаць, пачуцці ў яго ў тую хвіліну былі шчырымі, аднак усё псавала яго толстозадая цень.
  
  – Руская вядзьмарка, – вяшчала цень, занятая ежай. – Ты мяне зачаравала... Дай мне тваю руку... Пры першай сустрэчы адбылося непаразуменне... Гэта быў недакладны пераклад... Ты заваявала маё сэрца. Дай жа руку!
  
  
  Аксана подбоченилась:
  
  
  – Можа, адразу нагу яму? Штурхялём пад зад? Нахабнікаў! Бабуля, а вы што стаіце, як лом праглынулі? Ганіце іх у шыю!
  
  Ашалелы Сава нарэшце‑то прыйшла ў сябе, адчуўшы падтрымку, кінулася на сваю палову і выйшла адтуль з трехлинейкой наперавес. Завучаным рухам загнала патрон у патроннік:
  
  – Хэндэ хох! Выходзь па адным!
  
  Усе на імгненне замерлі, але целаахоўнік Гуменника апынуўся на месцы. Ён перахапіў ствол, адным спрытным рухам вырваў вінтоўку і зачыніў сабою бацьку. Сам жа бацька ў гэты час набіваў люльку тытунём і ад штуршка выпусціў яе пад стол.
  
  
  Тут запознена апамятаўся Ваўкоў, кінуўся да крыжовай:
  
  
  – Лізавета Трафімаўна! Ды ты з глузду з'ехала!
  
  – Аддай вінтоўку! – запатрабавала тая. – Неадкладна аддай!
  
  Захоплены містэр, нібы нічога і не заўважаючы, цягнуўся да Аксане і ўсё яшчэ‑то мармытаў, застаючыся нікім не зразуметым.
  
  – Гэта ж міжнародны скандал! – здушаным голасам загаварыў Мыкола, круцячы вачыма. – Канфлікт з усімі краінамі НАТА! Яны ж авіяносец да нашых берагоў!
  
  
  А Сава ўжо спрабавала дастаць целаахоўніка з трехлинейкой:
  
  
  – У хату ўварваліся! За стол залезлі! І яшчэ вінтоўку маю?! Я з ёй два гады партизанила! Я з яе шаснаццаць немцаў і трох румын паклала! А ну, вярні! Ці зараз пакажу авіяносец!
  
  Да яе на дапамогу спяшалася Аксана. Принаряженная да сустрэчы жаніха ў ўкраінскую вышытую кашулю, ды яшчэ з распушчанымі валасамі, яна і сапраўды нагадвала вядзьмарку. А прабіцца да бабкі перашкаджаў тоўсты перакладчык, відавочна разгублены і бессловный. Рэшткі дэкаратыўнага мухомора валіліся ў яго з рота і, падобна, стрымлівалі гаворка.
  
  – Вярніце бабулі стрэльбу і прэч адсюль! – колокольно зазвінела Аксана. – Няпрошаныя госці! Прыперліся тут! Вярніце бабулі стрэльбу!
  
  – Ды я вас усіх зараз! – паўтарала Сава. – Пад адхон! Вінтоўку аддайце!
  
  
  Амерыканец таращился на ўсё гэта з очумелым захапленнем і мармытаў:
  
  
  – Рашэн экзотик! Вау! Рашэн экзотик! Адрэналін! Ек‑селент лэдзі! Сосериз, витч...
  
  І тут бацька Гуменник дастаў люльку з‑пад стала і, ударыўшы стэкам па стальніцы, ураз астудзіў запал:
  
  – Тыхо! Слухай маю каманду! Покыдаемо цю хатыну! Всі разам! Бо тут партызанське злодийське кубло! Прашу зберигаты спильнисть!
  
  Яго ўсе паслухаліся і палезлі з‑за стала, толькі амерыканец ўсё яшчэ таращился на Аксану і мармытаў:
  
  – Хантынг... Але мутант... Паляванне рашэн лэдзі! Паляванне! Гуменник падхапіў яго пад руку і пацягнуў з хаты.
  
  – Вярніце бабулі стрэльбу! – крыкнула ўслед Аксана. – Марадзёры! Паскудники! Сволачы!
  
  Аднак целаахоўнік вінтоўку не аддаў, а, прыкрываючы бацьку, знік за дзвярыма. Апошнім сыходзіў Ваўкоў, засланяючы тулавам ўсіх, і, азіраючыся, рабіў нейкія‑тое знакі Аксане.
  
  
  Калі дзверы за ім зачыніліся, Сава ў знямозе повалилась на крэсла.
  
  
  – Бо упер вінтоўку, гад, – вымолвила, задыхаючыся. – Раззброілі!
  
  – Ды і напляваць, – адмахнулася Аксана. – Прыбраліся, і добра... Вось на стале што нарабілі!
  
  З'есці і выпіць шмат не змаглі, але надкусать паспелі ледзь ці не ўсе стравы, а яечныя аладкі і зусім, здаецца, пад шумок уперли разам з талеркай!
  
  – Як напляваць?! – Сава пабегла на сваю палову. – А зноў прыйдуць, з чым ворага сустрэнем? З хлебам‑соллю? У нас што тут, Францыя? Або мяжа? Мяжу нашай радзімы ці прахадны двор? Не дазволю!
  
  
  І адкрыла люк падполу.
  
  Аксана паспрабавала выправіць парушаны парадак на стале – заровняла салаты, прыбрала брудныя талеркі, прыборы, але, паставіўшы новыя з шафы, засталася незадаволенай і вёскі, падпёршы галаву рукамі:
  
  
  – Ох, доля мая, доля...
  
  
  Потым наліла сабе чарку гарэлкі, выпіла адным глытком і не паморшчылася.
  
  Тым часам з люка паказалася галава Совы:
  
  
  – Ну‑ка, дапамажы!
  
  Ўдваіх яны сёе‑як выцягнулі з падполу станковы кулямёт, акуратна закруціўшыся анучамі, з якіх яшчэ сыпаўся лёгкі, пыльны грунт, і крутобокую макитру з‑пад смятаны.
  
  – Маё пасаг, – з любоўю і сумам сказала бабка. – Збірала, збірала, а ўсё прахам...
  
  – Як гэта – пасаг?
  
  Бабка клапатліва отряхнула зямлю і пачала размотваць прамасленыя жаночыя панчохі – з беражлівасцю, як калі б распеленывала дзіцяці.
  
  – Так я ў вайну збіралася замуж, вось і збірала. Вінтоўка таксама з пасагу. Думала, сынам будучым спатрэбіцца. Ці ўнуку... Ды Курэй так і не ўзяў мяне.
  
  – І мяне, бабуля, не бяруць, – паскардзілася Аксана. – Таксама цэлы куфар пасагу назапасіла...
  
  – А гэты, сабака заакіянскі? – паміж справай спытала Сава. – Чаго ён там мармытаў?
  
  – Я яму спадабалася. Кампліменты накшталт казаў...
  
  – Вось агрэсар, а? Увесь час у іх наступальная палітыка!
  
  – Мне так падабаецца...
  
  – Хто гэта табе падабаецца? Палітыка ці «Максім»?
  
  – Не, амерыканец... Сімпатычны, між іншым. Нават абаяльны...
  
  – Я таксама заўважыла. – Сава працерла казённую частку і адкрыла прыёмнік. – Што ён рабіў... І як на цябе глядзеў!
  
  – Як?
  
  Сава дастала з чарапаная згорнутую ў рулон стужку з патронамі, заправілі ў кулямёт і передернула затвор.
  
  – Ды як? Вядома! Здзічэлі яны там, ці што, у сваіх Злучаных Штатах? Муданты прайгравання...
  
  – Здаецца, нармальна глядзеў, бабуля!
  
  – Дзе там нармальна? На цябе глядзіць, а перакладчыка па задніцы гладзіць. А той, стервец, у гэты час аладкі трескает.
  
  – Не заўважыла...
  
  Бабка, разгарнуўшы кулямёт у бок дзвярэй, пакінула яго каля отворенного люка, як каля акопа, – каб страляць з хованкі, і накінула на яго цветастую шаль.
  
  – Вока ў цябе яшчэ не навострен... А я патыліцай іх бачу. Ёй‑богу, кастрировала б, каб пароду не псавалі!
  
  Толькі яна скончыла ўсе падрыхтоўкі, як у дзверы пастукалі. Жанчыны пераглянуліся, і на тварах ўміг выспела мука – няўжо вяртаюцца?
  
  
  Стук паўтарыўся, і ў той гадзіну пачуўся голас Курова:
  
  
  – Отворяйте, вы чаго там? У кургыттару вас!
  
  Сава адкінула засаўку – на парозе намаляваўся распараны, вясёлы і помолодевший дзед. Аднак на яго і ўвагі не звярнулі, мала таго, бабка отпихнула яго і выглянула на вуліцу:
  
  – Дзе Юрко?
  
  – Як дзе? – чаго‑той усміхнуўся той. – На службу пайшоў!
  
  – На якую яшчэ службу?
  
  – На шаманскую! У яго ж з потемками праца пачынаецца. І да трэціх пеўняў.
  
  – Амаль жа ты яго адпусціў? – взвинтилась Сава. – Мы тут сцяліліся, стол збіралі. Каб сустрэць як належыць! А ён адпусціў!
  
  – Сілком трымаць не маю права. – Кураў сунуў ёй скрутак з бялізнай. – Гэта загадаў цябе вярнуць. За непатрэбнасцю.
  
  
  Сам узяў каганец з малосольными агуркамі і адным духам выпіў ўвесь расол.
  
  
  – Вы хоць папарыцца?
  
  – Як жа! І папарыцца мы ўволю, і намылись... У кі‑риккитте яе маці! Гадоў дваццаць скінуў. Так што сёння трымайся, бабка! Тыала хотун!
  
  – Ой, балбатун! – заворчала тая. – Вось мова‑то без костак!
  
  – Хоць трохі‑тое пахарашэў Юрко? – з надзеяй спытала Аксана.
  
  – Яшчэ б! Малайчына стаў чырвоны! Пабачыш, бо не нагледзішся.
  
  – Мова‑то не ўспомніў?
  
  – Мы ўжо адзін аднаго разумеем. Бабка разгарнула скрутак:
  
  – А гэта што?
  
  – Ён сваё зноў надзеў, – растлумачыў дзед і пацягнуўся за чвэрцю. – Яму пакладзена ў форме быць, калі камлает.
  
  – Ды бо ён жа ў лахманах! Ў дзіравых шкурах!
  
  – Між іншым, гэта святая малица, а не шкуры. – Наліў чарку. – Валодае магічнай абаронай цела ад паскуддзя. Там на ёй спецыяльныя знакі. Браня, адным словам... А што гэта вы, стол накрылі і не запрашаеце?
  
  – На яго ж паляваць пайшлі! – спахапілася Сава. – Амерыканца вядуць! Усе са стрэльбамі!
  
  – І няхай потешатся. – Кураў выпіў і крэкнуў. – З лёгкай парай, Сцяпан Макарыч!
  
  Сава зразумела, што опростоволосилась, не павіншавала дзеда з лёгкім парай – у ранейшыя гады гэта было абавязковай традыцыяй, – але цяпер ёй было не да таго:
  
  – Як гэта няхай? А зловяць? Усыпяць уколам і ў Амерыку зьвязуць?
  
  – Яго зусім не усыпяць, – упэўнена сказаў дзед. – Ён жа трехглазый.
  
  – Ты вось такі спакойны сядзіш! А мне да трэціх пеўняў не спаць! Пакуль не вернецца!
  
  – Ты што, таксама злы дух? На промысел выйдзеш?
  
  – Ох, і несумленны ж ты! – пакрыўдзілася Сава. – А ну, пастаў чвэрць! Адну за адной налівае!
  
  – Вы б гэта... Вы б з Оксанкой схадзілі ў лазню, – спакойна параіў ён. – Там яшчэ пару шмат. Таксама, можа, памаладзелі б... Гэтак гадоў на сорак!
  
  – Не смейцеся над бабуляй, Сцяпан Макарыч! – заступілася Аксана. – Што вы яе ўвесь час подкалываете?
  
  
  Саве таго і трэба было:
  
  
  – Ён усё жыццё так здзекуецца! Для яго пацеха! Роднага ўнука пад кулі паслаў! І хоць бы што!
  
  – Долгунуну сохнуць! – раптам з адчаем сказаў Кураў. – У кургыттару вас так! Тундара беспрасветная! Айба‑сы вы, а не бабы, сумленнае слова. Каб вас Арсан Дуолайя пабраў.
  
  Жанчыны злёгку супакоіліся, прыселі з розных бакоў стала, з дапытлівым цікавасцю пазіраючы на дзеда.
  
  – Раз молодеть не хочаце, вып'ем, ці што? – заклапочана прапанаваў дзед. – За вяртанне ўнука. Як ні кажы, а свята, столькі гадоў чакалі...
  
  Яны чокнуліся чаркамі без радасці і дакладна гэтак жа выпілі, нібы горкі ёд. Сава паслужліва падклала дзеду аліўе, шмат смажанай свініны з лукам і шчодра заліла хрэнам са смятанай:
  
  – Ты спяваеш, спяваеш, Сцяпан... Аднак ён да ежы нават не дакрануўся.
  
  – Нам думаць трэба цяпер, як дапамагчы ўнуку, – сказаў напружана. – Не справіцца яму ў адзіночку са злымі духамі.
  
  – А што не дапамагчы? – ажывілася бабка. – У мяне трехлинейку адабралі сёння, так я вунь кулямёт адкапала. Хутка ўсе пасаг разбазарю.
  
  – Не ўзяць іх з кулямёта...
  
  – Гавары, чым узяць? Можа, мін наставіць, накіраванага дзеяння? У мяне яшчэ штук пятнаццаць у запасе ёсць.
  
  
  Кураў выразна на яе паглядзеў і тым самым нібы выключыў радыё:
  
  
  – Юрко з юнацтва задумаў хоць якое‑небудзь вялікую справу зрабіць, – патлумачыў ён. – Батур тыала хотун, калі на шаманскім... Вунь колькі гадоў у кимберлитовой трубкі алмазы калупаў, хацеў стаць ударнікам, ордэн атрымаць або зусім Героя працы. А толькі горб сабе нажыў.
  
  – Ды ўжо зацяты, увесь у цябе, – то укорила, то ці пахваліла старая.
  
  – Ён і ў шаманскую школу пайшоў, – спакойна працягваў Кураў, – каб са злом змагацца. Калі тыала хотун, тады ўсё хоць бы што. Вунь нават лоб у яго трэснуў і трэці вачэй адкрыўся...
  
  – Ой, ліха мне, – вякнула было Сава і змоўкла.
  
  – Цяпер хоча вядомым стаць шаманам. Таямніцы ўсякія вывучыў, скокі магічныя. Гэта што‑то накшталт гопака... Прыйшоў сюды і адразу пабачыў – Арсан Дуолайя ўсяліўся ў людзей. Што ў маскалёў, што ў хахлоў. І бульбашы недалёка сышлі. Айбасы сцяну пабудавалі, а ўсе рады, асабліва кантрабандысты. Пакуль ёсць плот, яны жывуць і квітнеюць...
  
  – Тут ён мае рацыю, – заўважыла Аксана.
  
  – І втемяшился яму хотун ў галаву. Па‑нашаму – антэ‑верто антиципатио.
  
  – Гэта як разумець? – насцярожылася Сава. – Па‑якутски, ці што?
  
  – Ды на латыні гэта, – прамовіла Аксана. – Пра дакучлівае стан, якое‑тое. Не памятаю...
  
  Кураў нарэшце‑той клюнуў відэльцам у талерку і глянуў з‑пад касматых броваў:
  
  – Чаго ж у ім дакучлівага? Тут трэба думаць. А Юрко наш разумны, адразу зразумеў, дзе сабака закапаная... Усё гэта не для нашых галоў, там суцэльная магія. Каб вапны айбасов, трэба знішчыць іх знакі. Асаблівыя паметкі. Айба‑сы, яны як сабака – дзе ні ходзяць, усюды лапу падымаюць. Над кожным прыкметным прадметам... Па‑навуковаму – мачавыя кропкі ставяць.
  
  – Ты ў мяне разумны, – заўважыла Сава.
  
  – Затое ўсё жыццё чую – дурань, дурань...
  
  – Ды я ж жартам...
  
  – І вось гэтыя кропкі трэба цяпер переметить, – сказаў на заканчэнне Кураў.
  
  – Так Юрко што, пайшоў лапу задзіраць? – трохі падумаўшы, спытала збянтэжаная бабка.
  
  
  Дзед усміхнуўся:
  
  
  – Сказаў бы я табе, дарагая Лізавета Трафімаўна! Кургыттара хотун, сумленнае слова... Наш унук захацеў сцяну разбурыць. Сцяна, гэта і ёсць адна суцэльная мачавая кропка. І нашы незалежніцкія народы, як сабака, бегаюць і перемечают. А не будзе сцены, і лапу не на што падымаць. Кумекаеш? Яе ж не кітайцы будавалі і не літоўцы з цуркамі. Арсан Дуолайя!
  
  – А ён якой нацыянальнасці? Армянін, ці што?
  
  – Ніякай! Злы дух, ён ва ўсіх аднолькавы. Што ў Берліне, што ў нас. Так памятаеш, як у вайну?
  
  Бабка адкрыла было рот – праўда, зноў свае паслугі мела намер прапанаваць, але і гуку не прамовіла.
  
  – Вось і трэба падумаць, як дапамагчы ўнуку! – Дзед ширнул яе ў бок. – Ну, чаго прыціхла? Ёсць якія‑тое прапановы? Інакш яго ад гэтай сцяны будзе не адцягнуць.
  
  – Ладна, пайду за Юрко, – асуджана пагадзілася Аксана. – Калі гэта дапаможа...
  
  – Не дапаможа. Калі батур тыала хотун, нічога не дапамагае.
  
  – Значыць, разлюбіў мяне...
  
  – Дурніца ты, – легкадумна адмахнуўся Кураў. – Абодва вы тут сядзіце! А таму, што адбыліся ад юрюнг айны тойона і ні хрэна не разумееце на зямлі. Вам адзін хотой на розуме! Капрызы ўсякія ! А мы з Юрко жывем пад сонцам щербатым, надкусанным. Нам тыала хотун. І такі хотун, ратуйце!
  
  – Прапанову ў мяне ёсць, – не адразу сказала Сава. – Ды ты зноў не паслухаеш...
  
  – Гавары!
  
  – Трэба, каб гэтыя вашы айбасы самі адсюль драпанули.
  
  – Гэта я разумею. Ды Юрко вунь трэці месяц камлает, а злых духаў толькі больш становіцца. Ён бо яшчэ вясной прыйшоў. Кожную ноч вогнішчы паліць, скача, кожны раз памірае – Арсан Дуолайя толькі тоўшчы робіцца.
  
  – Можа, народ сабраць? Вялікі вогнішча развесці ? Памятаеш, як мы румынаў з Гарадца выперлі?
  
  – Народу не стала, адны кантрабандысты...
  
  – А мы Тамарку Кажадуб позовем. Кажуць, яна такія шаманскія танцы ў клубе задаволіла – з абодвух дзяржаў збегліся.
  
  – Ды бо ад адчаю Тамарка‑тое. А тут ідэя патрэбна, ты‑ала хотун. Зноў прыйдзецца нам з табой камлать. Юрко бо не усмирится, пакуль сцяну не знясе да айбасской маці.
  
  – Тады не ведаю, – здалася Сава. – Як скажаш, так і будзе.
  
  – Прыйдзецца, як у мінулы раз, пошаманить, – уздыхнуў дзед. – Халаам арыы, долгунуну лабба – і айбасы да адз‑реной фене!
  
  – Чаго‑чаго? – Бабка выцягнула вусны трубачкай.
  
  – Не ведаю, як па‑руску, але на шаманскім аллас дьэн‑кір! Халаам арыы і, увогуле, хэндэ хох. Або, як хахлы кажуць, видминыть прапар і кель манда!
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  Спачатку паляванне ніяк не задавалася: ледзь дабраліся да другой заставы, як выявілі, што сувязь знікла, усе мабільнікі апынуліся па-за зоны. У містэра Странга з сабой радыёстанцыі былі, навігатар, касмічны тэлефон і яшчэ шмат іншай апаратуры, але ўся яна як‑то неўзаметку пачала барахліць. Дременко яшчэ ў прыёмны пакой бытнасць шмат разоў бываў тут на паляванні і мясцовасць добра ведаў, аднак страявой лес выпилили і ўсё змянілася да непазнавальнасці. Асабліва ноччу, на вырубе – так наогул не зарыентавацца, і па гэтай прычыне спачатку на цэлых паўтары гадзіны згубіўся Ваўкоў, потым бацька Гуменник з целаахоўнікам чаму‑тое збіліся з шляху і замест таго, каб ўтойліва вылучыцца на зыходны рубеж, далі круг і вярнуліся на грэбень лога. І добра, Джон сядзеў у засадзе з прыцэлам для начной стральбы і адрозьніў іх ад мутантаў па характэрнаму натаўскай камуфляжу, на якім стаялі нейкія‑тое спецыяльныя пазнакі. А то б абодвух паклаў з сваёй вінтоўкі, страляе шпрыцамі. Да смерці не забіць, вядома, толькі паляванне ў той жа гадзіну сарвалася б, бо прыйшлося б чакаць паўдня, пакуль яны самі прачнуцца. І колькі канфузу б здарылася...
  
  Дзед Кураў папярэджваў, што сувязь на другі заставе адмаўляе, і таму яшчэ днём на месцы паказаў, адкуль з'яўляюцца мутанты, якімі шляхамі ходзяць, дзе засаду зрабіць і ад
  
  куды потым заганяць іх на стрэлка. Пасля першай няўдалай спробы нарэшце разабраліся, намецілі арыенціры і зноў разышліся па месцах. Бацька Гуменник як паляўнічы і дасведчаны стрэлак разам з целаахоўнікам павінны былі падціскаць здабычу з глыбіні выруба да увалу. Пачаткоўца ў лоўчых забавах, Мыколу Волкава, пасадзілі на правы фланг і загадалі з месца не схадзіць, каб не блукаў больш, а Дременко павінен быў адсякаць мутантаў злева, каб у выпадку чаго не пайшлі ўздоўж заставы. Амерыканец выставіў на яе грэбені увала чулыя мікрафоны і сам уладкаваўся на дне лога, адкуль было відаць увесь партызанскі раён.
  
  Па радзе Курова Тарас Апанасавіч забраўся на кучу ляснога хламу і там засеў з начным біноклем. Пры з'яўленні мутанта ў зоне бачнасці ён мог лёгка перамясціцца назад або наперад, тым самым змушаючы яго ісці на адзіны нумар са стралком. Была бы сувязь, так пры падобнай арганізацыі палявання поспех гарантировался, але калі ўсе адмовіла, у тым ліку і прыборы начнога бачання, прыйшлося напружваць зрок, слых і інтуіцыю. Дременко падазраваў, што раптоўная псаванне на апаратуру наведзеная наўмысна. Хутчэй за ўсё, Пухнаренкова рук справа: даведаўся, што ў сумежных дзяржавах вялікі цікавасць да раёне другой заставы, і ўключыў якую‑небудзь глушылку. Маскалі, яны здатныя ўсе глушыць, але паспрабуй злаві за руку старога чэкіста!
  
  Ад пастаяннага напружання Тарас Апанасавіч неўзабаве пачаў стамляцца і адчуў лёгкае недамаганне, таму дастаў пляшку з каньяком і сербануў, каб каранарныя пасудзіны пашырыць, – дачка рэкамендавала замест сардэчнага лекі. Каньяк ён не любіў, нават калі секретарствовал, таму як ад яго заўсёды хіліла ў сон і думкі рабіліся млявымі. Тут жа, пакуль ішлі пешшу на другую заставу, ён і так пропотел, ды яшчэ ад аднаго глотка кроў разбеглася па жылах, – стала невыносна горача. І ноч да ўсяго іншага выдалася душная, зямля на вырубах за дзень нагрэлася і цяпер крынічыла цяпло. Дременко спачатку сарваў гальштук, каб шыю не ціснула, але, будучы ў белай кашулі, камуфляжную куртку доўга здымаць не адважваўся, каб не дэмаскаваць. Натаўскі гадовы камуфляж быў шчыльны, непродува‑емый і, напэўна, хімічны. Шэрсць на целе толькі зімой на карысць, пакрытая зверху адзеннем, яна ператваралася ў футра, а летам – людзі‑то не ліняюць – гэтая шуба дастаўляла толькі пакуты. Таму ён любіў хадзіць у спякоту голым, але тут, пакуль было светла, распрануцца баяўся. Толькі калі яму, истекавшему гарачым потым, стаў ужо пагражаць цеплавой ўдар, скінуў ўсю вопратку і застаўся ў трусах ды ботах. Адразу ветрыкам абдало і сэрцы палягчэла. Ды тут іншая пошасць – навалілася дрымота, вочы зліпаюцца, і ўжо нічога не дапамагае. А сядзець трэба ціха. Шевельнешься – так перасохлае лясная падсцілка пад табою на ўсю акругу трашчыць. Увогуле, Тарас Апанасавіч адчуваў суцэльны дыскамфорт і нясцерпнае жаданне, каб паляванне як мага хутчэй скончылася. Якая ўжо тут інтуіцыя...
  
  А ў Мыколы яна была звышадчувальны, таму ён сядзеў на сваёй пасадзе і спачатку пакутаваў ад таго, што галава пад лысым парыком з чубам пропотела наскрозь і неверагодна чухалася, быццам завяліся вошы. Але ў нейкі‑той міг раптам утратилось ўсё, што звязана было з уласнымі нязручнасцямі, бо ён рэальна адчуў блізкасць поспехі. Нібы халодным ветрыкам опахнуло патыліцу!
  
  Яшчэ ні шоргату, ні руху не прыкмеціў, але быццам на вуха хто‑той шапнуў:
  
  – Цяпер ён з'явіцца!
  
  Дременко яго наўмысна паставіў на правы фланг, куды мутанта і хлебам не прывабіш, таму што далей – балота, з якога тырчыць страла аўтакрана і сталёвыя сківіцы патопленай фінскай валочной машыны. І хросны яшчэ расказваў, быццам там некалькі танкаў і бронеаўтамабіляў нямецкіх згінула, якія спрабавалі зімой абысці заставу з тылу. Але будучы цесць і тут схітраваў, каб не даць Мыколе вызначыцца.
  
  Пачуўшы гэты шепоток лёсу, Ваўкоў праз некаторы час павярнуўся і ўбачыў мутанта: сгорбленное прысадзістая істота перабіраўся, нібы каала, павольна і зусім бясшумна, хоць пад нагамі было поўна высмяглага лясной смецця. І ўсяго ў якіх‑тое дзесяці метрах, так што без прыбора відаць! Адкуль яно з'явілася, невядома, хутчэй за ўсё з‑пад зямлі, з тайнага партызанскага схрона.
  
  Ніякага зброі Волкаву не далі, каб не пачаў страляць з перапуду, і папярэдзілі, каб пры выяўленні мутанта спробаў захапіць яго не рабіў. Трэба было толькі шумнуть, калі той нацэліцца ў балота, у крайнім выпадку забегчы наперад і ўстаць на шляху, здацца на вочы, згодна з якутскому спосабе здабычы звяроў. Аднак Мыкола нечакана для сябе адчуў паляўнічы азарт, ды і мутант у той момант здаўся яму не такім і грозным, як апісвалі жанчыны: сярэдняга росту мужык і, павінна быць, стары, сагнуты, кволыя рукі, нібы ў малпы, ніжэй каленяў боўтаюцца, всклокоченная барада тарчма і нават лысіна у цемры паблісквае. Да таго ж ён прайшоў міма Волкава і сеў на валежину так блізка, што пачулася яго цяжкі, хрыплае дыханне. Сядзіць і озирается па баках, слухае, аднак думак на адлегласці відавочна не чытае, інакш бы ўсё ўжо ведаў, што пра яго думаюць і дзе небяспека чакае. А тут яшчэ ў Мыколы думка праскочыла – раптам не атрымаецца выпхнуць яго на амерыканца? Або той промажет ў цемры? Што яму, пачвары, – сквозанул міма, і шукай потым...
  
  І Ваўкоў адважыўся. Зняў куртку, выцягнуў з штаноў рэмень і, дзівячыся ўласнага спакою ў гэтак рызыкоўны момант, падкраўся да мутанту ззаду. Той нават вухам не павёў – сядзіць, кряхтит, зганіць і почесывается. Мыкола на яго скокнуў, куртку адразу на галаву і на зямлю паваліў. Мутант заторгалася, захрыпеў, заворчал, але не асабліва злосна, і супраціўляўся як‑то млява. Ваўкоў на яго верхам сеў, цалкам стрымана закруціў галаву курткай, завязаў, пасля чаго рукі рамянём сцягнуў і паклаў на валежину, як ляльку. Хвіліннае справа – і вось яна, здабыча!
  
  – Гатовы! – крыкнуў Мыкола, стрымліваючы нахлынувшую радасць. – Жывым ўзяў! Сюды! Хутчэй да мяне!
  
  Але чаму‑то нават голасу свайго не пачуў – ад захаплення горла перахапіла, звязкі залипли. Секундай пазней ён нават узрадаваўся, што так атрымалася: не самавіта як‑то крычаць па‑хлапечы. Наадварот, трэба моўчкі, з годнасцю браць здабычу і цягнуць да амерыканца. Няхай ставіць яму снатворны ўкол, а то мутант ў сябе прыходзіць і пачынае нагамі прасці доўгія зялёныя ніткі. Мыкола узваліў яго на плячо, як мяшок, галавой назад і панёс, а істота ўжо спрабуе выкруціцца, рыкае і накшталт нават мацюкаецца. У азарце‑то здабыча падалася лёгкай, але калі вынес яе да яе грэбені увала, отяжелела так, што паясніцу заломило. А яшчэ шмат разоў запінаўся, оступался у якія‑той ямы, налятаў на пні. Дыхаць‑то даводзілася ротам і праз раз, бо смурод ад мутанта ідзе – дакладна жанчыны казалі – нібы ад бамжа нямытага: як напахнет ў нос, так ванітавы пазыў. Калі зусім прытаміўся, хацеў на зямлю пакласці і дух перавесці, але тут з цемры выскачылі бацька Гуменник і целаахоўнік – са стрэльбамі наперавес прыбеглі.
  
  – Якого бісаў ты його зловыв? – шэптам залаяўся бацька. – Я що тобі казав? На нумар пхнуть! І що тепер? Амерыканець сам жадав добуты мутантив!
  
  
  Толькі цяпер Мыкола і ўспомніў інструкцыю.
  
  
  – У бруд утечь мог, бацька! – схлусіў ён. – У золь намагатился сбечь! У балота.
  
  – Ну, дабро, – астыў злёгку той. – Розв'яжемо тая під канвоем поведемо. Лыше б містэр Странг не промахнувся.
  
  – А ну як мутант мову разумее? – выказаў здагадку Ваўкоў. – Подслушает нас і стреканет?
  
  
  Нават бацька разгубіўся так, што на маскальскім загаварыў:
  
  
  – І праўда, маці яго ў пятак! Лаві потым гада!
  
  – На вяроўку прывязаць, – параіў целаахоўнік. – На дзве расцяжкі, за рукі. І паводзіць, як необъезженных коней водзяць.
  
  – Ага, Джон стрэліць, падбяжыць, а мутант на вяроўках! Нядобра, раззлуецца... Думай, Ваўкоў! Думай, як даставіць мутанта пад стрэл!
  
  Сказаў так і раптам пацягнуўся да галавы Мыколы, пагладзіў лысіну і рэзкім рухам сцягнуў парык. Мокрыя ад поту валасы расцякліся лядзякамі.
  
  – Гэта што такое?
  
  – Даруй, бацька! – павінаваціўся і так разгублены Ваўкоў. – Стрыжку спроворить часу не хапіла.
  
  – Нічога, спроворим, прыйдзе гадзіна, – пагрозьліва паабяцаў той.
  
  
  Павінна быць, целаахоўніку таксама хацелася выслужыцца перад шэфам:
  
  
  – Можна і за ногі прывязаць! А потым непрыкметна зцягнуць і ў кусты?
  
  – Пабачыць! Ноч светлая!
  
  – А напаіць яго! – выратавальна ахінула Мыколу. – Горилкой. Пачакаць, калі опьянеет зусім, і пусціць. Яму ж мора будзе па калена!
  
  – Быць табе галавой адміністрацыі, – стрымана пахваліў бацька, адкінуў парык ў цемру і дастаў салдацкую біклажку. – Нават камуфляж дарую. Ну‑ка, здымай з яго паранджу!
  
  Волкаў садраў куртку, і Гуменник, угледзеўшы блізка валасатую морду мутанта, міжволі адхіснуўся:
  
  – Ну і рожа ў яго...
  
  І тут адбылося нечаканае: гэта істота, відаць, і сапраўды разумела чалавечую гаворка або валодала найвастрэйшым нюхам, бо імгненна вызначыла, што ў пасудзіне. Яно замычало і пацягнулася да горлышку – відаць, мутанты не толькі палілі, але яшчэ і ўжывалі спіртное. Ледзь бацька паднёс пляшку, як дзіця чарнобыльскай катастрофы всосалось, быццам у грудзі маці. І цяга аказалася такой моцнай, што алюміній стаў сціскацца пад уздзеяннем вакууму. Опорожнив палову, мутант дабратворна адкінуўся, задыхаў і прабурчаў што‑тое ўдзячнае, як здалося. Прычым закусіць яму не далі, ды і няма чым было.
  
  – Няхай забярэ, – сказаў Мыкола, перахапляючы ініцыятыву. – Задамо дакладнае кірунак і пусцім – не згорне.
  
  
  Здалося, Гуменник зірнуў на яго з павагай.
  
  Праз пяць хвілін мутант самастойна і вельмі лёгка сеў, расправіў плечы і хрыпла мыкнуў бадзёры – гукі нагадвалі спевы.
  
  
  – Пара! – ужо скамандаваў Ваўкоў і, паставіўшы спевака на ногі, вызваліў яму запясці. – Пайшлі, прыгажун, – узяў за адну руку, як дзіця, – табе будзе ў кайф!
  
  Хада ў мутанта стала энергічней, нават сутулая спіна расправілася і укоротились рукі. Да увала, адкуль пачынаўся сектар абстрэлу ў містэра Странга, заставалася метраў сто, калі мутант так развесяліўся, што стаў прытанцоўваць, тупаючы босымі нагамі па калючы хворосту, а ў бессвязном мычании пачулася нейкая мелодыя, якая нагадвае адэскія блатныя напевы. Ён бы і зусім пайшоў у скокі, аднак целаахоўнік перахапіў за другую руку і злёгку приземлил сваім вагой. Так удваіх яны давялі плясуна да абзы даволі крутога перападу вышынь, паставілі тварам ўздоўж адхону, адпусцілі, а самі ў той гадзіну ляглі на зямлю і отползли. Мутант адразу ж заплясал і хрыпла мыкнуў гучней, рухаючыся па голаму, з рэдкімі прыгнечанымі дрэўцамі, взлобку. Цяпер ён быў выразна бачны на фоне гадовага, светлага неба, а п'яны, так і не намагаўся схавацца альбо згарнуць з зададзенага шляху. Наплясавшись, ён раптам спыніўся, падняў кулакі і зароў. Аднак скрозь яго нечленораздельные гукі усе‑ж прарвалася, хоць исковерканное, усё ж вядомае слова:
  
  – Эх‑х‑х... Ятимать!
  
  А Джон ўсё яшчэ не страляў, хоць, безумоўна, павінен быў бачыць мэта, якая, прама сказаць, напрошвалася на мушку. І так, разгойдваючыся і мыча, яна адолела палову сектара, і Мыкола ўжо пачаў хвалявацца – не заснуў там амерыканец? Яшчэ некалькі хвілін – і аголены бераг увала скончыцца, далей пойдуць маладыя сосны ўперамешку з крывымі бярозкамі, дзе лёгка схавацца. Волкаў прыўстаў, каб не страціць мутанта з-пад увагі, паколькі пляшущая фігура пачала злівацца з далёкім лесам, і ў гэты час у лагу нягучны шчоўкнуў стрэл. І нават чакаючы яго, Мыкола інстынктыўна прысеў, але п'янае гэта істота зусім не завагалася і працягвала сабе самазабыўна скакаць, выкрыкваючы гартанныя гукі. Першай думкай было – прамазаў! А яшчэ хваліўся, маўляў, сланоў біў, тыграў і львоў здабываў! Толькі за чужымі нявестамі яму бегаць, а не на паляванне выходзіць!
  
  Калі мутант пройдзе цэлым да лясной калка, то там сядзіць Дременко, які, напэўна, пугнет яго назад або, горш таго, пачне страляць з вінтоўкі, мяркуючы, што аб'ект схаваецца. У любым выпадку якія маюць дачыненне да здабычы стане будучы цесць, а гэта неверагодна крыўдна! Волкаў адпоўз у глыб выруба, каб самому не трапіць пад абстрэл, і, прыгнуўшыся, ірвануў уздоўж адхону, каб абагнаць здабычу і перакрыць ёй шлях да адступлення. І толькі поровнялся з мельтешащей фігурай, як заўважыў, што яна стаіць на месцы і дзіўна прысядае, нібы хто за ногі цягне. Яшчэ праз некалькі секунд мутант асеў на зямлю і адразу знік з выгляду, хоць было чуваць, як ён елозит па лясной подстилу. Рызыкуючы трапіць пад стрэл, Мыкола прапоўз да таго месца некалькі метраў і заўважыў мельканье лабавога ліхтарыка на схіле адхону. Святло зляпіў, аднак стала ясна, што гэта бяжыць да зрынутай здабычы сам стрэлак. Бацька Гуменник з целаахоўнікам адсталі і знаходзіліся дзе‑то ў сумрачном прасторы выруба, так што бліжэй за ўсіх да мутанту апынуўся Ваўкоў. Аднак ён не пабег да яго, а стаіўся паблізу і стаў чакаць.
  
  Амерыканец выскачыў на грэбень увала праз хвіліну і з разбегу ледзь не спатыкнуўся аб мутанта. У промні святла мільганула распластанная на зямлі непрыгожая фігура, пасля чаго ліхтарык згас і наступіла цішыня. Пачакаўшы яшчэ хвіліну, Мы‑кола не спяшаючыся наблізіўся да месца палявання і ўбачыў, як Джон, напялив фанендаскоп, слухае сэрца здабычы – трэба ж, які клапатлівы!
  
  – Віншую! – ужо гучна сказаў Волкаў. – Як гаворыцца, з полем!
  
  – О, ес, ес! Сэнк ю! – проескал той без усякай радасці, хутчэй заклапочана.
  
  Потым дзелавіта скінуў заплечнік і выцягнуў адтуль прасторны мяшок, які нагадвае спальны. Мыкола усё зразумеў і кінуўся дапамагаць. Ўдваіх яны спакавалі адкрыта захропшага мутанта, зашпілілі «маланку», пакінуўшы мохнатую фізіяномію пад спецыяльнай сеткай, і толькі тады Джон паціснуў ўдачліваму слугі і загоншчыкі руку. У гэты час, пыхкаючы паравозам, залез на гару перакладчык і паваліўся побач з мутантам.
  
  – Таксама хачу ў мяшок, – капрызна сказаў ён. – І каб неслі як здабычу.
  
  Праз некаторы час з цемры з'явіліся Гуменник з целаахоўнікам і з ходу пачалі віншаваць паляўнічага, прычым не толькі яго: бацька ўсё‑такі вылучаўся дэмакратычнасцю і справядлівасцю, паколькі падышоў да Мыколе і таксама паціснуў руку.
  
  – Дзякую за службу! – сказаў пранікнёна. – Мабыць, цяпер буду паляваць толькі з табой. Не дарма кажуць: на лаўца і звер бяжыць!
  
  – Трэба сыходзіць. – Ваўкоў стараўся не паддавацца хвіліннай славы і не хацеў губляць ініцыятывы. – Мы на тэрыторыі сумежнай дзяржавы. І вельмі непрыязна.
  
