Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

СталIн-ПуцIн I Iмперыя Зла

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Фашысцкая Германiя напала на сваiх былых саюзнiкаѓ у Лацiнскай Амерыцы i захапiла iх. Савецкая Расея аднаѓляецца пасля цяжкай вайны з Трэцiм Рэйхам. Сталiн-Пуцiн пакуль спрабуе адысьцi ад вялiзных стратаѓ i знайдзi якую-небудзь супер зброю.

  СТАЛIН-ПУЦIН I IМПЕРЫЯ ЗЛА
  АНАТАЦЫЯ
  Фашысцкая Германiя напала на сваiх былых саюзнiкаѓ у Лацiнскай Амерыцы i захапiла iх. Савецкая Расея аднаѓляецца пасля цяжкай вайны з Трэцiм Рэйхам. Сталiн-Пуцiн пакуль спрабуе адысьцi ад вялiзных стратаѓ i знайдзi якую-небудзь супер зброю.
  Вось адгрымела страшная вайна,
  Што нiбы смерч на Руссю праносiлася...
  Прыйшоѓ фашызм забойца-Сатана,
  Такое вось няшчасце здарылася!
  
  Але адважна доблесны народ,
  За Радзiму змагалiся волаты...
  I фюрара загоняць веру ѓ труну,
  Калi народ i войска адзiныя!
  
  Хай будзе ѓ славе наша веру Русь,
  Бязмежная талентамi багатая...
  Ты за яе змагайся i не трусь,
  Розуму прыйдзе нябачная палата!
  
  Кахаю выдатны наш СССР,
  Што падарыѓ мару народам...
  I нас не адолее злосны сэр,
  За Радзiму, за шчасце i свабоду!
  
  Ды няхай святая наша Русь цвiце,
  Няхай сонейка над намi заззяе...
  Перамог адкрылi бязмежны рахунак,
  Прыйдзе перамога ѓ прамянiстым траѓнi!
  
  Кахаю цябе Расii колер усiх краiн,
  Ты чалавецтву падарыш шчасце...
  Запавет нам новы верце дадзены,
  Каб сышла кашмарная непагадзь!
  
  Вось Пуцiн паляцеѓ у далёкi край,
  I ѓ цела ведайце Сталiна ѓсялiѓся...
  Я веру будзе ѓ сусвеце рай,
  I Русь святая ѓ шчасцi адродзiцца!
  
  Не ведаем мы краiны павер iншы,
  Чым наша Богам дадзеная Расiя...
  Хаця ѓ саюзе фюрар з Сатанай,
  Мы Езусу нам дапамагчы прасiлi!
  
  Калi Вялiкi Бог Хрыстос прыйдзе,
  Надыдзе рай ва ѓсiм сусвеце нашым...
  Усе беды ранейшыя зараз не ѓ рахунак,
  Мы паядзiм на сняданак прасянай кашы!
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Iосiф-Уладзiмiр Сталiн-Пуцiн у трэнажорнай зале рабiѓ размiнку. Надвор'е стаяла цёплае. Побач з дыктатарам размiналiся i прыгожыя, босыя дзяѓчаты ѓ бiкiнi. Яны былi загарэлыя бландынкi. Сталiн-Пуцiн вельмi кахаѓ бландынак. Але iдзе ѓжо 1949 год, правадыр усiх часоѓ i народаѓ не малады, i яму цяжка падтрымлiваць форму.
  I голыя, мускулiстыя ножкi дзяѓчынак павялiчваюць узровень тэстастэрону ѓ крывi Сталiна-Пуцiна.
  Правадыр зрабiла практыкаваннi на грудзi. Пасля чаго стаѓ гладзiць дзяѓчыне прыгожую ножку. Ва Уладзiмiра Пуцiна ѓ мiнулым жыццi нямала было палюбоѓнiц. I ад гэтага раз- пораз узнiкалi скандалы. Моладзi, зразумела, такое падабалася: прэзыдэнт Расеi сапраѓдны мачо! Але захавальнiку тысячагадовых каштоѓнасцяѓ i традыцыйнай маралi мець некалькi жанчын на ѓтрыманнi - не самавiта.
  Народ i асаблiва кансерватыѓныя бабкi не так зразумеюць. I не зусiм зразумела многiм як можа казаць аб маралi - блуднiк-прэзiдэнт.
  Але вось якiя дзяѓчаты... Ды ѓ старым целе Сталiна хочацца iх лапаць.
  Узнiкла нават думка - завесцi сабе еѓнухаѓ ... А можа быць нават вынайсцi якiя-небудзь лекi або выпраменьванне якое ператварыла б усiх мужчын у прыгожых дзяѓчат.
  Бо як прыгожыя гэтыя дзяѓчынкi. Не тое што смярдзючыя мужыкi. Была б яго воля - ён бы ѓвесь бы мужчынскi род выведаѓ бы!
  Цягавiтасцi ѓ старога цела хапае ненадоѓга i Iосiф-Уладзiмiр Сталiн-Пуцiн лежачы на канапе адпачывае ад трэнiровак, а дзве прыгожыя, мускулiстыя дзяѓчаты яго масажуюць. I гэта так прыемна, i капiтальна бадзёрыць.
  I тады калi прыгажунi мнуць цела старога грузiна далонямi. Уладзiмiр Пуцiн успомнiѓ... У сакавiку 2022 года ён сышоѓ са свайго ранейшага цела. I яму павiнна было споѓнiцца ѓ тым годзе - семдзесят гадоѓ! Таксама ѓжо ён быѓ немалады. А Сталiн яшчэ i дымiѓ люлькай як паравоз i выпiваѓ звыкла. А што, калi загнецца? На каго пакiнуць iмпэрыю?
  Прычым iмперыю, ладна пакусаную Трэцiм Рэйхам. Ну, у Японii землi хоць адваявалi i атрымалi тое, што захапiлi самураi i Курыльскую граду з паѓднёвым Сахалiнам. Гэта ѓсё ж такi вялiкая перамога, але не больш...
  А значная частка тэрыторыi СССР усё яшчэ акупавана Трэцiм рэйхам. Ды яшчэ i даводзiцца плацiць рэпарацый! А гэта сур'ёзна! I прасвету шчыра кажучы не вiдаць.
  Пачынаць вайну-рэванш гэта самагубства. I зразумела, што такое не пройдзе. Трэцi Рэйх нашмат мацнейшы i колькасцю i якасцю войскаѓ. I пакуль Гiтлер лiтасцiва пагадзiѓся паменшыць памеры данiны, на найблiзкiх год - улiчваючы цяжкае становiшча СССР.
  Сталiн-Пуцiн патэлефанаваѓ Вазнясенскаму. Выконваючы абавязкi Старшынi Рады Народных камiсараѓ падняѓ трубку.
  Правадыр размаѓляѓ, а дзяѓчаты яго ѓзмоцнена масiравалi рукамi. А трэцяя, што лягчэй стала хадзiць па спiне босымi ножкамi.
  Сталiн-Пуцiн спытаѓ Вазнясенскага:
  - Як iдуць справы ѓ эканомiцы!
  Прэм'ер-мiнiстр i акадэмiк, самы таленавiты сталiнскi наркам адказаѓ:
  - Зiма цяжкая таварыш Сталiн, але мы разлiчваем яе перажыць!
  Правадыр кiѓнуѓ i адзначыѓ:
  - На працягу трох гадоѓ, мы павiнны быць гатовыя да рэваншу за паражэнне!
  Узнясенскi не надта ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Ды Бог аб вялiкi, хоць неяк адновiцца! Краiна ѓ нас стомлена! I сiлы вiдавочна не тыя!
  Сталiн-Пуцiн спытаѓ:
  - Мiг-15 пойдзе ѓ серыю?
  Узнясенскi ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Дадзены знiшчальнiк цалкам гатовы да серыйнай вытворчасцi! Нам патрэбная больш перадавая рэактыѓная авiяцыя, i мы яе атрымаем!
  Правадыр згодна кiѓнуѓ:
  - Дадзены самалёт паменшыць перавагу Люфтвафэ ѓ паветры! Я думаю, мы не дазволiм сябе ѓ небе бяскарна бiць!
  Узнясенскi адзначыѓ:
  - Нямецкiя самалёты ѓсё яшчэ пераѓзыходзяць нашы i ѓ хуткасцi i ва ѓзбраеннi. А супраць дыскалетаѓ i зусiм не знайсцi процiяддзя. Так што пакуль мы не дасягнулi нават парытэту!
  Сталiн-Пуцiн згодна кiѓнуѓ:
  - Я пакуль i не рвуся ваяваць! Стамiѓся ад вайны смяротна. I хочацца атрымаць асалоду ад пачуцця свету!
  Узнясенскi з гэтым пагадзiѓся:
  - Вайна жудасна вымотвае таварыш Сталiн! Вядома ж свет куды лепшы!
  Сталiн-Пуцiн зароѓ:
  - Мы за мiр за сяброѓства,
  За ѓсмешкi свету, за сардэчнасць сустрэч!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэм'ер-мiнiстра лагiчна заѓважыѓ:
  - Вораг усё яшчэ атачае Маскву i Ленiнград, кантралюе тэрыторыю на якой да вайны жыло больш за палову насельнiцтва СССР. Нам пачынаць вайну калi Масквы амаль акружана, а мяжа праходзiць па Ульянаѓску, i да Уфу, i ѓ тым лiку частка Сярэдняй Азii нiяк нельга. Нас папросту даб'юць аб найвялiкшы!
  Сталiн-Пуцiн са сьмешкам заѓважыѓ:
  - Мусiць, даб'юць, але мы iм не паддамося! Як танк Т-54?
  Узнясенскi ганарлiва адказаѓ:
  - Дадзеная машына ѓ серыi, i яе выпуск нарастае. Хоць ён i саступае нямецкiм пiрамiдальным танкам, але ѓсё ж машына нядрэнная, i апярэджвае ранейшыя распрацоѓкi. Вельмi нават магу адзначыць дадзеная машына была б добрая, калi б з'явiлася раней. Цяпер яна супраць немцаѓ пасуе!
  Сталiн-Пуцiн зароѓ:
  - Нам трэба перасягнуць ворага!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэм'ера з гэтым пагадзiѓся:
  - Ды трэба Сталiн! Мы робiм усё магчымае i немагчымае!
  Як прыемна, калi па табе ходзiць босымi, точанымi ножкамi прыгожая дзяѓчына. I правадыр усiх часоѓ i народаѓ ад гэтага млеѓ...
  Як выдатна...
  Сталiн-Пуцiн заявiѓ:
  - Танк Т-54 гэта толькi пачатковы этап. Потым мы зробiм машыны ѓ тысячу разоѓ страмчэй! I гэта будзе наш рэванш.
  А дзяѓчаты мнуць цела старога грузiна. Пуцiн шкадуе, што са сваёй старой плоцi перасялiѓся ѓ таксама немаладое. I гэта зразумела прыкра.
  Узнясенскi з усмешкай заѓважыѓ:
  - Мы вядзем распрацоѓку новых вiдаѓ узбраеннi. У прыватнасцi лазерных гармат. I гэтыя цеплавыя промнi будуць проста - супер!
  Сталiн-Пуцiн з гэтым пагадзiѓся:
  - I гiпер таксама!
  I пасля чаго правадыр усiх часоѓ i народаѓ засмяяѓся.
  З мэтай узняцця баявога духу, Iосiфу Вiсарыёнавiчу Сталiну прысвоiлi званне генералiсiмуса! I гэта было высокае дасягненне думкi. I гэта несумненна радуе дыктатара!
  Сталiн-Пуцiн хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
  - Мы зможам стварыць раней нябачаную зброю! I Трэцi Рэйх будзе пераможаны, а пад намi апынецца ѓвесь свет!
  Узнясенскi з гэтым пагадзiѓся:
  - Так сапраѓды таварыш Сталiн! Увесь свет!
  Правадыр усiх часоѓ i народаѓ адзначыѓ са смешкай:
  - Таварыш Сталiн я вялiкi навуковец,
  А ѓ навуках свету ведаю сэнс i толк!
  А ты просты савецкi вязень,
  I твой таварыш драпежны бранскi воѓк!
  Узнясенскi засмяяѓся i адказаѓ:
  - Вы такi мудры таварыш Сталiн! Так мудрыя!
  Сталiн-Пуцiн ляпнуѓ дзяѓчыну па босых нагах i праверашчаѓ:
  - Мая мудрасць проста бязмежная!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэм'ера зароѓ:
  - У цяжкi час нас акрылiѓ,
  Зрабiѓшы волю мацней сталi...
  Ад чумы выбавiѓ свет,
  Дарагi таварыш Сталiн!
  
  У шматлiкiх выявах мераѓ,
  У сусвеце бясконцай...
  Шлях нам верны ты адкрыѓ -
  Указаѓшы яго навечна!
  Сталiн-Пуцiн адзначыѓ, пагражаючы кулаком:
  - Мы ад чумы пакуль не пазбавiлi свет!
  Узнясенскi кiѓнуѓ i пацвердзiѓ:
  - Пакуль не пазбавiлi, але хутка ѓпадзе Трэцi Рэйх... I ѓвесь свет будзе наш!
  Сталiн-Пуцiн з гэтым пагадзiѓся:
  - Будзе ѓвесь свет пад намi!
  I правадыр праспяваѓ;
  Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  I заззяе сонца -
  Шлях асвяцiѓшы камунiзму!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэм'ера пацвердзiѓ:
  - Давайце будаваць камунiзм, таварыш Сталiн!
  Наступны званок быѓ наму наркама авiяцыi Якаѓлеву. Сталiн-Пуцiн агрэсiѓна адзначыѓ:
  - Патрэбен нам новы, яшчэ больш магутны i дасканалы знiшчальнiк!
  Якаѓлеѓ ахвотна пацвердзiѓ:
  - Мы над гэтым працуем таварыш Сталiн!
  Правадыр усiх часоѓ i народаѓ адзначыѓ:
  - Ты проста як вучань перад дошкай, што вые... Я вучыѓ! А настаѓнiк яму ставiць двойку - ты не вывучыѓ!
  Якаѓлеѓ адзначыѓ:
  - Мой ЯК-28, не так магутна ѓзброены, як МIГ-15, але лягчэй i манеѓраней. У хуткасцi нам нiколi не параѓнаюцца з нямецкiм узорамi, як i ва ѓзбраеннi, а ѓ манеѓранасцi мы здольныя пацягацца!
  Сталiн-Пуцiн кiѓнуѓ, i пляснуѓ дзяѓчыну па голай ступнi:
  - Гэта вельмi цiкавае рашэнне! Ну, што мы будзем змагацца з ворагамi, нашым асiметрычным адказам!
  Якаѓлеѓ са смяшком заявiѓ:
  - Ды асiметрыя не дапаможа калi сiл безлiч i няма адэкватных рэсурсаѓ! Патрэбныя сродкi для самалётаѓ!
  Сталiн-Пуцiн згодна кiѓнуѓ:
  - Сродкi то будуць! Трэба будзе з горла вырвём!
  Якаѓлеѓ заѓважыѓ:
  - Ракеты тыпу зямля-паветра можна выкарыстоѓваць для барацьбы з варожай авiяцыяй. Але iх навядзенне - гэта вялiкая праблема!
  Правадыр спытаѓ:
  - На гук не спрабавалi наводзiць?
  Намеснiк наркама адказаѓ:
  - Працуем вашу вялiкасць!
  Сталiн-Пуцiн пагразiѓ Якаѓлеву пальцам:
  - Я вам не вялiкасць, на здзек паходзiць!
  Якаѓлеѓ адзначыѓ:
  - Мы створым нешта лепшае, i больш дасканалае! Я гэта абяцаю!
  Сталiн-Пуцiн згодна кiѓнуѓ:
  - Ды створым! Калi толькi Гiтлер не вырашыць дабiць нас!
  Намеснiк наркама заѓважыѓ:
  - У яго зараз iншыя клопаты. Трэцi Рэйх падграбае пад сябе астатнi свет!
  Правадыр усiх часоѓ i народаѓ рыкнуѓ:
  - Надарвецца!
  I кiнуѓ трубку... Паглядзеѓ на палiтычную карту свету... Зараз фашысты рушылi ѓ Лацiнскую Амерыку, з мэтай канчаткова падпарадкавання сабе ѓсiх краiн на планеце Зямля. I ѓчорашнiя саюзнiкi пад ударам. Яшчэ не да канца пакораны i Кiтай.
  Так што пакуль фашысты рукi сабе не развязалi, i ѓ гэтым СССР мае свой шанец.
  Праѓда самiм напасцi на Трэцi Рэйх было б утрапёнасцю.
  Правадыр патэлефанаваѓ канструктару Кошкiну.
  Той якраз распрацоѓваѓ новыя танкi. IС-7 занадта складаны ѓ вытворчасцi i дарагi ѓ серыю не пайшоѓ. А цяжэйшыя IС-11, i IС-12, паказалi сябе яшчэ горш у рэальны бiтвах.
  Цяжкiя танкi на практыцы не гэтак эфектыѓныя i не маюць будучынi. Хаця i выглядаюць грозна.
  Яшчэ ѓ мiнулым жыццi для Уладзiмiра Пуцiна рабiлi танкi вагой дзевяноста i сто тон, з магутным газатурбiннымi рухавiкамi, але не пускалi iх у серыю. Занадта яны дарагiя былi i складаныя ѓ вытворчасцi.
  Так толькi на выставах узбраенняѓ паказвалi... Быѓ па загадзе ђладзiмiра Пуцiна пабудаваны i сухапутны лiнкор вагай у паѓтары тысячы тон i з ядзерным рэактарам замест рухавiка.
  Але яго нават не сталi паказваць, а засакрэцiлi. Яшчэ ѓ дзевяностыя гады быѓ распрацаваны i танк "Чорны арол", цяжэйшы, дасканалы, i дарагi. Але ѓ серыю таксама не паступiѓ.
  Але i амерыканцы мелi распрацоѓкi танкаѓ куды лепш "Абрамса", але ѓсё яшчэ карыстаюцца гэтай састарэлай машынай.
  Уладзiмiр-Iосiф зрабiѓ яшчэ пару званкоѓ.
  Пагаварыѓ з Берыяй. Гэты чалавек яму падабаѓся. Магчыма, яго пераемнiкам стане Лаѓрэнцiй Палыч. Звычайна людзi, звязаныя з таемнай палiцыяй эфектыѓны кiраѓнiкi. Можна прыгадаць i Буша-старэйшага: якi перамог у халоднай вайне з СССР. Нават калi б Буш-старэйшы паправiѓ бы яшчэ адзiн тэрмiн, выйсьця Расеi з праамэрыканскай арбiты, магчыма, i не было.
  Сталiн-Пуцiн уздыхнуѓ. Супрацьстаянне з ЗША вымотвала краiну i самога Пуцiна фiзiчна. Адчувалася, што ён прайграваѓ гэтую бiтву....
  Сталiн-Пуцiн спытаѓ у Берыi:
  - Ну як атамны праект?
  Наркам унутраных спраѓ сумленна адказаѓ:
  - Спатрэбiцца як мiнiмум пяць гадоѓ, i мiльярды рублёѓ перш чым мы створым хоць трохi прыдатную да баявога выкарыстання бомбу!
  Правадыр люта рыкнуѓ:
  - Пяць гадоѓ? Думаеце, нам дадуць гэтыя пяць гадоѓ?
  Берыя сапраѓды адказаѓ:
  - Не думаю... Гiтлер два-тры гады будзе пераварваць заваяванае i кансалiдаваць iмперыю. А потым возьме i зноѓ на нас нападзе. Яму цярпець анклаѓ сацыялiзму i камунiзму не з рукi!
  Сталiн-Пуцiн адзначыѓ:
  - Тым больш атамную бомбу варта стварыць як мага хутчэй!
  Народны камiсар унутраных спраѓ заѓважыѓ:
  - Не так гэта проста. Нават пяць гадоѓ гэта аптымiстычны тэрмiн!
  Правадыр рыкнуѓ:
  - Але мы будзем безабаронныя перад ворагам!
  Берыя сапраѓды заѓважыѓ:
  - Некалькi ядзерных зарадаѓ Гiтлера не спыняць. Тым больш да Берлiна занадта ѓжо далёка! А рэактыѓная авiяцыя ѓ фюрара моцная. Мы яго проста не дастанем!
  Сталiн-Пуцiн з гэтым пагадзiѓся:
  - Ды гэта дакладна. Я ѓжо думаѓ пра гэта. Варта стварыць i балiстычную ракету, здольную даляцець да Берлiна.
  Берыя з уздыхам адказаѓ:
  - Гэта вельмi складана таварыш Сталiн. Хаця я i не кажу, што немагчыма! Але зноѓ такi трэба гадоѓ пяць, не менш. Тым больш краiна жудасна знясiлена. Мы нават не вырабляем летнi дзiцячы абутак з мэтай эканомiкi. I нашы дзецi басанож, ад маразоѓ i да маразоѓ... або плятуць лапцi!
  Правадыр, усьмiхнуѓшыся, заѓважыѓ:
  - А басанож, скажам прама ѓлетку дзiцяцi прыемней. Ды i загартоѓка добрая!
  Берыя заѓважыѓ:
  - Да лета далёка выдатна. А дзецi босымi пяткамi красуюцца. Цi, у лепшым выпадку, у басаножках, а таксама дарослыя. Краiна была знясiлена. I гэта вельмi жорстка... Трэба адзначыць, што мы страцiлi шмат тэрыторыi, шмат разбурэнняѓ. Трэба аднаѓляцца!
  Сталiн-Пуцiн кiѓнуѓ:
  - Трэба i адновiмся! А так распрацоѓвайце i баявыя ракеты i атамную бомбу. Iншага выйсця ѓ нас няма. А на рахунак лазераѓ, то ѓ мяне ёсць вялiкiя сумневы.
  Наступiла паѓза. Уладзiмiр Пуцiн i сапраѓды ѓ мiнулым жыццi цiкавiѓся лазернай зброяй. Але акрамя як сляпiць вочы, зброi створана не было. Лазерныя ѓстаноѓкi занадта дарагiя, грувасткiя i малой магутнасцi. Гэта не гiпербалоiд Гарына.
  Гэта нешта куды горш.
  Практыка не пацвердзiла эфектыѓнасцi лазера. Прынамсi пакуль. I гэта зразумела стала праблемай.
  Сталiн-Пуцiн зароѓ:
  - Пакуль лазерную зброю не распрацоѓваць... А вось ракеты рабiце. I атамную бомбу. Урана ѓ нас хапае. Абстраляем супернiка ѓ выпадку чаго!
  Берыя з гэтым пагадзiѓся:
  - Абстраляем! I гэта сур'ёзна!
  Генералiсiмус адзначыѓ:
  - Пакуль у вас два прыярытэты: балiстычныя ракеты i атамная бомба, а пра астатняе не забывайце. Хаця танкам Т-54, больш-менш, мы задаволеныя!
  Наркам унутраных спраѓ адзначыѓ:
  - Гэты танк слабейшы за нямецкiя пiрамiдальныя. I мы iм задаволены як меншым злом!
  Сталiн-Пуцiн кiѓнуѓ:
  - З двух попелаѓ трэба выбiраць меншае! Хаця што менш, што больш адразу i не скажаш!
  Берыя адзначыѓ:
  - У Мiхася Батвiннiка ёсць генiяльная фраза: у дрэнным становiшчы - усе хады дрэнныя!
  Правадыр кiѓнуѓ:
  - Блiскуча напiсана! Ну, карацей, вы мяне разумееце... I таксама не забывайце, што немцы крадуць!
  Наркам унутраных спраѓ спытаѓ:
  - А як на рахунак таго, каб забiць фюрара?
  Сталiн-Пуцiн сур'ёзна адказаѓ:
  - Дык гэта не тэлефонная размова! Няѓжо не так?
  Берыя пагадзiѓся:
  - Нашы тэлефоны тэарэтычна могуць праслухоѓваць! Хаця мы над гэтым i працуем!
  Правадыр адзначыѓ, пляснуѓшы далонню дзяѓчыну па сцягне:
  - Трэба нам зрабiць атамную бомбу Лаѓрэнцiй. Ты разумееш любой цаной i хутчэй!
  Берыя заѓважыѓ з млявым тонам:
  - Адольф Гiтлер такi, што пара знiшчаных нямецкiх гарадоѓ яго не спынiць! Можа, лепей скапiяваць пiрамiдальныя танкi?
  Сталiн-Пуцiн запярэчыѓ:
  - Не! Мы пойдзем сваiм шляхам!
  Наркам унутраных пагадзiѓся:
  - Пераймаць фрыцам у падлу!
  Генералiсiмус прапанаваѓ:
  - Выкарыстоѓвайце працу зняволеных i дзяцей. Можна i малалетак бездаглядных у лагерах выкарыстоѓваць. Я спецыяльна ѓвёѓ крымiнальную адказнасць з сямi гадоѓ. Гэта палягчае справу!
  Берыя з усмешкай кiѓнуѓ:
  - Для нашых дзяцей: завочнае харчаванне - турэмнае выхаванне! Умоѓная ѓзнагарода - безумоѓнае знiшчэнне!
  Сталiн-Пуцiн пацьвердзiѓ:
  - А таксама сонечнае ацяпленне - месяцовае асвятленне!
  Наркам унутраных спраѓ кiѓнуѓ i адзначыѓ:
  - Гiтлер пакуль на нас нападаць не будзе. У яго ёсць планы, унiфiкацыi iмперыi i яе кансалiдацыi. Гэтак жа ператварэннi ѓ калонii i сатэлiтаѓ. У прыватнасцi нават Iталii...
  Генералiсiмус згодна кiѓнуѓ:
  - Я ведаю! Фюрар расчараваны ѓ Мусалiнi! I рыхтуе яму праект уключэння Iталii ѓ Трэцi Рэйх! У прыватнасцi, шляхам рэферэндуму. Дыктатар Мусалiнi стары i не зусiм здаровы. I хутка яго таксама праглынуць з вантробамi!
  Берыя пагадзiѓся:
  - Ёсць такi праект - лiквiдаваць незалежныя дзяржавы. I стварыць адзiную iмперыю. Яны жадаюць нешта зрабiць тыпу Рымскай. Немцы стрыжневая нацыя, але ёсць i iншыя народы. Якiя не тое што рабынi, але ѓ падпарадкаваннi. Пры гэтым яны вучаць нямецкую мову, i... Ну, тут розныя ёсць iдэi.
  У любым выпадку, фюрэр хацеѓ глабальную iмперыю!
  Сталiн-Пуцiн кiѓнуѓ:
  - I ён яе атрымае, калi мы яго не спынiм!
  Наркам унутраных спраѓ пацвердзiѓ:
  - Нас нiхто не спынiць, нас нiшто не пераможа!
  Генералiсiмус адзначыѓ:
  - Планы ѓ фюрара нават не напалеонаѓскiя. Але рэалiзацыя канкрэтна церпiць. Але чым мы на гэта адкажам?
  Берыя заявiѓ, панiзiѓшы голас да шэпту:
  - Асцярожнасць тут патрэбна! Iнакш на нас нападуць!
  Сталiн-Пуцiн рыкнуѓ:
  - I што чакаць, калi вораг будзе гатовы?
  Наркам унутраных спраѓ адказаѓ з усмешкай:
  - Таемная вайна на тое i таемная, каб весцiся нябачна!
  Правадыр згодна кiѓнуѓ:
  - Будзем бiцца! I пераможам...
  Тады Сталiн-Пуцiн пайшоѓ у басейн. Яны вырылi яго адмыслова ѓ Ташкенце лiдэра. А якiя дзяѓчыны там.
  I амаль голымi плаваюць.
  Сталiну-Пуцiну вельмi хацелася стаць падлеткам, i на дзяѓчынках паскакаць нiбы жарабец. I гэта было б цудоѓна.
  Сталiн-Пуцiн праспяваѓ:
  - Адным патрэбны правадыр,
  Iншым патрэбен кумiр...
  Трэцiм патрэбен герой,
  Да вядучым,
  I ратаваѓ увесь свет!
  I ѓ адказ як чуѓся роѓ...
  Сталiн-Пуцiн хапаѓ дзяѓчын за пунсовыя соску грудзей i напяваѓ:
  - Мы робiм гiсторыю,
  Сёння барыкады,
  А заѓтра крэматорыi!
  Мы будуем новы свет,
  I адмаѓляе мiнулае!
  Узводзячы на трон -
  Недарэчнае i пошлае!
  Ды гэта сапраѓды баявая песенька... А дзяѓчаты такiя прыгожыя, i iх так прыемна мацаць i лашчыць.
  А так хочацца вярнуць сабе маладосць. Сталiн-Пуцiн уздыхнуѓ. Падумаѓшы, што ён бы i ад трона адмовiѓся, калi б яму стала б гадоѓ семнаццаць. А так цела не вельмi.
  Ды ѓ ранейшым ён пражыѓ амаль да сямiдзесяцi гадоѓ. А гэта каласальны досвед, якi так проста не вымераць.
  Хоць за кошт вопыту, вядома ж , з'яѓляецца вострым з абодвух бакоѓ зброяй. Часам лiшак вопыт i шкодны. Такiя , як адзiн за мыльнымi зачыненымi вачыма. Гэта, як знакамiты раман "Эра мiласэрнасцi"! Там таксама ѓсё здаецца вiдавочным, але на самой справе няма. Такi падступны павярнуѓся стэнд.
  Сталiн-Пуцiн кiѓнуѓ. Ён быѓ прадстаѓлены з добрым грузiнскiм вiном. Гэта нават карысна, калi не злоѓжываць. Толькi часам Пуцiн пiѓ занадта шмат падчас вайны.
  I настрой падвышаецца, можна чагосьцi i праспяваць... Хаця вось як якiя ёсць песнi.
  Сталiн-Пуцiн загадаѓ:
  - Дзяѓчыны праспявайце!
  I красунi ѓ басейне спявалi;
  На дубе зялёным,
  Ды над тым прасторам
  Два сокала ясных
  Вялi размовы.
  
  А сокалаѓ гэтых
  Людзi ѓсё даведалiся:
  Першы сокал - Ленiн
  Другi сокал - Сталiн.
  
  I яны паляцелi вакол
  Сакаляты зграяй...
  
  Ой як першы сокал
  З другiм развiтваѓся,
  Ён з перадсмяротным словам
  Да сябра звяртаѓся.
  
  Сокал ты мой шызы,
  Гадзiна прыйшла растацца,
  Усе працы, клопаты
  На цябе кладуцца.
  
  А другi адказаѓ:
  Пазабудзь трывогi,
  Мы табе клянемся -
  Не павернем з дарогi!
  
  I стрымаѓ ён клятву,
  Клятву баявую.
  Зрабiѓ ён шчаслiвай
  Усю краiну родную!
  Сталiн-Пуцiн млява папляскалi i заѓважыѓ з ухмылкай:
  - Пакуль я краiну шчаслiвай не зрабiѓ!
  I Сталiн-Пуцiн хрыпла заспяваѓ;
  Было шмат цяжкiх дзён,
  Будзе шмат цяжкiх дзён.
  Значыць, рана падводзiць вынiкi.
  Вось i сустрэлiся мы з ёй,
  Вось i пабачылiся мы з ёй
  Дзесьцi на прасёлкавай дарозе.
  Дзяѓчаты шлёпаючы босымi ножкамi па вадзе, падхапiлi.
  Прыпеѓ:
  Толькi некалькi хвiлiн,
  Толькi некалькi хвiлiн
  Памiж намi доѓжылася тая гутарка.
  - Як, скажы, цябе клiчуць?
  Як, скажы, цябе клiчуць?
  I яна адказала: "Перамога!"
  I спяваюць яны ѓжо дружным хорам:
  Пад шынялём на грудзях,
  Побач з сэрцам на грудзях
  Сцiплыя салдацкiя медалi.
  Толькi ты не сыходзь,
  Больш ты не сыходзь,
  Мы цябе ѓ акопах доѓга чакалi.
  Дзяѓчаты хорам падхапiлi:
  Прыпеѓ:
  За цябе ѓ агонь i дым,
  Iшлi наперад у агонь i дым
  Маракi ѓ падраных бушлатах.
  Гэта iмем тваiм,
  Светлым iмем тваiм
  Трывалi салдаты ѓ медсанбатах.
  Прыгажунi разам са Сталiнам-Пуцiным спявалi, круцячы сцёгнамi.
  Прыпеѓ:
  Толькi некалькi хвiлiн,
  Толькi некалькi хвiлiн
  Памiж намi доѓжылася тая гутарка.
  - Як, скажы, цябе клiчуць?
  Як, скажы, як цябе завуць?
  А яна адказала: "Перамога!"
  Потым Сталiн, Пуцiн прывёз цэлы келiх iкры i каньяку, якi прывозiлi з Францыi. Здабываюць цэлых дзвесце гадоѓ у дубовых бочках.
  Сталiн-Пуцiн з задавальненнем выпiѓ i закусiѓ чорнай iкрой, прачаѓ:
  Сталiн - гэта слава баявая,
  Сталiн - гэта юнацкасцi палёт...
  З песняй змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Сталiнам iдзе!
  Дзяѓчаты хорам падхапiлi трасучы пышнымi грудзьмi i раскошнымi сцёгнамi, яны былi толькi ѓ адных вузенькiх трусiках, i насiлiся перад правадыром падскокваючы:
  Нам дадзены арлоѓ магутных крылы,
  Смеласць нам вялiкая дадзена...
  Сталiнскi калгасным багаццем,
  У камунiзм iдзе мая краiна!
  
  Сталiн - гэта слава баявая,
  Сталiн - гэта мудрасцi палёт...
  З песняй змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Сталiнам iдзе!
  З песняй змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Сталiнам iдзе!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Пакуль Уладзiмiр Пуцiн быѓ у целе Сталiна, выконваючы абавязкi прэзiдэнта Расii Мiхаiл Уладзiмiравiч Мiшусцiн iмкнуѓся выйграць прэзiдэнцкiя выбары 2022 года.
  Сабрала подпiсы ѓжо больш за сорак кандыдатаѓ, i чакалася, што рэкорд Украiны будзе пабiты. Што ж гэта па-сапраѓднаму стала крута i барацьба iшла жорсткая.
  Мiхаiл Мiшусцiн каб прыцягнуць да сябе дадатковыя галасы, дазволiѓ гандаль спiртным у начны час, а таксама раз'язных шапiках, i пiва ѓ розных месцах.
  Быѓ змякчэлы i антытытунёвы закон. Прычым, яго змякчылi значна, асаблiва ѓ тых пунктах, дзе ён асаблiва часта парушаѓся, цi яго было цяжэй кантраляваць.
  Рэкламу пiва на тэлебачаннi вырашылi вярнуць. Для задавальнення прыватных газет дазволiлi рэкламаваць алкаголь i тытунь.
  Мiхаiл Мiшусцiн заявiѓ аб вяртаннi шэрагу свабод i вертыкальнай лiбералiзацыi.
  У прыватнасцi мякчэлi пакарання распаѓсюджванне лёгкiх наркотыкаѓ i прастытуцыю.
  Быѓ зноѓ легалiзаваны iгральны бiзнэс.
  Мiхаiл Мiшусцiн нават назваѓ забарону на казiно дурасцю спадара Мядзведзева, якi сам там шмат чаго прасадзiѓ.
   I зараз хоча адыграцца на добрапрыстойных грамадзянах Расii. I гэтак далей...
  Мiхаiл Мiшусцiн пачаѓ рулiць. У прыватнасцi непашкоджаную гарэлку панiзiлi. А на тэлебачаннi зноѓ з"явiлася рэклама пiва. I ѓсё ж так шмат iншага.
  Iшла лiбералiзацыя.
  I губернатараѓ было прапанавана абiраць з дваццацi аднаго года нягледзячы на судзiмасцi. Гэта таксама была новая мятла, якая мае iншы крэйда.
  Мiхаiл Мiшусцiн заявiѓ:
  - Будзе вам воля i багацце!
  Заадно зразумела паднiмалiся i заробкi чыноѓнiкам i бюджэтнiкам. А курс рубля нават умацаваѓся за кошт валютных iнтэрвенцый. Шмат чаго рабiлася.
  Але i iнфляцыя вiдавочна падскочыла. Мiхаiл Мiшусцiн знiзiѓ падаткi на бедных да дзесяцi працэнтаѓ. Але пакуль не стаѓ паднiмаць для багатых. I крыху расслабiѓся...
  Сацыяльная палiтыка аказалася спрэчнай...
  У Маскве вырашылi арганiзаваць новыя гульнi i спаборнiцтвы. I гэта сапраѓды сур'ёзна. У прыватнасцi, правесцi альтэрнатыѓныя алiмпiйскiя гульнi. Не лiчачыся з выдаткамi.
  I iншыя пражэкты Мiхаiла Мiшусцiна. Вось напрыклад таксама iдэя: правесцi першыя ѓ свеце спаборнiцтвы па лiтэрболе: што больш вып'е за адну хвiлiну гарэлкi! Вось тут сапраѓды рускiя могуць заняць усе прызавыя месцы.
  Мишустин i сам выпiць не дурань! Узяѓ шклянку гарэлкi ѓ сябе перакулiѓ. I закусiѓ чорнай iкрой адразу тры лыжкi перакулiѓ. I далей згуляѓ у карты ѓ
  падкiднога.
  Затым Мiхась Мiшусцiн спрабаваѓ спяваць разам з Лепцам. Кабзона нажаль пакуль уваскрэсiць навука не магла.
  Зрэшты, выконваючы абавязкi прэзiдэнта Расii трапятаѓ пры думцы, што яшчэ ѓваскрэсяць i Уладзiмiра Пуцiна. Хоць хацелася самому быць каралём, цi царом!
  Мiхась Мишустин у адной кампанii з дзяѓчынамi быѓ зняты, i яго атачалi класныя цялушкi.
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii высунуѓ лозунг: пабудова капiталiзму з чалавечым тварам! I кожнаму мужчыну ѓ вольны доступ па жанчыне!
  I гэта выклiкала прылiѓ энтузiязму... Асаблiва калi Мiхась Мишустин аднавiѓ выпуск перадачы "Лялькi". Тым больш гэта добрая дэза. Можна паказаць Аляксей Кузняцова поѓным дурнем. Хоць у "Ляльках" усю апазiцыю можна знявечыць.
  Мiхась Мишустин паказаѓ сябе баявым хлопцам.
  Вось напрыклад, ужо i цыгарэты i пiва ѓ шапiках можна прадаваць у любы час сутак. I гэта пагадзiцеся надзвычай крута. Мiхаiл Мiшусцiн зноѓ iдэi цiкавыя штурхае.
  Напрыклад, плацiць бацькам калi дзецi наведваюць спартовыя секцыi. Гэта значыць, не проста трэнiроѓкi бясплатныя, а яшчэ i плацяць за наведванне секцыi.
  Свайго роду прапаганда здаровага ладу жыцця. I пры гэтым пiва i алкаголь зараз на кожным куце. I калi хочаш выпiць - дык пi!
  I пакурыць не перашкаджае. За марыхуану пакараннi паменшылi. Прычым, спасылаючыся на мiжнародны досвед i пастанову ААН. У прыватнасцi ѓжо за перавозку лёгкiх наркотыкаѓ толькi штраф без турэмнага зняволення.
  Наогул Мiхась Мишустин унёс шэраг паправак у крымiнальны кодэкс змякчальныя пакаранне. Асаблiва там, дзе яны былi празмерныя. У прыватнасцi па злачынствах не звязаным з гвалтам. Маѓляѓ i тут не трэба перагiнаць палку.
  Ды i згвалтаванне жанчын гэта такое злачынства, дзе цяжка зразумець цi было гвалт, цi сама баба мужыка спакусiла, а потым наштабнавала заяву. Ва ѓсякiм разе пакаранне ѓ гэтым выпадку змякчылi. А вось за згвалтаванне мужчынам i мужчыны нават узмацнiлi жорсткасць.
  Тут мудры выконваючы абавязкi прэзiдэнта Расii звярнуѓ увагу на наступствы. На самай справе ну трахнуѓ жанчыну, што з яе? Толькi шкадуюць i кахаюць. А калi мужчыну згвалцяць, то яму ѓжо шмат хто i рукi не пададуць. А на зоне такi i зусiм певень. Няхай нават яго згвалтавалi i насуперак зладзейскiм законам!
  Мiхаiл Мiшусцiн таксама тэрмiн згоды знiзiѓ да чатырнаццацi гадоѓ. Спасылаючыся на тое, што ѓ Японii ён увогуле з трынаццацi. I што падлеткам лепш атрымлiваць сэксуальны досвед з дарослымi i дасведчанымi людзьмi. I гэта ѓвогуле мужчыны ѓспрынялi з разуменнем. Так свайго роду сэксуальная лiбералiзацыя.
  Заадно можна i аднаполыя шлюбы легалiзаваць. Канстытуцыю заѓсёды вытлумачыць юрысты могуць, як хоча прэзiдэнт.
  Ва ѓсякiм разе геi гэта ацанiлi. I ѓ Еѓропе стаѓленне да Мiхаiла Мiшусцiна стала яшчэ цяплейшым.
  А ханжы няхай заткнуцца. Пасля пуцiнскай дыктатуры надышоѓ час - свабоды!
  I раскаванасцi ва ѓсiм! У прыватнасьцi Мiхаiлу Гарбачову пабудавалi вялiкi помнiк. А вось культ асобы Пуцiна стаѓ усыхаць. Яго ѓсё часцей крытыкавалi.
  Мiхась Уладзiмiравiч, як i Мiхась Сяргеевiч, стаѓ рабiць стаѓку на вялiкую волю асобы. Калi ѓсё больш i больш дазвалялася. Вось напрыклад казiно? А чаму i не? Гэта яшчэ ѓ нулявыя гады пры Пуцiне было. Толькi ѓ галаву Мядзведу ханжаства ѓдарыла.
  Мiхаiл Мiшусцiн кiнуѓ чыноѓнiкам костку: цяпер дазвалялася iм атрымлiваць падарункi да дзесяцi тысяч долараѓ. I гэта вядома ж выклiкала радасць у апарата.
  Сапраѓды наступалi вольныя часы. Iмперскую строгасць стала замянiць свабода. I зноѓ голыя жаночыя цiцькi з'явiлiся на экранах.
  I не толькi гэта. У войску ѓзнiклi законныя публiчныя дамы. Кожны салдат атрымаѓ права за талоны займацца з дзяѓчатамi любоѓю. I гэта зразумела вялiкае дасягненне дэмакратыi. I нават у турмах, калонiях i СIЗА можна было схадзiць да дзяѓчынак. Асаблiва Мiхаiл Мiшусцiн настойваѓ, каб жрыцы кахання былi ѓ калонiях для непаѓналетнiх. Каб хлапчукi не гвалтавалi хлапчукоѓ, а былi з жанчынамi.
  Тады i пеѓняѓ не будзе на зонах-малалетках.
  Што ж падобнае выклiкала таксама немалую ѓхвалу. I адначасова асуджэнне.
  Хаця лозунг Мiхася Мiшустына: вертыкальная лiбералiзацыя, i больш свабоды i быѓ бы папулярны асаблiва сярод моладзi. I збiралiся цэлыя натоѓпы народа, што вiталi новага выконваючага абавязкi прэзiдэнта Расii!
  Мiхаiл Мiшусцiн чалавек, якi сапраѓды хацеѓ большай свабоды i не толькi для сябе. Яму апанавалi забароны часоѓ сацыялiзму. А рэакцыяй на ѓзмацненне пазiцый левы стаѓ антыкамунiзм у прапагандзе. I ён усё нарастаѓ...
  Мiхась Мишустин - буржуй ад мозгу да костак, жадаѓ зараз класiчнага капiталiзму i поѓнай волi.
  Заадно iшоѓ працэс i ѓрэгуляваннi на Данбасе. Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii ѓ якасцi кампрамiснага варыянту прапанаваѓ зменшыць аб'ёмы самакiравання ѓ ЛНР i ДНР, да ѓзроѓню прымальнага для Украiны. А дакладней прапанаваѓ iм вернуцца ѓ склад, будучы такiм жа суб'ектам, як i iншыя вобласцi. Маѓляѓ, насамрэч Расii не трэба ля сваiх межаѓ мець рэгiёны з асаблiвым статусам.
  Бо сёння асаблiвы статус маюць рэгiёны ва Украiне, а заѓтра захочуць падобнага i ѓ Расii. А цi трэба гэта iмпэрыi?
  Раз Пуцiн не ѓзяѓ Данбас сабе, то i Мiшусцiн тыя больш не возьме. Ды i ѓзяты курс на зблiжэнне з Захадам.
  Ужо часткова былi адмененыя санкцыi абапал. I сепаратыстам выконваючы абавязкi прэзiдэнта Расii наѓпрост сказаѓ: што стратэгiчнае партнёрства з Захадам, для новай улады важней. На рахунак Крыму. Тое кампрамiсам магла стаць саступка гэтай тэрыторыi Украiнай за грашовую кампенсацыю.
  Мiхаiл Мiшусцiна прапанаваѓ, як варыянт: знiжкi Украiне на нафту i газ, у абмен на прызнанне Крыма. I пакуль тут iшлi перамовы.
  Уладзiмiр Зяленскi адзначыѓ, што Мiнскiя пагадненнi ѓстарэлi. А так што ђкраiна можа раздушыць сепаратыстаѓ сiлай, калi тыя не пойдуць на саступкi.
  У ЛНР i ДНР, вядома, былi незадаволеныя пазiцыяй новай улады. Але цi сапраѓды разважаць рацыянальна навошта Расеi для iх асаблiвы статус? Мець у сябе на мяжы рассаднiк нестабiльнасцi.
  Мiхаiл Мiшусцiн паведамiѓ, што Расiя тэрыторыяй валодае з лiшкам, а вось насельнiцтва ёй не хапае. Так што ён усiх, хто ваяваѓ супраць Украiны прыме i не трэба баяцца рэпрэсiй у выпадку вяртання тэрыторый.
  А весьцi далей гiбрыдную вайну з Захадам Расея сабе ня можа. Тым больш Пуцiн памёр, а без яго ѓтрымаць уласных сепаратыстаѓ цяжка.
  I трэба канчаць халодную вайну i iсцi на мiр з Захадам пакуль не стала позна.
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii казаѓ простыя i зразумелыя рэчы. I элiта, i расейскi бiзнэс гэта ѓхвалялi. Многiя з iх былi радыя што Уладзiмiр Пуцiн нарэшце загнуѓся. А Захад па духу ѓсё ж такi блiжэй, чым камунiстычны Кiтай. Дзе за хабар расстрэльваюць, i багацеi трасуцца ад страху.
  Захад адназначна перайшоѓ на бок Мiхася Мiшусцiна. I яго актыѓна падтрымлiваѓ...
  У Сiрыi выконваючы абавязкi прэзiдэнта прапанаваѓ кампрамiс: два тэрмiны прэзiдэнту без абнулення. Так што Асад сыходзiць, калi пяцiгодка скончыцца. А гэта ѓжо нядоѓга засталося. А пераемнiка Асаду Расея i ЗША вызначаць разам. Тым больш нi Захад, нi Расея не жадаюць перамогi iсламiстаѓ у Сiрыi. I ѓсе жадаюць тамака мiру i стабiльнасцi.
  Па Аѓганiстане з Каспiйскай флатылii быѓ нанесены ракетны ѓдар.
  Расея i ЗША дамовiлiся там весцi вайну сумесна. I палка адзiн аднаму ѓ колы не ѓстаѓляць.
  На тым i вырашылi. Вось часткi расiйскага спецназа ѓжо ѓ Кабуле. Новая наспявае вайна на поѓднi. Але на гэты яна будзе весцiся тэхналагiчна.
  Мiшусцiн i Байдэн зноѓ пагаварылi па тэлефоне i затым абмянялiся ѓзнагародамi. Мiшусцiн узнагароды прэзiдэнта ЗША ордэнам Расiйскага арла з дыяментамi, а сам таксама атрымаѓ у адказ медаль гонару.
  Што гаварыла аб зблiжэннi пазiцый абедзвюх дзяржаѓ.
  Цяпер гаворка iшла аб зачыстцы Аѓганiстана. I Расея, i ЗША гатовы былi дзейнiчаць рука аб руцэ.
  I пачалiся бамбардзiроѓкi расiйскiмi самалётамi.
  Новая вайна. Мiшусцiн i Байдэн разважалi аб падзеле сфер уплыву ѓ Афганiстане i Сiрыi. А таксама размова закранула i супрацьстаянне з Iранам.
  Выконваючы абавязкi расiйскага прэзiдэнта наѓпрост заявiѓ, што ядзерны Iран для Расii больш небяспечны, чым для ЗША. I што тут ёсць з чым i супраць чаго дужацца.
  Байдэн адзначыѓ, што ЗША не жадаюць вайну весцi супраць Iрана. Але калi Расея месцы, то трэба ѓвесцi санкцыi ААН. I што трэба зрынуць у Iране ѓладу рэлiгiйных фанатыкаѓ.
  Мiхаiл Мiшусцiн пагадзiѓся:
  - Разумны сэнс кажа - усё рэлiгii гэта проста казка! I не варта рабiць рэлiгiю галоѓнейшай за палiтыку! Прычым гэта датычыцца не толькi Iсламу, але i Хрысцiянства. I глыбокая вера нiкога не фарбуе!
  Джо Байдэн прызнаѓся, што ён у глыбiнi душы атэiст, але пакуль ЗША абраць прэзiдэнтам вiдавочнага атэiста не гатовая!
  Зрэшты, калi ѓ што i верыць, дык гэта ѓ чалавечы розум!
  Мiхаiл Мiшусцiн пагадзiѓся:
  - Вера ѓ чалавечы розум - самая разумная вера!
  Далей абодва прэзiдэнты вялi размову аб дружбе i мiры i касмiчнай экспансii.
  Мiхаiл Мiшусцiн даручыѓ Раскосмасу за чатыры гады падрыхтаваць i правесцi палёт на Месяц. Што ѓ цэлым грамадская думка ѓспрыняла станоѓча.
  Ажыццявiць тое, што аказалася не пад сiлу СССР. I выцерцi насы камунiстам. I Аляксею Кузняцову ѓ першую чаргу.
  I гэты месяцовы праект выклiкаѓ вялiкую цiкавасць у навуцы. Далей Мiхась Мишустин жадаѓ на працягу дзесяцi, максiмум дванаццацi гадоѓ яшчэ i на Марс злятаць. Што таксама не магло не выклiкаць ухвалы.
  Далей выконваючы абавязкi прэзiдэнт прапанаваѓ у канстытуцыi забаранiць абнуленне тэрмiнаѓ у выпадку прыняцця паправак, i ѓвесцi семдзесят гадоѓ уключна абмежавальнiк на магчымасць абрання ѓ прэзiдэнты. Узрост зразумела на дату выбараѓ прэзiдэнта. I з трыццацi год ужо можна выбiрацца.
  Акрамя таго чыноѓнiкам дазвалялася мець уласнасць за мяжой i рахункi. Што казала пра тое, што новая ѓлада гатова сябе канчаткова адкрыць сьвету i спынiць канфрантацыю.
  Што зрэшты i пярэчаннi не выклiкала. Элiта не хацела больш халоднай вайны.
  Усе казалi, як добра, што Уладзiмiр Пуцiн памёр. I што ён нават брыльянтавай труны не заслужыѓ. А вось як добра было пры цару Мiкалаеѓ Другiм. I што белыя павiнны сябраваць з белымi!
  Апошняе ѓвогуле дакладна!
  Хаця i з чорнымi i жоѓтымi сябраваць таксама трэба. Бо планета ѓ нас адна. Сi Цзiньпiн заявiѓ, што Кiтай таксама будзе рухацца шляхам дэмакратыi, што ён не пойдзе на чацвёрты тэрмiн. Тым больш свет становiцца больш бяспечным i палiтычная сусветная глабалiзацыя непазбежная.
  
  З гэтым быццам бы ѓсё пагадзiлiся... Аляксандр Лукашэнка заявiѓ, што будуць у лiстападзе 2022 года выбары прэзiдэнта Беларусi, у якiх ён прымаць удзел не будзе. I ѓсё прыйдзе да свабоды i дэмакратыi.
  У цэлым свет хутка мяняѓся...
  У Iране быѓ ужо iншы прэзiдэнт, маладзейшы i дзёрзкi за яго папярэднiк. I зразумела яму не хацелася быць пад кiмсьцi. I Расейскiя спецслужбы прапанавалi яму зрушыць рэжым iсламiстам i гэтак далей...
  Зразумела, ва ѓласных iнтарэсах. I гэта рабiлася больш актыѓнай палiтыкай.
  Адносiны памiж Расiяй i ЗША сталi перажываць сяброѓскi ѓзлёт. Пайшоѓ абмен дэлегацыямi i вiзiтамi добрай волi. I дзяѓчаты танцавалi i скакалi.
  Надыходзiлi часы падобныя з Гарбачовым. Калi адраджалася сяброѓства вялiкiх дзяржаѓ. I шмат зараз было камплiментаѓ у адрас адзiн аднаго.
  На Захадзе Гарбачоѓ быѓ папулярны. Вось Ельцын ужо не так. I расстрэл парламента, i вайна ѓ Чачнi астудзiлi да яго адносiны ѓ СМI. А пазiцыя Расii па Сербii i Iраку адштурхнула i ѓрады. Многiя нават у дзевяностыя гады сталi казаць, што Зюганаѓ можа быѓ бы i лепш. I што камунiсты таксама розныя ёсьць.
  I што менавiта рэакцыйны Ельцын перашкодзiѓ трансфармаваць камунiстаѓ у сацыял-дэмакратаѓ. У любым выпадку эпоха Пуцiна абвастрыла адносiны да мяжы. I ѓсё так на Захадзе радавалiся, калi хлуслiвы i крывадушны Пуцiн памёр.
  I адносiны памiж Расiяй i Захадам сталi выходзiць на iншы ѓзровень. Аляксандр Лукашэнка зразумеѓ, што яго час прайшоѓ i вырашыѓ сысцi пакуль не стала горш. Гэта яшчэ пры Пуцiне можна было б разлiчваць неяк утрымацца, цi тэрмiны сабе абнулiць. Але ѓ дадзены момант такое ѓжо не праходзiла!
  Лукашэнка таксама вырашыѓ, што ѓ яго хопiць... З астатнiх лiдэраѓ пакуль заставалася адкрытым пытанне з iншым доѓгажыхаром: Рахмонавым прэзiдэнтам Таджыкiстана. Але ён з Амерыкай больш-менш ладзiѓ, i меѓ усе шанцы пабiць рэкорд Назарбаева знаходжання ва ѓладзе. Так што ѓ цэлым iшла кансалiдацыя белага свету.
  ЗША i Расея вельмi хутка зблiзiлiся. I вельмi многiя дзiвiлiся, да чаго было столькi часу канфлiктаваць. Бо свет адзiн, i ядзерная вайна самагубства.
  Новы мiнiстр замежных спраѓ Iгар Уладзiмiравiч Лебедзеѓ быѓ вельмi спрытным дыпламатам, i ѓсiх здолеѓ угаварыць. I Расii, i ЗША толькi выйгралi ад гэтага. Iгар Лебедзеѓ умеѓ i вашым, i нашым.
  Расея не смярылася з Кiтаем, але разам з ЗША яго прытармажвала. I гэта было сур'ёзным ходам.
  Мiхась Мишустин тым часам, таксама сёе-тое зрабiѓ. У прыватнасцi дагаварыѓ аб куплi ѓ ЗША некалькiх караблёѓ, i пары лiнкораѓ. Што ѓ цэлым было крута. I адносiны з Амерыкай сталi яшчэ цяплейшымi. У Афганiстане правялi расiйскiя i амерыканскi спецслужбы аперацыю i абезгаловiлi талiбаѓ. Заадно i стравiлi iх з IГIЛ. Так што праца пайшла актыѓная.
  Мiхаiл Мiшусцiн выступаѓ за далучэнне Расii да вялiкай сямёркi. I Байдэн падтрымаѓ падобную прапанову. Iшлi размовы i аб пашырэннi НАТА на ѓсход. Выконваючы абавязкi прэзiдэнта Расii, прапаноѓваѓ уключыць i Расiю, i Беларусь i Украiну ѓ гэты блок.
  Тут у цэлым на Захадзе былi не супраць. I пашырэнне зоны свабоднага гандлю i адкрытыя межы. Пашырыць Еѓразвяз i на Захад i на Усход - вельмi прагрэсiѓная iдэя!
  Байдэн i Мiшусцiн зноѓ сустрэлiся на ѓзнагароджаннi. Абнялiся... Пасля чаго Мiшусцiн прапанаваѓ уключыць у НАТА ѓсе краiны СНД, а таксама Японiю. I гэта выклiкала бурныя апладысменты.
  Актыѓнасць Мiшустына на мiжнароднай арэне прывяла да росту рэйтынгу выконваючага абавязкi прэзiдэнта Расii. Людзi стамiлiся ад сталай канфрантацыi з Захадам, i гонкi ѓзбраенняѓ. Як у часы Гарбачова народ пакахаѓ Амерыку. I на гэты раз гэта магло аказацца трывалей. Так у бесперспектыѓнасцi халоднай вайны ѓпэѓнiлiся цяпер вельмi нават многiя.
  У цэлым спраѓдзiлiся прагнозы: цмок памёр i наступiла пацяпленне ѓ адносiнах з Захадам.
  I многiя нават шкадавалi, што дракона не замачылi яшчэ раней. I што лепш было б Пуцiну ѓвогуле не нарадзiцца! А што так яно i ёсць!
  Адносiны з Захадам наладжвалiся... Прыбыѓ i Рымскi Папа ѓ Маскву...
  Францiшак Першы меѓ гутарку i з выконваючым абавязкi прэзiдэнта Расii з рук якога атрымаѓ ордэн Андрэя Першазванага. I потым была i сустрэча з патрыярхам Кiрылам. Даволi дарэчы цёплая. I Католiкi, i Праваслаѓныя клялiся ѓ сяброѓстве i адзiнстве ѓ Хрысце.
  I было ѓсё задаволенае мiрна. Вернiкi цалавалiся i бралiся. А хрысцiянам не належыць смяцiцца.
  Iшоѓ абмен падарункамi. I Праваслаѓныя, i Католiкi заключылi саюзную дамову i пагадненне аб сяброѓстве i мiры i супрацоѓнiцтве.
  Потым Патрыярх i Рымскi тата дэманстратыѓна абмылi ногi адзiн аднаму.
  Былi прыняты i некаторыя цiкавыя рашэньнi. 25 снежня ѓ Расii стаѓ выходным i святочным днём. Што зразумела народ ухвалiѓ. Праваслаѓныя i каталiкi дамовiлiся паску адзначаць разам. I што вернiкi i той i iншай канфесii - зусiм роѓныя па правах. Таксама Рымскi Папа i Патрыярх гэта родныя браты зараз у Хрысце.
  Было прынята i iншае: вельмi прагрэсiѓнае i ѓ духу дваццаць першага стагоддзя рашэнне: жанчына зараз ужо магла стаць свяшчэннiкам. I гэта было гiстарычнае рашэнне.
  На самой справе перад Богам усе роѓныя? Зразумела роѓныя: няма юдэя нi элiна. А ѓ жанчыны ёсць душа? Зразумела ёсць! I што яна не роѓная мужчыну ѓ вачах Бога?
  Ну, а ѓ паданнi i Пiсаннi заѓсёды можна падабраць патрэбныя тэксты. Тым больш былi жанчыны-прарочыцы? Ды былi! А чаму не могуць быць свяшчэннiкамi? I не толькi найнiзкага звяна! Можа, прыйдзе час, калi Ватыкан дарасце да першага Рымскага Папы жаночага полу. I Патрыярхам таксама стане жанчына?
  Ва ѓсякiм разе жанчына на троне была нават у сярэднiя стагоддзi. Дык чаму iм не быць i служкамi культу?
  Але пакуль асцярожна дазволiлi быць жанчынам слугам толькi найнiзкага звяна. Але лiха бяда пачало.
  Мiхаiл Мишустин вельмi ѓпэѓнена выказаѓся што канца свету не будзе, i чалавецтва яшчэ злятае да зорак i даляцiць да краю сусвету. I што новая Расейская ѓлада ня будзе ставiць сябе вышэй за чалавецтва. I што трэба быць iнтэрнацыянальнымi па iдэi.
  Так што зблiжэнне пайшло... Рымскi Папа i Патрыярх памылi адзiн аднаму ногi, але не толькi. Потым яны вымылi ножкi i першай дзяѓчыне ѓ гiсторыi Рускай Праваслаѓнай царквы, якая прыняла сан святара. I гэта трэба сказаць радасную падзею для ѓсёй планеты Зямля i Хрысцiянскага свету.
  А босыя ножкi ѓ дзяѓчыны памыць вельмi прыемны занятак. Рымскi Папа Францiшак Першы заѓважыѓ, што магчыма ѓ Ватыкане адмовяцца ад прынцыпу пажыццёвага абрання Пап, i кожныя сем гадоѓ будуць на спецыяльным саборы кардыналаѓ праводзiць перавыбары.
  Патрыярх Кiрыл адзначыѓ, што можа тое самае будзе i ѓ iх. I што будуць змены шмат у чым.
  У прыватна Калядны пост вырашылi адмянiць. Яго мала хто выконвае. Ды i сэнсу няма.
  Каляды гэтае светлае свята i навошта людзей мучыць пастамi? Не гаворачы аб тым, каб зрабiць Праваслаѓе больш прывабным для мусульман.
  На асабiстай сустрэчы Рымскага Папы, Патрыярха i выконваючага абавязкi прэзiдэнта, усе трое выказалi занепакоенасць экспансiяй Iслама.
  У прыватнасцi колькасць мусульман расце куды хутчэй, чым у хрысцiян. I галоѓнае мусульмане куды больш фанатычныя i сур'ёзна ставяцца да гэтага.
  Мiхаiл Мiшусцiн адзначыѓ:
  -Трэба разумныя кнiгi пiсаць i даказваць, што Хрысцiянская рэлiгiя больш правiльная i фiльмы здымаць!
  Францiшак Першы з уздыхам адказаѓ:
  - Робiм гэта! Але мусульмане проста не чытаюць цi забараняюць глядзець. Акрамя таго ѓ Iсламе ѓяѓленне аб раi больш прывабнае!
  Патрыярх Кiрыл кiѓнуѓ:
  - Ды ѓ iх рай, як мiльярдэр на курорце. У гэтым плане, асаблiва ѓ плане прывабнасцi для маладых мужчын, мы выдатна прайграем!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Мiхаiл Мiшусцiн згодна кiѓнуѓ:
  - Ды не ѓмееце вы прыгожа абяцаць, а трэба! Трэба больш актыѓна паказваць рай i маляваць яго максiмальна прывабна i для простага чалавека. Каб i ѓ нас былi балi, гарэмы, палацы, i нават кампутары! I многае iншае!
  Патрыярх i Рымскi Папа хорам адказалi:
  - Будзем старацца iсцi ѓ нагу з часам! Не тармозiць i не занадта пры гэтым бегчы за другой рукой!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii заѓважыѓ:
  - Рэлiгiя павiнна адказваць пастаѓленым задачам. А не быць опiумам для народа! I не састарвацца! Цяжка напрыклад зразумець сучаснаму чалавеку, навошта ђсявышняму Богу свечкi?
  Патрыярх Кiрыл заѓважыѓ:
  - Гэтыя свечкi патрэбны не Богу, а самiм вернiкам, каб праз iх выказаць сваю любоѓ да Усявышняга Творцы. Дык калi свечка гарыць, на агонь лягчэй засяродзiцца. I лягчэй свечку купiць, чым нешта больш патрэбнае фундаментальнае ѓ жыццi зрабiць.
  Мишустин дадаѓ:
  - Так, свечку прасцей купiць, чым кiнуць палiць!
  Францiшак Першым з уздыхам заѓважыѓ i прызнаѓся:
  - Мне таксама не вельмi-то хацелася перад чорнымi становiцца на каленi. Але гэта не Богу трэба, а нам самiм каб упакорыць сваю ганарыстасць!
  Патрыярх Кiрыл строга вымавiѓ:
  - Ну, гэта ѓжо перагiн! На каленi трэба ѓставаць толькi перад Богам... цi перад iконамi Святых!
  Рымскi Папа заѓважыѓ:
  - Той, хто перажыѓ нараджэнне звыш - ужо святы! Дакладней усе, хто знаходзiцца ѓ Хрысьце сьвятыя.
  Патрыярх пагадзiѓся:
  - Па Бiблii так яно i ёсць. А з iншага боку толькi ђсявышнi Святы! I тут ужо можна па-рознаму Святое пiсанне тлумачыць!
  Мiхаiл Мiшусцiн заѓважыѓ:
  - Я вырашыѓ даць пратэстантам больш свабоды. У прыватнасцi, дазволiць зноѓ дзейнасць Сведкам Iеговы.
  Францiшак Першы пагадзiѓся:
  - Няхай будуць i Сведкi Iеговы. На тое i мац у сажалцы, каб карась не драмаѓ!
  Кiрыл запярэчыѓ:
  - Навошта лiшняя ерась!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii кiѓнуѓ:
  - Каб усё было па гонары! Тым больш Сведкi Iеговы гэта ѓзорная вера ѓ плане мiсiянерскай працы. I ѓ iх нам трэба вучыцца! I Каталiкам i Праваслаѓным!
  Рымскi Папа кiѓнуѓ:
  - Мы будзем вучыцца ѓсяму добраму!
  Патрыярх пагадзiѓся:
  - Таму што эфектыѓна не грэх i ѓ ворага павучыцца! Хоць цi не вучымся мы ѓ Сатаны?
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii Мiхаiл Мiшусцiн адзначыѓ:
  - А Сатана ён хоць ёсць?
  Рымскi Папа з уздыхам адказаѓ:
  - Гледзячы на наш свет у iснаваннi Госпада Бога яшчэ можна ѓсумнiцца, а Д'ябал на паверхнi кожнай рэчы!
  Патрыярх запярэчыѓ:
  - Ну, не будзь такiм змрочным. Свет мяняецца да лепшага. З'явiлiся нарэшце i смартфоны, i iнтэрнэт... А жыццё наогул зменiцца да лепшага нават i зiгзагамi!
  Мишустин з гэтым пагадзiѓся:
  - Ды часы iншыя... I каранавiрус не такi смяротны як Iспанка, асаблiва для кiтайцаѓ. I вакцыну стварылi хутка - да чаго дайшоѓ прагрэс!
  Кiрыл усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Да нябачаных цудаѓ! Так што не трэба засмучацца! Мы яшчэ будзем на Марсе!
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii кiѓнуѓ:
  - Вось я i хачу выратаваць чалавецтва! Каб не згарэць нам у ядзерным пажары вайны!
  Рымскi тата адказаѓ прама:
  - Я заклiчу вернiк каталiкоѓ галасаваць за вас! Нам камунiста-атэiста не трэба!
  Патрыярх Кiрыл пацвердзiѓ:
  - I я таксама заклiкаючы вернiк галасаваць за вас! Хаця вы амаль атэiст!
  Мишустин усмiхнуѓшыся спытаѓ:
  - А вы не атэiст?
  Патрыярх Кiрыл пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Я ѓ сваiм жыццi бачыѓ Бога апекуна i падняѓся высока. Па лiнii царквы на самую вяршыню. I здароѓем Усявышнi мяне не пакрыѓдзiѓ, нягледзячы на шаноѓныя гады. З чаго мне не верыць у Бога?
  Мiхась Мишустин кiѓнуѓ:
  - Ну ёсць так лiчыць, то... Я таксама веру ва Усявышняга Бога! Ужо выконваючы абавязкi цара, а хацеѓ бы быць i самiмi царом-бацюшкам!
  Рымскi Папа заѓважыѓ:
  - Ты мудры што не працягнуѓ канфрантацыю, распачатую Пуцiным. Гэты хлопец меѓ паталагiчную нянавiсць да Захаду. А вы мудры кiраѓнiк Расii! I спадзяюся нашыя адносiны не сапсуюцца. Хаця мы i памятаем часы з Ельцыным, калi добрасуседскiя адносiны скончылiся жорсткiм канфлiктам!
  Мiхась Мишустин з уздыхам адказаѓ:
  - Было такое! Але я загадаю бедства не паѓторыцца!
  I тры кiраѓнiкi двое царквы i свецкi пацiснулi рукi...
  Завяршылася праверка падпiсных лiстоѓ i зарэгiстравана ѓ Расii пяцьдзесят восем кандыдатаѓ у прэзiдэнты. I гэта абсалютны рэкорд. Ну што ж у добрыя выбары.
  Вельмi цiкавай абяцае быць прэзiдэнцкая кампанiя.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  У студзенi ѓ Адэсе не было маразоѓ. Аляксандр Рыбачэнка таму без праблем са сваёй малалетняй бандай начаваѓ у катакомбах i бегаѓ басанож па друзлым снезе, а часта i па гразi. Дзецi займалiся дробнымi крадзяжамi i набегамi на дачы i палацы рознай шляхты. Нягледзячы на багатую здабычу, большая яе частка iшла беднякам або падпольшчыкам, таму хлопчык i дзяѓчынкi бегалi босыя i ѓ лахманах. Дарэчы, дзiцячы арганiзм хутка адаптуецца, i юныя зладзюжкi нават не кашляюць нягледзячы на волкасць i холад.
  Аляксандр Рыбачэнка i яго каманда адчайныя рубакi. Дзецi зноѓ iдуць на справу. Дзяѓчынка Глаша зацiрае босыя, маленькiя сляды хлопцаѓ на снезе венiкам.
  Вось чарговая хата на iх шляхi.
  Аляксандр Рыбачэнка вельмi таленавiты хлопчык. Маленькi прыбор памерамi са запалкавую скрынку, пускае ѓльтрагукавую хвалю, якая прымушае сабак забiцца ѓ кут будкi i сядзець цiшэй воды, нiжэй травы. Вiдэакамеры агляду пакуль недаступныя, для шырокага ѓкаранення, а вартаѓнiка ѓ будцы.
  I можна з дапамогай прысосак перабрацца праз высокi плот i далей па сценах. Далей зладзюжкi асцярожна выразаюць шкло i пранiкаюць у хату.
  Басанож яны ступаюць практычна бясшумна. Дзецi невялiкага росту, гадоѓ дзесяцi-адзiнаццацi, вельмi спрытныя i лёгкiя, худзенькiя i гнуткiя.
  Аляксандр i яго невялiкая каманда працуюць як гадзiннiк, ачышчаючы чарговы багаты дом.
  Яны амаль нябачныя ѓ белых халатах. I нясуць з сабой вельмi трывалыя i важкiя мяшочкi.
  Валянцiна з Iталii, таксама з iмi. Дзяѓчынка асцярожнае перасоѓваецца.
  Па дыване босымi, дзiцячымi ножкамi прыемна ступаць. Ён так казыча Ворсiн голенькiя падэшвы.
  Юныя зладзюжкi пачынаюць зачышчаць раскошны асабняк генерала. У першую чаргу Аляксандр сваёй мэтай абраѓ асабiсты кабiнет з сейфам. Тамака могуць быць немалыя каштоѓнасцi.
  Нядрэнна таксама падчысцiць i кухню, дзе знаходзiцца сталовае срэбра, а то i золата. Ды i ѓвогуле ѓ дамах буржуяѓ i генералаѓ шмат ёсць каштоѓнага.
  Аляксандр i Сашка прабралiся на ночках у асабiстых кабiнет. Нiчога страшнага што ён зачынены на ключ у рабят ёсць адмычка. Сашка асцярожна павярнуѓ, i хлопчыкi рушылi далей. Яны здаюцца практычна бязважкiмi. Аляксандр Рыбачэнка адзначыѓ, што Сашка пакiнуѓ дзiцячыя сляды босых ножак на палiраванай падлозе i зацёр iх.
  Юныя зладзюжкi падышлi да сейфа. Аляксандр дастаѓ мiнiятурны слыхавы прыбор. Цяпер яны будуць круцiць два барабаны. У адным з iх адзiн з месяцаѓ у годзе, у iншым пяць лiчбаѓ. Аляксандр Рыбачэнка па ледзь чутным пстрычцы вызначае супадзенне з кодам.
  Сейф з тытана яго так проста не распiлаваць. Але дзецi-злодзеi дзейнiчаюць вельмi дакладна. На руках у iх тонкiя, медыцынскiя пальчаткi. Тут Аляксандр Рыбачэнка падумаѓ, а басанож, можа, не варта хадзiць, а раптам здымуць падэшвы. Праѓда, звычайна з ног адбiткi не здымаюць. Без абутку члены юнай банды прывыклi абыходзiцца, ногi ѓ дзяцей прывыкаюць хутка, i гэта ѓласцiвасць такое ѓ расце арганiзма пры загартоѓцы хутка адаптавацца.
  У дарослых, напэѓна, так бы не атрымалася.
  I сейф яны адкрылi.
  Сашка шапнуѓ:
  - Багата!
  Сапраѓды, скрынкi ѓтрымлiвалi каштоѓнасцi i ювелiрныя вырабы, манеты, i цэлыя прыгаршчы залатых зубоѓ i мастоѓ. Было шмат рэчаѓ , выкрадзеных i разрабаваных ѓ многiх краiнах свету.
  Былi i акупацыйныя маркi, i амерыканскiя даляры, а таксама царскiя манеты, i некаторыя вiды замежных. Была тут i манета са срэбра ѓ пяць марак з партрэтам Гiтлера выпушчаная ѓ пяцiдзесяцiгоддзi дыктатара, прычым даволi вялiкая. I манета ѓ дзесяць марак, на гэты раз з золата!
  Праѓда паменш. Зубныя масты з плацiны, англiйскiя i французскiя манеты, а таксама залатыя i сярэбраныя злiткi.
  Увогуле, шмат грошай, i Аляксандр Рыбаченко з задавальненнем горнуць яго ѓ мех. Сашка дапамог яму ѓ гэтым . Дзецi атрымалi прыстойную суму кошту i пайшлi далей.
  У сталовай Валянцiна, Глаша i яшчэ два хлопчыкi прымяталi срэбра i залатыя сталовыя прыборы. Што рабiлi вельмi актыѓна. Яшчэ хлопчык i дзяѓчынка палезлi ѓ скрынi з адзеннем i таксама прыхоплiвалi дарагi абутак, i сабалёвыя футры, а таксама шапкi з бабрамi, манто з гарнастая.
  Таксама хлопцы сцягнулi ручку з залатым пяром, i залатую чарнiлiцу, i веер з каменьчыкамi. Знайшлi i некалькi кольцаѓ у шафе.
  Перакапалi капiтальна, i панеслi яшчэ тэлефон, таксама з золата, i некаторыя iншыя рэчы.
  Дзяцей у невялiкай бандзе было восем. Аляксандр Рыбачэнка не стаѓ павялiчваць сваю зграйку - больш не было сэнсу. I тры дзяѓчынкi i пяць хлопчыкаѓ нагрузiлiся дабром пад завязку. Аднаго сталовага срэбра было на цэнтнер. Так што цягнулi прыстойны груз. I зноѓ асцярожна дзецi-зладзюжкi выбралiся з асабняка абцяжараныя багатай здабычай. Прапусцiлi перад сабой калону, якая праехала з матацыклаѓ, i адправiлiся далей.
  Аляксандр Рыбачэнка поѓз з грузам, i напяваѓ яшчэ чуваць, i складаючы на хаду;
  У стагоддзi дваццаць першым усё выдатна,
  Ёсць планшэт, кампутар, наѓтбук...
  Калi ты паводзiш сябе прыстойна,
  Можаш у iнтэрнэце зрабiць гук!
  
  Але калi ты ѓ стагоддзi ѓжо дваццатым,
  I бушуе злосная вайна...
  Нам не занадта тое лёгка хлопцы,
  Атакуе заѓзяты Сатана!
  
  Танкi пруць сталёвы павер армадай,
  I бамбавiкi ляцяць...
  Ператварыць хочуць Айчыну ѓ статак,
  I страляе трапна аѓтамат!
  
  Iрвуцца тут i бомбы, i ракеты,
  Здаецца, вось-вось узарвецца шар...
  Гераiчнасць подзвiгi апеты,
  Хоць бушуе люты пажар!
  
  Не стрываць Расii прынiжэння,
  Абаронiм родны СССР...
  Мы жадаем такое зрабiць помсту,
  Для таго, каб быць прыкладам для працiѓнiкаѓ!
  
  За велiч сваёй святой Айчыны,
  Можам адважна галовы скласцi...
  Веру будзе эра камунiзму,
  Усё цудоѓна на планеце!
  
  Я страцiѓ абутак для хлопчыка,
  I бягу па снезе басанож...
  Ад як толькi загартаваѓся,
  I ён добра сябе адчуваѓ на ѓвазе i кулак!
  
  Хлопчык казалi мне салдаты,
  Ты такi з зубамi пiянер...
  У кагосьцi на душы заробкi,
  Будзе шмат вельмi слаѓных спраѓ!
  
  Усё стане лепш, у нашай Айчыне,
  Неѓзабаве знiшчальнiк будзе лётаць на Марс ...
  Бо ѓ пятлi павешаны прагны дучэ,
  Уразiѓ супернiка ён у вока!
  
  Мы не будзем дзецi дзiвiцца,
  Што хлопчык так пасталеѓ...
  Ён умее вельмi смела бiцца,
  Увасобiѓ сусветны iдэал!
  
  Няма нашай Радзiмы прыгажэй,
  Супостатаѓ ведайце пераможам...
  Для нашай Радзiмы бурнай Расii,
  Крылы раскрывае херувiм!
  
  Будзе хутка тое, пра што мараць,
  Мёртвых усiх навука ѓваскрэсiць...
  I атрымае кару злосны Каiн,
  Наша вера трывалы маналiт!
  
  Камунiзм надыдзе на планеце,
  Будзе нiбы яркая зорка.
  Стануць у шчасцi весялiцца дзецi,
  I знiкне злосць назаѓжды!
  
  Не надыдзе горкая скруха,
  Стане вечнай радасць на стагоддзi...
  Дзяѓчына народзiць майго сына
  Стане бадыллю адважная мара!
  Аляксандр Рыбачэнка скончыѓ спяваць i падмiргнуѓ сваiм дзяцiнствам, але смелым калектывам.
  Дзецi, пазбягаючы небяспекi, прыцягнулi здабычу ѓ катакомбу. Па шляху iх ледзь было не ѓзялi на след сабакi вартаѓнiчай каманды СС, але Аляксандр Рыбачэнка зноѓ уключыѓ свой прыбор, i сабак непасрэдна распужала. I яны цяѓкае ѓцяклi падцiскаючы хвасты.
  Хлапчук падмiргнуѓ сваёй, басаногай у кароткiх штонiках камандзе:
  - Нас голымi рукамi не возьмеш!
  Сашка адзначыѓ:
  - Вы вялiкi Крэз!
  Пасля чаго яго каманда рушыла далей, i цягнуць багатую здабычу было цяжка.
  Самае небяспечнае на гэтым шляху з'яѓляецца тое , што iншыя банды малалетнiя могуць атакаваць. Тым ня менш, iснуюць правiлы: для злодзея скрасцi ѓ злодзея ёсць ratism. I Аляксей шанаваѓся за яго розум i паважаѓ, нават дарослых злодзеяѓ. Больш за тое, яны ведалi , што дзецi не засталося амаль нiчога для сябе i пабег басанож у трусах ѓсю зiму.
  Суседняя банда хлапчукоѓ i дзяѓчынак прывiтала iх.
  I дзецi ѓвайшлi ѓ катакомбы. Прасоѓвалiся па лабiрынтах. Вось iм насустрач выбег белы тыгранячка-альбiнос. Яго малалеткi выкралi з нямецкага цырка, зусiм маленькага i ѓзялi сабе.
  Пацешны i рэдкi звярок. Тыгр-альбiнос - гэта выдатна! Аляксандр Рыбачэнка пляснуѓ звярка па носе, а Валянцiна пагладзiла яго.
  Пасля чаго дзецi забралiся ѓ пячору. Там былi цёпла i суха. Расклалi вогнiшча i пачалi грэцца.
  Аляксандр Рыбачэнка прыхапiѓшы агульны сшытак, невялiкi такi накiдаѓ расказ. Ён кахаѓ складаць, тым больш з дзецьмi яму не ѓзросту разумнаму мець зносiны было нецiкава.
  Баба Яга, рухомы нянавiсцю да людзей, ѓмяшалася ѓ ход гiсторыi. Яна ѓзяла i на ступу, у кампанii з Serpent Гарыныча, напалi на амерыканскiя самалёты , якiя хацелi бамбiць японскiя авiяносцы. I змей Гарыныч будзе прымаць яго i ѓдарыѓ амерыканец з вялiкай бруёй полымя з трох раздзелаѓ. I згарае больш чым на сто самалётаѓ адразу. I янкi ѓ панiцы. I тады ёсць Баба Яга, кiдаючы слёзатачывым траву ѓ моры i амерыканскiх авiяносцаѓ i iншых караблёѓ былi ахоплены хваляй. У вынiку, Амерыка, у бiтве за Мiдѓэй, была цалкам пераможана.
  Японцы затым захапiлi з ходу i Гавайскi Архiпелаг поѓнасцю ѓзяць кантроль над Цiхiм акiянам. А iх сухапутныя войскi ѓварвалiся i Iндыю i пайшлi паходам на Дэлi.
  Ангельцы каб утрымаць Iндыю перакiнулi частку войскаѓ з Егiпта i адмовiлiся ад аперацыi "Паходня". Амерыка таксама не стала высаджвацца ѓ Касабланцы i немцы маглi замарозiць вайну ѓ Афрыка.
  Ад разгрому пад Сталiнградам фашыстаѓ гэта не выратавала. Але контрудар Майнштэйна выйграѓ у сiле. Meinstein, у сувязi з тым , што войскi не былi перададзеныя ѓ Афрыку, быѓ яшчэ некалькi дывiзiй, у тым лiку трыццаць "Тыграѓ", якiя былi бескарысныя ѓ рэальнай гiсторыi тых , хто загiнуѓ у пясках Сахары. Акрамя таго, авiяцыя нацыстаѓ апынулiся мацней. У рэшце рэшт, яны не марнаваць рэсурсы на пастаѓку Афрыкi i iнтэнсiѓнасць паветраных налётаѓ на Трэцiм рэйху ѓпала ѓ некалькi разоѓ.
  Ён прыбыѓ на ѓсходнi фронт, i да сакавiка 1943 года легендарны ас Марсэль давёѓ колькасць збiтых самалётаѓ на заходнiм фронце да трохсот i стаѓ сапраѓднай небывалай легендай. А на ѓсходзе савецкiя лётчыкi атрымалi шмат. Марсэль не цураѓся самых гарачых сутычак i быѓ сапраѓдным феноменам. Адзiн чалавек каштаваѓ цэлага авiяцыйнага корпуса.
  Савецкiя войскi панеслi больш страт, чым у рэальнай гiсторыi. Iх менш вырвалася з акружэння. А немцы адбiлi не толькi Харкаѓ i Белгарад, але яшчэ Курск, а таксама захапiлi зноѓ Краснадон i Варашылаѓград.
  Савецкiя войскi былi ѓ шоку ... Падчас адлiгi, яны часткова адноѓлены. Былi паветраныя баi ѓ небе. Немцы захапiлi iнiцыятыву. Японцы, тым часам, прайшоѓ амерыканскую артэрыю ѓ Панаме, i захапiлi пралiѓ. У Злучаных Штатах, было прынята рашэнне замарозiць усе еѓрапейскi напрамак. Але нямецкi падводны флот працаваѓ занадта эфектыѓны, мучая ангелец i амерыканец. I Чэрчыль, не рызыкуючы афiцыйна заключыць мiр цi перамiр'е, выказаѓ здагадку , што немцы прытармазiць на вайну. Гэта значыць, няма свету , якi будзе заключаны, але не сапраѓдная вайна павiнна весцiся.
  Гiтлер запатрабаваѓ у адказ, спынiць любую дапамогу СССР. Брытанiя i ЗША адмовiлiся ад ленд-лiзу, але заявiлi, што могуць сёе-тое прадаваць Расii за золата.
  Акрамя таго, ангельцы i амерыканцы заявiлi, што калi Гiтлер спынiць знiшчэнне габрэяѓ, то яны магу прадаваць нафтапрадукты i iншую патрэбную немцам сыравiну ѓ крэдыт. Фюрар, вырашыѓшы, што габрэi нiкуды не падзенуцца пагадзiѓся.
  У першую чаргу трэба скончыць з СССР. Праѓда тут адзiнства ѓ фрыцаѓ не было. Адны генералы казалi, што трэба наступаць на Маскву. Iншыя што нядрэнна зноѓ захапiць Каѓказ.
  Фюрэр прыняѓ рашэнне наступаць на Варонеж А потым павярнуць зноѓ да Сталiнграда. Сам Гiтлер вельмi хацеѓ узяць рэванш за паражэнне пад гэтым горадам. Савецкая разведка правiльна ѓгадала, дзе вораг нанясе асноѓны ѓдар i падрыхтавала моцную абарону. Але нажаль немцы былi моцныя. Зрэшты, iх танкi "Пантэра", "Тыгр", i асаблiва "Леѓ", недастаткова дасканалыя.
  Выкарыстоѓваюць i "Фердынанда", таксама машыны рэальныя звяры. I вось ударны кулак гiтлераѓцаѓ перайшоѓ у наступ 5 лiпеня 1943 гады. Фашысты спрабуюць рушаць наперад, але на iх шляху магутная абарона. Ды яшчэ i артылерыя нанесла па супернiку прэвентыѓны, праѓда не занадта эфектыѓны ѓдар артылерыяй.
  Пасля чаго гiтлераѓцы пайшлi ѓ атаку i змаглi заѓважна ѓклiнiцца ѓ пазiцыi савецкiх войскаѓ. Сiл у фашыстаѓ больш, i яны пануюць у паветры. Марсэль збiѓшы больш за пяцьсот самалётаѓ атрымаѓ Вялiкi Крыж Жалезнага Крыжа. А да гэтага яшчэ i Рыцарскi крыж Жалезнага Крыжа з залатымi дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi.
  Немцы прасунулiся i прасунулiся праз абарону савецкiх войскаѓ. Танк "Леѓ", самы магутны ѓ бранi i ѓзбраеннi, мастадонты супернiка, вагой дзевяноста тон, адбываецца як баран. I, вядома ж , Ferdinands дзейнiчаѓ тут з жахлiвай сiлай.
  Але абарона Чырвонай Армii была моцнай i не хацела саступаць. Нацысты павольна прасунуѓся i панеслi цяжкiя страты. Але ѓ паветры, яны мелi iнiцыятыву. I Фокке-Вульф з'яѓляецца эфектыѓнай машынай пры правiльным выкарыстаннi. I чэпкi i з магутным зброяй. Паступова нацысты падышлi Варонеж. Але iм спатрэбiлася два месяцы. Нарэшце вычарпаныя, i смяротна стамiѓся, фрыцы перастаѓ хадзiць да ракi Дон. У iх былi вялiкiя страты ѓ абсталяваннi, асаблiва сярод "Пантэры" i Т-4 i Т-3. "Тыгры" i "львы" пацярпелi некалькi менш. Але многiя Lev танкi трывiяльным зламалiся.
  Наступiла паѓза i фашысты папаѓнялi страты. Сталiн жа разлiчваѓ зiмой перахапiць iнiцыятыву. У паветры ѓ серыi з'явiѓся МЕ-309, якi дзякуючы высокай хуткасцi i магутнаму ѓзбраенню стаѓ кардынальнай праблемай для савецкай авiяцыi. Як i П-288. Наступiла позняя восень i пайшоѓ снег. Чырвоная армiя перайшла ѓ контрнаступленне на варонежскiм кiрунку, i ѓ цэнтры, а таксама на Таманскiм паѓвостраве.
  Узiмку магло быць шмат адыграна. Але раптам у вайну супраць СССР уступiла Японiя. Яе сухапутнае войска было вельмi вялiкiм. Атрымаѓшы мноства перамог, самурай прагнуѓ адпомсцiць Халхiн гол.
   I разгарнулася каласальных маштабаѓ бiтва. Удар па Уладзiвастоку, наступ у Прымор'е i ѓ Манголii.
  Сталiн прыпынiѓ наступ на Таманскiм кiрунку, i ѓ цэнтры, i паспрабаваѓ прабiцца толькi на Варонежы. Фашысты там аднак трымалiся ѓчэпiста. У iх было шмат сiл.
  У небе па-ранейшаму перавага на iх баку. Асаблiва Японiя таксама адцягнула частку самалётаѓ. Так што дасягнута перамога.
  Самураi змаглi блакiраваць Уладзiвасток i захапiць частку Манголii. Але на гэтым iх поспех у цэлым i скончыѓся. Але затое немцы змаглi перажыць зiму i пазбегнуць разгрому, як гэта было ѓ сорак першым i сорак другiм годзе. Гэта немалы поспех.
  У маi фашысты папоѓнiлi свае сiлы. У iх у серыi з'явiѓся МЕ-262 рэактыѓны знiшчальнiк якi не меѓ сабе роѓных. А Марсэль збiѓ Тысячу самалётаѓ. За семсот пяцьдзесят самалётаѓ яму ѓручылi Рыцарскi крыж жалезнага крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. А за тысячу Зорку Рыцарскага крыжа са срэбным дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. Марсэль стаѓ такiм чынам супер асам усiх часоѓ i народаѓ.
  Але СССР ад гэтага не лягчэй. У канцы траѓня немцы аднавiлi наступ. Але iх войскi прасоѓвалiся вельмi марудна. СССР ужыѓ новыя танкi Т-34-85 i IС-2, якiя стварылi фашыстам некаторыя праблемы. У немцаѓ "Тыгры"-2 i "Пантэра"-2 сталi асноѓную моц. "Леѓ" i "Маѓс" знялi з вытворчасцi. Замест "Маѓса", стаѓ распрацоѓвацца Е-100, танк новага пакалення. З ушчыльненай кампаноѓкай, нiзкiм сiлуэтам, вялiкiмi кутамi нахiлу бранi, больш дасканалай i лёгкай хадавой часткай. З машынамi серыi "Е", звязвалiся немалыя надзея. I вельмi каласальная сiла. Баi вельмi жорсткiя. За тры месяцы немцам удалося адкiнуць савецкiя войскi за Дон. Але большага яны нiчога не дасягнулi.
  Японiя ваявала з Амерыкай, i летам абмежавалася толькi штурмам Уладзiвастока i Хабараѓска. Хабараѓск самураi ѓзялi, але Уладзiвасток няма. А ѓ Манголii самураi рушылi нязначна.
  Узiмку сорак пятага года, амерыканцы змаглi ѓсёткi нанесцi паражэнне Японii i выбiць яе з Панамы. I ход вайны пайшоѓ па-iншаму.
  Зiмой сорак пятага года Чырвоная армiя наступала ѓ цэнтры, але не здолела пераадолець гiтлераѓскую абарону. У сакавiку ѓжо немцы наступалi на поѓднi, але рушылi нязначна.
  У траѓнi фашысты спрабавалi наступаць на Маскву, але заѓважных поспехаѓ не дасягнулi, i за два месяцы ѓпартых баёѓ прасунулiся на трыццаць, сорак кiламетраѓ.
  У баях прымалi ѓдзел самаходкi серыi Е. Яны былi лёгкiя i яшчэ недасканалыя. Танк Е-50 з серыйнай вытворчасцю затрымаѓся. Рэактыѓная авiяцыя асаблiва бамбавiкi для СССР сталi праблемай. У небе перавага фашыстаѓ умацавалася. Марсэль збiѓ дзве тысячы самалётаѓ i атрымаѓ Зорку Рыцарскага крыжа, жалезнага крыжа з залатымi дубовымi лiстамi мячамi i дыяментамi. Улетку савецкiя войскi спрабавалi зноѓ нешта зрабiць. Але не атрымлiвалася... Да канца года лiнiя фронта была маларухомай.
  Наступiѓ 1946 год... У немцаѓ былi дыскi, але яны былi дарагiя, цяжкiя ѓ вытворчасцi, i, нягледзячы на тое, што яны былi непаражальныя з-за цякучай ламiнарнай бруi, яны не маглi агоньвацца. Так што гэта не давала вырашальнай перавагi. А вось у серыi ME-262 X вельмi моцны знiшчальнiк са стрэлапагоннымi крыламi. I МЕ-1100 з крыламi зменнай стреловидности. I ТА-283 з падоѓжаным фюзеляжам. I Ю-287, i ТА-500 - гэта шасцiматорны рэактыѓны самалёт. I шмат iншага абсталявання.
  СССР пакуль у гэтым пляне адстае i ѓ небе iнiцыятыва ѓ фашыстаѓ поѓная.
  Танк Е-50 нарэшце пайшоѓ у серыю i Е-75. Машыны атрымалi шчыльную кампанавальную схему i апынулiся лягчэй. Е-50 важыѓ усяго пяцьдзесят тон пры рухавiку ѓ 1200 конскiх сiл, i больш магутным бранiраваннi. Е-75 уклалася ѓ семдзесят пяць тон, пры значна таѓсцейшай i нахiленай бранi чым у "Тыгра"-2 i магутным узбраеннi i рухавiку ѓ 1500 конскiх сiл.
  Немцы ѓ канцы траѓня пачалi наступ на Маскву. На гэты раз iм удалося дайсцi да Мажайскай лiнii абароны, i там яны ѓперлiся са шчыльную i адчайную абарону.
  Сiтуацыю ѓскладнiла i наступленне Японii ѓ Сiбiры. Але яно было не надта паспяховым. Вайна вельмi жорсткая рэч. I вось савецкiя войскi ѓсё ж такi ѓтрымалi Маскву.
  Зiма прайшла ѓ баях. Надышоѓ 1947 год... Немцы ѓвесну зноѓ спрабавалi наступаць. Iх танкi серыi Е былi прыстойныя. У СССР пайшла серыя IС-4 i IС-7. Але пакуль малымi порцыямi. I з'явiѓся танк Т-54, але зноѓ у малых колькасцях. I рэактыѓнай авiяцыi пакуль не было.
  Гiтлераѓцы вялi наступленне на поѓднi. Асноѓны ѓдар яны нанеслi ѓ напрамку Каѓказа. I змаглi дабiцца поспехаѓ. Прарвалi фронт... Сiтуацыю пагоршыла ѓступленне ѓ вайну Турцыi. Асманы нарэшце пераадолелi ваганнi. Тым больш саюзнiкi з Трэцiм Рэйхам даѓно не вялi войны.
  А вось Японiя вiдавочна стала прайграваць... Але самураi нягледзячы на гэта пачалi наступ улетку ѓ Сiбiры. I фашысты ѓ вынiку змаглi такi адбiць сабе Каѓказ. Да канца 1947 года яны адрэзалi яго па сушы. А да вясны 1948 гады канчаткова захапiлi.
  Сталiн прапанаваѓ у гэтай сiтуацыi Гiтлеру перамiр'е на любых умовах.
  Атрымаѓшы нафту Каѓказа i зерне Украiны, вугаль Данбаса, Гiтлер вырашыѓ прапанову Сталiна прыняць, але на вельмi цяжкiх умовах.
  СССР вяртаѓ палонных, перадаваѓ Трэцяму Рэйху абсталяванне, i абавязаѓся выплачваць цяжкую i велiзарную данiну сыравiнай i золатам.
  Вялiкiя былi i тэрытарыяльныя страты. Апроч таго што немцы ѓжо захапiлi прыйшлося аддаць Ленiнград i Мурманск, i Карэльскi паѓвостраѓ, i Архангельск.
  Сталiн, рыпаючы сэрца на гэта пагадзiѓся. I была падпiсаная мiрная дамова.
  Трэцi Рэйх аб'явiѓ сябе пераможцам i павярнуѓ на Захад.
  Ужо восенню 1948 года гiтлераѓскiя полчышчы рухалiся па Афрыцы i Блiзкiм Усходзе. А за зiму большая частка чорнага кантынента i ѓвесь Блiзкi Усход былi захопленыя.
  А за вясну 1949 гады была заваяваная i паѓднёвая частка Афрыкi. Нямецкiя падводныя лодкi на перакiсы вадароду сталi наймацнейшымi ѓ мiры, а iх авiяцыя i дыскалёты i зусiм не мелi сабе роѓных. Акрамя таго ѓ 1949 году ѓ фашыстаѓ з'явiлiся пiрамiдальныя танкi, якiя гарматы саюзнiкаѓ не маглi прабiць нi з аднаго ракурсу.
  I вось улетку 1949 гады ажыццявiлася i высадка ѓ Брытанii. Марсэль за збiты пяцiтысячны самалёт атрымаѓ Вялiкую зорку рыцарскага крыжа са срэбным дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi.
  Цяпер ужо ЗША засталiся ѓ адзiноце.... Трумэн прапанаваѓ Гiтлеру мiр на любых умовах. Фюрэр адхiлiѓ гэта. У 1950 годзе немцы прайшлi Iсландыю i Канаду, i падабралiся да ЗША з поѓначы.
  У 1951 годзе ѓ Амерыцы пачалiся баi. Немцы парвалi з японцамi i з Мексiкi, i з Канады. Злучаныя Штаты не былi падыходнай тэхнiкай для супрацiѓлення нацыстам. Пiрамiдальныя танкi Трэцяга Рэйху не мелi роѓных i ламалi любую абарону.
  I падалi адны амерыканскiя гарады за iншымi... 30 студзеня 1052 года ЗША капiтулявалi, супраць Трэцяга Рэйха. I сiтуацыя стала для яшчэ больш вострай.
  Памёр 5 сакавiка 1953 году Сталiн. А 20 красавiка 1953 г. адбыѓся першы палёт чалавек на Месяц. Натуральна, ляцелi немцы. I гэта даволi крута. I палёт аказаѓся супер.
  Але настаѓ час мiру i пераварвання заваёѓ. I вось пайшло каланiзацыя iншых краiн i фармаванне iмперыi Гiтлера. У 1959 годзе 20 красавiка прайшоѓ рэферэндум аб пераѓтварэннi Трэцяга Рэйха ѓ манархiю i iмперыю, з iмператарам Адольфам Гiтлерам. А ѓ СССР кiраваѓ Берыя. Яму дасталася ѓлада, бо была патрэба ѓ цвёрдай руцэ, i самае галоѓнае, мелi патрэбу ѓ парадку ѓ жабраку i спустошаным вайной i рэпарацыямi СССР.
  А 20 красавiка 1960 гады пачаѓся палёт першага чалавека на Марс. I гэта было даволi крута. Але вось Гiтлер памёр у сакавiку 1961 гады. I яго месца заняѓ сын атрыманы шляхам штучнага размнажэння Вольф. Таксама iмператар i вельмi малады.
  I прыняѓ рашэнне Вольф без лiшнiх цырымонiй, пачаць вайну з Японiяй. Маѓляѓ, не можа быць на планеце Зямля дзвюх вялiкiх iмперый, а толькi адна.
  Ну i Берыя выступiѓ на баку Трэцяга Рэйха. Маѓляѓ, сапраѓды колькi можна сядзець ля парашы. Японiя ѓ Расii адваявала частка Далёкага Усходу i Прымор'е. I гэта ѓвогуле непрыемна i дзiка.
  Вольф першы заявiѓ, што СССР можа вярнуць сабе Прымор'е, частку Сiбiры, i Сахалiн, а таксама Курыльскую граду, але не больш за. Берыю гэта задаволiла. I СССР пачала вайну.
  У яго былi танкi асноѓныя Т-54 i Т-55, i IС-10 i IС-12. У немцаѓ жа куды больш дасканалыя: пiрамiдальныя. I гэта вiдавочна сур'ёзная заяѓка на перамогу.
  Японiя ж у тэхнiкi крыху адставала ад СССР. На троне ѓ Японцаѓ усё той жа нязменны iмператар Хiрахiта. I ён вядома ж таксама хоча ѓладзе над светам. Але фашыстаѓ слабейшы.
  Вайна пачалася 20 красавiка 1961 гады. Гiтлер рыхтаваѓся да вайны з японцамi, ён таксама хацеѓ поѓнай улады над светам. Але Вольф яго апярэдзiѓ. Дакладней Адольф Першы i Вялiкi не паспеѓ. I пайшла вялiкая i жорсткая войны.
  Шалi страсянуѓ з вялiкай сiлай.
  Немцы з самага пачатку, маючы больш дасканалыя тэхналогii, перахапiлi iнiцыятыву. Але японцы змагалiся вельмi гераiчна. Але за першыя тры месяцы немцы i савецкая армiя змаглi значна прасунуцца ѓглыб Японскай iмперыi, шмат чаго захапiць.
  Баi iшлi з пераменным поспехам, але больш на карысць фашыстаѓ. I прасоѓвалiся немцы ѓсё далей i далей. I гэта было iх каласальным i непараѓнальным поспехам. У iх пiрамiдальныя танкi рабiлi з асаблiвага вiду пластмасы, i яны грамiлi любую абарону. I не было лiтасцi Японii.
   IС-12 быѓ танк вагой у пяцьдзесят тон i добра абаронены ѓ лоб, з гарматай у 122-мiлiметра, але даѓжынёй у 60ЭЛ. I яна жудасна лупiла супернiка.
  Японская армiя састарэлая i прайгравала. Вось пасля некалькiх месяцаѓ баёѓ ужо трэць iмперыi самураяѓ была захоплена.
  А канцу 1961 года Краiна ѓзыходзячага Сонца страцiла амаль палову сваёй тэрыторыi.
  Надышоѓ 1962 год... Немцы i СССР працягваюць наступ... Берыя на ѓздыме. Зноѓ баi i перамогi. Праз год да 20 красавiка 1962, ужо больш за дзве трацiны Японскай каланiяльнай iмперыi захоплена. А вайна працягваецца.
   Змагаецца войска СССР з гераiзмам....
  Вось ужо яны на вострае Хакайда высадзiлiся... I вось 3 верасня 1962 года Японiя капiтулявала. I скончылася i гэтая вайна.
  Вольф першы, стаѓ вялiкiм, i сусветным iмператарам. I зноѓ настаѓ час пераварвання захопленых каланiяльных уладанняѓ.
  Палёты немцаѓ да розных планет. У 1965 годзе да Венеры. У 1967 годзе да Меркурыя. А ѓ 1968 годзе да спадарожнiкаѓ Юпiтэра.
  Але гэта першаму Вольфу гэтага мала ѓ 1971 годзе былi наведаныя i спадарожнiкi Сатурна. I ѓ 1971 году 20 красавiка Вольф Першы напала на СССР. Ён вырашыѓ захапiць апошнюю пакуль не падпарадкаваную яму дзяржаву на планеце Зямля.
  Берыя яшчэ кiраваѓ СССР. Яму было семдзесят два гады, цi нават не было.
  I войскi Трэцяга Рэйха заваёѓвалi тэрыторыю. Галоѓны ѓдар быѓ нанесены ѓ напрамку Масквы, якую Гiтлер так i не здолеѓ узяць.
  Але пакуль iшло вядома ѓсё на карысць Трэцяга Рэйха. У якога i больш сiл i танкаѓ.
  Але вось няѓдача прыбыѓ савецкiх дэсант пападанцаѓ, i давай фашыстаѓ малацiць, са страшнай сiлай.
   Аляксандр Рыбачэнка зноѓ у баi. I прасоѓваецца, махае абодвума мячамi. I хлапчук-тэрмiнатар праводзiць млын. Падаюць забiтыя гiтлераѓцы.
   Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
   Хлапчуку-пiсьменнiку ѓспамiнаецца дзiкая стратэгiя. Дзе таксама разам змешвалiся конi i людзi.
   Алесандра Рыбачэнка пiшчыць:
   - Гора ад розуму!
   А грошай будзе цемра!
   I хлопчык-тэрмiнатар у новым руху. I яго босыя ножкi нешта возьмуць i кiнуць.
   Пацан-генiй зароѓ:
   - Майстар клас i фiрма "Адыдас"!
   Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькi забiтых гiтлераѓцаѓ. I перабiлi карычневых байцоѓ самае вялiкае мноства з найвялiкшых.
   Маргарыта таксама ѓ баi. Разбурае карычныя i сталёвыя войскi i раве:
   - Вялiкi ѓдарны полк! Мы ѓсiх уганяем у труну!
   I яе мячы як рубануць па гiтлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалiлася.
   Дзяѓчынка прабурчала:
   - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсiх лепш!
   I ад голай пяткi дзяѓчынкi як вылецiць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
   I па непрыяцелю дзюбне.
   I возьме, i разнясе частку супернiкаѓ i танкi i нават самалёты.
   А Наташа ѓ аѓтарытэце. I б'е супернiкаѓ, i сама нiкому спуску не дасць.
   Колькi гiтлераѓцаѓ ужо перабiла.
   I яе зубы настолькi вострыя. I вачэй так сапфiр. Гэтая дзяѓчына з'яѓляецца галоѓным катам. Хоць ѓсе яе партнёры каты!
   Наташа крычыць:
   - Шалёная я! Будзе вам пеня!
   I зноѓ дзяѓчына мячамi масу гiтлераѓцаѓ зарубiць.
   Зоя ѓ руху i раскроiла шмат карычневых воiнаѓ.
   А голыя ножкi метаюць iголкi. Кожная iголка забiвае некалькi нацыстаѓ. Вось дзяѓчына - сапраѓды прыгожая.
   Аѓгусцiна надыходзiць, i працiѓнiц разбурае. I пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапанiць:
   - Вам не пазбегнуць труны!
   I свае зубы дзеѓка возьме i выскалiць!
   I рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
   I ѓся лiтаральна зыходзiць гневам.
   Святлана ѓ руху. Вось раскроiла масу чэрапаѓ i вежаѓ танкаѓ. Ваяѓнiца, якая скалiць зубкi.
   Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкi. Пасля чаго завывае:
   - Будзеце вы мёртвымi хлопцы!
   I зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя iголкi, што дзiвяць пяхоту i самалёты.
  Зразумела, што такая каманда знiшчыць фашыстаѓ, нават калi Трэцi Рэйх захапiѓ практычна ѓвесь свет, i стаѓ рассяляцца па iншых планетах!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
   Уладзiмiр Рыбачэнка, ён жа Вольф Бiсмарк, працягнуѓ знiшчэнне савецкiх частак 28 студзеня 1949 года, яго ME-462 зноѓ пранёсся пякельным ураганам па пазiцыях бразiльскай армii. Цяпер Трэцi Рэйх збiвае свайго нядаѓняга саюзнiка, якi разам заваяваѓ Амерыку.
  Уладзiмiр-Вольф забягае на ѓзлётна-пасадачную паласу ѓ адных плаѓках. Ён вельмi прыгожы хлопчык на выгляд гадоѓ чатырнаццацi з рэльефнымi цяглiцамi. Ды Уладзiмiр-Вольф звярнуѓ увагу, што ён не расце i не сталее, застаючыся чатырнаццацiгадовым. Можа, гэта таму, што Уладзiмiр Рыбачэнка з дваццаць першага стагоддзя i для яго бiялагiчны час цячэ па-iншаму? Але вось феномен у яго ад бою да бою становiцца яшчэ страмчэй i больш эфектыѓным.
  I ѓ СССР яго клiчуць белым д'яблам, а то i проста д'яблам!
  Уладзiмiра-Ваѓка зноѓ мучаць згрызоты сумлення. Забойства былых бразiльскiх саюзнiкаѓ - гэта подла. Але з'яѓляюцца ѓ небе вароты, а ѓ хлопчыка босыя ногi на педалi занадта туга, i ён аддае ѓсё... Дваццаць чатыры бразiльскiя самалёты зноѓ збiтыя. А iх нават Уладзiмiр-Вольф не паспеѓ убачыць.
  Вось так гэты адчайны хлапчук усiх малоцiць.
  Рыбачэнка-Бiсмарк праспяваѓ:
  - Я воѓк вялiкi неба,
  Дам замест крывi снега!
  Уладзiмiр-Вольф свiснуѓ i перайшоѓ на наземныя мэты. Ён разбураѓ танкi з разлютаваннем i разбурэннем. Пасылаѓ па насцiльнай забойнай сiлы снарады.
  Хлопчык-тэрмiнатар хiхiкаѓ i рыкаѓ.
  I адчуваѓ вялiкае задавальненне, слова праходзiѓ камп'ютарную гульню.
  I ѓзрываюць у нiз, ад дэтанацыi снарадаѓ бразiльскiя танкi.
  Волька-Вольф зароѓ:
  - Славiцца наш дух на стагоддзi,
  Споѓнiцца хлопчыка мара....
  Але штосьцi не склалася ѓ галаве песня. Неяк натхнення не было. I Волька толькi люта рыпнуѓ зубамi.
  Збiѓ масу танкаѓ i вярнуѓся назад... I тут яго так жорстка стала мучыць сумленне....
  Волька ѓ роспачы заспяваѓ, складаючы на хаду;
  Радзiма Вялiкая Расiя,
  Самая цудоѓная краiна...
  Пра каханне Усявышняга прасiлi,
  Каб не адолеѓ нас сатана!
  
