Приймак Александр Иванович : другие произведения.

Поразка як повід для переорієнтації

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    То що зрештою візьме верх? Тим більше, що все ж таки будувати і утримувати стадіони і всю тренувальну футбольну базу набагато складніше і дорожче, ніж купити шахи, столики і годинники до них?! Зрозуміло й те, що від нарощування маси думаючих громадян Країна реформ тільки виграє!

  Поразка як повід для переорієнтації
  
  Отже, збірна України з футболу впевнено програла Англії - 0 : 4!
   Такого розгрому від англійців ми ще ніколи не терпіли.
  
   І де ж тепер "найкращий тренер України" Андрій Шевченко?!..
  
  Де-де?!..
  
  Про це він відповів сам:
  
  Із інтерв*ю 30 квітня 2021 р.:
  
  Андрей Шевченко: "Живу в Лондоне(!), жена американка(!), у детей двойные(!..) гражданства. Но я по-прежнему глубоко(?!..) украинец".
  
  Ось що приблизно він нявкнув після нищівної поразки від... реальних земляків - англійців (у журналістській подачі) :
  ""Если бы у нас были все игроки, команда укомплектована(?!..) была бы лучше, игроки бы не получали на протяжении турнира травмы, приехали в лучшем состоянии - думаю, все равно(?!..) было бы повторить результат, который мы сделали".
  Ви що-небудь зрозуміли, окрім того, що А.Шевченко намагається зняти з себе відповідальність навіть за те, за що безпосередньо отримує гроші!
  А ось деякі ще свіжі думки журналістів - після розгрому, вчиненого збірною Англії проти команди, тренер якої живе в... Англії!
  "К тренерскому штабу сборной Украины накопилось немало вопросов: для чего нужен был месячный тренировочный сбор, если команда физически была истощенной уже к поединку с Австрией?"
  "Це якийсь сором. Тассотті підійшов до Шевченка (Мауро Тассотті Асистент головного тренера збірної України.) Аж на 90 хвилині наш наставник згадав, що має ще 3 заміни у розпорядженні. Забуває навіть Довбика, який приніс йому і всім нам омріяний ще один ..https://football24.ua/yevro_2020_tag91885/. Ми настільки довго катали вату в центрі поля, що Брих не витримав цього сорому і дав фінальний свисток. Довбик, Тимчик та Судаков так і не вийшли. Без коментарів.
  https://football24.ua/yevro_2020_tag91885/" Хтось скаже, що потрібно було хоча б посуд побити на прощання. Ну, Макаренко спробував. Його хуліганський дальній удар ледь не прибив вражаючу суху серію Англії. Таке враження, що Шевченко також намагався зберегти її усіма силами. Ось це, мабуть, і була головна прикрість від цього матчу. Так, Сидорчук, Караваєв і Шапаренко привозили або давали змогу своїм гравцям вільно віддавати останній вбивчий пас. Так, Матвієнко і Забарний губили своїх гравців на стандартах, а Кривцов ніби не виспався, настільки легко Кейн вибігав з-за його спини і забивав перший гол.Але чи було в цьому щось нове? Динамо і Шахтар такі голи в ЛЧ пропускають десятиліттями. ... Саутгейт бомбить замінами, знімаючи усіх основних - ніби запрошує до джентельменської гри. Шевченко вперто ігнорує. Звісно, ніхто б не зробив ніякого камбеку. І навіть гол, мабуть, не забили б у відповідь. Але має ж бути повага до своїх підопічних. Виставити їх на глум, щоб постояли біля бокової в районі 88-89 хвилини і так і не дочекалися виходу на поле. Макаренко своїм жвавим виходом на поле знову довів, що можна ж підпускати необстріляних. Він ...самотужки створив наш чи не найкращий момент після перерви. Обіграв у центрі поля, пройшов і сміливо пробив. Розраховувати на цю козацьку хоробрість від гравців основи, за всієї поваги, не доводилося ще так із 46 хвилини. Знову лише перспективні комбінації, проходи у штрафний майданчик, а там кволі спроби ударів, які могли лише розсмішити британський бетон. Переконаний, що вийди б Довбик, Зубков, Тимчик, Безус чи навіть той же Судаков, гірше б не було. Зате ми хоча б якийсь характер показали. ... Шевченко махнув рукою ще на 46 хвилині, коли пропустили другий. Своїм ігнором гравців запасу додатково махнув і на них, і на перспективи формування резерву, який треба готувати вже зараз - Ярмоленко не вічний, а зараз це понад 50% нашої остроти.https://football24.ua/yevro_2020_tag91885/. Все це не знімає відповідальності з Шевченка, його штабу ...- ви реально не здатні знайти/навчити 4 людини, які міцно прилипнуть і накриють хоча б 3 найбільш небезпечних гравців у повітрі?
  https://football24.ua/yevro_2020_tag91885/ Це просто безвідповідально - пропускати на 4, 1 і 5 хвилинах різних половин. Це абсурд, небачене до сьогодні в історії Євро посміховисько - пропускати 3 м'ячі після ударів головою за 1 тайм!
  https://football24.ua/yevro_2020_tag91885/
  