  Гэта адразу падагравала паляўнічых, па камандзе бацькі целаахоўнік з перакладчыкам падхапілі мяшок за спецыяльныя ручкі і панеслі ўніз па схіле. Аднак бацька Гуменник раптам спыніўся:
  
  – А ну стоп... Аднаго не хапае. Дзе Дременко? Целаахоўнік тут жа дастаў рацыю, пакруціў ручкі:
  
  – Сувязі няма.
  
  Трэба было кіраваць сітуацыяй да самага фінішу, таму Ваўкоў махнуў рукой ўніз:
  
  – Спусцімся ў лог, там бяспечней. А я пайду і здыму яго з пасады.
  
  – Дабро, – пахваліў бацька. – Козак сваіх не кідаюць.
  
  Мутанта знеслі на дно лога, паклалі на мяккі мох, пасля чаго Мыкола зноў пабег наверх. Ён баяўся свяціць ліхтаром, бег, часта спатыкаючыся, аднак ні разу не ўпаў, цудам пераскокваючы праз высокія пні і нябачныя ў цемры колодины, нібы і ў яго адкрыўся трэці вачэй. Кучу сукоў, астатнюю ад лесарубаў, ён знайшоў не адразу, хоць прыкладна ведаў, дзе яна знаходзіцца. І калі пабачыў бялёсы ў цемры террикон, спыніўся і нягучна паклікаў:
  
  – Тарас Апанасавіч?
  
  Вакол была изнывающая ад даўкага цяпла густая цішыня. Баючыся стрэлу, Мыкола падышоў бліжэй і гукнуў яшчэ раз, вельмі фривольно:
  
  – Гэй, цесць, слазь. Паляванне скончылася.
  
  На вяршыні кучы тырчалі вітыя сукі, пікі вершинника, і адрозніць там чалавека было немагчыма.
  
  – Ты там не заснуў, галава? – яшчэ гучней спытаў Мы‑кола і асцярожна палез на тэрыкон.
  
  Раптоўна ўявілася, што Дременко стала дрэнна ад доўгага пешага пераходу і начны духаты, да таго ж учора быў сардэчны прыступ, з прыпынкам. Гэтая думка маментальна страсянула толькі што выпрабаваную радасць перамогі, аднак ён тут жа ад яе адхрысціўся. Ды што з ім зробіцца? Усю дарогу на другую заставу наравіў ісці наперадзе, як галоўны, ды яшчэ меў зносіны з амерыканцамі, усяляк адцягваць ад яго Мыколу.
  
  На смеццевай кучы сярод сукоў было ўладкована нейкае гняздо, якое нагадвае птушынае, і на міг здалося, у ім ляжыць белае яйка велічынёй з чалавечую галаву. І чым даўжэй Ваўкоў углядаўся, тым ўяўленне дакладней отрисовывало аб'ём і контуры знаходкі. Не верачы сваім вачам, ён пацягнуўся і дастаў белую кашулю Дременко, потым куртку, штаны і гальштук. Забыўшыся, уключыў ліхтарык, старанна агледзеў схілы тэрыконамі, гняздо і абмацаў вопратку. У кішэні апынуўся кашалек з грашыма, дакументамі і фатаграфіяй Аксаны, устаўленай у целлулоидное акенца.
  
  Волкаў устаў, агледзеўся і зразумеў, што крычаць бескарысна: вакол распасціралася пустыня, изнахраченная тракторными гусеніцамі, нерухомая і маўклівая, як стоп‑кадр. Спіна ў яго пропотела, аднак у гарачым начным паветры Мыко‑ла адчуў дрыжыкі, і каб не паддавацца непрыемным пачуццям, ён страпянуўся, і адразу ж у галаве праяснілася. Вядома, Тарас Апанасавіч, напэўна, пачуў шум крокаў, прыняў яго за крадущуюся крок мутанта і, жадаючы вызначыцца, кінуўся напярэймы, забыўшыся пра сваю вопратку. Волкаў ведаў, чаго Дременко любіць хадзіць голым, і нават разумеў яго: у душную ноч пры такой шерстистости выратаванне – толькі калі распрануцца. Хутчэй за ўсё, так і было: будучы цесць спёкся, яшчэ калі ішлі на другую заставу, і ў засадзе злёгку расслабіўся. І тут раптам шум, рух, а бегчы да балота далёка, з кіламетр па прамой, ды яшчэ праз засмечаны, зарастающий осинником лесапавал. Ці, можа, здалося яму, што‑небудзь, бо калі доўга глядзець у цёмны прастору, то пачынае чудиться нейкае прывіднае варушэнне.
  
  – Ну, порезвись, тестюшка, – без усякай помслівасці сказаў Мыкола і, прыхапіўшы з сабой вопратку Дременко, спусціўся з кучы.
  
  Па шляху ён усё роўна спыняўся, слухаў, аднак партызанская застава, вызваленая ад лесу, голая, нічым не прыкрытая і толькі агорнутая ціхамірнай цішынёй, здавалася соннай і гультаяватай, як разамлелыя у задусе молодуха.
  
  Волкаў спусціўся ў лог, дзе яго ўжо зачакаліся паляўнічыя, паказаў вопратку Гуменнику і коратка патлумачыў сітуацыю.
  
  – На ваша меркаванне, бацька, – аддаў яму права вырашаць. – Ці чакаем тут, або уносим груз за мяжу. А я потым вярнуся.
  
  – А і хрэн бы з ім, – адмахнуўся бацька, – са старым коммунякой. Няхай сам ідзе! Не маленькі. Гэта прыкол класны – голы галава прарываецца праз мяжу!
  
  Мутанта цягнулі з другой заставы ў спешным парадку, бо кароткая летняя ноч канчалася, таму роляй неграў‑насільшчыкаў не грэбавалі нават амерыканец і прадстаўнік прэзідэнта. Вядома, больш за ўсіх даставалася целаахоўніку, здароваму малому, які пер мяшок нават у адзіночку, каб даць передых сырым і тучному перакладчыку. Час ад часу Джон слухаў сэрца здабычы і аднойчы пшикнул скрозь сетку з балончыка якім‑тое даўкім, падбадзёрлівым асвяжальнікам.
  
  Ужо па дарозе Мыкола вырашыў не намотваць лішнія кіламетры да Братково і не рызыкаваць, перацягваючы груз праз хату хроснага, а пайсці запасным «акном» на дванаццатым кіламетры, які здала яму Любка Кагут. Бацька нават не абмяркоўваў такія пытанні, ужо цалкам належачы на добычливого і шчаслівага Волкава, таму яны згарнулі на лесовозную дарогу і праз паўгадзіны ўжо былі ў раёне памежнага пераходу. І толькі тут Гуменник праверыў сувязь і аддаў распараджэнне ахове рэзідэнцыі, каб падалі дзве машыны да «акна» па той бок мяжы.
  
  Тунэль пад сцяной, отрытый кітайцамі, хоць і быў низковат, ледзь прапаўзці на карачках, але затое прамы, як страла, і ўмацаваны, як у метро, пластмасавай гафрыраванай трубой, куды ні кроплі вады не трапляла. Целаахоўніка запрэглі ў вераўчаныя постромки, і ён без адзінай прыпынку працягнуў груз ўсе трыста метраў. Прычым мутанта трэсла, аднак ён нават не прачнуўся, і яго магутны храп лішні раз пацвярджаў, што быў адлоўлены хоць і хутка састарэлы, аднак цалкам яшчэ здаровы самец. Толькі на ўкраінскай тэрыторыі, калі пачало днець, па‑сапраўднаму першы раз перавялі дух, чакаючы машыну. Яшчэ нядаўна строгі і непрыступны бацька Гуменник тут расслабіўся, дастаў з заплечніка важкую бутэльку віскі, пусціўшы яе, згодна з славянскаму звычаю, па коле, як браціну, але па амерыканскай звычцы з питием з горла. І, хутка ап'янелы, узяў отнятую ў Совы трехлинейку, павесіў бутэльку на куст і з аднаго стрэлу разнёс яе дашчэнту. Амерыканец зацікавіўся, стаў разглядаць вінтоўку, абмацваць драўляныя накладкі, а паколькі іншай бутэлькі не аказалася, то Мыкола паставіў на галінку сваю камуфляжную кепку. Джон апынуўся стралком яшчэ лепшым, бо усадзіў кулю дакладна над казырком – у кропку, якую перш паказаў. Бацька, як высветлілася, мог быць яшчэ і шчодрым, паколькі ў той жа гадзіну ўручыў яму трехлинейку:
  
  – Це выгляд чыстага запоризького серце пивничноатлантич‑ному блоку!
  
  Амерыканец так расчуліўся, што яны абняліся пад здзіўлена‑раўнівым поглядам перакладчыка, але на тым роздых скончыўся, бо пад'ехалі аўтамабілі, і з першага выйшаў сам пан Кушнер. Як заўсёды, ён быў з трубкай ля вуха і з кім‑той казаў на англійскай, прычым адначасова віншуючы прысутных з удалай паляваннем на рускай. Мутанта хутка загрузілі на задняе сядзенне, куды забраўся і амерыканец, клапатліва паклаўшы яго галаву да сябе на калені. Пасля чаго расселіся па машынах і астатнія тут жа паехалі ў рэзідэнцыю. Мыкола трапіў паміж перакладчыкам і целаахоўнікам, якія прамоклі наскрозь ад поту, і цяпер адчуваў сябе як між двух сьлізготных сазанов – ад абодвух рэзка смярдзела тухнущей рыбай, і прывыкнуць да гэтага паху было немагчыма. Нават ад мутанта пахла куды лепш – знаёмым з юнацтва, калі ён ездзіў за бацькам у Витемлю, пах нямытага цела. Волкаў стараўся дыхаць ротам, але ўсё роўна не атрымалася: ванітавы пазыў нагнаў раптоўна, і які сядзеў наперадзе бацька загадаў спыніцца.
  
  – Ўкалыхае, – працадзіў Мыкола, каб не выдаваць сапраўдных адчуванняў і свайго заганы – вострага, да алергічнага свербу, нюху.
  
  – Мяне калі‑то ў авіяцыйнае вучылішча з‑за гэтага не ўзялі, – ужо па‑па-сяброўску прызнаўся Гуменник. – Вестыбюлярны апарат... Пачакай, а што гэта ў цябе?
  
  – Дзе?
  
  – На лоби! – засмяяўся бацька. – Дывытеся, хлопци! У Мыколы шчэ одне вока! – І, сдернув з яго кепку, паказаў кулявую прабоіну.
  
  А Волкаву ўжо было не да смеху, ён сёе‑як выпутался з машыны і адскочыў у бок.
  
  – Мыкола! – усё яшчэ весяліўся Гуменник. – Ты шчо, теж мутант?!
  
  На вуліцы Ваўкоў аддыхаўся, умыўся расой і, быццам у газавую камеру, зноў палез у салон. Праўда, яму саступілі месца ля акна з апушчаным шклом, ды і ехаць пасля бацькавай жарты як‑то стала весялей, і ўсё роўна катаванне працягвалася да самай рэзідэнцыі – сам ужо дыхаў, як рыба, хапаючы ротам забортнай паветра.
  
  Машыны з ходу ўляцелі ў двор, паскакалі па кутах, і ўсё навокал адразу забегалі, замітусіліся. Нават Сільвестр Маркавіч, хоць трубку ад вуха не адбіраў, аддаваў якія‑тое загады умоўнымі знакамі. Амерыканец насіўся з здабычай, як з пісанай торбай: спачатку асабіста забраў у асабняк, але з‑за халоднага кандыцыянера неўзабаве выцягнуў на двор, паклаў у шэзлонг каля альпійскай горкі і ўключыў фантан. І толькі Гуменник з Мыколой, як арганізатары і выканаўцы ўдалай палявання, адпачывалі. Сядзелі стомленыя, нібы якія адпрацавалі на рынгу байцы, у пляжных крэслах, цягнулі піва, і не хапала толькі негра з ручніком або опахалом.
  
  – Ну що, Мыкола? – стомлена спытаў бацька, пляснуўшы яго па плячы. – Ну що Мжола. Прыйшла годына. Особысто зроблю тобі стрыжку.
  
  – Можа, я ў перукарню зайду? – усяго на секунду ўсумніўся той.
  
  – Тая навищо? – Гуменник паклікаў знаёмы целаахоўніка: – Лях! Треба прывесты майго брата ў парадак.
  
  Той, нібы і чакаў каманды, немаведама адкуль дастаў інструмент і нават мыльніцу з намыленным помазком.
  
  – Гатовы да абраду козачьему?
  
  – А як жа! – шчыра пагадзіўся Мыкола. – Усегда гатовы, бацька!
  
  – Зараз і зробымо.
  
  Лях узяў спачатку электрычную машынку і прафесійна, у адну хвіліну, оболванил круглую Мыколину галаву, пакінуўшы чуб на цемені. А потым яшчэ намыліў і пагаліў, паказваючы шык у гэтым рамястве – хоць бы раз парэзаў, нягледзячы што ўся башка ў Волкава была ў шнарах і грудах ад бацькоўскага вучэнні. Задаволены, бацька агледзеў Волкава са ўсіх бакоў, а целаахоўнік любоўна адмыў інструмент і пакрыў галаву камуфляжнай кепкай:
  
  – Каб не застудзіць без звычкі!
  
  – Дабро!
  
  
  Гуменник узяў квадратную бутэльку і склаў посуд
  
  у шэраг:
  
  
  – А цяпер накатим па кубка гарэлкі і спаць... Містэр Странг? А слаба табе махнуць кубак, як было прынята ў Запарожскай Сечы?
  
  Амерыканец усё яшчэ круціўся каля шэзлонга, над якім ужо выставілі парасон, каб соннага мутанту не перашкаджала ўзыходзячае сонца; павінна быць, апантаны даследчым духам, што ён‑той разглядаў, мацаў у свайго паддоследнага і фатаграфаваў, агаліўшы яго патлатую, зарослую фізіяномію і кручкаватыя рукі. Перакладчыка побач не аказалася, пан Кушнер хадзіў у глыбіні двара з мабільнікам, і перавесці прапанову амерыканцу апынулася няма каму.
  
  Афіцыянт вокамгненна падвёз сервіравальны столік і стаў разліваць віскі ў тры срэбных музейных кубка.
  
  – Джон? – ужо панибратски паклікаў бацька і, не азіраючыся, падаў адзін з кубкаў сабе за спіну. – Твой віскі, Джон! Ды пакінь ты яго, няхай спіць, алкаголік!
  
  Містэр Странг і на самай справе пакінуў мутанта, падышоў да Гуменнику, але протянутого яму кубка не ўзяў.
  
  – That is not him, – сказаў на заканчэнне ён, і яго шэрае асоба не змагло размаляваць нават яркае ранішняе сонца.
  
  – Чаго‑чаго? – перапытаў бацька і павярнуўся.
  
  – That is not him, – паўтарыў амерыканец, але зараз з нейкай ледзь чутнай пагрозы. – That is not him!
  
  На яго голас, нібы сабака на кліч, тут жа прыбег перакладчык і натапырыў вушы.
  
  – Гэта не ён, – прамармытаў з лёгкім спалохам. – Гэта не мутант – звычайны чалавек, валацуга...
  
  – З чаго ты ўзяў, Джон? – прыўстаў Гуменник і ўтаропіўся на толстозадого: – Што за лухта? Ты што нам тут... перакладаеш?
  
  – Тое, што кажа містэр Странг! Гэта не мутант, а апусціўся стары чалавек... Вельмі п'яны чалавек, валацуга.
  
  – То бок, як – валацуга?
  
  – На ім няма ніякіх слядоў мутацыі. – Перакладчык стаў пераймаць шэфу ў интонациях. – Цалкам нармальна развіты чалавек, але ўжывае алкаголь. Маецца толькі чэрапна‑мазгавая траўма цемянной вобласці... Вельмі старая траўма...
  
  – А што яшчэ трэба? – абурыўся было бацька і быў пасаджаны на месца.
  
  – Трэці вачэй. У мутанта павінен быць трэці вачэй! І два
  
  
  сэрца.
  
  Мыколу зноў опахнуло, як ноччу на другі заставе, перад тым як з'явіцца гэтаму сутнасці. Але цяпер загрымела ў вушах, і ён, не выпускаючы кубка з віскі, падышоў да шезлонгу.
  
  Адкрыты і досыць вузкі лоб, отороченный густы, злямчанаю расліннасцю, быў зусім цэлы. Верагодна, амерыканец працёр яго вільготнай сурвэткай, каб адшукаць адсутнічае вока пад пластом сажы.
  
  
  – У мутанта павінен быць трэці вачэй! – прагыркаў перакладчык, капіюючы амерыканца.
  
  І тут, нос у здабычы заварушыўся разам з барадой, у наступны міг адкрыліся вочы, і Ваўкоў адхіснуўся. А мутант сеў у шэзлонгу і, выпутавшись з адкрытага мяшка, працягнуў руку за кубкам.
  
  – Колька, дай пахмяліцца! – гартанным, булькала голасам сказаў ён. – Дай выпіць, маці тваю! Чаго вылупіўся? Працэдура вельмі дарагая роднага не пазнаў? А я цябе адразу унюхал... Раз напаіў – похмеляй!
  
  
  У Мыколы заломило лоб пад кепкай – як раз насупраць кулявой прабоіны...
  
  Пасля трэціх пеўняў Юрко і напраўду вярнуўся са службы, але ў хату не пайшоў, а азадкі пракраўся ў лазню і там уладкаваўся спаць на паліцы. Куровы яго ўсю ноч прачакалі, шмат разоў выходзілі па чарзе на вуліцу, дзяжурылі за сядзібай, а ён усё роўна прайшоў незаўважаным, і выявіла яго Сава, калі ўспомніла, што не павесіла на лазню замак. Пасля паркі і мыцця ён ані не змяніўся, хіба што тварам накшталт посветлее стаў і барада з рэшткамі валасоў, якія ляжаць венцам вакол лысіны, вспушились і набылі ранешный попельных колер. Дзед яго не пострыг і не пагаліў – чаго толькі яны рабілі‑то столькі часу ў лазні?...
  
  
  – Юрко, ўнучак, пойдзем у хату? – ласкава папрасіла бабка. – Я на стол сабрала, а ты суткамі не евши...
  
  – Паня парыўся‑мыўся – кундал як, – гаротна прамовіў ён. – Чорны тундара ляцеў.
  
  – Які кундал?
  
  – Кундал ойху, ынеркия называецца. Ынеркия – як, пласт дух – балдей. Плокой Юрко шаман.
  
  – Ой, хоць прывыкаю, – узрадавалася бабка, – разумець накшталт пачынаю... А дрэнны таму, што не ясі нічога. Са злымі духамі змагацца сіла патрэбна, ынеркия твая, кун‑даў‑мундал. А ты вунь як схуднеў. Дзед кажа, мухоморами харчуешся...
  
  – Арсан Дуолайя сытых люпит – ай‑яй‑яй! Калодны шаман батыр, айбасы кириккитте, бизда кай.
  
  – Ды бо там цябе Аксана чакае! Усю ноч вачэй не заплюшчыла...
  
  – Окосана, – з сумам прамовіў ён. – Юрюнг... Юрко стытно. Алмас – як, крош – як...
  
  – Яна цябе не за алмазы любіць, і не за грошы... Вось бо якія вы, мужыкі. Гонар ў вас ! А дзеўка мучыцца.
  
  – Батур тыала хотун! Эрын чуумпу айбасы! Окосана клятит – пласт дух бизда, сцяна кириккитте, Юрко кундал бар! Ынеркия! Синьгами Юрко, санаабар! Потвик, як дыд Курэй. Керой! Хатыныны тазыстыллар! Сачем Окосане корпа‑ты мутант?
  
  – Дык вы б разам супраць айбасов гэтых і ваявалі? – падхапіла Сава. – Разам‑то зручней. Вось мы з тваім дзедам такі ім кириккитте ладзілі! Такі эрын чумпу! А потым, ты ж отмылся, прыгожы стаў, мягонький. І нават горб накшталт таго... вычарпаны трохі.
  
  
  Юрко памацаў горб:
  
  
  – Ні, баба Ыгылыз. Ойху‑дьарзаа, зусім батыр...
  
  – Вось пачакай, дачакаешся. Сосватает хто‑небудзь Ок‑санку, і будзе табе ойху. Колька‑хроснік кліны б'е, з бацькам накшталт ужо дамовіўся. Нават амерыканец вачэй паклаў!
  
  
  Унук яшчэ больш згорбіўся:
  
  
  – Окосана каюк... Юрко плокой жаніх. Алмас – як... Бабка прысунулася бліжэй, штурхнула плячом і загаварыла шэптам:
  
  – Ды пачакай ты! Калі адразу з гарбом‑той прыме, куды потым дзенецца? Без гарба‑то за цябе любая дурніца пойдзе! Яна ж цябе яшчэ толкам не разгледзела. Толькі ўнутраныя органы щупала, калі ты без прытомнасці ў козлятнике ляжаў. І не давай асабліва‑тое ўзірацца. У цемры, з ёй трэба справіцца... Ну гэта, кундал‑мундал свой праявіць, ынер‑кию.
  
  
  Юрко задумаўся, пляскаючы трэцім вокам, пакруціў галавой:
  
  
  – Юрюнг, светла... Ноччу шаманіць ната, айбасы кі‑риккитте.
  
  – А ты ў падмосце лезь! – прыдумала бабка. – У дзеда ёсць падземны ход, з сарціра. А я Оксанку пашлю. Скажу, дастань‑ка мне, які‑небудзь айбасы. Яна залезе, а ты яе обласкай там. Размова завядзі – пра сваю тундару, пра шаманства... Толькі глядзі, не напалохаць!
  
  
  Унук злёгку ажывіўся:
  
  
  – Тутан, тутан... Хатыныны тутан! Окосана юрюнг курэй‑дук! Тая Юрко ызык сапыл...
  
  – Нічога, зразумее! Калі табе кажуць «юрюнг» – яно заўсёды тутан. Калі што, шаманскай мове навучыш. Ды ў цемры, Юрко, ты больш не мовай, а рукамі працуй. Ды толькі не хапай адразу, як твой дзед. А то і займець нядоўга. І як у сириалах кажут, таксама не трэба. А то ходзяць, ходзяць вакол серый дзвесце... Ну што, пайшлі, я цябе ход пакажу?
  
  – Баба Сава санаабар, мутрый баба, – падумаўшы, сказаў Юрко. – Як стары шаман...
  
  Схапіў хатулі з лукам і бубен, аднак бабка адабрала і на сцяну павесіла:
  
  – Я яшчэ той шаман! А гэта там табе не спатрэбіцца.
  
  Лізавета Трафімаўна выйшла з лазні, агледзелася – накшталт нікога, паклікала за сабой ўнука. Сарцір стаяў на водшыбе, абчапляныя буяным хмелем, а за ім ужо пачыналіся агароды і хлявы: Кураў усё прадумаў, як хадзіць праз мяжу незаўважаным. Бабка адкрыла дзверы:
  
  – Ідзі!
  
  
  Юрко адхіснуўся:
  
  
  – Айбасы! Пласт дух!
  
  – А ты думаў, як? Каб тыала хотун, трэба праз ўсякія церні прайсці.
  
  Унук заціснуў нос і схаваўся ў прыбіральні. А Сава ў той жа гадзіну пабегла ў хату, дзе дзед з Аксанай сядзелі утаропіўшыся ў тэлевізар і абодва ўжо подремывали. Бабка паклікала Курова пальцам і павяла на вуліцу.
  
  – Ідзем‑ка са мной, – прашаптала панадліва. – Я табе што‑тое пакажу.
  
  – Куды? – Дзед ужо меў намер перабрацца на ложак.
  
  – У лазню.
  
  – Так, ідзі, ужо астыла? – Ён раптам ажыў і заозирался.
  
  – Вядома, астыла.
  
  – А што пакажаш‑то?
  
  – Даведаешся, пайшлі!
  
  Кураў пайшоў як‑то няўпэўнена, нібы на хадулях, пры гэтым яму што‑то перашкаджала. Бабка завяла яго ў лазню і паказала на паліц:
  
  – Кладзіся і спі!
  
  – А паказаць?
  
  – На! – Сава зняла са сценкі бубен. – Вучыся шаманіць!
  
  – Ну, шаманіць‑то я ўмею!
  
  
  Бабка не дала яму дагаварыць, выйшла і зачыніла дзверы на замок.
  
  Вярнуўшыся ў хату, расштурхала абудзіў Аксану.
  
  
  – А давай‑ка з табой па чарцы! – заўзята прапанавала. – Хопіць спаць!
  
  – Юрко не прыйшоў? – сонна спытала тая.
  
  – Няма што‑то...
  
  – Як бы яго амерыканец не падстрэліў...
  
  – Ды дзе яму шаманаў страляць! Дзевак хіба што, і тое дурочек якіх‑небудзь...
  
  – А вось вазьму і соблазню яго, – з сумнай летуценнасцю вымолвила Аксана. – Ён яшчэ не ведае хітрыны хохлуш. Пыжится чаго‑то... Присушу, заколдую, обворожу – сыдзе з розуму. І потым з ім у яго Амерыку паеду.
  
  – У Злучаныя Штаты?
  
  – Мне цяпер усё роўна – у злучаныя, раз'яднанне. Ды хоць у заштаты...
  
  – Чаго ж так‑то?
  
  – Ранейшага Юрко не вярнуць...
  
  – Так ужо і не вярнуць?
  
  – Бабуля, ды вы самі падумайце! Ну як я з ім жыць буду? Ніякая грузінская кепка не дапаможа. Ён бо блажэнны, калі не сказаць горш. Нават пагаварыць нельга, мову забыўся... Самападман ўсё! Трэба завязваць! Ужо на працу пара...
  
  Яна падышла да люстэрка і пачала збіраць сваю распущенную прыгажосць у немудрагелісты вузел на патыліцы.
  
  – Цябе, вядома, ніхто не няволіць, – буркліва прамовіла Сава.
  
  – Мне вас з дзедам шкада...
  
  – Ды мы‑тое, што? Нам ён кожны добры: блажэнны з гарбом, у цюбецейцы з бубнам...
  
  – Вось дзе яго носіць цяпер? – абурылася Аксана тонам бывалой жонкі. – Вы ж бачыце яго стаўленне? Трэція пеўні калі яшчэ праспявалі? Дзяўчына ўсю ноч сядзіць і чакае! А яму трэба айбасов якіх‑то выганяць.
  
  – Усе яны такія, – адмахнулася Сава. – Думаеш, у амерыканца гэтых айбасов не будзе? Ці ў Кольку Волкава? Айбасы будуць і айбасицы...
  
  – Што ж рабіць, бабуля? – спытала Аксана з ціхім адчаем.
  
  – А вось што, дачка. Слазь‑ка ў падмосце і дастань мёду. Там у дзеда банка варта, у мінулым годзе ў разведку хадзіла і бачыла. Стары такі мёд Што‑то мне сладенького захацелася.
  
  Аксана пакорліва і як‑то адхілена, адкрыла люк, прыпадняўшы падол, ступіла на лесвіцу, але ледзь спусцілася па пояс, як замерла.
  
  – Там хто‑то ёсць! – вымолвила з жахам, баючыся варухнуцца. – Мяне схапіў за ногі...
  
  – Увесь у дзеда, гад, – буркнула сабе пад нос Сава і ўжо гучна спытала: – Ды хто там цябе схопіць‑то?
  
  – Не ведаю... Трымае. І рукі гарачыя.
  
  – Гарачыя – значыць, не нябожчык. Лезь, мёду хачу! Аксана спускалася так, нібы схадзіла ў кіпень.
  
  І толькі галава яе знікла, бабка ўскочыла і закрыла пастку, насунуўшы на яе стары, броненный тоўстай яловичной скурай сталінскі канапа. Унізе пачуўся здушаны голас, аднак Сава ўжо была за парогам. Яна навесила замак на дзверы, схапіла рыдлёўку і рынулася да сортиру.
  
  – Я цяпер усе хады‑выхады завалю! – І стала кідаць зямлю ў мужчынскую палову. – Усе вокны перекрою ад айбасов! Ад усялякіх арсанов, маці іх у кириккитте! Я вас замурую ад усякай нечысці, эрын іх пабяры з чумпой разам! І не адпушчу, пакуль не зладзіць!
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  Усе раніцу Ваўкоў тупа прасядзеў у сьвятыню мытнага храма, спрабуючы асэнсаваць, што ж адбылося. Розум не падпарадкоўваўся, віляў, як кола дзіцячага ровара, разбітае ў «васьмёрку», адмаўляўся ўспрымаць рэчаіснасць, як не ўспрымае яе прысуджаны да смерці, той, хто ідзе на плаху. Свядомасць сьціскалася ў камяк і заклинало, што ўсё гэта адбылося не з ім, а з кім‑то іншым, і яшчэ ёсць надзея...
  
  Аднак і гэты трапяткое агеньчык згас, калі на гарызонце братковской мытні з'явіўся вядомы за полверсты вобраз Тамары, на гэты раз обряженный ў строгі дзелавы касцюм і увянчаны свежай, высокай прычоскай. Жанчына рухалася з няўмольных напорам, нібы цяжкі бамбавік, які адважыўся на таран вартавы вежы.
  
  І тут доўгі халоднае здранцвенне раптам змянілася на пратэст, і ўміг стала горача. Мыкола выпрабаваў байцоўскія адчуванні тарэадора перад тупой, рагатай і раз'юшанай сілай. Калі ўжо завязаўся смяротны паядынак з лёсам, то трэба стаяць да канца ! Ён пакінуў вежу і спусціўся да брамы, каб сустрэць неотвратимый рок тварам да твару. У апошні момант убачыў спіну паспешліва які ўцёк са сваёй пасады Купы Вовченко. Прапаршчык ж Чорна‑бай, як і пакладзена, заставаўся на месцы і паважліва казырнуў судоваму прыставу. Калі ж яна абмінула расейскую мытню, Ваўкоў разгледзеў, што замест звыклых
  
  судков з сняданкам у яе руках была дзелавая тэчка. Мала таго, Тамара Шалвовна прайшла міма яго з горда паднятай галавой і быццам бы не заўважыла!
  
  Мыкола праводзіў позіркам яе шырокую корму і некаторы час стаяў збянтэжаны і узбуджаны – як калі б асуджаны на закол бык збег з арэны, нават не зірнуўшы на чырвоны, дражніла плашч.
  
  Такое паводзіны цяпер ужо былой сужыцелькі можна было вытлумачыць па‑рознаму, аднак патыліцу опахнуло прадчуванне, што яшчэ не ўсё страчана. Пан Кушнер хоць у гневе і прагнаў яго з рэзідэнцыі і адхіліў ад палявання на мутанта, аднак слова сваё трымаў і, верагодна, даў чосу сваёй сестрице за ганьба ў начным клубе. І пытанне з іх далейшымі адносінамі вырашыў адназначна, нягледзячы на свае роднасныя пачуцці. У любым выпадку, Сільвестр Марковичу патрэбны свой чалавек на мытні, а значыць, на гэтым рубяжы можна замацавацца, выстаяць і, набраўшыся сіл, пайсці ў контратаку.
  
  Прыкладна праз гадзіну Тамара Кажадуб прошествовала ў адваротны бок, і магутная яе хада, узмоцненая зборам вежы, яшчэ доўга стаяла ў вушах, нібы адбіваючы рытм думак: куды яна хадзіла, навошта і да каго? Відавочна не па службовых справах, прыціснуць, напрыклад, якога‑небудзь замежнага крэдытора або неплацельшчыка аліментаў – тады б надзела форму.
  
  Пакуль Ваўкоў гадаў, што б гэта значыла, на мытню прыцягнуўся яго родны бацька. Пасля выкрыцця ў рэзідэнцыі ён быў здадзены ў раённую міліцыю для ўстанаўлення асобы, паколькі ніякіх дакументаў не меў, а там – острижен нагала, паголены, сфатаграфаваны, пасля чаго правераны па усялякім ўліках. Высветлілася, што раней ён затрымліваўся органамі шмат разоў, і пераканацца ў тым, што гэта на самай справе даўно зніклы Сямён Ваўкоў, аказалася прасцей простага – праз звычайную дактыласкапічную экспертызу. Праўда, было вядома, што Волкаў‑старэйшы пасля траўмы страціў дар прамовы і мог толькі лаяцца, але гаварлівасць злоўленага бамжа аднеслі да тэрапеўтычным дзеяння часу небудзь нечаканага выніку снатворнага стрэлу – у агульным‑тое, пра гэта не асабліва і не задумваліся. А паколькі за старым ніякага крыміналу не было, ды і ў міліцыі добра разумелі, чый гэта бацька, сварыцца з мытнікам не захацелі і адпусцілі на волю.
  
  
  І вось ён зьявіўся на мытню, як пакаранне.
  
  
  – Колька! – закрычаў ад шлагбаўма. – Выпіць дай ! Збегай, прынясі гарэлкі! Гарэлкі хачу!
  
  З'ява таткі з нябыту Мыкола сустрэў з пачуццямі цьмяна, таму зазвал яго ў вежавы офіс, наліў сто грамаў, хацеў ужо адвесці да сабе ў кватэру і абкласці спаць, аднак бацька заўпарціўся:
  
  – Нікуды не пайду! Ды тут у цябе лепш, чым на вакзале!
  
  Абкласці яго на канапу не атрымалася ніякімі ўгаворамі, бацька аджыў і, усё жыццё, будучы вольным, як кот, пайшоў сам па сабе. Волкаў думаў, ён знікне з мытні, але калі спусціўся з вежы, прыйшоў у жах. Аказваецца, па‑пашка падабраў кардонную скрынку, сеў на асфальт каля шлагбаўма і ўжо збіраў міласціну. У штодзённае час праз мытню хадзілі ў асноўным бабулькі адзін да аднаго ў госці, дробныя гандляры з торбамі, праязджалі турысты і зусім рэдка – замежныя фуры з опломбированным грузам. Увогуле, падаваць асабліва было няма каму, аднак стрыжаны нагала стары‑побирушка адразу ж прыцягнуў увагу. У Братково даўно забыліся пра бабніка Насенне, і тут, ясная справа, зацікавіліся – хто такі, а ён і не хаваў нічога, нават наадварот, у падрабязнасьцях распавядаў сваю гісторыю і ўжо сабраў вакол невялікую натоўп лайдакоў.
  
  Па інструкцыі жабраваць у зоне кантролю строга забаранялася, таму Мыкола захацеў адвесці бацькі сілком і замкнуць у вежы, але той імгненна збунтаваўся:
  
  – Ты пошліну збіраеш?
  
  – Я згодна з законам.
  
  – А я таксама пошліну бяру! Не твая справа мне ўказваць! Будзь ён простым бамжом, Ваўкоў здаў бы яго ў міліцыю,
  
  
  і ўсё, але тут як бы ні было – бацька родны! І бо людзі вакол!
  
  
  – Давай я табе лепш яшчэ гарэлкі дам, – прапанаваў ён. – Пойдзем!
  
  – На што мне твая гарэлка? Сам зараблю!
  
  – Тут жабраваць забаронена!
  
  – Колька, ды ты не бойся, я з табой падзялюся. Вечарам! Мыкола спрачацца з бацькам больш не стаў, а подгадал
  
  хвіліну, калі паблізу нікога не будзе, заламаў рукі і, нягледзячы на супраціў і крык, адвёў у пакой асабістага дагляду, дзе меліся рашоткі на вокнах і сталёвыя дзверы.
  
  – Бацькі роднага! У клетцы трымаць?! – крычаў той. – Ну ты і гніда, Колька! Трэба было цябе яшчэ смаркачом задушыць!
  
  
  Лепш бы ўжо да яго не вяртаўся дар прамовы!
  
  З горам папалам ўдалося ўсунуць яму бутэльку гарэлкі, накшталт як у доўг. Бацька тут жа выпіў палову, закруціў крышку, поплясал трохі – на манер ўчорашняга, на другі заставе, і, калі ногі подломились, заснуў на падлозе, привалясь да сцяны. Мыкола замкнуў дзверы і толькі вярнуўся на пасаду, як убачыў на расійскай мытні крыты «УАЗ» адміністрацыі. З Пухнаренковым у Мыколы адносіны сапсаваліся пасля «салодкага справы», паколькі той падазраваў прамое ўдзел ўкраінскага мытніка ў кантрабанднай аперацыі. З тых часоў прайшло ўжо дастаткова, вастрыня пытання поистерлась, але Ваўкоў вуха трымаў востра, калі на мытні з'яўляўся сам кіраўнік адміністрацыі альбо яго падначаленыя. Былы кадэбэшнік асабістага следства яшчэ не скончыў, бо была закранута яго гонар – пад носам у чэкіста працягнулі праз мяжу два складу цукру. Таму Ваўкоў рабіў тупы выгляд, спыняў транспарт расійскай адміністрацыі на агульных падставах, вырабляў поўны дагляд па інструкцыі і тым самым як бы стрымліваў заўзятасць Пухнаренкова.
  
  Той і рады быў бы‑небудзь паказаць мытніку, але, разумеючы, што праз мяжу прыходзіцца матацца часта, а значыць, і часта падвяргацца прыдзірліваму кантролі, трываць прыніжэння, не вельмі‑то хацеў абвастраць вялае незадаволенасць адзін адным. А Мыкола моцна і не зарывался: правяраючы аўтамабіль кіраўніка адміністрацыі, ён як бы не заўважаў, што ў таго ў багажніку, напрыклад, замест дапушчальнага колькасці бяспошлінна провозимого каньяку – разы ў тры больш. Або што там маецца тавар, які падлягае абавязковаму ўнясенню ў дэкларацыю. Не заўважаў, але ўсім сваім выглядам заўсёды падкрэсліваў, што заўважыў, тым самым падаючы сігналы да прымірэння. Канцом гэтага даўняга супрацьстаяння магло стаць акалічнасць цалкам звычайная: калі б кіраўнік расейскай адміністрацыі першым падаў руку. Толькі таму, што ў прыгранічных раёнах існавала няпісанае правіла: з мытнікамі трэба сябраваць пры любых абставінах.
  
  Але горды чэкіст таксама адчуваў сябе жрацом багіні справядлівасці і, здаецца, не збіраўся ісці на міравую.
  
  Ды і цяпер выпадак быў іншы, калі трэба было праявіць максімум прынцыповасці. Не выключана, што пан Кушнер таго і чакае, каб падлавіць на дробязі і потым давяршыць справу...
  
  Зразумела, Вовченко з Чернобаем машыну адміністрацыі не правяралі, наадварот, откозыряли і адкрылі праезд. Каб падражніць непрыяцеля, Ваўкоў таксама падышоў да шлагбаўма і быццам бы падрыхтаваўся націснуць кнопку ўздыму, так што разагнаны вадзіла ледзь паспеў затармазіць і ледзь не знёс перашкоду. Напусьціўшы творчае абыякавасць, Мыкола паказаў жазлом у адстойнік, а сам не спяшаючыся, хадой пасля‑инфарктного хворага, прагуляўся па тэрміналу. І заўважыў, як відэакамеры, кіраваныя Чернобаем, неадступна ідуць за ім. Дзіўнага небудзь трывожнага нічога ў гэтым не было, нудны прапаршчык часцяком забаўляўся тым, што подсматривал за суседняй дзяржавай, яе грамадзянамі і асабліва грамадзянкамі, але такая ў іх, маскалёў, была звычка.
  
  За рулём ржавага, истасканного «УАЗа», які Мы‑кола памятаў яшчэ з часоў, калі быў предриком, апынуўся знаёмы гаспадарнік адміністрацыі Кривохатко, мужык просты і, як усе заўхозы, вымушана займаецца кантрабандай ў выглядзе бартэру, то ёсць неабходнай і ўзаемавыгаднай менавы гандлю. У кабіне знаходзіўся яшчэ пасажыр, якога раней Ваўкоў у Братково ніколі не сустракаў, – на выгляд слізкі і такой жа касавокі, як сам Пухнаренков. Можна было поманежить іх няшмат, зладзіць фармальны дагляд, каб поволновались, калі правозяць забароненыя прадметы, праверыць дакументы і прапусціць, але гэты іншагародні хлыщ, мабыць, не ведаў мясцовых парадкаў, апынуўся да ўсяго іншага яшчэ і нецярплівым.
  