  Славiцца Радзiма вышэй сонца,
  Верны яму хлопчык-пiянер...
  Зможа немца, адолець японца,
  I пакажа мужнасцi прыклад!
  
  Дзе ён толькi хлопчык не ваяваѓ,
  Бачыѓ нават Марса берагi...
  Носiць РПГ у вялiкiм ранцы,
  Калi трэба, дык зб'е рогi!
  
  Самая цудоѓная Айчына,
  У запаляр'i яблынi квiтнеюць...
  Хутка будзе жыць пры камунiзме,
  Увасобiм у рэалii мару!
  
  Паляцiм мы хутка на Венеру,
  I Юпiтэр грозны скорым...
  Пераможам усякую хiмеру,
  Бо Расея гэта Трэцi Рым!
  
  Мы ѓмеем будуе самалёты,
  I палацы з золата ѓзводзiць...
  Нашы ведайце лепшыя пiлоты,
  Што Люфтвафэ сталi смела бiць!
  
  Па загадзе Сталiна ѓсiх страмчэй,
  Ён у Расii класны чырвоны цар...
  Будзе жыццё маё куды лепей,
  У веры Праваслаѓны Васпан!
  
  Ленiн гэта таксама наш настаѓнiк,
  Даѓ нам працу гiганта на стагоддзi...
  Ён лiчы навукi уладар,
  Разаб'е любога дурня!
  
  У камунiзме наша ѓся надзея,
  Гэта самы справядлiвы лад...
  Ты напэѓна проста невук,
  Хоць на выгляд супернiк i круты!
  
  Нашы аѓтаматы жорстка лупяць,
  Косяць вельмi крута поле тое...
  Вiдаць, пастараѓся тут Малюта.
  Падрыхтаваѓ да катавання долата!
  
  У Расii сыны лiхiя,
  Разбураюць танкi нiбы тыя крышталь...
  Мы сваёй найцудоѓнай стыхii,
  Праваслаѓны Сталiн добры цар!
  
  Я нарадзiѓся ѓ стагоддзi дваццаць першым,
  I не ведаѓ, што ѓ свеце ёсць вайна...
  Выдаваѓ часам лiхiя пэрлы,
  Спакусiѓ майстэрскi сатана!
  
  Што ж бойка вышэйшае паклiканне,
  Каб служыць Расii i Хрысту...
  А фашыстам будзе пакаранне,
  Камунiзм я ѓ сэрцы данясу!
  
  З намi Лада i дзiда Сварога,
  I Марыя дзева на стагоддзi...
  Дзецi мы Святога Бога Роду,
  Будзе ѓ славе руская мара!
  
  Няма ѓ Расii месца ведайце баязлiѓцу,
  Пiянер з нараджэння храбрац...
  Лаянка з ворагамi нам заѓсёды па гусце,
  Калi смелы значыць малайчына!
  
  Наша чалавецтва ѓваскрэсне,
  Яго сiлай Рода адродзiм...
  Станем мы вясёлыя як дзецi,
  Бо намi Божы херувiм!
  
  Палюбiце Радзiму святую,
  Пакланiцеся Роду да зямлi...
  Дзяѓчыну ѓбачым мы босую,
  Наша Раднаверства сям'i!
  
  Сталiнград быѓ вельмi слаѓны горад,
  У iм зламалi Гiтлеру хрыбет...
  I зрынуты чорны Рэйха крумкач,
  Няхай дабраславiць Сварог Айцец!
  
  На Зямлi ѓсё будзе справядлiва,
  Кожны Езус стане рады...
  Пакланяйся Госпаду ветлiва,
  Бо зараджаны моцны аѓтамат!
  
  Не стрываць славянам прынiжэньня,
  Мы за Рода станем усё гарой...
  Не пацерпiм Бога абразы,
  Зьнiшчым ворага сталёвай рукой!
  
  У камунiзме будзе наша вера,
  А ѓ навуцы сiла на стагоддзi...
  Хоць плятуцца падкопы Люцыпары,
  Ведай у нас магутная рука!
  
  У лаянцы будзем адважна мы ваяваць,
  Як у акопе з Курскаю дугой...
  Рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Бо дзяцюк Вовон такi круты!
  
  Не дамо фашыстам у бiтве спуску,
  Маджахедаѓ таксама разаб'ём...
  Па загаду Бога Iсуса,
  Мы ѓ атаку на ѓра пойдзем!
  
  Вечны Род, Ён i Творца Адвечны,
  Нам служыць Айчыне завяшчаѓ...
  Калi твае мэты чалавечныя,
  Значыць, у чымсьцi ты i iдэал!
  Зможаш сьцерцi ворагаѓ гуляючы,
  Стварыць без граняѓ камунiзм...
  Каб было вечным цёпла, траѓня,
  Каб стаѓ прыкладам альтруiзм!
  
  За Айчыну мы палiцы пакладзем,
  Колькi трэба выкасiм ворага,
  Вось зараз Iосiф наш на троне,
  Таксама гэты цар не назаѓжды!
  
  Будзе ѓ сэрцы мары камунiзму,
  З руiн сябе мы адродзiм,
  Не шкадуюць пiянеры жыцця,
  Выстаiм i зноѓ пераможам!
  
  Хутка будзе Русь мая над светам,
  Як квазар незгасальны гарэць...
  Хай не будзе светазнанне цiрам,
  Абарона яго Сварог - мядзведзь!
  
  Мёртвыя не памерлi паверце,
  Будзе жыццё ѓ духу назаѓжды...
  Вось народзяцца ѓ шчасцi Рода дзецi,
  I ѓ рэальнай стала раптам мара!
  Хлапчук зрабiѓ выгляд, што смяротна стамiѓся, i хоча спаць. А насамрэч сон да яго не iшоѓ.
  Уладзiмiр-Вольф Рыбачэнка-Бiсмарк вырашыѓ у сшытак накiдаць аповед:
  Гiтлер у сорак першым годзе раздумаѓся браць сталiцу Маскву ѓ СССР. Адной з прычын гэтага стала тое, што фюрару прыснiѓся сон з поѓным разгромам Вермахта. I 20 лiстапада 1941 гады Гiтлер прапанаваѓ Сталiну мiр. Правадыр СССР траѓмiраваным папярэднiмi паразамi пагадзiѓся. Немцы атрымалi ѓсё тое, што пасьпелi захапiць. Амаль усю Украiну i горад Растоѓ-на-Доне, i Беларусь, Прыбалтыку, частка Расii.
  Па прапанове Сталiна Гiтлер пагадзiѓся на абмен. Расея пагадзiлася аддаць увесь Данбас i багатыя чарназёмы Данскай зямлi ѓ абмен на калiдор на Ленiнград i адсунуць межы Масквы. Гiтлер пагадзiѓся адсунуць межы Смаленскай вобласцi, але наѓзамен СССР перадаѓ тую частку Данбаса, якую немцы не здолелi ѓзяць, i заняѓся багатай чарназёмай, якая больш за ѓсё падабалася немцам. Крым быѓ амаль увесь, акрамя Севастопаля нямецкiм. На мяжы з Карэлiяй трымалiся лiнii фронту, якiя задавальнялi фiнаѓ. Мурманск быѓ за Савецкi Саюз. На поѓднi мяжу правялi Дон, i немцы нарэшце змаглi забяспечыць сабе харчовую бяспеку. У iх таксама з'явiлiся i вугаль, i сталi Данбас. I багатыя паклады легiруючых элементаѓ. Дэфiцыт у вермахта заставаѓся нафтавым, але гэта быѓ часовы, так як Гiтлер планаваѓ захапiць i Блiзкi Усход. Усе больш-менш кансалiдаваныя.
  Немцы праѓда лiчылi, што Гiтлер паспяшаѓся са светам. Але фюрару лепш было ведаць. Тым больш можна працягваць вайну на Захадзе. Ва- першых, фюрэр сустрэѓся з Франка. Я сказаѓ яму , што вы самi бачылi , што СССР быѓ пераможаны. Трэцi рэйх мацней , чым калi - небудзь, i Англiя асуджаная. Такiм чынам , вы не будзеце дазваляць немцам у Гiбралтары, так што вы будзеце дзялiць лёс Францыi. I таму Гiбралтар стане iспанскi, i вы можаце нават прэтэндаваць на некаторыя землi ангельскiх калёнiяѓ. I няма часу , каб пераканаць Франка ѓ працягу доѓгага часу, рукi вермахта вольныя, i ѓся Афрыка i вялiкая частка Азii, уключаючы Iндыю, будуць ѓзятыя пад поѓны кантроль.
  Генералiсiмус пагадзiѓся. I вось ужо ѓ снежнi немцы адным раптоѓным ударам захапiлi Гiбралтар, i заблакавалi ѓваход у Мiжземнае мора з усходу. I адначасова разнеслi фашысты i базу ангельцаѓ на Мальце, i захапiлi яе дэсантам.
  Корпус Ромеля атрымаѓ падмацаваннi, i захапiѓ Талбук, а затым разбiѓ ангельцаѓ у Егiпце. Яны сыпалiся нiбы гарох. Егiпет быѓ захоплены, i Суэцкi канал перакрыты. Далей немцы рушылi ѓ Iрак i Кувейт. Яны бiлi ангельцаѓ нiбы адбiѓную грушу. I разбуралi iх захоплiваючы Блiзкi Усход. Увесну сорак другога года ѓся поѓнач Афрыкi, Блiзкi Усход i Французскiя валадарствы былi акупаваны. I гэта была трэба сказаць буйная перамога.
  Немцы, зрэшты, прэтэндавалi на большае. I вялi захоп усёй Афрыкi. А японцы разбуралi на моры ЗША. I перамогi iшлi адна за iншы. I вось зала лета сорак другога года захоплены немцам i Iран, i Iндыя. А за восень канчаткова завяршылася акупацыя Афрыкi. Такiм чынам гiтлераѓцы ажыццявiлi захоп значных тэрыторый i рэсурсаѓ, злучыѓшыся з Японiяй.
  Брытанiя страцiла свае калонii ѓ Афрыцы i Азii, апынуѓшыся ѓ вельмi складанай сiтуацыi. А ѓвесну 1943 гады немцы разам з японцамi высадзiлiся i ѓ Аѓстралii. А сама Брытанiя падвяргалася масiраваным бамбардзiроѓкам.
  Гiтлер, патрабаваѓ улетку скончыць з iмперыяй Льва. I вялася актыѓная падводная вайна. У немцаѓ з'явiлiся субмарыны на перакiсе вадароду. I гэта вельмi сур'ёзныя сiлы.
  У лiпенi 1943 гады нарэшце-то ажыццявiлася высадка дэсанта. У баях прынялi ѓдзел танкi: "Пантэра", "Тыгр" i "Леѓ", i "Фердынанда". А таксама знiшчальнiкi МЕ-309 i бамбавiкi Ю-288. I гэта абрынулася на англiйскiя войскi са страшнай сiлай. Бiтва на сушы працягнулася ѓсяго толькi адзiнаццаць дзён i завяршылася пераканаѓчай перамогай Вермахта.
  I гэтае буйное дасягненне нямецкай ваеннай машыны.
  Пасля чаго вайна перайшла ѓжо на бок ЗША. I была захоплена Iсландыя. Амерыка ѓжо пасля гэтага не магла бамбаваць Еѓропу. Рузвельт прыкметна збаяѓся i прапанаваѓ Гiтлеру мiр на любых умовах.
  Але фашысты вырашылi дабiць ЗША, i працягнулi наступ. У сорак чацвёртым годзе выпуск рэактыѓнай авiяцыi стаѓ масавым, i яна янкi лiтаральна заядала. А Марсэль перавысiѓшы тысячу збiтых самалётаѓ, атрымаѓ Вялiкi Крыж Жалезнага крыжа, як вянок гераiзму i эфектыѓнасцi лётнага класа.
  Фюрэр загадаѓ зацiскаць Амерыку выкарыстоѓваючы саюзнiкаѓ у Аргентыне, а таксама ѓ Бразiлii. I рухаць з поѓдня разам з японцамi, i з поѓначы, праз Канаду. I гэта было як бы падвойнымi абцугамi. Гiтлер адчуваѓ сябе на белым канi.
  З'явiлася i серыя спачатку самаход Е, лягчэйшых i дасканалых. ТАЯ-400 i Ю-488 паказалi пераважную моц. I сталi ворагаѓ разбураць. I лiтаральна iх змятаць мяцёлкай.
  I разбураюць гiтлераѓцы саюзнiкаѓ. I робяць гэта так эфэктыѓна, што ЗША рассыпаюцца. Не даюць амерыканцам нiякiх шанцаѓ. Нямецкiя штурмавыя вiнтоѓкi лепшыя ѓ свеце i iм няма роѓных. З'явiся да канца года i першыя дыскалёты, якiя з-за ламiнарнага струменя немагчыма было збiць. I яны разбуралi Амерыку.
  Лёгкiя самаходкi з серыi Е, здалiся свая поѓная татальная перавага над танкамi янкi. Яны ѓсё лiтаральна абыходзiлi i разбiвалi i ператваралi ѓ адбiѓную i расплюшчвалi ѓ попел. Не было ѓ Амерыкi шанцу супраць ЗША.
  У сорак пятым годзе ЗША ужо дагаралi. У сакавiку загiнулi Нью-Ёрк i Вашынгтон.
  У красавiку была капiтуляцыя. Так ён узяѓ частка iмпэрыi. Немцы i японцы, якiя б'юцца, часова замарозiлi вайну. Перыяд свету. 20 красавiка 1950 першы палёт астранаѓтаѓ на Месяц.
  А 20 красавiка 1953 гады ѓспыхнула вялiкая вайна памiж Трэцiм Рэйхам i Японiяй. Новы пераемнiк Сталiна Берыя, прапанаваѓ Гiтлеру сумесную вайну з краiнай Узыходзячага Сонца. Гiтлер заявiѓ Берыi, што СССР павiнен ваяваць на поѓную сiлу, але атрымае толькi паѓднёвы Сахалiн i Курыльскую граду. А калi, што тое Трэцi Рэйх возьме i сатрэ СССР у парашок.
  Гiтлераѓскiя войскi тэхналагiчна мацней , чым японцы. У немцаѓ асаблiва грозныя пiрамiдальныя танкаѓ. I яны не могуць быць прабiтыя з любога кута. I рэактыѓная авiяцыя ня мае сабе роѓных. А дыскi развiваць хуткасць дзесяць гукавых удараѓ. Там няма нiякага спосабу , каб супрацьстаяць такой улады Японii.
  СССР таксама сёе-тое мае. Танк Т-54 у прынцыпе нядрэнны. Але ёсць яшчэ i iншыя машыны. Напрыклад IС-7, вельмi дрэнная забойная сiла. Алёнка кiруе дадзеным танкам i разбурае японцаѓ.
  Дзяѓчына вiскоча i насвiстваючы песеньку раве:
  - I ляцелi ѓ труну самурая,
  Пад напорам сталi i агню!
  Цяпер у iх Берыя замест Сталiна, i новыя рубяжы трэба пакараць краiне парад.
  У Японii ёсць танкi серыi Е, але яны састарэлыя i недасканалыя, раннiя мадыфiкацыi. Вось такая спешка для IS-7 у гэтым выпадку E-90. Важыць машына сто восем тон, на сорак больш, чым савецкая машына. I яго браня тоѓшчы, асаблiва лоб. Лоб вежы складае 285 мм, па параѓнаннi з 210 для IS-7, а лоб корпуса складае 250 мм па параѓнаннi з 150 для савецкага аѓтамабiля. Але нахiл бранi будзе менш. I боку тыя ж 150 мм. Праѓда, японская корму будзе тоѓшчы , чым 150 мiлiметраѓ супраць 94. пiсталетаѓ прыблiзна блiзка да 128 мiлiметраѓ для японскага i для савецкiх 130 мм, а даѓжыня блiзкая. Але савецкi адзiн, магчыма, трохi лепш. I зараз яны становяцца блiжэй.
  Японец усё ж у лоб абаронены лепей, але хадавыя якасцi горшыя, хоць рухавiк у самурая ѓ 1500 конскiх сiла.
  Анюта босымi пальчыкамi ножак пляскае па бранi Iса, i буркуе:
  - Будзе эра камунiзму на двары!
  Ала гэтая рудая чартоѓка згаджаецца:
  - Вядома ж будзе!
  Марыя смяецца i ѓзнiкае:
  - Наша партыя гэта вечная перамога!
  Алiмпiяда раве:
  - За Радзiму, за Сталiна!
  I вось савецкi танк як урэжа па супернiку. I той загарыцца, i давай рвацца на часткi. I лiтаральна разбурае браню.
  Алёнка хiхiкнула i адзначыла:
  - З бабай то лепш!
  Японскi мастадонт знiшчаны. А астатнiя танкi ѓ самураяѓ не так добра абаронены. I iх бiць лягчэй. I ты iх рэальна разбураеш, па-сапраѓднаму крута.
  Анюта праспявала, голай пяткай душачы на гашэтку:
  - Не стрываць славянам прынiжэньня,
  Бы за Русь паднiмемся гарой...
  Не пацерпiм больш абразы,
  Зьнiшчым ворага сталёвай рукой!
  I зноѓ снарад разбурыѓ Е-50 лiцэнзiйны танк. Таксама не самая ѓдалая машына. Даволi цяжкая, а ѓ борт абаронена слабаватая, i можна прабiць з вялiкай дыстанцыi.
  Лiзавета бiлiся на Т-54 i ёй было куды складаней. Але дзяѓчына дэманстравала каласальную стойкасць. I вось з дапамогай босых пальчыкаѓ як пашле снарад i праб'е Е-75, i гэта вельмi нават крута. I масавае разбурэнне.
  Алена таксама дзюбанула, з каласальным напорам. I лупанула з забойнай сiлай.
  I вось японец гарыць i разбураецца. I яго лiтаральна разбурае.
  Кацярына прачырыкала:
  Занесла, занесла мяне,
  Сяду я, сяду я, на каня!
  I падмiргнуць сваiм напарнiцам. А дзяѓчаты такiя тут такiя прыгожыя i ѓ адным толькi бiкiнi. I басанож зразумела, вельмi нават прыгожыя.
  Лiзавета баявая баба i падбiѓшы Е-50 з Японii, прашыпела:
  - За гэта вялiкага камунiзму!
  Ефрасiя душачы японцаѓ, пiскнула:
  - За мае межы!
  Японiя пратрымалася крыху больш за год i была зрынутая. I Трэцi Рэйха стаѓ сусветнай iмперыяй.
  20 красавiка 1957 гады пачаѓся палёт касманаѓта на Марс. I гэта было цудоѓным крокам.
  20 красавiка 1959 года прайшоѓ рэферэндум, узаконiѓшыся ѓ Трэцiм Рэйху манархiю i iмператарскую форму праѓлення.
  Але Гiтлер нiколi не быѓ бы Гiтлерам, калi б не захацеѓ бы вырашыць праблему СССР. I вядома ж яго жаданне, падпарадкаваць увесь зямны шар.
  20 красавiка 1961 гады пачалося ѓварванне Трэцяга Рэйха ѓ СССР. Агрэсiя бязлiтасная i з вялiзнымi сiламi. Якi вельмi нават няроѓныя.
  I арды Трэцяга ѓжо праз два тыднi пасля пачатку баёѓ сталi абцякаць Маскву.
   Уладзiмiр Рыбачэнка ѓ надыходзе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е гiтлераѓцаѓ.
   Яго босыя ножкi кiдаюць вострыя iголкi - раздзiраючы танкi i самалёты.
   Юны ваяѓнiк пiшчыць:
   - Шалёная iмперыя - усiх разарве!
   I зноѓ хлапчук у руху.
   Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасцi. I малоцiць непрыяцеляѓ.
   Вось яна запусцiла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, i адразу сотню гiтлераѓцаѓ i дзесяць танкаѓ уверх падкiне.
   Дзяѓчынка крычыць:
   - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
   I правядзе млын мячамi - ствалы танкаѓ ляцяць у розныя бакi.
   Вось паскорыла рухi Наташа. Дзяѓчына ссякае карычневых воiнаѓ. I пры гэтым гарлапанiць:
   - Перамога iмперыю Расiю чакае.
   I давай знiшчаць гiтлераѓцаѓ узмоцненымi тэмпамi.
   Наташа, гэта дзеѓка-тэрмiнатар.
   Не думае спыняцца i запавольвацца i танкi, i самалёты збiваюцца.
   Зоя ѓ наступе. Яе мячы нiбы наразаюць мясную i металiчную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
   - Наша выратаванне ѓ сiле!
   I таксама босыя пальчыкi ног такiя iголкi кiдаюць.
   I маса людзей з прабiтымi горламi, валяецца курганамi трупаѓ, а таксама разбiтых танкаѓ i збiтых самалётаѓ.
   Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. I ѓсiх разбурае нiбы гэта робат з гiперплазмы.
   Разнесла ѓжо нi адну сотню гiтлераѓцаѓ. Але ѓсё павялiчвае тэмп. I ваяѓнiца яшчэ i раве.
   - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
   I зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
   I ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. I тры сотнi гiтлераѓцаѓ i тузiн танкаѓ разарваѓ магутны выбух.
   Аѓгустына праспявала:
   - Вы не асмелiцеся нашу зямлю захоплiваць!
   Святлана таксама ѓ наступе. I не дае нi грама перадышкi. Дзiкае дзяѓчына-тэрмiнатар.
   I сячэ непрыяцеляѓ i гiтлераѓцаѓ нiшчыць. I маса карычневых байцоѓ ужо завалiлася ѓ канаву i па дарогах.
   Шасцёрка разбушавалася. Наладзiла дзiкую бiтву.
   Уладзiмiр Рыбачэнка зноѓ у баi. I прасоѓваецца, махае абодвума мячамi. I хлапчук-тэрмiнатар праводзiць млын. Падаюць забiтыя гiтлераѓцы.
   Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
   Хлапчуку-тэрмiнатару прыгадваецца дзiкая стратэгiя. Дзе таксама разам змешвалiся конi i людзi.
   Уладзiмiр Рыбачэнка пiшчыць:
   - Гора ад розуму!
   А грошай будзе цемра!
   I хлопчык-тэрмiнатар у новым руху. I яго босыя ножкi нешта возьмуць i кiнуць.
   Пацан-генiй зароѓ:
   - Майстар клас i фiрма "Адыдас"!
   Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькi забiтых гiтлераѓцаѓ. I перабiлi карычневых байцоѓ самае вялiкае мноства з найвялiкшых.
   Маргарыта таксама ѓ баi. Разбурае карычныя i сталёвыя войскi i раве:
   - Вялiкi ѓдарны полк! Мы ѓсiх уганяем у труну!
   I яе мячы як рубануць па гiтлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалiлася.
   Дзяѓчынка прабурчала:
   - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсiх лепш!
   I ад голай пяткi дзяѓчынкi як вылецiць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
   I па непрыяцелю дзюбне.
   I возьме i разнясе частку супернiкаѓ i танкi i нават самалёты.
   А Наташа ѓ аѓтарытэце. I б'е супернiкаѓ, i сама нiкому спуску не дасць.
   Колькi гiтлераѓцаѓ ужо перабiла.
   I яе зубы настолькi вострыя. I вачэй так сапфiр. Гэтая дзяѓчына з'яѓляецца галоѓным катам. Хоць ѓсе яе партнёры каты!
   Наташа крычыць:
   - Шалёная я! Будзе вам пеня!
   I зноѓ дзяѓчына мячамi масу гiтлераѓцаѓ зарубiць.
   Зоя ѓ руху i раскроiла шмат карычневых воiнаѓ.
   А голыя ножкi метаюць iголкi. Кожная iголка забiвае некалькi нацыстаѓ. Вось дзяѓчына - сапраѓды прыгожая.
   Аѓгусцiна надыходзiць, i працiѓнiц разбурае. I пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапанiць:
   - Вам не пазбегнуць труны!
   I свае зубы дзеѓка возьме i выскалiць!
   I рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
   I ѓся лiтаральна зыходзiць гневам.
   Святлана ѓ руху. Вось раскроiла масу чэрапаѓ i вежаѓ танкаѓ. Ваяѓнiца, якая скалiць зубкi.
   Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкi. Пасля чаго завывае:
   - Будзеце вы мёртвымi хлопцы!
   I зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя iголкi, што дзiвяць пяхоту i самалёты.
   Уладзiмiр Рыбачэнка скача i падскоквае.
   Басаногi хлопчык кучу iголак выпускае, збiвае танкi, i спявае:
   - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
   Юны ваяѓнiк як пакладзена на вышынi.
   Гадоѓ яму ѓжо нямала, але ён выглядае дзiцем. Толькi вельмi моцным i мускулiстым.
   Уладзiмiр Рыбачэнка праспяваѓ:
   - Няхай не па правiлах гульня - прарвемся фраера!
   I зноѓ ад яго босых ножак адляцелi смяротныя i паражальныя iголкi.
   Маргарыта з захапленнем праспявала:
   - Нiчога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды свiтанак!
   Дзяѓчынка зноѓ кiнула забойным каскадам iголак па гiтлераѓцам i iх танкам, працягнула:
   - Цемра сыдзе! Расквiтнеюць ружы траѓня!
   I ваяѓнiца як кiне босымi пальцамi ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гiтлераѓцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска карычневай, пякельнай iмперыi растае прама на вачах.
   Наташа ѓ бiтве. Скача нiбы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. I столькi гiне гiтлераѓцаѓ i падаюць самалёты.
   Дзяѓчына iхняя i мячамi, i гранамi на вугалi, i дзiдамi. I iголкамi.
   Пры гэтым яшчэ i раве:
   - Перамога веру, прыйдзе!
   I слава рускiх знойдзе!
   Босыя пальчыкi ножак кiдаюць новыя iголкi, прабiваючы супернiкаѓ.
   Зоя ѓ дзiкiм руху. Надыходзiць на гiтлераѓцаѓ. Рассякае iх на дробныя кавалачкi.
   Ваяѓнiца кiдае босымi пальцамi iголкi. Прабiвае супернiкаѓ, i як зараве:
   - Поѓная наша перамога блiзкая!
   I праводзiць мячамi дзiкi млын, змятаючы танкi. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
   А вось кобра Аѓгусцiна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усiм кашмарам кашмар.
   I калi ѓсячэ, дык значыць усячэ.
   Пасьля чаго рудая возьме i засьпявае:
   - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялiкая мара!
   I вось яе мячы ѓ дзеяннi i рассякаюць мяса i метал.
   Святлана таксама пераходзiць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена, i валяцца самалёты i танкi.
   Бландынка-тэрмiнатар раве:
   - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
   I вось ляцiць ад яе забойная гарошынка.
   Уладзiмiр Рыбачэнка зноѓ сотню гiтлераѓцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. I яшчэ бомбу возьме i кiне.
   Невялiкая памерамi, але забойная яна...
   Як разарве на дробныя абрыѓкi.
   Хлопчык-тэрмiнатар завыѓ:
   - Бурная маладосць страшных машын!
   Маргарыта зноѓ такое зробiць у бiтве.
   I сьсячэ масу карычневых байцоѓ. I прасякае вялiкiя прасекi.
   Дзяѓчынка вiскоча:
   - Ламбада - наш танец на пяску!
   I ѓрэжа з новай сiлай.
   Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоцiць гiтлераѓцаѓ. Не вельмi iм супраць такiх дзяѓчат выстаяць.
   Наташа ѓзяла i праспявала:
   - Бег на месцы агульны прымiраючы!
   I ваяѓнiца такiм каскадам удараѓ вылiлася па супернiках.
   I яшчэ босымi ножкамi дыскi кiне.
   Вось млын правяла. Маса галоѓ карычневага войска адкацiлася i гарэлi танкi.
   Баявая прыгажуня яна. Лупiць сабе такую жоѓтую армаду.
   Зоя ѓ руху, усiх руйнуе пагалоѓна. I яе мячы, нiбы нажнiцы смерцi.
   Дзяѓчына проста хараство. I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi атрутныя iголкi.
   Здзiѓляюць супернiкаѓ. Прабiваюць iм горла i робяць труны, прымушаюць выбухаць танкi i самалёты.
   Зоя ѓзяла i прапiшчала:
   - Калi ѓ кране няма вады...
   Наташа прагарлапанiла з захапленнем:
   - Значыць, вiнаватая ты!
   I босымi пальцамi ног як кiне тое, што забiвае капiтальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
   I ад яе голых ножак як праляцiць лязо. I ѓразiць масу байцоѓ, зразаючы вежы з танкаѓ.
   Аѓгусцiна ѓ руху. Iмклiвая i непаѓторная ѓ сваёй красе.
   Якiя ѓ яе яркiя валасы. Нiбы пралетарскi сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - iсная мегера.
   А сячэ супернiкаѓ - быццам нарадзiлася з мячамi ѓ руках.
   Рудая, чортавая шэльма!
   Аѓгусцiна ѓзяла i прашыпела:
   - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
   I вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
   Карацей кажуць, з такой камандай Гiтлеру не выжыць. I 9 траѓня 1961 Адольфа Гiтлера ѓзялi дзяѓчыны босымi пальцамi ножак за рукi i ногi, а Маргарыта за нос, i разарвалi, i Гiтлер 9 траѓня 1961 гады ѓзялi i здох! I СССР заваяваѓ увесь свет!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Дар'я Рыбачэнка працягвала працаваць на будаѓнiцтве чыгункi. Па-ранейшаму ѓ паласатай турэмнай сукенцы-рубiшчы i басанож, укалывала дзяѓчынка, якой толькi-толькi споѓнiлася трынаццаць гадоѓ. На Праваслаѓнае Каляды ёй далi крыху пабольш паспаць, i яна прыснiла раней прапушчаную частку сны.
   Эфiтык i Лiза, нарэшце, дамчалiся да мора, узбярэжжа было запар усеяна зiготкiм ракавiнкi, якiх выкiдвалi пенiстыя, смарагдавыя хвалi. Але не гэта было галоѓным, вiдовiшча, якое паѓстала перад з позiркам, магло скалануць уяѓленнi спешчанага чалавека, дзiця дваццаць першага стагоддзя! У далечынi бачылася адразу сем ветразных пасудзiн. Самая вялiкая з iх - гэта сто гарматны крэйсер. Пышны прыгажун, з вялiкiмi, жоѓтымi ветразямi, надзьмулiся нiбы жаночыя бiкiнi. Побач з iм чатыры мяльчэйшыя пасудзiны, але таксама натапыраныя гарматамi, далей масiѓнае судна, з шырокiмi ветразямi, i параѓнальна невялiкi караблiк, з блакiтнымi ветразямi. Лiза ѓжо якi раз (гэта ѓвайшло ѓ звычку), свiснула:
   - Вось гэта да! Проста Гiперквазарна! Сапраѓдныя ветразнiкi! I магчыма на iх вясёлыя i рамантычныя пiраты!
   Эфiтык аѓтарытэтна запярэчыѓ:
   - Вось гэта наѓрад цi! Пiраты на такiх вялiкiх пасудзiнах звычайна не плавалi. Для iх хутчэй больш характэрна, вось гэта брыганцiна. Маленькая, манеѓраная, i пры гэтым не так ужо i шмат на ёй гармат. Флiбусцьеры, як правiла, iмкнуцца не патапiць, а захапiць чужую пасудзiну. Прычым iмкнучыся выбiраць багацей.
   Лiза перабiла, ткнуѓшы пальцам у бок плескаюцца хваляѓ:
   - Сюды плывуць лодкi, можа, выйдзем iм на сустрэчу.
   Хлопчык-генiй запярэчыѓ:
   - Невядома як нас прымуць! Магчыма, у iх яшчэ iснуе iнквiзiцыя, цi нешта падобнае. Ды i наша адзенне iх цалкам можа збянтэжыць!
   Лiза зачапiла пясочак пальчыкамi босых ног, i шпурнула жменю:
   - А што цалкам можа збянтэжыць, або яе адсутнасць. Вось вазьму i распрануся, выканаю сярэднявечны стрыптыз!
   Юнак-навуковец зашыпеѓ:
   - Дайце хутчэй сытаемся, пакуль нас не накрылi залпам.
   Пару пападанцаѓ нiбы ветрам садзьмула, яны забiлiся ѓ кусты i назiралi за трыма шлюпкамi. Яны былi доѓгiя як пiрагi, i ѓ iх ехала прыкладна паѓсотнi салдат. А некаторыя з iх нават не былi людзьмi. Нягледзячы на доѓгую працу з кампутарам Эф валодаѓ добрым зрокам, i яшчэ надзеѓ спецыяльныя акуляры, якiя шматразова павялiчваюць малюнак. Вось бачны прыкладна дзясятак зверападобных стварэнняѓ, з тварамi мядзведзяѓ, са сплясканымi насамi. Было яшчэ два тыпы пачварней, высокi чалавек з раскошнымi ордэнамi i стужкамi, вiдаць, iх начальнiк. I дзiѓны хлапчук з выгляду не старэйшы за чатырнаццаць, з жахлiвым малюнкам на дзiцячым твары, скаваны цяжкiмi кайданамi. Дзiѓна, чаго жадаюць ад выспы гэтыя даволi шматлiкiя наведвальнiкi. Бо iм сапраѓды, чагосьцi трэба...
   А вось на палубе вялiкага, сярэднявечнага крэйсера бачныя скаваныя, падвешаныя на доѓгiм бервяне палонныя. На выгляд вельмi жахлiвыя, пераважна людзi, аброслыя барадой, за выключэнне некалькiх юнакоѓ, была нават пара зусiм яшчэ хлапчукоѓ, прычым бязлiтасна выпораных, на голых целах рабят пiсугi ад бiзуноѓ. Эф заѓважыѓ:
   - Падобна гэта злоѓленыя пiраты. Нам да iх падыходзiць, дакладней, наблiжацца не трэба. Могуць i нас прыняць за флiбусцьераѓ.
   Лiза заѓважыла:
   - Жанчына i дзiця, добрыя пiраты!
   Эфiтык хутка адказаѓ:
   - Пара скаваных i выпораных дзецюкоѓ не старэйшыя за мяне. Ды i ты сама бачыш, як прывезлi хлопчыка. Магчыма, ён павiнен паказаць, дзе пiраты хаваюць скарбы.
   Дзяѓчына-баксёр цiха праспявала:
   - Памiлуй мяне, о пачвара! Скажу я табе, дзе скарб! - Потым змянiла тон. - А з чаго ты ѓзяѓ, што менавiта за скарбамi яны прыплылi?
   Хлапчук ветлiва заѓсмiхаѓся:
   - Гэта проста найбольш лагiчная здагадка! Дакладней кiношнае! Але для чаго весцi ѓ на востраѓ, жаѓтаротага хлапчука, як не для таго, каб ён нешта каштоѓнае iм паказаѓ. Няѓжо не лагiчна?
   Лiза запярэчыла:
   - Можа яны яго хочуць пакараць смерцю на востраве!
   Эф хiхiкнуѓ:
   - Страцiць дзiця, ды дзеля чаго?
   Дзяѓчына-баксёр хутчэй сцвярджальна, чым з сумневам, пацiснула шырокiмi плячамi.
   - Ты таксама дзiця, а страмчэй акадэмiкаѓ. Можа гэта дзiця, замачыѓ генерала, i яго хочуць пакараць смерцю па-асаблiваму, пасля жорсткiх катаванняѓ.
   Хлапчук-генiй прыжмурыѓ левае вока i навёѓшы палец, вымавiѓ:
   - Пух! Пух! Бах! Бах! Вызваленне хлапчука-партызана, злоѓленага ненавiснымi фашыстамi!
   Лiза яшчэ чуваць i нечакана тонка хiхiкнула:
   - Ды гэта так падобна! Арляня, арляня, мой верны таварыш, ты бачыш, што я ацалеѓ! Аб гары хлапчукi нам хвоi раскажуць, як сына вялi на расстрэл!
   Шлюпкi прысталi да берага, iх падцягнулi, хлопчыка выкiнулi на пясок, прымусiѓшы цягнуць цяжкiя кайданы. Адмiрал тым часам прароѓ на мове, накшталт знаёмым i незнаёмым, але юным пападанцам усё было зразумела:
   - У шлюпак застануцца трое каравульных, астатнiя за мной.
   Акрамя салдат у шлюпках стаяла яшчэ па ѓючным жучку. Гэта жывёла падобная хрушча, толькi лапак больш i яны куды тоѓшчы, а яшчэ спiна плоская. Эфiтык падумаѓ, што такi звер можа замянiць дзясятак iшакоѓ.
   Хлопчык-генiй тыцнуѓ дзяѓчыну-баксёра кулачком у бок:
   - Вось паглядзi, бачыш гэтых уючных жывёл? Яны памерамi з быка, можна шмат скарбаѓ вывесцi. Так што яны па багаццi накiравалiся. Вось тут мы iх i падпiльнуем.
   Лiза пакiвала галавой:
   Пяцьдзесят воiнаѓ з мячамi, шаблямi, няхай прымiтыѓнымi, але ѓсё ж мушкетамi, а супраць iх жанчына i дзiця. I твае ѓльтрарадыёобластеры разрадзiлiся.
   - Клiч iх проста радыёбластэры, без усялякiх ультра! - Параiѓ Эф. Затым яго тон стаѓ весялей. - Ну, не бядуй, у нас яшчэ чарабластэр ёсць!
   Лiза так брыдка скрывiлася:
   - А чарадзейны! Я забылася! Як я магла забыць! Я прашу не дзiвiцца нiкога, калi будзе здзяйсняцца чараѓнiцтва! Калi будзе, калi будзе, калi будзе здзяйсняцца чараѓнiцтва!
   Эф па-фiласофску заѓважыѓ:
   - На кожнага знайку знойдзецца свой Нязнайка. Мудрасць заѓсёды мае мяжу, толькi глупства бясконцае!
   Хлапчук з цяжкасцю валок цяжкiя кайданы, але рухаѓся досыць хутка, што казала аб сiле, утоенай у жылiстым целе. Атрад усё больш i больш паглыбляѓся ѓ джунглi.
   Баявая пара iшла за iмi па пятах. Пакуль яны не вырашылi, што рабiць. I проста рухалiся ѓ след атрада. Палонны хлапчук-партызанка, а гэта была прынцэса Дар'я, адчайна шукала выхаду, з далiкатнай сiтуацыi. Наогул варта па логiцы дацягнуць да ночы i цемры паспрабаваць зняць прымiтыѓныя кайданы, а затым схавацца ѓ лясiстых гарах, немаленькага выспы. Якiя цяжкiя кайданы, важаць, мусiць, не менш, чым сама далiкатная эльфiйка-разведчыца.
   Адмiрал досыць груба сцебануѓ юнгу бiзуном, па спiне:
   - Ты сукiн сын, iдзi хутчэй, вядзi нас да скарбаѓ!
   Прынцэса-юнга-партызанка жаласна адказала:
   - Кандалы занадта ѓжо цяжкiя! Я не маю сiлы iх доѓга несцi. Пашкадуйце хлопчыка, якi трапiѓ у заганнае кола.
   Карлiк з кручкаватым носам прабурчаѓ:
   - Хлапчук вiдавочна хлусiць, толькi я не ведаю ѓ чым. Але ён амаль не пацее, значыць яму не так ужо i цяжка. Акрамя таго ад яго нейкi дзiѓна прыемны пах. Можна падумаць, што гэтая дзяѓчына.
   Адмiрал драпежна, паставiѓшы тырчком вусы, выскалiѓся:
   - Дзяѓчына! Не смяшы, як распавёѓ, што ён забiѓ самога "шпагу-маёра". Якая дзяѓчынка, гэта можа зрабiць?
   Карлiк сярдзiта трасянуѓ галавой.
   - А якi хлапчук! Хоць ведаеш у Фурцыi, ёсць легiён, якi складаецца з адных дзяѓчын, у рэспублiцы Фландрыя, яны служаць у войскi, амаль нароѓнi з мужчынамi. Так што я гэта не выключаю.
   Каракатаа прарычэѓ:
   - Здзяром штаны i паглядзiм! Заадно i выпорем!
   Тройца катаѓ гучна зарагатала. Орк-катавальнiк здзеклiва заѓважыѓ:
   - Кахаць маладзенькага хлопчыка, не меней прыемна, чым дзяѓчыну. Гэта нават лепш з пункту гледжання сэксуальнай разнастайнасцi!
   Адмiрал жорстка звярнуѓся да палоннага юнге-партызанкi:
   - Так, дзе пiраты схавалi скарб?
   Дар'я Рыбачэнка разгублена прамармытала:
   - Я хiба казала пiраты!?
   Каракатаа паправiѓся:
   - Тады каралеѓскiя скарбы! I не выдумляй!
   Прынцэса-юнга-партызанка машынальна адказала:
   - У гарах! Натуральна, iх схавалi такiм чынам, што iх амаль немагчыма выявiць! Няѓжо вы ду....
   Адмiрал перабiѓ:
   - Шмат думаць, асаблiва хлопчыкам шкодна! Так што не кудахтай! У гарах... Значыць хутчэй за ѓсё ѓ пячоры, калi ѓ гарах.
   Дар'я Рыбачэнка стукнулася вялiкiм пальцам нагi аб вельмi цвёрды корч, войкнула, падумаѓшы, напэѓна, што хадзiць увесь час басанож, вядома прыемна, але ѓ кайданах, яшчэ той кайф. А тут яшчэ яны ѓступiлi на калючкi. Брр! Крочыць па iх, гэта свайго роду, прычашчэнне да лiку святых. Зрэшты дзяѓчынка нават адчула нейкi гонар, яна аказваецца здольная вытрымаць гэта. Будучы прынцэсай i партызанкай, узяла на сябе цяжар прасталюдзiнкi, i спазнала жорсткi палон. Калючыя раслiны былi карычнева-аранжавых колераѓ, а самi iголкi, размяшчалiся пад рознымi кутамi. Дзяѓчынка амаль свiснула:
   - Цяпер я адчуваю пакуты! Пачуццi тыя ж, але неразуменне! Ведаю, верце, жудасныя сакрэты, у вас будуць залатыя эпалеты!
   Каракатаа вельмi хвастануѓ бiзуном прынцэсу па напаѓаголеных нагах:
   - У мяне ѓжо залатыя пагоны! А калi мы захопiм увесь свет, я стану iмператарам усяго заходняга паѓшар'я! А што гэта цябе здзiѓляе хлапчук!
   Нягледзячы на боль, пачуццё гумару не змянiла дзяѓчынцы-партызанцы:
   -Нiчому не дзiвiцца! Нiчому не дзiвiцца! Чаму не дзiвiцца павiнен кожны чалавек!
   Карлiк з кручкаватым носам, курнуѓ:
   - Здаецца, юнгу трэба як след правучыць, каб збiць гуллiвы настрой. Ён мабыць да гэтага часу не ѓсведамляе сур'ёзнасцi свайго становiшча.
   Адмiрал жартаѓлiва пагразiѓ Гвiда кулаком:
   - Ты iнквiзiтар проста не разумееш, пачуццi гумару. Нельга ѓвесь час быць сухаром i крывiць рыла! Iнакш пятля цябе выпрастае.
   Дар'я Рыбачэнка вырашыла, блiснуць дасцiпнасцю:
   - Хто лепiць па жыццi гарбатую, расправiць табар у пятлi шыбенiцы!
   Адмiрал стаѓ больш уважлiва прыглядацца ѓ палоннаму хлапчуку, пра сябе адказаѓшы:
   - А што добры хлопец. - I тут жа раѓнуѓ. - Не разумнiчай шчанюк!
   Шлях па джунглях быѓ доѓгiм, астравок быѓ вельмi прыстойны па памерах, ды яшчэ пагорысты. Вось iм дорага перабег звер, падобны на тура, але з тулавам даѓгаватай дынi. Мусiць, ён яшчэ не ведаѓ, наколькi падступнае племя гэтыя людзi, таму здзiѓлена пляскаѓ вачыма, гледзячы на ??салдат. Тры яго рогi былi галiнастыя як у лася, i, прычым розных колераѓ. У цэлым вельмi сiмпатычны звер.
   У Каракатаа загарэлiся вочы:
   - Даѓно мы свежага мяса не спрабавалi, застрэлiць яго!
   У салдат задымiлiся кноты, прычым запальванне i навядзенне мушкетаѓ заняла хвiлiну, хаця iх загадзя зарадзiлi. Прагрукатаѓ залп i гiбрыд тура i дынi, прамармытаѓ ад жудаснага болю, i па iнерцыi прамахаѓшы два дзясяткi метраѓ, завалiѓся ѓ кустах. З дзесяцi кулi ѓ гэтую буйную мiшэнь патрапiла толькi чатыры. Але яны былi буйныя, а вялiзная жывёлiна не адрознiвалася жывучасцю. Выцякаючая з фантанчыкаѓ кроѓ была аранжавай, i злёгку дымiлася ѓ паветры.
   Зрэшты, i салдатам дасталася, у аднаго разарваѓся ѓ руках мушкет, выбiѓшы вочы i зубы. Ён упаѓ, захлынаючыся крывёй. Адмiрал нядобра ѓхмыльнуѓся:
   - Дурныя хлапушкi, i нам не патрэбны параненыя! Дабiць жывёлы! - Удар мяча паклаѓ канец пакутам параненага.
   Якi сядзiць у засадзе Эф заѓважыѓ:
   - грукоча моцна! Я разумею, чаму iнкi так хутка здалiся атраду Пiсара. Нi iх вялiзнае ѓражанне зрабiѓ грукат мушкетаѓ. Насамрэч, гэта не так ужо i страшна. Тым больш што ѓ войска iнкаѓ была сто(!) кратная колькасная перавага. А бо лук куды эфектыѓней такi хлапушкi.
   Лiза ветлiва запярэчыла:
   - Але мушкеты хутка выцеснiлi, калчаны са стрэламi, не гледзячы ѓсю сваю прымiтыѓнасць. Вось што ты скажаш пра гэтыя пiшчалi?
   Хлопчык-генiй паправiѓ:
   - Гэта яшчэ не пiшчалi, а проста мушкеты. Прычым зараджаюцца не з казённай часткi, а са ствала, i мяркуючы па дакладнасцi стрэлу дзьмула ѓ iх гладкае. Гэта значыць тып зброi гладкаствольны, а значыць не асаблiва дакладны. На вялiкай дыстанцыi, такая дурнiца можа патрапiць толькi выпадкова!
   Дзяѓчына-баксёр прапанавала:
   - А калi ѓдасканалiць гэтую зброю, напрыклад, зараджаны з казённай часткi? Гэта ж будзе вельмi эфектыѓна.
   Хлапчук Эф заѓважыѓ:
   - Вядома, можна i ствол зрабiць шрубавым... Але вось у чым праблема, навошта нам iсцi працяглым шляхам навукова-тэхнiчнай эвалюцыi, калi можна напрыклад зрабiць стаѓку, больш эфектыѓная зброя: напрыклад барабаннага тыпу. Цi ѓвогуле прамянёвага! Або яшчэ лепш iмпульсна-цеплавога.
   Лiза здзiвiлася:
   - А гэта як?
   Юнак-навуковец стаѓ тлумачыць:
   - Iнфрачырвоны iмпульс, праходзячы скрозь жывую тканiну, награвае яе да ѓзроѓню згортвання бялкоѓ. Прычым на кароткае iмгненне, i часткова... але каб забiць арганiзм гэтага суцэль досыць. Адбываецца закаркаванне сасудаѓ i iнфаркт. I што цiкава, такая прылада можа працаваць, альбо ад простай батарэйкi, альбо нават на вугалi, i згараннi дроѓ. Прычым яго можна вырабляць.
   Дзяѓчына-баксёр перабiла:
   - Саматужным спосабам? Ты хочаш сказаць, зброю, якой няма аналагаѓ на зямлi, можна рабiць проста ѓ кузнях.
   Хлопчык-генiй падмiргнуѓ:
   - Так! Канечне! Менавiта можна, рабiць у кузнях цi майстэрнях! Гэта мой вялiкi сакрэт, верыш, мне цi не!
   Лiза пявуча адказала:
   - Я табе вядома веру! Ты хлапчук страшны генiй! Майстар розных пакаленняѓ, вось просты адказ!
   Эф раптам паморшчыѓся, калючкi пракалолi гумовую падэшву красовак. Нажачкi Лiзаветы былi ѓвогуле страшэнна пакалоць. Басаногая дзяѓчынка, зрэшты, мужна трывала падобная нязручнасць. Нават бравiравала ѓласнай непаражальнасцю. Хлапчуку-генiю было сорамна перад няхай i больш старэйшай, чым ён дзяѓчынкай у сваёй слабасцi. Эфiтык нават прапанаваѓ:
   - А можа праспяем?
   Лiза адмоѓна, закруцiла галавой, а затым пакруцiла пальцам у скронi:
   - Ты што хочаш, каб нас пачулi?
   Хлопчык-генiй адказаѓ:
   - А буду ледзь чутна, заадно мелодыю запiшам на магнiтафон! I павер, прыгажуня, гэта будзе выдатна.
   Лiза крыху павагалася, а затым рашуча трасянула кулаком:
   - Спявай!
   Юнак Эф ледзь чутна, але пры гэтым, чаканячы кожнае слова, заспяваѓ:
   Дзе чорнае, дзе белае - няма дакладнага адказу,
   Настолькi шматгранны бясконцы свет!
   Навука непадзельная ѓ паэзii апетая,
   Ведай, мы яшчэ вяршынi смела скорым!
  
   За партаю, вядома, сядзець нам неахвота,
   Хутчэй прабегчыся, з дзяѓчынкай вiршы праспяваць!
   Але першаклашкi з ранцамi навукi тыл-пяхота,
   А ѓ класах што старэйшыя i афiцэры ёсць!
  
   Дарослея, разумееш ты, што веданне выдатнае,
   Дае яно магутнасць, здольнасць падпарадкоѓваць!
   Калi з розумам прафесара табе мiры падуладныя,
   Крок першы да ѓсемагутнасцi, адзнака ѓ школе пяць!
  
   Але каб гранiт вучэння, нам зубы не калечыѓ,
   Павiнны яго развесцi мы гарэзны гульнёй!
   I не патрэбны нам нудныя, настаѓнiцы старой гаворкi,
   Бо генiяльнасць iсцiны - быць вечна малады!
  
   Дзiця глядзiць мультыкi i вонкава бавiцца,
   На справе фармуецца велiзарны iнтэлект!
   Па клавiшах гуляючы просяцца ѓсе пальчыкi,
   У гульнi хлапчук маленькi ѓраз падлавiѓ момант!
  
   Потым прыйдзе адкрыццё, раскрые гранi космасу,
   Падарыць нам неѓмiручасць, а старасць да д'ябла прэч!
   I то не Брама з Вiшаю селi ѓ позе лотаса,
   А пакаленне новае - усiм, хто iмкнецца дапамагчы!
  
   Адзiнства чалавецтва - з'ява дасягальная,
   Расiя наша матухна, увесь свет аб'яднае!
   Аб Радзiма святая - Iмя па бацьку ранiмае,
   Я падыму меч iсцiны, i праѓды трывалы шчыт!
  
   I вы ёй будзьце адданыя - бо Русь у нас адна,
   Вялiкая, цудоѓная, магутная краiна!
   Сусвету азарыла - Расiя светлы шлях,
   Сынам такой дзяржавы ѓ крывую не згарнуць!
   Хлопчык-генiй скончыѓ i пацёр далонi:
   - Ну як Лiза? Падабаецца?
   Дзяѓчына-баксёр дэманстратыѓна пазяхнула:
   - Няхай лепш вершы пiша Пушкiн, а ты займайся навукай. У канчатковым вынiку вялiкi навуковец вышэй за пасрэднага паэта!
   Юны "Лермантаѓ" пакрыѓдзiѓся
   - Гэта я пасрэдны? Ды ты ведаеш, што мая iдэя радыёбластэра здольная змянiць суадносiны ваюючых бакоѓ, куды ѓ большай ступенi, чым здзёртым з нямецкага МР-44 аѓтамат "Калашнiкаѓ".
   Лiза адмоѓна галоѓкай:
   - Можа "Калашнiкаѓ" i не дапамог заваяваць СССР увесь свет: другую сусветную выйгралi i без яго, ды i сам Калашнiкаѓ быѓ толькi адным з мноства канструктараѓ. Яго выбралi толькi з-за мiлагучнага прозвiшча, але ѓ званнi не павысiлi. А ты Эфiтык, вядома сапраѓдны, без усялякiх нацяжак генiй! Але вось прыдумай, як нам вызвалiць хлапчука без усякай суперзброi.
   Хлопчык-генiй пачухаѓ пальчыкам лобiк:
   - Без суперзброi?
   Дзяѓчына-баксёр хiтра ѓсмiхнулася:
   - Вось менавiта, без суперзброi! Без Бэтмана, Супермэна, Рабакопа, Конарэгена! А менавiта за кошт выключна асабiстага розуму i доблесцi!
   Юнак-навуковец заявiѓ:
   - Можна над гэтым падумаць! Шкада, толькi што я пусты, без узбраення! Зрэшты, у лабараторыi я прыхапiѓ некаторых прэпаратаѓ, якiя могуць дзейнiчаць як моцныя яды. Толькi вось не ведаю, цi маю я маральнае права, прымяняць iх супраць урадавых войскаѓ абараняючы пiратаѓ.
   Лiза зморшчылася:
   - А ѓ чым уласна сутнасць праблемы? Табе джала забiваць людзей.
   Юны вучоны растлумачыѓ:
   - Ну, вось уявiць, iншапланецяне патрапiлi ѓ Чачню, i ѓбачыѓшы што федэралы вядуць палоннага баевiка, няхай нават i мучаць яго. Так яны разоѓ-два i перабiлi атрад. Як бы ты да гэтага паставiлася Робiн Гуд у спаднiцы?
   Дзяѓчына-баксёр запярэчыла:
   - Але ж гэта хлопчык!
   Эфiтык падмiргнуѓ:
   - I я таксама хлопчык! А ѓвогуле ѓ шэрагах баевiкоѓ змагаецца нямала дзяцей. Так гiпатэтычна такi варыянт магчымы. Ды i НЛА з'яѓляюцца даволi часта! Так што пакуль абмяжуемся простым назiраннем.
   Лiза незадаволена, штурхнуѓшы босай нагой па калючках, буркнула:
   - Абыякавасць панцыр нягоднiкаѓ, якi топiць у дрыгве подласцi асобу!
   Хлопчык -ген усмiхнуѓся:
   - Ты вымавiла добры афарызм! Што ж я пастараюся прыдумаць, як выратаваць хлопчыка. Дарэчы, ужо вечарэе.
   Тым часам стомлены атрад ужо ѓзлез вышэй у горы, i адмiрал загадаѓ спынiцца i паабедаць. Тушу нядаѓна забiтай жывёлы сталi разразаць на часткi, адначасова запалiлi вогнiшча. Кавалкi нанiзвалi на шампур, i пяклi на агнi. З iх капаѓ шыпячы тлушч. Апетытны пах шашлыка з iншапланетнага монстра, далёка разносiѓся па паветры. Некалькi тузiн драпежных матылькоѓ, з пашчамi поѓнымi дробных i вострых зубоѓ кiнулiся да гарачага. Салдаты энергiчна, але без належнага спрыту замахалi мячамi i шаблямi, а двое прынялiся праз ствол зараджаць мушкi. Эфiтык чарговы раз пераканаѓся ѓ прымiтывiзме дадзенага свету:
   - Зброя прыкладна на ѓзроѓнi пятнаццатага стагоддзя!
   Лiза яхiдна парыравала:
   - Ды i апаненту ѓсяго толькi пятнаццаць гадкоѓ! Пятнаццатае стагоддзе, супраць пятнаццатага года!
   Хлопчык-генiй праспяваѓ у адказ:
   Гераiзм не мае ѓзросту,
   У сэрцы юным каханне да краiны!
   Заваяваць можа гранi космасу,
   Ашчаслiвiць усiх-усiх на Зямлi!
   Дзяѓчына баксёр перапынiла:
   - Ведаеш, мне вельмi хочацца, ёсць! Гэта пах гiбрыднага мяса зводзiць з розуму. Ты вось падумай, колькi мы часу нiчога не елi.
   Эф цiха прасьпяваѓ:
   - А дзе яны каханыя, не вiдаць нiчога! А мы тыдзень цэлую не елi нiкога!
   Лiза агрызнулася i паспрабавала схапiць хлапчука пальцамi сваёй босай нагi за нос. Эфiтык ухiлiѓся i шыкнуѓ:
   - Ды наогул не харта!
   Дзяѓчына-баксёр праспявала:
   - А, як вядома мы народ гарачы! I не выносiм пяшчот цялячых! Але яшчэ смачней буйвал з дыняй тушы! Усiх крушы звяроѓ i бi лынды!
   Эфiтык сам, адчуваючы, як страѓнiк, скрэблi галодныя каты, адказаѓ:
   - Пераяданне горш за недаяданне! Апошняе хоць дазваляе эканомiць даляры!
   Лiза жартам праспявала:
   Мерае п'янюга дно шклянак,
   Жадае боль душэѓную залiць!
   Думае, што салодкi дым дурману,
   Можа кашалёк пазалацiць!
   Яе песню перапынiѓ грукат мушкетных стрэлаѓ. Салдаты прамахнулiся, але матылькоѓ напалохалi. Мiльгаючы прыгожымi крыламi, яны схавалiся ѓ густых пластах пальмаѓ i соснаѓ. Салдаты i афiцэры пусцiлi зубы. Адмiралу прынеслi цэлы тузiн шашлыкоѓ, iх праперчылi, палiлi падлiѓкай, i часныком. Пасля чаго палкаводзец прыняѓся, прагна чмякаючы пажыраць iх.
   Тут прынцэса-юнга-партызанка не вытрымала, ужо балюча водар смажанага, пакутлiвы для ноздраѓ, галоднай эльфiйкi:
   - Дайце i мне, калi ласка, кавалачак. Я галодны як звер!
   Адмiрал прагыркаѓ, нiбы тыгр, у якога вырвалi кавалак мяса:
   - Што юнга, так сябе паводзiць! Бандзюга! Што з iм рабiць Гвiда?
   Карлiк з кiслым выглядам адказаѓ:
   - Гэты хлапчук з нас здзекуецца! I вы вялiкi адмiрал будзеце гэта трываць! Ды прыгатуйце палкi.
   Каракатаа адкусiѓ мяса, праглынуѓ кавалак, аблiзнуѓся. Мяса было дзiѓным, асаблiва пасля карабельнай, не асаблiва свежай ежы. Перасоленай сушанай саланiны i часныку. Халадзiльнiкаѓ бо яшчэ не вынайшлi! Тым мацней была прыкрасць на размаляванага юнгу, якi, хутчэй за ѓсё, нахлусiѓ, пра скарбы, выставiѓшы адмiрала дурнем. Таму iдзе жорсткi загад:
   - Сто удараѓ палкамi па голых пятках! I бiце мацней, хлапчук жывучы.
   Дар'я Рыбачэнка нема залямантавала i паспрабавала ѓцячы, падцягваючы кайданы. Але хiба пойдзеш з такой вагой? Яе нагналi некалькi разоѓ, урэзаѓшы прыкладам па спiне i галаве, пацягнулi. Прытомнасць у эльфiйкi заставалася ясным, не гледзячы на набiты на башцы здаравенны гуз, выступiла кроѓ. Але моцная парода не дала страцiць прытомнасць. Затым дзяѓчыну-партызанку расцягнулi на самаробных казлах, замацаваѓшы ѓ калодках рукi i ногi. Карлiк ласкава пагладзiѓ Дар'i ружовыя, дзявочыя ступнi. Здзiвiѓся, ды прыцмокнуѓшы вуснамi:
   - Дзiѓна такiя падэшвы чыстыя i далiкатныя, нiбы гэта не хлопчык-пiрат, а шляхетная сеньёра.
   Каракатаа даволi прабурчаѓ:
   - Тым лепш! Прыемней будзе лупiць! А хлапчук магчыма са шляхетнай сям'i, рамантыкi яму захацелася! Бiце яго!
   Два зверападобныя памагатыя ѓхмыльнулiся, i гнуткiя, нетоѓстыя палкi, абрынулiся на босыя пяткi прынцэсы.
   Дар'я Рыбачэнка завойкала, але пастаралася стрымаць крыкi. Палкi свiсталi ѓ паветры i абжывалi дзявочыя падэшвы. Боль слiзгаѓ па нагах, праходзiѓ хрыбет i аддаваѓся ѓ патылiцы. Апроч фiзiчных пакут, Дар'я адчувала i псiхалагiчныя пакуты: яе спадчынную прынцэсу iмперыi з насельнiцтва амаль у трыльён жывых iстот, бiлi палкамi па босых пятках, як звычайную шлюху. Лупiлi з усяго прынцэсу палкамi па босым ступням. Дар'я пракусiла губу, адчуѓшы мовай прысмак саланаватай крывi, не прынiзiцца да крыкаѓ, выдужаць.
   А ѓ душы накiпала абурэнне, бушаваѓ усё нарастаючы гнеѓ.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Герда i Шарлота змагалiся ѓ Венесуэле... Iх пiрамiдальны двухмесны танк быѓ цудоѓнай машынай. Вага сорак пяць тон, а рухавiк у дзве тысячы конскiх сiл газатурбiнны разганяѓ машыну да ста кiламетраѓ за гадзiну, цi нават больш...
  А прабiць такога мастадонта не маглi прылады бразiльскага войска нават ва ѓпор i нi з аднаго ракурсу.
  Iмклiва iмчыцца пiрамiдальны танк. I пiшуць чатыры кулямёты.
  Герда хiхiкае i ведучы агонь па бразiльцах пiшчыць:
  - Слава Трэцяму Рэйху!
  Шарлота страча з кулямётаѓ, пацвярджае:
  - Героям слава!
  Дзяѓчыны разышлiся капiтальна. Зразумела што каалiцыi Лацiнскiх дзяржаѓ супраць Трэцяга Рэйха не выстаяць.
  Крысцiна i Магда таксама ѓпэѓнена i вельмi агрэсiѓна ваююць.
  Пры гэтым дзяѓчыны не толькi хуткасны i непаражальны танк выкарыстоѓваюць, але i заадно босыя пальчыкi ножак.
  Крысцiна пальнулi i дасцiпна вымавiла:
  - У палiтыка ѓ голасе бронза, з вуснаѓ срэбра, у абяцаннях залатыя горы, а за душой няма ламанага гроша!
  Магда з гэтым цалкам ахвотна пагадзiлася, скалячы зубкi i нацiскаючы на кнопкi джойсцiка голай пяткай:
  - Палiтык, гэта такi леѓ што рыкае гучна, але выкрутлiвасць лiсiцы часта спалучаецца з грацыяй слана ѓ посуднай краме!
  Герда ведучы агонь пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, пiскнула:
  - Дыктатар любiць i рыкаць як леѓ, i хiтра з ласкай буркаваць як лiсiцы, i ѓпiвацца ѓ горла ваѓчынай хватка, але ѓсё роѓна выбаршчыкаѓ чакае ад яго толькi сабачае жыццё!
  Шарлота агрэсiѓна адзначыла, голай пяткай нацiскаючы на кнопкi джойсцiка i скошваючы ворагаѓ:
  - Дыктатар, гэта лiсiца ѓ iльвiнай шкуры, але як нi рыкае заѓсёды вiдаць, што гарнiтур гiганта не падыходзiць да пiгмея!
  Крысцiна, ведучы агонь па бразiльцах, пагадзiлася:
  - Сумленны дыктатар як воѓк вегетарыянец, мудры дыктатар як сава ѓ дзённы час!
  Магда, ведучы забойную стралянiну па непрыяцелям i выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак, выдала:
  - Дыктатар абяцае навесцi парадак крутымi мерамi, але сам аддае тухляцiнай згнiлага яйка!
  Герда лупцуя з забойнай сiлай непрыяцеляѓ, дасцiпна адказала, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак:
  - Дыктатар уяѓляе, што круцейшы за яго толькi яйкi, але сам не варты выедзенага яйка, з'яѓляючыся перавараным пеѓнем!
  Крысцiна агрэсiѓна адзначыла, скалячы зубы, i падмiргваючы:
  - Дыктатар любiць шмат кудахтаць пра дабро народа, але выканае абяцанне, калi яго самога клюне смажаны певень!
  Шарлота ведучы трапны агонь, адзначыла:
  - Дыктатар, прэтэндуе на месца ђсявышняга, але Бог не змяняецца, а тыран кожны дзень мяняе маскi!
  Магда дасцiпна адзначыла, нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопачкi джойсцiка i круша ворагаѓ:
  - Дыктатар у марах хоча быць царом на стагоддзi, але ѓ рэальнасцi ён толькi халiф на гадзiну!
  Герда круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Дыктатар ад слова дыктат, але дыктуе ён выключна пахавальныя тэксты сваiх абяцанняѓ!
  Шарлота змятаючы супрацьстаячы Трэцяму Рэйху салдат супернiка i нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка, выдала:
  - Дыктатар, гэта палiтык якi шмат петушачыся, прымудрыѓся прымусiць пеѓня дзяѓбнуць выбаршчыка ѓ звiлiну!
  
  Крысцiна, зразаючы ворагаѓ, з аскалам жамчужных зубоѓ, i душачы голай, круглай пяткай адзначыла:
  - Чаму дыктатары любяць цалавацца? Таму што так зручней учапiцца адзiн аднаму ѓ горла!
  Магда з гэтым ахвотна пагадзiлася, руйнуючы супернiка:
  - Чым у дыктатара даѓжэй мова, тым карацей жыццё ѓ падданых тырана!
  Герда з дасцiпнасцю адзначыла, пасылаючы снарады пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак у мэту:
  - Дыктатар гэта такi палiтык, што здолеѓ пераканаць выбаршчыка з курынымi мазгамi, што кляваць будуць не яго, i грошай куры не дзяѓбуць!
  Шарлота агрэсiѓна адзначыла, нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка:
  - Дыктатар мае амбiцыi арла, але на самой справе толькi бяскрылая казурка-клешч!
  Крысцiна дасцiпна адказала, зiхоцячы жамчужнымi зубкамi, i нацiскаючы на кнопку джойсцiка пунсовым саском:
  - Дыктатар хоча высока ѓзляцець, але ён такая птушачка, i на выгляд ведай не арол, i розумам казюлька!
  Магда з вялiкiм апломбам, i круцячы пышнымi сцёгнамi, выдала:
  - Дыктатар, гэта драпежны каршак, але без лiсiнай хiтрасцi яго кiпцюры абломiць нават кураня!
  Герда страляючы па супернiку, выдала:
  - Палкаводзец павiнен мець план на бой, але любая бiтва - iмправiзацыя, палiтык мае нарыхтаваную прамову, але любая яго фраза суцэльнае пустаслоѓе!
  Шарлота агрэсiѓна адзначыла, зразаючы непрыяцеляѓ нiбы сена забойнай касой:
  - Дыктатар будуе грамадства, дзе чалавек як жолуд - вакол адны дубы i кожная свiння з'есцi наровiць!
  Крысцiна дасцiпна заявiла, зразаючы непрыяцеляѓ нiбы электрычнай пiлой:
  - Дыктатар хоча вечна сядзець на троне, але цара ѓ галаве ѓтрымаць не можа i на хвiлiну!
  Магда, скалячы зубкi, адзначыла:
  - Дыктатар мае доѓгую мову што б'е па барабанных перапонках, але яго вушы чуюць толькi лiслiвасць i барабанны дроб!
  Дзяѓчатам надакучыла вастрыць, i яны гучна заспявалi, нешта лiхае...
  Герда адзначыла з усмешкай:
  - Лепш спяваць як салавей, iдучы ѓ бой, чым скуголiць як сабака на месяц пасля капiтуляцыi!
  Шарлота пальнуѓшы, i размаляваѓшы супернiка адзначыла:
  - Сотня праклёнаѓ не заменiць аднаго ѓдару, тысяча матаѓ, аднаго моцнага шаха па галаве!
  Крысцiна з гэтым ахвотна пагадзiлася, i нацiснуѓшы голай пяткай на кнопу джойсцiка выдала:
  - Вылiѓшы гару абраз на суседа, сабе на дадасi нi макулiнкi розуму, нi лустачкi шчасця!
  Магда скалячы сляпучыя зубкi, i зiхоцячы прыгажосцю, нацiскаючы босымi ножкамi на кнопачкi, адзначыла:
  - Самы вялiкi цяжар на сэрцы выклiкае пусты кашалёк, цяжэй за ѓсё перанесцi адсутнасць цяжару ѓ кiшэнi!
  Герда хiхiкнула i прапiшчала:
  - Ну чаму так эфектыѓныя ѓ напаѓненнi кашалькоѓ, пустыя сэрцы, i хлусня да пераможнага канца!
  Шарлота ведучы агонь, адзначыла:
  - Голыя каралi абуваюць падданых да вушэй, i пакiдаюць насельнiцтва без порткаѓ!
  Крысцiна, выскалiѓшы жамчужныя зубкi i лупануѓшы па ворагу, ад чаго перавярнулася гаѓбiца, адзначыла:
  - Дыктатар гэта цар у гарнастаевым мантыi, i разам з тым голы кароль!
  Магда з вялiкiм азартам адзначыла, падмiргваючы супернiкам, i пасылаючы забойныя снарады:
  - Царом дыктатару не быць, але прэзiдэнтам стаць абавязаны, ён ператварае вас усiх у дзiчыну, i абяцаннем не звязаны!
  Герда з жорсткасцю адзначыла, падмiргваючы:
  - Палiтыкi марыць надзець карону i царскую мантыю, да нават на троне застанецца голым каралём!
  Шарлота ѓпэѓнена пацвердзiла:
  - У голага караля падданыя вечна абутыя i распранутыя, але затое смяяцца яны могуць пакуль зляцяць тры шкуры!
  Крысцiна душыла, страляючы i круша:
  - Жанчына шануе ѓ мужчыне доѓгi рубель, а палiтык ёй дае толькi бясконцую мову!
  Магда энергiчна гэта пацвердзiла, запусцiѓшы пры дапамозе босых ножак, забойны прэзент:
  - Выбаршчыку не патрэбен доѓгi язык палiтыкана, яму патрэбен доѓгi рубель, якi тырчыць з кiшэнi!
  Так яны i вастрылi, i паднiмалi свой узровень i прэстыж. А што Бразiлiя...
  Змагаѓся на аднамесным танку i Вольф Гiтлер. Самы любiмы i буйны сын Адольфа Гiтлера i Магда. Толькi фюрар не ведаѓ, што сапраѓдны бацька хлопчыка - Алег Рыбачэнка.
  I менавiта таму гэты дзяцюк гадоѓ пяцi такi вось супер феномен. I малоцiць усiх запар, не даючы супернiку нi найменшы шанцаѓ.
  Хлопчык разбурае бразiльскi i венесуэльскiх салдат i прамаѓляе з кулямётнай чаргой крылатыя словы;
  У чалавека арлiны позiрк, але супраць падкопаѓ лiсiцы, ён суцэльная варона!
  Лiсiца сапраѓдная чараѓнiца - здольная i льва ператварыць у барана!
  Воѓк раздзiрае цвёрдымi зубамi, а лiсiца забiвае пры дапамозе мяккай мовы!
  Мяккая мова лiсiцы смяротнай за вострыя iклы льва!
  Лiсiца мае шкуру з чырвоным адценнем i ад яе крывi льецца больш, чым ад любога звера!
  Лiсiца вылiвае салодкую прамову раѓчуком, але спараджае цэлы акiян горкiх слёз!
  Горкiя слёзы выбаршчыкаѓ звычайнае спараджэнне салодкiх прамоѓ палiтыкана!
  Лiсiца язык выкарыстоѓвае як самую хлесткую пугу, якая дастае на любой дыстанцыi, прычым пад яе добраахвотна падстаѓляюць спiну бараны!
  Самая доѓгая рэч на свеце - гэта мова палiтыка, гэтай пятлёй ён здольны задушыць усiх сваiх выбаршчыкаѓ!
  Мова дадзена дыпламату хаваць свае думкi, але палiтык яго выкарыстоѓвае каб агалiць уласную дурасць у поѓнай красе!
  Палiтык можа павучыцца ѓ лiсы як паѓзцi да вяршынi, але ѓсё роѓна застаецца бараном!
  Палiтык просiць сказаць яму так, але падтакваючы лiсiцы дазваляеш зжэрцi сябе з трыбухамi!
  Галасуючы за палiтыка ты як варона, якая губляе свой надзённы сыр у абмен на салодкую прамову лiсiцы!
  Палiтык гэта як баран што лезе ѓ львы, але без лiсiны кемлiвасцi застанецца аслом!
  Рэальна палiтыка гэта матэматыка, дзе суцэльная адыманне i дзяленне, i толькi абнулены выбаршчык дадае даходаѓ у скарбонку прайдзiсветы!
  Калi Пуцiн сын лiсiцы - свае тэрмiны абнулiѓ! Гэта значыць выбаршчык - дулю з макам атрымаѓ!
  Палiтык любiць дадаць абяцанняѓ, але гэта толькi абнуляе даходы выбаршчыкаѓ!
  У палiтыкаѓ розны колер поѓсцi, але самая модная рудая лiсiцы, пад авечай скурай!
  Жадаеш, каб з цябе не выпусцiлi кiшкi будзь ваѓком, не жадаеш, каб спусцiлi шкуру на каѓнер - стань лiсой!
  Калi конь малады - ён гарачы, калi палiтык старая кляча - выбаршчык замярзае!
  Палiтык больш за ѓсё таленавiты знаходзiць апраѓданне ѓласных бяздарных правалаѓ!
  Жанчына круглай голай пяткай, прымушае мужчыну застацца без порткаѓ i пад вострым абцасам!
  Палiтык у абяцаннях вялiкi талент, у выкананнi бяздарнасць, у апраѓданнi сама генiяльнасць, а хто на гэта купiѓся i зусiм iдыёт!
  Палiтык можа быць любой выявай ад рыса да святога, але толькi ѓ ролi блазна ён станавiцца самiм сабой!
  Палiтык, гэта клоун, якiх хоча ператварыць ва ѓласны цырк усю планету!
  Чым палiтыка адрознiваецца ад цыркавой клаѓнады? Тым што да канца прадстаѓлення становiцца не да смеху!
  Палiтык, гэта прастытутка, якая за празмерную цану, дае тое, што не каштуе i шэлега!
  Палiтык гэта прастытутка якая аддае перавагу групповуху, але замест задавальнення, якая прыносiць выключна заразу!
  Палiтык, гэта вампiр, толькi кроѓ да кроплi высмоктвае з выбаршчыка пры дапамозе мовы!
  Палiтык, гэта апошнi чалавек, што iмкнуцца ѓ першачы, ён балбоча цэлы, лепш крыкнi - памаѓчы!
  Палiтык, гэта самы вялiкi жулiк, за залатыя горы хоча ѓсунуць, што ламанага гроша не варта!
  Бог, каб узнагародзiць арла, стварыѓ арлiцу, а каб аскубаць пеѓня, прыдумаѓ палiтыкаѓ!
  Дазволiш зрабiць з сябе барана - разрэжуць на шашлык i з'ядуць!
  Лiсiца з iльва робiць - барана, з ваѓка - авечку, з дурня - дактары навук, але шчаслiвым зрабiць не зможа нават саму сябе!
  У лiсiцы шмат салодкiх слоѓ, але горкiх слёз ад iх пралiваюць яшчэ больш!
  Чаму ѓ палiтыка чырвоная гаворка, таму што рукi па локаць да крывi, i да iх прылiпаюць крадзеныя грошы!
  Воiн з палiтыка няважны, яму атрымоѓваюцца толькi адступленнi i абыходныя манеѓры!
  Чаму няма Нобелеѓскай прэмii па матэматыцы, бо заснавальнiкi ѓмелi толькi адбiраць i дзялiць!
  Палiтык iдзе да мэты заѓсёды ѓ абыход i маскiруючыся, але яго перамога выходзiць выбаршчыку бокам i трыма створанымi шкурамi!
  Прамова ѓ палiтыка мякка сцелецца, але бранябойная яго сiла той пуху красамоѓства толькi ѓзрастае!
  Бог стварыѓ жанчыну каб паказаць чалавеку прыгажосць, i зрабiѓ палiтыка, з мэтай агалiць пачварнасць!
  У палiтыка маска анёла, але рогi нiякай маскiроѓкай не схаваеш, ад выбаршчыка калi ён не капялюш!
  Палiтык, гэта чорт, якi беспаспяхова затуляе рогi, мовай-лапатай!
  Палiтык гэта сатана ѓ анёльскiм аблiччы, i шмат хрысцiцца, каб пабольш зачэрпнуць лапай у выбаршчыка грошаѓ!
  У палiтыка на вуснах салодкi мёд, але колькi горкiх слёз пралiвае выбаршчык, якi iм наглытаѓся!
  Палiтык, гэта вельмi дарагая шлюха, за яе расплачваюцца не толькi дажджом зялёных купюр, але i пунсовымi раѓчукамi крывi!
  Навошта Бог стварыѓ такую гiдоту як палiтыка? Таму што ружу цноты даводзiцца падкормлiваць гноем!
  Жанчына, агалiѓшыся абуе мужчыну, спусцiць з яго тры шкуры, сама шыкоѓнай разжывецца адзеннем у голага "караля"!
  Жанчына занадта часта агаляецца перад голым каралямi i застаецца абутай!
  Калi палiтык голы кароль, то ён сапраѓды здзярэ з выбаршчыкаѓ тры шкуры!
  Палiтык часта апранае чыстыя гарнiтуры, але ѓсё роѓна застаецца брудным голым каралём!
  Узнагароды лiпнуць лепш за ѓсё да аголеных грудзей жанчыны, i брудным лапам палiтыкаѓ без белых пальчатак!
  Аголяючы грудзi жанчына абувае мужчыну, i здзiрае з яго апошнюю кашулю!
  Палiтык як прастытутка мовай працуе шмат, але выбаршчык стогне толькi ад расчаравання!
  Палiтык, гэта, вядома, iстота выкрутлiвая, але заѓсёды выходзiць выбаршчыку бокам!
  Дзяѓчынка прыцягвае мужчын у любой сукенцы, а палiтык у любым аблiччы прыцягвае толькi поѓных iнтэлектуальных iмпатэнтаѓ!
  Чым даѓжэйшая мова ѓ палiтыцы, чым карацейшы ѓ выбаршчыка шлях да расчаравання!
  Палiтык, якi прадаецца па дробязях, згiне за ломаны грош, а выбаршчык i зусiм загiне дарма!
  Жанчына вельмi любiць абуваць мужчын, агаляючы цела i скiдаючы туфлi, але чаму ѓ трафеi ёй дастаюцца адны толькi голыя каралi!
  Палiтык гэта кухар - што любiць суп з катом, прадавец - што ѓсуе ката ѓ мяшку, спонсар што дае выбаршчыкам - што кот наплакаѓ, i падмане як кот у ботах абуваючы так - што пакiдае без порткаѓ!
  На вайне жанчыне лепш падкрадваючыся да ворага зняць боцiкi, каб не быць абутай пры дзяльбе трафеяѓ!
  Палкаводзец павiнен абiраць абыходныя манеѓры, каб не вылезла прамалiнейнасць бокам!
  Жанчына што ѓмее хадзiць у разведку басанож, пакiне непрыяцелю тупымi ботамi!
   На вайне голыя пяткi жанчыны, загоняць па абцас цэлую дывiзiю абутых салдат!
  Палкаводзец, апранаючы форму хакi, маскiруецца лепш, чым палiтык, якi нацягнуѓ авечую шкуру!
  Палкаводзец як шахматыст праводзiць пяхотнiкаѓ дамкi, толькi яго салдаты ѓ нападзе не пешкi, а каралi!
  На вайне як у шахматах патрэбна ѓменне i логiка, а таксама веданне тэорыi, але толькi цэйтнот з першага ж ходу, i ѓсе ахвяры вымушаныя!
  У шахматах спецыяльна ахвяруюць каб прыгожа перамагчы, на вайне ахвяраваць спецыяльна зусiм непрыгожа!
  У палкаводца далёкi разлiк, а ѓ палiтыка доѓгая мова!
  Салдат павiнен быць хiтрым, каб выжыць, а палiтык хiтры, каб грошы з выбаршчыка выцiснуць!
  Жанчына ѓ паходзе здымае туфлi каб зберагчы абутак, i прыцягнуць мужчыну, палiтык абувае выбаршчыка каб пакiнуць без порткаѓ, прыцягнуць залаты дождж у сваю кiшэню!
  Добры палкаводзец беражэ салдат, дрэнны палiтык беражэ скрадзенае!
  Жанчына, агаляючыся з мужыка здзiрае тры шкуры, палiтык нацягваючы ружовыя акуляры, абгладжвае да касцей!
  Жанчына ѓ дарагой сукенцы варта нямала, але толькi агалiѓшыся становiцца неацэннай!
  Жанчына, своечасова агаляючыся на iмгненне, зможа назапасiць раскошным адзеннем на стагоддзi!
  Не бывае брыдкiх жанчын, бывае занадта шмат адзення, занадта мала гарэлкi, i ѓ самы раз успамiнаѓ аб сварлiвай цешчы!
  Жанчына перад сэксам кахае салодкую прамову, а мужчына горкую гарэлку!
  Разумная з галавой жанчына ад мужчыны мае задавальненне i грошы, а апошнюю дурнiцу мужчыны самi маюць i забiраюць грошы прыносячы галаѓны боль!
  Калi мужчына багаты знешнасць для жанчыны не мае значэння, калi бедны - шлiфоѓка каштоѓнасцi каменю не дадасць!
  Разумная жанчына лiса не дарма, не пакахае мужчыну дарма!
  Калi ты ѓ фiнансах Бог, спакушыш жанчыну страмчэй Д'ябла!
  Багаты не той у каго ѓсяго хапае, такiх людзей у натуры не бывае, а сапраѓдны багацей ведай той, што жанчыну ѓ ложак лёгка цягне!
  Жанчына агаляе грудзi не дзеля ордэнаѓ, а дзеля пацалункаѓ арлоѓ!
  Жанчына дорыць пацалунак дзеля грошай, радзей па каханнi, а калi мужчыны цалуюцца, то яны нулi!
  Палiтык хоча ѓзлезцi на верх дзеля ѓлады над жанчынамi i знявагi мужчын, але ѓсё трапляе пад абцас улады фiнансаѓ незалежна ад полу!
  Колькi дыктатар з вуснаѓ не вылье мёда, нi адна горкая слязiнка не ѓсохне пакуль тырану не заткнуць рот!
  Дыктатар, гэта воѓк у авечай шкуры, якi пускае даверлiвых бараноѓ на шашлыкi, пад пунсовую падлiѓку красамоѓства!
  Кожны палiтык марыць стаць дыктатарам, i клянецца пры гэтым вернасцi дэмакратыi, як воѓк заячай капустай!
  Дыктатар, гэта якi адбыѓся палiтык - самая хiтрая лiсiца, але далёка не заѓсёды адважны леѓ!
  Палiтык каб узлезцi на верх блытае як лiсiца сляды, але спрабуе выдаць выбаршчыку звiлiстую дарожку, за царскi праспект iльва!
  Палiтыка хлебам не кармi, а дай паабяцаць на грош пятакоѓ, i на палову пiва кружку, але солi ѓ яго прамовах не дачакаешся!
  Палiтык глядзiць на выбаршчыкаѓ як на дойных каровак, але прызванню ён тыповы казёл!
  Палiтык, гэта ѓ большасцi сваёй незавершаны дыктатар, але скончаны мярзотнiк у любым выпадку!
  Палiтык, гэта трунар да нiткi якi абiрае да смерцi i якi хавае жыѓцом!
  Кожны палiтык дыктатар у марах, дэмакрат на словах, i злачынец у дзеяннях!
  Палiтык, гэта шахматыст якi наровiць змахнуць постаць з дошкi, рабiць ход не па правiлах, i абавязкова з голым каралём!
  Палiтык, сам па сабе кiшэнны, i сам па сабе кiшэннiк, якi толькi суне ѓ кашалькi выбаршчыкаѓ не рукi, а язык!
  Палiтык, гэта зладзюга, якi пiша такiя законы, каб са ѓкрадзенага яшчэ атрымаць працэнты!
  Палiтык пiша законы для сваёй выгады, але перад выбарамi абяцае выбаршчыку залатыя горы, выводзячы закон, што не вартыя ломанага гроша абяцанню пральюцца дажджом пятакоѓ ва ѓласную кiшэню!
  Палiтыка, таму самая брудная рэч на свеце, што прамовы палiтыкаѓ як салодкi сiроп вельмi лiпкiя да смецця!
  Палiтычны цырк самы смешны i вiдовiшчны, толькi занадта ѓ часта смех у iм абарочваецца слёзамi!
  Палiтык гэта такi клоун што любiць яркiя касцюмы i пошлыя жарты, але яго шоу спустошыць не толькi кашалёк, але спусцiць тры шкуры!
  Палiтык, гэта дрывасек, пасля якога выбаршчыкi ператвараюцца з-за зняцця стружак у пнi!
  У палiтыцы сам чорт табе не брат, а палiтыкан бацька хлуснi, i старэйшы брат цемрашальства!
  Жанчына, скiнуѓшы вопратку можа закружыць мужчыну галаву, што ён з сябе здзярэ тры шкуры!
  Клоун выклiкае смех за медныя грошы, палiтык - горкiя слязу, не стоячы меднага гроша!
  Палiтыка прыводзiць да таго, што выбаршчыку не да смеху, хаця яна суцэльны цырк!
  Палiтык, гэта такая лiсiца, што сыр у крумкач-выбаршчыкаѓ выбiвае камплiментамi, якiя не стаялi ламанага гроша!
  Мужчына купляе жанчыне дарагiя адзення, каб яе распрануць, палiтык вешае локшыну на вушы выбаршчыку, каб садраць тры шкуры!
  Басанож жанчына мужчыну i абуе, i распране, здзярэ апошнюю кашулю, здыме тры шкуры, i разжывецца моднымi туфлямi!
  Без грошай не бывае кахання, без бруду не бывае палiтыкаѓ!
  Дыктатар гэта палiтык якi дасягнуѓ вяршынi, але ѓ заключэнне ѓзыходжання да пiка, яго чакае вастрыё кола!
  Дыктатар гэта лiсiца якая начапiла шкуру льва, з-пад якой вiднеецца аслiны хвост!
  Бог, гэта дыктатар з бясконцай сiлай, i яшчэ большай безадказнасцю!
  У кожнай жанчыне сядзiць Д'ябал, але толькi наадварот - той патрабуе душу ѓ абмен на грошы, а жанчына грошы ѓ абмен на цела!
  Жанчына бярэ грошы ѓ абмен на цела, а палiтык галасы, у абмен на благую справу!
  У жанчыны сем пятнiц на тыднi, у палiтыка ж суцэльны панядзелак i ѓсе днi паляцелi!
  Жанчына без адзення - вялiкая каштоѓнасць, а голы кароль нiчога не варта!
  Жанчына хоча быць прыгожай, а ѓчынкi палiтыка заѓсёды агiдныя!
  Жанчына заѓсёды мае перавагу над мужчынам, зверху больш асалоды, знiзу больш грошай, а самец заѓсёды ѓ пройгрышы!
  Жанчына аддае перавагу доѓга ламацца, дзеля доѓгага рубля, палiтык прамаѓляе доѓгiя гаворкi, дзеля кароткага розуму!
  Дыктатар абнуляе тэрмiны, каб выцiснуць у народа ѓсе сокi!
  Палiтыкаѓ шмат, але толькi адзiн можа стаць iльвом, i менавiта той, хто ѓ большай ступенi лiс i воѓк, пакiнуѓшы астатнiх асламi!
  Палiтык у марах дыктатар-леѓ, у дзеяннях лiсiца-асёл!
  Палiтык, гэта чарвяк ва ѓменнi пралезцi ѓ любую шчылiну, але выключна з пароды глiстоѓ!
  Мужчынам падабаецца жанчыны басанож, але жанчына не да спадобы - мужчыны-боты!
  Палiтыкаѓ як бруду, i ѓсё звычкамi як князi!
  Палiтык, гэта воѓк у авечай шкуры, але бруд да яго лiпне як да свiннi!
  Мужчына перад жанчынай як пеѓнiк, але яго бяссiлле выклiкае шок!
  Мужчына звычайна мае сiлы як у пеѓня ѓ каленцы, i мокрая курыца характарам, а хоча над жанчынай парыць арлом!
  Палiтык петушыцца шмат, але хiтрая лiсiца яго адправiць нiбы курыцу ѓ абскубванне!
  Палiтык, гэта блазан, якi замест званочкаѓ на свой каѓпак, вешае локшыну выбаршчыкам на вушы!
  Палiтык, гэта клоун, якi ѓ яркiм адзеннi дзее цёмныя справы, ад якiх выбаршчыкам застаецца толькi рыдаць!
  Палiтык, добры акцёр, толькi бярэ за ѓяѓленне не медны грош, а здзiрае тры шкуры, за тое што гроша ламанага не варта!
  У мужчыны часта стаiць, але ён рэдка хоць нечага варты!
  Палiтык любiць карыстацца паслугамi прастытутак, але плацiць не любiць, таму што выдаць наяѓнасць здольны толькi ѓ выглядзе серабрыстага слоѓнага паноса!
  Палiтык гэта такая прастытутка, што за працу языком возьме не зялёную купюру, а цыстэрну чырвонай крывi!
  У дыктатара таксама пяць пальцаѓ, якiя ён складае ѓ кулак, а палiтык не дарослы да дыктатара, складае дулю!
  Палiтык, гэта такая змяя што мае салодкi яд, i безразмернае горла ѓдава!
  Прафесiйны палiтык гэта недароблены дыктатар, i скончаны мярзотнiк!
  Дыктатар мае хватку ваѓка, толькi i ён звычайна, як i належыць палiтыку выкарыстоѓвае не iклы, а мова!
  Пры кожным слове хлапчук вельмi трапна страляе, i трапляе ѓ цэль. Усе снарады знаходзяць сваю ахвяру.
  I кулямётныя чэргi таксама. Супер круты дзяцюк на танку АГ-5 У дзее цуды.
  Вельмi мускулiсты дзiця - гэта цуд знiшчэння. Нiводны з сыноѓ Гiтлера з iм не параѓнацца.
  Гэта сапраѓды малалетнi Бог вайны. Каб так ваяваць... Зрэшты Бралiзiя i ѓся Лацiнаамерыканская каалiцыя не вельмi ж працiѓнiк для Трэцяга Рэйха.
  Пацан-тэрмiнатар раве:
  - У свеце спёка i снегапад,
  Будзе хутка свет багаты...
  Мы яго тады пабудуем,
  А ворагаѓ Айчыны ѓ пекла!
  Стане хлопчык наш героем,
  Гэта праѓды вынiк!
  
