Пальцун Сергей : другие произведения.

Рупрехт, или Настоящее немецкое качество

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 1.00*2  Ваша оценка:

© Сергей Пальцун, 2002

Рупрехт, або Справжня нiмецька якiсть


   Розвалившись у крiслi перед телевiзором, Петюн Гливий вдоволено розглядав власне обличчя на екранi. Екзальтована журналiсточка, захоплено повiдомивши глядачам про доброчинну акцiю фiрми Гливого - пожертву мiському дитячому будинку цiлого рефрижератора апельсинiв, - саме збиралась брати в Петюна iнтерв'ю.
   Оборудка вдалась непогана. Замiсть списати гнилизну, викинути її на звалище i вiдлякувати бомжiв, Петюн вдало скористався гучною передноворiчною кампанiєю 'Свято - в кожен дiм', що проводилась мiськадмiнiстрацiєю, i набув слави благодiйника. Бiльше того, мiський голова привселюдно пообiцяв його фiрмi режим найбiльшого сприяння. А слово голови важило в мiстi багато!
   Телевiзiйний Петюн саме розкрив рота, щоб вимовити завчену фразу: 'Я не женуся за популярнiстю i навiть поставив адмiнiстрацiї дитбудинку умову, що апельсини будуть роздавати дiтям вiд iменi Дiда Мороза...', аж раптом перед екраном прямо з повiтря матерiалiзувалася симпатична бiлявка у чудернацькiй сукнi та з гостроверхим ковпаком на головi. 'Докурився...' - подумав Петюн i замотав головою, як собака пiсля джакузi. Вiд мотання в головi трохи замакiтрилось, але видiння не зникло. Бiльше того, воно приязно посмiхнулось i заговорило нiжним дзвiнким голосочком:
   - Вiд iменi мiжнародної компанiї 'Дiд енд Ко', я, фея Снiжка, хочу поздоровити вас з Новим Роком i, повiдомити, що вас, як найкращого в мiстi популяризатора дiда Мороза, нагороджено ексклюзивним призом - можливiстю провести новорiчну нiч в компанiї справжнiх дiда Мороза та Снiгуроньки й отримати вiд них подарунки...
   "Ну їх до бiса, - подумки закомизився Петюн. - Ще в дитинствi набридли. Нiколи не приносили того, чого я справдi хотiв. От якби Санта Клаус... А мо' взяти грошима?'.
   Фея вгадала мiркування Петюна:
   - На жаль, приз надається тiльки у формi послуги, i, до речi, вiдмовитись вiд неї неможливо, а Санта з 26 грудня у вiдпустцi. Але ми можемо запропонувати вам широкий вибiр iнших iноземних представникiв нашої фiрми, - фея витягла з рукава список.
   Вiдразу вiдкинувши азiйських Соок-Таадака, Колотун Агу та Корбобо з Сегацу-Саном, Гливий перейшов до розгляду "дiдiв" з Європи. Вiн пореготав над Йолупуккi, з пiдозрою вiдкинув Пер Ноеля (коли б не потягнув чого-небудь в офiсi) i запитав Снiжку, що то за баба Наталя затесалась до суто чоловiчого списку? Фея пояснила, що Баббо Натале звуть представника Iталiї. 'Зовсiм розперезались мафiозi клятi', - подумав Петюн, пригадавши, що гнилi апельсини отримав вiд iталiйської фiрми 'Котi Базiльйо', i продовжив проглядати список, аж поки зупинився на нiмцевi Вайнахтсманi:
   - Хай будуть 'вiковi традицiї', та 'справжня нiмецька якiсть'!
   Чарiвно посмiхаючись, фея простягнула Петюновi вiзитку:
   - Ось наш телефон. Чекайте Вайнахтсмана рiвно о дванадцятiй годинi. Але мушу попередити: вiн завжди приходить з кнехтом Рупрехтом.
   - А хоч би й зi штандартенфюрером Штiрлiцем, - легковажно заiржав Петюн, i фея зникла.

