Мазур Виктор Васильевич : другие произведения.

Обман на каждом шагу

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  ШАХРАЙСТВО НА КОЖНОМУ КРОЦI
  АБО
   ПОМИЛКИ I БОЖЕВIЛЛЯ НАТОВПУ.
  
  Iстина спалює i нищить усi стихi§,
  показуючи, що вони лише §§ тiнь
  Григорiй Сковорода
  
  
  Живемо i гадки не маємо,
  що повсюди i завжди
  для нас розставленi
   шахрайськi капкани.
  До читачiв!
  
   Неоднозначне сьогодення в суспiльному i економiчному життi планети все частiше заставляє прогресивне людство задумуватись над §§ майбутнiм. Широкомасштабнi стихi i катаклiзми в рiзних куточках Землi, як результат безвiдповiдально§ експлуатацi§ природи великим капiталом i безправностi просто людини, з наростаючою дикою силою ставлять гомосапiєнс на межу вимирання. Перебування людства в станi постiйно§ свiтово§ економiчно§ кризи та загального полiтичного хаосу утримує людину в станi невизначенностi вiдносно його справжнього становища, знижує активнiсть окремо взятого iндивiдума. Породжує в ньому страх перед майбутнiм, накопичує апатично-стресовий настрiй. Коли свiтова спiльнота перебуває мiж прийнятими суровими економiчно-полiтичними заходами та обiцянками жити краще i отримує заперечливi новини щодо майбутнього, то в цей час окремо взята людина втрачає уяву i впевненiсть в свох планах досягнути мети. В таких умовах переважна кiлькiсть людей , навiть таких, хто має чiткий план i готових ризикувати, виявляться заблокованими внутрiшнiм протирiччям вiдносно того, що йому потрiбно робити далi. Людство немов засинає, поринаючи в необмежену апатiю до всього, що оточує його. Такий стан можна назвати глибоко-проникною довгостроковою напругою.
  Про iснуючий стан речей в свiтi можна говорити довго i багато. Але чи є цей стан нерукотворним? Коли мова заходить про необхiднiсть змiн в економiчно-соцiальному життi людства, то чомусь зразу ж говоримо глобально, в масштабах всього людства. Забуваючи, що людство складається з Людей. I саме цi люди є пiдметом, головною рушiйною силою. I змiну образу поведiнки i мислення людини необхiдно починати саме з свiдомостi кожного, хто хоча б раз в життi замислювався над сенсом життя. Цi душi почувають велику стурбованнiсть долею свiту i розумiють, що коться щось таке, що в голову не влiзає. Вони намагаються зiбрати сво сили в кулак для вирiшення проблеми, заглядають в майбутнє, яке поступово зникає в темрявi.
   Переважна кiлькiсть людей, якi за задумом Творця мають досягти повноцiнно розвиненого фiзичного та духовного стану, навiть не задумуються про сутнiсть свого щастя i мiсця в життi суспiльства. Людина поступово перетворюється в запрограмованого бiоробота, зомбi, мета яких - виконання розпоряджень сильних (багатих) цього свiту. Бiльшiсть людства займається одним i тим же - забезпеченням свого матерiального iснування. Це природно. Займається всiм, що може принести йому жу чи iншi матерiальнi блага. Однi чекають на гуманiтарну допомогу, iншi працюють, щоб забезпечити сiм"ю. Є й такi, що думають i про свох потомкiв в третьому поколiннi. Дехто вже придбав шматок iншо планети, бо свiдомо розумiє свою причетнiсть до знищення життя на цiй планетi.
  Твердження, що всi люди хочуть сти, однозначне. Так само однозначно можна стверджувати про те, що кожна людина забезпечує себе настiльки, наскiльки може. Iнше питання, яким чином забезпечує себе той чи iнший iндивiдум. I це питання має безлiч вiдповiдей. Тут людство випередило iнших живих iстот на сотнi мiльйонiв рокiв. Але загальний пiдхiд в забезпеченнi однаковий: чесний, завдяки власнiй працi (чи батькiв) i обманний, оснований на пiдступно-брехливих i нахабних методах. I якщо в першому випадку це невеликi грошi, то шахрайським шляхом можна отримати дуже великi грошi. Мова йде , навiть, про мiльярди доларiв. Тому багато шахрав кажуть: цiлi оправдовують засоби, а переможцiв ( читай багатих i сильних цього свiту) не судять.
  В цiй книзi я не маю намiру розказувати про бiзнес-плани чи досвiд багатих людей, якi можливо можуть допомогти досягти високого рiвня матерiального забезпечення. Додаткова вартiсть створюється тiльки шляхом використання наймано працi. Бо вартiсть додана до товару особистою працею є  оплатою. I твердження, що любий перший мiльйон є кримiнальним, хай оспорюють тi, в кого вiн є. Бо володарi таких статкiв краще знають iсторiю свого бiзнесу. Також не буду зупинятись на кишенькових шахраях чи "наперстниках". Людство рухається вперед з високими технологiями i новими знаннями. Монополiя на цi два iнструменти породжує бажання використати х для своє вигоди, поки iншi не дiзнались чи не додумались. Першопрохiдцi в любому бiзнесi часто отримують до 100 % рентабельностi . Тому бажання швидко збагатитись переважно переростає в жадобу наживи, пелена яко затуманює розум i часто робить людину злодiєм.
  Цю книгу я спрямовую до читачiв, яким набридло бути обманутими шахраями рiзних мастей. Якi хочуть ефективно витрачати сво чесно заробленi кошти, а не сплачувати ненаданi послуги, фiнансувати нетрудовi доходи службовцiв, рiелторiв, банкiрiв, медикiв i т.п. Я не претендую на новизну чи повноту всiх шахрайських методiв, описаних в книзi. Життєвi ситуацi, в яких опинились мо геро, не вигаданi. Джерела отримання iнформацi§ рiзноманiтнi: вiд розповiдей знайомих до оприлюднених в медiа повiдомлень. Читач має нагоду ознайомитись з шахрайствами в сферi туризму, нерухомостi, електронних платежiв, мобiльного зв"язку, на транспортi тощо. Я хочу викласти свою точку зору щодо вакцинацi, використання бюджетних коштiв. При цьому, я залишаю за собою право не вiдкривати справжнiх iмен шахрав вищого ґатунку. Але спостережливий читач отримає змогу зробити вiдповiднi висновки щодо свого ставлення до багатьох ранiше невизначених питань.
  Час, iмена, прiзвища, подi не головне в книзi, я намагатимусь донести до читача тенденцiю удосконалення обману i злодiйства проти людини i людства. Окрiм того, я закликаю читачiв не повторювати шахрайськi схеми, якi можуть не тiльки збагатити, але й привести до лави засуджених. Книга роздiлена по тематикам. Подача iнформацi рiзноманiтна: розповiдi вiд першо особи, публiкацi, витяги з нормативних документiв i коментарi до них тощо.
  