  Якщо аналізувати гру команди, то тут не все так однозначно. Навіть негатив переважає. Ми погано провели груповий турнір та були однією з найслабших команд у 1/8 фіналу. Звісно, збірна - великі молодці, що обіграли шведів, але будемо відверті: нам пощастило з турнірною сіткою. Якби Україна у першому раунді плей-офф зустрілася з топ-збірною, то ніякої вісімки не було б. Тому не треба зловживати ейфорією від результату. Він не відображає реального рівня команди.
  Це чудово, що ми намагалися сліпо дотримуватися своїх, сучасних принципів гри, але чи не виникає у Андрія Миколайовича думки - можливо, деякі з них потребують корективів? Добре, ми дотримувалися своїх принципів, але, якщо не враховувати Північну Македонію, яку переважали за класом (але й там мали проблеми), збірна України зі своїми принципами по грі не переважала жодного свого опонента. Англія нас знесла своєю інтенсивністю та елементарною грою у повітрі, Швеція до вилучення також по грі переважала Україну, це треба визнати. Австрія нас знищила своїм пресингом, Голландія також була сильнішою.
  На мій погляд, ми були не готові до тих принципів, які успішно сповідували ще пару років тому, коли заслужено посіли перше місце у відбірковій групі - ні фізично, ні кадрово. Головною зброєю того зразка команди був трикутник у центрі поля - "шістка" Степаненко і "вісімки" Маліновський та Зінченко. Також у нас були інвертовані вінгери на обидва фланги. На Євро-2020 ми мали діру ліворуч та руїни від трикутника у середній ланці. Травми та фізична форма завадили зіграти на своєму рівні Степаненку і Маліновському. Зубков, на якого були великі сподівання, також вилетів на початку турніру. Жодна структура без відповідних складових частин не буде працювати без збоїв.
  
  https://football24.ua/yevro_2020_tag91885/
  
  Для нашого футболу чвертьфінал Євро - це великий, історичний успіх, але турнір залишив велику кількість запитань, на які неодмінно потрібно знайти відповіді, щоб рухатися далі. Зараз належить відкинути емоції і уважно розібратися, над чим потрібно працювати, що потрібно змінювати у нашому футбольному господарстві і, все ж таки, визначитися, яким шляхом ми плануємо розвиватися надалі. Бо тренерський штаб збірної щось зовсім заблукав!..
  Потрібно чітко координуватися між цілями, можливостями та ігровими принципами. Чотири роки інтернаціональний штаб Шевченка розвивав збірну у правильному напрямку, намагаючись витягнути увесь український футбол із болота "бий-біжи" до відповідності трендів сучасного футболу. На жаль - не вдалося. Ноша виявилася важчою, ніж передбачалося. Збірна сама загрузла у цій трясовині.
  