* * *

   Вайнахтсман, супроводжуваний кремезним дiдуганом у волохатiй шапцi та селянськiм кожусi, iз суто нiмецькою точнiстю з'явились з дванадцятим ударом годинника. Вайнахтсман почав виголошувати традицiйнi поздоровлення, а дiдуган, поставивши на пiдлогу здоровенний лантух, пронизливо зирив на Гливого. Нарештi, перейшли до дiла:
   - А тепер, Рупрехте, треба вручити нашому хлопчиковi подарунки. Що вiн там заслужив цього року?
   Непривiтний дiдуган запитально поглянув на Вайнахтсмана:
   - Враховувати те, що саме зараз дiти в дитбудинку атакують нашого колегу Дiда Мороза гнилими апельсинами, чи вiднести на баланс наступного року?
   - Звiсно, враховуй, Рупрехте, адже за нашим середньоєвропейським часом Старий рiк ще не закiнчився.
   Рупрехт дiстав кишенькового калькулятора й поклацав клавiшами:
   - Тодi виходить чотири тисячi вiсiмсот тридцять п'ять рiзок, або дев'ятсот шiстдесят сiм шпiцрутенiв.
   - Що ви там белькочете? - занепокоївся Петюн. - Яких ще шпiцрутенiв?
   - По-вашому, київ, - люб'язно пояснив Вайнахтсман i кинув Рупрехтовi. - Починай...
   Рупрехт дiстав з лантуха замашного кия, розстiбнув кожуха i, помахуючи палицею, попрямував до Гливого.
   - Не маєте права! - заволав Петюн. - Ми так не домовлялись!
   - Чому - не маємо? - щиро здивувався Вайнахтсман. - Це старовинна традицiя. Ще з Нiбелунгiв. Хорошi хлопчики отримують цукерки, а поганi - рiзки. Та ви не турбуйтесь, пане Гливий, рiзки та киї в нас одноразовi, стерилiзованi, з екологiчно чистої деревини. Справжня нiмецька якiсть...
   Тим часом Рупрехт пiдiйшов до зацiпенiлого на канапi Гливого, залiзною рукою перевернув його обличчям донизу i почав стягати з Петюна штани...
   - Стiйте! - заволав Петюн. - Ви ж самi казали, що за середньоєвропейським часом Новий Рiк, ще не наступив. Тож я маю час виправитись. Скажiть лишень, що робити...
   Рупрехт iз жалем вiдклав палицю i знов заклацав клавiшами калькулятора:
   - Можна вiдправити до дитбудинку рефрижератор якiсних апельсинiв, двi тони бананiв, та двiстi сiм кiлограмiв кiвi... Але ж зараз - новорiчна нiч...
   - Нiчого, я прямо тепер подзвоню на склад. Хай попрацюють задля дiтей. - Петюн схопив зi столика мобiльник i швидко, поки нiмаки не передумали, набрав номер...
   - Фея Снiжка слухає, - мелодiйно озвалися в слухавцi.
   - Це - Гливий! Я вiдмовляюсь вiд вашого призу! Негайно!!!
   - Приз тимчасово вiдкликається, - пролунало у слухавцi, i тiєї ж митi Вайнахтсман з Рупрехтом розчинились у повiтрi...

* * *

   Петюн розплющив очi. Вiн лежав на канапi повнiстю вдягнений, але чомусь зi спущеними штаньми. 'Ну й приверзлося!' - позiхнув Петюн, пiднявся i, похитуючись, почовгав до ванни. По дорозi перечепився i мало не впав. Глянувши пiд ноги, вiн побачив на килимi натуральну, екологiчно чисту, стерилiзовану, одноразову рiзку...
   Кинувшись назад до канапи, Петюн схопив мобiльник i тремтячими пальцями почав набирати номер складу...
   

Листопад 2002 г.



© перевод Сергей Пальцун, 2004

Рупрехт, или Настоящее немецкое качество

     Петюн Гливый, развалившись в кресле перед телевизором, с удовлетворением рассматривал своё лицо на экране. Экзальтированная журналисточка, восторженно сообщив зрителям о благотворительной акции его фирмы, как раз начинала брать у Петюна интервью.
     Дельце выгорело неплохое. Вместо того чтобы на страх бомжам выбросить на свалку рефрижератор гнилых апельсинов, Петюн пожертвовал их городскому детскому дому. Горадминистрация как раз проводила шумную предновогоднюю кампанию "Праздник - в каждый дом", и Гливый приобрёл репутацию благотворителя. Более того, мер города публично пообещал его фирме режим наибольшего благоприятствования. А слово мера значило в городе много!
     Телевизионный Петюн открыл рот, чтобы произнести заученную фразу: "Я не гонюсь за популярностью, и даже поставил администрации детдома условие, что апельсины будут раздавать детям от имени Деда Мороза...", - как тут перед телевизором прямо из воздуха материализовалась симпатичная блондинка в старинном платье и с островерхим колпаком на голове. "Докурился..." - подумал Петюн и замотал головой, как пёс после джакузи. Голова слегка закружилась, но видение не исчезло. Более того, оно мило улыбнулось и сказало нежным звонким голосом:
     - От имени международной компании "Дед энд Ко", я, фея Снежка, хочу поздравить вас с Новым Годом и, сообщить, что вы, как лучший в городе популяризатор деда Мороза, награждены эксклюзивным призом - возможностью провести новогоднюю ночь в компании настоящих деда Мороза и Снегурочки и получить от них подарки...
     "Да ну их к чёрту! - мысленно возроптал Петюн. - В детстве надоели... Никогда не приносили того, чего я действительно хотел. Вот если бы Санта Клаус... Или взять деньгами?".
     Фея словно прочла Петюновы мысли:
     - К сожалению, приз предоставляется только в форме услуги, и, кстати, отказаться от нее невозможно. А Санта с 26 декабря в отпуске. Но мы можем предложить вам широкий выбор других иностранных представителей нашей фирмы, - фея вытащила из рукава список.
     Сразу отбросив азиатских Соок-Таадака, Колотун Агу и Корбобо с Сегацу-саном, Гливый перешел к рассмотрению "дедов" из Европы. Он похихикал над Йолупукки, с подозрением отбросил Пэр Ноеля (как бы не спёр чего-нибудь) и спросил Снежку, что это за баба Наталья затесалась в сугубо мужской список? Фея объяснила, что Баббо Натале зовут представителя Италии. "Совсем распоясались мафиози проклятые", - подумал Петюн, вспомнив, что гнилые апельсины получил от итальянской фирмы "Коти Базильо". Продолжив просматривать список, он, наконец, остановился на немце Вайнахтсмане:
     - Пусть будут "вековые традиции" и "настоящее немецкое качество"!
     Очаровательно улыбаясь, фея протянула Петюну визитку:
     - Вот наш телефон. Ожидайте Вайнахтсмана ровно в двенадцать часов. Но должна предупредить: он всегда приходит с кнехтом Рупрехтом.
     - Да хоть со штандартенфюрером Штирлицем! - легкомысленно заржал Петюн, и фея исчезла.

