Мирский Христо : другие произведения.

28.2. Последно Люпило (късни стихове) - Втора Част - Съкратено!

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
         Това е поетична сбирка от най-различни хумористични стихове все в моя стил, който аз проявих още в "Пъстра Каламбуриада" доста отдавна. Те са в раздели: философски, секси, детски, нонсенси, кудоши, разпявки, други, Моето отечество, и са все с хубави детски рими, и станаха твърде много за 1 книга та затова ги публикувам в 4 части. Тук са късите философски неща + сексито + детските стихове. Този път ги събирах 5 години, като мислех те да са ми последните, и действително след тях смятам да пускам само по някой Poetical Mix на 4 езика, и по за 1-2 години, освен ако случайно не напиша набързо нещо по-дълго.
         Keywords: леки стихове, философски, секси, детски, нонсенси, кудоши, разпявки, други, моето отечество, на български,

 


ПОСЛЕДНО ЛЮПИЛО
(късни стихове)

Втора Част -- Съкратено!

(мирскети, мирскетини, и каквото е изкласило
в градината на Христо Мирски на стари години,
от 2015-та, та чак докато 2020-та мине и замине)


Христо МИРСКИ, 2015 - 2020






     [ Резюме: Това е поетична сбирка от най-различни хумористични стихове все в моя стил, който аз проявих още в "Пъстра Каламбуриада" доста отдавна. Те са в раздели: философски, секси, детски, нонсенси, кудоши, разпявки, други, Моето отечество, и са все с хубави детски рими, и станаха твърде много за 1 книга та затова ги публикувам в 4 части. Този път ги събирах 5 години, като мислех те да са ми последните, и действително след тях смятам да пускам само по някой Poetical Mix на 4 езика, и по за 1-2 години, освен ако случайно не напиша набързо нещо по-дълго. ]


     [ Идея за илюстрация на корицата: Ами, съдейки по заглавието, тук трябва да бъде показано някакво люпило с яйца, само че, тъй като аз съм той, те трябва да са люпени от петел. По-конкретно аз предлагам следното: един полог (сламено гнездо) с яйца, само че те са боядисани като великденски с пъстри цветове (най-добре на петна с различни цветове, примерно зелено и жълто, червено и оранжево, и т.н.), и отгоре стои гордо един петел, с пъстра опашка, гребен, и прочее, и кукурига. Това като картинка в рамка с размери 450 х 450 пиксела, под автора и заглавието. ]





СЪДЪРЖАНИЕ


     Предговор
     Философски дълги
     Философски кратки
     Леко секси
     За деца
     Нонсенси и каламбури
     Разни кудоши
     Разпявки под душа
     Други
     Моето отечество (поетичен цикъл)
     Следговор

     Забележка:Тъй като книгата е доста голяма то тя се публикува в 4 части, както следва: в І-та част е от самото начало до края на дългите философски стихове (този раздел е най-дългия), във ІІ-та са късите философски неща + сексито + детските, в ІІІ-та са нонсенсите + кудошите (като по-дребни нонсенси), и в ІV-та са от разпявките и чак до края.





На своята младост посвещавам  





     Продължава от предишната част ...





ФИЛОСОФСКИ КРАТКИ







          МАЙ ЧЕ ВЕЧЕ

     С_ветът е пълен с педераси, хора,
     Т_ова на нищо не прилича, брей!
     И_зобщо, редно'й те да са в затвора,
     Г_рях г. до г. е с тях да се живей:
     А_партейд, тесен ни е с тях простора!