  https://football24.ua/yevro_2020_tag91885/
  І нарешті ще одна цілком слушна думка:
   "Проиграли наши Англии, и мы все жалеем тренера и игроков, говорим, что и так все хорошо, а как было бы в Англии? Пресса их бы разорвала, тренер подал бы в отставку, вот и все. Нам нужно искать проблемы и их менять к лучшему, работать над ошибками и просто много пахать, как это делают наши конкуренты. Там, за границей, профи пашут больше, чем у нас и не бухают.
  Путь к победам только через исправленные ошибки и большую работу. Для этого нужна правда", - написал М.Бродский (президент Української баскетбольної Ліги).
  А й справді, - чи міг "лондонський денді", який і українською мовою не володіє, створити команду-переможницю? Природньо, що - ні!
  Бо ж давно доведено, що мова - це не тільки найважливіший засіб комунікації, але й визначальний спосіб формування конкретної людини і нації в цілому - як Команди!..
  Що вразило після фінального свистка. Головний тренер України, першочергово побіг обійматися чи не з кожним гравцем збірної Англії, замість того, щоб підтримати саме своїх. Бо Шевченко мабуть розуміє, гру транслює англійське ТБ, а йому потрібно бути в гарному світлі у рідній для нього Англії. Бо в Україні він не живе і не збирається, приїжджаючи сюди раз в три місяці.
  Я вже не кажу тут загальновідомого, - про те, що сузір*я талантів треба ретельно підтримувати, вирощувати змалечку. А оскільки цього нема, то весь процес підготовки як футболістів, так і спортсменів в цілому, а певно - й громадян в цілому - працює невірно!
  І це при тому, що Україна вже давно має тренера екстра-рівня в усіх смислах! Це Мирон Маркевич. З липня 2016 року - голова комітету національних збірних ФФУ.
  Рекордсмен української вищої ліги за кількістю ігор у ранзі головного тренера - 408.. Був головним ренером національної збірної України в 2010 році : в чотирьох іграх виграно три матчі,одна нічия, ні однієї поразки,забито 9, пропущено 3 м*ячі . Результативність 83,33 %, тобто найвища порівняно з іншим тренерами. Перший і єдиний на цей час тренер збірної України, який не зазнав з нею жодної поразки. 21 серпня 2010 року заявив про відставку з посади тренера збірної через незгоду з рішенням Федерації футболу України щодо позбавлення "Металіста" 9 очок за начебто договірний матч проти "Карпат".Утримує дитячу футбольну школу у Винниках. В лютому 2014 року залишив посаду тренера "Металіста" через те, що гравцям три місяці поспіль не платили зарплату. Під його орудою "Дніпро" потрапив до фіналу Ліги Європи 2015. В січні 2019 р. отримав відзнаку "За гуманітарну участь в Антитерористичній операції".
  І ще: 30 грудня 2020 КП "Спортінвест" оголосило тендер на капітальний ремонт футбольних полів на вул. Спортовій, 2 у Винниках вартістю 24 млн грн. За цією адресою розташований стадіон, який у 2003 році відремонтував та відкрив відомий футбольний тренер Мирон Маркевич та назвав його на честь свого батька Богдана Маркевича (Богдан Дмитрович Маркевич - український футбольний тренер. Батько тренера Мирона Маркевича. У роки Другої світової війни вивезений на примусові роботи до Німеччини. Радянська армія визволила його і відправила на заслання на Урал. Богдан Маркевич мужньо витримав усі випробування долі, а завдяки футболу зумів вижити. Найцікавіше те, що після повернення до Винників натрапив на енкаведиста - прихильника футболу і отримав "добро" на те, щоб займатися улюбленою справою.
  У рідних Винниках тренував юних футболістів, серед яких:
  • Роман Покора (виступав, зокрема за "Карпати" Львів і "Металіст" Харків)
  • Ростислав Поточняк ("Карпати" Львів, "Металіст" Харків)
  • Мирон Маркевич ("Торпедо" Луцьк, згодом один з найкращих українських тренерів, вивів "Дніпро" у фінал Ліги Європи).
  https://zaxid.net/statti_tag50974/
   З його висловлювань: "Маркевич про "Динамо": Лобановський максимум двох граців залишив би, а решта і м`ячі б не подавали // ВІДЕО.
  Так чого ж не він очолює національну збірну України? Через те, що "надто" принциповий? Чи через те, що справжній патріот? Або ж - "через те", що утримує дитячу футбольну школу у Винниках, відремонтував та відкрив там стадіон?!.. Чи може через те, що прийшов у збірну не з "Динамо" а з "Металіста"?!..Коментарі очевидні: "щось неладно в нашому (футбольному) королевстві". Та й не тільки футбольному.
  ● А взагалі - чи футболом єдиним могла і мала би тішитися Україна?! Так, футболісти також мають гарно і вчасно думати, але ж існує вид спорту, де вміння думати якнайкраще є пріоритетним.
  Причому, свого часу, цей вид спорту збирав також і повні зали, і чималу кількість вболівальників як довкола телевізорів, так і біля спортивних газет в парках і скверах.
  Про що це ми? Звісно, що про шахи
  (і шашки також: наприклад, О́льга Вади́мівна Ле́віна (Сухаревська; нар. 23жовтня 1961, Харків) - Чотириразова чемпіонка світу з міжнародних шашок серед жінок, у тому числі 1989 року - зі стовідсотковим результатом,[1] триразова чемпіонка СРСР).
  Перший клуб з шахів постав у Харкові (1882), згодом постали клуби у Києві, Одесі й інших містах.
  