* * *

     Вайнахтсман, сопровождаемый крепким дедуганом в мохнатой шапке и крестьянском тулупе, с сугубо немецкой точностью появился с двенадцатым ударом часов. Вайнахтсман начал произносить традиционные поздравления, а дедуган, поставив на пол здоровенный мешок, пронзительно зыркал на Гливого. Наконец, перешли к делу:
     - А теперь, Рупрехт, нужно вручить нашему мальчику подарки. Что он заслужил в этом году?
     Неприветливый дедуган вопросительно глянул на Вайнахтсмана:
     - Учитывать, что в данный момент детдомовцы забрасывают нашего коллегу Деда Мороза гнилыми апельсинами, или отнести на баланс следующего года?
     - Конечно, учитывай, Рупрехт, ведь по нашему среднеевропейскому времени старый год ещё не закончился.
     Рупрехт достал карманный калькулятор и пощёлкал клавишами:
     - Тогда получается четыре тысячи восемьсот тридцать пять розог, или девятьсот шестьдесят семь шпицрутенов.
     - Что вы там лепечете? - забеспокоился Петюн. - Каких ещё шпицрутенов?
     - По-вашему, палок, - любезно объяснил Вайнахтсман и бросил Рупрехту. - Начинай...
     Рупрехт расстегнул тулуп, достал из мешка увесистую палку и, помахивая ею, направился к Гливому.
     - Не имеете права! - заорал Петюн. - Мы так не договаривались!
     - Почему - не имеем? - искренне удивился Вайнахтсман. - Это старинная традиция. Еще с Нибелунгов. Хорошие мальчики получают конфеты, а плохие - розги. Да вы не беспокойтесь, господин Гливый, розги и шпицрутены у нас одноразовые, стерилизованные, из экологически чистой древесины. Настоящее немецкое качество...
     Между тем Рупрехт подошел к оцепеневшему на диване Гливому, железной рукой перевернул его вниз лицом и стал стаскивать с Петюна штаны...
     - Стойте! - заорал Петюн. - Вы же сами говорили, что по среднеевропейскому времени Новый Год ещё не наступил. Поэтому я имею время исправиться. Скажите только, что делать...
     Рупрехт с сожалением отложил палку и снова защелкал клавишами калькулятора:
     - Можно отправить в детдом рефрижератор качественных апельсинов, две тонны бананов, и двести семь килограммов киви... Но ведь сейчас - новогодняя ночь...
     - Нечего, я уже звоню на склад. Пусть поработают ради детей. - Петюн схватил со столика мобильник и быстро, пока немчура не передумала, набрал номер...
     - Фея Снежка слушает, - мелодично отозвались в трубке.
     - Это - Гливый! Я отказываюсь от вашего приза! Заберите его немедленно!!!
     - Приз временно отозван, - прозвучало в трубке, и в тот же миг Вайнахтсман с Рупрехтом растворились в воздухе...

* * *

     Петюн открыл глаза. Он лежал на диване полностью одетый, но почему-то со спущенными штанами. "Ну и приглючилось!" - зевнул Гливый, поднялся и, покачиваясь, побрёл в ванную. По пути он споткнулся и едва не упал. Глянув под ноги, Петюн увидел на ковре натуральную, экологически чистую, стерилизованную, одноразовую розгу...
     Бросившись обратно к дивану, Гливый схватил мобильник и дрожащими пальцами стал набирать номер склада.

Ноябрь 2002 г.


Оценка: 1.00*2  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"