     03. 2019

     П.П. Е, това е доста пресилено, а и у нас, доколкото знам, поне известни хора не са пращани в затвора за хомосексуализъм, но в други страни на запад, които ние броим за хубави, това често се е случвало, спомнете си поне за Оскар Уайлд. Дали това е било в резултат на пресилена набожност (най-вероятно), или има и още някой скрит момент (като за Уайлд аз допускам да има и някакво обиграване на фамилията му, която значи "дивак"), но фактите са си факти, така че ние, предвид на своята самобитност като народ (до такава степен, че изглеждаме като варвари през очите на други народи), сме доста толерантни към разни изключения (без да ги приемаме, разбира се). Да, но по-рано не е имало паради на гейове, с единствената цел да докажат, че те са по-добри от останалите нормални хора, което вече прелива чашата, а пък още повече дегизирането на мъже като жени, или обратното, което, освен че е смешно, и не е, ами, педагогично! Така че не знам, всяко нещо с мярка, и да не се изсилваме, както с бракове между такива хора; т.е. те нека да си живеят заедно -- секса си е секс, той не е за пред хора, той е горе-долу като това, което вършим ... в тоалетната, -- но да наричат това чак семейство е нахалство.
     И по отношение на апартейда, ами вижте, то това не е като дискриминацията, не, това се прави за да не се стига до дискриминация, и то е нещо естествено и разпространено, стига да не се отива до луди изключения! Имам пред вид, че сумата хора-изключения в един или друг смисъл (най-често национален, но може да е и имуществен, интелектуален, и друг) просто се отделят от другите, в райони, градчета, и други подобни. И в този смисъл има и кръчми за хомосексуалисти, които обикновено се знаят от тези дето ходят по кръчмите; искам да кажа: защо китайците, примерно, да се заселват, ако не в цели градчета то поне в отделни блокове, а хомосексуалистите да не го правят? Но само не и да парадират че са по-добри от нас, от хетеросексуалните (защото аз си падам по "хетери", `ако и да съм вече към 70-те).
     Изобщо, вижте, аз не твърдя -- за разлика от болшинството хора -- че те са по лоши от нас, понеже аз съм убеден, че има области, или поне има основания да се предполага че е така, а и практиката го показва, където те са по-способни от обикновените хора -- вземете различните изкуства. Това е така (според мен) тъй като при тях не съществува даже и прикрит нюанс на очакване на зачатие, което е целта на сношението, ако можем да попитаме Дядо Господ, те го правят само от чувства (е и хормони, де, да не утрираме прекалено). Но това не променя общото правило защото става дума за изключения -- както, примерно, интелекта, аз, като потомствен интелигент съм убеден в това, който не е свойствен за всички хора, когато той избива навън хората някак си се отдръпват от такъв човек, за мен това е изпитано и ясно и обяснимо. Но аз не твърдя, че всички трябва да са толкова умни като мен, о не, в никакъв случай, на всеки каквото му е дадено от Бога и каквото му харесва, така че не виждам основания защо хомосексуалистите трябва да се считат за, едва ли не, свръххора, веселчаци, не, те са болни, в крайна сметка.
     Ами това е, колкото повече някой претендира, че е по-добър от другите, толкова повече другите ще се опитват да му доказват че той греши, и ако се наложи може да се стигне и до взаимно избиване! Такива примери историята ни поднася предостатъчно. Понеже какво си мислите, че е породило нацистите и преследването на евреите, а? Е, аз ще Ви кажа моето мнение. То е, че нацистите просто са обърнали "тоягата" на обратно, те са решили, че щом евреите тръбят на всякъде, че те са избрана от Бога раса, то тогава и немците са такава избрана раса, това е, нито повече, нито по-малко.
     А и по въпроса за избраните раси, аз лично мисля, и съм развивал някъде тази идея, че българите, като ген, като народност, може да са диваци и варвари, но са наистина самобитни, не по-малко надарени от евреите (които, мисля че никой официално не оспорва това, са доста надарени, гените са си гени, и това се доказва статистически), но ние не тръбим наляво и надясно, че сме такива невероятни изключения, че сме върха, и поради това нас други народи не са ни чак преследвали; вземат ни за божии изчадия, донякъде, но ни търпят (ако не броим Между-съюзническата война, ама аз не съм историк, тези моменти не са ми много ясни).
     Та, ако се върнем на педерасите: да си педераствуват един друг колкото им е кеф, щом им е кеф, също и лезбийките да си лезбийствуват, тяхна работа, но да си стоят изолирани, и да не се мъчат да ни убеждават, че са по-добри, дори и да са такива в някои отношения (както казах), защото всяка група от индивиди има свещеното право да се защитава, и ако се почувствува уязвена от друга някоя група то размириците започват, и е твърде възможно да не се ограничим само с апартейд, може да се стигне и до дискриминация. Изобщо, уважавайте различията, без нито да ги форсирате, нито да ги премахвате! Амен.