  
  До речі, для порівняння, у 1884 році в Одесі було збудоване перше футбольне поле, гру "foot-ball" іноземці популяризували серед місцевого населення. У 1892 році в Одесі заснований німецький спортивній клуб "Турн-Ферайн" з секцією футболу. Англійські(!..) моряки зупинилися в одеському порті і "привезли" до України футбол.Саме вони створили першу команду ОВАК(Одеський атлетичний британський клуб),що складався лише з одних англійців. Майже в той же час гра проникла в Західну Україну..
  https://football24.ua/sergey_krasovskiy_tag55171/ У 1899 році в Одесі заснована футбольна команда виключно з місцевих жителів .
  
  ● А тепер порівняйте, хто чого досяг, і хто вивився крутішими: шахісти (+шашисти), чи футболісти? Питання риторичне!
  
  6-го червня 2021 року, у місті Винники відкрили школу шахів "Три королі". Тут проживають видатні шахісти України. Це міжнародні гросмейстери: багаторазовий переможець чемпіонатів світу, Європи і Всесвітніх шахових Олімпіад Олександр Бєлявський та чемпіон України Олександр Арещенко.
  Льві́вська ша́хова шко́ла . Уродженка Стрия (Львівщина) Анна Музичук 2010 року шахістка виграла чемпіонат світу серед дівчат віком до 20 років, у 2017 році стала віці-чемпіонкою світу, також вона дворазова чемпіонка світу серед жінок з блискавичних шахів (2014, 2016) та чемпіонка світу серед жінок зі швидких шахів (2016). У складі жіночої збірної України срібна призерка шахової олімпіади 2018 року та бронзова призерка шахових олімпіад 2014 та 2016 років. Починаючи з 2009 року входить у десятку найсильніших шахісток світу. Анна Музичук живе у Львові.
  Марія Музичук (молодша сестра Анни) - 15-та чемпіонка світу із шахів серед жінок (2015). Чемпіонка України 2012 та 2013 років. У складі жіночої збірної України чемпіонка світу 2013 року та чемпіонка Європи 2013 року, срібна призерка шахової олімпіади 2018 року та бронзова призерка шахових олімпіад 2012, 2014 та 2016 років. Починаючи з 2015 року постійно входить у десятку найсильніших шахісток світу.
  Уродженка Львова Катерина Лагно у 12 років виконала норматив гросмейстера серед жінок, потрапивши до книги рекордів Гіннеса. Вона - дворазова чемпіонка Європи серед жінок (2005, 2008Триразова чемпіонка світу серед жінок з блискавичних шахів ...
  Студентка Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Букса у вересні 2015 року здобула перемогу на чемпіонаті світу зі шахів серед дівчат віком до 20 років, який відбувся в Ханти-Мансійську (Росія).