  
  – Камандзір, – сказаў ён, надзьмухаюць шчокі, – прапускай, спяшаемся.
  
  Мыкола ўзмацніў мытнае творчае спакой і пільнасць трохразова, загадаў адкруціць брызентавы полаг кузава. А там, сярод звычайнага хламу ў выглядзе мятых жалезных вёдраў, запасных камер, трасоў, ірваных скрынак і рыззя, стаяла доўгая сеткаватая клетка з пищащими куранятамі.
  
  – Що це таке? – на дзяржаўным мове спытаў Ваўкоў.
  
  – Це ж курчатаў, – подпел яму маскаль Кривохатко, звычайна таксама які замінаў мовы ў кучу. – Не бачишь, чы шо?
  
  Даўганогія, паджарыстыя бройлеры тапталіся ў клетцы па талстому вороху саломы, і нават чалавеку было зразумела, што адчувалі нязручнасць і, магчыма, ад гэтага неміласэрна гадзілі. Ваўкоў не збіраўся важдацца з такім паганым грузам, а хацеў толькі поманежить прадстаўнікоў адміністрацыі, каб яны потым далажылі Пухнаренкову, а той у сваю чаргу наматаў сабе на вус і ў рэшце рэшт пайшоў на сусветную з мытняй.
  
  – Ветэрынарны пашпарт! – запатрабаваў Мыкола. – Птушыны грып, чулы?
  
  – Чулі, як жа! – Загадчык гаспадаркі з гатоўнасцю падаў паперу. – Він ж у Кітаі. А ў нас нема.
  
  Волкаў пакінуў гэта без каментароў, адлюстраваўшы, нібыта ўважліва чытае фількіну грамату пашпарта.
  
  – А шо під цыплаками? – спытаў ён.
  
  – Салома.
  
  – Бачу, шо салома, а на шо?
  
  Пытанне заспеў знянацку, таму Кривохатко пакасіўся на свайго пасажыра.
  
  – Каб мякчэй было, – патлумачыў той на сваю бяду. – Не цягні, шэф. Спякота, кураняты перегреются.
  
  На гандляра птушкам таварам ён ніяк не быў падобны. І тут жа зрабіў яшчэ адну памылку.
  
  – Колькі бабла? – спытаў ціха і дастаў кашалёк. – Цяпер отстегну.
  
  Мытнік даверліва ўзяў яго пад руку і пацягнуў да офісу. Той, мабыць вырашыўшы, што мытнік хабару бярэ далей ад вірлавокіх відэакамер, паслухмяна пайшоў побач. У офісе Мыко‑ла ўпусціў яго ў досмотровую пакой, сказаў выразна:
  
  – Пабудзь пакуль тут, – і пстрыкнуў аўтаматычны замак.
  
  Слізкі пасажыр тузануўся было следам, але спазніўся, а стукам толькі разбудзіў бацьку, равучы голас якога пачуўся ўжо за спіной Волкава:
  
  – Э, мужык?! Маці тваю... Давай вып'ем?
  
  А Мыкола дэманстратыўна зачыніў перагародку адстойніка, дзе стаяў «УАЗ», замкнуў яе і паклікаў Кривохатко:
  
  – Кажи, шо під саломай!
  
  – Мыколай Сямёнавіч... – разгубіўся той. – Мы ж з табой знаемся...
  
  – Кажи, шо сховано! – Ваўкоў зняў са слупа доўгі востры мац для праверкі сыпкіх матэрыялаў.
  
  Толькі адзін від гэтага інструмента напалохаў дурнаватага загадчыка гаспадаркі. Ён быццам бы нават зрабіў спробу засланіць сабой падыход да адкрытага кузава машыны.
  
  – Ніяк нельга! Мыколай Сямёнавіч!
  
  – Вытрушивай цыплакоў!
  
  Кривохатко канчаткова скіс, заозирался і стаў чаму‑то махаць Чернобаю, які стаяў на расейскім баку і больш уважліва сваіх камер назіраў за тым, што адбываецца. Волкаў заскочыў у кузаў і прыцэліўся праткнуць салому, але загадчык гаспадаркі ўхапіўся за мац:
  
  – Та вы шо?! Не можна!
  
  – Видчиняй клетку!
  
  Загадчык гаспадаркі вырваў засаўку, і голенастые бройлеры, набітыя у клетку да адмовы, якія сядзелі адзін на адным і изнывающие ў няволі, адразу валам накіраваліся вонкі. Мыкола і сам таго не чакаў, таму нават лавіць іх спрабаваў, аднак кураняты ўжо паскакаў на асфальт і цяпер рассыпаліся па зоне надгляду. За паўхвіліны іх выскачыла з сотню, і засталося ўсяго дзясятак кволых, придушенных, увязшего ў саломе і не здольных рухацца. Волкаў саскочыў на зямлю, думаючы дапамагчы заўгаса ў лоўлі бройлераў, аднак той пра разбежавшемся тавары нібы забыўся і тупа зіркаў на клетку, тым самым выдаючы свой пільны да яе цікавасць.
  
  – Ну шо там па праўдзе? – спытаў Мыкола. – Кантрабанда?
  
  – Чоловик, – асуджана прызнаўся загадчык гаспадаркі. – Мыколай Сямёнавіч, адпусці...
  
  За ўвесь час службы на мытні Ваўкоў толькі раз сутыкаўся з падобным, калі ў апламбаванай фуры спрабавалі незаконна правезці ў Еўропу в'етнамцаў‑гастарбайтэраў. Спецыяльна выбралі аб'язной шлях, праз Братково, мяркуючы, што мытня там не такая строгая і ўважлівага. Тады вызначыўся Шурка Вовченко, які пачуў стогны змардаваных людзей і адважыўся выявіць кантэйнер. Прычым грузавік быў з дальневосточными нумарамі, і гэтыя маленькія, жоўтыя людзі, якія нагадваюць куранят, настолькі стаміліся ад замкнёнага прасторы, што, звар'яцелыя, таксама разляцеліся па ўсёй мытні, ледзь расчыніліся дзверы.
  
  Волкаў асцярожна сунуў руку ў клетку і грэбліва адгарнуў изгаженный пласт саломы. Пад ім было што‑нешта цёплае, выпацканы памётам.
  
  – Шо ж вы чалавека пад цыплаками сховали? – цалкам мірна спытаў ён. – Дакументаў нема, чы шо?
  
  – Гэта не мая справа, – закруціўся загадчык гаспадаркі. – Не я ховав... Мыкола намацаў на саломе нагу і патузаў:
  
  – Гэй, выползай! Чы не бройлер!
  
  
  І здалося, нага хоць і цёплая, але быццам нежывая – млявая і бязвольная...
  
  
  – Ён жа ў вас памёр! – адчуваючы дрыжыкі, усклікнуў Ваўкоў. – Вы ж яго змарыўся!
  
  – Тая ні...
  
  – Як гэта «ні», Кривохатко? У цябе ў машыне труп!
  
  – Тая це не труп... Вінаў спыть.
  
  – Ды я зараз выклічу міліцыю і пракуратуру...
  
  – Не трэба, Мыколай Сямёнавіч...
  
  Волкаў стаў выкідваць салому з клеткі, наколькі мог дастаць скрозь адкрытую засаўку, і раптам убачыў чалавечую босую нагу, спрэс пакрытую густой поўсцю.
  
  
  Толькі падэшва была голай і жоўтай...
  
  І ў той жа момант зразумеў, што гэта за кантрабандны груз. Зразумеў і ашалеў. Але не ад таго, што выявіў схаванага усыпленного мутанта, а больш ад таго, што везлі яго ў Украіну на машыне Пухнаренкова. Прычым хацелі зрабіць гэта негалосна...
  
  Тут ужо зусім галава Мыколы пайшла кругам: калі амерыканец паляваў на пачвара, выконваючы сакрэтнасць ад расейскіх уладаў, то чаму гэтая ўлада сама ловіць мутанта і зноў жа таемна перапраўляе ў Украіну?! Хутчэй, для таго ж амерыканца?
  
  Дзе логіка?!
  
  Ён патрос галавой, адчуўшы, як пачынае ломить патыліцу, а ў вачах задвоилось, з-за чаго здалося, быццам уся зона дагляду запрудзіў людзей, якія гулялі куранятамі.
  
  
  – Адкуль у цябе мутант? – прама спытаў Мыкола.
  
  – Тая я ж не бачив, мутант, чы ні... – зноў пачаў віляць Кривохатко. – Сказалі – звёз... А я і поняття не мав, що у соломи...
  
  – Каму вёз? Адрас?
  
  – Не ведаю... Таго чоловика пытайте, що з вамы пишов. Яны клетку з цыплаками грузілі. А я шо? Мени наказалы...
  
  – Хто загадаў?
  
  – Тая чоловик! – Загадчыка гаспадаркі ўжо поколачивало. – Що в е ва‑мы...
  
  – Хто ён? – Па спіне Волкава раптам прабег ледзяной ветрык нядобрага прадчування.
  
  
  Аднак баязлівы Кривохатко пачуў у пытанні ўтоеную пагрозу для сябе.
  
  
  – Мыколай Сямёнавіч! – ужо узмаліўся ён. – Тая не ведаю я! Казалы, чы з Брянська, чы з Масквы... А мне да фені!
  
  Усё жыццё Мыкола лічыў сябе чалавекам думаючым, ашчадным і здольным разбірацца ў самых складаных камбінацыях, аднак няўдалая паляванне на мутанта і наступныя непрыемныя падзеі на якое‑той час зламалі ўсякае уменне думаць лагічна і ацэньваць сітуацыю. Выпрабоўваючы дрыжыкі, ён стаяў у отстраненном здранцвенні, як полузаморенный бройлер, і разумеў толькі адно – што выпадкова залез, ўлез у чужыя справы, якіх яму нават і тычыцца не варта было. Калі расейскі чэкіст альбо яго людзі адлоўліваюць мутанта, каб перадаць чыноўніку з НАТА, гэта значыць у рукі верагоднага праціўніка, значыць, тут такая таемная, падводная палітыка, што за адну здагадку аб ёй галаву знясуць! Няўжо пану Кушнеру ўдалося дамовіцца з Пухнаренко‑вым ці яшчэ з кім‑то вышэй, каб мутанта злавілі ў Расеі, перавезлі ў Украіну і ўжо тут, у спакойных умовах, зладзіць амерыканцу каралеўскую паляванне? Выпусціць з клеткі, і каб містэр Странг задаволіў сваю запал, сам стрэліў у яго снатворным ўколам?
  
  Ды што гэта за фігура такая, гэты америкос, калі два самостийных дзяржавы так ці інакш аказваюцца ўцягнутымі ў яго капрызы?!
  
  
  Неверагодна!
  
  Але калі гэта так, калі Сільвестр Маркавіч здолеў правесці гэтак складаную камбінацыю, а Ваўкоў ля самага фінішу здуру заваліў гэта справа, то прабачэння не будзе ніколі і пакаранне рушыць услед жорсткае. Гэта вам не расплата за зняважаны гонар Тамары Шалвовны! Дэпутат ўжо, напэўна, у курсе справы, бо не растаецца з тэлефонам, трымаючы сувязь з усім светам, а слізкі хлыщ‑суправаджалы сядзіць у надглядальнай пакоі з мабільнікам...
  
  І сувязь тут працуе. Не дарма Пухнаренков выпрасіў яшчэ адну вышку...
  
  Чорт тузануў спыняць гэты драный «УАЗ» і даглядаць груз! Цяжка, ці што, было не звязвацца з якім‑тое маёрам КДБ і прапусціць машыну яго ведамства? Хай бы сабе ехала...
  
  Цяпер, каб хоць як‑то выправіць становішча, трэба знайсці кардынальнае рашэнне. Переворачивающее ўсе чужыя разлікі і таемныя гульні высокай палітыкі.
  
  Нечаканае, непрадказальнае, нелягічнае...
  
  Якія гуляюць па надглядальнай зоне бройлеры пляскалі неоперившимися крыламі, разміналіся, обвыкались ў новай абстаноўцы, і некаторыя ўжо выцягвалі шыі, спрабуючы кукарекнуть, чым адцягвалі ўвагу і раздражнялі.
  
  
  – Прыбяры сваіх птушак, Кривохатко! – рыкнул Мыкола. – Яны цяпер усю мытню изгадят!
  
  Загадчык гаспадаркі быў так падаўлены, што і сапраўды кінуўся лавіць і саджаць за пазуху бройлераў. І гэтыя яго няўклюдныя спробы і жоўтая ступня мутанта, тырчыць з клеткі, раптам просветлили азмрочанае прытомнасць.
  
  Калі пан Кушнер у курсе спраў, то павінен быў як‑то папярэдзіць мытню, каб не чынілі перашкод і наогул не прыцягвалі ўвагі да машыны адміністрацыі. Ён павінен быў сказаць гэта Волкаву прамым тэкстам, нягледзячы на які адбыўся казус.
  
  
  Тым больш павінен быў сказаць! Каб выключыць непаразуменне.
  
  Ён не сказаў, а гэта ўжо шанец. То бок, зараз, каб пазбегнуць праколу, варта пераканацца, што ў клетцы з бройлерамі сапраўдны трехглазый мутант. А то чаму‑тое сама нага брудная і ваўняная, а падэшва без мазалёў і якая‑то мяккая на выгляд, чысты, нібы ён ногі кожны вечар мыў і не хадзіў босым па бранскім калючым лясах. Потым патэлефанаваць Сільвестр Марковичу. Будучы вялікім аматарам жаночай прыгажосці, Мыкола даўно зразумеў простую рэч: для таго, каб заваёўваць і пранікаць у тонкія матэрыі іх душы і цела, трэба мець тупы і цверды інструмент. І гэта ў любым выпадку будзе ацэнена па вартасці.
  
  Мутанта перавозілі, як і пакладзена перавозіць жывога чалавека, галавой наперад, таму Ваўкоў высунуў клетку з глыбіні кузава, разгарнуў па дыяганалі і, прасунуўшы руку, разгроб ганебную ад густога памёту салому там, дзе павінна была знаходзіцца галава істоты. Аказалася, што твар яго прыкрыта сеткаватым выпуклым кажухом, якія нагадваюць забрала фехтавальшчыка, – відавочна, каб не задыхнуўся ў саломе. Разогнув драцяныя ячэйкі клеткі, Мыкола пропихнул ўнутр руку па локаць і, намацаўшы забрала край, адкінуў яго, як яечную шкарлупіну.
  
  І міжволі адхіснуўся. Нават адскочыў бы, але не дазволіла заціснутая дратамі рука. Рожа была гідкая, сінюшная ад цяжкага паветра і сардэчнай недастатковасці, але цалкам вядомая. Мала таго, вызвалены ад маскі, Тарас Апанасавіч задыхаў раўней і на вачах пачаў розоветь.
  
  Мыкола закрануў густы, як яжовыя калючкі, шчаціння, затым дацягнуўся да вузкага лба, абмацаў і ўсё роўна яшчэ раз паглядзеў – анфас і ў профіль – не, на гэты раз памылкі быць не можа! Ён вызваліў руку, засунуў клетку на месца і выхапіў з кішэні тэлефон. Нібы зачараваны, загадчык гаспадаркі ўсё яшчэ отлавливал куранят, прычым соваў іх за пазуху, а яны тут жа выпадалі у яго з‑пад кашулі, встряхивались і працягвалі дзяўбці што‑то на асфальце.
  
  Патэлефанаваць Ваўкоў не паспеў, бо ў той момант на расійскую мытню ўляцеў джып самога Пухнаренкова, і яго пляменнік загадзя падняў шлагбаум – чакаў дзядзьку. Пад'ехаў джып б і ўшчыльную, але перашкодзілі бройлеры. Кіраўнік адміністрацыі выскачыў ледзь не на хаду і накіраваўся да «УАЗу» у адстойніку. Мыкола чакаў яго, нібы Георгій Пераможца змея, пагульваючы доўгім металічным мацам. З‑пад ног чэкіста, накшталт пены з‑пад карабельнага фарштэўня, разляталіся куры.
  
  
  – Мікалай Сямёнавіч, – нечакана радасна загаварыў ён, працягваючы руку, – здаровенькі булы, дарагі! Якія праблемы?
  
  Гэта азначала больш, чым прапанова свету. І сам Пух‑наренков чаго‑той страціў сваю прывіднасць і стаў цалкам рэальным, нават можна рукой памацаць.
  
  
  Волкаў вытрымаў паўзу, паціснуў яго вільготную пятерню і адначасова плячыма:
  
  
  – У мяне праблем няма, Васіль Василич. Яны, здаецца, у вас...
  
  – А дзе суправаджалы? Таварыш Мішчанка?
  
  – Пад замкам.
  
  – Трэба адпусціць, Мікалай Сямёнавіч, – незнаёмым лагодным тонам загаварыў чэкіст. – Гэта непаразуменне. Ён не патлумачыў сітуацыю?
  
  – Прапаноўваў хабар.
  
  – Не звяртай увагі. Гэта ў іх маскоўская звычка – адкупляцца ад ДАІ.
  
  – Кантрабанда, Васіль Василич, жывы тавар! – Мы‑кола штурхнуў куренка. – Добра замаскіраваны...
  
  – А табе ўказанні не паступала? Па секретке?
  
  – Няма...
  
  – Я так і падумаў... Паступіць да канца дня. – Пухнарен‑каў паназіраў за Кривохатко. – Зрэшты, таямніцы тут асаблівай няма. Прыйшло тэрміновае прадпісанне – праверыць раён на наяўнасць мутантаў, усталяваць месца пражывання. Наша справа – пад казырок. Самому прыйшлося на днях у разведку хадзіць, маладосць успомніць...
  
  – І што, знайшоў?
  
  – Выпаўзаюць кожную ноч! Далажыў па камандзе, прыляцелі спецыялісты па адлове... Дарэчы, адпусьці Мішчанка. Ён кіраўнік групы, дзеючы падпалкоўнік нашай службы.
  
  – Навошта ж іх да нас‑тое, у Украіну?
  
  – Ёсць міжурадавае пагадненне. Адлоўліваць чарнобыльскіх мутантаў і вяртаць назад. Ваша бок вельмі ў гэтым зацікаўлены! Прычым прыйшоў факс: аднаго тэрмінова выпусціць сёння. І як заўсёды – заданне дадуць, але нічога не ўзгодняць. Вось і давялося маскіраваць. Ты ж разумееш, Мікалай Сямёнавіч...
  
  – Сам‑то бачыў гэтага мутанта?
  
  – Ноччу, у прыбор...
  
  – А хочаш на свае вочы зірнуць, Васіль Васільевіч?
  
  – Ведаеш, асаблівага жадання не адчуваю, – прызнаўся той. – Кажуць, вырадак такі... А я што‑тое ўражлівы стаў на грамадзянцы, напэўна, старэю. Сніцца яшчэ пачне...
  
  – Прыйдзецца паглядзець...
  
  
  Чэкіст стаў падатлівы і пластычны, нібы ганчарная гліна:
  
  
  – Калі настойваеш, Мікалай Семеныч... Волкаў высунуў клетку, разгарнуў яе напаўпаварота:
  
  – Вось, палюбуйся.
  
  І сам стаў назіраць за Пухнаренковым. А твар у таго злёгку выцягнуўся, выдаючы хваляванне: відаць, і сапраўды старэе чэкіст.
  
  Ён зазірнуў у клетку, як зазіраюць у труну з дарагім і блізкім нябожчыкам. І замер. Спячы ж Дременко пад яго поглядам шевельнул галавой, скорчил страдальческую грымасу і сціснуў прыадкрыты рот.
  
  – Дзе гэты... спецыяліст па адлове? – не адрываючы погляду, спытаў кіраўнік адміністрацыі.
  
  – У пакоі асабістага дагляду.
  
  – Вось і хай пасядзіць, прайдохі! Бамбук маскоўскі! – вылаяўся, але спытаў бездапаможна: – Што будзем рабіць, Мікалай Сямёнавіч? Гэта ж скандал... Я ўжо далажыў аб адлове. І добра б – Дременко падыме бучу! А яго язык да Кіева давядзе...
  
  – Не давядзе, – спакойна сказаў Мыкола. Чэкіст адразу пабачыў працягнутую яму руку дапамогі:
  
  – Выбаўляй, Мікалай Сямёнавіч. Ініцыятыва ўжо была ў руках Волкава:
  
  – Завязу дадому, пакладу ў ложак. Потым знайду яго дачка – яна лекар, нагледзіць. А як прачнецца, я з ім правяду гутарку.
  
  
  Пухнаренков зноў закос позіркам.
  
  
  – Фінансавую бок бяру на сябе, – чэкісцкім ціхім голасам прамовіў ён і зірнуў на гадзіннік. – Я твой даўжнік... Праз тры гадзіны прачнецца. А ўвечары мы з табой сустрэнемся.
  
  
  І пайшоў у Расію, не азіраючыся.
  
  Волкаў пашукаў позіркам Кривохатко і ўбачыў, што птушыных лаўцоў прыкметна дадалося: братковские бабулькі ўжо саджалі ў подолы бройлераў і улепетывали прэч...
  
  За сваю нялёгкую дзявоцкае жыццё Аксана столькі разоў давала аплявухі, што не прамахнулася нават у поўнай цемры падполу. І ад імгненнага дотыку адчула пад рукой мяккую і якую‑тое ласкающую расліннасць – быццам ката пагладзіла.
  
  
  – Не хапай! – дадала яна. – І дыхай раўней, карысна... Сама ж апусцілася на прыступку лесвіцы і паспрабавала адгадаць, дзе знаходзіцца, адскочыўшы ў цемру Юрко.
  
  
  А ён нічым не выдаваў сваёй прысутнасці, быццам і не дыхаў...
  
  
  – Ты дзе, Юрко? – праз хвіліну паклікала яна. – Добра, не злуйся. Гэта я на аўтамаце, умоўны рэфлекс. Ты хоць мяне разумееш?
  
  
  У куце што‑то мякка ворохнулось.
  
  
  – Ну скажы што-небудзь! – яшчэ праз хвіліну папрасіла Аксана. – Ты ж ведаеш, жанчыны любяць вушамі.
  
  – Окосана‑Окосана – юрюнг, – жаласна прамовіў Юрко. – Синьгами... Ырыатын санаабар! Хатыныны тазы‑стыллар!
  
  – Ой, госпадзі! Ну і мова ў вас, шаманаў... Зараз перавядзі.
  
  – Окосана – сонца. Важенка... Пыстрый, як алені‑ца... Хатыныны, верхні, на непа.
  
  – Нябесная оленица? ...Бач ты, а перавядзеш, так нічога, прыгожа. – Яна памаўчала, затаіўшы дыханне. – Юрко, ты падыдзі да мяне, ня бойся. На выгляд ты, вядома, жудасны, але, можа, і перавесці яго? На мову дотыку. Памацаць, напрыклад?
  
  – Чоорон тыала як, – адгукнуўся той. – Синьгами камлать перашкаджае. Шаман серце моцны ната, кундал твертый. Айбасы клаз востры, нюх – у‑ў‑у! Воўчы... Чоорон шаман Юрко пропатет.
  
  – Зачараваны шаман знікне? Ды хто ж табе такое сказаў? Можа, наадварот, Юрко? Можа, зачараваны толькі і справіцца з айбасами...
  
  
  Ён падумаў і быццам бы выйшаў з свайго кута:
  
  
  – Окосана мутрый... Як баба Сава...
  
  – Ведаеш, што думаю? Можа, нам з табой у Якуцію вярнуцца? Ды пажыць там палярную ночку? Глядзіш, і прывыкну. Вось цяпер у цемры – так накшталт нічога. І не страшны...
  
  – Тундара хотун як, – рашуча заявіў Юрко. – Як цемра. Ырыатын арыы! Юрюнг хотун.
  
  – Ды як жа я з табой у такім людзі выйду? – асуджана спытала Аксана. – Усе ж ведаюць, жаніх у мяне на заробках, хутка з дыяментамі прыедзе... А ты вунь які зьявіўся. Скажуць, і варта было чакаць столькі гадоў?.. Ну яе, гэтую Якуцію! Каб яе айбасы твае побрали! Каб Арсан сабе ў кириккитте яе паху! Такога хлопца адправіла, а што атрымала?
  
  Ён выслухаў яе гнеўныя словы, нячутна наблізіўся і паклаў галаву на плячо. Аксана ўздрыгнула, але больш ад нечаканасці, а потым намацала рукой гладкую шырокую плешину на галаве.
  
  – Калі ты шаман, то значыць, ўмееш людзей лячыць? Народнымі сродкамі?
  
  – Лютей лячыць моку, – адазваўся ён. – У айбасы адымаць.
  
  – А сам сябе можаш?
  
  – Сам сябе не моку... Кундал як, ынеркия.
  
  – Я вось таксама, – прызналася яна. – У сябе нават насмарк не магу вылечыць...
  
  – Насмарк і шаман не лечыць...
  
  – А ты нічога, мяккі стаў, як медзведзяня... Слухай, Юрко, а ты мяне навучы камлать? У мяне ведаеш колькі кундала за гэты час назапасілася? Ынеркии? А я цябе лячыць буду!
  
  
  Ён цяжка ўздыхнуў:
  
  
  – Юрко шаман плокой... Айбасы не баяцца. Камлал, сцяну страляў – варта сцяна. Айбасы моцна будуюць...
  
  – Яе кітайцы будавалі. А ў іх вунь сцяна колькі ўжо стаіць. – Аксана страпянулася: – Юрко! Гэта ты куды рукой‑то палез?
  
  – Окосана юрюнг курдук!
  
  – Не, ты пачакай. – Яна вывернулася. – Мне прывыкнуць трэба... А давай у хату паднімемся? Каб паглядзець на цябе? Што мы ў падмосці‑то сядзім?
  
  – Тавай... Цемра плоко, юрюнг як.
  
  
  Аксана паспрабавала прыпадняць люк, але той не паддаўся.
  
  
  – Бабуля нас закрыла...
  
  – Юрко адкрые ! – Ён подлез гарбом пад крышку. – Юрко камень потнимал, кимперлит...
  
  І на самай справе – поднапрягся, выпрастаўся і падняў вечка разам са сталінскім канапай, ссунуўшы махіну ў бок.
  
  – Ды ты волат! – шчыра захапілася Аксана, паднімаючыся ў хату. – Вось гэта кундал!
  
  Яна выйшла за ім з падполу, і тут... войкнула, адступіла і, спатыкнуўшыся, паляцела назад. Пачуўся грукат, трэск і стогны... Юрко схіліўся над люкам:
  
  – Окосана! Окосана! Хотун адышоў! Польно?
  
  – Ой, балюча! Спіной стукнулася.
  
  – Добра! Ўпала – добра!
  
  – Што добрага? – ледзь не плачучы, прамовіла яна. – Дзяўчына ледзь не забілася...
  
  – Ай, добра! У Окосаны корп вырасце!
  
  – Чаго ж ты радуешся?!
  
  – У Юрко корп бар, у Окосаны корп бар – не обитно. Люти скажуць: корпатые – тва ичига пара...
  
  
  І скокнуў назад у падвал...
  
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  Дременко прачнуўся і некаторы час ляжаў бяздумна, як у дзяцінстве, не адчуваючы ўласнага цела, а значыць, і нажытых хвароб, нязручнасці ў выглядзе затекшей рукі, свербу, гудуць галавы або онемевшей шыі. Перад самым абуджэннем яму прысніўся кароткі, але яркі сон, быццам ён стаіць на трыбуне ў Крамлёўскім палацы побач з Брэжневым, які цалуе яго і пляскае па плячах, а велізарны зала стоячы ім апладзіруе. З якой нагоды, не зразумела – ці то ўзнагародзілі, то прызначылі ў ЦК, але адчуванне приятнейшее, так што дух спирает. Ён паляжаў нейкі час пад уражаннем гэтага сну, потым агледзеўся і выявіў, што знаходзіцца ва ўласнай пасцелі, а як і калі трапіў сюды, зусім выпала з памяці. Першай думкай было: перабраў на другі заставе і нічога не памятае. Чаму‑тое втемяшилось в галаву, быццам паляванне скончылася ўдала, мутант быў адлоўлены ім уласнаручна, і з гэтай нагоды амерыканец шчодра пачаставаў усіх удзельнікаў. Яшчэ адзначыўся, што яго ўсе віншавалі і прамаўлялі слова «мутант».
  
  Ён і не сумняваўся спачатку, што так усё і было, але дзіўна, што галава не балела і не каламуціла, як з пахмелля.
  
  І дарэчы, падумаў, што дарма напіўся да нячуласці, трэба берагчы сэрца, бо вунь які ўжо прыступ быў – з прыпынкам. Добра, што не памёр, вытрымаў...
  
  – Ксана! – паклікаў Тарас Апанасавіч. – Я прачнуўся. Дай пахмяліцца.
  
  У кватэры стаяла добрая цішыня, час было предвечернее, скразняк песціў з фіранкамі. Накшталт бы ўсё знаёмае, звыклае – родная хата, але як быццам бы ўсё абнавілася, засверкало, раскрасилось, нібы пасля чорна‑белага кіно каляровае ўключылі. Самае цікавае – выпіць зусім не цягне, і хоць лёгкі сіндром назіраецца, але раней было заўсёды значна горш.
  
  І як‑то трывожна стала, таму ён і папрасіў чарку – каб вярнуць рэальнасць.
  
  – Доча? Ты не бойся. Адзін лафитничек гарэлкі... Для
  
  
  сэрца, а?
  
  «Ох зараз пачне лаяцца!» – падумаў з звыклым для похмельного чалавека свавольствам.
  
  Замест яе на парозе спальні здаўся чаму‑тое целаахоўнік Гуменника, чалавек, прама сказаць, нахабны, дзёрзкі нават з самім бацькам, а калі таго няма побач, і зусім ператвараецца ў пана. Здаецца, ён быў палякам і прозвішча насіў адпаведную – Лях, але, пераймаючы шэфу, таксама галіў галаву і пакідаў доўгі, загорнуты за вуха чорны кучаравы асяледзец. Акрамя таго, што Лях вартаваў цела прадстаўніка прэзідэнта, ён складаўся пры ім дарадцам, асабістым палітычным аналітыкам, а калі ўзнікала патрэба выступіць на двух мітынгах адразу, то яшчэ і аратарам – за што яго за вочы звалі Гебельсам.
  
  На падносе стаяў замоўлены лафитничек, але не празрыстай гарэлкі, а чайнага колеру каньяку...
  
  Вось тут ля галавы зноў ледзь сэрца не спынілася. Ды што ж гэта?
  
  Ён зрабіў спробу ўстаць, але быў спынены.
  
  
  – Ляжы, Тарас Апанасавіч, – незнаёмым, паслужлівым голасам сказаў Гебельс. – І вось, прымі чарачку.
  
  Спачатку ў Дременко ўзнікла думка, што гэта працяг сну, бо ў рэальнасці такога быць не магло – таму ўсё і ззяе навокал, і Лях як прыслуга. Тарас Апанасавіч не любіў каньяк, але ў сне не выбіраюць, тым больш задавацтва целаахоўнік падае. Выпіў і не адчуў чаканай непрыемнай дубільна звязальнае жгучести – нібы бальзам пракаціўся па горла і ўраз сагрэў сэрцы. Яшчэ падумалася: пры выпадку трэба ў бабкі Совы спытаць, да чаго гэта, калі ў сне п'еш каньяк.
  
  – Гэта сапраўдны французскі, – растлумачыў Лях. – Паўвекавы вытрымкі. З асабістых скляпоў бацькі.
  
  Дременко мог бы паверыць у сон пра тое, як стаяў на трыбуне партсъезда, але тое, што адбываецца зусім не было падобна на фантазіі спячага розуму, і тады ён здагадаўся, што памёр. І ўсё бачнае ім цяпер гэта і ёсць той свет, і ўжо дакладна не пекла. Прычым усё зроблена тут, як у Братково, толькі прыгожа, справядліва і быццам вывернута навыварат. Таму шкадавання аб сваёй смерці ён не адчуў, нават было ўсё роўна, як яго пахавае ўласнае бюро рытуальных паслуг – лежачы як галаву адміністрацыі або стоячы, спусціўшы цела ў свідравіну.
  
  Але ў наступны момант думка нібы запнулася: што, няўжо і целаахоўнік Гуменника памёр? Раз на тым свеце вымушаны яму прыслугоўваць?
  
  – Ну, прачнуўся, Тарас Апанасавіч? – Лях застаўся стаяць каля ложка, хоць побач быў крэсла. – За здароўе не хвалюйся. Гэта было найноўшае снатворнае сродак расліннага паходжання. Не пакідае ніякіх шкодных наступстваў. Праверана, аналіз крыві зрабілі. Лічы, што проста добра выспаўся пасля бяссонных начэй. Перад працай.
  
  Дременко глядзеў на яго і не разумеў, чаго гэта Гебельс гаворыць аб якім‑тое снатворнага? І быццам апраўдваецца...
  
  Ён пакратаў свой твар, выявіў, што даўно не брыт, і па вечнай звычцы тузануўся было за халатам, каб пайсці ў ванную, але горды паляк яму халат ўжо папераджальна падаў і сказаў:
  
  – Галіцца не трэба. Твая раскошная барада нам спатрэбіцца.
  
  
  І гэтым яшчэ больш ўвёў у зман.
  
  
  – Дабро, – сказаў Тарас Апанасавіч, не пазнаючы свайго голасу, аднак разам з ім, здаецца, пачала вяртацца рэальнасць – зачасаліся спіна, якая ў сне пацела і з‑за густой поўсці не праветрывалася. Для гэтай мэты на тумбачцы заўсёды ляжала кітайская чесалка ў выглядзе скрюченной чалавечай пяцярні.
  
  
  Яна і цяпер ляжала кіпцюрастымі пальцамі ўверх...
  
  Калі на тым сьвеце існуе такі цудоўны каньяк, а нахабны, бандыцкага выгляду, Гебельс лапоча, як дыпламат, то не павінна быць гэтай пластмасавай рукі і зямных звычак з усімі нязручнасцямі...
  
  Лях аднёс пустую чарку на падносе і вярнуўся.
  
  
  – Паважаны Тарас Апанасавіч, – пранікнёна прамовіў ён. – Ад імя прадстаўніка прэзідэнта прыношу глыбокія прабачэньні за тое, што здарылася. Спадзяюся, ты разумееш – гэта непаразуменне, выпадковая памылка, ад якой на паляванні ніхто не застрахаваны. І страляў у цябе не містэр Странг, а зусім іншы чалавек, імя якога ўжо ўстаноўлена. Ён будзе пакараны адпаведным чынам.
  
  Гэты дыпламатычны пасаж стаў яшчэ адным доказам, што гэта не той свет, а гэты. На тым не сталі б ужо прасіць прабачэння за мінулае і пераконваць у чым‑тое. Напрыклад, хто ў цябе страляў, навошта і чаму. Таму‑то ўсё роўна нічога не вярнуць і ніякага судовага вердыкту не вынесці. А калі гэта адбываецца, ды яшчэ гучыць з вуснаў схільнага да самодурству Ляха, які звыкся прыслугоўваць вялікім чынам, значыць, вакол бренная і суровая рэальнасць.
  
  – Містэр Странг знаходзіўся на сваім нумары, – працягваў пераконваць Гебельс, – і з яго не сыходзіў. Ён фізічна не мог вырабіць стрэл. Цябе выявілі спячым зусім у другім баку і на значнай адлегласці. Да таго ж амерыканец быў узброены цудоўнай начной оптыкай. І мог бы вызначыць, ці ёсць у цябе асноўны прыкмета мутацыі – трэці вачэй – ці няма яго. Ты ж памятаеш, дзе трапіў пад стрэл?
  
  Дременко не памятаў абсалютна ніякіх дэталяў палявання, тым больш моманту самога стрэлу. Захавалася нейкае смикшированное апошняе ўражанне, што яму было вельмі душна, не хапала паветра, як падчас сардэчнага прыступу. Аднак галава не стаў нічога тлумачыць.
  
  – Так, я памятаю месца, – прамовіў ён. – І ў мяне няма прэтэнзій да містэру Странгу.
  
  
  Гэтага і чакаў целаахоўнік.
  
  
  – Вось ужо правільны базар. – Ён рэзка перайшоў з дыпламатычнай мовы на звыклую бандыцкую. – Сам ведаеш, паляванне – рызыкоўнае мерапрыемства. І адказнае. Справа тычыцца прэстыжу дзяржавы. Задзейнічаны вялікія людзі, а колькі забашляли! А тут замест мутанта падстрэлілі галаву адміністрацыі! Самая малая ўцечка – і труба. Адразу ж прэса, афіцыйныя асобы, развод на бабкі. Бацька Гуменник шануе тваю асабістую адданасць, Тарас Апанасавіч.
  
  Па старой партыйнай яшчэ звычцы і прынцыповасці Дременко не любіў кичливых халуёў, але звыкся і вымушана іх трываў, таму што часам праз іх толькі і можна было вырашаць надзённыя пытанні сельскай глыбінкі. Па крайняй меры, сутнасць іх была адкрытая і зразумелая. Аднойчы праз Ляха яму ўдалося прабіць дадатковае фінансаванне дома састарэлых, які знаходзіцца ў жабрацкім стане. Прычым без усялякіх праблем – прыехаў чалавек, прывёз паўтара мільёна грыўняў і нават распіскі не ўзяў. Праўда, потым целаахоўнік за кожную запатрабаваў справаздачы – на што выдаткавана...
  
  – Скажу па сакрэце, – працягваў ён. – Бацька сваім распараджэннем перакладае цябе ў свой апарат. Асабістым ўпаўнаважаным ў Харкаўскую гмах. Заседзеўся ты на раёне. А з апарата шлях табе ў Вярхоўную Раду. Праз некалькі месяцаў будзе ратацыя.
  
  Аб такім рэзкім ўзлёце і марыць было немагчыма, аднак ці то яшчэ не зусім прачнуўся, то пасля моцнага снатворнага што‑тое усмирилось ў душы, але Дременко нічога асаблівага не адчуў. Магчыма, і таму, што пачуў аб сваіх перспектывах з вуснаў Гебельса, а не самога бацькі. Адказаць што‑альбо ён адразу не мог, ад смутных пачуццяў загрымела ў галаве, і атрымалася, быццам ён разважае, ці прымаць прапанову або адмовіцца.
  
  – Не, ты кумекаеш, Тарас Апанасавіч? – даверліва спытаў Лях. – Апарат прадстаўніка – гэта рэальная ўлада, дзяржаўная кватэра, машына і свой штат. А за гэты няшчасны выпадак атрымаеш кампенсацыю. Амерыканскімі бабкамі і ў наяўных.
  
  Толькі тут Тарас Апанасавіч і здагадаўся, чаму гэтак моцна змянілася да яго стаўленне Гуменника: абмінула двое сутак, а важнае заданне не выканана. Павінна быць, амерыканец цяпер ірве і кідае, патрабуючы выніковай палявання і не жадаючы ўліпнуць у скандальную гісторыю. І цяпер бацька спрабуе вырашыць справу, паправіць становішча, таму як самога ўжо выдралі за чуб і, мабыць, запатрабавалі ў што бы то ні стала здабыць мутанта. Толькі чаму цяпер руліць Гуменник, калі першапачаткова заказваў паляванне і кантраляваў працэс пан Кушнер?
  
  
  Дременко насцярожыўся:
  
  
  – Дзе ж Сільвестр Маркавіч?
  
  – Асабіста займаецца арганізацыяй, – быў адказ. – Працуе з аб'ектамі. Няма надзейных людзей, Опанасыч! Праблема з кадрамі. Сам бацька з раніцы матаецца, мутанта шукае, падвяргаючы сябе небяспекі... У нас суткі тэрміну!
  
  – Можа, яго і няма зусім? – тужліва выказаў здагадку галава. – І мы ганяемся за прывідам? Ці сышоў з раёна?
  
  – Ёсць і нікуды не дзеўся. – Целаахоўнік дастаў з папкі некалькі здымкаў. – Кожную ноч выходзіць з логава і блукае ўздоўж мяжы. Вось, можаш палюбавацца...
  