          ЕДНА ЛАТИНСКА ФРАЗА

     Казва се в латинска фраза: juvenes dum sumus,
     поради причина проста -- всички ще сме хумус!
     Пък ако греша във нещо, да ме хване чумус.

     05. 2016





          МНОГО "ЕКСТРА" НЕ Е ЕКСТРА

     Може с чиста съвест да се апелира,
     твърде много да не се екстраполира,
        щото туй -- две мненья просто няма --
        води често до самоизмама,
     или се народа тъй манипулира.

     06. 2017





          В НАШЕ СЕЛО

     Как живеем ний във наше село?
     'Ми комай досущ като в Париж.
     Лъжем се почти така умело,
     правим с ближния алъш-вериш.
     Новото за нас до туй се-й свело
     четвърт век да стягаме каиш.
     'Ма без пипе грешно-й всяко дело.

     07. 2017





     И т.н. ...






ЛЕКО СЕКСИ






          В БУЖУМБУРА
          (стих-мирскет)

     Чух наскоро, че във Бужумбура
     нямали мъжете хич култура,
     и де срещнели те младо маце
     рипали да го опипват с рàце.

     А пък тя, жената, е цветенце,
     и дори да'й плоска като табла,
     ил' с гърди що пълнят цели менци,
     сал с два пръста да се бара тряб'а.

     Най-добре, обаче, с оня "пръст",
     що мъжете крият в панталона,
     но когато погне ги нагона
     се възправя и снове чевръст.

     Щото, както знайте вие, мои братя,
     то човешкото най-често при жената
     крие се основно там, между краката.

     02. 2016





          В КОЛОРАДО
          (мирскет)

     Ходи ми се много в Колорадо,
     ала само 'ко е с булче младо,
     но е хубаво да е и лепа,
     да не ми се разбунтува "чепа".

     Е, то аз не съм веч' кат' преди,
     два-три пъти дневно ми'й тавана,
     възрастта по малко ми вреди,
     ала мъж бях, а и си останах.

     Пък и кой знай, в чужда обстановка
     може даже тъй, от любопитство
     да се възвиси тоз' мой извит ствол,
     може туй да'й хитричка уловка.

     Щото вярно, седем'сет е нещо,
     ала не и за човече вещо,
     дет' йощ мацки обладава -- где, що.

     11. 2017





          И МОЙТА БАБА
          (мирскет)

     Мойта баба също б`ила изумена
     в младите години колко'й дълъг члена,
     но за нула време му се нагодила,
     щот' той на жените, ами, дава сила.

     Тъй че даже метър някой да извади,
     и ей тъй, връхчето, стига и остава,
     ще го начоколят мигом булки млади,
     та да се попържат те на таз' жарава.

     "Слава Боже мили" -- мойта баба казва,
     "че за нас си мислил Ти със туй прозренье,
     дето на жените носи наслажденье,
     и за похотта ни Ти не ни наказваш."

     И изобщо секса идва ни на сгода,
     Божье е творенье, радва той народа,
     даже аз си мисля: секса е своб`ода.

     11. 2017





          АРГУМЕНТ ПРОТИВ ЕМАНЦИПАЦИЯТА
          (почти мирскет)

     Всяка мацка бива изумена
     колчем види как пораства члена,
     но не се е кефил никой мъж
     на голяма ___чка [бри-?] ни веднъж.

     Докато със циците е инак,
     мацка 'ко си, носи туй поминък,
     'ма ако си пич си е резил,
     то такъв и сам не си е мил.

     Или пък акъла, да речем,
     той мъжа краси го, кат' перчем,
     ама за какво и'й на жената,
     'гато готви или прай салата?

     Тъй че аз не съм еманципат,
     а и възгещисвам всеки брат,
     ако иска да живей рахат.

     02. 2018





          РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА ТЕМПЕРАТУРАТА
          (мирскет)

     Абе, пичове, не знам как е при вас --
     пък и мисълта ми хрумна в този час --,
     но кога на мацка мисля да го туря
     гледам да е при добра температура.

