Рось Анна : другие произведения.

Красивим може бути кожен (Хтось сказав Мяу? книга 1)

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Казка "Хтось сказав МЯУ?" не тільки про кішок, хоча тут без них, звісно ж, не обійшлося. Кішки, кошеня, песик, ослик, їжачок та їх забавні друзі розкажуть вам багато цікавих історій зі свого життя. Казка складається з двох книг. У першій книзі ви дізнаєтеся, чи може бути красивим страшненький кошеня, де гуляла маленька Нічка, як кіт Барсик став героєм дня, хто написав оголошення, хто народився без вусів, хто не злякався гусей, хто переміг великого щура і багато цікавого. Перша казка "Красивим може бути кожен"


0x01 graphic

Красивим може бути кожен

   Навесні наша кішка кудись пропала. Маленька Тетянка всюди шукала свою улюблену кішку, в будинку, під сходами, за сараєм, за дровами, але ніде не могла знайти свою улюбленицю..
   0x01 graphic
   - Не горюй, - сказала бабуся, - скоро кішка сама тебе знайде.
   - А коли це "скоро"? - запитала Тетянка.
   - Ось тільки тато твій приїде до нас в гості та на риболовлю сходить, рибки наловить, тут наша Шуня знайдеться відразу. Іди поки, насип курочкам зерна, - сказала бабуся.

*

   Папа не приїжджав два тижні. Шуні теж не було видно. Правда, молоко з тарілочки регулярно хтось випивав, а ось кашка вівсяна часто залишалася незайманою.
   Нарешті, в чергову суботу приїхав тато. Він відразу помітив відсутність Шуні.
   - Тато, а ти привіз мені велосипед? - насамперед запитала Тетянка.
   - Доню, на велосипеді кататимешся в місті, а у бабусі катайся на ослику, йому ж обов'язково потрібні навантаження. А де наша Шуня, чому вона мене не зустрічає? - запитав тато.
   - Тату, тату, ми тебе так чекали! Іди, лови рибку! - попросила дочка.
   - Навіщо тобі рибка? - здивувався тато.
   - Тату, ти рибки наловиш, тут і Шуня знайдеться. Ми її вже два тижні не бачили, - поскаржилася дівчинка.
   Тут бабуся покликала їх:
   - Тетянко, бери тата, швидше за йдіть сюди, наша Шуня знайшлася!
   Папа і Таня поспішили в літню альтанку, де бабуся сушила сушку з упалих яблук. У кутку альтанки на дерев'яній підлозі стояла наша Шуня, тримаючи зубами маленький пухнастий клубочок, а поруч з Шунею лежав ще один пухнастий біло-рижий клубочок.
   Тетянка спочатку навіть не зрозуміла, що тримає кішка. Папа сказав:
   - Так, наша Шуня кошенят привела!
   - Тату, тату, а звідки вона їх привела? - здивувалася дочка.
   - Народила кошенят і ховала їх два тижні, не показувала, а зараз вони зміцніли, вона нам принесла подаруночок! - пояснила бабуся.
   Тетянка була несказанно рада новим кошенятам. Маленькі кошенята намагалися сховатися на животику у кішки, тикали свої мордочки в м'яку шерсть матері.
   Шуня наша була триколірною кішкою з білою грудкою і красивими чорними і рудими розливами по спинці, лапкам і хвостику. А кошенята її були різними. Одна кішечка була пухнастою, біло-рудою красунею. А маленьке кошеня був шоколадно-чорних тонів, з чорною цяткою на носі.
   0x01 graphic
   - Яка красива кішечка! - захоплювалася Тетянка. - Яка маленька, яка пухнаста! Я назву її Красунка.
   - А котика? - запитав тато.
   - Котика не знаю, якийсь він страшненький.
   - Нічого, - сказала бабуся, - виросте - буде красень, ось побачиш.
   Бабуся принесла коробку з-під взуття, поклала туди м'яку ганчірку і переклала в коробку кошенят. Шуня теж вляглася поруч з кошенятами.
   - Відпочивай, Шуню, - сказала бабуся, - піду, зварю тобі каші. А вам пирогів напечу, ось тільки тісто поставлю.
   - Ура, ура, - зрадів тато, - скучив я за твоїми пирогами!

*

   Шуню з кошенятами залишили в спокої. Тетянка дуже скучила за татом і не відходила від нього. Вона подавала татові цвяхи, коли він ремонтував паркан, потім вони разом збирали полуницю на грядці, а ввечері Тетянка зголосилася піти з татом на рибалку.
   У тата було кілька днів відпустки, тому він не поїхав, як зазвичай, у неділю, а затримався погостювати на тиждень та заодно допомогти бабусі по господарству.
   Дні йшли один за другим. Кошенята підростали кожного дня. Тетянка їх постійно провідувала. Але бабуся сказала їх не носити по двору, а тільки спостерігати. Ох, як їй хотілося обійняти ці два пухнастих клубочка.
   - Бабусю, ну можна їх хоч погладити? - просила онучка.
   - Добре, погладь, - дозволяла бабуся.
   - Бабусю, давай я наллю Шуні молока, - знову просила Тетянка.
   - Налий, люба, тільки трохи.