  На недакладных, смутных фотаздымках было намалявана малпападобнага істота, озаренное святлом вогнішча, прычым у розных ракурсах. А на адной, буйным планам, – трехглазая, валасатая фізіяномія...
  
  – Хто ж яго здымаў? – здзівіўся Дременко. – Як быццам з самалёта...
  
  – Спадарожнік, з космасу! Учора павесілі, ты врубаешься, Опанасыч? Містэру Странгу кожны дзень тэлефануе прэзідэнт Злучаных Штатаў...
  
  
  Тарас Апанасавіч закутался ў халат, выпрабоўваючы дрыжыкі.
  
  
  – Да чаго тэхніка дайшла, – ціха прамовіў ён. – Так, калі зверху яго відаць, на што матацца і шукаць? Можна з падыходу ўзяць...
  
  – Нікуды яна ў іх не дайшла, гэтая тэхніка! – Лях вылаяўся. – Толькі бабкі марнуюць... Інфармацыя спазняецца на два гадзіны. А мутант на месцы не стаіць. Усё роўна прыйдзецца лавіць гэтую стварэньне старым козачьим спосабам. На логаве ўзяць не ўдалося – прыйдзецца браць на шляхах яго перамяшчэння. Ты для гэтай справы патрэбны, Опанасыч, да зарезу. Асабістая просьба бацькі і пана Кушнера.
  
  – Я гатовы, – без асаблівага энтузіязму адазваўся Дрэ‑менко.
  
  
  Гебельс пераўвасобіўся ў стратэга:
  
  
  – Разумееш, людзей са боку мы браць не можам, сакрэтная аперацыя. І так ужо шум пайшоў, прыцягнулі ўвагу... Ты чалавек прысвечаны, таму прыйдзецца паслужыць прынадай.
  
  – Гэта як жа?
  
  – Ды проста. Лавіць мутанта на прынаду – ідэя самога містэра Странга. Адобрана бацькам і Сільвестрам Марковічам. Мутант клапатліва ставіцца да п'яным у дым людзям. Падымае іх і прыносіць дадому. Як толькі спадарожнік засечет аб'ект, изобразишь п'янага. І ляжаш у яго на шляху. Ўбачыш – падасі ўмоўны радыёсігнал. А мы падвязем містэра Странга на стрэл.
  
  – Дабро, – не адразу пагадзіўся Дременко. – Вось ужо не думаў выступіць прынадай для мутанта...
  
  – І гэта не ўсё, Опанасыч... Нам яшчэ дачка твая патрэбна. У мутанта на яе асаблівая рэакцыя.
  
  – Наконт дачкі – не ведаю. Яна строптивая дзеўка, ці пагодзіцца...
  
  – Уломай! Калі хоча перабрацца ў сталіцу з гэтай дзіркі – пагодзіцца! Усяго‑тое – пагуляць адну ноч ўздоўж сцяны.
  
  
  Дременко падумаў і сказаў вызначана:
  
  
  – Оксанка не пойдзе. Я згодны, а яе нават ўгаворваць бескарысна. Усё робіць насуперак...
  
  – А ты папрасі яе, пераканай як бацька! Дарэчы, пану Кушне‑ру ўдалося сговорить нават сваю сястру.
  
  – Тамару Шалвовну? Ды гэта лягчэй яшчэ адзін спадарожнік павесіць...
  
  – Сільвестр Маркавіч знайшоў падыходы, словы...
  
  – Ды якая ж прынада з судовага прыстава?
  
  – Вельмі добрая, апетытная! Бацьку Гуменнику спадабалася. Мутант павінен на яе зрэагаваць.
  
  Тарас Апанасавіч прадставіў, як стане пераконваць Аксану, і адразу ж пашкадаваў, што снатворны стрэл не такога ўжо і працяглага дзеяння...
  
  Аксана выскачыла з падполу растрапаная, у расшнурованной на грудзях ўкраінскай кашулі і перш за ўсё ў сэрцах зачыніла вечка люка. Нават канапа хацела падцягнуць, але сіл не хапіла. І ўсё‑такі, каб хоць як‑небудзь прыціснуць, падымчаўся станковы кулямёт.
  
  – Які жвавы! – выкрыкнула. – У кургыттару цябе! Усе вы ў цемры такія! А ты б паспрабаваў на святла дзяўчыне спадабацца! Што, юрюнг адышоў? Гэй? Не стану ж я заўсёды жыць з табою ў падполле. Я там нічога не бачу! Гэта ў цябе трэці вачэй, так табе ўсё роўна. Прывык у сваёй тундры... Ну што змоўк, Юрко?
  
  Уключыўшы святло, яна прихорошилась каля люстэрка, выправіла ўсе якія ўтварыліся недарэчнасці ў вопратцы і напрыканцы зірнула на сябе, прыняўшы горды выгляд.
  
  – Добра, кель манда... Вылазь, кажу. Я сабралася з духам, гатовая.
  
  Хвіліну пачакала, але ўнізе было ціха. Яна откатила кулямёт, падняла вечка і зазірнула:
  
  – Дзе ты там? Падымайся... Зажмурюсь, – аднак сама глядзела з цікаўнасцю, – не напалохаеш. Я нават мерцвякоў не баюся, а ты ўсё‑такі жывы.
  
  У падмосці што‑тое ворохнулось, і зноў павісла цішыня. Аксана пакінула вечка адкрытай, сама прысела на крэсла побач:
  
  – Ну што стаіўся? Пакрыўдзіўся, ці што ? А ты як думаў? Столькі гадоў цярпела, ніхто да мяне не дакранаўся. Цябе ж адразу вымі ды положь! Рукі распусціў! Добра, амерыканец адразу хапае – «паляванне, паляванне»! У іх так прынята... А потым, гэты Джон з выгляду такі прыемны малады чалавек. Напэўна, мільянер! Яму і дараваць можна! А ты зірні на сябе, пачвара, тундра неумытая... Да мяне вунь якія хлопцы былі – не дазваляла. Нават Мыкола Ваўкоў куды сімпотней цябе, па меншай меры такім старым не выглядае... Гэй, ты, што замоўк? Не падабаецца?
  
  
  Аднак і рэўнасцю выбавіць не ўдалося.
  
  
  – Добра, ну і сядзі там! – дэманстратыўна простучала абцасікамі па падлозе. – А я сыходжу ад цябе. Назусім. Змагайся са сваімі айбасами адзін!
  
  І гучна бразнулі дзвярыма. Сама ж пачакала хвіліну, зняла туфлі і асцярожна пракралася да пастцы, спадзеючыся, што Юрко без яе‑то абавязкова хоць бы выгляне з падполу.
  
  Хвілін пяць чакала – не выглядае, шаманская душа! Тады яна панадліва поддернула і так коротковатую спадніцу, скрыжавала ножкі:
  
  – Юр, а Юр... Паглядзі, што ў мяне на спіне? Здаецца, я ўсё‑такі моцна стукнулася, боль у вобласці пятага пазванка. Ці шостага...
  
  Той і на гэта не падаваў сігналаў. Аксана пачакала некалькі хвілін і цяжка ўздыхнула.
  
  – Чуеш, Юрко? Ты павінен мяне зразумець! Я ведаю, ты быў бы верны муж. Каму ты яшчэ патрэбны такі? Але мне яшчэ хочацца, каб дзеўкі зайздросцілі! Каб я прайшла па вёсцы пад ручку з мужам! Каб – уся ў собольей кажушку, ў брыльянтах. Каб ад зайздрасці ўсіх хохлушкам і москалихам прыйшоў кургыт‑тара хотун! Не адзін ты такі рамантык! Ну што ты там? Аглух? Юрко? Адказвай, калі з табой дзяўчына размаўляе!
  
  І раптам Юрко унізе заблеял па‑козлинному і быццам затупаў капытамі. Яна ўстала на каленкі, зазірнула:
  
  – Што гэта з табой? Дар прамовы страціў ? Ты дзе?
  
  Спусцілася ў падвал, прыгледзелася, а замест Юрко стаіць казёл Сцёпка, так сумна глядзіць і блеет пяшчотна, нібы казу угаворвае. Аксана асалапеў на міг: было поўнае адчуванне, быццам Юрко казлом павярнуўся, тым больш Сцёпка і на самай справе падышоў і давай церціся аб яе голую нагу, як кот. Аднак яна страсянула насланнё, агледзелася – а кадушка‑то з капустай ў бок адкруціць, і падземны ход адкрыты.
  
  – Уцёк! – І не раздумваючы следам.
  
  Нару сухарлявы дзед Кураў выкапаў цесную, пад сябе – толькі паўзком і пралезці, і тое сцягна ў некаторых месцах ледзь праходзяць. Аксана праціснулася, проскреблась сёе‑як і выбралася ў козлятник. Паглядзела па баках, а ўжо цёмна, і не вядома, у які бок жаніх падаўся...
  
  Падземным жа ходам яна вярнулася ў хату і, не страсаючы з сябе пылу, села на падлогу, свесила ногі ў люк і заплакла:
  
  – Эх, Юрко... Я і сама тыала хотун... Так бо не магу так адразу. Я і сама одичала!
  
  У гэты час з боку Украіны хто‑то ў дзверы пастукаў рэзка і патрабавальна. Аксана нават не варухнулася, хацела зрабіць выгляд, што няма нікога ў хаце, але святло гарэў, і таму стук толькі ўзмацніўся.
  
  – Ну што вам трэба? – злосна спытала яна. – Зноў каго‑тое нараджаць прыспічыла?
  
  – Ксана!– пачула голас аднаго з бацькоў. – Адчыні, размова ёсць!
  
  І яна спахапілася, што спрэс забылася пра бацьку, корпаючыся ля з жаніхом і уладкоўваючы сваё жыццё. Страпянулася – і да дзвярэй.
  
  – Тату? Ты як сябе адчуваеш? Загрудинное паленне ёсць?
  
  – У мяне ў іншым месцы паленне, – адгукнуўся той. – Адчыні!
  
  Аксана покружилась, а дзверы зачынены на ўнутраны замок і ключоў нідзе няма. Але ўспомніла, што акно, выбітае кумулятыўнай гранатай, да гэтага часу не ўстаўлена і толькі коўдрай завешанае. Адкінула яго, зірнула, наколькі дазваляла рашотка.
  
  – Ідзі сюды! – паклікала бацьку.
  
  – Цябе што, замкнулі? – занепакоіўся той. – Хто пасмеў?
  
  – Да мяне жаніх прыехаў, тату, – з горыччу і скрозь слёзы паведаміла яна.
  
  – Хто?
  
  – Юрко, тату, вось дачакалася...
  
  – І дзе ж ён?
  
  – Уцёк ад мяне... Сяджу вось і плачу. Нікому я не патрэбна...
  
  – Ну‑ка спыні! – строга сказаў Дременко. – Такая прыгажуня і не патрэбна! Выбірайся з гэтага партызанскага гнязда і пайшлі са мной!
  
  – Куды, тату?
  
  – Новага жаніха шукаць. Мы цябе знойдзем такога – толькі ахнуць!
  
  – Няма такіх у нас у Братково. Я ж усіх патэнцыйных ведаю.
  
  – Прыезджыя ёсць.
  
  – Гэта ўсё кантрабандысты і бандюганы... Тарас Апанасавіч прыпаў да кратаў і зашаптаў:
  
  – Амерыканец да нас прыехаў, першы раз за ўсю гісторыю Амерыкі. Сэр Джон клічуць...
  
  – Ды мы ўжо пазнаёміліся, у рэзідэнцыі, – уздыхнула яна. – Такі охальник...
  
  – Падабаецца?
  
  – Не тое каб вельмі... А потым, я ў Амерыку не збіраюся.
  
  – Там разбярэмся, вылазь! Арганізуем вам нечаянную сустрэчу. Ён усю ноч сёння будзе шпацыраваць уздоўж мяжы. І ты таксама.
  
  
  Аксана на секунду задумалася, пасля чаго з выклікам азірнулася на падмосце:
  
  
  – А што? На злосць яму! Хай сваіх айбасов страляе! Я з амерыканцам пагуляю. Вунь якая ночка цёплая, духмяная, чароўная... Закружу яму галаву, чоорон хотун!
  
  Отвернула гайкі на рашотцы, задрала падол і пералезла праз падваконнік на волю...
  
  Яны так і прасядзелі ўвесь дзень у лазні. Таўстаскурыя Кураў і зусім праспаў з раніцы да вечара і ўставаў з палка, толькі каб з'есці прынесеную бабкай ежу з святочнага стала. А Сава спакою не ведала – то і справа бегала ў хату, прокрадывалась на дыбачках і прыслухоўвалася, што ў падмосці дзеецца. А там спачатку лаяліся, шумелі і накшталт нават біліся. Але можа, і не біліся, а ўнук даваў волю рукам, выяўляў свой кундал і атрымліваў за гэта. Павінна быць, моцна разышліся – люк звярнулі разам з канапай, з посудника каганцы паляцелі. Бабка падмосце закрыла і на ўсялякі выпадак кулямёт разрадзіла. Яна па вопыце ведала, што пасля сварак, як пасля навальніцы, заўсёды светла і радасна становіцца. Ну, пасварыліся, выпусцілі лішні пар, ынеркию, і зноў ласку. А пара гэтага за гады разлукі вунь колькі ў іх назапасілася – пакуль увесь выйдзе, не адзін дзень у падполле сядзець прыйдзецца.
  
  – Не мітусіся ты! – прикрикивал на Саву дзед, прачынаючыся. – Лепш вунь вазьмі бубен і камлать вучыся. Ці паспі, а то ў апоўначы шаманіць пойдзем. Трэба ўнука выручаць.
  
  – Выбухоўкі‑то колькі браць? Мы ж цяпер толькі ўдваіх пуды два забярэм, а раней адна столькі цягала..
  
  – Я табе дам – выбухоўкі! – прыгразіў Кураў. – Мы пакуль магічнай сілай айбасов разбураць станем. Ты лепш мне прынясі гарэлкі, каб кундал падняць.
  
  – Няма чаго! Юрко вунь амаль не п'е, а шаманит. Якая здабывае ынеркию з паветра, як у тэлевізары кажут, або вунь практыкаваннямі ўсякімі. Ега называецца.
  
  – Сама ты Яга! Ёга! Ты з паветра атрымлівай! Я мужчына грунтоўны, спелы і прывык браць ынеркию ад натуральнага прадукту. Позна перавучвацца... Налівай!
  
  Раней бы яна закаціла маналог на паўгадзіны, але тут прыцягнула чвэрць, скупы рукой плюхнула ў лазневы коўшык:
  
  – Добра, каб склеилось ў іх.
  
  – Давай, каб аперацыя ў нас склеилась! Даўно мы з табой не шаманили, а? Не страшна хоць? А то прымі для адвагі.
  
  – У мяне кундал і без гарэлкі тутан!
  
  – Сігналы‑то нашы памятаеш?
  
  – Яшчэ б! І цяпер у вушах стаіць, як ты вераб'ём цвыркаюць! – усміхнулася Сава, робячы вочы загадкавымі. – А якія сілы і сродкі прыгатаваць?
  
  
  Дзед разваліўся на паліцы:
  
  
  – Рыдлёўку, граблі і кусачкі вазьмі.
  
  – Казла браць?
  
  – На што?
  
  – У дазоры пастаіць. Або для адводу вачэй.
  
  – Сама пастаіць для адводу. Яшчэ і гумовыя галёшы...
  
  І захроп, стары чорт! А тут хоць сама з сабой размаўляй або з казлом. Сава градкі пополола, вечарам полила агарод і зноў у хату пракралася, а ў моладзі там зноў дыскусія: і Оксанка на шаманскім ўжо чухае, і Юрко накшталт мову ўспомніў, але ніяк дамовіцца не могуць. Добра, можа, да раніцы разбяруцца...
  
  Заполночь бабка Курова расштурхала, памыцца падала. І адразу стала відаць, адпачыў дзед – заўважыў, нарэшце, Саву і, лясун, ўшчыкнуў за талію.
  
  – А ты яшчэ нічога, юрюнг курдук!
  
  Ласкавае слова перад аперацыяй, бо яно як политзанятие, дух павышае. Хутка сабраліся і агародамі на край вёскі. Там бабка ўстала ў дазор сярод крыжоў і надмагілляў, а Кураў надзеў галёшы, кусачкамі праход у калючым дроце зрабіў, пракраўся на кантрольна‑следавую паласу і адтуль ужо давай салаўём яе высвистывать. Сава да яго прапаўзла і старчма ў бок:
  
  – Сдурел, ці што? Пачатак жніўня. Салаўі‑то не спяваюць даўно!
  
  – Забыўся! Ды хто іх слухае‑тое цяпер? Усё адно не зразумеюць.
  
  – Не парушай маскіроўку!
  
  – А як цябе сігналы‑то падаваць?
  
  – Казлом крычы, Степкой. Яго ўсе ведаюць... Спраў нават пакрыўдзіўся:
  
  – Ты б яго пераназвала, што лі, іншы пашпарт выпісала...
  
  – Ўстрымаюся пакуль пакуль. Ты яшчэ мне прапанова не зрабіў... Ён аж падскочыў, забыўшыся, што знаходзіцца ў забароненай зоне
  
  
  ды яшчэ пад яркімі ліхтарамі:
  
  
  – Якую яшчэ прапанову? У начны клуб, ці што?
  
  – Для пачатку, можа, і ў клуб...
  
  Кураў першы памежны слуп подкопал, расхістаў яго і перавярнуў гербамі наадварот.
  
  – Ты яшчэ там скакаць пойдзеш, – сказаў, – як Тамарка Кажадуб.
  
  
  Сава граблямі паласу разровняла, схавала сляды.
  
  
  – Што б і не паскакаць? Я жанчына свабодная...
  
  – Назіранне вядзі! – застрожился дзед. – Свабодная... Такім чынам яны пяць погранзнаков разгарнулі, ужо да
  
  мытні рукой падаць, а ў бабкі быццам свярбіць – задзіраць пачала з кожным слупом. Адзін тугі трапіўся, ну і сталі ўдваіх яго круціць, і Кураў няўзнак прыабняў Саву разам са знакам. Так яна вывернулася і ледзь граблямі не огрела:
  
  – Чаго гэта ты дазваляеш сабе? На аперацыі? Хоць бы падаруначак які падарыў спачатку...
  
  – Пенсію прынясуць, я табе цукерак куплю, – паабяцаў ён. – Давай не отвлекайся!
  
  – На што мне твае лядзяшы? Хачу колца, з бірузой. У краме бачыла.
  
  Увогуле, чаго‑тое закапризничала старая, а гэта значыць – да канца аперацыі. Ніяк нораў не змяніўся! І выбірае самы крытычны гадзіну, калі трэба стаіцца, язык прыкусіць, зліцца з навакольным мясцовасцю пад носам у ворага, а яна ў гэты час чаго‑небудзь пачынае патрабаваць. Мяркуючы, што яму будзе цяжка адмовіць і, ужо калі паабяцаў чаго, потым прыйдзецца выконваць. Кураў яшчэ з партызанскіх часоў гэтага цярпець не мог, таму і не хацеў браць яе ў пару на заданні. І добра, ужо ноч, кантрабандысты самі выйшлі на аперацыі, а то б яго з бабкай даўно заўважылі ў забароненай зоне
  
  – Я табе адно ўжо дарыў, – буркнуў дзед. – Срэбнае... Заметай сляды роўня! Чарнабай выявіць!
  
  – Так яно знасілася – з рукі спадае!
  
  – Привязывай. Ізастужкай примотай! Ыррыатын...
  
  – Што я табе, электрычны провад? – бабка выпрасталася і подбоченилась. – Пад напругай?
  
  А відэакамера ў гэты час рыскает, мацае ўздоўж сцяны. Дзед паваліў Саву і прыціснуў да зямлі:
  
  – Добра, куплю. З бірузой... Толькі не уставай, паўзком трэба.
  
  – На што мне тваё колца? – завредничала. – Цьфу на яго! Тундара ты якуцкая...
  
  – Табе чаго трэба, Лізавета? – страціў надзею Кураў. – Увесь дзень у лазні прасядзелі, магла там сказаць. Аперацыю завалілі.
  
  – Адпачыць хачу. – І распласталася на КСП. – Притомилась.
  
  – Наперад! Санаабар...
  
  – Ідзі, не семнаццаць гадоў! Я жанчына сталага ўзросту. І ўся такая упревшая...
  
  – Уставай на карачкі і наперад!
  
  – Чаго ты раскомандовался? – На карачкі‑то ўстала, але не пайшла. – Хто Я табе? Жаніся, тады і камандуй!
  
  – Бач, што захацела! Толькі і глядзяць, як бы на сабе ажаніць! Ну і бабы пайшлі! Тундара кириккитте! Давай дапамагай!
  
  
  Дзед у адзіночку чарговы слуп разгайдаць паспрабаваў – не паддаецца.
  
  
  – А вось не буду дапамагаць! Што ты зробіш?
  
  – Што я раней рабіў, калі ты не хацела варушыцца на аперацыі?
  
  
  Яна летуценна вочы закаціла:
  
  
  – Ой!Ой! Што рабіў! Што справы‑а‑ал! Ды калі б ты, як раней, я б з табой была падобная на аперацыі. А сягоння ў мяне ніякага цікавасці. Так што адмаўляюся падпарадкоўвацца, пайшла дадому.
  
  
  І папаўзла прэч.
  
  
  – Ты гэта кінь! – Кураў злавіў яе за падол. – Не блытай інтарэсы. Мы па сумлення пайшлі на аперацыю. Юрку дапамагаць Арсана Дуолайю выганяць. А не з якіх‑то там... асабістых інтарэсаў.
  
  
  Гэты довад бабку навёў, хоць усё роўна прабурчала:
  
  
  – Усё жыццё вось так і маюсь... Ні жонка, ні ўдава... Кургыттара айбасы! Няма б сказаць: Лізавета – юрюнг, сонца! Юрко вунь як Оксанке кажа? Вучыся ў маладых‑той, стары пень.
  
  – Юрюнг, юрюнг, заметай сляды!
  
  Яшчэ тры слупа разгарнулі, і вось яна ўжо, мытня з вежай, і хоць людзей нікога, адны мытнікі, але камеры адусюль зырят, настроеныя на ўсякае рух. Добра, адкуль‑то кураняты ўзяліся, блукаюць у святле ліхтароў, зярняткі збіраюць – збіваюць з панталыку апаратуру.
  
  – Дарма казла не ўзялі, – пашкадавала Сава. – Я б яго попасла... Вось табе і легенда.
  
  – Хто ж ноччу казлоў пасе? – Дзед дастаў бінокль. – Тым больш на асфальце...
  
  – Ён жа ў мяне недакуркі збірае. Вялікі паляўнічы да тытуню...
  
  – Не падыходзіць, падазрона.
  
  Сава задрала галаву, разглядаючы вежу і абвіслыя ад безветрия дзяржаўныя сцягі.
  
  – Як жа будзем адцягваць? Вовченко вунь з трубой сядзіць. І бачыць далей, чым ты.
  
  – Трэба думаць, як... Ты ж раней была кемлівая.
  
  – Ды я ведаю, як... Толькі думаю: ці пагодзішся? Кураў павярнуўся да старой, а ў той вочкі летуценныя,
  
  
  як у юнацтве.
  
  
  – Ну? Излагай.
  
  – Толькі ты адразу не лайся, а падумай, – папярэдзіла яна. – Дзеля ўнука роднага я гатовая ісці на ахвяры.
  
  – Гавары!
  
  – Вось Тут, за кусцікамі, разденусь і такая ўся выйду. Як Тамарка Кажадуб ў клубе. І буду танцаваць перад мытняй. Пакуль ты на вежу падымаесься...
  
  – З розуму сышла?! Хатыныны адышоў!
  
  – Ты падумай і не лайся! Яны ж мужыкі, бо ўсяк залюбуются. А што, не горш Тамарки спляшу.
  
  Калі б не канспірацыя, Кураў ўсё ёй сказаў бы, не звяртаючыся да шаманскай прамовы, але тут і галасы‑то не павысіў. Таму прамаўчаў, а яна расцаніла гэта як ваганні і дадай‑віць вырашыла:
  
  – На Кожедубиху два дзяржавы збеглася глядзець, працу пакідалі. Мэблевая фабрыка ўстала і лесапільні. Тут два мытніка з Чернобаем ўсяк прыбягуць.
  
  – Яны не прыбягуць, – прашаптаў дзед.
  
  – Чаму? Не мужыкі, ці што?
  
  – Яны ўцякуць.
  
  – Ад мяне, ці што? – пайшла ў задзірак Сава. – Ты гэта чаго хочаш сказаць? Ды ты сам мяне калі ў апошні раз бачыў? А? Не памятаеш. Я, між іншым, папрыгажэла з тых часоў без цябе.
  
  – Добра, потым пагляджу...
  
  – А хто табе пакажа? Жаніся, тады і глядзі!
  
  І пайшоў бы ў іх размова на новы круг, але тут на мытні пачуўся благі, п'яны крык:
  
  – Колька! Колька, маці тваю! Гарэлкі давай! Раз узяў на ўтрыманне – давай ! Ты дзе, у душу цябе? Схаваўся, ваўчаня! Ды я цябе па паху знайду!
  
  Кураў прыслухаўся і адразу ж прызнаў свайго выхаванца, штурхнуў Саву. І тая заківала галавой, выцягваючы вусны ў трубачку:
  
  – Адкуль і ўзяўся‑то? Быццам уваскрос. І гаворка стала выразная... Ён на якім хоць мове кажа?
  
  – Ды быццам на нашым, – азваўся дзед.
  
  – А то ў мяне ўсё пераблыталася. Здаецца, на шаманскім, і ўсё.
  
  – Калі пра гарэлку кажуць, то мова ўсяк шаманскі, – потрафил дзед Саве. – Магія... Вунь сват наш – як нап'ецца, так бо на першы погляд быццам дурань робіцца. Ніхто зразумець не можа.
  
  – Так ён проста рыкае, як бык, ды і ўсё.
  
  – Не‑ет, – дзед пагразіў пальцам, – нічога ты не разумееш. Хроснік сказаў, у яго памяць прачынаецца. І старажытную мову успамінае, першабытную, ці што, каменнага стагоддзя. Гэта калі не словы, а адны гукі...
  
  А Сямён Ваўкоў між тым блукаў пад вежавым скляпеньнем ад адных варот да іншых, нібы ў клетцы, і гулкі яго голас адключаўся на абодва бакі мяжы.
  
  – Сынка выгадаваў! – крычаў ён. – Роднага бацьку, як звера, злавіў! Хацеў прадаць у Амерыку. Для досведаў! Мне ўсё сказалі! Думаў, не пазнаю ? Ні сораму, ні сумлення! Колька?! Усё роўна знайду!
  
  – Мыкола схаваўся, – вызначыў Кураў. – Адна дзяржава ўжо без нагляду.
  
  – Так іншае дбае! У Вовченки труба!
  
  – Цяпер і яе не будзе.
  
  – Ну?! Так я і паверыла!
  
  – Падрыхтуйся мяне страхаваць. Калі што – сігнал.
  
  У гэты час Сямён апынуўся каля расейскіх зачыненых варот надглядальнай зоны.
  
  – Добра! – крыкнуў ён. – Не даеш гарэлкі – да Шурке пайду! Шурка, ён добры, ён абавязкова дасць. І маці ў яго была добрая, заўсёды давала! Але да цябе не вярнуся ! Ох, пашкадуеш, хватишься, як жыць сіратой! Шурка?! Вароты адчыняй!
  
  Труба з круглага праёму для гадзін на вежы ў той жа міг пайшла. Кураў падміргнуў Саве, маўляў, бачыла ? Але тая яшчэ пляскала вочкамі і вушам сваім, святая прастата, не верыла.
  
  – Шурка! – Выхаванец Куровых трос кратаваныя створкі. – Шур, сустракай, твой бацька ідзе! Ты ў мяне самы сардэчны, Шурка. Гэта таму, што тваю матухну любіў!
  
  – Ну, мне пара, – сказаў Кураў. – Калі што, памятай, не забывай. Загіну, так доўга не раві. Цябе замуж трэба. Вунь якая яшчэ здобны. Як у пральні... І так тыала хотун!
  
  
  Тут яны па‑сапраўднаму і абняліся – упершыню за доўгія гады расстання...
  
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  Шурка Вовченко са сваім здабытым зноў кроўным бацькам ужо трэцюю адкаркаваў бутэльку, размясціўшыся па‑бродяжьи, прама на газоне надглядальнай зоны. Пражэктар высеклі, каб не сляпіла, камеры адвярнулі і вогнішча развялі, спачатку для выгоды, а потым і для справы: на закуску куранят налавілі, ощипали, нанизали на сталёвы мац і засмажыў.
  
  – Са мной не прападзеш, Шурка! – выхваляўся старэйшы Ваўкоў, управляясь каля агню. – Я цябе накармлю, і напаю, і спаць пакладу. Тут у цябе сяду падатак браць. Колькі дадуць – напалову. Мне шмат не трэба.
  
  – На што цябе жабраваць, бацька? – Вовченко нечакана для сябе як‑то адразу пранікся да яго. – Аселішся ў мяне і будзеш дажываць на поўным забеспячэнні.
  
  – Не, сынок, не спадзяюся я на ваша забеспячэнне. Колька вунь таксама абяцаў...
  
  – Ну што з хахла ўзяць, баця?
  
  – А потым, я не хачу дажываць, – па-філасофску сказаў бацька. – Я жыць хачу. А жыццё, яна толькі на дарозе. І потым, запомні, сынок: я не побираюсь. Я з людзей взымаю пошліну. Толькі ты за тавар, а я за спачуванне. Людзі не мне кідаюць грошы, яны іх ахвяруюць Богу. Я божы мытнік, Шурка.
  
  Вып'юць па маленькай, закусят, песню праспяваюць, і зноў у іх душэўны размову. А старэйшы Ваўкоў даволі пост
  
  ранствовал, усякага пабачыў, і яго слухаць – не переслушать! Асабліва ўсялякіх баек пра цуды, лекараў, талеркі, чарцей, прышэльцаў – увогуле, пра ўсё, што Вовченко як раз цікавіла. Сямён на дарозе ўсё жыццё, дык чаго толькі не наслухаўся, ды і сам выпрабаваў. Напрыклад, гаварыць навучыла яго адна бяздомная з Піцерскага вакзала, якая валодае гіпнозам, ад бессані выгаіў наглядчык ў румынскай турме, дзе ён стамляўся тры месяцы. А пячонку, ныркі і іншыя ўнутраныя органы ён паправіў ў чарнобыльскай зоне, дзе пражыў некалькі гадоў у суполцы бліскучых братоў – ёсць такая секта, і складаюцца ў ёй адны прарокі, якіх радыяцыя да ліхтара. Мутанты там проста ходзяць па вуліцах, як у нас хахлы, а з адной, жаночага полу, ён і зусім пражыў ледзь не год і нічога асаблівага не заўважыў. Колькасць вушэй, вачэй, грудзей і пальцаў на руках у сямейным жыцці не гуляюць асаблівай ролі, а часам бываюць карысныя. Напрыклад, у отцовой сужыцелькі хвост отрос даўжынёю метр дваццаць два сантыметры, так вельмі зручная штука, якой чалавеку не хапае, – замест трэцяй рукі, лішняй кропкі апоры і бізуна, калі трэба адмахнуцца ад каго. Там у іх у зоне ўсё па‑іншаму, камуна: ні зла, ні скнарнасць няма, і толькі адзін загана – говорливые і крыклівыя яны ўвесь час спрачаюцца паміж сабой пра рэлігію і будучыя часы. Спачатку старэйшы Ваўкоў таксама хацеў вывучыцца на прарока, каб жабраваць было зручней, да таго ж у яго талент прадказальніка выявіўся: з дапамогай тонкага прыроднага нюху, аказваецца, можна чуять, што будзе, таму як кожны час мае свой пах. Але дайшоў толькі да трэцяй ступені пасвячэння, гэта прыкладна як трэці разрад, плюнуў на павабнае будучыню і сышоў, так і не свыкнувшись з іх чынам жыцця. Ды і да старасці ў родныя краю поманило, усё часцей стаў жанчын ўспамінаць ды як шпуры бурил, ну і дзетак сваіх. Бункера на другі заставе ён з юнацтва ведаў, таму і пасяліўся там, каб нікому не перашкаджаць.
  
  Мыкола потаился, схаваўшыся, потым бачыць: бацька ў Расею сышоў і там загуляў, – поуспокоился, пракраўся да брамы, стаіць і слухае, аб чым яны з Шуркой кажуць. А ад вогнішча смажанай курацінай наносіць, чуваць, як яны разліваюць гарэлку, чокаюцца – гэтак па‑сямейнаму... І такая туга напала! Як ні круці – бацька...
  
  
  Той жа унюхал сына і кажа:
  
  
  – Колька табе брат, давай позовем гэтага ваўчаня, усё‑такі шкада, хоць ён і благі.
  
  
  Вовченко падышоў да брамы і скрозь краты першым руку Волкаву падаў:
  
  
  – Выходзіць, мы браты з табой.
  
  – Я падазраваў, – з радасцю сказаў Мыкола. – Баця мой хадок быў.
  
  
  І тут раптам зязюля закуковала на сцяне.
  
  
  – Трэба загадаць, колькі гадоў жыць засталося, – сур'ёзна прамовіў Шурка. – Ну‑ка, раз, два, тры...
  
  
  Зязюля папярхнулася і змоўкла.
  
  
  – Кінь ты верыць ва ўсякую лухту! – падбадзёрыў яго новообретенный брат. – Зегзица шкодная птушка. Пойдзем вып'ем з баця!
  
  Яны адамкнулі брамку, кожны са свайго боку, і Ваўкоў пранік у Расію. Ён сваю бутэльку прынёс, тут жа атрымаў штрафной шклянку, але спачатку сціпла сядзеў, вінавата, потым песню праспявалі разам, і ўцягнуўся ў кампанію. Бацька яго не дакараў і крыўды не памінаў – наадварот, расчуліўся.
  
  – Не бойцеся, сынкі, – сказаў. – Цяпер у нас сям'я. Я вас не кіну, калі што – пракармлю. Толькі вы паміж сабой жывіце дружна.
  
  І вось дзе‑то ўжо пад раніцу сядзяць яны па‑сямейнаму, за жыццё пагаварылі, міжнародную палітыку абмеркавалі, і ўжо справа падышло пра жанчын пагаварыць, як з цемры выступіла валасатая, згорбленая постаць з лукам у руках. Страла закладзена, цеціва нацягнута – цяпер стрэліць! Бацька ў той бок спіной сядзеў, не бачыў, а браты ў першы міг здранцвелі. Мыкола адразу ж зразумеў, хто гэта, угледзеўшы ў які прыйшоў у ілбе трэці, шырока раскрыты вачэй, і Шурка, яшчэ раней пазнаёміўся з мутантам, пазнаў яго, але збянтэжанасць ўзяла.
  
  Наканечнік востры, касцяной, паблісквае ад вогнішча і цэліць то ў аднаго, то ў іншага. Вовченко першым апамятаўся, павольна ўстаў, падняў адкрытыя далоні на ўзроўні плячэй – каб па звычаю паказаць сваю безоружность і адкрытасць, а Ваўкоў падумаў – здаецца, і таксама ўскочыў, рукі ўгору задраў. Бацька на іх паглядзеў, усміхнуўся:
  
  – Чаго Вы, сынкі? Мянты, ці што? – і павярнуўся.
  
  – Ыррын айбасы? – пытаецца мутант. – Арсан Дуо‑лайя як!
  
  – А‑а! Выдатна, шаман! – узрадаваўся старэйшы Ваўкоў. – Ты ўсё чарцей ганяеш? Давай сядай, выпі з намі. А лук‑тое прыбяры, не цэлься. Няма тут тваіх айбасов.
  
  
  Той і праўда апусціў лук, падышоў, з Сямёнам за руку павітаўся.
  
  
  – Сулум алкум, – сказаў паважна. – Анабар айбасы кі‑риккитте. Арсан бизда, адышоў сохнуць.
  
  – Ну, віншую, – штодзённа сказаў старэйшы Ваўкоў і наліў яму гарэлкі. – Прымі па гэтай нагоды. Ды присаживайся!
  
  
  Мутант шклянку прыняў і сеў, па‑турэцку падкурчыўшы ногі:
  
  
  – Синьгами...
  
  – Ён чарцей ганяе, – перавёў старэйшы Ваўкоў, відаць які ведаў мову. – Забаўны хлопец, сапраўдны шаман. Чума кашпировская побач не стаяла. Мы з ім на другі заставе пазнаёміліся.
  
  Мутант выпіў, крэкнуў, але не закусіў і што‑то пачаў казаць божаму мытніку – з жарам і запалам, толькі ні слова не зразумееш.
  
  
  Мыкола ж локцем Шурку ў бок штурхнуў і спытаў шэптам:
  
  
  – Ты ведаеш, хто гэта?
  
  – Ведаю, – очарованно адазваўся той. – Невядомае навуцы істота. Не выключана, прышэлец...
  
  – Сам ты прышэлец. Гэта мутант, які дзевак ловіць.
  
  – Ды не ловіць ён дзевак – спрабуе ўсталяваць кантакт з нашай цывілізацыяй. І правільна дзейнічае – праз жанчын. Таму што яны таксама касмічныя істоты. З Венеры прыйшлі на Зямлю. Акрамя тваёй Тамары Шалвовны...
  
  – Яна ўжо не мая...
  
  – Як скажаш. – ухіліўся Шурка, не жадаючы пакрыўдзіць брата, і, расшпіліўшы кашулю, грудзі паказаў: – Меў я з ёй кантакт... Бачыў, як изодрала? Да гэтага часу не гоіцца.
  
  – Мяне гэта цяпер не хвалюе...
  
  
  Старэйшы Ваўкоў ўлавіў, што яны шэпчуцца, таму спытаў строга:
  
  
  – Чаго гэта вы там? Як змоўшчыкі... – І наліў усім. – За майго таварыша шамана! У яго сёння шчаслівы дзень.
  
  Браты чокнуліся, але выпілі моўчкі, думаючы кожны пра сваё і зважаючы на мутанта.
  
  – Не выключана, ён прадстаўнік зніклага звяна, – даверліва паведаміў Вовченко, – у развіцці чалавецтва...
  
  – Ты дакладна ведаеш?
  
  – Пакуль здагадваюся.
  
  – Чаму тады кажуць – мутант?
  
  – Ды нашы дурні прыдумалі!
  
  
  Мыкола зрабіў паўзу і прысунуўся бліжэй да брата:
  
  
  – Хачу табе адзін момант адкрыць, Шур, па‑братэрску...
  
  – Давай...
  
  – Хто б ён ні быў, але за гэтую стварэньне могуць добрыя грошы заплаціць. – Ён шматзначна зірнуў на брата. – Калі злавіць і здаць.
  
  – Гэта значыць, як здаць? Ён што, металалом, ці што?
  
  – Сам кажаш, невядомае навуцы істота...
  
  – Хто ж яго прыме?
  
  
  Мыкола не хацеў прысвячаць Вовченко ва ўсе дэталі аперацыі і адхінуўся:
  
  
  – Ёсць зацікаўленыя людзі... Ну што, дапаможаш скруціць? Не цяпер, а як адыдзе ў бок. Каб фоне якіх не хваляваць. Бачыш, скорешились яны.
  
  – Што гэта за людзі?
  
  – Лепш не пытай. За імі стаіць рэальная краіна і мільён баксаў. Падзелім папалам. Цябе‑то якая розніца?
  
  – Вялікая... У іх навуковы інтарэс?
  
  – Навуковы!
  
  – Тады хай вывучаюць у натуральных умовах. Каб не псаваць карцінку. Хто ім перашкаджае? Атрымліваюць дазвол, выпраўляюць паперы...
  
  – Не могуць яны так.
  
  – Львоў у саванне вывучаюць, а тут не могуць? – Вовчен‑да заўсёды быў падазроны. – Гатовыя вар'яцкія грошы плаціць. Гэта ашуканцы...
  