  Василь Іванчук, міжнародний гросмейстер. Триразовий переможець супертурніру в Лінаресі. Василь Іванчук виграв чемпіонат Європи серед юнаків 1987, протягом 23 років у період з 1988 по 2011 роки входив в десятку найсильніших шахістів світу за рейтингом Ело (тричі був другим). У 2002 році став віце-чемпіоном світу, у фіналі поступившись українцеві Русланові Пономарьову (Русла́н Оле́гович Пономарьо́в - український шахіст, гросмейстер, чемпіон світу з шахів 2002р. року за версією ФІДЕ (у фіналі переміг Василя Іванчука). . Чемпіон Європи 2004 року, чемпіон світу з бліцу 2007 року, чемпіон світу зі швидких шахів 2016 року. Чотириразовий переможець шахових олімпіад - 1988 та 1990 роках у складі збірної СРСР, 2004 та 2010 роках у складі збірної України.Народився в місті Копичинці Тернопільської області.
  В Харкові живе Павло Володимирович Ельянов - український шахіст, міжнародний гросмейстер з 2001 року.
  У складі збірної України: переможець шахових олімпіад 2004 та 2010 років, срібний призер командного чемпіонату світу 2015 року, бронзовий призер шахових олімпіад 2014, 2014 та 2016 років, бронзовий призер командного чемпіонату світу 2011 року та командного чемпіонату Європи 2009 року.[2]Півфіналіст Кубка світу ФІДЕ 2015 року.
  Анна Юріївна Ушеніна[1] (Харків) - українська шахістка, міжнародний майстер (2007), гросмейстер (2012), чотирнадцята чемпіонка світу із шахів серед жінок[2].. Чемпіонка Європи з шахів (2016).
  У складі жіночої збірної України - переможниця шахової олімпіади 2006 року, чемпіонка світу 2013 року, чемпіонка Європи 2013 року.
  
  Для багатьох перемога Ганни Ушеніної на світовому чемпіонаті в Ханти-Мансійську стала цілковитою несподіванкою. Але не для її тренера Геннадія Кругового. "Вона займалася шахами, починаючи з семирічного віку, під керівництвом мами. І вже з четвертого року її занять я вірив, що вона стане чемпіонкою світу. Я бачив у неї найкращі якості, необхідні для шахісток: прагнення бути найкращою і найпершою. І вона такою й є - найкрасивіша й найрозумніша. І ще сила волі... ...Вона стала чемпіонкою наперекір усім, хто їй заважав". .. Життя Ганни було не з легких: вона жила з бабусею, яка прикута до ліжка, та мамою-інвалідом у однокімнатній квартирі....
  
  
  П"ятнадцятою чемпіонкою світу з шахів серед жінок стала 22-річна українка Марія Музичук. У фіналі світової першості-2015 у Сочі (Росія) вихованка шахової школи Стрия Львівської області грала з росіянкою Наталією Погониною і, вигравши з рахунком 2,5:1,5, виборола титул чемпіонки світу. На шляху до фіналу Музичук обіграла шахісток із Канади, Польщі, Болгарії, Індії. Марія Музичук стала другою українською чемпіонкою світу з шахів серед жінок за часів Незалежності після харків"янки Анни Ушеніної, яка виграла світову шахову корону 2012 року в Ханти-Мансійську (Росія).
  Але ж як по-різному реагувала місцева влада на перемоги наших шахісток!
  