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7
  Наступiѓ стары новы год i плюс яшчэ дзесяць дзён, 23 студзеня 1949 года. Уладзiмiр-Фрыдрых разбураѓ савецкiя войскi на розных франтах. Чырвоная армiя спрабавала атакаваць фашыстаѓ пад Ленiнградам. Але сiл было замала.
  Падлетак-тэрмiнатар наносiѓ удары з паветра, i прабiваѓ дахi бразiльскiх i iншых у каалiцыi Лацiнскi краiн танкаѓ.
  Вось ён з адной чаргi з МЕ-462 скасiѓ дваццаць пяць бразiльскiх самалётаѓ, не патрацiѓшы нiводнага снарада дарма.
  Небяспечны хлапчук. А зараз прабiвае бразiльскiя танкi з гарызантальнага палёту, нават не пiкiруючы.
  Уладзiмiр-Фрыдрых-Вольф вялiкi феномен. Ён ужо стаѓ легендай вермахта, i папросту хлопчык-супер. I касмiчны монстар у нейкай ступенi.
  I Чырвонай Армii ад яго вельмi нават дрэнна. Не дае Уладзiмiр-Фрыдрых-Вольф Рыбачэнка-Бiсмарк лiтасцi.
  Пры гэтым яму зразумела сорамна... I балюча забiваць бразiльскiх людзей.
  Але вайна iдзе, i ёй канца не бачна. I можа быць яго i не ѓбачаць.
  Уладзiмiр-Фрыдрых-Волька, набiрае рахункi i танкаѓ, i самалётаѓ, i гармат. Вось ён хлопчык-тэрмiнатар разнёс i бразiльскую кацюшу. Вельмi дзёрзкiя паводзiны.
  А вось i пяць самаходак зараз згарэла.
  Далей хлапчук ламаѓ i тузiн лёгкiх бразiльскiх танкаѓ, i пару IС-2, каханага танка Сталiна, якi прадалi Лацiнскай каалiцыi.
  Пасля чаго хлапчук тэрмiнатар збiѓ яшчэ шэсць самалётаѓ прададзеных СССР Бразiлii У-2, i восем лёгкiх машын, i павярнуѓ назад.
  Калi прызямлiѓся, то Уладзiмiра-Вольфа-Фрыдрыха Рыбачэнку-Бiсмарка змарыѓ сон. I хлапчук-тэрмiнатар правалiѓся ѓ салодкiя абдымкi, нейкага японскага анiмэ.
   А вось, нарэшце, наступiѓ фiнал. Першым выходзiць Фрыдрых-Уладзiмiр. Хлопчык-ас поѓнасцю аднавiѓся. I выглядае цалкам упэѓнена, насвiстваючы мелодыю.
   Ён хацеѓ бiцца, як вiдаць i любы iншы хлапчук на яго месцы.
   Да яго цягнуць рукi дзецi, i японскiя, i гасцей з розных краiн. Уладзiмiр-Вольф-Фрыдрых працягвае iм свае граблi i дазваляе закрануць. Яна з цётак дацягнулася, да гладкай, мускулiстых грудзей хлапчука i завыла, лiтаральна закацiѓшы вочы.
   Уладзiмiр-Фрыдрых адчуѓ у сабе гонар - якi ён прыгажун i разумнiца i баец. Усiх разнясе на часткi.
   Вось адным скачком некалькi разоѓ перакруцiѓшыся, вылецеѓ на рынг. I атрымаѓ цэлую буру апладысментаѓ. I найвялiкшага захаплення.
   Пасля чаго ђладзiмiр-Вольф-Фрыдрых устаѓ у кут i тамака расцягнуѓся на лiнах. Ён быѓ гатовы бiцца i вельмi актыѓны ѓ баях хлапчук-лётчык.
   А вось выходзiць яго супернiк: чэмпiён Азii i Кiтая Наруто. Магутны баец, хлапчук з рэльефнымi цяглiцамi. Ён iдзе на бой з ганарлiвай выправай. Вiдаць, упэѓненасць дасведчанага байца.
   Хлапчук даволi сiмпатычны тварам, i вельмi мускулiсты целам. Таксама ледзь буйныя i цяжэйшыя за хлопчыка-лётчыка i крыху старэйшыя, але таксама падлетак.
   Уладзiмiр-Фрыдрых, тупнуѓ сваёй босай, хупавай ножкай, свiснуѓ i праспяваѓ:
   - Яшчэ крыху, яшчэ ледзь-ледзь, апошнi бой, ён цяжкi самы!
   Ну, што ж хоць i цяжкi апошнi бой, хлопчык-ас да яго суцэль готаѓ.
   Абодва пацана пакланiлiся зале. А потым прагучаѓ гонг. Кiтайскi чэмпiён паспрабаваѓ адразу ж зарадзiць у пахвiну Фрыдрыху-Уладзiмiру. Хлопчык-ас зрушыѓся i адказаѓ. Пайшоѓ абмен ударамi. Кiтаец-падлетак паспрабаваѓ зарадзiць локцем.
   Уладзiмiр-Фрыдрых заблакаваѓ удар, i спрытна адказаѓ. Пацан-блазан быѓ хуткiм, i галоѓнае з добрай рэакцыяй. Паспяваѓ парыраваць. Яны махалiся.
   Наруто таксама вельмi хуткi, але ѓ хуткасцi ѓсё ж крыху саступае свайму вiзавi. I гэта адбiваецца на малюнку бою. Фрыдрых-Уладзiмiр хутка вучыцца, i ѓвесь час кiдае на ворага, свае босыя, хлапечыя ногi. Якiя ляцяць i трапляюць у блок. То часам дастаюць i праз пальчаткi.
   Ва ѓсякiм разе, Фрыдрых-Уладзiмiр больш актыѓна, i гэта ѓплывае на суддзяѓ.
   Але ѓ фiнале трэба бiцца або дванаццаць раундаѓ па тры хвiлiны, або перамагчы накаѓтам. Не па тры раѓнды як у чвэрцьфiнале i паѓфiнале.
   Фрыдрых-Уладзiмiр, зрэшты, атакуе без перапынку. То з правай нагi кiдае, то з левай. Наруто ѓвесь у абароне, i нiчога не можа пакуль зрабiць. А асобныя ѓдары яго дастаюць. Па канец раѓнда хуткая нага Фрыдрыха-Уладзiмiра данесла голай пяткай удар кiтайцу ѓ нос. У вынiку пырснула кроѓ, i пацякла юшка...
   Калi дзюбу разбiваюць гэта не вельмi прыемна. Ды i дыханне абцяжарвае.
   Яны разышлiся па розных кутах. Трэнер кiтайца даѓ параду:
   - Не спяшайся, няхай гэта еѓрапеец вымахаецца! На ѓсе раѓнды яго не хопiць! Возьмеш рэванш пазней!
   Наруто кiѓнуѓ... Але калi прагучаѓ гонг нечакана сам пайшоѓ наперад. Пачаѓ кiдаць доѓгую серыю рукамi. Але прапусцiѓ моцны ѓдар каленам пад дых. I на долю секунду заспеѓ ад болевага шоку, i яму прайшла тройка ѓ галаву. А затым i нага Фрыдрыха-Уладзiмiра ѓрэзалася ѓ галаву.
   Наруто ѓпаѓ... Гэта сапраѓды аказаѓся накдаѓн. Рэферы лiчыѓ павольна. Публiка шумела. Асаблiва гарлапанiлi кiтайцы, яны былi вiдавочна расчараваныя, што iх чэмпiён такi бездапаможны.
   Наруто паднiмаѓся з працай. Патрапiла па iм нядрэнна. Але вось страпянуѓся, i зноѓ падняѓ рукi.
   Фрыдрых-Уладзiмiр зноѓ у нападзе. Хлопчык-лётчык адчувае рызыку. Ён кiдае ѓдары за ѓдарамi. I працуе нагамi i рукамi. Наруто адступае i ледзь паспявае блакавацца. Зноѓ крок назад, малы адскок. I кiдок да лiн. Завiс на iх... Прапусцiѓ удар нагой у жывот. Потым голая пятка хлопчыка-лётчыка патрапiла ѓ падбародак.
   У Наруто паплыло перад вачыма, i ён устаѓ на калена. Рэферы знарочыста павольна стаѓ адлiчваць чарговы накдаѓн.
   Фрыдрых-Уладзiмiр з усмешкай вымавiѓ:
   - Чакае перамога, чакае перамога,
   Я кiтайца здолею пабiць...
   Чакае перамога, чакае перамога!
   Ты зараз не Наруто, а дзiчына!
   Кiтайскi падлетак узарваѓся. Кiнуѓся на супернiка. I са злосцю ѓсадзiѓ нагой. Фрыдрых-Вольф-Уладзiмiр злёгку расслабiѓся, i прапусцiѓ ужо сам голую круглую пятку хлапчука-чэмпiёна ѓ скiвiцу. Адкiнула яго. Але Уладзiмiр-Фрыдрых паспеѓ прабiць насустрач па рэбрах, хаця зноѓ прапусцiѓ нагой у галаву.
   Яе выстаяѓ хлопчык-лётчык на нагах, але малайчына не крануѓ насцiлу пальчаткай.
   А Наруто ѓпаѓ, i не адразу падняѓся. Рэферы пачаѓ лiчыць... Удар па рэбрах быѓ моцным, i яшчэ склалiся хуткасцi.
   Так-сяк кiтайскi хлапчук усё ѓстаѓ у стойку. I працягнуѓ бой. Яны абмянялiся ѓдарамi... Фрыдрых-Уладзiмiр, сам выбухнуѓ, з серыяй, i здолеѓ збiць Наруто трэцi раз за раѓнд. Але той зноѓ падняѓся на рахунку дзевяць...
   I прагучаѓ гонг. Наруто з цяжкасцю дашкандыбаѓ да свайго кута. Трэнер загарлапанiѓ на яго:
   - Што ты робiш iдыёт! Ён заб'е цябе! Абарона, абарона, i яшчэ раз абарона. Вось калi ён замарудзiцца ты яго i возьмеш!
   Кiтайскi хлопчык злосна кiѓнуѓ у адказ.
   Але лёгка сказаць трымай абарону. Фрыдрых-Уладзiмiр вельмi актыѓна выкiдвае ѓдары, як правай нагой, так i левай. I вiдавочна валодае iнiцыятывай.
   Наруто будуе стратэгiю абароны i адыходзiць. Часам спрабуе прабiць насустрач. Кiдае левы джэб. Але ѓсё роѓна прапускае. Фрыдрых-Уладзiмiр нястомны. Вось зноѓ круглай пяткай патрапiѓ па скуле кiтайца. Той пахiснуѓся i ѓпаѓ на адно калена. Рэферы адлiчыѓ накдаѓн.
   Фрыдрых-Уладзiмiр усмiхнуѓся... Ва ѓсякiм разе па ачках, але не прайграе.
   Зноѓ разышлiся па кутах...
   Кiтайскi трэнер гаворыць падлетку-чэмпiёну:
   - Усё нармальна! Працуй другiм нумарам! Ён ужо задыхаецца!
   Апошняе зрэшты, перабольшаннi. Фрыдрых-Уладзiмiр зноѓ у атацы i б'е свайго вiзавi з нястомнай сiлай. I справа зараджае, i з левага. I як дзюбне нагой у пахвiну.
   Ледзь Наруто блакiраваѓ удар, якi здольны адключыць. Сам правёѓ у адказ. I атрымаѓ зноѓ вельмi жорстка па рэбрах. Пад канец раѓнда, Фрыдрых-Уладзiмiр правёѓ удар у скачку, ад якога кiтайскi падлетак упаѓ.
   I зноѓ рэферы адлiчыѓ накдаѓн.
   Фрыдрых-Уладзiмiр вярнуѓся ѓ свой кут. Там яго чакаѓ сэнсей, з накладзенай на нагу шынай.
   Ён вымавiѓ:
   - Пакуль ты вядзеш нармальна! Але лепш не зацягвай!
   Фрыдрых-Уладзiмiр сумленна заѓважыѓ:
   - Ён добра абараняецца!
   Сэнсэй кiѓнуѓ:
   - Так! Але старайся бiць не надта вiдавочныя ѓдары! Закручвай яго i падманвай!
   Фрыдрых-Уладзiмiр кiѓнуѓ:
   - Не падманеш, не пражывеш!
   I зноѓ пайшоѓ раунд. Хлопчык-лётчык валодаѓ iнiцыятывай. Бiл нагамi з права i з лева. Вельмi моцна здолеѓ, праслiзнуѓшы праз пальчаткi галавой, круглай пяткай дагадзiць у нос. Наруто зноѓ упаѓ.
   Праѓда падняѓся, i раѓнд скончыѓся.
   У шостым раунд кiтайскi чэмпiён-падлетак паспрабаваѓ актывiзавацца. Але атрымаѓ па рэбрах. Потым i ѓ прэс, вельмi моцна ѓрэзала хлапечая пятка Фрыдрыха-Уладзiмiра.
   Пад канец моцны ѓдар прайшоѓ нагой i ѓ падбародак. Наруто ѓпаѓ, i на гэты раз устаѓ з вялiкай працай. Фрыдрых-Уладзiмiр стаѓ бiць нагой, i кiтайскi дзяцюк завалiѓся зноѓ ...
   Але гонг выратаваѓ яго ад накаѓту.
   Так-сяк Наруто паднялi. I ён павалiѓся на крэсла.
   Кiтайскi сэнсэй прапанаваѓ трэнеру:
   - Можа, знiмем чэмпiёна?
   Той адмоѓна матнуѓ галавой:
   - Гэта ганьба прайграць беламу!
   Сэнсэй лагiчна заѓважыѓ:
   - Наруто яшчэ дзяцюк! Мы рызыкуем яго пакалечыць на ѓсё жыццё!
   Трэнер адказаѓ дастаткова жорстка:
   - Нам не прабачаць прыпынку бою! Тым больш супраць супернiка, якога да гэтага вечара нiхто не ведаѓ! Не, мы будзем бiцца да канца!
   Сёмы раунд таксама праходзiѓ пад дыктоѓку Фрыдрыха-Уладзiмiра. Кiтайскi дзяцюк замарудзiѓся, I прапускаѓ усё часцей. I голая пятка зноѓ знайшла яго падбародак.
   Наруто звалiѓся, i каб падняцца яму прыйшлося чапляцца за лiны. Ледзь ён падняѓся, як Фрыдрых-Уладзiмiра ѓдарыѓ яго ѓ скачку. I кiтайскi дзяцюк вылецеѓ за межы рынга. Ды яшчэ ѓпаѓ на крэсла i зламаѓ яго.
   Узнiкла некаторая паѓза. Хаця бой цалкам можна было б i спынiць.
   Фрыдрых-Уладзiмiр сядзеѓ у куце. А яго апанента прыводзiлi ѓ прытомнасць.
   Сэнсэй адзначыѓ:
   - Ты расцеш прама на вачах!
   Хлопчык-лётчык адзначыѓ:
   - Я яго мацней! I ѓ гэтым мой плюс!
   Сэнсэй дадаѓ:
   - I хутчэй! Думаю, што яго яшчэ выпусцяць на цябе!
   Фрыдрых-Уладзiмiр рашуча заявiѓ:
   - Пакалечу!
   Сэнсэй папярэдзiѓ:
   - Яны могуць якую-небудзь хiтрасць прымянiць! Напрыклад, як i мiнулым разам пульнуць з рагаткi. Так што не губляй канцэнтрацыю. У твайго супернiка толькi адзiн шанец: на накаѓт!
   Юны лётчык-ас адказаѓ:
   - Хуткасць ты не скiдай на вiражах,
   Толькi так навучышся перамагаць!
   Сэнсэй пагадзiѓся:
   - Правiльна! Не губляй баявога настрою!
   Каралева крыкнула:
   - Калi бой працягнецца, то абавязкова дабi!
   Фрыдрых-Уладзiмiр гарэзлiва спытаѓ:
   - А калi не даб'ю!
   Афрадыта раѓнула:
   - Дык я цябе заб'ю!
   Хлопчык-лётчык лагiчна заѓважыѓ:
   - Але мёртвага ѓжо не мучыш?
   Каралева адмоѓна матнула галавой:
   - Як сказаць... Некраманты ёсць... А дух можна мучыць не горш за цела. Або нават ператварыць цябе ѓ зомбi!
   Фрыдрых-Уладзiмiр хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
   - Зомбi гуляе на трубе,
   I мёд цячэ па барадзе!
   Бой, вядома ж, аднавiѓся. Зрэшты, Наруто трымаѓся толькi на сiле волi. Надта ѓжо яго пабiлi. I яго рухi ѓжо былi вымучанымi.
   Фрыдрых-Уладзiмiр праводзiѓ сёмы раунд актыѓна, але ва ѓдары не ѓкладваѓся. I бiѓ лёгка...
   Калi сёмы раунд скончыѓся, сэнсэй сказаѓ:
   - Не! Так не падыходзiць, час дабiваць!
   Фрыдрых-Уладзiмiр лагiчна прапанаваѓ:
   - Лепш па ачках!
   Сэнсэй кiѓнуѓ:
   - Па ачках можна! Але не прыгожа не дабiць, калi дабiць рэальна!
   Хлопчык-лётчык праспяваѓ у адказ:
   - Такi супернiк - лепш не бывае,
   Ты ѓпадзеш, а ён не дабiвае...
   Стукнеш у спiну, i не чакаеш у адказ,
   Iнтэлiгент, iнтэлiгент!
   Восьмы раунд Уладзiмiр-Фрыдрых усё ж правёѓ больш жорстка, i пад канец зноѓ звалiѓ свайго вiзавi.
   Той падняѓся з цяжкасцю, i з носа цякла кроѓ.
   Калi Наруто вярнуѓся ѓ свой кут, трэнер сказаѓ яму:
   - Мы ѓ наступным раундзе паспрабуем адцягнуць гэтага пацана. Бi яму з усёй сiлы ѓ пахвiну. А калi ён упадзе, урэж нагой i па скронi.
   Кiтайскi падлетак кiѓнуѓ:
   - Я зразумеѓ! Але ѓ яго сталёвыя яйкi!
   Трэнер заѓважыѓ:
   - Але i ты ж ламаѓ бярвёны ѓдарамi нагi!
   Наруто з уздыхам адзначыѓ:
   - А Лiс бiѓ не слабейшы!
   Кiтайскi трэнер заявiѓ:
   - Ну, гэта Лiс, а гэта ты Наруто! Будучыня за намi! За цябе больш за паѓтара мiльярда! Збярыся i ѓрэж так, каб супернiк i не падняѓся!
   Юны ваяѓнiк кiѓнуѓ:
   - Я гатовы!
   I вось ён выходзiць супраць Фрыдрыха-Уладзiмiр як нiколi сабраны. Хлапчук-лётчык, таксама настроены вельмi нават па-баявому. I зноѓ у нападзе.
   Б'е i з правай нагi, i б'е з левай. То адзiн у яго ѓдар, то другi. То зноѓ выкрут... Вось голая пятка зноѓ трапiла ѓ нос.
   Наруто выстаяѓ з вялiкай працай.
   Але Фрыдрых-Уладзiмiр агрэѓ яго па рэбрах. Непрыяцель пахiснуѓся. I Фрыдрых-Уладзiмiр правёѓ двойку ѓ падбародак.
   Наруто ѓпаѓ... Рэферы зноѓ лiчыць...
   У гэты момант невялiкi электронны камарык узляцеѓ над рынгам. Iм кiруе кiтайскi iнжынер По. Ён вышуквае ѓразлiвую мэту ѓ супернiка. Але трэба даць ачуцца Наруто. Вось хлопчык-чэмпiён паднiмаецца.
   Ён сцiснуѓ мацней зубы i iмкнецца паказаць жалезную, цi нават сталёвую волю.
   Рэферы вельмi марудна лiчыць. Усiм жадаецца, каб гэты бой доѓжыѓся як мага даѓжэй.
   Вось кiтайскi падлетак ужо ѓстаѓ з аднаго калена, вось выпрастаѓся як струна.
   Рэферы яго пытаецца:
   - Усё ѓ парадку?
   Наруто ѓпэѓнена адказвае:
   - Так!
   Фрыдрых-Уладзiмiр збiраецца зблiзiцца, i ѓ... Гэты момант электронны камарык утыкае яму хабаток у шыю.
   Хлопчык-лётчык адчуѓ дзiкi боль... Застыѓ нiбы паралiзаваны. А Наруто з усяе сiлы садануѓ яму сваёй моцнай, якая ламае бетонныя плiты нагой у пахвiну.
   Фрыдрых-Уладзiмiр адчуѓ, што нiбы праз яго прапусцiлi разрад у тысячу вольт. Такi жорсткi ѓдар.
   Наруто паѓтарыѓ удар у пахвiну, i пачаѓ бiць хлопчыка-лётчыка кулакамi ѓ пальчатках па твары.
   Фрыдрых-Уладзiмiр захiстаѓся, i пасля таго як локаць Наруто патрапiѓ яму ѓ шыю ѓпаѓ.
   Публiка вылiлася апладысментамi. Ну, прама Галiвуд - адзiн баец безнадзейна прайграваѓ, i падаѓ штораз. А тут падняѓся i раптам, нiбы ѓ казцы пачаѓ перамагаць.
   Хтосьцi нават крыкнуѓ:
   - Рокi Бальбоа!
   Наруто ж працягваѓ наносiць удары па ляжачым Фрыдрыху-Уладзiмiру. Ён стараѓся патрапiць у скронь i патылiцу, хлапчуку-лётчыку. Рэферы не спыняѓ. Вiдаць, ён таксама быѓ у долi. Фрыдрых-Уладзiмiр машынальна прыкрываѓ галаву, i яго прытомнасць не адключылася. Ды Наруто таксама быѓ збiты i зняможаны. Так што ягоныя ѓдары нагамi, таксама не былi такiмi ѓжо сьмяротнымi.
   Фрыдрых-Уладзiмiр, адчайна вывернуѓшыся, сам садануѓ не ѓ меру якi захапiѓся Наруто, нагой у пахвiну. Той, атрымаѓшы ѓдар, сагнуѓся i завалiѓся. I зараз абодва супернiка апынулiся на насцiле рынгу.
   Рэферы пачаѓ адлiк...
   Абодва хлопчыка тузалiся i курчылiся. Але нiяк не маглi падняцца. Яны дрыжалi, стагналi, i варушылiся зноѓ казуркi.
   Рэферы лiчыѓ павольна, нават занадта павольна.
   I вось пры лiку дзевяць абодва хлопчыка-байца разам ускочылi. I так-сяк утрымалiся на нагах.
   Потым сталi бiць сябар у сябра...
   Але прагучаѓ гонг i бой спынiѓся.
   Мiнуѓ дзевяты драматычны раунд. У якiм адбылося столькi цiкава. Калi здавалася кiтайскi падлетак пераламаѓ было бой (няхай i пры жульнiцтва!), але сам апынуѓся на падлозе.
   Вось пайшлi чэмпiёнскiя раѓнды.
   Наруто цяжка дыхае. Нiколi яго так яшчэ не бiлi. А як балiць у пахвiне. Моцна прыклалi. А ѓ Фрыдрыха-Уладзiмiра таксама ѓсё адбiта. Проста жах нейкi.
   Кiтайскi трэнер шэпча свайму падапечнаму:
   - Не бойся! Iнжынер Па зноѓ навядзе камара, i ён уджгне гэта белага, ды яшчэ такi разрад выпусцiць, што ён i без твайго ѓдару адключыцца!
   Наруто ѓ адказ прашыпеѓ:
   - Рукi прэч ад Кiтая!
   Сэнсэй заѓважыѓ:
   - Калi ѓбачыш, што твой супернiк паплыѓ, бi яго мацней. Але i сам часу не губляй, i аб абароне не забывай!
   Японскi сэнсэй падказаѓ хлапчуку ђладзiмiру-Фрыдрыху:
   - Цябе паспрабуе ѓджгнуць электронны камарык. Ён ледзь-ледзь пiшчыць, i паспрабуе ѓкалоць у шыю. Смей яго нагой...
   Фрыдрых-Уладзiмiр сцвярджальна кiѓнуѓ:
   - Усё будзе ѓ парадку!
   I скрывiѓся ад жудаснага болю ѓ пахвiне. Ды i гузоѓ на галаве набiта нямала.
   Але вось абодва хлопчыка хiстаючыся, выйшлi з кутоѓ. I давай наносiць сябар па сябра ѓдары з-за ѓсiх сiл.
   Фрыдрых-Уладзiмiр не ѓкладаѓся, i прыслухоѓваѓся да навакольнага асяроддзя. А ѓ Наруто прызнацца i сiл не было, каб укладзецца. Яны абодва вымочаныя, але кiтаец, мабыць, мацнейшы. Акрамя таго хлопчык-лётчык маючы палепшанае магiяй цела, хутчэй аднаѓляецца.
   Абодва пацана махаюць рукамi i нагамi ... Фрыдрых-Уладзiмiр прапусцi па твары, але тут жа адказаѓ, i яе апанент пахiснуѓся, i нават упаѓ на адно калена. Мускулiстае, потнае цела кiтайскага падлетка дрыжала, было вiдаць ён на мяжы падзення ад стомленасцi.
   Фрыдрых-Уладзiмiр слухаѓ, як лiчыць, рэферы, а яго супернiк стаiць на адным калене i цяжка дыхае. Усё ж трэцi бой, дзесяты раунд, i цэлая куча накдаѓнаѓ. Як тут Наруто ѓвогуле трымаецца. Проста жалезная воля i сэрца героя.
   Але вось у гэтага героя сябрукi вельмi нават падступныя. Камарык ля самага вуха ледзь чуваць гудзе. А ѓ зале, вядома ж, шум i ѓвогуле не чуваць. Сама электронная прылада амаль нябачнае. I яго можна нават для замахаѓ выкарыстоѓваць цi ѓ разведцы. Ды далёка рушылi наперад кiтайцы ѓ ваенных распрацоѓках. I дарма некаторыя думаюць, што раз Кiтай у Расii купляе зброю, то сам нi на што не здольны!
   А вось i не, i камар скокнуѓ на шыю... Але Фрыдрых-Волька спрытна зрушыѓся i ѓдарыѓ голай, агрубелай пяткай у малюсенькую казурку. Адчуѓ апёк, нiбы распаленае жалеза прыклалi да падэшвы. I нешта малюсенькае праляцела за канаты. Перамога! Выведзены са строю самы падступны сюрпрыз Паднябеснай iмперыi!
   Фрыдрых-Уладзiмiр усмiхнуѓся... Наруто падняѓся, i таксама ѓсё зразумеѓ. У роспачы кiтайскi хлапчук пракрычаѓ:
   - Я цябе i так заб'ю белы!
   I атакаваѓ ударам босы ногi ѓ падбародак. Фрыдрых-Уладзiмiр адказаѓ. Пайшла адчайная рубка. Абодва юных ваяра выкладвалася на ѓсю шпульку. Яны бiлi лiтаральна на поѓную сiлу. Але хлопчык-лётчык захаваѓ больш сiлы, i хутчэй аднаѓляѓся. I вось пасля чарговага сакрушальнага, удару Уладзiмiра-Фрыдрыха, гладкая, загарэлая галёнка хлапчука трапiла ѓ падбародак Наруто.
   Той упаѓ, i некалькi секунд праляжаѓ увогуле без руху. I калi б рэферы не лiчыѓ бы гэтак павольна, што нават публiка стала свiстаць, гэта быѓ бы чысты накаѓт.
   А так прагучаѓ гонг... I Наруто дзве прыгожыя, жаѓтаскурыя дзяѓчаты паднялi i аднеслi ѓ кут.
   Там ён прыходзiѓ у сябе. На яго вылiлi ледзяной вады, i нават укалолi моцнага стымулятара. Ужо нават не саромелiся, што цягнуць чэмпiёна наверх.
   Наруто выплюнуѓ тры выбiтыя зубы i пабулькаѓ:
   - Чорт пабяры! Ён збiѓ камара, i зараз няма надзеi!
   Кiтайскi трэнер суцешыѓ:
   - У нас яшчэ ёсць! Мы яго ѓджгнем!
   Наруто запярэчыѓ:
   - Хопiць! Цi сумленна цi нiяк! Дайце мне апошнi шанец i не замiнайце!
   Сэнсэй з Кiтая кiѓнуѓ:
   - Або памры або перамажы!
   Моцны стымулятар пачаѓ дзейнiчаць, i Наруто зноѓ адчуѓшы, як яго мышцы i, жылi, налiлiся сiлай перайшоѓ у атаку. Але i Фрыдрых-Уладзiмiр быѓ гатовы. Хлопчык-лётчык хутка вучыѓся, i пакуль папрацаваѓ другiм нумарам. Даѓ апаненту вымахаць сiлу. А калi Наруто крыху замарудзiѓся, ужо сам Уладзiмiр-Фрыдрых быѓ у нападзе.
   Юны гладыятар кiдаѓ удар за ѓдарам. Кiтайскi чэмпiён адказваѓ. Абодва апаненты збiвалiся, i лiтаральна бадалiся. Ад сутыкненняѓ каленак i ног ляцелi iскры.
   У нейкi момант Наруто ѓ дзiкай роспачы, не думаючы ѓжо аб абароне кiдаѓ удары нагамi ѓ круцёлцы, i нават зачапiѓ Фрыдрыха-Уладзiмiра. I голая пятка кiтайскага падлетка расквасiла нос, хлопчыку-лётчыку.
   Але боль дадаѓ лютасьцi i Фрыдрыху-Уладзiмiру.
   Ён ударыѓ кулакамi супернiка ѓ падбародак, i пракруцiѓ дзiкую круцёлку. Босая нага пацана-скамароха ѓрэзалася ѓ скронь Наруто, якi таксама яму нанёс удар пад вока, набiваючы важкi сiняк.
   Аднак у скронь прыйшлося мацней...
   Наруто звалiѓся без прытомнасцi на пакрыццё рынга, раскiнуѓшы рукi i ногi, зацiхнуѓшы. Рэферы зноѓ пачаѓ вельмi марудна лiчыць. Вiдаць, разлiчваючы ѓсё ж дацягнуць да канца раунда.
   Але ѓ гэты момант на насцiл рынга паляцеѓ ручнiк. Кiтайскi сэнсэй адказаѓ:
   - Даволi! Абодва арла, бiлiся як героi!
   Зала ѓзарвалася бурнымi апладысментамi. Дзяѓчыны ѓ белых халатах падхапiлi адключанага капiтальна Наруто. Хлапчук ад серыi ѓдараѓ i цяжкiх накдаѓнаѓ нават запаѓ у кому. Яму на пабiты твар надзелi маску, i тут жа ѓставiлi кропельнiцу. Ды гэта сапраѓды вельмi сур'ёзна. Прама на насiлках у рэанiмацыю.
   А Фрыдрыху-Уладзiмiру-Вольфу ѓручылi залаты, абсыпаны дыяментамi паясы Чэмпiёна Азii.
  Поѓны энтузiязму хлапчук-тэрмiнатар заспяваѓ, тупаючы босымi моцнымi ножкамi, складаючы на хаду;
  Я хлопчык што народжаны ѓ святой краiне,
  Якую клiчуць бязмежнай ведай Расiяй...
  I няма лепш месца ведай на ѓсёй зямлi,
  I як бы вы Бога ѓ веры лютай не прасiлi!
  
  Але народжаны быѓ заѓзятым атэiстам ведай,
  У цынiчным, у гэтым дваццаць першым стагоддзi...
  Хот сваёй рукой пабудаваць дзiвосны рай,
  Дзе б Багамi сталi самi людзi!
  
  Але вось трапiла ѓ дваццатае бурнае стагоддзе,
  I мне прыйшлося хлапчук там змагаць ...
  Няхай будзе подзвiг вiцязя Русi апеты,
  Мы расейцы заѓсёды ѓмелi бiцца!
  
  Адвага наша ѓ сэрцы юным том жыве,
  I бурна ѓ жылах кроѓ мая клекоча...
  Перамог адкрылi бязмежны рахунак,
  Дзяромся дзiка хлопцы днём i ноччу!
  
  На славу нашай доблеснай Русi,
  Якой ласку падорыць Лада...
  Мы можам заѓзята вёсламi ѓ Эдэм веславаць,
  Атрымаем бязмежную ѓзнагароду!
  
  Вось наша вера, i магутны бог Сварог,
  I маланкi што сам Пярун кiдае...
  За нас падпiша клятву вечны Род,
  I чакае перамога ѓ прамянiстым траѓнi!
  
  Мы русiчы вялiкiя землi сыны,
  На Марс я веру хутка палятаем...
  Творыць перамогi ведаю народжаныя,
  Хай перамагае Авель, а не Каiн!
  
  За Радзiму мы сэрца аддамо,
  Розумам служыць Расii i штыкамi...
  Раскiне крылы з раю херувiм,
  Мы рушым па фашыстах кулакамi!
  
  Нi ѓ чым супернiк не атрымае шанец,
  Нас не паставiць вермахт на каленi...
  Мы дзiвiм фрыцаѓ прама ѓ вока,
  На славу самых галоѓных пакаленняѓ!
  
  У Расii кожны воiн з ясляѓ,
  Немаѓля цягне ручкi да аѓтамата.
  Загад Сварога - фюрара забi -
  Падарыць Лада шчодрую ѓзнагароду!
  
  Няма ѓ нашым свеце больш нiчога,
  Даражэй сцяг пераможны, пунсовы, чырвоны...
  Зламалася лодка, трэснула вясло,
  З Айчынай нашай ваяваць небяспечна!
  
  Нiхто не ведае, дзе сусвету грань,
  Дакуль далятаюць касманаѓты...
  Сварог Усявышнi, усемагутны цар,
  I ад яго атрымае вiцязь гранты!
  
  
  Не бойцеся, нас фашыстам не зламаць,
  Хоць у гэтым свеце, з iмi ЗША, са львамi...
  I не перарвецца жыцця ведаю нiтку,
  Не будуць бiць айчыну ботамi!
  
  У нас ёсць сiла ратны павер,
  I танкi, самалёты дэманаѓ страмчэй...
  Зрынуты ж будзе фашызму звер,
  Павешаны фюрар i змоѓшчык дуче!
  
  Сьцяг чырвоны, гэта вельмi моцны сьцяг,
  Ён кумачом зiхацiць над сусветам...
  Усадзiла камсамолка фрыцу ѓ пахвiну,
  Сваёй пяткай, голай, i не белай!
  
  У Берлiн я веру хутка мы ѓвойдзем,
  З пераможнай песняй бравай камунiзму...
  I ѓсiх фашыстаѓ начыста смецям,
  Каб не было паганцаѓ рэваншызму!
  
  А пасля будзе ѓ сусвеце рай,
  Гуляюць трубы магутных херувiмаѓ.
  За Радзiма змагайся i мацуйся,
  З Расiяй Род i мы непераможныя!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  Дар'я Рыбачэнка гэтая дзяѓчынка-рабыня i партызанка працягвала будаваць чыгунку. Як звычайна яна была ѓ паласатай кароткай сукенцы i басанож. I пакiдала на снезе дзяѓчынка, невялiкiя, зграбныя сляды. А сукенка вянчаѓ лагерны нумароѓ. Усё як гаворыцца, як i пакладзена дзяѓчынцы-катаржнiцы. Вось ужо 20 студзеня 1944 года, наступiла Вадохрышча i свята Праваслаѓных. Таму наконт фашысты дазволiлi дзецям-вязням паспаць крыху даѓжэй.
  I Дар'я Рыбачэнка пагрузiлася ѓ найцiкавейшы сон.
  Дакладней працяг свайго серыяла.
   Паколькi большасць пiратаѓ было даведзена да крайняй ступенi знямогi, аддаць загад знайсцi здраднiка-кока прыйшлося самому адмiралу Каракатаа. Зрэшты, задача аказалася не такой ужо i складанай. Кок паспеѓ ладна налiзацца, i проста дрыхнуѓ у каюце. Мабыць здрадлiвыя грошы не пайшлi на карысць - мучыла сумленне, а можа наадварот празмерная радасць прымусiла шпацыраваць. Кок не хацеѓ прачынацца i адбрыкваѓся, тады яму ѓрэзалi прыкладам памiж лапатак.
   Хлопчык-генiй спытаѓ у Дар'i:
   - Як паступiць з гэтым абарматам?
   Лiза прапанавала:
   - На кол яго! Цi няма чвартаваць!
   Прынцэса-партызанка запярэчыла:
   - Досыць проста завесы! Я не хачу апускацца да iх узроѓню, мучыць ахвяру дзеля помсты!
   Лiза запярэчыла:
   - Сэрца патрабуюць помсты, помста патрабуе ахвяр! Занадта танна ён абыдзецца!
   Дар'я Рыбачэнка ѓсмiхнулася:
   - Я не збiраюся гандлявацца - боль за боль, катаванне за катаванне! Павесiць яго!
   Эфiтык пацвердзiѓ:
   - Правiльна! Пытаць трэба, толькi калi ад ахвяры можна атрымаць каштоѓную iнфармацыю.
   Тут кок як залямантаваѓ:
   - А я ведаю, дзе схаваны скарбы капiтана Хука. Падарыце мне жыццё, i адкрыю вам каштоѓнасць скарбу.
   Лiза ѓсмiхнулася:
   - Будзь лохам апошняй пачварынай, у сарцiры замкнуѓ я скарб! Ну i ну, калi гэта хлопец лiчыць, што...
   Тут раздаѓся слабы голас:
   - Хлусiць ён, я яму нiчога не сказаѓ.
   Дар'я Рыбачэнка кiнула погляд на таго, хто гаварыѓ, гэта быѓ хлопчык памочнiк кока. Зусiм змучаны дзяцюк, катаваѓ падняцца!
   Хлопчык-генiй заявiѓ:
   - Вось гэта я разумею, мужны хлопец! Раскажаш нам у каюце, а кока.
   - Павесiць! - загадаѓ прынцэса-партызанка.
   Салдаты, пераадольваючы слабы супрацiѓ кока, паднялi здраднiка на шыбенiцу. Прынцэса-разведчыца заѓважыла:
   - Пакаранне смерцю завесай ганебней чвартавання. Тым больш нягоднiкаѓ трэба душыць, а не размножваць!
   Лiза заапладзiравала:
   - Брава! Гэта ты цудоѓна адлюстравала! Гэта як...
   Эфiтык праспяваѓ:
   Пякельныя шчупальцы цягне,
   Хоча Расiю пятлёй задушыць!
   Даляр збiрае воз данiны,
   Бо для яго Русь як сытая дзiчына!
   Дар'я Рыбачэнка смеючыся, пацвердзiла:
   - Гэта наогул выдатна! Прыгожа ты спяваеш.
   Кок памiраѓ даволi пакутлiва, задыхаючыся ѓ пятлi. Прынцэса-партызанка тым часам прыступiла да лячэння пiратаѓ. Iх у першую чаргу накармiлi, пакуль флiбусцьеры елi, трыяда байцоѓ, якiя размясцiлi на палубе i трымаючы пад прыцэлам Каракатаа, прыступiла да абмеркавання "праекта". Першай узяла слова Лiза:
   - Ну, вось мы трымаем закладнiкам адмiрала, вызвалiлi сваiх сяброѓ, а што рабiць далей! Пытанне не бяздзейны.
   Прынцэса-партызанка прапанавала:
   - Вернемся на брыганцiну, яна больш хуткая, гэтых лiнейных гiгантаѓ i нават фрэгатаѓ. Пойдзем, карыстаючыся перавагамi ходу, i працягнем пiрацтва! У нас, я думаю, нядрэнна будзе атрымлiвацца.
   Лiза даволi ѓсмiхнулася:
   - Быць пiратам так рамантычна, але чаму не скарыстацца момантам i не захапiць вось гэты цудоѓны лiнейны карабель.
   Прынцэса-партызанка запярэчыла:
   - Ды нiхто з пiратаѓ, нiколi не плаваѓ на караблях больш фрэгатаѓ. Ну, можа, акрамя iмператара. Для абардажу не патрэбна занадта ѓжо вялiкая каманда, i буйная пасудзiна. Нашто палiць па камары з гарматы.
   Эфiтык па-фiласофску заѓважыѓ:
   - Часам камары так джаляць, што гаѓбiца здаецца занадта дробным калiбрам! Не ведаю як нас рахунак пiрацтва, але ... калi мы пакiнем у жывых адмiрала, то здабудзем у яго асобе непрымiрымага ворага.
   Лiза ѓсмiхнулася:
   - Бiты сабака не страшней, кацяняцi!
   Хлопчык-генiй запярэчыѓ:
   - За аднаго бiтага, двух небiтых даюць!
   Прынцэса-партызанка заѓважыла:
   - Не, пакуль я забiваць адмiрала не буду! Хоць ён i паддонак, але ѓсё ж наш закладнiк. А забiваць закладнiкаѓ подла! Нель...
   Лiза перабiла:
   - А хiба адмiрал высакародны! З гнюсамi i метады павiнны быць адпаведныя! Рэвалюцыi ѓ белых пальчатках не робяць!
   Прынцэса-партызанка Рыбачэнка запярэчыла, тупнуѓшы босенькай голай дзiцячай ножкай:
   - Той, у каго локцi ѓ крывi, таксама не можа прэтэндаваць на ролю вызвалiцеля. Кроѓ нявiнных размывае каранi дрэва свабоды!
   Лiза нечакана кiѓнула:
   - Не буду спрачацца! Каракатаа асоба цiкавая, i з iм ваяваць як з Фрэйдзi Кругер. Таксама цудоѓны антыгерой, нават суперантыгерой! Толькi вось у апошнiя гады Фрэйдзi Кругер страцiѓ папулярнасць! Наогул былi б у мяне грошы, а б зняла працяг у дачыненнi да Фрэйдзi!
   Хлопчык-генiй пазяхнуѓ:
   - Я i не памятаю такога, у маiм дзяцiнстве, ён ужо перастаѓ быць модным! Наогул героi прыходзяць i сыходзяць. Напрыклад, i хваля папулярнасцi Зорных Войн спала, ды i казка пра Гары Потэра на зыходзе! Дакладней на iзлете! Думаю, праз дзесяць гадоѓ, пра яе будуць успамiнаць не часцей, чым пра Фрэйдзi!
   Лiза запярэчыла:
   -Гары Потэр ужо стаѓ класiкай. А напрыклад Трох мушкецёраѓ або Спартака ѓспамiнаюць да гэтага часу i экранiзуюць! Або вельмi падобную казку, пра Алiсу ѓ краiне цудаѓ! А Фрэйдзi Кругеры гэта накiп. Людзям хочацца чагосьцi добрага, а не чарговага жаху. Ёсць вечныя тэмы i вечныя каштоѓнасцi.
   Эфiтык засмяяѓся:
   - Мне больш падабацца Алiса Селязнёва! Алiса Селязнёва паверце мне на слова - Алiса Селязнёва - цудоѓная карова! Ну добра, што канкрэтна будзем вырашаць?
   Прынцэса Эфлея аб'явiла:
   - Забяром з караблёѓ эскадраны скарб, а таксама каштоѓнасцi, якiя можна адвесцi з захопленай каравелы i герцагiню ѓ закладнiкi з мэтай атрымання выкупу i сыдзем на брыганцiне.
   Хлопчык-генiй параiѓ:
   - Заадно i рулi трэба ва ѓрадавых караблёѓ паламаць! Каб не надта бегалi цi плавалi, а потым заняцца пiрацтвам сур'ёзна!
   Прынцэса-партызанка Рыбачэнка тады заѓважыла:
   - Але калi рулi паламаць, то пакуль зробяць новыя, мы паспеем i каравелу гружаную таварам адвесцi! Навошта нам пазбаѓляць рабят законнай здабычы. Яны i так нацярпелiся звыш усялякай меры! А наогул ты разумнiца Эфiтык.
   Хлопчык-генiй кiѓнуѓ, прайшоѓся па палубе i загадаѓ адмiралу:
   - Ну што ж прыйдзецца табе плацiць па рахунках, i будзеш яшчэ рады, што танна адкараскаѓся! I без фокусаѓ, калi не хочаш навек застацца кактусам!
   Каракатаа праскулiѓ:
   - Ды я без задняй думкi! Паверце, нiколi не здраджу!
   Дысцыплiнаваныя салдаты Фанглii, дазволiлi пiратам абрабаваць караблi. Флiбусцьеры згружалi, дываны, мяхi, зброя часам вельмi дарагое, розныя ѓпрыгожванне. З капiтанскай каюты выцягнулi два кованых куфры з золатам, i шкатулку з каменьчыкамi, грузячы ѓсё на брыганцiну. Апроч усяго iншага было пахавана некалькi залатых i срэбных статуй, сталовыя наборы з каштоѓных металаѓ i шматлiкае iншае. Не прамiнулi пiраты падчысцiць i запасы адмiральскiх вiн, уключаючы каньякi, шампанскае, лiкёры, ром i набор залатых i сярэбраных кубкаѓ. Сярод каштоѓнасцяѓ было таксама некалькi карцiн старажытных майстроѓ, i партрэт каралевы з мазаiкi каштоѓных камянёѓ. Наогул каюта адмiрала была вельмi раскошнай, нават сонечны гадзiннiк, i грувасткi компас, выкладзены каштоѓнымi камянямi i залатым корпусам.
   Лiза заѓважыла, падкiдваючы пальчыкамi босых ножак жоѓтыя манеты, з партрэтам сiмпатычнай каралевы:
   - Чым лайноѓей чалавек, тым больш ён кахае золата!
   Эфiтык прапанаваѓ:
   - Золата i здрада аднаго жоѓтага колеру, i адно звычайна iдзе за iншым!
   Натуральна, абабралi i фрэгаты, дзе праѓда здабыча была сцiплей. А вось з галеонам прыйшлося павазiцца. Гэты карабель меѓ куды таѓсцейшыя барты, масiѓную канструкцыю i вялiкую ёмiстасць, чым фанглiйскiя фрэгаты. Салдаты таксама мелi цяжэйшыя даспехi, у якiх напэѓна было неверагодна пакутлiва знаходзiцца ѓлетку, цi ѓ цяплейшых шыротах. Капiтан Фiспанii, апынуѓся свавольным. Тут Эфлея не выстаяла ад спакусы i ѓжыла чараѓвостар.
   Пыхлiвец камандзiр амаль маментальна ператварыѓся ѓ гiбрыд мiмозы i дзьмухаѓца. Гэта зрабiла такое ѓражанне, на астатнiх, што матросы i салдаты, добраахвотна вывернулi кiшэнi. На караблi аказалася вялiкая колькасць дываноѓ i мяхоѓ, а таксама каралеѓскi фарфор акуратна загорнуты ѓ шоѓку. Зрэшты, у салдат пiраты бралi толькi золата i срэбра з пагардай, адпрэчыѓ медзякi.
   А дзьмухаѓцавая мiмоза самотна тырчала на палубе. Дар'я нават не ведала, як яе цi яго расчараваць.
   Ламалi руль з дапамогай троса, i гэта не заняло шмат часу. Так хутка зладзiлiся з усiмi караблямi. Адначасова пахавай капiтана Хука i астатнiх загiнуѓшых таварышаѓ.
   Як i належыць, у моры i вылiѓшы вялiкую бочачку рома ѓ хвалi, што казала аб вялiкай павазе. Эфiтык прапанаваѓ тут жа абраць новага капiтана, высунуѓшы Дар'ю Рыбачэнку.
   Хоць жанчына-капiтан пiратаѓ i рэдкасць, але ѓжо быѓ падобны прэтэндэнт у прыватнасцi знакамiтая, легендарная Арабэла!
   Удзячныя пiраты прагаласавалi аднагалосна, але вось калi Дар'я прапанавала прызначыць капiтанам каравелы Лiзавету, запярэчыѓ валасаты здаравяк Чарлi:
   - Я быѓ правай рукой капiтана Хука i павiнен камандаваць каравелай.
   Лiзавета адразу ж прапанавала:
   - Давай вырашым спрэчку на кулаках! Паглядзiм, хто мацнейшы, той i будзе правай рукой капiтана.
   Чарлi выскалiѓ шчарбаты, але з буйнымi зубамi рот:
   - Што ж давай падзярэмся! Я не адчуваю комплексаѓ з нагоды таго, што нiбыта нельга бiць дам!
   Лiза злосна кiнула:
   - А я што нельга бiць мужчын! Iх наогул нельга шкадаваць прыб'ю!
   Чарлi драѓлянымi крокамi выйшаѓ у цэнтр палубы, выскалiѓ рыла:
   - Ну, дзяѓчынка, быць табе бiтай!
   Лiза прыѓзнялася на шкарпэткi, праверыла балансаванне. Чарлi адразу ж кiнуѓся на яе, але дзяѓчына-баксёр, прывыкла бiцца не толькi на сумленным рынгу, але i ѓ падваротнях, дзе хулiганы, часта iмкнуцца ѓзяць на понт, разлiчваючы на нечаканасць. Рушыѓ услед кароткi ѓдар пад каленку, блок ад шырокага замаху, i ѓдар пад вока. Чарлi пахiснуѓся, але выстаяѓ.
   Лiза ѓсмiхнулася:
   - Хочаш яшчэ.
   Чарлi нязграбна паспрабаваѓ рушыць нагой, але дзяѓчына-баксёр правяла лоѓiк, збiѓ грамiл пiрата. А затым нiбы форвард па мячы, урэзала яму нагой у скiвiцу. Чарлi ляснуѓ зубамi i адключыѓся.
   Лiза здзеклiва вымавiла:
   - Накаѓт на першай хвiлiне, нават нiкуды не варты баксёр цябе лепш! Не, не цягне на першага памагатага.
   Дар'я Рыбачэнка падвяла вынiк:
   - Елiзавета першы памочнiк камандора i капiтан каравэлы, Эфiтык памочнiк-кватэрмайстар! Дарэчы, апошнi забiты, а значыць, пярэчанняѓ не будзе!
   Пiраты выказалi гулам ухвалу!
   Прынцэса-капiтан пакланiлася берагавому братэрству:
   - Што ж мы дазволiлi праблему. А зараз я на развiтанне сваю песню, якi загiнуѓ капiтану Хуку. Ён упаѓ у баi, цалкам годна!
   Пiраты дружна адобрылi:
   - Спявай, а мы падпяем!
   I прынцэса-капiтан заспявала, так поѓнагучна, што ад зайздрасцi ѓдавiцца прымадона:
   Плывём на брыганцiне, па зялёных хвалях,
   Вясёлы Роджэр - грознае аблiчча з галоѓнай мачты!
   Табе любоѓ мая я медны грош перадам,
   На шчасце, каб ведаць, што чалавек не знiклы!
  
   Я пачаѓ сцiплым юнгай - зелянiна з сокам карсар,
   Кiдаецца басанож па калючых лiнах!
   Вось абардаж i першы мой шабляй удар,
   I павалiѓся афiцэр гад пракляты!
  
   З тых часоѓ пакахаѓся смак крывi тыя мне,
   У марах толькi аб бiтвах я гражу!
   Спакой бывае толькi ѓ салодкiм толькi сне,
   У рэальнасцi страляю i рэжу!
  
  
   I вось на павышэнне пайшоѓ хлапчук,
   Пiраты доблесць правiльна шануюць!
   Быѓ юнгай, а зараз капiтан,
   Не да месца флiбусцьеру быць у ляноты!
  
   Але грошы ѓ пiрата - гэта нiбы вада,
   Памiж пальцаѓ жоѓтым струменьчыкам працякаюць!
   Вось такi карсар вiдаць злы лёс,
   Яны ѓ галечы так заѓсёды памiраюць!
  
   А кожны абордаж, варта новенькiх ахвяр,
   Тасуе таварышаѓ жэрабя!
   А адпачынак па напале, нiбы дэманаѓ батлейка,
   Хоць чужы злы карсар забабонаѓ!
  
   Але нарэшце, Палада вычарпала лiмiт,
   Маѓляѓ, хопiць скакаць на лiнах!
   Вось капiтан пiрацкi ѓ бiтве грознай забiты,
   I ѓ гэтым жа няма вiнаватых!
  
   Але памяць з капiтанам застаецца ѓ нас,
   Ды гэта ж не золата холад!
   Агонь у гарачым сэрцы, гэта факт не згас,
   У марах загiнуѓшы Хук вечна малады!
  
   Калi-небудзь мы таксама ѓсе ѓ магiлу пойдзем,
   Але смерць флiбусцьеру сястрыца!
   I вер у новым жыццi, мы ѓсё ажывём,
   Няхай будзе лёс як царыца!
   Прынцэса-капiтан-партызанка Дар'я Рыбачэнка скончыла на высокай ноце, яе галасок пералiваѓся, як струмень фантана на чатырох сонцах. Пiраты былi цалкам задаволеныя, i зместам, i выкананнем. Па стандартах берагавога брацтва, капiтана пахавалi суцэль годна. Зрэшты, прынцэса падумала, а цi хацела б яна сама, вось так скончыць свой жыццёвы шлях? Як русалка растварыцца ѓ марской пене? I куды пойдзе дух марскога разбойнiка, цi знойдзе ён сабе спакой цi шчасце ѓ новым свеце? I што чакае саму Дар'ю Рыбачэнку, якая здзейснiла велiзарную колькасць правiн па мерках яе iмперыi, ды i не толькi яе iмперыi!
   Зрэшты, доѓга разважаць ужо некалi, брыганцiна i палонная каравела адчалiлi, накiраваѓшыся ѓ начную, марскую далеч.
   Вялiкая частка пiратаѓ заснула, хоць Эфлея выставiѓ у штурвала найболей цягавiтых. Дзяѓчына-баксёр Лiза i хлопчык-генiй Эф, таксама знемагалi, але вырашылi спаць па чарзе. Першым па жэрабi адключыѓся такi далiкатны i iнтэлiгентны на выгляд хлопчык. Ён заснуѓ на ложку, пагрузiѓшыся ѓ цяжкую дрему. У сне юнак-навуковец раз-пораз уздрыгваѓ i падбрыкваѓся.
   Лiзавета ѓпарта змагалася са сном, што не даць сябе перамагчы жорсткай дрымоце дзяѓчынка прайшлася па палубе. У iх яшчэ быѓ вызначаны запас часу, пакуль супернiк паправiць руль. Дарэчы, дасведчаны штурман лiчыѓ, што гэта зойме мiнiмум двое сутак. Дзяѓчынка крочыла, па палубе, адчуваючы голай падэшвай паверхню прасмаленай хвоi i пальмы. Лiза падумала, што запальныя снарады ѓ гэтым свеце былi б вельмi эфектыѓныя. Трэба будзе сказаць Эфiтыку.
   Раптам дзяѓчына ѓбачыла велiзарную дыяметрам у тры метры медузу, усярэдзiне якой скрозь празрыстую паверхню вiдаць былi дзясяткi сплеценых павоя. Прыгожае стварэнне, перавалiла за борт. Лiза прасiлася да яе iмкнучыся сутыкнуць няпрошаную госцю за борт. Пры гэтым дзяѓчына-баксёр неасцярожна схапiла яе голымi рукамi. У ваяѓнiцу ѓпiѓся разрад, чагосьцi падобнага на ток, якi не выклiкае падобна электрычнасцi болевых адчуванняѓ i дзяѓчына адключылася. А яе прытомнасць маментальна пераѓтварылася.
   Дзяѓчына-баксёр злавiла сябе на думцы, дакладней адчула, што ѓжо спускаецца па амаль стромай каменнай плiце. Унiзе адчынялася найшырэйшая прастора, бязмежныя землi, усё ѓ мяккiх, зялёных зморшчынах, нiбы застылыя даѓгаватымi маршчынкамi. Некаторыя зморшчыны пераходзiлi ѓ аранжавыя i лiловыя. Ваяѓнiца чаплялася пальчыкамi босых ног i спрытных рук, адчуваючы найменшую шчарбiнку гранiтнай скалы. Сама ваяѓнiца была амаль голая ѓ адной спаднiцы, а за плячом трымала арбалет. У нiзе сярод маршчынiстых зморшчын, ружовенькай язвочкай свяцiѓся лагер хана. Дзяѓчынка адчувала маленькай кобрай якая падкрадаецца да спячага слана. Аголеныя грудзi Лiзы церлася аб камянi, дзяѓчына кожнай клеткай адчувала сверб, стомленага, працяглым пераходам цела.
   Але трэба спяшацца, пакуль пахмурна i чатыры прыгожыя месяцы гэтай планеты не асвятлiлi далiну. Лагер хана невялiкi, i наѓрад цi ѓ iм больш за паѓтары тысячы воiнаѓ, але для мiрнага горнага паселiшча ваяѓнiц Амазонак i гэтага занадта шмат. Зрэшты чаму мiрнага, яны жанчыны-вiцязi абвыклi ваяваць i жыць набегамi. Хану заплацiлi за набег. А гэтак жа спакусiлi багатай здабычай, што была ѓ ваяѓнiц, таксама не грэбуючых разбоем. У цэлым у iх як у старажытнагрэцкiх легендах: мужчыны толькi ѓ якасцi рабоѓ, прычым старых i нямоглых адразу ж забiваюць. У яе таксама ёсць сваёй хлопчык-раб, пакорны слуга, якi выконвае самую цяжкую працу, i час ад часу лашчыцца магутнае цела амазонкi. Апошнi самы прыемны занятак для нявольнiка-падлетка, але пры найменшым незадавальненнi, ён атрымлiвае бiзуном, па голым целе. Вось, нарэшце, нялёгкi спуск - з гэтага боку груд заканчваѓся абрывам, утвараючы пролежку, была завершана. Сапраѓды вялiкае задавальненне адчуваеш, поѓзаючы па скалах, ты сапраѓды, нiбы каханнем займаешся з гранiтам. З задавальненнем напруджваючы мышцы i адчуваючы мяккую згодлiвасць i чэпкую сiлу свайго цела. Дзяѓчына нават загулялася, знарок выбiраючы найболей складаныя пераходы, цэлячыся за трэшчынкi пальчыкамi, завiсаючы i падцягваючыся.
   Наогул падцягванне было не самым любым практыкаваннем Лiзы. Ёй больш за ѓсё правiла рабiць жым штангай лежачы, i яна яшчэ ѓ школе лёгка перавыканала майстэрскi нарматыѓ гэтым вiдзе спорту. Але трэнер усё ж здолеѓ i прымусiѓ ваяѓнiцу падцягнуць адсталую частку цела.
   Вось зараз яна i хапалася за край каменя, адчуваючы i любуючыся сваёй сiле. Лiза амаль з маленства любiла глядзець баевiкi, i назiраць за адзiнаборствамi. Вось усякiя Брус Лi i Джэкi Чаны, чароѓны Ван Дам, або непахiсны Стывен Сiгал.
   Лiзавета ѓжо амаль спусцiлася да ракi, вада была блакiтная з ружаватай пенай. Ваяѓнiца агледзелася:
   - Кажуць, сем разоѓ адмерай, адзiн раз адрэж! Але адмяраюць, каб рэзаць, а не наадварот! Лепш адзiн раз паласнуць, чым сто разоѓ пужаць!
   Было цiха i самотна. Справа цямнеѓ грот, дзе круты i скалiсты бок пагорка падмывала рака. Злева за пяцьдзесят крокаѓ пачынаѓся гладкi пляж з фiялетавым, прылiзаным жвiрам.
   Дзяѓчына адчула небяспеку, нешта дрэннае было ѓ гэтым напрамку. Вось нават агрубелыя, нiколi не ведалi абутку пятачкi засвярбелi. Пляж чамусьцi аб небяспечны...
   Алене ѓспомнiлася паездка ѓ Турцыю з яе ѓ тры-чатыры разы нiжэйшымi, чым у Сочы коштамi, багаццем смачны, i таксама амаль дармавой гароднiны i садавiны. Там таксама многiя пляжы былi са жвiру, але зусiм бяспечныя. А гарачыя турэцкiя мужчыны, здольныя задаволiць нават яе ненаедны сэксуальны тэмперамент.
   Востры зрок дзiкункi разгледзеѓ свежыя, ледзь заѓважныя сляды на пляжы. Можа тут салдаты хана набiралi ваду, цi нават рабiлi нешта больш нядобрае. Бачная кроѓ. Учора ѓ палон патрапiла адны з амазонак, што з ёю зрабiлi каты? Напэѓна катавалi!
   Акрамя слядоѓ жвiр рассякаѓ, доѓгi, глыбокi, але нiбы прыгладжаны след. Нiбы працягнулi, нешта цяжкае ѓ вострым рубам.
   Лiза пацiснула, шырокiмi мускулiстымi плячыма:
   - Што ж новая загадка!
   Дзяѓчынка прасачыла за кiрункам i ѓбачыла сярод зрэзаных галiнак, шырокiя краi лодкi.
   Што ж быццам бы нiчога незвычайнага, але... Нукеры хана стэпнякi i яны не карыстаюцца лодкай, а значыць тут, тырчаць рогi наймiтаѓ. А гэта ѓжо досыць кепска, такiм чынам супернiкi суцэль здольны падабрацца да iх горнага паселiшча, выпусцiць хмару пякучых стрэл.
   Дзяѓчына-баксёр падабралася да лодкi, правяла далонькай па вiльготным борце, i ѓсмiхнулася:
   - Якi пах! Гэта вiдавочна не людзi.
   У тупаносай ладдзi хапiла б месца для дзясятка воiнаѓ. Дзяѓчынка зажурылася:
   - Так падобна, што хтосьцi невядомы супраць мяне.
   Памiж папярочных сёдлаѓ, i цюкоѓ была прысыпана трава, а ваду спушчаны грубыя вёслы.
   Дзяѓчынка вырашыла яшчэ раз старанна ѓсё агледзець. Вырашыѓшы пакуль не чапаць лодку рушыла да чароту. Сказала сама сябе:
   - Трэба рухацца па слядах! Нiбы шныпар!
   Апынуѓшыся зноѓ пад шатамi дрэѓ, Лiза асцярожна рушыла па кiрунку, якi пакiнулi лапкi. I ѓ гэты момант улавiла рух.
   Кiдок быѓ настолькi iмклiвым, што вока не паспела ацанiць падзею. Але дзявочае цела зрэагавала само, вокамгненна ухiлiѓшыся. З цяжкiм храстом сталь уключылася ѓ ствол ззаду таго месца дзе толькi што стаяла, дакладней крочыла паѓнагая дзяѓчынка. Лiза кульнулася наперад, у бок ужо на лёце вызначаючы ѓсе напрамкi i адлегласцi.
   - Сукiн сын! Ты зладзiѓ засаду! Толькi ѓлiчы, дзiчына на гэты раз ты! Менавiта ты i нiхто iншы! Зразумеѓ!
   Дзяѓчына была за iншым ствалом, калi ѓ драѓнiну тройчы ѓпiлiся нешта невялiкае i брынклiвае. I голас:
   - Шлюха голая!
   Лiза марудзiць не стала, кiнула жменю зямлi з шышачкамi ѓ адзiн бок, а сама слiзганула ѓ iншы.
   - Не хамiце свiннi!
   Прама насустрач з лiстоты вынырнула ашчэраная морда i цяжкая постаць двухнога гiбрыда кракадзiла i таракана. Доѓгi твар монстра сказiла запозненае здзiѓленне. Цьмяна блiснуѓ у кароткiм замаху шырокi, востры меч! Бронзавыя пласцiны, на яго цела былi карычневыя, i нават з грубым малюнкам, а форма шлема, драпежная i вуглаватая, i сапраѓды з рагамi.
   Па-над налобнiкам былi груба нафарбаваны крывёй, крывыя, чырвоныя палосы. I сiплы голас зароѓ:
   - Я цябе вытрыбушу курва!
   Ваяѓнiца адказала:
   - А я зраблю яшчэ горш!
   - Памры! - Раѓнуѓ монстр.
   Пасля чаго прус-кракадзiл рыкнуѓ i скокнуѓ, мецячы вастрыём у шыю Лiзы i паказваючы здольнасць атакаваць з любога становiшча.
   Але Лiза ѓжо глыбока прысела на левай назе, даючы супернiку слiзгануць над сабой. Правая ж нага ваяѓнiцы з гарматнай сiлай, звыклым шматразова адпрацаваным рух тайскага баксёр штурхнула непрыяцеля ѓ жывот, адчуѓшы агрубелай ступняѓ бронзавыя пласцiны. Магутнае цела тараканавай кракадзiла аказалася падкiнута, а дзяѓчына яшчэ ѓжо павярнула руку з небяспечнай сталлю, выгнулi непаслухмяную пэндзаль. Вораг завыѓ:
   - Быць тыя...
   I прызямлiѓся на ѓласнае лязо. I адразу ж чорная кроѓ хлынула з пашчы. Але стварэнне было жывучым i паспрабавала адкусiць Лiзе руку, але атрымаѓ кулаком у скiвiцу. Дзяѓчына рыкнула:
   - Не табе раздаваць пагрозы! - I паласнула перарэзаѓшы клiнком шыю. Пасля чаго Лiза, выцерла акрываѓленыя рукi аб траву, чорная кроѓ тараканавых кракадзiла, непрыемна шчыкала правы аголены сасок. Ваяѓнiца ѓсмiхнулася:
   - Вось я i раблю з хамамi!
   Рожа забiтага была агiдная, i здавалася, празрыстыя, крышталiчныя вочы нешта шукалi ѓ высокiм небе.
  Дар'ю Рыбачэнку абудзiѓ удар бiзуном па голых нагах. Дзяѓчына жвава ѓскочыла, i гарлапанiла:
  - Няхай будзе пракляты прэзiдэнт-цмок!
  Палiцай хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
  - Пагуляе па босых пятках дзяѓчынкi бамбукавыя палкi!
  Дар'я адважна адзначыла:
  - Хутчэй ужо гумовыя!
  Палiцай усмiхнуѓся i рыкнула:
  - Давай на працу! Але спачатку памыйся i спяваеш!
  Дзяѓчынка засмяялася i адказала:
  - Ну хоць за гэта дзякуй!
  Ежа была даволi бедная, а мыцца прыйшлося халоднай вадой. Ела Дар'я кашу на вадзе i ѓ ёй некалькi лустачак часныку. I ёй стала лепей. Яна ѓжо прывыкла да фiзiчнай нагрузкi, i мышцы амаль не хварэлi.
   I босы па снезе хадзiць не страшна. Тым больш у гэтую зiму i маразоѓ то няма.
  Дар'я Рыбачэнка заѓважыла, калi ѓзяла ѓ рукi цяжкую рэйку i разам з басаногiм у шортах хлопчыкам панесла:
  - Усё ж добра быць юнай!
  Каб адцягнуцца Дар'я, працуючы i пераносячы метал i камянi, стала ѓ думках складаць афарызмы;
  Юнае цела выдатна, але дзiцячы розум кепска!
   Палiтык, якi прэтэндуе на ролю бацькi нацыi, пазбаѓляе народ шчаслiвага дзяцiнства!
  Калi палiтык занадта шмат кажа пра светлую будучыню, значыць у яго чорная душа i цёмнае мiнулае!
  Палiтык умее складаць круцейшы паэта, але яго гладкая рыфма выходзiць выбаршчыку бокам!
  Падлетак амаль мужчына, але няспелы палiтык, дэспат ужо не амаль!
  На босых дзяѓчат глядзець прыемна, а абуе палiтык выклiкае агiду!
  Палiтык любiць стрыжку бараноѓ-выбаршчыкаѓ, але здымае не толькi шэсць, але i тры шкуры!
  Хто плюе ѓ мiнулае, застанецца без жыватворнай вiльгацi ѓ будучынi!
  Пiсьменнiк-фантаст складае казкi каб народ пацешыць, а палiтык каб з кiшэняѓ грошыкi выняць!
  Палiтык прыкiдваецца ласкавай коткай, каб лягчэй падсунуць выбаршчыкам пастку!
  Спевакi таксама хочуць зарабiць спевамi, але калi палiтыкi спявае, выбаршчык узвые!
  Спявак можа мець прыемных голас, але галасы палiтыкаѓ абяцаюць непрыемнасцi!
  Палiтык хоча не толькi атрымаць вашыя галасы, але i вырваць мовы выбаршчыкам!
  Палiтыкi часам блiскаюць дасцiпнасцю, але гэта бляск кiнжалаѓ якiя здымаюць з выбаршчыка тры шкуры!
  Паэтаѓ любяць жанчыны, палiтыкаѓ ненавiдзяць выбаршчыкi!
  Паэт плагiятар часам, палiтык жа заѓсёды спявае з чужога голасу!
  Палiтык, гэта такi паэт, што рыфмуе толькi ѓ сваю кiшэню!
  Палiтык, як i дзiця, любiць складаць, але ѓ адрозненнi ад дзяцей хоча не цукерку, а засадзiць выбаршчыка ѓ клетку!
  Нават у свiннi ѓ абжорстве больш пачуццi меры, чым у палiтыка ѓ раздачы абяцанняѓ!
  Палiтык хоча быць iльвом, i мець амбiцыi арла, але ѓ сутнасцi свiння, з звычкамi лiсiцы, i хваткай ваѓка!
  Палiтык, вядома ж, не дурань, але любiць прыдурвацца, каб выбавiць у выбаршчыка бабкi!
  Клоѓны весяляць народ нездарма, але ѓсё ж танней абыходзяцца, чым блазна палiтычныя!
  На вайне кожны салдат герой, кожны генерал стратэг, але пацiскаюць плады i ѓзнагароды злачынныя палiтыканы!
  Не вер таму, хто шмат абяцае, слоѓны панос дрэннае ѓгнаенне плёну поспеху!
  Жанчына, iдучы на слiзкi шлях спакушэння мужчыны, больш упэѓнена сябе адчувае, скiнуѓшы туфлi!
  Палiтык, гэта той клоун ад якога выбаршчыка не да смеху, i такi блазан, што нiколi не скажа праѓды, i цару, i тым больш народу!
  У палiтыцы ѓсе метады добрыя - акрамя сумленных, i ѓсе мэты даступныя - акрамя высакародных!
  Хто шчыра верыць, быццам палiтык леѓ, гэта асёл, хто лiчыць тырана арлом, валодае курыным розумам!
  Палiтык, гэта лiсiца з iкламi ваѓка, але авечай шкуры з прызваннем стрыгчы бараноѓ!
  Жанчына, гэта сама сатана, але толькi з ёй можна здабыць выратаванне ѓ пекле зямнога свету!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9
  30 студзеня 1949 года адзначалася гадавiна прыходу нацыстаѓ да ѓлады. З гэтай нагоды зразумела былi гуляннi i гладыятарскiя баi, шмат розных феерверкаѓ i бiлi гарматы.
  Уладзiмiр-Фрыдрых-Вольф за выдатныя дасягненнi быѓ узнагароджаны Вялiкiм Плацiнавым Крыжам Жалезнага крыжа воiнскiх заслуг з дыяментамi. Атрымаѓ хлапчук-тэрмiнатар i ѓзнагароды з iншых краiн. Уключаючы i сатэлiтаѓ i ЗША.
  Але самай добрай i радаснай навiной стала нараджэнне Маргарэт жонкi Германа Герынгу адразу двайнят: хлопчыка i дзяѓчынкi. Хлопчык быѓ па нараджэннi названы Вольфам. I стаѓ спадкаемцам Трэцяга Рэйха. Дзяѓчынку назвалi Евай, у памяць аб палюбоѓнiцы Гiтлера.
  Такiм чынам Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых Рыбачэнка-Бiсмарк стаѓ бацькам. I яго родны сын, зараз лiчыцца сынам Германа Герынга i амаль што спадкаемца Трэцяга Рэйха.
  Так што Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых моцна павесялеѓ.
  I адчуѓ сабе яшчэ большым немцаѓ, чым раней.
  Цяпер яго сын успадкуе ѓладу, калi павязе над вялiзнай iмперыяй Трэцяга Рэйха. А значыць, i стымул ёсць заваяваць СССР. Дык у гэтым выпадку Савецкiм Саюзам будзе кiраваць яго сын! I гэта цудоѓна!
  Уладзiмiр-Фрыдрых-Вольф паспрабаваѓ сябе суцешыць: усе людзi смяротныя, i тыя, каго ён забiѓ цi яшчэ заб'е ѓсё роѓна рана цi позна стануць мёртвымi. А затое потым у будучынi ѓзнiкне свет, калi людзi нiколi не будуць забiваць адзiн аднаго. I ѓ новым свеце будзе парадак, i такой заразе як каранавiрус не дадуць ходу!
  I будзе i прагрэс, i хуткае развiццё, i будучы светлы свет. А што хiба дваццаць першае стагоддзе з сусветнай гегемонiяй Кiтая лепш? Няма наадварот горш!
  А так будзе светлая будучыня ѓ iмперыi якой стане кiраваць сын Вольфа-Уладзiмiра-Фрыдрыха Бiсмарка-Рыбачэнка.
  I новы парадак i сiла, i дысцыплiна, i чорныя галаву не паднiмуць!
  Так што Уладзiмiра Рыбачэнку супакоiѓся. I нараджэння сына 30 студзеня ѓ дзень прызначэння Гiтлера Рэйхсканцлерам вельмi сiмвалiчна. Так дабi Бразiлiю, i Лацiнскую Амерыку, хутчэй i павярнi на СССР каб захапiць! А потым i ѓвесь свет будзе пад Трэцiм Рэйхам, i тады ѓсiм стане добра!
  А ѓ самой Бразiлii iдуць баi.... Немцы ѓзялi масу гарадоѓ i селiшчы, i Шакалава i Верадзёнага. Пала i Калумбiя. Цяпер ужо баi на тэрыторыi самога Рыа-жэ-Жанейра. I ѓсё блiжэй i блiжэй немцы да нафты ѓсё Бразiлii.
  Баi iдуць i ѓ Эквадоры. Горад амаль узяты, але пара разбураных кварталаѓ яшчэ трымаецца.
  I немцы iх абстрэльваюць.
  Уладзiмiр-Вольф-Фрыдрых нервуецца. Узялi фашысты i большую частку Балiвii. А туркi што некалi захапiлi Батумi i дайшлi да Поцi кiдаюць панты. Але i з iмi без усялякiх сумневаѓ разбяруцца. I хутка немцы маюць шанц злучыцца з войскамi i разабрацца з асманамi. Але вайна яшчэ iдзе. Адначасова гiтлераѓцы спрабуюць наступаць i ѓздоѓж Амазонкi да джунгляѓ вялiкiх.
  Баi iдуць у Гватэмале.
  Пакуль Лацiнскi i каталiцкi свет яшчэ не пераможаны.
  Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых пакуль у Берлiне. Дакладней едзе ѓ цягнiку. Захацелася адпачыць ад самалётаѓ i пакатацца. Заадно i даведацца якiя дарогi ѓ Трэцiм Рэйху. I атрымаѓшы ѓзнагароду ладна выпiѓ i заснуѓ. I яму снiлася...
   Яму снiлася, быццам ён ператварыѓся Джыма Хокiнса з выспы скарбаѓ. Падступны Джон Сiльвер не проста збег з карабля. Ён яшчэ прапанаваѓ свае паслугi каперскаму, французскаму судну. Маѓляѓ, ёсць такi карабель поѓны золата, казачных скарбаѓ. I iм можна канкрэтна пажывiцца.
   Сiльвер выгандляваѓ сабе долю, i папрасiѓ капiтана каперскага судна пакiнуць жыццё Джыму-Уладзiмiру.
   I вось калi пасудзiна выйшла ѓ мора, то доктар Лiѓсi нечакана заѓважыѓ у падзорную трубу, як iх даганяе фрэгат. На караблi толькi адна гармата сярэдняга калiбра. Але паспрабуй супрацьстаяць падобным сiлам. Волька-Басаногi хлопчык Джым-Уладзiмiр свiснуѓ указальнымi пальцамi ѓ роце i крыкнуѓ:
   - Яны ляцяць за нашымi скарбамi! Няма нiколi, не аддамо!
   Тоѓсты твар мiстэра Трэланi перакасiла ѓ гневе. I сквайр прашыпеѓ:
   - Французы... Вечны наш гемарой!
   Капiтан Смалет суха загадаѓ:
   - Дадаць ветразi!
   Уладзiмiр-Джым, мiльгаючы босымi пяткамi чатырнаццацiгадовага на выгляд хлопчыка, кiнуѓся выконваць загад. Грэй i Бэн Ган таксама пайшлi за iм. Але людзей надзвычай мала. I ѓжо позна...
   Умацаваны сталлю нос фрэгата ѓрэзаѓся ѓ борт "Iспаньелы", i пакiнуѓ увагнутасць, паламаѓшы некалькi дошак. Тут жа паляцелi абардажныя крукi. Каперы, а фактычна пiраты, iрванулi на штурм, размахваючы мячамi i шаблямi. Яны былi няголеныя, з выскаленымi фiзiяномiямi. Некаторыя начапiлi на сябе грабянi з пёраѓ нiбы iндзейцы, iншыя нават уставiлi сабе старонкi з Бiблii ѓ вушы, цi вострыя кiнжалы.
   Мiстэр Трэланi стрэлiѓ з доѓгай стрэльбы. Адзiн з нападаючых капераѓ упаѓ з прастрэленай галавой. З дзiркi ѓ галаве выцякала чырвона-карычневая сумесь крывi i прасякнутага ромам мозгу.
   Уладзiмiр-Джым таксама выхапiѓ з-за пояса пiсталеты. Перад iм аказаѓся, гарбаты, але вельмi спрытны пiрат. Хлапчук пальнуѓ па iм, адчуваючы аддачу ствалоѓ. Марскi разбойнiк з лямантам завалiѓся. Адна куля трапiла ѓ жывот, другая перабiла ключыцу. Але перазарадзiць рэвальверы некалi.
   Прыйшлося хлапчуку выхапiць шпагу, i сашчапiцца з карсарам.
   Клiнкi скрыжавалiся, пасыпалiся пунсовыя iскры. Уладзiмiр-Джым з усмешкай на вуснах вымавiѓ:
   - Смерць, гэта таксама прыгода, толькi занадта непрадказальная!
   Хлапчук вымушаны быѓ адступiць. Пiрат быѓ буйнейшы за чатырнаццацiгадовага хлопца, i надзвычай дасведчаны. Тым не менш, Уладзiмiр-Джым вельмi спрытны. Перакочваючыся, хлапчук прымудраецца пазбягаць клiнка i секчы пiрата па нагах. Можа быць дзяцюк справiѓся са сваiм ворагам, але на яго з бакоѓ наскочыла яшчэ два карсары. Адзiн пашкодзiѓ юнгу шабляй у плячо.
   Уладзiмiр-Джым выпусцiѓ зброю. Доктар Лiѓсi пракрычаѓ:
   - Мы здаемся, не чапайце хлапчука!
   Малалiкi экiпаж "Iспаньелы" абяззброiлi i звязалi. Капiтан пiрацкага фрэгата Iскражнер, агiдна прасiпеѓ.
   - Ну што галубкi трапiлiся...
   Побач з iм на мылiцы падскокваѓ Джон Сiльвер, бубня.
   - Хлапчука не забiвай... Ён мой!
   Пiрат з доѓгай з сiвiзной барадой, зароѓ:
   - Мы знайшлi скарбы! Тут поѓныя куфры з золатам i камянямi!
   Скажнер з вельмi задаволеным выглядам прасiпеѓ:
   - Выдатна! Мы разжылiся каштоѓным скарбам!
   Капiтан капера трасянуѓ пiсталетам i працягнуѓ:
   - Ты нам аказаѓ буйную паслугу Сiльвер i варты ѓзнагароды!
   Капер стрэлiѓ i пiсталета ѓ жывот былому коку. Той завалiѓся з дзiкiм крыкам. Калi свiнцовы падарунак у цябе ѓ пузе, то гэта вельмi балюча. Пiрат Сiльвер курчыѓся, iмкнучыся сабраць рукамi выпатрашаныя кiшкi.
   Капiтан капераѓ здзеклiва вымавiѓ, шоргаючы ботам па палубе:
   - Куля таксама дорага каштуе!
   I кiнуѓшы люты погляд на палонных, вымавiѓ:
   - Гэтых за борт! Усiх акрамя хлапчука!
   Некалькi ацалелых пасля разборак грамадзян "Iспаньелы" паляцела ѓ марскую ваду, якая кiшыла акуламi. Пырскi за бортам, чымсьцi нагадалi фантанчыкi кiтоѓ. Людзi пайшлi на смерць, моѓчкi. Толькi сквайр Трэланi, нема крычаѓ i лаяѓся.
   Паранены Уладзiмiр-Джым застаѓся стаяць на палубе. У iрванай матросцы, якую набрыняла кроѓ, босы, з выгарэлымi на сонцы валасамi хлапчук, нагадваѓ палоннага гiтлераѓцамi юнага пiянера-партызана.
   Iсканжэр паглядзеѓ на акрываѓленага пацана i прытворна ласкава вымавiѓ:
   - А што нам рабiць з табой?
   Джым-Уладзiмiр з вымучанай усмешкай адказаѓ:
   - Мае сябры загiнулi, а значыць, жыццё не мае сэнсу...
   Капiтан капера зарагатаѓ, яго смех нагадваѓ голас Карабаса Барабаса i, з ухмылкай заявiѓ:
   - Тым больш у нас няма прычын пазбаѓляць цябе хлопчык жыцця. Так што я стрымаю сваё слова ... - Голас Iсканжэра стаѓ нашмат стражэй, i ён прашыпеѓ. - А зараз прыгатуйце прэнг, трэба прапарыць гэтаму хлапчуку костачкi.
   Пiраты, даволi ѓхмыляючыся, разрагаталiся. Iм i на самай справе было пацешна расцягнуць прыгожага хлопчыка на прэнгу. Таксама тая яшчэ забава. Джыма-Уладзiмiра схапiлi, пацягнулi на каперскае судна. Па дарозе бязлiтасныя марскiя разбойнiкi балюча шчыкалi хлопчыка за параненае плячо. Уладзiмiр-Джым нават заскрыгатаѓ зубамi. Каб адцягнуцца, ён стараѓся думаць ад нечым iншым. Напрыклад, пра тое, як добра было б выкупацца ѓ залатой ванне, i змыць з сябе пот.
   Беднага юнгу аднеслi ѓ спецыяльную каюту, абсталяваную для катаванняѓ. Па сценах вiселi развешаныя гаплiкi, iголкi, шчыпцы, свердзелы, пылi i iншыя прыстасаваннi для катаванняѓ. Было тут i калючае крэсла, характэрнае для iнквiзiтараѓ, i традыцыйная прэнг.
   Галоѓным катам была рудая жанчына. Яшчэ маладая, але з непрыемным тварам, мускулiстая i буйная. Яна толькi ѓ адной кароткай спаднiцы i поѓную
   грудзi прыкрывала толькi вузкая палоска тканiны. У каюце горача, бо палае камiн. Жанчына скрывiла фiзiяномiю i блiснула буйнымi, белымi, нiбы слановая косць зубамi.
   - Як прыгожанькi хлопец... Якое задавальненне катаваць якога прыгожага хлопчыка!
   Капiтан брыдка ѓсмiхнуѓся i заѓважыѓ:
   - Сказаць ён нам нiчога для нас патрэбнага ѓжо не можа... Але прымусь яго лямантаваць ад болю нiбы шчанюка якога топяць у палонцы...
   Рудая жанчына прабуркавала:
   - У яго паранена плячо... Значыць лепш за ѓсё падыдзе менавiта традыцыйная i старажытная як Вавiлон прэнг!
   Джым-Уладзiмiр скалануѓся ... да хлапчука падскочылi пiраты. Сарвалi прахарчаваную крывёю матроску, агалiѓшы мускулiсты, загарэлы тулава. Вывернулi ззаду рукi, прывязаѓшы вяроѓку да крука. Хлопчык паморшчыѓся ад жудаснага болю.
   Потым пачалi падымаць угору. Захрумсцелi выварочваць суставы. Палiлася са свежай раны кроѓ, зазвiнелi сухажыллi. Боль перапоѓнiѓ Джым-Уладзiмiр i хлапчук закрычаѓ... i прачнуѓся...
   Высветлiлася, што юнак i сапраѓды няѓдала зачапiѓся i расцягнуѓся, вывiхнуѓшы сабе руку, адключыѓшыся ѓ сне. Плячо жудасна балела i нават апухла.
   Уладзiмiр Рыбачэнка, хiстаючыся, зачыкiльгаѓ сабе ѓ купэ. Тут праваднiца ѓбачыла бледнага, не здольнага ѓтрымаць раѓнавагу юнака, дакладней хлапчука, i падбегла да яго, спытаѓшы:
   - У вас я бачу праблемы?
   Уладзiмiр-Фрыдрых млява матнуѓ левай рукой:
   - Ды так дробязь!
   Жанчына ѓгледзелася ѓ вочы юнака i прабуркавала:
   - Не, я бачу што вам дрэнна... Праходзьце я зраблю вам перавязку! Або пагляджу аптэчку.
   Хлопец дакладней хлопчык, здрыгануѓся, i адказаѓ:
   - Ну, калi вы вельмi хочаце...
   Праваднiца ѓсмiхнулася шырэй i адказала:
   - Не саромейся, не глядзi букой!
   Уладзiмiр зачыкiльгаѓ за ёй. У купэ для правадыроѓ было пуста. Жанчына зняла з юнака кашулю, i цяпер стаѓ скуру. Заѓважыѓшы:
   - Нейкi бледнаваты, але затое жылiсты...
   I заѓсмiхалася. Жанчыне гадоѓ за трыццаць было прыемна мацаць, высокага, але яшчэ безбародага юнака, з чыстай, гладкай безвалосай скурай. А цяпер, калi наступiла ноч трывiяльна сумна i хочацца пацешыцца.
   Дакрананнi, жаночага, пругкага цела хвалююць Уладзiмiры Рыбачэнка. Праваднiца сiмпатычная, фiгурыстая... Ужо пачынае агаляцца сама... Тут юнак з бледнага стаѓ пунсовым. Юны нявiннiк зразумеѓ, што можа стаць мужчынам, i гэтага яго так усхвалявала. Годнасць набрыняла i рвала джынсы, яно зараз здавалася велiзарным. Хоць Уладзiмiр Рыбачэнка i не нявiннiк, i нават у яго ёсць дзецi, але ѓ дадзеным выпадку, усё так рамантычна i захапляльныя. I галоѓнае гармонаѓ у арганiзме ѓ падлетка шмат, i ён лiтаральна перапоѓнены тэстастэронам.
   Праваднiца завуркатала, прачырыкаѓ:
   - Якi ты вялiкi хлопчык...
   I зняла станiк, схiлiлася буйнымi грудзьмi над юнаком. Пах танных духаѓ i моцнага жаночага цела кружыѓ Барысу галаву. Клубнiчны сасок закрануѓ рот...
   Уладзiмiр Рыбачэнка раптам тузануѓся i сарваѓся... Адштурхнуѓшы напаѓаголеную жанчыну, выскачыѓ з купэ i пабег сабе ѓ нумар... Праваднiца свiснула i разрагаталася:
   - Ён, мусiць, нiколi яшчэ з жанчынай не быѓ! Шкада я б яго шмат чаму б навучала!
   Праваднiца цяжка ѓздыхнула... Спакуса пераспаць са прыгожым юнаком, была вялiкая, але бегчы за iм у каюту - ужо занадта. Ох ужо гэтым хлопчыкi - i хочацца i колецца.
   Уладзiмiр Рыбачэнка, ён Вольф-Фрыдрых Бiсмарк жа ѓбег у купэ, забраѓся на верхнюю палiцу. Там упёрся галавой у падушку i горка заплакаѓ. Ён быѓ злы i крыѓдаваѓ на сябе. Раскошная, пышнацелая жанчына сама прапанавала сябе яму, а ён ... А ён апынуѓся элементарным баязлiѓцам спалоханым сэксу, як агню! I як пасля гэтага жыць? Што ѓ гэтым выпадку атрымоѓваецца?
   Ён не мужчына! Ён чмо! Сапраѓды нi на што не здольны iзгой! Той, з якога смяюцца аднакласнiкi. I паказваюць пальцамi!
   Потым у галаве ѓ Уладзiмiр-Волькi мiльганула: "а цi не нагадала гэта пышнацелая жанчына, яго страшная мацi"? Таксама баба, якая яму жыццё скалечыла!?
   Хлапчук заскуголiѓ... На душы вельмi дрэнна... I што ён далей будзе рабiць? Ужо далягляд папесцiцца на пляжы яго не цешыла...
   Уладзiмiр Рыбачэнка крыху паварочаѓся i пагрузiѓся ѓ сон. Плячо ѓсё яшчэ балела, i яму зноѓ здавалася, што вiсiць на дыбе. А побач уецца рудавалосая жанчына кат. Ухмыляецца, шчарбатым ротам капiтан капера.
   Джын-Уладзiмiр Рыбачэнка вiсiць, а рудая глядзiць i кажа, хрыплаватым барытонам:
   - Ты чаму не крычыш хлопчык? Табе што не балюча?
   Юнга ганарлiва ѓскiнуѓ галаву i адказвае:
   - Я пiянер, i не паддаюся фашысцкiм пагрозам!
   Рудая жанчына хiхiкнула i загадала:
   - Павесьце на яго новы груз!
   На босыя ногi хлапчукi, начапiлi калодку. Да яе на круку замацавалi гiру. Стала крыху большае. Iх параненага пляча зноѓ закапала кроѓ.
   Рудая ѓзiралася ѓ вочы юнгi, пытаючыся з яѓным здзекам.
   - Ну як табе гэта даспадобы?
   Джым-Уладзiмiр, выдыхнуѓшы, вымавiѓ:
   - Што не даспадобы, то атрымаю па праве!
   Рудая адступiла i ѓзяла ѓ руку бiзун. Махнула па паветры, прыслухалася да пстрычкi бiзуна. Потым узяла, размахнулася i з усяго размаху ѓсадзiла бiзуном па рэбрах хлапчука. Волька адчуѓ апёк, але прамаѓчаѓ. Затым рушыѓ услед новы ѓдар.
   Моцная, мускулiстая жанчына хвастала хлапчука. Капала з Джыма-Уладзiмiра кроѓ, але нi крыкi, не стогна не зрывалася з перасохлых вуснаѓ.
   Удосталь намахаѓшыся рудая адступiла i павярнулася да капiтана, прашыпеѓшы:
   - Ён нават не стогне! Дужы трапiѓся хлопца!
   Капiтан капера люта зароѓ:
   - Падсмажце гэтаму хлапчуку пяткi!
   Рудая дастала качаргу i сунула яе ѓ камiн. I пазiраючы на пацана, праспявала:
   - Пятачкi, пятачкi... Сталь распаленай прывiтанне! Будуць вам слоiчкi, цэлы букет!
   Джым-Уладзiмiр пабулькаѓ:
   - Рудае стварэнне, ты так на людзьмi здзекуешся... Але ведай ты зусiм не цар, i мэты сваёй не даможашся!
   Рыжуха зноѓ хiхiкнула i выняла распаленую качаргу. Не спяшаючыся, вiдавочна смакуючы момант, паднесла распаленае жалеза да босы, круглай пяткi хлапчука. I прашыпела, нiбы раззлаваная гюрза:
   - Цяпер ты зведаеш захапленне!
   Распалены метал, крануѓ хупавай, босы, злёгку агрубелай ружовай падэшвы хлопчыка-юнгi. Уладзiмiр адчуѓ, як пякельны боль працяѓ яго ад пяткi да патылiцы. Хлапчук рвануѓся i ...
   Грымнуѓся з верхняй палiцы на падлогу. На шчасце стол быѓ ужо прыбраны, i дзяцюк толькi злёгку ѓдар сабе рэбры.
   Уладзiмiр Рыбачэнка закрычаѓ i заахаѓ... Як не ѓдала атрымалася ѓ яго... Там можна i ныркi адбiць. Зноѓ з'явiлася ѓжо знаёмая праваднiца. Падхапiла Уладзiмiра Рыбачэнку пад паху i павалакла ѓ сваё логава. Юнак вохкаѓ i стагнаѓ. Не, гэтая прыгода яму зусiм не падабалася. Калi ѓсярэдзiне ѓсё лiтаральна адбiта. Ужо больш няма нiкога жадання...
   Праваднiца нацерла юнака камфорнам, расцерла рэбры. Потым з'явiлася маладзейшая дзяѓчына, яна стала энергiчна масажаваць хлапчука, вяртаючы Уладзiмiра-Вольфа-Фрыдрыха да жыцця. Рэзкiм рухам управiла Уладзiмiру Рыбачэнку ключыцу, i адышла, з усмешкай любуючыся сваёй працай.
   Бортправаднiца старэйшая спытала хiтрым тонам Уладзiмiра:
   - Чаго ты хочаш?
   Хлопец, цяжка выдыхнуѓшы, вымавiѓ:
   - Адпачыць...
   Жанчына заѓсмiхалася i адказала:
   - Тады давай проста паспiм разам. Я буду глядзець, каб ты не звалiѓся ѓ сне.
   Уладзiмiр Рыбачэнка збянтэжана вымавiѓ:
   - Але нiчога больш...
   Праваднiца зняла з сябе сукенку, затым станiк. Паклала свае цяжкiя грудзi на жывот Уладзiмiра i... захрапла. Ладна змучаны юнак таксама амаль адразу ж правалiѓся ѓ абдымкi Марфея.
   Цяпер Уладзiмiру Рыбачэнку ѓжо не снiлася пiрацкая шхуна. Але сон захоѓваѓ пераемнасць. Капiтан капера стрымаѓ сваё слова. Замест таго каб забiць хлапчука, яго прадалi ѓ рабства на плантацыi цукровага трыснёга. Голы па пояс, у адных толькi зашмальцаваных штанах па калена, былы юнга збiраѓ трыснёг. Праца на першы погляд не занадта цяжкая, але канцу дня дубее спiна, пакутлiва ныюць рукi i ногi.
   Але дужы, i цягавiты хлапчук працуе ѓжо некалькi месяцаѓ. I самае пакутлiвае ѓ гэтай сiтуацыi, зусiм не пякучае сонца, скура стала чорнай i абгарае, i не фiзiчная нагрузка, i нават бiзун наглядчыка, а...
   Нуда!
   Сапраѓды нудная, паѓтараная з-за дня ѓ дзень праца надакучае. Зрэшты, Уладзiмiру-Джыму яшчэ пашанцавала, што ён у сне ён дзiця саѓковых часоѓ. Хлапчук, чыё дзяцiнства прайшло ѓ тэхнiчна насычаным дваццаць першым стагоддзi, куды б больш пакутаваѓ. У тым лiку ад адсутнасцi камп'ютарных гульняѓ. А Уладзiмiр Рыбачэнка сумаваѓ па тэлевiзары, мультыках, фiльмах, кнiгах.
   Падлетак-лётчык вельмi кахаѓ чытаць. Для яго гэта была магчымасць з рэальнасцi перанесцiся ѓ фантастычныя, казачныя светы. Забыцца аб тым, што цябе лiчаць усё забойцам - нават родная мацi.( Мацi нават асаблiва!) I адчуць пры дапамозе кнiг iншае, адмысловае, цiкавае i поѓнае прыгод жыццё.
   А тут гэтага няма! Ён белы раб, белабрысы хлапчук, разам з амаль выключна афрыканцамi, якiя нi рускай, нi англiйскай мовы не ведаюць. Нават няма з кiм пагутарыць, перамовiцца, атрымаць суцяшэнне. I ад гэтага яшчэ больш сумна на душы, нiбы там скрабуцца тыгра-пацукi.
   А ты нiбы механiчны. Рухаешся ѓжо не думаючы. Не занадта хутка, каб не стамiцца звыш усякай меры, але i не павольна, каб цябе не накрыла пякучы бiзун наглядчыка.
   Уладзiмiр Рыбачэнка адчуваѓ, што тупее ад падобнай пакутлiвай працы. Нават падумалася, што ѓ школе, мабыць, не так ужо i кепска было. Вучыѓся хлапчук добра, у тым лiку i дзякуючы моцнай памяцi. Педагогi любiлi, цiхага, спакойнага, стараннага i акуратнага вучня.
   Аднагодкi недалюблiвалi Уладзiмiра, але асаблiва не лезлi. Так што не кожны дзень ён атрымлiваѓ па рагах i хадзiѓ у сiняках. Наадварот нават сам усiх збiваѓ, i быѓ агрэсiѓным малалетнiм паханам. Жыць у прынцыпе можна было.
   I магло быць i горш.
   Вось зараз i стала горш... Час ад часу наглядчык б'е хлапчука па голай спiне, або нагам. Ды хаця б проста так ад нуды. I яму пляваць што перад табой жывыя людзi.
   Кормяць таксама слабавата. Ежа грубая i аднастайная. Затое здаровая, i Уладзiмiр-Джым худы, але жылiсты i не выглядае знясiленым. Працягнуць на плантацыi можна доѓга, а збегчы вельмi складана. Вартавыя сабакi сочаць за кожным крокам...
   Уладзiмiр Рыбачэнка аднёс сноп з цукровым трыснягом, i зноѓ стаѓ калупацца ѓ зямлi, як яго аклiкнулi.
   Хлапчук падняѓ галаву. Насупраць яго стаяла дзяѓчына ѓ белай сукенцы i прыбраных туфлiках. На шыi ѓ прыгажунi былi каралi з буйнога жэмчугу, а на руках пярсцёнкi. I сукенка такая багатая i прыбраная. Па баках два байцы ѓ блiскучых, ярка начышчаных ботах i са стрэльбамi - ахова!
   Уладзiмiр Рыбачэнка нiзка пакланiѓся шляхетнай даме. Тая на англiйскай мове, якую юнга Джым павiнен быѓ разумець, вымавiла:
   - Ты хто будзеш хлапчук?
   Уладзiмiр машынальна адказаѓ:
   - Раб нумар сто сорак чатыры!
   Дзяѓчына хiхiкнула i паѓтарылася:
   - Ты будзеш на самой справе?
   Хлапчук адказаѓ, як вынiкала па легендзе:
   - Юнга Джым Хокiнс мiлэдзi...
   Дзяѓчына ѓ белай прыбранай сукенцы праваркавала:
   - Юнга з пiрацкага карабля?
   Уладзiмiр Рыбачэнка адмоѓна матнуѓ галавой:
   - Не зусiм пiрацкага... Хоць у нас на борце i аказалася некалькi марскiх разбойнiкаѓ.
   Дзяѓчына паклiкала хлапчука пальцам:
   - Падысцi блiжэй i раскажы па падрабязней.
   Уладзiмiр Рыбачэнка адклаѓ матыку. Наглядчык, падаѓся назад. Хлапчук ганарлiва паглядзеѓ перад сабой. Дзяѓчына была крыху вышэй за яго, з чорнымi валасамi i карымi вачамi, але твар нейкi белы. Дзiѓна, што да яе не прыстае загар - здзiвiѓся Барыс.
   Сам хлапчук, нiбы ѓ негатыве - волас белы як кудзелю, а скура чорная. Толькi падэшвы босых ног i мазолiстыя рукi крыху святлейшыя.
   Дзяѓчына прамаѓляе, нецярплiва тузаючы галавой:
   - Давай расказвай!
   Уладзiмiр-Джым Рыбачэнка мiмаволi залюбаваѓся на брошкi з каштоѓных камянёѓ, у гэтай варонай грыве i вымавiѓ:
   - Я дапамагаѓ мацi, абслугоѓваючы карчму. Справы iшлi сярэдне, але вось неяк да нас з'явiѓся поѓны, чырванатвары марак i кiнуѓ некалькi залатых манет.
   Хлапчук пачаѓ пераказваць кнiгу "Востраѓ Скарбы", але рабiѓ гэта таленавiта i займальна, дадаючы сёе-тое i ад сябе.
   Дзяѓчына ѓважлiва слухала. Часам задавала дадатковыя пытаннi.
   Калi Уладзiмiр Рыбачэнка дабраѓся да свайго сядзення ѓ бочцы з-пад яблыкаѓ, прыгажуня заѓважыла:
   - А ты гарэзнiца, любiш выведваць чужыя сакрэты...
   Джым-Уладзiмiр з прытворным цяжарам (насамрэч хлопчык быѓ вельмi рады падобнай разнастайнасцi!) Уздыхнуѓ i вымавiѓ:
   - Ды такi ѓжо я ёсць!
   Дзяѓчына кiѓнула:
   - Пакуль папрацуй разам з усiмi, а ѓначы цябе прывядуць да мяне ѓ спальню i ты да раскажаш гiсторыю да канца!
   Уладзiмiр Рыбачэнка неахвотна кiѓнуѓ. Не надта хацелася яму вяртацца да цяжкай, руцiннай працы. Але наглядчык бразнуѓ хлапчука бiзуном. Удар прыйшоѓся памiж вострых як сякеркi, чорных лапатак падлетка. Прыйшлося паспяшацца, каб не атрымаць зноѓ.
   Ды нялёгкая праца ѓ раба на плантацыi. Мусiць, толькi на галерах i каменяломнях горш. Але нiчога, магчыма ён спадабаецца дзяѓчыне, i яна яго памiлуе. Дасць нейкую лягчэйшую i цiкавую працу.
   Уладзiмiр Рыбачэнка крыху павесялеѓ i стаѓ калупаць зямлю матыкай куды энергiчней.
   Вось нарэшце сцямнела. Хлапчука адвялi ѓ спецыяльнае памяшканне i заштурхнулi ѓ вялiкую бочку з гарачай вадой. З'явiлiся негрыцянкi, якiя прынялiся скаблiць пацана вяхоткамi, змываючы назапашаны за месяцы працы бруд.
   Калi церлi агрубелыя падэшвы, то ад гэтага стала казытлiва i Уладзiмiр-Джым, весела разрагатаѓся. Потым хлапчука апранулi ѓ форму хатняга слугi. Гэта аказалася не занадта прыемнае. У вопратцы цесна, а франтаватыя боцiкi цiснуць. Няма напаѓголага было куды прыемней.
   Потым Уладзiмiра-Джыма завялi ѓ сталовую. I ѓпершыню за доѓгiя месяцы хлапчук паспытаѓ мяса. Яму падалi курачку ѓ таматным соѓсе, i свежага, белага хлеба. А таксама добрай салаты i салодкай садавiны. Уладзiмiр-Джым паеѓ i яго настрой узняѓся. Асаблiва калi яшчэ ѓ сярэбраным куфлi чарнаскурая дзяѓчынка-прыслужнiца паднесла вiны.
   Уладзiмiр Рыбачэнка аказаѓся амаль на сёмым небе ад шчасця.
   Джыма-Уладзiмiра адвялi ѓ раскошна абстаѓленую спальню. Зьявiлася дзяѓчына. Яна хупавым рухам агалiлася, кiнула сукенку i туфлiкi, застаѓшыся зусiм голай. Перахапiѓшы збянтэжаны погляд Уладзiмiра Рыбачэнкi, пасмейваючыся, патлумачыла:
   - Так прыемна ляжаць зусiм без нiчога. Адзенне гэта крэпасць, у якую заключана цела.
   Хлапчук згодна кiѓнуѓ:
   - Немагчыма не пагадзiцца... Зацесна, асаблiва нагам.
   Дзяѓчына прапанавала Джыму-Уладзiмiру:
   - Так распранiся i прысядзь да мяне!
   Хлапчук-юнга стаѓ лiхаманкава здымаць адзенне. Дзяѓчына строга загадала:
   - Павольней ... Бо ты не дзiкун!
   Джым-Уладзiмiр пачырванеѓ, але стаѓ рухацца, не спяшаючыся... Капрызная дзяѓчынка зноѓ незадаволеная:
   - Ну, ты быццам сонны. Давай плаѓна i як iндыйская танцорка.
   Хлапчук пачаѓ рухацца, асцярожна пазбаѓляючыся ад адзення. Дзяѓчына была вельмi прыгожая. Яе постаць стройная i падцягнутая, хоць i не мускулiстая. Грудзi невялiкiя, але правiльнай, грушападобнай формы, стан тонкая, сцягна шырэй з плыѓным пераходам. Ножкi з вузкай падэшвай, вельмi хупавыя, пятачкi кругленькiя, ружовенькiя. На фоне доѓгiх, чорных валасоѓ скура здаецца па-асаблiваму белай.
   Джым-Уладзiмiр, наадварот, са светлымi, паспеѓшымi прыстойна адгадуй за час рабства валасамi, i шакаладнай скурай, мускулiсты, з пакрытай свежымi ранкамi спiной.
   Ён прысеѓ побач з дзяѓчынай. Яна больш высокая i доѓгая абаперлася на Джыма-Уладзiмiра, прыхiнулася, аголенай грудзьмi да вострых лапатак i прашаптала:
   - Якое ѓ цябе жылiстае, моцнае цела... Ты, напэѓна, нiколi яшчэ не быѓ з жанчынай.
   Хлапчук залiѓся фарбай, i прашаптаѓ:
   - Нет нiколi.
   Дзяѓчына ѓсмiхнулася i прабуркавала:
   - А я цябе навучу!
   I прынялася гладзiць, глянцаваную скуру падлетка...
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Аляксандр Рыбачэнка працягваѓ свае набегi разам з малалетнiмi бандытамi на дачы. Вось ужо 2 лютага 1949 гады, наступiѓ апошнi месяц зiмы. Днi ѓжо становяцца даѓжэйшымi, а ночы карацейшыя. Снег растаѓ i босыя ножкi дзяцей мясiлi бруд.
  Пасля чарговага набегу, хлопчык-атамана вырашыѓ папiсаць АI. Сапраѓды здабыча пайшла бедным i партызанам, а ты лепш за ѓсё сам накiдай штосьцi ѓ агульны сшытак.
  Сталiн памёр у сакавiку 1949 гады, не дажыѓшы да сямiдзесяцi гадоѓ. I яго пераемнiкам стаѓ Мiкалай Вазнясенскi. Малады акадэмiк сарака пяцi гадоѓ самы таленавiты сярод Сталiна. Прычым, асабiста правадыр усiх часоѓ i народаѓ пакiнуѓ пра яго завяшчанне прызначыѓшы сваiм пераемнiкам.
  I пачалася новая эпоха. Мiкалай Узнясенскi асцярожна правёѓ амнiстыю i скарацiѓ колькасць палiтычных зняволеных. Але крайнасцяѓ Мiкiты Хрушчова пазбег. Нацыяналiстаѓ, шпiёнаѓ, i рознага роду палiцаяѓ i сапраѓдных злачынцаѓ вызваляць не стаѓ. I дваццатага з'езда з крушэннем культу асобы не адбылося. На самой справе да чаго веру людзей у партыю i камунiзм падрываць. А Сталiн быѓ занадта вялiкi, каб яго таптаць. Разам са Сталiнам можна затаптаць i веру ѓ чырвоныя iдэi.
  Акрамя таго як нi круцi, вялiкi кiраѓнiк i павiнен быць жорсткi! Можна ѓспомнiць i Чынгiсхана, i Тамерлана, i Селiма, i многiх iншых заваёѓнiкаѓ i кiраѓнiкоѓ.
   Узнясенскi павёѓ узважаны курс працягваючы нарошчваць эканомiку i ладу камунiзм.
  За дармаедства i спазненнi на працу саджалi як пры Сталiне i гэта стымулявала больш высокiя тэмпы прамысловага прыросту. Узнiмалася i некалькi адсталая пры Сталiна сельская гаспадарка. Выраблялiся i ѓгнаеннi, i трактары, i розная тэхнiка. Пры ѓмелым кiраваннi i калгасы здольныя даць эфект. I гэта зразумела давала прастор вынаходствам. Пры Вазнясенскiм навука фiнансавалася больш актыѓна i больш шчодра, чым пры Сталiне i Хрушчове, маладыя навукоѓцы заахвочвалiся.
  Дзякуючы больш жорсткасцi i ѓмеламу кiраванню, а таксама развiццю навукi, СССР запусцiѓ спадарожнiк на два гады раней. А ѓ космас паляцелi яшчэ ѓ 1958 годзе 18 лiстапада ѓ дзень нараджэння Вазнясенскага. I гэта сталася i днём касманаѓтыкi.
  СССР развiваѓся хутчэйшымi тэмпамi. Дысцыплiна ѓ адрозненне ад часоѓ лiберальных Хрушчова i застойных Брэжнева была сталiнскай. Планаванне больш умелым, навуковыя распрацоѓкi хутчэй укаранялiся. Сам Вазнясенскi вядома ж асоба куды больш таленавiтая i працаздольная чым Мiкiта Хрушчоѓ i Леанiд Брэжнеѓ. I каманда ѓ яго была маладзейшая i эфектыѓная. I палёт на месяц адбыѓся ѓ СССР у 1967 годзе. Акрамя таго, савецкая iмперыя захавала кантроль над Кiтаем. Узнясенскi разумны i разумее, нiшто так не гуртуе народы - як агульны вораг!
   Вайна ѓ Карэi пачалася ѓ 1950 годзе 25 чэрвеня. Гэтага хацеѓ яшчэ i Сталiн. Узнясенскi таксама пайшоѓ гэтым шляхам i сутыкнуѓ ЗША з Кiтаем. Вайна зацягнулася. Натуральна, генiяльны Вазнясенскi свету не хацеѓ. Яму было выгадна што НАТА i Кiтай нiшчаць адзiн аднаго i перамолваюць войскi. У маi 1953 года пачалося вялiкае наступленне войскаѓ паднябеснай iмперыi. Баi разгарнулiся жорсткiя. Кiтайцам у лiстападзе коштам вялiзных страт усё ж удалося ѓзяць Сеул. Узiмку баi былi вельмi жорсткiя. Кiтай кiдаѓ у бой усё новыя i новыя сiлы. Балазе насельнiцтва шмат. Саюзнiкi Амерыкi ваявалi неахвотна. Цi варта атрымлiваць цынкавыя дамавiны з-за нейкай там Карэi? I паступова пакiдалi Карэю. Але ЗША ѓпарта трымалiся, i таксама павялiчылi свой кантынгент. Але ядзерную зброю не прымянiлi... Баi доѓжылiся аж да 1963 года.
  Калi нарэшце Кэнэдзi вырашыѓ скончыць вайну, якая абышлася Амерыцы страт больш, чым Другая сусветная вайна.
  Страцiѓшы больш за мiльён аднымi забiтымi, Амерыка пакiнула Карэю. Кiтай страцiѓ забiтым у пяць разоѓ больш. Але з яго насельнiцтвам гэта няшмат. Яшчэ загiнула больш за сто пяцьдзесят тысяч саюзнiкаѓ ЗША, не лiчачы параненых. Плюс яшчэ i загiнуѓшыя карэйцы.
  У Амерыцы ѓзмацнiлiся антываенныя i пацыфiсцкiя настроi. Кiтай стаѓ больш залежным ад СССР.
  Сталiн працягваѓ заставацца культам i ляжаѓ у маѓзалеi разам з Ленiным.
  Для самога Вазнясенскага вырашылi пабудаваць асобны маѓзалей i магчыма ѓ Ленiнградзе.
  Мала таго ѓ гонар Сталiна назвалi Казань пасля смерцi. Маскву вырашылi пакуль не чапаць. Магчыма Вазнясенскi разлiчваѓ перасягнуць Сталiна i што Маскву перайменуюць ужо ѓ яго Мiкалая Вазнясенскага гонар.
  Тым больш сацыялiстычны лагер працягваѓ пашырацца.
  На Кубе перамог Фiдэль Кастра. I неѓзабаве Куба ѓвайшла ѓ Варшаѓскую дамову. Цiта не стаѓ смяцiцца з СССР. Югаславiя i Албанiя ѓвайшлi ѓ Варшаѓскую дамову. Сацыялiстычны сьвет быѓ адзiным i трывалым. Вайна ѓ В'етнаме была, але аказалася карацейшай.
  У ЗША занадта масавымi былi антываенныя пратэсты i сур'ёзны цiск народа. I чарнаскурыя выступалi. I сiндром Карэi ѓзнiк. Амерыка ѓ ёй больш страцiла. Ды яшчэ i кiтайскiя добраахвотнiкi прынялi ѓдзел у вайне, i паскорылi разгром войска ЗША. Так што вайна аказалася карацейшай, але страцiлi амерыканцы нашмат больш, чым у рэальнай гiсторыi.
  СССР да канца шасцiдзесятых гадоѓ, развiваючыся хутчэйшымi тэмпамi апярэдзiѓ ЗША па нацыянальным прыбытку.
  Амерыка, наадварот больш страта ѓ Карэi i ѓ В'етнаме развiвалася павольней.
  Узнясенскi так i не легалiзаваѓ аборты, а супрацьзачаткавых сродкаѓ у СССР практычныя не выраблялася. Таму i нараджальнасць, i прырост насельнiцтва быѓ вышэйшы, чым у рэальнай гiсторыi. Больш жорсткай была i нацыянальная палiтыка. Усюды абавязкова вучылi рускую мову, iшла русiфiкацыя ѓскраiн. У 1971 годзе была прынята новая канстытуцыя, якая зрабiла СССР значна больш унiтарнай краiнай, забаранiѓшы выхад рэспублiк з iмперыi. Акрамя таго была заснавана пасада старшынi СССР, якi абiраѓся ѓсенародна.
  18 лiстапада 1971 г. прайшлi рэферэндумы па новай канстытуцыi i выбары старшынi СССР на пяць гадоѓ. I гэта было ѓзмацненнем аѓтарытарызму ѓ СССР праѓда чыста юрыдычна. Фактычна генеральны сакратар i Старшыня Савета Мiнiстраѓ i так быѓ дыктатарам.
  Узнясенскi аформiѓ сваю дыктатуру заканадаѓча як i аѓтарытарную форму кiравання. I таксама ѓвёѓ i пост вiцэ-старшынi, паклапацiѓшыся аб афiцыйным пераемнiку, каб у выпадку форс-мажору пазбегнуць барацьбы за ѓладу ѓ сваiм асяроддзi. I гэта зразумела казала пра большую мудрасць, чым у Мiкiты Хрушчова.
  СССР пранiкаѓ у Афрыку, i ѓ Лацiнскую Амерыку. Поспехаѓ у яго было нават больш, чым пры Брэжневе. Асаблiва ѓ Лацiнскай Амерыцы. Дзе i кубiнцы былi больш актыѓнымi. А ѓ Чылi былi ѓведзены савецкiя i кубiнскiя войскi раздушыѓшы Пiначэта.
  18 лiстапада 1973 г. адсвяткавалi сямiдзесяцiгоддзе старшынi СССР Мiкалая Вазнясенскага. Да гэтага часу СССР у эканамiчным плане стаѓ самай развiтой краiнай свету, а ѓ вайсковым ужо даѓно быѓ самай перадавой. I ѓжо нават сталi будаваць суперракету для палёту на Марс. Насельнiцтва СССР было большым, чым у рэальнай гiсторыi i працягвала хутка павялiчвацца.
  Узнясенскi заахвочваѓ навуку, i рознага роду даследаваннi. I вось 25 лiстапада 1974 гады было адкрыта выпраменьванне якое адключае ядзерную зброю на ѓсёй планеце Зямля.
  СССР таксама губляѓ магчымасць наносiць ядзерныя ѓдары, але затое мог не баяцца адплаты з боку амерыканцаѓ. А насельнiцтвы ѓ СССР больш, чым у Амерыкi i эканомiка мацней, i войска пераѓзыходзiць i лiкам, i якасцю. Так што можна смела ваяваць.
  I вось 9 траѓня 1975 гады пачалася Трэцяя сусветная вайна. Варшаѓскi дагавор супраць НАТА. I спроба камунiзму ѓсталяваць сусветнае панаванне. Кiтаем яшчэ кiраваѓ састарэлы Мао, i ён падтрымаѓ СССР супраць ЗША. I пачалася вялiкая вайна, без ядзернай зброi. Памiж савецкiм i капiталiстычным лагерам. I палiлася кроѓ.
  Савецкiя войскi пачалi наступленне супраць НАТА, маючы некаторыя стратэгiчныя плюсы. Па-першае, у Грэцыi прыйшлi да ѓлады камунiсты i яна ѓвайшла ѓ Варшаѓскую дамову. Аѓстрыя таксама стала савецкай краiнай.
  Так што наступ пайшоѓ паспяхова. Удар танкаѓ Чырвонай Армii, гэта поѓнае моц.
  Т-80 найноѓшыя газатурбiнныя танкi рухалiся па ФРГ, i iх не было чым спынiць. 125-мiлiметровая гармата з дыстанцыi ѓ пяць кiламетраѓ прабiвала германскiя "Леапарды". А самi нямецкiя машыны не маглi прабiць савецкую канструкцыю ѓ лоб нават ва ѓпор. Так што рухалiся савецкiя танкi як па алеi.
  Лiзавета, Алена, Кацярына ехалi ѓ танку. Экiпаж якраз на траiх. I яны стралялi па супернiку.
  Дзяѓчыны нацiскалi босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка. I траплялi трапна. I руйнавалi масу нямецкiх i амерыканскiх танкаѓ. Падобную моц не спынiць. Ваяѓнiцы трэба сказаць вельмi нават баявога раскладу.
  Прабiлi "Леапард" i праспявалi:
  - У перамозе несмяротных iдэй камунiзму!
  I ваяѓнiцы ѓзялi i паказалi мовы!
  Алена пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак i пiскнула:
  - За велiч планеты ѓ чырвоных танах!
  Кацярына лупанула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак i праверашчала:
  - За вялiкую Русь!
  Лiзавета з энергiяй адзначыла, таксама выкарыстоѓваючы босыя ножкi:
  - За перамогi над ворагам!
  Пасля чаго дзяѓчыны круша войска НАТА заспявалi цэлы раманс-паэму, складаючы на хаду;
  Буянiць у шаленстве НАТА,
  Кiнуѓ наперад вораг палiцы...
  Але катаѓ-супостатаѓ,
  Рускiя сустрэнуць у штыкi!
  
  У скуру свiную ѓваткнуцца,
  Будзе зрынуты вораг у прах...
  Рускiя люта б'юцца,
  Моц салдацкi кулак!
  
  Дзяѓчыны цемра камсамолкi,
  Заѓзята ѓ атаку iдуць...
  Погляд у ваяѓнiц колкi,
  Значыць ведай НАТА капут!
  
  Наймацнейшыя ѓ свеце,
  Дзяѓчынкi бягуць басанож...
  Замочаць ворагаѓ усiх у сарцiры,
  Не зможа стрымаць i АМАП!
  
  Вайна гэта грознае слова,
  Якое сталлю звiнiць...
  Мы ѓсе па прызваннi арловы,
  I вера расiйская шчыт!
  
  Няма ѓ космасе рускiх прыгажэй,
  Прыгожых з мускул дзяѓчат...
  Яны ѓсiх у сусвеце небяспечней,
  Споѓнiцца хлопца мара!
  Мы зможам нарадзiць светабудову,
  Масква гэта Трэцi ёсць Рым,
  А справа кахання - стварэнне,
  Спраѓляем неймаверны баль!
  
  Усё будзе выдатна ѓ Расii,
  Якая стала вялiкi Эдэм...
  I Бога дзяѓчынкi прасiлi,
  Каб не было больш праблем!
  
  У нас вельмi магутныя танкi,
  Гаручага хопiць увесь бак...
  Атрымайце моцна вы янкi,
  Ад пяткi дзяѓчынкi ѓ пятак!
  
  Снарады ляцяць i ракеты,
  I бомбы крутыя ѓ нас...
  Ваяѓнiц ножкi апеты,
  Ударыць яна моцна ѓ вока!
  
  Як быццам зорка камунiзму,
  Над намi зiхацiць квазар...
  Разбурым мы арды фашызму,
  У нас Бога рускага дар!
  
  Усе людзi нам стануць як браты,
  У нас таксама чырвоная кроѓ...
  А злосным фашыстам праклён,
  I Лады да хлопцаѓ каханне!
  
  Усё ѓ нашай краiне волаты,
  Усе людзi як пальцы роѓныя...
  Мы разам са Сварогам адзiныя,
  Няхай намi ганарацца бацькi!
  
  Мая Русь краiна баявая,
  У ёй космас знайшоѓ сваю дачку...
  Дзяѓчынка нясецца босая,
  Пагонiм фашыстаѓ мы прэч!
  
  Не будзе Расiя пад НАТА,
  У ёй будзе панаваць камунiзм...
  За Радзiму бiцца нам трэба,
  Каб толькi наперад, а не ѓнiз!
  
  Мы будуем дамы i дарогi,
  Мы стварылi мiр на стагоддзi...
  Дзяѓчынак прыгожыя ногi,
  Любога хлапчука мара!
  
  Мы зробiм свет самым лепшым,
  I самым багатым усюды...
  I будуць туркмены i чукчы,
  Жыць у самай цудоѓнай краiне!
  