  – Гэта лімон. даляраў, брат! І яны цяпер таргавацца не стануць, у іх тэрміны выходзяць...
  
  – Мне грошы не патрэбныя...
  
  – Грошы табе не патрэбныя, я ведаю, – стаў угаворваць Мыкола. – Ты прынцыповы. А паўмільёна – гэта ўжо не грошы, гэта шчасце...
  
  – Мне праўда важней...
  
  – Так знаёмыя мне людзі таксама шукаюць ісціну!
  
  – Хто такія? Амерыканцы?
  
  – Ну, дапусцім, і што? Яны цяпер рухаюць прагрэс, у тым ліку і навуковы.
  
  – Ты на ворага працуеш, брат. – Шурка кулакі сціснуў. – На верагоднага праціўніка. Памятаеш хоць, дзе знаходзішся?
  
  
  Волкаў агледзеўся, зірнуў на дзяржаўны сцяг:
  
  
  – Пакуль яшчэ цямлю...
  
  – Ты ў Расеі, зразумеў? І гэта істота жыве на нашай тэрыторыі.
  
  – Ён чарнобыльскі вырадак! І падлягае вяртанню, то ёсць дэпартацыі.
  
  – Сам ты вырадак!
  
  У гэты час мутант лук праз плячо павесіў, бубен, што матляўся на поясе, адшпіліў і давай скакаць у вогнішча і стукаць. Божы мытнік ускочыў і таксама ў скокі пусціўся. І такія ў іх забойныя танцы пайшлі, што браты спачатку міжволі заглядзеліся – ну дакладна два дзікуна, два першабытных чалавека! Вовченко таксама было нагамі запритопывал – так рытм забіраў, аднак Мыкола адчуў крайнюю на яго крыўду і нарастаючы прыступ лютасці.
  
  – Што ты сказаў? – задиристо спытаў ён.
  
  – Што чуў! – адазваўся той, гатовы далучыцца да пляшущим.
  
  – Ты мутантам мяне назваў?
  
  – А хто ты? І Тамара Шалвовна твая... Наогул чарнобыльскі монстар!
  
  – Паўтары! – запатрабаваў Ваўкоў і схапіў за грудкі. Вовченко жа зняў з яго шапку і зарагатаў, паказваючы
  
  
  пальцам:
  
  
  – Ну вось! Ад радыяцыі нават валасы павылазілі, адзін жмут застаўся! Ці гэта ў цябе парык? Для начальства?
  
  
  І паспрабаваў зняць з яго скальп, драпаючы пазногцямі патыліцу брата.
  
  Мыкола целил у пераноссе, але вышмараваў, шаркнул кулаком па вуху і, страціўшы раўнавагу, паваліўся на газон. Шурка зараз жа сеў на яго верхам і стаў заўзята дубасіць па загривку:
  
  
  – Стварэньне прадажная! Рожа хохляцкая! І баба твая – шалава!
  
  Волкаў злаўчыўся, ўхапіў Шурку за валасы, і яны пакаціліся кулём. Паколькі ж выпіта было ладна, то біцца па‑сапраўднаму не атрымлівалася: царапались, як жанчыны, мялі, і трушчылі адзін аднаго, рассыпаючы форменныя гузікі. І ўсё гэта пад звонкі шаманскі бубен. У запале сутычкі перакулілі імправізаваны стол з кардонных каробак, вогнішча разграблі нагамі і не маглі расшчапіў, пакуль бацька не выцягнуў іх сталёвым мацам, прычым адразу абодвух.
  
  – А ну, ша! – раўнуў ён. – Чаго не падзялілі? Браты распаўзліся ў розныя бакі, але ўстаць ужо не
  
  было сіл. І ўсё‑такі Ваўкоў прыўзняўся і выявіў, што мутанта каля дотлевающего вогнішча няма. Яму ж здалося – секунду таму яшчэ танцаваў...
  
  – Дзе? – з клапатлівай надзеяй спытаў ён. – А дзе шаман?
  
  – Абодвух выпорю! – прыгразіў бацька. – Крыху адвернешся, яны як кошка з сабакам! Маць вашу... Ну‑ка ўсталі і памірыліся!
  
  – Колька сговаривал шамана гэтага злавіць, – паскардзіўся Шурка. – І амерыканцам прадаць, шкура...
  
  
  Старэйшы Ваўкоў паглядзеў на аднаго, на другога і паківаў галавой:
  
  
  – Не, трэба было за ногі і пра кут. Абодвух... Вы ў каго такія урадзіліся?
  
  – Бать, а куды шаман пайшоў? – усё яшчэ мітусіўся Мыко‑ла. – Толькі што быў... Бать?
  
  – Ладна, хрэн з вамі. – Божы мытнік прыхапіў остаточек ў бутэльцы і пакасіўся на вежу. – Пайшлі адсюль хутчэй, трэба змывацца. Зараз пачнецца.
  
  – Што пачнецца?
  
  – Трэція пеўні закричат! Вунь ужо айбасы разбягаюцца!
  
  – Гэта хто такія?
  
  – Ды чэрці, злыя духі. Бач, плаваюць, толькі пяткі блішчаць!
  
  – Бать, ты чаго? – занепакоіўся Вовченко. – Якія чэрці? Дзе?
  
  – Вунь, вунь жа бягуць! – Бацька тыкаў пальцам у цемру. – Сляпыя, ці што? Ага, припалил вам шаман азадак!
  
  – Мы цябе больш не нальем, – сурова сказаў Мыко‑ла. – Калі цябе чэрці чудятся...
  
  – Нічога ты яшчэ не разумееш! Чэрці чудятся з пахмелля. А калі ў выпившем стане, то, значыць, рэальныя...
  
  Тут і на самай справе дзе‑то ў вёсцы закрычаў хрипатый, хуліганістыя певень‑спявала, і старэйшы Ваўкоў замахнуўся мацам:
  
  – Чаго разлеглись? Бягом адсюль! Чулі? Гэта трэція! Ну‑ка абодва рыссю!
  
  – Пры чым тут пеўні, баця? – паспрабаваў угаварыць яго Шурка, устаючы на карачкі. – Хай сабе крычаць...
  
  – Асталоп! Цяпер сцяна абрынецца! Разам з вашай мытняй! Пампея пачнецца, маці вашу!
  
  Сыны прыпадняліся, быццам медзведзяняты, і огляделись, задзіраючы галовы на вежу.
  
  – З чаго гэта яна абрынецца?
  
  – А з таго, што шаман сёння Арсана Дуолайю падстрэліў! Злога духа скончыў! Ды я і сам чую – будучыня пылам і дымам пахне!
  
  І на самай справе – пад нагамі выразна ощутился штуршок зямной кары, а потым яе галавакружнае ваганне...
  
  Партызанская пара вярнулася з аперацыі пад раніцу. Асцярожна отомкнули дзверы, прайшлі на дыбачках, аднак у хаце было пуста. І тут скрозь адкрыты люк падполу пачуліся характэрныя шоргаты і быццам бы гукі пацалункаў. Сава стала адціскаць дзеда да выхаду, але ўжо за парогам цікаўнасць ўзяло верх. Прокравшись да люка, бабка натапырыў вуха, і ў гэты час знізу пачулася блеянье козы:
  
  – Бэ‑э‑э‑э!
  
  
  А ёй у адказ казёл такім мярзотным голасам:
  
  
  – Бя‑я‑я‑я!
  
  
  Дзед не вытрымаў і таксама вярнуўся.
  
  
  – Ну чаго там у іх? – шэпча. – Склеилось?
  
  Бабка ж толькі пальцам паказвае ў падмосце і слова вымавіць не можа: дакладна, падумала, унук з Аксанай у казлоў павярнуліся. Кураў зазірнуў і адразу ўсё зразумеў.
  
  – Праз козлятник збеглі. Ну правільна, чаго ім, ўсё жыццё ў падмосці сядзець? Пайшлі паветрам падыхаць, вунь якая ночка варта...
  
  Сава цяміла хутка, ведаючы прыхільнасць дзеда хады капаць, і не хацела паказваць яму спалоху.
  
  – Я думаю, хто ў мяне казу выдаивает? – буркліва прамовіла і стомлена развалілася на канапе. – Притомилась...
  
  – Цяпер вырабім разбор палётаў, – строга заявіў Кураў. – Зноў у цябе ляйчына пад хвастом была на аперацыі.
  
  – Лейцы трымаць не ўмееш! – падчапіла кпліва Сава. – Таму і трапляе.
  
  – Тваіх капрызаў гэтых каб больш не паўтаралася! Далей, ты чаму раскуковалась, калі я на вежу залез?
  
  – Сігнал падавала! Вовченко Мыколу хадзіў запрашаць.
  
  – Ды бо зязюлі‑то даўно не кукуют!
  
  – А мне што‑то так покуковать захацелася, – блажэнна вымолвила Сава, – прама не магу...
  
  – А калі б прыцягнула ўвагу?
  
  – Ой, а сам‑тое, што? Салаўём заліўся на нейтральнай паласе!
  
  – У наступны раз савой гыркни, я зразумею.
  
  Сава раптам схамянулася, кінулася да выбитому акна, отвернула фіранку, а там отвинченная рашотка насцеж!
  
  – Гэта як называецца?!
  
  – Мусіць, не склеилось ў іх, – сказаў на заканчэнне Кураў. – Адзін скрозь зямлю праваліўся, іншая ў акно паляцела, у тун‑
  
  
  дару іх...
  
  Благостное настрой у бабкі ўмомант знікла:
  
  
  – Як жанчына жанчыну Оксанку я разумею...
  
  – Што ты там разумееш?
  
  – Ды сёе‑што яшчэ разумею!
  
  – Добра, давай перакусім, вздремнем, – прапанаваў дзед, завинчивая краты на акне, – ды пойдзем назіраць, чаго мы там з табой нашаманили. Ох, пабягуць айбасы!
  
  Сава хацела, па звычцы, што‑небудзь папярок сказаць, але толькі ўздыхнула і стала на стол збіраць. Тым часам з Украіны пастукалі, Кураў выглянуў і кінуўся да дзвярэй.
  
  – Добрай раніцы, – стомлена прамовіла Аксана. – Пусціце блудную дачка, Сцяпан Макарыч...
  
  
  Ён замітусіўся:
  
  
  – Чаму ж блудную? Ты ж ведаеш, мы са старой заўсёды рады!
  
  – А я Юрку змяніць хацела, – раптам прызналася яна. – Адпомсціць яму за мае дзявоцкія гады! Амерыканца хадзіла зачароўваць.
  
  – Вось так з імі і трэба, дачка! – ўхваліла Сава, выходзячы з сваёй на дзедаву палову. – Каб ведалі, у кириккитте іх разгэтак! А то іх чакаеш, чакаеш як праклятая, яны ж потым і жаніцца не хочуць! Нос вароцяць! Ну, і зачаравала?
  
  
  Аксана таксама стомлена развалілася на канапе:
  
  
  – Ды які‑той палахлівы апынуўся... Усю ноч хадзіў за мной, як цень. Так і не падышоў.
  
  – Трэба было праявіць настойлівасць, – параіла бабка. – Скараулить і на шыю яму. Калі хлопцу на шыю сядзеш, ён потым усё жыццё зачараваны ходзіць. І такі кун‑даў варта!
  
  – Я вось і хаджу ўсё жыццё зачараваны, – прабурчаў Кураў. – Хоць бы пасаромеліся пры мне свае бабские сакрэты выдаваць...
  
  – А на цябе дзе сядзеш, там і слезешь, – адмахнулася Сава. – Ужо якія толькі чары не насылала! І ў дзеўках, можна сказаць, засталася.
  
  Дзед толькі рукой махнуў, не дачакаўшыся сняданку, пайшоў спаць за печку. Сава ж да Аксане бліжэй перасела:
  
  – Далей‑то чаго?
  
  – Подкараулила гэтага Джона, – сонна прамовіла тая. – Валасы распусціла... І да яго – тыала хотун, маўляў... Ён так ад мяне шарахнулся! Аж зваліўся...
  
  – І што? Верхам б на яго!
  
  – Не паспела. Ускочыў, падхапіў стрэльбу ды як дзьмухнуў! Усюды шукала потым... Скрозь зямлю праваліўся! Да гэтага накшталт адважны быў, нават чапляўся. Што з ім зрабілася?
  
  – Ён з стрэльбай за табой хадзіў?
  
  – У амерыканцаў законы такія, – уздыхнула Аксана. – Без рэвальвера нават спаць не кладуцца... Можа, закахаўся? І сціплы стаў?
  
  – Калі ўлюбляюцца, яны шустрей становяцца. Айбасы проста...
  
  – Юрко вунь шустры. І таксама збег... Нікому я не патрэбна!
  
  – Вось дзе яго носіць? Трэція пеўні откукарекали, злыя духі спаць улягліся...
  
  Дагаварыць не паспела – з Расіі загрукалі. Сава з Аксанай кінуліся да дзвярэй і абодва спыніліся.
  
  – Не падобна, каб Юрко, – выказала здагадку бабка. – Ён праз дзверы не ходзіць...
  
  – Хто там? – гучна спытала Аксана.
  
  – Адчыні, свацця, – пачуўся здушаны голас Дрэ‑менко. – Дапамажыце...
  
  Сава адчыніла і адхіснулася. Тарас Апанасавіч ледзь не ўпаў на яе, у апошні момант ухапіўшыся за вушак. Стаяў і гайдаўся – ўскудлачаных, вочы вар'яты, апрануты ў якое‑тое заскорузлое, бруднае рыззё і пры гэтым яшчэ ўвесь у крыві.
  
  – Тату? – кінулася на яго Аксана. – Што гэта з табой? Паранены?
  
  
  Дременко споўз па вушака на парог і бліснуў вачыма:
  
  
  – Не... Я жывы... Там! – Ён паказаў на вуліцу. – Дапамажыце...
  
  
  З‑за печкі высунуўся Кураў:
  
  
  – Чаго гэта тут у вас? Пажраць не далі, цяпер і спаць... – і асекся, убачыўшы Дременко.
  
  – За мной! – сказала Сава. – Там дапамагчы каму‑то трэба.
  
  Яны з дзедам выбеглі на вуліцу, пакружлялі па двары – нікога. І тут заўважылі на агародзе якое‑тое варушэнне. Тоўсты перакладчык ўставаў, спрабаваў зрабіць крок, але тут жа падаў у бульбу, блытаючыся ў высокай бацвінні. Побач з ім, раскідаўшы рукі, ляжала яшчэ адно цела, нерухомае. Кураў перавярнуў яго на спіну – незнаёмы малады мужык у акрываўленай вопратцы.
  
  – Амерыканец, – прызнала Сава. – Здаецца, яго наповал...
  
  – Гэта містэр Странг! – Перакладчык стаяў на карачках. – Ён цяжка паранены! Ратуйце яго!
  
  – А ты?
  
  – Не... Я проста стаміўся. Дапамажыце яму!
  
  
  У гэты час амерыканец ачуўся і завращал шалёнымі вачыма:
  
  
  – Рашэн мафія! Гэрилла бэнд! Рашэн партизенз!
  
  – Ты што, сбесился? – Дзед паспрабаваў паставіць яго на ногі. – Якія партызаны?
  
  
  Сава хацела дапамагчы, але Джон вырваўся і затараторил на англійскай.
  
  
  – Чаго ён кажа‑то?
  
  – Загадвае не падыходзіць да яго, – патлумачыў перакладчык. – Ён – грамадзянін Злучаных Штатаў... Патрабуе консула... Неадкладна запрасіце яму консула.
  
  – Дзе ж яго ўзяць‑то? – спытаў Кураў, хапаючы параненага пад пахі. – Пайшлі ў хату. Будзе табе і консул, і морква з хрэнам...
  
  – Рашэн мафія! – залямантаваў той. – Рашэн партизенз! Бранскі лес! Ковпак!
  
  Перакладчык хацеў‑то растлумачыць яму, але Джон ужо нічога не чуў і выкручваўся з рук.
  
  – Дах з'ехала, – вызначыла бабка. – Давай яго поцягам, цяжкі...
  
  Сёе‑як яны выцягнулі яго з агарода ў двор, і тут на ганку паказаўся Дременко, якога ўтрымлівала Аксана.
  
  – У хату яго! – прахрыпеў ён. – У хату яго, сват. Рану перавязаць!
  
  – Тату, табе трэба ў ложак! – цягнула яго дачка. – У цябе прыступ стэнакардыі!
  
  – Бацька Гуменник за амерыканца заб'е! Сказаў, здаць у цэласці і захаванасці... Сват, асцярожней! Што ж вы яго, як мяшок! Гэта ж сапраўдны амерыканец!
  
  – Не вучы вучонага! – агрызнуўся Кураў. – Быццам параненых не цягалі... Трымай дзверы!
  
  Верещащего амерыканца з ходу завалаклі на ганак і ўсталі перавесці дух. Перакладчык прыпоўз на карачках і паваліўся побач з шэфам.
  
  – Адпусціце мяне, – ён нават у такім стане не забываў сваю працу, – я свабодны грамадзянін Злучаных Штатаў... Руская мафія, партызаны...
  
  – Усё, міжнародны канфлікт забяспечаны! – стагнаў Тарас Апанасавіч. – Што будзе? Што цяпер будзе!
  
  – Не хачу, – гнусавил перакладчык. – Пакіньце мяне... Патрабую консула! Дайце мне тэлефон! Тут ёсць тэлефон? Звяжыце мяне... Неадкладна звяжыце мяне!
  
  – Бач, звязаць просіць, – заўважыла Сава. – Можа, звяжам? Каб не дрыгаўся...
  
  – На стол яго! – Гэта ўжо распараджалася Аксана. – Бабуля, прасціну ложку. Дзед, штаны яму разрэж.
  
  – Як – губернатара санкт-пецярбурга? – Нават і ён сумеўся. – Навошта?
  
  – Затым, што раненне ў правую ягадзіцу.
  
  – Рабі, што кажуць! – прыкрыкнуў старая.
  
  Кураў пометался па хаце, знайшоў портняжьи нажніцы і, прикусывая ніжнюю губу, парэзаў штаны разам з баязліўцамі.
  
  – Хто ж яго забіў? – здзіраючы ліпкія ад крыві лахманы, спытаў ён. – Выпадкова, ці што?
  
  – Партызан, які‑тое! – Дременко з жахам глядзеў на распластанного па падлозе амерыканца. – Ніхто і не бачыў! Гэта трэба ж – страляць у жывога амерыканца!
  
  – Кладзіце на стол! – спыніла іх дыялог Аксана, нацягваючы старэнькія медыцынскія пальчаткі. – Бабуля, гарэлкі мне на рукі!
  
  Кураў з Тарасам Опанасовичем сёе‑як завалілі супраціўляўся Джона на стол, тут перакладчык трохі аддыхаўся і дапамог, угаворваючы таго на хаду па‑ангельску. Сава шчодра палівала з чвэрці на пальчаткі Аксаны, і гэта не абмінула руплівага погляду дзеда.
  
  – Ты асабліва‑то не расходуй! – прыкрыкнуў ён. – Не вада ж.
  
  
  Але бабка і сама памыла рукі горилкой:
  
  
  – Асіставаць буду! Табе ножык, Аксан? Ці ў мяне ёсць скальпель? Для кастрацыі?
  
  – Давайце скальпель! – распарадзілася тая, шчодра змываючы ёдам кроў вакол раны. – І яшчэ ў мяне ў сумцы нажніцы і заціск. Мужыкі, трымайце яго мацней.
  
  Сава обмыла скальпель і іншыя інструменты горилкой, пасля чаго запалила вату і стала іх прокаливать.
  
  – Дзе тэлефон? – обрушившись тоўстым торсам на спіну шэфа, працаваў перакладчык. – Мне трэба звязацца са штаб‑кватэрай НАТА. Патрабую даць тэлефон.
  
  – Прыйдзецца даць яму тэлефон, – замітусіўся Дремен‑ко. – У іх па законе належыць. Адзін званок. Тым больш у НАТА... Аксана, каб дазволілі яму патэлефанаваць! Нельга ўшчамляць правы! З нас спытаюць...
  
  – Ды хай тэлефануе, – адмахнулася тая, апрацоўваючы шырокую, з вывернутымі бакамі, рану на ягадзіцы. – Хоць Госпаду Богу... Дзіўная рана... Бабуля, паглядзіце.
  
  
  Лізавета Трафімаўна надзела акуляры і схілілася над амерыканцам:
  
  
  – Быццам ножыкам тыкнуто і звернута.
  
  – Гэта не кулявое раненне...
  
  – Хутчэй асколачнае, – сказала бабка. – Таму і крыві, як з барана... Вы што, сват, бомбы ўзрывалі?
  
  – Якія бомбы? – ледзь не завыў той. – Нічога не ўзрывалі! І ніхто з нас не страляў! Партызаны!
  
  Дзед на хвіліну перадаў трымаць ногі Дременко, прынёс і сунуў у рукі перакладчыку тэлефонны апарат.
  
  – Няхай тэлефануе! Пашанцавала, што не ў Якуціі яго падстрэлілі. Там тэлефонаў няма...
  
  – Ты што, ашалеў? – воззрилась на дзеда Сава. – Гэта ж на свінарнік тэлефон!
  
  – Хай тэлефануе! Можа, як‑небудзь звяжацца. Яны, амерыканцы, народ дошлый, усё ў іх праз космас. Цывілізацыя...
  
  Перакладчыка ад выгляду крыві ванітавала, аднак, паставіўшы тэлефон на спіну амерыканца, ён усё ж набраў які‑той нумар, паслухаў і сунуў трубку Джону. Той што‑той закрычаў зрывістым голасам.
  
  – Перакладай, – ціха сказаў Дременко і сунуў кулаком у бок перакладчыка. – Мы павінны ведаць, чаго чакаць...
  
  – Ён патрабуе злучыць яго са штаб‑кватэрай.
  
  – Нажніцы! – дзелавіта запатрабавала Аксана. – І ціха, не перашкаджайце мне!
  
  Але ледзь яна кранула рану, як амерыканец заблажил і стаў выгінацца. Кроў пырскала ва ўсе бакі, стары стол пагрозліва зарыпеў.
  
  – Сцяпан Макарыч, прыгатуйце яму наркоз, – распарадзілася Аксана.
  
  Той з гатоўнасцю наліў шклянку гарэлкі, але рупліва адліў чвэрць яго назад у бутэльку:
  
  – Як раз будзе доза.
  
  – Што ён кажа, пераводзь, – ціснуў скрозь зубы Дрэ‑менко, налягаючы на ногі.
  
  – У Брусэль тэлефануе, правы пампуе.
  
  – Канкрэтна!
  
  – Я Джон Странг, – прогундосил той, прагна пазіраючы на гарэлку. – Быў абстраляны і паранены рускімі партызанамі на тэрыторыі Расіі. Патрабую неадкладна нанесці зваротны ракетны ўдар...
  
  – Труба, – выдыхнуў Тарас Апанасавіч. – Што яму адказваюць, чуваць?
  
  – Не чутно, што‑тое рохкае... Перашкоды.
  
  – А ён што кажа?!
  
  – Перадае, дзе знаходзіцца... Мяжа Украіны і бранскі партызанскі лес. Сяло... Братково.
  
  – Верталёт выклікае?
  
  – Не, перадаў каардынаты, цяпер ракеты прыляцяць.
  
  – Ракеты?! Скажы яму ! Ён што? З глузду з'ехала? Скажы... Не, я сам!
  
  Пакінуў Джона і выхапіў у яго слухаўку. Паранены закасаў нагамі, не даючы Аксане працаваць.
  
  – Тату, трымай яго!
  
  
  Але той не чуў і крычаў у трубку:
  
  
  – Не страляйце, панове! З вамі гаворыць галава адміністрацыі Дременко! Выконваючы абавязкі! Таварыш генеральны сакратар НАТА! Я зараз усё растлумачу! Гэта выпадковы стрэл... Выпадковае трапленне ў амерыканскага грамадзяніна!
  
  
  Сава адштурхнула яго і адабрала трубку:
  
  
  – Не перашкаджай, сват! Ты мне святло застишь сваёй фігурай.
  
  – Цяпер ракетамі накрыюць! Крылатымі! Я з НАТА казаў!
  
  – Ды уймись ты. Якая НАТА? Па гэтым тэлефоне і да
  
  
  свінарніка не датэлефанаваўся... Адыдзі!
  
  
  – Дзядуля, наркоз! – сказала Аксана. – Трэба прайсці раневой канал. Здаецца, што там‑то ёсць.
  
  Кураў загарнуў галаву амерыканца і прафесійна, імкнучыся не расплёсківаюць, уліў гарэлку ў рот. Потым сунуў малосольный агурок замест затычкі, але той выпаў.
  
  – Не дамся, – канстатаваў перакладчык. – Не давяраю... Заразите мяне Снідам...
  
  – Чаго‑чаго? – не зразумеў Дременко.
  
  – Хоча, каб заразілі снідам, – патлумачыў Кураў. – Ды дзе яму снід‑то ўзяць?
  
  – Ну, цяпер трымаеце, мужыкі, каб не брыкаўся, – распарадзілася бабка і пяшчотна паляпала па здаровай ягадзіцы. – Ляжы, мілы, ляжы, родненькі. Не бойся, я сорак гадоў ветэрынарам на свінарніку працавала, ударнік камуністычнай працы, між іншым...
  
  – Прыгатуйце тампоны, бабуля, – стрымана сказала Аксана. – Паспрабую дастаць іншародны прадмет.
  
  – Можа, яму адразу нагу‑гэта таго? – змочваючы марлю ёдам, празаічна спытала Сава. – У тундару тутан? Чаго добрага, гангрэна – рана‑тое брудная. І будзе яму кірдык...
  
  – Пакуль пакінем, – пранікаючы заціскам ў рану, прамовіла Аксана. – Гэта ніколі не позна... Рану пачысцім, як наркоз падзейнічае.
  
  – Я вам дам – нагу! – запознена падскочыў Тарас Опа‑насович. – Не смець! Ксанка! Які яшчэ кірдык?
  
  – Слабы мужычок, вытерпит ці што? – не заўважаючы яго пагроз, прамовіла бабка. – Тутан хотун.
  
  – Дзядуля, яшчэ наркоз падрыхтуй, – не адрываючыся ад справы, распарадзілася Аксана. – На ўсялякі выпадак...
  
  – І мне! – узмаліўся перакладчык. – Цяпер ўпаду...
  
  – Я цябе ўпаду! – прыгразіў Дременко. – Перакладай, што ён там мармыча?
  
  – Гаворка ўжо бессвязная... Вы – рускія партызаны... Руская мафія... І яшчэ што‑то пра авіяносец да нашых берагоў...
  
  
  Дзед паднёс яму паўшклянкі і агурок.
  
  
  – Пульс? – спытала Аксана.
  
  
  Бабка патрымала запясце слабеючай рукой:
  
  
  – Нармальны, як у труса... Сват, а хто яго падстрэліў‑то?
  
  – Не бачыў я, хто! – у адчаі ўсклікнуў Дременко. – Я ж як прынада быў. Думаў, да мяне мутант бяжыць, а гэта сэр Джон. І ўжо ўся задніца ў крыві. І крычыць: партызаны! Сваты, а гэты тэлефон і праўда на свінарнік?
  
  – Не, чаму? Цяпер міжнародны...
  
  – Як – міжнародны? Адкуль?
  
  – Свінарнік‑то на Украіне застаўся.
  
  Тарас Апанасавіч набраў нумар, і раптам на тым канцы хто‑той адказаў.
  
  – Пан Кушнер! – трагічна узрадаваўся ён. – Сільвестр Маркавіч. Дакладвае галава адміністрацыі... Хто? Прэзідэнт Злучаных Штатаў? Гэта ранча пана Буша? Якая ферма? Ты мне адказваеш, свіння?!
  
  
  І кінуў гучна хохочущую трубку.
  
  
  – Не магу ўхапіць, у айбасы яго, – прамовіла Аксана. – Тыала кундал сохнуць!
  
  – Дай я... Айбасы кириккитте! Лабба тутан хатыныны!
  
  – Сама! Тампон! У тундары яе так... Дременко вылупіў вочы:
  
  – Гэта вы што там кажаце? На якой мове?
  
  – На латыні шпарят! – Дзед пад шумок наліў гарэлкі і сабе. – Медыцынскі размова! Каб хворы не разумеў. Выпі, сват, не мітусіся. Усё роўна ўжо нічым не дапаможаш.
  
  – Як – не дапаможаш?
  
  Амерыканец абмяк і пагрузіўся ў сон. Дременко прысеў, зазірнуў яму ў твар, навошта‑той паглядзеў у рот.
  
  – Ксана... Ён жывы?
  
  – Пакуль жывы. – Яна што‑то, нарэшце, зачапіла і з цяжкасцю выняла з раны. – А крыві, як у парсючка... Накшталт асколак.
  
  
  І кінула скрываўлены прадмет у таз. Кураў ўсунуў шклянку Дременко:
  
  
  – Пі! Каб не хапіў кандрацій!
  
  А сам непрыкметна спёр асколак з таза, адмыў пад кранам, пакруціў у руках і таксама загаварыў на шаманскім мове. Гэта быў касцяны наканечнік стралы...
  
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  Бацька прачнуўся ад таго, што целаахоўнік доўга і панибратски цягаў яго за вусы, прыгаворваючы пры гэтым агідным, хрюкающим голасам:
  
  – Уставай, бацька! Нам пара, світае. Бацька, пара, прачынайся! Нам яшчэ праз мяжу трэба махнуць! Бацька, уставай!
  
  Гуменник сёе‑як прыўзняўся, абмацаў прастору вакол сябе – аказваецца, спаў у стозе сена.
  
  – Мы дзе, Лях? – спытаў ён. – Чаму тут?
  
  – Ты што, бацька, нічога не памятаеш? – Целаахоўнік клапатліва охлопал яго вопратку. – Уставай і пойдзем. Трэба зацемна сысці за мяжу. Потым раскажу.
  
  – Цяпер гавары! – Бацька абмацаў пераноссе. – Як я апынуўся ў стозе? І чаму ў мяне тут баліць?
  
  
  Лях вінавата поерзал:
  
  
  – У цябе, бацька, пад абодвума вачыма па фингалу.
  
  – Хто? Чаму ты не ахоўваў маё цела?!
  
  – Я ахоўваў... Але табе захацелася пакачацца на сене, з Тамарай Шалвовной.
  
  – Ах, так! – летуценна успомніў ён. – Тамара! Якая жанчына, Лях! Гэта ж мара кожнага козака! Люблю вялікіх жанчын... А дзе яна?
  
  – Пайшла, бацька...
  
  – Чаму пайшла? Навошта адпусціў?!
  
  –
  
  – Паспрабуй утрымай яе! Яшчэ і лаялася.
  
  – Пачакай, мы ж на паляванне за мутантам пайшлі?
  
  – Дакладна так, бацька, за мутантам, – азіраючыся, пацвердзіў целаахоўнік. – А Тамара Шалвовна была ў якасці прынады. Але потым ты захацеў выпіць з ім на брудэршафт. І яна захацела...
  
  – Ну‑ну! Далей‑тое, што?
  
  – Выпілі. І ты адразу запатрабаваў стог сена. А яна кажа: мы яшчэ поваляемся у стозе, спачатку хачу прэлюдыю.
  
  – Чаго?
  
  – Ўступленне, так сказаць, – нецярпліва патлумачыў Гебельс. – Сказала, маўляў, у яе вышэйшая сэксуальнае адукацыю, завочнае аддзяленне. І яна не хоча, каб адразу ў стог.
  
  – Мы ж павінны былі лавіць мутанта! На жыўца!
  
  – Павінны былі... Але ты, бацька, захацеў паказаць живцу сапраўдную козачью прэлюдыю. І гэта ёй спадабалася. Мы ўзялі тачку і паехалі ў Теткино, у кабак
  
  
  Гуменник патрос галавой:
  
  
  – Кабак я памятаю... Ну?
  
  – Вы з Тамарай Шалвовной скакалі гопака. А нейкаму‑той маскаль не спадабалася.
  
  – Гэта ён мяне ўдарыў? Ты чаму не кантраляваў сітуацыю?
  
  – Не ён, бацька, наадварот. Ты маскаля адыходзіў стэкам. І стаў патрабаваць сваю саблюку.
  
  – Засячы хацеў?
  
  – Няма, на Маскву збіраўся ісці, сячы маскалёў. – Лях дастаў з сена оброненный стэк і бінокль. – Ідзем, бацька, світае. Вунь ужо пеўні гарлапаняць...
  
  – І што, пайшоў на Маскву?
  
  – Мы з Тамарай цябе ўтрымалі. Але ёй гэта спадабалася, сказала: які тэмпераментны козак! – Целаахоўнік паставіў Гуменника на ногі. – Усё, бацька, пара ! Па дарозе раскажу!
  
  Узяў яго пад руку і ледзь не сілком павёў у бок вёскі. Бацька обшарил сябе і спыніўся:
  
  – Пачакай... Дзе мой шмайсер?
  
  – Ты яго падарыў, бацька, Тамары Шалвовне. – Лях пацягнуў яго за сабой. – Ёй вельмі твой аўтамат спадабаўся. Памятаеш, як вы з ёй стралялі па казлоў?
  
  – Па якім... казлоў? Па маскалям?
  
  – Не, там пасьвіўся статак. Гэта калі мы мутанта на жыўца...
  
  – Трэба было забраць назад. Не кантраляваў...
  
  – Кантраляваў, бацька! Кожны твой крок, па інструкцыі... Але яна не аддала шмайсер.
  
  – Мы цяпер апынуліся бяззбройнымі, – павінна быць трезвея, заключыў Гуменник. – На тэрыторыі чужой дзяржавы... Павінен адзначыць – вельмі непрыязна. Хоць цяпер глядзі ў абодва!
  
  – Гляджу, бацька! Рана яшчэ, народу нікога, праскочым...
  
  – Не хачу пешшу. Звяжыся з Сільвай, няхай машыну шле.
  
  – Ты ж загадаў мабілу падарыць, бацька!
  
  – Каму?
  
  – Тамары Шалвовне!
  
  
  Гуменник незадаволена баднуў галавой паветра:
  
  
  – Яшчэ і без сувязі засталіся... Лях, я цябе звольню!
  
  – Сам жа сказаў: запарожскія казакі шчодрыя! Ім для жанчыны нічога не шкада... Ты ж хацеў сапраўдную прэлюдыю паказаць Тамары Шалвовне.
  
  – Ты абавязаны стрымліваць мае парывы, Лях! Папярэджваць неабачлівыя крокі... Лідэра партыі ахоўваеш, асабістага прадстаўніка прэзідэнта!
  
  – Гэта я заўсёды памятаю, бацька! І ганаруся...
  
  Змрочныя вуліцы Братково былі яшчэ пустэльнымі, аднак Гуменник з Ляхам ішлі, выконваючы меры засцярогі, прыціскаліся да будынкам і палисадам, каб не свяціцца на чужой тэрыторыі.
  
  – Ну і паказаў я прэлюдыю?
  
  – Паказу‑ал! – нараспеў і з гонарам вымавіў целаахоўнік. – Тамара Шалвовна была зачараваная! Асабліва – як ты падарыў ёй жамчужныя каралі.
  
  – Каралі? А дзе я яго ўзяў?
  
  – Па тваім загадзе, бацька, я выгандляваў яго ў цыганкі ў табарам. За паўтары штукі баксаў.
  
  – Разгуляўся я – прабурчаў Гуменник. – Добра, аднімем з бюджэту на здабычу мутанта... Але такая жанчына, Лях! Сапраўдная козачка! Генафонд нацыі! І што потым было?
  
  
  Гебельс некалькі сумеўся, глянуў у бінокль у бок мытні:
  
  
  – Тамара Шалвовна здалася... увогуле, сама распранулася. Ну і тут пачалося... М‑м‑м, як бы гэта сказаць...
  
  
  Гуменника ад нецярпення патрэсвала:
  
  
  – Чаго ты хрыпла мыкнуў? І як было? Гавары!
  
  – Ты ж рамантык, бацька! – захапіўся Лях. – Ты ж яе стаў мыць шампанскім. Пену на яе напускаў. А яна віскатала...
  
  – Ну?!.
  
  – А потым запатрабаваў стог сена. Каб па козачьему звычаю... Тамара Шалвовна у такой захапленне прыйшла! Кажа, маўляў, адразу відаць, у цябе таксама вышэйшую адукацыю. Быццам сена паколвала аголенае цела, ўзбуджае эрагенныя зоны... Ні разу не спрабаваў.
  
  – І што?
  
  – Узяла цябе на рукі і аднесла ў стог.
  
  – Дарма ты дазволіў ёй, – строга заўважыў бацька. – Прадстаўніка прэзідэнта жанчына нясе на руках...
  
  – Ніхто не бачыў, бацька! – зашаптаў Лях. – Я забяспечваў поўную бяспеку.
  
  – Сардэчна. І як я авалодаў ёю? Чаго ты носам заводзіў? Гавары!
  
  – Ніяк, бацька, – вінавата прызнаўся той.
  
  – То бок, як – ніяк?
  
  – Дрэнна памятаю, бацька...
  
  – Надрался, ці што?
  
  – Сам жа прымушаў піць! Карацей, ты ў яе яшчэ на руках заснуў.
  
  – Ды быць таго не можа, Лях!
  
  – Вінаваты, бацька! Да грудзей Тамары прытуліўся, почмокал і захроп.
  
  – Чаму не разбудзіў?!
  
  – Будзіў я! – клятвенна запэўніў Гебельс. – І Тамара Шалвовна будзіла! Але сон‑то ў цябе волатаўскі, бацька! Яна моцна знервавалася. Ну і звезданула паміж вачэй... Я паставіў блок ! Але ў яе ўдар правай, скажу табе! Наша ўкраінская гонар, браты Клічко адпачываюць...
  
  Гуменник ад засмучэнні нават заикал і, мабыць, ўрэзаў бы Ляху, але ў галаве яшчэ не астыў агністы пахмельны шар, причиняющий боль ад рэзкіх рухаў.
  
  – Ты адкажаш за гэта, – млява прыгразіў ён. – А цяпер дастаць мне чарку віскі.
  
  – Прыйдзем на радзіму – добуду, бацька! Хоць вядро! Гуменник нарэшце агледзеўся:
  
  – Куды прывёў мяне? Гэта што такое?
  
  – Дзяржаўная мяжа. Вунь мытня, бацька! – ажывіўся целаахоўнік. – Можа, рызыкнем праз КПП? Маскаля бяру на сябе...
  
  – Бачу, што мытня! – абарваў бацька. – Ты на сцяг паглядзі!
  
  – Што сцяг? Жовто‑блакитный...
  
  – А што гэта значыць? Ну ты і тупы, Лях!
  
  – Значыць, мы ў роднай Украіне! То‑то я гляджу, месца знаёмыя...
  
  – Калі мы перайшлі мяжу, адсачыў? Мы ж мутанта лавілі ў Расіі!
  
  
  Целаахоўнік падумаў, пакруціў галавой і раптам стукнуў сябе па лбе:
  
  
  – Успомніў! Бацька, я ўспомніў! Калі ты сабраўся на Маскву, то пабег у Украіну за сваёй саблюкой. Каб маскалёў сячы. Вось і перайшлі!
  
  – Ну добра. – Гуменник выйшаў на сярэдзіну вуліцы і выпрастаўся. – Пайшлі ў кабак. Мне б хоць чарку віскі зараз... І патэлефанаваць трэба.
  
  
  І пайшоў па асфальце, пастукваючы стэкам па голенищу хромавага бота.
  
  
  – Так рана яшчэ, – занудил Лях. – Кабакі зачыненыя...
  
  – Мне адкрыюць! Ўбачаць, бацька прыйшоў, – адкрыюць! Не тое ліцэнзію адбяру.
  
  – Як думаеш, бацька, мутанта злавілі?
  
  – Дременко яго на сваю родную дачку ловіць. Хай толькі не зловіць!
  
  – На яго дачку і я б трапіўся! – раздухарился целаахоўнік. – Гарна целка...
  
  – Ты сдурел? – абарваў яго Гуменник. – Яна самому Джону спадабалася. Запал амерыканец, як воўк галодны на голяшку. У Штаты задумаў павезці.
  