  Своїми розпорядженнями голова ЛОДА затвердив Марії та Анні Музичук... проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, площею по 0,1 га.... для індивідуального дачного будівництва. Земля передана у приватну власність.
  Після перемоги на чемпіонаті світу з шахів у 2015 році Марія Музичук також отримала 500 тис. грн від Львівської міськради і ще 200 тис. грн - від Львівської облради. За сприяння ЛМР Марія Музичук також отримала квартиру від корпорації РІЕЛ у ЖК "Панорама" на вул. Лисинецькій.
  В той же час, Анна Ушеніна (начебто) отримала квартиру ще 4 квiтня 2013. Але ж як розвиваються події надалі?
  
  ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ. На виконання доручення Президента, харківська влада та представники соціально відповідального бізнесу області допомогли вирішити питання із забезпеченням житлом чемпіонки світу з шахів Анни Ушеніної. Про це голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін доповів Президенту Віктору Януковичу під час зустрічі.
  За словами Михайла Добкіна, чемпіонка світу з шахів уже оглянула двокімнатну квартиру, розташовану в центральному районі Харкова. "Вона її оглянула, її все влаштувало. Наступний етап - будемо проводити ремонтні роботи", - передає слова голови Харківської ОДА прес-служба Президента. "Усі побутові складнощі харківська територіальна громада в особі небайдужих людей не за бюджетні кошти взяла на себе", - додав посадовець та зазначив, що найближчим часом ремонт у квартирі буде закінчено.
  А ось із інтерв*ю із самою А.Ю.Ушеніною в 2016 р.:
  - Став чемпионкой мира, ты вроде бы получила квартиру в Харькове. Во всяком случае, об этом сообщили многие украинские средства массовой информации. (В апреле 2013 года мэр Харькова Геннадий Адольфович Кернес вручил спортсменке ключи от новой двухкомнатной квартиры, однако позднее выяснилось, что у Ушениной принялись отсуживать эту квартиру, и по существу огромный вклад Ушениной в престиж Украины (она - первая среди украинских шахматисток чемпионка мира, и не так много в Украине чемпионок мира по шахматам: всего две) так и остался не вознаграждённым по достоинству).
  
  - Да, но квартира в новом доме до сих пор пустая и в предремонтном состоянии. Я получила на нее ордер и право собственности. Но потом возникли проблемы между строителями и подрядчиками. И сейчас застройщики ведут судебные тяжбы с жильцами, хотят всех выселить. Как оказалось, в нашей стране рядовой гражданин, а я причисляю себя именно к таким, юридически почти не защищен.
  Плюс інформація 2017 року:
  "- Вы уже вселились в квартиру, которую выделили вам четыре года назад после победы на Чемпионате мира?
  - Нет, воз и ныне там (напомним, Анна Ушенина получила ордер и право собственности от мэра Харькова за чемпионство, но из-за проблем с застройщиком, который решил выселить всех жильцов с новостроя по ул. Новгородской, до сих пор не въехала в новую двухкомнатную квартиру - прим. "ХН"). Иск находится в Киеве..."
  