*

   Хоча Тетянка також любила маленького кошеня, але йому здавалося, що Красунку дівчинка любить більше. І до того ж імені у нього до цих пір не було.
   - Чому я "страшненький"? - думав кошеня. - Чи не назве ж вона мене таким ім'ям. А бабуся обіцяла, що я буду гарний. Але коли? - сумував він.
   Маленький кошеня вирішив пройтися по двору, щоб запитати у кого-небудь, чи можна стати красивим?
   Кошеня побачив за парканом, як Тетянка каталася на маленькому ослику і весело сміялася.
   - Тетянко, йди, будемо Маню доїти! - покликала бабуся.
   Дівчинка злізла з ослика, погладила його, сказала:
   - Осю (так звали ослика), погуляй поки, а піду вчитися доїти нашу козу Маню. Я ще прийду, красивий мій!
   - Іа-іа, - ослик помахав головою.
   Коли Тетянка пішла, маленький кошеня наблизився до ослика і запитав:
   - А можна вас спитати?
   - Іа-іа, - ослик знов помахав головою.
   - А ви красивий?
   - Тетянка каже, що красивий, - гордо відповів ослик.
   - А як стати красивим? - запитав кошеня.
   - Красивим треба не ставати, їм треба бути, - сказав ослик.
   - А як їм бути?
   - Красивим може бути кожен, - додав ослик.
   - Навіть страшненький? - здивувався кошеня.
   - Навіть страшненький! - підсумував ослик.
   0x01 graphic
   Кошеня кліпав віями, нічого не розуміючи. Ослик збагнув, що він переборщив, що маленькому кошеняті треба все детальніше пояснити.
   - Красивим треба бути не зовні, а в душі, - почав пояснювати Ося, - треба робити хороші справи, робити вчинки, робити добро.
   - Які добрі справи може робити маленьке кошеня? - перейнявся кошеня.
   - Підемо, покажу, - запропонував ослик.
   Ося і кошеня пішли до сараю, де Тетянка доїла козу Маню.
   - Дивись, коза красива? - запитав ослик.
   Кошеня подивився на козу, здивувався, що ж в ній красивого. Ось мама-кішка красива, м'яка, пухнаста, добра.
   - Слідкуй, - сказав Ося і вони завмерли в траві.
   Подоївши козу, Тетянка віддала бабусі бідончик з молоком, а сама почала розчісувати Маню.
   - Моя красуня, - примовляла дівчинка, - зараз я тобі заплету косичку. Моя розумниця, Маняша-красуня.
   0x01 graphic
   - Зрозумів? - запитав ослик.
   - Ні, - сказав кошеня і знизав плечима.
   - Ну, Маня - красуня, тому що дає всім смачне молоко, - роз'яснив ослик, - зрозумів?
   - Зрозумів, - задумливо сказав кошеня.
   - Підемо сюди, - покликав ослик і вони пішли ближче до сараю.
   Бабуся зібрала яйця, які знесла строката курочка.
   - Розумниця моя, красуня моя, - хвалила бабуся.
   - Зрозумів? - запитав ослик у кошеняти.
   - Зрозумів, - відповів кошеня, - я піду.
   Кошеня пішов в альтанку, де стояла їхня коробка. "Де я візьму молоко? Де я візьму яєчко? - думав кошеня. - У мене ж нічого немає".
   Підійшовши до альтанки, кошеня побачив, що його сестричка Красунка забилася в куток, а до неї наближається величезна страшна ворона.
   - Ш-ш-ш, - зашипів кошеня і кинув на ворону.
   Ворона відступила, але хотіла клюнути кошеня.
   - Ш-ш-ш, - зашипів кошеня і кинувся до Красунки, щоб закрити її своїм маленьким тілом.
   0x01 graphic
   - Киш! - підійшов тато та настрахав ворону.
   Бабуся спостерігала всю картину і весело сміялася. Тетянка почула шум і теж прибігла. Вона побачила, як маленьке кошеня прикриває собою Красунку.
   - Ось спритний який, - хвалила бабуся, - ворону відігнав від Красунки.
   - Бабусю, я назву його Шустрик! - придумала Тетянка.
   Вона взяла кошеня, посадила на долоньку, носиком торкнулася чорної плямочки на носі кошеня.
   - Шустрику, красавчику, герой наш! - хвалила дівчинка.
   Щастю кошеняти не було меж. 'Вона сказала красавчик! Я красунчик!" - радів кошеня.
   Коли Тетянка опустила кошеня на підлогу альтанки, Шустрик побіг до кішечки-сестрички.
   - Ти не сильно злякалася? - турбувався малий. - Тебе не образила ворона?
   Красунка ще не відійшла від страху. Вона посміхнулася і сказала:
   - Дякую, Шустрику! Ти навіть красивіше за мене!
   0x01 graphic
   Шустрик був гордий і задоволений.
   - Нехай тільки прийде сюди ця ворона, - пригрозив він, - я її я-а-к вижену!
   Ослик Ося теж прийшов на шум. Він побачив, як всі хвалять маленького безстрашного кошеня.
   - Я ж тобі казав, що красивим може бути кожен, - посміхнувся Ося.

*

   Минув рік. Шустрик перетворився на великого дорослого кота. Він часто ходив до сараю, де вони з козою Манею і осликом Осею розмовляли на різні теми, а часом безтурботно бігали в траві.
   А Осю, Маню, Красунку і Тетянку ніхто не ображав. Навіть сусідський пес побоювався приходити до них у двір, бо Шустрик був кращим, відважним захисником друзів. Він часто сидів на дереві і оглядав околиці. А люди, що проходили повз, говорили: 'Дивись, який гарний кіт! Це Шустрик'.
   Всі в селі знали Шустрика і його забавну історію.

ПОВНА ВЕРСІЯ КНИГИ НА АНДРОНУМІ

   Книга 1 https://andronum.com/product/ros-ganna-htos-skazav-myau-kniga-1/
   Книга 2 https://andronum.com/product/ros-ganna-htos-skazav-myau-kniga-2/

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"