  – Шо за несправядлівасць, – заворчал Лях. – Як дабра дзяўчына, так амерыканцам. Сам жа казаў – украінскі генафонд...
  
  – Нам Штаты прыручаты треба, щоб за нас стоялы, щоб маскалі не робылы намах на нашу самостийнисть.
  
  Яны спыніліся ля расчыненых насцеж дзвярэй якога‑то шынка.
  
  – Ну що, дывысь, Лях! – узрадаваўся бацька. – Видчи‑нылы! Заходымо!
  
  Як і належыць, першым увайшоў целаахоўнік, ацаніў абстаноўку – за столікамі придремывали рэдкія наведвальнікі, за стойкай сумаваў бармэн.
  
  – Віскі! – подсаживая шэфа на барнай зэдлік, запатрабаваў Лях. – Тры па сто. І тэлефон.
  
  Грузны, няголены бармэн падняў мутныя, паўсоннае вочы і нават не варухнуўся:
  
  – Што, трубы гараць?
  
  – Налывай! Швыдкой, швыдкой ! Ты шчо, бацька не поба‑чив?
  
  – Мне на твайго бацьку... з прыборам, – вяла ўсміхнуўся той. – Няма віскі. Нема, зразумеў?
  
  – Як жа немае? – обескураженно абурыўся Лях і паказаў на барную паліцу. – А що це? Мача, чы що?
  
  – Ну вы дасталі, хахлы. – Бармэн сгрузился з крэсла і стаў пераглядаць на святло рэшткі ў бутэльках.
  
  Гэтак дзёрзкага непавагі Гуменник ўжо вытрываць не змог. Ён моўчкі выслухаў сварку і раптам апек стэкам стойку – віслыя над галавой куфлі пырснулі на падлогу.
  
  – Гаспадара да мене!
  
  Дрымотныя кантрабандысты адразу прачнуліся, заварушыліся, бармэн меланхалічна дастаў з‑пад стойкі бейсбольную біту, а каля Ляха паўстаў губастый і стрыжаны нагала ахоўнік.
  
  – Гэта ж правакацыя, – здагадаўся нарэшце целаахоўнік і, прыкрываючы сабою шэфа, крыкнуў: – Стаяць! Перад вамы повноважный представнык презыдента Выкраўініцыятыве Гуменник! Гэць, кажу!
  
  – Цю! Тая це ж Гуменник, хлопцы! – пачуўся радасны, але пахмельны голас з залы. – Сам бацька! А з ім Гебельс!
  
  
  І адразу ж нібы вецер зашелестел лістотай:
  
  
  – Ну? Той самы Гуменник? Бандэра недабітая?
  
  – Так дакладна ён! Певень хохлатый! Жывы, як у тэлевізары!
  
  – Братва, ён тут правы пампуе!
  
  – Сыходзім, – шапнуў Лях. – Твае канкурэнты... Це ж Усходняя Украіна, здраднікі...
  
  Лях абараняў давераная яму цела прафесійна: старчма перакуліў ахоўніка і, пакуль кантрабандысты чухались, кінуў у іх крэсла і стаў адступаць да выхаду, прыкрываючы шэфа. Той быў настолькі збянтэжаны, што і пра стэк забыўся, адыходзіў за спіной целаахоўніка і апамятаўся, калі апынуліся на вуліцы.
  
  – Хачу біцца! – крыкнуў ён, вырываючыся з рук Ляха. – За мной!
  
  – З кім біцца? – Мудры Гебельс цягнуў яго ўздоўж вуліцы. – Москальские гузнолизы! Пайшлі, бацька! Сам падумай: хто яны, а хто ты? Ты Гуменник!
  
  Некалькі раз'юшаных кантрабандыстаў выскачылі на ганак, аднак Лях паспеў прыцягнуць бацьку ў завулак, дзе яны пайшлі крокам, каб не абражаць годнасці важнага дзяржаўнага асобы.
  
  – Загадаю зачыніць кабак! – усё яшчэ духарился бать‑ко. – Дзе галава?
  
  – Хто ж яго ведае? Мабуть, яшчэ мутанта ловіць.
  
  – Не, Лях, шо адбываецца? Мене ж у Братково хлибом‑силью зустричалы!
  
  – Як жа ж, памятаю.
  
  – Тут шо, улады нема?
  
  – Партызаны, бацька! Беззаконни люды.
  
  – Вязі мяне ў рэзідэнцыю, – загадаў Гуменник. – Я ведаю, хто за інтрыгі і правакацыі адкажа!
  
  – На чым жа я павязу? Транспарту няма, усе яшчэ спяць. Тым часам у далёкім канцы завулка цэлы натоўп народу
  
  
  паказалася, быццам нават з плакатамі.
  
  
  – Це що там? – узрадаваўся бацька. – Дэманстрацыя? Так выступыты ж треба!
  
  
  Але Лях схапіў яго за рукаў і пацягнуў у адваротны бок:
  
  
  – Бацька, це не дэманстрацыя! Це ж мужыкі з дрючками... І на самай справе раптам адтуль роў пачуўся:
  
  – Хлопцы! Вунь яны! Бі чубатую!
  
  Раз'юшаны натоўп з дрючками ў руках неслася за імі, мабыць, вярсты дзве і некалькі разоў наганяла, нават дручыць спрабавала і за вопратку хапала, але Лях прыкрываў бать‑кіну спіну, на хаду адбіваўся біноклем і такім чынам ратаваў дзяржаўнае цела. Адарваліся яны ад пагоні толькі таму, што пераскочылі які‑то плот і выпадкова апынуліся на страусінай ферме. Пакуль страусы чухались і круцілі доўгімі шыямі, паспелі праскочыць праз шырокі двор. Мужыкі ж, калі ўслед за імі палезлі, патрапілі пад дзюбы гэтых магутных птушак і адступілі, поклеванные.
  
  А Гуменник з Гебельсам беглі якімі‑тое пусткамі і левадами яшчэ з полверсты, пасля чаго спыніліся непадалёк ад лесапільні і ўпалі ў лапухі, каб аддыхацца. Кожны, хто хоць раз бываў на паляванні, ведае, што такое бегаць з пахмелля, ды яшчэ калі цябе гоняць замест звера.
  
  – Дабяромся да рэзідэнцыі – увесь гэты партызанскі край пакараю, – перавёўшы дух, прыгразіў бацька. – Братко‑па – на черезвычайное становішча. Усталяваць каменданцкую гадзіну, зачыніць усе забаўляльныя ўстановы. Пазбавіць інвестыцый і датацый. Яны ў мяне взвоют...
  
  Гебельсу некалькі разоў дасталася дрючком па спіне, таму ён ляжаў на жываце і выціраў пот лопухам.
  
  – Тут твая віна, бацька, – глыбакадумна сказаў ён. – Сам жа выступаў за свабоду і дэмакратыю. Вось народ і ўявіў, што ён у гэтым працэсе галоўны. А я цябе папярэджваў: свабода – гэта дрючок аб двух канцах.
  
  – Ты б, разумнік, схадзіў на пільню і дастаў гарэлкі, – прабурчаў Гуменник. – І тэлефон. Дайце мне сувязь з Сільвай! У мяне больш сілаў няма бегаць! Я Гуменник, разумееш? Я лідэр партыі і асабісты прадстаўнік прэзідэнта!
  
  
  Аказалася, што яшчэ ёсць.
  
  Лях схаваўся за штабелямі дошак і прабыў там усяго пару хвілін, але выскачыў назад галопам і памчаўся да бацьку. На пяткі яму наступалі трое мужыкоў з дубьем, і Гуменник не стаў чакаць, калі яны наблізяцца, ірвануў з нізкага старту ў бок лесапаласы. Пільнікам хутка адсталі, а потым і зусім вярнуліся на свае працоўныя месцы. Гебельс дагнаў яго ўжо ў лесапаласе.
  
  
  – Я зразумеў! – на хаду закрычаў ён. – Бацька, я ўсё зразумеў! Ва Украіне пераварот!
  
  – Ды ты звар'яцеў, Лях! Які пераварот?
  
  – Пакуль мы палявалі на мутанта, прэзідэнту абвясцілі імпічмент, – упэўнена заявіў Лях, круцячы падпаленымі вачамі. – Апазіцыя! І адхілілі ад улады...
  
  – Хто сказаў?!
  
  – Аналіз паказвае...
  
  – Пайшоў ты, аналітык хрэнавы!
  
  – Але нас усюды адразу пазнаюць! І накідваюцца!
  
  – Таму што ў нас медыйныя асобы. Засвечаныя!
  
  – Ды што гэтыя мужыкі, тэлевізар глядзяць? А адразу як сабакі!
  
  – Колькі цябе вучыць? Трэба ўмець размаўляць з народам!
  
  – Добра ў карчме кантрабандысты, – абураўся целаахоўнік, – але на лесапільні‑тое! Відавочнае непрымірымае стаўленне да нашай партыі!..
  
  – Можа, яны маскалі?
  
  – Хахлы, бацька! Але базар паднялі за асяледзец! Ён ім – як чырвоная ануча для быкаў... Бандэравец, крычаць!
  
  – Кепку б надзеў, – трывожна параіў Гуменник і пагладзіў лысую галаву.
  
  – Дзе ўзяць‑то? Худа справа, бацька. Цябе ж раней з усіх хат чарку гарэлкі на талерцы выносілі. Дзевак давалі цалаваць, на руках, як атамана, пампавалі, памятаеш?
  
  – Ну! Сустракалі, як належыць!
  
  – І калі ты нават буяніць пачынаў – пальцам не чапалі, праўда? Вызваліцель, крычалі, карміцель‑поилец!
  
  – Давай‑давай, ну? Сутнасць излагай, Лях!
  
  – Сутнасць такая, бацька... Калі не да прэзідэнта, то цябе зрынулі дакладна! Гэта цяпер хутка робіцца. А то і зусім партыю прыкрылі!
  
  
  Гуменник схапіў яго за грудкі і патрос:
  
  
  – Мяне?! Гуменника? Я з маскалямі ў Кіеве біўся! Я іх у Крыме малаціў і ў Чачні, як баранаў, рэзаў! Я румын і албанцаў мачыў! І на майдане паліцы за сабой падымаў!
  
  – Ты ж бачыш, народ не прызнае, бацька! Верны прыкмета... Лагічна? А народ – ён толькі увенчанным ліслівіць. А развенчанных – топча. Гэта не я так сказаў! – Гебельс вырваўся і прывёў сябе ў парадак.
  
  – Як могуць мяне зрынуць? Я стаяў ля вытокаў партыі! Я ж – Гуменник!
  
  – Хочаш скажу, чаму?
  
  – Зноў якую‑небудзь глупства?
  
  – Не, бацька... Хутчэй за ўсё, даведаліся, што ты не хахол, а прыроджаны маскаль.
  
  
  Бацька заозирался:
  
  
  – Адкуль маглі даведацца? Як?!
  
  – Учора па п'янцы прагаварыўся сам. Царыцы Тамары. Сваімі вушамі чуў.
  
  – А чаму... не кантраляваў? Чаму рот не заткнуў? Ты для чаго прыстаўлены?!
  
  – Заткнеш цябе, калі ўздумаў прэлюдыю паказаць. У стозе сена... А між іншым, я папярэджваў. Сільва прыставіў да цябе сваю сястру не для таго, каб мутанта лавіць. А для мэтаў цалкам вызначаных. Таму што даўно ўжо прыцэліўся на тваё месца.
  
  Гуменник сеў на зямлю, абшчапіў ныючыя галаву рукамі, навертел на палец асяледзец:
  
  – Што рабіць будзем? Думай! Ты ж таксама не хахол і не паляк!
  
  – Заставацца ва Украіне нам ніяк нельга... Не партызаніць ж ісці ў лясы? Не ў схронах адседжвацца.
  
  – У схроны рана яшчэ, думай!
  
  – А на хрэн бы гэтых аранжавых жовто‑блакитников! – прама сказаў Гебельс. – Мне яны даўно надакучылі. Усё ў іх па-дурному і бяздарна. Рванем у эміграцыю.
  
  – Пытанне – куды? На захадзе скушно, застойныя балота. У Штатах ідыёцкія законы, татальны кантроль...
  
  – Можа, у Ізраіль, бацька? Партыйная каса ў нас на асабістых рахунках...
  
  – Цябе‑тое пусцяць, а я якім бокам?
  
  – Заключылі аднаполы шлюб.
  
  – А не баішся удавой застацца? Мая партыя ў чорным спісе. У аэрапорце Бэн Гурыён і павяжуць. Потым сардэчны прыступ або аўтакатастрофа...
  
  – Тады шлях адзін – дадому, у Расею. І там усё спачатку.
  
  – А што? – ажывіўся бацька. – Дома і сцены дапамагаюць. Пачынаць спачатку – гэта па‑нашаму. Ды і вопыт ёсць... Як жа праз мяжу?
  
  – Праз мытню нам нельга, даведаюцца. Скарыстаемся «акном» на дванаццатым кіламетры. Там знак на сцяне, «Смерць камуністам»...
  
  – А як у такім выглядзе?
  
  – Совацца ў Расею ў нашай уніформе небяспечна. Адразу пралічаць.
  
  – Ідзі і раздобудь цывільную вопратку, – загадаў бацька.
  
  – А калі зноў нарве? Што‑то надакучыла бегаць... Пойдзем голыя.
  
  – Гэта значыць як?
  
  – У трусах. Зараз лета, быццам бы загараем. Гуменник падумаў і пачаў сцягваць боты:
  
  – Чорт, хромачи шкада, у Кіеве на заказ шыў, генеральскія. І галіфэ сапраўдныя, ангельскія...
  
  – Справіў іншую форму. Напрыклад, казачую, а? І на
  
  
  Дон!
  
  Бацька дастаў з кішэні галіфэ старадаўнюю запарожскую люльку, пасмактаў муштук:
  
  
  – Люльку не кіну. Каб не дасталася праклятым ляхаў...
  
  – Занадта прыкметны прадмет, – сцягваючы з сябе адзенне, заўважыў Гебельс. – Ды і тытунь скончыўся... Дарэчы, і завушніцу вымі з вуха.
  
  – Е‑е! – раптам усклікнуў бацька і адцягнуў асяледзец. – А з гэтым што рабіць? Не вышчыпваў ж!
  
  – Што б ты без мяне рабіў, атаман! – Лях выняў нажніцы і прыцмокваў у яго над галавой: – Падстаўляй свой завітак.
  
  – Гэта ў цябе адкуль?
  
  – Скажу па сакрэце, бацька, мая першая прафесія – цырульнік. І я заўсёды нашу інструмент з сабой... На, вазьмі на памяць.
  
  Гуменник з відавочнай настальгіяй паляпаў зрэзаны асяледзец. А целаахоўнік, нібы штукар, дастаў небяспечную брытву.
  
  – Айн момант! Твае раскошныя вусы таксама пакінем хахлам. Даруй, атаман, галіць буду на сухую. Помазка і мыла не прыхапіў.
  
  Бацька вытрымаў і галенне. Гебельс ж полюбовался сваёй працай і застаўся задаволены:
  
  – Нармальны пацан. Зноў на братка падобны... Гуменник з лютасцю утаптаў валасы ў зямлю і пагразіў
  
  
  стэкам:
  
  
  – Ну, хахлы, вы ў мяне попляшете! Я вам усё ўзгадаю! Схапеце вы ў мяне казацкіх нагаек!
  
  Мытны храм не паваліўся, і сцяна выстаяла, нягледзячы на тое, што ўсе прысутныя на мяжы і не спяць у той предутренний гадзіну, відавочна, адчувалі, як уздрыгвае пад нагамі зямля. Таму абодва жраца адправіліся спаць у самае прахалоднае і обдуваемое месца, у свае сьвятыні – на назіральныя пляцоўкі, кожны пад свой сцяг.
  
  Вовченко да службы ставіўся з асаблівай стараннасцю, таму прачнуўся па ўнутраным будзільніку ў сёмай гадзіне, умыўся, прывёў сябе ў парадак і, пераапрануўшыся ў чыстыя форменныя штаны і кашулю, выглянуў у круглы праём, нібы зязюля ў гадзінніку. Расія яшчэ толькі прачыналася, неба было чыстым, і будучы дзень нічога, акрамя спякоты, не абяцаў. Аднак вачэй акрамя волі адзначыў, што‑нешта незвычайнае ў гэтай звыклай карціне, але што менавіта, пасля начнога братання было адразу не ўлавіць з‑за вельмі раззасяроджаных увагі. І тут голуб прыляцеў і сеў у гадзіннікавым праёме, зазіраючы ўнутр, – гэтыя страцілі ўсялякі страх пачвары даўно прыглядалі сабе мытны храм пад галубятню.
  
  – Кыш! – Вовченко спіхнуў птушку.
  
  І вось, праводзячы яе позіркам, угледзеў змена ў звыклым пейзажы: здалося, на дзяржаўным сцягу ўсяго дзве паласы. У любым стане Шурка дакладна памятаў, што павінна быць тры і было заўсёды тры. А тут быццам усяго дзве і незразумелага колеру, паколькі ў вачах яшчэ мітусіцца з пахмелля. Вовченко заўсёды адрозніваўся дапытлівым розумам, таму спачатку сам паспрабаваў разабрацца ў гэтак нечаканым з'яве, а потым расштурхаў спячага тут жа, на пляцоўцы, новообретенного бацькі:
  
  – Баця, палічы... Колькі палос на дзяржаўным сцягу?
  
  – Што іх лічыць? – прабурчаў той. – Я іх ніколі не лічу. І табе не раю. Мне дык усё роўна...
  
  
  Перавярнуўся на іншы бок і заснуў.
  
  Тады Вовченко потарабанил у сценку, якая падзяляе назіральную пляцоўку на дзве часткі:
  
  
  – Мыкола? Брат? Ты спіш?
  
  Той, мабыць, таксама прачнуўся, збіраўся на службу і зубрыў мову, паколькі адказаў па‑ўкраінску:
  
  – Ну шчо тобі треба?
  
  – Палічы, колькі палос на сцягу тваім?
  
  – А на кой тобі? – здзівіўся і збіўся з правільнай мо‑вы Ваўкоў.
  
  – Ты палічы! Гэта такі трэнінг, праверка на вастрыню ўвагі.
  
  
  Волкаў памаўчаў з хвіліну, падобна лічыў, а потым сказаў:
  
  
  – Багата...
  
  – Як багата? Дзве ці тры?
  
  – Тая вінаў ўвесь паласаты, – пасля паўзы адгукнуўся Мы‑кола.
  
  – Амерыканскі, ці што? Як матрасовка?
  
  – Тая ні... Накшталт менш... Тры, можливо – чатыры...
  
  – Колькі павінна быць?
  
  – Тая шо ты прыстаў, Шурка? У мяне галава як чыгун...
  
  – Здаецца мне, брат, – сказаў Вовченко, – мы ноччу мытні пераблыталі. Ты стаіш на маёй, а я на тваёй.
  
  – Ну і шо? Бо Мы з табой браты. Шо нам дзяліцца – твая, мая...
  
  – Прачніся, Мыкола ! Ты ў чужой дзяржаве!
  
  – У чужым? – павінна быць, прачнуўся той. – А як жа ж адрозніць?
  
  – Ды працяры вочы і на дзяржаўны сцяг паглядзі! Волкаў глядзеў і разважаў некалькі хвілін, пасля чаго
  
  
  адгукнуўся голасам амаль цвярозым:
  
  
  – І праўда, трыкалор... А я ж на ўкраінскай мытні служу. Значыць, павінен быць жовто‑блакитный.
  
  – Ну, нарэшце‑тое! – з палёгкай уздыхнуў Шурка. – Давай хутка мяняцца!
  
  – Не паспеем! – устрывожана сказаў Мыкола. – Машына пана Кушнера пад'язджае... Пайшлі на пасады! Можа, не заўважыць...
  
  Волкаў збег на КПП і ледзь паспеў адкрыць вароты і падняць шлагбаўм. Аднак джып праехаў і спыніўся ў кантрольнай зоне. Сільвестр Маркавіч не зрабіў ласку нават выйсці з машыны – значыць, не дараваў яшчэ крыўды. Але з іншага боку, і сцяга бачыць не мог. Ён апусціў шкло і, не адымаючы трубкі ад вуха, панура спытаў:
  
  – Бацька Гуменник не праходзіў?
  
  – Ні, Сільвестр Маркавіч, ні було! – Мыкола падбег да джыпе. – Усю ноч на пасадзе...
  
  – А галава адміністрацыі? З містэрам Странгом?
  
  – І іх не було!
  
  Здаецца, дэпутату было зараз не да дзяржаўных сцягоў: вочы чырвоныя, як у карася, мяшкі пад вачыма і няголены – таксама быццам з пахмелля. Ён штурхнуў у спіну кіроўцы, машына кранулася, аднак зноў затармазіла. І на гэты раз расчыніліся дзверцы – сышоў!
  
  – Слухаю, Сільвестр Маркавіч! – падскочыў Мыкола.
  
  – Ледзь не забыўся, – гледзячы міма, сказаў той. – Кажаш, жонка ў цябе незаконная? І таму выхоўваць яе ты не мог?
  
  – Дакладна так, Сільвестр Маркавіч! Незаконня і безза‑коння, як усе маскалі. А якая распусная, Сільвестр Маркавіч!
  
  Пан Кушнер расшпіліў скураную тэчку, пакорпаўся ў паперах і раптам дастаў знаёмую Волкаву тоненькую кніжыцу:
  
  – Віншую з законным шлюбам, – і працягнуў яму гэтыя скарыначкі. – Цяпер выхоўвай жинку як паўнапраўны муж.
  
  Башка з пахмелля яшчэ цяміла з спазненнем, словы ўспрымаліся, як рэха, таму спрацаваў звычайны хапальныя рэфлекс. Дэпутат зачыніў дзверцы і паехаў у сумежную дзяржаву, а Мыкола стаяў са сведчаннем аб шлюбе і адчуваў, як дранцвее думка і спіну ліжа не знобкое подых – пякучы сцюдзёны вецер страшэннага прадчування.
  
  
  Ён прачнуўся ад таго, што Вовченко штурхаў яго ў грудзі:
  
  
  – Мыкола? Мыкола!
  
  Той нарэшце‑той адарваў погляд ад книжицы, але рэальнасць яшчэ не ўспрымалася. А машыны пана Кушнера ў межах бачнасці ўжо не было.
  
  – Хутка змяняемся месцамі! – прыспешваў Шурка. – Пакуль ніхто не заўважыў! Ты чаго гэта, брат? Ідзі на сваю мытню, а я на сваю!
  
  Волкаў даўно заўважыў незвычайнае якасць свайго свядомасці: у самыя крытычныя, бязвыхадныя моманты, калі неба здаецца з аўчынка, калі розум ужо не ў стане выратаваць становішча і адчайна пішчыць, нібы придавленная мыш, камбінацыі спеюць у імгненне вока. І тут адбылося тое ж самае. Яшчэ не разумеючы, навошта і што з гэтага атрымаецца, ён абняў новообретенного брата і сказаў прачула:
  
  – Як добра, што мы знайшлі адзін аднаго!
  
  А сам непрыкметна сунуў пасведчанне аб шлюбе ў нагрудны кішэню узбуджанай Вовченко.
  
  – Добра, добра... – прамармытаў той, – разбегаемся! – І пайшоў на надглядны пост.
  
  А стаўшы пад сцяг сваёй дзяржавы, ён, хоць быў пахмельны і маловосприимчивый да навакольнага асяроддзі, адчуў дзіўнае пачуццё, быццам накшталт усё тое ж кругам і адначасова – не тое. На сцяг паглядзіць – расейскі трыкалор, і памежныя слупы з двухгаловымі арламі на тое ж паказваюць, але оглядится – накшталт як‑то ўсё не так, нейкае скрыўленне прасторы назіраецца, частковая страта арыентацыі.
  
  – Чуеш, Мыкола, – паклікаў ён, калі засталіся адны. – У цябе бывае такое, калі здаецца, ты тут – і цябе быццам няма? Быццам ты ў іншым месцы?
  
  – Бывае, – адгукнуўся той. – Гэта значыць – пахмяліцца трэба.
  
  – Нельга, – строга заўважыў Шурка. – З раніцы начальства шастает.
  
  – То‑то і яно... Цяпер бы хоць талерку гарачага ўкраінскага баршчу...
  
  – Лепш бы капусты, з цялячай грудзінкі, – патрыятычна сказаў Вовченко.
  
  – Паслухаў бы ўначы мяне, – прабурчаў Ваўкоў, – сёння б ужо тут не стаялі... Мутант гуляе на волі. Хадзячы мільён...
  
  У гэты час на подступах да мытні падалася вядомая постаць Тамары Кажадуб. Толькі ішла яна чаму‑то з Украіны, у цывільным сукенка, аднак жа з торбай, у якой прыносіла Волкаву сняданак. Мыкола ў той жа гадзіну нырнуў пад звод, заскочыў на лесвіцу вежы і, замкнуўшы за сабой дзверы, стаў назіраць у аператыўны вочка.
  
  Вовченко угледзеў Тамару з некаторым спазненнем, калі яна ўжо мінула шлагбаўм, таму яго ўцёкі быў заўважаны і адзначаны грозным вокрыкам:
  
  – Куды? Назад!
  
  Аднак жалезная дзверы яго лесвіцы ўжо громыхнула, і бразнула цяжкая, осадная засаўка: мытны храм будавалі з улікам тэрарыстычных часоў, так што ўсё, аж да ўзброенага прарыву бандфармаванняў, прадугледзелі. Штурмаваць крапасную вежу з ходу Тамара не стала, а паспрабавала наладзіць перамовы.
  
  – Мыкола, отопри па‑добраму, – сказала яна. – Пагадзіся, абодва пагарачыліся, але цяпер ужо позна... Цяпер мы законныя муж і жонка.
  
  Шурка не падаваў ні гуку. Страх перад гэтай жанчынай, забіты ў падсвядомасць, тут зноў выкруціўся і на якое‑той час пазбавіў розуму.
  
  Тамара пастукала стукам, які быў вядомы ў абодвух дзяржавах і якога як агню баяліся ўсе разнамасныя неплацельшчыкі.
  
  – Адчыняй, Мыкола ! Ты ж сам вінаваты. Хто перад голай Любкой Кагут на каленях стаяў? Я цябе ў адплату таксама распранулася. Што цяпер старое ўспамінаць, Ваўкоў? Дарэчы, цяпер я таксама Волкава. А што, прозвішча твая мне заўсёды падабалася.
  
  – Я не Волкаў, – здушана прамовіў Шурка. – Я Вовченко!
  
  – Будзе валяць дурня, Мікалай Сямёнавіч. Дабром прашу, упусці жонку.
  
  – Вы мне не жонка, Тамара Шалвовна!
  
  – То бок, як не жонка, Мыкола? – У яе яшчэ хапала цярпення. – Цябе ж прынеслі пасведчанне аб шлюбе.
  
  – Нічога мне не прыносілі!
  
  – Як жа не прыносілі, Мыкола? Я за гэта сведчанне ўсю ноч замест прынады вакол вёскі хадзіла. На мяне мутанта лавілі, як на жыўца! Столькі ўсяго вытрымала! І між іншым, не спала, а раніцай цябе боршч варыла. Каб цябе ўлагодзіць, законнага мужа. Нас адразу ў двух загса зарэгістравалі!
  
  – Я з вамі не рэгістраваўся!
  
  – Не упрямься, дарагі. Сільва адно сведчанне цябе ўручыў і павіншаваў, а адно мне. Сільвестр Маркавіч... Я нават гатовая цяпер быць пад тваёй уладай, Мыкола. Як скажаш, так і будзе. Гэта я незаконная свавольнай была, а цяпер адразу стала пакорлівая.
  
  Вовченко зашуршал па лесвіцы, праўда, было не зразумець – уверх ці ўніз. Але гэтыя гукі натхнілі Тамару.
  
  – Я табе сняданак прынесла, баршчу горяченького, са свіны грудзінкай, – пачала яна спакушаць прыемным, ахінальным голасам. – І чвэртачку... Ты ж оголодал за гэтыя дні без мяне. Ну, отпирай хутчэй, мілы! Не бойся, на службе прыставаць не буду. Мужаву жонцы несалідна.
  
  Яна прыхілілася вухам да дзвярэй і прыслухалася, але Шурка стаіўся. І тады Тамара пастукала рамонту, як капыты ў каня, абцасам.
  
  – Лічу да трох! – грымнула пад скляпеннем вежы. – Не адкрыеш – разнясу тут усё! Ўсю вашу мытню з зямлёй сровняю! Ты мяне ведаеш, Мыкола!
  
  – Я не Мыкола! – у адчаі крыкнуў Вовченко. – Ну што вы, Тамара Шалвовна ? У другі раз блытаеце мяне. Я Шурка, Аляксандр Воўчанка!
  
  – Ну, усё, Ваўкоў! – Тамара паставіла сумку. – Я цябе папярэджвала!
  
  І ухапіўшыся за сталёвую ручку, стала рваць з такой сілай, што дрыжыкі, а потым і страсенне пабеглі па ўсім мытным храма. Мірна спаў дагэтуль Сямён Ваўкоў прачнуўся ад прыкметнага ваганні, выглянуў у гадзінны праём і кінуўся да лесвіцы.
  
  – Што, пачалося? – з цікаўнасцю спытаў ён. – А я вам казаў – абрынецца!
  
  Але і на гэты раз вежа выстаяла, бо будавалі туркі, а яны ўмелі ўзводзіць падобныя збудаванні і цэмент не кралі. Аднак ўмураваная, замацаваная загваздкамі дзверы аслабела і вылецела з праёму. Звыкнулася усюды драцца, судовы прыстаў адцягнула яе ў бок, падхапіла сумку і спакойна пайшла па лесвіцы. Вовченко адступаў, пакуль не апынуўся на назіральнай пляцоўцы, адкуль шлях быў адзіным – па паветры. І гэта акалічнасць некалькі прывяло яго ў пачуццё. Тамару ён сустрэў ужо без ранейшага страху, як пачатковец фаталіст, здагадаўся, што ад лёсу не сыдзеш.
  
  
  А яна паднялася ў сьвятыню і раптам стомлена повалилась на канапу:
  
  
  – Измучил ты мяне, Ваўкоў...
  
  – Тамара Шалвовна, – паважліва сказаў Шурка, – я Вовченко, вось мой пашпарт...
  
  Палез у кішэню кашулі, дзе звычайна летам насіў дакументы, і з здзіўленнем выняў скарыначкі пасведчання аб шлюбе. І так перапоўнены ўражаннямі ад мінулай ночы, розум у гэты момант не вытрымаў і адмовіў. У галаве што‑тое абрынулася і пасыпалася, нібы шкельцы з разбітага калейдаскопа. А яшчэ праз імгненне ён адчуў нейкае покойное супакаенне. Тамара жа ўзяла ў яго пасведчанне, пераканалася, што ўсё правільна выпісана, і прыбрала да сабе ў сумачку.
  
  – Ну, цяпер‑то ты не станеш адмаўляцца? – міралюбіва запыталася яна.
  
  
  Шурка зірнуў на яе незамутненным дзіцячым позіркам:
  
  
  – Ад чаго?
  
  – Што ты мой законны муж, Волкаў Мікалай Сямёнавіч.
  
  – Няма, – сказаў ён. – А вы хто?
  
  – Мыкола! – одернула было Тамара, але, прыгледзеўшыся пільна, што‑нешта западозрыла. – Ты піў ноччу? Фізіяномія ў цябе припухшая. І фінгал пад вокам... Піў ці не, гавары?
  
  – Не памятаю, – шчыра прызнаўся Шурка.
  
  
  Яна дастала з сумкі чвэртачку і судоку з салатай, плюхнула ў шклянку:
  
  
  – Добра, похмелись... Лічы, хлапечнік спраўляў... Ну, пі, чаго?
  
  
  Вовченко баязліва узяў шклянку, панюхаў і адхіснуўся:
  
  
  – Гэта што?
  
  – Гарэлка, не атрута! Папраў галоўку.
  
  – Не буду. – Ён грэбліва адсунуў шклянку. – Які жудасны пах...
  
  – Глядзі‑ка, з чаго гэта цябе отвратило? Перабраў, ці што?
  
  – Не ведаю
  
  – Які‑той маркотны ты стаў... Ужо не закахаўся, ці што? У Ок‑санку Дременко? Чуткі тут даходзілі...
  
  – Не ведаю...
  
  Тамара зноў што‑тое западозрыла, але цяпер ужо не всматривалась, а стала абмацваць яго, тузаць за валасы і камячыць вушы. Ён пакорліва падпарадкаваўся і толькі увиливал, калі было казытліва.
  
  – Не разумею, – сказала нарэшце. – На выгляд Ваўкоў, а на навобмацак – так накшталт і іншы мужык... Ты хто на самай справе?
  
  – Не ведаю...
  
  
  Тамара як‑то злёгку скурчылася і агледзелася:
  
  
  – Пачакай... А што ты тут робіш? Гэта ж не твая мытня! Я на нашай шторкі павесіла, і канапа быў іншы. Амаль новы, реквизированный... І гэта што?
  
  Паказала на рукамый, привешенный ў куце. Потым выглянула ў праём, адхіснулася і ўтаропілася на Вовченко. А той сядзеў і шчасліва ўсміхаўся, накручваючы на палец валасы.
  
  – Ага! Здаецца, здагадалася! – Яна прыбрала судоку з салатай і, сліў гарэлку ў чвэртачку, загарнула корак. – Вы з Волкавым мытнямі махнулись? Гэта ён так захацеў правесці мяне? Схавацца? Думаў у зман мяне ўвесці? Пасведчанне цябе ўсунуў, а сам за мяжу?
  
  
  Падрыхтаваў сумку, потым схапіла мужыка за грудкі і прыперла да сцяны:
  
  
  – Прызнавайся! Ты Вовченко?
  
  – Не ведаю, – разгублена прамовіў той.
  
  – Цябе што, памяць дашчэнту?! Дзе Ваўкоў?!
  
  – Я нічога не памятаю! Адпусціце!
  
  Тамара адпусціла, схапіла торбу і пабегла ўніз. У зоне кантролю агледзелася, перасекла мяжу, ірванула на сябе дзверы на другую лесвіцу. І ледзь не ўпала, бо тая была незамкнёнай. Адным духам пераадолеўшы шэсць стромкіх пралётаў, уляцела на назіральную пляцоўку. І тут ногі падкасіліся...
  
  У сьвятыню ўжо нікога не было, толькі ў часавым праёме сядзела пара галубоў.
  
  – Ваўкоў?! – грозна паклікала Тамара – Не пойдзеш, Ваўкоў!
  
  Яе голас грымнуў над Братково грамавым раскатом, галубы ўзняліся, нібы ад стрэлу, і вецер праляцеў над дахамі.
  
  – Ды я цябе... па следзе! – Яна пацягнула носам. – Як ваўчыца, па следзе пайду!
  
  Тым часам жрэц Вовченко выслізнуў з свайго храма і, азіраючыся, пабег куды вочы глядзяць...
  
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  Амерыканец і з ім Дременко з перакладчыкам знаходзіліся яшчэ пад глыбокім наркозам, і калі перебинтованного і рудога ад ёду Джона паклалі на раскладушку тварам уніз, то якія суправаджаюць яго асобы спалі там, дзе нагнаў сон, – перацягваць іх на ложку ўжо не было сіл. Аксана сядзела каля параненага, Сава ўсё яшчэ рабіла приборку, што‑тое адмывала і отскребала, а дзед кідаўся ад акна да акна або часта выскокваў на вуліцу.
  
  А там ужо ўзышло сонца, і азораная з боку Расеі хата была ўся ў доўгіх касых промнях і плямах ад зайчыкаў.
  
  – Ішоў бы ты спаць! – прыкрыкнуў бабка. – І не круціўся б пад нагамі...
  
  – Ды я чакаю, калі пачнецца. – Ён усё‑такі прысеў побач з Аксанай. – Чаго ён там?
  
  – Тэмпература нармальная, пульс таксама, – сонна адгукнулася тая. – Нічога яму не зробіцца...
  
  – Што ў вас з Юрком‑то не склеилось? Чаму не зладзілі‑то? Непакоюся я за яго, няма і няма...
  
  – Зладзілі б, ды... уцёк ён. Праз падмосце...
  
  – Ты яго... не пакрыўдзіла ці што? Можа, слова благое сказала? Аксана ў той гадзіну страсянула з сябе осоловелое стан і
  
  
  расправіла плечыкі:
  
  
  – Не магу ж я вось так, адразу... на шыю кінуцца. Столькі гадоў чакала! Хацела трохі паламацца, я ж девуш
  
  ка відная яшчэ, а ён‑тое... Каб цану мне ведаў, каб цікавасць у яго быў.
  
  – Цану ведаў! – прабурчаў Кураў. – Вечна так: вы ломаетесь – мы бегаем... вось Куды ён прапаў? Кургыттара яго ў душу! А чаму ты такая спакойная?
  
  – Надакучыла хвалявацца, прывыкла. – Яна пощупала пульс у параненага. – Прыйдзе, куды дзенецца. Такія дзяўчыны, як я, на дарозе не валяюцца!
  
  – Такія дзяўчыны ў старых дзеўках застаюцца, – пакрыўдзіўся дзед за ўнука. – Спачатку калупаюцца, усё ім не так... А потым кукуют!
  
  – Быццам вы не ковыряетесь! – падслухаўшы іх размову, абурылася Сава. – Ну прама такія прыстойныя! Сумленныя! Хоць абраз пішы!
  
  
  Кураў моўчкі ўстаў, надзеў боты і гучна ляпнуў дзвярыма.
  
  І ад гэтага амерыканец прачнуўся. Але не заторгалася, не спалохаўся, а, прыпадняўшы галаву, утаропіўся на Аксану, і раптам яго напружаны твар на момант прасвятлеў. Ён абапёрся шчакой на кулак і прамовіў хрыплаватым голасам:
  
  
  – Oh, my lady! A beautiful lady! I'm dreaming or I'm dead?1
  
  – Ляжы, хворы, і маўчы, – сказала Аксана. – Табе яшчэ нельга размаўляць. Хоць, зрэшты, гавары, на ране гэта не адбіваецца.
  
  І, прыпадняўшы прасціну, глянула на туга перебинтованную ягадзіцу. А Джон раптам беражліва прыцягнуўшы да сябе руку сваёй выдатнай сядзелкі, пацалаваў яе пальчыкі:
  
  – It's a dream! A dream! I see you again, I kiss your hand! Is it an action of anaesthesia? Do I have hallucinations?2
  
  – Што ты там лепечешь, не разумею, – прамовіла яна, аднак рукі не адняла. – Ой, якая ў цябе шчака калючы!
  
  – Бач, крычаў як рэзаны, – заўважыла Сава. – А пасля наркозу прачнуўся і накшталт як кажа мужык. Параненыя, яны ўсе такія...
  
  
  Амерыканец, не адводзячы погляду, паспрабаваў сказаць на рускай:
  
  
  – О, рашэн экзотик... Я любоф, любоф лэдзі! Вы черева... чаровательный лэдзі!
  
  – Вось і на нашым загаварыў, – усміхнулася Аксана. – Чароўная, гэта я разумею. І каханне таксама. Што табе сказаць? Вядома, чароўная! А ты бачыў, каб у нас былі такія ж каровы, як у вас у Амерыцы? І не ўбачыш... Давай, гавары яшчэ!
  
  – Гэй, вы не занадта там разгаварыліся? Я ж чую, пра што.
  
  – Пра што, бабуля? Ты англійская разумееш? – Рука Аксаны асцярожна выслізнула з далоні амерыканца.
  
  – Калі пра каханне талдычаць – на ўсякім разумею. Хвораму не трэба размаўляць!
  
  – Ды ў яго рана ў задніцы, няхай. Было б на карысць, станоўчыя эмоцыі, а ад мяне не ўбудзе... Праўду кажуць – ён мільянер? Ці так?
  
  – Кажуць, ён з НАТЫ, служыць там.
  
  – Гэта значыць, сядзіць на зарплаце?
  