  Тады пераможам звера ведайце,
  I зробiм святло дзiвосны рай...
  Малюнак прыгожы на парце,
  За гэта змагайся i мацуйся!
  Дзяѓчаты ваявалi i спявалi паѓнагучнымi галасамi. Падбiвалi танкi амерыканскiя i нямецкiя. Вось прабiлi i "Чэленджэр", раскалолi яго борт з вялiкай дыстанцыi.
  СССР краiна моцная. Але i жорсткая. Напрыклад, Алена была пад арыштам. На яе надзелi кайданкi i даставiлi ѓ СIЗА МДБ.
  Там яе адвялi ѓ спецыяльны бокс i загадалi распрануцца. Алена павольна зняла з сабе адзенне. З'явiлася жанчына ѓ белым халаце i нацягнула на рукi тонкiя медыцынскiя пальчаткi.
  Усмiхнуѓшыся Алене, кiѓнула:
  - Я павiнна вас памацаць!
  I пачала яе аглядаць з валасоѓ. Потым зазiрнула ѓ вушы, ноздры, палезла ѓ рот. Але самае зневажальнае гэта калi палец у гумовай пальчатцы глыбока ѓпiѓся ва ѓлонне. Алена адчула няѓмольнае жаданне памачыцца. Затым, яе наглядчыца ѓ белым халаце стала круцiць палец ва ѓлоннi. I гэта было так прыемна... Дзяѓчына сладастрасна застагнала. Наглядчыца працягвала круцiць у похве. Пакуль Алена не скончыѓся, нават злёгку абмякнуѓшы.
  Затым ёй сунулi пальчык у пальчатцы i попку калупаючы i ѓ ёй.
  Далей яе фатаграфавалi, здымалi адбiткi пальцаѓ з рук i ступняѓ. I адвялi пад турэмны душ.
  Памыѓшыся Алене, выдалi робу. I ён пайшла на нары. У камеры было больш за трыццаць жанчын. Алена, зрэшты, хутка прывыкла да цеснаты i моцна спала. А яе фiзiчна моцную i якая валодае прыёмамi адзiнаборства iншыя зняволеныя пабойвалiся.
  Правяла ѓ СIЗА тры месяцы, i яе адпусцiлi. Усё ж часы не сталiнскiя.
   I катаваннi былi мяккiя, яе распраналi часта i абшуквалi. Асаблiва старалася наглядчыца Машка. Яна яе Алену ѓвесь час даводзiла, да аргазму, суячы пальцы ва ѓлонне Венеры i там майстэрска круцячы. I ад гэтага так было прыемна!
  I разам з тым пакутлiва сорамна. Алена гэта ѓспамiнала з уздрыгваннем, i памiж яе ног станавiлася вiльготна.
  А зараз босымi пальчыкамi нацiскае на кнопкi джойсцiка i дзiвiць чарговую машыну.
  Савецкiя войскi iдуць даволi паспяхова i амаль па плане. Дзяѓчыны ваююць i ѓ небе Анастасiя Ведзьмакова i Акулiна Арлова.
  Яны б'юцца з авiяцыяй янкi. I збiваюць самалёты.
  Пры гэтым выкарыстоѓваюць i ракеты, лупячы з вялiкай дыстанцыi. Абедзве дзяѓчыны прыгожыя i з выгляду такiя юныя. Але пры гэтым яшчэ i падчас Вялiкай Айчыннай вайне ваявалi, а Анастасiя Вядзьмакова i на Iспанскай паспела адзначыцца.
  Вось такiя тут дзеѓкi каласальнага размаху i крутых заскокаѓ!
  Анастасiя нацiснула босымi пальчыкамi ножак на гашэтку. Збiла амерыканскую машыну i пiскнула:
  - Я ёсць тэрмiнатар!
  Акулiна таксама лупанула пры дапамозе голай пяткi i вякнула:
  - Я касмiчны монстр.
  Вайна ѓжо не такая цiкавая, як падчас другой сусветнай вайны. Ракеты працуюць з вялiкай дыстанцыi i самi на мэту наводзяцца. I гэта не там, дзе можна праявiць майстэрства i паказаць уменне.
  А было калi яны так ваявалi агрэсiѓна з немцамi.
  Тады гэта было страмчэй.
  Бывалая, але вечна юная Акулiна стала прамаѓляць крылатыя афарызмы, строчачы нiбы з кулямёта, а сама збiвае амерыканцаѓ i iншых з гарматы;
  Палiтык, гэта воѓк, якi прыцягвае выбаршчыкаѓ-зайцаѓ не авечай шкурай, а зялёнай купюрай!
  Палiтык, гэта воѓк у звычцы, якi, зрэшты, любiць зелянiну!
  Палiтык-лiса ловiць выбаршчыкаѓ як зайцоѓ на абяцанкi "капусты"!
  Палiтык, што занадта шмат хрысцiцца, прыйшоѓшы ва ѓладу стане для выбаршчыкаѓ крыжом!
  Палiтык абяцае горы фальшывага золата, але ѓ яр памiж скал скiне па-сапраѓднаму!
  Вялiкiя дубы гучна падаюць, палiтыкi выбаршчыкаѓ пнёѓ раздушваюць пры падзеннi!
  У Бога кожны дзень новы, у палiтыка ж вечная пятнiца i панядзелак у дадатак!
  Палiтык хоча дабра, толькi сабе ѓ кiшэню!
  Клоун прыкiдваецца дурнем каб рассмяшыць, палiтык разумным, каб прымусiць раѓцi ад прыкрасцi!
  Шуты гавораць каралям праѓды, палiтыкi хлусяць самi сабе!
  У палiтыцы адны жывёлы: пацукi, ваѓкi, лiсы, шакалы, але львом можна стаць толькi будучы чалавекам!
  Палiтык гэта як ваѓкалак - хоча пiць кроѓ, i за пятак купляе прэсы каханне!
  Верыць у Бога можа i дурань, не губляць у веру ѓ чалавека здольны толькi генiй!
  Талент, гэта алмаз, мае патрэбу ѓ шлiфоѓцы працавiтасцю, i агранцы адукацыi!
  Грабаѓшчык не згалее, пакуль чалавек заганяе сябе ѓ труну сам!
  Гарэлка, гэта яд, якiм труцiць дзяржава, кiраванае палiтыкамi з адпiтымi мазгамi!
  Няма большай бяды для чалавека, чым палiтыка, толькi гора не ведае, хто з чалавекам гуляе!
  Мёд з вуснаѓ палiтыкаѓ хмельнай, толькi бадун пакутлiвы i нiколi не праходзiць!
  Золата мяккi метал, але прабiвае абарону любой таѓшчынi, акрамя калi сумленне крышталь!
  У палiтыка заѓсёды з вуснаѓ слоѓны панос, але выбаршчык часам прымае яго за пах руж!
  Палiтык, гэта такая лiсiца, што варону спакушае часцей не хвальбой яе добрых якасцяѓ, а лаянкай чужых недахопаѓ!
  Жадаеш, адабраць у вароны сыр - пахулi добранька салаѓя!
  У палiтыка бяздонныя кiшэнi, хоць ён у маралi суцэльнае дно!
  Палiтыкi з полымем на вуснах, пакiдаюць пасля сябе цi выпаленую пустыню, цi гнiлую багну!
  Палымяны аратар пакiне толькi папялiшча!
  Калi галава чыгунная, то яна самая далiкатная частка цела!
  Калi ты пародзiсты як сабака, гэта не значыць, што ад цябе не нясе псiнай фанабэрыстасцi!
  Каб стаць наезнiкам - пашы як конь!
  Старт заѓсёды цяжкi ѓ спорце i ѓ палiтыцы, затое пад фiнiш ляцiш пад адхон занадта ѓжо лёгка!
  Тармазiць дрэнна, не мець тармазоѓ горш няма куды!
  Палiтык, гэта такая лiсiца, што круцiць хвастом каб вырвацца наперад, i хiтруе каб вырваць кашалёк!
  Да мовы палiтыка, што залазiць у кашаль, добра прылiпаюць манеты!
  У гарэлцы шмат горычы, а ѓ прамовах палiтыка прысмакi, але дакладней у труну заганяе апошняе!
  Палiтык гэта, вядома ж, прастытутка, але працуе выключна мовай!
  Хто з'явiѓся раней за Бога-Творцу - вядома палiтыкi, яны спарадзiлi цемру i хаос!
  Чым палiтык адрознiваецца ад салдата? Салдат б'ецца штыком, кулаком, палiтык толькi плюецца языком!
  Калi палiтык папулiст, значыць ён пацягне выбаршчыка ѓнiз!
  Палiтык, якi займае цэнт электарату, не цэнтравы, а гулец чыя палiтыка вылезе бокам!
  Войска, гэта сiла, калi яе Радзiма не ад бяссiлля спарадзiла!
  Армiя бяссiльная, калi ѓ генералаѓ мазгi ѓ заднiм месцы, а ѓ iнтэндантаѓ рукi ѓ лайне!
  Жанчына адмаѓляе ѓ сэксе за грошы з-за гiдлiвасцi, а палiтык ляжа за манны без сарамлiвасцi!
  Жадаецца жанчыне сэксу ад прыгажуна, а палiтык атрымлiвае задавальненне ад засранца!
  Палiтык прадаецца за вялiкiя грошы, але сам не каштуе i ламанага гроша, i розуму не шыша!
  Калi палiтыку не хапае розуму, ён кампенсуе гэта лiшкам подласцi!
  Палiтык любiѓ шмат брахаць, але адданасць па-сабачы захоѓвае толькi залатому цяляцi!
  Дзеля чаго палiтык абяцае залатыя горы? Каб заграбаць запал манет чужымi рукамi ѓ сваю кiшэню!
  Чым палiтык лепш за прастытутку? Тым што заражае СНIДам толькi фiгуральна, але затое больш смяротна!
  Прыгожыя босыя жаночыя ножкi, толькi абуваюць палiтыкi агiднымi спосабамi!
  Чаму лiсiца небяспечнейшая за льва? Таму што мова смяротная за iклы!
  Дурань не праспiцца ѓ адрозненне ад п'янiцы, палiтык не перастане хлусiць, у адрозненнi ад двоечнiка!
  Прастытутка выкарыстоѓвае духмяныя духi прыцягваючы клiентаѓ, палiтык смярдзiць слоѓным паносам - прыцягваючы выбаршчыкаѓ!
  Чаму палiтыкi як тоѓстыя каты? Таму iх пастка гэта доѓгая мова i хватка скiвiц падману!
  У чым жанчына пераѓзыходзiць палiтыка? Ён прыцягвае мужчыну прыемным пахам, а палiтык нiякiм адэкалон не схавае смурод!
  Кат самы сумленны чалавек, нiколi клiент не пажалiцца, што той робiць замову са спазненнем!
  Смерць, гэта таксама прыгода, з невядомым працягам, толькi чалавек хацеѓ бы пазбегнуць такой забаѓкi!
  Кат гэты той працаѓнiк якога не падганяе клiент!
  Лекар часам таксама кат, толькi клiент кладзецца пад яго добраахвотна!
  Юнак без барады таксама можа аказацца казлом!
  Палiтык, гэта пацук, якi кусае языком!
  Няма Бога ѓ сэрцы, затое святар у пячонках!
  Нiколi не ведае калi будзе канец свету, але кашмар быцця здаецца бясконцым!
  Няпрошаны госць - горш каранавiруса!
  Самы смяротны вiрус - палiтыкi, якiя разносяць заразу словаблудства!
  Бог стварыѓ святло, цемра з'явiлася, калi людзей асляпiлi палiтыканы!
  Калi зьявiѓся першы палiтык? Калi Ева змянiла Адаму i навукоѓцы ѓстанавiлi, што чалавек адбыѓся ад малпы!
  Цi адбыѓся чалавек ад малпы пытанне спрэчнае, але што людзi пераймаюць нявартым кумiрам не мае сумневу!
  Вайна, гэта кавадла, якая разбiвае люстэрка чалавечых iлюзiй!
  Палiтык абяцае мiр, але сам здольны сябраваць толькi з уласным кашальком!
  Палiтык, гэта чорт, толькi не так спрытна хавае хвасты!
  Палiтык як анёл святла ѓ прамовах, i сатана ѓ рэалiзацыi!
  Калi раптам вам стала салодка ад прамоѓ палiтыка, праверце цi не звалiѓся ваш iнтэлект да мухi!
  У чым палiтык больш-менш сумленны ѓ словах: iншыя не лепшыя!
  Палiтык, любiць вылiваць срэбра прамоѓ, але чамусьцi толькi своечасова прамаѓчаѓшы атрымлiвае золата!
  Нават дыямент не настолькi цвёрды, каб не атупець, ад цвёрдалобы жадання палiтыка абяцаць!
  Тут ваяѓнiцы ѓжо змянiлi баявыя камплекты i вярнулiся на базу. Ды наступленне армii СССР вельмi магутнае.
  Б'юцца i iншыя ваяѓнiцы. Напрыклад, Мiрабела выбiвае сухапутныя мэты з вялiкай эфектыѓнасцю.
  Яе рэактыѓны штурмавiк атакаваѓ розныя цэлi, большай часткi на сушы.
  Дзяѓчына нацiскала босымi пальчыкамi ножак на кнопачкi i з захапленнем спявала;
  Увесь свет гвалту мы разроем,
  Да падставы, а затым...
  Мы новы, новы свет пабудуем -
  Хто быѓ нiкiм, той стане ѓсiм!
  Савецкiя войскi ѓжо падыходзiлi да Бона. Генералы Чырвонай Армii былi вельмi задаволенымi. Яны ѓпэѓнена перамагалi. Але ѓ бiтве могуць розныя зыходы. Чырвоная армiя брала лiкам танкаѓ i гаѓбiц, i iншых вiдаѓ узбраенняѓ. Баi паказалi, што амерыканскiя танк М-60 савецкiм Т-72 i Т-80 не сапернiкi. Зрэшты, нават больш раннiя Т-64 i тое мацнейшыя за амерыканскiя.
  Так што фронт савецкiх войскаѓ канкрэтна руйнаваѓ ворага. Маршалы СССР малявалi схемы наступальных аперацый. А перадавыя танкi ѓвайшлi ѓ раку Рэйн. I пракацiлiся па ёй гусенiцамi. I гэта было вiдовiшча здольнае ѓразiць.
  Пасля чаго цэлых батальён дзяѓчат, скiнуѓшы станiкi плёскаѓся ѓ рацэ. I гэта было так прыгожа.
  Савецкiя войскi ѓступiлi ѓ Бельгiю... Усё яшчэ iшоѓ май 1975 года, i было цёпла i паветра напоена вясной.
  Мясцовае насельнiцтва перад ваяѓнiцамi падала на каленi i цалавала босыя, точаныя ножкi.
  Ваяѓнiцы перамагалi...
  Алёнка напрыклад са сваёй камандай першая ѓбегла ѓ Брусель. Анюта кiнула босымi пальчыкамi ножак гранату i прабуркавала:
  - За камунiзм чырвонага колеру!
  Ала, строча адразу з двух аѓтаматаѓ, адзначыла:
  -I зялёнага колеру камунiзм нядрэнны!
  Марыя кiнула босымi пальчыкамi ножак гранату, раздзiраючы салдата НАТА i пiскнула:
  - А самы яркi колер - колер перамогi!
  Маруся дзюбанула з базукi, разбiѓшы варожы танк i праверашчала:
  - За намi будзе перамога!
  I страсянула аголенымi пунсовымi саскамi грудзей. Вось гэта дзяѓчынка...
  Ваююць тут i БМП, з прыладамi i кулямётамi. I таксама актыѓна малоцяць войска НАТА.
  Дзяѓчына як заѓсёды поѓныя агрэсii i рызыкi. I iх вочкi зiхацяць. Такiя вось яны выдатныя ваяѓнiцы.
  Алiмпiяда ведучы агонь з баявой машыны пяхоты, напявае:
  Велiч Расеi не зразумець,
  Яна такая магутная i святая...
  Непераможная ѓ Айчыны раць,
  У славу нязломнага салдата!
  I дзяѓчынка возьме i лупне з ракетнiцы. I масу непрыяцеляѓ укладзе.
  Ды тут дзяѓчынкi завадныя...
  I вось мiнулi Брусель i савецкiя танкi ѓжо ѓваходзяць у Парыж. I робяць гэта з каласальным напорам.
  Дзяѓчынкi Маргарыта i Аксана ѓсталёѓваюць чырвоны сцяг на Эйфелевай вежы. I ён развiваецца па ветры.
  Дзяѓчыны глядзяць унiз, i бачаць пад сабой цэлы Парыж. Пышны i вельмi нават прыгожы горад. I свецяцца агонь у цемры.
  Маргарыта праспявала:
  Майстар ды Маргарыта,
  Ведаеце, ёсць вайна...
  Майстар ды Маргарыта,
  Што ёсць герой Сатана?
  Аксана ѓпэѓнена заявiла:
  - Булгакаѓ паказаѓ зусiм не таго савецкага чалавека, якiм трэба было б ганарыцца!
  Маргарыта з гэтым пагадзiлася:
  - На паперкi кiдацца, гэта брыдка!
  Аксана памахала лётчыкам далонькай i адзначыла:
  - А вось жанчын, якiя марылi аб модных сукенках можна зразумець!
  Маргарыта засмяялася i буркнула:
  - Без жанчын жыць нельга на свет няма,
  У iх сонца мая як сказаѓ паэт!
  Аксана лагiчна выдала:
  Колькi не дасi ты слова,
  Закахаешся ѓ нас ты зноѓ...
  Дык кожны раз, хоць на гадзiну!
  
  Чырвоная армiя перамагала. Натоѓпы людзей сустракалi савецкiя войскi як вызвалiцеляѓ. I такiх сабралася мноства пад чырвонымi сцягамi.
  I грала музыка, гучаѓ аркестр...
  Алёнка бегаючы па камянiстай дарозе Парыжа, прачырыкала:
  Снiцца мне, адзiн i той жа сон
  Зноѓ я ѓ Парыжы, зноѓ я закаханы.
   Сонцам з-за дахаѓ сустрэѓ нас Парыж.
   Раптам гляджу - ты ля кафэ стаiш.
  Я французскi ѓ дзяцiнстве вывучаѓ,
  I вырашыѓ як трэба размову пачаць.
   Ветлiва "Бонжуp", я табе скажу...
  Ала перабiла Алёнку:
  - Такую песню павiнен спяваць мужчына! Мы што лесбiянкi?
  Алёнка з усмешкай пагадзiлася:
  - Ды гэта лепш спяваць маладому хлопцу! Тыпу Высоцкага!
  I дзяѓчаты разрагаталiся.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Наступiла 10 лютага 1949 гады... Уладзiмiр-Фрыдрых-Вольф ваяваѓ нiбы генiяльны ас класа супер.
  Хельга яго сяброѓка цяжарная i ѓ баях пакуль не ѓдзельнiчае. З iм дзве лётчыцы Альбiна i Альвiна - баявыя дзяѓчынкi.
  Вольф-Фрыдрых-Уладзiмiр дае чаргу... Зразае шаснаццаць бразiльскiх самалётаѓ i спявае:
  - Я чорны ваяр на каленi дзiкуны!
  Альбiна лупанула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак i пiскнула:
  - Любую ерась я каштарыс з твару зямлi!
  Альвiна таксама стрэльнула i вякнула:
  - Ворагаѓ Германii ты на часткi разарвi!
  Яны разбуралi пазiцыi бразiльскiх войскаѓ.
  А немцы тым часам лютавалi. Асаблiва на акупаваных тэрыторыях СССР. Пiянер Васек Трубачоѓ патрапiѓ у палон. Яму ѓжо было гадоѓ чатырнаццаць.
  Хлапчука распранулi да трусоѓ i выгналi на вулiцу. Васек iшоѓ, пакiдаючы босымi нагамi сляды на мяккiм лютаѓскiм снезе.
  Васек адчуваѓ сябе вельмi трывожна. На франтах справе для Чырвонай Армii iшлi катастрафiчна. Дакладней з фашыстамi заключана цяжкае перамiр'i - амаль капiтуляцыя. I перамога над Японiяй - слабае суцяшэнне. Частка партызан вырашыла ваяваць з гiтлераѓцамi да канца. Нягледзячы на клятвы Сталiна спынiць партызанскую вайну. Так атрад герояѓ лесу разбiты. А яго самога чакалi катаваннi i пакаранне. А так не хацелася скончыць жыццё ѓ пятлi.
  Васек Трубачоѓ прыгожы падлетак, толькi схуднелы пад акупацыяй, але сточаным не здаецца - жылiсты, i загар з лета яшчэ не сышоѓ. А валасы ѓ яго светла-жоѓтыя. Босыя ножкi пачырванелi як лапкi гусака. Ён ужо не дзiця, але яшчэ не дарослы. Яго прыгажосць асаблiвая, пераходная.
  Тоѓстая наглядчыца фраѓ фон Бок, на выгляд крыху больш за трыццаць гадоѓ, глядзiць на прыгожага хлапчука з пажадлiвасцю.
  Вось яна, тупаючы ботамi, падыходзiць да яго, i залазiць рукой у трусы. Адчувальная дасканаласць у хлопчыкi ад грубых дакрананняѓ жаночай рукi брыняе.
  Фраѓ шэпча:
  - Я бачу ты мяне хочаш хлопчык! Я папрашу, каб цябе бiлi ѓ паѓсiлы, i ты даѓжэй пратрымаешся, а я на табе пакатаюся!
  Васек шэпча:
  - Дапамажы мне выратавацца!
  Тоѓстая жанчына кiѓнула:
  - Калi ты ѓсё раскажаш шчыра, то пойдзеш у працоѓны лагер. Там кормяць нiштавата, i ёсць кроѓ. Будзеш працаваць гадоѓ дваццаць, а потым на волю! А калi не скажаш, цябе замучаць да смерцi!
  Васек кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Я сёе-тое ведаю для вас цiкавае! Але скажу аб гэтым, толькi асабiста!
  Фраѓ фон Бок кiѓнула.
  - Добра скажаш, а пакуль цябе будуць лупцаваць, i прыпальваць пяткi!
  Жанчына зрэшты стрымала словы. Васека бiлi ѓ паѓсiлы i яе скура на спiне i ягадзiцах, толькi надзьмулася i не лопнула. Пяткi толькi ледзь-ледзь пару разоѓ укалолi распаленай спiцай, пакiнуѓшы толькi пару пухiроѓ.
  Пасля адвялi з суседнюю каманду. Фраѓ фон Бок у нецярпеннi накiнулася на хлапчука. Яна скiнула з сябе вопратку i проста так у ботах скакала на Трубачова.
  Хлопчыка ѓпершыню быѓ з жанчынай, яго юнага нявiннiка кiдала то ѓ жар, то ѓ холад. Хоць яна i не прыгажуня, але ёй гадоѓ трыццаць пяць не больш, i юны мужчынка моцна ѓзбудзiла. Хоць адначасова было i брыдка.
  Жанчына i вораг, i тоѓстая, i твар як у каня. Але цела юнага самца ѓзбуджае ад дакрананняѓ жаночай скуры, сама наглядчыца чыста вымытая - немцы народ акуратны i ад яе пахне таннымi духамi. Васек некалькi разоѓ скончыѓ i адчуѓ спад напругi, i яму стала так сумна i брыдка. Ён аддаѓся жанчыне-ворагу, ды яшчэ з фiзiяномiяй каня, але юнае цела падлетка аказалася здрадлiвым.
  Наглядчыца таксама супакоiлася перажыѓшы некалькi аргазмаѓ i адзначыла:
  - Зараз цябе зноѓ будуць катаваць! I больш жорстка. Будуць бiць дротам, а да босых пятак паднясуць паходнi з агнём!
  Васек уздрыгнуѓ i прапiшчаѓ:
  - Я сёе-тое цiкавае асабiста для вас ведаю!
  Наглядчыца набычылася:
  - I што менавiта?
  Хлопчык пiскнуѓ:
  - Дзе партызаны, украдзенае золата хаваюць!
  Фраѓ фон ажывiлася:
  - Скажы мне, i ты атрымаеш узнагароду!
  Васек цяжка ѓздыхнуѓ i адзначыѓ:
  - Магу толькi паказаць! Там замаскiравана, дуль што знойдзеш!
  Наглядчыцы рыкнула:
  - Добра пайшлi!
  Хлопчык уздрыгнуѓ:
  - А катаванне?
  Фраѓ фон Бок кiѓнула.
  - Я паведамлю катам, што асабiста буду цябе катаваць холадам! Пойдзеш басанож i ѓ адзiн трусах са мной!
  Васек кiѓнуѓ:
  - Мароза няма, я прывык да халадоѓ i выжыву!
  Наглядчыцы кiѓнула:
  - Давай я звяжу табе рукi ззаду, i ты мне пакажаш прама зараз!
  Хлапчук усмiхнуѓся. Ён на гэта разлiчваѓ. Вядома, непрыемна галаву i босаму iсцi па мокрым снезе, але ён гэта вытрымае. Васек i яго каманда з лета сорак першага года ѓ партызанах. I яны ѓжо прывыклi i босыя хадзiць, i мерзнуць. Мiнулыя зiмы на Украiне былi больш суровыя. Васек Трубачоѓ i яго атрад ужо не дзецi, а мацёрыя партызаны.
  Наглядчыца з iм пайшла адна: не жадаючы нi з кiм дзялiцца. А што адна тлустая жанчына для мацёрага партызана. Нават калi ѓ яе пара пiсталетаѓ, а ѓ цябе ззаду злучаны рукi.
  Рана цi позна ѓ цябе з'явiцца шанец, яе высекчы.
  Васек Трубачоѓ iшоѓ па мяккiм снезе. Яе ступнi былi жорсткiя i грубыя, амаль не адчувалi холаду разлепляць кашы. Хлопчык басанож хадзiѓ да самых маразоѓ, а то i па снягах. Зразумела пад акупацыяй. Так ён да вайны зразумела быѓ больш далiкатным. Але за тры гады загартаваѓся капiтальна. Дзiцячы арганiзм хутка абвыкае. Калi хутка iдзеш амаль не холадна. Толькi наглядчыца пыхкае, ёй тоѓстай хутка iсцi цяжка. I раз-пораз нацягвае вяроѓку.
  Васек усмiхаецца. Хутка яна зусiм выдыхнецца, i тады голай пяткай ты ёй зарадзiш ѓ падбародак. I рукi не спатрэбяцца.
  Наглядчыца буркнула:
  - Праспявай што-небудзь!
  Васек з усмешкай спытаѓ:
  - А ты псiхаваць не будзеш?
  Фраѓ фон Бок адказала:
  - Я талерантная! Гэтулькi ѓжо хлопчыкаѓ i дзяѓчынак памучыла, што мне ѓсё роѓна што вы ад болю крычыце! Нават пацешна паслухаць, вашыя перлы!
  Васек Трубачоѓ згодна кiѓнуѓ:
  - Тады праспяем!
  I басаногi хлапчук заспяваѓ, складаючы на хаду цэлую паэму;
  Мы пiянеры - вiцязi Айчыны,
  Што нарадзiлiся пад знакам кастрычнiка...
  Не пашкадуем для Расii жыцця,
  У славу з чырвоным сцягам цара!
  
  Мы любiм i ѓмеем моцна бiцца,
  Фашыстам заѓзята абламаѓшы рогi...
  У нас гранаты ёсць у прасторным ранцы,
  Нам пiянерам жыццё недарагое!
  
  Мы любiм нашу Радзiму святую,
  Што стварыла грозны камунiзм...
  Вось камсамолку па снезе вядуць босую,
  I хоча апусцiць фашыст нас унiз!
  
  Я пад Масквой з нацызмам заѓзята бiѓся,
  I ѓсiх ворагаѓ касiлi мы сярпом...
  Навошта ж Вермахт гэты рускiм даѓся,
  Я па iм стукну кулаком!
  
  Я пiянер i пад Масквой вялiкай,
  Змагаѓся нiбы воiн-волат...
  Спынiѓ фашызму нацiск дзiкi,
  У нас Гасподзь Усявышнi Род адзiны!
  
  Няма граняѓ у адраджэннi Расii,
  Вялiкi Сталiн, нас з каленяѓ падняѓ...
  Сварог вялiкi, вышэйшая месiя,
  I Лады прамянiстай iдэал!
  
  Мы пiянеры, хлопчыкi, дзяѓчынкi,
  Змагацца каханы - гэта наша доля...
  I галасок камсамолкi званкi,
  Хоць пануе крывавае бязмежжа!
  
  Расея гэта Радзiма Сварога,
  I камунiзму азарыла шлях...
  Не трэба пiянерам злога Бога,
  Нас не здолее вораг у кулак сагнуць!
  
  У нас ёсць танк круты з браняй нахiльнай,
  Яго так проста фрыцам не прабiць,
  З любоѓю да Лады, дзевы высакароднай,
  Каб ператварыѓся драпежнiк проста ѓ дзiчыну!
  
  Маскву змагаючыся людзi абаранiлi,
  А пасля быѓ вялiкi Сталiнград....
  Убачым камунiзму хутка далi,
  Пройдзе i па Берлiне ведай парад!
  
  Ды Сталiнград ёсць гонар у гэтым слове,
  Мы пiянеры басанож у гурбу...
  Мы абломiм рог тупой карове,
  I Гiтлера загонiм прама ѓ труну!
  
  Ведай нiколi Радзiма не сагнецца,
  Яе парыѓ аброць не ѓтаймаваць...
  Няхай вечна свецiць над Расiяй сонца,
  I будзе скрышаны падступны таць!
  
  Пад Сталiнградам праявiлi смеласць,
  Спынiць фашыстаѓ мы змаглi...
  Такая ёсць у рускiх ведайце дзёрзкасць,
  А ѓ ворагаѓ пойдуць адны нулi!
  
  Расея можа даляцець да Марса,
  I розную велiч стварыць...
  I будзе ѓсё вядома вельмi класна,
  Хоць жыццё далiкатнае як шоѓку нiтку!
  
  Не ведае рускiх дух у баях перашкоды,
  Ён сiлай валодае Пяруна...
  Нас чакаюць ад багоѓ узнагароды,
  I свецiць элемент павер руна!
  
  У чым рускiх дух не ведае паразы?
  Ён усё паверце растаптаць...
  Мы пiянеры так жадаем помсты ...
  Непераможнай як Радзiма раць!
  
  У нас ужо амаль прыйшла перамога,
  Няхай будзе ѓ славе камунiзму святло...
  За Радзiму ваявалi нашы дзяды,
  Мы сустрэнем хутка радасць i свiтанак!
  
  Без Радзiмы няма жыццяѓ пiянерам,
  Яны хочуць змагацца за яе...
  I што вы захацелi злыя сэры?
  Нам забяспечыць рабскае жыццё?
  
  Не атрымае фюрар рускiх у рабства,
  Яго мы нiбы ляльку скрышым...
  Бо вiцязi Расii могуць бiцца,
  I з намi залатакрылы херувiм!
  
  Няма граняѓ нашай Радзiмы пад светам,
  Палае як найзырчэйшая зоркi...
  Ты стала для мяне кахання кумiрам,
  З табой я не расстануся нiколi!
  
  Я пiянер i басаногi хлопчык,
  Што з пяткай голай iмчыцца па снезе...
  А недзе скача белы, мiлы зайчык,
  Якi абломiць рог ворагу!
  
  Не ведае пiянер у баi сумневу,
  Ён не паяц, а тэрмiнатар ведай...
  Прыйдзе фашыстам лютым вер помсту,
  I будзе камунiзму яркi рай!
  
  Як жа надыдзе ведай эпоха,
  У якой кожны ваяр з ясляѓ...
  Бiцеся да апошняга ты ѓздыху,
  Каб знiшчаны люты ведай злыдзень!
  
  Ззяюць ярка зоркi камунiзму,
  Эпохi светлай, прыгажэй у свеце няма....
  Мы скрушым ярмо павер фашызму,
  А Гiтлер будзе рускiм на абед!
  
  У нас павер такiя з сталi танкi,
  Што iх снарад пантэры не праб'е...
  Памашу ёдам свае хлопчык ранкi,
  I зноѓ пiянер у бой адважна прэ!
  Ну што фашысты моцна атрымалi,
  Не думалi нас проста перамагчы....
  Мы мабыць камунiзму ведаю мiлi,
  I зможам вермахт i жартам разбiць!
  
  У iмя нашай Радзiмы магутнай,
  Iдзе ѓ атаку ганарлiвы пiянер...
  Хоць над Айчынай правiсаюць хмары,
  Пакажам мы пераможны ѓсiм прыклад!
  
  Павер вораг мару не спынiць,
  Мы зноѓ усiх фашыстаѓ пераможам...
  Ня будзе зло павер панаваць на троне,
  Мы новы свет парадак створым!
  
  Усё будзе добра ѓ Айчыне ведайце,
  Я хлопчык, але ѓ баi як Робiн Гуд,
  Спачатку толькi драпаѓ я на парце,
  А зараз вельмi нават верце крут!
  
  Расея можа рваць штыком нацыстаѓ,
  Яна любое войска пераможа...
  А пiянерам жыць пры камунiзме...
  Бо наша сяброѓства моцныя маналiт!
  
  Нi ѓ чым мы фрыцам у лаянцы не саступiм,
  Мы можам перамагаць ворагаѓ жартам.
  I так фашыстаѓ мы дубiнай лупiм,
  Раве завея, снягi ѓ вiхуры круцячы!
  
  Не ведае Русь фашыстам ведай лiтасцi,
  Яна непераможнасцю моцная...
  Атрымаюць шабляй моцна ѓ шыю гады,
  I будзе знiшчаны Сатана!
  
  Не вер, што Гiтлер ёсць непераможны,
  Хоць сiлу пекла, усё лiчы сабраѓ...
  Калi народ i партыя адзiныя,
  Народ наш вермахт на шматкi разарваѓ!
  
  Расiя ѓ стагоддзях славiцца святая,
  Яна ламала Тыграѓ, як метал...
  Раскiнулася ад краю i да краю,
  Толькi аб такой краiне юнак марыѓ!
  
  Мы перамагалi нiбы волаты,
  Секлi супостатаѓ ведай мячом...
  Мы рускiя ѓ баях непераможныя,
  Працiѓнiкаѓ Айчыны разаб'ём!
  
  Нас ты павер нiшто не спынiць,
  I на ты ведай нiшто не пераможа...
  Мы фюрара па галаву закапаем,
  У нас меч востры i са сталi шчыт!
  
  Ва ѓсiм сьвеце няма Русi прыгажэй,
  У ёй будзе эра святло на стагоддзi...
  Усiм пакаленням стане мiр i шчасце,
  Патрэбна Айчыне цвёрдая рука!
  
  Дык вось калi ѓ Берлiн гуляючы,
  Размажам вермахт нiбы попел у кроѓ...
  То будзе час мяжы раю,
  I разам з Ладай валадарыць каханне!
  Васек даспяваѓ цэлую паэму, i ѓбачыѓ, што фраѓ фон Бок захрапла. Хлапчук узяѓ i босымi пальчыкамi ножак дастаѓ з-за пояса нож. Потым перарэзаѓ iм вяроѓкi на руках. Пасля чаго прыхапiѓ пiсталет.
  Фраѓ фон Бок прачнулася.
  Васек сказаѓ, скалячы зубы:
  - Я абуджэннем! А зараз ты пойдзеш са мной!
  Наглядчыца пабулькала:
  - Хлопчык хочаш я ѓ цябе ѓ рот вазьму?
  Трубачоѓ пагардлiва фыркнуѓ:
  - Ты мне агiдная! Давай iдзi пакуль я цябе не прыстрэлiѓ!
  Наглядчыца, апусцiѓшы галаву, патупала.
  А Васек з радасцю заспяваѓ;
  Хто абвык за перамогу дужацца,
  З намi разам няхай заспявае...
  Хто вясёлы той смяецца,
  Хто хоча той даб'ецца,
  Хто шукае той заѓсёды...
  Знойдзе!
  Немцы тым часам ужо падыходзiлi да Сан-Паѓла. Баi разгарнулiся на подступах да сталiцы Бразiлii. Iшоѓ абстрэл пры дапамозе газаметаѓ, i штурмавых гармат, бразiльскiх пазiцый. Лупiлi i пiкiруючыя самалёты, у тым лiку i састарэлы Ю-87, якi ѓсё яшчэ дзейнiчаѓ i ваяваѓ на паѓднёвым фронце заходняга паѓшар'я.
  Вольф-Фрыдрых-Уладзiмiр разбураѓ на гэты раз бразiльскiя прылады. Хлопчык-тэрмiнатар сапраѓды трапляѓ у ствалы, i разрываѓ казённыя часткi гармат i гаѓбiц.
  Рыбачэнка-Бiсмарк не ведаѓ прамашкi i спяваѓ:
  - З сотнi тысяч батарэй,
  За слёзы нашых мацi,
   Па бандзе Ельцына агонь вядзем,
  I дэмакратаѓ усiх павер заб'ем!
  Матыѓ i сапраѓды такi завадны i вясёлы.
  Хлапчук вiдаць спяваць не пераставаѓ, i разбураѓ непрыяцеляѓ. Разнёс адразу восем прададзеных Бразiлii Кацюш i масу мiнамётаѓ з прыладамi. I вярнуѓся назад. Збiѓшы яшчэ дзесяць бразiльскiх самалётаѓ, што спрабавалi яго атакаваць.
  Вольф-Фрыдрых-Уладзiмiр зароѓ:
  - А каго ѓ баi знойдзем,
  А каго ѓ баi знойдзем...
  З тым жартаваць не станем!
  На часткi разарвём!
  На часткi разарвём!
  На часткi разарвём!
  Дзяѓчыны-лётчыцы раѓлi разам з iм, i цiснулi босымi ножкамi на гашэткi i педалi самалётаѓ. Вось гэта былi баявыя дзеѓкi.
  Яны любiлi катаваць хлопчыкаѓ. Асаблiва ламаць iм пальчыкi на босых ножках, i пячы пятачкi. I гэта было iх крэда!
  Альбiна пасылала па бразiльскiм дзоту ракету, пiскнула:
  - Я вялiкi тэрмiнатар!
  Альвiна босымi пальчыкамi ножак, нацiснуѓшы на кнопкi пiскнула:
  - А я яшчэ большая!
  I як яны засмяюцца!
  Дзяѓчыны гэта самыя вышэйшыя зоркi планеты Зямля. Няхай нават i чорнага колеру.
  Як яны разбураюць супернiка, не даючы шанцаѓ на выратаванне. Тбiлiсi пад ударам, i несумненна зацiснуты. Дзяѓчынкi трэба адзначыць крутасцi неапiсальнай, i вельмi хвацкiя.
  I вось ляцяць ракеты з разбуральна сiлай. Б'юць самалёты, праносяцца штурмавiкi.
  Найновы ТАЯ-352 гэта шматмэтавая машына i вельмi эфектыѓная. Яна здольная паражаць любыя самалёты, i дзейнiчаць з каласальным эфектам. I лупiць наземныя цэлi ѓ тым лiку.
  "Пантэра"-5 ваюе. I гарматы працуюць. Некалькi звестак мае мадыфiкацыя. Але старая гармата ѓ 75-мiлiметраѓ i 70 ЭЛ, самая запатрабаваная. Якасць бронi ѓ бразiльскiх танкаѓ вельмi ѓжо ѓпала, i зараз вялiкiя калiбры i не патрэбны. Танк "Леѓ", паказаѓ, што яго 105-мiлiметровая гармата залiшняя i непатрэбная. I зараз 88-мiлiметраѓ цалкам дастаткова.
  Прададзены Бразiлii IС-2 таксама стаѓ ахвярай знiжэння якасцi металу. Так што з'явiлiся iдэi - зрабiць дадзены танк толькi з процiпульнай абаронай. Так ён стане таннейшы, прасцейшы ѓ вытворчасцi i больш рухомы. Праѓда, ёсць пытанне, навошта такi танк наогул патрэбен, калi ён не будзе цяжкiм? Акрамя таго лёгкiя танкi больш уразлiвыя для гранат i супрацьтанкавых стрэльбаѓ.
  Герда i Шарлота аддаюць перавагу Е-10 i нядрэнна на ёй б'юцца.
  Дадзеная машына добра сваiм нiзкiм сiлуэтам i двума чальцамi павозкi. А ѓсяго ѓсяго дзесяць тон i чатырыста конскiх сiл рухавiк. Толькi з браняй у яе горай, але вельмi вялiкi кут нахiлу. А шэсцьдзесят мiлiметраѓ не так ужо i мала.
  Трыццацьчацвёркi савецкiя танкi прададзеныя Бразiлii ва ѓсякiм разе i гармата ѓ 76-мiлiметраѓ самая масавая не прабiвае.
  Працуюць па прыладах актыѓна дзяѓчынкi, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак...
  Але пакуль iм не ѓдаецца асаблiва атрымаць поспех. Праѓда савецкая цi дакладней бразiльская гаѓбiца перавярнулася.
  Герда свiснула i лупануѓшы з усёй сваёй забойнай сiлай
  I ѓспомнiла як яна мучыла хлопчыка-пiянера. Узялi дзяѓчыны павесiлi хлапчука на прэнг i сталi яго расцягваць. Босыя ножкi ѓ калодцы зашчымелi. I вешалi на гаплiкi гiркi. Пацан гарлапанiѓ ад болю. А затым яму п босымi падэшвамi распалiлi жароѓню. I сталi так пячы, i гэта было так балюча.
  Пацешнае было катаванне... Далей у ход пайшла пуга, i затым i калючы дрот. Пiянера катавалi яны люта. I катавалi, i сталi пальцы на нагах ламаць распаленымi абцугамi. I ламалi з мезенчыка пачаѓшы. Далей ламалi ѓсе фалангi нi ножках. Вялiкi палец адламалi хлапчуку з цяжкасцю.
  Шарлота яго лупiла распаленым ланцугом. Потым дзяѓчынкi пасыпалi пiянера соллю. А далей сталi яго палiць чырвоным да чырвонага жалезам у ломiку.
  I чаго яшчэ толькi не рабiлi. Калi соль сыплецца на раны гэта вельмi балюча.
  Пад канец Герда хлапчуку раздавала пунсовымi ад спякота абцугамi яйкi, i ад памёр ад болевага шоку.
  Жорсткiя дзяѓчаты былi. Вельмi жорсткiя...
  Катаваннi наогул справа займальная. Напрыклад, тушыць цыгарэты аб аголеную грудзi дзяѓчынкi. Гэта супер.
  Бывалi i новыя забаѓкi. Калоць iголкамi якiх распалiлi. Асаблiва ѓ раны байцам. Зубы часам свiдравалi. Асаблiва дзецi гэтага баяцца.
  А Шарлота яшчэ i вочы выколвала распалiѓ кiнжал. I балюча, i дзейнiчае добра. Вядома, жа яны любiлi катаваць хлапчукоѓ. I пiянераѓ, хлопцаѓ старэй, i дзяѓчат таксама.
  Але гэта так сказаць - забаѓка, а пакуль забiваць.
  11 лютага, быѓ нанесены ѓдар па Сан-Саѓле. Бамбiлi самалёты Ю-688, ТА-400 i Б-29. Разбiлi i падпалiлi бомбамi свiдравiны. I iх цяжка нават дагнаць.
  Баi iшлi ѓ паветры. Савецкiя, дакладней бразiльскiя набытыя ѓ СССР, зенiткi слабаватыя, i iх няшмат.
  Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых зноѓ вызначыѓся, збiваючы машыны ѓ небе, i на паверхнi.
  Забiѓ ён i мясцовага сакратара гаркама i двух бразiльскiх генералаѓ. Што наогул крута.
  Далей Вольф-Фрыдрых-Уладзiмiр вярнуѓся, i з'еѓ качачку з яблыкамi пасля чаго памчаѓся зноѓ.
  Збiѓ яшчэ сорак тры самалёты набытых Бразiлiяй у СССР. I не даваѓ лiтасцi. Бiл i на сушы.
  Потым хлапчук-тэрмiнатар атакаваѓ бразiльскiя войскi пад Астрамарахам.
  12 лютага немцы рушылi да Астрамараха...
  Уладзiмiр Рыбачэнка прадставiѓ сябе на месцы сына Сценькi Разiна, калi хлопчыка дапытвалi на дыбе.
  Ды было i такое ѓ гiсторыi. Хлапчук мог ведаць, дзе бацька хавае свае скарбы i яго дапыталi з прыхiльнасцю.
  На прэнгу катавалi асцярожна. Бiлi пугай, да страты прытомнасцi. Падсмажылi крыху хлопчыку пяткi. Але да смерцi не замучылi. Хлапчуку давалi адпачываць i зноѓ уздрыгвалi на прэнг. Увогуле за некалькi тыдняѓ сын Разiна атрымаѓ больш за пяцьсот бiзуноѓ, перажыѓ тры ѓзварушэннi, яму пяклi вышмараваѓшы алеем падэшвы босых, дзiцячых ножак, палiлi i грудзi абцугамi. I гэта ѓ трынаццаць гадоѓ такiя катаваннi выносiць.
  Таксама хлапчуку пагалiлi светлую галаву, i капалi на цемечку ваду.
  Але нiчога не дабiлiся. Магчыма, хлапчук Грышка i нiчога не ведаѓ.
  Пасля чаго яго крыху падлячылi, на юным, здаровым целе ѓсё гоiцца як на сабаку.
  I прадалi ѓ рабства. Далей сляды Грышкi становяцца легендарнымi. Хлопчык працуе ѓ каменяломнях, але потым спрабуе бегчы. Яго збiраюцца пакараць смерцю, але запiсваюць у апошнi момант у янычары. Але калi пачалася вайна з Расiяй, юнак збягае. I ѓжо служыць Пятру Першаму.
  Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых глядзеѓ фiльм пра Грышку. У пракат гэты фiльм не пусцiлi, бо катаваннi хлопчыка былi паказаныя занадта ѓжо натуралiстычна.
  Але ѓ iнтэрнэце фiльм удалося знайсцi.
  Уладзiмiр-Фрыдрых i сам разам з Альбiнай i Альвiнай катаваѓ пiянера. Самае цiкава гэта раскалоць пацана. Цi выдасць ён тое крыху што ведае. Распаленыя палосы жалеза да пятак, прымусяць крычаць любога. Боль жудасны калi падэшвы палiць метал. Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых зрэшты спрабаваѓ на сабе. У яго апёкi гояцца хутка. Ты ступаеш на пунсовую ад спякота сталёвую плiту i iмкнешся стрымаць крыкi.
  Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых некалькi разоѓ так спрабаваѓ. Выхоѓваѓ характары. I пракусiѓшы губу да крывi, здолеѓ не выдаць i гуку. Хоць сапраѓды так гэта балюча, што цi ледзь не губляеш прытомнасцi ад шоку.
  Але нiчога трымаешся.
  Добра, што апёкi сходзяць у Рыбачэнкi-Бiсмарка без следа i хутка. Але вось некаторыя пiянеры гарлапаняць ад болю, калi на падэшвы класцiся распаленая шырокая палоска, але ѓсё роѓна не даюць iнфармацыi.
  Малайцы хлопцы!
  Вольф-Уладзiмiр-Фрыдрых праспяваѓ:
  - Усё немагчымае арыйцам па плячы,
  Я хутка ѓ космас палячу!
   . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  14 лютага 1944 года... Дзень святога Валянцiна. Дар'я Рыбачэнка ѓсё яшчэ ѓкалывае басанож, як рабыня. На ёй паласатая сукенка, i на ёй прозвiшча i нумарок.
  Надвор'е сырое i паскуднае, але маразоѓ няма. Ужо хутка вясна i гэта суцяшае Дар'ю Рыбачэнку.
  Дзяѓчынка напявае:
  - Дзесьцi ѓ месяцы красавiку,
  У старым парку растае снег...
  I вясёлыя арэлi,
  Пачынаюць свой разбег!
  Пасля цяжка дня, на свята юным рабам далi крыху больш паспаць, i Дар'я Рыбачэнка ѓбачыла працяг свайго дзiкага сну-серыяла;
   Чэрап у стварэньня былi падоѓжаны, вiднелiся вусiкi таракана. Ваяѓнiца Лiза разгледзела на шлеме набор дробных рубiнаѓ, якiя ѓтвараюць тонкi малюнак. Тут дзяѓчына-баксёр улавiла краем вуха, ледзь улоѓны шоргат. Яна скокнула, прайграѓшы падвойнае сальта i змянiла палёт у паветры падобна легендарнай Зене. Дзяѓчынка зноѓ перавярнулася ѓ паветры, выкарыстоѓваючы лiяну, i рэзка разагнуѓшы ногi, стукнула свайго якi стаiць у засадзе за дрэвам супернiка ѓ жывот. Голыя ступнi ваяѓнiцы таранiлi нiжэй пласцiн, прымусiѓшы сагнуцца тараканьего кракадзiла. Той нават прагыркаѓ:
   - О-ох шлюха!
   Дзяѓчына-баксёр, адскочыѓшы, пасадзiла мячом па патылiцы. Ад удару хлынула чорная кроѓ, стварэнне забiлася. Кiпцюры рвалi траву, хвост бiѓ па дрэвах, а з пашчы выплывалi агiдныя бурбалкi. Лiза вымавiла:
   - Кроѓ храбраца палае мацней спiрту, кроѓ баязлiѓца тухне падобна балотнай цiне!
   Другое стварэнне так i зацiхла лежачы на жываце, у адваротным выглядзе.
   Дзяѓчына-баксёр праспявала:
   - Ты дрэнна жыѓ i позна гэта зразумеѓ! У пекле табе быць пеѓнем на зоне! - I тут жа смела тон. - А дзе трэцi!
   Цела ваяѓнiцы зрэагавала раней прытомнасцi. Ён нахiлiлася, але адна са стрэлак паспела зрэзаць пасму валасоѓ. Лiза лаялася:
   -Ссёкшы галаву, па валасах не плачуць, але сапраѓдная жанчына сочыць за сваёй прычоскай нават на эшафоце!
   Дзяѓчына паддзела пальчыкамi босай ножкi вялiкi, хвастаты гузак i шпурнула яго ѓ кусты. Працiѓнiк тут жа адкрыѓ агонь, дэмаскiруючы сваё становiшча. Лiза цiхенька свiснула:
   - Як б'е начальства ѓ цэль, цi шле куль у малако! Бо як заѓсёды знойдуцца Iвановы, што памахаць рабы гатовыя!
   Дзяѓчына амаль бясшумна прабеглася, яна пры гэтым выкарыстоѓвала лiяны, нiбы легендарны Тарзан. Хоць няма хутчэй як Шына - каралева джунгляѓ. Такая ж як i яна басаногая красуня якая скача з галiнкi на галiнку. На гэты раз, дзяѓчына збiла свайго вiзавi ѓдарам локця, пры гэтым нахiлiѓшы корпус.
   Прусак кракадзiл расцягнуѓся, паспрабаваѓ ускочыць i наткнуѓся на шчодры "гасцiнец" у жывот. Лiза, працягваючы круцiць кiнжал, прабурчала як прагная тыгрыца.
   - Наймiты заѓсёды канчаюць дрэнна, але добраахвотнiкi яшчэ горш!
   Алiгатар-таракан, памiраючы, зароѓ:
   - Ды ты эле...
   I захлынуѓся ва ѓласнай крывi. Лiзавета ледзь паспела адскочыць, але пры гэтым, яе галоѓка адкiнулася назад, нечая жалезная рука схапiла ваяѓнiцу за валасы. Дзяѓчынка прагарлапанiла...
   I ачулася, беспаспяхова iмкнучыся падняцца з драѓлянага пакрыцця палубы. Ногi i рукi амаль не слухалiся. Ваяѓнiца прамармытала:
   - Дзеля сэксу не варта маркiтавацца!
   Гiбрыд медузы i навалы павояѓ знiк, i калi Лiза, нарэшце, паднялася i на ватных нагах падышла да борта, то ѓлавiла ѓ хвалях толькi ззянне. Пасля чаго паглядзела на неба.
   З-за чатырох месяцаѓ, вялiкае мноства iншых зорак не было гэтак выразна вiдаць, як на зямлi, але тое, што iх куды больш, чым на роднай для Лiзы планеце, вiдавочна няѓзброеным поглядам.
   А ѓ моры гулялi блiкi, i было куды святлей, чым у зямной ночы. I дзяѓчынка-баксёр, адчуѓшы ѓзвышаны настрой заспявала. I няхай яе слухалi толькi ракавiнныя дэльфiны i кветкавыя медузы, энтузiязм Лiзаветы анi не саслабеѓ:
   Як далёка ѓ iншы сусвет край родны,
   Дзе салавей гуляе пошчакi чыста, далiкатна!
   Раѓнiна там суседнiчае з гарой!
   А пух з нябёсаѓ так сыпле беласнежны!
  
   Бо радасць там любога ѓ колеры дня,
   Убачыѓшы васiлёк, што вока лашчыць!
   Бо кожны Праваслаѓны нам радня,
   Гасподзь Русь узнагародзiѓ i зрабiѓ раем!
  
   Над купалам царкоѓных кiраѓнiкоѓ,
   Зiхацiць крыж Хрыста ѓсiх вышэй!
   Ня час вiцязь для забаѓ,
   Дзеяѓ нешта мала бачу!
  
   Ну чаму наш рускi дух,
   У бядзе толькi павiнен абуджацца!
   Калi спакойна дух - патух,
   Зло расцвiтае ленасць п'янства!
  
   А трэба веру нам мацаваць,
   I з запалам Госпаду малiцца!
   Працаваць шмат i не пiць,
   Сочаць за кожным святых асобы!
  
   Няѓмольна ѓскачы гады,
   Галопам лютым пусцiлiся!
   А час струменьчыкам як вала,
   Дажджом iмгненнi бурным лiлiся!
  
   Ты рускi хлопец волат,
   Запомнi тваю долю змагацца!
   Прастор сусвету заваявання,
   Нясi ѓсiм iсным веру ѓ братэрства!
  
   А нешта варушыцца ѓ цемры,
   Як звон абламанай асакi!
   Нас мiльярды на зямлi,
   Хоць у гэтым свеце самотны!
  
   Прыйдзем у другую светабудову,
   Нас усе разумныя прасiлi!
   Сусветаѓ бязмежных тое паклiканне,
   Служыць сваёй любовi - Расii!
   Дзяѓчына скончыла песеньку i, пазяхнуѓшы, легла на палубу, амаль маментальна пагрузiѓшыся ѓ глыбокi сон. Запомнiць сны, ёй на гэты раз не ѓдалося, нiчога выразнага. Прачнулася дзяѓчына-баксёр, ужо, калi заквiтнела. Лiзу разварушыѓ Эфiтык. Хлопчык-генiй быѓ вясёлы:
   - Ведаеш, я ѓ сне знайшоѓ спосаб, як падзарадзiць радыёбластэры!
   Лiза зморшчылася:
   - Ну, электрычнасць не так ужо i складана атрымае. Можна, напрыклад, выкарыстоѓваць гальванiчныя элементы цi яшчэ што-небудзь, дынама-машыну!
   Эфiтык усмiхаючыся, кiѓнуѓ:
   - Ды дынама-машыну мы абавязкова зробiм. На той выспе, дзе засталася наша лабараторыя, гэта, несумненна, будзе рэалiзавана, тым больш што ёсць усе неабходныя элементы. Але ѓ мяне з'явiлася iдэя лепей.
   Дзяѓчына-баксёр здзiвiлася:
   - I якая гэта iдэя! Ты ж наколькi я зразумела генiй. Пра цябе нават Тату спявала - хлопчык-гей, хлопчык-гей! За сябе не робей, ад сораму не чырваней хлопчык-гей!
   Эфiтык прыгразiѓ:
   - Будзеш дражнiцца, пазбаѓлю цябе сiлы!
   Лiза скрывiла морду:
   - I як ты гэта зробiш!
   Хлопчык-генiй нядобра ѓсмiхнуѓся:
   - Ёсць выпраменьваннi, якiя паралiзуюць пэѓныя групы цяглiц, або часткова цяглiцавыя валокны. У гэтым выпадку ты станеш зусiм слабенькай!
   Дзяѓчына-баксёр паспяшалася змянiць тэму, сапраѓды ад гэтых вундэркiндаѓ можна любога чакаць:
   - А як ты дадумаѓся зараджаць радыёбластэры?
   Хлопчык-генiй, пакруцiѓшы галавой, адказаѓ:
   У гэтым свеце тры сонцы, мноства зорак, чатыры месяцы i разам з тым багаты трапiчны клiмат, а флора i фауна нават багацейшыя за зямныя. Вось якi з гэтага можна зрабiць выснову?
   Лiза аѓтаматычна бразнула:
   - Тое, што гэта iншы сусвет!
   Эфiтык пакiваѓ галавой:
   - З аднаго боку гэта сапраѓды так, хаця можа гэта i наша светабудова, проста iншая галактыка. Але ѓ дадзеным выпадку не iстотна! Iншае, што падобнае дазваляе нам атрымлiваць вялiзную колькасць энергii.
   Дзяѓчына-баксёр выгнулася:
   - I як?
   Хлапчук хiтра прыжмурыѓся:
   - З iёнасферы! Яна на гэтай планеце настолькi насычана электраразрадамi i гiперплазмай, што можна здабываць бездань энергii.
   Лiза заѓважыла:
   - Спрабавалi яшчэ з часоѓ Теслы рэалiзаваць падобную iдэю, але не атрымалася! Хаця будавалi такiя батарэi...
   Хлопчык-генiй перабiѓ:
   - Не патрэбныя нiякiя батарэi! Цi вялiкiя радары! Досыць, павер мне суцэль досыць, прылады памерам са запалкавая скрынка, i энергiя iёнасферы будзе вынятая!
   Дзяѓчына-баксёр насцярожылася:
   - Раскажы, як гэта канкрэтна зрабiць?
   Эфiтык адмахнуѓся:
   - Потым! Калi заробiць, я табе абавязкова раскажу! А зараз лепш зоймемся, чымсьцi важнейшым!
   Лiза разгубiлася:
   - Я не зразумела! Хiба можа быць, нешта больш важнае, чым зарадка радыёбластэраѓ. Бо мы з такой зброяй лёгка заваюем усю гэтую сярэднявечную планету!
   Хлопчык-генiй запярэчыѓ:
   - Толькi калi вырабiм радыёбластэр у гарматным варыянце. А пакуль можна значна ѓзняць хуткастрэльнасць нашых гармат.
   Дзяѓчына - баксёр прыжмурыла бровы:
   - Перарабiѓшы канструкцыю?
   Эфiтык запярэчыѓ:
   - Не толькi i не столькi! Ёсць спосаб прасцей i эфектыѓней!
   Лiза ѓсмiхнулася:
   - Ого, гэта станавiцца зусiм цiкава! I як!
   Хлапчук-генiй стаѓ тлумачыць:
   - Порах тут адмераюць на вока, i сыплюць лапатак, а можна загадзя вырабiць мяшочкi, i адмераць патрэбную долю. Вядома iдэя не самая новая, яе сталi ѓжываць яшчэ пры Пятры Першым, але дзякуючы гэтаму хуткастрэльнасць карабельных батарэй вырасла ѓ два разы.
   Лiза здзiвiлася:
   -З-за такога простага рашэння i адразу ѓ два разы?
   Эфiтык кiѓнуѓ:
   - Гэта праверана практыкай! Захоплены мяшкоѓ у нас хапае, так што да працы прыступiм неадкладна. Ты шыць умееш!
   Дзяѓчына-баксёр пакрыѓдзiлася:
   - Вядома, умею! Я ж дзяѓчынка!
   Эфiтык махнуѓ рукой:
   - Дык прыступай! I iншым пiратам пакажы!
   На першы погляд простая справа аказалася нялёгкай, пiраты не хацелi выконваць "дзяѓчоначую" працу i перашываць мяшочкi, ды рабiлi гэта вельмi няѓмела, так што за працу прыйшлося ѓзяцца самому Эфiтыку. Пальчыкi ѓ хлопчыка былi проста па-чарадзейнаму спрытныя, а тлумачыѓ ад цалкам даходлiва.
   Лiза гэтак жа старалася. Трэба сказаць, што пасля вiсення на дыбе ѓ шматлiкiх пiратаѓ усё яшчэ нямелi пальцы, але памагаты кока Кай, апынуѓся вельмi дарэчы. Так яны i працавалi, не пакладаючы рук, да абеду. Потым працягнулi пасля шчодрай трапезы. На працягу дня iм нiхто не сустрэла. Была праѓда пару дробных лаянак з-за таго, што на абед не выдалi порцыi рома, але з'яѓленне Эфлеi ѓсiх неяк супакоiла. Дзень быѓ амаль у паѓтара раза даѓжэйшы за зямны, цi дакладней нават сказаць суткi. Прычым ноч нават зiмой карацейшая за дзень. Скончыѓшы большую частку працы. Лiза дазволiла пiратам адпачыць, а сама прапанавала Эфiтыку згуляць у карты. Памiж хлопчыкам i дзяѓчынай пацякла нязмушаная размова.
   Лiза, трымаючы карты пальчыкамi босых ножак, заѓважыла:
   - Мы зараз класiчныя пападанцы ѓ стылi гiстарычнай авантуры! Тое пра што многiя мараць, мы атрымалi...
   Эфiтык перабiѓ:
   - Калi ты хочаш сказаць без барацьбы, то гэта будзе няпраѓдай!
   Дзяѓчына-баксёр паправiлася:
   - Не, вядома, з барацьбой мой генiй, але атрымалi!
   Хлапчук, памацаѓшы карты, (самыя звычайныя ѓзятыя Лiзай з зямлi) кiѓнуѓ:
   - Ды я вельмi рады! Цяпер у мяне з'явiѓся шанец стаць падабенствам Бога!
   Лiза гуллiва праспявала:
   - Ведаѓ я i чорта i Бога, быѓ я i Богам i чортам! Схавай за высокiм плотам дзяѓчынку выкраду разам з плотам!
   Хлопчык-генiй уздыхнуѓ:
   - Гэта яшчэ добра, што пры цяперашнiм, засiллi блакiтнай культуры, усё яшчэ сустракаюцца лесбiяны! Ды i лесбiянкi таксама!
   Дзяѓчына-баксёр пакрыѓдзiлася:
   - Гэта я вось лесбiянка! Ды спрачаемся ѓжо ѓ гэтую ноч я абяру пiрата посимпатичнее i перасплю з iм!
   Эфiтык усмiхнуѓся, i выкiнуѓ вольта:
   - Я табе, вядома, веру, ты ж дзяѓчына з фантазiяй! Жадаеш хлопца, калi ласка!
   Дзяѓчына зморшчылася:
   - Мда! Што я яшчэ хацела сказаць! Назад ты нас вярнуць можаш?
   Хлопчык-генiй паскроб кашуляй карты носiк:
   - У тэорыi гэта магчыма, як i ѓваскрэсенне мёртвых! У прынцыпе суцэль магу! Калi ты гэтага жадаеш. Будзе вельмi пацешна, калi мы вернемся! Ды i помсты не пазбегнуць!
   Лiза праспявала:
   Спраѓдзiѓся праклён грознай, пякельнай помсты,
   Планета ѓ шоку, у жалобе краiна!
   Пазбаѓлены забойца сумлення i гонару.
   Не завагалася крывавая рука!
   Эфiтык ухвалiѓ:
   -Правiльна думаеш! I вельмi прыгожа! Толькi рыфма: краiна - рука не вельмi!
   Лiза парыравала:
   - Але ж i рыфма Пушкiна ѓ вершы:
   Бура iмглою, неба крые,
   Вiхуры снежныя круцячы!
   То як звер яна завые,
   Тое заплача як дзiця!
   Калi ѓзяць круцячы - дзiця, то супадае толькi апошнi склад!
   Хлапчук праспяваѓ у адказ:
   У пакутах нарадзiѓся, мой трапяткi склад,
   Мне да магiлы пакутаваць наканавана!
   Я звалiѓся з нябёсаѓ, але Бог святы дапамог,
   Кiнуць Масквiч, перабрацца ѓ "Рэно"!
   Хлопчык зрабiѓ паѓзу, затым спытаѓ:
   - Ну як?
   Лiза зморшчылася:
   - Нядрэнна, але ты вядома ж не Пушкiн!
   Эфiтык прытворна пакрыѓдзiѓся, скрывiѓ свае дзiцячыя губкi:
   - Э не! У мяне рыфма куды лепшая, чым у Пушкiна ѓ яго знакамiтым вершы: бура iмглою неба крые. I заѓваж, няма дзеяслоѓнай рыфмы!
   Лiза ѓзрадавана закiвала галавой:
   - Аднак генiй паглядзi, я табе пагоны навесiла!
   Эфiтык усмiхнуѓся i выкiнуѓ карты:
   - Не мне, а сабе! Думаеш для перамогi ѓ "дурня" iнтэлект не патрэбен?
   Дзяѓчына-баксёр скрывiлася:
   - Вядома ж патрэбен, але ѓ дадзеным выпадку мне проста шанцуе!
   Эфiтык прапанаваѓ:
   - Можа, у шахмацiшкi згуляем: гэта будзе цiкавей!
   Дзяѓчына-баксёр адмоѓна закруцiла галавой:
   - Нi ѓ якiм разе! У нас iх i няма!
   Хлопчык-генiй пагардлiва фыркнуѓ:
   - Па-твойму, я не магу iх выразаць?
   Лiза зноѓ запярэчыла:
   - Я бачыла, як ты перамагаѓ кампутар на гросмайстарскiм узроѓнi.
   Эфiтык пацвердзiѓ:
   - Гэта з каэфiцыентам звыш 2700 ЭЛА. Але гэта ѓзровень гросмайстра экстра-класа! Ды я перамагаѓ гэтую праграму, хаця ёсць нават яшчэ наймацнейшыя. Але тут цi бачыш трэба згуляць пару партый i ѓсе кампутар раскусiлi. Потым разумееш, як бiць гэты цуд, любую праграму. Не ведаю як каму, але для мяне ѓ чалавека, не такога лагiчнага i правiльнага выйграць куды складаней. А кампутар? Нажаль, з самымi магутнымi гульнявымi сiстэмамi мне пагуляць не атрымалася!
   Лiза пагадзiлася:
   - Гэта дакладна! Напрыклад, з чалавекам i стратэгii гуляць куды цяжэй. А што большасць стратэгiй вельмi прымiтыѓныя, з максiмальнай хуткасцю разгортвай пяхоту i кiдай на супернiка. Вось там, дзе загадзя даецца фiксаваная колькасць, роѓных з ворагам войскаѓ куды цiкавей.
   Эфiтык кiѓнуѓ:
   - Тут я думаю, i спрачацца няма пра што! Вядома нашмат цiкавей! Хаця ты ведаеш я прыдумаѓ уласныя шахматы: такiя на дзвюх сот клетках, i васьмiдзесяцi фiгур, па сорак у кожнага, i што самае цiкавае, можна нарошчваць войскi. Праз кожныя дзесяць хадоѓ дадаецца спачатку пяхотнiк, затым, калi першыя дзесяць пяхотнiкаѓ скончылiся: лучнiк, а затым i iншыя фiгуры. I што самае цiкавае ѓ гэтай гульнi калi, праз чатырыста хадоѓ не пастаѓлены мацюк, перамога прысуджаецца таму, што мае матэрыяльную перавагу, а пры абсалютнай роѓнасцi, таму, у каго больш клетак пад кантролем, а калi i гэта пароѓну, то белым.
   Дзяѓчына-баксёр здзiвiлася:
   - А чаму белым, бо яны, пачынаючы, ужо маюць фору!
   Хлопчык хiтра падмiргнуѓ:
   - А ѓ мяне пачынаюць чорныя!
   Лiза са здзiѓленнем спытала:
   - А чаму менавiта так?
   Эф растлумачыѓ даволi проста:
   - Белы колер гэта сiмвал дабра, а не паѓстала дабру быць агрэсарам! Бо напады першым на Нямеччыну, тая псiхалагiчная перавага была на баку Трэцяга Рэйха. Хаця Сталiн i меѓ маральна права напасцi на Гiтлера.
   Лiза заѓважыла:
   - А Сталiн планаваѓ на 6 лiпеня аперацыю "Навальнiца" i было вiдавочна: парады рыхтавалi наступленне.
   Хлопчык-генiй паморшчыѓся:
   - Гэта ты Рэзуна начыталася?
   Дзяѓчына-баксёр пакрыѓдзiлася:
   - А што? Я разумею Рэзун здраднiк, але ѓсё ж пiша ён вельмi нават нядрэнна! I аргументацыя вельмi пераканаѓчая!
   Эфiтык паморшчыѓ лобiк:
   - Ну, у прынцыпе заѓсёды можна падагнаць факты такiм чынам, што будзе вельмi пераканаѓчай тая цi iншая версiя. Рэзун будуе ѓсю аргументацыю, на тым, што СССР рыхтаваѓ наступальную вайну, i разам з тым назапашваѓ сiлы, мiлiтарызуючы эканомiку.
   Лiза энергiчна трасянула калодай карт:
   - Вось менавiта! Замахваюцца для таго, каб бiць, а адагнаць з носа апанента муху! Сталiн выпусцiѓ у чатыры разы больш танкаѓ, чым Гiтлер.
   Хлопчык-генiй заѓважыѓ:
   - СССР пасля другой сусветнай вайны выпусцiѓ у пяць разоѓ больш танкаѓ, чым ЗША. Тым не менш, не толькi не напаѓ, але i не аб'яѓляѓ даты ѓварвання. Рыхтаваць наступальную вайну i наступаць гэта дзве вялiкiя рознiцы. Акрамя таго Сталiн не ѓ прыклад Гiтлеру ѓ замежнай палiтыцы быѓ вельмi асцярожны.
   Лiза запярэчыла:
   - Маючы ѓ 1941 году васьмiразовая перавага ѓ танках i самалётах, Сталiн абавязаны былi напасцi. У адваротным выпадку немцы магла злёгку падраѓняць сiлы. У прыватнасцi прамысловы патэнцыял Еѓропы быѓ вышэйшы за СССР, а Гiтлер кантраляваѓ амаль усё старое святло.
   Эфiтык усмiхнуѓся i пляснуѓ сябе картамi па вуснах:
   - А хто табе сказаѓ, што ѓ Сталiна былi васьмiразовая перавага ѓ самалётах i танках. Калi ты думаеш, што Рэзун кажа праѓду....
   Дзяѓчына-баксёр перабiла:
   - Я думаю, што лiчбы выпуску ѓзбраеннi, дастаткова дакладныя! А ва ѓварваннi на тэрыторыю СССР прымала ѓдзел тры тысячы дзвесце танкаѓ, калi лiчыць гарматныя!
   Эфiтык паправiѓ:
   - Усяго ва ѓварваннi прымала ѓдзелы 3680 танкаѓ вермахта ѓ шаснаццацi танкавых дывiзiй. Але агульная колькасць нямецкiх танкаѓ была роѓна 5900 тысячам, не лiчачы захопленых трафейных, а iх было нямала. Толькi гарматных французскiх 3600 плюс яшчэ 1600 кулямётных "Рэно". Акрамя англiйскiх, бельгiйскiх, галандскiх, польскiх, чэшскiх i iншых. Плюс яшчэ танкi Iталii, Румынii, Венгрыi, Фiнляндыi, Харватыi, Славенii i iншых сатэлiтаѓ Германii. Вялiкiя сiлы. Трэба таксама сказаць, што разведка ѓ СССР перабольшвала колькасць нямецкага танкавага парку, ацэньваючы яго без сатэлiтаѓ i трафейных танкаѓ у 12 тысяч 600, што вельмi прыстойна.
   Лiза свiснула:
   - А колькi было ѓ нас!
   Хлопчык-генiй адказаѓ:
   - Дваццаць дзве тысячы шасцiсот, а па некаторых дадзеных 23,600, а з улiкам танкетак 25, 800! Гэта значыць прыстойна, але ѓ немцаѓ таксама былi танкеткi. Акрамя таго пераважная большасць танкаѓ лёгкiя, гэта значыць даволi слабыя па бранiраваннi i ѓзбраення.
   Дзяѓчына-баксёр усклiкнула:
   - Затое танкi БТ-8 мелi запас ходу ѓ 700 кiламетрам i хуткасць у 86 кiламетраѓ за гадзiну. А гэта пагадзiся каласальна!
   Эфiтык запярэчыѓ:
   - Гэты танк меѓ вельмi слабое бранiраванне. А запас ходу ѓ 700 кiламетраѓ, нават пры карбюратарным рухавiку, забяспечвалi вялiкiя бакi з бензiнам. А гэтыя ёмiстасцi размешчаныя па баках вельмi ѓразлiвыя. Нават буйнакалiберныя кулямёты, ды i простыя кулямёты прашывалi яго браню. Так што запас ходу быѓ хутчэй мiнусам, чым плюсам, лёгкая граната магла падвiць такi танк.
   Лiза запярэчыла:
   - Затое хуткасць, якая! Вышэй чым у сучаснага Т-90, хiба гэта не супер!
   Хлопчык-генiй хiхiкнуѓ:
   - Ну-так, хуткасць! Але ж танкi, як правiла, рухаюцца калонамi, i iх не асаблiва разгонiш, нават па шашы. Акрамя таго з-за вялiкай уразлiвасцi БТ-8 яму лепш было рухацца пры падтрымцы пяхоты! А так гэта брацкая магiла на пецярых!
   Лiза свiснула:
   - Гучыць лагiчна, а якiя яшчэ ѓ СССР былi танкi?
   Хлапчук працягнуѓ:
   - Напрыклад, самы масавы Т-26, ён меѓ бранiраванне ѓсяго 20 - мiлiметраѓ, хуткасць у 30 кiламетраѓ у гадзiну, гармату ѓ 45 - мiлiметраѓ, а першыя мадэлi наогул чыста кулямётныя! У цэлым машына "монстр"!
   Лiза тонка хiхiкнула:
   - Ды ѓжо монстр! I што яна самая масавая!
   Хлопчык кiѓнуѓ, галавой i для пераканаѓчасцi пляснуѓ сябе кашуляй карты па лбе:
   - Так вядома, iх было выпушчана, прыкладна 13 тысяч 800 машын. Самая масавая даваенная мадэль. Ну а падчас вайны на першае месца выйшаѓ Т-34.
   - Якiх у 1941 году было занадта мала! - Скончыла Лiза. - А вось Рэзун аб гэтым танку нiчога не пiша.
   Хлапчук пагразiѓ у бок кулаком:
   - Таму што гэта яго гнiлой тэорыi не адпавядае!
   Лiза пагразiла пальчыкам:
   - Вось менавiта гнiлой! А што яшчэ было ѓ Сталiна?
   Эфiтык дадаѓ:
   - Ну, яшчэ тры з паловай тысячы плаваючых танкаѓ. Як правiла, лёгкiх i кулямётных i ѓ такой вялiкай колькасцi яны былi не патрэбны. Праѓда, быѓ яшчэ вельмi прыстойны танк Т-26, з двума гарматамi!
  Тут Дар'я Рыбачэнка прачнулася, ад моцнага ѓдару бiзуном i рэзка ѓскочыла.
  Палiцай рыкнуѓ:
  - Пад'ём рабыня!
  Дар'я Рыбачэнка босая дзяѓчынка, рыкнула:
  - Рабы не мы! Мы не рабы!
  Пасля чаго адправiлася працаваць разам з iншымi дзяѓчатамi, дзяѓчынкамi i хлопчыкамi.
  Ды працуй Дар'я Рыбачэнка, i гэта будзе добра.
  Босыя ножкi ѓ дзяѓчыны вельмi цiкавыя i дакладныя, i прыгожыя.
  Сама яна даѓно хоча выйсцi на падполле. Але пакуль сувязь перарвалася. Усё часцей у галаве думкi - цi не збегчы?
  Але гэта прасцей сказаць, чым зрабiць. Сабак вартаѓнiкоѓ шмат, а iх так проста не падманеш. Ды ѓ прынцыпе збегчы можна было б калi б не псiны. Яны навучаны СС. Сам лагер лёгкi i рухомы. Баракi пераносныя. I стаяць такiя лёгкiя платы з калючым дротам. Па ёй нават ток не пускаюць.
  Выбрацца тое можна, i перасекчы плот. Толькi сабакi вартаѓнiкi пачуюць i парвуць. Яны лепшыя вартаѓнiкi.
  Аѓчарка або бульдог iдэальныя супраць уцекачоѓ. А так тут вядома ж у рухомым лагеры, не такiя ѓжо стромкiя платы. Хаця ёсць i вышкi, i кулямёты.
  Але ѓсяго толькi дзве пераносныя вышкi. I ахоѓваюць у асноѓным палiцаi. Яны могуць уначы i п'яныя спаць.
   Аднак нямецкiя аѓчаркi i бульдогi начамi вакол лагера бегаюць. А ѓ iх i слых i нюх вельмi развiты. Як абысцi такiх?
  Дар'я Рыбачэнка ва ѓсякiм разе не магла прыдумаць. I пакуль працавала, i чакала, змен.
  Можа, калi дабудуюць да лета дарогу, у iншым месцы будзе лягчэй уцячы?
  Цi на палiцаяѓ нападуць партызаны?
  Цi нарэшце пагонiць фашыстаѓ Чырвоная армiя?
  Але пакуль нiчога добра з лiнii фронта не даходзь. Гiтлераѓцы i iх саюзнiкi перамагаюць.
  I што рабiць?
  Дар'я Рыбачэнка цяжка ѓздыхнула i адказала сама сабе:
  -Цярпенне! Толькi цярпенне!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  Аляксандр Рыбачэнка разам з крадзяжамi i набегамi на багатыя дамы, крыху дапамагаѓ i партызанам.
  Адначасова хлапчук-вундэркiнд дапiсваѓ цiкавую АI з Вазнясенскiм на чале.
  Савецкiя войскi пасля захопу Парыжа рушылi далей да Порт-дэ-Кале, каб адтуль ударыць па Брытанii. I гэта актыѓным iх крокам для Чырвонага войска.
  Савецкi марскi флот таксама надыходзiѓ i прасаваѓ. Асаблiва падводныя лодкi былi шматлiкiя i пранырлiвыя.
  Дзяѓбалi з савецкiя машыны пяхоты.
  Наташка, напрыклад, заехала ѓ Рым. Гэта так прыгожа было ѓ Рыме. Гэты горад нездарма называлi вечным. I ѓ iм столькi ѓсяго прыгожага, у тым лiку i Калiзей. I рознага роду статуi iмператарам, i Цэзарам...
  Наташа, пляснула босай ножкай па камянях i пiскнула:
  - Слався iмперыя СССР!
  Пасля чаго дзяѓчына падскочыла i перакруцiлася ѓ паветры. I яе голыя пятачкi так замiльгалi.
  Зоя агрэсiѓна адзначыла:
  - Ды СССР вельмi нават славiцца!
  Аѓгусцiна са смяшком заѓважыла:
  - I будзе эра камунiзму на двары!
  Пасля чаго дзяѓчынка падмiргнула напарнiцам. I ёй вiдавочна стала весялей. I яна была гатова i скакаць.
  Святлана блiснула голымi, ружовымi пятачкамi i адзначыла:
  - Камунiзм гэта цудоѓна! Але не на двары, а ѓ галаве!
  I дзяѓчынкi разрагаталiся, скалячы зубкi.
  Рым скарыѓся савецкай iмперыi, як i Iталiя. I адначасова пачалася высадка ѓ Брытанii. I Чырвоная армiя атакавала i ЗША, праз Аляску. I гэта таксама такi вось дзёрзкi заход.
  Дзяѓчыны Алiса i Анжалiка прарывалiся праз Аляску, i дзейнiчалi да крайнасцi эфектыѓна. Калi слова крайнасць дарэчная да эфектыѓнасцi.
  Алiса, страляючы па супернiку, i скалячы зубкi, выказалася:
  - Я веру ѓ камунiзм!
  Анжалiкi злосна рыкнула, кiнуѓшы босымi пальчыкамi ножак гранату:
  - Пляваць у што ты верыш - веданне гэта сiла!
  Дзяѓчынкi адлюстроѓвалi нацiск супернiка выкарыстоѓваючы ѓсе падручныя сродкi. Алiса некалi гуляла ѓ шахматы з Батвiннiкам i спрачалася ѓ першага савецкага чэмпiёна свету:
  - Цi праѓда што ѓ дрэнным становiшчы, усе хады дрэнныя?
  Мiхаiл Майсеевiч адказаѓ з усмешкай:
  - Добры шахматыст да дрэннага становiшча не даводзiць!
  Алiса скептычна пакiвала галавой:
  - Але нават вы прайгравалi!
  Батвiннiк кiѓнуѓ, але заѓважыѓ:
  - Прайграваѓ, але паднiмаѓся зноѓ!
  У гэтым свеце зрэшты, былi некаторыя нюансы. Мiхаiл Майсеевiч Батвiннiк, не быѓ пазбаѓлены права на рэванш i перамог яшчэ i матчы ѓ адказ Петрасяна. Потым згуляѓ з iм унiчыю яшчэ адзiн матч. I прайграѓ Спаскаму. Пасля чаго Батвiннiк нарэшце вырашыѓ адмовiцца ад рэваншу. Хаця яшчэ некалькi гадоѓ пагуляѓ у свабодных турнiрах. Спаскага перамог Бобi Фiшэр. Потым Фiшар узяѓ i яшчэ больш пераканаѓчы рэванш. I пакуль ён яшчэ чэмпiён свету па шахматах. Карпаѓ з iм не гуляѓ. I Фiшар гатовы да барацьбы.
  Алiса, зрэшты, у шахматы гуляе вельмi добрае. I Батвiннiк сутыкнуѓся з яе сiлай. Яна яго чэмпiёна свету ладна прасавала.
  Цяпер Алiса страляе са снайперскай вiнтоѓкi i напявае:
  - Слаѓся камсамол, гальштук на шыi расцвiѓ!
  Анжалiка буркнула:
  - Неяк бяздарна ѓ цябе Алiса атрымлiваецца!
  Дзяѓчына ѓ адказ пагардлiва фыркнула. I дала паѓторную чаргу з аѓтамата.
  Дзяѓчынкi адбiлi нацiск супернiка i сталi перамяшчацца далей. Анжалiка любiла гуляць у Го. I выйграваць там серыi ѓ розных партнёраѓ.
  А вось зараз вяла жорсткi агонь. I пастрэльвала, звальваючы салдат янкi.
  I пры гэтым дзяѓчына напявала:
  Я вiцязь рускi на каленi дзiкуны,
  Ворагаѓ Расii я каштарыс з твару зямлi!
  I як падмiргне сваёй напарнiцы. I босымi пальчыкамi ножак, зноѓ шпурне гранату.
  Плацдарм Чырвонай Армii на Алясцы хутка пашыраѓся. I савецкiя войскi рухалiся нiбы кропелькi ртуцi па паверхню. У прыватнасцi i лёгкiя, кавалерыйскiя танкi, уступалi ѓ бiтву.
  А баях прынялi ѓдзел машынкi на аднаго чалавека, дзе дзяѓчына размяшчалася лежачы, i вельмi нiзкi сiлуэт - кампактныя. I даставалi такiя машыны штатаѓскiя пазiцыi. I вось Маргарыта ѓ такой машыне едзе i амерыканцаѓ абстрэльвае, i напявае сабе.
  - Тра, тая, тая! Тра, тая, тая! Замачыла я ката!
  I з гарматы з кароткiм ствалом як лупанет. Баявая дзяѓчынкi, якой палонныя цэлую голыя, круглыя пятачкi.
  Не даюць гэтыя ваяѓнiцы нiкому лiтасцi. Вось дзяѓчына Дамiно, таксама на танку рухомым, i аднамесным ляцiць, i руйнуе супернiкаѓ.
  I дзе ѓжо амерыканцам з такiмi цягацца?
  Дамiно пiша з кулямётаѓ, i выплёѓвае забойнай сiлы зарады i пiшчыць:
  - За Расiю нашу краiну камунiзму!
  Дамiно гэта класная дзяѓчына, i мужчыны перад ёй падаюць на каленi...
  Вось ужо чэрвень i баi iдуць на подступах Лондана. Ангельцы не чакалi, што iх сталiца так хутка апынецца пад ударам. А ѓ Еѓропе савецкiя войскi пераадолеѓшы Пiрэнеi, ужо ѓ Iспанii. I падыходзяць да Мадрыда.
  Лiзавета на танку Т-80. Дзяѓчыны атрымалi шмат слаѓных перамог i зараз уязджаюць у сталiцу Iспанii. Франка яшчэ жывы, i ѓжо бег у страху. А народ Чырвоную Армiю вiтае як вызвалiцеляѓ.
  Рэжым дыктатуры загiнуѓ, i пад гусенiцы савецкага танка кiдаюць кветкi.
  Лiзавета вымавiла:
  - Мы зрынулi фашыстаѓ!
  Алена пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак стрэлу, разбiѓшы амерыканскую танкетку i буркнула:
  - Зрабiла тое, што трэба было зрабiць, яшчэ гадоѓ сорак таму!
  Кацярына агрэсiѓна прашыпела:
  - Ды не раздушылi фашызм у Iспанii, i ён прыйшоѓ на нашу зямлю!
  Лiзавета з усмешкай адказала:
  - Ну нiчога! Затое зараз мы здушым усiх недабiтых гiтлераѓцы ѓ зародку! Будзе сусьветнае братэрства камунiзму! I людзi ѓжо больш нiколi не будуць забiваць адно аднаго!
  Дзяѓчаты хорам прачырыкалi:
  - Людзi адзiн аднаго нiколi не заб'юць! Слава Расii!
  Мадрыд упаѓ. У Лiсабон таксама ѓвайшлi савецкiя танкi. Быѓ звергнуты таксама доѓга якi сядзеѓ на троне дыктатар Салазар, вядомы сiмпатыямi да Гiтлера, i ледзь не абвясцiѓшыся вайну СССР.
  Дзяѓчаты Алёнка i яе каманда прымусiлi палонных цалаваць свае босыя ножкi... Пасля чаго калона савецкiх танкаѓ рушыла далей.
  Гiбралтар гэта апошняя крэпасць НАТА ѓ Еѓропе. Яна не скарылася ѓ свой час нi Напалеону, нi Гiтлеру. Але зараз яго штурмуе Чырвоная Армiя.
  Лiзавета вядзе агонь з танка па батарэях Брытанii.
  Дзяѓчына шмат усмiхаецца, i страляе трапна. Дзiвiць мэта i пiшчыць:
  - Для камунiзму няма перашкод!
  Алена таксама трапна пальнула, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак i рыкнула:
  - Дзяѓчынка вазьмi хутчэй аѓтамат!
  Кацярына таксама дзюбнула супернiка. Дакладна прабiла яго i правiшчала, скалячы зубкi:
  - I падствольны гранатамёт спатрэбiцца!
  Дзяѓчыны скажам так па-баявому вядуць абстрэл пазiцый Брытанii.
  Лiзаве нават страляючы адчула натхненне i склала некалькi дзясяткаѓ афарызмаѓ;
  Леѓ цар звяроѓ, але кiруюць жывёламi звычайна лiсiцы!
  Воѓк апранае авечую шкуру, палiтык абувае пры дапамозе белых пальчатак!
  Палiтыка брудную справу i белыя пальчаткi ѓ ёй, дарэчныя як белых халат у шахце!
  Цар не той, хто раве як леѓ, а той, хто хiтруе як лiс!
  Дыктатар любiць вучыць дэмакратыi, як варона салаѓя спяваць!
  Народ, гэта не быдла, ды i кiраѓнiк не пан!
  Чалавек сын Бога, таму што распiнаюць яго па поѓнай!
  Палiтык часам воѓк у авечай шкуры, але яшчэ часцей баран у шкуры льва!
  Самае вялiкае мастацтва ѓ палiтыка, дорага прадаць, што i драбяза ламанага не варта!
  Палiтык, гэта дыктатар бутэлек - яго гаворка выклiкае пахмелле!
  Няма ѓ палiтыцы прыстойныя людзi сустракаюць так рэдка, як вегетарыянцы, сярод ваѓкоѓ!
  Парадак наводзiцца моѓчкi, бардак спараджае словаблудства!
  Палiтык гэта карлiк з доѓгай мовай, i гiганцкiмi амбiцыямi!
  Няма ѓ рацэ сухiх камянёѓ, няма палiтыкаѓ з чыстымi рукамi!
  Бог не дасць чалавецтву загiнуць, калi яно не апусцiцца да ѓзроѓню пякельных жывёл!
  Лепш быць безбародым юнаком, чым казлом размяняѓ маладосць!
  Палiтык крынiчыць смурод, праз салодкi пах мядовых прамоѓ!
  У палiтыка адна мэта - улада, i ѓсе метады дасягнення суцэльны бруд!
  Палiтык, гэта не заѓсёды моцная рука, але заѓсёды доѓгая мова!
  Доѓгая мова палiтыка кароцiць жыццё выбаршчыку!
  Пры дыктатуры як у аѓтобусе - палова сядзiць, iншая палова трасецца, а кантралёр-тыран пры гэтым сам баязлiвы заяц!
  Палiтык, гэта матэматык, якi не хоча не з кiм дзялiцца, але вельмi любiць адбiраць!
  У палiтыцы няма братоѓ, затое поѓна братвы, няма чараѓнiкоѓ, але поѓна начных фей!
  Палiтык хоча паказаць выбаршчыку што ён чараѓнiк, але насамрэч толькi начная фея!
  Палiтык без сталёвых яйкаѓ рызыкуе накласцi ѓ штаны!
  Палiтык, гэта блазан, але замест смеху выклiкае ванiты!
  Палiтык гэта клоун, але не дывановы, а паддывановы!
  Палiтык, гэта блазан, але яго званочкi звiняць бронзай пустаслоѓя!
  Палiтыка, гэта суцэльная бруд пры ѓздыме на вяршыню!
  Палiтык, крадзе ствараючы як мага больш шуму, але крадзе не толькi грошы!
  Галасы выбаршчыкаѓ палiтык збiрае, каб заткнуць рот!
  Палiтык, гэта Бог толькi наадварот, Усявышнi з хаосу робiць парадак, а палiтык ператварае парадак у хаос!
  Палiтык у глыбiнi душы баязлiвы заяц, i таксама любiць зелянiну!
  Гарэлка гэта тое, што дае весялосцi на гадзiну, палiтык прымушае лiць слёзы расчаравання цэлае стагоддзе!
  У адной шклянцы гарэлкi розум не патоне, але i кроплi салодкай гаворкi палiтыка дастаткова каб утапiць краiну!
  Воѓк, гэта санiтар лесу, палiтык з ваѓчынай хваткай калечыць i людзей i жывёл!
  Дыктатар гэты лiс, але больш пражэрлiвы, i здольная заглынуць удавам увесь народ!
  Палiтыка гаворка, як кавадла адбiвае паляванне цямiць, хоць i не мае вагi!
  Палiтык, гэта ломiк якi адбiвае мазгi, толькi мякчэй воску калi гаворка iдзе аб прынцыпах!
  Палiтыка - гэта такая сфера ѓ якой кожны ашуканы, i кожны не мае рацыю, але ѓ выйгрышы застаецца той хто ператворыць праѓдападабенствам!
  Басанож жанчына не рызыкуе заразiцца прастудай мужчынскага абыякавасцi!
  У мужчын няма жаночай фантазii на ѓборы, у жанчын няма мужчынскага рэалiзму да абування!
  Жанчына любiць калi мужчына паслухмяны, i да спiртнога абыякавы, але яе п'янiць мужчына здольны падпарадкоѓваць!
  Дзяѓчынкi карацей кажучы на ѓсе рукi майстрыхi i ѓзялi Гiбралтар. Упаѓ таксама i Лондан. Савецкiя караблi ѓжо высаджвалiся ѓ Iрландыi. I ды Аляска захоплена, i Чырвоная Армiя ѓступiла ѓ Канаду.
  Дзяѓчынкi лютую i падскокваюць...
  Алiса заѓважыла са смяшком:
  - Мы крутыя ваяѓнiцы!
  I босымi пальчыкамi ножак шпурнула гранату.
  Анжалiка адзначыла:
  - Крутасць не заѓсёды прыкмета розуму!
  I голай пяткай паддала магнiтную мiну. I масу байцоѓ паклала.
  Дзяѓчыны бягуць па Канадзе i спяваюць;
  Дзяѓчынкi-камсамолкi стромы ѓсiх,
  Яны з фашызмам б'юцца як арлiцы...
  Ды будзе нашай Радзiмы поспех,
  Ваяѓнiцы як з запалам птушкi!
  
  Яны прыгажосцю бязмежна гараць,
  У iх уся планета ярчэй полымя грэе...
  Няхай будзе бязмежным вынiк,
  Айчына нават горы перамяле!
  
  На славу нашай Радзiмы святой,
  Мы будзем з нялюдамi ваяваць...
  Па снезе дзеѓка бегае босы,
  Нясе яна гранаты ѓ цесным ранцы!
  
  Шпурне гасцiнец у вельмi магутны танк,
  Разверне яго ѓ iмя славы...
  У дзяѓчыны страляе аѓтамат,
  Але ёсць вiцязь доблеснай дзяржавы!
  
  Усё можа гэта дзеѓка, ты павер,
  Умее нават у космасе ваяваць...
  I ланцугi фашызму будзе звер,
  Бо Гiтлер цень толькi бездапаможнага паяца!
  
  Даб'емся, у сусвеце будзе рай,
  I горы дзеѓка пяткай перасуне...
  Ты таму змагайся i мацуйся,
  На славу нашай Радзiмы Расii!
  
  Дачакаецца фюрар для сябе завесы,
  I на яго ёсць аѓтамат з гранатай...
  Ты пустамеля дурное не мелi,
  Закапаем вермахт проста мы рыдлёѓкай!
  
  I будзе ѓ сусвеце так Эдэм,
  Вялiкi як космас i вельмi квiтнеючы...
  Ты здаѓся немцам проста дурны Сэм,
  А Iсус заѓсёды ѓ душы жыве!
  
  Быць камсамолкай вельмi добра,
  Насiцца пад выдатным сцягам чырвоным...
  Хоць часам мне i цяжка,
  Але подзвiгi красунi не марныя!
  
  Босая я бегла на мароз,
  Казычуць пятку голую гурбы...
  Дзявочы запал сапраѓды ѓзрос,
  Пабудуем камунiзму свет мы новы!
  
  Бо Радзiма для нас родная мацi,
  Маем справу з яркiм камунiзмам...
  Айчыну нам павер не растаптаць,
  Скончым з агiдным катам-фашызмам!
  
  Я дзяѓчына прыгожая заѓсёды,
  Хоць абвыкла па гурбе босы...
  Споѓнiцца вялiкая мара,
  Якiя ѓ мяне залатыя косы!
  
  Фашызм прарваѓся прама да Масквы,
  Ужо амаль, што па Крамлi страляе...
  А мы дзяѓчаты па снезе босы...
  Студзень стаiць, а нам як быццам у траѓнi!
  
  Мы зробiм, для Радзiмы ведай усё,
  Няма ѓ светабудове нам краiны даражэй...
  Няхай будзе вельмi добрае жыццё,
  Не трэба толькi спачываць на ложы!
  
  Пабудуем прамянiсты камунiзм,
  Дзе кожнаму палац з галiнастым садам...
  I згiне ѓ апраметную фашызм,
  За Русь Родную моцна бiцца трэба!
  
  Так будзе ѓ светабудовы добра,
  Калi ворагаѓ iмклiва ѓроем...
  Але сягоння бiтва - вельмi цяжка,
  Iдуць дзяѓчынкi галаногiм строем!
  
  Мы дзяѓчаты, байцы-багатыры,
  Звярнем у пекла дзiкага фашызму...
  I ты прыгажуня босая глядзi,
  Каб справiѓся сцяг камунiзму!
  Песнi можа быць i не зусiм па сезоне, але затое ад душы i ѓсiм сэрцам.
  У лiпенi 1972 года Чырвоная Армiя ѓступiла ѓ кантынентальныя ЗША. I перамагала з пераканаѓчасцю, нягледзячы на расцягнутыя камунiкацыi. I поспехi ѓ Чырвонай Армii былi каласальныя.
  I перавага ѓ зброi таксама.
  Асаблiва ѓ якасцi танкаѓ, ды i авiяцыi таксама. I перамагалi яны амерыканцаѓ.
  Вось ужо i Лiзавета ваюе на тэрыторыi самiх ЗША. Б'ецца i перамагае, i не забывае напяваць:
  - Адзiн два тры! Фашыста разарвi!
  Алена вядзе агонь, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак i пiшчыць:
  - Амерыку мы скорым!
  Кацярына нацiснула пунсовым саском грудзей на кнопку джойсцiка i выдала:
  - Самая крутая перамога, будзе за намi!
  Пры гэтым дзяѓчынкi i афарызмы некаторыя трапныя ѓспамiнаюць:
  Палiтык што абяцае жураѓля ѓ небе пускае здабытак нацыi па ветры!
  Прастытутка мовай здабывае грошы, палiтык голасу выбаршчыкаѓ, але апошнi куды прадажней!
  Палiтык, гэта асёл, якi хоча зрабiць выбаршчыкаѓ уючнымi iшакамi!
  У палiтыка адна зладзейская масць вымагальнiцтва галасоѓ!
  Палiтык, гэта казёл, якi доiцца слоѓным паносам!
  Прастытутка куды больш сумленная палiтыка, сэкс у абмен на грошы, лепш, чым парнаграфiя за голас!
  Палiтык аддаецца як апошняя шлюха, але заражае ѓсiх клiентаѓ зараз!
  Ад заразы прастытуткi абараняе прэзерватыѓ, ад палiтычнай заразы дапамогуць толькi затычкi для вушэй!
  Палiтык на мову хуткi, на выкананне абяцанага марудлiвы, але ѓ апраѓданнi проста гепард!
  Палiтык, гэта майстар хлуснi, гросмайстар зману, чэмпiён па ѓвiльваннi, але не ведае элементарных правiл прыстойнасцi!
  Палiтык не адмярае сем разоѓ, затое адразае па тры шкуры!
  Палiтык, гэта вош, якая сядзiць на выбаршчыку быку, але нягледзячы на малы памер, вельмi цяжка!
  Чаго хоча жанчына - таго хоча Бог, а чаго хочацца палiтыку не пажадае i Сатана!
  Палiтык гэта баксёр з прадажным судзействам i забароненымi ѓдарамi!
  Палiтык гэта мастак, якi аддае перавагу яркiм малюнкам цёмнымi фарбамi!
  Няма нiчога больш слiзкага, чым шлях палiтыка наверх, толькi ѓнiз ён сутыкае выбаршчыкаѓ!
  Не вер што палiтык твой сябар i выратавальны круг, ён твой вораг i цягне ѓ яр!
  Сумленне дарагi тавар, але на разважванне не прадаецца, i ѓскладчыну не купляецца!
  У кожнага палiтыка ёсць у шафе шкiлеты, але выбаршчыкам выклiкаюць, што гэтае мяса ѓ халадзiльнiку!
  Палiтык гэты кот у якога гатовая для выбаршчыкаѓ пастка, толькi прынада ѓ не сыр, а слоѓны сарцiр!
  Выбаршчык п'е гарэлку, а палiтык дзярэ горла!
  Лепш усю ноч бухаць, чым за палiтыка з п'яных вачэй галасаваць!
  Палiтык спявае, прыкiдваючыся сваiм, але па чужых нотах!
  У каханнi не бывае фальшывых нот, а палiтыцы суцэльная фальш!
  Палiтык што сцяле гаворка палосачкай, забяспечыць выбаршчыку неба ѓ клетачку!
  Часта ѓ палiтыцы прыходзiць першым - апошняя скацiна!
  Хаця палiтык i слон у посуднай краме, але пралезе ѓ любую шчылiну!
  Басанож жанчына спакушае мужчын, абувае багатых, i голай пяткай запiхвае пад абцас!
  Голыя жаночыя грудзi, пакiне мужчыну без порткаѓ!
  Прастытутка распранаецца перад клiентам, палiтык нацягвае авечую шкуру перад выбаршчыкамi!
  Калi цябе абулi безгаловыя палiтыкi, то ты апошнi капялюш!
  Ёсць у цябе няма цара ѓ галаве, то ты капялюш i ѓ галечы!
  Карона не для таго, хто капялюш!
  Самая дарагая прамова - залатое маѓчанне!
  Чалавек алмаз з цвёрдай воляй i сталёвымi нервамi!
  Сцiпласць упрыгожвае чалавека, але палiтык кахае сябе ѓзнiмаць да пачварнасцi!
  Амаль няма сумленных палiтыкаѓ, затое досыць расчараваных нэндзаѓ!
  Хопiць балбатаць, пара справа пачынаць!
  У слоѓным паносе палiтыкаѓ тонуць справы, але затое ѓсплываюць пустыя словы!
  Палiтыку i мора па калена, але ён па вушы заляпаны слоѓным паносам!
  Ад мёда з вуснаѓ палiтыкаѓ можна несалодка, заснуць назаѓжды!
  Дзяѓчыны i складалi добра i ваявалi выдатна. Фiладэльфiя ѓпала i амерыканцы сыпалiся.
  Савецкiя i кiтайскiя войскi прасоѓвалiся па ЗША пераможнымi маршамi.
  У Амерыцы панiка, i вэрхал, i здавалася што няма шанцаѓ на выратаванне.
  Чырвоная армiя брала горад за горадам. I ѓжо падыходзiла ѓ канцы жнiѓня да Нью-Ёрка i Вашынгтона.
  Дзяѓчат цэлы батальён прыступiѓ да штурму сталiцы ЗША.
  Яны змагалiся цэлым натоѓпам басаногiя i ѓ бiкiнi. I кiдалi гранаты голымi пальчыкамi ножак.
  I насiлiся па Вашынгтоне. I расстрэльвалi супернiкаѓ з аѓтаматаѓ i закiдвалi гранатамi.
  I раѓлi:
  - З намi Ленiн у кастрычнiку,
  З вялiзнай двойкай у дзённiку!
  I як пакажуць мовы. I даючы расстрэльваць непрыяцеляѓ. А як савецкiя танкi малоцяць.
  I б'юць гаѓбiцы, i рэактыѓныя пускавыя ѓстаноѓкi.
  Вось як "Смерч" лупне, i ѓсё зносiць зараз. I цэлыя кварталы выбухаюць i разбураюцца.
  I гэта жорсткая аказалася пастаноѓка зруйнавальных удараѓ. I ракеты выбухаюць...
  Белы дом разбураны i кангрэс амерыканскi разбегся. Такая вось атрымалася вайна. I дзяѓчаты равуць i страляюцца.
  Потым ставяць на каленi палонных i прымушаюць iм цалаваць босыя ножкi. I тыя гэта дрыжачы ад страху робяць.
  Марыя, якой чарнаскуры салдат пацалаваѓ у пятку, прабуркавала:
  - Слава КПСС!
  I шчоѓкнула яму босымi пальчыкамi ножак па носе.
  Аѓгустына зароѓ:
  - За камунiзм чырвонага колеру!
  I ваяѓнiцы завальвалi салдат i на iх лiтаральна скакалi. I гэта было агрэсiѓным напорам савецкiх жарабiц.
  