  
  
  Вступ
  
  Звернувшись до рiзного роду електронних енциклопедiй, я виявив, що трактування таких слiв, як обман, шахрайство, злодiй, викладено коротко i якось обрiзано. Наприклад, як небо. Ну що можна сказати про небо: високе, зоряне, блакитне. Але це тiльки стан , в якому може бути небо. А суть неба в чому? Це частина двигуна чи наукова дисциплiна? Коли мати каже дитинi, що обманювати - це погано, то дитина сутi обману може i не зрозумiти. "Ромчику! Вкрасти, то не завжди обманювати. Обман - це жарт, втiха, прикол, це не так страшно, як вкрасти. Але обман - це теж погано", - пояснює молода мама дворiчному сину. I що тому сину думати? Часто замiна понять приводить до рiзного трактування того чи iншого факту чи подi. Наприклад, вкрасти гаманець у дiдуся з кишенi в трамва - це дуже погано i кримiнально, а ось "справедливо" недоплатити податок чи "помилитись" на вагах (обманути) - це погано, але за це рiдко саджають в мiсця позбавлення волi. Так би мовити обман - м"яке, майже нульове, неоформлене злодiйство, а значить i не зовсiм злодiйство. Якщо обман не закiнчується явною крадiжкою чогось матерiального, то iнодi не можливо доказати, що обман (певнi слова чи дi) є частиною сплановано крадiжки. Тому намiри скоти щось кримiнальне - не завжди можна довести, бо iснують прогалини в законодавствi. Наприклад, розлучений тато забрав з дитсадка дочку, щоб провести з нею вечiр, не повiдомивши про це колишню дружину. Так є багато нюансiв: мав право забирати? Знала вихователька про розлучення? Якi намiри у тата: провести вечiр чи вихати в невизначеному напрямку?
  Тому перед тим, як розповiсти про види шахрайських оборудок, даю можливiсть читачу, ознайомитись з мом трактуванням обману i шахрайства. Термiн "обман" можна розглядати, як повiдомлення однiє особи (групи осiб) неправдиво чи помилково iнформацi iншим особам, яка вводить х в стан невизначенностi, iлюзi, хибно оцiнки навколишнього середовища чи обдуренностi з метою отримання матерiально вигоди недобросовiсним iнформатором. Обман може бути як результатом (фактом), так i причиною умисно помилки (намiром).
  Якщо спробувати провести квалiфiкацiю обманiв, то х можна розглядати з двох точок зору: з якою метою вчинено навмисний обман i який чином скоєно злочин. Метою обману, як правило, є скоєння злочину: заволодiння чужою власнiстю, грошима без згоди х власника або спричинення матерiального збитку. В першому випадку, шахра дiють пiдступно i таємно або нахабно, вiдкрито. Такi дi, в основному, направленi на особисте збагачення злодiв. Шахра, що мають намiр нанести своми дiями фактичний матерiальний або моральний, який призведе до матерiального, збитки, мають за мету "вiддячити" своєму "добродiйнику" чи очистити собi вiдповiдний бiзнес-ринок вiд конкуренцi.
  Проте слiд зазначити, що iснує ще одна мета обману, не кримiнальна - це захист вiд переважаючо сили. Такий обман не приводить до втрати власностi чи збиткiв. Це саме та ситуацiя, коли дитину потрiбно навчити надавати неправдиву iнформацiю з метою збереження своє гiдностi чи власностi. Таке виховання часто дає можливiсть для самозбереження у вiдносинах з старшими, грабiжниками чи iншими злочинцями. Наприклад, пiдлiтки повиннi знати, що говорити дорослим пiд час зустрiчi в темному кутку вулицi. Чи як уникнути домагань рiзного роду збоченцiв? Незнання способiв обману в деяких випадках може привести до трагiчних наслiдкiв. Тому необхiдно роздiляти обман за принципом: для чого вiн потрiбен - для злочинiв чи захисту.
