Popa : другие произведения.

Voda

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


   Основнi властивостi води
   Вода - сумiш декiлькох речовин - водню i кисню. Багато за фiзичних властивостей води - є аномальними. Наприклад: виходячi з ряду властивостей ( по вертикалi) , то температура замерзання води повинна бути - 90 гр., а темп. кипiння -70 гр. вважається, що причина таких явищ - є структура молекул води.
   крiм того - максимальна густина води - 4гр. густина води бiльша густини льоду. В'язкiсть води зменшується з пiдвищенням тиску.
   Вода є полярним розчинником. Вода здатна утворювати з речовинами мiжмолекулярнi та комплекснi сполуки. Вода може утворювати донорно-акцепторнi зв'язки.
   Iз комплексних сполук - це гiдрат: H2SO4*Nh2O; кристало-гыдрат: CuSO4*5H2O; крiм того - аквакомплекси (Zn(H2O)4Cl2). Крiм того, бере участь в електролiтичнiй дисоцiацiї, гiдролiзу, гiдротацiї, обмiну та розкладаннi органiчних та неорганiчних сполук. Є окислювальнi властивостi, слабку вiдновлювальну властивiсть.
  
   Природнi води та воднi ресурси
   Гiдросфера складається з: моря та океани(70%); льодовики(12%); рiчки i озера(2%); болота та перезволоженi грунти(2%); пiдземнi води, атмосферна волога.
   Прiсна вода:
   Запаси пiдземних вод розрiзняються по рiзному ( десь 22% всiєї прiсної води).
   основнi запаси прiсної води - льодовики (десь до 70%). Запаси з озер розрiзняються за рiзними характеристиками. Вода в болотах за станом - промiжна мiж озарними i пiдземними водами. Маса води рiчок i струмкiв складає сотi долi вiдсотку вiд всiєї води, але на вiдмiну вiд iнших - ця вода рухається. Вода в рiчках здебiльшого - прiсна. Водяна пара в атмосферi - належить до прiсної води.
   Таким чином, усi воднi ресурси можна роздiлити на: - вковi(тi, що не вiдбув. у процесi водообмiну) запаси i вiдновлювальнi ( тi, що вiдб. у проц. водообмiну). Експлуатацiйнi запаси - це вода, яка може бути використана людиною.
   Запаси води оцiнюються за середньорiчним стоком:
   Вокеану + Всуходолу = Оок. + Осух. де: В - випаровування; О - опади. Для рiчок: О = Споверхневий + Спiдз. + В + Т де: С - сток, Т - транспiрацiя рослинами.
   Воднi запаси (ресурси) можна подiлити на: територiальнi: - мiсцевi; - регiональнi; - глобальнi. За полiтичним подiлом: - нацiональнi; - загальнi. Крiм цих, є додатковi ресурси: - термальнi пiдземнi води; - прибережнi морськi води; - очищеннi води водо оборотних систем i тд.
   Водокористування - це усi види використання води, в т.ч. - транспортне середовище. Розрiзняють: - загальне використання (для потреб людини) i спецiальне (промислове).
   в залежностi вiд екологiчних вимог до якостi води розрiзняють: 1 категорiя - використання води без дотримання стандартiв; 2 кат. - водокористування з визначеними стандартами. 3 кат. - використання з "фоновою" якiстю (вiдповiдаю природним умовам питн. води).
  
   Для визначення стратегiї використання експлуатацiйних запасiв та контролю стану води, проводять прогнозування, в якому визначається водозабезпеченiсть (запаси водн. рес., ступiнь їх використання, кiлькiсть та якiсть водних об'єктiв) та проводиться оцiнка дiяльностi у водокористувачiв.
   На цiй основi розробляються рекомендацiї по скороченню втрат води, а також видiляють об'єкти, на яких необхiдно проводити водоохороннi заходи.
   Водозабезпеченiсть характеризується коефiцiєнтом використання водних ресурсiв:
   Кв = Qз - Qc / Q де: Qз - вода, цо забира-ся з водного об'єкту; Qc - вода, що скидується; Q - загальний водний ресурс.
   Згiдно з ум. ООН вважається, що потреби в водi задовольняються без ускладнень, якщо викор-ся менш нiж 10% (Кв < 10%); Якщо 10% < Кв < 20%, то необхiдно проводити заходи з регулювання стоку та ввести обмеження водокористування; Кв > 20% - воднi ресурси недостатнi, i необхiднi допомiжнi джерела в.р.
  
   Воднi ресурси України. В Українi загальнi запаси водних ресурсiв становлять 94 мрд. м3. З них доступнi для використання 56,2 мрд. м3/рiк. Запас водних ресурсiв на душу населення 1 тис. м3. Для регулювання стоку створено 1057 водосховищ i 27 тис. ставкiв. У басейнах малих рiчок формується - 60% сумарного об'єму водних ресурсiв крахни. Споруджено канали i Сiверський Донець - Донбас, Днiпро - Кривий Рiг, Iнгульський, Пiвнiчно-Кримський, Днiпро-Донбас.
   Укр.. мє досить густу рiчкову мережу. На 1 км2 її територiї припадає 0,25 км рiчок. Рiчок з довжиною > 10 км. тут майже 3000, понад 100км - 123, великих рiчок (довжиною > 500км) - 14 (Днiпро, Днiстер, Пiвд. Буг). Сiверський донець, Дунай). Днiпро за довжиною є 3 рiчкою в Європi. З загальною протяжнiстю 2285 км, 1200 випадає на Укр., басейн його займає половину територiї Укр.. Найдовшим з правих приток є Прип'ять, у яку вливаються води Стетру, Тормiї, Iнгулець та iнш. Злiва у Днiстер впадає Десна, Сула, Ворскла. Найбiльша рiчка Криму - Санжар.
   Чорне море простягається з заходу на схiд на 1160 км, його найбiльша ширина - 580км. Берегова лiнiя Чорного моря в межах Укр.. витягнута на 1540 км. Найбiльшi затоки: Джарплгацька, Каркiнпгська, Каламiтська, Феодосiйська, Сиваш. Лимани: Днiстровський, Хаджибайський, Куяльницький, Тилiгульський, Днiпровський, на Азовському узбережжi - Iглюцький, Молочний.
   Керченською протокою Чорне море з'єднується з Азовським. Глибина протоки - до 4м. Площа Азовського моря 39,1 км2. 31626км берегової лiнiї бiльше половини випадає на Укр., Середнi глибини моря 8-10 м, найбiльшi 14м. Прибережна смуга має глибини до 5м. Найбiльшi затоки: Темрюцька, Таганрозька, в Пiвд. частинi моря утворює Арабатську i Казантипську, а з заходу - до нього прилягає мiлководний Сиваш.
  
   Оцiнка та класифiкацiя якостi води.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"