  Але i гэтым справа не абмежавалася... Дзяѓчаты яшчэ i мужчын крыху падпалiлi агеньчыкам.
  Але карацей кажучы Вашынгтон упаѓ. I Нью-Ёрк таксама... Амерыканцы адступалi, дакладней, беглi на поѓдзень.
  Але iх пераследавала Чырвоная Армiя. I гнала, i гнала да самой Мексiкi.
  3 верасня 1975 года ЗША капiтулявалi. Вайна амаль скончылася. Але трэба было захапiць яшчэ i Лацiнскую Амерыку з праамерыканскiмi дыктатурамi. Яны па сiле не супернiкi, ды i народ у гэтых краiнах за СССР i камунiсты.
  Але рухацца трэба i захоплiваць далей. I адлегласцi пераадольваць.
  Вайна яшчэ iшла i дзяѓчаты бiлiся.
  Наташа каб скарацiць час ляцела на самалёце са сваёй камандай.
  Дзяѓчаты гулялi ѓ асаблiвы вiд шахмат на чацвярых i абмяркоѓвалi расклад сiл.
  Зоя з усмешкай заѓважыла:
  - Цяпер у нас будзе ѓсялякi камунiзм!
  Аѓгусцiна адзначыла:
  - Будзе брацтва камунiстычных дзяржаѓ i народаѓ. I тады ѓжо не будзе нi войн, нi праблем. Паляцiм не толькi на Марс, але i да зор. А там будзе i старасць пераможана, i мы станем усё голымi, здаровымi i шчаслiвымi!
  Святлана засмяялася i адказала:
  - Вечна малады! Вечна босы!
  Наташа засмяялася i адзначыла:
  - Гэта выдатна!
  Баi ѓ Лацiнскай Амерыцы насiлi очаговый характар. Народы быѓ на баку Чырвонай Армii, салдаты i афiцэры не вельмi хацелi памiраць за сваiх нелегiтымных дыктатараѓ. Але асобныя фанатыкi ваявалi, але i iх лёгка душылi. I войскi наступалi, разбуралi i перамагалi ворагаѓ.
  СССР перамагаѓ з вялiкай лёгкасць...
  Але вайна яшчэ не скончылася. Хоць у лiстападзе Сант'яга ѓзялi i зрынулi Пiначэта. I ѓся Лацiнская Амерыка аказалася пад кантролем.
  Але яшчэ трэба вызвалiць чарнаскурых у ПАР i ѓзяць пад кантроль Блiзкi Усход i Iсламскiя краiны.
  СССР устанаѓлiваѓ сусветную гегемонiю. I iмкнуѓся ѓсё кантраляваць. Надышоѓ 1976 год... Савецкiя i кiтайскiя войскi, а таксама саюзнiкаѓ занялi за паѓтара месяца ѓвесь Блiзкi Усход i Пакiстан з Iранам. У баях за Пакiстан бралi ѓдзел i iндусы. Далей яшчэ за месяц узялi пад кантроль i поѓнач Афрыкi. Супрацiѓленне было слабым, хаця савецкiя i кiтайскiя войскi забiвалi шмат. Iншыя краiны Афрыцы не супрацiѓлялiся. I iх пакарылi зусiм лёгка i практычна добраахвотна.
  ПАР таксама супрацiѓлялася ѓсяго два тыднi. Чорныя, зразумела, падтрымалi СССР i Кiтай. I перамога была поѓнай. I на Марс адбыѓся палёт, i ѓсё было вельмi ажурна. Чырвоная Армiя таксама яшчэ заняла i Аѓстралiю i Новую Зеландыю.
  Пасля чаго было прынятае рашэнне ѓзяць i стварыць адзiную iмперыю. Мао Дзедун якраз памёр. I ѓ Кiтаi прыйшлi ва ѓладзе зусiм прасавецкiя сiлы.
  I вось 18 лiстапада 1976 г. прайшоѓ сусветны рэферэндум, аб стварэннi СССР на ѓсю планету Зямля. Так завяршылася збiранне савецкай iмперыi. СССР стаѓ адной краiнай на ѓвесь сьвет.
  А Мiкалай Вазнясенскi старшынёй усiм планеты Зямля. Неѓзабаве прайшлi выбары старшынi на пяць год. Устанавiлася трывалая сусветная ѓлада. I людзi ляцелi да планет Сонечнай Сiстэмы.
  Нажаль Мiкалай Вазнясенскi не несмяротны. I адкрыць неѓмiручасць не паспелi. I ён памёр у 1980 годзе, калi зоркалёты ѓжо даляцелi да Меркурыя.
  Але ѓ яго быѓ вiцэ-старшыня, жанчына Маргарыта Коршунава, якая стаѓ кiраваць пасля Вазнясенскага.
  I жыццё цякло добра i весела.
  Людзi асвойвалi планет Сонечнай сiстэмы. Сталi будаваць гарады на Месяцы, Марсе, Венеры, Меркурыi.
  А ѓ 2020 годзе пачаѓся першы пiлатуемы палёт за межы Сонечнай Сiстэмы да планет, што круцiлiся вакол зоркi Сiрыѓс. I гэта было вельмi цiкава i па-свойму, прыгожа.
  На планеце Зямля ѓжо былi вырашаны матэрыяльныя праблемы i не было беднасцi. Створана была вакцына ад раку, i многiя хваробы лiквiдаваны. Пачалiся i эксперыменты з амаладжэннем. Шмат чаго яшчэ рабiлася.
  Машыны ѓ асабiстым валоданнi былi ѓжо ва ѓсiх. Многiя тавары сталi бясплатнымi асаблiва прадукты харчавання. А iншыя каштавалi вельмi танна. Прычым кошты стала знiжалiся, а зарплата расла.
  Беспрацоѓя не было. Праѓда хуткае развiццё навукi стварыла недахоп працоѓных месцаѓ. Але гэта вырашалася знiжэннем працягласцi працоѓнага дня. Спачатку быѓ уведзены пяцiдзённы працоѓны тыдзень. Потым чатырохдзённая. I потым працоѓны дзень стаѓ шэсць гадзiн. А потым скарацiѓся да чатырох.
  Гэта значыць працы ѓ 2020 годзе сталi чатыры гадзiны ѓ дзень i тры выходныя днi ѓ тыдзень! I гэта выдатна. А многiя прадукты бясплатныя i ѓ багаццi. Быѓ праѓда кантроль над нараджальнасцю, каб не дапусцiць перанасельнiцтва, але такi ѓмераных. Трох дзяцей можна мець без праблем.
  Адносiны памiж росамi i нацыянальнасцямi прынамсi знешне былi цалкам шчасныя i прыязныя. Людзi жылi адзiнай сям'ёй народаѓ. Савецкi чалавек пачаѓ дамiнаваць, i быццам бы ѓсё добра.
  Рэлiгiяй быѓ камунiзм, матэрыялiзм, i атэiзм. Галоѓнае вера ѓ чалавечы розум. Зразумела, што людзi павiнны быць людзьмi.
  Ну i надзея на неѓмiручасць сiлай камунiстычнай навукi. Маѓляѓ прыйдзе час, i навука стане настолькi ѓсёмагутнай што ѓваскрэсiць нават мёртвых.
  I Сталiна, i Ленiна, i Вазнясенскага!
  I верце, што навука ѓсiх уваскрэсiць людзей на Зямлi. Адных для жыцця вечных, другiх для перавыхавання.
  А гэта лепш за бiблейскую казку пра рай. I людзi верылi ѓ камунiзм i неѓмiручасць. I што хутка будзе шчасце ѓ сусвеце.
  I рэлiгii паступова знiкалi i страчвалi актуальнасць. I Iслам ужо не быѓ гэтак актыѓны. I таксама мячэцi i цэрквы зачынялiся, як дарэчы i капiшчы. А людзi верылi ѓ багоѓ, як у казачных персанажаѓ.
  Злачыннасць амаль знiкла, жыць было вельмi добра, акрамя таго вельмi шмат вiдэакамер, i раскрывальнасць амаль маментальная. I жыць стала весяла.
  Была i свабода ѓ эротыцы, i нават мода на голыя целы. Узнiк i культ здаровага цела i фiзкультуры.
  Людзi iшлi да абсалютнага шчасця i перамогi над смерцю! Ужо кланавалi асобныя органы, i знiклi калекi i iнвалiды.
  I чалавецтва дзякуючы таму, што Сталiн памёр на чатыры гады раней, з аптымiзмам глядзела ѓ будучыню!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 14.
  Дзяѓчаты-танкiсткi бiлiся ѓ Бразiлii... Яны штурмавалi Сан-Паѓлу. Iшоѓ захоп тэрыторыi, каалiцыi Лацiнскiх дзяржаѓ i ператварэннi ѓ калонii Трэцяга Рэйха. Бiтвы кiпелi вельмi нават жорсткiя. I маса разбурэнняѓ буйнога, бразiльскага горада-сталiцы.
  У прыгажунь цудоѓны двухмесны танк АГ-50, сапраѓдная пiрамiдальная дасканаласць.
  Герда нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка i пасылаючы забойныя снарады, выдала:
  - Дыктатар, гэта свайго роду жывёла з пароды людаедаѓ, але ѓсё роѓна больш лiса, чым леѓ, i пажыраючы чалавечай мяса перчыць яго чырвонай прамовай!
  Шарлота з гэтым пагадзiлася, скалячы зубкi i нацiскаючы на кнопкi джойсцiка пунсовымi саскамi:
  - Дыктатар прэтэндуе на месца Бога, але сам ад чалавека эвалюцыянуе ѓ пажадлiвую жывёлу рудай масцi!
  Крысцiна з дзiкай агрэсiяй адзначыла, падмiргваючы смарагдавымi вочкамi, i нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка:
  - Дыктатар гэта ѓ марах ад чалавека да Усявышняга бога, а ѓ справах ад людскага роду, да пажадлiвага драпежнiка!
  Магда выскалiѓшы жамчужныя зубкi, i нацiскаючы лалавымi саскамi на кнопачкi выдала:
  - Дыктатар, хоча быць тузам у Бога, але атрымлiваецца толькi ѓшасцярыцца за Д'яблам!
  Два танкi разбiралi бразiльскiя войскi вельмi капiтальна. Яны iх так упэѓнена разбуралi, i разбуралi дзоты i батарэi.
  Ваяѓнiцы аказалiся ѓ крайняй ступенi баявымi. I палонных памучыць зусiм не дуры. Асаблiва прыемна катаваць хлопчыкаѓ. Вось напрыклад прыгожым хлапчуку з Бразiлii падсмажыць цвёрдыя, ад сталай хаднi басанож пятачкi.
  Герда страляючы ѓ вораг пiскнула:
  - У дыктатара гаспадар Сатана, але ѓсё роѓна тыран лезе ѓ Багi, але з-пад нiмба тырчачы рогi!
  Шарлота лупанула па супернiку пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, i скаля зубкi праверашчала:
  - Дыктатар, гэта Бог наадварот, абяцае рай не выконваючы абяцанкi тыран, а Усявышнi кажа будзе дрэнна на зямлi, ды i на неба патрапяць нямногiя - што падобна на праѓду!
  Крысцiна з агнязарнай усмешкай, i скалячы тварык, i душачы пунсовым саском на кнопку джойсцiка пiскнула:
  - У дыктатара толькi дзве рукi i тыя зладзейскiя, i адна мова, затое вельмi доѓгая i лiпкая!
  Магда праверашчала, нiшчачы непрыяцеляѓ i завываючы:
  - Дыктатар сядзiць на штыках, але ад калючай сталi падушка дэмагагiчных меркаванняѓ не абараняе!
  Герда агрэсiѓна адзначыла, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак i ведучы вельмi прыцэльны агонь:
  - Дыктатар гэта як кат-халтуршчык, сякера трымае мовай, i пакарае смерцю пры дапамозе самасуда!
  Шарлота агрэсiѓна адзначыла, ведучы вельмi трапны i прыцэльны агонь па ворагах:
  - Дыктатар не мае арлiных крылаѓ, але затое ѓ яго джала скарпiёны, не мае львiных iклоѓ, але затое напагатове язык лiсiцы!
  Крысцiна агрэсiѓна адзначыла, лупячы па супернiку пры дапамозе рубiнавых саскоѓ грудзей.
  - Леѓ не той, хто рыкае, мудры не той, хто маѓчыць!
  Магда, страляючы па супернiках, агрэсiѓна выдала:
  - Калi маѓчанне золата, чаму ѓсе нямыя не сталi мiльярдэрамi!?
  Герда лупануѓшы з вельмi вялiкай трапнасцю па ворагу, узяла i дасцiпна вымавiла:
  - Палiтык каб злавiць выбаршчыка на кручок, выкарыстоѓвае прынаду прасякнутую салодкiм лiслiвасцю!
  Шарлота агрэсiѓна дадала, страляючы ѓ супернiка з усiх сваiх забойных прылад:
  - Палiтык адрознiваецца ад жанчыны тым, што тая пудры сабе твар, а палiтыкан выбаршчыкам мазгi!
  Крысцiна з вялiкай агрэсiѓнасцю ведучы па супернiку агонь пры дапамозе пунсовых саскоѓ, выдала:
  - Жанчына любiць прыбiрацца ярка дзеля прыгажосцi, а палiтык маляѓнiчы клоун, але пакiдае адны толькi насы!
  Магда вельмi агрэсiѓна адзначыла, выскалiѓшы свае жамчужныя зубкi i агрэсiѓна страляючы, душачы на кнопкi клубнiчнымi саскамi.
  - Дыктатар, хоча кiдаць i грамы i маланкi, але пакуль навучыѓся толькi капаць на мазгi!
  Герда паслала снарад па нахiленай траекторыi i выдала чарговы баявы афарызм.
  - У дыктатара каменнае сэрца, але не цвёрдасцi ѓ характары, ледзяная душа, i слiзкiя шляхi да мэты!
  Шарлота гэта ахвотна пацвердзiла, паслаѓшы забойнай сiлы прэзент босымi пальчыкамi ножак:
  - Дыктатар абяцае выбаршчыку хлеб i вiдовiшчы, але хлеб без солi iсцiны горкi, а вiдовiшчы тэатра аднаго акцёра сумныя!
  Крысцiна голай пяткай нацiснула на кнопкi джойсцiка пасылаючы забойны прэзент у мэту i пiскнула:
  - Волю не шануюць - пакуль не страцяць, здароѓе не шануюць - пакуль не захварэюць, грошы не шануюць - пакуль з хапае, а подзвiг Хрыста ацанiць па заслугах можа толькi той хто распяты няма за што!
  Магда з вялiкай дасцiпнасцю, i працягваючы весцi па супернiку, дакладны агонь, выдала:
  - Воля, гэта i ѓ будане рай, дыктатар абяцае палацы, але заганяе народ у адрыну!
  Герда скалячы свае драпежныя зубы, i нацiснуѓшы на кнопку джойсцiка клубнiчным саском выдала:
  - Воля, гэта тое, што мае кожны чалавек ад нараджэння, але жорсткае навакольнае асяроддзе яго захутвае ѓ пялёнкi!
  Шарлота руйнуючы непрыяцеляѓ, пры дапамозе нацiскаѓ на кнопкi пунсовымi саскамi, выдала:
  - У вайны не жаночае аблiчча, але затое яна выдатна здзiмае пудру з мазгоѓ, i тлушч з костак!
  Крысцiна хiхiкнула i адзначыла, з вельмi мудрым i прыгожым выглядам, i яшчэ падморгваючы:
  - Вецер праѓды здзiмае пудру з мазгоѓ, ураган iсцiны зносiць пену з палiтычнага балота!
  Магда таксама паказвала вышэйшы пiлотах у стральбе, асаблiва выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ножак i пiшчала:
  - Вецер праѓды дзьме ѓ млын дабрабыту, ад чаго атрымлiваецца мука на сытны хлеб, да якога падыдзе соль мудрых ведаѓ!
  Герда з вялiкiм розумам i агрэсiѓна пасылаючы снарад за снарадам з хуткастрэльнай гарматы:
  - Праѓда не бывае частковай, ды i самая малая хваля хлуснi накрывае з галавой!
  Шарлота адзначыла, таксама даючы трапныя чэргi з хуткастрэльных i трапных кулямётам:
  - Чым дыктатар адрознiвае ад Бога? Бог ёсць iсцiна - дыктатар ёсць хлусня, Бог усё можа, а ѓ дыктатара здольнасць толькi нагадзiць!
  Крысцiна агрэсiѓна адзначыла, снарадам зносячы вежу трыццацьчацвёркi i скалячыся:
  - Бог можа зрабiць людзей шчаслiвымi, але лiчыць што яны гэтага не заслужылi, дыктатар робiць усiх няшчаснымi незалежна ад заслуг!
  Магда з вялiкiм розумам, i пурпурнымi саскамi душачы на кнопкi джойсцiка выдала:
  - Дыктатар марыць аб усемагутнасцi, але бяссiльны штосьцi зрабiць без падману!
  Дзяѓчыны як кажуць руляць i педалi босымi ножкамi круцяць. I ѓ iх вялiкая ѓтоеная сiла.
  Герда адзначыла з ухмылкай:
  - Дыктатар любiць навязваць сваю чалавечую волю, але сам бязвольны перад уласнымi звярынымi iнстынктамi!
  Шарлота агрэсiѓна адзначыла, пасылаючы i вока iскры, i нацiскаючы на кнопкi джойсцiка пунсовымi саскамi:
  - Дыктатар, гэта ѓдаѓ, для якога выбаршчыкi гэта трусы з курынымi мазгамi!
  Крысцiна, ведучы вельмi трапны агонь па супернiках, ахвотна пагадзiлася, скалячы зубкi:
  - Дыктатар, гэта амаль цар, калi прычынены мантыяй лiслiвасцi, але на паверку ѓсяго толькi голы кароль!
  Магда з гэтым пагадзiлася толькi збольшага, але пры гэтым лупанула па супернiку выкарыстоѓваючы лалавы сасок:
  - Самадзяржаѓе, гэта добры строй пры разумным цары, але нават генiяльны кiраѓнiк ператвараецца ад лiшку падхалiмажу акружэння ѓ голага караля!
  I дзяѓчаты сталi хiхiкаць, нiбы апантаныя.
  Вось у баi Вольф Гiтлер. Хлопчык так лiха б'ецца, хоць яго супернiкi прама скажам не моцныя.
  Хлопчык невялiкi - гадоѓ пяцi-шасцi на выгляд. Проста дзiця ѓ пiрамiдальнай маленькай машыне АГ-5 на аднаго чалавека невялiкага росту.
  Але б'ецца вельмi крута. I куды з iм справiцца...
  Вольф Гiтлер пiшчыць:
  - Я ѓсiх сомну i парву на часткi!
  Хлапчук страляе i атакуе. Дакладней нават не хлапчук, а зусiм дзiця.
  Хаця дзiця гэта таксама паняцце адноснае.
  Тут гэта ѓвогуле супер монстар...
  А на савецкай зямлi свае людзi i складаюць лiха... Вось напрыклад, яшчэ адна цiкавая прыдумка, у Маргарыты, у плане Альтэрнатыѓнай гiсторыi.
  Чынгiсхан быѓ апантаны iдэяй неѓмiручасцi для сябе асабiста. Прычым iм рухаѓ не толькi страх. Вялiкi мангол разумеѓ, што пасля яго смерцi шматлiкiя сыны i ѓнукi перагрызуцца ѓ барацьбе за ѓладу, а гiганцкая iмперыя расколецца на некалькi частак i прыйдзе ѓ заняпад. Зразумела было як Аляксандра Македонскага заваёвы манголаѓ нетрывалыя.
  Ды колькi той Манголii? Што яны змогуць усё гэта ѓтрымаць? Патрэбна была асаблiвая iмперыя...
  Чынгiсхан хацеѓ вечнага жыцця, i тысячы ганцоѓ па ѓсiм свеце шукалi элiксiр вечнага жыцця, цi яшчэ нешта падобнае.
  Але вось адзiн з ганцоѓ Чынгiсхана даставiѓ артэфакт "Люстэрка Iрбiса". У iм быѓ магутны джын, якi пагадзiѓся дараваць Чынгiсхану вечнае жыццё. Але кожны год у ахвяру д'ябальскаму духу павiнны прыносiцца дзевяноста дзевяць нявiннiц. I гэта была такая высокая плата за неѓмiручасць Чынгiсхана.
  Але джын стрымаѓ слова i маладосць вярнулася Чынгiсхану. Завяршыѓшы заваёву Кiтая, гэты палкаводзец пайшоѓ на Iндыю. На гэты раз манголы рушылi ѓ абход i змаглi заваяваць гэтую цудоѓную i цёплую краiну. Далей Чынгiсхан пайшоѓ на Багдад i таксама яго захапiѓ, перабiѓшы амаль усiх мужчын.
  Далей манголы пакарылi Блiзкi Усход i Паволжа.
  Пачаѓся вялiкi паход на Русь... У дадзеным выпадку войска мангола-татараѓ было яшчэ больш шматлiкiм i лепш абсталяваным. I яны змаглi захапiць i Ноѓгарад, авалодаѓшы iм штурмам.
  Кiеѓская Русь таксама была заваяваная. А затым натоѓпы манголаѓ лiнулi ѓ Еѓропу.
  На гэты раз сiлы ѓ iмперыi было больш, i тэхнiка лепшая. I яны перамагалi i венграѓ, i iншыя рыцарскiя рацi. Узялi i Вену i Берлiн, i дайшлi да Iталii захапiѓшы i яе. Дабралiся i да земляѓ франкаѓ. Быѓ узяты i Парыж.
  I далей рухалiся арды, дайшоѓшы на апошняга мора. Потым паход на Пiрэнеi i захоп Iспанii. I далей ужо рух па Афрыцы. Для пачатку з заваяваннем поѓначы Чорнага кантынента. Але затым манголы рухалiся на поѓдзень, уздоѓж Нiл, i праз пустынi.
  Так былi захоплены ѓсе землi сухапутнага шляху на ѓсходнiм паѓшар'i.
  Але гэтым усё не скончылася. Манголы будавалi флот, i пакаралi ѓсё новыя i новыя тэрыторыi...
  Iндзейцы спрабавалi супрацiѓляцца, але былi часткова выразаны, а частка памерла ад хвароб. Ацалелы прызналi ѓладу манголаѓ.
  Карацей кажучы да канца трынаццатага стагоддзя ѓзнiкла сусветная мангольская iмперыя на чале з Чынгiсханам.
  У ёй шмат што было запазычана ва ѓпраѓленнi з Кiтая, а сёе-тое i са Старажытнага Рыма. Стала будуецца пiрамiдальная сiстэма ѓлады, каласальнай краiны i кiраванне сатрапамi. Так узнiкла асаблiвая, цэнтралiзаваная сiстэма ѓ маштабах усёй планеты.
  Таксама развiвалася навука i медыцына. Шмат чаго рабiлася i для народа ѓ развiццi сельскай гаспадаркi i рамёстваѓ. Народы планеты Зямля ѓсё больш i больш змешвалiся. I стваралася новае грамадства.
  У будучынi ѓсе жыхары iмперыi атрымалi грамадзянства i знiкала рабства.
  I нарэшце пачалася эпоха i касмiчнай экспансii. Чынгiсхану было мала ѓлады над адной планетай i ён хацеѓ куды большага.
  I па-ранейшаму кожны год дзевяноста дзевяць нявiннiц прыносiлiся ѓ ахвяру пякельнаму Бажаству.
  I iх адбiрала спецыяльнае жэрабя. Дзяѓчыны былi розных нацыянальнасцяѓ i вiдаѓ. I яны iшлi такiя босыя ѓ белых кароценькiх спаднiчках i тоненькай палоскай тканiны на грудзях.
  Насельнiцтва iмперыi Чынгiсхана - гэта мiльярды людзей. I ѓжо ёсць селiшчы на Месяцы, i зоркалёты высаджвалiся на Марсе i Венеры. Вынаходзяць навукоѓцы i ракеты на фатонах здольныя разгоняцца да хуткасцi святла.
  I разам з тым прыносяць ахвяру пякельнаму духу, што Чынгiсхан заставаѓся вечна маладым i здаровым.
  Уладзiмiр Рыбачэнка - адважны мускулiсты хлапчук гадоѓ трынаццацi не змiрыѓся з гэтым. Асаблiва калi ѓ ахвяру выбралi ягоную сястру. I хлопчык гадоѓ трынаццацi вырашыѓ адпомсцiць Чынгiсхану.
  Але што ён можа зрабiць адзiн супраць цэлага войска? I як адолець монстра?
  Хлапчук вырашыѓ параiцца з чарадзейкай. I пайшоѓ у глухi лес, павесiѓшы красоѓкi на тычку.
  Хлопчык iшоѓ па дарозе i спяваѓ;
  Воiны цемры, напэѓна, моцныя,
  Зло кiруе мiрам, не ведаючы лiкi...
  Але вам сыны Сатаны -
  Не зламаць моц Хрыста!
  Аднак рэлiгiя Хрысцiянства пад забаронай. I Бог ва ѓсiх толькi Адзiн - Сам Чынгiсхан!
  Ну i яшчэ такое Бажаство, як i яго конь. Зрэшты, конi ѓ адрозненне ад Чынгiсхана смяротныя, i iх мяняюць па меры старэння.
  Уладзiмiр Рыбачэнка iдзе, шлёпаючы дзiцячым ножкамi. I вось яму насустрач выйшаѓ шаблязубы тыгр з шасцю лапамi. Бо лес тут не просты, а чароѓны.
  Хлапчук пакланiѓся вялiзнаму, як слон толькi даѓжэйшы звер i папрасiѓ:
  - Прапусцi мяне да чарадзейкi?
  Велiзарны шаблезубы тыгр з ровам адказаѓ:
  - Адкажы на тры пытаннi - тады пушчу!
  Хлапчук Воѓчык з усмешкай спытаѓ:
  - А калi не адкажу?
  Шаблезубы тыгр раѓнуѓ:
  - Тады на часткi разарву!
  Уладзiмiр Рыбачэнка лагiчна заѓважыѓ:
  - Двум смерцям не бываць, адной не абмiнуць!
  Шаблезубы тыгр зароѓ:
  - Чаго самы смелы чалавек баiцца, а апошнi баязлiвец не дзьме ѓ вус?
  Хлапчук ткнуѓ сабе кулачок у дзiцячы падбародак. Ну i загадка. На самой справе чаго? Можа быць смерцi?
  Уладзiмiр Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Расiйскi воiн смерцi не баiцца,
  Нас смерць на полi лаянцы не страшыць...
  За Радзiму святую будзе бiцца,
  I нават памiраючы пераможа!
  Шаблезубы тыгр агрэсiѓна зароѓ:
  - Ты будзеш вершы чытаць цi адказваць на пытаннi!
  Хлопчык хацеѓ кiнуць тыгру: дзе тваё сумленне, але тут яго ахiнула, i дзяцюк выпалiѓ:
  - Сумленне! Нават самы смелы чалавек баiцца сумлення!
  Шаблезубы тыгр неахвотна кiѓнуѓ i пацвердзiѓ:
  - Адзiн - нуль на тваю карысць! Ну, што ж адказвай на iншае пытанне.
  Мастадонт пракруцiѓся i рыкнуѓ, нiбы монстр:
  - Хто на свеце ѓсiх прыгажэй?
  Хлопчык тупнуѓ босай ножкай i пакруцiѓся. Пытанне i на самай справе найскладанае. Але ѓ галаве склаѓся адказ!
  Уладзiмiр Алегавiч выпалiѓ:
  - Праѓды няма справядлiвей, праѓда хлуснi любы прыгажэй!
  Шаблезубы тыгр зноѓ незадаволена прахрыпеѓ:
  - Дакладна шчанюк ... Ты я бачу проста супер баец! Ну добра давай трэцюю загадку.
  Хлопчык кiѓнуѓ светлай галоѓкай:
  - Давай!
  Шаблезубы тыгр зароѓ:
  - Што на свеце ѓсiх хутчэй!
  Уладзiмiр пацiснуѓ плячыма. Ён хацеѓ было сказаць, што фатон. Але навошта ѓспомнiѓ, што навукоѓцы распрацоѓваюць ультрафотоны каб лётаць са звышсветлавой хуткасцю. Ды гэта бачна не зусiм тое, што трэба. I гравiтоны нiбы хутчэй хуткасцi святла перамяшчаюцца.
  Уладзiмiр Алег стукнуѓ сябе кулаком па лобiку i адказаѓ:
  - Чалавека думка жвавей, i любых прамянёѓ хутчэй!
  Шаблезубы тыгр зарагатаѓ, i скалячы зубкi адказаѓ:
  - Лагiчна! Ты малады, у цябе тры нуль на карысць! Можаш iсцi!
  Хлопчык, шлёпаючы босымi ножкамi, адправiѓся па дарозе з жоѓтай цэглы, напяваючы...
  I ѓ горнай цiшынi, i зорнай вышынi,
  У марской хвалi i лютым агнi...
  I ѓ лютым, i лютым агнi!
  I дзяцюк як падскочыць i босы ножкай каменю ѓрэжа. Але гэта даволi балюча.
  Хлопчык зароѓ:
  - Якi боль, якi боль - iмперыя Чынгiсхан - сто - нуль!
  Тут ён падумаѓ, а што, калi Вялiкi Суперiмператар Чынгiсхан памрэ? Цi будзе гэта на карысць чалавецтву? Бо ѓ сусветнай iмперыi людзi жывуць нядрэнна. Ва ѓсё ёсць праца, i кожны сыты, няма эпiдэмiй, знiклi многiя хваробы, нават ад раку створана прышчэпка. Смяротнасць нiзкая, што нават увялi абмежаваннi на нараджальнасць. Практычны ѓ кожнага ёсць аѓтамабiль. Тэхналогii развiлiся, то цэлых Тры днi на тыдзень выходныя! I iндустрыя забаѓ немалая. I людзi пабывалi на ѓсiх планет Сонечнай сiстэмы, i ѓжо на Марсе ёсць першыя гарады.
  Хлапчук Воѓчык Рыбачэнка праспяваѓ;
  Над намi сонца свецiць,
  Не жыццё, а мiлата...
  Тым, хто за нас у адказе,
  Даѓно пара зразумець,
  Тым, хто за нас у адказе,
  Даѓно пара зразумець!
  Мы маленькiя дзецi -
  Нам хочацца гуляць!
  Але вось яе босыя пятачкi стала злёгку прыпякаць. Жоѓтая цэгла нагрэлася. А апрануць абутак нельга: дзецям можна па жоѓтай дарожцы або басанож, або ѓ чароѓным абутку. Такiя правiлы чарадзейнага лесу. А без магii сястру не выратаваць.
  Хлапчук церпiць, i нават шчэрыць зубкi... Ён жа сапраѓдны пiянер, якi не згiнаецца.
   Пацан падумаѓ каб адцягнуцца ад пякучых пяткi цэглы, вось чаму манголы змаглi пакарыць увесь свет? Што яны ѓсiх мацнейшыя цi разумнейшыя? I чаму неѓмiручасць дасталася Чынгiсхану - якi раней дзеяѓ жорсткасцi.
  Ну зараз вядома не так. Ёсць законы, якiя з пакалення ѓ пакаленне мякчэюць. Напрыклад, жорсткiя смяротныя пакараннi былi адмененыя. Затым абмежавана ѓжыванне катаванняѓ i цялесных пакаранняѓ. Напрыклад, дзяцей у школах усё яшчэ б'юць за правiннасцi палкамi па босых пятках. Але ѓдары наносiць дзiця аднаго з табой узросту i вагi, i палка з пластмаса гнуткая i эластычная. Яна прыносiць боль, але не калечыць падэшвы дзяцей.
  Хаця па пятках i попе дзяцей яшчэ ѓ школах б'юць, але не часта. Часам проста ставяць у кут.
  Смяротнае пакаранне таксама стала рэдкiм. I яе звычайна праводзяць публiчна. Але не занадта часта караюць смерцю.
  Хаця Уладзiмiр i бачыѓ, як павесiлi трох дзяѓчат. Яны iшлi на эшафот у вельмi кароткiх белых спаднiцах i ледзь прыкрытай нiтачкай тканiны грудзьмi. I зразумела басанож.
  Жанчын i непаѓналетнiх пакараюць смерцю звычайна босымi, i амаль аголенымi. А дарослых мужчын як правiла караюць смерцю ѓ закрытых памяшканнях. Дзяцей прынята таксама пакараць смерцю публiчна з мэтай запалохвання. Прычым, кара паказваюць на каляровых экранах, i школьнiкi абавязаны гэта глядзець. Але гэта становiцца ѓсё больш рэдкай зьявай. Злачыннасць падае. Тэхналогii развiваюцца, i таму, хто здзейснiѓ правiну, куды цяжэй сысцi ад адказнасцi.
  Уладзiмiр Рыбачэнка нарэшце адчуѓ, што жар у цэглах спадае.
  Хлапчук праспяваѓ з радасцю:
  - Па крывой бягуць дарожкi,
  Босыя хлапчукi ножкi...
  Надакучыла коней хаваць,
  Жадаю шчасце сваё паддражнiць!
  I дзяцюк падхапiѓ:
  - Занесла! Занесла некуды!
  Занесла мяне!
  I вось перад хлапчуком апынулася хатка на курыных ножках. Вялiкая такая i прыгожая. Толькi стаяла яна да дзецюка задам.
  Уладзiмiр Рыбачэнка агрэсiѓна зароѓ:
  - Хатка, хатка, павярнiся да лесу задам, да мяне перадам!
  Хатка павярнулася ... Яна рухалася лёгка i без рыпання. Вось расчынiлiся дзверы i з яе выпырхнула дзяѓчына. I такая прыгожая натуральная бландынка.
  Яна паглядзела на хлопчыка ѓ шорцiках, босага i белабрысы, прабуркавала:
  - Ведаю, навошта ты прыйшоѓ! Жадаеш, сваю сястру выратаваць!
  Хлопчык у адказ вымавiѓ, выскалiѓшы зубкi:
  - Не толькi! Я хачу яшчэ i планету сваю выратаваць ад дэспатыi Чынгiсхана!
  Чарадзейка-бландынка хiхiкнула i адказала:
  - Цяжкую справу ты задумаѓ хлопчык. Вельмi цяжкае, але... Я табе дапамагу, калi ты адкажаш на пытанне.
  Воѓчык кiѓнуѓ:
  - Я як вучань у школе прывык адказваць на пытаннi!
  Чарадзейка-бландынка, скалячы зубкi спытала:
  - Што даражэй за сто рублёѓ?
  Хлопчык усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Дзвесце ста рублёѓ мiлей!
  Чарадзейка-бландынка хiхiкнула i адзначыла:
  - Ну, гэта вельмi проста. Але вось едзеш ты па дарозе. Наперадзе з аднаго боку твая мацi, з другога лепшы сябар - каго трэба цiснуць?
  Уладзiмiр Алегавiч Рыбачэнка ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Тормазы!
  Чарадзейка-бландынка кiѓнула:
  - Цудоѓна! На самой справе добра! Тады пытанне, табе больш складана задам: чаму Усемагутны Бог не зробiць усiх людзей шчаслiвымi!
  Хлопчык свiснуѓ i заѓважыѓ:
  - Ну i пытанне! На яго адказу i самыя мацёрыя тэолагi не ведаюць!
  Чарадзейка-бландынка кiѓнула:
  - А ты што думаѓ, што ѓсё так проста можаш здабыць?
  Хлопчык з уздыхам адказаѓ:
  - Ну добра, я пастараюся...
  Хлапчук нахмурыѓ дзiцячы лобiк i тупаючы босымi ножкамi, пастараѓся засяродзiцца. Ён сапраѓды адчуваѓ сябе няѓтульна... Нiбы апынуѓся кавалкам мяса на круку, цi нешта горай. Наогул у свеце так мала справядлiвасцi. Вось якiм лiтаратурным генiем быѓ Аляксандр Сяргеевiч Пушкiн, а загiнуѓ на двубоi ѓ трыццаць сем гадоѓ. А колькi б мог яно карыснае для чалавецтва зрабiць? А пра юнага Лермантава i казаць няма чаго, ён яшчэ толькi набiраѓ лiтаратурныя абароты. I гэта прыкра да калацця ѓ баку.
  I тут яго раптам ахiнула: важна адказаць не гэтулькi правiльна, колькi ѓ рыфму.
  Хлапчук стабiльна сказаѓ:
  - Зрабiць можа шчасце Бог, калi ты розумам нядрэнны! Чаму не шчасця ѓсiм - трэба смага змен!
  Чарадзейка-бландынка свiснула i адзначыла:
  - Вось у цябе i розум! Малайчына, ты выдатны хлопчык! Таму, я табе падкажу!
  Хлопчык тупнуѓ босай ножкай i пiскнуѓ:
  - Дзякуй!
  Дзяѓчына-ведзьма падмiргнула i адказала:
  - Варта разбiць "Люстэрка Iрбiса" i тады Чынгiсхан загнецца i яго кiраванне скончыцца!
  Воѓчык пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Гэта добра! Але люстэрка так проста не разбiць, яго ахоѓваюць!
  Дзяѓчына-ведзьма кiѓнула:
  - Ды яго ахоѓваюць мацней чым Чынгiсхана. Але я магу выратаваць ад ахвяры тваю сястру! Джын у гэтым люстэрку можа адмовiць Акулiне Рыбачэнка ѓ ахвяры, калi ты пераможаш аднаго з монстраѓ пекла. У цябе будзе каманда... Калi ты даб'ешся мэты, не толькi выратуеш сястру, але сам зможаш заняць месца Чынгiсхана!
  Хлапчук з надзеяй у голасе спытаѓ:
  - I забiваць нявiннiц дзеля вечнага жыцця не давядзецца?
  Чарадзейка-бландынка кiѓнула:
  - Няма мой хлопчык! Не давядзецца! Ты атрымаеш усю сiлу люстэрка Iрбiса, а яго магчымасцi вялiкiя.
  Уладзiмiр Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Кiраваць планетай Зямля i ѓсiм Чалавецтва - крута! Але гэта яшчэ i адказнасць немалая!
  Чарадзейка-бландынка кiѓнула:
  - Так! Але i шмат што можна зрабiць для людзей! Але ва ѓсякiм разе ты ж хочаш выратаваць сваю сястру?
  Хлапчук-тэрмiнатар кiѓнуѓ:
  - Ды я гатовы! Гатовы да працы i абароне!
  Дзяѓчына-ведзьма ѓзяла пацана за руку i падвяла да люстэрка, кiѓнуѓшы:
  - Вось зараз табе трэба будзе мiсiя!
  Люстэрка было вялiзным i свяцiлася ѓсiмi колерамi вясёлкi, i лiтаральна пералiвалася.
  Воѓчык адказаѓ з усмешкай:
  - Яйку каб стаць крутым трэба варыцца пятнаццаць хвiлiн, а пiянер заѓсёды гатовы!
  Хлопчык кiѓнуѓ, падняѓ сваю босую, загарэлую ножку, i рашуча зрабiѓ крок у невядомае.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  Зноѓ босыя ногi хлопчыкаѓ i дзяѓчынак пакiдаюць сляды на мокрым снезе. Такiя маленькiя i хупавыя.
  Яны ѓжо прывыклi i практычна не мерзнуць.
  Але сёння iм далi паспаць болей.
  Дзяѓчынка-рабыня Дар'я Рыбачэнка, на 23 лютага 1949 года, убачыла дзiвосны казачны сон, дакладней працяг серыяла.
   Лiза перапытала:
   - Дзве гарматы, выдатна i якiя?
   Эфiтык адразу ж адказаѓ:
   - 76 - мiлiметраѓ вялiкая гармата, i 45 - мiлiметраѓ тая, што паменш. Яны загадай агонь у двух розных плоскасцях, што дазваляла ѓ прыватнасцi вельмi эфектыѓна абстрэльваць пяхоту з аскепкавай сорак пяткi, iх ЭЛ-10 гарматы калiбра 76- мiлiметраѓ, падбiваць нямецкiя танкi. Хаця не толькi нямецкiя. У 1935 году ѓ французаѓ з'явiѓся ЗIЗ -35, з лабавой браняй у 56 мiлiметраѓ i радам якiя не выключалi войны з жабнiкамi i Брытанiяй, прыйшлося мадэрнiзаваць зброю.
   Дзяѓчына-баксёр свiснула:
   - Клявое ѓзбраенне! Якраз для захопу Германii! Нават дзiѓна, як мы ворага ѓ першыя ж месяцы не перамаглi!
   Хлапчук пахiтаѓ галавой:
   - Гэтых танкаѓ у нас было ѓсяго каля 500 штук, i некаторыя з iх з кароткiм руляй. I ѓвогуле танк добры, калi хутка расцеш! Дакладней любая тэхнiка моцная ѓ першую чаргу масавым ужываннем! Калi яе мала, то... Вось напрыклад савецкi танк Т-35, наогул выдатная мадэль: тры гарматы, два калiбра 45, а адна 76-мiлiметраѓ, цэлых сем кулямётаѓ, а пяць веж дазваляюць весцi кругавы абстрэл. Увогуле цудоѓны танк, асаблiва для барацьбы з пяхотай супернiка. Да яго не падступiшся, ён усё перамяле. А выпусцiлi такiх танкаѓ толькi 60 штук.
   Лiзавеце надакучыѓ такi размову, i яна кiнула карты, панура сказала:
   - Ну, усё пайшла! Можаш крыху паспаць!
   Эфiтык запярэчыѓ:
   - А не буду спаць! Я пакуль паэксперыментую з порахам. Справа ѓ тым, што ён на гэтай планеце, чорны i нiзкай якасцi, ды i дымiць страшна. А вось калi крыху змянiць прапорцыi, то яго паражаючыя якасцi нашмат вырастуць. Плюс яшчэ вырабiць карцеч, гэта...
   Дзяѓчына-баксёр перабiла:
   - Ад навукi-нуды ѓжо галава трашчыць, давай лепш я пайду i чым-небудзь займуся для цела. А то i так спiна зацякла, ад пашыву мяшочкаѓ!
   Хлопчык-генiй паблажлiва махнуѓ рукой:
   - Iдзi мая моцная сяброѓка!
   Дзяѓчына, бясшумна шлёпаючы босымi нагамi, накiравалася ѓ спецыяльны кубiк, дзе размяшчалiся дзве бартавыя гарматы. Так яе ѓжо чакаѓ весялун Джэк. Гэта быѓ самы сiмпатычны з усiх пiратаѓ. Высокi, шыракаплечы, яшчэ зусiм юны, ледзь прыкметны параснiк акуратна паголены. З выгляду хлопцу каля сямнаццацi, але складзены ён добра i карыстаецца поспехам у дам. Лiзавета прыгожая, толькi яе высокi рост пад метр дзевяноста, i шырокiя плечы з развiтой мускулатурай па душы не ѓсiм хлопцам. Але гэта буйны, юны бландын, змучаны бартавым устрыманнем, i з пароды тым мачо, якiм заѓсёды мала жанчын.
   Лiзавета, не кажучы нi слова, падышла да хлопца i пацалавала яго. Той прыняѓся, не спяшаючыся i лашчачы агаляць дзяѓчыну-волата.
   - Чароѓная! Лепшая ѓ свеце! - Шаптаѓ Джэк, абсыпаючы аголеную, пругкую грудзi пацалункамi.
   Лiзавета разамлела ад дакрананняѓ, i лiтаральна сарваѓ з юнака рэшткi адзення, павалiѓшы яго. Пачалася апантаная скачка, целы тэмпераментных палюбоѓнiкаѓ злiлiся, i падобна катамаран, яны насiлiся ѓ хвалях экстазу, магутна тарнада юру!
   Так прайшло некалькi чароѓных гадзiн, пакуль яны аголеныя i насыцiѓшыя не заснулi ѓ абдымках адзiн аднаго. На гэты раз у якая перажыла каскад аргазмаѓ дзяѓчыны-волата Алены, былi вельмi яркiя i насычаныя сны. Дзяѓчынцы снiѓся вялiзны лабiрынт, прайшоѓшы якi яны павiнны здабыць усемагутнасць i шчасце. Хоць апошняе паняцце хоць i спалучаецца з усемагутнасцю, але вельмi адносна з-за вялiзнай адказнасцi.
   Бо воiн павiнен умець ваяваць у калектыве iх трыа Лiзавета, Джэк, Эфiтык, дружна пацягнула спецыяльны кранiк, якi павiнен быѓ вызначыць у якi калiдор хлопцам скакаць. Двум юнакам i дзяѓчыне прыйшлося паднапружыцца, упiраючыся босымi нагамi ѓ калючыя камянi. Але iх намаганнi не прапалi дарма, яны, атрымаѓшы дабро: шлях у пячору адкапаны, накiравалiся ѓваходу. Тут было некалькi тунэляѓ, хлопцы спынiлiся. Па ѓзроѓнi цяжкасцi яны былi прыкладна аднолькавыя, не малой зрэшты, праблемай былi не толькi штучныя перашкоды, але i сам шлях, лёгка заблудзiцца. Перад паходам юнакоѓ i дзяѓчыну добра вымылi. Лiза анi не бянтэжылася што яе голае цела бачылi хлопцы, якiя нават скрэблi яе вяхоткай. Як iх прызвычаiлi да роѓнасцi падлог. Падбадзёрылi i выдалi зброю. Два мячы кожнаму даѓжынёй з руку, два кiнжалы i па прамасленай паходнi зараз iм трэба было абысцiся гэтым мiнiмумам.
   Першы ж крок па калiдоры ледзь не аказаѓся смяротным, як восы вылецелi невялiкiя стрэлы, паслушнiкi ледзь паспелi ѓпасцi на камянi. Адна з iх драпнула Лiзавету па скуры, пакiнуѓшы не глыбокую, але доѓгую баразну.
   - шкадуе змейка. - Прашаптала дзяѓчына-баксёр.
   Эфiтык заѓважыѓ:
   - Тут досыць пастак на падлозе. Прапаную паѓзцi сябар за сябрам.
   Джэк запярэчыѓ:
   - Тады наш шлях зойме тысячу гадоѓ, а ѓ нас няма нават вады. Прапаную рэзка дадаць кроку, бягом хутчэй праскочыць.
   Дзяѓчына-баксёр Лiза аспрэчыла, абодва меркаваннi:
   - I тое iншае непрымальна. Будзем чаргаваць паѓзкi i кароткiя перабежкi. Ваенная тактыка павiнна быць падобная сталi, трывалай, але гнуткай з якой робяць булат!
   На тым i вырашылi.
   Юныя байцы рушылi бягом наперад, тут iм прыйшлося жвава падскочыць, унiзе калiдора праляцелi склюды, а затым рэзка выраслi вострыя нажы, якiя хутка заварушылiся. Яны нагадвалi плаѓнiкi акул, якiя атакуюць у моры адзiнокiх плыѓцоѓ. Спачатку хлопцам i дзяѓчынцы атрымоѓвалася пазбегнуць паразы, а затым iх усё-такi зачапiла, раздрапаѓшы голыя ногi хлапчукам. Эфiтыку ледзь не адсекла вялiкi палец.
   - Яшчэ танна абышлося. - Вымавiла, моршча тварык Лiза.
   Джэк адразу адказаѓ, у голасе гучала сумненне:
   - Калi ѓлiчыць што мы толькi ѓ пачатку шляху, то дрэнна, мы рызыкуем скончыцца крывёй, я ѓжо кульгаю.
   Эфiтык, не гледзячы, на страты, не губляѓ аптымiзму:
   - Мы яшчэ здзiвiм нашых канкурэнтаѓ. Акрамя таго, мы ѓсе нявiннiкi, а значыць павiнны жыць, багi не могуць аб гэтым не паклапацiцца.
   - Гэта ты нявiннiк, мы з Джэкам няма! Наогул нават у легендах яны часцей каралi, тым мiлавалi. - Заѓважыла, выпалiѓшы скорагаворкай Лiзавета. - Бог падобны льву: лашчачы, здзiрае скуру, абдымаючы - душыць, цалуючы - грызе.
   - А ты блюзьнер! - заѓважыѓ Джэк. - Дык таму цябе чакае на тым свеце доля вечнай рабынi, якая збiваецца пугай. Багоѓ трэба хвалiць, iм трэба малiцца, складаць гiмны, оды i тады яны аддзячаць цябе сто разоѓ. Вось я ѓ думках чытаю малiтву, i заѓважце палец, толькi злёгку надрэзала, хоць магло адсячы цалкам.
   - А мне патрэбна перавязка. - Эфiтык адарваѓ кавалак кашулi i заматаѓ палец. - Спадзяюся, гэта дапаможа.
   Вось акрамя стрэлы вылецеѓ якi верцiцца дыск - сталёвая сняжынка. Ён рухаѓся па ламанай лiнii, не прадказальнасць траекторыi рабiла яго вельмi небяспечнай зброяй. Ад аднаго хлопцы адхiлiлiся. Наступным заходам, такiх i нават буйнейшых дыскаѓ былi дзясяткi. Затым калiдор стаѓ нашмат ужо. З-за сцен выкiдвалiся кiнжалы, выляталi дзiды, бiлi ланцугi, сякеры якiя юныя байцы ледзь паспявалi секчы цi кароцiцца. Вось яны уткнулiся ѓ першыя дзверы, пакрытыя шыпамi. Паспрабавалi крутнуць ручку, а зверху павалiѓся вадаспад, цяжкiх камянёѓ, юнакоѓ i дзяѓчыну выратавала толькi фенаменальная рэакцыя, выпрацаваная гадамi нялюдскiх трэнiровак.
   - Ну што зараз рабiць? - Спытаѓ, дэманструючы разгубленасць Джэк.
   - Можа, павернем назад i пашукаем iншы ѓваход. - Прапанаваѓ Эфiтык. - Не будзем дарма тыкацца.
   - Не, у мяне ёсць iдэя. - Адказала, хутка мiргаючы вочкамi Лiзавета.
   - Якая? - Спытаѓ Джэк, пацiраючы выцяты палец на руцэ.
   - Даволi простая! Давайце падымем камень цяжэй i запусцiм яго ѓ ручку. - прыжмурыла вочкi Лiза.
   - I што гэта дасць? - Джэк быѓ настроены скептычна.
   - Многае! Ручка тугая, не круцiцца проста так, значыць, яе трэба ѓдарыць як мага мацней. - Лiзавета хiтра выскалiла, зубы колеру слановай косцi.
   - Гучыць лагiчна. Ну, будучыя вешчуны паспрабуем! - Джэк пляснуѓ далонню аб далонь.
   Утрох яны з цяжкасцю паднялi вялiкi камень i, хiстаючыся, цяжка дыхаючы, паднеслi да дзвярэй. Па камандзе, абрынулi валун на ручку. Удар быѓ моцны, у адказ механiзмы агрызнулiся, паляцелi стрэлы, i нават палыхнула агнём. Рабят злёгку апалiла, але яны ѓсё роѓна пабеглi наперад, ззаду яшчэ раз успыхнула полымя, а затым усё сцiхла.
   - Мы ледзь уцалелi. - Джэк пачухаѓ пяцярнёю абпаленую спiну.
   - Не рабi так, можаш занесцi заразу! - Папярэдзiѓ Эфiтык.
   - Ды агонь гэта так непрыемна. - Дзяѓчына пачухала аб камень голую, якая свярбiць ад апёку пятку.
   - Але мы яго спрабавалi! - Джэк выпнуѓ наперад грудзi.
   - Дакладна, але прывыкнуць да абдымкаѓ полымя ѓ адрозненне ад жаночых нельга! - забiяцка падмiргнула Лiза.
   - Час працуе супраць нас, трэба спяшацца. - абарваѓ Джэк.
   Калiдор быѓ смяротна небяспечны, вось ён раптам правалiѓся, i хлопчык з дзяѓчынай якiя iдуць наперадзе, ледзь паспелi адскочыць назад. Джэк, праѓда, звалiѓся, зачапiѓшыся за край, i яго выцягнулi за рукi.
   - Не моцна я цяжкi сябры? - Спытаѓ ён, апынуѓшыся на цвёрдай глебе.
   - На гароднiне i садавiне не атлусцеш. - Адказала Лiза.
   Далей па цярнiстым шляху, iм прыйшлося з цяжкасцю працiскацца скрозь сцяну ѓ поѓнай цемры пры слабым блiку паходнi. I тут iх чакалi пасткi, Лiзавеце апякло босыя нажачкi расплаѓленым металам, / паранiла высоѓным кiнжалам у жывот, а на паголеную, светлую галаву Джэка, абрынулася сталёвая дубiнка, ён ледзь паспеѓ змякчыць удар. Некалькi секунд зрэшты, хлапчук знаходзiѓся ѓ гразе.
   Паступова калiдор стаѓ шырэйшы, але бяспечней ад гэтага не стала. Апроч розных паражаючых прадметаѓ, з медзi, сталi, агню, iголак рассыпаных i падальных: iх чакалi буйныя павукi. Яны пакрылi паверхню суцэльным дываном, засыпаѓшы ѓвесь калiдор. Хлопцы ѓсталi:
   - Яны могуць быць атрутнымi. - Сказаѓ, бялейшы Эфiтык.
   - Напэѓна, але памятаеш, то чаму нас вучылi. - Вымавiла шэптам Лiза.
   - Што менавiта? - спытаѓся, дрыжачы ад хвалявання хлапчук.
   - Калi рухацца плаѓна, не надыходзячы гусенiчным крокам, то павукi не джаляць. - Дзяѓчына-баксёр панiзiла тон.
   - Так, мабыць ты маеш рацыю, але дазволiць сутыкнуцца такой брыдоты. - Юны паслушнiк (у гэтым бачаннi, яны былi манахамi, якiя праходзiлi лабiрынт накшталт Шаалiнскага манастыра), трасянуѓ галавой.
   - А што рабiць, пакуль не сустракалi адгалiнаванняѓ i альтэрнатыѓнага шляху. Значыць, трэба прайсцi павукоѓ. Я дзяѓчына i пайду першай, каб вы мужчыны нiчога не баялiся. - Лiзавета ступiла ѓ цемру, яе босыя пяткi блiснуѓ у святле паходняѓ.
   Трое рабят, iмкнучыся не адрываць ступнi, увайшлi ѓ касматае балота. Гэта было бязбольна, але вельмi далiкатна, павучкi перабiралi лапкамi, чухалi памiж пальцамi, казыталi голыя ступнi. Яны паступова апускалiся, спачатку па шчыкалатку, затым па калена, пасля пласт павукоѓ дайшоѓ да пояса. Тут Эфiтык спынiѓся i прамармытаѓ:
   - Далей я не пайду!
   - Гэта яшчэ чаму?! - Лiзавета пачала злавацца.
   - Мне нельга. Калi яны закрануць майго твару, то вырве, кiшкi выпаѓзуць на выварат. - Хлопчык моцна збялеѓ.
   - I што ты так будзеш стаяць, пакуль плоць не скамянее. Будзь мужчынам! Думаеш, мне прыемна? - Дзяѓчына-баксёр ткнула юнага партнёра далонню ѓ плячо.
   - А калi я вярнуся? - шапнулi пашарэлыя вусны хлопчыка.
   - Мы цябе не трымаем, вяртайся, але толькi адзiн. - Лiзавета махнула рукой дэманструючы - вольны!
   Далягляд застацца аднаму ѓ падступным лабiрынце здалася страшней павукоѓ.
   Хлопцы i дзяѓчына працягвалi апускацца, спачатку па грудзi, потым па шыю. Тут нават Лiзавета злёгку завагалася, але затым, вырашыѓшы двум смерцям не бываць, адной не абмiнуць рушыла далей. Павучкi абляпiлi твар, яны былi занадта буйныя, каб залезцi ѓ ноздры цi вушы, але дыхаць пад такiм покрывам было нашмат цяжэй. Галовы хлопцаѓ былi нагола паголены i перабiранне лапкамi нагадвала лёгкi масажык. Вось ты Лiзавета падумала, як яе тузаюць за касу. Бо дарэшты ѓ манастыры мар здымаюць валасы толькi ѓ самых маленькiх, а затым па меры сталення, дзяѓчатам заплятаюць косы з iголкамi i лязом, ператвараючы шавялюру ѓ прыладу забойства.
   Хлопцы трымалiся сябар, за сябра iмкнучыся не збiцца. Лiза адчувала дрыгаценне пальцаѓ Эфiтыка. Партнёр, будучы яшчэ хлопчыкам, вельмi бянтэжыѓся, прытрымваючы яе за мускулiстыя плечы. Страшна iсцi пад такiм покрывам, праѓда, усярэдзiне даволi светла, павукi не асаблiва ярка свяцiлiся, можа ад фосфару цi чаго-небудзь iншага, вось толькi паходнi прыйшлося патушыць. Размаѓляць натуральна паслушнiкi не маглi, а час цягнуѓся як каучук, што было дадатковай маральнай пакутай.
   Але ѓсё дрэннае таксама мае канец, i хлопцаѓ выбралiся, i жывога халадца. Спачатку паказалiся галовы, затым плечы, жывая хваля адыходзiла, праѓда пара павукоѓ засталося вiсець на твары Эфiтыка. Адно з казурак лапкамi сунулася хлопцу ѓ нос. Той мацаваѓся з усяе сiлы, ды як чхнуѓ... Павукi зляцелi з твару, а астатнiя загулi. Iх гул быѓ гучным, нiбы раве паранены слон. Перапалоханыя хлопцы спынiлiся, сэрцы бiлiся так моцна, што здавалася, вось-вось лопне грудзi. Нарэшце страшны шум павольна як шторм у моры сцiх, i паслушнiкi рушылi далей.
   Джэк вымавiѓ звонкiм голасам:
   - Ну, ты даеш, ледзь нас не загубiѓ.
   - А што заставалася рабiць. Схапi я яго рукамi, ён бы мяне ѓкусiѓ, а далей цярпець было нямогту. - разгублена прамармытаѓ хлопчык.
   - Усё роѓна, бач, як яны загулi! - Нахмурыѓ чорныя бровы, прыгожа глядзяць на фоне светлых валасоѓ Джэк.
   - Не трэба спрачацца, мы адна каманда i тое, што да гэтага часу жывыя вялiкi поспех! - Абсекла Лiзавета.
   - Тады шчаслiвага шляху! - З'яхiднiчаѓ Джэк.
   - Трэба запалiць паходнi. Цёмна хоць выкалi вока! - Вымавiла Лiза, ссекшы мячом мiльганула ѓ сваiх хупавых ножак змейку.
   З дапамогай трэння гэта ѓдалося хутка зрабiць, тым больш што сцяна ѓ асноѓным складалася з крэмнiю.
   Далей зноѓ пасткi, выпады дзiд. Адно з iх Лiза адсекла, атрымалася вельмi прыстойнае доѓгае дрыка.
   - Навошта яно табе кiнь! - Сказаѓ Джэк.
   - Не, мне здаецца, што хутка яно нам спатрэбiцца.
   Сапраѓды неѓзабаве з'явiлiся новыя дзверы. Ручкi не было, а тырчаѓ круглы вентыль.
   - Вось бачыш, i падыходзiць не трэба! - заявiла, радуючыся сваёй правасцi Лiзавета.
   Дзяѓчына прасунула палку, дзверы заiскрылi, прайшлiся па абломку малюсенькiя маланкi.
   Нават Лiза адчула устрэсванне.
   - Ого, ды тут магiя.
   - А чаму дзiвiцца, вешчуны атрымалi поспех у вядзьмарстве. - Заѓважыѓ, пацiраючы кулакамi вочы Джэк.
   - Гэта вядома нядзiѓна, але ж нам чараѓнiцтва прымяняць забаранiлi, а супраць бедных вучняѓ, з боку механiкi, калi ласка! - Дзяѓчына-баксёр капрызна павяла носам.
   - У свеце поѓна не справядлiвасцяѓ. З iх самае не справядлiвае само жыццё, таму што даецца толькi адзiн раз i яго нельга даць у пазыку - Складана па-фiласофску вымавiѓ Эфiтык. - Кошт жыцця: паняцце пераменнае, свая неацэнная, чужая не варта i дохлай мухi! Толькi цiснуць не спяшайся, мухi разносяць смяротную заразу!
   Круцiць вентыль, прыйшлося доѓга, нечакана перад iмi ѓзнiкла прорва, яна з'явiлася маментальна i хлопцы ѓ яе ледзь не звалiлiся. Джэк зазiрнуѓ унiз, там плёскалася распаленая магма.
   - Ух, ты, ну i апраметная прачнулася i цягне да нас шчупальцы! - Усклiкнуѓ ён.
   - Не страшней за павукоѓ, зробiм мост i пяройдзем нiбы посуху. -Лiзавета была спакойная, працягваючы нялёгкае кручэнне, круцiлася прутка: .
   - А можа, ты круцiш не ѓ той бок. - Выказаѓ здагадку Джэк.
   - Па гадзiннiкавай стрэлцы, цалкам лагiчна! - абарвала дзяѓчына-баксёр.
   Нiбы ѓ пацверджанне яе слоѓ дзверы расчынiлiся, яна перашкода-грамiла ѓражвала сваёй таѓшчынёй, прорва ж знiкла, нiбы яе i не было.
   Джэк кiнуѓ камень, але не, не мiраж, iм ужо нiшто не перашкаджала.
   Пасля гэтага выпрабавання хлопцы здабылi ѓпэѓненасць, хаця пастак менш не станавiлася. Наадварот кожная новая пастка была больш вытанчанай за ранейшую.
   Лiк драпiн i парэзаѓ на целах юных байцоѓ увесь час расло, iх стала адольваць наймацнейшая стомленасць.
   - Так можна аслабець i звалiцца ад страты крывi. - Захныкаѓ Эфiтык. - На мне жывога месца няма.
   - Што хочаш павярнуць назад? - пагардлiва прыжмурылася Лiзавета.
   - Ну, гэта хiба выпрабаваннi, такiм спосабам нiшчаць вучняѓ. Няѓжо можна так паступаць з будучымi ваярамi. Упэѓнены, што i без лабiрынта, я цалкам здольны абкласцi пецярых. - Iстэрычна адказаѓ хлопчык-паслушнiк.
   - У нас няма iншага выйсця, каб выжыць трэба прайсцi да канца. Хто запанiкаваѓ, ужо напалову прайграѓ. Акрамя таго, цябе не цягнулi за язык: пагадзiѓся сам! - Абарвала дзяѓчынка-баксёр.
   Наступная зала была напоѓнена змеямi. Вось гэтыя пачвары адразу паднялi галаву.
   - Давайце пройдзем на дыбачках. - прапанавала Лiзавета. - Можа, пранясе.
   - Што мне падказвае, што не! - Эфiтык задрыжаѓ як заяц, якi ѓбачыѓ ваѓка.
   - Успомнi, змяя адразу без правакацыi не нападае. - Суцешыла дзяѓчына.
   - Гэта ты iм скажы. - скрывiѓся хлопчык.
   - Я iду першая! - рашуча вымавiла Лiза. - Баяцца не ѓ маiх правiлах.
   I яна пайшла, ступаючы на шкарпэткi i абыходзячы вузлы. Яе босыя ноженькi, нягледзячы на шматлiкiя ѓдары i набiванне жалезнымi крышанамi, былi стройныя i хупавыя. Хлопцы мiмаволi залюбавалiся iмi. Пры няслушным святле паходнi яны здавалiся таямнiчымi, нiбы ѓ старажытнай багiнi. Яе мяккая i разам з тым ганарлiвая хада надала ѓпэѓненасцi. За ёй рушылi ѓслед два таварыша. Рухалiся не спяшаючыся, але цвёрда, магчыма, згуляѓ сваю ролю досвед з павукамi. Хутчэй за ѓсё, i тут удалося прайсцi, але некалькi кропелек крывi ѓпалi на варушачых рэптылiй. Гэтага аказалася дастаткова, каб яны кiнулiся на юнакоѓ.
   - Сячы абедзвюма мячамi i бегам. - закрычала Лiзавета.
   Сунуѓшы факел у зубы, хлопцы сталi прарывацца. Змеi кiдалiся з усiх бакоѓ, iх секлi. У адказ пачвары кусалiся. На шчасце большасць iх укусаѓ былi неядовитые.
   - Бяжы хутчэй не давай iм кiнуцца гуртам. - Скрозь зубы праскрыпела дзяѓчына-баксёр.
   Страх i актыѓныя трэнiроѓкi ѓ бегу надалi хлопцам сiл. Яны ѓсё паскаралiся i паскаралiся. Змеi iмчалiся за iмi. Тут зусiм нечакана цвёрдая глеба скончылася, i яны апынулiся перад невялiкiм возерам. Па iм плавалi велiчэзныя яшчары, у бранi з вялiкiмi галовамi i метровымi пашчамi. У кожнай зубоѓ у шэсць шэрагаѓ, панцыр пакрыты шыпамi.
   Разважаць i гандлявацца некалi, першай скокнула Лiзавета, за iм астатнiя. Хлопцы скакалi з адной спiны на сябру, у iх быѓ досвед падобных скачкоѓ па бярвеннi. Праѓда, шыпы калолi, але прабiць мазолiстыя ступнi хлапчукоѓ i ваяѓнiцы-дзяѓчынкi было не так проста.
   Тут Эфiтык прастагнаѓ:
   - Мне дрэнна кружыцца галава.
   - Трымайся, засталося крыху. - крыкнуѓ Джэк.
   - Я падаю.
   Юны паслушнiк i сапраѓды не даскочыѓ абвалiѓся ѓ ваду. Тут чарапаха з галавой вельмi буйнага бегемота, кiнулася на яго, маментальна перакусiѓшы напалову. Зрэшты, хлопчык нават не ѓскрыкнуѓ, вочы застылi.
   - Падобна, ён памёр ад змяiнага ѓкусу. - Сказаѓ, рэфлекторна перахрысцiѓшыся, Джэк.
   - Спадзяюся ѓ нябеснай арганiзацыi, калi гэта, праѓда, ён знойдзе сабе дастойнае месца. - вымавiла тонам iгуменнi манастыра Лiза.
   - У нас першыя страты! - Джэку самому было не па сабе.
   - Спадзяюся апошнiя. Ён быѓ такi весялун i прыдумляѓ смешныя гiсторыi, ды яшчэ i навуковец. Як шкада яго. - У вачах дзяѓчыны блiснула сляза.
   - Не плач дзяѓчынка, не лi дажджы! Засмейся звонка, бяды не чакай! - Праспяваѓ юнак.
   Тут Джэк не ѓтрымаѓся i сарваѓся ѓнiз, плюхнуѓшыся зялёную ваду. На яго накiнулiся гэтыя дзiѓныя iстоты, але з-за вялiкай масы iх хуткасць была невялiкая, i юнак паспеѓ выскачыць. Выкалоѓ рукi, ён узлез на спiну i зноѓ заскакаѓ конiкам, толькi паходня згасла.
   - Менш гутарак. - падвяла вынiк Лiзавета.
   Толькi калi яны апынулiся на сушы Джэк, адплёѓваючыся, спытаѓ:
   - А шмат iх тут, пара сотняѓ, чым жа сiлкуюцца?
   - Не ведаю! Верагодна, усяедныя стварэннi! - пацiснула плячыма дзяѓчына-баксёр.
   - Але лепш змей, не так рухомыя.
   Юнак i дзяѓчына працягнулi бег. Цяпер iх атакавалi значна радзей. Здавалася лабiрынт, вычарпаѓ пасткi. Але вось калiдор зноѓ звузiѓся. Прыходзiлася пяцца, пры гэтым сцены тунэля нагрэлiся i палiлi скуру.
   Цяпер любы рух было пакутлiва балючым, пот залiваѓ парэзы, слiзь лiпа, абцяжарваючы руху. У адзiн з момантаѓ Джэк затрымаѓся. Лiзавета старанна старалася прапiхнуць яго наперад, але ѓ вынiку ѓгразла сама:
   Спачатку Джэк крычаѓ:
   - Кiнь мяне!
   - I не думай! Бо для мяне, ты прынц, даражэй за жыццё! - Адказала дзяѓчына.
   Цяпер жа яны абодва апынулiся ѓ цяжкiм становiшчы. Тунэль вiдавочна не хацеѓ адпускаць свае ахвяры.
   - Давай выдыхнем! - прапанаваѓ Джэк.
   - I як мага больш рэзка. - падтрымала iнiцыятыву Лiзавета.
   Хлопец з дзяѓчынай так i паступiлi, iм удалося крыху прасунуцца, але затым яны загразлi мацней, камень сцiснуѓ грудзi.
   - Ну, вось зараз нам сапраѓды канец. - Прашаптаѓ Джэк.
   - Не трэба хаваць нас раней часу. Яшчэ ёсць шанцы, тым больш што мы жывыя. - Хоць казаць, было цяжка, сам працэс супакойваѓ Лiзу.
   - Якiя! - прастагнаѓ Джэк.
   - Павiсiм зацiснутыя, а затым схуднеем i выслiзнем! - Паѓжартам вымавiла Лiза
   - А ты думаеш, мы вытрымаем, у мяне i так мова распух, пiць хочацца. - буркнуѓ хлапчук.
   - Але ж гэта нам не ѓпершыню, я памятаю, як мяне замкнулi ѓ карцэр, расцягнулi ногi i прымусiлi трымаць на вазе рукi. Пры гэтым нi кроплi вады, нi грама ежы! - На Алену наплылi iлжывыя ѓспамiны.
   - Дык гэта i ѓ мяне было нi раз, але там нам усё рана не далi б памерцi, а тут мы проста згiнем! - ужо прабурчэѓ у роспачы юнак.
   - Не, хутчэй за ѓсё, высахнем i ператворымся ѓ мумii! - Хiхiкнула Лiза.
   - Дык што, нам ад гэтага лягчэй будзе? - Хлапчук спахмурнеѓ.
   - Не ведаю, лягчэй цi цяжэй, але ѓ пасмяротным спiсе дасягненняѓ гэта ѓлiчаць! - Дзяѓчынка-баксёр паказала язычок.
   - Наша гутарка стала зусiм дрэннай, лепш памаѓчым. - Юнак паспрабаваѓ лiзнуць вiльготную паверхню, падобна на гранiт каменя. Затым прамармытаѓ.
   - А можа Лiзавета, ну да дэманаѓ гэта клятву. Прымянi магiю i вызвалi нас. Мёртвыя мы патрэбныя толькi некрамантам.
   Дзяѓчына не выдала нi гуку. Яна напружана думала, шукала выйсце.
   Гульня ѓ маѓчанку магла зацягнуцца надоѓга, але раптам востры слых вучняѓ ваяѓнiчага ордэна ѓлавiѓ шыпенне i слабое шамаценне.
   Джэк, захлынаючыся ад хвалявання, вымавiѓ:
   - Вось i прыйшла пагiбель на нашу душу.
   - Змяя толькi адна, значыць i заб'е аднаго. - З бачным спакоем заявiла Лiзавета.
   - Ага! Ты забылася, што ёсць адмысловыя паласатыя кобры, чый яд выкарыстоѓваюць у стрэлах, адзiн такi монстар можа смяротна ѓджгнуць тузiн моцных хлопцаѓ. - Праскулiѓ памагаты штурмана.
   - Тым лепш не хацелася, каб памiраць, маючы побач мёртвага таварыша, ды яшчэ каханага! - Дзяѓчына выцягнуѓшы руку, пагладзiла юнака па абадранай шчацэ.
   - Ты жартуеш мiлая ѓ нашу апошнюю гадзiну. - Нават знешне суроваму Джэку, стала смешна i ён захiхiкаѓ, ледзь-ледзь ссунуѓся. - Хоць кажуць яе кiдок няѓлоѓны, а яд дзейнiчае вельмi хваравiта. Змяя тым часам падпаѓзла да Алены, яна была ѓ блакiтных i залацiстых палосках, пералiвалася, адкiдаючы зялёныя i аранжавыя блiкi. Яе iклы незвычайна доѓгiя i вельмi вострыя, блiшчалi ѓ цемры, а вочы раз-пораз мянялi колер, прычым у складанай паслядоѓнасцi, зрэнкi як спiралька. Здавалася, яна зачароѓвае.
   - Падобна на падабенства магiчнага гiпнозу. - заѓважыла Лiзавета. Дзяѓчына мацней сцiснула кiнжал, прыгатаваѓшыся да ѓдару.
   Паласатая ѓ крапiнку кобра iмклiва раздзьмула капюшон i раптам рэзка кiнулася. Лiзавета натрэнiраваным рухам падставiла лязо. Яна правiльна ѓгадала, што змяя ѓ першую чаргу стукне ѓ шыю.
   Джэк войкнуѓ, нiбы ѓдар прыйшоѓся па iм. На самай справе старанна навостранае вастрыё трапiла прама ѓ горла кобры, зразаѓшы ёй галаву.
   Лiзавета задаволена вымавiла:
   - Перамога!
   Яд з iклоѓ капнуѓ на камень i зашыпеѓ, нiбы моцная кiслата. Джэк звярнуѓ увагу на гэта, голас юнака дрыжаѓ:
   - У нас бы ад яе ѓкусу ѓскiпела кроѓ.
   - Вядома, жылi б дрэнна, але не доѓга! - Ашчэрылася дзяѓчынка.
   - Гэта ѓсё роѓна, што зуб выдаляць кавадлам. - Адзначыѓ Джэк. - А ѓвогуле можа мы, яе дарма забiлi, бо смерць ад голаду i смагi значна пакутлiвей.
   - А чаму мы, а не я! - Пакрыѓдзiлася Лiза.
   - Ну так! Я яе гiпнозам узяѓ. - пажартаваѓ юнак Джэк.
   Лiзавета рагатнула i тут заѓважыла, што ён таксама зрушылася:
   - А ведаеш, смех дапамагае, давай гучна смяяцца можа, i вырвемся з пасткi.
   - Нешта мне не весела! - Фiзiяномiя Джэка заставалася кiслай.
   - А ты паказычу сябе, або давай лепш я, рукi вольныя змагу дацягнуцца! - Прапанавала дзяѓчына-баксёр.
   - А я цябе, дык значна забаѓней! - Адказаѓ Джэк. I яго гарэзлiвыя рукi пацягнулiся да грудзей, пачалi, лашчыць клубнiчны сасок.
   Хлопец i дзяѓчына прынялiся казытаць адзiн аднаго, смеху вiсклiва i iстэрычнага было вышэй даху. Лiзавета ѓзбуджалася ад дакрананняѓ пальцаѓ моцнага хлопца. Яе соску набраклi i сталi слiзкiмi. Шэл з задавальненнем казытаѓ яе чорныя мазолiстыя i разам з тым далiкатныя пятачкi. Пару разоѓ нахiлiѓся, цалуючы пыльныя ножкi. Затым зноѓ прымаѓся за грудзi i рэбры.
   - Ну, як табе падабацца? - спытаѓ юнак.
   - Проста да чорцiкаѓ! - Хiхiкнула Лiзавета.
   Дзяѓчына адказвала тым жа. Цела ѓ юнака яшчэ не паспела пакрыцца валасамi, было гладкiм, скура здаровай i пругкай. Тычыцца такой паверхнi, адно задавальненне. I сапраѓды з кожным новым рогатам яны iшлi ѓсё далей i далей. Нарэшце дыхаць стала вальней, напаѓголыя хлопцы сталi прасоѓвацца самi. Калiдор пашырыѓся i перад iмi паѓстаѓ, шалёна якi верцiцца трэнажор.
   Ён складаѓся з пяцi ланцугоѓ, шасцi сякер, сямi дзiд, васьмi даѓжэйшых мячоѓ, якая верцiцца булавы, кавадлы з шыпамi, i чатырох трубачак, якiя вывяргаюць полымя. Абысцi ж яго не было нiякай магчымасцi.
   Джэк прасiпеѓ:
   - Ой-ой-ой! Што ж рабiць!
   - А хiба мы з такiмi справу не мелi? - пагардлiва фыркнула дзяѓчынка.
   . РАЗДЗЕЛ Љ15
   Аляксандр Рыбачэнка зноѓ з хлопцамi зрабiѓ налёт на маёнтак. Дзецi накралi дабра. Ужо заѓтра вясна, i снег амаль растаѓ. Хутка ѓ Адэсе будзе прабiвацца трава.
  Вось Аляксандр Рыбачэнка ѓ агульны сшытак, якi мучыѓ бессанню накiдаѓ;
  Сталiнградская аперацыя пачалася 19 лiстапада 1942 гады. Але фашысты паспелi перагрупаваць войскi i ѓзмацнiць флангi. Iнтуiцыя на гэты раз не падвяла Гiтлера, i ён паспеѓ своечасова зрэагаваць. I фашысты змаглi на гэты раз, як падчас другой Ржэѓска-Сычоѓскай аперацыi абапiраючыся на ѓмацаванне адбiць савецкi наступ.
  Акрамя таго абарону фашыстам аблягчала нялётнае надвор'е з-за якога не ѓдалося выкарыстоѓваць штурмавую авiяцыю, а артпадрыхтоѓка аказалася не такой эфектыѓнай. I гiтлераѓцы абапiраючыся на трывалую абарону i закапаѓшыся ѓ зямлю, i амаль не саступаючы лiкам, выстаялi. Ды пры Ржэѓска-Сычоѓскай аперацыi было больш савецкiх войскаѓ, i то наступ Чырвонай Армii адлюстраваны, то тут тым больш дасягнуты поспех ад абароны. Плюс яшчэ i ѓмовы надвор'я, i загартаванасць немцаѓ у баях.
  А таксама перавага гiтлераѓскiх частак у вопыце.
  Карацей кажучы фронт не абвалiѓся i фашысты змаглi пазбегнуць зiмовага абвалу як гэта было ѓ сорак першым годзе.
  У Афрыцы спачатку саюзнiкi атрымлiвалi перамогi. Але Гiтлер перакiнуѓ на пару дывiзiй больш, бо яму не прыйшлося збiраць войскi для Майнштэйна. А Роммель атрымаѓ вялiкiя паѓнамоцтвы адразу i скарыстаѓся маруднасцю Мантгомеры. I нанёс па амерыканскiх войсках удар страшнай сiлы i эфектыѓнасцi.
  Армiя ЗША ѓ Алжыры была цалкам разбiтая, страта больш за сто тысяч толькi палоннымi. Ды новыя нямецкi танк "Тыгр", аказаѓся для янкi шокам. Адыграла сваю ролю i тое, што фюрар адправiѓ у канцы верасня Марсэля лепшага нямецкага лётчыка да Сталiнграда. I Марсэль у вынiку пазбег крушэння i бiѓся з савецкiмi войскамi. А калi пад Сталiнградам бiтва зацiхла, зноѓ вярнуѓся на Мiжземнае мора i там заѓзята малоцiць ангельцаѓ i амерыканцаѓ, стаѓшы для iх сапраѓдным кашмарам.
  Разгром ЗША ѓ Алжыры аказаѓся для амерыканцаѓ шокам. Трэба адзначыць, што ѓ бiтве пры Мiдуэй у гэтым свеце, янкi атрымалi поспех паменш, чым у рэальнай гiсторыi, i пакуль яшчэ ѓ Цiхiм акiяне iшла вайна на роѓных. Японцы не змагла захапiць Гавайскi архiпелаг, але i амерыканцы пакуль не маглi перайсцi ѓ наступ.
  I шок, выклiканы разгромам у Алжыры так паѓплываѓ на ЗША, што там прынялi рашэнне замарозiць вайну ва Усходнiм паѓшар'i, вывесцi хто ацалеѓ з Марока нават кiнуѓшы тэхнiку. I што самае iстотнае - згарнуць бамбардзiроѓкi.
  Калi ѓлiчыць, што i падводны флот у Трэцяга Рэйха вырас, тое зразумела, што Брытанiя моцна саслабла i таксама згарнула баявыя дзеяннi.
  Ды i Марсэль моцна ѓжо дастае....
  Сталiн пасля таго, як немцы адбiлi наступ на поѓднi i ѓ цэнтры, стаѓ праяѓляць асцярожнасць. Аперацыя "Iскра", была адкладзеная. А калi пачалася, то немцы паспелi ѓмацавацца i змаглi ѓтрымаць i тут абарону.
  Сталiн загадаѓ наступаць у раёне Варонежа Першапачаткова савецкiя войскi дабiлiся поспеху, але затым Майнштэйн нанёс магутны контрудар з поѓдня i адрэзаѓ савецкiя часткi стварыѓ кацёл. Немцы аднавiлi пазiцыi, а страты Чырвонай Армii былi вялiкiя.
  Пасля чаго баявыя дзеяннi на ѓсходнiм фронце замарозiлiся. Гiтлер вырашыѓ прыняць альтэрнатыѓны план вайны - узмацнiць Роммеля, i наступаць на Егiпет, Блiзкi Усход, i далей на Iран i Iндыю. А таксама заваяваць Афрыку. А на Усходзе абараняцца.
  Сталiн, нясучы вялiзныя страты, вырашыѓ папоѓнiць войскi i прытрымлiвацца чакальнай тактыкi. Вырашыѓшы хай зараз, немцы выматаюцца, а ён выб'е iх танкi ѓ абароне. Але Гiтлер як не хацеѓ наступаць на ѓсходнiм фронце, а рабiѓ стаѓку на Афрыканскi i Блiзкаѓсходнi тэатр ваенных дзеянняѓ.
  Роммель атрымаѓ новыя танкi "Тыгр" i "Пантэра", а таксама САУ "Фердынанд" праѓзыходныя якасцю ангельскiя машыны. А небе Фоке-Вульф з магутны ѓзбраеннем прасаваѓ ангельцаѓ. А Марсэль стаѓ такiм кашмарам, што пасля пяцiсот збiтых самалётаѓ другiм пасля Германа Герынга атрымаѓ Вялiкi Крыж Жалезнага крыжа. А да гэтага Рыцарскi Крыж жалезнага крыжа з залатымi дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi.
  Для ворагаѓ Трэцяга Рэйха наступiлi цёмныя днi. Удар Роммеля паламаѓ войскi Мантгомеры.
  Сiтуацыю пагоршыла i той, што немцы ѓзялi Гiбралтар, i захапiлi Мальту.
  Франка даѓ згоду на штурм дадзенай крэпасцi з-за ѓльтыматума Гiтлера. А ѓ нападзе Мальту немцы выкарыстоѓвалi дывiзii знятыя з усходняга фронту.
  Акрамя таго ѓ Трэцiм Рэйху дзейнiчала татальная мабiлiзацыя i выпуск узбраенняѓ рэзка вырас.
  У траѓнi i чэрвенi Роммель захапiѓ Лiвiю i Егiпет. А ѓ Аѓгусце ѓжо быѓ у Iраку i Кувейце. Ангельцы сыпалiся. У вераснi нямецкiя i турэцкiя войскi ѓварвалiся ѓ Iран, i даволi хутка яго захапiлi... У лiстападзе яны ѓжо былi ѓ Iндыi. А ѓ снежнi захапiлi гэтую краiну i злучылiся з японцамi. Пасля чаго зiмой iшло наступленне немцаѓ у Афрыцы.
  А Сталiн усё яшчэ чакаѓ, замарозiѓшы вайну. А немцы iшло па Афрыцы. У iх у серыйнай вытворчасцi з'явiлася рэактыѓная авiяцыя, у першую чаргу знiшчальнiкi i англiчанам прыйшлося вельмi дрэнна. Бо ѓ iх не было роѓных самалётаѓ. А асаѓ тым болей не было. I разбуралi iх нямецкiя лётчыкi капiтальна.
  I пакаралi Афрыку...
  Сталiн разлiчваѓ на новыя танкi Т-34-85 i IС-2, але гэта аказалася не самай лепшай iдэяй. Да лета 1944 гады немцы пакарылi i Афрыку. У iх з'явiлiся ѓ масавай вытворчасцi "Пантэра"-2 i "Тыгр"-2, больш магутнымi рухавiкамi ѓ рэальнай гiсторыi, а значыць i самi машыны больш рухомыя i эфектыѓныя, хоць i цяжкiя. "Пантэра"-2 важыла пяцьдзесят тры тоны, а "Тыгр"-2 шэсцьдзесят восем тон. I абедзве машыны ѓзброены гарматай калiбра 88-мiлiметраѓ 71 ЭЛ. Якая прабiвае савецкiя машыны з вялiкай дыстанцыi даволi хуткастрэльная i дакладная.
  Пры гэтым у "Тыгра"-2 рухавiк у 1000 конскiх сiл, i гэты танк нядрэнны ѓ хадавых якасцях. А у "Пантэры"-2 рухавiк у 900 конскiх сiл.
  Сталiну да лета не ѓдалося атрымаць якаснай перавагi ѓ танках. А ѓ авiяцыi гiтлераѓцы рэзкай пайшлi наперад.
  У iх з'явiѓся i паѓнавартасны рэактыѓных бамбавiк. I моцны чатырохматорны Ю-488, i шасцiматорны ТАЯ-400. Нядрэнны быѓ i ТАЯ-152 шматмэтавая эвалюцыя Фоке-Вульф, i МЕ-309, i iншыя машыны.
  22 чэрвеня 1944 года Сталiн пачаѓ вялiкi наступ у цэнтры. Але гiтлераѓцы да яго былi гатовыя. Мала таго фюрар паспеѓ апярэдзiць Сталiна i пачаѓ высадку ѓ Брытанii 6 чэрвеня 1944 гады. I Лондан упаѓ праз дванаццаць дзён.
  Яшчэ праз некалькi дзён Брытанiя капiтулявала.
  Чырвоная Армiя маючы перавагу i колькасцi, i найноѓшыя танкi, змагла прарваць абарону. Але затым немцы нанеслi контрудар. Баi паказалi, што "Тыгр"-2 лепш у танкавых бiтвах чым IС-2, i ѓ лабавой бранi, асаблiва iлба вежы, i ва ѓзбраеннi. Як лепш i "Пантэра"-2, i ѓ хадавых якасцях таксама. А Т-34-85 нядосыць магутная па абароне машына.
  I немцы аднавiлi пазiцыi.
  Пасля чаго Гiтлер загадаѓ аднавiць наступ на ѓсходзе. Галоѓны ѓдар гэта Каѓказ i нафту.
  А тут яшчэ супраць Расii Турцыя адкрыла другi фронт у Закаѓказзе. I зноѓ перамогi Вермахта. Немцы ж i лiкам, i якасцю мацнейшыя. I яшчэ выкарыстоѓваюць еѓрапейскiя i арабскiя дывiзii. Асаблiва моцныя фашысты ѓ паветры, дзе ѓ iх якасная перавага, асаблiва ва ѓзбраеннi i хуткасцi.
  Плюс яшчэ шмат каланiяльнай пяхоты ѓ фрыцаѓ. На Каѓказе iм дастаткова цёпла ваяваць. I аѓтамат нямецкi МР-44 лепшы за савецкiя ѓзоры. Усё ѓ гiтлераѓцаѓ быццам бы лепш. Толькi ѓ артылерыi СССР мае парытэт. Але немцы ѓ паветры захапiлi дамiнаванне. Яны якасцю былi мацнейшыя заѓсёды, а па колькасцi вырвалiся наперад. I рэактыѓныя самалёты аналагаѓ не маюць.
  Трэба сказаць у жывой сiле абагнаць фашыстаѓ складана. У iх сатэлiты i еѓрапейскiя, афрыканскiя, i нават iндыйскiя i арабскiя дывiзii. I чым даѓжэй iдзе вайна, тым больш суадносiны сiл мяняюцца не на карысць СССР.
  Тым больш Каѓказ не ѓтрымаць ад падвойнага ѓдару. Плюс яшчэ i Японiя трэцi фронт адкрыла падступным ударам.
  У самураяѓ справы iшлi лепей, i амерыканцы нiяк не маглi авалодаць iнiцыятывай. Перавагу ѓ колькасцi японцы кампенсавалi вялiкiм досведам i майстэрствам. Акрамя таго, калi ѓ авiяцыi яшчэ ЗША маглi штампаваць самалёты хутка, то флот такiмi ѓдарнымi тэмпамi не пабудуеш. I зразумела гэта тармазiла перахоп iнiцыятывы.
  А японцы, злучыѓшыся з немцамi, змаглi частку сiл вызвалiць, i правёѓшы мабiлiзацыю пяхоты, атакавалi СССР i Манголiю.
  Праблем дадало. За восень i зiму гiтлераѓцы захапiлi ѓвесь Каѓказ, а таксама раку Уральск i Астрахань.
  Стала зусiм трывожна. I вельмi небяспечна. Што рабiць у гэтай сытуацыi Сталiну?
  Ён прапанаваѓ Гiтлеру мiр на любых умовах. Але фюрару ЗША ѓ гэты момант не замiналi, i ён заявiѓ: навошта калi СССР можна дабiць. Немцы ѓ сакавiку пачалi вялiкi наступ на Саратаѓ.
  I ѓ iх з'явiлiся ѓ серыi танк Е, i нават першыя дыскалёты, якiя не маглi збiць савецкiя зенiткi.
  Ды i наогул ламiнарны струмень рабiѓ дыскалет Трэцяга Рэйха непаражальнымi для стралковай зброi.
  Але ѓ красавiку пасля ѓзяцця Саратава, Куйбышава, Пензы, а на поѓначы Архангельска, Гiтлер змянiѓ сваё меркаванне, i прапанаваѓ Сталiну мiр на вельмi цяжкiх умовах. I акрамя таго СССР мусiѓ бы яшчэ i ваяваць з ЗША. Прычым, ваяваць амаль дарма. Гiтлер за абяцаѓ толькi чыста сiмвалiчны кавалак Аляскi аддаць.
  Фюрэра вiдаць устрывожылi чуткi пра ядзерную зброю, якую распрацоѓваюць амерыканцы.
  Сталiн пагадзiѓся на цяжкiя ѓмовы Трэцяга Рэйха, у тым лiку i выплату рэпарацый на працягу ста гадоѓ.
  Але здолеѓ зберагчы Маскву ад штурму. I на гэтым дзякуй.
  А фашысты рушылi на Амерыку разам з Японiяй. Яны прагнулi рашучай перамогi.
  Але не ѓсе кату масленiца. Хоць сухапутнае войска ѓ Вермахта i мацней, варта пераадолець вялiкую адлегласць да ЗША i так рэальна акапацца i асядлаць супернiка.
  Але фрыцы павольна, але дакладна падбiраюцца. Праз Iсландыю, Грэнландыю, Канаду з поѓначы, i праз Аргентыну, i Бразiлiю, i далей на Венесуэлу i Мексiку з поѓдня.
  I вядома ж ЗША не выстаяць. Тым больш з'явiѓся МР-64 дасканалейшы i лёгкi нямецкi аѓтамат. I зразумела больш дасканалыя i вiды самалётаѓ германскага войска. А самае небяспечнае гэта вядома ж нямецкiя дзяѓчынкi класа - супер на лепшых у свеце танках.
  Баi перайшлi на поѓдзень Мексiкi. Знакамiтая чацвёрка дзяѓчын змянiла танк, на самую найноѓшую мадыфiкацыю Е-50. Машына i сапраѓды ѓльтрасучасная, кiраваная джойсцiкамi, параѓнальна лёгкая ѓ 65 тон пры рухавiку ѓ 1550 конскiх сiл.
   Браня лабавая ѓ 250-мiлiметраѓ, бартавая ѓ 170, ды яшчэ i пад iстотным нахiлам. Але з-за гэтага дзяѓчатам у танку некалькi зацесна. Тут не столькi камфортна як у "Тыгры"-2, так машына ѓшчыльнiлася i асаблiва кампанавальная схема. Але затое зараз танк не прабiць амерыканскiм танкам, нават пры стральбе ѓ борт ва ѓпор. Такая абарона здольная вытрымаць i стрэл IС-2.
   Дзяѓчыны радасныя i машына iдзе суцэль шустра. Герда нацiскаючы на кнопкi джойсцiка, прамаѓляе:
   - Вось гэта машынка! Сапраѓды шэдэѓр!
   Шарлота ѓ адказ заѓважае:
   - Ужо вельмi барты нахiльныя i люк вузкi, амаль няма верха. Такую машынку не прабiць, але яна не камфортная!
   Герда з натхненнем заѓважыла:
   - Затое эфектыѓная! I капiтальна непрабiѓная!
   Магда адказала з усмешкай:
   - Як мы бачым, Бог апякуецца Нямеччынай!
   Крысцiна хiхiкнула i адказала:
   - Перамогi атрымлiваем мы самi! I ѓ гэтым сутнасць нашай стратэгii!
   Герда захоплена заѓважыла:
   - Яшчэ нядаѓна танк "Леѓ" нам здаваѓся мяжой дасканаласцi. А зараз машына лягчэй на дваццаць пяць тон, пераѓзыходзiць "Леѓ" i ва ѓзбраеннi, i ѓ бранiраваннi i асаблiва ѓ хадавых якасцях. Так што Амерыцы нас не зламаць!
   Шарлота зарагатала i заявiла:
   - Ды не зламаць! Мы ѓсiх самi зламаем!
   Вось у прыцэле ѓ Магды з'явiѓся "Шэрман". Дзяѓчына паслала снарад прама ѓ мэту. Раскалола машыну.
   Усё ж трэба прызнаць, што амерыканцы ѓ танкабудаваннi заѓважна адсталi. "Шэрман" вiдавочна не цягне ѓ баях, а "Першынг" толькi трохi яго лепш. Тым больш "Першынгi", з'явiлiся ѓ серыi толькi ѓ пачатку сорак пятага года, i па сваiх параметрах падобныя на раннюю мадэль "Пантэры". Е-50 прабiвае амерыканцаѓ на дыстанцыi звыш пяцi кiламетраѓ.
   Дзяѓчаты вельмi ганарлiвыя такой перавагай сваёй прылады. I насвiстваюць песенькi.
   Магда зноѓ страляе, прабiвае, на гэты раз экранаваны "Шэрман" i цвiркае:
   - Разагналi мяч i панеслiся наѓскач!
   Нават экраны "Шэрману" не дапамаглi. А нямецкi танк сабе едзе. Душыць гусенiцамi пяхотнiкаѓ. Дзяѓчыны насвiстваюць песенькi на губных гармонiках. Плюхае сабе пад каткамi кроѓ. Танк рухаецца досыць хутка, у яго i гусенiцы больш дасканалыя i праходныя, пры гэтым параѓнальна лёгкiя.
   Дзяѓчаты пасвiстваюць... Герда заѓважае:
   - Мексiка гэта апошняя краiна на шляху да ЗША. Мы ѓжо столькi сталiц розных узялi. I столькi краiн пакарылi! Пачалi, першае заваёва з Аѓстрыi i зараз рухаемся на Мехiка! Наша ваенная кампанiя, гэта слаѓная кампанiя!
   Крысцiна лагiчна адказала:
   - У першую чаргу мы пераѓзыходзiм нашых супернiкаѓ у арганiзаванасцi. Невялiкая краiна - гэта Нямеччына. Немцы самы дысцыплiнаваны i высокаарганiзаваны народ свету. Плюс яшчэ таталiтарны нацыянал-сацыялiстычны рэжым. Што таксама дадало нам сiлы i абмежаванасцi. - Дзяѓчына правяла босай ножкай, па легiраванай бартавой бранi корпуса i працягнула. - Потым генiяльныя здольнасцi нашых палкаводцаѓ i ѓ першую чаргу Гiтлера. Мы разбiлi нашых супернiкаѓ па частках. А пасля набылi i лепшую ѓ свеце тэхнiку. Так што зараз нас чакае наперадзе трыѓмф! А Трэцi Рэйх раскрывае крылы над светам!
   Шарлота рацыянальна заѓважыла:
   - Горш за ѓсё было зiмой сорак другога года. Мы пацярпелi паражэнне ѓ Афрыцы i пад Масквой. Пакiнулi Цiхвiн, i Растоѓ-на-Доне. I нават Харкаѓ быѓ захоплены парадамi. А ѓ вайну супраць нас уступiлi ЗША. Вось тады здавалася: што чаша шаляѓ хiснулася не на нашу карысць i наперадзе замаячыла прорву. Але вясна прынесла нам новыя перамогi. I з таго часу ѓсё пайшло на нашу карысць!
   Магда стрэлiла. Збiла амерыканскую зброю i прачырыкала:
   - Але ѓсё ж без умяшання вышэйшых сiл, наша армiя не змагло б дабiцца такiх поспехаѓ! Перамагаючы праѓзыходных ворагаѓ! У гэтым ёсць правiца Божая!
  