  – Павінна, на зарплаце. Калі толькі бацькі багатыя... Джон зноў дацягнуўся да Оксаниной рукі:
  
  – I'll take you away to America! You will become the citizen of free country. You will be my wife! The richest woman on the continent! Just one word from you! The only word!3
  
  – Што мы такое гаворым? – какетліва спытала Аксана. – Што‑тое знаёмае‑знаёмае! Аж душа затрымцела... Бабуля, ты не разумееш, аб чым гэта ён?
  
  – Ды чаго тут не зразумець‑то? Замуж хоча ўзяць, павезці ў сваю Амерыку... Але ж падмане, сабака! У адным сириале паказвалі: павёз дзяўчыну ў іншую краіну, спакусіў і кінуў. А яна пайшла на панэль.
  
  – Куды‑куды?
  
  – Ды на панэль, куды! Быццам не разумееш... Аксана і зусім развесялілася, салодка пацягнулася:
  
  – А вось вазьму і пагаджуся!
  
  – На што гэта ты пагодзішся? – падазрона спытала Сава.
  
  – Замуж пагаджуся. Калі ваш ўнук, бабуля, мяне не шануе, дык хоць за амерыканца выйсці.
  
  
  Джон прыслухаўся, пакруціў галавой, і загаварыў са шкадаваннем і запалам:
  
  
  – I don't understand... It's so pity! I understand not a word! But I will learn! Do you agree, oh, my Russian goddess? I will put the whole America down to your feet!4
  
  
  Бабка таксама ў сваю чаргу прыслухалася і адмахнулася:
  
  
  – Хлусіць! Шмат абяцае – значыць, хлусіць...
  
  – Ну чаму абавязкова хлусіць? Можа, у яго любоў, з першага погляду?
  
  
  Амерыканец страпянуўся:
  
  
  – Любоф, любоф! Джон любоф! Рашэн любоф! Аксана задаволена і сумна засмяялася:
  
  – Вось бачыце, закахаўся. А вы кажаце, хлусіць...
  
  Сава кінула анучу, падышла і, узяўшыся ў бокі, зірнула на аднаго, потым на іншую.
  
  – Не прикидывайся дурніцай, – сказала пранікнёна. – Быццам сама не бачыш... Ён жа баязлівец! Эвон як верашчаў: партызаны, мафія! Сілком зрабілі аперацыю. Скажу табе па сакрэце: у шпіталі яны ўсё ўлюбляюцца, любы падол пакажы. Параненыя, яны як п'яныя. А зажыве ў яго – адразу і забудзе. Вунь дзед таксама! І асеклася.
  
  Дременко, спаў на лаўцы, нечакана сеў, як ванька‑встанька, і зусім цвярозым голасам спытаў:
  
  – Я чую, аб чым гэта вы тут размаўляеце ! А ты, Лізавета Трафімаўна, не встревай, калі маладыя гутараць. Цябе‑то якая справа?
  
  – Ага! – ўсьміхнулася тая. – Падслухаў! І што? Загарэўся? Захацеў амерыканцу дачку аддаць?
  
  – Не твая справа! – адмахнуўся галава і піхнуў у бок перакладчыка. – Хопіць спаць, працуй! Пераводзь! Тут такі цікавы размова адбылася.
  
  
  Той падскочыў, завертел вачыма:
  
  
  – Страляюць? Партызаны?
  
  – Не страляюць, а кажуць. А ты спіш на працы! Пераводзь!
  
  – Але Джон маўчыць...
  
  – Вядома, цяпер маўчыць, раз усё ўжо сказаў. Думаеш, чаго ён ёй усё руку‑то цісне?
  
  – Гэта не перакладаецца...
  
  Сава затрымцеў падціснула губы, схапіла анучу і пачала адціраюць пячную пліту, хітра пабліскваючы вочкамі. А Дременко перасеў бліжэй да Аксане і з цікавасцю зірнуў на Джона:
  
  – Скажы‑ка мне, дачка, у яго якое раненне?
  
  – А чаго гэта ты следства наводзіш? – встряла Сава. – Самі ж падстрэлілі амерыканца, а цяпер самі допыт ладзяць...
  
  – Вас, Лізавета Трафімаўна, не пытаюцца! Так чым яго паранілі?
  
  – Ты ў маёй хаце! – абурылася Сава. – І не одергивай! Сумленне‑тое май!
  
  – Я галава адміністрацыі! І праводжу дазнанне.
  
  – Ой‑ёй‑ёй – галава! Ты галава ў хахлоў! А сядзіш у Расеі!
  
  
  Тарас Апанасавіч яе праігнараваў.
  
  
  – Чым, кажаш, паранены?
  
  – Асколкам. – Аксана адабрала сваю руку ў Джона.
  
  – Дзе асколак? Мне патрэбны для справаздачы. Мяне спытаюць.
  
  – У таз кінула, не ведаю...
  
  – Лізавета Трафімаўна, дзе асколак?
  
  – Я што, аскепкі вашы збіраю? – огрызнулась тая. – У нас сваіх хапае. З Сцяпана вунь да гэтага часу выходзяць, і з мяне...
  
  Джон завибрировал, прыўзняўся вышэй і загаварыў адрывіста. Перакладчык запляскаў вачыма і ротам адначасова.
  
  – Перакладай! – загадаў Дременко.
  
  – Спадар егер... Гэта ён вас так называе... Хачу вам сказаць, спадар егер... Гэта лёс. Я сустрэў вашу дачка.
  
  – Сустрэў, ну і што? Што далей?
  
  – Я шчаслівы, – усё яшчэ блукаў вачыма перакладчык, выдаючы замяшанне. – Гэта значыць, ён шчаслівы... Ваша дачка прыгожая! Я шчаслівы, што пайшоў на мутанта і мяне падстрэлілі рускія партызаны. У самае сэрца.
  
  
  Тарас Апанасавіч абамлеў:
  
  
  – У яго што, яшчэ адно раненне, у сэрца? Няма ж нічога!
  
  – Гэта ў пераносным сэнсе, тату, – дапамагла Аксана. – Ён мне ў каханні растлумачыў.
  
  – Маці тваю! – захоплена вылаяўся бацька ў адрас перакладчыка. – За што табе грошы плацяць?! І што, замуж паклікаў?
  
  – Зразумела. Мы ўжо ў тым узросце, калі растлумачыў – і адразу прапанова.
  
  – Маё сэрца належыць вашай дачкі, спадар егер, – пачаў старацца перакладчык. – Я ніколі не сустракаў такой прыгожай дзяўчыны! Не ведаю вашых звычаяў... Прашу рукі вашай дачкі, спадар егер!
  
  – Што гэта ён усё – егер, егер? – здзіўлена спытаў Дременок. – Я ж галава! Скажы, каб галавой называў. А то атрымліваецца, Аксана дачка якога‑тое егера...
  
  – Ён просіць рукі... У агульным, быццам бы ажаніцца хоча.
  
  – На кім, доўбня?! Я павінен дакладна ведаць! А то скажуць, падстрэлілі, а потым яшчэ і гвалтоўна ажанілі! Хай скажа пры сведках! Выразна і выразна. Каб не отперся потым.
  
  
  Джон схапіў руку Аксаны і прыціснуў да грудзей:
  
  
  – Любоф! Джон любоф!
  
  
  І зноў затараторил па‑амерыканску.
  
  
  – Я хачу ажаніцца на вашай дачкі, – прызнаўся перакладчык.
  
  – Ды ты мне і на хрэн не патрэбны! – перабіў Тарас Опа‑насович. – Што амерыканец кажа?
  
  – Ён хоча ажаніцца на вашай дачкі.
  
  – Фу, ну нарэшце‑тое. – Дременко выцер лоб. – Усе чулі?
  
  – Я так нічога не чула! – задиристо адгукнулася Сава. – Худое ты задумаў, сват!
  
  – Які я табе сват? – Ён даў перакладчыку кулаком па тоўстай задніцы: – Ідзі і пашукай пана Кушнера! Куляй! Мы цяпер іх і оженим... Скажы, амерыканец кліча!
  
  
  Бабка кальнула поглядам у Аксану:
  
  
  – Ну, а ты што сядзіш, як цёлка? Мыкнула б хоць.
  
  – Я каля хворага дзяжуру, – абыякава прамовіла тая. – Што мне мукаў?
  
  – А згодная? – спахапіўся Тарас Апанасавіч.
  
  – За амерыканца? – Яна зноў пацягнулася і пазяхнула. – Вядома няма...
  
  – Як – не? Ты што кажаш? Цябе робіць прапанову грамадзянін Злучаных Штатаў! У Амерыку павязе!
  
  – Не хачу я ні ў якія вашыя штаты. Мне б паспаць гадзінку...
  
  – Ксана!
  
  – Потым, у мяне ёсць жаніх, дачакалася, вытрымала... І што, пайду цяпер за якога‑тое амерыканца?
  
  – Не за якога‑тое! За самага сапраўднага!
  
  – Тату, не приставай. Сказала – не пайду.
  
  – Дачка, не губи! – узмаліўся галава. – У мяне сэрца!
  
  – Ва ўсіх сэрца, – ляніва прамовіла Аксана. – І ў мяне таксама... Вось калі б Джон заваяваў яго! Калі б пакарыў чым‑небудзь! Як Юрко. Тады б яшчэ падумала...
  
  Перакладчык нарэшце‑той увайшоў у каляіну і цяпер працаваў мовай, як двуствольный кулямёт, страляючы ў розныя бакі:
  
  – Містэр Странг клянецца... Ён заваюе сэрца выдатнай Аксаны. Ён вывучыць рускую мову. Ён падорыць табе вілу і аўтамабіль «мэрсэдэс».
  
  – Ды на што мне яго віла? Калі ў мяне свая хата ёсць, а ў тату машына добрая, амаль новая. Між іншым, з Германіі прыгналі, усяго шосты год пайшоў...
  
  
  Амерыканец выслухаў перакладчыка і перавёў погляд на Аксану.
  
  
  – Ну хочаш, я падару табе востраў? У мяне ёсць адзін астравок у Міжземным моры, купіў выпадкова... Хочаш свой востраў?
  
  – Ды здаўся мне твой востраў... – Аксана зноў пазяхнула і страпянулася. – Быццам сваёй зямлі няма. Вунь яе колькі! Бяры не хачу. Востраў... дурніцу Знайшоў. Вазьмі зямлю, так на ёй сеяць прыйдзецца... Не ўмееш ты заваёўваць сэрца дзяўчыны. Я такі падаруначак хачу, каб ні ў каго не было, каб усё, што ад зайздрасці здохлі.
  
  Перакладчык стаў чаму‑то гаварыць цішэй, ледзь ці не шаптаць што‑тое амерыканцу, косячыся на Аксану. І чым больш шаптаў, тым мацней той натхняўся і, можна сказаць, расцвітаў. І нарэшце выдаў гнусавую фразу на англійскай, але павабным тонам.
  
  – А хочаш черевички? – паўтарыў інтанацыю перакладчык. – Я чытаў рускую літаратуру, Гогаля... І там ёсць адна гісторыя. Магу здабыць цябе черевички, якія насіла царыца Кацярына!
  
  – Ксана, не ломайся! – некалькі разгублена заўважыў Дременко і паказаў кулак перакладчыку. – Ён жа цябе востраў прапануе, дурніца! Царскія черевички!
  
  – Тату, ну навошта мне гэта старызна? – задумліва спытала Аксана. – Нічога сабе – Екатеринины... Ды я ў любога кантрабандыста сягоння яшчэ прыгажэй куплю, такія, што і царыца не насіла...
  
  
  Джон паслухаў перакладчыка і адчайна заблистал вачыма:
  
  
  – Ты измучила мяне, руская лэдзі. Скажы сама, што ты хочаш? І кожнае тваё жаданне я неадкладна выканаю! Што ты хочаш?
  
  
  Яна цяжка ўздыхнула:
  
  
  – Шчыра сказаць, я і сама не ведаю, што хачу! Бачыш, а ты нічога такога не можаш прыдумаць. Фантазіі ў цябе нема... Што я хачу? Добра, калі ты такі недогадливый трапіўся. Калі б я згадзілася замуж за цябе, то вось бы што... Тое з сваёй вёскі нікуды не паехала б. А ты б, Джон, застаўся жыць тут.
  
  – Навошта тут? – спалохаўся Тарас Апанасавіч. – Смяешся, ці што?
  
  – Вядома ж, тату, смяюся. Не звяртай увагі. – І прашаптала: – Я яго адразу хачу пад абцас загнаць.
  
  – Гэта нічога, – з асцярогай пагадзіўся бацька. – Глядзі, не перабралі...
  
  – Няма праблем, – сказаў перакладчык. – Сёння ж я атрымаю падвойнае грамадзянства. Дашлюць па факсе.
  
  – Якое? Падвойнае ? А пайшоў ты са сваім падвойным! Каб бегаў туды‑сюды, туды‑сюды? Зваліў да сабе за акіян і пакінуў маладую жонку! А я сядзі і чакай зноў? У тваёй віле? – Аксана раптам запляскала ў ладкі. – Ведаю, што хачу! Прыдумала! Хачу, каб ты стаў маскаль! Ну, ці хахол, мне ўсё роўна. Каб не казалі, што пайшла за амерыканца па разліку!
  
  
  Сава тут ужо не вытрымала і бразнула сквородкой на пліце:
  
  
  – Ну вось што ты мужыка дразнишь? Мне ўжо яго стала шкада! Што ты яго навыварат‑тое выворачиваешь? Калі сама замуж не хочаш за яго?
  
  – Хачу з усіх бакоў паглядзець, – бяздумна тая зарагатала. – Цікава ж! Я сваіх мужыкоў з сподняга бачыла, а амерыканскіх яшчэ няма.
  
  – Ну ты і сцерва, Оксанка! – не стрымалася бабка. – Бедны Юрко...
  
  
  Падобна на тое, смех свавольнай лэдзі быў расцэнены станоўча і даў надзею.
  
  
  – Я зараз жа адмоўлюся ад амерыканскага грамадзянства! І атрымаю расейскае! Ці ўкраінскае. У мяне ёсць такія магчымасці. Мне патрэбен толькі апарат касмічнай сувязі.
  
  – Вось, правільна, – адобрыла Аксана. – А то будзеш усё жыццё свайму прэзідэнту тэлефанаваць ды мяне ракетамі палохаць Што б яшчэ такое папрасіць? Па‑руску, ты ў мяне
  
  хутка загаворыш, гэта можна і не прасіць. Клікаць я цябе буду проста Ваня. Так, што б яшчэ? Ага! Матухну сваю ў Расею не вазіць, я свекровок не люблю. Пачне яшчэ жыцця вучыць...
  
  – Усё будзе выканана, багіня, як ты хочаш! – клятвенна прамовіў перакладчык. – Ніколі не ўбачыш ні мамы, ні таты... Хоць у яго вельмі шмат сваякоў. І вельмі багатых сваякоў.
  
  – Няхай шлюць грошы, а самі не ездзяць.
  
  – Ён так і перадасць!
  
  
  Аксана летуценна ўтаропілася ў столь:
  
  
  – Ну, піць ты і так не будзеш... Што тычыцца паўнаты, то я люблю стройных мужчын. Ды ты тут асабліва‑то не разъешься... Вось бяда, выпадак прадставіўся, а папрасіць няма чаго! Добра, Ваня, на сёння хопіць. Астатняе заўтра прыдумаю і скажу. Вось калі б ты яшчэ сказаў, як Юрко, – ба‑тур тыала хотун, тады б наогул пытанняў не было. А пакуль што ад манды кель.
  
  – Ён зробіць усё, што пажадае яго выбранніца! – запэўніў перакладчык. – Але гэтыя словы немагчыма перакласці – ба‑тур тыала хотун. Гэта якая мова?
  
  – Шаманскі...
  
  – Містэр Странг абавязкова вывучыць яго! А цяпер яму патрэбен касмічны апарат. Спадар егер, неадкладна дастаўце містэру апарат.
  
  – Дабро, – асцярожна сказаў Дременко, шмат чаго не разумеючы з таго, што адбываецца. – Толькі ты не крыўдуй, Лізавета Трафімаўна. Амерыканца ў вас пакуль пакіну, а зброю забяру. Так, на ўсялякі выпадак.
  
  – Што ты, сват ? Па якім праве? Трехлинейку ўжо забралі, у дзеда наган адабралі!
  
  – Незаконнае захоўванне. І дзеля бяспекі нашага госця!
  
  – Ды што мы яму зробім? Мы ж аперацыю вунь правялі...
  
  – Мала ці што... Вымалі! – І пакаціў кулямёт да ўкраінскай дзверы. – Ад граху далей. І ад спакусы.
  
  Але тут заўважыў на дзядоўскай палове аўтамат прыхапіў і яго, а потым яшчэ дастаў з‑пад крамы авоську з
  
  
  гранатамі Ф‑1.
  
  
  – Ну вось на што вам столькі зброі? – спытаў. – Супраць каго? Конфисковываю. Быццам бы добраахвотна здалі. Паперы потым напішам.
  
  – Сват, не смей! – кінулася было да яго Сава, але дзвярны праём, нібы ў бочцы затычка, засланіў перакладчык. – Гэта што, зноў раззбраенне? І так ужо з лукам засталіся, нават стрэл няма! А па якім праве ты распоряжаешься? Гэй, сват?
  
  – Я цябе не сват! Прывыклі – сват, брат, кум... Які я табе сват?
  
  – Ну добра, не сват, а што тут камандуеш? Ты хто такі?
  
  – Дэпутат Вярхоўнай Рады!
  
  – Ой‑ёй‑ёй, демутат! І хто ж цябе прызначыў?
  
  – Бацька Гуменник і прызначыў. Сказаў, калі амерыканцу спадабаецца паляванне – будзеш дэпутатам, як пан Кушнер! Сэру Джону, сама бачыш, спадабалася, задаволены! А выдам Оксанку за яго – буду за гэтым амерыканцам як за каменнай сцяной! У прэзідэнты вылучуся!
  
  – Так не пойдзе яна за амерыканца твайго, – стомлена огрызнулась Сава. – У яе жаніх ёсць, унук наш, Юрко. Для яго і зброю беражом.
  
  – Хопіць тлуміць галаву сваім унукам!
  
  – Тату, вярні бабулі кулямёт! – запатрабавала Аксана. – Неадкладна. Гэта пасаг Лізаветы Трафімаўны.
  
  – А ты не лезь! – асмялеў бацька. – Невядома яшчэ, хто падстрэліў майго зятька! Дарма ён, ці што, крычыць: партызаны?
  
  – Ды ў яго асколачнае раненне!
  
  – Дзе асколак? А? Увогуле, вымалі!
  
  – Вярні кулямёт, тату! Як не сорамна! Гэта ж пасаг бабулі!
  
  – Адступіцеся, – адмахнулася бабка. – Няхай бярэ. Не дарма кажуць, НАТА на Ўсход ідзе. Вось ужо і да нашай хаты дакацілася і раззбройваюць...
  
  
  Аксана зірнула на гадзіннік, потым на амерыканца:
  
  
  – Пара наркоз прымаць, – і наліла ў шклянку гарэлкі. – Давай‑ка, мілы, прыпадняты галоўку. Табе цяпер патрэбны здаровы сон.
  
  
  Джон прагна выпіў і далікатна ўзяў руку сваёй сядзелкі.
  
  
  – Прапішу‑ка і мне наркозу, – папрасіла Сава. – Пад наркозам яно лягчэй жыць у наш час...
  
  – Джон гатовы з вашых рук і прыняць яд. – Перакладчыка прабівала на слязу. – Ён гатовы стаць вашым слугой, аб выдатная лэдзі. Таму што ён сышоў з розуму... Гэта значыць, страціў розум.
  
  Абвешаны зброяй і задаволены галава адміністрацыі упрогся ў кулямёт і ўзяўся за ручку ўкраінскай дзверы.
  
  – Хай асабліва‑то не губляе, – аднак жа заўважыў ад
  
  
  парога. – І гарэлкі шмат не давайце. Дурков у нас і так
  
  поўна, цвярозых амерыканцаў няма
  
  Кураў адшукаў Юрко у крэмневай яме за вёскай, калі Братково ўжо ажывала: наоравшиеся пеўні тапталі курэй, а вакол мытнай вежы насіліся шматлікія чароды галубоў, немаведама навошта слетевшихся адусюль. Проста нашэсце якое‑той, прычым гэтыя птушкі свету з-за чаго‑тое гадзілі на лета, і чырвоны цэгла мытнага храма паступова станавіўся рябым ад памёту.
  
  Унук стаяў распрямившись, з горда паднятай галавой, нават здавалася, горб злёгку паменшылася і разгарнулася скуко‑женная грудзі. Вецер пушил яго валасы, прыкрываючы лысіну, і трапаў лахманы аленевай малицы: за сцяной на гарызонце наспявала навальніца і быццам бы вызначаўся доўгачаканы дождж.
  
  
  – Вось ты дзе! – Дзед сее‑як прадраўся скрозь цярноўнік. – Я яго хаджу шукаю паўсюль ! А ён тут... Схаваўся!
  
  – Юрко не схаваўся, – даволі чыста адказаў унук. – Юрко чакаў, калі абрынецца сцяна.
  
  – З чаго гэта яна павінна абрынуцца?
  
  – Шаман Юрко знайшоў Арсан Дуолайя, злы дух. І зрабіў яму адышоў.
  
  – Знайшоў? Вось і добра... Пайшлі дадому! Там раскажаш.
  
  – Юрко разбіў Арсан Дуолайя! Забіў злы дух!
  
  
  Дзед сеў на камень ля краю ямы і выцягнуў стомленыя ногі.
  
  
  – Ну, разбіць‑то ты яго разбіў, – прамовіў ён. – А вось забіць не атрымалася. Ты яму ў мяккае месца трапіў.
  
  – Шаман Юрко застрэліў злы дух з шаманскага лука. Святой стралой адышоў!
  
  – Добра хваліцца‑тое, ўнучак. Бачыў я гэтага Арсана – жывы ён... Ды і на злога духа‑то не падобны.
  
  – Як гэта сказаць?... Старшыня, кіраўнік адміністрацыі айбасы мёртвы. Арсан Дуолайя смерць, бизда! Сцяна павінна абрынуцца!
  
  – Ды жывы, кажу, гэты амерыканец, Юрко! Аперацыю яму зрабілі, наканечнік ад тваёй святой стрэлы дасталі...
  
  – Амерыканец жывы – злы дух мёртвы.
  
  – Гэта як жа? – зацікавіўся Кураў. – Што‑то не разумею.
  
  – Арсан Дуолайя залез у кириккитте... Іл‑гынна тыстыллер, называецца, усяленне. У кириккитте забраўся, як у чум. І жыў.
  
  – Ага, зразумеў, у задніцы ў амерыканца?
  
  – Шаман Юрко кириккитте страляў. Амерыканец крычаў, вішчаў, бег – ай‑яй‑яй! Злы дух выходзіў. Арсан Дуолайя вішчаў.
  
  – Ды ўжо, вішчаў‑то ён, быццам рэжуць, – пацвердзіў дзед. – Але ж зажыве ў яго гэтая кириккитте.
  
  – Злы дух выйшаў, пабег. А Юрко страляў і забіў Арсан Дуолайя!
  
  – Вось яно як! Ну і што цяпер, злога духа не будзе? Унук некалькі абвяў, і ўрачыстасць у яго прамовах
  
  
  пригасла:
  
  
  – Будзе яшчэ, ажыве. Юрко камлал, святым нажом Арсана рэзаў на дзве часткі. Два розных бок кідаў. Адзін туды, за сцяну, адзін тут. Сцяна павінна абрынуцца! А каб злы дух забіць назаўжды, трэба сабраць шмат шаман. Трэба рассячы старшыні Арсана на тысячу кавалкаў. Развезці на тысячы аленяў па ўсёй тундры. Каб злы дух ніколі не мог сабрацца ўвесь і ажыць. Кубатыныны зрабіць. Санаабар кириккитте! Кургыттара адышоў Арсан зрабіць ! Але ў гэтай тундры няма тысяча шаман, няма тысяча алень. Юрко адзін...
  
  – Чаму ты адзін? Мы таксама з бабкай ўсю ноч шаманили.
  
  – Кундал дрэнны ў Юрко, ынеркии мала‑мала. Сцяна абрынецца – у‑у колькі ынеркии будзе! Адзін бы на тысячу кавалкаў Арсан рэзаў, адзін б па ўсёй тундры насіў і кідаў!
  
  – Нічога, нічога! – падбадзёрыў ўнука Кураў. – Мы яго потым зноў заб'ем! Заб'ём, разрубим і развезем. Пайшлі, зараз гарэлкі дастанем, позавтракаем... А потым ты заснеш, каб кундалу набрацца. Ты ж стаміўся, Юрко, перахваляваўся... Дзеўкі, яны і звядуць з розуму, і ынеркии пазбавяць, каб іх хо‑тун пабраў. Ну, ідзем?
  
  Юрко выбраўся з ямы і пайшоў было за дзедам, але тут галубіныя зграі пачалі насіцца над сцяной, куляцца і всхлопывать крыламі.
  
  – Нельга сыходзіць! – акрыяў ён. – Птушкі айбасы чуюць! Глядзець буду, як абрынецца сцяна!
  
  – Ды мы і ў акенца паглядзім! Ідзем‑ка дадому. Там бабуля сняданак прыгатавала... Потым залезем з табой на печ...
  
  – Нельга сядзець на печы, калі бурыцца сцяна! Айбасы пабягуць ва ўсе бакі! Страляць трэба! Айбасам адразу смерць, бизда рабіць.
  
  – А мы з сабой на печ кулямёт возьмем! У бабкі такі кулямёт захаваўся!
  
  – Злы дух не баіцца кулямёт! Святы страла баіцца, з касцяным наканечнікам!
  
  – Дык пойдзем, стрэл наробім. А то ў цябе ні адной не засталося. Чым у айбасов пулять станеш?
  
  – Страла не засталося... – горка прамовіў Юрко. – Злы дух шмат...
  
  – Вось і наробім, каб на ўсіх хапіла! – Кураў пацягнуў ўнука за сабой. – Бач, злыя духі якія сталі ўжо з кулямёта не возьмеш, санаабар! А раней ад кулямёта драпалі – футра заворачивалась!
  
  – Гэтыя духі прыйшлі з каменнага стагоддзя. Толькі стрэлы баяцца! Арсан Дуолайя... Арыы! Хатыныны арыатын кургыттара шаман! Айбасы ў кириккитте іл‑гынна тыс.‑тыллер камлать. Разумееш, дзед Курэй? Даўно крычу – ніхто не разумее. Не магу яшчэ сказаць усім. Шмат словы забыўся...
  
  
  І палез назад у яму.
  
  
  – Я чую, пра што ты... І ў мяне, Юрко, таксама слоў не хапае. У кожным з нас айбасы, гэта дакладна. Сэрца ў нас прагныя, вочы завидущие, загребущие рукі. І праўда, як у каменным стагоддзі жывем, каб лона набіць. А хіба за багатыя харчы ў атаку пойдзеш?
  
  У гэты час у цярноўніку хто‑тое заварочаўся, і неўзабаве з кустоў вылез спачатку козел, а за ім Сава.
  
  – Малайчына, Сцёпка, – пахваліла бабка. – Па следзе знайшоў... І чаго вы тут расселіся?
  
  – Вось, чакаем, калі сцяна абрынецца, – сумна прамовіў Кураў. – І айбасы пабягуць. А яна, зараза, каштуе...
  
  – Вы тут чакаеце! – з ходу пайшла ў атаку Сава, між тым дастаючы з кошыкі ежу. – А нас раззбройваюць! Сват кулямёт забраў мой, твой аўтамат спёр і гранаты. НАТА ля парога стаіць, а вы чакаеце, мужыкі!
  
  – На перадавым рубяжы стаім.
  
  – Ну, стойце, стойце ! А тваю Оксанку, ўнучак, хутка амерыканец забярэ!
  
  – Не магу ажаніцца, – сказаў Юрко. – Пакуль сцяна варта.
  
  – Снедаць‑то будзеш?
  
  – Ежа дрэнна, кундал слабы, калі пуза моцны.
  
  – Вось, нічога ўжо не хоча, – затосковала бабка. – Мусіць, памрэ хутка.
  
  – Ціпун табе на язык ! Ты што брэшаш? Што брэшаш? Хлопец у росквіце сіл! Айбасы цябе пабяры!
  
  – Так нічога не хоча! Ты вунь які пражэрлівы быў, калі ваяваў. А як цікавасць у жыцці знік, значыць у кургыт‑тары адышоў.
  
  – Дрэнны я шаман, дзед, – зноў стукнуўся ў самакрытыку Юрко. – У школе дрэнна вучыўся.
  
  – Я цябе ўвесь час казаў: вучыся, старайся, Юрко, – павучальна прамовіў дзед. – Усё роўна дурнем памрэш. Так няма! Хватился зараз!
  
  – Трэба было ісці ў школу чорны шаман.
  
  – Што ж не пайшоў? Доўбня!
  
  – Туды конкурс быў вялікі, як на юрыдычны факультэт.
  
  – У школу белых што, менш? Юрко яечка ўзяў, але есці не стаў:
  
  – Там наогул конкурсу як. Вялікі недабор. Пасылалі, хто пад скарачэнне трапіў на алмазнай трубцы. І вучылі там шаляй‑валяй... Навучалі дарма, бясплатна. Настаўнік магіі вогненную ваду піў, камлать вучыў алені пастух...
  
  
  Сава слухала, раскладвала ежу па гаршчок і чысціла вараныя яйкі.
  
  
  – У нас у царкве дыякан малады прыйшоў, – між іншым сказала яна, – так «Ойча наш» яшчэ па шпаргалкі спявае. Кажуць, таксама з‑за скарачэння ў семінарыю трапіў...
  
  – А ты што, перафарбавалася? – з'едліва спытаў Кураў. – У царкву цяпер ходзіш? А ўсё крычала – камсамолка!
  
  – Так цяпер усе камсамольцы там, – прастадушна прызналася бабка. – Яны так і называюцца – камуністычныя мольцы... Так вось раней, бывала, выйдзе дыякан‑тое ды як заспявае! Асабліва калі вянчаюць! Нявеста стаіць – лебедзь белая! Жаніх пры ёй... Ну, бывае, і нічога жаніх... А над нявестай трымаюць вянок залаты. І спяваюць усе, спяваюць! Эх! А сягоння...
  
  
  Дзед наліў сабе шклянку гарэлкі, кульнуў адным духам і шматаў сала закусіў.
  
  
  – Ды што ўспамінаць – «раней бывала, раней бывала»! – злосна загаварыў ён. – Шаманства сягоння не дзейнічае, вось што! Памятаеш, калі я на нямецкім штабе ноччу іхні сцяг зняў, а чырвоны павесіў? Памятаеш, як яны з вёскі драпанули, а ўвесь народ на вуліцы выйшаў, як на свята ? А сягоння што бачыш? Мы з табой ўсю ноч камлали, слупы разгарнулі, памянялі сцягі. Ніхто і не заўважыў, у ырыатын тутан!
  
  – Як гэта ніхто не заўважыў? – запярэчыла старая. – Сцяна яшчэ не ўпала, але айбасы пабеглі. Цяпер ішла, гляджу – на мытні нікога няма. Кажуць, драпанули мытнікі. Так кантрабандысты цяпер наўпрост прут, машыны туды‑сюды...
  
  – У тым‑то і справа! Айбасам на руку пошаманили мы з табой. У іх жа ва ўсіх падвойнае грамадзянства. Адно ад добрага духа, адно ад злога. Вось яны і бегаюць туды‑сюды, туды‑сюды... А калі падвойнае, значыць, няма ні аднаго! Хіба на такіх падзейнічае шаманская сіла? Чумак з Кашпировским, хахлы‑то гэтыя, па тэлевізары шаманили, шаманили ды сышлі ў падполле. Яны, ідзі, не тое што наш Юрко, не паскораны выпуск за плячыма мелі. Жонка ў Кацянём пасядзела каля тэлевізара – цяжарнасць рассмакталася. Гэта сягоння яна кожны год нараджае...
  
  – Нічога і не рассмакталася! – сказала Сава. – Толькі замест пацана дзеўку прынесла.
  
  – Ды што, я сам не памятаю? – і зусім завёўся дзед. – Бывала, гарылкі зарядишь, шклянку хряпнешь – тыдзень п'яны!
  
  Зараджанай вадзіцы раніцай папіў – і рогі ў зямлю... Не ведаеш цяпер, якое шаманства і прыдумаць.
  
  – Якія рогі? – захвалявалася бабка. – Што Ты хочаш гэтым сказаць?
  
  – Навучыць рогі!
  
  – Тады добра. – Старая прищурила вочкі. – Можа, сёння ўначы пайсці ды чырвоныя сцягі павесіць? Чырвоныя‑гэта больш заўважным. Па тэлевізары бачыла: быкаў дражняць, карыда называецца. Хроснік распавядаў, народу прыходзіць – хмара! І ўсе крычаць, нервовыя робяцца... Можа, сцяну‑то гэтую і разнясуць?
  
  – Чакай, разнясуць... Яна ж карміцелька! Прыбяры сцяну – гэта ж зноў трэба працаваць. У саўгас, на свінарнік. Або каменяломню. Айбасы яе берагчы будуць як галоўнае дэмакратычны заваёва.
  
  – Тыала хотун, – падаў голас Юрко. – Вялікага справы хачу! Сава тут жа пераарыентавалася:
  
  – Слухай, дзед ! А што, калі яго ў Дзяржаўную Думу вызначыць? Ці ў Вярхоўную Раду? Сват‑то вунь ужо ў валасатую грудзі стукае, маўляў, я ўжо демутат! Гуменник прызначыў. Або яшчэ прызначыць...
  
  – Там сваіх шаманаў хапае, – спачатку не пагадзіўся Кураў, але потым перадумаў: – Яно, вядома, добра ў Думу. Там айбасов шмат, і ўсё на ўвазе. Ды вядомасці ў ўнука нашага няма.
  
  – Быў бы Юрко генерал, якога з крамлёўскай хаты выставілі. Ці псіх які‑небудзь. Ну, які з правамі чалавека змагаўся. Тады прамая дарога. Памятаеш, раней‑тое, як выбіралі?...
  
  – Зноў – «раней»? – прыкрыкнуў дзед. – Не смей ўспамінаць! Пра сённяшні дзень казаць трэба! Юрка прыбудоўваць куды‑то прыйдзецца. Не ў кантрабандысты ж яму? Калі б ён на шаманстве папулярнасці поднабраться, можна было і пра Думу падумаць...
  
  – Тундара больш не хотун, – капрызна заявіў Юрко. – Тут хачу вялікага справы ! А кундал слабы. Трэба мухамор есці.
  
  – Ды я прынясу табе мухамораў, – гаротна паабяцала бабка. – Сягоння добрых грыбоў нема, а гэтых поўна... З'еш пакуль ножку Буша?
  
  – Трэці вачэй зачыняецца, дрэнна бачыць... Мухамор трэба!
  
  – Будзе табе мухамор, Юрко, збегаю! Можа, пакуль яечка? З горчичкой і маниезом?
  
  – Не приставай ты да яго са сваімі яйкамі! – абцягнуў Кураў. – Мы пра працаўладкаванне тлумачым. Як яго вылучыць у Думу...
  
  – Бачыш, заклінавала ўнука на мухоморах, – посожале‑ла Сава. – Вылучыць‑то мы можам, але ад каго ?... Ад тваёй Кіеўскай Русі нельга, не пролезет. Сепаратызм называецца. Раней на сепаратараў толькі малако праганялі, а цяпер цэлыя дзяржавы. Сліўкі ў адзін бок, звярнуліся ў іншую...
  
  – Пра раней каб больш не чуў! – адсек Кураў. І тут яго азарыла: – Лізавета, радасць мая!
  
  – Што, Степанушка? – размякла тая ў імгненне.
  
  – А калі Юрку ў Раду пайсці ад чарнобыльцаў? Яго ж усё роўна за мутанта прымаюць? Так бы мовіць, прыгнечанае меншасць, замоўчванне радыёактыўнай заразы... На гэтым не горш, чым на психах, можна згуляць!
  
  – Несумленна, – падумаўшы, заявіла бабка. – Юрко не му‑дант, а шаман і наш унук. Што ж мы яго ў ўбогія запішам?
  
  – І то праўда. А потым, што ў Радзе, што ў Думе – усюды сваіх мутантаў дополна. Толькі батур тыала хотун нема.
  
  А казёл у гэты час прадраўся скрозь цярноўнік да сцяны і давай яе бадацца рагамі – накшталт і мухамораў не еў. Сава ж на яго паглядзела і кажа:
  
  – Ведаю, як вялікую справу зрабіць. На шаманскім так будзе – халаам арыы, долгунуну лабба. Урун вюрюмечи, ана‑бар кубатыныны лабба і да чортавай маці. Айбасы навек запомняць. Танна і злосна.
  
  
  Дзед з унукам толькі пераглянуліся...
  
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  Яны выбраліся з трубы тунэлю, адышлі крыху ўбок і з задавальненнем паваліліся ў траву. Ляжалі, глядзелі ў неба і на першы погляд нагадвалі адпачывальнікаў пасля цяжкай працы кантрабандыстаў.
  
  – На радзіме і паветра, які‑той асаблівы, – заўважыў Гуменник. – Чуешь, Лях? Расія...
  
  – І дым айчыны нам салодкі і прыемны...
  
  – Прыемны, але вопратку здабываць трэба, – сказаў на заканчэнне бать‑ко. – Слухай загад, есаул... Проберись ў сяло і купі там пару спартыўных касцюмаў.
  
  – Слухаю, бацька! – адазваўся целаахоўнік і сеў.
  
  – Не гадзіцца... варта Адказваць: слухаюся, пан атаман. Прывыкай, Лях. Праз год я павінен увайсці ў савет атаманаў Войскі Данскога, а яшчэ праз пару – яго ўзначаліць. Праграма‑мінімум...
  
  – Бацька, глядзі! – раптам перапыніў Гебельс. – Бабы. Самі да нас ідуць. У Расеі ўсё прасцей.
  
  Ад густога кустоўя, дзе быў замаскіраваны выхад з тунэлю, ішлі тры нагружаныя цюкамі жанчыны. Яны наўрад ці што бачылі вакол, бо грувасткая поклажа засланяла агляд, таму заўважылі двух голых мужчын, калі ледзь пра іх не запнулись. Кантрабандысткі ані не спалохаліся, нават наадварот, звалілі нашу на траву і воззрились з цікаўнасцю.
  
  – Вы хто? – спытала маладая і самая бойкая. – Мутанты, ці што?
  
  – Мутанты, – усміхнуўся Гуменник. – У вас закурыць не знойдзецца, паненкі?
  
  Бойкая непрыкрыта і ацэньвальна смерила яго прыжмураным позіркам, і бацьку гэта здалося знаёмым.
  
  – Што, вушы апухлі? – спытала з пазваў усмешкай.
  
  – Вопратку скралі, – паскардзіўся ён. – Разам з цыгарэтамі.
  
  – І з кашальком?
  
  – Не, кашалёк як раз застаўся цэлы, – своечасова і вельмі арганічна ўступіў Лях, дастаючы з трусаў кашалёк. – Мы заплацім.
  
  – Глядзіце, дзеўкі, – усміхнулася молодуха. – Мутанты пры грошах сталі хадзіць!
  
  
  Целаахоўнік дастаў сто даляраў – купюры менш не было:
  
  
  – Рэшты не трэба.
  
  – Вы што, мужыкі, хворыя? – У вачах бойкай мільганула недавер.
  
  – Мы цалкам здаровыя, – заўважыў Гуменник. – Мы проста абдзёртыя.
  
  – Што, праўда, ці што? – Яна прасунула руку ў адзін з цюкоў і дастала блёк «Мальбара». – Добра, вазьмі так...
  
  – За так не возьмем. – Лях сунуў ёй стольнік. – На здачу прынясі нам вопратку. Пару спартыўных касцюмаў. Выручы, сястра.
  
  – Вас на самай справе абакралі?
  