  А ось і про інші подробиці ставлення України до шахістки А.Ю.Ушеніної:
  - Какая награда полагается чемпионке Европы от родного государства?
  - Даже не знаю, но точно не очень большая. Раньше это была какая-то сумма в валюте, но несколько лет назад правительство приняло решение выплачивать призовые в гривне. С тех пор гривня прилично похудела, а размер выплат не пересматривался...
  На чемпионат (дорогу с проживанием. - Ред.) я потратила своих полторы тысячи евро...
  - Я играю преимущественно в командных соревнованиях. Получить приглашение на выгодные в финансовом отношении индивидуальные турниры не так-то просто. У организаторов зачастую есть свои фавориты, многие из которых уступают мне и в рейтинге и в титулах, но играют на более выгодных условиях. Иногда мне отказывают в участии, объясняя, что уже пригласили достаточное количество шахматисток, и предлагают играть за свой счет.
  Постоянного тренера у меня тоже нет. На мой взгляд, Украина утрачивает лидерство в женских шахматах именно из-за проблем с финансированием. Молодые девочки, глядя на нас, не слишком рвутся посвящать свое время профессиональным занятиям. Ведь современные шахматы требуют и феноменальной памяти, и запредельной концентрации, и физической формы, и стойкой нервной системы.
   Во Франции, Германии, Великобритании хорошие гроссмейстеры, но им до уровня Украины еще далеко
  Тем не менее из-за слабой поддержки мозговитых талантов многие украинские шахматисты покидают страну. Выгода очевидна: в Украине тренер спортивной школы получает около $ 250 в месяц, а в странах Западной Европы - $ 3-4 тыс.
  Один из примеров экономического бегства - 22-летний украинец Сергей Карякин. Бывший симферополец известен на весь мир тем, что в возрасте 12 лет был занесен в Книгу рекордов Гиннесса как самый молодой гроссмейстер планеты. В 2009 году он принял российское гражданство, и теперь он успешно за сборную России.
  "После переезда я поднялся в рейтинге ФИДЕ с 60-го места на пятое [к концу 2012-го переместился на седьмое место]. В России мне здорово помогли", - рассказывает Корреспонденту шахматист.
  Бывшему украинскому гроссмейстеру в Москве предоставили трехкомнатную квартиру, тренера, стипендию в размере нескольких тысяч долларов и тренировочные помещения. К тому же впервые в истории российских шахмат у него появился индивидуальный спонсор - компания Альпари, занимающаяся инвестициями на международных финансовых рынках.
  
  Проживающий в Венгрии Александр Чернин (из Харькова) на европейском командном чемпионате завоевал серебряные медали, а сейчас он тренирует восходящую звезду шахмат - 20-летнего итальянца Фабиано Каруана, который успел выиграть престижный турнир Вейк-ан-Зее среди подростков. В рейтинге ФИДЕ он входит в пятерку сильнейших шахматистов планеты.
  Спортивные вершины также покоряются бывшему гроссмейстеру из Харькова Михаилу Гуревичу. 53-летний шахматист в середине 1980-х успел примерить корону чемпиона СССР, затем перебрался в Бельгию, получил гражданство, выиграл местное национальное первенство и переехал в Турцию. Взяв золото в тамошнем чемпионате, турецкоподданный Гуревич переориентировался на тренерскую работу.
  
  Несмотря на то что блестящая победа в начале декабря 2020 года принесла Ушениной мировую известность и приличное вознаграждение, паковать чемоданы она не собирается. Во-первых, у нее нет никакой практической возможности это сделать: от призовых уже ничего не осталось. Ушенина рассказывает, что почти вся сумма ушла на уплату налогов и долгов, которые она накопила непредвиденными тратами во время подготовки к чемпионату мира. Во-вторых, она все еще мечтает оказаться полезной для своей нещедрой родины и подготовить здесь как можно больше будущих гроссмейстеров к международной шахматной жизни.
  "Буду заниматься популяризацией шахмат в Украине, - говорит Ушенина Корреспонденту. - Например, продвигать идею введения в школах уроков шахмат"
  Зараз Харків - напередодні виборів мера.
  І, хоча обидва прохідні кандидати - Добкін і Терехов - права і ліві руки покійного Кернеса, який спочатку дав, а потім відібрав квартиру у Ганни Ушеніної, ніхто з них щось аніяк не поспішає повернути боржок свого шефа!
  Я розумію, що звичніше відмивати гроші зручніше з допомогою безкінечної гонки за Англією тощо, ніж вкладати їх у підтримку і заохочення пріоритету думання...
  Але ж, невже не зрозуміло, що зрештою перед ведть і завжди будуть вести ті люди, ті громадяни, ті країни, у яких розум в найбільшій шані? Адже те, що найефективніше вкладання грошей саме в розумові види творчості, відомо вже давним-давно.
  То що зрештою візьме верх?
  Тим більше, що все ж таки будувати і утримувати стадіони і всю тренувальну футбольну базу набагато складніше і дорожче, ніж купити шахи, столики і годинники до них?!
  Зрозуміло й те, що від нарощування маси думаючих громадян Країна реформ тільки виграє!
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"