Моряков Леонид Владимирович : другие произведения.

Кто Следующий?

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


КТО СЛЕДУЮЩИЙ?

  
   Из воспоминаний Мiхася Кавыля (описываемые события происходили в конце апреля 1933 года):
   "...iз камеры дыхнула такiм смуродам, што ледзь утрымаўся на нагах. Як п'яны апусьцiўся тут жа каля дзьвярэй на нары, памiж нечых худых, як у рахiтыка, ног. Паглядзеў на вялiкую камеру. На нарах, на цэмэнтовай падлозе адзiн каля аднаго ляжалi, хто на баку, хто на сьпiне, нейкiя стварэньнi iз Дантавага "аду".
   ...Неўзабаве пасля гэтай страшнай ночы мяне, каб не ганяць "чорны воран" па Менску, перакiнулi iз вастрогу ў "страшны дом" на Савецкай вулiцы, блiжэй да следчых. У камеры ляжалi голыя на цэмэньце Зьмiтрок Паваротны i Чарняўскi, iмя не памятаю...
   ...Два гэпэвушнiкi палезьлi [пад нары] да Макарэнкаў i сталi цягнуць iх за ногi... Тыя небаракi-сьмяротнiкi паднялi такi крык i лямант, што ўсю камеру кiнула ў дрыжыкi... Не памаглi нi крык, нi хапаньне рукамi за цэмэнт, за нары. Павалаклi... ".
  
   Из воспоминаний Мiколы Хведаровiча, восстановленных Янкам Брылём (описываемые события происходили в начале августа 1938 года):
   "Камера на дзесяць чалавек, а нас там каля сотнi. Мокрыя ад поту, у адных трусах, ляжым проста адзiн на адным.
   А параша саракавядзёрная, ажно брадзiць пачынае ад гарачынi. Ураннi наглядчык адчынiць дзверы, а сам набок, каб духам з ног не збiла!".
  
   Отрывок из дневника К.Чорнага (запись от 3 октября 1944 года):
   "У яжоўскай турме [у камеры-адзiночцы] ўвосень 1938 мяне саджалi на кол, бiлi вялiкiм жалезным ключом па галаве i палiвалi збiтае месца халоднай вадой, паднiмалi i кiдалi на рэйку, бiлi паленам па голым жываце, устаўлялi ў вушы папяровыя трубы i раўлi ў iх на ўсё горла..."
  
   В подвалах ГПУ-НКВД почему-то всегда было безмерно жарко и тошнотворно вонюче, но редко тихо и "скучно". Особенно ночью. То закричит еще не потерявший сознание от боли пытаемый подследственный, то пронесется по тюрьме отчаянный вопль вытягиваемого, вырываемого из камеры, цеплявшегося за нары и жизнь обезумевшего за минуту до смерти бедолаги-приговоренного к расстрелу. То эхо пистолетного выстрела сразу сотням мучеников заставит задать себе один и тот же вопрос: "Кто следующий?"
   В подвалах ГПУ-НКВД почему-то всегда было безмерно жарко и тошнотворно вонюче, но редко -- тихо и "скучно".
   Кто следующий?
  
  
  
  
  
   Белорусский журналист. Арестован органами НКВД 2 апреля 1933 года. Этапирован в один из сталинских концлагерей. Дальнейшая судьба неизвестна.
   Кавыль М. Казённы дом i далёкая дарога // Запiсы. 1992. N 20. С. 65--101.
   Брыль Я. Сцежкi, дарогi, прастор. Мн., 2001. С. 213.
   Чорны Кузьма. Выбраныя творы. Мн., 2000. С. 589.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   2
  
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"