Сергiй з Києва : другие произведения.

Пророцтво Божого Чоловiка за Пантелеймоном Кулiшем

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Пантелеймон Кулiш у своєму iсторичному романi "Чорна Рада" передає чудове народне пророцтво засноване вiровченнi трудових козакiв-християн, людей Бога-Спасителя, актуальне для всiх вiльних людей по волi Божiй, а не царськiй чи панськiй на вiки вiчнi: "
  - Смутно менi,- каже Божому Чоловiковi,- що в свiтi ледащо панує, а добре за працю й за горе не має жодної награди!
  
  - Не кажи так, синку,- дав одвiт Божий Чоловiк,- усякому єсть своя кара i награда од Бога.
  
  - Як же? - каже Петро.- Iванець ось вознесен, а Сомко з моїм панотцем гiркую випили.
  
  А Божий Чоловiк:
  
  - Iванця Бог грiхом уже покарав; а праведному чоловiковi якої треба в свiтi награди? Гетьманство, багатство або верх над ворогом? Дiти тiлько ганяються за такими цяцьками; а хто хоть раз заглянув через край свiту, той iншого блага бажає... Немає, кажеш, награди! За що награди? За те, що в мене душа лучча от моїх ближнiх? А се ж хiба мала милость Господня? Мала милость, що моя душа смiє i зможе таке, що iншому й не присниться?.. Iнший iще скаже, що такий чоловiк, як твiй панотець, уганяє за славою? Химера! Слави треба мировi, а не тому, хто славен? Мир нехай навчається добру, слухаючи, як оддавали жизнь за людське благо; а славному слава у Бога! Так проглаголавши, замовк старий, похилив голову, загадавсь i всi задумались од його речi. Далi поклонивсь Божий Чоловiк на всi сторони i пiшов з хати почепивши через плече бандуру."
  
  http://lib.ru/SU/UKRAINA/KULISH/unz22267/chorna_r.txt
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"