  Якщо перед цим ми визначились: чому люди обманюють, то тепер перейдемо власне до шахрайства. На мою думку, шахрайство - це запланована програма дiй, яка призводить до злочину. Шахрайство - теоретично пiдготовлений та практично реалiзований обман. Це не тiльки обман, а ще й результат дi обману на свiдомiсть людини. Розглядаючи обман в площинi його результативностi, то способiв вчинення шахрайств можна нарахувати "цiлий вiз i маленьку телiжку". Мрi про збагачення - це як конi, якi скачуть по широкому зеленому степу i поступово зникають на блакитному горизонтi, перетворюючись в яскраво зеленоблакитнi хмаринки-банкноти. Спробуємо розкласти обмани по рiзним поличкам ще й за способами i формами х здiйснення. Серед найпоширенiших способiв заволодiти чужим майном слiд вiдзначити власне шахрайство ("лохотрон") i махiнацi. Цi два способи базуються на принципах пiдробки товарiв чи документiв, маскування браку чи погано якостi, безкарнiй брехнi продавця чи виробника.
  Окремим, найвитонченiшим i нахабним способом обману є i залишається корупцiя. Це, коли багато хто знає i вiдчуває брехню вiдповiдального посадовця (переважно в бюджетнiй сферi), але покарати його має право лише "обраний " з дозволу системи управлiння краною. Деколи мекання старо кози зрозумiлiшi, чим брехня посадовця про будiвництво садиби на Гоа чи лiкування в Карлових Варах.
  Ще одним витонченим i професiйним видом обману є шулерство в гральних картах. Тут, я б сказав, очi бачили, що купували. Обманута особа перед тим, як сiдати грати в карти, безумовно, здогадується про можливi негативнi наслiдки гри з картярами на грошi. Але сiдає i грає. Якщо людина не бачить, що нею манiпулюють, значить вона попала в руки до професiонала. Ситуацiя з обманом в гральних картах нагадує таку картину: на воротах написано про наявнiсть злого пса у дворi, а незнайомець все-рiвно шугає через огорожу. Результат аналогiчний. Втрачена власнiсть i гiднiсть через своє бажання збагатитись.
  Але й тут є свiтла сторона питання. Рiзноманiтнi цирковi фокуси, безумовно, побудованi на обманi зору, спритностi рук, спецiальних конструкцiях i зручнiй з потаємними кишенями одежi. Фокуси приносять людям задоволення, покращують настрiй, заряджають бадьорiстю на майбутнє. Виступи фокусникiв завжди енергiйнi, стрiмкi i не зрозумiлi. Все здається таким свiтлим, необразливим i чесним, що дi циркачiв-фокусникiв не можна назвати обманом аудиторi. Безумовно, фокуси не можна прирiвнювати до таких обманiв, як списання коштiв з чужо пластиково картки чи пiдробка кредитних документiв. Але це є обман, тому що у вiдносинах двох сторiн один заробляє кошти, а iнший х втрачає. Якщо розглянути фокуси вiдомого Коперфiльда у призмi шулерства з картами, то стає очевидним, що методи психiчного впливу i зорового обману та результати х дi однаковi в обох випадках. Коли погоджуєшся з чужою брехнею - обманюєш самого себе. Фокуси дуже осторонь стоять вiд iнших видiв обману, найбiльша х вiдмiннiсть - обманутий отримує задоволення власне вiд процесу обману. Тому такий обман, якби це не звучало брутально, має благородну мету - оздоровлення людини через смiх i гарний настрiй.
  Якщо тоненький внутрiшнiй голосок каже вам, що то чи iнше виглядає чи звучить пiдозрiло, то швидше всього вiн говорить правду. Прислухайтесь до нього. Ваш органiзм знає, ваше серце чує.
  На свiтi iснують злодi, шахра, донжуани, якi не задумуючись зроблять все, щоб отримати вiд вас те, що захочуть. Вони можуть бути гарно одягненi, виглядати яскраво, володiти гарними манерами, але завжди є признаки , якi видають х з головою. Але деякi люди - дуже витонченi брехуни. Слiдкуйте за тим, що i як говорять люди, як при цьому виглядають, яка мiмiка i жести. Необхiдно перестати бачити i чути тiльки те, що ви хотiли б почути i побачити, а навчитись слухати, бачити i розумiти те, що вам кажуть насправдi. От чому важливо повнiстю сприймати навколишнiй свiт, людей i завжди прислуховуватись до мови, голосу, жестикуляцi i виразу обличчя спiврозмовника.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"