   Герда засмяяѓшыся, адказала:
   - Згодна, што Божая! Але не Бога: Абрагама, Iсаака i Якава! А мабыць арыйскага, адзiнага i Усемагутнага Бога! Таго якi стварыѓ сусьвет i сваiм народам абраѓ немцаѓ!
   Шарлота кiѓнула i пацвердзiла:
   - Вядома! Бог Iсаака не наш Бог! I будзь габрэi сапраѓды народам Божым, мы б не перамагалi! А раз так, то твая Бiблiя Магда - гэта хлусня! I пара табе адмовiцца ад хрысцiянства, на карысць арыйскага манатэiзму!
   Словы Шарлоты гучалi, нiбы аѓтаматныя чэргi.
   Крысцiна дадала:
   - I гэта паходзiць на здраду, быць хрысцiянкай. Бо атрымлiваецца ты за пацыфiзм - ударылi цябе па правай шчацэ, падстаѓ левую!
   Герда палiчыла патрэбным дадаць:
   -I лiчыш, што выратаванне ад юдэяѓ! А гэта наогул - падобна здрадзе!
   Магда нясмела запярэчыла:
   - Я так не лiчу! Маё меркаванне Бог адзiн! I не габрэйскi, i не арыйскi!
   Шарлота раѓнула ѓ адказ:
   -Як гэта не арыйскi! Толькi арыйскi i не менш за тое!
   Герда прымiрэнча дадала:
   - А яшчэ i тэхнiка! Вось з чаго мы пачыналi? Мелi ѓ вераснi 1939 года ѓсяго шэсць танкавых дывiзiй. I практычна ѓсе танкi лёгкiя, менш за дваццаць тон. Цяпер у нас я сама не ведаю, колькi дывiзiй, а мы едзем на лепшым танку ѓ свеце. Наша машына не мае сабе роѓных ва ѓзбраеннi, у бранiраваннi, хадавых якасцях i пры гэтым яшчэ не залiмiтавая па вазе.
   Я памятаю выпрабаваннi першага "Тыгра", тады на дзень нараджэння Гiтлера 20 красавiка 1042 гады.
   Дзяѓчына зрабiла паѓзу i, перавёѓшы дыханне, працягнула.
   - Тады "Тыгр" ужо быѓ лепшым танкам мiру. Але яго хадавыя якасцi нельга прызнаць здавальняючымi. Але затое гармата давала добры бой, а браня для таго моманту суцэль уладкоѓвала. Ды i сам танк добра разгортваѓся, што кампенсавала нiзкую хуткасць кручэння вежы!
   А ѓ саракавым годзе мы саступалi Францыi i Брытанii ѓ якасцi танкаѓ, i iх колькасцi. Але перамаглi! У сорак першым годзе ѓ СССР былi лепшыя танкi Т-34 i КВ, чым нашыя, i ѓ некалькi разоѓ больш машын! Але мы ѓсё роѓна перамаглi! А мараль - тэхнiка i розум! I дух важны!
   Крысцiна адзначыла, пацiраючы аб педаль голую пятку:
   - Калi мы з горшымi танкам перамагалi, то i зараз пераможам! Канешне, нас было спачатку менш, чым ворагаѓ. Цяпер мы сабралi арду! Што нам можа перашкодзiць выйграць?
   Герда адказала з усмешкай:
   - Думаю, самыя галоѓныя цяжкасцi ззаду! У нас нават у колькасцi цяпер
   Перавага. Не думаю, што кампанiя супраць ЗША сутыкнецца з праблемамi.
   Шарлота лагiчна заѓважыла:
   - Не веру ѓ тое, што ѓ Амерыкi нешта супраць нас знойдзецца! Яе "Шэрман", проста гарматнае мяса, а "Першынг", толькi крыху лепш. Пакуль супраць нашага танка, у iх няма гармат!
   Герда палiчыла патрэбным дадаць:
   - I ѓ рэактыѓнай авiяцыi ѓ iх няма чым нашых сокалаѓ крыць. Прычым маючы столькi рабоѓ, i мы i лiкам не саступаем амерыканцаѓ!
   Крысцiна з гэтым пагадзiлася:
   - Абсталяваннi ѓ нас - уся Еѓропа i частка СССР. А працоѓных рук - палова свету! Мы перавялi нашы заводы на трохзменны рэжым працы, i будуем новыя заводы! Амерыканцы не змогуць даць нам асiметрычнага адказу, за рахунак колькасцi. У iх няма трывiяльна такой вялiкай колькасцi працоѓных рук!
   Шарлота хiхiкнула i рушыла каленкай у крэсла, прабурчэла:
   - Не будзе ѓ iх сiметрыi! - Дзяѓчына стрэлiла па "Грант" i дадала. - А калi i стане выпускацца тэхнiка, то толькi для набору намi баявых рахункаѓ!
   Магда нясмела заѓважыла:
   - Але калi жыццё... Гэта значыць жыццё вучыць, што не трэба ѓ вырашальны момант паслабляцца!
   Герда з гэтым пагадзiлася, i павярнуѓшы босымi пальцамi рычажок, прабурчэла:
   - А мы да канца захоѓваем пiльнасць!
   Шарлота ѓцягнула свой рэльефны прэс i нагадала:
   - Мы прайшлi працяглы шлях... Ад сцiплага Т-1, да гiганта Е-200. I гэта, вядома ж, вехi гераiчнага паходу! Дакладна таксама i наш танк нiколi не пойдзе на металам!
   Нарэшце дзяѓчатам трапiѓся цэлы тузiн амерыканскiх танкаѓ. Восем "Шэрманаѓ", два "Гранта" i два "Першынгi". Апошняя машына мела нiжэйшы сiлуэт i не так прыкметная. Патрапiць у высокi танк лягчэй. Дзяѓчаты стралялi па чарзе. Яны ѓсе трапныя i з цудоѓнай рэакцыяй. Загартаваныя i навучаныя. Тыя, хто прайшоѓ значную частку другой сусветнай вайны i пабыѓ у розных краiнах свету. Гэта сапраѓды дзяѓчаты найвышэйшага класа.
   I "Шэрманы" пачалi першымi ѓзрывацца. А адлегласць больш за пяць кiламетраѓ. Амерыканцы пакуль iх машыну i дастаць не могуць.
   Страляючы, Герда адзначыла:
   - Гармата ѓ нас аптымальная! Прабiвае ѓсё з дыстанцыi рэальнага бою, i даволi вялiкi запас снарадаѓ. Вось 128-мiлiметровая будзе горай.
   Магда з гэтым пагадзiлася. Стрэлiѓшы i разбiѓшы "Шэрман" дзяѓчына вымавiла:
   - Запас снарадаѓ для такога калiбра нiжэй. Але ѓ прынцыпе i 88-мiлiметровая зброя ѓ прынцыпе нядрэнная!
   Шарлота пальнула i ѓставiла:
   - Гледзячы яшчэ для чаго!
   Герда жорстка раѓнула:
   - А гэты "Шэрман" i "Пантэра" возьме. Думаю 75-мiлiметровая гармата з доѓгiм хобатам, магла б iх i парадзiць!
   Крысцiна стрэлiла, ужыѓшы голую нагу, i рыкнула:
   - Ды i запас снарадаѓ быѓ бы вышэй!
   Магда таксама пальнула, нацiскаючы на джойсцiк босымi пальчыкамi. Апошнi "Шэрман" асёл. Наступны ѓдар перавялi на "Гранды". Гэты танк ужо наколькi састарэлы, i яшчэ горш бранiраваны, чым "Шэрман". Зрэшты, у Амерыкi першапачаткова з танкамi было куды горш, чым у Нямеччыне. У саракавым годзе ЗША мелi ѓсяго 502 танкi, ды i то многiя састарэлыя. Але ѓжо ѓ сорак першым годзе амерыканцы выпусцiлi больш за тры тысячы танкаѓ. I з'явiѓся "Шэрман". Што можна сказаць аб гэтай машыне? Па лабавым бранiраваннi яна нават крыху пераѓзыходзiла Т-34-76, i ледзь-ледзь саступала ѓ забойнай сiле гарматы. Ды i ѓ хадавых якасцях. Але затое оптыка i обзорность куды лепшыя за савецкiя.
   Потым з'явiѓся ѓжо ѓ сорак чацвёртым годзе "Шэрман" М 4. Танк супастаѓны ѓ бранiраваннi i ѓзбраеннi з Т-34-85 i некалькi саступае просты "Пантэры" i вельмi значна "Пантэры"-2. Яшчэ пазней паѓстаѓ "Шэрман" светлячок, з больш даѓгаствольнай 17 - фунтавай гарматай. Вось гэты танк пераѓзыходзiѓ савецкi Т-34-85, ва ѓзбраеннi, але быѓ не занадта масавым.
   Iснавала i экранавання мадыфiкацыя "Шэрмана" з горшымi хадавымi якасцямi, цяжэйшага, але з браняй у 152 мiлiметра. Але таксама не самая масавая. Пакуль немкам траплялiся толькi стандартныя М4.
   Але вось "Грандамi" скончана, i зараз параѓнальна новы танк "Першынг".
   Герда прапанавала:
   - Давайце падыдзем крыху блiжэй. У гэтага монстра браня можа быць тоѓшчы!
   Шарлота пагардлiва скрывiѓся:
   - Не хвалюйся! У яго ѓсяго 102 мiлiметры. Машына важыць сорак дзве тоны, але моцнай сышла ад "Шэрмана"!
   Герда хiхiкнула i прапанавала:
   - Тады страляем!
   Магда працягнула сваю дакладную, босую ножку. Колькi розных вострых, колкiх камянёѓ, распаленага пяску пустыняѓ, калючак джунгляѓ, снягоѓ Расii спазналi яе голыя, пругкiя, хупавыя падэшвы. Нацiснула доѓгiмi, роѓнымi з перламутравымi кiпцiкамi пальчыкамi на кнопку джойсцiка.
   I выпусцiла бранябойны з уранавым стрыжнем снарад. I прачырыкала з усмешкай:
   - Ды будзе вам святло!
   105-мiлiметровая гармата валодае вялiзным разбуральным дзеяннем. I "Першынг" пазбавiѓся паловы вежы.
   Герда трасянула высокiмi, пругкiмi грудзьмi i заѓважыла:
   - Нажаль "Тыгр" такога не мог! У яго не хапала ѓдарнай моцы! Але ѓсё роѓна, ён лепей, чым "Шэрман".
   Магда скептычна заѓважыла:
   - Гледзячы якi. Калi на "Светлячок" навесiць экраны, то ён будзе не горшы за "Тыгра", у лоб абаронены нават лепш!
   Герда злосна махнула галавой ножкай. Стрэлiла па танку. I дабiѓшы апошнi "Першынг" дадала:
   - Наш "Тыгр" усё роѓна даражэй, усiх гэтых заходнiх экзотык, i рускiх скрыѓленняѓ. Я веру ѓ нашу перамогу, нават з танкамi Т-4, ды будзе так!
   Дванаццаць машын дзяѓчаты перашчоѓкалi нiбы семачкi. Па iх нават не стрэлiлi. Вельмi ѓжо вялiкая адлегласць, для амерыканскiх гармат.
   Дзяѓчаты едуць i пасмейваюцца. Добра iм.
   Шарлота зноѓ заводзiць знаёмую катрынку:
   - Не, Магда! Табе трэба раз i назаѓсёды адмовiцца ад Хрысцiянства. Iнакш ты будзеш патэнцыйнай здраднiцай!
   Дзяѓчына з залацiстымi валасамi запярэчыла:
   - Не! Я аддадзена Трэцяму Рэйху, але i ад Iсуса Хрыста не адракуся!
   Герда пляснула голай падэшвай свой прыгожай, мускулiстай ногi па бранi i заѓважыла:
   - А ад Хрыста не варта выракацца! Толькi трэба прызнаць, што ён па плоцi быѓ немец, а не жыд i ѓсё будзе добра!
   Магда з усмешкай адказала:
   - Немец... Але што рабiць са сведчаннем Бiблii?
   Герда жорстка заявiла:
   - Затым табе Бiблii! Калi ёсць Майн Каф!
   Магда адмоѓна матнула галавой:
   - Майн Каф не Чароѓнае адкрыццё. А праца аднаго чалавека, хай нават i выбiтнага! Я ж веру, таму, што зыходзiць ад Бога!
   Тады ѓсе ваяѓнiцы хорам крыкнулi:
   - Наш Бог - Адольф Гiтлер!
   Магда адважна адказала:
   - Але ж не Гiтлер жа заваяваѓ i стварыѓ сусвет!
   Герда злосна стукнула сваёй круглай пяткай па бранi i заявiла:
   - А гэта ѓжо намi не абмяркоѓваецца! Хто стварыѓ светабудову, час пакажа!
   Шарлота прапанавала:
   - Давайце дзяѓчынкi лепш зададзiм сабе пытанне - што будзем рабiць пасля вайны?
   Крысцiна ѓхмыльнулася i выказала здагадку:
   - Пойдзем у бiзнэс! Гэта лепшае, што мы можам зрабiць!
   Герда згодна кiѓнула, сваёй беласнежнай галавой:
   - Вядома, у бiзнэс! Цi, можа, будзем здымацца ѓ кiно?
   Магда ѓсмiхнулася i прапанавала:
   - А што? Гэта нядрэннае працяг кар'еры! Бо фiльмы гэта класна!
   Герда ѓхмыльнулася, правяла далонню па сваiм рэльефным прэсе i заѓважыла:
   - А ты б каго згуляла? Анёла цi што?
   Магда з цяжкiм выглядам, сказала:
   - А чаму б i не? Бо ѓ мяне прыдатная знешнасць. Я б расказала пра Iсуса Хрыста ѓсiм вернiкам! Гэта была б выратавальная рэч!
   Герда адмоѓна закруцiла галавой i растлумачыла:
   - У новай арыйскай рэлiгii няма такога паняцця як выратаванне. Насамрэч сутнасць наказу арыйцу - служыць Рэйху. А астатнiм - падпарадкоѓвацца арыйцам! Так што мы не ратуемся, а пануем!
   Крысцiна гэта дзяѓчына з медным, але з прымешкай жаѓцiзны валасамi пацвердзiла:
   - Ды мы пануем i заваёѓваем! У гэтым свеце мы ѓ войсках Трэцяга Рэйха. У тым у нас будзе сваё войска. I будзем заваёѓваць iншыя сусветы. Усё ѓ гэтым свеце адносна... Думаю i там будзе вайна, i балi, i маёнткi! Спалучэннi асалоды светам, i займальнай гульнi ѓ вайну!
   Шарлота гэта дзяѓчына з медна-чырвонымi валасамi, згодна з кiѓнула:
   - Вядома! Бо сапраѓды мiрнае жыццё сумнаватае... Мы так прывыклi ваяваць, што для нас гэта стала хлебам!
   Герда паправiла напарнiцу:
   - Хутчэй нават паветрам! Або вадой змяшанай з салодкiм вiном!
   Магда сумна вымавiла:
   - Шкада... Часам на мена накатвае хваля шкадавання. Бо забiваць iншых гэта дрэнна. Мы прычыняем боль i пакуты! Якога, дзецям без бацькi!
   Герда пакiвала галавой, заѓважыѓшы:
   - Усе мы рызыкуем! Але ѓцешся! Чалавек усё роѓна смяротны! I калi падумаць, цi так ужо iстотныя трыццаць-сорак гадоѓ у маштабах вечнасцi? I вечнага жыцця!
   Магда з уздыхам адказала:
   - Ну калi па-фiласофску глядзець, то так яно i ёсць... Але рэальна маленькiм дзецям ад гэтага не лягчэй!
   Шарлота трасянуѓшы медна-чырвонай шавялюрай, прашыпела:
   - Уявi, што яны недачалавекi! Проста жывёлы i табе стане лягчэй!
   Магда, стрэѓшы з павек слязiнку, адказала:
   - Але ж i жывёл шкада! Эх...у якiм свеце мы жывем! Усё проста бязлiтасна! I кiруе баль смерць!
   Шарлота з нацiскам вымавiла, складаючы на хаду:
   Няхай ракi крывi
   Цякуць па Зямлi,
   Хай стогнуць ад болю -
   Пажары ѓсюды!
   I няхай злая смерць,
   Кiруе люты баль,
   Вам усiм памерцi,
   Сатана вас да адказу заклiкаѓ!
   Хай вiхура пажырае,
   Струмень чалавечых целаѓ...
   Планета пакутуе -
   Пануе бязмежжа!
   Герда перапынiѓ сваю напарнiцу, прыкрыѓшы голай ножкай, яе пунсовы раток. Бландынка-тэрмiнатар усклiкнула:
   - Ну, навошта так песiмiстычна! Вось скончыцца вайна i планета зацвiце як сад. Я думаю ѓжо крыху засталося. Амерыка гэта яшчэ паѓгода, ну самае вялiкае год. Потым дададзiм Расею, i застанецца толькi Японiя. Але гэта для нас справа нядоѓгая. Самае вялiкае, праз гады тры спыняцца ѓсе войны... I людзi ѓжо больш нiколi не будуць забiваць адзiн аднаго!
   Крысцiна ѓдакладнiла:
   - Ва ѓсякiм разе на вайне... Думаю прыйдзе час i вельмi хутка калi ѓ свеце застанецца толькi адна iмперыя. I тады, ва ѓсякiм разе, не будзе войн. I думаю дзякуючы развiццю сельскай гаспадаркi i iдэальнай нямецкай арганiзацыi праз некалькi гадоѓ знiкне i голад. Потым усiм будзе пабудавана жыллё. - Дзяѓчына медна-жоѓтымi валасамi i мускулiстай, стройна i iдэальна прапарцыйнай фiгурай гаварыла з захапленнем. - Потым разаѓецца медыцына i будзе скончана з хваробамi. Мы паляцiм у космас, будзем рассяляцца па розных мiрах. Пераможам старасць. Усе людзi будуць маладымi i прыгожымi, нiбы казачныя эльфы. А можа, у космасе нас чакаюць новыя войны. Такiя зорныя з трохрукiмi прышэльцамi. I будзем смела змагацца за iдэi фашызму ва ѓсiм сьвеце!
   Шарлота з прамянiстай усмешкай на вуснах праспявала:
   - За светлае заѓтра мы будзем змагацца... Давай цалавацца!
   Магда ѓжо больш аптымiстычна заявiла:
   - Але так яно ѓжо лепш! Не вечныя войны, а мiрнае стварэнне!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 17.
  Немцы на поѓднi дабiваюць Бразiлiю i бяруць Сан-Паѓлу штурмам. А ѓ СССР ужо рыхтуюцца да першай за доѓгiя гады мiрнай пасяѓной. Наташа i яе каманда вельмi шмат працуюць. Трэба аднаѓляць разбiтую i перамалотую Расiю. Такiм чынам, страчана шмат i ахвяры незлiчоныя. I разбурэнняѓ поѓным поѓна.
  I Наташка гэта разумее, узмоцнена працаваць разам з Зоi, Святланай, Аѓгустынай, i iншымi дзяѓчынкамi. I мускулiстыя прыгажунi ѓзводзяць усё ѓдарнымi тэмпамi.
  Але ѓ нядзелю Наташа знайшла сабе час, каб хоць крыху папiсаць працяг фантастычнага рамана. Пры гэтым дзяѓчына барабанiла па клавiятуры друкаркi пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. I гэта трэба сказаць вельмi нават здорава такiм чынам пiсаць. Ды i атрымлiвалася ѓ яе цiкавае апавяданне.
   Алiса сумна апусцiла вочы i заявiла:
   - Чарадзейка працягнула сумным тонам... Калi Багi Творцы Вялiкая Тройца стварылая Зямлю, Сонечную Сiстэму i Мноства iншых незлiчоных мiроѓ. Тройца Багоѓ-Дэмiургаѓ Род, Сварог, Лада. Свайго роду сям'я - цар, царыца, царэвiч. I мы iх унукi людзi. Нашы Бацькi падарылi чалавек Найвялiкшы дар, здольнасць тварыць, ствараць i разбураць, надзялiѓшы пры гэтым свабоднай воляй. I вольная воля прадугледжвае магчымасць для людзей паступаць, у тым лiку i няправiльна цi кепска. Тым самым жывяце ѓ свеце шырокiх магчымасцяѓ у тым лiку i для зла. Але пры гэтым менавiта зло, цяжкасцi стымулююць нас да ѓдасканалення. Своеасаблiвы пуга, якi падшпiльвае прагрэс. I гэта будзе працягваць не адно жыццё. Шмат разоѓ чалавек будзе ѓвасабляцца з розных светабудовах, велiчэзнага кольца Сварога, дзе ад увасаблення да ѓвасаблення знаходзiцца вопыт, веды i мудрасць, пакуль сам чалавек не стане дэмiургам. А стаѓшы дэмiургам ён ужо будзе развiваць Чароѓныя здольнасцi. Той жа Гасподзь таксама ѓдасканальваецца, i калi ѓ Пiсаннi: Я Гасподзь Бог учора, сёння павек той жа тое маецца на ѓвазе, што Дэмiургi не старэюць i дэградуюць з часам, а магчымасць паступальнага развiцця не адмаѓляе. Як i словы Хрыста - I будзьце ж дасканалыя, як дасканалы Айцец Ваш нябесны.
   Значыць i чалавек здольны ѓ сваiм развiццi дасягнуць вяршынi магутнасцi як духоѓнай так i матэрыяльнай. Так што ѓцешся, загiнуѓшыя ѓваскрэснуць у новых целах у iншых светабудовах, а калi ты варты, то з часам атрымаеш усё, чаго толькi пажадаеш, i нават тое, што пакуль твая фантазiя ѓявiць не ѓ сiлах!
   Анжалiка з шырокай усмешкай пацвердзiла:
   - Ды ѓ гэтым iста Радавер'я - выпрабаваннi i беды, як знясiльваючыя трэнiроѓкi, пасля якiх узнагарода на нябёсах станавiцца яшчэ саладзейшай. А пад Царствам Нябесным маюцца на ѓвазе iншыя светабудовы, дзе будзе нам i ѓзнагарода ѓ радасцi i новыя выпрабаваннi ѓ цяжкасцях. А хто думае, што будзе суткамi ляжаць у ценi на канапе i выдатныя гурыi стануць разносiць салодкi шарбет, то магу расчараваць: узнагарода i жыццё на тым свеце гэта дзейнасць. I не будзе салодкiх сноѓ раю, а суровая штодзённасць рэчаiснасць, але на больш высокiм, улiчваючы веды, досвед i дасягненне ранейшага жыцця, чым на нашым сучасным узроѓнi.
   Максiмка знарок рушыѓ пальцамi ѓ мармуровы слупок, каб адчуць боль. Калi прама пальцамi, у каменнае вастрыё, то i пры выдатнай баявой падрыхтоѓцы адчуваеш падабенства ѓколу. Юнак узмалiѓся:
   - Можа, хопiць фiласофii, што было далей?
   Алiса з усмешкай працягнула:
   - Так я ѓпала на каленi i спытала: цi дапаможа яна маiм братам. Тады Чарадзейка адказала: "я вызвалю з турмы СС". Яны пойдуць у iншае паралельнае светабудову, дзе застануцца да таго часу, пакуль не здабудуць артэфакт "Яблоко Адама". Вось тады яны i вярнуцца, здабудучы вялiкую ѓзнагароду!
   Але, а калi яны загiнуць? - Спытала я.
   Значыць няздольныя. Зрэшты, у iх будзе асаблiвая абарона, якая дапаможа хлопчыкам. У якiм выглядзе i якога роду - сакрэт нават для мяне, але вер так проста iм не загiнуць, хоць i шлях можа заняць шмат i шмат гадоѓ.
   Тады я спытала:
   - Цi можа сцiплая дзяѓчына Алiса дапамагчы iм?
   - Можаш, калi станеш сама вялiкiм ваяром. - адказала чарадзейка. -У гэтым выпадку атрымаеш шанец прыйсцi ѓ гэты цудоѓны свет з мноства светаѓ i дапамагчы сваiм братам.
   - Але калi пройдзе шмат гадоѓ, я iх i не пазнаю! - разгублена прамармытала Алiса.
   - Не бойся! Яны з нашага свету ѓ тым, куды простым смяротным шлях зачынены, а трапляюць звычайна грэшнiкi, ды i праведнiкi, i тое вельмi рэдка. Раз яны там чужародныя, то i час на iмi не ѓладна. I ты ѓбачыш перад сабой тых жа самых хлапчукоѓ. Алега i Славу.
   Пасля чаго яна мяне пакармiла i паваражыла на руцэ. Убачыѓшы далонь усклiкнула: Аб Багародзiца Лада, адразу зразумела, што гэта незвычайная дзяѓчынка. I быць яе найвялiкшай ваяѓнiцай стварыць подзвiгi нябачаныя.
   Я спытала, калi мы выйграем вайну. Яна адказала, калi табе падкажа сэрца. Не скажу дакладнага лiку, ведайце толькi перамога прыйдзе i ѓсё скончыцца выдатна.
   На развiтанне прыгожая жанчына, якой, магчыма, ужо не адно стагоддзе пацалавала мяне i сказала. Не плач горка загiнуѓшым, бо большай частцы, там лепш, чым тут.
   Далей памыѓшы сабе ножкi пайшла назад, таксама пешшу, што далося нашмат лягчэй. А браты i сапраѓды бясследна знiклi з турмы, i метровыя каменныя сцены не сталi iм перашкодай!
   Максiмка ѓсмiхнуѓся i заѓважыѓ:
   - Аказвае не я адзiн вечны хлапчук... I думаю, тут таксама хаваецца нейкая таямнiца!
   Алiса пагадзiлася:
   - Магчыма! Я чула, што можна выкарыстоѓваць амаладжэнне для атрымання магiчнай энергii. Гэта значыць лiшнiя гады жыцця, нешта накшталт палiва.
   Наташка пацвердзiла:
   - Так! Можна адмотваючы гады таму, як адмотванне дроту атрымлiваць сабе дадатковы матэрыял. Але хопiць размоваѓ. Давайце любавацца прыродай.
   Джунглi скончылiся, дакладней сцяжынка ѓ джунглях, зрэшты, i самi дрэвы сталi крыху акуратней. Звер, падобны на тыгра, але памерамi з маманта i вельмi прыгожых з хвалiстымi чатырох колераѓ палоскамi ветлiва махнуѓ iм хвастом на развiтанне. Максiмка нават здзiвiѓся, што такога вялiзны драпежнiк рухаецца амаль бясшумна. Дзяѓчаты совалi буйныя як кавуны ягады. I жуючы цудоѓную мякаць, яны выйшлi камянiстую цёмна-чырвоную дарогу.
   Алiса хацела надзець боцiкi, але Наташа, як нi ѓ чым не бывала, басанож крочыла па вострых нагрэтым камянях, i расiйскаму генералу не хацелася паказаць сябе пяшчоткай. Хоць дзiѓна чаму, яго пругкi ступнi раптам так дадалi ѓ адчувальнасцi? Нi Наташа i Максiмка, здаецца, дыскамфорту не адчувалi. А вось Алiсе прыйшлося пакутаваць.
   Так яна босая, злёгку моршчачыся, маршыравала па сцежцы. Цяпер шлях ужо не здаваѓся такiм мёдам. Дзяѓчына дадала кроку, iмкнучыся за рахунак хуткасць, зменшыць цiск на падэшву. Мабыць падвышаная здольнасць да адаптацыi спрацавала, iсцi неѓзабаве стала нашмат лягчэй. Толькi адчуванне, што прыпякае, але ѓжо памяркоѓна. Вось i небе з'явiлася сава. Размахам рознакаляровых як у пародзiстага папугая крылаѓ. Яе на першы погляд звычайная савiная дзюба раптам падаѓжэла, i яна таксама здавалася, памахала падарожнiкам. Максiмка выказаѓся:
   - У свеце шмат незвычайнага што дзiвiць заѓсёды, а на вайне вельмi хутка перастаеш дзiвiцца!
   Але вось сталi з'яѓляцца i разумныя асобiны.
   Па шляху iм пару разоѓ траплялiся гружаныя сенам калёсы. Рамiзнiкi, як людзi, так i нелюдзi, праводзiлi здзiѓленымi поглядамi дзiѓную тройку. Яны з iх вiдавочна не чалавек, паспрабаваѓ схапiць Анжалiку за шчыкалатку i, атрымаѓшы нагой, дакладней абцасам у парасячы нос, звалiѓся з вазы, смешна перабiраючы ѓ паветры лапкамi тыпу сумесi ягуара i жабы. А тулава пры гэтым тоѓстае, валасатае нiбы свiннi. Вельмi непрыемны тып, такога хацелася хутчэй спусцiць на сала.
   Бароѓ стагнаѓ, рохкаѓ i вохкаѓ. Не звяртаючы на яго ѓвагi трыѓмвiрат дзяѓчын з баявым хлапчуком, рушыѓ далей. А Анжалiка нават знарок старалася тупаць гучней. Вось яны i дабралiся да сяла. Паселiшча было не багатым пахiленыя драѓляныя хаты, саламяныя дахi, каровiны праснак прама на дарозе. Месцамi "каравяк" пераехалi шырокiя колы.
   Алiса Салдатава, якая пагрузiлася ва ѓспамiны далёка дзяцiнства, ледзь не ѓляцела ѓ гной.
   -Фу, якiя тут не выхаваныя людзi, трэба ж прыбiраць вулiцы. - З дакорам вымавiла ваяѓнiца.
   Шматлiкiя басаногiя, напаѓголыя брудныя дзецi снавалi паѓсюль. Самыя нармальныя i нават сiмпатычныя атожылкi чалавечага тыпу па перавазе белагаловыя, еѓрапейскага тыпу асобы. Часам яны, як i на Зямлi няѓрымслiвыя i вясёлыя сутыкалiся з прышэльцамi, а адна дзяѓчынка прымудрылася выпацкаць, набраѓшы ѓ далонi бруд Алiсу.
   На гэта расiйскi, дакладней савецкi генерал-снайпер не стала злавацца, а проста злёгку пляснула дзяѓчынку па попе. Пляскатак падзейнiчаѓ дзеянне, хлопца разбеглася. Застаѓшыся ѓ адзiноце, ваяѓцы-пападанцы працягнулi шлях. Тут натрэнiраваны слых Максiмкi ѓбачыѓ тупат капытоѓ.
   -Сюды скача кавалькада. Нас могуць i скамячыць. - з трывогай вымавiѓ юнак-палкоѓнiк.
   -Калi трэба i iх пасякаем. - Хiхiкнула Анжалiка, i з задавальненнем скаланула суцэль прыстойным, мабыць выкрадзеным у шляхетнага ваяводы мячом.
   -Дык гэта не пешыя разбойнiкi, а рэгулярнае войска. Нам можа прыйсцiся туга. - Заѓважыла Алiса.
   Анжалiка пагардлiва фыркнула:
   - Што адбывалася з рэгулярнай армiяй, якая станавiлася ѓ нас на шляху ѓсе бачылi.
   Наташка суперас шапнула:
   - Спакайней! У каго на першым месцы парывы гарачай галавы, таго выносяць наперад лядоѓнямi нагамi!
   I сапраѓды, неѓзабаве з'явiѓся атрад коннай армii. Коннiкаѓ мелася ѓ наяѓнасцi каля двухсот пяцiдзесяцi дзiд. Яны скакалi на шасцiногiх конях, пераважна чорнай масцi. Ратнiкi былi ѓ досыць ладна якiя сядзяць на iх даспехах, грозна звiсалi прывязаныя да сёдлаѓ масiѓныя, але судзячы па адсутнасцi курков прымiтыѓныя мушкеты. Агнястрэльнае ѓзбраенне зрэшты, мела грубiянскi малюнак i спалучалася з дзiдамi i мячамi. Латы былi надраеныя i зiхацелi на "сонцах", выгляд у атрада апынуѓся самы баявы, падкаваныя капыты выбiвалi iскры з камянёѓ. Убачыѓшы Максiма, Алiсу, Наташу i Анжалiку яны разам, што казала аб добрай вывучцы, спынiлiся. Чацвёрка выглядала вельмi падазронай для гэтага часу. Проста апранутыя галаногiя дзяѓчыны, тым не менш, зусiм не падобныя на сялянак або публiчных дзевак. Хлапчук ж тыповы збраяносец нiжэйшага рангу або аддадзены ѓ слугаванне за даѓгi (у гэтым выпадку нашэнне абутку хлопчык яшчэ павiнен заслужыць!).
   Галоѓнае што дзяѓчаты вельмi, нават па казачнаму прыгожыя. Камандзiр атрада таѓставаты палкоѓнiк Распар, злёгку пакланiѓся дамам, не вылазячы з сядла на чырвонай папоне. Максiмка, якi выглядаѓ амаль дзiця, не знайшоѓ час яго ѓвагi. Мова ѓ гэтым паѓшар'i практычна нiчым не адрознiвалася ад гаворкi цывiлiзаванай часткi планеты Зямля. Цi, можа, гэта iм здавалася, быццам i тут гавораць па-руску. Гэткi феномен, звязаны з перамяшчэннем.
   -Я рады вiтаць гэтак выдатных дам. - Голас Распара стаѓ вельмi нават саладжавым. - I з задавальненнем прапаную пракацiцца разам са мной да горада Джэка-Лондана.
   Пажадлiвы позiрк палкоѓнiка прыпаѓ да голых загарэлых ног. Судзячы па ѓсiм гэта моцныя ножкi здольныя хутка бегаць i доѓга маршыраваць. Самая буйная ѓ ботах, i мабыць шляхетная асоба. Таксама прыгожая, але здольная спалохаць у цемры.
   Дзяѓчыны анi не сумелiся яго распранальных поглядаѓ:
   -Мы гатовы скарыстацца вашай паслугай, толькi не забудзьцеся прыхапiць нашага жабрака слугу.
   Над галавой Распара праляцеѓ чатырохкрылы сокал. Дзюба ѓ гэтай казачнай птушкi патройная, з закругленымi тарцамi. Яго вялiкiя ружовыя крылы пералiвалiся ѓ промнях трох сонцаѓ. Птушка велiчна села на пальчатку палкоѓнiка.
   -Прашу вас! У нас якраз ёсць тры вольныя скакуны. Яны дамчаць вас да Джэка-Лондана, а то не прыстала гэтак выдатным дамам хадзiць пешшу i басанож як просты чалавек.
   -У нас ёсць боты проста было горача, i мы iх знялi.
   Трохi сумеѓшыся, Алiса i Наташка паказалi хупавыя паласатыя красоѓкi.
   Палкоѓнiк вылупiѓ вочы, i прамармытаѓ, кiваючы галавой:
   -О, у вас незвычайная абутак. Мабыць, вы iншаземка. Гадзiнай не з Гiпербарэi цi самой Атлантыды?
   Наташка, як старэйшая па званнi i камандзiр, зрабiла самую чароѓную ѓсмешку.
   -Усё можа быць, але няхай для вас гэта будзе сюрпрызам.
   Палкоѓнiк прамармытаѓ нешта тыпу грубаватага казарменнага камплiменту ѓ адказ, i яны, заскочыѓшы, на скакуноѓ паехалi. Усё пакуль iшло быццам бы выдатна, здавалася, што поспех сама iдзе да iх у рукi.
   Толькi вось Максiмцы не так весела, даводзiцца бегчы ва ѓсю спрыт за атрадам. Хай нават рыцары з-за цяжкага ѓзбраення i даспехаѓ i не перайшлi ѓ галоп, а юнаму ваяѓнiку шматгадзiнныя прабежкi даѓно сталi звыклымi, але прыемнага ѓсё роѓна мала.
   Зрэшты, i наезнiцам-ваяѓнiцам не так ужо i выдатна. Да Джэка-Лондана прыйшлося ехаць цэлы дзень. З нязвычкi цвёрдае сядло моцна нацiрала генеральскае месца, так што неѓзабаве ѓ першую чаргу самая цяжкая Анжалiка саскочыла з каня, прымацаваѓшы да сядла боцiкi, так i сапраѓды, нiчога прыемнага ѓ хаднi пры такiх катаржных калодках няма. Толькi мазалi сабе нацерла, на што лагiчна заѓважыѓ Максiмка:
   - Абутая прытомнасць дакладней за ѓсё ператварае ѓ басякi!
   Анжалiка з гэтым пагадзiлася:
   - Глупства добра накрывае, але сагравае толькi ѓласныя памылкi!
   Наташа i Алiса таксама трывалi нядоѓга i пусцiлiся ѓ прабежку, разлiчваючы, што да прывалу засталося нядоѓга.
   Тым не менш, яны даехалi толькi, калi тры свяцiлы схiлiлiся да заходу.
   Заход адразу трох "сонцаѓ", не саступаѓ разлiку. Тое ж самае толькi ѓ зваротным парадку, спачатку сiняе свяцiла станавiцца буйней, афарбоѓваючы небасхiл у смарагдавыя колеры, затым залацiсты дыск, растварыѓся, быѓшы накладзеным чырвоным спектрам, на светла-зялёную смугу. Нарэшце чырвоная манета здавалася, што яна стала ярчэй, залiѓшы неба пурпурам. Калi кольцы тры дзiѓных святла злiлiся, паступова растварыѓшыся ѓ цямнелым небе, наступiла ноч. Пышная цёплая, ясная. Адразу чатыры месяцы давалi такое святло, што можна было чытаць газету. Ды яшчэ 20 з лiшнiм тысяч лёгка адрозных поглядам зорак высцiлалi гэтак густа неба, што здавалася, незвычайна шчодры кравец рассыпаѓ алмазы па чорным аксамiце. Хоць Наташа i Анжалiка прывыклi бачыць небасхiл пад рознымi кутамi i нават у адкрытым космасе гэта вiдовiшча ѓразiла i iх. Асаблiва прыгожымi былi месяцы, адна шэра-жоѓтая, другая бурштынавая, трэцяя апельсiнавая, чацвёртая васiльковага колеру.
   Максiмка паспрабаваѓ, але атрымалася нязграбна, састрыць:
   -Яка тут прыходзiцца лунацiкам. Адразу чатыры месяцы ашалець можна.
   -Вось у цябе дах i паедзе. - Высунуѓ, дражнячы язычок, вымавiла, падколваючы мужа Анжалiка.
   Алiса заѓважыла:
   - Кiраѓнiк, якi абяцае падданым Месяц, як правiла, даводзiць iх да сабачага жыцця!
   Горад Джэк-Лондан як i варта было чакаць, аказаѓся даволi вялiкi. Яго акружалi высокiя белыя або светла-зялёныя сцены з каменя, магутныя разныя вежы з лучнiкамi, катапультамi i нават гарматамi, прысадзiстыя як баравiкi дома па-за сценамi i масiѓныя прыстасаваныя да аблогi замкi, на невялiкiм аддаленнi.
   Горад рабiѓ уражанне, каля брамы стаяла шматлiкая i прыбраная варта. Спытаѓшы пароль, яны прапусцiлi ѓвесь атрад. Вулiцы начнога горада былi гладка вымеценыя, камянi акуратна падагнаныя, адзiнае чаго бракавала так гэта асфальта. А так сярэднявечны горад рабiѓ самае спрыяльнае ѓяѓленне аб сабе. Шматлiкiя вельмi прыбраныя каталiцкiя касцёлы, шмат'ярусныя храмы iншым багам, сведчылi аб тым, што рэлiгiя знаходзiцца тут на ѓздыме.
   Шмат стройных дзяѓчат, лiтаральна вылiзваюць з дапамогай анучаѓ гранiтную, або з iншых найпрыгожых камянёѓ плiтку. Чысцiня, выгода - супакаенне. Святары ѓ белых расах, i гладка паголеныя як гэта прынята ѓ дадзенай канфесii, пырскалi ружаватай святой вадой, мабыць асвячаючы шлях. Максiмка спытаѓ, як яму здавалася найбольш дасведчаную Наташку:
   - А адкуль каталiцкiя храмы ѓ гэтым свеце?
   Дзяѓчына з нявiннай усмешкай адказала:
   - Iдэi Хрыста i вера Хрысцiянская, яна ѓ шматлiкiх светабудовах кахана i шанаваная.
   Iнамiранiн ксёндз, абдзiмаючы вельмi прыемным ладанам з кадзiла падскочыѓ да дзяѓчат i ялевым тонам прапанаваѓ:
   - Хочаце я вам сёстры бясплатна спавядаю!
   Наташка цвёрда адшыла святара:
   - Мы спавядаемся Богу толькi ѓ слабасцях, а для гэтага нам не патрэбныя пасярэднiкi!
   Ксёндз пакланiѓся нiжэй i прамармытаѓ:
   - А я вам хацеѓ iндульгенцыю падарыць!
   Калi яны пад'ехалi да вялiзнага мармуровага палаца, дзе пражываѓ супергерцаг, конныя салдаты спешылiся i некалькi разоѓ, рытуальна прараѓ прывiтанне, разышлiся па казармах. Самаму гвардыi палкоѓнiку дазволiлi начаваць у палацы. Карыстаючыся сваiм становiшчам, ён запрасiѓ да сябе Наташу, Анжалiку i Алiсу.
   -Мiлыя дзяѓчыны можаце начаваць са мной. Iнакш вам пасцелюць у стайнi. - Распар, успомнiѓшы якiя там пахi пагардлiва скрывiѓся. - А ваш слуга няхай заначуе ѓ казарме.
   -Ну, да казармы яму не прывыкаць. - Хiхiкнула Анжалiка. Зрэшты, ён не мярзляк i заначуе i пад адкрытым небам. - А мы як шляхетныя асобы размесцiмся з камфортам.
   Вялiзная палаца як бы гарой узвышалася над горадам, будынак нагадваѓ торт з цукатамi i ѓпрыгожваннямi з ружачак i дзiвосных статуй. Лёгкiя залатыя ѓ каменьчыках флiгеля ѓ форме драпежных птушак паказвалi кiрунак ветра. Многiя статуi выглядалi цалкам вядомымi: антычныя багi i багiнi, львы, тыгры, драконы з якiя б'юць з пашчы воднымi бруямi.
   Дзяѓчаты адправiлiся начаваць у адзiн пакой з палкоѓнiкам. Хоць яны выдатна ведалi, што гэтаму юрлiваму казлу трэба, пярэчанняѓ не рушыла ѓслед. Анжэла сама хацела новай сэксуальнай прыгоды i, ёй вельмi хацелася адчуць сябе хоць не шмат шлюхай. А Алiса, падобна, больш турбавалася аб лёсе сваiх братоѓ, акрамя таго, яна таксама даѓно страцiла нявiннасць. Наташка ж не хацела вось так здраджваць самому Сталiну i паабяцала далучыцца пазней, слушна мяркуючы, што звычайны мужчына зламаецца першым. Пасля выканання традыцыйнага рытуалу яны ѓтрох уляглiся ѓ ложак, дзе гарэзавалi пакуль Распар у поѓным сладастрасным выманне, не пагрузiѓся ѓ цяжкi сон.
   Максiмку ѓсё ж угаварылi ѓвайсцi ѓ памяшканне, хаця таму i не хацелася ѓ нiшчы. Але яму адвялi асобны кут, дакладней флiгель у казарме, i ён там праспаѓ да ранiцы.
   Снiлася нешта трывожнае i цiкавае;
   Двое хлапчукоѓ Алег i Слава вылецелi з чорнага тунэля i плюхнулiся ѓ прыбярэжную марскую пену. Яны, адфыркваючыся i захлынаючыся, пастаралiся выбрацца з хваляѓ прыбою. Зрэшты, хваля сама вышпурнула двух абарваных дзецюкоѓ на пясок. Хлопчыкi, перапалоханыя i, ашалелыя паспяшалiся, абдзiраючы аб ракавiнкi каленi, выбрацца са смарагдавай пены. Пасля смуроднай камеры галавы ѓ дзецюкоѓ кружылiся, а сонца сляпiла вочы. Яны прапаѓзлi яшчэ крыху i, завалiѓшыся, ляжалi больш за гадзiну, прыходзячы ѓ сябе. Нарэшце Алег намаганнем волi адцiснуѓся ад пяску i падняѓся. Услед за iм на каленi ѓстаѓ i Слава. Ён прамармытаѓ:
   - Гэта рай?
   Алег разумна i дакладна адказаѓ:
   - Свабода гэта рай!
   Прытрымлiваючы, адзiн аднаго хлапчукi прыѓзнялiся. Апошнiя днi iх не бiлi, але кармiлi кепска, бо перадачы забiралi сабе палiцаi. Пухлiна ад збiцця дубiнкамi спала, але ѓсё роѓна хутка iсцi крыху балюча.
   Мусiць, гэта не зусiм рай, так на тварах усё яшчэ бачныя, праѓда, ужо знiкаючыя сiнякi. I з'явiлася пара свежых драпiн ад вострых ракавiнак ( дзецюкi ѓ тых жа шортах у якiх iх i злавiлi за здыманнем сцяга!).
   Але затое якая тут прырода. Джунглi з вялiзнымi кветкамi, прычым некаторыя бутоны растуць прама з зямлi, i кожны пялёстак мае свой малюнак. У адных пялёстках хвалiсты накiд нiбы рыбка, у iншым сумесь раслiны i птушкi, трэцi жывёла ѓ выглядзе гiбрыда зайчыка i самавара. I розныя адценнi. А дрэвы, якiя: вось сплялiся памiж сабой касiчкамi пальмы i шолах шасцiгранных пялёсткаѓ памiж вокнамi. Гэта ж да такой ступенi... меладычна, i гучаць гукi накшталт сiрэн.
   А вось i падабенства трускаѓкi як у казцы Носава. Вялiкая ягадка як дом, i яшчэ з вечкамi.
   Галодныя хлопцы падскочылi да трускаѓкi i паспрабавалi прабiць лупiну. Не атрымлiвалася, пакуль Алег не ѓзяѓ у руку iголку, якая апала ад галiны, i крыху падкалупнуѓ мякаць.
   Брызнула салодкiм i лiпкiм, хлопцы хапалi вынiкаючы, духмяны мёда жэле жменямi. I спрабавалi глынаць. Густ не зусiм звычайны, больш за ѓсё падобны на саспелы iнжыр, але ёсць, нешта ад дынi. Пасля турэмнай блюшчыка з крапiвы i гнiлой бручкi з чэрствым зацвiлым хлебам, ежа i зусiм райская. Тут Алег, якi хоць i нарадзiѓся ѓ пары са Славай, але адрознiваѓся большай разважлiвасцю, раптам спынiѓ, ёсць i стаѓ адцягваць брата:
   - Хопiць, iнакш нас пачне ганяць!
   - Чаго! - Не зразумеѓ той.
   - Пасля паѓгалоднай турмы, такое багацце небяспечна! - Папярэдзiѓ, нават прыклаѓшы палец да вуснаѓ Алег.
   Слава з вялiкай працай здолеѓ сябе спынiць. Ён нават схапiѓ правай рукой, сваю цяглую да садавiны левую. I ѓтрымаѓ...
   У жываце ѓсё роѓна стала поѓна i наступiла пачуццё насычэння. Хлопцы прыселi на вялiкую лясную ракавiнку, таксама з такiм цудоѓным малюнкам на глянцавай паверхнi, што цяжка паверыць, быццам гэта прыроднае тварэнне, а не шэдэѓр маэстра.
   Алег, не перастаючы азiрацца i дзiвiцца, спытаѓ Славу:
   - Вось гэта свет! Нават сноѓ такiх не бывае!
   Слава раптам перахрысцiѓся i прамармытаѓ:
   - Айца наш Iжы не Нябёсы... Ды свяцiцца iмя Тваё....
   Тут хлапчук зноѓ перахрысцiѓся i прамармытаѓ. - Прабач Госпадзе, не памятаю, што далей.
   Алег таксама на ѓсялякi выпадак перахрысцiѓся. Хоць, як i кожны без пяцi хвiлiн камсамолец рабiѓ гэта няправiльна, усёй пяцярнёй i справа налева. Але хлапчук зусiм не лiчыѓ, што Бог ёсць:
   - Ну чаму гэта рай... Можа проста iншая планета з...- Хлапчук паглядзеѓ на неба i мiмаволi перахрысцiѓшыся, дадаѓ. - Трыма свяцiламi. Бо нас вучылi, падобнае ѓ цэлым рэальна i матэрыялiстычна!
   - Як прыгожа на iншай планеце? - Недаверлiва вымавiѓ Слава.
   Алег разважлiва вымавiѓ:
   - Дапусцiм, перамаглi ѓ iншым свеце ѓ маштабе ѓсiх планеты камунiсты. Затым выкарыстоѓваючы дасягненнi навукi i бiялогii, паднялi ѓзровень селекцыi, да небывалай вышынi упрыгожваючы i паляпшаючы прыроду. Гэта цалкам тлумачыць моц i прыгажосць гэтага свету!
   - Мы ѓ камунiзме! - Дык гэта выдатна. - Усклiкнуѓ Славка i паспрабаваѓ прайсцiся на руках.
   Трохi пасядзеѓшы, хлапчукi, вырашылi разведаць узбярэжжа i даведацца, што да чаго, i можа iх, чакае сустрэча са старэйшымi братамi па розуме. I iсцi басанож па траве спачатку было лёгка, але затым пачало злёгку свярбець, ад шурпатай паверхнi i мяккiх варсiнак.
   Славка з гэтай нагоды выказаѓся:
   - Мусiць, усё жа i на самай справе i ѓ раi бываюць нязручнасцi.
   Алег тут прапанаваѓ:
   - А можа ѓзяць i даць сiгнал людзям, што мы тут!
   Славка няѓпэѓнена пацiснуѓ плячыма:
   - Сiгнал? А можа, тут небяспечна?
   Нiбы ѓ пацверджанне слоѓ, пачуѓся працяглы роѓ тыпу мядзведзя.
   Хлопцы схавалiся за дрэва i нават крыху паднялiся па плiтачным ствале. Сапраѓды з'явiѓся мiшка з корпусам у выглядзе вялiзнай сунiцы. Ён выглядаѓ хутчэй пацешным, чым страшным i хлопцы зрабiлi яму насы з дрэва.
   Жывёлiна пратупала па мяккiм пакрыццi, ткнулася ѓ дрэва, скаланула. На галаву мядзведзя ѓпала шышка, пацешная iстота зараѓла ад болю i рушыла далей падвываючы.
   Рабяты захiхiкалi гучней, то чаго ж дурным i недарэчным здаваѓся гэты звер. Алег з усмешкай выказаѓ здагадку:
   - Вось бы такога ѓ жывы куток!
   Слава крыкнуѓ ва ѓсю глотку:
   - Мы валацугi далёкага космасу! I жадаем, новага i класнага!
   Па галiнах пранёсся шоргат i так застаѓся без адказу.
   Тады хлапчукi вырашылi распалiць вогнiшча. Зрабiць гэта без запалак няпроста, але пiянераѓ вучылi, што можна выкарыстоѓваць у якаснай скрута прынада накшталт смычка.
   Засталося толькi знайсцi падыходзячае месца: пасля пары гадзiн ходу яны i сапраѓды наткнулiся на шэраг акуратна зрэзаных пнёѓ. Вiдавочнае пацверджанне, што i ѓ гэтым райскiм свеце iснуе цывiлiзацыя.
   А значыць, можна будзе сустрэцца з братамi па розуме.
   Некаторы час прыйшлося павазiцца. Спачатку хлопцы некалькi разоѓ беспаспяхова iмкнулiся раскалоць два камянi. Нават пальцы рук сабе збiлi. Затым, калi з'явiѓся востры асколак, то яны прынялiся выкалупваць iм ямку ѓ верхавiне пня. Гэта ѓжо прасцей, дрэва хоць цвёрдае, але высмаглае i нядрэнна паддавалася.
   У ямку сунулi прут i прынялiся круцiць, выкарыстоѓваючы свой таксама зроблены такой працай з трывалай травы смык. У iх ужо меѓся досвед падчас гульнi ѓ "Зарнiцу" спецыяльная праграма навучання, распалi вогнiшча без запальнiчак i запалак.
   Вось зараз хлапчукi яе i рэалiзоѓвалi. Круцiлi, круцiлi. Калi пайшоѓ дымок, сталi падкладаць высмаглыя галiнкi i лiсцiкi. Выгляд граючых у цёплым паветры моѓ полымя, выклiкаѓ у рабят пачуццё радасцi. Нездарма ѓ агнi заѓсёды было нешта магiчнае i казачнае.
   I хлопцы хорам засьпявалi;
   У паходзе пiянер не будзь ты слабым,
   Хоць цяжкi шлях, калi iдзе вайна!
   На славу Радзiмы - Святой Дзяржавы,
   Бо вера i хлапчукi ведай важная!
  
   Зусiм нядаѓна мiрным неба было,
   Цвiлi як золата ѓ полi каласкi!
   Але сунуѓ Гiтлер да нас свiное рыла,
   Дай Бог яму дайсцi да труннай дошкi!
  
   Пад горан мы збiраемся паходны,
   Але шлях у нас у Вермахта ѓ тыле.
   Народ Айчыны Прамянiстай ганарлiвы,
   Усе разам мы ѓ раззлаваным запале!
  
   Вось восень надыходзiць колкi вецер,
   Але чаравiкоѓ пакуль не апранаць!
   Сказаѓ сяброѓцы: бег да хуткай сустрэчы,
   Умее бiцца пiянераѓ раць!
  
   Пускаем эшалоны пад адхоны,
   I з засады па калонах б'ем!
   Па снезе прабеглi дзецi босы,
   А ззаду выдаюць аѓчаркi роѓ!
  
   У мароз адно вогнiшча нам покрыва,
   Каб хоць трохi дрыжыкi ад сцюжы збiць!
   Развеяць цемру, што Русь зло покрыва,
   Аднавiць абарваную нiтку!
  
   Аб Iсус Святой краiны ѓладыка,
   Ты ласку народам абяцаѓ!
   Цяпер i слова ласку неяк дзiка,
   Вакол толькi камень у холадзе метал!
  
   Бо на марозе нават ружы стынуць,
   Але сэрца калi Бог свята жыве!
   Тады растануць векавыя крыгi,
   I ѓ рэках пацячэ найсалодкi мёд!
  
   З Айчыны скiнем ланцугi тыранii,
   Расправiць плечы ганарлiвы чалавек!
   У волi мы, вядома, усiх шчаслiвей,
   Дадайце хуткасць да зорак далёкiм бег!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 18.
  Дар'я Рыбачэнка сустрэла сакавiк. Зiма не надта выдалася марознай, i снег амаль не раставаѓ. Але бруду шмат i пайшлi дажджы. Ня вельмi прыемна. I час iдзе неяк пакутлiва марудна. Але калi праходзяць днi, то ѓспомнiць няма чаго.
  8 сакавiка, якраз на жаночы дзень Дар'я Рыбачэнка атрымала пару дадатковых гадзiн сну i ѓбачыла працяг серыi;
   - Але ж не на такой хуткасцi! - Юнак зусiм разгубiѓся.
   - Не вялiкая рознiца, будзем удвая спрытней! - Лiза як заѓсёды захоѓвала невычэрпны аптымiзм.
   - Ты пойдзеш першая? Не, я мужчына i ѓся смяротная рызыка павiнен легчы на мае плечы. - Джэк здаѓ мацней меч у кулаку, так што ён нават пальцы сталi адлiваць блакiтным.
   - Лепш удваiх дзейнiчаючы сiнхронна, тады урэзаѓшы разам, лягчэй адбiць напад, хiба цябе не вучылi? - Прынялася павучаць дзяѓчына-баксёр.
   - Ды вучылi! Што ж так куды лепей! - Пагадзiѓся юнак.
   - Дзве рукi адбiваюць надзейней, чым адна! - Раѓнула Лiза.
   Юнак i дзяѓчына прамармыталi малiтву i iрванулi нiбы ганчакi сабакi, за зайцам. Ад мячоѓ, яны вывернулi, нырнуѓшы, як бабёр, затым скокнулi, прапусцiѓшы ланцугi, адразу чатыры з iх Лiзавета i Джэк адбiлi дружным рухам клiнкоѓ, адно з звёнаѓ аказалася рассечана.
   - Вось бачыш, i спатрэбiлася што нас двое! - заявiла дзяѓчына.
   А вось круцячы булава ледзь не закранула юных байцоѓ, акрамя таго, у асобы палыхнула агеньчыкам. Кувалда злёгку падрапала плячо Джэка. Лiза нават паспела ѓсадзiць мячом па трубцы, злёгку надсек ствол, з прычыны гэтага струменьчык полымя выбiлася ѓ iншы бок.
   Яшчэ пару дзiд яны ссеклi i вырвалiся на чыстую паверхню.
   - Абышлiся без страт. - падвяла вынiк Лiзавета.
   - Здаецца наперадзе яшчэ адна даѓбешка. - У голасе Джэка гучала нарастальная трывога.
   Наступны трэнажор быѓ яшчэ больш ранейшага, пара лiшнiх ланцугоѓ з шыпамi i ѓнiзе круцiлiся ляза.
   - Не, гэта ѓжо нiкуды не падыходзiць! Нас правяраюць, колькi выжывем. Як дзiкiх жывёл! Ну трапiся яны мне! - Прыгразiѓ юнак.
   - Не трусь! Мой мiлы Джэк. - Гэта ѓсяго толькi даѓбешка. Давай падвоiм, або патроiм намаганнi i прарвемся. - Вымавiла не страцiѓшым, не гледзячы на ѓсю стомленасць меладычнасцi голасам Лiзавета.
   - Шляхi назад няма! Абарваѓ юнак.
   Хлопец i дзяѓчына: гарачая пара ѓпалi ѓ падабенства трансу, яны беглi, выскоквалi, у думках iмкнулiся запаволiць кручэнне. Джэку распаласавала нагу, але ён прымудрыѓся дабегчы да мэты, а Лiзавету апякло, полымя лiзнула плечы, падступны агонь у апошнi момант змянiѓ кiрунак, прайшоѓ па аголенай грудзей дзяѓчыны. Юная чараѓнiца баявых мастацтваѓ зрэшты, не звярнула на гэта ѓвагу, Джэк жа заѓважыѓшы гэта, пакратаѓ ёй трывалую скуру:
   - У цябе нават пухiроѓ няма.
   - А што, ты ж сам ведаеш, агонь палiць толькi тых, хто яго баiцца! - Ашчэрылася Лiзавета.
   - Вось яшчэ адзiн тып. Не зразумееш, хто будзе бiты! - Хлапчук ткнуѓ наперадзе сябе пальцам.
   - Спадзяюся не мы! - Дзяѓчына паправiла злёгку падпаленую касу.
   Апошнi трэнажор быѓ самы страшны: дзiды, сякеры, мячы, булавы, шомпала, кавадлы, цэлых трынаццаць трубак з палаючай гееннай, а таксама багацце вiл i iншых рэжучых i колючых прадметаѓ якiм нават цяжка падабраць назву. Нават дзiѓна, што яны круцiлiся без шуму. Па iдэi павiнен быѓ стаяць страшны гул.
   - Гэта, падобна канец! - Сказаѓ Джэк. Па рассечаным iлбе юнака сцякаѓ пот, змяшаны з крывёй.
   - Не калi страшней звера i быць не можа, значыць, лабiрынт "Шлях апраметнай" сканчаецца! - З вымучанай радасцю вымавiла Лiза.
   - Вось гэта наѓрад цi, ён занадта доѓгi! - Юнак ледзь трымаѓся на нагах.
   - А зараз трэба памалiцца i надаць целу гнуткасць вады, хуткасць ветра, запал агню, трываласць драконавай скуры! - гаркнула дзяѓчына.
   - Я бачыѓ неяк раз дракона, яго выклiкаѓ вярхоѓны вяшчун. - Заявiѓ Джэк.
   - Не хлусiш? Чаму я не бачыла!
   - Вы спалi ѓ клецi, а я дзяжурыѓ. - Растлумачыѓ, не зразумееш, хто памагаты штурмана або паслушнiк.
   - Веру, папросiм сiлы ѓ Сэта i iншых духаѓ.
   Дзяѓчына i хлопец сталi на каленi. Хлопцы малiлiся даволi доѓга, нават слёзы выступiлi ад празмернай стараннасцi. А Лiза пры гэтым заспявала, яе грубаваты, але моцны голас, нiбы тэнiсны мячык, адбiваѓся ад лабiрынта:
   Вылiлася з неба натхненне,
   Сьцянаньнi душы змучанай маёй!
   На славу Бога спевы,
   Адкiнуѓшы ѓ прах парыѓ запалу!
  
   Краiна Расея ѓдалая,
   Шчэбеча звонка салавей!
   Мы пераможам - я цвёрда ведаю,
   Зрынуты будзе ѓ пыл злыдзень!
  
   Каѓказа горныя вяршынi,
   Казбек кiѓнуѓ галавой сiвы!
   Усе нацыi Русi адзiныя,
   Нiхто з народаѓ не чужы!
  
   Мы дзецi гордыя свабоды,
   Над намi лунаюць аблокi!
   Прыгажосцi матухны-прыроды,
   I цёплы брыз здалёку!
  
   I птушкi хуткiя як ценi,
   Манетай залатой Месяц!
   А ѓ небе поѓным прывядзенняѓ,
   Хоць жар стаiць - мяце завея!
  
   Аб край мой дзiвосны, велiчны,
   Малюнак у моры: казак, бур!
   Шырокiя Расii норавы,
   I паднябесная глазура!
  
   Вось грабянi хваляѓ равуць крутыя,
   Выкiнуѓся ад iх паток!
   У красе сваёй як незямныя,
   Рухома ѓ пялёстках кветка!
   Айчыну ѓ высi паднiмаючы,
   Вышэйшыя стромы i аблокi!
   Расiя увасабленне раю,
   У ёй Багародзiцы покрыва!
   Затым, пакiнуѓшы сваю галаву пустой, ачысцiѓшы ад думак, яны дружна раѓнулi i кiнулiся, нырнуѓшы ѓ моры заменчанай сталi. Лiзавета i не памятала як яна секла, што рабiла, цела працавала самастойна, яно рухалася i разiла, забiваючы i перамагаючы. Усе ѓражаннi праспявалi ѓ калючы клубок. Калi дзяѓчына выбралася са стыхii, то ѓ першую чаргу адчуѓ, што парэзаѓ дадалося, але ѓсё ж такi жывы i ѓсё на месцы. А вось яе каханы Джэк, выскачыѓшы, адразу павалiѓся, цiха стагнаючы.
   Лiзавета нахiлiлася, нешта было вiдавочна не так, але што менавiта паслушнiца, сама аглушаная каскадам уражанняѓ, не сцямiла.
   - Уставай Джэк, мы прайшлi.
   - Мая рука Лiза, я страцiѓ руку i цяпер бездапаможны. - Пакалечаны юнак выпусцiѓ слязу.
   Сапраѓды правая канечнасць Джэка была адсечаная па локаць, сачылася кроѓ. Дзяѓчына свiснула:
   - Цяпер на дваiх у нас тры рукi.
   - Затое годнасць адна на ѓсiх. Я яго магу падарыць, не здольны даць у пазыкi свайго кахання! - Схартаваѓ Джэк.
   - Малайчына, не страцiѓ пачуццё гумару. Галоѓнае выжывi, гавораць, што вешчуны валодаюць сакрэтам вырошчваць канечнасць. - Суцяшала, успамiнаючы, сваё i адначасова чужое Лiзавета. - Памятаеш, мы нават урокi з гэтай нагоды праходзiлi.
   - Гэта складаней, чым заладзiць скразную рану, але цалкам магчыма, толькi вось цi злiчаць мяне досыць каштоѓным, каб марнаваць магiю. - У голасе Джэка адчувалася сумненне.
   - Калекi нават сярод найнiзкiх слуг не патрэбныя. Давай перавяжам яе, каб ты не вычарпаѓся крывёй. - прапанавала дзяѓчына.
   - А чым?
   - Урыѓкам з насцегнавай павязкi.
   Лiзавета адарвала паласу i перавязала як мага тужэй. Звыклы да болю Джэк сцiснуѓ зубы. Ён агледзеѓ сваю куксу.
   - Вось я зараз калека, спадзяюся часова, але з адной левай рукой, я не гэтак каштоѓны.
   - Ну, нiчога можа нават наадварот, больш будзеш думаць у баi. А зараз спадзяюся самае цяжкае ззаду! - З нясмелай надзейнай вымавiла ваяѓнiца.
   Аднак i тут лягчэй не стала, дарожка аказалася заваленай распаленым вуглём, а з бакоѓ ляцелi стрэлы, зверху падалi расплаѓленыя кроплi, са свiстам рассякалi паветра вострыя дыскi. Зрэшты, дзяѓчына i хлопец часта бегалi басанож па вуглях, у iх былi набiтыя ладныя мазалi, але калiдор быѓ занадта звiлi i працяглы. Па iм бегчы было знясiльваюча. Некалькi разоѓ у Лiзавету i Джэка трапляла, i яны выдзiралi стрэлы, ляза-скарпiёны з целаѓ. Iм яшчэ шанцавала, што нiводны жыццёва важны орган закрануты не быѓ. Паступова вуглёѓ рабiлася ѓсё менш i менш, вось яны скончылiся, стала халаднавата.
   Лiзавета сама аблiтая потам, i страшэнна змучаная, падтрымала падаючага з ног каханага Джэка.
   - Вось i гэтая пакута канчаецца. Цяпер прысядзем, адпачнем.
   Юнак прашаптаѓ:
   - Я хачу пiць, памiраю ад смагi.
   - Ды я таксама, але ѓ нас няма iншага выбару. Дзе тут узяць воды? - Дзяѓчына-баксёр пакiваѓ галавой.
   - Мае ногi падкошваюцца, я не змагу iсцi далей. - Прастанал, няшчасны Джэк.
   - Не, ты можаш! Акрамя таго, як ведаць, што нас чакае на тым свеце. - запярэчыла Лiза.
   - Памятаеш, мы ѓдзельнiчалi ѓ спiрытычных сеансах i нам з'яѓлялiся душы воiнаѓ i вучоных мужоѓ. - З надзеяй вымавiѓ юнак.
   - Мы ж дакладна не ведаем, чые гэта духi, хаця тое, што смерць не з'яѓляецца канцом гэта вiдавочна. Душа я сапраѓды ведаю, здольная пакiдаць цела, i рухацца па-за целам, самастойна, дакладней падпарадкоѓваючыся ѓяѓнаму загаду! - Выдыхнула дзяѓчына-баксёр.
   - Цяпер плоць дастаѓляе мне суцэльныя пакуты. Я нават думаю, не праткнуць сябе мячом. - Джэк быѓ у роспачы!
   - А нарадзiць агульнага ад нас сына? Бо гэтага не зможа зрабiць нябожчык, а хачу мець ад цябе дзiця. - рашуча заявiла, тыцнуѓшы сябе кулакамi ѓ бакi Лiзавета.
   - Угаварыла, сцiсну волю ѓ кулак i пайду далей! - Па вачах хлопца прамiльгнуѓ стомлены цень.
   Юнак i дзяѓчына, яшчэ некаторы час пасядзелi, масажуючы рукамi, адзiн аднаго. Пацалавалiся i, хiстаючыся, рушылi далей. Пасткi яшчэ траплялiся, але iх стала нашмат менш. Затое рабiлася ѓсё халадней i халадней. Спачатку гэта было нават прыемна, асаблiва абпаленым ступням, затым калi камянi пакрылiся iнеем, а зверху сталi звiсаць ледзяшы, пачатак трэсцi. Яны ѓжо даѓно iшлi без паходнi, але самi сцены давалi роѓнае, мёртвае святло. Джэк не ѓтрымаѓшыся, падбег да ледзяшы i прыпаѓ да яе ротам:
   - Прага мяне забiвае. - растлумачыѓ ён.
   - Ды i сама не супраць выпiць вады! - заявiла Лiзавета. - Нездарма горкiя п'янiцы, спускаюць увесь свой стан.
   Якое гэтае задавальненне лiзаць патрэсканай мовай лёд, ён здаецца такiм салодкiм, а вада растаючы, цячэ ѓ горла, спаталяючы страшную смагу.
   Яны лiзаѓ языком адну ледзяш, за iншы i нiяк не маглi насыцiцца. Здавалася, што яны патрапiлi ѓ рай, i жуюць тое пра што яны чыталi толькi ѓ падручнiках - паданнi мiфаѓ аб цудоѓным марожаным.
   Час ляцiць незаѓважна, але шчасце скончылася раптоѓна, смага знiкла, а потым нiбы ѓдар па лбе яны адчулi дзiкi холад i голад.
   - Трэба iсцi iнакш мы застынем. - Сказала Лiзавета.
   - Затое перастанем пакутаваць! - буркнуѓ расслабiѓшыся юнак.
   - Я не хачу такога канца, пайшлi i лепш бегам, бяспечней i сагрэемся. - прапанавала дзяѓчына.
   - У гэтым ёсць хоць нейкая логiка, хоць можа быць скрывiць дыстанцыю, выкарыстоѓваючы загаворы тэлепартацыi. - Зубы Джэка ляснулi ад холаду.
   - А ты яго ведаеш!? - Скрывiлася дзяѓчына.
   - Гэтаму нас не вучаць, трэба быць вышэйшымi адэптамi. Ды i мы паклялiся, не прымяняць магiю. Якi бессардэчны наш настаѓнiк! - Выдыхнуѓ паслушнiк.
   Бег якраз дапамагаѓ сагрэцца, толькi есцi хацелася вельмi моцна, нават дзiѓна ж галадалi яны не першы раз. Калiдор зноѓ звузiѓся, затым павярнуѓ у бок, а далей стала зусiм цёмна.
   - Запалiм паходню. - прапанавала Лiзавета.
   - У цябе дзве рукi, так што пастарайся.
   Паходня была з сакрэтам, мог гарэць вельмi доѓга, не адсыраючы. Лiза насцярожыѓшыся, заѓважыла:
   -Накшталт i iнею няма, а так холадна.
   - Нас агонь толькi асветлiць, але не сагрэе! - Уздыхнуѓ Джэк.
   Святло гэта вялiкае дабро, i калiдор запалаѓ усiмi фарбамi. Сцены аказалiся люстранымi.
   - Ого, гэта прыгожа! - Вымавiѓ, цалкам шчыра захапляючыся Джэк.
   - Ды прыгожа! Толькi вось люстэркi самыя падступныя.
   Як у пацверджанне яго слоѓ зверху вылецеѓ цень. Лiзавета ледзь увярнулася, секануѓшы па ёй мячом. Прывiд нечакана апынуѓся шчыльней i разляцеѓся на дзве часткi. Яны, праляцеѓшы як iрваныя кляксы, плюхнулiся на ѓзгорыстую сцяну, разбiѓшыся i рассыпаѓшыся, нiбы шарыкi ртуцi.
   У тую ж секунду з усiх бакоѓ ад люстэркаѓ панеслiся страшныя прывядзення самых разнастайных формаѓ, адценняѓ.
   - Пабеглi Джэк, я ведаю, у цябе няма сiл, але гэта апошнi наш шанец, дзеля кахання да мяне. - закрычала Лiзавета.
   Ногi i яе не слухалiся, але страх падсцёбваѓ. На лёце дзяѓчына секла субстанцыю i адчуваѓ жудасныя дакрананнi прывiдаѓ. Ёй даводзiлася ѓ якасцi пакарання, адчуваць дакрананне распаленага жалеза да голай плоцi, але тут было непараѓнальна балючай. Яна нават не магла стрымаць крыку. Праѓда боль узмацняла хуткасць i лютасьць, хацелася любым коштам яе пазбегнуць.
   Краналi i Джэка, той ускрыкваѓ, разгойдваючыся як кiвач, але бег яшчэ хутчэй.
   Люстраны калiдор здавалася, не меѓ канца. Акрамя таго, з-за падлогi выскоквалi шкiлеты, яны дзiка скакалi, размахваючы косамi. Лiзавета бiла па iх, але атрымлiвала ѓ адказ. Прычым жорстка, яе мускулiстыя ножачкi ператварылiся ѓ суцэльную рану. Зрэшты, мёртвая плоць не асаблiва трывалая i паддавалася пад рэзкiмi ѓдарамi юнака i дзяѓчыны.
   "Далiна смерцi" ужо падыходзiла да канца, як Джэк прапусцiѓ рэзкiя ѓдары адразу траiх шкiлетаѓ у жывот.
   - Ох, мне выварочваюць кiшкi. - прастагнаѓ юнак.
   Кiшкi i сапраѓды выпалi з разрэзанага жывата. Хлопцу стала зусiм прутка, i ён стаѓ падаць.
   Рызыкуючы ѓсiм, Лiза падскочыла да яго, жвава рассякаючы, нябожчыкаѓ. Каса адсекла ёй адразу два пальцы на правай назе, але дзяѓчына не заѓважыла гэтага. Сакрушыѓшы косткi, узвалiла хлопца на плячо.
   - Супакойся я з табой.
   - Не трэба кiнь мяне, удваiх не пайсцi! - Ледзь чутна шапнуѓ Джэк.
   - Не, за каго ты мяне прымаеш, нiколi я не пакiну сваё першае каханне. Ты ж мяне б не кiнуѓ. - Выдыхнула дзяѓчына-баксёр.
   - У мяне не было, выходзячы, я поѓз па тым жа калiдоры што i ты i ѓсё роѓна б затрымаѓся. А ѓ цябе выбар ёсць. - Спрабаваѓ угаварыць напарнiцу Джэк.
   - I я яго зрабiла. Лепш памерцi, чым здрадзiць!
   Лiзавета працягвала прасякацца, як раптам перад ёй паѓстаѓ, велiчэзны, памерамi званiцу шкiлет. Гэта монстра рэзка i моцна ѓдарыѓ сякерай. Лiза вывернулася i паспрабаваѓ праскочыць памiж ног. У гэты момант ёй у твар ударыла бруя падпаленага паветра, i цела Джэка сарвала з плячэй. Велiчэнская сякера рванула за iм, на шляху сустрэѓшы няшчаснага аднарукага юнака.
   - Бывай, хачу выжыць! - крыкнуѓ, памiраючы, ён, а затым зацiх.
   - Я выжыву. - Паабяцала Лiзавета, секчы па нагах шкiлета.
   На гэты раз, ёй не ѓдалося сьцерцi плоць, мячы адскочылi ад таѓшчэзнай косткi. Вiдаць, монстр не зусiм мёртвы. У душы Лiзаветы кiпела два жаданнi - адпомсцiць цi ѓцячы. Жадалася пакараць пачвару за забойства кахання: першай i таму асаблiва моцнай, але ѓ галаву не прыходзiла, як гэтага рэальна дамагчыся. Iншы варыянт выжыць, адужэць, а затым разабрацца ѓ першую чаргу з чырвонымi вяшчунамi, што падвяргаюць людзей гэтак суроваму выпрабаванню, i адпомсцiць за забойства бацькоѓ. У яе здаецца ѓ гэтым свеце забiлi бацькоѓ...
   Лiзавета ѓцякала, а шкiлет няѓмольна iшоѓ за ёй, пераследуючы, не даючы перадышкi. Праѓда, бiѓ са спазненнем. На плячы монстра трэслася цела Джэка. Чамусьцi пачвара ѓскiнула яго на сябе. Можа, гуляла ролю перакручанае ѓспрыманне гiганцкага стварэння. Тут дзяѓчына зноѓ наляцела на пасткi, у прыватнасцi правалiлася ѓ яму з каламi, але паспела, скокнуѓшы ѓчапiцца за край, а падцягнуѓшыся перабрацца на той бок.
   Тут справа i злева на яго абрынулiся два вялiзныя бярвеннi з бронзавымi наканечнiкамi ѓ форме бараноѓ. Лiзавета здолела ѓхiлiцца, але яе супернiк сунуѓ нагу. Пачуѓся страшны трэск, касцяная канечнасць рассыпалася. Аказалася, што мёртвая плоць можа адчуваць боль. Ад такога кашмарнага замагiльнага крыку дзяѓчына ѓпала, зацiснуѓшы вушы. На яе кiнулася буйная як сабака яшчарка, i Лiзавета ѓдарыла ёй у вока кiнжалам, атрымаѓшы ѓ адказ хвастом па рэбрах, вастрыём распарола да косткi, прабiѓшы грудзi, i адарваѓшы сасок.
   - Вось напасцi! Клянуся ѓсiмi багамi, выжыву.
   Цела Джэка ѓпала на яе. Дзяѓчына падхапiла тулава хлопца, якое пачало халадзець.
   - Не ведаю, Джэк як гэта здарыцца. Але я даб'юся, каб цябе пахавалi з усiмi ѓшанаваннямi.
   Далей яна, ужо амаль нiчога не памятала, дзейнiчаючы ѓ рэжыме зомбi. Шнараѓ i рассячэнняѓ рабiлася ѓсё больш, а сiлаѓ усё менш. Усё злiлося i змянiлася ѓ адну стыхiю. А на плячах яшчэ не малая вага, таго што было для Лiзавета, даражэйшая за ѓсiх багоѓ i нават за жыццё.
   Калi дзяѓчына падышла да апошнiх дзвярэй, у яе не знайшлося сiл нават наблiзiцца да яе. Лiзавета ѓпала не ѓ сiлах падняцца. Магчыма, яна б праляжала доѓга, але ззаду пачуѓся рык i з'явiѓся жахлiвы прыгажун - шаблязубыя шасцiлапы тыгр.
   Ён наблiжаѓся павольна, перабiраючы лапамi. Падышоѓшы, да Лiзаветы лiзнуѓ шырокiм, шурпатым мовай нагу, i раскрыѓ пашчу i адкусiѓ хупавую ступню.
   Дзяѓчына зараѓла, i секанула мячамi па мордзе звера, рэзка перакацiѓшыся. Тыгр скокнуѓ, але Лiза проста без сiл упала, i звер урэзаѓся ѓ дзверы. Удар скалануѓ iх, у звера ѓвайшла жахлiвая энергiя. Тыгр нават не паспеѓ рыкнуць, разам звярнуѓшыся ѓ жменьку попелу.
   Дзверы расчынiлiся, i аднаногая дзяѓчына з грузам на спiне папаѓзла далей.
   Апошнiм выпрабаваннем было адвалiць цяжкi камень, тут прыйшлося прымянiць метад рычага, выкарыстоѓваючы мячы. Лiзавета са стогнам прыкладаючы звышнамаганнi, гэта зрабiла. Затым прапаѓзла яшчэ некалькi метраѓ, да асаблiвай пафарбаванай крывёй лiнii. Там стаялi трое хлопцаѓ, з iкламi на якiх не было жывога месца. Яны былi ѓсе ѓ язвах. Самы высокi з iх сказаѓ:
   - Што сучка хочаш пакаштаваць мёртвага цела.
   Стаячы справа ѓпiр адзначыѓ:
   - Яна некрафiлка, бачыш, труп цягне.
   Нахiлiѓшыся, вырадак адкусiѓ вуха мёртваму Джэку.
   Апошнi акт блюзнерства надаѓ дзяѓчыне гневу. З усяго размаху яна секанула мячом, упiра. Затым ускочыла на адной назе, выконваючы скокi смерцi.
   -Падонкi, вам ад мяне нiчога не дастанецца. Гэта мой хлопец.
   Самы рослы ѓдарыѓ яе мячом, але дзяѓчына прапусцiла яго пад мышку i ѓсадзiлi клiнком прама ѓ шыю. Падобная шкiлет галава адляцела, узарваѓшыся пры падзеннi на падлогу. Трэцi ѓпiр паспрабаваѓ яе ѓкусiць, але атрымаѓ удар каленам, i выпусцiла меч. Шалёная Лiзавета пасекла ваѓкалака ѓ капусту. Нават косцi рассыпалiся.
   Пасля гэтага подзвiгу, святло патухла ѓ вачах Лiзаветы. Калi абмiнула небяспека дзяѓчына, не магла паварушыцца.
   Струмень ледзяной вады прымусiѓ ускочыць Лiзу i люта атрасацца. Тры сонцы ѓжо палалi высока, а яе заспелi голую ѓ абдымках палюбоѓнiка.
   Чарлi прашыпеѓ ад прыкрасцi:
   - Джэк яшчэ занадта юны, табе лепш было са мной!
   Памочнiк штурмана пачырванеѓ, але Лiзавета паспяшалася яго падбадзёрыць:
   - Ён выдатны палюбоѓнiк i не часта сустрэнеш мужчыну, здольнага даставiць даме столькi задавальнення!
   Чарлi крывiѓ рыла:
   - Як ведаць! У Джэка рэпутацыя павець i аднаго з першых бабнiкаѓ Форгуi, не гледзячы, на юны ѓзрост.
   Штурман перабiѓ Чарлi:
   - Гэта асабiста справа першага памагатага капiтана! А ѓ пiратаѓ перамогi на любоѓным фронце, заѓсёды ганаровыя, ды i не на любоѓным таксама.
   Лiза люта выскалiлiся:
   - У рыла атрымаць не хочаш таварыш Чарлi?
   Былы першы памагаты капiтана небяспечна пакасiѓся на аголеную лэдзi. Якiя ѓ гэтай ваяѓнiцы мускулы, рэльеф, нi кроплi не тое, што воды тлушчу, i выступоѓцы жылкi. Адразу бачна, што гэтая дзяѓчына моцная i хуткая. Чарлi паспяшаѓся перавесцi размову на iншую тэму.
   - Каравэла iдзе занадта марудна i капiтан Дар'я-Эфлея загадала пачысцiць дно.
   Ваяѓнiца ашчэрылася:
   - Ну i што?
   Чарлi шмыгнуѓ тупой скiвiцай:
   - Я думаю, вы захочаце дапамагчы!
   Лiза кiѓнула сваёй вогненна-рудай галавой:
   - Свой абавязак, перад берагавым братэрствам, я вядома ж выканаю. Ды дарэчы дзе Эфiтык? Куды падзеѓся хлапчук.
   Чарлi пацiснуѓшы печамi, адказаѓ:
   - Новую зброю рыхтуе, з бамбукавых палачак, ты яе пакуль не чапай.
   Лiза падмiргнула:
   - Вось менавiта пакуль! А прыйдзе час, дык трону мала не здасца!
   Хутка накiнуѓшы вопратку, дзяѓчына-баксёр накiравалася да шлюпкi. З ёй плыло некалькi матросаѓ, у тым лiку бульбяны мядзведзь. Каравэла была дастаткова буйной i мела паѓсотнi гармат, а чысцiць яе Дар'я-Эфлея Рыбачэнка загадала спецыяльным тросам з валiкамi-швабрамi. Дрэва, з якога зроблена дадзеная пасудзiна ледзь мацней хвоi, з хвалiстай паверхняй. Яно хутка абрастала, багавiннем, ракавiнкамi, але параѓнальна лёгка счышчалася. Тут Дар'я-Эфлея Рыбачэнка загадала Лiзе ѓзяцца за канаты i паказаць сваю фiзiчную сiлу.
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка таксама працавала разам з астатнiмi хлопцамi. Лiза ж старалася ѓсiх перасягнуць. Дзяѓчына-баксёр з сiлай цягнула канат i нават падспявала, старажытны марскi раманс:
   - Ану ж песню нам праспявай вясёлы вецер, вясёлы вецер! Мора i горы ты абшукаѓ усё на свеце, i ѓсё на свеце песенькi чуѓ!
   Галасок у Лiзы дай Бог камандзiру сярэднявечнай армii, каб без рупара ѓ любым баку бiтвы было б "чутна". Слых у прынцыпе таксама ёсць, але матыѓ дзяѓчынка-баксёр бязбожна круцiла. А спявала ѓ стылi вайсковага марша:
   - Хто вясёлы - той смяецца, хто хоча - той даб'ецца, хто шукае - той заѓсёды знойдзе!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка адразу ж ухвалiла:
   - Песня пышная, хоць у адносiнах да ветра, выраз абшнарыѓ не зусiм канкрэтна. Гэта зладзюжкi шнараць па кiшэнях, а не вецер.
   Лiзы хiхiкнула, паказаѓшы прынцэсе-эльфiйцы язычок:
   - Ну, гэта ты, вядома, вельмi тонка ѓлавiла! Але можа я пераблытала, i дакладней сказаць: аблазiѓ!
   Капiтан-прынцэса запярэчыла:
   - Выраз аблазiѓ у дачыненнi да ветру не карэктнае! Так што падумай лепш дзяѓчынка!
   Лiза пакрыѓдзiлася, i блiснула зубамi:
   - А я ж магу аспрэчыць тваё капiтанства ѓ сумленным паядынку! У адпаведнасць са старажытнымi звычаямi.
   Эльфiйка прыжмурыла вочкi:
   - Я вельмi добра валодаю шпагай, а выбар зброi за тым бокам, якiм кiнулi выклiк. Бiцца голымi рукамi капiтан з жанчынай-грамiлай не будзе.
   Лiза прыжмурыла вочы:
   - Я таксама маю паняцце - што такое бой на мячах! Трохi песцiлася кэндо, а рукi ѓ мяне даѓжэй i маса больш, чым у цябе.
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка прапанавала:
   - Давай пасля таго, як ачысцiм дно па фехтуем! Праверым твае навыкi на драѓляных мячах.
   Лiза адразу ж пагадзiлася:
   - А што выдатная iдэя! Я заѓсёды рада пабiцца! Але можа лепей на сталёвых?
   Эльфiйка-партызанка адмоѓна замахала галавой:
   - У гэтым выпадку, я цябе магу пакалечыць! А шкада такую дзяѓчыну, важную баявую адзiнку выводзiць са строю!
   Лiза тонка пырснула, але затым працягнула працу. Яе погляд зачапiѓся за злёгку патрэсканы герб каравелы. Накшталт нiчога асаблiвага крумкач трымае ѓ адной лапе змяю, а ѓ iншай кветка. Але ѓсё роѓна пацешна. Фарба злезла, мяркуючы па ѓсiм, яна была вельмi простай па складзе. Дзюба ѓ варона чорная, вочы чырвоныя. Дзяѓчынка-баксёр заѓважыла:
   - Емяльян Пугачоѓ у свой час правiльна сказаѓ: я не крумкач, а вараня! I крылы табе арол двухгаловы абскуплем!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка тым часам стала паiгрываць кiнжалам. Дзяѓчына падкiдвала яго ѓверх, а затым лавiла пальчыкамi босых ножак. Неѓзабаве кiнжалаѓ стала двое, а потым i трое. I сто цiкава як спрытна з iм спраѓлялася эльфiйка. Нарэшце кiнжалаѓ стала чацвёра, i дзяѓчынка-прынцэса-партызанка заспявала:
   Мне ѓ сэрца ѓпiѓся булатны кiнжал,
   Вакол свет мiльгае: бяздушны, халодны!
   Шукала ѓ мужчыне, я свой iдэал,
   Каб быѓ сапраѓдны герой высакародны!
   Прынцэса Дар'я-Эфлея адзiн за адным кiнула пальчыкамi босых ножак кiнжал у шчоглу. Тры ѓваткнулiся, i толькi адзiн адляцеѓ ад дрэва. Лiзавета свiснула:
   - Ого! Я яшчэ нi разу не бачыла, што нажы кiдалi нагамi, ды яшчэ так трапна. Гэта сапраѓды майстэрня праца!
   Дар'я-Эфлея здзiвiлася:
   - Ты, я бачу здзiѓленая?
   Лiзавета ѓ адказ пацiснула сваiмi масiѓнымi плячыма:
   - Не асаблiва! У маiм свеце шмат розных майстроѓ i носьбiтаѓ старажытных таямнiц. Кожны чалавек - гэта баец, i вызначаны кавык адзiнаборства. Вось напрыклад распаленае жалеза языком лiзнуць можаш?
   Прынцэса Дар'я-Эфлея Рыбачэнка пакiвала галавой:
   - Не! Я такога скрыѓлення яшчэ не спрабавала!
   Дзяѓчына-баксёр пагуляла бiцэпсам:
   - А я ведаю такiх людзей, якiя гэта маглi! Так, што не трэба думаць, што ты ѓсiх мацнейшы на свеце!
  Тут Дар'я Рыбачэнка зноѓ прачнулася ад удару бiзуном па голых нагах.
  Бандэравец прароѓ:
  - За працу! Давай укалывай!
  I голыя пяткi дзяѓчынкi замiльгалi.
  Дар'я Рыбачэнка нават праспявала, каб узняць настрой;
  Скрозь хлусню i хлам фальшывых пастулатаѓ,
  Праз боль i стогн прынiжанай краiны
  Няхай iмя прагучыць яго набатам,
  Як было ѓ гады страшнай вайны.
  
  Мы ѓспомнiм усё - гiсторыя рассудзiць:
  Яе суду яшчэ прыйдзе чарга,
  Як ад сахi да атамных прылад
  Ён вёѓ краiну ѓпэѓнена наперад.
  
  Мы ѓспомнiм моц ваеннага парада,
  Што адбыѓся ѓ той пераможны год,
  Уздым краiны, адбудаваныя храмы
  I тост за рускi пакутнiк-народ.
  
  Хоць пасля смерцi ён не ведаѓ славы,
  Як часта павялося зараз у нас,
  Ён быѓ Генералiсiмус Дзяржавы,
  Што абаранiла свет каторы раз.
  
  I няхай справы сёння нашы дрэнныя,
  I няхай мы ѓ царстве хлуснi зараз жывем,
  Ён быѓ Правадыром, Правадыром сваёй эпохi
  I ѓспомнiм мы не раз яшчэ аб iм.
  
  Мы ѓспомнiм усё-гiсторыя рассудзiць:
  Яе суду яшчэ прыйдзе чарга.
  Як ад сахi да атамных прылад
  Ён вёѓ краiну ѓпэѓнена наперад.
  
  Мы ѓспомнiм моц ваеннага парада,
  Што адбыѓся ѓ той пераможны год,
  Уздым краiны, адбудаваныя храмы
  I тост за рускi пакутнiк-народ.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 19.
  Алег Рыбачэнка тым часам са сваiм войскам разбураѓ асманскiя войскi.
  Прачнуѓшыся, Алег Рыбачэнка i прынцэса-тэрмiнатар Маргарыта Коршунава кiнулiся выконваць гiмнастыку i паднiмаць салдат з мэтай навучання ваеннай прамудрасцi.
   У першую вельмi iшла адпрацоѓка штыкавага бою i лiнейнай тактыкi, бiтвы фалангай.
   Перад сняданкам практыкаваннi, а пасля ѓрачыстае зачытванне ѓказа. Вяшчальнiк урачыстасць прамовiѓ:
   - Цар-Гаспадар Усяе Русi, Князь Вялiкi Маскоѓскi, кароль Польскi, князь Вялiкi Лiтоѓскi, Вялiкi магiстр Лiвонскi, кароль Фiнскi, герцаг Курляндскi, цар Казанскi, каган Астраханскi, хан Нагайскi, хан Крымскi, цар Грузiнскi, карал iншае....
   Маргарыта шапнула на вуха Алегу:
   - Аднак i тытулаваны наш цар!
   Юны палкаводзец з усмешачкай заѓважыѓ:
   - Ведай гэта яшчэ не мяжа. Калi мы далучым Канстанцiнопаль, то будзе ѓ прыдачу i сан Султана Аманскага i iншае, iншае, iншае...
   Маргарыта з некаторым шкадаваннем адзначыла:
   - Пакуль тытула Кiтайскага Богдыхана няма. Ярмак разам з Андрэем змагаецца!
   Алег лагiчна заѓважыѓ:
   - Калi не так будзе! Калi ж да сутнасцi дойдзе?
   Вяшчальнiк пасля паѓзы працягнуѓ:
   - Аб'яѓляе найвялiкшую падзяку ваяводам i князям Алегу Рыбачэнку i Маргарыце Каршуновай i загадвае. Дараваць iм званнi вялiкiх ваяводаѓ надзялiѓшы поѓнай моцай пакараць смерцю i мiлаваць. - Зноѓ паѓза i суцэль чаканае працяг. - Пасля чаго iсцi на Царград, вярнуѓшы Праваслаѓю яго цэнтр!
   Апошнi загад сустрэлi бурнымi крыкамi прывiтання i ѓхвалу. Званне вялiкага ваяводы, высокае званне i разам з тым пасада, гэта значыць, што iм зараз пакорлiвыя ѓсе iншыя палкаводцы.
   Колькасць рускай армii наблiжалася да ста пяцiдзесяцi тысяч. I большага мабыць i не трэба улiчваючы цяжкасцi забеспячэння. А так усё гатова да паходу. Алег Рыбачэнка i Маргарыта пакланiлiся, надрапалi адказ гасудару i адправiлiся будаваць свае войскi.
   Ды яшчэ пры гэтым прытанцоѓваючы i адбiваючы дроб босымi, дзiцячымi ножкамi i, махаючы мячамi.
   Войска выступiла на наступны дзень i, з самай ранiцы палiѓ рэдзенькi, але агiдны дождж. Гэта зрэшты, не перашкаджала пасоѓванню. Алег Рыбачэнка i Маргарыта не рвалiся наперадзе ѓсiх, бо iх захапiла канструктарская работа. Стварэнне найпростай безадкаткi, якая выкарыстоѓвае энергiю вугальнага пылу i выкiдвае зарад на вугалi. Прычым на самавiтую дыстанцыю велiзарная спакуса. Накшталт магутнага, шматразовага гранатамёта, найпростага ѓ вытворчасцi i ѓрываючага вежы з "Абрамсаѓ" i Т-90.
   Рабяты бегалi да паходных кавалёѓ, праводзiлi выпрабаваннi i вось у iх сёе-тое ѓжо пачало атрымлiвацца. Напрыклад, з трубкi вырываѓся кiлаграмовы зарад у глiнным чыгуне, што рваѓ слова дзесяць кiлаграм амiналону. А значыць, суцэль здольны пры кумулятыѓным уздзеяннi прапалiць "Каралеѓскi тыгр" цi нават браню "Маѓса".
   А зарадка прастою, сутнасць у трубку, навядзi i нацiснi на курок. Тады боепрыпас як дасць, што разляцяцца варожыя байцы. Акрамя таго якое дзiвiць дзеянне аскепкаѓ можна i ѓзмацнiць.
   Так хлопцы некалькi дзён правялi ѓ такiх распрацоѓках. А войска праходзiла ѓ сярэднiм каля трыццацi вёрст у дзень, што ѓвогуле нармальная i нават вышэйшая за сярэднюю, для таго часу хуткасць.
   Першая турэцкая крэпасць, якая трапiлася на шляху, была ѓзяць пры нападзе Алегам Рыбачэнкам i Маргарытай з налёту. Юныя тэрмiнатары абрынулiся i ѓсiх пасеклi, а каго не паспеѓ, тыя здалiся.
   Сямiграддзе, цi Будапешт гэтак жа не аказала сур'ёзнага супрацiву. Падчас начнога штурму самi венгры дапамагалi ѓзбiрацца на сцены рускiм i польскiм воiнам. А нямногае янычары апынулiся перабiтыя, нiбы раздушаныя возам павучкi.
   Алег Рыбачэнка атакаваѓ i сек як i сам стаѓ скарпiёнам. Але супрацiѓ аказаѓся слабым. Мадзьяры перайшлi на бок рускiх, а ѓласна самiх турак аказалася ѓсяго пара тысяч. А гэта для царскай армii ѓвогуле i не лiчба.
   Ды i тыя, што засталiся, пачалi падаць i станавiцца на каленi ледзь хлопцы ѓвайшлi ѓ густ. Будзе пасек трохi Алег Рыбачэнка, а Пешце Маргарыта Коршунава.
   Аддаѓшы належнае памерам i прыгажосцi сярэднявечнага горада, i прывёѓшы да прысягi венгерскiх дваран вялiкiя ваяводы рушылi далей.
   Лёгкая перамога, пасля якой рускае войска толькi вырасла, натхнiла байцоѓ рухацца хутчэй. Iсцi на Румынiю, а далей паѓднёвей. I трэба было паспяшацца, пакуль не павалiѓ снег i не забiѓ усе горныя перавалы.
   Тут вялiкiя ваяводы дзейнiчалi жорстка, не шкадавалi салдат. Алег Рыбачэнка нават ужыѓ адну з хiтрасцяѓ, якую прыпiсваюць Сувораву: загадаѓ вучыць турэцкую мову на хаду. I салдаты мiмаволi падцягвалiся, iмкнучыся лепей пачуць словы.
   Сапраѓды, надвор'е, магло падпампаваць, у той час як супрацiѓ боку асманскiх гарнiзонаѓ душыѓ з першых жа налётаѓ. Вялiкiя ваяводы прынялi рашэнне iсцi з войскам менавiта ѓ Канстанцiнопаль, не адцягваючыся на другарадныя мэты. У каго Царград у таго i ѓсё астатняе. На паѓднёвым беразе Дуная iм паспрабавалi перашкодзiць, войскi Iсмаiл-бея сатрапа Егiпта. Тут сабралася каля пяцiдзесяцi тысяч асманскiх салдат i розных наймiтаѓ. Улiчваючы, што фарсiраваць раку трэба было хутка, то не такiя ѓжо i маленькiя супрацьстаялi рускай армii сiлы. Плюс яшчэ, цяжкая артылерыя пад адстала, а значыць, трэба разлiчваць на свае сiлы.
   Якраз спецаперацыя трэба. Маргарыта прашаптала, пацiскаючы Алегу Рыбачэнку руку:
   Iзноѓ суровы надышоѓ момант,
   У бой iдзем мы якi раз!
   Бо спакойных мiроѓ тут няма,
   Веру, запал рускiх дух не загас!
   Дунай у вераснi яшчэ цёплы, нават квiтнее вакол вiнаград i сакавiтыя грушы. Самы час для прыемнага, курортнага адпачынку. Але хлопцы марудзiць не сталi. Пераплылi яшчэ да таго, як сцямнела - адным духам i на другiм баку.
   А далей план найпросты, здымаеш вартавых i падпальваеш абоз з парахавым складам. Маргарыта i тэрмiнатар Алег Рыбачэнка асвоiлi новы метад устаранення каравульных, а менавiта ѓдар кулаком па патылiцы. Або нават не кулаком цалкам, а напалову сагнутымi пальцамi. I вартавы асядае...
   Хоць асманы i напружаны, ходзяць вакол зыкаючы. Адразу трое з iх высеклiся, рухаючыся ад босай ножкi Маргарыты. Ад абозу несла раскладаннем, але палонных здаецца, не, а значыць можна i атакаваць!
   Паляцi падабенствы кактэйлю Молатава i ѓспыхнуѓ у гэтым спляценнi дрэва i парусiны пажар.
   А калi пачаѓ брацца порах, пара тэрмiнатараѓ атакавала лагер. Iмкнучыся прарвацца да Iзмаiл-Бею.
   Маргарыта нават таму заѓважыла:
   - Пачынаць трэба было з верхавода!
   Алег Рыбачэнка лагiчна i разумна запярэчыѓ:
   - Хоць i прынята пачынаць з сур'ёзных спраѓ, але глядзi не надарвi пупок!
   Маргарыта Каршунова, ссякаючы на шляху янычараѓ, яхiдна заѓважыла:
   - Не смешна! Вельмi нават не смешна!
   Алег Рыбачэнка з такой сiлай рушыѓ нагой вялiзнага наймiта-сарацына, што той у палёце збiѓ некалькiх турак i двух коннiкаѓ. Алег Рыбачэнка выказаѓся:
   - Галоѓны вораг унутры цябе! Гэта глупства i страх!
   Маргарыта як гарэзлiвая дзяѓчынка палкай разбурае крапiву. Сама мiнала варожыя шэрагi, i ѓсевала падыходы i ѓсё ж адставала, ад драбнейшага, але жвавага Алега Рыбачэнкi. Дзяѓчына, зрэшты, прыгожа вымавiла:
   - Глупства i страх мачыхi чалавеку, але затое мацi адно аднаму: адно спараджае другое!
   Алег Рыбачэнка лагiчна, зноѓ кiдаючы пальчыкамi ног расплясканыя мушкетныя кулi, заѓважыѓ:
   - Добры воiн тройчы звер: люты, бясстрашны, спрытны, але адсутнасць чалавечай кемлiвасцi пакiдае яго на ѓзроѓнi жывёлы!
   Маргарыта Каршунова, ссякаючы страчалых чалавечых аблiчча, асманаѓ, якiя зразумеѓшы, што па iх душу прыйшлi анёлы з усмешкай праспявала:
   - Не ведаю кiм з мудрацоѓ, такое было сказана; калi Бог вырашыѓ нас пакараць, калi Бог вырашыѓ нас пакараць, Ён нас пазбаѓляе розуму!
   I зноѓ дзяѓчына абвальвае на працiѓнiкаѓ такiя ѓдары, дык i ваяѓнiца Зена ѓдавiлася ад зайздрасцi. Узмахi мячамi частыя, нiбы камарыныя крылы i нават гукi ад iх раздаюцца як гудзенне чмяля.
   А Алег Рыбачэнка ѓсё дадае i з абедзвюх рук i босых ног стаѓ кiдаць у ворагаѓ не толькi кулi, але i выплёѓваць iголкi, выкарыстоѓваючы стужку на поясе. I асманы гублялi сваiх людзей...
   З'яѓленне штатнага вядзьмарка не выклiкала ѓ Алега Рыбачэнкi здзiѓлення. Хлапчук шпурнуѓ у яго блiжэйшага асмана. Той пальнуѓ у лятучую мэту пульсарам, але ѓ момант стрэлу яго магаматрыца крыху на iмгненне расчынiлася i свiнцовая куля патрапiла прама ѓ цэнтр у iлба. Чарадзей маментальна распалiѓся i iрвануѓ. Мноства разарваных кавалкаѓ мяса, няхай i дробных, рассеяла па паветры.
   Алег Рыбачэнка здзеклiва вымавiѓ:
   - Бывай магаматрыца!
   З гiбеллю чарадзея баявы дух асманаѓ канчаткова ѓпаѓ, а калi перайшла брод расiйская коннiца i ѓдарыла па патрапаных шэрагах супернiка, пачалiся павальныя, баязлiвыя ѓцёкi.
   Маргарыта Каршунова тут як заспявае;
   Я Радзiме вялiкай абяцала,
   Служыць сусвету, вечнае святло несучы!
   Хай цяжкасцi i мукi iзначала,
   Паляванне плакаць - нiбы ты дзiця!
  
   Аб колькi гора Божа ѓ светабудовы-
   Як быццам чорт сусвету гэты Творца!
   Разбурыцца ѓдарам страшным будынак,
   Сыдзе ѓ магiлу ѓзарваны юнак!
  
   Не, не шукай прызнання iншага,
   На славу нашай Радзiмы святой!
   I мужнасцi мне трэба незямнога,
   Каб не застацца нiкчэмнай рабой!
  
   Бо космас не мае форму круга,
   Ён бясконцы - як людская думка!
   I шукае чалавек у прасторах сябра,
   Хоць наша доля - змагайся i змагайся!
  
   Не народжаны мы бяздзейна атрымлiваць асалоду ад,
   Доля суровая, але iншага няма!
   Бо рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца,
   Я таксама ваяр, хаця мне мала гадоѓ!
  
   Ня буду хлусiць, хiтруючы бязбожна,
   Вайну кахала, пачуццi не растаючы!
   Але разумець я стала гэта складана,
   Айчына стогне мiлая мая!
  
   I вось перада мною зноѓ выбар,
   Бiцца з гонарам або памерцi!
   Так расклад на картах лёсу выпаѓ,
   У нiзе толькi прорва i апора жэрдка!
  
   Але волю я ѓ кулак зараз сабрала,
   Прачытала малiтву, мышцы напружыла!
   Працiѓнiка зрынь з пастамента,
   Гуляе ѓ сэрцы звонкая струна!
  
   Цяпер я ведаю, перамагчы рэальна,
   I хай Расiя валадарыць у стагоддзях!
   Мы на планетах будзем самых далёкiх,
   Уславiм Русь у паэмах i вершах!
  