     Щот' кат' ти треперят топките от студ
     то туй е кажи-речи кат' онанизма.
     От 'къв зор да хвърлям толкоз много труд?
     Кефа'й утопичен, кат' при комунизма.

     Докат', тъй, аз кат' се разпищоля,
     и кат' почна пиф-паф, бим-бам-бум,
     влизайки навътре кат' куршум --
     'ми то'й тъй, когат' съм ял пържола.

     Та на топло просто съм юнак,
     щото хем ми е червен кат' мак,
     хем го правя пак и още пак.

     02. 2017





     И т.н. ...






ЗА ДЕЦА






          ВЪШЧИЦА МЪНИЧКА
          (по мелодията на "Зайченцето бяло")

     Въшчица мъни-ичка
     цял ден знай да ти-ичка,
     със едно въшленце, \
     своето братленце.    / (2)

     Двечките живу-уркат
     не кат' нас в къщу-урка,
     а в коси немити,  \
     на къдели свити.  / (2)

     Хич не са добри-ички,
     уж са без ръчи-ички,
     но със шест крачета, \
     и със хоботчèта.       / (2)

     Хранят се със ка-апки,
     в тях глави кат' в ша-апки
     пъхат и тъй смучат    \
     где кръвчица случат. / (2)

     Като се напа-апкат
     уморено ла-апки
     свиват и там ... чишкат, \
     искат ил' не искат.       / (2)

     Тъй че Вие занапред
     ставате на тоалет,
     за гадинки разни, \
     хлъзгави и мазни. / (2)

     Затова, дечи-ица,
     честичко глави-ица
     мийте с шампоанче  \
     и под водно кранче. / (2)

     06. 2016





          ЗАЙЧЕНЦЕТО БЕЛИЧКО
          (по познатата песен)

     Зайченцето беличко
     станало дебеличко,
     щото се ояло
     с зеле на стъргало,

     с магданоз и целинка,
     въззелено-белинка,
     че и морковчèта,
     дълги кат' райета.

     Също с корнишончета,
     криви кат' шушончета,
     с краставички свежи --
     без да си ги режи;

     с чушки и доматчета,
     двечки като братчета,
     може със солчица,
     или с захарчица.

     После с патладжанчета,
     лъскави кат' канчета,
     и с картофки пресни,
     хрупкави, чудесни;

     и със разни репички,
     някои кат' шепички,
     други изкласили
     де що имат сили;

     чукундури в този кюп --
     всякакви, добър хруп-хруп,
     някой кат' кръвчица,
     други кат' водица.

     Чат-пат някой алабаш,
     да е Зайко със кураж,
     джинджифил, гулия,
     стръкче меродия;

     лападец и киселец,
     сладки са като медец,
     млечка и глухарче --
     хапва си кат' царче.

     Тиквичка или тиквè,
     грах, зелен боб, стръкче-две
     чесън или лучец --
     где каквото случи.

     С зеленчуците, комай,
     свършихме, но нè е край
     туй щот' плодовете
     също са приети

     от тоз заяк затлъстял,
     дето много сей оял,
     и май иде време
     да го ... изядеме.

     Инак мож' да ни е мил,
     но след кат' сей угоил,
     значи с мама, с татко,
     ще го хапнем сладко.

     Тъй че слушайте, деца,
     нека вий за обица
     случаят с туй зайче,
     щото -- леле, майче --

     като дойде людоед
     първо търси той навред
     'мичета, момчета,
     с тлъстички д__ета [-юшем-?].

     Щом намери, в този час
     ги излапва, знам го аз,
     щот' е вкусна хапка,
     кой без мярка папка.

     06. 2016

     П.П. Тъй като песничката е същата, то, разбира се, че и тук вторите два реда се повтарят, но тъй като това е ясно, не съм го означил изрично.





          НА МОЯТА КАКА
          (мирскет)

     Моята сестра голяма, мойта кака
     също като мене е продукт на брака,
     ала аз с такава сила я обичам,
     че прехласвам се от нея, хълцам, сричам.