  – Ну так! – весела сказаў бацька. – Ляглі пазагараць на сонца і заснулі. Прачынаемся, адзення няма...
  
  Бойкая што‑нешта западозрыла і на імгненне спадылба касіла вачэй у бок выхаду з тунэлю:
  
  – Што Вы тут рабілі?
  
  – Кажу ж – адпачывалі, – адкрыта ўсміхнуўся Гуменник. – Прыгажуня, а я цябе ведаю. Мы ўжо сустракаліся.
  
  – Дзе гэта мы сустракаліся?
  
  – У начным клубе.
  
  Лядок недаверу быццам бы растаў, змяніўшыся дапытлівым, шматзначным прыжмурам.
  
  – Табе спадабалася?
  
  – Я быў у захапленні! А ты што, мнагастаночніца?
  
  Яны ўжо разумелі адзін аднаго з паўслова, тады як дзве іншыя жанчыны і нават Лях назіралі за імі з недаўменным цікавасцю.
  
  – Канкурэнцыя, – уздыхнула бойкая. – Я ў ночнике цяпер не бываю.
  
  
  Гуменник натренированно ускочыў на ногі:
  
  
  – Давай пазнаёмімся, баядера. Руслан. А цябе?
  
  – Каханне, – з годнасцю, але без асаблівага энтузіязму адказала яна.
  
  – Ах, Каханне! Ты прынясеш нам вопратку?
  
  – Адзенне? – разважала і што‑то яна ўзважвала. – Добра, прынясу... Які памер?
  
  – Пяцідзесяты. Хочаш, мы дапаможам перанесці груз? Так бы мовіць, паслуга за паслугу...
  
  – Няма ўжо, мы самі! Тут недалёка машына. Адпачывайце, мужчыны...
  
  Кантрабандысткі ўзвалілі на сябе цюкі і, нібы верблюдицы ў пустыні, пайшлі па сцежцы строга мерным крокам, разгойдваючыся пры гэтым у розныя бакі.
  
  – А я яе не памятаю, – прызнаўся Лях.
  
  – Дрэнна. – Гуменник праводзіў позіркам тытунёвы караван і зноў расцягнуўся на траве, але ўжо ў цені куста. – Трэніруйце глядзельную памяць... Я пасплю, а ты ахоўвай маё цела. І заадно прадумай легенду.
  
  – У Расеі ўсё прасцей, – паўтарыў Гебельс. – Людзі, бабы, адносіны. Даверлівыя авечкі... З хахламі цяжэй. Там дапытаюць цябе з прыхільнасцю, вывернуць... Дарэчы, мы калі‑то пачыналі на Ўкраіне, можна сказаць, таксама ў адных трусах. Памятаеш?
  
  – Гэта незабыўна...
  
  – І прайшлі цярністы шлях. І вось зараз пачынаем спачатку...
  
  – Думай пра сябе, – сказаў бацька. – І паменш лірыкі. Не перашкаджай спаць...
  
  Перад тым як пагрузіцца ў сон, Гуменник падумаў, што родная зямля і сапраўды дае сілы, калі на ёй спаць вось так, голым і пад адкрытым небам. А Лях яшчэ падумаў некалькі хвілін, лёг на жывот, каб не верадзіць ўдары на спіне, і пачаў складаць легенду, якая павінна была стаць асновай многіх наступных гадоў жыцця. Ён нават не пісаў яе, а мадэляваў, нібы майстэрскі архітэктар будынак, перш чым прыступіць да яго будаўніцтва. І калі гэтая умозрительная мадэль атрымлівалася плыні шматфарбнай, шматпланавай і гарманічнай, то, прыклаўшы нязначныя сілы, можна было ўвасобіць яе ў рэальнасць...
  
  
  Гэта значыць матэрыялізаваць.
  
  Іх ўзялі сонных, прычым вельмі жорстка, і, не даючы апамятацца, пачалі не менш жорсткі, пераважны волю, допыт. На дваіх было чацвёра здаровых, відавочна бандыцкага выгляду браткоў, падобных адзін на аднаго яшчэ чым‑тое, акрамя стрыжкі пад нуль. Адразу вылічылі галоўнага, і таму Гуменник апынуўся ў кайданках і з вяровачнай пятлёй на шыі, а яго целаахоўнік толькі з пакетам на галаве.
  
  Пытанняў задавалі ўсяго два:
  
  
  – Хто паслаў?
  
  Гэта значыць – «Чые вы, да якога клану належыце і чыю волю выконваеце?» Але іх ніхто не пасылаў, і ўсё, што яны рабілі, – рабілі па сваёй волі.
  
  – Хто здаў тунэль?
  
  Яны ж на самай справе не ведалі, каму ён належыць на правах уласнасці і хто канкрэтна яго здаў. Зрэшты, як і тое, колькі каштуе гэта кітайскае задавальненне ва ўмовах дзікага кантрабанднага рынку.
  
  Таму ні той, ні іншы не маглі толкам што‑альбо адказаць. Гуменник некалькі разоў губляў прытомнасць ад удушша і якое‑той час адчуваў стан невесомого і отдохно‑венного палёту паміж жыццём і смерцю. А ачуўшыся і разумеючы, што ў чарговы раз палёт гэты абарвецца, прызнаваўся ва ўсіх смяротных і іншых грахах.
  
  – Я бацька Гуменник, – хрыпела з апошніх сіл. – Асабісты прадстаўнік прэзідэнта Украіны.
  
  
  Але хто б яму, голага, паверыў у той гадзіну?
  
  
  – Я рускі, – адкрываўся ён, не ведаючы ўжо, чым сабе дапамагчы. – Я маскаль. Але ціснуў абхазаў на баку Грузіі. Страляў у албанцаў у Косава і румын у Прыднястроўе! Мачыў рускіх у Чачні. І ва ўсім гэтым раскайваюся!
  
  Аднак каты былі так далёкія ад палітыкі, што, мабыць, лічылі ўсё гэта трызненне запалёнага катаваннямі свядомасці.
  
  
  Тым больш – хто б прыняў яго пакаянне? І адпусціў грэх?..
  
  
  – Я сышоў у Расію, каб узначаліць Данское казацтва, – чыстасардэчна прызнаваўся бацька. – А потым сутыкнуць яго з хахламі і пасеяць хаос. Таму што ненавіджу ўвесь гэты свет! Таму што ў дзяцінстве быў хваравітым, слабым, і мяне ўсе крыўдзілі. Я гэтак жа ненавіджу Гітлера, таму што на вайне загінуў мой дзед. Але я пераймаў яму! Я чытаў «Майн кампф» і апраўдваў Мазепы, Пятлюру і Бандэру – у знак пратэсту супраць усяго хлуслівага свету! Таму што не ведаў іншага спосабу, як змагацца з крывадушнасцю! І як пратэставаць супраць знявагі і крыўды, якім падвяргаецца маленькі, ну, вельмі маленькі, але жывы чалавек...
  
  Ды хто б стаў удавацца ў тонкасці псіхалогіі і таямніцы чалавечай душы, калі на кон быў пастаўлены тунэль, які прыносіць рэальны і адчувальны даход?
  
  Потым ён страціў надзею і змоўк. І Лях замоўк, гледзячы на бацька адзіным ацалелым вокам. А іх доўга білі нагамі, у тым ліку і па галаве, але да смерці не забілі, напаўжывых пагрузілі ў кузаў «Газэлі» і доўга куды‑тое везлі па трасянінай, якая дастаўляе невыносную боль дарозе. Ці, можа быць, не па дарозе, а густым лесам або шырокай стэпам.
  
  І выкінулі на якой‑той паляне, на тэрыторыі, дзяржаўную прыналежнасць якой не было ўжо ні за што не ўсталяваць.
  
  На гэтым адарваным ад свету пятачку яны поўзалі па крузе ўздоўж лясной ўзлеску, пляваліся крывёю, час ад часу азіраліся полуслепыми зацёклымі вачыма і пыталіся невядома ў каго – магчыма, у Бога:
  
  – Дзе я?
  
  – Хто я?
  
  
  ***
  
  Усе‑ж заманіла, зазвала і павяла Сава мужыкоў з‑пад сцены – каму мухамораў паабяцала, каму наркозу і яшчэ чаго‑небудзь парнага, горяченького, як у пральні. Юрко адразу ж залез у падвал, маўляў, у цемру яму трэба, каб трэці вачэй адпачыў. У яго і сапраўды ён стаў зачыняцца, прыжмурыўся, як у якута, і ўвесь час сляза набегала. Можа, таму на Аксану нават не зірнуў і адразу да казла з казой, якія зноў сядзелі ў падмосці – таксама, відаць, спадабаліся адзін аднаму ў цемры. Дзед наркозу прыняў і заваліўся спаць, а ў гэты час да куровской хаце цэлая працэсія падымчаўся на трох машынах, адна з іх – «хуткая» з незнаёмымі лекарамі, павінна, з Харкава, ці яшчэ адкуль прыгналі. Сам дэпутат прыехаў з аўтаматчыкамі, таму бабка ў акно зірнула і адразу ж за «вальтэр» – падумала, ўнука забіраць з'явіліся. Затвор передернула і пад фартух – іншага‑тое зброі няма.
  
  А аказалася, гэта за амерыканцам прыехалі, і адразу ж адлягло.
  
  Доктара да Джона кінуліся, давай чапаць яго, мацаць, слухаць, укол паставілі. А ён пад наркозам быў – так спаў сабе, як дзіця, шаптаў усё: лэдзі, лэдзі, – і нічога не адчуў. Потым санітары з насілкамі ўвайшлі, пагрузілі яго і панеслі ў машыну. Тут горды дэпутат сышоў і кажа:
  
  
  – За выратаванне жыцця грамадзяніна Злучаных Штатаў і важнай персоны ад імя прэзідэнта аб'яўляю вам падзяку.
  
  
  Толькі не сказаў, ад якога прэзідэнта, хоць гэта было ўсё роўна.
  
  І няма б натуральна заахвоціць – ганаровай граматай, прэміяй або каштоўным падарункам, раз вызначыліся, але куды там! Можна сказаць, абрабавалі: аўтаматчык адзін бабку усе оттеснял ад дэпутата і, незнарок прыціснуўшыся да яе, выявіў пад фартухом «вальтэр». Ды так спрытна вырваў, нібы кішэннік кашалёк! І адразу забраў сабе. Ды яшчэ накшталт як арыштаваць хацеў, маўляў, не рыхтавалі ці вы замах на жыццё дэпутата? Дурань такі – калі б рыхтавала, так даўно б заваліла. Дэпутат заступіўся, не загадаў чапаць старую, маўляў, несалідна – аб'явіць падзяку і тут жа ў турму цягнуць. Але пісталета не вярнуў.
  
  Амерыканца на насілках ўпіхнулі ў «хуткую», ўключылі мігалкі, сірэны і адляцелі. А Сава пабедавала хвіліну, што зноў раззброілі, ды спахапілася, што Юрку мухамораў паабяцала. Узяла кош, пакарала Аксане, каб казла не выпускала, і пабегла за сяло, у лесапаласу, дзе гэтых атрутных грыбоў было поўна. Ідзе, выбірае якія поярче і мацней, і ўжо сабрала поўную кошык, хацела вяртацца, але глядзіць, а на зямлі валяецца адзенне, амаль новая, моцная, і хромавыя боты тут жа раскіданыя. Паглядзела вакол, покричала – нікога. І падумала: што такога дабра‑тое прападаць? Цяпер хромачей днём з агнём не адшукаеш. Ну і што, што трохі ношено? Памыць, пачысціць... Да таго ж ўсёй амуніцыі як раз пара, можна дзеда з унукам так апрануць – прыгажуны будуць. Сабрала, звязала ў вузел, боты праз плячо павесіла і вярнулася з багатай здабычай.
  
  Аксана толькі глянула на адзенне, дык чаму‑тое лаяцца стала:
  
  
  – Бабуля, навошта вы гэта рыззё прынеслі?
  
  – Кінута было, – обескуражилась Сава. – Ты паглядзі, якая мануфактура добрая. А хром!
  
  – На кім‑то я такую вопратку бачыла, – задуменна прамовіла Аксана. – Толькі не ўзгадаю, галава не цяміць...
  
  
  А калі заўважыла кошык мухамораў, то і зусім абурылася:
  
  
  – А гэта навошта вы набралі?! Гэта ж мухаморы, атрутныя грыбы!
  
  – Юрко прасіў, – спалохалася бабка. – Для лячэння вочы...
  
  – Якога вочы?!
  
  – Трэцяга. Кажа, мухаморы дапамагаюць. Не ведаю толькі, пасмажыць ці, а то, можа, салатай зрабіць, цыбулькай ды маслицем заправіць...
  
  – Якім маслицем, бабуля? Вы што, ўнука атруціць задумалі?
  
  – Дык як жа яго яшчэ лячыць‑то? – канчаткова абвяла старая.
  
  Але давесці гэты медыцынскі кансіліум ім не далі, паколькі да хаце падымчаўся яшчэ адна працэсія з машынай «неадкладку». На гэты раз у дзвярах апынуўся Дременко, за якім маячылі белыя халаты.
  
  – Дзе амерыканец? – заозирался галава. – Я «хуткую» прыгнаў... Вы куды дзелі Джона? Ксана?
  
  – Спазніўся, сват! – з злосным запалам сказала Сава. – Яго демутат павёз. Бач, забегалі!
  
  – Гэта праўда, Ксана?
  
  – Супакойся, тату, праўда, – адгукнулася тая. – Табе шкодна хвалявацца.
  
  – А ты што тут торчишь? – сурова спытаў Тарас Опа‑насович. – Чаму з жаніхом не паехала?
  
  – З якім жаніхом?
  
  – З Джонам!
  
  Ён усё яшчэ страляў вачыма па хаце і раптам замер, окостенел, нібы уражаны аслупянела, і сіняватыя, чыста паголеныя яго шчокі пачалі пакрывацца шчаціннем.
  
  – Што з табой, тату?
  
  
  Дременко пацягнуўся рукой да адзежы і ботах, кінутым на падлогу:
  
  
  – Гэта ў вас... адкуль?
  
  – Зноў зброю знайшоў? – ощетинилась Сава. – Няма больш!
  
  – Адзенне бацькі Гуменника адкуль? – прасіпеў ён. – Вы што, распранулі яго? І разули?!
  
  – Прям., цяпер! У лесапаласе знайшла. Хочаш, дык забірай! Тарас Апанасавіч ў стане амаль дакрануўся трансу
  
  
  да галіфэ, нібы да святога адзенню:
  
  
  – Бацька! Бацьку вбылы! Бацьку Гуменника вбылы!
  
  – Чаму адразу забілі‑то? – заўважыла бабка. – Крыві няма, ні кулявых, ні асколачных прабоін. Я ж ўсё агледзела. З забітых – так ні за што б не ўзяла. Відаць жа, знята і кінута. Калі немцы драпалі, таксама здымалі...
  
  
  Галава ўжо нічога не чуў.
  
  
  – Бацьку вбылы! – галасіў ён. – Рука Масквы! Тэрарысты москальские! Ён мяне хацеў у свой апарат прызначыць. Потым дэпутатам ! А яго вбылы!
  
  
  З‑за печкі высунуўся кудлатый і незадаволены Кураў:
  
  
  – Ніякага ад вас спакою! Ты чаго гэта, сват? Дременко паказаў яму штаны:
  
  – Бацьку вбылы! Сцяпан Макарыч! Ён прызначыць мяне хацеў! Ты чуў, як ён казаў?
  
  – Не чуў. – Дзед загарнуўся ў прасціну. – Пайду я ад вас! Спяваюць і спяваюць!
  
  – Ты куды ў такім‑тое выглядзе? – насцярожана спытала Сава.
  
  – У лазню спаць пайду! І толькі паспрабуйце абудзіць! Тарас Апанасавіч кінуўся да дачкі:
  
  – А ты чула, Ксана?
  
  – Адкуль?
  
  – Лізавета Трафімаўна, – тады узмаліўся ён. – Ну ты‑то ведаеш, чула. Пацвердзіць можаш?
  
  – Што пацвердзіць‑тое... Што адзенне ў лесапаласе знайшла?
  
  – Шо бацька абяцаў дэпутатам прызначыць ! А яго вбылы! І яго таварыша Ляха вбылы!
  
  – Нічога я не чула, сват, – абурылася Сава. – І Гуменника гэтага ўсяго раз і бачыла. Так ён маўчаў з пахмелля...
  
  
  Барада ў Дременко ўжо закучаравілася.
  
  
  – Хто цяпер пацвердзіць? – спытаўся ён невядома ў каго, магчыма, у Бога. – Бацька хацеў прызначыць! А яго вбылы! Лях б пацвердзіў, але і яго вбылы!
  
  Джон ачуўся ад наркозу ўжо ў рэзідэнцыі і быў у выдатным размяшчэнні духу. Нягледзячы на пратэсты лекараў, якія дзяжурылі ля ложка, ён у той гадзіну заклікаў да сябе перакладчыка, загадаў яму сесці за апарат касмічнай сувязі і пачаў весці перамовы на англійскай. Доктара не асабліва‑тое ўнікалі ў іх сутнасць, так і амерыканскага мовы не ведалі, але адзначалі рэзкае паляпшэнне здароўя пацыента і яго самаадчування. Шчокі ў яе паружавелі, хоць ён страціў шмат крыві, вочы заззялі. Хірург было падрыхтаваўся зноўку чысціць рану, маўляў, аперацыю рабілі ў антысанітарных умовах, але выявіў, што яна не толькі не загноилась, а наадварот, зацягваецца, чаго быць у такі кароткі тэрмін у прынцыпе не магло. Мала таго, уважлівы анестэзіёлаг, які захапляецца физиономистикой, заўважыў, што ў амерыканца пачынаюць мяняцца рысы асобы і разам з гэтым яго выраз. Усміхаючыся, Джон перастаў скалиться і паказваць свае цудоўныя зубы, то ёсць вусны злёгку сабраліся, ўшчыльніліся і ўсмешка набыла вясёлую асэнсаванасць. А правільнай формы нос рымскага воіна прогнул вытыркаюць спінку, паменшыўся ў памерах, падцягнуў драпежны выраз ноздраў і нават злёгку зрабіўся курносым.
  
  Увогуле, калі Джон скончыў перамовы са сваімі абанентамі, то прыкметна змяніўся, і, параіўшыся, лекары дазволілі яму выехаць у інваліднай калясцы на свежае паветра, куды ён рваўся і гатовы быў бегчы на сваіх дваіх. А каб рана не датыкалася з цвёрдай паверхняй, пад зад яму падсунулі спецыяльны ўнітаз з вскипающим ад паветра пяском, якія ствараюць адчуванне бязважкасці. На вуліцы амерыканец і зусім расквітнела, нібы не толькі яго азадак, але і ўвесь ён сам пагрузіўся ў ласкальны, пузырысты залаты пясок.
  
  І тут да яго падскочыў нямала подивившийся гэтак хуткай папраўцы пан Кушнер. Ён нават тэлефон, здавалася ўжо навечна прырослы да вуха, дэманстратыўна выключыў, каб прысвяціць увесь час высокаму госцю. А сам прыглядаўся, бо таксама пабачыў нейкае яго ператварэнне. Загаварыў ён з Джонам на англійскай, аднак навошта перакладчык‑тое перакладаў іх гутарку на рускую, магчыма таму, што сам адчуваў асалода пасля начнога кашмару.
  
  – Як ваша здароўе, Джон? Я распарадзіўся ўсталяваць вінаватага і аддаць суду.
  
  – Прашу вас нікога не караць. Я шчаслівы! Я рады прыгод у Расіі. І так палюбіў гэтую краіну, што прашу даць мне грамадзянства.
  
  – Хочаце сказаць, другое грамадзянства, Джон?
  
  – Дзякую, мне хопіць аднаго. Я мару атрымаць украінскае грамадзянства.
  
  – Зразумела, пакінуўшы пры гэтым і амерыканскае?
  
  – Няма, ад амерыканскага я ўжо адмовіўся. Дастаткова ўкраінскага ці расійскага. Мне ўсё роўна. Я аднолькава люблю абодва гэтыя вялікія краіны.
  
  – Як гэта вы адмовіліся, містэр Странг?
  
  – Па тэлефоне. У стагоддзе камунікацый ўсё магчыма. Дарэчы, я ўжо не служу ў НАТА. Раптам я зразумеў – гэта зусім дурная арганізацыя. Яна вар'яцкая і таму агрэсіўная. Але яе ніхто‑ніхто не баіцца! Гэта я зразумеў, як толькі стаў славянінам па духу. І скажу вам, якое гэта шчасце, якая радасць – адчуваць сябе хахлом! І адначасова маскалём!
  
  Перакладчык і пан Кушнер нечакана адзін для аднаго ўвайшлі ў нейкае унисонное стан, бо адначасова адступілі ад інваліднай каляскі.
  
  – Вы што, адмовіліся ад амерыканскага грамадзянства?!
  
  – Так, сэр! – Газета нават ўсміхацца стаў стрымана, не па‑галівудску. – І хачу быць грамадзянінам самасьційныя Украіны. Або вялікай Расеі! Мне цяпер усё роўна, сэр!
  
  – Вы з розуму сышлі! У вас памутненне розуму! Гэта наступствы раненні. Мне ўжо вядома, у вас стралялі з лука. І страла была атручаная.
  
  – О, наадварот, толькі цяпер я адчуў прасвятленне. І сапраўдную свабоду. Як добра, што мяне паранілі! Праз гэтую рану выйшла благая кроў... І разам з гэтым я адчуў радасць, як быццам вколол дозу гэтага калумбійскага гераіну.
  
  Пан Кушнер глянуў па баках і зрабіў знак дактарам, каб адышлі далей. Ім было добра заплачана, таму эскулапы слухаліся, і толькі анестэзіёлаг дастаў тэатральны бінокль, каб сачыць за зменай чорт асобы пацыента – павінна быць, дысертацыю пісаў.
  
  А дэпутат шпурнуў тэлефон у фантан на альпійскай горцы, схіліўся і сказаў па‑руску:
  
  – А на хрэн ты мне патрэбны такі, без грамадзянства. І без пасады ў НАТА. Думаеш, ты хто – пуп зямлі, ці што? Ты прыехаў сюды, каб выканаць толькі адну функцыю. І не больш таго.
  
  – Вы адмаўляеце? Ці я што‑то не зразумеў?
  
  – Хахлоў у нас хапае. Амерыканцаў няма!
  
  – Вы не маеце права адмовіць мне!
  
  – Ну, правы ты мог пампаваць у Амерыцы...
  
  – Па міжнароднаму пагадненню вы абавязаны даць мне грамадзянства!
  
  – Міжнароднае пагадненне – гэта я, – з жахам на твары прамовіў перакладчык і уцягнуў тоўсты жывот. –
  
  А таксама я – канвенцыя па правах чалавека! У мяне дастаткова іншых абавязкаў, каб важдацца з тыпам без грамадзянства. І відавочным міжнародным ашуканцам. Бывайце.
  
  – Я патрабую! Як вы можаце так паводзіць сябе?!
  
  – А як загадаеце паводзіць сябе з спадаром ніхто?
  
  – Добра! Я атрымаю расейскае!
  
  – Хто ж табе яго дасць, дурань? Цяпер ты ніякага не атрымаеш.
  
  У гэты час у яго ў кішэні зазваніў тэлефон. Пан Кушнер дастаў трубку, і ў той гадзіну на твары ўзнікла кітайская ўсмешка.
  
  
  Джон падцягнуў да сябе перакладчыка:
  
  
  – Сувязь з прэзідэнтам ЗША. Неадкладна!
  
  Той патыкаў кнопкі на апараце, патрос навушнікі, стукнуў кулаком, як стукаюць па старым добрым савецкім тэлевізараў, каб наладзіць малюнак ці гук, а то і абодва гэтыя якасці.
  
  – Не магу, сэр, – сказаў бездапаможна.
  
  – Я загадваю!
  
  – Адключылі канал сувязі. Сказалі, для чалавека без грамадзянства не належыць, сэр. Магу звязацца з Бранскам або райцэнтрам... Па мясцовым тэлефоне. Праўда, зноў траплю ў свінарнік...
  
  
  ***
  
  Аксана з бабкай Савой, як два доктара над паміраючым, сядзелі, падпёршы кулакамі падбародкі, і працягвалі кансіліум.
  
  
  – Падазраю, з галавой у яго дрэнна, – шэптам паведаміла ветеринарша. – Ні ў Раду, ні ў Дзярждуму не жадае.
  
  – Калі не жадае, дрэнна справа... Можа, наркозу даць?
  
  – Колькі ўжо давалі – не бярэ...
  
  – А больш і лячыць няма чым, адзін ёд. Не дарма кажуць – гарбатага магіла выправіць.
  
  – Ды і магіла цяпер не выправіць. Стоячы хаваюць. Нават пасля смерці не паляжаць. Усе зямлю эканомяць...
  
  – Прыйдзецца жывога лячыць...
  
  – Ты не адчайвайся, дачка. Паспрабуй ёдам‑тое. Усе‑такі лекі. Свату дапамагло...
  
  – Тату ад сэрца дапамагло. Ад нервовага засмучэнні не дапамагае...
  
  – Не ведаю... Гэта цяпер усякага напрыдумлялі. Ыффи‑ралган ў сабакі, напрыклад! Які можа быць у сабакі ыффирал‑ган? Раней, бывала, ёдам памажаш, і ўсё прайшло. Старое лекі – яно карысней. Яго, кажуць, егіпцяне яшчэ ў старажытнасці прыдумалі і да гэтага часу нічога іншага не прызнаюць. Я таксама, парасят кастрирую, так адным ёдам мажу – і нічога, здоровенькие растуць, задаволеныя.
  
  – Так бо гэта нервовае засмучэнне, Лізавета Трафімаўна!
  
  – Думаеш, парасяты не хваляваліся? Яшчэ як хваляваліся.
  
  – Можа, бабку пашукаць? – прапанавала Аксана. – Ідзі, хоць адна засталася на два дзяржавы?
  
  – Хопіць шаманіць, надакучыла. Лячыць пара. Мы з дзедам ўсю ноч шаманили – дапамагло?
  
  – І праўда, паспрабаваць ёдам, ці што?
  
  – Паспрабуй абавязкова! У мяне дзе‑то яшчэ і ладан быў. Ладанам ды ёдам – любую хворасць як рукой. Зараз пагляджу, дзе‑то быў. Дыякан маладзенькі даваў кавалачак, ад нячыстай сілы...
  
  Бабка порылась ў куфры і раптам замест ладану выняла белае вясельная сукенка па модзе саракавых гадоў. Ладна пожелтевшее ўжо, слежавшееся, але моцнае, і калі памыць ды отгладить, яшчэ надзець не сорамна.
  
  – Ой, а гэта што такое? – здзівілася Аксана. – Якое прыгожае было!
  
  – Ні разу не надеванное... Яно, вядома, калі ў парашку отпарить ды памыць – нічога, і пад вянок можна. Хочаш, падару?
  
  – Сама як жа? Раптам у дзядулі таксама ў галаве праясніцца? І захоча ажаніцца?
  
  – Гэта ў яго праясніцца? Ды яго хоць купацца ў ёдзе! Няма ўжо, відаць, не надзець мне белага сукенкі! Сама справілі, усё кружавчики прышыла. Ад навалачак яшчэ даваенных. А па прыполе – так ад нямецкіх запавес. І крой, бачыла? Гэты самы Версачин ўбачыў бы, так обревелся... Вазьмі? Можа, табе калі спатрэбіцца? Толькі вось нафталінам іншымі, памыць б...
  
  – У мяне свой ёсць! – Аксана дастала з медыцынскага баула вясельную сукенку. – З сабой прыхапіла, на ўсялякі выпадак. А раптам? Праўда, фармалінам патыхае і ёдам закапано. Але з выварату, так не відаць.
  
  
  Старая поўна глыбокай пашаны ўзяла яе сукенка, выцягнула губкі:
  
  
  – Выкарыстоўваецца жа яны! Нічога не разумеюць у жаночай прыгажосці! Цябе прыбраць – прынцэсай будзеш!
  
  – Яны іншае толькі і разумеюць! – І прыкінула на сябе бабкино сукенка.
  
  – Гэта яны разумеюць! Яшчэ як разумеюць, сабака! Ледзь што – заводзілі носам...
  
  – Кажуць, горб можна на печы палячыць, – сказала Аксана. – Разагнуць мужыка, прыціснуць да гарачых цаглінах і патрымаць. Народны метад лячэння. Пазваночнік разгладжваецца, як ануча.
  
  – Ну?! Не чула ! А што? Можна паспрабаваць. І яшчэ ёдавую сетку...
  
  – Калі на ўсе цела, то і мёртвага падымеш.
  
  – Испыток не страту, – адобрыла бабка і кінула ў таз сваё вясельную сукенку, – горш не будзе, калі да цаглінам... Можа, і тваё памыць?
  
  – Прыкмета дрэнная...
  
  – А я не веру ў прыкметы. Пайду ў лазню, вады нагрею...
  
  
  Аксана пастукала абцасікам па падлозе, паклікала завле‑кающе:
  
  
  – Юрко, а, Юрко! Хочаш на печ? Я цябе разгінаць буду. І адаграваць. Тыала хотун?
  
  – Хотун, – адгукнуўся той. – Окосана, ты вялікі шаман, вялікі. Але ёдавую сетку на ўсе цела, гэта ж казытліва...
  
  
  Сава рот прыкрыла рукой, прыхапіла таз і пакінула хату...
  
  Джон пад'ехаў на інваліднай калясцы да мытні. Народ свабодна валіў у абодва бакі, цягнучы за сабой сумкі на колцах, каляскі, тачкі, нагружаныя таварам. Калоны грузавікоў, сигналя, бесперашкодна праносіліся туды‑сюды, і ніхто не удосуживался нават паглядзець уверх, дзе луналі дзяржаўныя сцягі. І толькі адзін Джон глядзеў у неба, таму што яму нічога не перашкаджала. Непадалёк ад КПП ён падабраў кардонную скрынку, адарваў вечка і, зрабіўшы надпіс на трох мовах, павесіў сабе на шыю. А саму скрынку паставіў ля ног і, каб хутчэй авалодаць прамовай, даволі разборліва і з захапленнем паўтараў пакуль што ўсяго некалькі фраз:
  
  
  – Дапамажыце чалавеку без грамадзянства! Мяне завуць Ваня! Кантрабандысты яго не заўважалі, аднак усе‑хто такі‑тое
  
  кінуў яблык. Ён схапіў, выцер аб штаны і стаў ёсць, зважаючы на галубоў, якія акупавалі прастору ў пустых вачніцах вежы. Не ведаючы патрэбных слоў, ён выказваў захапленне тымі, якія ужо вывучыў:
  
  – Падайце параненаму! – І махаў птушкам. – Я рускі Ваня!
  
  Тут на мытні з'явіўся Дременко. Ён ішоў насустрач людскаму патоку, толкаемый адусюль, паказваў усім і кожнаму батьковские галіфэ і спрабаваў‑нешта спытаць, але яго не слухалі. Убачыўшы амерыканца, галава пайшоў на таран і прабіўся скрозь натоўп:
  
  – Сэр Джон! Вы ж чулі, бацька Гуменник абяцаў мяне ў Раду прызначыць!
  
  
  Джон пазнаў яго, узрадаваўся і шчасліва паведаміў:
  
  
  – Мяне завуць Ваня! Я чалавек без грамадзянства!
  
  – Бацька абяцаў прызначыць! – Тарас Апанасавіч патрос штанамі. – А яго забілі! Вы мяне разумееце? Можаце пацвердзіць?
  
  Амерыканец згодна заківаў, але падтрымаць тэму – слоўнікавага запасу не хапала. І атрымалася тое, што атрымалася:
  
  – Ахвяруйце на пражытак! Я рускі Ваня! Дременко кінуў яму манету і паказаў галіфэ:
  
  – Бацьку Гуменника вбылы! А він даўшы обицянку прызна‑чыты мене дэпутатам. Вы ж ж чулы, містэр Странг!
  
  Джон яшчэ зусім не разумеў мясцовых дыялектаў, таму ў адказ толькі ўсміхаўся і прамаўляў камбінацыі з знаёмых слоў:
  
  – Падайце чалавеку без грамадзянства! Тарас Апанасавіч бездапаможна агледзеўся:
  
  – Гей, люды!... Хто паручыцца? Бацька пообицявся, а його вбылы...
  
  
  І пайшоў зноў насуперак патоку.
  
  На гэтым баку больш ніхто не падаваў, таму Джон разам з калонай машын пераехаў у сумежную дзяржаву і зноў усталяваў ёмістасць для міласці.
  
  
  – Дапамажыце жыве ў нястачы чалавеку без грамадзянства! – паступова ўскладняючы фразы, асвойваў ён вялікі і магутны мову. – Я маскаль Ваня! Ахвяруйце на пражытак! Я вельмі люблю Расею!
  
  А яму ўсё роўна не падавалі, але не з скряжести, подлай прагнасці або абыякавасці. Проста машыны і людзі, скіраваныя ў адзіным парыве, горбіліся пад цяжкім грузам тавару і не маглі падняць галавы, каб паглядзець вакол сябе. Але Джон ані не адчайваўся, бо адчуваў ні з чым не параўнальнае пачуццё свабоды.
  
  Ён зноў пераехаў праз кантрольную зону са сваёй скрынкай і працягнуў руку:
  
  – Я хахол Ваня! Чалавек без грамадзянства хоча есці. Я вельмі люблю Украіну!
  
  Але і ў лазні Курову паспаць не далі. Ён прачнуўся ад парнай спякоты, хацеў абурыцца і ўбачыў Саву, якая самоуглубленно мыла што‑то ў ванне, запоўненай мыльнай пенай. І сама разрумянилась, раздобрела і распарилась, як зачерствевшая акрайцу белага хлеба на пару. Стары партызан адразу ж западозрыў нядобрае: бабка, напэўна, задумала мыццё, каб яго спакусіць, але не ўтрымаўся ад сваіх звычак, асцярожна ўстаў і, зайшоўшы з тылу, схапіў яе за бакі. Так, без задняй думкі, каб спалохаць і павесяліцца. Але тут жа атрымаў мокрай анучай па фізіяноміі.
  
  – Ты чаго гэта такая неласковая? – выцерлася, спытаў ён.
  
  – А вось ажаніся на мне, тады і ласкавая буду!
  
  – Ты што, на заходзе‑то гадоў? Народ смяшыць. Нявеста!
  
  – У граху з табой больш жыць не буду! – заявіла Сава. – Вунь, кажуць, нават хроснікам твой законным шлюбам спалучаўся з Тамаркой. І цяпер яна Волкава стала. Ўнука женим! А самі халастыя... Не, вось постираю – і мяжу аднаўлю!
  
  – Старыя мы, нам хутка свідравіны пад сцяной прабураць. А ты вунь куды сабралася!
  
  – А рана мне яшчэ ў свідравіну, таму як замужам не была! Аднаго разу ніхто не ўзяў! Пакуль не выйду ды не пажыву ўволю, ні за што не памру!
  
  Бабка вываліла бялізну ў таз і стала паласкаць, паказваючы ўсім сваім адхіленым выглядам поўную незалежнасць. Дзед покряхтел і сеў на лаўку.
  
  – Ну, бяда! Вакол такое дзеецца, а яна – замуж! Я таксама ні разу яшчэ не ажаніўся, так і мне не паміраць, ці што?
  
  – Як хочаш!
  
  – Потым, як гэта? Першы раз ажаніцца – і на старой? Крыўдна...
  
  – Я таксама за старога дзеда не пайду! – отпарировала Сава. – Здаўся ты мне! Маладзейшы знайду!
  
  – Ох ты якая! Хто ж цябе возьме?
  
  Сава ж прополоскала, отжала і пайшла на вуліцу, развешваць. А Курова так яе дзёрзкасць завяла, што ён паплёўся за ёй. І глядзіць – бабка якое‑нешта белае, з карункамі, сукенка на вяроўцы прищипывает.
  
  – Што гэта ў цябе такое? Ні разу ў ім цябе не бачыў...
  
  – І не ўбачыш!
  
  – Шлюбная, ці што?
  
  – Не твая справа!
  
  
  Дзед пахадзіў коламі, павадзіў носам, затым крадком панюхаў сукенка:
  
  
  – Усё роўна пахне нафталінам...
  
  – Яшчэ б! Столькі гадоў праляжала ў куфры. Не нафталін – моль б яшчэ ў Якуціі почикала.
  
  – Ты зразумей, Лізавета, – не адразу сказаў Кураў, – не час ажаніцца. Бачыш, што вакол адбываецца. Нябачная вайна. Загіну геройскай смерцю – удавой застанешся...
  
  – Ага, як раз, дам я табе загінуць! Нават і не думай.
  
  – Спакойна не дасі, гэта ўжо да бабкі не хадзі... Дык ты што, згодна пайсці за мяне?
  
  – Калі добра паклічаш. – Сава тузанула плечукамі. – І то падумаю. Мне бо спяшацца няма куды.
  
  – А ў цябе пасагу няма! – паспрабаваў яшчэ выкруціцца дзед. – Без пасагу не вазьму. Мне яшчэ тятя караў...
  
  – Як гэта няма? – взвинтилась яна. – Гэта ты з адным наганам застаўся!
  
  – Ведаю я, што ты ў вайну яшчэ сабрала. Але вінтоўку адабралі, забралі кулямёт. Распылилось пасаг! За табой адзін «вальтэр» і застаўся! На што мне бедная нявеста?
  
  – І «вальтэр» адабралі...
  
  – Ну вось!
  
  Сава на сукенка падол вспушила, каб просох хутчэй, кру‑жавчики расправіла.
  
  – Ну‑ка пайшлі са мной!
  
  – Куды?
  
  – У козлятник!
  
  – Казла свайго пакажаш, ці што? – Кураў паплёўся за бабкай. – Так я яго бачыў. Не вялікае пасаг...
  
  – Нічога ты яшчэ не бачыў...
  
  Сава прынесла сякеру, выбіла які‑той клін, і раптам фанерная сценка козлятника павалілася. А за ёй – што‑нешта грувасткае, клапатліва пакрытае тканымі дываночкамі.
  
  
  Дзед толькі ствол дастаў з футарала і калібр спичечным пачкам памераў.
  
  
  – Ух ты! – міжволі выдаў сябе. – Багатая нявеста! Цяпер жа ажанюся!
  
  – А вось ужо позна!
  
  – То рана, то позна! Табе не дагодзіш!
  
  – Падавай фугасны! – Бабка прыхілілася да прыцэлу, зрабіла доворот. – Потым ажаніцца будзем. Цяпер камлать пачнем! Трэба ўнука лячыць!
  
  Пасля першага залпу адзін пралёт сцены паваліўся і павёў за сабой два суседніх.
  
  – Зараджай!
  
  Зямля здрыганулася, і Юрко нібы ветрам з печы здзьмула. Голы, увесь у клетачку ад ёднай сеткі, валасы і зубы ўжо выраслі і горб вычарпаны...
  
  – Сцяна бурыцца! Айбасы бягуць! І нікога не ўбачыў.
  
  
  Працёр два вочы, лоб памацаў, а трэцяга як не бывала...
  
  ***
  
  Бацька адводзіў братоў па лясной дарозе на другую заставу, нібы воўк нявопытных яшчэ, прибылых ваўчанят: вартаваў вушы на кожны шоргат, вострил вачэй і вынюхивал прастору, каб апярэдзіць грозящую небяспека.
  
  А яны перелаивались, як сабакі:
  
  
  – Хахол!
  
  – Маскаль!
  
  – Паслухаў бы мяне – за акіян махнулі!
  
  – Ды мне і тут добра, стварэньне прадажная! Бацька спачатку прикусывал іх:
  
  – Ды будзе вам! Вы ж браты! Выпорю абодвух! А потым вёў і толькі бурчаў:
  
  – Нічога, пажыве ў партызанскім бункеры гадок‑іншы – хутка памірыцца.
  
  Па іх следзе трусила маладая, буйная ваўчыца, якая прагне прыбіцца да зграі. Зрэдку яна спынялася, нюхала паветра і, ускінуўшы галаву, выдавала призывный выццё...
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"