   Для ѓмацавання краiны Святой Расii,
   Нам трэба мець пазнання дух!
   Усявышняга з малiтваю прасiлi,
   Каб вечна свету ведаѓ свет не тух!
   I зноѓ перамога, збор трафеяѓ i падлiчванне палонных. Уключаючы i дзяѓчат-прыслужнiц. Так усё атрымалася прыгожа i як заѓсёды пераможна.
   Без лiшняй паѓзы войска рушыла далей. Пакуль у гарах не павалiѓ снег i, не засыпала перавалы. Алег Рыбачэнка выказаѓ здагадку, што ѓ Асманскай iмперыi яшчэ могуць апынуцца ѓ запасе ведзьмакi цi яны наймуць новых чарадзеяѓ з Усходу i тыя, выкарыстоѓваючы сваю чароѓную сiлу, могуць паспрабаваць устроiць гарах абвал. Маргарыта Коршунава з гэтай здагадкай, што суцэль лагiчна пагадзiлася:
   - Так, могуць. Значыць, мы павiнны абясшкодзiць магчымыя пасткi на шляху накiравання нашых войскаѓ.
   Алег Рыбачэнка з некаторым сумневам вымавiѓ:
   - А бо мы можам i не ѓбачыць якiя схавалiся чарадзеяѓ.
   Маргарыта Коршунава на гэта ѓпэѓнена адказала:
   - Нават калi i не ѓбачым, то моцную магiю адчуем. Памятаеш, як вяшчун навучыѓ нас распазнаваць сiлу па паколваннi далонек. Гэты спосаб просты i ѓзмацненню адмысловага выгляду паколванню, як далоняѓ, так i падэшваѓ ног вiдаць наблiжаемся мы да супернiка цi наадварот выдаляемся.
   Алег Рыбачэнка пагадзiѓся i прапанаваѓ:
   - У першую чаргу трэба праверыць там, дзе iснуе рэальная пагроза абвалаѓ.
   Сказана i зроблена, панеслiся скакуны, смяротная пара памчалася да перавалаѓ. А падчас бегу зноѓ юныя ваяры здабылi дарунак бачыць, як вялiкiя медыумы старажытных i сучасных часоѓ.
  I Алегу Рыбачэнку здалося;
  Сан-Паѓлу завяршаюць захоп дзяѓчынкi з Трэцяга Рэйха... Вось на дыскалёце Ева i Гертруда ламаюць апошнiя агменi супрацiву супернiкаѓ. I пры гэтым дзяѓчаты напяваюць.
  - На святой вайне - будзе наша перамога! Дачкi мы сатане - вось такая гутарка!
  Пасля чаго Ева дасцiпна заѓважыла, выскалiѓшы зубкi i душачы босымi пальчыкамi на кнопкi джойсцiка:
  - Дыктатар зусiм не ѓзнагарода народу, але ён яго носiць на шыi нiбы медаль!
  Гертруда таксама вельмi дасцiпна адказала:
  - Самы лепшы спосаб у палiтыцы перамагчы, гэта глупствам выбаршчыка здзiвiць!
  Ева зноѓ выпусцiла ракетай па непрыяцелю i пiскнула:
  - Як не салодкiя прамовы палiтыкаѓ, але выклiкаюць у выбаршчыкаѓ толькi кiслае выраз твару!
  Гертруда скалячы зубкi, i нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка, адзначыла:
  - Дыктатар гэта радыска наадварот, звонку белае адзенне, унутры крывавы панос!
  Ева выскалiѓшы зубкi, i нацiскаючы пунсовым саском на кнопку джойсцiка, дасцiпна адказала:
  - Дыктатар пралiвае кроѓ як хмара дождж, суправаджаючы красамоѓствам слоѓнага паноса!
  Гертруда падрэзала самалёт супернiка i правiшчала:
  - Дыктатар любiць лiць кроѓ як акула, i пралiваць кракадзiлы слёзы, як свiння!
  Ева дасцiпна заѓважыла, ведучы агонь па непрыяцелю, з каласальнай дакладнасцю:
  - Дыктатар, гэта такая асоба, што для яго выбаршчыкi наяѓнасць, што не каштуюць i ламанага гроша!
  Гертруда з вялiкай дасцiпнасцю i скалячы жамчужныя зубы, нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка, выдала:
  - Нiхто не ведае колькi ѓ палiтыка ѓ кiшэнях наяѓнасцi, але несумненна што так напэѓна дуля хамскай асобы!
  Гэта адно з бачанняѓ Алега Рыбачэнкi, якi стаѓ магiчнай асобай.
  Але вось яму прымроiлася i iншае. Што адбываецца з яго сябрам.
  Хлопец ачуняѓ ад сонных настоек толькi, калi яго выцягнулi з трума i кiнулi ѓ волкi склеп. У адрозненне ад душнага трума, нават у гарачым Стамбуле халодныя падзямелля, ёсць такi эфект калi размяшчаць iх нiжэй грунтавых вод, то ад кандэнсату падае тэмпература. Так што на холадзе хутка злятае насланне i пачынае менавiта трэсцi. Тым больш, калi на табе лiчы, нiчога няма.
   Каб сагрэцца Пётр стаѓ адцiскацца ад падлогi i даць кут прэс. Ланцуг у першую чаргу той, што на шыi, цiха пабразгваѓ, а ѓ куце варушылiся не надта буйныя пацукi.
   З-за аброжка па камеры ѓ поѓны рост нельга зрабiць i трох крокаѓ, затое заставалася магчымасць прысядаць i згiнацца.
   Пётр некалькi разоѓ тузаѓ ланцуг, але хутка пераканаѓся, што парваць яго бескарысна i слану. Метал кожнага звяна таѓшчынёй з вялiкай палец нагi зусiм не дробнага хлапчука. Дарэчы, ногi мерзлi больш за ѓсё, так каб не прастыць, Пётр то паднiмаѓся, то наадварот апускаѓся на шкарпэтках.
   Калi, нарэшце, вярнулася адчуванне цяпла, можна ѓжо прысесцi i адпачыць. Сабраць разам разарваныя i скачуць як пры пажары ашалелыя зайцы думкi. I ѓ першую вырашыць, што рабiць? Знiкненне намеснiка Крыму не можа прайсцi бясследна - гэта вiдавочна любому хоць трохi разумнаму чалавеку. I тое, што ягоныя сябры прыйдуць на дапамогу таксама вiдавочна. Аднак улiчваючы адлегласцi, ненадзейна якая працуе ѓ часы сярэднявечча сувязь, а таксама магчымыя ѓверткi хiтрай спакуснiцы-ханшы, павiнна прайсцi, нямала часу, перш чым прыбудзе падмога.
   А за гэты час яго, несумненна разробяць пад арэх. Тое, што былога пiянера чакаюць катаваннi, нiякiх сумненняѓ не заставалася. I справа не толькi ѓ помсце, хаця i было за што помсцiць, але i той жыццёва важнай iнфармацыi, якой валодае Пётр. Так што разлiчваць, быццам атрымаецца пазбегнуць пакут - гэта самападман.
   Галоѓнае гэта не даць слабiну, не раскалоцца, не пачаць стагнаць i плакаць, быццам ты вясковая баба, а не сын ганарлiвай рускай iмперыi. Выявiць цвёрдасць духу пад катаваннем. Для чаго варта ѓспомнiць прыёмы самарэгуляцыi, каб не цела камандавала табой, а ты целам. I ѓсмiхацца, нiбы на рытуальнай лупцоѓцы спартанец!
   Асманы не спяшалiся, вiдаць, давалi магчымасць палоннаму больш поѓна адчуць жах свайго становiшча. Але былы пiянер ужо абдумваѓ план уцёкаѓ. Напрыклад, ланцуг можна павольна перацерцi нiткай з насцегнавой павязкi. Улiчваючы таѓшчыню звяна, гэта зойме шмат часу. Сам метал, вядома, не такi трывалы i загартаваны як булат i павольнаму ѓздзеянню трэння паддаецца. А затым, зрушыць турэмшчыка цяжкiм па галаве.
   На рахунак катавання Пётр не памылiѓся, велiзарных намаганняѓ волi яму каштавала, здушыць дрыготку, калi яго, начапiѓшы кайданы, валаклi з склепа, паднiмаючы па гранiтных прыступках наверх. Затое ѓ зале катаванняѓ аголены тулава абдало прыемным цяплом ад разведзеных камiнаѓ i жаровень.
   Катавальны набор апынуѓся вельмi разнастайным: крукi, iголкi, пылi, шомпалы, шампуры, шчыпцы ѓсiх вiдаѓ i iншае. Некаторыя служачыя для катаванняѓ прадметы выглядалi настолькi экстравагантна, што аб iх прызначэннi можна толькi варажыць. А зведваць на ѓласнай шкуры жадання нiякага.
   Пад спецыяльным абажурам палала некалькi лямпачак, што асвятлялi лаву на якой сядзелi пiсцы. Грамiла ѓ чырвоным балахоне крутануѓ рычаг i да пiсароѓ пад'ехаѓ стол, на якiм ляжалi загадзя прыгатаваныя аркушы пергаменту, гусiныя i паѓлiнавыя пёры. Судзячы па ѓсiм гэтая служэлая публiка, павiнна запiсваць усе выказваннi падвергнутага допыту чалавека. Нават калi гэта i брудныя, мацюкальныя словы.
   Зала для дазнанняѓ вялiкая i ѓ iм прадугледжана правядзенне допыту з прыхiльнасцю адначасова да тузiна чалавек. Але пакуль на спецыяльным прыстасаваннi з вывернутымi плячыма вiсiць толькi адна люта змучаная дзяѓчына. Яна толькi што адключылася i каты iмкнуцца прывесцi катуецца ѓ сябе. Пятру непрыемна глядзець на подлобное нялюдскасць, i ён мiмаволi адвёѓ вочы.
   Галоѓны дазнаѓца ѓ чырвона чалме i сухаватым тварам, апынуѓся невысокi i рухавы. Ён весела ѓсмiхаѓся, гледзячы на пакуты людзей, i катаванне падобна для яго рамяство дастаѓляе радасць самi працэсам.
   Ва ѓсякiм разе, дазнаѓца не стаѓ марнаваць час на лiшнiя пытаннi, а проста загадаѓ:
   - На прэнг з умераным грузам!
   Моцныя рукi, магутных катаѓ падхапiлi Пятра, груба здзiраючы кайданы. На iмгненне, адчуѓшы свабоду рук i ног, юнак, рэзка iрвануѓшы выслiзнуѓ з потных лап катаваѓ i ѓрэзаѓ блiжэйшай бамбiзе каленам у падбародак.
   Нават костка ѓ ката хруснула ад люта ѓкладзенага штурхяля ѓ вастрыё, i вялiзная туша стала абсоѓвацца. Развiваючы поспех, Пётр выхапiѓ з-за пояса памочнiка катавальнiка нож i паласнуѓ яго па жываце. Iншы вырадак схапiѓ, было, хлопчыка за плечы i атрымаѓ штурхель галавой у пераноссе. З носа як з расплясканага памiдора плюхнула крывёй. Пётр правёѓ добра развучаную круцёлку i патрапiѓ галёнкай у скронь грамiлы. У таго асалавелi вочы i падкасiлiся ногi. Хлапчук садануѓ найблiжэйшай заклешчанай абцугамi гарыле ѓ пахвiну, жалезныя кусачкi вылецелi з валасатых лап. А кулак патрапiѓ у адкапанае горла якi спрабуе схапiць кату ѓ карычневым фартуху. Па трапленнi зараз перахапiѓ дыханне i амбал харкануѓ крывёй.
   А гэты момант раптам юнак адчуѓ, што яго нiбы сцiснулi ѓ абдымках мацёрыя мядзведзi. Амаль не бачная павуцiнка аблытала юнага ваяводу, толькi магчымасцi рухацца. I нiбы прайшоѓшы праз сцяну, узнiк сiлуэт карлiка-ведзьмака з павуковым талiсманам на грудзях. Пачуѓся хрыплаваты галасок:
   - А ён нядрэнны... Клянуся Алахам вельмi нават нядрэнны як ваяр!
   - Ды i знешнасцю нядурны! - Адказаѓ прыемны жаночы голас. - Сапраѓды кажучы, я менавiта такiм уяѓляла рускага вiцязя, праѓда не думаѓ, што ён такi маладзенькi. На гладзенькiм твары нiводнага воласа!
   Побач з карлiкам з'явiлася высокая, мажная жаночая постаць ухутаная белым, покрывам. Яна працягнула руку пальчатка i коратка загадала:
   - Дапытайце яго з прыхiльнасцю, але не пакалеце i не нявечыць скуру.
   Карлiк-чарадзей супакоiѓ мегеру:
   - Не бойся! Я залячу яго шкуру, так што не застанецца слядоѓ!
   Жанчына зло прашаптала:
   - Тым больш выбiце з яго ѓсе звесткi!
   Галоѓны дазнаѓца паѓтарыѓ загад:
   - Дыба з умеранай даважкай!
   Рукi Пятра звязалi ззаду i пацягнулi ѓверх. Пачуѓся скрып i скрыгат ланцугоѓ. Двухпудовая гiрка адцягнула правую нагу хлапчуку. Падпарадкоѓваючыся загаду яшчэ адну гiрку далучылi да левай. Юнак адчуѓ боль у вывернутых плячах i пастараѓся ѓявiць, быццам ён падцягваецца на турнiку. Вось дык нiчога пакуль страшнага няма.
   Жанчына ѓ паранджы, не адрываючыся, глядзела на напружанае мускулiстае цела ваяводы-хлапчукi. Ды юнак прыгожы, загарэлы, светлавалосы, выдатна складзены з чыстай i гладкай скурай, што здаецца тонкай пад рэльефнымi цяглiцамi. I асаблiва цiкава, што вораг, адзiн з пяцёркi шайтанаѓ, што перавярнулi амаль усю заселеную Зямлю.
   Жонка султана загадвае:
   - Пляцей яму! Дужых!
   I пугi абрынулiся на мускулiстую спiну, прымушаючы ѓздрыгваць ад удараѓ моцнае, хлапечае цела. Пётр цяжка дыхае, але да крывi сцiснуѓшы зубы, трывае боль. Вось ужо чырвоны струменьчык сцякае са спiны.
   Дазнаѓца задае пытанне:
   - Што зробiць з порахам, каб ён бiѓ на такiя дыстанцыi?
   Пётр коратка кiнуѓ:
   - Не казу!
   Галоѓны катаваль коратка загадаѓ:
   - Жароѓню яму пад ногi! Падсмажым добранька яму пятачкi.
   Султанша як суцэль спрактыкаваная ѓ катаваннях падказала:
   - Вышмаруйце iх пальмавым алеем, каб даѓжэй не падгаралi. Так i боль больш i хлапчук не пакалечыцца!
   Жароѓню прафесiйна размясцiлi на разлiчанай адлегласцi, каб распалiѓшы агонь, пастаянна ѓзмацняць болевы ѓздзеянне на катуецца.
   Пётр, адчуваючы, як прыпякае падэшвы, тым не менш, толькi выцiснуѓ з сябе ѓсмешку. Лазня, тыповая руская лазня!
   Жароѓня шугала ѓсё мацней, а нагам пацана падвесiлi яшчэ большы груз, так што вывернутыя суставы жудасна захрумсцелi. Па загадзе галоѓнага дазнаѓцы з камiна дасталi з распаленымi зоркамi бiзун i iголкi. Спачатку iголку пачалi павольна ѓкалываць да нервовыя вузлы на плячах i лытках хлапчука, затым на спiну абрынуѓся расчырванелы дрот.
   Султанша аддавала каманду падыходзiлi свежыя памагатыя катаѓ, вось даведзеныя да белага гартавання зубчыкi ѓпiлiся ѓ рэбры i пачалi iх з храбусценнем ламаць. Пётр ад баявога шоку пагрузiѓся ѓ паѓдэмату, але вочы заставалiся адкрытымi i погляд суцэль асэнсаваны i ясны.
   Вось ваявода аддыхаѓся i, нягледзячы на тое, што быѓ ахоплены полымем, высунуѓшы вiхрастую галаву з-за пагорка, выразiѓшыся:
   - У нагах праѓды няма, здабываюць яе, як правiла, на нагах!
   Герцагiня акiнула iмклiвым позiркам усё поле металiчнага i крывавага дымлiвага бою. Ваяѓнiца прысвiснула:
   - Надышоѓ брат, уражлiвы зайчыкаѓ расклад! I раз'юшаны тыгр зноѓ уваходзiць у кантакт!
   Да завалы мудрагелiсты i прыгожых дрэѓ, за якiм заселi чарапахi-гоблiны, якiя ѓстроiлi гэтую ѓ стылi старажытнага Манамаха засеку ѓ самым пачатку бою. Завываючы i падпяваючы; насекшы акардэоны i флейты сваiмi маголазерамi лiтаральна за сем хвiлiн, заставалася не больш, а то i менш за сотню метраѓ. Старажытныя магатанкi засталiся не больш чым, за паѓкiламетра ззаду. Гоблiны-чарапахi ѓсё ж знайшлi спосаб спынiць прасоѓванне гэтых гмахаѓ, частымi стрэламi разагрэѓшы браню настолькi, што экiпажы з дзяѓчат, каб не зварыцца жыѓцом, апынулiся вымушаныя пакiнуць танкi. Яны тоненька пiшчалi пацiраючы абпараныя ножкi i, цяпер, займалiся тым, што хуценька заскоквалi ѓнутр праз нiжнi люк. Са сваiмi хупавымi з глянцавымi кiпцiкамi ручкамi, заганялi ѓ астуджаны з дапамогай чараѓнiцтва ствол снарад i, зрабiѓшы стрэл, выкочвалiся адтуль, азвярэла, заглынаючы паветра перасохлым ротам. Перадавыя байцы батальёна залеглi за рэшткамi агароджы, якая раней абазначала перыметр кантраляванай зоны вакол магiчнага гаю партала космасу. Адсталыя дзяѓчынкi падцягвалiся кароткiмi кiдкамi, час ад часу пападаючы пад удар маголазера i ператвараючыся ѓ агнiсты слуп, якi хутка згасаѓ, пакiдаючы пасля сябе чорную скручаную мумiю. Герцагiня смачна вылаялася:
   - Дурная галава знаходзiць спакой нагам толькi на могiлках!
   Па самых аптымiстычных прыкiдках, ад мульты-батальёна засталася цi ледзь палова, прытым, што ён пакуль змог засекчы толькi каля дзясятка трапленняѓ у бiялагiчных монстраѓ. Толькi чатыры трапленнi нанеслi iм нейкiя iстотныя пашкоджаннi. Адзiн гоблiн-чарапашка трапiѓ пад гарматны снарад i пазбавiѓся ѓ вынiку гэтага верхняй паловы цела, у другога наадварот пацярпела нiжняя частка бiялагiчнага механiзму, а двое iншых упалi на зямлю i пасля чаго амаль вокамгненна эвакуiраваны сваiмi таварышамi. Пётр стараѓся прыкiнуць, куды iх схавалi. Верагодна, далёка за лiнiю абароны. Так што пакуль суадносiны страт было прыкладна такое, што ганарыцца рускiм войскам i колераэльфам на дадзеным участку няма чым. Прычым, i гэта без улiку таго, што страцiлi цудоѓныя самкi-танкiсты! Агульныя страты супернiка, несумненна, у чым ёсць усе падставы меркаваць крыху больш. Агнявы налёт мiнамётнай батарэi задаволена сапраѓды накрыѓ сваiмi палымянымi вiхурамi левы фланг раяльнай i клавесiнавай завалы. Пётр адзначыѓ шкада толькi, што гэты каскад магаплазмы працягваѓся ѓсяго каля пяцi хвiлiн, а затым мiнамётчыкi i машыны апынулiся ѓ зоне аб'ёмнага магаядзернага выбуху. Гэта бурбалкi тэаплазмы нагналi ѓвесь пляц размяшчэння магоогневых сродкаѓ з эфектыѓнасцю кавадлы, якая лупiць па гарэзлiвых мурашках. I зараз можна было разлiчваць толькi на сiлу чараѓнiцтва колераэльфаѓ i тэхнамагiю прасунутых людзей.
   Нягледзячы на знаходжанне свядомасцю ѓ iншым свеце, вочы ѓ юнага ваяводы адкрыты, а на вуснах гуляе ѓсмешка, што выводзiць катаѓ з сябе, i катаванне пагражае перайсцi мяжу небяспечную для жыцця Пятра. Султанша магчыма ѓпершыню ѓ сваiм ужо немалым па працягласцi жыцця адчула ѓ сабе адначасова i спякота i холад, i шалёныя скокi сэрца.
   Рушыѓ услед нават не крык, а лямант:
   - Усё хапiць, спынiць катаванне! - Перахопiць здзiѓлены погляд галоѓнага дазнаѓцы, дадала. - Вы замучае хлапчука да смерцi, але ѓсё роѓна нiчога не даможацеся. - I драпежны ашчэр ѓ адказ. - Я-то ѓжо здолею развязаць мову, клянуся Алахам! I не такiя ламалiся.
   Галоѓны майстар допыту пакланiѓся Султаншэ. Ён-то разумеѓ, што цяпер у Канстанцiнопалi няма асобы ѓплывовыя, чым першая жонка Султана, спадарынi валiда. Султан i вялiкi вiзiр прызначаны, камандаваць войскамi. Карлiк-чараѓнiк таксама толькi пакорлiва кiѓнуѓ, калi султанша жорстка загадала:
   - Заѓтра да поѓдня ён павiнен быць на нагах!
   Чарадзей, будучы велiзарным спецыялiстам у галiне лекавання, пакланiѓшыся, паабяцаѓ:
   - Наша справа халоп i мы, безумоѓна, зрабiць. Толькi дайце мне тузiн прыгожых бландынак з валасамi бялей снегу для рытуалу!
   Султанша нахмурыла бровы:
   - У часовае карыстанне цi ѓ ахвяру?
   - У часовае ... - Карлiк сумеѓся i адказ погляд.
   - Тэрмiн табе дадзены да поѓдня, а не тое шкуру спушчу! - Погляд мегеры, казаѓ, што яна зусiм не жартуе.
   Пасля чаго ѓжо Пётр ляжаѓ абмазаны пахошчамi, у блажэнным i глыбокiм сне практычна не бачачы сноѓ. А сама султанша лiтаральна схадзiла з розуму ѓ любоѓным нецярпеннi. Упершыню яна адчула сапраѓдны запал. Бо, напрыклад, султана яна любiла менавiта як аднаго з самых магутных людзей на Зямлi. Такое вось меркантыльнае каханне. А тут аказалася нешта iншае.
   З цяжкасцю дачакаѓшыся калi абмiне поѓдзень i грунтоѓна вывеѓшы яна ѓвайшла ѓ раскошную спальню, дзе яе чакаѓ прыкаваны залатымi ланцугамi палоннiк. Пётр, ачуѓшыся, глядзеѓ на султаншу з цiкавасцю. I яна пачала агаляцца. Пышнацелая i чарнавалосая кiраѓнiца выглядала куды маладзейшыя за сорак шэсць гадоѓ. Арлiны нос i густыя бровы строгага твару, i пры гэтым нiводнай маршчынкi. Мясiстыя пышныя формы, але нi адной тлушчавай зморшчыны, залацiста-смуглявая скура i лалавыя сосочка, без расколiн пругкая.
   Султанша прыгожая асаблiвай усходняй прыгажосцю, а твар здаецца бялей на фоне чорных вачэй i вугальнага колеру валасоѓ. Гэткая спелая, але свежая жанчына Усходу. А перад ёй загарэлы, але светлавалосы хлапчук нават хутчэй з нардычнымi, чым славянскiмi рысамi твару.
   Кiраѓнiца зрабiла яму крок i ласкава вымавiла:
   - Цяпер ты мой! Я буду валодаць табой цалкам!
   Пасля чаго скокнула на юнака. Як Пятру не брыдка, цела фiзiчныя развiтога падлетка мацней розуму, клiч гармонаѓ не спынiцца i неѓзабаве... Пачуѓ сладастрасныя ѓздыхi i ахi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 20.
  Вясна надыходзiць. I дзяѓчаты ѓжо цягнуць на сабе плуг. Яны ѓкалываюць нiбы сапраѓдныя рабынi.
  I босыя i амаль голыя, на сельскагаспадарчай нiве. I iм ад гэтага вельмi здорава.
  I ѓкалываюць з песнямi i скокамi, напяваючы...
  Ударым, мацней, падцягнем дружней...
  Мы найвялiкшы космасам, i будзе Гiтлеру разгром!
  I ѓлада фашысцкая сыдзе павер на злом!
  А ѓ нядзелю Наташа зноѓ вырвала сабе час, каб падрукаваць. Яна босымi пальчыкамi ножак вельмi спрытна малоцiць па клавiятуры друкаркi.
   Вогнiшча палыхала ѓсё вышэй i вышэй, i сапраѓды намаганнi рабят не знiклi дарма тры дзясяткi вершнiкаѓ, раптам выскачылi з гаю. Яны выглядалi вельмi стракатыя, як багатыя казакi з чубамi на паголеных башках i... Шасцiногiх конях, што магчыма на фоне ранейшых цудаѓ яшчэ i не самае дзiѓнае.
   Пацаны-пападанцы, разявiѓшы раты са здзiѓленнем глядзелi на яркiя адзення гэтых казакоѓ цудоѓнага свету, радасна адзначаючы ѓсё падабенства тутэйшых iншамарцаѓ з людзьмi. Нават твары суцэль маларасейскiя, можа нават i посмуглее, усёткi сонцаѓ цэлых тры i загар бярэцца куды лепш, чым ва ѓмерана-цёплым клiмаце Запарожжа або Дона.
   Але самi гэтыя гайдукi зусiм не добрыя. Хутка спешылiся i рушылi на дзецюкоѓ ланцужком, прычым некаторыя нават разгарнулi сеткi, нiбы збiралiся лавiць рыбу або курапатак.
   Алег адразу зразумеѓ, у чым справа, але зрабiѓ адзiна правiльным у дадзеным выпадку чынам, усмiхнуѓся, зрабiѓ на сустрэчу крок, працягнуѓшы руку. Слава рушыѓ услед прыкладу брата, хоць i сам спалохаѓся, бачачы, наколькi пышуць злосцю асобы "казакоѓ".
   Тыя, вiдаць, не чакаючы падобнай рэакцыi, спынiлiся. А Алег вымавiѓ банальнае:
   - Мы вашыя сябры i прыйшлi са светам!
   Камандуючы атрадам магутны мужчына ѓ медным, надраеным шлеме( гэтым ён моцна адрознiваѓся ад чубатых "казакоѓ"), разгублена з цяжкасцю стрымлiваючы iкаѓку, прамармытаѓ:
   - Вы збеглыя рабы, не сябры!
   Алег заѓсмiхаѓся яшчэ шырэй i як гэта часта робяць хлапчукi, пачаѓ хлусiць, складаючы на хаду:
   - Мы вольныя юнгi гандлёвага судна станы за туманамi ( назва лепш канкрэтнага не даваць, яны ж у гэтым свеце нiякiх дзяржаѓ не ведаюць!), пацярпелi караблекрушэнне, ледзь выратавалiся.
   Алег склаѓ малiтоѓна рукi умольна, вымавiѓ пахмурным тонам:
   - Паколькi капiтан i каманда, хутчэй за ѓсё, загiнулi, мы слёзна просiм узяць нас пад заступнiцтва!
   Кiраѓнiк атрада прама паглядзеѓ у твар Алегу. Ён быѓ дасведчаным адмыслоѓцам па лоѓлi збеглых рабоѓ. I менавiта гэтая дасведчанасць давала хлопцам шанец на выратаванне.
   Тым больш i ѓ знешнасцi пападанцаѓ мелася некаторае падабенства з юнгамi. Iрваныя матроскi, кароткiя штаны. Праѓда, скура нейкая бледная, але гэта лiшнi раз паказвала, што, хутчэй за ѓсё краiна адкуль яны прыйшлi, ляжыць на самай поѓначы за туманамi, як у iх прынята называць гэтае месца.
   Але праверыць больш старанна не перашкодзiць. Правадыр падышоѓ да Алега i Славы i загадаѓ:
   - Ану, агалiце спiны!
   Хлапчукi ахвотна знялi драныя матроскi, у такую спякоту без iх прыемней. Тым больш, што тры сонцы не занадта ѓжо пякучыя. Гэтулькi часу на свяцiлы iншага свету, а пачырванела зусiм ледзь-ледзь i толькi злёгку пачынае брацца загар.
   Немцы яшчэ не паспелi, як трэба апрацаваць дзецюкоѓ. Так што на спiнах толькi лёгкiя сляды рамяня. Звычайна рабоѓ сякуць куды больш бязлiтасна, распарваючы да крывi скуру i не раз. Ну, а юнг вядома таксама павiнны караць, хаця калi гэта вольнанаёмныя хлопцы, то не так строга.
   Затым шпiк загадаѓ падняць ногi, памацаѓ падэшву... Рабам да паѓналецця, наогул не належыѓ нiякi абутак, каб не рабiць ногi мяккiмi. Выключэнне рабiлася толькi для хатнiх слуг, цi вольнанароджаных пры жаданнi гаспадара. I то калi справа тычылася нявольнiкаѓ, то трэба было плацiць уладальнiку нявольнiкаѓ падатак на сандалi, i яшчэ большы на боты цi чаравiкi.
   Так што на гэта ѓ адносiнах да смаркатых маглi iсцi толькi багатыя гаспадары, якiя жадаюць паказаць, што ѓ iх i рабам жывецца як кату ѓ алеi.
   Не занадта яшчэ агрубелыя ступнi гарадскiх дзяцей лiшнi раз паказвалi, што не рабы. Ва ѓсякiм разе, не збеглыя з руднiкоѓ цi цяжкiх палявых прац.
   Ды i самае галоѓнае кляйма на iх няма. Пуанцоѓку як правiла ставiлi на грудзi, жывот, плячо, радзей на ѓнутранае калена, але гэта ѓжо жанчынам.
   Хлопцы не гледзячы на знешнюю браваду iх пабойваюцца, але гэта зразумела, хто б не спалохаѓся, ды яшчэ адразу трох доказных каманд. Трымаюць сябе, праѓда, добра, а рабы ж палахлiвыя, не часта сустрэнеш добра якi валодае сабой нявольнiка, асаблiва калi ён яшчэ басаногi падлетак.
   Кiраѓнiк вышуку кiѓнуѓ:
   - Ну добра! Мы вам паверым, але... У любым выпадку вас трэба затрымаць, для высвятлення асобы. Тады калi мы атрымаем доказы, што вы сапраѓды юнгi i знойдуцца тыя, хто пацвердзiць з якога вы судна, то... Лёс вырашыць суддзя, i хутчэй за ѓсё знойдзе карабель, што адвязе вас у Гiпербарэю на поѓнач.
   Тут погляд завадатара стаѓ больш суровы i злейшы.
   - А калi не, то вамi зоймуцца каты. Як ведаць можа вы яшчэ горш за беглых рабоѓ шпiёны чужой дзяржавы?
   Алег ледзь не звалiѓся з ног. У твары i на лбе зайгралi жвалкi. Сышчык улавiѓ перамены ѓ настроi i крывечка ѓхмыльнуѓся:
   - А чаго вы хацелi? Заадно за шпiёнаѓ мы вялiкую ѓзнагароду атрымаем!
   Славка ѓскiнуѓ руку ѓ пiянерскiм салюце:
   - Клянуся мы шпiёны!
   Кiраѓнiк вышуку панура адказаѓ:
   - Клятаѓ мала... - Панiзiѓшы голас да шэпту, вымавiѓ. - Але шанец не даць вам памерцi пад катаваннем я дам!
   Алег здзiвiѓся такой дабрынi. Зрэшты, вядома, гэта не проста так. Акрамя таго злоѓ шпiёна, патрабуе спачатку высветлiць у чыю карысць i хто шпiёнiць. I яшчэ не факт, што атрымаеш узнагароду, калi краiна не стане вайны. А тут, вiдаць, нечага папросяць узамен.
   Сышчык i сапраѓды прапанаваѓ:
   - Я аддам вас на служэньне архiгерцагу. Без заробку, праца цяжкая, але лепшага варыянта ѓ вас у любым выпадку не будзе. Калi няма шанцаѓ, вернуцца на Радзiму вядома. А вы апроч iншага, будзеце сёе-тое аб архiгерцагу мне цi маiм людзям даносiць!
   Прапанова выглядала агiдна, але альтэрнатыва глядзелася яшчэ горш. Акрамя таго разумны Алег яшчэ не да канца зразумеѓ. Таму спытаѓ у шпiка:
   - А што могуць слугi найнiзкага рангу пазнаць цiкавага ад шляхетнага вяльможы?
   Галоѓны сыскар раѓнадушна заѓважыѓ:
   - Гэта ѓжо ад вас залежыць, але вы хлопцы разумныя... Граматай валодаеце?
   - Так! I яшчэ геаметрыю ведаем! - Паспяшаѓся заявiць Слава. - Сямiгодку скончылi!
   Сышчык кiѓнуѓ i ѓсмiхнуѓся шырэй:
   - Ну вось! З такiм розумам i адукаванасцю вы хутка прасунецеся, а калi не, то ѓ шпiянажы вас i пазней абвiнавацiм. Вы якраз падпiшыце ѓ мяне паперу, каб ужо не адкруцiцца!
   Алег пацiснуѓ плячыма i разважлiва вымавiѓ:
   - На прапануюць даносiць i перад гэтым сесцi на кручок. - Хлапчук зрабiѓ хiтрую мiну. Яму прыгадалася ваенная кнiга пра разведчыкаѓ у белагвардзейскiм палоне. - Але ж сакрэтным супрацоѓнiкамi плацяць за iнфармацыю.
   Кiраѓнiк вышуку люта прашыпеѓ:
   - Пакуль няма! Вы не ѓ тым становiшчы, каб нешта патрабаваць! На прэнгу вы можаце раскалоцца i, тады ѓ мяне будзе неймаверная ѓзнагарода! Так што маё цярпенне на зыходзе!
   Славка раптам успомнiѓ, з якiм смакам хлюпае гумовая дубiнка, наносячы ѓдары па босых пятках. Як пранiзвае ад падэшваѓ да патылiцы востры боль i паспяшаѓся, выгукнуць:
   - Мы згодны!
   Паперу падпiсалi прама на пнi, пасля чаго накiнуѓшы на шыю ласо хлапчукоѓ павялi па камянiстай дарозе. Да пакут фiзiчных ад вострых камянёѓ якi мучыць яшчэ амаль дзiцячыя падэшвы ног, дадалiся маральныя. Iх вядуць, нiбы злоѓленых злачынцаѓ.
   Максiмка прачнуѓся i мiжволi перахрысцiѓся. Сон апынуѓся занадта выразным для звычайнага сна i гэта, хутчэй за ѓсё, было адным з рэчавых бачанняѓ. Анжалiка нават казала, што ягоны дар рэчавых сноѓ павiнен працаваць куды больш актыѓна. А не калi-нiкалi як цяпер.
   Калi заквiтнела, яны зноѓ сустрэлiся. Для пачатку Максiмка прапанаваѓ агледзець палац. Яго вялiкiя памеры залы i калiдоры, абчэпленыя шчытамi, рыцарскiмi латамi, карцiнамi ѓ алеi, разнастайнай зброяй выраблялi незгладжальнае ѓражанне.
   Некаторыя даспехi аказалiся настолькi вялiкiя, што iх маглi насiць толькi волаты не нiжэй за пяць-шэсць метраѓ ростам. Сустракалiся i пудзiлы розных жывёл. Сам палац па памерах пляца пераѓзыходзiѓ прынамсi ѓдаве знакамiты Зiмовы ѓ Пецярбургу i на паверх вышэй, прычым усе столi, уключаючы верхнiх высокiя. Канечне. Па колькасцi шэдэѓраѓ i розных карцiн найвялiкшых майстроѓ ён саступаѓ Эрмiтажу. Тут усё неяк грубей, рэзчэй, але ѓсё роѓна зразумела, што будынак належыць кiраѓнiку роѓнаму па магутнасцi i багаццю царам.
   Каля ѓвахода ѓ кабiнет супергерцага два з чыстага золата з вялiзнымi рубiнамi замест вачэй дракона сплялiся ѓ смяротных абдымках. У давяршэнне на спiнах сядзелi рукатворныя рыцары з даспехамi з плацiны i ѓпрыгожаныя дыяментавымi ѓзорамi, яны ѓжо скрыжавалi сталёвыя мячы. Пышны дыван казытаѓ голыя пяткi асляпляльна прыгожых жанчын. Сам супергерцаг толькi што выйшаѓ. Ён высокi, шыракаплечы i пры гэтым жудасна няскладны пузаты, з падвойным падбародкам. На iм былi багата надраеныя латы, з залатымi паѓмесяцамi па краях i алмазнай зоркай на грудзях. Выгляд гэтага саноѓнiка па ганарыстасцi здаваѓся нiбы царскi, невялiкая карона ѓ форме лаѓровага вянка вянчала кудлатую галаву. Ён сустрэѓ дзяѓчат перабольшана ласкава, а басона Максiмку удастоiѓ толькi пагардлiвым позiркам. У iншым якi прайшоѓ салдацкую службу не абвыкаць да падобнага стаѓлення. Тоѓсты твар супергерцага свяцiѓся ѓсмешкай, не ѓтрымаѓшыся, ён прагна цмокнуѓ Наташку ѓ шчаку, затым, праѓда, узяѓ сябе ѓ рукi.
   -Дарагiя дамы мяне клiчуць Маркс дэ Энгельс. Я запрашаю вас на сняданак.
   Стол у супергерцага i сапраѓды быѓ раскошны. На залатых ражнах смажылiся кабаны, ласi, казулi, зайцы. Гэта быѓ не бяседа, а ѓсяго толькi сняданак, але iм можна было накармiць роту салдат.
   -Знатны баль будзе толькi ѓвечары ѓ гонар злову бунтаѓшчыкоѓ. Магчыма, мае госцi не ѓ курсе, але нядаѓна пачалося паѓстанне на чале з Чырвоным Катоѓскiм. Учора прайшла гарачая сутычка i частка бунтаѓшчыкоѓ трапiла ѓ палон. Хутка iх увядуць у горад, прапаную вам паглядзець гэта вiдовiшча.
   -З задавальненнем. - Вымавiла ѓ паѓголасу Наташа i блiснула сапфiравымi вочкамi.
   -Будзе цiкава. - Пацвердзiла Алiса.
   Звычайна крыклiвая Анжалiка ѓпадабала не адцягвацца ад ежы. Жанчына-волат энергiчна працавала скiвiцамi. Вось, напрыклад, у зайца адразу пяць вушак, i мяса пакрыта падлiѓкай тыпу шакаладу змяшанага з кавы. Гэта рэальна смак са смакаѓ!
   Дзяѓчыны актыѓна працавалi скiвiцамi, неѓзабаве на iх месцы засталася толькi груда касцей. Скончыѓшы з ежай, яны паднялiся на веранду, слугi прынеслi iм марожанага ѓ шакаладзе i з мёдам. З задавальненнем яго, паеѓшы, Наташа i Алiса працягнулi павольную гутарку з супергерцагам. Анжалiка маѓчала, яна толькi назiрала за волаты складзенымi целаахоѓнiкамi, з падазрэннем аглядала сцены на прадмет наяѓнасцi падслухоѓваюць каналаѓ. Наташа i Алiса наадварот рабiлi выгляд, што ѓсё, што адбываецца, цалкам натуральна.
   Размова праходзiла ѓ нязмушанай атмасферы абодва бакi былi весела, асаблiва, пасля таго як паспрабавалi вiна. Затым спусцiлiся з балкона, iх пасадзiлi накшталт трохгорбых вярблюдаѓ i павезлi на цэнтральны пляц. Вулiца, па якой яны ехалi, была выкладзена чырвонай цэглай. Шматлiкiя салдаты сталi ѓ карэ, у руках у iх былi цяжкiя мушкеты. Пачуѓся трубны гул, гэта паднялi вароты. Зайграѓ аркестр.
   -Вось iх ужо вядуць - гэтыя мярзотнiкi атрымаюць па заслугах. - зароѓ глашатай.
   Дзеянне трубы яшчэ раз завылi i на плошчу грукатлiвай хадой выпаѓзлi чатыры велiчэзныя яшчаркi. Прама ѓ iх на спiнах сядзелi салдаты з двума невялiкiмi гарматамi больш, падобнымi на пiшчалi упрыгожваючы сядло кожнай рэптылii. Васьмiногiя звяры не таропка перабiралi лапкамi. Затым сюды па крывавай цэгле праскакала тры сотнi вершнiкаѓ з пiкамi. Пасля рушыѓ услед гул, i на плошчу заехалi калёсы з клеткай. Шанцавала калёсы чатыры ѓкормленыя канi. За кратамi быѓ вiдаць прывязаны напаѓаголены чалавек, два ката з бiзунамi час ад часу бiлi яго.
   Ззаду вазы быѓ прыкаваны ланцуг. На аброжку ѓ кайданах, бразгаючы цяжкiмi ланцугамi, амаль бег мускулiсты напаѓголы хлапчук. Яго таксама падганялi ѓдарамi пугi. За iмi панура iшлi скаваныя ланцугом зняволеныя. Iх было прыкладна да сотнi. Яны былi акружаны натоѓпам вершнiкаѓ, якiя час ад часу даставалi iх добрымi ѓдарамi дзiд.
   -Вось бачыце, што бывае з тымi, хто пярэчыць дзяржаѓнай уладзе. Вось гэта!
   Супергерцаг ткнуѓ пальцам у чалавека ѓ клетцы. Правая рука Чарвавога Катоѓскага, Мядовы кароль. А вось прыкаваны малы проста звер засек дзесятак iншы салдат, перш чым мы яго звязалi.
   Алiса ѓгледзелася ѓ хлапчука больш уважлiва. Твар у дзiцяцi быѓ разбiты, валасы ѓ крывi, плячо рассечана, цела ѓ сiняках i ранках. Але ёй у гэтым не было, нi якiх сумневаѓ зняволены хлапчук быѓ Слава. Зусiм не змянiѓся за восем з паловай гадоѓ, усё той жа падлетак, хiба што скура стала асмуглай на трох сонцах, i вылучыѓся вельмi рэзкi рэльеф мускулатуры. Па яе якi змянiѓся твары Максiм усё зразумеѓ. Ён падышоѓ i моцна пацiснуѓ ёй руку.
   -Трымай сябе ѓ руках. Iнакш мы не зможам яго вызвалiць.
   Алiса ѓжо даѓно навучылася цудоѓна валодаць сабой. Iнакш нiколi не стала б адной з найвялiкшых ваяѓнiц усiх часоѓ i народаѓ.
   Супергерцаг выцiснуѓ ухмылку.
   -Пакараюць смерцю iх не адразу. Спачатку каты выведаюць усе таямнiцы паѓстанцаѓ, i толькi потым iх чакае жорсткае пакаранне.
   Думка аб тым, што Славу падвергнуты цяжкiм катаванням, зусiм не радавала Алiсу, але гэта хоць нейкая адтэрмiноѓка жорсткага прысуду. Яе мозг працаваѓ з лiхаманкавай хуткасцю, трэба забяспечыць ѓцёкi Славы, але як калi яны нават выкарыстоѓваючы свае выдатна аточаныя кладенцы рынуцца ѓ бой, то тысячы салдат з мушкетамi заб'юць iх. Не, тут патрэбная хiтрасць. Зрэшты, хiба не бiлiся яны з тысячамi ѓзброеных куды больш дасканалай зброяй салдат Нямеччыны, Брытанii, Японii, ЗША i гэтак далей, выходзячы пры гэтым пераможцамi.
   Сярод паѓстанцаѓ было шмат дзяцей не толькi хлопчыкi, але i дзяѓчынкi i ѓсiх iх чакаѓ суровы лёс патрапiць у гэтую страшную мясасечку. На твары супергерцага чыталася толькi халодная ганарыстасць i бязлiтаснасць. Наташа паѓшэптам спытала Маркса дэ Энгельса.
   -Няѓжо гэтыя маленькiя дзецi таксама змагалiся ѓ войску паѓстанцаѓ?
   -Ну не ѓсё вядома. - Гультая раскрываючы рот, адказаѓ Супергерцаг .- Некаторыя з iх былi цяжка ѓлоѓнымi сувязнымi, iншыя разведчыкамi, а многiя проста дзецьмi паѓстанцаѓ. Пасля таго як яны даведаюцца, што iх нашчадкi злоѓлены i падвяргаюцца пакутам iм нiчога iншага, не застанецца, як здацца ѓ палон.
   -А пасля гэтага дзяцей адпусцяць? - З надзеяй у голасе спытала Наташа. Нават ёй загартаванай i мацi ваяѓнiцы стала не па сабе. Алiса i зусiм маѓчала падпёршы галаву далонню. Зрэшты, тое, што яе брат паклаѓ не менш за дваццаць дарослых воiнаѓ, выклiкала цалкам законнае i абгрунтаванае пачуццё гонару. Значыць, за восем з паловай гадоѓ не дадаѓшы ѓ росце, дзецюкi моцна выраслi як байцы. Навучылiся дасканала валодаць мячом. А дарастуць яны ѓжо ѓ мiрны час, вярнуѓшыся ѓ СССР. Галоѓнае, што яна iх знайшла, ды яшчэ на здзiѓленне хутка. Калi ѓлiчыць што планета ѓ дыяметры як дзве Зямлi, тое гэта каласальная поспех.
   -Не! Вядома, не, навошта нам патрэбны лiшнiя сведкi. - Супергерцаг не лiчыѓ патрэбным штосьцi хаваць ад гасцей. - Мы iх проста павесiм, а трупiкi закапаем у роѓ.
   Дзяѓчыне ледзь не стала блага ад людаедскiх адкрыццяѓ.
   -А калi iм усё роѓна пагражае смерць, то тады iх бацькi не здадуцца.
   Супергерцаг выскалiѓ фiзiяномiю ѓ самазадаволенай ухмылцы. Ён i на самай справе хiтрая лiса:
   -Ну, па-першае, бацькi не ведаюць, што iх нашчадкаѓ усё роѓна чакае смерць, ва сваiм указе мы абавязуемся iх вызвалiць. А па-другое, пасля тых пакут, што мы iх падвергнем, выцягваючы жылы, дзецi будуць толькi рады збавенню ад iх, заснуѓшы ѓ абдымках пяшчотнай смерцi.
   -Але хiба гэта не бесчалавечна забiваць безабаронных малютак.
   Цi ледзь не прастагнала, не вытрымаѓшы маѓчання Алiса. Вочы сталi здрадлiва слязiцца.
   -Не наадварот гэта гуманна i правiльна. - ухмыльнуѓся людаед-саноѓнiк. I яго тон стаѓ елак папа, на споведзi. - Яны ж, яшчэ не паспелi зграшыць, а многiх мы проста спалiм на вогнiшчах, i iх душы ачышчаныя агнём i болем узнясуцца на неба. А, дык жывучы на Атлантыдзе, яны б грашылi, грашылi, i яшчэ раз грашылi. I Усемагутны Гасподзь бы смуткуючы мiласэрным сэрцам, змушаны адправiць iх у пекла.
   -Пекла не, гэта ѓсё забабоны. - Праверашчала Велiчэзная Анжалiка. Нават яе агрубелую i якая працягвае расцi, падобныя гутаркi дасталi.
   Супергерцаг падазрона прыжмурыѓся:
   -Што за гаворкi. Ды за гэта можна дагадзiць у катавальны склеп.
   Ён прыѓзняѓ бiзун, але каб спалохаць генерала Савецкай Расiйскай армii трэба мець нешта больш дзейснае, чым пук конскiх валасоѓ.
   -А я не баюся цябе. - Алiса спрытным ударам выбiла бiзун з рукi супергерцага, затым, спахапiѓшыся, злёгку пачырванела ад збянтэжанасцi. Маркс дэ Энгельс зрэшты, на шчасце для яе быѓ у добрым настроi. А можа i для сябе, дык шанцаѓ сысцi, жывым, калi ад цябе знаходзяцца так блiзка чатыры тэрмiнатары, у яго практычна не было. Нават магiя магла аказацца бяссiльнай пры сiнхронным уздзеяннi трох магутных прыгажунь ведзьмаѓ. Як гэта можна сказаць: часам для паляѓнiчага балазе, што не трапiлася дзiчына, паколькi браня ѓ яго як папера, а ланцугi пасткi як тонкая нiтку!
   -Ты полымя, а не жанчына. Мне ѓсё больш хочацца пацешыцца з табой. - I юрлiвы вяльможа-казёл скрывiѓ тварык. - Давай дамовiмся, ты абразiла мяне дзеяннем, а я замест пакарання накладаю на цябе пасцельную павiннасць.
   Алiсе зусiм не хацелася спаць з гэтым гаршком зла, але ѓ галаве мiльганула думка. Яны вядома павiнны дапамагчы выратаваць брата (А дзе цiкава Алег? Ён бо не настолькi дурны, каб вось так трапiцца), але пры гэтым неабходна як хутчэй зладзiцца з заданнем. А значыць, варта задобрыць гэтага парсюка, бо супергерцаг - кароль усiх навакольных гарадоѓ i сёлаѓ. Мяркуючы па памерах Джэка-Лондана - насельнiцтва на вока пад пяцiсот тысяч - паѓмiльёна. Бо для сярэднiх вякоѓ супастаѓна з Парыжам, у яго пад кантролем вялiкая тэрыторыя. Не менш Бургундыi, а тым i болей. Лiчы цэлае каралеѓства шаснаццатага стагоддзя (прыкладны ѓзровень развiцця гэтай планеты!).
   -А што, я не супраць правесцi ноч з такiм мужчынам. - Алiса вымавiла гэта, уяѓляючы сабе, як выпускае саноѓнiку кiшкi.
   -Ды я супермужчына. - Маркс дэ Энгельс паказаѓ свае вялiкiя, хоць i абвiслыя ад тлушчу бiцэпсы.
   -Я i не сумнявалася. - Алiса ѓ адказ, напружыла свае хоць i не вельмi вялiкiя, але вострыя шарыкi ручных цяглiц.
   -Ты таксама добрая! - грукатала пажадлiва аблiзнуѓся. - Ды я хачу вас абедзвюх, трэцяя занадта ѓжо вялiкая, але перш чым я займуся вамi, мне трэба будзе наведаць адно месца.
   Алiса ѓсмiхнулася i ѓ галаве ѓзнiкла смешная асацыяцыя.
   -Якое?
   Герцаг тонам цара Iвана Грознага з рэкламнага ролiка банка "Iмперыял" рыкнуѓ:
   -Пасля даведаецеся!
   Палонных адвялi ѓ турму, яна размяшчалася практычна побач з палацам супергерцага i, судзячы па ѓсiм, была злучана падземным ходам. Перад засценкам красавалася дарожка, выкладзеная з белай цэглы, на ёй выразна аддрукавалiся крывавыя сляды босых ножак. Сярэднявечную каталажку акружаѓ глыбокi роѓ з пад'ёмным мостам. Увечары як абяцаѓ Маркс дэ Энгельс, адбыѓся шляхетны баль. На гулянку ѓ асноѓным з'ехалiся дружкi i васалы супергерцага. А шматлiкiя бароны i графы патрапiлi ѓ кабалу, цi атрымлiвалi статут толькi трымальнiкаѓ якiя раскiнулiся на шматлiкiя сотнi вёрст уладанняѓ вяльможы. I на самой справе, Маркс меѓ зямель пад сабой супастаѓнай плошчай з сучаснай Францыяй, але значная частка валадарстваѓ размяшчалася на выспах i камунiкацыi расцягнутыя. Плюс яшчэ сталае ѓздзеянне флiбусцьераѓ усiх масцей. Патрэбны саюзнiкi i новыя караблi. А таму трэба ѓлагодзiць брацiю.
   Пiр i сапраѓды гарой, а Цэнтральнай стравай стаѓ бэзавы з пазалочанымi галiнастымi як лася-волата рагамi бегемот, у апраѓленнi чатырох кракадзiлаѓ, яго занесла адразу паѓсотнi слуг i служанак. Прычым, нават пры такой колькасцi, дзяѓчаты i юнакi аблiвалiся ад поту, i iх мускулiстыя звыклыя да нагрузак рукi дрыжалi ад напружання, а сама страва змяшчала столькi золата, то на яго можна наняць стотысячную армiю адборных наймiтаѓ.
   Кракадзiлы пры гэтым былi нашпiгаваныя, дзiчынай i каѓбасамi, экзатычнай садавiнай, i напаѓжывой гароднiнай. Багата фаршаваны быѓ i велiзарны як два сланы бегемот. Неѓзабаве падкацiлi бочкi вiна, скрозь па-майстэрску зробленыя са скуры шлангi палiлася пенiста пойла. Не ведаючы яшчэ лыжак i вiдэльцаѓ, ваяры запусцiлi абедзве рукi ѓ мяло. Дакладней нейкiя вiдэльцы i нажы ѓжо былi, выплаѓленыя з золата i даволi хупавага аздаблення яны былi выдадзены кожнаму госцю. Але большасць гулякаѓ аддавала перавагу лезцi ѓ ежу пяццю пальцамi. Прыклад падаѓ сам супергерцаг, яго тоѓстыя брудныя рукi захоплiвалi кавалкi мяса i запiхвалi сабе ѓ рот. Алiса i Наташа сядзелi побач, яны елi вельмi акуратна, iмкнучыся на фоне мужланаѓ захаваць падабенства культуры. А вечна галодная Анжалiка наадварот дала волю запалам i нават хапала кавалкi мяса, выкарыстоѓваючы свае рухомыя пальцы ног.
   Трэба ж хоць часам расслабiцца. Максiмку да стала не дапусцiлi, па-ранейшаму прымаючы за простага слугу. Адвялi месца, дзе такiя ж як ён хлапчукi грызлi недаедкi. Зрэшты, ежы куды больш чым гасцей i iм хапала. Адзiн з юных гарэз ушчыкнуѓ было з хулiганскай мэтай юнака ѓ баку i атрымаѓ высякае ѓдар у падбародак. Пасля чаго астатнiя дзецюкi ацанiѓшы сiлу кароткага штурхяля, i рэльеф мускулатуры сталi паводзiць сябе куды пачцiвей. Яны не ведалi, што перад iмi палкоѓнiк, тройчы герой СССР i кавалер усiх пяцi ступень славы. Анжалiку ѓ iншым кавалак не лез у горла, яна раз-пораз уяѓляла сабе Славай, як яго мучаць i катуюць. А што з другiм братам Алегам, сэрца чуе, што i яму напэѓна не салодка. Хаця гэта брат з малых гадоѓ вызначаѓся хiтрасцю. Нават дзiѓна, што ён так бяздарна трапiѓся на сьцягу. Хоць верагодна нянавiсць асляпiла яго.
   Маркс дэ Энгельс шмат еѓ i яшчэ больш пiѓ, ён хутка хмелеѓ i лаяѓся ѓсё шчыры.
   -Блiзкая перамога над паѓстанцамi. Правая рука Чырвонага Катоѓскага Мядовы Кароль схоплены. - Супергерцаг п'яна заiкаѓ. Не саступае памерамi i яшчэ больш мясiстая, чым Анжалiка целаахоѓнiца акуратна пастукала вяльможы па спiне. Праѓда на фоне ваяѓнiцы тэрмiнатара, гэтая жанчына здавалася амаль увальнем. Маркс больш-менш выразна працягнуѓ.
   - Хутка мы дабяромся да логава самога Чырвонага Катоѓскага. I тады я з гэтага бунтара здзяру жыѓцом скуру.
   Рыцары запляскалi ѓ далонi. Затым зноѓ аддалi належнае трапезе, наварочваючы сакавiтыя кавалкi. Iх морды, блiшчалi ад тлушчу, соку, разлiтага вiна. Не якiя з iх выцiралi рукi прама аб адзенне. Супергерцаг тым часам аддаѓ каманду.
   -Абжорствы i вiна мала. Цяпер я загадаю зладзiць гладыятарскi паядынак.
   Вяльможы лiслiва закiвалi, далягляд змяшаць вiно з крывёй вельмi ѓсмiхалася. Пасярод балючай залы была вялiкая арэна. Але сiгналу слугi на яе былi выведзены два дзясяткi гладыятараѓ. У асноѓным гэта былi рабы, якiя бiлiся за права жыць. Узбраенне сярэднявечных воiнаѓ было своеасаблiвым, у паловы ѓ сiнiх кашулях кароткiя мячы i шыты. У другога атрада ѓ чырвоным трызубцы i ланцуг з вострым цвiком на канцы. Пабудаваѓшыся сябар насупраць сябра, гладыятары як па сiгнале горана рынулiся ѓ бой. Алiса i Наташа напружана сачылi за сутычкай. Анжалiка ж наадварот расслабiлася, i цягнула хмельнае вiно прама са срэбнай пасудзiны. Першапачаткова перавага была на баку чырвоных, iх доѓгiя ланцугi раз-пораз даставалi сiнiх, калечачы iм ногi. Затым сiнiя перагрупавалiся i, дзейнiчаючы зладжана i выразна, контратакавалi. Iх рэзкiя i дакладныя выпады, выкошвалi няѓдачнiкаѓ. У шэрагах крывавых кхмераѓ былi два iншамiрынiны. Яны скакалi як зайцы, насiлiся ѓраганам, размахваючы чатырма сваiмi рукамi. Ланцугi свiсталi над галавой, трызубцы шалёна круцiлiся, здавалася, што да гэтых монстраѓ немагчыма падступiцца. Адна дасведчаны баец, камандзiр сiнiх зрабiѓ выгляд што адступае, атакавалы гiбон выдаѓ пераможны клiч, а затым узяѓ i з усяго размаху секануѓ мячом прабiѓшы валасатыя зялёныя грудзi. Ад удару пырснула фiялетавая кроѓ, монстар тузануѓся, яго трызубец слiзгануѓ па шлеме i зацiх, выпусцiѓшы бурбалкi атрутна-зялёнай крывi. Другi iншамiранiн адступiѓ, было вiдаць, што ён цяжка паранены. Раптам бэзавыя байцы зламалi строй, прапораѓ мячамi ацалелага "махнача", i яго дваiх з трызубцамi. Рыцары i бароны ѓсяляк падбадзёрвалi якiя змагаюцца, яны з самi былi не супраць уступiць у хватку. Пасля першапачатковага поспеху зорка чырвоных закацiлася - сiнiя адцiскалi iх. Спачатку звалiѓся адзiн, потым другi, а затым i трэцi воiн. Падаючы зрэшты, ён паспеѓ усадзiць трызубец у жывот свайму супернiку, выпусцiѓшы кiшкi. Урэшце засталося толькi двое чырвоных байцоѓ. Яны былi моцна паранены i хiсталiся ад удараѓ. Не вытрымаѓшы напругi бою, яны ѓпалi на каленi, просячы аб лiтасцi. Супергерцаг i iншыя вяльможы апусцiлi палец у нiз - дабi. Толькi Алiса i Наташа падняѓшы пальцы ѓ верх адважылiся прасiць аб лiтасцi. Анжалiка дэманстратыѓна праiгнаравала галасаванне, а Максiмка да яго i зусiм не быѓ дапушчаны. Ведай, хлопчык сваё месца! Пераможцаѓ iх засталося сем i, прычым практычна ѓсё з ранамi, яны стрымана прыкончылi зрынутых у прах.
   Супергерцаг прыцмокнуѓ вуснамi.
   -Выдатна. Цяпер я асабiста займуся iмi. Гэй, лучнiкi пастраляеце iх. Якi сядзiць насупраць барон Варона фон Курок энергiчна запратэставаѓ.
   -Не, аддайце-ка iх лепш мне. Я адзiн ссяку семярых.
   Герцаг скептычна паглядзеѓ на вялiзнага, але што вiдавочна для профi нязграбнага барона. Не шкада вядома, але напярэдаднi вялiкага паходу на пiратаѓ i гэты тып якi валодае дарэчы выдатнымi пасудзiнамi спатрэбiцца.
   -Не, яны цябе проста засякуць. Няхай лепш будзе сем на сем. Лепшыя нашы рыцары супраць нявольнiкаѓ гладыятараѓ.
   Добраахвотнiкаѓ жадаючых пазмагацца выклiкалася больш чым трэба, i супергерцаг памяняѓ рашэнне.
   -Я дазваляю бiцца ѓсiм.
   Зграя рыцараѓ усёй сваёй масай абрынулася на гладыятараѓ. Завалiѓшы iх натоѓпам, яны секлi, рэзалi зраненыя зрынутыя целы. Самы дасведчаны член сямёркi, паспеѓ распароць горла аднаму з азвярэлых шакалаѓ. Практычна ѓсе воiны былi ѓ даспехах, што дазваляла iм абаранiцца ад удараѓ больш спрытных гладыятараѓ. У асноѓным п'яныя рыцары бралi лiкам, а не ѓменнем. Вось i на гэты раз, расправiѓшыся з рабамi, яны ѓчапiлiся сябар у сябра, сякучы мячамi. Супергерцаг раѓнуѓ ва ѓсю глотку, бягом уляцелi слугi, з гаплiкамi расцягваючы якiя б'юцца - сутычка перапынiлася. Чатыры рыцары былi засечаны, яшчэ дзесятак атрымалi сур'ёзныя раны, але ѓ цэлым усё танна абышлiся. Маркс дэ Энглельс дапiѓ кубак, чалавек у чорным з крыжам на шыi, нiбы лiса падкраѓся да саноѓнiка i шапнуѓ на вуха.
   Твар Супергерцага пачырванеѓ. Ён зароѓ.
   -Я выдаляюся прыкладна на гадзiну. Без мяне не песцiцеся, вярнуся да дэсерту.
   Верхавод амаль бягом выдалiѓся, пакiнуѓшы даволi пярэстую кампанiю бражнiчаць у адзiноце. Зрэшты, наконт яго сыходу нiхто не пралiѓ слёз.
   Алiса штурхнула пад локаць Наташу:
   -Трэба прасачыць, куды выдалiѓся таѓстабрухi.
   -Гэта разумна. - Ваяѓнiца нават пакрыѓдзiлася. - Але я i сам ведаю!
   Але прайсцi за герцагам дзяѓчынкам не далi. Убачыѓшы, што гаспадар адышоѓ, юрлiвыя рожы ѓтаропiлiся ѓ красунь.
   -Вы зараз нашы.
   Дзве тузiны рыцараѓ заварушылася, нiбы чарапахi яны палезлi сваёй масай на дзяѓчынак. Iх было шмат i яны юрлiва хрюк.
   Алiса выхапiла два мячы i iмклiва як крыламi бiццёвага ѓ шкло матылi стала круцiць над галавой, Наташка рушыла ѓслед яе прыкладу. Абедзве дзяѓчыны нагадвалi пародзiстых тыгрыц, зацiснутых ваѓкамi.
   Супергерцаг тым часам перасеѓ на механiчную каляску, якая прыводзiлася ѓ рух з дапамогай якая верцiцца ѓ ручную лябёдкi, панёсся, трасучы жыватом у турэмнае падзямелле.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 21.
  Красавiк, i амаль цеплыня. Пад босымi ножкамi дзяцей-рабоѓ далiкатная траѓка.
  I хутка чыгунка нарэшце будзе пабудавана i iх далей ужо чакае новы лагер. I для Дар'i Рыбачэнкi магчымасць уцячы.
  20 красавiка 1949 на дзень нараджэння першага з першых i самага вялiкага ѓ гiсторыi фюрара Германii, Дар'i Рыбачэнка далi яшчэ крыху даѓжэй паспаць.
  I дзiвосны сон працягваецца;
   Лiзавета i Дар'я-Эфлея Рыбачэнка ѓсталi адзiн насупраць аднаго. Валасы ѓ Дар'i-Эфлеi па-ранейшаму былi брудныя i фарбаваныя, коратка пастрыжаныя, яна ѓ сваёй iрванай матросцы паходзiла на юнгу. Яна была на сорак сантыметраѓ нiжэй Лiзаветы, i ѓдвая танчэй. Сама дзяѓчына-баксёр таксама выглядала iмпазантна, кароткая спаднiца агаляла голыя, мускулiстыя ногi, рукi ѓ Лiзы таксама былi аголены. Ды i надвор'е пацяплела, ну зусiм як летам у Падмаскоѓi, а тры сонцы свецяць нават мацней, праѓда iм яшчэ далёка, да зенiту. Дакладней узiмку яны да зенiту i не даходзяць. Абедзве дзяѓчыны махнулi драѓлянымi, трэнiровачнымi мячамi. Дар'я-Эфлея пракруцiла вастрыём мяча, незразумелую постаць. I нядбайна кiнула Лiзавеце:
   - Пачнем!
   Дзяѓчына-баксёр праверыла балансаванне мяча, i зрабiла рэзкi выпад наперад, i адначасова рэзка павярнуѓшы направа. Дар'я-Эфлея знешне нядбайна парыравала, затым атакавала сама. Лiза яе жорстка сустрэла блокам. Эльфiйка адступiла, ветла ѓсмiхнулася:
   - Што ж нядрэнна! Адчуваецца, што ёсць школа, а калi я так цябе!
   Дзяѓчына правяла па датычнай адразу патройны выпад. Лiза заблакавала, але вастрыё мяча паспела закрануць яе шчокi, пакiнуѓшы драпiну. Дар'я-Эфлея Рыбачэнка ѓсклiкнула:
   - Завершым бiтву так! Дакладны выпад, б'е ѓ пятак!
   Лiза кiнулася ѓ атаку. Яна мела ѓяѓленне аб фехтаваннi, праѓда не дастаткова глыбокае, ды i вопыту бойкi на мячах ёй не хапала. Супернiца падобна была больш спрактыкаванай, акрамя таго малодшая вага забяспечваѓ ёй вялiкую манеѓранасць. Таму эльфiйка атакавала з наскоку i падскоку, раз-пораз, дастаючы дрэкам i драпаючы Лiзу. Дзяѓчына-баксёр пусцiла ѓ ход ногi, але вельмi адчувальна атрымала па босых пальцах. Лiзавета ѓсклiкнула:
   - Вось ты стварэнне! Ды я цябе!
   Намах i зноѓ удары па i без таго збiтымi на трэнiроѓках пальчыкам. Лiза ѓ адказ запусцiла вялiкую круцёлку, атрымаѓшы хупавай босы ножкай прынцэсы-партызанкi ѓ зад, проста вылецела за борт, з размаху плюхнуѓшыся ѓ ваду. Дзяѓчына-баксёр хутка вынырнула i зрабiла спробу забрацца на борт. Сарвалася, плюхнуѓшыся, лаялася:
   - Вось гэта брыдкая мегера! Мяне выкiнула!
   Дар'я-Эфлея кiнула ёй канат i, усмiхнуѓшыся, запярэчыла:
   - Ды не! Гэта вылецела ты! Я толькi крыху дапамагла!
   Канат круцiѓся як змейка, а дзяѓчына-баксёр даволi спрытна спрабавала злавiць яго рукамi, але пальчыкi Дар'i-Эфлеi нiбы гулялi з iм. Лiза некалькi выскоквала з вады i пры гэтым намагалася злавiць i, прамахваючыся, сыходзiла ѓ ваду. Зрэшты, дзяѓчына-баксёр анi не засмучалася, нават смяялася ѓ адказ. Пiраты таксама энергiчна рагаталi, i стукалi ботамi па бардзюры, якi ѓпрыгожвае борт.
   - Вось гэтак жа цяжка падчапiць мужыка, калi ѓ яго, годнасць боѓтаецца! Затое, калi тырчыць, дык самы раз.
   Лiза ѓспомнiла папярэднюю ноч з вельмi тэмпераментным i моцным юнаком, i аблiзнула поѓныя, пунсовыя вусны. Дар'я-Эфлея падмiргнула:
   - Наогул-то жанчына мужыка не шукае! Мужчыны самi ѓвiваюцца за жанчынамi, нават на гэтай варварскай планеце.
   Дзяѓчына-баксёр адказала, доѓгай тырадай:
   - Мужчына па менталiтэце падобны да сабакi, каб прыцягнуць трэба, прыадчынiць талерку з сытай ежай! А ѓвогуле мне не зразумела, чаму жанчына не павiнна шукаць сабе мужыка? Ды я ведаю, нават у нашай адносна прагрэсiѓнай краiне, ёсць прымаѓка: баба мужыка не шукае, але гэта глупства! Ва ѓсякiм разе, мяне заѓсёды прыцягвала актыѓная роля! I частая змена партнёраѓ, хаця з тых, хто ёсць на гэтым караблi Джэк самы прыгожы!
   Размаѓляючы, Лэфiйка ѓсё ж прымудрылася, чапляючыся рукамi i пальчыкамi босых ножак ускараскацца на борт карабля. Пасля чаго праспявала:
   - Вось знайсцi б мужыка, што намяѓ круты бакi! Каб бiзуном прылашчыѓ, бiзун i ланцуг мой iдэал!
   Яе песню перапынiѓ чыйсьцi звонкi воклiч:
   - Карабель на гарызонце!
   Лэфiйка забiла голымi, панадлiвымi ножкамi па палубе:
   - Вось нарэшце-то ѓ нас ёсць справа! Будзем бiцца!
   Дар'я-Эфлея папярэдзiла:
   - Ня спяшайся! Можа гэта нашыя сябры! Трэба разгледзець больш уважлiва.
   Паколькi дыяметр планеты быѓ удвая большы за Зямлю, то i агляд у моры быѓ вышэйшы. Эльфiйка-партызанка мела вельмi востры, не чалавечы зрок i таму змагла разгледзець праследавацеля. Гэта быѓ фанглiйскi фрэгат, прычым дастаткова буйны з пяццюдзесяццю двума гарматамi. Прычым не адзiн, за iмi iшоѓ яшчэ адзiн прыкладна такi ж карабель. Як растлумачыѓ Дар'е-Эфлеi: орк-кананiр, у фагiчан самы распаѓсюджаны тып карабля менавiта фрэгаты. А вось у фiспанцаѓ - галеоны. Звычайна фанглiчане патрулююць мора парамi, i iмкнуцца... У iх у свой час было незлiчонае мноства пiратаѓ, у тым лiку легендарнага Соргана, але цяпер палiтыка змянiлася i ѓзяты курс на прыгнечанне сям'i флiбусцьераѓ. Дарэчы, сярод тых, каго падключылi да гэтага, быѓ i сын Соргана, якi стаѓ лордам i адмiралам Морган. Зрэшты, гэты тып аддаваѓ перавагу прыбытку абавязку, i рабаваннi ѓладанняѓ, i калi б i сунуѓся, толькi ѓ выпадку вялiкага прыбытку.
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка заѓважыла:
   - Нам бiцца нi да чаго! Можа, пойдзем! Зараз каравела па хуткасцi не саступiць фрэгатам, можам на ѓсiх ветразях адарвацца.
   Лiза пагадзiлася:
   - Можа i не саступiць, асаблiва калi фрэгаты доѓга плавалi, i ѓ iх абрасло ракавiнкамi дно. Але чаму б не выпрабаваць эфектыѓнасць больш дасканалай зарадкi прыдуманай Эфiцiкам. У гэтым выпадку мы хоць пакажам камандзе, што нездарма хлеб ямо! Гэта значыць я хацела сказаць, пiраты ѓбачаць рэальныя вынiкi, доѓгай i нуднай працы па вязаннi мяшочкаѓ.
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка згодна кiѓнула:
   - Дазваляю! Можаце паспрабаваць! Тым больш, што брыганцiна на выдатным ходзе. Дарэчы, я сама буду ёю кiраваць.
   Абедзве дзяѓчынкi плюхнулiся ѓ мора, i пусцiлiся да брыганцiны ѓплаѓ. Але наогул падобны манеѓр быѓ рызыкоѓны, удалечынi з'явiлiся стрэлападобнасцю, жаѓтлявыя плаѓнiкi панцырных акул.
   Лiза свiснула:
   - Гэта як у старажытнай моладзевай песнi: мы ведалi, што будзе дрэнна, але не ведалi, што так хутка! Або раз пятнаццаць ён тануѓ, гiнуѓ сярод акул, але, нi разу, нават вокам не мiргнуѓ! Жыѓ адважны капiтан...
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка перабiла:
   - Не вельмi яны i страшныя, паспеем даплысцi, толькi энергiчней працуй!
   Лiза вырвалася наперад, яна шмат плавала ѓ басейне, у тым лiку на высокай хуткасцi, такiя ѓ iх былi спецыфiчныя трэнiроѓкi. А Эльфiйка-партызанка, якая не мае падобнай практыкi, крыху адстала. Ну а панцырныя акулы накiравалiся за iмi нiбы японскiя браняносцы на падбiты транспарт. Лiза крыкнула ёй:
   - Дадай хаду, адкусяць ножкi!
   Дар'я-Эфлея зрэшты, не стала панiкаваць, яна выняла з невялiкага якi тырчыць за спiной ранца сталёвы, вельмi тонкi i востры дыск, i спынiѓшыся чакала праследавацеляѓ. Лiза нiбы хлапчук свiснуѓ:
   - Ну, ты i тарэадор!
   Дар'я-Эфлея пагадзiлася:
   - А што я крутая!
   Лiзавета праспявала:
   Страмчэй няма расiйскай ратнай сталi,
   Армii ѓ сусвеце лепш не знайсцi!
   Мы такiя ворагаѓ звыш сiл бiвалi,
   Не дамо на Русь ворагам прайсцi!
   Прынцэса-капiтан-партызанка выпусцiла рэжучую кружэлку, з пятнаццацi метраѓ. Адлегласць была невялiкая, ды бiла юная эльфiйка-разведчыца вельмi трапная. Здзiѓленая акула была ѓражана i выпусцiла багаты фантанчык крывi. Здавалася, гэта крэйсер нарваѓся на мiну. I ѓ тое ж iмгненне драпежныя напарнiцы накiнулiся на параненую. Пачалася грызня, а панцыр у акулы, у рэчаiснасцi тонкi i далiкатны.
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка павярнулася да iх спiной i павольна паплыла. А гуллiвая Лiза зноѓ праспявала:
   Нашы ракеты Нью-Ёрк пабiлi,
   Сцерлi ѓсе САТО ѓ планеты асобы!
   Пры з часовым акулавым багаццi,
   Цяжка па жыццi, прайсцi да канца!
   Вось i iрванула дзве атамныя бомбы,
   Вырас ѓцёкi капялюшыкаѓ ядзерных сноп!
   Стаѓ чалавек, нiбы сабачка бяздомны,
   Бi сякерышчам у сколаты лоб!
   Прынцэса-партызанка падскочыла да Лiзы i пляснула яе па лбе:
   - Вось пра што спяваеш, у тое я i б'ю! А значыць i па лабашнiку!
   Дзяѓчына-баксёр праспявала:
   - Жыѓ быѓ поп! Жыѓ быѓ поп! Званiчны лоб!
   Падчас хваткi яшчэ адна панцырная акула атрымала пашкоджаннi, i таварышы накiнулiся на яе. Яны так заѓзята рвалi, што не маглi самi пазбегнуць пашкоджанняѓ. Дар'я-Эфлея заѓважыла:
   - Вось так яно бывае! Варта пралiць крыху крывi, i кiдаецца на цябе цэлая зграя! Ну, што на гэта скажаш, прыгажуня!
   Лiза праспявала:
   Красуня падорыць каханне цябе горача,
   А заѓтра кат, эшафот чакае!
   Звязаць сваё жыццё з флiбусцьерам небяспечна,
   Фартуна мудрагелiста косцi кiдае!
   Абедзве дзяѓчынкi зарагаталi i дружна пляснулi ѓ далонi. Пасля чаго нарэшце даплылi да брыганцiны, маментальна ѓскараскаѓшыся па пяньковай лесвiцы. Пiраты iх ужо чакалi, дзiкiя вочы гарэлi.
   Блакiтныя ветразi брыганцiны разам надзьмулiся, i карабель накiраваѓся на сустрэчу фанглiчанам. Ён быѓ незвычайна шустрым, а супернiкi здавалiся каланчамi. Лiза падумала, хоць падчас другой сусветнай вайны, у апошнiх мадэляѓ знiшчальнiка Фокен-Вульф сiла хвiлiннага залпу ѓ тры-чатыры разы перавышала. Тая мяжа, што была ѓ савецкага ЯК-3 i, тым не менш, рускiя бiлi немцаѓ проста гуляючы. Вось што значыць перавага ѓ манеѓранасцi.
   Эфiтык ужо чакаѓ iх, дэманструю новую прыладу. Па форме ён паходзiла на губны гармонiк з бамбукавай трубачкай.
   Лiза здзiѓлена спытала:
   - А што ѓ цябе малыш?!
   Хлопчык-генiй адказаѓ:
   - Новая зброя, простая i эфектыѓная адначасова, асаблiва ѓ блiзкiм баi i абардажнай сутычцы!
   Дзяѓчына здзiвiлася:
   - Вось як? А знешне нагадвае цацку. Ведаеш падабенства губнога гармонiка.
   Хлопчык-генiй усмiхнуѓся, яго вочкi блiснулi:
   - Ды нагадвае, але! Гэта абойма, ён прыводзiцца ѓ дзеянне моцным сцiскам скiвiцы, у вынiку чаго з трубкi вылятае гульня з ядам. Самае цiкава, што для стральбы не патрэбныя рукi, можна ваяваць на мячах, i паражаць супернiка, трымаючы падобную зброю ѓ роце! Згадзiцеся, я выдатна прыдумаѓ.
   Лiзавета неахвотна пагадзiлася:
   - Ды нядрэнна! Толькi дзе ты дастаѓ атруту?
   Эфiтык хiтра падмiргнуѓ:
   - Змяшай некалькi бяскрыѓдны элементаѓ у пэѓнай прапорцыi i будзе яд. Пры чым яд моцны i хуткi, амаль маментальна згортвае кроѓ. Нават калi простую павараную i калiйную соль, крыху перапрацаваць i дадаць выдзеленага з рому спiрту, дадаць цынку, то атрымаецца, што страмчэй цыянiстага калiю.
   Лiзавета ветлiва ѓсмiхнулася:
   - А iголкi?
   Хлопчык хiхiкнуѓ:
   - Ну, гэта яшчэ прасцей, на каравеле ѓ герцагiнi, гэтых штучак цэлая шкатулка. Так што ѓсё проста. Далёкасць праѓда невялiкая, але улiчваючы слабасць цяперашнiх мушкетаѓ, i масавае ѓжыванне халоднай зброi, для абардажу з блiзкiм боем амаль iдэальная прылада.
   Лiза пагадзiлася:
   - Ды ты нядрэнную рэч прыдумаѓ, а як на рахунак кулямёта? Мог бы ты яго стварыць?
   Хлапчук зморшчыѓ лобiк:
   - Гучыць панадлiва, але...
   Дзяѓчына-баксёр скрывiлася:
   - Тваё любiмае слова але! Можа табе даць мянушку - Нокi!
   Эфiтык пакрыѓдзiѓся:
   - Лепш клiчце мяне генiй! А наогул, ты наiѓная дзяѓчынка i шмат чаго не разумееш! Для кулямёта патрэбен патрон з капсулем, а яго саматужным спосабам не прыгатуеш! Ды i не толькi патрон. Наогул кулямёт, гэтая зброя эфектыѓная, але...
   Лiзавета перабiла:
   - Зноѓ але, нокi!
   Хлопчык-генiй зрабiѓ выгляд, што яму ѓсё роѓна:
   - Наогул-то ёсць сякiя-такiя вiды ѓзбраенне, якiя ѓ палявых умовах вырабляць куды прасцей кулямёта, а па эфектыѓнасцi яны не нiжэй!
   Лiзавета пальчыкамi босы ножачкi, злавiла казяѓку, i выкiнула рэзкiм рухам, за борт:
   - I што па эфектыѓнасцi, лепш кулямёта?
   Эфiтык проста i проста адказаѓ:
   - Банальны лазер! Нездарма першая спроба стварыць такую зброю была зроблена адначасова са з'яѓленнем кулямётаѓ. I ведаеш выраб, хiмiчнага бластера, невялiкай моцы суцэль рэальная.
   Лiзавета зморшчыла сваю тварыку:
   - Можа i рэальная, але...
   Тут ужо хлопчык-генiй зароѓ:
   - А на гэты раз, хто сказаѓ але?
   Замест таго, каб раззлавацца, Лiзавета мiрна ѓсмiхнулася:
   - Ды гэта я сказала нязносны хлапчук! Але памяркуй ты сам, калi лазер будзе невялiкай моцы, то цi шмат ад яго толку.
   Эфiтык адказаѓ на гэта цалкам з сур'ёзным выглядам:
   - I не мала! Для таго каб зладзiць пажар на караблi. Вядома, лепш за ѓсё для гэтага падыходзяць запальныя снарады. Мы iх абавязкова прыгатуем, вер мне! - Хлапчук зрабiѓ паѓзу, глынуѓ з бiклагi вады з невялiкай прымешкай рому (апошнi гуляѓ ролю антысептыку i адначасова паднiмаѓ тонус), i працягнуѓ. - Гэта лазер будзе страляць не доѓга, але затое вельмi горача. Так пальнет, што... Гiбрыд хвоi i пальмы запалае, асаблiва калi ѓлiчыць, што на борце ёсць чаму гарэць, напрыклад рассыпаны порах, розныя анучы. А патушыць пажар будзе няпроста. Сама ведаеш, як гэта складана!
   Лiзавета свiснула:
   - А ты сапраѓдны генiй! Проста фантамас!
   Хлопчык-генiй перабiѓ:
   - I без лiшнiх iранiчных заѓваг! Мы не лялькi! Пасля я яшчэ што-небудзь прыдумаю, а пакуль. Давай прамацаем супернiка на дыстанцыi. Ды дарэчы можна было б ядры ланцугамi скаваць i збiць мачты, але гэтага зрабiць мы, зараз, не паспеем.
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка хiхiкнула ѓ адказ:
   - I не трэба! У нас ёсць востры погляд, iм мы прасвiдруем ветразi.
   Эфiтык усмiхнуѓся шырэй:
   - А бо ветразi, таксама выдатна гараць! Ну што ж, я вырабiѓ гэтых гармонiкаѓ стралялак штук сем! Ды пакуль сем, але потым я прыдумаю як яшчэ больш спрасцiць канструкцыю! А вы хлопцы таксама не мiшурыцеся!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка ѓскiнула вышэй руку:
   - Праблем няма, i не будзе!
   Эфiтык з сур'ёзным тонам працягнуѓ ёй гармонiк:
   - Выберы самых надзейных пiратаѓ, акрамя Чарлi i ѓручы гэта iм. Магчыма адзiн з фрэгатаѓ мы ѓсё ж на абардаж возьмем!
   Дар'я-Эфлея зморшчылася:
   - А нам гэта трэба?
   Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
   - Ды трэба! Я мяркую, трэба будзе стварыць вялiкую эскадру, каб у даляглядзе арганiзаваць уласную iмперыю! Бо адна справа быць вечным пiратам, а iншая справа кiраваць не машынай iржаваю, а цэлаю дзяржаваю!
   Прынцэса-партызанка Рыбачэнка-малодшая з сумам заѓважыла:
   - Але ѓлада гэта i вялiкая адказнасць.
   Эфiтык лагiчна растлумачыѓ:
   - Вядома вялiкая адказнасць, але ѓ нас няма iншага выйсця. Або трон, або эшафот. Як нi круцi, а пiрацкая кар'ера рада цi позна скончыцца. Акрамя таго Фанглiя падобна, хоча рашуча з намi скончыць. А значыць, мы павiнны стаць мацнейшымi.
   Лiза пагадзiлася:
   - Сiла лепшы жанiх свабоды, здольны ѓтрымаць у руках шлейф адказнасцi! А пакуль давайце лепш бiцца!
   Брыганцiна пайшла на зблiжэнне з даганяюць iх фрэгатамi. Тыя ѓбачыѓшы якi iшоѓ у iх бок пiрацкi карабель, далечы дружны залп з вельмi прыстойнай дыстанцыi, мабыць разлiчваючы больш на поспех. Але адлегласць аказалася занадта ѓжо вялiкай, для гэтак ужо прымiтыѓных гармат, i ядра толькi злёгку закiпяцiла ваду наперадзе брыганцiны. Эфлеi нават праспявала:
   - Мусiць, першым мудрацом, такое было сказана! Калi Бог вырашыѓ нас пакараць, калi Бог вырашыѓ нас пакараць, ён нас пазбаѓляе розуму!
   Лiза паправiла:
   - Не нас, а вас! А чыя гэтая песня?
   Прынцэса-партызанка адказала:
   - Старажытная эльфiйская! Нават iмя аѓтара не захавалася!
   Лiза скрывiла вусны:
   - Ого! А я думала наша!
   Лэфiйка здзiвiлася:
   - А чаму, ты так думала!
   Дзяѓчына, смеючыся, адказала:
   - У фiльме Тарцюф была такая!
   Лэфiйка скамандавала:
   - А цяпер з усiх гармат плi!
   Пакуль яны размаѓлялi, брыганцiна паспела падысцi на дастаткова блiзкую дыстанцыю i пiраты ѓсадзiлi, па фрэгатах, з якi вецер паспеѓ знесцi клубы дыму. Стрэл прыйшоѓся на карабель, якi iшоѓ справа. Лэфiйка дадала:
   - Цяпер бiць выключна па iм! Гэты пашкодзiм, а то чые ветразi зелянейшыя, захопiм!
   Эфiтык прапанаваѓ:
   - Давайце паспрабуем мiну! Проста падыдзем блiжэй i пусцiм у нос бочку з порахам!
   Лэфiйка запярэчыла:
   - Ён жа мiма пройдзе!
   Хлопчык-генiй не здаваѓся:
   - А мы на вяроѓцы! З рулявым кiраваннем падцягнем!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка запярэчыла:
   - Трэба будзе занадта блiзка падысцi да супернiка. Дайце я, лепш выкарыстоѓваю iншы спосаб!
   Прынцэса-партызанка падскочыла ѓ галоѓнай гармата i калi кананiр-орк закiнуѓ другi мяшочак стрэлiла ѓ цэнтральную. Калi эльфiйка наводзiла, яе рукi не дрыжалi, а вочы зiхацелi як тыгры якая ѓбачыла лань. Далонi адчулi цёплую бронзу гарматы. Дзяѓчына суправаджала ядро поглядам i радасна ѓсклiкнула, калi шчогла ѓпала:
   - Вось ён антураж!
   Пасля чаго брыганцiна, разрадзiѓшы яшчэ адзiн залп, стала выдаляцца. Фрэгаты запознена агрызнулiся агнём, адно з ядраѓ патрапiла ѓ карму брыганцiны злёгку паранiѓшы дваiх флiбусцьераѓ. Сасуды ахуталiся дымам i працягнулi пераслед. Праѓда якi страцiѓ галоѓную шчоглу, i атрымалы сякiя-такiя, яшчэ пашкоджанне жаѓтлявы карабель стаѓ хутка адставаць. Дар'я-Эфлея прыглядалася да фрэгатаѓ, ёй было весела. Шчыра радавалася i Лiзавета. Яе настрой было гуллiвым. У фрэгата з жоѓтымi ветразямi апроч галоѓнай мачты, была збiтая бiзань i яго ход асаблiва на фоне свежага ветру станавiѓся ѓсё больш чарапашым.
   Бачачы гэта, дзяѓчына-баксёр заспявала сваiм аглушальным голасам:
   Расiя ты вялiкая i добрая краiна,
   Планеце i сусвету свецiш ярчэй сонца!
   Часам жорстка абпальвай край вайна,
   Але песня з вуснаѓ дзявочых бурна льецца!
  
   Хрыстос вялiкi пастыр- спадар,
   I ѓ сусвеце няма цара вядомы!
   На подзвiгi Айчыну, што няма вышэй, натхнiѓ,
   Наперад у атаку, з буйнай, рускай песняй!
  
   А калi падняѓся з акопа ратнiк ты,
   Не трэба ѓ тым адчуваць сумневы!
   Душы парывы, цудоѓнай, далiкатнай прыгажосцi,
   У Расii кожны чалавек як генiй!
   Аб да чаго квiтнеюча, у нашым дзiвосным баку,
   Бярозкi, таполi, шумяць асiны!
   Вось вершнiк праязджае на гарачым скакуне,
   Расii дух святы непераможны!
  
   Вядома шмат на Зямлi людзей,
   Тупых, хворых i зусiм непрыемных!
   I ѓ кожным статку ёсць i свой заѓзяты злыдзень,
   Вяршыцель спраѓ паскудных i распусных!
  
   Але Радзiма без тлену такой чыстай нарадзiлася,
   I вырасла, вялiкай i прыгожай!
   У Расii вельмi мудрай i вялiкай стала ѓлада,
   А хто не верыць, зрабiѓ дарэмна!
  
   Хоць бунтар па сутнасцi бессярэбранiк паэт,
   Ён спараджэнне восенi суровай!
   Уладам, вядома, скажа, усхваленням пышным няма!
   Даѓно пара краiнаю кiраваць новым!
  
   I тут вядома ён, у сутнасцi мае рацыю,
   Кiраванне так сэрца разбэшчвае!
   Бо на коранi згнiла дзяржаѓ,
   Калi на троне асоба захрасае!
  
   Паверце, кожны жадае ѓвасобiць мары,
   Так увасобiцца ѓ радку цi паэме!
   Тварэнне ѓ натуры не жадае пустаты,
   Усяму сваё рашэнне i час!
   А для мяне вяршыня страсцi бой,
   У яго ѓсiм целам дзева акуналася!
   Я веру, рыцар будзем жыць з табой,
   Няхай вечным будзе радаснае юнацтва!
   Калi Лiзавета скончыла, пад завыванне пiратаѓ-падпявал, Дар'я-Эфлея, падскочыла да яе, цмокнуѓшы "прымадону" у вусны:
   - Цудоѓна! Табе б так бiцца, як спяваць!
   Лiзу выпнула грудзi:
   - Я буду бiцца, ды так, што дамо ѓсё чарцям прас...
   Эфiтык перабiѓ:
   - Другi фрэгат ужо ладна адстаѓ! Мы паспеем узяць на абардаж карабель з зялёнымi ветразямi!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка праверыла на вока адлегласць, пашаптала, перабiраючы пальчыкамi, гэта была сумессю малiтвы i ведзьмiнага мармытання. Затым падхопiм пальчыкамi ножак кiнжал, кiнула яго ѓ драѓляны шчыт з выявай трохрогага быка. Вастрыё ѓпiлася амаль дакладна ѓ сярэдзiне вачэй. Лiза усклiкнула:
   - Ну што яшчэ? Атакуем!
   Прынцэса Дар'я-Эфлея адмоѓна матнула галавой:
   - Спачатку мы крыху зблiзiмся, i справакуем залп па нас. Тут трэба быць акуратнымi, калi мы адразу кiнемся, то супернiк можа падпусцiць нас блiжэй i прычынiць сур'ёзныя пашкоджаннi брыганцiне.
   Эфiтык адразу ж пагадзiѓся:
   - Лагiчна! Я нават здагадаѓся, як ты iх хочаш справакаваць!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка прытворна вылупiла вочы:
   - Няѓжо такi разумны што здагадаѓся! I як па-твойму?
   Хлопчык-генiй ахвотна растлумачыѓ:
   - Ты жадаеш на лiмiтавай дыстанцыi стрэлiць з самай дальнабойнай нашай гарматы - Сярэдняга Тома, па варожым фрэгаце.
   Прынцэса-партызанка Дар'я-Эфлея ѓзрадавана ѓсклiкнула:
   - Вось менавiта, ты маеш рацыю маляня!
   Эфiтык дастаѓ з-за пояса шматслойныя акуляры, i працягнуѓ iх юнаму капiтану:
   - Вось апранi iх! Тады ты зможаш бачыць прадметы на вялiкай адлегласцi!
   Прынцэса-капiтан-партызанка адмоѓна замахала галавой:
   - Ды i так на зрок не жалюся!
   Хлапчук-навуковец хiтра прыжмурыѓся:
   - А ты з iх дапамогай убачыш камандзiра i патрапiш яму ѓ галаву! Адарвеш башку, i тады яны сапраѓды разрадзяць па нам усе прылады!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка лiтаральна вырвала акуляры з рук Эфiтыка, i мiльгаючы, ружовымi, дзявочымi пяткамi падбегла да сярэдняга Тому, выгукнуѓшы:
   - А ты сапраѓдны генiй i вялiкi стратэг!
  Зноѓ Дар'я Рыбачэнка прачнулася, ад прывычнага ѓдару па босых ножках.
  Толькi пагардлiва фыркнула ѓ адказ.
  Палiцай зароѓ:
  - Не спаць пара канчаць дарогу!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 22.
  20 красавiка 1949 года - гэта юбiлей круглая дата: роѓна шэсцьдзесят гадоѓ споѓнiлася Адольфу Гiтлеру. Самаму вялiкаму дыктатару, заваёѓнiку i злачынцу ѓ гiсторыi чалавецтва. Гэта сапраѓды круглая дата, для найвялiкшага з душагубаѓ усiх часоѓ i народаѓ.
  I трэба сказаць фюрар i сапраѓды дайшоѓ да зенiту магутнасцi i славы. Лацiнская Амерыка заваяваная, i зараз гэтыя краiны сталi калонiямi Трэцяга Рэйха. Амаль увесь свет пад кантролем гiтлераѓскай Нямеччыны. Большасць дывiзiй Трэцяга Рэйха складаюцца з замежнiкаѓ, i iмi толькi камандуюць немцы.
  Тэхналогii развiлiся моцна... Дыскалет спецыяльна да дня нараджэння фюрара перавысiѓ хуткасць у дзесяць гукавых. Так што гэтая вельмi грозная i забойная зброя. Шмат чаго i iншага ѓзноѓлена. Вось напрыклад, танкi з пластмасы здольныя развiваць хуткасць да двухсот пяцiдзесяцi кiламетраѓ за гадзiну.
  Гэта рэальна зброя, якая ѓзрушае эфектыѓнасцю. Разам з iмi i фон Браѓн. Адольф Гiтлер патрабуе ѓ найблiжэйшыя ж гады злятаць на Месяц.
  I на гэтую тэму ѓжо працуюць. Зрэшты, пакуль i на планеце Зямля спраѓ вельмi нават шмат.
  Але Адольф Гiтлер, зразумела, поѓны пыхлiвых думак i iдэй. Ды злятаць чалавеку на Месяц - гэта было б супер!
  I над гэтым зараз працуюць. У Трэцiм Рэйху наогул поѓна рознага роду будоѓляѓ i праектаѓ.
  Вось напрыклад i чыгункi павiнны ѓсе валадарствы ахiнуць. Адна з будоѓляѓ: гэта пад Ламанш падземны калiдор. I гэта робiцца. I рэальна ѓжо гучаць iдэi аб арыйскiм камунiзме. Цi можа быць раi.
  Адна з iдэй Адольфа Гiтлера: гэта новая рэлiгiя. На самой справе i Хрысцiянства i Iслам безнадзейна састарэлi. Тым больш яшчэ i хрысцiянства пацыфiсцкая рэлiгiя. А трэба нешта больш баявое i эфектыѓнае. Тое, што здольна адказваць сучаснаму часу.
  Адольф Гiтлер патрабуе новай рэлiгii... I тут праекты ёсць розныя. На самай справе памяняць святых, i замянiць крыж на свастыку - дык гэта калi ласка! Хто быѓ бы супраць. I пасаду Рымскага таты ѓзяць i трывiяльна скасаваць! Так у царквы павiнен быць толькi адзiн кiраѓнiк - сам фюрар. Пытанне аб Тройцы адкрытае. На самой справе гэта вучэнне незразумелае i неспасцiжнае. Можа, лепей спрасцiць. Усемагутны Бог-Стваральнiк адзiн, а яго пасланнiк Адольф Гiтлер!
  Таксама велiзарная спакуса такое вучэнне планеце Зямля навязаць! I каб ва ѓсiх была адна рэлiгiя. I ѓжо навечна!
  А фюрара ѓжо ёсць спадкаемца Вольф Гiтлер i ён будзе кiраваць пасля яго, заснаваѓшы дынастыю.
  Дынастыi могуць быць вельмi доѓгiмi. Як напрыклад у Брытанii, дзе да гэтага часу кароль быццам бы i ёсць. Хаця ѓся ѓлада рэальна належыць гiтлераѓцам.
  Фюрэр таксама зараз суправiцель Брытанii разам з каралём. А практычна нават i кiраѓнiк.
  Так што жыццё ѓ Трэцiм Рэйху наладжваецца. I ѓжо прыняты чатырохгадовы план пасляваеннага адраджэння народнай гаспадаркi. I гэтае таксама моцнае рашэнне.
  Сам Адольф Гiтлер быццам бы здаровы. I размiнаецца на трэнажорах, i пры гэтым яшчэ i вегетарыянец. Вольф Гiтлер яшчэ дзiця, i трэба каб ён быѓ паѓналетнiм, у момант перадачы ѓлады. Так што Адольфу Гiтлеру варта берагчы сваё здароѓе i не загнуцца раней часу. Выгляд у яго даволi стомленых. Хаця асаблiвых прычын для турботы няма.
  Эх змагла б навука Трэцяга Рэйха зрабiць хаця б яго аднаго несмяротным?
  Гэта было б вельмi крута. Але цi паспеюць вучоныя.
  Адольф Гiтлер адчувае некаторыя сумневы. Хоць вядома ж яму хацелася б стаць несмяротным. Зрэшты, яго iмя будзе грымець доѓгiя тысячагоддзi.
  I пакуль будзе iснаваць чалавецтва, будуць памятаць i таго, хто гэтае чалавецтва здолеѓ аб'яднаць! I цяпер i перш за ѓсе вякi!
  Падумаць толькi - ён перасягнуѓ усiх iмператараѓ Старажытнага Рыма ѓ заваяваннях разам узятых! I зацямнiѓ Тамерлана i Чынгiсхана. Здолеѓ дабiцца такога, што неспасцiжна для мноства пакаленняѓ.
  I да яго такога не было, i пасля не будзе.
  Ну, хiба што нехта з нашчадкаѓ Адольфа Гiтлера заваюе ѓвесь сусвет.
  Дарэчы, сусветаѓ можа быць шмат, i ѓслед за першым сусветам, будуць заваёѓвацца i iншыя светабудовы! I гэта будзе вельмi крута!
  Адольф Гiтлер гэта монстар Ада i Рая адначасова!
  Нават не монстр, а ѓ нейкай меры сам Гасподзь Бог, i Звышчалавек.
  I яму аддаюць сапраѓды Боскiя ѓшанаваннi.
  Але вось бягучыя справы самi па сабе праходзяць. Гiтлеру будуюць самы вялiкi ѓ гiсторыi чалавецтва палац, дакладней цэлы комплекс палацаѓ, i шмат чаго яшчэ.
  Фюрар таксама мае шмат iншых планаѓ... Але пакуль яго турбуюць дзве думкi. Тое, што СССР яшчэ не дабiты. I фашысты нават не змаглi ѓзяць Маскву i Ленiнград. Другое - яшчэ не дабiлi Чырвоную Армiю Мао ѓ Кiтаi, хоць i пацяснiлi...
  Трэба, таксама забраць i каланiяльныя валадарствы ѓ Партугалii. Для iх гэта занадта тоѓста. Праблему Iталii трэба вырашыць. Гэта апошняя iмпэрыя, якая мае статус фармальнага раѓнапраѓя з Трэцiм Рэйхам. I Мусалiнi стары пень вiдавочна не здольны падняць iтальянцаѓ. Так што пакуль яшчэ працы ѓ Трэцяга Рэйха i вермахта не адабраць. Iспанiя i Партугалiя i Iталiя, i Турцыя, павiнны пазбавiцца свайго суверэнiтэту. Як зрэшты i Фiнляндыя i iншыя сатэлiты.
  Павiнна быць толькi адна iмпэрыя. Але iнтэграцыю не абавязкова праводзiць сiлай зброi. Можна i мiрным шляхам i дыпламатычным цiскам. Ва ѓсякiм разе Гiтлер ужо прыняѓ рашэнне: усiх сваiх саюзнiкаѓ пазбавiць нават фармальных прыкмет суверэнiтэту i ѓключыць iх у Трэцi Рэйх.
  А затым правесцi апошнюю ѓ гiсторыi чалавецтва вайну на планеце Зямля, i скончыць заваёву СССР. I тады ѓжо будзе канчатковая кансалiдацыя ѓсепланетнай iмперыi. I будуць на Зямлi мiр. А войны толькi з iншапланецянамi, калi да iх даляцяць касмiчныя караблi Трэцяга Рэйха.
  Такiя вось у Адольфа Гiтлера зараз грандыёзныя планы, i сусветныя амбiцыi.
  У свеце павiнна быць толькi адна iмперыя i рашэнне фюрара пра гэта цвёрдае i непарушнае!
  А калiсьцi ён фюрар, уладар цяпер амаль усяго свету галадаѓ, i былi жабраком беспрацоѓным Вены. Цяжка ѓ гэта паверыць... Што калi Гiтлер быѓ рады кавалку хлеба з маслам i кружцы малака. А быѓ час нават калi будучы фюрар збiраѓ недакуркi. Праѓда Гiтлеру хапiла сiлы волi кiнуць курыць. У першую сусветную фюрар не зрабiѓ ваеннай кар'еры даслужыѓшыся толькi да яфрэйтара, але затое атрымаѓ цэлых чатыры ордэны, у тым лiку рэдкую для салдата ѓзнагароду: жалезны крыж першага класа. Праѓда падчас другой сусветнай вайны з-за з'яѓлення Рыцарскага крыжа, проста Жалезны крыж абясцэнiѓся.
  Вось Вольф-Фрыдрых Бiсмарк атрымаѓ два ордэны Вялiкая Зорка Рыцарскага Крыжа жалезнага крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. Вось гэта супер ас знiшчыѓшыся шмат тысяч самалётаѓ i танкаѓ. I толькi якi вярнуѓся з вайны ѓ Лацiнскай Амерыцы.
  Адольф Гiтлер прыдумаѓ яшчэ адну ѓзнагароду: Вялiкая Зорка Вялiкага Крыжа Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. I на юбiлей уручыѓ яе Вольфу-Фрыдрыху Бiсмарку. Прычым, заставалiся яшчэ дзве ступенi новай узнагароды: залатымi i плацiнавымi дубовымi лiстамi. Так што гэтаму вечнаму падлетку захраснулi ва ѓзросце чатырнаццацi гадоѓ на знешнi выгляд ёсць куды расцi.
  Наперадзе, магчыма, будзе вайна з Iталiяй. У яе ёсць нямала калонiй, i гэта галоѓны саюзнiк Трэцяга Рэйха пасля Японii. Магчыма, састарэлы Мусалiнi i пагодзiцца ѓключыць сваю краiну ѓ Трэцi Рэйх i без вайны. Тым больш ён разумее, што iтальянскае войска вермахту не сапернiк. Але Iспанiю i Партугалiю, i асаблiва Турцыю давядзецца заваёѓваць. Дык што тут пытанне з каго пачаць? I да каго прычапiцца?
  Гiтлер вырашыѓ, што ён прыме рашэнне крыху пазней. А пакуль Iталiя пагадзiлася ѓвайсцi ѓ зону маркi. А вось Франка, Салазар, i ѓрад Турцыi просяць пераходнага перыяду.
  Сам Гiтлер планаваѓ ударыць найперш па Турцыi. Асманы спрабавалi быць больш самастойнымi. I ѓ iх яшчэ зусiм iншы менталiтэт.
  I лягчэй атрымаць падставу для ѓварвання. Мусалiнi ж спрабаваѓ аказаць Трэцяму Рэйху любую паслугу i ѓсё падпiсваѓ. Гэта было нават бадай смешна.
  Гiтлер нават прапанаваѓ Мусалiнi рэферэндум аб далучэннi да Трэцяга Рэйху. Прычым на працягу найблiжэйшага месяца. Мусалiнi заявiѓ, што магчымы час для гэтага ѓжо i наспеѓ.
  Гiтлер засмяяѓся... Але заявiѓ, што да канца траѓня рэферэндум павiнен прайсцi.
  А пакуль ён акупiруе Турцыю, i засцеражэ сябе ад магчымых намераѓ Асманскай дзяржавы.
  Прыгожы хлопчык Вольф-Фрыдрых. Добра было б такога памучыць i падсмажыць яму пятачкi. Ножкi ѓ яго ж такiя хупавыя i пятачкi кругленькiя.
  Адольф Гiтлер любiѓ катаваць хлапчукоѓ, асаблiва светлавалосых славян.
  Пiянера распранаюць да гола, а затым на прэнг. I ты яго асабiста парэш бiзуном. А затым распалiѓшы прут тыкаеш яго ѓ голую падэшву хлапчука. I атрымлiваеш асалоду ад яго стогнамi i крыкамi, а таксама пахам далiкатнага дзiцячага мяса.
  Фюрэр вегетарыянец, але пахi мясных страѓ любiць. Нядрэнна памучыць i дзяѓчыну, асаблiва калi яна бландынка. Прычым, Гiтлер любiѓ катаваць палонных партызанак. Яны звычайна iмкнуцца не крычаць ад болю i сцiскаюць зубы. I каб вырваць стогн трэба добра пастарацца. Але менавiта ѓ гэтым усё i хараство катаваннi.
  Гiтлер вельмi кахаѓ смажыць жанчынам i хлапчукам босыя, круглыя пяткi. Або распаленым прутом, або спiцай, i з дапамогай газавай гарэлкi. Часам i падэшвы змазваюць алеем, i ты выкарыстоѓваеш жароѓню. Жанчынам таксама прыемна падпальваць грудзей, або выкручваць iх распаленым абцугамi. А хлапчукам выпальваць на грудзях i цi спiне зоркi, цi нават крыжы i свастыкi.
  Ды тут фантазiя ѓ фюрара працавала на ѓсе сто...
  А вось i гладыятарскiя баi паглядзець нядрэнна. Першымi б'юцца па традыцыi хлопчыкi.
  У дадзеным выпадку каманда па пяць хлапчукоѓ з кожнага боку. Першыя пяць чарнаскурыя негрыцята, а супраць iх пяцёра арабскiх дзецюкоѓ.
  Iм гадоѓ дванаццаць-трынаццаць i яны ѓ адных плаѓках. Чорныя дзецi ѓ чырвоных, больш светлыя арабскiя хлопчык у сiнiх...
  Узброены дзецi шчыткамi i мячамi. Звычайна хлопчыкi б'юцца нядоѓга. Яны агрэсiѓныя як i пакладзена дзецюкам, i тэхнiка абароны кульгаюць.
  Звярынец робiць стаѓкi.
  Гiтлер спытаѓ у Мусалiнi:
  - Дык ты прымаеш нашы ѓмовы?
  Дыктатар Iталii ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Ды аб вялiкi!
  Фюрэр зароѓ:
  - Ды будзе так!
  Хлапчукi счапiлiся. Адразу ж палiлася кроѓ... Вось упаѓ спачатку чорны, а потым i асмуглы хлопчык. Потым зноѓ пацана падалi парэзаныя i спаласаваныя.
  Мюлер з усмешак адзначыѓ:
  - Мы падабралi байцоѓ так, што бой пройдзе на роѓных!
  Фюрэр заѓважыѓ:
  - На роѓных нiчога не бывае! Свет асiметрычны! I мы павiнны быць гатовы, да няроѓнасцi!
  Мюлер пагадзiѓся:
  - Вы такi мудры аб вялiкай!
  Роммель як заѓсёды дасцiпна заѓважыѓ:
  - Празмерная асцярожнасць баязлiвасць, празмерны розум, вядзе да зазнайства, а залiшняя адвага зводзiць у магiлу!
  Фюрэр з гэтым ахвотна пагадзiѓся:
  - Розум павiнен быць халодным, а сэрца гарачэй, але ѓ палiтыкаѓ як правiла гарачыя галовы i халодныя сэрцы, i глупства да канца!
  Мюлер дасцiпна адзначыѓ:
  - Гора не ад розуму, а ад адсутнасцi практычнага выкарыстання мазгоѓ!
  Хлапчукi тым часам завяршылi бiтву. Застаѓся толькi адзiн чарнаскуры дзяцюк. Ён быѓ моцна паранены.
  Фюрэр загадаѓ:
  - Дабiце i яго, каб не мучыѓся!
  Снайпер паслаѓ у хлапчука кулю, якая выбiла мазгi.
  Пасля чаго свiта разрагаталася...
  I зноѓ бой. На гэты раз бiлiся дарослы мужчына вельмi дасведчаны гладыятар i супраць яго выйшлi тры дзяѓчыны. Яны былi ѓ адным бiкiнi i басаногiя.
  Мужчына ж быѓ у бранi i ѓ ботах. Бой чакаѓся вясёлы...
  Фюрэр адзначыѓ:
  - Гэта Сiд Баламут. Што ж мы яго ѓжо бачылi ѓ справе. А вось дзяѓчат шкада! Прыгожыя яны!
  Мюлер шапнуѓ:
  - Ваша вялiкасць не хвалюйцеся... Мы яго папярэдзiлi, каб ён не забiваѓ дзяѓчат, без вашага дазволу аб вялiкай!
  Гiтлер згодна кiѓнуѓ:
  - Гэта добра! Так яно i будзе!
  Бой пачаѓся па сiгнале горна. Дзяѓчынкi дружна атакавалi мужчыну. Ён спрытна парыраваѓ трызубцам. Пачалася барацьба. Тры прыгожыя, рослыя, ледзь прыкрытыя адзеннем дзяѓчыны, супраць мужчыны з вопытам.
  Роммель заѓважыѓ:
  - Жанчына слабейшая за мышцы мужчыны, але пераѓзыходзiць яго сiлай мовы, менш галавой, але вастрэй розумам!
  Фюрэр жорстка адзначыѓ:
  - Шахматы, гэта мужчынская гульня, але найдужэйшая постаць усёткi каралева, а кароль у адзiноце голы!
  Мюлер з гэтым пагадзiѓся:
  - Каб не быць у палiтыцы голым каралём, трэба навучыцца распранаць жанчыны i абуваць мужчын!
  Дзяѓчыны бiлiся з мужчынам вельмi прыгожа i хупава. Але ён профi, а яны падобна аматаркi. Вось ён спрытна выканаѓ падсечку. Дзяѓчына ѓпала, i апынулася пад трызубцам. Прагучаѓ гонг - прыпынак. Мужчына-гладыятар звярнуѓ позiрк да трыбуны.
  Адольф Гiтлер паглядзеѓ на прыгажуню са светлымi валасамi. Шкада такую забiваць. I падняѓ вялiкi палец уверх. Гладыятар адвёѓ трызубец. Дзяѓчына паднялася i апусцiѓшы галаву затупала з поля бою.
  Гiтлер лагiчна заѓважыѓ:
  - Часам, каб быць мiласэрным, трэба быць бязлiтасным да сябе, а каб з'яднаць амброзiю багоѓ, з'яднаць пуд солi на трэнiроѓках!
  Мюлер заѓважыѓ:
  - Багi бязлiтасныя да людзей што гадзяць на Зямлi таму людзi бязлiтасныя да прусаѓ што гадзяць на падлозе!
  Роммель лагiчна заявiѓ:
  - Чалавек перад Богам, што прус перад чалавекам, але Гасподзь здольны пазбавiцца ад чалавечай пошасцi, а чалавек нямоглы супраць таранога нашэсця!
  Вось i другая дзяѓчына зрынутая i просiць лiтасцi. Яна пад трызубцам такая сэксуальная. I фюрар зноѓ лiтасцiва падняѓ вялiкi палец уверх, дасцiпна заѓважыѓшы:
  - У чалавека дзве праблемы: ён не ѓсемагутны як Усявышнi, i не з'яѓляецца непатрабавальным як херувiм!
  Роммель з гэтым узяѓ i пагадзiѓся:
  - Чалавек пераѓзыходзiць Усявышняга толькi ѓ ганарлiвасцi i зазнайстве, i саступае ва ѓсiм астатнiм, асаблiва ѓ каханнi i цярпеннi!
  Мюлер з гэтым не згодзен:
  - Чалавек жадае ѓсемагутнасцi гаспадара хоць на гадзiну, але распяцце атрымлiвае на ѓсё жыццё!
  Вось ужо i апошняя дзяѓчына патрапiла пад удар. I ѓ яе выбiлi меч, i галоѓны гладыятар схапiѓ прыгажуню за горла. I паглядзеѓ на фюрара.
  На гэты Гiтлер рашуча павярнуѓ вялiкi палец рукi ѓнiз:
  - Хопiць мiлаваць!
  I дасведчаны гладыятар пачаѓ душыць дзяѓчынку, згарнуѓшы ёй шыю.
  Мюлер з усмешкай заѓважыѓ:
  - Мiласэрнасць як мёд у гарбаце, патрабуе меры, каб не спарадзiць дыябет усёдазволенасцi!
  Роммель з гэтым пагадзiѓся з вялiкай ахвотай:
  - Мiласэрнасць Бога праяѓляецца нават у гневе, а бязлiтаснасць тырана ѓ лiтасцi!
  Гiтлер адзначыѓ з аскалам зубоѓ:
  - Дыктатар жорсткi, не таму што садыст, а таму што, не пасадзiѓшы ворага, не выгадуеш ураджаю пакоры!
  Мюлер з усмешкай заявiѓ:
  - Ваша вялiкасць, зараз з iм будзе бiцца Адала.
  Фюрэр нахмурыѓся:
  - Якая Адала?
  Мюлер нагадаѓ:
  - Знакамiтая лётчыца i сапраѓдная арыйка!
  Гiтлер дасцiпна адказаѓ:
  - Лётчык, гэта херувiм вайны, толькi калi служыць барану, то тытанавыя крылы пакрыюцца iржой!
  I тут фюрар выказаѓ занепакоенасць:
  - Але ж яна можа загiнуць?
  Мюлер кiѓнуѓ:
  - О вялiкi, яна гатова аддаць сваё жыццё за фюрара i верыць у яго бясконцую лiтасць!
  Роммель заѓважыѓ:
  - Жанчына на вайне, як шчупак сярод карасёѓ, яе прыгажосць - гэта вострыя зубы, што раздзiраюць мужчын напалову!
  Фюрэр згодна кiѓнуѓ:
  - Няхай будзе бой!
  На арэну вышка Адала. Яна была крыху вышэй для жанчыны сярэдняга росту, i вельмi прыгожая бландынка. I яе мышцы вельмi рэльефныя, а цела загарэлае. Яна басанож i ѓ бiкiнi. Як правiла басанож б'юцца жанчыны i непаѓналетнiя гладыятары.
  Вось яна пакланiлася i супернiку якi яе на галаву вышэй, i ѓ два разы цяжэй. Не кажучы аб досведзе мацёрага гладыятара.
  У руках у Адалы меч... Ёй вельмi пасуе змагацца ѓ бiкiнi i яна такая прыгожая.
  Фюрэр цяжка ѓздыхнуѓ i заѓважыѓ:
  - Якая прыгажуня... Не люблю, калi гiнуць жанчыны!
  Мюлер кiѓнуѓ:
  - Усё гэта не любяць вашу вялiкасць!
  Гiтлер адзначыѓ з усмешкай:
  - Дыктатар гэта дрывасек з сякерай, а вакол тупыя дубы, гнiлыя пнi, маса дрэѓ са знятай стружкай!
  Мюлер пагадзiѓся:
  - Дыктатар мае патрэбу ѓ ката з сякерай, каб здымаць стружкi з пнёѓ, не даючы iм зазубець!
  Фюрэр з гэтым ахвотна пагадзiѓся:
  - У дыктатуры часам бракуе лекараѓ, але затое досыць катаѓ, бракуе часта хлеба, але за пастаменты да неба!
  Бой пачаѓся. Адала атакавала супернiка. Той абараняѓся. I адступiѓ пару крокаѓ назад. Затым паспрабаваѓ дастаць дзяѓчыну трызубцам. Тая спрытна адскочыла. Бой зграi цiкавым. Вось дзяѓчына здзейснiла падманны рух i ѓдарыла мячом па бранi. Грамiла рушыѓ трызубцам у адказ. I нечакана атрымаѓ рэзкi ѓдар, ад якога зброя вылецела з рук. Гладыятар хацеѓ падхапiць трызубец, але атрымаѓ голай, дзявочай каленкай у падбародак.
  Змачна вылаяѓшыся адступiѓ. Адала не спяшалiся дабiць яго, а зрабiла круг мячом па паветры.
  Гiтлер адзначыѓ:
  - Жанчына гэта самы майстэрскi палiтык, яна працуе мовай задавальняючы выбаршчыкаѓ куды разнастайней мужчыны, а мёд яе салодкагучча больш пiкантны i духмяны!
  Гладыятар-самец падхапiѓ меч, якi ѓпусцiла дзяѓчына. I зараз яны былi на роѓных. Няѓжо што мужчына перад гэтым правёѓ бой з трыма самкамi i быѓ некалькi выматаны.
  Рушылi ѓслед удары мячамi. Дзяѓчына-лётчыца атакавала супернiка. Яна была iмклiвай, i рухомай нiбы лiтая сталь. I яе мышцы вагалiся нiбы рабiзна на вадзе. Мужчыны быѓ буйным, але ѓ кальчузе. Гэта i абарона, але ѓ той жа час i запавольвае рухi. Але вось ён контратакуе. I зноѓ махае мячамi ѓ лютым наступе. Але дзяѓчына адбiвае i ѓхiляецца. А затым зноѓ контратакуе. I дзейнiчае вельмi актыѓна. I зноѓ наносiць удар па плячах.
  Гiтлер адзначыѓ, цмокаючы вуснамi:
  - Жанчына гэта Д'ябал, якi настаѓляе рогi мужчынамi, i заганяе пад абцас, не капытом, а босай пяткай!
  Мюлер адзначыѓ:
  - Жанчына, гэта сама Сатана, але ѓ адрозненне ад чорта ад яе нясе не шэрай, а дары парфумерыяй!
  Бой працягваецца з пераменным поспехам. Адала, зрэшты, рухаецца хутчэй. I выглядае свяжэй. Вось яна выбiвае ѓ супернiка меч. Той, аднак, ёй перахоплiвае руку для замаху. Узнiкае барацьба, дзе ѓ мужчыны падвойная перавага ѓ вазе. I вось Адала наносiць удар босы нагой з усяго размах у пахвiну. Супернiк стогне i губляе меч. Яшчэ адзiн удар каленам у падбародак. Грамiла падае. Адала падхоплiвае меч, i падносiць яго да горла зрынутага супернiка.
  Той замiрае... Шанцаѓ на памiлаванне няма. Бо фюрар нiколi не мiлуе дарослых мужчын. Зрэшты, калi i хлопчыка памiлуюць, то яму не пазбегнуць катаваннi. Але ашалелы фюрар катавае толькi дзяцей i жанчын.
  Адала ѓзнiмае кiраѓнiк да прастола, дзе знаходзiцца дыктатар.
  Але Гiтлер замест таго, каб падняць цi апусцiць палец, загадвае:
  - Каструй яго!
  Адала здзiвiлася:
  - Чаго вы хочаце аб уладар?
  Фюрэр пацвердзiѓ, махнуѓшы кулаком па паветры:
  - Зрабi яго еѓнухам!
  Дзяѓчына закруцiла галавой:
  - Не! Забiць яго я яшчэ магу, але калечыць не постацi!
  Гiтлер зароѓ:
  - Ты хочаш, каб табе падсмажылi дзявочыя пяткi?
  Дзяѓчына ѓсмiхнулася ... Тут мужчына-гладыятар прашаптаѓ:
  - Рабi як Ён загадвае, iнакш нас абодвух заб'юць!
  Адала цяжка ѓздыхнула. Закрыла вочы i паласнуѓ зрынутага мужчыну памiж ног. Той тузануѓся i страцiѓ прытомнасць. Яго падхапiлi гакам за рабро i пацягнулi...
  Адольф Гiтлер адзначыѓ:
  - Справядлiвасць перамагла!
  Мюлер адзначыѓ з ухмылкай:
  - Якi нi жорсткi дыктатар, але ѓ пакараннi падданых заѓсёды справядлiвы, бо на тое гадуюць сасну, каб спусцiць на дошкi i стружкi!
  Фюрэр адзначыѓ:
  - Адала не паслухалася загаду правадыра. За гэта ёй трэба добра ѓрэзаць палкамi па пятках!
  Мюлер кiѓнуѓ:
  - Прама зараз ваша вялiкасць?
  Гiтлер запярэчыѓ:
  - Паглядзiм яшчэ баi...
  На гэты раз супраць iльва вывелi пецярых хлопчыкаѓ гадоѓ дванаццацi. Дзецюкi былi ѓ плаѓках, падсмажаныя, вiдаць нядаѓна ѓзятыя з рабскiх прац. На спiнах яшчэ былi вiдаць сляды незагоеных шнараѓ бiзуноѓ. Два хлопчыкi былi з мячамi, а трое з трызубцамi.
  Леѓ быѓ галодны i злы. Ён адразу ж кiнуѓся на дзецюкоѓ. Iм вiдавочна бракавала досведу.
  Фюрэр адзначыѓ з усмешкай:
  - Дыктатар як леѓ калi гладзiць фаварыта лапай, то здзiрае тры шкуры, калi надорыць пацалункам, то адкусiць усю галаву!
  Мюлер з гэтым ахвотна пагадзiѓся:
  - З дыктатарам спрачацца, што з акулай цалавацца, галаву зрэжа, i нават доѓгая мова не дапаможа!
  Хлапчукам супраць iльва, ва ѓсякiм разе нiчога добрага не свяцiла. Яны яго праѓда змаглi падрапаць трызубцамi, але гэта толькi раз'юшыла звера. I адзiн з хлапчукоѓ быѓ лiтаральна разарваны. Другому леѓ выпусцiѓ кiшкi, i дзiця памiрала пакутлiва i павольна. Трэцi ѓдарыѓ льва мячом, але не хапiла сiлы прабiць шкуру буйнога звера, i ён лiтаральна разарваѓ хлапчуку жывот i грудзi. А потым выгрыз яму сэрца.
  Двое iншых неспрактыкаваных дзецюкоѓ кiнулiся бегчы, мiльгаючы голымi, пыльнымi агрубелымi ад камянёѓ пяткамi.
  Фюрэр адзначыѓ са смяшком:
  - Бескарысна прасiць лiтасцi ѓ льва, i лiтасцi ѓ дыктатара, хаця леѓ не сiлкуецца падлам, а дыктатару дастаюцца адны чалавечыя адкiды!
  Мюлер кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Вакол льва шакалы, вакол кiраѓнiка адкiды i мярзотнiкi!
  Гiтлер з гэтым пагадзiѓся:
  - Водар кветак прыцягвае казурак, абаянне ѓлады падонкаѓ i прайдзiсветаѓ!
  Леѓ дагнаѓ апошняга хлопчыка i парваѓ яго. Сам атрымаѓ толькi некалькi драпiн i ѓколаѓ. Так што паядынак атрымаѓся аднабаковым. Або амаль аднабаковым....
  Iльва-людаеда павялi, для наступнага бою... Затым выйшлi новыя гладыятары.
  Буйная рудая жанчына ѓжо мае вопыт баёѓ, i тры хлопчыкi гадоѓ трынаццацi-чатырнаццацi. Падлеткi былi мускулiстыя, загарэлыя, i адны з iх з чорнай скурай. Рудая была моцнай ваяѓнiцай, i выйшла бiцца ѓ адных толькi трусiках, пакiнуѓшы аголенай буйную грудзi. Хлапчук таксама ѓ адных плаѓках. Рудая з мячом i шчытом, хлапчук жа з мячамi.
  Мюлер заѓважыѓ:
  - Рудай давядзецца нялёгка! Хлапчукi моцныя i iх нацягвалi! Тут ужо бой з непрадказальным зыходам!
  Роммель хiхiкнуѓ i заѓважыѓ:
  - Быць прадказальным, стаць каральным!
  Гiтлер з гэтым пагадзiѓся:
  - Добры палiтык гэта той чый наступны ход не могуць прадбачыць ворагi, выдатны палiтык чый ход не прадбачаць сябры, а сапраѓдны генiй, не ведае што створыць у наступны момант сам!
  Бой пачаѓся з нападаѓ хлапчукоѓ на маладую i буйную жанчыну. Падлеткi скалiлiся, iм было пацешна бачыць буйныя, жаночыя грудзi, i гэта завода змяняецца.
  I яны атакавалi яе. Жанчына, парыруючы шчытом i мячом, абаранялася. I затым драпнула адно з хлапчукоѓ па грудзях. I прайшлася па загарэлай скуры паласа з крывёй.
  Хлопчык завiшчаѓ. Яго вiск узбуджаѓ Гiтлера, i той лiтаральна заводзiѓся, i падскокваѓ.
  Хлопчыкi зноѓ атакавалi. У iх не было шчытоѓ, але iх трое. I адзiн з iх драпнуѓ жанчыну па мускулiстым плячы. На загарэлай скуры праступiла палоска крывi.
  Бой iшоѓ на роѓных. Хлопчык мяльчэй, але ѓтрох дзейнiчаюць зладжана. Вiдаць, яны хутка вучацца. У целы ѓ падлеткаѓ сухiя, загартаваныя цяжкай працай, мышцы ѓ жаѓлаках.
  Гiтлер любуецца на мускулiстыя целы. I так прыемна катаваць хлапчукоѓ...
  Фюрэр прамаѓляе:
  - Хлопчык павiнен цярпець пабоi каб стаць мужчынам, палiтык павiнен цярпець прынiжэньне, каб стаць дыктатарам!
  Мюлер з гэтым пагадзiѓся:
  - Без дысцыплiны няма салдата, без кемлiвасцi няма афiцэра, без меркавання генерала, без адоранасцi палкаводца, i без падступства дыктатара!
  Роммель дадаѓ з усмешкай:
  - Каб перамагаць, камандуючы баранамi не абавязкова нарадзiцца львом, але абавязкова трэба вывучыцца на лiсiцу!
  Бой працягваѓся. Маладая жанчына некалькi разоѓ драпнула хлапчукоѓ, i яны яе злёгку падрапалi, але ѓсё яшчэ заставалiся ѓся чацвёрка на нагах.
  Фюрар зрабiѓ знак. Пад босыя падэшвы жанчыны i дзяцей сталi падкiдваць вугольчыкi. Так куды больш балюча i забаѓна. I абпальвае iм круглыя пяткi.
  Падэшвы ѓ iх зрэшты грубiянскiя i не так усё цвёрда адчуваюць.
  Фюрэр адзначыѓ з усмешкай:
  - Калi ѓ дыктатара не каманды адданых сабак, то з яго палiтыкi атрымаецца толькi суп з катом!
  Мюлер з гэтым пагадзiѓся:
  - Якiм бы кiраѓнiк не лiчыѓ сябе крутым iльвом, але без падказкi лiсы, яму нiбы сабаку застанецца толькi выць на месяц!
  Роммель паводле кiѓнуѓ:
  - Кiраѓнiк павiнен быць як сталь - цвёрдым i гнуткiм, але часцей за ѓсё на троне сядзяць цвёрдалобыя пнi, i дзiравыя боты!
  Нарэшце жанчыне-волату ѓдалося ѓдарыць падлетка мячом па шыi i ён упаѓ, захлынаючыся крывёй. Гэта ѓжо быѓ пералом, супраць двух дзецюкоѓ змагацца ѓжо лягчэй.
  Жанчына-гладыятар атакавала непрыяцеля з дзiкай лютасцi. I вось яе босая нага ѓрэзала хлопчыку ѓ пахвiну. Той сагнуѓся i атрымаѓ удар мячом у грудзi. Пасля чаго звалiѓся, захлынаючыся крывёй.
  Фюрэр адзначыѓ:
  - Сэрца залатое часта ѓводзяць у спакусу тыя, хто не каштуе i ламанага меднага гроша!
  Мюлер пагадзiѓся:
  - У тых палiтыканаѓ што абяцаюць залатыя горы, за душой няма i меднага гроша, а сэрца пакрыты цвiллю падступства камень!
  Апошнi хлопчык-гладыятар упаѓ, раскiнуѓшы рукi ѓ бок. Жанчына прыклала меч да голых грудзей падлетка i вымавiла:
  - Жыццё цi смерць!
  Фюрэр кiѓнуѓ. Хлопчык быѓ светлавалосы ѓ яго гусце. I павярнуѓ вялiкi палец рукi ѓверх. Зрэшты, гэта не значыць што хлапчуку павезла.
  Цяпер яго чакала катаванне на дыбе, распаленыя абцугi, i абавязковае прыпяканне босых пятак.
  Гiтлер адзначыѓ на развiтанне:
  - Самы злы дыктатар павiнен часам праяѓляць мiласэрнасць, каб хоць у гэтым быць падобным да Усявышняга, але не занадта часта, як як Бог ёсць агонь якi есць!
  Мюлер адказаѓ з усмешкай:
  - Прамова палiтыка чырвоная, толькi сумленне нячыстая!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 23.
  Нарэшце на 1 мая 1949 года чыгунка была скончана i ѓсiм хлопцам i дзяѓчатам далi адпачыць.
  I Дар'я Рыбачэнка нарэшце надгледзела свой сон i гэтую серыю з пiратамi i прынцэсамi.
   Прынцэса-партызанка Дар'я-Эфлея Рыбачэнка надзела на сябе акуляры, i тут жа загарлапанiла:
   - Дык яны наадварот паказваюць усiх маленькiмi!
   Эфiтык падбег да яе, i не здымаючы ачкоѓ, стаѓ нешта падкручваць:
   - Тут ёсць свае сакрэты! Хай i не вялiкiя, але ж ёсць! Вось тут калi нацiскаць на гэтую кнопачку, то малюнак павялiчваецца, затое агляд звужаецца, а калi гэтую, то наадварот агляд узрастае, выява памяншаецца, тут, дарэчы, ёсць рэжымы начнога бачання, а таксама iнфрачырвоны, ультрафiялетавы, i нават некалькi iншых дыяпазонаѓ. Ведаеш праз iх супернiка нават, праз сценку вiдаць!
   Вочы прынцэсы-партызанкi загарэлiся:
   - Вядзьмарства, аб як гэта цудоѓна!
   Хлопчык-генiй пагардлiва фыркнуѓ:
   - Не, гэта вышэй любой магii - навука! Бо ёсць шмат з таго, што чараѓнiкам недаступна, напрыклад моц вадароднай бомбы. А што будзе, калi стварыць анiгiляцыйную i термокварковую бомбы! Ды i яшчэ, тут мiнi-кампутар улiчвае хуткасць паветраных струменяѓ, страляючы гэта трэба ѓлiчыць!
   Прынцэса-партызанка Рыбачэнка адшыла, хлопца:
   - Я сама гэта ведаю не горш за цябе! А гармату наводзiць давядзецца ѓсё ж мне!
   Дзяѓчынка прынялася наладжваць ачкi, адначасова задраѓшы гармату вышэй. Вядома, сапраѓды разлiчыць пры гэтым трапленне ядра практычна немагчыма, але дзяѓчына разлiчвала на сваю фенаменальную, iнтуiтыѓна сiлу. Гэта ж таксама свайго роду магiя. Дзяѓчынка ѓглядаецца праз акуляры. Ды якiмi вялiкiмi сталi ѓсе фiгуркi. Багацце салдат, як хлопчыкаѓ-юнг, i некалькi афiцэраѓ. Адзiн з iх тоѓсты, з залатымi эпалетамi, стаiць на спецыяльным мастку. Нават морду яго можна разгледзець: тлустая, азызлая фiзiяномiя, у зубах трубка, чатыры падбародкi, трасуцца як жэле. На галаве падабенства трыкуткi, на грудзях тры ордэны. Эфлея заявiла:
   - Такога i мачыць не ѓпадлу! У натуры кажу! - Прынцэса-партызанка ѓжо паспела наслухацца падобных выразаѓ у пiратаѓ.
   Памалiлася i сунула кнот. Сярэднi Том з сiлай выплюнуѓ гасцiнец, Дар'я-Эфлея Рыбачэнка адчула аддачу. Дзяѓчынка мiргнула вокам i тут убачыла, як ядро дагадзiла прама пуза англiйскага камандзiра. Удар ядра выбiѓ усе вантробы, а з горла вылецеѓ струмень перамалотага мяса i крывi. Афiцэры нема загарлапанiлi, i ѓ тужэй секунду, прагрымелi залпы, i фрэгат афарбаваѓся ѓспышкамi полымя, густым чорным дымам абвалок карабель, як барада Карабаса сасну.
   Дар'я-Эфлея скамандавала:
   - Поѓны наперад, на абардаж!
   Эфiтык глядзеѓ на варожы карабель, праз iншы прыбор, моцна падобны на аптычны прыцэл. Хлапчука здзiвiла такая дакладнасць паразе, ды яшчэ з прымiтыѓнай зброi. Ды гэта была сапраѓды iнтуiтыѓная стральба, наѓскiдку. Дзяѓчына проста хараство, так пальнуць па высокай дузе. Вось на яго планеце стаѓленне да магii неадназначнае. З сучасных кiраѓнiкоѓ, калi сучаснасцю i дваццатае стагоддзе, найбольшай цягай да акультызму славiлiся Гiтлер i Дзювалье. Ну, калi апошнi кiраѓнiк, быѓ усяго, толькi дыктатарам невялiкай, i адсталай у тэхнiчным стаѓленнi выспы, то Гiтлер... Ды цудоѓнiк сусвету! Супраць Гiтлера ваяваѓ увесь свет, але ён быѓ блiзкi да перамогi, а прайграѓ шмат у чым менавiта з-за празмернай веры ѓ астралогiю i магiю. У прыватнасцi акультныя ведзьмакi з таварыства Туле выклiкалi яму, што здолеюць заключыць з арктычнымi духам дагавор, якi забяспечвае цёплую i сухую зiму. СССР у першыя пяць месяцаѓ вайны страцiѓ дваццаць дзве тысячы танкаѓ, дваццаць адну тысячу самалётаѓ, каля чатырох мiльёнаѓ палонных, прычым апошнiх было так шмат, што больш за трыста тысяч захопленых, савецкiх вайскоѓцаѓ гiтлераѓцы адпусцiлi па хатах. I выдайся зiма сухой i цёплай, то... Маскву хутчэй за ѓсё ѓтрымаць бы не ѓдалося, а з яе падзеннем, адкрылi б другi фронт i Японiя, i Турцыя.
   Тады б многiя незадаволеныя савецкай уладай, паднялi б галовы, падзенне Масквы ѓзмацнiла б масавую рэшту ѓ палон, i вядома б узрасла колькасць здрад. Акрамя таго Брытанiя магла пайсцi на спешнае заключэнне сепаратнага свету з Германiяй, баючыся ѓ выпадку працягу вайны страцiць нашмат больш! Сапраѓды калi б Гiтлер, перавёѓ эканомiку Германii на ваенныя рэйкi крыху крыху раней, то Брытанiя магла б капiтуляваць яшчэ ѓ 1940 годзе. Трэба сказаць, што i рашэнне напасцi на СССР Гiтлер прыняѓ па парадзе вядзьмак i астролагаѓ, якiя папярэдзiлi фюрара, што быццам у лiпенi Сталiн нападзе на Нямеччыну. Фу даверыць у такiм важным пытаннi лёс прадказальнiкам. Плюс недаацэнка магчымасцяѓ камунiстычнай сiстэмы, таксама прынiжаныя дадзеныя аб ваенным патэнцыяле СССР. Ведай Гiтлер наколькi рэальна моцная Расея, цi наѓрад ён вырашыѓся б напасцi. А так фашысты лiчылi Звяз коласам на глiняных нагах.
  Акрамя таго, вiдавочная саманадзейнасць гiтлераѓцаѓ, i меркаванне аб уласнай якаснай перавазе. Праѓда трэба прызнаць хуткi разгром праѓзыходных сiл саюзнiкаѓ, вялiзныя страты СССР у фiнскай вайне, спарадзiлi мiф аб тупым рускiм Iване здольным толькi завальваць палi сваiмi трупамi. Акрамя таго, немцы лiчылi, што перамаглi Расiю ѓ першай сусветнай вайне. Апошняе, зрэшты, было яѓным перабольшаннем. Калi б не развал войска ѓ вынiку безгаспадарлiвасцi, i рэвалюцый Нямеччына, была менавiта бiтая! Ды суадносiны страт у цэлым было суцэль спрыяльным, калi ѓлiчыць пераважную перавагу немцаѓ тэхнiцы, асаблiва ѓ артылерыi, кулямётах i авiяцыi. Праѓда ѓ танках Другi Рэйх прыкметна адстаѓ ад саюзнiкаѓ, хаця, напрыклад у Расii масавая вытворчасць падобных машын наогул наладжана не было!
   Думкi хлапчука перапынiла Дар'я-Эфлея Рыбачэнка, яна сунула хлопчыку ѓ руку шаблю:
   - Хочаш, не хочаш, а ты будзеш таксама бiцца!
   Эфiтык усмiхнуѓся ѓ адказ:
   - Я ад бойкi не бегаю, а скiвiцы ѓ мяне дастаткова моцныя, каб сцiснуць зубамi гармонiк.
   Брыганцiна рухалася вельмi хутка не толькi дзякуючы вычышчанаму ад нарастаѓ дну, але i таму, што ветразi капiтан-прынцэса-партызанка апырскала спецыяльным зеллем. Так што яны нагналi варожы фрэгат вельмi хутка, i Дар'я-Эфлея нават загадала выставiць некалькi бамбукавых палачак, каб не пабiць борт!
   Лiза адобрыла:
   - Калi жанчына прэзiдэнт, чакай паляпшэнняѓ, калi жанчына капiтан, шчодрых трафеяѓ! Ход за
   Намi наперад!
   Хваля пiратаѓ пералiѓ борт. Хоць салдат было прыкладна ѓдвая больш, чым флiбусцьераѓ многiя з iх упершыню ѓбачылi мора. Мушкеты таксама не зараджаны i бой звёѓся да халоднай зброi. Лiза была ѓ лютасьцi, вось зараз ён пакажа свае навыкi. Моцны ѓдар нагой у пахвiну i фанглiйскi афiцэр вылецеѓ за борт. А затым круцёлка, пераварот, i трапленне ѓ скронь! Салдат аплыѓ. Наступны супернiк, кiнуѓся на дзяѓчыну-баксёра, але яму размажджэры чэрап! Дакладней, размажджэрыць Лiза.
   А вось Эфiтык, меч занадта цяжкi для яго тоненькiх дзiцячых ручак, таму хлопчык узброены рапiрай. Тамака не меней юны генiй хуткi i спрытны, вельмi своечасова адхiляецца ад размашыстых выпадаѓ i страляе... Ды яго iголкi i сапраѓды добрыя выклiкаюць паралiч у дзве-тры секунды. I галоѓнае без руку. Ну i дзяцюк!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка таксама зведала "плявалку" з атрутай, i разам з ёй Лiза. Праѓда дзяѓчаты i без гэтага добра сякуцца. Эфiтык скача як зайчык, i зноѓ плюецца. Ды яшчэ i абклаѓшы траiх ваяроѓ у дзве секунды.
   Лiза паказала палец у верх - выдатнае!
   Хлапчук крыкнуѓ:
   - Iголак усяго толькi дваццаць, бi напэѓна!
   Лiза агрызнулася:
   - Гэта ты хутчэй прамахнешся!
   Хлопчык-генiй запярэчыѓ:
   - Прамахваецца ѓ першую чаргу мозг, i толькi ѓ другую чаргу рукi.
   Лiза не пагадзiлася:
   - А выраз трапнае вока - касыя рукi ты забыѓся?
   Хлапчук, пальнуѓшы са сваёй гарматы па мордзе салдата, паправiѓ дзяѓчынку:
   - А я страляю зубамi i шыяй!
   Дар'я-Эфлея рубячыся адразу двума мячамi, зрабiла сальта, i разрадзiла ѓ прыяцеляѓ iголкi. Пры гэтым дзяѓчына рагатала:
   - Я стала страмчэй самай хуткай малпы! I мне не патрэбен зжаваны банан! З лужыны гэтай цёмнай, затухлай планеты, я скокну проста ѓ зорны акiян!
   Эфiтык зрэшты, не толькi пляваѓся. У прыватнасцi хлопчык-генiй вельмi спрытна паставiѓ падножку, прымусiѓшы, расцягнуцца буйнага афiцэра, а затым вельмi спрытна ѓкалоѓ яму вастрыё рапiры ѓ шыю.
   - У маiх вачах начны кашмар! Адзiн скачок, адзiн удар! Я кот Мацвей, мой метад просты, iголку з атрутай прама ѓ нос!
   Лiза разрагаталася:
   - Вось так! Крышы iх! Што ѓ лоб, што па лбе ѓсё адно!
   Хлопчык-генiй паправiѓ:
   - Калi ѓ галаве звiлiн як рэк, то грошы нiколi не выцякуць з кiшэнi!
   Большая частка салдат была перабiта ѓ першыя дзве хвiлiны абардажу. Астатнiя кiнулiся ѓ трум або спрабавалi замкнуцца ѓ каютах. Тут i сярод пiратаѓ сустракалiся страты. Эфiтык сам ледзь не загiнуѓ, выратаваѓ маленькi рост, i фенаменальная рэакцыя. Якi сядзеѓ у засадзе каты апынуѓся зрынуты. Хлапчук пакланiѓся:
   - Пардон! Не трэба лезцi дурным iлбом!
   Лiзу таксама зачапiла, распаласаваѓшы шчаку, i зрэзаѓшы пасму валасоѓ. Яна свiснула, у стылi салаѓя-разбойнiка:
   - Ах, хлопчыкi, ды вы налётчыкi! Толькi надта ж тупыя выйшлi лётчыкi!
   Чарлi таксама секся, дэманструючы прыстойную вывучку, i вялiкi вопыт бiтваѓ. Зрэшты, адсутнасць школы змяншала эфект, хоць пiрат i быѓ вельмi моцны. Лiза ж часцей за ѓсё бiла ѓ пахвiну! Гэта стала яе кароннай фiшкай, хоць непрыстойна, але затое эфектыѓна!
   Дар'я-Эфлея закалола памочнiка капiтана i крыкнула:
   - Кiдайце зброю! Усiм, хто здасца, даю слова, захаваем жыццi!
   Чарлi, нешта незадаволена буркнуѓ у адказ, але прынцэса-капiтан-партызанка паѓтарыла:
   - Усiм, хто кiне зброю, захаваем жыццё!
   Тапелец чапляецца за саломiнку, i нямногiя ацалелыя салдаты вырашылi ѓчапiцца за апошнюю магчымасць выжыць. Такiх набралася з паѓсотнi, у асноѓным сярод моладзi. Эфiтык ухвалiѓ загад прынцэсы:
   - Цяпер у цябе рэпутацыя высакароднай лэдзi, i iншыя супернiкi, будуць куды ахвотней здавацца ѓ палон!
   Лiза, наадварот нахмурылася:
   - Дарэмна ты так! Цяпер тваё iмя ѓжо не выклiча ранейшага ѓздрыгвання i дзiкага жаху! Ты пралiчылася дзяѓчынка!
   Дар'я-Эфлея забiяцка адказала:
   - А я не збiраюся камусьцi нi было выклiкаць трапяткi жах. Наадварот, калi кiраваць, то кiраваць трэба з любоѓю!
   Дзяѓчына-баксёр не пагадзiлася:
   - Каханне занадта ѓжо абстрактная субстанцыя! А сiла канкрэтная! Бо ты не палезеш цалавацца з хулiганам у падваротнi, а проста ѓсадзiць яму нагой пад дых, цi ѓ скiвiцу, хiба не так?
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка адказала:
   - Тыя недаацэньваеш сiлу кахання!
   Хлопчык-генiй адказаѓ паэтычна:
   - Адзiнства можа спая жалезам толькi i кроѓ! Роѓ адчайна аратар нашых дзён! А мы паспрабуем звязаць яго каханнем, а тамака паглядзiм, што апынецца мацней!
   Прынцэса-капiтан-партызанка тупнула босай ножкай па палубе:
   - А наогул будзе, як я сказала. Зразумелi? I нiяк iнакш!
   Лiза выскалiла зубы, але Эфiтык падтрымаѓ прынцэсу:
   - Павiнен быць адзiн капiтан, цi паколькi ѓ нас пад кiраѓнiцтвам ужо тры караблi, то камандор! Ды хутка ты робiш Дар'я-Эфлея кар'еру!
   Дзяѓчына-эльфiйка-партызанка кiѓнула галавой:
   - Правiльна думаеш i таму, я прызначаю цябе капiтанам захопленага фрэгата! Будзеш плаваць i ѓсiх пакараць!
   Хлопчык-генiй праспяваѓ:
   - Не ведалi нашы мамы, не ведалi нашы таты, што дзецi не простыя ѓ iх у сям'i растуць! Што падыдуць iх дзецям не мыццё ад пенала, фуражкi капiтанаѓ iм вельмi падыдуць!
   Капiтаны, капiтаны! Мы, жартам, бяром ворагаѓ з усмешкай у палон! Капiтал, капiталы, ѓкладзем даляры ѓ бiлет МММ!
   Дар'я-Эфлея рэзка перапынiла:
   - Хопiць спяваць! Ты зараз камандзiр i навучыся жорсткасцi! А зараз праверым палонных!
   Ваяѓнiца прайшлася няроѓнаму шэрагу палонных i спытала:
   - Хто з вас хоча далучыцца да берагавога братэрства? Не бойцеся, я абяцала захаваць жыццi, я i захаваю. Хаця папярэджваю, грошай i свабоды ѓ вас будзе больш, бяспекi куды менш! Хто хоча стаць пiратам крок наперад!
   Некалькi салдат, дакладней сем маладзей, нясмела ступiлi, выйшаѓшы са строю. Дар'я-Эфлея паглядзела кожнаму з iх у вочы, адзiн з добраахвотнiкаѓ наогул быѓ хлопчык-барабаншчык з параненым у плячо. Зрэшты, прынцэсе-капiтану-партызанцы спадабалася, што падлетак не адвёѓ у адрозненне ад астатнiх вочы.
   Дар'я-Эфлея раѓнула:
   - Прыняты, а астатнiх спусцiць у шлюпку, вось вас iншы фрэгат даганяе, можаце перасесцi на яго. I паведамiце, што я прынцэса Дар'я-Эфлея, аб'яѓляю вялiкую вайну Фанглii, проста не дам вам прадыху! Зразумелi!
   Палонныя салдаты паслухмяна закiвалi галовамi. Прынцэса крыкнула:
   - Спусцiць шлюпкi на ваду!
   Пiраты рынулiся выконваць загад, а Чарлi ѓсё ж падышоѓ да Дар'i-Эфлеi:
   - Гэта не правiльна!
   Прынцэса-капiтан-партызанка блiснула вачыма:
   - Што няправiльна?
   Велiзарны пiрат, крыху сумеѓшыся, адказаѓ:
   - Адпускаць на волю палонных!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка запярэчыла, ссекшы пры гэтым на лёце марскую асу:
   - Няма чаму! Я, вядома, не абавязана табе тлумачыцца, але добра сыходжу, да тваёй немачы! Бо зараз варожыя салдаты, не будуць бiцца да канца, i куды больш ахвотна стануць здавацца ѓ палон. А значыць i многiя жыццi нашых марскiх братоѓ, мы зможам зберагчы. Цi ѓ цябе ёсць iншыя меркаваннi?
   Чарлi, пацiснуѓшы магутнымi плячыма, адказаѓ:
   - Можа гэта i мэтазгодна, але несправядлiва! Калi нашы браты трапляюць у палон, то iх у лепшым выпадку вешаюць, а ѓ горшым катуюць i паляць як ерэтыкоѓ! А мы раптам развялi прытулак i сталi такiмi добрымi. Цябе будуць клiкаць Дар'я-Эфлея Рыбачэнка высакародная! Або як ты аб сабе кажаш, прынцэса? Святая прынцэса!
   Эльфiйка-капiтан-партызанка заявiла:
   - Лепш быць Дар'яй-Эфлеяй высакароднай, чым Дар'яй-Эфлеяй подлай i гiдкай! А пакуль выконвай загады капiтана, а дакладней камандора Чарлi.
   Эфiтык тым часам зноѓ вярнуѓся да перапыненых думак, у той жа час, аддаючы распараджэннi i iмкнучыся прывесцi новае судна ѓ парадак. Заадно пiраты лiчылi здабычу. Ён была невялiкай, але ѓсё ж прыемна абцяжарыла кiшэнi. У прыватнасцi куфэрак з паходнай казной, асабiстая маёмасць нябеднага капiтана, зусiм не танная калекцыя зброi. Акрамя таго ѓ трума захоѓвалася тон дваццаць выдатнай кавы, а гэта ѓжо сёе-тое, падобна ваенны карабель ажыццяѓляѓ i камерцыйныя перавозкi. Так Эфiтык зараз капiтан, а значыць, яго доля са здабычы прыкметна вырасла.
   А ѓсё ж iдыёт быѓ Гiтлер, навошта перамалоѓ столькi войскаѓ штурмуючы Сталiнград. Няѓжо Вердэн, дзе немцы страцiлi амаль мiльён салдат забiтымi i параненымi iх нiчому не навучыѓ. Зрэшты, i расiйскiя генералы, не гледзячы на няѓдалы досвед ужывання танкаѓ у Берлiне, спалiлi сотнi машын пры штурме Грознага. Урок у дадзеным выпадку не пайшоѓ празапас! Ды i Гiтлер, забыѓшыся аб досведзе першай сусветнай вайны, вырашыѓся бiцца на два фронта, атакаваѓшы Расею. Зрэшты, магчыма, ён i сапраѓды баяѓся раптоѓнага сталiнскага ѓдару.
   Бо сам Гiтлер не раз парушаѓ падпiсаныя з СССР i iншымi краiнамi дамовы. Найбольш панадлiвы i рацыянальны шлях экспансii для гiтлераѓцаѓ, гэта Афрыка i блiзкi ѓсход. Там можна было б знайсцi i рабоѓ, i прыродныя рэсурсы. Бо негры яны народ паслухмяны, паѓставалi вельмi рэдка, у адрозненне напрыклад ад савецкiх абшараѓ. Ды фашысты пры больш умелым камандаваннi, са свайго боку, i найслабым са боку СССР маглi разграмiць Чырвонае войска i дайсцi да ђрала. Але фанатычна настроеныя камунiсты, вялi б зацяжную партызанскую вайну, схуднеючы Трэцi Рэйх.
   У прыватнасцi чвэрць, цi нават крыху больш за ѓсiх страт на ѓсходнiм фронце прыйшлося на дзеяннi партызан. Ну, а будзь пад кантролем усе землi немцаѓ, да самага ђрала? У той час як у Афрыцы iх улада была б стабiльнай. З арабскiмi краiнамi больш складана. Ды спачатку мусульмане вiталi гiтлераѓцаѓ, ворагаѓ Брытанii i ЗША. Але ж потым, калi арабскiя землi апынулiся б заваяваныя, то вельмi хутка б насельнiцтва, бы пераканалася, немец нiчым не лепшы за ангельца. А калi яшчэ ѓлiчыць, што Гiтлер быѓ расiстам, i лiчыѓ, што iншыя, адрозныя ад немцаѓ расы адрознiваюцца, толькi ѓзроѓнем непаѓнавартаснасцi... Выснова вельмi хутка б арабы зразумелi, што германскi пратэктарат яшчэ горш ангельскага, а фашызм, яшчэ бязлiтасней капiталiзму. Магла пачацца зацяжная партызанская вайна. Праѓда фашысты не такiя слабакi i гуманiстычныя смактункi як амерыканцы.
  Яны б з партызанамi не цырымонiлiся б. А то ѓ Iраку i Аѓганiстане пiндосы слiны распусцiлi, маѓляѓ, трэба выконваць правы палонны, i нельга даць нават поѓху тэрарысту. Вось якiя ѓсе далiкатныя сталi, а сваiх салдат амерыканцам не шкада. Ды яшчэ i прэсу свабоднай зрабiлi, i кантраляваць яе ня могуць. Вось яна гнiлая iх пiндаская дэмакратыя! Напрыклад, знакамiтыя катаваннi ѓ Гуантама.
   Бо моцнай таталiтарнай дзяржаве, такое нiколi б не ѓсплыло вонкi. Напрыклад, пра голад у царскай Расii свабодна пiсалi, прычым, вельмi буйныя газеты, а пра галадамор у 1933 годзе, нiводнай найменшай нататкi! Вось яна ваенная цэнзура, якая дазволiла перамагчы ѓ вайне, з iншым таталiтарным монстрам! Падчас першай каѓказкай вайны 1994-1996 гады, прэса была вольнай i палiвала брудам расейскiя войскi. Праѓда дзеля справядлiвасцi трэба сказаць, што генералы i сапраѓды дзейнiчалi i камандавалi горш, чым большасць першаклашак, што гуляе ваенна-эканамiчныя стратэгii. Ды наколькi нiзкi быѓ узровень расейскага камандавання падчас першай чачэнскай вайны, што напрошваецца выснова аб здрадзе. А менавiта Эльцынскi рэжым знарок хацеѓ прайграць! I пры гэтым яшчэ дыскрэдытаваць нацыянал-патрыётаѓ, найперш Жалязоѓскага, якога канкiстадорская ѓлада асаблiва баялася i ненавiдзела. Дзiѓна, але прайграѓшы вайну, iнвалiд Эльцын выйграѓ выбары. Праѓда, тут не абышлося без масавага прымянення псiхатропнай зброi, якi аказвае абалваньвае ѓздзеянне на людскiя масы. Тут выкарыстоѓвалiся адмысловыя рэтранслятары, якiя выклiкаюць у большасцi людзей, адхiленнi ѓ псiхiцы, i што ѓзмацняюць эфект ад абалваньваючай прапаганды.
   Такiм чынам, людзей ператваралi ѓ марыянетак. Доказы вiдавочныя: больш за ѓсё галасоѓ Барух Натанавiч Эльцын сабраѓ у буйных гарадах, а галоднай, задушанай крымiналам, амаль пагалоѓна беспрацоѓнай у 1996 годзе Маскве, цэлых 90 працэнтаѓ аддалi галасы, якi загубiѓ самую вялiкую iмперыю на Зямлi. Як такое можна растлумачыць гэта iнакш, чым ужываннем моцнай дзейснай псiхатропнай зброi! Калi людзям лiтаральна прамывалi мазгi i замбiравалi! Дарэчы, па некаторых дадзеных падобныя рэтранслятары выкарыстоѓвалi i гiтлераѓцы падчас другой сусветнай вайны. Гэтым дарэчы тлумачыцца iх упартае супрацiѓленне ѓ канцы вайны. Хаця трэба сказаць на Заходнiм фронце фашысты даволi ахвотна здавалiся ѓ палон, толькi за першыя два месяцы пасля пачатку высадкi саюзнiкаѓ 6 чэрвеня было ѓзята ѓ поѓны звыш паѓмiльёна нацыстаѓ. Гiтлер дапусцiѓ шмат памылак, i ѓ стратэгiчным планаваннi, калi ён абвясцiѓ татальную вайну адразу ж пасля нападу на СССР, а таксама натужыѓшыся, перакiнуѓ пабольш дывiзiй з Захаду, то магчыма ѓ яго быѓ бы шанец авалодаць Масквой да моцных халадоѓ. Верагодна, таксама трэба было адмовiцца ад паѓторнага наступу на сталiцу Расii напярэдаднi моцных маразоѓ. А паспрабаваць адсядзецца на ланцужку вялiкiх гарадоѓ, ад Вязмы, да Калiнiна i Ржэва. Праѓда, на апошняе вырашыцца нялёгка, для гэтага трэба валодаць дарам прадбачання. Акрамя таго, вынiкала за рахунак паслаблення Французскай групоѓкi, усё ж тамака было сорак шэсць дывiзiй, не лiчачы палiцыянтаѓ сiл. А ѓ Брытанii на той момант проста не было сiл для масавай высадкi дэсанта. Дарэчы ѓ 1942 году, калi колькасць нямецкiх дывiзiй скарацiлася да дваццацi пяцi, ангельцы i амерыканцы не рызыкнулi адкрыць другi фронт. Зрэшты, магчыма яны хацелi максiмальна прыслабiць СССР. Сапраѓды з-за меркантыльных меркаванняѓ i боязi экспансii бальшавiзму, саюзнiкi маглi i Германii аказаць дапамогу. Але звярыны антысемiтызм Гiтлера адштурхнуѓ ад нацызму большасць алiгархаѓ. I стаѓка была зроблена на абмежаванае стрымлiванне экспансii камунiзму, i нават спроб высадзiцца на Балканах.
   У канчатковым вынiку пiндосы змiрылiся з часовай стратай Усходняй Еѓропы, а Сталiн... Ён як вядома чалавек, утоены, нiхто не ведае, мабыць датуль пакуль не вынайдуць машыну часу, не пазнае цi жадаѓ Сталiн напасцi на Трэцi Рэйх у сорак першым годзе, цi ён быѓшы ѓ знешняй палiтыцы вельмi стрыманым кiраѓнiком, аддаваѓ перавагу б адкласцi ѓварванне каб лепш падрыхтавацца... А можа ён так бы i не вырашыѓся атакаваць Трэцi Рэйх, увесь час адкладаючы прыняцце падобнага рашэння? Тым больш што вайна з краiнай Суомi(Фiнляндыяй), пазбавiла правадыра ад залiшняй самаѓпэѓненасцi. З iншага боку занадта ѓжо доѓга адкладаць уварванне таксама нельга. Бо СССР вядома ѓзмацняѓся i нарошчваѓ свой патэнцыял, але i Трэцi Рэйх умацоѓваѓся прама на вачах. У прыватнасцi ѓ выпадку захопу Брытанii, на пасад быѓ пасаджаны кароль-марыянетка i прагерманскi ѓрад Англii мог кiнуць на дапамогу Гiтлеру новыя рэсурсы. У тым лiку i шматлiкiя каланiяльныя войскi. А ѓ гэтым выпадку СССР ужо не змог бы выйграць зацяжную вайну на знясiленне, тым больш, калi б яшчэ другi фронт адкрыла б Японiя. Людскiх рэсурсаѓ у гэтым выпадку вiдавочна б не хапiла. Акрамя таго Гiтлер мог бы абзавесцiся атамнымi бомбамi, i ракетамi Фаѓ-2. Дзяѓчынка-партызанка тупнула босай ножкай.
  Але з iншага боку Сталiн любiѓ, i ѓмеѓ чакаць, не спяшаючыся ѓ прыватнасцi прыкончыць Бухарына, Тухачэѓскага i астатнiх! Ну, а свайго галоѓнага ворага Цiта так i не крануѓ. Прычым ненавiдзеѓ югаслаѓскага лiдэра люта, а ваеннае рашэнне, гэта праблемы так i не вырашыѓся! Так магчыма Сталiн бы так i не вырашыѓся б напасцi на Трэцi Рэйх аддаючы перавагу рыхтавацца, рыхтавацца i яшчэ раз рыхтавацца. Датуль пакуль Гiтлер не ѓзмацнiѓся б да такой ступенi.... Або наадварот, не кончыѓся, бы ваюючы з Брытанiяй i ЗША. Хоць сапраѓды ѓ Брытанii пераважная перавага на моры, значыць, любыя транспарты могуць пацяплiць ангельскiя лiнкоры. Значыць, трэба што? Здушыць Брытанiю з паветра! Але ѓ тым i праблема, што Гiтлер пераводзiць эканомiку на ваенныя рэйкi нiяк не хоча! Толькi ѓ студзенi 1942 года пачаѓся перавод эканомiкi Германii, на ваенныя рэйкi, а ѓ лютым 1943 года аб'яѓлена татальная вайна. Але прызначыѓшы Гебельса адказным за татальную вайну, Гiтлер не даѓ яму дастатковы паѓнамоцтваѓ, закон аб усеагульнай працоѓнай павiннасцi не быѓ прыняты.
   Толькi пасля няѓдалага замаху на Гiтлера Гебельс атрымае патрабаваныя паѓнамоцтвы, але было ѓжо позна! Так што яшчэ не факт, што без вайны з СССР у немцаѓ бы з'явiлiся б Пантэры, Тыгры, супрацьтанкавыя гарматы, ракеты Фау, рэактыѓная авiяцыя i шматлiкае iншае. Так што можа адтэрмiноѓка на пачатку вайны, толькi на карысьць Сталiну. У прыватнасцi для таго, каб папоѓнiць войска шаснаццаццю тысячамi найноѓшых танкаѓ Т-34 i КВ, розных мадыфiкацый. У гэтым выпадку, навошта Сталiну спяшацца, тым больш заваёва запатрабавала ад Гiтлера не адзiн дзясятак дывiзiй. Толькi на гарнiзоны ѓ бязмежных прасторах Афрыкана-азiяцкай iмперыi, было б паглынута сотнi тысяч салдат. Так што, магчыма, i адтэрмiноѓка ѓ наступе, была б Сталiну выгадная. I наогул рэальнасць, як правiла, непрадказальная, нiхто не ведае, як бы разгарнулiся баявыя дзеяннi, адмовiся Гiтлер ад вайны з СССР.
   Можа ѓ гэтым выпадку, ваенныя дзеяннi праз некалькi месяцаѓ затухлi i ѓзнiк, як працяглы стасус-кво, Еѓропа пад Германiяй, СССР у ранейшых межах, Японiя млява ваюе з Кiтаем. Зрэшты, як бы паступiѓ бы сам Эфiтык на месцы Гiтлера? Вядома, лёгка быць разумным, калi ѓсё загадзя вядома, але найболей панадлiвым выглядаѓ бы наступны шлях. На СССР усё ж такi напасцi, але не штурмаваць Маскву, а ѓ кастрычнiку 1941 года, заключыць сепаратны мiр са Сталiным. А што кадравыя часткi СССР амаль цалкам разгромленыя, здаецца, Расея асуджаная i Сталiну не застаецца iншага выйсьця як прыняць высакародную прапанову фюрара, i адступiцца часткай сваiх найшырэйшых уладаньняѓ. Iншыя варыянты здаюцца яшчэ горш!
  Ну, а ведаючы характар Сталiна, пасля падобнай чосу, ён бы не хутка вырашыѓся б на рэванш. А да гэтага часу, так цi iнакш англiйская праблема, была б вырашана. Iншы варыянт спынiць войскi ѓ канцы кастрычнiка i паспрабаваць перачакаць зiму, прыклаѓшы для гэтага максiмальныя намаганнi. I наогул Гiтлер планаваѓ уварванне ѓ Расею даѓно, а нават стрэльбы i пiсталет-кулямёты не забяспечыѓ марозаѓстойлiвай фарбай. Карацей кажучы, фюрар абмiшурыѓся капiтальна, i прайграѓ амаль заканамерна. Зрэшты, i Сталiнград следства празмернай павагi да розных чараѓнiкоѓ. Так што чараѓнiцтва нiколi не заменiць навуку i разлiк! Дарэчы немцы сваю лепшую самаходку Ягдпантэра, таму i не запусцi ѓ масавую вытворчасць абмежаваѓшыся смешнай лiчбай у 350 машын, што заводах сталi пляскаць, ракеты Фаѓ-1 i Фаѓ-2, якiя амаль нiякага ѓплыву на ход вайны не аказалi. А некалькi тысяч Ягдпантэр, маглi як мiнiмум на паѓгода адстрачыць паразу Трэцяга Рэйха. Ну, а калi б яшчэ Гiтлер слухаѓся прафесiяналаѓ, якiя раiлi ѓ прыватнасцi паспяшацца з адыходам за Днепр, або ѓ Беларусi злёгку зрэзаць навiслае балкон адвядучы нямецкiя войскi за Бярэзiну.
   Эфiтык адарваѓшыся ад разумных думак, толькi, калi пырскi абдалi яго круглае тварыкам. Пасля чаго хлопчык-фiлосаф звярнуѓся да Эфлеi:
   - Колькi вы пакiнеце салдат, гэта значыць пiратаѓ, пад маiм пачаткам?
   Прынцэса-капiтан-партызанка, адразу ж адказала:
   - Для кiравання фрэгатам, табе i трыццацi чалавек хопiць! Што ж мы сваю сiлу паказалi, а людзей у нас стала яшчэ менш, так, што да самой Форгуi, нi якiх баёѓ, зразумеѓ мяне хлапчук-воiн.
   Эфiтык проста, па-дзiцячы ѓсмiхнуѓся:
   - Гэта залежыць не толькi ад нас! Акрамя таго я мяркую Каракатаа захоча нам адпомсцiць! Што ѓ прынцыпе цалкам вiдавочна! Мы ж яго так прынiзiлi!
   Прынцэса-партызанка свiснула, да яе падляцеѓ буйны, як верабей, марскi матылёк. Дзяѓчына ласкава пагладзiла яе крылцы i, усмiхнуѓшыся, у рыфму вымавiла:
   - Крылы матылёк таго былi такiя добрыя, гном страцiѓ спакой i сказаѓ ад душы! Дык мяне не смяшы!
   Эфiтык паглядзеѓ на мора, як у iм гуляюць, нiбы статак баранчык гнанае энергiчным пастухом хвалi прапанаваѓ:
   - Можа, зменiм кут нахiлу ветразi, справа ѓ тым, што форма нашых ветразяѓ не iдэальна з пункту гледжання дынамiкi.
   Капiтан-прынцэса-партызанка скрывiла тварык:
   - Ты, мусiць, i ѓ сне думаеш, ён навуцы, няѓжо гэта для цябе так важна?
   Хлапчук пахiтаѓ галавой:
   - Навука гэта лесвiца прагрэсу, з дапамогай якой чалавек ратуецца з жарала вулкана, у якiм кiпяць пагiбельныя катаклiзмы!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка паклала руку на плячо хлопчыку i мякка пагладзiла, затым прынялася масажаваць шыю. Эфiтык завуркатаѓ ад задавальнення як маленькi каток. Не перастаючы гладзiць, прынцэса выняла з-за пояса кiнжал, кiнула яго ѓнiз, спрытна злавiѓшы пальчыкамi босых ног дзяржальню. Пасля чаго кiнулася, разагнуѓшы шкарпэтку. Кiнжал упiѓся прама ѓ цэнтр мачты, не гледзячы на тое, што дзяѓчына стаяла да яе спiной.
   Эфiтык выдыхнуѓ:
   - Клас! Ты вiртуоз у кiданнi кiнжала!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка запярэчыла, дакладней дапоѓнiла:
   - Не тое, я хацела ад цябе, чаго-небудзь iншага! Ты калi-небудзь кахаѓ?
   Хлопчык-генiй адказаѓ, вельмi проста:
   - Калi ты маеш на ѓвазе, як мужчына любiць жанчыну, то не!
   Прынцэса-партызанка пагладзiла хлопчыка па галоѓцы:
   - Бедны! Бо ты менавiта ва ѓзросце першага кахання! I як гэта быць такому самотнаму?
   Хлапчук энергiчна закруцiѓ галавой:
   - Я не самотны! Са мной веды, а гэта ѓявi сабе, самая вясёлая i цiкавая кампанiя! Дарэчы, я не прыхiльнiк, размнажэнне першабытным шляхам. Гэта лепш за ѓсё рабiць у кiбернетычных iнкубатарах. Тады людзi не будуць старэць, хварэць i дасягнуты дасканаласцi! Няхай хаця б фiзiчнага!
   Дар'я-Эфлея Рыбачэнка звонка пляснула голай нагой па палубе:
   - Ну добра, раз ты такi сухар! Але праспявай, мне, калi ласка, пра каханне! Складзi на хаду раманс i праспявай!
   Хлапчук, бянтэжачыся сумеѓся:
   - А ты думаеш у мяне атрымацца?
   Дзяѓчына-партызанка пацвердзiла:
   - Вядома, атрымацца! Ты толькi пачнi!
   Хлопчык-генiй заспяваѓ сваiм звонкiм i дзiѓна меладычным галасоѓ. Напэѓна такi галасок, быѓ бы ѓ дзяцiнстве ѓ сына Фiлi i Алы, калi б яму было наканавана нарадзiцца:
   Сярод туману погляд мой глядзiць,
   Вось сэрца бразгатае струной!
   О дзева твой цудоѓны выгляд,
   Водсвет жамчужны пад Месяцам!
  