     Някои твърдят, че то сестри големи
     са гаднярки към по-малките сестрици,
     аз, обаче, нямам хич таквиз проблеми,
     и бих яла от ръката ù и трици.

     Може да-й така, щот' аз съм грозотия,
     или пък защото тя-й великодушна,
     но не лягам нивга без да си я гушна,
     а пък и не знам от нея магария.

     Тъй че с всеки поглед къмто мойта кака
     предусещам аз какъв живот ме чака,
     щото мойта кака ... мамата си трака.

     09. 2017

     П.П. Значи, тази тема не е съвсем за деца, обаче тя е достатъчно смешна, и след като няма неприкрит секс, то аз не виждам защо да не я разясня, понеже дори и етимолозите спорят по въпроса, а пък за мен той е очевиден, тъй като нашата дума "кака" е направо уникална. Тя е, всъщност, един идиом, което ще рече, че в нея е важна идеята, а не прякото значение, но не толкова идиом, колкото дума, която в други езици не може да се преведе с една дума, а с две (хайде да не са повече), като, например: слоновата кост, която е ivory на английски, но тя е латинска (и според мен идеята е, че това е нещо извито), или думата "фирн" като някакъв специален вид сняг, или английското cant, което значи престорена набожност (където, почти очевидно, се има предвид, че това са хора, които само "дрънчат" или кънтят наоколо, вдигат врява с поведението си), или, като идиом, нашето "зелен хайвер", и други.
     Та тук идеята -- просто няма как да бъде иначе -- е че това е гаднярка, ама с буквата "л", защото "кака", или дори умалителното "какашка", на руски значи точно това, което на латински е caco, или още фекалий. Тук е "кукуването" на цукалото, и како- /кака- фонията, какаото /cocoa, и куката като нещо извито, и костилката, и много други; а навярно и руската "бяка", което е същото което се казва на малките деца когато не трябва да пипат нещо, т.е. както и на български, но без първата буква. А мога да добавя и това, че италианците наричат буквата "h" acca (четено 'акка') и те не я обичат, те я изпускат винаги в началото на думата, и имат идиом, че нещо не струва и една acca. А и май някъде около Памир се използувала думата "кака" за стара жена. Така че "на съда всичко е ясно", остава само да го обясня психологично.
     Ама то това не е сложно, известно е, че жените не толкова обичат, колкото мразят, гледат да направят нещо мръсно на другите, и освен това са достатъчно практични за да знаят, или по-скоро да чувстват, че най-важното предимство на жената е нейната младост, така че е естествено по-старата сестра да не харесва подсъзнателно по-младата си сестра, докато по-младата, а и при мъжете е така, е нормално да уважават по-старите. Та това е целия номер, обаче за мен това е израз на житейска философия, каквато други народи не проявяват, и думата ни е уникална, подобно нещо няма в другите езици (поне за едно 4-5 броя мога да ви гарантирам, а останалите си приличат). И тогава, какъв е най-лесния начин да не се притесняваме от нещо, което не ни предствя в добра светлина -- ами, разбира се, да го осмеем, де извъртим нещата на смях.
     А че и да се гордеем дори с това, защото ние в редица отношения сме си уникален народ; е, дивичък малко, но тих и миролюбив, и не пречим на другите, а то днес (че и по-рано) това е най-важното. Ами така е, вземете народните ни песни, танците, а езика ни, та той е просто върхът, най-добрият според мен от практически всички световни езици, и като максимално проста фонетика, но в същото време без изпускане на важни съгласни, и като максимално лесна граматика, и като звучене, по-добър в редица отношения от италианския, а пък азбуката ни е направо перфектна и никои други славяни не я използуват така добре и пълно като нас, и на нея може да се пишат сумата други езици. Но хайде, да не се отвличам повече с други неща.
     Така че, аз си рекох, защо покрай нещо смешно, че, примерно, мойта кака мамата си трака (дори и когато е седнала да ... [е, пляска с ръце, предполагам]) децата да не научат нещо с което могат и си струва да се гордеят. А пък ако тези обяснения не ви харесват, то тогава не използувайте думата "кака", нали?





     И т.н. ...






     Продължава в следващата част ...






К Р А Й НА ТАЗИ ЧАСТ


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"