Прапор Перемоги : другие произведения.

Вчаться лiцеїсти любити рiдний край

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Вивчення краєзнавства запроваджене вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв вiд 10 червня 2002 р. "Про затвердження програми розвитку краєзнавства на перiод до 2010 року". Цього навчального року краєзнавство вивчається у Радивилiвському загальноосвiтньому лiцеї у 8 класi впродовж 34 урокiв - 1 урок на тиждень.
  Це дає змогу ознайомити учнiв iз цiкавими фактами з iсторiї краю бiльш повно порiвняно з попереднiми роками, коли предмет викладався лише впродовж 17 урокiв. Програма авторська, розроблена Ящуком В.I., вона дiстала належу оцiнку в райвiддiлi освiти, що пiдтверджується фактом її опублiкування у червневому випуску "Освiтянського вiсника", присвяченому головним чином краєзнавчiй, зокрема козацькiй, тематицi на уроках.
  Випуск було вручено учасникам Всеукраїнського зльоту козацьких республiк, що пройшов на територiї Нацiонального iсторико-меморiального заповiдника "Пол Берестецької битви". У цьому ж вiснику вмiщено ще 6 рiзнопланових матерiалiв Ящука В.I. на краєзнавчу тематику. Мета навчальної програми - ознайомити з цiкавим минулим нашого краю вiд часiв його входження до Великого князiвства Литовського, Речi Посполитої, Росiйської iмперiї, дати уявлення про те, як важливi iсторичнi подiї вiдображалися в життi Радивилова та навколишнiх населених пунктiв, яку толь вiдiгравали тут вiдомi особистостi, простежити iсторiю мiсцевих родiв, прищепити почуття гордостi за свiй край. На уроках пропагуються духовнi цiнностi, прищеплюється iнтерес до поглибленого вивчення iсторiї свого роду, виховання патрiотизму на прикладi героїв Берестецької битви, учасникiв Другої свiтової вiйни i нацiонально-визвольної боротьби у воєнний та пiслявоєнний перiод.
  На уроках використовуються матерiали, зiбранi вчителем, у тому числi пiд час його роботи в архiвах, вiдомих книгосховищах, а також через Iнтернет. Цi матерiали ввiйшли до книжки "Радивилiв. Краєзнавчi матерiали" В.Ящука, випущеної 2004 року масовим тиражем у рiвненському видавництвi "Волинськi обереги", а також розмiщенi на створених вчителем краєзнавчих сайтах "Радивилiв - Радзивилiв - Radyvyliv", "Знай свiй край", "Радивилiв. Мартиролог", "Радивилiв. Сайт краєзнавчий" та iнших.
  Усе це допамагає лiцеїстам у пошуку фактiв, необхiдних для урокiв (лiцейнi комп"ютери пiдключенi до Iнтернету). Цi факти на уроках краєзнавства тiсно пов"язуються з отриманими учнями знаннями на заняттях iсторiї, географiї, української лiтератури. Iнновацiйнi методи вивчення iсторiї краю включають збiр лiцеїстами фактiв з минулого своєї родини до найдавнiших вiдомих їм колiн, оформлення i коментування "дерева роду", тлумачення на основi сiмейних переказiв та словникiв значень прiзвищ, якi були в роду, з метою встановлення мiсця проживання предкiв, їх способу життя та професiйної дiяльностi, особливостей характеру чи вдачi тощо.
  Коли вивчається тема "Наш край у 19 столiттi", учням пропонується екскурсiя по мiському кладовищу, де похованi князь, чиновники дворянського класу, генерали, якi справляли вплив на Радивилiв того часу. Вiдповiдним фактажем супроводжується розповiдь про могили учасникiв Польського повстання 1863 року, каплицю, де був похований друг О.Пушкiна - Петро Каверiн, особлива увага придiляється й могилi початку 20 столiття - мiсцю захоронення учасникiв Української революцiї 1918 - 1920 рокiв... У березнi з нагоди чергової рiчницi визволення району вiд нiмецько-фашистських загарбникiв урок проводиться на меморiалi Слави з наведенням цiкавих фактiв про похованих тут визволителiв, обставини їх подвигу.
  Ящук Володимир Iванович - почесний член Всеукраїнської спiлки краєзнавцiв, лауреат регiональної краєзнавчої премiї "За вiдродження Волинi".
  
  Денис Денисюк, заступник директора, вiдмiнник освiти України.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"