   Якiя губкi, як атлас,
   А ножкi колер слановай косцi!
   Амур Бог верны не здрадзiць,
   Ён любiць тых, што дзiѓна просiць!
  
   Патрапiѓ у крыштальны струмень,
   З вуснаѓ якая забiла каханай!
   Табе куплец гэты дар,
   Бальзам душы такой ранiмай!
   Працяг будзе...
  
   Бляск iзумрудаѓ, цудоѓны позiрк,
   Дыханне саладзей мёда лiпы!
   Да цябе iмкненне працягнуѓ,
   Не будзе вернасць забытай!
  
   I нават у дрымоце салодкай сну,
   Калi мучаць цела цела!
   Мне здавацца лёс мой,
   Як моцна ѓ сэрцы накiпела!
  
   А так хачу цябе асягнуць,
   Надзець на плечы белую сукенку!
   Каб валасам тваiм ззяць,
   Гатовы пазмагацца з буянай раццю!
  
   Ведай мне зусiм не ѓсё роѓна,
   Якое слова ты губляеш!
   Вусны выкiнулi сок, вiно,
   Мяне нявеста ап'яняеш!
  
   I няма ѓ сусвеце сiл,
   Што не дадуць нам стаць адзiным!
   А скакуна хто пакарыѓ,
   Пад небам, чыстым, светлым, сiнiм!
  
   Але канец твае вусны,
   Сказалi цвёрда - я згодна!
   Цяпер мы разам назаѓжды,
   А значыць, спяваѓ, я не дарма!
  
   А што яшчэ табе сказаць,
   Чаго хацела з першай ноччу!
   Адказ просты: хачу быць мацi,
   Нарадзiць з душою беззаганнай!
   . РАЗДЗЕЛ Љ 24.
  Надышоѓ месяц травень, такi цёплы i ласкавы. I дзецi нават больш купалiся ѓ моры, чым хадзiлi на справу. Лавiлi рыбу, а па начах запальвалi вогнiшча.
  Аляксандр Рыбачэнка спешна дапiсаѓ аповесць, аб альтэрнатыѓнай гiсторыi, лiтаральна за тры гадзiны, выкарыстоѓваючы скрадзеную ѓ маёнтку шарыкавую ручку.
   У гэты момант машына наехала на мiну. Танк скаланула. Лопнуѓ каток, i машына крыху замарудзiлася. Герда выклiкала па рацыi рамонтную брыгаду. Пашкоджанне не пазбавiла танк хадавых якасцей, але крыху знiзiла хуткасць. Таму каток павiнны замянiць хутка. Тут размяшчэнне падвескi iншае зручнейшае для рамонту, чым шахматны парадак характэрны для Тыграѓ i Пантэр .
   Тым больш дзяѓчаты з задавальненнем паразмялiся ѓ джунглях. Чаму не купляцца ѓ рацэ? Танк, вядома ж, месца спякотнае, нават кандыцыянер не спраѓляецца. Тут усё яшчэ поѓдзень Мексiкi - тропiкi, i ѓ сакавiку дастаткова горача. Але ѓвогуле надвор'е райскае.
   Рака апынулася побач i, дзяѓчаты акунулiся ѓ яе. Кракадзiлаѓ можна не баяцца. Тут iдзе вайна, i ѓся жыѓнасць даѓно разбеглася. Вада цёплая, i ѓ ёй прыемна плаваць. Дзяѓчаты паплылi i, Герда любуючыся берагамi джунгляѓ, заѓважыла:
   -Усё-ткi наш свет не пазбаѓлены любаты! Верагодна, было б добра стаць несмяротнай нiбы горац, i ѓсё насяляць разам з чалавецтвам назiраючы яго развiццё. I палётаць па космасе!
   Крысцiна кiѓнула, сур'ёзна вымавiѓшы:
   - Рай без граху, вельмi сумны... Нi стан у казiно прайграць, а яшчэ лепш выйграць, не папаляваць. Ды i вайна захапляе...
   Шарлота выказала здагадку:
   - Думаю, хутка вынайдуць гульнi, якiя можна будзе на экране адлюстроѓваць - такiя вось вайскоѓцы!
   Магда з усмешкай заѓважыла:
   - Вам бы ѓсё разбураць!
   Крысцiна ѓзяла i праспявала:
   - Разбурэнне гэта страсць ... Усё роѓна якая ѓлада!
   Герда хрыпячы i фыркаючы, праспявала:
   - Перад сабою хачу бачыць пустату! У ёй я пабудую, свой замак, сваю мару!
   Шарлота хiхiкнула i прапанавала:
   - Не, гэта вядома выдатна ваяваць! Але яшчэ лепей перамагаць!
   Крысцiна ѓсклiкнула ва ѓсё горла:
   - Сама правiца нябесная дапамагае Германii. Наша арыйская вера, наш непаѓторны манатэiзм! I тое, што не забiвае нас, тое робiць мацнейшым!
   Герда плюхнула вадой i адказала:
   - Ды мы сталi мацней! Шкада толькi натрапiлi на супрацьтанкавую мiну.
   Крысцiна задуменна вымавiла:
   - А як абаранiць гусенiцы?
   Герда пацiснула мускулiстымi плячыма:
   - Не ведаю...
   Шарлота рацыянальна заѓважыла:
   - Ад снарадаѓ iх абараняюць шчыткамi, а ад мiн... Хiба што рабiць з тоѓшчы, каб не рвалiся!
   Герда трасянула галавой:
   - Тады хадавыя якасцi з-за росту вагi ѓпадуць. Вось зрабiць бы танк лятаючым!
   Магда пацвердзiла:
   - Вось менавiта! Каб лунаѓ танк у паветры i не падаѓ! I развiваѓ хуткасцi ѓ пяцьсот мiль у гадзiну!
   Шарлота плескалася, паведамiла iнфармацыю:
   - Я чула, што ѓ нашага флота ёсць адмысловыя караблi, якiя лётаюць ледзь-ледзь, не дакранаючыся воды! I яны развiваюць хуткасць шрубавага знiшчальнiка, i могуць перавозiць дэсант, а таксама заваёѓваць панаванне на моры! Вось такая авiяцыя на мора, зробiць нас непераможнымi!
   Герда паправiла сваю напарнiцу:
   - А мы ѓжо непераможныя! Гэта зробiць нас - супернепераможнымi!
   Шарлота павярнулася на спiну, забiла голымi, стройнымi ножкамi ѓ паветры i прабуркавала:
   - Калi мы адзiныя, мы непераможныя! Мы дзеѓкi арыйцы, у сэрцах сваiх забойцы!
   I прыгажуня нырнула глыбей у ваду. Праплыла крыху ѓ тоѓшчы. Пляснула па босым пяткам сяброѓкам, i вынырнула. Пусцiла фантан вады, праваркаваѓшы:
   - Вось добрая вясна ѓ тропiках! Вада нiбы сырадой!
   Герда жартам праспявала:
   - Афрыка жахлiвая так, так, так .... Афрыка небяспечная так, так, так! Не хадзiце дзяѓчынкi, у Афрыку гуляць!
   Прыгажунi разрагаталiся. Каток ужо паспелi памяняць - рамонтныя брыгады на вышынi. I дзяѓчаты з усяго размаху заскочылi ѓ танк. Сiлуэт Е-50 даволi нiзкi i сама машына не занадта прыкметная. Ваяѓнiцы ѓрубiлi газатурбiнны рухавiк i за некалькi секунд набралi хуткасць.
   Шарлота, танкiстка са стажам, заѓважыла:
   - Усё ж газатурбiнны рухавiк куды лепш дызельнага. Ён i больш кампактны, i разганяе танк хутчэй. У нашай машыны дзiѓная манеѓранасць!
   Герда жартам, праспявала:
   - Быѓ бестурботным i наiѓным, дзеѓкi босы юны погляд... Усё вакол здавалася дзiвосным - трыста гадоѓ таму назад!
   Крысцiна з натхненнем заѓважыла:
   - Не! Наш камандзiр дзiвiць пачуццём гумару... Хоць сапраѓды здаецца з пачатку вайны нiбы мiнулi стагоддзi... - Дзяѓчына правяла далонню па сваiх высокiх, пругкiх грудзях i працягнула. - У той жа час часам ловiш сябе на адчуваннi, быццам гэта было ѓчора! Эх усё ж жыццё людзей кароткае i неяк незаѓважна праходзiць!
   Герда люта заѓважыла:
   - Але мы ж не старыя? У нас поѓна сiлы i энергii! I наш шлях ад перамогi да
   Перамозе!
   Магда выслала па кулямётнай вышцы, знесла амерыканскае вочка, i прабуркавала:
   - Ды я веру ѓ нашу перамогу... Тым больш цяпер, калi ѓ нас усе казыры. Але не будзем ставiць калёсы наперадзе каня!
   Герда з уздыхам успомнiла:
   - Альберт... Я вось сумую па гэтым хлапчуку... Дзiѓна закахацца ѓ смаркач, няхай нават i рослага, з целаскладам Апалона!
   Шарлота лагiчна заѓважыла:
   - I мне Альберт спадабаѓся. У iм нейкая асаблiвая прыгажосць. I наогул падлеткi, калi ѓ iх яшчэ фiзiяномii не пакрылiся барадой, а рысы асобы не завяршылi фармаванне - адрознiваюцца асобай хараством. I галоѓнае яны яшчэ не так меркантыльныя, любяць цябе, а не твае грошы!
   Крысцiна рацыянальна заѓважыла:
   - Мы ѓсе чатыры настолькi прыгожыя, што мужчыны ѓ першую чаргу любяць нашы целы. А колькi мы маем - гэта ѓжо нашы даходы!
   Герда лагiчна вымавiла:
   - Быць жанчынай прасцей! Паманi сабакi, i ён сам ускочыць у ложак. Прынамсi, пакуль ты маладая. То нiколi не застанешся без мужчыны. Iх прыцягваць прасцей простага. А вось мужчыну, каб абкласцi жанчыну ѓ ложак варта паспрабаваць....
   Шарлота яхiдна адказала:
   - Не цябе ж... Мы не надта пераборлiвыя!
   Герда адмоѓна матнула светлай галавой:
   - Не зусiм так! Я кахаю мужчын маладых, прыгожых, фiгурыстых. I з кiм патрапiла не кладуся. Як правiла, выбiраю па-атлетычнаму складзеных. Нейкi з пузам нават генерал мяне не вабiць. А мы можам абiраць!
   Шарлота хiхiкнула i заѓважыла:
   - Вось прастытутцы на панэлi, выбiраць не даводзiцца. I пузатага абслужыць, i лысага, i старога... Гэта вядома мiнус яе прафесii!
   Герда сур'ёзна адказала:
   - Можна пайсцi ѓ салдацкi бардэль... Тады ѓсе твае клiенты будуць маладыя i стройныя. I разнастайнасць i больш-менш прывабныя... Я, напрыклад, прыгожаму мужчыну нiколi не адмаѓляю!
   Крысцiна хiхiкнула i прабуркавала:
   - Так... Разнастайнасць заводзiць! Сэкс патрабуе розных страѓ i спецый. Мы маладыя бабы i кахаем маладых... Жадаем спартовых партнёраѓ з мускулiстымi целамi. А камусьцi даводзiцца, мець справу з не такiмi ѓжо i прыгожымi мужчынамi. Гэтым жанчынам можна толькi паспагадаць!
   Шарлота праспявала з надрывам:
   - У раба мужчыну ператварае прыгажосць... I пасля смерцi вер не здабуду спакой, я душу д'яблу аддам за ноч з табой!
   Магда пальнула, па амерыканскай самаходцы "Ведзьма" i прачырыкала:
   - Грэх, якi гэты наш сэкс па-за шлюбам... Лепш пакiнуць юрлiвыя думкi!
   Шарлота злосна адказала:
   - I ты стагнала ад аргазмаѓ не горш за нас ... Так не варта нюнi разводзiць ханжа.
  
  Гiтлераѓскiя войскi ѓзялi ѓ абарачэнне Амерыку вельмi нават моцна. I прасавалi яе зацiскам абапал.
   Ваенная машына Вермахта iшла па Мексiцы. Жорсткiя баi, шмат крывi i разбiтага металу. Нямала неслi страт i замежныя часткi Трэцяга Рэйха. Гiтлераѓцы па магчымасцi iмкнулiся берагчы арыйцаѓ. Кiдалi ѓ бой афрыканцаѓ, арабаѓ, iндусаѓ, кiтайцаѓ. Японцы таксама выкарыстоѓвалi больш каляровую раць. Гэта крыху знiжала тэмп прасоѓвання. Самi немцы сядзелi ѓ цяжкiх танках. Фюрэр распарадзiѓся зняць з вытворчасцi ѓсе танкi лягчэй за пяцьдзесят тон, i перайсцi на найноѓшы ѓзор Е-50. А таксама выкарыстоѓваць у баях з амерыканцамi выключна цяжкую бронетэхнiку.
   Гэта крыху замарудзiла прасоѓванне немцаѓ па Мексiцы. Фрыцы перакiдвалi найноѓшыя танк, вялi агонь i выкарыстоѓвалi рэактыѓныя штурмавiкi з узмоцненым бранiраваннем. Амерыканцы кацiлiся назад. Сакавiк выдаѓся напружаным.
   Лётчык i суперас Фрыдрых набiраѓ акуляры. Хлапчук ваяваѓ на найноѓшай мадыфiкацыi МЕ-262 "Х" i вельмi ѓпэѓнена паляпшаѓ свае рахункi. Пры гэтым выбiваючы i паветраныя i наземныя цэлi. Побач з iм па правую руку iмчалася Хельга. Таксама ваяѓнiца, якая падае надзею. Фрыдрых ужо стаѓ сапраѓднай легендай, падобнай фантастычнаму супермэну.
   Вось i зараз хлапчук дае чаргу з пяцi авiягармат. Адразу ж паѓсотнi амерыканскiх самалётаѓ узрываецца. Iх разносiць з аднаго авiяснарада. Астатнiя машыны застылi ѓ ступары. Яны нiколi такога не бачылi. А Фрыдрых палiць зноѓ. I яшчэ паѓсотнi амерыканскiх сцярвятнiкаѓ узарваныя. Гэта сапраѓды сапраѓдны цуд. Хельга страляе, збiвае чатыры самалёты, i шэпча хлопчыку-асу:
   - Ты супермэн вышэйшага ѓзроѓню!
   Амерыканскiя самалёты спрабуюць разбегчыся, але трэцяя чарга злiзвае яшчэ палову сотнi. Трапнасць у Фрыдрыха залiмiтавая. Ён сапраѓды i Звышчалавек, i дзiця. I сто пяцьдзесят амерыканскiх самалётаѓ знiшчаны. Хельга паспела збiць пяць машын, астатнiя нямецкiя знiшчальнiкi яшчэ меншыя.
   Хлопчык прамаѓляе:
   - Курачка па зярнятку дзюбае, а набiрае вагi больш, чым свiння, якая глытае вялiкiмi кавалкамi.
   А зараз Фрыдрых заняѓся наземнымi мэтамi. Гертруда нацiскаючы голымi ножкамi на педалi, ледзь паспявае за хлапчуком. Фрыдрых абстрэльвае танкавую калону. Адной чарга з вертыкальнага пiкiравання знiшчае: семнаццаць танкаѓ "Шэрман", восем "Грандаѓ", чатыры "Першынгi", дзевяць самаходак "Ведзьма", тры "Вялiкi Томы", i васемнаццаць транспарцёраѓ. Усе гэтыя машыны падбiты i палаюць. Унутры iх пачынае рвацца баявы камплект. I варта разбурэнне цэлай калоны, лiтаральна за некалькi секунд.
   Хельга, гэтая прыгажуня-бландынка пляскае босымi ножкамi, усклiкае:
   - Фрыдрых то круцейшы ас у нас, проста адбываецца вышэйшы клас!
   Хлапчук паказвае яе нос, i хiхiкае... Разгортвае свой МЕ-262 i зноѓ шукае здабычу. У яго развiтая iнтуiцыя. Вось мiльганула сем "Мустангаѓ" у аблоках. I тут жа аказалiся збiтыя. Потым хлапчук атакаваѓ калоны. Стаѓ помсты ѓсiх запар, разбiваць i матацыклы i транспарцёры. I нiхто не пярэчыць! Амерыканцы проста знiшчаюцца.
   Нешта паспявае прыхапiць i Хельга.
   Дзяѓчына ваюе ѓ адным бiкiнi. Гэта яе крэда, так многiя лётчыцы робяць. I чаму прыкмечана, што для жанчын, калi на iх мiнiмумам адзення смерць не прыходзiць. Неяк больш удачлiвыя, i непаражальныя дзяѓчаты, якiя ваююць галаногiмi. I гэта феномен прымушае лётчыц, максiмальна распранацца.
   Ды i ѓ спякоту галышом прыемней. Ужо канец сакавiка, i над Мексiкай вельмi горача, а ѓ самiм самалёце яшчэ i рухавiк дадае тэмпературу.
   Хельга любуецца за вiражамi хлапчука. Вось ён знiшчае з аднаго заходу, яшчэ дваццаць чатыры "Шэрмана" з iх шэсць экранаваных.
   Хлапчук выглядае самым пасрэдным дзецюком на выгляд гадоѓ трынаццацi-чатырнаццацi, але ѓ iм такая фенаменальная трапнасць i сiла. I жанчыны лiпнуць да белабрысы хлопчыку, нiбы iголкi да магнiта. Тым больш Фрыдрых ужо генерал-палкоѓнiк авiяцыi.
   I ѓзнагароджаны мноствам ордэнаѓ. У тым лiку i такiм ордэнамi, як Рыцарскi Крыж Жалезнага крыжа з плацiнавымi дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi. Гэтак жа Рыцарскi Крыж Жалезнага крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем мячамi i чорнымi дыяментамi. Зоркай Рыцарскага крыжа з залатымi дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi. Дзясяткам звычайных Рыцарскiх Крыжоѓ жалезнага крыжа з мячамi i дыяментамi. А таксама Вялiкiм Крыжам Жалезнага крыжа. Залатым у дыяментах кубкам Люфтвафэ. Дыяментавай зоркай знiшчальнiка танкаѓ, Дыяментавай зоркай знiшчальнiка артылерыi, i многiм iншым.
   Як толькi не ѓзнагароджвалi Фрыдрыха. Яго лiк знiшчаных самалётаѓ наблiжаецца да дзесяцi тысяч. Па дасягненнi дзесяцi тысяч ужо прыгатавана новая ѓзнагарода: Зорка Рыцарскага крыжа Жалезнага крыжа, з плацiнавым лiсцем, мячамi i дыяментамi. А таксама плацiнавы кубак Люфтваффе ѓ дыяментах.
   Вось зараз Фрыдрых знiшчае чарговую калону танкаѓ. Потым збiвае нядбайным рухам босы, хлапечай ногi дзевятнаццаць амерыканскiх самалётаѓ, у тым лiку i два Б-29. Ды ён сапраѓды неверагодна круты хлапчук.
   Фрыдрых вымаѓляе не бясспрэчную фразу:
   - Здольныя хлопчыкi робяць больш адкрыццяѓ, чым генiяльныя старыя!
   I на самой справе, падлетак самы круты ваяѓнiк свету! А пачаѓ ваяваць, калi яму яшчэ не было адзiнаццацi год! Але час iдзе i хлапчук сталее. Ён найвялiкшы феномен. I нешта ѓ iм ёсць, асаблiва генетычна, хоць ён зусiм звычайнага росту для свайго ѓзросту, толькi вельмi ѓжо мускулiсты.
   Вось робiць яшчэ адну чаргу... Збiвае восем "Аэракобр" i шэсць Р-51. Стромкi дзяцюк нiчога не скажаш. Затым выбiвае некалькi батарэй, знiшчыѓшы больш за семдзесят гармат. Ну, што ж сiтавiна вяртацца, папоѓнiць палiва ѓ баках i баявы камплект!
   Хельга таксама падбiла дзве гарматы i, здаецца, задаволеная. Вяртаецца Фрыдрых з каласальным набыццём. Радасны такi хлопчык. Яшчэ б ён прыкметна палепшыѓ сабе рахункi. Амаль адразу ж юны ас перасаджваецца на iншы рэактыѓны знiшчальнiк, не чакаючы калi заправяць яго машыну. А разам з iм ляцiць ужо Гертруда. Таксама цудоѓная бландынка ѓ бiкiнi.
   Фрыдрых махае ёй рукой i ѓзнiмае сваю хуткасную машыну. Гэты МЕ-262 здольны разгоняцца да 1200 кiламетраѓ за гадзiну.
   Вар'ятка хуткасць i пры гэтым моцная манеѓранасць характэрны для гэтых машын. Фрыдрых страляе з дыстанцыi па "Мустангах" - збiвае восем штук i дадае ходу.
   Гертруда рагоча:
   - Ну, ты i рыцар! Я за цябе гарой!
   Фрыдрых смяецца i паказвае мову i зароѓ:
   - А мiстэр суперзорка! I мне падпарадкоѓваюцца горы!
   I зноѓ страляе, збiвае тузiн машын. I зноѓ хiхiкае... Гертруда заѓважае са смяшком:
   - Ты, то чаго баяцца нават рускiя!
   Фрыдрых падмiргнуѓ дзяѓчынцы, хоць наѓрад цi яна яго выразна бачыць:
   - Я думаю, што самыя крутыя гэта амерыканцы!
   Гертруда ѓ адказ завывае:
   - Ты мачо! Ты мачо!
   Хлапчук хiхiкнуѓ i прачырыкаѓ:
   - Я супермачо!
   Гертруда прашыпела з прымешкай срэбных званочкаѓ у голасе:
   - Герой, ты супергерой усiх комiксаѓ i ѓсiх эпох!
   Фрыдрых даѓ чаргу. Збiѓ каля трыццацi самалётаѓ, у тым лiку пяць бамбавiкоѓ. Машыны рассыпалiся ѓ паветры, нiбы падпаленае канфецi. Хлопчык ухмыльнуѓся i выдаѓ:
   - Але не расце каханнi кветка, без славы i поспеху!
   Гертруда нацiснула на рычаг босай ножкай, i прачырыкала:
   - Каханне з вайною спадары, мяне злавiлi ѓ сетцы! Вайна ѓявiце глупства не будзь кахання на свеце!
   Дзяѓчына збiла, нацiснуѓшы на гашэтку босымi пальчыкамi самалёт ВПС ЗША i, працягнула.
   - Часам памочнiца ва ѓсiм, часам шкодзiць майстэрска... I мы вайну клiчам святы, i абзываем гнюснай!
   Гертруда прачырыкала i збiла яшчэ адзiн самалёт. А хлапчук-тэрмiнатар адразу пятнаццаць!
   Фрыдрых праспяваѓ з натхненнем:
   - Фюрару вялiкаму клянемся,
   Гонар захоѓваць i бiцца да канца...
   Таму што ѓлада яго як сонца,
   Таму што точыць меч краiна!
   Дзяѓчына закiнула свае голыя ножкi, потым падцягнула да сваiх поѓных грудзей каленi. Пасля чаго праспявала:
   - Я кахаю сэкс i герояѓ... Фюрэр уваскрос - усiх уроет!
   Фрыдрых чарговы раз цвiкануѓ з дыстанцыi. Збiѓ дружным залпам авiягармат сарок самалётаѓ.
   Хлопчык прачырыкаѓ:
   - А я Зеѓс i Пасейдон у адным флаконе!
   Гертруда збiла лiтасцiва пакiнуты ёй суперасам самалёт i праспявала:
   - А сягоння Арэс i Марс з захапленнем глядзяць на нас... I вiдаць iм па душы, што адбываецца наогул!
   Юны супермэн правiшчаѓ, збiваючы яшчэ тузiн амерыканскiх самалётаѓ:
   - Я скачу, але я скачу iнакш, па камянях, па лужынах, па расе ...
   Гертруда пасадзiла па амерыканскiм штурмавiку, выкарыстоѓваючы сваю босую, хупавую ножку, прашыпеѓшы:
   - Гэта каханне! Вядома каханне!
   Дзяѓчына страсянула сваiмi высокiмi, вельмi панадлiвымi грудзьмi. У прыгажунi не ѓсё атрымлiвалася, але вось штурмавiк загарэѓся, i пачаѓ развальвацца.
   Гертруда ласкава прачырыкала:
   - У маiх зрэнках - начны кашмар... Адзiн скачок - адзiн удар!
   А вось у небе зноѓ самалёты. Белабрысы, сiмпатычны Фрыдрых пасылае чаргу. Выбiвае пару-тройку тузiнаѓ машын i шчабеча:
   - Мой таранны ѓдар! Мы ѓсiх ворагаѓ разаб'ём i iх на часткi парвем!
   Гертруда збiла пакiнуты ёй у якасцi суцяшальнага прыза знiшчальнiк i прачырыкала:
   - Ногi адрэзалi, труп расчлянiлi, подлыя янкi салдата забiлi!
   Фрыдрых хiхiкнуѓ, успомнiѓ моцнае, зграбнае цела Гертруды, у дзяѓчыны нi кроплi тлушчу.
   Як прыемна з такой абдымацца. Пацан рыкнуѓ:
   - Мая барацьба, гэта мая барацьба!
   I вось пераключыѓся юны ваяѓнiк на сухапутныя мэты. Рухаюцца танкi. Прут самаходкi. Хлапчук адкрывае з дыстанцыi веерны агонь i падпявае:
   - Мы сокаламi глядзiм, арламi парым... Мы ѓ агнi не тонем, у вадзе не гарым!
   Хаця, напэѓна, апошнюю фразу варта было праспяваць якраз наадварот. Але i ѓ агнi, у прынцыпе можна патануць, а вадзе згарэць.
   Фрыдрыха ѓспомнiлася iндычка на сняданак. Такая, вось запечаная ѓ залатой фальзе. А ножкi нагадваюць жаночыя. У Люфтвафэ шмат лётчыц. Яны большай выжывальнасцю адрознiваюцца чым мужчыны i выдатна страляюць. I ногi жанчын трэнiраваныя, моцныя, мясiстыя. Iх хочацца пагладзiць, памацаць, пашчыпаць.
   Ён Фрыдрых ужо генерал-палкоѓнiк. Ваяѓнiк, якi зрабiѓ неверагодную, казачную кар'еру. Феномен i генетычны мутант. Карацей кажучы - Звышчалавек!
   Фрыдрых i сам усведамляѓ уласную значнасць. Ён узвысiѓся ѓ такiм юным узросце, каб раз i назаѓжды даказаць - няма сiлы не падуладнай арыйскаму генiю.
   Вось зараз спалiѓ хлопчык цэлую калону. I паляцеѓ далей. Ён жа рэальны арол.
   Гертруда пацерла сваю гладкую, ружовую шчочку. Яна ѓявiла, як Фрыдрых цалуе яе ѓ грудзi. I пунсовы сасок адразу ж зацвярдзеѓ. Эх, гэта воiн трэцяга Рэйха нумар адзiн. Ваюе нiбы цэлае войска. I не марнуе мiма нiводнага авiяснарада. Што ѓжо нават выглядае звышнатуральна. Хоць чаму толькi выглядае - звышнатуральна i ёсць!
   Хлапчук спачатку збiѓ два дзясяткi знiшчальнiкаѓ прыкрыцця, затым атакаваѓ чарговую калону з танкаѓ i самаходак. Адзiн з амэрыканскiх танкаѓ выглядаѓ не зусiм стандартна. Трэба запомнiць, што за машына. Потым з'явiлiся грузавiкi з салдатамi янкi. Ды i яны атрымаюць.
   Фрыдрых праспяваѓ:
   - Я сею смерць... На можна толькi са страхам паглядзець... I памерцi!
   Гертруда пагладзiла голай ножкай педаль. Ёй вельмi хацелася прабегчыся басанож па траве-мурашцы. А потым упасцi ѓ абдымкi хлопцаѓ. I каб яе цалавалi i лашчылi.
   Цiкава... Гертруда была iдэйным фашыстам. Яна пачала ваяваць усяго паѓгода таму, а да гэтага была ѓ гiтлераѓскай маладзёжнай арганiзацыi i паспела падпрацаваць наглядчыцай на ваенным заводзе. За замежнымi працоѓнымi трэба было сачыць i адначасова падганяць iх бiзуном.
   Дзяѓчынка знаходзiла задавальненне ѓ збiваннi. Асаблiва любiла бiць хлопчыкаѓ-падлеткаѓ па босых нагах.
   Вось i зараз яна ѓявiла, а як было б прыемна i дасцiпна, падсмажыць босыя, круглыя пяткi Фрыдрыху. Хлопчык-ас бо вельмi прыгожы, а яго ножкi, увесь час такiя чыстыя, толькi загарэлыя нiбы бронза. Але не пэцкаецца, нi аб бруд, нi аб траву. Цiкава, каб адчуѓ Фрыдрых. Ускрыкнуѓ бы супергерой ад болю, цi зрабiѓ выгляд, што гэта дробязь?
   Гертруды падабалася мучыць нявольнiкаѓ хлапчукоѓ. Яна таксама любiла здзекавацца i з палонных. У лётнай школе дзяѓчынкi не занадта былi пераборлiвыя ѓ сувязях. Але Гертруда аказалася вельмi здольнай лётчыцай. Усё за паѓгода набрала сабе рахунак на рыцарскi крыж жалезнага крыжа з дубовым лiсцем, i атрымала права лётаць разам з генералам Фрыдрыхам.
   Хлапчук яшчэ занадта малады, каб камандаваць, i гэта такi, чыста фармальны генерал. Але затое ваюе як тузiн дывiзiй з адборных асаѓ.
   Гертруда адчувала сябе на фоне Фрыдрыха нязграбнай. Эх, падсмажыць бы гэтаму хлапчуку пяткi! I паднесцi паходню да босых ног юнага прыгажуна. Распалiць бы шчыпцы i лопаць пальчыкi, пачаѓшы з мезенца.
   Гертруда любiла забаѓляцца, кiдаючы хлапчукам-рабам вугольчыкi пад ногi. У цэху цёпла, i працавалi юныя нявольнiкi заѓсёды босымi.
   I як яны, абпальваючыся, смешна падскоквалi цi ѓскрыквалi. Гэта было так здорава. I весела...
   I прутком лупiць па агрубелых падэшвах хлапчукоѓ-рабоѓ. Яна ж цудоѓная наглядчыца, жорсткая, з садысцкiмi схiльнасцямi. Ёй таксама хацелася памучыць i свайго прыгожага кумiра. Тым больш ён ёй бландын-тэрмiнатар нiчога не пакiдае.
   Гертруда ѓзяла i зараѓла:
   - Я так замучылася бiць цябе, маскiтаѓ ѓ сетку не злавiць!
   Фрыдрых скончыѓ грузавiкi. Перавёѓ агонь на самалёты суправаджэння, i штурмавiкi Р-51. Апошняя машына даволi грозная, у яе цэлых восем кулямётаѓ, i рэактыѓныя снарады. Але вядома яна не параѓнальная з рэактыѓным МЕ-262. Або нават з ХЕ-162, цi тым больш ХЕ-262.
   Хлопчык вёѓ агонь, знаходзячыся ѓ стане транса.
   Вымеѓ больш за восемдзесят самалётаѓ, пакiнуѓшы пару на развод Гертруда. Дзяѓчына вельмi любiць весцi агонь сваiмi панадлiвымi, загарэлымi i мускулiстымi ножкамi. Яны ѓ яе асаблiвыя - хупавай формы, светла-шакаладныя.
   Дзяѓчыны наогул гэта запал. Асаблiва ѓ войску, дзе яны валодаюць спартовай грацыяй i абаяннем сiлы. Яны дзяѓчынкi вядома вiзуальна прыемныя на выгляд, i проста шчасце адчуваеш, калi дакранаешся iх сваёй пругкай скурай.
   Фрыдрых зноѓ перавёѓ агонь на ѓмацаваныя палосы абароны ЗША. Трэба хутчэй скончыць з янкi i нарэшце, дацiснуць СССР. Зразумела, што ѓстойлiвасць рускiх на парадак вышэйшая, чым амерыканцаѓ. Акрамя таго ѓ сорак першым годзе самыя лепшыя танкi мелi парады. Дзiѓна, але Расея пад кiраваннем бальшавiкоѓ не дэградавала, i не аказалася адкiнута ѓ сярэднiя стагоддзi.
   Хутчэй наадварот рускiя зрабiлi значны скок наперад. I не будзь у немцаѓ такой моцнай i дасканалай арганiзаванасцi, наѓрад цi ѓдалося б дабiцца поспеху.
   Сам Фрыдрых i сапраѓды быѓ прадуктам генетычных эксперыментаѓ фашыстаѓ. Але падрабязнасцi хлапчуку не вядомыя. Толькi ясна, што ведамства Гiмлера яшчэ да прыходу нацыстаѓ да ѓлады праводзiла таемныя эксперыменты з уцягваннем акультных сiл. I сёе-тое мяркуючы па феномену Фрыдрыха дабiлася.
   Хлапчук расстрэльваючы чарговую батарэю, праспяваѓ:
   - Я не д'ябал, але для мяне, але для мяне, мэта стала святой! Я анёл, але сатана адкрыѓ мне шлях - да славы зямной!
   Пасля чаго яго самалёт разгарнуѓся. Авiяснарады скончылiся, ды i палiва трэба было папоѓнiць. Пераследы Фрыдрых не баяѓся, бо яго самалёт як мiнiмум на пяцьсот кiламетраѓ за гадзiну пераѓзыходзiць амерыканскiя машыны.
   I што iм змогуць супрацьпаставiць янкi.
   Гертруда падбiла пару грузавiкоѓ i гармату, а таксама цыстэрну з гаручым. Рудае полымя гарыць прыгожа. Дзяѓчына павесялела. Прадставiла, як агонь лiжа, кругленькую, ружовую пятку хлапчуку, разносiцца пах смаленага мяса.
   Гэта панадлiва. Вось нават самой ваяѓнiцы захацелася есцi. Гертруда прачырыкала:
   - Раз, два - есцi хочам! Адчыняй шырэй дзверы, а то кухары з'ямо! - Крутая ваяѓнiца з натхненнем спявала дзiцячую песеньку. - Кухарамi закусiм, а дзяжурнымi зап'ем, усю сталовую разбурым i посуд пераб'ем!
   Гертруда ад гэтага вельмi смешна. Вось iх рэактыѓныя знiшчальнiкi прызямлiлiся.
   Фрыдрых перабягае з аднаго самалёта на iншы. А Гертруду мяняе Хельга.
   Зноѓ хлапчук ляцiць у бой. Чым адрознiваюцца Хельга i Гертруда? Абедзве ваяѓнiцы - натуральныя бландынкi. Абедзве спартовыя, моцныя i фiгурыстыя. Але рысы асобы ѓ Хельгi здаюцца далiкатней i больш жаноцкiя. Але таксама гэтая дзяѓчына кахае страляць нагамi.
   Фрыдрых праспяваѓ, выпрабоѓваючы душэѓны ѓздым:
   - Дзяѓчыны прыгожыя мае, чаму вы любiце нулi? Я ж ас цалкам дзейсны, i шмат у чым херувiм усёмагутны!
   Хельга ѓ адказ раѓнула:
   - Не, ты не нуль! Ты бясконцасць!
   Хлапчук збiвае паѓтара дзясятка амерыканскiх самалётаѓ i рыкае:
   - Такi боль, такi боль! Германiя супраць Амерыкi пятнаццаць нуль!
   Хельга падпусцiла блiжэй амерыканскi "Мустанг", стрэлiла, падбiла i аблiзала сабе губкi, вымавiѓшы:
   - Два кавалачкi з каѓбаскi ѓ мяне ляжалi на стале!
   Фрыдрых лупануѓ з вялiкай дыстанцыi, скапыцiѓ адзiнаццаць самалётаѓ i прачырыкаѓ:
   - Ты расказвала казкi, як сам Фаѓст у пекле Сатане!
   Хельга, падобна, пакрыѓдзiлася:
   - А ты мне нiчога не пакiнуѓ! - Дзяѓчына капрызна завiшчала. - Сам усё слопаѓ!
   Фрыдрых адказаѓ са здзекам:
   - Вось такiя мы ѓсе мужчыны!
   Дзяѓчына плаксiвым тонам запярэчыла:
   - Але ж ты яшчэ хлопчык!
   Пацан-ас хiхiкнуѓ:
   - Хлопчыкам не можа быць генерал-палкоѓнiк!
   Хельга ѓзяла i праспявала:
   - Ах, якi ты мужчына - генерал i палкоѓнiк!
   Фрыдрых працягнуѓ стралянiну па паветраных цэлях. Ды такi ас мог бы шматлiкае прынесцi ѓ бiтве за паветраную перавагу ѓ Англii. Але зараз не саракавы год, а сорак пяты. I Брытанiя цудоѓнай выявай ужо зрынутая. Як такое здарылася?
   Чаму, леѓ не выстаяѓ супраць нямецкага ваѓка. Якiя сiлы абудзiлiся ѓ гэтым свеце? Трохi больш удачлiвасцi японцам i немцам змянiлi ход вайны. I гэты факт, што Вермахт меѓ вельмi моцную арганiзацыю. I Гiтлер нечакана аказаѓся выдатным арганiзатарам i стратэгам. Што гэтаму можна супрацьпаставiць?
   Цяпер у сорак пятым годзе надзея Амерыкi - гэта яе эканомiка i даволi вялiкая колькасць насельнiцтва.
   Фрыдрых памятаѓ i сваю баксёрскую кар'еру. Як ад дзяцiнства спазнаваѓ цяжкае мастацтва выжывання. А яму даводзiлася расцi ѓ казарме. Спачатку яго недаацэньвалi. Але хлопчык стаѓ моцным i галоѓнае вельмi разумным баксёрам. Ды i вучоба яму давалася лёгка - ён усё схоплiваѓ лiтаральна налёту!
   Хлапчук вывучыѓ некалькi моѓ, у тым лiку i рускiх. I хоць Фрыдрых ваяваѓ з Чырвонай Армiяй, ды яшчэ дэманструючы фенаменальныя здольнасцi, ён паважаѓ рускiх. Яны былi адважныя i стойкi, умелыя байцы, i гераiчна трывалi катаваннi.
   Сам Фрыдрых не раз дзiвiѓся мужнасцi савецкiх салдат. Але свой абавязак выконваѓ нават надта добра. Хлапчук стаѓ нейкай машынай знiшчэння. I для яго гэта накшталт займальнай гульнi. Толькi часам сэрца пачынала шчымiць ад невыноснай тугi. I гэтая нуда лiтаральна завтракала ѓ асобныя моманты пацана-тэрмiнатара, але затым адыходзiла. Фрыдрых i сам часам не ведаѓ, чаго ён хацеѓ. Яго кроѓ не зусiм бездакорная, i ѓ iм былi расейскiя гены. Гэта i бянтэжыла хлапчука. Але з iншага боку, ён жа ѓслаѓлены ас Нямеччыны, i пераможца! I можа вельмi далёка пайсцi!
   I ѓжо пайшоѓ да зорных вяршыняѓ.
   Вось зараз Фрыдрых зноѓ адкрывае агонь. Збiвае трыццаць пяць самалётаѓ, i з натхненнем прамаѓляе:
   - Люблю плёскацца ѓ цёплым моры, сядзець хлапчуком на плоце! Хоць няма ѓ кiшэнi i рубля - неацэнная маладосць мая!
   Хельга з натхненнем адказала:
   - Але пры гэтым твой досвед унiкальны!
   Дзяѓчына дабiла лiтасцiва прадстаѓлены ёй самалёт ВПС ЗША, i прачырыкала:
   - Вось гэта бой... Хутка будзе сто нуль!
   Фрыдрых з прамянiстай усмешкай адказаѓ:
   - Ды гэта сапраѓдны бой. I будзе хутка тысяча - нуль!
   Хельга крутанула сваiмi голымi нагамi. Ёй захацелася стаць дэльфiнам, цi касаткай. Ваяѓнiца рыкнула:
   - Я за выкрут i новыя магчымасцi! I зрабiцца хачу багiняй!
   Фрыдрых, збiѓшы з вялiкай адлегласцi чатыры самалёты, i дадаѓшы хуткасцi, спытаѓ:
   - А чаму менавiта багiняй? Можа быць усё ж каралевай?
   Хельга ѓсмiхнулася i сур'ёзна адказала:
   - Багiня можа рабiць што захоча, а на каралеѓ накладзена маса абмежаванняѓ. Напрыклад, басанож i ѓ бiкiнi, на самалёце не палётаеш!
   Фрыдрых нагадаѓ:
   - Прынц таксама хацеѓ пабегаць басанож. Але Брытанскай зiмой гэта холадна. I як гэта ён не падхапiѓ ангiну!
   Хельга з усмешкай адказала:
   - Але каралi ж не хварэюць... А ты таксама падобны на хлопчыка-караля!
   Фрыдрых з натхненнем вымавiѓ:
   - Я кароль у першую чаргу неба, а не толькi Брытанii!
   Хельга праспявала:
   - Наш кароль абраннiк нябёсаѓ, наш кароль з попелу ѓваскрос! Наш кароль пасланнiк лёсу, наш кароль гэта толькi ты!
  Карацей кажучы ЗША не мелi шанцаѓ супраць такiх хлапчукоѓ i дзяѓчат, i iх капiтуляцыя наблiжалася.
  . ЭПIЛОГ.
  Май быѓ цёплы i добра было адпачываць нават у Свярдлоѓску. А ѓ Ташкенце вельмi ѓжо горача.
  Сталiн-Пуцiн, якому ѓжо хутка афiцыйна семдзесят. А можа, ужо i ёсць семдзесят. Калi Сталiн нарадзiѓся дакладна не вядома. Толi ѓ 1879 годзе 21 снежня, толi 8 снежня 1878 года. Магчыма, мама Iосiфа на адзiн год яго маладзiла каб пазней сын пайшоѓ у войска. Або маглi быць iншыя прычыны. Так што колькi Сталiну гадоѓ дакладна не вядома. Але цела вядома ѓжо немаладое, i выматанае цяжкай дзяржаѓнай працай i шкоднымi звычкамi.
  Часам Сталiн-Пуцiн усё ж дымiць трубкай - нэрвы. Асаблiва калi вайна iшла не па спрыяльным для СССР сцэнары.
  Але зараз быццам бы наступiѓ свет. I краiна залiзвае глыбокiя раны вайны.
  Са злачыннасцю не шчасна. Многiя салдаты адвыклi ад мiрнага жыцця i лезуць у крымiнал. Расцвiлi зладзейскiя малiны. Шмат разнi i забойстваѓ.
  Ды нялёгкая спадчына дасталася Сталiну. I мужчын востра не хапае.
  Берыя нават прапанаваѓ узаконiць шматжанства. Тым больш у Трэцiм Рэйху гэта ѓжо была i даволi масавая з'ява. Сам Гiтлер жанiѓ на Еве Браѓн, абзавёѓся яшчэ масай сурагатных мацi. А яго сын - Вольф Гiтлер стаѓ сапраѓднай легендай у войнах.
  Сам Сталiн-Пуцiн падумваѓ аб жанiцьбе. Сiл праѓда займацца сэксам у яго амаль не было. Але прыклад падданым паказаць трэба. Непакоiѓ i Васiль Сталiн.
  Пра яго Уладзiмiр-Iосiф практычны забыѓся. Няѓжо што зрабiѓ генералам, каб не загiнуѓ. Але меркаваны спадчыннiк Iосiфа Сталiна спiваѓся. I гэта чарговая непрыемнасць.
  Сталiн-Пуцiн падумваѓ аб пераемнiку. Ну, Мiкiта Хрушчоѓ адразу ж адпадае, можа нават лепш за яго расстраляць пакуль не позна. Молатаѓ таксама немалады i выклiкае сумневы. Берыя маладзейшы за Сталiна гадоѓ на дваццаць, i кiраѓнiк таемнай палiцыi i моцны арганiзатар. Самае лагiчнае даверыць трон яму. Берыю будуць баяцца, але як на рахунак кахання?
  Акрамя таго Лаѓрэнцiй Палыч грузiнаѓ. I пасля аднаго грузiна-правадыра ставiць другога? Хаця быццам бы для камунiстаѓ нацыянальнасць не мае значэння?
  Самы таленавiты ѓ асяроддзi Сталiна - Мiкалай Вазнясенскi. Ён на дваццаць чатыры гады маладзейшы за правадыра, акадэмiк i доктар навук. I разумны, i моцны, валявы чалавек. I таксама Пiцерскi, як i Уладзiмiр Пуцiн. I руская па нацыянальнасцi, i цвёрдая i можна нават сказаць генiй, пры гэтым вельмi патрабавальны.
  Мiкалай Узнясенскi таксама можа быць пераемнiкам. Гэта значыць, асабiста Пуцiн пакуль выбiраѓ памiж выконваючым абавязкi Старшынi Савета Мiнiстраѓ, i намеснiкам Старшынi i мiнiстрам унутраных спраѓ Берыяй.
  Сталiн-Пуцiн па-фiласофску вымавiѓ:
  - Адна са слабасцяѓ дыктатара, праблема пераемнiка, слабы страцiць краiну атрымаѓшы трон пасля смерцi кiраѓнiка, моцны задушыць тырана каб атрымаць трон яшчэ пры жыццi!
  I цяжка ѓздыхнуѓ гэты чырвоны дыктатар... Пайшоѓ да басейна i заскочыѓ у яго. Каб хоць крыху адчуць сябе больш бадзёра.
  I заѓважыѓ сам сабе:
  - Кроѓ чалавечая не вада, але ѓсё роѓна дыктатар не павiнен мець iлюзiй, ён пралiвае яе толькi па волi нябёсаѓ!
  Пасля чаго Уладзiмiр-Iосiф перагаварыѓ з Вазнясенскiм.
  Выканаѓца абавязкаѓ прэм'ер-мiнiстра даволi бадзёра адказаѓ, што пасяѓная прайшла паспяхова. Хоць зразумела не хапала элементарнага, i жанчыны i дзецi часам упрагалiся ѓ плуга. Таксама Вазнясенскi паведамiѓ аб павелiчэннi выпуску трактароѓ. Раз ёсць надзея, што ѓ СССР яшчэ некалькi гадоѓ будзе мiру, то можна крыху выпускаць i мiрнай прадукцыi. А трактары патрэбны. I не толькi. Таксама ѓгнаеннi i грамадзянская вытворчасць. Ну, вядома ж , вам трэба аднавiць разбуранае, а колькi яшчэ праца ёсць.
  Сталiн-Пуцiн крыху даѓ парадаѓ, i параiѓ далей працаваць. Сiл было няшмат i быццам нядоѓга казаѓ, а ѓжо стамiѓся. Няма ранейшай бадзёрасцi i здароѓi.
  Эх перасялiць бы душу ѓ маладзейшае цела? Каб на гару, на каня, на жанчыну? I каб зноѓ усё перад iм расцвiтала? Вось Сталiн такi малады i сэрцу трывожна ѓ грудзях... I зноѓ працягваецца бой i юны кастрычнiк наперадзе!
  Сталiн-Пуцiн цяжка ѓздыхнуѓ. Дзяржаѓнымi справамi займацца неахвота. Ён тут з траѓня сорак другога года i прайшло ѓжо сем у целе Сталiна. I да сакавiка 2022 года быѓ у целе Уладзiмiра Пуцiна, гэта значыць у сваiм целе кiруючы Расiяй. Што таксама вельмi нялёгка. Хочацца пажыць для сябе, пацешыцца i не лезцi ѓ дзяржаѓныя праблемы. На дзяѓчат з голымi ножкамi палюбавацца.
  Вось яны якiя плаваюць у басейне. Толькi вось сiлы ѓжо не тыя. Эх, усё ж Сталiн не бярог сябе, i энергiя зусiм не тая.
  Дзяѓчаты тым часам дружна заспявалi, скалячы зубкi;
  А каму ж мы песню,
  Сябры, прысвячаем?
  А каго ж мы з вамi,
  Каго славiм?
  
  Велiчаем мы сокала,
  Што ѓсiх вышэй лятае,
  Чыя магутная сiла
  ђсiх ворагаѓ перамагае.
  Велiчым мы сокала,
  Сябра лепшага нашага,
  Велiчым мы Сталiна -
  Усенароднага Маршала!
  
  У свеце няма чалавека
  Даражэй, радней.
  З iм i шчасце шчаслiвей
  I сонца святлей!
  
  Прыпеѓ, яго дзяѓчыны выконваюць шлёпаючы босымi, точанымi ножкамi.
  
  Хай жыве ён, каханы,
  У здароѓе i ѓ сiле,
  I яму ѓсенародны,
  Паклон ад Расii!
  
  Велiчаем мы сокала,
  Што ѓсiх вышэй лятае,
  Чыя магутная сiла
  ђсiх ворагаѓ перамагае.
  Велiчым мы сокала,
  Сябра лепшага нашага,
  Велiчым мы Сталiна -
  Усенароднага Маршала!
  Прыгожыя песенькi ѓ дзяѓчынак. Сталiн-Пуцiн пакрэквае i таксама спрабуе, нешта выканаць...
  Падумалася добра б самому стаць дзяѓчынкай i выпрабаваць, што з сябе ѓяѓляе, праславуты жаночы аргазм. Бо аргазм у жанчыны куды даѓжэй i мацней, чым у мужчыны.
  А гэта цудоѓна.... Тым не менш Сталiн-Пуцiн патэлефанаваѓ i Берыi. Перагаварыѓ з iм, не вылазячы з басейна. Кiраѓнiк таемнай палiцыi i фактычна другая асоба ѓ дзяржаве адзначыѓ:
  - О найвялiкшы... Мы змагаемся са злачыннасцю!
  Сталiн-Пуцiн прагыркаѓ у адказ:
  - Змагайцеся, пакуль я вас не павесiѓ...
  I блiснуѓ афарызмам:
  - Дыктатар гатовы кожнага падданага падсадзiць уверх, нанiзаѓшы на кол, i падтрымаць пятлёй за шыю!
  Берыя запярэчыѓ:
  - Вы не дыктатар, а народа правадыр!
  Сталiн-Пуцiн хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
  - Палiтыкi рвуцца ѓ правадыры, але не хапае розуму i волi стаць рэальным важаком, калi толькi выбаршчыка не зрабiць дурнем!
  Мiнiстр унутраных спраѓ адзначыѓ:
  - Вы паѓната мудрасцi, пячатка дасканаласцi, вянок прыгажосцi!
  Правадыр усiх часоѓ i народаѓ засмяяѓся i адзначыѓ:
  - Дыктатара асяроддзе ѓзнiмае да нябёсаѓ мовамi, але гатова закапаць глыбока рыдлёѓкамi i рукамi!
  Берыя хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
  - Дыктатура часцей не ад лiшку ѓ чалавека зла, ад недахопу ѓ палiтыцы розуму!
  Сталiн-Пуцiн пахвалiѓ мiнiстра:
  - Малайчына! Будзеш як Цыцэрон!
  Мiнiстр унутраных спраѓ згодна кiѓнуѓ:
  - Дзякуй аб вялiкi Сталiн!
  Сталiн-Пуцiн хiхiкнуѓ:
  - Я вялiкi i жудасны i гэта дакладна!
  Берыя адзначыѓ з усмешкай:
  - Сапраѓдны дыктатар не заѓсёды вялiкi, але заѓсёды жудасны!
  Сталiн-Пуцiн пагадзiѓся:
  - Паспяховы палiтык далёка не заѓсёды вялiкi мудрэц, але абавязкова буйны прайдзiсвет!
  Мiнiстр унутраных спраѓ з гэтым збольшага пагадзiѓся:
  - У палiтыцы да поспеху прыводзiць не мудрасць, а хiтрасць, але лiшак лiсiнай пранырлiвасцi, самога пускае на каѓнер!
  Правадыр усiх часоѓ i народаѓ з дасьцiпнасцю дадаѓ:
  - Палiтыку, трэба быць лiсой што наробiць ваѓка, каб не стаць баранам пушчаным на шашлыкi!
  Берыя, скалячы зубы адзначыѓ, хiхiкаючы:
  - Палiтык iдзе да трона нiбы лiса, якая вiляе хвастом, толькi замятаць сляды так спрытна не ѓмее - розум авечы!
  Сталiн-Пуцiн ахвотна пацьвердзiѓ:
  - На трон узлезцi можа i блазан, але не здольны абгарнуць у зброю нявiнны жарт, застанецца голым каралём!
  Наркам унутраных адзначыѓ са смяшком:
  - У спорце даюць тры спробы, але ѓ палiтыка не будзе другога шанцу зрабiць на выбаршчыка першае ѓражанне!
  Сталiн-Пуцiн з уздыхам буркнуѓ:
  - Ну добра, ужо галава трашчыць ад мудрых выслоѓяѓ. Няхай лепш дзяѓчыны праспяваюць нешта вясёлае.
  Берыя пагадзiѓся:
  - Няма нiчога лепш дзяѓчат! У вайне ёсць адна суцяшэнне, ацалелым мужчынам куды прасцей знайсцi сабе дзяѓчынку.
  Правадыр кiѓнуѓ:
  - Так! Але для нас дзяѓчынкi даступныя, i да вайны i пасля вайны!
  Ну спявайце!
  I дзяѓчаты ѓ бiкiнi заспявалi паѓнагучнымi галасамi
  Ад герояѓ урадлiвых раллi,
  Ты, бацька сялян краiны роднай,
  Ты прымi, бацька, дзякуй наш,
  Ты прымi, бацька, паклон зямны!
  
  Ты сагрэѓ нас ласкаю сваёю,
  Ты з'яднаѓ нас у дружную сям'ю,
  Навучыѓ нас усiх любiць сардэчна
  Дарагую Радзiму сваю!
  
  Ты вядзеш нас да подзвiгаѓ вялiкiм,
  Ты нас вучыш перамагаць у барацьбе,
  Працоѓнай i ратнай нашай славай
  Мы, наш Правадыр, абавязаны табе!
  
  Ад герояѓ урадлiвых раллi
  Ты, бацька сялян краiны роднай,
  Ты прымi, бацька, дзякуй наш,
  Ты прымi, бацька, паклон зямны!
  Сталiн-Пуцiн падмiргнуѓ дзяѓчынкам i адзначыѓ:
  - Добра спяваеце! Сапраѓды, вашыя песнi, нiбы бальзам на душу!
  Пасля чаго паклiкаѓ да сябе дзяѓчынак, i паклаѓ руку найблiжэйшай бландынцы на грудзi.
  Стары распуснiк стаѓ камячыць, i рыкаѓ:
  - Я буду абсалютным чэмпiёнам свету, i скокну ѓ Цiхi, у Цiхi акiян!
  Пасля чаго зноѓ папытаѓ дзяѓчынак праспяваць.
  Тыя ахвотна выканалi, шлёпаючы босымi ножкамi;
  У нашай слаѓнай краiне
  Шмат песень цудоѓных,
  Шчасце грэе ѓсiх нас,
  Нiбы сонца з нябёсаѓ.
  Самай лепшай сваёй,
  Самай звонкай песняй
  Мы сустракаем цябе,
  Васемнаццаты з'езд!
  
  На вялiкую крамлёѓскую сустрэчу
  Людзi Радзiмы нашай сышлiся,
  У чаканнi сталiнскай гаворкi
  Усюды шмат ззяючых асоб.
  
  Прыпеѓ, дзяѓчынкi выконвалi, круцячы раскошнымi сцёгнамi:
  Калi Сталiн сказаѓ,
  Значыць усё так i будзе,
  Калi Сталiн сказаѓ,
  Стануць справай слова,
  Гэта моцна мы ведаем, савецкiя людзi,
  Гэта ведае ѓвесь свет,
  Тое, што Сталiн сказаѓ.
  
  На бандуры родны
  Украiнец гуляе,
  I па струнах домбры
  Ударае казах,
  Наша песня нясецца
  Ад краю да краю,
  I звiнiць, вырастаючы,
  На нашых вачах.
  
  А ѓ гарах запальваюцца домны,
  I ѓ пустынi плацiна ѓстае,
  То iдзе да камунiзму вялiзны,
  Наш несмяротны савецкi народ.
  
  Прыпеѓ, дзяѓчаты зноѓ выконвалi, шлёпаючы босымi ножкамi, грудзьмi калыхаючыся: Толькi ѓ нашай краiне Дзецi бровы не хмураць, Толькi ѓ нашай краiне Песнi цешаць слых, Рукi жанчын вядуць Самалёты скрозь буры, Ордэн Ленiна носяць Паэт i пастух. Слова Сталiна палымяным клiчам Нас вядзе на вяршынi перамог, Няма большай у свеце велiчы, Чым велiч Сталiнскiх гадоѓ!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дзяѓчаты спявалi вельмi прыгожа паѓнагучнымi галасамi i пляскалi босымi ножкамi па вадзе басейна.
  Сталiн-Пуцiн адчуваѓ сябе не белым канi... I яму хацелася буянiць.
  I ѓсiх гэтых дзяѓчат зараз павалiць i згвалтаваць. I гэта было б крута.
  Але ж трэба займацца з дзяржаѓнымi справамi.
  Вось напрыклад, патэлефанаваць Молатаву i даведацца аб мiжнародным становiшчы.
  Мiнiстр замежных спраѓ распавёѓ, без асаблiвых крыѓд, што немцы мяркуючы па ѓсiм могуць у блiжэйшы час атакаваць Турцыю. I што гэта суцэль у iх стылi.
  А таксама што хутка лета, а значыць, можна дзяцей больш актыѓна прыцягваць да працы не адцягваючыся на вучобу.
  Молатаѓ таксама выказаѓ думку, што Гiтлер паспрабуе пазбавiць незалежнасцi ѓсiх сваiх сатэлiтаѓ, i пасля чаго зноѓ нападзе на СССР.
  Сталiн-Пуцiн заѓважыѓ:
  - У iх мiлiтарыста густ, але ж планета не кавун!
  Молатаѓ з уздыхам заѓважыѓ:
  - Гiтлера спынiць можа толькi снайпер!
  Сталiн-Пуцiн з гэтым пагадзiѓся:
  - Магчыма... Але гэта ѓжо не твая кампетэнцыя!
  Молатаѓ прапанаваѓ:
  - Можа, лепш вам знайсцi iншага наркама?
  Правадыр спытаѓ з ухмылкай:
  - А гэта чаму?
  Мiнiстр замежных спраѓ адказаѓ:
  - У мяне жонка габрэйка! I яна дражнiць Гiтлера!
  Сталiн-Пуцiн сур'ёзна адказаѓ:
  - А я яе пасаджу ѓ турму! I тады фюрар будзе мною задаволены!
  Молатаѓ уздрыгнуѓ:
  - Гэта я спадзяюся жарт таварыш Сталiн?
  Правадыр злосна адказаѓ:
  - Не праѓда! Ёй нядрэнна крыху пасядзець у турме. I на казённых харчах стане фiгурка лепей!
  Мiнiстр замежных спраѓ заѓважыѓ:
  - Не самая лепшая iдэя!
  Сталiн-Пуцiн зароѓ:
  - Замоѓкнi, цi я пасаджу i цябе! Зразумеѓ?
  Мiнiстр замежных спраѓ кiѓнуѓ:
  - Так сапраѓды таварыш Сталiн!
  Генералiсiмус кiнуѓ трубку. Пасля чаго загадаѓ дзяѓчынкам:
  - Спявайце яшчэ!
  I дзяѓчаты заспявалi ва ѓсю глотку:
  Сталiн каханы, песняй цудоѓнай
  Слова тваё для краiны!
  Мы будзем, як Ленiн, праѓдзiвыя i сумленныя,
  Мы будзем, як Ленiн, ясныя.
  
  Слова тваё ѓ сiнi Казахстана,
  Дзе бавоѓны бялеюць кветкi.
  Мы будзем, як Ленiн, у працах нястомныя,
  Мы будзем, як Ленiн, простыя.
  
  У небе i ѓ шахтах чуем мы спевы,
  Спяваюць чырванафлотцы-сыны.
  Мы будзем, як Ленiн, бясстрашныя ѓ бiтвах,
  Як Ленiн, народу верныя!
  
  Слова тваё над краiнай неагляднай
  Нам сонцам гарыць з вышынi.
  Мы будзем, як Ленiн, з ворагам бязлiтасныя,
  I з сябрам, як Ленiн, далiкатныя.
  
  Днi камунiзму паѓстаюць перад намi,
  Ворагi нас хочуць акружыць!
  Мы будзем, як Ленiн, захоѓваць наш сцяг,
  Як Ленiн, працаваць i жыць!
  Прыгожа дзяѓчыны спявалi. Але Сталiну-Пуцiну гэтага было мала. Хацелася яшчэ нечага крутога i грознага.
  Правадыр цяжка ѓздыхнуѓ... Падумаѓ, як так без яго ѓ Расii. Сапраѓды, ужо пачалiся тэлевiзiйныя дэбаты кандыдатаѓ у прэзiдэнты. I iх пяцьдзесят восем. Якi балаган атрымаѓся i лаянка.
  Выканаѓца абавязкаѓ прэзiдэнта Расii Мiхаiл Мiшусцiн у гэтай палемiцы ѓдзелу не прымаѓ. I гэта было з ягонага боку моцным ходам. Сапраѓды, чаго лезцi ѓ збан. Няхай у гэтым гадзюшнiку iншыя кандыдаты ѓ прэзiдэнты купаюцца. А ён ужо як-небудзь у прэзыдэнты возьме i прапаѓзе.
  Мiхаiл Мiшусцiн узнагародзiѓ ордэнам Андрэя Першазванага Макрона, якi выбраѓся на другi тэрмiн прэзiдэнта Францыi. I зрабiѓ новыя перастаноѓкi ва ѓрадзе. Дырэктарам ФСБ стала жанчына прычым маладая. I новым старшынёй канстытуцыйнага суда, замест састарэлага Зоркi была прапанавана - Ксенiя Сабчак. I гэта вiдавочна вельмi моцны ход.
  Ксенiя Сабчак хутка заваявалi ѓсе. I гэта аказалася супер! А выбiтны выбарчы ход!
  Мiхаiл Мiшусцiн зноѓ усiх здзiвiѓ i пакарыѓ! I пра яго нават складалi прыпеѓкi i анекдоты. I шанцы на перамогу ѓзрасталi.
  Сусветная закулiса канчаткова зрабiла стаѓку на Мiхаiла Мiшусцiна. I стала яго агрэсiѓна раскручваць. I амаль усе сусветныя СМI, цяпер працавалi на выконваючага абавязкi прэзiдэнта Расii. I Мiхась Уладзiмiравiч атрымаѓ рэальныя шанцы на перамогу. На яго ставiлi ѓсё.
  А на Аляксея Кузняцова лiлiся патокi гразi. Нават знайшлася школьнiца, якая стала яго вiнавацiць у сэксуальных дамаганнях.
  I гэтае сур'ёзнае абвiнавачванне.
  Бруд на Аляксея Кузняцова лiлi актыѓна. Тут падключыѓся i iншы кандыдат у прэзiдэнты Расii: Аляксей Навальны. I ён таксама знайшоѓ кампрамат i лiѓ на супернiка бруд. I камунiсты таксама раскалолiся. Сярод iх не было ѓжо адзiнства.
  Сурайкiн i Бабурын таксама бруд на Кузняцова лiлi. I Сяргей Удальцоѓ i iншыя. I Гiргiн у баi тут як тут...
  Iшло сапраѓднае паляванне. I ѓсё развiвалася па асаблiвым сцэнары. Дапамагаць Мiхасю Мiшустыну выклiкалася i ЦРУ i АНБ. I гэта таксама зразумела, вялiкае дасягненне. Тым больш прапаганда мазгi людзям прамывае. А ёй i камунiсты, i антыкамунiсты ѓпiсалiся.
  Так што зараз выконваючы абавязкi прэзiдэнта Расii Мiхаiл Уладзiмiравiч Мiшусцiн меѓ усе шанцы на перамогу. I зразумела, яго палiтычная вага ѓзрасла. Але ѓсё яшчэ захоѓвалася iнтрыга. I зразумела, прадказаць вынiк выбараѓ не мог нiхто. Тым больш зблiжэнне Мiхаiла Уладзiмiравiча з Захадам многiя ѓспрымалi як здраду. I зусiм гэта не было адназначна прадуктыѓным ходам.
  Але элiта i СМI вiталi спыненне Халоднай вайны i зблiжэнне з Белым светам. Як i нацыяналiсты. Так што Мiхась Мишустин стаѓ для элiты адназначна сваiм, i для лiбералаѓ таксама. I мог цяпер больш упэѓнена сябе адчуваць.
  Акрамя таго, не важна , як галасуюць, важна , як яны думаюць. I ѓ сувязi з гэтым, дзеючы прэзiдэнт Расii мае вялiкi плюс у выглядзе адмiнiстрацыйнага рэсурсу.
  Сталiн-Пуцiн, вядома ж, гэтага не ведаѓ. Але адчуваѓ, што без яго палiтыка Расii iстотна памяняецца. Асаблiва знешняя палiтыка.
  Сталiн-Пуцiн загадаѓ дзяѓчынкам:
  - Сьпявайце прыгажунi! I чаго-небудзь даѓжэй i больш аптымiстычна!
  I дзяѓчаты заспявалi, складаючы раманс на хаду;
  А мы камсамолкi дзяѓчынкi лiхiя,
  Мы любiм змагацца на славу Айчыны...
  У нас баявая, ног босых стыхiя,
  I верым пабудуем палацы камунiзму!
  
  Няма нашай Расii прыгажэй краiны,
  У ёй сонца народаѓ лiчы ѓсяго свету...
  I няхай атакуе арда Сатаны,
  Мы зробiм нешта круцейшы Шэкспiра!
  
  Любiце вы Радзiму нашу вякоѓ,
  Што ѓ будоѓлях гадавала гiсторыю нашу...
  Ад самых вялiкiх i пышных вянкоѓ,
  Варылi калiсьцi спартанскую кашу!
  
  Не скiнуць Айчыну нашу на злом,
  Якое ганарлiвае, проста святое...
  Калi клялiся мы двухгаловым арлом,
  А сягоння серп з молатам нам дарагое!
  
  Мы вышэй нябёсаѓ у вышыню ѓзварым,
  Да самага космасу даху паднiмем...
  Над намi магутны парыць херувiм,
  Такое вялiкае слова - Расiя!
  
  Не будзе крывавая падаць сляза,
  I Русь не таптаць пятай басурманаѓ...
  Споѓнiцца наша святая мара,
  Хутчэй уставайце рабяты з канапаѓ!
  
  Бязмежнага космасу бурны просты,
  Такое цудоѓнае слова - Расiя,
  Мы вынесем вермахту злы прысуд,
  I зробiм Радзiму нашу шчаслiвейшай!
  
  Няхай будзе Iмя па бацьку нашае квiтнець,
  Як куст колеру ягады райскага саду...
  Мы супернiка лiха зруш,
  Атрымае хлапчук ад Бога ѓзнагароду!
  
  Не веру, што будзе з перамогай фашызм,
  Iсцi па Маскве заграбаючы каткамi...
  Няхай кiруе ѓ Расii святы камунiзм,
  Дзяѓчынкi бягуць, так мiльгаючы нагамi!
  
  Не плачце сяброѓкi што загiнулi мужы,
  Усе мёртвыя воляй Сварога ѓваскрэснуць...
  Каго закалi, хто загiнуѓ ад стрэльбы,
  Але ѓсе мы ваявалi па адважным сумленна!
  
  Не ведаю навошта ѓ свеце валадарыць зло,
  Навошта даѓ Гасподзь сiлушку супостатам...
  Расii нярэдка ѓ баях не шанцавала,
  Хоць няма адважней у бiтву салдата!
  
  Ну што камсамолка ты адважная ведай,
  Умееш ваяваць i вельмi адважная...
  Сядзiць на троне вялiкi ведай цар,
  Яго мы абралi павер не дарма!
  
  У Айчыне нашай фiялкi кветкi,
  Лясы смарагдавыя, жэмчуг бярозак...
  Расея выдатная - вянок прыгажосцi,
  Хоць хоча Адольф Радзiму знiшчыць!
  Няма мы камсамолкi такiя байцы,
  Што няма на планеце адважней i страмчэй...
  Хай ганарацца намi дзецi, бацькi,
  Развеецца няхай над Айчынай хмары!
  
  Не ведаю да чаго дзяѓчынкi прыйдзем,
  Цi здолеем зрабiць Айчыну шчаслiвай...
  Змагацца прывыклi мы вострым мячом,
  I мы перамагаем паверце прыгожа!
  
  Не ведае супернiк наколькi моцны,
  Дух рускiх, прыгожага ѓ веры народа...
  Ворагаѓ абавязкова ѓ баi разаб'ём,
  Атрымаем ва ѓзнагароду святую свабоду!
  
  Так ведайце ѓ Айчыне шчасце i мiр,
  Яго прынеслi на штыках камсамолкi...
  Цяпер наймацнейшы ѓ нас херувiм,
  А нашы хлопцы ѓдарам так спрытныя!
  
  Абмiнуць стагоддзi, прыйдзе камунiзм,
  Усе загiнулыя ѓ лаянцы ѓваскрэснуць цялесна...
  I шлях вечна ѓверх нi iмгненнi ѓнiз,
  Нам нават без краю сусвет цесны!
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"